monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Eckstein şi-a lansat campania şi pe internet

Cei care vor să-l cunoască îl pot “vizita” pe site-ul eckstein.ro. Candidatul clujean la preşedinţia UDMR Eckstein Kovacs Peter (foto) a anunţat ieri, la Cluj, că şi-a lansat campania electorală şi pe internet “Este gata site-ul, el oferă legături către conturile mele de Facebook şi Twitter. Voi expune acolo ce am de spus”, a explicat consilierul prezidenţial pe probleme ale minorităţilor.

Liberalii clujeni “rumegă” alegerile din 2012

Dezbaterile privind Alianţa dintre ACD PNL-PC şi PSD sînt în toi. Politicienii clujeni s-au întîlnit în cursul săptămînii trecute să analizeze variantele unei colaborări între cele trei partide. O decizie oficială va fi luată la nivel naţional, după ce variantele vor fi foarte bine “rumegate” şi în cadrul organizaţiilor judeţene. Crin Antonescu a fost mandatat de Biroul Permanent al PNL să continue negocierile privind alianţa. Preşedintele PSD Iaşi, Gheorghe Nichita, a declarat zilele trecute că organizaţia pe care o reprezintă va susţine ca la localele din 2012, PSD, PNL şi PC să meargă singure. El a explicat că listele comune ar fi o variantă pentru alegerile parlamentare.

UE vrea să elimine cardurile cu bandă magnetică

Pentru a combate contrafacerea cardurilor bancare şi pentru a spori gradul de securitate a datelor, Uniunea Europeană intenţionează să înlocuiască întregul portofoliu al cardurilor cu bandă magnetică cu unele echipate doar cu cip. Gestul oficialilor europeni vine în contextul în care, în prima jumătate a anului 2010, poliţia din Germania a înregistrat aproximativ 2.000 de furturi de date de pe carduri de plastic la ATM-uri, pagubele provocate fiind estimate la 40 milioane de euro.

Ţărăniştii clujeni fac un pas spre reunificarea PNŢCD?

„Paveliştii” şi ţărăniştii lui Sîrbu vor reconciliere. Vor reuşi clujenii să refacă PNŢCD? Pe principiul “de la noi a început dezbinarea, cu noi se va începe reunificarea”, ţărăniştii clujeni au decis să facă pace. Declaraţia de la Cluj-Napoca, semnată, la sfîrşitul anului trecut, de preşedinţii ambelor facţiuni ale partidului va fi întărită acum de alegerile la municipiu. Conferinţa locală de alegeri a Biroului Municipal Cluj-Napoca va avea loc sîmbătă, iar cele două facţiuni au decis să aibă o singură moţiune şi, deci, un singur candidat. Liderii celor două aripi au declarat, încă de la sfîrşitul anului trecut că reconcilierea trebuie să se extindă la nivelul întregii ţări.

România e pe locul 40 la fair-play

Norvegia este lider în clasamentul fair-play intermediar alcătuit de UEFA pentru sezonul 2010/2011, clasament în care România se află abia pe locul 40, din totalul celor 48 de echipe, informează site-ul UEFA. Norvegia e secondată de Anglia şi Suedia. Actualul clasament ţine cont de meciurile disputate de pe 1 mai 2010 pînă pe 31 decembrie 2010 iar ierarhia finală va ţine cont de toate meciurile organizate în competiţiile UEFA între 1 mai 2010 şi 30 aprilie 2011, la nivel de echipe de club şi de naţionale. Primele trei ţări din clasamentul final, cu condiţia să aibă un coeficient de cel puţin 8,00 puncte, vor obţine cîte un loc în primul tur preliminar al ediţiei 2011-2012 a Europa League.

„U“ Cluj va ajunge azi în Antalya

Lotul Universităţii Cluj va ajunge în cursul zilei de astăzi în cantonamentul programat în regiunea turcă Antalya. „Studenţii“ vor fi cazaţi la Papillon Zeugma, un amplasament cotat la cinci stele. O parte din staff-ul Universităţii a ajuns încă de ieri în localitatea Belek, pentru a pregăti sosirea fotbaliştilor. În cadrul stagiului de pregătire, care va dura peste trei săptămîni, clujenii vor juca mai multe partide amicale, printre adversari numărîndu-se Steaua Roşie Belgrad (Serbia), Sibir Novosibirsk (Rusia), Wienner Neustad (Austria), Cernomorets Varna (Bulgaria), Polonia Bytom (Polonia) şi NK Varteks Varadzin (Croaţia).

Victorie clară pentru baschetbalişti

Echipa CSS Viitorul „U“ Mobitelco 1 (copii cu vîrsta sub 14 ani) a învins în deplasare formaţia LPS CSS Bihorul Oradea. Scorul final al partidei a fost 94-12. Meciul a contat pentru etapa 1 din faza a doua a campionatului. Cei mai buni jucători ai formaţiei clujene au fost Rareş Tonea şi Nandor Kuti. În etapa următoare, juniorii de la CSS Viitorul „U“ Mobitelco vor juca acasă cu formaţia CSS Speranţa. Meciul se va disputa joi, 20 ianuarie.

„Fluturele Negru“ ajunge şi la Cluj

Radu Paraschivescu şi-a început turneul de lansare al volumului „Fluturele negru” în cele mai importante oraşe ale ţării iar săptămîna viitoare va ajunge şi la Cluj. Cartea „Fluturele negru” va fi lansată la Cluj miercurea viitoare, pe 26 ianuarie. Lansarea celei mai recente cărţi a lui Radu Paraschivescu va avea loc de la ora 17, la Librăria Humanitas, de pe strada Universităţii, nr. 4, iar despre carte vor vorbi Ioana Bot, Ovidiu Pecican şi Radu Paraschivescu. Noul volum a lui Radu Paraschivescu îl are în centru pe controversatul pictor Michelangelo Merisi da Caravaggio, în Roma începutului de secol XVII. „Fluturele negru” nu e o cronică a nelegiuirilor, ci un roman în culori tari despre glorie şi decădere, despre patimă şi îndoială, despre vină şi iubire. Ideea romanului „Fluturele Negru” i-a venit scriitorului după ce a văzut un triptic al lui Caravaggio în Biserica San Luigi dei Francesi din Roma. “Pentru prima dată în viaţă, mi s-a întîmplat ca un tablou să mă înfioare, dîndu-mi de înţeles că autorul lui pusese acolo şi altceva decît talent. Curentul care a trecut atunci prin mine a fost o premieră – nu sînt un priceput în ale picturii, nu am organ pentru aşa ceva”, mărturiseşte autorul romanului într-un interviu acordat evz.ro. Radu Paraschivescu s-a născut în 1960, la Bucureşti, şi a copilărit la Lugoj. Printre cărţile semnate de scriitor se numără „Efemeriada“, „Balul fantomelor“, „Bazar bizar“, „Fanionul roşu“, „Ghidul nesimţitului“, „Fie-ne tranziţia uşoară - perle româneşti“, „Mi-e rău la cap, mă doare mintea - noi perle de tranziţie“, „Cu inima smulsă din piept“ şi „Dintre sute de clişee“.

Anul 2011 va fi sumbru pentru români

Două treimi dintre români au avut în 2010 o situaţie financiară mai dificilă decît în 2009, dar se aşteaptă ca anul acesta să fie şi mai rău. Anul 2010 a fost cel mai pesimist din ultimul deceniu pentru români, două treimi dintre aceştia declarînd că au avut o situaţie financiară mai dificilă decît în 2009, indică Barometrul de încredere a consumatorului din luna decembrie, realizat de compania GfK pentru Comisia Europeană. Sursa pesimismului românilor constă, printre altele, în faptul că două treimi apreciază că situaţia financiară a familiei lor este mai dificilă decît în urmă cu doi ani, în vreme ce doar 6% dintre respondenţi afirmă că în 2010 au avut o situaţie financiară mai bună.

Baconschi: România e pe calea cea bună

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a afirmat într-un interviu acordat cotidianului britanic Financial Times că România se îndrepată pe calea cea bună, după doi ani de recesiune severă. Astfel, potrivit ministrului, există semne pozitive vizibile pe baza cărora guvernul se aşteaptă la o creştere economică reală în anul în curs. În acest context, a precizat Baconschi, pentru a consolida reformele întreprinse pînă în prezent şi a le proteja de posibile evoluţii externe negative, România are în vedere un acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional, sprijinit de Uniunea Europeană. “Ne aflăm pe o cale bună de revenire economică, iar prognoza pentru acest an este chiar mai bună, aşa încît cred că partea cea mai grea a trecut”, a declarat şeful diplomaţiei române. El a subliniat că îmbunătăţirea ratei de absorbţie a fondurilor structurale comunitare reprezintă, cu certitudine, o prioritate majoră a guvernului român în acest an.

Situaţia recensămîntului agricol în judeţ

Peste 86% din exploataţiile agricole individuale din judeţul Cluj au fost recenzate pînă la ora actuală, în cadrul Recensămîntului General Agricol, iar în cele 2.493 de unităţi cu personalitate juridică acţiunea de culegere a datelor a fost finalizată în totalitate, a declarat ieri directorul coordonator al Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Cluj, Codrea Pop. El a mai precizat că, în judeţ, colectarea datelor din teren se va încheia în această săptămînă. „În Cîmpia Turzii, acţiunea de recenzare s-a încheiat, la fel în Mociu, Ploşcoş, Săcuieu. Rezultate bune sînt la Bîrgău, Mica şi Vad. În schimb, rămîneri în urmă sînt la Gilău, Călăraşi Turda, Geaca, Săvădisla, Jucu şi în municipiile Cluj-Napoca şi Gherla“, a spus directorul DRS Cluj. Potrivit normelor UE, fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensămînt general agricol o dată la zece ani. Pentru acţiunea din România sînt alocate aproximativ 130 milioane de lei, contribuţia UE fiind de 4 milioane de euro.

Contractele E.ON Gaz se pot trimite prin poştă

E.ON Gaz anunţă că persoanele care nu au reînnoit contractul de furnizare a gazelor naturale după intrarea în vigoare a noului contract, respectiv luna octombrie a anului 2009, au posibilitatea de a trimite prin poştă un exemplar semnat, împreună cu o copie a actului de identitate al titularului de contract, pe adresa Centrului de Relaţii Clienţi din Cluj-Napoca, situat pe str. Decebal, nr.93-95, fără a mai fi necesară deplasarea la sediul companiei. În cazul în care există clienţi care nu mai deţin noul contract, aceştia sînt rugaţi să trimită prin intermediul Poştei Române o copie a actului de identitate al titularului de contract, precum şi datele de contact (inclusiv numărul de telefon) pe adresa Centrului de Relaţii Clienţi, la adresa menţionată anterior, în baza căruia vor primi două exemplare ale contractului de furnizare. Clienţii sînt rugaţi să semneze un exemplar şi să îl trimită, tot prin intermediul serviciilor poştale, la Centrul de Relaţii Clienţi din Cluj-Napoca. Noile contracte pot fi descărcate şi de pe site-ul companiei.

România e la fel de atractivă pentru investitori ca Uganda sau Botswana

România este o piaţă marginală din punctul de vedere al investitorilor, care nu se diferenţiază cu mult de Uganda sau Botswana, a declarat Mark Mobius (foto), şeful Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, într-un interviu acordat ProTV şi incont.ro. „România este o piaţă marginală. Chiar dacă este membră a Uniunii Europene, asta nu înseamnă mare lucru din perspectiva pieţei de capital. Uitaţi-vă la Grecia! Are probleme mai mari cu datoriile decît o piaţă emergentă", a spus Mobius. El a făcut referire în acest context de legislaţia română, care dezavantajează investitorii. “Sînt multe exemple în care guvernul nu pare să înţeleagă cît de important este să atragi investitori străini şi mai ales să-i tratezi corect şi cinstit”, a mai precizat Mobius pentru sursa citată.

Preşedintele CJAS Cluj: „Coplata va fi o activitate în plus şi deloc simplă“

Coplata va fi o bătaie de cap în plus nu doar pentru asiguraţi, ci şi pentru angajaţii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate. Referindu-se la banii pe care pacienţii îi vor achita, din acest an, pentru serviciile medicale, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj, Emilia Groza (foto), a precizat pentru Agerpres că sumele vor rămîne la furnizorii de servicii, dar că pentru CJAS „va fi o activitate în plus şi deloc simplă“. În acest context, vă reamintim că pentru o vizită la medicul de familie coplata va fi de cinci lei, iar pentru vizitele la domiciliu, în afara programului de lucru al medicului, de 15 lei. Preţul unei consultaţii la policlinică va fi de zece lei, în timp ce solicitarea ambulanţei pentru urgenţe la domiciliu va costa 20 de lei. Pentru o zi de spitalizare se vor achita zece lei, iar pentru mai multe - 50 de lei.

Cursuri gratuite de limba română pentru străini

O serie de cursuri gratuite de limba română şi activităţi de orientare culturală pentru cetăţenii provenind din state non-UE vor fi organizate în perioada februarie – mai în mai multe judeţe din ţară, printre care şi Clujul. Cursurile sînt adresate cetăţenilor străini care au un drept de şedere reglementat în România, iar cei care doresc să participe trebuie să se înscrie pînă la data de 31 ianuarie. Admiterea se realizează în ordinea înscrierilor, locurile fiind limitate şi gratuite. Cursurile de limba română au o durată de 148 de ore (10 ore pe săptămînă) şi se vor desfăşoară după un program flexibil. La finalizarea cursului, participanţii vor obţine un Certificat de Limbă emis de Ministerul Educaţiei. Pentru mai multe detalii, cei interesaţi se pot adresa Serviciului pentru Imigrări Cluj, cu sediul pe str. Al. V. Voievod nr. 53 - 55, Complex Iulius Mall, de luni pînă joi, între orele 10-12.

Viitori absolvenţi, în practică la companii locale

Astăzi are loc evenimentul de încheiere a celei de-a IX-a ediţii a Programului Cluj Internship, derulat de Fundaţia Danis pentru Dezvoltare Managerială şi Asociaţia Studenţilor de la Business. „Scopul acestui proiect a fost acela de a oferi studenţilor posibilitatea de a experimenta pe propria piele rolul de angajat şi viaţa într-o companie, de a afla care sînt aşteptările angajatorilor şi de a-şi verifica cunoştinţele teoretice acumulate la şcoală“, explică reprezentanţii Fundaţiei Danis. La această ediţie, derulată în perioada octombrie-decembrie 2010, s-au înscris 211 studenţi, dintre care 41 au fost selectaţi pentru a-şi desfăşura practica în 22 de firme clujene. Aproape 50% dintre posturile oferite de firme au fost în departamentele de marketing, restul reprezentînd poziţii din departamentele de RU, PR, logistică etc. Evenimentul care marchează finalul acestei ediţii a programului are loc la Hotel Best Western Topaz, de la ora 14.

Consiliul Judeţean are buget de 613,4 milioane de lei pentru 2011

Consiliul Judeţean a publicat, pe site-ul propriu, proiectul de buget pentru anul 2011. Bugetul judeţului Cluj pe anul în curs se ridică la 613,4 milioane de lei, cu 141,6 milioane de lei mai ridicat faţă de bugetul iniţial pe anul 2010. În acest an, bugetul de funcţionare al Consiliului Judeţean ajunge la 408,5 milioane de lei. Bugetul local al Consiliului Judeţean în 2011 a fost calculat la 434,2 milioane de lei. Cea mai mare sumă de bani, 106,5 milioane de lei, va fi alocată înspre partea de asigurări şi asistenţă socială. Anul trecut, la acest capitol a fost prevăzută suma de 113,3 milioane de lei.

