monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Porţi Deschise la muzeele din Cluj

Sîmbătă, 22 ianuarie, toate muzeele din subordinea Consiliului Judeţean vor participa, între orele 9 şi 17, la programul „Porţi deschise“, a anunţat ieri preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe. Astfel, clujenii vor putea vizita gratuit Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Muzeul Memorial “Octavian Goga” din Ciucea. „Este prima dată cînd Consiliul Judeţean organizează o astfel de acţiune, dar cu siguranţă nu va fi şi ultima”, a spus Tişe. În acest fel, Consiliul Judeţean continuă seria proiectelor privind sprijinirea accesului la cultură. Vă reamintim că în acest an va fi demarat şi un proiect privind sprijinirea accesului la cultură al copiilor din mediul rural. „Există în mediul rural 15.000 de elevi şi 6.000 de preşcolari care nu au acces la ceea ce înseamnă instituţii de cultură, adică muzee, teatre sau biblioteci. Pe lîngă accesul gratuit la instituţiile de cultură din subordinea noastră, ne vom ocupa inclusiv de transportul copiilor înspre acestea, printr-un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean”, a explicat Tişe. În plus, el a mai arătat că profesorii din mediul rural vor putea să desfăşoare cu elevii lor chiar şi ore tematice în muzee.

Gripa porcină a mai făcut o victimă

Bilanţul persoanelor decedate anul acesta după ce au fost infectate cu virusul gripei AH1N1 se ridică la trei, după ce tînăra de 23 de ani, însărcinată în 28 de săptămîni, internată pentru răceală la Maternitatea Ploieşti şi diagnosticată cu gripă porcină, a decedat ieri în urma unui stop cardiorespirator. În încercarea de a salva copilul, medicii au decis întreruperea sarcinii, însă fătul, de doar 900 de grame, nu a supravieţuit. După intervenţie, starea tinerei a continuat să se agraveze. Ea a rămas internată şi izolată la Terapie Intensivă, sub tratament şi ventilaţie mecanică, însă a decedat ieri.

Traore rămîne la CFR

Ivorianul Lacina Traore, unul dintre cei mai eficienţi atacanţi din Liga 1, va mai rămîne la campiona CFR Cluj cel puţin pînă la sfîrşitul sezonului în curs. Atacantul „feroviarilor“ a avut, conform presei centrale, oferte de la mai multe echipe din Anglia, Italia sau Turcia. Cele mai recente nume vehiculate au fost Fulham Londra, finalista Europe League din sezonul trecut şi Galatasaray Istanbul, echipa antrenată de Gheorghe Hagi, la care a fost vîndut şi Juan Culio. Traore este cotat de transfermarkt.de la 4 milioane de euro, dar conducătorii CFR-ului ar dori să obţină o sumă mai mare pe el.

PC Cluj viseaya sa se "îngraşe" cu membri ai altor partide

Viorel Timoce, preşedintele Partidului Conservator Cluj Napoca, spune că există mulţi doritori care ar vrea să se mute din alte partide la PC, inclusiv din cadrul PSD, PNŢCD şi chiar PDL. Conservatorii exclud orice colaborare cu democrat liberalii, exceptînd „migraţiile”. Liderul conservatorilor, la nivel naţional, Daniel Constantin (foto), a declarat săptămîna trecută că orice colaborare cu PDL este imposibilă. Mai mult, orice membru din PC care va colabora cu PDL va fi exclus din partid, iar singurele „colaborări” acceptate de conservatori sînt cu liberalii şi cu social democraţii, a precizat Constantin într-un articol postat pe site-ul conservatorilor.

Sulfina Barbu: PNL pierde din electorat

„Partidul Democrat Liberal va şti să profite de alianţa liberalilor cu PC şi PSD, iar PNL nu mai este frecventabil în ideea consolidării dreptei”, a declarat preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, citată de Agerpres. Ea a mai precizat că dacă alianţa dintre PNL, PC şi PSD se va concretiza, aceasta va uşura decizia electoratului între stînga şi dreapta. Totodată, Sulfina Barbu a adăugat că “dacă trei partide se aliază împotriva PDL, înseamnă că se tem de PDL şi eu cred că se tem pentru că deciziile Guvernului Emil Boc au fost corecte şi necesare. (...) Cred că PDL va creşte şi sînt convinsă că PDL se va poziţiona definitiv pe eşichierul de centru-dreapta al politicii din România”.

Piese de şah scupltate în lemn de nuc

Astăzi, de la ora 18:00, la galeria de artă Maitresse Maison va avea loc vernisajul expoziţiei de sculptură a artistului clujean Liviu Bora. Lucrările care vor putea fi admirate sînt sculptate în lemn de nuc, iar unele dintre ele reprezintă o reinterpretare a clasicelor piese ale jocului de şah. Seria de sculpturi-piese de şah, intitulată “Războinicii lui Dracula”, poate fi văzută pînă pe 2 februarie.

Zbor Bucureşti-Cluj anulat

Peste 10 curse au fost anulate ieri şi două au avut întîrzieri pe aeroporturile din Bucureşti, din cauza ceţii. Printre cursele anulate s-a aflat şi cea către Cluj. “Avînd în vedere ceaţa densă care persistă în zona Aeroportului Henri Coandă (…) au fost anulate trei curse internaţionale (Sibiu-Munchen, Chişinău şi Varşovia) şi 8 zboruri interne (către şi dinspre Iaşi şi Timişoara, dinspre Suceava şi Baia Mare, către Cluj)”, se arată într-un comunicat al companiei Aeroporturi Bucureşti.

Majoritatea posturilor libere, în comerţ

Anul acesta a debutat cu o creştere semnificativă a ofertelor pe piaţa muncii, susţin reprezentanţii portalului BestJobs, care menţionează că numărul de anunţuri postate în primele 2 săptămîni ale lunii pe site-ul menţionat a înregistrat o creştere de aproape 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În prezent, site-ul găzduieşte peste 11.600 de posturi, majoritatea în domeniul vînzărilor şi a comerţului, respectiv 4.172. În software/tehnologii sînt disponibile 1.629 de locuri de muncă libere, în marketing – 919 iar în inginerie – 817. „Pe lîngă aceste arii de activitate, semnalele de la clienţii BestJobs sînt pozitive pentru domenii cum ar fi Bănci sau Serviciu Clienţi. Acestea vor intra în topul domeniilor ca număr de posturi disponibile în anul curent. Sînt vizate atît persoanele cu experienţă nivel entry-level (studenţi de exemplu pentru call-center sau casieri pentru bănci), cît si persoane cu experienţă de nivel Senior, fiind vorba de posturi de management în aceste companii, de la poziţii administrative pînă la poziţii de manageri de prima linie”, spun reprezentanţii BestJobs.

Programul „Prima casă 3“ vine cu condiţii noi

Beneficiarii „Prima Casă” care vor lua credit în 2011 prin acest program vor putea cere modificarea valutei, reeşalonarea sau rescadenţarea împrumutului. Executivul a modificat criteriile pentru programul “Prima casă”, astfel că românii care care vor apela la credite imobiliare prin acest program vor avea la dispoziţie mai multe facilităţi decît anii trecuţi. Astfel, pentru evitarea restanţelor, beneficiarii din acest an ai programului vor putea cere modificarea valutei, reeşalonarea sau rescadenţarea împrumutului. Totuşi, statul a impus şi alte condiţii, precum gajarea conturilor curente ale solicitanţilor.

Proiecte europene de 309 milioane de euro la Consiliul Judeţean

11 dintre proiecte sînt în faza de pregătire iar şapte ar trebui să fie finalizate anul acesta. Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, proiectele europene derulate de către forul judeţean sau de către instituţiile din subordine. În total, este vorba despre 25 de proiecte în valoare de 309 milioane de euro. Unele dintre acestea se află în derulare, altele sînt depuse spre finanţare sau se află în perioada de contractare, iar 11 sînt în pregătire. „Una dintre resursele bugetare esenţiale pentru dezvoltarea judeţului se regăseşte în gradul de accesare al fondurilor europene. Pentru anul 2010, bugetul propriu al Consiliului Judeţean a fost cu puţin peste 100 de milioane de euro, din care doar aproximativ 30 de milioane destinate investiţiilor. Fondurile atrase de noi din finanţări europene sînt în jur de 300 de milioane de euro, fapt care permite derularea unor proiecte importante pentru clujeni”, a declarat Alin Tişe.

Tempesta şi Pulpea iau startul în Raliul Monte Carlo

Echipajul Napoca Rally Academy format din Marco Tempestini şi Dorin Pulpea vor lua în această dimineaţă startul la cea de-a 79-a ediţie a celebrului Rally Automobile Monte-Carlo, prima etapă din 2011 a Intercontinental Rally Challenge. Această ediţie este una aniversară, întrucît se împlinesc 100 de ani de la primul raliu monegasc. Astăzi sînt programate patru probe speciale, însumînd 128.37 km de asfalt, din fericire uscat. „Mîine avem trei probe distincte: două lungi, Le Moulinon şi Burzet, pe care le vom parcurge o singură dată şi una mai scurtă, St.Bonnet, pe care vom trece de două ori. Condiţiile sînt foarte bune acum, probele sînt aproape în totalitate uscate. Toată lumea se aşteaptă însă ca mîine seară un front atmosferic cu temperaturi scăzute şi ninsori să ajungă deasupra zonei, aşa încît condiţiile se vor schimba dramatic pentru probele de joi dimineaţa“, a declarat ieri Tempesta.

România a dezamăgit la Campionatul Mondial de Handbal

Naţionala de handbal masculin a României a avut o prestaţie sub aşteptări în primele meciuri de la Campionatul Mondial din Suedia, pierzînd în faţa Croaţiei, Danemarcei şi Algeriei. Dacă înfrîngerile naţionalei de handbal cu Croaţia şi Danemarca au fost considerate normale, deşi elevii lui Vasile Stîngă au condus şi cu 4 goluri, insuccesul în faţa Algeriei a fost unul ruşinos. „Tricolorii“ au făcut în faţa africanilor cel mai slab meci din ultimii ani şi au fost învinşi printr-un gol primit în ultima secundă de joc, astfel că şansele de calificare în faza următoare a competiţiei sînt minime.

„Ora de Sport“: Baschetul din Transilvania atacă Asesoft-ul

Luni seara, la emisiunea „Ora de Sport“, baschetul a fost în prim plan. Au fost prezenţi în platou reprezentanţi de marcă ai vicecampioanei „U“ Mobitelco Cluj, iar telefonic au avut intervenţii Cristian Achim, antrenorul român al anului 2010 în viziunea Federaţiei Române de Baschet şi Octavian Şerban, de la Gaz Metan Mediaş, unul dintre cei mai reputaţi antrenori de copii şi juniori.

Cozi de sute de persoane la APIA

Aproape pe ultima sută de metri, sute de fermieri s-au înghesuit ieri la sediul APIA pentru a-şi depune dosarele pentru obţinerea de subvenţii de la stat. Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Cluj a fost luată ieri cu asalt de sute de persoane care au vrut să îşi depună cererile pentru obţinerea subvenţiei de stat ce se acordă fermierilor din zonele defavorizate care cresc vaci de lapte. Directorul APIA Cluj, Gheorghe Şerban, a declarat că sesiunea de depunere a cererilor a început în ziua de 10 ianuarie şi se va termina în data de 21, luna aceasta. El a mai spus că deşi la începutul perioadei au fost foarte puţine persoane, pînă marţi au fost înregistrate o mie de cereri.

FMI se aşteaptă la creştere economică în 2011 pentru România

Şeful Misiunii FMI în România, Jeffrey Franks (foto), a apreciat ieri, la Viena, că momentul important pentru România este “consolidarea realizărilor obţinute pînă în prezent” în procesul de reformă. “Este un proces pozitiv, cu o reformă reală în sectorul fiscal, cu ajustări în sistemul de pensii. Legea responsabilităţii fiscale este un proces bun în derulare, iar existenţa Consiliului Fiscal este un lucru foarte pozitiv pentru România”, a declarat, pentru Agerpres, Jeffrey Franks, care participă la Forumul Central şi Est-European Euromoney, la Viena.

Mamele surogat, ultima modă la Hollywood

Actriţa Nicole Kidman şi soţul ei, Keith Urban, au devenit părinţi pentru a doua oară, dar numai cu „titulatura“. După micuţa Sunday Rose, născută în vara lui 2008, Nicole Kidman şi soţul ei Keith Urban se bucură acum de o fetiţă adusă pe lume de o mamă surogat. Nicole Kidman şi muzicianul Keith Urban s-au căsătorit în 2006 iar primul copil al cuplului a apărut în 2008. La sfîrşitul anului trecut, cuplul a fost binecuvîntat cu încă o fetiţă, adusă de data asta pe lume de o mamă surogat. „Familia noastra este cu adevărat binecuvîntată şi atît de recunoscătoare pentru că l-a primit în dar pe bebeluşul Faith Margaret. Nu există cuvinte care să exprime cu adevărat recunoştinţa pentru faptul că toată lumea ne-a sprijinit, mai ales mama surogat”, au mai spus cei doi artişti, care au anunţat că sînt părinţii biologici ai fetiţei. Faith Margaret s-a născut pe 28 decembrie 2010, în Nashville. Potrivit tabloidelor americane, Nicole Kidman, în vîrstă de 43 de ani, a apelat la această metodă datorită vîrstei sale, dar şi a istoricului său medical. Actriţa a mai pierdut o sarcină pe vremea cînd era căstorită cu Tom Cruise, pe cînd avea doar 24 de ani. Ulterior, cuplul Nicole Kidman - Tom Cruise a adoptat doi copii: Connor şi Isabella. Printre starurile care au devenit părinţi cu ajutorul unor mame de împrumut se numără şi Sarah Jessica Parker, care a primit două gemene din partea unei mame surogat, dar şi soţia lui John Travolta, care se pare că are un băieţel tot prin aceiaşi procedură. Mama surogat este femeia care poartă de regulă o sarcină pe baza unui contract cu un cuplu în care ambii sau doar unul dintre parteneri este infertil.

