monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Pe cine aruncă PSD în lupta pentru Consiliul Local Cluj-Napoca?

Preşedintele organizaţiei municipale a PSD, Mircea Jorj, a anunţat că vrea să candideze la Primăria Cluj-Napoca. Cine sînt candidaţii pentru funcţiile de consilieri locali? Organizaţia municipală a PSD îşi pregăteşte deja strategia pentru alegerile locale din 2012. După validarea celor 17 candidaţi pentru funcţiile de consilieri judeţeni, pesediştii i-au validat şi pe cei pentru Consiliul local Cluj-Napoca. De asemenea, Mircea Jorj (foto) a anunţat ca vrea să candideze la Primăria Cluj-Napoca. “În perioada următoare, organizaţia municipală a PSD va analiza şi propune spre validare şi candidatul la Primăria Cluj-Napoca, precum şi completarea listei consilierilor locali ai PSD, la nivel de municipiu”, a explicat liderul PSD Cluj-Napoca.

Eroare umană – cauza prăbuşirii MiG-ului de la Cîmpia Turzii

Comisia de anchetă a stabilit că avionul MIG 21 Lancer s-a prăbuşit din cauza unei manevre greşite. Cauza prăbuşirii avionului MiG 21 Lancer, în apropiere de Cîmpia Turzii, din 1 noiembrie 2010, accident în urma căruia cei doi piloţi au murit, ar fi o eroare umană. Concluzia este relevată de raportul comisiei de investigaţie tehnică, acesta indicînd că ultima manevră a piloţilor nu a fost executată la altitudinea prevăzută, a precizat procurorul militar de la Parchetul Militar Cluj, Liviu Lascu. El a adăugat că, potrivit manualelor de zbor ale piloţilor, înălţimea minimă de la care trebuia executată această manevră este 1.400 de metri, iar viteza de 450 kilometri la oră. MiG-ul prăbuşit avea în schimb o viteză de 480 de kilometri la oră şi a început manevra la 1.200 de metri înălţime.

Angajaţii români „dorm pe ei“ la serviciu

Trei sferturi din angajaţi spun că sînt neproductivi la serviciu din lipsa somnului. Productivitatea a trei sferturi din angajaţii români este afectată de lipsa somnului, relevă rezultatele unui sondaj realizat de BestJobs. Pe de altă parte, angajaţii din unele oraşe mari, printre care şi Cluj, spun că se odihnesc suficient. Potrivit studiului realizat de serviciul de recrutare, angajaţii români motivează scăderea productivităţii la locul de muncă pe baza lipsei de odihnă. Din totalul participanţilor la sondaj, aproape 75% spun că productivitatea le este afectată în mare parte de lipsa somnului. Doar în jur de 25% dintre respondenţi afirmă că se odihnesc suficient de mult pentru a fi productivi la job.

Urbaniştii: “Dreptul de proprietate nu e acelaşi lucru cu dreptul de a construi”

Clujeanul care e impiedicat de trei ani să-şi construiască casă din cauza unei centuri ocolitoare care încă nu există s-a prezentat ieri din nou în faţa urbaniştilor. Clujeanul Septiumiu Rus s-a prezentat ieri, din nou, în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), cerîndu-le membrilor acesteia să-i avizeze proiectul de construire a unei case pe strada Romul Ladea din zona Borhanci. Vă reamintim că cetăţeanul şi-a mai prezentat proiectul în faţa CTATU şi în luna septembrie a anului trecut, cînd i-a informat pe urbanişti că a obţinut o hotărîre judecătorească prin care Primăria este obligată să îi acorde un aviz.

Filme 3D la cinematograful „Florin Piersic”

Cinematograful „Republica”, transformat în „Florin Piersic”, va fi inaugurat la finalul acestei luni, chiar de ziua celebrului actor clujean, 27 ianuarie. Anunţul a fost făcut ieri de primarul Clujului, Sorin Apostu, care a precizat că la ora actuală se lucrează pe ultima sută de metri la modernizarea cinematografului din Piaţa Mihai Viteazu, urmînd ca în 27 ianuarie să aibă loc inaugurarea oficială cu proiecţia unui film al cărui protagonist este chiar Florin Piersic. „Se lucrează foarte intens pentru ca în data de 27 ianuarie, de ziua lui Florin Piersic, să putem inaugura cinematograful care îi poartă numele. Noile scaune trebuie să ajungă în curînd, iar la amenajarea cafenelei actorului se lucrează pe ultima sută de metri”, a declarat Apostu, menţionînd şi că deja a fost achiziţonat un nou sistem de proiecţie, Dolby Sorround 3D. Cel mai probabil, inaugurarea cinematografului va avea loc dimineaţa, în jurul orei 10, deoarece Florin Piersic nu va renunţa nici în acest an la tradiţie, iar în cursul serii, de ziua sa, va juca în piesa „Străini în noapte” la Casa de Cultură a Studenţilor. La finalul lucrărilor de reamenajare, cinematograful va avea doar 750 de locuri, faţă de 900 cît are acum. Primarul a mai precizat că vechile scaune vor fi distribuite de către Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului (RADEF) la alte cinematografe din ţară. Lucrările de modernizare şi transformare a cinematografului „Republica” în „Florin Piersic” au costat peste un milion de euro, cea mai mare parte a banilor provenind de la bugetul central.

Handbaliştii de la „U“ Transilvania încep seria amicalelor

Sportivii de la „U“ Transilvania se pregătesc pentru meciurile din Liga Naţională, competiţie care se va relua în luna februarie, după încheierea Campionatului Mondial. Echipa clujeană de handbal de la „U“ Transilvania continuă perioada de pregătire în vederea reluării Ligii Naţionale, competiţia fiind întreruptă datorită participării echipei naţionale la Campionatul Mondial din Suedia. Elevii lui Ştefan Constantin vor juca o serie de partide amicale, în program fiind incluse şi partide internaţionale de pregătire. Meciurile de pregătire vor debuta astăzi, cînd „U“ Transilvania va juca la Sala Sporturilor „Horia Demian“ împotriva formaţiei Potaissa Turda, de la ora 17.30. Turdenii sînt lideri în Seria D a Diviziei A (al doilea eşalon ca valoare, după Liga Naţională).

Patrick Ciorcilă, campion şi vicecampion la tenis

Tenismanul clujean Patrick Ciorcilă a reuşit două rezultate remarcabile la Campionatele Naţionale de Tenis ale României, categoria 16 ani, care s-au desfăşurat recent la Bucureşti. Sportivul în vîrstă de 14 ani, legitimat la Winners Tennis Club, s-a calificat în finală atîăt la simplu cît şi la dublu. În proba de simplu, Ciorcilă a trecut, pînă în actul final, de Vlad Mircea Terebes (Sănătatea Oradea), 6-0 şi 6-3, de Sorin Roşca (CS Micul As) 6-2 şi 6-2, şi de Andras Szekely (Dinamo Bucureşti) 6-2 şi 6-4.

Mutu a fost amendat de club

Atacantul român Adrian Mutu a fost amendat de clubul Fiorentina cu suma de 150.000 de euro, după cum relatează Corriere dello Sport Stadio, citat de site-ul violanews.com. Amenda nu a fost însă confirmată oficial pînă acum. Exclus din lot şi de pe lista de transferări, Mutu, care se antrenează singur, a fost sancţionat de clubul „viola“ pentru ultimele sale acte de indisciplină. El nu are voie să se antreneze la stadionul „Artemio Franchi“ în acelaşi timp cu echipa şi nici să folosească vestiarele, iar în zilele următoare îi va fi pus la dispoziţie un preparator fizic, sub îndrumarea căruia se va pregăti.

Primul concert Luna Amară

Luna Amară va urca pe scena din Irish & Music Pub vinerea viitoare, pe 21 ianuarie, de la ora 21. Concertul Luna Amară este primul din acest an susţinut de clujeni. Anul trecut a fost unul foarte încărcat pentru membrii formaţiei, care au deschis ultima zi a Sonisphere - Tuborg Green Fest Romania, urcînd pe aceeaşi scenă cu Anathema, Stone Sour, Alice In Chains şi Rammstein. Luna Amară a concertat şi în deschiderea concertului Ozzy Osbourne de la Bucureşti. După ce au încheiat cu succes un amplu turneu de aniversare a 10 ani de existenţă, Luna Amară începe noul an în forţă cu acest prim concert. Intrarea la eveniment costă 10 lei. A. V.

Vin U2 în septembrie la Cluj?

Trupa U2 se numără printre formaţiile mari care ar putea susţine un concert în luna septembrie la Cluj, cu ocazia inaugurării stadionului Cluj Arena. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat marţi seară, la o emisiune TV, că se află în negocieri cu mai multe formaţii pentru concertul de inaugurare a noului stadion construit de Consiliul Judeţean Cluj, printre care chiar şi trupa U2. Alin Tişe a fost întrebat în cadrul emisiunii “Clujul în Realitate” dacă formaţia pe care o va aduce la Cluj va fi de talia celei care a fost invitată să concerteze cu ocazia inaugurării stadionului “Lia Manoliu” din Bucureşti, U2. “Nu fiţi atît de sigur că U2 va cînta la Bucureşti”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean. El a adăugat că există în acest moment discuţii şi cu alţi impresari pentru concertul de deschidere a Cluj Arena şi a precizat că, indiferent de formaţia care va veni la Cluj, se va încerca acoperirea costurilor din sponzorizari şi vînzările de bilete. Preşedintele CJ a mai spus că stadionul Cluj Arena va fi finalizat în luna iulie, dar va fi inaugurat abia în septembrie. Şi bucureşteii îi vor pe U2 Bogdan Hrepca, directorul de Investiţii al Primăriei Capitalei, a declarat săptămîna trecută că se află în negocieri cu reprezentanţii U2 pentru un concert în luna septembrie pe Stadionul Naţional “Lia Manoliu”. „În septembrie ştim sigur că va fi un concert care va aduna aproximativ 60.000 de oameni. Există discuţii cu un promotor al formaţiei U2. Dacă nu va fi U2, va fi cu siguranţă un band din cele mai bune cinci-şase trupe, pentru că bucureştenii şi nu numai merită un asemenea eveniment”, a declarat Hreapcă, citat de presa centrală. Un concert U2 costă cam 2 mil. dolari Potrivit site-ului Celebrity Acces, preţul pe care îl cer cei de la U2 pentru un concert variază între 1,5 şi 2 milioane de dolari, iar preţul biletelor la show-urile celebrei trupe costă între 50 şi 1.300 de dolari. Formaţia irlandeză U2 este compusă din Bono (voce şi chitară), The Edge (chitară, claviaturi şi voce), Adam Clayton (chitară bas) şi Larry Mullen Jr. (baterie şi percuţii). U2 a cîştigat nu mai puţin de 22 de premii Grammy, record neegalat pînă în prezent de vreo altă formaţie, iar revista Rolling Stone a plasat trupa pe locul 22 în lista celor mai mari o sută de muzicieni din toate timpurile.

Integrala simfoniilor lui Brahms la Filarmonica

Simfoniile lui Johannes Brahms vor fi interpretate în două concerte simfonice succesive, susţinute de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, sub bagheta dirijorului englez Paul Mann, în 14 şi 21 ianuarie Paul Mann, cel care va conduce cele două concerte, este unul dintre cei mai îndrăgiţi dirijori din Anglia. Palmaresul său cuprinde numeroase concerte desfăşurate în Europa, Asia, Statele Unite şi Australia. În cadrul apariţiilor sale artistice, Paul Mann a colaborat cu Orchestra Naţională din Lille, dar şi cu cele din Barcelona, Bergen, Orchestra Radio din Norvegia, Oslo Opera, Filarmonica din Luxembourg, Orchestra Radio din Olanda, cea din St. Petersburg, Orchestra dell’Arena din Verona, Flemish Radio Orchestra, Filarmonica din Copenhaga, Orchestrele BBC, Orchestra Naţională Regală din Scoţia, Orchestra din Birmingham şi Orchestra simfonică Hallé din Manchester. Simfoniile lui Johannes Brahms se constituie într-un corolar al formelor clasice (sonată, lied) şi totodată ca o sinteză a premiselor structurale romantice. Aceste opere sînt rodul unei inspiraţii ce a apelat la resursele sale creatoare timp îndelungat. Motivaţia sa interioară este dublată de o răspundere pe care compozitorul a resimţit-o, astfel încît fiecare notă, fiecare acord poartă amprenta minuţiozităţii şi a concentrării autorului. Cele două concerte vor avea loc în următoarele două vineri, pe 14 şi pe 21 ianuarie, de la ora 19, la Casa de Cultură a Studenţilor. Intrarea la concerte costă 20 de lei, iar elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de o reducere de 50%.

Papa cere revenirea la nume creştineşti

Papa Benedict al XVI-lea le-a cerut părinţilor să le dea copiilor nume tradiţionale, şi nu de vedete, deoarece, spune el, numele creştin al unui copil este „semnul nepieritor al Sfîntului Duh” care protejează viaţa „ameninţată” a familiei, scrie dailymail.co.uk. Suveranul Pontif a mai explicat că un nume de botez puternic este „începutul vieţii spirituale desăvîrşite de Biserică” şi că prin sacramentul botezului, Biserica se roagă şi îi încredinţează lui Dumnezeu un copil nou născut, iar părinţii şi naşii sînt de acord să le ofere celui proaspăt botezat o educaţie creştină. "Fiecare copil botezat dobîndeşte caracterul de fiu al lui Dumnezeu, începînd cu numele lor creştine, un semn inconfundabil ca Duhul Sfînt face ca omul sa se nasca din nou în sînul Bisericii", a declarat Papa in timpul unei slujbe oficiate la Capela Sixtina, potrivit Daily Telegraph. Papa i-a încurajat pe părinţi să îşi boteze copii cu creştine, în locul celor „necreştineşti”. „Aceasta este o responsabilitate importantă. De aceea îi incurajez pe toţi credincioşii să redescopere frumuseţea botezului şi a apartenenţei la marea familie a lui Dumnezeu", a mai spus Papa Benedict al XVI-lea.

Firmele se încumetă din nou să tranzacţioneze pe piaţa imobiliară

Numărul tranzacţiilor imobiliare a fost mai mare anul trecut faţă de 2009 în toată ţara, în Cluj creşterea fiind mai semnificativă pe segmentul persoanelor juridice. Anul trecut, numărul tranzacţiilor imobiliare realizate în România a crescut cu 2,5% faţă de 2009, ajungînd la 577.023 de astfel de operaţiuni. În Cluj, potrivit datelor Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), au fost realizate anul trecut 25.408 de tranzacţii pe piaţa imobiliară, faţă de 21.777 în 2009, înregistrîndu-se în acest fel o creştere de 17%. Pe segmentul persoanelor fizice s-au încheiat circa 23.800 de tranzacţii, cu 16% mai multe ca în 2009, în timp ce creşterea înregistrată la categoria „tranzacţii persoane juridice” a fost de 36%, ajungînd astfel la puţin peste 1.600 de astfel de operaţiuni.

Cine are acces la informaţiile de pe cardul de sănătate?

Ministerul Sănătăţii a publicat date noi despre cardul naţional de asigurări de sănătate. În acest an, calitatea de asigurat se va dovedi atît prin adeverinţe eliberate de CAS, cît şi prin cardul naţional de sănătate, estimat să devină operaţional în toamnă. Termenul de la care se va folosi exclusiv cardul în scopul dovedirii calităţii de asigurat se va stabili ulterior prin hotărîre de Guvern. Ministerul Sănătăţii a publicat date noi despre cardul naţional de asigurări de sănătate prin intermediul unei hotărîri de Guvern, aflată în dezbatere publică. Astfel, potrivit documentului respectiv, posesorul cardului trebuie să ştie că doar anumite persoane şi instituţii au acces la datele care sînt pe card: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, medicul de familie la care este înscris asiguratul, medicii specialişti care au sub observaţie şi acordă servicii medicale titularului cardului, precum şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale. De asemenea, mai au acces la informaţiile de pe card şi farmaciile, care pot vedea astfel care sînt medicamentele şi datele de identificare ale asiguratului înscrise pe reţetă. Ce informaţii apar pe card? Informaţiile minime care vor putea fi accesate de pe cardul naţional, precum şi informaţiile înscrise pe cipul cardului sînt numele, prenumele, precum şi codul numeric personal ale asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări, numărul de identificare al cardului. Apar înscrise şi diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh. De asemenea, este înscris şi acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces. Plata se face doar la primire Contravaloarea cardului se va achita în momentul în care acesta va fi adus de poştaş sau în momentul în care asiguratul îl va ridica de la CAS. „În cazul în care asiguratul sau reprezentantul legal al acestuia se află în imposibilitatea de a primi cardul, Compania Naţională Poşta Română îl va preda casei de asigurări de sănătate unde figurează acesta, urmînd ca ulterior să poată fi ridicat personal de către asigurat sau de către reprezentantul legal al acestuia de la casa de asigurări de sănătate”, mai spune textul hotărîrii. Condiţii pentru eliberarea unui nou card Asiguratul poate primi alt card în mai multe situaţii: dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului sau în cazul deteriorării, pierderii, furtului sau distrugerii acestuia. Potrivit hotărîrii de guvern, proprietarul cardului este obligat ca în termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile precizate anterior să solicite CAS eliberarea unui nou card. „Eliberarea unui nou card naţional se face în termen de 30 de zile de la depunerea unei cereri la casa de asigurări în a cărei evidenţă se află persoana respectivă”, se precizează în textul hotărîrii.

Prea mult uitat la televizor poate duce la infarct

Rata mortalităţii e semnificativ mai mare în rîndul celor care stau “lipiţi” de televizor sau monitor, spun cercetătorii britanici. Persoanele care petrec mai mult de patru ore pe zi în faţa televizorului sau se joacă pe calculator prezintă un risc cu 125% mai mare de accidente cardiace, decît în cazul celor care stau mai puţin în faţa televizorului. Aceasta este concluzia unui studiu al cercetătorilor din Marea Britanie, citat de dailymail.co.uk. Realizatorii studiului au descoperit legătura dintre privitul la televizor şi riscul mare de infarct după ce au verificat, timp de patru ani, numărul de ore petrecute zilnic în faţa televizorului de peste 4.500 de scoţieni. La finalul cercetării s-a descoperit că în rîndul celor care au petrecut peste patru ore în faţa ecranului mortalitatea a fost cu 48% mai mare decît în rîndul celorlalţi. „Analiza noastră sugerează că două sau mai multe ore petrecute în faţa unui ecran în fiecare zi cauzează un risc mare de accidente cardiace”, a declarat dr. Emmanuel Stamatakis, unul dintre realizatorii cercetării.