Unde se dau ajutoarele pentru şomeri?

Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunţat că, începînd din 24 ianuarie 2011, livrarea de alimente pentru şomeri se va face de la punctual instituit pe str. Horea nr 108. Această decizie a fost luată avînd în vedere faptul că numărul beneficiarilor care mai au de ridicat alimentele a scăzut considerabil şi nu mai este necesară menţinerea punctului de livrare de pe Calea Baciului.

Vin bani de la Ministerul Sănătăţii pentru modernizarea spitalelor

Spitalele din judeţul Cluj vor primi de la Ministerul Sănătăţii bani pentru reparaţii capitale, modernizare şi extinderea construcţiilor existente, dar deocamdată nu se cunoaşte suma exactă care va fi alocată. Şi autorităţile locale în subordinea cărora se află spitalele vor fi obligate să plătească o parte din valoarea lucrărilor de reparaţii capitale sau a lucrărilor de modernizare şi extindere a construcţiilor existente.

Hărdău nu mai candidează la şefia PDL Cluj-Napoca

Senatorul clujean PDL Mihail Hărdău a negat că va candida la şefia Biroului Permanent al PDL. Declaraţiile lui Hărdău vin, după cum precizează chiar el, în urma speculaţiilor apărute în presă şi ca urmare a alegerilor desfăşurate vineri, 14 ianuarie, în urma cărora a fost desemnată noua echipă de conducere a Organizaţiei de Tineret a PD-L Cluj.

Şeful Jandarmeriei Române, demis

Şeful Jandarmeriei Române, general locotenent Olimpiodor Antonescu şi prim adjunctul acestuia, general de brigadă Nicolae Rugină, au fost demişi din funcţie ieri prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş. În locul celor doi au fost împuterniciţi să îndeplinească atribuţiile funcţiei de Inspector General al Jandarmeriei Române, colonel Gavrilă Angelică Costel (fost şef al IJJ Dîmboviţa) şi respectiv colonel Faur Adrian Marian (fost şef al IJJ Covasna).

Sezonul soldărilor se lasă cu amenzi

Inspectorii Serviciului Inspecţie Comercială din cadrul Direcţiei Poliţia Comunitară a Primăriei Cluj-Napoca au efectuat ieri o acţiune de verificare a spaţiilor comerciale în care se practică vînzări cu soldare. Principalul aspect vizat a fost respectarea de către agenţii economici a perioadei prevăzută în lege pentru soldări, respectiv 15 ianuarie – 15 aprilie inclusiv.

„Reţeaua de socializare”, marele cîştigător al Globului de Aur

„The Social Network“ prezintă modul în care a luat fiinţă şi a evoluat una dintre cele mai populare reţele de socializare de pe glob - Facebook. “The Social Network”, în regia lui David Fincher, a obţinut duminică seară la Beverly Hills premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film dramatic, dar şi alte 3 premii. Filmul “The Social Network” a obţinut duminică seară, în cadrul celei de-a 68-a ediţii a Globurilor de Aur, atît premiul pentru cel mai bun film dramatic, dar şi alte trei distincţii: premiul pentru cel mai bun regizor, cea mai bună muzică şi cel mai bun scenariu – acordat lui Aaron Sorkin. Cu toate acestea, potrivit Agerpres, filmul nu a reuşit să îi recompenseze pe actorii săi, Jesse Eisenberg şi Andrew Garfield. Cei mai buni actori Britanicul Colin Firth, în vîrstă de 50 de ani, a cîştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film dramatic, pentru rolul regelui George al VI-lea din filmul „The Kings's Speech”. Premiul feminin la aceeaşi categorie i-a revenit actriţei americane Natalie Portman pentru rolul din „Black swan”, unde interpretează o stea a New York City Ballet. În ceea ce priveşte comediile, trofeul pentru cel mai bun actor a ajuns la americanul Paul Giamatti, care a fost astfel recompensat pentru interpretarea din comedia „Barney's version”. Annette Bening a fost desemnată drept cea mai bună actriţă într-o comedie pentru rolul din filmul independent „Tout va bien! The kids are all right”. Annette Bening, în vîrsta de 52 de ani, a obţinut astfel al doilea Golden Globe, după cel primit în 2004 pentru rolul din „Adorable Julia” – tot pentru cea mai bună actriţă într-o comedie. Robert De Niro, premiat pentru întreaga carieră Robert De Niro, legendarul actor din „Taxi Driver”, „Raging Bull” sau „Once Upon a Time in America” a primit un Glob de Aur pentru întreaga carieră. Robert De Niro a cîştigat în cei 40 de ani de activitate două premii Oscar pentru „The Godfather 2” şi „Raging Bull”, şi un Glob de Aur, tot pentru „Raging Bull”, aminteşte AFP. Filmul „Concertul”, de Radu Mihăileanu, nominalizat la categoria „cel mai bun film străin” a ratat Globul de Aur în favoarea filmului danez „In a Better World”, realizat de Susanne Bier. Premiile Globul de Aur sînt considerate cele mai importante distincţii din lumea cinematografiei, după Oscar-uri, decernarea acestora din urmă avînd loc în acest an pe 27 februarie.

Lumea Dinozaurilor ajunge la Cluj

Expoziţia „Lumea Dinozaurilor - şi descendenţii acestora” îşi deschide porţile în această joi, la Expo Transilvania. Astfel, clujenii vor avea ocazia să facă o călătorie într-o lume demult apusă - lumea spectaculoasă a dinozaurilor din Europa. Pe lîngă exponate vor avea loc şi activităţi interactive pentru copii. Programul de vizitare al expoziţiei este între orele 9-18.

De la 1 februarie, algocalmin numai pe reţetă

Peste aproximativ două săptămîni, respectiv de la 1 februarie, algocalminul se va da numai pe reţetă. De asemenea, alte 13 medicamente care conţin substanţa metamizol nu se vor mai vinde la liber. E vorba de fabocalm, metamizol solacium, algiotop, algoblock, algozone, alindor, algoremin, metamizol farmacon, quarelin, novocalmin, sintocalmin şi centralgin.. Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a hotărît restricţionarea vînzării de algocalmin încă de anul trecut, însă trecerea spre eliberarea lui doar pe bază de prospect s-a făcut treptat astfel încît populaţia să se obişnuiască. Limitarea vînzării algocalminului, dar şi a celorlalte medicamente care conţin substanţa metamizol, a fost impusă de ANM la cererea producătorului, din cauză că substanţa respectivă poate produce agranulocitoză, o boală gravă prin care scad pînă la dispariţie toate globulele albe din sînge. Farmaciştii clujeni consideră că românii consumă exagerat de mult algocalmin, unul dintre motive fiind sărăcia. „Pentru orice disconfort, românii, în loc să meargă la medic, iau algocalmin, dar în acest mod nu se rezolvă boala“, explica, în urmă cu cîteva săptămîni, Speranţa Iacob, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj.

Andra şi Măruţă, primul revelion în doi şi jumătate

Deşi însărcinată în luna a şaptea, Andra s-a distrat de Revelion pe o plajă din Dubai, alături de Măruţă şi de bunul lor prieten, patronul echipei CFR Cluj, Arpad Paszkany. Andra şi Măruţă spun că încă nu au găsit o destinaţie mai atractivă de vacanţă decît Dubaiul. Sfîrşitul lui 2010 i-a găsit pe Andra şi Cătălin Măruţă pentru a treia oară consecutiv în Dubai, dar, spre deosebire de anii trecuţi, cele două vedete de la Pro TV au sărbătorit Revelionul în „doi şi jumătate“, Andra fiind însărcinată în luna a şaptea. “Vacanţa în Dubai a fost perfectă, aşa cum era de aşteptat! Am fost alături de unii dintre cei mai buni prieteni ai noştri. Cel puţin pînă acum n-am găsit nici o tentaţie mai mare decît Dubaiul, care mi-a confirmat că e una dintre cele mai bune destinaţii de vacanţă, mai ales de Revelion”, recunoaşte prezentatorul emisiunii “Happy Hour” de la Pro TV. Andra şi Măruţă au petrecut Revelionul alături de patronul echipei CFR Cluj, Arpad Paszkany, şi de iubita acestuia. Andra, înnebunită după pepene roşu Şi pentru că este un soţ grijuliu, Cătălin Măruţă s-a asigurat că Andrei şi bebeluşului care urmează să vină pe lume cel mai probabil luna viitoare nu le lipseşte nimic. „Andra s-a simţit foarte bine avînd în vedere că, într-adevăr, sarcina e avansată. Din fericire n-a existat nici un incident, s-a întors cu o stare bună şi un tonus maxim. Bine, s-a protejat cît a putut de soare, de plimbările prea lungi sau de distracţiile agitate, n-a pierdut nopţile, s-a odihnit şi a fost totul ok”, povesteşte Cătălin Măruţă. Cît despre poftele viitoarei mămici, care acum se pregăteşte pentru show-ul “Românii au talent”, Măruţă recunoaşte că s-a străduit să-i facă pe plac soţiei sale: “Am avut grijă să nu-i lipsească nimic din ceea ce ar fi putut să-şi dorească. Dubaiul îţi oferă toate bunătăţile din lume, oricum. A avut nişte pofte simpatice, de exemplu a mîncat mult pepene roşu. Era foarte bun şi, din cîte ştim, e şi foarte sănătos”, a mai spus vedeta Pro TV. Iar dacă Andra a fost mai atentă cu expunerea la soare sau distracţiile zgomotoase, Cătălin Măruţă povesteşte că nu a ratat nimic: “Eu, unul, nu am evitat mai nimic, recunosc. Evident, Andra a fost mai atentă, n-a stat la soare la ore cu radiaţii maxime. A preferat să stea sub o umbrelă. Dar eu m-am aventurat sub soare şi în apă, cam la orice oră. S-a găsit şi timp pentru relaxare, în măsura în care asta înseamnă plimbări lungi, seri savuroase în restaurant şi ceva shopping”, a încheiat gazda de la “Happy Hour”.

Chiar nu scapam de certificatele energetice!

 Daca mai credea cineva ca poate scapa de certificatele energetice promise inca de anul trecut de Guvern, ultimele decizii vin sa spulbere orice indoiala. Astfel, Ministerul Dezvoltarii a anuntat ca va promova in maxim o luna un act normativ care sa completeze legislatia existenta si sa accentueze necesitatea certificatului energetic la tranzactiile imobiliare. Legislatia nationala va fi completata cu noi prevederi din directiva europeana privind performanta energetica. Modificarile vin “pentru corecta informare a viitorilor proprietari sau chiriasi astfel incit acestia sa actioneze informati in cazul actiunii generale de reducere a consumurilor energetice si de protectie a mediului inconjurator”, explica reprezentantii Ministerului Dezvoltarii.Sanctiuni Obligativitatea acestui document a aparut de la 1 ianuarie 2011 la incheierea contractelor de vinzare - cumparare sau inchiriere de locuinte. Noile modificari au in vedere introducerea in lege a sanctiunii de nulitate a actelor juridice semnate fara acest certificat. Practic, odata cu modificarea normativului, orice tranzactie imobiliara privind locuintele va fi parafata numai pe baza unui astfel de certificat, iar un astfel de document atrage dupa sine anularea tuturor actelor si demersurilor legale si juridice. Autoritatile vor sa modifice legislatia, dupa ce in urma cu aproximativ doua saptamini, Uniunea notarilor a anuntat ca se vor semna contracte si fara aceste certificate, in conditiile in care in lege nu sint sanctiuni si apar situatii care nu necesita prezentarea acestui act.

Granturi pentru scolile din comunitati sarace

 Scolile din comunitati sarace pot cistiga un fond de 15.000 de lei pentru îmbunatatirea relatiei cu elevii si familiilor lor. Fundatia Centrul Educatia 2000^, prin programul „Parteneriat pentru educatie! Granturi pentru scoli în dificultate!”, finantat de Fundatia Soros Romania, selecteaza proiecte care vizeaza îmbunatatirea colaborarii dintre scoala si comunitate. Pot participa unitatile de învatamint de toate nivelurile, fie cu personalitate juridi-ca, fie structuri scolare care îsi desfasoara activitatea în zone defavorizate în care exista o rata ridicata a somajului, un numar important de copii ai caror parinti sint plecati la munca în strainatate, apartin minoritatilor nationale, au cerinte educationale speciale si familiile sint asistate social. În 2011 vor fi finantate 100 proiecte. Ghidul Aplicantului, împreuna cu Formularul Cererii de Finantare sint disponibile pe www.cedu.ro. Termenul limita pentru depunerea cererilor de finantare este 21 ianuarie 2011, ora 17.00.

Intre obligatie si lipsa de interes

 La Alba Iulia au fost organizate in ultimele zile o serie de activitati culturale, artistice si omagiale, in gradinite, scoli si in oras, la bustul lui Mihai Eminescu sau in alte zone care au legatura cu viata si opera lui Mihai Eminescu. Daca in unitatile educative, organizarea a salvat aparentele, in rindul oamenilor nimeni si nimic nu il poate face pe “Luceafarul poeziei romanesti” mai important decit lipsurile zilnice. Una peste alta, cultura generala se pierde de la o zi la alta, iar efoturile profesorilor par sortite esecului. Putina istorie... Putina cultura!Pentru cei care nu stiu este bine de spus ca Mihai Eminescu a fost un poet, prozator si jurnalist roman, socotit de cititori si de critica literara drept cea mai importanta voce poetica din literatura romina. Poetul denumit metaforic “Luceafarul poeziei romanesti” s-a nascut la 15 ianuarie 1850, insa istoria nu poate oferi un loc exact pentru acest eveniment, documentele vorbind despre Botosani sau Ipotesti ca posibile locatii. Botezat Mihail Eminovici, cel care mai tirziu devenea cunoscut drept Mihai Eminescu a murit la 15 iunie 1889 in Bucuresti. Opera sa este atit de cunoscuta in tara si peste hotare incit nu mai trebuie amitita. Sau poate ... “Am auzit de Mihai Eminescu. A fost un mare poet care a scris multe poezii care se invata acum la scoala. Nu retin acum ca sa va spun vreo poezie, dar parca a scris din astea de dragoste”, rezuma un albaiulian grabit sa isi cumpere tigari. “Ceva cu ... luceafarul. Cumva ca... coboara pe geam si ii o fata care se iubeste cu el si ... nu mai stiu acuma. Oricum de Eminescu am auzit”, declara mindru un alt localnic. “Fara ocupatie”Pentru cei care au incercat sa ii aduca poetului un omagiu prin evenimente organizate la statuia din apropierea Casei de Cultura a Studentilor, situatia a fost si mai stinjenitoare. “S-au adunat toti batrinii fara ocupatie sa aduca flori la nu stiu ce statuie. Ca statui ne trebuie noua acuma cind murim de foame. In tot orasul numai statui si monumente pe banii nostri. In loc sa reduca toate taxele si sa faca mai putine statui ei arunca banii pe tot felul de prostii”, a considerat un trecator. Nici macar faptul ca a aflat dupa o vreme ce se intimpla nu i-a schimbat atitudinea. “Asa si? Ce-i daca e Mihai Eminescu. Asta a murit de mult. Nu mai poate munci, nu mai poate plati taxe si impozite. Nu schimba legile in tara asta. Se arunca banii aiurea pentru statui si flori in loc sa se faca lucrurile de care avem nevoie. Asa cum v-am spus, sint numai batrini nebuni si fara ocupatie care au venit sa stea in frig aici”a incheiat omul care a refuzat sa ofere o “mostra” de cunoastere a operei lui Mihai Eminescu.

