monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

RATUC electrifică 15 autobuze, convertindu-le în troleibuze

Transformarea celor 15 autobuze în troleibuze, care va costa peste 3 milioane de euro, este mult mai ieftină decît achiziţionarea unor troleibuze noi. RATUC Cluj-Napoca a găsit o modalitate inedită de înlocuire a troleibuzelor vechi care circulă la ora actuală pe străzile oraşului. Concret, conducerea regiei locale de transport în comun a decis să transforme 15 autobuze articulate în troleibuze, prin echiparea acestora cu sistem de acţionare electric. În acest sens a fost publicat deja un anunţ de licitaţie pentru găsirea unei societăţi care ar fi dispusă să transforme autobuzele în troleibuze, valoarea estimată fără TVA a contractului fiind cuprinsă între 3,6 milioane şi 3,75 de milioane de euro. În urma licitaţiei va fi încheiat un acord cadru cu un agent economic pe o perioadă de doi ani. Conform anunţului de licitaţie, investiţia ar urma să fie suportată din surse proprii ale RATUC. Cei interesaţi îşi pot depune ofertele pînă la data de 24 februarie, ora 9, acestea urmînd să fie deschise o oră mai tîrziu.

Alexandru Cordoş, revoltat pe miniştrii Apărării şi Muncii

Alexandru Cordoş (PSD) cere demisia miniştrilor apărării şi muncii, precum şi a premierului. Senatorul PSD Alexandru Cordoş consideră că reducerea pensiilor militare impune demisia miniştrilor Apărării, Gabriel Oprea, şi al Muncii, Ioan Botiş, pe motiv că, în ciuda promisiunilor anterioare, recalcularea pensiilor militare a dus la reducerea lor.

1 milion de pasageri în 2010. Ce se va întîmpla în 2011?

2010 a fost primul an din istoria aeroportului clujean cînd s-a atins pragul de 1 milion de pasageri, evenimentul fiind sărbătorit în luna decembrie. Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a înregistrat anul trecut o creştere semnificativă a numărului de pasageri, cu 23% mai mult faţă de anul 2009, a anunţat Consiliul Judeţean Cluj. Astfel, în anul 2010 s-au înregistrat 1.028.907 de pasageri, faţă de cei 834.400 de pasageri, cîţi au fost înregistraţi în anul 2009. De altfel, 2010 a fost primul an din istoria aeroportului clujean cînd s-a atins pragul de 1 milion de pasageri, evenimentul fiind sărbătorit în luna decembrie.

Asocierea aeroporturilor Cluj şi Mureş mai are de aşteptat

Consiliul Judeţean Mureş nu a demarat încă licitaţia pentru realizarea unui studiu de oportunitate privind o eventuală asociere a aeroporturilor din Cluj-Napoca şi Tîrgu Mureş. Reprezentanţii forului judeţean din Mureş au precizat că deocamdată este în curs de realizare caietul de sarcini pentru studiul de oportunitate. Anterior, fiecare dintre cele două consilii judeţene şi-a desemnat cîte o echipă care să facă parte dintr-o comisie de lucru care să se ocupe de studierea unei posibile colaborări între cele două aeroporturi.

BT: tranzacţiile realizate au fost uzuale

BT a emis o poziţie oficială faţă de acuzaţiile de manipulare a pieţei de capital care se aduc angajaţilor casei de brokeraj BT Securities. Reprezentanţii Băncii Transilvania consideră că dosarul de manipulare a pieţei de capital în care este implicat directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş, împreună cu omul de afaceri clujean Gicu Agenor Gânscă, nu are temei, tranzacţiile realizate fiind în conformitate cu normele pieţei pe care au fost operate.

Handbalistele joacă la Brăila

„U“ Jolidon va juca în deplasare la HC Dunărea Brăila, într-un meci din cadrul etapei a 11-a a Ligii Naţionale. Clujencele de la „U” Jolidon au moralul bun, întrucît au învins în primul meci din 2011 formaţia HCM Buzău şi ocupă poziţia secundă în clasament, în urma Oltchimului, liderul de necontestat al campionatului. Elevele lui Gheorghe Covaciu au acumulat 7 puncte în 10 etape şi au un avans de două puncte faţă de CSM Bucureşti, ocupanta locului trei.

Campioana CFR şi-a prezentat noii jucători

Vasile Maftei şi Viorel Nicoară au fost prezentaţi ieri la CFR, cei doi ajungînd în această iarnă în Gruia de la Unirea Urziceni, respectiv Victoria Brăneşti. „Feroviarii“ au avut un tur de campionat mult sub aşteptări şi îşi doresc ca în primăvară să reuşească evoluţii mult mai bune, care să le aducă macăr calificarea într-o cupă europeană. Echipa din Gruia s-a întărit în defensivă, prin transferurile lui Vasile Maftei şi a portarului Mihai Mincă, de la FC Braşov. Fundaşul a venit la CFR după ce a aşteptat în zadar ca Rapid, echipa sa de suflet, la care a evoluat 9 ani, să îi facă o ofertă. Cum George Copos s-a zgîrcit, Maftei a acceptat propunerea venită din Gruia şi a semnat cu CFR.

Selecţie de filme de foarte scurt metraj

Cineaştii amatori sau profeşionişti îşi pot înscrie filmele, realizate chiar şi cu telefonul mobil, în competiţia românească de foarte scurt-metraje. Festivalul de foarte scurt metraj „Around Très Courts“ organizat de Centrul Cultural Francez, va avea loc în acest an în perioada 6-8 mai, în aproximativ 25 de oraşe din România. În cadrul festivalului de foarte scurt metraje sînt grupate filme în afara competiţiei internaţionale, realizate în România, ceea ce poate reprezenta o ocazie excelentă pentru cineaştii profesionişti, dar şi pentru cei amatori sau pentru studenţii la film şi arte vizuale să îşi demonstreze talentul. Pentru a fi înscrise în competiţie, filmele trebuie trimise pînă pe 11 martie, condiţia fiind ca materialele să nu depăşească 3 minute. În cadrul festivalului sînt acceptate toate genurile, de la ficţiune la documentare şi animaţie, iar participarea este gratuită. Centrele Culturale Franceze din Cluj, Iaşi şi Timişoara vor recepţiona filmele din toate colţurile ţării. Un festival foarte bine primit Selecţia filmelor se va face în luna martie, de către un juriu format din specialişti ai audiovizualului, din membri ai reţelei culturale francofone şi din parteneri, care vor alege între 10 şi 30 de filme româneşti care vor alcătui selecţia „Around the Tres Courts 2011”. Aceasta va fi proiectată în perioada 6-8 mai 2011, alături de selecţia internaţională, în aproximativ 25 de oraşe din România participante la festival. Filmele româneşti alese de juriu se vor întrece pentru „Premiul juriului” şi pentru „Premiul Publicului”, decis de voturile spectatorilor de la fiecare proiecţie a Festivalului din România. „Anul trecut, în competiţia românească au fost înscrise 120 de filme, realizate atît de amatori cît şi de profesionişti, iar dintre acestea s-a făcut o selecţie de 17 filme care au fost difuzate în oraşele din România participante la festival şi s-au ales cîştigătorii. Sperăm să primim şi în acest an la fel de multe filme, sau chiar mai multe”, a spus Raluca Ghervan, responsabilul cu comunicarea de la Centrul Cultural Francez. Ea a mai precizat că, în 2010, în cadrul festivalului au avut loc 47 de proiecţii în 22 de oraşe din ţară, iar numărul de spectatori a fost de 5.500. „A fost un festival foarte bine primit de public iar la Cluj am avut săli pline timp de trei zile”, a explicat Raluca Ghervan. Festivalul din acest an se desfăşoară simultan în 80 oraşe din 17 ţări.

Florin Piersic joacă din nou la Cluj de ziua lui

Îndrăgitul actor Florin Piersic va juca într-un spectacol de teatru la Cluj, alături de Medeea Marinescu, pe 27 ianuarie, chiar de ziua lui. La fel ca şi în anii trecuţi, Florin Piersic a ales să aducă un omagiu clujenilor, jucînd în piesa „Străini în Noapte”, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor, chiar în ziua în care împlineşte vîrsta de 75 de ani. Piesa „Străini în noapte” se bucură de un real succes de cîţiva ani şi de cele mai multe ori spectacolul se joacă cu sala plină. Piesa, regizată de Radu Beligan, este o comedie romantică despre infidelităţi şi pasiuni. Dacă pînă anul trecut rolul principal feminin era jucat de Emilia Popescu, de cîteva luni, alături de Florin Piersic joacă Medeea Marinescu, actriţă cunoscută mai ales din rolul Mirabelei, din filmul Maria Mirabela, regizat de Ion Popescu-Gopo, o combinaţie de film cu actori şi desen animat. Piesa „Străini în noapte” este scrisă de Eric Assous şi a fost jucată şi la Paris, sub denumirea "Montagne Russe”, în interpretarea legendarului Alain Delon. Muzica şi ilustraţia muzicală a spectacolului este realizată de Ionuţ Ştefănescu iar costumele poartă semnătura celebrei creatoare de modă Irina Schrotter. Spectacolul programat la Cluj la Casa de Cultură a Studenţilor pe 27 ianuarie va începe la ora 19 iar preţul biletelor variază între 60 şi 70 de lei. Biletele pot fi achiziţionate de la agenţia Casei de Cultură a Studenţilor.

Protest spontan la Salina Ocna Dej

Cîteva sute de angajaţi de la Societatea Salina Ocna Dej au declanşat ieri dimineaţă un conflict spontan, care a durat aproximativ două ore. Potrivit lui Marcel Bote, liderul de sindicat al muncitorilor din salină, salariaţii din schimbul III s-au întîlnit la ieşirea din subteran cu cei din schimbul I şi au au declanşat un protest spontan, fiind nemulţumiţi de salariul pe care l-au luat pe luna decembrie.

Investiţii la Cîmpia Turzii

Anul 2011 vine cu proiecte ambiţioase pentru comunitatea din Cîmpia Turzii, obiectivele urmînd să fie finanţate atît din fonduri europene cît şi de la bugetul local. Astfel, Centrul Olimpic şi de Recreere, incubatorul de afaceri, reabilitarea blocului de locuinţe sociale de pe strada Vasile Goldiş nr.4 (proiect propus spre finanţare către Ministerului Dezvoltării) sînt doar cîteva din obiectivele municipalităţii.

Ce companii vînează tinerii din Cluj-Napoca?

Absolvenţii clujeni ar lucra mai degrabă într-o agenţie de publicitate decît într-o bancă, dar asta numai în cazul în care nu ar reuşi să se angajeze la Nokia. Nokia se află pe primul loc în topul celor mai doriţi angajatori în rîndul tinerilor clujeni cu studii superioare, potrivit unui studiu recent. Studiul cu privire la cei mai doriţi angajatori din Cluj-Napoca, realizat de compania de consultanţă în resurse umane Catalyst, măsoară gradul de atractivitate a brandurilor de angajatori şi determină aşteptările pe care tinerii le au de la aceştia. Potrivit rezultatelor studiului, industriile cele mai apreciate pentru tinerii cu profil economic din Cluj Napoca sînt Banking, Media/Advertising şi Consultanţă.

Ajutoare pentru ?laptarii? din zonele defavorizate

 Reprezentantii Institutiei Prefectului judetul Alba au precizat, in cursul zilei de ieri, ca termenul limita pentru depunerea cererilor pentru ajutoarele specifice acordate producatorilor de lapte din zonele defavorizate, finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) este 21 ianuarie. Aceleasi surse au aratat ca beneficiarii sint crescatorii de vaci de lapte, persoane fizice sau juridice detinatori de cota de lapte. Solicitantii trebuie sa depuna cererea aferenta fiecarei exploatatii la centrele APIA pe a caror raza teritoriala se afla exploatatia.“Conditiile de eligibilitate sint dupa cum urmeaza: efectivul de vaci de lapte pentru care se solicita ajutor financiar sa fie înscris în Registrul National al Exploatatiilor si sa fie mentinut în exploatatie pe perioada derularii schemei; exploatatiile trebuie sa fie localizate în zonele defavorizate stabilite prin Anexa 4A din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR); ajutorul specific se acorda pentru un efectiv cuprins între 2 si maximum 15 capete vaci de lapte”, au precizat reprezentantii Executivului judetean.Tot ei au mentionat ca persoanele fizice care au depus cerere de plata în prima etapa sau a doua etapa de depunere si nu s-au autorizat potrivit O.U.G. nr. 44/2008 cu modificarile ulterioare, nu vor depune o noua cerere; cererea initiala depusa ca persoana fizica va fi reverificata si acceptata la plata cu respectarea conditiilor de eligibilitate.“Începind de astazi, 14 ianuarie, cererile se vor primi în toate centrele locale APIA Alba, din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cîmpeni si Sebes  si la Centrul judetean Alba, în intervalul orar 8.00-16.00. Modelul de cerere a fost trimis si primariilor pentru a-l pune la dispozitia solicitantilor”, au mai adaugat reprezentantii institutiei amintite.

Contrabandisti ?ocupati? pentru 29 de zile

 In urma propunerilor formulate, Parchetul de pe linga Judecatoria Alba Iulia i-a prezentat, in cursul zilei de miercuri, instantei de judecata pe suspectii retinuti pentru comiterea infractiunilor de contrabanda si evaziune fiscala, fapte cercetate în doua cauze penale aflate în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Alba si la Politia Municipiului Alba Iulia. In urma analizarii cererilor, instanta de judecata a dispus cercetarea in stare de arest a cinci din cei sase suspecti din dosarul instrumentat de Politia municipiului Alba Iulia emitind mandate de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile sub aspectul comiterii infractiunii de contrabanda.

Mai putine concedii medicale

 Numarul concediilor medicale acordate anul trecut a scazut cu 45 la suta fata de 2009, ca urmare a noului sistem de acordare a concediilor medicale introdus de Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in 2010.Daca in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2009 au fost eliberate 2.972.272 de certificate medicale, in acelasi interval al anului 2010 au fost prescrise 1.649.837 de astfel de acte, ceea ce inseamna cu 1.322.435 mai putine documente, potrivit unui comunicat de joi al MS.“Ne asteptam ca noile reguli impuse la acordarea concediului medical si eliberarea certificatelor medicale sa produca efecte, chiar daca la inceput au fost contestate de sistem. Aceasta diminuare destul de importanta a numarului de certificatele medicale ne-a confirmat faptul ca pe acest domeniu au existat unele abuzuri. De altfel, era inadmisibil ca aproximativ 6 la suta din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate sa fie cheltuite pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fara justificare, asa cum s-a intimplat in 2009. Cind am gindit noul sistem am avut in vedere stoparea abuzurilor si eliberarea documentelor exclusiv pentru cei aflati in nevoie si suferinta”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila, citat in comunicat.In perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2010, medicii de familie au eliberat cu 51 la suta mai putine certificate medicale, ajungind la 821.184 de documente fata de 1.673.490 in aceeasi perioada din 2009.Si in ambulatoriul de specialitate, numarul certificatelor medicale a fost mai mic cu 43 de procente fata de anul 2009. Astfel ca, anul trecut au fost eliberate 276.767 de certificate medicale fata de 487.967 in 2009, diferenta fiind de 211.200.Cele mai importante scaderi au fost inregistrate in judetul Bihor, unde s-a constatat o diminuare semnificativa, de la 96.909 certificate eliberate in primele 11 luni din 2009, la 11.711 in aceeasi perioada din 2010, diferenta fiind de peste 85.100 documente.    

Noutati pentru asiguratii la CJP Alba

 Conducerea Casei Judetene de Pensii Alba aduce în atentia persoanelor interesate o serie de noutati legislative. Conform unei noi reglementari ce a intrat in vigoare de la data de 1 ianuarie, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii sistemului public de pensii pe baza de declaratie individuala de asigurare sociala si pe baza de contract de asigurare sociala, o constituie venitul lunar asigurat, dar nu mai putin decit 708 RON suma reprezentind 35% din cistigul salarial mediu brut de 2022 RON, contributia minima de asigurari sociale de achitat lunar va fi de 222 RON. “Aceste prevederi legale se aplica si asiguratilor cu declaratii de asigurare sau contracte de asigurare sociala încheiate anterior în baza Legii nr. 19/2000”, a precizat directorul CJP Alba, Nicolae Nartea. 

Prinsi cu lemne de furat

 O patrula mixta formata din politist si jandarm împreuna cu lucratori din cadrul Ocolului Silvic Aiud, au prins miercuri în flagrant, pe strada Plugarilor din municipiul Aiud pe B. T., de 20 de ani si T. V. de 23 ani, ambii din Aiud, în timp ce transportau cu un atelaj cu tractiune animala, material lemnos, de esenta gorun ce a fost sustras din padurea situata pe raza municipiului Aiud. Materialul lemnos a fost ridicat in vederea confiscarii, iar cercetarile sint continuate sub aspecul comiterii infractiunilor de taiere ilegala de arbori si furt de arbori din fondul forestier national.  

Pericol

 Un semnal important de alarma privind sanatatea populatiei a fost tras de catre autoritatile sanitare odata cu aparitia asa-numitului Rotavirus. Astfel de cazuri continua sa apara in tara, numarul de imbolnaviri depistate in aceasta luna ajungind la 14. Cel mai probabil este vorba despre un virus mutand aparut ca urmare a unei infectii intraspitalicesti, care deocamdata nu au fost depistat in judetul Alba.

Eveniment dedicat lui Mihai Eminescu

 Teatrul de Papusi “Prichindel” Alba Iulia va organiza luni un eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, in preajma zilei sale de nastere. Copiii sint invitati sa vada piesa “Elefantelul Curios”, dupa Nina Cassian, in regia Oanei Leahu. Dupa spectacol, in cadrul unei “Cafenele teatrale”, actorii teatrului albaiulian vor sustine un recital de poezie din creatia eminesciana, la care sint invitati sa participe toti iubitorii de poezie. Biblioteca Judeteana Alba, in calitate de partener al evenimentului, va oferi carti micilor spectatori.                  

Vom avea transport metropolitan

 Se pare ca intreaga zona va fi foarte curind “curatata”. Astfel vechile constructii vor fi demolate, spatiile vor fi regindite, reutilate, iar apoi se va incepe constructia celui mai modern terminal de transport din tara. Investitia estimata la aproximativ 6 milioane de euro ar urma sa fie realizata din fondurile STP si sa deserveasca toti calatorii din intreg arealul Asociatiei Comunitare de Dezvoltare Alba.  Cu totulIn pretul tranzactiei al carei beneficiar este STP Alba Iulia au fost incluse atit cladirile din zona, cit si terenul, cele 12 autobuze detinute de vechiul proprietar si licenta pentru autogara. Este vorba despre o suprafata de teren de aproximativ 7.000 de metri patrati pe care se va ridica un terminal auto care va implica transportul de persoane din 11 localitati din judet si din municipiul Alba Iulia. Investitia este estimata sa deserveasca 7.500 de calatori pe azi, adica aproximativ 2 milioane pe an. In plus, terminalul va avea spatii moderne, incalzite, unde vor exista birouri de informatii, de control trafic si cafenele. De asemenea, vor fi spatii de parcare, unde cei care doresc isi pot lasa masinile. Una peste alta, ideea exprimata la finele anului trecut de catre primarul Mircea Hava va fi pusa in practica in premiera nationala. Municipiul Alba Iulia va deveni centrul de dirijare pentru transportul public de persoane dinspre si spre localitatile din AIDA, dar si pentru autocarele care leaga Alba de judetele limitrofe. Investitorul estimeaza ca in 2011 va fi finalizata partea de proiectare, iar din 2012 vor incepe lucrarile, care vor dura aproximativ doi ani.

Criza si crizatii

 Am aflat la finele anului trecut. Am citit, am recitit si nu mi-a venit sa cred. Mi-am insusit insa lucrurile aflate si la inceputul unui nou an le-am transmis mai departe. Mi-a fost dat sa vad reactii similare cu cea a sus-semnatului, dar am inteles. Va lansez aceeasi provocare, una pe care am primit-o si eu cu destula indoiala. Ei bine iata:“Sa nu pretindem ca lucrurile sa se schimbe daca tot timpul facem acelasi lucru. Criza este cea mai binecuvintata situatie care poate aparea pentru tari si persoane pentru ca ea atrage dupa sine progrese. Creativitatea se naste din necesitate precum si ziua se naste din noapte. In perioada crizei se nasc inventiile, descoperirile si marile strategii. Cine depaseste criza se depaseste pe sine insusi fara a ramine <<depasit>>. Cine atribuie crizei esecul isi ameninta propriul talent si respecta mai mult problemele decit solutiile. Adevarata criza este criza incompetentei. Fara criza nu este duel. Fara criza nu exista valoare. In perioada crizei infloreste ce-i mai bun in fiecare”. Este un citat scurt si actual apartinind unui oarecare om care si-a pus amprenta asupra vietii asa cum o cunoastem noi astazi. Am “pescuit” in ultimele saptamini incercind sa aflu ce ar gindi oamenii atunci cind aud aceste cuvinte. Am facut asta pentru a avea o imagine cit mai corecta asupra felului in care vor fi analizate aceste rinduri. Ei bine, unii au considerat ca ar fi vorba despre Emil Boc, cel care ar incerca in acest fel sa isi legitimeze parcursul. Altii au considerat ca ar fi vorba despre cuvinte ale presedintelui Traian Basescu. Au fost voci care au ajuns la concluzia ca aceste propozitii sint mai adinci in esenta lor si ar putea fi atribuite lui Mugur Isarescu. Am trecut apoi bariera actualului, iar interlocutorii mei au inceput sa se gindeasca la Noica sau Nichita Stanescu. Pe masura ce ei se apropiau eu intelegeam ca de fapt gindirea geniala este cea care are o valoare constanta indiferent de cine sint cei care o judeca sau momentul in care se intimpla actiunea. Adica, un om de geniu care lanseaza o idee poate fi sigur ca aceasta va fi actuala si peste citeva sute de ani si la fel de adevarata si daca este spusa unui om politic, unui economist sau unui maturator. La fel cum se intimpla cu opera lui Ion Luca Caragiale si la fel cum este cazul cuvintelor lui Albert Einstein. Ei bine da! Chiar lui ii apartine citatul de mai sus. A fost spus cu citeva zeci de ani in urma, dar continua sa fie extrem de actual. Probabil ca daca vorbele i-ar fi apartinut lui Boc sau Basescu ar fi fost criticate. Daca ar fi fost ale lui Nichita Stanescu erau interpretate metaforic. Dar asa? Cum putem sa le interpretam? Sau, mai corect, merita interpretate? Sau doar intelese ca atare? Poate este timpul sa invatam sa nu mai citim printre rinduri. Poate ca a venit vremea sa deschidem ochii, sa punem mina, sa lasam urechea sa auda si sa reactionam in consecinta. Altfel riscam sa ne pierdem undeva intre forma si fond.

?Fii informat! Apara-ti Copilaria !?

 Reprezentantii Inspectoratului de Jandarmi Judetean Alba au desfasurat in cursul zilelor de marti si miercuri doua actiuni în cadrul campaniei “Fii informat! Apara-ti Copilaria !”. Elevii scolilor generale din Barabant si Cricau, judetul Alba, au fost informati si constientizati asupra fenomenului traficului de persoane si au primit informatii utile în ceea ce priveste raspunderea contraventionala si penala a minorului.“Actiuni similare au fost organizate în scolile cu clasele I – VIII din localitatile Zlatna, Petresti si Berghin, iar pina la sfirsitul lunii ianuarie a.c. alte cinci institutii de învatamint vor fi vizitate de instructorii din cadrul institutiilor partenere în campanie: Jandarmeria Alba, Politia Alba si Agentia Nationala Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba”, a precizat purtatorul de cuvint al IJJ Alba, cpt. Cosmin Jurcovet.

Termene si sume pentru proiectele de finantare APDRP

 Reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Alba (APDRP) a anuntat zilele trecute perioadele in care vor putea fi depuse proiectele pentru obtinerea de bani europeni pentru fiecare masura in parte, precum si sumele alocate pentru fiecare dintre sesiuni. * Masura 112 “Instalarea tinerilor fermieri” se va desfasura in acest an in doua sesiuni. Prima sesiune va avea loc in perioada 1 - 29 iulie, iar cea de-a doua intre 3 - 31 octombrie. Pentru fiecare sesiune sint alocati cite 50 de milioane de lei.* Masura 121 “Modernizarea exploatatiilor agricole” se va desfasura in perioada 1 - 29 aprilie 2011 si au fost alocati 150 de milioane de lei.* Masura 123 “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” este programata pentru perioada 1 – 31 martie si sint alocati 130 de milioane de lei.* Masura 125 “Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii agricole si silvice” se va desfasura intre 2 - 31 mai si beneficiaza de 333 de milioane de lei. De mentionat faptul ca la stabilirea bugetului pentru aceasta masura nu au fost luate in calcul sumele suplimentare alocate masurii 125, submasura C, “Lucrari de constructii, refacere si modernizare a infrastructurii de prevenire si de protectie impotriva inundatiilor”.* Masura 141, “Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”, cuprinde doua sesiuni, acestea fiind programate pentru perioadele 1 – 29 iulie, respectiv 3 – 31 octombrie 2011. Sumele disponibile se ridica la 210 milioane de lei.* Masura 221 “Prima Impadurire”, se va desfasura in 4 sesiuni diferite. Fiecarei sesiuni i-au fost alocati cite 50 de milioane de lei. Proiectele vor putea fi depuse intre 1 - 28 februarie, 2 - 31 mai, 1 - 30 septembrie si 2 - 30 decembrie.* Masura 312 “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi”, se va desfasura intre 2 si 31 mai si au fost alocati 89 de milioane de lei.* Masura 313 “Incurajarea activitatilor turistice”, cuprinde doua sesiuni. Acestea vor fi intre 1 - 31 martie si 1 - 30 septembrie. Pentru fiecare sesiune au fost alocati cite 85 de milioane de lei.* Masura 322 “Renovarea si dezvoltarea satelor” este programata pentru luna martie a acestui an si beneficiaza de un total de peste 155 de milioane de lei. Sesiunea este programata pentru luna martie, sub rezerva obtinerii acordului Comisiei Europene cu privire la propunerile de modificare a Programului National de Dezvoltare Rurala pina la acea data.In cadrul Schemei Ajutorului de Stat, schema M 123 au fost alocati 101 milioane de lei. Schema a fost programata pentru perioada 1 – 31 martie 2011.

