monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Rasturnat in vale

 Agentii Postului de Politie Albac au fost sesizati simbata noaptea prin numarul unic de urgenta 112 despre faptul ca pe DN 1R, în localitatea Albac s-a produs un accident de circulatie cu victime. La locul respectiv politistii au stabilit ca I.B., de 35 de ani, din comuna Probota, Suceava, în timp ce conducea o caruta încarcata cu material lemons, pe DN 1R, pe directia de mers Horea- Albac, din cauza neatentiei si a faptului ca se afla sub influenta bauturilor alcoolice, s-a rasturnat în albia vaii Arazii. I.B. a fost transportat cu ambulanta la Spitalul Orasenesc Cîmpeni pentru acordarea de îngrijiri medicale, fiindu-i stabilit diagnosticul de ‘’Traumatism cranio-cerebral, plaga contuza occipital si stare de ebrietate’’, ramînînd sub supraveghere medicala.   

Distrugatori cercetati de oamenii legii

 Agentii Postului de Politie Sasciori au fost sesizati prin apelul de urgenta 112 de catre un tinar de 19 ani, din comuna Sasciori, cu privire la faptul ca trei persoane, în timp ce se deplasau de la discoteca din localitate spre domiciliu, i-au adresat injurii, dupa care au aruncat cu pietre spargind doua geamuri ale casei în care locuieste si lovind totodata autoturismul parcat pe trotuar. Patrula intercomunala deplasata la locul respectiv a stabilit ca suspectii se numesc M.I., de 25 ani, F.D., de 24 ani si B.I., toti din comuna Sasciori. Cercetarile continua, sub aspectul savirsirii infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii publice si distrugere.       

Pirotehnisti in actiune

 Echipa pirotehnica din cadrul Detasamentului de pompieri Alba Iulia s-a deplasat simbata în comuna Albac pentru asanarea unui teren de munitie ramasa neexplodata. A fost ridicata 1 grenada defensiva F1. Munitia a fost ridicata si transportata în conditii de siguranta la depozitul special amenajat în vederea distrugerii. Aceeasi specialisti pirotehnisti s-au deplasat a doua zi în orasul Cugir pentru asanarea unui teren de munitie ramasa neexplodata. A fost ridicata 1 bomba de aruncator cal.82 mm. Munitia a fost ridicata si transportata în conditii de siguranta la depozitul special amenajat în vederea distrugerii.     

De la cearta de copii, la scandal intre parinti

 In urma unui apel la numarul unic de urgente 112, un echipaj de jandarmerie a intervenit zilele trecute pe strada Craivei din municipiul Alba Iulia si a aplanat un scandal între mai multe persoane. În urma verificarilor efectuate la fata locului, jandarmii au constatat ca totul a pornit de la o cearta între doi copii. În timp ce se jucau împreuna pe strada Craivei, între doi minori a avut loc o mica altercatie, care a fost observata de parintii celor doi. Desi puteau sa aiba un dialog civilizat, constructiv, menit a rezolva pe cale amiabila incidentul si a le arata celor mici unde au gresit, adultii au ales alta cale, exemplificindu-le odraslelor ce înseamna ‘’cearta adevarata’’, oferind astfel vecinilor si trecatorilor un intens episod violent, în care cuvintele grele au facut încet, încet loc îmbrincelilor. Jandarmii au intervenit la timp, stopind conflictul si prevenind aparitia unor vatamari corporale grave, iar cei care s-au aflat ‘’în linia I’’, respectiv T.M. Margina, de 21 de ani si B.Emil, în virsta de 20 de ani, în conformitate cu prevederile legale, pentru provocare si participare la scandal, au fost sanctionati cu amenda contraventionala în valoare totala de 400 lei.   

Scaderi

 Pe fondul situatiei economice din ultima perioada, salariul net in tara noastra a scazut cu aproximativ 5% in conditiile in care salariile bugetarilor au scazut in medie cu 23%. In mod normal, un astfel de raport ar trebui sa aduca o crestere a salariilor din mediul privat, insa realitatea este cu totul alta. Estimarile de la nivel national si international arata ca in 2011 economia europeana si cea a Romaniei isi va reveni insa intr-un ritm extrem de lent. 

Cioaba se intalneste cu profesori de la Sorbona imaginari

 Desi initial Regele rromilor a anuntat ca va primi vizita unui grup de profesori de la celebra Universitate Sorbona, s-a dovedit ca doar liderul grupului este profesor la reputata universitate, iar restul sunt profesori pensionati, aflati intr-un tur turistic al Romaniei. „Turistii fac parte dintr-un program cultural, si au inclus in acest program al lor si intalnirea cu Cioaba. Profesoara de la Sorbonna vine de cel putin doua ori pe an in Romania si in acest an a tinut sa se intalneasca si cu d-nul Cioaba, deoarece, la ora actuala problema rromilor este demare actualitate", a explicat pentru presa ghidul grupului de turisti francezi. Dupa ce s-au intalnit cu Cioaba, turistii francezi au ascultat un recital de poezii sustinut de Luminita Cioaba, apoi au mers in Piata Mare, pentru a vedea si Targul Mestesugarilor rromi, dupa care si-au continuat periplul prin tara. Tot luni seara, pentru rromi prezenti in Piata Mica din Sibiu, au cantat Guta si Elvis Romano. 

Alba nu are probleme cu substantele interzise

 Problemele legate de gestionarea si folosirea substantelor psihotrope si stupefiante, pe care le au autoritatile in aceasta perioada, ocolesc deocamdata judetul Alba. Totusi, de la nivel national, prin implicarea angajatilor Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba, au fost derulate o serie de controale si in zona judetului nostru.Dupa ce in ultimele saptamini, in mai multe judete din tara au fost descoperite substante de uz veterinar pe care medicii le comercializau ilegal, la nivelul intregii tari au fost demarate controale. Au fost verificate toate depozitele farmaceutice veterinare, farmaciile, cabinetele, spitalele si clinicile veterinare, precum si activitatea medicilor veterinari de libera practica. Verificarile au fost demarate inca din data de 24 august, iar echipele de control au fost formate din reprezentanti ai biroului de inspectie si control, alaturi de reprezentanti ai compartimentelor de coordonare tehnica a activitatii farmaceutice veterinare si nutritie animala. La nivel local au fost verificate peste 50 de unitati de profil insa nu au fost identificate deficiente. PericolControalele nu se vor opri insa aici, deoarece pericolul este destul de crescut. Asta pentru ca medicamentele si substantele puternic active contin compusi care pot produce accidente grave la administrare. In ceea ce priveste medicamentele si substantele toxice si stupefiante, acestea se pastreaza in mod normal sub cheie, iar eliberarea lor din farmacii sau alte unitati de profil este strict reglementata de lege si se realizeaza numai pe baza de reteta. In plus, este ilegal sa se elibereze substante din aceste grupe fara a fi prelucrate intr-o forma farmaceutica. Pericolul in cazul substantelor stupefiante este reprezentat de faptul ca acestea duc cu timpul la dependenta, producind toxicomania. Tocmai din aceste cauze controalele cu aceasta tematica vor fi reluate, iar masurile prevazute de legile în vigoare vor fi extrem de dure impotriva celor care, din neglijenta, inconstienta, sau pentru un cistig material pun in pericol siguranta cetatenilor.

ANM tine pasul cu vremea

„Schimbarile climatice inseamna efectul gazelor cu efect de sera, cumulat peste cauzele naturale. Aceasta cumulare a acestor cauze artificiale produse de om cu cele naturale, amplifica fenomenele meteorologice. Vom asista la intensitati de precipitatii din ce in ce mai mari. Aceasta este explicatia ca timp de cinci ani, consecutiv au fost date peste cap toate statisticile de pana acum", a spus Ion Sandu, directorul ANM. Acesta spune ca inundatiile vor fi tot mai dese in Romania anii viitori, pe fondul cresterii temperatura medii globale cu 15-16 grade. „In conditiile cresterii temperaturii medii globale cu 15 - 16 grade, aceste fenomene (inundatiile n.r.) vor fi din ce in ce mai greu de prezis si frecventa lor va fi din ce in ce mai mare. De aceea trebuie luate masuri din timp de protectie in sensul de diminuare a impactului acestor fenomene asupra oamenilor si asupra mediului", a explicat directorul ANM. Ion Sandu previzioneaza deocamdata temperaturi normale pentru toamna care abia a inceput. „Ne asteptam deocamdata la temperaturi foarte apropiate de norma climatologica. Revenirea de la 35 de grade la 25 - 26 de grade, este revenirea spre normalitate. A fost o perioada caniculara foarte lunga - ati vazut ce s-a intamplat in Rusia, doua luni de canicula, peste 35 de grade, cu implicatii catastrofale, 200.000 de hectare distruse de incendii - se pare ca se revine la o temperatura normala cel putin pentru moment", a concluzionat Ion Sandu, director ANM. Prezent alaturi de Ion Sandu la Sibiu, la cea de a sasea conferinta europeana de RADAR in meteorologie si hidrologie, inistrul Mediului si Padurilor, László Borbély a dat asigurari ca se vor continua investitiile pentru a avea previziuni meteo cat mai exacte, dar mai ales din timp pentru a fi utile populatiei, recunoscand insa ca nimeni nu poate sa garanteze ca nu vom mai avea ploi puternice ca in aceasta vara. „Nu poate sa garanteze nici domnul Sandu, nici eu, ca spre exemplu nu vom avea ploi mai puternice. Anul acesta am tinut in mare, raurile in matca lor, cu exceptia a doua - trei rauri din Moldova. Problemele mari au fost la aceste ploi. Si aici practic nu prea ai ce face, ca vine ploaia in zona aceea, vine cu 160 de litri pe metrul patrat, efectiv nu ai ce face. Nu numai noi, ci si alte tari din UE", a spus ministrul Borbely. Conform ministrului, in ultimii cinci ani, Romania s-a confruntat in fiecare an, cu inundatii istorice, care initial erau previzionate sa aiba loc nu anual, ci o data la o suta sau chiar 150 de ani. Ministrul Mediului este optimist si spera ca prin investitiile de 120 de milioane de lei din acest an pentru digurile din Moldova si prin crearea Autoritatii pentru Managementul Apelor in Ministerul Mediului, a rezolvat problema inundatiilor pentru urmatoarea jumatate de mileniu, in localitatile moldovene inundate in aceasta vara. „Am alocat 120 de milioane de lei dupa inundatii, mai ales in Moldova, acolo finanlizam pentru 500 de ani. Sper sa rezolvam prin investitii, pentru 500 de ani zonele inundate din Moldova. Degeaba carpim, facem investitii mici, facem diguri mici, nu putem indigui toata Romania. (...) Trebuie si masuri, sa preluam ANIF-ul, dar doar digurile de pe Dunare si digurile mari din interior. Vom avea o Autoritate pentru Managementul Apelor in Ministerul Mediului", a spus ministrul Borbely. Ministrul Mediului a fost prezent luni, la Sibiu, la deschiderea lucrarilor celei de a sasea conferinte europene de RADAR in meteorologie si hidrologie, unde sunt prezenti sute de specialisti din toata lumea. 

Cugir: Rectificare bugetara de criza

 Alesii locali din Cugir reuniti în sedinta extraordinara la finele saptaminii trecute au aprobat în unanimitate rectificarea bugetului local. Potrivit edilului sef al orasului Cugir, Adrian Teban este vorba de un buget al reducerilor de cheltuieli materiale si de personal, influentat de Ordonanta Guvernului nr. 55/2010 privind unele masuri de diminuare a cheltuielilor publice si de Legea 118/ 2010 care stabileste reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor. ‘’În conditiile în care veniturile localitatii au scazut cu 169 mii lei fata de bugetul aprobat la ultima rectificare, iar cheltuielile de capital au crescut ca urmare a majorarii TVA-ului de la 19% la 24%, sintem nevoiti sa alocam mai putini bani pentru majoritatea serviciilor si sectoarelor administrative. Consumul cu carburanti l-am redus la jumatate, cheltuielile materiale aprobate pentru a doua jumatate a anului 2010 sint diminuate cu 20%. Totodata am redus bugetul pentru iluminat public, spatii verzi, salubritate, locuinte si transport. Pentru a putea continua investitiile pe care le avem în derulare, cum ar fi lucrarile de reparatii de la scoala Nr. 3 Cugir, de la Spitalul Orasenesc, lucrarile de reparatii a strazilor din Cindeni, retelele de utilitati de la Centrul Multifunctional pentru Persoane cu Dizabilitati si alimentarea cu apa la Vinerea, am avut în vedere ca tot ceea ce reducem de pe personal sa fie redirectionat spre aceste investitii, pentru a putea fi finalizate” a declarat edilul sef al orasului Cugir, Adrian Teban.Desi Cugirul se confrunta cu un buget de criza, totalul veniturilor fiind de aproximativ 26.000 mii lei, autoritatile locale au hotarit sa aloce din fonduri proprii banii necesari pentru plata la zi a salariilor restante ale asistentilor persoanelor cu handicap. Reamintim ca datorita nealocarii de catre stat a fondurilor necesare, primaria a fost în imposibilitatea de a plati aceste drepturi banesti. Tot în cadrul sedintei extraordinare a Consiliului Local Cugir au fost aprobate rectificarile bugetare ale SC Cugireana si SC Urban. 

