monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Culio a plecat la Galatasaray

Juan Culio, unul dintre cei mai importanţi jucători ai campioanei CFR Cluj, a părăsit gruparea din Gruia, semnînd un contract cu Galatasaray Istanbul, clubul antrenat de Gică Hagi. După trei ani şi jumătate la CFR, Culio a ales să plece la cea mai galonată echipă din Turcia, Galatasaray.

Program pentru juniorii baschetbalişti

„U“ Mobitelco BT iniţiază un program special pentru copiii şi juniorii clubului care sînt chemaţi la loturile naţionale, precum şi pentru ceilalţi sportivi de perspectivă. Programul se derulează în colaborare cu Direcţia pentru Sport şi Tineret a judeţului Cluj şi va demara în data de 12 ianuarie. Clubul anunţă că acest proiect va funcţiona atît timp cît va fi necesar pentru ca tinerii sportivi ai clubului să îşi sedimenteze cunoştinţele necesare baschetului de performanţă.

Servicii de mediere şi consultanţă pe piaţa muncii

„Proactivi pe piaţa muncii” este un nou proiect european lansat la Cîmpia Turzii. Proiectul a început anul trecut, în luna noiembrie, fiind lansat de Asociaţia Prometeu Cîmpia Turzii şi implementat în parteneriat cu Primăria Municipiului Cîmpia Turzii, prin Serviciul Public Local de Asistenţa Socială. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Domeniul Major de Intervenţie 5.1. „Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare“. Valoarea totală a proiectului este de puţin peste 2 milioane de lei iar durata de desfăşurare este de 24 de luni.

Studiu: Alegerile locale ar putea însemna servicii medicale îmbunătăţite

Descentralizarea spitalelor ar putea să aducă o îmbunătăţire vizibilă a serviciilor medicale pînă la alegerile locale din 2012, deoarece autorităţile locale au interesul să îmbunătăţească serviciile de care beneficiază pacienţii, adică propriul electorat, arată un studiu realizat de Societatea Academică din România (SAR). Potrivit studiului SAR, succesul descentralizării poate fi pus totuşi sub semnul întrebării de unele probleme. „Preşedinţii consiliilor judeţene se vor confrunta cu imposibilitatea de a influenţa structura veniturilor spitalelor şi anume tarifele la care sînt decontate serviciile medicale prestate”, afirmă realizatorii studiului, în contextul în care tarifele respective sînt stabilite prin contractul-cadru anual, la a cărui elaborare nu iau parte şi autorităţile locale.

Verdictul pentru centrul de deşeuri, în 10 zile

Comisia de evaluare a Consiliului Judeţean Cluj continuă analiza ofertele depuse la licitaţia pentru centrul de management integrat al deşeurilor, un verdict urmînd a fi anunţat în aproximativ 10 zile. “Ne aflăm deocamdată tot în faza de evaluare a ofertelor. Am terminat etapa de evaluare a documentelor de calificare şi etapa tehnică, iar de luni (10 ianuarie – n.r.) vom trece la verificarea propunerilor financiare. Cred că va mai dura maxim 10 zile pînă vom avea un răspuns final. Trebuie să vedem însă dacă va mai trebui sau nu să cerem lămuriri şi în cît timp vom primi răspunsurile”, a explicat pentru monitorul vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi totodată preşedintele comisiei de evaluare, Radu Bica.

Il astept pe Mos Gerila !

 A venit Mos Nicolae si a plecat. A trecut si Mos Craciun si a plecat si el. A trecut si Revelionul si zilele libere, ca si asa nu au fost foarte multe si a inceput noul an. Odata cu el a venit Sfintul Vasile, Boboteaza si urmeaza acum Sfintul Ion. Nici o problema, dar eu il astept pe Mos Gerila. Poate ca multi dintre dumneavoastra nu stiti cine este Mos Gerila, poate ca nu va mai amintiti sau nu vreti sa va mai amintiti de el, insa eu pe el il astept. In vremea lui Ceasca, dupa o lunga perioada in care veneau toate sarbatorile imaginabile si primeai munti de (a se citi citeva) portocale, in care zilele libere se tineau lant si pentru copii era destul de frumos, te trezeai ca a inceput noul an si o iei de la capat cu scoala, invatatul si eventual munca. Intr-o astfel de perioada, impuscatul s-a gindit ca ar fi cazul sa aduca un nou personaj, pe care l-a numit Mos Gerila. Ce-i drept, Gerila a fost inventat pentru ca la un moment dat sa il inlocuiasca pe Craciun, asa cum se intimpla prin mama Rusie. La fel de adevarat este ca nu a reusit sa il inlocuiasca si nu a facut altceva decit sa ofere citeva clipe de bucurie unor copii crescuti in regimul respectiv. Poate va intrebati de ce mi-am adus aminte de Mosul Gerila. Poate ca va ginditi ca sint melancolic sau ca regret comunismul. Nu pot sa va dau dreptate. In schimb pot sa va spun altceva. In general, romanii petrec sarbatorile cu gindul la un an vechi, care sta sa se incheie si isi spun ca toate relele, greutatile si neajunsurile se termina odata cu acel an. Privesc si la noul an si spera ca toate lucrurile bune, bucuriile si implinirile vor veni cu el. Indata ce trec insa in noul an, imediat dupa primele zile care sint libere prin lege, fiecare in parte intelege ca a fost doar euforia petrecerii. Munca este la fel de grea sau poate mai dificila, facturile sint din ce in ce mai consistente, pentru ca sint de iarna, cadourile au cam golit buzunarele, iar mahmureala parca nu mai vrea sa treaca. In aceste conditii, o urma de speranta si chiar de melancolie, pe care o poate aduce Mos Gerila ar fi mana cereasca. Mai ales in 2011, cind marea majoritate a sarbatorilor cad in zile de simbata si duminica si deci vom avea mai putine momente de relaxare. Una peste alta, eu zic ca si la nivel metaforic tot ar fi bun un Mos Gerila. Adica, dupa un 2010 marcat de criza si un 2011 inceput in acelasi registru, Mos Gerila ar putea fi primul Mos care sa vina cu sacul plin, cu sacul in care toate sa fie cu 15 % mai mari, cu 2 % mai crescute si asa mai departe. Nici macar nu mai conteaza daca ii zicem Gerila sau in alt fel. Nu mai conteaza daca e o zi libera sau nu, daca aduce cadouri sau doar nuieluse si nici macar de unde vine si in ce fel. Conteaza doar ca poate aduce cu el o unda de speranta, luminita de la capatul tunelului sau poate o simpla vorba buna. Nu-i asa ca am dreptate?

150.000 de locuri de munca in Germania

 Germania pune la dispozitie, anul acesta, 150.000 de locuri de munca pentru cetatenii romani, bulgari si croati, cele mai multe posturi fiind de ingineri, medici, bucatari si ospatari, informeaza site-ul Novinite.com, citind date oficiale din Germania.Desi Romania si Bulgaria sint membre UE, cetatenii din cele doua tari trebuie sa aiba permise de munca pentru a lucra in zece state europene, inclusiv in Germania. Strainii care ajung in Germania cu promisiunea unui loc de munca au dreptul intentarii unei actiuni in justitie impotriva angajatorului daca acesta nu respecta conditiile legale de lucru. In ultima vreme, politicienii bulgari au cerut ridicarea restrictiilor impuse bulgarilor si romanilor pe piata muncii din zece vechi state membre. Restrictiile pot fi mentinute pina in 2013, daca tarile respective prezinta dovezi care atesta ca bulgarii si romanii ingreuneaza pietele nationale ale locurilor de munca.                              M.F.

FMI ne va pune la dispozitie 3,6 miliarde euro

 FMI va pune la dispozitia Romaniei aproximativ 3,6 miliarde euro in cadrul noului acord, de tip preventiv, care va fi incheiat cel mai probabil pe un an dupa finalizarea programului actual in mai, iar banii vor fi accesati doar in caz de urgenta, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.“Cele mai recente calcule arata ca suma care va fi alocata Romaniei de FMI pentru noul acord este de 3,6 miliarde de euro. Banii vor fi accesati doar in caz de urgenta”, au afirmat Mediafax sursele citate.Suma a fost avansata in cadrul discutiilor despre noul acord si a fost calculata pe baza parametrilor economici disponibili in prezent. Ea poate fi modificata in urmatoarele luni, in functie de evolutia economiei si a nevoii de finantare a statului, au mentionat sursele.Statul va plati insa institutiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an, chiar daca banii nu vor fi folositi.Autoritatile romane inclina catre un acord cu Fondul doar pe un an, motivul principal fiind ca in 2012 vor avea loc alegeri parlamentare. Durata exacta a acordului va fi stabilita dupa sedinta board-ului FMI de vineri, care va decide daca va elibera Romaniei urmatoarea transa, de aproximativ 900 de milioane de euro.Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au avut ieri o intilnire in care au stabilit parametrii noului acord de finantare cu FMI si Comisia Europeana.Basescu a reitereat miercuri ca Romania trebuie sa continue relatia cu FMI printr-un acord de tip precautionary (preventiv), pentru stabilitate financiara. seful statului a spus ca eventuale fonduri vor fi atrase de la Uniunea Europeana, din sumele puse la dispozitia statelor din afara zonei euro.   M. F.

Proiecte pentru ?binele? motilor din Abrud

 Asociatia “Ecoabrud” în parteneriat cu Consiliul Local Abrud si Grupul Scolar H.C.C Abrud au depus în cadrul licitatiei de proiecte a programului ,,Schema de Granturi Mici” a Agentiei Romane pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor din data de 4-8 octombrie, proiectul “Amfiteatru Cultural”. Contractul de finantare pentru acest proiect a fost deja semnat în data de 8 decembrie 2010, valoarea fiind de 60.000 lei - grant ARDDZI, la care se adauga contributia consiliului local si a Asociatiei ECOABRUD în valoare de 26.137 lei. Durata de implementare a proiectului este de 8 luni. Noul proiect are ca scop amenajarea si dotarea corespunzatoare a unui spatiu pentru activitati cultural artistice. Prin implementarea acestui proiect se doreste cresterea accesabilitatii si interesului publicului fata de produsele si serviciile culturale oferite de catre copiii si tinerii din comunitate prin activitati culturale pina la gasirea unei finantari în vederea construirii unei case de cultura în orasul Abrud. Acest proiect a aparut din dorinta de a avea un spatiu pentru activitati culturale care sa diversifice viata comunitatii, comunitate care în prezent nu are prea multe posibilitati de recreere, într-un alt mod decit cel educational, de unde ar putea rezulta noi talente valorificate de catre cei care în prezent stapinesc creatiile culturale traditionale din zona. De asemenea, se doreste crearea de noi legaturi prin schimburi de idei si evenimente desfasurate în zona, în prezent în orasul Abrud neexistind un centru destinat activitatilor culturale. Nevoia unei locatii care sa ofere un cadru necesar pentru astfel de activitati culturale a fost sustinuta chiar de catre beneficiarii directi, tineri, copii, femei, virstnici din orasul Abrud, care au spus de nenumarate ori autoritatilor locale ca nu au unde sa desfasoare sau sa vizioneze un spectacol, ori vreun alt eveniment cultural. Un al doilea proiect a fost depus de catre Grupul de initiativa “Motii Abrud” în parteneriat cu Consiliul Local Abrud, tot în cadrul licitatiei de proiecte a programului “Schema de Granturi Mici” a Agentiei Romane pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor din 4-8 ctombrie. Pentru proiectul “Sport pentru Comunitate” cum se numeste, contractul de finantare a fost deja semnat tot la data de 8 decembrie 2010. Valoarea se ridica la 152.798 lei, din care 60.000 lei -grant ARDDZI la care se adauga contributia Consiliului Local Abrud în valoare de 92.798 lei, iar durata implementarii este tot de 8 luni. Proiectul are ca scop amenajarea unui teren de sport cu gazon sintetic pe domeniul public al orasului Abrud si anume pe strada 1 Mai, la nr.2. Membrii grupului de initiativa “Motii” Abrud au observat în Abrud lipsa unui spatiu amenajat pentru desfasurarea unor activitati cu caracter sportiv pentru copiii si tinerii proveniti din familiile dezavantajate ale orasului Abrud. “În timpul elaborarii acestui proiect au fost purtate discutii cu cadrele didactice si parintii elevilor din care a reiesit evidenta necesitate a unui teren de sport amenajat corespunzator, parintii evidentiind în mod repetat faptul ca tinerii si copiii din Abrud nu au posibilitatea sa participe la activitati sportive si sa se recreeze pe un teren de sport, lucru care îi face sa frecventeze localuri sau sa stea izolati în fata calculatorului”, a declarat primarul orasului Abrud, Tiberiu Ratiu.

Bani din jucarii

 Sub genericul “Fabrica de Bucurii - Generozitate pentru Copii, Sprijin pentru Tineri si Cultura”, Fundatia Comunitara Alba a organizat inainte de sarbatori un eveniment pentru comunitate, dedicat copiilor, tinerilor si culturii din judetul Alba. “Fabrica de Bucurii” este un eveniment aflat la a doua editie si a fost organizat cu sprijinul Institutiei Prefectului Judetul Alba, Primariei Municipiului Alba Iulia, Consiliului Judetean Alba si partenerilor privati si partenerii media. Jucariile strinse în campania “Fabrica de Bucurii”, peste 250 la numar, au ajuns la copiii cu care soarta a fost mai putin buna. Primii beneficiari ai acestora au fost copiii de la Asezamintul Social “Sfintul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Aiud, care în ajun de Craciun au primit jucariile oferite prin generozitatea albaiulienilor. Citeva zeci de jucarii au fost cumparate de cei prezenti la licitatie, care le-au înapoiat organizatorilor pentru a fi oferite unor copii fara posibilitati. În urma licitatiei a fost strinsa suma de 6.300 de lei, din care jumatate vor merge în Fondul YouthBank, cealalta jumatate intrind în Fondul pentru Cultura al Fundatiei Comunitare Alba, lansat cu aceasta ocazie.

Conducere noua

 Spitalul din Cugir are un nou manager in persoana lui Cristian Simu, fost functionar la primarie. In ultimele sase luni functia a fost ocupata de Ana Sintu.La începutul toamnei trecute, Consiliul Local a votat si Consiliul de administratie al spitalului.

Construirea noului teatru incepe abia anul viitor

 Directorul Directiei Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu, a declarat ca, in aceasta perioada, este in faza finala elaborarea caietului de sarcini in vederea licitatiei. “Va fi un concurs de solutii. Nu este lansat, sintem in faza finala in privinta procedurii de verificare caietului de sarcini, care va fi lansat in prima parte a acestui an, in functie si de aprobarea bugetului. Nu pot face o licitatie fara sa fie aprobat bugetul”, a explicat acesta, precizind ca bugetul judetean ar trebui sa fie aprobat la sfirsitul acestei luni sau cel tirziu la inceputul lunii viitoare. “Concursul de solutii va fi deschis 3-4 luni de zile si speram ca in iunie sa ajungem la faza de proiectare, dupa care urmeaza proiectarea efectiva care este de lunga durata. Vrem sa facem concursul de solutii si in urma evaluarii ofertelor la concursul de solutii sa se incheie si contractul de proiectare. In principiu, cel care cistiga solutia ar trebui sa faca si proiectarea, in drepturile de autor. Procedura este una de transparenta, de licitatie. Estimam ca proiectarea va dura, in cel mai fericit caz, pina la sfirsitul anului, iar daca graficul ne permite undeva la inceputul anului 2012 sa dam drumul la procedura de executie. Nu putem spune exact cit dureaza proiectarea, timpul in care se executa proiectul fiind dat tot prin concursul de solutii”, a sintetizat Dan Popescu pasii care vor fi urmati. “Constructie multivalenta”Acesta a aratat ca, in alegerea solutiei cistigatoare, vor conta atit factorii estetici, cit si cei functionali si financiari. “Totul va fi punctat, comisia va fi una pluridisciplinara, oameni de imagine, pornind de la actori foarte cunoscuti, pina la regizori, oameni de teatru, arhitecti... Ponderea cea mai mare vor fi arhitectii, dar bineinteles ca si costurile ne intereseaza. Va trebui sa avem in vedere o cit mai buna balanta cost-beneficiu”, a spus directorul Directiei Tehnice din cadrul CJ Alba.El a mentionat ca, din punct de vedere estetic va trebui sa se integreze in zona si va trebui avut in vedere faptul ca imoblul va fi situat in vecinatatea Cetatii Vauban. Ca functionalitate, noul teatru va trebui sa fie unul foarte modern. “Vor fi mai multe sali. Practic va fi o constructie multivalenta, cu spatii versatile, dar acestea costa si va trebui sa vedem daca lucrurile acestea vor ramine... Noi ne dorim, pe un studiu efectuat, undeva la 250-300 de locuri. Numarul exact va rezulta si din solutia arhitecturala. Vor fi mai multe sali multimedia, sala mare de teatru, locuri pentru servicii si bineinteles tot ce inseamna anexa la o sala de teatru: foaier, cabine actori si asa mai departe. Si serviciile pe care le oferim, vorbim probabil si de o galerie, poate un bar al actorilor... Vom vedea. Noi prezentam anumiti parametri, iar arhitectii vor veni cu o solutie”, a precizat Dan Popescu.In privinta fondurilor necesare, el a estimat ca pentru partea de concurs si partea de proiectare se vor asigura cam 100.000 de euro, insa banii vor fi esalonati pe doi ani. Intr-o prima faza, in buget vor fi cuprinse fondurile necesare organizarii concursului, iar la rectificare vor fi cuprinsi si banii care se vor estima ca vor fi cheltuiti in acest an pentru proiectare. Depinde de baniDesi conducerea Consiliului Judetean Alba nu a spus-o “pe sleau”, se pare ca de vina pentru aceasta intirziere fata de intentiile initiale este criza economica, administratia judeteana fiind nevoita sa amine cu mai mult jumatate de an acest proiect fata de primele anunturi legate de subiect. “Daca era dupa dorintele noastre pina acum aveam proiectul, dar nu depinde intotdeauna numai de dorinta ta. Eu sper sa reusim cit mai repede sa ne apucam de treaba. Eu imi doresc sa inceapa constructia chiar in acest an, dar asta imi doream si in 2010”, a declarat Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba.  “Pentru mine este foarte importanta construirea acestui teatru, pentru mine ca presedinte al consiliului judetean, dar si ca locuitor al municipiului Alba Iulia si al judetului Alba. Din punctul meu de vedere se simte lipsa unui teatru”, a mai afirmat Ion Dumitrel. In privinta timpului in care va fi construit imobilul, acesta a spus ca ridicarea unei astfel de constructii dureaza cam doi ani, dar “depinde de buget”.

Prinse la ?produs?

 Miercuri, 5 ianuarie în urma unei actiuni desfasurate de Jandarmeria Alba, cu scopul de a combate fenomenul prostitutiei, pe soseaua de centura a municipiului Alba Iulia au fost surprinse 3 femei care, pentru a obtine foloase materiale, încercau sa acosteze persoane de sex barbatesc în vederea practicarii de raporturi sexuale. Cele trei au fost identificate ca fiind O. Maria, B. Nicoleta si K. Ileana, cu virste cuprinse între 23 si 51 de ani, domiciliate în municipiul Alba Iulia si, în conformitate cu prevederile legale, au fost sanctionate contraventional cu amenda în valoare totala de 1500 de lei.

Incendiu la Livezile

 Detasamentul de pompieri Aiud a fost solicitat sa intervina miercuri la ora 19.18 în localitatea Poiana Aiudului, comuna Livezile, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casa de locuit. Pompierii militari au intervenit cu 2 autospeciale de lucru cu apa si spuma, salvind bunuri în valoare de aproximativ 100.000 de lei. În incendiu s-au degradat peretii, mobilierul din interiorul casei si 10 % din suprafata parchetata, producind pagube în valoare de circa 1.000 de lei. Cauza probabila a acestui incendiu o reprezinta un scurtcircuit electric la un conductor electric improvizat.  

Utilaje dezmembrate de hoti

 Politia Municipiului Alba Iulia a fost sesizata in cursul zilei de marti de catre administratorul unei societati din Alba Iulia cu privire la faptul ca, în noaptea precedenta de la mai multe utilaje, aflate în curtea societatii, au fost sustrase piese. La scurt timp de la sesizarea faptei, politistii Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Alba Iulia, au reusit identificarea principalului suspect de comiterea furtului, acesta fiind T.S., de 32 de ani, din comuna Cricau, judetul Alba. Din primele cercetari a rezultat ca suspectul a sustras piesele, în valoare de 10.000 lei, pe care le-a valorificat la o societate de preluare a fierului vechi din Alba Iulia. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate si restituit societatii pagubite. Cercetarile sint continuate sub aspectul comiterii infractiunii de furt calificat. 