Autoagresiuni

 Peste o suta de detinuti de la Penitenciarul Aiud si-au provocat anul trecut diverse autoagresiuni, iar 14 au refuzat sa se alimenteze, ca forma de protest cu privire la unele nemultumiri avute. De asemenea, în 2010, au avut loc si 37 de altercatii între persoane private de libertate, se arata într-un material prezentat de conducerea penitenciarului. Spre deosebire de anul precedent, cind un detinut a murit în urma unei altercatii cu o alta persoana privata de libertate, în 2010 nu au fost înregistrate evenimente de acest gen. Comisia de Disciplina pentru persoanele private de libertate a analizat în total peste o mie de dosare disciplinare, fiind aplicate 923 de sanctiuni. Aproape o suta de detinuti au fost sanctionati cu masura izolarii pentru maxim 10 zile, pentru circa 300 a fost suspendat dreptul de a primi si cumpara bunuri pe o perioada de cel mult doua luni, 234 au ramas fara dreptul de a primi vizite pe o perioada de cel mult trei luni, iar 117 nu au mai putut participa la activitati culturale, artistice si sportive pentru cel mult o luna de zile. Citeva zeci dintre detinuti s-au ales doar cu avertisment, iar în 108 cazuri s-a decis nesanctionarea. Au fost acordate însa si recompense, cum ar fi ridicarea unei sanctiuni disciplinare aplicate anterior (104 cazuri), suplimentarea drepturilor la pachet sau vizita (447 de cazuri), dar si permisiunea de a parasi penitenciarul pentru o zi, în cazul a 27 de detinuti, sau chiar pina la 5 zile pentru 15 persoane private de libertate. Penitenciarul Aiud, unul din cele mai vechi din tara, a avut în custodie în 2010 o medie de 1.165 de persoane private de libertate, cu un rulaj în cursul anului de 4.790 de detinuti.                               A. P.

Eliminarea taxei, din nou pe tapet

 Liberalii continua sa sustina ca demersul lor nu este unul politic, insa sansele ca o astfel de hotarire sa treaca de votul consilierilor locali sint aproape egale cu zero. In plus, fiind vorba despre un contract economic, semnat intre administratia locala si o societate comerciala privata, o eventuala modificare sau completare a documentului nu se poate realiza exclusiv din vointa consilierilor, fiind nevoie si de acceptul celeilalte parti. Chiar si asa, liberalii sint hotariti sa revina cu solicitarea in fata colegilor din Consiliul local. Atitudine anuntataAtitudinea PNL nu este tocmai noua. Liberalii au solicitat in repetate rinduri anularea acelei taxe si au anuntat inca de la finele anului trecut, atunci cind a fost semnat noul contract dintre administratie si partenerul sau privat ca doresc rediscutarea contractului. Ceea ce este insa ciudat este faptul ca la sedinta cu pricina au participat toti cei patru consilieri din partea PNL, unii dintre ei votind pentru semnarea contractului fara alte amendamente. In aceste conditii, in chiar ultima sedinta din anul 2010 a consiliului local, Liviu Hondola anunta ca PNL nu va renunta. La acea vreme, ceilalti alesi au primit cu ironii declaratia liberalului, la fel cum este de asteptat sa se intimple si de aceasta data. La aceasta ora, in componenta Consiliului Local Alba Iulia se regasesc patru consilieri din partea PNL, trei de la PSD si 14 alesi din partea PD-L. In aceste conditii, indiferent de votul consilierilor opozitiei, decizia poate fi luata exclusiv de catre reprezentantii puterii. “Imobile apartinind domeniului public”Liberalii spun insa ca au de partea lor atit oamenii, cit si dreptatea. Pina la lege mai este insa un pas de facut. “Noi vom cere in sedinta de consiliu local din aceasta luna, prin reprezentantii nostri in acest for, eliminarea taxei de intrare pentru albaiulieni. In acest sens va fi depus un proiect de hotarire pentru amendare a ultimului contract cu Grup Corint. Noi consideram ca nu se poate impune o astfel de taxa pentru imobilele, terenurile si constructiile apartinind domeniului public al municipiului Alba Iulia. Consideram ca aceasta taxa este ilegala si imorala”, a explicat purtatorul de cuvint al PNL Alba, Angelica Moncan. Pe de alta parte insa, liberalii nu au de partea lor nici exemplele altor spatii similare si nici situatia economica. La aceasta ora, taxa de intrare se plateste doar in zona administrata de partenerul privat al primariei, adica zona pentru care toata cheltuiala revine in exclusivitate firmei in cauza. In plus, toate spatiile turistice din lume, administrate de persoane juridice private sint vizitabile contra unei taxe, fiind aproape de neconceput ca acestea sa fie anulate.

Baut si tamponat

 Agenti de politie rutiera din cadrul Politiei Municipiului Blaj au intervenit miercuri dimineata pentru solutionarea unui eveniment rutier ce a avut loc pe strada Alexandru Borza din municipiul Blaj. M.I., de 53 de ani, din comuna Cergau Mare, nu a adaptat viteza la conditiile de drum, intrind în coliziune cu un autoturism ce circula în fata. Din accident a rezultat avarierea celor doua autoturisme. În urma testarii conducatorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spitalul din Blaj, unde i-au fost recoltate doua probe biologice de singe în vederea stabilirii alcoolemiei. Cercetarile sint continuate sub aspectul comiterii infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana avind o îmbibatie alcoolica peste limita legala.

Modificare

 Proiectul reconstituirii laturii de vest a Cetatii Vauban a fost modificat. Astfel, cu mai putin de o luna inainte de debutul lucrarilor, planurile initiale au fost modificate, intrucit intrarea in Catedrala Reintregirii nu mai avea o deschidere directa spre parc, accesul fiind permis doar printr-o poarta laterala. Astfel, noua forma a proiectului presupune refacerea santului vechi al cetatii si construirea a doua poduri mobile si a unui pod pietonal perpendicular pe axul clopotnitei.                    

Ramin in arest preventiv

 Curtea de Apel Alba Iulia a admis, joi seara, recursul procurorilor si a dispus prelungirea masurii arestarii preventive cu 30 de zile a 11 inculpati, printre care si un fost ofiter de informatii, acuzati de constituirea sau sprijinirea unui grup infractional organizat, trafic de minori, proxenetism si santaj, si care ar fi urmat sa fie cercetati în libertate, potrivit unei decizii a Tribunalului Alba. Purtatorul de cuvint al instantei, Cosmin Muntean, a precizat ca hotarirea Curtii de Apel Alba Iulia este definitiva, astfel încit cei 11 inculpati din dosarul cunoscut opiniei publice ca “Dosarul prostituate pentru VIP-uri” vor fi cercetati în continuare în stare de arest preventiv.Sedinta de judecata a fost întrerupta la doar citeva minute de la debut, dupa ce instanta a constatat ca unul dintre inculpati nu se afla în sala, acesta fiind citat la arestul Inspectoratului de Politie al Judetului Alba, si nu la cel din Sibiu, unde se afla. Dupa aproape doua ore, timp în care barbatul a fost adus de la Sibiu, sedinta s-a reluat, durind alte aproximativ doua ore. Pronuntarea a fost facuta de magistrati dupa o ora în cursul serii.Tribunalul Alba a respins marti propunerea procurorilor privind prelungirea arestarii preventive a celor 11 inculpati si au dispus înlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a obligarii inculpatilor de a nu parasi localitatea de domiciliu.Instanta Tribunalului Alba si-a motivat decizia prin faptul ca nu s-a dovedit în cazul nici unuia dintre inculpati ca prin luarea unei masuri neprivative de libertate la acest moment, dupa trecerea unui interval de timp de 3 luni si finalizarea urmaririi penale, s-ar împiedica buna desfasurare a procesului penal, cita vreme se pot impune inculpatilor restrictii în ce priveste comunicarea între ei, între acestia si martori si nu s-a dovedit ca s-ar sustrage de la efectuarea celor doua acte procedurale.De asemenea, magistratii au considerat ca o banuiala puternica privind comiterea de fapte grave nu poate justifica decit initial detentia. “Aceasta banuiala, gravitatea si severitatea pedepselor prevazute de lege pentru infractiunile respective nu mai pot constitui argumente suficiente, fiind necesar sa fie analizate garantiile reale pe care le prezinta inculpatii ca se vor prezenta la proces”, au apreciat magistratii Tribunalului.Retinuti în 19 octombrie 2010 de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Alba si arestati o zi mai tirziu de catre Tribunalul Alba, cei 11, sustin anchetatorii, faceau parte dintr-o puternica grupare de criminalitate organizata. Exista indicii ca printre clientii fetelor care au fost obligate de proxeneti sa se prostitueze, unele dintre ele fiind minore, s-au aflat si politicieni locali din Alba Iulia, de la mai multe partide, profesori universitari, medici. În cauza a mai primit, la vremea respectiva, în 20 octombrie, mandat de arestare preventiva în lipsa si Raul Hanches (fost Rus), zis Pricu, eliberat în 2009 din penitenciar si care a fost implicat în vara lui 2003 în asa numitul “sex-gate de la Alba Iulia”, în care mai multe minore au sustinut ca au fost obligate de tinar sa întretina relatii sexuale cu politicieni, magistrati, functionari publici si politisti. Potrivit procurorilor DIICOT, gruparea era specializata în savirsirea infractiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, santaj (recuperarea de datorii prin violenta si amenintare). Au fost identificate peste 20 de fete care practicau prostitutia în folosul membrilor gruparii printre care si 10 minore. Fetele erau plasate de membrii gruparii în scopul întretinerii de relatii sexuale, fie la diferite localuri din Alba Iulia si din alte localitati din apropiere, fie direct acasa la clienti. Acestia se întilneau cu fetele doar dupa ce, în prealabil, discutau cu membrii gruparii si conveneau cit trebuie sa plateasca, cea mai mare parte a banilor ajungind la suspecti fie direct de la client, fie predati de fete. Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea infractionala a santajat, la comanda, mai multe persoane în vederea recuperarii unor datorii. În scopul intimidarii, membrii gruparii au aruncat cu “cocteiluri Molotov” asupra locuintelor a doua victime. De asemenea, membrii gruparii sint suspectati si de tilharie si lipsire de libertate în mod ilegal, fapte comise asupra unor clienti ai prostituatelor. Gruparea actiona de peste un an, iar în unele cazuri fetele au fost obligate sa se prostitueze si în Italia si Germania, au aratat procurorii.              A. P.

Un dezastru anuntat

 “Regret enorm ca în toamna anului trecut, cind am tras un ultim semnal de alarma asupra faptului ca la Ocna Mures s-ar putea întimpla un dezastru, demersul meu a fost interpretat strict politic de conducerea administrativa a judetului Alba, dar si de conducerea combinatului GHCL UPSOM. A trebuit sa se petreaca o catastrofa în orasul altadata fanion al judetului nostru, pentru ca actuala putere sa-si aduca aminte ca deocamdata mai exista Ocna Mures“, a declarat ieri deputatul Coclici, care ii reprezinta in Parlamentul Romaniei pe locuitorii din acea zona.Tot el a spus ca inca din vara anului trecut Guvernul României stia ca la Ocna Mures va urma sa se produca o calamitate, totul fiind doar o chestiune de timp. “Dovada sta adresa numarul 7536 din 30 iulie a Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, condus la acea vreme de domnul Adriean Videanu. În respectivul document ex-ministrul precizeaza foarte clar: <<oprirea pe o perioada mai mare a activitatii sondelor prezinta riscul de cristalizare a acestora fara posibilitatea degajarii presiunii din sonda, fapt care genereaza subminarea pilierilor, eruptii necontrolate, afectarea suprafetei, atit în cadrul perimetrului minier, cit si în zonele adiacente, locuite>>. Si acum, ca si în toamna trecuta, atrag din nou atentia asupra pericolului iminent în care înca se afla o parte însemnata din orasul Ocna Mures. Din pacate pericolul nu a trecut în totalitate si este amplificat de faptul ca actuala conducere a combinatului GHCL UPSOM nu va reporni activitatea, lucru evident pentru toata lumea”, a declarat parlamentarul de Alba. Rea credinta?Coclici a mai precizat ca acelasi fost ministru al Economiei Adriean Videanu i-a dat dreptate atunci cind a spus ca principala vina pentru închiderea definitiva a combinatului de aici o poarta actuala conducere, administratorul si patronatul întreprinderii. “Dintr-un act oficial al Guvernului României, respectiv adresa nr.7734/11.08.2010 reiese ca <<Societatea GHCL UPSOM ROMANIA SA prezinta pierderi începind cu anul 2005, fapt care coincide cu anul achizitiei pachetului majoritar de catre Indian England (companie apartinind GHCL India). Facem precizarea ca pina la data achizitiei pachetului majoritar de catre aceasta companie, societatea prezenta un rezultat net pozitiv. Pierderile societatii sint rezultatul comercializarii sub costuri a produselor realizate în cadrul întreprinderii, fapt ce ridica mari semne de întrebare cu privire la buna credinta a administratorilor si actionarului majoritar, atita timp cit alte societati de profil prezinta rezultate pozitive de-a lungul timpului>>. Este afirmatia fostului ministru Adriean Videanu. Cu toate acestea liderii PD-L nu au luat nici o atitudine, preferind sa închida ochii în fata mediocritatii. Astfel au bagat în faliment orasul Ocna Mures. Sint curios daca actuala conducere a Consiliului Judetean Alba îsi asuma si acest esec, asa cum a declarat înca din anul 2009 presedintele Ion Dumitrel: <<Nu avem nevoie de ajutorul nimanui. Ne descurcam si singuri sa administram judetul Alba>>. Daca la falimentarea orasului Ocna Mures se referea, atunci trebuie sa recunosc ca le-a reusit… Din pacate!”, a precizat intr-un comunicat de presa deputatul Radu Coclici. 

Romania, pe ultimul loc in UE, in ceea ce priveste controlul parintilor asupra paginilor de internet accesate de copii

România se afla pe ultimul loc în Uniunea Europeana, în ceea ce priveste numarul parintilor care utilizeaza instrumentele de control parental sau alte mijloace de blocare sau filtrare a unor site-uri de internet. În România, procentul parintilor care blocheaza sau filtreaza site-uri web este de numai 9 la suta, fata de 54 la suta în Marea Britanie, se arata într-un studiu publicat de Comisia Europeana.     În acelasi timp, aproape jumatate din tinerii din România detin un profil public pe retelele sociale, procentul fiind similar si în tara vecina Ungaria. Procentul este însa de numai 14 la suta în Spania.     Rezultatele studiului publicat astazi de Comisia Europeana arata ca, în vreme ce majoritatea programelor informatice testate (84 la suta) le permit parintilor sa blocheze accesul la anumite site-uri internet, ele sunt mai putin eficiente în ceea ce priveste filtrarea asa-numitului 'continut web 2.0'. Aici se încadreaza site-urile retelelor de socializare si blogurile.

Simona Gaci e noul secretar al judetului Cluj

Noul secretar al judetului este Simona Gaci, directorul executiv al Directiei Juridice, aceasta preluînd functia începînd cu data de 1 ianuarie 2011, pe o perioada de maxim 6 luni. Dispozitia de preluare a atributiilor de secretar al judetului a fost semnata de presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, la sfîrsitul anului trecut. Decizia vine în contextul în care fostul secretar al judetului, Mariuca Pop, a iesit la pensie.     Potrivit declaratiei de avere de anul trecut, noul secretar al judetului, Simona Gaci, a încasat anul trecut de la Consiliul Judetean venituri totale de 51.999 de lei, reprezentînd salariul sau în calitate de director executiv. În declaratia sa de avere, Simona Gaci a mai mentionat ca detine în proprietate, alaturi de alte persoane, un teren intravilan în suprafata de 535 de metri patrati, situat în Cluj-Napoca. Terenul a fost obtinut prin mostenire în anul 2005. De asemenea, Gaci mai detine o casa de locuit în Cluj-Napoca, în suprafata de 120 de metri patrati, obtinuta tot prin mostenire. Simona Gaci a mai notat în declaratia sa ca nu are credite la banci.    M. O.

Mutu ar putea primi o noua amenda

 Atacantul echipei Fiorentina, Adrian Mutu, va fi amendat deoarece a participat, în urma cu doua zile, la un joc de fotbal în 7, în conditiile în care el nu poate evolua fara autorizatia conducerii clubului, informeaza cotidianul Gazzetta dello Sport. ”Pentru Adrian Mutu se apropie o noua amenda”, scrie sursa citata, adaugind ca Mutu a jucat alaturi de un grup de prieteni, între care si Francesco Flachi, fotbalist suspendat 12 ani pentru dopaj, dupa ce a fost depistat pozitiv de doua ori.Potrivit violanews.com, Adrian Mutu a luat si cina cu Flachi, dupa ce a jucat fotbal cu acesta. Cei doi au luat masa la restaurantul din Florenta la care Mutu detine actiuni. Impresarul Alessandro Moggi a declarat, într-un interviu pentru Gazzetta dello Sport, ca Adrian Mutu trece printr-o perioada delicata, dar “va fi bine”. Cotidianul Corriere dello Sport a notat, miercuri, ca Adrian Mutu a fost amendat cu 150.000 de euro pentru “ultimele neglijente si ca Fiorentina vrea “sa scape” de român, pentru ca “jucatorii sa nu aiba în spate fantoma Fenomenului”. La 5 ianuarie, site-ul oficial al clubului AC Fiorentina a anuntat, într-un comunicat, ca atacantul român Adrian Mutu a parasit antrenamentul fara sa ofere vreo explicatie si ca, urmare a comportamentului sau din ultima perioada, gruparea va deschide actiuni în plan sportiv si civil. Fostul impresar Ioan Becali a declarat ulterior, într-o emisiune televizata, ca Mutu a parasit antrenamentul Fiorentinei dupa ce a aflat ca gruparea viola nu îi permite sa se transfere la o alta echipa din Italia liber de contract. Apoi, Mutu a fost exclus din lotul Fiorentinei, fiind scos si de pe lista de transferuri. M. F.

Top 10 cei mai tari jucatori din Liga I

 Clasamentul golgheterilor nu are legatura cu eficienta jucatorilor. Cifrele furnizate de cel mai mare site de scouting din lume arata ca cel mai eficient jucator da un gol sau o pasa de gol la fiecare 76 de minute.1) Ovidiu Herea (Rapid) 990 minute jucate, 9 goluri, 4 pase de gol Medie: 76.152) Andrei Cristea (Dinamo) 543 minute jucate, 5 goluri, 2 pase de gol Medie: 77.573) Ianis Zicu (Timisoara) 1000 minute jucate, 9 goluri, 3 pase de gol Medie 83.33 4) Lacina Traore (CFR Cluj) 933 minute, 7 goluri, 3 pase de gol Medie 93.305) Eric de Oliveira (Gaz Metan) 1542 minute, 9 goluri, 6 pase de gol Medie: 102.86) Adailton (FC Vaslui) 852 minute, 5 goluri, 3 pase de gol, Medie: 106.57) Romeo Surdu (Steaua) 647 minute, 3 goluri, 3 pase de gol Medie 107.88) Bogdan Stancu (Steaua) 1564 minute, 13 goluri, 1 pasa de gol Medie 111.79) Catalin Munteanu (Dinamo) 1021 minute, 3 goluri, 5 pase de gol Medie 127.610) Sasa Bjelanovic (CFR Cluj) 652 minute, 3 goluri, 2 pase de gol Medie: 130.4

La Alba Iulia va incepe Cupa ?Hagi Danone?

 Dumninica, la baza sportiva “Winner’s Club Talnar” din Alba Iulia va debuta editia din acest an a competitiei fotbalistice juvenile Cupa “Hagi Danone”. La faza judeteana participa 8 echipe (compuse din jucatori nascuti în anul 1999), întrecerea urmind sa se desfasoare sub forma a 7 etape (saptaminal) pina în 26 februarie. Campioana judeteana se va califica la “zona” de la Sibiu, programata între 6-8 mai, alaturi de reprezentantele a înca 5 judete, Sibiu, Mures, Brasov, Harghita si Covasna. Programul primei runde cuprinde întilnirile: Unirea Alba Iulia - FC Lopadea Noua, Metalul Aiud - CSO Cugir, Viitorul Abrud - Rival Alba Iulia si CSM Sebes - Unirea Juniors Alba Iulia.       

Moldovan s-a refacut dupa accidentare!

 Albaiulianul Bogdan Dinu Moldovan a revenit miercuri seara în poarta lui Espanyol B Barcelona dupa accidentarea pe care a suferit-o la sfirsitul anului trecut. Tinarul portar roman a fost integralist în Espanyol B – Terrassa 2-0, restanta din etapa a 18-a din Tercera Division. Moldovan s-a remarcat în repriza secunda la singura actiune mai periculoasa a oaspetilor, respingind sutul unui atacant advers, informeaza site-ul oficial al clubului catalan. “Nu a fost asa grav, am stat pe tusa numai o saptamina, apoi am si reluat antrenamentele”, a dezvaluit Moldovan. Goalkeperul în virsta de 20 de ani a fost accidentat cu crampoanele de catre un adversar la finele anului trecut tocmai la penis!

Mircea Sandu: ?FIFA si UEFA vor separarea politicului de fotbal la nivel local?

 Presedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, miercuri, în cadrul unei reuniuni a conducatorilor federatiei cu membrii afiliati, desfasurata la Cimpina, ca FIFA si UEFA doresc separarea fotbalului de politic la nivel local.“FIFA si UEFA au remis o circulara în care se cere separarea dintre politic si fotbal. Autoritatile locale sint asteptate sa sprijine în continuare investitiile si sa asigure infrastructura, însa nu si activitatea de implicare în salarii, premii sau sa detina majoritatea în administrarea cluburilor. Problemele cluburilor trebuie sa ramina în domeniul sportiv, fara amestecul politicului”, a precizat seful FRF. Sandu a mai spus ca reformarea fotbalului romanesc este imperios necesara. “Restructurarea va începe din 2011-2012 si va dura pina în 2016-2017. Pentru Liga I va trebui si acordul LPF. Asociatiile judetene trebuie sa aiba un rol mai important, sa creasca numarul competitiilor. Englezii au 22 de competitii pe an, la nivel de amatori, în restul Europei sint în medie opt-noua, iar la noi, maxim trei. Fotbalul amator trebuie sa fie la baza, ideal ar fi sa ajungem la citeva sute de mii de legitimati în fotbalul mic. Important pentru miscarea sportiva de la noi ar fi sa reînvie spiritul Daciadei”, a explicat Sandu. „Unii îsi vad doar interesul personal!”La rindul sau, directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a spus ca este dezamagit de unii conducatori de club: “Sint mihnit pentru ca unele cluburi din ligile a II-a si a III-a pun interesul propriu deasupra celui national. Sint citiva conducatori care au afacerea lor personala, dar asta nu trebuie sa afecteze interesele unei echipe nationale în care federatia investeste. Noi facem eforturi pentru pregatirea loturilor de juniori, vrem sa aducem cluburile mari aici, de unde ar avea de cistigat si acei conducatori care nu-si vad decit interesul personal”. Lupescu a anuntat ca echipa nationala va pleca în turneul din Cipru cu 30-31 de jucatori, dintre care 15-16 fotbalisti care evolueaza în tara: “Echipa va juca doua meciuri, la 8 si la 9 februarie, dupa care jucatorii pot reveni la echipele lor”. Referitor la jucatorul echipei AFC Fiorentina, Adrian Mutu, directorul general al FRF a declarat ca el trebuie sa îsi rezolve problemele la clubul sau: “Este important ca el sa joace. Trebuie sa ajunga la o întelegere cu clubul sau, apoi sa revina pe gazon, apoi vom vedea”.

Zagrean nu mai vrea la FC Silvania!

 Sosit la FC Silvania în vara, chiar pe ultima suta de metri, atacantul originar din Alba Iulia a semnat un angajament valabil pentru un an cu o clauza ce-i da dreptul sa se transfere la o alta echipa în aceasta iarna. “Înca de la venirea sa la Simleu, am avut o întelegere cu Zagrean, conform careia este liber sa plece în pauza dintre tur si retur,daca îsi va gasi o alta echipa”, a explicat presedintele Ioan Gurzau, pentru siteul sportulsalajean.ro. Cum atacantul nu s-a prea acomodat sub Magura, iar situatia clubului nu este una tocmai roza, Zagrean a anuntat ca nu va mai continua cu gruparea “alb-albastra”. “Nu vreau sa ma mai duc la Simleu Silvaniei, deoarece acolo nu am gasit tocmai ceea ce mi-as fi dorit eu”, a mentionat fotbalistul. El nu a exclus o întoarcere la Unirea Alba Iulia, în dorinta de a ajuta la greu formatia la care s-a lansat în fotbalul mare. Nu stim ce efecte ar avea, însa, si un transfer la gruparea din Cetate, care se confrunta cu aceleasi probleme ca si FC Silvania, ba chiar si mai grave, cele doua combatante încheind plutonul în clasamentul Seriei Vest, la finele turului.Cifrele lui Zagrean în tricoul Silvaniei:- 9 aparitii în teren- 631 minute jucate

CSU Alba Iulia vs. Galactica Brasov

 “Tinind cont ca am ramas datori dupa prima parte a campionatului, practic sintem obligati sa incepem cu dreptul aceasta stragiune in A2. Chiar daca intilnim unul dintre cei mai valorosi adversari, o echipa puternica ce a realizat jocuri foarte bune in seria cealalta”, a declarat Nicusor Marcu, directorul tehnic al studentelor din Cetatea Unirii. “Nu putem spune ca este un meci Alba contra Anei Maria Chirila (n.r. plecata la finele sezonului la adversare), dar cu siguranta in joc va conta enorm si ambitia fostei jucatoare”, a mai spus oficialul echipei CSU LPS Alba Iulia.Gruparea din Alba a invins miercuri intr-un meci de verificare disputat in fata propriilor suporteri pe U Cluj cu scorul de 101-69, fetele antrenate de George Lancranjan avind un moral excelent pentru duelul cu Galactica. Intrarea spectatorilor este libera.8 echipe vor juca in seria A2 (tur-retur): Poli Iasi, Galactica Brasov, Sportul Studentesc, CSM Oradea, CSU LPS Alba Iulia si “U” Cluj.