România, pe locul 3 în clasamentul EHF

Federaţia europeană de handbal (EHF) a publicat ieri lista coeficienţilor pentru cupele europene, care stabileşte numărul de echipe în fiecare competiţie în sezonul 2011/2012. La feminin, România a făcut un salt de 3 locuri, urcînd de pe locul 6 pe 3, în timp ce la masculin s-a menţinut pe locul 9. În clasamentul feminin al coeficienţilor, Danemarca ocupă primul loc cu 124,67 puncte, urmată de Rusia (81,22 p) şi România (77,90 p). La masculin, primul loc este ocupat de Germania (144,78 p), Spania (127,22 p) şi Ungaria (65,22 p). România are coeficientul 37,00, la fel ca în sezonul trecut. Pentru sezonul 2011/2012, România va putea înscrie în competiţiile europene feminine două echipe în Champions League, două în Cupa EHF şi una în Cupa Cupelor. La masculin, avem dreptul să înscriem o echipă în Champions League, una în Cupa EHF, una în Cupa Cupelor şi două în Cupa Challenge.

„Studenţii“ au ajuns în Antalya

Fotbaliştii Universităţii Cluj a ajuns ieri în cantonamentul din Antalya. Delegaţia clujeană a plecat cu o întîrziere de două ore de pe Aeroportul Otopeni, survenită din cauza ceţii. „Şepcile roşii“ au călătorit alături de fotbaliştii de la Dinamo şi Unirea Urziceni, formaţii care de asemenea efectuează pregătirea de iarnă în Turcia. Elevii lui Ionuţ Badea au efectuat un antrenament la ora 18. Iată lotul deplasat de tehnicianul Universităţii: Matache, Boşneag, M. Popa (portari), Buhuş, Buşcă, Unguruşan, Steven Pele,  D. Munteanu, Izvoranu, Abrudan, Cucui, Mendy (fundaşi), Delgado, Menassel, Bazzi, V. Gheorghe, Ad. Cristea, Păcurar, Boştină, Habib Balde, Ţene, Cojocnean, Helder Castro (mijlocaşi), Cl. Niculescu, Machado, Lemnaru, Voican,  Nwakaeme Anthony şi Vlad Morar (atacanţi).

Garda de Mediu Cluj: colectarea selectivă nu prea funcţionează în instituţii

Inspectorii Gărzii de Mediu spun că în acest an s-ar putea rezolva o parte din problemele legate de managementul deşeurilor periculoase şi nepericuloase. Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Cluj atrag atenţia că în judeţ nu există un sistem de colectare a deşeurilor periculoase şi nepericuloase de la populaţie, astfel că cei care vor să scape de medicamentele expirate sau uleiul vegetal uzat nu au la dispoziţie nici un tomberon special. „Nu există un sistem de colectare a deşeurilor periculoase de la populaţie, de exemplu medicamente expirate, ulei uzat vegetal, lacuri, vopsele, solvenţi”, declară reprezentanţii Biroului de Presă al Comisariatului. De asemenea, potrivit acestora, colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice nu funcţionează la un nivel corespunzător.

Luna cadourilor, mai scumpă cu 8% faţă de 2009

În luna decembrie 2010, rata inflaţiei, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum, pe ansamblu, a crescut în judeţ cu 0,53% comparativ cu luna noiembrie 2010, fiind înregistrate creşteri de preţuri la mărfurile alimentare de 0,76%, la mărfurile nealimentare de 0,55% şi de 0,04% la servicii. Comparativ cu luna decembrie 2009, în ultima lună a anului trecut creşterea preţurilor a fost de 7,96%, fiind înregistrate creşteri de 6,45% la mărfurile alimentare, de 9,76% la mărfurile nealimentare şi de 6,43% la servicii.

Producţia industrială a crescut cu 25%

În luna noiembrie 2010, producţia industrială a crescut în judeţul Cluj cu 25,3% faţă de aceeaşi lună din 2009, în timp ce pe primele unsprezece luni din 2010 producţia industrială a fost mai mare cu 24% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2009, arată datele Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Cluj. „Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie, în primele unsprezece luni ale anului 2010, a fost 125,4% faţă de perioada corespunzătoare din 2009”, se precizează în comunicatul DRS Cluj. În ceea ce priveşte activitatea de comerţ exterior din judeţul Cluj, în perioada ianuarie-septembrie 2010 aceasta s-a concretizat în realizarea unui volum de export în valoare de 1,6 miliarde de euro şi a unor importuri care însumează circa 2 miliarde de euro. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009, exportul a crescut cu 66,2%, iar importul cu 44,6 %.

Salarii mai mici

În luna noiembrie 2010, clujenii au cîştigat, în medie, în jur de 1.400 de lei, potrivit datelor Direcţiei Regionale de Statistică Cluj. Astfel, în judeţul Cluj, cîştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna menţionată a fost de 1.970 de lei iar cel net de 1.435 de lei, cu 0,8% mai mic faţă de aceeaşi lună din anul 2009. În ceea ce priveşte numărul şomerilor, acesta era la sfîrşitul lunii noiembrie a anului trecut de 17.884 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, a fost 5,2%, cu 0,9% mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luan noiembrie din anul 2009. Din numărul total al şomerilor, 45,2% sînt femei şi 64,2% reprezintă muncitori.

Garsoniere mai scumpe cu 2% în ianuarie

Garsonierele din Cluj-Napoca s-au scumpit în prima jumătate a lunii ianuarie cu 2%, comparativ cu preţurile medii afişate în decembrie 2010, potrivit unei analize realizate de portalul imobiliare.ro. Astfel, preţul garsonierelor din oraş a ajuns, în medie, la 1.048 euro/mp util, faţă de 1.030 euro/mp util în decembrie. De asemenea, o creştere s-a înregistrat şi pe segmentul apartamentelor de trei camere, acestea scumpindu-se cu un procent, de la de la 1.013 euro/mp util la 1.026 euro/mp util. „Asistăm la un început dinamic de an pe sectorul rezidenţial şi, surprinzător, la primele creşteri de preţ la apartamente. Punctual, avem exemple unde preţurile au urcat în primele două săptămîni ale anului chiar şi cu 8 procente (garsonierele din Timişoara – n.r). Ne aşteptăm totuşi ca entuziasmul de început de an al vînzătorilor să se mai dezumfle în perioada următoare. Rămîne de văzut dacă aceste valori vor fi sau nu validate de cumpărători”, a declarat Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro.

?Domnul Trandafir? se retrage. Apostu se incalzeste pe margine?

Captura Realitatea TV"Domnul Trandafir" aplauda alaturi de senatorul PSD Ecaterina Andronescu declararea neconstitutionalitatii Legii Educatiei, act normativ pe care Guvernul Boc a fost nevoit sa-si asume increderea...Anuntul senatorului Mihail Hardau ca nu va mai candida pentru presedintia filialei municipale a PDL nu e deloc surprinzator, spun analistii politici.     Ei pun gestul lui Hardau pe seama apropierii alegerilor din 2012, a “decuplarii” sale de linia PDL (aplauzele alaturi de PSD la declararea neconstitutionalitatii Legii Educatiei) si a lipsei de sustinere din partea colegilor.     Primarul Sorin Apostu este un succesor “natural” al lui Hardau la conducerea PDL Cluj-Napoca, fiind liderul de facto al filialei, mai spun analistii.    Dincu: “Nu s-ar vedea lipsa lui..”Sociologul Vasile Dincu nu este surprins de gestul senatorului democrat-liberal. Dincu este de parere ca retragerea lui Hardau nu va intoarce PDL “cu susul in jos si nici scena politica de la Cluj nu va fi afectata in vreun fel”. Asta pentru ca, la Cluj – sustine Dincu-“pedelistii sint in exces. Nu s-ar vedea lipsa lui din functia aceasta”. Potrivit lui Dincu, retragerea lui Hardau ar putea avea doua variante: “Fie nu a mai fost sprijinit pentru ca nu este un militant, un politician dedicat luptei dintre partide, este cadru universitar. Cea de a doua varianta – nu a simtit din partea celorlalti din partid un entuziasm in a-l sustine”.      Cit despre o eventuala candidatura a primarului Sorin Apostu la sefia filialei Cluj-Napoca a PDL, Dincu nu este, din nou, surprins. „Apostu este un politician de perspectiva, nu stiu daca ar avea nevoie de o asemenea functie, dar candidatura sa mi s-ar parea normala. A demonstrat, din functia de primar, ca i se cuvine”, a declarat pentru monitorul Vasile Dincu.    Miscoiu: “Nu este o sanctiune, nici macar morala” Sergiu Miscoiu, doctor in stiinte politice si cadru didactic universitar, considera ca retragerea lui Hardau nu este un gest spectaculos. Analistul politic a declarat pentru monitorul ca retragerea lui Hardau este chiar fireasca “in contextul longevitatii sale” la sefia PDL Cluj-Napoca. Pe de alta parte, este un gest intre multe altele care urmeaza pe scena politica, in conditiile in care toate partidele politice se reorganizeaza si se pregatesc pentru alegerile din 2012, sustine Miscoiu.     “El (Hardau – n.r.) a cedat dupa parlamentare responsabilitatea sa celorlalti membri si lui Sorin Apostu, de exemplu. Renuntarea lui vine sa consfiinteasca faptul ca Apostu «controleaza» filiala Cluj-Napoca, in sensul ca are capacitatea sa o gestioneze. Este primarul municipiului. Din acest punct de vedere nu cred ca este ceva iesit din comun. Pe de alta parte, se poate specula ca atitudinea lui din ultima vreme fata de «tabara» Tise sau fata de ceea ce s-a intimplat legat de legea educatiei – cum a aplaudat atunci cind Curtea Constitutionala a decis ca legea este neconstitutionala – ca toate acestea au ramas in mintea membrilor PDL”, a declarat Sergiu Miscoiu.     Politologul clujean este de parere ca speculatiile pe marginea legaturii dintre retragerea lui Mihail Hardau si atitudinile lui din ultima vreme trebuie sa ramina la nivel de speculatii: „Cred ca toate astea au avut consecinte in ce priveste relatia sa cu conducerea partidului din care face parte. Insa nu cred ca este o sanctiune, nici macar morala. Aceste lucruri consfiintesc un fel de decuplare intre el si linia PDL”.      Pe de alta parte, potrivit lui Miscoiu, gestul lui Hardau nu va avea consecinte asupra scenei politice de la Cluj. Mai mult, el este de parere ca vom mai asista la multe astfel de “gesturi” in interiorul partidelor politice, pentru ca ne apropiem de alegerile din 2012.

Mutu i-a cerut scuze presedintelui Fiorentinei

 Atacantul român Adrian Mutu i-a cerut scuze presedintelui clubului AC Fiorentina, Andrea Della Valle, dupa incidentul din urma cu doua saptamini, atunci cind a parasit antrenamentul, informeaza cotidianul Gazzetta dello Sport, citat de site-ul violanews.com. Sursa citata noteaza ca acest gest nu poate fi luat ca împacare între cele doua parti, dar poate fi un prim pas spre ameliorarea situatiei. Pe de alta parte, cotidianul La Stampa a scris ca Mutu este foarte aproape de un transfer la Genoa, conducatorii celor doua cluburi urmind sa aiba o întilnire decisiva miercuri. La 5 ianuarie, site-ul oficial al clubului AC Fiorentina a anuntat, într-un comunicat, ca atacantul român Adrian Mutu a parasit antrenamentul fara sa ofere vreo explicatie si ca, urmare a comportamentului sau din ultima perioada, gruparea va deschide actiuni în plan sportiv si civil. Fostul impresar Ioan Becali a declarat ulterior, într-o emisiune televizata, ca Mutu a parasit antrenamentul Fiorentinei dupa ce a aflat ca gruparea viola nu îi permite sa se transfere la o alta echipa din Italia liber de contract. Apoi, Mutu a fost exclus din lotul Fiorentinei, fiind scos si de pe lista de transferuri.

Halep si Cirstea s-au calificat in turul doi la Australian Open

 Jucatoarele de tenis Simona Halep, locul 77 în clasamentul WTA, si Sorana Cîrstea, pozitia a 94-a în ierarhia mondiala, s-au calificat, marti, în turul doi la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului. Halep a învins-o, în runda inaugurala, cu scorul de 6-3, 3-6, 6-2, pe Anne Kremer (Luxemburg), jucatoare venita din calificari si locul 196 WTA, si va juca, în faza urmatoare a competitiei, cu Alisa Kleibanova (Rusia), cap de serie numarul 24 si pozitia a 23-a în ierarhia mondiala, care a trecut, cu scorul de 6-1, 6-0, de Irina Falconi (SUA), locul 184 WTA. Cîrstea a trecut, în primul tur, cu scorul de 6-4, 6-2, de Mirjana Lucici (Croatia), pozitia a 98-a în clasamentul mondial, si va juca, în faza urmatoare a competitiei, cu Shahar Peer (Israel), favorita zece si locul 12 WTA, care a trecut, cu scorul de 6-1, 6-1, de Mathilde Johansson (Franta), pozitia 103 în ierahia mondiala. În schimb, Alexandra Dulgheru, cap de serie numarul 27 si locul 30 WTA, a fost învinsa, în runda inaugurala, cu scorul de 6-4, 6-4, de Ayumi Morita (Japonia), pozitia a 74-a în clasamentul mondial.

