monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

„U“ Mobitelco vrea revanşa împotriva campioanei

Baschetbaliştii de la „U“ Mobitelco joacă astăzi la Ploieşti, împotriva campionilor de la CSU Asesoft. După ce sîmbătă baschetbaliştii “Universităţii” au învins rivalii tradiţionali de la Sibiu, astăzi vor da piept cu CSU Asesoft Ploieşti. Elevii lui Marcel Ţenter au început foarte bine anul 2011, cu două victorii, în deplasare la BC Argeş şi acasă cu CSU Atlassib Sibiu. Pentru clujeni urmează însă un meci foarte dificil, în deplasare la campioana Asesoft Ploieşti, echipă în faţa căreia se pare că au un complex, deoarece au pierdut toate întîlnirile decisive din ultimii ani. Prahovenii au cîştigat şi partida tur, 70-69, după un final dramatic, astfel că alb-negrii vor să îşi ia revanşa.

Trei clujence merg la Campionatul Mondial de judo

Trei judoka legitimate la „U“ CSM Cluj vor participa în perioada 29-30 ianuarie la Cupa Mondială, competiţie care se va desfăşura în capitala Bulgariei, Sofia. Judokanele care vor reprezenta Clujul sunt Diana Kovaks (categoria 48 kg), Angela Mara (categoria 63 kg) şi Andreea Cătuna (foto, categoria 52 kg). Primele două sînt la primul turneu mondial la senioare, pe cînd Andreea Cătuna ocupă poziţia 42 în clasamentul mondial. Gianina Andreica, antrenoarea care le pregăteşte pe cele trei sportive, îşi doreşte ca elevele sale mai tinere să intre în primele 10.

Zoltan Kelemen, locul patru după programul liber

Sportivul român Zoltan Kelemen a ocupat locul patru, cu 106,57 puncte la finalul programului liber din concursul masculin la Campionatele Europene de patinaj artistic de la Berna (Elveţia), şi s-a calificat pentru programul scurt, care va avea loc miercuri. Kelemen, în faţa celui mai bun rezultat din cariera sa, dar şi al disciplinei în ţara noastră, a fost devansat de belgianul Jorik Hendrickx, 118,46 puncte, monegascul Kim Lucine, 115,12 p, şi de germanul Denis Wieczorek, 111,96 p. În concursul de dans pe gheaţă (dans liber), pe primul loc s-au clasat cehii Lucie Mysliveckova/Matej Novak, cu 80,54 puncte, urmaţi în clasament de germanii Nelli Zhiganshina/Alexander Gazsi, 79,27 p, şi britanicii Penny Coomes/Nicholas Buckland, 73,79 p. În concursul individual feminin de marţi (programul liber), România va fi reprezentată de Sabina Măriuţă (16 ani)

Londonezii vor să fie ambasadori la JO 2012

Aproape 34.000 de persoane şi-au manifestat, în scris, interesul de a deveni ambasadori ai Jocurile Olimpice de vară de anul viitor, Londra 2012, biroul primarului Londrei înregistrînd o listă de 33.722 cereri pentru cele 8.000 de locuri, cîte vor fi ocupate după interviurile ce vor avea loc între aprilie şi iulie, anul acesta. Ambasadorii vor întîmpina oaspeţii, urmînd să fie ghizi în timpul Jocurilor Olimpice. Ei vor răspunde la întrebările vizitatorilor şi le vor arăta drumul spre ecranele de televiziune uriaşe unde pot fi văzute întrecerile olimpice, în centrul Londrei. Primarul Londrei, Boris Johnson, a declarat că nu este deloc surprins că atît de mulţi londonezi sînt onoraţi de această oportunitate de a-şi reprezenta marele lor oraş către vizitatorii din 2012.

Trei medalii pentru clujeni la Campionatul Naţional Universitar

Atleţii de la CS Universitatea Cluj au participat recent la Campionatul Naţional Universitar, desfăşurat la Bacău, la sfîrşitul competiţie “studenţii” clasîndu-se pe locul trei în clasamentul centrelor Universitare. Atleţii clujeni au obţinut trei medalii de aur, una de argint şi patru de bronz. „Sîntem foarte mulţumiţi de rezultate deoarece încep să meargă unii dintre ei bine. Deocamdată este primul concurs din acest an, dar sperăm ca Tufă sa intre în lotul pentru campionatul mondial universitar şi campionatul european de tineret, iar ceilalţi atleţi să-şi îmbunătăţească rezultatele“, a declarat antrenorul Vasile Sărucan. Alexandru Tufa a primit la sfîrşitul întrecerilor titlul de cel mai bun atlet al competiţiei. Rezultate: locul 1 - Alexandru Tufă (săritura la înălţime 2.18 m), Levente Kecskes (săritura cu prăjina 4.70 m) şi Andreea Călugăru (săritura în lungime 5.94 m); locul 2 - Dan Glogovetan (aruncarea greuttţii 12.88 m); locul 3 - Răzvan Pop ( 1.500 m – timp 4:00.49), Gabriel Sălăjean (60 m - 7.02”), Andreea Călugăru (60 m 7.82”) şi Sergiu Lutaş (săritura cu prăjina – 3.80 m).

ÎPS Bartolomeu, internat în stare gravă la Clinica de Chirurgie I

Starea de sănătate a ÎPS Bartolomeu este în continuare gravă, mitropolitul fiind sedat şi intubat respirator, la Clinica de Chirurgie I din Cluj-Napoca, unde a fost adus luni seara de la Clinica AKH din Viena. Ultimele informaţii furnizate de Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului arată că ÎPS Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu este internat în secţia de Terapie Intensivă a Clinicii Chirurgie I Cluj-Napoca. Mitropolitul Bartolomeu a fost externat luni, 24 ianuarie din spitalul AKH din Viena, unde a fost internat timp de 10 zile, în vederea unei intervenţii pe cord. Medicii austrieci au constatat însă că este imposibil să mai facă acea operaţie din cauza vîrstei şi antecedentelor medicale.

Pista aeroportului Cluj, în două etape. 2.100 + 1.400 = 3.500 m

Lucrările la noua pistă încep în primăvară. Valoarea primei părţi a pistei, în lungime de 2.100 de metri este estimată la 37 de milioane de euro. Lucrările la noua pistă de decolare-aterizare a Aeroportului Cluj ar putea începe în această primăvară, a anunţat ieri preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe (foto). Pista va fi construită însă pe bucăţi, urmînd ca în prima fază să fie demarate lucrările pentru lungimea de 2.100 de metri.

Fără Băsescu şi Ponta, Antonescu iese preşedinte

Candidaţii „virtuali” ai PSD îl plasează pe Crin Antonescu în topul preferinţelor românilor. Asta doar pentru că Ponta nu candidează, iar lui Băsescu nu-i mai dă voie Constituţia. Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitice (CSCI), la comanda Realitatea TV, Crin Antonescu şi Adrian Năstase se clasează pe primele locuri în topul preferinţelor românilor, în ceea ce priveşte cursa pentru alegerile prezidenţiale. Potrivit studiului, dacă mîine ar avea loc alegeri, preşedintele PNL ar obţine 39%, iar social democratul Adrian Năstase ar obţine 21%. Dacă în “joc” ar intra social democratul Alexandru Athanasiu, Antonescu ar primi 40% din voturile electoratului, Athanasiu 16% iar Corneliu Vadim Tudor ar obţine şi el 9%.

Spitalul de Urgenţă, construit exclusiv din fonduri private

Studiul de oportunitate pentru spitalul din Floreşti, supus aprobării plenului Consiliului Judeţean. Costurile spitalului sînt estimate la 151 de milioane de euro. Studiul de oportunitate pentru Spitalul Regional de Urgenţă va fi supus aprobării consilierilor judeţeni în şedinţa ordinară de mîine. Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe (foto), a explicat că acesta este primul pas în vederea realizării unui parteneriat public privat pentru construirea obiectivului. “Acest studiu de oportunitate face o analiză foarte clară a sistemului medical din judeţul Cluj şi a necesităţii construirii unui astfel de spital. În acest moment nu există în Cluj o asemenea unitate spitalicească monobloc sau o unitate compactă de urgenţă.

Eckstein şi Kelemen şi-au lansat ieri programele cu care candidează la şefia UDMR

Eckstein Kovacs şi Kelemen Hunor au vorbit ieri, la Cluj, despre principiile care îi ghidează în campanie. Consilierul prezidenţial îşi doreşte “schimbare”, în vreme ce contracandidatul său îşi doreşte “uniune pentru comunitate”. Trei principii pentru schimbare Eckstein-Kovacs Peter a explicat că programul său are la bază trei principii: democraţie, autonomie şi solidaritate. Acestea însumează schimbarea pe care Eckstein o propune în UDMR: “Primul principiu se referă la faptul că deciziile în UDMR trebuie luate în funcţie de doleanţele alegătorilor.

USAMV construieşte un parc de agrement la Jucu în parteneriat cu Nokia

Reprezentanţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca au anunţat că în acest an clujenii se vor bucura de o bază de agrement, dotată cu toate facilităţile, la Jucu. Rectorul USAMV, Doru Pamfil, a prezentat ieri obiectivele pentru acest an ale universităţii. Printre acestea se numără şi crearea unui nou spaţiu de recreere, la Jucu, ce la va fi destinat clujenilor. “În acest an intenţionăm să dăm în folosinţă cele 4 lacuri de la Jucu, două dintre ele vor fi folosite pentru piscicultură, iar celălalte două pentru agrement”, a explicat Doru Pamfil, care a adăugat că zona de recreere va avea terenuri de sport, zone de pescuit, un minihotel şi multe alte facilităţi destinate clujenilor.

Medicii nu se consideră vinovaţi de erorile din SIUI

Reprezentanţii medicilor de familie atrag atenţia că nu ei sînt vinovaţi de problemele apărute în listele de pacienţi înregistrate de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), mai exact de inadvertenţele dintre listele cu pacienţi ale medicilor şi cele de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). La începutul săptămînii, conducerea CNAS sublinia faptul că au fost descoperite inadvertenţe în SIUI în ceea ce priveşte listele cu asiguraţi, fiind dispuse controale la casele de asigurări de sănătate din ţară. În acest context, medicii de familie atrag atenţia că singurii vinovaţi sînt cei de la casele de asigurări.

158 de cazuri noi de cancer de col uterin în 2010

158 de cazuri noi de cancer de col uterin au fost descoperite anul trecut în judeţul Cluj, din care 105 au fost înregistrate la paciente din mediul urban şi 53 din mediul rural. România se află pe primul loc în rîndul statelor Uniunii Europene din punct de vedere al ratei mortalităţii prin cancer de col uterin. Este vorba despre aproape 14 decese la 100.000 de locuitori. Ţara noastră se situează extrem de prost şi în ceea ce priveşte incidenţa acestei maladii, România fiind depăşită doar de Bulgaria şi Lituania cu 26 de cazuri noi la 100.000 locuitori, conform ultimelor date disponibile din baza de date a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, în Europa, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin.

“King's Speech”, marele favorit la Oscar

Filmul “The King's Speech”, o dramă istorică britanică despre eforturile regelui George al VI-lea de a-şi conduce ţara în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, este marele favorit al Galei Oscar de la 27 februarie, obţinînd ieri 12 nominalizări, informează Reuters. Pelicula “True Grit”, un western despre lupta unei fetiţe care încearcă să dea de urma celui care i-a ucis tatăl, a obţinut 10 nominalizări, fiind de asemenea printre marii favoriţi ai galei. În topul favoriţilor se mai află şi filmele “Inception” şi “The Social Network” cu cîte 8 nominalizări fiecare. Cîştigătorii vor fi anunţaţi cu ocazia celei de-a 83-a ediţii a premiilor Oscar, în cadrul unei ceremonii organizate la Kodak Theatre din Hollywood, pe 27 februarie.

Clujenii, pe locul 2 la conturi Facebook

Site-ul de socializare Facebook are, în prezent, aproape 2,6 milioane de utilizatori din România, relevă o statistică realizată de portalul facebrands.ro. Cei mai mulţi utilizatori români cu conturi pe Facebook sînt din Bucureşti (303.360, echivalent cu 24,22% din total), urmaţi de cei din Cluj-Napoca - 105.100 (8,39%) şi Timişoara - 90.780 (7,25%). La începutul anului 2011, Facebook număra aproape 600 milioane de utilizatori, conform datelor centralizate de site-ul socialbakers.com. Agerpres

Premieră la Teatrul Maghiar

Joi, de la ora 20, la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca va avea loc premiera spectacolului “Am omorît-o pe mama”, de András Visky, în noua sală studio a teatrului. Creatorii spectacolului sînt actorii Csilla Albert şi Áron Dimény. Spectacolul de joi este cel de al şaptelea susţinut de Teatrul Maghiar de Stat în stagiunea 2010-2011.

Seara clasicilor vienezi, vineri la CCS

Orchestra Filamonicii de Stat „Transilvania” va susţine în această vineri un concert dedicat clasicilor vienezi L. van Beethoven şi W.A. Mozart, ale căror lucrări vor fi dirijate de austriacul Philipp Pointner. Concertul va fi susţinut de pianista Adriana Paler-Nicolescu din Austria, care va interpreta Concertul pentru pian în Mi bemol major, K.V. 271, Jeunehomme de W.A. Mozart. Concertul are loc la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 19.00. Biletele costă 20 de lei iar elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de o reducere de 50%.

„Dacă «Fluturele negru» va fi făcut să zboare de un regizor de film, înseamnă că am parte de o zodie privilegiată”

Scriitorul Radu Paraschivescu îşi lansează astăzi, de la ora 17, la Librăria Humanitas cel mai recent volum al său, „Fluturele negru”. Romanul a fost bestseller la ultimul târg naţional de carte „Gaudeamus” şi îl are în centru pe controversatul pictor Michelangelo Merisi da Caravaggio, în Roma începutului de secol XVII. Autorul romanului vorbit pentru monitorul despre “Fluturele negru”, dar şi despre următoarele cărţi pe care le va publica. monitorul: Cum v-a venit ideea romanului? De la ce a plecat totul? Radu Paraschivescu: Deşi “Fluturele negru” a apărut cu două-trei luni în urmă, gândul de-a scrie un roman centrat în jurul lui Michelangelo Merisi, alias Caravaggio, m-a luat în stăpânire în februarie 2008, după ce am văzut biserica San Luigi dei Francesi din Roma. Acolo, în Capela Contarelli, am dat cu ochii de trei tablouri ale lui Caravaggio şi, în premieră pentru profanul care sunt în materie de pictură, am trăit o emoţie stranie şi profundă. Mi s-a părut că văd în tablourile lui chemarea de-a vizita un tărâm despre a cărui existenţă aflam abia atunci.

Buda: Senatul trebuie să se întrunească pentru a valida noii membri ai CSM

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, deputatul clujean Daniel Buda (foto), a afirmat ieri că Senatul ar trebui să se întrunească de îndată pentru a da o hotărâre prin care să-i valideze pe noii membri ai CSM, care nu au probleme de incompatibilitate. Parlamentarul democrat-liberal a arătat că decizia de ieri a Curţii Constituţionale cu privire la contestaţia PDL invalidează hotărîrile Senatului, motiv pentru care camera superioară a Parlamentului trebuie să se întrunească pentru a da o nouă decizie.