Ioan, cel mai raspindit nume printre edilii din judet

 Zece primari si 14 viceprimari din Alba poarta numele de Ioan, cel mai raspindit printre edilii din judet, dar si în rindul consilierilor judeteni, sase dintre acestia sarbatorindu-si onomastica pe 7 ianuarie.Primarii din orasele Abrud si Cîmpeni, precum si edilii sefi din comunele Bucerdea Grînoasa, Cîlnic, Ceru Bacainti, Gîrbova, Posaga, Sîntimbru, Sona si Vidra au numele de Ioan. Tot Ioan se numesc si viceprimarii din 13 comune si unul din municipiul Alba Iulia. În patru comune poarta acest nume atit primarul, cit si viceprimarul. Vasile si Nicolae sint celelalte nume mai des întilnite în rindul edililor din judet, 12, respectiv sapte primari si viceprimari avind aceste nume.Printre cei care sarbatoresc de Sfintul Ioan se numara si sase consilieri judeteni, unul dintre acestia fiind interpretul de muzica populara Ionut Fulea.Si presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, dar si liderul social-democratilor din judet, Ioan Dîrzu, au motiv de sarbatoare pe 7 ianuarie.   A. P.

Sezonul reducerilor asteptat cu nerabdare

Sezonul soldurilor este asteptat cu nerabdare de albaiulieni in fiecare an, insa in 2011 posibilele economii la bugetul familiei ii fac pe localnici sa vineze din timp reducerile oferite de magazine. Asta pentru ca, de obicei, in sezonul soldurilor magazinele scot la vinzare produsele de toamna-iarna la preturi reduse la jumatate sau chiar mai mici. Conform legii, din categoria produselor care pot fi scoase la vinzare in cadrul unor astfel de promotii fac parte confectiile, produsele de marochinarie, tricotajele, tesaturile, incaltamintea, articolele sport, cosmeticele, aparatele de incalzire si climatizare, ventilatoare si alte produse asemanatoare. Fiecare firma care doreste sa se inscrie in promotii trebuie sa anunte la primarie si sa comunice o lista a produselor pe care le va vinde cu pret redus. Perioada legala de soldari este cuprinsa intre 15 ianuarie si 15 aprilie, insa in anii precedenti putine magazine din resedinta de judet au apelat la aceasta formula. Cei mai multi patroni prefera sa foloseasca promotii individuale in cadrul carora sa ofere pina la 80 % reducere, astfel incit sa nu blocheze rulajul cu marfa pe care sa nu o mai poata vinde. “Sarbatoare in buzunare”Daca de sarbatori, fiecare familie a cheltuit pentru cadouri si mincare, acum este perioada in care este o adevarata sarbatoare in buzunare. Asta pentru ca, mai ales pe vreme de criza, sint tot mai putini oamenii care pot sa cheltuiasca sute de lei pe un palton sau o pereche de cizme de iarna. Incepind de la mijlocul acestei luni, comerciantii incep sa practice reduceri, pentru a scapa de marfa de sezon si pentru a face loc produselor de primavara. Multi dintre cumparatori asteapta aceasta perioada si merg la Cluj, Sibiu sau Tirgu-Mures unde oferta este mult mai vasta. Sint destui insa care colinda magazinele din oras si spun ca pot gasi tot ceea ce au nevoie. Cert este ca nu este deloc usor sa impaci lipsa timpului cu lipsa banilor, asa ca localnicii se pregatesc din timp. Ei cauta lucrurile de care au nevoie si care le plac, pentru ca apoi, dupa intrarea in perioada soldurilor sa mearga la sigur. Ce se cumpara in aceasta perioadaIn general, cei care prefera sa isi faca cumparaturile in perioada de soldari, isi amina achizitiile in restul anului si pun banii deoparte. “Umblu cu ce apuc toata iarna. Prefer sa pun banii la ciorap pentru ca in primavara sint toate mult mai ieftine. Spre exemplu in decembrie am gasit o pereche de ghete de care am nevoie. La pretul de 4 milioane si jumatate nici nu ma puteam apropia de ele. Am aminat momentul, iar banii i-am pus deoparte. In februarie sau martie o sa le iau cu mai putin de doua milioane. La fel am facut si in alti ani si m-am obisnuit deja. Se poate spune ca vinzatorii sint smecheri, dar romanii sint si mai smecheri”, spune Marius Ilie. Chiar daca la femei moda dicteaza intr-un alt ritm, nici reprezentantele sexului frumos nu neglijeaza posibilitatea de a cumpara ceea ce isi doresc la preturi reduse. “Si eu astept in fiecare an aceasta perioada. Inca in ianuarie nu se fac reduceri mari. Din martie - aprilie o sa reduca preturile si atunci plec la cumparaturi. Oricum, stiu deja magazinele si tot ce am de luat. Ramine sa imi ajunga banii”, spune zimbind Cristina Zoltan.

Programul Diviziei A2 la baschet feminin

 Seria A2 este alcatuita din urmatoarele echipe: CSU LPS Alba Iulia, Poli Iasi, BC Galactica Olimpia Brasov, Sportul Studentesc Bucuresti, CSM U Oradea si U Cluj Napoca. Programul partii secunde a Diviziei A la baschet feminin, locurile 9-14, arata astfel: TUREtapa 1 (15 ianuarie 2011)U CLUJ – POLI IAsICSU LPS ALBA IULIA – GALACTICA BRASOVSP. STUD. BUCURESTI – CSM U ORADEAEtapa 2 (22 ianuarie 2011)POLI IASI – CSU LPS ALBA IULIACSM U ORADEA – U CLUJ GALACTICA BRASOV – SP. STUD BUCURESTIEtapa 3 (12 februarie 2011)CSM U ORADEA – POLI IASISP. STUD BUCURESTI – CSU LPS ALBA IULIAU CLUJ – GALACTICA BRASOVEtapa 4 (19 februarie 2011)POLI IASI – SP. STUD BUCURESTIGALACTICA BRASOV – CSM U ORADEACSU LPS ALBA IULIA – U CLUJ Etapa 5 (23 februarie 2011)GALACTICA BRASOV – POLI IASIU CLUJ – SP. STUD BUCURESTICSM U ORADEA – CSU LPS ALBA IULIARETUREtapa 6 (26 februarie 2011)POLI IASI – U CLUJ GALACTICA BRASOV – CSU LPS ALBA IULIACSM U ORADEA – SP. STUD BUCURESTIEtapa 7 (5 martie 2011)CSU LPS ALBA IULIA – POLI IASIU CLUJ – CSM U ORADEASP. STUD BUCURESTI – GALACTICA BRASOVEtapa 8 (9 martie 2011)POLI IASI– CSM U ORADEACSU LPS ALBA IULIA – SP. STUD BUCURESTIGALACTICA BRASOV – U CLUJEtapa 9 (12 martie 2011)SP. STUD BUCURESTI – POLI IASICSM U ORADEA – GALACTICA BRASOVU CLUJ – CSU LPS ALBA IULIAEtapa 10 (19 martie 2011)POLI IASI – GALACTICA BRASOVSP. STUD BUCURESTI – U CLUJ CSU LPS ALBA IULIA – CSM U ORADEA

Minca, asteptat la reunirea CFR-ului!

 CFR a semnat luni un angajament pe cinci sezoane cu portarul albaiulian Mihai Minca (26 de ani), dar acesta intra în vigoare numai din vara. Totusi, sint sanse foarte mari ca formatia din Gruia sa bata palma cu Brasov pentru a-l avea pe Minca înca din aceasta luna. “De un an îl urmarim pe Minca. Ma bucur ca am semnat si vom încerca sa îl aducem înca din aceasta iarna la echipa. Acum depinde numai de el daca va prinde un loc de titular”, a spus Iuliu Muresan. Campiona CFR Cluj se va reuni pe 9 ianuarie.

Nu au ramas someri!

 Trei dintre jucatorii ce s-au despartit în aceasta iarna de Unirea si-au gasit echipe. Atacantul Istvan Szabo e aproape de o revenire la FC Sibiu, mijlocasul Florin Sabou va juca din retur pentru echipa din orasul sau natal, FC Zalau (liga a III-a), în timp ce fundasul Rares Soporan a ajuns sub comanda lui Cristi Dulca, la Delta Tulcea. Într-un top al minutelor jucate în tur pentru Alba, Soporan ocupa pozitia întii cu 1258 de minute (14 meciuri), urmat de Sabou cu 972 (13 meciuri) si Szabo cu 714 (10 meciuri).

Artimon ar veni la Alba

 Liber de contract, antrenorul timisorean spune ca ar veni în orice moment la Unirea, daca cineva din conducere i-ar propune. “Indiferent în ce liga joaca echipa, nu as spune nu unei oferte de la Alba. Prefer sa nu discut despre aceasta tema atit timp cit Unirea are antrenor. Stiu ca sint probleme financiare si ca mai multi jucatori importanti au plecat. Ar fi pacat pentru istoria clubului ca echipa sa retrogradeze”, a spus Artimon, nasul uniristilor. De cind a plecat de la Unirea, tehnicianul si-a batut mereu fosta echipa fie ca antrena pe FC Bihor, CFR Timisoara sau CSM Rm Vilcea.

Radu Nicula este noul director al CS Unirea Alba Iulia

 De la finele anului trecut, mai precis din 29 decembrie, la Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia a fost numit direct de la minister, Radu Nicula, in postura de director interimar pina la organizarea unui concurs de ocupare a postului. Pina atunci, Nicula fusese director adjunct (în luna octombrie postul respectiv a fost desfiintat) al lui Marius Anghel, director coordonator al clubului din 23 mai 2009. “Am preferat sa renunt pentru ca activitatea clubului sa nu fie afectata. Cu siguranta ca o sa ma prezint la concursul pentru functia de conducere, sa vedem doar cind va fi organizat”, a apreciat Marius Anghel. “Deocamdata aceasta este situatia, sint interimar la club. Întreg sportul rominesc trece printr-un amplu proces de restructurare, care ne loveste si pe noi. Încerc sa continuu munca lui Marius, cu care am colaborat foarte bine”, a declarat Radu Nicula (29 ani). În urmatoarele luni, CSM Unirea va suferi un program de restructurare, organigrama clubului care cuprinde în prezent 14,5 posturi urmind a ajunge la 9 posturi în viitorul apropiat.

?Ciinii?, reuniti la ?U?!

 Atacantul formatiei Universitatea Cluj, Claudiu Niculescu, considera ca noul sau coleg Adrian Cristea, transferat în aceasta iarna de la Dinamo, îsi va recapata forma din urma cu 3-4 ani la echipa pregatita de Ionut Badea. “Cred ca Adrian Cristea va redeveni jucatorul de acum 3-4 ani. Îl stiu, e un baiat serios si acum are o alta motivatie. El a fost tot timpul o solutie pentru echipa nationala, dar nu a fost el la nivelul cerut. În acest retur sint sigur ca va da goluri, va juca bine si va fi chemat la echipa nationala”, a spus Niculescu, formatia sa urmind a disputa si în retur meciurile considerate pe teren propriu la Alba Iulia.Atacantul considera ca proiectele începute de omul de afaceri Florian Walter la Universitatea Cluj si de Ioan Niculae la Astra Ploiesti au sase sa reuseasca: “Este bine ca oamenii din provincie au început sa investeasca foarte multi bani. Asa cum e si domnul Walter la Cluj. Eu cred în proiectul Astrei si al domnului Walter la Cluj. Din cite stiu, stadionul va fi gata anul viitor si meciul de inaugurare ar trebui sa fie împotriva celor de la Internazionale Milano. Mi-as dori foarte mult, ar fi extraordinar pentru suporterii Universitatii Cluj sa vezi cistigatoarea Ligii Campionilor. M-as bucura, suporterii merita sa vada astfel de echipe”. Claudiu Niculescu a jucat miercuri fotbal-tenis alaturi de coechipierul sau Florin Matache, de atacantul dinamovist Marius Niculae si de Vlad Munteanu, care activeaza în liga a doua germana, la FSV Frankfurt, la sala de judo din cadrul complexului sportiv din soseaua Stefan cel Mare.

Vujadinovic, fara vacanta de iarna

 “Nici nu se pune problema sa retrogradam. Aberdeen e un club masiv in Scotia, cu o istorie mare in spate. Este singura echipa ce nu a retrogradat niciodata din prima liga, alaturi de Celtic si Rangers”, a spune jucatorul in virsta de 24 de ani. In fotbalul scotian nu exista pauza competitionala in perioada de iarna, asa ca Vujadinovic s-a aflat la datorie atit de Craciun, cit si de Revelion. “Sarbatorile le-am facut pe stadion, alaturi de fani. In ultima saptamina a anului trecut am jucat trei meciuri din care am obtinut doua victorii si un egal”, a mai povestit fostul unirist. In Scotia, prima liga este alcatuita din 12 echipe, iar una singura va retrograda in divizia urmatoare. „Apreciez fotbalul din Rominia!”Campionatul rominesc i-a lasat o impresie buna aparatorului muntenegrean, dar acesta spune ca ii este greu sa faca o comparatie cu fotbalul britanic. “Fotbalul in Scotia este rapid, puternic si se joaca mult mai curajos. Celtic si Rangers sint formatiile de top, Hearts este o echipa puternica, nici un meci nu e usor. Apreciez fotbalul rominesc, Liga I este unul dintre cele mai bune campionate din Balcani si estul Europei. Este dificil sa compari cu fotbalul britanic pentru ca diferenta e mare”, este de parere Nikola. Site-ul german de specialitate transfermarkt.de il coteaza pe jucatorul muntenegrean la 450.000 de euro. Vujadinovic a fost poate singurul transfer reusit in sezonul trecut de trupa unirista, evolutiile sale fiind apreciate de toata lumea. Acesta a venit la Alba sub forma de imprumut de la Udinesse, grupare cu care se afla sub contract, iar in trecut a mai jucat la Steaua Rosie Belgrad (1996/2005), FC “Zeta” Muntenegru (2006/2007) si CSKA Sofia (2007/2008).22 de jocuri a bifat Vujadinovic in Liga I la Unirea Alba Iulia  Programul scotienilor de la Aberdeen de Sarbatori26.12.2010: Hibernian - Aberdeen    1-2 (1-1)29.12.2010: Hamilton - Abeerden    0-1 (0-0)  1.01.2011: Abeerden – Dunde      1-1 (1-0) INFO!Aberdeen (scotiana Obar Dheathain) este un oras in nord-estul Marii Britanii, in Scotia, centru administrative si port comercial la Marea Nordului. Situat la gurile de varsare ale riurilor Dee si Don, este important centru de pescuit, industrie textila si constructii navale. Populatia orasului la recensamintul din 2004 era de 212.125 locuitori. Fundasul are propriul site: www.nikolavujadinovic.com

Finantari nerambursabile pentru mediul rural

 Activitatile veterinare, cabinetele de traduceri, serviciile de consultanta din mediul rural pot primi pina la 200.000 de euro nerambursabili. Anuntul a fost facut, ieri, de catre reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Alba. Finantarile nerambursabile sint acordate in baza Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013 prin APDRP. Mai precis, este vorba de banii ce se pot obtine prin Masura 312 - „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-întreprinderi”, pentru finantarea unor activitati aferente diviziunilor 69, 70, 71, 74 si 75 din Codul privind Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN).Astfel, microîntreprinderile din mediul rural pot primi sprijin financiar nerambursabil pentru derularea de activitati juridice, de contabilitate si audit financiar, dar si pentru consultanta în management. Totodata, sint eligibile si cabinetele de arhitectura, consultanta tehnica sau de testari si analize tehnice. Oportunitati de finantare au si activitatile de design specializat, fotografie sau de traduceri autorizate. O categorie aparte de activitati care pot primi finantare prin Masura 312 sint cele veterinare, mai precis cabinetele medicale veterinare, care beneficiaza si de un punctaj mai mare în criteriile de selectie.Avind în vedere lipsa de servicii profesionale de calitate în mediul rural, finantarea nerambursabila, pe care un solicitant o poate obtine, constituie o sansa importanta pentru dezvoltarea unor activitati profitabile. Finantarea nerambursabila în cadrul acestei masuri de investitii poate ajunge pina la 70% din valoarea totala eligibila a investitiei, dar nu va putea depasi 200.000 de euro. Pina în acest moment au fost depuse 3.980 de cereri de finantare pentru crearea si dezvoltarea de micro-întreprinderi. Dintre acestea au fost semnate contracte de finantare pentru 1.339 de proiecte, în valoare nerambursabila de 196,67 de milioane de euro. O noua sesiune de primire a cererilor de finantare pentru Masura 312 va avea loc anul acesta în perioada 2 – 31 mai, conform calendarului propus pentru sesiunile de depunere aferente anului 2011. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Masura 312 sint micro-întreprinderile si persoane fizice neînregistrate ca agenti economici care se vor angaja însa ca pina la data semnarii contractului de finantare sa fie autorizate cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca micro-întreprinderi. Fondurile europene acordate prin Masura 312 pot sprijini peste 200 de activitati eligibile, care vor fi dezvoltate numai în mediul rural.

?Nu avem nici o sansa?

 In conditiile in care 2011 ar trebui sa fie unul care sa aduca pentru prima data in ultimul timp o crestere economica, exista destui romani pentru care optimismul nu are inca rost. Intre ei si singura familie cu tripleti din Alba, familia Danciu din Aiud, care se gindeste destul de serios la emigrarea in Canada. Asta desi anul 2010 a adus pentru ei destule reusite, intre care si legea prin care se recunoaste statului multipletilor din tara noastra. Intr-un mesaj lansat on line, Ionela Danciu solicita ajutor pentru a intra in legatura cu Nadia Comaneci, sperind intr-un ajutor atunci cind toate formalitatile de emigrare vor fi terminate. Pina atunci insa, femeia care s-a luptat cu statul si a cistigat, isi striga disperarea de parinte. Probabil, in situatia familiei Danciu mai sint si alti romani, insa deocamdata aiudenii cu tripleti viseaza doar la un viitor mai bun pentru cele trei fetite. Obligatia de parinteAsa cum a mai spus si cu alte ocazii, Ionela Danciu crede ca obligatia sa de parinte este sa le ofere fetelor sale un viitor mai bun. “Simtim ca nu avem nici o sansa in aceasta tara. Vrem sa emigram in Canada. Aceste trei fetite sint binecuvintarea noastra si avem obligatia sa le oferim mai mult. In Romania nu putem. Avem obligatia sa le asiguram o viata pe care sa o traiasca, nu sa se chinuie o viata. Credem ca putem reusi in Canada. Poate ca doamna Nadia Comaneci o sa ne ajute acolo. Sint convinsa ca, mama fiind, nu ne va lasa prada acestei nesanse care se numeste Romania. Sintem niste parinti responsabili, harnici si vrem sa simtim ca responsabilitatea pe care o avem devine responsabilitatea de care acesti copii au nevoie. Vom tine legatura pe tot parcursul vietii noastre, cu voi, cu presa, cu toti cei care si-au deschis inimile si mintea. Avem obligatia sa facem mai mult pentru copiii nostri”, spune in comunicatul sau Ionela Danciu.

Casa in flacari la Cricau

 Miercuri dupa amiaza la ora 16.16, Detasamentul de pompieri Alba Iulia a fost solicitat sa intervina în comuna Cricau pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casa de locuit. Pompierii militari au intervenit pentru stingere cu 2 autospeciale de lucru cu apa si spuma, salvind bunuri în valoare de aproximativ 3.000 de lei. În incendiu au ars: acoperisul din lemn cu învelitoare din tigla pe o suprafata de aproximativ 30 mp si obiectele de mobilier din interiorul casei, producind pagube în valoare de circa 7.000 de lei. Cauza probabila a acestui incendiu o reprezinta amplasarea necorespunzatoare a materialelor combustibile fata de sursa de aprindere.                 

La taiat de lemne in... bloc

 Miercuri, în urma unui apel la numarul unic de urgente 112, un echipaj de jandarmerie a intervenit pe strada Alexandru Ioan Cuza din Alba Iulia, deoarece o persoana deranja linistea locatarilor unui bloc de locuinte. La fata locului jandarmii au constatat ca o femeie în virsta de 35 de ani, aflata în incinta apartamentului proprietate personala, taia lemne cu un topor, fara sa tina cont ca zgomotele produse îi deranjau pe ceilalti locatari. Jandarmii au luat masuri pentru încetarea acestei activitati, sanctionind-o contraventional cu avertisment scris si recomandindu-i ca pe viitor sa nu-si mai pregateasca lemnele pentru foc în incinta blocului de locuinte deoarece, în caz de recidiva, masurile care vor fi luate împotriva dinsei vor îmbraca forma sanctiunilor pecuniare.