RC Cugir si-a reluat antrenamentele

 Rugbystii de la Cugir si-au reluat pregatirile, sub comanda antrenorului Ionel Sahlean regasindu-se 20 de sportivi. “Avem promisiuni ferme ca în anul 2011, Consiliul Judetean Alba si firma Livio Dario vor fi alaturi de noi si ne vor sprijini din punct de vedere financiar”, a precizat tehnicianul cugirean. Echipa de sub Dragana a terminat prima parte a campionatului Under 18 pe locul 6 în seria Transilvania cu 3 victorii realizate în 7 întilniri. Spre finalul lunii viitoare, RC Cugir va efectua un cantonament centralizat la Suceava, prilej cu care va sustine si citeva jocuri de verificare. Daca Radu Rad a fost transferat la Siromex Baia Mare, în schimb “aripa” Andrei Csalai face parte din lotul national Under 18 alaturi de alti 35 de rugbisti selectionati de antrenorii Daniel Boldor si Ioan Harnagea.

Romania, pe locul trei in topul european al cluburilor feminine de handbal

 România a urcat pe pozitia a treia în topul european al cluburilor feminine de handbal, cu un punctaj de 77.90, urmind sa înscrie în sezonul viitor cinci echipe în cupele europene, doua în Liga Campionilor, doua în Cupa EHF si una în Cupa Cupelor, conform site-ului oficial al forului de profil.Clasamentul european de anul trecut pozitiona handbalul feminin românesc pe locul sase, dar rezultatele cumulate din ultimele trei sezoane, care includ si finala Ligii Campionilor disputata de Oltchim Rimnicu Vilcea, au adus un salt de trei locuri în clasamentul general.1. Danemarca, cu 124.67 puncte2. Rusia, cu 81.22 puncte3. România, cu 77.904. Ungaria (77.56)5. Norvegia (77.44)6. Germania (67.50)7. Spania (66.89)Toate aceste natiuni, clasate pe locurile 1-7, vor avea dreptul sa înscrie în sezonul viitor cite doua echipe în Liga Campionilor, doua în Cupa EHF si una în Cupa Cupelor.Rankingul european, dat publicitatii, marti, de forul continental de profil, are la baza rezultatele din cupele europene din sezoanele 2007-2008, 2008-2009 si 2009-2010, în clasament punctind 39 de natiuni.La masculin, România stationeaza pe locul noua, cu 37 de puncte, primele opt pozitii din clasamentul european fiind ocupate, în ordine, de Germania (144.78 puncte), Spania (127.22), Ungaria (65.22), Franta (58.11), Rusia (57.40), Danemarca (56.78), Elvetia (49.25) si Slovenia (48.10). Echipele natiunilor de pe primele doua locuri au dreptul sa înscrie cite trei echipe în Liga Campionilor, doua în Cupa EHF si una în Cupa Cupelor, cele de pe locurile 3-6 au dreptul la cite doua echipe în Liga Campionilor, doua în Cupa EHF si una în Cupa Cupelor, iar cele de pe locurile 7-28, inclusiv România (locul 9), cite o echipa în Liga Campionilor, Cupa EHF si Cupa Cupelor, si doua în Challenge Cup, la fel ca în sezonul actual.La întocmirea rankingului european pentru competitiile din 2011-2012 au stat la baza rezultatele obtinute de cluburi începind cu sezonul 2007-2008.

Alba este lider dupa prima etapa!

 Simbata 15 ianuarie s-a desfasurat la Mioveni prima etapa a returului Campionatului national Divizia A de tenis de masa editia 2010-2011 (play-off-ul pentru pozitiile 9-12 în clasament). S-au întilnit echipele CS Unirea Alba Iulia, Dacia Mioveni si CSS-LPS Slatina. CSM Zalau, a patra echipa din aceasta serie, nu s-a prezentat, pierzind toate partidele cu scorul de 9-0. Echipa din Alba a avut un început de retur fulminant cistigind magistral toate partidele si s-a instalat în fotoliul de lider!În primul joc am întilnit echipa din Slatina, oras cu o puternica traditie în tenisul de masa national, pe care am învins-o cu 9-5 dupa un meci condus de la început pina la sfirsit de jucatorii nostri (4-1, apoi 5-2 si in final 9-5). Meciul a debutat cu o surpriza: Traian Rus, jucatorul numarul unu unirist îl învinge pe Alin Spelbus (nr. 1 advers) cu 3-2 dupa ce a fost egalat de la 2-0 la seturi si în plus a avut în al patrulea set 4 mingi de meci (10-6) pierzind cu 12-10. Dind dovada de o stapinire de sine remarcabila, Traian nu-i mai da nici o sansa în setul decisiv valorosului sau oponent conducind cu 8-1 si în final cistigind cu 11-3 (Spelbus în urma cu o saptamina la TOP 12 Seniori 2011 s-a impus cu un sec 3-0 în fata celui mai bun jucator al tarii în 2010, George Coroian de la ACTT Bucuresti). O alta mare surpriza a fost furnizata de Daniel Racila, care, învingindu-l în meciul 12 pe acelasi Spelbus cu 3-1, a reusit cel mai bun rezultat al sau de pina acum sub culorile clubului CS Unirea Alba Iulia. În al doilea meci echipa albaiuliana a jucat împotriva gazdelor în fata carora s-a impus cu 9-4 dupa o partida dominata si mai autoritar decit precedenta. Punctele au fost aduse de Traian Rus - 6 victorii, Ioan Corburean, Daniel Racila si Radu Sufletel - fiecare cu 4 victorii. Echipa a fost condusa de Emil Gelu Sufletel, iar urmatoarea etapa va fi la Slatina pe 19-20 februarie.              

Zagrean a semnat cu FC Timisoara!

 Atacantul albaiulian Andrei Zagrean (24 ani) a parafat o intelegere pe patru ani si jumatate cu echipa banateana. Liber de contract dupa despartirea de International Curtea de Arges, ex-uniristul a jucat in turul trecut la FC Silvania Simleu Silvaniei si a fost curtat in aceasta iarna de ALRO Slatina si Unirea Alba Iulia. “E adevarat ca l-am transferat pe Zagrean, am auzit doar lucruri frumoase despre el, dar va trebui sa-si cistige locul in lotul Timisoarei. Va trebui sa-l convinga pe Uhrin ca merita sa joace la Poli. El se va pregati o perioada cu echipa secunda, dupa un program bine stabilit, pentru a recupera decalajul fizic”, a declarat Gheorghe Chivorchian, directorul executiv al gruparii de pe Bega. In urma cu un an, in martie 2010, Marian Iancu afirma ca “am vrea sa-i luam pe Radut si Zagrean de la International, jucatori pe care-i monitorizam de mai mult timp”.Va juca la echipa secunda!Andrei Zagrean are la activ 10 partide in elita (una pentru Alba Iulia, 9 pentru International) si a marcat un gol in “Ghencea” la partida Steaua - Curtea de Arges 3-2. Acesta se va pregati deocamdata cu echipa satelit, FC II Timisoara, unde a gasit un alt jucator provenit din Cetatea Marii Uniri, fundasul Florin Ilie (18 ani), pierdut gratis de “alb-negri”. FC Timisoara va pleca joi, 20 ianuarie in al doilea stagiu de pregatire al iernii, la Marbella (Spania), programat pina in 3 februarie, insa Zagrean se va pregati in acest interval la Timisoara.“Nu ma asteptam sa ajung la Timisoara, a fost o surpriza si pentru mine aceasta mutare. Sper sa nu dezamagesc si sa ma ridic la nivelul pretentiilor”a afirmat virful albaiulian. 26 goluri a marcat Zagrean pentru echipa din orasul natal in cei patru ani petrecuti in tricoul Unirii

Lupta cu magazinele de vise nu s-a incheiat

 La doar citeva saptamini de la promovarea hotaririi propuse de catre reprezentantii PNL in Consiliul local, administratia are si primele probleme. Administratorul unui “magazin de vise” a transmis Consiliului local o adresa prin care solicita revocarea hotaririi pe motiv ca “un magazin nu poate fi interzis”. De altfel, primarul Mircea Hava a fost cel care a punctat problema, explicind ca legislatia din Romania trebuie transpusa ad literam in hotarire pentru ca aceasta sa stea in picioare in tot acest razboi. De la vointa la putintaAsa cum au cerut in repetate rinduri, liberalii au solicitat si la ultima sedinta mentinerea hotaririi. “Cred ca ar trebui sa raminem pe pozitie si sa mergem in instanta daca este necesar. Nu putem sa renuntam atit de usor mai ales ca vorbim despre lucruri atit de periculoase”, a apreciat Gabriel Plesa, unul dintre initiatorii hotaririi. Raspunsul a venit insa pe un ton extrem de dur. “Spuneti foarte clar ce ati hotarit! Voi ati inchis, pentru ca primarul nu a avut nici o legatura cu asta, ati hotarit sa inchideti niste magazine. Ati inchis o pravalie care poate vinde orice. Adica miine ne trezim ca inchidem un magazin care vinde pile pentru ca un copil a luat o pila si i-a bagat-o cuiva in git. Nu va suparati pe mine, dar ati trintit o hotarire, asa cum au mai fost si altele, fara sa lucrati deloc la ea. Ar fi trebuit sa vedem ce zic cei de la spital, cei de la antidrog si toate celelalte institutii care ne-ar fi putut ajuta. Ati preferat sa aruncati o hotarire populista care astazi isi arata valoarea. Nu ma intelegeti gresit. Sint impotriva acestor substante si eu. I-as spinzura pe cei care fac astfel de afaceri, dar nu puteti sa va jucati pentru ca aveti o responsabilitate de cetateni si cu atit mai mult, de consilieri locali”, a declarat primarul Mircea Hava.Aducere aminteCel mai suparat consilier a fost Horea Bardas, cel care le-a amintit colegilor sai ca la precedenta sedinta le-a propus tocmai o colaborare cu institutiile statului care ar fi putut sa ajute la construirea unei legi locale inatacabile. “Eu v-am spus si la precedenta sedinta si nu m-ati ascultat. Cei de la antidrog au plecat la Bucuresti ca sa afle, sa se puna la punct si sa ne ajute sa facem un proiect, o hotarire pe care sa o putem aplica asa cum scrie la carte. O decizie la nivel national, pe care sa nu o mai poata ataca nimeni. Nici acum nu este tirziu. Putem, inca, sa le solicitam ajutorul si sa imbunatatim aceasta hotarire astfel incit sa nu mai avem probleme cu nimeni”, a fost de parere Horea Bardas. Alesii au votat pentru mentinerea hotaririi si pentru obtinerea ajutorului pomenit de Horea Bardas, astfel incit sansele “afaceristilor de vise” sa scada in viitor.

Controale si amenzi in trafic

 Politisti din cadrul Politiei Orasului Abrud împreuna cu agentii Postului de Politie Rosia Montana au actionat duminica si luni pentru prevenirea evenimentelor rutiere si asigurarea climatului de ordine si siguranta publica pe raza de competenta. În cadrul acestei actiuni au fost aplicate 21 de sanctiuni contraventionale în valoare de 1.502 lei.

Arbori taiati ilegal

 Agentii Postului de Politie Sasciori i-au identificat in cursul zilei de luni pe V.G., de 16 ani si G.I., de 31 de ani, ambii din Sasciori, care, în perioada 15-17 ianuarie, au taiat fara drept 7 arbori din fondul forestier national aflat în administrarea Ocolului Silvic Valea Sebesului în valoare de 1.224 lei. Prejudiciul a fost recuperat, iar cercetarile sint continuate sub aspectul comiterii infractiunii de taiere fara drept de arbori.   

Donatii pentru nevoiasii cu dureri de spate

 In urma unei donatii constind în 58 dispozitive Kosmodisk si 4 lower back, Crucea Rosie Româna Filiala Alba a initiat o campanie de ajutorare a persoanelor cu venituri mici, care au afectiuni ale coloanei vertebrale. Voluntarii Crucii Rosii care vor distribui dispozitivele Kosmodisk la domiciliul beneficiarilor le vor face si un instructaj de folosire al acestora. “Este responsabilitatea tuturor sa sprijinim aceste persoane care se confrunta atit cu nevoi materi

Tot mai multe

 Gripa porcina se intoarce. Virusul a facut o a treia victima in acest an in Romania. Este vorba despre o tinara de 23 de ani din Ploiesti. Acesta este al treilea deces inregistrat anul acesta in tara noastra la pacientii diagnosticati cu gripa noua. Primul caz s-a inregistrat la Iasi, tot acolo unde o femeie de 29 de ani, care suferea de mai multe afectiuni cronice a murit de curind din aceeasi cauza. In prezent, la Iasi mai exista doua cazuri confirmate de imbolnavire cu virusul gripei porcine. Din fericire in Alba nu a aparut nici o situatie similara.      

