monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Cinema “Florin Piersic”, inaugurat cu proiecţii speciale

Cea mai plăcută surpriză pentru spectatori este că vor putea viziona filmele în format 3D. Cinematograful “Republica” se va redeschide miercuri, 26 ianuarie, după ample lucrări de renovare, sub noua sa denumire “Florin Piersic”, cu proiecţia unui film în care rolul principal este interpretat de celebrul actor Florin Piersic, ce va fi prezent la eveniment. Cinefilii vor avea apoi ocazia să vizioneze, joi, 27 ianuarie, în ziua dedicată lui Florin Piersic, care coincide cu ziua sa naştere, patru lungmetraje de mare succes, în care actorul a excelat prin modul în care s-a identificat cu personajele interpretate: “Haiducii lui Şaptecai”, “Colierul de turcoaze”, “Trandafirul Galben” şi “Drumul oaselor”. Intrarea la proiecţii va fi liberă.

Tăriceanu: E pretenţios să numim alianţa PNL-PC construcţie politică

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat într-un interviu acordat agenţiei Mediafax că este deranjat de dispariţia sintagmei „liberal“ din denumirea Alianţei de Centru Dreapta. „Sigur că sînt anumite lucuri care mi se pare că nu au fost suficient gîndite. Cred că sînt foarte mulţi colegi de-ai mei, cum sînt şi eu, de altfel, nemulţumiţi de faptul că după 20 de ani în care am încercat să ţinem flacăra liberalismului vie, acum, în această construcţie politică - dacă vreţi să o numim aşa, cu toate că mi se pare prea pretenţios numită o construcţie politică alianţa dintre PNL şi conservatori - dispare denumirea de liberal. Pe mine personal mă afectează lucrul ăsta. Sigur că, dacă vreţi, nu cred că PC poate să ne dilueze cumva forţa sau mesajul sau ideile. Dar mi-aş fi dorit în acelaşi timp ca înţelegerea aceasta politică să reflecte şi raporturile de forţe dintre cele două partide, lucru care iarăşi nu se întîmplă”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Studenţii tunisieni cer amînarea sesiunii

Mai mulţi tineri tunisieni care învaţă la facultăţile clujene cer amînarea sesiunii de examene, pe fondul conflictului din Tunisia. Studenţii din Tunisia care învaţă la facultăţile clujene susţin că din cauza grijilor pe care şi le fac pentru familiile din Tunisia nu se pot concentra pentru examenele din sesiunea care a început şi că în acest fel riscă să le pice, fiind nevoiţi ca apoi să plătească reexaminarea.

Spaţii de la Primărie pentru asociaţii şi partide

Consilierii locali clujeni vor analiza în şedinţa ordinară de mîine atribuirea, în regim de închiriere, a unor spaţii în favoarea unor asociaţii, dar şi a Partidului Civic Maghiar (PCM). Astfel, „Open Bridge Consortium” – Asociaţia Culturală de Afaceri Cluj-Suwon va primi un spaţiu în suprafaţă de 60,6 metri pătraţi, situat în Piaţa Unirii nr. 1. Contractul de închiriere urmează să fie încheiat pînă la data de 31 decembrie 2012. Vă reamintim că proiectul „Open Bridge Consortium” este o iniţiativă a unui grup de persoane fizice şi juridice, români şi coreeni, care are drept principal scop facilitarea accesului IMM-urilor la tehnologia şi materiile prime pe care le are de oferit economia sud-coreeană.

Aveţi propuneri pentru Zilele oraşului? Au mai rămas 2 zile pentru a le trimite

Clujenii pot trimite Primăriei pînă miercuri, 26 ianuarie, propuneri cu privire la manifestările care ar dori să aibă loc de Zilele municipiului. Prima ediţie a Zilelor municipiului Cluj-Napoca va avea loc în acest an, în perioada 27 mai – 3 iunie. Evenimentul se va desfăşura în toate spaţiile publice din oraş, în parcuri şi pieţe, în cartiere şi zona centrală. Reprezentanţii municipalităţii au anunţat că pînă în data de 26 ianuarie sînt aşteptate toate propunerile clujenilor privind evenimente publice care ar putea să fie organizate în cadrul primei ediţii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, fiind încurajate manifestări publice de toate tipurile, care se adresează tuturor categoriilor sociale.

Centralele termice de cartier vor fi modernizate

Sistemele clasice de producere a energiei termice vor fi înlocuite cu sisteme alternative ce utilizează resurse regenerabile. Sistemul centralizat de încălzire ar urma să fie modernizat, în urma unei investiţii de 4,9 milioane de lei. Primăria Cluj-Napoca va depune un proiect prin programul Agenţiei Fondului de Mediu, din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, privind “instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire – beneficiari unităţi administrativ - teritoriale, instituţii publice sau unităţi de cult”.

Artificii de Ziua Unirii Principatelor

Astăzi, cu prilejul sărbătoririi a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române, în centrul Clujului vor avea loc mai multe manifestări organizate de Instituţia Prefectului, Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Divizia a IV-a Infanterie „Gemina”. Astfel, ceremonialul va debuta la ora 10 cu o depunere de jerbe şi coroane de flori la bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din faţa clădirii Palatului Administrativ, de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Mai apoi, de la ora 17, la Casa de Cultură a Studenţilor, clujenii vor putea participa la un spectacol susţinut de soliştii Traian Roşan, Amalia Codorean, Adrian Socaciu, Lucia Sestraş şi Florin Bota, alături de ansamblurile „Crăişorul”, „Cununa Apusenilor – Gilău”, „Rapsodia Someşană”, Ansamblul „Mărţişorul”, „Glasuri Someşene” şi „Cununa Transilvană”. Intrarea la concerte va fi liberă. Manifestările se vor încheia cu defilarea Gărzii de Onoare şi Hora Unirii, iar seara, de la ora 20, sînt programate focuri de artificii în Piaţa Avram Iancu, organizate de Primăria clujeană. M.O.

Marko Bela: Cultura încheagă o naţiune şi apropie popoarele

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a subliniat sâmbătă la Cluj importanţa pe care o are cultura pentru oricare naţiune. “În cazul oricărei naţiuni cultura are o importanţă deosebită. Cultura este cea care ne încheagă ca naţiune şi, în acelaşi timp, tot cultura leagă între ele şi apropie între ele naţiunile, şi nu politica”, a declarat Marko Bela, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare. La manifestările organizate la Biserica Luterană din Cluj au fost prezenţi parlamentari ai UDMR, viceprimarul Laszlo Attila şi reprezentanţi ai bisericilor maghiare.  

Reunificarea PNŢCD Cluj-Napoca, fiasco total

Cele două aripi ale PNŢCD Cluj-Napoca au avut, la sfîrşitul săptămînii trecute, o încercare de împăcare, care s-a soldat cu eşec. Facţiunile PNTCD, aripa Sîrbu şi aripa Pavelescu au vrut să se reunifice prin alegerea unui singur lider la organizaţia municipală Cluj-Napoca, totuşi, la reuniunea de sîmbătă a partidului au participat doar reprezentanţii aripii Pavelescu, care l-au validat pe Horea Dan în fruntea organizaţiei PNŢCD Cluj-Napoca. Horea Dan a declarat că trebuie să existe un singur PNŢCD şi că nu înţelege de ce reprezentanţii aripii Sîrbu nu au participat la Adunarea generală de unificare. Paul Sorin Tiţa, preşedintele PNTCD Cluj –Napoca, aripa Sîrbu, a motivat absenţa de la reuniunea programată pentru sîmbătă prin faptul că ar fi fost încălcate mai multe prevederi din Statutul partidului, în ce priveşte organizarea adunării.

Ghinion pentru Tempestini şi Pulpea

Aventura echipajului Napoca Rally Academy, format din Marco Tempestini şi Dorin Pulpea, la Raliul Monte Carlo s-a sfîrşit abrupt, în ultima zi a competiţiei, cu patru probe înainte de final. Pe proba specială de deschidere a zilei de vineri, „Montauban sur l’Ouveze – Eygalayes“, la 4 km după start, ceva a cedat în sistemul de alimentare cu combustibil al Peugeot-ului 207 S 2000 şi cei doi piloţi au fost nevoiţi să tragă pe dreapta. Abandonul este cu atît mai frustrant cu cît echipajul NRA se afla pe locul 22 în clasamentul general, după ce în după-amiaza zilei precedente reuşiseră, cu ajutorul mecanicilor, să surmonteze o situaţie similară. Totul a fost însă în zadar, căci în ultima zi a raliului, Tempesta şi Pulpea au trebuit să se declare învinşi înainte de limită.

Primul chix pentru handbaliste

Vicecampioanele de la „U“ Jolidon Cluj au pierdut partida din deplasare cu HC Zalău, cu scorul de 23-25, la pauză 11-11. În ciuda înfrîngerii, elevele lui Gheorhge Covaciu rămîn pe poziţia a doua a clasamentului Ligii Naţionale. „Studentele“ vor juca în deplasare şi în etapa următoare, împotriva formaţiei HCM Roman. Partida se va disputa duminică, 30 ianuarie, şi va conta pentru etapa a 14-a, prima a returului. În celelalte meciuri ale etapei a 13-a s-au înregistrat următoarele rezultate: Dunărea Brăila – Tomis Constanţa 27-25, CSM Bucureşti – HCM Buzău 42-31, HCM Roman – Universitatea Reşiţa 33-22, Oţelul Galaţi – Cetate Deva 33-30, Ştiinţa Baia Mare – Oltchim 21-39 şi SCM Craiova – Rulmentul Braşov 23-23.

Investiţie de 6 milioane de euro la Cluj, într-o nouă fabrică

O companie olandeză va construi anul viitor la Cluj-Napoca o unitate de producţie în care va investi circa şase milioane de euro. Compania Csi România, specializată în producţia de echipamente de manipulare şi transport al mărfurilor, va investi şase milioane de euro pentru a deschide, în 2012, o nouă fabrică la Cluj-Napoca, scrie wall-street.ro, citînd Mediafax. Proiectul Csi România, de construire a unei unităţi de producţie la Cluj-Napoca, se află încă la început, fiind doar în fază de studiu de fezabilitate, potrivit sursei citate. Astfel, fabrica ar urma să fie finalizată în cel puţin 12 luni de la aprobare, cel mai probabil la sfîrşitul anului viitor. Compania va investi aproximativ 4 milioane de euro în clădire şi 2 milioane de euro pentru echipamente noi. „Pe lîngă optimizarea fluxului de producţie, dorim şi reducerea cheltuielilor cu energia şi utilizarea sistemelor de refolosire a apelor uzate prin epurare”, se arată într-un comunicat al companiei din grupul olandez Csi.

Machado: „Sînt motivat şi vreau să înscriu cît mai mult“

Aflat în cantonament cu Universitatea Cluj, atacantul Gabriel Machado a declarat că după doi ani la această echipă se simte acasă în România. Brazilianul nu se vede la o altă echipă şi abia aşteaptă partidele amicale pentru a-şi arăta calităţile. „Cînd va începe campionatul voi fi în formă maximă“, promite atacantul Dupa transferurile perfectate în această iarnă de Universitatea, Machado este convins că echipa va juca mai spectaculos în retur. „Acum avem mai mulţi jucători cu calităţi tehnice foarte bune, care pot face diferenţa în joc în orice moment . Sîntem mai tari şi putem face chiar spectacol. Eu voi fi în faţa portii, acolo unde trebuie, şi voi aştepta pasele colegilor. Sînt motivat şi vreau să înscriu cît mai mult“, a mai spus brazilianul din linia de atac a „studenţilor“.

Victorie lejeră pentru CFR

Campionii de la CFR au cîştigat primul meci din stagiul de pregătire din Antalya. „Feroviarii“ s-au distrat cu echipa olandeză FC Horst (liga a 5-a), pe care au surclasat-o cu 13-1. Recitalul de goluri a fost deschis de Roberto de Zerbi, în timp ce golgheterul partidei a fost Cristi Bud, care a reuşit să înscrie 5 goluri. Lista marcatorilor a fost completată de Emil Dică, Bjelanovic, Wilgenburg, Edimar, Traore şi Hora. Alin Minteuan a rulat aproape întreg lotul avut la dispoziţie. În prima repriză au evoluat jucători mai experimentaţi, precum Bjelanovic, De Zerbi sau Mureşan, în timp ce în repriza secundă au intrat şi juniorii Mocan, Păun şi Negruţ. CFR va juca astăzi o altă partidă amicală, împotriva ucrainienilor de la Metalurg Donetsk. Meciul va fi transmis în direct de DigiSport de la ora 15.

S-a stabilit Consiliul Judeţean de Conducere al Alianţei PNL- PC

Şefii PNL şi cei ai PC Cluj s-au întîlnit, la sfîrşitul săptămînii trecute, pentru a discuta pe marginea protocolului de colaborare. Ei au desemnat şi Consiliul Judeţean de Conducere. „Pe lîngă oficializarea şi la nivel de Cluj a structurilor de conducere ale ACD, am avut oportunitatea de a ne cunoaşte mai bine cu partenerii noştri politici. Discuţiile au fost informale, de analiză a potenţialului fiecăruia dintre noi, politic vorbind, în perspectiva bătăliilor electorale care ne aşteaptă”, a declarat la finalul întîlnirii preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară. La rîndul său, liderul PC Cluj-Napoca, Viorel Timoce, a subliniat că deşi reprezintă un partid mic, este convins că, pînă la alegeri, conservatorii vor creşte numeric: Potrivit protocolului de funcţionare a Alianţei PNL-PC, la nivelul judeţelor se constituie CJC, format din cîte trei membri ai fiecărui partid (inclusiv preşedinţii). A.M.C.

Proiecţii despre Holocaust, de Ziua Memoriei

Două producţii de excepţie ale lui Radu Mihăileanu vor rula zilele acestea la Cluj-Napoca, pentru a marca Ziua Memoriei (27 ianuarie), ce aniversează eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz. Centrul Cultural Francez (CCF) va marca Ziua Memoriei prin proiecţia filmelor „Trenul vieţii” şi „Trăieşte!”, realizate de regizorul de origine română Radu Mihăileanu, şi „Fără destin”, o ecranizare după romanul omonim al scriitorului Imre Kertesz, în două cafenele clujene şi la mediateca CCF. Ziua Memoriei, celebrată în fiecare an pe 27 ianuarie, marchează eliberarea celor peste 7.000 de deţinuţi din lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz şi Birkenau, în 1945. Purtătorul de cuvînt al CCF, Raluca Ghervan, a declarat, sîmbătă, pentru Agerpres, că lungmetrajele realizate de Radu Mihăileanu vor rula luni şi marţi, de ora 18.30, la Cafenelele „La Galerie” şi „Insomnia”, iar filmul „Fără destin” va fi prezentat publicului miercuri, de la ora 17,00, la Mediateca CCF.

România, pe ultimul loc la absorbţia de fonduri europene

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a declarat că în momentul de faţă România are foarte mult de recuperat în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. “Noi putem să închidem prăvălia dacă nu vom reuşi să absorbim mai mulţi bani europeni. Sîntem, din păcate, ultimii din Europa în ceea ce priveşte absorbţia reală a fondurilor europene. Ministerul Mediului stă bine pentru că sîntem printre primele trei ministere în ceea ce priveşte absorbţia, dar nu ne încălzeşte acest fapt. Nu ne încălzeşte nici faptul că noi coordonăm aceste programe mari” , a spus ministrul Mediului.

CNADNR vrea 750 milioane lei din roviniete

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) estimează că va încasa în acest an 755,24 milioane de lei din vînzarea rovinietei, după ce în primele 11 luni ale anului trecut a obţinut venituri de 669,73 milioane lei, în timp ce în 2009 compania a avut încasări de 635 milioane de lei din vînzarea rovinietei, potrivit mediafax. În acelaşi timp, anul trecut cifra de afaceri preliminată a CNADNR a fost de 840,13 milioane lei, în creştere cu 11,6% faţă de 2009, cînd rulajul a fost de 752,46 milioane lei. Pentru acest an, CNADNR estimează atingerea unei cifre de afaceri de 946,11 milioane lei. Totodată, compania preconizează că în 2010 a trecut pe profit, cu un cîştig de 624.270 lei, după ce în 2009 a avut pierderi de 528,19 milioane lei, însă menţionează că balanţa contabilă nu a fost definitivată. În ceea ce priveşte numărul de kilometri de autostradă care vor fi deschişi circulaţiei pînă la finele anului, CNADNR estimează că şoferii vor mai circula pe încă 117 kilometri, respectiv Cernavodă-Medgidia (19,25 km), Medgidia-Constanţa (31,5 km), Arad-Timişoara (32,25 km) şi centurile la nivel de autostradă Constanţa (22 km) şi Arad (12,25 km), potrivit Mediafax.