Cozi cauzate de noul sistem informatic, la CAS Cluj

Deoarece noul sistem informatic implementat la casele de asigurări de sănătate funcţionează foarte greu, activitatea acestora a fost suspendată pînă luni. Noul sistem informatic unic integrat (SIUI) introdus în decembrie anul trecut la toate casele de asigurări de sănătate din ţară funcţionează foarte greu, înregistrînd întîrzieri în preluarea şi prelucrarea datelor. Din acest motiv, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a emis ieri la prînz ordinul de suspendare a activităţii caselor de asigurări de sănătate din ţară. Măsura a fost luată pentru organizarea ghişeelor şi rezolvarea problemelor informatice.

Actiuni politienesti in trafic

 Efective de politie rutiera din cadrul Politiei Municipiului Alba Iulia împreuna cu lucratori din cadrul Serviciului Public Politia Locala Alba Iulia vor organiza astazi pe raza municipiului Alba Iulia o actiune ce are drept scop reducerea riscului rutier si identificarea acelor participanti la trafic care nu respecta prevederile legale privind circulatia rutiera, cu precadere a celor care nu respecta normele privind parcarea si stationarea autovehiculelor.                              

CFR e pe locul 142 in topul cluburilor din lume

Campionii de la CFR Cluj se afla pe locul 142 în clasamentul mondial al cluburilor, dat publicitatii miercuri de Federatia Internationala pentru Istoria si Statistica Fotbalului (IFFHS), pe baza rezultatelor înregistrate în cursul anului 2010. „Feroviarii“ au ucat 18 pozitii fata de precedentul clasament. Bayern Munchen, fosta adversara din Liga Campionilor a echipei din Gruia, se afla pe locul secund. Celelalte echipe care au dat piept cu campioana României, AS Roma si FC Basel se afla pe pozitiile 16, respectiv 26.     Steaua este cea mai bine clasata formatie din România, aflîndu-se pe locul 126, în regres însa de 20 de locuri. Dinamo se afla pe locul 142, cu un regres si mai mare decît al formatiei din Ghencea, de 31 de locuri. Poli Timisoara a cazut 35 de locuri si se gaseste pe pozitia 187, cu 93,5 p, FC Vaslui se mentine pe 232, cu 83 p, Astra Ploiesti a reusit un salt de 19 pozitii, pîna pe 307, cu 71,5 p, în timp ce liderul Otelul Galati a coborît 25 de locuri, pe 311, cu 70,5 p. Unirea Urziceni a coborît si ea 21 de locuri si se afla pe 314, cu 70 p, iar Rapid a înregistrat un regres de 11 locuri si este pe 332, cu 68 p. Gloria Bistrita a urcat doua pozitii, pîna pe 337, cu 67 p, fiind ultima echipa din România care intra în topul IFFHS.

Coliziune din neatentie

 Un tinar de 20 de ani, din comuna Micasasa, judetul Sibiu, în timp ce conducea un autoturism pe DN 14 B, între localitatile Blaj si Craciunelu de Jos, a pierdut controlul autoturismului, patrunzind pe sensul opus de mers, unde a intrat în coliziune cu o semiremorca tractata de un autotractor. În urma accidentului, B.A. a suferit o fractura la nivelul piciorului drept, fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.    

Cercetati pentru furt ...cu repetitie

 În urma cercetarilor efectuate de politisti din cadrul Politiei Municipiului Sebes, in cursul zilei de marti s-a reusit identificarea principalilor suspecti de savirsire a doua infractiuni de furt comise in doua nopti de la finele anului trecut din doua locuinte din Sebes. Din cercetari s-a stabilit faptul ca B.S., de 25 de ani, din Sebes, în noaptea de 23 spre 24 decembrie 2010 a patruns prin efractie în locuinta unui cetatean din Sebes, de unde a sustras bunuri în valoare de 4.000 lei. De asemenea s-a stabilit ca si B.F.C., de 23 de ani, din Sebes, prin efractie, a patruns în locuinta unei femei din Sebes, de unde a sustras bunuri în valoare de 850 de lei precum si suma de 500 de lei. La domiciliile suspectilor au fost efectuate simultan doua perchezitii domiciliare, ocazie cu care au fost identificate 3900 de articole pirotehnice si mai multe bunuri, în legatura cu care exista suspiciunea ca provin din furturi. Cei doi au fost retinuti în cursul zilei de ieri si prezentati Judecatoriei Sebes cu propunerea de arestare preventiva. Judecatoria Sebes a emis pe numele lor mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, fiind depusi în Centrul de Retinere si Arest Preventiv al I.P.J. Alba. În cauza, cercetarile sint continuate sub aspectul comiterii infractiunilor de furt calificat.                                  

Cetatenii au acum o alternativa solida la actuala guvernare

 Partidul National Liberal nu admite sa constate doar ca Romania se transforma, pe zi ce trece, în prizoniera unei puteri politice corupte si insensibile la necesitatile nationale. Este evident faptul ca PD-L a pierdut mesajul dreptei unite si a pierdut locul în spectrul politic de dreapta, mentinindu-si doar preocuparea de a-si satisface clientela politica. În aceste conditii, PNL a ales sa devina motorul politicii romanesti, realizind o mutare de sah surprinzatoare, reusind sa scoata din amortire strategiile preelectorale. Motivatia presedintelui Crin Antonescu de a realiza aceasta Alianta de Centru Dreapta cu PC consta în coagularea unei alternative serioase, palpabile si viabile la aceasta guvernare catastrofale. Obiectivul lui Antonescu , declarat înca de la preluarea mandatului sau la conducerea PNL, a fost de a stringe în jurul nostru toate partidele interesate în instaurarea unei democratii reale si în dezvoltarea pe principii sanatoase a întregii tari. Printr-o astfel de alianta, PNL are sansa si capacitatea de a veni cu solutiile necesare refacerii Romaniei si revenirii la puterea economica a tarii din perioada 2006-2008, cind Tariceanu era prim ministru. Acest gest era necesar si deoarece PNL trebuie sa fie partidul care sa dicteze cum evolueaza politica în Romania si pentru a-si manifesta spiritul de initiativa, în vederea cistigarii guvernarii în 2012.Cel mai important lucru este faptul ca Alianta de Centru Dreapta nu schimba cu nimic programul si orientarea politica a PNL. Programul PNL ramine, doctrina ramine si memoria trecutului PNL nu sufera nici o atingere. Tot ce se modifica este sansa ca programul PNL sa fie pus cit mai grabnic în aplicare, precum si ponderea acestui program într-un guvern de coalitie, pentru cazul probabil în care PNL singur nu va putea cistiga majoritatea absoluta. Ambele posibilitati sint acum mult mai aproape de materializare.PNL face tot posibilul pentru a coagula toate curentele democratice si rationale de dreapta si de centru. Între ele, greutatea cea mai mare o au curentele mai conservatoare, nationale, crestin- democrate. Un mare partid liberal nu poate fi complet fara o aripa care atinge centrul, locul în care se cistiga alegerile, unde se afla independentii, intelectualii, oamenii interesati politic, dar neînregimentati ideologic, dezamagitii, cei care-si doresc schimbarea. O alta aripa, mai mica, parte cvasi-permanenta din curentele liberale este cea social-liberala. Liberalismul este cea mai veche si mai buna filosofie democratica si economica. Desi solutiile liberale au fost atacate dur si din toate partile, mai toti adversarii au adoptat tacit politicile si principiile liberale, pe care le combatusera. În acest moment, ACD este un prim pas pentru ca actuala Opozitie sa îsi asume responsabilitatea de a stopa suferintele si dezastrul economic produs de guvernarea PDL. Apare, în sfirsit, o forta care aduce solutii concrete pentru redresare economica si revigorarea externa a Romaniei, spulberind, totodata, si mitul ca PDL ar fi un partid de dreapta.Acum, la nivelul judetului Alba, conform Protocolului Aliantei dintre PNL si PC, se constituie Consiliul Judetean de Conducere (CJC), format din cite 3 membri ai fiecarui partid (inclusiv presedintii). Acest Consiliu este condus de catre presedintii celor doua filiale, în calitate de copresedinti. În colaborare cu aliatii nostri vom adopta masurile de colaborare pe plan judetean, pina la alegerile locale, si vom pregati participarea pe liste comune în aceste alegeri, tinind cont de masurile necesare de colaborare în administratia judeteana pentru buna administrare a judetului si pentru dezvoltarea echilibrata a acestuia.Programul economic al ACD este bazat pe un set de principii, în asa fel încit obiectivele pe termen scurt, pina în anul 2012 sa duca la stoparea declinului economic si reluarea cresterii financiare, în asa fel încit sa se reuseasca achitarea datoriilor statului, de circa 4 miliarde euro catre firmele private. Din acest moment, prin reducerea impozitarii directe si simplificarea sistemului de taxe, se urmareste cresterea veniturilor bugetare, crearea a cel putin 200.000 de noi locuri de munca, în doi-trei ani, si atragerea de fonduri europene echitabile pentru întreaga tara. Deoarece aceste fonduri trebuie absorbite eficient si integral, ACD îsi propune sa restructureze cheltuielile bugetare si sa puna accent pe investitii în proiectele deja începute si destinate unei parti cit mai mari a populatiei, cum sint marile proiecte din infrastructura. Pe termen mediu si lung ACD îsi propune asigurarea stabilitatii economiei si o rata de crestere de cel putin 4,5%, anual, dupa anul 2012, prin atragerea a cel putin 35 miliarde euro pina în 2016. Aceste investitii vor duce la scaderea ratei somajului pina la un nivel de circa 5% si la cresterea exporturilor. Cresterea economica va putea duce la reforma sistemelor de pensii si de sanatate. Aceste obiective vor fi realizate exclusiv pe baza programului liberal, care prevede inclusiv reducerea TVA si reducerea cotei CAS, pentru încurajarea muncii si recistigarea competitiei cu tarile Uniunii Europene.Prin actiunile sale, PNL dovedeste ca este deschis oricarei optiuni politice democratice pentru a schimba Romania în bine, pentru a reda romanilor încrederea în ei însisi, în institutiile statului, în economia nationala si în propriul viitor.Simion CretuVicepresedinte PNL Alba

Tranzitie lina pentru prescolari

 Aprobarea noii Legi a Educatiei Nationale a iscat o serie de intrebari in rindul parintilor si cadrelor didactice, multe dintre aceastea urmind sa primeasca raspuns doar cind vor fi publicate normele si metodologiile de aplicare a noului act normativ. Una din principalele intrebari se refera la clasa pregatitoare, nefiind deocamdata foarte clar daca aceasta va functiona in scoala sau in gradinita si nici daca vor preda educatorii sau invatatorii. “Acolo unde sint copiii, acolo va fi si locatia. Rostul clasei pregatitoare este de a egaliza startul in clasa I. Problema nu o reprezinta cadrele didactice, pentru ca avem exces de educatori si invatatori. Educatorul trebuie sa fie capabil sa se modeleze in functie de cum sint copiii”a declarat Oana Badea. Masuri tranzitoriiSecretarul de stat a precizat ca, in 8 luni, Ministerul Educatiei trebuie sa elaboreze metodologiile, iar legea spune ca poate stabili si masuri tranzitorii de aplicare a legii. “In principiu, ministerul se gindeste la utilizarea unei masuri tranzitorii, prin care educatorii sa desfasoare activitatea de la clasa pregatitoare (...) Acest lucru imi da posibilitatea sa spun ca 3-4 ani, de exemplu, educatorii desfasoara activitatile de la clasa pregatitoare. Si atunci ramin in gradinita, la fel si resursa umana. Temporar, pentru ca rolul clasei pregatitoare este si de a-l obisnui pe copil cu ideea de elev, cu ideea de clasa, cu o anumita disciplina. Din acest punct de vedere, rolul ei este sa fie in scoala”, a explicat Oana Badea. Ea a mentionat ca termenul de 3-4 ani a avut doar rol de exemplificare, deoarece perioada de tranzitie necesara nu va putea fi cunoscuta decit dupa ce inspectoratele scolare vor transmite catre minister situatii referitoare la modul in care pot prelua in scoli fluxurile de copii. Secretarul de stat a estimat ca acest lucru nu va reprezenta o problema pe termen mediu, deoarece o crestere a numarului de copii care incep scoala mai este asteptata doar pentru un an sau doi, dupa care se va inregistra o scadere drastica, potrivit datelor demografice.Oricum, o perioada de respiro mai exista, pentru ca prevederile referitoare la clasa pregatitoare vor intra in vigoare doar din toamna anului 2012, copiii care incep scoala in acest an scolar intrind in acelasi sistem ca si pina acum. In principiu, educatorii nu ar trebui sa isi faca probleme legate de siguranta locului de munca, cel putin deocamdata. “Scopul ministerului este sa utilizeze resursa umana existenta deja. Problema este sa avem un sistem linistit. Prin aceste masuri tranzitorii, in timp pot sa vad si ce se potriveste mai bine, daca sa fie educatorii sau invatatorii care duc grupa pregatitoare”, a mai spus Oana Badea. Ea s-a declarat increzatoare in sustinerea pe care noua lege o va primi. “Cred ca va fi o surpriza placuta felul in care sistemul va sprijini redactarea legislatiei secundare”, a conchis secretarul de stat. Posturi in plusInspectorul scolar general al judetului Alba, Cornel Sandu, este de parere ca, daca exista spatiu, aceste clase pregatitoare ar trebui sa functioneze, de regula, in scoala, fiind parte a invatamintului primar obligatoriu. El a apreciat ca nu va exista o problema din punctul de vedere al personalului, deoarece o mare parte din cei care predau acum au dubla specializare educator-invatator. Exista insa, in generatiile mai vechi, educatoare care nu au dubla specializare, Cornel Sandu apreciind ca acestea ar trebui sa ramina in gradinita, iar celelalte sa se indrepte spre scoli. El a aratat ca vor exista cazuri in care se va intra in restringere de activitate insa, per total, numarul de posturi ar trebui sa creasca. “Grupa pregatitoare de la gradinita nu era obligatorie. Prin noua lege, cind este inscris la scoala, copilul intra in grupa pregatitoare si apoi in clasa I. In acest moment, nu toti copiii care sint in clasa I au fost si la gradinita, dar in viitor vor face toti grupa pregatitoare, Mi se pare foarte clar ca, in urma aplicarii acestor prevederi legate de clasa pregatitoare, se vor crea posturi in plus”, a declarat Cornel Sandu. In privinta personalului, el a aratat ca, la nivelul judetului Alba, nu vor exista probleme, in conditiile in care circa 150 de persoane care au sustinut examen pentru invatatori/educatori au luat peste 5 si nu au obtinut post. Cursuri dupa-amiazaIn privinta trecerii clasei a noua la ciclul gimnazial, inspectorul scolar general al judetului Alba a aratat ca exista scoli care nu vor avea nici o problema - oferind ca exemplu Scoala nr.9 care are doua etaje libere - dar si scoli care vor fi nevoite sa organizeze cursurile dupa-amiaza pentru ciclul gimnazial. “Solutia este organizarea cursurilor dupa-amiaza pentru clasele V-IX. Nu-i nici o catastrofa. Sintem atitea generatii care am invatat dupa-amiaza”, a spus Cornel Sandu. “In ansamblu, legea aduce schimbari benefice pentru copii si profesori. Sint de acord cu clasa pregatitoare, pentru ca ofera sanse egale copiilor. Este un lucru pozitiv ca s-a introdus clasa a IX-a la gimnaziu, pentru ca in judetul Alba, de exemplu, 7% dintre elevi se pierdeau intre clasa a VIII-a si a IX-a. Nu mai mergeau la liceu. Asa vor fi obligati sa mai faca macar un an. Sint, de asemenea, de acord cu reintroducerea scolii profesionale dupa clasa a IX-a. Acest lucru vine si in intimpinarea pietei muncii, deoarece foarte multe firme se pling ca nu mai gasesc muncitori pe diferite specializari”a conchis seful ISJ Alba. 

Rares Andriuc , copilul de aur al tenisului romanesc

 Tinarul sportiv in virsta de doar 14 ani, legitimat la CSO Cugir , indrumat de presedintele Adrian Mihai, a luat startul la campionatul national desfasurat la Bucuresti in perioada 5-10 ianuarie, la finalul caruia a cistigat medalia de aur. “Locul 5 in lume, de cinci ori medaliat cu aur, Andriuc este cel mai bun jucator de tenis pe care l-a avut Romania in ultimii 15 ani” a precizat presedinta Federatiei Romane de Tenis, Ruxandra Dragomir. “A fost un turneu foarte greu pentru ca am jucat la o categorie cu 2 ani mai mare, iar din punct de vedere fizic nu am stat foarte bine, suferind o accidentare la spate. In data de 2 februarie ma deplasez cu echipa Romaniei in Bielorusia la Cupa Davis unde sper sa fac un rezultat mare . Marile mele succese se datoreaza capitanului de Cupa Davis, Corrad Barazzutti, fost locul 7 in lume si sponsorului meu Gabrielle Merelli care investeste peste 80.000 de euro pe an in mine . In acelasi timp, vreau sa multumesc in mod special tatalui meu Nicu, care este mereu alaturi de mine , clubului meu din Cugir, antrenorului care m-a pregatit in Romania, Gheorghe Hirceaga si profesorului Sorin Barastean care m-a pregatit fizic “, a declarat tinarul campion, Rares Andriuc.

Avertizari pentru automobilisti

 Regulile sint urmatoarele: efectuarea de depasiri pe drumurile publice care au cel putin 2 benzi de circulatie pe sens este interzisa autovehiculelor cu o masa mai mare de 7,5 tone, în intervalul orar 6:00 - 22:00; pe drumurile publice unde le este interzisa depasirea, autovehiculele de mai sus trebuie sa pastreze între ele o distanta de cel putin 68 de metri, la o viteza de rulare de 80 km/ora (viteza maxima admisa pentru acest tip de autovehicule pe autostrazi); autovehiculele cu o masa mai mare de 3,5 tone sau cu o lungime mai mare de 7 metri trebuie sa pastreze, în afara localitatilor, o distanta corespunzatoare în raport cu autovehiculul care ruleaza în fata – 50 de metri -, astfel încit, atunci cind sint depasite, autovehiculul care efectueaza depasirea sa se poata reîncadra în siguranta. Cuantumul amenzilor pentru nepurtarea centurii de siguranta, depasirea vitezei legale, trecerea pe culoarea rosie a semaforului si conducerea sub influenta bauturilor alcoolice a fost majorat. Amenzile pot fi aplicate pe loc, valoarea acestora fiind cuprinsa între 10.000 si 300.000 de forinti. Autoturismele cu numere de înmatriculare romanesti pot fi confiscate în Grecia: Autoturismele romanilor din Grecia pot circula în aceasta tara doar sase luni, avertizeaza MAE. Stirea nu este noua, însa confirma banuiala ca lucrurile au devenit serioase si autoturismele cu numere de înmatriculare romanesti pot fi retinute în Grecia. Prevederile legislatiei elene permit autoritatilor retinerea autoturismelor proprietate personala ale strainilor stabiliti în Grecia si care au alte numere de înmatriculare decit cele elene ori/si aplicarea unor amenzi consistente, uneori de o valoare mai mare decit cea a autoturismului. Dispozitia este obligatorie pentru toti strainii care locuiesc în Grecia. Odata cu obligativitatea înscrierii autoturismelor în Republica Elena se impune si efectuarea declaratiei financiare pe teritoriul acestui stat, care impune plata impozitelor aferente autoturismului pe teritoriul statului de resedinta si nu al celui de provenienta.