Multe scoli neautorizate

 Aproape jumatate din scolile din judetul Alba nu sint autorizate inaintea inceperii noului an scolar, dar in acestea invata mai putin de 15% dintre elevi. “Am incercat sa cuprindem cit mai multi elevi in scolile care au autorizatie, astfel incit peste 85% dintre acestia vor invata in astfel de scoli. Restul invata, in general, in scoli mici, din localitati izolate”, a declarat inspectorul scolar general adjunct al judetului Alba, Marcel Stan. El a precizat ca multe din scolile care nu aveau sanse sa fie autorizate au fost desfiintate. “La nivelul judetului Alba s-au desfiintat 85 de scoli in ultimii 4 ani, din care 33 pentru anul scolar care incepe. Pe linga acestea, mai avem comasari de gradinite, mai ales in zonele Teius si Blaj, dar si alte comasari, de exemplu in invatamintul liceal, la Abrud (...) Toate comasarile si desfiintarile s-au facut cu consultarea comunitatii. De aceea nici nu avem reclamatii si nici nu cred ca vom avea. Avem 72 de microbuze care asigura transportul elevilor si asteptam sa fie repartizare de microbuze acolo unde au fost facute desfiintari de scoli. Exista o licitatie in derulare si speram sa primim intre 5 si 10 microbuze”, a mai spus Marcel Stan. Acesta a mai mentionat ca, la nivelul judetului, 52,31% au autorizatie, cele neautorizate fiind exclusiv in mediul rural si cu foarte putini elevi.    

La loc comanda!

 Telenovela inceputa in urma cu mai bine de trei ani continua la Alba Iulia. Terenul pe care barbatul l-a primit in instanta, in urma unui proces de retrocedare, ramine in continuare o adevarata groapa de gunoi, iar parcarea dorita de primarie va mai trebui sa astepte. Deranjati de modul in care proprietarul a inteles sa “grabeasca” momentul in care primeste banii pentru teren, consilierii locali si conducerea primariei au decis sa anuleze orice act incheiat intre cele doua parti. In plus, pentru fiecare actiune a proprietarului, primaria va acorda amenzi, daca este vorba despre lucruri ilegale. Tensiunile au revenit asadar in cauza, dupa ce la inceputul anului se parea ca situatia va fi rezolvata. De la contract la agriculturaDrumul de la o situatie ce parea normala si pina la cea actuala a fost destul de scurt. Asta dupa ce la finele anului trecut, consilierii locali au aprobat, dupa citeva evaluari si mai multe runde de negocieri, cumpararea terenului la un pret destul de generos. Decizia alesilor a fost pe placul proprietarului care a si semnat contractul. Din cauza faptului ca anul 2010 a fost unul care a stat sub semnul crizei economice, bugetul local nu a putut suporta aceasta tranzactie, lucru care l-a nemultumit pe proprietar. Incercind sa grabeasca lucrurile, acesta a intervenit mai intii cu un picamer, cu care a spart un sant in betonul din zona. Semnalul sau de alarma s-a intors insa impotriva sa pentru ca administratia locala i-a aplicat o amenda usturatoare pentru lucrari fara autorizatie. Imediat, barbatul a adus in zona fin si a construit doua capite, motivind ca asa trebuie sa arate zona centrala a unui oras care nu este administrat corespunzator. El a promis ca va aduce si citeva animale si se va apuca de agricultura, avind in vedere ca nu are ce alta destinatie sa ofere terenului in cauza. Actiunile sale i-au suparat insa pe consilieri si mai ales pe primarul Mircea Hava. ReactieIn conditiile in care, contractul de vinzare cumparare este inca valabil, dar relatiile dintre parti s-au tensionat, edilul municipiului Alba Iulia a oferit primul raspuns. Mircea Hava a subliniat ca administratia locala nu va ceda la presiuni si se va astepta ca instanta sa-si spuna cuvintul.“Unora li se pare ca in Alba Iulia lucrurile trebuiesc facute cu presiuni si amenintari. Ei bine, trebuie sa stie toata lumea ca nu merge asa. Ori e ordine si toata lumea respecta legea si normele de bun simt, ori facem ordine noi, cei care sintem pusi sa facem acest lucru. De asta vreau sa anunt ca foarte curind vom anula toate demersurile facute pentru acel teren, vom anula si vinzarea si negocierile si vom astepta ca instanta sa isi spuna cuvintul. Si asa in tara aceasta ar putea foarte bine sa conduca justitia, pentru ca orice decizie sau lege trebuie mai nou sa treaca prin instanta, iar judecatorii sa spuna daca e sau nu in regula. Ei bine, in acest caz, vom merge pina la capat. Nu putem sa cedam la toate presiunile si cu parere de rau, vom trece la actiuni in forta. Vom amenda pe toti cei care nu inteleg nimic din ceea ce se petrece in acest oras si mai departe vedem ce se mai intimpla”, a anuntat primarul Mircea Hava.

MediaSind lupta cu Guvernul

 Cristian Godinac, presedintele MediaSind, a declarat, ca, în conditiile noului proiect de ordonanta vizind cresterea impozitarii drepturilor de autor de la 16,5% la peste 25%, planurile federatiei ramin aceleasi - atacul în justitie al ordonantelor guvernamentale. “Noi am declansat deja procedurile de actionare în instanta. Pe 16 august am depus la Guvern o plingere prealabila prin care se solicita anularea modificarilor la Codul Fiscal. Daca Guvernul nu ne raspunde în termen de 30 de zile, adica pina pe 16 septembrie, ne vom adresa instantei de contencios administrativ. Pentru noi nu se modifica datele problemei”, a declarat Godinac.“Prevederile HG 791/2010 încalca art. 41 si 108 din Constitutia României, precum si prevederile Legii 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, deoarece contin norme care «adauga la lege», creeaza exceptii de la OUG 58/2010, contin norme care se anuleaza reciproc, precum si norme care contravin articolelor ramase în vigoare din Codul Fiscal, provocind un haos fiscal”, se indica în plingerea prealabila înregistrata de MediaSind la Secretariatul General al Guvernului.“OUG 58/2010 încalca dispozitiile art. 41 alin. 5, art. 56 alin. 1 si 2 si art. 115 alin. 4 si 6 din Constitutia României”, se arata în plingerea prealabila adresata Guvernului, precizindu-se, totodata, ca “nu s-au respectat etapele legale privind dialogul social prevazute în Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala, nici pentru adoptarea OUG 58/2010 si nici pentru adoptarea HG 791/2010”.“Nu a fost respectata procedura legala privind elaborarea actelor normative, reglementata de Legea 52/2003, precum si de Legea 24/2000 si HG 561/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum si a altor documente, în vederea adoptarii/aprobarii”, se spune în plingerea prealabila.Federatia Româna a Jurnalistilor MediaSind reprezinta peste 9.000 de membri din presa scrisa, online, radio, televiziune, edituri, tipografie si difuzare. MediaSind este membru cu drepturi depline al Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Confederatiei Sindicatelor Democratice din România.Joi a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare si completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal - care ar urma sa intre în vigoare la 1 ianuarie 2011 si sa se aplice începind cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede ca persoanele cu venituri din activitati independente vor plati contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pina la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.

Sihastru in Apuseni

Razvan Noica, pe numele lui adevarat, s-a nascut in 1942 si a parasit Romania la virsta de 13 ani, alaturi de mama sa englezoaica, Wendy Muston si de sora sa, Alexandra. A devenit calugar in 1965, la manastirea britanica Essex, primind numele monahal de Rafail. Reintoarcerea definitiva in Romania a fost una intimplatoare si s-a produs in anul 1993, cu prilejul unei vizite programata initial pentru scurt timp, in cadrul careia s-a decis insa sa se retraga in Apuseni. Drum sinuosTraseul Parintelui Rafail Noica in ale credintei a fost unul sinuos. La inceput s-a dus la anglicani, dar a renuntat repede “din plictiseala”. A trecut apoi pe la penticostali, congregationalisti, Armata Salvarii, dar cel mai mult timp a ramas in cadrul comunitatii baptiste, respectiv un an si jumatate. In protestantism s-a poticnit in special in textele scripturistice referitoare, iar parintele Sofronie, povatuitorul duhovnicesc al manastirii ortodoxe din Essex, care l-a sfatuit sa-si termine studiile. Revenirea la Ortodoxie s-a intimplat in anul 1961, iar in anul 1965 parintele Rafail a fost uns in monahism la manastirea Essex de catre parintele Sofronie. De atunci, fiul reputatului filosof Constantin Noica traieste intr-o izolare aproape totala, ajutat in treburile gospodaresti de o maicuta, hranindu-se cu legumele pe care le cultiva el insusi intr-un solar.Conferentiar apreciat“Pe linga ajutorul cel mai mare si mai important pe care-l da lumii prin rugaciune, parintele Rafail publica in revista de spiritualitate monastica Epifania din Alba Iulia traduceri din invataturile Sfintului Siluan Athonitul, <<bunicul>> sau duhovnicesc si alte articole. De asemenea, din cind in cind isi paraseste sihastria pentru a da conferinte de folos duhovnicesc, cu binecuvintarea IPS Andrei Andreicut “, au aratat reprezentantii Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Remember Constantin NoicaFilosof, eseist, publicist si scriitor de mare anvergura, Constantin Noica s-a nascut pe 12 iulie 1909, la Vitanesti, Teleorman, si a încetat din viata pe 4 decembrie 1987, la Paltinis. Între 1949 si 1958 a avut domiciliu obligatoriu la Cimpulung Muscel, dupa care a fost arestat si condamnat la 25 de ani de munca silnica, plus confiscarea averii, fiind acuzat de ostilitate fata de regim si ‘’relatii ilicite cu strainii’’. A executat doar sase ani si a fost eliberat în 1964. S-a stabilit în Bucuresti, unde s-a angajat cercetator la Centrul de Logica. Din 1975, s-a mutat la Paltinis, linga Sibiu, casa filosofului devenind loc de pelerinaj si inspiratie pentru discipolii sai, printre care se numara Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu. A fost înmormintat pe 6 decembrie 1987, asa cum a lasat cu limba de moarte în curtea Schitului Paltinis.

Dosarul lui Bivolaru, solicitat de agentul guvernamental pentru CEDO

 Procesul aflat pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia, în care se judeca apelul declarat de Parchetul de pe linga Tribunalul Sibiu împotriva sentintei penale prin care Gregorian Bivolaru a fost achitat, a început, luni, cu o aminare, deoarece dosarul se afla în acest moment la agentul guvernamental pentru CEDO, a declarat purtatorul de cuvint al instantei, Cosmin Muntean. Din acest motiv, a fost acordat un nou termen, pe 27 septembrie, a precizat Cosmin Muntean. La sfirsitul lunii iulie, pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia a fost înregistrat dosarul care are ca obiect judecarea apelului declarat de Parchetul de pe linga Tribunalul Sibiu împotriva unei sentinte penale a Tribunalului Sibiu din 23 aprilie. Prin hotarirea pronuntata de Tribunalul Sibiu, în urma judecarii pe fond a acestei cauze, Gregorian Bivolaru a fost achitat, în baza art. 11 pct. 2 lit. a, raportat la art. 10 pct. 1 lit. a Cod procedura penala (fapta nu exista), de savirsirea infractiunilor de act sexual cu un minor, perversiune sexuala în forma continuata si trafic de minori. S-a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului pentru savirsirea infractiunilor de coruptie sexuala, act sexual cu un minor în forma continuata, tentativa la trecerea frauduloasa a frontierei de stat a României ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

Incendii la Alba Iulia si Bucerdea Grinoasa

 Detasamentul de pompieri Alba Iulia a fost solicitat sa intervina zilele trecute pe DN 1, în cartierul Partos din municipiul Alba Iulia pentru stingerea unui incendiu izbucnit la motorul unei autoutilitare. Pompierii militari au intervenit cu 1 autospeciala de lucru cu apa si spuma pentru stingerea incendiului, salvind bunuri în valoare de aproximativ 13.000 lei. În incendiu au ars componente ale blocului motor, bara de protectie fata, farurile si bateria de acumulatori, producind pagube în valoare de circa 400 lei. Cauza probabila a acestui incendiu o reprezinta un cablu electric defect. Garda de interventie Blaj a fost solicitata la rindul ei sa intervina în comuna Bucerdea Grinoasa pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o sura de fin. Pompierii militari au intervenit pentru stingerea incendiului cu 2 autospeciale de lucru cu apa si spuma, salvind bunuri în valoare de aproximativ 250 000 lei. În incendiu au ars 40 tone de fin, producind pagube în valoare de aproximativ 20 000 lei. Cauza probabila a acestui incendiu este în curs de stabilire.

Germanii, invitati sa descopere frumusetile Regiunii Centru

 Timp de doua zile, 4 - 5 septembrie 2010, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a prezentat Regiunea Centru locuitorilor Landului Brandenburg din Germania. Prezentarea atractiilor turistice si a traditiilor din Regiunea Centru a avut loc în cadrul evenimentului ‘’Zilele Brandenburg 2010’’, desfasurat în localitatea Schwedt an den Oder. Standurile Regiunii Centru, reprezentate de catre ADR Centru si Consiliul Judetean Alba au fost apreciate atit de catre turistii si locuitorii prezenti, cit si de catre Ministrul Presedinte al Landului Brandenburg, domnul Matthias Platzeck si Ministrul Economiei, domnul Ralff Christoffers. Peste 100.000 de vizitatori au fost înregistrati pe parcursul celor doua zile ale evenimentului si o mare parte dintre ei au trecut pe la standurile Regiunii Centru. Standul Consiliului Judetean Alba a încintat vizitatorii cu interiorul unei case motesti. Reprezentantii judetului Alba, îmbracati în costume populare motesti au exemplificat obiceiurile si traditiile locale, iar un ansamblu al Centrului de Cultura ‘’Augustin Bena’’ din Alba Iulia, a încintat cetatenii landului german cu piese din folclorul românesc. Momentele folclorice au fost sustinute timp de doua zile pe scena centrala a evenimentului, dar si în fata personalitatilor landului, în cadrul dineului oficial oferit de catre Ministrul Presedinte al landului, domnul Matthias Platzeck. ‘’Prin participarea la aceasta manifestare dorim sa continuam schimbul eficient de informatii si, in acelasi timp, sa reusim sa facem cunoscuta Regiunea Centru si locuitorilor Landului Brandenburg, nu numai factorilor de decizie politica. Sintem onorati de faptul ca domnul Matthias Platzeck, Ministrul Presedinte al Landului Brandenburg, acorda o mare importanta relatiilor noastre bilaterale. Recent am fost alaturi de domnia sa în orasul Potsdam, tocmai pentru a identifica metodele prin care s-ar putea concretiza proiectele noastre viitoare, fie în domeniul dezvoltarii oraselor cu centre istorice, fie în domeniul utilizarii eficiente a energiilor regenerabile, dar si pe alte paliere. Prin schimbul de informatii, prin promovarea oportunitatilor noastre si beneficiind de sprijinul partenerilor germani, vom putea fundamenta atragerea, în anii urmatori, de fonduri nerambursabile pentru dezvoltare regionala’’, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.                                        

Basescu mai vrea bani de la FMI!