Atelier in flacari la Cimpeni

 Garda de interventie Cîmpeni a fost solicitata sa intervina in orasul Cîmpeni pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un atelier de confectii textile. Pompierii militari au intervenit pentru stingere cu 1 autospeciala de lucru cu apa si spuma, salvind bunuri în valoare de aproximativ 60.000 de lei. În incendiu au ars: 1 masina de bobinat, 10 role de bumbac, 1 masa de lucru, 1 polizor si 2 geamuri de termopan, producind pagube în valoare de circa 3.000 de lei. Cauza probabila a acestui incendiu o reprezinta un scurtcircuit electric la un aparat electric lasat sub tensiune nesupravegheat.

Recensamintul agricol se apropie de final

 Conform datelor prezentate de reprezentantii DADR Alba si ai DRS Alba, institutii care se ocupa de Recensamintul General Agricol, (actiune inceputa la data de 2 decembrie 2010 si care se va derula pina la data de 31 ianuarie) procentul de recenzare în judetul Alba este la ora actuala de 79,96%. Aceasta cercetare statistica are ca obiectiv culegerea datelor referitoare la suprafete si utilizarea terenurilor agricole, efective de animale, plantatii viticole si pomicole, utilaje si masini agricole, irigatii, persoane care desfasoara activitati agricole, metode de productie agricola si dezvoltare rurala.Directorul Directiei Regionale de Statistica Alba, RS Alba, Ana Topirceanu, a declarat ca judetul Alba se afla sub media nationala, care se situeaza la 82,77%. “Trebuie tinut insa cont de faptul ca judetul Alba are zona Apusenilor unde recensamintul agricol se desfasoara cu unele greutati din cauza vremii si a distantelor mari între localitati. Un alt aspect de care trebuie tinut cont în acest caz este faptul ca judetul Alba este unitatea teritorial administrativa cu cel mai mare numar de sate din Romania, repectiv 656”, a declarat Ana Topirceanu.Conform datelor prezentate, 13 localitati din judet au inregistrat sub 70%, in ce priveste recenzarea, respectiv, municipiul Alba Iulia - 65,64%, municipiul Sebes - 64,10%, orasul Cimpeni - 69,91%, comuna Girda de Sus - 58,46%, Vintu de Jos - 65,65%, Rosia Montana - 63,70%, Rosia de Secas - 64,68% sau Ceru Bacainti - 63,67%.Aceeasi sursa a precizat insa ca la nivel judetean, sint si 15 unitati administrative care au un procent de recenzare de peste 90%: Scarisoara, Hopirta, Farau, Unirea, Craciunelu de Jos, Poiana Vadului, Miraslau, Almasu Mare, Jidvei, Lupsa, Bucium, Valea Lunga si Ighiu. „Toate datele din formularul de recensamint sint confidentiale, iar informatiile vor fi folosite doar în scopuri statistice”, a declarat Ana Topirceanu.

?RMGC va rezolva problema poluarii?

 “Problema apelor acide de la Rosia Montana nu este o noutate. Exista in prezent aproximativ doua milioane de metri cubi de excavatii miniere in subteran care contribuie continuu la generarea in mod natural a acestor ape. Exista insa si o solutie. Proiectul minier de la Rosia Montana va opri poluarea produsa de mineritul vechi, inca din primii doi ani. In acest termen scurt, apele puternic acide nu vor mai ajunge in cursurile de apa din zona, iar calitatea apei din piraiele din Rosia, Corna, Abrud si riul Aries se va imbunatati considerabil. Rosia Montana a avut nu doar minerit subteran, ci si de suprafata; acesta din urma a inceput in 1975, printr-o cariera deschisa de statul roman in masivul Cetate. La mijlocul anilor ‘80, acelasi procedeu a fost aplicat si in cazul masivului Cirnic. Statul a continuat exploatarea pina in 2006, cind mina de stat de la Rosia Montana s-a inchis. E nevoie de actiune pentru ape curate. Din galeriile minei Rosia Min se scurg in piriul Rosia, in fiecare secunda, 20 litri de ape foarte acide, iar de aici poluarea se propaga in aval pe zeci de kilometri in riul Abrudel si apoi in Aries“, au aratat reprezentantii RMGC.  Un test simplu arata cit de grava e situatia: in citeva luni, orice obiect metalic aflat in apa este puternic corodat. Exista si date precise: depasirile limitelor legale pentru substante chimice in apele de la Rosia sint de 3 ori pentru cadmiu, 3,4 ori pentru arsen, 64 de ori pentru fier si de 110 ori pentru zinc. Cadmiul si arsenul sint intre primele sapte substante chimice periculoase pe lista CERCLA 2007 (lista substantelor periculoase a Agentiei de Protectie a Mediului din SUA). Spre comparatie, cianura este pozitionata abia pe pozitia 28 in aceeasi lista. Problema nu poate disparea de la sine; daca nu se va face nimic in aceasta privinta, generarea de ape acide ar putea continua la Rosia Montana pentru sute de ani, deoarece roca din vechile halde de steril si galerii continua sa reactioneze cu apa si oxigenul din aer. Plan de ecologizareConform reprezentantilor RMGC, calitatea apelor din piraiele Rosia si Corna si din riurile Abrudel si Aries se poate imbunatati considerabil de indata ce masurile de management integrat al apei, realizate de Rosia Montana Gold Corporation, vor fi puse in practica. Acest lucru se va intimpla in primii doi ani ai proiectului minier in etapa de constructie. Astfel, apele puternic acide nu vor mai ajunge in piraiele din zona, acestea avind posibilitatea sa se refaca si sa ajunga la o calitate care sa respecte standardele nationale si internationale in domeniu. “Proiectul minier Rosia Montana cuprinde un plan detaliat pentru colectarea si tratarea apelor acide care se scurg din galeriile miniere abandonate. In plus, vor fi luate masuri suplimentare pentru curatarea vailor Rosia si Corna, pentru ca apa care curge pe aceste piraie sa poata sustine flora si fauna acvatica. Prin implementarea proiectului de la Rosia Montana, nici macar o picatura de apa contaminata nu va parasi amplasamentul proiectului propus fara a fi tratata in prealabil”, au precizat reprezentantii companiei.

Mai putini insuratei in 2011

 De la inceputul acestui an, doar 4 cupluri din Alba Iulia si-au unit destinele. Alte 7 familii se vor intemeia in cursul acestei luni in conditiile in care, prin noua procedura de “divort administrativ” trei cupluri s-au despartit. O astfel de procedura este posibila doar in cazul in care partenerii nu au copii minori, se pot intelege asupra numelui pe care il vor purta ulterior si asupra partajului bunurilor comune si nici unul dintre ei nu se afla sub interdictie.

Impaduriri masive pe valea Ariesului

 In conditiile in care în cursul anului trecut Ocolul Silvic “Valea Ariesului” Cimpeni a efectuat lucrari de împaduriri pe o suprafata de 32 hectare, pentru anul 2011 a fost propusa pentru împadurire o suprafata de 34 hectare. Si lucrarile de degajare vor fi sporite în acest an, de la 16 hectare în anul 2010 la 18 hectare în 2011. Daca suprafetele destinate împaduririlor vor creste în acest an, nu acelasi lucru se va întimpla în ceea ce priveste lucrarile de curatire si rarire a padurilor. Astfel, lucrarile de curatire vor fi reduse de la 22 de hectare în 2010 la 18 hectare în 2011, iar lucrarile de rarire vor fi reduse de la 100 hectare la 70 hectare în acest an. Ocolul Silvic “Valea Ariesului” Cimpeni are în administrare o suprafata de 26.064 hectare, 8048 hectare apartinind statului si 18016 unor persoane fizice si juridice, suprafata administrata în baza unor contracte de prestari servicii. Volumul de recoltare în anul 2010 din padurea statului a fost de 25,8 mii metri cubi si de 45,7 mii metri cubi din padurea aflata în administrare, media de recoltare fiind de 2,75 metri cubi pe hectar.

Cuprumin merge pe profit

 La mai putin de un an de la repornirea Uzinei de Preparare Dealul Piciorului, care apartine societatii Cuprumin Abrud, firma a înregistrat un profit de 17 miliarde lei vechi. De curind, la Valea Sesei a fost montata în aval de iazul de decantare si o statie pilot pentru recuperarea metalelor din apele acide. Dupa toate testele si analizele se va trece la proiectarea si achizitionarea unei instalatii moderne în acest sens. În prezent, la Rosia Poieni lucreaza 460 muncitori, numarul acestora urmind însa sa fie redus. Cuprumin nu mai este subventionata de stat, iar de circa 2 luni a fost semnat un memorandum, societatea urmind a fi scoasa la privatizare în cursul anului 2011. Procesul de evaluare a activelor firmei a fost deja demarat.     

Peste 3.200 de salariati au fost trimisi in somaj in 2010

 Peste 3.200 de salariati din Alba, judet în care de doi ani de zile, luna de luna, se înregistreaza cea mai mare rata a somajului din Transilvania, au ramas fara loc de munca, în 2010, dupa ce societatile la care erau angajati au recurs la concedieri colective. Potrivit unui raport al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Alba, 42 de angajatori din judet au notificat institutia anul trecut cu privire la trimiterea în somaj a unui numar total de 3.222 de salariati. Au fost firme care au renuntat la toti sau la aproape toti angajatii. SC Mobila Blaj SRL i-a trimis în somaj pe toti cei 169 de angajati, SC Avia Alba Iulia SRL a concediat 80 de oameni, adica întregul efectiv, SC Ecostar Group SA a concediat 30 de salariati dintr-un total de 33, SC K.E.N. Arms Produkt SRL - 88 de muncitori trimisi în somaj din 91 de angajati, SC Grande Arredo SRL a mai pastrat doar 2 din cei 32 de angajati, iar SC Marinex SRL a mai ramas cu numai trei oameni din 39. ITM Alba a fost notificat în legatura cu concedierea colectiva si la MKB Romexterra Bank, care a renuntat la 17 din cei 25 de angajati din zona Alba, de Directia Silvica Alba, care a trimis în somaj 39 de padurari si de primariile din Cugir, Sebes, Jidvei, Lupsa si Posaga, care au renuntat la 121 de salariati.Cel mai mare numar de disponibilizati - 770 - provine de la SC GHCL UPSOM Ocna Mures. SC Prebet Aiud SA a renuntat la 183 de salariati, aproximativ o jumatate din numarul total de angajati, SC Hidroconstructia SA a trimis în somaj 156 de oameni, SC Bergenbier SA a concediat 174 de angajati din Blaj, iar SC Ciserom SA Sebes 117 din 288 de muncitori.Judetul Alba detine cea mai ridicata rata a somajului din Transilvania si una din cele mai mari din tara, respectiv 9,58% la sfirsitul anului 2010. A. P.

?Spanac? isi va afla sentinta

 Procesul în care un antrenor din Alba Iulia este judecat pentru viol, în cauza fiind identificate opt victime, se apropie de final la Tribunalul Alba, magistratii urmind sa se pronunte la începutul saptaminii viitoare.Purtatorul de cuvint al Tribunalului Alba, Aurelian Mocan, a precizat pentru Agerpres ca luni a avut loc un nou termen în acest dosar, instanta aminind pentru saptamina viitoare pronuntarea în cauza.Opt adolescenti, jucatori de fotbal, au fost identificati ca victime ale antrenorului de arte martiale si colaborator al unui antrenor de fotbal la un club din Alba Iulia. Fiind vorba despre minori, sedintele la acest proces nu au fost publice.Pe linga administrarea de probe, pe parcursul procesului a fost întocmit si un raport de expertiza psihiatrica, iar un psiholog a realizat un referat privind comportamentul partilor vatamate.Stelian Nicolae, zis ‘’Spanac’’, este judecat pentru viol si detinere fara drept de materiale pornografice cu minori într-un sistem informatic sau un mijloc de stocare a datelor informatice. Initial, acesta a fost cercetat pentru act sexual cu minori si pornografie infantila, dar încadrarea juridica a fost schimbata, dupa ce antrenorul însusi ar fi recunoscut ca îi obliga, dupa ce îi ademenea pe tineri în apartamentul sau, sa întretina relatii sexuale cu el. Stelian Nicolae a fost arestat în luna august, la propunerea procurorilor DIICOT.Investigatia în acest caz a pornit în 2 august 2010, cind politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca Stelian Nicolae, de 37 de ani, din Alba Iulia, detinea pe calculatorul personal mai multe filme în care aparea întretinind relatii sexuale cu diferite persoane minore, de sex barbatesc de pe raza judetului Alba. Barbatul practica arte martiale, fiind presedintele unui club de taekwondo din Alba Iulia. Potrivit unui comunicat al DIICOT, s-a stabilit ca Stelian Nicolae îsi racola victimele profitind de faptul ca în perioada 2009-2010 a lucrat într-o sectie de copii si juniori a Clubului de fotbal Unirea Alba Iulia, în calitate de colaborator al unui antrenor. Cazul reprezinta o premiera în ultimul deceniu în judetul Alba.                    A. P.

Aiudenii isi pot plati taxele locale

 Reprezentantii administratiei locale aiudene au precizat ca incepind de ieri locuitorii municipiului care vor sa-si plateasca taxele si impozitele locale pentru anul în curs o pot face la Primaria Aiud. Ei au mentionat ca locuitorii care achita taxele integral pina în 31 martie vor beneficia de o reducere de 10% la impozitul pe terenuri si cladiri. Spre deosebire de alte localitati, acest lucru se va întimpla si în cazul agentilor economici, care vor primi bonificatia de 10% daca platesc integral darile catre bugetul local.Masura a fost adoptata anul trecut de Consiliul Local Aiud.De mentionat faptul ca anul trecut, taxele si impozitele au fost încasate în proportie de 89,9%, iar autoritatile spera ca în acest an încasarile sa creasca.     