CJ Alba cumpara un tractor

 Consiliul Judetean Alba a aprobat cumpararea in leasing a unui tractor si a unui autovehicul utilitar, suma maxima pusa la dispozitie pentru ambele achizitii fiind de 210.000 lei, iar perioada de rambursare fiind stabilita la maxim 14 luni. Avansul va fi de maxim 10%. Institutia judeteana s-a obligat sa achizitioneze aceste utilaje in baza proiectului strategic “Incluziune sociala si pe piata muncii, prin intreprinderi sociale”, finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Dupa cum a precizat directorul Directiei Dezvoltare si Bugete din cadrul CJ Alba, Marian Aitai, tractorul si autovehiculul utilitar sint cumparate deoarece intre rezultatele anticipate ale proiectului se afla crearea si functionarea a trei structuri de tip intreprindere sociala si o ferma ecologica la Sincrai. Proiectul are ca obiectiv general crearea unui model functional integrat de economie sociala si incluziune sociala destinat sprijinirii persoanelor cu dizabilitati si celor vulnerabile. Aceste categorii de persoane vor putea sa lucreze in structurile create ca urmare a implementarii proiectului, lucru care le va ajuta inclusiv emotional si psihic, dar si din punctul de vedere al acceptarii lor in societate.Valoarea totala a proiectului este de aproape 16,5 milioane lei, din care peste 12,5 milioane lei reprezinta finantare din Fondul Social European si peste 2,6 milioane lei reprezinta valoarea finantarii nerambursabile acordata din bugetul national. Contributia eligibila a judetului Alba in calitate de beneficiar este de aproape 310.000 lei, iar valoarea neeligibila a proiectului este de aproape un milion de lei.

?Declaratia unica? la prima intilnire

 In cursul zilei de ieri Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Alba, a organizat prima întilnire de lucru din cadrul actiunilor cuprinse în Planul campaniei de informare a opiniei publice privind implementarea „Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, formular 112. Au participat reprezentanti ai mediului de afaceri, precum si conducerea DGFP Alba, a Casei Judetene de Pensii Alba si ai Casei de Asigurari de Sanatate Alba. Specialistii DGFP Alba au prezentat noutatile legislative în domeniu, urmind ca la urmatoarea întilnire cu agentii economici, ce va avea loc în data de 20.01.2011,ora 10, sa fie prezentate aplicatiile informatice puse la dispozitie de ANAF pentru încarcarea si validarea datelor necesare depunerii Declaratiei unice. În cadrul dialogului desfasurat, reprezentantii mediului de afaceri au primit raspunsuri la întrebarile adresate, iar propunerile vor fi înaintate conducerii ANAF pentru solutionarea lor .Directorul executiv al DGFP Alba, Marius Zinca, a invitat contribuabilii ca, pina la data de 25 februarie, primul termen pentru depunerea Declaratiei 112, sa se adreseze grupului de lucru care functioneaza în cadrul institutiei pentru clarificarea problemelor generate de procesul de primire, înregistrare, prelucrare a Declaratiei unice .

Contrabandisti dusi in arest

 Cu ocazia perchezitiilor domiciliare si a controalelor efectuate in trafic, asupra mijloacelor de transport identificate ca fiind folosite de suspecti pentru transportul tigarilor, au fost ridicate, in vederea confiscarii cantitatea de 1827 cartuse de tigari (366.000 tigarete) netimbrate sau cu timbru de Republica Serbia si 142 litri alcool Etanol 96% v/v, de provenienta Republica Serbia, prejudiciul estimat ca fiind cauzat bugetului general consolidat al statului fiind de 153.500 lei.In urma cercetarilor efectuate in cele doua cauze, au fost identificati 22 de suspecti, (10 intr-o cauza si 12 in cea de-a doua cauza), dintre care 2 din judetul Hunedoara, 7 din judetul Timis si 13 din judetul Alba, cu virste intre 22 si 64 de ani care s-au asociat in doua grupari infractionale fara legaturi intre ele, preocupate de procurarea si distribuirea pe raza judetului Alba de tigari de contrabanda provenite din Republica Serbia. Fata de suspecti se efectueaza cercetari sub aspectul savirsirii infractiunilor privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale.La data de 11 ianuarie , fata de 14 dintre suspecti, 8 dintr-o cauza si 6 din cealalta cauza, s-a luat masura retinerii pentru o perioada de 24 de ore, acestia urmind ca in cursul zilei de ieri sa fie prezentati Judecatoriei Alba Iulia cu propunerea de arestare preventiva.

Din nou!?

 Anul 2011 aduce dupa o lunga pauza un nou caz de gripa noua in tara noastra. Acesta a fost diagnosticat la Iasi, iar Institutul Cantacuzino din Bucuresti a confirmat deja infectarea cu virusul AH1N1. Este vorba despre un barbat in virsta de 60 de ani care in perioada sarbatorilor de iarna a calatorit in Egipt.

Pe cine arunca PSD in lupta pentru Consiliul Local Cluj-Napoca?

Organizatia municipala a PSD isi pregateste deja strategia pentru alegerile locale din 2012.      Dupa validarea celor 17 candidati pentru functiile de consilieri judeteni, pesedistii i-au validat si pe cei pentru Consiliul local Cluj-Napoca. De asemenea, Mircea Jorj (foto) a anuntat ca vrea sa candideze la Primaria Cluj-Napoca.     “In perioada urmatoare, organizatia municipala a PSD va analiza si propune spre validare si candidatul la Primaria Cluj-Napoca, precum si completarea listei consilierilor locali ai PSD, la nivel de municipiu”, a explicat liderul PSD Cluj-Napoca.      Jorj a mai precizat ca isi va depune candidatura pentru functia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Candidatura lui trebuie validata prin vot, in cadrul organizatiei PSD.     Mircea Jorj a adaugat ca organizatia pe care o conduce isi propune sa tripleze numarul de consilieri locali. Daca, in prezent, social democratii clujeni detin trei posturi de consilieri locali, la localele din 2012 isi doresc sa ajunga la opt sau, in cel mai fericit caz, la noua. Astfel, social democratii ar detine o treime din numarul total de consilieri (27 in prezent).      Social democratii isi doresc - atit pentru Primarie, cit si pentru Consiliul Local - competitori educati si fara “vulnerabilitati din trecut”, a explicat Jorj.    Candidatii PSD pentru Consiliul LocalPrimii candidati validati de PSD Cluj-Napoca pentru functiile de consilieri locali sint: •    Mircea Jorj - lider de grup si presedintele PSD Cluj-Napoca, •    Claudia Anastase - consilier local, vicepresedinte PSD Cluj-Napoca, •    Gabriel Oniga - presedinte Organizatia de Tineret a PSD, •    Ovidiu Chifor - vicepresedinte organizatia PSD Cluj-Napoca,•    Teodor Pop Puscas - consilier judetean,•    Ionut Pop – cadru didactic universitar,•    Irimia Popa – cadru didactic universitar.Cei sapte candidati au fost propusi de organizatiile de cartier si validati in cadrul consiliului municipal, respectiv al organizatiei judeteane a PSD.

Probleme la Casele de Asigurari de Sanatate

 Activitatea Casei de Asigurari de Sanatate Alba este blocata. Situatia se regaseste, de altfel, in intreaga tara, astfel ca toata activitatea a fost suspendata pina luni 17 ianuarie. Masura a fost dispusa de catre presedintele CNAS, Lucian Duta, pentru remedierea unor probleme aparute la Sistemul Informatic Unic Integrat.Persoanele care doreau sa-si achite contributiile au stat degeaba la ghiseele Casei de Asigurari de Sanatate Alba, acolo unde sistemul SIUI s-a blocat. Defectiunea pare sa fie una la nivel structural si a fost comunicata firmei care se ocupa de administrarea sistemului în cursul noptii de ieri. La nivelul Casei de Asigurari de Sanatate a judetului Alba sint citeva zeci de mii de persoane care ar trebui sa-si plateasca obligatiile la sanatate în aceasta perioada.Metode alternativeAceste persoane mai au la dispozitie alte doua alternative de plata respectiv prin virament sau la CEC. Din pacate, majoritatea celor care folosesc ghiseele CAS nu accepta faptul ca exista astfel de probleme. Pe de alta parte, tehnicienii spun ca din cauza unui server central care s-a blocat apar întreruperi în programul pe care il acceseaza functionarii de la Casele de Asigurari de Sanatate. Astfel, oamenii care vin sa-si plateasca contributiile sau numai pentru a obtine o adeverinta care sa le ateste calitatea de asigurat risca sa stea degeaba. Pentru ca in cursul zilei la birourile unde se achita asigurarile de sanatate s-a lucrat cu creionul si hirtia, a fost luata decizia opririi totale a activitatii, astfel incit sa nu apara erori umane. Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Nationale spun ca spera ca pina luni situatia sa fie deblocata.

Asalt la benzinarii

 In ultimele zile, pe internet circula un mesaj care ii invita pe localnici sa se alature miscarii. “Mesaj pentru albaiulieni: simbata, 15.01.2011, in jur de ora 13.00, adunare la Catedrala, de unde vom pleca la benzinariile din oras pentru a le bloca. Va astept in numar cit mai mare si cu monede de 1, 5, 10 si 50 de bani. Luati exemplu de la alte judete, dati mai departe!” Aceste text circula din ce mai in mai mult intre localnici, trimis pe internet, telefon mobil sau verbal, in incercarea de a se organiza o actiune de protest. Nimic ilegalManifestarile au fost pina acum extrem de pasnice si chiar au fost sustinute tacit de oamenii legii. Asta pentru ca deocamdata nimeni si nimic nu poate condamna o persoana care alimenteaza si plateste, fara a deranja. “E un fel de a spune pentru ca vom incerca sa deranjam cit de mult posibil. Nu pe oamenii din Alba, ci pe cei care conduc afacerea cu carburanti. Vom incerca sa le dam de inteles ca am ajuns la capatul rabdarii. Ca am ajuns sa platim numai cu bani marunti pentru ca altceva nu mai avem. Ca am ajuns sa alimentam un litru sau doi pentru ca nu ne mai permitem altceva. Ca am ajuns sa platim cea mai scumpa benzina din Europa in conditiile in care nivelul de trai in tara noastra scade de la o zi la alta. Ca in acest ritm toate benzinariile vor fi blocate, dar nu de noi, ci de lipsa clientilor si de lipsa banilor. Asta vrem sa spunem, insa pe o cale cit mai pasnica”, spune unul dintre organizatorii locali ai actiunii.SustinereAsa cum era de asteptat, protestul se bucura de o sustinere enorma in rindul populatiei din Alba Iulia. “Este foarte bine. De mult asteptam sa se ajunga si la noi. Am incercat la un moment dat sa vorbesc cu prietenii sa ii conving sa luam si noi exemplu din alte parti, dar nu prea erau hotariti. Cu siguranta ca o sa merg. Am inceput de ieri sa imi schimb banii. Merg din magazin in magazin si schimb cite doi-trei lei, ca sa am cit mai multi bani marunti. Poate reusesc sa fac plinul numai cu monede de 10 bani. Nu stiu ce se va putea schimba, dar macar nu stam ca fraierii”, spune Ilie Medrea, un tinar sofer din Alba Iulia. “De citeva luni am lasat-o mai moale cu masina. Nu imi mai permit sa platesc un milion sau doua in fiecare luna in pompa. Mi se pare o idee buna sa iti manifesti nemultumirea pentru ca intr-adevar sint niste preturi enorme. Nu stiu daca o sa pot sa merg la protestul acesta, dar cu siguranta il sustin. Sper sa se si schimbe ceva”, spune si Aurel Sava. Cu toate ca interesul este enorm, iar entuziasmul pe masura, protestele de pina acum nu au reusit sa impresioneze pe nimeni. Ce-i drept, Executivul a anuntat ca va demara anchete prin care sa stabileasca daca preturile sint mai mari decit cele normale, insa, pina acum, nici un comerciant de combustibili nu a avut nici o reactie, cu atit mai putin interventii pentru scaderea preturilor la combustibili.

Civicii maghiari din Covasna, revoltati pe autoritatile locale

 Civicii maghiari din Covasna nu sînt de acord cu retragerea hotarîrilor consiliilor locale care instituie ziua de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, drept sarbatoare legala.      Potrivit Agerpres, presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, miercuri, ca nu îsi va da acordul pentru retragerea hotarîrilor. De asemenea, liderul PCM Covasna va sustine cauza în instanta, în calitate de jurist, daca prefectul Gyorgy Ervin le va ataca în contencios administrativ.     Pe de alta parte, presedintele PCM Covasna acuza UDMR ca nu a facut nimic în 20 de ani nici în Parlamentul României, nici în plan local pentru ca 15 martie sa fie zi de sarbatoare.      Prefectul Gyorgy Ervin a declarat, la rîndul ca hotarîrile adoptate în acest sens sînt nelegale. El a adaugat, potrivit Agerpres, ca nu intra în atributiile consiliilor locale sa stabileasca sarbatorile legale, acest lucru fiind de competenta Parlamentului. “Acele consilii, de exemplu Covasna, Tîrgu Secuiesc sau Ozun, care au declarat aceasta zi drept zi de sarbatoare legala, si-au depasit atributiile si în situatia în care nu vor revoca actul adoptat acesta va fi atacat de Prefectura Covasna în instanta de contencios administrativ”, a declarat György Ervin, citat de Agerpres.

Tratatul cu Republica Moldova a mai facut un pas spre ratificare

Guvernul a aprobat în sedinta de ieri proiectul de lege de ratificare a Tratatului între România si Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala în probleme de frontiera.      ”Tratatul este un document tehnic, care contine prevederi referitoare la marcarea pe teren a frontierei, reglementarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontiera, întretinerea frontierei, constituirea si functionarea unei Comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat si întretinerea semnelor de frontiera, modul de folosire a apelor de frontiera, cailor ferate, soselelor, precum si a altor instalatii de comunicatii care traverseaza frontiera de stat”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, în cadrul sedintei Executivului.      Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului, în procedura de urgenta.     Negocierile în vederea definitivarii textului acestui document au fost purtate începând cu anul 2003 si s-au finalizat prin semnarea Tratatului între România si Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala în probleme de frontiera, la 8 noiembrie 2010.

Claudia Pendred (BERD): PIB-ul Romaniei va creste cu 0,9% in 2011

Economia României va creste cu 0,9% în 2011, a afirmat, miercuri, directorul biroului de la Bucuresti al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Claudia Pendred. Directorul biroului BERD de la Bucuresti a mai spus ca ''în România, BERD desfasoara unele dintre cele mai ample operatiuni din zona sa de activitate, sustinând din 1992 dezvoltarea sa economica si tranzitia la o economie deplina de piata'' si a subliniat ca ''în ultimii doi ani, BERD si-a crescut considerabil activitatea în aceasta tara, sprijinind-o sa faca fata provocarilor antrenate de criza financiara si sa atenueze efectul scaderii intrarilor de capital strain'', a explicat oficialul BERD.

Horoscop familiei

 Mamica leu In familieSuperba si generoasa ca orice Leu, va place tot ce reprezinta grandoare si putere. Aveti de altfel aceeasi viziune si cu privire la familie, ea trebuie sa aiba clasa, deoarece va intereseaza modul in care va “vad” ceilalti si nu trebuie cu nici un pret sa aiba ceva de comentat. Deci sotul dumneavoastra, copiii trebuie sa fie la inaltime si sa va faca cinste. Nu va dati inapoi de la nici un sacrificiu financiar pentru fericirea micutilor. Ei vor trebui sa fie primii, cei mai buni, cei mai frumosi, cei mai mari, “cei mai” in orice ar face. Relatia cu fiica dumneavoastraPentru ea va fi dificil deoarece va trebui sa suporte greutatea de a va calca pe urme. In rezumat, fiica dumneavoastra va trebui sa fie eleganta, chiar daca prefera o tinuta cu Jeans desirati, ceea ce pentru dumneavoastra ar fi o “oroare” si o “aberatie”. Veti incerca sa-i inoculati bunele maniere, sa-i explicati secretele dumneavoastra de seductie.Relatia cu fiul dumneavoastraFiul dumneavoastra va trebui sa-si asume responsabilitati importante si cum nu vrea sa va dezamageasca, va face tot posibilul pentru a reusi. Totusi este posibil ca uneori sa-i fie de ajuns si sa se revolte.Prezenta dumneavoastra, autoritatea ar putea sa-l sufoce si sa reprezinte obstacole de netrecut, care sa-i blocheze evolutia. Atunci cind fiul dumneavoastra va va prezenta viitoarea sa partenera, nu o luati prea tare, ea nu este o rivala, ci o posibila complice in viitor. In cazul contrar, riscati sa regretati pentru mult timp.Mamica fecioara In familieAveti un simt puternic al responsabilitatilor si realitatilor vietii. Mercur fiind planeta dumneavoastra dominanta, ginditi mult inainte de a da un raspuns la o intrebare. Deci, inainte sa va decideti sa deveniti mama, v-ati gindit indelung la aceasta, la rolul dumneavoastra de mama, deoarece este cel mai important rol al vietii dumneavoastra, cel mai minunat, cel mai acaparator si cel mai grav.Sinteti o mama foarte atenta, care isi inconjoara copiii cu multa afectiune si dragoste, devotata total viitorului lor (uitind adesea sa traiasca pentru ea insasi), le acordati tot timpul dumneavoastra si chiar mai mult. Este probabil ca unii binevoitori va vor spune ca fiind tot timpul in spatele copiilor, protejindu-i, iubindu-i, ii veti impiedica sa se dezvolte si sa paraseasca casa, ceea ce nu este adevarat, deoarece dragostea pe care le-o purtati este foarte importanta pentru dezvoltarea lor morala, fizica si psihica. Fiind foarte perfectionista, doriti sa fiti mama perfecta, ireprosabila, insa uneori exigentele pe care le aveti fata de dumneavoastra le raportati si asupra familiei, ceea ce va face sa pareti putin prea exigenta. Dovediti mai multa flexibilitate si veti putea sa fiti “aproape” perfecta!Relatia cu fiica dumneavoastraEa va trebui sa fie la inaltimea sperantelor pe care vi le-ati pus in ea, deoarece veti fi tot timpul in spatele ei, iar pe perioada scolii o veti ajuta la teme si va avea note excelente. Este de dorit sa deveniti mai flexibila. Cind va ajunge la virsta adulta, o veti vedea mereu ca pe un copil, dar este o tendinta normala a mamelor, in inima lor copilul raminind tot “bebelusul lor”. Relatia cu fiul dumneavoastraPentru dumneavoastra el trebuie sa devina un om deasupra tuturor, un model pentru altii.Il veti ajuta, il veti sustine si veti fi intotdeauna prezenta pentru ca el sa poata urca pe treptele.

