monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Tişe: “Dacă partidul nu mă vrea preşedinte de CJ, îmi fac agendă proprie”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, democrat-liberalul Alin Tişe, a declarat că va avea o agendă proprie în cazul în care PDL nu îl va desemna să candideze pentru un nou mandat în fruntea “judeţului”. “Eu voi avea o agendă proprie, în măsura în care partidul îşi face propria agendă. Nu voi putea să stau, ca în agenda partidului să fiu perceput ca un intrus. Dacă partidul va avea o altă strategie în care vor considera că pentru ei varianta lor e cea mai bună, nu-ţi rămîne decît să-ţi vezi de propria ta agendă şi să-ţi gîndeşti ce ai de făcut. Nu se poate dragoste cu forţa”, a precizat Alin Tişe, citat de Agerpres. El a formulat din nou critici la adresa conducerii organizaţiei judeţene a PDL, unde crede că e nevoie de un suflu nou.

Democrat liberalii nu se tem de noua “Alianţă contra democraţiei”

Liderii PDL susţin că virajul liberalilor spre stînga s-a produs în urmă cu un an jumătate. Liderii democrat liberali nu văd în noua Alianţă de Centru Dreapta creată între PNL şi PC o ameninţare pentru Guvernul actual. Deputatul clujean PDL, Petru Călian consideră că Alianţa dintre cele două partide este o „alianţă contra democraţiei”. Virajul PNL spre stînga s-a produs, potrivit lui Călian, în urmă cu mai bine de un an, cînd PNL a început să ia măsuri de stînga. „Un lucru este cert, daca îi vor lua şi pe PSD cu ei, se vor închide în carapacea lui Iliescu de tot”. Petru Călian este de părere că, întreaga „greutate politică” va rămîne pe umerii PDL.

Tempestini şi Pulpea sînt pregătiţi de Raliul de la Monte Carlo

Cei doi piloţi de la Napoca Rally Academy au fost acceptaţi la ediţia centenară a celbrului raliu de la Monte Carlo. Marco Tempestini şi Dorin Pulpea au plecat deja în Italia, unde vor face ultimele pregătiri pentru raliul care va debuta în data de 19 ianuarie. Cei doi piloţi de la Napoca Rally Academy au programate în Italia ultimele teste cu Peugeot-ul S 2000 înainte de participarea la Raliul Monte Carlo, prima etapă din 2011 a Internationa Rally Challenge, care se va desfăşura în perioada 19 – 22 ianuarie. Marco Temepstini a declarat înainte de plecare că obiectivul echipajului este clasarea pe locurile 20-30 sau măcar încheierea raliului, lucru deloc uşor, avînd în vedere condiţiile meteorologice şi traseul extrem de dificil.

3% din bugetul local ar putea merge la spitale

„Descentralizarea înseamnă nu numai fonduri de la Bucureşti, ci şi fonduri de la nivel local”, atrage atenţia ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, propune autorităţilor locale să repartizeze minim 3% din bugetul local pentru unităţile sanitare pe care le-au preluat anul trecut, în urma descentralizării sistemului medical. „Solicit autorităţilor locale ca, acum, la început de an, cînd sînt aprobate şi repartizate bugetele locale, să aloce cel puţin 3% din fonduri pentru unităţile sanitare preluate. Autorităţile locale trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să conştientizeze că au obligaţia de a se implica în gestionarea sistemului sanitar la nivel de comunitate. Au trecut 6 luni de la descentralizare, autorităţile locale au putut să se implice administrativ şi cred că este timpul să se implice şi financiar. Descentralizarea înseamnă nu numai fonduri de la Bucureşti, ci şi fonduri de la nivel local”, a declarat ministrul.

Clientii Cosmote pot primi gratuit mesajele de pe Twitter, prin SMS

Cosmote Romania, al treilea operator de telefonie mobila pe piata locala, a lansat un serviciu prin care utilizatorii pot primi gratuit notificari de la Twitter, prin SMS.Practic, clientii companiei vor putea citi mesajele postate de cei pe care ii urmaresc pe Twitter folosind serviciul web'n'walk sau traficul de date.De asemenea utilizatorii pot seta intervalele de timp in care sa primeasca alertele prin SMS, pot trimite Tweet-uri prin SMS, pot accesa platforma de micro-blogging.Pentru a activa serviciul, utilizatorul trebuie sa detina un cont activ de Twitter sau sa creeze unul cu ajutorul interactiunii prin SMS.Sincronizarea cu contul Twitter va fi intializata prin trimiterea unui text din cele listate de cont (de exemplu: START) la numarul scurt 89338, si apoi utilizatorul va primi un mesaj de confirmare.Odata activat serviciul, utilizatorul va putea sa gestioneze conturile urmarite. Utilizatorul va putea, de asemenea, sa activeze serviciul folosind website-ul Twitter.com.Cosmote Romania avea 6,7 milioane de clienti la 30 septembrie 2010.

Firefox a luat fata Internet Explorer. Vezi ce browsere folosesc romanii

Browserul Firefox, dezvoltat de Mozilla, s-a distantat vizibil in 2010 de principalul sau concurent Internet Explorer (IE), cele doua softuri fiind utilizate de aproape acelasi numar de utilizatori in urma cu un an, arata datele serviciului de masurare online StatCounter.Firefox a luat fata Internet Explorer. Vezi ce browsere folosesc romanii PUBLICITATE:Diferenta dintre cele doua browsere este in prezent de aproape zece puncte procentuale.Astfel, daca pe 31 decembrie 2010, diferenta intre Firefox si IE era de aproape 10 procente, in prima zi a anului trecut, aproximativ 42,86% dintre utilizatori foloseau Firefox, iar 42,66% foloseau Internet Explorer.

Plata online cu cardul, 127,8 mil. euro anul trecut

Numarul de tranzactii procesate a crescut cu 82% fata de 2009, inregistrandu-se 2,26 milioane de tranzactii, conform datelor furnizate de Romcard. In aceeasi perioada, in sistemul ePayment s-au procesat 2,08 milioane de tranzactii, la o valoare de 121 de milioane de euro."Piata de comert electronic a intrat in etapa de maturizare, caracterizata printr-un ritm moderat de crestere, diversificarea produselor si serviciilor oferite online si cresterea numarului de cumparatori care aleg plata online cu cardul. Anul 2010 a fost marcat de intrarea a noi comercianti pe piata, care au cautat atat extinderea businessului in mediul online, cat si solutii mai avantajoase la costuri mai mici. Cumparatorii, pe de alta parte, au fost foarte receptivi la promotii si reduceri de pret, astfel incat campaniile cu concept clar si implementare eficienta au reusit sa atraga platitori din offline in online", a declarat Daniel Nicolescu, CEO Gecad ePayment.In 2010, in sistemul ePayment, valoarea medie a unei tranzactii a fost de 58 de euro, in scadere fata de valoarea inregistrata in 2009, de 79 de euro. Industriile in care s-au procesat cele mai multe tranzactii online au fost telecomunicatiile, turismul, plata utilitatilor, serviciile, etailul si divertismentul. Lunile in care s-au inregistrat cele mai multe tranzactii au fost mai – cu 210.000 de tranzactii, generate in special de cumparatorii care au achizitionat pachete de vacanta pentru sezonul estival si decembrie – cu 205.000 de tranzactii, majoritatea reprezentand cumparaturi facute cu ocazia sarbatorilor de iarna."In prima parte a lui 2010 volumul tranzactiilor a continuat tendinta crescatoare din 2009. In iunie, iulie si august s-a inregistrat o diminuare a volumului tranzactionat cu 15-25% fata de lunile precedente, evolutie care s-a datorat mai degraba unor circumstante conjuncturale decat crizei economice. Incepand cu luna septembrie, tendinta ascendenta a fost reluata, volumele tranzactionate ajungand la cotele atinse in prima parte a anului. Evolutia incurajatoare din ultimele 4 luni ne determina sa avem o perspectiva optimista pentru 2011, cand estimam o crestere cu 30% fata de 2010 a volumului tranzactiilor ecommerce", a declarat Marin Mitroi, director general Romcard.Pentru 2011, estimarile Gecad ePayment indica aceeasi tendinta ascendenta si ritm de crestere ca si in 2010. Pe piata se vor impune comerciantii online care se diferentiaza atat prin pret, dar mai ales prin pachetele de produse si servicii oferite. De asemenea, magazinele online se vor diferentia din ce in ce mai mult fata de cele traditionale prin introducerea de produse noi, specializate sau de nisa, in contextul in care vor fi favorizate atat de avantajul proximitatii – la un click distanta de cumparator, cat si de costurile reduse de stocare si prezentare a produselor. Acest articol a fost preluat de pe www.wall-street.ro

JO-2018 - CIO a primit toate cele trei dosare de candidatura

O delegatie redusa a candidaturii orasului german Munchen la organizarea Jocurilor Olimpice de iarna din 2018, condusa de Katarina Witt, care este presedinta candidaturii, a depus marti dimineata, dosarul de candidatura la Comitetul international olimpic (CIO) de la Lausanne.     Munchen este a treia si ultima candidata care si-a depus dosarul la CIO înaintea datei limite fixate pentru marti seara, dupa Annecy (Franta) si Pyeongchang (Coreea de Sud), care au facut acest lucru luni dimineata, respectiv luni dupa-amiaza.      CIO va alege orasul care va gazdui JO de iarna-2018 pe 6 iulie la Durban (Africa de Sud).

Proiect interregional pornit din Alba

 Asociatia albaiuliana Pakiv Romania a anuntat ca, pe parcursul acestei luni, va organiza mai multe workshop-uri in cadrul proiectului “Alternative pentru somaj - promovarea si dezvoltarea competentelor si activitatii antreprenoriale in rindul somerilor”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013. Acestea vor fi urmate de caravane de informare generala, care se vor desfasura in cele 3 regiuni de derulare a proiectului.Reprezentantii asociatiei au mentionat ca, in ultimele doua luni ale anului trecut, in cadrul proiectului s-au desfasurat 5 workshopuri regionale, in Baia Mare, Miercurea Ciuc, Botosani, Brasov si Satu Mare, organizate de partenerii proiectului: Centrul Judetean de Informare, Consiliere si Formare Profesionala “Pentru Voi”, Asociatia “A.S. 2001 Alba Iulia” si Asociatia Inter Concordia. “Lucrarile workshopurilor au reunit reprezentanti ai autoritatilor publice locale, ai Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, ai asociatiilor patronale, Camerelor de Comert si Industrie, primari ai principalelor orase din regiunile Nord-Est, Nord-Vest si Centru, precum si reprezentanti ai societatii civile si jurnalisti. Au fost dezbatute principalele probleme cu care se confrunta somerii, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca si tinerii dornici sa-si infiinteze propria afacere. Reprezentantii Asociatiei Pakiv Romania, alaturi de partenerii sai, au subliniat necesitatea sprijinirii actiunilor proiectului de catre institutiile mai sus mentionate pentru asigurarea realizarii cu succes a rezultatelor acestuia. Institutiile amintite pot contribui la promovarea proiectului, asigurind astfel informarea si constientizarea grupului tinta”, a precizat Ionela Gavrila-Paven din partea Asociatiei Pakiv Romania.                 

Peste 5.000 de firme ?reduse la tacere?

 Aproape 5.000 de firme din Alba si-au incetat anul trecut activitatea, fie definitiv, fie pe o perioada determinata. In cursul lui 2010, patronii acestora au “spus” pe rind ca aceasta situatie se datoreaza pe de o parte multitudinii de taxe si impozite pe care le-au avut de platit, iar pe de alta parte scaderii vertiginoase a comenzilor, fapt datorat crizei economice pe care o traverseaza toata lumea. Potrivit reprezentantilor Registrului Comertului de pe linga Tribunalul Alba, in anul 2010 au fost inregistrate nu mai putin de 3.600 de radieri de firme, mai mult cu peste 350 % comparative cu anul 2009. Aceleasi surse au aratat ca in cursul anului trecut si-au suspendat activitatea aproximativ 1200 de firme din judet.                      

Bani europeni pentru?Frumoasa?

 “Noi avem trei ani la dispozitie pentru a elabora planul de management. Acum este in faza finala de pregatire un proiect prin care vrem sa obtinem fonduri europene nerambursabile, pentru finantarea planului de management”, a declarat purtatorul de cuvint al CJ Alba, George Sinca. Acesta a precizat ca a fost deja elaborat regulamentul ariei protejate, care a fost trimis spre avizare Ministerului Mediului. De asemenea, s-au constituit un consiliu stiintific si un consiliu consultativ de administrare a sitului. Aria naturala protejata “Frumoasa” cuprinde peste 137.000 de hectare, aflindu-se pe teritoriul administrativ al judetelor Alba (3 comune), Sibiu (13 comune), Vilcea (4 comune) si Hunedoara (4 comune). Din decembrie 2007, situl de importanta comunitara “Frumoasa” a fost desemnat arie naturala protejata de Ministerul Mediului, devenind parte integranta a retelei ecologice Natura 2000 in Romania.ObligatiiIntre obligatiile pe care si le-a asumat Consiliul Judetean Alba in momentul preluarii administrarii sitului se afla si aceea de a asigura bugetul necesar bunei functionari a acesteia, inclusiv a celor doua consilii. “Frumoasa” va avea angajati specialisti si “rangeri” care vor fi imbracati in uniforme si dotati cu tot echipamentul necesar deplasarii in teren. Aria naturala protejata “Frumoasa” este compusa din 11 tipuri de habitate de interes comunitar si 25 de specii de interes comunitar, dintre care patru specii de mamifere - urs, lup, ris si vidra -, doua specii de amfibieni, trei specii de pesti, 11 specii de nevertebrate si cinci specii de plante - trei de muschi si doua de plante superioare.“Frumoasa” este si arie de protectie speciala avifaunistica, pe o suprafata totala de aproape 132.000 de hectare. Aria este compusa din 11 specii de pasari de interes comunitar: iernuca, cocosul de munte, trei specii de ciocanitori, trei specii de rapitoare de noapte, caprimurgul si doua specii de paseriforme. Conducerea CJ Alba se asteapta ca, in timp, sa obtina venituri importante de pe urma administrarii sitului, ca urmare a diferitelor taxe ce vor fi incasate.

Horoscop familiei

 Mamica GemeniIn familie. Sinteti o mama complet diferita de celelalte, deoarece nu se stie exact cine este de vina, copilul sau dumneavoastra, cind este o prostioara de facut! Sinteti de fapt o mama-copil, care ramine foarte “adolescenta” in gindire si in tinuta, sinteti mai curind considerata “sora cea mare”, complicea decit mama. Este extrem de evident ca nu sinteti indiferenta fata de copiii dumneavoastra, din contra, dar diferenta este ca ii educati altfel decit celelalte femei. Daca i se intimpla copilului dumneavoastra sa fie ingrijorat sau contrariat, faceti tot posibilul sa nu dramatizeze lucrurile. La dumneavoastra totul se rezolva printr-o buna comunicare, o discutie indelungata.Relatia cu fiica dumneavoastra Preferind sa-i respectati libertatea, veti evita sa-i impuneti o anumita conduita, sperind in secret ca ea va fi totusi diferita de dumneavoastra, pentru a nu comite aceleasi greseli. Este aproape sigur ca in viitor fiica dumneavoastra va avea nevoie sa vi se confeseze si in acel moment va trebui sa va aratati mai exigenta decit in trecut, chiar daca va va fi greu. Astfel ii veti putea aduce un plus de sustinere de care ea are nevoie. Evitati sa va faceti reprosuri pentru orice si spuneti-va mai curind ca o faceti pentru binele ei.Relatia cu fiul dumneavoastra.Ii respectati libertatea, deci nu ii impuneti nimic. Considerati ca acordarea increderii este cea mai buna modalitate de a-l face sa fie responsabil si ca este bine sa-l tratati ca pe un adult. Cu toate acestea, uneori este necesar un mic sfat amical, nu uitati ca sinteti mama lui si pentru el asta reprezinta ceva. Este agreabila o relatie prieteneasca, dar nu trebuie totusi exagerat pentru ca exista pericolul efectului contrar de a va pierde complet autoritatea. Prin urmare, este necesar uneori sa aratati severitate pentru ca el sa nu isi piarda reperele.Mamica RacIn familie V-ati pastrat sufletul de copil, latura visatoare. Nimic mai normal tinind cont de faptul ca Luna este planeta dumneavoastra dominanta. Fondind o familie, dati un sens propriei vieti. Stiti sa fiti o mama atenta, protectoare si care dovedeste eficacitate. Intuitia va ajuta sa adoptati atitudinea potrivita fata de copil in functie de situatie si astfel veti reusi sa-l intelegeti mai bine. Este evident ca va simtiti mai mult mama decit sotie si asta poate ridica o serie de probleme sotului dumneavoastra, care se poate simti putin abandonat in mijlocul acestor lucruri.Nu uitati ca notiunea de “tata” este si ea foarte importanta pentru echilibrul copiilor dumneavoastra si nu va neglijati sotul.  Relatia cu fiica dumneavoastra Veti face tot ceea ce va sta in putere pentru ca ea sa stie sa se protejeze, ii veti transmite maniera dumneavoastra de a privi viata de femeie si mai ales importanta faptului de a fi mama. Asteptati-va insa si la opinii complet diferite de ale voastre! Va trebui sa dovediti intelegere fata de dorintele sale, care pot fi complet diferite de aspiratiile dumneavoastra pentru ea si fata de felul ei de a vedea viata de femeie. Relatia cu fiul dumneavoastra Dorinta dumneavoastra va fi sa faceti din el un barbat, care sa respecte fidelitatea, sa stie sa fie generos si mai ales sincer.Veti fi in spatele sau pe tot parcursul evolutiei sale, fiindu-i alaturi in toate problemele si greutatile pe care le va intimpina. Unii va vor spune ca purtindu-va astfel nu il ajutati deloc sa taie cordonul ombilical.