RATUC electrifica 15 autobuze, convertindu-le in troleibuze

RATUC Cluj-Napoca a gasit o modalitate inedita si mult mai ieftina de inlocuire a troleibuzelor vechiRATUC Cluj-Napoca a gasit o modalitate inedita de inlocuire a troleibuzelor vechi care circula la ora actuala pe strazile orasului.     Concret, conducerea regiei locale de transport in comun a decis sa transforme 15 autobuze articulate in troleibuze, prin echiparea acestora cu sistem de actionare electric. In acest sens a fost publicat deja un anunt de licitatie pentru gasirea unei societati care ar fi dispusa sa transforme autobuzele in troleibuze, valoarea estimata fara TVA a contractului fiind cuprinsa intre 3,6 milioane si 3,75 de milioane de euro. In urma licitatiei va fi incheiat un acord cadru cu un agent economic pe o perioada de doi ani. Conform anuntului de licitatie, investitia ar urma sa fie suportata din surse proprii ale RATUC. Cei interesati isi pot depune ofertele pina la data de 24 februarie, ora 9, acestea urmind sa fie deschise o ora mai tirziu.     Conducerea RATUC a precizat ca prin conversia autobuzelor in troleibuze se va obtine un pret mult mai bun fata de varianta in care regia ar fi preferat sa cumpere troleibuze.     Tehnic se poate. Practic inca nu se stie„In acest fel cu siguranta vom obtine un pret mult mai bun, probabil la jumatate decit daca am fi preferat sa cumparam troleibuze noi. Acum ramine de vazut daca va putea si va dori cineva sa se angajeze la treaba asta. Noi stim ca din punct de vedere tehnic se poate”, a declarat pentru monitorul directorul RATUC, Liviu Neag.     „Troleibuzele vor trebui sa asigure o gestiune si un management de trafic la nivelul celor existente la ora actuala in cadrul RATUC si, in acest sens, vor trebui sa fie dotate cu echipamentele necesare realizarii acestora: computer de gestiune si management trafic cu softul aferent, computer si soft pentru managementul transportului public de calatori, echipament si soft pentru controlul de trafic urban echivalent sau compatibil cu cel existent deja in Cluj Napoca, predispozitie pentru sistem de autotaxare, dispozitive de supraveghere video, unitate video cu display si soft pentru informarea calatorilor, dispozitiv de sesizare a tensiunii periculoase la caroserie, cu posibilitatea realizarii controlului unic al tuturor acestora”, se arata in documentatia de atribuire a licitatiei.     Minimum 15 ani durata de viataIn plus, pentru asigurarea unor costuri de intretinere si exploatare reduse, autobuzele transformate in troleibuze se vor dota cu sistem de autodiagnoza pentru toate sistemele care contribuie la siguranta circulatiei, microclimat, sisteme de informare calatori, consum energie electrica, energie recuperata, km parcursi, ore functionare agregate si subansambluri importante de pe troleibuz. Durata de viata a echipamentelor noi montate trebuie sa fie de minim 15 ani, iar durata de utilizare fara reparatie generala de minim 8 ani.

ITM investigheaza accidentul de la pasajul din Cimpia Turzii

Directorul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj, Emilian Rosca, a declarat ieri ca inspectorii ITM vor efectua cercetari cu privire la cauzele producerii accidentului de miercuri din Cîmpia Turzii, în urma caruia o persoana a murit dupa ce un excavator s-a rasturnat peste ea. Emilian Rosca a declarat ca în momentul de fata s-au demarat doar cercetari preliminare pentru a se stabili daca accidentul poate fi încadrat în categoria incidentelor de munca. Va reamintim ca miercuri, în jurul amiezii, un trailer care transporta un excavator a distrus o pasarela de cale ferata, incidentul soldîndu-se cu decesul unei persoane. “Din primele verificari, politistii au stabilit ca un barbat, în calitate de conducator al unui trailer, în timp ce transporta un excavator, nu a respectat limita maxima de înaltime permisa pentru circulatia publica si, ajuns la pasajul de cale ferata din Cîmpia Turzii, a lovit cu bratul utilajului transportat structura de rezistenta. În urma impactului a fost lovita o femeie de 67 ani, ce circula pe trotuar, aceasta decedînd din cauza leziunilor suferite”, a precizat Gina Pop, purtatorul de cuvînt al IPJ Cluj.    A. S.

Doi basarabeni, amendati pentru sedere ilegala in Cluj

Doi tineri din Republica Moldova, în vîrsta de 25, respectiv 20 de ani, care locuiau ilegal în Cluj-Napoca, au fost depistati de politistii din cadrul Serviciului pentru Imigrari Cluj. „Primul cetatean strain a intrat în România în baza vizei de scurta sedere  în scop de vizita si nu a parasit tara la expirarea dreptului de sedere conferit de aceasta”, a declarat comisarul sef de politie, Marius Ludusan, seful Serviciului pentru Imigrari Cluj. Barbatul din Republica Moldova este obligat sa paraseasca România în termen de 15 zile si fost amendat cu 600 lei. „Al doilea cetatean strain a intrat în România în baza unei vize de lunga sedere în scop de studii, neprezentîndu-se ulterior la Serviciul pentru Imigrari Cluj în vederea prelungirii dreptului de sedere la expirarea vizei mai sus mentionata”, a mai afirmat Marius Ludusan. Barbatul prins în ilegalitate a fost sanctionat cu o amenda de 400 lei, dar nu a fost expulzat din tara pentru ca este înscris la Universitatea de Arta si Design în anul I. Strainul a fost îndrumat catre sediul serviciului de imigrari în vederea reglementarii dreptului de sedere pe teritoriul României.     G. D.

UDMR nu se grabeste sa iasa de la guvernare

Gyorgy Frunda vrea cu orice pret sa transforme UDMR intr-o "femeie usoara" a politicii romanesti, care sare in patul oricui e la putere. Clujenii Laszlo si Eckstein dau dovada de mai multa diplomatie si simt politicNoua Alianta de Centru-Dreapta, incheiata intre PC si PNL, incepe sa le dea de gindit unora dintre membrii UDMR, care „recalculeaza” avantajele coalitiei cu PDL.      Membrii UDMR de la Bucuresti considera ca Uniunea trebuie sa regindeasca pozitia sa alaturi de PDL. Unii dintre ei sustin ca, daca Executivul nu gaseste solutii de relansare economica, UDMR trebuie sa iasa de la guvernare. Udemeristii clujeni nu sint chiar atit de transanti. Iar civicii maghiari se asteapta la orice.    Frunda se pune de-a curmezisul UniuniiSenatorul UDMR Gyorgy Frunda le propune colegilor sai parasirea guvernarii daca actuala Putere nu gaseste solutii rapide pentru iesirea din criza. Senatorul considera ca UDMR trebuie sa ia in calcul aceasta varianta, mai ales pentru ca, in opinia sa, PDL are sanse putine sa cistige alegerile.“Avind in vedere ca exista sanse foarte mici ca Partidul Democrat sa mai cistige sau sa fie la guvernare dupa 2012, parerea mea e ca noi trebuie sa purtam un dialog constructiv cu partidele din Opozitia actuala, indiferent ce alianta vor face in viitor”, a declarat parlamentarul UDMR citat de presa centrala.     Laszlo nu vrea “sa fie transant”Liderul maghiarilor de la Cluj, Laszlo Attila, considera ca UDMR nu trebuie sa ramina sub orice forma la guvernare. Cu toate acestea, el a declarat pentru monitorul ca nu vrea sa fie atit de transant ca si colegul sau, Gyorgy Frunda: “Luam in calcul toate variantele, dar se va discuta doar la Congresul din februarie. Sigur ca prioritatea este sa iesim din situatia economica in care ne aflam. Vom lua in calcul toate variantele”.    Ekstein nu crede in Alianta OpozitieiNici consilierul prezidential pe probleme ale minoritatilor, Eckstein Kovacs Peter, care si-a anuntat candidatura pentru presedintia UDMR, nu exclude varianta iesirii de la guvernare, in cazul in care electoratul o va cere. “Parerea mea este diferita de cea a lui Frunda, nu se pune problema sa iesim de la guvernare, dar daca electoratul nostru nu ne va mai sprijini va trebui sa iesim. Alegerile trebuie sa fie prioritatea noastra acum, iar apoi vom vedea. Se vor face si sondaje in acest sens”, a aratat Eckstein. Cit despre Alianta Opozitiei, Ekstein le doreste “succes”: “ Nu cred in aceasta Alianta. Nu se impune si nu o sprijin”. Civicii maghiari se asteapta la orice de la UDMRVicepresedintele PCM Simon Csaba considera ca Uniunea este oricum “oportunista” si va face “cum este mai bine pentru ei. Cit timp obtin ce vor si isi mentin oamenii in functii nu vor iesi de la guvernare. Dar ei au fost tot timpul cu Puterea. Trebuie sa ne asteptam la orice de la ei. Daca va fi in avantajul lor, se vor coaliza si cu PSD si cu PNL”.   Coroian ride de FrundaPentru PDL Cluj, lucrurile cint clare: Frunda a ramas cu sechele de pe vremea in care Partidul Democrat Liberal s-a pus de-a curmezisul initiativelor lui. Prim-vicepresedintele organizatiei judetene, Alexandru Coroian, nu se teme de o eventuala iesire a UDMR de la guvernare. “Frunda are reminiscente de pe vremea cind incerca sa propuna o varianta de modificare a legii ANI, iar PDL s-a impotrivit. De atunci, a ramas cu antipatii pentru noi”, a explicat el pentru monitorul. Prim-vicepresedintele PDL Cluj este de parere ca afirmatia lui Gyorgy Frunda se inscrie in sirul declaratiilor caracteristice campaniei electorale interne pe care UDMR o desfasoara in acest moment.

Horoscop familiei

 Mamica balanta In familiePlaneta dumneavoastra dominanta este Venus, ea conferindu-va dragoste pentru armonie si intelegere. Familia va fi pentru dumneavoastra foarte importanta si veti lupta pentru a mentine armonia si linistea in cadrul ei. Se remarca totusi faptul ca, desi va iubiti copiii, dati mai multa atentie relatiei cu sotul. Dragostea este foarte importanta pentru dumneavoastra si la fel si relatia de cuplu.Nu veti deveni niciodata o femeie casnica, dar veti mentine intotdeauna relatiile sociale ale familiei. Veti tulbura linistea caminului de nenumarate ori chemind cunostinte in vizita si in aceste ocazii va veti dovedi a fi gazde perfecte. Relatia cu fiica dumneavoastraPentru orice femeie Balanta relatia cu fiica ei va fi bazata in primul rind pe prietenie. Inca de cind fata incepe sa mearga la scoala, dumneavoastra o considerati o egala si o lasati sa se dezvolte in directia pe care o doreste. Nu ii veti impune decit sa aiba o educatie si va veti ocupa in mod direct de cultura ei. Veti avea grija sa fie o femeie informata si veti incerca sa o faceti sa inteleaga cit de importante sint cariera si relatiile sociale in viata unei femei. Va veti ocupa mult de aspectul ei fizic, dar o veti lasa sa isi gaseasca singura calea pe care o va urma in viata. Relatia cu fiul dumneavoastraRelatia cu fiul dumneavoastra va fi armonioasa, bazata pe incredere reciproca. Il veti lasa pe sotul dumneavoastra sa se ocupe de educatia lui in cea mai mare parte insa, deoarece considerati ca el stie mai bine de ce are nevoie un baiat pentru a deveni barbat. Veti avea insa grija de aspectul lui fizic, il veti convinge sa urmeze diferite sporturi si sa se ingrijeasca. Va veti baza relatia cu el pe comunicare si veti incerca sa ii raspundeti la orice intrebari ar putea el avea legate de comportamentul feminin.Mamica scorpion In familieSinteti o femeie foarte independenta care isi apara libertatea, de aceea pare practic imposibil ca cei care va inconjoara sa va vada in postura de “mama”. Aveti o latura de “mama-closca” ce nu poate fi pusa in discutie.Sinteti foarte tandra si sensibila in relatia pe care o aveti cu propriii copii, in fata fragilitatii lor depuneti armele si deveniti o mama iubitoare, tandra si plina de atentie. Va ascundeti intreaga sensibilitate in spatele imaginii de femeie libera, deoarece pentru copiii dumneavoastra sinteti in stare de orice, ii veti invata sa depaseasca obstacolele, le veti induce independenta care ii va ajuta in viata. Ei sint unicul centru al vietii dumneavoastra, ceea ce duce la accentuarea laturii dumneavoastra inclinata spre angoase.Relatia cu fiica dumneavoastraVeti face tot posibilul pentru ca ea sa nu devina o micuta timorata si, din contra, o veti ajuta sa-si intareasca propriul caracter pentru a deveni o luptatoare, care merge inainte si nu cedeaza in fata adversitatilor. Din cauza asta s-ar putea sa apara conflicte intre voi, dar nu sinteti dumneavoastra cea care doriti sa o faceti o femeie plina de mister, de siretenie si de incredere care stie sa-i manipuleze pe ceilalti cu usurinta? Relatia cu fiul dumneavoastraEvitati sa-i aratati mai multa afectiune decit fiicei dumneavoastra, deoarece aveti tendinta sa fiti mai indulgenta cu el. Nedreptatea risca sa intunece imaginea pe care copiii o au despre dumneavoastra.

Program de eliberare a carnetelor de munca

 Conducerea Casei Judetene de Pensii Alba aduce la cunostinta persoanelor interesate programul de lucru cu publicul la ghisee pentru solicitarea si predarea carnetelor de munca care au fost depuse pentru scanare. Astfel, solicitarea carnetului de munca se face printr-o cerere. Depunerea cererii de solicitare a carnetului de munca aflat la Casa Judeteana de Pensii se face zilnic la Registratura, ghiseul nr.6 între orele 8 - 11. Eliberarea carnetului de munca se face zilnic pentru cererile depuse la ghiseul nr.12 între orele 13 - 15.                           

Controale sanitar-veterinare

 Inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba au continuat activitatile de control in unitatile din industria agroalimentara. La inceputul acestui an citeva sute de controale si au aplicat sanctiuni de aproape 1.000 de lei. Unitatile din industria agroalimentara controlate desfasoara activitati pe domenii de activitate, precum fabricarea piinii si produselor de patiserie, a produselor de morarit, a bauturilor racoritoare si alcoolice si depozitare pentru seminte, legume si fructe.

Declaratia unica la a doua ?strigare?

 La aceasta intilnire au participat reprezentanti ai institutiilor publice din judetul Alba si alte entitati asimilate, precum si conducerea DGFP Alba, impreuna cu specialisti din cadrul Casei Judetene de Pensii Alba, Casei de Asigurari de Sanatate Alba si Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba.  Potrivit purtatorului de cuvint al DGFP Alba, Iulia Miresteanu, actiunea a avut ca obiectiv asigurarea unui grad ridicat de intelegere a prevederilor legale instituite prin Hotarirea Guvernului nr. 1.397/2010 cu privire la declararea impozitului pe venit, a contributiilor sociale si a evidentei nominale a persoanelor asigurate printr-o declaratie unica si a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 117/ 2010 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 891/2010), care modifica reglementarile in domeniu.Specialistii grupului tehnic de lucru “Declaratia unica” din cadrul DGFP Alba au prezentat noutatile si avantajele aduse de declaratia unica, elementele acestui sistem declarativ, precum si informatiile necesare privind procedura obtinerii certificatului calificat, avind in vedere faptul ca de la 1 iulie 2011 declaratia unica va putea fi depusa exclusiv on-line.Urmatoarele intilniri pe care Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Alba le va organiza saptamina viitoare la sediul institutiei in cadrul campaniei de informare a opiniei publice privind „Declaratia unica” vor fi miercuri, 19 ianuarie 2011, incepind cu ora 9 - pentru institutiile publice si primariile din judet si joi 20.01.2011,ora 10 - pentru agentii economici, urmind sa fie prezentate aplicatiile informatice puse la dispozitie de Ministerul Finantelor Publice, ANAF, pentru incarcarea si validarea datelor necesare depunerii Declaratiei unice.           

Trimiterile postale sunt intarziate din zonele afectate de inundatii si furtuni de zapada din SUA si Australia

Inundatiile si furtunile de zapada îngreuneaza respectarea termenelor de livrare pentru trimiterile postale aferente zonelor afectate din Australia si Statele Unite ale Americii, informeaza un comunicat al Postei Române.Furtunile de zapada care au avut loc, începând cu data de 10 ianuarie 2011, în zonele de sud-est, centru-vest si partial în nord-est-ul SUA au dus la închiderea aeroporturilor si anularea multora dintre cursele aeriene.     Ca urmare a dificultatilor întâmpinate, Posta Româna informeaza ca pot aparea întârzieri în ceea ce priveste livrarea trimiterilor postale (corespondenta, colete, Express Mail Service) pentru zonele mai sus amintite din Australia si Statele Unite ale Americii, încetarea situatiei mentionate urmând a fi comunicata de îndata ce va fi cazul.

Cum a decurs prima audienta pe Facebook a lui Tise?

Tise a fost urmarit de aproximativ 50 de persoane care au dorit sa stie care este stadiul unor proiecte sau care s-au plîns de problemele cu care se confrunta, desi unele dintre acestea nu sînt de competenta CJ.     Mai mult, alti clujeni s-au aratat interesati de viata personala a presedintelui Consiliului Judetean, context în care Tise a confirmat zvonurile conform carora va deveni tatic în cursul acestui an.     Totusi, prima „iesire în online” a presedintelui Consiliului Judetean a avut si un neajuns: nu a functionat sonorul. Prin urmare, Tise s-a vazut nevoit sa raspunda în scris tuturor întrebarilor adresate de cetateni, însa a promis ca va încerca ca pe viitor sa fie remediata si problema sonorului.     Au fost si internauti care au dorit sa stie daca Tise are de gînd sa candideze la Primaria Cluj-Napoca sau care au sugerat ca si primarul Sorin Apostu sa discute cu oamenii pe Facebook. Clujenii au mai avut întrebari despre starea proasta a unor drumuri sau despre termenul pentru asfaltarea lor, dar au vrut sa stie si cînd va fi gata centura Vîlcele-Apahida. Altii s-au s-au aratat interesati de strategia de promovare turistica a judetului, iar printre întrebarile care au avut legatura cu activitatea Consiliului Judetean s-a numarat si una legata de administrarea viitorului Centru de Management al Deseurilor.

Baconschi are incredere in PDL

Teodor Baconschi considera ca PDL are toate resursele si capacitatea de a deveni “vehiculul politic” al clasei de mijloc în România. Acest lucru este necesar, potrivit lui Baconschi, pentru a spori “baza sociala a clasei de mijloc si a face din ea motorul iesirii mult mai rapide din starea de subdezvoltare economica pe care românii au mostenit-o din comunism”. Democrat liberalul considera ca PDL poate sa se angajeze într-o “reforma de substanta, care sa mearga de la un nou statut la consolidarea viziunii sale politice, despre dezvoltarea României în urmatorii ani”. De asemenea, Baconschi crede ca PDL nu trebuie sa se bata pe electoralul stîngii, ci trebuie sa recucereasca electoratul de centru dreapta. Acesta este format, potrivit ministrului de Externe, din toti românii care au creat întreprinderi mari, mijlocii, mici si care au profesiuni liberale, care vor sa nu depinda de stat si care contribuie la PIB nemijlocit.

UNPR vrea ca Ponta sa demisioneze din toate functiile

Uniunea Nationala pentru Progresul României (UNPR) considera ca presedintele PSD Victor Ponta ar trebui sa demisioneze din toate functiile, “pentru raul facut României”. Potrivit Agerpres, reprezentantii UNPR îl acuza pe Ponta ca încearca sa speculeze politic o tema care, “în realitate, nu-l preocupa si pe care nu o întelege - recalcularea pensiilor militare”. Astfel, reprezentantii UNPR sustin ca presedintele PSD nu întelege procesul de recalculare a pensiilor si sustin ca Victor Ponta doar pozeaza în lider al Opozitiei. De asemenea, potrivit unui comunicat emis de UNPR, presedintele PSD ar fi trebuit sa se documenteze în prealabil: “El ar fi putut afla ca pensiile sub 3.000 de lei ale militarilor cu cariera completa nu scad. Pensiile sînt calculate luînd ca referinta salariul mediu brut pe economie, urmînd ca drepturile banesti sa fie acordate retroactiv pe masura ce sînt centralizate toate documentele, începînd cu 1 ianuarie 2011”, se arata în comunicat.

Ministrul Baconschi este optimist in privinta aderarii la spatiul Schengen

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi, la Oradea, ca este optimist în privinta aderarii României la spatiul Schengen în acest an, chiar pe durata presedintiei ungare a Uniunii Europene.     În interventia sa, ministrul Afacerilor Externe a subliniat ca pozitia României în chestiunea Schengen este "o pozitie de demnitate nationala, care porneste de la principiul egalitatii statelor membre". În acest sens, ministrul Baconschi a aratat ca România trebuie sa depaseasca mentalitatea de stat candidat.     Referindu-se la Mecanismul de Cooperare si Verificare, seful diplomatiei române a evidentiat faptul ca acesta "este util în domeniul pentru care a fost creat, dar se aplica exclusiv justitiei".     Teodor Baconschi si-a manifestat speranta ca fortele politice responsabile vor înceta polemica si vor admite ca trebuie sa existe un consens pe acest subiect de interes national.     Ministrul Baconschi a declarat ca urmatorii pasi din calendarul aderarii vor avea loc vineri, 14 ianuarie a.c. când se va publica raportul final de evaluare pe infrastructura al grupului Sch-Eval (Grupul de Evaluare Schengen), iar în februarie va avea loc Consiliul sectorial Justitie si afaceri interne, la Bruxelles unde este nevoie de consens.

Alexandru Cordos, revoltat pe ministrii Apararii si Muncii

Senatorul PSD Alexandru Cordos considera ca reducerea pensiilor militare impune demisia ministrilor Apararii, Gabriel Oprea, si al Muncii, Ioan Botis, pe motiv ca, în ciuda promisiunilor anterioare, recalcularea pensiilor militare a dus la reducerea lor.     În plus, Cordos sustine ca si premierul Emil Boc ar trebui sa-si prezinte demisia. “Si prim-ministrul Emil Boc ar trebui sa aiba onoare si dupa demisia celor doi ar trebui sa-si dea demisia din fruntea cabinetului, pentru ca nu mai poate sa reprezinte România”, a declarat senatorul Alexandru Coros, citat de Agerpres. El a afirmat ca recalcularea pensiilor “este rodul unei pacaleli nationale”, amintind de faptul ca presedintele Traian Basescu ar fi declarat ca va retrimite la parlament Legea pensiilor, în cazul în care militarii vor pierde ceva prin recalcularea lor. De asemenea, Alexandru Cordos, care este si secretar al Comisiei de munca din Senat, a amintit si de faptul ca ministrul Gabriel Oprea ar fi afirmat ca se va bate pentru pensiile militarilor si ca îsi va da demisia daca ele vor fi reduse. Mai mult, Alexandru Cordos acuza Guvernul Boc ca nu respecta nici principiile de drept, prin faptul ca ar încalca principiul neretroactivitatii legii.

Giurgiu vrea mai putini reprezentanti ai Guvernului in CNAS

Deputatul PDL Mircia Giurgiu a anuntat ca va propune un proiect de lege prin care sa se modifice actuala structura a consiliilor de administratie din cadrul Caselor de Asigurari de Sanatate.     Proiectul de lege ar urma sa modifice Ordonanta de Urgenta nr. 133/2010 si Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii.     Mai exact, Giurgiu nu este de acord cu numarul mic al reprezentantilor sindicatelor din cadrul CA a CNAS. „În loc sa scada numarul reprezentantilor Guvernului, în Consiliul de administratie al CNAS scade numarul reprezentantilor sindicatelor. Nu cred ca este normal acest lucru, mai ales pentru ca banii gestionati de CNAS sînt ai oamenilor, nu ai statului”, a declarat deputatul     Giurgiu a explicat astfel ca, potrivit propunerii sale legislative, Consiliul de administratie al CNAS s-ar constitui din 17 membri, al caror mandat ar fi de patru ani. “Consiliul de administratie sa aiba cinci reprezentanti ai statului. Astfel, unul sa fie numit de Presedintele României si patru de primul-ministru, la propunerea ministrului Sanatatii, a ministrului Muncii, a ministrului Finantelor Publice si a ministrului Justitiei. De asemenea, cinci membri numiti prin consens de catre confederatiile patronale reprezentative la nivel national; 5 membri numiti prin consens de catre confederatiile sindicale reprezentative la nivel national si 2 membri numiti de primul-ministru, cu consultarea Consiliului National al Persoanelor Vîrstnice”, a precizat Giurgiu.     Initiativa este sustinuta si de presedintele SANITAS Cluj, Stefan Roman.

Sistem informatic unic la Spitalul Judetean

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Cluj va avea cel mai modern sistem informatic din tara, valoarea investitiei fiind de aproximativ 5,3 milioane lei. Prin acest sistem vor fi legate toate clinicile din cadrul spitalului iar medicii nu vor mai lucra doar pe fise de hîrtie ci si pe fise electronice, suportul electronic înlocuindu-l, în timp, pe cel clasic în totalitate. „Vom achizitiona echipamente hardware pentru a dota pavilioanele spitalului cu calculatoare si cu echipamente de retea. Vrem sa facem o retea care sa lege toate cladirile spitalului si intentionam sa achizitionam o aplicatie informatica în care sa fie culese toate informatiile medicale de la nivelul sectiilor clinice”, a declarat Cristiana Ciortea, directorul medical al SCJU si directorul de proiect. Practic, prin crearea fiselor electronice, medicii vor vedea în timp real rezultatele analizelor, fara sa mai astepte transferul lor, pe hîrtie, de la o clinica la alta.     G. D.

Concediile medicale, in scadere cu 45%

Numarul concediilor medicale eliberate anul trecut a scazut cu 45% fata de aceeasi perioada a anului 2009. Daca în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2009 au fost acordate aproape 3 milioane de concedii medicale în toata tara, în aceeasi perioada a anului trecut numarul lor a scazut la aproape 1,65 milioane. Potrivit Serviciului de Presa al Ministerului Sanatatii, cele mai importante scaderi au fost înregistrate în judetul Bihor, de la aproximativ 97.000 certificate eliberate în primele 11 luni din 2009 la circa 11.700 în aceeasi perioada din 2010. Si în Bucuresti numarul certificatelor medicale eliberate a scazut, diferenta înregistrata fiind de peste 274.000 de certificate. Situatii similare au mai existat în judetele Arges, Hunedoara, Sibiu, Cluj si Brasov.     G. D.

1 milion de pasageri in 2010. Ce se va intimpla in 2011?