“Ma bucur sa va vad din nou. Ma uit spre vizita din octombrie, cind nu va fi o sarbatoare, ci o evaluare a dificultatilor pe care le intimpinam. Propunerea mea catre dumneavoastra este ca, cu ocazia vizitei din octombrie, sa ne uitam la viitorul acord intre Romania si FMI, sa vedem daca solutia corecta este extinderea actualului acord sau de a avea un acord de tip «precautionary», acesta este mesajul meu catre dumneavoastra si, in acelasi timp, cautam sa continuam impreuna reformele structurale si absorbtia fondurilor europene. Este necesara crearea spatiului fiscal necesar pentru absorbtia fondurilor”, a spus Traian Basescu.La rindul sau, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si-a exprimat acordul cu seful statului roman. “Sint de acord cu dumneavoastra domnule presedinte. Asa cum va amintiti, la ultima noastra vizita, am subliniat faptul ca exista nevoie disperata de multi bani europeni pentru infrastructura de aici si cheia este eliminarea barierelor din sectorul public care ingreuneaza absorbtia fondurilor bugetare”, a spus Franks.PDL cheltuieste, poporul platestePresedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, dupa sedinta BPC, ca rediscutarea acordului cu FMI inseamna un nou imprumut si a sustinut ca presedintele Traian Basescu si democrat-liberalii imprumuta miliarde de euro de la FMI pe care ii consuma cu clientela politica. “FMI se comporta strict ca o banca, deci, daca Romania mai poate contracta inca un imprumut, fie primit. Imprumutul va trebui, repet, sa-l platim noi si copiii nostri, imprumuturile, iar domnul Traian Basescu si cei care guverneaza in numele domniei sale si cu voie de la domnia sa indatoreaza iresponsabil Romania pentru a-si imbogati clientela, incepind cu ei insisi. Cu alte cuvinte, o mai spun o data simplu: Basescu si PDL imprumuta bani pe care ii consuma ei si pe care ii platim noi, miliarde si miliarde de euro”, a sustinut Crin Antonescu. “Nimeni, atunci cind va cere banii inapoi si atunci cind va trebui sa-i dam, nu-l va cauta pe Traian Basescu, pe Emil Boc, pe Videanu, pe Berceanu, pe Vladescu sau mai stiu eu pe cine, pe domnul Ialomitianu, ci va face buna de plata Romania ca stat, adica pe contribuabilul roman, indiferent de optiunea lui politica si de veniturile lui, indiferent de faptul ca nu are nici un amestec si responsabilitate in politica absolut aberanta si antieconomica si antinationala a actualei puteri”, a spus Antonescu.Un nou imprumut - o crimaLa rindul sau, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca un nou imprumut de la FMI reprezinta o crima impotriva poporului roman, in conditiile in care actuala putere foloseste acesti bani pentru a “cumpara” un an de stat in functie. “Daca e sa luam din nou un imprumut, oamenii trebuie sa stie de ce luam banii, la ce folosesc si cum ii dam inapoi. Daca il intrebam acum pe domnul Boc sau pe noul ministru de Finante cum si de unde dam banii pe care deja i-am luat, habar nu au. Daca vor sa mai ia alti bani ca sa mai cumpere un an de stat la putere, e o crima impotriva poporului roman si a viitorului nostru”, a precizat Ponta. Liderul social-democrat l-a criticat totodata pe seful statului, Traian Basescu, apreciind ca acesta ia in calcul contractarea unui nou imprumut pentru a folosi banii pentru “afacerile personale” si pentru “afacerile PDL si ale prietenilor sai”.Solicitat sa comenteze declaratia lui Traian Basesc privind posibilitatea contractarii unui nou imprumut de la FMI, Ponta a raspuns: “Este tipica pentru Traian Basescu: dupa el, potopul! Daca poate sa ne indatoreze pe urmatorii 100 de ani si sa platim noi, ceilalti, e foarte bine, iar banii ii va folosi ca si pina acum pentru afaceri personale, ale PDL si prietenilor. Ne vom opune prin toate mijloacele”.

Promovabilitate scazuta la Bac in toata tara

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat în sesiunea august-septembrie, înainte de solutionarea contestatiilor, a fost de doar 32,31%, cu peste 40% sub media de anul ,trecut cînd promovabilitatea a fost de 72,64%. Doar 21.433 de elevi din cei 66.330 prezenti au obtinut medii de promovare. Potrivit datelor furnizate de inspectoratele scolare, 148 de elevi au fost eliminati din examen (cei mai multi în Bucuresti – 29), întrucît au fost surprinsi copiind sau încercînd sa copieze. Printre judetele cu o rata de promovare ridicata se numara Timis (71,96%), Hunedoara (65,74%), Olt (63,30%) si Caras Severin (60,03%). Cele mai scazute procentaje s-au înregistrat în judetele Galati (15,43%), Iasi (16,15%), Prahova (16,43%), Braila (16,63%) si Botosani (16,72%). Nici la Cluj situatia nu a fost mai roz, doar 444 (20%) dintre cei 2.166 de candidati care s-au prezentat la examen reusind sa promoveze, si acestia cu note destul de mici. Rezolvarea contestatiilor depuse are loc astazi si mîine, iar afisarea rezultatelor finale este programata pentru joi, 9 septembrie.    A. V.

Presedintele Traian Basescu vrea sa se adreseze Parlamentului

Presedintele Traian Basescu i-a informat ieri pe presedintii Senatului si Camerei Deputatilor ca doreste sa se adreseze Parlamentului pe 21 septembrie, pe probleme de politica interna, a informat Administratia Prezidentiala. „În temeiul art. 88 si art. 65 alin. 2, lit. a) din Constitutia României, precum si al art. 1 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, va aduc la cunostinta faptul ca doresc sa adresez Camerelor reunite ale Parlamentului un mesaj pe probleme actuale de politica interna“, se arata în scrisoarea sefului statului, citata de Agerpres.     Acesta este primul mesaj al presedintelui Traian Basescu în cel de-al doilea mandat. Seful statului s-a mai adresat Legislativului pe 15 septembrie 2009, tot cu privire la principalele probleme politice ale natiunii. Atunci, el a prezentat un bilant al celor 5 ani de mandat. Tot în 2009, presedintele s-a mai adresat de doua ori Legislativului, pe 9 martie, cînd a abordat situatia economica si posibilitatea angajarii unui împrumut extern, si pe 14 aprilie, cînd s-a referit la situatia din Republica Moldova.

Avertizarea meteorologilor: inundatii tot mai dese in anii viitori

În anii viitori vom asista la precipitatii din ce în ce mai intense cantitativ, iar inundatiile vor fi tot mai dese si chiar mai greu de prezis de meteorologi, a declarat ieri pentru Agerpres Ion Sandu, directorul Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM). „Schimbarile climatice înseamna efectul gazelor cu efect de sera, cumulate peste cauzele naturale. Aceasta cumulare a acestor cauze artificiale produse de om cu cele naturale amplifica fenomenele meteorologice. Vom asista la intensitati de precipitatii din ce în ce mai mari. Aceasta este explicatia ca timp de 5 ani consecutiv au fost date peste cap toate statisticile de pîna acum“, a spus directorul ANM. El considera ca inundatiile vor fi tot mai dese în România anii viitori, pe fondul cresterii temperaturii medii globale: „În conditiile cresterii temperaturii medii globale, aceste fenomene (inundatiile – n.r.) vor fi din ce în ce mai greu de prezis si frecventa lor va fi din ce în ce mai mare. De aceea, trebuie luate masuri din timp de protectie în sensul de diminuare a impactului acestor fenomene asupra oamenilor si asupra mediului“.

Temperaturi normale in aceasta toamna

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, previzioneaza temperaturi normale pentru toamna care abia a început. „Ne asteptam deocamdata la temperaturi foarte apropiate de norma climatologica. Revenirea de la 35 de grade la 25-26 de grade este revenirea spre normalitate. A fost o perioada caniculara foarte lunga – ati vazut ce s-a întîmplat în Rusia, 2 luni de canicula, peste 35 de grade, cu implicatii catastrofale, 200.000 de hectare distruse de incendii –, se pare ca se revine la o temperatura normala, cel putin pentru moment“, a declarat Ion Sandu, citat de Agerpres.

PSD se va opune unui nou imprumut de la FMI

PSD se va opune prin toate mijloacele care îi stau la dispozitie unui nou împrumut de la Fondul Monetar International sau din alta parte, a declarat ieri presedintele PSD, Victor Ponta, citat de Agerpres. Ponta a subliniat ca, în cazul în care se va recurge la un nou acord de împrumut, presedintele si premierul trebuie sa explice oamenilor, ca acestia sa stie de ce vom lua acesti bani, la ce vor fi folositi si cum îi vom returna.

Grupul SCR se retrage din afacerile cu celuloza si hirtie

Grupul SCR (Serviciile Comerciale Române) va încheia un parteneriat cu un investitor strategic care sa preia pachetul majoritar de actiuni al societatii Somes SA Dej, informeaza un comunicat al companiei. „Grupul SCR duce de cîteva luni tratative cu un investitor interesat în continuarea activitatii SC Somes SA Dej si în finalizarea programelor de investitii asumate. În acest sens, a fost declansata o operatiune de majorare de capital în valoare de 25 de milioane de euro, operatiune ce se doreste a fi finalizata în 20 decembrie 2010, prin aceasta noul investitor urmînd a achita în totalitate datoriile societatii. De asemenea, noul investitor si-a exprimat intentia de a participa la o investitie majora la SC Somes SA Dej, la finalul careia capacitatea fabricii de celuloza va creste de la o productie de 70.000 de tone de celuloza pe an, cît este în prezent, la 350.000 de tone pe an“, mai arata comunicatul SCR. Grupul SCR va ramîne actionar minoritar la Somes SA.

Clujul devine capitala diabetologiei timp de 5 zile

Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (FRDNBM) va organiza la Cluj-Napoca, in perioada 7-11 septembrie, trei evenimente stiintifice care vor aduce in prim-plan cele mai noi cercetari si metode de tratament in scopul ameliorarii calitatii vietii pacientilor cu diabet. Vor participa peste 250 de specialisti din zece tari, printre care Germania, Polonia, Austria.    Trei evenimente importantePrimul eveniment va avea loc in 7-9 septembrie, fiind vorba despre cel de-al 8-lea Congres National cu participare internationala al FRDNBM. Al doilea eveniment se desfasoara in perioada 9-11 septembrie si este vorba despre al 25-lea Congres a Federatiei Internationale a Simpozioanelor Danubiene in Diabet (FID), iar al treilea eveniment marcheaza al 5-lea Congres al Asociatiei Central-Europene de Diabet, desfasurat tot in perioada 9-11 septembrie.     „Mai mult decit simple reuniuni dedicate subiectelor clasice despre diabet, cele trei congrese vor oferi si oportunitatea cooperarii intre specialistii romani si cei de la nivel european, intens implicati in studiul acestei problematici“, se arata intr-un comunicat de presa referitor la cele trei evenimente.    Cercetarea timpurie despre insulina, strins legata de RomaniaPrintre temele care vor fi luate in discutie se numara provocarile tratamentului in diabetul zaharat de tip II dincolo de controlul glicemic sau noi perspective in reducerea riscului cardio-vascular.     „Cercetarea timpurie despre insulina este strins legata de Romania. De asemenea, astazi, Romania este tot mai mult implicata in cercetarile asupra diabetului european. Acest lucru va fi subliniat in plus prin faptul ca intilnirea noastra va fi organizata impreuna cu Congresul Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice“, a afirmat prof. univ. dr. Michael Roden, presedintele Asociatiei Central Europene de Diabet FID.

Narcolepsie provocata de un vaccin pentru gripa AH1N1

Vaccinul Pandemrix, folosit în cazul a peste 30,8 milioane de europeni pentru prevenirea gripei AH1N1, e banuit ca ar fi provocat narcolepsie unor pacienti din Suedia si Finlanda, aceasta boala fiind o tulburare rara de somn, care provoaca somn brusc si neasteptat. Din acest motiv, la cererea Comisiei Europene, vaccinul Pandemrix va fi evaluat de Agentia Europeana a Medicamentului în vederea investigarii existentei unei legaturi între vaccinarea cu Pandemrix si cazurile de narcolepsie aparute. „Desi cauza precisa a acesteia este necunoscuta, se considera în general ca este declansata de o combinatie de factori genetici si factori de mediu, inclusiv factori infectiosi“, precizeaza reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului, referitor la narcolepsie. Acestia mai afirma ca, în ciuda faptului ca raportarile de cazuri de narcolepsie au fost în asociere temporala cu administrarea vaccinului Pandemrix, nu se cunoaste în prezent daca vaccinul este cel care a provocat tulburarea. În data de 24 august 2010, Institutul National pentru Sanatate si Asistenta Sociala din Finlanda a recomandat întreruperea vaccinarii cu Pandemrix pîna la evaluarea completa a suspiciunii de asociere cu narcolepsia.    G. D.