Nici un pericol

 Mult mai putine cazuri de porci infestati cu Trichinella Spiralis si nici un caz de infestare la om. Acestea sint datele finalului de an 2010 prezentate intr-un bilant al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Animalelor Alba. In preajma sarbatorilor de iarna, în judetul Alba au fost sacrificati 200 de mistreti si 30.748 porci domestici. Din total, numai 9 din porcii taiati de locuitorii din judet au fost depistati cu trichineloza.

S-a renuntat

 Anuntat cu mare pompa in cursul anului trecut, proiectul de dotare a gradinitelor cu papusi cu dizabilitati a fost anulat. Licitatia pentru lotul de papusi de diferite rase a fost de asemenea anulata pe motiv ca ofertele au fost neconforme. Deocamdata nu a fost avansat un alt termen pentru reluarea proiectului.

Demolarile sint obligatorii

 In scopul demararii proiectului privind teatrul dorit de catre administratia judeteana, mai multe imobile au fost trecute din administrarea Spitalului Judetean de Urgenta Alba in proprietatea Consiliului Judetean. Acestea vor fi demolate urmind sa faca loc imobilului care ar urma sa gazduiasca institutia de cultura. Este vorba despre citeva grajduri si ateliere situate in curtea Sectiei de Neurologie si Psihiatrie din Alba Iulia, care sint nefolosite de zeci de ani. Scurt istoricImobilele in cauza erau in mod oficial administrate de spitalul judetean, insa fondurile pe care statul ar fi trebuit sa le aloce pentru reabilitarea si intretinerea lor nu au fost niciodata suficiente. Astfel, starea cladirilor s-a degradat de la an la an, ajungindu-se in prezent ca zona sa arate ca un oras parasit, cu vegetatie crescuta in mod necontrolat. In ultimii ani, in zona si-au gasit adapost oameni fara locuinta si ciini vagabonzi, lucruri in totala neconcordanta cu proiectele administratiei locale din Alba Iulia si a celei judetene. Acum insa administratia judeteana a preluat in administrare spitalul judetean, astfel ca are toate pirghiile pentru rezolvarea situatiei. O rezolvare care ofera doar solutia demolarii cladirilor, igienizarii zonei si pregatirii acesteia pentru noi investitii. Trebuie spus ca intre anii 1965 si 1989, Spitalul Judetean de Urgenta Alba a folosit unele dintre cladirile situate pe strada Unirii. De-a lungul timpului insa, mai multe anexe gospodaresti au pierdut lupta cu timpul si nimeni n-a avut fonduri suficiente pentru a le reabilita. In prezent, reabilitarea lor nu se mai justifica, tinind cont de starea de degradare avansata si de aspectul exterior. Tocmai de aceea, operatiunea de demolare si igienizare a zonei cuprinde si zonele adiacente, imprejmuirile.In zona se va realiza si un spatiu de acces din zona centrala spre Cetatea Vauban, astfel ca proiectele Consiliului judetean si cele ale Consiliului local din Alba Iulia se imbina perfect.

Inghesuiala la pensionarea anticipata

 Aproape 190 de cetateni din judet si-au depus incepind cu data de 3 ianuarie dosarele la Casa Judeteana de Pensii Alba pentru pensionare anticipata sau partial anticipata, pensionari care au fost sistate conform legii, timp de sase luni. Reprezentantii institutiei amintite sint de parere ca majoritatea celor care solicita pensionarea înaintea limitei de virsta sint persoane care nu mai au nici un fel de venit. “De la începutul lui 2011 am înregistrat 189 de dosare pentru pensionare anticipata. Asta dupa ce procesul de înregistrare pentru aceasta categorie de pensie a fost sistat în ultimele sase luni ale anului 2010. În general, îsi depun dosarele cei care nu mai au nici un fel de venit, mai ales oameni care au fost în somaj si care nu mai primesc acum indemnizatie de somaj. Va dati seama ca o astfel de pensie este binevenita”, au aratat reprezentantii Casei Judetene de Pensii Alba. “In baza noilor prevederi legale, pensionarea anticipata se poate cere cu cinci ani înaintea împlinirii virstei standard de pensionare, daca au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin opt ani mai mare decit stagiul complet de cotizare.Conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, intrata în vigoare la 1 ianuarie 2011, femeile se pot pensiona anticipat la 54 de ani, iar barbatii la 59. Solicitantii trebuie sa stie ca, din acest an, penalizarea în cazul pensionarii înainte de împlinirea virstei standard poate ajunge si pina la 45% pentru perioada maxima, fata de 30% cit a fost pina acum”, a precizat purtatorul de cuvint al CJP Alba, Emilia Suciu.

Tracau Corp va invita la ?Clopul Turistului?!

 Este vorba mai exact despre faptul ca partenerii lor, „Amicii Muntilor” Sibiu cu sprijinul Casei de Cultura a Sindicatelor Sibiu organizeaza în perioada 28 - 30 Ianuarie 2011 cea de a-VI-a editie a Festivalului omului de munte - „Clopul Turistului”, în statiunea Paltinis, la Cabana Vila 1 (Cabana Nora).Ca în fiecare an, evenimentul se adreseaza oamenilor de munte, iubitorilor de natura si va cuprinde concursuri destinate cluburilor cu specific montan din întreaga tara, dar si actiuni care urmaresc sa promoveze respectarea naturii si valorile culturale românesti.Concursul din cadrul festivalului „Clopul Turistului” este organizat pe diferite etape: orientare sportiva pe trasee marcate din Muntii Cindrel, concurs de fotografie montana, caricatura, grafica, video, slide-show, proba teoretica, iar la final fiecare club va sustine proba culturala. În clasamentul general, pentru cîstigarea trofeului „Clopul Turistului”, se vor lua în calcul rezultatele a cinci probe: proba foto alb-negru, mini dibace – o proba creativa, caricatura, proba teoretica si proba culturala.Din cadrul festivalului nu vor lipsi surprizele din partea organizatorilor, momentele artistice si cintecele de munte.

A inceput curatenia la Ocna Mures

 Ieri, a inceput actiunea de curatare a lacului de saramura format in urma surparii de teren de la Ocna Mures, care a inghitit supermarketul Plus din localitate. O firma specializata a fost angajata sa se ocupe de aceasta operatiune, in conditiile in care imprejmuirea lacului cu un gard de doi metri inaltime nu a avut efectul scontat. Gardul nu i-a descurajat pe oameni, care au gasit o zona prin care puteau sa intre nestingheriti, continuind astfel sa culeaga marfa de la suprafata apei. Dealtfel, imaginile cu oamenii care “pescuiau” tot ce puteau din marfa care s-a aflat in supermarket au facut inconjurul tarii in ultimele zile, toate eforturile autoritatilor de a-i opri fiind sortite esecului. Intr-o prima faza, vor fi luate de pe lac panourile provenite din fosta cladire a magazinului pe care “cautatorii de produse” le foloseau pe post de plute, abia apoi urmind sa fie ridicata si marfa. Se estimeaza ca actiunea de curatare va dura citeva saptamini, muncitorii fiind nevoiti sa “pescuiasca” fiecare obiect de pe lac.       

Aproape liberi

 Initial, “lotul” arestatilor cuprindea 12 persoane, insa unul dintre inculpati a fost pus in libertate in luna decembrie a anului trecut. In acelasi dosar, pe numele lui Hanches Raul Nicolae - fost Rus Raul Nicolae, cunoscut sub numele de Pricu - s-a emis mandat de arestare, in lipsa, pentru o durata de 30 de zile incepind cu data prinderii sale. Intre cele 11 personane aflate in arest se afla si fostul ofiter de informatii Claudiu Vulpe, zis Fox, care mai este cercetat si in dosarul de coruptie de la Directia Generala a Finantelor Publice Alba, in care mai sint cercetati fostul director al DGFP Alba - Stefan Anghel Bogin, decanul Baroului de avocati Alba - Doina Scutea si omul de afaceri Alexandru Duca. “VIP-uri” locale pe agendaInculpatii in Dosarul “Prostituate pentru VIP-uri” sint cercetati pentru savirsirea mai multor infractiuni, intre care: constituire, sprijinire a unui grup infractional organizat, proxenetism, trafic de persoane, trafic de minori si santaj. Ei au fost arestati in octombrie 2010, la propunerea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Alba Iulia, care au identificat peste 20 de fete care practicau prostitutia la solicitatea unor membri ai gruparii, intre care si citeva minore. Intre clientii fetelor se pare ca s-au aflat mai multe “VIP-uri” locale, intre care politicieni si oameni de afaceri. De asemenea, membri ai gruparii sint acuzati ca au santajat la comanda mai multe persoane pentru recuperarea unor datorii, dupa cum au mentionat procurorii DIICOT. Magistratii Tribunalului Alba au dispus, ieri, inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a obligarii inculpatilor sa nu paraseasca localitatea de domiciliu. De asemenea, ei nu au voie sa vorbeasca cu partile vatamate, martorii in dosar sau cu vreuna din persoanele implicate in dosar. Ultimul cuvint il vor avea insa de spus magistratii Curtii de Apel Alba Iulia.

Fiorentina a refuzat ofertele pentru Mutu

 Oficialii clubului AC Fiorentina au refuzat ofertele facute de echipele Genoa si Sampdoria Genova pentru atacantul roman Adrian Mutu, informeaza site-ul calciomercato.it. Sursa citata a scris ca Genoa a propus un schimb Adrian Mutu - Giuseppe Sculli, iar Sampdoria a facut o oferta financiara, dar patronul Fiorentinei Andrea Della Valle le-a refuzat, deoarece nu doreste sa întareasca echipele contracanditatei din Serie A. Mutu este exclus din lotul Fiorentinei, fiind scos si de pe lista de transferuri. Pe de alta parte, directorul general al clubului Juventus Torino, Giuseppe Marotta, a declarat ca gruparea piemonteza nu este interesata de achizitionarea atacantului echipei AC Fiorentina, Adrian Mutu, si nici de cea a argentinianului Maxi Lopez de la Catania, informeaza Sky Sport. “Mutu si Maxi Lopez sint doi jucatori buni, dar nu sint pe lista noastra de achizitii”, a spus Marotta.Fostul impresar Ioan Becali a afirmat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca Adrian Mutu se afla în atentia clubului Juventus Torino, dupa ce grupari ca Cesena si Bologna s-au aratat interesate de serviciile romanului.

Brazilianca Marta Vieira da Silva a primit Balonul de Aur FIFA 2010

 Jucatoarea echipei nord-americane FC Gold Pride, brazilianca Marta Vieira da Silva, a cistigat, luni, Balonul de Aur FIFA 2010, trofeu decernat în cadrul unei gale desfasurate la Zurich, informeaza site-ul FIFA. Marta (24 de ani), care a cistigat pentru a cincea oara consecutiv Balonul de Aur, le-a depasit pe nemtoaicele Fatmire Bajramaj (1.FFC Turbine Potsdam) si Birgit Prinz (1.FFC Frankfurt). Antrenorul anului a fost desemnat portughezul Jose Mourinho (Internazionale Milano, Real Madrid), care a cistigat în dauna spaniolilor Vicente del Bosque (echipa nationala a Spaniei) si Josep Guardiola (FC Barcelona). Antrenoarea anului este nemtoaica Silvia Neid (echipa nationala a Germaniei). Celelalte nominalizate au fost nemtoaica Maren Meinert (Germania “Under 20”) si suedeza Pia Sundhage (echipa nationala a SUA).

Sferturile Cupei Romaniei

 Federatia Româna de Baschet a stabilit programul sferturilor de finala în Cupa României la baschet feminin, faza a competitiei în care este calificata si formatia CS Universitatea “1 Decembrie 1918” LPS Alba Iulia, care în primul tur a depasit, cu o dubla victorie, Sportul Studenþesc Omnilogic Bucuresti. Dar iata programul sferturilor de finala: SCM CSS Craiova - CSU LPS Alba Iulia, Rapid Bucuresti - BC ICIM Univ. “Vasile Goldis“ Arad, LMK BC Sepsi Sf Gheorghe - Politehnica National Iasi, BC Alexandria - CS Municipal Satu Mare. Partidele sint programate sa se dispute în 16 februarie si 2 martie, turul pe terenul primei echipe. Turneul final al Cupei României, editia 2010-2011, la feminin se va desfasura în perioada 25-26 martie. SCM CSS Craiova s-a calificat în Grupa A1, dupa ce a ocupat locul secund în Seria Sud-Vest, cu 10 victorii din 12 partide.

Ciclism: Ivan Basso si-a fixat drept obiectiv in 2011 Turul Frantei

Rutierul italian Ivan Basso, învingator al Giro-2010, a anuntat ca obiectivul sau pentru 2011 este Turul ciclist al Frantei, afirmatia fiind facuta cu prilejul prezentarii de la Milano a echipei italiene Liquigas-Cannondale.     De altfel, Basso nu stie daca va lua startul în Giro anul acesta, dar daca participa "va fi pentru a-l ajuta pe Nibali, ma voi decide linistit, în urmatoarele luni", dupa cum a declarat.     Alegerea de a privilegia Turul Frantei în programul sau pentru 2011 a fost determinata la Basso de promisiunea pe care i-a facut-o preparatorului sau fizic, Aldo Sassi, mort pe 13 decembrie, la 51 de ani. "El mi-a cerut sa port acest tricou galben. Moartea lui a fost o lovitura grea, ne va lipsi".     Noua echipa Liquigas este printre cele mai tinere din circuitul ProTour, cu o medie de vârsta de 25 de ani.

Ce surpriza! Messi a primit Balonul de Aur!

 FIFA si France Football au acordat azi, la Zürich, Balonul de Aur 2010. Cei trei finalisti au fost Iniesta, Xavi si Messi, toti de la FC Barcelona. Messi a primit Balonul de Aur, el cistigind Campionatul si Cupa Spaniei cu FC Barcelona în 2010.Messi, 23 de ani, a cistigat acest trofeu si în 2009. A fost prima editie în care FIFA si France Football au decernat împreuna trofeul Balonul de Aur. Se poate spune ca este o surpriza, favorit fiind Iniesta. Spaniolul a marcat golul victoriei Spaniei în finala Campionatului Mondial din Africa de Sud, 1-0 cu Olanda.“Nu ma asteptam sa cistig! Colegii mei ar fi meritat mai mult acest trofeu. Dedic trofeul tuturor fanilor Barcelonei si Argentinei”, a spus Messi. Jose Mourinho, cistigator al Ligii Campionilor cu Inter anul trecut, a fost desemnat cistigatorul Balonului de Aur pentru cel mai bun antrenor. Tot astazi FIFA a anuntat cel mai bun “11” al anului 2010. Iata echipa ideala: Casillas, Maicon, Lucio, Piqué, Puyol, Xavi, Sneijder, Iniesta, Messi, Villa si Cristiano Ronaldo.