Foto Radu PadureanAeroportul International Cluj-Napoca, aflat in subordinea Consiliului Judetean Cluj, este principala poarta de intrare in Transilvania pe calea aeruluiAeroportul International Cluj-Napoca a inregistrat anul trecut o crestere semnificativa a numarului de pasageri, cu 23% mai mult fata de anul 2009, a anuntat Consiliul Judetean Cluj.     Astfel, in anul 2010 s-au inregistrat 1.028.907 de pasageri, fata de cei 834.400 de pasageri, citi au fost inregistrati in anul 2009. De altfel, 2010 a fost primul an din istoria aeroportului clujean cind s-a atins pragul de 1 milion de pasageri, evenimentul fiind sarbatorit in luna decembrie.      Cresteri ale traficului de pasageri s-au consemnat pe parcursul anului trecut atit pentru zborurile interne, cit si pentru zborurile externe. A crescut, de asemenea, si numarul de miscari, fiind inregistrate 16.352 de miscari operate pe aeroportul clujean, cu 24% mai mult in comparatie cu numarul de miscari aferente anului 2009.     Aeroportul cauta noi companii aerieneIn acest context, conducerea Aeroportului International Cluj-Napoca a anuntat continuarea negocierilor pentru atragerea unor noi companii aeriene, dar si pentru deschiderea de noi rute aeriene si cresterea numarului de frecvente de operare.     Creste frecventa zborurilor externePentru 2011, se previzioneaza o crestere a frecventelor pentru zborurile externe si este anuntata deja introducerea unei noi destinatii pentru sezonul estival: Larnaca (Cipru), care urmeaza a fi operata din 4 iunie, cu o frecventa de 2 zboruri/saptamina.     „Atingerea pragului de un milion de pasageri a reprezentat un moment extrem de important in cadrul efortului pe care Consiliul Judetean l-a realizat pentru modernizarea si dezvoltarea Aeroportului clujean si pentru consacrarea acestuia drept unul dintre cele mai importante centre regionale din domeniul aeroportuar. Acest fapt demonstreaza o data in plus ca investitiile derulate de noi au fost deosebit de oportune si utile si ne determina sa ne dorim si mai mult in acest nou an. Astfel, investitiile programate a se derula in 2011, respectiv demararea construirea noii piste de decolare-aterizare de 3.500 de metri, din care prima etapa va fi realizarea a 2.100 de metri, construirea unui parking auto supraetajat si a unui hotel, vor avea menirea de a sustine in continuare dezvoltarea aeroportului si cresterea traficului in conditiile in care provocarile pietei aviatice europene si internationale sint din ce in ce mai mari”, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise.      La ora actuala, de pe Aeroportul International Cluj-Napoca sint operate curse regulate de catre cinci companii aeriene (Tarom, Wizz Air, Malev, Carpatair, Lufthansa) catre mai multe destinatii interne si internationale precum Viena, Madrid, Frankfurt, Munchen, Budapesta, Paris, Barcelona, Valencia, Londra, Bergamo, Torino, Pisa sau Roma.

Asocierea aeroporturilor Cluj si Mures mai are de asteptat

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, s-a intilnit in toamna anului trecut cu presedintele Consiliului Judetean Mures, Lokodi Emoke, pentru a discuta solutiile de dezvoltare viitoare a celor doua aeroporturi internationaleReprezentantii forului judetean din Mures au precizat ca deocamdata este in curs de realizare caietul de sarcini pentru studiul de oportunitate. Anterior, fiecare dintre cele doua consilii judetene si-a desemnat cite o echipa care sa faca parte dintr-o comisie de lucru care sa se ocupe de studierea unei posibile colaborari intre cele doua aeroporturi.      Va reamintim ca presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, s-a intilnit in toamna anului trecut cu presedintele Consiliului Judetean Mures, Lokodi Emoke, pentru a discuta solutiile de dezvoltare viitoare a celor doua aeroporturi internationale, detinute de cele doua administratii judetene, Aeroportul International Cluj-Napoca, respectiv Aeroportul „Transilvania” din Tirgu Mures. La intilnire au participat si managerii celor doua aeroporturi, precum si reprezentanti ai administratiilor celor doua judete. In urma intilnirii s-a ajuns la o pozitie comuna privind necesitatea elaborarii unui plan unitar de dezvoltare a celor doua aeroporturi, despartite de o distanta de circa 80 de kilometri. Studiul de oportunitate care urmeaza sa fie elaborat in urma licitatiei pregatite de administratia de la Mures va arata cele mai bune solutii pentru dezvoltarea viitoare a a celor doua aeroporturi si a modalitatii de incheiere a viitorului parteneriat. Concret, studiul de oportunitate va arata, dupa o analiza de piata pertinenta, care e cea mai buna forma in care ar putea avea loc o asoceire: o regie care sa opereze pe ambele aeroporturi, o societate comerciala sau doua.      Ideea asocierii celor doua aeroporturi i-a apartinut sefului administratiei judetene de la Cluj, Alin Tise, care, in vara anului trecut, i-a transmis o scrisoare in acest sens omologului sau de la Mures.

1,3 mld. lei pentru sali polivalente

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului intentioneaza sa realizeze 30 de sali polivalente pîna în anul 2016, cheltuielile prevazute pentru acest program ridicîndu-se la 1,35 miliarde lei, potrivit unui proiect de hotarîre privind aprobarea programului de sali polivalente. Programul va fi realizat prin Compania Nationala de Investitii si este lansat în dezbatere publica de MDRT. În cadrul Programului vor fi promovate trei tipuri de sali polivalente, cu 15.000 de locuri, cu 10.000 de locuri si cu 5.000 de locuri. Conform documentului citat, finantarea programului se asigura din alocatii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie în bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, alocatii de la bugetul local, credite externe, procedura parteneriatului public - privat, precum si din alte surse de finantare legal constituite. Beneficiarii Programului vor fi autoritatile administratiei publice locale.

Carutasii din oras, amendati de Primarie

Politistii comunitari de la Serviciul Ordine si Siguranta Publica au organizat saptamîna aceasta o actiune în scopul depistarii persoanelor care circula cu atelaje în cartierul Someseni, fiind identificate trei persoane care circulau cu atelaje în aceasta zona. Pe numele celor trei cetateni s-au întocmit procese-verbale de constatare a contraventiei în conformitate cu HCL 270/2009, valoarea totala a amenzilor aplicate ridicîndu-se la 1.200 de lei. Ca masura complementara au fost sechestrate cele trei carute si cei trei cai, acestia fiind transportati si cazati la RADP. Taxa de ridicare si transport la RADP a animalelor, în locurile special amenajate, este de 500 de lei, iar costul de întretinere este de 37 de lei pentru prima zi, respectiv de 27 lei pentru fiecare din urmatoarele zile (daca nu necesita tratament). Reprezentantii municipalitatii au precizat ca astfel de actiuni vor continua zilele urmatoare si în alte zone ale municipiului. Actiunea a fost realizata de Politia Comunitara a Primariei, împreuna cu Sectia 7 Politie si cu RADP.     M. O.

Giurgiu cere limitarea salariilor ?nesimtite?

Deputatul PDL Mircia Giurgiu reclama faptul ca prevederile legislative privind limitarea salariilor mari ale directorilor de la societatile cu capital de stat ar fi expirat si ca, în acest fel, persoanele în cauza pot cîstiga din nou sute de milioane de lei vechi lunar. Giurgiu a declarat ieri ca exista directori care pot cîstiga cîte 30.000 de lei lunar. “Am aflat cu surprindere ca nu a fost prelungita acea prevedere legala prin care salariile directorilor societatilor nationale cu capital majoritar de stat, companiilor nationale sau regiilor autonome erau limitate la nivelul unui secretar de stat, adica la 48 de milioane de lei vechi. Exista posibilitatea ca în acest moment salariile acelor directori sa creasca la cîteva sute de milioane de lei vechi. Daca ne uitam în companiile nationale, societati comerciale sau regii autonome, o sa vedem ca exista directori care o sa depaseasca vreo 300 de milioane de lei vechi într-o luna. Ori, în aceasta situatie, nu putem sa venim sa cerem populatiei, categoriilor sociale defavorizate sa înteleaga ca sîntem într-o criza economica”, a mentionat Giurgiu. El a mai spus ca daca situatia nu va fi reglementata va face o interpelare la adresa premierului.    Agerpres

Scoaterea din evidenta ca platitor de TVA

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Cluj reaminteste ca, de la 1 ianuarie, potrivit modificarilor aduse la Codul Fiscal prin OUG 117/20l0, contribuabilii platitori de TVA care în anul precedent au realizat o cifra de afaceri inferioara plafonului de 35.000 de euro (la cursul de schimb de la data aderarii, 3.3817), pot solicita scoaterea din evidenta de platitori de TVA. Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal pot solicita scoaterea din evidenta ca platitor de TVA pîna la data de 20 ianuarie a fiecarui an, avînd însa obligatia depunerii decontului de TVA pentru operatiunile realizate în cursul lunii ianuarie pîna la la data de 25 februarie inclusiv. În ultimul decont depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea TVA ca urmare a efectuarii ajustarilor de taxa.

Romania, mai lenta economic decit Kirghistan

Economiile statelor în curs de dezvoltare din Europa si Asia Centrala vor creste cu 4% în 2011 si cu 4,2% în 2012, se arata în raportul “Perspectivele economiei mondiale în 2011”, publicat miercuri de Banca Mondiala. În 2009, aceste economii au înregistrat un declin de 6,6% dar s-au redresat în 2010, înregistrînd o crestere de 4,7%. România este tara cu cel mai redus ritm de crestere economica estimat de Banca Mondiala pentru acest an, de numai 1,5%, fata de Uzbekistan (7,3%), Kîrghistan (7%), Belarus (6%), Rusia (4,2%), Turcia (4,1%) si Bulgaria (2,5%). Consolidarea fiscala abrupta si restructurarea balantei de plati a gospodariilor în a doua jumatate a anului trecut a fost reflectata în declinul Produsului Intern Brut în România si de cresterea aproape zero în Bulgaria si Lituania, se arata în raportul Bancii Mondiale.

BT: tranzactiile realizate au fost uzuale

Reprezentantii Bancii Transilvania considera ca dosarul de manipulare a pietei de capital în care este implicat directorul general al BT Securities, Rares Nilas, împreuna cu omul de afaceri clujean Gicu Agenor Gânsca, nu are temei, tranzactiile realizate fiind în conformitate cu normele pietei pe care au fost operate.     „Banca Transilvania sustine compania de brokeraj BT Securities, una dintre cele mai importante subsidiare din Grupul Financiar Banca Transilvania, precum si pe angajatii acesteia, avînd încredere ca justitia va proba nevinovatia lor. În urma unei analize interne, dar si dupa consultarea unor specialisti în domeniu si avînd în vedere opinia publica a CNVM, Banca Transilvania a ajuns la concluzia ca tranzactiile realizate au fost uzuale, în conformitate cu normele pietei pe care au fost operate. Conform Legii 297 / 2004 a pietei de capital, abuzul de piata se aplica numai pentru o piata reglementata, deci nu si în cazul Rasdaq - aceasta nu a fost calificata ca piata reglementata. Elementul probator este chiar raportarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare în jurnalul oficial al Comisiei Europene, în care se spune ca în România exista piete reglementate spot, la BVB, respectiv de derivate, atît la Bucuresti, cît si la Sibiu. Nicaieri nu apare Rasdaq, ceea ce înseamna ca nici CNVM nu considera Rasdaq o piata reglementata”, se precizeaza în comunicatul Bancii Transilvania.

ITM Cluj a golit birourile Herbalife

Foto Radu PadureanEmilian Rosca, directorul ITM Cluj, spune ca acesta este cel mai mare numar de persoane depistate fara forme legale in activitate - la un singur angajator - de la infiintarea ITM ClujInspecvtoratul teritorial de Munca (ITM) Cluj a amendat cu 100.000 de lei firma Herbalife, un cunoscut jucator pe piata afacerilor de tip MLM, pentru crearea unei retele de aproape 1.000 de distribuitori care lucrau “la negru”.      Directorul ITM Cluj, Emilian Rosca, a declarat ca inspectorii au demareat ancheta in urma depistarii a doua persoane care vindeau produsele Herbalife intr-un hypermarket din Cluj, fara a avea vreun contract de munca incheiat cu firma in cauza.     „Societatea desfasoara in Romania activitati comerciale de vinzare a unor produse care se adreseaza unor categorii de sportivi sau altor persoane interesate de probleme de nutritie. Pentru aceasta, SC Herbalife RO SRL a dezvoltat o retea de distributie organizata piramidal, care are la baza recrutarea de persoane fizice in calitate de asa-zisi intreprinzatori independenti, pentru a vinde produsele”, a declarat Emilian Rosca.     Sistem ingenios de eludare a legiiRosca a mentionat ca in urma anchetei s-a demonstrat ca societatea cu pricina avea un sistem ingenios de a eluda legea, ascunzindu-se in spatele unor contracte de distribuitor. Totusi, inspectorii au reusit sa demonstreze incalcarea legii prin faptul ca in contractul mentionat erau trecute niste prevederi referitoare la demiterea fara preaviz a distribuitorului, a demisiei acestuia, in document existind si o clauza de neconcurenta. Mai mult, conform directorului ITM, in contractul pe care persoanele fizice le incheiau cu Herbalife, la capitolul norme de conduita era trecut faptul ca atributiile de serviciu ale distribuitorilor erau vinzarea de produse Herbalife, recrutarea de noi membri si publicitatea.     „ITM a constat ca SC Herbalife RO SRL a incalcat dispozitiile Codului Muncii cu privire la obligatia angajatorului de a incheia contracte de munca in forma scrisa angajatilor. Din datele scriptice interne puse la dispozitie la insistentele organului de control de Herbalife rezulta ca in momentul controlului un numar de 950 persoane activau in «reteaua» comerciala proprie fara ca acestora sa li se incheie contracte de munca”, a explicat Rosca.    Amenda maximaEl a mai precizat ca nu se cunoaste care a fost fluxul de personal pe care SC Herbalife RO SRL l-a folosit fara forme legale anterior, deoarece, conform normelelor proprii, distribuitorii pot fi concediati fara preaviz, iar acestia pot demisiona din activitate fara sa respecte regulile de dreptul muncii.     ITM a aplicat societatii comerciale Herbalife SRL amenda maxima de 100.000 lei pentru primirea la munca a 950 de persoane fara ca acestora sa le incheie contracte de munca.

Medicii de la Urgente, ?tinta? amatorilor de etnobotanice

Foto Radu PadureanDorin Muresan, seful UPU Cluj, spune ca unitatea a angajat chiar si un paznic, pentru a preveni agresiunile asupra medicilorNumarul clujenilor amatori de plante halucinogene a crescut ingrijorator in ultimele trei luni. Daca in octombrie 2010 medicii de la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) se confruntau cu un caz pe saptamina, acum au de-a face cu cite un caz pe zi.     In ultima perioada, numarul consumatorilor de etnobotanice a crescut foarte mult in Cluj-Napoca iar medicii de la UPU din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj spun ca au zilnic cite un astfel de caz, sfirsitul de saptamina fiind cel mai aglomerat din acest punct de vedere.     Nu se pot depistaUna din problemele cu care se confrunta medicii de la Urgente este ca nu pot depista daca pacientii au consumat sau nu etnobotanice. “Este foarte greu de documentat un astfel de caz pentru ca, daca nu recunoaste pacientul ca a fumat etnobotanice, noi nu putem afla acest lucru, din cauza ca nu avem kit pentru depistarea acestor droguri. La UPU exista doar aparatura pentru depistarea drogurilor clasice”, explica Dorin Muresan, seful UPU Cluj. De altfel, potrivit acestuia, niciunde in lume nu exista astfel de kituri.    Paguba de 50.000 euroO alta problema cu care se confrunta medicii de la UPU este agresivitatea consumatorilor. “Majoritatea vin agitati si vor sa te bata. Au si fost medici agresati de ei”, sustine Muresan. Pentru protectia cadrelor medicale a fost de altfel angajat chiar si un agent de paza pe timpul noptii. In plus, pacientii agresivi care ajung la UPU sint imobilizati la pat cu centuri de siguranta, care li se aplica peste piept.     Uneori, „nervii“ consumatorilor de plante halucinogene nu se indreapta asupra medicilor, ci asupra aparaturii medicale, cel mai recent caz fiind cel al unui pacient care a distrus un monitor in valoare de 50.000 de euro.    Cel mai tinar consumator are 14 aniPotrivit lui Dorin Muresan, persoanele care ajung la UPU dupa ce au consumat acest tip de droguri au in general virste intre 16 ani si 22 ani, cel mai tinar pacient fiind un copil de 14 ani.     Medicii mai spun ca tinerii sint tratati dupa simptome, fiind stabilizati iar uneori chiar transferati la Psihiatrie, dar ca de cele mai multe ori fug din sectie.

Analistii financiari-bancari se indoiesc de capacitatea Romaniei de a se incadra in deficitul convenit cu FMI si UE

Încadrarea României în tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana este privita cu scepticism de majoritatea membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), care se asteapta la un deficit bugetar de circa 5% din PIB, fata de tinta de 4,4% din PIB.     Chiar si în aceste conditii, exista asteptari cu privire la reducerea considerabila a deficitului bugetar pe parcursul anului 2011, comparativ cu anul 2010, releva datele obtinute în urma unui sondaj realizat în rândul membrilor AAFBR, cu privire la principalii indicatori macroeconomici si ai pietei de capital în anul 2011.     Potrivit AAFBR, toti respondentii la sondaj se asteapta la reluarea cresterii economice pe parcursul anului 2011 (mediana este 1,2%), dar si la persistenta unei inflatii ridicate, desi în scadere substantiala fata de finalul anului 2010. Acestia estimeaza o inflatie de 4,3% în decembrie 2011, care depaseste limita superioara a intervalului avut în vedere de BNR.     Referitor la modificarea ratei de politica monetara, cu o exceptie, toti participantii la sondaj se asteapta la reducerea acesteia în anul 2011.     În cazul cursului de schimb EUR/RON opinia generala este una de stabilitate, însa se poate sesiza în opinii si o usoara tendinta de apreciere a leului fata de euro pe parcursul acestui an.

Handbalistele joaca la Braila

Clujencele de la „U” Jolidon au moralul bun, întrucît au învins în primul meci din 2011 formatia HCM Buzau si ocupa pozitia secunda în clasament, în urma Oltchimului, liderul de necontestat al campionatului.     Elevele lui Gheorghe Covaciu au acumulat 7 puncte în 10 etape si au un avans de doua puncte fata de CSM Bucuresti, ocupanta locului trei.     Oficialii vicecampioanelor stiu ca meciul cu Braila nu va fi unul usor, echipa de la Dunare fiind una dintre protagonistele întrecerii interne. „Ne asteptam sa fie un meci dificil. Este o deplasare grea, atît din punct de vedere al distantei pe care trebuie sa o parcurgem, cît si a echipei gazda, una dintre formatiile care tin capul de afis în competitia interna. Speram sa ne întoarcem cu victorie“, a declarat Cosmin Salajan, directorul sportiv al clujencelor de la „U“ Jolidon.     HC Dunarea Braila se afla pe locul cinci în Liga Nationala si o are în lot pe jucatoarea Ada Moldovan, care a facut parte din lotul deplasat de nationala României la Campionatul European din Danemarca si Norvegia, unde tricolorele au obtinut medalia de bronz.     Pentru partida cu Braila, tehnicianul clujencelor Gheorghe Covaciu are tot lotul la dispozitie, neexistînd accidentari. Jocul este programat duminica, la ora 16 la Sala Sporturilor „Danubius“ din Braila.

Campioana CFR si-a prezentat noii jucatori

Maftei si Nicoara, alaturi de Alin Minteuan si Iuliu Muresan„Feroviarii“ au avut un tur de campionat mult sub asteptari si isi doresc ca in primavara sa reuseasca evolutii mult mai bune, care sa le aduca macar calificarea intr-o cupa europeana.     Echipa din Gruia s-a intarit in defensiva, prin transferurile lui Vasile Maftei si a portarului Mihai Minca, de la FC Brasov. Fundasul a venit la CFR dupa ce a asteptat in zadar ca Rapid, echipa sa de suflet, la care a evoluat 9 ani, sa ii faca o oferta. Cum George Copos s-a zgircit, Maftei a acceptat propunerea venita din Gruia si a semnat cu CFR.     „Este adevarat ca am avut oferte de la mai multe echipe din Bucuresti. Sint fericit insa ca am ales sa vin la CFR, cea mai buna echipa din Romania in ultimii ani. Este un club care in fiecare sezon isi propune sa realizeze maximumul posibil. Nu imi pare rau ca nu am ajuns la Rapid“, a declarat Maftei la prezentarea sa in tricoul CFR-ului. Noul „feroviar“ este optimist in privinta sanselor noii sale echipe sa cistige un nou titlu de campioana: „Chiar daca diferenta dintre noi si Otelul este mare, avem sanse la campionat“, a mai spus Maftei.     Un alt nou venit la CFR este Viorel Nicoara, care joaca pe postul de mijlocas stinga. Acesta a venit de la Victoria Branesti si este foarte incintat de alegerea facuta. „Sint bucuros ca am ajuns la CFR si le multumesc pentru oferta care mi-au facut-o. Sper sa cistig campionatul cu aceasta echipa“, a declarat Nicoara, fotbalist in virsta de 23 de ani, format la Unirea Urziceni.     Minca, blocat de BrasovPortarul Mihai Minca, aflat in ultimele sase luni de contract cu FC Brasov, a semnat un contract cu CFR Cluj. Gruparea de sub Timpa nu vrea insa sa-l cedeze pe goalkeeper, desi „feroviarii“ le-au oferit in schimb 80.000 euro.     „Am primit o oferta de la CFR Cluj pentru transferul lui Minca, oferta pe care am refuzat-o. Noi avem nevoie de acest jucator in returul campionatului. Pentru faptul ca nu s-a prezentat la antrenamentul din aceasta dupa-amiza al echipei, Minca va suporta consecintele, conform regulamentelor“, a declarat presedintele lui FC Brasov, Iosif Kovacs, pentru site-ul oficial al clubului sub Timpa. Portarul Mihai Minca mai are contract cu FC Brasov pina la finalul acestui sezon.    Programul amicalelorConducerea tehnica a CFR-ului a anuntat programul amicalelor pe care echipa le va sustine in cadrul celor doua cantonamente din Antalya. Astfel, in cadrul primului stagiu de pregatire (15-25 ianuarie), „feroviarii“ vor de piept cu olandezii de la FC Horst (22 ianuarie) si cu ucrainienii de la Metalurg Donetsk (24 ianuarie). In cel de-al doilea stagiu (28 ianuarie – 11 februarie), elevii lui Alin Minteuan vor intilni formatiile: SV Ried din Austriat (1 februarie), FC Koper din Slovenia (4 februarie), FC Rijeca din Croatia (7 februarie) si Litex Lovech din Bulgaria (9 februarie).

Debut in deplasare

Elevii lui Marcel Tenter se pregatesc înca din primele zile ale anului si asteapta încrezatori meciurile din 2011, an în care spera sa obtina performante cît mai mari.     Clujenii au jucat în aceasta saptamîna o partida amicala în compania vecinilor de la CSM Oradea si au reusit sa se impuna cu 82-79. Acesta a fost singurul joc de verificare înainte de debutul în Divizia A, competitie care se va relua în acest weekend. „U“ Mobitelco BT se afla pe locul 3 în clasament, în urma formatiilor Gaz Metan Medias si CSU Ploiesti, în tim ce BC Arges, adversara din aceasta etapa se afla doar pe locul 9.     Înainte de debutul în noul an, jucatorii vicecampioanei sînt optimisti si îsi doresc ca la sfîrsitul sezonului sa cucereasca medaliile cele mai stralucitoare. „A fost un sezon destul de bun pîna acum. Am încercat sa cîstigam toate meciurile, sa jucam ca o echipa, au venit putini jucatori noi. Toata lumea are încredere în mine si sînt convins ca sezonul acesta se va termina bine. Nu am cîstigat titlul, acesta este marele regret al anului 2010. Este importanta medalia de argint, dar anul acesta vrem aurul!“, a declarat Kyndall Dykes, unul dintre cei mai buni baschetbalisti din echipa clujeana.     Partida dintre BC Arges Pitesti si „U“ Mobitelco BT Cluj se va disputa sîmbata, de la ora 18. Arbitrii întîlnirii vor fi Fabiana Nitu, Ciprian Stoica si Cosmin Prisca.

Vulcanul Etna s-a trezit la viata cu o mica eruptie

Vulcanul Etna din Italia s-a trezit din nou la viata printr-o mica eruptie caracterizata de scurgeri piroclastice si de emanatii de gaze si cenusa ce a provocat închiderea joi dimineata a unui aeroport din apropierea sa. Institutul vulcanologic din Catania (estul Siciliei) a anuntat joi ca vulcanul a erupt timp de 2 ore în noaptea de miercuri spre joi. Scurgerile de lava s-au produs pe versantul estic al muntelui si nu exista nicio victima umana. Cenusa aruncata în atmosfera de vulcan a provocat închiderea peste noapte a aeroportului Fontanarossa din Catania, fapt care a provocat anularea câtorva curse interne. Aeroportul a fost redeschis joi dimineata.

Selectie de filme de foarte scurt metraj

Anul trecut, proiectiile din cadrul festivalului "Around the Tres Courts" au umplut sala cinematografului VictoriaFestivalul de foarte scurt metraj „Around Très Courts“ organizat de Centrul Cultural Francez, va avea loc in acest an in perioada 6-8 mai, in aproximativ 25 de orase din Romania.     In cadrul festivalului de foarte scurt metraje sint grupate filme in afara competitiei internationale, realizate in Romania, ceea ce poate reprezenta o ocazie excelenta pentru cineastii profesionisti, dar si pentru cei amatori sau pentru studentii la film si arte vizuale sa isi demonstreze talentul. Pentru a fi inscrise in competitie, filmele trebuie trimise pina pe 11 martie, conditia fiind ca materialele sa nu depaseasca 3 minute. In cadrul festivalului sint acceptate toate genurile, de la fictiune la documentare si animatie, iar participarea este gratuita. Centrele Culturale Franceze din Cluj, Iasi si Timisoara vor receptiona filmele din toate colturile tarii.    Un festival foarte bine primitSelectia filmelor se va face in luna martie, de catre un juriu format din specialisti ai audiovizualului, din membri ai retelei culturale francofone si din parteneri, care vor alege intre 10 si 30 de filme romanesti care vor alcatui selectia „Around the Tres Courts 2011”. Aceasta va fi proiectata in perioada 6-8 mai 2011, alaturi de selectia internationala, in aproximativ 25 de orase din Romania participante la festival.     Filmele romanesti alese de juriu se vor intrece pentru „Premiul juriului” si pentru „Premiul Publicului”, decis de voturile spectatorilor de la fiecare proiectie a Festivalului din Romania.     „Anul trecut, in competitia romaneasca au fost inscrise 120 de filme, realizate atit de amatori cit si de profesionisti, iar dintre acestea s-a facut o selectie de 17 filme care au fost difuzate in orasele din Romania participante la festival si s-au ales cistigatorii. Speram sa primim si in acest an la fel de multe filme, sau chiar mai multe”, a spus Raluca Ghervan, responsabilul cu comunicarea de la Centrul Cultural Francez. Ea a mai precizat ca, in 2010, in cadrul festivalului au avut loc 47 de proiectii in 22 de orase din tara, iar numarul de spectatori a fost de 5.500. „A fost un festival foarte bine primit de public iar la Cluj am avut sali pline timp de trei zile”, a explicat Raluca Ghervan. Festivalul din acest an se desfasoara simultan in 80 orase din 17 tari.