Liceul Teoretic Teius - concurs national ?Trei mari scriitori?

 Concursul National „Trei mari scriitori”, concurs de creatie literara si artistico-plastica, organizat la Liceul Teoretic Teius în perioada decembrie 2010 - martie 2011 si-a încheiat prima etapa. Echipa de proiect urmeaza sa jurizeze creatiile elevilor, aproximativ 500, primite din toata tara. Acum sint asteptate lucrarile elevilor pentru a doua etapa, cea dedicata lui I. L. Caragiale si intitulata “I. L. Caragiale - ironie si comedie”. Exista si aici trei sectiuni: creatie literara (schite sau piese de teatru - comedii), eseuri (comicul în schitele si piesele de teatru scrise de marele dramaturg român), desene (inspirate de schitele sau piesele de teatru ale lui Caragiale). Puteti expedia lucrarile pe adresa SUFANA ROMANA, O. P. 3, C. P. 30, ALBA IULIA, JUD. ALBA pina la data de 28 ianuarie 2011. Creatiile literare si eseurile le asteptam pe adresele de email: romanagheaja@yahoo.com, iulia_motei@yahoo.com, yonypersonal@yahoo.com, pop.romina@yahoo.com.

Cei mai buni

 Inspectoratul Scolar Judetean Alba a inceput sa afiseze listele cu elevii care au obtinut premii si mentiuni la faza judeteana a olimpiadelor scolare. Pina in prezent au fost afisate rezultatele la engleza, italiana, fizica si chimie. Listele pot fi consultate pe site-ul ISJ Alba, la adresa http://www.isj.albanet.ro/index.php/olimpiade-si-concursuri/382-rezultate-la-olimpiadele-judetene-2011.      

Blajul va gazdui Transilvania Fest

 “Dupa ce ultimele doua editii ale festivalului s-au desfasurat in judetele Cluj si Sibiu, am ales prin principiul rotatiei, dintre toate judetele Transilvaniei, judetul Alba. Dupa patru luni de cercetari, ne bucuram ca am gasit gazda editiei din 2011: municipiul Blaj, un oras ospitalier si ofertant din punct de vedere cultural si logistic”a precizat Rares Craiut, directorul festivalului. Acesta a mentionat ca Transilvania Fest este un festival de cultura si mincare care promoveaza traditiile, cultura si punctele forte din zona omonima. “In 2008 festivalul, pe atunci numit Turda Fest, a devenit itinerant, pentru a putea astfel sa promoveze Transilvania din diverse puncte ale acestei regiuni. Principiul de lucru este cel al rotatiei, in fiecare an fiind rindul altei localitati transilvanene sa aiba parte de beneficiile unui asemenea proiect, derulat atit pe termen scurt, cit si pe termen mediu si lung”, au explicat organizatorii. Festivalul dureaza trei zile si are rolul de imbold pentru promovarea unor manifestari specifice, precum si pentru aducerea de turisti si cumparatori. “Pe linga acestea, Transilvania Fest lucreaza de-a lungul anului cu reprezentanti ai comunitatii, din sectoarele public, privat si non-profit. De asemenea organizeaza intilniri cu lideri din comunitate, lucreaza cu copiii si profesorii, identifica potentialii mestesugari si producatori din zona si demareaza procedurile de certificare a acestora. Parteneriatele cu comunitatile de afaceri din zona sint cautate si incurajate pentru a potenta responsabilizarea acestora fata de oamenii si locurile unde isi desfasoara activitatile economice. O componenta definitorie a festivalului o constituie implicarea unor parteneri si colaboratori care sa contribuie cu experti nationali si internationali pe diverse domenii cum ar fi turism cultural, gastronomie, marketing, ospitalitate sau educatie”, a mentionat Oana Ionita, coordonatorul de comunicare al festivalului. Transilvania Fest 2011 se va desfasura in perioada 29-31 iulie pe Cimpia Libertatii din Blaj, in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local Blaj.

Taxe de ... criza

 Patriarhia Ortodoxa a stabilit noi taxe pentru nunti si botezuri, iar preotii vor fi obligati sa elibereze chitante. Taxele stabilite de Patriarhie depind de zona in care se afla parohia, dar si de situatia financiara a credinciosilor. Cert este ca va exista un minim si un maxim. In teorie, singurele servicii care ramin netaxate sint cele legate de inmormintare.       

Seminar despre integrarea fostilor detinuti

 Miine, la Alba Iulia, va avea loc seminarul informativ “Solutii pentru reintegrarea sociala a fostilor detinuti” . Evenimentul este organizat de catre Asociatia AS 2001 Alba Iulia in parteneriat cu Penitenciarul Aiud in cadrul proiectului “Integrarea pe piata fortei de munca a grupurilor vulnerabile, prioritatea noastra!”. Proiectul este cofinantat prin Fondul Social European - Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 6: “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie 6.2: “imbunatatirea accesului si a participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii”. “Evenimentul are ca scop, pe de o parte promovarea activitatilor proiectului, iar, pe de alta parte, sensibilizarea angajatorilor, a angajatilor, a beneficiarilor, a institutiilor statului cu responsabilitati in incluziunea sociala, a mass mediei cu privire la problematica integrarii pe piata fortei de munca a persoanelor care au parasit sistemul de detentie. Prin intermediul seminarului se va incerca gasirea de solutii si oportunitati pentru facilitarea integrarii acestor persoane pe piata fortei de munca si solutii pentru schimbarea atitudinii sociale fata de acestia. In acelasi timp, ne propunem sa informam angajatorii despre avantajele angajarii asistate a fostilor detinuti, angajare prin intermediul careia, in cadrul proiectului asiguram subventionarea cu 90% a cheltuielilor salariale cu persoanele foste detinute si angajate pe parcursul a 6 luni”, a precizat coordonatorul proiectului Dorin Todorean.  

Pensionari bolnavi, medicamente scumpe

 Conditiile de compensare a medicamentelor nu se îmblinzesc, în ciuda faptului ca pensionarii cu venituri de peste 740 de lei vor plati lunar asigurare de sanatatePensionarii care au venituri mai mari de 700 de lei nu vor beneficia, în 2011, de compensare cu 90 la suta a medicamentelor de pe lista B, ci cu doar 50 la suta. Este important de precizat ca cei 700 de lei nu trebuie sa provina dintr-o singura sursa - cum ar fi pensia de munca spre exemplu - ci pot fi încasati din mai multe destinatii (pensii de urmas, veteran, alte venituri etc). Declaratia veniturilor se face la medicul de familie, pe baza cuponului de pensie si declaratiei pe proprie raspundere a pensionarului. Diferenta la pretul medicamentelor va subtia serios veniturile din buzunarul unor oameni bolnavi si care au nevoie de un trai mai bun, nu de restrictii .Pe lista B se afla medicamente cu utilizare larga în rindul virstnicilor, cum ar fi Tanakan (vasodilatator), Miofilin (utilizat în tratarea diverselor probleme respiratorii), Crestor (folosit la scaderea concentratiilor de grasimi din singe), Celebrex (prescris în vederea ameliorarii durerilor si tumefactiei din boala artrozica sau poliartrita reumatoida) s.a.m.d. O compensare mai mare le-ar fi usurat cu siguranta viata si pensionarilor al caror venit depaseste cu putin 700 de lei – o suma oricum insuficienta pentru traiul decent al unui virstnic bolnav. Ar fi meritat-o cu siguranta cei care au venituri de peste 740 de lei si care vor da înapoi catre stat 5,5 la suta din banii adunati lunar sub forma de asigurari de sanatate.

Cit putem plati ca sa primim pensie?

 Pentru a ne putea asigura în sistemul de pensii de stat, trebuie sa avem un venit lunar de cel putin 708 lei, adica sa cistigam macar 35 la suta din salariul lunar mediu brut. Galatenii care se afla în aceasta situatie vor plati o contributie lunara de asigurari sociale în cuantum de 222 lei. Valoarea contributiei creste odata cu sporirea venitului propriu. Va puteti asigura în sistemul public de pensii pentru venituri lunare de maxim 10.110 lei, adica de 5 ori venitul salarial mediu brut – caz în care veti plati o contributie lunara de 3.164 lei. Introducerea acestor plafoane este o premiera care s-ar putea dovedi benefica în consolidarea sistemului de asigurari sociale.

Aproape 7.500 de someri angajati in 2010

 Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba, Corneliu Engi, a aratat ca in cursul anului trecut un numar de 7.480 someri înregistrati in evidentele institutiei au fost încadrati în munca, din care 5.228 pe perioada nedeterminata si 2.252 pe perioada determinata. Aceeasi sursa a precizat ca au fost organizate in cursul anului 2010 un numar de 36 de cursuri de formare profesionala în cadrul carora au fost cuprinsi 845 someri. În aceeasi perioada, 632 absolventi ai cursurilor de formare profesionala au fost încadrati în munca (monitorizarea încadrarilor se face timp de 12 luni dupa absolvirea cursurilor).Masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca acordate somerilor anul trecut au fost atit sub forma de servicii, cit si de stimulente financiare: 27.924 someri au fost cuprinsi în cadrul serviciilor de informare, consiliere profesionala si medierea muncii; 872 de someri beneficiaza de completarea veniturilor salariale în cuantum de 30 la suta din indemnizatia de somaj primita în luna anterioara încadrarii, pentru ca si-au gasit un loc de munca înaintea expirarii perioadei pentru care erau îndreptatiti sa primeasca indemnizatia de somaj, 178 de someri s-au încadrat în munca într-o alta localitate, si-au schimbat domiciliul si ca urmare au beneficiat de o prima de instalare egala cu nivelul a sapte indicatori sociali de referinta ai bugetului asigurarilor pentru somaj – în prezent de 500 lei; 112 someri proveniti din rindul absolventilor au beneficiat de o prima de încadrare egala cu un indicator social de referinta al asigurarilor pentru somaj, deoarece s-au încadrat în munca, avind program normal de lucru pentru o perioada mai mare de 12 luni; încheierea a 382 de conventii de finantare cu angajatorii, prin care se subventioneaza 509 locuri de munca pentru somerii în virsta de peste 45 de ani sau someri care sint parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale; încheierea a 108 conventii de finantare cu angajatorii prin care se subventioneaza 138 locuri de munca pentru absolventii institutiilor de învatamint; încheierea a 28 de conventii de finantare cu primarii din judet prin care s-au încadrat în munca 359 someri (din care 66 persoane de etnie roma), în vederea derularii programului de ocupare temporara a fortei de munca pentru dezvoltarea comunitatilor locale.

Un munte de dosare pentru finantare

 Practic, fiecare kilogram de maculatura ar trebui sa produca aproape 1,5 milioane de lei pentru judetul Alba. Banii, proveniti de la Ministerul Dezvoltarii, vor fi suplimentati de fonduri europene si de banii proveniti din alte programe guvernamentale, astfel ca urmatorii 3-4 ani ar trebui sa transforme judetul intr-un santier general. Cel putin asta spera presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, cel care s-a “ascuns” ieri in spatele celor 300 de kilograme de proiecte care vor atrage banii guvernamentali. Motive de nemultumireExista insa si primarii din judet care nu au trimis proiecte, fapt pentru care presedintele Consiliului Judetean s-a declarat putin dezamagit. “Sint foarte putine unitati administrativ teritoriale care nu au depus proiecte. Este vorba despre comunele Posaga, Ceru Bacainti, Scarisoara, Albac, Bistra, Rimet, Rimetea, Cergau, Rosia de Secas, Spring, Berghin si Ciugud. Majoritatea dintre ele au insa proiecte de infrastructura pe masura 3.2.2 si nu aveau nevoie de bani pentru astfel de lucrari. Eu sint nemultumit de acei primari care au depus proiecte subtiri, proiecte mult mai putin importante decit lucrarile de care comunele lor aveau nevoie. Ceea ce este cel mai important este faptul ca toate orasele si municipiile din judet au depus proiecte mari si importante. In total avem aproximativ 100 de milioane de euro pe care sint sigur ca ii vom primi pentru ca sint banii care trebuie sa revina in medie fiecarui judet. Miine (n.r. astazi), la prima ora, colegii mei vor fi la usa ministerului si vor incepe procedura pentru depunerea proiectelor, iar pina in 2013 vom avea de lucru”, a declarat extrem de multumit Ion Dumitrel. DetaliiPresedintele Consiliului Judetean Alba a prezentat apoi in detaliu care sint principalele obiective urmarite de proiectele pe care le trimite Ministerului Dezvoltarii. “Avem 256 de kilometri de drumuri judetene, 62 de proiecte pe acest sector si o valoare totala de 2.287 de miliarde de lei vechi. Avem 15 proiecte depuse pentru retele de apa cu o valoare totala de 173 de miliarde de lei vechi. Pe canalizare si statii de epurare sint 13 proiecte si un total de 456 de miliarde de lei vechi. In fine, pentru proiectele privind imbunatatirea vietii populatiei din mediul rural avem depuse 23 de proiecte si un total al fondurilor solicitate de 1.305 miliarde de lei vechi. Vreau sa adaug ca nimic nu este politizat si pina astazi toti cei care au vrut si au avut proiecte le-au putut depune fara nici o problema. Mai departe, asteptam sa vina banii, sa facem licitatiile si sa ne apucam de lucru. Este vorba despre cel mai important program guvernamental de dupa 1989 derulat pentru administratii locale si ma simt extrem de bine ca putem sa ducem sa depunem aceste proiecte ca sa luam atitia bani”, a mai spus Ioan Dumitrel.