Cazaturile omoara anual 424.000 de persoane

În fiecare an, peste 424.000 de persoane din toata lumea mor din cauza diverselor cazaturi, cei mai afectati fiind vîrstnicii de peste 65 de ani, tinerii cu vîrsta cuprinsa între 15 si 29 de ani si copiii sub 15 ani. Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) considera aceste accidente o problema de sanatate publica, mai ales ca, în fiecare an, peste 37 de milioane de persoane au nevoie de îngrijire medicala din cauza cazaturilor. Exista multe situatii în care, din cauza acestor accidente, victimele ramîn imobilizate si au nevoie de îngrijire permanenta. Potrivit OMS, costurile tratarii celor raniti în urma cazaturilor sînt substantiale. Astfel, în Finlanda, de exemplu, statul cheltuieste în medie 3.600 de dolari pentru un astfel de caz, iar în Australia aproximativ 1.000 de dolari.    G. D.

Un sfert din crime, cauzate de alcool

Un sfert din omuciderile din toata lumea sînt cauzate de consumul de alcool, arata statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. În fiecare an, din cauza consumului de alcool exagerat mor 2,5 milioane de oameni, din care 320.000 sînt tineri cu vîrsta cuprinsa între 15 si 29 de ani. Un studiu publicat anul trecut arata ca, în Cehia, cel putin 15% din tinerii care participa la chefuri si consuma bauturi alcoolice sînt implicati în conflicte violente. Cercetarile facute în Statele Unite ale Americii au scos la iveala faptul ca aproximativ 5.000 de tineri de sub 21 de ani mor în fiecare an ca urmare a ranirilor si conflictelor legate de bautura.    G. D.

Gurzau cere ajutor Academiei pentru revenirea la ?tigan?

Deputatul PDL Adrian Gurzau va adresa Academiei Române o scrisoare în care va solicita acestui for sa se pronunte în ceea ce priveste schimbarea denumirii de „rom“ în „tigan“. „Sînt convins ca un punct de vedere oficial al acesteia pentru folosirea termenului de «tigan» din punct de vedere istoric, etic va constitui un suport pentru a motiva Parlamentul“, a declarat ieri Gurzau, citat de Agerpres. Gurzau a mai spus ca propunerea sa privind schimbarea denumirii de „rom“ în cea de „tigan“ a fost îmbratisata de parlamentari din toate partidele. El spunea ca propunerea sa are la baza „respectarea identitatii lor si înlaturarea unei confuzii în afara granitelor“, precum si faptul ca si alte popoare îi denumesc tot „tigani“.

Balasa a semnat cu FC Brasov

 Fundasul Daniel Balasa, care în ultimele doua sezoane a evoluat la FC Arges, a semnat, luni, un contract cu prim-divizionara FC Brasov, pentru care a mai evoluat în 2002. În virsta de 29 de ani, Balasa a semnat un contract valabil pe un sezon cu optiune de prelungire pentru înca doi ani. “Sint foarte fericit pentru ca s-a realizat transferul meu la FC Brasov. Mi s-a oferit aceasta sansa si nu am stat prea mult pe ginduri. Tot ce îmi doresc este sa ma integrez cit mai rapid, sa joc foarte bine si sa ajut echipa sa-si îndeplineasca obiectivele”, a declarat Balasa, pentru site-ul oficial al FC Brasov. Balasa, care va purta tricoul cu numarul 4, a evoluat de-a lungul carierei, pentru Scoala de Fotbal “Nicoale Dobrin”, Metalul Plopeni, Astra Ploiesti, FC Brasov, Zimbru Chisinau si FC Arges.

Lopez Caro a condus antrenamentul echipei FC Vaslui

 Fotbalistii echipei FC Vaslui s-au antrenat, luni dimineata, sub comanda stafului tehnic condus de Juan Ramon Lopez Caro, dupa ce, simbata si duminica, sedintele de pregatire au fost conduse de Daniel Pancu, ajutat de Silviu Balace si Wesley Lopes.Potrivit presedintelui CA al FC Vaslui, Ciprian Damian, tehnicianul spaniol a trimis un fax catre clubul vasluian în care sustine ca nu recunoaste nici o decizie a conducerii si considera hotaririle acesteia drept ilegale. Membrii CA al FC Vaslui se vor întilni astazi la ora 13.00, pentru a discuta situatia lui Lopez Caro.

Cistigul salarial net a scazut in iulie cu 67 de lei

Comparativ cu aceeasi luna din 2009, scaderea a fost de 2,5%. În ceea ce priveste cîstigul salarial mediu nominal brut din luna iulie, acesta a fost de 1.868 de lei, cu 4,3% mai mic fata de luna precedenta. În iulie, cele mai mari cîstiguri salariale nete au fost cele înregistrate în intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri si restaurante, potrivit datelor INS.     Totusi, per ansamblu, au fost înregistrate scaderi în majoritatea activitatilor economice, atît în sectorul bugetar – ca urmare a aplicarii legislatiei în vigoare de reducere cu 25% a drepturilor salariale, dar si în cel privat – din cauza nerealizarilor de productie ori a încasarilor mai mici, corelate cu intrarea în somaj tehnic a angajatilor. De asemenea, în unele activitati economice, scaderea nivelului cîstigului salarial mediu net din luna iulie a aparut ca urmare a acordarii în luna precedenta a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta), dar si a platii concediilor de odihna din fondul de salarii.     În ceea ce priveste sectorul privat, cel mai mult le-au scazut cîstigurile salariale (între 6% si 8%) celor din industria fabricarii produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, dar si celor din industria extractiva a petrolului brut si a gazelor naturale. Totodata, în fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, dar si în telecomunicatii si tranzactii imobiliare s-a mai „taiat“ în iulie din cîstigurile salariale cu 4-6%. Pe de alta parte, cele mai mari cresteri ale cîstigului salarial mediu net s-au înregistrat în industria metalurgica, cu plus 11,4%.     În sectorul bugetar, cîstigurile salariale s-au redus semnificativ în învatamînt (cu 22,6%), în sanatate si asistenta sociala (cu 19,8%), dar si în administratie publica (cu 14,4%)

Selymes, noul antrenor la Astra Ploiesti

 Antrenorul Tibor Selymes, care în primele sase etape a pregatit echipa Sportul Studentesc, a semnat, luni, un contract pe doua sezoane cu gruparea Astra Ploiesti, informeaza site-ul oficial al gruparii prahovene. Selymes va fi ajutat de Gabriel Manu, metodist, Cezar Zamfir, secund - cu acestia colaborind si la Sportul Studentesc, Valentin Sinescu, antrenor secund, si Mihai Barbu, antrenor cu portarii. Tibor Selymes îl înlocuieste la conducerea tehnica a Astrei pe Mihai Stoichita, care si-a reziliat contractul pe cale amiabila cu gruparea prahoveana. Înainte de a antrena pe Sportul Studentesc, echipa cu care a promovat în Liga I, Selymes (40 de ani) a fost tehnician al formatiilor FC Sopron (Ungaria) si Liberty Salonta. Dupa disputarea a sase etape, Astra Ploiesti ocupa locul 15 cu patru egaluri si doua înfringeri.

Martisorul si vinul de Craciun ar putea fi impozitate

Cosul de Paste primit de la firma ar putea sa intre in baza de calcul pentru CAS, daca valoarea lui e mai mare de 150 de leiAngajatorii care ofera salariatelor, de 8 Martie, cadouri a caror valoare depaseste 150 de lei de persoana vor trebui sa achite contributii de asigurari sociale, conform unui proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal.     De asemenea, vor fi platite contributii sociale pentru cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, daca acestea depasesc individual 150 de lei.    CAS si pe cazare, daca o ofera angajatorulIn baza de calcul pentru calculul contributiilor sociale vor intra, pe linga veniturile in bani sau natura, si o serie de avantaje primite de angajati – abonamente si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartele telefonice in scop personal, permise de calatorie pe orice mijloace de transport folosite in scop personal, anularea unei creante a angajatorului asupra angajatului, imprumuturi nerambursabile, cazare, hrana, imbracaminte, alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decit pretul pietei.    Guvernul nu se atinge, totusi, de ajutorul de inmormintareTotusi, potrivit proiectului de OUG, vor ramine si in continuare exceptate de la plata CAS ajutoarele de inmormintare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile si ajutoarele pentru nastere.     Va reamintim ca acelasi document stipuleaza ca persoanele cu venituri din activitati independente sa plateasca din 2011 contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si de maximum 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual. Astfel, contributia pentru pensii ar urma sa creasca de la 10,5% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate de la 5,5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5% la 0,78%. Prin proiect se mai introduce o contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate de 0,85% si o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale de 0,15% -0,85%, in functie de clasa de risc.    Agerpres

U Cluj joaca vineri pe ??Cetate??

 Presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, a declarat ca meciul cu U Cluj, care va avea loc vineri, de la ora 17.00, în etapa a VII-a a Ligii I, este deschis oricarui rezultat, soarta partidei depinzind si de sansa, si de forma celor doua echipe. “În acest campionat toate jocurile sint foarte grele, imprevizibile. Depinde si de sansa, de ziua pe care o prinde echipa. Este un meci deschis oricarui rezultat. Ne-am fixat ca obiectiv locul 8, am luat în considerare bugetul clubului, valoarea lotului. Cred ca ni s-ar potrivi foarte bine si avem sperante ca-l vom obtine”, a spus Padureanu, pentru mediafax.Directorul tehnic al echipei bistritene, Remus Vlad, a afirmat ca meciul cu U Cluj este dificil si prin prisma numeroaselor achizitii facute în ultima vreme de gruparea clujeana. “Este un meci foarte important si foarte greu, si prin prisma transferurilor pe care le-a facut în ultima perioada “U” Cluj. Noi sintem pe linia noastra, pe obiectivele noastre, pe dorinta de a stringe puncte si de a ne mentine pe un loc linistit în clasament. Speram sa fi fost folositoare aceasta întrerupere a campionatului, sa putem obtine în continuare rezultate bune”, a spus Vlad. Partida “U” Cluj - Gloria Bistrita, prima din etapa a VII-a a Ligii I, va avea loc vineri, de la ora 17.00, la Alba Iulia, biletele putind fi achizitionate înca de ieri, de la casa de bilete nr. 3 a stadionului “Cetate”. Programul etapei a VII-a a Ligii IProgramul partidelor care vor avea loc în etapa a VII-a a Ligii I, anuntat, ieri, de site-ul Ligii Profesioniste de Fotbal: Vineri, 10 septembrie:Universitatea Cluj - Gloria Bistrita, ora 17.00, GSP TVFC Rapid - CFR Cluj, ora 20.30, Digi SportSimbata, 11 septembrie:Sportul Studentesc - Victoria Branesti, ora 17.00, GSP TVUnirea Urziceni - Steaua, ora 20.30, Antena 1Duminica, 12 septembrie:FCM Tirgu Mures - Gaz Metan Medias, ora 17.00, GSP TVAstra Ploiesti - FC Timisoara, ora 19.00 Digi SportFC Brasov - Dinamo, ora 21.00, Digi SportLuni, 13 septembrie:FC Vaslui - Otelul Galati, ora 18.00, GSP TVandurii Tirgu Jiu - Universitatea Craiova, ora 20.00, Digi Sport.

?Nu imi voi da demisia?

 Selectionerul Razvan Lucescu a declarat, luni, într-o conferinta de presa sustinuta la Minsk, înaintea partidei cu Belarus, din preliminariile Campionatului European din 2012, ca nu va demisiona în cazul în care prima reprezentativa nu va cistiga meciul programat în aceasta seara. “Nu-mi voi da demisia. Am un contract cu federatia, cu Ionut Lupescu si cu Mircea Sandu. Daca ei considera ca trebuie sa se întimple ceva, discutam. Toata nebunia legata de echipa nationala nu a început acum, dupa Albania. Nu am avut liniste nici înainte de meciul de la Paris. Aveam doua victorii, dar era un uragan în jurul nostru. Atunci a început totul. Nu e simplu sa joci în conditiile astea. Probabil ca li s-a întimplat si lui Iordanescu, si lui Piturca, probabil ca de aceea am avut o singura calificare în cinci campanii. Presiunile nu s-au facut înaintea meciurilor, ci cu o perioada mai mare înainte de partide”, a spus Lucescu. Selectionerul este de parere ca scandalurile din jurul echipei nationale sint cauzate de invidie. “Meciul de la Belgrad, în jurul caruia se fac atitea discutii, s-a disputat în conditii cu totul ciudate. Indiferent cine este antrenor, la echipa nationala lucrurile nu se vor schimba. Pentru ca am plecat pe un fagas gresit si nu se vrea sa fim pe drumul cel bun. E vorba de distrugere, scandal, invidie”, a afirmat Lucescu.Partida Belarus - România, contind pentru etapa a doua a grupei D, se va disputa, marti, cu începere de la ora 20.30, la Minsk. Tot azi, nationala de tineret pregatita de Emil Sandoi va juca, în deplasare, cu echipa similara a Rusiei, într-un joc ce va conta pentru calificare la <<Turneul final al Campionatului European “Under 21”>> ce va avea loc în anul 2011, în Danemarca.Chivu: “RAzvan Lucescu este unul dintre cei mai buni antrenori pe care i-a avut naTionala”Capitanul echipei nationale a României, Cristian Chivu, a declarat, luni, într-o conferinta de presa, ca selectionerul Razvan Lucescu este unul dintre cei mai buni antrenori pe care i-a avut reprezentativa “tricolorilor” si i se pare incorect ca tehnicianul sa fie acuzat pentru meciul cu Albania. “Am venit aici dupa o perioada în care am decis sa tac, pentru ca ma cuprinsese o lehamite. Vreau sa spun ca mi se pare incorect ca Razvan Lucescu, unul dintre cei mai buni antrenori pe care i-a avut vreodata echipa nationala, sa fie umilit. Am si avem onoare, lucram cu unul dintre cei mai buni antrenori pe care i-a avut nationala. Sint aici pentru a-mi si a ne asuma rezultatul cu Albania si pentru a întelege ca nu este vina antrenorului pentru ca am avut 1-0 în minutul 80 si am luat gol dintr-o faza fixa”, a spus Cristian Chivu, cu ochii în lacrimi. Acesta a mentionat ca nu renunta la convocarile la nationala României pentru ca el crede în valoarea echipei. “Traiesc într-o tara pe care încep sa o înteleg din ce în ce mai putin. Îmi era usor sa renunt, îmi spuneau oamenii ca as putea sa-mi bag picioarele si sa traiesc linistit acasa alaturi de sotie si de copii, dar sint aici pentru ca eu cred în nationala României”, a mai spus el în cadrul conferintei sustinute la Minsk, alaturi de selectionerul Razvan Lucescu.