Servicii publice de nivel european

 Este vorba despre lansarea proiectului “Dezvoltarea serviciilor publice ale comunelor Ciugud si Berghin, judetul Alba, prin implementarea unui Sistem Interactiv, Grafic de Management si a Sistemului de Management al Calitatii ISO 9001 cod:smis 6662”, finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea capacitatii administrative 2007-2013. Proiectul, care il are ca artizan pe primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, elaborat de Dan Dorin Pop, reprezentant al Asociatiei Intercomunitare de dezvoltare Ciugud-Berghin , are in vedere cresterea calitatii si eficientei serviciilor publice oferite populatiei, institutiilor administratiei publice centrale si locale, operatorilor privati si organismelor neguvernamentale cu care acestia relationeaza. “Implementarea proiectului reprezinta o noutate pentru administratia publica locala atit la nivel judetean, cit si la nivel national, comunele Ciugud si Berghin fiind primele unitati ale administratiei publice locale din mediul rural din Romania care implementeaza un sistem interactiv evoluat de management in administratia publica, precum si sistemul de management al calitatii ISO 9001. Proiectul va introduce la nivelul comunitatilor locale ce compun Asociatia, noi instrumente teoretice, dotari software, instruire pentru functionarii publici si angajatii pe baza de contract, in masura sa conduca la imbunatatirea managementului serviciilor publice de care va beneficia societatea in general. Locuitorii comunelor Ciugud si Berghin vor fi primii locuitori din mediul rural care vor putea achita on-line obligatiile la bugetul local. De asemenea Sistemul le va permite cetatenilor vizualizarea proprietatilor pe care le detin prin utilizarea modulului <harta>, unul dintre componentele principale ale Sistemului. Acest modul poate fi numit si cel mai performant sistem GPS dezvoltat pentru a servi autoritatilor publice locale”, a precizat presedintele Asociatiei, primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian. La eveniment au mai fost prezenti primarul comunei Berghin, Vasile Bica  si reprezentantii firmei din Baia Mare care a cistigat licitatia pentru punerea in practica a initiativei. Autoritatile judetene au fost absente, din motive mai mult sau mai putin justificate.

Liderii Opozitiei de la Cluj despica... alegerile in patru

Marius Nicoara si Remus Lapusan evita sa se pronunte in privinta candidaturilor pentru Primaria Cluj-Napoca si Consiliul Judetean Cluj, doua "redute" ocupate de doi dintre cei mai populari lideri locali ai PDDiscutiile dintre Alianta de Centru-Dreapta - PNL-PC si PSD in ce priveste o colaborare au inceput si la Cluj      Liberalii si social democratii ar merge impreuna la localele din 2012. Social democratii cred ca alianta trebuie sa ce constituie inainte de locale, inca din primul tur al alegerilor. Liberalii nu vor alianta, la nivel national, decit dupa locale.      Liderul liberalilor, Crin Antonescu, a precizat ca discutiile din interiorul celor doua partide “vor culmina cu discutiile oficiale si cu reuniunile forurilor de conducere, care vor analiza propunerile facute de lideri”.    Liberalii clujeni se gindesc la localePresedintele liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoara, nu exclude o colaborare cu social democratii in ceea ce priveste alegerile locale din primavara anului 2012. El considera ca Primaria municipiului Cluj-Napoca si Consiliul Judetean Cluj trebuie „dezbatute”. „Aici vom discuta daca vom merge cu liste comune”, a explicat pentru monitorul senatorul clujean. Nicoara a mai declarat ca o alianta cu PSD la nivel national, ar fi o idee buna doar dupa localele din 2012.    Cuibus vrea alianta inca din primul turSocial democratul Valentin Cuibus este de parere ca o alianta impotriva Opozitiei trebuie urgentata inca din primul tur al localelor, „pentru ca PDL este bine asezat la Cluj”. „In ce priveste alegerile generale, daca un partid, PSD de exemplu, are candidat la presedintie, celalalt partid, va avea candidat la Senat. Oricum pentru functia de presedinte va merge cel mai bine cotat candidat in sondaje. O colaborare cu ACD trebuie facuta pentru a se uni toate partidele din opozitie”, a declarat pentru monitorul Valentin Cuibus.     Si liderul de la judet al social-democratilor, Remus Lapusan, sustine ca in momentul de fata discutiile dintre membrii PSD in ceea ce priveste Alianta sint in toi. Potrivit lui Lapusan „unii colegi vor sa mearga la alegeri pe liste separate, altii pe liste comune. Problema este la Primarie (a municipiului Cluj-Napoca – n.r.) si la Consiliul Judetean, insa vom decide doar dupa niste sondaje. Acolo trebuie sa vedem cum mergem, separat sau pe liste comune. In restul judetului sigur vom merge separat”.Remus Lapusan * Presedinte PD Cluj„Problema este la Primarie si la Consiliul Judetean, insa vom decide doar dupa niste sondaje.” Marius Nicoara * Presedinte PNL Cluj„Aici (la Primarie si la Consiliul Judetean – n.r.) vom discuta daca vom merge cu liste comune.”

Premierul a cerut MECTS sa pregateasca aplicarea regimului incompatibilitatilor in educatie si a procedurii numirii directorilor

Primul-ministru Emil Boc a cerut, miercuri, în sedinta de guvern, Ministerului Educatiei sa pregateasca prevederile din Legea Educatiei care trebuie sa intre în vigoare din acest an, ca prioritate legislativa a Executivului, printre care si regimul incompatibilitatilor în învatamânt si procedura de numire a directorilor. Regimul incompatibilitatilor în educatie stabileste ca directorii de scoli si licee si rectorii universitatilor sa nu poata detine în acelasi timp si functii de conducere în partide politice.

Au aparut primii bolnavi de gripa porcina din 2011

Trei cazuri de gripa AH1N1 au aparut saptamîna trecuta în tara noastra, doua fiind înregistrate în judetul Iasi si unul în judetul Maramures, potrivit Serviciului de Presa al Ministerului Sanatatii. Acestea sînt primele cazuri de gripa AH1N1 din tara noastra înregistrate anul acesta. Unul dintre cazurile confirmate cu virusul AH1N1 din Iasi este un barbat de 61 de ani care prezinta o forma de boala severa si care a calatorit în Egipt si s-a întors în tara la începutul anului. În prezent, pacientul se afla internat, prezinta insuficienta respiratorie si este ventilat mecanic. Pacientului i se administreaza terapie antivirala.     Totusi, Ministerul Sanatatii atrage atentia ca nu se poate vorbi despre o epidemie de gripa. „S-a constatat faptul ca, pe teritoriul României, nu exista focare epidemice de gripa”, subliniaza reprezentantii Ministerului. Medicii reamintesc ca pastrarea regulilor de igiena personala, în special spalatul pe mîini cu apa si sapun, reprezinta una din metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnavirilor si atrag atentia cadrelor didactice si parintilor sa îndrume elevii în acest sens.     G. D.

CSU LPS Alba Iulia: victorie intr-un amical cu ?U? Cluj

 Echipa de baschet feminin CSU LPS Alba Iulia a învins marti, pe teren propriu, formatia Universitatea Cluj, scor 101-69, într-un meci amical, primul din 2011. Aceasta victorie categorica le da un moral bun studentelor albaiulience înaintea primului meci din play-out. Chiar daca vor da piept cu una dintre cele mai puternice echipe din serie, Galactica Brasov, acestea spera sa debuteze cu dreptul în noua stagiune. Punctele gazdelor au fost realizate de Luiza Voinea - 18, Elena Dinca – 16, Vohga Tamargeanu - 15, Alexandra Uiuiu - 15, Silvia Gradinaru - 13, Adina Pop – 13, Elisabeta Crecan - 8 si Oana Precup - 3. “Jocul m-a multumit, avind în vedere ca venim dupa o saptamina de pregatire fizica. Mai avem de lucrat la omogenitate, ne lipseste un pivot, dar si un clasic cinci de baza”, a declarat George Lancranjan, antrenorul albaiuliencelor. Acesta a precizat ca echipa a simtit absenta din teren a jucatoarelor Ana Maria Chirila si Andreea Nemes, care au plecat de la echipa la finele anului trecut. “Ne vor lipsi mult cele doua baschetbaliste. Din pacate nu ne-a mai ramas nici un pivot, avem o banca de rezerve scurta, obosim si cadem din joc”, a mai adaugat tehnicianul echipei din Cetatea Unirii.Simbata, în prima etapa a returului, CSU LPS Alba Iulia va juca pe teren propriu cu Galactica Brasov de la ora 16.00. “Speram sa ne impunem în aceasta etapa inaugurala, chiar daca meciul cu Brasovul va fi cel mai dificil din acest campionat”, a declarat Nicusor Marcu, directorul tehnic al gruparii din Alba.

Ion Ilie, noul antrenor al <>

 Antrenorul Ion Ilie a acceptat oferta de a pregati în retur divizionara terta CS Zlatna, dupa ce gruparea de pe Ampoi s-a despartit în aceasta iarna de Mihai Dascalescu, plecat la FC Cisnadie. Luni, 17 ianuarie, la ora 15.00, este programata reunirea <<aurarilor>> si foarte posibil ca secundul lui “Lita” Ilie, sa fie fostul fundas al uniristilor Nicolae Kiraly. “Obiectivul echipei în retur este asigurarea mentinerii în Liga a III-a. Luni voi începe treaba si sint încrezator, desi echipa traverseaza o perioada dificila din punct de vedere financiar”, a declarat Ion Ilie, ce a mai activat în trecut la Mecanica Alba Iulia, Kozara Vintu de Jos sau Soda Ocna Mures, iar ultima data la o echipa de seniori, în 2007 ca si “secund” la Dacia Mioveni . “Am discutat cu dl primar Silviu Ponoran, mi-am dat «Ok»-ul si o sa ne apucam de treaba saptamina viitoare. Mai sint anumite detalii de lamurit, sa vedem ce fotbalisti ramin, sau care doresc sa plece si în functie de acest aspect vom stabili eventualele transferuri”, a mai mentionat tehnicianul în virsta de 48 de ani, care pina în vara a antrenat juniorii B ai Unirii Alba Iulia.9 este locul ocupat de CS Zlatna în clasamentul seriei a VI cu 19 puncte, dar “aurarii” putea fi pe 6 daca nu pierdeau <<dubios>> la masa verde întilnirea de pe teren propriu cu SCM Brasov.

Contractul lui Piturca, suspendat

 Consiliul de Administratie al Universitatii Craiova, întrunit marti seara, a decis suspendarea pe o perioada nedeterminata a contractului de munca a antrenorului Victor Piturca si a stafului tehnic al acestuia. “Întrunit de urgenta marti seara, Consiliul de Administratie al Universitatii Craiova a decis urmatoarele: suspendarea contractului de munca pe o perioada nedeterminata a lui Victor Piturca, suspedarea pe o perioada nedeterminata a contractelor de munca ale lui Eugen Neagoe, Gabriel Boldici, Silvian Cristescu, Martin Tudor, Marius Dima si Florin Marin, aminarea reunirii locului de jucatori pentru vineri, 14 ianuarie, urmind ca pina duminica, 16 ianuarie, sa fie numit un staf tehnic interimar”, se arata într-un comunicat al gruparii oltene.Victor Piturca a preluat Universitatea Craiova la sfirsitul lunii august, în etapa a VI-a a Ligii I, în septembrie el semnind un contract pe cinci ani cu gruparea olteana. În ultima perioada, Piturca si patronul Adrian Mititelu au avut disensiuni, finantatorul afirmind ca “regreta enorm” ca l-a adus la echipa. Adrian Mititelu a declarat într-o emisiune televizata ca evenimentele petrecute miercuri la Craiova cu ocazia reunirii lotului au fost premeditate la Bucuresti si ca va spune mai multe dupa conferinta de presa a tehnicianului Victor Piturca. “O sa vorbesc pe îndelete miine, dar sa-l lasam pe domnul fost manager general sa vorbeasca în conferinta de presa. Voi demonta toate timpeniile pe care vrea sa le faca domnul Piturca. Nu exista nici un risc pentru Universitatea Craiova. Toate aceste masinatiuni de azi din Craiova au fost premeditate la Bucuresti si fac parte dintr-un scenariu pe care o sa-l deconspir miine, probabil”, a spus Mititelu.

Iluzii si euro-vise uniriste!

 Au mai ramas citeva zile pina la reunirea lotului, dar fosta prim-divizionara se confrunta cu mari probleme. In ultimile luni, Alba a pierdut la greu fotbalisti pe banda rulanta, in timp ce sefii de pe “Cetate” se pling prin presa locala ca vistieria e goala. Din motive financiare, Unirea s-a despartit de cei mai valorosi jucatori, iar acum spera sa-si vinda pustii in strainatate, lucru greu de realizat in contextul crizei financiare ce a lovit din plin fotbalul european.De la un milion fiecare la... 420.000 euro impreunaCotati la finalul lui 2009, in plin sezon al Unirii in Liga 1, de catre presedintele CA Marian Sarmes la cite un milion de euro fiecare, uniristii Gicu Grozav si Calin Cristea au plecat abia in anul urmator de la Alba, “alb-negrii” primind in schimbul celor doi mai putin de jumatate de milion de euro, plus procente dintr-o vinzare ulterioara. Atacantul Gicu Grozav a fost vindut la Standard Liege cu 350.000 de euro in urma cu un an, iar mijlocasul Calin Cristea a fost cedat, in disperare, la finele anului trecut la Pandurii Tg. Jiu pentru numai 70.000 euro. Banii obtinuti pentru cei doi “Million euro boys” abia au ajuns pentru supravietuire... Dintr-o eroare a clubului din Cetatea Unirii, in vara lui 2010, Alba a pierdut gratis unul dintre cei mai talentati fundasi, internationalul de juniori Florin Ilie (18 ani) ajungind in curtea prim-divizionarei FC Timisoara. Desi nu jucase deloc la prima echipa, Fl. Ilie era cotat la circa 300.000 euro, dar a plecat gratis.Cu memoriile la poartaPrintre putinii fotbalisti transferati cu bani incepind din 2005, Razvan Dilbea achizitionat in 2006 cu 10.000 de euro de la Tricolorul Breaza, Andrei Poverlovici in 2009 de la FC Brasov in schimbul sumei de 40.000 de euro si Sergiu Costea de la Dinamo cu 10.000 euro au parasit liberi Unirea, fara a se incasa ceva in urma lor, ba mai mult urmeaza memorii ce trebuie achitate. Si totusi sefii uniristi inca mai viseaza frumos sa dea lovitura la transferuri externe pe sume colosale. Pe lista de export apar numele tinerilor Nicusor Stanciu, Fabian Himcinschi, Vlad Ignat, care cu exceptia primului abia au adunat citeva minute in tricoul albaiulian, portarul de 15 ani fiind doar rezerva... Pepiniera unirista a produs in ultimii ani, dar salvarea echipei de la naufragiu pare putin probabila in actualele conditii fotbalistice si economice. Sa nu fie sfirsitul basmului de iarna...Calin Cristea si Gicu Grozav au fost foarte fericiti sa faca pasul la alte echipe superioare, dar ultimul a fost extrem de dezamagit la plecarea in Blegia pentru faptul ca, desi transferul sau a fost cea mai importanta tranzactie din istoria Unirii, clubul nu l-a recompensat si pe el cu prima pentru promovarea in Liga 1Bucurica, ghinionistul!Daca nu avea ghinionul sa se accidenteze in ultimul meci din Liga I al Unirii, de pe teren propriu cu Pandurii, cu siguranta fundasul stinga Bogdan Bucurica ar fi fost primul plecat, insa si in cazul lui unii sperau ca gruparea unirista sa primeasca in jur de un milion de euro. Inclusiv jucatorii se amuzau cind citeau in presa sumele de transfer vehiculate, acestia fiind constienti de faptul ca nu aveau in spate decit citeva jocuri pe prima scena, echipa era cu un picior in B si nu-i chema nici Traore, Moraes sau Torje, fotbalisti care inca nu au parasit campionatul intern.... 7 jucatori au plecat la finalul turului de la Unirea Alba Iulia: Calin Cristea, Razvan Dilbea, Andrei Poverlovici, Sergiu Costea, Istvan Szabo, Florin Sabou, Rares Soporan

Emil Boc nu mai vrea exces de zel la accesarea de fonduri europene

Premierul Emil Boc a cerut eliminarea blocajelor generate de suprareglementari ?n accesarea banilor de la UEPrimul-ministru Emil Boc le-a cerut, marti, ministrilor Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a Transporturilor, Anca Boagiu, si a Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, sa elimine blocajele determinate de “functionarii cu exces de zel”, precum si suprareglementarile in cazul absorbtiei fondurilor europene.     “Va cer responsabilitate maxima, intrucit fondurile europene reprezinta o sansa reala de modernizare a Romaniei. Constat, din pacate, ca avem de-a face, in unele zone, cu exces de zel din partea functionarilor si cu suprareglementari nejustificate. Va cer sa luati masuri, ca sa nu mai existe astfel de blocaje autogenerate”, le-a spus Emil Boc celor trei ministri, conform unui comunicat transmis de Guvern.     De asemenea, premierul a mentionat ca Romania a atras pina acum 1,7 miliarde de euro, din care o buna parte, adica 1,1 miliarde de euro sint prefinantari, in timp ce 0,6 miliarde de euro sint sume efectiv rambursate in urma contractelor semnate.     Pentru simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene, Emil Boc a convocat pentru saptamina viitoare o intilnire intre autoritatile centrale si organismele intermediare de la nivel judetean.    Proceduri standard de licitatiiPremierul Emil Boc a cerut si Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) ca pina miercurea viitoare sa elaboreze un proiect de act normativ privind introducerea unor proceduri standard de licitatii la proiectele derulate cu fonduri europene. Noile proceduri ar urma sa fie discutate de guvern si prezentate apoi Comisiei Europene, inainte de a fi aprobate de Executiv. “Doresc ca acest lucru sa se intimple pina la inceputul lunii februarie, adica timp extrem de scurt, pentru ca problematica fondurilor europene este extrem de presanta”, a spus Boc.     Miliarde de la UEPotrivit datelor centralizate pina la 31 decembrie 2010, numarul proiectelor depuse in cadrul Programului Operational Regional (POR) a fost de 7.591, valoarea lor totala fiind de 47 miliarde lei. Au fost aprobate 1.300 de proiecte, din care au fost contractate 1.050. La nivelul POR au fost facute plati in valoare totala de 2,5 miliarde de lei, din care 2,3 miliarde reprezinta contributii UE, iar 142,3 de milioane de lei reprezinta plati de la bugetul de stat. La nivelul Programului Operational Transport au fost depuse 68 de proiecte, in valoare totala de 25 miliarde lei. Au fost aprobate 39 de proiecte, fiind contractate 32 dintre acestea, iar platile efectuate au insumat 202,84 milioane lei contributie UE.