DN14B va fi refacut ?din temelii?

 Drumul National 14B, care face legatura intre Teius si Copsa Mica, se afla in plin proces de reabilitare. Prin bugetul national, au fost alocati si in acest an bani pentru continuarea lucrarilor, care se vor incheia insa abia in 2014, deoarece pe unele portiuni drumul trebuie refacut “din temelii”. “Drumul national 14B care face legatura intre Teius si Copsa Mica, drum care anul trecut a fost modernizat pe o portiune destul de importanta, va fi finantat si anul acesta. Este un proiect de modernizare a acestui drum, care va avea o valoare de 187.800.000 lei, aproximativ 44 de milioane de euro, ceea ce inseamna o reasezare a acestui drum national pe niste criterii moderne, de la Teius pina la Copsa Mica, Asta ar insemna o traversare totala a zonei Tirnavei si Tirnavei Mari, inclusiv comuna Valea Lunga”, a anuntat deputatul PDL de Alba, Clement Negrut. Lucrari ampleDeputatul a precizat ca lucrarile au demarat anul trecut si vor fi finalizate in 2014 potrivit termenului din proiect. El a explicat si de ce dureaza atit de mult reabilitarea drumului. “Ca si timp, lucrarea foarte importanta este de la Blaj. Acolo trebuie, efectiv, tot drumul scos si refacut. Intre Blaj - Copsa Mica. Daca facem ce a facut Guvernul Tariceanu, doar refacem astfaltarea si intr-o jumatate de an ne trezim din nou cu... Acolo exista un proiect foarte important de captare a tuturor izvoarelor de apa de la Blaj pina aproape la Micasasa. Acolo sint niste izvoare de apa care trebuie neaparat captate, altfel n-am facut nimic, aruncam banii. Decit sa-i aruncam, mai bine facem lucrari de calitate. Si eu am intrebat, la audierea ministrului, de ce dureaza atit. Directorul de la autostrazi mi-a explicat foarte clar de ce dureaza. Tronsonul acela de la Blaj este cel mai important si trebuie facut ca lumea”, a declarat Clement Negrut.

A crescut numarul locurilor de munca din judet

 Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba au anuntat pentru aceasta saptamina ca disponibile la nivelul judetului un numar de 92 de locuri de munca. Somerii din Alba Iulia pot opta pentru ocuparea urmatoarelor posturi: 1 sudor in argon, 1 secretara, 1 lacatus mecanic, 1 electrician, 1 inginer mecanic si 25 de confectioneri imbracaminte. Pentru detalii doritorii pot suna la ALOFM Alba Iulia, telefon - 0258/831137. In municipiul Blaj au fost anuntate ca vacante un numar de 27 de operatori masini unelte semiautomate si automate, 3 muncitori necalificati in confectii, 1 electrician in constructii si 4 ingineri mecanici. Informatii la Punctul de lucru Blaj, telefon: 0725/225883La Cimpeni sint disponibile 1 post de tafist si 2 posturi de sofer de taxi, iar persoanele interesate se pot adresa la ALOFM Cimpeni, telefon: 0725/225884. La Cugir, locurile de munca disponibile sint: 1 primitor-distribuitor, 2 stivuitoristi, 2 strungari, 3 ambalatori manual, 1 inginer si 1 ingrijitor cladiri. Informatii la Punctul de lucru Cugir, telefon 0725/225881.La Punctul de lucru Sebes, telefon: 0725/225885 sint anuntate urmatoarele locuri de munca vacante: 1 agent de vinzari, 1 agent comercial, 5 timplari, 5 muncitori necalificati, 1 croitor si 1 confectioner marochinarie.

Taxa la Traseu ramine in picioare

 Liberalii si-au sustinut cu ardoare punctul de vedere, pe care l-au exprimat public pentru prima data in urma cu aproape un an. Ei considera ca albaiulienii nu ar trebui sa fie obligati sa plateasca o taxa de intrare in zonele care apartin domeniului public. In replica, ceilalti consilieri locali, dar si primarul Mircea Hava, au adus contraargumente din intreaga lume, situatii in care oamenii platesc taxe de intrare in spatiile turistice din orasele de bastina si in plus pun umarul in mod benevol la administrarea acestora. Proiect slabInca de la inceput, proiectul liberalilor a fost taxat dur. “Sint curios cine v-a facut proiectul. Un avocat? Cam slabut. Sint invocate aici tot felul de legi si de articole, dar complet aiurea. Ceea ce scrie aici, ca sa inteleaga toata lumea, spune ca din cauza ca avem nevoie de bani pentru dezvoltare ar fi bine sa nu mai luam banii aceia. Este o timpenie”, a spus primarul Mircea Hava. Mihai Baco a adaugat si el un “cui” la solicitarea PNL. “Consiliul local nu a luat nici o hotarire care sa impuna vreo taxa. Noi nu putem sa luam o hotarire prin care sa eliminam o taxa pe care nu am pus-o”, a explicat si Mihai Baco. “Este o discriminare. Cum putem noi sa explicam oamenilor care vin din alte parti, turistilor de la care vrem sa luam multi bani, ca sa crestem nivelul de trai, ca pentru ei este taxa, dar pentru altii nu. Este o directiva europeana care vorbeste despre acest lucru, dar nimeni nu s-a obosit sa citeasca”, au fost de parere alti alesi locali.  Nu este posibilVotul negativ dat de catre Consiliul local a fost completat cu declaratii extrem de dure. “Vreau doar sa va dau exemplul unui castel din Franta care a fost renovat pe banii oamenilor din comunitate si la intrarea caruia toata lumea plateste o taxa. In plus, administrarea castelului este facuta sub forma de voluntariat de oamenii locului. Acesta este un exemplu de urmat”, a adaugat si Mihai Baco. Chiar daca sansele sint extrem de reduse, este greu de crezut ca PNL va renunta la ideea de a vedea eliminata acea taxa pentru albaiulieni.   “Ar trebui, miine, sa scoatem taxa si de la baza sportiva si biletul de intrare la Muzeu si la toate institutiile similare? Haideti sa discutam serios. Vorbiti despre consens. Pai haideti sa avem un consens normal si sa lasam politicianismele. De fapt, avem o solutie pe care putem sa o aplicam. Rupem contractele cu partenerii privati, bugetam toate activitatile si facem rost de bani. Ne descurcam si punem noi banii astia din bugetul local si atunci toate in orasul acesta vor fi gratuite. Nu stiu de ce, dar mi se pare ca dorim sa ne intoarcem intr-o era care a apus de vreo 20 de ani. Oameni buni, sint niste sume imense pe care le baga partenerii privati si voi veniti cu poezioare plingacioase. Oricum, ca sa stiti, avem o suprafata enorma din cetate de administrat. Considerati ca este Traseul Celor Trei Fortificatii, ca nu este nici o taxa si scoateti banii de care avem nevoie”a invitat primarul Mircea Hava. 

Porti Deschise la muzeele din Cluj

Sîmbata, 22 ianuarie, toate muzeele din subordinea Consiliului Judetean vor participa, între orele 9 si 17, la programul „Porti deschise“, a anuntat ieri presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise. Astfel, clujenii vor putea vizita gratuit Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Muzeul Memorial “Octavian Goga” din Ciucea. „Este prima data cînd Consiliul Judetean organizeaza o astfel de actiune, dar cu siguranta nu va fi si ultima”, a spus Tise. În acest fel, Consiliul Judetean continua seria proiectelor privind sprijinirea accesului la cultura. Va reamintim ca în acest an va fi demarat si un proiect privind sprijinirea accesului la cultura al copiilor din mediul rural. „Exista în mediul rural 15.000 de elevi si 6.000 de prescolari care nu au acces la ceea ce înseamna institutii de cultura, adica muzee, teatre sau biblioteci. Pe lînga accesul gratuit la institutiile de cultura din subordinea noastra, ne vom ocupa inclusiv de transportul copiilor înspre acestea, printr-un parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean”, a explicat Tise. În plus, el a mai aratat ca profesorii din mediul rural vor putea sa desfasoare cu elevii lor chiar si ore tematice în muzee.     M. O.

Gripa porcina a mai facut o victima

Bilantul persoanelor decedate anul acesta dupa ce au fost infectate cu virusul gripei AH1N1 se ridica la trei, dupa ce tînara de 23 de ani, însarcinata în 28 de saptamîni, internata pentru raceala la Maternitatea Ploiesti si diagnosticata cu gripa porcina, a decedat ieri în urma unui stop cardiorespirator. În încercarea de a salva copilul, medicii au decis întreruperea sarcinii, însa fatul, de doar 900 de grame, nu a supravietuit. Dupa interventie, starea tinerei a continuat sa se agraveze. Ea a ramas internata si izolata la Terapie Intensiva, sub tratament si ventilatie mecanica, însa a decedat ieri.     Alte doua decese din cauza gripei AH1N1 au fost înregistrate saptamîna trecuta, fiind vorba de un pacient de 61 de ani si o femeie de 29 de ani, care suferea de mai multe boli cronice, ambii din Iasi.     Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii în România spun ca structura virsului AH1N1 nu s-a modificat fata de anul trecut, tulpina acestuia fiind introdusa în vaccinul antigripal din acest sezon. Reprezentantii Ministerului Sanatatii precizeaza ca nici una din cele trei persoane decedate nu s-a vaccinat desi se încadrau în grupele de risc crescut de a dezvolta gripa sau complicatii ale acesteia.

PC Cluj viseaza sa se "ingrase" cu membri ai altor partide

Conservatorii exclud orice colaborare cu democrat liberalii, exceptind „migratiile”.     Liderul conservatorilor, la nivel national, Daniel Constantin (foto), a declarat saptamina trecuta ca orice colaborare cu PDL este imposibila. Mai mult, orice membru din PC care va colabora cu PDL va fi exclus din partid, iar singurele „colaborari” acceptate de conservatori sint cu liberalii si cu social democratii, a precizat Constantin intr-un articol postat pe site-ul conservatorilor. „Asteptarile romanilor sint imense acum si speram ca vom reusi sa inlaturam acest partid (PDL – n.r.) de la putere. Acesta este motivul pentru care nu acceptam nici un fel de colaborare cu PDL. In acest context, o alianta ACD-PSD este un act necesar. Vrem o alianta deschisa! Este foarte important ca in jurul blocului politic care se formeaza sa se coaguleze cit mai multe forte politice”, a declarat Constantin.    Exista doritori si de la PDLLa Cluj, liderul de la municipiu si vicepresedintele conservatorilor de la judet, Viorel Timoce, sustine ca filiala locala a PC are usile deschise pentru orice formatiune politica de centru dreapta, exceptind PDL. Iar asta deoarece, potrivit statutului si protocolului, un schimb intre membrii celor doua partide este imposibil: „Au existat discutii inca dinaintea semnarii protocolului dintre PNL si PC. Dar mai ales acum. Exista multi doritori. Chiar in cursul acestei saptamini vor veni doi noi membri de la alte partide”, a precizat Timoce. Deocamdata el a refuzat insa sa dea si nume, insa a declarat pentru monitorul ca doritorii sint din cadrul PSD, PNTCD si chiar PDL.    „Primim si de la UDMR“In prezent, PC Cluj are membri inclusiv din rindurile UDMR iar in continuare doreste sa mai coopteze citiva: „Avem, in Biroul Municipal, si fosti membri din UDMR, adica de nationalitate maghiara. Nu toti impartasesc doctrina Uniunii. Nu toti agreeaza coalitia, chiar daca ei colaboreaza cu PDL”, a declarat Timoce. Liderii ACD au declarat inca de la sfirsitul anului trecut ca asteapta, in cadrul aliantei, membri ai tuturor partidelor de centru dreapta.     Conservatorii clujeni se vor intilni cu liberalii in cursul acestei saptamini pentru a dezbate alegerile din 2012 si pentru a stabili un program comun in cadrul protocolului.

