monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Ajutoarele ?de iarna?, verificate la singe

3% din cererile de ajutor de incalzire depuse vor fi verificate, ceea ce inseamna in jur de 600 de apartamentePrimarul Sorin Apostu i-a anuntat ieri pe clujeni ca municipalitatea nu va mai acorda atit de usor ajutoarele pentru incalzire, avind in vedere noile reglementari stabilite de Guvern in acest sens.     Noutatile se refera la lista privind bunurile ce duc la excluderea acordarii ajutorului pentru incalzirea locuintei, lista in care se se regasesc bunuri imobile (cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu sau alte imobile aflate in proprietate, cu exceptia locuintei de domiciliu), precum si detinerea unui autoturism care depaseste 1.600 cmc, detinerea de autoutilitare, autocamioane de orice fel, remorci, salupe, barci, iahturi, autobuze sau microbuze, dar si depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei.      „Am primit inca de anul trecut, de la mai multi administratori de bloc, solicitari sa studiem cazuri in care persoane care au masini luxoase sau o locuinta inchiriata au primit ajutoare la incalzire. Pina acum nu aveam cadrul legal pentru a face ceva, dar acum, conform legii, verificarile se fac de catre doua comisii mixte de control formate din reprezentanti ai Directiei de Asistenta Sociala, Registrul Agricol, Directia patrimoniului municipiului, Directia Taxe si Impozite, Politia Comunitara si Regia Autonoma de Termoficare“, a declarat primarul Sorin Apostu.      Practic, municipalitatea va verifica 3% din cererile depuse, ceea ce inseamna in jur de 600 de apartamente. Daca se vor gasi cazuri cu nereguli, cei aflati in asemenea situatii risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei, precum si intocmirea unui dosar penal.      Formularele pentru ajutoarele de incalzire vor fi distribuite asociatiilor de proprietari pina in data de 13 octombrie, iar depunerea lor completate se va putea face pina in 12 noiembrie. Primaria va emite dispozitiile de acordare a ajutorului de incalzire a locuintei pina in data de 26 noiembrie.

Dezbatere despre viitorul Spitalului Regional de Urgenta

Presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, i-a invitat pe liderii de grup ai partidelor reprezentate în acest for pentru a discuta despre viitorul proiectului Spitalului Regional de Urgenta. „Noi avem acum terenul din localitatea Floresti, în suprafata de 14 hectare, care este acum afectat pe o portiune de 3 hectare de un depozit de munitie. Cu tot cu zona de protectie, care ajunge la 6 hectare, practic nu putem folosi acum jumatate din acest teren. Depozitul trebuie sa fie mutat, iar noi am depus deja la Ministerul Apararii Nationale o cerere în acest sens. Avem asadar sansa sa primim suma necesara, care este de peste 1,5 milioane de euro. Mutarea si construirea noului depozit costa foarte mult pentru ca totul se face la standarde NATO“, a explicat Tise. El a mai adaugat ca pentru construirea Spitalului Regional de Urgenta ar fi nevoie de peste 120 de milioane de euro. În acest context, un consortiu format din firmele Vamed Standortentwicklung und Engineering GmbH & Co KG, CBC Development Design SRL si Manutencoop Facility Management S.p.A au propus Consiliului Judetean realizarea unui Spital de Urgenta în cadrul parcului industrial Tetarom I.    M. O.

Parteneriate pentru 2011

 Administratia locala isi pregateste anul 2011 din punct de vedere al evenimentelor. Astfel, pentru a evita problemele care pot sa apara din cauza lipsei de fonduri, Primaria municipiului Alba Iulia a anuntat ca intocmeste o lista cu propunerile localnicilor, astfel incit evenimentele acceptate sa poata fi bugetate din timp. In acest sens, cei care cred ca au o idee interesanta pot sa o propuna, pina in data de 20 octombrie. Primaria municipiului Alba Iulia ii invita pe locuitorii orasului care doresc sa organizeze evenimente in parteneriat cu administratia locala, sa trimita propunerile de manifestari, alaturi de un plan de buget, descrierea evenimentului si indicatori de performanta, pe adresa de mail office@apulum.ro. Propunerile de evenimente cultural-artistice vor fi evaluate, selectionate si apoi inaintate spre finantare in cadrul exercitiului bugetar 2011. Bineinteles, fiecare dintre evenimente va trebui analizat si aprobat de catre consiliul local si apoi bugetat in functie de necesitati si posibilitati. Sprijin reciprocIdeea se doreste a fi un sprijin acordat de catre administratia locala, dar si unul venit din partea localnicilor pentru primarie. “In acest mod dorim sa venim in sprijinul celor care vor sa organizeze astfel de evenimente, stabilind un calendar al manifestarilor, fie ca este vorba despre spectacole, competitii sportive, expozitii, tirguri sau orice alt fel de evenimente pentru anul 2011. Aceasta masura garanteaza, dupa evaluare, posibilitatea includerii propunerilor in planul de evenimente cultural artistice ale anului viitor. Totodata, acest calendar va deveni un suport profesionist in abordarea organizarii de evenimente, cunoscut fiind faptul ca implicarea ocazionala si neprogramata poate reduce efectul scontat si nu garanteaza realizarea indicatorilor de performanta recomandati si de Curtea de Conturi a Romaniei. Aceasta analiza va putea pozitiona in mod eficient orice propunere venita din partea celor interesati. Mail-urile se vor primi pina la data de 20 octombrie 2010, pe adresa office@apulum.ro. Pentru detalii suplimentare, contactati Compartimentul Mass Media, PR, Cultura la sediul Primariei Alba Iulia, din Calea Motilor numarul 5A, etaj 1, camera 102 sau la telefon 0258/819.462”, se arata intr-un comunicat oficial pe aceasta tema.               

Fonduri pentru microintreprinderi

 Incepind cu aceasta saptamina, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a reluat procesul de contractare, prin fonduri structurale nerambursabile, pentru finantarea microintreprinderilor din Regiunea Centru. Pe acest domeniu mai sint disponibile peste 21,8 milioane euro, dar proiectele depuse deja solicita o suma nerambursabila de peste 71 milioane euro. Primele doua contracte de finantare, in aceasta ultima sesiune, au fost semnate cu beneficiari din judetele Covasna si Harghita. “La nivelul Regiunii Centru au fost depuse spre finantare, de cind s-a lansat DMI 4.3, un numar de 667 proiecte in vederea obtinerii de fonduri nerambursabile prin Programul REGIO. In lumina noilor reglementari, prin acest domeniu se poate obtine o finantare nerambursabila de 100% din valoarea totala eligibila a proiectului. Obiectivul acestui domeniu de interventie il constituie dezvoltarea microintreprinderilor productive si a celor prestatoare de servicii. In acest moment au mai ramas in faza de evaluare 283 proiecte destinate finantarii microintreprinderilor”, au aratat reprezentantii ADR Centru.Pe acest domeniu, au fost semnate, pina acum, 76 de contracte de finantare, fiind atrase peste 5,2 milioane euro din partea Uniunii Europene.

Clujenii au achitat impozite de 58 de milioane de lei

Primarul Sorin Apostu a anuntat ieri situatia exacta a încasarii impozitelor la bugetul local pîna la data de 28 septembrie. Astfel, în total s-au achitat peste 58 de milioane de lei, dintre care 22,3 milioane de lei au fost platiti de persoanele fizice si în jur de 36 de milioane de persoanele juridice. Cel mai mare procent la încasari s-a înregistrat la achitarea impozitului aferent terenurilor, unde s-a achitat 82% din totalul de încasat, urmat îndeaproape de impozitul pentru cladiri, cu o rata de încasare de 78% din total. La autoturisme s-a încasat 59% din impozite. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, în 2010 s-a încasat mai mult fata de 2009, cînd s-au încasat 17.663.893 de lei de la persoanele fizice si 29.296.613 de la persoanele juridice. Toti cei care au achitat taxele si impozitele locale pîna în acest moment, precum si cei care le vor achita pîna astazi inclusiv beneficiaza de reducerea de 10% la cea de-a doua transa, conform Codului Fiscal. „Le multumesc clujenilor pentru efortul pe care-l fac de a-si achita taxele si impozitele în aceasta perioada dificila“, a declarat primarul Sorin Apostu.    M. O.

Informari pentru prevenirea furturilor

 La nivelul judetului Alba, în perioada 27 septembrie – 1 octombrie se desfasoara campania ‘’Saptamina Prevenirii Criminalitatii’’, aflata la cea de-a V-a editie, structurata pe diverse domenii de prevenire, fiecare zi avind o tema distincta. Ziua de ieri a fost dedicata prevenirii infractiunilor de furt de/sau din auto si din locuinte. Astfel, politistii de prevenire, proximitate, investigatii criminale, precum si cei de la posturile comunale de politie au desfasurat activitati de prevenire în acest sens pe raza judetului Alba. În municipiul Alba Iulia activitatile s-au desfasurat îndeosebi în zona Cetate, unde proprietarii de autoturisme si locatarii au fost informati cu privire la masurile preventive pe care trebuie sa le adopte pentru a nu deveni victime ale infractiunilor. De asemenea, acestora le-au fost înminate pliante cu continut informativ-preventiv. Recomandari utile“Pentru siguranta locuintei dumneavoastra, recomandam: montati usi confectionate dintr-un material rezistent la actiuni metalice si termice, care confera siguranta locuintei; achizitionati sisteme de închidere/siguranta de calitate; instalati un sistem de alarma anitiefractie care sa fie conectat la dispeceratul unei firme de specialitate; protejati ferestrele cu grilaje metalice, acolo unde este posibil accesul prin escaladare; cind parasiti locuinta, pe timpul noptii, lasati o lumina aprinsa sau un aparat de radio în functiune. Puteti achizitiona întrerupatoare care, la diverse intervale de timp, aprind si sting automat lumina. Pentru prevenirea furturilor de/din auto, recomandam: parcati autoturismul în locuri special amenajate, iluminate pe timpul noptii si eventual supravegheate; nu lasati la vedere, în interiorul masinii, bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genti, borsete, aparatura electronica, etc.), chiar daca lipsiti pentru scurt timp; cind parasiti autoturismul, indiferent pentru cit timp, nu lasati geamurile deschise/ întredeschise si actionati sistemul de închidere al usilor. Procedati astfel si în statiile de alimentare pe timpul efectuarii platii combustibilului. În timpul deplasarii cu masina, cuplati sistemul de asigurare al portierelor pentru a nu le da posibilitatea infractorilor sa va sustraga diverse bunuri atunci cind opriti la semafor sau în alte zone”, au aratat reprezentantii IPJ Alba. 