Eroare umana ? cauza prabusirii MiG-ului de la Cimpia Turzii

Cauza prabusirii avionului MiG 21 Lancer, în apropiere de Cîmpia Turzii, din 1 noiembrie 2010, accident în urma caruia cei doi piloti au murit, ar fi o eroare umana.     Concluzia este relevata de raportul comisiei de investigatie tehnica, acesta indicînd ca ultima manevra a pilotilor nu a fost executata la altitudinea prevazuta, a precizat procurorul militar de la Parchetul Militar Cluj, Liviu Lascu. El a adaugat ca, potrivit manualelor de zbor ale pilotilor, înaltimea minima de la care trebuia executata aceasta manevra este 1.400 de metri, iar viteza de 450 kilometri la ora. MiG-ul prabusit avea în schimb o viteza de 480 de kilometri la ora si a început manevra la 1.200 de metri înaltime.     Procurorul militar de la Parchetul Militar Cluj, Liviu Lascu, mai spune ca ancheta va continua, pentru a stabili daca pilotii aveau pregatirea, orele de zbor necesare efectuate si instructajul de protectie a muncii.     Va reamintim ca un avion MiG 21 LanceR s-a prabusit, în 1 noiembrie 2010, în apropiere de Cîmpia Turzii, cei doi militari aflati la bord, capitan-comandorul Laurentiu-Nicolae Chirita si capitan-comandorul Sorin-Traian Avram, pierzîndu-si viata în urma accidentului. Potrivit MaPN, cei doi piloti decedati în apropierea localitatii Calarasi erau profesionisti si aveau atestari de zbor în orice conditii. Chirita Constantin Laurentiu (40 ani) avea circa 1.300 de ore de zbor, dintre care 940 pe avion MIG 21 Lancer.

Guvernul a aprobat ratificarea Tratatului intre Romania si Republica Moldova privind regimul frontierei

Guvernul a aprobat, în sedinta de miercuri, proiectul de lege de ratificare a Tratatului între România si Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala în probleme de frontiera. Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului, în procedura de urgenta. Încheierea unui astfel de document bilateral creeaza cadrul necesar cooperarii în probleme de frontiera între autoritatile competente ale celor doua parti, în momentul de fata colaborarea fiind stânjenita din cauza absentei unor mecanisme si proceduri corespunzatoare, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.

DNA Cluj a acceptat eliberarea lui Cristian Anghel

Magistratii Judecatoriei Baia Mare au admis ieri cererea de eliberare conditionata formulata de fostul primar al municipiului Baia Mare, Cristian Anghel. Cererea de eliberare conditionata a fost acceptata si de procurorii DNA Cluj. Astfel, fostul edil ar putea parasi penitenciarul pe 18 ianuarie, dupa finalizarea procedurilor. Cristian Anghel a fost condamnat în martie 2010 de Curtea de Apel Cluj la doi ani si sase luni de închisoare cu executare pentru neglijenta în serviciu si coruptie, dupa ce si-a dat acordul pentru achizitionarea unui imobil social pentru care primaria Baia Mare a platit aproape 550.000 de euro, desi valoarea de piata a cladirii a fost evaluata de experti la 150.000 de euro.

Pensiile militarilor cu cariera completa nu au scazut

Pensiile militare sub 3.000 de lei de care beneficiaza militarii cu cariera completa nu au fost diminuate, a declarat ieri generalul de brigada Mariana Lupu, seful Directiei Generale Financiar Contabile din Ministerul Apararii. Ea a precizat ca pîna la 31 decembrie 2010, au fost procesate 21.717 dintre dosarele cu adeverinta de venit si în nici un caz pensia militarilor cu cariera completa cu valoare de sub 3.000 de lei nu a scazut. În ceea ce priveste pensiile sub 3.000 de lei a militarilor cu cariera incompleta, Lupu a precizat ca nici acestea nu au scazut în urma recalcularii în 80% din cazuri. Potrivit sefulului Directiei Financiar Contabile din MapN, ministerul avea în plata la sfîrsitul lunii decembrie 81.379 de beneficiari de pensii si indemnizatii, dintre acestia 251 fiind exceptati de la recalcularea pensiilor.

Amenzi in pietele clujene

Inspectorii Serviciului Inspectie Comerciala si cei ai Serviciul Administrare Hale si Piete din cadrul Primariei clujene au desfasurat ieri o actiune de verificare a pietelor administrate de municipalitate, respectiv Piata IRA, Piata Hermes, Piata Garii, Piata Grigorescu, Piata Abator, Piata Zorilor si Piata Flora. Principalele aspecte vizate au fost respectarea algoritmului de calculare a preturilor, existenta documentelor de provenienta a marfurilor, respectarea etichetarii produselor etc. În total au fost verificati 160 de comercianti si au fost încheiate 16 procese-verbale de constatare a contraventiilor. Sanctiunile au fost aplicate pentru comercializarea produselor la preturi care au depasit dublul preturilor de referinta comunicate de catre Centrul Agro Transilvania, lipsa actelor de provenienta a marfii, lipsa vizei trimestriale pe certificatul de producator si neafisarea preturilor la produsele expuse comercializarii. Ca masura complementara, au fost aplicate noua puncte penalizare comerciantilor care nu au respectat algoritmul de calculare al preturilor conform HCL nr. 247/2010.Valoarea amenzilor aplicate a fost de 10.400 lei.    M. O.

Agenda primarului pe 2011: noi parkinguri, locuinte sociale si strazi asfaltate

Foto Radu PadureanPrimarul Sorin Apostu a declarat ca in capul listei de prioritati pentru cheltuirea banilor prevazuti in bugetul pe 2011 ram?ne programul de asfaltare a strazilor si aleilorPrimarul Clujului, Sorin Apostu, a prezentat ieri care sint principalele proiecte pe care municipalitatea vrea sa le duca la bun sfirsit in anul 2011. Primarul a precizat ca in acest an 37% din bugetul municipiului va fi destinat investitiilor.     Proiectul de buget pe 2011 a fost deja publicat pe site-ul Primariei, Clujul avind la dispozitie in acest an 970,6 milioane de lei. Din acesti bani, 377,1 milioane de lei vor merge inspre proiectele de investitii.     „In capul listei de prioritati ramin si anul acesta strazile si aleile. La intilnirile cu cetatenii din cartiere, problema asfaltarii strazilor si aleilor a fost prioritara. Anul acesta continuam programul de asfaltare si dorim sa refacem legaturile orasului cu zona metropolitana, strazile Oasului, Dezmirului, Calea Turzii si Calea Baciului, adica intrarile si iesirile din oras”, a spus primarul Clujului.     O alta prioritate ramine extinderea si modernizarea iluminatului public. Anul acesta, investitiile in iluminat se vor axa mai mult pe partea de extindere pe strazile si aleile unde nu a existat niciodata iluminat public (83% din totalul lucrarilor) si mai putin pe partea de modernizare (17% din totalul lucrarilor).     60 de locuinte sociale si mai multe spatii verziLa capitolul locuinte si urbanism se doreste continuarea reabilitarii termice a locuintelor si a modernizarii sistemului de distributie a energiei termice, precum si darea in folosinta a cel putin 60 de locuinte sociale, pe strazile Taberei si Cojocnei. De asemenea, in curind va fi finalizat noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului.     Dupa amplasarea aparatelor de fitness in aer liber in Parcul Central si in Parcul Rozelor, anul acesta municipalitatea va monta aparate pentru practicarea sportului in aer liber si in parcurile din cartiere. In plus, vor fi realizate noi parcuri si locuri de joaca in zone care au fost vaduvite de aceste facilitati pina acum si va fi reabilitat parcul Detunata. Vor incepe lucrarile si la reabilitarea Parcului Central „Simion Barnutiu” si a cladirii Cazino, din fonduri europene.     Parking nou in ManasturPrimarul doreste ca in 2011 sa se finalizeze parkingurile de cartier de pe strazile Fabricii (Marasti) si Baisoara (Gheorgheni). In plus, s-ar putea ca in cartierul Manastur sa mai fie construit un parking. „Din primavara vom discuta de realizarea unui nou parking in Manastur, in zona strazii Paring”, a mai anuntat edilul Sorin Apostu.     Un alt proiect tine de inceperea lucrarilor de reabilitare a liniei de tramvai din fonduri europene. Primaria mai doreste si avansarea unui proiect alternativ de transport urban, nepoluant, cu bicicleta, prin crearea unei retele de statii intermodale.      Cinematografe si cluburi pentru pensionariAlte prioritati pe agenda primarului in 2011 privesc continuarea programului de extindere sau de construire a unor noi unitati de invatamint prescolar si preuniversitar in cartierele cu infrastructura insuficienta, materializarea primelor etape din proiectul Centrului Cultural „Transilvania” – noul sediu al Filarmonicii, inceperea lucrarilor la sala polivalenta de 7.000 de locuri, reamenajarea cinematografelor din patrimoniul orasului si infiintarea de noi cluburi ale pensionarilor.     In plus, Apostu spune ca si-a propus extinderea sistemului de acces electronic la registratura, plati online si depunerea electronica a documentelor, realizarea de noi zone pietonale in perimetrul centrului istoric al orasului, in continuarea celor deja create, finalizarea lucrarilor de reabilitare a Zidului Cetatii, reabilitarea zonei centrale a Canalului Morii si transformarea acesteia in zona de promenada.„Dorim si crearea de noi circuite turistice si de parteneriate cu agentii de turism si asociatii hoteliere, precum si implementarea unui proiect cu bani europeni, «La pas prin orasul comoara, Cluj-Napoca»”, a incheiat Apostu.

Urbanistii: ?Dreptul de proprietate nu e acelasi lucru cu dreptul de a construi?

Foto Radu PadureanClujeanul Septiumiu Rus s-a prezentat ieri, din nou, in Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU), cerindu-le membrilor acesteia sa-i avizeze proiectul de construire a unei case pe strada Romul Ladea din zona Borhanci. Va reamintim ca cetateanul si-a mai prezentat proiectul in fata CTATU si in luna septembrie a anului trecut, cind i-a informat pe urbanisti ca a obtinut o hotarire judecatoreasca prin care Primaria este obligata sa ii acorde un aviz.      Terenul sau se afla insa pe traseul ocolitoarei de sud a orasului iar arhitectii au refuzat sa ii acorde un aviz fara conditionari in cazul in care proiectul centurii de ocolire va fi vreodata realizat. “Din anul 2007 incerc sa-mi fac o casa, dar dumneavoastra ma obstructionati, chiar daca am si o sentinta obtinuta in instanta. Vreti sa semnez o declaratie pe proprie raspundere in care sa stipulez ca voi fi de acord sa fiu demolat daca se concretizeaza proiectul centurii. Eu nu pot sa fac asa ceva”, a spus, revoltat, Rus. Membrii comisiei au incercat insa sa ii explice ca nu pot acorda un aviz fara conditionari. “Exista un proiect care se poate realiza. Trebuie sa intelegeti ca dreptul de proprietate nu e acelasi lucru cu dreptul de a construi”, a atras atentia arhitectul-sef al municipiului, Ligia Subtirica. In final, cetateanul a fost convins de primarul Sorin Apostu sa consulte un avocat inainte de a semna o declaratie pe proprie raspundere. “Trebuie sa intelegeti ca un aviz fara conditii nu vi se va da”, a subliniat primarul.     Fara depozite in garajele din orasIn aceeasi sedinta a CTATU, primarul Sorin Apostu a anuntat ca intentioneaza promovarea unei Hotariri de Consiliu Local prin care sa se interzica transformarea garajelor construite cu autorizatie de construire in depozite, magazine sau orice altceva. “Masinile stau pe strada iar garajele sint transformate in depozite. Cea mai mare problema pe care am avut-o pe Baisoara, unde vom construi un parking de cartier, a fost ca garajele care vor fi demolate erau pline cu boarfe iar oamenii nu aveau unde sa si le mute. Acolo, din 74 de garaje, 68 nu erau folosite pentru parcare”, a aratat primarul. Subiectul a fost adus in discutie de primar in contextul unui proiect prezentat in CTATU care presupunea transformarea unui garaj in farmacie veterinara. Urbanistii si-au dat ieri acordul si pentru extinderea unei gradinite din Cluj-Napoca, situate in zona cartierului Someseni, pe strada Infratirii. Gradinita urmeaza sa fie extinsa cu fonduri europene.

Clujenii pot da note functionarilor de la Taxe si Impozite

Primarul Sorin Apostu a anuntat ieri ca, începînd din acest an, clujenii vor putea sa acorde calificative si pentru serviciile oferite de functionarii de la ghiseele Directiei Taxe si Impozite din Piata Unirii nr. 1. Pîna acum, aparate speciale pentru acordarea calificativelor de catre cetateni, numite controlori de opinie, au fost montate doar la ghiseele Centrului de Informare pentru Cetateni din strada Motilor nr. 5. Prin urmare, clujenii care îsi platesc taxele si impozitele la ghiseele din Piata Unirii vor putea, la finalul întrevederii cu casierul, sa acorde o nota serviciului public oferit de acestia, avînd de ales între „foarte bine”, „bine”  si „nesatisfacator”. „Aparatele montate în Piata Unirii au fost realizate din resurse proprii cu ajutorul colegilor de la strategii de informatizare si a unui clujean care a creat softul si l-a pus la dispozitia municipalitatii în mod gratuit, ocazie cu care îi multumim public. În urma implementarii acestor controlori de opinie la Centrul de Informare pentru Cetateni am observat ca a scazut numarul reclamatiilor de la clujeni”, a declarat primarul Sorin Apostu. El a mai mentionat ca si la ghiseele din Piata Unirii va fi desemnat un angajat al lunii, care va întruni cele mai multe calificative de „foarte bine”.     M. O.

Clujenii si-au platit impozitele la timp

 Primaria clujeana a încasat în cursul anului trecut 48,8 milioane de lei din plata impozitelor de catre persoanele juridice si putin peste 27 de milioane de lei din încasarea impozitelor de la cele fizice. Comparativ, în anul 2009 s-au încasat 40,7 milioane de lei de la persoanele juridice si 20,3 milioane de lei de la cele fizice, iar în urma cu doi ani 38,7 milioane de lei de la persoanele juridice si 19,7 milioane de lei de la persoanele fizice. Anul trecut, 61% dintre persoanele fizice si 43% dintre persoanele juridice si-au platit impozitele pîna la data de 31 martie 2010 si au beneficiat de reducerea de 10% oferita de municipalitate. O buna parte din cei care nu au platit în primele trei luni ale anului s-au încadrat totusi în termenul legal, de 31 septembrie 2010. Procentul celor care au platit penalizari pentru neîncadrarea în termen a fost de 13% la persoane fizice si 11% la persoanele juridice.     M. O.

Aveti propuneri pentru Zilele Clujului?

 Clujenii pot hotarî ce evenimente vor avea loc cu ocazia Zilelor orasului din acest an, a informat ieri primarul Sorin Apostu. Potrivit acestuia, pîna în data de 26 ianuarie, clujenii pot trimite la adresa de e-mail eveniment@primariaclujnapoca.ro sau pot depune la Registratura de pe strada Motilor propuneri privind posibile evenimente pentru Zilele orasului, care vor avea loc în luna mai. “Noi avem deja schitat un program, dar asteptam si propuneri de evenimente de la cetateni. Ne dorim ca Zilele orasului sa fie un prilej de manifestari culturale în sensul larg”, a spus primarul Sorin Apostu.     M. O.

Handbalistii de la ?U? Transilvania incep seria amicalelor

Foto Radu PadureanUrmeaza o multime de amicale pentru "U" TransilvaniaEchipa clujeana de handbal de la „U“ Transilvania continua perioada de pregatire in vederea reluarii Ligii Nationale, competitia fiind intrerupta datorita participarii echipei nationale la Campionatul Mondial din Suedia.     Elevii lui Stefan Constantin vor juca o serie de partide amicale, in program fiind incluse si partide internationale de pregatire. Meciurile de pregatire vor debuta astazi, cind „U“ Transilvania va juca la Sala Sporturilor „Horia Demian“ impotriva formatiei Potaissa Turda, de la ora 17.30. Turdenii sint lideri in Seria D a Diviziei A (al doilea esalon ca valoare, dupa Liga Nationala).      In zilele de 22 si 23 ianuarie, „U“ Transilvania va participa la turneul organizat de divizionara A HC Arad. La acest turneu vor mai participa, pe linga echipa gazda, si echipele Politehnica Timisoara si CSM Oradea. Alb-negrii vor juca in prima zi cu HC Arad si Poli, iar in acea de a doua zi cu formatia bihoreana.      „U“ Transilvania va merge apoi la Timisoara, unde va participa la turneul international organizat de Poli, in zilele de 28 si 29 ianuarie. La aceasta competitie vor participa si formatiile Partizan Belgrad (Serbia) si KSK Oroshaza (Ungaria). Clujenii vor juca in prima zi cu formatia gazda, Poli Timisoara si cu Partizan, iar in cea de a doua zi cu formatia maghiara.      Dupa acest turneu, elevii lui Stefan Constantin vor reveni la Cluj si vor juca acasa un amical cu HC Odorhei, formatia de pe primul loc din Liga Nationala, in data de 3 februarie. Competitia interna se va relua in 5 februarie, iar „U“ Transilvania va primi in prima etapa vizita formatiei Stiinta Dedeman Bacau.     Trei accidentari Din pacate, accidentarile nu ii ocolesc nici pe handbalisti in perioada de pregatire. Trei sportivi de la „U“ Transilvania au probleme medicale, nu foarte grave, dar care ii vor tine totusi departe de antrenamente timp de o saptamina. Cristinel Burca a suferit o ruptura fibrilara, Radu Lazar are bursita la umarul drept iar Andrei Grasu a suferit o intindere musculara.      Echipa clujeana s-a si intarit in pauza de iarna. „U“ Transilvania a transferat doi jucatori. Noii sositi sint extrama stinga Alexandru Micu, venit de la Minaur Baia Mare si interul stinga Liviu Hossu, venit de la GSI Unirea Cluj.

Patrick Ciorcila, campion si vicecampion la tenis

Sportivul in virsta de 14 ani, legitimat la Winners Tennis Club, s-a calificat in finala atiat la simplu cit si la dublu. In proba de simplu, Ciorcila a trecut, pina in actul final, de Vlad Mircea Terebes (Sanatatea Oradea), 6-0 si 6-3, de Sorin Rosca (CS Micul As) 6-2 si 6-2, si de Andras Szekely (Dinamo Bucuresti) 6-2 si 6-4.     In semifinale, clujeanul l-a invins pe Alexandru Buzelan (CSS Constanta), cu scorul de 3-6, 6-2 si 6-1. In finala, Ciorcila l-a intilnit pe dinamovistul Andrei Apostol, un tenisman care se pregateste de mai multa vreme in SUA. Din pacate, sportivul legitimat la WTC a pierdut la capatul a trei ore de joc, cu scorul de 1-6, 7-6 (6) si 6-7 (4). In tie-break-ul setului decisiv, Ciorcila a condus cu 3-0, pentru ca in final sa piarda cu 4-7.     La dublu, Patrick Ciorcila a fost coechipier cu Rares Andriuc. Cei doi au trecut in finala cu scorul de 6-4, 6-4 de Iustin Baciu (Tenis Star Piatra-Neamt) si Ionut Urda (Vointa Oradea).     Patrick Ciorcila a fost selectat in lotul care va reprezenta Romania la Campionatele Europene pe echipe „Winter Cup“, competitie care se va desfasura in luna februarie.