Crapa casele la Ocna Mures

 “Aceasta psihoza care s-a creat a dus la supraestimarea lucrurilor care sint adevarate, dar nu sint de acum”, a declarat ieri primarul Augustin Dragut. El le da dreptate oamenilor in privinta unora dintre probleme, desi spune ca a auzit in ultimele zile si multe lucruri care n-au nici o legatura cu realitatea, dar crede ca prea putine dintre acestea trebuie puse pe seama surparii din decembrie. In cazul crapaturilor aparute la mai multe case, acesta a declarat ca “sint fisuri vechi, nu de acum” si ca de vina pentru faptul ca acestea s-au marit in ultimele zile este traficul greu. “Ei sint la distanta mare, la circa doi kilometri de crater. N-au nici o treaba cu surparea. Oamenii au fost la mine in audienta, am discutat cu ei si am decis impreuna sa facem sensuri unice, sa se mai reduca traficul. Am comandat deja indicatoare, dar nu se fac de pe o zi pe alta. Va fi sens unic si pe strada Closca si pe strada Crisan, dar trebuie sa aiba si ei un pic de rabdare”a declarat Augustin Dragut. Primarul a aratat ca teama oamenilor este cumva justificata de faptul ca malurile craterului trec prin procesul natural de taluzare, dar in zona adiacenta nu au mai avut loc nici un fel de miscari ale pamintului. “Eu cred ca exista o stare de stabilitate. Va mai dura cam trei luni pina se stabilizeaza bine solul, din ce mi-au spus specialistii. Dar ce se intimpla acum este doar taluzarea naturala a malurilor, care au fost aproape verticale si vor ajunge probabil la un unghi de aproximativ 30 de grade”, a spus primarul. Despre ceea ce se intimpla exact in zona craterului si in zona afectata de alunecarea de teren, el a spus ca mai multe detalii vor fi aflate in cursul saptaminii viitoare, cind specialistii vor prezenta primele concluzii ale studiilor facute in ultima perioada. Oricum, el a apreciat ca este nevoie de sume mari de bani pentru ca zona sa fie reabilitata. “Cele 20 de miliarde de lei vechi pe care ni le-a dat Guvernul ajung pentru studii si pentru drumul ocolitor. Din ce am discutat pina acum cu specialistii, ar fi nevoie de circa 200 de miliarde de lei vechi pentru reabilitare”, a afirmat Augustin Dragut. Fuge dealulO alta problema semnalata de localnici este ca unul din dealurile din apropierea orasului “o ia la vale”. Primarul orasului Ocna Mures a aratat ca si aceasta problema este veche. “Da, sint doua alunecari. Pentru una am facut proiect, tot ce trebuie, dar nu avem bani. Mai este o zona, unde a fost fabrica de caramida, unde este sol argilos si imbibat cu apa si fuge”, a spus primarul, precizind ca in al doilea caz problema a aparut si datorita felului in care s-a facut exploatarea pentru fabrica de caramida, dar acum nu mai are pe cine sa traga la raspundere. Santuri colmatatePe blogul www.adevaruldespreocnamures.blogspot.com a fost publicat un articol nesemnat numit “Adevaratele cauze care distrug orasul Ocna Mures“, in care se face un apel la localnici “Sa ne unim si sa salvam orasul”. In esenta, articolul care este insotit si de o imagine ce spune ca orasul era protejat de trei santuri de drenare a apei “care preiau apa pluviala de pe dealul Banta si din oras, izvoarele de pe Banta si ajung in Mures ocolind masivul de sare”. “Nu de prosti stramosii nostri au facut aceste santuri! Sa ocoleasca apa dulce masivul de sare! Cu pinza freatica nu te joci! In timp, aceste santuri au fost uitate. S-au colmatat”, se arata in articol. Autorul acestuia este de parere ca primul semn au fost inundatiile de anul trecut, al doilea fiind surparea din decembrie, pe care a pus-o pe seama infiltrarii apei dulci in masivul de sare care “a dus la slabirea concentratiei in sare a apei din galerii, care a macinat puternic ani de-a rindul galeriile si cilindrii de exploatare a sarii”. Problemele de pe strazile Horea si Closca sint puse pe seama pinzei de apa freatica, despre care autorul articolului spune ca ar fi situata la 0.5-1m, umezeala fiind absorbita de peretii caselor. Acesta face apel la localnici sa nu stea “cu mina in sin”, sa se uneasca pentru a obtine banii necesari pentru decolmatarea celor trei santuri. “Nu stati cu mina in sin sa faca celalalt ceva ca apoi sa va plingeti de mila. Actionati! Vedeti ce firme mari cunoasteti, ONG sa faca actiuni de caritate, facem si noi o colecta cit avem fiecare, ajutam si noi”, este indemnul adresat de autorul articolului fara a preciza cine este el sau “noi”. Problema santurilor colmatate este confirmata si de primarul Augustin Dragut, care a precizat ca si el a atras atentia de cind a devenit primar asupra acestei probleme si ca a rezolvat cit a putut cu fondurile pe care le-a avut. “Santurile de garda au fost facute intre cele doua razboaie modiale. Doua dintre ele, care nu au mai fost declamatate din ‘82, le-am decolmatat de doua ori. Cel de la Uioara de Sus s-a colmatat in urma prabusirii unui deal pe el”, a spus primarul, mentionind ca bugetul local nu poate asigura fondurile necesare decolmatarii acestuia. Desi recunoaste ca si aceasta problema este reala, Augustin Dragut crede ca si in acest caz este vorba despre o exagerare. “Canalul e colmatat de multa vreme. O prabusire ca cea de la crater nu se produce de la un canal de garda colmatat. Daca erau ape pluviale si freatice, de ce apa din lac este sarata, aproape la fel de sarata ca si cea care se exploateaza? Trebuia sa fie dulce. Sint de acord ca trebuie decolmatate, dar nu asta a fost problema”, a mai spus primarul orasului Ocna Mures.

Horoscop familiei

 Mamica VarsatorIn familie. Sinteti mai degraba o natura imprevizibila, care dovedeste originalitate, inclusiv in educarea copiilor. Vreti sa fiti o mama la moda, nu navigati niciodata contra curentului, deci faceti totul pentru a fi la curent cu noutatile indiferent de domeniu.Sinteti independenta si cum va place ca ceilalti sa va respecte libertatea, o respectati si dumneavoastra pe cea a copiilor. Aveti totusi grija si nu va lasati copiii nesupravegheati, caci s-ar putea sa va treziti peste ani ca nu s-au dezvoltat intr-o directie buna. Incercati sa le respectati libertatea, supravegheindu-le insa si conduita, macar de la departare. Incercati sa le dati sfaturi, mai ales pentru ca sinteti una dintre cele mai informate persoane.Relatia cu fiica dumneavoastra Fiica dumneavoastra ar putea simti o oarecare dificultate in a sti daca sinteti “mama sa” sau “sora mai mare”, deoarece aveti tendinta sa o luati drept confidenta. Totusi veti sti sa-i oferiti siguranta, sa o mingiiati cind va avea nevoie, sa o invatati sa vada “la scara mare”, sa ii dezvoltati imaginatia. O veti stimula in acest sens. Veti sfirsi prin a crea o tinara optimista, care nu apreciaza prea mult conformismul si veti vedea ca isi va croi propriul drum in viata.Relatia cu fiul dumneavoastra. Libertatea sa va fi sacra, totusi va trebui sa procedati astfel incit sa nu simta aceasta “larghete” ca pe o lipsa de dragoste din partea voastra, ceea ce ar fi dezastruos pentru amindoi. Este evident ca veti fi atenta la evolutia sa, dar este important ca el sa perceapa si tandretea, dragostea, tot ceea ce un fiu ar putea astepta de la mama sa. Dorinta de a fi o mama perfecta nu trebuie sa va lase sa va uitati rolul de mama.Mamica PesteIn familie. Sinteti o natura extrem de dulce, fragila, tandra ceea ce face ca viata familiala sa mearga foarte bine. Sa deveniti mama este pentru dumneavoastra o aventura minunata, pe care nu vreti sa o ratati. O data devenita mama simtiti nevoia sa va exprimati sentimentele, sa aratati tandrete, blindete si atentie copiilor dumneavoastra, sa fiti intotdeauna gata sa faceti “orice” pentru a le satisface dorintele.Le aduceti siguranta prin calmul dumneavoastra, sinteti incintata sa fiti o mama casnica, preferind aceasta valoarea celei de femeie de cariera, mai valorizata in ochii dumneavoastra. Deoarece va devotati trup si suflet copiilor dumneavoastra, aveti un suflet enorm.Relatia cu fiica dumneavoastra Doriti sa devina o femeie de vis, asemanatoare unei mici zine. O veti invata sa devina o femeie frumoasa, subtila, o veti ajuta sa nu isi piarda capul in realitatile vietii cu tandrete. Pentru ca stiti ce inseamna sa visezi, o veti invata sa nu se lase dominata de arivism.Relatia cu fiul dumneavoastra Pentru fiul dumneavoastra sperati altceva decit viata unui sef de intreprindere care nu vrea decit putere si bani. Visati pentru el o alta viata, poate de artist sau om de onoare care nu ezita sa se devoteze celorlalti. Ii veti da in mina toate armele necesare pentru ca sa reuseasca in viata si sa poata continua sa viseze.

Al doilea protest a fost un esec

 Nemultimiti de scumpirile repetate ale combustibilor si de pretul extrem de mare din statii, tot mai multi romani incearca sa isi manifeste pozitia. Unii dintre cei mai vizibili sint cei care incearca blocarea statiilor alimentind extrem de incet si platind cu bani marunti. La polul opus se afla cei care au decis sa actioneze tocmai prin lipsa de actiune. Este vorba despre o miscare in cadrul careia oamenii ar fi trebuit sa renunte la a intra in statiile peco in zilele de 17, 18 si 19 ianuarie. Din pacate pentru reusita protestului, nimeni nu poate estima citi oameni au participat cu adevarat la miscare, cu atit mai mult cu cit pompele din oras au fost folosite intr-un ritm normal. Mai mult decit atit, soferii care au alimentat la inceputul acestei saptamini spun ca s-au saturat de “copilarii” si “ifose”. Cit de mult a prins ideea?Este o intrebare la care nimeni nu stie sa raspunda. “Sint convins ca foarte multi oameni au preferat sa ocoleasca statiile peco. Nu a iesit exact ce ne-am fi dorit, pentru ca ar fi trebuit ca nimeni sa nu intre in pompe in aceste trei zile. Oricum, protestul nostru va continua pina in 19 ianuarie, iar apoi vom gindi noi miscari prin care sa atragem atentia asupra pretului mult prea mare”, spune unul dintre cei care s-a ocupat la nivel local de popularizarea miscarii de protest.Intr-un astfel de razboi de imagine, cel mai mult au avut insa de cistigat managerii statiilor. “Nu am incasat mai putin decit in mod normal. Nu am vindut mai putin decit in mod normal. Nu stiu exact cine a participat la protestul acesta, dar noi nu l-am simtit. Nici celalalt cu banii marunti nu ne-a incurcat prea tare pentru ca am stiut de el, ne-am pregatit cu cintare si totul a fost ok. Oricum, este dreptul fiecarui om sa se manifeste cum crede de cuviinta atita vreme cit nu incalca legea”, a declarat destul de diplomat managerul unei statii peco locale. Reactii destul de dureIn schimb, au fost destui soferi care nu au avut timp de diplomatie sau proteste. “Lasati- ma do’ne cu prostiile astea. Sint niste timpenii, niste ifose de tineri care n-au ce face. Cum sa nu alimentez? Pai cine ma plateste pe mine sa stau pe marginea drumului. Astea sint copilarii pe care si le permit copiii de bani gata si tinerii care n-au un serviciu. Nici mie nu imi convin multe, dar pun mina si muncesc nu ma joc de-a mitingul”, a tunat un albaiulian grabit sa faca plinul. “Am auzit si eu ca vor sa blocheze pompele. Nu m-am intersectat cu ei si ma bucur. Altfel m-as fi enervat. Nu este normal. Este o piata libera, iar statiile peco sint societati private. La mine la magazin eu pot sa vind orice, cu ce pret vreau si nimeni nu este obligat sa cumpere. Eu i-as fi intrebat pe copiii astia care s-au gasit sa blocheze pompele: Ai bani? Nu, pai atunci la revedere. Du-te tata cu autobuzul, cu bicicleta, pe jos, cum vrei. Nu toata lumea trebuie sa aiba masina. Cine nu si-o permite nu o cumpara”, crede un alt sofer care a boicotat boicotul statiilor peco din aceste zile.

Seful Jandarmeriei Romane, demis

Seful Jandarmeriei Române, general locotenent Olimpiodor Antonescu si prim adjunctul acestuia, general de brigada Nicolae Rugina, au fost demisi din functie ieri prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas. În locul celor doi au fost împuterniciti sa îndeplineasca atributiile functiei de Inspector General al Jandarmeriei Române, colonel Gavrila Angelica Costel (fost sef al IJJ Dîmbovita) si respectiv colonel Faur Adrian Marian (fost sef al IJJ Covasna). Secretarul de stat Ioan Dascalu a precizat ieri ca MAI sanctioneaza „ferm“ oriice neregula comisa de angajati ai institutiei si a subliniat ca masurile dispuse de ministrul Igas sînt urmare a controlului efectuat de Corpul de Control al MAI în cazul încadrarilor de la Jandarmeria Româna. “Corpul de Control a constatat o serie de încalcari ale prevederilor legale, nereguli care au prejudiciat grav imaginea MAI si a Jandarmeriei (…). Cu aspectele penale constatate de Corpul de Control a fost sesizat Parchetul de pe lînga Înalta Curtea de Casatie si Justitie, iar în cursul zilei de astazi (ieri – n.r) am fost înstiintati ca s-a început urmarirea penala în cauza (...) Conform statutului cadrelor militare, cadrele care sînt cercetate si judecate în stare de libertate vor fi puse la dispozitia conducerii unitatilor”, a adaugat secretarul de stat Ion Dascalu.    Agerpres

Sezonul soldarilor se lasa cu amenzi

Inspectorii Serviciului Inspectie Comerciala din cadrul Directiei Politia Comunitara a Primariei Cluj-Napoca au efectuat ieri o actiune de verificare a spatiilor comerciale în care se practica vînzari cu soldare. Principalul aspect vizat a fost respectarea de catre agentii economici a perioadei prevazuta în lege pentru soldari, respectiv 15 ianuarie – 15 aprilie inclusiv. Astfel, au fost verificati 29 de agenti economici, din toate cartierele municipiului, iar în 8 cazuri au fost constatate nereguli privind practicarea de reduceri de preturi fara respectarea prevederilor legale, precum afisarea necorespunzatoare a preturilor sau nedepunerea notificarii prealabile la Primarie. În alte 3 cazuri s-a constatat faptul ca agentii economici functionau fara detinerea acordului si orarului de functionare. În urma verificarilor au fost încheiate 11 procese-verbale de constatare a contraventiilor iar valoarea amenzilor aplicate a fost de 7.400 lei.

Liberalii clujeni ?rumega? alegerile din 2012

O decizie oficiala va fi luata la nivel national, dupa ce variantele vor fi foarte bine “rumegate” si în cadrul organizatiilor judetene. Crin Antonescu a fost mandatat de Biroul Permanent al PNL sa continue negocierile privind alianta. Presedintele PSD Iasi, Gheorghe Nichita, a declarat zilele trecute ca organizatia pe care o reprezinta va sustine ca la localele din 2012, PSD, PNL si PC sa mearga singure. El a explicat ca listele comune ar fi o varianta pentru alegerile parlamentare.      La Cluj au existat cîteva discutii, iar acum s-a trecut la analizarea variantelor. Presedintele liberalilor clujeni, Marius Nicoara a declarat pentru monitorul ca nu s-au luat decizii oficiale înca. “S-a discutat în forurile judetene si municipale aceasta problema. Acum colegii “rumega”, ca sa zic asa, variantele posibile în ce priveste alegerile. O decizie oficiala se va lua probabil în cursul acestei saptamîni, nu o decizie personala, a lui Marius Nicoara, ci a colegilor”.   Senatorul clujean a declarat, în cursul saptamînii trecute, ca “vede o alianta între ACD si PNL, la nivel national, dupa localele din 2012”.      La rîndul sau, presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, a precizat ca o decizie oficiala privind colaborarea dintre cele doua partide va fi luata cît de curînd, în cadrul organizatiei judetene si la nivel national.     Candidaturile pentru Primaria Cluj-Napoca si Consiliul Judetean Cluj sînt problema care trebuie “dezbatuta”, au explicat sefii celor doua partide.