Clujul va ajunge pe “Acoperişul lumii”

Prin proiectul „Şapte Paşi pe Acoperişul Lumii”, doi clujeni şi-au propus ca pe parcursul a 4-5 ani să atingă şapte vîrfuri, cele mai înalte de pe fiecare continent. Doi alpinişti clujeni, Ovidiu Raţiu şi Cipcigan Vasile, vor să escaladeze în acest an vîrfurile Aconcagua, de 6.962 de metri, şi McKinley, de 6.194 de metri, în cadrul proiectului “Şapte Paşi pe Acoperişul Lumii” care are ca scop promovarea judeţului Cluj şi a ţării. Cei doi alpinişti clujeni sînt membrii ai Clubului Alpin Român şi ai Serviciului Public Judeţean Salvamont Cluj. În cadrul proiectului „Şapte Paşi pe Acoperişul Lumii” clujenii doresc să promoveze judeţul Cluj şi România, ei avînd inscripţionat pe echipamentul de expediţie sloganul „Visit Cluj, Visit România”.

Opt străini între cei 35 de morţi în atentatul de la Moscova

Autorităţile ruse îi acuză pe rebelii islamişti din Caucazul de Nord Opt cetăţeni străini, între care cinci europeni, se află printre cele 35 de persoane care şi-au pierdut viaţa în atentatul terorist comis luni pe aeroportul Domodedovo din Moscova, a informat marţi Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Este vorba de doi cetăţeni britanici născuţi în 1971, respectiv 1972; un german născut în 1976; un bulgar cu vîrsta între 40 şi 45 de ani şi o ucraineancă născută în 1981. De asemenea, în atentat au murit trei persoane originare din Asia Centrală: un uzbec născut în 1965; un tadjic din 1963 şi un kîrgîz din 1987.

BERD crede că economia României va merge bine în 2011

Economia României va creşte anul acesta cu 1,1%, faţă de o estimare din octombrie 2010 ce indica o expansiune de 0,9% în 2011, se arată într-un raport al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), potrivit site-ului cogitus.ro. BERD apreciază că recuperarea economică a început în majoritatea ţărilor din Europa emergentă în 2010 şi va continua şi în 2011, însă riscurile se vor menţine. “În România, guvernul a reuşit să rămînă pe calea cea dreaptă în privinţa programului convenit cu FMI, implementînd măsuri dure de austeritate, care vor ajuta executivul să ţină sub control fiscalitatea. Totuşi, economia României s-a contractat din nou în 2010, estimat cu 2%, iar redresarea din acest an va fi probabil modestă”, se arată în raportul BERD, citat de cogitus.ro.

Benzinarii reduc preţul carburanţilor cu trei bani

Rompetrol a redus, de marţi, 25 ianuarie, preţurile de referinţă la carburanţii comercializaţi în staţiile proprii cu 3 bani/litru, ca urmare a eliminării, de vineri, 21 ianuarie, a taxei de un cent USD/litru aferentă Fondului Special pentru Produse Petroliere (FSPP), potrivit site-ului cogitus.ro. Astfel, preţul de referinţă pentru un litru de Efix benzină 95 a coborât la 5,01 lei, pentru unul de benzină Alto 101 la 5,69 lei, pentru un litru de Efix Diesel la 4,98 lei şi Diesel Alto 55 – 5,32 lei.  În prezent, nivelul total al sumelor virate de Rompetrol către bugetul de stat (taxe, accize, TVA) reprezintă 49% din preţul final al benzinei şi de 46% din cel al motorinei.

Fondul Proprietatea, scos la mezat pe BVB

Este posibil ca listarea Fondului să tripleze lichiditatea bursei, sporind  astfel atractivitatea României Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au început să fie tranzacţionate la Busa de Valori Bucureşti (BVB) începînd de ieri, speciliaştii afirmînd că acesta este cel mai important eveniment pe piaţa bursieră autohtonă în ultimii ani. Mult aşteptată deopotrivă de cei care au primit acţiuni FP pentru proprietăţile pierdute în timpul regimului comunist, de speculatorii care au cumpărat acţiuni ale Fondului în afara pieţei de capital şi vor să marcheze rapid profituri de 100-200%, dar şi de toţi participanţii pe bursă care speră într-un efect general pozitiv, listarea are loc la cinci ani de cînd Fondul Proprietatea a devenit operaţional ca societate pe acţiuni, în decembrie 2005.

Stabilitatea financiară mondială, încă în pericol

În pofida diferitelor măsuri de sprijin adoptate de la debutul crizei, economia mondială este încă în pericol, a estimat marţi directorul departamentului pentru pieţe internaţionale din cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI), José Vinals, potrivit Agerpres. “La peste doi ani de la debutul crizei financiare, stabilitatea financiară mondială nu a fost încă asigurată”, a declarat José Vinals cu ocazia prezentării raportului Global Financial Stability. Potrivit lui José Vinals, stabilitatea financiară este în pericol din cauza eşecurilor în impunerea de reforme în domeniul reglementărilor şi a politicilor necesare pentru soluţionarea vulnerabilităţilor fiscale şi bancare care au provocat cea mai gravă crize financiară de după Marea Depresiune.

APIA ?bombardata? cu circa 4.000 de cereri pentru subventii

 Reprezentantii Institutiei Prefectului judetul Alba au aratat ca pina in cursul zilei de ieri au fost depuse la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura Alba (APIA), aproape 4.000 de cereri pentru subventia la vaci de lapte si agricultura ecologica. Ei au precizat ca cererile se preiau in aceste zile la toate centrele APIA din judet, respectiv Alba Iulia, Blaj, Sebes, Aiud si Cimpeni. De mentionat este faptul ca pentru o mai eficienta prelucrare a cererilor, la Cimpeni au mai fost detasate doua persoane care vin in ajutorul solicitantilor, plus inca un specialist in consultanta agricola. Reamintim ca, in urma H.G. nr. 39/ 2011, publicata în Monitorul Oficial nr. 56 din 21.01.2011., s-a stabilit ca a treia perioada de depunere a cererilor privind Schema de ajutor specific acordat producatorilor de lapte de vaca din zonele defavorizate, sa fie prelungita pina la data de 15 februarie inclusiv.                    

Incep inscrierile la gradinita

 Perioada de înscriere a copiilor la gradinita, pentru anul scolar 2011 / 2012, începe, oficial, marti, 1 februarie 2011. Ca sa îsi înscrie copilul la gradinita, parintii trebuie sa completeze o cerere-tip, sa aduca de la medicul de familie dovada de vaccinari a micutului, precum si analizele epidemiologice. Gradinitele cu program prelungit solicita alte citeva documente.Familiile care vin cu cereri de înscriere trebuie sa locuiasca în circumscriptia de cartier unde este arondata gradinita, la ocuparea locurilor libere tinindu-se cont în primul rind de acest criteriu.

Credea cineva ?

 Salariul minim pe economie pentru mediul privat s-ar putea sa nu se mai aplice. Asta pentru ca, deocamdata, inregistrarea Contractului Colectiv de Munca unic la nivel national este blocata. Salariul minim pe economie ar urma sa creasca la 700 de lei, insa contractul in baza caruia acesta ar fi crescut la o astfel de valoare a fost contestat de Asociatia Confederatiilor Patronale din Romania. 

Ordin de limitare a cheltuielilor de personal

Ordinul privind aprobarea nivelului maxim al cheltuielilor de personal aferent bugetului general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale pe anul 2011 este insotit de o anexa, in care sint scrise sumele aferente fiecarei unitati administrativ teritoriale. In total, pentru judetul Alba, sint alocate exact 300 de milioane de lei pentru cheltuielile de personal. Din acesti bani, cea mai mare suma, aproape 69,4 milioane lei revin Consiliului Judetean Alba, care va trebui insa sa-i imparta pentru acoperirea cheltuielilor de personal pentru toate institutiile subordonate, de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului la Teatrul de Papusi “Prichindel”. Aminari la plataLa rindul lor, primariile vor trebui sa asigure din sumele alocate nu doar plata propriilor angajati, ci si plata oricaror sume cuvenite unor persoane din localitate, cum ar fi, de exemplu, banii pentru asistentii personali ai persoanelor cu handicap. La nivelul localitatilor mici, problemele se anunta mari, deoarece daca o primarie reuseste sa se incadreze exact in suma alocata la inceput de an, intrebarea fireasca este ce se va intimpla daca un localnic sufera un accident, este incadrat in grad de handicap si i se stabileste dreptul la insotitor, dar primaria nu mai are buget din ce sa il plateasca. Solutia va fi probabil cea aplicata si in anii trecuti de primari, adica oamenii vor fi aminati la plata. Una dintre localitatile pentru care s-au alocat cei mai putini bani este Mogos. Primarul Mircea Macavei a declarat ca, in cazul in care din cele 356.000 de lei alocate nu va trebui sa plateasca si profesorii, s-ar putea incadra in suma maxima. Daca apar situatii neprevazute cum ar fi plata unor insotitori care nu erau prevazuti in buget la inceputul anului, ei vor fi luati in evidenta si vor fi platiti cind vor fi bani.“Ii aminam. Am avut ani in care am fost restanti si sapte luni. Oamenii inteleg, ce sa faca? Apoi, cind au venit bani, le-am dat din urma. Acum sintem la zi cu ei”a declarat primarul Mircea Macavei. Primarul si-a exprimat convingerea ca, daca banii se vor dovedi insuficienti, se vor face rectificari bugetare in a doua parte a anului. Sume alocatePotrivit listei publicate in Monitorul Oficial, sumele maxime in care trebuie sa se incadreze primariile din judetul Alba sint urmatoarele: Alba Iulia - 40.644.000 lei, Aiud - 22.195.000 lei, Blaj - 20.871.000 lei, Sebes - 24.818.000 lei, Abrud - 7.094.000 lei, Baia de Aries - 4.773.000 lei, Cimpeni - 13.552.000 lei, Cugir - 13.194.000 lei, Ocna Mures - 10.741.000 lei, Teius - 3.110.000 lei, Zlatna - 4.906.000 lei, Albac - 1.347.000 lei, Almasu Mare - 588.000 lei, Arieseni - 1.284.000 lei, Avram Iancu - 1.127.000 lei, Berghin - 660.000 lei, Bistra - 2.052.000 lei, Blandiana - 496.000 lei, Bucerdea Grinoasa - 852.000 lei, Bucium - 611.000 lei, Cenade - 583.000 lei, Cergau - 683.000 lei, Ceru Bacainti - 240.000 lei, Cetatea de Balta - 1.420.000 lei, Ciugud - 810.000 lei, Ciuruleasa - 549.000 lei, Cilnic - 1.006.000 lei, Cricau - 777.000 lei, Craciunelul de Jos - 836.000 lei, Cut - 494.000 lei, Daia Romana - 1.078.000 lei, Dostat - 625.000 lei, Farau - 774.000 lei, Galda de Jos - 1.364.000 lei, Girbova - 967.000 lei, Girda de Sus - 985.000 lei, Hopirta - 556.000 lei, Horea - 1.079.000 lei, Ighiu - 2.286.000 lei, Intregalde - 292.000 lei, Jidvei - 2.349.000 lei, Livezile - 627.000 lei, Lopadea Noua - 982.000 lei, Lunca Mures - 1.159.000 lei, Lupsa - 1.527.000 lei, Metes - 706.000 lei, Mihalt - 1.212.000 lei, Miraslau - 781.000 lei, Mogos - 356.000 lei, Noslac - 823.000 lei, Ocolis - 456.000 lei, Ohaba - 321.000 lei, Pianu - 1.243.000 lei, Poiana Vadului - 977.000 lei, Ponor - 335.000 lei, Posaga - 417.000 lei, Radesti - 553.000 lei, Rimetea - 568.000 lei, Rimet - 408.000 lei, Rosia Montana - 2.097.000 lei, Rosia de Secas - 810.000 lei, Salciua - 800.000 lei, Salistea - 964.000 lei, Sasciori - 2.396.000 lei, Scarisoara - 895.000 lei, Sincel - 1.066.000 lei, Sintimbru - 1.036.000 lei, Sohodol - 731.000 lei, Stremt - 943.000 lei, Sibot - 834.000 lei, Sona - 1.699.000 lei, Spring - 1.148.000 lei, Sugag - 1.261.000 lei, Unirea - 1.586.000 lei, Vadu Motilor - 584.000 lei, Valea Lunga - 1.206.000 lei, Vidra - 788.000 lei si Vintu de Jos - 1.667.000 lei.

Locuri de munca in fermele din Danemarca

 Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba au anuntat ca Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va organiza in data de 10 martie o Bursa a locurilor de munca pentru sectorul agricol din Danemarca. Aceleasi surse au mentionat ca sint oferite circa 200 de locuri de munca pentru lucratori in agricultura, respectiv la recoltarea capsunilor, mazarii, zmeurii, cepei, dovlecilor, a altor fructe si legume, dar si 10 posturi pentru soferi de tractor, camion sau autobuz care, pe linga culesul propriu-zis al legumelor si fructelor, sa poata munci ca soferi la fermele respective.Perioadele de lucru la cules de capsuni sint incepind cu finele lunii mai sau mijlocul lunii iunie pina la sfirsitul lunii iulie sau jumatatea lunii august (5-10 saptamini. Recoltarea mazarii se face de la sfirsitul lunii mai pina la sfirsitul lunii august (8-14 saptamini). Sezonul la dovleci si ceapa incepe la sfirsitul lunii mai si tine pina la sfirsitul lunii octombrie (2 saptamini de pauza in august). Zmeura si capsunii se recolteaza in sere, din aprilie pina in noiembrie in diferite perioade de timp. Conditii de cazare, salarizare si program de lucruIn cazul recoltarii capsunilor si mazarii din luna mai pina in luna august, la cele mai multe dintre ferme, aplicantii trebuie sa isi aduca un cort, ustensile de gatit si haine groase. In ferme se vor asigura spatii acoperite pentru prepararea mincarii, toalete si bai. Taxa pentru cazare in camping este intre 2 si 10 euro/ zi pentru a fi acoperite costurile serviciilor de electricitate si apa. Uneori, angajatorul poate oferi cazare in spatii acoperite contracost. In cazul in care contractul incepe inainte de luna mai si se termina dupa luna august, angajatorul va oferi cazare in spatiu acoperit sau va ajuta lucratorul sa isi procure cazare. Plata muncii la recoltatul capsunilor si mazarii se efectueaza intotdeauna in functie de cantitatea culeasa in medie 0,8-0,9 euro/kg (o medie de 10-15 euro net/ora, in functie de viteza recoltarii). Pentru alte tipuri de munca, se plateste circa 15 euro brut/ora sau in functie de cantitatea recoltata.Se lucreaza 20-60 ore pe saptamina, cu o medie saptaminala de 37 ore. In special la fermele unde se recolteaza capsunile, programul de lucru poate fluctua. Daca la inceputul sezonului se poate munci doar citeva ore pe zi, in timpul virfului de sezon se poate ajunge la 60 de ore pe saptamina. Virsta minima 18 ani, Cunostinte de limba engleza nivel mediu; Disponibilitate la munca fizica grea; Experienta in munca agricola constituie un avantaj, iar munca anterioara in ferme daneze constituie de asemenea un avantaj. Cei interesati trebuie sa se prezinte la consilierul EURES, din cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba cu cartea de identitate, in original si copie.

Rara Avis la ?Leul de Aur?