Mutu a fost amendat de club

Exclus din lot si de pe lista de transferari, Mutu, care se antreneaza singur, a fost sanctionat de clubul „viola“ pentru ultimele sale acte de indisciplina. El nu are voie sa se antreneze la stadionul „Artemio Franchi“ in acelasi timp cu echipa si nici sa foloseasca vestiarele, iar in zilele urmatoare ii va fi pus la dispozitie un preparator fizic, sub indrumarea caruia se va pregati.     „Il Corriere Fiorentino“ se intreaba daca Mutu ar fi avut nevoie de acordul clubului pentru a participa marti la o partida de fotbal in sapte, la care a luat parte si prietenul sau Francesco Flachi, fotbalist suspendat in iunie anul trecut pina in 2022 dupa ce a fost depistat pozitiv pentru a doua oara la cocaina.     Dupa ce a intrat in conflict cu Fiorentina, atacantul roman si-a pierdut sprijinul opiniei publice, mai multe personalitati declarindu-se ingrozite de comportamentul fotbalistului. Presedintele Asociatiei Italiene a Antrenorilor, Renzo Ulivieri, referindu-se la cazul Mutu, a afirmat ca „Fiorentina a facut bine ca a luat masuri impotriva lui Mutu, scotindu-l din lot si din mercato“.     Genoa, interesata de MutuDupa Cesena si Bologna, inca o echipa din prima divizie a campionatului de fotbal al Italiei, Genoa 1893, si-a manifestat interesul fata de Adrian Mutu. „Mutu este un jucator care nu poate fi neinteresant, insa nu am discutat pina in prezent cu oficialii Fiorentinei. Sintem in asteptare, ca si ceilalti“, a declarat presedintele clubului genovez, Enrico Prezisi, pentru Sky Italia.     Agerpres

Mititelu l-a suspendat pe Piturca

Adrian Mititelu, patronul echipei Universitatea Craiova, a anuntat suspendarea contractului de munca al managerului general al echipei, Victor Piturca, precum si pe cele ale membrilor staff-ului fostului selectioner. De asemenea, reunirea lotului de jucatori pentru reluarea pregatirilor, programata initial miercuri, a fost amînata pentru vineri. Mititelu precizeaza ca pîna duminica (16 ianuarie) va numi un staff tehnic interimar. „E o premiera pentru mine. Sînt interzis la mine acasa. Înca nu am primit nimic, am înteles ca am fost suspendati. Vom merge la club sa vedem ce se întîmpla“, a spus Piturca la sport.ro, afirmînd si ca i se încalca dreptul la munca.    L. B.

Sustinere pentru campionatele sportive in scoli

Presedintele organizatiei municipale a PSD, Mircea Jorj, vrea sa îmbunatateasca viata elevilor clujeni. Mai exact, el propune o alternativa la tentatiile de care acestia se lovesc la tot pasul, cum ar fi consumul de droguri. Astfel, liderul organizatiei municipale  sustine organizarea unor campionate sportive în scoli, atît la nivel gimnazial, cît si la nivel liceal. Jorj a declarat ca grupul consilierilor social democrati va propune o hotarîre de consiliu local prin care sa fie reglementat modul de desfasurare a acestor competitii sportive, în scolile din Cluj-Napoca. Mircea Jorj propune ca aceste campionate sa fie la fotbal, baschet, volei, handbal si tenis de cîmp. Potrivit presedintelui PSD Cluj-Napoca, lista sporturilor ramîne însa deschisa. Suma necesara desfasurarii acestor campionate, inclusiv premierea elevilor, s-ar ridica la 200.000 lei si va fi suportata de Consiliul local.    A. M. C.

Infringere pentru baschetbaliste la Alba Iulia

Baschetbalistele Universitatii Cluj au sustinut marti seara un amical pe terenul formatiei CSU LPS Alba Iulia. Elevele lui Florin Covaciu au cedat cu scorul de 69-101. Daca primele doua sferturi au fost echilibrate, clujencele conducînd pe tabela în anumite momente, în partea a doua a jocului ele nu s-au mai regasit în teren si au fost depasite clar de echipa gazda. „Fetele nu s-au regasit în joc, poate pentru ca a fost primul meci din an. Sper ca pîna sîmbata sa le mobilizez si sa facem un meci frumos, chiar sa cîstigam. Mai este de lucrat la relatiile de joc“, a declarat antrenorul Florin Covaciu. Universitatea va debuta în prima etapa a Diviziei A2, sîmbata pe teren propriu, împotriva  formatiei Politehnica National Iasi, de la ora 16.    L. B.

"Tun" de 2 milioane lei cu fructe si legume

DIICOT investigheaza si la Cluj un caz de spalare de bani cu fructe si legume din Italia DIICOT a efectuat ieri mai multe perchezitii domicilare in vederea destructurarii unei grupari acuzata de evaziunea fiscala si spalarea de bani.     Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au efectuat ieri 15 perchezitii domiciliare pe raza judetului Ilfov si in Bucuresti, Oradea si Cluj, in vederea destructurarii unei grupari formate din cetateni romani si italieni. Gruparea e acuzata de producerea unei evaziuni fiscale de peste 2 milioane lei, prin neplata TVA la import-exportul de legume si fructe. Potrivit unui comunicat al DIICOT, liderul gruparii este un cetatean italian, Degl Innocenti Alberto, in virsta de 44 de ani.    Marfa trecea prin mai multe firmeAnchetatorii sustin ca membrii gruparii achizitionau marfuri (legume-fructe) de pe piata intracomunitara, in special din Italia, si le comercializau in Romania, cu eludarea dispozitiilor legale privind plata TVA aferenta bugetului de stat, prin intermediul unei fraude de tip „Carusel”.     „In acest scop erau folosite societati comerciale de tip «fantoma» ca intermediare intre societatea exportatoare din Italia si societatea beneficiara a importurilor din Romania”, se arata intr-un comunicatul emis de DIICOT.     Practic, modul in care actionau membrii gruparii era simplu: marfa era tranzactionata intre doua societati comerciale membre ale aceluiasi grup, insa nu in mod direct, ci parcurgind scriptic alte doua-trei societati, pentru a i se pierde in acest fel urma. Aceste societati fantoma erau infiintate sau ulterior preluate de persoane special racolate in acest scop, care actionau la comanda liderilor gruparii.     Societatile erau folosite o scurta perioada de timp (doua-trei luni) pentru achizitia de marfuri, in scopul preluarii sarcinii platii TVA, fiind apoi cesionate catre persoane greu identificabile, de regula cetateni straini, cu consecinta eludarii platii acestei taxe.

Concurs de cercetare istorica

Asociatia „Initiativa Tinerilor pentru Modernizarea României” a lansat zilele trecute „Concursul National de Cercetare Istorica”, cu tema „Prezente ale regalitatii în comunitatile locale (1866-2010)”. Concursul se adreseaza tuturor elevilor de liceu, indiferent de profil sau specializare, fiind admisa si înscrierea în echipe. Obiectivul principal al concursului îl constituie valorificarea arhivelor locale, care reprezinta baza de pornire pentru elaborarea unei lucrari de cercetare istorica de catre elevii participanti. Înscrierea în concurs se realizeaza numai online, pe site-ul www.concurs.itmr.ro, data limita fiind 1 iulie 2011. Concursul se deruleaza sub Înaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principele Radu al României.     A. V.

Omorita de excavator pe trotuar

Ieri, în jurul orei 12, în Cîmpia Turzii a avut loc un accident rutier soldat cu decesul unei persoane. Potrivit comunicatului politiei, din primele verificari, politistii au stabilit ca un barbat care conducea un trailer, în timp ce transporta un excavator, nu a respectat limita maxima de înaltime permisa pentru circulatia publica si ajuns la pasajul de cale ferata din Cîmpia Turzii, a lovit cu bratul utilajului transportat, distugînd structura de rezistenta. În urma impactului a fost lovita o femeie de 67 ani, care circula pe trotuar. Femeia a decedat din cauza leziunilor suferite. Circulatia autovehiculelor pe DN1E60 a fost blocata, iar traficul a fost deviat pe rute ocolitoare. De asemenea, circulatia feroviara s-a desfasurat pe un singur fir.     A. V.

Maria si Andrei, cele mai cautate nume

Primarul Clujului, Sorin Apostu, a prezentat ieri cifrele anului 2010 în ceea ce priveste starea civila. Astfel, numarul nasterilor înregistrate la Cluj-Napoca în 2010 a fost de 6.363, fata de 6.107 în 2009. De asemenea, au fost înregistrate 2.280 de casatorii si 4.095 de decese. Cei mai multi dintre copii nascuti anul trecut au fost baieti, respectiv 3.280, fata de numai 3.083 de fete. „Este primul an cînd numarul baietilor îl depaseste pe cel al fetelor”, a precizat Apostu. Edilul a facut si un clasament al celor mai des acordate prenume în anul 2010. Parintii clujeni au preferat anul trecut prenumele Maria, Alexandra, Ioana, Andreea si Elena în cazul fetelor si Andrei, Alexandru, David, Mihai si Stefan în cazul baietilor. În noaptea de Anul Nou s-au nascut si au fost înregistrati la starea civila pîna în acest moment 9 copii iar în prima zi a anului 2011 au vazut lumina la Cluj-Napoca 7 copii.     M. O.

Selectii pentru filme de foarte scurt metraj

Festivalul de foarte scurt metraj „Around Très Courts” organizat de Centrele Culturale Franceze din tara va avea loc în acest an în perioada 6-8 mai, în aproximativ 25 de orase din tara. Cineastii amatori sau profesionisti sînt invitati sa trimita filmele care doresc sa fie înscrise în competitie pîna pe 11 martie, cu conditia ca materialele sa nu depaseasca 3 minute. În competitie sînt acceptate toate genurile, de la fictiune la documentare si animatie, iar participarea este gratuita. Centrele Culturale Franceze din Cluj, Iasi si Timisoara vor receptiona filmele din toate colturile tarii, iar în luna martie un juriu va selectiona între 10 si 30 de filme românesti care vor alcatui selectia „Around the Tres Courts” 2011.     A. V.

Senatul din Illinois voteaza pentru abolirea pedepsei cu moartea

Camera si Senatul din Illinois au votat pentru abolirea pedepsei cu moartea în fieful presedintelui Barack Obama, urmând ca noul guvernator democrat al statului, Pat Quinn, sa promulge legea. Senatul statului a votat cu 32 de voturi la 25 în favoarea abolirii, la fel ca si Camera Reprezentantilor, care a aprobat o decizie în acelasi sens saptamâna trecuta. Pat Quinn nu si-a facut publice intentiile si biroul sau a anuntat ca va examina cu atentie textul de lege înainte de a-l promulga.

Vin U2 in septembrie la Cluj?

Membrii U2 cer pentru un concert in jur de 2 milioane de dolari, potrivit site-ului Celebrity AccesPresedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a declarat marti seara, la o emisiune TV, ca se afla in negocieri cu mai multe formatii pentru concertul de inaugurare a noului stadion construit de Consiliul Judetean Cluj, printre care chiar si trupa U2.     Alin Tise a fost intrebat in cadrul emisiunii “Clujul in Realitate” daca formatia pe care o va aduce la Cluj va fi de talia celei care a fost invitata sa concerteze cu ocazia inaugurarii stadionului “Lia Manoliu” din Bucuresti, U2. “Nu fiti atit de sigur ca U2 va cinta la Bucuresti”, a spus presedintele Consiliului Judetean. El a adaugat ca exista in acest moment discutii si cu alti impresari pentru concertul de deschidere a Cluj Arena si a precizat ca, indiferent de formatia care va veni la Cluj, se va incerca acoperirea costurilor din sponzorizari si vinzarile de bilete. Presedintele CJ a mai spus ca stadionul Cluj Arena va fi finalizat in luna iulie, dar va fi inaugurat abia in septembrie.    Si bucurestenii ii vor pe U2Bogdan Hrepca, directorul de Investitii al Primariei Capitalei, a declarat saptamina trecuta ca se afla in negocieri cu reprezentantii U2 pentru un concert in luna septembrie pe Stadionul National “Lia Manoliu”.     „In septembrie stim sigur ca va fi un concert care va aduna aproximativ 60.000 de oameni. Exista discutii cu un promotor al formatiei U2. Daca nu va fi U2, va fi cu siguranta un band din cele mai bune cinci-sase trupe, pentru ca bucurestenii si nu numai merita un asemenea eveniment”, a declarat Hreapca, citat de presa centrala.    Un concert U2 costa cam 2 mil. dolariPotrivit site-ului Celebrity Acces, pretul pe care il cer cei de la U2 pentru un concert variaza intre 1,5 si 2 milioane de dolari, iar pretul biletelor la show-urile celebrei trupe costa intre 50 si 1.300 de dolari.      Formatia irlandeza U2 este compusa din Bono (voce si chitara), The Edge (chitara, claviaturi si voce), Adam Clayton (chitara bas) si Larry Mullen Jr. (baterie si percutii). U2 a cistigat nu mai putin de 22 de premii Grammy, record neegalat pina in prezent de vreo alta formatie, iar revista Rolling Stone a plasat trupa pe locul 22 in lista celor mai mari o suta de muzicieni din toate timpurile.

Angela Merkel: Europa trebuie sa-si coordoneze politica pentru a ajuta euro

Europa trebuie sa-si îmbunatateasca coordonarea politica pentru a oferi mai multa stabilitatea monedei euro, a afirmat, miercuri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Cresterea economica sustenabila si competitivitatea reprezinta cele mai bune cai pentru a mentine stabilitatea monedei euro, a explicat Angela Merkel. Întrebata de ziaristi în legatura cu propunerile de extindere a Fondului de Stabilitate european (EFSF) pentru tarile din zona euro care se confrunta cu probleme, cancelarul Germaniei a afirmat ca actualul fond este suficient dar Germania este pregatira sa faca tot ce este necesar pentru a sprijini euro.

Filme 3D la cinematograful ?Florin Piersic?

Cinematograful „Republica”, transformat în „Florin Piersic”, va fi inaugurat la finalul acestei luni, chiar de ziua celebrului actor clujean.     Anuntul a fost facut ieri de primarul Clujului, Sorin Apostu, care a precizat ca la ora actuala se lucreaza pe ultima suta de metri la modernizarea cinematografului din Piata Mihai Viteazu, urmînd ca în 27 ianuarie sa aiba loc inaugurarea oficiala cu proiectia unui film al carui protagonist este chiar Florin Piersic.     „Se lucreaza foarte intens pentru ca în data de 27 ianuarie, de ziua lui Florin Piersic, sa putem inaugura cinematograful care îi poarta numele. Noile scaune trebuie sa ajunga în curînd, iar la amenajarea cafenelei actorului se lucreaza pe ultima suta de metri”, a declarat Apostu, mentionînd si ca deja a fost achizitonat un nou sistem de proiectie, Dolby Sorround 3D.     Cel mai probabil, inaugurarea cinematografului va avea loc dimineata, în jurul orei 10, deoarece Florin Piersic nu va renunta nici în acest an la traditie, iar în cursul serii, de ziua sa, va juca în piesa „Straini în noapte” la Casa de Cultura a Studentilor.    La finalul lucrarilor de reamenajare, cinematograful va avea doar 750 de locuri, fata de 900 cît are acum. Primarul a mai precizat ca vechile scaune vor fi distribuite de catre Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmului (RADEF) la alte cinematografe din tara. Lucrarile de modernizare si transformare a cinematografului „Republica” în „Florin Piersic” au costat peste un milion de euro, cea mai mare parte a banilor provenind de la bugetul central.     M. O.

Protest al angajatilor Rodipet

Membrii ai Sindicatul Lucratorilor din Rodipet, afiliat la Confederatia Nationala Sindicala 'Cartel ALFA', au pichetat sediul AVAS. Sindicalistii au acuzat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de neimplicare în relansarea activitatii Rodipet si tergiversarea recuperarii partrimoniului acestuia, devalizat de actualii investitori. Dupa doua ore de protest, sindicalistii au fost primiti de vicepresedintele AVAS, Mircea Pavelescu.

Integrala simfoniilor lui Brahms, interpretata de Orchestra Filarmonicii

Paul Mann, cel care va conduce cele doua concerte, este unul dintre cei mai indragiti dirijori din Anglia. Palmaresul sau cuprinde numeroase concerte desfasurate in Europa, Asia, Statele Unite si Australia. In cadrul aparitiilor sale artistice, Paul Mann a colaborat cu Orchestra Nationala din Lille, dar si cu cele din Barcelona, Bergen, Orchestra Radio din Norvegia, Oslo Opera, Filarmonica din Luxembourg, Orchestra Radio din Olanda, cea din St. Petersburg, Orchestra dell’Arena din Verona, Flemish Radio Orchestra, Filarmonica din Copenhaga, Orchestrele BBC, Orchestra Nationala Regala din Scotia, Orchestra din Birmingham si Orchestra simfonica Hallé din Manchester.     Simfoniile lui Johannes Brahms se constituie intr-un corolar al formelor clasice (sonata, lied) si totodata ca o sinteza a premiselor structurale romantice. Aceste opere sint rodul unei inspiratii ce a apelat la resursele sale creatoare timp indelungat. Motivatia sa interioara este dublata de o raspundere pe care compozitorul a resimtit-o, astfel incit fiecare nota, fiecare acord poarta amprenta minutiozitatii si a concentrarii autorului.     Cele doua concerte vor avea loc in urmatoarele doua vineri, pe 14 si pe 21 ianuarie, de la ora 19, la Casa de Cultura a Studentilor. Intrarea la concerte costa 20 de lei, iar elevii, studentii si pensionarii beneficiaza de o reducere de 50%.

Angajatii romani ?dorm pe ei? la serviciu

Potrivit studiului realizat de serviciul de recrutare, angajatii romani motiveaza scaderea productivitatii la locul de munca pe baza lipsei de odihna. Din totalul participantilor la sondaj, aproape 75% spun ca productivitatea le este afectata in mare parte de lipsa somnului. Doar in jur de 25% dintre respondenti afirma ca se odihnesc suficient de mult pentru a fi productivi la job.     Rezultatele sondajului mai arata ca productivitatea barbatilor intre 25 si 35 ani este mai afectata de lipsa somnului decit a femeilor. Astfel, 52% dintre barbati se declara afectati de odihna insuficienta si 48% dintre femei declara acelasi lucru. Conform studiului, cele mai afectate sint persoanele cu studii postuniversitare, mai exact 37%.    Clujenii, ceva mai odihnitiCei mai afectati de lipsa somnului sint angajatii din Bucuresti si Iasi, in timp ce o mai mare parte de respondentii din orase ca Ploiesti, Cluj Napoca, Timisoara sau Brasov spun totusi ca se odihnesc exact atit cit este nevoie.La intrebarea “Lipsa somnului iti afecteaza activitatea la locul de munca?”, utilizatorii serviciului de recrutare au raspuns urmatoarele: “Da, daca m-as odihni mai mult as fi mai productiv” – aproximativ 32%, “Da, uneori lipsa somnului imi afecteaza productivitatea” – aproximativ 42% si “Nu, ma odihnesc exact cit trebuie” - aproximativ 25%.