Banii i-au luat mintile

 Inca din primele cercetari, oamenii legii au stabilit ca victima se numeste Mihaela Vinteler, iar barbatul care a injunghiat-o se numeste Lucian Tirlea. Oamenii legii au mai stabilit ca femeia a fost lovita de mai multe ori cu cutitele, iar una dintre taieturi a fost in zona gitului. Barbatul a omorit-o chiar in momentul in care aceasta a coborit din masina pentru a merge la serviciu. In urma ranilor, care aproape au decapitat-o, femeia a murit pe loc.Extrem de rapidImediat dupa crima, politia a fost anuntata de un cunoscut al barbatului de cele intimplate. Oamenii legii au intervenit in cel mai scurt timp si au securizat zona incepind procedurile de cercetare si colectare de probe care sa conduca la prinderea faptasului. Orasul a fost impinzit de patrule de politie si jandarmi care au inceput verificarile pe toate strazile din zona. Totodata, au fost efectuate filtre pe o raza de 25 de kilometri, iar localurile de pe Drumul National, pina la Sibot au fost atent cercetate de politisti. La putin timp de la inceputul anchetei, barbatul s-a predat insa oamenilor legii si si-a recunoscut senin fapta. Acum, politistii, coordonati de un procuror de la Tribunalul din Alba, efectueaza cercetari pentru stabilirea imprejurarilor exacte in care s-a produs tragedia. Poveste ciudataFemeia era angajata la o societate comerciala din Cugir pe post de contabila. Cei doi au fost chiar colegi de serviciu, insa in urma cu citeva luni barbatul a fost trimis in somaj. Barbatul avea insa impresia ca mai are de primit niste bani la lichidare, lucru de care a acuzat-o pe femeia pe care a ucis-o in dimineata de ieri. Acesta a lucrat la firma dupa ce s-a intors din Germania, insa cunoscutii povestesc ca era foarte ciudat in ultima vreme, iar parintii sai spun chiar ca medicii le-au recomandat sa il duca la un psihiatru. Acum el nu va mai ajunge la spital, ci la puscarie unde risca sa ramina inchis pina la 20 de ani pentru fapta sa. Totusi, oamenii legii spun ca in prealabil el va fi supus unei expertize psihiatrice care sa dovedeasca daca avea sau nu discernamint in momentul in care si-a atacat fosta colega.                       

Horoscop familiei

 Mamica BerbecIn familie Marte este planeta dumneavoastra dominanta, ceea ce va va da o vointa ferma si foarte dezvoltata. Dovediti curaj si combativitate care va dau mai mult alura unei femei intreprinzatoare decit alura unei casnice. Totusi, nu trebuie sa ne oprim la prima impresie, deoarece in spatele acestei fatade bataioase se ascunde o imensa tandrete. Este evident faptul ca nu sinteti genul care isi plinge de mila.In fata propriului copil, blindetea si fragilitatea ies la iveala si lasati garda jos. Este important pentru dumneavoastra ca acest copil sa aiba o foarte buna educatie. Faptul de a fi mama reprezinta un fel de provocare, de a-l face pe micut sa infrunte viata fara frica.Relatia cu fiica dumneavoastra Este sigur ca ea va trebui sa se ridice la inaltimea imaginii dumneavoastra. Foarte devreme o veti invata unele valori printre care curajul, responsabilitatea, independenta.Exista un lucru venind din partea fiicei dumneavoastra pe care nu il veti suporta deloc si anume, lipsa curajului. Va trebui sa invatati sa nu va amestecati prea mult in viata ei personala, chiar daca aveti propriile dumneavoastra motive si uneori chiar aveti dreptate. Va trebui sa invete sa se descurce pe cont propriu. Trebuie sa intelegeti ca fiica dumneavoastra are si ea in aceeasi masura nevoie sa-si exprime propriile opinii.Relatia cu fiul dumneavoastra Veti actiona de asemenea maniera incit sa realizati un fel de complicitate, pentru ca sa nu existe nici un secret intre voi doi. Comunicati mai usor cu el decit cu fiica dumneavoastra. Va certati cu el, glumiti, ii faceti confidente si ii sinteti confidenta pentru toate grijile sale. Daca este tentat sa devina pesimist sinteti linga el sa-i redati curajul de a incerca din nou. Sinteti o mama prezenta alaturi de el, uneori prea prezenta.Mamica TaurIn familie. Sotie si mama ideala, faceti ca armonia sa domneasca in sinul caminului dumneavoastra si nu dati inapoi de la nici un sacrificiu pentru a realiza asta. Stiti sa aduceti siguranta prin propria prezenta, iar sub o aparenta calma se ascunde o tigroaica gata sa atace in caz de primejdie. Pentru dumneavoastra rolul de mama este cel mai important, copilul dumneavoastra este centrul tuturor preocuparilor. Reusita dumneavoastra sociala este o umbra palida alaturi de educarea scumpului dumneavoastra micut. Sinteti extrem de posesiva cu el.Trebuie sa fiti constienta ca fericirea copilului dumneavoastra nu tine neaparat de faptul ca sinteti ca o closca pentru puisorii ei.Relatia cu fiica dumneavoastra Imaginea dumneavoastra despre rolul femeii este foarte precisa. In mod evident fiica dumneavoastra ar trebui sa fie “femeia in toata maretia sensului”. Nu veti fi zgircita cu explicatiile pentru a o ajuta sa-si amelioreze feminitatea, pentru a o invata noi trucuri de seductie. O veti ajuta sa-si puna in valoare personalitatea, carisma, fara superficialitate.Relatia cu fiul dumneavoastra. In opinia dumneavoastra el va trebui sa invete sa se descurce cu doua lucruri importante: viata materiala si profesionala pe de o parte si viata personala pe de alta parte. Il veti invata sa respecte traditiile, iar daca vreodata va avea tendinta sa emita obiectii, va veti face ascultata cu severitate. Oricum atentie, nu confundati rigoarea cu rigiditatea, sint doua lucruri diferite. Putina libertate de miscare va fi mai mult decit buna.

Administratia locala se va ?bate? pentru spital

 Primarul Adrian Teban a declarat insa ca, pina in prezent, primariei, care administreaza spitalul, nu i-a fost comunicat nimic oficial referitor la desfiintarea sau reorganizarea acestuia. “Deocamdata este vorba despre un zvon, care speram ca se va dovedi o alarma falsa”, a precizat primarul Cugirului, care considera ca a lasa fara spital un oras cu o populatie de peste 25.000 de locuitori este nu doar inconstienta, ci un atentat la starea de sanatate a cetatenilor “Imaginati-va ce se va intimpla cu bolnavii cronici din Cugir, cu copiii care necesita ingrijiri imediate, cu acele cazuri asupra carora trebuie sa se intervina de urgenta. Cel mai apropiat spital este la o distanta de 30-40 de minute, timp care poate fi fatal pentru cei care au nevoie de asistenta medicala imediata. Este inacceptabil faptul ca locuitorii din Cugir ar putea sa plateasca cu propria sanatate neputinta acestui guvern de a gasi solutii viabile pentru rezolvarea problemelor din sanatate” , a declarat primarul Adrian Teban.  De mentionat este faptul ca spitalul din oras deserveste nu doar populatia din localitate, ci si din Vinerea, Sibot, Salistea si alte sapte catune de munte, apartinatoare Cugirului.RevoltaPrimarul Teban s-a aratat revoltat de ideea desfiintarii spitalului. “Ne intrebam, si cred ca pe buna dreptate, ce inseamna descentralizarea sistemului sanitar, atit de trimbitata de Guvernul Boc, daca primaria nu are nici un cuvint de spus in ceea ce priveste viitorul spitalului, al carui manager se zice ca este. Cum este posibil sa nu fim contactati pentru a analiza situatia, pentru a gasi solutii si modalitati de remediere? La preluarea unitatii medicale, administratia locala a stabilit un plan de actiune care vizeaza atit atragerea de medici pe fiecare specializare in parte, cit si repararea si modernizarea spitalului. Mai mult decit atit, avem depus un proiect pe fonduri structurale pentru modernizarea si dotarea ambulatoriului, adica a policlinicii”, a declarat primarul Cugirului.In conditiile in care se va confirma zvonul potrivit caruia Spitalului Orasenesc Cugir se afla pe lista unitatilor care urmeaza a fi desfiintate, primarul Adrian Teban este hotarit sa foloseasca toate caile legale pentru mentinerea in continuare a acestei unitati spitalicesti.

Ministrul ungar de interne: Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen nu este o "cauza pierduta"

Ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, a subliniat în declaratia sa de miercuri seara citata de agentia germana DPA ca este optimist cu privire la aderarea României si Bulgariei la Schengen, mentionând, totodata, ca sunt suta la suta necesare parerea si votul tuturor statelor din spatiul Schengen pentru extinderea acestuia. "Procedura, în acest sens, este foarte clara: sunt 100% necesare parerea si votul tuturor statelor din spatiul Schengen pentru extinderea acestuia prin aderarea unor noi state. Daca aceasta unanimitate nu poate fi atinsa, în mod natural, aderarea celor doua state nu se va produce. Consider ca, cel mai târziu pâna în luna iunie, trebuie sa adoptam o asemenea declaratie politica din care sa rezulte ce sarcini mai trebuie îndeplinite de cele doua tari, care sunt termenele, pentru a putea modifica opinia Frantei si Germaniei", a declarat ministrul ungar, potrivit transcriptului oficial al declaratiei sale, obtinut de AGERPRES. El a precizat ca s-au depus multe eforturi, atât în România, cât si în Bulgaria, pentru aderarea la Schengen si ca trebuie asteptata în acest sens concluzia finala a specialistilor care au evaluat implementarea conditiilor Schengen de catre cele doua tari.

Laurentiu Mironescu, noul secretar general al MAI

Prim-ministru Emil Boc l-a numit, joi, în functia de secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), cu caracter temporar, pe democrat-liberalul Laurentiu Mironescu, printr-o decizie publicata în Monitorul Oficial. Conform documentului, Mironescu a fost numit la MAI, la propunerea ministrului de Interne, Traian Igas, prin detasare de la Casa de Pensii a Muncipiului Bucuresti. Laurentiu Mironescu, prim-vicepresedinte al organizatiei muncipale PDL Constanta, îl înlocuieste în functia de secretar general al MAI pe chestorul principal de politie Constantin-Cristian Baci, care fusese eliberat din functie pe 29 decembrie 2010, printr-o decizie a premierului Boc.

Haltere: Denis Catana, suspendat doi ani pentru dopaj

Halterofilul englez Denis Catana a fost suspendat pe o perioada de doi ani dupa ce a fost depistat pozitiv cu ocazia unui control antidoping. Agentia antidoping (UKAD) din Marea Britanie a precizat ca Denis Catana a fost depistat pozitiv la metenolon (steroid) pe 30 august, cu ocazia testelor efectuate înaintea Jocurilor Commonwealth-ului de la New Delhi. Sportivul, în vârsta de 25 ani, originar din orasul Balti (Republica Moldova), dar care traieste în prezent la Nottingham, fusese suspendat anterior din echipa Angliei dupa aflarea rezultatului, ratând astfel competitia din India. UKAD a adaugat ca Denis Catana a pus rezultatul controlului pe seama suplimentelor alimentare contaminate, însa nu a reusit sa dovedeasca acest lucru în cadrul audierilor.

Ministrul Cseke Attila: Prioritatea pentru 2011 este introducerea cardului national de asigurat

Introducerea cardului national de sanatate, reorganizarea sistemului spitalicesc si investitiile în domeniile oncologic, anestezie, terapie intensiva reprezinta cele mai importante proiecte ale anului 2011 pentru Ministerul Sanatatii, a declarat joi, în conferinta de presa, ministrul Cseke Attila. Astfel, la sfârsitul acestei luni, Imprimeria Nationala va începe producerea cardului national de sanatate, însa nu se pot fabrica mai mult de l milion de carduri lunar, astfel încât introducerea cardului national de sanatate se va face în a doua parte a anului, a evidentiat ministrul Cseke Attila. Cardul national va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreste sa acceseze servicii medicale în unitatile sanitare din reteaua publica, dar si pentru medicii din sistem care vor primi, la rândul lor, un card medical profesional. Informatiile vor fi mai bine securizate prin card decât erau pâna acum, a spus ministrul Sanatatii.

Fara gaini crescute in baterii, de anul viitor

„În septembrie 2009, Comisia Europeana a avut o misiune în România de a verifica gradul de implementare a programului comunitar privind protectia animalelor de ferma, si anume pe fermele în care sînt crescute gainile ouatoare. Ce a constatat aceasta misiune a fost ca 31% din productia de oua din România provine de la bateriile tip BP3. Asta înseamna pentru gaini o suprafata de miscare mai mica decît o coala A4 si un grad de uzura foarte ridicat. Uniunea Europeana a interzis aceste tipuri de baterii (…). Partea buna este ca autoritatile române au initiat un program de reabilitare si îmbunatatire a fermelor care mai au înca astfel de baterii pentru ca, de la 1 ianuarie 2012, nu vor mai putea functiona astfel de ferme. Deci toata productia va trebui reorientata spre metode alternative “, a explicat Tulpan, citata de Agerpres. Ea a adaugat ca organizatia care trebuie sa supravegheze activitatea fermelor care cresc gaini în baterii de tip BP3 este Autoritatea National Sanitar-Veterinara si Sanatatea Alimentelor.

Aderarea la Schengen, ratata sau doar aminata?

Ministrul ungar de Interne a pus pe jar politica romaneasca...Potrivit agentiei gemane de presa dpa, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, ar fi declarat ca Romania va adera la Spatiul Schengen doar in luna octombrie. Stenogramele aparute mai tirziu au infirmat cele spuse de ministru. Mai mult, raportul arata ca Ungaria sprijina aderarea Romaniei la Spatiul Schengen in primavara acestui an. Declaratiile diplomatului maghiar au fost facute in contextul in care Ungaria a preluat presedintia Uniunii Europene.    O cauza aproape pierdutaFranta si Germania au cerut, la sfirsitul anului trecut, aminarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Coruptia, securitatea frontierelor si criminalitatea organizata sint carentele Romaniei. Potrivit ministrilor de interne ai celor doua tari, “minusurile” ar putea compromite securitatea Uniunii Europene.      Presedintele Traian Basescu si-a asumat politic raspunderea pentru esecul aderarii la Spatiul Schengen, iar eurodeputatul PDL Cristian Preda a propus un pact intre formatiunile politice din Romania pentru aderarea Romaniei la Schengen, intr-un timp cit mai scurt.    Social democratii nu au incredere in FrantaSocial democratii clujeni sint convinsi ca Romania nu va intra in Spatiul Schengen in primavara acestui an. Liderul PSD Cluj, Remus Lapusan, sustine ca aderarea in primavara lui 2011 este un obiectiv ratat, din cauza celor de la putere: “Sint doar zile pina cind vom afla oficial ca vom fi aminati in acest sens. Trebuie sa mergem dincolo de declaratiile ministrului maghiar care sprijina aderarea Romaniei. Franta si Germania au un cuvint greu de spus aici. Presedintele, Guvernul, Ministerul de Extrene, cu totii au gresit”. Lapusan considera ca respectarea fisei postului este singurul lucru pe care trebuiau sa-l faca cei de la Putere, iar aderarea Romaniei in Spatiul Schengen ar fi fost realizabila mai devreme.    Udemeristii mai speraDeputatul UDMR Mate Andras considera ca timpul “nu este pierdut, dar este foarte probabil sa fim aminati. Ungaria a sustinut de la inceput aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen”.      Mate este sceptic in ce priveste indeplinirea obiectivelor Romaniei intr-un timp atit de scurt. “Raspunderea este colectiva. De la Guvern, Presedinte, Parlament, Minister de Externe, Putere, Opozitie, toti trebuie sa ne asumam raspunderea unui eventual esec”, a declarat deputatul clujean. Mate considera ca primul pas pe care trebuie sa-l faca Romania este rezolvarea problemei coruptiei: “Eu cu asta as incepe, de miine, chiar. In Comisia Juridica trebuie sa facem un pas inainte cit mai repede”.     Liberalii cer demisia ministrilor de Externe si InterneSi deputatul liberalul Horea Uioreanu considera ca Romania nu are nicio sansa sa intre in Spatiul Schengen in primavara acestui an. “Declaratia Frantei este belicoasa. De acolo trebuie sa pornim cind ne gindim la data aderarii. Vinovati pentru o aminare a aderarii Romaniei la Spatiul Schengen sint ministerele de Externe si Interne. Trebuie sa demisioneze imediat, nu au nicio strategie. Este o palma data Romaniei. Nu este posibila aderarea in primavara daca tinem cont de toate declaratiile”, a spus Uioreanu.    Democrat liberalii clujeni vor armistitii“Daca tinem seama de cerintele celor doua tari pe care le au avut inainte de sarbatori, e foarte probabil sa se amine aderarea pe luna octombrie”, a declarat Petru Calian pentru monitorul. Cit despre motive, Calian nu crede ca principalul vinovat este coruptia. “Si Puterea si cei din Opozitie sintem raspunzatori. Daca se considera ca ministrul de Externe este principalul vinovat, sigur ca trebuie sa isi dea demisia. Dar eu zic sa nu ne pripim”. De asemenea, Calian sustine ideea europarlamentarului Cristian Preda privind incheierea unui armistitiu intre toate partidele politice pentru a grabi aderarea Romaniei la Schengen.

Noroc de Revelion

Pentru un mediesean ultima zi a anului trecut a fost una cu noroc. A câstigat 66.000 lei la tragerea loto speciala de Revelion. A jucat un bilet simplu cu doua variante la 6/49 si una la noroc, pentru care a platit suma de 22,5 lei. Medieseanul a completat biletul câstigator la Agentia Loto de pe strada Calafat din cartierul Vitrometan. Câstigatorul este cel mai mare din 2010 la respectiva agentie, dupa ce în luna septembrie o alta persoana câstigase 29.000 lei la 6/49 cu cinci numere. „Valoarea premiului este de 66.000 lei. S-au jucat doua variante simple si o varianta de noroc. Câstigul e al doilea ca si importanta la agentia de aici, dupa ce în septembrie 2006 s-au câstigat 4,9 miliarde de lei vechi. S-a jucat foarte mult în perioada asta, pentru ca au fost sarbatorile, a fost si tragerea speciala de revelion” spune Maria Comsa, gestionarul agentiei. Agentia loto de pe strada Calafat are abonati fideli, care joaca în fiecare saptamâna de zeci de ani. Nu au câstigat niciodata prea mult, dar continua sa spere ca vor da lovitura. „Joc cam de când ma stiu, adica de vrei treizeci de ani cel putin, la toate formele de loto si pariuri. Am câstigat de câteva ori, dar nu sume mari, pâna la 1.500 lei. Joc datele de nastere din familie în general. Nu m-am gândit ce as face daca as câstiga o suma mare. La criza de azi prea multe oricum nu se pot face” spune unul dintre pensionarii care joaca saptamânal la loto.    A. P.

Sosele insangerate

Biroul Politiei Rutiere Medias s-a confruntat, anul trecut, cu un numar de 40 accidente rutiere produse pe strazile municipiului. 12 dintre accidente au fost grave, iar in urma lor 3 oameni si-au pierdut viata, iar alti 9 s-au ales cu rani grave. „Cauzele care au condus la producerea acestor accidente sunt neacordarea prioritatii de trecere la autoturisme, neasigurarea la mersul inapoi, neacordarea prioritatii de trecere la pietoni si traversarile neregulamentare” a explicat Inspectorul Ion Mogosanu, seful Biroului Politiei Rutiere Medias. Tot anul trecut, pe arterele din municipiul de pe Tarnava Mare, s-au produs un numar de 28 accidente rutiere usoare. Cauzele producerii acestora au fost traversarile neregulamentare, neacordarea prioritatii de trecere pietonilor si autovehiculelor si depasirile neregulamentare.    Strazi periculoaseArterele cu cele mai multe accidente de circulatie in 2010 au fost  Hermann Oberth si Soseaua Sibiului. Pe prima dintre acestea au avut loc 6 accidente, iar pe cea de-a doua un numar de 4 accidente. „Observam ca strazile Hermann Oberth si Soseaua Sibiului reprezinta, ca si anii anteriori, doua dintre strazile cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, atat grave cat si usoare. Astfel, pe parcursul anului trecut, pe strada Hermann Oberth am inregistrat 6 accidente usoare, in care 11 persoane au fost ranite usor. In ceea ce priveste Soseaua Sibiului, aici s-au inregistrat 3 accidente usoare in care 6 persoane s-au ales cu leziuni minore” mai spune Ion Mogosanu. Alte strazi pe care au avut loc accidente rutiere au fost Avram Iancu, Baznei si Panait Cerna.    Mai multa prevenireNumarul mare de accidente de circulatie si traficul tot mai nesigur de pe raza municipiului, i-a scos pe agentii de circulatie in strada in permanenta. Pentru a preveni accidentele, Biroul Politiei Rutiere Medias a demarat o serie de actiuni punctuale. „Agentii de circulatie se vor afla zilnic in mai multe locatii din municipiu. Vom actiona cu efectivele pe care le avem pe linia combaterii excesului de viteza si pe linia disciplinizarii pietonilor” mai spune inspectorul Ion Mogosanu.