326 de posturi libere prin AJOFM Cluj

Aproape 7.000 de locuri de muncă vacante sînt înregistrate, la nivel naţional, în perioada 21 - 27 ianuarie, a anunţat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cele mai multe oferte de muncă sînt în Bucureşti (499) şi în judeţele Iaşi (599) şi Sibiu (406). La Cluj, numărul posturilor disponibile prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă este de 326. Pentru persoanele cu studii superioare sînt înregistrate, la nivel naţional, 532 de locuri de muncă, cele mai multe pentru ingineri, subingineri şi consilieri vînzări asigurări. Pentru studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sînt disponibile 6.409 locuri de muncă, majoritatea pentru confecţioner-asamblor articole din textile (1.156).

63.000 de maşini cumpărate prin Programul „Rabla” în 2010

În 2010, din totalul de 63.000 maşini achiziţionate prin Programul “Rabla”, 27.000 reprezintă mărci autohtone, a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely. “Media maşinilor noi care s-au cumpărat prin Programul “Rabla”, prin cumularea tichetelor valorice, e de 2,8. Acest program a salvat, practic, vînzarea de maşini noi în 2010. S-au cumpărat 63.000 de maşini noi, din care 27.000 din mărcile produse în România, iar totalul de maşini noi vîndute anul trecut a fost în jur de 93.000”, a precizat Borbely. Acesta a adăugat că, începînd cu data de 15 februarie a.c, va începe o nouă etapă a Programului, ce se va derula după aceleaşi reguli din 2010, fiecare cumpărător putînd valorifica pînă la trei tichete, fiecare în cuantum, de 3.800 fiecare.

Studiu: Româncele nu ţin cont de efectele secundare ale anticoncepţionalelor

Femeile ţin cont doar de protecţia împotriva sarcinilor nedorite şi de uşurinţa în utilizare în momentul în care aleg o metodă contraceptivă. Ele nu acordă mare atenţie efectelor secundare ale produselor de acest tip, arată un studiu recent. Un studiu realizat recent de o companie de cercetare de piaţă relevă faptul că femeile din ţara noastră ţin cont mai puţin de efectele pe care le au metodele contraceptive asupra sănătăţii lor. „Consumatoarele nu acordă mare importanţă cantităţii de estrogeni din produsul contraceptiv pe care îl folosesc, impactul asupra sănătăţii nefiind unul dintre factorii de decizie cu mare greutate”, spun realizatorii studiului. Ei mai subliniază faptul că este îngrijorător faptul că femeile nu sînt foarte preocupate de sănătate cînd aleg metoda de contracepţie.

Balul Operei din acest an va ţine două zile

Ediţia din acest an a Balului Operei se va desfăşura la Cluj-Napoca sub titlul „Paris, Mon Amour” şi, pentru prima dată, va ţine două zile, între 19 şi 20 februarie. Creaţia muzicală franceză este „invitata de onoare” a manifestării ajunse la cea de-a XVI-a ediţie, la reuşita căreia îşi vor da concursul soliştii, orchestra, corul şi corpul de balet al Operei, sub bagheta dirijorilor Jozsef Horvath şi Corneliu Felecan, în coregrafia semnată de Roland Podar şi scenografia realizată de Valentin Codoiu. Direcţia artistică a spectacolului aparţine directorului Operei Române din Cluj-Napoca, Rareş Trifan.

Unde se pot achita obligaţiile către FNUASS?

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că persoanele fizice care au obligaţia să achite lunar contribuţiile către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) au mai multe variante de plată: prin mandat poştal, prin ordin de plată la CEC-Bank sau prin intermediul celorlalte bănci, nu numai prin plata directă la ghişeu. De asemeena, angajatorii care trebuie să depună declaraţiile lunare obligatorii au posibilitatea raportării printr-un formular on-line aflat pe site-ul Casei de Asigurări Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) - www.casmb.ro - pentru a nu se mai deplasa personal la sediul Casei şi pentru a evita aglomeraţia din faţa ghişeelor. În cazul persoanelor care solicită adeverinţe de asigurat necesare la medicii de familie sau pentru a beneficia de alte servicii medicale, CNAS a creat o nouă procedură pentru separarea etapelor de depunere şi eliberare a formularelor, precum şi facilitatea de verificare on-line a statutului de asigurat.            Agerpres

Ceaiul scade riscul apariţiei bolilor cardiovasculare

Consumul de flavonoizi, substanţe active din plante, care se găseasc în ceaiul verde şi ceaiul alb, sînt benefici pentru organism deoarece previn apariţia bolilor cardiovasculare. Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a declarat că flavonoizii reprezintă o categorie importantă de fitonutrienţi, adică substanţe active din plante au efecte benefice pentru organism şi este bine să facă parte din dieta zilnică. “Flavonoizii se găsesc în mod natural în afine, ceapă roşie, mere, diferitele tipuri de ceai la care se adaugă ciocolata neagră, însă cantitatea cea mai mare de flavonoide se găseşte în ceaiul verde şi ceaiul alb. Consumul de flavonoizi este în mod clar asociat cu scăderea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare, aceste substanţe protejînd inima şi vasele de sînge. În plus, se pare că flavonoizii sînt implicaţi în prevenirea diferitelor afecţiuni cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul şi declinul funcţiei cognitive”, a mai afirmat profesorul Mencinicopschi, citat de Agerpres. În România, consumul de ceai este de 3-4 litri pe cap de locuitor, în timp ce în Polonia este de 10 ori mai mare iar în Rusia este de 50 de litri.

Consultaţii medicale non-stop în zonele rurale

Locuitorii din zonele rurale vor putea apela la medic la orice oră, dacă proiectul de lege realizat de Ministerul Sănătăţii privind crearea unor centre de permanenţă în mediul rural va fi aprobat. Potrivit unui proiect de lege realizat de Ministerul Sănătăţii, serviciile medicale din centrele de permanenţă vor trebui asigurate de medicii de familie, care vor fi astfel obligaţi să lucreze şi în afara programului de lucru, urmînd să fie plătiţi suplimentar, la nivelul unui salariu de medic specialist în regim de gardă. Zonele în care se vor înfiinţa centre de permanenţă vor fi stabilite de direcţiile de sănătate publică, cu acordul caselor de asigurări de sănătate şi al consiliilor locale. În judeţul Cluj funcţiona anul trecut un singur astfel de centru, în localitatea Mociu.

Cursuri despre autism pentru părinţi şi studenţi

Părinţi, studenţi sau specialişti interesaţi de problema autismului pot să urmeze un curs de specialitate, iniţiat de Asociaţia Autism Transilvania, sub coordonarea prof. univ. dr. Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie Cluj. „Scopul cursului este dobîndirea unor noţiuni teoretice de bază cu privire la aplicabilitatea terapiei cognitiv -comportamentale la tulburările de spectru autist şi acumularea de cunoştinţe declarative şi procedurale care să-i ghideze în terapie”, susţin organizatorii. Cursul este structurat sub forma unor prezentări teoretice şi aplicaţii practice. Se prezintă, într-o manieră pragmatică, demersul intervenţiilor, oferind un sistem de practică psihologică în ceea ce priveşte terapia. Cursanţii vor învăţa, printre altele, cum să reducă comportamentele inadecvate ale copiiilor cu autism sau să le dezvolte limbajul. G.D.

Spectacole la Cîmpia Turzii

La Cîmpia Turzii, programul cultural al acestui an debutează cu spectacolul „Mili, Secretara Detectiv” Primăria municipiului Cîmpia Turzii a anunţat că anul 2011 va fi bogat în evenimente culturale. Astfel, „debutul“ va fi asigurat de trupa teatrului turdean, care va urca pe scena Casei de Cultură „Ionel Floaşiu“ cu piesa „Mili, Secretara Detectiv” – o comedie poliţistă adaptată după Robert Thomas. Spectacolul va avea loc în data de 27 ianuarie, de la ora 18, în Sala „Mircea Mihăşan” a Casei de Cultură. Biletele sînt puse în vînzare de luni pînă vineri, între orele 08 – 16, iar preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Securitatea alimentară şi comerţul cu materii prime, analizate la forumul miniştrilor Agriculturii de la Berlin

Securitatea alimentară şi comerţul cu materii prime, inclusiv cu cele agricole, reprezintă un preludiu al discuţiilor care vor urma în reuniunile G20, a declarat sîmbătă, pentru Agerpres, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş (foto), la forumul miniştrilor Agriculturii privind securitatea alimentară globală. “Unul dintre principalele puncte pe agendă este tocmai reglementarea schimburilor comerciale cu materii prime, inclusiv materii prime agricole, pentru a se evita speculaţiile pe piaţa mondială, care au un impact mare asupra preţului. Din această perspectivă, securitatea alimentară şi comerţul sînt la ordinea zilei, iar discuţiile avute în conferinţă reprezintă un preludiu al discuţiilor care vor continua în cadrul reunilor G20, pentru că Franţa va asigura preşedinţia în acest an”, a mai spus Dacian Cioloş.

Expoziţii de artă contemporană la Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Cluj-Napoca deschide seria expoziţiilor din acest an care prezintă selecţii semnificative din arta românească contemporană printr-un dublu eveniment ce aduce în atenţia publicului creaţia din ultima perioadă a artiştilor Simion Moldovan şi Florica Prevenda. Artistul Simion Moldovan este cunoscut pentru activitatea sa din Capitală dar, în ultimii ani, a lucreat mai mult în atelierul din Reghin, judeţul Mureş. Participările sale la importante expoziţii de grup alternează cu expoziţii personale deschise atît la Bucureşti, Timişoara, Tg. Mureş cît şi la Laussane (Elveţia) sau în SUA.

Vînătoarea de la Balc s-a încheiat

Tradiţionala vînătoare de mistreţi de la Balc, organizată de Ion Ţiriac,  s-a încheiat ieri în jurul prînzului. În cele două zile de vînătoare, pe domeniul de la Balc au fost împuşcaţi aproximativ două sute de mistreţi. Printre personalităţile venit la Balc s-a aflat şi prinţul Dimitrie Sturdza, precum şi omul de afaceri Elan Schwartzenberg, care a spus că invitaţii la partida din acest an sînt cei de anul trecut. Atunci au fost prezenţi George Marsan, primarul oraşului Monte Carlo, Erich Hampel, manager Unicredit Bank Austria, Alfred Baumhauer, fabricant Cartier, Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului cu acelaşi nume, Siegfried Wolf, preşedintele companiei Magna Europa etc.

Cordoş nu vrea CAS de 5,5% pentru pensiile sub 1.000 lei

Senatorul PSD Alexandru Cordoş propune să nu se reţină 5,5% pentru asigurările de sănătate în cazul pensiilor sub 1.000 lei. El va iniţia un proiect de lege în acest sens, împreună cu senatorul PNL Marius Nicoară şi cu deputatul PDL Mircia Giurgiu. Cei trei au avut deja o întîlnire cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Pensionarilor, filiala din Cluj. “În urma întîlnirii, cei trei parlamentari au stabilit că vor face o interpelare dlui Emil Boc, prim-ministru, şi dlui Ioan Botiş, ministru al Muncii, pentru a primi o explicaţie cu privire la reţinerile de 5,5% din pensiile mai mici de 1.000 de lei ca şi contribuţie la sănătate”, se arată într-un comunicat de prresă transmis ieri.   G.D.

Spectacolele de la Naţional, anulate pînă în februarie

Spectacolele din Sala Mare a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca vor fi suspendate, între 24 ianuarie şi 15 februarie, pentru efectuarea unor lucrări tehnice la sistemul de furnizare a agentului termic în clădire. Potrivit directorului Teatrului Naţional, regizorul Mihai Măniuţiu, „de data aceasta este vorba de cronica unui îngheţ anunţat iar instituţia nu este într-o pană de furnizare a energiei termice”. El a mai precizat că ceea ce e important este că din 15 februarie centrala termică a instituţiei va avea, în sfîrşit, formele legale de funcţionare. Fondurile necesare pentru această lucrare au fost alocate în 2010 de Ministerul Culturii.

Premiul Miklós Bánffy, acordat actriţei Emőke Kató

Actriţa Emőke Kató, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, a primit premiul itinerant Miklós Bánffy, atribuit în fiecare an de Consiliul Artistic al teatrului unui membru al companiei pentru prestaţia artistică de excepţie în cursul stagiunii încheiate. Premiul i-a revenit actriţei pentru rolul Karin din piesa “Strigăte şi şoapte”. La ceremonia de acordare a premiului, directorul artistic adjunct, András Visky, a declarat că atribuirea premiului a fost dificilă, avînd în vedere că toţi protagoniştii spectacolului au dovedit o performanţă excelentă. La rîndul ei, actriţa a declarat că îi este recunoscătoare lui Andrei Şerban, care a ales-o pentru acest rol. A. V.

Noi reguli pentru impunerea veniturilor

 Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Alba au venit, la finele saptaminii trecute, cu o serie de precizari importante privind impunerea veniturilor realizate de persoane fizice, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale autorizate sa desfasoare activitati independente pe baza normelor de venit, incepind cu data de 1 ianuarie 2011. Potrivit prevederilor O.U.G. Nr.117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, incepind cu 1 ianuarie 2011, au intervenit urmatoarele modificari legate de stabilirea venitului net anual din activitati independente pe baza normelor de venit: sfera activitatilor independente pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit s-a restrins numai la nivelul activitatilor care genereaza venituri comerciale, fiind excluse activitatile care genereaza venituri din profesii libere; extinderea modalitatii de determinare a venitului net pe baza normei de venit pentru contribuabilii care au salariati si pentru fiecare asociat care isi desfasoara activitatea in cadrul unei intreprinderi familiale; insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati, in cazul in care contribuabilul desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale.Incepind cu data de 1 ianuarie 2011, se aplica metoda de determinare in sistem real a venitului net din activitati independente pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, pentru veniturile realizate din activitatea de transport in regim de taxi, in conformitate cu dispozitiile legale privind unele masuri pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri si de persoane.Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net în sistem real. Optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea în partida simpla este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reînnoita pentru o noua perioada daca nu se depune o cerere de renuntare de catre contribuabil.Cererea de optiune pentru stabilirea venitului net în sistem real se depune la organul fiscal competent pina la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfasurat activitate si în anul precedent, respectiv în termen de 15 zile de la începerea activitatii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.Pentru a se decide asupra modalitatii de impozitare a veniturilor realizate din activitati independente incepind cu anul 2011, sint invitati la sediile administratiilor fiscale teritoriale la care sint arondate pina la data de 31 ianuarie 2011, urmatoarele categorii de persoane: persoanele fizice care desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale si care au fost impozitate pina in prezent pe baza celei mai ridicate norme de venit; intreprinzatorii titulari ai intreprinderilor individuale cu salariati si reprezentantii intreprinderilor familiale care desfasoara activitati comerciale pentru care au fost stabilite norme de venit pe anul 2011; persoanele fizice impuse pe baza de norme de venit, care opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real. Persoanele fizice pentru care venitul net se determina numai in sistem real incepind cu anul 2011, in cazul urmatoarelor activitati: transport cu taxiul-cod CAEN 4932; alte transporturi terestre de calatori n.c.a.- cod. CAEN 4939; transporturi rutiere de marfuri-cod. CAEN 4941; alte activitati profesionale, stiintifice si tehnice n.c.a. -cod CAEN 7490 - geodezie, topografie; activitati auxiliare pentru cresterea animalelor-cod CAEN 0162-servicii executate de tehnicieni veterinari, respectiv inseminare artificiala.        