Tricolorii joaca in Belarus

Foto uefa.comFostul CFR-ist Deac, in actiune in meciul cu AlbaniaNationala noastra si cea a Belarusului se afla in stari de spirit total diferite. Pe umerii elevilor lui Razvan Lucescu apasa presiunea egalului de la Piatra Neamt cu Albania, in timp ce jucatorii pregatiti de Bernd Stange sint considerati eroi in Belarus, dupa ce au invins Franta chiar la Paris.     Romania a inceput cu stingul aceasta campanie de calificare si doar o victorie la Minsk poate sa aduca putina liniste in lotul tricolor, inaintea partidei cu Franta, din 9 octombrie. Pentru a obtine cele 3 puncte, selectionerul ar trebui sa inlocuiasca unii jucatori care nu au dat satisfactie in partida cu Albania. Din fericire, Lucescu il va putea folosi in aceasta partida pe capitanul Cristi Chivu, care a lipsit la meciul cu Albania, fiind suspendat din cauza cartonaselor. Bogdan Stancu, marcatorul de la Piatra Neamt, ar putea fi atacantul de care nationala are nevoie, intrucit Marica si Daniel Niculae au aratat ca nu sint in forma in acest debut de sezon.    Lucescu nu demisioneazaSelectionerul Razvan Lucescu a declarat ieri ca, indiferent de rezultatul partidei cu Belarus, nu isi va da demisia. „Nu-mi voi da demisia. Am un contract cu federatia, cu Ionut Lupescu si cu Mircea Sandu. Daca ei considera ca trebuie sa se intimple ceva, vom discuta. Toata nebunia legata de echipa nationala nu a inceput acum, dupa Albania. Nu am avut liniste nici inainte de meciul de la Paris. Aveam doua victorii, dar era un uragan in jurul nostru. Atunci a inceput totul. Nu e simplu sa joci in conditiile astea. Probabil ca li s-a intimplat si lui Iordanescu si lui Piturca. Probabil ca de aceea am avut o singura calificare in cinci campanii. Presiunile nu s-au facut inaintea meciurilor, ci cu o perioada mai mare inainte de partide“, a spus Lucescu. Tehnicianul tricolorilor a dezmintit astfel zvonul aparut in presa centrala conform caruia va demisiona in cazul unui rezultat negativ la Minsk.     De cealalta parte, Bernd Stange a declarat ca este bucuros ca echipa sa a invins Franta, dar acum urmeaza o partida la fel de grea, cu Romania, pentru care asteapta aceeasi concentrare si daruire din partea elevilor sai.    I-am batut de fiecare dataMeciul se va disputa pe Stadionul „Dinamo“ din Minsk si va fi transmis in direct de DigiSport de la ora 20.30. Este cea de a patra partida dintre cele doua echipe, Romania reusind sa se impuna in cele trei jocuri de pina acum.     In grupa D a preliminariilor pentru Euro 2012 se vor mai juca astazi partidele Bosnia-Hertegovina – Franta si Albania – Luxemburg.

Mindrie locala?!

 Cererea prin care fostul consilier Marius Anghel solicita consiliului local o implicare financiara in viata ramurilor sportive secundare ale Clubului Unirea Alba Iulia a fost formulata chiar in timpul sedintei din luna trecuta. La acel moment, toti consilierii au fost de acord ca se impune un ajutor care sa ofere posibilitatea sportivilor din Cetatea Marii Uniri de a participa cu succes la intrecerile nationale si internationale. In ultimele saptamini insa, o parte dintre consilieri au aflat despre unele transferuri din afara tarii. Chiar daca este vorba despre un norvegian venit la CS Unirea la sectia de orientare sportiva, alesii au considerat necesar sa atraga atentia asupra faptului ca bugetul local trebuie directionat spre descoperirea si sprijinirea talentelor locale si nu pentru importul de sportivi din alte tari. Scurt istoricEste important de precizat ca in ultimii ani, Consiliul Local Alba Iulia si primaria resedintei de judet s-au implicat alaturi de administratia judeteana si sponsori locali in sustinerea sportului de la nivelul municipiului. Intii a fost vorba despre sume importante de bani care au fost investite in clubul de fotbal pentru realizarea unui cadru propice promovarii in primul esalon si apoi atingerii obiectivului, respectiv evitarea retrogradarii. In acest sens, pe linga sumele de bani care au ajuns in contul clubului pentru premierea sportivilor, administratia a investit destul de serios si pentru reabilitarea si modernizarea arenei Cetate. In paralel, bugetul local a sprijinit si alte ramuri sportive, finantind deplasari sau organizarea unor concursuri de profil. In cursul anului 2010, alesii locali au fost solicitati sa isi indrepte atentia si in directia atletismului si halterelor, doua sectii extrem de bine cotate ale clubului din Alba Iulia. In acest sens s-a discutat despre necesitatea unor investitii dirijate catre baza de pregatire, aflata tot in incinta stadionului Cetate, dar si despre un posibil parteneriat in urma caruia sportivii sa poata fi premiati pentru performantele obtinute la concursurile nationale si internationale. O discutie finala a fost programata pentru toamna acestui an, insa intre timp, consilierii au considerat necesar sa puna la punct o serie de detalii. DiscutiiAcest subiect a fost abordat la rubrica diverse si a fost adus in atentia colegilor de catre liberalul Gabriel Plesa. “As vrea sa atrag atentia asupra celor discutate la sedinta trecuta. Atunci, un fost coleg de al nostru care reprezinta acum clubul sportiv a venit sa ne ceara ajutor pentru activitatea de acolo. Am spus si atunci si ne mentinem pozitia, ca trebuie sa ii ajutam atit cit putem. Intre timp am citit insa despre faptul ca se aduc sportivi profesionisti din Norvegia. Nu cred ca este tocmai corect. Daca bugetul local sprijina acest club atunci trebuie promovata o politica de gasire si sprijinire a sportivilor din Alba Iulia, a tinerilor care pot sa faca performanta pentru acest oras. In plus, eu stiu ca acest club, sau macar aceste ramuri, ma refer la atletism si haltere sint formate din sportivi amatori. Nu inteleg de ce avem nevoie de straini profesionisti pe care sa ii platim din banii orasului”, a explicat Gabriel Plesa. Pozitia sa a fost sustinuta si de Horea Bardas. “Eu am mai spus si cu alte ocazii ca trebuie sa urmarim felul in care este administrat acest club si fiecare disciplina in parte. Nu spun ca toti cei de acolo gresesc, dar apar erori mari, apar lucruri care nu ar trebui sa se intimple si asta in conditiile in care noi bagam o gramada de bani”, a spus consilierul. In plan juridic insa, situatia este destul de neclara. “Din punct de vedere legal noi putem sa dam sau sa nu dam bani. Mai departe, ei pot aduce si chinezi, iar noi nu avem ce sa ne amestecam. Asta din punct de vedere legal, pentru ca in momentul in care discutam despre un parteneriat, noi putem sa ne expunem punctul de vedere si sa impunem citeva conditii. Despre asta vom discuta la momentul potrivit”, a incheiat discutiile primarul Mircea Hava.

Superstitii

 Se spune ca: ...daca iti intra in casa o pisica tigrata sau una cenusie, e semn ca vei intra in posesia unei mari sume de bani. ...pisicile pot prezice vremea. Daca o pisica stranuta, atunci vine ploaia. Daca sta cu spatele la foc, se apropie furtuna. Daca pisica isi ascute ghearele de piciorul mesei, e semn de imbunatatire a vremii. Daca isi ascute ghearele de covor, anunta vint. Daca isi spala urechea cu laba, anunta ploaie. Daca priveste prelung pe geam, anunta ploaie. Daca pisica doarme cu toate labutele sub ea, anunta vreme rea. ...daca pisica isi spala fata cu laba, anunta musafiri. ...daca dai cu piciorul intr-o pisica, vei suferi de reumatism la acel picior. ...daca ineci o pisica, vei muri inecat. ..aduce noroc sa vezi o pisica alba cind te duci la scoala. ...aduce ghinion sa vezi o pisica alba noaptea. ...daca o pisica neagra se indreapta spre tine e semn de noroc, dar daca iti taie calea, ia norocul cu ea. ...o pisica nu trebuie sa stea in preajma unui nou nascut pentru ca “le suge suflarea”. ...o pisica pe un vapor aduce noroc. ...daca o pisica neagra taie calea unui alai de inmormintare, se zice ca un alt membru al acelei familii va muri curind. ...aduce noroc sa ai pisica neagra in casa, sa atingi o pisica neagra, sa iti intre in casa o pisica neagra, sa te intimpine o pisica neagra la usa cuiva, sa vezi trei pisici negre la rind. ...aduce ghinion sa vezi o pisica neagra dimineata devreme, sa iti intoarca spatele o pisica neagra, sa fugaresti o pisica neagra. ...daca o persoana bolnava vede doua pisici batindu-se, e semn de moarte. ...si ciinii pot prezice schimbarea vremii. Daca vezi un ciine mincind iarba, tavalindu-se pe podea sau scarpinindu-se exagerat de mult, atunci cu siguranta va ploua. ...daca vezi un ciine alb inainte de amiaza, e semn bun. ...aduce noroc sa fii urmarit pina acasa de un ciine strain. ...aduce ghinion sa vezi un ciine latrind dis de dimineata. ...daca un ciine urla la usa, e semn de moarte. ...daca un ciine scinceste cind s-a nascut un copil, acel copil va avea o viata de rau augur, malefica. ...e bine sa intilnesti turme de vaci pe drum. ...daca vacile stau asezate in iarba inalta, e semn de vreme buna. ...daca vacile stau apropiate, atunci vremea se va inrautati. ...caii albi sint intotdeauna considerati aducatori de noroc, fie ca ii vezi, fie ca ai unul. Un cal cu “sosete” albe si cel cu stea in frunte sint cu atit mai mult considerati norocosi. ...daca un grup de cai sta cu spatele la un pilc de arbori sau tufe, inseamna ca va veni furtuna....iepurii sint considerati aducatori de noroc, la fel cum un piciorus de iepure este un talisman de noroc. ...daca vrei sa ai o luna buna de acum incolo, nu uita sa spui la in prima zi a lunii respective “iepure alb” de trei ori cind te trezesti. ...in timpul Pastelui, iepurasul aduce mici cadouri si oua de ciocolata. ...liliecii sint animale de care oamenilor, de obicei, le este frica.

Expozitie chinologica la Alba Iulia

 Evenimentul va asigura o expunere la nivel national si international pentru municipiul resedinta de judet. De asemenea, organizatorii se bazeaza pe felul in care aceasta manifestare va contribui la promovarea imaginii si turismului din Alba iulia si imprejurimi. De altfel, si scopul declarat al asociatiei chinologice locale este tot acela de promovare a sportului canin autentic din zona municipiului Alba Iulia, iar prin organizarea evenimentului de la Alba Iulia se incearca si imbunatatirea fondului canin din intreg judetul. DetaliiConform programului, evenimentul de la Alba Iulia ar urma sa fie organizat in data de 18 septembrie in spatiile istorice, respectiv in interiorul Cetatii Alba Carolina. O alta locatie pe care organizatorii doresc sa o valorifice in acest sens este Parcul Custozza cu prelungire spre platoul din fata Traseului Celor Trei Fortificatii. La Alba Iulia s-a mai incercat organizarea unui eveniment similar in cadrul manifestarilor dedicate Zilelor Orasului in 2009 insa atunci a fost vorba despre o manifestare cu o anvergura mult mai mica. Chiar si asa, evenimentul nu a fost sustinut de toti alesii. De altfel proiectul respectiv a fost votat pe puncte, in speranta ca Expozitia Nationala de Chinologie va fi exclusa de pe lista manifestarilor sustinute de catre Consiliul Local Alba Iulia.In ciuda opozitiei unora dintre consilieri, proiectul a trecut cu bine de votul consilierilor, astfel ca municipiul Alba Iulia va gazdui peste aproximativ doua saptamini cea mai importanta competitie chinologica organizata vreodata in resedinta de judet.“Este vorba despre un eveniment care aduce un capital enorm de imagine pentru municipiul in care traim. Eu asa inteleg lucrurile si cine doreste altceva nu cred ca intelege sau vrea ceva mai bun pentru orasul acesta. Asa cum am mai spus, cei de la Sibiu au inteles ca trebuie sa organizeze evenimente pentru ca altfel nu pot atrage turistii. Ei au cheltuit sume enorme pentru evenimente de prima mina, iar acum Sibiul este cunoscut la nivel international. Noi in schimb ne lamentam pentru 6.000 de lei in conditiile in care vorbim despre un eveniment national care atrage zeci de mii de iubitori de animale din tara si de peste hotare”, a explicat primarul Mircea Hava.