Mai putine nasteri

În prima zi a noului an, la Sectia de Neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Medias au venit pe lume sapte copii. Primul copil nascut în 2011 a fost o fetita de 3,000 kilograme, pe care parintii au botezat-o Maria. Fetita a venit pe lume la doisprezece minute de la trecerea în noul an. În aceeasi zi s-au mai nascut alti sase copii. „La ora 0 si 12 minute s-a nascut primul copil din noul an, o fetita de 3.000 grame. În cursul primelor doua zile din acest an au mai venit pe lume înca sapte copii, trei fetite si patru baieti” explica medicul Elena Paul, seful Sectiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Medias. Fata de anul trecut numarul de nou-nascuti a înregistrat o scadere de 117. Astfel, în anul 2010 au venit pe lume 873 copii, fata de 990 în 2009. „Din pacate anul de criza s-a manifestat si în stardardul si în nivelul natalitatii la nivelul municipiului Medias. În 2010, în Medias, s-au nascut cu 117 copii mai putin decât în anul 2009. Explicatii sunt multe. Sunt multe familii tinere plecate peste hotare, ai caror copiii se nasc în strainatate, sunt familii putin mai înstarite, unde mamele nasc în clinici private, unde conditiile probabil sunt mai bune, îngrijirea este la alte standarde. Totusi, eu sper ca natalitatea sa ramâna relativ constanta în municipiul Medias, la nivelul cifrei de 1.000 nasteri pe an” mai spune medicul Elena Paul.    A. P.

Linie rosie la Salvare

Serviciul de Ambulanta din Medias a avut un an 2010 foarte solicitantAmbulanta Medias a lucrat la turatie maxima in 2010. Astfel, Serviciul de Ambulanta a intervenit la peste 20.000 de solicitari. Circa 40% dintre acestea au fost urgente de gradul 0 si 1. „Anul trecut am avut un numar de 20.283 solicitari, cu 46 mai multe decat in 2009. In medie au fost 55,5 solicitari pe zi. Dintre acestea, 8.397, adica aproape 40% au fost urgente de gradul 0-1. Restul au fost neurgente, adica alte activitati ale serviciului legate de transportul pacientilor” a explicat Ilarie Cumpanasoiu, asistent sef la Serviciul de Ambulanta.    Peste 5.000 ore suplimentareCea mai mare nemultumire la nivelul Serviciului de Ambulanta o reprezinta personalul lipsa. Organigrama de la Ambulanta este una deficitara, motiv pentru care numai in ultimele 18 luni s-au efectuat peste 5.000 ore suplimentare neplatite de catre angajati. „Serviciul de Ambulanta Medias are prestate peste 5.000 ore suplimentare care sunt neplatite. Este imposibil sa ne luam libere in cuantumul acestor ore suplimentare pentru ca ne-a plecat personal, iar noi suntem si asa prea putini, si nu putem acoperi programul. Asta ar insemna sa reducem numarul de echipaje pe zi, si ar avea de suferit activitatea medicala de urgenta” spune Ilarie Cumpanasoiu.    Prea putiniAmbulanta lucreaza cu 5 masini ziua, si 4 pe timp de noapte. Personalul este format din 12 asistenti medicali si un singur medic. De asemenea, mai sunt 5 dispeceri, iar cei 19 conducatori auto au si cursuri de ambulantieri si pot oferi primul ajutor. Pentru a asigura o linie de garda completa este nevoie de 3 medici.     Cazuri socialeCriza a avut efect in 2010 si la nivelul solicitarilor primite de dispeceratul de la Ambulanta. In multe cazuri, cei care solicita interventia sunt persoane cu probleme sociale, care nu au bani pentru a-si cumpara medicamente. „Multe dintre sesizari au o componenta sociala, avand in vedere faptul ca bolnavii nu au bani sa isi cumpere medicamentele prescrise de catre medicii de familie. Astfel, ei solicita interventia ambulantei, in conditiile in care transportul este gratuit, si odata ajunsi la serviciul de urgente spera ca vor fi internati, si vor scapa de a-si mai cumpara medicamente” mai spune Ilarie Cumpanasoiu,    Apeluri falseO alta problema cu care se confrunta dispeceratul de la Ambulanta, sunt apelurile false primite de la telefoane publice sau mobile. In multe cazuri, echipajul se deplaseaza degeaba, consumand timp si carburant. „Un apel fals am primit chiar marti dimineata. Am mers degeaba pana in Noul Sasesc, o distanta de circa 90 kilometri. Mai avem probleme si cu taximetristii sau alti conducatori auto, care isi parcheaza masinile la intrarea in spital. Practic, ei nu fac altceva decit sa blocheze in multe cazuri iesirea ambulantelor din spital” explica Ilarie Cumpanasoiu.

Sarbatori linistite

Sarbatorile din acest an au fost ceva mai linistite pentru Serviciul de Ambulanta Medias. În ultima zi din anul trecut si primele doua zile din 2011, un numar de 159 persoane au avut nevoie de interventia Serviciului de Ambulanta. Dintre acestea, 10 persoane au ajuns în noaptea de Revelion la Unitatea de Primire Urgente din cadrul Spitalului Municipal Medias. Cifra este ceva mai mica decât în anul anterior si a fost înregistrata în primele sapte ore din noul an. Politistii medieseni au avut si ei parte de un revelion fara evenimente deosebite. Cu exceptia unor altercatii minore oamenii legii nu au avut prea multe probleme în primele ore ale noului an. Cu toate acestea, în noaptea dintre ani, mai multe echipaje de câte doi oameni au patrulat permanent prin oras, iar alti politisti s-au aflat la datorie în zona centrala a municipiului.     A. P.

Liber la impozite

Incepand de luni, mediesenii isi vor putea achita impozitele pe anul in cursPlata impozitelor si taxelor locale se poate face in municipiul Medias incepand de luni. Municipalitatea va pune la dispozitie patru puncte de colectare a acestora. Astfel pe langa casieria de la sediul Primariei Medias, vor functiona si cele din cartierele Vitrometan, Gura-Campului si Mosnei. „Incepand cu data de 10 ianuarie,  mediesenii isi pot plati taxele si impozitele pentru anul 2011. Acest lucru se poate face atat la la Primaria Medias cat si in centrele din cartierele Vitrometan, Gura Campului si cel din strada Stejarului” a precizat Corina Minciuna, sef Serviciu Relatii in cadrul Primariei Medias.    Nu au cerut majorarePentru anul in curs, Primaria Medias a propus Consiliului Local mentinerea nivelului impozitelor. De altfel, un proiect de hotarare privind stabilirea taxelor si impozitelor locale ale municipiului Medias pe anul 2011, a fost luat in discutie de catre alesii locali si aprobat inca din luna mai 2010. „Consiliul Local Medias nu a majorat taxele pentru acest an, insa vor avea loc unele modificari in conformitate cu Ordonantele adoptate de Guvernul Romaniei in lunile iulie si decembrie 2010” mai spune Corina Minciuna.    Luxul se platesteCifra7%este bonificatia pe care o vor primii mediesenii care isi vor achita impozitele pana pe 31 martie Astfel, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta 59 din 30 iunie 2010, persoanele fizice care au in proprietate 2 sau mai multe cladiri vor plati un impozit pe cladiri majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire si cu 300% pentru a treia  cladire si urmatoarele in afara celei de domiciliu. In municipiul Medias sunt 1.254 astfel de persoane care detin cel putin doua locuinte.    Si la masiniVestile proaste nu se opresc insa aici. Vor plati mai mult si cei care au masini cu motoare puternice. Prin aceeasi ordonanta s-a dublat si impozitul pe mijloacele de transport care au capacitatea cilindrica de peste 2.000 centimetri cubi. Aceste prevederi se aplica atat pentru cladiri cat si pentru mijloacele de transport incepand cu data de 1 iulie 2010.     Nu vor fi problemeEdilul sef al Mediasului spune ca stagnarea nivelului impozitelor si taxelor locale nu va crea probleme. Teodor Neamtu este convins ca municipalitatea se va descurca cu aceleasi fonduri pe care le are la dispozitie si anul acesta. „Cred ca ne vom descurca, nu se pune problema. Daca este cazul, vom reconsidera unele investitii si activitati prevazute in bugetul pe anul 2011” spune Teodor Neamtu.         Majorare in 2009Ultima majorare a impozitelor in municipiul Medias dateaza de acum doi ani. In 2009, mediesenii au platit impozite mai mari cu 20%. Conducerea Directiei Fiscale Locale a explicat la momentul respectiv ca se impunea o majorare, in conditiile in care nu s-a mai facut acest lucru din anul 2003, de la aparitia Codului Fiscal. Singura majorare efectuata a fost in anul 2006 la persoane juridice, insa ulterior s-a revenit.

Furt de motorina

În vremuri de criza se fura orice, inclusiv motorina. S-a convins de acest lucru conducatorul auto al unui autocamion care a constatat ca îi lipsesc 200 litri de motorina din rezervor. Furtul a fost comis în noaptea de 2/3 ianuarie dintr-un autovehicul parcat pe strada Aurel Vlaicu din municipiul Medias. „Din primele verificari efectuate de politistii din Medias s-a stabilit faptul ca persoane necunoscute au sustras aproximativ 200 litri de motorina dintr-un autovehicul parcat pe o strada din Medias.  De asemenea, s-a stabilit faptul ca proprietarul, a lasat busonul rezervorului neasigurat. Prejudiciul cauzat în urma furtului este de aproximativ 956 lei” a precizat Inspectorul Luciana Baltes, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Politie.     A. P.

?Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia Cerurilor!?

    Cu duh si smerenieDe azi putem spune ca au trecut sarbatorile, dar Sarbatoarea ne sta mereu inainte. Caci ce altceva este Biserica, daca nu o trecere din sarbatoare in sarbatoare, din slava unei sarbatori in slava altei sarbatori, pana in ziua in care ne este dat sa ne impartasim „mai cu adevarat“ de slava cea vesnica? Cu aspra conditie ca din Sarbatoare sa nu facem sarbatorire, diminuand bucuria slujirii lui Dumnezeu cu slujirea pantecului sau a altor patimi, atat de exacerbate de constiinta moderna a sarbatorii.     Noua sa nu ne fie altfel a ne lauda decat in plinirea purtarii cu crestineasca demnitate – cu duh si smerenie – a crucii de har si de lumina ce ne este Sarbatoarea cu Hristos.    Poarta de harIndata dar dupa pragul acesta, asa-zis, al sarbatorilor, Sfintii care au alcatuit ritmul liturgic al Bisericii au randuit o Duminica pe care o numim „de dupa Botezul Domnului“ (desi toate duminicile pe care le praznuim sunt „dupa Boboteaza“, poarta de har ce-L face pe Hristos vazut lumii). Am putea-o numi, tinand in inima cantarea Bisericii, Duminica din zorii luminosi ai Pastelui, caci zice corul Bobotezei: „Lui Adam, celui ce orbise in Eden, i s-a aratat soarele in Betleem si i-a deschis ochii, spalandu-i pe ei in apele Iordanului. Si celui innegrit si intunecat i-a rasarit lumina cea neapusa: nu-i va mai fi lui noapte mai mult, ci pururea ziua. Ca niste zori de zi spre dimineata S-a nascut pentru el, caci in dupa-amiaza S-a ascuns, precum se scrie. Aflat-a Rasaritul de soare, care l-a ridicat pe el, cel ce a cazut catre seara; s-a scuturat de intuneric si a ajuns la Lumina Care S-a aratat si a luminat toate“ (Icosul Praznicului Bobotezei, Sfantul Ioan, in 7 ianuarie). Orbitul din Eden, omul cel dintai, se vadeste a fi asadar restaurat in Hristos, prin Duhul cel Sfant. Iar Boboteaza marca „zorii“ acestei asezari intru lumina.    „... dupa Botezul Domnului“Duminica aceasta, avand ca Evanghelie Evanghelia de la Matei (4, 12-17), este prefatata de sambata zisa „dupa Botezul Domnului“ (Matei 4, 1-11); si in acest din urma context – al ispitirii Domnului de catre diavol in pustie, dupa postirea cea de patruzeci de zile – trebuie citita aceasta „iesire la propovaduire“ a Domnului nostru Iisus Hristos. Lui I s-a dat dintai biruinta asupra trupului, carnii si sangelui si asupra dusmanului celui infricosator, care este diavolul, tatal minciunii si al ispitirii, pentru ca mai apoi sa continue glasul lui Ioan, intemnitatul si ucisul pentru Adevar. Ioan, cel caruia i se potrivesc cu prisosinta cuvintele cantarii liturgice: „De venirea Ta cea trupeasca temandu-se Iordanul, cu cutremur s-a intors, si slujba cea duhovniceasca plinind-o Ioan, cu frica s-a tras inapoi…“ (condacul Sfantului Ioan) – aceasta „tragere inapoi“ de teama si smerire fiind definitorie in contextul mantuirii noastre – nu uita nici o clipa sa aminteasca-n toate ale sale ca el scade pentru ca El, Hristosul Slavei, sa creasca (Ioan 3, 30).    Pecetea proorocilorPe masura ce Sfantul Ioan, propovaduitorul venirii Mirelui celui Care ridica pacatele lumii, se-ascunde vederii (nu doar la figurat) Hristos creste vederii noastre. Cand Ioan este dus in temnita (Mt 4, 12; Mc 1, 16; Lc 5, 11) este momentul pe care Domnul il alege sa-i duca mai departe propovaduirea. Pecetea proorocilor, care mijloceste Legea Veche si Legea Noua, Ioan Botezatorul, asemeni unui luceafar de dimineata, vesteste sosirea Soarelui Hristos. Iar Hristos-Domnul preia cuvantul omenesc de-acolo de unde se oprise ingereasca propovaduire a Botezatorului.     Mesajul de veacuriCuvantul dintai, cuvantul de ordine al Legii celei Noi se-adauga Legii celei Vechi in chip firesc, desavarsind-o. Acest „Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia Cerurilor!“ (Mt 4, 17) era, daca vreti, trecerea in plan personal, in planul fiecarei persoane in parte, a mesajului general, pe care, de veacuri, Dumnezeul lui Avraam si Moise, Dumnezeul Cel viu al Patriarhilor si al Profetilor il lansase, cerand lui Israel intoarcerea (acel Shema, Israel!, Asculta, Israele!, care preceda orice cuvant al proorocilor catre neamul cel ales). O „intoarcere“ catre chipul slavei lui Dumnezeu, care subzista in Adamul cel vechi si pe care Adamul cel Nou – Hristos Domnul –, curatindu-l de zgura pacatului ce facuse crusta din apropierea de focul iadului si al mortii, avea sa-l izbaveasca prin faptele Sale cele mantuitoare, incepand cu Nasterea Sa si culminand cu Invierea cea din morti, Botezul Sau la Iordan fiind – cum am mai spus – poarta de har prin care Domnul Iisus S-a facut, mai luminat, vedere lumii intregi.     „... pe toti, in ape ne-ai innoit“Caci Botezul Domnului nu este indiferent mantuirii noastre, dupa cum teologia cantata a Stihirilor Praznicului ni se arata: „Cum Te vom cinsti, Hristoase, noi, robii Tai, pe Tine, Stapanul, dupa vrednicie? Ca pe noi, pe toti, in ape ne-ai innoit“. Sau: „Lumina cea adevarata S-a aratat si luminare tuturor Se daruieste. Se boteaza cu noi Hristos, Cel Ce este mai presus de toata curatia. Pune sfintenie in apa si curatire sufletelor se face aceasta. Pamantesc lucru este ceea ce se vede si mai presus de ceruri ceea ce se intelege; prin baie este mantuirea, prin apa Duhul si prin afundare se face suirea noastra la Dumnezeu. Minunate sunt lucrurile Tale, Doamne, slava Tie!“. Iar mai apoi: „Cel Ce imbraca cerul cu nori Se imbraca astazi cu repejunile Iordanului si Se curateste cu a mea curatie Cel Ce ridica pacatele lumii“ (Stihirile Praznicului Botezului, glas 1).    Cheia talcuiriiAici sta cheia talcuirii – fie si macar in parte – a lucrului pocaintei celei ce se cere de la noi si, odinioara, de la cei ce-l ascultau pe Sfantul Ioan si-apoi pe Hristos-Domnul, in pocainta cea dupa chipul lui Hristos, aceea pe care o da spre „rumegare“ duhovniceasca in Duminica aceasta Apostolul pe care-l citim la Sfanta Liturghie. Caci zice Sfantul Apostol Pavel Efesenilor: „Dar fiecaruia dintre noi i s-a dat harul dupa masura darului lui Hristos. Pentru aceea zice: «Suindu-Se la inaltime, robit-a robia si daruri datu-le-a oamenilor». Iar aceea ca S-a suit ce inseamna decat ca El mai intai S-a pogorat in partile cele mai de jos ale pamantului? Cel Ce S-a pogorat El este si Cel Ce S-a suit mai presus de toate cerurile, pentru ca sa umple totul.    Unitatea credinteiSi El i-a dat pe unii apostoli, pe altii profeti, pe altii binevestitori, pe altii pastori si invatatori, ca sa-i pregateasca pe sfinti pentru lucrarea slujirii, spre zidirea templului lui Hristos, pana ce toti vom ajunge la unitatea credintei si a cunoasterii Fiului lui Dumnezeu, la starea de barbat desavarsit, la masura varstei deplinatatii lui Hristos“ (Efeseni 4, 7-13). Toata aceasta crestere n-are alt scop si alta ravna decat cresterea intru El, Hristos Domnul, „Care este si Capul“ (Efeseni 4, 15), iar implinirea nu poate veni decat printr-o autentica „viata in Hristos“, asa cum o defineste Sfantul Nicolae Cabasila, iar dupa el, teologia neo-patristica. Se arata dar ca veridica asumarea pocaintei ca fiind trairea intru „iubire, dupa adevar“ (Efeseni 4, 15), fundamentele care dau viata comunitatii, care este Biserica. Biserica pe care Sfantul Ioan de Kronstadt (in «Spicul viu») o arata ca fiind „adunarea celor care cred in Tine, Doamne, fara fatarnicie“.     Ecou de duhIata cum Domnul, luand parca vorba din buzele lui Ioan, arata dintru inceput ca intoarcerea spre El, „Calea, Adevarul si Viata“, este fundamentul desavarsirii, umplerii de harul Imparatiei, care toate le tine. Iar dintai in pocainta, El, Dumnezeul Cel Viu, facutu-S-a icoana, Cel Care „a sfintit apele Iordanului, botezandu-Se, sub palma slugii plecandu-Se“, „tamaduind patimile lumii“ (Stihirile Inaintemergatorului, glas 1, Utrenia din 7 ianuarie).     Si, ca un ecou de duh, cantarea liturgica, mereu si mereu aduce aminte – nu ca sa nu uitam, ci pentru a trai mereu astfel – ca praznuirea Stapanului se face cu binecuvantat amestec de praznic, ingerii cu oamenii adunandu-se, Biserica luptatoare si Biserica triumfatoare, intr-una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica. Biserica pocaintei. Biserica slujitoare. Ortodoxia cea plina de dar.

Ionizarea prin Cruce?