De la 1 februarie, algocalmin numai pe reteta

Peste aproximativ doua saptamîni, respectiv de la 1 februarie, algocalminul se va da numai pe reteta. De asemenea, alte 13 medicamente care contin substanta metamizol nu se vor mai vinde la liber. E vorba de fabocalm, metamizol solacium, algiotop, algoblock, algozone, alindor, algoremin, metamizol farmacon, quarelin, novocalmin, sintocalmin si centralgin.. Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a hotarît restrictionarea vînzarii de algocalmin înca de anul trecut, însa trecerea spre eliberarea lui doar pe baza de prospect s-a facut treptat astfel încît populatia sa se obisnuiasca. Limitarea vînzarii algocalminului, dar si a celorlalte medicamente care contin substanta metamizol, a fost impusa de ANM la cererea producatorului, din cauza ca substanta respectiva poate produce agranulocitoza, o boala grava prin care scad pîna la disparitie toate globulele albe din sînge. Farmacistii clujeni considera ca românii consuma exagerat de mult algocalmin, unul dintre motive fiind saracia. „Pentru orice disconfort, românii, în loc sa mearga la medic, iau algocalmin, dar în acest mod nu se rezolva boala“, explica, în urma cu cîteva saptamîni, Speranta Iacob, presedintele Colegiului Farmacistilor Cluj.

UE vrea sa elimine cardurile cu banda magnetica

Pentru a combate contrafacerea cardurilor bancare si pentru a spori gradul de securitate a datelor, Uniunea Europeana intentioneaza sa înlocuiasca întregul portofoliu al cardurilor cu banda magnetica cu unele echipate doar cu cip. Gestul oficialilor europeni vine în contextul în care, în prima jumatate a anului 2010, politia din Germania a înregistrat aproximativ 2.000 de furturi de date de pe carduri de plastic la ATM-uri, pagubele provocate fiind estimate la 40 milioane de euro. Astfel, prin diferite metode specifice, infractorii reusesc sa ajunga în posesia datelor secrete care le deschid accesul la contul bancar. Conform specilistilor, un cip amplasat pe card ar face aceasta operatiune mult mai dificila. Astfel, începînd de anul acesta, toate bancile din tarile membre ale UE sînt obligate sa prevada ATM-urile cu dispozitive care sa accepte carduri de credit cu cip. Si cu toate ca expertii germani recunosc ca va fi nevoie de cîtiva ani pentru retragerea tuturor cardurilor cu banda magnetica din circulatie, ei spun ca important este ca procesul a început. Totusi, daca în spatiul UE cardurile cu cip pot fi utilizate chiar si în prezent, în tari precum Turcia sau SUA ATM-urile accepta doar cardurile cu banda magnetica.

Andone va avea 24 de jucatori in cantonamentul din Turcia

 Antrenorul FC Dinamo, Ioan Andone, va avea la dispozitie, în cantonamentul din Antalya, unde echipa sa va sustine sapte meciuri de pregatire, un lot format din 24 de jucatori, informeaza site-ul oficial al gruparii “alb-rosii”. Lotul FC Dinamo pentru cantonamentul din Turcia, din perioada 18 ianuarie-10 februarie:Portari: Emilian Dorha, Kristijan Naumovski, Cristian Balgradean, George CurcaFundasi: Oscar Rubio, Eugen Craciun, Cosmin Moti, Dragos Grigore, Marius Ionita, Raul Crisan, Zie Diabate, Valeriu BordeanuMijlocasi: Gabriel Torje, Sergiu Scarlatescu, Djakaridja Kone, Andrei Margaritescu, Catalin Munteanu, Marius Alexe, Raphael Stanescu, Dorin MarmaneanuAtacanti: Marius Niculae, Ionel Danciulescu, Liviu Ganea, Georgian PaunLotul FC Dinamo va fi cazat la Hotel Papillon Ayscha din Belek.Meciurile amicale pe care Dinamo le va disputa în cantonamentul din Turcia:26 ianuarie: FC Dinamo - FK Austria Viena (Austria, loc 4)28 ianuarie: FC Dinamo - FC Obolon Kiev (Ucraina, loc 11)30 ianuarie: FC Dinamo - FK Partizan Belgrad (Serbia, loc 1)2 februarie: FC Dinamo - FC Dacia Chisinau (Moldova, loc 1) 4 februarie: FC Dinamo - HNK Hajduk Split (Croatia, loc 2)6 februarie: FC Dinamo - Gyeongnam FC (Coreea, loc 6)8 februarie: FC Dinamo - NK Olimpija Ljubljana (Slovenia, loc 7)

Becali: Vrem sa semnam cu Wesley

 Finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat, luni, ca îsi doreste sa semneze un contract cu atacantul Wesley Lopes, care intra în ultimele sase luni de contract cu FC Vaslui, dar crede ca jucatorul brazilian va ajunge la gruparea din Bulevardul Ghencea din sezonul urmator. “Cu jucatorul ne-am întelege, dar nu cred ca îl da Porumboiu. Ne ramine sa semnam cu el si sa-l luam din vara. Am înteles ca si CFR e interesata si îi ofera 360.000 daca vine liber de contract, dar nu cred ca Wesley va ramine jucator liber de acum. Cred ca va alege Steaua. Poate sa primeasca la Steaua 250.000 de euro la semnatura si 120.000 pe an. Noi vrem sa semnam cu el”, a spus Becali la Sport.ro. Gigi Becali a mai spus ca este interesat si de atacantul brazilian al Gloriei Bistrita, Junior Moraes, dar nu se întelege cu jucatorul asupra contractului. “Padureanu ar accepta un transfer. Mai mult de 700.000 n-as da Bistritei. Dar nu ne întelegem cu jucatorul, vrea multi bani”, a anuntat el. Finantatorul stelist este sceptic privind posibilitatea ca unul dintre cei doi atacanti brazilieni vizati pentru un transfer la Steaua sa ajunga din returul Ligii I la gruparea “ros-albastra”.

Romania, invinsa de Danemarca!

 Nationala de handbal masculin a Romaniei a fost suferit duminica seara cea de-a doua infringere in cadrul grupelor preliminarii ale Campionatului Mondial din Suedia, dupa ce a fost invinsa de reprezentanta similara a Danemarcei cu scorul de 39-30 (17-16). Meciul a fost echilibrat in prima repriza, atit Romania cit si Danemarca reusind reveniri spectaculoase. Dupa ce-au iesit de la cabine cu un avantaj la limita, 17-16, nordicii au reusit sa se distanteze si mai mult in cea de-a doua repriza. Romania a fost invinsa cu scorul de 39-30 si se afla la cea de-a doua infringere de la Campionatul Mondial din Suedia, dupa ce in prima etapa a fost invinsa de Croatia, scor 21-27. Handbalistii romani inca mai au sanse la calificarea in grupele principale, conditia fiind ca acestia sa cistige urmatoarele trei meciuri, cu Algeria, Australia si Serbia. Primele trei clasate din fiecare din cele patru grupe se califica mai departe, acesta fiind si obiectivul nationalei Romaniei la CM din Suedia. Meciurile din grupele principale vor incepe pe 22 ianuarie.La editia din 2009, tricolorii s-au clasat pe locul 15, dupa 14 ani de absenta de la un turneu final de CM.

CSM Sebes - Viitorul Medias 28 - 25 (14 - 10)

 Handbalistele din Sebes au învins Mediasul cu 28-25 în prima etapa a turului 2 din cadrul Diviziei A, seria B, trecindu-si în cont cel de-al cincilea succes stagional. În urma acestui succes, gruparea din Sebes a urcat pe locul 6, iar în runda cu numarul 2 va juca din nou pe teren propriu, duminica, în sala sporturilor Florin Fleseriu cu CSM Bistrita (echipa clasata pe pozitia a 2-a a ierahiei). Tot în prima runda s-au mai jucat: CSM Bistrita - CSM Slatina 24-29, Muresul Tg. Mures – Univ. Timisoara 39-26, Sf. Gheorghe - National Rm. Vilcea 23-22.

Cupa ?Hagi Danone?, etapa 1

 În prima etapa a Cupei “Hagi Danone”, faza judeteana, au fost înregistrate rezultatele: FC Unirea Alba Iulia - FC Lopadea Noua 4-1, Metalul Aiud - CSO Cugir 3-2, Viitorul Abrud - Rival Alba Iulia 1-2 si CSM Sebes - Unirea Juniors Alba Iulia 7-1. Runda secunda, simbata, 22 ianuare se va desfasura dupa urmatorul program: Rival Alba Iulia - CSM Sebes, FC Unirea Alba Iulia - Metalul Aiud, CSO Cugir - Viitorul Abrud si FC Lopadea Noua - Unirea Juniors Alba Iulia.

CEDO a ?amendat? Romania cu 3,6 milioane euro in 2010

. Romania a fost condamnata in 2010 de magistratii Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) pentru incalcarea dreptului la proprietate in 61 de cauze, suma totala a despagubirilor impuse statului roman ridicindu-se la 3,6 milioane euro.     Totusi, potrivit Agentului guvernamental pentru CEDO, Razvan Horatiu Radu, anul trecut a crescut numarul de cauze cistigate de statul roman in fata Curtii de la Strasbourg in acelasi tip de speta, pe fondul unei cresteri a numarului de plingeri. Anul 2010 a insemnat, de asemenea, si o scadere a numarului de condamnari, precum si reducere a sumei totale a despagubirilor, care s-a ridicat, de exemplu, la aproximativ 12 milioane de euro pentru anii 2008 si 2009.     „Hotarirea-pilot a Curtii in cauza Atanasiu si altii contra Romaniei din 12 octombrie 2010 ofera perspective rezolvarii definitive a problemei dreptului de proprietate in materia caselor nationalizate, piste de solutionare a problemei, precum si un termen de 18 luni de solutionare”, a subliniat oficialul MAE. El a aratat ca prin decizia premierului din 3 decembrie 2010 s-a constituit un grup de lucru interministerial pentru elaborarea unui proiect de lege care sa aplice recomandarile Curtii din hotarirea-pilot, iar acest proiect aflat in prezent in faza de lucru va fi supus dezbaterii publice inainte de trimiterea in Legislativ.     Fondul Proprietatea scapa Romania de condamnariPROCESE11.950de plingeri impotriva Romaniei au fost formulate la CEDO in 2009Pe de alta parte, in cazul in care nu va fi rezolvata aceasta problema de catre statul roman in termenul prevazut de 18 luni, incepind din 12 ianuarie a.c., noua procedura a Curtii va tine cont de plingerile repetitive si va creste semnificativ numarul de condamnari ale statului roman in materia incalcarii dreptului de proprietate, a avertizat Razvan Horatiu Radu. Totodata, oficialul MAE a aratat ca anuntata listare la bursa a actiunilor Fondului Proprietatea va fi un “pas util” in procesul de aparare a statului roman la CEDO in cauzele de acest tip, deoarece Curtea a retinut in ultimii ani ca acest mod de despagubire a fostilor proprietari reprezenta “un sistem teoretic si iluzoriu”, nu unul “practic si efectiv”. In plus, MAE va organiza la Bucuresti in luna februarie a.c., in colaborare cu Consiliul Europei, o conferinta internationala cu tema “Restituirea proprietatilor in concordanta cu jurisprudenta CEDO”, la care vor fi prezenti participanti din 20 de state, obiectivele fiind prezentarea acestei problematici ca fiind una specifica statelor postcomuniste, nu doar Romaniei, precum si prezentarea unor exemple de bune practici in materie din partea unor state cum ar fi Polonia si Ungaria.    CEDO a “saracit” Romania cu 43 milioane euroRomania a platit 43 de milioane de euro in perioada 2000-2009 ca despagubiri fixate de hotaririle pronuntate impotriva sa de CEDO in cauze de incalcare a drepturilor de proprietate. De asemenea, potrivit bilantului prezentat de oficialul MAE, in anul 2010 CEDO a analizat aproximativ 3.800 de plingeri indreptate impotriva Romaniei, aproximativ 97% fiind respinse, 136 de hotariri fiind de condamnare a statului roman. Dintre acestea, 72 au constatat nerespectarea dreptului la un proces echitabil, 21 incalcarea dreptului de a nu fi supus torturii sau tratamentelor inumane sau degradante (16 referitoare la conditiile neadecvate de detentie din penitenciare), 15 - nerespectarea dreptului la libertate si la siguranta. In anul 2009, impotriva Romaniei se inregistrasera 11.950 de plingeri la CEDO, tara noastra situindu-se atunci pe locul trei in privinta adresabilitatii cetatenilor nemultumiti de hotaririle judecatoresti in clasamentul celor 47 de state membre, fiind devansata de Rusia si Turcia, insa in 2010 Romania nu s-a mai situat pe acest loc, dupa cum a precizat agentul guvernamental pentru CEDO.

Reforma ?Nasului?: Serie B si C2!

 În aproape toata Europa, al doilea esalon competitional al fotbalului este compus dintr-o singura serie. Insulele de anormalitate au ramas trei tari din partea de est: Bulgaria, Ungaria si, evident, România. Numarul nejustificat de mare de echipe din Ligile a II-a si a III-a, coroborat cu criza economica prin care trece tara, a dus la numeroase abandonuri, astfel ca federatia a ajuns cu cutitul la os si a pus la cale o reforma în mai multi pasi conform siteului de sport www.liga2.ro. Reprezentantii cluburilor din Liga a II-a si Liga a III-a au aflat în aceasta saptamina, chiar de la presedintele federatiei, Mircea Sandu, ce li se pregateste pentru sezoanele urmatoare. Planul propus presupune o etapa intermediara de tranzitie, în care Liga a II-a va avea doua serii de 12 echipe cu play-off si play-out, iar Liga a III-a va avea sase serii de 14. Apare o mica problema, aceea a datei la care se va produce aceasta schimbare. Cum sistemul competitional a fost deja stabilit si pentru sezonul 2011-2012, etapa intermediara nu poate începe mai devreme de 2012. Al doilea pas va avea loc în 2013, cind se va ajunge la obiectivul propus de FRF: o Serie B de 18 si 20 de echipe si un al treilea esalon cu patru serii de 16 echipe. Apare si Serie C2Reforma nu se opreste aici, fiindca federatia vrea sa creeze si un al patrulea esalon-tampon, care sa faca mai usoara tranzitia dintre campionatele judetene si Liga a III-a. Motivul principal îl constituie incapacitatea echipelor nou-promovate de la judet de a face fata rigorilor Ligii a III-a, ceea ce a dus la numeroase retrageri în ultimele sezoane. Acest al patrulea nivel ar consta în gruparea celor mai bune patru-cinci echipe din fiecare campionat judetean în serii regionale, la care s-ar adauga formatiile picate din Liga a III-a. Astfel, campionatele organizate de AJF- uri ar deveni al cincilea nivel al fotbalului românesc! Toate aceste idei dau bine pe hirtie, dar planul va putea fi discutat si aprobat abia la Adunarea Generala a FRF, care va avea loc pe 9 mai anul acesta. Pina atunci ne ramine doar sa visam cu ochii deschisi. Ultimele mari reforme competitionale2006: Liga a II-a s-a redus de la 3 serii de 16 la 2 de 18 echipe2005: Liga a III-a s-a redus de la 9 serii de 14 la 6 de 18 echipeSistemul competitional în România:ACUM:- Liga a II-a - 2 serii x 16 echipe- Liga a III-a - 6 serii x 16 echipe- Liga a IV-a - 42 de campionate judetene (organizate de AJF)* 2013-2014:- Liga a II-a - 1 serii x 18-20 echipe- Liga a III-a - 4 serii x 16 echipe- Liga a IV-a - 5-8 serii regionale cu crema echipelor din judete- Liga a V-a - 42 de campionate judetene (organizate de AJF)