Tenis pentru parinti si copii

Comeptitia s-a numit „Tennis Cup Parinti Clujeni“ si s-a desfasurat pe terenurile WTC din Parcul Rozelor. Taxa de participare la turneu a fost 25 de lei de persoana, iar banii proveniti din inscrieri au fost donati pentru achizitionarea unei ambulante pentru Spitalul de Copii Cluj. S-au strins in total 725 de lei.     „Tennis Cup Parinti Clujeni“ a fost structurata pe doua categorii, 8-16 ani fete si baieti simplu si categoria dublu (cupluri formate dintr-un parinte si un copil). La categoria simplu, virsta 8-16 ani, laureatii au fost urmatorii: locul 1 – Sergiu Cacoveanu, locul 2 – Horatiu Foghis, locul 3 – Iulia Circo si Paul Feder.     Categoria dublu, parinte-copil, a fost cea mai spectaculoasa, oferind spectatorilor o serie de meciuri foarte disputate. Copiii au fost cei care au oferit un adevarat spectacol si au dat dovada de un spirit competitional desavirsit. Laureatii acestei categorii au fost: locul 1 – Alexandru si Dan Muresan, locul 2 – Razvan si Andrei Martin, locul 3 – Iulia si Sorin Circu si Miruna si Adrian Baican.     Juriul a acordat un premiu pentru popularitate jucatoarei Miruna Baican. Mingea oficiala a competitiei a fost Wilson „US Cup“ si a fost oferita de Active Power Solutions.     Fiecare participant a primit un tricou al competitiei, iar cei care au urcat pe podium au primit in plus premii constind in produse sportive din partea sponsorilor competitiei.

Tempesta, al doilea in Bulgaria

Tempesta a urmat strategia pe care si-a stabilit-o in seara zilei de simbata si, fara sa forteze, cu o evolutie constanta pe toate cele opt probe desfasurate duminica, a incheiat etapa bulgara pe locul secund, rezultat care il propulseaza pe a doua pozitie in clasamentul general al Cupei Europei de Est. „Am obtinut un loc doi nesperat! Din cite se pare, ghinionul din Romania se transforma in noroc in competitia europeana. Acest rezultat este un pas foarte mare inainte spre cistigarea Cupei Europene si in acest sezon. Sintem fericiti acum, chiar daca astazi a fost mai greu decit ieri. Probele au fost foarte alunecoase, mai ales pe prima bucla, cind asfaltul era ud. Daca saptamina viitoare, in Ucraina, reusim sa facem ce ne-am propus, putem spune ca sintem foarte aproape sa pastram trofeul cucerit in 2009“, a declarat pilotul NRA dupa festivitatea de premiere a Sliven Rally.     Tempesta si Dorin Pulpea vor participa in weekendul ce urmeaza, 10-12 septembrie, la Yalta Rally, in Ucraina. Aceasta etapa va fi decisiva in incercarea lor de a cuceri pentru al doilea an consecutiv Cupa Europei de Est la raliuri.    Clasare pe podium pentru Cosma si DorcaSi echipajul format din Vlad Cosma si Florin Dorca a reusit o performanta notabila in Bulgaria. Cei doi au terminat pe podiumul grupei A. Daca simbata seara se declara dezamagit de felul cum a pilotat, Vlad Cosma a reusit duminica o evolutie entuziasmanta, obtinind al doilea timp pe proba speciala numarul 14, evolutie care i-a adus la finalul Sliven Rally locul trei la grupa A si locul cinci in clasamentul general al raliului. „Clasarea pe podiumul grupei A cred ca reprezinta un mic premiu de consolare pentru evolutia pe care am avut-o astazi. Am avut o evolutie foarte buna, sintem mindri de noi. Am reusit sa urcam prin fortele noastre in clasamentul general“, a declarat Cosma la finalul raliului din Bulgaria.

Rezultatele etapei secunde din Liga 5

În weekendul recent încheiat s-a disputat etapa a doua din Liga 5, zona Cluj. S-au înregistrat urmatoarele rezultate:Unirea Jucu – Unirea 2 Floresti    4-0     Cerbul Babutiu – Progresul Sînnicoara    1-6     AS Borsa – Viitorul Rascruci     5-2     Avîntul Recea Cristur – Viitorul Sînpaul    4-5     Iris Cluj – Vointa Pata     2-2     Crisul Izvorul Crisului – Sanatatea 2 Cluj    2-4     Somesul Apahida – Apahida 2007    2-1     Inter Dezmir – Avîntul Poieni     3-3     Somesul 2 Gilau – AS Capus    0-0     Bradu Marisel – Progresul Vlaha    4-4

?U?, pe locul trei la scrabble

Sportivii de la sectia de scrabble a Universitatii Cluj au participat recent la etapa a sasea a Campionatului National Individual de Scrabble si Campionatul National de Scrabble Intercluburi 2010. Competitia a avut loc în statiunea Eforie Sud. Cei patru sportivi clujeni care se afla în top 10 în clasamentul general au terminat printre primii si la aceasta etapa. Corneliu Faur a terminat al patrulea, Septimiu Crivei pe locul 7, Dan Sibef pe 8, iar Vasile Mihalache pe 10. Faur este în continuare liderul clasamentului general. La competitia intercluburi, Universitatea s-a clasat pe locul 3, fiind întrecuta de echipele Locomotiva Bucuresti si Petrom Ploiesti. Urmatoarea competitie din calendarul competitional este Campionatul National de Scrabble Liber, ale carui prime doua turnee se vor desfasura la Cluj-Napoca în perioada 8-10 octombrie 2010.

Universitatea si CFR joaca vineri

Liga Profesionista de Fotbal a stabilit ieri programul si televizarile meciurilor din etapa a saptea a Ligii 1. Cele doua echipe clujene din primul esalon, Universitatea si CFR, vor juca vineri. „Sepcile rosii“ vor primi vizita Gloriei Bistrita, de la ora 17, meciul fiind transmis de GspTv. Campionii de la CFR vor disputa „derbiul feroviar“, jucînd în deplasare la Rapid, de la ora 20.30, în direct pe DigiSport. Sîmbata se vor juca partidele Sportul Studentesc – Victoria Branesti (ora 17, GspTv) si Unirea Urziceni – Steaua (20.30, Antena 1). Liga 1 va continua duminica cu meciurile FCM Tîrgu Mures – Gaz Metan Medias (ora 17, GspTv), Astra Ploiesti – FC Timisoara (19, DigiSport) si FC Brasov – Dinamo (21, DigiSport). Ultimele doua partide ale etapei vor avea loc luni: FC Vaslui – Otelul, de la ora 18, pe GspTv, si Pandurii – Universitatea Craiova, de la ora 20, pe DigiSport.

Bilete pentru meciul cu Gloria

Universitatea Cluj a pus în vînzare bilete pentru meciul cu Gloria Bistrita, care se va disputa vineri, 10 septembrie, de la ora 17, pe Stadionul „Cetate“ din Alba Iulia. Un tichet la tribuna 1 costa 25 de lei, iar unul la tribuna 2 costa 15 lei. Biletele pot fi achizitionate zilnic de la Iulius Mall, în intervalul orar 10-22, si de la sediul clubului, între orele 9-18. Tot de ieri s-au pus în vînzare bilete si în Alba Iulia, la casele Stadionului „Cetate“. Tichetele pot fi cumparate zilnic, între orele 7.30-16.

FP, listat la Bursa din Londra in 2011

Fondul Proprietatea (FP) ar putea fi listat la Bursa de Valori de la Londra la sfîrsitul anului viitor, a declarat ieri Mark Mobius, presedinte director general al Franklin Templeton, compania britanica ce va administra activele fondului. Tot ieri, în cadrul adunarii generale a actionarilor s-a stabilit si faptul ca actionarii FP vor primi un dividend brut de 0,816 lei pe actiune din profiturile anilor 2008-2009, în valoare cumulata de 1,1 miliarde de lei. Distribuirea dividendelor va începe din 11 octombrie. Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip închis, creata în scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de comunisti si care sînt imposibil de retrocedat în natura. Activele Fondului sînt de circa 11 miliarde de lei.

Demonstratie offroad, cu Dacia Duster

Caravana Dacia Duster Offroad Experience va ajunge la Cluj în perioada 10-12 septembrie, SUV-ul Dacia urmînd sa ruleze pe un un circuit offroad amenajat în incinta parcarii Iulius Mall. De-a lungul celor 3 zile de spectacol, publicul va putea participa gratuit la drive-teste cu cel mai recent model al gamei Dacia. Înainte de Cluj, Dacia Duster Offroad Experience a mai trecut prin Bucuresti, Mamaia si Timisoara, urmînd sa ajunga si la Iasi. Dacia Duster este primul vehicul de teren al marcii Dacia. Lansat la Salonul Auto de la Geneva 2010, el poate fi în prezent achizitionat în trei niveluri de echipare (Duster, Ambiance, Laureate), atît în varianta cu tractiune 4x2, cît si în varianta cu tractiune integrala.

Din 15 septembrie incep decontarile pentru ?Casa Verde?

Decontarile pentru programul „Casa Verde“, în care s-au înscris circa 8.800 de români, vor începe din 15 septembrie, a anuntat ministrul Laszlo Borbely. Astfel, cei care au derulat investitii în cadrul acestui program vor începe de saptamîna viitoare sa îsi recupereze banii de la Ministerul Mediului, însa ritmul de analiza a dosarelor este destul de lent, a mai precizat ministrul. Borbely a mai declarat ca a semnat primele contracte pentru „Casa Verde“ abia pe 15 august, iar primul contract care asteapta sa fie decontat de minister apartine unui cetatean din judetul Arges, care si-a montat o centrala termica pe baza de panouri solare. „Vom începe decontarile atunci cînd vom încheia contractele. Am finalizat analiza a 2.000 de dosare din cele 8.800. Îmi pare bine ca judetele din Ardeal sînt în primele zece locuri din tara“, a spus Borbely.

Dobinda subventionata pentru reabilitarea termica

Banca Comerciala Româna (BCR) acorda credite cu dobînda subventionata integral de stat pentru reabilitarea termica a imobilelor, dupa ce a semnat recent cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului o conventie în acest sens. Melania Mirea, sefa departamentului Dezvoltare afaceri si produse micro si PFA din cadrul BCR, a mentionat ca banca acorda si consiliere pentru întocmirea dosarului de finantare. Va reamintim ca, la începutul lunii iulie, Guvernul a decis ca proprietarii locuintelor incluse în programul de reabilitare termica pot sa finanteze lucrarea prin credit bancar contractat cu garantia statului si dobînda subventionata, dupa modelul programului „Prima Casa“. Sumele pot fi accesate pentru reabilitarea termica a anvelopei cladirii si a instalatiilor aferente, dar si pentru achizitionarea cu montaj a unei centrale termice, indiferent daca e individuala sau de bloc. De asemenea, creditul se poate contracta si pentru achizitia unor sisteme alternative de încalzire sau iluminat. Perioada de acordare a creditului este de maximum 5 ani, iar banca nu percepe alt comison în afara celui de gestiune solicitat de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Petru Filip, noul vicepresedinte al Senatului?

Grupul PDL din Senat l-a ales pe senatorul Petru Filip în functia de vicepresedinte al Camerei superioare a Parlamentului, ramasa vacanta prin numirea Ancai Boagiu ca ministru al Transporturilor, informeaza Agerpres, care citeaza surse din interiorul grupului parlamentar. Potrivit acestora, membrii grupului trebuie sa decida înlocuitorul lui Petru Filip la presedintia Comisiei de administratie publica din Senat, acesta neputînd exercita cele doua functii în acelasi timp. Pentru acest post candideaza Marius Gerard Necula si Dumitru Staicu. Senatorii PDL l-au desemnat, tot ieri, pe senatorul Ovidiu Marian în locul ministrului Economiei, Ion Ariton, în functia de presedinte al Comisiei de buget-finante. La Comisia de Afaceri Europene, locul de membru lasat vacant de Anca Boagiu urmeaza sa fie preluat de Marian Rasaliu. Nominalizarile PDL vor fi prezentate plenului, în vederea validarii lor.

Lucrarile la stadion, ?in intirziere? ? spune PSD. ?Cu citiva ani?, in care PSD a fost la putere, raspunde Tise!