?Sinteti foarte slabi fara Adi!?

 Mister Sliskovic, ar trebui sa se teama romanii de Bosnia?Cu siguranta! Ati face o mare greseala sa ne subestimati, avem o echipa mult mai buna decit in anii trecuti, dovada si rezultatele din aceasta campanie. Totusi, imi e destul de greu sa vorbesc despre o favorita in acest meci, pentru ca va fi foarte greu atit pentru voi, cit si pentru noi.Care este punctul forte al Bosniei?Atacul! Aici il avem pe Dzeko, el evoluind senzational si la Wolfsburg, si la nationala, apoi pe Misimovic de la Galatasaray, si pe Ibisevic, alt fotbalist cu evolutii foarte bune intr-un campionat tare din Europa, Bundesliga. Dintre ei, Dzeko e cel mai in forma si el va fi pericolul numarul 1 pentru voi. Noi, ca individualitati, sintem peste Romania.Romania l-ar putea avea pe Mutu…Ohoo, Mutu! Da, daca va fi pe teren la Sarajevo, s-ar schimba situatia. Adrian e o figura, un personaj aparte pentru fotbalul romanesc. Fara el, Romania e o echipa slaba! Asta n-o spun doar eu, ci rezultatele pe care le-ati avut cand el a lipsit. Cu el pe teren deveniti o formatie de temut, fara discutii. Repet, e un superjucator! Romania isi poate mula jocul pe caracteristicile lui daca va evolua la Sarajevo.“Suferim la organizare si in aparare”Care ar fi punctele slabe ale nationalei lui Safet Susic?Iti spuneam mai devreme ca avem multe individualitati puternice. Ele nu formeaza inca o echipa, n-avem inca o organizare de top. La acest capitol Romania sta mult mai bine, are fotbalisti mai experimentati, obisnuiti cu meciurile mari. Si in defensiva stati mai bine decit Bosnia.Il cunoasteti pe Razvan Lucescu?Nu personal, dar stiu ca e un mare antrenor. A avut rezultate bune si in Italia, si in Turcia. Nu mai spun de ceea ce a facut in Ucraina, la Sahtior...Acela este tatal sau, Mircea Lucescu...(se opreste, dindu-si seama de confuzie, si se corecteaza, n.r.) Da, aveti dreptate! Pe Razvan nu il cunosc, chiar daca am antrenat in Romania. Oricum, trebuie sa fie un tehnician valoros din moment ce-a ajuns sa pregateasca echipa nationala.“La Sarajevo va fi un adevarat infern!”Cum va fi atmosfera din tribune la meciul din martie?Bosniacii sint fanatici! Vor umple stadionul, fara discutie, cred ca vor fi in jur de 35.000 de suporteri la meci. Ei sint foarte, foarte duri cu adversarii. Va fi infern, veti vedea la Sarajevo despre ce vorbesc...Apropo de Romania, cum   v-ati simtit la Alba Iulia?Excelent! Am avut o relatie foarte buna cu toata lumea de acolo. Mi-au placut si orasul foarte mult, si suporterii echipei, chiar daca Unirea nu e una dintre formatiile de top din Romania.Cine a fost mai bun? “Maradona din Carpati” sau “Maradona din Balcani”?(n.r. - ride zgomotos) Hahaha! Eu si Hagi, cei doi Maradona! Nu pot sa raspund la intrebarea asta. Tin minte ca am jucat de vreo doua ori impotriva lui, cind evoluam pentru Iugoslavia. Un mare jucator. Cel mai bun fotbalist pe care l-a avut Romania, in opinia mea. Era o adevarata incintare sa-l vezi jucind, aveai multe de invatat de la el.

Cu masina in pom

 Politia Orasului Ocna Mures a fost sesizata marti la ora 01.15, în legatura cu producerea unui accident rutier. P. O.I., de 24 de ani, din Ocna Mures, în timp ce conducea un autoturism pe strada Poet Andrei Muresanu din Ocna Mures, nu a adaptat viteza la conditiile de drum, derapind si intrind în coliziune cu un copac de pe marginea partii carosabile.

Inarmat fara drept

 Politisti din cadrul Formatiunii Politiei Rurale Ocna Mures împreuna cu politisti din cadrul Postului de Politie Lunca Muresului l-au identificat zilele trecute pe B.R., de 24 de ani, din comuna Lunca Muresului, la locuinta caruia a fost gasita o arma cu aer comprimat de calibru 5,5 x 22 mm si 10 cartuse de acelasi calibru. Din primele cercetari a rezultat faptul ca arma si cartusele erau detinute de B.R. în mod ilegal, acestea fiind ridicate pentru verificari. In continuare se efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de “detinere sau port de arma neletala, din categoria celor supuse autorizarii, fara drept.         

Prioritati la Penitenciarul Aiud

 Implementarea unui sistem de supraveghere electronica de la distanta a persoanelor private de libertate care beneficiaza de permisiunea iesirii din penitenciar sau care desfasoara activitati în exteriorul locului de detinere fara alt tip de supraveghere reprezinta unul din obiectivele conducerii Penitenciarului Aiud pentru 2011.În general, folosirea persoanelor private de libertate la punctele de lucru exterioare s-a facut în 2010 în conditii de siguranta, respectindu-se dispozitivele de paza si supraveghere si îndatoririle specifice pentru fiecare post, cu o singura exceptie. Astfel, în data de 5 octombrie, la punctul de lucru “Corint”, care desfasura activitati productive în municipiul Alba-Iulia, a avut loc o evadare, cel în cauza profitind de vegetatia înalta si de lipsa de vigilenta a elementelor de paza. Detinutul a fost prins citeva ore mai tirziu. Implementarea unui sistem electronic de acces pe baza de card si turnicheti, implementarea ca elemente de serviciu a ciinilor specializati în depistarea drogurilor si a telefoanelor mobile si punerea în practica a procedurilor standard pentru solutionarea situatiilor de criza, conform manualelor în vigoare, reprezinta alte obiective pentru anul în curs.Anul trecut au continuat lucrarile de montare a aparaturii de supraveghere electronica pe toate sectiile de detinere, curti de plimbare, precum si în toate locurile vulnerabile din unitate, obiectiv realizat în mare masura.Potrivit raportului pe 2010, la Penitenciarul Aiud, printre obiectivele stabilite pentru anul trecut, dar care nu s-au materializat, se numarau si achizitionarea unor sisteme de bruiaj a convorbirilor de telefonie si încadrarea de personal cel putin la nivelul posturilor existente. De asemenea, mijloacele de legatura din dotarea personalului care executa misiuni de paza, escortare si supraveghere sint depasite din punct de vedere tehnic si insuficiente cantitativ, se mai arata în document.Greutatile si neajunsurile care au marcat într-o masura considerabila activitatea au avut în prim plan resursa umana insuficienta atit la nivelul agentilor, cit si la nivelul ofiterilor, posturile fiind aproape în permanenta acoperite la nivelul minimal, de multe ori sub nivelul normativelor. La data de 31 decembrie, statul de organizare al unitatii era încadrat în procent de 82,62%, respectiv cu 347 de angajati, din care 52 de ofiteri si 293 de agenti, si doi angajati personal contractual.“Volumul mare al activitatilor desfasurate, suprapunerea în numeroase cazuri a acestora a dus la nesincronizari în activitate si la aparitia vulnerabilitatilor si a incidentelor. Necunoasterea în unele cazuri sau neaplicarea în altele a prevederilor si procedurilor legale a facut ca unitatea sa se înregistreze si cu evenimente negative. Resursele financiare insuficiente raportate la nevoile de modernizare si adaptare a conditiilor de detentie si a celor de munca, prevazute în legislatia interna si internationala a anului 2010, au constituit un element cu o pondere grea în atingerea obiectivelor si realizarea sarcinilor operative”, se mai arata în bilantul pe anul precedent.Penitenciarul Aiud, unul din cele mai vechi din tara, a avut în custodie în 2010 o medie de 1.165 de persoane private de libertate, cu un rulaj în cursul anului de 4.790 de detinuti. La 31 decembrie 2010, din totalul de 1.102 persoane private de libertate, 858 erau condamnate definitiv, iar 244 arestate preventiv si condamnate în prima instanta. Sase dintre detinuti sint condamnati pe viata, iar 312 au pedepse de peste 10 ani. Un numar de 294 sint condamnati pentru omor, 263 pentru furt calificat, 248 pentru tilharie, iar 297 pentru savirsirea altor infractiuni.               A. P.

Crucea Rosie alaturi de nevoiasi

 Crucea Rosie Româna Filiala Alba a initiat la începutul lunii decembrie o ampla campanie de ajutorare a persoanelor nevoiase din judet prin distribuirea unor tichete valorice destinate beneficiarilor venitului minim garantat. Tichetele au valoarea nominala de 50 de lei si sint acordate unui numar de 582 persoane singure sau familii beneficiare de ajutor social. Valoarea totala a acestora este de 29.100 lei. “Asistatii vizati sint selectati fie din baza de date a filialei noastre, fie din listele oferite de Serviciile Sociale din cadrul Primariilor din teritoriu. Pina la momentul acesta au fost ajutate un numar de 474 familii din localitatile Zlatna, Abrud, Cimpeni, Cugir si municipiul Alba Iulia, precum si comunele apartinatoare, urmind ca restul sa fie sprijinite in saptaminile viitoare. Pe linga aceasta actiune, Crucea Rosie a mai ajutat in prag de Sarbatori un numar de 30 de familii nevoiase cu bunuri alimentare si imbracaminte, urmare a unei actiuni de stringere de fonduri initiata de Clubul de Dans Sportiv”Dance to Sunrise” prin donatii facute de parintii copiilor. Le multumim atit lor, cit si celor care ne sint alaturi in munca noastra”, a declarat directorul Crucii Rosii Filiala Alba, Adrian Dusa.      

Liberalii din Alba, multumiti de ?mariajul? cu PC

 Florin Roman sustine ca “interesul României este ca toate fortele politice responsabile sa raspunda îndemnului cetatenilor care întreaba cind îi dati jos pe cei de la PDL?”. “Este o coalitie, o alianta împotriva actualei puteri, împotriva partidului-stat si împotriva lui Traian Basescu si, din acest motiv, toate fortele politice responsabile se reunesc pentru a scapa de partidul-stat’, a declarat vicepresedintele PNL Alba.“În al doilea rind, Partidul Conservator a promovat, prin statutul pe care-l are, politica întreprinderilor mici si mijlocii. Este un partid care are o doctrina apropiata de cea a liberalilor, dar cred ca mai important decit orice doctrina în tara asta e sa scapam de actuala guvernare, noi, românii, si sa încercam o constructie politica stabila si care sa repuna tara pe picioare”, a completat Florin Roman. El a adaugat ca se spera sa se alature si cei de la UDMR în acest demers de a scapa cit mai repede de actuala coalitie guvernamentala.La rindul sau, un alt vicepresedinte al PNL Alba, Mihai Nicusor a declarat ca “românii au nevoie de o alternativa de centru dreapta în acest moment” si ca “o alianta de acest gen nu poate fi decit benefica României”. În ceea ce priveste declaratia liderului social-democrat, Victor Ponta, referitoare la intentia de a se pune bazele juridice unei platforme politice comune, liberalul Florin Roman a spus ca “foarte probabil ca se va ajunge acolo, numai ca o astfel de coalitie mare va presupune cu siguranta foarte multe discutii, pentru ca nu este usor sa constitui o asemenea coalitie”.Protocolul de alianta dintre Partidul Conservator si Partidul National Liberal a fost semnat, ieri, la Palatul Parlamentului, în prezenta conducerilor celor doua formatiuni. Liberalii si conservatorii au decis, în document, ca denumirea noii constructii politice sa poarte numele de “Alianta de Centru - Dreapta Partidul National Liberal-Partidul Conservator”, cu denumirea prescurtata “ACD”, avind ca semn permanent o sageata înscrisa în patrat sub care se afla denumirile prescurtate ale celor doua partide PNL-PC.        A. P.

?Centrul Civic? la consultare

 Incepind din aceasta saptamina si pina in 10 februarie 2011, are loc etapa de consultare a populatiei cu privire la Reactualizarea Planului Urbanistic Zonal “Centrul Civic” Alba Iulia. In acest sens, primaria municipiului ii invita pe toti membrii comunitatii locale sa isi exprime punctul de vedere asupra propunerilor avizate deja in Consiliul local. In acest sens au fost deja afisate pe site-ul primariei, precum si la afisierul din holul institutiei, reglementarile urbanistice propuse prin acest PUZ. In plus, personalul de specialitate din cadrul serviciului de urbanism va da relatii privitoare la continutul documentatiei, iar propunerile si sugestiile cetatenilor vor fi consemnate intr-un registru special. Urmeaza ca in saptamina 14-19 februarie 2011 sa fie organizata o dezbatere publica, a carei data va fi anuntata de administratia locala prin intermediul mass-media si prin panouri publicitare.Schimbarea la fataPlanul urbanistic revizuit va sta apoi la baza unui amplu proiect care cuprinde o suprafata de aproximativ 34 de hectare. “Prin Centrul Civic intelegem o zona extinsa care cuprinde trei obiective majore. Este vorba despre zona de vis-a-vis de Casa de Cultura a Studentilor, spatiul din apropierea cladirii CEC si Piata Alessandria. Cel mai important proiect este bineinteles cel de linga Casa de Cultura a Studentilor, atit pentru ca la aceasta ora arata asa cum stim cu totii, cit si pentru ca acolo vor fi dezvoltate citeva dintre cele mai importante obiective prevazute de noul Plan Urbanistic Zonal. Ma refer la Teatrul dorit si finantat de catre Consiliul judetean Alba si o hala subterana cu aproximativ 150 de locuri de parcare care sa rezolve problema aglomeratiei si a masinilor care sint lasate peste tot si creeaza un anume disconfort. In plus, odata cu aceste investitii se va rezolva zona atit din punct de vedere juridic, cit si functional si urbanistic”, a declarat arhitectul sef al municipiului Alba Iulia, Hedviga Calin. Ar mai fi de spus ca in zona respectiva se afla si terenul lui Calin Ciobanu, unul extrem de disputat in ultimele luni intre proprietar si administratia locala. Pe placul tuturorTocmai pentru ca este vorba despre o zona extrem de importanta pentru municipiu si pentru albaiulieni, administratia locala va incerca sa tina cont de toate propunerile venite din partea cetatenilor. “Adresez pe aceasta cale un mesaj localnicilor pentru a veni sa afle amanunte, a veni cu propuneri pentru acea zona. Planul Urbanistic a fost avizat in forma sa actuala de catre Consiliul local, insa nu va fi aprobat sub nici o forma decit dupa aceasta perioada de dezbatere publica si vom incerca sa tinem cont de toate propunerile pe care le primim. Pot sa va spun ca dupa aceasta faza, speram sa putem atrage fonduri, probabil pe baza de proiecte sa accesam finantari externe astfel incit toata zona centrala sa poata fi rezolvata. Sint lucrari de anvergura pe care le pregatim acum si prin care speram sa schimbam in bine imaginea zonei centrale a partii de jos a orasului”a mai adaugat arhitectul sef al municipiului Alba Iulia, Hedviga Calin. 

Ceata a afectat, din nou, zborurile. Ce drepturi au pasagerii?