 Asa cum i-au obisnuit pe localnici, membrii Asociatiei „Mulbach 2008“ au organizat si in acest an expozitia de pasari rare si animale de companie gazduita de citiva ani de municipiul Sebes. La eveniment au venit aproape 50 de crescatori de pasari din zona Sebesului, dar si din alte zone ale tarii, iar portile expozitiei au fost trecute de peste 1.000 de vizitatori. Ajuns la cea de a cincea editie, evenimentul organizat de Asociatia „Mulbach 2008“ a avut loc în incinta cladirii „Leul de Aur“ din centrul orasului. Vizitatorii au putut admira, pe parcursul a doua zile, citeva sute de pasari de rasa, majoritatea porumbei voiajori si de frumusete, insa la standuri au fost expuse si gaini pitice, pauni sau papagali, alaturi de citeva perechi de iepuri.

Lista noua pentru etnobotanice

 Totodata s-a decis si punerea in discutie a schimbarii cuantumului sanctiunilor care vor fi aplicate pentru nerespectarea prevederilor hotaririi de Consiliu local, referitoare la magazinele de vise. Textul initial urmeaza sa fie completat pentru a se evita eventualele interpretari in cazul in care administratorii magazinelor in cauza vor intenta procese. De aceasta data, solicitarea modificarii textului hotaririi a venit din partea Institutiei Prefectului, care doreste sa sprijine administratia locala in demersul sau de a stopa fenomenul comertului si consumului de plante etnobotanice.Se va lucra pe legeAsa cum sesizau si in trecut unii dintre consilieri, hotarirea veche ofera unele solutii care sint pe linga legislatia in vigoare, fapt care a fost scos in evidenta si prin adresa prefecturii. “Dupa cum am vazut in adresa de la prefectura, trebuie modificata hotarirea pentru a fi stipulata in mod clar denumirea substantelor si enumerarea lor foarte clara. Totul trebuie facut la modul cit mai concret. Mai mult decit atit, va trebui sa modificam in hotarire paragraful care se refera la ceea ce se intimpla cu cei care comercializeaza substantele respective, adica cele care vor fi pe lista din viitoarea hotarire de Consiliu local. In vechea hotarire se stipula ca se poate inchide firma, se poate bloca contul societatii si asa mai departe. Totusi, nu cred ca noi ca si primarie avem aceste atributii conform legii si sint si alte lucruri in vechea hotarire de aceeasi factura. De aceea, initiatorii vor trebui sa lucreze mai mult si mai atent pe lege si sa tina cont de aceasta adresa pe care a trimis-o prefectura si am discutat-o in Consiliul local”, a declarat la final viceprimarul municipiului Alba Iulia, Paul Voicu. De voie, de nevoieDesi initial, reprezentantii PNL in Consiliul local, cei care sint initiatorii hotaririi, nu doreau sa modifice textul proiectului si nici sa il amine, situatia i-a determinat sa accepte sa refaca hotarirea. “Aceasta adresa din partea prefecturii vine sa ne explice unde si ce anume am gresit. Noi putem sa acceptam, sa anulam hotarirea sau sa o modificam si sa o promovam din nou. Daca nu, Institutia prefectului va ataca hotarirea in contencios administrativ, si avind in vedere ceea ce stim cu totii ca scrie acolo, vom fi nevoiti sa o luam de la capat si asta inseamna pierdere de vreme”, a explicat si Marius Rotar. Asa cum au stabilit la precedenta sedinta, consilierii vor solicita ajutorul institutiilor implicate, vor completa proiectul cu noi masuri si aspecte reglementate de lege, vor exclude prevederile considerate ilegale si vor vota din nou hotarirea cu ocazia sedintei ordinare din luna februarie.

Horoscopul familiei

 Mamica varsator In familieSinteti mai degraba o natura imprevizibila, care dovedeste originalitate, inclusiv in educarea copiilor. Vreti sa fiti o mama la moda, nu navigati niciodata contra curentului, deci faceti totul pentru a fi la curent cu noutatile indiferent de domeniu.Sinteti independenta si cum va place ca ceilalti sa va respecte libertatea, o respectati si dumneavoastra pe cea a copiilor. Aveti totusi grija si nu va lasati copiii nesupravegheati, caci s-ar putea sa va treziti peste ani ca nu s-au dezvoltat intr-o directie buna. Incercati sa le respectati libertatea, supraveghindu-le insa si conduita, macar de la departare. Incercati sa le dati sfaturi, mai ales pentru ca sinteti una dintre cele mai informate persoane.Relatia cu fiica dumneavoastraFiica dumneavoastra ar putea simti o oarecare dificultate in a sti daca sinteti “mama sa” sau “sora mai mare”, deoarece aveti tendinta sa o luati drept confidenta. Totusi, veti sti sa-i oferiti siguranta, sa o mingiiati cind va avea nevoie, sa o invatati sa vada “la scara mare”, sa ii dezvoltati imaginatia. O veti stimula in acest sens. Veti sfirsi prin a crea o tinara optimista, care nu apreciaza prea mult conformismul si veti vedea ca isi va croi propriul drum in viata.Relatia cu fiul dumneavoastraLibertatea sa va fi sacra, totusi va trebui sa procedati astfel incit sa nu simta aceasta “larghete” ca pe o lipsa de dragoste din partea voastra, ceea ce ar fi dezastruos pentru amindoi. Este evident ca veti fi atenta la evolutia sa, dar este important ca el sa perceapa si tandretea, dragostea, tot ceea ce un fiu ar putea astepta de la mama sa. Dorinta de a fi o mama perfecta nu trebuie sa va lase sa va uitati rolul de mama.Mamica pesti In familieSinteti o natura extrem de dulce, fragila, tandra ceea ce face ca viata familiala sa mearga foarte bine. Sa deveniti mama este pentru dumneavoastra o aventura minunata, pe care nu vreti sa o ratati. O data devenita mama simtiti nevoia sa va exprimati sentimentele, sa aratati tandrete, blindete si atentie copiilor dumneavoastra, sa fiti intotdeauna gata sa faceti “orice” pentru a le satisface dorintele.Le aduceti siguranta prin calmul dumneavoastra, sinteti incintata sa fiti o mama casnica, preferind aceasta valoare celei de femeie de cariera, mai valorizata in ochii dumneavoastra. Deoarece va devotati trup si suflet copiilor dumneavoastra, aveti un suflet enorm.Relatia cu fiica dumneavoastraDoriti sa devina o femeie de vis, asemanatoare unei mici zine. O veti invata sa devina o femeie frumoasa, subtila, o veti ajuta sa nu isi piarda capul in realitatile vietii cu tandrete. Pentru ca stiti ce inseamna sa visezi, o veti invata sa nu se lase dominata de arivism.Relatia cu fiul dumneavoastraPentru fiul dumneavoastra sperati altceva decit viata unui sef de intreprindere care nu vrea decit putere si bani. Visati pentru el o alta viata, poate de artist sau om de onoare care nu ezita sa se devoteze celorlalti. Ii veti da in mina toate armele necesare pentru ca sa reuseasca in viata si sa poata continua sa viseze.

Drumuri turistice, gata in vara

 Proiectul “Valorificarea potentialului turistic si economic al Vaii Aiud, prin reabilitarea infrastructurii de transport DJ 107 M” este primul din judetul Alba finantat pe fonduri structurale. Valoarea totala a investitiei este de 27,8 milioane lei, din care aproape 22 milioane lei este finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene. Conform indicatorilor din proiect, prin reabilitarea infrastructurii DJ 107M se va realiza repararea a 6 poduri, 82 podete vor fi refacute, reparate sau largite, se va reduce timpul de parcurgere a acestei zone cu circa 30 minute, se vor crea 25 pensiuni agroturistice si cel putin 25 noi locuri de munca. Drumul a mai fost selectat, in 2004, spre finantare si in baza programului Phare, dar Ministerul Integrarii Europene nu a finalizat la timp procedurile, iar finantarea a fost pierduta. Drumul, in lungime de circa 25 de kilometri, s-a aflat intr-o stare atit de proasta, incit soferii preferau sa ocoleasca prin Turda pentru a nu risa sa isi strice masinile. Reabilitarea a inceput in anul 2009, iar finalizarea lucrarilor este prevazuta pentru luna iunie a acestui an. In prezent, DJ 107M este reabilitat in cea mai mare parte. De la Aiud la Rimetea sint deja turnate doua straturi de asfalt, iar de la Rimetea la Buru drumul este pregatit pentru asfaltare. Tot in vara, potrivit presedintelui CJ Alba, va fi finalizata si modernizarea tronsonului Jina-Sugag, de pe DJ 106E care leaga Valea Sebesului cu DN 67C. Incep lucrarile pe DJ 106LImediat ce vremea va permite vor fi demarate lucrarile pe DJ 106L: Spring - Ungurei - Rosia de Secas, unul din cele mai proaste drumuri asfaltate din judetul Alba, la ora actuala. Licitatia pentru executarea lucrarii a fost deja efectuata, fiind asteptata doar primavara pentru a se da ordinul de incepere a lucrarilor. Potrivit proiectului, reabilitarea acestui drum ar trebui sa fie gata in primavara anului viitor, insa conducerea CJ Alba si-ar dori ca modernizarea sa fie finalizata chiar in acest an. “Anul acesta, daca vremea tine poate ii dam drumul mai repede, incepem lucrarea de la Blaj la Rosia de Secas - Spring. Drumul acesta, daca vremea este buna, anul acesta il putem termina. Daca nu, cel tirziu in primavara anului viitor va fi gata. Lucrarea incepe de la Blaj si de la Spring si ne apropiem”, a explicat presedintele CJ Alba. Acesta a precizat ca inainte de alegerile locale de anul viitor, aproape toate drumurile judetene asfaltate din judet vor fi reabilitate. “In 2012, in vara, toate drumurile judetene din judetul Alba circulate, deci care leaga comunitati importante si populatii mari vor fi asfaltate. Singurul drum care ramine neasfaltat si este important pentru ca leaga unitati administrative este de la Sloboda - Rimet - Ponor si partea cealalta spre Salciua - pina la Sloboda se asfalteaza - urmind sa avem o abordare de alta natura a drumului, pentru ca e un drum istoric, un drum roman si vrem sa il gindim, sa il punem si din punct de vedere turistic in valoare”, a mai precizat Ion Dumitrel.

?U? Mobitelco vrea revansa impotriva campioanei

Foto Radu PadureanDuelurile Cluj - Ploiesti au fost intotdeauna incinseElevii lui Marcel Tenter au inceput foarte bine anul 2011, cu doua victorii, in deplasare la BC Arges si acasa cu CSU Atlassib Sibiu. Pentru clujeni urmeaza insa un meci foarte dificil, in deplasare la campioana Asesoft Ploiesti, echipa in fata careia se pare ca au un complex, deoarece au pierdut toate intilnirile decisive din ultimii ani. Prahovenii au cistigat si partida tur, 70-69, dupa un final dramatic, astfel ca alb-negrii vor sa isi ia revansa. In clasamentul Diviziei A, cele doua echipe sint despartite de un singur punct, Asesoft stringind pina acum 31, iar „U“ Mobitelco 30. Inaintea confruntarii din aceasta seara, ambele tabere au declarat ca isi doresc sa cistige derbiul care a marcat ultimii ani baschetul masculin romanesc. „Intilnim un adversar redutabil, care vine dupa o victorie entuziasmanta asupra lui CSU Sibiu. Este un meci important pentru noi, pe care vrem neaparat sa-l cistigam. Sintem Asesoft Ploiesti si din aceasta cauza toata lumea asteapta o victorie pe teren propriu, indiferent cine e adversar“, a declarat Vladimir Arnautovic, antrenorul ploiestenilor. De cealalta parte, Marcel Tenter apreciaza ca va fi un meci interesant, dar nu cel mai important din campionat. „Este un meci dificil, nu stiu insa daca este cel mai important de pina acum. Prin prisma clasamentului este un meci foarte interesant, sint sigur ca si ploiestenii vor da absolut totul pe teren. Ma astept la un meci bazat pe o aparare extrem de fizica, cu siguranta nu vor fi multe puncte inscrise. Va fi o partida tensionata si cine va avea nervii mai tari va avea cistig de cauza“, a spus tehnicianul clujenilor.     Clujenii privesc cu detasare derbiulJucatorii echipei clujene privesc derbiul cu Asesoft cu detasare si declara la unison ca nu este un meci capital. „Nu este cel mai important meci de pina acum, este unul ca oricare altul, dar exista o rivalitate intre cele doua echipe. Este un meci in care trebuie sa fim concentrati 40 de minute, pentru ca intilnim o echipa experimentata, care stie cum sa pedepseasca fiecare greseala a adversarului. Trebuie sa fim concentrati si mult mai maturi in meciul de miine, de la Ploiesti, decit in tur, pentru a lua cele doua puncte”, a declarat Branko Cuic, unul dintre cei mai in forma baschetbalisti de la „U“ Mobitelco BT. Capitanul clujenilor, Mihai Silvasan, spune ca alb-negrii trebuie sa invete sa nu repete greselile din meciurie anterioare pierdute in fata ploiestenilor. “Venim cu un moral bun dupa victoria cu Sibiul, trebuie sa facem ceea ce am repetat la antrenament si sa castigam, noi asta ne dorim si cu mentalitatea asta mergem. Trebuie sa intram foarte motivati pe teren, sa respectam indicatiile si ceea ce am pregatit inainte de meci si, daca vom ajunge la finalul jocului sa fim la egalitate, trebuie sa stim sa gestionam finalul pentru ca stim ce s-a intamplat in ultimul meci. Trebuie sa invatam din greselile din trecut. Este un meci important, cu siguranta, insa nu e decisiv!”, a spus Silvasan.

Trei clujence merg la Campionatul Mondial de judo

Judokanele care vor reprezenta Clujul sunt Diana Kovaks (categoria 48 kg), Angela Mara (categoria 63 kg) si Andreea Catuna (foto, categoria 52 kg). Primele doua sint la primul turneu mondial la senioare, pe cind Andreea Catuna ocupa pozitia 42 in clasamentul mondial. Gianina Andreica, antrenoarea care le pregateste pe cele trei sportive, isi doreste ca elevele sale mai tinere sa intre in primele 10. „Kovacs si Mara sint in primul an si trebuie sa le dam o sansa, desi turneele sint foarte puternice. Noi speram sa se claseze printre primele zece si ar fi un rezultat bun. E foarte greu sa se califice acum pentru Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra, dar sint de viitor si sintem optimisti ca vor reprezenta Clujul la Jocurile Olimpice din 2016“, a declarat antrenoarea Gianina Andreica. Cele trei fete vor fi insotite la Sofia de catre antrenoarea secunda a lotului national de senioare, Simona Richter. Pe linga cele trei judokane universitare, la turneu vor participa inca trei sportive: Violeta Dumitru (categoria 43 kg - legitimata la Petrom Ploiesti), Oana Matei (52 kg - legitimata la CSM Oradea) si Andreea Chitu (57 kg - legitimata la Steaua Bucuresti). Andreea Catuna are 23 de ani, iar Diana Kovacs si Angela Mara vor implini in curind 20 de ani.