Ca si cum nu ne-ar fi fost de ajuns modul în care televiziunile au tratat Craciunul – transformând bietul Mos într-o perpetua si teribila sursa de divertisment, alaturându-i tot felul de personaje usuratice si deloc în legatura cu Taina Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos – deci dupa ce au golit de sens Nasterea, au trecut la atacul asupra Botezului Domnului. E drept ca-n unele locuri ne-am dat si noi, crestinii, concursul, spectacularizând un gest de o tandrete binecuvântata – cum este al intrarii în apele Iordanului a Celui Neîncaput Ce toate le tine –, accentuând mai mult partea de traditionalism si nu aceea de Traditie, lipsindu-ne luciditatea realizarii unei cateheze adecvate momentului acestuia extrem de important din meta-istoria mântuirii.     Pe fondul acesta – diminuat de continut evanghelic si patristic – au aparut comentarii care mai de care mai „experte“. Doua mi-au retinut atentia si vizau aceeasi televiziune. O prezentatoare anunta cu emfaza ca, în fond, faptul ca apa de la Boboteaza (Aghiazma Mare) nu se strica în recipientele oamenilor are o explicatie stiintifica:      a) ionizarea apei prin metalul din care este facuta Crucea;     b) prezenta busuiocului în apa.     Iata dar, un produs din adâncul gândirii stiintifice, de înalta cunoastere. Ideea aceasta am auzit-o de nenumarate ori în mediile pseudo-stiintifice, care încearca sa „rupa“ gura târgului, cautând lipsa de „cultura“ reala, tehnica, a preotilor sau a credinciosilor. S-o luam pe îndelete.     a) Ionizarea este definita de DEX (ed. 1996, pg. 506) ca fiind proces fizic al carui rezultat este formarea de ioni, iar, ca tratament medical, presupune introducerea de ioni în organism. Ionul fiind, dupa acelasi DEX (aceeasi pagina), „atom, molecula sau grupare de atomi care are un exces de sarcina electrica de un anumit semn“. Altfel spus, (A) sau (–). Or, sa ne ierte Dumnezeu. De la scufundarea Sfintei Cruci în apa si pâna la complexul procesului fizic ionizant, orice om de bun-simt (ceilalti sa rasfoiasca manualele de chimie de a VII-a si a XI-a) îsi da seama ca-i cale lunga. Ba, mai mult, ce proces ar trebui aplicat lemnului (si cât timp!) pentru a se încarca electric (electrostatic) într-atât, încât, scufundat într-o cantitate, de cele mai multe ori uriasa de apa sa o poata ioniza? Caci, stimabilii, ar putea remarca lejer ca-n mare parte în apa Bobotezei s-au scufundat cruci de lemn, tocmai pentru a se îndeparta sminteala. Vorbeam de cantitate mare de apa si, as adauga, uneori curgatoare. Într-o scara a condu¬ctorilor de electricitate, cam pe unde s-ar fixa lemnul, stimabililor? Si, chiar aur sau argint sau oricare alt metal ar fi, cum am putea sa ne închipuim ca se ionizeaza apa prin Cruce? Va dati seama! Poate ca de-ar fi cum zic ei, am avea combinate de producere a crucilor, nu a electrozilor! Sa fi ratat Statul Comunist ateu (rus sau român) tocmai aceasta sansa de „recuperare“ si dezvoltare macroeconomica?     Domnul sa ne ierte ca ne-am permis ironia. Dar, uneori, la badarania unor argumente n-ai altfel cum vorbi.     b) Busuiocul. Televiziunea respectiva a adus pe ecran o specialista în domeniu. Domni-soara G. C., de la Plafar. Si aceasta a început a ne vorbi despre calitatile curative ale busu-iocului si-apoi despre faptul, general, ca este socotit ca un bun izvor în produse aseptice. De-a-cord. Parintii manastirilor, oamenii simpli stiu toate astea, dar nu confunda ceaiul de busuioc (sau infuzia) cu Aghiazma Mare. Pentru ca, respectiva specialista (si altii asemenea ei) uita sa ne spuna cam cum fermenteaza o planta în apa sau cum miroase (caci mi-e rusine sa-i întreb cum pute!) un ceai dupa zece zile sau mai mult dupa ce este pastrat în recipient închis.       Doamne, cât de departe de rosturile Aghiazmei Mari au dus oamenii tâlcuirile! Apa de binecuvântare si reîmprospatare a credintei, Aghiazma Mare poarta-n sine semnul Crucii Învierii lui Hristos. Acela care biruie tot raul, restaurând si transfigurând tot ceea ce atinge. De-aceea Aghiazma Mare – ca orice materie sfânta în Biserica – are aceasta calitate de „apa transfigurata“, capabila sa reaseze în nor-malitate anormalul. Or, ea nu poate fi sfintita nici de un sobor de academicieni atei, nici de o echipa de televiziune rau intentionata, prin ionizari, nici de un grup de tovarasi bioterapeuti sau radiestezisti. Caci numitii cam fug de Cruce. Or, ceea ce transfigureaza este tocmai realitatea ei scufundata în materie. Nu-i cazul sa facem un tratat mistic despre Aghiazma. Dar este cazul sa-i mai trimitem la învatat pe unii, care nici macar propriile aberatii „stiintifice“ n-au cum le fundamenta.     Sora buna cu nasterea omului din maimuta si cu „religia – opiul popoarelor“ (Karl Marx), aceasta cu ionizarea apei prin Cruce parca – la vremea de-acum a dezvoltarii microscopiei – le-ntrece pe toate.Noi sa ramânem în Crucea lui Hristos. Pozitivi mereu. Bucurosi ca-n lepra noastra de pseudocultura, cerurile s-au deschis, am vazut Duhul venind pe crestetul Mântuitorului si-am auzit glas din cer graind ca El, Hristos Domnul, fratele si Dumnezeul nostru, este Fiul Cel Iubit, întru Care Tatal Ceresc a binevoit.

Calendar Crestin Ortodox

Saptamâna 7 – 13 ianuarie7 Vi † Soborul Sfântului Ioan Botezatorul (Dezlegare la peste)      8 Sâ  Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul; Cuvioasa Domnica       9 Du  Sfântul Mucenic Polieuct - Ap. Efeseni IV, 7-13Ev. Matei IV, 12-17glas 8, voscr. 11. Predica la Duminica dupa Botezul Domnului - Ap. Efeseni IV, 7-13Ev. Matei IV, 12-17glas 8, voscr. 11     10 Lu † Cuviosul Antipa de la Calapodesti; Sfântul Grigorie al Nisei     11 Ma † Cuviosul Teodosie cel Mare, începatorul vietii de obste     12 Mi  Sfânta Mucenita Tatiana  (Post)    13 Jo  Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic 

Aventura continua

Everestul este tinta suprema a echipei ce va fi conduse de Willi SchusterWilly Schuster, liderul grupului spune ca a elaborat deja un plan de actiune axat pe un buget redus comparativ cu alte expeditii. Astfel, in total, cei cinci alpiniști au nevoie de aproximativ 250.000 de euro, bani care le-ar putea acoperi toate nevoile unei astfel de aventuri. ”Propunem astfel in premiera romaneasca, o echipa mica, sudata și omogena - pasiunea pentru munte si natura a facut sa ne intalnim cu multi ani in urma pe diverse carari, si, de atunci, ne propunem sa escaladam diferite varfuri si sa parcurgem diferite trasee impreuna. Doar obligatiile profesionale sau familiale, sau uneori lipsa fondurilor necesare au facut sa nu fim intotdeauna impreuna”, declara Willy Schuster, care este increzator de reușita grupului.      Pana la marea aventura, alpiniștii au insa nevoie de cate 5000 de euro pentru expediția pregatitoare din vara.    Ascensiuni pregatitoareWilly SchusterIn perioada  iunie-august 2011 membrii  ”Expediției romanești  EVEREST 2011” vor pleca intr-o  ascensiune pregatitoare. Scopul expeditiei  este  o mai buna aclimatizare si familiarizare a organismului cu reactiile de la mari inaltimi, testarea echipamentului si o eventuala ajustare a lui, la sudarea echipei si cooperarii intre membri ei dar si la testarea echipamentului foto-video, care va fi folosit in realizarea documentarului expeditiei. ”Pentru indeplinirea acestui deziderat am ales muntele Muztagh Ata (7546 m) din China. Acest munte este relativ usor tehnic, dar ofera posibilitatea de a exersa stilul expeditionar, aclimatizare, carat corturi, montat tabere, diferenta mare de nivel intre tabara de baza si varf”, a precizat Willy Schuster.    Marea aventura, abia in toamnaLucian Petru PincaConform planului, marea calatorie spre Himalaya ar trebui sa inceapa in prima zi de toamna și ar putea dura pana in 6 noiembrie, pe parcursul a 65 de zile. ”Ca si traseu montan, am optat pentru abordarea dinspre nord, din partea tibetana a muntelui, ruta dificila tehnic, dar mai ferita de pericole inerente Everestului, cum ar fi avalanse, caderi de seracuri sau prabusiri de stanci. De asemenea am optat pentru perioada de toamna cand, desi zilele sunt mai scurte, vremea este mai stabila”, a mai spus liderul alpiniștilor medieșeni.      Neprofesioniști, dar experimentațiCei cinci alpiniști care vor sa cucereasca cel mai inalt varf din lume au in palmares mai multe expediții la activ dar și o experiența impresionanta.      Willhelm  Cristian (Willy) Schuster este organizatorul si liderul de expeditie pentru Everest 2011. De meserie fotograf, Willy Schuster spera sa realizeze cu aceasta ocazie documentarul carierei sale pe acoperișul Terrei. Are o experiența alpina bogata, printre masivele muntoase cucerite fiind Kilimanjaro, Aconcagua, sau Mont Blanc.Nicolaie GiurgiuNicolaie Giurgiu, avocat de meserie, practica alpinismul si escalada din anul 1986.  A participat la ture de vara si de iarna in majoritatea masivelor montane din Romania. Numele lui Giurgiu este legat de mai multe performante alpinistice internationale printre care cucerirea mai multor varfuri din marile lanțuri muntoase ale lumii.      Daniel Ștefan Vereș este de profesie geolog și practica alpinismul si speologia de peste 17 ani. La fel ca și colegul de grup, Vereș a cucerit in ultimii zece ani mai multe varfuri și masive muntoase de rezonanța mondiala. Pe langa expeditiile alpinistice se adauga si o bogata activitate de teren geologic in regiuni precum  Insula Svalbard, Islanda, Canada, Țara de Foc, Rusia-Mongolia-China, Tibet, sau Patagonia.     Medieșeanul Lucian Petru Pinca cand nu escaladeaza masivele muntoase este profesor de geografie. Practica alpinismul de peste 14  ani, fiind membru activ al  Asociatiei  Sportive Turdamont Turda. Pe langa o serie de ture alpine de iarna și de vara din Carpatii romanesti a mai efectuat expeditii in Alpi, Caucaz și Alaska.      Teofil Vlad este salvator montan voluntar in cadrul Serviciului Public Judetean Salvamont Arges. Acesta are o experiența vasta in escaladari de performanța, unele chiar premiere pentru Romania. A colaborat cu  Discovery Channel pentru promovarea documentarului ”EVEREST - Dincolo de limite”.     Alpinismul, un sport pentru pasionațiTeofil VladConsiderat un sport extrem, grandios, dar solitar, alpinismul in toate formele lui atrage din ce in ce mai multi practicanti. Poate dorinta de autodepasire sau de multe ori de a ‘gusta’ imposibilul indeamna omul catre noi si noi aventuri. In ciuda izolarii tarii noastre in deceniile trecute, a marilor dificultati financiare specifice tranzitiei si costurilor ridicate pe care le implica expeditiile din marile si izolatele masive muntoase ale planetei, in ultimii ani, cativa alpinistii romani au atins totusi cateva dintre cele mai spectaculoase varfuri ale Terrei, adjudecandu-si astfel un loc de cinste in analele alpinismului clasic si ducand numele Romaniei pe cele mai inalte culmi ale respectului.      Acoperișul lumiiDaniel Stefan VeresConsiderat pe buna dreptate cel de-al treilea pol al planetei, cu acei 8850 de metri ai sai, Everestul este totodata cea mai mare incercare alpinistica. Cucerit dupa mari eforturi pe la mijlocul secolului trecut, Everestul dovedeste cu mandrie si in zilele noastre ca este nu numai cel mai inalt varf de pe Pamant, dar totodata atat polul triumfului cat si deopotriva, al tragediei. Este locul pe care inevitabil, daca vrea sa il atinga, omul trebuie sa depaseasca propriile limite. In istoria alpinismului romanesc, acest varf a fost atins doar de trei ori pana in prezent, si numai o singura expeditie romaneasca a abordat pana acum acest masiv muntos.

Sprijin pentru Mutu

Decarul Fiorentinei este vazut de Popescu solutia pentru iesirea din criza a nationaleiFostul international Gica Popescu spune ca sansele echipei nationale a Romaniei de calificare la Euro 2012 ar creste daca Adrian Mutu si Mirel Radoi ar reveni la prima reprezentativa. „Mutu este un jucator care ne-a lipsit foarte mult in ultimele meciuri, in ultimul an. E un jucator care a facut diferenta intotdeauna cand a jucat pentru echipa nationala. Speram si intr-o razgandire a lui Mirel (n.r. - Mirel Radoi), care este de asemenea un jucator important. Si asa nu avem prea multi jucatori de valoare, daca ne mai pleaca si acestia atunci ne va fi din ce in ce mai greu. Daca vom avea acesti jucatori la dispozitie sansele noastre la calificare vor creste, chiar daca avem in continuare sansa a treia in grupa“, a spus fostul capitan al selectionatei Romaniei la intoarcerea din Italia, unde a petrecut sarbatorile de iarna.     Sase puncte in „dubla“ cu Bosnia Popescu este de parere ca Romania pierde practic calificarea la Euro 2012 daca nu obtine sase puncte in partidele cu selectionata Bosniei-Hertegovina, programate in 26 martie si 3 iunie. „Avem meciuri dificile in aceasta primavara si cred ca totul se va decide in dubla cu Bosnia, unde trebuie sa luam cele sase puncte. Daca nu reusim sa aducem acasa cele sase puncte, eu cred ca sansele de calificare ale Romaniei se vor reduce aproape de zero. Insa noi avem posibilitatea de a trece de Bosnia, chiar daca este o echipa puternica. Dar in momentul in care vrem sa mergem la turneul final trebuie sa trecem de aceasta dubla“, a explicat Popescu.     Amicalul cu Italia, nerelevant Fostul international crede ca rezultatul de egalitate, scor 1-1, obtinut de Romania in amicalul cu Italia, din 17 noiembrie 2010, nu reprezinta un motiv de optimism pentru selectionata antrenata de Razvan Lucescu, deoarece „squadra azzurra“ nu s-a intrebuintat serios in acel meci.      „Mi se pare ca este privita superficial aceasta problema. Ati vazut ce jucatori a avut Italia in echipa? Sa va spun un comentariu pe care l-a facut in gluma un jucator important al Italiei... A spus ca in minutul 20 trebuia sa oprim meciul pentru lipsa de valoare a celor doua echipe. A fost o ironie, dar a facut-o. Si acela a fost un meci amical... Daca ne bazam pe rezultatul meciului cu Italia nu facem altceva decat sa nu vedem realitatea. Ar trebui sa va uitati mai atent la repriza a doua cind au inceput sa intre jucatorii mai valorosi si noi am avut numeroase probleme. Au intrat trei jucatori valorosi si lucrurile s-au schimbat net in favoarea lor. Daca cineva vrea sa se imbete cu apa rece, OK, eu nu ma imbat“, a precizat Gica Popescu.    Mutu, un talentFostul international italian Giuseppe Signori a declarat, marti, la Radio Toscana, ca atacantul echipei AC Fiorentina, Adrian Mutu, este unul dintre cele mai mari talente ale fotbalului mondial, informeaza site-ul violanews.com. "Mutu este unul dintre cele mai mari talente ale fotbalului mondial. Romanul are o valoare incontestabila, dar problemele extrasportive l-au privat de o cariera exceptionala. In afara terenului a avut probleme, dar sper ca odata cu varsta sa inteleaga greselile facute. Daca va intelege acest lucru, finalul de cariera ar putea fi unul bun", a spus Signori. In 2010, Adrian Mutu a fost suspendat noua luni pentru dopaj, apoi a lovit un chelner intr-un restaurant, iar clubul AC Fiorentina l-a pus pe lista de transferuri.

Culio a plecat la Galatasaray

Culio a parasit Liga 1 dupa 3 ani si jumatateDupa trei ani si jumatate la CFR, Culio a ales sa plece la cea mai galonata echipa din Turcia, Galatasaray.     Mijlocasul argentinian a venit in 2007 la CFR, de la gruparea chiliana Deportivo La Serena, care a primit in schimbul jucatorului aproximativ 600.000 de euro. CFR va primi in schimbul fotbalistului 1,5 milioane de euro acum si 500.000 euro la vara. Site-ul transfermarkt.de il coteaza pe Culio la 2,5 milioane de euro. Fotbalistul a semnat cu gruparea de pe Bosfor un contract pina in vara anului 2014 si va primi 800.000 euro pe sezon, conform presei centrale.      Juan Culio s-a declarat foarte incintat de transferul in Turcia, mentionind ca se bucura ca va fi antrenat de Gheorghe Hagi. Totodata, mijlocasul a tinut sa multumeasca gruparii din Gruia, alaturi de care a avut realizari importante. „Sint extrem de fericit ca am ajuns la Galatasaray. Am semnat pe trei ani si jumatate, e cea mai fericita zi din viata mea. E o onoare ca voi lucra cu Hagi, imi doream enorm acest lucru. Am semnat cu un club mare, totul e impresionant aici. Multumesc Clujului ca m-a adus in Europa, in fotbalul mare. N-o sa uit niciodata ce a facut aceasta echipa pentru mine“, a spus Culio pentru cfrmania.ro.    Si CFR i-a multumitTranzactia i-a multumit si pe oficialii clujeni, intrucit acestia i-au multumit printr-un comunicat pe site-ul oficial al CFR-ului. „Clubul CFR 1907 Cluj a ajuns la o intelegere cu gruparea antrenata de Gheorghe Hagi, Galatasaray Istanbul, in privinta transferului lui Juan Emmanuel Culio. Pe aceasta cale, conducerea clubului, suporterii si coechipierii ii multumesc pentru aportul esential adus clubului in acesti trei ani si jumatate petrecuti in culorile alb-visinii. Ii dorim mult succes in cariera sa, iar cu siguranta performantele sale alaturi de echipa CFR 1907 Cluj nu vor fi uitate“, se arata in comunicatul oficial emis de clubul din Gruia.     Juan Culio a jucat pentru CFR Cluj 89 de meciuri, in care a marcat sase goluri. Argentinianul a fost „partas“ la cucerirea tuturor trofeelor din vitrina clubului din Gruia: 2 campionate, 3 Cupe ale Romaniei si 2 SuperCupe. In cariera a mai trecut pe la formatiile Flandria, Almagro, Independiente Avellaneda, Racing Club Avellaneda si Deportivo La Serena.

Laurentiu Mironescu, noul secretar general al MAI

Prim-ministru Emil Boc l-a numit, joi, în functia de secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), cu caracter temporar, pe democrat-liberalul Laurentiu Mironescu, printr-o decizie publicata în Monitorul Oficial.     Conform documentului, Mironescu a fost numit la MAI, la propunerea ministrului de Interne, Traian Igas, prin detasare de la Casa de Pensii a Muncipiului Bucuresti, informeaza AGERPRES.

Skoda a avut vanzari record in 2010

Constructorul auto ceh Skoda Auto AS, divizie a grupului auto german Volkswagen AG, a anuntat joi ca în 2010 a vândut un numar record de 762.600 de autovehicule, în crestere cu 11,5 procente comparativ cu 2009. Skoda nu a dat publicitatii si rezultatele financiare pentru anul 2010. Presdintele consiliului de administratie de la Skoda Auto, Winfried Vahland, a reiterat ca Skoda, a doua mare companie din Cehia, vrea sa-si dubleze vânzarile pâna în 2018. Automobilele si componente auto reprezinta cea mai mare parte din exporturile Cehiei (Skoda exporta peste 90 la suta din productia sa) si o componenta vitala pentru cresterea economica. Skoda Auto genereaza venituri echivalente cu cinci procente din Produsul Intern Brut al Cehiei iar rezultatele companiei sunt un indicator relevant pentru evolutia întregii economii a Cehiei.

Clujul concureaza cu Alba Iulia pentru titlul de Capitala Culturala

Singurul roman care face parte din juriul de acordare a titlurilor de Capitala Culturala Europeana, actorul Constantin Chiriac, sustine Alba Iulia in lupta pentru acest titluSingurul roman care face parte din juriul Comisiei Europene de acordare si monitorizare a titlurilor de Capitala Culturala Europeana (CCE), actorul Constantin Chiriac, crede ca municipiul Alba Iulia ar putea fi viitoarea Capitala Culturala Europeana din Romania.      Constantin Chiriac este director al Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu si singurul consultant roman pentru orasele europene care candideaza in prezent pentru CCE.     „Alba Iulia este unul din cele mai mari situri istorice bine renovate. Acolo s-a produs o conjunctie intre investitia privata si investitia de stat. S-au refacut spatii uriase din fosta cetate”, a declarat Chiriac intr-o conferinta de presa. Totusi, acesta a admis ca Alba Iulia are la ora actuala putine avantaje: apropierea de Sibiu, care a fost Capitala Culturala Europeana in 2007 si cetatea proprie bine conservata. Pe de alta parte, principalele dezavantaje din prezent ale municipiului Alba Iulia sint lipsa unei infrastructuri culturale si a uneia care sa ajute orasul ca cistige o competitie europeana.     Mai multe orase au sanseCu toate acestea, Chiriac a admis ca exista mai multe mari orase din Romania care ar avea sanse sa devina capitale culturale europene. Printre acestea se numara Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi sau Constanta. Directorul Teatrului National din Sibiu mai crede ca, la nivel national, ar trebui sa se creeze o competitie intre 10-12 orase.     „Romania ar trebui sa aloce 1% din PIB pentru cultura. Eu incurajez foarte tare sa existe o competitie puternica la nivelul Romaniei, care sa asigure o dezvoltare a gindirii comunitare. E important ca in Romania sa intre in competitie macar vreo 10, daca nu 12 orase, pe care le cred posibile de a concura pentru acest titlu de CCE”, a mai afirmat Constantin Chiriac.     Actorul a fost ales in 2010 membru al Comsiei Europene de acordare si monitorizare a titlurilor de CCE, cu un mandat de trei ani. Dupa terminarea mandatului, Chiriac mai poate fi ales pentru alti trei ani in comisia respectiva.     Primarul a facut lobby pentru ClujInca de anul trecut, Clujul a inceput demersurile necesare pentru a putea deveni Capitala Culturala Europeana in 2020. Astfel, la mijlocul anului trecut a fost infiintata oficial Asociatia “Cluj-Napoca 2020 – Capitala Culturala Europeana”, actul constitutiv fiind semnat de primarul Sorin Apostu si de 40 de reprezentanti ai institutiilor de invatamint si de cultura din Cluj. De altfel, pe tot parcursul anului trecut, primarul Sorin Apostu a facut lobby pentru acest proiect. Municipalitatea a expediat scrisori catre toate orasele infratite, ONG-uri, universitati, teatre, muzee si altor institutii culturale in vederea sustinerii candidaturii Clujului pentru acest titlu, dar si cu scopul initierii de colaborari. De asemenea, Apostu a obtinut sprijinul mai multor ambasadori care au vizitat Clujul anul trecut, dar si pe cel al cancelarului german Angela Merkel, care a transmis ca va pune la dispozitia autoritatilor clujene expertiza orasului Essen, Capitala Culturala Europeana in 2010, care a fost considerat unul dintre proiectele cele mai reusite din ultimii ani.