Declinul demografic, o problema europeana

 O delegatie formata din reprezentanti ai Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru a participat la Kranj (Slovenia) la cea de-a doua intilnire de lucru ce a avut loc in cadrul proiectului DART (Declining, Ageing and Regional Transformation). Proiectul reuneste 14 parteneri din 9 state membre ale UE si este finantat prin programul european INTERREG IV C. Singura regiune din Romania partenera in acest proiect este Regiunea Centru. In cadrul sesiunii dedicate exemplelor de bune practici, ADR Centru a prezentat doua astfel de exemple din domeniul economiei traditionale si inovative implementate in Regiunea Centru. “Dorim sa ne implicam activ in acest schimb practic si eficient de idei si informatii si sa avem o contributie importanta la gasirea unor raspunsuri concrete la problemele generate de schimbarile demografice. In acelasi timp, ne propunem sa impartasim comunitatilor locale si mediului de afaceri din Regiunea Centru ideile valoroase care si-au demonstrat eficacitatea in alte regiuni ale Europei. Chiar daca nu resimtim acum atit de acut aceasta problema, declinul demografic este o realitate care va deveni din ce in ce mai vizibila in anii urmatori”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru. Reprezentantii ADR Centru au precizat ca proiectul DART, care se va implementa pe parcursul a trei ani, raspunde preocuparilor existente la nivel national si european privind problemele generate de imbatrinirea populatiei si de declinul demografic si are ca scop formularea, intr-o abordare integrata, a unor propuneri de politici menite sa preintimpine problemele cauzate de imbatrinirea demografica prin schimbul de bune practici intre parteneri, dezvoltarea de noi produse si servicii pentru pastrarea calitatii vietii si elaborarea unui set comun de standarde si indicatori.        

Anul viitor, licitatii pentru transport si salubritate

 Primarul municipiului Alba Iulia a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca anul viitor vor fi organizate licitatii pentru serviciile de transport in comun si salubritate, pe raza municipiului. “Anul 2011 va fi anul licitatiilor, pentru ca va trebui sa facem licitatie si la salubritate pentru noul operator si la transport, cred ca tot in 2011, pentru ca s-au incheiat cei zece ani de la licitatiile vechi. Sper sa fie bine, pentru ca din punctul de vedere al firmelor cu care lucram, noi nu avem nici o problema. Problema la salubritate este cu incasarile in anumite zone, iar la transport probleme nu prea sint. Problema este de a-si largi aria de operare”, a declarat Mircea Hava, precizind ca, in viitorul apropiat STP va asigura transportul si spre localitatile Ciugud si Sintimbru, in cadrul proiectului AIDA. “Acum pregatim acest studiu de dezvoltare (n.r. - pe AIDA) care va stabili fiecare etapa. Ma voi intilni din nou cu primarii. Cred ca fiecare va fi de acord, pentru ca majoritatea drumurilor sint asfaltate, ca in localitatea lui sa circule autobuze bune, nu tot soiul de riciuri... Daca ai un program de transport, daca autoritatea locala respecta legea tarii, pentru ca nu poti sa faci transport fara subventie - astea sint povesti, asta e piraterie - deci daca se respecta legile si te intereseaza sa se faca ceva, in momentul acela o sa ai transport. Eu va spun cinstit, n-am crezut ca o sa ajungem sa avem soferi mai eleganti chiar si decit mine. Foarte bine au facut: sa fie imbracati, spalati, nu urla manelele, autobuzele sint curate, fiecare autobuz se spala, e instalatie de aer conditionat... Eu sint fericit ca in Alba Iulia se intimpla lucrul acesta. Poate vor folosi mai mult oamenii autobuzul si nu vom mai sta atita la cozi. Cred ca in timp, oamenii se vor gindi << de ce sa mai merg cu masina, sa cheltuiesc, ma maninca si parcarile, cind pot sa ma duc cu autobuzul care face un serviciu ok>>. E curat, e cald iarna, e racoare vara, e bine”, a conchis primarul municipiului Alba Iulia.                                            

Si stampila de pe timbru?

Asadar, in cazul in care asociatiile de proprietari decid ca este cazul sa reduca pierderile de caldura si se implica in izolarea termica a blocurilor, mormanul de hirtii, documente si acte trebuie sa fie unul mai consistent. Pe linga avizele care erau deja cunoscute, necesitatea unei stampile din partea furnizorului de gaze este o noutate. Acest document poate fi obtinut in urma unor solicitari care trebuie inregistrate, dureaza citeva zile si au costuri in consecinta. Totul in conditiile in care, forma, culoarea sau imaginea finala a acestor lucrari este lasata la latitudinea exclusiva a proprietarilor, fara ca vreo lege sau vreo decizie a consiliului local sa trebuiasca aplicata. MotivatieMotivatia necesitatii unui astfel de aviz, din partea furnizorului de gaze naturale este explicata prin faptul ca “lucrarile de reabilitare termica a imobilelor efectuate fara respectarea normelor tehnice pot afecta integritatea instalatiilor de gaze naturale”. Mai mult chiar. “In cazul in care reabilitarea termica a constructiilor este realizata fara aviz din partea companiei si/ sau fara respectarea normelor tehnice din domeniul gazelor naturale, compania este nevoita sa aplice masurile legale, care prevad inclusiv sistarea alimentarii cu gaze naturale a imobilelor respective”, se arata intr-un comunicat remis de curind de furnizorul de gaze naturale. Ce-i drept, lucrarile efectuate in ultimii ani, in interiorul sau la exteriorul imobilelor nu au tinut cont de nici o norma de siguranta sau arhitecturala si urbanistica. Instalatiile de gaze naturale, cele de curent electric, de alimentare cu apa sau canalizare au fost deviate, blocate si improvizate dupa cum au crezut de cuviinta localnicii, iar aspectul general al lucrarilor este ilustrat de coloritul de papagal pe care l-a imbracat in ultimii ani intreg judetul. Doar ca exemplu, merita amintite blocurile “Steaua” din Sebes, imobile verzi, roz sau cu diferite modele, executate la Alba Iulia sau celebrele “gauri”, practicate in cazul proprietarilor care nu au avut bani pentru astfel de lucrari. PericoleEste foarte adevarat ca aspectul lucrarilor nu poate pune in pericol decit vederea trecatorilor, insa in cazul instalatiilor de utilitati, situatia este diferita. “Conform Normelor Tehnice pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, instalatiile de utilizare trebuie sa fie amplasate la vedere, in spatii uscate, ventilate si cu acces permanent, astfel incit sa fie posibila verificarea acestora de catre specialistii in domeniu”, spun normele. Exista insa si pericole reale si mult mai importante. “Este o harababura in interiorul blocurilor. Te trezesti cu instalatii de gaze naturale care sint realizate peste cele de electricitate. Fiecare urmareste sa cheltuie cit mai putin si nu mai tine cont de faptul ca exista norme de siguranta care trebuie respectate. Sint blocuri in care nu se mai poate ajunge la instalatiile de apa sau canalizare pentru ca s-au facut modificari de structura. Chiar si structura de rezistenta a blocurilor a fost modificata dupa bunul plac al celor care sint proprietari. Este un pericol enorm pe care nimeni nu il intelege pina cind, Doamne fereste, se va intimpla o nenorocire”, explica Ilie Medrut, un inginer constructor din Alba Iulia.

Chestionarele pentru autism, aplicate si in gradinitele clujene

Primaria clujeana, împreuna cu reprezentantii Asociatiei „Autism Transilvania“, au prezentat ieri rezultatele proiectului pilot de screening privind testarea copiilor din cresele de stat pentru afectiuni din spectrul autismului.     Din cei 360 de copii care au participat la aceasta prima faza a proiectului, au fost identificati un numar de 24 de copii cu scoruri ridicate la chestionarele aplicate. Dintre acestia, s-a descoperit un copil care prezinta note autiste, sase copii cu sindrom hiperkinetic, trei copii cu probleme de anxietate si un copil cu retard mental.     Potrivit psihologilor care s-au ocupat de proiect, în cazul acestor copii au fost facute recomandari parintilor cu privire la unele programe de interventie sau evaluari suplimentare.     „Rezultatul proiectului arata ca acest demers a fost unul justificat, pentru ca, în ciuda procentului redus de cazuri diagnosticate, este foarte important ca acesti copii pot beneficia de o terapie corespunzatoare si pot avea o viata mai buna în viitor. De aceea, am decis sa extindem acest program de screening si la nivelul gradinitelor, de stat si private, la grupele mici“, a declarat primarul Sorin Apostu.    Completarea fiselor se va face în ianuarieÎn ceea ce priveste calendarul propus pentru aceasta etapa a proiectului, în perioada 1-15 noiembrie se vor pregati materialele de evaluare, urmînd ca între 15 noiembrie si 1 decembrie sa se desfasoare campania de anuntare a educatoarelor din gradinite. Apoi, între 1 si 15 decembrie va avea loc întîlnirea reprezentantilor Asociatiei „Autism Transilvania“ si a specialistilor cu cadrele didactice, dar si prezentarea chestionarelor de evaluare. Completarea efectiva a chestionarelor e programata pentru perioada 1-30 ianuarie 2011.     Dupa centralizarea rezultatelor si analizarea datelor, în perioada 1 martie – 15 aprilie se va proceda la evaluarea copiilor identificati cu risc. Asociatia „Autism Transilvania“ se ocupa la ora actuala de consilierea si suportul a 58 de copii cu tulburari din spectrul autist.