Zoltan Kelemen, locul patru dupa programul liber

Sportivul român Zoltan Kelemen a ocupat locul patru, cu 106,57 puncte la finalul programului liber din concursul masculin la Campionatele Europene de patinaj artistic de la Berna (Elvetia), si s-a calificat pentru programul scurt, care va avea loc miercuri. Kelemen, în fata celui mai bun rezultat din cariera sa, dar si al disciplinei în tara noastra, a fost devansat de belgianul Jorik Hendrickx, 118,46 puncte, monegascul Kim Lucine, 115,12 p, si de germanul Denis Wieczorek, 111,96 p. În concursul de dans pe gheata (dans liber), pe primul loc s-au clasat cehii Lucie Mysliveckova/Matej Novak, cu 80,54 puncte, urmati în clasament de germanii Nelli Zhiganshina/Alexander Gazsi, 79,27 p, si britanicii Penny Coomes/Nicholas Buckland, 73,79 p. În concursul individual feminin de marti (programul liber), România va fi reprezentata de Sabina Mariuta (16 ani)

Londonezii vor sa fie ambasadori la JO 2012

Aproape 34.000 de persoane si-au manifestat, în scris, interesul de a deveni ambasadori ai Jocurile Olimpice de vara de anul viitor, Londra 2012, biroul primarului Londrei înregistrînd o lista de 33.722 cereri pentru cele 8.000 de locuri, cîte vor fi ocupate dupa interviurile ce vor avea loc între aprilie si iulie, anul acesta. Ambasadorii vor întîmpina oaspetii, urmînd sa fie ghizi în timpul Jocurilor Olimpice. Ei vor raspunde la întrebarile vizitatorilor si le vor arata drumul spre ecranele de televiziune uriase unde pot fi vazute întrecerile olimpice, în centrul Londrei. Primarul Londrei, Boris Johnson, a declarat ca nu este deloc surprins ca atît de multi londonezi sînt onorati de aceasta oportunitate de a-si reprezenta marele lor oras catre vizitatorii din 2012.

Trei medalii pentru clujeni la Campionatul National Universitar

Atletii de la CS Universitatea Cluj au participat recent la Campionatul National Universitar, desfasurat la Bacau, la sfîrsitul competitie “studentii” clasîndu-se pe locul trei în clasamentul centrelor Universitare. Atletii clujeni au obtinut trei medalii de aur, una de argint si patru de bronz. „Sîntem foarte multumiti de rezultate deoarece încep sa mearga unii dintre ei bine. Deocamdata este primul concurs din acest an, dar speram ca Tufa sa intre în lotul pentru campionatul mondial universitar si campionatul european de tineret, iar ceilalti atleti sa-si îmbunatateasca rezultatele“, a declarat antrenorul Vasile Sarucan. Alexandru Tufa a primit la sfîrsitul întrecerilor titlul de cel mai bun atlet al competitiei. Rezultate: locul 1 - Alexandru Tufa (saritura la înaltime 2.18 m), Levente Kecskes (saritura cu prajina 4.70 m) si Andreea Calugaru (saritura în lungime 5.94 m); locul 2 - Dan Glogovetan (aruncarea greutttii 12.88 m); locul 3 - Razvan Pop ( 1.500 m – timp 4:00.49), Gabriel Salajean (60 m - 7.02”), Andreea Calugaru (60 m 7.82”) si Sergiu Lutas (saritura cu prajina – 3.80 m).

Caroline Wozniacki si Li Na, in semifinale la Australian Open

 Numarul 1 mondial, Caroline Wozniacki, si chinezoaica Li Na, favorita 9, au acces, marti, în semifinalele Openului Australiei, primul turneu de Grand Slam al anului, dupa ce au trecut de Francesca Schiavone (Italia), respectiv Andrea Petkovici (Germania).Caroline Wozniacki, în virsta de 20 de ani, a avut nevoie de doua ore si 24 de minute pentru a trece de Schiavone, învingatoarea de la Roland Garros de anul trecut si a sasea favorita, scor 3-6, 6-3, 6-3. În urma accederii în semifinale, Wozniacki si-a asigurat mentinerea pe primul loc în clasamentul WTA. Li Na (numarul 11 mondial si a noua favorita la Australian Open) a învins-o pe Andrea Petkovici, cu scorul de 6-2, 6-4, în 80 de minute de joc. Chinezoaica se afla la a doua prezenta consecutiva în semifinale la Australian Open, unde o va întilni pe Wozniacki.

Mircea Sandu: Situatia de la Craiova este ?deplorabila? si ?stinjenitoare?

 Presedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat marti la Târgu Jiu ca situatia de la gruparea craioveana este “deplorabila” si “stinjenitoare”, precizind ca unica solutie de rezolvare a disputelor ar fi o împacare între finantatorul Adrian Mititelu si tehnicianul Victor Piturca. “Situatia de la Craiova e deplorabila, e stinjenitor pentru fotbalul românesc si pentru noi cei din fotbal, ne e putin rusine. Nu vad decit o cale de rezolvare care sa linisteasca apele la Craiova: sa se împace cei doi si sa dea drumul la treaba fiecare pe domeniul lui de activitate. S-a ajuns aici din cauza orgoliilor, voi oltenii sinteti foarte orgoliosi în general si multi au un tupeu constructiv, dar unii distructiv. S-a ajuns aici pentru ca nu s-au înteles, dar sper sa se aseze la masa negocierilor si sa stabileasca lucrurile foarte clar. Dar, nemaifiind bani, e greu. De la bani pleaca totul, e clar ca de la bani, datorii, lipsa de lichiditati, neplata jucatorilor. Daca nu poti sa îti calci pe orgolii, în general iese razboi”, a afirmat Sandu, prezent, marti, la Tirgu Jiu, la o întilnire cu reprezentanti ai Asociatiilor Judetene de Fotbal din zona.Mircea Sandu nu crede ca Mititelu va ajunge la presedintele Traian Basescu sa se plinga de problemele sale: “Presedintele are mult prea multe treburi ca sa fie capacitat la ce se întimpla la Craiova. De ce? Ca a zis Mititelu ca ajunge la presedinte? Îi place fotbalul presedintelui Basescu, dar are atitea pe cap ca nu cred ca îl preocupa problema lui Mititelu”.

Mutu a renuntat la colaborarea cu Becali

 Publicatia italiana La Nazione scrie, marti, ca atacantul roman Adrian Mutu a renuntat la colaborarea cu Giovanni Becali, considerindu-l pe impresar vinovat de problemele cu Fiorentina, informeaza violanews.com. “Mutu l-a concediat pe Becali. Este o lovitura de teatru care anticipa o împacare cu Fiorentina? Nu se poate spune daca ruptura dintre Mutu si sfatuitorul sau poate influenta decizia de revenire în lot a jucatorului, dar cu siguranta alegerea romanului va ajuta la o reapropiere de Della Valle”, scrie violanews.com, care mentioneaza ca Mutu se desparte de Becali pentru a doua oara (prima data în perioada de dupa Chelsea). Potrivit sursei citate, Giovanni Becali a fost cel care l-a sfatuit pe Mutu sa paraseasca echipa înaintea meciului Bologna - Fiorentina, iar de atunci jucatorul a avut doar probleme: a fost exclus din lot, i se cer daune, s-a declansat o procedura pentru suspendarea salariului. “ Mutu a aratat apoi ca nu este de acord cu ideile impresarului sau, astfel ca ieri l-a concediat”, mai scrie violanews, citind La Nazione. Conform site-ului italian, Mutu va fi impresariat de Pietro Chiodi.

Liga 1 se muta cu totul in Antalya!

 Presedintele LPF se muta în Antalya alaturi de majoritatea echipelor din Liga I. Mitica Dragomir va sta o saptamina în Turcia, iar alaturi de el va merge si vicepresedintele Alexandru Boc.“Liga I se muta în Antalya”, sintagma împamintenita pe prompterele stirilor sportive în aceasta perioada a anului. Mai bine spus: “Liga I se muta cu totul în Antalya”, asta pentru ca zilele viitoare, în Turcia, alaturi de cele 14 echipe care au ales sa faca pregatirea aici, se va deplasa si crema Ligii Profesioniste de Fotbal. Este vorba de presedintele Dragomir si de vicepresedintele Alexandru Boc. Cei doi vor fi cazati în unul dintre cele mai mari hoteluri din regiune si timp de o saptamina vor îmbina utilul cu placutul. “E posibil sa merg în Antalya pentru a vedea la lucru echipele. Totul depinde de cum decurge scandalul de la Craiova”, a spus Dragomir.Pe linga relaxare, oficialii vor merge la meciurile formatiilor din Liga I, iar aici oferta este variata. Deja în acest moment în Antalya se afla sase echipe, iar pe viitor, în total, vor merge 14 formatii, doar patru preferind sa mearga în alte tari.

Au acceptat oferte INTERZISE!

 www.sport.ro a alcatuit un Top 10 al jucatorilor care au TRADAT in Liga I!10. Florin BratuMircea Rednic i-a valorificat calitatile si l-a transformat in cel mai important om al Rapidului in sezonul de titlu 2002 - 2003. A plecat la Galatasaray pentru a fi alaturi de Hagi, apoi in Franta la Nantes. La nici una dintre ele nu a putut arata ca e golgeter si mutarea in Liga I a venit firesc. Fanii giulesteni nu i-au inteles alegerea. Bratu a decis pentru Dinamo, unde a devenit unul dintre apreciati.9. Marian AliutaMijlocasul a inceput la juniorii Stelei, dar a devenit cunoscut abia dupa ce a jucat cu Sahtior Donetk in Champions League in 2001. Un an mai tirziu se intoarce in Ghencea, unde Piturca il crede ideal pentru a rezolva pasele de gol spre Raducanu si Neaga. Dupa doua sezoane, accepta oferta Rapidului si schimba cartierul. Si discursul. Se simte parte a Giulestiului si injura pe aceeasi voce cu peluza marea rivala.  8. Andrei CristeaExemplul perfect de jucator care isi ignora cota. Evaluat de Gigi Becali la 20 de milioane de euro dupa dubla din meciul cu Valencia, in 2005, a plecat la Timisoara un an mai tirziu pe o suma de 100 de ori mai mica, 200.000 de euro. Nu a inscris decit de 6 ori in 35 de meciuri pentru Poli, a fost imprumutat la Iasi si i-a convins pe oficialii lui Dinamo sa plateasca pentru a-l avea in lot. A plecat din Liga I recent si a semnat cu Karlsruhe. Nu a uitat sa precizeze ca in alb-rosu i-a stat cel mai bine: “Dinamo este cel mai important club din cariera mea”.7. Catalin MunteanuSteaua si Dinamo se intilnesc si in cariera lui Catalin Munteanu. Mijlocasul a debutat la 18 ani in Ghencea, s-a impus rapid si nu a ramas in Romania decit pina in 1999. Salamanca a platit 1.8 milioane de euro pentru Munteanu, devenit intre timp international. Piturca i-a dat tricoul lui Hagi la nationala, dar Catalin nu si-a ridicat evolutiile la inaltimea numarului. A trecut pe la 4 echipe in primele doua ligi din Spania, iar in 2005 s-a transferat la Dinamo. 6. Sabin IlieSteaua a dat copy/paste modelului Adrian Ilie si l-a propus in primul 11 pe fratele atacantului plecat la Galatasaray. Sabin a fost exploziv in Ghencea, a marcat de 33 de ori in 54 de meciuri si a plecat tot in Turcia, la Fenerbahce pentru a fi rivalul marii echipe a lui Terim. Nu s-a adaptat, a trecut prin Spania, Germania, Ungaria, China si Grecia, dar a avut timp si de experimente in Giulesti si Stefan cel Mare.5. Dennis SerbanPrestatiile excelente de la Steaua dintre ‘96 si ‘98 l-au trimis in Primera Division, la Valencia. A strins doar 57 de meciuri in 4 sezoane de Spania, fiind imprumutat de “lilieci” la Villareal si Elche intre 1999 si 2001. In 2002 s-a intors in Romania pentru a juca la Rapid, a mai incercat in Segunda la Cordoba si Ejido, insa doar pentru a trece din nou in Liga I peste numai doi ani. Urmeaza 6 luni la Petrolul si transferul la Dinamo, care deseneaza triunghiul rivalitatii bucurestene. S-a retras in 2007 cu un gol fantastic in derby-ul suprem cu Steaua.4. Mihaita PlesanIstoria lui Plesan asista la un caz complex. A trecut pe la Craiova, Dinamo, Timisoara si Steaua in doar 6 ani. De fiecare data si-a adus aminte ca idealul sau din copilarie era altul. “Am visat dintotdeauna sa joc aici”, era fraza obisnuita la conferintele sale de presa care-l prezentau public. Nu a atins 50 de meciuri pentru nici una dintre rivalele bucurestene si nu a reusit sa-si atinga potentialul decit pe perioade scurte.3. Claudiu Niculescu A marcat 41 de goluri in 93 de meciuri pentru Craiova si promitea sa fie urmatorul nume care marca rivalitatea cu Bucurestiul. Claudiu a avut alte planuri. Alegerea sa a surprins total in 2001. Niculescu a ajuns la marele dusman al Stiintei, Dinamo. Sentimentele au trecut de partea opusa si s-au transformat in ura. La fiecare meci disputat in alb-rosu la Craiova, Niculescu a simtit-o. Cel mai profund in 2004, cind un suporter a patruns in teren si i-a aruncat in fata un fular al Universitatii.2. Gica PopescuSimbol la Craiova, Gica Popescu s-a opus politicii de transferuri orientate spre marile echipe din Bucuresti inainte de 1989. A petrecut numai citeva luni la Steaua in 1998, in perioada efectuarii stagiului militar, apoi a fugit din Ghencea pentru a se lupta la titlu cu Universitatea. Fanii Stiintei asteptau acelasi lucru de la el si in 2002, cind si-a incheiat misiunea in strainatate. A trecut pe la PSV, Tottenham, Barcelona, Galatasaray si Lecce, iar Craiova parea optiunea naturala pentru finalul carierei. Nu s-a intimplat asa. Popescu a trecut la Dinamo, unde Borcea l-a convins ca poate sa lupte la titlu. “A fost cea mai proasta inspiratie pe care am avut-o vreodata!”, a caracterizat fostul capitan al nationalei momentul in care a acceptat experienta in Stefan cel Mare.1. Ionel DanciulescuSteaua l-a acceptat in 1998 si golurile marcate in derby-urile cu Dinamo au convins peluza ca Danciulescu ignora perioada in alb-rosu, 95-97. Atacantul a marcat 53 de goluri in 129 de meciuri in Ghencea, dar nu a prevazut conflictul cu Piturca din 2001. A fost pus pe lista de transferuri si a trecut din nou la Dinamo, care a platit 500.000 de dolari pentru a-l lua. Suporterii nu au iertat ratacirea si i-au penalizat fiecare atingere de balon in tricoul gresit. In 2002 - 2003 a inscris de 16 ori in 26 de aparitii, asigurindu-si iertarea in PCH.

Noi reglementari privind asiguratii la CJP

 Directorul Nicolae Nartea a precizat ieri ca declaratiile de asigurare depuse la Casa Judeteana de Pensii Alba de catre asociatii unici, asociati, actionari si comanditari au incetat de drept incepind cu data de 1 ianuarie 2011. Începind cu aceasta data, asociatii unici care primesc indemnizatie lunara pentru aceasta calitate sint asigurati obligatoriu în sistemul public de pensii si vor fi înregistrati în „Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitul pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, începind cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011. Asociatii unici care primesc dividende, asociatii, actionarii si comanditarii vor putea opta pentru o asigurare facultativa completindu-si venitul asigurat în sistemul public de pensii la contributia minima de 222 RON.“În situatia în care asociatii unici, asociatii, actionarii si comanditarii, care aveau depusa declaratie de asigurare conform Legii nr. 19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare au achitat contributia de asigurari sociale pentru o perioada din anul 2011, aceasta perioada va constitui, potrivit legii, stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, contributia de asigurari sociale nefiindu-le restituita”, a mai precizat directorul CJP Alba, Nicolae Nartea.