Tigarile, benzina si medicamentele au devenit produse de lux pentru romani

Soferii au fost destul de batuti de soarta anul trecut, un litru de benzina costind cu pina la 15,38% mai mult decit in 2009Conform unui studiu al Institutului National de Statistica (INS), produsele nealimentare au costat in 2010 cu pina la 9,76 % mai mult decit in 2009, cele alimentare cu 6,45% mai mult, in timp ce pentru servicii romanii au platit cu pina la 6,43 % mai mult decit in 2009.     Datele INS arata ca fumatorii au avut cel mai mult de suferit de pe urma majorarii preturilor, un pachet de tigari fiind evaluat cu 26,34 % mai mult decit anul trecut. Pe locul doi in topul “amaritilor” se situeaza soferii, un litru de benzina costind cu pina la 15,38% mai mult decit in 2009. Si cultura a costat mai mult fata de 2009, ziarele, revistele si cartile majorindu-si preturile la aparitie cu pina la 11,25 %.     Printre cei dezavantajati de cresterea preturilor s-au numarat si bolnavii. Ei au avut de platit pentru medicamente si articole medicale cu pina la 7,86% mai mult decit in anul anterior.    Cam toate alimentele s-au scumpitDintre marfurile alimentare, doau pretul oualor a ramas constant, in rest toate au inregistrat valori mai mari fata de anul precedent. Astfel, conform INS, cel mai mult s-au scumpit cartofii (45,57%), legumele si conservele de legume (22,48%), uleiul comestibil (21,17%), fructele proaspete (17,97%) si mierea (10,3%).     De asemenea, potrivit statisticienilor, romanii au avut de platit anul trecut cu 15,85 % mai mult pentru cheltuielile la apa, canal si salubritate si cu aproape 14% mai mult daca au dorit sa apeleze la transportul feroviar.    Sarbatorile aduc jale in portofeleConform raportului INS, in luna decembrie 2010 preturile au crescut, fata de luna precedenta, cu 0,8% la marfurile alimentare, cu 0,6% la marfurile nealimentare, in timp ce tarifele serviciilor au ramas relativ constante. Astfel, in decembrie cel mai mult s-au scumpit cartofii, cresterea fiind de 6,73%, in timp ce pretul la restul alimentelor a crescut cu, in medie, doua procente. Astfel, romanii au platit mai mult pe faina de malai cu 2,13%, pe faina alba cu 1,8%, pe uleiul comestibil cu 1,7%, in timp ce fructele proaspete si legumele s-au scumpit cu 1,4%. Si laptele de vaca si mierea de albine au costat cu aproximativ 1,2% mai mult in decembrie 2010 fata de noiembrie anul trecut.    Pe primul loc… la inflatieDe altfel, luna noiembrie 2010 a fost a patra luna consecutiva in care Romania a avut cea mai mare rata anuala a inflatiei din cele 27 de state membre UE, respectiv 7,7%, in scadere fata de 7,9% in octombrie, in conditiile in care in UE rata anuala a inflatiei in luna noiembrie a ramas stabila la 2,3%, iar in zona euro a ramas la 1,9%, conform unei estimari revizuite a Oficiului European de Statistica (Eurostat).

Firmele se incumeta din nou sa tranzactioneze pe piata imobiliara

 Anul trecut, numarul tranzactiilor imobiliare realizate in Romania a crescut cu 2,5% fata de 2009, ajungind la 577.023 de astfel de operatiuni.     In Cluj, potrivit datelor Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), au fost realizate anul trecut 25.408 de tranzactii pe piata imobiliara, fata de 21.777 in 2009, inregistrindu-se in acest fel o crestere de 17%.     Pe segmentul persoanelor fizice s-au incheiat circa 23.800 de tranzactii, cu 16% mai multe ca in 2009, in timp ce cresterea inregistrata la categoria „tranzactii persoane juridice” a fost de 36%, ajungind astfel la putin peste 1.600 de astfel de operatiuni.     De altfel, OCPI Cluj a inregistrat la sfirsitul anului 2010 o crestere cu 7% a numarului de cereri si de operatiuni solicitate din partea publicului, fata de anul 2009. Astfel, s-a mai inregistrat o majorare semnificativa si in ceea ce priveste numarul de inscrieri a constructiilor (A41%), dar si in cazul inscrierii ipotecilor (37%). Mai exact, numarul de ipoteci a crescut anul trecut la aproape 7.200, fata de circa 5.200 in 2009.     Pe de alta parte, in cazul operatiunilor de cadastru, OCPI Cluj a inregistrat anul trecut fata de 2009 scaderi ale numarului de lucrari de specialitate (-35%) si ale numarului de titluri de proprietate emise (-36%).

Cine are acces la informatiile de pe cardul de sanatate?

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat ca productia cardurilor de sanatate va incepe la sfirsitul acestei luni, dar acest lucru nu inseamna si inceperea distribuirii lor Termenul de la care se va folosi exclusiv cardul in scopul dovedirii calitatii de asigurat se va stabili ulterior prin hotarire de Guvern.     Ministerul Sanatatii a publicat date noi despre cardul national de asigurari de sanatate prin intermediul unei hotariri de Guvern, aflata in dezbatere publica. Astfel, potrivit documentului respectiv, posesorul cardului trebuie sa stie ca doar anumite persoane si institutii au acces la datele care sint pe card: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, medicul de familie la care este inscris asiguratul, medicii specialisti care au sub observatie si acorda servicii medicale titularului cardului, precum si furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale. De asemenea, mai au acces la informatiile de pe card si farmaciile, care pot vedea astfel care sint medicamentele si datele de identificare ale asiguratului inscrise pe reteta.    Ce informatii apar pe card?Informatiile minime care vor putea fi accesate de pe cardul national, precum si informatiile inscrise pe cipul cardului sint numele, prenumele, precum si codul numeric personal ale asiguratului, codul unic de identificare in sistemul de asigurari, numarul de identificare al cardului. Apar inscrise si diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice, grupa sanguina si Rh. De asemenea, este inscris si acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces.     Plata se face doar la primireContravaloarea cardului se va achita in momentul in care acesta va fi adus de postas sau in momentul in care asiguratul il va ridica de la CAS. „In cazul in care asiguratul sau reprezentantul legal al acestuia se afla in imposibilitatea de a primi cardul, Compania Nationala Posta Romana il va preda casei de asigurari de sanatate unde figureaza acesta, urmind ca ulterior sa poata fi ridicat personal de catre asigurat sau de catre reprezentantul legal al acestuia de la casa de asigurari de sanatate”, mai spune textul hotaririi.    Conditii pentru eliberarea unui nou cardAsiguratul poate primi alt card in mai multe situatii: daca s-a modificat numele sau prenumele titularului sau in cazul deteriorarii, pierderii, furtului sau distrugerii acestuia. Potrivit hotaririi de guvern, proprietarul cardului este obligat ca in termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situatiile precizate anterior sa solicite CAS eliberarea unui nou card. „Eliberarea unui nou card national se face in termen de 30 de zile de la depunerea unei cereri la casa de asigurari in a carei evidenta se afla persoana respectiva”, se precizeaza in textul hotaririi.

Prea mult uitat la televizor poate duce la infarct

Persoanele care petrec mai mult de patru ore pe zi in fata televizorului sau se joaca pe calculator prezinta un risc cu 125% mai mare de accidente cardiace, decit in cazul celor care stau mai putin in fata televizorului.     Aceasta este concluzia unui studiu al cercetatorilor din Marea Britanie, citat de dailymail.co.uk.     Realizatorii studiului au descoperit legatura dintre privitul la televizor si riscul mare de infarct dupa ce au verificat, timp de patru ani, numarul de ore petrecute zilnic in fata televizorului de peste 4.500 de scotieni. La finalul cercetarii s-a descoperit ca in rindul celor care au petrecut peste patru ore in fata ecranului mortalitatea a fost cu 48% mai mare decit in rindul celorlalti. „Analiza noastra sugereaza ca doua sau mai multe ore petrecute in fata unui ecran in fiecare zi cauzeaza un risc mare de accidente cardiace”, a declarat dr. Emmanuel Stamatakis, unul dintre realizatorii cercetarii.

Activitate blocata la casele de asigurari de sanatate din tara

Activitatea a fost blocata, miercuri, la Casele de Asigurari de Sanatate din tara, dupa ce au fost înregistrate întreruperi ale sistemul informatic.     Directorul general al CNAS, dr. Dorin Ionescu a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ca problemele tehnice la sistemul informatic al CNAS sunt de la software-ul mama al Companiei Oracle din America si Australia si nu de la Sistemul Unic Integrat al Casei de Asigurari.     Acesta a precizat ca specialistii companiei Oracle lucreaza la remedierea defectiunii, însa nu se poate aprecia cât mai dureaza.     Zeci de persoane asteapta la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti pentru plata contributiei si pentru eliberarea de adeverinte, pentru ca sunt probleme la sistemul informatic.

Cozi cauzate de noul sistem informatic, la CAS Cluj

 Noul sistem informatic unic integrat (SIUI) introdus în decembrie anul trecut la toate casele de asigurari de sanatate din tara functioneaza foarte greu, înregistrînd întîrzieri în preluarea si prelucrarea datelor.     Din acest motiv, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a emis ieri la prînz ordinul de suspendare a activitatii caselor de asigurari de sanatate din tara. Masura a fost luata pentru organizarea ghiseelor si rezolvarea problemelor informatice.     Totusi, reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj au declarat ieri ca pe plan local nu e vorba de o suspendare a activitatii, ci numai de întîrzieri în preluarea si prelucrarea datelor, din cauza functionarii greoaie a sistemului.    Probleme au existat de la începutDe altfel, aceste probleme au aparut înca din luna decembrie, spun reprezentantii CAS Cluj, din cauza ca sistemul informatic se afla în plin proces de reglaj si optimizare în vederea îmbunatatirii performantelor si functionalitatii acestuia.     „În consecinta, preluarea si procesarea datelor în SIUI la nivelul CAS Cluj presupune modificari si adaptari ale aplicatiei la volumul diferit de trafic si capacitate de procesare a informatiei preluate”, a explicat Crina Grozav, purtatorul de cuvînt al CAS Cluj.      Din cauza dificultatii cu care functioneaza sistemul informatic, vor aparea întîrzieri în preluarea si prelucrarea datelor atît în cazul asiguratilor persoane fizice, cît si în cazul angajatorilor care trebuie sa depuna declaratiile lunare sau a furnizorilor de servicii medicale care au încheiat deja contractele pe acest an cu CAS Cluj.    Sfat: e mai rapid pe mailPentru a evita aglomeratia si timpii mari de asteptare la ghisee, angajatorii care trebuie sa depuna la CAS declaratiile lunare sînt sfatuiti sa foloseasca adresa de e-mail a institutiei pentru transmiterea documentelor: declaratii@cascluj.ro.     De asemenea, asiguratii care au primit acasa scrisori de multumire sînt rugati sa achite contributia direct la casieria CAS sau în contul bancar precizat în scrisoare, fara a mai trece în prealabil pe la ghiseele institutiei. „CAS Cluj considera ca în acest fel vine în sprijinul contribuabililor prin reducerea timpilor de asteptare si a aglomeratiei de la ghisee”, mai spune Crina Grozav.

Primul concert Luna Amara

Luna Amara va urca pe scena din Irish & Music Pub vinerea viitoare, pe 21 ianuarie, de la ora 21. Concertul Luna Amara este primul din acest an sustinut de clujeni. Anul trecut a fost unul foarte încarcat pentru membrii formatiei, care au deschis ultima zi a Sonisphere - Tuborg Green Fest Romania, urcînd pe aceeasi scena cu Anathema, Stone Sour, Alice In Chains si Rammstein. Luna Amara a concertat si în deschiderea concertului Ozzy Osbourne de la Bucuresti. Dupa ce au încheiat cu succes un amplu turneu de aniversare a 10 ani de existenta, Luna Amara începe noul an în forta cu acest prim concert. Intrarea la eveniment costa 10 lei. A. V.

Vasile Mardare, la Joia de Folk

Solistul vocal folk Vasile Mardare va concerta joia viitoare, pe 20 ianuarie, în Irish & Music Pub, de la ora 21. Folkistul a cîstigat o serie premii la concursurile scolare din Botosani iar în perioada liceului a fost mult în apropierea lui Dinu Olarasu si a lui Cristian Buica, la Resita, iar ulterior a înfiintat o trupa la Sibiu, numita Pro Folk. Intrarea la Joia de Folk, sustinuta de Vasile Mardare, costa 10 lei.     A. V.

FMI a dat publicitatii scrisoarea de intentie a guvernului roman

FMI a dat publicitatii scrisoarea de intentie a guvernului român, transmisa, organizatiei financiare internationale, împreuna cu memorandumul de întelegere, în 22 decembrie 2010, sub semnatura ministrului finantelor publice, Gheorghe Ialomitianu, si a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. În 2011, Guvernul mizeaza pe o 'crestere economica de 1,5%, iar în 2012, intentionam sa reducem deficitul la -3%, în conformitate cu tinta stabilita la Maastricht', se arata în scrisoare. Autoritatile promit ca vor 'limita strict modificarile ad hoc ale sistemului fiscal', dar ca vor realiza 'o revedere cuprinzatoare a sistemului fiscal, cu ajutorul FMI si prin consultari cu Banca Mondiala si Comisia Europeana'.

Restabilirea telefonului rosu intre cele doua Corei

Coreea de Nord a restabilit miercuri telefonul rosu cu Coreea de Sud, instalat într-un sat de la granita si debransat în mai de Phenian, informeaza AFP.     Ofiteri de legatura din cele doua Corei au vorbit pentru prima data dupa aproximativ opt luni prin intermediul acestei linii telefonice instalate de Crucea Rosie în satul Panmunjom.     Nordul a debransat linia în mai dupa amenintarile cu represalii din partea Seulului, în urma atacarii în martie 2010 a unui vas sud-coreean de catre Phenian, dupa cum s-a constatat în urma unei anchete internationale.     Coreea de Nord a cerut de asemenea, oficial, reluarea unui dialog economic, a indicat un purtator de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificarii.

OECD: Scaderea investitiilor afecteaza cresterea PIB

Scaderea investitiilor, implicit a contributiei acestora la cresterea PIB-ului de la 0,5% în T2 2010 la 0,2% în T3 2010, a încetinit cresterea PIB în tarile membre OECD în T3 2010. Cresterea reala a PIB în zona OECD s-a diminuat la 0,6% în T3, de la 0,9% în trimestrul precedent. Formarea de capital a contribuit cu numai 0,2% la cresterea generala a PIB, fata de 0,5% în trimestrul anterior. Consumul privat a contribuit cu 0,4% la cresterea PIB-ului în tarile membre OECD, în timp ce exporturile au fost responsabile, pentru al treilea trimestru consecutiv, la scaderea PIB-ului în OECD. În T3 2010, exporturile au avut o contributie diminuata cu -0,3% la PIB-ul statelor membre OECD. Consumul guvernamental a avut o contributie stabila la cresterea PIB (0,1% în T3 si T2 2010).

Numar dublu de romani care isi cauta de munca, la inceputul lui 2011

Ofertele de joburi au inregistrat, in primele zile ale lui 2011, un numar record de aplicatii, cu 107% mai mare fata de perioada similara a anului 2010 si de patru ori mai mare decât în ianuarie 2008, înainte de criza economica, conform statisticilor site-ului de recrutare Myjob.     În plus, site-urile de joburi înregistreaza zi de zi recorduri în ceea ce priveste numarul de vizitatori.     Numarul candidatilor care trimit CV-ul pentru un job peste hotare este, de asemenea, dublu fata de ianuarie 2010, iar tarile preferate sunt Germania, Marea Britanie, Franta, Spania, Austria, Cipru, Belgia, Italia, Danemarca si Elvetia

MAE recomanda cetatenilor romani sa paraseasca neintarziat Coasta de Fildes

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor români, care se afla pe teritoriul Coastei de Fildes, sa paraseasca neîntârziat aceasta tara, având în vedere pericolul izbucnirii iminente a unui razboi civil. MAE avertizeaza cetatenii români asupra pericolului generat de situatia de criza interna aparuta în urma unui conflict politic de anvergura între protagonisti ai celui de-al doilea tur de scrutin care a avut loc pe 28 noiembrie 2010, fiecare dintre competitori proclamându-se învingator. România nu are misiune diplomatica sau oficiu consular de cariera în Coasta de Fildes.

James Bond, cu Daniel Craig, din nou pe ecrane in 2012

Al 23-lea episod al aventurilor lui James Bond va fi lansat pe ecrane în noiembrie 2012, cu Daniel Craig în rolul agentului 007 si cu Sam Mendes în spatele camerei, au anuntat marti producatorii filmului.     Recenta iesire din faliment a celebrelor studiouri MGM, care detin drepturile agentului în serviciul Majestatii Sale, a permis reluarea productiei filmului, care fusese amânata sine die în aprilie 2010.     Producatorii au anuntat ca turnarea peliculei va începe la sfârsitul lui 2011, iar data lansarii a fost stabilita pe 9 noiembrie 2012.     Daniel Craig îl va interpreta din nou pe James Bond, pe care l-a întruchipat cu succes an 'Casino Royale' (2006) si 'Quantum of Solace' (2008).

Prim procurorul Parchetului Tribunalului Valcea, trimis in judecata pentru trafic de influenta

Prim procurorul de la Parchetul de pe lânga Tribunalul Vâlcea, Teodor Tranca, cu gradul profesional de procuror de parchet de pe lânga Curtea de Apel, a fost trimis în judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru trafic de influenta, în forma continuata.     În acelasi dosar au mai fost trimisi în judecata Ovidiu Eugen Ciogescu, arestat preventiv în alta cauza, administrator al SC ElectroVâlcea SRL Râmnicu Vâlcea, pentru cumparare de influenta, în forma continuata si Elena Ramona Paunea, pentru marturie mincinoasa.     În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut ca inculpatul Tranca, în calitate de prim procuror la Parchetul de pe lânga Tribunalul Vâlcea, în perioada anilor 2006 - 2010, a pretins si primit de la inculpatul Ciogescu, administrator de societate, bunuri electrocasnice în valoare de peste 5.200 lei, care au fost facturate si platite de aceasta firma.