Dupa ce luni sase curse aeriene care trebuiau sa aterizeze la Cluj au fost anulate, reprezentantii Aeroportului International Cluj-Napoca au declarat ca ceata a afectat ieri alte doua curse aeriene, zborul spre Bucuresti care trebuia sa decoleze la 6.15 de pe aeroportul clujean, respectiv un zbor care trebuia sa aterizeze de la Treviso la 15. Oficialii Aeroportului au declarat ca avionul care trebuia sa aterizeze la Treviso a decolat normal de la Cluj, dar a trebuit deviat la Viena, din cauza ca în orasul italian era ceata, compania aeriana asigurînd transportul pasagerilor pîna la destinatie. Mai mult, avionul cu pricina s-a întors gol la Cluj, urmînd ca pasagerii care ar fi trebuit sa vina astazi de la Treviso sa fie redirectionati spre alte zboruri, costurile fiind asigurate de catre companie. Legislatia româneasca în domeniul drepturilor pasagerilor este foarte clara, companiile aeriene fiind responsabile pentru orice neplacere cauzata celor care achizitioneaza bilete. Astfel, în cazul în care avionul are întîrziere sau cursa este redirectionata, pasagerii pot solicita despagubiri de 125 pîna la 600 de euro, în functie de caz. Totodata, daca zborul este anulat, întîrzie sau este redirectionat, în functie de împrejurari, compania aeriana este obligata sa le asigure pasagerilor masa si cazarea peste noapte, daca este cazul. Mai mult, companiile de transport aerian raspund pentru pagubele produse în urma întîrzierii curselor (pîna la 4.800 EUR) sau pentru deteriorarea si pierderea bagajelor (pîna la 1.200 EUR).

Desi sintem mai saraci, platim ?la pompa? cit europenii

Pretul fara taxe al carburantilor va trebui sa tinda catre egalizare în toate statele Uniunii Europene, iar argumentul ca România ar trebui sa aiba un pret mai mic la carburant pentru ca e, alaturi de Bulgaria, cea mai saraca tara din UE este profund eronat economic, a declarat ieri presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. El a precizat ca singurele variatii de pret pot fi înregistrate la servicii, care încorporeaza o forta de munca mai ieftina sau mai scumpa si „care nu pot fi mutate dintr-o tara în alta”. De asemenea, potrivit lui Chiritoiu, variatiile la pretul fara taxe al carburantilor pot proveni numai din “costurile de transport care, într-o tara ca România, care are petrol local, sînt mai mici”. Presedintele Consiliului Concurentei a subliniat ca este admis un “comportament imitativ”, care face ca o firma sa creasca pretul daca vede un competitor ca face acest lucru, dar ca nu este permis ca doua sau mai multe companii sa se înteleaga în acest sens.     Bogdan Chiritoiu a mai afirmat ca pretul fara taxe al carburantilor în România este putin sub media UE în 2010 si 2011. Astfel, conform unui material difuzat de Consiliul Concurentei, la benzina euro super 95 pretul mediu fara taxe este în UE de 0,59 euro pe litru, acelasi ca în România. La motorina, media UE27 este de 0,64 euro pe litru fara taxe, iar în România motorina costa 0,63 euro pe litru fara taxe.

Democrat liberalii nu se tem de noua ?Alianta contra democratiei?

Ca de obicei, vicepresedintele PDL Ioan Oltean a fost foarte plastic: "S-a luat o capusa de la PSD si s-a mutat la PNL"Deputatul clujean PDL, Petru Calian considera ca Alianta dintre cele doua partide este o „alianta contra democratiei”.      Virajul PNL spre stinga s-a produs, potrivit lui Calian, in urma cu mai bine de un an, cind PNL a inceput sa ia masuri de stinga. „Un lucru este cert, daca ii vor lua si pe PSD cu ei, se vor inchide in carapacea lui Iliescu de tot”. Petru Calian este de parere ca, intreaga „greutate politica” va ramine pe umerii PDL.      Si democrat liberalul Alin Tise – presedinte al Consiliului Judetean Cluj – considera ca PDL este singurul partid care ramine in “batalia pentru continuarea reformelor”. “Fie ca este de dreapta sau de stinga, fie ca este la centru, un partid trebuie sa reprezinte interesele cetatenilor”, a declarat Tise pentru monitorul.      Cit despre Alianta proaspat constituita, Alin Tise sustine ca „doar Antonescu are de cistigat. Liberalii nu au multe de cistigat, doar de pierdut din aceasta colaborare. Singurii care au de cistigat de aici sint conservatorii. Eu cred ca liberalii vor pierde din electorat”.       Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a declarat ieri, pentru Agerpres, ca ACD nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru actuala putere, singura schimbare fiind ca “s-a luat o capusa de la PSD si s-a mutat la PNL”. “Nu este niciun pericol, absolut niciunul (…) Aceiasi parlamentari au trecut de la asocierea cu PSD la asocierea cu PNL, deci, din acest punct de vedere, nici o mutatie si niciun pericol, dimpotriva”, a declarat Oltean.     La rindul sau, ministrul Economiei, Ion Ariton, care este si presedinte al PDL Sibiu, a declarat ca este sigur ca guvernul va rezista pana la alegerile din 2012.     Deputatul PDL Raluca Turcan considera ca “virajul PNL spre stinga” trebuie sa fie un impuls pentru PDL pentru a se focaliza si mai mult pe masuri economice de dreapta. Ea afirma ca, prin acest protocol, Crin Antonescu cistiga, dar PNL pierde de doua ori “o data, prin apropierea de PC, PNL vireaza spre stinga si se indeparteaza si mai mult de discursul de dreapta. (...) A doua oara, pentru ca PNL va plati cu functii importante la nivel local si la nivel central”.

ICCJ: Procesul fostului primar baimarean Cristian Anghel, stramutat la Tribunalul Timis

 Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ) a admis, marti, cererea de stramutare a procesului fostului primar baimarean Cristian Anghel de la Tribunalul Maramures la Tribunalul Timis.     Avocatii fostului edil baimarean au apelat la aceasta cale de atac dupa ce Tribunalul Maramures a respins cererea de neconstitutionalitate invocata de aparatorii lui Cristian Anghel în ceea ce priveste ordinul emis de prefectul judetului care prevedea suspendarea acestuia din functia de primar al municipiului Baia Mare.     Ordinul emis de prefectul judetului Maramures care prevedea încetarea mandatului de primar al lui Cristian Anghel a fost întocmit de catre avocatul Dorin Buda, subprefect de Maramures la momentul respectiv, în prezent avocat.

Tempestini si Pulpea sint pregatiti de Raliul de la Monte Carlo

Peugeot-ul 207 pe care vor concura Tempestini si Pulpea Marco Tempestini si Dorin Pulpea au plecat deja in Italia, unde vor face ultimele pregatiri pentru raliul care va debuta in data de 19 ianuarie.     Cei doi piloti de la Napoca Rally Academy au programate in Italia ultimele teste cu Peugeot-ul S 2000 inainte de participarea la Raliul Monte Carlo, prima etapa din 2011 a Internationa Rally Challenge, care se va desfasura in perioada 19 – 22 ianuarie.     Marco Temepstini a declarat inainte de plecare ca obiectivul echipajului este clasarea pe locurile 20-30 sau macar incheierea raliului, lucru deloc usor, avind in vedere conditiile meteorologice si traseul extrem de dificil.„Raliul Monte Carlo este unul foarte frumos si extrem de important in calendarul automobilistic, dar in acelasi timp este extrem de dificil. Pentru mine si Dorin va fi in primul rind o aventura. Vor fi probe in care vom evolua probabil pe mai multe suprafete diferite: uscat, ud si zapada“, a declarat italianul de la NRA.     Tempestini si Pulpea vor efectua teste in muntii de linga Savona vineri, iar apoi se vor deplasa la Monte Carlo, pentru a inspecta traseul.    Raliul Monte Carlo, exclusivistAproape 300 de echipaje s-au inscris la Raliul Monte Carlo, la editia care aniverseaza 100 de ani de automobilism in Principat, dar doar 121 au fost admise pe lista de start. Printre ele si echipajul clujean format din Marco Tempesta si Dorin Pulpea, cistigatorii Cupei Europei de Est in 2009 si 2010. Ambii sportivi concureaza cu licente romanesti, astfel cei doi piloti vor reprezenta Romania, desi Tempestini este italian.     In 2011 se implinesc 75 de ani de cind un roman a cistigat Raliul Monte Carlo, Petre Cristea reusind aceasta performanta de rasunet in 1936.     Raliul Monte Carlo va cuprinde 13 probe speciale, insirate pe distanta de 337,6 kilometri. Doar pilotii clasati intre primii 60 dupa primele doua zile de raliu vor avea onoarea sa parcurga celebra proba „Col de Turini“, care se va desfasura in noaptea de vineri spre simbata. „Cind eram copil, unul dintre visele mele legate invariabil de masini si curse era sa iau startul in acest raliu, care a scris pagini importante in istoria automobilismului“, a mai spus Tempesta.    Reprezinta ClujulPe linga obiectivele personale si sportive, Tempestini si Pulpea isi propun sa promoveze la Monte Carlo si orasul Cluj-Napoca, pe care il vor reprezenta in cadrul acestui mega-eveniment automobilistic. Astfel, la cortul NRA din parcul de service vor rula imagini din Cluj pe un ecran special amplasat. „Tara pe care o reprezentam este Romania, dar, mai mult decit atit, eu sint clujean! Sint nascut in Italia, dar prin adoptie sint clujean. Raliul Monte Carlo fiind unul dintre cele mai mediatizate evenimente sportive, ne-am gindit sa promovam Clujul“, a precizat Tempesta.

Copiii de la sate, sprijiniti sa descopere cultura

Consiliul Judetean va demara în acest an un proiect privind sprijinirea accesului la cultura al copiilor din mediul rural. „Exista în mediul rural 15.000 de elevi si 6000 de prescolari care nu au acces la ceea ce înseamna institutii de cultura, adica muzee, teatre sau biblioteci. Pe lînga accesul gratuit la institutiile de cultura din subordinea noastra, ne vom ocupa inclusiv de transportul copiilor înspre acestea, printr-un parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean”, a explicat presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise. În plus, el a mai aratat ca profesorii din mediul rural vor putea sa desfasoare cu elevii lor chiar si ore tematice în muzee. Tise a mai anuntat ca, pe viitor, acest proiect ar putea fi extins si pentru elevii din celelalte municipii ale judetului si din orasul Huedin. „Nu toti elevii din mediul urban au acces facil la institutiile de cultura. Avantajati din acest punct de vedere sînt doar cei din Cluj-Napoca”, a argumentat Alin Tise. Consiliul Judetean are în subordine zece institutii de cultura, printre care Filarmonica „Transilvania”, Teatrul de Papusi „Puck”, Biblioteca Judeteana „Octavian Goga”, Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea sau Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda”.     M. O.

Salariile au crescut cu 2,8% in noiembrie 2010

În luna noiembrie 2010, cîstigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.900 lei, cu 2,9% mai mare decît în luna precedenta, iar cîstigul salarial mediu nominal net a fost de 1.377 lei, în crestere fata de luna anterioara cu 37 lei (2,8%).     Comparativ cu luna noiembrie a anului 2009, cîstigul salarial mediu nominal net a crescut, în noiembrie 2010, cu 0,8%, iar indicele cîstigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 93,6%.     Conform datelor furnizate de INS, în luna noiembrie a anului precedent, cele mai mari salarii le-au obtinut românii care lucreaza în activitati de intermediere financiara, respectiv 3.380 lei, în timp ce în sectorul hotelurilor si restaurantelor s-a cîstigat cel mai putin, în medie 804 lei net pe luna.     Potrivit INS, în majoritatea activitatilor din sectorul economic, derulate în luna noiembrie 2010, nivelul cîstigului salarial mediu net a fost în crestere fata de octombrie 2010, ca urmare a acordarii de premii ocazionale, plata tichetelor de masa sau cadou, dar si realizarilor de productie ori încasarilor mai mari. Datele INS mai releva ca cele mai mari majorari salariale au fost în domeniul industriei extractive, unde salariile au crescut cu 12,3% si în fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, unde remuneratia lunara a crescut, în medie, cu opt procente.     A. S.

Tise are planuri mari pentru judet in 2011

Foto Radu PadureanPresedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, a prezentat ieri prioritatile judetului in 2011Centrul de deseuri, noua pista de 3.500 de metri a Aeroportului International Cluj-Napoca, finalizarea noii Arene sportive,modernizarea drumurilor judetene, dar si construirea turnului de linga stadion si spitalul regional de urgenta se numara printre proiectele cele mai importante ale Consiliului Judetean in anul 2011.      Realizarea Centrului Integrat de Management al Deseurilor se afla in topul prioritatilor Consiliului Judetean, avind in vedere faptul ca anul acesta urmeaza sa se inchida toate rampele vechi din judet. In acest moment, executia Centrului de Deseuri se afla in faza de licitatie, iar in curind Consiliul Judetean va demara si licitatiile pentru statiile de transfer din judet si pentru inchiderea rampelor de gunoi. In total, vor fi construite trei statii de transfer, valoarea acestora fiind estimata la 5,2 milioane de euro.      “Acesta este un proiect foarte vechi. A fost greu pina am gasit o locatie si ma bucur ca Primaria Feleacu a inteles ca acest proiect nu face rau comunei. Centrul nu este o rampa de gunoi, ci o fabrica de gunoi. Va dau exemplu Vienei, unde centrul de deseuri este chiar in centrul orasului si nu sint nici un fel de probleme”, a explicat presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise.     Cluj Arena, inaugurata oficial in septembrieUn alt proiect important pentru acest an este finalizarea stadionului. Tise a dat asigurari ca lucrarilor vor fi gata la timp, adica in vara acestui an, urmind ca inaugurarea stadionului sa se faca oficial in luna septembrie. Totodata, la momentul actual, forul judetean pregateste licitatiile pentru lucrarile care tin de accesul in arena si de amenajarile din jurul obiectivului, dar se vrea si infiintarea unei societati comerciale care sa se ocupe de administrarea arenei.     Apare o parcare sub turnul stadionului“Avem nevoie de o societate de specialitate care sa se ocupe de administrarea stadionului, dupa modelul Tetarom, care administreaza parcurile industriale”, a precizat Alin Tise. El a readus in atentie si proiectul turnului de servicii de linga viitoarea arena sportiva a judetului. “Avem in vedere demararea unei proceduri noi, de atragere a unui investitor privat si de concesionare a acestei investitii pe modelul existent in cazul Iulius Mall. Vom modifica studiul de fezabilitate, care va cuprinde si o parcare subterana, de peste 300 de locuri. Astfel, vom concesiona turnul si parcarea subterana la pachet”, a dezvaluit seful Consiliului Judetean noile planuri pentru controversatul turn de linga stadion.     Se schimba strategia pentru pistaConsiliul Judetean ar putea schimba si strategia pentru noua pista de 3.500 de metri a aeroportului clujean. Dupa esecul primei licitatii, prin procedura creditului furnizor, Tise ia acum in calcul realizarea noii piste din fonduri proprii ale judetului, printr-un buget multianual.      “Am identificat doua posibilitati de realizare a pistei, prima fiind scoaterea la licitatie in forma actuala, cu realizarea pistei pina la 2.100 de metri si apoi continuarea pina la 3.500 de metri sau finantarea obiectivului de catre Consiliul Judetean printr-un buget multianual”, a spus Alin Tise.      Tot la aeroport, o prioritate o constituie si extinderea parcarii de la sol si construirea noului parking suprateran.     S-ar putea reabilita 1.000 kilometri de drumuriIn ceea ce priveste proiectul modernizarii a peste 717 kilometri de drumuri judetene, demarat anul trecut, Alin Tise spera ca numarul kilometrilor reabilitati sa poata creste la 1000. “Dorim completarea studiului de fezabilitate pina la 1000 de kilometri pentru a putea pregati lucrarile suplimentare care ar putea fi demarate in urma alocarii de fonduri si prin programul Ministerului Dezvoltarii. Probabil ca judetul Cluj o sa primeasca in jur de 100 de kilometri prin acest program”, a informat seful forului judetean.     Investitori privati pentru Spitalul de UrgentaUn alt proiect extrem de important pentru anul in curs este construirea viitorului Spital Regional de Urgenta. “Avind in vedere faptul ca nu vorbim despre un spital care sa deserveasca doar judetul Cluj, in mod normal finantarea ar fi trebuit asigurata de catre minister sau de catre toate judetele din regiune care vor beneficia de proiect. Din pacate, responsabilitatea ne-a fost plasata noua”, a afirmat Alin Tise. El a adaugat ca se va incerca construirea spitalului prin sistemul parteneriatului public privat. In acest moment se lucreaza la finalizarea studiului de oportunitate, urmind ca apoi sa fie demarata realizarea studiului de fezabilitate. Astfel, in aproximativ doua luni urmeaza sa aiba loc primele discutiile cu posibilii investitori. La ora actuala, Ministerul Apararii deruleaza actiunile de relocare a depozitului de munitii de pe amplasamentul viitorului spital din comuna Floresti. Proiectul spitalului are o valoare estimata de 120 de milioane de euro.     Magazine “Clujana” si in BucurestiAlte proiecte prioritare ale administratiei judetene in acest an vizeaza deschiderea a doua noi magazine “Clujana”, cel mai probabil in Bucuresti, si implementarea proiectelor promovate de Consiliul Judetean spre finantare prin Programul Operational Regional si cuprinse in Planul Integrat de Dezvoltare pentru Zona Metropolitana Cluj. Dintre acestea, cel mai important este legat de infiintarea Parcului industrial Tetarom IV. Alte proiecte ale judetului in acest an se refera la infiintarea de centre de informare turistica la intrarile in judet, la modernizarea Cheilor Turzii si la promovarea produselor si traditiilor prin asociatia “Produs de Cluj”.