Someri instruiti gratuit la Aiud

 Astazi începind cu ora 12:00, la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” va avea loc un Seminar de informare pentru somerii de lunga durata. Seminarul se desfasoara în cadrul proiectului „Integrare prin Formare, Consiliere si Initiere Antreprenoriala”. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Potrivit organizatorilor, obiectivul proiectului îl constituie instruirea, orientarea si consilierea gratuita a somerilor pe termen lung, pentru urmatoarele programe de formare profesionala: lucrator în alimentatie, zidar, pietrar, tencuitor, lucrator în comert, lucrator social, limba engleza, administrator pensiune turistica, operator calculator electronic si retele, bucatar, brutar patiser, management, contabilitate si managementul resurselor umane. Participarea este gratuita.          

Olimpicii vor da bacalaureatul mai devreme

 Printr-o nota oficiala, MECTS stabileste ca sesiunea speciala a examenului de bacalaureat pentru olimpicii internationali din clasa a XII-a sa fie între 21 mai – 3 iunie 2011. Olimpiadele internationale se desfasoara de regula exact în perioada iunie-iulie, cind are loc si examenul de bacalaureat pentru toti elevii de clasa a XII-a.

Adeverinte lunare pentru asistatii social

 Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba au aratat ca au intervenit noutati in ce priveste legislatia ce-i vizeaza pe beneficiarii de ajutoare sociale. Directorul Corneliu Engi a declarat ca de acum inainte persoanele care beneficiaza de ajutor social trebuie sa se prezinte lunar pentru a-si ridica de la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca Alba o adeverinta. „Pina la modificarea legii 416/2010, adeverinta se elibera doar trimestrial. Acum, beneficiarii de ajutor social trebuie sa se prezinte in fiecare luna la ghiseele locale ale institutiei noastre. Noi mentionam în document daca cei în cauza si-au cautat loc de munca sau au refuzat ofertele disponibile pe piata muncii“, a declarat directorul AJOFM Alba, Corneliu Engi. Tot el a mentionat ca fara aceasta adeverinta, oamenii nu mai primesc indemnizatia de la stat.

Tertipuri ieftine pentru manipularea pensionarilor din Alba

 Considerind probabil ca pensionarii din judetul Alba sint ignoranti, nu îsi cunosc drepturile si pot fi manipulati cu usurinta, membrii PNL Alba au organizat în aceasta saptamina înca o actiune disperata menita sa le aduca simpatia pensionarilor. Întregul demers se baza pe promisiunea de obtinere în instanta a drepturilor banesti oferite prin grupele I si /sau a -II-a de munca.Poate ca actiunea de evidenta manipulare ar fi avut un succes rasunator daca nu ar fi fost organizata tocmai în orase precum Alba Iulia sau Blaj, orase care se mindresc cu o generatie a III-a dinamica si puternic ancorata în realitatile cotidiene.Adevarul este, stimati colegi liberali, ca încercati sa va “bateti” acum pentru un drept legal de care toti acesti pensionari beneficiaza deja începind cu data de 01 ianuarie 2011.Astfel, în conformitate cu prevederile art. 169 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care a intrat în vigoare începind cu data de 01.01.2011, pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 01 aprilie 2001, care au desfasurat activitati în locuri încadrate în grupa I si/sau grupa a II-a de munca, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, dupa cum urmeaza:- cu 50 % pentru perioadele în care au desfasurat activitati în locuri încadrate în grupa I de munca;- cu 25 % pentru perioadele în care au desfasurat activitati în locuri încadrate în grupa a II-a de munca.De cresterea punctajelor anuale amintite mai sus beneficiaza si persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 01 aprilie 2001 - 02 noiembrie 2008 inclusiv, numai în situatiile în care la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagiile complete de cotizare.PDL Alba îsi exprima public dezacordul fata de asemenea practici politicianiste utilizate de formatiuni politice disperate dupa capital electoral. PDL Alba îi asigura pe pensionarii judetului ca va continua sa initieze si sa puna în practica actiuni reale pentru si cu cei care se afla acum la virsta a treia. Asa cum a facut-o si pina acum!Biroul de presa al PDL Alba

Cresc pensiile beneficiarilor de grupe de munca!

 Conducerea Casei Judetene de Pensii Alba a precizat ca potrivit unei noi reglementari ce a intrat in vigoare la inceputul acestui an, pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfasurat activitati în locuri încadrate în grupa I sau grupa a II-a de munca, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade. Mai exact punctajele vor creste cu 50% pentru perioadele în care au desfasurat activitati în locuri încadrate în grupa I de munca, cu 25% pentru perioadele în care au desfasurat activitati în locuri încadrate în grupa a II-a de munca. “De cresterea punctajelor anuale prevazuta mai sus beneficiaza si persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 aprilie 2001 - 2 noiembrie 2008 inclusiv, numai în situatiile în care, potrivit legii, la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagiile complete de cotizare prevazute de legislatia în vigoare în perioada respectiva. Nu beneficiaza de cresterea punctajelor anuale persoanele al caror punctaj mediu anual s-a determinat luindu-se în calcul vechimea în munca necesara deschiderii dreptului la pensie prevazuta de acte normative cu caracter special.Cresterea punctajelor anuale realizate se aplica prin acordarea diferentei dintre cresterea punctajului mediu anual rezultata si cea acordata conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 100/2008 pentru completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, aprobata prin Legea nr. 154/ 2009. Drepturile suplimentare se vor acorda cu 01.01.2011 în sistem centralizat. În acest sens, dupa primirea aplicatiei informatice, vom reveni cu alte precizari cu privire la cele de mai sus”, a aratat directorul CJP Alba Nicolae Nartea.             

Harta, site si film pentru ADR Centru

 Prezentarea noilor produse a fost facuta ieri, intr-o conferinta de presa, de catre directorul ADR Centru, Simion Cretu, si directorul Organismului Intermediar pentru implementarea POR, Maria Ivan. Aceasta a aratat ca noul site este o varianta mult imbunatatita a precedentului, existind o pagina separata, dedicata Programului Regio. “Am incercat sa-l facem cit mai accesibil posibil”, a declarat Maria Ivan, precizind ca harta finantarilor va putea fi accesata on-line incepind cu 1 februarie. Pe www.regio.adrcentru.ro pot fi gasite informatii despre Programul REGIO la nivelul Regiunii Centru, despre axele si domeniile unde apelul de cereri de proiecte mai este inca deschis, precum si despre proiectele contractate. Pe acest site se pot vizualiza atit lista de proiecte contractate, precum si, printr-o aplicatie dedicata, bazata pe tehnologia GIS, localizarea acestor proiecte si citeva informatii relevante despre fiecare initiativa in parte. Pe noul site va putea fi gasita, in format electronic descarcabil, Harta Proiectelor REGIO, contractate sau aprobate spre finantare la sfirsitul anului 2010. In format tiparit, publicatia a fost prezentata ieri presei si va fi distribuita tuturor partenerilor ADR Centru pentru a promova obiectivele de dezvoltare ale intregii regiuni. Tot ieri a fost lansat si filmul documentar “REGIO in Regiunea Centru - Proiecte de succes”, a doua productie a ADR Centru de acest gen, care prezinta, prin imagini si interviuri, modul cum Programul REGIO poate schimba in bine imaginea Regiunii Centru. Acesta va putea fi descarcat de pe site tot de la 1 februarie. “Am incercat sa facem o prezentare la acest moment a stadiului POR cu date tehnice (...) Din punctul nostru de vedere este un produs reusit la acest moment si speram ca se va bucura de aprecierea celor care il vor viziona”, a mai spus Maria Ivan. “Activitatea de informare si promovare pentru Programul Operational Regional a debutat inca inainte de lansarea acestui program in iulie 2007. La nivelul Regiunii Centru noi am pregatit un portofoliu de proiecte care a cuprins peste 2300 potentiale solicitari de finantare, din care peste 1100 s-au incadrat pe axele prioritare ale programului. Au fost depuse, dupa cum se stie, peste 1050 de cereri de finantare si mai avem doar trei domenii de finantare active. De aceea, informam acum publicul larg despre contractele incheiate, despre obiectivele realizate si despre rezultatele concrete ale acestui program. In acest fel, oferim o imagine clara a sprijinului de care am beneficiat prin fondurile nerambursabile si putem creiona impactul favorabil pe care banii europeni il au asupra dezvoltarii regiunii. Practic si aceste produse, pe linga cele tehnice, cum sint multe studii si analize, ne ajuta sa identificam celelalte necesitati de finantare ale mediului public si privat, pentru a pregati eficient urmatoarea perioada de programare, in cadrul careia, intre anii 2014-2020, pe baza unui nou Plan de Dezvoltare Regionala, vom atrage noi fonduri europene, in asa fel incit sa contribuim la cresterea bunastarii locuitorilor din aceasta zona a tarii”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Consiliul Local, asaltat de chioscarii nemultumiti de cresterea taxelor

Consilierii locali au aprobat ieri bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2011, dar au si dezbatut intens, timp de aproape o ora, un proiect de hotarire privind cresterea taxelor pentru comertul stradal si taxele de acces pentru spatiile comerciale.     Sala de sedinte a Primariei a fost luata cu asalt de zeci de clujeni, proprietari ai unor chioscuri pe domeniul public ori care si-au amenajat accesul la spatiile comerciale de pe domeniul public, nemultumiti de proiectul de hotarire aflat pe ordinea de zi a sedintei prin care taxele mentionate mai sus erau majorate exagerat. Potrivit proiectului de hotarire, taxele pentru comertul stradal in zona fiscala A ajungeau de la 0,56 de lei/metru patrat/zi la 20 de lei/metru patrat/zi. Iritati, clujenii prezenti la sedinta Consiliului Local au luat cuvintul pentru a-si sustine cauza. „Eu plateam anul trecut 1200 de lei pentru calea de acces la magazinul meu. Acum, taxa ajunge la 8500 de lei. Nu-mi permit sa platesc o asemenea suma”, a spus un clujean. „Va rugam sa aveti in vedere faptul ca din aceste chioscuri traiesc familiile noastre. Noi nu avem alta sursa de venit, iar dumneavoastra vad ca nu vreti sa luati in considerare situatia actuala de criza”, s-a plins un altul.      Initial, consilierii au votat proiectul de hotarire cu un nivel al taxelor mai mic decit cel propus in hotarire. Astfel, pentru taxa de comert stradal din zona fiscala A s-a propus un nivel de 5 lei/metru patrat/zi, iar pentru celelalte zone ale orasului taxa votata a fost de 3,5 lei/metru patrat/zi. Cu toate acestea, votul consilierilor a stirnit un val de nemultimire printre cetatenii prezenti, care au protestat vehement impotriva hotaririi.     Primarul, acuzat ca nu mai vrea chioscuri„Prin noul PUG, urmariti sa desfiintati aceste gherete. Ca sa va fie mult mai simplu, ati decis sa majorati aceste taxe. Este clar ca acesti oameni nu puteau sa le plateasca pentru ca ei din asta traiesc, sint oameni care se uita la 10 lei, spre deosebire de dumneavoastra”, l-a acuzat liberala Steluta Cataniciu pe primarul Sorin Apostu.      Primarul a negat insa ca ar intentiona sa desfiinteze chioscurile si gheretele. „Noi nu sintem impotriva acestui tip de comert. Planul Urbanistic General va stabili reguli pentru chioscurile din centru”, a aratat Apostu.      In cele din urma, taxele au ramas la nivelul celor din anul 2010, fiind votat un amendament in acest sens propus de catre Claudia Anastase (PSD). Exceptie a facut insa taxa pentru ocuparea abuziva a domeniului public, care a fost majorata. Hotarirea finala a fost primita cu aplauze de catre cei prezenti in sala.

USAMV construieste un parc de agrement la Jucu in parteneriat cu Nokia

Rectorul USAMV, Doru Pamfil, a prezentat ieri obiectivele pentru acest an ale universitatii. Printre acestea se numara si crearea unui nou spatiu de recreere, la Jucu, ce la va fi destinat clujenilor. “În acest an intentionam sa dam în folosinta cele 4 lacuri de la Jucu, doua dintre ele vor fi folosite pentru piscicultura, iar celalalte doua pentru agrement”, a explicat Doru Pamfil, care a adaugat ca zona de recreere va avea terenuri de sport, zone de pescuit, un minihotel si multe alte facilitati destinate clujenilor. Proiectul USAMV  este realizat în parteneriat cu Nokia, care intentiona sa construiasca acolo Nokia Village. “Va pot garanta ca în acest an la Jucu va exista un nou centru de recreere pentru clujeni. Cu Nokia avem un nou parteneriat si ei doresc sa se implice în acest proiect pentru a le asigura un spatiu de recreere angajatilor, în apropierea parcului industrial”, a explicat Pamfil. Rectorul USAMV a mai precizat ca este nevoie de un parteneriat public-privat pentru realizarea acestui proiect. “Desigur ca aceasta proiect nu poate fi facut din resursele universitatii, ci doar prin parteneriat public-priavat. Vom scoate la licitatie proiectul pentru a încerca sa ne ascociem cu o firma  care sa poata sa faca acolo acea investitie”, a mai spus Pamfil.

Eckstein si Kelemen si-au lansat ieri programele cu care candideaza la sefia UDMR

    Trei principii pentru schimbareEckstein-Kovacs Peter a explicat ca programul sau are la baza trei principii: democratie, autonomie si solidaritate. Acestea insumeaza schimbarea pe care Eckstein o propune in UDMR: “Primul principiu se refera la faptul ca deciziile in UDMR trebuie luate in functie de doleantele alegatorilor. Autonomia se refera la necesitatea de a sprijini autonomia teritoriala, culturala, dar si in cadrul organizatiilor judetene sau regionale, care trebuie sa aiba mai multa libertate in decizii”. Eckstein a adaugat ca principiul solidaritatii inseamna legatura si sprijin intre maghiarii care traiesc intr-o regiune unde sint majoritari si cei din alte regiuni. Pe de alta parte, el considera ca Uniunea trebuie sa-si imbunatateasca modul de a comunica si cu electoratul majoritar din Romania.     Eckstein s-a intilnit cu TokesEckstein a adaugat ca, in urma unor intilniri neoficiale cu europarlamentarul Laszlo Tokes, au ajuns la concluzia ca au “anumite puncte comune, in ce priveste problemele legate de coruptia din Romania, de exemplu sau in ce priveste pozitia fata de proiectul Rosia Montana. In orice caz, continuam discutiile. Cred ca prin el se poate coagula o intelegere care sa permita intrarea noastra in Parlament”.     Kelemen – “urmasul lui Marko”Tot ieri si-a lansat programul de campanie si contracandidatul lui Eckstein, ministrul Culturii Kelemen Hunor. “Urmasul lui Marko Bela” se inscrie in cursa pentru conducerea Uniunii sub deviza “Uniune pentru comunitate”.     Si Kelemen se ghideaza dupa trei principii: solidaritate, echilibru si proportionalitate.      “Daca voi fi ales voi infiinta Consiliul Economic pentru pregatirea unui program de relansare economica. Programul ar trebui sa se desfasoare pina in 2012, la alegeri”, a explicat ministrul Culturii. De asemenea, Kelemen isi doreste sa infiinteze si un Consiliu al Autonomiei Culturale unde sa fie cooptati intelectuali, oameni din societatea civila si organizatii.