Mugurel Vadan arbitreaza Alba Iulia - Vointa Sibiu

 Comisia Centrala a Arbitrilor a stabilit brigazile ce vor conduce partidele etapei a 6-a din liga secunda. Steaua II - Sageata Navodari, unul dintre cele mai interesante meciuri ale Seriei I, va fi arbitrata de Robert Dumitru. În Seria a II-a, Unirea Alba Iulia - Vointa Sibiu va fi arbitrat de Mugurel Vadan. O alta partida interesanta a seriei, ALRO Slatina - Petrolul Ploiesti, va fi arbitrata de Ionel Ivan.Seria 2ACS MU POLITEHNICA IASI - MURESUL DEVA, vineri, ora 18:00Arbitru: Mihai Ene (Bucuresti), Asistenti: Costin Florescu (Clinceni) si George Fridl (Comanesti).CSM RiMNICU ViLCEA - FC BIHOR ORADEAArbitru: Andrei Chivulete (Bucuresti), Asistenti: Silviu Haramuz (Resita) si Bogdan Gheorghioiu (Timisoara).MINERUL LUPENI - CS MIOVENIArbitru: Gheorghe Prodan (Cluj-Napoca), Asistenti: Dragos Iliescu (Craiova) si Petru Gaspar (Timisoara).FC SILVANIA - ACU ARADArbitru: Ludovic Uihelyi (Lugoj - Timis), Asistenti: Flavius Damaschin si Gabriel Dan (ambii din Timisoara).UNIREA ALBA IULIA - VOINTA SIBIUArbitru: Mugurel Vadan (Bucuresti), Asistenti: Ionut Babadac (Alexandria) si Lorant Szanto (Tirgu Mures).FC ARGES - GAZ METAN CFR CRAIOVAArbitru: Catalin Florescu (Techirghiol), Asistenti: Ionel Dumitru (Gherghita) si Florin Hanca (Aiud).UTA ARAD - ARIESUL TURDA, de la ora 18:00Arbitru: Eduard Constantinescu (Craiova), Asistenti: Adrian Popescu (Craiova) si Blîndu Mihaela Popescu (Tirgu Jiu).ALRO SLATINA - PETROLUL PLOIESTI, duminica, ora 12:00Arbitru: Ionel Ivan (Braila), Asistenti: Florin Ungureanu si Bogdan Velicu (ambii din Bucuresti).

?U? Cluj va juca cu FC Brasov!

 Ieri, la Casa Fotbalului, a avut loc tragerea la sorti pentru stabilirea meciurilor din optimile de finala ale Cupei României.Iata ce au decis sortii:1. CSU Vointa Sibiu - Poli Timisoara2. Alro Slatina - Dinamo3. Steaua - Sportul Studentesc4. Gloria Bistrita - Unirea   Urziceni5. CFR Cluj - Tîrgu Mures6. Astra Ploiesti - Rapid7. Pandurii Tîrgu-Jiu - Universitatea Craiova8. Universitatea Cluj - FC BrasovPartidele se vor disputa, în principiu, în ziua de 27 octombrie 2010, programul definitiv urmînd sa fie stabilit în functie de grila jocurilor televizate.Premiile pe care le vor cIStiga echipele calificate pInA acumOptimi - 10.500 de euro (invingatoarele), 6.000 de euro (invinsele)Sferturi - 16.500 de euro (invingatoarele), 9000 de euro (invinsele)Semifinale - 22.000 de euro (invingatoarele), 12.000 euro (invinsele)Finala - 265.000 de euro(cistigatoarea trofeului), 130.000 de euro (invinsa)  

Jordan: ??Eu l-as da afara pe Schumacher dupa cum piloteaza??

 Eddie Jordan, primul patron din Formula 1 care i-a oferit lui Michael Scumacher posibilitatea de a pilota în Marele Circ, a declarat, pentru BBC, ca el l-ar da afara pe septuplul campion mondial dupa evolutiile lui din acest sezon, informeaza motorsport. com. Criticile la adresa lui Schumacher, revenit în Formula 1 dupa o pauza de trei ani, se înmultesc, dupa ce pilotul german îsi continua evolutiile slabe pentru echipa Mercedes GP. Eddie Jordan este foarte dur cu fostul sau driver, care s-a clasat pe locul 13 la ultima cursa, Marele Premiu al statului Singapore, desfasurat duminica. “Daca Michael Schumacher nu ar fi fost Michael Schumacher, ar mai fi fost el în echipa anul viitor, pilotind asa cum o face acum? Eu cred ca nu. Eu l-as da afara, e clar ca nu este suficient de bun, dupa ce am vazut pina acum”, a declarat Jordan, care a adaugat ca Schumacher îsi strica reputatia. Michael Schumacher are contract cu Mercedes pina în 2013, dar presa a speculat faptul ca germanul va primi, sezonul viitor, un post în conducerea echipei, dupa ce va fi înlocuit de conationalul sau Adrian Sutil, aflat acum la Force India.   M. F.

Victorie cu fotbalisti din Alba a Romaniei asupra Ungariei

 Cu fundasul albaiulian Florin Ilie folosit 23 de minute în repriza secunda si atacantul unirist Sergiu Bus utilizat în ultimele 9 minute, selectionata de juniori sub 19 ani a României a învins marti cu 2 la 0 Ungaria într-o partida amicala. Pentru meciul disputat la Satu Mare a fost convocat si mijlocasul unirist Nicusor Stanciu, care însa nu s-a mai alaturat tricolorilor mici din cauza unei usoare accidentari la genunchi, în meciul cu Ariesul Turda. Juniorii sub 19 ani se pregatesc pentru Campionatul European pe care tara noastra îl va gazdui anul viitor.Stanciu va juca contra MoldoveiNicusor Stanciu, internationalul de juniori al Unirii Alba Iulia, a fost convocat la echipa nationala Under-18. Albaiulianul se va prezenta duminica, la lot, la Casa Fotbalului din Bucuresti. Pina pe 7 octombrie, tinerii tricolori vor participa la o actiune la Chisinau, care cuprinde doua amicale cu selectionata similara a Republicii Moldova. Stanciu a primit botezul Ligii I, în campionatul trecut în victoria 2-1 cu Steaua de pe “Cetate”, iar în acest sezon a bifat 347 minute, în cele 5 jocuri în care Baciu a mizat pe serviciile sale.

Bine primit

 Mijlocasul echipei Steaua, Banel Nicolita, a declarat, miercuri, într-o conferinta de presa, ca se bucura ca Marius Lacatus a revenit la conducerea tehnica si a precizat ca e bine ca gruparea bucuresteana are acum un antrenor stabil. “Speram sa-l ajutam, sa cistigam. Ne bucuram ca avem un antrenor stabil acum. Speram ca începind de miine sa îi facem o bucurie. Lacatus te motiveaza în felul lui, pentru el toti jucatorii sint importanti. Important acum este meciul de miine cu Napoli. Speram sa nu pierdem”, a spus Nicolita. El considera ca Steaua nu a avut atitudine în meciul pierdut la Galati, în etapa a noua a Ligii I. “La Galati nu am avut atitudine. Trebuie sa trecem peste acest meci. Cred ca nea Marius ne poate da acea atitudine, sa fim mai rai în sensul bun al cuvintului”, a explicat Nicolita. Steaua va întilni formatia SSC Napoli, în etapa a doua a Grupei K a Ligii Europa, pe teren propriu, joi, de la ora 20.00, meciul fiind transmis în direct de Pro TV.    M. F.

Clujul cu barele, Roma cu golurile!

 Ardelenii au revenit pe “Olimpico” avind in minte acea victorie senzationala din precedenta participare in Champions League si, la fel ca atunci, formula de echipa trimisa in teren a fost una prudenta, defensiva, scrie ziare.com. Roma a inceput in atac, insa, treptat, ardelenii au echilibrat intilnirea. Cea mai mare ocazie a primei reprize a apartinut celor de la CFR Cluj. Lacina Traore a scapat singur spre poarta lui Lobont, Culio a venit la sustinere, insa atacantul african a ales sa suteze, balonul izbind transversala. A fost momentul care i-a trezit pe italieni, poarta lui Nuno Claro fiind asediata. Portarul portughez a facut adevarate minuni intre buturi si scorul a ramas egal 0-0. Dupa pauza tot ceferistii puteau da lovitura. Culio a pasat superb cu calciiul pentru Traore, iar acesta a sutat fara preluare, de la 17 metri, in bara portii lui Lobont. Meciul s-a rupt in minutul 69, atunci cind Mexes a deschis scorul cu un sut deviat, care nu anunta nimic. Doar doua minute mai tirziu Borriello a punctat si el din pasa lui De Rossi si zarurile erau aruncate. Ionut Rada a redus din diferenta cu 10 minute inainte de final, cu o lovitura de cap care l-a lasat spectator pe Lobont, insa romanii nu au putut mai mult, chiar daca au presat in ultimele minute.  Au fost utilizate urmatoarele formatii:AS Roma: 1. Lobont - 2. Cicinho (77. Cassetti ‘64), 5. Mexes, 29. Burdisso, 3. Castellini - 94. Menez (8. Adriano ‘46), 7. Pizarro, 16. De Rossi, 20. Perrotta - 10. Totti, 9. Vucinici (22. Borriello ‘64). Antrenor: Claudio Ranieri.CFR Cluj: 1. Nuno Claro - 4. Panin, 15. Alcantara, 20. Cadu, 24. Rada - 7. E. Dica, 8. Kivuvu, 66. Edimar (26. E. Kone ‘68), 19. Culio - 22. Hora (10. De Zerbi ‘76), 9. Traore (32. Bjelanovic ‘82). Antrenor: Sorin Cirtu.Cartonas galben: E. Dica ‘74.Au arbitrat: Jonas Eriksson (central) - Fredrik Nilsson, Mathias Klasenius (asistenti) - Daniel Stalhammar, Tobias Mattsson (arbitri aditionali) - Markus Strombergsson (rezerva) - toti din Suedia.Lacina Traore a fost actorul care ar fi putut cauza deschiderea scorului pe Olimpico, insa ivorianul a preferat un artificiu individual, uitind ca nu joaca singur. Clasament grupa E:1. FC Bayern München     6 puncte,2. CFR Cluj                         3 p. (golaveraj 3-3),3. AS Roma                        3 p. (golaveraj 2-3),4. FC Basel                         0p