Uniristii s-au intors la munca

 Stadionul “Cetate” din Alba Iulia a gazduit ieri, la ora 11.00, primul antrenament pe 2011. La apelul antrenorului Adrian Himcinschi au raspuns prezent 25 de jucatori: G. Rotaru, V. Raducanu - Cl. Oara, Adr. Potopea, M. Pistol, Bucurica (s-a pregatit separat, miercuri va efectua un consult medical la Bucuresti), Al. Giurgiu - G. Negura, N. Stanciu, I. Grozav, Selagea, Balas - S. Muresan, M. Oprea, alaturi de Vasinca, Al. Popa, G. Croitoru, Oniga, Gavrila, Tanase, Tamasan (juniori sau reveniti de la alte echipe). Noutatile din lotul “alb- negrilor” au fost Ionut Avram (portar, Unirea Valea lui Mihai), Sebastian Ilea (fundas central, FCM Tg Mures), Andrei Barbulescu (fundas central, fost pina in vara la FC Arges, fiul fostei glorii steliste si pitestene) si Maris (atacant, fost pe la “U” Cluj, echipa secunda), aflati in probe de joc. De la reunire au absentat motivat internationalii de juniori Schuller si F. Himcinschi (convocati la Under-16) si portarul Vlad Ignat (plecat in Scotia la Celtic in probe de joc). FC Unirea Alba Iulia a incheiat turul pe locul 14 dupa ce a adunat 12 puncte si e la 1 punct distanta de primul loc din afara zonei retrogradarii detinut acum de ACU Arad.7 (septarul) unirist Nicusor Stanciu ar putea pleca astazi la Poiana Brasov in cantonamentul prim-divizionarei FC Vaslui, moldovenii aratindu-se interesati sa-l testeze CS Zlatna a sunat adunarea!Efectiv redus pentru gruparea din muntii Apuseni, singura reprezentanta a judetului Alba in esalonul tert. Numai 15 jucatori au fost prezenti ieri dupa-amiaza, sub comanda noului antrenor Ion Ilie, la prima sedinta de pregatire a <<aurarilor>>: Barna, Gogirca, Amariei, P. Dirjan, Kiraly, Avram, V. Dirjan, G. Toma, D. Ianc, Borcea, Bucur, A. Cimpean, Cos. Cristea (jucatori ce au incheiat turul), alaturi de nou-venitii David si Dumitras (ambii atacanti, ex-Baia de Aries). Au absentat Andrei Gavrila si Alexandru Man.

Taranistii clujeni fac un pas spre reunificarea PNTCD?

Foto Radu PadureanIoan Feraru, Sorin Paul Tita, Horea Dan si Romulus Luca doresc reunificarea PNTCDDeclaratia de la Cluj-Napoca, semnata, la sfirsitul anului trecut, de presedintii ambelor factiuni ale partidului va fi intarita acum de alegerile la municipiu. Conferinta locala de alegeri a Biroului Municipal Cluj-Napoca va avea loc simbata, iar cele doua factiuni au decis sa aiba o singura motiune si, deci, un singur candidat.     Liderii celor doua aripi au declarat, inca de la sfirsitul anului trecut ca reconcilierea trebuie sa se extinda la nivelul intregii tari.    Horea Dan candideaza singur si cistigaDupa doi ani de certuri si scandaluri, taranistii au ajuns la concluzia ca este mai bine sa faca pace. Ei si-au propus sa treaca peste toate neintelegerile. Aripa Pavelescu si aripa Sirbu au semnat un protocol, inca de anul trecut, care sa fie transmis mai departe si factiunilor din celelalte judete. Aceasta pe principiul “de la Cluj a inceput dezbinarea, de la Cluj trebuie sa inceapa si reunificarea”. “Incercam sa refacem fisura care a pornit de la Cluj, vrem sa scapam de aripi si aripioare” a declarat singurul candidat la sefia filialei municipale a PNTCD, Horea Dan.     Horea Dan (aripa Pavelescu) a fost presedinte la filiala municipala a PNTCD pentru o buna bucata de vreme. A candidat la Primaria Cluj-Napoca in anul 2008 si mai tirziu, la alegerile parlamentare, pe listele liberalilor. Colegii sai din aripa Sirbu l-au acuzat atunci pe Dan ca a imbracat “haine liberale”. La alegerile parlamentare, Dan s-a luptat inutil sa obtina un fotoliu de deputat in colegiul nr. 2 Cluj-Napoca (Zorilor-Centru), candidind impotriva liderului democrat liberalilor clujeni, Daniel Buda. Din campania electorala a lui Dan, clujenii au retinut “inventarul” pisicilor vagaboande de pe strada Napoca.    Liderul de la municipiu, Sorin Tita nu candideazaActualul presedinte al taranistilor de la municipiu, Paul Sorin Tita (aripa Sirbu) sustine ca reunificarea celor doua tabere este “necesara”: „Nu este vorba de o cedare din partea mea. Dar avind in vedere experienta ultimelor alegeri de la municipiu, cred ca este mai bine asa... Este nevoie de o singura motiune”.      Cei doi presedinti de la judet, Romulus Luca – aripa Pavelescu si Ioan Feraru – aripa Sirbu sustin, la unison, necesitatea reunificarii. Pentru ca, afirma ei, “platforma crestin democrata nu trebuie lasata pe mina oricui, pentru ca este a taranistilor”.     Doi ani de certuriCerturile din interiorul PNTCD au inceput in urma cu doi ani. Marul discordiei a fost participarea la alegerile parlamentare, singuri sau „travestiti”. Cele doua tabere – a lui Marian Milut, fost presedinte al PNTCD, respectiv a lui Radu Sarbu, actual presedinte – isi doreau lucruri diferite. Primii cautau “sa ascunda partidul sub pulpana liberalilor”, i-a acuzat atunci Radu Sirbu. De cealalta parte se situau cei ce voiau sa participe la alegeri fie intr-o alianta electorala, fie pe cont propriu.

Romania e pe locul 40 la fair-play

Norvegia este lider in clasamentul fair-play intermediar alcatuit de UEFA pentru sezonul 2010/2011, clasament in care Romania se afla abia pe locul 40, din totalul celor 48 de echipe, informeaza site-ul UEFA.     Norvegia e secondata de Anglia si Suedia. Actualul clasament tine cont de meciurile disputate de pe 1 mai 2010 pina pe 31 decembrie 2010 iar ierarhia finala va tine cont de toate meciurile organizate in competitiile UEFA intre 1 mai 2010 si 30 aprilie 2011, la nivel de echipe de club si de nationale.     Primele trei tari din clasamentul final, cu conditia sa aiba un coeficient de cel putin 8,00 puncte, vor obtine cite un loc in primul tur preliminar al editiei 2011-2012 a Europa League.     Clasamentul este intocmit pe baza unor criterii de fair-play printre care respectul pentru adversari si arbitri, dar si comportamentul oficialilor si al spectatorilor inaintea, in timpul si dupa un meci de fotbal oficial.     Federatiile care vor ocupa primele trei locuri vor inscrie in primul tur preliminar al editiei 2011/2012 a Europa League echipa care a terminat pe primul loc in clasamentul fair-play pe plan intern. Daca echipa respectiva e deja calificata in competitiile europene, locul ei va fi luat de echipa aflata pe urmatorul loc in clasamentul fair-play al acelei tari si asa mai departe. In acest fel, este posibil chiar ca o echipa retrogradata in esalonul secund sa se califice in Europa League, gratie conduitei exemplare din intrecerea interna.    Agerpres    Top 10 al clasamentului UEFA Fair-Play1. Norvegia 8.34 puncte     2. Anglia 8.225 puncte     3. Suedia 8.172 puncte     4. Irlanda 8.15 puncte     5. Germania 8.148     6. Danemarca 8.12 puncte     7. Islanda 8.088 puncte     8. Finlanda 8.081 puncte     9. Spania 8.064 puncte     10. Franta 8.058 puncte     ......................................................     40. Romania 7.647 puncte

Suporterii CFR Cluj si-au facut asociatie

Fanii CFR-ului se pot inscrie acum in AISCPFanii campioanei au infiintat „Asociatia Independenta a Suporterilor CFR 1907 Cluj de Pretutindeni“ (AISCP), deviza forului fiind „Fans for fairplay“.     Pentru a fi mai vizibili si mai bine reprezentati in relatia cu autoritatile statului, suporterii echipei CFR Cluj au creat o noua organizatie, care isi propune sa le apere drepturile si sa promoveze culorile clubului.      „De la o idee pina la punerea ei in practica e de multe ori cale lunga. Pe parcurs te entuziasmezi, te motivezi, te descurajezi, apoi te ridici din nou. Munca in echipa, efortul depus, dar si problemele aparute se impletesc pentru a oferi satisfactia ideii materializate. Sintem mindri ca in luna ianuarie am intrat in posesia Deciziei definitive si irevocabile emisa de Judecatoria Cluj, prin care a luat nastere «Asociatia Independenta a Suporterilor CFR 1907 Cluj de Pretutindeni»! Sub deviza «Fans for Fairplay», nu vom incuraja huliganismul si conflictele de orice fel, ci sportivitatea si cinstea“, se arata intr-un comunicat emis de AISCP.    Oricine poate intra in asociatieDupa cum reiese si din denumirea noii organizatii, membrii ei pot fi din orice loc al lumii. Cei interesati sa devina membri trebuie sa acceseze site-ul www.aiscp.org, unde la sectiunea „Membri“ vor gasi o cerere de adeziune pe care trebuie sa o completeze. „Am gasit de cuviinta ca toti suporterii, indiferent de localitate, nationalitate sau virsta sa fie reprezentati legal si implicati in diverse actiuni. Ne propunem sa ascultam doleantele suporterilor, sa le aparam drepturile si sa initiem proiecte menite a promova culorile alb-visinii“, se mai arata in comunicat.     Tur virtual in GruiaSite-ul oficial al campioanei CFR Cluj a lansat turul virtual al stadionului „Dr. Constantin Radulescu“. Ca sa vada arena pe care evolueaza favoritii lor, suporterii „feroviarilor“ trebuie sa accese turul virtual de la sectiunea „Stadion“ din meniul principal sau de pe pagina principala a site-ului www.cfr1907.ro. Autocarele, birourile si tribunele din incinta stadionului sint alte puncte de interes pe care cei interesati le vor gasi pe pagina web a echipei din Gruia. Fotbalistii pregatiti de Alin Minteuan au plecat in primul cantonament din aceasta iarna, in regiunea turca Antalya. In acest stagiu de pregatire, clujenii vor juca doua partide amicale cu formatiile FC Horst (Olanda) si Metalurg Donetsk (Ucraina).

?U? Cluj va ajunge azi in Antalya

Lotul Universitatii Cluj va ajunge în cursul zilei de astazi în cantonamentul programat în regiunea turca Antalya. „Studentii“ vor fi cazati la Papillon Zeugma, un amplasament cotat la cinci stele. O parte din staff-ul Universitatii a ajuns înca de ieri în localitatea Belek, pentru a pregati sosirea fotbalistilor. În cadrul stagiului de pregatire, care va dura peste trei saptamîni, clujenii vor juca mai multe partide amicale, printre adversari numarîndu-se Steaua Rosie Belgrad (Serbia), Sibir Novosibirsk (Rusia), Wienner Neustad (Austria), Cernomorets Varna (Bulgaria), Polonia Bytom (Polonia) si NK Varteks Varadzin (Croatia).

Victorie clara pentru baschetbalisti

Echipa CSS Viitorul „U“ Mobitelco 1 (copii cu vîrsta sub 14 ani) a învins în deplasare formatia LPS CSS Bihorul Oradea. Scorul final al partidei a fost 94-12. Meciul a contat pentru etapa 1 din faza a doua a campionatului. Cei mai buni jucatori ai formatiei clujene au fost Rares Tonea si Nandor Kuti. În etapa urmatoare, juniorii de la CSS Viitorul „U“ Mobitelco vor juca acasa cu formasia CSS Speranta. Meciul se va disputa joi, 20 ianuarie.

Ce proiecte s-ar putea concretiza in 2011?

Foto Radu PadureanPrimaria a publicat lista proiectelor care au primit unda verde de la urbanisti in luna decembriePrimaria Cluj-Napoca a publicat pe site-ul propriu lista certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire eliberate in luna decembrie a anului trecut.     De asemenea, au fost eliberate o serie de documente de urbanism pentru investitiile Primariei. Municipiul Cluj-Napoca a primit asadar un certificat de urbanism pentru elaborarea unui PUZ, modernizarea si extinderea spatiilor existente aferente Centrului Multifunctional de Servicii Sociale Integrate pentru Persoane Virstnice nr. 1, situat pe strada Stefan Octavian Iosif. Un alt certificat de urbanism a fost emis pentru proiectul european privind amenajarea de statii self-service de inchirieri de biciclete. De asemenea, un certificat de urbanism a fost eliberat municipalitatii si pentru desfiintarea in regim de urgenta a constructiilor de pe strada Coastei, unde pina nu demult au locuit tiganii mutati in locuintele modulare de la Pata Rit.     Totodata, municipiul Cluj-Napoca a primit certificatul de urbanism pentru constructia Centrului Regional de Excelenta pentru Industrii Creative in cartierul Lomb. In plus, Primaria clujeana a facut primii pasi si pentru autorizarea extinderii gradinitei “Tara minunilor” de pe strada Infratirii nr. 15, proiect ce va fi finantat din bani europeni.     Autorizatie pentru parkingul BaisoaraPrimaria Cluj-Napoca a obtinut in luna decembrie 2010 si trei autorizatii de construire privind amenajarea strazii Pitesti, construirea parkingului suprateran Baisoara din cartierul Gheorgheni si construirea salii polivalente de linga stadion si a parkingului inclus in proiect.     Si compania Ursus Breweries a primit in luna decembrie a anului trecut certificatul de urbanism pentru amenajarea unei sectii de miniproductie bere, cuplata cu un restaurant PUB, ce va fi situata pe Calea Manastur nr. 2-6, in locul fabricii de bere care si-a incetat activitatea anul trecut.     Unda verde pentru Baile SomeseniUn alt proiect care ar putea demara anul acesta este cel al reabilitarii Bailor Someseni. Luna trecuta, omul de afaceri Valentin Nica a obtinut certificatul de urbanism pentru reabilitarea si modernizarea Bailor Someseni – bazine exterioare, parc, servicii, accese, amenajari exterioare, bransamente si racorduri la utilitati si organizare de santier.     Si Directia Regionala de Posta Cluj a primit certificate de urbanism pentru modernizarea a doua oficii postale. Unul dintre acestea se afla pe strada Petru Maior nr. 6-8, iar cel de-al doilea pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 51. Modernizari se preconizeaza si la magazinul Ambient din Someseni. In acest caz a fost eliberat un certificat de urbanism pentru extinderea si modernizarea centrului comercial, care presupune demolarea unor hale si reamenajarea incintei la nivelul circulatiei auto, a parcajelor si a circulatiei pietonale.    Cum va arata beraria Ursus?Noua berarie de la Cluj va avea o capacitate de aproximativ 200 de persoane si va produce specialitati de bere Ursus. In cadrul acesteia, consumatorii vor avea ocazia sa asiste la procesul de fabricare a berii. Potrivit reprezentantilor Ursus, pentru acest proiect, compania va colabora cu parteneri din Cluj-Napoca (arhitecti, constructori, designeri, operatori HoReCa), planurile de constructie fiind realizate de biroul de arhitectura local Asiza.    Platou de filmare in cartierul LombCentrul Regional de Excelenta pentru Industrii Creative, care se va construi in cartierul Lomb, ar fi un proiect unic in tara, care presupune un loc in care producatorii de film, artistii, arhitectii si nu numai ar putea sa isi dezvolte talentele si unde ar gasi cea mai buna metoda de a-si valorifica resursele. Valoarea totala a proiectului era estimata anul trecut la 10 milioane de euro. Grupul de lucru ia in calcul si o idee mai veche pentru realizarea unui Central&East European Movie Resort (Centru de Film pentru Europa Centrala si de Est).