Arhiepiscopia Romano - Catolica a pierdut procesul la Curtea de Apel Alba

 Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano - Catolice au introdus 3 cereri de revizuire avind ca obiect aceeasi decizie irevocabila pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti si prin care s-a constatat irevocabil valabilitatea autorizatiei de construire pentru imobilul „Cathedral Plaza”, din care una, respectiv cererea de revizuire solutionata de Curtea de Apel Suceava, a fost admisa, iar alta, respectiv cererea de revizuire solutionata de Curtea de Apel Alba, a fost respinsa, iar in cazul uneia, respectiv al cererii de revizuire care s-a aflat pe rolul Curtii de Apel Iasi, instanta a suspendat judecarea cauzei.Situatia valabilitatii autorizatiei de construire este departe de a fi transata, intrucit Millenium Building Development a depus o contestatie in anulare si o cerere de revizuire impotriva deciziei pronuntata de Curtea de Apel Suceava, pe care o critica pentru grave incalcari ale legii, grave erori de judecata si incalcari ale drepturilor omului, iar Primarul Sectorului 1 Bucuresti a depus, impotriva aceleiasi decizii, doua cereri de contestatie in anulare si doua cereri de revizuire. De asemenea, investitorul s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului.Oricum, in data de 21 octombrie 2010 a fost incheiat procesul-verbal de receptie a cladirii, imobilul intrind in circuitul civil. Aceasta este una din situatiile care nu au fost luate in calcul de Curtea de Apel Suceava si care ridica serioase semne de intrebare in ceea ce priveste efectele hotaririi instantei din Suceava asupra proiectului, care din punct de vedere legal era finalizat cu doua saptamini inainte de pronuntarea respectivei hotariri.

Ajutor liberal

 Liberalii din Alba au organizat la finele saptaminii trecute intilnirea anuntata cu pensionarii care se considera nedreptatiti de recalcularea pensiilor. La intilnirea cu reprezentantii PNL, au venit citeva sute de persoane, evenimentul fiind gazduit de sala de spectacole a Casei de Cultura a Studentilor din Alba Iulia. In fata lor au venit vicepresedintii PNL Alba, Florin Roman si Simion Cretu. Liderii PNL au anuntat ca ii vor ajuta pe cale juridica, administrativa si politica pe toti cei care se considera nedreptatiti si doresc sa se constituie parte civila într-un proces intentat statului pentru recuperarea drepturilor banesti. Astfel, pentru fiecare pensionar s-au întocmit actele premergatoare actiunii în instanta, liderii PNL anuntind ca procesul cu statul român nu-i va costa nimic, deoarece vor fi reprezentati în instanta de avocatii liberali din Alba. In plus, pensionarii care nu-si permit sa se deplaseze pina la Alba Iulia din motive de sanatate sau motive financiare se pot adresa reprezentantului PNL din teritoriu.Liberalii spera ca actiunea lor sa atraga cit mai multe persoane, acestea urmind sa fie trecute pe liste comune si apoi sa fie reprezentate in grup in instanta. Actiunile PNL Alba se bazeaza pe faptul ca potrivit Ordonantei 209 din 2008 a Guvernului, pensiile pentru grupele I si II de munca trebuiau majorate cu 50% respectiv 25% cu începere de la 1 ianuarie 2010. In plus, spun liberalii printr-o alta ordonanta din 2009, termenul de majorare s-a aminat pentru 1 ianuarie 2011, insa nici acum nu a fost aplicata vreo majorare. Pentru ca pe listele pregatite pentru instanta sa poata fi cuprinsi cit mai multi, pensionari liberalii au anuntat ca vor fi organizate si alte întilniri care vor fi popularizate in intreg judetul. Pe de alta parte, o alta categorie de pensionari care se considera defavorizati, pensionarii militari, organizeaza astazi un protest in judetul Alba, actiuni similare fiind programate si in alte zone ale tarii.

Informare pentru reorientarea profesionala a motilor

 Clubul Ecologic Transilvania din Cluj Napoca împreuna cu primariile comunelor Vadu Motilor, Salciua, Albac, Girda, Livezile si Scarisoara au organizat in ultima perioada o serie de seminarii de informare si constientizare pentru ocupare în domenii de activitate non-agricole, respectiv informare pentru participare la formare profesionala pentru persoane din agricultura de subzistenta. Cele 10 seminarii organizate pe parcursul lunilor noiembrie si decembrie 2010, care s-au bucurat de participarea a 324 de locuitori ai celor 6 comune, fac parte din proiectul ”Oportunitati de ocupare în contextul dezvoltarii durabile a Muntilor Apuseni”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, 2007-2013. Proiectul realizat de Clubul Ecologic Transilvania în parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai ofera oportunitati de formare profesionala în meseriile de bucatar si barman-ospatar, precum si de dezvoltare a competentelor legate de utilizarea computerelor si limba engleza pentru 240 de persoane ocupate în agricultura de subzistenta din zona Muntilor Apuseni – judetele Alba, Bihor si Cluj, se arata în comunicatul dat presei. Proiectul mai cuprinde o campanie de promovare a culturii antreprenoriale în mediul rural, consiliere si asistenta pentru începerea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri si suport acordat autoritatilor locale pentru elaborarea si implementarea strategiilor integrate pentru dezvoltarea initiativelor care sa genereze diversitate în economia locala si noi locuri de munca în sectoare nonagricole în Muntii Apuseni. “Interesul crescut manifestat de locuitorii Muntilor Apuseni din judetul Alba pentru proiectul nostru ne face sa credem ca demersul nostru va fi unul de succes. Luam în mod foarte serios în considerare sa solicitam extinderea grupului tinta pentru acoperirea nevoilor de formare profesionala exprimate pe parcursul seminariilor. Credem ca efectele proiectului nostru se vor resimti în dezvoltarea turistica a zonei Apusenilor” a subliniat Cristian Dogar, managerul de proiect al Clubului Ecologic Transilvania.Primele cursuri vor fi axate pe dezvoltarea competentelor de utilizare a computerelor pentru circa 100 de locuitori ai judetului Alba din zona Muntilor Apuseni. Cursurile vor începe în luna februarie a acestui an, programul acestora urmind a fi anuntat în timp util celor selectati.       

Director nou la DSP Alba

 Directia de Sanatate Publica Alba are o noua conducere. Dupa ce fostul director, Adrian Teodoru a demisionat invocind motive de sanatate, singurul candidat inscris la concursul pentru postul vacant, doctorul Horea Timis, a fost declarat admis. Fostul manager al spitalului din Zlatna are doar 33 de ani si este unul dintre cei mai tineri ocupanti ai unei functii de manager in acest sistem. Proba scrisa pentru ocuparea postului a avut loc in cursul saptaminii trecute in capitala, la sediul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Tot saptamina trecuta a fost finalizata examinarea în cazul tuturor candidatilor pentru posturi de conducere DSP din tara, iar rezultatele au fost transmise Ministerului Sanatatii. Astfel, este foarte posibil ca ordinul oficial de numire a doctorului Horea Timis în functia de director al DSP Alba sa fie transmis chiar in aceasta saptamina. Dificil Horea Timis a fost manager al spitalului din Zlatna, iar anterior acestei functii, Horea Timis a activat ca medic de familie si apoi medic la Centrul de Zi pentru persoane virstnice din Alba Iulia. Noul director al DSP Alba s-a “scolit” la primaria din municipiul resedinta de judet unde a muncit o lunga perioada de timp in cadrul colectivului care pregateste proiectele pentru accesarea fondurilor europene. Chiar si asa, emotiile nu au lipsit. “A fost un examen foarte greu, cu subiecte destul de dificile si trebuia sa stii toata legislatia, altfel picai examenul”, a explicat la final Horea Timis. Pe linga proba scrisa, candidatii au sustinut si examenul oral, reprezentat de un interviu. Dupa instalare, Horea Timis va face si alte declaratii oficiale despre activitatea institutiei si proiectele sale de management.

Inca sapte zile calendaristice

 Au mai ramas doar sapte zile pina la expirarea termenului de valorificare a tichetelor emise in cadrul programului Rabla derulat de Guvern in cursul anului trecut. Astfel, localnicii care vor sa-si foloseasca cupoanele primite pentru vechiul autoturism si sa achizitioneze unul nou mai au la dispozitie doar citeva zile pina in data de 31 ianuarie.In ultimele zile, cei care vind astfel de tichete au scazut vertiginos pretul, pentru a putea sa scape de documentele care in curind nu vor mai valora nimic. Astfel, oamenii care mai au astfel de tichete sint dispusi sa le vinda chiar si cu preturi sub 1.000 de lei in conditiile in care acestea au o valoare nominala de 3.800 de lei. Potrivit cifrelor oficiale, pina la sfirsitul anului trecut peste 190.000 de autovehicule vechi au fost scoase din uz si 99% dintre tichetele valorice emise au fost utilizate.De anul acestaEditia din 2011 a programului “Rabla” va aduce unele modificari. Astfel, in acest an se va permite utilizarea a patru vouchere in loc de trei pentru cumpararea unei masini noi, iar valoarea unui voucher va scadea de la 3.800 lei la 3.000 de lei. Tot incepind cu anul acesta, institutiile publice se vor putea inscrie in Programul Rabla, ca urmare a aprobarii unei ordonante privind unele masuri financiar-bugetare. Astfel, este posibila achizitionarea de autoturisme de catre autoritatile si institutiile publice daca acestea obtin finantare integrala din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, fonduri, venituri proprii sau subventii acordate de la bugetul de stat. Modificarile intra in vigoare de la data de 1 februarie, adica imediat dupa expirarea vechilor tichete. In schimb, din 2011 taxa de prima înmatriculare creste semnificativ, fiind taxate si masinile Euro 5. Aceasta taxa anuleaza practic o parte din ajutorul acordat de Guvern prin tichetele Rabla.

Turmentat la volan

 Politistii rutieri din cadrul Serviciului Rutier Alba au oprit zilele trecute în trafic, pe Calea Motilor din municipiul Alba Iulia, un autoturism condus de S. I., de 44 de ani, din Alba Iulia. În urma testarii conducatorului cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,66 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Judetean Alba unde i-au fost recoltate doua probe biologice de singe în vederea stabilirii alcoolemiei. Cercetarile sint continuate sub aspectul comiterii infractiunilor de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoana avind în singe o îmbibatie alcoolica peste limita legala.      

Bafta in sesiune!

 O parte din membrii TNL Alba Iulia si-au adus aminte de viata de stundent. Astfel, tinerii liberali au mers in ultimele zile în caminele din Alba Iulia pentru a le ura studentilor succes la examene. Liberalii au profitat de ocazie pentru a face si o actiune de ecologizare, saci întregi de materiale reciclabile fiind colectate si duse la centre de reciclare. Banii obtinuti vor fi donati.

Sfaturi utile pentru evitarea inzapezirilor

 Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Unirea” ai judetului Alba prin Compartimentul Pregatirea Populatiei, au venit cu câteva sfaturi utile pentru a evita pericolele care pot aparea ca urmare a înzapezirilor sau a înghetului, cu precadere pe timpul deplasarilor pe drumurile din interiorul si din afara localitatilor.Ei au aratat ca inzapezirile au, de regula, un caracter aparte privind masurile de protectie, în sensul ca acest gen de calamitati, cu rare exceptii, se formeaza într-un timp mai îndelungat si exista posibilitatea de a lua unele masuri, astfel încit mare parte din efectele acestora sa fie reduse. În aceste împrejurari, se recomanda tuturor cetatenilor sa se informeze permanent asupra conditiilor meteorologice folosind canalele media si sa evite orice calatorie daca nu este strict necesara. “Daca se anunta ninsori abundente si viscol, fiti pregatit pentru a rezista în amplasamentul unde locuiti, asigurati-va o rezerva de alimente, apa si combustibil, precum si mijloace diferite pentru încalzit si preparat hrana. Totodata, pregatiti mijloace de iluminat independente de reteaua electrica si pastrati la îndemina unelte pentru degajarea zapezii si a ghetii.Daca totusi este necesar sa plecati la drum: luati-va îmbracaminte groasa, caciula, manusi, o patura, etc. Calatoriti numai ziua si folositi soselele principale; nu fiti cutezatori si temerari – opriti-va, întoarceti-va sau cereti ajutorul. Daca plecati cu masina, asigurati-o cu lanturi pentru roti, lopata, razuitoare, cablu de remorcare, benzina de rezerva. Anuntati pe cei apropiati ce traseu folositi. Daca mijlocul de transport se defecteaza, nu intrati în panica si pastrati-va calmul – dati semnale de alarma, aprindeti luminile, ridicati capota masinii si asteptati ajutorul. Nu parasiti mijlocul de transport pentru a cere ajutor, deoarece va puteti rataci. Evitati suprasolicitarea.Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Unirea” al judetului Alba va reaminteste pe aceasta cale ca puteti apela numarul unic de urgenta 112, în caz de urgenta”, au precizat la sfirsitul saptaminii trecute reprezentantii ISU Alba.

Trafic rutier dificil

 De aceea, soferii au fost avertizati sa nu plece la drum cu masini neechipate cu cauciucuri de iarna, iar pentru zonele de munte sa aiba si lanturi, in aceste zone traficul fiind cel mai dificil. Cu toate acestea, nici un drum national sau judetean nu a fost blocat, in week-end, din cauza zapezii, in judetul Alba. Potrivit directorului Directiei Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu, acest lucru s-a datorat atit interventiei eficiente a drumarilor, cit si naturii, faptul ca nu a batut vintul fiind de mare ajutor, mai ales pe portiunile de drum unde zapada este viscolita frecvent pe carosabil. Drumuri inchiseAcesta a reamintit ca pina la venirea primaverii, mai multe sectoare de drumuri judetene cu valori de circulatie foarte reduse, situate in zona montana sau in zone accidentate, sint inchise, asigurindu-se rute ocolitoare pentru fiecare dintre aceste sectoare de drum, acolo unde este cazul. Vor fi inchise DJ 106 H - pe o portiune de aproape 20 de kilometri intre Ighiel si Necrilesti, DJ 107 K - pe o portiune de 3,5 kilometri intre Valea Mlacii si Valea Tupilor, DJ 107 J - pe o lungime de 8,5 km intre Geogel si Cojocani, DJ 670 C - pe o lungime de 3 km intre Dumbrava si Cilnic, DJ 704 - pe o distanta de peste 48 de kilometri intre limita extravilanului orasului Cugir si Oasa, DJ 704 A - pe o lungime de aproape 17 kilometri intre Strungari si Rachita, DJ 705 F - pe 20 de kilometri intre limita cu judetul Hunedoara si Cugir, DJ 705 G - pe o lungime de 4 kilometri de la Cugir spre judetul Hunedoara, DJ 709 K - pe o lungime de 8 kilometri in zona Cabanei Sureanu, DJ 750C - pe o distanta de aproape 31 de kilometri intre Valea Larga si Valea Manastirii, DJ 762 A - pe o lungime de 20 de kilometri intre Vidrisoara si limita cu judetul Arad.

Week-end de vis pentru schiori

 Primii care au anuntat deschiderea pirtiilor au fost administratorii Domeniului Schiabil Sureanu, situat in masivul cu acelasi nume. Inca de vineri, toate cele sapte pirtii de aici erau bune pentru schi si snowboard. Stratul de zapada depasea deja 30 de centimetri si a continuat sa ninga. Sapte pirtii Domeniul Schiabil Sureanu este situat la cea mai mare altitudine din tara, la 1.900 de metri. Schiorii au aici la dispozitie sapte pirtii cu diferite grade de dificultate si lungimi. Cea mai lunga dintre pirtii, de 1.700 de metri, are grad de dificultate usor, porneste de la altitudinea de 1.825 de metri si ajunge la 1.650 de metri. Doua pirtii au aceeasi lungime, 1.200 de metri, si aceeasi altitudine de plecare, 1.900 de metri. Una are grad de dificultate greu, iar cealalta este medie. O a patra pirtie, in lungime de 800 de metri, este de grad mediu, iar alte doua pirtii, care au fiecare lungimea de 650 de metri, sint de asemenea medii ca grad de dificultate. Cea mai scurta dintre pirtii, de 600 de metri, are grad usor de dificultate, pleaca de la 1.825 de metri si coboara la 1.750 de metri.Program special in vacantaZona nu este electrificata deocamdata, asa ca instalatiile sint puse in functiune cu ajutorul unor generatoare, in fiecare vineri, simbata si duminica, intre orele 10 si 16.Administratorii domeniului schiabil au anuntat ca, in vacanta elevilor, respectiv in saptamina 31 ianuarie - 6 februarie, instalatiile vor functiona zilnic, intre orele 10 si 16. De asemenea, acestia au precizat ca in zona au mai aparut citeva unitati de cazare. Cei care doresc sa isi prelungeasca sejurul pot afla numerele de telefon la care pot face rezervare de pe pagina de internet a Domeniului Schiabil Sureanu (www.schisureanu.ro). Totusi, posibilitatile de cazare ramin inca limitate, insa deja au fost concesionate terenuri pentru construirea de cabane si moteluri, zona urmind sa devina cea mai noua statiune din tara, in citiva ani. Costul unui abonament pe zi este de 75 de lei pentru adulti si de 60 de lei pentru copii, pentru o urcare cu teleschiul se achita 5 lei, respectiv 4 lei. Trei urcari costa 15 lei pentru adulti si 10 lei pentru copii, iar 6 urcari costa 25 de lei pentru adulti si 20 de lei pentru copii. Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean Alba, drumul pina la pirtiile de schi este accesibil oricarui tip de autovehicul. Pe portiunea dintre Oasa si Domeniul Schiabil Sureanu este insa recomandata montarea lanturilor pentru roti, deoarece drumul este acoperit cu zapada, fiind vorba despre un drum de pamint. Din Alba Iulia, distanta pina la domeniul schiabil este de aproximativ o suta de kilometri, prin Sebes si Sugag, pe DN 67 C, pina la Lacul Oasa, de unde se intra pe un drum judetean. Exista si variantele de urcare din Cugir sau dinspre Obirsia Lotrului, dar acestea nu sint recomandate deoarece nu se deszapezesc, spre deosebire de cealalta varianta care este deszapezita regulat. Bucurie la ArieseniIn cealalta statiune de schi din judetul Alba, la Arieseni, vineri nu s-a putut schia chiar daca ningea, deoarece aici zapada s-a topit in totalitate saptamina trecuta. A nins insa aproape continuu, iar temperaturile au fost suficient de mici pentru a mentine stratul de zapada. Asa se face ca simbata a fost o zi foarte buna de sanius, iar citiva curajosi s-au aventurat cu schiurile pe pirtii. Duminica insa, zapada era deja foarte buna si aici pentru practicarea in bune conditii a sporturilor de iarna.Prognoza arata ca va ninge si in urmatoarele zile, asa ca turistii au inceput deja sa isi faca rezervari pentru vacanta copiilor, spre bucuria proprietarilor de pensiuni din statiunile montane.