Simbolistica aromelor

 PATCHOULI (Pogostemon cabli) - frunze Efect: afrodisiac, antibiotic, anti-depresiv, anti-inflamator, odorizant, antiseptic. Recomandari: Benefic in cazuri de constipatie, dureri abdominale, oboseala, extenuare. Actiune: Calmeaza, relaxeaza, ajuta la concentrare.Psihic: Combate anxietatea, stresul, indecizia, letargia, toanele. Atrage norocul, dragostea, prosperitatea, banii, induce progres, sex-appeal, inlatura energiile negative. PERGAMUTA (Citrus bergamia) - fructe Efect: analgezic, antiseptic, anti-depresiv, anti-inflamator, odorizant. Recomandari: bun pentru digestie, crampe stomacale, gaze, colici, constipatie, raceala, gripa, bronsita, laringita, insomnie, convalescenta. Actiune: mareste apetitul, echilibreaza mental si emotional, reduce febra. Alunga insectele. Psihic: Reduce starile de melancolie, stimulent emotional si intelectual. PIPER NEGRU (Piper nigrum) Efect: energizant, anti-inflamator, detoxifiant, expectorant, laxativ, tonifiant. Recomandari: Benefic in cazuri de constipatie, raceala, extenuare, lumbago, reumatism, osteoporoza, hipotensiune. Actiune: Stimuleaza circulatia sangvina, reduce durerile musculare, echilibreaza, stimuleaza, energizeaza, vializeaza, incalzeste, calmeaza. Psihic: Induce rezistenta. Efect protector. Precautii: A se evita de catre cei care urmeaza tratamente homeopate sau de catre hipertensivi. PIN (Pinus sylvestris) - muguri Efect: analgezic, expectorant, anti-bacterian, antiseptic, antiviral, odorizant. Recomandari: Benefic in cazuri de raceala, convalescenta, astm, artita, sinuzita, laringita, tuse, hipotensiune, dureri musculare, nevralgii. Actiune: Usureaza respiratia, purifica, energizeaza, improspateaza, stimuleaza, intareste, revigoreaza, calmeaza. Alunga insectele. Psihic: Reduce starile de auto-invinuire, regret, inadaptare. Induce protectie, sanatate buna, fertilitate, bani. Precautii: A se evita de catre bolnavii de cancer de prostata sau de hipertensivi!PORTOCALA (Citrus sinensis) - fructe Efect: sedativ, anti-depresiv, antiseptic, dezinfectant.Recomandari: Benefic in cazuri de constipatie, spasme, indigestii, palpitatii, bronsita, gripa. Actiune: Mareste pofta de mincare, reduce tensiunea musculara, echilibreaza, revigoreaza, calmeaza, relaxeaza, stimuleaza. Psihic: Combate gindirea negativa, depresia, deznadejdea, frica, apatia, mareste creativitatea. Induce dragoste, fericire, frumusete, noroc, atrage banii si norocul. Bun in practici spirituale sau divinatorii. ROSMARIN (Rosmarinus officinalis) - flori Efect: analgezic, anti-depresiv, anti-inflamator, antiseptic, expectorant, antiviral, afrodisiac, dezinfectant.Recomandari: Benefic in cazuri de lesin, gripa, mahmureala, astm, bronsita, crampe, constipatie, cistita, migrene, polipi, sinuzita, dureri musculare, lumbago, reumatism. Actiune: mareste capacitatea de concentrare, limpezeste mintea, stimuleaza, incalzeste, energizeaza. Alunga insectele. Psihic: Combate oboseala, tristetea, nervozitatea. Induce tinerete, protectie, dragoste, pasiune, vitalitate, sanatate.

Arestat pentru omor

 Politia municipiului Aiud a fost sesizata, luni dupa amiaza, cu privire la faptul ca pe raza comunei Rîmet s-a comis o agresiune.Politistii s-au deplasat la fata locului, împreuna cu un echipaj al ambulantei, ocazie cu care s-a constatat ca persoana agresata, respectiv S.S., de 74 de ani, din aceeasi comuna, este decedat. Principalul suspect de comiterea agresiunii a fost imediat identificat si retinut de agentii Postului de Politie Stremt, stabilind ca acesta se numeste P.V., din comuna Rîmet.Din verificarile efectuate a rezultat faptul ca în dimineata zilei de 27 septembrie victima s-a deplasat pe raza satului Vladesti, unde detinea o cultura de cartofi, loc unde suspectul P.V. l-a lovit pe acesta cu un par. Pentru stabilirea legaturii de cauzalitate între agresiune si decesul victimei, a fost dispusa efectuarea necropsiei, în urma careia s-a concluzionat ca moartea victimei a fost violenta si s-a datorat socului traumatic si hemoragiei, consecinta unui politraumatism cu leziuni multiple produse prin loviri repetate cu corpuri contondente. În urma cercetarilor efectuate si a concluzilor medico – legale, Parchetul de pe linga Tribunalul Alba a dispus punerea în miscare a actiunii penale împotriva suspectului P. V., pentru savirsirea infractiunii de omor calificat si prezentarea acestuia Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventiva. Instanta de judecata a dispus arestarea preventiva a suspectului pe o perioada de 30 zile, motiv pentru care acesta a fost depus în Centrul de Retinere si Arestare Preventiva al IPJ Alba.

?Expozitie de chiloti? in plin centrul orasului

 Protestele inedite sint facute de altfel de mai bine de o luna de zile de proprietarul terenului pe care primaria vrea sa amenajeze o parcare publica, dar refuza sa-i plateasca pentru suprafata de peste 400 de metri patrati pe care acesta o detine cu acte o anumita suma de bani, aprobata de altfel in urma cu citeva luni de alesii locali. Prima forma de protest a fost de a sapa niste santuri care sa ii limiteze proprietatea, motiv pentru care a fost amendat. Apoi, a ridicat pe propriul teren doua capite de fin, aduse (evident) din alta parte, si a amplasat intre ele un tarc din sirma. Ciobanu a adus apoi doua capre care sa pasca pe terenul sau in vazul trecatorilor, iar zilele trecute a montat in tarc cotete pe care le-a “inzestrat” cu patru gaini. In cursul zilei de ieri, Calin Cioban si-a transformat terenul in “uscatorie”, dupa ce si-a adus rufele spalate la uscat in plin centru, atirnindu-le pe niste sfori. Proprietarul terenului solicita primariei eliberarea unei autorizatii pentru imprejmuire sau cumpararea terenului de catre administratia locala pentru amenajarea parcarii prevazuta in planul urbanistic zonal, lucru cu care se pare ca administratia locala nu este de acord. Datorita PUZ-ului si legislatiei in vigoare, Cioban nu are dreptul sa construiasca acolo, iar zona din “buricul tirgului” a devenit astfel ori pasune, ori cotet si mai nou expozitie de... chiloti.

Cercetati pentru tilharie

 Luni dimineata la ora 10.50, G.C., din orasul Cugir a sesizat politia despre faptul ca în data de 25 septembrie dupa ce s-a întors la domiciliu în stare de ebrietate, în scara blocului unde locuieste a fost agresat fizic de doua persoane necunoscute. Victima s-a prezentat la Spitalul Orasenesc Cugir, ulterior constatind lipsa verighetei de pe deget si a unei sume de bani, care ar fi putut fi luate de catre persoanele care l-au agresat. În urma verificarilor efectuate, politisti din cadrul Politiei orasului Cugir au identificat principalii suspecti ai agresiunii, în persoana lui S.C., de 25 ani, C.C., de 19 ani, si a doi minori de 15 ani, toti din orasul Cugir. Suspectului S.C., i-a fost emisa ordonanta de retinere pentru 24 ore, iar în urma prezentarii acestuia instantei de judecata, a fost emis un mandat de arestare preventiva pe o perioada de 29 zile. S.C. a fost depus în centrul de Retinere si Arestare Preventiva din cadrul IPJ Alba.      

Se poate si asa

 Dupa mai bine de 20 de scumpiri inregistrate in 2010, pretul benzinei comercializate in statiile din Romania se reduce. Ieftinirile sint cuprinse intre sase si opt bani pe litru, astfel ca un litru de benzina se comercializeaza acum cu preturi intre cu 4,48 si 4,72 lei. Pretul motorinei a ramas neschimbat.      

?Bombe cu ceas?

 Unitatile spitalicesti din Alba pot fi considerate “bombe cu ceas”, cel putin din punctul de vedere al riscurilor legate de incendii. Toate spitalele din judet sint deficitare pe de o parte la capitolul protectie si pe de alta parte la cel legat de respectarea legislatiei in domeniul prevenirii incendiilor. Asta spun reprezentantii Inspectoratului de Urgenta “Unirea” al judetului Alba, care au efectuat in ultima perioada o serie de controale pe linie de PSI in unitatile spitalicesti din Alba. Actiunile de control au fost intensificate, cel mai probabil, in urma tragediei din maternitatea bucuresteana unde au ars de vii mai multi nou nascuti. Extinderi fara autorizatieConcluzia trasa de reprezentantii ISU Alba in urma controalelor pe linia prevenirii si stingerii incendiilor a fost aceea ca cele 14 unitati spitalicesti cu paturi din judetul Alba sint in neregula in ce priveste respectarea protocoalelor si masurilor de siguranta, fapt datorat in mare masura modificarilor facute de compartimentarea lor sau a unor extinderi executate haotic, fara autorizatie, pentru care nu s-a tinut cont de caile de evacuare in caz de incendiu. Astfel de constructii interioare, fara autorizatie au fost identificate la Spitalul de Urgenta Alba si Spitalul municipal Aiud.“Planuri”...lipsaPotrivit reprezentantilor ISU Alba, lipsa planurilor de incendiu a fost intilnita in cadrul acestor controale in 9 dintre cele 14 unitati spitalicesti din judet, respectiv, Spitalul Judetean de Urgenta Alba, Spitalul orasenesc Abrud, Spitalul municipal Aiud, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, Spitalul de Boli Cronice Cimpeni, Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Galda de Jos, Spitalul orasenesc Ocna Mures, Unitatea Medico-Sociala Ocna Mures si Spitalul municipal Sebes.Biserici “spitalicesti” ilegaleMai mult decit atit, reprezentantii ISU Alba au constatat ca instalatiile electrice din spitalele din Zlatna, Baia de Aries, Cimpeni, Cugir, Abrud si Ocna Mures, in special cele de iluminat sint total necorespunzatoare, putind genera in orice moment incendii din cauza unor scutcircuite. O alta problema pe aceasta linie constatata de reprezentantii ISU este cea a bisericilor construite in incinta multor spitale din judet fara a detine autorizatie de construire din partea pompierilor. De mentionat este faptul ca managerii tuturor acestor spitale au primit si un termen din partea pompierilor pentru a intra in deplina legalitate. Mai exact, managerii spitalelor din Alba trebuie sa remedieze problemele in termen de 30 de zile, pina la urmatorul control din partea ISU. In urma controalelor au fost aplicate 45 de sanctiuni, din care majoritatea avertismente. 

Noutati pe liniile RATUC

Orarul de noapte al liniei de troleibuz 25 va fi reluat începînd cu data de 11 octombrie, au anuntat ieri reprezentantii Primariei Cluj-Napoca. Potrivit municipalitatii, orele de plecare din statiile de la capat de linie (Unirii si Bucium) sînt urmatoarele: 23, 23.30, 24 si 24.30. De asemenea, clujenii trebuie sa stie ca au la dispozitie pentru transportul în comun si linia de autobuz 42, pe traseul Piata Mihai Viteazu – strada Cîmpului din cartierul Manastur. Linia 42 a fost o perioada suspendata din pricina lucrarilor de modernizare a strazii Cîmpului.    M. O.