Medicii nu se considera vinovati de erorile din SIUI

La începutul saptamînii, conducerea CNAS sublinia faptul ca au fost descoperite inadvertente în SIUI în ceea ce priveste listele cu asigurati, fiind dispuse controale la casele de asigurari de sanatate din tara. În acest context, medicii de familie atrag atentia ca singurii vinovati sînt cei de la casele de asigurari. Potrivit conducerii Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNFM) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie, înca de la începutul functionarii caselor de asigurari de sanatate, raportarea s-a facut atît pe hîrtie cît si electronic, pe softuri achizitionate si decise de casele de asigurari. “De 9-10 ani raportam astfel pacientii intrati si iesiti. Este îngrijorator pentru noi sa aflam ca dupa atîtia ani bazele de date sînt fantomatice, ca exista atîtea necunoscute asupra pacientilor înscrisi pe listele noastre”, subliniaza Rodica Tanasescu, presedintele SNFM. Reprezentantii medicilor de familie considera ca responsabilitatea depistarii dublurilor din listele lor si ale CNAS este legal si tehnic vorbind, responsabilitatea caselor de asigurari. “Tot conform legii, evidenta asiguratilor este responsabilitatea caselor de asigurari, cu exceptia momentului înscrierii pe lista, cînd medicul depune si acte doveditoare ale calitatii de asigurat a pacientului”, mai spune Rodica Tanasescu.

IPS Bartolomeu, internat in stare grava la Clinica de Chirurgie I

Ultimele informatii furnizate de Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului arata ca IPS Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu este internat in sectia de Terapie Intensiva a Clinicii Chirurgie I Cluj-Napoca. Mitropolitul Bartolomeu a fost externat luni, 24 ianuarie din spitalul AKH din Viena, unde a fost internat timp de 10 zile, in vederea unei interventii pe cord. Medicii austrieci au constatat insa ca este imposibil sa mai faca acea operatie din cauza virstei si antecedentelor medicale.     Potrivit medicilor de la Chirurgie I, mitropolitul a fost transportat cu un avion sanitar, fiind intubat pe toata durata zborului. Fata de parametrii inregistrati in cursul zilei de luni la clinica AKH, nu exista nici o modificare, ceea ce inseamna ca starea IPS Bartolomeu este in continuare grava. “Pacientul este stabil cardiac (hemodinamic), este intubat respirator, cu un suport de sedative, face epurare extrarenala continua, este afebril, cu probele inflamatorii in scadere”, afirma reprezentantii Biroului de Presa al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Potrivit acestora, prin revenirea la Cluj-Napoca, se respecta si dorinta IPS Sale de a fi acasa, in orasul si in mijlocul credinciosilor pe care ii pastoreste de 18 ani.     Centrul Eparhial isi desfasoara toate activitatile administrative, culturale, economice si pastoral-misionare curente, iar PS Episcopul vicar Irineu Bistriteanul coordoneaza activitatea la nivel ierarhic.      “In aceste momente, ierarhii, clerul si credinciosii bisericii noastre, precum si credinciosii altor confesiuni se roaga Bunului Dumnezeu pentru sanatatea si usurarea suferintelor IPS Bartolomeu”, au conchis reprezentantii Biroului de Presa.

158 de cazuri noi de cancer de col uterin in 2010

Romania se afla pe primul loc in rindul statelor Uniunii Europene din punct de vedere al ratei mortalitatii prin cancer de col uterin. Este vorba despre aproape 14 decese la 100.000 de locuitori. Tara noastra se situeaza extrem de prost si in ceea ce priveste incidenta acestei maladii, Romania fiind depasita doar de Bulgaria si Lituania cu 26 de cazuri noi la 100.000 locuitori, conform ultimelor date disponibile din baza de date a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Potrivit conducerii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj, in Europa, 60.000 femei sufera de aceasta boala si 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin. In acest context, autoritatile incearca sa reduca incidenta acestei boli prin educarea populatiei cu privire la importanta vaccinarii pentru prevenirea cancerului de col uterin. Astfel, in anul 2010 in judetul Cluj au fost vaccinate 627 eleve, din care 348 la grupa de virsta 12-14 ani si 279 la grupa de virsta 15-19 ani. Acest bilant reprezinta un adevarat succes comparativ cu anul 2009 cind s-au vaccinat mai putin de 1% din fetele cu virsta eligibila pentru imunizare. „In prezent, Directia de Sanatate Publica a judetului Cluj distribuie gratuit acest vaccin. Persoanele interesate sa se vaccineze se pot adresa medicului de familie, medicului de medicina scolara sau medicului ginecolog care va solicita Directiei de Sanatate Publica eliberarea vaccinului”, declara Dorina Duma, directorul DSP Cluj. In aceasta perioada, in intervalul 23-29 ianuarie, se desfasoara si campania „Saptamina Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin”. Prin activitatile derulate in scoli, cabinete scolare si cabinetele medicilor de familie se urmareste incurajarea fetelor si femeile sa acceseze metodele de prevenire, prin participarea la programe de vaccinare sau depistare timpurie a bolii.

?King's Speech?, marele favorit la Oscar

Filmul “The King's Speech”, o drama istorica britanica despre eforturile regelui George al VI-lea de a-si conduce tara în perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, este marele favorit al Galei Oscar de la 27 februarie, obtinînd ieri 12 nominalizari, informeaza Reuters. Pelicula “True Grit”, un western despre lupta unei fetite care încearca sa dea de urma celui care i-a ucis tatal, a obtinut 10 nominalizari, fiind de asemenea printre marii favoriti ai galei. În topul favoritilor se mai afla si filmele “Inception” si “The Social Network” cu cîte 8 nominalizari fiecare. Cîstigatorii vor fi anuntati cu ocazia celei de-a 83-a editii a premiilor Oscar, în cadrul unei ceremonii organizate la Kodak Theatre din Hollywood, pe 27 februarie.

Clujenii, pe locul 2 la conturi Facebook

Site-ul de socializare Facebook are, în prezent, aproape 2,6 milioane de utilizatori din România, releva o statistica realizata de portalul facebrands.ro. Cei mai multi utilizatori români cu conturi pe Facebook sînt din Bucuresti (303.360, echivalent cu 24,22% din total), urmati de cei din Cluj-Napoca - 105.100 (8,39%) si Timisoara - 90.780 (7,25%). La începutul anului 2011, Facebook numara aproape 600 milioane de utilizatori, conform datelor centralizate de site-ul socialbakers.com. Agerpres

Premiera la Teatrul Maghiar

Joi, de la ora 20, la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca va avea loc premiera spectacolului “Am omorît-o pe mama”, de András Visky, în noua sala studio a teatrului. Creatorii spectacolului sînt actorii Csilla Albert si Áron Dimény. Spectacolul de joi este cel de al saptelea sustinut de Teatrul Maghiar de Stat în stagiunea 2010-2011.

Seara clasicilor vienezi, vineri la CCS

Orchestra Filamonicii de Stat „Transilvania” va sustine în aceasta vineri un concert dedicat clasicilor vienezi L. van Beethoven si W.A. Mozart, ale caror lucrari vor fi dirijate de austriacul Philipp Pointner. Concertul va fi sustinut de pianista Adriana Paler-Nicolescu din Austria, care va interpreta Concertul pentru pian în Mi bemol major, K.V. 271, Jeunehomme de W.A. Mozart. Concertul are loc la Casa de Cultura a Studentilor, de la ora 19.00. Biletele costa 20 de lei iar elevii, studentii si pensionarii beneficiaza de o reducere de 50%.

Datoriile catre farmacii, neplatite din martie anul trecut

Conducerea Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR) atrage atentia ca in prezent, 600 de farmacii din toata tara sint in insolventa, potrivit cifrelor oficiale, insa numarul real ar putea fi mult mai mare. Datoriile catre farmacii nu au mai fost platite de casele de asigurari de sanatate din luna martie a anului trecut. Vicepresedintele CFR, Clara Popescu, a declarat marti, pentru Agerpres, ca farmaciile mai fac fata atita vreme cit distribuitorii isi onoreaza comenzile catre ele. “Este la fel de rau si daca farmaciile isi opresc activitatea si nu elibereaza retete pentru ca atunci nu isi vor primi banii de la CNAS si este la fel de rau daca intra in faliment si insolventa”, a afirmat vicepresedintele Colegiului Farmacistilor. Ea a adaugat ca in prezent 600 de farmacii sint in insolventa, potrivit datelor de la instantele de judecata, dar cifra este mult mai mare, intrucit nu multi au dorit sa faca acest lucru, sperind ca problema se va rezolva. Situatia este asemanatoare si in judetul Cluj. Speranta Iacob, presedintele Colegiului Farmacistilor Cluj subliniaza ca multe farmacii se afla in prag de faliment, iar unele au fost vindute catre marile lanturi farmaceutice. “Nu este bine ca s-a ajuns la asa ceva pentru ca vinzarea medicamentelor se concentreaza in mina unui numar restrins de oameni”, a declarat Iacob.     Farmaciile din Cluj inca elibereaza medicamenteFarmaciile din Cluj-Napoca inca elibereaza retete compensate si gratuite in speranta ca isi vor recupera banii la un moment dat. Angela S., farmacista in Cluj-Napoca spune ca face fata cu greu situatiei, iar banii abia ii ajung pentru utilitati. Ea afirma ca nu poate lasa oamenii fara medicamente si din acest motiv elibereaza in continuare retete, stocul de medicamente fiind insa in prag de epuizare.    Au cesionat facturile catre distribuitoriUnii farmacisti au incercat sa gaseasca diferite solutii pentru salvarea situatiei. Astfel, au inceput sa cesioneze facturile catre distribuitori, cu acordul Casei de Asigurari de Sanatate. “Distribuitorul nu primeste banii mai repede, dar are o garantie ca ii primeste pentru ca in momentul in care Casa de Asigurari aloca bani, sint dati direct distribuitorului”, explica Speranta Iacob.     Situatia nu se va rezolva curindClara Popescu a spus ca, din pacate, situatia nu se va rezolva pentru ca nu sint bani. “Noi am facut demersuri catre diferite autoritati pentru a se rezolva aceasta situatie iar daca lucrurile continua ne vom adresa Comisiei Europene si Fondului Monetar International. Stiu sigur ca nu mai sint bani. Corect ar fi ca reprezentantii CNAS sa iasa si sa spuna care este situatia”, a declarat Popescu, citata de Agerpres.

Clujul, locul II pe tara la migratia medicilor

Tirgurile de joburi pentru medici atrag de fiecare data un numar impresionant de participantiPlecarea medicilor la munca in strainatate a devenit o problema serioasa pentru sistemul medical clujean. Cea mai buna dovada in acest sens este numarul tot mai mare de certificate profesionale eliberate celor care doresc sa profeseze in afara tarii. Daca in 2009, 181 de medici au cerut de la Colegiul Medicilor Cluj astfel de certificate, anul trecut numarul lor s-a dublat si a ajuns la 403. Acest numar plaseaza Clujul pe locul doi pe tara intr-un clasament intocmit de Colegiul Medicilor din Romania (CMR). „Un numar de 2.779 de medici au solicitat in 2010 Colegiilor Medicilor Judetene certificate profesionale curente pentru a putea lucra in strainatate. Numarul cel mai mare a fost inregistrat in Bucuresti – 947, urmat de Cluj – 403, Iasi – 253 si Timis – 202”, declara reprezentantii CMR. Destinatiile preferate de medicii clujeni sint Marea Britanie, pentru care au fost cerute 130 de certificate, Germania cu 100 de certificate si Franta cu 58 de certificate.     E posibil sa nu fi plecat toti cei 403Profesorul Mircea Birsan, presedintele Colegiului Medicilor Cluj spune ca s-ar putea sa nu fi plecat toti cei care au solicitat certificatele deoarece detinerea acelui document este doar unul dintre actele necesare pentru un job in alta tara. „In realitate nu stim citi au plecat. S-ar putea sa fi plecat mai putini”, considera Mircea Birsan.     Au plecat si medici aflati in pragul pensionariiSituatia migratiei medicilor este intr-adevar o problema, acest fapt fiind confirmat nu doar cifre ci si de afirmatiile cadrelor medicale care au mai ramas in tara. Maria Bizo, cadru medical si vicepresedinte al sindicatului SANITAS Cluj spune ca la Spitalul de Boli Infectioase unde lucreaza se vorbeste numai de plecarea in strainatate. „Foarte multi au plecat din tara. Medicii rezidenti pe radiologie, dupa anul I sau II pleaca in strainatate. Dar nu numai tinerii aleg aceasta cale, chiar si medici aflati in pragul pensionarii”, declara Maria Bizo. Ea da exemplul unui medic ginecolog in virsta de 58 de ani, de la Clinica Medicala III, care a ales sa profeseze in alta tara din cauza salariului mic din Romania.     Cum este situatia in alte judetePotrivit datelor CMR, la nivel national, cei mai multi medici care au solicitat certificate profesionale sunt specialisti in medicina generala, medicina de familie, fiind urmati de chirurgi si anestezisti. Daca in judetul Cluj, numarul medicilor care si-au exprimat dorinta de a nu mai profesa in tara depaseste 400, exista si judete unde numarul certificatelor eliberate nu este mai mare de zece. Astfel, in Alba au fost solicitate 6 certificate, in Bistrita 8, Braila 9, Calarasi 2 si Giurgiu 5.

?Daca «Fluturele negru» va fi facut sa zboare de un regizor de film, inseamna ca am parte de o zodie privilegiata?