Florin Piersic joaca din nou la Cluj de ziua lui

La fel ca si in anii trecuti, Florin Piersic a ales sa aduca un omagiu clujenilor, jucind in piesa „Straini in Noapte”, pe scena Casei de Cultura a Studentilor, chiar in ziua in care implineste virsta de 75 de ani.     Piesa „Straini in noapte” se bucura de un real succes de citiva ani si de cele mai multe ori spectacolul se joaca cu sala plina. Piesa, regizata de Radu Beligan, este o comedie romantica despre infidelitati si pasiuni. Daca pina anul trecut rolul principal feminin era jucat de Emilia Popescu, de citeva luni, alaturi de Florin Piersic joaca Medeea Marinescu, actrita cunoscuta mai ales din rolul Mirabelei, din filmul Maria Mirabela, regizat de Ion Popescu-Gopo, o combinatie de film cu actori si desen animat.      Piesa „Straini in noapte” este scrisa de Eric Assous si a fost jucata si la Paris, sub denumirea "Montagne Russe”, in interpretarea legendarului Alain Delon. Muzica si ilustratia muzicala a spectacolului este realizata de Ionut Stefanescu iar costumele poarta semnatura celebrei creatoare de moda Irina Schrotter.     Spectacolul programat la Cluj la Casa de Cultura a Studentilor pe 27 ianuarie va incepe la ora 19 iar pretul biletelor variaza intre 60 si 70 de lei. Biletele pot fi achizitionate de la agentia Casei de Cultura a Studentilor.     A. V.

Medicul lui Michael Jackson, judecat pentru omucidere involuntara

Conrad Murray, medicul lui Michael Jackson, va fi judecat pentru omucidere involuntara. Totodata, el nu va mai avea dreptul sa practice medicina în California, a anuntat un judecator de la Curtea Superioara din Los Angeles, unde începusera zilele trecute audierile preliminare în cazul decesului starului pop, scrie hotnews.ro. Doctorul Murray este acuzat ca i-a administrat „regelui pop” propofol, un anestezic puternic care i-a provocat decesul în 25 iunie 2009. Murray a recunoscut întotdeauna ca îi administra propofol lui Michael, însa doar la cererea expresa a starului. Un martor a declarat ca medicul personal al lui Michael Jackson a cumparat 255 de flacoane cu puternicul anesteziant chiar înaintea mortii starului. Cele 255 de flacoane de propofol au fost comandate si livrate între 6 aprilie si 10 iunie 2009, a precizat Tim Lopez, directorul unei farmacii din Las Vegas. Michael Jackson a murit la vîrsta de 50 de ani în locuinta sa din Los Angeles în urma unei supradoze de propofol pe care îl folosea ca somnifer.

Huidu se simte bine, dar ramine internat

Realizatorul TV Serban Huidu se simte bine si face exercitiile din programul de recuperare fizica la Spitalul Universitar din Innsbruck (Austria), însa nu se stie deocamdata cînd se va întoarce în tara, au declarat, ieri, pentru Mediafax, reprezentantii postului Prima TV. Acum o saptamîna, Prima TV a anuntat ca Serban Huidu a început exercitiile fizice de recuperare, proces programat sa dureze circa doua saptamîni, la Spitalul Universitar din Innsbruck, dupa care urmeaza sa continue recuperarea la o clinica din România. Va reamintim ca pe 29 decembrie, realizatorul TV Serban Huidu a fost internat în stare de coma la Spitalul Universitar din Innsbruck, dupa ce a suferit un accident pe pîrtia de schi.

Starea lui Teo e stabila

Medicii austrieci spun ca starea lui Teo Trandafir este stabila si ca vedeta nu este conectata la aparate. „Doamna Teodora Trandafir a fost internata marti seara în Spitalul Universitar din Viena. Motivul internarii în spital l-a constituit o inflamatie acuta a pancreasului. Starea ei de sanatate este cauzata de un factor benign, cel mai probabil de aparitia unor pietre la vezica biliara, eliberate pe tractul biliar”, se precizeaza în comunicatul remis, miercuri seara, de spitalul vienez, scrie Mediafax. Teo a fost transferata marti la clinica AKH din Viena, cu diagnosticul pancreatita acuta, la solicitarea familiei si prietenilor.

Cursul de schimb a urcat la 4,2564 lei/euro

Leul s-a depreciat joi fata de euro cu 0,09%, iar Banca Nationala a României (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,2564 lei pentru moneda europeana, în crestere cu 0,41 bani comparativ cu miercuri, când euro a fost cotat la 4,2523 lei.     Dolarul american a pierdut teren în fata leului, BNR stabilind un curs de 3,2350 lei, mai putin cu 3,94 bani (1,24%), comparativ cu valoarea de 3,2744 lei, consemnata miercuri.     Gramul de aur a fost cotat, joi, la 143,7215 lei, mai putin cu 1,3723 lei (0,95%), comparativ cu valoarea de 145,0938 lei, stabilita în sedinta anterioara.

MAE avertizeaza cetatenii romani cu privire la miscarile stradale de protest din Tunisia

Ministerul Afacerilor Externe avertizeaza cetatenii români cu privire la deplasarile în interes turistic în Tunisia, mentionând ca este de evitat, pe cât posibil, zona de la granita cu Algeria si zonele desertice.     Pentru siguranta cetatenilor români aflati în Tunisia, Ministerul Afacerilor Externe recomanda sa manifeste atentie sporita când se deplaseaza în locurile publice si sa evite prezenta în zone unde au loc manifestatiile.MAE recomanda, de asemenea, ca deplasarile în interes turistic în Tunisia sa fie facute în grupuri organizate, evitându-se pe cât posibil zona de la granita cu Algeria si zonele desertice fara a fi însotiti.     Ministerul Român de Externe îi mai sfatuieste pe cetatenii români care se deplaseaza sau se afla deja pe teritoriul Tunisiei sa se adreseze Ambasadei României în tara respectiva si sa-si anunte prezenta în regiune.

Protest spontan la Salina Ocna Dej

Cîteva sute de angajati de la Societatea Salina Ocna Dej au declansat ieri dimineata un conflict spontan, care a durat aproximativ doua ore. Potrivit lui Marcel Bote, liderul de sindicat al muncitorilor din salina, salariatii din schimbul III s-au întîlnit la iesirea din subteran cu cei din schimbul I si au au declansat un protest spontan, fiind nemultumiti de salariul pe care l-au luat pe luna decembrie. Bote a explicat ca muncitorii se plîng de faptul ca în luna decembrie au muncit mai mult si au fost platiti cu o suma mai mica decît în restul anului si a explicat ca oamenii ar vrea sa fie platiti în functie de productivitate. La rîndul sau, directorul salinei, Georgel Mihut, a afirmat ieri ca în cursul anului 2010 muncitorii au avut venituri cu aproximativ 50% mai mari decît salariul lor de referinta, dar ca acest lucru nu a fost posibil si în decembrie, cînd au luat doar cu 10% mai mult.     “Am avut cheltuieli foarte mari, fondul de salarii nu poate depasi 27-30% din venituri si din aceasta cauza salariile au fost, în decembrie, mai mici. Pe de alta parte, este adevarat ca în luna decembrie am avut multe comenzi si s-a lucrat mult, sîmbata, duminica, si oamenii au facut ore suplimentare. Am discutat cu ei si am spus ca vom încerca sa gasim o solutie”, a spus Georgel Mihut. Potrivit unor surse neoficiale, la protest au participat în jur de 200 de persoane din 390 cîti lucreaza în salina. Dupa doua ore, lucrul a fost reluat.    Agerpres

Investitii la Cimpia Turzii

Anul 2011 vine cu proiecte ambitioase pentru comunitatea din Cîmpia Turzii, obiectivele urmînd sa fie finantate atît din fonduri europene, cît si de la bugetul local. Astfel, Centrul Olimpic si de Recreere, incubatorul de afaceri, reabilitarea blocului de locuinte sociale de pe strada Vasile Goldis nr.4 (proiect propus spre finantare catre Ministerului Dezvoltarii) sînt doar cîteva din obiectivele municipalitatii. Primarul din Cîmpia Turzii, Ioan Vasinca, a declarat ca se doreste si construirea unui bloc de locuinte ANL, dar si modernizarea drumului comunal DC 62 A Cîmpia Turzii - Calarasi Gara (km 0 A 000 - km 7 A 475), pietruirea drumului comunal DC 69 A Cîmpia Turzii – Ploscos (km 0 A 000 – km 9 A 221) si modernizarea drumurilor de interes local din cartierul Sarît. De asemenea, va continua proiectul “Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata în regiunea Turda – Cîmpia Turzii”, care va implica si reabilitarea sursei de apa de la Poiana. În plus, se va realiza si un mal de aparare în vederea protejarii conductei de aductiune apa a municipiului Cîmpia Turzii – Valea Hasdate. Un alt proiect propus pentru finantare este si construirea unei fîntîni arteziene în zona Gh. Baritiu, dar si amenajarea unui parc în cartierul Sarît.     D. D.

Ce companii vineaza tinerii din Cluj-Napoca?

Nokia se afla pe primul loc in topul celor mai doriti angajatori in rindul tinerilor clujeni cu studii superioare, potrivit unui studiu recent.     Studiul cu privire la cei mai doriti angajatori din Cluj-Napoca, realizat de compania de consultanta in resurse umane Catalyst, masoara gradul de atractivitate a brandurilor de angajatori si determina asteptarile pe care tinerii le au de la acestia.     Potrivit rezultatelor studiului, industriile cele mai apreciate pentru tinerii cu profil economic din Cluj Napoca sint Banking, Media/Advertising si Consultanta. In cazul absolventilor de studii superioare cu profil tehnic, majoritatea sint atrasi de software development, dar si de productia si distributia de hardware si echipamente IT. Astfel, topul general al celor mai dorite industrii printre absolventii clujeni arata astfel: Advertising / Market Research, Banking si Consultanta. Situatia din Cluj este similara cu cea din Capitala, tinerii din Bucuresti fiind insa mai atrasi de domeniul bancar decit de cel al publicitatii.    Cei mai „rivniti“ angajatoriIn ceea ce priveste topul celor mai dorite cinci companii, in cazul tinerilor cu profil tehnic din Cluj Napoca, acesta este alcatuit din Nokia, Emerson , Microsoft, Google si iQuest. „Pentru domeniu tehnic, o particularitate surprinsa in urma centralizarii raspunsurilor este ca specializarile software development acopera 38% din ponderea totala, iar hardware, alaturi de producatori si distribuitori de echipamente IT, acopera 21,6%”, mentioneaza realizatorii studiului.     Tot la Nokia ar prefera sa lucreze si majoritatea tinerilor cu profil economic din Cluj, producatorul de telefoane de la Jucu fiind urmat in clasament de Banca Transilvania, Genpact, Emerson si BRD.    Stabilitatea, o cerinta importantaRezultatele studiului „Cei mai doriti angajatori din Cluj Napoca” prezinta si criteriile pe care tinerii le iau in considerare atunci cind isi aleg un angajator. „O diferenta semnificativa intre Bucuresti si Cluj consta in faptul ca pentru tinerii din Cluj siguranta si stabilitatea unui job sint doua cerinte mult mai importante decit pentru cei din Bucuresti”, se mai precizeaza in studiu.     Sondajul mai releva ca 50% dintre absolventii din Cluj-Napoca sint dispusi sa plece in strainatate pentru a-si gasi un loc de munca, in situatia in care oportunitatile de cariera oferite de companiile din Romania nu se ridica la nivelul asteptarilor.     Studiul a fost realizat in perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, pe un esantion format din 1.649 de tineri cu studii superioare din Cluj-Napoca, cu virsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, dintre care 1.010 cu profil economic si socio-uman si 639 cu profil tehnic (IT&C, inginerie).

Adrian Nastase recuza prezenta in completul ICCJ a unui judecator; cererea este respinsa

Fostul premier Adrian Nastase a recuzat joi participarea în completul Înaltei Curti de Casatie si Justitie în dosarul "Matusa Tamara" a judecatoarei Ioana Bogdan, însa instanta suprema a respins aceasta cerere ca fiind neîntemeiata. Presedintele Consiliului National al PSD a motivat cererea de recuzare a judecatorului Ioana Bogdan pe motiv ca aceasta a ocupat functia de consilier personal al sefului DNA, Daniel Morar, în cursul anului 2010. Acesta a spus ca este o încalcare grava a independentei justitiei iar faptul ca cererea de recuzare a fost respinsa dovedeste ca exista o comanda politica foarte clara.

Transportul urban din Atena, paralizat de o greva

Transportul urban din Atena a ramas paralizat joi de o greva de 24 de ore împotriva recentelor reforme din sector pentru reducerea datoriilor. Capitala elena va ramâne fara transport public pâna vineri la ora 05.00 locala (03.00 GMT), iar angajatii din transportul în comun au anuntat ca-si vor relua protestele în urmatoarele zile. Consiliul de Ministri a aprobat miercuri o lege prin care s-a dispus fuzionarea celor cinci întreprinderi municipale de transport în numai doua, pentru a se reduce pierderile, redistribuirea a 1.500 angajati în alte posturi în cadrul acestor întreprinderi si diverse reduceri salariale. În unele cazuri, salariul anual si platile aditionale ale conductorilor din transportul public ating 86.000 euro pe an, iar cheltuielile privind plata salariilor în sector reprezinta 78% din cheltuielile întreprinderii, fata de o medie de 65% în Uniunea Europeana, a informat ministrul transporturilor elen, Dimitris Repas.

Marea Britanie va aboli in 2011 varsta obligatorie de pensionare

Guvernul britanic va aboli în 2011 legea prin care întreprinderile pot scoate un lucrator la pensie la împlinirea vârstei de 65 de ani. Aceasta masura a fost propusa în iulie 2010 de guvernul de coalitie, pentru a încerca sa rezolve problema deficitului din sistemul de pensii. Potrivit acestei schimbari legislative, începând din 6 aprilie, un angajator nu va mai putea recurge la legea aflata acum în vigoare pentru a pensiona un angajat si nu-i va putea obliga sa iasa la pensie decât pe angajatii carora le-a trimis notificari înainte de aceasta data. Legea va intra în vigoare pe deplin la 1 octombrie, desi unele întreprinderi ar putea aplica în mod exceptional o vârsta obligatorie de pensionare 'daca o vor putea justifica în mod obiectiv' ca, de exemplu, în cazul controlorilor de zbor sau al politiei.

Preasfintitul Irineu Bistriteanul: ?Dorul pentru imparatie trebuie sa-l caracterizeze pe crestinul autentic?

În cuvântul de învatatura adresat în Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca în duminica dupa Botezul Domnului, Preasfintitul Irineu Bistriteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, ne-a îndemnat sa trecem prin aceste zile grele luându-L alaturi pe Dumnezeu, traind ca adevarati crestini, ierarhul aratând ca avem, pe acest pamânt, sansa cea mare de a lupta pentru vesnicie: „Crestinismul implica nu numai un mod de a fi, de a trai, ci si un mod de a muri, de a apune”.      „Ca sa rasari în Dumnezeu, în Împaratia Sa vesnica, trebuie sa traiesti pe pamânt ca fiu al Învierii si cetatean al Împaratiei Ceresti. Daca nu traim pentru aceasta Împaratie aici, pe pamânt, dupa moarte nu vom ajunge în ea. Slavind, însa, pe Dumnezeu, prin cuvânt si prin fapta pe acest pamânt, dupa moarte ne vom învrednici de Slava Cereasca. Nimeni nu poate ajunge în Împaratia Cerurilor daca nu are aceasta Împaratie în inima lui. Crestinul întelept nu calculeaza pretul nevointei sale duhovnicesti, pentru ca el stie de la Hristos ca cine pune mâna pe plug si se uita înapoi nu este vrednic de Împaratia Cerurilor. Sa luptam, sa alergam si sa ne ostenim, ca sa luam cu asalt Împaratia Cerurilor, pregatita noua de la întemeierea lumii. Ce favor, ce destin supranatural, ce maretie ne este noua fagaduita si pregatita, caci într-o zi vom deveni concetateni ai sfintilor si casnici ai lui Dumnezeu!     Iubiti credinciosi, traim vremuri grele, încât fiecare an parca devine tot mai apasator si mai plin de griji. Trinitatea apocaliptica, Balaurul, Anticristul si Profetul Mincinos, îsi face de cap. În zilele noastre, Satana este acela care pe toata lumea o însala, cum spune Cartea Apocalipsei. Însa, în aceasta lume a deznadejdilor si a pacatelor de tot felul, o raza de speranta ne vine de la Acela care, la plinirea vremii, a plecat cerurile si S-a coborât la neamul omenesc din iubire si a primit crucea si moartea pentru noi. El ne-a promis ca este si ramâne cu noi pâna la sfârsitul veacurilor. Prin învatatura sa, Domnul ne ofera calauzire pe cararile spinoase ale vietii. Prin prezenta sa radioasa, El ne scapa de durerea singuratatii în aceasta vale de lacrimi. Mântuitorul ne da harul sau, care transforma slabiciunea în putere, pacatul în iertare si uscaciunea noastra spirituala în rodnicie si în viata noua. De aceea, numai pe El trebuie sa-L cautam, sa-L dorim si sa-L iubim”.

Spectacol de Gala caritabil in beneficiul lucrarilor la Centrul Sf. Nectarie din Cluj

Duminica 16 ianuarie 2011, începând cu ora 17, în Sala Auditorium Maximum a Universitatii „Babes-Bolyai”, din strada Mihail Kogalniceanu, va avea loc un spectacol de gala caritabil în beneficiul lucrarilor la Centrul de îngrijiri paliative din Cluj-Napoca.      Spectacolul de gala va fi sustinut de grupul coral Psalmodia Transylvanica, al Facultatii de Teologie  din Cluj-Napoca, condus de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, care va interpreta piese din repertoriul religios si laic. Parteneri în concert vor fi si Fundatia Culturala TerrArmonia cu Ansamblul  de Muzica Traditionala Româneasca Icoane, condus de Dl. Prof. Dr. Ioan Bocsa, care vor sustine un concert de muzica traditionala. În spectacol va sustine un recital Mihai Vârva, acompaniat de orchestra „Cununa Transilvaniei” a Centrului pentru conservarea si promovarea Culturii Traditionale din Cluj.         La finalul spectacolului va avea loc si tombola prin care vor fi repartizate cele 33 de tablourile donate în scop caritabil de artisti plastici români, din tara si strainatate. Pentru cele 33 de tablouri s-au înscris tot atâtia solicitanti, care au platit suma de 1000 de euro, pentru continuarea lucrarilor la Centrul Sf. Nectarie. Tablourile donate au fost expuse timp de 1 luna în spatiul cultural al bisericii cu hramul Schimbarea la Fata din Cluj-Napoca.         Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului organizeaza  campanie de informare si strângere de fonduri  pentru construirea Centrului de îngrijiri paleative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, destinat bolnavilor oncologici si familiilor acestora.

Sedinta de lucru in protopopiatele Cluj I si Cluj II

Marti, 11 ianuarie 2011, a avut loc prima sedinta de lucru din acest an a preotilor din protopopiatele Cluj I si Cluj II, din municipiul Cluj-Napoca si din localitatile învecinate. La reuniune au fost dezbatute problemele administrative de actualitate, problemele economice si culturale ale parohiilor din anul 2010 si au fost prezentate câteva obiective pe anul care a început. Preotii din protopopiatul Cluj I s-au întrunit de la ora 10.00, la sediul protopopiatului, sedinta fiind prezidata de protopopul de Cluj I, pr. Ioan Jeler.     În prima parte a sedintei de lucru s-a prezentat Monografia bisericii „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, prima biserica româneasca cunoscuta, construita în apropierea zidurilor Cetatii Medievale. În partea a doua, preotii au prezentat rapoartele generale de activitate pe anul 2010, raportul de activitate privind activitatea sociala pe 2010 si datele statistice. S-a prezentat, de asemenea, raportul de activitate privind cercurile preotesti din cadrul protopopiatului nostru”.      Si preotii din protopopiatul Cluj II s-au întrunit în sedinta de lucru în biserica „Tuturor Sfintilor” din cartierul Manastur, sub presedintia protopopului de Cluj II, pr. Gheorghe Braica. Dupa oficierea slujbei de Te Deum, a scriitorul clujean Constantin Cublesan a prezentat conferinta „Idei estetice în Sfânta Scriptura”. Pr. Horea Petrea, parohul bisericii gazda a prezentat din realizarile atelierului Micului iconar, realizate de copiii talentati în pictura si care lucreaza sub supravegherea a doua profesoare. Întâlnirea s-a încheiat cu hotarârea tuturor preotilor de a continua acest mod de întâlnire prin rotatie la fiecare biserica, cu scopul de a avea posibilitatea de a împartasi experienta fiecarui preot si a fiecarei comunitati liturgice.      Astfel de sedinte de lucru au loc lunar, iar preotii apreciaza ca sunt extrem de eficiente pentru analiza activitatii din parohii si îmbunatatirea ei, acolo unde este cazul.

Pasaportul albastru: Sebastian Bodu vrea pasaport unic pentru cetatenii europeni

Europarlamentarul român Sebastian Bodu (PPE/PDL) a propus joi legislativului european trecerea la un model unic de pasaport pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. Europarlamentarul a depus, în acest sens, la Parlamentul European, un proiect de rezolutie prin care propune adoptarea unui pasaport de "cetatean european", document care sa contina, în cuprinsul copertii, trei dintre atributele de identificare ale UE, comune deci celor 27 de state membre: denumirea "Uniunea Europeana", emblema Uniunii si culoarea albastra, urmând ca numele statului membru emitent sa fie trecut în subsidiar.

Aglomeratie la impozite

Mediesenii s-au înghesuit sa îsi plateasca taxele înca din prima zi în care a fost posibil acest lucru. 614 persoane au trecut luni pe la casieriile Directiei Fiscale Locale, si au achitat impozite si taxe locale în valoare de 150.000 lei. Explicatia lor a fost una foarte simpla, au vrut sa îsi faca datoria. „614 cetateni si-au platit taxele si impozitele locale în prima zi de încasare a acestora, atât la sediul Primariei Medias, cât si la centrele din cartierele Gura Câmpului si Vitrometan. 458 de medieseni si-au achitat integral taxele si impozitele locale, valoarea totala a bonificatiei fiind de 4.878 lei. Suma totala a încasarilor a fost de 149.562 de lei,  aceasta valoare fiind aproape dubla în comparatie cu suma înregistrata anul trecut în aceeasi zi” a precizat Alina Stefan, purtatorul de cuvânt al Primariei Medias. Mediesenii care îsi vor achita integral impozitele si taxele locale pâna pe 31 martie vor beneficia de o bonificatie de 7% la impozitul pe cladiri, terenuri si autoturisme. „Reamintim faptul ca persoanele fizice care au doua termene de plata si care îsi achita integral impozitul datorat pâna în data de 31 martie vor beneficia de o bonificatie de 7%. Consiliul Local al Municipiului Medias nu a majorat taxele pentru acest an, însa se vor observa unele modificari în conformitate cu Ordonantele adoptate de Guvernul României în lunile iulie si decembrie 2010” mai spune Alina Stefan.    A. P.

Cinematograful fara spectatori

    Lider detasat”Avatar” a fost cel mai vizionat film in 2010 la Cinematograful Mediensis. Filmul lui James Cameron a inregistrat 1.431 spectatori, adica aproape 20% din totalul celor care au trecut pragul cinematografului mediesean pe parcursul anului trecut. „In ceea ce priveste clasamentul celor mai vizionate productii la Medias, pe primul loc se afla super-productia Avatar, care a fost vizionata de 1.431 de spectatori, in timp ce pe locul II se afla filmul Twilight. <<New Moon>>, cu 576 de spectatori. In sfarsit, pe locul III  se afla  filmul <<Shreck>> cu 296 spectatori” explica Alina Stefan, purtatorul de cuvant al Primariei Medias.    Bilete ieftineMediesenii nu s-au inghesuit anul trecut la cinematograf, cu toate ca preturile biletelor au ramas la nivelul celor din 2009. Astfel, un bilet pentru un adult a costat 7 lei, pentru un copil a fost de 5 lei, iar pentru grupurile organizate de 3 lei pentru o persoana. Pentru anul in curs preturile au ramas aceleasi, astfel ca reprezentantii municipalitatii spera la un numar mai mare de spectatori. „Si in 2011 cele mai noi productii vor ajunge in cinematograful mediesean, motiv pentru care va lansam invitatia de a trece pragul acestei institutii, pentru a viziona intr-un cadru adecvat cele mai recente productii”, mai spune Alina Stefan    Interes in scadereDin 2003 si pana in 2006 in municipiul Medias nu a functionat nici un cinematograf. Asteptata cu mare interes, redeschiderea unuia a umplut un gol evident la nivelul municipiului. Cu toate in ultimii 3-4 ani, sala de cinema a fost rareori plina. In medie mai putin de 20 persoane au trecut zilnic pe parcursul anului trecut pragul cinematografului, asta desi pretul biletelor nu este unul piperat.     Inaugurat in 2006Cinematograful „Mediensis” a fost inaugurat oficial la sfarsitul lunii septembrie 2006, cu ocazia Zilelor Tineretului Mediesean. Deschiderea a avut loc cu un an intarziere fata de data stabilita initial. Primul film care a rulat a fost premiera la „Cocosul decapitat” apartinand regizorului Radu Gabrea. Asta si pentru ca o parte din film a fost realizat in municipiul de pe Tarnava Mare.

Mai multi bani pentru Medias

Primaria Medias are la dispozitie in 2011 un buget mai mare ca anul trecutConform municipalitatii, bugetul este unul de dezvoltare si va asigura in bune conditii functionarea administratiei publice locale. Cheltuielile social-culturale vor reprezenta peste jumatate din propunerea de buget. Valoarea acestora este de aproape 56 milioane de lei. In cadrul capitolului cheltuielilor social-culturale este inclus printre altele si bugetul pentru invatamant.    Camin pentru varstniciUnul dintre cele mai importante proiecte care vor demara anul acesta este acela de construire a unui camin destinat ingrijirii persoanelor varstnice. Acesta va fi construit in curtea Unitatii de Asistenta Medico-Sociala. Este vorba de o cladire cu parte si doua niveluri. Termenul de executie al proiectului este de 12 luni de la data eliberarii autorizatiei de constructie. De serviciile acestei institutii de asistenta sociala vor beneficia 35 persoane varstnice.    Bazin si sala de sportTot anul acesta vor demara lucrarile la bazinul de inot din cartierul Vitrometan. Acesta va fi construit in termen de noua luni in curtea Scolii Generale Numarul 8 de pe strada Blajului. De asemenea, vor incepe si lucrarile la sala de sport de la Scoala Generala Numarul 5 din cartierul Gura-Campului. Bazinul de inot si sala de sport vor fi realizate cu fonduri guvernamentale. ”Vom dezvolta infrastructura pentru sport, prin construirea unui bazin de inot amplasat in curtea  interioara a Scolii Generale numarul 8 si a unei sali de sport situata in cartierul Gura Campului”, a declarat primarul Teodor Neamtu.    Infrastructura rutieraUn alt capitol pentru care se vor aloca fonduri importante il reprezinta investitiile in lucrarile de infrastructura rutiera si cea de apa canal. Pe langa fondurile din bugetul local vor fi folositi si banii pe care municipalitatea ii va imprumuta de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. „Anul acesta vom continua lucrarile de investitii incepute, si vom demara altele noi pentru ca infrastructura rutiera si cea de apa canal sa atinga standarde moderne. Cu fonduri atat de la bugetul local, cat si de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, vom infiinta reteaua publica de apa si apa uzata si vom amenaja strazile din satul apartinator Ighisu Nou, vom reabilita sistemul de alimentare cu apa, canalizare menajera, pluviala si sistem rutier la majoritatea strazilor care nu sunt modernizate”, mai spune Teodor Neamtu.    Dezbatere publicaPentru a-i informa pe medieseni cu privire la modul in care vor fi cheltuiti banii publici in 2011, Primaria Medias va organiza la inceputul saptamanii viitoare o dezbatere publica. „Primaria Municipiului Medias organizeaza in data de 17 ianuarie, ora 16:00, in Sala Daniel Thellmann, o dezbatere publica privind bugetul local pe anul 2011. Bugetul local este afisat pe site-ul Primariei Medias, www.primariamedias.ro, la Informatii Publice – Buget”, a precizat Alina Stefan, purtatorul de cuvant al Primariei Medias.