Concurs de fotografie despre Cluj

Primaria clujeana a demarat un concurs de fotografie cu tema „Cluj-Napoca – Orasul comoara“, prin care îsi propune sa ofere posibilitatea tuturor persoanelor care iubesc fotografia sa îsi puna talentul si priceperea în slujba orasului. Proiectul are în vedere realizarea unei colectii de fotografii cu orasul, iar la final cele mai bune poze vor fi parte a unei expozitii la Bastionul Croitorilor, urmînd sa fie publicate si pe site-ul municipalitatii. Înscrierea participantilor se va putea face pîna în data de 31 octombrie, cîstigatorii urmînd sa fie anuntati în jurul datei de 20 noiembrie, iar expozitia va avea loc în luna decembrie. Concursul se va desfasura pe doua sectiuni – fotografii realizate cu aparate foto digitale si fotografii realizate cu telefoanele mobile –, iar fiecare concurent poate participa cu maximum doua imagini la fiecare sectiune. Premiile, constînd în sase aparate foto si un televizor, vor fi oferite de compania LG.    M. O.

Alesii judeteni au votat infratirea aeroporturilor

Foto Radu PadureanRadu Bica si Alin Tise - la sedinta de ieri a Consiliului Judetean - cu ochii pe beneficiile asocierii dintre aeroporturile Cluj si MuresIn urma cu citeva luni, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a propus Consiliului Judetean Mures realizarea unei colaborari intre cele doua consilii judetene in vederea realizarii unor politici publice comune in domeniul deservirii la sol a aeronavelor, prin intermediul celor doi operatori economici de sub autoritatea lor: Aeroportul International Cluj-Napoca si Aeroportul „Transilvania“ Tirgu Mures. Ulterior, in 1 septembrie, o delegatie a Consiliului Judetean Mures a participat la o intilnire cu presedintele Consiliului Judetean Cluj si cu conducerea Aeroportului International Cluj-Napoca. In urma discutiilor s-a stabilit necesitatea achizitionarii in comun de servicii de consultanta in vederea realizarii unui studiu de oportunitate care sa releve, pe linga analiza situatiei actuale a celor doua aeroporturi, si o evaluare a eficientei si eficacitatii abordarii in comun, prin politici publice unitare, a problematicii aferente dezvoltarii infrastructurii si serviciilor aeroportuare. Valoarea estimativa a studiului este de 80.000 de lei, costurile fiind suportate in parti egale de catre cele doua Consilii Judetene.     Unda verde pentru inca un proiectDe asemenea, tot in sedinta de ieri, a primit vot favorabil si studiul de fezabilitate al proiectului Aeroportului International Cluj-Napoca privind construirea unor suprafete de miscare aeroportuare, care include parcari pentru aeronave, care valoreaza 24 de milioane de euro. Proiectul va cuprinde o suprafata totala de 80.000 de metri patrati de platforme si cai de rulare, precum si realizarea sistemelor de iluminare necesare, lucrari de drenaje, rezolvarea problemei apelor pluviale si realizarea a sapte noi locuri de parcare pentru aeronave. In plus, va mai fi realizata o platforma de 20.000 de metri patrati pentru degivrare.     Consilierii PSD vor o stradaLa finalul sedintei, la punctul diverse, consilierii judeteni PSD Liviu Medrea si Danut Canta i-au sugerat presedintelui Alin Tise trecerea strazii Cantonului din administrarea municipalitatii in cea a forului judetean. Desi Primaria are un plan de reabilitare pentru aceasta strada, Medrea considera ca municipalitatea se misca prea lent. „Starea actuala a strazii aduce prejudicii societatii noastre, Agro Transilvania, mai ales ca piata de gros este foarte frecventata si aglomereaza traficul in zona“, a motivat el.

Justitia a dictat pacea in ?razboiul puturos?

Curtea de Apel Cluj a dat ieri o sentinta irevocabila în favoarea Primariei municipiului Cluj-Napoca în procesul intentat de catre SC ASA Servicii Ecologice SA privind licitatia de concesiune a serviciilor de salubrizare menajera în municipiul Cluj-Napoca.      Astfel, la peste un an de la momentul atribuirii licitatiei, instantele de judecata clujene au stabilit ca decizia de atribuire a concesiunii pe cele doua sectoare realizata de catre comisia de licitatie a fost corecta.      „Sîntem în urma cu un an de zile din cauza acestei contestatii, însa ma bucur ca putem în sfîrsit sa ne apucam de treaba si sa aducem la usa fiecarui clujean servicii de salubrizare la standardele anului 2010. Punerea în aplicare a acestor contracte va schimba radical aspectul orasului, va optimiza costurile atît pentru cetatenii care platesc sa li se ridice deseurile, cît si pentru societatile care le vor putea valorifica, iar Cluj-Napoca va fi unul dintre putinele orase din România care se vor încadra la standardele de mediu impuse de Uniunea Europeana“, a declarat primarul Sorin Apostu.      Printre avantajele pe care noul contract de salubrizare menajera le va oferi clujenilor se numara amenajarea tuturor punctelor de colectare, modernizarea tuturor punctelor gospodaresti existente, reînnoirea parcului auto al companiilor de salubritate cu masini nepoluante, dotate cu GPS, achizitia de utilaje de salubrizare speciale pentru accese înguste pe aleile dintre blocuri si colectarea gratuita a deseurilor si echipamentelor electrice si electronice (DEEE). De asemenea, punerea în aplicare a noului contract va fi însotita de campanii de informare privind importanta selectarii deseurilor menajere.     În cifre, noul contract de salubrizare – semnat în vara – prevede un pret al serviciilor de colectare a gunoiului de 5 lei/luna pentru persoane fizice, respectiv de 15 lei/mc/luna pentru agentii economici si institutiile publice. Potrivit municipalitatii, la bugetul local se vor colecta 151.000 de euro din redeventele anuale platite de firmele de salubritate.     Va reamintim ca serviciile de salubrizare menajera în municipiul Cluj-Napoca au fost cîstigate de firmele Rosal si Brantner-Veres, iar ASA Servicii Ecologice a contestat rezultatul procedurii de atribuire a concesiunii. Contractele au fost semnate în luna iulie desi contestatia firmei ASA era pe rol, datorita unei modificari legislative prin care contestatiile nu mai suspenda punerea în executare a licitatiilor adjudecate.

Clujul are un Teatru de Balet

Primaria Cluj-Napoca a anuntat ieri înfiintarea unui Teatru de Balet, ai carui solisti si coregrafi sînt „produse 100%“ ale scolii clujene de coregrafie, considerata una dintre cele mai bune nu numai din România, dar si din Europa. Prima stagiune a Teatrului de Balet va debuta în 13 octombrie, cu un spectacol de gala la Opera Româna. „Primaria Cluj-Napoca sprijina acest proiect, fiind una dintre dovezile ca aspiratia noastra la statutul de capitala culturala a Europei este în strînsa legatura cu comunitatea. Aici, la Cluj, exista activitate culturala, se nasc proiecte si se dezvolta noi directii artistice. Viitoarele spatii ale Centrului Cultural «Transilvania» vor avea, cu siguranta multe functiuni, una dintre ele fiind si aceea de spatiu de manifestare pentru spectacole de dans, clasic sau contemporan“, a declarat primarul Sorin Apostu. Spectacolele Teatrului de Balet se vor tine atît la Opera Româna, cît si la Opera Maghiara si în incinta Casei de Cultura a Studentilor.    M. O.

A scazut ?comertul? cu locuri de veci

Primarul Sorin Apostu a anuntat ieri ca, la o jumatate de an de cînd Consiliul Local a adoptat o hotarîre prin care a modificat conditiile în care se pot face donatii de locuri de veci, numarul schimburilor de titulari a scazut cu 90%. Mai mult, primarul a spus ca deja a pornit pe urmele celor care continua sa încerce sa faca astfel de schimburi ilegale, reprezentantii municipalitatii raspunzînd unor anunturi de acest gen postate în rubricile de mica publicitate din ziare. „Am luat si noi anunturile din ziare si ne-am întîlnit cu proprietarii, am luat asa si numarul locurilor de veci, dar nu a mai fost transferat nici un loc de veci, pentru ca nici un notar nu a mai dorit sa faca asa de usor schimbul. Noi am informat Camera Notarilor cu privire la aceasta Hotarîre de Consiliu Local si noile criterii“, a declarat Apostu. În cursul anului 2009 s-au transcris prin donatie 232 de concesiuni asupra locurilor de veci, iar începînd cu luna martie a acestui an, dupa adoptarea HCL-ului, s-au transcris doar 37 astfel de concesiuni.    M. O.

O noua scoala de business, sub ?amprenta? familiei Ratiu

Initiativa Pilkington Ratiu Business School a fost prezentata publicului in cadrul a doua receptii, una organizata in Bucuresti si una in Cluj-Napoca, cu participarea lui Razvan Rotta – Past Guvernator Lions Romania.     Proiectul educational, ambitios si original, stimuleaza cercetarea, dezbaterea cazurilor concrete propuse de cursanti, avind o politica de pret care incurajeaza parteneriatele cu institutii din toate domeniile societatii. Scoala de business va fi realizata cu sprijinul lui Nicolae Ratiu si al lui Indrei Ratiu (foto).    Short Executive Programs 2010Short Executive Programs (SEP) sint o serie de sapte programe exclusiviste de top-management, cu subiecte de interes actual, care ii informeaza, provoaca si inspira pe lideri in aceste timpuri dificile.     Evenimentele vor combina rigorile academice de la Harvard si INSEAD: instruire, conferinte, sesiuni de lucru si dezbateri, cu intilniri de afaceri in atmosfera eleganta tipic englezeasca, momente placute de relaxare si regaluri gastronomice, programe pentru parteneri si timp liber, incercind sa realizeze o comunitate a responsabilitatii, cunoasterii si intelegerii. SEP-urile se adreseaza top managerilor si persoanelor cu pozitii de conducere in lumea afacerilor si se vor desfasura in limba engleza si romana in Satul Prunilor, incepand cu luna octombrie, in weekenduri.     MBA in limba englezaGabriela Ratz, Business Manager Pilkington Ratiu Business School, precizeaza ca programele MBA si Pilkington Ratiu Fellowship se desfasoara in limba engleza si se adreseaza candidatilor cu o minima experienta in afaceri, pregatire superioara sau echivalenta, care doresc sa faca un important salt in cariera. PRBS foloseste o varietate de instrumente si metode de predare, incluzind studiul de caz, proiecte, simulari si cercetare de teren. Programele, care incep in 15 ianuarie 2011, necesita un nivel ridicat de studiu individual si de grup pentru fiecare dintre sesiuni.