Actiuni preventive la Aiud si Blaj

 Politistii din Aiud si Blaj au organizat si desfasurat zilele trecute actiuni de prevenire si combatere a infractiunilor si pentru asigurarea unui climat corespunzator de ordine si siguranta publica. În cadrul acestor actiuni au fost aplicate 28 de sanctiuni contraventionale, în valoare de 3.970 lei, au fost retinute 3 certificate de înmatriculare si a fost constatata o infractiune.

A intrat cu masina in poarta

 Zilele trecute, M.C.R., de 21 de ani, din muncipiul Orastie, judetul Hunedoara, în timp ce conducea un autoturism pe strada Augustin Bena din municipiul Sebes, s-a angajat într-o depasire neregulamentara, a pierdut controlul autoturismului, a patruns pe sensul opus de mers dupa care a intrat în coliziune cu poarta unui imobil. În urma accidentului, conducatorul auto a suferit o fractura la nivelul bratului sting

Spectacol gratuit

 Astazi, la casa de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia va avea loc spectacolul “Sarbatoare in ianuarie”, dedicat Unirii Principatelor Romane. Spectacolul incepe la ora 17, iar intrarea este gratuita. Evenimentul este organizat de Centrul de Cultura “Augustin Bena” Alba pentru al patrulea an consecutiv. Pe scena vor urca nume cunoscute ca: Leontina Farcas, Roxana Reche, Alexandru Pal, Maria Filimon, Catalin Hasa sau Ina Tudoran, dar si diferite ansambluri. Nu va lipsi nici fanfara centrului de cultura, de fiecare data foarte apreciata de public.

Disparuta fara urma

 O femeie in virsta de 52 de ani din Alba Iulia data disparuta in urma cu o luna de zile este cautata si acum de oamenii legii. Politia Municipiului Alba Iulia a fost sesizata cu privire la faptul ca Chisbac Monica Ana a plecat de la domiciliu în data de 22 decembrie, fara a mai reveni, necunoscindu-se unde aceasta se afla. La data disparitiei, Chisbac Monica Ana era îmbracata cu haina de culoare maron pina la genunchi, iar în picioare purta ghete de culoare neagra. Semnalmentele femeii sint: înaltime 1,60 m, par negru, tuns la baza umerilor, fata rotunda, aproximativ 80 kg, ochi caprui, ten deschis. Persoanele care pot da relatii sint rugate sa apeleze numarul de urgenta 112 sau sa contacteze cea mai apropiata unitate de politie.

Cinematograful ?Florin Piersic?, inaugurat cu proiectii speciale

Cinefilii vor avea apoi ocazia sa vizioneze, joi, 27 ianuarie, in ziua dedicata lui Florin Piersic, care coincide cu ziua sa nastere, patru lungmetraje de mare succes, in care actorul a excelat prin modul in care s-a identificat cu personajele interpretate: “Haiducii lui Saptecai”, “Colierul de turcoaze”, “Trandafirul Galben” si “Drumul oaselor”. Intrarea la proiectii va fi libera.      Lucrarile de renovare a fostului Cinematograf “Republica” din Piata Mihai Viteazu au inceput in luna decembrie 2010. Fotoliile salii au fost inlocuite cu unele noi, confortabile si cu un design modern, dar cea mai placuta surpriza pentru spectatori este ca vor putea viziona filmele in format 3D si digital.     Tudor Giurgiu, prezent la evenimentDe asemenea, cafeneaua cinematografului a fost modernizata. Seful biroului de marketing si publicitate al Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmului (RADEF), Monica Batir, a declarat, vineri, pentru Agerpres, ca denumirea “Florin Piersic” data celui mai mare cinematograf din Cluj-Napoca onoreaza o cariera de exceptie in cinematografia romaneasca, actorul fiind distribuit in peste 50 de filme, vizionate de milioane de spectatori. “La ceremonia de inaugurare a Cinematografului «Florin Piersic» vor participa directorul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), regizorul Tudor Giurgiu, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, si directorul general al RADEF, Marius Iurascu”, a precizat Monica Batir.      Inaugurarea va fi urmata de un foc de artificii, iar toti cei prezenti la eveniment vor fi invitati sa ciocneasca o cupa de sampanie.     Piersic, de ziua lui, in „Straini in noapte”Asa cum a obisnuit publicul, Florin Piersic isi va sarbatori ziua de nastere pe scena, la Casa de Cultura a Studentilor, unde va juca in piesa “Straini in noapte”, intr-o noua distributie, alaturi de Medeea Marinescu. Piesa dramaturgului francez Eric Assous este regizata de Radu Beligan si se bucura de un succes extraordinar.

Horoscopul familiei

 Mamica BalantaIn familie. Planeta dumneavoastra dominanta este Venus, ea conferindu-va dragoste pentru armonie si intelegere. Familia va fi pentru dumneavoastra foarte importanta si veti lupta pentru a mentine armonia si linistea in cadrul ei. Se remarca totusi faptul ca, desi va iubiti copiii, dati mai multa atentie relatiei cu sotul. Dragostea este foarte importanta pentru dumneavoastra si la fel si relatia de cuplu.Nu veti deveni niciodata o femeie casnica, dar veti mentine intotdeauna relatiile sociale ale familiei. Relatia cu fiica dumneavoastra Pentru orice femeie Balanta, relatia cu fiica ei va fi bazata in primul rind pe prietenie. Inca de cind fata incepe sa mearga la scoala, dumneavoastra o considerati o egala si o lasati sa se dezvolte in directia pe care o doreste. Nu ii veti impune decit sa aiba o educatie si va veti ocupa in mod direct de cultura ei. Veti avea grija sa fie o femeie informata si veti incerca sa o faceti sa inteleaga cit de importante sint cariera si relatiile sociale in viata unei femei. Relatia cu fiul dumneavoastra. Relatia cu fiul dumneavoastra va fi armonioasa, bazata pe incredere reciproca. Il veti lasa pe sotul dumneavoastra sa se ocupe de educatia lui in cea mai mare parte, insa considerati ca el stie mai bine de ce are nevoie un baiat pentru a deveni barbat. Veti avea insa grija de aspectul lui fizic, il veti convinge sa urmeze diferite sporturi si sa se ingrijeasca. Va veti baza relatia cu el pe comunicare si veti incerca sa ii raspundeti la orice intrebari ar putea fi legate de comportamentul feminin.Mamica ScorpionIn familie Sinteti o femeie foarte independenta care isi apara libertatea, de aceea pare practic imposibil ca cei care va inconjoara sa va vada in postura de “mama”. Planeta voastra dominanta Pluto va da mai curind rolul de femeie fatala. Aveti o latura de “mama-closca” care nu poate fi pusa in discutie. Sinteti foarte tandra si sensibila in relatia pe care o aveti cu propriii copii, in fata fragilitatii lor depuneti armele si deveniti o mama iubitoare, tandra si plina de atentie. Va ascundeti intreaga sensibilitate in spatele imaginii de femeie libera, deoarece pentru copiii dumneavoastra sinteti in stare de orice, ii veti invata sa depaseasca obstacolele, le veti induce independenta care ii va ajuta in viata. Relatia cu fiica dumneavoastra Veti face tot posibilul pentru ca ea sa nu devina o micuta timorata si, din contra, o veti ajuta sa-si intareasca si caracterul in viata pentru a deveni o luptatoare, care merge inainte si nu cedeaza in fata adversitatilor. Din cauza asta s-ar putea sa apara conflicte intre voi, dar nu sinteti dumneavoastra cea care doriti sa o faceti o femeie plina de mister, de siretenie si de incredere care stie sa-i manipuleze pe ceilalti cu usurinta? In contact cu dumneavoastra, fiica isi va verifica armele si veti fi prima pe care le va testa.Relatia cu fiul dumneavoastra Evitati sa-i aratati mai multa afectiune decit fiicei dumneavoastra, deoarece aveti tendinta sa fiti mai indulgenta cu el. Nedreptatea risca sa intunece imaginea pe care copiii o au despre dumneavoastra si este un lucru pe care fiul dumneavoastra nu-l va suporta. Pentru el sinteti “modelul” de urmat, sinteti “femeia” si in acelasi timp “mama sa”, ceea ce pentru el reprezinta perfectiunea intruchipata in femeie. Veti aprecia daca fiul dumneavoastra isi va afirma personalitatea.

De 24 ianuarie, la Sala Unirii

 Astazi, la Sala Unirii din Alba Iulia vor fi organizate o serie de evenimente menite sa marcheze ziua Unirii Principatelor Romane. Dupa cum a precizat purtatorul de cuvint al Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgirciu, de la ora 11, elevii Colegiului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia vor desfasura un program literar-artistic. Tot cu aceasta ocazie muzeografa Ionela Mircea va prezenta viitorilor militari contextul in care, acum 152 de ani, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Principatelor Romane.Manifestarile vor continua de la ora 15, cind Sala Unirii va gazdui premierea cistigatorilor proiectului educational “Unirea principatelor si personalitatile sale”. Proiectul si-a propus constientizarea si responsabilizarea elevilor cu privire la importanta zilei de 24 ianuarie. “În acest sens a fost organizat un concurs de eseuri la care au participat elevi din clasele a XII-a de la: Colegiul national Horea Closca si Crisan - indrumator profesor Daniela Cetean, Colegiul economic Dionisie Pop Martian - indrumator profesor Adrian Simion, Colegiul Titu Maiorescu Aiud - indrumator profesor Elena Szekely si Liceul cu program sportiv din Alba Iulia - indrumator profesor Cristinel Roman Negoi. În urma unei selectii, cele mai bune lucrari vor fi premiate cu aceasta ocazie”, a aratat Liviu Zgirciu. Acesta a mai mentionat ca manifestarea este organizata in colaborare cu Consiliul Judetean Alba, Casa Corpului Didactic Alba si Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Alba.

Copiii iubesc natura

 Intr-o atmosfera placuta, copiii au putut afla informatii interesante despre sere si despre procesul de incoltire a semintelor si bulbilor. Copiii au pus o multime de intrebari si au primit raspunsuri accesibile virstei lor. La final, copiii au primit cite un ghiocel in ghiveci pe care sa-l ingrijeasca in fiecare zi si cite o ilustrata cu vestitorii primaverii. In baza aceluiasi parteneriat se vor desfasura si alte activitati cu caracter educativ, in scopul insusirii unor cunostinte ecologice, a inducerii unei atitudini pozitive fata de mediu si a unui comportament ecologic. Pentru comunitateCopiii vor fi in continuare inclusi in activitati practice educationale, privind infrumusetarea si protejarea mediului, amenajarea si igienizarea spatiului de joaca, plantarea de puieti si flori, activitati de sensibilizare a comunitatii la situatii de poluare sau de distrugere a mediului si concursuri si expozitii tematice. Este interesant de amintit ca in ultimii ani, unitatile educative prescolare din Alba Iulia au derulat o serie de activitati in parteneriat, unele finalizate, altele in curs de derulare. Pe scurt este vorba despre proiectele “Cu gentuta la muzeu”, “S-avem grija de natura”, “Fii pregatit, noi sintem!”, “Calatorie in lumea cartilor”, “Minunata lume a animalelor”, “Educatie rutiera - Educatie pentru viata”, “Micul crestin - Gradinita - Biserica” sau “Traditii, obiceiuri si folclor”. De mentionat ca pe tema parteneriatelor cu comunitatea, Gradinita numarul 12 din Alba Iulia are in derulare si un schimb de experienta cu unitati similare din Teius si Bistrita Nasaud. In cadrul activitatilor se doreste promovarea principiilor care stau la baza conceptului de educatie timpurie prin experiente dobindite si crearea mediului propice unei colaborari pe termen lung cu factorii educationali ai comunitatii locale si nationale.

28 februarie, termen limita pentru depunerea dosarelor ANL

Consilierii locali vor discuta, în sedinta ordinara de mîine, termenele limita pentru depunerea dosarelor în vederea obtinerii unei locuinte ANL. Astfel, data de 28 februarie 2011 va fi termenul limita de depunere la Registratura Primariei municipiului Cluj-Napoca a dosarelor curprinzînd datele necesare completarii cererilor depuse pîna la data de 31.12.2010. Termenul de referinta fata de care se vor acorda punctajele conform criteriilor de ierarhizare pentru obtinerea unei locuinte de tip ANL este data de 31.12.2010.      Potrivit legislatiei în vigoare, lista de prioritati pentru atribuire de locuinte ANL se reface doar atunci cînd sînt disponibile noi astfel de locuinte. Informatiile legate de actele necesare pentru obtinerea unei locuinte ANL pot fi consultate pe site-ul Primariei. Anul trecut, municipalitatea clujeana a atribuit 25 de locuinte ANL în imobile aflate pe strazile Taberei, Mehedinti si Calea Floresti. 12 din aceste apartamente s-au aflat pe strada Taberei, 12 pe strada Mehedinti, rezultate ca urmare a rezilierii unor contracte, si o locuinta pe Calea Floresti. Pe lista finala de prioritati pentru anul 2010 s-au aflat 139 de persoane. M.O.

Tariceanu: E pretentios sa numim alianta PNL-PC constructie politica

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat într-un interviu acordat agentiei Mediafax ca este deranjat de disparitia sintagmei „liberal“ din denumirea Aliantei de Centru Dreapta.     „Sigur ca sînt anumite lucuri care mi se pare ca nu au fost suficient gîndite. Cred ca sînt foarte multi colegi de-ai mei, cum sînt si eu, de altfel, nemultumiti de faptul ca dupa 20 de ani în care am încercat sa tinem flacara liberalismului vie, acum, în aceasta constructie politica - daca vreti sa o numim asa, cu toate ca mi se pare prea pretentios numita o constructie politica alianta dintre PNL si conservatori - dispare denumirea de liberal. Pe mine personal ma afecteaza lucrul asta. Sigur ca, daca vreti, nu cred ca PC poate sa ne dilueze cumva forta sau mesajul sau ideile. Dar mi-as fi dorit în acelasi timp ca întelegerea aceasta politica sa reflecte si raporturile de forte dintre cele doua partide, lucru care iarasi nu se întîmpla”, a afirmat Calin Popescu Tariceanu.

Vinatoarea de la Balc s-a incheiat

Traditionala vînatoare de mistreti de la Balc, organizata de Ion Tiriac,  s-a încheiat ieri în jurul prînzului. În cele doua zile de vînatoare, pe domeniul de la Balc au fost împuscati aproximativ doua sute de mistreti. Printre personalitatile venit la Balc s-a aflat si printul Dimitrie Sturdza, precum si omul de afaceri Elan Schwartzenberg, care a spus ca invitatii la partida din acest an sînt cei de anul trecut. Atunci au fost prezenti George Marsan, primarul orasului Monte Carlo, Erich Hampel, manager Unicredit Bank Austria, Alfred Baumhauer, fabricant Cartier, Wolfgang Porsche, mostenitorul imperiului cu acelasi nume, Siegfried Wolf, presedintele companiei Magna Europa etc.