Mediasul merge in directia buna

Primaria Medias a dorit sa afle perceptia mediesenilor cu privire la diferite aspecte din oras. Din acest motiv a fost comandat un sondaj de opinie. Cea mai importanta întrebare s-a referit la directia în care se îndreapta orasul. Chestionati asupra directiei în care se îndreapta lucrurile în Medias, 55,5% din respondenti au fost de parere ca directia în care merg lucrurile în Medias este buna, în timp 27% care au raspuns ca directia este gresita. Alti 17% dintre respondenti nu au putut aprecia daca directia este buna sau gresita, în timp ce 1% nu s-au pronuntat.    Drumuri si locuri de muncaLa fel ca si în anii precedenti, starea drumurilor ramâne principala problema în viziunea mediesenilor. 42,7% dintre respondenti au fost de parere ca infrastructura rutiera este cea mai mare problema. Topul problemelor este completat de necesitatarea crearii unor locuri noi de munca, cu 34,5% si curatenia cu 7%. Alte probleme în viziunea respondentilor sunt calitatea apei potabile, lipsa de locuinte, siguranta si ordinea public, parcurile si zonele verzi.    Multumiti de aspectTotusi, o mare parte a mediesenilor sunt multumiti de felul în care arata municipiul. 70% dintre cei chestionati sunt multumiti de aspectul orasului. Pe de alta parte 58% dintre respondenti sunt multumiti de parcuri si spatii verzi, 48% sunt multumiti de siguranta si ordinea publica, 67% sunt multumiti de transportul în comun si 45% sunt multumiti de  oferta cultural.    În topul încrederiiPotrivit rezultatelor sondajului de opinie, mediesenii au cea mai mare încredere în Primaria Medias. 59,6% dintre acestia au raspuns ca au încredere în municipalitate. Urmatorul loc este ocupat de Politia Medias, în care au încredere 55,2% dintre cei chestionati, în timp ce presa locala se bucura de un procent de 41,4% încredere. La polul opus, 10,8 dintre respondenti au încredere în partidele politice si doar 6,7% în Parlamentul României.       În functie de oameniRezultatele sondajului de opinie, dar si întâlnirile avute de conducerea Primariei cu mediesenii pe parcursul anului trecut, s-au concretizat într-o serie de obiective pentru anul 2011. „Mediesenii elaboreaza practic agenda primarului. În urma întâlnirilor pe care le-am avut  cu cetatenii în toate cartierele municipiului Medias, dar si tinând cont de rezultatele sondajului de opinie am stabilit obiectivele pentru anul 2011. Am tinut cont în elaborarea bugetului local pe anul în curs de prioritatile mediesenilor, astfel ca investitiile în infrastructura rutiera si de apa–canal ramân o prioritate” a explicat primarul Teodor Neamtu.    Esantion reprezentativ Sondajul de opinie a fost realizat pe un esantion de 1.000 de persoane cu vârsta de 18 ani si peste, neinstitutionalizate, cu domiciliul în municipiul Medias. Tipul esantionului este probabilist, stratificat, criteriul de stratificare fiind sectiile de votare din municipiu. Sondajul are o eroare maxima admisa de ± 3,0 %. Perioada culegerii datelor a fost 22 noiembrie – 2 decembrie 2010, iar interviurile s-au desfasurat la domiciliul subiectilor.

Umiliti pe banii lor

Doua ghisee, un program prea scurt, inghesuiala, nervi, umilinta. Asa s-ar putea descrie in cateva cuvinte situatia care se inregistreaza zilnic in holul policlinicii municipale, acolo unde functioneaza cele doua ghisee ale Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Pentru a-si putea rezolva problemele, oamenii stau cu orele sau chiar zilele la coada, si se trezesc cu noaptea in cap pentru a prinde un loc in fata. „Sa nu uitam noi romanii sa stam la coada, de asta functioneaza asa sistemul. Eu stau sa obtin hartia aceea care justifica faptul ca platesc asigurarea de sanatate. Puteau sa gaseasca un alt mod de a rezolva problema asta, asta e bataie de joc” spune unul dintrei cei care stau la coada.     Pentru o stampilaUn alt mediesean care sta la coada de mai bine de o ora e revoltat. Are nevoie doar de o stampila, insa alternative nu exista. E nevoit sa stea la coada ca si toti ceilalti. „Trebuie sa merg sa ma internez la Sibiu la spital. Stau la coada pentru ca sa mi se puna o viza pe adeverinta. Trebuie sa reiasa din calculator ca sunt asigurat. Asa ca stau la coada, ce sa si fac altceva”, se plange un alt mediesean.    Situatie perpetuaCei mai multi dintre persoanele care stateau la coada au venit pentru a depune declaratiile lunare ale firmelor pe care le reprezinta, privind achitarea obligatiilor catre fondul asigurarilor de sanatate. Acestia spun ca situatia se repeta in fiecare luna, si ca nu au incotro, trebuie sa stea la coada pentru a depune formularele privind retinerile salariale. „Programul e scurt, nu se incaseaza in fiecare zi, nu avem ce face. Stam de fiecare data la niste cozi care ne amintesc de vremuri demult apuse” spune o alta persoana care sta la coada.

Pericolul cresterii preturilor

FMI anticipeaza si pentru 2011 riscuri de crestere a preturilor pentru alimente si energie in Romania, generate de o posibila „revitalizare“ a preturilor marfurilor pe plan mondial, iar continuarea deprecierii monedei nationale ar pune o presiune suplimentara pe rata infl atiei, potrivit FMI.     „Continuarea revitalizarii preturilor marfurilor pe plan mondialar putea creste preturile la alimen te si energie mai mult decat se anticipeaza. Nevoia de a creste preturile administrate, ca parte a unui proces de ajustare mai agresiv in anumite intreprinderi publice ar putea, de asemenea, sa genereze presiuni asupra preturilor de consum“, se arata intr-un raport al FMI. Depreciere a cresterea preturilor FMI mai arata ca o continuare a deprecierii monedei nationale ar genera, de asemenea, presiuni asupra preturilor de consum. Pe parcursul anului trecut, moneda nationala a fost mai puternica in prima parte a anului, dar s-a depreciat usor in a doua jumatate, pana la un nivel al cursului mediu de 4,2925 lei/euro. Deprecierea leului are impact direct asupra cresterii preturilor pentru anumite servicii, cum ar fi telefonia mobi a, ale caror tarife sunt calculate in euro. Pe de alta parte, institutia fi nanciara considera ca efectele de runda a doua ca urmare a majorarii TVA ar putea fi mai mici decat cele proiectate, astfel ca este propabila incadrarea inflatiei in intervalul tintit de BNR pentru acest an, 2-4%. Rata infl atiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, dupa ce preturile au urcat cu 0,5% in decembrie, iar avansul a fost aproape dublu fata de nivelul raportat in 2009, in special din cauza majorarii TVA si a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun si servicii. Cel mai mare impact asupra indicelui preturilor de consum l-au avut scumpirile inregistrate la tutun (26,34%) si combustibili (15,38%), cu ponderi mari in cosul utilizat de INS. La alimente, cea mai mare crestere de pret a fost consemnata la cartofi (45%), iar scumpiri importante au mai fost inregistrate si la alte produse alimentare, cum ar fi legume si conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil

Crestere pe timp de criza

Compania medieseana si-a dovedit competitivitatea intr-un an foarte dificilRomgaz Medias a avut anul trecut o cifra de afaceri de 3,39 miliarde lei (aproape 800 milioane euro), in crestere cu 6,2% fata de valoarea de 3,19 miliarde lei din 2009, si un profit net de 508,5 milioane lei (120 milioane euro), in scadere cu 3,7%. Profitul preliminat pentru anul trecut este cu 23% mai mic fata de nivelul de 661 milioane lei bugetat de companie la inceputul anului 2010. Romgaz a vandut anul trecut 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 4,8% mai mult fata de 6,2 miliarde metri cubi de gaze in 2009, potrivit datelor companiei transmise la solicitarea Mediafax.    Investitiile continuaPentru 2011, Romgaz a programat investitii de 900 milioane lei, fata de un nivel estimat pentru anul trecut de 1,2 miliarde lei. Investitiile vor fi directionate in special in explorarea de noi rezerve de gaze, majorarea capacitatii de inmagazinare subterana a gazelor si pentru atenuarea declinului productiei. Romgaz este unul dintre cele doua mari companii producatoare de gaze din Romania, alaturi de OMV Petrom (SNP), si este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.    Impotriva donatieiFondul Proprietatea (FP), actionar minoritar al Romgaz Medias, cere revocarea membrilor Consiliului de Administratie care au votat in noiembrie in favoarea unei donatii de 400 milioane lei din partea companiei catre bugetul de stat si va declansa actiuni in justitie impotriva acestora, individual. Franklin Templeton, administratorul FP, a anuntat, yilele trecute, ca este "dezamagit" de transferul sumei de 400 milioane lei catre bugetul statului si ca Fondul va folosi in continuare toate mijloacele legale pentru recuperarea banilor, prin anularea deciziei AGA din 30 noiembrie.     "In plus, Fondul Proprietatea a convocat o adunare generala a actionarilor Romgaz care va avea loc pe 17 ianuarie, pentru a-i revoca pe membrii Consiliului de Administratie care au votat in favoarea donatiei si pentru a declansa actiuni in justitie impotriva acestora individual", se arata intr-un comunicat al Franklin Templeton. Presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, a reluat in comunicat criticile la adresa donatiei. "Guvernul roman risca foarte mult in relatia cu investitorii straini urmand acest drum. Ne-am opus cu fermitate acestor masuri intrucat credem cu tarie ca vor avea consecinte negative, cauzand pierderea increderii investitorilor in disponibilitatea guvernului roman de a-si onora obligatiunile si datoriile, precum si obligatiile fata de actionarii si furnizorii companiilor detinute de stat", a afirmat el.    Hotarare guvernamentalaMinisterul Economiei, care detine 85% din actiunile Romgaz, a decis in AGA companiei, la 30 noiembrie, donatia de 400 de milioane de lei catre bugetul statului, in baza unei hotarari de Guvern, potrivit careia si alte doua companii vor face donatii catre stat (Electrica 400 milioane lei si Loteria Romana 74 milioane lei).din profitul anilor precedenti si vanzari de active.

Actiuni pe bursa

Astfel, noi titluri ale transportatorului de energie Transelectrica si ale operatorului sistemului de transport al gazelor naturale Transgaz Medias vor fi disponibile din luna iunie, respectiv septembrie. Cele doua companii sunt listate deja la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu 11,5% din capital, respectiv 12,81% din titluri. Cealalta companie, Romgaz Medias, va intra la tranzactionare în decembrie, conform documentului Ministerului Economiei. Totodata, institutia va oferi investitorilor de la BVB 9,84% din capitalul producatorului de petrol si gaze OMV Petrom (SNP). Ministerul Economiei detine 73,69% din actiunile Transelectrica, 85% din capitalul Romgaz, 73,5% din titlurile Transgaz si 20,6% din OMV Petrom. Un actionare semnificativ este Fondul Proprietatea, care detine 13,5% din titlurile Transelectrica, 15% din Romgaz si 14,98% din capitalul Transgaz. Compania OMV Petrom este controlata de grupul OMV, care detine 51,01% din actiuni. În actionariat se regaseste si Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%. În luna august a anului trecut Guvernul a decis sa vânda la bursa actiuni la Transelectrica, Transgaz si Romgaz, operatiune prin care estima ca ar obtine în total aproape 170 milioane euro.

Inima de campion

Medieseanul a avut parte de rezultate notabile in ultimii doi aniTotul a inceput pentru Stefan imediat dupa revolutie. Intr-o zi tatal lui a aparut cu un video si cateva casete. Erau filme de karate, si asa l-a descoperit pe Bruce Lee si mai apoi pe Jean Claude Van Damme. „Uitandu-ma la video a aparut dorinta mea de a fi un Bruce Lee mai mic, asa ca pe la sfarsitul anului 1991, la varsta de 7 ani le-am spus parintilor ca vreau sa fac karate, mai ales ca baietii de pe strada unde locuiam eu s-au dus la cursuri de karate unde preda Laurean Lapadatu, cel care dupa cativa ani a devenit pentru mine ca un al doilea tata” isi aminteste Stefan.     Sala plinaAsa a ajuns sa mearga la antrenamente sala de sport de la Scoala Nationala de Gaz. Emulatia creata de karate in acea perioada facea ca sala sa fie plina. Manati de pasiune si dorinta de a invata sa invete zeci de copii si tineri veneau la antrenamente. „Era ceva de nedescris, mai ales ca se impunea un respect si o disciplina de fier. Imi aduc aminte ca era un baiat pe nume Ciprian Socaciu, foarte talentat, care avea undeva la 14 ani si conducea incalzirea in fata la 150 de oameni, multi mai mari ca si el in varsta, si nu avea nimeni curajul sa comenteze in fata lui sau sa nu asculte vreo indicatie” povesteste Stefan.    Doar cu treningul in JaponiaLa doar 12 ani, Stefan Chirila a participat pentru prima data la un concurs international. A mers pana in Japonia, pentru a se numara printre cei 3.000 participanti la Campionatul Mondial. A fost un concurs cu peripetii, pentru ca odata ajuns la Osaka s-a trezit ca din tot lotul doar bagajul lui lipsea. „Ganditi-va ca eu aveam doar treningul rosu cu care eram imbracat si atat pe toata perioada care urma sa stam acolo. Altfel spus, un copil de 12 ani care trebuia in fiecare zi sa-si spele cu mana chilotul, tricoul, sosetele. Asta nu a insemnat nimic fata de durerea ce am simtit-o in momentul in care ne-am dus la sala unde se tinea competitia pentru a face antrenamente de pregatire, si m-am lovit de refuzul organizatorilor de a intra in sala pentru ca nu aveam kimonoul, aflat in bagajul pierdut” spune Stefan.     Cel mai bun dintre romaniFara echipamentul de concurs a ajuns in tribune. A stat si a plans uitandu-se cum ceilalti se antrenau. Soarta insa a fost de partea lui. In cele din urma a concurat, si a fost singurul roman care a reusit sa treaca de primul tur al competitiei. A ajuns, in turul 6 unde a pierdut contra unui japonez.  „Va dati seama cum m-am simtit eu atunci, copilul din tribuna s-o adeverit a fi cel care are performanta cea mai buna dintre romani. Oricum nu as fi ajuns acolo daca parintii mei nu ar fi facut eforturi financiare imense. Nu cred ca o sa le pot multumi vreodata, sunt mandru ca sunt copilul lor, fara ei azi nu eram aici” mai spune Stefan Chirila.     Titluri pe banda rulantaPentru sportivul mediesean era doar inceputul. In anul 2000 a castigat primul titlu de campion national, iar apoi au urmat numeroase clasari pe podium la competitii din tara si strainatate, in Austria, Brazilia, Italia, Belgia, Ucraina si Portugalia. In anul 2009 a fost campion mondial cu echipa Romaniei in Ucraina, pentru ca anul trecut sa devina campion european cu echipa in Portugalia. „Cel mai frumos moment a fost, bineinteles, atunci cand am reusit sa castig cu echipa locul intai la Campionatul Mondial 2009, si asta pentru ca am reusit sa rupem suprematia italienilor care erau de ani buni de nebatut. Nu stiu daca va puteti imagina ce inseamna pentru un sportiv sa castige locul intai la cel mai important concurs, cand pasesti pe cea mai inalta treapta a podiumului si canta imnul Romaniei pentru tine, e ceva ce nu pot descrie in cuvinte” spune campionul mediesean, care este actualmente component al lotului national al Romaniei de Karate Shotokan din cadrul Federatiei WKC.    Lucreaza cu copiiRecent Stefan si-a descoperit o alta pasiune. Aceea de a-i initia pe copii in tainele artelor martiale. Asa a ajuns sa mediteze copii de performanta, iar primele rezultate au si aparut. „O pasiune descoperita de vreo 2-3 ani e sa lucrez cu copiii. Am inceput sa iubesc acest lucru mai ales ca am si avut rezultate pe plan national, iar in luna decembrie a anului trecut o fetita a castigaz locul intai la Campionatul Mondial pe cluburi. E o satisfactie mai mare decat atunci cand am castigat eu” spune cu mandrie Stefan.    Afectat de crizaAnul trecut, Stefan a lucrat ca inginer constructor la o firma de constructii. I-a mers foarte bine, insa firma a dat faliment din cauza crizei, si asa a ramas fara loc de munca.  „Dupa un an in care am lasat-o putin mai usor cu sportul ca sa pot face fata meseriei  de inginer, m-am intors in Cluj la iubirea mea de-o viata karate, si am tras tare cu antrenamentele, aici fiind clubul unde am cunoscut marea performata pe plan mondial” mai spune Stefan Chirila. Stefan Chirila„Antrenorul Liviu Crisan este persoana care a contat foarte mult in maturizarea mea si evolutia mea pe plan sportiv, fara dansul nu as fi ajuns aici si ii multumesc din suflet pentru rabdarea de care a dat dovada si pentru momentele in care am fost tras de ureche. Mai sunt cateva persoane carora trebuie sa le multumesc pentru rezultatele mele, Laurean Lapadatu, primul meu antrenor, Ciprian Socaciu, cel care pot sa spun ca m-a impins de la spate si a crezut in mine in toate momentele, inclusiv in cele in care vroiam sa ma las de sport, si Doru Tichindelean, o persoana cu un suflet enorm si un antrenor de departe cel mai bun din Medias, deoarece nu are un singur  elev campion, ci mai multi. E cel mai bun si totul vine din sufletul sau imens.”„Daca ceva nu-ti place nu o sa ajungi sa ai performante, pe mine de mic m-a fascinat si niciodata nu am dat inapoi. Cand ceva iti place si incepi sa visezi, nimic nu te poate trage inapoi daca ai o educatie buna si un caracter puternic. Cel mai important pentru a reusi in sport sunt seriozitatea, munca, ambitia si apoi talentul.”

Impartire cu probleme

Sumele impartite de Directia Finantelor sunt considerate insuficiente de majoritatea primarilor din judetDirectia Judeteana de Finante Publice din Sibiu a repartizat, in aceste zile cele 50 de milioane de lei din TVA si din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale din judet. Impartirea i-a revoltat pe unii primari deoarece sumele alocate in acest an nu reprezinta nici 3% din sumele de anul trecut. Un astfel de caz este cel al localitatii Sura Mica, unde anul acesta Directia de Finante a alocat pentru echilibrarea bugetului numai 19.000 de lei fata de 733 de mii de lei in 2010. “Este bataie de joc ce s-a intamplat in acest an. Nu-mi vine sa cred ca doar atat de putini bani am primit. Eu am spus si-n sedinta de lucru ca sunt convins ca s-a facut o greseala in cayul nostrum. Nu se poate sa primim doar atat de putini bani. Daca dupa cercetari se va stabili ca asa e atunci o sa facem hartie prin care o sa spunem ca vom renunta la aceste sume”, spune Dorel Marcu.    Bani insuficientiSume mici au fost alocate si catre Selimbar si Rau Sadului. Surprinzator, municipiile Sibiu si Medias se afla in partea a doua a clasamentului in ceea ce priveste valoarea sumelor repartizate cu doar 500 de mii de lei si respective 208 mii lei. Cele mai avantajate au fost localitatile Agnita si Cisnadie care au primit peste 2 milioane de lei. Cu toate acestea, primarii considera ca sumele nu sunt suficiente si nu le ajung pentru acoperirea proiectelor pe care le deruleaza. “Noi avem foarte multe proiecte in care avem parte de o rata mare de cofinantare. Noi trebuie sa sustinem destul de mult. Practic, doar pentru doua proiecte mari noi vom cheltui mai bine de jumatate din suma. Mai sunt si alte cheltuieli care trebuie sa le facem in cadrul proiectului. Ne vom descurca asa cum vom putea. Sper sa ne ajunga banii, dar, sincer, ma indoiesc”, spune  Radu Curcean, primarul localitatii Agnita. Conform Directiei de Finante, sumele au fost alocate in functie de numarul de locuitori si de suprafata intravilanului fiecarei unitati administrative, dar si in functie de gradul de necolectare comunicat de fiecare ordonator principal de credite. .Repartizarea pe comune, orașe, municipii a sumelor  defalcate din TVA pentru echilibrare și a  cotei de 21% din impozitul pe venit pentru echilibrare pentru anul  2011 (mii lei)     SIBIU                    505 MEDIAS               208 AGNITA               2.416 COPSA MICA     734 DUMBRAVENI   1.956  ALMA                         645  ATEL                         484  AXENTE SEVER    1.259  BAZNA                     1.243  BIERTAN                  569  BARGHIS                 733  BLAJEL                    573  BRATEIU           1.063  BRADENI           438  BRUIU                 295  CHIRPAR           579  DARLOS          1.104   HOGHILAG           508   IACOBENI             826   LASLEA                 882   MARPOD               286   MERGHINDEAL   378   MICASASA           710   MIHAILENI        413   MOSNA             980   NOCRICH        830   SLIMNIC               922   SEICA MARE    1.402   SEICA MICA         361   SURA MARE    1.069   TARNAVA            716   VALEA VIILOR    547

Gandacii, frica de bau-bau si ideile de ?afaceri?

Multe s-au schimbat în România de ceva ani, dar un nor negru a ramas în constiinta si vietile oamenilor: teama de institutiile de control ale statului. Românul face în continuare semnul crucii si scuipa-n sân ori de câte ori aude de control, fie el de bilet de tren, de bani câstigati, de diferite adeverinte, autorizatii, dovezi, respectarea unor legi schimbate si preschimbate. Oricât au întors-o toti cei care s-au perindat la putere si au bagat banii în campanii de imagine, multi români cred în continuare ca cei care vegheaza la bunul mers al statului sunt un fel de bau-bau, sperietori numai bune de amestecat în vietile particulare si în afacerile proprii. M-am amuzat zilele trecute când am vazut cum mai multi patroni de magazine de cartier din nu stiu ce localitate au fost trasi pe sfoara, tocmai din cauza fricii de control. Cu alte cuvinte, niste indivizi s-au apucat de sunat patronii tunând ca sunt de la OPC si ca vor veni în control, pentru ca au auzit ei ca la magazin si-ar face gândacii de cap printre marfuri. “Da’, sa traiti...”. Nici n-au apucat bine micii întreprinzatori sa vada ce-i de facut ca usile li s-au deschis, iar în prag a aparut, cine credeti? Raza de soare, echipa de dezinsectie! Da, ca un facut, cu pompe, solutii si tot arsenalul din dotare, gata de trecut la treaba. Care treaba s-a facut degraba si i-a lasat pe patroni cu buzunarele mai usoare. Daca va întrebati despre coincidenta dintre apelul telefonic si echipa de interventie, ea exista si a fost demascata de Politie, sesizata de o tanti careia i-au mirosit substantele toxice pulverizate, mai degraba a apa de ploaie. Gasca o sa faca probabil dezinsectii dupa gratii, dar dincolo de patania cu iz de comicareala ne putem astepta la orice. Temerile exista si persista, pentru ca în popor circula deja mult prea multe povesti cu spagi, coruptie, controale nesfârsite, munti de acte, toate numai bune de creionat în alb-negru portretul unui stat care, în loc sa te ajute, te asteapta la cotitura pentru a-ti da la cap. Teama de control ar putea sa le dea idei si altor amatori de “afaceri”, iar multitudinea de infractiuni ar putea avea rezolvari ingenioase. Astfel, ai putea cumpara de la binevoitori cofrage de ou pentru izolatul casei daca te reclama vecinii ca dai muzica tare, sau lopeti albastre speciale de curatat zapada, în caz ca n-ai auzit de modificarea vreunei legi imaginare. Doamne, apara si pazeste!

Semeta (CE): Continuam sa fim ingrijorati de problema combaterii fraudei pe fonduri europene in Romania

Comisia Europeana /CE/ continua sa fie îngrijorata de subiectul combaterii fraudelor pe fonduri europene în România, acest aspect fiind discutat joi la Bucuresti de ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, si comisarul european pentru impozitare, uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Semeta. În ceea ce priveste intrarea României în spatiul Schengen, comisarul european a spus ca acest subiect nu a fost discutat la întâlnirea cu ministrul Finantelor si ca cei responsabili din cadrul Comisiei Europene fac evaluarile în acest sens.

?Teatrul este viata mea!?