Interes crescut pentru licitatia de 190 de milioane de euro

Foto Radu Padurean23 de companii, dintre care unele din Germania, Italia sau Israel, sint interesate sa ne repare drumurile judeteneTermenul limita pentru depunerea ofertelor la licitatia privind proiectarea si executia lucrarilor de modernizare si reabilitare a drumurilor judetene in perioada 2010-2012 a fost prelungit, ca urmare a cererilor in acest sens venite din partea firmelor interesate.     Astfel, ofertele vor putea fi depuse pina in data de 17 februarie, ora 14, urmind sa fie deschise in data de 18 februarie, la ora 10. Initial, ofertele ar fi trebuit deschise la finalul acestei luni. Pina in prezent, 23 de societati s-au aratat interesate de licitatia organizata de Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat (RAADPP) al judetului Cluj.    Firme din Germania, Italia si Israel vor sa ne repare drumurilePrintre cei interesati se numara atit posibili ofertanti din Romania, cit si firme din Germania, Austria. Italia sau Israel. Printre operatorii economici care au transmis recent scrisoare de interes in vederea participarii la licitatia mentionata sint: Compania Romprest Service SA Otopeni, Regia Autonoma a Drumurilor Judetene Cluj, Drumuri Bihor SA – Grup Selina Oradea, A.Barashi International Infrastructure Israel, Tehnologica Radion Bucuresti, Midanne Invest Grup Bucuresti, Cridov Cluj, Viarom Bucuresti, Domeniul Public Turda SA, 2 Invest SRL Cluj, Kiat Group Construct SRL si Straco Grup SRL Bucuresti.    Lucrarile, gata in doi aniIn total, urmeaza sa fie modernizati si reabilitati peste 700 de kilometri de drumuri judetene, proiectul fiind structurat pe sapte loturi.     „Speram sa atragem cit mai multe societati interesate, pentru a avea o baza reala de selectie, care sa ne ofere garantia unor lucrari in conformitate cu cerintele din caietele de sarcini”, explica presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, la momentul demararii procedurii de licitatie. Valoarea totala a proiectului este estimata la peste 190 de milioane de euro (835,6 milioane de lei), durata de executie pentru proiectare fiind de 60 de zile, iar durata de executie a lucrarilor - de doi ani de la emiterea ordinului de incepere a acestora. De asemenea, durata de garantie a lucrarilor este de sapte ani de la receptia lucrarilor.     „In termen de 20 de zile, cu posibilitatea de prelungire, comisia de evaluare va analiza si verifica ofertele depuse, dupa care va hotari cistigatorul”, a descris directorul RAADPP, Mircea Avram, etapele care urmeaza sa fie parcurse dupa deschiderea ofertelor.

?Fluturele Negru? ajunge si la Cluj

Cartea „Fluturele negru” va fi lansata la Cluj miercurea viitoare, pe 26 ianuarie.     Lansarea celei mai recente carti a lui Radu Paraschivescu va avea loc de la ora 17, la Libraria Humanitas, de pe strada Universitatii, nr. 4, iar despre carte vor vorbi Ioana Bot, Ovidiu Pecican si Radu Paraschivescu.     Noul volum a lui Radu Paraschivescu il are in centru pe controversatul pictor Michelangelo Merisi da Caravaggio, in Roma inceputului de secol XVII. „Fluturele negru” nu e o cronica a nelegiuirilor, ci un roman in culori tari despre glorie si decadere, despre patima si indoiala, despre vina si iubire.     Ideea romanului „Fluturele Negru” i-a venit scriitorului dupa ce a vazut un triptic al lui Caravaggio in Biserica San Luigi dei Francesi din Roma. “Pentru prima data in viata, mi s-a intimplat ca un tablou sa ma infioare, dindu-mi de inteles ca autorul lui pusese acolo si altceva decit talent. Curentul care a trecut atunci prin mine a fost o premiera – nu sint un priceput in ale picturii, nu am organ pentru asa ceva”, marturiseste autorul romanului intr-un interviu acordat evz.ro.     Radu Paraschivescu s-a nascut in 1960, la Bucuresti, si a copilarit la Lugoj. Printre cartile semnate de scriitor se numara „Efemeriada“, „Balul fantomelor“, „Bazar bizar“, „Fanionul rosu“, „Ghidul nesimtitului“, „Fie-ne tranzitia usoara - perle romanesti“, „Mi-e rau la cap, ma doare mintea - noi perle de tranzitie“, „Cu inima smulsa din piept“ si „Dintre sute de clisee“.

Consiliul Judetean are buget de 613,4 milioane de lei pentru 2011

În acest an, bugetul de functionare al Consiliului Judetean ajunge la 408,5 milioane de lei. Bugetul local al Consiliului Judetean în 2011 a fost calculat la 434,2 milioane de lei. Cea mai mare suma de bani, 106,5 milioane de lei, va fi alocata înspre partea de asigurari si asistenta sociala. Anul trecut, la acest capitol a fost prevazuta suma de 113,3 milioane de lei.     Alte sume de bani vor merge înspre transporturi (46,7 milioane de lei), învatamînt (40,6 milioane de lei), cultura, religie si recreere (26,6 milioane de lei), locuinte, servicii si dezvoltare publica (5,3 milioane de lei).     Sanatatea va avea anul acesta un buget de doar 2 milioane de lei, mai mic fata de anul 2010, cînd a fost prevazuta suma de 8,2 milioane de lei la acest capitol.     La capitolul actiuni generale economice a fost prevazuta o suma de 380.000 de lei, iar pentru agricultura si silvicultura suma de 680.000 de lei. De asemenea, potrivit proiectului de buget, apararea si ordinea publica vor primi fiecare cîte 200.000 de lei.     Anul acesta, judetul Cluj va avea un buget de dezvoltare de 189,5 milioane de lei. În aceasta suma sînt incluse principalele proiecte de investitii ale Consiliului Judetean, precum finalizarea noii arene sportive a judetului sau modernizarea drumurilor judetene.     Varianta de buget postata pe site-ul forului judetean nu este însa definitiva, ci poate suporta modificari în urma dezbaterilor pe marginea acestuia. Cel mai probabil, bugetul Consiliului Judetean va fi supus aprobarii consilierilor la finalul acestei luni.

Viitori absolventi, in practica la companii locale

Astazi are loc evenimentul de încheiere a celei de-a IX-a editii a Programului Cluj Internship, derulat de Fundatia Danis pentru Dezvoltare Manageriala si Asociatia Studentilor de la Business. „Scopul acestui proiect a fost acela de a oferi studentilor posibilitatea de a experimenta pe propria piele rolul de angajat si viata într-o companie, de a afla care sînt asteptarile angajatorilor si de a-si verifica cunostintele teoretice acumulate la scoala“, explica reprezentantii Fundatiei Danis. La aceasta editie, derulata în perioada octombrie-decembrie 2010, s-au înscris 211 studenti, dintre care 41 au fost selectati pentru a-si desfasura practica în 22 de firme clujene. Aproape 50% dintre posturile oferite de firme au fost în departamentele de marketing, restul reprezentînd pozitii din departamentele de RU, PR, logistica etc. Evenimentul care marcheaza finalul acestei editii a programului are loc la Hotel Best Western Topaz, de la ora 14.

Cursuri gratuite de limba romana pentru straini

O serie de cursuri gratuite de limba româna si activitati de orientare culturala pentru cetatenii provenind din state non-UE vor fi organizate în perioada februarie-mai în mai multe judete din tara, printre care si Clujul. Cursurile sînt adresate cetatenilor straini care au un drept de sedere reglementat în România, iar cei care doresc sa participe trebuie sa se înscrie pîna la data de 31 ianuarie. Admiterea se realizeaza în ordinea înscrierilor, locurile fiind limitate si gratuite. Cursurile de limba româna au o durata de 148 de ore (10 ore pe saptamîna) si se vor desfasoara dupa un program flexibil. La finalizarea cursului, participantii vor obtine un Certificat de Limba emis de Ministerul Educatiei. Pentru mai multe detalii, cei interesati se pot adresa Serviciului pentru Imigrari Cluj, cu sediul pe str. Al. V. Voievod nr. 53-55, Complex Iulius Mall, de luni pîna joi, între orele 10-12.

Baconschi: Romania e pe calea cea buna

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a afirmat într-un interviu acordat cotidianului britanic Financial Times ca România se îndrepata pe calea cea buna, dupa doi ani de recesiune severa. Astfel, potrivit ministrului, exista semne pozitive vizibile pe baza carora guvernul se asteapta la o crestere economica reala în anul în curs. În acest context, a precizat Baconschi, pentru a consolida reformele întreprinse pîna în prezent si a le proteja de posibile evolutii externe negative, România are în vedere un acord preventiv cu Fondul Monetar International, sprijinit de Uniunea Europeana. “Ne aflam pe o cale buna de revenire economica, iar prognoza pentru acest an este chiar mai buna, asa încît cred ca partea cea mai grea a trecut”, a declarat seful diplomatiei române. El a subliniat ca îmbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor structurale comunitare reprezinta, cu certitudine, o prioritate majora a guvernului român în acest an.

Situatia recensamintului agricol in judet

Peste 86% din exploatatiile agricole individuale din judetul Cluj au fost recenzate pîna la ora actuala, în cadrul Recensamîntului General Agricol, iar în cele 2.493 de unitati cu personalitate juridica actiunea de culegere a datelor a fost finalizata în totalitate, a declarat ieri directorul coordonator al Directiei Regionale de Statistica (DRS) Cluj, Codrea Pop. El a mai precizat ca, în judet, colectarea datelor din teren se va încheia în aceasta saptamîna. „În Cîmpia Turzii, actiunea de recenzare s-a încheiat, la fel în Mociu, Ploscos, Sacuieu. Rezultate bune sînt la Bîrgau, Mica si Vad. În schimb, ramîneri în urma sînt la Gilau, Calarasi Turda, Geaca, Savadisla, Jucu si în municipiile Cluj-Napoca si Gherla“, a spus directorul DRS Cluj. Potrivit normelor UE, fiecare stat membru trebuie sa efectueze un recensamînt general agricol o data la zece ani. Pentru actiunea din România sînt alocate aproximativ 130 milioane de lei, contributia UE fiind de 4 milioane de euro.

Contractele E.ON Gaz se pot trimite prin posta

E.ON Gaz anunta ca persoanele care nu au reînnoit contractul de furnizare a gazelor naturale dupa intrarea în vigoare a noului contract, respectiv luna octombrie a anului 2009, au posibilitatea de a trimite prin posta un exemplar semnat, împreuna cu o copie a actului de identitate al titularului de contract, pe adresa Centrului de Relatii Clienti din Cluj-Napoca, situat pe str. Decebal, nr.93-95, fara a mai fi necesara deplasarea la sediul companiei. În cazul în care exista clienti care nu mai detin noul contract, acestia sînt rugati sa trimita prin intermediul Postei Române o copie a actului de identitate al titularului de contract, precum si datele de contact (inclusiv numarul de telefon) pe adresa Centrului de Relatii Clienti, la adresa mentionata anterior, în baza caruia vor primi doua exemplare ale contractului de furnizare. Clientii sînt rugati sa semneze un exemplar si sa îl trimita, tot prin intermediul serviciilor postale, la Centrul de Relatii Clienti din Cluj-Napoca. Noile contracte pot fi descarcate si de pe site-ul companiei.

Anul 2011 va fi sumbru pentru romani

Foto Radu PadureanRomanii cred ca anul acesta va fi chiar si mai greu decit 2010, majoritatea temindu-se de cresterea preturilorAnul 2010 a fost cel mai pesimist din ultimul deceniu pentru romani, doua treimi dintre acestia declarind ca au avut o situatie financiara mai dificila decit in 2009, indica Barometrul de incredere a consumatorului din luna decembrie, realizat de compania GfK pentru Comisia Europeana.     Sursa pesimismului romanilor consta, printre altele, in faptul ca doua treimi apreciaza ca situatia financiara a familiei lor este mai dificila decit in urma cu doi ani, in vreme ce doar 6% dintre respondenti afirma ca in 2010 au avut o situatie financiara mai buna.     Nici viitorul nu le pare mai atragator romanilor in ceea ce priveste perspectivele financiare, mai mult de jumatate dintre participantii la sondaj considerind ca acestea se vor inrautati. Numarul pesimistilor este, din acest punct de vedere, cu 20% mai mare decit in decembrie 2009, dar cu 10% mai mic decit in lunile de vara 2010, cele mai pesimiste din tot anul. Exista, totusi, si aproape 15% optimisti.     87% dintre cei chestionati de GfK afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres anul trecut fata de 2009 si numai pentru 1,5% dintre romani situatia a cunoscut o imbunatatire in ultimul an.    Preturi mai mari in 2011?Sperantele pentru 2011 sint si ele destul de reduse, numai 8% dintre respondenti asteptindu-se sa le mearga mai bine in acest an. Romanii se tem si de cresterea preturilor in 2011. Astfel, 72% dintre cei chestionati considera ca inflatia va creste anul acesta, fata de doua treimi in urma cu un an. Iar referitor la inflatia pe anul trecut, cu 10% mai multi cetateni decit in decembrie 2009 constata ca in ultima luna din 2010 preturile au fost mai ridicate fata de anul anterior.    Romanii nu cred in economisireNici atitudinea fata de economisire nu a inregistrat schimbari majore, 80% dintre romani considerind ca nu este o perioada favorabila pentru a pune bani deoparte, in vreme ce mai bine de un sfert dintre romani (26%) spun ca au datorii - cel mai mare procent din ultimii sapte ani - si doar 12% reusesc sa economiseasca. GfK precizeaza ca informatiile provin din Barometrul de incredere a consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sint reprezentative pentru populatia Romaniei in virsta de 15 ani si peste, esantionul fiind format din 1.000 de persoane.

Cine se imbogateste cu 12 miliarde de euro?