Romanul a fost bestseller la ultimul targ national de carte „Gaudeamus” si il are in centru pe controversatul pictor Michelangelo Merisi da Caravaggio, in Roma inceputului de secol XVII. Autorul romanului vorbit pentru monitorul despre “Fluturele negru”, dar si despre urmatoarele carti pe care le va publica.monitorul: Cum v-a venit ideea romanului? De la ce a plecat totul?     Radu Paraschivescu: Desi “Fluturele negru” a aparut cu doua-trei luni in urma, gandul de-a scrie un roman centrat in jurul lui Michelangelo Merisi, alias Caravaggio, m-a luat in stapanire in februarie 2008, dupa ce am vazut biserica San Luigi dei Francesi din Roma. Acolo, in Capela Contarelli, am dat cu ochii de trei tablouri ale lui Caravaggio si, in premiera pentru profanul care sunt in materie de pictura, am trait o emotie stranie si profunda. Mi s-a parut ca vad in tablourile lui chemarea de-a vizita un taram despre a carui existenta aflam abia atunci.Sunteti cunoscut, mai ales in afara cercurilor literare prin cartile cu tenta umoristica. De unde aceasta schimbare? Ce va place mai mult sa scrieti? Povestioare haioase, sau romane?     Cred ca e nevoie de cateva lamuriri aici. In primul rand, am debutat cu un roman, Efemeriada, care nu era deloc comic. In al doilea, cartile comice nu sunt produse secundare sau fara miza. Daca ar fi asa, ar trebui sa subevaluam drastic si nedrept o sumedenie de scriitori, de la Aristofan la Plaut, de la Molière la P.G. Wodehouse si de la Hašek la Twain. In al treilea rand, exista si romane „haioase”, ca sa va citez. E adevarat, imi place sa schimb uneori registrul, poate si fiindca am o anume neincredere fata de clasificari si categorisiri. Nu cred ca sunt omul unei singure partituri si am pretentia ca nu scriu dupa reteta. In rest, si romanul „serios”, si povestirile amuzante mi se par la fel de insemnate daca sunt bine scrise si daca nu plictisesc. De ce l-ati ales ca personaj central pe Caravaggio si nu alt artist? Prin ce v-a impresionat atit de tare acest „antichrist al picturii”?     Intamplarea, nu altceva, m-a adus in fata unor lucrari ale lui Caravaggio si tot ea m-a impulsionat sa-i caut si alte tablouri. In plus, aveam impresia ca lumea il tine minte pe Caravaggio doar in dimensiunea lui scandaloasa, ceea ce mi s-a parut nedrept. In principiu, e un subiect convenabil tocmai prin pitorescul dezlantuit al personajului. Pe mine insa m-au atras fatetele mai putin cunoscute ale lui Caravaggio, sfasierile lui, momentele lui de cumpana, anii lui de umilinta romana si felul cum s-a straduit sa-si imblanzeasca destinul.Cit timp ati muncit la roman?     Poate parea surprinzator, insa scrierea a durat mult mai putin decat munca de cercetare si verificarea datelor. In afara primului capitol (pe care l-am scris, cu tot cu pauze, trei saptamani, fara sa-mi fixez termene de indeplinire), restul cartii mi-a luat patruzeci de zile. Nu cred ca e vorba de usurinta de-a scrie si cu atat mai putin de un lucru de mantuiala, ci mai degraba de un impuls launtric si de o febrilitate greu de explicat, care m-au insurubat in fata computerului si mi-au asigurat energia necesara.Care este motivul pentru care ati ales sa scrieti acest roman, oarecum „intunecos”?     Marturisesc ca nu m-am gandit la un motiv anume. Daca as vrea sa epatez sau sa combin patetismul cu ipocrizia, as spune ca am scris „Fluturele negru” doar din dragoste pentru Roma. In realitate, pur si simplu mi s-a parut ca am dat peste un subiect din care putea iesi o carte frumoasa. Si sper c-a iesit.Cum poate fi interpretat motivul fluturelui negru?      Ar fi nepoliticos din partea mea sa sugerez chei de lectura sau de descifrare a unui simbol. Sigur, in functie de cultura unde apare, fluturele negru poate sa semnifice multe lucruri: soarta, moarte, predestinare etc. Ce inseamna el pentru personajul Caravaggio? Poate expresia onirica a unui presentiment, poate incercarea de-a exorciza un rau, poate altceva. Fiecare cititor va decide pentru sine.Va ginditi sa traduceti cartea si in alte limbi?     Mi-ar placea ca romanul meu sa apara in alte tari, insa deocamdata n-am facut demersuri propriu-zise. Doar i-am inmanat un exemplar profesorului Bruno Mazzoni, care e apropiat de literatura romana – contemporana si nu numai. Daca el imi va recomanda cartea unui editor italian, voi fi bucuros. Iar daca, ducand visul spre fantezie, „Fluturele negru” va fi facut sa zboare candva de un regizor de film, inseamna ca am parte cu adevarat de o zodie privilegiata.Ce proiecte aveti acum in lucru?      Am scris primele pagini ale unui nou volum de proza comica, de factura „Bazarului bizar”, dar nu cred ca asta va fi urmatoarea mea carte publicata. Daca nu vor interveni elemente neprevazute, ma voi adanci iarasi intr-un roman, al carui protagonist va fi, de data aceasta, un cantec irlandez din secolul al nouasprezecelea. Titlul provizoriu al romanului este „Michael si balada foamei” si prefer sa ma opresc aici cu destainuirile.

Buda: Senatul trebuie sa se intruneasca pentru a valida noii membri ai CSM

Parlamentarul democrat-liberal a aratat ca decizia de ieri a Curtii Constitutionale cu privire la contestatia PDL invalideaza hotaririle Senatului, motiv pentru care camera superioara a Parlamentului trebuie sa se intruneasca pentru a da o noua decizie.      “Apreciez ca Senatul ar trebui de indata sa se intruneasca si sa dea o noua hotarire in care sa fie validati acei membri care nu au niciun fel de problema din punct de vedere al compatibilitatii cu calitatea de membru al CSM, iar acesti membri noi pot sa asigure mai departe functionalitatea CSM fara niciun fel de problema”, a declarat Daniel Buda.     Va reamintim ca, ieri, Curtea Constitutionala a admis sesizarile PDL si a decis ca hotaririle Senatului privind validarea membrilor CSM sint neconstitutionale. Judecatorii au declarat ca neconstitutionale atit hotarirea Senatului de validare a listei cu magistratii alesi in CSM din partea adunarilor generale ale magistratilor, cit si hotarirea privind alegerea reprezentantilor societatii civile in CSM. Decizia CCR a fost luata cu majoritate de voturi si este definitiva si general obligatorie.

Extinderea Spatiului Schengen, secret european bine pazit

Motivatia Consiliului UE este ca documentele sint confidentiale si neconcludente, au declarat mai multi membri ai Comisiei pentru libertati civile a Parlamentului European (LIBE), citati ieri de agentia bulgara de presa Novinite.     Comisia pentru libertati civile a Parlamentului European (LIBE) a organizat ieri dupa-amiaza, la Bruxelles, un prim schimb de opinii cu privire la aplicarea deplina a prevederilor acquis-ului Schengen in Romania si Bulgaria.     Un singur eurodeputat a vazut documenteleRaportorul PE pe dosarul Schengen, eurodeputatul Carlos Coelho, a afirmat ca a avut acces la respectivele rapoarte, dar nu a avut voie sa faca o copie a documentelor sau sa ia note in scris in timpul consultarii acestora. Ceilalti membri ai LIBE nu au avut permisiunea de a citi rapoartele, ceea ce face problematica discutia din cadrul acestei comisii.     Coelho si-a exprimat surprinderea si ingrijorarea fata de decizia Consiliului, apreciind ca aceasta afecteaza activitatea Parlamentului European.     Raportul Sch-EVAL confirma indeplinirea obligatiilorConform unor surse diplomatice europene, raportul grupului de lucru pentru evaluare Schengen (Sch-EVAL), dezbatut in 14 ianuarie la Bruxelles, arata ca implementarea sistemelor SIS si SIRENE in Romania este realizata in conformitate cu acquis-ul Schengen. Evaluarea documentului, acceptat de majoritatea statelor membre, a fost una pozitiva, existind o singura rezerva de examinare a textului, din partea Frantei, care a cerut mai mult timp pentru analiza. Sch-EVAL a apreciat faptul ca echipamentele si sistemele utilizate pentru sistemul national SIS (N.SIS) si SIRENE sint de cea mai inalta calitate. In plus, Sistemul de Informatii Schengen a fost bine integrat in aplicatiile deja cunoscute de catre autoritatile implicate.      O alta apreciere pozitiva din raport este aceea ca biroul SIRENE se afla intr-o locatie corespunzatoare, foarte bine securizata si echipata, fiind remarcate, in egala masura, organizarea, personalul si standardele de securitate. In cadrul acestui birou, Romania aplica toate recomandarile catalogului de bune practici. In ceea ce priveste personalul, a fost evidentiata pregatirea foarte buna a acestuia, personalul chestionat de echipa de evaluare - atit la nivel central, cit si local - dovedind o buna pregatire teoretica si cunoasterea procedurilor specifice Schengen.     Bulgaria nu a securizat frontiera terestraExpertii din cadrul Sch-EVAL au constatat, in cadrul dezbaterii din 14 ianuarie, si ca Bulgaria nu a indeplinit toate conditiile tehnice necesare securizarii frontierei terestre externe. Potrivit surselor citate, este posibil ca in luna martie sa fie trimisa in Bulgaria o misiune de reevaluare pe frontiera terestra externa, ceea ce inseamna ca nu se va putea lua o decizie privind extinderea spatiului Schengen in reuniunea Consiliului JAI din 24 februarie.    6 rapoarte confirma: Romania – stadiu avansat de implementarePentru aderarea la spatiul Schengen, Romania a trebuit sa parcurga un proces de evaluare, care a constat in mai multe etape. Principala concluzie a celor sase rapoarte de evaluare Schengen de pina acum este ca Romania a ajuns intr-un stadiu avansat in ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen si este in mare parte pregatita sa adere la spatiul Schengen. Singurul raport care a recomandat reevaluarea tarii noastre a fost cel in domeniul frontierelor aeriene. O noua intilnire a Sch-EVAL va avea loc in 28 ianuarie.    Agerpres

Clujul va ajunge pe ?Acoperisul lumii?

Anul trecut in septembrie cei doi clujeni au reusit sa finalizeze cu succes prima etapa a acestui proiect, ascaladarea Virfului Elbrus, cu inaltimea de 5.642 mDoi alpinisti clujeni, Ovidiu Ratiu si Cipcigan Vasile, vor sa escaladeze in acest an virfurile Aconcagua, de 6.962 de metri, si McKinley, de 6.194 de metri, in cadrul proiectului “Sapte Pasi pe Acoperisul Lumii” care are ca scop promovarea judetului Cluj si a tarii.     Cei doi alpinisti clujeni sint membrii ai Clubului Alpin Roman si ai Serviciului Public Judetean Salvamont Cluj. In cadrul proiectului „Sapte Pasi pe Acoperisul Lumii” clujenii doresc sa promoveze judetul Cluj si Romania, ei avind inscriptionat pe echipamentul de expeditie sloganul „Visit Cluj, Visit Romania”.     Cei doi alpinisti clujeni au reusit sa finalizeze cu succes prima etapa al acestui proiect – Vf Elbrus, 5642 m – , in septembrie 2010. Urmatoarele etape ale proiectului “Sapte Pasi pe Acoperisul Lumii”, sint virfurile McKinley si Aconcagua. Virful Aconcagua, se gaseste in Argentina si este simultan cel mai inalt munte din ambele Americi, din emisfera sudica, precum si cel mai inalt munte din afara Asiei si unul din cele sapte virfuri importante ale lumii, fiecare dintre ele fiind cel mai inalt al continentului sau al sub-continentului din care face parte. Aconcagua are o inaltime de 6.962 m si face parte din lantul muntos al Anzilor. Muntele McKinley (sau Denali) este, la cei 6.194 m ai sai, cel mai inalt munte din Statele Unite ale Americii, si totodata cel mai inalt din America de Nord. Muntele poarta numele lui William McKinley al 25-lea presedinte al SUA. McKinley se afla amplasat in muntii Alaska si a fost escalat pentru prima oara in anul 1913 de catre „Hudson Stuck”. Expeditia pentru atingerea virfului McKinley este programata in luna mai, iar cea pentru Aconcagua in luna noiembrie. Costurile de persoana pentru expeditia pe McKinley se ridica la 3.335 de euro, iar pentru cucerirea virfului Aconcagua la 4.295 de euro.

Opt straini intre cei 35 de morti in atentatul de la Moscova

Este vorba de doi cetateni britanici nascuti în 1971, respectiv 1972; un german nascut în 1976; un bulgar cu vîrsta între 40 si 45 de ani si o ucraineanca nascuta în 1981.      De asemenea, în atentat au murit trei persoane originare din Asia Centrala: un uzbec nascut în 1965; un tadjic din 1963 si un kîrgîz din 1987. Între cetatenii straini raniti în atentat se numara, potrivit listei publicate de Ministerul Sanatatii, un cetatean din Franta - Frederic Ortiz si o italianca - Romano Rosario.      Ambasada Slovaciei la Moscova a precizat agentiei RIA Novosti ca o actrita din aceasta tara, Suzana Fialova, a fost de asemenea ranita si se afla internata în spital.      Un ultim bilant al Ministerului Sanatatii arata ca 43 dintre cele 110 persoane spitalizate luni se aflau marti dimineata în stare grava sau critica. Ambasada Republicii Moldova la Moscova a precizat pentru Agerpres ca doi cetateni ai acestei tari au fost raniti, dintre care unul a fost operat marti dimineata si se afla “în stare medie”, iar cel de-al doilea urmeaza sa fie vizitat la spital de reprezentanti ai misiunii diplomatice.     Putin promite pedepsirea vinovatilorPremierul rus Vladimir Putin a promis “pedepsirea” celor vinovati de atentatul de pe aeroportul Domodedovo, în legatura cu care autoritatile se orienteaza clar spre a-l atribui rebelilor islamisti din Caucazul de Nord, relateaza AFP.     “Nu am niciun dubiu ca aceasta crima va fi elucidata si pedepsirea celor vinovati este inevitabila”, a declarat Putin, în cursul unei reuniuni a guvernului, denuntînd totodata un “act crud si lipsit de sens”.      La rîndul sau, presedintele Dmitri Medvedev a ordonat autoritatilor sa “faca totul pentru ca banditii care au comis aceste crime sa fie identificati, arestati si adusi în fata justitiei”.      Medvedev a avertizat ca “terorismul ramîne principala amenintare pentru securitatea noastra ca stat” si a invitat Serviciul federal de securitate (FSB) sa acorde “maximum de atentie” securitatii, mai ales în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Soci din 2014, aminteste AFP.     Autorul atentatului, o femeie-kamikazePotrivit unei surse politienesti, atentatul de luni a fost executat probabil de o femeie-kamikaze, însotita de un barbat, adica un modus operandi “obisnuit” pentru rebelii din Caucazul de Nord. Si alte surse au evocat, începînd de luni seara, pista Caucazului de Nord. O alta sursa din rîndul politiei a afirmat luni ca la locul atentatului a fost gasit capul presupusului atentator, “un barbat cu fizionomie araba în vîrsta de 30-35 de ani”. Autoritatile ruse acuza frecvent ca la rebeliunea din Caucazul rus participa si militanti arabi.