Edith Tulai Depner Isi dedica ore Intregi pentru a-i introduce pe micuti In lumea teatruluiS-a indragostit iremediabil de teatru atunci cand era doar un copil. A stiut de atunci ca asta vrea sa faca in viata. Edith Tulai-Depner s-a nascut in Medias, si a urmat cursurile Liceului Teoretic Stephan Ludwig Roth. Imediat dupa ce a absolvit in 1990 a plecat in Germania.     Viata de la zero A studiat in Hamburg si a absolvit Academia de Autor. Dupa terminarea studiilor a acumulat experienta in gradinite, scoli generale si prin intermediul grupelor de teatru pentru copii pe care le-a condus. In vara anului 2007 a revenit la Medias. „Familia m-a determinat sa revin in Romania. In al doilea rand, a fost momentul in viata cand vrei sa incepi ceva nou din toate punctele de vedere” isi aminteste Edith Tulai-Depner.    Club de teatruOdata intoarsa la Medias, nu a putut sta departe de teatru. La scurt timp a infiintat un club de teatru, din dorinta de a le darui si copiilor dragostea pentru aceasta arta, dar si de a le usura totodata invatatul limbii germane prin joaca. „Cortina clubului nostru s-a ridicat pentru prima data in anul 2007 cu o piesa specifica sarbatorilor de iarna. Primii protagonisti si membri ai acestui club au fost copiii claselor a treia si a patra de la scoala Hermann Oberth. Atunci clubul de teatru era cunoscut sub numele de <<Pic&Poc>>, nume ales de care copii” povetesteste Edith Tulai-Depner.     Clubul PapadiaClubul a mai parcurs de atunci o serie de modificari. Aflat in cautarea unui nume si a unei identitati proprii, acesta a primit in vara anului 2009 numele de Pusteblume. „De ce Pusteblume? Pentru ca asemeni unei papadii, fiecare dintre noi este o umbreluta a papadiei, are talentele si inclinarile personale, care in grup formeaza o floare. La inceput mergem mana in mana, iar dupa aceea, pe scena, cuvintele si textele copiilor sunt duse la spectator asemenea pufului de papadie purtat de vant. Clubul <<Pusteblume>> s-a nascut din dorinta de a pastra cultura germana mai departe in Medias prin joaca, prin muzica, prin arta, prin bucurie” explica Edith Tulai-Depner.    Lucreaza cu 35 copiiIn actuala stagiune Clubul „Pusteblume” are copii cu varste cuprinse intre 3 ani si jumatate si 10 ani. In total sunt 35 de copii, pe care Edith Tulai-Depner ii initiaza in tainele teatrului prin joaca. Spune ca nu este greu sa lucreze cu copii, ceva mai greu ii este cu parintii acestora. „Atat timp cat respecti copiii nu este deloc greu sa lucrezi cu ei. In momentul in care incerci sa schimbi firea unui copil, si vrei sa-l modelezi incepe o lupta intre tine si copil, iar eu evit aceste lupte – respect fiecare copil cu aptitudinile si competentele lui. Mai greu imi este sa lucrez cu parintii si sa-i fac sa inteleaga ca teatrul la varsta asta este inca o joaca, si asta doresc sa si ramana pentru copii”, mai spune Edith Tulai-Depner.     Pasiune mostenitaFiica acesteia, Daniela Tulai-Depner i-a mostenit pasiunea. Anul trecut ea si-a infiintat propria trupa de teatru, intitulata Teatrul Alb Negru. La inceputul lunii decembrie a avut loc si premierea primei piese intitulata „Si vampirii sunt doar oameni” de Jens Wurfel si Soren Pahl, o parodie la adresa vampirilor si a filmelor de groaza. „La inceput ideea ei mi s-a parut infricosatoare, pentru ca stiu cat de grea este viata de actor de teatru. Acum insa sunt mandra de forta ei, de curajul cu care isi cauta un drum in lumea artistilor, si sper sa nu isi piarda prea repede entuziasmul si idealismul, creativitatea si fantezia,  fara de care nu ai ce cauta in lumea teatrului” explica Edith Tulai-Depner.    Vrea propriul teatruDragostea pentru teatru o face sa ii dedice o parte importanta din timpul sau zilnic. Pregateste atent fiecare piesa, iar orele petrecute in fata calculatorului se aduna una dupa alta. Firesc are si un vis, sa aiba propriul sau teatru. „Cel mai frumos moment petrecut in lumea teatrului a fost atunci cand s-a ridicat pentru prima data cortina in Medias cu <<actorii>> indrumati de mine. Cel mai mare vis e sa am propriul meu teatru, cu propria mea scena”, mai spune ea.Edith Tulai-Depner „Cand aud cuvantul teatru, vad o fetita care il <<acosteaza>> pe fratele ei ca sa puna in scena <<Romeo si Julieta>> de Shakespeare. Scena este dormitorul parintilor, spectatorii sunt mama si tata. Otrava folosita de Julieta este o sticluta mica de la injectiile de penicilina, iar cutitul folosit de Romeo este o banana de plastic. Si vad aceasta fata, care reuseste la acea varsta sa-i faca pe spectatori sa planga in momentul cand moare Julieta. Vad acea fata care savureaza aplauzele acelui public. Acea fata si acum mai simte bataile inimii rascolite de euforia succesului, iar acea fata inca mai simte dragostea pentru teatru. Acea fata sunt eu!.”„Sunt contradictorie, curioasa si mereu in cautare de noi provocari. Iubesc cartile. Ele ma insotesc aproape peste tot, avand tot mereu o carte la mine. Totodata ascult cu placere muzica, mai ales teatrele muzicale, dansez cu placere si imi plac discutiile cu prietenii.”

Plecatii nostri dragi

De ceva vreme – parca de prea multa vreme –, ne pleaca dragii nostri între straini. Parinti, copii, frati, apropiati ni se muta în însingurare, în cautarea unui loc de munca, a unui trai de azi, pentru ziua de mâine. Aproape fiecare dintre noi avem pe cineva plecat departe. La un capat sau altul al lumii, la mii, zeci de mii de kilometri de cei de acasa. Aproape fiecare dintre noi ne-am înabusit macar o data suspinul în dorul lor, ajunsi între straini. Plecatii nostri dragi!... Rapusi de dor si îngrijorare pentru cei de acasa, muncind din greu, în nestire, zile si nopti de-a rândul, cu inimile frânte între renuntari si nazuinte.     Nu am vrea sa ne gândim aici la cei înstrainati din pricina patimii înavutirii, robi ai castelelor de nisip, a unei bunastari galopante spre prapastia lacomiei de confort si teribilisme. La adaptabilii vremurilor! Pentru care adaptarea între straini înseamna a face noi optiuni, a împrumuta obiceiurile si modul de comportare al celor între care au ajuns, nu întotdeauna chiar... de Doamne ajuta! Patima si indolenta fudula nu tin niciodata de spatii sau vremuri date. Acestia, acolo, ca si aici, s-ar dovedi la fel de perseverenti si dezumanizati în parvenire. Bataile inii noastre vor sa intre în rezonanta cu oftatul tatalui „ajuns sluga la straini” (vorba românului umilit) pentru a-si putea purta copilul la scoala, a parintelui aflat în pragul disperarii din imposibilitatea de a pune pruncilor mâncarea pe masa, a feciorului plecat de acasa pentru a-si putea ajuta fratiorii mai mici sa-si recapete nadejdea în ziua urmatoare. Sunt atâtea si atâtea cazuri în care dragii nostri, cu riscuri înspaimântatoare, si-au asumat destine de jertfa pentru a-si putea sprijini familiile ramase acasa fara nici o sursa de existenta în mijlocul unor conglomerate de piatra si fier care, odinioara, asigurau traiul a sute, mii dintre ai lor.     „Neam al nevoii” – spusa lui Eminescu –, poporul nostru însa si-a purtat mereu înscrisa în fisa sa caracteriologica marca ne-uitarii de casa, a neabdicarii de la spatiul fizic si spiritual al unei realitati vii, care i-au marcat existenta. Tresalta inima de fericita bucurie când semnale de la cei de acolo vadesc ca dragii nostri si-au purtat, cu credinciosie, vatra de jar ceresc peste meleaguri, peste mari si tari, de unde, la vreme de trebuinta, împart lumina de stele celor dintre neamuri iesiti la întâlnirea cu ei! Comunitati de români care se „încapatâneaza” sa ridici ici, colo, câte o biserica, sa se strânga în comuniune, pentru a-L pastra pe Dumnezeu în mijlocul unor state globalizate pâna în maduva cea mai intima a structurii lor!     Cum sa nu lacramezi a bucurie când ai tai, ajunsi departe între straini, reusesc sa reconstituie în jurul lor firescul unei lumi în care Dumnezeu sa Se simta acasa, invocat si chemat, pre limba ta, ca singura, ultima salvare si alinare? Sau cum sa nu suspini a rugaciune când stii ca dragii tai nu au cui sau cu cine sa-si înece amarul, înabusit în prabusire înaintea lui Dumnezeu?! Si ce este mai greu decât dorul – aceasta sintagma care sfideaza, prin specificitate autohtona, orice traducere! – nemângâiat de cei pe care Dumnezeu ti i-a încredintat sa-i iubesti? Nu e mai de pretuit cel ramas acasa ca cel plecat între straini. Cum nu e mai nobila misiunea celui între straini ca aceea a semenului ramas sa lucreze între ai sai. Nic nu stii care act e mai curajos, pâna la urma: acela de a pleca întzre straini sau acelea de a ramâne acasa! Cert e ca, si acolo, ca si aici, esti chemat sa dai sens si nume divin lucrurilor, sa-L „înlocuiesti” – prin imitare – pe Dumnezeu în lume. Aceea va fi, de fapt, acasa în care esti chemat sa-ti statornicesti pribegia.     Se spune ca, odinioara, turcii obisnuiau sa puna în cizme, atunci când plecau de acasa, tarâna din pamântul tarii lor, spre a nu pasi astfel niciodata decât pe pamântul patriei lor. Unii dintre ai nostri, plecati între straini, nu s-au mai întors niciodata acasa!... Au umplut de slava, prin disponibilitatea lor de jertfa si dor, pamântul. Pe nesimtite, frumosi si cuminti, s-au mutat în leaganul pamântului. Au devenit ei însisi pamânt, pentru a se face glie peste care sa paseasca semeni de-ai lor. Mutarea lor face parte, poate, din pretul de sacrificiu pe care poporul acesta trebuie sa îl aseze la edificiul unor viitoare biruinte. Sau e o farâma din iubirea lui Dumnezeu revelata acolo unde iubirea a încetat sa se mai manifeste.Si unii, si altii, si cei de aici, si cei de acolo, resimtim adânc ranile despartirilor. Liant între ele, iubirea lui Dumnezeu cheama la asezare. Întru rugaciune, comuniune, îmbarbatare!... Identificare în durere si împlinire întru dor.

Iisuse, Invatatorule, miluieste-ne!

    Pe cale, o intalnire cu leprosiEra ceva spectaculos intr-o astfel de intalnire? Fara indoiala ca da. Intr-un fel se intalnea moartea cu Viata, miasma iadului cu mireasma Raiului, boala cu Medicul si medicamentul (caci pana astazi Euharistiei i se mai spune „phärmakôn“ / adica si medic si medicament, Biserica vadindu-se astfel a fi o farmacie de leacuri pentru Vesnicie!). Si nu era ceva placut pentru cineva sa fie intampinat de un astfel de bolnav. Daca cititi cu atentie cartile lui Moise, vedea-veti cate lucruri trebuia implinite pentru ca o comunitate sa se reaseze in sfintenie, dupa ce era „spurcata“ de un astfel de caz (Levitic 13, 2 s. u.).     Intelepciunea cea adevarataUraciunea bolii, nenorocita ei vizibilitate, atacul nenorocit ce-l facea asupra frumusetii, o aratau mereu o lucratura a diavolului in viata omului, a comunitatii umane. Ei bine, zece hidositi de boala aceasta nemernica, sedeau departe de multime (Lc 16, 19), jinduind ca macar privirea Invatatorului sa cada asupra lor. Acest apelativ „Invatatorule“ ne duce cu gandul ca-L ascultasera intre timp propovaduind si identificasera in glasul Lui acea „putere multa“ (Mt 8) care avea sa faca din Hristos nu doar Invatatorul, cat, mai ales, Mantuitorul lumii. Daca ar fi sa facem o talcuire alegorica a acestei chemari, am spune ca ratiunea celor bolnavi de lumea aceasta, in care pata necredintei celei leproase a cuprins intregul trup social, are nevoie mai intai sa inteleaga macar ca Hristos este Intelepciunea cea adevarata. Sau, dupa cum spune Parintele Rafail Noica, sa se intrebe si sa-si raspunda: „Unde duce cultura cuvantului lui Dumnezeu, credinta in cuvintele lui Dumnezeu?     Nebunie inteleaptaCuvintele lui Dumnezeu ii pot parea omului, si par de cele mai multe ori, sminteala cea mai mare si insusi Apostolul Pavel nu se sfieste a vorbi de «nebunia lui Dumnezeu», dar adauga ca nebunia lui Dumnezeu se arata mai inteleapta decat intelepciunea omului. Intelepciunea omului e neputincioasa, precum si omul; dar ceea ce ne pare noua a fi o nebunie, daca este dumnezeiasca, sa ne impartasim cu aceasta nebunie, si vom vedea ca asta era intelepciunea.“ (Ieromonahul Rafael Noica, «Cultura Duhului», Reintregirea, Alba-Iulia, 2002, p. 28-29).     Acolo este inceputul izbavirii din leprozeria necredintei ce ne-a furat sanatatea sufleteasca. Cuvantul lui Dumnezeu, salasluind si petrecand in om (In 6, 56; 15, 4-5) este mana intinsa pe care El, Cuvantul, o ofera mintii noastre stangace, pentru a o indrepta, trecand de la informare la formare in Duhul Sfant, caci Cuvantul, in viata duhovniceasca, este Impartasire. Or, lectie intru aceasta ne dau leprosii, cei zece. Care au trecut de la auzire la ascultare si de la ascultare la percutanta cerere de mantuire.    Trimisi la preotiDomnul nu face altceva decat sa-i trimita sa se arate preotilor. Dupa cum cerea – am mai spus – randuiala Legii Celei Vechi (Levitic 13, 2 s.u. sau Levitic 14, 2-3), indata dupa vindecare omul trebuia sa se prezinte la Templu, unde preotii constatau vindecarea – cand exista – si-i repuneau in „drepturile cetatenesti“ ale neamului lui Israel. Dar nu-i greu de inteles ca de fapt niciodata in mentalitatea poporului simplu omul acela nu era privit decat tot ca un ex-lepros, o sursa de posibila imbolnavire pentru cei din jur. Cert este ca „in timp ce mergeau“ (Lc 17, 14b) cei zece s-au vindecat. O vindecare facuta, fara indoiala, in vazul celorlalti cat se poate de consternati, de inmarmuriti. Nu ne este redata reactia lor, dar o putem banui din alte situatii similare (Lc 5, 15 arata clar „flacara“ ce se intinde vestind vindecarile: „Dar vorba despre El se raspandea si mai mult si numeroase multimi se adunau sa asculte si sa se vindece de bolile lor“).    „Scoala-te si du-te…“In exegeza ce o parcurgem de obicei, avem tendinta de a-i infiera pe cei noua care, cel mai probabil, si-au continuat drumul spre Templu, spre a-si primi dezlegarea preotilor pentru repunerea lor in lume. Era oarecum firesc aceasta. Implineau porunca lui Hristos. Ca unul s-a intors, iarasi firesc. Samarineanul n-ar fi fost primit oricum laolalta cu ceilalti de catre preoti, caci era „de alt neam“, dupa cum Hristos Domnul subliniaza, pedagogic, inainte de a-i spune samarineanului: „Scoala-te si du-te; credinta ta te-a mantuit“ (Lc 17, 19). De obicei ne repezim sa infieram pe fariseu (din parabola cu vamesul si fariseul) sau pe preotul si levitul ce trec pe langa cel cazut. Uitand ca ei fac ceea ce invatasera sa faca, ceea ce li se prezentase ca normal sa faca. Abia acum apelativul „Invatatorule“ isi descopera adancimea. Hristos venea sa-l invete si pe samarinean (ca si pe vames la locul potrivit) ca nu este pierdut. Ca de acum Legea se des-limita sa poata cuprinde si inima si mantuirea lor.     Leprosi„Cuvantul lui Hristos este trecerea de la disciplina la viata. Spune Evanghelia Sfantului Ioan: «Legea prin Moise s-a dat, dar Harul si Adevarul prin Iisus Hristos au venit» (In 1, 17)“ (Cf. Rafael Noica, op. cit., p. 25). Era si lectia pe care Hristos o dadea ascultatorilor. Boala ii facuse una pe leprosi. Nu erau leprosi iudei si un lepros samarinean. Erau leprosi. Boala, ca o uniformizare si unitate – ceea ce noi insine simtim trecand printre paturile spitalelor cand boala face una din saraci si bogati, domni sau simpli – acum vindecata, lasa sa se vada diferentierile pe care Legea cea Veche le facea. Ganditi-va cat de socant ar fi sunat in urechile fariseilor prezenti (care, de la versetul 20, se arata interesati de chestiuni eshatologice) ca si credinta samarineanului este mantuitoare. A aceluia care se inchina pe alt munte decat muntele inchinarii lor, care, prin impreunare cu alt neam, se transformase in rusinea lui Israel, vrednic de ocolit in orice situatie.    Cheia talcuirii EvanghelieiCa aici este una din cheile talcuirii Evangheliei acesteia ne-o arata, ca de obicei, Apostolul Duminicii acesteia (Col 3, 4-11) ce tine intru sine cuvintele: „Cand Hristos, viata noastra, Se va arata, atunci si voi impreuna cu El va veti arata intru slava. Prin urmare ucideti madularele voastre cele pamantesti: desfranarea, necuratia, patima, pofta cea rea si lacomia – care este inchinare la idoli – din pricina carora vine mania lui Dumnezeu peste fiii neascultarii, intru care si voi ati umblat odinioara, pe cand traiati intru ele. Acum insa si voi pe toate sa le lepadati: mania, intaratarea, rautatea, blasfemia, cuvantul nerusinat din gura voastra. Nu va mintiti unul pe altul, devreme ce v-ati dezbracat de omul cel vechi, laolalta cu faptele lui, si v-ati imbracat cu cel nou care, spre cunoastere, se reinnoieste dupa Chipul Celui Ce l-a zidit. Acolo s„unde este Hristos”, cf. Gal 3, 1t nu este elin si iudeu, taiere imprejur si netaiere imprejur, barbar, scit, rob, liber, ci Hristos totul intru toti“ (Col 3, 4-11).    Renuntarea la pacatIata-l dar pe Sfantul Apostol Pavel prelungind peste timp lectia pe care Hristos Domnul o da „pe cand sIisust mergea spre Ierusalim si trecea prin mijlocul Samariei si al Galileii, intrand intr-un sat“ (Lc 17, 11-12a). Ca la intalnirea cu suferinta, cu moartea celuilalt, fizica sau spirituala, nu trebuie sa te prevalezi de norme ale legii, cat de legea aceea adanca a iubirii si impreuna-lucrarii cu celalalt la izbavirea lui, la slobozirea din nenorocire. Schema pedagogica a renuntarii la pacat pe care o prezinta Sfantul Apostol Pavel colosenilor, si prin ei noua, ofera coloana vertebrala a unei morale cu Hristos opusa oricarei etici lipsita de Hristos, plina de drepturi ale omului sau animalelor sau cine stie carei alte creatii dumnezeiesti, dar lipsita de dreptul lui Dumnezeu, nefundamentata pe Cuvantul lui Dumnezeu care da adevarata intelepciune.    Sa laudam pe HristosSi mai este ceva de remarcat. Nu de putine ori in comunitatile crestine carora le apartinem prin viata liturgica si duhovniceasca, se intampla ca unii din cei pe care-i socotim a fi leprosi (si ce teribila diagramare a leprei spirituale face Sfantul Pavel, identificandu-i „bubele“) sa se intoar-ca, vindecat de Hristos, spalat in Taina Spovedaniei, hranit cu Trupul si Sangele lui Hristos. Sa nu fim neatenti cu acela ce se intoarce din zvarcoleala amarnica a unei vieti fara Hristos la dulcea traire cu Domnul. Sa nu fim purtatori ai sindromului fratelui fiului risipitor, cartind la dragostea cu care Dumnezeu il primeste pe acela. Ci, slugi nevrednice, sa laudam pe Hristos Ce Se face loc de primire tuturor intorsilor din boala in sanatate. Din moarte la viata.

Calendar Crestin Ortodox

Saptamâna 14 – 20 ianuarie14 Vi  Sfintii Parinti ucisi în Sinai si Rait        15 Sâ  Sfântul Cuvios Pavel Tebeul       16 Du  Închinarea cinstitului lant al Sfântului Apostol Petru - Ap. Coloseni III, 4-11Ev. Luca XVII, 12-19glas 1, voscr. 1. Despre atotstiinta si mila lui Dumnezeu - Ap. Coloseni III, 4-11Ev. Luca XVII, 12-19glas 1, voscr. 1       17 Lu † Sfântul Antonie cel Mare       18 Ma † Sfintii Atanasie si Chiril       19 Mi  Sfântul Macarie Egipteanul       20 Jo † Sfântul Eftimie cel Mare 

Statul, inainte de toate

S. S., pensionar„Eu asa fac din 1967 de când platesc impozite. În prima zi achit integral totul. Mi-e greu, sunt invalid, dar stau la coada. Vreau sa îmi fac datoria, sa îmi achit obligatia fata de stat”.U. L., pensionar„Am venit sa platesc o taxa pentru garaj. În fiecare an e la fel. Am venit si am zis sa termin. Pentru celelalte am timp pâna în luna martie”. A. D., pensionar„Am venit sa platesc din prima zi sa ma scap. Nu mi-e greu sa dau banii, am geanta plina de bani”.R. T., pensionar„Motivul pentru care am venit e sa ma scap de griji. În fiecare an procedez la fel, vin si platesc tot. Am facut economii anul trecut si am de unde”.

Cat de important este sa ai dintii drepti?

A avea dinti drepti este important nu numai pentru felul în care aratam. Dintii care nu stau drepti sunt înghesuiti si ies din linia normala a arcadelor, afecteaza modul în care o persoana mesteca, vorbeste sau zâmbeste. Din cauza spatiilor dintre dinti este mult mai greu sa te speli pe dinti si, ca urmare, esti mai predispus la carii. Aceasta anomalie a dintilor este numita de specialisti malocluzie, ceea ce înseamna o deviatie de la ocluzia normala a dintilor, de obicei asociata cu dezvoltarea anormala a maxilarelor. Daca este severa, se poate rezolva prin chirurgie. În unele cazuri, dintii distantati sau înghesuiti pot sa afecteze modul în care se pozitioneaza maxilarele si mai pot cauza dureri si disconfort. Daca vrei sa îti corectezi dintii, atunci trebuie sa urmezi un tratament ortodontic. Astfel de tratamente implica aplicarea unei presiuni usoare asupra dintilor în crestere sau care deja au crescut, prin fixarea unui aparat dentar. Ortodontia este o specialitate a stomatologiei care se ocupa cu studiul anomaliilor dento-maxilare si tratamentul lor ortodontic. Specialistul ortodont este acel specialist stomatolog care corecteaza astfel de anomalii si care îti îmbunatateste zâmbetul prin folosirea diferitelor tipuri de aparate dentare. Principalul factor care determina aceasta anomalie este ereditatea. Multe deviatii de la ocluzia normala a dintilor sunt mostenite. În plus, când sunt mici, copiii tind sa dezvolte diferite obiceiuri, cum ar fi suptul degetului sau al buzelor. Daca micutul suge degetul pâna la vîrsta de doi ani nu înseamna în general ca si ocluzia dintilor va avea de suferit. Daca, însa, obiceiul continua chiar si dupa ce a împlinit patru ani, atunci parintele ar trebui sa se îngrijoreze. Alti factori ar mai putea fi folosirea suzetelor (copilul e posibil sa dezvolte o astfel de anomalie a dintilor daca a folosit pentru o lunga perioada de timp suzeta); ranile (diferite cazuri din copilarie care au condus la ranirea dintilor pot cauza anomalii ale acestora) si de asemenea, unele rani ale gingiilor sau carii. Medicul trebuie chemat neaparat atunci când dintii copilului tau întârzie sa apara, chiar dupa primul an de viata. În mod normal, dintii de lapte încep sa apara dupa primele 5-7 luni de viata. Este motiv de îngrijorare si daca dintele de lapte a cazut, iar dintele permanent întârzie sa apara. Trebuie sa te sfatuiesti cu doctorul si în cazul în care dintii permanenti îi apar copilului, dar sunt mult prea apropiati unul de altul sau, dimpotriva, prea departati. În mod normal, dintii de pe maxilarul superior ar trebui sa fie mai în fata comparativ cu cei de jos. În cazul în care dintii de jos sunt mai în fata, ar trebui sa te prezinti la specialist cu copilul. Prezinta-te la medic si daca între dintii de sus si cei de jos ai copilului, în momentul în care încearca sa îi „lipeasca“, exista un spatiu.

Ciorba de perisoare

Ingrediente: 2 l de apa, 1 l de bors, zarzavat de supa (un morcov, un patrunjel si o ceapa), verdeata, 3 rosii, 1galbenus, 2 linguri de smântâna, 500 gr. carne cu os, o felie de pâine, 2 linguri de orez, 1 ceapa, 1 ou, sare, piper.      Mod de preparare: Se pune la fiert într-o oala cu apa, un morcov, un patrunjel si o ceapa, toate taiate marunt si osul care ramâne de la carne. Se lasa sa fiarba bine. Se toarna borsul fiert separat si strecurat. Se adauga verdeata taiata fin, rosiile, carora li s-au scos semintele, si sare. Se lasa sa dea câteva clocote. Se face o tocatura de carne, cu miezul de la o felie de pâine muiat si stors bine. Se adauga orezul, ceapa tocata fin, un ou, sare si piper. Se fac perisoare mici cu mâna uda si se pun la fiert în ciorba. Înainte de a se servi, se scoate osul din ciorba si se drege cu un galbenus batut cu smântâna.

Tudor Ciuhodaru (PC): Nu exista scuze pentru defectiunile de ordin tehnic ale sistemului inaugurat la CNAS

Deputatul PC Tudor Ciuhodaru sustine, într-un comunicat de presa remis joi AGERPRES, ca nu exista scuza pentru defectiunile de ordin tehnic ale unui sistem inaugurat ''cu un festivism demn de epoca de aur'' la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. În opinia deputatului, problemele vor fi si mai grave la CNAS dupa modificarea structurii consiliilor de administratie.

Coltul cu mondenitati

Monitorul de Medias: Aveti un loc preferat în Medias?     Aurel Nechita: Nu as putea spune ca am un loc preferat în Medias, fiecare colt al acestui oras are o frumusete aparte.Obisnuiti sa patinati ?     Am fost anul acesta la patinoar de mai multe ori. Îmi place sa patinez de fiecare data când am ocazia si mi-ar placea sa avem în oras un patinoar deschis tot timpul anului.Ce schimbari a adus noul an la piata agroalimentara ?     Activitatea la piata a fost una intensa înca din prima zi de lucru. Ma bucur ca am reusit sa înfiintam societatea comerciala Piata Prim Com, acesta fiind obiectivul meu principal. Schimbarile la piata vor continua si anul acesta pentru a putea oferi servicii de calitate mediesenilor.

Unde mergem?