S-a stabilit Consiliul Judetean de Conducere al Aliantei PNL- PC

Sefii PNL si cei ai PC Cluj s-au întîlnit, la sfîrsitul saptamînii trecute, pentru a discuta pe marginea protocolului de colaborare. Ei au desemnat si Consiliul Judetean de Conducere. „Pe lînga oficializarea si la nivel de Cluj a structurilor de conducere ale ACD, am avut oportunitatea de a ne cunoaste mai bine cu partenerii nostri politici. Discutiile au fost informale, de analiza a potentialului fiecaruia dintre noi, politic vorbind, în perspectiva bataliilor electorale care ne asteapta”, a declarat la finalul întîlnirii presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara. La rîndul sau, liderul PC Cluj-Napoca, Viorel Timoce, a subliniat ca desi reprezinta un partid mic, este convins ca, pîna la alegeri, conservatorii vor creste numeric: Potrivit protocolului de functionare a Aliantei PNL-PC, la nivelul judetelor se constituie CJC, format din cîte trei membri ai fiecarui partid (inclusiv presedintii). A.M.C

Cordos nu vrea CAS de 5,5% pentru pensiile sub 1.000 lei

Senatorul PSD Alexandru Cordos propune sa nu se retina 5,5% pentru asigurarile de sanatate în cazul pensiilor sub 1.000 lei. El va initia un proiect de lege în acest sens, împreuna cu senatorul PNL Marius Nicoara si cu deputatul PDL Mircia Giurgiu. Cei trei au avut deja o întîlnire cu reprezentantii Uniunii Nationale a Pensionarilor, filiala din Cluj. “În urma întîlnirii, cei trei parlamentari au stabilit ca vor face o interpelare dlui Emil Boc, prim-ministru, si dlui Ioan Botis, ministru al Muncii, pentru a primi o explicatie cu privire la retinerile de 5,5% din pensiile mai mici de 1.000 de lei ca si contributie la sanatate”, se arata într-un comunicat de prresa transmis ieri.    G.D.

Studentii tunisieni cer aminarea sesiunii

Studentii din Tunisia care invata la facultatile clujene sustin ca din cauza grijilor pe care si le fac pentru familiile din Tunisia nu se pot concentra pentru examenele din sesiunea care a inceput si ca in acest fel risca sa le pice, fiind nevoiti ca apoi sa plateasca reexaminarea.     Unul dintre studentii tunisieni de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj, Sahli Salim, a declarat la sfarsitul saptaminii trecute ca se gindeste tot timpul acasa, ca ii este teama pentru familia lui si ca ar vrea ca sesiunea de examene sa fie aminata. El a adaugat ca studentii tunisieni au facut demersuri pentru aminarea sesiunii, insa conducerea UMF nu a fost de acord cu solicitarea lor.     Potrivit datelor oficiale, comunitatea tunisiana din judetul Cluj este a doua ca marime intre comunitatile straine, cu 811 persoane, fiind devansata doar de comunitatea moldoveana, cu 907 persoane.     Guvernul de tranzitie tunisian a decretat joi doliu national timp de trei zile, in memoria victimelor evenimentelor recente, peste o suta de persoane fiind ucise in violentele din Tunisia din ultimele cinci saptamani, potrivit unui bilant provizoriu al ONU. Anuntul privind doliul national a fost facut de purtatorul de cuvint al guvernului, Taieb Baccouche, la sfirsitul primului Consiliu de ministri de dupa Ben Ali.

Spatii de la Primarie pentru asociatii si partide

Astfel, „Open Bridge Consortium” – Asociatia Culturala de Afaceri Cluj-Suwon va primi un spatiu in suprafata de 60,6 metri patrati, situat in Piata Unirii nr. 1. Contractul de inchiriere urmeaza sa fie incheiat pina la data de 31 decembrie 2012. Va reamintim ca proiectul „Open Bridge Consortium” este o initiativa a unui grup de persoane fizice si juridice, romani si coreeni, care are drept principal scop facilitarea accesului IMM-urilor la tehnologia si materiile prime pe care le are de oferit economia sud-coreeana.     Un alt spatiu, in suprafata de 82,70 metri patrati, situat pe strada Constanta nr. 14, ap. 1, urmeaza sa fie atribuit Asociatiei Culturale Transilvania Fashion, organizator al Balului Operei, al Galei Absolventilor UAD si al altor evenimente culturale. Solicitarea Asociatiei Culturale Transilvania Fashion vine in contextul pregatirii Balului Operei 2011, care are loc in 19-20 februarie, „pentru decongestionarea spatiului actual si asigurarea unui loc de productie pentru diferitele compartimente implicate”. Spatiul va fi inchiriat pina la data de 30 iunie 2011.     De asemenea, Patronatul Judetean al Femeilor de Afaceri din IMM Cluj va primi un spatiu situat pe strada Zryni Miklos nr. 7. Spatiul are o suprafata totala de 36,61 metri patrati si o curte aferenta de 9,5 metri patrati si va fi inchiriat pina la data de 31 decembrie 2012.     Si Partidul Civic Maghiar a solicitat un spatiu in suprafata de 56,06 metri patrati, aflat pe strada Sextil Puscariu nr. 1, ap. 2B. Spatiul va fi inchiriat pina la data de 31 decembrie 2015.

Aveti propuneri pentru Zilele orasului? Au mai ramas 2 zile pentru a le trimite

Prima editie a Zilelor municipiului Cluj-Napoca va avea loc în acest an, în perioada 27 mai – 3 iunie.     Evenimentul se va desfasura în toate spatiile publice din oras, în parcuri si piete, în cartiere si zona centrala. Reprezentantii municipalitatii au anuntat ca pîna în data de 26 ianuarie sînt asteptate toate propunerile clujenilor privind evenimente publice care ar putea sa fie organizate în cadrul primei editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, fiind încurajate manifestari publice de toate tipurile, care se adreseaza tuturor categoriilor sociale. În acest sens au fost invitate sa participe toate asociatiile culturale, spotive, sociale, precum si institutiile care functioneaza în municipiul Cluj-Napoca, de la centre culturale straine, la consulate, asociatii ale oamenilor de afaceri sau orase înfratite. Totodata, propuneri pot veni din partea oricaror cetateni care doresc sa se implice în organizarea unor evenimente compatibile cu conceptul manifestarii.     „Zilele municipiului Cluj-Napoca trebuie sa devina un eveniment de marca care sa le ofere tuturor celor care aleg sa participe la manifestarile organizate în cadrul acestui festival ocazia sa vada toate fatetele prin care orasul nostru se caracterizeaza si se distinge dintre altele. De la mic la mare, de la oameni simpli pîna la cei mai exigenti consumatori de evenimente culturale, timp de o saptamîna fiecare va gasi ceva interesant de urmarit printre evenimentele Zilelor municipiului Cluj-Napoca”, a declarat primarul Sorin Apostu.

Razvan Lucescu: 2011 este un an important pentru fotbalul romanesc

 Antrenorul echipei nationale de fotbal a României, Razvan Lucescu, a declarat, vineri seara, ca 2011 este un an important pentru fotbalul românesc si ca spera ca prima reprezentativa sa-si ia revansa dupa un an mai putin bun si sa se califice la Campionatul European. “Este un an important, la fel precum ceilalti. Anul trecut a fost foarte slab si acum asteptam revansa. Este un an important pentru fotbalul românesc si sper ca vom reusi sa ne calificam mai departe. Sint încrezator, pentru ca avem un grup bun, care îsi doreste acest lucru cu jucatori seriosi. La turneul din Cipru vreau sa vedem niste jucatori care au evoluat la echipa nationala de tineret. Multi dintre ei au confirmat în Liga I. Este un prilej sa pregatim meciul cu Bosnia. La acest turneu vor participa Ucraina, Suedia si Cipru. Vor fi probabil 30 de jucatori, pentru a acoperi doua zile la rind”, a declarat selectionerul. Referitor la situatia atacantului Adrian Mutu, care are din nou probleme la Fiorentina, Lucescu a precizat: “Am crezut în Mutu, dar faptul ca nu a jucat atita timp este o problema. Este o poveste de viata si nu vreau sa o comentez. Toti jucatorii tineri pot învata din ea”.Selectionerul României a mentionat ca transferul atacantului Bogdan Stancu de la Steaua la Galatasaray reprezinta un pas înainte, însa mentioneaza ca fostului stelist nu-i va fi usor la noua echipa. “Bogdan evolua la Steaua cu regularitate, avea multe realizari, dar un asemenea transfer poate genera anumite lucruri ceva mai urîte. Nu-i va fi usor la Galatasaray, care nu este un club oarecare, iar presa din Turcia va fi cu ochii pe el. Se va confrunta cu o alta realitate, pentru ca liga turca este peste campionatul românesc. În concluzie, cred ca este un pas înainte pentru Stancu. Depinde acum cît de repede va reusi sa se integreze”, a precizat Lucescu. Razvan Lucescu a comentat si faptul ca de la formatia Dinamo au plecat în aceasta iarna zece jucatori. “Cred ca Dinamo a procedat bine în aceasta iarna, ca a vindut mai multi jucatori. Totusi, Dinamo avea un lot numeros, iar acum au ramas niste jucatori tineri, de perspectiva, precum Torje, Ganea, Alexe. Andrei Cristea a avut o scadere de forma si nu cred ca este neaparat o pierdere pentru Dinamo. Pentru el este bine ca a plecat. Subiectul Adrian Cristea este închis pentru mine. Poate ca transferul la Cluj îi va prinde bine”, a mai spus Lucescu.Selectionerul a comentat si scandalul existent la Universitatea Craiova, spunind ca, în opinia sa, “se întimpla ceva la acest club”. “Am principiile mele si ceea ce se întimpla la Craiova îmi confirma ca nu gresesc. Ceva se întimpla cu acest club, pentru ca în ultimii ani a fost în partea de jos a clasamentului. Problema este ca sint multe schimbari si multe scandaluri. Nu se poate asa ceva pentru ca este afectat fotbalul românesc”, a încheiat Razvan Lucescu. M. F.

CFR Cluj - FC Horst, scor 13-1, intr-un meci amical

 Formatia CFR Cluj a învins, simbata, cu scorul de 13-1 (6-0), echipa FC Horst, din liga a cincea olandeza, în primul meci amical din cadrul stagiului de pregatire din Antalya, în care atacantul Cristian Bud a înscris de cinci ori, informeaza site-ul oficial al clubului clujean. Golurile învingatorilor au fost marcate de De Zerbi ‘13, ‘41, E. Dica ‘22, Bjelanovici ‘28, Edimar ‘37, Bud ‘58, ‘66, ‘73, ‘74, ‘87, Traore ‘67, Hora ‘69, precum si de un jucator de la FC Horst, în minutul 30 în propria poarta. Pentru echipa olandeza a înscris Erik Martens, în minutul 83. Tehnicianul Alin Minteuan a folosit în prima repriza urmatorii jucatori: Minca (albaiulianul a debutat cu o victorie la noua sa echipa), Cadu, Edimar, Rada, Panin, Kone, Nicoara, Dica, Muresan, De Zerbi, Bjelanovici. Au mai evoluat: Amadio, Mocan, Paun, Hora, Batin, Negrut, Bastos, Peralta, Kivuvu, Bud, Traore. CFR Cluj mai are programat un meci amical în primul stagiu de pregatire din Antalya, astazi cu echipa ucraineana Metalurg Donetk. În al doilea stagiu de pregatire, care se va desfasura tot în Antalya, în perioada 28 ianuarie - 11 februarie, clujenii vor evolua împotriva formatiilor SV Ried (Austria), FC Koper (Slovenia), FC Rijeka (Croatia) si Litex Loveci (Bulgaria).

Pana va fi noul tehnician al Unirii Alba Iulia!

 Marian Pana va prelua banca tehnica a gruparii din Cetatea Marii Uniri, aflata pe un loc retrogradabil la jumatatea stagiunii! Fostul antrenor principal al Univeristatii Cluj (foto) va avea ca obiectiv mentinerea Unirii Alba Iulia în esalonul secund. “Am ajuns la un acord verbal cu Marian Pana, iar de marti el va fi cel care va conduce antrenamentele. Pina în vara ne dorim sa ne salvam de la retrogradare, iar în sezonul 2011-2012 vrem sa atacam promovarea în Liga 1” a dezvaluit ieri Nicolae Lupu, presedintele executiv al albaiulienilor. “Am discutat cu sefii gruparii, ramine sa finalizam marti discutiile. Sansele sint foarte mari sa antrenez Unirea. Cunosc problemele cu care se confrunta echipa”, a spus Marian Pana. Tehnicianul în virsta de 42 de ani a mai pregatit în trecut “U” Cluj, Gloria Bistrita, Otopeni sau FC Cetate Suceava. Alba a fost antrenata în primele 9 etape de Marius Baciu, dar acesta a decis sa renunte în urma rezultatelor slabe si a problemelor financiare cu care se confrunta clubul. Echipa a fost antrenata mai apoi de albaiulianul Adorian Himcinschi, însa acesta a obtinut doar un punct în 6 partide. Trupa unirista va sustine miercuri, 26 ianuarie, la Alba Iulia, primul amical al iernii, în compania colegei de serie Ariesul Turda.

Lance Armstrong s-a retras

 Lance Armstrong, detinatorul recordului de victorii în Turul Frantei, s-a retras oficial din activitatea internationala, duminica, în ultima etapa a Tour Down Under în Australia, la capatul unei saptamini în care au reaparut acuzatiile de dopaj. La 39 de ani, americanul, septuplu cistigator al Turului Frantei, anuntase ca ultima sa cursa internationala va fi cea din Australia. “Plec stiind ca am dat totul si nu este nevoie sa mi se ofere vreo placheta sau sa mi se ridice vreo statuie”, a declarat texanul, a carui activitate va continua pentru citeva etape în SUA. “Am cistigat de sapte ori Turul Frantei si cred ca am schimbat modul în care era privit acest sport . Am revolutionat modul de antrenament, forta mentala într-o echipa, modul de pregatire a curselor, modul de a vinde acest sport si de a-l povesti lumii întregi”, a afirmat Armstrong. Lance Armstrong a cistigat de sapte ori consecutiv Turul Frantei, între 1999-2005, la primul succes el revenind în competitie dupa o pauza de doi ani în care s-a vindecat de cancer la testicule. Armstrong este tatal a cinci copii, trei dintr-o prima casatorie si doi cu actuala partenera, Anna Hansen.          M. F.

Albaiuliencele s-au impus in Copou!