3% din bugetul local ar putea merge la spitale

Foto Radu PadureanSpitalul Clinic de Boli Infectioase, dar si celelalte cinci preluate de autoritatile locale clujene, ar putea beneficia de 3% din bugetCseke Attila, ministrul Sanatatii, propune autoritatilor locale sa repartizeze minim 3% din bugetul local pentru unitatile sanitare pe care le-au preluat anul trecut, in urma descentralizarii sistemului medical.     „Solicit autoritatilor locale ca, acum, la inceput de an, cind sint aprobate si repartizate bugetele locale, sa aloce cel putin 3% din fonduri pentru unitatile sanitare preluate. Autoritatile locale trebuie sa dea dovada de responsabilitate si sa constientizeze ca au obligatia de a se implica in gestionarea sistemului sanitar la nivel de comunitate. Au trecut 6 luni de la descentralizare, autoritatile locale au putut sa se implice administrativ si cred ca este timpul sa se implice si financiar. Descentralizarea inseamna nu numai fonduri de la Bucuresti, ci si fonduri de la nivel local”, a declarat ministrul.    Mai multi bani pe plan localCseke Attila a mai precizat ca, incepind din acest an, autoritatile locale vor avea un mare avantaj in gestionarea unitatilor sanitare pe care le-au preluat, deoarece Ministerul Sanatatii a luat masuri de descentralizare a resurselor financiare la nivel teritorial, astfel incit mai multe fonduri sa ramina in teritoriu. In acest sens, Cseke a adus aminte de faptul ca un procent de 60% din contributiile persoanelor fizice si juridice colectate la Fondul National Unic de Sanatate intr-un judet va reveni acelui judet. „Mai mult, incepind din luna ianuarie, casele de asigurari de sanatate nu vor mai deconta cheltuielile de personal care depasesc nivelul de 70% din totalul cheltuielilor spitalelor. In acest fel, bugetele unitatilor sanitare vor putea fi echilibrate si cheltuite mai eficient”, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.     In 2010 au fost descentralizate 370 de unitati medicale din toata tara, dintre care sase au fost transferate catre autoritatile locale din Cluj-Napoca. Astfel, Primaria a preluat Spitalul Clujana, iar in administrarea Consiliului Judetean au intrat Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello“, Spitalul Clinic de Boli Infectioase, Spitalul Clinic de Recuperare si Spitalul de Boli Psihice Cronice Borsa.

Comisarul-sef Aurelian Soric, fost sef al IPJ Neamt, destituit din Politie

Fostul sef al Inspectoratului Judetean de Politie Neamt, comisarul-sef Aurelian Soric, a fost destituit din Politie, a anuntat, marti, într-o conferinta de presa, seful Politiei Române, Liviu Popa.     Potrivit lui Liviu Popa, fostul sef al IPJ Neamt se face vinovat de comportament necorespunzator în serviciu, societate, care a adus atingere onoarei, probitatii profesionale a politistului si prestigiului institutiei si de neglijenta manifestata în atributiile de serviciu.     El a precizat ca propunerea Consiliului Superior de Disciplina a fost înaintata MAI, iar ministrul Traian Igas si-a însusit-o aprobând destituirea din Politie a lui Soric.     Totodata, seful IGPR a anuntat ca au fost luate masuri si împotriva subalternilor fostului comisar-sef Soric.

Mii de cereri pentru cetatenia maghiara

Procedura simplificata de acordare a cetateniei ungare etnicilor maghiari se desfasoara fara probleme, în România majoritatea solicitarilor fiind înregistrate la Miercurea-Ciuc si Cluj-Napoca, în Serbia - la Subotica si în Ucraina - la Beregovo, a declarat marti vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI. El a precizat ca în prima saptamîna din ianuarie au fost depuse în jur de 5.000 de cereri de acordare a cetateniei.

Ce e trecut pe cardul de sanatate?

Ministerul Sanatatii a pus de ieri în dezbatere publica, pîna pe 10 februarie, proiectul de Hotarîre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate. Informatiile minime care vor putea fi accesate de pe acest card sînt, printre altele, diagnostice cu risc vital si boli cronice, grupa sanguina si Rh, dar si acceptul exprimat în timpul vietii pentru prelevarea, dupa deces, de organe, tesuturi sau celule. Informatiile medicale vor fi editate de medicul de familie pe listele caruia figureaza asiguratul, potrivit proiectului de HG.

Atelier pe teme medicale

Biblioteca Centrala Universitara „Lucian Blaga” organizeaza astazi, de la ora 18, atelierul pe teme medicale „Philobiblon Medica“. Atelierul cuprinde prezentarea „La marginea modernitatii: medici, preoti si vindecatori populari (1940-1990)”, sustinuta de conf. univ. dr. Elena Barbulescu, de la Facultatea de Istorie. Atelierul „Philobiblon Medica“ reprezinta un cadru informal de discutii multi si transdiciplinare, focalizate pe chestiuni apartinînd stiintei medicale, dar care se afla de fapt la confluenta diferitelor specialitati ce studiaza omul (filosofia, psihologia, sociologia, antropologia, istoria, teologia, literatura).

Dupa comunele judetului, Tise ia la pas cartierele Clujului

Foto Radu Padurean"In afara audientelor deja traditionale din mediul rural, mi-am propus sa demarez si o serie de intilniri cu cetatenii din orase", a anuntat ieri presedintele Consiliului Judetean, Alin TisePresedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a anuntat ca, incepind de miine, va sustine audiente online, prin intermediul site-ului de socializare Facebook.     Prima serie de audiente online va avea loc astazi, incepind cu ora 16, urmind ca astfel de actiuni sa se repete cel putin o data pe luna. Alin Tise a precizat ca, in acest fel, doreste sa vina in intimpinarea persoanelor care apreciaza astfel de modalitati de comunicare. La ora actuala, Alin Tise are peste 2.600 de prieteni virtuali pe contul sau de Facebook, iar audientele vor avea loc prin intermediul Fan Page-ului sau de pe site-ul de socializare.    Audiente in cartiere…De asemenea, tot incepind din acest an, Alin Tise si-a propus sa demareze o serie de audiente cu cetatenii in cartierele Clujului. „In afara audientelor deja traditionale din mediul rural, care vor avea loc in cea de-a doua parte a anului, mi-am propus sa demarez si o serie de intilniri cu cetatenii din orase. Voi incepe undeva in luna martie cu cetatenii din Cluj-Napoca, unde doresc sa programez mai multe intilniri pe cartiere. Voi continua apoi cu celalalte orase din judet”, a anuntat Tise. El a precizat ca la intilnirile din Cluj-Napoca nu il va invita si pe primarul Sorin Apostu intrucit acesta are propriile serii de intilniri cu cetatenii.     … si cu oamenii de afaceriTotodata, presedintele Consiliului Judetean isi mai propune sa se intilneasca cu oamenii de afaceri din judet. „Noi, politicienii, credem ca le stim pe toate si de prea putine ori am ascultat de propunerile oamenilor de afaceri si de solutiile lor. Intilnirile vor avea un scop informal, iar oamenilor de afaceri le vor fi prezentate si proiectele de dezvoltare ale judetului”, a aratat presedintele forului judetean.

10 milioane de euro pentru centura de ocolire a Turzii

Alaturi de licitatia pentru centura de ocolire a Turzii, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADR) a scos la licitatie si contractele de constructie a variantelor de ocolire pentru localitatile Sighetu Marmatiei, Stei, Alesd, Zalau, Aiud, Alba Iulia si Satu Mare. Valoarea totala a contractelor se ridica la circa 334,5 milioane de lei (aproximativ 80 milioane de euro), iar data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare este in a doua parte a anului, cu exceptia variantei ocolitoare a municipiului Satu-Mare, pentru care procedurile de adjudecare ar urma sa demareze in luna mai.     Pentru centura de ocolire a municipiului de pe Aries, valoarea estimata a lucrarilor se ridica la aproximativ 40,5 milioane de lei (circa 10 milioane de euro). In plus, se vor primi bani si pentru lucrari de reparatii la pasajul pe DN1 km 445A630, de la Turda, dar si pentru reabilitarea pasajului de la km 445A146, de peste strada Cheii. Lucrarile de reparatii a pasajului pe DN1 sint estimate la 97.203 lei, data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare fiind 1 iunie 2011, iar durata contractului va fi de 3 luni. Lucrarile la pasajul de peste strada Cheii sint estimate la 442.028 lei, data inceperii pentru procedura de adjudecare fiind 4 iulie.2011, iar durata contractului este de 5 luni de la data adjudecarii.

Opt firme se bat pentru mobilarea noului sediu CJ

Foto Radu PadureanIn total au fost inregistrate 10 oferte, insa doua au fost respinse de catre comisia de evaluare, una fiind o oferta intirziata (SC Interio Investment SRL Ploiesti) si alta neindeplinind conditiile de forma a garantiilor financiare (SC Amica Impex SRL Brasov).     Cea mai avantajoasa oferta financiara a venit din partea Silvarom SA din Bucuresti, care a propus un pret de putin peste 400.000 de lei pentru dotarea noului sediu al Consiliului Judetean cu mobilier. La polul opus s-a situat oferta Ax Perpetuum SRL din Cluj-Napoca, care a oferit un pret de 740.127 de lei. Restul ofertelor au venit din partea Mobilier Ovo Design Ilfov (725.076 de lei), Global Design SRL Suceava (419.290 de lei), Salice Comprod Cluj-Napoca (596.255 de lei), Alfa Vega Satu Mare (588.256 de lei), Zigman Cluj-Napoca (529.288 de lei) si asocierea Arhitectura&Mobili si Garzon  Butor  Kereskedelmi  Kft  (548.378 de lei).     Presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, a anuntat ieri ca, cel mai probabil, mutarea institutiei in noul sediu va avea loc abia in cursul lunii martie.     M. O.

Gilceava liberalilor bucuresteni nu se aude pina la Cluj

Horea Uioreanu si Marius Nicoara nu impartasesc "parerile personale" ale colegilor de la centru in privinta protocolului PNL-PCProtocolul “anti-Basescu” incheiat intre liberali si conservatori a stirnit nemultumiri la centru. Ludovic Orban, Calin Popescu Tariceanu, Varujan Vosganian si Adriana Saftoiu au votat impotriva Aliantei de Centru Dreapta (ACD). Cei patru liberali nu sint de acord cu numarul mare de locuri eligibile cedate conservatorilor si il acuza pe Crin Antonescu ca nu urmareste interesul partiduluii, ci propriile “ambitii prezidentiale”.    Uioreanu a votat pentru ACDChiar daca nu stie exact cine este presedintele organizatiei judetene a PC, liberalul Horea Uioreanu are incredere in “forta conservatorilor de la Cluj”. Uioreanu a declarat pentru monitorul ca este convins ca PC Cluj are personalitatile lui, care urmeaza sa se faca vizibile. Deputatul clujean a precizat ca votul sau in ceea ce priveste noua Alianta de Centru Dreapta incheiata intre PNL si PC a fost favorabil. “Am votat pentru incheierea acestui protocol. Este vorba de fapt, de coagularea fortelor de dreapta. Nu doresc sa comentez in vreun fel declaratiile facute de cei patru colegi de la Bucuresti. Sint declaratiile lor personale si trebuie sa si le asume. PDL este un partid mafiot si trebuie inlaturat de la putere”, a spus Uioreanu.Deputatul liberal a adaugat ca, potrivit protocolului, reprezentantii celor doua partide vor delega cite trei persoane care se vor intilni saptaminal pentru a-si stabili prioritatile. De asemenea, cele doua formatiuni politice “vor merge la alegerile locale, pe liste comune, iar la cele generale se vor ocupa doua colegii in fiecare judet”, a mai spus Uioreanu. Deputatul clujean a fost un apropiat al lui Calin Popescu Tariceanu, in al carui mandat de premier, sotia sa, Elena Uioreanu, a fost consilier la Guvern.    Marius Nicoara sustine Alianta de Centru DreaptaHorea Uioreanu * deputat PNL Cluj “Am votat pentru incheierea acestui protocol. Este vorba de fapt, de coagularea fortelor de dreapta. Nu doresc sa comentez in vreun fel declaratiile facute de cei patru colegi de la Bucuresti. Sint declaratiile lor personale si trebuie sa si le asume.” Si presedintele liberalilor clujeni, Marius Nicoara sustine ca ACD coaguleaza fortele de dreapta. Declaratiile colegilor revoltati sint, potrivit lui Nicoara, pareri personale, pe care liderul de la Cluj nu le impartaseste. De altfel, seful liberalilor clujeni a precizat ca a votat pentru ca Alianta de Centru Dreapta sa fie constituita.      In ce priveste localele din 2012, Nicoara considera ca ACD si PSD ar trebui “sa mearga fiecare pe propriile picioare”. El sustine ca Alianta de Centru Dreapta - in care sa fie cooptati si cei de la PSD si eventual, cei de la UDMR - este binevenita pentru “detronarea” celor de la putere. “Este nevoie de o alianta cit mai mare pentru inlaturarea Guvernului incompetent, care trebuie sa cada cit mai repede, dar dupa locale. Ii asteptam si pe cei de la UDMR intr-o colaborare, nu alianta, pentru ca fara ei la putere poate pica acest Guvern incompetent”, a explicat pentru monitorul Marius Nicoara.    Conservatorii clujeni rabdaConservatorii clujeni nu au reactionat la acuzele liberalilor de la Bucuresti. Mai mult, vicepresedintele PC Cluj Viorel Timoce este convins ca cei patru colegi de la PNL vor reveni la ginduri bune si vor vedea avantajele colaborarii dintre cele doua partide: “Au fost declaratii facute la nervi, sint niste politicieni cu experienta, sigur ca se pot exprima liber, dar eu cred ca in cele din urma vor fi de acord cu aceasta colaborare.

La Cluj, PSD-istii nu se bazeaza pe conservatori

Foto Radu PadureanDupa ce si-au dat seama ca sint de dreapta, conservatorii au rupt pactul cu stinga si au sarit in bratele liberalilor.      Alianta de centru dreapta (ACD) constituita din PNL si PC are portile deschise si pentru alte partide. PSD se va alatura Aliantei pina in primavara acestui an, dar UDMR nu isi doreste sa fie „cooptata” in Coalitia anti Putere.    Cuibus nu ii vede bine pe conservatoriSocial democratul Valentin Cuibus (foto) isi doreste o colaborare cu PNL si PC, „pentru ca este nevoie de un proiect pe termen lung, care sa cuprinda intreaga Opozitie si care sa tina in friu actuala Putere”. Chiar daca isi mentine declaratiile in privinta „instabilitatii” conservatorilor, Cuibus este indulgent. Potrivit social democratului clujean, „PC are timp sa se reorganizeze, mai ales la nivel local. Am spus-o si o mai spun, PC la Cluj este aproape inexistent. Isi schimbau presedintii de filiala in fiecare saptamina. Nu sint stabili, dar acum sustin ca s-au regasit doctrinar. Colaborarea cu alianta inseamna colaborarea cu liberalii in primul rind, nu ne bazam neaparat pe conservatori. Trebuie sa se reaseze din punct de vedere structural si nu numai”. Avantajul colaborarii cu PC este, potrivit lui Cuibus, la nivel central, unul mediatic. Cit despre colaborarea la Cluj, social democratii mai asteapta...    Lapusan nu vrea cu UDMR, nici UDMR cu LapusanValentin Cuibus * Presedinte PSD Cluj"PC la Cluj este aproape inexistent. Isi schimbau presedintii de filiala in fiecare saptamina. Nu sint stabili, dar acum sustin ca s-au regasit doctrinar. Colaborarea cu alianta inseamna colaborarea cu liberalii in primul rind, nu ne bazam neaparat pe conservatori." Presedintele organizatiei judetene a PSD vede in incheierea unui protocol cu ACD un pas pentru scoaterea Romaniei din criza. Potrivit lui Lapusan, discutiile sint „avansate” in ce priveste alaturarea PSD Aliantei Opozitiei, insa nu si linga UDMR, care este in opozitie. Lapusan a declarat pentru monitorul ca nu isi doreste o colaborare cu Uniunea, in cazul in care acestia ar fi cooptati in vreun fel. Presedintele social democratilor clujeni a explicat, in repetate rinduri, ca nu sustine multe dintre initiativele UDMR.Nici reprezentantii UDMR nu isi doresc o colaborare cu alianta care prinde contur. Udemeristii au declarat, inca de la inceputul discutiilor, ca isi doresc sa ramina alaturi de PDL, „pentru ca ne este mai bine asa”. “Noi sintem limba de la balanta”, a explicat pentru monitorul, liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila.