Un singur detector de fum in spitale, amenzi de 13.500 de lei

Deocamdata, spitalele clujene sint dotate cu un singur detector de fumIn urma controalelor, care s-au desfasurat la 18 obiective (8 spitale clinice, 6 spitale municipale si orasenesti, 3 institute medicale si un centru de sanatate), au fost constatate 129 de deficiente. Dintre acestea, 23 au fost remediate pe parcursul controlului, fiind aplicate in total 13 sanctiuni, din care cinci avertismente si opt amenzi contraventionale in valoare totala de 13.500 de lei.     „La ora actuala, un singur spital are detectoare de fum. Este vorba despre sectia Psihiatrie Cronici a spitalului «Octavian Fodor». Restul spitalelor urmeaza sa-si prevada astfel de instalatii prin planul de evacuare pe care l-au realizat. In cazul neregulilor constatate, fiecare unitate spitaliceasca si-a stabilit niste termene stricte pentru remediere, urmind ca noi apoi sa verificam din nou daca acestea au fost intr-adevar remediate“, a mentionat seful ISU Cluj, Vasile Somlea. Printre altele, s-a constatat ca in cazul a sapte spitale nu este asigurat iluminatul de siguranta pentru evacuare.     Evacuarea bolnavilor in caz de incendiu, blocataDe asemenea, in alte unitati medicale cu paturi, pentru controlul accesului persoanelor straine in sectii au fost montate sisteme electronice de inchidere a usilor, sisteme care nu sint legate la un sistem de avertizare-alarmare in caz de incendiu, blocindu-se astfel evacuarea persoanelor.     In plus, verificarile au scos la iveala si alte nereguli, cum ar fi faptul ca in unele spitale caile de evacuare nu au fost marcate corespunzator, cu indicatoare standardizate, astfel incit traseul acestora sa fie recunoscut cu usurinta de utilizatori.     Prefectul judetului Cluj, Florin Stamatian, a tinut sa precizeze ca a vizitat recent sectia reabilitata a Maternitatii Giulesti din capitala, unde a izbucnit incendiul in care si-au pierdut viata mai multi bebelusi la mijlocul lunii august. „Vreau sa va spun ca, atunci cind vrea, romanul chiar poate. Acolo s-a facut o reabilitare de o calitate vestica. Sint convins ca atit Consiliul Judetean, cit si primariile vor investi in continuare in spitale, chiar daca acum se mai si pling“, a afirmat prefectul.

Numarul de carute din gospodarie trebuie trecut in Registrul Agricol

Ordinul a fost emis în aplicarea Hotarârii nr. 1632/2009 privind registrul agricol pentru perioada 2010-2014 si are drept scop asigurarea unei evidente unitare cu privire la starea si dezvoltarea agriculturii si la buna utilizare a resurselor locale.    Ce se scrie în Registrul Agricol?Conform actului normativ, Registrul Agricol va cuprinde evidente privind atât componenta gospodariei (cladiri si destinatia lor), animalele din gospodarie, suprafetele de teren si culturile agricole, cât si instalatiile si dotarile care exista în fiecare gospodarie.      Mai mult, Registrul Agricol va trebui sa contina informatii despre evolutia în cursul anului a efectivelor de animale aflate în proprietatea gospodarilor, dar si informatii despre utilajele, instalatiile pentru agricultura si silvicultura, mijloacele de transport cu tractiune animala (carute, strafuri, care etc.) si mecanica (tractoare si camioane) existente la începutul anului, aplicarea îngrasamintelor si pesticidelor, utilizarea îngrasamintelor chimice la principalele culturi, constructiile existente la începutul anului.     Actul normativ cuprinde reglementari tehnice cu privire la modul de înscriere a datelor în Registrul Agricol pe suport hârtie si în format electronic, completarea, tinerea la zi si centralizarea datelor.

Contributiile la CAS, declarate o data cu impozitele

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente vor avea obligatia sa-si declare la Administratia Financiara, o data cu veniturile pentru calcularea impozitului, si contributia datorata la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Proiectul de lege initiat de senatorul PDL de Cluj Serban Radulescu a fost adoptat ieri în plenul Senatului cu o larga majoritate, cu voturi atît ale parlamentarilor PDL, cît si ai Opozitiei. „În evidentele Finantelor din judetul Cluj sînt înregistrate 27.595 de persoane care realizeaza venituri din profesii liberale si comerciale, dintre care numai 10.017 figureaza în evidentele Casei de Asigurari de Sanatate, ceea ce înseamna ca un numar de 17.578 de persoane nu depun declaratii si nu platesc contributia la Fondul de Asigurari de Sanatate“, a declarat senatorul Serban Radulescu, medic de profesie. El apreciaza ca aceasta masura ar dubla contributiile la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. În cazul acestui proiect de lege, Camera Deputatilor este camera decizionala.

Piata Unirii, un urias parc de joaca

Astazi, între orele 16 si 19, în Piata Unirii, Palatul Copiilor din Cluj-Napoca îsi prezinta oferta educationala pentru acest an scolar prin ateliere, demonstratii si jocuri pentru cei mici. Piata va fi împartita în patru zone unde vor avea loc expozitii ale elevilor de la pictura, se vor modela diferite figurine din lut, dansuri populare si moderne, mini-reprezentatii de teatru de papusi si facepainting, dar si demonstratii de judo si karate. Prin aceasta manifestare se încearca promovarea si atragerea unui numar cît mai mare de participanti la cercurile de la Palatul Copiilor din Cluj-Napoca.

Doua zboruri din Cluj, anulate de greva din Spania

Doua zboruri operate de compania Tarom de pe Aeroportul International Cluj-Napoca au fost anulate ieri din cauza grevei generale a transportatorilor din Spania. Reprezentantii aeroportului clujean au anuntat ca Tarom a anulat doua curse: Cluj-Napoca – Madrid si Madrid - Cluj-Napoca. De asemenea, compania low-cost Wizz Air a anuntat ca, tot din cauza grevei nationale din Spania, unele zboruri ar putea suferi întreruperi sau anulari. Ieri, de pe aeroportul clujean erau programate sa decoleze sau sa aterizeze trei zboruri Wizz Air: Cluj-Napoca – Madrid, Cluj-Napoca – Barcelona si Valencia – Cluj-Napoca.

Muzeul de Arta, luminat in roz miine seara

Muzeul de Arta din Cluj-Napoca va fi iluminat în roz mîine seara, cu ocazia campaniei mondiale de marcare a lunii de lupta împotriva cancerului de sîn. Evenimentul este organizat de Societatea Româna de Cancer (SRC) Cluj si Muzeul de Arta Cluj-Napoca, iar prin intermediul acestuia se atrage atentia asupra importantei depistarii timpurii a cancerului la sîn. Dupa iluminarea muzeului în roz va avea loc si un micro-recital de opera, iar publicul participant va primi materiale informative pe tema preventiei cancerului de sîn. SRC a demarat si un proiect prin care 1.000 de tinere între 17 si 20 de ani din Cluj-Napoca vor primi pliante si vor primi informatii despre autoexaminarea sînului. Potrivit SRC, în România sînt în prezent diagnosticate cu cancer de sîn peste 60.000 de femei, iar cele mai multe dintre acestea într-un stadiu mult prea avansat pentru a se putea recupera complet dupa tratament.    G. D.

Ziua Virstnicilor, sarbatorita cu muzica si film

Ziua Internationala a Persoanelor Vîrstnice va fi sarbatorita mîine printr-o serie de spectacole folclorice si proiectii de film care vor avea loc la centrele de vîrstnici din Cluj-Napoca. Astfel, vineri dimineata, batrînii care locuiesc la Centrul de Îngrijire si Asistenta din Cluj-Napoca din Marasti vor sustine un spectacol cu numele „Nunta în Ardeal“. Vor cînta si solistii Amalia Codorean-Chindris si Florian Rosan. Reprezentantii Consiliului Judetean Cluj precizeaza ca momente artistice similare vor avea loc si Biblioteca Judeteana „Octavian Goga“. Astfel, un grup de biblio-voluntari ai bibliotecii va organiza, tot vineri, în localul Clubului Centrului de Îngrijire si Asistenta Cluj-Napoca, vizionarea filmului „România si muzica ei traditionala“, documentar realizat de Nicolae Margineanu, si auditia medalionului muzical „Ia-ti mireasa ziua buna“. Ziua Internationala a Persoanelor Vîrstnice se sarbatoreste anual în data de 1 octombrie, începînd din anul 1991, fiind stabilita de catre ONU.    G. D.

?U? a plecat la Craiova

Universitatea Cluj va juca miine cu Universitatea Craiova, in cel de-al doilea meci al etapei a zecea a Ligii 1. Tehnicianul alb-negrilor declara ca s-ar multumi si cu un egal in partida din Banie, dar „U“ Cluj va juca la victorie. „Am urmarit Craiova, joaca un fotbal bun, au forta si un moral ridicat dupa ultima victorie, 4-1 la Tirgu-Mures. Ne asteptam ca stadionul sa fie plin, dar nu ne temem de asta. Ne multumim si cu un egal, dar asta nu inseamna ca vom juca la egal“, a declarat Marian Pana inainte de plecarea spre Craiova.      Jucatorii Universitatii au efectuat ieri un antrenament de o ora si jumatate, iar dupa masa de prinz au pornit spre Craiova. Atmosfera din lotul alb-negrilor este buna dupa derbiul cu CFR, toti jucatorii fiind optimisti inaintea partidei cu cealalta Universitate.      „Vrem sa obtinem victoria in meciul de la Craiova. Stiinta evolueaza bine in ultima perioada, dar si noi o facem la fel“, a declarat Sebastian Hutan, portarul care a avut o evolutie foarte buna in derbiul cu CFR Cluj.      „Sper sa iasa bine pentru noi. Craiova e pe val, vor avea si publicul de partea lor. Va fi un meci extrem de dificil, dar noi trebuie sa ne facem treaba cit mai bine“, a declarat si mijlocasul Alex Pacurar.     In Cupa cu FC BrasovIn urma tragerii la sorti a optimilor Cupei Romaniei, s-a stabilit ca Universitatea va juca impotriva celor de la FC Brasov, pe teren propriu. „Studentii“ au jucat deja in campionat impotriva „stegarilor“, pierzind in deplasare cu 1-3 in etapa a doua. „Nu aveam decit varianta unei echipe din Liga 1 la tragerea la sorti, astfel ca ne asteptam sa intilnim un adversar puternic. Chiar daca am cistigat in campionat cu Universitatea, jocurile din Cupa sint diferite si pot produce suprize. Sansele de calificare consider ca sint egale“, a declarat antrenorul lui FC Brasov, Daniel Isaila, pentru site-ul oficial al clubului de sub Timpa.