825 de salariati ai Bechtel, aproape de a fi dati afara. Sindicatele cer un ragaz

Liderul de sindicat al Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a cerut ieri, printr-o adresa trimisa Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) din Cluj, prelungirea cu zece zile a datei la care compania Bechtel intentioneaza sa suspende contractele a peste 800 de angajati.     Grigore Pop a explicat ca firma americana care construieste Autostrada Transilvania a decis suspendarea contractelor a 850 de muncitori din data de 20 ianuarie. Sindicalistii încearca sa amîne aceasta data pîna la finalul lunii ianuarie, timp în care spera sa fie primiti de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu si de ministrul Muncii, Ioan Botis. „Sigur ca noi nu putem fi de acord cu aceasta disponibilizare. Cei o suta si ceva de oameni care ar ramîne ar fi numai pentru paza si conservarea lucrarilor. Anul acesta, în conditiile respective, dînsii nu ar mai putea reînfiinta alte posturi de natura celor disponibilizate, deci ar însemna ca anul acesta sa nu se lucreze nimic”, a declarat Pop.    Conservarea costa cît asfaltareaLa rîndul sau, Mihai Lup, liderul sindicatului Transilvania, care reprezinta interesele muncitorilor de la Bechtel, a afirmat, ca în cazul în care nu se mai face nimic la autostrada, nu înseamna ca si cheltuielile vor fi reduse, pentru simplul motiv ca lucrarile de conservare costa aproape cît cele de constructie. Mihai Lup a mai spus ca în dosarul de fundamentare al lucrarilor care s-ar putea efectua în 2011, elaborat de Bechtel, compania precizeaza ca poate angaja un volum de lucrari direct proportional cu suma pe care o primeste de la Guvernul Romîniei. În aceste conditii, sindicalistii cer ministerului Transporturilor sa precizeze cît mai repede ce finantare se aloca în acest an proiectului autostrazii A3. Liderii de sindicat au precizat ca, desi stiu din surse neoficiale, se pare ca în 2005/2006, cînd contractul cu Bechtel a fost renegociat si nu s-a lucrat aproape nimic, statul român a platit totusi o factura de 180 de milioane de dolari.    „Nu sînt lucrari de ciuri-buri“Grigore Pop a declarat, nervos, ca de cînd a fost inaugurat proiectul autostrazii, în fiecare an, în luna ianuarie, apare mereu aceasta problema a disponibilizarilor, pentru ca „ministrii nu-si pot planifica munca”. „Nu se poate sa nu-ti poti planifica pe o perioada de timp ceea ce faci ca infrastructura. Nu sînt lucrari de ciuri-buri, nu sînt niste amarîte de sali de sport facute din brisca, sînt lucrari de mare amploare pe care trebuie sa stii sa le programezi din timp. De 5-7 ani de zile ne confruntam cu aceeasi situatie, nu stim ce vom lucra anul viitor, nu se poate asa ceva”, a spus liderrul Cartel Alfa Cluj.     Bechtel mai are în prezent 1.005 angajati, care pîna în 17 ianuarie au fost în concediu de odihna. În conditiile în care ITM Cluj va accepta cererea de amînare a disponibilizarii cu zece zile, muncitorii vor fi ori trimisi pe santier pentru lucrarile de întretinere, ori trimisi în somaj tehnic, dar de la 1 februarie vor intra în perioada de preaviz.    Agerpres

Clujana isi baga bocancii in Rusia

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, vrea ca in acest an bocancii de la "Clujana" sa recucereasca piata din RusiaAnuntul a fost facut ieri de presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise. „La ora actuala, Clujana exporta in tari precum Franta, Italia si Germania, dar ne dorim foarte mult sa intram si pe piata din Rusia. Ne dorim foarte mult sa intram pe noi piete sub brandul nostru, nu doar prin contracte de lohn”, a precizat Alin Tise.    Salarii cu 5% mai mariTotodata, presedintele Consiliului Judetean a mai informat ca salariile angajatilor fabricii de incaltaminte „Clujana” au crescut cu 5% incepind din aceasta luna. „Ma bucur ca cei din conducerea fabricii au reusit sa mareasca putin salariile angajatilor. Pentru mine este un semn bun ca se poate si in perioada aceasta si voi sustine echipa de acolo. Sper ca anul acesta sa nu avem probleme cu disponibilizarile”, a declarat Tise.     In prezent, „Clujana” are in jur de 400 de angajati, iar salariile medii ale acestora se situeaza intre 800 si 1.000 de lei. Cresterea de 5% ar insemna un plus de aproximativ 50 de lei la salariu.    Doua magazine in mall-urile din capitalaTot in acest an, „Clujana” ar putea deschide magazine in afara Clujului. Concret, presedintele Alin Tise doreste inaugurarea a doua magazine ale fabricii clujene in doua mall-uri din Bucuresti.     La Cluj-Napoca, „Clujana” mai are la ora actuala trei magazine, doua fiind deschise in cele doua mall-uri din oras si un al treilea in imediata apropiere a fabricii, in Piata 1 Mai. In vara anului trecut, conducerea fabricii a decis inchiderea magazinului deschis in 2009 in Piata Mihai Viteazu. Principalul motiv a tinut de numarul mic de clienti care au cumparat incaltaminte din respectivul magazin. „Cred ca nu sintem pe partea buna a vadului”, au mentionat, la vremea respectiva, reprezentantii fabricii. Pe linga produsele din magazinele proprii, fabrica de incaltaminte are contracte cu mai multe unitati militare din tara pentru confectionarea si livrarea de bocanci.     „Clujana” SA, societate la care Consiliul Judetean Cluj detine pachetul majoritar de actiuni, a inregistrat pentru anul 2009 o cifra de afaceri in valoare de aproape 8,7 milioane de lei, cu 20% mai mare decit in 2008.

Sulfina Barbu: PNL pierde din electorat

„Partidul Democrat Liberal va sti sa profite de alianta liberalilor cu PC si PSD, iar PNL nu mai este frecventabil în ideea consolidarii dreptei”, a declarat presedintele Organizatiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, citata de Agerpres. Ea a mai precizat ca daca alianta dintre PNL, PC si PSD se va concretiza, aceasta va usura decizia electoratului între stînga si dreapta. Totodata, Sulfina Barbu a adaugat ca “daca trei partide se aliaza împotriva PDL, înseamna ca se tem de PDL si eu cred ca se tem pentru ca deciziile Guvernului Emil Boc au fost corecte si necesare. (...) Cred ca PDL va creste si sînt convinsa ca PDL se va pozitiona definitiv pe esichierul de centru-dreapta al politicii din România”.

Piese de sah sculptate in lemn de nuc

Astazi, de la ora 18:00, la galeria de arta Maitresse Maison va avea loc vernisajul expozitiei de sculptura a artistului clujean Liviu Bora. Lucrarile care vor putea fi admirate sînt sculptate în lemn de nuc, iar unele dintre ele reprezinta o reinterpretare a clasicelor piese ale jocului de sah. Seria de sculpturi-piese de sah, intitulata “Razboinicii lui Dracula”, poate fi vazuta pîna pe 2 februarie.

Zbor Bucuresti-Cluj anulat

Peste 10 curse au fost anulate ieri si doua au avut întîrzieri pe aeroporturile din Bucuresti, din cauza cetii. Printre cursele anulate s-a aflat si cea catre Cluj. “Avînd în vedere ceata densa care persista în zona Aeroportului Henri Coanda (…) au fost anulate trei curse internationale (Sibiu-Munchen, Chisinau si Varsovia) si 8 zboruri interne (catre si dinspre Iasi si Timisoara, dinspre Suceava si Baia Mare, catre Cluj)”, se arata într-un comunicat al companiei Aeroporturi Bucuresti.

Majoritatea posturilor libere, in comert

Anul acesta a debutat cu o crestere semnificativa a ofertelor pe piata muncii, sustin reprezentantii portalului BestJobs, care mentioneaza ca numarul de anunturi postate în primele 2 saptamîni ale lunii pe site-ul mentionat a înregistrat o crestere de aproape 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. În prezent, site-ul gazduieste peste 11.600 de posturi, majoritatea în domeniul vînzarilor si a comertului, respectiv 4.172. În software/tehnologii sînt disponibile 1.629 de locuri de munca libere, în marketing – 919 iar în inginerie – 817. „Pe lînga aceste arii de activitate, semnalele de la clientii BestJobs sînt pozitive pentru domenii cum ar fi Banci sau Serviciu Clienti. Acestea vor intra în topul domeniilor ca numar de posturi disponibile în anul curent. Sînt vizate atît persoanele cu experienta nivel entry-level (studenti de exemplu pentru call-center sau casieri pentru banci), cît si persoane cu experienta de nivel Senior, fiind vorba de posturi de management în aceste companii, de la pozitii administrative pîna la pozitii de manageri de prima linie”, spun reprezentantii BestJobs.

Cozi de sute de persoane la APIA

Agentia de Plati si Interventii în Agricultura (APIA) Cluj a fost luata ieri cu asalt de sute de persoane care au vrut sa îsi depuna cererile pentru obtinerea subventiei de stat ce se acorda fermierilor din zonele defavorizate care cresc vaci de lapte.     Directorul APIA Cluj, Gheorghe Serban, a declarat ca sesiunea de depunere a cererilor a început în ziua de 10 ianuarie si se va termina în data de 21, luna aceasta. El a mai spus ca desi la începutul perioadei au fost foarte putine persoane, pîna marti au fost înregistrate o mie de cereri.     „Românii, ca de obicei, vin în ultimul moment sa depuna cererile pentru subventia de stat pe cap de vaca cu lapte. Sînt eligibili fermieri din zonele defavorizate care au între doua si 15 vite si pot obtine pîna la 250 de euro pe cap de animal. Estimam ca pîna la încheierea perioadei de depunere sa avem peste 1.500 de cereri”, a sustinut Gheorghe Serban. Directorul a mai spus ca orarul APIA Cluj va fi prelungit pîna la încheierea sesiunii iar angajatii vor lucra cîte doua ore în plus în fiecare zi, dupa ce luni au stat la serviciu pîna la noua seara. Controalele în teren pe care trebuie sa le efectueze reprezentantii APIA Cluj vor fi efectuate pîna în data de 10 martie.     Din cele 76 de comune cîte sînt în total în Cluj, peste jumatate, adica 36, sînt considerate eligibile pentru aceasta subventie de stat si fermierii care au vite si traiesc în aceste localitati pot aplica pentru ea.    Agerpres

Programul ?Prima casa 3? vine cu conditii noi

Foto Radu PadureanExecutivul a modificat criteriile pentru programul “Prima casa”, astfel ca romanii care care vor apela la credite imobiliare prin acest program vor avea la dispozitie mai multe facilitati decit anii trecuti.     Astfel, pentru evitarea restantelor, beneficiarii din acest an ai programului vor putea cere modificarea valutei, reesalonarea sau rescadentarea imprumutului. Totusi, statul a impus si alte conditii, precum gajarea conturilor curente ale solicitantilor. „In noul proiect se introduce o garantie suplimentara prin instituirea in favoarea bancii a unui gaj pe conturile curente ale imprumutatului, de natura sa protejeze interesele tuturor partilor implicate in acordarea si garantarea creditului, pentru cazurile in care s-ar institui popriri asupra conturilor clientilor”, se arata in nota de fundamentare a unei hotariri de Guvern care modifica normele de implementare a programului “Prima Casa”, potrivit Mediafax.     Totodata, in cazul in care beneficiarul a cumparat imobilul in coproprietate cu sotul sau sotia, in cazul unui divort, unul din cei doi va putea sa renunte in favoarea celuilalt la apartamentul sau casa cu pricina, fiind exonerat de orice raspundere legata de imobil.     Executivul a stabilit si detalii pentru cei care doresc sa achizitioneze apartamentele ANL, acestia fiind nevoiti sa prezinte finantatorilor documentele specifice programelor ANL. Mai mult, in cazul care romanii vor dori sa achizitioneze locuinte scoase la licitatie de catre ANAF vor trebui sa prezinte finantatorilor, in locul antecontractului de vinzare-cumparare, documentele specifice procesului de licitatie.     O alta modificare a proiectului consta in eliminarea conditiei de asociere a unui numar de sapte beneficiari pentru construirea de ansambluri de locuinte, acestia urmind a desemna un reprezentant care va gestiona relatia cu finantatorul si care va indeplini formalitatile prealabile obtinerii autorizatiei de construire. Conform noilor reglementari, cel putin unul dintre asociati va trebui sa fie proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.     Creditele prin “Prima Casa” au o rata a dobinzii EURIBOR la trei luni plus maxim 4% pe an, la creditele in euro, respectiv ROBOR la trei luni plus maxim 2,5 puncte procentuale, in cazul creditelor in lei. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.     A. S.

Garda de Mediu Cluj: colectarea selectiva nu prea functioneaza in institutii

Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu - Comisariatul Judetean Cluj atrag atentia ca in judet nu exista un sistem de colectare a deseurilor periculoase si nepericuloase de la populatie, astfel ca cei care vor sa scape de medicamentele expirate sau uleiul vegetal uzat nu au la dispozitie nici un tomberon special.     „Nu exista un sistem de colectare a deseurilor periculoase de la populatie, de exemplu medicamente expirate, ulei uzat vegetal, lacuri, vopsele, solventi”, declara reprezentantii Biroului de Presa al Comisariatului. De asemenea, potrivit acestora, colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice nu functioneaza la un nivel corespunzator.      Astfel, pentru acest an, Comisariatul Judetean Cluj isi propune sa imbunatateasca managementul acestor deseuri, mai exact colectarea selectiva, transportul adecvat, reciclarea sau neutralizarea finala. Cu alte cuvinte, in 2011 clujenii ar putea sa colecteze separat si medicamente expirate sau ulei vegetal uzat, dupa ce in ultimii ani au inceput sa fie instalate tomberoane speciale pentru hirtie, plastic si sticla.    Amenzi de 1,9 mil. leiIn acest context, reprezentantii institutiei spun ca anul trecut s-au confruntat si cu alte probleme de mediu in cadrul controalelor facute de inspectorii Comisariatului, cum ar fi nerefacerea mediului dupa lucrari de exploatare, ca de exemplu lucrarile miniere. Alte nereguli descoperite au facut referire la nerespectarea legii in ceea ce priveste managementul deseurilor, nerespectarea masurilor impuse in urma controalelor precedente sau nerespectarea obligatiilor privind plata la fondul de mediu.     Anul trecut, Comisariatul Judetean Cluj al Garzii de Mediu a realizat 1.154 de inspectii la diferite obiective din judet, in urma acestor controale fiind aplicate 176 sanctiuni, din care 126 au fost amenzi in valoare peste 1,9 milioane lei si 50 de avertismente.