Tise: ?Daca partidul nu ma vrea presedinte de CJ, imi fac agenda proprie?

Foto Radu Padurean"Atrag atentia public ca aroganta si suficienta, combinate cu totala rupere sau ignorare a realitatilor generale, conduc la degradarea si pierderea, in ultima instanta, a credibilitatii", a scris nu demult Alin Tise pe blog.“Eu voi avea o agenda proprie, in masura in care partidul isi face propria agenda. Nu voi putea sa stau, ca in agenda partidului sa fiu perceput ca un intrus. Daca partidul va avea o alta strategie in care vor considera ca pentru ei varianta lor e cea mai buna, nu-ti ramine decit sa-ti vezi de propria ta agenda si sa-ti gindesti ce ai de facut. Nu se poate dragoste cu forta”, a precizat Alin Tise, citat de Agerpres. El a formulat din nou critici la adresa conducerii organizatiei judetene a PDL, unde crede ca e nevoie de un suflu nou. “Acest partid trebuie reorganizat foarte simplu: trebuie separat albul de negru, trebuie separat binele de rau, trebuie separati politicienii adevarati de politrucii din partid, trebuie separati oportunistii politici de cei care sint loiali partidului, trebuie eliminati sforarii si data valoare oamenilor care conteaza in politica”, a subliniat Tise, care a mentionat ca o candidatura a sa la functia de presedinte al organizatiei ar fi dus la ruperea acesteia, motiv pentru care a renuntat. Alin Tise a mai afirmat ca in PDL Cluj exista persoane “care uita sa mai fie oameni, crezind ca sint vesnici in functii”. De asemenea, el a spus ca problemele semnalate in mai multe rinduri in ce priveste PDL Cluj sint cunoscute si de presedintele partidului, premierul Emil Boc. “Am avut foarte multe discutii cu premierul si in foarte multe din aceste discutii Emil Boc mi-a dat dreptate”, a precizat Tise.    Prapastia se adincesteLa sfirsitul lunii octombrie, Alin Tise a demisionat din toate functiile detinute in PDL si a ramas un simplu membru de partid, in urma unor neintelegeri cu presedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, si cu primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu. De asemenea, la sfirsitul lunii noiembrie, inainte de alegerile in PDL Cluj, Alin Tise a postat un text pe blogul sau, in care anunta ca nu va mai candida pentru nicio functie in PDL, criticindu-si, totodata, fostii colegi din conducerea organizatiei. “Anunt public ca nu voi candida la nicio functie de conducere a PDL Cluj. In acelasi timp, pentru prezent, nu voi accepta nici statutul de participant ca membru de drept in organele de conducere ale organizatiei judetene, din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean. In plus, atrag atentia public ca aroganta si suficienta, combinate cu totala rupere sau ignorare a realitatilor generale, conduc la degradarea si pierderea, in ultima instanta, a credibilitatii”, afirma Alin Tise pe blogul sau.

Terminal DHL la Cluj

Aeronava din Cluj deserveste si judetele Satu Mare, Mures, Sibiu si BistritaFurnizorul de servicii de curierat expres si logistica DHL International Romania, parte a grupului german Deutsche Post, a inaugurat la Cluj un nou terminal operational.     Terminalul ofera posibilitatea procesarii unui volum sporit de colete, aceasta fiind a treia poarta internationala pentru transport aerian DHL din tara, pe linga terminalele din Bucuresti si Arad. De asemenea, DHL opereaza din Cluj, de la mijlocul lunii decembrie, si o noua aeronava de tip cargo, al carei program de zbor va permite companiei, potrivit reprezentantilor acesteia, prelungirea timpului de preluare a comenzilor pentru expedierile internationale cu plecare in aceeasi zi.    Investitia, neprecizataConducerea DHL nu a facut publica valoarea investitiei de la Cluj, rezumindu-se la a mentiona ca in urma acesteia estimeaza o imbunatatire a programului de preluare a comenzilor atit in localitatile din Cluj, cit si in judetele Satu Mare, Mures, Sibiu si Bistrita. “Clientii DHL vor beneficia de livrare in aceeasi zi pentru mai mult de 90% din importurile pentru aceasta zona a tarii”, se arata intr-un comunicat emis de furnizorul de servicii de curierat.     „Decizia de a opera noua aeronava cargo dedicata zonei de vest a tarii arata inca o data interesul major al companiei noastre pentru piata din Romania. Avem incredere ca aceasta investitie, dublata de reteaua DHL extinsa pe tot teritoriul Romaniei, vor intari pozitia noastra pe piata din Romania”, a declarat Gian Sharp, managing director DHL International Romania.    Crestere in 2010Noul avion SAAB SF 340 care opereaza la Cluj de la jumatatea lunii decembrie asigura zilnic legatura cu reteaua globala DHL, extinsa in peste 220 de tari si teritorii. DHL deserveste 120.000 destinatii in toata lumea, are 6.500 birouri si 300.000 de angajati. In Romania, furnizorul servicii de curierat e prezent de 20 ani, avind in prezent peste 450 de angajati, o retea proprie de 25 centre de expedieri si centre operationale in 23 de orase importante din tara si o flota de peste 250 de autovehicule.     Veniturile DHL realizate din expedieri internationale au inregistrat anul trecut o crestere de peste 10% fata de anul precedent, crestere datorata in special trimiterilor efectuate din si catre Europa. Pentru 2011, DHL estimeaza de asemenea o crestere, in concordanta cu strategia de marire a cotei de piata.

Termen limita pentru ajutoarele din agricultura ecologica

Termenul limita pentru depunerea cererilor pentru ajutoarele specifice acordate pentru îmbunatatirea calitatii produselor agricole în agricultura ecologica, finantate din Fondul European de Garantare Agricola, este 21 ianuarie, se arata într-un comunicat al APIA. De aceste ajutoare pot beneficia producatorii agricoli, persoane fizice si juridice, cu exploatatii pe productie vegetala si animaliera, cu conditia ca acestea sa fie înregistrate în sistemul de agricultura ecologica si conversie. Solicitantii pot depune o singura cerere pentru acest tip de ajutoare, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura. În cazul în care primesc ajutorul specific, producatorii trebuie sa mentina exploatatiile în sistemul de agricultura ecologica timp de cinci ani.

BT, nou sistem de core-banking

Oracle a anuntat ieri ca Banca Transilvania a ales Oracle Flexcube Universal Banking, , un sistem IT pentru core-banking care va sustine cresterea bazei de clienti si operatiuni a bancii. “Oracle Flexcube Universal Banking va sustine BT inclusiv în ceea ce priveste riscurile, conformitatea si îmbunatatirea experientei clientilor în relatia cu BT”, se arata într-un comunicat al bancii. Investitia BT în noul sistem se ridica la 15 milioane de euro, potrivit wall-street.ro, iar implementarea acestuia va începe luna aceasta si se va finaliza pe la jumatatea anului viitor. “BT cauta o solutie bancara integrata, bazata pe tehnologii noi, care sa ne poata sustine cresterea în anii care urmeaza”, a declarat Robert Rekkers, directorul general al BT.

Juniorii s-au intors de la Presov

Juniorii IV (sportivi cu vîrsta mai mica de 12 ani) ai Fundatiei Handbal Club Transilvania au participat recent la un turneu international, care s-a desfasurat în localitatea Presov, din Slovacia. Echipa pregatita de profesorul Mircea Pîrvu s-a clasat pe locul secund la finalul competitiei, în urma slovenilor de la RK Jeruzalem Ormoz. Juniorul Bogdan Rosca a fost declarat „Cel mai bun jucator al turneului“ la categoria U-12 si a împartit titlul de „Vedeta turneului“ cu colegul de echipa Calin Hossu.

Mutu vrea sa se impace cu Della Valle

Trecut pe linie moarta pîna în vara, Mutu se antreneaza la Trave, baza la care a fost exilat si bulgarul Bojinov dupa un litigiu cu Della Valle, în urma cu cinci ani.     Desi s-au vehiculat numeroase nume de echipe care ar putea fi interesate de Mutu, de la Los Angeles Galaxy la Cesena, de la Juve si Inter la Galatasaray, soarta fotbalistului român e deocamdata incerta, el antrenîndu-se singur, sub supravegherea unui preparator fizic, în prezenta unei ambulante, conform acordului colectiv al fotbalistilor.     „La Nazione“ relateaza, citata de Agerpres, ca Mutu este într-o situatie psihologica dificila, dupa cinci ani la Fiorentina, ani în care a fost cel mai bun marcator din era Della Valle, cu 67 de goluri în 130 de partide, si ar fi deprimant sa încheie astfel raportul sau cu clubul „viola“. Publicatia amintita mai scrie ca atacantul intentioneaza sa faca un pas concret în vedere unei posibile împacari: sa-l sune pe Della Valle pentru a clarifica situatia, chiar daca nu vor mai fi sanse de continuare a raportului de munca între cele doua parti.    Nu vor sa-l cedeze în ItaliaClubul Genoa l-a oferit pe Sculli la schimb cu Mutu, dar a fost refuzat de Fiorentina, care raspunde negativ oricarei propuneri venite din Italia, iar „Gazzetta dello Sport“ a relatat si despre un interes din partea Sampdoriei, scrie Agerpres. Si Lorenzo Minotti, directorul sportiv al Cesenei, si-a reconfirmat interesul pentru Mutu, dar a precizat ca nu doreste sa creeze probleme în relatia cu Fiorentina.     Victor Becali, agentul jucatorului, considera ca Mutu nu poate fi suspendat pîna la finalul contractului sau cu Fiorentina, care va expira în 2012. Becali a mai spus ca o decizie în cazul lui Mutu este asteptata pâna la finalul lunii.

Sferturile Cupei Romaniei la baschet

Federatia Româna de Baschet a efectuat tragerea la sorti a meciurilor din cadrul sferturilor de finala ale Cupei României, atît la masculin cît si la feminin. La masculin vor avea loc urmatoarele meciuri, în zilele de 9 si 16 februarie: Gaz Metan Medias – CS Otopeni, CSU Ploiesti – BC Arges, BC Mures – SCM Craiova si BC Timisoara – Steaua Turabo Bucuresti. Turul se va juca pe terenul primei echipe, iar returul pe terenul celei de-a doua echipe. La feminin, datele de disputare sînt 16 februarie si 2 martie, turul urmînd sa se dipsute pe terenul primei echipe iar returul pe terenul celei de-a doua echipe: SCM Craiova – CSU Alba Iulia, Rapid Bucuresti – ICIM Arad, LMK Sfîntu Gheorghe – Poli Iasi si BC Alexandria – CSM Satu Mare. Final Four-ul Cupei României la masculin este programat în perioada 7-8 aprilie, iar la feminin în perioada 25-26 martie.

?U? Mobitelco BT a invins Oradea

Baschetbalistii de la „U“ Mobitelco BT au cîstigat meciul amical cu CSM Oradea, disputat luni seara la Sala Sporturilor „Horia Demian“. Elevii lui Marcel Tenter s-au impus la limita, cu scorul de 82-79, pe sferturi 18-14, 22-26, 21-21 si 21-18. Pentru clujeni au marcat Dykes 22 de puncte, Krstanovic 18 p, Thomson 11 p, Chetreanu 8 p, Cuic 7 p, Silvasan 6 p, Lawrence 5 p si Fometescu 5 p. Cei mai buni marcatori de la CSM Oradea au fost Mandic, cu 19 p, si Schachtner, cu 14 p. „A fost un meci dificil pentru noi, primul meci dupa pauza, venit si dupa o saptamîna foarte grea din punct de vedere fizic. Mai avem cîteva zile în care trebuie sa ne revenim, sa ne odihnim putin si sa abordam altfel meciul de sîmbata cu BC Arges“, a declarat antrenorul Marcel Tenter. „U“ Mobitelco BT va începe returul cu un meci în deplasare la BC Arges Pitesti, sîmbata, 15 ianuarie, de la ora 18.

Victor Ponta: Candidatul la prezidentiale din partea aliantei PSD-ACD va fi cel clasat primul in sondajele de opinie

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marti, ca va candida la prezidentiale din partea aliantei PSD - ACD cel care se va afla în sondajele de opinie pe primul loc în preferintele electoratului.     Liderul social-democrat a mai aratat, de asemenea, ca sustine ideea unui candidat comun la alegerile care au un singur tur, cum ar fi cele pentru desemnarea presedintelui de Consiliu Judetean, iar la celelalte, sustine el, daca va fi posibil candidat comun ''va fi foarte bine''.     Întrebat daca nu considera ca senatorul Miron Mitrea avea dreptate în primavara anului trecut, când propunea public o alianta PSD-PNL, înregistrata la tribunal si candidati comuni la alegeri, Ponta a precizat ca în 2010 cele doua partide nu erau pregatite pentru acest pas.

Coregrafa Teatrului Maghiar din Cluj, nominalizata la ?Masca de Aur?

Carmencita Brojboiu, scenografa Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, a fost nominalizata la premiile rusesti "Masca de Aur" pentru cea mai buna scenografie a spectacolului "Unchiul Vania"Scenografa Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Carmencita Brojboiu, a fost nominalizata la premiile „Masca de Aur“ din Rusia, pentru cea mai buna scenografie realizata pentru spectacolul „Unchiul Vania“, de A. P. Cehov.     Printre spectacolele nominalizate la cel mai prestigios premiu de teatru din Rusia se afla si spectacolul „Unchiul Vania“ de A. P. Cehov, montat de Andrei Serban la teatrul Alexandrinski din Sankt Petersburg. Spectacolul a obtinut cinci nominalizari, printre care si nominalizarea la „Premiul pentru cea mai buna scenografie“, realizata de Carmencita Brojboiu. Spectacolul a mai fost nominalizat pentru premiile la categoria „Cel mai bun spectacol din Rusia al anului“,„Cea mai buna regie“ (Andrei Serban), „Cel mai bun actor“ (Semyon Sytnik) si „Cea mai buna actrita“ (Julia Marchenko).     Nominalizarile la premiile „Masca de Aur” pentru stagiunea 2009/2010 s-au facut publice la sfirsitul anului trecut, urmind ca decernarea premiilor sa aiba loc pe 15 aprilie    Scenografii pentru zeci de spectacoleCarmencita Brojboiu este membru al companiei Teatrului Maghiar de Stat Cluj inca din anul 2006. Ea a realizat scenografia a peste 50 de spectacole de teatru, precum si 20 de spectacole de teatru de papusi, de dans si opera. Carmencita Brojboiu colaboreaza cu majoritatea teatrelor din Romania, precum si cu institutii prestigioase din afara tarii precum Alexandrinsky Theatre (Sankt Petersburg, Rusia), Bristol Old Vic (Bristol, Anglia), Theatre Centre (Londra, Anglia), Clear Day Productions (Londra, Anglia), Sherman Theatre (Cardiff, Tara Galilor), Spring Theatre (Atena, Grecia), Teatrul Regional si Municipal din La Mia (Grecia) sau Novosadko Pojoriste - Teatrul Municipal din Novi Sad (Serbia).     Carmencita Brojboiu a mai fost nominalizata in 2007 la Premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru cea mai buna scenografie a spectacolului „Unchiul Vania“, in regia lui Andrei Serban.