Handbalistii au invins Pandurii

Elevii lui Stefan Constantin au avut meciul la discretie si s-au impus lejer, scorul final al partidei fiind de 35-22 in favoarea clujenilor. Pentru „U“ Transilvania au marcat: Bondar – 11 goluri, Lazar – 7, Grasu – 6, Vlad si Hagiu – cite 3, Mihai si Burca – cite 2 goluri, iar Fazekas – 1 gol. „Studentii“ vor juca in etapa urmatoare in deplasare la Dinamo Municipal Brasov, in data de 9 octombrie, de la ora 18.     Bondar, cel mai bun marcator al clujenilor in partida cu formatia gorjeana, a devenit tatic saptamina trecuta, nevasta sa nascind o fetita pe nume Carina Maria in data de 21 septembrie. Handbalistul a declarat ca ii dedica fiicei sale toate reusitele pe care le va avea in tricoul lui „U“ Transilvania.     Fetele joaca cu Baia MareHandbalistele de la „U“ Jolidon Cluj vor juca astazi impotriva formatiei HCM Baia Mare. Acesta este primul meci oficial al vicecampioanelor dupa partidele din grupa de calificare in Liga Campionilor.     „Ne asteapta un meci greu, tot timpul impotriva celor de la Baia Mare au fost partide incrincenate, in care ambele formatii au dorit sa se impuna. Competitia interna a fost intrerupta, dar noi am avut parte de meciurile din Champions League. Este riscul ca cele trei fete, Paraschiv, Tivadar si Chintoan, care au cistigat Cupa Mondiala, sa resimta oboseala dupa opt meciuri in 10 zile, insa sint sigur ca vor da totul pe teren pentru ca la finalul celor 60 de minute de joc sa raminem neinvinsi in campionat. Avem doua partide intr-o saptamina si sper sa iesim cu bine din aceasta perioada“, a declarat antrenorul clujencelor, Gheorghe Covaciu.     Partida dintre „U“ Jolidon si HCM Baia Mare va avea loc la Sala Sporturilor „Horia Demian“, astazi de la ora 18. Disputa va fi arbitrata de cuplul din Craiova format din Stefan Ciurea si Marius Barcan. Pretul unui bilet de intrare este 5 lei.

Alin Tise vrea un abator in incinta Agro Transilvania

Presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, a anuntat, la finalul sedintei ordinare de saptamâna aceasta, planurile de extindere pentru Centrul Agro Transilvania din Dezmir. Alin Tise a explicat ca intentioneaza ca anul viitor sa demareze proiectul construirii unui abator în zona, având în vedere faptul ca în acest moment este nevoie de asa ceva în judetul Cluj. La ora actuala, în întreg judetul Cluj mai functioneaza un singur abator. „Este posibil sa realizam un abator, cel mai probabil pe bani europeni, pentru ca acum în judet ducem lipsa de asa ceva. Este nevoie mare de un abator în judetul Cluj si speram sa reusim sa punem în practica proiectul si sa demaram constructia ca sa le oferim clujenilor posibilitatea sa-si duca animalele acolo“, a anuntat presedintele Alin Tise. El a mai precizat ca a ales varianta Agro Transilvania tocmai pentru ca exista teren suficient în zona. Va reamintim ca actionarul principal al societatii comerciale Agro Transilvania, realizata în urma cu cîtiva ani tot cu ajutorul fondurilor europene, este Consiliul Judetean Cluj. În primavara acestui an, în incinta Agro Transilvania a fost mutata piata de gros a Clujului.

CFR a jucat curajos la Roma

Traore putea fi eroul CFR-ului pe "Olimpico", dar a nimerit in baraProbabil ca nu prea multa lume se astepta ca „feroviarii“ sa faca o figura frumoasa la Roma, avind in vedere situatia critica din campionat, insa, din fericire, campionii Romaniei au surprins placut in partida de pe „Stadio Olimpico“. Elevii lui Cirtu au intrat degajati pe teren si au ratat cele mai mari ocazii ale primei reprize. Dupa ce Culio si Emil Dica i-au testat vigilenta lui Bogdan Lobont la inceputul partidei prin citeva suturi din marginea careului, Lacina Traore a scuturat bara transversala in minutul 30, printr-un sut periculos de la 10 m. Pe finalul reprizei, romanii au inceput sa controleze autoritar jocul si au ratat citeva oportunitati prin Vucinic, Cicinho si Totti.    Scor deschis de MexesDupa pauza, in minutul 52, Traore a lovit din nou bara, cu un sut violent din marginea careului. In ciuda faptului ca „feroviarii“ au avut cele mai mari ocazii, cei de la AS Roma au reusit sa deschida scorul. In urma unui corner, mingea a ajuns la Mexes, care a sutat puternic de la marginea careului, iar balonul, deviat, nu a putut fi oprit de Nuno Claro din drumul spre poarta. Doar 3 minute mai tirziu, „giallorossi“ si-au dublat avantajul. Borriello a trimis direct in poarta, spectaculos, o centrare venita de la centrul terenului. CFR a reusit sa reduca din handicap, prin Rada, in minutul 78. Fundasul campioanei a marcat cu capul, in urma unui corner, la fel ca in partida cu FC Basel.     Muresan vrea o „primavara europeana“ Presedintele campionilor, Iuliu Muresan, s-a declarat multumit de jocul „feroviarilor“ de pe „Olimpico“ si a declarat ca obiectivul clubului din Gruia este sa ajunga in „primavara europeana“.„Sint multumit de joc, nu si de rezultat. Echipa a jucat bine si am fi meritat un punct, pentru ca am fost egalii Romei. Nu m-am suparat pe Traore, pentru ca este un jucator de exceptie. Luptam in continuare pentru locul al treilea, pe care il putem obtine daca scoatem un egal la Basel. Vrem sa ajungem in «primavara europeana», nu conteaza daca va fi in Liga Campionilor sau Liga Europa“, a declarat presedintele lui CFR Cluj.      Sorin Cirtu a declarat dupa meci ca AS Roma a meritat sa cistige meciul, iar echipa sa a facut un joc bun.     „Noi cu barele, ei cu golurile, asta este concluzia pe care pot sa o trag. Roma a meritat sa cistige. Am facut un meci bun, dar rezultatul conteaza, punctele adunate, ca sa iei bani, sa mergi mai departe, sa ai glorie, faima“, a spus tehnicianul din Gruia.    Muresul se intoarce in GruiaIeri a avut loc, la Casa Fotbalului din Bucuresti, tragerea la sorti a meciurilor din optimile Cupei Romaniei. Campioana CFR va juca impotriva formatiei FCM Tirgu Mures, care a cistigat in Gruia cu 2-1, producind surpriza etapei a opta a Ligii 1. Partida se va juca in jurul datei de 27 octombrie, in functie de cum va fi programata de FRF si televiuzinea care o va transmite.      Celelalte partide din cadrul optimilor Cupei Romaniei sint: Vointa Sibiu – FC Timisoara,  Alro Slatina – Dinamo, Steaua – Sportul Studentesc, Gloria Bistrita – Unirea Urziceni, Astra Ploiesti – Rapid, Pandurii – Universitatea Craiova si Universitatea Cluj – FC Brasov.

?Morgen?, lansat simbata la Cluj

Filmul „Morgen“, recompensat cu Premiul Special al Juriului si alte trei premii importante la Festivalul de Film de la Locarno, va avea premiera de gala la Cluj, în aceasta sîmbata, la ora 19, la Cinema City din Iulius Mall. La proiectia de gala vor fi prezenti producatorul filmului, Anca Puiu, regizorul Marian Crisan, actorii din rolurile principale, Andras Hathazi si Yilmaz Yalcin, precum si alti membri ai echipei. „Morgen“ spune povestea lui Nelu, care lucreaza ca agent de paza într-un supermarket din Salonta si care într-o zi pescuieste ceva neobisnuit – un emigrant care vrea sa treaca granita ilegal… Emigrantul îi ofera lui Nelu bani pentru a-l ajuta sa treaca dincolo. Fara sa înteleaga exact ce îi comunica emigrantul, Nelu ia banii si îi promite ca îl va ajuta sa treaca granita mîine, adica morgen...    A. V.

Ne asteapta o noua criza alimentara?

Specialistii ONU estimeaza ca exista pericolul ca statele lumii sa intre într-o noua criza de alimente, cauzata de dezastrele ecologice si de speculatiile de pe piata economica globala. Ceea ce ar salva totusi planeta de la aceasta criza ar fi agricultura ecologica, apreciaza expertii ONU.     În cadrul ONU a avut loc recent o întîlnire de urgenta organizata ca urmare a cresterii preturilor la alimente, scrie presa straina. Expertii ONU au solicitat aceasta întîlnire înca din luna august, dupa ce incendiile din Rusia au dus la o serie de interdictii foarte dure în ceea ce priveste exportul de grîu. De asemenea, izbucnirea revoltelor din Mozambic, soldate cu moartea a 13 persoane, au produs îngrijorare în cadrul ONU.     „Ceea ce am observat în ultimele saptamîni este o perioada de fragilitate cauzata în mare parte de anuntul de interzicere a exportului de grîu venit din Rusia, fapt care a generat cresterea preturilor“, a declarat Gregory Barrow, expert ONU.    Solutia: agricultura ecologicaSpecialistii ONU mai considera ca singura solutie pe termen lung de evitare a unei posibile crize alimentare ar fi ca populatia sa se întoarca la agricultura ecologica. Aceasta modalitate, care nu necesita utilizarea combustibililor fosili, a pesticidelor si a utilajelor grele, s-a dovedit a fi mai eficienta în economisirea resurselor de apa si pentru protejarea solului.