China si-a suspendat importurile de produse din carne si oua din Germania

China si-a suspendat importurile de produse pe baza de oua si carne de porc fabricate în Germania în urma contaminarii a unora dintre acestea cu dioxina, a anuntat miercuri Autoritatea chineza însarcinata cu carantina si calitatea produselor alimentare.     Masura a intrat în vigoare marti, potrivit autoritatii, care a precizat ca produsele aflate deja în transport vor fi supuse unor teste la sosirea în China pentru a vedea daca sunt contaminate cu dioxina.     Scopul este de a 'împiedica intrarea în China a unor alimente contaminate cu substante nocive, pentru a proteja în mod eficient viata si sanatatea cetatenilor', se explica într-un comunicat publicat pe site-ul de internet al acestei autoritati.

Euroscepticii britanici nu au reusit sa modifice o lege privind Uniunea Europeana

Premierul britanic David Cameron a reusit sa respinga o prima încercare a unui grup de parlamentari conservatori eurosceptici de a impune o versiune mai dura a proiectului de lege propus de guvern privind Uniunea Europeana.Proiectul de lege stabileste ca schimbarile 'substantiale' la tratatul european trebuie aprobate mai întâi de electorii britanici într-un referendum, însa parlamentarii conservatori care nu au reusit sa impuna, marti, o serie de amendamente sustin ca legea a fost slabita pentru a-i linisti pe partenerii de coalitie, liberal-democratii.

Romania locul patru in UE la cresterea productiei industriale in noiembrie

Productia industriala a crescut în 10 state membre ale Uniunii Europene, în luna noiembrie 2010 comparativ cu luna octombrie, România înregistrând o crestere mai mare decât media din UE, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).     Potrivit Eurostat, productia industriala a crescut cu 1,2% în zona euro si cu 1,4% în Uniunea Europeana, dupa ce în luna octombrie a crescut cu 0,7% si respectiv 0,4%. Cele mai mari cresteri au fost înregistrate în Suedia (2,6%), Franta (2,3%), Cehia (2,0%) si România (1,6%).     În ritm anual, luna noiembrie 2010 comparativ cu luna noiembrie 2009, productia industriala a crescut cu 7,4% în zona euro si cu 7,8% în Uniunea Europeana. Potrivit datelor disponibile, productia industriala a crescut în toate statele membre, cu exceptia Geciei (minus 8,0%) si Maltei (minus 2,7%). Cele mai mari cresteri au fost înregistrate în Estonia (35,0%), Lituania (17,2%) si Irlanda (14,2%).

Cristian Preda: Nu cred ca mai este posibila o alianta PDL- PNL

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, marti seara, într-o discutie televizata online pe site-ul ziare.com ca preconizata Alianta de Centru Dreapta nu va însemna un risc pentru PDL, ci o mare sansa, acesta opinând ca în viitorul apropiat scena politica româneasca va fi bipolara, cu PDL si UDMR la dreapta si PSD, PNL si PC la stânga.     În opinia sa, cel mai probabil, în România se va ajunge la bipolarizarea scenei politice românesti, stânga urmând sa fie ocupata de alianta PSD-PNLAPC, iar pe partea dreapta a esichierului politic PD-L si UDMR, având în vedere colaborarea celor doua atât în plan intern, cât si cea din Parlamentul European.     Europarlamentarul PDL nu mai crede la ora actuala într-o alta alianta între PDL si PNL, desi atât el cât si alti colegi ai sai sau iluzionat, la un moment dat, ca acest lucru ar putea fi posibil din nou.

Stare de urgenta la New York din cauza zapezii

Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, a decretat stare de urgenta în zona metropolitana, unde în noaptea de marti spre miercuri a început o ninsoare abundenta. Starea de urgenta se va prelungi pâna joi dimineata când, potrivit previziunilor meteorologilor, ninsoarea ar trebui sa scada din intensitate.     Dupa cum raporteaza Serviciul National de Meteorologie al SUA, frigul si ninsoarea care paralizasera pâna acum sudul Statelor Unite ale Americii se deplaseaza în prezent spre nord-est, provocând numeroase accidente rutiere, anulari de curse aeriene si decretarea starii de urgenta în mai multe regiuni.     Ninsoarea, care a ocolit capitala tarii Washington în timpul sarbatorilor de Craciun, a ajuns marti seara si aici. Drept urmare, traficul pe strazi a încetinit sensibil, iar pe aeroporturi mai multe zboruri au fost anulate. Conditii meteorologice asemanatoare se înregistreaza în statele vecine Maryland si Virginia.

Fotbal: Victor Piturca nu a fost lasat sa intre la cantonamentul din Lunca Jiului

Victor Piturca, suspendat din functia de manager general al clubului Universitatea Craiova, nu a fost lasat sa intre în cantonamentul din Lunca Jiului de paznici.     De asemenea, fostul selectioner a precizat ca la ora 16,00 se va întâlni cu suporterii Universitatii, iar la ora 18,00 va sustine o conferinta de presa.     Adrian Mititelu, patronul echipei de fotbal Universitatea Craiova, a anuntat suspendarea contractului de munca al managerului general al echipei, Victor Piturca, precum si pe cele ale membrilor staff-ului fostului selectioner, prin intermediul unui comunicat dat publicitatii pe site-ul gruparii din Banie.     Mititelu si staff-ul lui Victor Piturca au avut numeroase neîntelegeri în ultima perioada si l-a acuzat pe fostul antrenor al echipei nationale ca vrea sa-i ia echipa.

Romtelecom va concedia pana la 1.400 de angajati, in 2011

Compania Romtelecom a anuntat, miercuri, ca are în plan reducerea numarului de salariati cu pâna la 1.400 de persoane ca raspuns la actuala evolutie a pietei de profil.     În acelasi timp, operatorul de telefonie fixa continua derulare unui numar de peste 20 de proiecte de transformare, ce vizeaza toate ariile importante de business ale companiei.     Acesta a adaugat ca prioritatea numarul 1 a companiei va fi reprezentata de costurile serviciilor si ca fiecare dintre serviciile de internet broadband si televiziune are, la ora actuala, câte un milion de clienti.     Internetul broadband si serviciile TV ramân prioritati, la fel si lansarea de noi servicii precum cele online.     Seful Romtelecom a mentionat ca în curând va fi lansata o platforma TV si vor fi extinse optiunile online pentru clienti.

Rata anuala a inflatiei a fost in decembrie de 7,96%

Rata medie lunara a inflatiei în decembrie fata de noiembrie a fost de 0,53%, iar cea anuala (decembrie 2010/decembrie 2009) s-a ridicat la 7,96%, conform comunicatului transmis miercuri Agerpres de catre Institutul National de Statistica (INS).     Reamintim ca în noiembrie, rata anualizata a inflatiei fusese, conform INS, de 7,73%, cu 0,23% mai mica decât rata anualizata calculata în decembrie.Cresterea medie a preturilor pe total în ultimele 12 luni (ianuarie 2010 - decembrie 2010) fata de precedentele 12 luni (ianuarie 2008 - decembrie 2009) determinata pe baza IPC si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 6,1%.     În luna decembrie, preturile la marfurile alimentare au crescut cu 0,76% fata de noiembrie si cu 6,45% fata de decembrie 2009, la marfurile nealimentare cu 0,55% si 9,76%, iar la servicii cu 0,04%, respectiv cu 6,43%.

Joe Biden efectueaza o vizita in Pakistan

Vicepresedintele american Joe Biden a sosit miercuri dimineata în Pakistan, aliat-cheie al Washingtonului în 'razboiul împotriva terorismului' în regiune.     Biden a aterizat la Islamabad, venind din Afganistan, unde a efectuat o vizita-surpriza de doua zile. El urmeaza sa discute în special despre 'maniera în care cele doua tari pot lucra împreuna pentru a pacifica regiunea' cu presedintele Asif Ali Zardari, premierul Yousaf Raza Gilani si cu alti oficiali ai armatei pakistaneze, a adaugat responsabilul american.     Potrivit Washington Post, SUA intentioneaza sa îsi sporeasca sprijinul economic, militar si în materie de informatii catre Pakistan, cu toate ca o parte dintre oficialii americani considera ca Islamabadul nu depune suficiente eforturi în cadrul luptei împotriva islamistilor. Acest subiect va fi un punct central pe agenda discutiilor din timpul vizitei lui Biden în Pakistan, conform cotidianului.

'Biserici cu pictura murala exterioara din Oltenia' - expozitie de fotografie la MTR

O expozitie de fotografie intitulata "Biserici cu pictura murala exterioara din Oltenia" se va deschide, miercuri, în Sala Foaier de la Muzeul National al Taranului Român (MTR).     Potrivit MTR, expozitia este organizata de Institutul de Memorie Culturala - CIMEC si MTR si îsi propune sa demonstreze faptul ca pictura murala exterioara a bisericilor din Oltenia (sec. XVIII-XIX) reprezinta un fenomen artistic unic în arta postbizantina târzie, numarul redus de astfel de lacasuri de cult conservate transformându-le în adevarate repere arhitectonico - iconografice.     Expozitia, care contine si o serie de repere culturale si aspecte din viata cotidiana din Oltenia, va putea fi vizitata pâna pe 30 ianuarie.     Realizarea fotografiilor regasite în expozitia de la MTR a fost posibila gratie unui proiect cultural finantat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.

O statuie a lui Confucius inaugurata in Piata Tiananmen

China a inaugurat o statuie a lui Confucius în celebra Piata Tiananmen de la Beijing, un nou semn al unei reveniri în forta în China comunista a marelui gânditor nascut în anul 551 înainte de Hristos, transmite miercuri agentia France Presse.     Statuia înalta de aproape opt metri a fost plasata la intrarea în Muzeul National al Chinei, din Piata Tiananmen, unde se afla si intrarea în Orasul Interzis, Mausoleul lui Mao si Palatul Adunarii Poporului.     Celebrarea lui Confucius a fost pentru multa vreme interzisa de regimul comunist chinez, confucianismul fiind considerat o credinta feudala.

DIICOT: Perchezitii in Ilfov, Bucuresti, Oradea si Cluj, impotriva unei grupari de evazionisti cu legume-fructe

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) efectueaza miercuri 15 perchezitii domiciliare pe raza judetului Ilfov si în Bucuresti, Oradea si Cluj, în vederea destructurarii unei grupari formate din cetateni români si italieni, acuzata de producerea unei evaziuni fiscale de 2 milioane lei, prin neplata TVA la import-exportul de legume si fructe.     Potrivit unui comunicat al DIICOT, liderul gruparii a fost identificat în persoana cetateanului italian Degl Innocenti Alberto, în vârsta de 44 de ani.     Anchetatorii sustin ca membrii gruparii achizitionau marfuri (legume-fructe) de pe piata intracomunitara, în special din Italia si le comercializau în România, cu eludarea dispozitiilor legale privind plata TVA aferenta bugetului de stat, prin intermediul unei fraude de tip 'CARUSEL'.

Inceputurile controversate ale Facebook, inca o data in fata justitiei americane

Începuturile controversate ale site-ului Facebook au revenit din nou marti în fata justitiei americane, dupa ce fosti colegi de universitate care se simt lezati de presedintele director general (PDG) Mark Zuckerberg au cerut anularea unui acord care le-a adus peste 65 de milioane de dolari.     Gemenii Tyler si Cameron Winklevoss, campioni de canotaj care au fost, alaturi de Zuckerberg, studenti la Harvard la momentul crearii Facebook în 2004, precum si amicul lor Divy Narendra, au încercat ca convinga o curte de apel ca întelegerea este insuficienta, deoarece ar fi subestimat valoarea de atunci a site-ului.

CE: In privinta carburantilor, este mult mai eficient sa existe un nivel minim de taxare la nivelul UE

Comisia Europeana considera ca, în domeniul carburantilor, este mult mai eficient sa existe un nivel minim al accizelor la nivelul Uniunii Europene mai degraba decât un pret armonizat al produselor pentru a asigura o concurenta corecta între operatori, a declarat marti, pentru Agerpres, Emer Traynor, purtator de cuvânt al comisarului european pentru impozitare si uniune vamala, Algirdas Semeta.     Reprezentanta CE a adaugat ca, în cazul României, este înca în vigoare pâna în anul 2013 o perioada de tranzitie pentru accizele la motorina, dar nu si pentru benzina fara plumb.     Conform datelor statistice ale comisiei, la 15 decembrie 2010, pretul mediu (dupa aplicarea accizelor) al benzinei euro super-95 la nivelul UE era de 1,42 euro pe litru, iar în România era de 1,14 euro pe litru.

Vargas Llosa, regizat pe scena de varul sau in "1001 de nopti"

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatura în 2010, va urca pe scena în luna martie pentru a interpreta rolul sultanului Shahryar în propria sa adaptare a povestilor din '1001 de nopti', regizata de varul sau Luis Llosa, a declarat acesta presei.     Vargas Llosa, care îsi petrece în Peru lunile de vara australa, îsi va etala talentul de actor alaturi de actrita peruana Vanessa Taba, în rolul Sheherezadei, într-o reprezentatie teatrala în statiunea balneara peruana Asia, una dintre cele mai în voga pe continentul sud-american, situata la 100 km sud de capitala tarii, Lima.     Vargas Llosa /74 de ani/ a mai interpretat roluri în piese de teatru de mai multe ori în ultimii ani în Spania, unde locuieste în cea mai mare parte a anului. Împreuna cu actrita spaniola Aitana Sanchez, el a jucat în 'Adevarul despre minciuni' si, deja, în '1001 de nopti'.

Patru morti in violentele de marti din Cote d'Ivoire

Doi membri ai fortelor de ordine, fidele lui Laurent Gbagbo, au fost 'împuscati mortal' marti în urma înfruntarilor de la Abidjan cu locuitorii unui cartier de sustinatori ai lui Alassane Ouattara, câstigatorul legitim al alegerilor din Cote d'Ivoire.     Aceste noi decese ridica la patru numarul victimelor înfruntarilor de marti.     Un corespondent al AFP a vazut în cursul diminetii trupurile neînsufletite a doi civili împuscati mortal.     Conform martorilor, fortele de ordine fidele lui Laurent Gbagbo au început înca de dimineata perchezitiile în cartier în cautarea de arme, dar au întâmpinat o puternica rezistenta.

ANOFM lanseaza un proiect de asistenta pentru somerii cu dificultati de integrare pe piata muncii

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va organiza, miercuri, în Capitala, conferinta de lansare a proiectului 'Sanse egale pentru un viitor comun' cu o valoare de peste 15,3 milioane lei, se arata într-un comunicat al ANOFM.     Proiectul 'Sanse egale pentru un viitor comun' este implementat de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca împreuna cu partenerii The Red Point si Agentia OSC. Proiectul se desfasoara pe o perioada de 30 luni (1 august 2010 - 31 ianuarie 2013) si beneficiaza de finantare prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, în valoare de 15,304 milioane lei.Obiectivul proiectului 'Sanse egale pentru un viitor comun' este eficientizarea si      îmbunatatirea capacitatii Serviciului Public de Ocupare (SPO) în vederea dezvoltarii serviciului de asistenta personalizata si abordare individuala pentru somerii cu dificultati de integrare/reintegrare pe piata muncii.

In ciuda crizei, romanii raman cei mai numerosi straini stabiliti in Cordoba

Românii formeaza si acum cel mai numeros colectiv de straini din Cordoba - peste 7.000 de persoane în anul 2010, cu 84% mai multi decât în 2007 - în ciuda faptului ca sosirea imigrantilor aici a fost frânata de criza economica în ultimii ani.     Potrivit El Diario de Cordoba, anul 2010 a fost cel pe durata caruia s-a observat cel mai mult frânarea venirii si stabilirii imigrantilor, din 1998. În acelasi timp, provincia andaluza ramâne una dintre cele care, în regiune, si-a sporit cel mai mult populatia straina în ultimii doi ani - cu peste 14% - depasind media nationala (8,3%) si andaluza (12,04%).     România ramâne cea mai importanta tara de origine a imigrantilor rezidenti din Cordoba. În 2010 se stabilisera aici 7.703 de români - cu 84% mai multi decât în 2007. În functie de numar, românii din Cordoba sunt urmati de marocani - 3.283 de persoane -, ecuadorieni (2.093), si columbieni (1.536).

NASA urmeaza sa lanseze naveta Discovery la 24 februarie

NASA a reglementat în final problema tehnica provocata de fisuri la rezervorul extern al navetei Discovery si intentioneaza sa procedeze la lansarea navetei la 24 februarie.     "Consideram ca putem avea o lansare la 24 februarie", a indicat Mike Suffredini, director al Statiei spatiale internationale /ISS/ într-o conferinta de presa, citat de AFP.     Dar "avem înca de lucru pentru a finaliza aceasta data", a adaugat el, explicând necesitatea de a coordona calendarul unor diferite activitati ale ISS, dintre care cuplarea de un ATV, vehicul automat nelocuit de transport de marfa european urmând a fi lansat de racheta europeana Ariane 5 de la centrul spatial Kourou în Guyana Franceza.     John Shannon, responsabil al programului navetei, a dat asigurari ca inginerii au rezolvat în final problema fisurilor la rezervorul extern ce a tinut la sol Discovery de la începutul lunii noiembrie.

Romania/Schengen: Cea de-a doua jumatate a anului mai realista pentru aderare

Ambasadorul Germaniei la Sofia, Matthias Hoepfner, a declarat marti ca cea de-a doua jumatate a anului este mai realista pentru aderarea României la spatiul Schengen.     Potrivit ambasadorului german, aceasta va depinde de concluziile continute in rapoartele de monitorizare în sfera justitiei si internelor.     Legat de acuzatiile ca Bulgaria împiedica aderarea Romaniei, el a subliniat ca Sofia a realizat progrese în indeplinirea criteriilor tehnice. 'Micile nerealizari vor putea fi depasite rapid', considera Matthias Hoepfner.     Purtatoarea de cuvânt a Ministerului bulgar de Externe, Vesela Cerneva, a declarat tot marti ca Bulgaria îsi va îndeplini pâna la finele lunii martie toate angajamentele legate de granita cu Turcia. Atunci vor începe si consultari politice cu tarile din zona Schengen ce se opun aderarii Bulgariei. Conditiile Berlinului si Parisului trebuie sa fie definite ceva mai clar, a spus Vesela Cerneva.

Domeniile si modalitatile in care BM poate sprijini Romania, discutate de presedintele Traian Basescu si vicepresedintele institutiei bancare

Domeniile si modalitatile în care Banca Mondiala poate sprijini România în contextul economic actual au fost discutate, marti, de presedintele Traian Basescu la întâlnirea cu vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Philippe Le Houerou.     Întâlnirea de la Palatul Cotroceni a avut loc cu ocazia revizuirii în comun, de catre Banca Mondiala si Guvernul României, a Strategiei de Parteneriat de Tara cu România pe perioada 2009 - 2013, astfel încât sa fie identificate eventuale modificari necesare în strategie, pornind de la prioritatile Executivului si în perspectiva unui nou acord cu organismele financiare internationale.     Cu aceasta ocazie, au fost discutate domeniile si modalitatile în care Banca Mondiala poate sprijini România în contextul economic