Liderul PSD Cluj, Remus Lapusan, i-a transmis ieri presedintelui Consiliului Judetean, Alin Tise, sa ia masuri urgente pentru respectarea graficului de lucrari la noul stadion, „Cluj Arena“, acuzind anumite intirzieri.      „La peluza dinspre hotelul Sport lucrarile sint in intirziere. Reprezentantii Consiliului Judetean trebuie sa prezinte explicatii pentru acest lucru. Se apropie iarna si orice constructor responsabil isi planifica lucrarile in asa fel incit sa profite de vremea favorabila pentru a-si respecta termenele. Daca nu reintram in grafic cit mai curind, riscam sa intram intr-un carusel al intirzierilor pentru care nimeni nu-si va asuma raspunderea“, a transmis Lapusan prin intermediul unui comunicat de presa. Mai mult, Remus Lapusan sustine ca PSD Cluj va continua sa monitorizeze lucrarile la noul stadion pentru a se asigura ca proiectul este tratat cu seriozitate. In replica, Tise i-a atacat dur pe social-democratii clujeni, pe care ii acuza ca au tergiversat proiectul stadionului.     Mesaje sforaitoare si fundatii inexistente„Inca nu s-a uscat cerneala de pe anteriorul comunicat al PSD, care ma acuza de faptul ca iau partea primarilor din judet in incercarea acestora de a obtine banii necesari pentru dezvoltarea proiectelor de care beneficiaza clujenii, ca social-democratii au gasit un nou motiv de a iesi la rampa. Conform acestora, lucrarile de la viitoarea arena sportiva a judetului sint in intirziere. Intr-o foarte mare intirziere, as adauga eu, daca tinem cont de faptul ca pe vremea cind judetul era condus de PSD, cite un alai la fiecare doi ani, uneori impreuna cu mai marii social-democratiei de la Bucuresti, dotati cu mistrii si mesaje sforaitoare, punea bazele fundatiei viitoarei arene. Care arena, in urma cu doi ani, era tot acolo, desi au inceput-o domniile lor de vreo doua ori“, a acuzat, la rindul sau, Alin Tise. Mai mult, presedintele Consiliului Judetean crede ca pe social-democrati ii roade, de fapt, invidia. „Ma intreb daca ii deranjeaza cu adevarat problema stadionului – care se face, domnilor, orice ati dori dumneavoastra sa insinuati –, ii roade invidia sau refuleaza neputinta si lipsa de vointa si decizie din mandatele generoase pe care le-au avut la indemina. Pana la urma, oricum nu iesi la liman cu aparatorii social-democratiei. Daca nu faci, ignori interesul public. Daca faci, fie nu ai dreptul moral de a vorbi in numele celor multi, fie intirzii sau mai stiu eu ce alte gogorite, nascute toate din graba de a puncta la capitalul de imagine politica“, a subliniat Tise.     Presedintele forului judetean mai sustine ca il intereseaza doar promovarea interesului public si finalizarea obiectivelor pe care le-a inceput, iar „povestile cu drobul de sare nu ar trebui sa se regaseasca in mesajul unui politician responsabil“. „Cit priveste ingrijorarea exprimata de PSD, sper ca aceasta sa se indrepte constructiv asupra monitorizarii lucrarilor – care se desfasoara pe fata –, si sa nu se transforme intr-un circ continuu care sa pericliteze finalizarea acestui important obiectiv“, a incheiat Alin Tise.      Va reamintim ca lucrarile de executie a noului stadion al judetului Cluj au intrat intr-o noua etapa, la ora actuala fiind deja executate lucrari la structura de metal a acoperisului.

Basescu: Romania si FMI ar putea sa extinda acordul sau sa aleaga unul de tip precautionary

Presedintele s-a întîlnit, ieri, la Palatul Cotroceni, cu Jeffrey Franks, care se afla în România cu ocazia prezentei la ceremoniile prilejuite de sarbatorirea a 130 de ani de la înfiintarea BNR.     „Ma bucur sa va vad din nou, asteptînd vizita din octombrie, cînd nu va mai fi o aniversare, ci o evaluare a dificultatilor pe care le întîmpinam. Oricum, propunerea mea este ca, în octombrie, cu ocazia vizitei, sa ne uitam la viitorul acord dintre România si FMI, sa vedem daca solutia corecta este extinderea acordului existent sau încheierea unui acord de tip precautionary. Acesta este mesajul meu pentru dumneavoastra. Si în acelasi timp, urmarim sa continuam împreuna reformele structurale si absorbtia fondurilor europene. Este necesara crearea spatiului fiscal pentru absorbtia fondurilor europene“, a declarat presedintele în debutul întrevederii.     „Sînt de acord cu dumneavoastra, domnule presedinte. Dupa cum va amintiti, cu ocazia ultimei noastre vizite, am pus accent pe faptul ca exista importante fonduri europene. E absolut nevoie de acestea pentru infrastructura si cheia este eliminarea barierelor din sectorul public, care îngreuneaza absorbtia acestor bani“, a spus Jeffrey Franks.     „Avem bariere birocratice aici în România. Trebuie, de asemenea, sa ne uitam la costurile sociale. Avem un deficit de 3,6 miliarde de euro, care e dramatic“, a replicat la rîndul sau Traian Basescu.     Alaturi de Jeffrey Franks, la Palatul Cotroceni s-au aflat reprezentantul FMI în România si Bulgaria, Tonny Lybek, si Age Bakker, director executiv în cadrul FMI.    Agerpres

Apostu: ?Casa de Cultura ramine a studentilor?

Primarul Sorin Apostu a precizat ca au fost schimbate scaunele din sala de spectacole. „Au existat bani si pentru aerul conditionat, însa licitatia a ajuns în instanta si s-a blocat“, a spus primarul.      „În incinta Casei de Cultura a Studentilor vor avea loc doar activitati culturale. Nu se va muta aici nici un birou, doar universitatile vor beneficia de acest obiectiv. Am avut deja discutii cu rectorii si presedintii universitatilor clujene în acest sens. Casa de Cultura a Studentilor a fost cea mai buna casa de cultura a studentilor din toata România în ceea ce priveste istoria activitatilor. Vrem sa renastem niste activitati studentesti si aceasta sa ramîna o casa doar a studentilor, a tuturor studentilor“, a declarat ieri Sorin Apostu.      Legat de chiriasi, edilul a precizat ca singurul chirias care a mai ramas este firma care detine localul Kharma, contractul fiind prelungit pîna în anul 2020. Prin declaratiile de ieri, primarul Sorin Apostu a raspuns practic acuzatiilor aduse în urma cu cîteva saptamîni de fostul premier, Adrian Nastase, care a scris pe blogul sau ca trecerea Casei de Cultura a Studentilor la Primarie este de fapt o „inginerie politica“ de care ar putea beneficia „clienti politici ai camarilei PDL-iste din Cluj“.    M. O.

De ce nu a inaugurat Apostu parkingul Manastur?

Foto Radu PadureanGarantia de buna executie pentru proiectul parkingului din Manastur va fi retinuta de Primarie, iar Euro Proiect 2006 va primi "recomandare negativa"Primarul Sorin Apostu a anuntat ieri motivul pentru care luna trecuta a refuzat sa inaugureze oficial primul parking de cartier din Cluj-Napoca, situat in Manastur, pe strada Primaverii.      Apostu a mentionat ca s-au constatat mai multe nereguli in proiectul parkingului, unele observate pe parcursul executiei, iar altele abia la final, de vina fiind firma Euro Proiect 2006 din Ocna Mures, cea care a realizat proiectul.     „Dupa ce am analizat tot contractul de la parkingul Minerva avem o mare nemultumire si vom da aviz negativ si recomandare negativa proiectantului general al obiectivului. Pina acum am tinut aceste lucruri pentru noi pentru ca am dorit ca acest proiect sa mearga mai departe. Practic, noi eram la mina proiectantului, pentru ca doar el da o dispozitie de modificare cind apare o noua solutie in proiect. Acum, ca s-au incheiat lucrarile, i-am transmis si prin scrisoare si ii transmit proiectantului si prin intermediul dumneavoastra ca lucrul cu Primaria Cluj-Napoca, si sper ca si cu alte primarii, s-a incheiat“, a tinut primarul Sorin Apostu sa transmita.     Avertisment pentru proiectantiEdilul a enumerat si citeva din neregulile constatate de municipalitate la acest proiect.     „Sa va dau citeva exemple de incompetenta. In primul rind, a trebuit sa modificam, pe ultima suta de metri, accesul dintre etaje la scari, pentru ca in momentul in care coborai in viteza riscai sa-ti spargi capul. A mai existat si o situatie cu panta, care intre timp a fost remediata. De asemenea, au fost foarte multe lucrari care s-au putut corecta pe timpul executiei, dar altele le-am observat fie doar aproape de deschidere, fie numai dupa darea in folosinta a acestui parking. Avertizez pe toti proiectantii care doresc sa vina la licitatii la Cluj ca, daca doresc sa faca proiectele din avion, mai bine sa stea acasa, pentru ca vor avea mari probleme cu noi. Garantia de buna executie pentru proiect va fi retinuta de catre Primarie si vom da recomandare negativa“, a mai spus edilul-sef al Clujului.     De vina e „o doamna din Timisoara“La ora actuala nu exista probleme de functionare a parkingului Manastur, insa Apostu considera ca nu este normal ce s-a intimplat. Alte nereguli constatate tin de faptul ca locurile de parcare nu sint croite egal, amplasarea rezervoarelor de apa pentru stingerea de incendii nu a fost stabilita pe proiect, iar numarul de rezervoare a fost mult prea mare si au fost prevazute mai multe prize decit cele necesare.      Parkingul din Manastur, care pune la dispozitia cetatenilor din zona 461 de locuri de parcare, a fost dat in folosinta in a doua jumatate a lunii august, constructia fiind executata de firma sibiana Con-A.     „Licitatia pentru proiectarea obiectivului, care a fost separata de licitatia pentru executie, a fost cistigata de o firma din Ocna Mures, insa proiectanta este o doamna din Timisoara. Din punct de vedere structural, proiectul a trebuit refacut complet de catre o echipa din Cluj, de la Facultatea de Constructii, cu care am avut mare noroc. Parkingul putea sa fie inaugurat cu 3 saptamini mai repede, insa nu s-a putut din cauza unor probleme de functionalitate atit in interior, cit si la amenajarile exterioare. Am avut cheltuieli mari din cauza proiectului din Timisoara, dar nu am avut ce face“, a declarat pentru monitorul directorul general al Con-A, Sorin Cristea.

Caiete cu M. Jackson sau Hannah Montana, la Tirgul rechizitelor

Tirgul de rechizite deschis in Piata Unirii poate fi vizitat de clujeni zilnic, pina duminica, 12 septembrie, intre orele 11-18. „Am pus la dispozitie, gratuit, spatiul din Piata Unirii, iar in contrapartida am cerut ca rechizitele comercializate la tirg sa fie la preturi promotionale pentru a le oferi parintilor clujeni toate lucrurile necesare inceperii de an scolar“, a precizat primarul Sorin Apostu, municipalitatea clujeana fiind organizatorul evenimentului.La tirg si-au anuntat prezenta mai multe companii, atit librarii si societati comerciale specializate in comercializarea de rechizite, cit si edituri din Cluj-Napoca sau din alte orase ale tarii. Reprezentantii Primariei au explicat ca o mare parte a comerciantilor urmeaza sa ajunga la tirg in cursul saptaminii sau abia spre finalul acesteia, mizind pe o vinzare mai buna cu citeva zile inaintea inceperii noului an scolar.    Oferte speciale pentru gradinite si clasa IPrintre participantii la Tirgul rechizitelor se numara Lecom, Librariile Humanitas, editurile Aramis, Casa Cartii de Stiinta, Qual Media, Curtea Veche, Editura Tritonic, Galaxia Gutemburg, Libraria Carter sau Ancada. De asemenea, si-au anuntat prezenta si citeva institutii financiare precum Provident, Procredit Bank sau Banca Transilvania, cu scopul de a oferi alternative de finantare celor care nu dispun acum de fonduri. Tot in acest scop, Primaria a mai anuntat ca, pentru gradinite si pentru elevii claselor I, scolile si gradinitele pot sa precontracteze produse pe care sa le plateasca mai tirziu.     Ieri, la putin timp dupa deschiderea tirgului, pe rafturile comerciantilor erau expuse rechizite la moda cu personaje precum Michael Jackson sau Hannah Montana. Mai mult, o trupa de dansatori, fani ai muzicii lui Michael Jackson, au sustinut un scurt show in fata standurilor cu rechizite.

47 mil. ? pentru Parcul Central si modernizarea liniei de tramvai

Statutul de "pol de crestere" aduce Clujului 82 de milioane de euro, dar aceasta suma poate creste considerabil daca este cheltuita pina in anul 2013, spune primarul Sorin ApostuProiectele de reabilitare a Parcului Central si a cladirii Cazino, precum si cel ce vizeaza modernizarea liniei de tramvai ar putea intra in faza de executie in primavara anului viitor, a declarat ieri primarul Sorin Apostu.     „Am primit din partea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului scrisorile de acceptare a proiectelor liniei de tramvai si Parcului Central. In urmatoarele zile va avea loc vizita de precontractare, dupa care, probabil pina la finalul acestei luni, vom avea semnate contractele pentru aceste obiective. Va reamintesc ca este vorba despre un proiect al municipalitatii care vizeaza schimbarea liniei de tramvai si modernizarea parcului «Simion Barnutiu» in valoare de aproximativ 40 de milioane de euro. La finalul acestui an vom putea sa demaram efectiv licitatiile si apoi sa incepem sa lucram“, a anuntat ieri primarul Sorin Apostu.      Primarul municipiului Cluj-Napoca a mai spus ca vizita in teren pentru verificarea documentelor este programata in data de 7 septembrie pentru proiectul parcului, iar pentru proiectul liniei de tramvai, in 15 septembrie.     Licitatia va avea loc in aceasta toamnaBUGET1 mil. €a prins Primaria Cluj-Napoca in buget pentru co-finantarea de 2% a proiectelor sale europene. Edilul s-a aratat increzator ca lucrarile la cele doua proiecte ce vor fi finantate din bani europeni ar putea demara anul viitor.      „Anuntul de intentie pentru licitatie este deja dat, iar noi intentionam sa dam drumul la licitatia propriu-zisa undeva in lunile octombrie-noiembrie pentru ca toate termenele sa decurga astfel ca in primavara sa ne apucam de treaba“, a informat primarul.      Primaria a prins in buget 1 milion de euro pentru co-finantarea de 2% a proiectelor sale europene.     Proiecte si pe „latura“ socialaSorin Apostu * Primar Cluj-Napoca„Anuntul de intentie pentru licitatie este deja dat, iar noi intentionam sa dam drumul la licitatia propriu-zisa undeva in lunile octombrie-noiembrie pentru ca toate termenele sa decurga astfel ca in primavara sa ne apucam de treaba.“ Pe linga cele doua proiecte aflate deja in stadiu avansat, municipalitatea clujeana mai are de gind sa depuna anul acesta spre finantare si alte proiecte, cuprinse in sectiunea sociala a Planului Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU). Este vorba despre locuintele sociale de pe strada Albac, proiectul de ticketing si cel al bicicletelor de inchiriat.      Proiectele privind linia de tramvai si reabilitarea Parcului Central si a cladirii Cazino sint cuprinse in Planul Integrat de Dezvoltare Urbana al polului de crestere Cluj-Napoca, iar valoarea totala a acestora ajunge la 206 milioane de lei (aproximativ 47 de milioane de euro).      Statutul polului de crestere poate aduce acum orasului o suma de 82 de milioane de euro, insa primarul Sorin Apostu a explicat ca aceasta suma poate creste considerabil daca este cheltuita pina in anul 2013.