 Dupa ce in etapa inaugurala au cistigat pe teren propriu in fata echipei Galactica Brasov, simbata, studentele albaiulience s-au impus in deplasarea de la Poli Iasi cu scorul de 58-48 (15-9, 9-8, 22-15, 12-16). Albaiulianca Luiza Voinea a fost cea mai buna marcatoare a echipei din Cetatea Marii Uniri cu 32 de puncte. Celelalte reusite ale vizitatoarelor au fost realizate de A. Uiuiu – 11, E. Dinca – 6, S. Gradinaru – 4, A. Pop – 3 si V. Tamargeanu – 2. Echipa din Alba s-a miscat bine la Iasi, jocul si rezultatul multumind stafful tehnic. “Ne bucura acest succes. Ne-am aparat bine, dar pe faza ofensiva am avut mici dificultati, ne-am bazat foarte mult pe aruncari de afara. Sintem in crestere din punct de vedere al jocului. Se simte lipsa unui pivot si trebuie sa ne regasim, dupa ce am schimbat sistemul de joc”, a declarat George Lancranjan, antrenorul gruparii din Alba Iulia. “E meritul intregii echipe!”Luiza Voinea a fost jucatoarea meciului Iasi – Alba. “Nu am avut un meci usor cu Iasiul, din contra a trebuit sa luptam si impotriva arbitrajului. Toate fetele au jucat bine, eu am avut norocul sa-mi intre mingea in cos aproape de fiecare data. Victoria e meritul intregii echipe, doar ca eu am avut o mina mai buna”, a precizat la finalul intilnirii sportiva albaiulianca. “Dedic acest succes familiei si tuturor suporterilor nostri”, a incheiat Voinea, experimentata jucatoare implinind in 13 ianuarie virsta de 34 de ani. In continuare, CS Universitatea “1 Decembrie 1918” LPS Alba Iulia va intilni, simbata, tot in deplasare echipa Sportul Studentesc Omnilogic.Rezultatele inregistrate in runda a doua in seria a II-a (play-out) a Diviziei A: Poli Iasi – Alba Iulia 48-59, CSM U Oradea – Universitatea Cluj 70-92, Galactica Brasov – Sportul Studentesc 68-57.Clasament 2010-2011 - Divizia A Grupa A2- Feminin1. CSU LPS Alba Iulia          2  2  0  0  139:90    42. Universitatea Cluj-Napoca         2  2  0  0  169:134    43. BC Galactica Olimpia Brasov     2  1  1  0  110:138    34. Politehnica National Iasi        2  0  2  0  112:135    25. Sportul Studentesc Omnilogic    1  0  1  0  57:68    16. CSM U Oradea            1  0  1  0  70:92    1

Nastase, Athanasiu sau ?Felix?, posibilii prezidentiabili ai Opozitiei

Sociologul Vasile Dincu crede ca PSD trebuie sa impinga in competitia interna pentru candidatura la presedintie un candidat foarte bun, care sa poata fi partener pentru Crin Antonescu.La Cluj, competitia pentru functia de presedinte apare ca fiind foarte departe. Politicienii vad alegerile locale si alianta pentru indepartarea PDL de la putere in fruntea listei de prioritati. Social-democratii sint convinsi ca PSD va avea un candidat valoros in cursa pentru alegerile prezidentialele din 2014.     Previziunile lui DincuSociologul clujean Vasile Dincu este de parere ca Victor Ponta nu va fi candidatul unei eventuale aliante PSD/ACD la Cotroceni, ci vor fi testati, pentru cea mai inalta functie in stat, prin sondaje de opinie, oameni politici precum Alexandru Athanasiu, Adrian Nastase, Crin Antonescu si, probabil, Dan Voiculescu. Dincu a analizat, intr-o emisiune transmisa de Realitatea TV, strategiile PSD privind testarea unor candidati la presedintie. “In contextul in care Victor Ponta a renuntat la competitia pentru presedintie in favoarea pozitiei de premier, problema ramine una serioasa. PSD trebuie sa impinga in competitia interna pentru candidatura la presedintie un candidat foarte bun, care sa poata fi partener pentru Crin Antonescu, chiar daca la final ar fi ales acesta din urma. In caz contrar se va pierde din electoratul de stinga care trebuie motivat chiar pentru a-l vota pe Antonescu. Aici Victor Ponta va fi un fel de arbitru, rol pe care l-a ales deliberat”, a declarat Dincu la Realitatea TV.     Social democratii clujeni, siguri pe valorile lorPotrivit discutiilor purtate intre liderii partidelor de opozitie, sondajele de opinie vor decide candidatul “ideal” pentru alegerile prezidentiale din 2014. Social-democratul clujean Valentin Cuibus a declarat pentru monitorul ca PSD va avea oricum, competitori seriosi. “Este prea devreme sa discutam despre asta. Sint oricum citeva nume importante in PSD. Ponta, Nastase, care a fost a fost un prim ministru bun, Athanasiu, care are o prestatie foarte buna. Important este acum sa incheiem aceasta alianta. In aceasta directie trebuie sa ne orientam”, a declarat Cuibus.     Si PNL are “competitori” Deputatul PNL Cluj, Horea Uioreanu este de parere ca problema desemnarii candidatilor este de fapt problema fiecarui partid. “Sigur ca PSD are oameni valorosi, dar si noi avem. Crin Antonescu este un politician valoros. Totusi, este prematur sa ne pronuntam acum cu privire al candidatul pentru prezidentiale. Va candida cel care va fi cel mai bine plasat in sondaje, conform protocolului. Noi asteptam sa parafam protocolul, in primul rind. Candidatii vor fi bine alesi, potrivit sondajelor”, a declarat Uioreanu.

Centralele termice de cartier vor fi modernizate

Primaria vrea sa doteze cu panouri solare mai multe centrale termice din cartierele Gheorgheni, Grigorescu, Manastur, Plopilor si ZorilorPrimaria Cluj-Napoca va depune un proiect prin programul Agentiei Fondului de Mediu, din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, privind “instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire – beneficiari unitati administrativ - teritoriale, institutii publice sau unitati de cult”.     In acest sens, Primaria a pregatit deja un proiect privind inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de producere a energiei termice pentru incalzire si apa calda de consum cu sisteme alternative. Acestea din urma utilizeaza resurse regenerabile iar masura vizeaza eficientizarea sistemului centralizat de producere si distributie a energiei termice la centralele termice de cvartal din municipiul Cluj-Napoca.     Bugetul total al proiectului este de 4,9 milioane de lei, din care 3,5 milioane de lei este suma solicitata Agentiei Fondului de Mediu, iar in jur de 1,4 milioane de lei va fi contributia proprie a Primariei.     Investitii in zece centrale de cartierProiectul vizeaza investitii in zece centrale de cartier din Cluj-Napoca. E vorba de cele din Gheorgheni – strada Padis nr 1, din Grigorescu – strada Tiblesului nr. 1 si strada Fintinele, din Manastur – strada Bucium nr. 13, strada Bucegi nr. 10 si 17, strada Arinilor nr. 21, din Plopilor – strada Plopilor nr. 36 si din Zorilor – strada Rapsodiei nr. 10 si strada Sputnic nr. 6.     „S-au analizat doua scenarii privind introducerea tehnologiilor bazate pe surse regenerabile de producere a energiei termice: sisteme termosolare cu captatoare solare plane si sisteme termosolare cu captatoare solare cu tuburi cu vid. Din analiza scenariilor tehnico-economice pentru modalitatea de inlocuire sau completare a sistemului de producere a energiei termice pentru incalzire si apa calda de consum pentru fiecare din cele zece centrale termice, varianta tehnologica cu panouri solare plane reprezinta solutia fezabila cu o perioada de amortizare de cel mult cinci ani”, se arata in referatul de aprobare al proiectului ce va fi analizat in sedinta de miine a Consiliului Local.     Durata de realizare a investitiei va fi de doi ani iar in urma acesteia emisiile de dioxid de carbon ar urma sa se reduca cu 692,47 de tone pe an.

Artificii de Ziua Unirii Principatelor

Astazi, cu prilejul sarbatoririi a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române, în centrul Clujului vor avea loc mai multe manifestari organizate de Institutia Prefectului, Primaria municipiului Cluj-Napoca si Divizia a IV-a Infanterie „Gemina”. Astfel, ceremonialul va debuta la ora 10 cu o depunere de jerbe si coroane de flori la bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fata cladirii Palatului Administrativ, de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Mai apoi, de la ora 17, la Casa de Cultura a Studentilor, clujenii vor putea participa la un spectacol sustinut de solistii Traian Rosan, Amalia Codorean, Adrian Socaciu, Lucia Sestras si Florin Bota, alaturi de ansamblurile „Craisorul”, „Cununa Apusenilor – Gilau”, „Rapsodia Somesana”, Ansamblul „Martisorul”, „Glasuri Somesene” si „Cununa Transilvana”. Intrarea la concerte va fi libera. Manifestarile se vor încheia cu defilarea Garzii de Onoare si Hora Unirii, iar seara, de la ora 20, sînt programate focuri de artificii în Piata Avram Iancu, organizate de Primaria clujeana. M.O.

Marko Bela: Cultura incheaga o natiune si apropie popoarele

Presedintele UDMR, Marko Bela, a subliniat sâmbata la Cluj importanta pe care o are cultura pentru oricare natiune. “În cazul oricarei natiuni cultura are o importanta deosebita. Cultura este cea care ne încheaga ca natiune si, în acelasi timp, tot cultura leaga între ele si apropie între ele natiunile, si nu politica”, a declarat Marko Bela, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare. La manifestarile organizate la Biserica Luterana din Cluj au fost prezenti parlamentari ai UDMR, viceprimarul Laszlo Attila si reprezentanti ai bisericilor maghiare.

Reunificarea PNTCD Cluj-Napoca, fiasco total

Cele doua aripi ale PNTCD Cluj-Napoca au avut, la sfîrsitul saptamînii trecute, o încercare de împacare, care s-a soldat cu esec. Factiunile PNTCD, aripa Sîrbu si aripa Pavelescu au vrut sa se reunifice prin alegerea unui singur lider la organizatia municipala Cluj-Napoca, totusi, la reuniunea de sîmbata a partidului au participat doar reprezentantii aripii Pavelescu, care l-au validat pe Horea Dan în fruntea organizatiei PNTCD Cluj-Napoca. Horea Dan a declarat ca trebuie sa existe un singur PNTCD si ca nu întelege de ce reprezentantii aripii Sîrbu nu au participat la Adunarea generala de unificare. Paul Sorin Tita, presedintele PNTCD Cluj –Napoca, aripa Sîrbu, a motivat absenta de la reuniunea programata pentru sîmbata prin faptul ca ar fi fost încalcate mai multe prevederi din Statutul partidului, în ce priveste organizarea adunarii.

Machado: ?Sint motivat si vreau sa inscriu cit mai mult?

Brazilianul nu se vede la o alta echipa si abia asteapta partidele amicale pentru a-si arata calitatile. „Cînd va începe campionatul voi fi în forma maxima“, promite atacantul.     Dupa transferurile perfectate în aceasta iarna de Universitatea, Machado este convins ca echipa va juca mai spectaculos în retur. „Acum avem mai multi jucatori cu calitati tehnice foarte bune, care pot face diferenta în joc în orice moment . Sîntem mai tari si putem face chiar spectacol. Eu voi fi în fata portii, acolo unde trebuie, si voi astepta pasele colegilor. Sînt motivat si vreau sa înscriu cît mai mult“, a mai spus brazilianul din linia de atac a „studentilor“.    Familia se va muta în RomâniaFamilia lui Machado locuieste în prezent în Elvetia, dar în luna martie sotia si copilul se vor muta în România, pentru a fi alaturi de el. „Îi astept, mi-e dor baietelul meu foarte mult. I-am vorbit sotiei mele frumos de România, i-am spus cum este în Cluj. Ei sînt alaturi de mine mereu“, a declarat atacantul.     Machado a jucat doua sezoane în campionatul Elvetie. În 2008/2009 a evoluat la Grasshoppers Zurich, pentru care a înscris doar un gol în 19 meciuri, iar apoi la Nyon, pentru care a marcat de 4 ori în 10 partide. Atacantul Universitatii si-a facut junioratul la cluburile braziliene Internacional Porto Alegre si Juventude.

Ghinion pentru Tempestini si Pulpea

Pe proba speciala de deschidere a zilei de vineri, „Montauban sur l’Ouveze – Eygalayes“, la 4 km dupa start, ceva a cedat in sistemul de alimentare cu combustibil al Peugeot-ului 207 S 2000 si cei doi piloti au fost nevoiti sa traga pe dreapta. Abandonul este cu atit mai frustrant cu cit echipajul NRA se afla pe locul 22 in clasamentul general, dupa ce in dupa-amiaza zilei precedente reusisera, cu ajutorul mecanicilor, sa surmonteze o situatie similara. Totul a fost insa in zadar, caci in ultima zi a raliului, Tempesta si Pulpea au trebuit sa se declare invinsi inainte de limita.     „Totul a inceput bine astazi (vineri – n.r.), prima sectiune a probei era foarte rapida, ne-am intrat repede in ritm, dar la doar 2 km de la start masina a inceput sa dea rateuri. Am retrogradat o treapta, masina a pocnit tare, dupa care am ramas fara putere aproape complet. In cele din urma am tras pe dreapta, am sunat la service, dar, spre deosebire de ieri (joi – n.r.), nu am mai putut porni orice am incercat. Dezamagirea este mare, mai ales ca ieri am depasit toate problemele. Nu am abandonat nici cind s-a stricat masina, nu am abandonat nici pe proba acoperita de gheata si zapada pe care nu am avut cauciucuri cu cuie, asa ca ne vedeam deja la Monte Carlo, la finish. A fost totusi o experienta exceptionala, din care am invatat enorm. Din pacate nu am ajuns la sfirsit si acest lucru strica toata povestea“, a declarat pilotul italian imediat dupa abandon.     Astfel, Tempestini si Pulpea au ratat obiectivul pe care si l-au stabilit la plecarea din Cluj, respectiv parcurgerea celebrei probe „Col de Turini“ la lumina farurilor.

Primul chix pentru handbaliste

Vicecampioanele de la „U“ Jolidon Cluj au pierdut partida din deplasare cu HC Zalau, cu scorul de 23-25, la pauza 11-11. În ciuda înfrîngerii, elevele lui Gheorhge Covaciu ramîn pe pozitia a doua a clasamentului Ligii Nationale. „Studentele“ vor juca în deplasare si în etapa urmatoare, împotriva formatiei HCM Roman. Partida se va disputa duminica, 30 ianuarie, si va conta pentru etapa a 14-a, prima a returului. În celelalte meciuri ale etapei a 13-a s-au înregistrat urmatoarele rezultate: Dunarea Braila – Tomis Constanta 27-25, CSM Bucuresti – HCM Buzau 42-31, HCM Roman – Universitatea Resita 33-22, Otelul Galati – Cetate Deva 33-30, Stiinta Baia Mare – Oltchim 21-39 si SCM Craiova – Rulmentul Brasov 23-23.

Victorie lejera pentru CFR

Campionii de la CFR au cîstigat primul meci din stagiul de pregatire din Antalya. „Feroviarii“ s-au distrat cu echipa olandeza FC Horst (liga a 5-a), pe care au surclasat-o cu 13-1. Recitalul de goluri a fost deschis de Roberto de Zerbi, în timp ce golgheterul partidei a fost Cristi Bud, care a reusit sa înscrie 5 goluri. Lista marcatorilor a fost completata de Emil Dica, Bjelanovic, Wilgenburg, Edimar, Traore si Hora. Alin Minteuan a rulat aproape întreg lotul avut la dispozitie. În prima repriza au evoluat jucatori mai experimentati, precum Bjelanovic, De Zerbi sau Muresan, în timp ce în repriza secunda au intrat si juniorii Mocan, Paun si Negrut. CFR va juca astazi o alta partida amicala, împotriva ucrainienilor de la Metalurg Donetsk. Meciul va fi transmis în direct de DigiSport de la ora 15.

?U? Mobitelco BT a facut spectacol in meciul cu CSU Sibiu

Foto Radu PadureanDykes in actiune impotriva sibienilorPartida a inceput echilibrat, cele doua echipe tatonindu-se reciproc in primele 5 minute. In partea a doua a primului sfert, clujenii au trecut la conducerea jocului si au obtinut un avans de sapte puncte, pe care l-au marit in sfertul secund la 12.     Dupa pauza, jocul s-a reechilibrat, dar sibienii nu au reusit sa se aproprie pe tabela de clujeni, care au reusit sa-si pastreze avantajul gratie unei evolutii foarte bune in jocul defensiv. In prima parte a ultimului sfert, elevii lui Marcel Tenter au facut show, Dykes si Cuic reusind sa inscrie citeva cosuri spectaculoase. Pe final, „alb-negrii“ au mai redus turatia, iar Tenter a introdus pe teren si jucatori mai tineri, precum Sabin Faur, Ioan Pop sau Szabolcs Santa.     Cel mai bun om al oaspetilor a fost americanul Le Var Seals, care a jucat in urma cu citeva sezoane si la „U“ Mobitelco BT Cluj. Baschetbalistul de culoare a jucat aproape 34 de minute si a inscris 20 de puncte.     Pentru „U“ Mobitelco BT Cluj au iscrist: Dykes 27 puncte, Krstanovic 23 p, Silvasan 21 p, Cuic 8 p, Fometescu 5 p, Chetreanu 4 p, Thomson 3 p si Faur 2 p. Pentru CSU Sibiu au inscris: Seals 20 p, Calota 12 p, Markovic 12 p, Atanackovic 9 p, Harrison 7 p, Craciun 6 p si Herndon 2 p.    Tenter, multumit de jocAntrenorul Marcel Tenter a declarat la finalul partidei ca este multumit de prestatia elevilor sai, care au facut fata cu brio unui adversar redutabil. Clujenii au invins si in primul meci din 2011, in deplasare la BC Arges.„Pot spune dupa acest meci ca sintem pe drumul pe care mi-l doresc din punctul de vedere al manierei de joc. A fost un meci greu, insa ma bucur ca s-a terminat cu victoria noastra. Publicul a fost minunat, mi-a fost dor de astfel de momente. Cred ca e prematur sa vorbim de locul intii. Eu imi doresc ca etapa de etapa sa ne imbunatatim evolutiile pentru a da tot ce avem mai bun in play-off“, a declarat dupa meci Marcel Tenter, antrenorul clujenilor.      In etapa urmatoare „U“ Mobitelco BT Cluj va juca in deplasare la campioana CSU Asesoft Ploiesti. In tur, prahovenii au reusit sa cistige in deplasare cu 70-69, dupa un meci incins si spectaculos.