Presedintele Traian Basescu nu cunoaste declaratia atribuita ministrului de interne ungar

Presedintele Traian Basescu a spus joi ca nu stie declaratia atribuita ministrului de interne de la Budapesta privind amânarea aderarii României la spatiul Schengen. 'Nu stiu', a replicat seful statului, dupa terminarea discutiilor cu guvernatorul Bancii Nationale a României, Mugur Isarescu. Presa germana a relatat ca ministrul ungar de interne Sandor Pinter ar fi afirmat, miercuri, ca aderarea României si Bulgariei la spatiul Schengen, zona de libera circulatie în Europa, a fost amânata. Autoritatile române au stabilit parametrii unui nou acord de finantare de tip preventiv cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, joi, la sediul BNR. Au fost prezenti presedintele României, Traian Basescu, împreuna cu primul ministru, Emil Boc, si cu ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si membri ai conducerii executive a BNR.

Basescu vrea acord preventiv cu FMI

In cadrul unei intilniri de la sediul BNR intre presedintele Romaniei, Traian Basescu, primul ministru, Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu s-a discutat, printre altele, si posibilitatea incheierii unui acord preventiv cu Banca Mondiala si FMI. “Nu stiu care va fi in final abordarea guvernului. Abordarea mea este ca va trebui sa continuam cu FMI, fara sa luam bani de la Fond. Daca vom ajunge la concluzia ca ne convine sa luam bani pentru a nu mai absorbi fonduri de pe piata, sa-i lasam la dispozitia proceselor de creditare pentru firmele romanesti, putem apela eventual la bani de la Uniunea Europeana, care are un fond constituit pentru statele din afara zonei euro. Punctul meu de vedere este ca va trebui sa continuam cu un «precautionary agreement» cu FMI, alaturi de Banca Mondiala si Uniunea Europeana, avind ca obiectiv consolidarea fiscala. Aceasta trebuie sa fie obiectivul major al urmatorului acord”, a declarat Traian Basescu.     Consiliul Director al FMI va lua in discutie astazi cel de-al saselea Raport privind indeplinirea de catre Romania a conditionalitatilor stabilite in cadrul Raportului Stand-By. In cazul in care Boardul FMI va aproba Raportul, Romania va primi cea de-a saptea transa, in valoare de 900 milioane euro, din cadrul imprumutului in opt transe, contractat in mai 2009 prin acordul cu FMI.

Mutu are din nou probleme!

Situatia atacantului roman Adrian Mutu este incerta, dupa ce Fiorentina l-a scos din lot pentru meciul cu Bologna, fotbalistul roman avind ca variante un transfer la Cesena sau Bologna, dar riscind si sa ramina in afara echipei in cazul in care nu se vor marterializa aceste mutari.     „Fotbalistul Adrian Mutu a abandonat sedinta de pregatire, din proprie decizie si fara a oferi o explicatie“, precizeaza un comunicat al clubului din Florenta, care subliniaza ca „o astfel de decizie neasteptata aduce daune clubului Fiorentina“, iar Mutu a fost exclus din lotul pentru deplasarea de la Bologna.     Presa italiana mai noteaza ca Mutu ar fi fost la un pas sa se bata cu antrenorul Sinisa Mihajlovic, dupa ce a refuzat sa participe la antrenamentul de miercuri.      Cotidianul „La Nazione“ scrie ca ruptura dintre Fiorentina si Mutu este una definitiva, lucru relevat si de comunicatul dat de gruparea „viola“, dupa ce Mutu a parasit intempestiv antrenamentul de miercuri. Fiorentina intentioneaza sa il sanctioneze pe Mutu pentru acest incident, ultimul dintr-o serie lunga si neagra pentru jucatorul care a adunat 130 de partide si 67 de goluri pentru echipa de pe „Artemio Franchi“.     Incidentul a fost precedat de o intilnire intre agentul lui Mutu, Ioan Becali si patronul Andrea Della Valle. Becali a venit cu o oferta de la Cesena, destinatie agreata de Mutu, dar si cu cererea ca fotbalistul sa plece gratuit. Tranzactia nu ar fi adus cistig clubului „viola“ decit din perspectiva economiei facute cu salariul lui Mutu si a fost respinsa. In aceasta situatie, Fiorentina ar putea lua in considerare rezilierea contractului lui Mutu si tinerea jucatorului in afara lotului pentru restul stagiunii.

Del Bosque, cel mai bun in 2010

Federatia Internationala de Istorie si Statistica a Fotbalului (IFFHS) l-a desemnat pe Vicente Del Bosque, cîstigator al Cupei Mondiale cu Spania, cel mai bun selectioner din 2010. Spaniolul este la cîrma nationalei iberice din 2008. În cariera a mai pregatit formatiile Real Madrid (atît echipa principala cît si pe cea secunda) si Besiktas Istanbul. Del Bosque a strîns 298 de punte si a fost urmat în clasament de Joachim Low (168 p), selectionerul Germaniei, si de Bert van Maarwijk (125 p), selectionerul Olandei. În Top 10 au mai intrat, în ordine: Oscar Tabarez (Uruguay, 98 p), Milovan Rajevaci (Ghana, 41 p), Marcelo Alberto Bielsa (Chile, 22 p), Fabio Capello (Anglia, 15 p), Gerardo Daniel Martino (Paraguay, 11 p), Dunga (Brazilia, 7 p) si Zlatko Kranjcar (Muntenegru, 7 p).

Se reunesc si Stejarii

Staff-ul tehnic al selectionatei Stejarii Bucuresti a convocat 30 de jucatori pentru ultimele doua meciuri din AMLIN Challenge Cup. Reunirea lotului este programata pentru luni, 10 ianuarie, la sediul Federasiei Române de Rugby. Echipa va fi cazata la RIN Hotel Otopeni si se va antrena pe terenul sintetic de la Izvorani. Joi, 13 ianuarie, 23 de jucatori vor face deplasarea la Parma, unde sîmbata, 15 ianuarie, vor evolua împotriva echipei Crociati. Stejarii vor reintra în cantonament la întoarcerea în tara pentru a pregati meciul cu englezii de la Leeds din data de 23 ianuarie.

Juniorii joaca cu Turcia

Echipa nationala U-21 a României va disputa un joc amical în ziua de 9 februarie 2011, în compania formatiei similare a Turciei. Elevii pregatiti de antrenorul Emil Sandoi vor evolua în deplasare, în localitatea Manisa, pe stadionul „19 Mayis“, arena pe care îsi disputa jocurile de acasa formatia Manisaspor, din prima liga a Turciei. Ora de start urmeaza sa fie stabilita ulterior. Nationala U-21se pregateste pentru Campionatul European de Tineret 2011-2013 si va fi formata din jucatori nascuti dupa 1 ianuarie 1990.

Handbalistele debuteaza cu Buzaul

Vicecampioanele de la „U“ Jolidon Cluj vor juca prima partida oficiala din 2011 împotriva formatiei HCM Buzau. Partida se va disputa la Sala Sporturilor „Horia Demian“, duminica, de la ora 11 dimineata. Meciul va conta pentru etapa a zecea a Ligii Nationale, competitie care a fost întrerupta aproape doua luni, datorita participarii echipei nationale la Campionatul European din Danemarca si Norvegia, unde s-a clasat pe locul trei si a obtinut medalia de bronz. Înaintea acestei partide, „U“ Jolidon este clasata pe locul secund, în urma campioanei Oltchim, care conduce autoritar competitia interna. HCM Buzau ocupa doar locul 12, din 14 echipe si lupta pentru evitarea retrogradarii în Divizia A.

Frigul nu i-a indepartat pe clujeni de Aghiasma

La finalul Liturghiei, episcopul vicar Irineu Pop Bistriteanul, alaturi de un sobor de preoti, au oficiat slujba de Sfintire Mare a Apei, in fata catedralei. Apa a fost amplasata in mai multe butoaie de lemn, iar oamenii au asteptat rabdatori pentru a lua Aghiasma Mare, pe care urmeaza sa o bea timp de o saptamina, in fiecare dimineata. Astazi se stropesc cu Aghiasma Mare toate casele, ogoarele, viile, livezile si animalele, pentru a le feri de rele. IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului nu a putut lua parte la slujba religioasa de ieri, din cauza starii sale de sanatate.

Participatia MFP la Fondul Proprietatea a scazut la 38,884% la sfarsitul lui 2010

Participatia Ministerului Finantelor Publice /MFP/ la Fondul Proprietatea a scazut la 38,884% din capitalul social, fata de 41,497% la sfârsitul lunii noiembrie 2010. În decembrie 2010, numarul actionarilor FP a crescut la 5.372 persoane, comparativ cu 4.922 persoane la finele lunii noiembrie. FP are un capital social de 13,77 miliarde lei. Trei persoane fizice si cinci persoane juridice au detineri de actiuni la FP de peste 1% din capitalul social, iar 5.196 persoane fizice si 170 de persoane juridice au detineri sub 1%. În decembrie 2010, în urma conversiilor de titluri de despagubire în actiuni FP au rezultat 434 de noi actionari. Numarul de actiuni primite de la MFP în aceasta luna a fost de 360,49 milioane, reprezentând 2,616% din capitalul social.

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei ii spune pe politisti ministrului Traian Igas

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei a transmis, joi, o scrisoare deschisa ministrului de interne Traian Igas în care îi sesizeaza mai multe situatii în care politistii au avut comportamente necorespunzatoare fata de diversi jurnalisti.     Cei de la Active Watch au spus ca unii politisti au actionat abuziv în raport cu drepturile fundamentale la libera exprimare si acces la informatii de interes public.     ' Subordonatii dumneavoastra au agresat sau au favorizat agresiuni comise asupra unor ziaristi sau persoane care încercau sa recolteze si sa comunice public informatii de interes general. Ultimul incident de aceasta natura a avut loc chiar în ultima zi a anului trecut, la Resita, unde un ziarist de televiziune, aflat în spatiul public, a fost împiedicat cu violenta sa îsi exercite profesia de catre doi politisti de la Politia de Frontiera. Consideram ca aceste comportamente sunt semnalul unei culturi institutionale în dezacord cu normele propriei dumneasvoastra institutii, dar mai ales cu principiile unui stat de drept. Calitatea democratiei nu este indicata doar de cadrul formal asumat de o tara, ci si de practica institutionala', se arata în scrisoare, în care se mai precizeaza ca acest mesaj este o solicitare din partea unor cetateni, informeaza AGERPRES.

Clujenii s-au familiarizat cu serviciile online ale Primariei

Potrivit datelor oferite de Primarie, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, numarul clujenilor care si-au urmarit stadiul de solutionare al cererilor sau documentatiilor depuse accesînd site-ul institutiei a fost de 32.824. Dintre acestia, 971 de persoane au accesat în primele zile ale anului 2011 sectiunea Registratura online, prin intermediul careia clujenii au posibilitatea sa verifice stadiul propriilor documente.     Un alt serviciu online introdus de curînd de municipalitatea clujeana este cel al înregistrarii cererilor pentru obtinerea unui loc de parcare în cartiere. Pîna în acest moment, 92 de clujeni au preferat sa evite aglomeratia de la ghisee si sa depuna aceste cereri online.     În ceea ce priveste serviciul de plata online a taxelor si impozitele locale, devenit activ din 3 ianuarie anul curent, 43 de persoane au accesat programul, valoarea încasarilor prin aceasta modalitate de plata fiind de 13.960 de lei.     De asemenea, pîna acum, 209 cupluri au preferat sa-si programeze data nuntii direct de acasa, prin intermediul serviciului online de programare a casatoriilor civile, devenit activ de la 1 decembrie 2010.

Cseke Attila: 2010 a fost un an greu pentru sistemul sanitar

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a apreciat ca anul 2010 a fost un an greu pentru sistemul de sanatate.     La bilantul activitatii pe anul trecut al Ministerului Sanatatii, prezentat joi în conferinta de presa, ministrul Sanatatii a mentionat însa ca anul 2010 a fost un an câstigat din punct de vedere al reformelor începute în acest sector.     'Pentru sistemul sanitar, anul 2010 a stat sub semnul descentralizarii, al întoarcerii catre pacient si catre autoritatile locale, care cunosc cel mai bine nevoile comunitatii din care fac parte', a spus Cseke Attila, citat de AGERPRES.

Astazi se serbeaza Craciunul de rit vechi

Peste un milion de adepti ai Bisericii Crestin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi rusi lipoveni, armeni si sîrbi sarbatoresc astazi Craciunul.     Potrivit vechiului calendar iulian, sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Christos, stabilita pe 7 ianuarie, este prefatata de seara de Ajun, cînd copiii si tinerii îmbracati în costume traditionale colinda pe la casele rudelor si prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea Nasterii Pruncului Sfînt. Nasterea Mîntuitorului este sarbatorita si de basarabeni, tot pe 7 ianuarie. Cele doua mitropolii de pe teritoriul Republicii Moldova (Mitropolia Basarabiei, ce apartine canonic de Patriarhia Româna, si Mitropolia Moldovei, care apartine Patriarhiei Ruse) sînt pe stil vechi.     Separarea Bisericii Ortodoxe în Stil Vechi si Nou a avut loc în 1923, cînd, la Constantinopol, s-a decis trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Negati de Biserica de Stil Nou si prigoniti de autoritati, clericii care au ales sa pastreze vechiul calendar au fost nevoiti sa paraseasca bisericile si manastirile. Centrul credintei de stil vechi a ramas Manastirea Slatioara din Suceava, locul în care, în fiecare an, se aduna mii de credinciosi.

Licitatiile conexe centrului de deseuri, reluate

Consiliul Judetean a demarat din nou, la finalul anului trecut, cele doua licitatii conexe proiectului centrului de deseuri. Va reamintim ca, la putin timp dupa prima demarare a procedurilor, ambele licitatii au fost anulate. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Radu Bica, a explicat la vremea respectiva ca anularea celor doua licitatii a fost cauzata de lipsa unor documente trimise catre Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Prima dintre cele doua licitatii se refera la încheierea unui contract pentru asistenta tehnica pentru sprijin managerial în implementarea proiectului „Sistem integrat de management al deseurilor din judetul Cluj”, a carui valoarea estimata fara TVA ajunge la aproximativ 1,5 milioane de lei. Ofertele vor fi deschise în data de 15 februarie, ora 11, la sediul Consiliului Judetean. Cea de-a doua procedura de licitatie vizeaza încheierea unui contract pentru asistenta tehnica pentru supervizarea contractelor de lucrari aferente „Sistemului integrat de management al deseurilor din judetul Cluj”. Valoarea estimata a contractului este de 4 milioane de lei fara TVA. Conform documentatiei de atribuire, ofertele vor fi deschise în data de 16 februarie, la ora 11.     M. O.

Cea mai buna poza a eclipsei de Soare e a unui roman

Cea mai reusita fotografie a eclipsei partiale de Soare din 4 ianuarie 2011 a fost surprinsa de un român, considera celebra revista de astronomie Sky&Telescope. Editorul Sky&Telescope a ales fotografia lui Catalin Paduraru drept cea mai buna imagine a eclipsei partiale de Soare din 4 ianuarie 2011. Fotograful român, care „vîneaza“ eclipse de aproximativ cinci ani, spune ca a avut un car de noroc. Într-un interviu pentru evz.ro, Catalin Paduraru a povestit cum s-a îndragostit de astri, cum a mers în China pentru a fotografia o eclipsa de Soare si cum a ramas mut cînd a vazut avionul pe conturul solar.     Agerpres

Ministerul Sanatatii cumpara 202 ambulante noi

Ministerul Sanatatii va cumpara anul acesta 202 ambulante de diferite tipuri, plus o masina de accidente si calamitati. Conform Serviciului de Presa al Ministerului, s-a început demersul pentru realizarea unui program de dotare a serviciilor de ambulanta si SMURD pe o durata de 4 ani, care prevede achizitionarea de minim 681 ambulante de diferite tipuri si autospeciale în valoare de aproape 210 milioane lei. Programul va permite completarea dotarii serviciilor prespitalicesti si a înlocuirii treptate a ambulantelor uzate. „Un avantaj este faptul ca Ministerul Sanatatii nu va mai trebui sa faca achizitii masive de ambulante în viitor. Procedura de licitatie este în curs de derulare, acordul cadru putînd fi semnat în cursul lunii februarie”, afirma reprezentantii Serviciului de Presa.     G. D.

Incepe productia cardului de sanatate

La sfîrsitul acestei luni va începe productia cardului national de sanatate, a anuntat conducerea Ministerului Sanatatii. Nu doar asiguratii vor primi card, ci si medicii, în cazul lor fiind vorba despre un card medical profesional. „Cardul national va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreste sa acceseze servicii medicale în unitatile sanitare din reteaua publica, dar si pentru medicii din sistem care vor primi, la rîndul lor, un card medical profesional“, afirma reprezentantii Ministerului. Astfel, pacientii vor scapa de birocratie si de drumurile între serviciu si casa de asigurari pentru a dovedi calitatea de asigurat cînd au nevoie de servicii medicale sau concedii medicale.    G. D.

Singura Policlinica Studenteasca din Cluj s-a desfiintat

Foto Radu PadureanPe portile singurei Policlinici Studentesti din Cluj a fost pus lacatulDesfiintarea Policlinicii Studentesti a avut loc din cauza ca imobilul a fost cistigat in instanta de fostii proprietari, iar ulterior nu s-a gasit nici un alt sediu pentru mutarea dispensarului. Dupa cum monitorul semnala in urma cu o jumatate de an, situatia ajunsese disperata la unitatea sanitara: gazul fusese taiat din cauza imposibilitatii incheierii unui contract in acest sens iar cladirea functiona in conditii improprii si fara autorizatie sanitara. La momentul respectiv, medicul Mircea Bojan, coordonatorul dispensarului, spunea ca au primit promisiuni pentru un sediu nou si de la Primaria Cluj-Napoca si de la Universitatea Babes-Bolyai, insa nici una nu s-a concretizat, dovada fiind mutarea, in cursul anului trecut, a primelor cabinete in cadrul Ambulatoriului de pe strada Motilor, fostul Centru de Diagnostic si Tratament (CDT).    Studentii, pusi pe drumuriIn perioada cind functiona dispensarul, studentii beneficiau atit de consultatii la medici generalisti, cit si specialisti. Acum insa, odata cu desfiintarea policlinicii, studentii au la dispozitie cabinetele de pe Motilor, plus celelalte patru dispensare din principalele complexe studentesti, de unde vor fi trimisi la alte clinici pentru eventuale analize sau consultatii mai complexe. Alte doua variante pentru studenti sint clinicile private, unde vor fi obligati sa plateasca, sau medicul de familie. Astfel, cei care nu sint din judet vor fi nevoiti sa se mute la un medic de familie din Cluj, ceea ce presupune si mutarea de la o casa de asigurari de sanatate la alta, deci implicit o alta bataie de cap.    Acum 15 ani exista un spital studentescMedicul Mircea Bojan declara anul trecut pentru monitorul ca in urma cu 15 ani in Cluj functiona un spital studentesc, dar acesta a fost desfiintat prin preluarea cladirii de catre Universitatea de Medicina si Farmacie. Ulterior, serviciile medicale pentru studenti s-au redus la o policlinica, functionala pe strada Republicii nr 8. In 2010, policlinica s-a farimitat, cele sase cabinete ale medicilor de specialitate fiind mutate la CDT. Pe strada Republicii au mai ramas doar patru cabinete de medicina generala, cu sase medici si patru asistente, dar acum nu mai exista nici macar acestea. Potrivit lui Calin Lazar, directorul medical al Spitalului de Copii, in subordinea caruia se afla fostul dispensar, mutarea ultimelor cabinete si a medicilor a avut loc in luna noiembrie a anului trecut.