Nu producatorii tin sus pretul combustibililor, ci statul, care incaseaza 70% din bani, a declarat duminica pentru un post privat de televiziune, presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci.     „Statul incaseaza anual din vinzarea benzinei si motorinei peste 12 miliarde de euro. Acesta este motivul pentru care nu scade pretul la benzina… Am facut niste calcule si ne-am interesat dupa aceea. Deficitul bugetar este de circa 7 miliarde de euro si acesta trebuie finantat cumva. Trebuie spus ca producatorul nu ia nici 30% din pretul benzinei, restul de 70% il incaseaza statul”, a precizat Coraci. Presedintele UGIR-1903 considera ca guvernul Boc ar trebui sa se gindeasca la scaderea pretului benzinei, cel putin pe partea de TVA, pentru a putea exista un efect mutiplicator intre cresterea consumului si scaderea pretului in economie. „Aici ne blocam mereu. Crestem mereu taxe si impozite, ceea ce nu se face intr-o perioada de criza, si presam economia, respectiv scadem incasarile.(...) A deturna atentia asupra producatorilor este o greseala. Nu producatorii tin sus pretul combustibililor, ci statul care incaseaza 70% din bani”, a adaugat Coraci, subliniind ca solutia sta in reducerea nivelului de taxare.     Declaratiile lui Coraci vin in contextul in care mai multe actiuni de protest au fost organizate zilele acestea in diferite orase din tara din cauza majorarii preturilor la carburanti.     Daca in anul 2008 pretul petrolului la bursa era de 140 de dolari pe tona, iar pretul benzinei in Romania se ridica la 4,8 lei, in prezent, desi, pretul la bursa a scazut cu peste 50%, pretul benzinei a depasit 5 lei, fiind mai mare decit in urma cu doi ani.     Conform datelor statistice ale Comisiei Europene, la 15 decembrie 2010, pretul mediu (dupa aplicarea accizelor) al benzinei euro super-95 la nivelul UE era de 1,42 euro pe litru, iar in Romania era de 1,14 euro pe litru.     Agerpres

Presedintele CJAS Cluj: ?Coplata va fi o activitate in plus si deloc simpla?

Referindu-se la banii pe care pacientii ii vor achita, din acest an, pentru serviciile medicale, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Cluj, Emilia Groza (foto), a precizat pentru Agerpres ca sumele vor ramine la furnizorii de servicii, dar ca pentru CJAS „va fi o activitate in plus si deloc simpla“. In acest context, va reamintim ca pentru o vizita la medicul de familie coplata va fi de cinci lei, iar pentru vizitele la domiciliu, in afara programului de lucru al medicului, de 15 lei. Pretul unei consultatii la policlinica va fi de zece lei, in timp ce solicitarea ambulantei pentru urgente la domiciliu va costa 20 de lei. Pentru o zi de spitalizare se vor achita zece lei, iar pentru mai multe - 50 de lei.     Potrivit Emiliei Groza, noile modificari din acest an privind plata serviciilor medicale vin dupa un an dificil pentru CJAS Cluj, institutia lovindu-se de o serie de probleme in 2010 care au fost totusi depasite. „La Cluj-Napoca sint manageri de unitati spitalicesti competenti, care au reusit, in conditii de austeritate si de gestionare cu maxima eficienta a resurselor financiare, sa-si desfasoare activitatea in bune conditii. CJAS Cluj lucreaza foarte bine cu medicii de familie si cu asociatia lor, cu Colegiile Farmacistilor, Medicilor si Medicilor Dentisti, in toate aceste structuri fiind oameni de foarte buna calitate profesionala si umana. Si relatia noastra cu furnizorii de servicii medicale este corecta“, a afirmat presedintele CJAS, citata de Agerpres. Emilia Groza a aratat ca toate deciziile importante privitoare la sanatate se iau intr-o comisie tripartita - CJAS, Directia de Sanatate Publica si Colegiul Medicilor. Presedintele CJAS Cluj a mai subliniat, in context, ca in 2010 in judet nu au fost sanctiuni pentru concedii medicale.     Potrivit Emiliei Groza, la CJAS Cluj sint angajate 104 persoane, care lucreaza cu peste 22.000 de angajatori, in jur de 50.000 de persoane asigurate si peste 1.000 de furnizori de servicii medicale.

Unde se dau ajutoarele pentru someri?

Primaria municipiului Cluj-Napoca a anuntat ca, începînd din 24 ianuarie 2011, livrarea de alimente pentru someri se va face de la punctual instituit pe str. Horea nr 108. Aceasta decizie a fost luata avînd în vedere faptul ca numarul beneficiarilor care mai au de ridicat alimentele a scazut considerabil si nu mai este necesara mentinerea punctului de livrare de pe Calea Baciului. Totodata, a fost introdus un numar suplimentar de someri ca beneficari ai ajutoarelor alimentare în cadrul programului Uniunii Europene PEAD 2010 (Planului European de furnizare Ajutoare alimentare in beneficiul persoanelor celor  mai Defavorizate). Este vorba despre circa 1200 de cetateni aflati în somaj în baza Legii nr. 76/2002 care au fost introdusi în baza de date a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj pîna la data de 30 noiembrie 2010. Prin urmare, începînd din 24 ianuarie, atît somerii, cît si persoanele cu handicap cuprinse pe lista de beneficiari vor putea  ridica alimentele pe str Horea nr 108. Acestia vor putea ridica cele sase categorii de produse alimentare din cadrul programului, respectiv 14 kg faina de grîu, 7 kg faina de malai, 3,2 kg paste fainoase, 1 kg biscuiti, 1 kg zahar, 1 kg lapte praf, în baza buletinului/cartii de identitate a persoanei careia  i se adreseaza acest program. M. O.

Vin bani de la Ministerul Sanatatii pentru modernizarea spitalelor

Foto Radu PadureanInvestitiile pentru modernizarea Clinicii de Chirurgie I au fost demarate in 2008Si autoritatile locale in subordinea carora se afla spitalele vor fi obligate sa plateasca o parte din valoarea lucrarilor de reparatii capitale sau a lucrarilor de modernizare si extindere a constructiilor existente.     Ministerul Sanatatii a supus dezbaterii publice un ordin prin care vor fi alocati bani pentru spitalele aflate in subordinea primariilor si consiliilor judetene. Peste aproximativ o luna, unitatile sanitare ar urma sa primeasca banii necesari pentru lucrari capitale si modernizare. „Se aproba cererea de cofinantare pentru acele proiecte ale autoritatilor administratiei publice locale prin care se solicita fonduri pentru reparatii capitale, precum si pentru modernizarea, transformarea, extinderea constructiilor existente, expertizarea, proiectarea si consolidarea cladirilor, pentru spatiile cu destinatie medicala ale spitalelor publice (UPU/CPU, camera de garda, ATI, bloc operator, laboratoare, cabinete medicale, sectii medicale)”, se precizeaza in ordinul Ministerului.     Primariile si consiliile judetene, puse la plataMinisterul Sanatatii nu va fi singurul care va contribui la finantarea modernizarii spitalelor. Astfel, autoritatile locale vor fi obligate sa aloce minim 3% din valoarea lucrarilor pentru reparatii capitale si pina la 5% din valoarea lucrarilor pentru modernizarea, transformarea, extinderea constructiilor existente, expertizarea, proiectarea si consolidarea cladirilor. De asemenea, autoritatile locale trebuie sa contribuie si in ceea ce priveste achizitionarea aparaturii medicale, cu pina la 5% din valoarea acesteia.    Banii, alocati dupa anumite criteriiConform documentului Ministerului Sanatatii, au prioritate la finantare acele proiecte care vor fi terminate anul acesta. Astfel, investitiilor care au inceput in anii precedenti si care vor fi terminate anul acesta li se atribuie termenul de “potrivit” pentru finantare, in timp ce investitiilor demarate in anii precedenti si care nu se vor finaliza in anul curent li se atribuie termenul de “recomandabil” pentru alocarea banilor.      In acest moment, majoritatea spitalelor din judet au in derulare lucrari de modernizare care s-au impus datorita vechimii cladirilor. De exemplu, mare parte din clinicile Spitalului Judetean Cluj sint vechi de aproximativ 100 de ani si din acest motiv este nevoie de lucrari capitale de modernizare, costurile fiind foarte ridicate. Clinica de Chirurgie I este doar un exemplu in acest sens, fiind cheltuiti pentru reparatii aproximativ 10 milioane lei timp de trei ani.

?Reteaua de socializare?, marele cistigator al Globului de Aur

“The Social Network”, in regia lui David Fincher, a obtinut duminica seara la Beverly Hills premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film dramatic, dar si alte 3 premii.     Filmul “The Social Network” a obtinut duminica seara, in cadrul celei de-a 68-a editii a Globurilor de Aur, atit premiul pentru cel mai bun film dramatic, dar si alte trei distinctii: premiul pentru cel mai bun regizor, cea mai buna muzica si cel mai bun scenariu – acordat lui Aaron Sorkin. Cu toate acestea, potrivit Agerpres, filmul nu a reusit sa ii recompenseze pe actorii sai, Jesse Eisenberg si Andrew Garfield.    Cei mai buni actoriBritanicul Colin Firth, in virsta de 50 de ani, a cistigat premiul pentru cel mai bun actor intr-un film dramatic, pentru rolul regelui George al VI-lea din filmul „The Kings's Speech”. Premiul feminin la aceeasi categorie i-a revenit actritei americane Natalie Portman pentru rolul din „Black swan”, unde interpreteaza o stea a New York City Ballet.     In ceea ce priveste comediile, trofeul pentru cel mai bun actor a ajuns la americanul Paul Giamatti, care a fost astfel recompensat pentru interpretarea din comedia „Barney's version”. Annette Bening a fost desemnata drept cea mai buna actrita intr-o comedie pentru rolul din filmul independent „Tout va bien! The kids are all right”. Annette Bening, in virsta de 52 de ani, a obtinut astfel al doilea Golden Globe, dupa cel primit in 2004 pentru rolul din „Adorable Julia” – tot pentru cea mai buna actrita intr-o comedie.    Robert De Niro, premiat pentru intreaga carieraRobert De Niro, legendarul actor din „Taxi Driver”, „Raging Bull” sau „Once Upon a Time in America”, a primit un Glob de Aur pentru intreaga cariera. Robert De Niro a cistigat in cei 40 de ani de activitate doua premii Oscar, pentru „The Godfather 2” si „Raging Bull”, si un Glob de Aur, tot pentru „Raging Bull”, aminteste AFP.     Filmul „Concertul”, de Radu Mihaileanu, nominalizat la categoria „cel mai bun film strain” a ratat Globul de Aur in favoarea filmului danez „In a Better World”, realizat de Susanne Bier.     Premiile Globul de Aur sint considerate cele mai importante distinctii din lumea cinematografiei, dupa Oscar-uri, decernarea acestora din urma avind loc in acest an pe 27 februarie.

Andra si Maruta, primul revelion in doi si jumatate

Si in acest an, Andra si Maruta si-au petrecut Revelionul in Dubai, alaturi de patronul CFR Cluj, Arpad Paszkany, si de iubita acestuiaAndra si Maruta spun ca inca nu au gasit o destinatie mai atractiva de vacanta decit Dubaiul.     Sfirsitul lui 2010 i-a gasit pe Andra si Catalin Maruta pentru a treia oara consecutiv in Dubai, dar, spre deosebire de anii trecuti, cele doua vedete de la Pro TV au sarbatorit Revelionul in „doi si jumatate“, Andra fiind insarcinata in luna a saptea. “Vacanta in Dubai a fost perfecta, asa cum era de asteptat! Am fost alaturi de unii dintre cei mai buni prieteni ai nostri. Cel putin pina acum n-am gasit nici o tentatie mai mare decit Dubaiul, care mi-a confirmat ca e una dintre cele mai bune destinatii de vacanta, mai ales de Revelion”, recunoaste prezentatorul emisiunii “Happy Hour” de la Pro TV. Andra si Maruta au petrecut Revelionul alaturi de patronul echipei CFR Cluj, Arpad Paszkany, si de iubita acestuia.    Andra, innebunita dupa pepene rosuSi pentru ca este un sot grijuliu, Catalin Maruta s-a asigurat ca Andrei si bebelusului care urmeaza sa vina pe lume cel mai probabil luna viitoare nu le lipseste nimic. „Andra s-a simtit foarte bine avind in vedere ca, intr-adevar, sarcina e avansata. Din fericire n-a existat nici un incident, s-a intors cu o stare buna si un tonus maxim. Bine, s-a protejat cit a putut de soare, de plimbarile prea lungi sau de distractiile agitate, n-a pierdut noptile, s-a odihnit si a fost totul ok”, povesteste Catalin Maruta.     Cit despre poftele viitoarei mamici, care acum se pregateste pentru show-ul “Romanii au talent”, Maruta recunoaste ca s-a straduit sa-i faca pe plac sotiei sale: “Am avut grija sa nu-i lipseasca nimic din ceea ce ar fi putut sa-si doreasca. Dubaiul iti ofera toate bunatatile din lume, oricum. A avut niste pofte simpatice, de exemplu a mincat mult pepene rosu. Era foarte bun si, din cite stim, e si foarte sanatos”, a mai spus vedeta Pro TV.     Iar daca Andra a fost mai atenta cu expunerea la soare sau distractiile zgomotoase, Catalin Maruta povesteste ca nu a ratat nimic: “Eu, unul, nu am evitat mai nimic, recunosc. Evident, Andra a fost mai atenta, n-a stat la soare la ore cu radiatii maxime. A preferat sa stea sub o umbrela. Dar eu m-am aventurat sub soare si in apa, cam la orice ora. S-a gasit si timp pentru relaxare, in masura in care asta inseamna plimbari lungi, seri savuroase in restaurant si ceva shopping”, a incheiat gazda de la “Happy Hour”.

Lumea Dinozaurilor ajunge la Cluj

Expozitia „Lumea Dinozaurilor - si descendentii acestora” îsi deschide portile în aceasta joi, la Expo Transilvania. Astfel, clujenii vor avea ocazia sa faca o calatorie într-o lume demult apusa - lumea spectaculoasa a dinozaurilor din Europa. Pe lînga exponate vor avea loc si activitati interactive pentru copii. Programul de vizitare al expozitiei este între orele 9-18.

Decizii de criza

In primul an de criza, mii de firme romanesti au dat faliment. Insa altele au prosperat. Cea mai profitabila afacere a anului 2010 pare a fi o farmacie. Nu mai exista bulevard in Sibiu pe care sa nu fie cel putin cinci farmacii. Asemenea bancilor care au impanzit cartierele in 2008 - 2009, pentru a fi cat mai aproape de amatorii de credite, farmaciile au acaparat toate spatiile comerciale. Suntem mai bolnavi decat eram acum doi ani? Probabil ca da. Guvernul si-a dat seama ca masurile sale de austeritate ne vor macina sanatatea si a sarit imediat sa modifice legea farmaciei. Ca sa fie mai aproape de oameni. Intre timp, a facut si o analiza a rentabilitatii spitalelor si a tras concluzia ca existenta multora nu se justifica. Daca a liberalizat piata pentru farmacii, ne putem procura singuri leacurile, din scara blocului. Sau putem apela la vraci, vrajitoare sau consultanti energetici, meserii ce vor aparea in curand in nomenclatorul oficial al meseriilor. Medicii vor pleca spre tari mai calde, capabile sa ii plateasca asa cum merita si sa-i respecte pentru ceea ce fac. De ce am face din asta o tragedie? Doar Austria nu e la capatul lumii. Tot romanul isi permite sa se trateze la Viena, pe banii copiilor imbogatiti „din vanzari anterioare". Pentru ce sa mai contribuim, atunci, la sistemul asigurarilor de sanatate din Romania? Dar la sistemul de pensii? Ca sa iasa Boc sa ne spuna ca Romania „atat isi permite in acest moment"? Cum ar fi sa iasa si medicii, asistentele, dascalii, functionarii publici si pensionarii, angajatii din sistemul privat si angajatorii sa-i spuna ca nu-si mai permit sa dea niciun leu la bugetul pe care guvernul sau il sifoneaza sistematic? E criza si nu mai avem bani. Nu mai vrem sa cotizam pentru sali de sport construite in scoli fara elevi, sali polivalente in cucuietii din deal, soft-uri exorbitante care crapa la prima aplicatie si alte fantasmagorii.