Romania, pe ultimul loc la absorbtia de fonduri europene

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca în momentul de fata România are foarte mult de recuperat în ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. “Noi putem sa închidem pravalia daca nu vom reusi sa absorbim mai multi bani europeni. Sîntem, din pacate, ultimii din Europa în ceea ce priveste absorbtia reala a fondurilor europene. Ministerul Mediului sta bine pentru ca sîntem printre primele trei ministere în ceea ce priveste absorbtia, dar nu ne încalzeste acest fapt. Nu ne încalzeste nici faptul ca noi coordonam aceste programe mari” , a spus ministrul Mediului. Oficialul MMP a anuntat, totodata, ca ministerul pe care îl conduce va lansa licitatii regionale pentru rezolvarea problemei alimentarilor cu apa în comune. “Ministerul Mediului va lansa în anul acesta licitatii regionale ca sa rezolvam problema alimentarilor cu apa în comune. Sînt foarte multe proiecte finalizate si nu avem surse de la bugetul de stat. O parte le platim din Fondul de Mediu, din sesiunea din noiembrie, circa 100 de proiecte pe tara, iar restul de 800 le introducem în Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, care înseamna licitatii mari. Putem da garantii guvernamentale si prin asta rezolvam si o problema de mediu fata de Uniunea Europeana si o problema a primariilor care au aceste proiecte”, a declarat Borbely.

CNADNR vrea 750 milioane lei din roviniete

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) estimeaza ca va încasa în acest an 755,24 milioane de lei din vînzarea rovinietei, dupa ce în primele 11 luni ale anului trecut a obtinut venituri de 669,73 milioane lei, în timp ce în 2009 compania a avut încasari de 635 milioane de lei din vînzarea rovinietei, potrivit mediafax. În acelasi timp, anul trecut cifra de afaceri preliminata a CNADNR a fost de 840,13 milioane lei, în crestere cu 11,6% fata de 2009, cînd rulajul a fost de 752,46 milioane lei. Pentru acest an, CNADNR estimeaza atingerea unei cifre de afaceri de 946,11 milioane lei. Totodata, compania preconizeaza ca în 2010 a trecut pe profit, cu un cîstig de 624.270 lei, dupa ce în 2009 a avut pierderi de 528,19 milioane lei, însa mentioneaza ca balanta contabila nu a fost definitivata. În ceea ce priveste numarul de kilometri de autostrada care vor fi deschisi circulatiei pîna la finele anului, CNADNR estimeaza ca soferii vor mai circula pe înca 117 kilometri, respectiv Cernavoda-Medgidia (19,25 km), Medgidia-Constanta (31,5 km), Arad-Timisoara (32,25 km) si centurile la nivel de autostrada Constanta (22 km) si Arad (12,25 km), potrivit Mediafax. 

326 de posturi libere prin AJOFM Cluj

Aproape 7.000 de locuri de munca vacante sînt înregistrate, la nivel national, în perioada 21 - 27 ianuarie, a anuntat Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Cele mai multe oferte de munca sînt în Bucuresti (499) si în judetele Iasi (599) si Sibiu (406). La Cluj, numarul posturilor disponibile prin Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca este de 326. Pentru persoanele cu studii superioare sînt înregistrate, la nivel national, 532 de locuri de munca, cele mai multe pentru ingineri, subingineri si consilieri vînzari asigurari. Pentru studii medii, profesionale si lucratori necalificati sînt disponibile 6.409 locuri de munca, majoritatea pentru confectioner-asamblor articole din textile (1.156).

63.000 de masini cumparate prin Programul ?Rabla? in 2010

În 2010, din totalul de 63.000 masini achizitionate prin Programul “Rabla”, 27.000 reprezinta marci autohtone, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. “Media masinilor noi care s-au cumparat prin Programul “Rabla”, prin cumularea tichetelor valorice, e de 2,8. Acest program a salvat, practic, vînzarea de masini noi în 2010. S-au cumparat 63.000 de masini noi, din care 27.000 din marcile produse în România, iar totalul de masini noi vîndute anul trecut a fost în jur de 93.000”, a precizat Borbely. Acesta a adaugat ca, începînd cu data de 15 februarie a.c, va începe o noua etapa a Programului, ce se va derula dupa aceleasi reguli din 2010, fiecare cumparator putînd valorifica pîna la trei tichete, fiecare în cuantum, de 3.800 fiecare.

Delegatia FMI incepe miine a saptea misiune de evaluare a Romaniei

Delegatia FMI condusa de Jeffrey Franks (foto) va discuta zilele acestea cu autoritatile romane posibilitatea incheierii unui nou acord de tip Stand-byO misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, se va afla la Bucuresti, in perioada 25 ianuarie - 8 februarie 2011, pentru a saptea evaluare din cadrul Acordului Stand-By. Vizita misiunii FMI va avea loc impreuna cu cele ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale.      Misiunea finantatorilor internationali va avea doua obiective principale, si anume va realiza cea de-a saptea evaluare a indeplinirii de catre Romania a conditionalitatilor din cadrul Acordului Stand-By si “va initia negocieri referitoare la un posibil aranjament viitor. In afara intilnirilor cu autoritatile, membrii misiunii FMI se vor intilni cu reprezentantii partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor de afaceri, bancilor si organizatiilor societatii civile”, potrivit unui comunicat al Biroului din Bucuresti al FMI, citat de Agerpres. In urma vizitei, misiunea va prezenta concluziile sale Consiliului Director al FMI. “Dupa aprobarea celui de-al saptelea Raport de revizuire a Acordului de catre boardul FMI, va fi eliberata, in circa doua zile lucratoare, cea de-a opta transa, in valoare de 874 milioane DST sau de circa un miliard de euro, din cadrul imprumutului de 13,15 miliarde de euro, acordat de FMI Romaniei pe 4 mai 2009”, potrivit aceluiasi comunicat.     Noul acord, de maxim 3,7 miliarde euroPe linga evaluarea performantelor economice recente obtinute de Romania, misiunea Fondului va discuta cu autoritatile romane si obiectivele economice pentru perioada ramasa din actualul Acord Stand-By. Urmatorul acord cu Romania va fi, cel mai probabil, unul de tip precautionary Stand-By, pentru ca Romania nu este eligibila nici pentru o linie de creditare flexibila, a explicat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, intr-o declaratie anterioara pentru Agerpres. Conform reglementarilor in vigoare la FMI, noul acord va avea, probabil, o valoare maxima de circa 3,7 miliarde de euro. Declaratiile oficialilor de la Banca Mondiala si FMI concorda in a indica faptul ca noul acord se va intinde pe o perioada de doi ani, dar nimic nu a fost inca stabilit. Romania a incasat de la FMI suma de 12,44 miliarde de euro, din cadrul unui imprumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adauga cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un imprumut de 5 miliarde de euro, precum si 300 de milioane de euro, dintr-un imprumut total de un miliard de euro de la Banca Mondiala, alte 300 de milioane urmind a fi eliberati in scurt timp, dupa aprobarea data de Board-ul BM.

Investitie de 6 milioane de euro la Cluj, intr-o noua fabrica

Compania Csi Romania, specializata in productia de echipamente de manipulare si transport al marfurilor, va investi sase milioane de euro pentru a deschide, in 2012, o noua fabrica la Cluj-Napoca, scrie wall-street.ro, citind Mediafax.     Proiectul Csi Romania, de construire a unei unitati de productie la Cluj-Napoca, se afla inca la inceput, fiind doar in faza de studiu de fezabilitate, potrivit sursei citate. Astfel, fabrica ar urma sa fie finalizata in cel putin 12 luni de la aprobare, cel mai probabil la sfirsitul anului viitor. Compania va investi aproximativ 4 milioane de euro in cladire si 2 milioane de euro pentru echipamente noi. „Pe linga optimizarea fluxului de productie, dorim si reducerea cheltuielilor cu energia si utilizarea sistemelor de refolosire a apelor uzate prin epurare”, se arata intr-un comunicat al companiei din grupul olandez Csi.     Urbanistii din cadrul Primariei clujene au aprobat saptamina trecuta construirea halei de productie si logistica, care va fi situata pe Bulevardul Muncii. Cu aceeasi ocazie, primarul Sorin Apostu declara ca noua unitate de productie va crea circa 400 de noi locuri de munca la Cluj. Noua locatie Csi Romania va avea o suprafata de 14.000 de metri patrati. Compania e deja prezenta pe piata din Cluj-Napoca, desfasurindu-si activitatea intr-un spatiu inchiriat din anul 2005.     Csi are sediul central in Olanda iar cea mai importanta unitate de productie a grupului este cea de la Cluj-Napoca. Grupul are circa 400 de angajati si inregistreaza anual o cifra de afaceri de circa 50 de milioane de euro.

Spectacolele de la National, anulate pina in februarie

Spectacolele din Sala Mare a Teatrului National din Cluj-Napoca vor fi suspendate, între 24 ianuarie si 15 februarie, pentru efectuarea unor lucrari tehnice la sistemul de furnizare a agentului termic în cladire. Potrivit directorului Teatrului National, regizorul Mihai Maniutiu, „de data aceasta este vorba de cronica unui înghet anuntat iar institutia nu este într-o pana de furnizare a energiei termice”. El a mai precizat ca ceea ce e important este ca din 15 februarie centrala termica a institutiei va avea, în sfîrsit, formele legale de functionare. Fondurile necesare pentru aceasta lucrare au fost alocate în 2010 de Ministerul Culturii.

Premiul Miklós Bánffy, acordat actritei Emőke Kató

Actrita Emőke Kató, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, a primit premiul itinerant Miklós Bánffy, atribuit în fiecare an de Consiliul Artistic al teatrului unui membru al companiei pentru prestatia artistica de exceptie în cursul stagiunii încheiate. Premiul i-a revenit actritei pentru rolul Karin din piesa “Strigate si soapte”. La ceremonia de acordare a premiului, directorul artistic adjunct, András Visky, a declarat ca atribuirea premiului a fost dificila, avînd în vedere ca toti protagonistii spectacolului au dovedit o performanta excelenta. La rîndul ei, actrita a declarat ca îi este recunoscatoare lui Andrei Serban, care a ales-o pentru acest rol.     A. V.

Expozitii de arta contemporana la Muzeul de Arta

Artistul Simion Moldovan este cunoscut pentru activitatea sa din Capitala dar, in ultimii ani, a lucreat mai mult in atelierul din Reghin, judetul Mures. Participarile sale la importante expozitii de grup alterneaza cu expozitii personale deschise atit la Bucuresti, Timisoara, Tg. Mures cit si la Laussane (Elvetia) sau in SUA. In expozitia de pictura si sculptura intitulata „Artavisme” care se va deschide miercuri la ora 18 la Muzeul de arta Cluj-Napoca, „viziunea artistului Simion Moldovan e deopotriva fascinanta si tulburatoare, aflata intr-o permanenta antiteza la diferite nivele, prin multiple moduri de abordare. E o miscare alerta, dinspre real spre imaginar, dinspre figurativ spre nonfigurativ si invers. Arta practicata de el nu e o arta comoda, ci stirneste, incita, provoaca disconfort, creind o incordare a mentalului pentru a denunta prezenta raului s…t”, spune criticul de arta Cora Fodor.     Florica Prevenda imparte timpul dedicat productiei artistice intre Bucuresti si New York iar participarile expozitionale au vizat, mai ales in ultimii ani, atit pentru expozitii personale cit si pentru cele colective, galerii din Belgia, Olanda, Italia, Statele Unite. Vernisajul expozitiei intitulata „Timpul regasit” va avea loc in acesta vineri, la Muzeul de Arta, de la ora 18. Ambele expozitii pot fi vizitate pina la sfirsitul lunii februarie.

Balul Operei din acest an va tine doua zile

Creatia muzicala franceza este „invitata de onoare” a manifestarii ajunse la cea de-a XVI-a editie, la reusita careia îsi vor da concursul solistii, orchestra, corul si corpul de balet al Operei, sub bagheta dirijorilor Jozsef Horvath si Corneliu Felecan, în coregrafia semnata de Roland Podar si scenografia realizata de Valentin Codoiu. Directia artistica a spectacolului apartine directorului Operei Române din Cluj-Napoca, Rares Trifan.      Programul manifestarii include, de asemenea, si un moment multimedia dedicat Parisului, dar si decernarea Trofeelor „Lya Hubic”, a Premiului „Mecena” si a Medaliilor „Seniorii Cetatii”. În plus, va avea loc o parada de moda, ceremonia de acordare a titlurilor „Top Model” si „Miss Transilvania Fashion”, precum si multe surprize.      În cea de-a doua zi a balului va avea loc, în premiera, Gala Laureatilor. Marele Bufet al Balului Operei va oferi preparate din renumita gastronomie franceza. Amfitrionii evenimentului vor fi prezentatoarea de televiziune Melania Medeleanu, jurnalistul clujean Rares Bogdan si primarul Sorin Apostu.

Spectacole la Cimpia Turzii

Primaria municipiului Cîmpia Turzii a anuntat ca anul 2011 va fi bogat în evenimente culturale. Astfel, „debutul“ va fi asigurat de trupa teatrului turdean, care va urca pe scena Casei de Cultura „Ionel Floasiu“ cu piesa „Mili, Secretara Detectiv” – o comedie politista adaptata dupa Robert Thomas. Spectacolul va avea loc în data de 27 ianuarie, de la ora 18, în Sala „Mircea Mihasan” a Casei de Cultura. Biletele sînt puse în vînzare de luni pîna vineri, între orele 08 – 16, iar pretul unui bilet este de 10 lei pentru adulti si 7 lei pentru elevi, studenti si pensionari.     În aceeasi zi, de la ora 11, la Casa de Cultura „Ionel Floasiu“ va avea loc spectacolul muzical pentru copii „Cartea junglei”, dupa povestea lui J.R. Kipling, pus în scena de Teatrul Municipal Turda.     Potrivit Cristinei Tudor, purtatorul de cuvînt al Primariei Cîmpia Turzii, primarul Ioan Vasinca a distribuit celor mai fideli spectatori din perioada 2008-2010 tichete cadou, care ofera posibilitatea cîstigatorilor de a beneficia de cinci spectacole, la alegere, din programul cultural al anului 2011. „Apreciem fidelitatea dumneavoastra si lansam provocarea ca în 2012 toti cei care îndragesc cultura sa devina cîstigatori”, a declarat edilul sef din Cîmpia Turzii.

Proiectii despre Holocaust, de Ziua Memoriei

Peste 1,6 milioane de oameni au fost exterminati in lagarul de la AuschwitzCentrul Cultural Francez (CCF) va marca Ziua Memoriei prin proiectia filmelor „Trenul vietii” si „Traieste!”, realizate de regizorul de origine romana Radu Mihaileanu, si „Fara destin”, o ecranizare dupa romanul omonim al scriitorului Imre Kertesz, in doua cafenele clujene si la mediateca CCF.     Ziua Memoriei, celebrata in fiecare an pe 27 ianuarie, marcheaza eliberarea celor peste 7.000 de detinuti din lagarul nazist de exterminare de la Auschwitz si Birkenau, in 1945. Purtatorul de cuvint al CCF, Raluca Ghervan, a declarat, simbata, pentru Agerpres, ca lungmetrajele realizate de Radu Mihaileanu vor rula luni si marti, de ora 18.30, la Cafenelele „La Galerie” si „Insomnia”, iar filmul „Fara destin” va fi prezentat publicului miercuri, de la ora 17,00, la Mediateca CCF.     Filme despre evrei„Trenul vietii”, realizat de Radu Mihaileanu, prezinta evenimentele din 1941 dintr-un sat evreiesc din Europa de Est, unde este adusa o veste teribila: nemtii ii deporteaza, spre destinatii necunoscute, pe toti evreii din localitatile vecine. Localnicii decid sa scape de nazisti folosind stratagema unui fals tren de deportare. Cel de al doilea film al aceluiasi regizor, „Traieste!”, pleaca de la un eveniment real din 1984: mii de africani din 26 de tari lovite de foamete au fost adapostiti in tabere din Sudan. La initiativa Israelului si SUA, citeva mii de evrei etiopieni au fost adusi in Israel. O mama crestina isi incurajeaza fiul de noua ani sa se declare evreu pentru a-l salva de la foamete si moarte. La Tel Aviv, copilul este adoptat de o familie de evrei. El creste cu frica ca dublul sau secret va fi descoperit: nici evreu, nici orfan, numai negru. Va cunoaste iudaismul si cultura occidentala, dar si rasismul si razboiul din teritoriile ocupate.     Ecranizarea „Fara destin” a regizorului Lajos Koltai, dupa romanul de inspiratie autobiografica al scriitorului Imre Kertesz, aduce in prim plan viata unui adolescent maghiar de origine evreiasca, ce a trait ororile deportarii in lagarele din Auschwitz si Buchenwald.