Studiu: Alegerile locale ar putea insemna servicii medicale imbunatatite

Potrivit studiului SAR, succesul descentralizarii poate fi pus totusi sub semnul intrebarii de unele probleme. „Presedintii consiliilor judetene se vor confrunta cu imposibilitatea de a influenta structura veniturilor spitalelor si anume tarifele la care sint decontate serviciile medicale prestate”, afirma realizatorii studiului, in contextul in care tarifele respective sint stabilite prin contractul-cadru anual, la a carui elaborare nu iau parte si autoritatile locale.     O alta problema a descentralizarii este imposibilitatea implicarii autoritatilor locale in asigurarea standardelor de calitate pentru serviciile medicale, controlul revenind conducerii spitalului. „Imbunatatiri vizibile ale calitatii serviciilor medicale si de cazare vor fi realizate numai daca autoritatile locale vor fi interesate in mod special”, precizeaza reprezentantii SAR.      In acest context, realizatorii studiului considera ca sefii autoritatilor locale vor avea interes sa imbunatateasca serviciile acordate de spitale pentru a-si mentine electoratul. „Fiind alesi de cei care beneficiaza de serviciile spitalelor, primarii si presedintii consiliilor judetene vor fi mult mai atenti la modul in care acestia sunt tratati si la economiile pe care le pot obtine din reorganizarea actualelor structuri”, mai precizeaza textul studiului.

Autoritatile romane au stabilit parametrii unui nou acord cu FMI si UE

Autoritatile române au stabilit parametrii unui nou acord de finantare de tip preventiv cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a României.     Joi, la sediul BNR, presedintele României, Traian Basescu, împreuna cu primul ministru, Emil Boc, si cu Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, au avut o întâlnire de lucru cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si cu membri ai conducerii executive a BNR.     Potrivit bancii centrale, în acest context a fost evidentiat faptul ca, pentru reluarea cresterii economice pe o baza sanatoasa, este esentiala continuarea consolidarii fiscale si a reformelor structurale, astfel încât implementarea obiectivelor pe termen mediu sa asigure un proces sustenabil de convergenta nominala si reala cu Uniunea Europeana.     Cu o zi în urma, presedintele Traian Basescu afirma ca sustine încheierea unui nou acord între România si Fondul Monetar International /FMI/, de tip preventiv, având ca obiectiv major consolidarea fiscala.

Titus Corlatean: Nuanta aparuta in declaratiile oficialilor Ungariei trebuie sa dea de gandit autoritatilor romane

Presedintele Comisiei pentru politica externa din Senat, Titus Corlatean, a mentionat joi ca în declaratiile oficialilor Ungariei poata fi sesizata o ''nuanta'' care ar trebui sa dea de gândit autoritatilor de la Bucuresti, si anume ca aderarea României la Spatiul Schengen nu mai reprezinta o prioritate pentru presedintia ungara a UE, lucrându-se mai degraba la ''o foaie de parcurs, la anumite termene''. Presedintele Comisiei pentru politica externa a subliniat faptul ca autoritatile române trebuie sa faca eforturile necesare pentru ca România sa adere la Schengen în martie, pentru ca ''o eventuala amânare da posibilitatea unei amânari ceva mai lungi si nu se stie ce se va întâmpla, iar consecintele pot fi totusi destul de importante''.

BCR incurajeaza economisirea prin dobanzile acordate la depozitele noi

Banca Comerciala Româna (BCR) continua sa ofere, promotional, în ianuarie, dobânzi avantajoase la depozitele bancare pe trei si sase luni, nou constituite de catre persoanele fizice, pentru a stimula economisirea, se arata într-un comunicat al institutiei bancare. Totodata, banca ofera o dobânda fixa de 3,25% pe an clientilor care constituie un depozit la termen de 6 luni în euro, pentru depozitele constituite în unitatile BCR. Clientii care deschid depozite prin Click 24 Banking BCR (online) si Alo 24 Banking BCR (telefonic) beneficiaza de un bonus de dobânda de 0,25% pe an. În acest fel se poate obtine o dobânda fixa mai mare: 8,25%/an la depozitele în lei pe trei luni si 3,50%/an la cele în euro pe sase luni.

Fiul senatorului Sorina Placinta, lasat in libertate de Curtea de Apel Bucuresti

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, joi, cercetarea în libertate a fiului senatoarei PDL Sorina Placinta si au impus acestuia interdictia de a parasi tara pentru 30 de zile.     CAB a admis recursul lui Andrei Placinta la decizia Tribunalului Bucuresti de la sfârsitul anului 2010 care prelungise mandatul de arestare a acestuia cu 30 de zile.     Magistratii Tribunalului Bucuresti au emis pe 8 decembrie un mandat de arestare preventiva de 29 de zile pe numele lui Andrei Placinta, fiul senatorului PDL Sorina Placinta, într-un dosar în care acesta este acuzat de tâlharie, loviri sau alte violente, distrugere, tentativa de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.     Procurorii au stabilit ca în seara de 6 decembrie, în jurul orei 21,30, pe strada Berzei din Capitala, pe fondul unor neîntelegeri cu prietena sa, Andrei Placinta a lovit-o pe aceasta si a deposedat-o de un telefon mobil, iar ulterior s-a urcat cu picioarele pe capota si plafonul autoturismului tinerei, pe care l-a deteriorat, îndoind capota si spargând luneta.

Servicii de mediere si consultanta pe piata muncii

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Domeniul Major de Interventie 5.1. ,,Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare“. Valoarea totala a proiectului este de putin peste 2 milioane de lei iar durata de desfasurare este de 24 de luni.     Obiectivul general consta în implementarea masurilor active de ocupare prin furnizarea unui pachet integrat de servicii pe piata fortei de munca pentru 480 persoane din grupul tinta. Cu aceasta ocazie vor fi furnizate servicii de mediere a muncii, informare si consiliere profesionala, consultanta în afaceri si formare profesionala prin furnizarea a 9 cursuri de calificare în 6 ocupatii profesionale.     Grupul tinta este format din persoane care au parasit timpuriu scoala, persoane aflate în cautarea unui loc de munca, persoane inactive, someri, someri de lunga durata, persoane somere cu vîrsta peste 45 ani, someri tineri si someri de lunga durata tineri.     Locul de desfasurare a proiectului este sediul Asociatiei Prometeu din Cîmpia Turzii, str. Laminoristilor, nr. 117.    D. D.

Program pentru juniorii baschetbalisti

Programul se deruleaza în colaborare cu Directia pentru Sport si Tineret a judetului Cluj si va demara în data de 12 ianuarie. Clubul anunta ca acest proiect va functiona atît timp cît va fi necesar pentru ca tinerii sportivi ai clubului sa îsi sedimenteze cunostintele necesare baschetului de performanta.     Coordonatorul si responsabilul proiectului va fi Marcel Tenter, antrenorul principal al echipei de seniori. Alaturi de el vor fi toti tehnicienii clubului, printre care Razvan Cenean, antrenorul lotului national U-15, Simona Musat si Dorin Pintea. „Este o initiativa excelenta! Am participat la cîteva campionate europene si mondiale de juniori, am vazut nivelul de joc în Europa si în lume si cred ca talente avem, însa trebuie mai multa munca si mai bine coordonata. Am initiat acest program tocmai pentru a-i dezvolta si pentru a avea în viitor jucatori foarte valorosi, atît pe plan intern cît si international“, a spus tehnicianul Marcel Tenter.     Tinerii sportivi vor face antrenamente grupati pe diferite categorii de vîrsta, în fiecare dimineata, de la ora 7 la 7.45, de luni pîna vineri, accentul fiind pus pe individualizare.     „Acest program s-a nascut la initiativa cîtorva oameni din club care, din experienta personala, stiu ceea ce înseamna individualizarea. Este destinat jucatorilor care ne reprezinta la loturi, precum si prospectilor. Speram ca, lucrînd mai mult cu ei, vom avea mai multe succese atît la nivelul clubului, cît si la loturile nationale“, a declarat Mircea Cristescu, presedintele executiv al „U“ Mobitelco BT.

Roboti care ?fura? meserii

Swim Green este robotul capabil sa faca curatenie pe apa, prin explorarea, detectarea si ridicarea peturilor gasite in caleRobotii vor putea fi urmariti „in actiune“ de la ora 12, la sediul Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, in cadrul Zilei robotilor inteligenti.    Robotul ecologicSwim Green este robotul care face curatenie pe ape, un proiect curajos care abordeaza una dintre cele mai delicate problemele ale societatii post-moderne: ecologia. Robotul Swim Green se bazeaza pe procesarea imaginilor primite prin intermediul unei camere de telefon mobil, iar controlul decizional este realizat de la distanta cu ajutorul unui laptop. Autonomia robotelului consta in faptul ca poate sa se orienteze singur pe „lac”. Astfel, la detectarea pet-urilor, el se deplaseaza spre cel mai apropiat dintre ele si il ridica. Chiar si atunci cind nu intilneste nici un factor poluant in calea sa, robotul continua explorarea lacului cu ajutorul unui timer.     „Speram ca mesajul transmis prin acest robot sa ajunga acolo unde trebuie: pe de o parte la cei care pot fi mai atenti cu mediul in care traiesc si de cealalta parte la cei care au puterea de a implementa si de pune in practica o astfel de tehnologie in marime naturala”, au explicat studentii care au realizat acest proiect.    Robotul menajeraConstruit dintr-un iRobot robust si o mina robotica-lego folosita in cazul intilnirii unor obiecte pe masa pe care face curatenie, Rosie este robotul care isi va dovedi eficienta in menaj. Proiectind in memorie masa sub forma unei matrice, Rosie va incerca sa strabata intreaga suprafata secventional, fiecare locatie a matricei avind dimensiunea iRobotului utilizat. In momentul detectiei obiectelor care i se ivesc in cale, acestea vor fi ridicate cu ajutorul miinii robotice, urmatorul pas fiind de intoarcere cu 180 grade si depunerea obiectului anterior preluat, intoarcerea la pozitia initiala si continuarea drumului.    Robotul faiantarRobotul care pune gresie intr-o incapere foloseste senzori de distanta cu ultrasunete, senzori de atingere si imagini captate cu camera web pentru a se orienta si a pune fiecare gresie exact unde trebuie. Robotul poate lucra complet autonom, cu ajutorul unor programe ce ruleaza pe laptopul atasat, sau poate fi teleghidat cu ajutorul unui telefon mobil.    Robotul postasRobotul postas este propunerea ideala pentru un postas modern, cu ajutorul caruia livrarea scrisorilor se va realiza prompt si eficient. Robotul postas recunoaste cutiile postale dupa forma si culoarea lor, fiind capabil sa le evite pe cele de alta forma sau culoare intilnite.     Pe linga acesti patru roboti, duminica va mai fi prezentat un robot care stinge incendii, unul care care planteaza copaci, unul care traseaza linii de trafic rutier, precum si un robot capabil sa serveasca masa.

Vasile Puscas: Demisia pentru esecul Schengen e o chestiune minimala, vinovatii trebuie trasi la raspundere legal

Fostul negociator sef al României cu Uniunea Europeana Vasile Puscas considera ca esecul aderarii la spatiul Schengen este o chestiune cu consecinte grave pentru tara noastra si ca cei responsabili trebuie trasi la raspundere.     El apreciaza ca demisia celor responsabili în acest caz reprezinta o chestiune minimala si ca trebuie facuta o analiza si aplicata legea, ca în orice stat de drept, informeaza AGERPRES.

Slujbe religioase, la cumpana dintre ani

La intrarea în noul an, în multe biserici parohiale si în mânastirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului au fost oficiate slujbe speciale, în care credinciosii i-au adus multumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite în anul care s-a încheiat si i-au cerut ajutorul si pentru anul care vine. La finalul slujbelor, preotii au amintit principalele evenimente din viata Bisericii petrecute în anul 2010 si vor face cunoscute planurile pastoral-misionare si manifestarile cultural-filantropice programate pentru 2011. În Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, Preasfintitul Vasile Somesanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, a oficiat o slujba de priveghere, urmata de un Te Deum si de Molitfele Sfântului Vasile cel Mare, începând cu ora 23.00. La Manastirea Floresti din judetul Cluj, slujbele de noapte vor începe la ora 22.00.

Hramul parohiei ?Sfantul Stefan? din Cluj-Napoca

În fiecare an, în a treia zi de Craciun, credinciosii din parohia „Sfântul Arhidiacon Stefan” din cartierul Între Lacuri din Cluj-Napoca îsi sarbatoresc patronul spiritual. Cu aceasta ocazie, Preasfintitul Vasile Somesanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, a oficiat, în biserica parohiei, Sfânta Liturghie Arhiereasca, înconjurat de mai multi preoti si diaconi. Parohia „Sfântul Arhidiacon Stefan” din Cluj-Napoca a fost înfiintata în anul 2001, iar dupa un an s-a început slujirea sfintelor slujbe într-o bisericuta din lemn.     În anul 2005, a fost finalizat demisolul bisericii de zid, fiind binecuvântat pentru oficierea slujbelor religioase. În anul 2010 au fost terminate lucrarile de constructie la biserica parohiei ce are o capacitate 500 de persoane, ele fiind binecuvântate, în data de 5 septembrie de Preasfintitul Vasile Somesanul. Parohia Sfântul Stefan din cartierul Între Lacuri a fost înfiintata în anul 2002 si este pastorita de preotul Mircea Bugnariu. 

Activitatea Societatii Femeilor Ortodoxe din Cluj in 2010

Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca si-a întocmit bilantul pe 2010, an în care au fost inclusi în programele derulate 18 dintre cei 63 de asistati, persoane si familii. În functie de nevoile pe care le au, oamenii au primit sprijin financiar, moral, medicamentos, îngrijire la domiciliu sau chiar achitarea facturilor si cumpararea celor necesare bolnavilor imobilizati. Pentru o parte din persoanele incluse în program, care au venituri mai scazute, respectiv sub 600 lei/lunar, membrele societatii ortodoxe au cumparat pachete cu alimente, de care au beneficiat 35-40 de persoane. De sarbatori, la Pasti si la Craciun, pachetul cu alimente este de 100 lei, iar în celelalte luni ale anului de 50 de lei. Pentru batrânii singuri, fara nici un fel de rude, femeile din Societate se ofera voluntar sa-i viziteze periodic si sa îi ajute cu tot ce au nevoie, la medic, la cumparaturi, le gatesc, le fac curatenie, sau pur si simplu stau cu ei, sa nu fie singuri. Pe lânga programul „Sf. Vasile cel Mare”, pe care Societatea Femeilor Ortodoxe îl deruleaza pentru vârstnici, copiii de la Catedrala si cei bolnavi din spitalele din Cluj-Napoca primesc daruri atât cu ocazia sarbatorii Învierea Domnului, cât si la Craciun. Si vârstnicii de la azilul din Cluj-Napoca beneficiaza de asistenta din partea femeilor ortodoxe, care organizeaza momente de lectura duhovniceasca, saptamânal.

A doua parte din dramaturgia lui Valeriu Anania, la Editura Polirom

Volumul este prefatat de Tudor Arghezi si Alexandru Paleologu, cu o cronologie realizata de Stefan Iloaie. Al doilea volum de teatru al scriitorului si ierarhului Bartolomeu Valeriu Anania include patru piese bine-cunoscute: “Miorita”, “Du-te vreme, vino vreme!”, “Greul pamântului” si “Paharelul cu nectar”.  “Valeriu Anania stapâneste versul si limba magistral si maestriile lui cresc înalt, sporite de un talent desfasurat în sus. Nimeni nu l-a asteptat sa vie si el a venit, de unde, de ne-unde, asa cum s-a ivit zvâcnind, din fulgere si piatra... Anania se arata într-alte vremi, când pulberea stârnita de telegarii lui nu mai opreste ochii sa vada. Ca poetul ramâne incomod, e natural. E pismuit, l-am auzit clevetit si o sa fie poate pe ici pe colo contestat. Atât mai rau si atât mai bine”, scria Tudor Arghezi despre scriitorul debutat cu poezii in 1935. „Literatura lui Valeriu Anania, îndeosebi teatrul versificat, revendica o lectura rabdatoare, eliberata de prejudecati, deloc grabita, în acord cu ritmul special al cuvîntului. Pornind de la materia baladei, a legendei, a basmului sau a istoriei, autorul reface experienta continuta în texte sau în traditii, pentru a construi totul cu alte sensuri. Piesele sale nu sunt adaptari dramatice ale unor teme si subiecte foarte cunoscute, ci creatii în care ideea textului originar care devine punct de referinta este fie rasturnata, fie rediscutata polemic, în orice caz interpretata din perspectiva unui sistem de valori altfel articulat.”, mentiona Sultana Craia.     Ca scriitor, Valeriu Anania a abordat toate genurile, liric, epic, dramatic, eseistic. A luat Premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor (1982) si Premiul special USR (2009) pentru volumul “Memorii”. Dintre lucrarile teologice amintim volumul de istorie si interpretare iconografica Cerurile Oltului (1990; ed. a II-a, 1998) si exegeza Liturghiei ortodoxe Cartea deschisa a împaratiei (2005). A realizat diortosirea integrala a textului Sfintei Scripturi (Vechiul Testament dupa Septuaginta), cu peste 8.000 de note explicative, publicat ca editie jubiliara a Sfântului Sinod (2001).

Bucura-te, intaiule mucenice si Arhidiacone Stefane!

Sfantul Stefan, mozaic, sec. al XII-lea, catedrala Sfanta Sofia, KievSe stie ca a fost primul mucenic a lui Hristos, el a fost condamnat la moarte prin lapidare pentru blasfemie, de catre Sinedriu. Dintre martorii oculari se crede ca Saul, viitorul apostol Pavel, i-ar fi tinut hainele.     Sarbatoarea Sfantului Stefan se considera ca a fost celebrata inainte de veacul al IV-lea, ea a fost tinuta atat in Rasarit cat si Apus. Cultul s-a popularizat de catre preotul Lucian, la Kafr Gamala, in anul 415, cand se crede ca a fost descoperit mormantul sau. Moastele i-au fost stramutate la inceput la Constantinopol, iar mai apoi la Roma. Ziua de sarbatoare a fost diferita: pentru Apus 26 decembrie si pentru Rasarit 27 decembrie; de asemenea este trecuta si data de 3 august cand se celebreaza gasirea relicvelor sale.    Printre modalitatile de manifestare a gratitudinii si a recunostintei manifestate  atat de crestini cat si de traditia Bisericii retinem rugaciunile, liturghia din ziua praznicului, zugravirea de icoane ori purtarea de nume. Acatistul Sfantului Intaiului Mucenic Arhidiacon Stefan este o rugaciune in care se rememoreaza momente semnificative din viata si din martiriul sau. In cuprinsul sau se amintesc diversele cinstiri si asemanari care i se aduc sfantului. El este invocat astfel: numit apostol a lui Hristos cel intai intre diaconi, inger luminat, arhidiacone, apostole minunate, om ingeresc, ingere pamantesc, piatra nesfaramata, propovaduitorul a lui Hristos, urmaritor al blandului Iisus, suflet nevinovat, trup neintinat, prieten a lui Dumnezeu, cel curat, purtator de cruce, biruitorul iudeilor.    In iconografie s-au generalizat cateva elemente ce ii caracterizeaza personalitatea, el era reprezentat cu o evanghelie, cu o piatra si cu o ramura de palmier. In Erminia athonita, Sfantul Stefan este reprezentat tanar, fara de barba. In arta bizantina, Sfantul Stefan apare ca preot si arhiereu; el fiind singurul dintre diaconi care poate purta orarul diaconesc, fiind invesmantat intru-un stihar(vesmant drept si fara cute).Vesmantul diaconului Stefan are gulerul si manecile brodate ele putand fi impodobite cu galoane de aur. Orarul este semnul liturgic al insarcinarii si demnitatii diaconesti, el se poarta pe umarul stang si cade in fata. Este decorat cu cruci, serafimi sau cu cuvintele: Sfant, Sfant, Sfant, in mai multe limbi. Sfantul Stefan este pictat intotdeauna cu orarul arhidiaconesc, pentru ca este singurul care poate sa-l poarte. In mana dreapta, de obicei, el tine cadelnita, iar in mana stanga pysida (biserica in miniatura). Pysida la originea ei era rotunda sau patrata. Ea este de proportii mici, are un capac ce cuprinde miresme si se aseaza pe un val, purtat sau sprijinit pe orar. Mai tarziu forma sa a fost asemanatoare unui chivot (kivotion), acesta luand forma tugutium-ului de la Sfantul Mormant, sau a unei bazilici ori a unei biserici crestine. In chivot se pastreaza sfintele.     In mozaicul bizantin de la catedrala Sfanta Sofia din Kiev, artistul zugrav ni-l arata tanar, in pozitie verticala si slujind; in mana sa stanga in locul pysidei observam ca el tine o piatra, simbol al martiriului sau, in timp ce in cea dreapta sustine cadelnita. Culorile luminoase si deschise proiecteaza intreaga figura pe fondul de aur. Desenul cu accente liniar circulare intregesc ansamblul. Vesmantul alb stralucitor ne duce cu gandul la candoarea sufleteasca si la curatenia spirituala a celui dintai martir.      Apostole al, lui Hristos cel mai intai intre diaconi, intarire mucenicilor, cel ce marginile lumii le-ai sfintit cu chinurile ai minunile tale; sufletele credinciosilor le-ai luminat, pe cei ce te cinstesc cu credinta mantuieste-i din toate nevoile, ca sa cantam tie : Bucura-te, intaiule mucenice si Arhidiacone Stefane ! (condacul I)

Ambasadorul ungar: Pozitia Ungariei nu s-a schimbat, sprijinim Romania cu toate fortele

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a declarat joi, pentru AGERPRES, ca pozitia tarii sale cu privire la aderarea României la Schengen nu s-a schimbat si ca Presedintia ungara a UE va sustine cu toate fortele acest demers.     'Parerea si pozitia Ungariei nu s-au schimbat, sprijinim România cu toate fortele în aderarea la Spatiul Schengen în timpul Presedintiei Ungariei, conform calendarului. Nu stiu ce s-a întâmplat cu interviul domnului ministru de interne, probabil a fost o greseala. Nu stiu nimic. Presedintia ungara stie, bineînteles, ca exista state membre care au alta pozitie, suntem realisti. Ce facem noi? Vom face tot ce este posibil ca sa-i convingem sa se razgândeasca', a afirmat ambasadorul ungar, citat de AGERPRES.