Pista aeroportului Cluj, in doua etape. 2.100 plus 1.400 egal 3.500 m

Lucrarile la noua pista de decolare-aterizare a Aeroportului Cluj ar putea incepe in aceasta primavara, a anuntat ieri presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise (foto).     Pista va fi construita insa pe bucati, urmind ca in prima faza sa fie demarate lucrarile pentru lungimea de 2.100 de metri.      „Dupa cum stiti, am avut o tentativa esuata de a demara investitia pentru pista de 3500 de metri, asa ca practic ne-am intors la momentul zero. Solutia pe care am gasit-o de data aceasta cred ca este cea mai buna. La sedinta de plen de joi le voi propune consilierilor judeteni aprobarea studiului de fezabilitate pentru pista de 2.100 de metri, cu o latime de 45 de metri si acostamente de 7,5 metri, ceea ce inseamna ca va exista posibilitatea de aterizare si decolare a navelor de tip Boeing 747”, a informat Alin Tise.      Valoarea estimata a investitiei pentru pista de 2.100 de metri este de 37 de milioane de euro, iar durata de executie de maxim 12 luni si minim 6 luni. Investitia nu va mai fi finantata prin metoda creditului furnizor, asa cum s-a incercat la prima licitatie esuata, ci din bugetul multianual al Consiliului Judetean. Presedintele Alin Tise a explicat ca perioada de plata va fi de 36 de luni, platile urmind sa se faca trimestrial. Dupa ce studiul de fezabilitate va trece de votul consilierilor judeteni, va fi demarata procedura de licitatie pentru inceperea lucrarilor de executie.    Demersuri pentru expropieri„Dorinta mea este ca cel mai tirziu in luna aprilie sa inceapa lucrarile, sub rezerva ca nu vor exista contestatii la procedura de licitatie. Speram ca la aceasta noua licitatie, avind si banii prinsi in bugetul multianual, sa avem mai multi ofertanti”, a mai spus Tise.     Pentru ca lucrarile la noua pista sa poata demara in aceasta primavara, Consiliul Judetean va finaliza in cel mai scurt timp procedura de expropiere a terenurilor dinspre Cluj-Napoca, urmind ca expropierea terenurilor dinspre Apahida sa se faca abia in etapa urmatoare, cind pista va fi prelungita pina la lungimea de 3.500 de metri. Pentru prima etapa este nevoie de expropierea a cinci proprietari privati de terenuri. Cea mai mare suprafata de teren aflata in zona viitoarei piste este detinuta de Agentia Domeniilor Statului (ADS). O suprafata din terenul ADS a fost insa concesionat catre Agroindustriala, forul judetean urmind sa plateasca despagubiri societatii pentru a putea prelua terenul. Consiliul Judetean a intreprins deja la Guvern demersurile necesare pentru trecerea terenului ADS in proprietatea judetului.     Planuri pentru un terminal cargo„Aceasta pista de 2.100 de metri va putea fi folosita inca din momentul finalizarii lucrarilor. Pista va fi paralela cu pista actuala, care are denivelari si pentru care este nevoie de interventii si reparatii dese. In etapa urmatoare, in timp, probabil ca se va impune si necesitatea unui terminal cargo, care sa fie destinat transportului de marfuri. Dupa Otopeni si Baneasa, aeroportul din Cluj a avut cel mai mare numar de pasageri in 2010. Raportat la numarul de locuitori, sintem chiar pe locul I. De aceea, cred ca se justifica aceste investitii”, a aratat presedintele Consiliului Judetean Cluj.      In ceea ce priveste etapa a doua de realizare a noii piste, de la lungimea de 2.100 de metri la 3.500 de metri, nu a fost facuta inca o evaluare a costurilor. Licitatia pentru devierea cursului Somesului, etapa importanta in realizarea proiectului, ar putea fi demarata insa chiar din acest an.

BERD crede ca economia Romaniei va merge bine in 2011

BERD apreciaza ca recuperarea economica a inceput in majoritatea tarilor din Europa emergenta in 2010 si va continua si in 2011, insa riscurile se vor mentine. “In Romania, guvernul a reusit sa ramina pe calea cea dreapta in privinta programului convenit cu FMI, implementind masuri dure de austeritate, care vor ajuta executivul sa tina sub control fiscalitatea. Totusi, economia Romaniei s-a contractat din nou in 2010, estimat cu 2%, iar redresarea din acest an va fi probabil modesta”, se arata in raportul BERD, citat de cogitus.ro. In cazul Bulgariei, BERD apreciaza ca exista semne distincte de redresare, inclusiv majorarea exporturilor, un sezon turistic bun si perspectivele obtinerii unor performante solide in agricultura, care vor ajuta la compensarea slabiciunii continue din alte industrii cheie.     Daca politicile monetare actuale vor alimenta cresterea inflatiei in statele dezvoltate, bancile centrale din aceste state ar putea incepe sa-si inaspreasca politicile monetare mai curind decit s-a anticipat. In plus, turbulentele din sectorul financiar, in urma crizei datoriilor din zona euro, ar putea provoca o crestere mai puternica a aversiunii fata de riscul global decit se inregistra pina acum, se arata in raport. Politicile interne, cum ar fi deciziile de a restructura fondurile de pensii sau introducerea unor taxe majore pe banci (asa cum s-a intimplat in Ungaria si este in prezent in dezbatere in Romania) ar putea inrautati increderea investitorilor, se arata in raportul BERD. Ca rezultat, intrarile nete de capital din ultimul timp si-ar putea schimba rapid directia, iar investitiile straine directe, care au ramas scazute, cu exceptia Europei de Est si Caucazului, s-ar putea opri, provocind o depreciere semnificativa a valutelor sau ar pune presiune asupra rezervelor bancilor centrale. Tinind cont de stocul inca ridicat de imprumuturi in valuta in majoritatea tarilor din regiune, debitorii din sectorul privat sint vulnerabili la deprecierea accentuata a valutelor, avertizeaza BERD.

Spitalul de Urgenta, construit exclusiv din fonduri private

Studiul de oportunitate pentru Spitalul Regional de Urgenta va fi supus aprobarii consilierilor judeteni in sedinta ordinara de miine.      Presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise (foto), a explicat ca acesta este primul pas in vederea realizarii unui parteneriat public privat pentru construirea obiectivului.      “Acest studiu de oportunitate face o analiza foarte clara a sistemului medical din judetul Cluj si a necesitatii construirii unui astfel de spital. In acest moment nu exista in Cluj o asemenea unitate spitaliceasca monobloc sau o unitate compacta de urgenta. Serviciile medicale din regiune si din judet functioneaza in cladiri separate, unele aflate chiar la distante foarte mari. Judetul Cluj va fi primul beneficiar al acestui spital, iar acest lucru probabil ca va determina o reorganizare a unitatilor spitalicesti din oras”, a explicat presedintele Consiliului Judetean.      Dupa aprobarea studiului de oportunitate, urmatorii pasi vor fi intocmirea unui studiu de fundamentare privind parteneriatul public privat, publicarea unui anunt de intentie, primirea de scrisori de intentie, negocierea cu partile interesate si incheierea unui contract cu un investitor.      Alin Tise a precizat ca Ministerul Sanatatii a estimat costurile acestui spital la aproximativ 151 de milioane de euro. “Speram sa avem sanse sa gasim un investitor. Consiliul Judetean nu isi permite sa cheltuie nici un ban din bugetul propriu pentru acest obiectiv. Noi doar vom pune la dispozitie terenul, iar investitorul va veni cu banii. Daca nu vor exista investitori interesati, ne gindim si la alte solutii. Guvernul sau Ministerul Sanatatii ar trebui sa se implice financiar in construirea spitalului, de care vor beneficia mai multe judete din regiune”, a spus Alin Tise.     800 de paturi si heliportSpitalul Regional de Urgenta Cluj ar urma sa aiba peste 800 de paturi, in jur de 23 de sectii si va fi dotat cu un helioport. Spitalul va fi construit pe o suprafata de 14 hectare din comuna Floresti, care a apartinut in trecut Ministerului Apararii Nationale.      “Estimam ca spitalul va fi construit pe o suprafata de 8-9 hectare, urmind ca investitorul sa foloseasca restul terenului pentru alte constructii. Investitorul isi va recupera banii din administrarea spitalului in regim privat. Pe linga partea de urgente, care va fi gratuita, investitorul va administra spitalul asa cum va dori. In Anglia, spre exemplu, exista o traditie in construirea de spitale in parteneriat public privat”, a mai explicat Tise.      Presedintele Consiliului Judetean a mai adaugat ca termenul de executie al spitalului va fi, cel mai probabil, de cel putin patru ani.

Fara Basescu si Ponta, Antonescu iese presedinte

Click pentru imaginea maritaSursa: Realitatea TVPotrivit unui studiu realizat de Centrul de Studii si Cercetari Infopolitice (CSCI), la comanda Realitatea TV, Crin Antonescu si Adrian Nastase se claseaza pe primele locuri in topul preferintelor romanilor, in ceea ce priveste cursa pentru alegerile prezidentiale.      Potrivit studiului, daca miine ar avea loc alegeri, presedintele PNL ar obtine 39%, iar social democratul Adrian Nastase ar obtine 21%. Daca in “joc” ar intra social democratul Alexandru Athanasiu, Antonescu ar primi 40% din voturile electoratului, Athanasiu 16% iar Corneliu Vadim Tudor ar obtine si el 9%.    PSD are candidati “virtuali”Sociologul clujean Vasile Dincu considera ca studiul CSCI, desi experimental, este absolut “logic”. Dincu sustine ca procentele lui Antonescu (39%, respectiv 40%) se datoreaza intr-o mare masura retragerii lui Ponta: “In cei 40% se gasesc si pesedisti, pentru ca in momentul in care Ponta a anuntat ca nu candideaza la presedintie, preferind postul de premier, electoratul lui s-a indreptat inspre Antonescu”.     Pe de alta parte, Vasile Dincu spune ca PSD are, in momentul de fata, doar candidati virtuali. “PSD-istii care se vor inscrie in cursa pentru prezidentiale, nu sint in momentul de fata reali. Aceasta pentru ca inca nu s-au facut sondaje serioase. Este foarte devreme sa discutam aceste lucruri. Se vor face masuratori serioase in privinta candidatilor la presedintie, acesta este doar un studiu experimental”, a explicat Dincu pentru monitorul. Sociologul clujean este de parere ca, desi virtuali, acesti candidati sint politicieni de valoare: “Adrian Nastase este un potential candidat valoros, la fel si Athanasiu”.     PDL-istii isi vor pastra electoratulClick pentru imagine maritaSursa: Realitatea TVIn ceea ce priveste electoratul democrat-liberal, lucrurile nu se vor schimba cu mult pentru ca, potrivit lui Dincu, pedelistii sint “disciplinati”. Sociologul clujean considera ca democrat-liberalii vor avea, la rindul lor, un candidat de notorietate, de centru-dreapta.      Potrivit lui Dincu, in conditiile in care Traian Basescu nu va mai putea candida, PDL va gasi, cu siguranta, varianta cea mai buna: “Electoratul democrat liberal este foarte disciplinat. In niciun caz nu se vor indrepta inspre PSD, de exemplu. Electoratul PDL si cel PSD nu se muta niciodata de la unii la altii. Vor face si ei o alianta probabil, dar in general alegatorii nu se misca asa usor dintr-o directie in alta. Indecisii vor face diferenta intre cele doua tabere”.    Parlamentarele se anunta interesanteCit despre alegerile parlamentare din 2012, Dincu este de parere ca “toti vor scoate toate armele”. “Va fi aceeasi batalie, intre cele doua blocuri. Vor fi cei din Alianta care se contureaza deja ACD-PSD si, probabil, cea care este la guvernare acum. Cu siguranta va fi interesant, va fi o batalie”, a declarat Dincu pentru monitorul.

Benzinarii reduc pretul carburantilor cu trei bani

Astfel, pretul de referinta pentru un litru de Efix benzina 95 a coborât la 5,01 lei, pentru unul de benzina Alto 101 la 5,69 lei, pentru un litru de Efix Diesel la 4,98 lei si Diesel Alto 55 – 5,32 lei.  În prezent, nivelul total al sumelor virate de Rompetrol catre bugetul de stat (taxe, accize, TVA) reprezinta 49% din pretul final al benzinei si de 46% din cel al motorinei. În acelasi timp, cuatumul accizei din pretul final al carburantilor este 29% pentru benzina si de 26% pentru motorina. De asemenea, potrivit cogitus.ro,  Petrom va reduce,  pretul carburantilor cu 4 bani pe litru începând cu data de 25.01.2011 conform unui comunicat al companiei. Compania  precizeaza ca evolutia preturilor Petrom se bazeaza pe cotatiile internationale la carburanti si pe concurenta pe piata, fiind în plus influentate de politica fiscala si de cursul de schimb si ca pretul mediu aplicat de catre operatorii de profil din România este printre cele mai mici din Uniunea Europeana. Fondul Special pentru Produse Petroliere a fost creat pentru stingerea datoriilor fostei Companii Române de Petrol (aproximativ 647,3 milioane dolari). Taxa de 0,01 dolari/litru s-a aplicat din 1 ianuarie 2001 carburantilor produsi si comercializati în România, iar din 2005 aceasta s-a aplicat si celor exportati.

Fondul Proprietatea, scos la mezat pe BVB

Investitorii pot cumpara actiuni la Fondul Proprietatea incepind de ieriMult asteptata deopotriva de cei care au primit actiuni FP pentru proprietatile pierdute in timpul regimului comunist, de speculatorii care au cumparat actiuni ale Fondului in afara pietei de capital si vor sa marcheze rapid profituri de 100-200%, dar si de toti participantii pe bursa care spera intr-un efect general pozitiv, listarea are loc la cinci ani de cind Fondul Proprietatea a devenit operational ca societate pe actiuni, in decembrie 2005. Fondul detine participatii la 83 de companii private si de stat, o componenta importanta a portofoliului fiind reprezentata de sectoarele electricitatii, petrolului si gazelor. Reprezentanti ai companiei Franklin Templeton, administratorul Fondului, au apreciat ca listarea va tripla lichiditatea bursei, sporind atractivitatea Romaniei.     Profit de 200% pentru speculantiActiunile FP au valoarea nominala de 1 leu/titlu, iar casele de brokeraj si analistii estimeaza ca vor fi tranzactionate la inceput la 0,5-0,8 lei/actiune. Cei care au cumparat in afara pietei actiuni, la preturi mult mai mici, la 0,2-0,3 lei/actiune, ar putea marca astfel profituri consistente. Cumparatorii potentiali vor fi investitorii institutionali care opereaza in regiune (fonduri de pensii, fonduri mutuale) si care se ghideaza dupa discount-ul fata de activul net, politica de dividend si renumele administratorului Fondului. Listarea la Londra ar putea fi un catalizator pentru cresterea pretului intr-o perioada de un an. Valoarea activului net pe actiune calculata de Fond a fost intre 0,98 - 1,04 lei pina in octombrie 2010. Din noiembrie, conform noilor reguli de calcul care elimina discount-urile aplicate societatilor nelistate detinute de Fond, aceasta a fost de 1,154 lei in noiembrie si 1,1124 lei in decembrie. Pentru a-si incasa integral despagubirile de la statul roman, fostii proprietari ar trebui sa vinda actiunile la FP la valoarea nominala de un leu/actiune. Fondul a fost creat ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Listarea FP la bursa a intrat in linie dreapta, dupa ce compania Franklin Templeton a preluat administrarea Fondului, in septembrie 2010.

Stabilitatea financiara mondiala, inca in pericol

“La peste doi ani de la debutul crizei financiare, stabilitatea financiara mondiala nu a fost înca asigurata”, a declarat José Vinals cu ocazia prezentarii raportului Global Financial Stability. Potrivit lui José Vinals, stabilitatea financiara este în pericol din cauza esecurilor în impunerea de reforme în domeniul reglementarilor si a politicilor necesare pentru solutionarea vulnerabilitatilor fiscale si bancare care au provocat cea mai grava crize financiara de dupa Marea Depresiune. Referindu-se în mod specific la Europa, raportul FMI sustine ca ar trebui majorat Fondul de salvare financiara (EFSF), iar bancile trebuie sa fie supuse unor teste de stres riguroase pentru a putea restabili încrederea pietelor. “Problemele din Grecia si Irlanda au relansat semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea datoriilor suverane si starea sanatatii sectorului bancar din zona euro”, se arata în raportul FMI. Separat, directorul departamentului de studii al FMI, Olivier Blanchard, a estimat ca o apreciere rapida a monedei nationale a Chinei ar fi o masura logica si rezonabila. “În China si în alte puteri emergente din Asia, aprecierea monedelor a fost insuficienta”, a declarat oficialul FMI. Cursul de schimb yuan-dolar este un obiect de disputa între Washington si Beijing. SUA acuza China ca mentin în mod intentionat yuaunul la o valoare scazuta pentru a favoriza exporturile de produse chineze, ceea ce provoaca SUA un deficit comercial colosal.