Shakira s-a despartit de iubitul ei

Fostul iubit al Shakirei, Antonio, este fiul fostului presedinte argentinian Fernando de la Rua, si totodata agentul cîntaretei columbiene, în vîrsta de 33 de ani. Cuplul a decis sa se desparta dupa o relatie de 11 ani, stire pe care au facut-o publica pe site-ul artistei.     „În cei aproape 11 ani petrecuti împreuna ne-am iubit foarte mult, am avut grija si am fost aproape unul de celalalt. Au fost cei mai frumosi ani din viata noastra si multumita acestei iubiri si respectului pe care îl avem unul pentru celalalt am fost un cuplu exceptional”, scrie artista pe site-ul sau.     Shakira a mai marturisit si ca relatia lor s-a încheiat înca din vara anului trecut, dar cei doi au ascuns publicului acest lucru: „Din august 2010 am luat împreuna decizia sa ne despartim, dar în tot acest timp am continuat sa lucram împreuna, am ramas apropiati si am tinut aceste informatii ascunse pîna acum”.      Cîntareata columbiana mai precizeaza ca Antonio va continua sa-i conduca afacerile, la fel ca pîna acum, si ca prietenia dintre ei este „de neclintit si indistructibila”.    Îndragostita de Pique?Potrivit cotidianului El Pais, se pare ca problemele între cei doi au început acum cîteva luni. „Problemele lor s-au intensificat la mijlocul lunii decembrie, cînd numele Shakirei a fost asociat cu cel al fotbalistului Gerard Piqué, legitimat la clubul FC Barcelona”, scrie cotidianul spaniol, citat de Mediafax. Pe atunci, Shakira, care locuieste de cîteva luni la Barcelona, a negat ca ar avea o relatie cu fotbalistul spaniol.     A. V.

Michael Douglas a invins cancerul

Actorul american Michael Douglas a declarat, într-un interviu acordat televiziunii NBC, ca este aproape vindecat de cancer la gît. El a explicat ca tumoarea a disparut, dar ca mai trebuie sa faca înca teste lunare pentru a se asigura ca este vindecat definitiv. Michael Douglas, în vîrsta de 66 ani, a fost diagnosticat cu aceasta boala în august 2010. Actorul a început imediat chimioterapia si radioterapia. Douglas a precizat ca are o pofta de mîncare uriasa si ca va recupera cît de curînd cele 15 kilograme pierdute în urma tratamentului. Recent, actorul a fost fotografiat pe o plaja din Hawaii, în timp ce facea surfing alaturi de familia sa.

Erwin Kessler conferentiaza la Cluj

Muzeul de Arta Cluj-Napoca organizeaza mîine, 13 ianuarie, de la ora 18, conferinta cu titlul „Propaganda. M.H. Maxy între anii 1945-1971”, sustinuta de cunoscutul critic de arta si curator Erwin Kessler. Evenimentul face parte din programul „Lectie deschisa” al Muzeului de Arta, ce îsi propune sa faca cunoscuta marelui public problematica specifica domeniului artelor plastice si interferenta acestora cu celelalte arte, dar si ultimele cercetari în domeniul teoriei artei, în prezentarea unor personalitati de prestigiu din România si din alte tari ale lumii. Continutul conferintei de mîine este legat de biografia unuia dintre cei mai activi si influenti membri ai miscarii de avangarda din România, ajuns dupa instaurarea regimului comunist în pozitii institutionale importante, fiind un factor de decizie în conturarea profilului ideologic si estetic al noului regim. Conferinta va fi urmata de discutii pe marginea temei anuntate cu publicul participant. Intrarea la eveniment este libera.

Castile care te scapa de frica de dentist

Inginerii britanici au inventat castile care anuleaza sunetul frezei de la dentist, o solutie pe cît de simpla, pe atît de eficienta. E vorba de o pereche de casti dotate cu un sistem avansat de anulare a zgomotului exterior, asemanator cu cel deja existent la castile de înalta performanta. Totusi, spre deosebire de castile uzuale, în cazul celor de dentist sistemul nu anuleaza orice zgomot, ci doar pe cel al frezei dentare, iar pacientul poate în continuare sa-l auda pe stomatolog, în timp ce asculta, în surdina, muzica de relaxare dintr-un mp3 player. Autorul direct al aparatului este profesorul Brian Millar, de la Institutul Dentar King's, care s-a inspirat pentru inventia sa de la un producator auto care a dezvoltat un sistem care înlatura zgomotul rutier, dar care îi permite totusi soferului sa ramîna receptiv la semnalele sonore importante din trafic, cum ar fi sirena ambulantelor.

Cezar Preda (PDL): Aceasta ura neascunsa impotriva unui partid va conduce la o unitate solida a puterii

Vicepresedintele PDL Cezar Preda considera ca orice ''constructie de ura viscerala'' împotriva unor oameni si a unui partid, fara sa fie în folosul celor multi, aduce un element de coeziune si solidaritate în interiorul coalitiei.Vicepresedinte PDL sustine ca acesta este unul dintre ''paradoxurile luptei încrâncenate împotriva PDL si a presedintelui tarii''.     ''Aceasta ura neascunsa împotriva unui partid si a presedintelui tarii va conduce la o unitate foarte solida a puterii", a mai spus Cezar Preda.

Teo Trandafir, transferata la o clinica din Viena

Teo va fi transportata la Viena cu o aeronava de mici dimensiuni a clinicii din Austria, urmînd sa fie tratata la Spitalul Akh, unde a fost operat de hernie de disc si presedintele Traian Basescu, informeaza realitatea.net.     Medicii spun ca Teo Trandafir se simte mai bine si poate fi transportata în capitala Austriei, unde va sta internata aproximativ doua saptamîni pentru a primi tratamentul indicat de medici. Managerul Spitalului Elias, Doina Dimulescu, a declarat luni ca Teo Trandafir se simte mai bine si ca este în discutie plecarea ei la Viena pentru tratament, deoarece „la noi lipsesc multe”.Teo Trandafir a fost internata în 6 ianuarie la Spitalul Elias, la sectia de Gastroenterologie, fiind diagnosticata cu pancreatita acuta. Ea ajuns la spital dupa ce timp de doua zile nu s-a simtit bine. „Mi-au spus ca mi-a cedat organismul din cauza stresului si a oboselii. Am facut o criza biliara. De doua zile nu ma simt bine, nu mai puteam sa manînc, sa dorm. De dimineata am fost nevoita sa merg la spital. Am crezut ca o sa treaca durerea, dar nu a fost asa. Doctorii m-au bagat la perfuzii direct, mi-au zis ca trebuie sa manînc de trei ori pe zi, la ore fixe, sa dorm mai mult. Mi-au spus ca trebuie sa duc o viata mai organizata si sa-mi respect orele de masa si somn. M-au burdusit cu retete si am ramas sub atentia lor în perioada urmatoare”, a declarat Teo Trandafir pentru showbiz.ro, dupa internarea ei în spital.

Botosani: Eminescu, sarbatorit acasa, la Ipotesti

Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii 'Mihai Eminescu' organizeaza în 14 si 15 ianuarie cea de-a 45-a editie a Zilelor Eminescu.     Manifestarile dedicate împlinirii a 161 de ani de la nasterea marelui poet încep vineri, la ora 11,00, cu un spectacol omagial Eminescu, sustinut de elevii Liceului de Arta "Stefan Luchian" din Botosani. Evenimentul, care are loc la Muzeul "Stefan Luchian" - Casa Ciomac-Cantemir, va fi urmat de vernisajul expozitiei de arta plastica realizata de Maria M. Cassian.     Sâmbata, de la ora 10,00, la Biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavril din Ipotesti va fi oficiata o slujba de pomenire iar de la ora 11,30, în amfiteatrul "Laurentiu Ulici" de la Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii Mihai Eminescu, va avea loc lansarea volumului 'Eminescu - realitate si sublimare poetica' de Valentin Cosereanu, aparut la Editura Muzeului Literaturii Române.     De asemenea, va fi prezentata cartea 'Laurentiu Ulici - 10 ani de posteritate', aparuta sub coordonarea lui Echim Vancea.

Catalin Predoiu:Cooperarea Romaniei cu vecinatatea estica a UE este un castig pe termen lung pentru toate statele europene

Cooperarea României cu vecinatatea estica a Uniunii Europene este un câstig pe termen lung pentru toate statele europene, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, într-un interviu acordat marti AGERPRES.     Ministrul a completat ca România a realizat masurile tehnice necesare pentru aderarea la spatiul Schengen, proba fiind rapoartele de evaluare tehnica, toate pozitive.     Despre scrisoarea ministrilor de Interne din Franta si Germani, Predoiu a spus ca este marcata de ambiguitati si inexactitati.     Catalin Predoiu a mentionat ca observa ca în spatiul public se discuta atât de probleme de securizare a granitei Bulgaria-Turcia, cât si a granitei Grecia-Turcia.     El a mai sustinut ca, daca se ajunge la o amânare a aderarii la Schengen, cei care au provocat-o ar trebui sa indice la nivel politic si optiunea lor privind o noua data.     În ceea ce priveste monitorizarea pe Justitie, Catalin Predoiu a aratat ca fiecare raport de tara privind Mecanismul de Cooperare si Verificare a notat pozitiv politicile României în combaterea coruptiei.

Baconschi: Romania si Bulgaria sunt cuplate in procesul Schengen, nu luam in calcul deocamdata nici o alta ipoteza

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, sustine ca România si Bulgaria sunt cuplate în procesul de aderare la Schengen si ca tara noastra nu ia în calcul, deocamdata, nicio o alta ipoteza. Ministrul Afacerilor Externe a participat marti la conferinta organizata cu prilejul preluarii de catre Republica Ungara a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, unde a punctat si importanta dialogului României si Bulgariei cu presedintia ungara a UE.

Festivalul Luna Fotografiei din Romania, la cea de-a doua editie

A doua editie a Festivalului Luna Fotografiei din România este gazduita, începând de marti, timp de o luna, de Muzeul de Arta din Brasov.     Manifestarea este organizata sub patronajul Ministerului Culturii si Patrimoniului National si a Institutului Cultural Român, precum si sub auspiciile Federatiei Internationale de Arta Fotografica FIAP, si reuneste doua expozitii de fotografie de exceptie - Saloanele Nationale ''Fotografia Anului' si 'Cupa Fotocluburilor'.     Prezent la deschiderea evenimentului, ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, a declarat ca este o manifestare extrem de importanta pentru artistii fotografi, informeaza AGERPRES.

Raluca Turcan: PDL poate sa raspunda in forta la fratia stangista PSD - PNL - PC

Partidul Democrat Liberal "poate sa raspunda în forta la fratia stângista PSD - PNL - PC, consolidându-se ca partid de dreapta si sustinând reforma Parlamentului", a afirmat, marti, printr-un comunicat transmis presei, deputatul Raluca Turcan, vicepresedinte al PDL.     În opinia sa, PDL are nevoie acum de "o strategie de raspuns pozitiva si constructiva", pentru ca "opozitia este mobilizata doar de ura fata de Basescu-PDL, nu de un proiect socio-economic pozitiv din care sa câstige românii".     Vicepresedintele PDL militeaza pentru ca formatiunea democrat-liberala sa continue reforma Parlamentului.     Ea sustine focalizarea PDL "pe reforme pentru electoratul de dreapta, pentru mediul de afaceri, pentru tinerii din mediul privat, pentru clasa de mijloc".

Transportatorii cer returnarea accizelor percepute pe combustibil

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din România solicita stoparea cresterii necontrolate a pretului carburantilor si returnarea accizelor catre transportatorii comerciali, a declarat Constantin Isac, presedinte al Asociatiei patronale a transportatorilor rutieri (UNTTR). Transportatorii sustin ca, vândut la acelasi pret ca în Austria, carburantul în România lasa statul român fara 0,5 miliarde euro pe an pe care îi face cadou petrolistilor. În anul 2010,în România, a crescut pretul la carburanti (motorina) cu circa 30 la suta. Cresterile de pret au avut loc treptat cu sume mici. Astfel, la 1 ianuarie 2010 pretul a crescut cu 10 la suta ca urmare a cresterii accizelor cu 17,51 la suta, accizele reprezentând circa 35 la suta din pret combustibil; cu 5 la suta- la 01.07.2010 - datorita majorarii TVA la 25 la suta; cu 14 la suta- diferenta maxima între rata de schimb USD-RON în perioada ianuarie-decembrie 2010; si cu un alt procent, ne facut cunoscut de autoritati, rezultat în urma cresterii cu cca 11 la suta a pretului petrolului de la cca 80 USD/baril la cca 90 USD/baril în perioada ianuarie - decembrie 2010.

Cursul de schimb a coborat la 4,2581 lei/euro

Leul s-a apreciat marti fata de euro cu 0,14%, iar Banca Nationala a României (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,2581 lei pentru moneda europeana, în scadere cu 0,62 bani comparativ cu luni, când euro a fost cotat la 4,2643 lei.     Dolarul american a pierdut teren în fata leului, BNR stabilind un curs de 3,2934 lei, mai putin cu 1,19 bani (0,36%), comparativ cu valoarea de 3,3053 lei, consemnata luni.     Gramul de aur a fost cotat, marti, la 146,1624 lei, mai mult cu 79,08 lei (0,54%), comparativ cu valoarea de 145,3716 lei, stabilita în sedinta anterioara.

Germania: Sute de porci vor fi sacrificati in scandalul contaminarii cu dioxina

Sute de porci trebuie sacrificati la o ferma din Saxonia Inferioara deoarece carnea lor contine niveluri ridicate de dioxina, a anuntat marti ministrul agriculturii al landului german. Ministrul agriculturii din Saxonia Inferioara, Gert Hahne, a anuntat marti descoperirea unor niveluri ridicate de dioxina la o ferma din districtul Verden. Ferma a fost investigata deoarece a cumparat mâncare de animale de la compania germana Harles & Jentzsch GmbH, care a produs grasimile folosite la furajele contaminate. Probele de grasime contineau o cantitate de dioxina de peste 70 de ori mai mare decât cea permisa.

Olanda: Coliziune intre un tren de pasageri si unul de marfa

Un tren international de pasageri cu 146 de pasageri s-a ciocnit marti, în jurul prânzului, cu un tren de marfa în estul Olandei, în apropierea localitatii Zevenaar, au anuntat politia si autoritatile feroviare, citate de AP.     Potrivit politiei, accidentul nu s-a soldat cu ranirea vreunei persoane.     O parte a trenului de pasageri a deraiat în urma coliziunii, a precizat purtatoarea de cuvânt a companiei feroviare olandeze Prorail.     Trenul regional de pasageri se îndrepta spre Germania.

Oskar Fuzes despre legea presei: Intelegem ca este o problema pentru Presedintia ungara a UE

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, sustine ca Executivul de la Budapesta întelege faptul ca legea presei este o problema pentru tara sa si pentru Presedintia ungara a UE, dar ca respectivul act normativ corespunde standardelor si valorilor europene.El a mentionat ca textul legii referitoare la media a fost tradus în engleza si urmeaza sa-l traduca si în franceza si germana, pentru ca mai apoi expertii, oficialii, politicienii si jurnalistii din Ungaria sa poata sa dea un sfat în acest sens, relateaza AGERPRES.

Pista de 3.500 de metri a aeroportului clujean va fi facuta pe bucati

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Alin Tise, spune ca viitoarea pista de 3.500 de metri a Aeroportului International Cluj-Napoca ar urma sa fie construita în doua etape.     El a declarat, marti, într-o conferinta de presa, ca ar exista doua variante de finantare.     'Varianta 1 presupune relicitarea pistei în forma initiala, dar pe bucati, în sensul ca încercam sa realizam pe bani privati, dar licitata pe doua etape: 2.100 metri în prima etapa si de la 2.100 la 3.500 m. Sau, varianta B, daca bugetul judetului permite asta: încercarea de a realiza pâna la 2100 m din aceasta pista pe buget multianual, asta însemnând doi sau trei ani', a precizat Tise, citat de AGERPRES.