Proiecte europene de 309 milioane de euro la Consiliul Judetean

Foto Radu PadureanAlin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj, spune ca in acest an se asteapta deschiderea si a altor linii de finantareIn total, este vorba despre 25 de proiecte in valoare de 309 milioane de euro. Unele dintre acestea se afla in derulare, altele sint depuse spre finantare sau se afla in perioada de contractare, iar 11 sint in pregatire.     „Una dintre resursele bugetare esentiale pentru dezvoltarea judetului se regaseste in gradul de accesare al fondurilor europene. Pentru anul 2010, bugetul propriu al Consiliului Judetean a fost cu putin peste 100 de milioane de euro, din care doar aproximativ 30 de milioane destinate investitiilor. Fondurile atrase de noi din finantari europene sint in jur de 300 de milioane de euro, fapt care permite derularea unor proiecte importante pentru clujeni”, a declarat Alin Tise.     7 proiecte, in faza de executieCele sapte proiecte aflate in derulare la ora actuala sint: modernizarea infrastructurii de acces in zona turistica Rachitele – Prislop – Ic Ponor (12,2 milioane de euro), reabilitarea drumului Ciucea – Crasna – Virsolt (80.000 de euro), reabilitarea si modernizarea ambulatoriului hidroterapie al Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca (800.000 de euro), SmartA „Management sustenabil al tranzitiei regionale” (67.500 de euro), extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata (183 de milioane de euro), imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta din Transilvania de Nord (2,1 milioane de euro valoarea totala a partii ce ii revine Consiliului Judetean Cluj) si elaborarea strategiei de dezvoltare a judetului Cluj pentru perioada 2014-2020 (200.000 de euro). Aceste proiecte ar trebui sa fie finalizate in acest an.    Centrul pentru deseuri, depus spre finantareIn ceea ce priveste proiectele depuse spre finantare, acestea privesc reabilitarea si extinderea Centrului pentru adulti din comuna Citcau (1 milion de euro), infiintarea Centrului National de Informare si Promovare Turistica Cluj (233.000 de euro), sistemul integrat de management al deseurilor (76,4 milioane de euro) si actiuni de informare in domeniul politicii agricole comune (90.000 de euro).     Alte doua proiecte privind reabilitarea unui centru de asistenta sociala din Gherla (850.000 de euro) si modernizarea, extinderea si dotarea cladirii Liceului pentru deficienti de vedere Cluj-Napoca (4,3 milioane de euro) au fost evaluate si se afla in rezerva.     O parte dintre cele 11 proiecte aflate in pregatire fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) al Zonei Metropolitane Cluj. Este vorba despre modernizarea infrastructurii in parcul etnografic „Romulus Vuia”, infiintarea parcului industrial Tetarom IV in comuna Feleacu sau dezvoltarea si extinderea parcului industrial Tetarom I.     Alte linii de finantare, alte proiecteAnul acesta, Consiliul Judetean ar putea pregati alte proiecte, in functie de ce linii de finantare vor fi deschise. „Se preconizeaza ca anul acesta se vor deschide linii in domenii precum Programul Operational sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice sau Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Capacitatii Administrative”, a aratat presedintele Alin Tise.

Romania, pe locul 3 in clasamentul EHF

Federatia europeana de handbal (EHF) a publicat ieri lista coeficientilor pentru cupele europene, care stabileste numarul de echipe în fiecare competitie în sezonul 2011/2012. La feminin, România a facut un salt de 3 locuri, urcînd de pe locul 6 pe 3, în timp ce la masculin s-a mentinut pe locul 9. În clasamentul feminin al coeficientilor, Danemarca ocupa primul loc cu 124,67 puncte, urmata de Rusia (81,22 p) si România (77,90 p). La masculin, primul loc este ocupat de Germania (144,78 p), Spania (127,22 p) si Ungaria (65,22 p). România are coeficientul 37,00, la fel ca în sezonul trecut. Pentru sezonul 2011/2012, România va putea înscrie în competitiile europene feminine doua echipe în Champions League, doua în Cupa EHF si una în Cupa Cupelor. La masculin, avem dreptul sa înscriem o echipa în Champions League, una în Cupa EHF, una în Cupa Cupelor si doua în Cupa Challenge.

?Studentii? au ajuns in Antalya

Fotbalistii Universitatii Cluj a ajuns ieri în cantonamentul din Antalya. Delegatia clujeana a plecat cu o întîrziere de doua ore de pe Aeroportul Otopeni, survenita din cauza cetii. „Sepcile rosii“ au calatorit alaturi de fotbalistii de la Dinamo si Unirea Urziceni, formatii care de asemenea efectueaza pregatirea de iarna în Turcia. Elevii lui Ionut Badea au efectuat un antrenament la ora 18. Iata lotul deplasat de tehnicianul Universitatii: Matache, Bosneag, M. Popa (portari), Buhus, Busca, Ungurusan, Steven Pele,  D. Munteanu, Izvoranu, Abrudan, Cucui, Mendy (fundasi), Delgado, Menassel, Bazzi, V. Gheorghe, Ad. Cristea, Pacurar, Bostina, Habib Balde, Tene, Cojocnean, Helder Castro (mijlocasi), Cl. Niculescu, Machado, Lemnaru, Voican,  Nwakaeme Anthony si Vlad Morar (atacanti).

?Ora de Sport?: Baschetul din Transilvania ataca Asesoft-ul

Au fost prezenti în platou reprezentanti de marca ai vicecampioanei „U“ Mobitelco Cluj, iar telefonic au avut interventii Cristian Achim, antrenorul român al anului 2010 în viziunea Federatiei Române de Baschet si Octavian Serban, de la Gaz Metan Medias, unul dintre cei mai reputati antrenori de copii si juniori.      Emisiunea a debutat cu o panoramare a situatiei la zi în Divizia A, aflata la început de retur, Marcel Tenter si Mihai Silvasan, antrenorul si respectiv capitanul celor de la „U“ Mobitelco, subliniind lupta strînsa, deosebit de echilibrata din competitia interna. De remarcat ca nu mai putin de cinci echipe din Transilvania se lupta pentru titlul care a poposit în ultimii multi ani doar la Ploiesti, în vitrina CSU Asesoft.     Întrebat despre relatia cu suporterii înfocati si foarte pretentiosi ai echipei, presedintele executiv al clujenilor, Mircea Cristescu, a parat elegant, la fel cum a facut-o si în toamna la întîlnirea cu acei suporteri nemultumiti de faptul ca „U“ nu reuseste cucerirea unui nou titlu la Cluj, dupa cel din 1996. „La Cluj se munceste serios, este un proiect solid, s-a format o structura consolidata, care va fi în masura sa aduca mari satisfactii fanilor“, a declarat Cristescu la „Ora de Sport”.

Tempesta si Pulpea iau startul in Raliul Monte Carlo

Aceasta editie este una aniversara, intrucit se implinesc 100 de ani de la primul raliu monegasc. Astazi sint programate patru probe speciale, insumind 128.37 km de asfalt, din fericire uscat. „Miine avem trei probe distincte: doua lungi, Le Moulinon si Burzet, pe care le vom parcurge o singura data si una mai scurta, St.Bonnet, pe care vom trece de doua ori. Conditiile sint foarte bune acum, probele sint aproape in totalitate uscate. Toata lumea se asteapta insa ca miine seara un front atmosferic cu temperaturi scazute si ninsori sa ajunga deasupra zonei, asa incit conditiile se vor schimba dramatic pentru probele de joi dimineata“, a declarat ieri Tempesta.     Cei doi reprezentanti ai Romaniei si ai Clujului au beneficiat ieri de o zi de relaxare, care a venit dupa un program infernal de recunoasteri: „A fost foarte obositor, in special in primele doua zile, cind am petrecut in masina 25-26 de ore in total si am strabatut 1.500 – 1.600 km in munti“, a mai spus pilotul de la NRA.     Tempesta si Dorin Pulpea au sosit la Monte Carlo direct din Italia, unde au organizat o sesiune de teste pe zapada cu Peugeot-ul 207 S2000 cu care vor concura urmatoarele trei zile. Cele patru probe speciale de astazi vor fi transmise in direct de Eurosport 2, incepind cu ora 10.

Romania a dezamagit la Campionatul Mondial de Handbal

Suedia 2011, un dezastru pentru nationala RomanieiDaca infringerile nationalei de handbal cu Croatia si Danemarca au fost considerate normale, desi elevii lui Vasile Stinga au condus si cu 4 goluri, insuccesul in fata Algeriei a fost unul rusinos.     „Tricolorii“ au facut in fata africanilor cel mai slab meci din ultimii ani si au fost invinsi printr-un gol primit in ultima secunda de joc, astfel ca sansele de calificare in faza urmatoare a competitiei sint minime.     Dupa un inceput echilibrat, Romania a trecut la conducere pe tabela de marcaj, mai intii cu 4-2, apoi cu 7-3 si cu 10-5 in minutul 24, gratie unor contraatacuri fructificate, principala noastra arma in fata unei defensive agresive a algerienilor. Elevii lui Stinga si-au pierdut insa concentrarea, la fel ca si in primele doua meciuri, iar algerienii s-au apropiat la pauza la doar doua goluri, scorul fiind 10-8 in favoarea noastra.     La reluare, Romania a reusit sa marcheze pentru 11-9 in min. 36, dupa 11 minute si jumatate de seceta. Jocul a abundat in greseli de ambele parti, iar scorul a ramas strins, diferenta maxima fiind de trei goluri, 12-9 (44). „Tricolorii“ au ratat o aruncare de la 7 metri prin Ghionea, au trimis in bare, au tras in portar, iar africanii au egalat, 13-13. Condusa in final cu 14-13, Romania a reusit egalarea prin Stamate, cu citeva secunde inainte de final. Echipa noastra a crezut ca are egalul asigurat, dar algerienii au crezut in victorie si au taxat apararea noastra pasiva, reusind golul victoriei in ultima secunda, prin Hamad.     Urmeaza meciul cu Australia„Tricolorii“ vor juca astazi impotriva Australiei, de la ora 21.30. Romania face parte din grupa C, alaturi de Danemarca, Croatia, Algeria, Australia si Serbia. Nationala noastra are acum, din pacate, sanse minime sa-si indeplineasca obiectivul, acela de a ajunge in faza a doua a grupelor, intrucit din fiecare grupa merg mai departe doar 3 echipe. Pentru a se califica, elevii lui Stinga trebuie sa invinga Australia si Serbia, iar rezultatele din celelate meciuri trebuie sa le fie favorabile, astfel incit Algeria sa acumuleze mai putine puncte decit echipa noastra.

Cluj Arena, administrat de un SRL cu 15 angajati

„Cluj Arena“ va fi inaugurat in septembrie, cu activitati sportive si un spectacol de mare amploare. Inca nu s-a stabilit cine va concerta pe noul stadion, dar este vehiculat numele celor de la U2.     Evenimentul va avea loc in luna septembrie a acestui an si presupune mai multe activitati sportive, un posibil meci al echipei nationale de fotbal si un spectacol de mare anvergura.      Totusi, Consiliul Judetean isi propune sa nu cheltuiasca nici un ban pentru organizarea acestor evenimente si mizeaza pe sponsori. “Stadionul va fi gata in luna august, insa ne propunem sa facem inaugurarea abia in septembrie. Luna august este o luna a concediilor, asa ca septembrie este mai potrivita. Vrem sa fie o inaugurare pe parcursul mai multor zile, care sa includa o parte sportiva si una de spectacol. Dorinta mea ar fi ca echipa nationala de fotbal sa joace primul meci pe acest stadion, dar ne gindim si la alte activitati din mai multe sporturi. Desigur, va fi si un spectacol care sa araga multi oameni, nu numai din Cluj. Nu am vrea sa cheltuim nici un ban din bugetul judetului pentru inaugurare, asa ca vom cauta sponsori pentru aceste evenimente”, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise. Saptamina trecuta, Tise anunta ca nu ar fi exclus ca celebra trupa U2 sa inaugureze “Cluj Arena”, insa nu a dat deocamdata mai multe detalii.     Banci si firme din IT, interesate de numele areneiTotodata, Tise a anuntat ca exista un interes crescut din partea mai multor companii pentru vinzarea numelui arenei, dupa modelul altor mari stadioane din Europa. El a precizat ca firmele cu care se poarta negocieri provin din domeniul bancar, IT sau farmaceutic. De asemenea, se pare ca deja exista si firme interesate de inchirierea spatiilor din zona stadionului.     In perioada urmatoare, Consiliul Judetean va demara procedurile pentru infiintarea unei societati comerciale, avind ca unic actionar administratia judeteana, care se va ocupa de ceea ce inseamna administrarea noii arene. “Consiliul Judetean nu va investi bani in administrarea stadionului. Ma gindesc ca societatea ce va fi infiintata sa aiba maxim 12-15 angajati”, a afirmat presedintele Consiliului Judetean.