Unde se pot achita obligatiile catre FNUASS?

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ca persoanele fizice care au obligatia sa achite lunar contributiile catre Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) au mai multe variante de plata: prin mandat postal, prin ordin de plata la CEC-Bank sau prin intermediul celorlalte banci, nu numai prin plata directa la ghiseu. De asemeena, angajatorii care trebuie sa depuna declaratiile lunare obligatorii au posibilitatea raportarii printr-un formular on-line aflat pe site-ul Casei de Asigurari Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) - www.casmb.ro - pentru a nu se mai deplasa personal la sediul Casei si pentru a evita aglomeratia din fata ghiseelor. În cazul persoanelor care solicita adeverinte de asigurat necesare la medicii de familie sau pentru a beneficia de alte servicii medicale, CNAS a creat o noua procedura pentru separarea etapelor de depunere si eliberare a formularelor, precum si facilitatea de verificare on-line a statutului de asigurat.     Agerpres

Ceaiul scade riscul aparitiei bolilor cardiovasculare

Consumul de flavonoizi, substante active din plante, care se gaseasc în ceaiul verde si ceaiul alb, sînt benefici pentru organism deoarece previn aparitia bolilor cardiovasculare. Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a declarat ca flavonoizii reprezinta o categorie importanta de fitonutrienti, adica substante active din plante au efecte benefice pentru organism si este bine sa faca parte din dieta zilnica. “Flavonoizii se gasesc în mod natural în afine, ceapa rosie, mere, diferitele tipuri de ceai la care se adauga ciocolata neagra, însa cantitatea cea mai mare de flavonoide se gaseste în ceaiul verde si ceaiul alb. Consumul de flavonoizi este în mod clar asociat cu scaderea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, aceste substante protejînd inima si vasele de sînge. În plus, se pare ca flavonoizii sînt implicati în prevenirea diferitelor afectiuni cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul si declinul functiei cognitive”, a mai afirmat profesorul Mencinicopschi, citat de Agerpres. În România, consumul de ceai este de 3-4 litri pe cap de locuitor, în timp ce în Polonia este de 10 ori mai mare iar în Rusia este de 50 de litri.

Cursuri despre autism pentru parinti si studenti

Parinti, studenti sau specialisti interesati de problema autismului pot sa urmeze un curs de specialitate, initiat de Asociatia Autism Transilvania, sub coordonarea prof. univ. dr. Daniel David, seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie Cluj. „Scopul cursului este dobîndirea unor notiuni teoretice de baza cu privire la aplicabilitatea terapiei cognitiv -comportamentale la tulburarile de spectru autist si acumularea de cunostinte declarative si procedurale care sa-i ghideze în terapie”, sustin organizatorii. Cursul este structurat sub forma unor prezentari teoretice si aplicatii practice. Se prezinta, într-o maniera pragmatica, demersul interventiilor, oferind un sistem de practica psihologica în ceea ce priveste terapia. Cursantii vor învata, printre altele, cum sa reduca comportamentele inadecvate ale copiiilor cu autism sau sa le dezvolte limbajul.     G.D.

Studiu: Romancele nu tin cont de efectele secundare ale anticonceptionalelor

Un studiu realizat recent de o companie de cercetare de piata releva faptul ca femeile din tara noastra tin cont mai putin de efectele pe care le au metodele contraceptive asupra sanatatii lor.     „Consumatoarele nu acorda mare importanta cantitatii de estrogeni din produsul contraceptiv pe care il folosesc, impactul asupra sanatatii nefiind unul dintre factorii de decizie cu mare greutate”, spun realizatorii studiului. Ei mai subliniaza faptul ca este ingrijorator faptul ca femeile nu sint foarte preocupate de sanatate cind aleg metoda de contraceptie.     „Nu foarte multa lume stie ca reactiile adverse de tip cheaguri de singe, hipertensiune sau dureri de cap sint date de estrogeni. De fapt, evolutia metodelor de contraceptie urmareste reducerea cantitatii de estrogeni pentru a diminua riscul potentialelor efecte adverse. Medicul ginecolog este in masura sa recomande contraceptivul potrivit pentru fiecare caz in parte, in functie de starea generala de sanatate si istoricul medical”, explica doctorul Ruxandra Dumitrescu. In acest context, rezultatele studiului arata ca cel mai puternic influentator in ceea ce priveste alegerea metodelor contraceptive este medicul ginecolog, 42% dintre femei mentionindu-l ca cea mai importanta sursa de informare.    Inca mai e folosita metoda calendaruluiStudiul a mai aratat ca aproape jumatate dintre cei chestionati sint familiarizati cu mijloacele moderne de contraceptie: 48% detin informatii despre inelul vaginal, contraceptivele injectabile sint cunoscute de 43%, plasturele cotraceptiv de 41% si spermicidele de 32%. Pe de alta parte, metoda calendarului este metoda contraceptiva cu cel mai mare grad de satisfactie.     Conform aceluiasi studiu, cele mai cunoscute mijloace de contraceptie sint prezervativul si pilula contraceptiva. Pe locul doi se afla contraceptia de urgenta, metoda calendarului si coitul intrerupt, iar pe locul trei - dispozitivul intrauterin, steriletul. Aceste metode sint urmate de diafragma si sterilizarea masculina sau feminina.

Consultatii medicale non-stop in zonele rurale

Pentru a asigura asistenta medicala non-stop in mediul rural, Ministerul Sanatatii vrea sa ii oblige pe medicii de familie sa lucreze in centre de permanenta si in afara programului de lucruPotrivit unui proiect de lege realizat de Ministerul Sanatatii, serviciile medicale din centrele de permanenta vor trebui asigurate de medicii de familie, care vor fi astfel obligati sa lucreze si in afara programului de lucru, urmind sa fie platiti suplimentar, la nivelul unui salariu de medic specialist in regim de garda.     Zonele in care se vor infiinta centre de permanenta vor fi stabilite de directiile de sanatate publica, cu acordul caselor de asigurari de sanatate si al consiliilor locale. In judetul Cluj functiona anul trecut un singur astfel de centru, in localitatea Mociu.     Conform proiectului de act normativ, medicii de familie aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate si care isi desfasoara activitatea in localitatile arondate teritorial la centrele de permanenta sint obligati sa asigure continuitatea asistentei medicale primare in aceste centre, de luni pina vineri, intre orele 15- 08. De asemenea, simbata si duminica si cu ocazia sarbatorilor legale, serviciul de permanenta se va realiza in intervalul 08.00-08.00.     Potrivit aceluiasi document, pentru serviciile acordate in cadrul centrelor de permanenta, medicii de familie vor fi platiti suplimentar la nivelul unui salariu de medic specialist in regim de garda.    Se doreste reducerea solicitarilor la ambulantaReprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca prin aceste masuri se urmareste accesul pacientilor la servicii de asistenta medicala primara indiferent de ora si de zona, reducerea numarului de solicitari la serviciile de ambulanta si evitarea aglomerarii unitatilor de primiri urgente ale spitalelor. De asemenea, Ministerul vrea ca astfel sa reduca numarul de decese cauzate de neasigurarea in timp util a asistentei medicale.    Minus 10%, daca medicii nu-si fac datoriaIn cazul in care medicii de familie nu respecta obligatiile impuse de noile reglementari, casele de asigurari de sanatate cu care sint in relatie contractuala vor diminua lunar, cu 10%, valoarea minima garantata a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniti intr-o localitate, stabilit in conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.    Nici un centru de permanenta in 17 judeteSi in prezent exista in lege o prevedere conform careia trebuiau organizate centre de permanenta in zonele rurale, dar prezenta medicilor de familie nu era obligatorie, ceea ce ducea la realizarea unei slabe activitati sau chiar blocarea acesteia.      Conform Ministerului Sanatatii, in toata tara functioneaza 83 centre fixe de permanenta si doar un centru mobil de permanenta in judetul Botosani, in timp ce in 17 judete si in Bucuresti, nu exista nici macar un centru de permanenta.     O locuinta in schimbul fidelitatii pe cinci aniGuvernul incearca sa rezolve si deficitul de cadre medicale din zonele rurale prin oferirea unor avantaje - cum ar fi o locuinta - medicilor care aleg sa profeseze la sat. Astfel, primariile pot oferi anumite facilitati cadrelor medicale, acestea fiind obligate in schimb sa incheie niste contracte de fidelitate. Contractele ii constring pe medici sa ramina cinci ani in localitate, iar astfel autoritatile locale sint sigure ca locuitorii vor avea medic cel putin pentru aceasta perioada de timp.

Securitatea alimentara si comertul cu materii prime, analizate la forumul ministrilor Agriculturii de la Berlin

“Unul dintre principalele puncte pe agenda este tocmai reglementarea schimburilor comerciale cu materii prime, inclusiv materii prime agricole, pentru a se evita speculatiile pe piata mondiala, care au un impact mare asupra pretului. Din aceasta perspectiva, securitatea alimentara si comertul sint la ordinea zilei, iar discutiile avute in conferinta reprezinta un preludiu al discutiilor care vor continua in cadrul reunilor G20, pentru ca Franta va asigura presedintia in acest an”, a mai spus Dacian Ciolos.     Peste 50 de ministri ai Agriculturii, inclusiv oficialul roman Valeriu Tabara, dar si comisarul european Dacian Ciolos, au fost prezenti la forumul cu tema „Comertul si securitatea alimentara globala: global, regional, local“, organizat la Berlin, in cadrul Saptaminii Verzi.     Participantii si-au exprimat ingrijorarea fata de recentele cresteri de preturi la produsele alimentare si la cele agricole, numai intr-un an, pretul griului de calitate superioara inregistrind o crestere cu aproape 50%, iar faptul ca aproape un miliard de oameni din intreaga lume nu are hrana suficienta si apa ridica mari probleme.      Potrivit ministrului roman al Agriculturii, in cadrul discutiilor s-a remarcat o noua abordare a UE in raport cu Organizatia Mondiala a Comertului.„Punctul de vedere al ministrul canadian al Agriculturii trebuie mentionat pentru ca a vizat introducerea tehnologiilor si a cercetarii de virf in agricultura, a amintit ceea ce inseamna o competitie libera. De asemenea, se discuta despre stocuri regionale sau stocuri pe anumite produse. Romania trebuie sa fie interesata pentru ca una din negocierile pierdute cu UE a fost chestiunea stocurilor”, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.      Forumul mondial pentru alimentatie si agricultura a oferit posibilitatea unui dialog intre ministrii agriculturii din intreaga lume, reprezentantii industriei alimentare mondiale, cei ai comunitatii stiintifice si ai societatii civile pe principalele probleme globale cu care se confrunta omenirea legate de sursele de hrana si alimentatie.     Simbata, strada principala din fata centrului expozitional de la Berlin a fost blocata de un protest al agricultorilor din sectorul bio si cel al laptelui, cu peste 50 de utilaje, pentru a atrage atentia autoritatilor prezente la tirg asupra problemelor din sector.    Agerpres

Numarul initiativelor legislative ale guvernelor din ultimii 10 ani

Click pentru imagine maritaNumarul ordonantelor de urgentaDesi delegarea legislativa constitutionala – imputernicirea Guvernului de a interveni in sfera legiferarii prin intermediul ordonantelor de urgenta – este expresia colaborarii intre executiv si legislativ, mai mereu executivul – in toate legislaturile – a fost criticat pentru numarul excesiv de ordonante de urgenta adoptate, scrie site-ul de analiza cogitus.ro.     In acest sens, s-a afirmat ca „Romania a fost condusa si in 2010 prin ordonante de urgenta“ ori ca „s-au deturnat regulile constitutionale privind legiferarea in Romania“, asa cum declara Avocatul Poporului, la 31 martie 2010. Daca afirmatiile de mai sus sint validate ne raspunde cu acuratete doar analiza datelor concrete.    Locul I: Guvernarea TariceanuComparind numarul ordonantelor de urgenta adoptate de guverne incepind cu anul 2001 se poate constata ca in guvernarea Nastase s-au adoptat 673 de ordonante de urgenta, in guvernarea Tariceanu – 730, iar in primii doi ani ai guvernarii Boc au fost adoptate 243 de ordonante de urgenta, adica o treime din numarul ordonantelor de urgenta adoptate in cursul guvernarii Tariceanu si aproximativ cu 100 mai putin decit in doi dintre cei mai “slabi” ani ai guvernarii Nastase. Asta se intimpla in conditiile in care ultimii doi ani de criza economica ar fi creat premisele justificarii unui numar mai mare de ordonante de urgenta, ceea ce nu s-a realizat.Asadar, atit de controversata “legiferare prin ordonante de urgenta” nu constituie nicidecum un subiect nou in sistemul politic romanesc De asemenea, in analiza realizata de cogito.ro se mai mentioneaza si faptul ca delegarea legislativa se realizeaza doar in conditiile expres prevazute de prevederile constitutionale, mai rigide dupa revizuirea legii fundamentale din 2003 si, mai mult, in limitele stricte impuse prin jurisprudenta Curtii Constitutionale, care a manifestat un interes aparte, cu precadere doar in ultimii doi ani, fata de sfera ordonantelor de urgenta, in conditiile in care apogeul lor s-a inregistrat in 2005 si 2008.    Cind se poate interveni?Click pentru imagine maritaActivitatea de legiferare a Parlamentului. 2001-2010Astfel, potrivit art. 115 din Constitutia Romaniei, “Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi aminata, avind obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora.” Mai mult, ordonantele de urgenta nu pot interveni in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.     Din perspectiva raporturilor constitutionale de colaborare intre Parlament si Guvern, dar mai ales sub aspectul exercitarii controlului parlamentar, Parlamentul este obligat sa intervina imediat, in procedura de urgenta asupra textului ordonantei.     Ordonanta de urgenta intra in vigoare “numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei”. Daca in termen de cel mult 30 de zile de la depunere, prima Camera nu se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata si se trimite celeilalte Camere care decide, de asemenea, tot in procedura de urgenta. Mai mult, daca Parlamentul nu se afla in sesiune, acesta se convoaca de drept in cel mult 5 zile, de cele mai multe ori Guvernul evitind sa adopte ordonante de urgenta in afara sesiunilor parlamentare. Asadar, sint create premisele constitutionale ca Parlamentul, “unica autoritate legiuitoare a tarii” (asa cum il defineste textul constitutional atit de des invocat), sa intervina intr-un termen rezonabil pentru a corecta eventualele neajunsuri aduse prin manifestarile potential “abuzive”ale Guvernului.     Sa se fi deturnat recent regulile privind legiferarea, asa cum se sustine?    Parlamentul trebuie sa-si asume rolulDin analiza activitatii de legiferare a Parlamentului intre anii 2001 – 2010 rezulta ca interventia Guvernului in sfera de legiferare, nu doar prin adoptarea de ordonante de urgenta, dar si prin promovarea initiativelor legislative guvernamentale, face din Executiv un partener in activitatea de legiferare a Parlamentului. Este lesne de observat ca numarul legilor adoptate in aceasta perioada, si care sint produsul exclusiv al initiativei parlamentare, este mult redus fata de cele provenite din initiativa guvernamentala (care le include si pe cele de aprobare/respingere a ordonantelor de urgenta). Asadar, interventia exclusiva a Parlamentului asupra domeniilor supuse legiferarii este scazuta. Parlamentul ar putea “deturna” in sens pozitiv regulile privind legiferarea asumindu-si si comportindu-se ca o veritabila unica putere legiuitoare si atunci criticile relative la interventia Guvernului prin ordonante de urgenta ar putea fi justificata. Pina atunci insa, explicatiile privind numarul mare de ordonante de urgenta le-am putea gasi, dincolo de sfera discutiilor legate de cresterea rolului executivului in democratiile constitutionale actuale, in cea – mai restrinsa – a rationalizarii bicameralismului romanesc recent, scrie site-ul de analiza cogitus.ro.