Cluj:Proiect inovativ ''PRO-Multilingua'' cu finantare europeana

Un proiect inovativ coordonat de Facultatea de Litere a Universitatii Babes-Bolyai (UBB), intitulat PRO-Multilingua si finantat cu 240.000 de euro din fonduri europene, prin Programul Leonardo da Vinci, include limba româna într-un circuit de comunicare internationala în afaceri, facilitând, totodata, interactiunea dintre culturi.Partenerii Facultatii de Litere - contractant si coordonator administrativ al proiectului - sunt Centrul pentru Lingvistica Aplicata al Universitatii Hasselt din Belgia, Centrul pentru Studii de Traductologie al Universitatii din Viena, Commart International din Belgia, Camera de Comert si Industrie din Cluj-Napoca si compania Viamed din România, informeaza AGERPRES.

Guvernul spaniol nu renunta la cresterea varstei de pensionare si provoaca un impas in negocierile cu sindicatele

Decizia guvernului spaniol de a creste vârsta pensionarii, de la 65 la 67 de ani, în cadrul reformei pensiilor, este de neclintit, dupa cum a anuntat premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, în ciuda faptului ca guvernul pe care îl conduce nu a ajuns la niciun acord cu sindicatele în aceste conditii. De asemenea, dupa cum anunta ABC, vârsta de pensionare cauzeaza dispute chiar în rândul executivului spaniol, de vreme ce ministrul muncii, Valeriano Gomez, ar fi de acord sa cedeze, pentru a împaca sindicatele, însa cea care nu vrea sa renunte este Elena Salgado, ministrul economiei.

Tenis: Victor Hanescu, calificat in optimile turneului de la Auckland

Tenismanul român Victor Hanescu s-a calificat marti în optimile de finala ale turneului ATP de la Auckland (Noua Zeelanda), dotat cu premii totale de 355.500 dolari, gratie victoriei în trei seturi, cu 7-6 (7), 6-7 (3), 6-4, în fata sud-africanului Kevin Anderson. Hanescu a câstigat dupa doua ore si 41 de minute si si-a asigurat un cec de 6.940 dolari si 20 puncte ATP, urmând ca în optimi sa îl înfrunte pe al doilea favorit al turneului, spaniolul Nicolas Almagro. La dublu, în primul tur, Hanescu si argentinianul Carlos Berlocq au fost învinsi de spaniolii Nicolas Almagro/Marc Lopez (N. 4), în doua seturi, cu 6-2, 6-4.

Fotbal: IFFHS - Liga I Bergenbier, locul 28 in lume in 2010

Prima liga de fotbal din România, Liga I Bergenbier, ocupa locul 28 în lume, cu 510 puncte, conform clasamentului dat publicitatii marti de Federatia Internationala pentru Istoria si Statistica Fotbalului (IFFHS). În 2009, primul esalon al campionatului românesc ocupa locul 11 în lume. Cea mai buna clasare a campionatului românesc a fost în 2006, când a ocupat locul 10. România a mai fost în top 25: locul 10 (2006), locul 19 (2005), 21 (1995, 1997, 2007, 2008), 22 (1993, 1996) si 25 (1991, 1992). Ierarhia este alcatuita anual de IFFHS, din 1991 încoace, pe baza rezultatelor cluburilor în competitiile nationale si internationale. Primul loc este detinut de Spania, cu 1092 puncte, urmata de Anglia, 1039 p, si Italia, 1021 p, în fata României aflându-se tari ca Ecuador, Peru, Danemarca, Belgia, Egipt, Scotia sau Japonia.

Cseke Attila propune autoritatilor locale repartizarea a minim 3% din buget pentru spitalele preluate in 2010

Ministrul Sanatatii Cseke Attila propune autoritatilor locale sa repartizeze minim 3% din bugetul local pentru unitatile sanitare pe care le-au preluat anul trecut. Începând din acest an, autoritatile locale vor avea un mare avantaj în gestionarea unitatilor sanitare pe care le-au preluat deoarece Ministerul Sanatatii (MS) a luat masuri de descentralizare a resurselor financiare la nivel teritorial, astfel încât mai multe fonduri sa ramâna în teritoriu, evidentiaza sursa citata. În acest sens, un procent de 60% din contributiile persoanelor fizice si juridice colectate într-un judet la Fondul National Unic de Sanatate va reveni acelui judet.

Fotbal: Balonul de Aur - "Daca voi castiga si Cupa Mondiala, cu atat mai bine", a declarat Messi

Laureat al trofeului "Balonul de Aur" pentru al doilea an consecutiv, argentinianul Lionel Messi s-a aratat luni "surprins, dar bucuros" de câstigarea acestui trofeu, în ciuda faptului ca nu a reusit sa-si treaca în palmares o Cupa Mondiala, care ar reprezenta de fapt împlinirea absoluta a unui jucator profesionist. "Am fost surprins, dar bucuros în acelasi timp. Sunt surprins, pentru ca toate pronosticurile îi dadeau pe Xavi sau Iniesta favoriti. Le multumesc mult celor au votat pentru mine, dar nu pot sa nu afirm ca atât Xavi cât si Iniesta meritau acest trofeu, pentru ca au avut un an extraordinar si au câstigat Cupa Mondiala'', a spus jucatorul Barcelonei.

Covasna: Tren deraiat la Zabala

Un tren personal care circula pe ruta Sfântu Gheorghe-Bretcu a deraiat marti dimineata în apropierea localitatii Zabala, în urma impactului cu o autoutilitara care, din cauza ghetii, nu a putut opri la trecerea cu calea ferata. Seful Politiei Transporturi Feroviare Covasna, Constantin Scurtu, a declarat ca incidentul nu s-a soldat cu victime. Potrivit acestuia, impactul a avut loc la scurta vreme dupa plecarea trenului din statia Zabala spre Târgu Secuiesc, la o trecere la nivel cu calea ferata. Soferul autoutilitarei a frânat, însa din cauza ghetii nu a putut opri masina si a intrat lateral în unul dintre vagoane, care a iesit cu rotile din spate de pe sina. În tren se aflau aproximativ 20 de pasageri, care au scapat nevatamati, asemenea soferului implicat în accident. Circulatia feroviara, întrerupta timp de aproape o ora, a fost reluata.

Sorin Ovidiu Vintu a iesit din spital

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost externat din Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, au declarat surse spitalicesti. Potrivit acestora, omul de afaceri s-a internat pentru probleme mai vechi cardiace. Sorin Ovidiu Vîntu a fost internat la Spitalul de Urgenta Floreasca, acesta fiind motivul invocat, luni, de avocatii sai la Tribunalului Bucuresti, unde se judeca procesul în care omul de afaceri este acuzat de favorizarea infractorului. Avocatii au aratat ca Vîntu, cunoscut cu probleme cardiace, a mers la Spitalul Floreasca, luni dimineata, iar medicii au decis sa îl interneze pentru investigatii. Sorin Ovidiu Vîntu are interdictia de a parasi teritoriul României si este obligat sa se prezinte la toate termenele procesului de la Tribunalul Bucuresti.

Mircea Geoana: Nu este niciun fel de paritate intre PSD, PNL si PC

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a precizat, marti, într-un interviu acordat RFI, ca între PSD si noua Alianta de Centru Dreapta (ACD) constituita între PNL si PC nu exista niciun fel de paritate, declarându-se preocupat de afirmatii de acest gen. Presedintele Senatului a mai spus ca, din punctul sau de vedere, opozitia trebuie sa puna bazele fundamentale ale constructiei politice dintre cele trei formatiuni, care sa nu fie 'construita exclusiv pe oportunism în raport cu accesul la putere, sau în strictul mesaj anti-Basescu si anti-conglomeratul PD-L'. Potrivit liderului Senatului, exista câteva chestiuni care trebuie clarificate între PSD si PNL înainte de a stabilit ce pozitii si ce functii iau fiecare.

Potop in Australia: Panica la Brisbane, unde populatia fuge din calea apelor

Autoritatile au trecut marti la evacuarea partiala a locuitorilor din Brisbane, al treilea oras cel mai populat din Australia, stat lovit de cele mai puternice inundatii în ultimii 50 de ani. Bilantul provizoriu al victimelor inundatiilor, reactualizat marti, consemneaza 11 morti, între care doi copii, plus 72 de persoane declarate disparute. Puternicele inundatii din nord-estul Australiei au la origine furtuna tropicala 'Tasha'. Noi ploi torentiale în timpul week-end-ului /pâna la 30 cm de apa în unele locuri în mai putin de 24 de ore/ au provocat cresteri bruste ale nivelului apelor luni si un torent de apa a înghitit strazile localitatii Toowoomba, situata la 130 km vest de Brisbane, capitala statului Queensland.

Comisarul european pentru extindere la Kiev, pentru a lua pulsul democratiei in Ucraina

Comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate Stefan Füle si-a manifestat îngrijorarea în legatura cu 'unele abateri de la democratie' în Ucraina, unde a sosit în ajun, într-o vizita de lucru, în cadrul careia are prevazute discutii cu privire la perspectivele de integrare europeana ale Ucrainei, precum si la starea democratiei din aceasta fosta republica sovietica. Fule a apreciat în termeni pozitivi dezvoltarea dinamica a relatiilor bilaterale între Ucraina si UE în 2010, în special în ceea ce priveste pregatirea Acordului de asociere, precum si progresele înregistrate în dialogul cu privire la simplificarea regimului de vize, care a dus la acordarea Planului de actiune privind liberalizarea vizelor pentru Ucraina.

Ceata ingreuneaza traficul rutier pe majoritatea drumurilor din tara

Circulatia autovehiculelor este marti dimineata îngreunata din cauza cetii dense pe arterele rutiere din majoritatea zonelor tarii, informeaza Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Române. În aceste conditii, soferii trebuie sa respecte câteva reguli pentru a evita implicarea în evenimente rutiere nedorite: utilizarea luminilor de întâlnire si de ceata pe toate categoriile de drumuri; deplasarea cu viteza redusa; evitarea efectuarii manevrelor de depasire; marirea distantei de siguranta între vehicule.

Explozie la un liceu din Ploiesti, cinci elevi au fost raniti

Cinci elevi ai Liceului Auto din municipiul Ploiesti au fost raniti, marti dimineata, dupa ce o soba a explodat într-o clasa. Potrivit purtatorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Prahova, Raluca Vasiloae, explozia nu a fost urmata de incendiu. Evenimentul a fost cauzat de jocul copiilor cu focul la soba liceului în care, în urma aprinderii si stingerii repetate, se acumulasera gaze.

INS: Salariul mediu nominal net a crescut, in noiembrie 2010, cu 0,8% fata de noiembrie 2009

Salariul mediu nominal net din România a crescut, în noiembrie 2010, cu 0,8% fata de perioada similara din 2009 si cu 2,8% comparativ cu valoarea consemnata în octombrie 2010, în timp ce salariul mediu nominal brut s-a majorat, în noiembrie 2010, cu 2,9% comparativ cu luna anterioara, ajungând la valoarea de 1.900 de lei, releva datele Institutului National de Statistica, publicate marti. Cele mai mari salarii medii nete au fost consemnate în activitatile de intermediere financiara, respectiv 3.380 lei, în timp ce în sectorul hotelurilor si restaurantelor s-a câstigat cel mai putin, în medie 804 lei net/luna.

Nati Meir a suferit un atac cerebral

Fostul candidat la presedintie, Nati Meir a suferit marti un atac cerebral si a fost transportat de urgenta cu o ambulanta de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Galati la Spitalul Penitenciar Poarta Alba. Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvânt al Penitenciarului Galati, comisar Safta Trincu, detinutul a acuzat probleme de sanatate, de natura cardiaca, înca de duminica, când a si fost transportat si internat la Spitalul Judetean Sf. Apostol Andrei din Galati. Medicii de aici au luat însa decizia ca detinutul sa fie transportat la Spitalul penitenciar Poarta Alba. De altfel, procedura în astfel de cazuri implica tratarea detinutilor, la Spitalul Judetean, doar în cazurile de urgenta, dupa care acestia sunt transferati în alte spitale-penitenciar din tara, pentru recuperare.

CNS Cartel ALFA incepe protestele

Sindicatul Lucratorilor din RODIPET, afiliat la Confederatia Nationala Sindicala 'Cartel ALFA', organizeaza miercuri o actiune de protest, între orele 10.30 - 12.20, la sediul central al AVAS din strada Av. Alexandru Serbanescu nr. 50, sector 1, Bucuresti. Conform unui comunicat de presa al Cartel ALFA, motivele actiunii de protest sunt neimplicarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în relansarea activitatii RODIPET si tergiversarea recuperarii partrimoniului RODIPET, devalizat de actualii investitori.

ICCJ judeca procesul fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea

Magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ÎCCJ) iau în discutie marti procesul în care fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea este acuzat de fapte de coruptie, dupa ce au amânat judecarea dosarului, pe 8 noiembrie 2010, deoarece completul nu era în componenta initiala, doi dintre judecatori aflându-se la cursuri de perfectionare. Procesul a fost reluat la ÎCCJ dupa ce Curtea Constitutionala a României (CCR) a respins, pe 23 martie 2010, exceptiile ridicate în dosarul în care fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea este judecat pentru fapte de coruptie.

Presedintele PRM, citat la Parchetul General

Presedintele Partidului România Mare, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, este citat, marti, la Parchetul General, la ora 10,00, într-un dosar în care este acuzat de ultraj si nerespectarea unei hotarâri judecatoresti. În acelasi dosar, au fost audiati luni vicepresedintii PRM Codrin Stefanescu si Marius Marinescu. Procurorii Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie au început urmarirea penala împotriva presedintelui PRM pentru ultraj si nerespectarea unei hotarâri judecatoresti, a anuntat, luni, avocata acestuia, Mariana Stefan.

Discutii guvernamentale privind analiza Bancii Mondiale asupra reformelor din ministere

Primul-ministru Emil Boc va avea, marti, la Guvern, o serie de discutii cu membri ai Cabinetului, pe marginea principalelor actiuni de reforma si îmbunatatire a activitatii ministerelor, în urma analizei realizate de Banca Mondiala, a informat Biroul de presa al Executivului. Conform sursei citate, la discutiile care vor începe la ora 10,00 vor participa vicepresedintele Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala, Philippe Le Hourerou, precum si ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, al Educatiei, Daniel Funeriu, si al Transporturilor, Anca Boagiu.

72 de disparuti in inundatiile din Australia

72 de persoane sunt declarate disparute dupa noile inundatii care au ucis cel putin opt oameni în statul Queensland, a anuntat - marti, la canalul de televiziune Nine Network - Ian Stewart, coordonatorul echipelor de interventie în aceasta regiune din nord-estul Australiei. Noi ploi torentiale în timpul week-end-ului /pâna la 30 cm de apa în unele locuri în mai putin de 24 de ore/ au provocat cresteri bruste ale nivelului apelor luni si un torent de apa a înghitit strazile localitatii Toowoomba, situata la 130 km vest de Brisbane, capitala statului.

Interpol, pe urmele a 47 de presupusi membri ai Al-Qaida

Un mandat de arestare international cu scopul extradarii /asa-numita "notita rosie"/ a fost difuzat de Interpol împotriva a 47 de sauditi, cautati de tara lor pentru presupusa relatie cu Al-Qaida, a anuntat - luni - organizatia internationala de politie criminalista. Cele 47 de notite au fost emise de Secretariatul general al Interpol de la Lyon /în centrul Frantei/ "dupa publicarea duminica de catre Ministerul de Interne saudit a unei liste continând numele unor presupusi membri ai Al-Qaida, suspectati ca opereaza în afara tarii", indica Interpol într-un comunicat.

Accident al unui elicopter militar turcesc: niciun supravietuitor

Un elicopter al armatei turce s-a prabusit luni la sol, cei cinci militari care se aflau la bord pierzându-si viata, anunta un comunicat militar turc, citat de agentia de informatii turca Anadolu. Elicopterul - un UH-1 - s-a zdrobit de pamânt la marginea unui sat în apropiere de Ankara, în cursul unui exercitiu de noapte, precizeaza documentul publicat pe site-ul armatei turce. Echipele de interventie au descoperit epava dupa mai multe ore de la întreruperea comunicatiilor cu elicopterul.