FMI se asteapta la crestere economica in 2011 pentru Romania

“Este un proces pozitiv, cu o reforma reala in sectorul fiscal, cu ajustari in sistemul de pensii. Legea responsabilitatii fiscale este un proces bun in derulare, iar existenta Consiliului Fiscal este un lucru foarte pozitiv pentru Romania”, a declarat, pentru Agerpres, Jeffrey Franks, care participa la Forumul Central si Est-European Euromoney, la Viena.     Oficialul FMI a apreciat ca este necesar ca reforma sa se deruleze mai rapid in unele sectoare, cum ar fi cel al administratiei, dar a precizat ca aceasta nu este o problema specifica doar pentru Romania, iar o situatie similara poate fi intilnita si in alte tari din regiune, cum ar fi Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, care au avut economii slabite din cauza crizei.     Franks a spus, de asemenea, ca previziunile Fondului pentru Romania in 2011 sint “optimiste” si arata posibilitatea reluarii cresterii economice. “Sint foarte optimist in ceea ce priveste previziunile noastre de crestere in acest, pentru Romania. Ne asteptam ca in cursul anului sa se reia cresterea cererii interne, iar cheia relansarii o reprezinta exporturile”, a explicat Jeffrey Franks.     El a mai precizat ca FMI va negocia perioada noului acord cu Romania, dar daca tara noastra va avea o crestere economica de 4%, acordul nu isi mai are rostul. „Vom discuta perioada noului acord cu autoritatile de la Bucuresti. Are sens un acord pe doi ani, dar nu am stabilit nimic. Vom fi flexibili in negocierile cu partea romana. Daca veti avea o crestere economica de 4%, atunci nu vad de ce ati mai avea nevoie de acord“, a spus Frank.     Prezent la Forumul de la Viena, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi, a aratat in interventia sa in sesiunea plenara ca masurile de reforma aplicate in Romania au fost nepopulare, dar necesare. “Am fost nevoiti sa inghetam pensiile si salariile si totodata sa crestem TVA la 24%, masuri care au fost resimtite dureros de populatie. Ne-am concentrat pe reducerea cheltuielilor si a deficitelor, iar rezultatele au inceput sa se vada”, a declarat Dragoi.

Florin Serban: ?Eu cind vreau sa fluier, fluier? este pentru mine o poveste de dragoste

Regizorul roman Florin Serban a acordat un interviu pentru RadioFreeEurope – RadioLiberty, unde a vorbit despre filmul sau si despre cinema-ul romanesc.     RadioFreeEurope (RFE) a prezentat un interviu cu regizorul Florin Serban, despre care spune ca e un regizor promitator si chiar cu sanse sa intre in cursa pentru Oscaruri. „S-ar putea sa fie o incercare grea, deoarece exista peste 100 de propuneri de filme straine, insa lungmetrajul a fost deja remarcat si recompensat la Festivalul de Film de la Berlin din 2010 cu Marele Premiu al Juriului (Ursul de Argint)”, scrie RFE.      Florin Serban a vorbit cu reporterul despre copilaria sa, plina de neajunsuri, pe care a trait-o in comunism. Intrebat cum si-ar defini filmul, caracterizat de unii critici ca un film de “inchisoare”, Florin Serban a spus: “Pentru mine, este inainte de toate povestea unui baiat si a framintarilor sale. Nu-mi vad deloc filmul ca pe un film de “inchisoare”. Eu cred ca este mai degraba un film despre dragoste si despre mai multe feluri de dragoste: dragostea adolescentului pentru fratele sau, iubirea si ura fata de mama lui, dragostea fata de iubita. Pentru mine, este o poveste de dragoste inainte de toate”.    „Nu cred ca exista Noul Val romanesc“Referindu-se la Noul Val din cinematografia romaneasca si intrebat daca apartine unei miscari sau unui anumit grup, Florin Serban a marturisit: “De-abia am facut primul film. Pentru mine este o onoare sa fiu pus alaturi de Cristi Puiu, Cristian Mungiu sau Corneliu Porumboiu, dar nu stiu daca asta are de-a face cu faptul ca sintem romani, balcanici, latini sau altceva. Nu stiu daca vreunul din acesti regizori este de acord cu aceasta clasificare, cu care nu sint nici eu de acord. Nu cred ca exista ceea ce s-ar numi Noul Val romanesc. Cred ca exista mai curind oameni care fac filme bune acum, in Romania. Exista unele similitudini tematice, dar exista mai multe elemente care ne diferentiaza decit care ne unesc. Parerea mea este ca se poate numi cu adevarat un val ceea ce a fost Noul Val francez. Toti au fost sub influenta criticului de film Andre Bazin si au fost alaturi un timp, dupa care drumurile li s-au despartit. Aici nu este nimic asemanator, prin urmare este treaba criticilor si istoricilor de film sa puna alaturi filme care n-au de-a face unul cu celalalt”.    Filmul, o experienta de viataVorbind despre experienta traita in timpul filmarilor cu adolescenti dintr-un centru pentru tinerii delincventi si de felul in care a fost afectat de aceasta, regizorul debutant a spus ca nu exista prea multe filme care sa schimbe viata spectatorului, dar ca exista experiente traite in timpul filmarilor care-i schimba pe cei implicati. “Pentru mine, sa lucrez cu acesti tineri a fost o calatorie si o aventura spirituale, pentru ca a fost o provocare, dar nu in sensul in care m-as fi asteptat sa fie greu, pentru ca acolo adolescentii sint salbatici, lipsiti de control. A fost o provocare in sensul generozitatii. M-am ales cu o mare lectie de generozitate de la acesti adolescenti si asta a fost cu totul neasteptat”, isi incheie interviul regizorului Florin Serban.     Agerpres

Mamele surogat, ultima moda la Hollywood

Nicole Kidman, in brate cu micuta Sunday Rose, nascuta in vara lui 2008Nicole Kidman si muzicianul Keith Urban s-au casatorit in 2006 iar primul copil al cuplului a aparut in 2008. La sfirsitul anului trecut, cuplul a fost binecuvintat cu inca o fetita, adusa de data asta pe lume de o mama surogat. „Familia noastra este cu adevarat binecuvintata si atit de recunoscatoare pentru ca l-a primit in dar pe bebelusul Faith Margaret. Nu exista cuvinte care sa exprime cu adevarat recunostinta pentru faptul ca toata lumea ne-a sprijinit, mai ales mama surogat”, au mai spus cei doi artisti, care au anuntat ca sint parintii biologici ai fetitei. Faith Margaret s-a nascut pe 28 decembrie 2010, in Nashville. Potrivit tabloidelor americane, Nicole Kidman, in virsta de 43 de ani, a apelat la aceasta metoda datorita virstei sale, dar si istoricului sau medical. Actrita a mai pierdut o sarcina pe vremea cind era castorita cu Tom Cruise, pe cind avea doar 24 de ani. Ulterior, cuplul Nicole Kidman - Tom Cruise a adoptat doi copii: Connor si Isabella.     Printre starurile care au devenit parinti cu ajutorul unor mame de imprumut se numara si Sarah Jessica Parker, care a primit doua gemene din partea unei mame surogat, dar si sotia lui John Travolta, care se pare ca are un baietel tot prin aceiasi procedura.     Mama surogat este femeia care poarta de regula o sarcina pe baza unui contract cu un cuplu in care ambii sau doar unul dintre parteneri este infertil.

Medicii de familie se pling ca Sistemul Unic Integrat ii va duce la sapa de lemn

Foto Radu PadureanMedicii de familie se pling ca, pe linga toate problemele pe care le au, mai trebuie acum si sa investeasca in tehnica de calcul si solutii de internet de banda largaPeste 1.700 de medici de familie au semnat, in doar patru zile, o petitie prin care semnaleaza faptul ca trebuie sa asigure din banii lor infrastructura informatica pentru aplicarea noului Sistem Informatic Unic Integrat (SIUI). Multi spun chiar ca, in aceste conditii, vor pleca din tara.     Medicii de familie au inceput anul cu gindul plecarii in strainatate din cauza ca, dupa cum spun ei, statul le pune tot mai multe bete in roate. Din acest motiv, cadrele medicale afirma ca au ajuns la exasperare. Medicii de familie semnaleaza faptul ca in acest an vor primi mai putini bani pentru consultatii si tratamente, ceea ce ii va duce la faliment. „Atit domnul ministru, cit si domnul presedinte, uita ca noi avem de intretinut o activitate ale carei costuri de productie nu scad. Se uita si faptul ca noi avem de platit salarii pentru personalul angajat si taxe si impozite din niste sume alocate care sint tot mai mici si devin si mai mici datorita modului de calcul al tarifelor pentru serviciile pe care le furnizam populatiei”, declara autorul petitiei, doctorul Paul Serban.    SIUI, picatura care a umplut paharulUltima picatura care a umplut paharul rabdarii si intelegerii medicilor de familie a venit o data decizia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de a pune in aplicare noul sistem informatic national. Semnatarii petitiei spun ca legea ii obliga pe medicii de familie sa asigure, din banii lor, infrastructura informatica pentru functionarea SIUI. Practic, medicii trebuie sa investeasca in cadrul informatic, iar acesta se refera la „asigurarea cu tehnica de calcul, solutii de internet de banda larga si de back-up pentru acestea, infrastructura de networking specifica, precum si alte servicii considerate necesare“, dupa cum se mentioneaza in Ordinul 1047/2010.     „Noi platim taxe la bugetul de stat si nu cred ca este cazul sa mai finantam din venituri proprii un sistem informatic national”, sustine autorul petitiei.      Un alt medic de familie care a semnat petitia spune ca Guvernul este cel care ar trebui sa aloce bani daca vrea sa implementeze acest sistem.. „Este ca si cum eu as dori alta masina, insa cu bani de la vecini”, subliniaza medicul.    Medicii aleg varianta strainatatiiMulti dintre semnatari spun ca vor refuza sa mai profeseze in aceste conditii si vor pleca in strainatate. „Se mai intreaba cineva de ce pleaca medicii din tara? De ce sa mai ramina? Pur si simplu nu se mai poate. Platim aberant de mult la sanatate, la impozite, la concesiune, salariile cadrelor, contabilitate, softuri, evaluarea cabinetelor, autorizare, atestare, contracte diverse, deseuri medicale si nemedicale, intretinere, aparatura si nu avem nici un respect din partea beneficiarilor sau a sistemului. Vom pleca toti din tara”, este de parere medicul de familie Maricica Marasescu.     Cei care au semnat petitia considera ca cel mai greu va fi pentru medicii de la sate, pentru ca in unele zone rurale abia exista curent electric, iar de internet nici nu poate fi vorba.

Luna cadourilor, mai scumpa cu 8% fata de 2009

În luna decembrie 2010, rata inflatiei, determinata pe baza indicelui preturilor de consum, pe ansamblu, a crescut în judet cu 0,53% comparativ cu luna noiembrie 2010, fiind înregistrate cresteri de preturi la marfurile alimentare de 0,76%, la marfurile nealimentare de 0,55% si de 0,04% la servicii. Comparativ cu luna decembrie 2009, în ultima luna a anului trecut cresterea preturilor a fost de 7,96%, fiind înregistrate cresteri de 6,45% la marfurile alimentare, de 9,76% la marfurile nealimentare si de 6,43% la servicii.

Productia industriala a crescut cu 25%

În luna noiembrie 2010, productia industriala a crescut în judetul Cluj cu 25,3% fata de aceeasi luna din 2009, în timp ce pe primele unsprezece luni din 2010 productia industriala a fost mai mare cu 24% comparativ cu perioada corespunzatoare din 2009, arata datele Directiei Regionale de Statistica (DRS) Cluj. „Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie, în primele unsprezece luni ale anului 2010, a fost 125,4% fata de perioada corespunzatoare din 2009”, se precizeaza în comunicatul DRS Cluj. În ceea ce priveste activitatea de comert exterior din judetul Cluj, în perioada ianuarie-septembrie 2010 aceasta s-a concretizat în realizarea unui volum de export în valoare de 1,6 miliarde de euro si a unor importuri care însumeaza circa 2 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009, exportul a crescut cu 66,2%, iar importul cu 44,6 %.

Salarii mai mici

În luna noiembrie 2010, clujenii au cîstigat, în medie, în jur de 1.400 de lei, potrivit datelor Directiei Regionale de Statistica Cluj. Astfel, în judetul Cluj, cîstigul salarial mediu nominal brut realizat în luna mentionata a fost de 1.970 de lei iar cel net de 1.435 de lei, cu 0,8% mai mic fata de aceeasi luna din anul 2009. În ceea ce priveste numarul somerilor, acesta era la sfîrsitul lunii noiembrie a anului trecut de 17.884 persoane, iar rata somajului, calculata fata de populatia activa, a fost 5,2%, cu 0,9% mai mica fata de rata somajului înregistrata în luan noiembrie din anul 2009. Din numarul total al somerilor, 45,2% sînt femei si 64,2% reprezinta muncitori.

Garsoniere mai scumpe cu 2% in ianuarie

Garsonierele din Cluj-Napoca s-au scumpit în prima jumatate a lunii ianuarie cu 2%, comparativ cu preturile medii afisate în decembrie 2010, potrivit unei analize realizate de portalul imobiliare.ro. Astfel, pretul garsonierelor din oras a ajuns, în medie, la 1.048 euro/mp util, fata de 1.030 euro/mp util în decembrie. De asemenea, o crestere s-a înregistrat si pe segmentul apartamentelor de trei camere, acestea scumpindu-se cu un procent, de la de la 1.013 euro/mp util la 1.026 euro/mp util. „Asistam la un început dinamic de an pe sectorul rezidential si, surprinzator, la primele cresteri de pret la apartamente. Punctual, avem exemple unde preturile au urcat în primele doua saptamîni ale anului chiar si cu 8 procente (garsonierele din Timisoara – n.r). Ne asteptam totusi ca entuziasmul de început de an al vînzatorilor sa se mai dezumfle în perioada urmatoare. Ramîne de vazut daca aceste valori vor fi sau nu validate de cumparatori”, a declarat Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro.