monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Bani pentru fertilizarea in vitro şi oncologie

Statul alocă anul acesta 84 de milioane de lei pentru intervenţii în oncologie şi reproducere asistată. Cele mai importante programe de sănătate noi care vor începe în acest an vizează reducerea incidenţei cancerului în ţara noastră şi fertilizarea in vitro, pentru aceste intervenţii în oncologie şi reproducere asistată fiind alocate peste 84 milioane lei. Decontarea de către stat a fertilizării in-vitro pentru cuplurile infertile reprezintă o premieră pentru România, în timp ce în alte ţări europene această procedură este susţinută de stat de cîţiva ani. Acest demers a fost iniţiat de Asociaţia „SOS Infertilitatea”, care a luptat ani la rînd pentru a convinge instituţiile statului să susţină fertilizarea in-vitro.

Clujul va avea spitale din categoria clasa I

Clujul va trebui să aibă spitale de clasa I, cel mai înalt grad de clasificare, iar pentru aceasta Spitalul Judeţean trebuie să aibă anumite specialităţi de care astăzi însă nu dispune, estimează conducerea Ministerului Sănătăţii. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că în cîteva zile urmează să propună o listă cu spitalele reorganizate din ţară, în funcţie de sugestiile primite din teritoriu. Reorganizarea unităţilor sanitare se va realiza, în principal, în două planuri, fie prin comasare, fie prin desfiinţare, atît pentru cele din reţeaua Ministerului Sănătăţii, cît şi pentru cele din reţeaua autorităţilor locale.

Cristea vrea răbdare de la fani

Adrian Cristea, noua vedetă a Universităţii Cluj, vrea să facă performanţă la clubul alb-negru, dar cere răbdare din partea suporterilor. „Prinţul“ a făcut senzaţia la prezentarea sa în tricoul Universităţii, fiind singurul îmbrăcat la costum dintre cei 6 fotbalişti nou-veniţi. Fostul dinamovist a declarat că doreşte să realizeze lucruri frumoase la echipa „şepcilor roşii“ şi a cerut răbdare din partea suporterilor, atît pentru el cît şi pentur colegii săi.

Declaraţiile unice pot fi depuse şi la alte instituţii, nu doar la Fisc

Angajatorii vor putea depune declaraţiile unice privind plata impozitului pe venit şi contribuţiile sociale şi la alte instituţii, nu numai la administraţiile fiscale din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Astfel, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a dat exemplu unui contribuabil arondat la o administraţie fiscală din reşedinţa de judeţ care ar putea depune declaraţia la primărie, cu condiţia ca aceasta să fie agreată de Fisc. Potrivit vicepreşedintelui ANAF, Mihai Gogancea Vătăşoiu, în următoarele două săptămîni ar putea fi adoptată o hotărîre de guvern care vizează acreditarea şi altor instituţii, în afară de cele din subordinea Fiscului, care să preia fizic declaraţiile unice. În ceea ce priveşte persoanele fizice autorizate (PFA), ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a spus că speră ca la sfîrşitul primului trimestru din 2011 acestea să poată depună de asemenea la Fisc declaraţiile către Casa de Pensii şi Casa de Sănătate.

Încasări mai mari la bugetul consolidat în luna decembrie a anului trecut

Încasările la bugetul general consolidat au fost mai mari în decembrie 2010 faţă de aceeaşi lună din 2009, a anunţat ieri Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj. Astfel, veniturile colectate la bugetul de stat au ajuns la 175, 1 milioane de lei în ultima lună a anului trecut, faţă de 144,8 milioane de lei în decembrie 2009. De asemenea, creşteri au fost înregistrate şi în ceea ce priveşte bugetul asigurărilor sociale de stat, cel al fondului naţional unic de sănătate şi bugetul asigurărilor de şomaj. Astfel, în total, în decembrie 2010, la bugetul general consolidat s-au încasat 295,7 milioane lei, faţă de 260,2 milioane de lei în 2009.

România se înglodează în împrumuturi „preventive”

Noul acord cu Comisia Europenă va fi doar pentru finanţarea deficitului bugetar. Următorul acord pe care România îl va semna cu instituţiile financiare internaţionale va fi unul de tip preventiv atît cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), cît şi cu Comisia Europeană (CE). După ce la finele săptămînii trecute, în urma unei întîlniri între preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu şi Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a stabilit necesitatea începerii unor discuţii cu Fondul Monetar Internaţional pentru încheierea unui acord de tip preventiv, ieri, ministrul Finanţelor a declarat că în următoarea perioadă vor începe discuţii similare şi cu Comisia Europeană.

Eckstein vrea cod de conduită la alegerile interne ale UDMR

Politicianul clujean a arătat că viitorii candidaţi nu au fost invitaţi la reuniunile unor organizaţii judeţene şi că nu este reglementată o perioadă în care să se desfăşoare campania electorală internă pentru funcţia de preşedinte. Unul dintre candidaţii la preşedinţia UDMR, clujeanul Eckstein Kovacs Peter, a vorbit ieri, într-o conferinţă de presă, despre anumite probleme existente în interiorul Uniunii legate de viitoarele alegeri interne. Eckstein a reclamat faptul că nu există suficiente reglementări în ceea ce priveşte derularea campaniei electorale în cadrul formaţiunii sale şi cere Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) să găsească soluţii pentru rezolvarea situaţiei. Mai mult, Eckstein Kovacs Peter propune şi un cod de conduită contracandidatului său, Kelemen Hunor. Eckstein a arătat că viitorii candidaţi nu au fost invitaţi la reuniunile unor organizaţii judeţene, că nu este reglementată o perioadă în care să se desfăşoare campania electorală pentru funcţia de preşedinte şi că nu este reglementat nici modul în care candidaţii pot folosi resursele UDMR.

Cînd vine sfîrşitul lumii? 2011, 2012 sau 2013?

În ultima perioadă, tot mai multe teorii despre sfîrşitul lumii împînzesc canalele media, provocînd o isterie generală în rîndul populaţiei. Cea mai cunoscută şi mediatizată teorie este cea care spune că, potrivit calendarului mayaş, Apocalipsa va veni pe 21 Decembrie 2012 cînd, pe Pămînt, se vor dezlănţui evenimente cataclismice: inundaţii, erupţii vulcanice şi cutremure care vor rade omenirea de pe faţa pămîntului. Dar au mai apărut şi alte teorii, potrivit cărora sfîrşitul lumii va veni chiar în acest an, sau în 2013, cînd vor avea loc explozii solare devastatoare.

„U“ îşi prezintă achiziţiile de iarnă

După ce în vară a cumpărat 14 fotbalişti pentru ca Universitatea să reziste în Liga 1, patronul Florian Walter a făcut investiţii şi în pauza de iarnă, transferînd pînă azi şase jucători. Universitatea Cluj se întăreşte pentru a rezista în Liga 1 Patronul „şepcilor roşii“, Florian Walter, a declarat în mai multe rînduri că doreşte să creeze o echipă puternică, care să aibă forţa să atace în sezonul următor locurile care duc în cupele europene, iar în cîţiva ani să lupte chiar pentru cîştigarea campionatului.

Victorie în primul meci din 2011, pentru handbalistele clujene

Handbalistele de la „U“ Jolidon Cluj au cîştigat primul meci oficial din 2011, reuşind să se impună cu 41-34 în faţa formaţiei HCM Buzău. Elevele lui Gheorghe Covaciu au condus ostilităţile pe întreaga durată a partidei, nepunîndu-se nici un moment problema învingătorului. Cele mai prolifice marcatoare ale formaţiei clujene au fost Elena Dincă, cu 8 reuşite, urmată de Magdalena Paraschiv, Mihaela Ani Senocico şi Florina Chintoan, fiecare cu cîte 6 goluri. Tehnicianul Gheorghe Covaciu a folosit de-a lungul partidei următoarele jucătoare: Petroczi, Paraschiv, Chintoan, Tivadar, Vintilă, Ani Senocico, Dincă, Ţurcaş, Oltean, Tudorache, Brînzan şi Suba.

Aproape 80.000 de carnete de munca scanate de CJP Alba

 Conducerea Casei Judetene de Pensii Alba a precizat ca in baza reglementarilor in vigoare privind preluarea datelor din carnetele de munca referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, functionarii institutiei au desfasurat activitatea de scanare a datelor din carnetele de munca. Este vorba despre documentele persoanelor active din cadrul administratiei publice locale, societati comerciale, regii autonome cu capital majoritar de stat, precum si persoanelor fizice care au lucrat si ale caror carnete de munca sint detinute de catre acestea. Aceleasi surse au aratat ca numarul total de carnete de munca scanate la 31 decembrie 2010 este de 79.915.“În acest sens, reprezentantii Casei Judetene de Pensii Alba adreseaza solicitarea tuturor persoanelor fizice si juridice ale caror carnete de munca au fost depuse în vederea scanarii si nu au fost ridicate sa se prezinte între orele 08.00-13.00 la ghiseul 12 din cadrul C.J.P. Alba pentru ridicarea acestora”, a mentionat directorul CJP Alba, Nicolae Nartea.               

Noi actiuni comune CJ-ISJ Alba

 Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, s-a intilnit ieri cu conducerea Inspectoratului Scolar Judetean si cu inspectorii de specialitate pentru a discuta despre programele si proiectele culturale si educative derulate in parteneriat de catre cele doua institutii. Dupa cum a precizat purtatorul de cuvint al CJ Alba, George Sinca, in cadrul intilnirii au fost analizate actiunile derulate pina acum, dar s-a discutat si despre dezvoltarea de noi proiecte destinate tinerilor din judetul Alba. “Am solicitat aceasta intilnire pentru a discuta, la cald, despre actiunile derulate in parteneriat de noi cu Inspectoratul Scolar. Sint actiuni care au angrenat, de fiecare data, un numar foarte mare de participanti si care au ca scop implicarea tinerilor, sprijinirea si motivarea lor. Urmarim sa imbunatatim activitatile de pina acum, dar si sa cream alte actiuni noi care sa atinga domenii de competenta din ce in ce mai diferite”, a precizat Ion Dumitrel, la finalul intilnirii.                      

Amenda pentru noroi

 Chiar daca obligatia soferilor de a-si pastra curate placutele de înmatriculate nu este una noua, de cind cu aparatele speciale care descopera valabilitatea rovignetei, a RCA-ului si a ITP-ului, se pare ca politistii s-au pus pe treaba. Iar daca ai numarul masinii foarte murdar, aceste aparate nu-l pot citi si nu poti primi amenda. În schimb, daca esti prins conducind masina cu placutele murdare, vei primi amenda direct de la echipajele de politie din trafic! Sa speram totusi ca vom gasi întelegere din partea acestora, deoarece la un drum mai lung pe aceasta vreme (mizga, noroi) ar însemna sa oprim din 50 în 50 de kilometri pentru a ne curata numerele. Odata cu venirea zapezii, soferii trebuie sa-si echipeze autoturismele corespunzator. În plus, trebuie sa aiba grija ca rotile sa nu fie pline de noroi.Iata ce sanctiuni riscati daca nu aveti masina pregatita pentru iarna.- Folosirea incorecta a luminilor de drum este sanctionata cu 2-3 puncte-amenda, dar si cu doua puncte de penalizare.- Folosirea luminilor de ceata în alte conditii decit pe timp de ceata aduce 4-5 puncte-amenda, dar si trei puncte de penalizare. n Numerele de înmatriculare care sint murdare si defectiunile tehnice ale vehiculului va pot aduce 2-3 puncte-amenda.- Defectiunile la sistemul de iluminare, circularea fara lumini si nesemnalizarea noaptea sau în conditii meteo nefavorabile e sanctionata cu 6-8 puncte amenda.- Rotile pline de noroi va pot aduce amenzi cuprinse între 540 si 1.200 de lei. Politia ne sfatuieste sa ne echipam masina cu pneuri de iarna (desi sint obligatorii de-abia de anul viitor), sa reducem viteza în zonele pavate cu piatra cubica, dar si în apropierea trecerilor de pietoni. De asemenea, trebuie sa ne asiguram de buna functionare a stergatoarelor de parbriz si a sistemului de dezaburire, sa nu frinam si sa nu viram brusc, folosind frina de motor; sa folosim sistemul de iluminare-semnalizare pentru a fi vazuti în trafic; sa pastram în mers o distanta suficient de mare pentru a putea opri în siguranta; în conditiile unui carosabil acoperit cu un strat de zapada, cu gheata sau cu mizga sa circulam cu viteza redusa 30km/h în localitati si 50km/h în afara acestora.

Telefoane mobile, cutite si alcool descoperite la perchezitii

 Peste 600 de telefoane, 355 de cartele SIM, aproape 240 de încarcatoare si accesorii pentru telefoane mobile, instalatii electrice improvizate, cutite si diverse scule improvizate, alcool obtinut prin fermentare, materiale si echipamente în exces au fost descoperite în cursul anului trecut în spatiile în care aveau acces detinutii de la Penitenciarul Aiud.Potrivit unui material prezentat, luni, la Primaria Aiud, privind activitatea desfasurata de personalul penitenciarului în 2010, în urma perchezitiilor efectuate în baza planurilor de actiune au fost descoperite bunuri si obiecte interzise în numar semnificativ. De asemenea, cu ocazia efectuarii controlului specific asupra apartinatorilor, la intrarea în penitenciar, în punctele de control, au fost înregistrate 62 de tentative de introducere de bunuri si obiecte interzise, constind în telefoane mobile (16 bucati), 45 de cartele SIM, 4 încarcatoare si 4 acumulatori pentru telefon mobil. Totodata, astfel de obiecte au fost depistate si cu prilejul controlului efectuat asupra pachetelor cu bunuri destinate detinutilor, fiind înregistrate 13 astfel de tentative. Pe întreaga durata a anului trecut au fost acordate 5.194 de pachete de la apartinatori catre persoanele private de libertate, constind în produse alimentare, echipament si aparatura radio-TV. Dreptul de a realiza cumparaturi s-a efectuat prin intermediul magazinului din incinta, de unde detinutii au achizitionat produse în valoare totala de peste 3 milioane de lei. În baza unui program aprobat, toti cei care au dispus de mijloace financiare au avut acces saptaminal la magazin. Pentru situatiile în care produsul dorit nu se afla în oferta magazinului, acesta a fost achizitionat pe baza de comanda.Penitenciarul Aiud, unul dintre cele mai vechi din tara, a avut în custodie în 2010 o medie de 1.165 de persoane private de libertate, cu un rulaj în cursul anului de 4.790 de detinuti. A. P.

Fondul de documente ISJ Tirnava Mica, la dispozitia publicului

 Seful Serviciului Judetean Alba al Arhivelor Nationale, Dana Zecheru, a anuntat, ieri, ca noi documente sint puse la dispozitia publicului, la sala de studiu a institutiei. Este vorba despre fondul “Inspectoratul Scolar al judetului Tirnava Mica”. Acesta a fost preluat in anul 1972 de la Liceul “Iacob Muresanu” din Blaj si reprezinta o importanta sursa de informatii pentru cei interesati de istoria fostului judet.“Anii extremi ai fondului sint 1894-1949. La preluare, s-a constatat ca modul de ordonare si inventariere nu corespundea nici sistemului practicat de creatorul de fond, nici necesitatilor cercetarii stiintifice si practice. Prin urmare, fondul a inceput sa fie prelucrat in anul 2005, adoptindu-se modul de evidenta original, cel al numerelor de inregistrare. Pentru finalizarea ordonarii si inventarierii acestui fond au fost necesari 6 ani, rezultind 43.754 dosare si registre, ce ocupa 59 metri liniari. Fondul contine procese-verbale privind situatia scolilor de stat si confesionale, evidente ale personalului didactic, situatii privind conditiile in care elevii isi desfasurau activitatea, dar si inventare ale averilor mobile si imobile ale unitatilor de invatamint”, a precizat Dana Zecheru. Ea a mentionat ca documentele pot fi studiate la sala de studiu a Serviciului Judetean Alba al Arhivelor Nationale de luni pina joi, intre orele 8.30-14.00. Cercetatorii au acces gratuit la documentele pe care SJAN Alba le detine, pentru eliberarea permisului fiind necesare prezentarea unui act de identitate si a unei fotografii cu latura mare de 3 centimetri.        

Optiune pentru copiii cu parinti ocupati

 Tendinta s-a facut simtita, pentru inceput, in cazul copiilor de gradinita, solicitarile pentru unitatile cu program prelungit fiind in crestere numerica de la un an la altul. Este cunoscut faptul ca in 2010 administratia locala din Alba Iulia a dat in folosinta o noua unitate prescolara cu program prelungit, insa nici in aceste conditii, locurile nu sint suficiente. Tendinta a inceput insa sa se manifeste si la ciclul gimnazial, astfel ca tot mai multe scoli din judet dezvolta programe alternative celor obisnuite de educatie. Vorbim in principal de asa numitul school after school, adica scoala de dupa scoala. Practic, copiii de clasele I - IV intra intr-un program suplimentar, de la ora 12.00 si pina la 16.00, timp in care stau cu personal specializat, pregatesc temele zilei, dar sint implicati si in alte activitati extracurriculare. Totul pentru ca micutii sa se poata dezvolta normal si in lipsa familiei, care de cele mai multe ori se reuneste in formula completa abia seara. Exemplu educativLa Alba Iulia, programe de school after school functioneaza sub diferite forme in mai multe unitati scolare. Cel mai complet se regaseste insa la Scoala cu Clasele I - VIII “Avram Iancu”, acolo unde micutii au la dispozitie o gama vasta de activitati extracurriculare, dar si personal calificat in mai multe domenii. “Este o optiune extrem de cautata, solicitata si apreciata de oamenii din Alba si din ce in ce mai ceruta. Practic vorbim despre o serie de activitati in care copilul este implicat dupa programul normal de scoala, un program suplimentar cu o serie de activitati extracurriculare. Ma refer aici la activitati in care colaboram cu Teatrul de Papusi Prichindel, Cercetasii Romaniei si alte institutii similare si care ne permit sa le oferim copiilor o arie extrem de diversa de activitati atractive. In plus, in acest interval, copiii primesc o masa calda si pleaca acasa cu toate temele facute, astfel incit acasa parintii pot doar sa verifice daca doresc pregatirea copiilor”, a explicat directorul Scolii “Avram Iancu” din Alba Iulia, Elena Ignat.Grija pentru personalitatePe linga temele obisnuite si activitatile extracurriculare pe care scoala le pune la dispozitia familiilor, este important de spus ca dezvoltarea copiilor nu este lasata la voia intimplarii. “Avem psiholog, sociolog, pedagogi si profesori foarte bine pregatiti. In general un copil, mai ales la o virsta frageda are nevoie de mai mult decit educatia in sine, cea pe care o permite si o aplica sistemul educational. Urmarim copilul astfel incit sa oferim o dezvoltare cit mai completa, iar in situatia in care exista copii foarte dotati sau cu inclinatii speciale, acestia pot face pasul spre pregatire intensiva in domeniile respective”, mai spune Elena Ignat. Pentru ca programul educativ sa poata functiona normal, spatiul scolii este extrem de bine securizat, iar programul bine intocmit. Trebuie adaugat insa ca pentru un astfel de program parintii trebuie sa plateasca o suma lunara de aproximativ 250 de lei, pina acum, Scoala Avram Iancu din Alba Iulia avind 41 de copii in programul school after school. “Speram sa putem integra acest program intr-un proiect cu finantare europeana astfel incit sa nu mai fim nevoiti sa percepem acea taxa, insa deocamdata nu avem alta varianta”, adauga Elena Ignat. In intreg judetul, sistemul school after school stringe din ce in ce mai multi adepti, tot mai multe unitati dorind implementarea unui astfel de program, care include la aceasta ora citeva sute de elevi din Alba.

Horoscop familiei

 Mamica GemeniIn familie. Sinteti o mama complet diferita de celelalte, deoarece nu se stie exact cine este de vina, copilul sau dumneavoastra, cind este o prostioara de facut! Sinteti de fapt o mama-copil, care ramine foarte “adolescenta” in gindire si in tinuta, sinteti mai curind considerata “sora cea mare”, complicea decit mama. Este extrem de evident ca nu sinteti indiferenta fata de copiii dumneavoastra, din contra, dar diferenta este ca ii educati altfel decit celelalte femei. Daca i se intimpla copilului dumneavoastra sa fie ingrijorat sau contrariat, faceti tot posibilul sa nu dramatizeze lucrurile. La dumneavoastra totul se rezolva printr-o buna comunicare, o discutie indelungata. Relatia cu fiica dumneavoastra Preferind sa-i respectati libertatea, veti evita sa-i impuneti o anumita conduita, sperind in secret ca ea va fi totusi diferita de dumneavoastra, pentru a nu comite aceleasi greseli. Este aproape sigur ca in viitor fiica dumneavoastra va avea nevoie sa vi se confeseze si in acel moment va trebui sa va aratati mai exigenta decit in trecut, chiar daca va va fi greu. Astfel ii veti putea aduce un plus de sustinere de care ea are nevoie. Evitati sa va faceti reprosuri pentru orice si spuneti-va mai curind ca o faceti pentru binele ei.Relatia cu fiul dumneavoastra. Ii respectati libertatea, deci nu ii impuneti nimic. Considerati ca acordarea increderii este cea mai buna modalitate de a-l face sa fie responsabil si ca este bine sa-l tratati ca pe un adult. Cu toate acestea, uneori este necesar un mic sfat amical, nu uitati ca sinteti mama lui si pentru el asta reprezinta ceva. Este agreabila o relatie prieteneasca, dar nu trebuie totusi exagerat pentru ca exista pericolul efectului contrar de a va pierde complet autoritatea. Prin urmare, este necesar uneori sa aratati severitate pentru ca el sa nu isi piarda reperele.Mamica RacIn familie V-ati pastrat sufletul de copil, latura visatoare. Nimic mai normal tinind cont de faptul ca Luna este planeta dumneavoastra dominanta. Fondind o familie, dati un sens propriei vieti.Stiti sa fiti o mama atenta, protectoare si care dovedeste eficacitate. Intuitia va ajuta sa adoptati atitudinea potrivita fata de copil in functie de situatie si astfel veti reusi sa-l intelegeti mai bine. Este evident ca va simtiti mai mult mama decit sotie si asta poate ridica o serie de probleme sotului dumneavoastra, care se poate simti putin abandonat in mijlocul acestor lucruri. Nu uitati ca notiunea de “tata” este si ea foarte importanta pentru echilibrul copiilor dumneavoastra si nu va neglijati sotul.  Relatia cu fiica dumneavoastra Veti face tot ceea ce va sta in putere pentru ca ea sa stie sa se protejeze, ii veti transmite maniera dumneavoastra de a privi viata de femeie si mai ales importanta faptului de a fi mama. Asteptati-va insa si la opinii complet diferite de ale voastre! Va trebui sa dovediti intelegere fata de dorintele sale, care pot fi complet diferite de aspiratiile dumneavoastra pentru ea si fata de felul ei de a vedea viata de femeie. Relatia cu fiul dumneavoastra Dorinta dumneavoastra va fi sa faceti din el un barbat, care sa respecte fidelitatea, sa stie sa fie generos si mai ales sincer. Veti fi in spatele sau pe tot parcursul evolutiei sale, fiindu-i alaturi in toate problemele si greutatile pe care le va intimpina.

Drum de ocolire la Ocna Mures

 Deocamdata, interventiile de urgenta - din partea CJ Alba - au vizat ducerea in Ocna Mures a 12 parapeti de mari dimensiuni care blocheaza accesul auto pe drumurile afectate de surpare, dar si o minima amenajare a unui drum de exploatare care ocoleste orasul, pentru devierea traficului catre comunele Noslac si Farau. “Practic, parapetii izoleaza zona pentru trafic. Doamne fereste sa intre vreo masina in zona de surpare, sa nu se intimple ceva. Am dus parapetii, pe care i-am dat in custodie, plus un semafor, cel pe care l-am folosit cind a fost inchis podul peste Mures. Din cite stiu eu, acum nu e folosit, dar Primaria Ocna Mures il are acolo pentru a asigura un management de trafic in zona afectata. Pentru partea de trafic, este asigurat un trafic usor in zona, iar traficul greu este deviat pe drumul acela de exploatare, pe care eu il consider inca impropriu pentru transport. Vrem sa-l amenajam, in conditiile in care noi avem pregatita documentatia si incercam sa-l clasam ca si drum judetean, fiindca by-pass-ul respectiv este foarte util pentru zona Noslac-Farau. Ca si interventie efectiva, pina acum am dat un autogreder pe el si ceva material pentru ca traficul sa se desfasoare in condititii cit de cit decente”, a explicat directorul Directiei Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu. El a precizat ca Primaria Noslac si Primaria Ocna Mures vor trece in proprietatea Consiliului Judetean Alba portiunile din drumul de exploatare pe care le au in proprietate, dupa care acest drum va fi trecut in categoria drumurilor judetene si va fi modernizat, astfel incit va deveni practic o varianta de ocolire a orasului Ocna Mures.“Nu neglijam nici drumul care trece prin interiorul localitatii. Si acela va fi refacut de Primaria Ocna Mures - care are in administrare portiunea de drum judetean care trece prin localitate, conform legii - bineinteles, cu sustinerea noastra (...) In functie de studiile geologice care se vor face se adopta solutia tehnica, fiindca zona este foarte dificila, dar rezolvabila. Sa ne intelegem clar. Ocna Mures nu se scufunda!”, a tinut sa precizeze Dan Popescu.

Hizo: Avem ginduri mari pentru acest retur

 Tehnicianul echipei FC Vaslui, Viorel Hizo, a declarat, luni, ca el si jucatorii sai au ginduri mari pentru returul Ligii I si pot vorbi chiar de cistigarea titlului. “A fost plictisitor fara fotbal în aceasta vacanta. Va fi greu la început, pina vom intra cu totii în ritm. Avem ginduri mari pentru acest retur, însa sa vedem si daca vom reusi. Putem vorbi chiar si de titlu, dar si de locul doi sau un loc de cupe europene. Cel mai important este sa facem progrese”, a spus Hizo.Viorel Hizo a precizat ca îsi doreste sa faca o echipa de fruntea clasamentului. “Nu va fi vorba de armata la Vaslui în aceasta perioada de pregatire, îmi doresc sa fac o echipa care sa se claseze în fruntea clasamentului. Jucatorii sint constienti ca sint platiti sa se antreneze si sa joace, nu pentru a avea activitati mondene asa cum se întimpla la multe cluburi din tara. Diferenta fata de Otelul poate fi considerata mare sau mica, eu am facut un program de pregatire, iar daca jucatorii îl pot respecta suta la suta atunci avem sanse la titlu”, a adaugat Hizo.

?Sint din ce in ce mai fericit de ce se intampla la ?U? Cluj?

 Atacantul echipei Universitatea Cluj, Claudiu Niculescu, a declarat, luni, la reluarea pregatirilor pentru returul sezonului 2010/2011, ca este din ce în ce mai fericit de ceea ce se întimpla la gruparea ardeleana. “Sint din ce în ce mai fericit de ce se întimpla aici, la «U». Ma bucur foarte mult ca a venit Adrian Cristea, asa cum m-am bucurat si în vara cind am semnat eu. Ne asteapta un retur de foc, o perioada foarte dificila. Sint convins ca ne vom îndeparta de zona fierbinte a clasamentului înca dupa prima etapa din retur. Ne intereseaza acum sa terminam campionatul cu bine, pentru ca din sezonul viitor «U» trebuie sa-si propuna un obiectiv mai îndraznet. În primul rind suporterii, iar apoi stadionul obliga la asta”, a spus Niculescu. Claudiu Niculescu nu considera ca mijlocasul Adrian Cristea a facut un pas înapoi în cariera prin transferul de la Dinamo la Universitatea Cluj. “Cristea nu a facut un pas înapoi, pentru ca «U» Cluj nu e o echipa oarecare, e o echipa importanta a României. N-a semnat cu Sinnicolau Mare, sa zici ca a facut un pas înapoi. Acum sintem mai jos în clasament, dar asta se va schimba rapid. Domnul Walter a facut acum transferuri calitative si nu cantitative, iar asta spune multe. Cristea va redeveni jucatorul de acum doi-trei ani”, a subliniat Niculescu. Atacantul regreta problemele cu care se confrunta Adrian Mutu la Fiorentina. “E pacat de ce i se întimpla lui Adi Mutu, iar asta ar trebui sa fie un motiv de tristete pentru toti microbistii din România. Mutu e unul dintre cei mai buni jucatori pe care-i avem. Chiar daca a facut multe boacane, eu sint convins ca-si va reveni si-si va relansa cariera”, a adaugat Niculescu.

Amical: CSU LPS Alba Iulia - U Cluj

 Sala de sport a Universitatii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va gazdui în aceasta dupa-amiaza, cu începere de la ora 16.00, partida amicala dintre CSU LPS Alba Iulia si colega de serie, Universitatea Cluj. Va fi ultimul test înaintea debutului oficial al stagiunii, la capatul unei crincene perioade de pregatire, în care antrenorul George Lancranjan a pus mai mult accentul pe factorul fizic. Baschetbalistele albaiuliene vor disputa primul meci din play-outul seriei A2 simbata 15 ianuarie pe teren propriu cu Galactica Brasov (ora 16.00). Nici un transfer nu a perfectat echipa din Cetatea Unirii în pauza de iarna. 

?Nu e Sdrobis alesul!?

 Conform unor surse neoficiale, siteul de sport www.liga2.ro anunta ieri drept sigura plecarea antrenorului Ioan Sdrobis alaturi de 6-7 jucatori la FC Unirea Alba Iulia, de la Farul Constanta. La aflarea vestii unii dintre junii <<alb-negrii>> s-au speriat: “Nu vrem antrenor comunist la echipa!”. Actionarul Marian Sarmes i-a linistit. “Sint doar zvonuri. Am discutat cu diversi antrenori, Sdrobis nici macar nu este pe lista noastra”, a spus oficialul albaiulienilor. Lotul gruparii uniriste se va reuni luni, 17 ianuarie, la stadionul “Cetate”.

Pandurul Cristea a ajuns la Tg. Jiu!

 Calin Cristea, fost capitan la Unirea Alba Iulia, a facut duminica dupa-amiaza primul antrenament cu Pandurii Tg. Jiu, sub comanda lui Petre Grigoras. Mijlocasul albaiulian a fost primit bine de noii sai colegi, iar ieri a efectuat vizita medicala, înainte ca echipa sa plece la Poiana Brasov în primul stagiu de pregatire. Dupa ce a renuntat la doi dintre jucatorii ce evoluau pe postul de mijlocas stânga, Orac si Ilie Iordache, <<Grig>> va avea de ales titularul dintre tinerii Calin Cristea (22 ani) si Ciprian Brata (20 ani). Gorjenii vor pleca la finalul lunii în Antalya pentru cel de-al doilea stagiu al iernii.

Gabriel Torje, cel mai bun dinamovist in 2010

 Mijlocasul Gabriel Torje a fost desemnat de suporteri cel mai bun jucator al echipei Dinamo Bucuresti în 2010, premiul fiind acordat într-o gala ce a avut loc, duminica la Studio Martin. “Ma bucur ca am primit acest premiu, ca suporterii ma apreciaza. Mi-au cerut sa nu plec. Nu, nu plec. Deocamdata nu stiu de nici o oferta. Ma gindesc doar la Dinamo”, a declarat Torje.Fostul mijlocas dinamovist Florentin Petre a spus ca pentru suporteri îsi doreste ca “ros-albii” sa joace în Liga Campionilor. “Suporterii dinamovisti au fost întotdeauna extraordinari. Mi-a fost dor de ei. Simt ca oamenii ma iubesc si stiu ce am însemnat eu pentru Dinamo. Îmi doresc pentru ei ca Dinamo sa joace în Liga Campionilor. Poate nu anul acesta, dar trebuie sa faca tot posibilul sa ajunga acolo, pentru ca suporterilor le lipsesc performantele astea. Cred ca mai pot sa joc 2-3 ani, dar nu la Dinamo. Poate la old-boys. La 35 de ani este greu sa te mai doreasca Dinamo”, a afirmat Petre.Florentin Petre considera ca Dinamo ar fi o varianta pentru Adrian Mutu, dar nu crede ca acest transfer este posibil: “Dinamo ar fi o varianta pentru Mutu, dar nu cred ca va veni deoarece are el oferte mai importante. Acum, pentru el, cel mai important este sa iasa din nebunia asta în care a intrat. E un caracter deosebit si îmi pare rau ca s-a ajuns aici. La cite a facut el pentru Fiorentina ar fi trebuit sa-i faca o statuie acolo”.Alte premii acordate de suporterii dinamovisti: cea mai buna echipa - volei masculin, cea mai buna sectie - kayac-canoe, premiul fair-play - Andrei Cristea, premiul Catalin Hildan - Liviu Ganea, sportivii anului - Alexandru Dumitrescu si Victor Mihalachi (kayac-canoe), trofeul de excelenta - Leon Rotman (fost canoist).La premiile suporterilor dinamovisti au participat jucatorii Ionel Danciulescu, Emilian Dolha, Andrei Cristea, Marius Niculae, Gabriel Torje, Liviu Ganea, fostul dinamovist Florentin Petre, gimnastul Marian Dragulescu, sportivii Alexandru Dumitrescu si Victor Mihalachi (Kayac-canoe), precum si tatal si fratele lui Catalin Hildan, Marin si Cristi.

Cupa Sarbatorilor de iarna, o reusita!

 Duminica au avut loc ultimele doua jocuri, rezultatele fiind urmatoarele: *Finala mica: Kronospan 1 – FC Jolidon 5:2 (3:2). Au marcat: Pisoiu (3), Benga (2) / Oct.Pojar, R.Bologa. (C.Iacob de la Jolidon eliminat cu 4 minute inainte de final). Partida echilibrata in prima repriza, decisa de prestatiile de exceptie ale lui Benga si Pisoiu (faza creata de ei la golul doi – exemplu de tiki-taka – opt pase consecutive din prima, finalizare Benga, faza aplaudata de intreaga sala). Meci arbitrat de V. Feraru (ex-CSM Sebes) si A.Vlaic. *Finala mare: Sportul Sebes 1 – Sportul Sebes 2  5:3 (0:0;1:1;1:1), dupa prelungiri si lovituri de departajare. Au marcat: C. Selagea / C. Avram (lovitura libera transformata in ultimele secunde de joc). La penalty-uri: C. Avram (Sportul 2) 1:2, Circov (Sportul 1) 2:2, M. Neagu (Sportul 2)-ratare 2:2, C. Selagea (Sportul 1) 3:2, Diaconu (Sportul 2) - ratare 3:2, M. Bologa (Sportul 1) 4:2, Ov. Morariu (Sportul 2) 4:3, V. Morariu (Sportul 1) 5:3 – “capitanul” Sportului Sebes (in liga a 5-a). La Sportul Sebes 2, o aparitie de ultim moment, Adorian Himcinschi, integralist. A fost o finala adevarata, aprig disputata de cele mai bune echipe ale turneului, extrem de echilibrata, care s-a decis la penalty-uri de ratarile lui Neagu si Diaconu (ambii au tras pe linga poarta). Arbitri: V. Feraru, D.Comsa. Peste 200 de spectatori au facut ca tribuna salii sporturilor “Florin Fleseriu” sa fie arhiplina, iar la final s-au decernat premii speciale pentru cel mai bun portar (Daniel Stanila) si cel mai virstnic jucator (Marcel Cotrus). Clasament final:1. Sportul Sebes 1 (Stanila – V. Morariu, Mirca, St.Radu, M. Bologa, A. Neag, Duvlea – toti Sportul Sebes, Circov – Europa Alba Iulia, Hirciaga – AS Cisnadie, C. Selagea – Unirea Alba Iulia).2. Sportul Sebes 2 (Dragan – G. Totonea, C. Avram, A. Selagea, Ciocea, Diaconu, Ov. Morariu – toti Sportul Sebes, M. Neagu – CS Zlatna, A. Himcinschi – antrenor Unirea). 3. Kronospan 1 (D. Comsa, N. Ifrim – M. Canda, M. Pacurariu, V. Cetean, Gh. Suciu, C. Cosma, I. Pisoiu – Viitorul Sintimbru, M. Benga – Dalia Sport Daia Romana, C. Simtion – liber de contract, M. Minca – CFR Cluj). Dintre echipele laureate, Sportul 1 si Kronospan 1 au sarbatorit, dupa finale, la restaurantul “La Turn” din Sebes, ne-a informat Dan Comsa.

Concurs pentru Bursa Intercultura

 Liceeni din Alba se pot inscrie in competitia pentru obtinerea unei burse in valoare de 12.000 de euro, in Italia, oferita de Intesa Sanpaolo Bank. Este cel de-al patrulea an consecutiv in care se desfasoara programul de burse de studiu in Italia adresat elevilor de liceu din Romania. La acest program, intitulat Bursa Intercultura, pot participa elevii de la orice liceu din Romania, care in anul scolar curent sint in clasa a 9-a sau a 10-a (nascuti intre 01.01.1994 - 31.06.1996). Bursa Intercultura ofera cistigatorilor selectati posibilitatea de a studia pentru 1 an scolar (clasa a 10-a sau a 11-a) in Italia. Bursa acopera toate cheltuielile necesare, inclusiv transportul si cazarea, iar cistigatorii vor petrece un an in cadrul unei familii italiene, fiind astfel complet intregrati in mediul familial si scolar din Italia.Detalii complete despre programul de burse Intercultura, formularele de inscriere, testimoniale ale altor liceeni romani care au absolvit acest program si alte informatii utile sint disponibile pe prima pagina a web site-ului Intesa Sanpaolo Bank sau in sectiunea Cariere. Termenul limita pina la care pot fi trimise aplicatiile este 1 februarie.      

Trafic blocat intre Sebes si Alba Iulia

 Ieri, in jurul orei 13, pe DN 1, in afara localitatii Lancram, s-a produs un accident de circulatie, soldat cu patru raniti. Dupa cum au aratat reprezentantii IPJ Alba, P.C.F. de 20 de ani din orasul Baile Olanesti, judetul Vilcea, in timp ce conducea un autoturism, s-a angajat intr-o depasire pe un sector de drum unde aceasta manevra este interzisa, intrind in coliziune cu o autoutilitara condusa din sens opus de D. V. de 45 ani, din comuna Gilau, judetul Cluj. In urma accidentului, conducatorul autoutilitarei si F. D. de 25 ani, din Cluj Napoca, pasager in autoutilitara precum si U. M. de 31 de ani, din comuna Barbatesti, judetul Vilcea si S. M. de 35 de ani, din Baile Olanesti, pasageri in autoturism, au suferit leziuni corporale usoare. In urma accidentului, traficul intre Alba Iulia si Sebes a fost blocat timp de aproximativ o ora si jumatate.        

15 detinuti casatoriti anul trecut la Penitenciarul Aiud

 Un numar de 15 persoane private de libertate s-au casatorit anul trecut în timpul detentiei efectuate la Penitenciarul Aiud, beneficiind si de cite o vizita intima de 48 de ore în spatiul anume destinat.Detinutii respectivi au beneficiat astfel de dreptul la încheierea unei casatorii, potrivit unui material prezentat luni de conducerea penitenciarului la sediul Primariei municipiului Aiud.Totodata, în cursul anului trecut, au mai fost aprobate si 130 de vizite intime de cite doua ore.În 2010 au fost acordate în total peste 10.100 de vizite, din care majoritatea - aproximativ 8.500 - cu dispozitiv de separare.Penitenciarul Aiud, unul dintre cele mai vechi din tara, a avut în custodie în 2010 o medie de 1.165 de persoane private de libertate, cu un rulaj în cursul anului de 4.790 de detinuti.

Evenimentul de care era nevoie

 Pentru cei care cunosc mai putine amanunte, “Dark Bombastic Evening” a devenit un festival underground de traditie, adresat in special tinerilor si celor deschisi la provocari noi. In plus, organizatorii evenimentului promit pentru acest an cea mai complexa editie de pina acum. Potrivit unui recent comunicat de presa, seara de 19 august va fi dedicata stilurilor multiple din plaja “Metal Avantgardista” si “Metal Exclusivista”, iar seara de 20 august va imbratisa dimensiunea “Experimentala, adunind sub acelasi acoperis reprezentanti ai Neofolk, Theatralic, Wave sau Ethereal”.Eveniment in aer liberAvind in vedere ca derularea festivalului este programata pentru o perioada calduroasa, evenimentul se va desfasura in aer liber, intr-un spatiu care se pliaza pe nevoile unui astfel de festival. “Am ales pentru aceasta editie o locatie spectaculoasa, intre zidurile unei vechi cetati, in orasul Alba Iulia, o localitate in care s-a scris istoria moderna a Romaniei, intr-o zona centrala a Transilvaniei, care permite usor si convenabil accesul dinspre si spre alte orase din imprejurimi, Sibiu, Cluj-Napoca, Tirgu Mures, Deva, dar si vizitarea celor mai interesante obiective turistice din aceasta zona a Romaniei. Vor fi prezente 10-12 trupe europene respectate in Underground si apreciate de intreaga presa de nisa si dorim sa oferim oportunitatea de a petrece un weekend special in natura, departe de cotidian si intr-o companie selecta de prieteni”, spun organizatorii in prezentarea editiei din acest an.In curindDeocamdata agenda festivalului nu este definitivata, insa in urmatoarele saptamini vor fi anuntate toate trupele participante. Este insa important de spus ca este vorba despre artisti si muzicieni care vin pentru prima data in Romania, oameni care vor putea apoi sa aprecieze, dar si sa popularizeze oferta orasului. “Probabil se stie ca sustinem si promovam numai trupele de calitate, ce respecta si apreciaza spiritul Underground, de aceea nu vor exista, nici de data aceasta, trupe de deschidere sau headlineri, asteptarile organizatorului fiind ca fanii sa urmareasca toate recitalurile din fiecare seara. Dupa concertele propriu-zise, DJ consacrati in Underground vor intretine discret, dar activ publicul ce va dori sa petreaca pina dimineata intre zidurile acelei fortarete”, mai spun organizatorii.

Premiera nationala la Ciugud

 Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, ne-a declarat ca proiectul a fost elaborat de Asociatia Intercomunitara de dezvoltare Ciugud-Berghin in vederea cresterii calitatii si eficientei serviciilor publice oferite populatiei , institutiilor administratiei publice centrale si locale, operatorilor privati si organismelor neguvernamentale cu care acestia relationeaza. “Implementarea proiectului reprezinta o noutate pentru administratia publica locala atit la nivel judetean, cit si la nivel national, comunele Ciugud si Berghin fiind primele unitati ale administratiei publice locale din mediul rural din Romania care implementeaza un sistem interactiv evoluat de management in administratia publica, precum si sistemul de management al calitatii ISO 9001. Proiectul va introduce la nivelul comunitatilor locale ce compun Asociatia noi instrumente teoretice, dotari software, instruire pentru functionarii publici si angajatii pe baza de contract, in masura sa conduca la imbunatatirea managementului serviciilor publice de care va beneficia societatea in general. Locuitorii comunelor Ciugud si Berghin vor fi primii locuitori din mediul rural care vor putea achita on-line obligatiile la bugetul local. De asemenea, Sistemul le va permite cetatenilor vizualizarea proprietatilor pe care le detin prin utilizarea modulului <harta>, unul dintre componentele principale ale Sistemului. Acest modul poate fi numit si cel mai performant sistem GPS dezvoltat pentru a servi autoritatilor publice locale”, a precizat presedintele Asociatiei, primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Profesorii se pot perfectiona in tarile UE

 Profesorii, inspectorii si autorii de manuale care doresc sa se puna la curent cu politicile educationale din Uniunea Europeana se pot înscrie pentru workshopuri si seminarii în cadrul programului de burse Pestalozzi. Programul este organizat în diferite tari ale Uniunii Europene de Consiliul Europei, organism care selecteaza anual în jur de 2.000 de cadre didactice si inspectori scolari. 500 dintre acestia beneficiaza de bursa care acopera costurile deplasarii si ale cazarii pe durata participarii la training sau la seminar. Principalele teme abordate în cadrul workshopurilor si seminariilor sint legislatia, democratia si drepturile omului. Cei interesati sa-si depuna candidatura pentru cele cinci burse Pestalozzi disponibile vor trebui sa trimita un e-mail Directiei de Relatii Internationale din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, la adresa simona.craciun @medu.edu. ro. Primul training este programat la sfirsitul lunii februarie.

Oferta de burse la inceput de an

 Agentia de Credite si Burse de Studii, din cadrul Ministerului Educatiei, anunta lansarea concursurilor pentru acordarea burselor de studii în anul universitar 2011-2012. Termenele de depunere a dosarelor de candidatura sint 10 ianuarie (pentru Bulgaria, Finlanda, Serbia), 7 februarie (pentru Cehia, Nigeria), 28 februarie (Mongolia, Polonia, Turkmenistan). Bursele se acorda pentru studii sau cercetare, pentru stagii de studii universitare de licenta, de masterat sau de doctorat, pentru diferite stagii de specializare sau pentru cursuri de vara. Toate informatiile despre conditiile de eligibilitate se gasesc pe site-ul ww.roburse.ro.

Se suspenda recalcularea pensiilor militarilor si politistilor

 Vineri seara, magistratii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie au respins recursul înaintat de Guvern împotriva sentintei nr. 338/2010 pronuntate de Curtea de Apel Cluj în 28 septembrie 2010. Astfel, cu doar citeva zile înainte de primirea pensiilor recalculate, Instanta Suprema a decis definitiv suspendarea aplicarii HG 735/ 2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor din penitenciare. Aceasta nu este singura decizie de suspendare a HG 735/2010. Pe 6 decembrie, Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea de suspendare promovata de cei 635 pensionari militari, suspendind efectele HG 735/2010 pina la pronuntarea instantei de fond asupra cererii de anulare a aceluiasi act normativ.

Mai au mai putin de cinci luni

 Demersurile administratiei publice locale din Alba iulia, care a demarat la finele anului trecut o actiune de desfiintare a reclamelor amplasate ilegal in resedinta de judet, vor fi completate in 2011. Astfel, toate afisele publicitare care nu se incadreaza in noua lege privind expunerea acestui tip de reclama vor trebui desfiintate, in baza unei initiative a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Legea prevede ca pina la data de 1 mai 2011 toate formele de publicitate sa fie în conformitate cu noile reglementari impuse de proiectul initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si aprobat recent de Guvern. Noile prevederi se ghideaza dupa principiile Cartei de la Leipzig pentru Orase Europene Durabile, iar in cel mai scurt timp autoritatile locale trebuie sa demareze organizarea de licitatii pentru amplasamentele destinate mijloacelor de publicitate. Conform noii legi, dupa intrarea în vigoare a proiectului, autoritatile administratiei publice vor elabora Regulamente locale, în colaborare cu specialisti din domeniul arhitecturii, urbanismului si cu reprezentanti ai industriei de outdoor. Prevederi benefice Cel mai important aspect benefic pe care il aduce noua legislatie se refera la interzicerea publicitatii în centrele istorice ale oraselor. De asemenea, vor exista restrictii privitoare la distanta dintre panouri, la suprapunerea într-o anumita zona a mai multor forme de publicitate. Spre exemplu, mash-urile, bannerele nu mai pot fi folosite în zonele în care exista publicitate prin panouri stradale. O alta institutie care se va implica este Inspectoratul de Stat în Constructii ce va controla respectarea prevederilor legii mentionate si va acorda sanctiuni în cazurile de încalcare a acestora. De amintit ca la Alba Iulia, administratia locala a impus in 2010 o norma locala similara, desfiintind extrem de multe reclame care nu respectau normele de urbanistica, imagistica sau pur si simplu erau amplasate fara a tine cont de regulile locale privind dimensiunile si zonele rezervate acestui tip de activitate. In plus, noua lege priveste in mod direct felul in care se vor realiza reclamele din zona istorica a orasului, una care este deja extrem de vinata din acest punct de vedere.

Studentii ?invitati? la munca in Germania

 Studentii din Alba vor avea posibilitatea ca pe perioada vacantei de vara sa munceasca in Germania. Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba, Corneliu Engi, a precizat ca AMOFM Bucuresti impreuna cu ANOFM au anuntat deja organizarea selectiei pentru studentii care doresc sa desfasoare o activitate lucrativa pe teritoriul Germaniei pe perioada vacantei de vara, în perioada 6-20 ianuarie intre orele  9.00–15.00. Aceeasi sursa a aratat ca la selectie pot participa studentii care urmeaza cursuri la zi, la orice facultate acreditata conform legii, cu exceptia celor din ultimul an de studii. “Depunerea dosarelor si sustinerea testului de limba germana va avea loc la Centrul de Informare si Consiliere privind Cariera, din strada Vinatori nr. 1, sector 5, Bucuresti. Pentru detalii puteti suna la numerele de telefon 021.337.21.94, 0758.102.149 sau 0758.236.632. Informatii, instructiuni si documentele tip necesare se afla la adresa http://www.muncain strainatate. anofm.ro/anun-im portant-bursa-pentru-studen-ii-care-doresc-s-lucreze-pe-perioada-de-var-anului-2011-n-germani”, a mai precizat directorul AJOFM Alba, Corneliu Engi.

Albaiulieni grabiti la plata darilor

 Albaiulienii nu au uitat nici in acest an de taxele si impozitele locale. Chiar din prima zi in care ghiseele locale s-au deschis, sute de oameni s-au achitat de datorii, dorind sa primeasca bonificatia de 10 % acordata de administratia locala. In mare majoritate a fost vorba despre pensionari, acestia venind la ghisee inca de la primele ore. Dupa-amiaza, aglomeratia s-a mai temperat. De retinut ca persoanele care isi achita integral impozitul pina la 31 martie beneficiaza de o reducere de 10 %. Si persoanele juridice beneficiaza din acest an de bonificatii, 5 % din totalul datoriei daca platesc integral si anticipat. Totusi, in acest moment in Alba Iulia, un numar de 1.290 de firme au restante la bugetul local, in total aproximativ 3,5 milioane de lei. In 2010 s-au incasat 74 % din sumele prevazute la bugetul local , suma care a intrat in conturile primariei fiind de 16 milioane de lei.                   

Turneu pentru voleibaliste

Echipa de volei feminin a Universitatii Cluj organizeaza în perioada 14-15 ianuarie la Sala Sporturilor „Horia Demian“ cea de-a cincea editie a memorialului „Ioan Banda“. La turneu vor participa CSS Tîrgu Mures (2 echipe) si CSM Sibiu. „E binevenit acest turneu, avînd în vedere ca pe 22 ianuarie începe campionatul, iar în cele sapte zile ramase pîna la primul meci trevuie sa vedem ce mai avem de lucrat, de îmbunatatit, fiindca avem un meci foarte greu în compania celor de la Craiova“, a declarat Danut Ciontos, antrenorul voleibalistelor de la „U“ Cluj.

S-au reunit si rugbistii

Echipa de rugbi a Universitatii Cluj a efectuat ieri primul antrenament din 2011. Elevii lui Octvaian Chihaia s-au pregatit atît în sala, cît si pe stadionul din parcul „Iuliu Hatieganu“. „Am hotarît sa începem antrenamentele mai repede, initial reunirea era programata abia în data de 17 ianuarie. Au venit aproape toti jucatorii, doar patru au fost învoiti. Nu stiu daca vom efectua un cantonement în aceasta perioda, sa vedem ce buget avem. Nic anul trecut nu am facut si ne-am descurcat“, a declarat Octavian Chihaia. Rugbistii universitari vor începe campionatul abie în 26 martie, cînd vor întîlni campioana Stiinta Baia Mare.

?Feroviarii? au inceput antrenamentele

Lotul CFR-ului s-a reunit ieri, iar unii jucatori au efectuat vizita medicala, restul urmînd sa o faca astazi. „Feroviarii“ au efectuat apoi primul antrenameent din 2011, la baza sportiva CMC, din Gruia. Sedinta de pregatire a fost condusa de secundul Francisc Dican, întrucît Alin Minteuan, antrenorul principal, se afla la Bucuresti, unde urmeaza cursurile Scolii de Antrenori, pentru a putea intra în posesia licentei PRO. La reunire au fost prezenti 26 de fotbalisti, printre care si Vasile Maftei, fundasul sosit în aceasta iarna de la Unirea Urziceni. Iata jucatorii „feroviari“ prezenti la antrenamentul de ieri: Nuno Claro, Edy Stancioiu, Calin Tiut, Remo Amadio (portari), Vasile Maftei, Ionut Rada, Cadu, Cristian Panin, Edimar, Leo Veloso, Nuno Diogo, Paul Mocan (fundasi), Gabi Muresan, Rafael Bastos, Roberto De Zerbi, Sixto Peralta, Dominique Kivuvu, Viorel Nicoara, Ioan Hora, Emil Dica (mijlocasi), Lacina Traore, Sasa Bjelanovic, Cristi Bud (foto), Paul Batin, Sergiu Negrut, Adrian Paun. (atancati). „Feroviarii“ vor efectua doua stagii de pregatire în regiunea turca Antalya, în cadrul carora vor juca mai multe partida amicale. Primul cantonanemt va avea loc în perioada 15-25 ianuarie, iar al doilea în perioada 28 ianuarie – 11 februarie.

Romanii cheltuie mult, mai ales pe mincare, si economisesc foarte putin

Conform studiului, cele mai mari cheltuieli lunare ale românilor, 32% din venit, sînt alocate pentru achizitionarea de alimente, în timp ce locuitorii din celorlate tari cheltuiesc în medie 26% din venit. De asemenea, românii cheltuie mai mult si cînd vine vorba de produse pentru întretinerea locuintei, 28% din venit, fata de 25% în restul tarilor supuse cercetarii. Studiul ofera informatii despre comportamentul si atitudinea consumatorilor din Olanda, Belgia, Spania, România, Polonia, SUA, Mexic, India, Coreea si Japonia cu privire la finantele personale. Potrivit acestui studiu, din rîndul celor zece tari incluse în studiu, românii economisesc cea mai mica parte din venitul lunar, doar 7%, fata de o medie globala de 12%. Spre comparatie, în Olanda, Belgia si Mexic consumatorii aloca economiilor 10% din venitul lunar, în Spania - 11%, în Japonia - 14%, iar în India si Coreea peste 20%. În ceea ce priveste pensiile, doar 25% dintre români au un plan de pensie, circa o treime detin o asigurare de viata si numai 8% un produs pentru investitii. Într-un top al principalelor trei motive ce îi determina sa îsi planifice viitorul financiar, românii identifica în primul rînd insuficienta sistemului de pensii în a le asigura un nivel adecvat de venituri (39%), urmata de îngrijorarea privind siguranta financiara (36%) si dorinta de a-si întretine familia (36%).     A. S.

Vadim Tudor, urmarit penal pentru ultraj si nerespectarea unei hotariri judecatoresti

Procurorii Parchetului de pe lînga Înalta Curte de Casatie si Justitie au început urmarirea penala împotriva presedintelui Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, pentru ultraj si nerespectarea unei hotarîri judecatoresti, a anuntat ieri avocata politicianului, Mariana Stefan.     Pe 5 ianuarie, procurorul general al României, Laura Codruta Kovesi, a anuntat ca Parchetul General a deschis un dosar penal în cazul scandalului provocat de europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor la evacuarea sediului PRM, acesta fiind cercetat pentru savîrsirea infractiunilor de ultraj si nerespectarea unei hotarîri judecatoresti. În 4 ianuarie, un executor judecatoresc a evacuat PRM dintr-un sediu din Bucuresti, revendicat de fostii proprietari. Evacuarea s-a soldat cu un scandal, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, împreuna cu mai multi membri ai formatiunii, opunîndu-se actiunii.      Potrivit unui comunicat remis Agerpres de biroul de presa al PRM, Corneliu Vadim Tudor si mai multi membri ai conducerii formatiunii, în majoritate femei, au formulat plîngeri penale împotriva executorului judecatoresc Paula Daniela Somîldoc, precum si împotriva politistilor care i-ar fi agresat. PRM a sesizat Corpul de Control al ministrului Justitiei, acuzînd-o de abuz pe Paula Daniela Somîldoc, executorul judecatoresc care a evacuat din cladirea retrocedata si Fundatia România Mare, Editura Speranta si Biroul europarlamentar al lui Corneliu Vadim Tudor, care îsi au sediul în acelasi imobil cu PRM.

Primaria are de dat 200.000 de euro pentru dotarea cinematografelor

Primaria Cluj-Napoca a publicat un anunt de intentie privind achizitionarea de aparatura video si cinematografica.      Începerea procedurilor de adjudecare ar urma sa aiba loc la începutul lunii martie a acestui, iar valoarea estimata a contractului fara TVA se situeaza între 130.000 si 200.000 de euro.      Potrivit explicatiilor oferite de reprezentantii Primariei, aparatura cinematografica ar urma sa fie folosita pentru dotarea cinematografelor preluate de la Regia Autonoma de Distributie si Exploatere a Filmelor (RADEF) în anul 2009. Cel mai probabil, aparatura va fi destinata cinematografului Marasti sau cinematografului Victoria. „Nu putem sa spunem de pe acum cu exactitate unde vom folosi respectiva aparatura. În proportie de aproximativ 90% stim ca vom avea nevoie de ea la unul sau mai multe dintre cinematografele preluate”, au informat reprezentantii Biroului Mass-Media din cadrul Primariei Cluj-Napoca. De altfel, la finalul anului trecut, municipalitatea a demarat o serie de lucrari de igienizare la cinematograful Marasti, care a ajuns într-o stare deplorabila. Cinematograful nu a mai fost folosit de ani buni, iar dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare, acesta ar putea fi utilizat din nou ca sala de proiectie, dar aici municipalitatea va putea organiza si alte activitati socio-culturale. În ceea ce priveste cinematograful Victoria, Primaria mai are înca de clarificat cu fostul administrator, firma Chicago Tours, situatia aparaturii de proiectie si a scaunelor.      Va reamintim ca, în toamna anului 2009, Primaria clujeana a preluat de la RADEF patru cinematografe – Marasti, Dacia, Favorit si Victoria.     M. O.

Ceata a anulat sase curse aeriene de pe Aeroportul Cluj-Napoca

Foto Radu PadureanAsa arata ieri, la orele prinzului, spatiul aerian deasupra Clujului. Pe strazi, vizibilitatea era redusa la circa 100 de metriCeata densa a afectat ieri pasagerii a mai multor curse aeriene ale companiilor Wizz Air si Tarom, care trebuiau sa aterizeze pe aeroportul clujean.     Reprezentantii companiei aeriene low cost Wizz Air au declarat ca cele trei curse aeriene care ar fi trebuit sa aterizeze la Cluj au fost deviate din cauza conditiilor meteo. “Din cauza cetii dense de pe aeroportul Cluj-Napoca, in cursul serii trecute zborurile Wizz Air de la Barcelona, Madrid si Roma au fost redirectionate spre Timisoara. Din pacate, conditiile meteorologice nu se imbunatatesc in Cluj, iar compania a fost fortata sa anuleze luni dimineata zborurile spre Milano si Londra, iar zborul spre Forli are intirziere”, se arata intr-un comunicat al companiei Wizz Air. Si compania Tarom a fost nevoita sa anuleze trei zboruri: doua curse de la Bucuresti si zborul spre Viena.      Potrivit directorului Aeroportului Cluj, David Ciceo, pe aeroportul Cluj se putea circula normal incepind cu ora zece dimineata, dar din cauza problemelor de pe alte aeroporturi, traficul aerian a fost perturbat. “Traficul aerian de pe Aeroportul International Cluj-Napoca putea intra in normal inca de la ora zece dimineata. Totusi, din cauza ca pe Aeroportul din Otopeni au fost probleme mari cu ceata, mai multe avioane au avut intirzieri sau au fost anulate”, a declarat pentru monitorul David Ciceo.    Probleme mari si la BucurestiProbleme mai mari au fost la Aeroportul International Henri Coanda din Bucuresti, compania Tarom fiind nevoita sa anuleze noua curse care decolau din Bucuresti spre mai multe destinatii interne si externe, alte 11 zboruri inregistrind intirzieri de 7-8 ore din cauza vizibilitatii reduse generate de ceata.      Astfel, au fost anulate doua curse din Bucuresti spre Cluj, una spre Iasi, Sibiu, Timisoara, precum si trei curse externe: respectiv Sibiu-Munchen, Bucuresti-Sofia si Bucuresti-Belgrad, toate cu retur. Totodata, din cauza cetii din Bucuresti, zborurile din Oradea, Sibiu, Baia Mare, Tirgu-Mures, Suceava, Iasi, Timisoara si Satu Mare, care ar fi trebuit sa aterizeze pe Aeroportul International Henri Coanda din Capitala au avut intirzieri de pina la opt ore.    Ceata si pe drumuri, in toata taraSi circulatia autovehiculelor a fost ingreunata considerabil ieri din cauza cetii pe numeroase artere rutiere din tara. Pe mai multe drumuri nationale si judetene si pe segmente ale Autostrazii Bucuresti-Constanta si ale Autostrazii Bucuresti-Pitesti vizibilitatea a fost redusa sub 100 de metri, ajungind, pe alocuri, si la 50 de metri. Potrivit Centrului Infotrafic al Politiei Romane, in conditii de vizibilitate redusa soferii trebuie sa respecte citeva reguli pentru a evita accidentele: utilizarea luminilor de intilnire (faza scurta) si de ceata; deplasarea cu viteza redusa; evitarea depasirilor; marirea distantei de siguranta dintre vehicule.

Britney Spears isi lanseaza, marti, noua sa piesa - 'Hold it against me'

Britney Spears îsi lanseaza, marti, în întreaga lume, noua sa piesa 'Hold it against me' - primul single de pe noul sau disc, fara nume deocamdata, care va iesi pe piata în luna martie, potrivit anuntului facut de cântareata pe contul sau oficial de pe Twitter.     'Cine este pregatit pentru 11/1/11?', întreaba retoric Britney referitor la data de lansare a noii melodii, care va fi comercializata pe iTunes, dupa ce va fi promovata în emisiunile de radio. Cântecul precede cel de-al saptelea album de studio al artistei.     Pentru cei mai nerabdatori fani, pe net circula un demo al piesei, înregistrat cu vocea altei cântarete si fara a beneficia de aranjamente muzicale. Pe contul sau de pe Twitter, Spears - interpreta melodiilor 'Toxic' sau 'One more time' - mentioneaza: 'Daca crezi ca demo-ul este bun, asteapta sa auzi piesa autentica marti'.     Au trecut doi ani de la ultimul sau disc înregistrat în studio, 'Circus' (2008), care a promovat-o pe prima pozitie a topurilor din tara sa, gratie succesului înregistrat de piesa 'Womanizer'. În videoclipul acestui cântec, Britney arata mult mai bine, dupa o perioada de regres emotional si fizic.

Un istoric sustine ca a aflat cine este Mona Lisa

Bianca Giovanna Sforza este modelul care, spun unii cercetatori, l-a inspirat pe Da Vinci cind a pictat celebrul tablou Mona LisaUn istoric de arta italian sustine ca a rezolvat misterul Mona Lisei dupa ce a identificat un pod in fundalul celebrei picturi a lui Da Vinci.     Identitatea Mona Lisei este dezbatuta de mai bine de cinci secole, iar speculatiile au mers de la mama artistului, Lisa Gherardini, pina la sotia unui comerciat florentin. Unii chiar au sugerat ca presupusa homesexualitate a artistului si dragostea pentru sa pentru enigme l-au determinat sa se picteze pe sine ca o femeie, potrivit timesonline.co.uk.    Ochii ce ascund mistereCercetatorii nu s-au dat batuti, iar luna trecuta au descoperit in ochii picturii Mona Lisei o serie de numere si de litere, precum si pe podul din spatele umarului ei sting. Astfel, cercetatorii au descoperit in ochiul drept al Mona Lisei literele LV - care ar putea fi initialele numelui lui Da Vinci, iar in ochiul sting niste simboluri, dar care nu sint foarte bine definite. Istoricul de arta Carla Glori spune ca podul din spatele Mona Lisei se afla pe riul Trebbia, in Bobbio, in apropiere de Piacenza. Glori spune ca ea crede ca femeia din pictura este de fapt Bianca Giovanna Sforza, fiica lui Ludovic Maurul, nobilul care controla Bobbio si care a trait acum 500 de ani, arata realitatea.net.      Literele gasite in ochii Mona Lisei sint S si G, doua dintre initialele Biancai, explica istoricul. „Acum 500 de ani, Bobbio era un important centru cultural, faimos pentru biblioteca sa (...) Este foarte probabil ca Da Vinci sa fi vizitat Bobbio, pentru biblioteca sa si probabil a pictat Gioconda dupa citiva ani, din memorie, poate cind a trait in Franta", explica Glori. „Peisajul s-a schimbat dupa atitea secole, insa drumul serpuitor din tablou se poate inca vedea la Bobbio”, a spus istoricul. Tot in pictura Mona Lisei a fost descoperit si numarul 72, pus sub sub arcada podului Gobbo, pentru a aminti inundatia devastatoare a riului Trebbia si, eventual, sa provoace pe cineva sa identifice podul emblematic ca locul care serveste ca fundal pentru Mona Lisa, este de parere cercetatoarea.    Teorie controversata72 este numarul descoperit de cercetatorii italieni sub arcada poduluiSilvano Vinceti, presedintele Comitetului National Italian pentru Patrimoniul Cultural, este insa de parere ca Mona Lisa nu e Bianca Giovanna Sforza. „Noi credem ca este putin probabil sa fie Bianca Giovanna Sforza deoarece ea a murit la virsta de 15 ani, in timp ce Mona Lisa are cel putin 22”, a spus Vinceti, potrivit guardian.co.uk.     Nici profesorul Martin Kemp, care a predat la Oxford, nu este prea convins de teoria lui Glori. „Portretul apartine, aproape sigur, unei nobile italience Lisa del Giocondo, oricit de ne-misterioasa ar fi ideea (...) Nu gasesc nici o asemanare cu podul din Bobbio”, a spus el.     Valea in care se afla Bobbio a fost descrisa de Ernest Hemingway drept cea mai frumoasa din lume, iar podul orasului este cunoscut si sub numele de Podul Diavolului.

Ceausescu era terorizat de Elena

Ceausescu, Mussolini, Hitler, Mao si Bokassa se afla pe lista dictatorilor secolului al XX-lea care au fost „tiranizati” de sotiile lor, potrivit unui eseu publicat, duminica, de site-ul lefigaro.fr si citat de Mediafax. Astfel, autoarea franceza Diane Ducret evoca într-un eseu intitulat „Femmes de dictateur”, ce are la baza o serie de studii serioase, mai multe scene de budoar care au animat, adeseori în cel mai mare secret, vietile tiranilor din secolul trecut. Astfel, dintre capriciile de lux ale Elenei Ceausescu, autoarea aduce aminte de niste reguli extrem de stricte ale acesteia: se îmbraca doar cu haine frantuzesti si conducea doar masini germane. „Aminteste-ti cum au reactionat nemtii”, îi spunea Elena sotului ei, în fata generalului Pacepa, pe atunci consilierul personal al lui Ceausescu si seful Securitatii – „a fost suficient sa pronunti cuvîntul «masina» într-o mica aluzie, iar toata lumea a început sa ne ofere masini. Cîte am primit deja? Limuzina Mercedes 600 pentru Tovarasul, un Mercedes 450, un model coupé pentru Zoia si doua automobile Audi pentru Nicu. Si o limuzina de aproape 10 metri pentru Tovaras care poate fi un birou ambulant”, mai scrie Diane Ducret în eseul sau.

Victoria Beckham e insarcinata din nou

Fotbalistul englez David Beckham si sotia sa Victoria, fosta membra a grupului Spice Girls, asteapta cel de-al patrulea copil, care ar urma sa se nasca în vara, a declarat duminica Jo Milloy, purtatorul de cuvînt al Victoriei Beckham. “David si Victoria sînt foarte entuziasmati”, a afirmat Jo Milloy, refuzînd sa ofere alte detalii. Cuplul, care s-a casatorit la 4 iulie 1999, are deja trei fii: Brooklyn Joseph - nascut la 4 martie 1999, cu patru luni înainte de casatorie, Romeo James - nascut la 1 septembrie 2002 si Cruz David - nascut la 20 februarie 2005.

Adrian Paunescu, artist plastic

Expozitia „Linii“, purtînd semnatura scriitorului, jurnalistui si omului politic Adrian Paunescu (1943-2010), despre care putini stiu ca în ultimii sai ani a început sa deseneze, a fost vernisata ieri seara în Capitala. Cele cîteva sute de „Linii“, cum si-a numit poetul desenele publicate în revista sa, „Flacara“, sînt oferite acum direct publicului, a spus Violina Cracana, asistenta poetului.

Expozitie foto, semnata de Andrada Nica

De astazi si pîna pe 24 ianuarie, în barul Puzzle poate fi vizitata expozitia de fotografie „Dispersie”, semnata Andrada Nica. Aceasta este a treia expozitie a artistei. Fotografiile din cadrul expozitiei formeaza un joc al mîinilor sub detaliul artistic usor regizat, transpus în alb negru. Dincolo de compozitie, textura sau subiecte, pentru artista fotografia este o stare, un mod de a se exprima, de a arata celor din jur partea frumoasa a lucrurilor sau unghiul personal de abordare a realitatii.

Michael Douglas pare sa se simta mai bine

Michael Douglas a fost surprins de fotografi în vacanta pe plajele din Hawaii, aratînd cu totul diferit fata de imaginea bolnavicioasa pe care o avea pîna de curînd, scrie dailymail.co.uk. Actorul pare sa se simta foarte bine dupa terminarea tratamentului împotriva cancerului de care sufera. Michael Douglas a fost diagnosticat în august 2009 cu cancer la gît si a urmat un tratament dur. Desi efectele sedintelor de radioterapie si chimioterapie au fost vizibile pe chipul actorului, acest lucru nu l-a împiedicat pe Michael Douglas sa apara în public si sa vorbeasca adeseori despre boala sa. Michael Douglas îsi va relua cariera anul acesta, cînd va juca într-un lungmetraj inspirat din viata si cariera pianistului Liberace, informeaza Mediafax.

Bani pentru fertilizarea in vitro si oncologie

Cele mai importante programe de sanatate noi care vor incepe in acest an vizeaza reducerea incidentei cancerului in tara noastra si fertilizarea in vitro, pentru aceste interventii in oncologie si reproducere asistata fiind alocate peste 84 milioane lei.     Decontarea de catre stat a fertilizarii in-vitro pentru cuplurile infertile reprezinta o premiera pentru Romania, in timp ce in alte tari europene aceasta procedura este sustinuta de stat de citiva ani. Acest demers a fost initiat de Asociatia „SOS Infertilitatea”, care a luptat ani la rind pentru a convinge institutiile statului sa sustina fertilizarea in-vitro.     Potrivit reprezentantilor asociatiei, studiile psihologice realizate de-a lungul anilor au demonstrat ca suferinta si stresul induse de infertilitate sint comparabile ca intensitate cu cele provocate de cancer. „Totodata, se spune ca, pentru a-si ameliora sansele de reusita, cel mai bun gest pe care un cuplu hipofertil il poate face, in afara de mersul la medic si urmarea procedurilor recomandate, este integrarea intr-un grup de suport, real sau virtual”, mai spun cei din „SOS Infertilitatea”, care de altfel au deja astfel de grupuri.     Pretul unei fertilizari in-vitro este de aproximativ 1.000 de euro si in judetul Cluj se poate face la Clinica de Ginecologie I, unde functioneaza Departamentul de Reproducere Umana Asistata.     Cei 84 milioane lei vor fi folositi si pentru derularea unui program national de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, mamar si colorectal. Acest program are deja un proiect pilot realizat la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

Clujul va avea spitale din categoria clasa I

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au anuntat ca in citeva zile urmeaza sa propuna o lista cu spitalele reorganizate din tara, in functie de sugestiile primite din teritoriu. Reorganizarea unitatilor sanitare se va realiza, in principal, in doua planuri, fie prin comasare, fie prin desfiintare, atit pentru cele din reteaua Ministerului Sanatatii, cit si pentru cele din reteaua autoritatilor locale.     Potrivit Ministerului, aceste comasari sint necesare pentru imbunatatirea activitatii spitalelor, dar si pentru o cheltuire mai buna a banului public. „Exista spitale care functioneaza in aceeasi cladire si este evident ca un management unitar pe institutii care sint in aceeasi cladire este mult mai binevenit”, considera reprezentantii Ministerului.      Pe de alta parte, comasarea urmareste si incadrarea intr-o clasa superioara a noilor spitale astfel create. Potrivit Ministerului, acest lucru e necesar deoarece in prezent exista centre universitare importante in tara, cum ar fi Cluj, Timisoara, Tirgu-Mures, Iasi, Craiova si Bucuresti, care vor trebui sa aiba spitale clasificate in clasa I, cel mai inalt grad de clasificare. Totusi, pentru ca acest lucru sa fie posibil, unitatile medicale ar trebui sa aiba anumite specialitati incluse in spitalele judetene, de care astazi nu dispun, dar care ar putea sa “apara” odata comasarea cu alte spitale.

Primul deces din 2011 cauzat de gripa porcina

În Polonia s-a înregistrat primul deces din acest an cauzat de virusul H1N1. Potrivit Agerpres, care citeaza AFP, este vorba despre un barbat de 50 de ani, decedat la Slupsk, oras situat în nordul tarii. “Virusul H1N1 a fost detectat în coprpul lui prin teste de laborator”, a explicat un purtator de cuvînt al inspectiei sanitare regionale, Anna Obuchowska. “Barbatul a sucombat în urma multiplelor complicatii ale sistemului respirator si sanguin”, a precizat la postul publixc de radio directorul spitalului din Slupsk, Ryzard Stus. Conform Agerpres, virusul a fost recent detectat la mai multe persoane în Polonia, inclusiv la doua cadre medicale din Cracovia, care l-au contactat de la pacientii lor. Anul trecut, virusul H1N1 a provocat în jur de zece decese în Polonia, tara cu 38 de milioane de locuitori. Spre deosebire de majoritatea tarilor europene, Polonia a renuntat sa achizitioneze vaccinuri contra gripei H1N1, sub pretextul ca acestea nu au fost înca suficient testate de catre autoritatile medicale. În România nu a fost raportat nici un caz de îmbolnavire cu gripa H1N1 în acest an.

Nereguli la indemnizatia de crestere a copilului

27 de dosare pentru indemnizatia de crestere a copilului au fost propuse pentru verificare la Cluj, în urma unor controale realizate în perioada octombrie-decembrie 2010. Potrivit informatiilor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, în judet au fost verificate, pîna în decembrie anul trecut, 2.250 de dosare dintr-un total de aproape 8.500. Din cele 27 de persoane cu probleme la dosare, 11 erau beneficiari de indemnizatie cuprinsa între 2.001 lei si 3.000 lei. Cele mai multe dosare cu nereguli au fost înregistrate în judetul Prahova, fiind propuse pentru verificare aproape 3.200 de dosare. În toata tara, inspectorii care au realizat controalele au descoperit aproape 19.000 de dosare cu probleme. Din cauza neregulilor, la nivel national au fost trimisi pentru verificare si aproximativ 2.500 de angajatori, în judetul Cluj nefiind însa înregistrat nici un angajator în aceasta situatie.     G. D.

Mai putine paturi la spitalul din Turda

Spitalul municipal Turda a renuntat la cele mai multe paturi dintre toate unitatile spitalicesti din judet, conform unor informatii furnizate de Directia de Sanatate Publica (DSP). Reducerea de paturi s-a facut dupa anumiti indicatori si nu afecteaza calitatea asistentei medicale, dau asigurari oficialii DSP Cluj. Conform datelor oficiale, spitalul municipal Turda are cu 89 de paturi mai putin, în timp ce spitalul municipal Cîmpia Turzii a renuntat la 17 paturi. În judet, Dejul a ramas cu 63 de paturi de spital, Gherla cu 20, Huedin tot la 20, iar Mociu a renuntat la 5 paturi. Spitalul Clinic Municipal Cluj are diminuate 13 paturi, iar spitalele de Recuperare, Boli Infectioase, Spitalul de copii si Spitalul de Pneumoftiziologie au renuntat la un total de 88 de paturi. Între timp, la nivel national “dispar” 200 de spitale. Unitatile medicale se vor transforma în azile de batrâni si în crese, în functie de nevoile sociale ale zonei, potrivit unei declaratii facute de presedintele Traian Basescu.     D. D.

Cristea vrea rabdare de la fani

Foto Radu Padurean„Printul“ a facut senzatia la prezentarea sa in tricoul Universitatii, fiind singurul imbracat la costum dintre cei 6 fotbalisti nou-veniti. Fostul dinamovist a declarat ca doreste sa realizeze lucruri frumoase la echipa „sepcilor rosii“ si a cerut rabdare din partea suporterilor, atit pentru el cit si pentur colegii sai.     „Vreau sa progresez pas cu pas si sa realizez lucruri frumoase la Universitatea. Ii multumesc domnului Walter pentru sansa oferita, aceea de a lucra aici. Jucatorii care au venit la acest club au vazut ca este unul serios. Rog suporterii sa aiba rabdare cu mine si cu colegii pentru ca e greu sa ai rezultate imediate. Le promit ca voi fi alt fotbalist, unul mai bun decit cel de pina acum“, a declarat Cristea la prezentarea sa.     Cristea a mai spus ca a fost o surpriza foarte placuta pentru el faptul ca la sosirea pe aeroportul din Cluj a fost asteptat de citeva zeci de suporteri. Ghidul sau prin Cluj va fi Claudiu Niculescu, pe care il cunoaste de cind cei doi erau colegi la Dinamo. „Il voi ajuta pe Cristea sa se acomodeze si sa se integreze mai usor. Eu l-am asteptat la aeroport pentru ca nu cunoaste orasul. Au venit jucatori de calitate in aceasta iarna, sper sa ne ajute in retur“, a declarat „Clau-gol“.     „Printul“a declarat ca abia asteapta sa evolueze impotriva celor de la CFR Cluj, marea rivala a Universitatii. „Rivalitatea dintre Universitatea si CFR este foarte frumoasa, precum cea dintre Dinamo si Steaua. Abia astept sa evoluez in derbiul Clujului“, a spus Adrian Cristea.

Ludovic Orban: Am votat impotriva ACD pentru ca PNL poate castiga alegerile pe propriile picioare

Deputatul liberal Ludovic Orban si-a motivat luni votul dat împotriva constituirii Aliantei de Centru-Dreapta PNL-PC prin faptul ca, în opinia sa, PNL este un partid politic care poate câstiga "pe propriile picioare" viitoarele alegeri.     În opinia lui Orban, înfiintarea unei noi aliante nu ar fi oportuna, ci ar crea numai o "confuzie suplimentara" în rândul cetatenilor.     Ludovic Orban a sustinut ca PNL nu ar trebui pus "pe picior de egalitate" cu Partidul Conservator sau "în pozitia de a face atât un compromis de natura doctrinara, cât si decizionala".     Întrebat cum vede o posibila alianta cu PSD, Ludovic Orban a replicat ca aceasta ar reprezenta o "amalgamare" care ar fi în dezinteresul electoratului PNL, de dreapta, dar si al celui PSD, de stânga.      Deputatul PNL a adaugat ca aparitia unor astfel de aliante politice este o urmare a influentei manifestate de seful statului, Traian Basescu.

Noii ?studenti? au ajuns la Cluj

Foto Radu PadureanPele, Menassel, Bazzi (sus), Abrudan, Popa si Cristea (jos), cu tricourile de la "U"Universitatea Cluj s-a intarit cu 6 fotbalisti in pauza de iarna, iar „sepcile rosii“ mai cauta un fundas stinga.      Cei 6 jucatori noi ai „U“ Cluj au fost prezentati ieri de antrenorul Ionut Badea si presedintele Cristian Barabancea. Cu aceasta ocazie, Badea a declarat ca este foarte incintat de campania de transferuri din aceasta pauza competitionala.     Tehnicianul alb-negrilor a precizat ca este posibil sa mai vina un fundas stinga si ca 8 jucatori au fost pusi pe lista de transferuri, nementionind insa numele acestora. „Am dorit prin aceste transferuri sa intarim posturile care au fost deficitare in turul campionatului. Consideram ca am facut achizitii foarte bune. Sper sa se integreze toti in timpul pregatirii de iarna. Vor urma citeva amicale pentru noi, in care va conta mai mult consistenta jocului decit rezultatul. Nu am vrut sa dam o lovitura de imagine, am facut transferuri ca sa crestem valoarea echipei“, a declarat Badea. Antrenorul lui „U“ a precizat ca Adrian Pit este unul dintre cei 8 jucatori cu care clubul va inceta colaborarea, restul urmind sa fie anuntati zilele urmatoare. Badea a vorbit si despre planurile pe termen lung ale clublui: „Universitatea Cluj isi propune in viitor un obiectiv mai indraznet decit locurile 8-12. E important insa cum ne vom organiza si cum vom gestiona fiecare moment, pentru ca la finalul sezonului sa putem vorbi de o strategie pe termen lung in care Universitatea sa ajunga sa joace intr-o cupa europeana“.     Abrudan: „Sint fericit ca m-am intors acasa“Fundasul Octavian Abrudan, format la juniorii Universitatii, s-a declarat extrem de incintat de faptul ca a revenit la echipa care l-a lansat in fotbalul mare. „M-am inteles cu conducerea clubului inainte de Sarbatorile de iarna, semnarea actelor a fost doar o formalitate. Sint fericit ca m-am intors acasa si vreau sa ramin aici atit timp cit va fi nevoie de mine. Sint convins ca aici e mai multa liniste decit la Steaua, este linistea necesara pentru a face performanta“, a declarat noul aparator al „sepcilor rosii“.      Nasser Menassel, Marius Popa si Elias Bazzi l-au mai avut antrenor pe Ionut Badea si sint fericiti ca vor colabora din nou cu el. Bazzi a mai lucrat sub comanda lui Badea la FC Arges, iar Menassel si Popa la Pandurii. „Transferul la Universitatea este o provocare pentru mine, pe care am acceptat-o fara sa stau prea mult pe ginduri. Ionut Badea e un antrenor profesionist, pe care il cunosc si sint convins ca obiectivele vor fi indeplinite“, a declarat Marius Popa, noul portar al Universitatii.      Dupa prezentarea oficiala, care a avut loc la ora 12 la sediul clubului, jucatorii Universitatii au efectuat primul antrenament din 2011 la stadionul Clujana, fiind urmariti de peste 100 de suporteri.

Se sparge PNL?

Varujan Vosganian (foto, in prim-plan) i-a reprosat lui Crin Antonescu ca alianta are drept scop "promovarea ambitiilor (sale - n.r.) de prezidentiabil", si nu interesul PNLPe scena politica a aparut o noua organizatie politica, formata din PC si PNL. O Alianta care fie ne salveaza de criza si Basescu, cum spun membrii ei, fie e un paravan in spatele caruia Ion Iliescu si Dan Voiculescu s-au intilnit si “se alimenteaza ideologic la pompele lui Dinu Patriciu”, cum spune vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur.     Documentul a fost semnat de liderii celor doua partide, Crin Antonescu si Daniel Constantin. Noua constructie politica poarta numele de “Alianta de Centru - Dreapta Partidul National Liberal-Partidul Conservator”, cu denumirea prescurtata “ACD”. Consiliul National de Conducere al ACD este format din cite patru reprezentanti ai conducerilor celor doua partide.    Revolta in PNLPentru constituirea aliantei dintre PC si PNL, conservatorii au votat in unanimitate, dar la PNL au existat patru voturi impotriva (Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban, Varujan Vosganian si Adriana Saftoiu) si cinci abtineri.      Surse din PNL, citate de hotnews.ro, sustin ca Tariceanu, Orban si Vosganian ar fi protestat vehement in cadrul delegatiei permanente nemultumiti de alianta cu PC si, mai ales, de numarul mare de locuri eligibile cedate de liberali conservatorilor. Vosganian a afirmat chiar ca Alianta cu PC a fost luata intr-un cadru restrins si le-a fost “bagata pe git” liberalilor. Vosganian a amenintat ca nu va respecta protocolul si i-a reprosat lui Crin Antonescu ca alianta are drept scop “promovarea ambitiilor de prezidentiabil” si nu interesul partidului.    Grup parlamentar PC, din 2012?Crin Antonescu a confirmat ieri la Realitatea TV ca in acordul semnat exista un articol prin care s-a convenit ca noua alianta sa ofere sansa PC de a avea grupuri in Camera Deputatilor si la Senat. Protocolul semnat asigura PC 9 colegii eligibile la Senat si 12 la Camera Deputatilor, astfel incit conservatorii sa poata avea un grup parlamentar propriu din 2012.PC si PNL au semnat si un document in care se mentioneaza, printre altele, ca nu vor initia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor celor doua partide si ca deciziile organismelor de conducere ale Aliantei trebuie luate prin consens. De asemenea, documentul stipuleaza ca nu sint permise conflictele publice intre membrii partidelor si nici atacurile publice impotriva unor colegi sau a unui partid din Alianta.    Mai e loc si de UDMR si PSDDaniel Constantin a precizat ieri ca, dupa semnarea aliantei cu PNL, PC va deschide calea dialogului catre PSD. De asemenea, intrebat daca urmareste si atragerea UDMR in noua organizatie politica, Crin Antonescu a precizat ca “UDMR-ul va fi o componenta  interesanta, daca se va finaliza o constructie cu PSD-ul”. PC va rupe pe cale amiabila alianta cu PSD, potrivit lui Constantin.    PDL: liberalii au virat definitiv spre stingaVicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat ieri ca aceasta noua alianta „limpezeste apele in politica romaneasca, consfintind virajul definitiv al liberalilor spre stinga”.      Flutur a mentionat ca aceasta alianta va fi aspru sanctionata de electoratul liberal, care „nu asa a inteles ca ideologii Ion Iliescu si Dan Voiculescu sa se intilneasca si sa alimenteze ideologic la pompele lui Dinu Patriciu”.

Declaratiile unice pot fi depuse si la alte institutii, nu doar la Fisc

Astfel, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a dat exemplu unui contribuabil arondat la o administratie fiscala din resedinta de judet care ar putea depune declaratia la primarie, cu conditia ca aceasta sa fie agreata de Fisc.     Potrivit vicepresedintelui ANAF, Mihai Gogancea Vatasoiu, în urmatoarele doua saptamîni ar putea fi adoptata o hotarîre de guvern care vizeaza acreditarea si altor institutii, în afara de cele din subordinea Fiscului, care sa preia fizic declaratiile unice.     În ceea ce priveste persoanele fizice autorizate (PFA), ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a spus ca spera ca la sfîrsitul primului trimestru din 2011 acestea sa poata depuna de asemenea la Fisc declaratiile catre Casa de Pensii si Casa de Sanatate.

Incasari mai mari la bugetul consolidat in luna decembrie a anului trecut

Astfel, veniturile colectate la bugetul de stat au ajuns la 175, 1 milioane de lei în ultima luna a anului trecut, fata de 144,8 milioane de lei în decembrie 2009. De asemenea, cresteri au fost înregistrate si în ceea ce priveste bugetul asigurarilor sociale de stat, cel al fondului national unic de sanatate si bugetul asigurarilor de somaj. Astfel, în total, în decembrie 2010, la bugetul general consolidat s-au încasat 295,7 milioane lei, fata de 260,2 milioane de lei în 2009.     Totusi, reprezentantii DGFP Cluj atrag atentia ca încasarile din anul 2009 au fost influentate cu veniturile aferente celor 33 de societati transmise spre administrare la Directia Generala de Adminsitrare a Marilor Contribuabili Bucuresti, începînd din ianaurie 2010, respectiv suma de aproximativ 26,4 milioane de lei.     În ceea ce priveste actiunile de verificare efectuate de inspectorii DGFP Cluj luna trecuta, numarul acestora a ajuns la 287, fiind vizati 280 de contribuabili de pe raza judetului. “Ca urma a actiunilor de control întreprinse au fost atrase la bugetul de stat consolidat venituri suplimentare în suma totala de 9 milioane de lei, aplicîndu-se în acelasi timp un numar de 12 amenzi contraventionale în cuantum de 77.000 de lei”, se arata în raportul DGFP Cluj pe decembrie 2010.

Romania se inglodeaza in imprumuturi ?preventive?

"Daca Romania nu va putea sa-si acopere deficitul, sigur ca va apela la aceste fonduri de la Comisie, dar nu este cazul", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe IalomitianuDupa ce la finele saptaminii trecute, in urma unei intilniri intre presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu si Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a stabilit necesitatea inceperii unor discutii cu Fondul Monetar International pentru incheierea unui acord de tip preventiv, ieri, ministrul Finantelor a declarat ca in urmatoarea perioada vor incepe discutii similare si cu Comisia Europeana.     Ialomitianu: “Nu este vorba de un imprumut”Seful Finantelor a declarat ca Romania va accesa banii de la FMI sau de la Comisia Europeana numai in caz de forta majora, fondurile de la CE urmind a fi folosite pentru finantarea deficitului bugetar, in cazul in care autoritatile nu il vor putea controla prin resurse proprii. Conform ministrului, in 2011, deficitul bugetar pronosticat este de 4,4 % din PIB, Romania fiind nevoita sa gaseasca finantare pentru o suma totala de 24 miliarde lei, adica putin sub 6 miliarde de euro. De asemenea, potrivit lui Ialomitianu, detaliile si sumele vor fi stabilite la finele lunii, atunci cind o misiune comuna a FMI si a CE se va deplasa la Bucuresti.     „Este un acord de tip prevenitv, nu este vorba de un nou imprumut. Cind va veni Misiunea FMI, impreuna cu reprezentantii CE, vom discuta in detaliu modul de incheiere a acordului si conditionalitatile pe care va trebui sa le indeplineasca Romania. In primul acord am primit o suma mult mai mare decit prevedeau regulile generale ale FMI. In 2011 avem un deficit de 6 miliarde de euro, sigur ca trebuie sa asiguram finantarea. Nu este vorba de un imprumut ci de un acord preventiv - este o suma care se pune deoparte si in cazul unor situatii care pot aparea - efectele crizei nu au trecut - sa putem accesa suma respectiva. Finantarea o asiguram de pe piata interna si externa”, a declarat Ialomitianu, citat de Agerpres.    Acordul cu FMI este necesarMai mult, Ialomitianu a confirmat declaratiile fostului ministru de Finante, Mihai Tanasescu, de acum citeva zile, afirmind ca acordul cu FMI este necesar pentru credibilizarea Rominiei pe pietele externe. “Vedeti ca Portugalia are probleme. Si alte tari au probleme privind finantarea deficitului. In momentul in care Romania nu ar avea posibilitatea sa isi finanteze deficitul sigur ca am putea recurge la suma respectiva care face obiectul acordului. Nu se pune problema in momentul de fata”, a mai spus ministrul Finantelor.

Romania va apela la bani de la CE daca nu reuseste sa finanteze deficitul bugetar pe 2011

România va încheia acorduri de tip preventiv Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana /CE/, cu sume puse la dispozitie pentru a fi accesate în anumite conditii, potrivit ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.     El a declarat luni, într-o conferinta de presa, ca nu este vorba de noi împrumuturi, ci de acorduri de tip preventiv, si ca România va apela la banii de la Comisia Europeana daca nu reuseste sa îsi finanteze deficitul bugetar.     În 2011, deficitul bugetar este de 4,4 % din PIB si România trebuie sa gaseasca finantare pentru o suma totala de 24 miliarde lei sau circa sase miliarde de euro.     Potrivit lui Ialomitianu, suma si perioada pe care vor fi încheiate acordurile cu FMI vor fi stabilite la sfârsitul lunii ianuarie, când misiunea FMI si reprezentantii FMI se vor afla în România.

Absentele nemotivate ar putea duce la pierderea alocatiei

Foto Radu PadureanAbsentele nemotivate ale copiilor ii pot lasa pe parinti fara alocatia de intretinere a familieiReprezentantii parintilor clujeni considera ca autoritatile statului ar trebui sa urmareasca de ce copiii au multe absente si de ce familia nu ii poate ajuta in acest sens.     Familiile care au in intretinere copii de virsta scolara si care primesc alocatie pentru sustinerea familiei ar putea pierde acesti bani daca copiii lor au prea multe absente nemotivate, respectiv mai mult de 20. Aceasta conditie apare intr-un proiect de lege al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale privind acordarea alocatiei pentru sustinerea familiei. „Dreptul la alocatie, respectiv plata acesteia, se suspenda in luna urmatoare celei in care se constata una dintre urmatoarele situatii: absentele nejustificate inregistrate de un copil din familia beneficiara depasesc numarul de 20”, se precizeaza in proiectul de act normativ.     Pe linga situatia absentelor copiiilor, alocatia mai poate fi suspendata si pe perioada plasamentului sau a plasamentului in regim de urgenta la o familie sau persoana. De asemenea, nu se mai acorda alocatia daca agentia de prestatii sociale din judet constata ca dreptul la alocatie a fost stabilit pe baza unor date gresite privind componenta familiei sau veniturile realizate.     Nu se mai acorda alocatia nici daca pe o perioada de trei luni consecutive se inregistreaza mandate postale returate pentru titularul alocatiei familiale pentru copii.    Valoarea alocatiei: intre 30 lei si 200 leiAcest tip de alocatie se acorda familiilor cu venituri modeste care au copii in intretinere. Potrivit legii, in cazul unei familii cu doi parinti, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pina la 200 lei, valoarea lunara a alocatiei este stabilita astfel: 30 lei pentru familia cu un copil, 60 lei pentru familia cu doi copii, 90 lei pentru familia cu trei copii si 120 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi. Cea mai mare valoare a alocatiei este de 200 lei si se acorda familiilor monoparentale care au patru copii sau mai multi si al caror venit net mediu lunar pe membru de familie este de pina la 200 lei.     Autoritatile ar trebui sa intervinaReprezentantii parintilor clujeni considera ca autoritatile locale ar trebui sa acorde importanta acelor elevi care au un numar mare de absente nemotivate. Cristina Grigore, directorul executiv al Fundatiei „Parinti Clujeni”, afirma ca abandonul scolar nu trebuie incurajat, iar in cazul in care copilul nu merge la scoala, asistentul social din localitate ar trebui sa verifice de ce elevul nu frecventeaza scoala si de ce familia nu il poate ajuta in acest sens.    Noutati in proiectul de legeIn proiectul de lege aflat in dezbatere publica se mentioneaza ca vor primi alocatie si familiile care au in intretinere copii cu handicap grav sau accentuat, de virsta scolara si nu merg la scoala. De asemenea, ar putea beneficia de acest ajutor financiar si familiiile care au copii de virsta scolara, dar care intrerup temporar scoala sau repeta anul scolar, dar numai din motive de sanatate dovedite cu certificat medical.

Pe ce da Primaria 300 de milioane de lei?

Primaria Cluj-Napoca nu a semnat înca contractul de credit cu CEC Bank în vederea împrumutarii a 300 de milioane de lei, desi negocierile cu banca au avut loc la începutul lunii decembrie a anului trecut.      Reprezentantii municipalitatii au explicat ca motivul întîrzierii tine de perioada concediilor din preajma sarbatorilor de iarna. “Cel mai probabil, contractul va fi semnat la începutul saptamînii viitoare. Din momentul semnarii acestuia, banii vor fi pusi la dispozitia Primariei, care va putea sa îi foloseasca atunci cînd va avea nevoie de ei”, au aratat pentru monitorul reprezentantii Primariei clujene.      Va reamintim ca, în urma negocierilor cu CEC Bank, suma de rambursat a scazut de la 430 de milioane de lei la 400,2 milioane de lei. În cazul celui de-al doilea ofertant la procedura de achizitie publica, BCR, suma totala de rambursat a scazut de la 465,1 milioane de lei la 415 milioane de lei. Initial, valoarea estimata fara TVA a sumei care ar urma sa fie rambursata de catre Primaria clujeana în urma contractarii împrumutului era cuprinsa între 500 de milioane si 780 de milioane de lei, durata minima a creditului fiind de 30 de ani.     Pe ce se duc banii?Suma de 300 de milioane care va fi împrumutata de Primarie va fi utilizata în exclusivitate pentru mai multe obiective de investitii, precum construirea salii multifunctionale de sport de lînga “Cluj Arena” sau construirea Centrului Cultural “Transilvania”, care va curpinde si noul sediul al Filarmonicii clujene. De asemenea, o alta parte a banilor ce urmeaza sa fie împrumutati de Primaria Cluj-Napoca vor fi destinati modernizarii strazilor Cobzarilor, Grigore Ureche, I. Iacob, Simion Musat, Calea Borhanciului, Calea Dezmirului, amenajarii si modernizarii strazilor Baba Novac, Scortarilor, Tîrnavelor, Marasesti, reabilitarii termice a blocurilor, modernizarii si extinderii iluminatului public si construirii unui bazin de polo. O suma din acest împrumut va fi directionata si înspre achizitionarea de autobuze, troleibuze si tramvaie.

Eckstein vrea cod de conduita la alegerile interne ale UDMR

Eckstein Kovacs Peter (foto stinga) si Kelemen Hunor (dreapta) candideaza pentru functia ocupata in ultimii 18 de ani de Marko BelaUnul dintre candidatii la presedintia UDMR, clujeanul Eckstein Kovacs Peter, a vorbit ieri, intr-o conferinta de presa, despre anumite probleme existente in interiorul Uniunii legate de viitoarele alegeri interne.     Eckstein a reclamat faptul ca nu exista suficiente reglementari in ceea ce priveste derularea campaniei electorale in cadrul formatiunii sale si cere Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) sa gaseasca solutii pentru rezolvarea situatiei. Mai mult, Eckstein Kovacs Peter propune si un cod de conduita contracandidatului sau, Kelemen Hunor. Eckstein a aratat ca viitorii candidati nu au fost invitati la reuniunile unor organizatii judetene, ca nu este reglementata o perioada in care sa se desfasoare campania electorala pentru functia de presedinte si ca nu este reglementat nici modul in care candidatii pot folosi resursele UDMR. In plus, Eckstein Kovacs Peter mai crede ca votul la congres trebuie sa fie secret si ca fiecare delegat trebuie sa poata vota cum doreste, fara sa aiba mandat din partea cuiva.     Nu vrea atacuri la persoana”Cred ca este de dorit ca aceasta campanie sa se desfasoare pe un ton civilizat, ca intre colegi, fara asperitati, atacuri la persoana si alte minuni care se mai intimpla. Unul dintre principalele puncte ale acestei propuneri de codex de etica este ca aparatul si organizatiile judetene ale UDMR sa nu fie folosite de candidati pentru stringerea de semnaturi de sustinere. In opinia mea, poate sa fie echitabila numai metoda in care organizatiile judetene apeleaza la cetateni cu o lista de sustinere in care figureaza toate numele candidatilor, iar membrii UDMR sa aleaga unul sau altul dintre ei”, a declarat Eckstein. De asemenea, clujeanul mai doreste sa existe cit mai multe dezbateri publice intre candidati.     Sprijina o organizatie pentru Tinutul SecuiescTot ieri, Eckstein Kovacs Peter a anuntat ca militeaza pentru una dintre propunerile de modificare a statutului formatiunii sale care se refera la infiintarea unei organizatii a UDMR pentru Tinutul Secuiesc, care sa cuprinda judetele Harghita si Covasna.     ”Nu vad de ce nu am sprijini sa se creeze o organizatie care sa cuprinda cele doua judete, Harghita si Covasna. Aici au fost contre din partea conducerii actuale, careia pe undeva ii este frica ca aceasta organizatie va fi foarte independenta. Sprijin si initiativa organizatiilor din Satu Mare, Bihor si Salaj de a avea un cadru organizatoric la fel de puternic ca cel din Secuime, sa aiba din oficiu o persoana delegata in structurile cele mai inalte de conducere ale UDMR. Nu mi se pare normal ca un judet cum este Satu Mare, unde s-a cistigat tot ce se putea cu o populatie maghiara de sub 40%, sa nu aiba reprezentare la nivelul conducerii UDMR”, a aratat Eckstein Kovacs Peter.

Cind vine sfirsitul lumii? 2011, 2012 sau 2013?

Dezastrele naturale precum inundatiile, cutremurele, incendiile, uraganele sau tsunami alimenteaza panica oamenilor ca sfirsitul lumii se apropieCea mai cunoscuta si mediatizata teorie este cea care spune ca, potrivit calendarului mayas, Apocalipsa va veni pe 21 Decembrie 2012 cind, pe Pamint, se vor dezlantui evenimente cataclismice: inundatii, eruptii vulcanice si cutremure care vor rade omenirea de pe fata pamintului.      Dar au mai aparut si alte teorii, potrivit carora sfirsitul lumii va veni chiar in acest an, sau in 2013, cind vor avea loc explozii solare devastatoare.    2012Teoria cu apocalipsa care va veni in decembrie 2012 a plecat de la mayasi, care au descoperit in urma cu 3.000 de ani oscilatia axei terestre, care, in cicluri de cite 26.000 de ani, schimba continuu pozitia aparenta a astrelor. Potrivit calendarului mayas, ne apropiem de finalul unui asemenea mare ciclu, care, coincide cu sfirsitul lumii, prezis pentru decembrie 2012. Teoria cu sfirsitul lumii din 2012, desi este infirmata de multi cercetatori, a reusit totusi sa incolteasca in mintea oamenilor, iar unii, pur si simplu au luat-o razna. De exemplu, un rus a luat atit de in serios avertismentele care anuntau sfirsitul lumii in 2012, incit si-a creat un fel de adapost, in valoare de 80.000 de dolari.    Apocalipsa “incultilor”Cercetatorii se chinuie sa combata aceasta teorie, insa isteria generala este mult prea mare. De exemplu, Kristine Larsen, o profesoara de astronomie a Universitatii de Stat din Connecticut, care si-a aplecat atentia asupra celor mai recente teorii despre Armaghedon dezminte premisa apocalipsei din 2012. Profesoara tine prelegeri si redacteaza articole despre felul in care aceste profetii au sens doar pentru cei ignoranti fata de stiinta si necunoscatori, in adevaratul sens, ai calendarului mayas. “Calendarul lor este reprezentat in cicluri. Unul dintre aceste cicluri se numeste Bak'tun, sau Marele An, care dureaza 144.000 de zile. Sa ne gindim la incheierea unui asemenea ciclu ca la sfirsitul unei decade sau al unui secol, pentru noi. Este o perioada mult mai cuprinzatoare si mai importanta decit un an, dar nimic mai mult”, a declarat Larsen, citata de descopera.ro. Potrivit profesoarei, actualul “Mare An” se incheie in 2012, insa, aceasta finalizare nu prezice nimic mai mult decit inceperea unui nou ciclu. Singura temere a cercetatoarei este aceea ca, aflati inca sub influenta ideilor promovate pe toate mediile, peste tot in lume vor aparea cazuri de oameni in stare sa se raneasca, fie pe sine, fie pe altii, de panica sau din convingere ca sfirsitul ii asteapta dupa colt.    Explozii solare in 2013Dar, pe de alta parte, oficialii NASA au alertat anul trecut din nou populatia dupa ce au anuntat ca Terra va fi expusa, in anul 2013, efectelor unor explozii solare de-a dreptul devastatoare, arata descopera.ro. Specialistii sint de parere ca sistemele electrice vor fi distruse, satelitii artificiali vor inceta sa functioneze, zborurile vor fi intrerupte, iar Terra se va scufunda in intuneric dupa ce generatoarele de curent electric se vor supraincalzi.     Mai avem doar 4 luni de trait?In SUA, o miscare a unor crestini, care nu apartin de nici o biserica, a inceput sa propovaduiasca sfirsitul lumii, care spun ei, potrivit unei interpretari proprii a Bibliei, va incepe pe 21 mai 2011. Pentru a se face auziti, adeptii acestei teorii folosesc panouri si circula in caravane pentru a impastia vorba ca sfirsitul lumii se apropie. “Probabil ca multa lume gindeste ca sfirsitul lumii se apropie… asa ca «Hai sa chefuim!». Dar noua Domnul ne-a poruncit sa avertizam omenirea. As vrea sa pot sa fiu ca restul lumii, dar este mult mai bine sa stii cind vine sfirsitul, ca sa fii in siguranta”, a spus Marie Exley, unul dintre adeptii infocati ai acestei miscari.     Crima secolului se va intimpla anul acesta?Supranumit “Nostradamus din Orientul Mijlociu”, Michel Hayek a spus ca, in 2011, lumea va fi zguduita de un asasinat care va fi considerat “crima secolului” si ca site-ul Wikileaks va ramine in continuare in atentia lumii intregi si va dezvalui mai multe “scandaluri financiare”. Hayek a mai spus ca anul acesta va fi unul greu pentru presedintele Barack Obama care se va confrunta cu situatii nemaiintilnite de predecesorii sai si ca aeroporturile americane vor fi tinta unor noi tentative de atentate.     Sfirsitul lumii in RomaniaNici romanii nu s-au lasat mai prejos cu teoriile. Numerologul Anatol Basarab sustine ca anul 2011 va fi plin de inundatii, incendii, cutremure, mari alunecari de teren si un aer irespirabil, arata realitatea.net.    Pasarile si pestii morti, pusi pe seama ApocalipseiIn ultima luna, cazurile a mii de pasari care au cazut secerate in toata lumea, chiar in primele zile ale anuluii au stirnit ingrijorarea populatiei si au alimentat teoriile apocaliptice. Totul a inceput cu cadavre de pasari descoperite in Arkansas, SUA, apoi in Lousiana, in Kentucky si in Suedia. Simultan, s-au descoperit doua milioane de pesti morti in Maryland, SUA, dupa aceea in Brazilia, Noua Zeelanda, dar si in Italia si Marea Britanie, unde au fost gasiti recent 40.000 de crabi neinsufletiti. Normal ca nici Romania nu putea fi mai prejos...asa ca  descoperirea a citorva zeci de grauri morti intr-un cartier din Constanta, a fost pusa, tot pe seama Apocalipsei. Ulterior specialistii au ajuns la concluzia ca miile de pasari au murit de frica, din cauza artificiilor lansate de Anul Nou.     Inundatii catastrofale distrug omenirea in 2012Specialistii americani nu au de luptat doar cu o psihoza generata pe Internet de asa numitii profeti ai apocalipsei, ci si cu dorinta de cistig a Hollywood-ului, care, speculind isteria generala, a transpus acest scenariu catastrofal in blockbuster-ul “2012”, regizat de Roland Emmerich.Filmul prezinta povestea unui cataclism global care aduce sfirsitul lumii si povesteste efortul citorva oameni de a supravietui dintr-o lume fara scapare.      Cind vine sfirsitul lumii?Diverse religii si credinte “asteapta” Sfirsitul Lumii la date antecalculate cu mari perioade de timp inainte. Iata citeva dintre ele:     * Sfirsitul calendarului maya - 21 decembrie 2012     * Alinierea generala planetara - 8 septembrie 2040     * Sfirsitul, dupa calendarul musulman – 2076     * Sfirsitul, dupa calendarul evreiesc – 2240

77 de morti in urma prabusirii unui avion in Iran

Anchetatorii iranieni au gasit ieri cutia neagra a avionului de pasageri distrus la impactul cu solul în momentul în care încerca sa aterizeze de urgenta în timpul unei furtuni de zapada în nord-vestul Iranului. Pilotii avionului Boeing-727, operat de compania nationala aeriana din Iran si avînd 105 persoane la bord, au raportat turnului de control o problema tehnica înainte de a încerca sa aterizeze duminica noapte, a relatat televiziunea de stat de la Teheran. Avionul apartinînd IranAir s-a rupt în bucati, însa Mahmoud Mozaffar, seful departamentului de interventie al societatii Semiluna Rosie, a spus ca nu a existat nici o explozie sau incendiu. Agentia oficiala de stiri IRNA a precizat ca printre persoanele decedate se numara si doi copii. Autoritatile au anuntat ieri ca dispozitivul de înregistrare a datelor de zbor ale avionului, cunoscut sub denumirea de cutie neaga, a fost recuperat, iar în prezent este analizat de o comisie care investigheaza accidentul.      Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a transmis condoleante familiilor victimelor si a dispus începerea unei anchete pentru a se afla cauza prabusirii. Avionul venea de la Teheran si se îndrepta spre Orumiyeh, capitala provinciei Azerbaidjanul de Vest, o distanta de circa 700 de kilometri.

Hamburg e capitala verde a Europei

Hamburg a fost declarata capitala verde a Europei în 2011, preluînd acest titlu de la Stockholm, într-un concurs organizat de Uniunea Europeana. Titlul de Capitala Verde a Europei recompenseaza orasele care îsi arata interesul pentru mediu si care folosesc metode eco, pentru a le încuraja sa devina un model pentru alte orase europene. Hamburg, cu o populatie de 1,8 milioane de locuitori, a pledat pentru reducerea emisiile de gaze cu efect de sera cu 80% pâna în 2050. 34 de orase din 17 tari europene, printre care Copenhaga si Amsterdam, au concurat pentru titlul de anul acesta.

Severin, admonestat de ambasadorul Frantei

Ambasadorul Frantei, Henri Paul, l-a atacat pe europarlamentarul PSD Adrian Severin pentru cererea acestuia ca Franta sa fie scoasa din spatiul Schengen. “Domnul Severin, un fost ministru de Externe si un reputat europarlamentar, ar trebui sa fie mai atent la limbaj si sa evite asemenea derapaje. Excesul si invectivele nu vor aduce nici un progres în acest dosar”, a declarat Henri Paul într-un interviu acordat unui ziar central. Reactia ambasadorului Frantei apare în contextul în care, în urma cu o saptamîna, liderul europarlamentarilor PSD a lansat mai multe critici la adresa Parisului.

Ialomitianu: Guvernul nu are in vedere o taxa Robin Hood pe profiturile companiilor petroliere

Guvernul nu are în vedere introducerea unei taxe 'Robin Hood' (supraimpozitarea porfiturilor excesive) pe profiturile companiilor petroliere, a declarat luni, într-o conferinta de presa, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.     Întrebat de jurnalisti daca la nivelul guvernului exista o îngrijorarea legata de evolutia preturilor carburantilor, Ialomitianu a spus ca preturile se stabilesc liber si MFP nu poate interveni sa stabileasca preturile pe o piata libera.

Muzeul Brukenthal sfideaza criza, marindu-si numarul de vizitatori

Cel mai vechi muzeu din România, înfiintat la Sibiu în urma cu 194 de ani de baronul Samuel von Brukenthal, a reusit si în 2010 sa atraga un numar mai mare de vizitatori si astfel sa îsi majoreze încasarile din bilete, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Anamaria Tudorie, reprezentant al muzeului.     Directorul muzeului, profesorul Sabin Luca, si-a propus ca în urmatorii patru ani institutia de cultura sa ajunga la un record de un milion de vizitatori. Anul trecut, Muzeul National Brukenthal a avut 372.731 de vizitatori, fata de 336.410 în 2009. Încasarile din vânzarea de bilete la Brukenthal în 2010 depasesc 856.000 de lei, fata de 814.490 de lei în 2009.     Cel mai scump bilet de intrare la Muzeul National Brukenthal este de 30 de lei si presupune un tur al tuturor sectiilor si expozitiilor, iar cel mai ieftin bilet costa doar un leu si cu acesta se pot vedea numai curtile interioare de la Palatul Brukenthal si Muzeul de Istorie, curtea fostei primarii.     Muzeul National Brukenthal din Sibiu este primul din România care a primit, anul trecut, din partea UE distinctia pentru patrimoniul cultural "Europa Nostra", pentru felul în care a stiut sa îsi atraga vizitatori, de la copii de gradinita pâna la studenti, carora le-a oferit nu doar o vizita în expozitii, ci si carti pe întelesul lor si mai ales proiecte interactive.

Un roman si-a pierdut viata in explozia de la fabrica de artificii din Italia

Un muncitor român în vârsta de 39 de ani si un altul italian, de 75 de ani, si-au pierdut viata, iar o a treia persoana a fost grav ranita luni dimineata, într-o explozie ce a avut loc la o fabrica de artificii din Santa Venerina (Catania), au anuntat carabinierii. Cei doi muncitori care au murit în explozie se aflau înauntrul fabricii, la lucru, iar persoana ranita, Gaetano Spina, 45 de ani, este fiul proprietarului firmei, au anuntat mass media italiene. Deocamdata nu se cunoaste cauza exploziei, salvatorii trebuit sa astepte securizarea cladirii înainte de a intra, pentru a evita exploziile accidentale.

Japonia si Coreea de Sud vor sa-si intareasca legaturile militare, din cauza tensiunilor cu Phenianul

Coreea de Sud si Japonia au decis luni ca continue negocierile pentru adoptarea unui acord militar, care ar fi o premiera între cele doua tari dupa sfârsitul colonizarii brutale a peninsulei coreene de catre japonezi în 1945, au anuntat luni responsabili ai celor doua state.     Acest acord a fost anuntat la sfârsitul unei întâlniri între ministrii coreean si japonez ai apararii, Kim Kwan-Jin si Toshimi Kitazawa, în capitala sud-coreeana, decisa dupa atacurile Phenianului asupra Seulului, a precizat ministerul sud-coreean.     Cei doi oficiali au cazut de acord asupra unei cooperari 'strânse' si au ajuns la un consens în privinta situatiei din regiune, unde tensiunile s-au amplificat brusc la sfârsitul lunii noiembrie dupa bombardarea de catre Nord a unei insule sud-coreene, a precizat ministerul.     Tot în luna noiembrie, Phenianul a facut public un centru de îmbogatire a uraniului, care ar putea fi folosit pentru fabricarea de arme nucleare. Apoi, SUA au organizat manevre militare navale în regiune cu Coreea de Sud si ulterior cu Japonia.

CE nu are in vedere in prezent si nu are cunostinta de vreun plan pentru fuziunea Nabucco-South Stream

Comisia Europeana nu are în vedere pentru moment si nu are cunostinta de vreun plan prin care proiectele energetice Nabucco si South Stream ar urma sa fuzioneze, a declarat luni un purtator de cuvânt al Comisiei Europene.     Reprezentanta CE a adaugat ca vizita pe care presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, o încep joi în Azerbaidjan este cu atât mai importanta cu cât exista multe proiecte energetice în discutie, iar autoritatile de la Baku doresc sa decida ce proiect va beneficia de gazul azer. Vizita celor doi oficiali CE la Baku va fi urmata de una în Turkmenistan.     Relatiile UE cu Azerbaidjanul sunt guvernate de Acordul pentru cooperare si parteneriat semnat în 1996 si intrat în vigoare trei ani mai târziu. Dupa extinderea Uniunii Europene, aceasta a lansat politica europeana de vecinatate, iar Azerbaidjanul a devenit parte a acestei politici în anul 2004.

Coalitia de guvernare constituie o echipa pentru masurile de relansare economica

Partidele din arcul guvernamental au delegat reprezentanti pentru a forma o echipa privind conceperea unui plan de masuri de relansare economica, a declarat vicepresedintele excutiv al UDMR, Laszlo Borbely, unul dintre cei care vor alcatui echipa. Potrivit ministrului Mediului, prioritatea imediata a echipei va fi finalizarea proiectelor începute în anul 2010, printre care cardul pentru întreprinderile mici si mijlocii si sprijinul oferit tinerilor care doresc sa initieze o afacere. Prin cardul pentru IMM-uri se urmareste ca întreprinderile mici si mijlocii sa poata obtine investitii de pâna la 150.000 de euro cu ajutorul creditelor garantate de Guvern.

Daniel Constantin: De cand am preluat conducerea, PC s-a manifestat ca un partid propriu, nu intr-o alianta cu PSD

Presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a declarat, luni, în cadrul Consiliului National al formatiunii, ca, din punctul sau de vedere, numai împreuna cu un alt partid de dreapta conservatorii vor putea propune masuri coerente pentru tara, adaugând ca, de când a preluat conducerea partidului, partidul pe care îl conduce s-a manifestat ca un partid propriu, nu într-o alianta cu PSD. El a adaugat ca, desi nu vrea sa acuze pe nimeni, în 2010, din pacate, tot ceea ce a propus PC si ceea ce a propus PSD conservatorilor "nu a fost rezultanta unei colaborari sau a unei consultari între cele doua partide".

Gheorghe Flutur: PNL se indreapta spre stanga politicii romanesti

Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a sustinut luni ca, prin constituirea aliantei cu conservatorii, liberalii se îndreapta "definitiv" spre stânga politicii românesti.     El a spus ca PNL va fi sanctionat de electoratul liberal.     Protocolul de alianta dintre Partidul Conservator si Partidul National Liberal a fost semnat, luni, la Palatul Parlamentului, în prezenta conducerilor celor doua formatiuni.     Pentru constituirea aliantei au votat, anterior, conducerile celor doua formatiuni. În timp ce conservatorii au votat în unanimitate pentru alianta de centru-dreapta, la PNL au existat trei voturi împotriva si o abtinere.

Victor Ponta (PSD): Salut crearea ACD; e un pas bun pentru formarea unui pol de dreapta

Presedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, a salutat luni crearea Aliantei de Centru-Dreapta, despre care a afirmat ca reprezinta un pas bun si corect pentru formarea unui pol de dreapta.     El a precizat ca Biroul Permanent National i-a reconfirmat mandatul pentru a continua discutiile cu Alianta de Centru-Dreapta în sensul încheierii unei aliante privind conturarea unei opozitii unite.     Ponta a precizat ca din punct de vedere formal nu exista nicio problema în ceea ce priveste ruperea protocolului cu PC, scrisorile care consemneaza acest lucru fiind deja semnate.     Protocolul de alianta dintre Partidul Conservator si Partidul National Liberal a fost semnat, luni, în prezenta conducerilor celor doua formatiuni.

Primul Congres International de Limbi Moderne Aplicate, in iunie, la Cluj-Napoca

Catedra de Limbi Moderne Aplicate (LMA) a Facultatii de Litere va organiza între 2 si 5 iunie primul Congres International de Limbi Moderne Aplicate din România, pâna în 2011 acest eveniment fiind organizat, timp de aproape un sfert de secol, exclusiv în Franta, a declarat luni, pentru AGERPRES, prodecanul Facultatii de Litere a Universitatii Babes-Bolyai (UBB), prof. univ. dr. Mihaela Toader.

Daniel Constantin: Alianta PNL-PC s-a constituit din dorinta oamenilor de schimbare

Presedintele Partidului Conservator (PC), Daniel Constantin, a declarat, luni, în deschiderea Consiliului National al PC, ca principalul motiv pentru care s-a constituit alianta PNL-PC este nevoia oamenilor de schimbare. Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, si cel al Partidului Conservator, Daniel Constantin, vor semna, luni, protocolul de constituire a Aliantei de Centru Dreapta, formatiune care ar putea fi înregistrata în aceeasi zi la tribunal.

Victor Ponta: PSD se intalneste luni cu reprezentantii ACD

Partidul Social Democrat (PSD) s-a reunit în Biroul Permanent National, în care tema principala este analiza protocolului cu Alianta de Centru Dreapta, cu ai carei reprezentanti social-democratii urmeaza sa se întâlneasca în cursul zilei de luni, potrivit presedintelui PSD, Victor Ponta. Ponta a aratat ca în cadrul BPN al PSD va prezenta discutiile cu cei din opozitie si pozitiile referitoare la promulgarea Legii educatiei, "esecul politic al lui Traian Basescu referitor la amânarea intrarii în spatiul Schangen" si situatia de la CSM. Cu privire la ultimul subiect, Ponta i-a felicitat pe senatorii de la toate partidele care "nu au ascultat ordinele presedintelui Traian Basescu si au lasat sa existe un CSM".

Antonescu: PNL si PC sunt partide compatibile, cu PSD nu s-a ajuns la un numitor comun

 Presedintele PNL, Crin Antonescu, le-a vorbit liberalilor, luni, în debutul sedintei Delegatiei Permanente, despre necesitatea ca opozitia sa gaseasca un 'numitor comun', astfel încât sa ofere o 'alternativa clara' la modul în care guverneaza actuala putere. Crin Antonescu a subliniat faptul ca între liberali si conservatori exista o 'compatibilitate' la nivelul programelor politice, însa cu partidul condus de Victor Ponta, PSD, nu s-a putut gasi o formula comuna de actiune.

Anchetatorii au gasit cutia neagra a avionului prabusit in Iran

Anchetatorii iranieni au gasit luni cutia neagra a avionului de pasageri distrus la impactul cu solul în momentul în care încerca sa aterizeze de urgenta în timpul unei furtuni de zapada în nord-vestul Iranului, cauzând moartea a cel putin 77 de persoane. Pilotii avionului Boeing-727, operat de compania nationala aeriana din Iran si având 104 persoane la bord, au raportat turnului de control o problema tehnica înainte de a încerca sa aterizeze duminica noapte, relateaza televiziunea de stat de la Teheran. Avionul apartinând IranAir s-a rupt în bucati, însa Mahmoud Mozaffar, seful departamentului de interventie al societatii Semiluna Rosie, a spus ca nu a existat nicio explozie sau incendiu.

O noua saptamana de greve in transportul public din Atena

Atena începe luni o noua saptamâna de proteste cu o greva în transportul public urban împotriva reducerilor salariale si a realizarii unor reforme structurale în sector. Întregul transport urban va fi oprit între orele 11.00 si 16.00 locale (09.00-14.00 GMT) luni, marti si miercuri. Joi, toate mijloacele de transport urban din Atena, precum metroul, tramvaiul si autobuzele, vor fi paralizate timp de 24 de ore. Protestele vizeaza proiectul guvernului socialist privind fuziunea celor cinci întreprinderi de transport urban deficitare, reducerea personalului lor, scurtarea traseelor si cresterea cu 20 pâna la 40 la suta a pretului biletelor cu începere de la 1 februarie.

Procesul privind incendiul de la Maternitatea Giulesti, amanat pentru 7 februarie

Magistratii Judecatoriei Sectorului 6 au amânat luni pentru data de 7 februarie procesul privind incendiul de la Maternitatea Giulesti, în urma caruia au murit sase bebelusi. Instanta a amânat cauza la cererea medicilor Bogdan Marinescu si Ioan Adrian Toma care au cerut un termen pentru a-si angaja avocati.

Ambasadorul Ungariei: Ceea ce s-a intamplat la ambasada, un incident izolat

Ceea ce s-a întâmplat în cursul noptii trecute la ambasada Ungariei reprezinta un incident izolat, a declarat luni, la sediul misiunii diplomatice, ambasadorul acestei tari la Bucuresti, Oszkár Füzes. Potrivit acestuia, incidentul nu are niciun fel de conotatie cu legatura dintre cele doua tari sau cu Ziua Nationala a Ungariei. Totodata, ambasadorul Ungariei la Bucuresti a subliniat, raspunzând unei întrebari, ca nu exista niciun fel de conflict legat de problema etnicilor maghiari din România.Ambasada Ungariei la Bucuresti a fost vandalizata noaptea trecuta. Pe gardurile exterioare si pe zidurile interioare au fost scrise cu vopsea mesaje obscene la adresa ambasadorului Ungariei la Bucuresti si a Ungariei. Politistii sectorului 2 au fost sesizati si, împreuna cu reprezentanti ai Jandarmeriei, fac cercetari la fata locului. Potrivit Jandarmeriei Bucuresti, securitatea ambasadei este asigurata de o firma particulara.

Rata somajului in Bucuresti a ajuns la 2,29%

Rata somajului în Bucuresti a ajuns la 2,29% la sfârsitul lunii decembrie 2010, ceea ce înseamna ca în Capitala erau înregistrati 24.922 de someri, dintre care 12.298 sunt femei. Din totalul de 24.922 de someri înregistrati de AMOFM, 20.674 sunt indemnizati si beneficiaza de prevederile Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Un numar de 4.248 de persoane sunt someri neindemnizati care beneficiaza de prevederile Legii 76/2002, iar 2165 dintre acestia sunt femei. La 1 ianuarie 2010, conform sursei citate, existau în Bucuresti 26.206 de someri care au fost încadrati în munca.

Procurorii au inceput urmarirea penala pe numele lui Corneliu Vadim Tudor

Procurorii Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie au început urmarirea penala împotriva presedintelui Partidului România Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor, pentru ultraj si nerespectarea unei hotarâri judecatoresti, a anuntat, luni, avocata acestuia, Mariana Stefan. Avocata Mariana Stefan l-a însotit pe vicepresedintele PRM Marius Marinescu la Parchetul General, unde acesta a audiat aproximativ o ora de procurori, în calitate de martor. Avocata Mariana Stefan a precizat ca Vadim Tudor a fost citat, marti, ora 10.00, la Parchetul General.

Mesaje obscene pe gardurile ambasadei Ungariei la Bucuresti

Gardurile ambasadei Ungariei la Bucuresti au fost vandalizate duminica noaptea. Pe gardurile exterioare, dar si pe zidurile interioare au fost scrise cu vopsea mesaje obscene la adresa ambasadorului Ungariei la Bucuresti si a Ungariei. Politia a deschis o ancheta în acest caz. Potrivit Jandarmeriei Bucuresti, securitatea ambasadei este asigurata de o firma particulara. Politistii sectorului 2 au fost sesizati si, împreuna cu reprezentanti ai Jandarmeriei, fac cercetarile la fata locului.

Brasov: Jaf la un bancomat din incinta CET

Un bancomat din incinta CET Brasov a fost jefuit luni dimineata, în jurul orei 3.30, politia fiind sesizata la ora 3.55, a declarat purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Politie Brasov, comisarul sef Liviu Naghi.Patru sau cinci indivizi cu cagule pe cap au escaladat gardul CET pâna la cladirea în care se afla bancomatul, au patruns în incinta dupa ce initial l-au lovit pe paznic, Blaj Marius de 28 de ani, cu o ranga în cap si l-au imobilizat. Apoi au taiat cu flexul usa bancomatului de unde au sustras o suma de bani, care deocamdata nu se cunoaste.

Noua curse aeriene au intarzieri pe Aeroportul Otopeni din cauza cetii

Noua curse aeriene, sase curse interne si trei curse internationale, care trebuiau sa soseasca pe Aeroportul International Henri Coanda înregistreaza întârzieri din cauza cetii, a declarat luni, pentru Agerpres, Valentin Iordache, purtatorul de cuvânt al aeroportului. Vor înregistra întârzieri cursele internationale Kiev - Bucuresti, Chisinau - Bucuresti si Istanbul - Bucuresti. De asemenea, tot din cauza cetii, au fost anulate doua curse, Varsovia-Bucuresti si Budapesta - Bucuresti, înca din noaptea trecuta.

Excedentul comercial al Chinei a scazut cu 6,4% in 2010

Excedentul comercial al Chinei, primul exportator mondial, a scazut usor în 2010 comparativ cu 2009, ceea ce ofera autoritatilor de la Beijing noi argumente pentru a respinge presiunile SUA vizând o reevaluare mai rapida a monedei nationale chineze. Potrivit informatiilor comunicate luni de Administratia vamala, în 2010 China a înregistrat un excedent comercial de 183,2 miliarde de dolari, în scadere cu 6,4% comparativ cu 196,1 miliarde de dolari în 2009. În plus, excedentul comercial nu a reprezentat anul trecut decât 6,2% din volumul total al comertului extern al Chinei, fata de 8,9% în 2009 si 11,6% în 2008.

Ploile torentiale au ajuns in al treilea mare oras din Australia

Ploile torentiale - care au provocat grave inundatii în nord-estul Australiei - au ajuns luni la Brisbane, al treilea mare oras al tarii, în timp ce situatia din zonele afectate ale statului Queensland se înrautateste. De la emiterea alertei, cele doua milioane de locuitori din Brisbane au început sa-si protejeze locuintele cu saci de nisip, mai ales în zonele mai joase. Autoritatile au avertizat populatia sa ramâna acasa si sa evite soselele pâna la trecerea furtunii. Patru persoane au murit de la Craciun si 11 din luna noiembrie, din cauza furtunii. Inundatiile au acoperit partial localitatea Gypmie si au întrerupt furnizarea de energie electrica în unele zone din Sunshine Coast, din cauza revarsarii râului Mary.

Deficitul comercial al Romaniei a fost de 911 milioane de euro in noiembrie 2010

Deficitul comercial al României FOB/CIF în luna noiembrie 2010 a fost de 3913,2 milioane lei (911,3 milioane euro), mai mare cu 210,1 milioane lei (48,1 milioane euro) decât în luna noiembrie 2009, iar în noiembrie fata de octombrie 2010, valoarea exporturilor a crescut cu 3,4% (lei) si 2,8% (euro), în timp ce importurile au crescut cu 7% la valori exprimate în lei si cu 6,4% în euro, informeaza un comunicat transmis luni Agerpres de catre INS.În luna noiembrie fata de octombrie 2010, exporturile din luna noiembrie 2010 au crescut cu 3,4% la valori exprimate în lei (2,8% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 7,0% la valori exprimate în lei (6,4% la valori exprimate în euro), estimeaza INS. În aceste conditii, deficitul comercial FOB-CIF în luna noiembrie 2010 a fost de 3913,2 milioane lei (911,3 milioane euro), mai mare cu 210,1 milioane lei (48,1 milioane euro) decât în luna noiembrie 2009.

Cutremur de 5,9 grade pe scara Richter in Chile

Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade pe scara Richter s-a produs luni dimineata într-o regiune din centrul Chile, a anuntat Serviciul geofizica american USGS. Epicentrul seismului, care s-a produs la ora locala 03:02 (06h02) a fost localizat la 132 km vest de orasul Talca (centru), la o adâncime de 25 de km. Nu exista deocamdata informatii despre posibile victime sau distrugeri materiale. În februarie anul trecut, aceasta tara latinoamericana a fost lovita de un cutremur devastator de 8,8 grade pe scara Richter, soldat cu peste 500 de morti si importante pagube materiale. De atunci, în centrul si sudul Chile se înregistreaza o activitate seismica neobisnuita, aici s-au produs circa 1.000 de cutremure, dintre care 200 de mare magnitudine.

Circa 100 de persoane au murit in nordul Indiei din cauza temperaturilor scazute

Circa 100 de persoane si-au pierdut viata în nordul Indiei în urma valului de frig care s-a abatut asupra regiunii în urma cu trei saptamâni si care care s-a manifestat prin temperaturi apropiate de 0 grade si vânturi himalayene geroase. Cel mai afectat stat este Uttar Pradesh, unde cel putin 81 de persoane, majoritatea sarace si fara locuinte, au murit din cauza temperaturilor extrem de scazute. Purtatorul de cuvânt al politiei a anuntat marti ca alte cel putin 13 persoane si-au pierdut viata peste noapte din cauza frigului.

Guvernul francez isi asuma responsabilitatea pentru noua tentativa esuata de eliberare a ostaticilor

Ministrul francez al apararii, Alain Juppe, a afirmat - duminica seara, la canalul TF1 - ca guvernul îsi "asuma pe deplin" decizia luata de a interveni militar împreuna cu nigerienii în tentativa de a-i elibera pe cei doi ostatici francezi rapiti vineri si ucisi în cursul operatiunii. Întrebat despre o eventuala responsabilitate a Al-Qaida în rapirea celor doi francezi, Juppe a indicat ca ea nu a fost înca revendicata, dar "tinând seama de circumstantele în care s-a desfasurat aceasta rapire, exista putine îndoieli" cu privire la aceasta.

Doar 40 % dintre kosovari s-au prezentat la urne duminica

Kosovarii au votat din nou duminica în cinci municipalitati din cauza neregulilor care fusesera comise în alegerile legislative din 13 decembrie, acest nou scrutin fiind supravegheat îndeaproape de observatori. Birourile de vot s-au închis în jurul orei 19 /18h00 GMT/. Potrivit autoritatilor electorale, participarea la vot la ora 16 /15h00 GMT/, dupa noua ore de la deschiderea birourilor de votare, se ridica la circa 40 % din electorat. În doua municipalitati din regiunea Drenica, fief al premierului kosovar Hashim Thaci, scrutinul fusese caracterizat în decembrie printr-o participare de peste 90 % din alegatori, cifra care a suscitat serioase îndoieli din partea observatorilor locali si straini.

Patronatele si sindicatele se retrag din CA al CNAS

Partenerii sociali, sindicatele si patronatele, se vor retrage din Consiliul de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate deoarece Guvernul a schimbat unilateral componenta acestuia si a preluat administrarea discretionara a fondului de sanatate, a declarat duminica Ioan Cezar Corâci, presedinte al UGIR-1903, în cadrul unei conferinte de presa.     Prin OUG 133/28.12.2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii publicata în Monitorul Oficial din 30 Decembrie 2010, se asigura patronatelor si sindicatelor reprezentative doar 2 locuri în Consiliul de Administratie al CNAS, iar reprezentantilor statului 4 locuri, iar pensionarilor un loc, care va fi decis tot de Guvern.     Aceasta ordonanta, sustine Ioan Albu, presedinte executiv al CNS Meridian, anuleaza efortul national facut pentru realizarea sistemului informatic privind transparenta cheltuirii banilor din acest fond si pentru controlul scurgerilor frauduloase de bani ai contributiilor la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.     Pâna acum din CA al CNAS faceau parte 15 membrii, câte cinci de fiecare parte, respectiv sindicate, patronate si reprezentanti ai Guvernului.     Partenerii sociali au cerut partidelor parlamentare sa nu voteze aceasta OUG.

Teo Trandafir ramane internata in spital

Deputatul PDL Teo Trandafir ramâne internata la Spitalul Universitar de Urgenta "Elias", unde a fost internata în urma cu doua zile în urma unor tulburari digestive.     Potrivit unui comunicat al Spitalului "Elias" remis duminica AGERPRES, Teo Trandafir si-a exprimat în mod explicit dorinta ca sa îi fie respectata intimitatea si sa nu fie facute publice niciun fel de informatii privind starea ei de sanatate prin intermediul mijloacelor mass-media.     'Conducerea spitalului, prin persoana purtatorului de cuvânt, va informeaza ca va respecta dorinta la confidentialitate a pacientei, în conformitate cu articolele 21 si 22 din Legea 46/2003, Legea drepturilor pacientului. Orice alte informatii aparute în presa sau în cadrul unor emisiuni radio sau tv nu reprezinta pozitia oficiala a spitalului', se arata în comunicatul spitalului.     Teo Trandafir s-a internat la Spitalul 'Elias' pe 7 ianuarie, având tulburari digestive.