Adrian Severin la RFI: Parteneriatul strategic cu Franta este mort

Parteneriatul strategic cu Franta este mort, a declarat joi, la RFI România, europarlamentarul român Adrian Severin (PSD), care a adaugat ca Parisul nu are pozitia morala sa dea lectii anticoruptie României.     Franta ar trebui exclusa din Schengen, daca vorbim de criteriul coruptiei, sustine deputatul european. Daca România ar denunta unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare, nu s-ar întâmpla nimic, mai spune el.     Europarlamentarul român crede ca oficialii români ar trebui sa faca lobby european, pentru intrarea în Spatiul Schengen la termen, adica în luna martie. Totodata, Adrian Severin este de parere ca autoritatile române ar trebui sa intre rapid în contact cu toate capitalele, pentru a arata ca 'demersul celor doi ministri de interne, francez si german (care au solicitat recent, printr-o scrisoare, amânarea aderarii României si Bulgariei la spatiul Schengen - n.red.), este unul ilegal, imoral si antieuropean, nu antiromânesc'.

Attila Korodi: Informatiile sunt interpretate gresit, Pinter sustine aderarea Romaniei la Schengen in martie

Presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, Attila Korodi, a declarat joi pentru AGERPRES ca afirmatiile ministrului ungar de interne Sandor Pinter privind aderarea României si Bulgariei la spatiul Schengen au fost interpretate gresit si ca, potrivit Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Pinter sustine în continuare aderarea celor doua state în martie 2011.     El a aratat ca a discutat si cu reprezentantii Ambasadei Ungariei la Bucuresti care au confirmat ca pozitia lui Sandor Pinter este de a sustine aderarea României la spatiul Schengen în martie 2011.     Potrivit unei informatii aparute pe agentia germana DPA, care-l citeaza pe ministrul ungar de interne Sandor Pinter, aderarea României si Bulgariei la spatiul Schengen va fi amânata fata de data stabilita, 31 martie 2011.

T.Baconschi: Am cerut ambasadei de la Budapesta transcrierea declaratiei ministrul ungar de Interne

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a informat joi ca a cerut Ambasadei României la Budapesta transcrierea exacta a declaratiei facute de catre ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, cu privire la aderarea României la spatiul Schengen.     El a precizat ca asteapta transcrierea exacta a declaratiilor ministrului ungar de Interne pentru a se evita speculatiile pe subiectul amânarii aderarii la Schengen.     El a mentionat ca trebuie sa pastrat si obiectivul de aderare la Schengen ca atare si trebuie urmarit un plan de actiune, astfel încât toate instrumentele politico-diplomatice sa poata fi folosite în acest sens.

Omer Tetik preia conducerea Credit Europe Bank

Omer Tetik a preluat responsabilitatile de presedinte al Consiliului de Administratie si presedinte al Credit Europe Bank România, dupa ce Banca Nationala a României a acreditat numirea sa la conducerea bancii.Potrivit unui comunicat al Credit Europe Bank, procedura BNR succede nominalizarii lui Tetik de catre actionari, în cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din luna noiembrie, pentru cele doua functii de conducere.     Omer Tetik are o vasta experienta în sistemul bancar românesc, preluând conducerea Credit Europe Bank dupa o cariera de zece ani în cadrul bancii. Acesta a ocupat anterior numirii functia de prim vicepresedinte. De-a lungul timpului, Tetik a condus departamentele Treasury, Financial Institutions, Retail Banking si Carduri.

Franta: Un mort si un ranit in urma unei explozii la o uzina chimica de langa Marsilia

O persoana a murit si o alta a fost ranita în urma unei puternice explozii survenite joi la o uzina de productie de clor, din zona portuara Lavera, în apropiere de Marsilia /sudul Frantei/, potrivit bilantului provizoriu al autoritatilor locale, citat de AFP.     Explozia s-a produs în jurul orei 09.00 (08.00 GMT) la uzina Gazechim. Conform prefecturii, nu s-a constat nicio scurgere de gaz în exterior. A fost instituit un dispozitiv de securitate, iar angajatii sunt examinati medical pentru a se constata daca au inhalat substante periculoase.     Uzina Gazechim de la Lavera este situata în apropierea unui mare complex petrochimic. O importanta scurgere de clor a mai avut loc la aceasta uzina în luna mai 2009.

Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va fi amanata (ministru ungar)

Aderarea României si Bulgariei la spatiul Schengen va fi amânata fata de data stabilita, 31 martie 2011, a indicat ministrul ungar de interne Sandor Pinter, a carui tara a preluat la 1 ianuarie presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, citat miercuri de agentia germana DPA.     Potrivit unei declaratii a lui Pinter, zarurile ar fi deja aruncate: ambele tari trebuie sa mai îndeplineasca "unele sarcini", motiv pentru care nu pot accede în spatiul Schengen în aceasta primavara.     Conform ministrului ungar, ar trebui ca "pâna în luna iunie sa fie clar ce sarcini mai trebuie sa îndeplineasca România si Bulgaria", dupa care cel mai apropiat termen ce poate intra în discutie este luna octombrie.

Cluj: Ziua robotilor inteligenti, duminica, la UBB

Un robot care pune gresie, altii care planteaza copaci, sterg praful, servesc masa sau sting un incendiu vor fi prezentati duminica, 9 ianuarie, la editia din acest an a ''Zilei robotilor inteligenti'', care se va desfasura la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor a Universitatii Babes-Bolyai (UBB).     Manifestarea ajunsa la cea de-a patra editie este organizata de Facultatea de Matematica si Informatica a UBB, iar robotii sunt realizati de echipe de studenti din anul III din unitatea de învatamânt superior, informeaza AGERPRES.

Suspectul in cazul dublului asasinat din Cernavoda, prezentat Tribunalului Constanta cu propunere de arestare preventiva

Suspectul în cazul dublului asasinat din Cernavoda, în care au fost omorâti sotii Elena si Petru Garoafa, parintii tinerei Gabriela Mitu, înecata de sotul ei în Canalul Dunare Marea Neagra, va fi prezentat în cursul zilei de joi Tribunalului Constanta cu propunere de arestare preventiva.     În cursul anchetei desfasurata miercuri, la sediul Politiei Cernavoda, pe parcursul careia au fost audiate 12 persoane, procurorul de caz si politistii au stabilit ca Geani Deliorga, cel mai bun prieten al lui Bogdan Mitu, este autorul dublei crime în care si-au pierdut viata sotii Garoafa.     Initial, exista suspiciunea ca Bogdan Mitu si-a ucis socrii, înainte ca acesta sa îsi duca sotia pe malul Canalului Dunare - Marea Neagra si sa o înece.     Bogdan Mitu, în vârsta de 30 de ani, este înca dat disparut. Bogdan Mitu are 1,80 metri înaltime, constitutie astenica, ochi caprui, par saten, ten brunet, calvitie bilaterala.

Obiceiul "Hazilor", nelipsit de Boboteaza, in nord-estul tarii

Ca în fiecare an, aseara, înaintea Bobotezei, în satul Chintelnic din judetul Bistrita-Nasaud (nord-estul tarii), Hâzii au plecat la colindat pe la fiecare casa, costumati cât mai înfricosator, pentru a alunga spiritele rele si a pregati venirea preotului cu crucea, care sa sfinteasca gospodariile cu agheasma.Obiceiul, pastrat din strabuni, este pagân, dar cei circa 600 de locuitori ai satului Chintelnic din comuna Sieu-Magherus sunt hotarâti sa îl practice an de an.     Astfel, în ajunul Bobotezei, Hâzii (substantiv desemnând persoane hidoase, slute - n.r.) se costumeaza, se dau cu faina pe fata si se schimonosesc, pentru ca mai apoi sa iasa pe ulitele satului si sa alunge raul din casele oamenilor.     În ultimii ani, mastile folosite de Hâzii din Chintelnic au luat si forme mai moderne, în special cele folosite de copii.

Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in noiembrie 2010 cu 7,6% comparativ cu 2009

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a scazut cu -3,1% (serie bruta) si respectiv, cu -1,3% (serie ajustata) în luna noiembrie 2010, fata de luna precedenta, si cu -7,6% (serie ajustata), fata de noiembrie 2009, informeaza un comunicat transmis joi Agerpres de catre Institutul National de Statistica (INS).     În primele luni ale anului 2010, cifra de afaceri în comertul cu amanuntul a fost cu -4,9% (serie bruta) si -5,3% (serie ajustata) mai mica decât în perioada similara din anul 2009.     Diminuarea cu 3,1% (serie bruta) în luna noiembrie fata de octombrie 2010 a cifrei de afaceri în comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), este explicata de sursa citata prin scaderile înregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule în magazine specializate (-13,0%) si la vânzarile de produse nealimentare (-0,3%).     INS precizeaza ca vânzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu -1,4% în intervalul analizat.

Carlos Santana s-a insurat

Chitaristul mexican Carlos Santana s-a casatorit cu iubita sa, baterista Cindy Blackman, la 19 decembrie într-o ceremonie care a avut loc pe insula Maui, în Hawaii (SUA).     Printre cei 180 de invitati s-au numarat comicul George López, dar si muzicienii Herbie Hancock si Wayne Shorter, care au cântat la nunta.Cindy Blackman, 51 de ani, a îmbracat o rochie alba de matase, o creatie a buticului elvetian Zoro.     Santana, 63 de ani, a cerut-o de sotie pe Cindy în timpul unui concert pe care l-a dat la Chicago, la 9 iulie, dupa ce cei doi terminasera de cântat împreuna una dintre cele mai cunoscute piese ale muzicianului mexican, ''Corazón espinado'. Cindy, care a colaborat în trecut cu Lenny Kravitz, a participat ca tobosar la turneul Universal Tone Tour 2010 al celui care între timp i-a devenit sot.

Europa este in grafic pentru atingerea obiectivului privind energia regenerabila

Uniunea Europeana este în grafic pentru atingerea obiectivului ca pâna în anul 2020 energia din surse regenerabile sa reprezinte 20% din totalul energiei consumate, releva un studiu al Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana (EWEA).     Studiul EWEA indica faptul ca o proportie de 20,7% din consumul total de energie va fi reprezentata de surse precum energia eoliana, hidroenergia, energia solara si biomasa.     Dintre statele membre, doar Luxemburgul si Italia au anuntat Comisia Europeana ca vor avea nevoie de "mecanisme de cooperare" pentru atingerea tintelor. Un astfel de mecanism permite unei tari sa-si îndeplineasca obligatiile în acest domeniu prin dezvoltarea de energie regenerabila într-un alt stat membru.     În 30 iunie, Comisia Europeana a adoptat cadrul pentru planurile nationale privind energia regenerabila, solicitându-le statelor membre sa explice cum vor atinge "obiectivul 20/20/20" (reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pâna în anul 2020 comparativ cu nivelurile de referinta din 1990 si atingerea unei proportii de 20% a energiei regenerabile în totalul consumului energetic).

Bursa a deschis in crestere usoara

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a deschis în crestere sedinta de tranzactionare de joi, indicele general al pietei BET-C înregistrând o apreciere cu 0,42%, în primele 10 minute de la debutul transferurilor.     Indicele BET-FI al SIF-urilor a consemnat o crestere cu 0,39%, indicele principal BET, ce reflecta evolutia celor mai lichide 10 actiuni listate, era în urcare cu 0,30%, iar indicele ROTX cu 0,18%.     Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,26%, iar indicele sectorial pentru energie si utilitati BET-NG s-a apreciat cu 0,86%.     Lichiditatea BVB era de 92.535 euro (395.171 lei), în timp ce pe piata RASDAQ a BVB au fost înregistrate transferuri de actiuni în valoare de 1.506 euro (6.435 lei), în primele 10 de minute de la debutul tranzactiilor.

Turismul in date statistice, in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2010

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistica, în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2010, au însumat 5,648 milioane, în scadere cu 1,3% fata de cele din perioada similara din 2009, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS). .     Sosirile turistilor români în structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat în perioada mentionata 77,5% din numarul total de sosiri, în timp ce turistii straini au reprezentat 22,5% din numarul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2009.     Sosirile în hoteluri detin în perioada primele 11 luni din 2010 o pondere de 76,3% din totalul sosirilor în structurile de primire turistica cu functiuni de cazare. Fata de perioada similara din 2009, sosirile în hoteluri în primele 11 luni ale lui 2010 sunt în crestere cu 0,5%.

SUA vor trimite un contingent suplimentar de 1.400 de puscasi marini in Afganistan

Statele Unite ale Americii (SUA) intentioneaza sa trimita un contingent suplimentar de 1.400 de puscasi marini în Afganistan pentru marirea fortelor sale de lupta înainte de reluarea operatiunilor în primavara.     SUA, care au condus în 2001 o coalitie internationala care i-a înlaturat de la putere pe talibani, are în Afganistan circa 100.000 de soldati, iar presedintele Barack Obama este presat de opinia publica sa obtina rezultate în teatrul de operatiuni pentru a începe retragerea în acest an, asa cum a promis.     Talibanii sunt la cel mai înalt nivel operational de când au fost înlaturati de la putere, desi actiunile împotriva insurgentilor s-au intensificat din 2008. Peste 700 de soldati straini au fost ucisi în Afganistan anul trecut, iar numarul victimelor în rândul civililor a ajuns la un nivel record.

SUA: mareea neagra a fost cauzata de probleme sistemice care s-ar putea repeta (raport)

Mareea neagra din Golful Mexic a fost cauzata de erori de administrare 'sistemice' si este posibil ca un astfel de accident sa se repete daca nu se adopta o serie de reforme, potrivit concluziilor unei comisii de experti numite de presedintia americana si publicate joi, relateaza AFP.     Aceste concluzii figureaza într-un extras din raportul comisiei nationale însarcinate cu anchetarea exploziei produse la 20 aprilie 2010 pe platforma Deepwater Horizon, exploatata de BP. Catastrofa a provocat moartea a 11 persoane si deversarea în trei luni a peste patru milioane de barili de petrol în Golful Mexic.     Explozia a fost provocata de 'mai multe erori si omisiuni individuale din partea angajatilor BP, Halliburton si Transocean, iar inspectorii guvernului nu aveau autoritatea, resursele si expertiza tehnica necesare pentru a le împiedica', se precizeaza în acest extras de raport.

Marea Britanie sustine ca 2011 si 2012 sunt cruciali in razboiul din Afganistan

Ministrul britanic al apararii Liam Fox a declarat miercuri ca 2011 si 2012 sunt cruciali în lupta împotriva insurgentei afgane si ca fortele NATO sunt în prezent suficient de puternice pentru a face diferenta decisiva în razboiul împotriva talibanilor.     Orice reducere în acest an a numarului de trupe britanice care servesc alaturi de NATO se va baza pe conditiile de pe teren, a subliniat Fox, adaugând ca o schimbare a rolului acestora de la confruntarile directe cu insurgentii la instruirea fortelor afgane ar putea avea loc în urmatorii doi ani. Premierul David Cameron a sustinut ca trupele britanice îsi vor încheia misiunea de lupta din Afganistan pâna în 2015.

Memorandum guvernamental pentru limitarea indemnizatiei directorilor companiilor de stat

Indemnizatiile directorilor regiilor autonome, societatilor nationale si companiilor nationale cu capital integral sau majoritar de stat vor ramâne, pentru cel putin o luna, la nivelul salariilor de secretari de stat, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, care a precizat ca Guvernul a aprobat un memorandum în acest sens.     De asemenea, reprezentantii statului în consiliile de administratie ale acestor unitati vor avea, în continuare, indemnizatiile limitate la nivelul a 1% din indemnizatia directorului agentului economic respectiv.     Limitarile vor fi impuse cel putin pâna în luna februarie, când Guvernul urmeaza sa adopte bugetele de venituri si cheltuieli pentru agentii economici vizati.     Ioana Muntean a mentionat ca, dupa adoptarea bugetelor pentru companiile în cauza, ar putea sa se acorde anumite diferentieri pentru managerii care obtin performante economice.

Balerina de origine japoneza Kokoro Umemoto debuteaza in "Spargatorul de nuci" pe scena ONB

Tânara balerina de origine japoneza Kokoro Umemoto, solista a Companiei de Balet a Operei Nationale Bucuresti (ONB) va debuta, duminica, într-unul dintre cele mai apreciate si cunoscute spectacole ale baletului clasic, "Spargatorul de nuci", informeaza un comunicat al institutiei transmis, joi, AGERPRES.     Povestea de Craciun, semnata de Piotr Ilici Ceaikovski, prezentata de compania de balet si orchestrei ONB, o va avea în rolul Clarei pe tânara Kokoro Umemoto, partenerul acesteia (în rolul titular) fiind prim-balerinul Valentin Stoica.     Alaturi de Kokoro Umemoto si de Valentin Stoica vor evolua balerinii ONB Antonel Oprescu, Bogdan Canila, Laura Blica-Toader, Mihaela Soare, Gabriela Popovici, Liliana Nica, Oana Badanoiu, Virgil Ciocoiu, Andrei Nicolae, Takashi Okita, Gabriel Luca, Bianca Stoicheciu, Alexandra Gavrilescu, Raul Oprea, Monica Petrica, Magdalena Radulescu, Mihai Mezei, Maki Shirase, Meguri Koshi, Diana Tudor, Madalina Stoica, Gabriela Mocanu, George Mocanu, Ileana Sora si Florin Mihalache.

Sfantul Ioan Botezatorul, praznuit de ortodocsi si catolici

Credinciosii ortodocsi si catolici îl praznuiesc, vineri, pe Sfântul Ioan Botezatorul, profetul care a descoperit cel dintâi lumii ca Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu si care l-a botezat pe acesta în râul Iordan.     Considerat Înaintemergatorul Domnului, el este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar si cel care a facut trecerea spre perioada Noului Testament.     Scripturile ni-l înfatiseaza drept un mare ascet, îmbracat în haina de par de camila, cu cingatoare de piele, mâncând lacuste si miere salbatica. El anunta venirea lui Iisus, spunând: "Vine în urma mea Cel ce este mai tare decât mine, Caruia nu sunt vrednic, plecându-ma, sa-I dezleg cureaua încaltamintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apa, El însa va va boteza cu Duh Sfânt".

Peste 1.900.000 de romani isi aniverseaza onomastica de ziua Sfantului Ioan Botezatorul

Peste 1.900.000 de români îsi aniverseaza onomastica de Sarbatoarea Sfântului Prooroc Ioan Botezatorul - Înainte-mergatorul si Botezatorul Domnului, informeaza un comunicat al MAI transmis, joi, AGERPRES.Potrivit sursei citate, dintre cei 1.974.231 de români aniversati la Sarbatoarea Sfântului Ioan Botezatorul, 1.452.203 sunt barbati, iar 522.028 sunt femei.     Statisticile existente la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date arata ca majoritatea românilor care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Ioan, respectiv 537.230 de persoane, poarta numele de Ioan, alti 435.358 se numesc Ion, iar 305.368 - Ionut.     De asemenea, 147.454 poarta prenumele Ionel, 22.016 de persoane - Nelu si alti 4.777 - Ionica.