BaschetSâmbata, 15 ianuarie – Sala Sporturilor „D. P. Colibasi“ Brasov, ora 18: CSU Municipal Cuadripol Brasov - Gaz Metan Medias, în cadrul primei etape a returului Diviziei A masculinFilm Eva-Povestea unui secol (România, 2009, drama)Cu: Vincent Regan, Amy Beth Hayes, Maia Morgenstern, Claudiu Bleont, Mihaela Radescu.      Cinema Mediensis, în perioada 14 – 20 ianuarie, orele 16,00, 18,30 si 21.      Tariful de intrare la toate spectacolele este de 7 lei. În fiecare miercuri se desfasoara actiunea Orange (cumperi un bilet si primesti înca unul). Pentru copii sub 14 ani intrarea este 5 lei/persoana. La toate spectacolele, grupurile organizate de minim 20 copii/elevi au reducere, iar intrarea este de 3 lei.PicturaAsociatia „Muntele Athos” si Asociatia „Filantropia Buna Vestire” organizeaza o expozitie de pictura la sediul din strada Virgil Magearu. Vor putea fi admirate lucrarile pictorului mediesean Ioan Sarlea expuse anul trecut la Nürnberg. Picturile vor fi însotite de versurile lui George L. Nimigeanu, din ultimul volum „Treptele Marturisirii”. Vernisajul va avea loc sâmbata, 15 ianuarie.Colectie Sava HentiaMuzeul Municipal Medias va invita sa vizionati o frumoasa, interesanta si valoroasa expozitie de lucrari de arta. Evenimentul este organizat în colaborare cu Muzeul Municipal „Ioan Raica” din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebes, jud. Alba si cuprinde lucrari din colectia  „Sava Hentia“. Expozitia este deschisa pâna în februarie 2011.Arta la CDI Gaze Naturale MediasMediesenii care n-au apucat înca sa admire expozitia de pictura si sculptura intitulata generic „O, ce veste minunata! – Colinde în forme si culori”, semnata de pictorul Horea Lupp si sculptorul Mario Lup,trebuie sa se grabeasca. Lucrarile expuse la Centrul de Documentare si Informare Gaze Naturale din municipiul Medias mai pot fi vizionate pâna luni, 17 ianuarie.

Copilul saptamanii

Salut! Sunt Radu si toti cei care ma cunosc stiu ca am o singura pasiune – baschetul. Sunt trist ca s-a terminat vacanta, in primul rand pentru ca iarasi incepe lupta cu temele pe care, de fapt, le fac cu placere daca nu ar fi atatea. Si in al doilea rand pentru ca nu mai pot merge zilnic la antrenamentul de baschet. Sunt mandru ca, la ultima competitie - „Turul zonal de baschet”, in Targu-Mures, am castigat cu echipa locul trei. Sunt un fan foarte mare a echipei de baschet din Medias si il admir pe Deven Mitchell – care este idolul meu.Copilul dumneavoastra e cel mai frumos! Trimiteti pe adresa redactia@monitoruldemedias.ro o fotografi e si un scurt text, in care sa mentionati cum il cheama, ce varsta are si de ce e atat de deosebit in viata dumneavoastra, pentru a deveni copilul saptamanii in Monitorul de Medias.

Din nou Messi

Messi a declarat ca este surprins de acest premiu si considera extraordinar faptul ca a fost nominalizat alaturi de colegii sai de la FC Barcelona, Andres Iniesta si Xavi Hernandez. „Nu ma asteptam sa castig. Este extraordinar sa fiu alaturi de Xavi si Iniesta, este o onoare si o seara speciala. Multumesc coechipierilor mei, fara ei nu as fi ajuns aici. Dedic acest trofeu celor dragi mie, fanilor catalani si celor argentinieni. Am fost surprins, dar bucuros in acelasi timp. Sunt surprins, pentru ca toate pronosticurile ii dadeau pe Xavi sau Iniesta favoriti. Le multumesc mult celor au votat pentru mine, dar nu pot sa nu afirm ca atat Xavi cat si Iniesta meritau acest trofeu, pentru ca au avut un an extraordinar si au castigat Cupa Mondiala. As dori sa impart acest premiu cu toti coechipierii mei si cu toti oamenii dragi mie, precum si cu toti argentinienii. Este un privilegiu si o onoare pentru mine sa fiu in preajma unor asemenea mari jucatori. Imi mai doresc insa un lucru, sa castig o Cupa Mondiala“, a declarat Messi. Balonul de Aur-FIFA s-a acordat in urma voturilor a 154 de jurnalisti si a selectionerilor si capitanilor celor 208 de asociatii nationale afiliate FIFA.    Iniesta si Xavi: „Messi merita Balonul de Aur“Mijlocasii spanioli Andres Iniesta si Xavi Hernandez, nominalizati la Balonul de Aur 2010 decernat, luni, coechipierului lor de la FC Barcelona, Lionel Messi, considera ca argentinianul a castigat meritat acest trofeu. „Oricine putea sa-l castige, asa ca suntem multumiti ca a castigat Balonul de Aur a doua oara consecutiv. Fiecare are opinia si viziunea lui, vom avea alta sansa. Astazi trebuie sa-l felicitam pe Messi, deoarece merita. Este un jucator unic“, a declarat Iniesta. „Pentru mine este un premiu acordat corect deoarece Messi este un fotbalist extraordinar si merita acest premiu. Trebuie sa-l felicitam, asa cum am si facut-o. Nu am nicio indoiala, pentru mine Messi este cel mai bun fotbalist din lume“, a afirmat Xavi. „Noi eram favoriti, eu si Andres, insa Leo, cel mai putin favorit, a castigat in final. Trebuie sa profitam de aceasta zi deoarece este istorica pentru FC Barcelona. Fotbalul Barcelonei a castigat si sunt feiricit. Pentru mine este un privilegiu sa fiu aici, sunt foarte mandru si am profitat de acest moment“, a adaugat Xavi.    Jurnalistii l-au votat pe Sneijder Cotidianul L’Equipe noteaza, ieri, ca daca vechea forma a Balonului de Aur ar fi fost mentinuta, adica doar jurnalistii ar fi votat, atunci acest trofeu ar fi fost castigat de olandezul Wesley Sneijder, in locul argentinianului Lionel Messi. Pentru reprezentantii presei, jucatorul olandez i-a devansat, cu 7,70 la suta, pe cei doi campioni mondiali Andres Iniesta (7,53 la suta) si Xavi (5,96 la suta). Messi, care nu are in 2010 in palmares decat un titlu de campion al Spaniei, este clasat doar pe locul patru (4,38 la suta). Insa, dupa fuzionarea cu FIFA, adica au fost luate in considerare si voturile selectionerilor si capitanilor din cele 208 de asociatii nationale afiliate FIFA, Messi a fost desemnat castigator: (8,55 la suta din voturile capitanilor, 9,72 la suta din voturile selectionerilor). In final, Messi a castigat cu 22,65 la suta din voturi, urmat de Iniesta (17,36 la suta) si Xavi (16,48 la suta).    Celelalte premii ale galei* Cel mai bun antrenor: Jose Mourinho (Inter / Real Madrid)     * Premiul fair-play: echipa feminina Under-17 a statului Haiti     * Cel mai bun antrenor de fotbal feminin: Silvia Neid (Germania)     * Presedintele anului: Desmond Tutu (Africa de Sud)     * Cea mai buna jucatoare: Marta Vieira da Silva (Brazilia)     * Premiul Puskas (pentru cel mai frumos gol): Hamit Altintop (pentru reusita din meciul Turcia - Kazakhstan, din preliminariile Euro 2012)     * Echipa ideala a anului 2010: Casillas - Maicon, Lucio, Puyol, Pique - Sneijder, Xavi, Iniesta - Messi, David Villa, Cristiano Ronaldo.

Cantonamente pentru retur

Antrenorul mediesean este cel mai longeviv din liga I pe banca unei singure formatiiCristian Pustai, antrenorul Gaz Metanului, a precizat la reluarea pregatirilor ca 4 jucatori au parasit lotul, iar intariri vor veni la stagiul din Antalya unde vor fi testati mai multi jucatori. ''S-au reziliat contractele lui Jaroslav Prekop si Vasilios Galanis, lui Cristian Cigan la fel, se intoarce la Oradea, si lui Marko Marovic. Avem o absenta, la care ne asteptam, Eric. Nu a ajuns inca, spune ca nu a gasit bilet de avion. Speram sa ajunga cat mai repede pentru ca ne asteapta cea mai grea perioada din viata fotbalistilor, pregatirea de iarna. E o perioada foarte importanta'', a declarat Pustai.    Doua cantonamenteGaz Metan Medias are programate 2 stagii de pregatire, unul la Sovata, si altul in Turcia, in Antalya. ''O sa mergem in 2 stagii de pregatire. Primul, la Sovata, urmand ca intre 25 ianuarie si 12 februarie sa plecam in Antalya. Sunt stabilite zilele pentru meciuri, probabil ca vor mai aparea mici modificari, dar sigur vom avea jocuri bune. Asteptam cativa jucatori in Antalya ca sa-i verificam. Sunt tatonari, se discuta cu anumiti jucatori. In principiu ne dorim 1-2 jucatori, cu profil in zona de atac. Avem acum un jucator de la Campia Turzii, Fertea, de 21 ani, dar asteptam jucatori mai multi, inclusiv straini, care vor veni in Antalya'', a adaugat Pustai.    Campioana deplasarilorPotrivit unei anchete a forului de specialitate, Gaz Metan Medias este una dintre revelatiile campionatului, reusind un sezon de toamna spectaculos, cu cele mai multe puncte castigate in deplasare din Liga I. De fapt, mediesenii au cucerit in cele 18 meciuri tot atatea puncte in deplasare, cat si acasa - 15. Vedeta echipei antrenate de apreciatul antrenor Cristian Pustai este, fara indoiala, brazilianul Eric de Oliveira, pe picior de plecare la echipe mai cu nume (CFR Cluj, cu care s-au purtat negocieri oficiale, Dinamo, Rapid etc.). Cu un lot echilibrat, o echipa harnica, muncitoare, mediesenii au adunat punct cu punct si se afla pe o pozitie meritorie.    Multe cartonaseMediesenii au fost sanctionati cu 50 de cartonase galbene (CG), cele mai multe fiind incasate de Trtovac - 7, Todea - 6, Buzean, Hubutia. R. Zaharia, Kubala - cate 4 etc. Gaz Metan a primit si 5 cartonase rosii (CR): Aganovic - 2, Parvulescu, Litu, Todea - 1. Echipa lui Pustai a primit trei penalty-uri, toate transformate de brazilianul Eric. Gazul a fost sanctionata cu 4 lovituri de la 11 metri, dintre care trei au fost transformare, iar una ratata.    Lot numerousCristian Pustai, cel mai longeviv antrenor din Liga I (doua sezoane si jumatate), aflat la Medias din 2007, a utilizat 25 de jucatori in prima parte a campionatului, 10 dintre ei fiind straini:     * portari (3A1): Razvan Plesca (15 meciuri - 0 goluri marcate, 1350 minute, 4 CG), Cosmin Vatca (2-0, 180 minute), Milos Buchta (Slovacia, 1-0, 90 minute, 1 CG), Edgars Portnojs (Letonia);     * fundasi (8A1): Florin Lazar (18-0, 1620 minute, 1 CG), Akaki Hubutia (Georgia, 16-1, 1379 minute, 4 CG), Jasmin Trtovac (Serbia, 16-1, 1201 minute, 7 CG), Paul Parvulescu (15-1, 1170 minute, 2 CG, 1 CR), Radu Zaharia (13-1, 708 minute, 4 CG), Ionut Buzean (6-0, 365 minute, 4 CG), Marko Marovic (Serbia, 5-0, 423 minute, 1 CG), Zarko Markovic (Serbia, 5-1, 374 minute, 1 CG), Sergiu Muth;     * mijlocasi (8): Alex Munteanu (18-2, 1443 minute, 3 CG), Cristian Todea (16-1, 1395 minute, 6 CG, 1 CR), Ovidiu Hoban (16-0, 1349 minute, 2 CG), Michal Kubala (Slovacia, 13-1, 898 minute, 4 CG), Doru Dudita (9-0, 478 minute), Andrei Bozesan (7-0, 135 minute), Romulus Miclea (6-0, 173 minute), Jaroslav Prekop (Slovacia, 1-0, 3 minute);     * atacanti (6): Eric de Oliveira Pereira (Brazilia, 18-9, 1540 minute, 3 CG), Alin Litu (13-2, 502 minute, 1 CG, 1 CR), Admir Aganovic (Bosnia-Hertegovina, 11-2, 605 minute, 1 CG, 2 CR), Cristian Silvasan (6-0, 276 minute, 1 CG), Raúl Martín Del Campo (Spania, 3-0, 46 minute), Cristian Lucian Cigan (1-0, 1 minut).     Florin Lazar este singurul integralist (1620 minute), dar Alex Munteanu si Eric a jucat si ei in toate cele 18 meciuri. Intr-o astfel de ierarhie Lazar este urmat de Eric - 1540 minute, Munteanu - 1443 minute, Todea - 1395 minute, Hubutia - 1379 minute, Hoban - 1349 minute etc.Edimar Curitiba (CFR 1907 Cluj) a marcat un autogol pentru Gaz Metan Medias.

Neamt: Ioan Chelaru (PSD) - Credem intr-o mare coalitie a opozitiei

Alianta dintre PSD si ACD, formata dintre PNL si PC, înseamna crearea unei mari coalitii a opozitiei, a declarat, într-o conferinta de presa, vicepresedintele PSD Ioan Chelaru, care face parte din echipa de negociere a viitorului parteneriat. Ioan Chelaru a adaugat ca nu este un simpatizant de dreapta si nu va fi convins niciodata sa sustina idei 'care fac din cei saraci mai saraci si din cei bogati mai bogati'. Liderul PSD considera ca fara UDMR opozitia din Parlament nu poate demara proiectele de suspendare a presedintelui si de demitere a guvernului.

Victor Ponta: Solicit Guvernului sa stopeze imediat procesul de (re)calculare a pensiilor militarilor

Presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta, a solicitat, joi, Guvernului României sa stopeze ''imediat procesul de (re)calculare a pensiilor militarilor'' si sa puna în aplicare deciziile Justitiei. Ponta a solicitat, totodata, ''imperios Guvernului Basescu-Boc'' sa revina în cadrele statului de drept si sa puna în aplicare decizia definitiva din 7 ianuarie a Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ÎCCJ), prin care a fost suspendata Hotarârea de Guvern nr. 735/2010, subliniind ca decizia ÎCCJ ''are forta de lege si ea trebuie imediat pusa în aplicare''. Liderul PSD a mai spus ca ministrul Apararii, Gabriel Oprea, afirma anul trecut, ca, daca pensiile militarilor vor fi micsorate, îsi va depune demisia.

Gyorgy Frunda: UDMR ar trebui sa iasa de la guvernare daca guvernul nu va gasi solutii anti-criza

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, joi, la RFI, ca UDMR ar trebui sa iasa de la guvernare, daca Executivul nu va gasi solutii pentru iesirea din criza economica. Gyorgy Frunda a declarat ca multi colegi din cadrul formatiunii "au pus sub semnul întrebarii" actuala alianta a UDMR cu PDL si au propus iesirea de la guvernare a Uniunii. În opinia acestuia, o discutie legata de iesirea UDMR de la guvernare ar fi actuala dupa congresul Uniunii, dar va fi conditionata si de masurile economice si financiare pe care guvernul le va lua în perioada imediat urmatoare.

Norvegia ar putea recunoaste un stat palestinian in 2011

Ministrul norvegian al afacerilor externe, Jonas Gahr Stoere, a sugerat miercuri ca tara sa ar putea recunoaste înainte de sfârsitul anului 2011 un stat palestinian, în lipsa unei relansari pâna atunci a procesului de pace. Palestinienii spera recunoasterea din partea comunitatii internationale a statului lor în septembrie, la sfârsitul unui plan de doi ani al primului ministru Salam Fayyad vizând stabilirea institutiilor unui "stat viabil", în pofida continuarii ocupatiei israeliene. Norvegia, a adaugat el, "va fi unul dintre primele state (în Europa) ce vor recunoaste un stat palestinian când va exista o actiune internationala" în acest sens. Stoere prezideaza Comitetul pentru coordonarea ajutorului international destinat Palestinei.

Volumul comertului cu R. Moldova, in crestere cu peste 15%

Volumul comertului dintre România si Republica Moldova a crescut cu peste 15% în perioada ianuarie-noiembrie 2010, în special datorita cresterii volumului exporturilor peste Prut. Exporturile românesti în Republica Moldova au constituit 340 milioane dolari în perioada de referinta, sau cu aproximativ 20% mai mult decât în ianuarie-noiembrie 2009. România ocupa locul trei la capitolul exporturi în Republica Moldova, dupa Rusia si Ucraina, având o pondere de 10% din totalul importurilor moldovenesti, potrivit Biroului National de Statistica de la Chisinau. România este si una dintre principalele destinatii ale marfurilor moldovenesti, cu 235 milioane dolari în 11 luni, sau cu peste 6% mai mult decât în aceeasi perioada a anului anterior.

Productia Gazprom ar putea ajunge in 2011 la nivelul de dinaintea crizei

Productia Gazprom ar putea reveni pâna la sfârsitul anului la nivelul de 549,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale înregistrat înainte de criza, daca redresarea economiei Rusiei va continua, a afirmat directorul general al companiei ruse, Alexei Miller. În 2010 productia Gazprom a crescut cu 10%, la 508,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale. 'Desigur, cresterea cererii pe plan intern a devenit un factor cheie', a explicat seful companiei ruse. Anul trecut, din cauza turbulentelor de pe pietele financiare, Gazprom a revizuit de câteva ori în scadere estimarile privind productia de gaze naturale iar în noiembrie a redus-o de la 520 miliarde de metri cubi de gaze naturale la 515 miliarde de metri cubi de gaze naturale dar a produs chiar mai putin.

Ministrul de interne polonez acuza indirect Rusia de catastrofa aviatica de langa Smolensk

Dispecerii de pe aeroportul militar Severnâi de lânga Smolensk (vestul Rusiei) ar fi trebuit sa interzica echipajului aeronavei Tu-154M a presedintelui Lech Kaczynski sa intre în manevra de aterizare si sa anunte pilotii ca nu pot ateriza sub nicio forma, a declarat miercuri seara într-o interventie în direct la postul de televiziune polonez TVN24 ministrul de interne al Poloniei, Jerzy Miller. El a promis, de asemenea, sa dea publicitatii toate materialele descifrate ale convorbirilor între persoanele aflate în cockpit în dimineata fatidica de 10 aprilie 2010, inclusiv pâna la prabusirea si zdrobirea aeronavei de sol. În concluzie, scrie ITAR-TASS, Miller a acuzat partea rusa de catastrofa aeriana si implicit de moartea presedintelui Lech Kaczynski, precum si a delegatiei oficiale de 85 de oameni care îl însotea. În total, în accident au pierit 96 de persoane.

Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a scazut cu -9,2% in primele 11 luni ale lui 2010

Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete (serie ajustata) a scazut cu -9,2% în primele 11 luni ale lui 2010 fata de perioada similara a anului trecut, dar a crescut cu 5,5%, respectiv 8,8% (serii ajustate) fata de octombrie 2010 si noiembrie 2009, informeaza Institutul National de Statistica. Cifra de afaceri (serie bruta) în comertul cu autovehicule a scazut cu -12,2% în primele 11 luni ale anului 2010, fata de perioada similara a lui 2009, iar cea aferenta activitatilor de întretinere si reparare a autovehiculelor, cu -19,8%, ceea ce explica scaderea cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, întretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor cu -7,7%, explica sursa citata.

Deficitul de cont curent, in crestere cu 23,5% in primele 11 luni din 2010

Contul curent al balantei de plati a înregistrat, în primele 11 luni din 2010, un deficit de 5,173 miliarde de euro, în crestere cu 23,5% fata de aceeasi perioada din anul 2009, informeaza Banca Nationala a României (BNR). Cresterea soldului contului curent s-a produs pe fondul majorarii soldurilor negative de la venituri si servicii si a diminuarii excedentului transferurilor curente. Deficitul contului curent în perioada ianuarie - noiembrie 2010 a fost finantat în proportie de 43,9% prin investitii directe ale nerezidentilor în România, care au înregistrat 2,269 miliarde de euro (comparativ cu 3,049 miliarde de euro în perioada ianuarie - noiembrie 2009), din care participatiile la capital au însumat 1,419 miliarde de euro, iar creditele intra-grup 850 milioane de euro.

Un vapor cu 2.000 de tone de acid sulfuric s-a rasturnat pe Rin

Un vapor-cisterna ce transporta 2.000 de tone de acid sulfuric s-a rasturnat joi pe Rin, la cota Sankt Goar, între Koblez si Mainz /vest/, si doi membri ai echipajului sunt dati disparuti, a declarat pentru AFP politia fluviala germana. Accidentul, a carui cauza nu se cunoaste deocamdata, a fost semnalat catre ora locala 5,00 /4,00 GMT/, potrivit politiei. ''Doi membri ai echipajului au fost salvati, dar alti doi sunt dati disparuti'', a precizat un purtator de cuvânt al politiei fluviale, Paul-Heinz Meurisch. Elicoptere echipate cu camere în infrarosu au fost mobilizate pentru gasirea lor. Circulatia fluviala în regiune a fost suspendata. Nava, cu o lungime de circa o suta de metri, s-a rasturnat total si se afla cu chila în sus, potrivit politiei fluviale. Nu se stie deocamdata daca s-a scurs acid sulfuric, a mai spus Meurisch.

Liban: Seful ONU cheama la calm dupa demisia Hezbollah

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a chemat la calm în Liban, miercuri, dupa prabusirea guvernului de unitate în urma demisiei ministrilor puternicului Hezbollah si a reafirmat "sprijinul deplin" al sau fata de Tribunalul Special pentru Liban. "Secretarul general observa atent situatia din Liban, unde situatia se schimba rapid. El a subliniat importanta calmului", a declarat purtatorul de cuvânt al sau, Martin Nesirky. Guvernul de uniune nationala din Liban s-a prabusit miercuri dupa demisia ministrilor Hezbollah, adâncind criza din tara legata de ancheta internationala asupra asasinarii fostului prim-ministru Rafic Hariri, contestata miscarea siita.

Plenul noului CSM stabileste domeniile de activitate pe 2011

Plenul noului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) se întruneste, joi, pentru a stabili atributiile pe care le va îndeplini fiecare membru al Consiliului. Pe ordinea de zi a sedintei de plen de joi a CSM se afla doar stabilirea domeniilor de activitate ale Consiliului pe 2011. Sedinta plenului va fi transmisa pe site-ul juridice.ro. În 7 ianuarie, noul CSM s-a întrunit în sedinta de constituirea, ocazie cu care membrii si-au ales si presedintele si vicepresedintele pe un mandat de un an. Judecatorul Horatius Dumbrava a fost ales presedintele CSM, iar procurorul George Balan vicepresedinte. Tot atunci, noua conducere a CSM a spus ca, în intervalul imediat urmator, se intentioneaza printr-un dialog sincer si direct optimizarea relatiilor cu celelalte puteri ale statului, în asa fel încât parteneriatul cu acestea sa se bazeze pe un spirit si un mesaj deschis de cooperare.

Rugby: S-a stins Theo Radulescu, antrenor care a invins Franta, Scotia si Tara Galilor

Theodor Radulescu, unul dintre cei mai titrati antrenori români de rugby, s-a stins miercuri la vârsta de 78 de ani, dupa o lunga suferinta, informeaza Federatia Româna de Rugby. Radulescu a obtinut doua victorii împotriva Frantei (la Bucuresti si la Auch), doua victorii împotriva Tarii Galilor si o victorie împotriva Scotiei. Dupa ce a evoluat la juniori la Locomotiva PTT, a trecut pe la Constructorul Bucuresti, Grivita Rosie, club la care si-a încheiat activitatea competitionala, în 1968, dupa ce a cucerit patru titluri de campion national si un titlu de campion european, în 1964. A evoluat noua ani la echipa nationala, la care a debutat în 1955, adunând 18 jocuri internationale. Profesia de antrenor si-a început-o în 1964, la echipa de juniori a clubului Grivita Rosie. În perioada 1970-1973 a fost antrenor al echipei Stiinta Petrosani, iar apoi pâna în 1979 a pregatit pe Sportul Studentesc. A fost o perioada antrenor federal, dupa care din 1982 a activat la Steaua, cu care a câstigat sase titluri în opt ani.

Vicepresedintele american Joe Biden in vizita surpriza la Bagdad

Vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, a sosit în noaptea de miercuri spre joi la Bagdad, unde urmeaza sa se întâlneasca cu primul ministru irakian Nouri al-Maliki, a indicat Casa Alba, în legatura cu aceasta vizita ce nu fusese anuntata în prealabil. Avionul transportându-l pe Biden, venind din Pakistan, a aterizat pe pista unui aeroport al capitalei irakiene la 00.43 joi (21.43 GMT miercuri), potrvit jurnalistilor ce îl însotesc. În afara de Maliki, Biden urmeaza sa se întâlneasca printre altii cu liderul politic siit Iyad Allawi si presedintele irakian Jalal Talabani, potrivit Casei Albe.

Coreea de Nord trebuie sa dovedeasca "seriozitate" in negocieri

Coreea de Nord trebuie sa dovedeasca ca este "serioasa" în legatura cu reluarea negocierilor privind programul sau nuclear, a declarat joi la Tokio ministrul american al apararii Robert Gates. Dupa bombardamentul Phenianului al unei insule sud-coreene în noiembrie, tensiunea a ajuns la cel mai înalt nivel în Peninsula Coreea, dar Coreea de Nord a înmultit la sfârsitul anului apelurile la dialog. Aceste propuneri au fost primite cu raceala pâna acum de Seul care îi cere vecinului sau din Nord sa dovedeasca bunavointa sa prin actiuni concrete, aminteste AFP.

Ministrul Economiei, prezent la Bruxelles pentru prezentarea raportului de monitorizare a industriei siderurgice din Romania

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, participa joi, la Bruxelles, la atelierul de lucru la nivel înalt cu tema 'Raportul de monitorizarea a industriei siderurgice din România - restructurare si competitivitate, provocari la fel de importante'. Reuniunea are loc ca urmare a finalizarii procesului de restructurare a industriei siderurgice în bune conditii, asa cum a fost consemnat în Raportul Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu si aprobat de Colegiul Comisarilor în data de 16 septembrie 2010. La întâlnire participa reprezentanti ai directiilor de specialitate ale Comisiei Europene - Directia Generala Întreprinderi si Industrie, Directia Generala Concurenta, ai firmei de consultanta desemnata de Comisia Europeana, White Young Green/IDOM pentru evaluarea independenta a procesului de restructurare, ai Confederatiei Europene a Industriilor Siderurgice - Eurofer, ai companiilor siderurgice Arcelomittal Galati, Arcelormittal Hunedoara, Mechel Târgoviste, Mechel Câmpia Turzii, TMK Resita, Tenaris Donasid Calarasi, precum si reprezentanti ai Comitetului Otelului din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.