210 pui gatiti intr-o singura tigaie

Bucatarul Tibi Kiss Budai va inlocui duminica ceaunul cu o tigaie de 15 mpPrimul record mondial in gastronomie stabilit la Cluj-Napoca va avea loc duminica la Polus Center, cind bucatarul Tibi Kiss Budai, ajutat de alti 20 de bucatari, va gati 210 pui intr-o singura tigaie uriasa de 15 metri patrati. Organizatorii au precizat ca uriasa tigaie a fost facuta la comanda in Bulgaria special pentru acest eveniment. Totodata, duminica va fi prezenta si o echipa de la World Records Academy pentru a certifica recordul.     „Tigaia va fi asezata pe 25 de arzatoare individuale, iar fiecarui bucatar ii va fi alocat un anumit perimetru pe care sa-l supravegheze“, a precizat Tibi Kiss Budai, care spune despre el ca nu e bucatar, ci doar un mare gurmand pasionat de gastronomie.     Dupa omologarea recordului, publicul va putea degusta puii gatiti de maestrul Budai. Evenimentul va avea loc in cadrul Campionatului International de Gatit in aer liber, aflat la cea de a patra editie, care se va desfasura in acest weekend la Polus. Cu aceasta ocazie clujenii ii vor putea vedea „la cratita“ pe cei mai buni si talentati bucatari autohtoni, dar si internationali.    Demonstratii culinare si concursuriVineri, in prima zi a evenimentului, va avea loc competitia de preparate culinare reci, in competitie fiind inscrisi atit bucatari profesionisti, cit si amatori din Romania, Israel si Finlanda. Tot vineri, noua bucatari din Israel, dar si citiva maghiari si romani vor gati un meniu specific mediteranean intitulat „Gustul pacii“. „Prin acest eveniment dorim sa aratam lumii ca oameni din medii diferite pot sa lucreze foarte bine impreuna, iar orice bariera de comunicare va fi depasita prin limba mincarii“, a explicat Iulia Dragut, presedintele Asociatiei Culturale Euro Est Alternativ, organizatorul evenimentului.     Ziua de simbata va incepe cu o reprezentatie pentru copii sustinuta de doua actrite de la Teatrul National pentru Copii „Ion Creanga“ din Bucuresti, iar apoi cei mici vor fi invitati sa creeze figurine din legume si fructe. Tot simbata se va da startul competitiei de gatit in aer liber pentru sectiunile ceaun, plita, gratar si instrumente neconventionale, iar in final, seara va fi incheiata de un recital Dumitru Farcas.     Duminica, in ultima zi a evenimentului, pe linga recordul mondial al lui Tibi Budai, vor mai avea loc prezentari de diverse preparate culinare romanesti, maghiare, evreiesti, grecesti si finlandeze, care ii vor incinta pe cei prezenti la eveniment.

Vom avea card electronic de sanatate din 2011

Ministerul Sanatatii a postat pe site-ul propriu o Hotarire pentru aprobarea modalitatii de realizare a sistemului national al cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate. Potrivit documentului, din anul 2011, toti romanii care isi platesc contributia la fondul de asigurari de sanatate vor avea card electronic. Acesta va fi dovada ca posesorul lui este asigurat.     In prezent, potrivit Ministerului, „calitatea de asigurat se dovedeste cu un document justificativ – adeverinta sau carnet de asigurat – eliberat prin grija casei de asigurari la care este inscris asiguratul. Dupa implementarea cardului national de asigurari sociale de sanatate, aceste documente justificative vor fi inlocuite cu acest card electronic“.      Cardul se va emite individual pentru fiecare asigurat, iar furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a acorda asistenta medicala titularilor de card.    Avantajele carduluiConform reprezentantilor Ministerului Sanatatii, cardul national de asigurat va imbunatati mecanismul de control al costurilor din sistemul de asigurari sociale de sanatate. In plus, pentru beneficiari se va reduce birocratia la dovedirea calitatii de asigurat. Totodata, posesorul cardului va putea controla personal propriile informatii medicale, urmind sa creasca si calitatea actelor medicale, in paralel cu o diminuare a riscului de erori medicale si reactii adverse.     Tot cu ajutorul cardului de asigurat, se va putea urmari traseul serviciilor medicale oferite consecutiv de mai multi furnizori de servicii medicale.

Ministerul Sanatatii recunoaste: asigurarea de malpraxis, doar praf in ochi

Medicii clujeni au fost acuzati anul trecut de malpraxis in 13 cazuri, care s-au finalizat cu un singur avertismentPacientii despagubiti in caz de malpraxis sint o raritate in tara noastra, din cauza procedurilor extrem de anevoioase. Anul trecut, in judetul Cluj au fost inregistrate 13 dosare de erori medicale.     Un raport al Colegiului Medicilor din Romania (CMR) pe anul 2009 arata ca in tara noastra au fost inregistrate 400 de dosare de malpraxis. Cei mai multi pacienti care au reclamat erori medicale au fost din judetele Hunedoara – cu 89 de dosare, Bucuresti – cu 44 de reclamatii si Iasi – cu 41 de dosare.     In majoritatea cazurilor, dosarele s-au incheiat fara sanctionarea medicilor, fiind foarte rare cazurile in care pacientii au fost despagubiti. Astfel, din cele 400 de cazuri reclamate, doar opt au fost solutionate cu interdictia medicilor de a mai profesa pentru perioade cuprinse intre o luna si un an.     In judetul Cluj, au fost inregistrate anul trecut 13 dosare de erori medicale, din care au fost finalizate 12. Din cele 12 dosare, 11 au fost fara sanctiuni si unul singur s-a incheiat cu avertisment.    Pacientii despagubiti, o raritate la noiConducerea Ministerului Sanatatii recunoaste ca modul in care este reglementat malpraxisul nu este deloc benefic nici pentru cadrele medicale, nici pentru pacienti.     „Situatia din Romania a dus practic la un singur cistigator in acest domeniu: companiile de asigurari, si la doi perdanti: personalul medical si, mai ales, pacientii. Actuala legislatie a dus la situatia in care despagubirile de malpraxis sa fie extrem de anevoioase si rare, pacientii fiind supusi la eforturi uriase, de timp si bani, concomitent cu implicarea in acelasi procedeu si a personalului medical care a platit asigurarea de malpraxis“, se arata intr-un proiect de hotarire al Ministerului, referitor la o serie de modificari din sistemul sanitar.     Malpraxisul nu va mai fi fapta penalaPotrivit propunerii din proiectul de hotarire, pacientii care au avut de suferit in urma unei erori medicale ar urma sa fie despagubiti rapid daca se va schimba modul in care este reglementat malpraxisul in tara noastra.     „O abordare eficienta si in acord cu practica moderna in acest domeniu ar presupune schimbarea modelului din Romania, care percepe eroarea medicala ca fapta penala, concomitent cu realizarea unor reglementari care sa duca la utilizarea asigurarii de malpraxis pentru scopul sau: despagubirea rapida a pacientilor ce au avut de suferit“, se precizeaza in textul documentului.     Din iulie, cazurile de malpraxis, raportate lunarDin luna iulie a acestui an, Comisiile de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis de la nivelul directiilor de sanatate publica sint obligate sa raporteze, lunar, la Ministerul Sanatatii situatia sesizarilor primite si modul de solutionare a acestora.     Potrivit conducerii ministerului, aceasta metoda de raportare reduce timpul de rezolvare a cazurilor de malpraxis si reduce si procedurile juridice.

O saptamina plina de muzica baroca

Cursurile vor fi organizate de Academia Internationala de Muzica Veche si Dansuri din Sablé (Franta), în colaborare cu centrul Cultural Francez (CCF) din Cluj-Napoca si cu Academia de Muzica „Gheorghe Dima“. Înscrierile la cusruri se pot face pîna pe 20 septembrie, acestea costînd 204 lei.     În cadrul acestei sesiuni vor fi prezenti profesori de renume international, recunoscuti pentru activitatea lor artistica si pedagogica: Françoise Denieau pentru dans baroc, Caroline Pelon pentru interpretare vocala, Mira Glodeanu pentru vioara, Bruno Cocset pentru violoncel si Françoise Lengellé pentru clavecin. „Formarile se adreseaza dansatorilor si muzicienilor, studentilor si tinerilor profesionisti din România si din tarile vecine. Cursurile individuale vor fi completate cu ateliere de muzica pentru ansambluri de muzica de camera, în cadrul carora muzicienii se vor putea initia si în dansul baroc“, spun organizatorii.     În plus, pe lînga sesiunea de formare, clujenii vor putea asista în fiecare seara la cîte un concert, avînd astfel ocazia de a descoperi cîteva dintre marile nume ale muzicii baroce, precum La Fenice, Les Basses réunies, Françoise Langellé sau Turicum.     Directorul Festivalului din Sable, Jean-Bernard Meunier, a coordonat la Cluj-Napoca, în 2009, un stagiu al Academiei de Dansuri si Muzica Veche din Sablé, destinat unui grup format din 33 de tineri artisti din România, Serbia, Germania, Ungaria si Bulgaria. Programul zilnic a inclus cursuri colective si individuale, ateliere de muzica de camera si de dans baroc, sub îndrumarea unor profesori francezi de renume. De asemenea, Jean-Bernard Meunier a participat, în luna mai a acestui an, si la Colocviul international cu tema „Cultura si dezvoltarea locala. Locul si rolul culturii în dezvoltarea locala“, organizat de Centrul Cultural Francez la Castelul Banffy din Bontida.

Hala agroalimentara moderna in zona IRA

Foto Radu Padurean"Aceasta investitie a fost necesara pentru a da un aspect civilizat acestei locatii. Desi la inceput a fost o gindire buna, aceea de a pune la dispozitia cetatenilor produse mai ieftine, ulterior aici s-a ajuns la un focar de infectie", a reamintit edilul Sorin Apostu ce a fost inainte pe locul halei IRANoua hala agroalimentara IRA din cartierul Marasti a fost inaugurata ieri in prezenta primarului Sorin Apostu si a deputatului PDL din Colegiul 4, Adrian Gurzau.     „Sint extrem de multumit sa anunt ca astazi (ieri – n.r.) inauguram cea de-a patra piata agroalimentara facuta din banii cetatenilor, pentru cetateni. Zona IRA deserveste nu numai cartierul Marasti si zona strazii Dimbovitei, ci practic obisnuinta tuturor clujenilor de a veni aici pentru a cumpara produse mai ieftine, produse necesare gospodariei. Cred ca aceasta investitie a fost absolut necesara pentru a da un aspect civilizat acestei locatii. Desi la inceput a fost o gindire buna, aceea de a pune la dispozitia cetatenilor produse mai ieftine, ulterior aici s-a ajuns la un focar de infectie. Astazi cei 110 producatori care vor vinde in piata IRA vor fi si ei supusi acelorasi reguli din pietele clujene. Ei vor trebui sa respecte un pret maximal si vor afisa care dintre produse sint autohtone si care sint din import“, a declarat primarul Sorin Apostu inainte de a taia panglica inaugurala. Edilul a facut referire la decizia luata in decursul acestui an conform carora in pietele municipalitatii comerciantii nu pot practica preturi mai mari decit dublul pretului de referinta de la Centrul Agro Transilvania. De asemenea, Primaria a confectionat cartonase speciale pentru marcarea provenientei fructelor si legumelor.      „Aceste reguli au avut succes in rindul cetatenilor Clujului, care in felul acesta si-au putut da seama care dintre produse sint cele pe care vor sa le cumpere. Aceasta piata si ulterior piata Grigorescu incheie un cerc destul de complicat. Sa ne reamintim ca pietele din Cluj nu erau inainte in administrarea Primariei si conditiile de vinzare erau cum erau, iar specula era la ea acasa“, a mai spus Apostu.     A patra piata a PrimarieiPiata agroalimentara IRA este cea de a patra piata administrata de Primaria Cluj-Napoca care a fost modernizata pentru a oferi conditii civilizate de comert cu alimente perisabile, dupa piata Zorilor, piata Hermes din Gheorgheni si piata Flora din Manastur.      Potrivit Primariei, in noua hala au fost mutati comerciantii care vindeau in vechea piata IRA in regim de comert in detaliu si producatorii care isi cistigau existenta din produsele alimentare obtinute. Procentul de atribuire a meselor a fost de 60% pentru producatori si 40% pentru comercianti. Ocuparea meselor se face pentru pretul de 3 lei/masa/zi.     Investitie de 900.000 de leiLucrarile de proiectare si executie a noii hale au fost realizate de Trustul de Instalatii Montaj si Constructii SA Cluj-Napoca, valoarea investitiei fiind de aproape 900.000 de lei. Hala agroalimentara are o suprafata construita de 1.113,25 mp, din care 930,86 mp pentru comertul cu legume fructe, 42 mp – spatiu pentru produse lactate, iar restul anexe. In piata exista 110 mese din fibra de sticla si cintare electronice verificate metrologic, 4 vitrine frigorifice, achizitionate de municipalitate pentru spatiul destinat comercializarii produselor lactate, 8 aparate de aer conditionat, dintre care s-au montat 7 in hala pentru comercializarea legumelor si fructelor si unul in spatiul destinat comercializarii produselor lactate. Piata agroalimentara mai dispune si de 50 de locuri de parcare.