Consilierii judeteni au alocat bani pentru proiectele comunitatilor locale si pentru comunele lovite de inundatii

Aceasta suma a fost alocata ca urmare a unor donatii provenite atît de la persoane juridice, cît si de la persoane fizice. Cele sapte comune care vor beneficia de sumele colectate prin donatii sunt: Borsa, Chiuiesti, Chinteni, Dabâca, Jucu, Sânmartin si Sic. Comunele Jucu si Sânmartin au primit cea mai mare suma, fiecare câte 10.920 de lei, pentru reparatii la scoala generala Jucu Herghelie afectata de inundatii, respectiv pentru refacerea podului din satul Mahal. Suma de 7.000 de lei a fost directionata înspre comuna Chinteni pentru decolmatare de poduri si podete si refacerea infrastructurii afectate de inundatii. Restul banilor au fost directionati pentru urmatoarele obiective: comuna Sic – 6.359 de lei pentru refacerea infrastructurii drumurilor afectate de inundatii, Borsa – 4.470 de lei pentru reconstructia unui pod din lemn care leaga Borsa de Borsa Catun, Chiuiesti – 4.470 de lei pentru refacerea infrastructurii drumurilor afectate de inundatii si Dabâca – 1.939 de lei pentru decolmatarea unor vai si refacerea unor poduri.    2,5 milioane de lei pentru proiectele localeDe proiectele propuse spre finantare de presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, vor beneficia locuitorii municipiilor Dej si Gherla, ai orasului Huedin si cei din mai multe comune ale judetului. Cea mai mare suma, 85.500 de lei, va merge în comuna Tureni pentru realizarea izolatiei termice a scolii generale si pentru construirea retelei de apa si canalizare. O suma apropiata, de 85.000 de lei, va fi directionata înspre comuna Mihai Viteazu pentru realizare drum statie de sortare. Comuna Belis se afla pe lista cu nominalizari cu doua proiecte privind realizarea instalatiei de încalzire a caminului cultural si realizarea acoperisului sediului primariei, suma totala prevazuta fiind de 66.000 de lei. Statiunea montana Baisoara are nevoie de suma de 65.000 de lei pentru construirea centrului SMURD din localitate, care deserveste comunele Baisoara, Savadisla, Valea Ierii si Iara.      Tot suma de 65.000 de lei a fost prevazuta pentru comuna Baciu, care are nevoie de acesti bani pentru reparatii la drumul comunal 142B, la intrarea în localitatea Popesti, si pentru asfaltarea drumului din Radaia. Comuna Jucu va primi 50.000 de lei pentru lucrari de asfaltare a drumurilor comunale din Jucu de Sus si Vistea, iar alimentarea cu apa a satului Camarasu necesita o alocare de 57.500 de lei.      În ceea ce priveste municipiile si orasele din judet, cea mai mare suma, 69.000 de lei, va merge înspre municipiul Dej, care va folosi banii pentru lucrari de reparatii la Spitalul Municipal, sectia Psihiatrie.      Gherla va primi 41.500 de lei pentru reparatii curente la strazi, aceeasi suma fiind destinata orasului Huedin pentru amenajari de parcari si platforme în ansamblul de locuinte din Piata Republicii, nr. 8, si pentru reabilitarea de trotuare si strazi.

Moasele ar vrea sa munceasca, dar in Romania nu au unde

Avem cu o treime mai putine moase decit restul Europei, iar specialistii din Ministerul Sanatatii apreciaza ca lipsa moaselor a contribuit la mortalitatea infantila si materna, aflata inca la cote mari in tara noastraUn raport al Comisiei Prezidentiale arata ca numarul moaselor din Romania este mai mic cu cel putin o treime decit media europeana. Absolventii acestor facultati se pling ca nu se pot angaja deoarece nu se fac concursuri. In plus sint nemultumiti si de lipsa practicii din timpul facultatii.     Spitalele din tara noastra stau extrem de prost la capitolul resurse umane. Studiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca Romania se afla pe locul 31 din 33 de tari europene in ceea ce priveste densitatea medicilor. Astfel, avem o densitate de 1,9 medici la 1.000 de locuitori, doar Albania si Bosnia-Hertegovina inregistrind densitati mai mici decat tara noastra. „Aceleasi comentarii se pot face si pentru moase, Romania avind un numar cu cel putin o treime mai mic decit media europeana, in conditii de mortalitate si morbiditate mult superioare mediei UE“, arata specialistii din Ministerul Sanatatii. Studiile citate de Ministerul Sanatatii subliniaza si faptul ca lipsa moaselor a contribuit si ea la mortalitatea materna si infantila inca mare din Romania.      In judetul Cluj, se estimeaza ca profeseaza aproximativ 150 de moase. In baza de date a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR), filiala Cluj figureaza aproximativ 150 de moase cu diverse forme de pregatire, adica fie au absolvit o scoala postliceala, fie o facultate.    De vina este numarul mic de locuri din facultatiPotrivit unor studii publicate de Ministerul Sanatatii, cauza numarului mic de moase este lipsa scolilor de specialitate pentru aceasta profesie. Astfel, incepind cu 1978, formarea profesionala a moaselor a incetat sa existe. Aceasta a fost reluata abia o data cu procesul de aderare la UE, prin infiintarea colegiilor universitare de moase.      Opinia specialistilor din Minister este confirmata si de reprezentantii asistentelor medicale si moaselor. „Intr-adevar, numarul moaselor este mult mai mic decit necesarul. Acest lucru se intimpla din cauza ca scolile postliceale si facultatile nu pregatesc un numar suficient de moase“, considera Emil Buiga, presedintele OAMGMAMR Cluj.     Anul acesta, 75 de locuri la Facultatea de MoaseUniversitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu“ Cluj-Napoca a scos anul acesta la concurs 75 de locuri la Facultatea de Asistenti Medicali si Moase, insa nu s-au ocupat toate locurile. Potrivit rezultatelor din cele doua sesiuni de admitere, au mai ramas libere aproximativ 20 de locuri la taxa.      Anul trecut, numarul locurilor la aceasta facultate a fost de doar 40, din care doar 10 locuri au fost la buget.     Moasele ar vrea sa munceasca, dar nu au undeIn ciuda faptului ca Ministerul Sanatatii se plinge ca avem foarte putine moase, acestea spun ca ar dori sa munceasca, dar nu au unde pentru ca nu sint scoase la concurs posturi de moase. „Nu ne ajuta ca am terminat o facultate, nimeni nu te angajeaza. Am terminat in 2007 si nu m-am angajat nici acum pentru ca nu mi se pare corect sa dau spaga dupa ce am invatat 4 ani. Nu se organizeaza concursuri de ocupare a postului pe aceasta specializare. Regret ca nu pot sa practic“, spune o utilizatoare a unui forum dedicat cadrelor medicale.      Nu se face pregatire practica in timpul facultatiiAlte persoane care au terminat o facultate de moase spun ca nu au fost lasate sa moseasca in timpul facultatii, ceea ce face dificila angajarea chiar si la privat. „Eu sint o moata licentiata la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu“ din Cluj. Nu am fost lasate sa mosim in facultate pentru ca nimeni nu-si asuma riscul, asa spuneau ginecologii. Momentan lucrez la un cabinet de medicina de familie, unde salariul este mic“, spune o alta utilizatoare a aceluiasi forum.     Casa de nasteri de la Mociu a functionat 100 de aniFemeile din mediul rural sint obligate acum sa nasca la spitalul din cel mai apropiat oras, dupa ce in urma cu zeci de ani aveau ocazia sa aduca copii pe lume la renumita casa de nasteri din comuna Mociu. „Ziarul Popular“ a semnalat anul trecut situatia in care se afla acum fosta casa de nasteri: sala de nasteri nu mai exista, iar numarul de paturi s-a redus foarte mult. Pe vremuri, o moasa de la Mociu aducea pe lume cinci-sase copii pe tura si mii de oameni s-au nascut la casa de nasteri din comuna clujeana.

Si munca zilierilor va fi impozitata

Foto Radu PadureanPersoanele care muncesc cu ziua vor fi impozitate, angajatorul fiind obligat sa plateasca statului 16% din banii pe care ii primeste respectivul muncitor intr-o zi.     Veniturile celor care muncesc ca zilieri vor fi impozitate, Ministerul Muncii avind deja un proiect de act normativ in acest sens. „Sintem in faza in care analizam sa vedem cum se manifesta acest tip de activitate si sa gasim solutiile cele mai potrivite pentru reglementarea muncii zilierilor“, a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, citat de hotnews.ro. Acesta mai considera ca „este o problema complexa care nu mai poate fi ignorata“.     Potrivit propunerii Ministerului, cei care depun munca ocazionala vor avea carnet de zilier, iar plata impozitului catre bugetul local se va face pe baza unui timbru social care va fi luat de la primarie.     Angajatorul, obligat sa tina evidentaPropunerea de act normativ arata ca angajatorul va fi obligat sa faca un registru zilnic, in ordine cronologica, cu toti zilierii care muncesc pentru el. In perioadele in care nu apeleaza la zilieri, angajatorul nu trebuie sa intocmeasca acel registru.     De asemenea, conducerea Ministerului mai precizeaza, prin intermediul proiectului de lege, ca angajatorul care apeleaza la serviciile zilierilor va plati catre bugetul de stat un impozit de 16% aplicat asupra venitului net zilnic convenit cu zilierul, sub forma timbrului fiscal aplicat in carnetul de zilier. Timbrul se va aplica zilnic, la inceperea activitatii, urmind ca plata zilierului sa se efectueze in mod obligatoriu zilnic, la sfirsitul zilei de lucru.    Carnetul de zilier se elibereaza contra costO persoana care presteaza munca ocazionala va primi carnetul de zilier doar pe baza unei cereri depuse la primaria din localitate. Carnetul se va elibera contra cost de catre Ministerul Muncii, prin intermediul primariei localitatii de domiciliu a zilierului.     Un alt proiect de lege care reglementeaza munca zilierilor prevede ca nici un zilier nu poate presta activitati pentru acelasi angajator pe o perioada mai lunga de 60 de zile, cumulat pe durata unui an calendaristic. De asemenea, nici un zilier nu poate presta activitati mai mult de 12 ore pe zi.    Impozitat, dar fara asigurare medicalaProiectul de lege privind impozitarea veniturilor zilierilor mai spune ca aceasta categorie de muncitori nu va avea totusi calitatea de asigurat in sistemul de asigurare sociala de stat si nici in sistemul de asigurare sociala de sanatate. Astfel, daca vor sa fie asigurati, muncitorii cu ziua vor putea sa incheie o asigurare de sanatate si/sau de pensie, dar acest lucru este optional.

90% din fondurile PHARE au fost cheltuite

Rapoartele Ministerului Finantelor Publice arata ca 90% din fondurile PHARE au fost cheltuite, valoarea totala a acestor fonduri fiind de peste 4 miliarde de euro. 2,15% din fonduri trebuie înapoiate, însa, de catre beneficiari din cauza neregulilor.     În urma cu 10 ani au început în tara noastra programele PHARE si ISPA pentru Mediu destinate pregatirii pentru aderarea la Uniunea Europeana. Aceste programe se vor încheia la finele acestui an, iar cele mai noi date arata ca fondurile au fost cheltuite în proportie de 90%.     Oficiul de Plati si Contractare PHARE de la Ministerul Finantelor Publice a gestionat programele, iar valoarea totala a acestora a fost de peste 4 miliarde de euro. Potrivit ultimelor date centralizate de Oficiul de Plati, rata de utilizare, adica plati raportate la suma contractata, este de 90% la programul PHARE si 81,5% la programul ISPA Mediu.     38,5 milioane de euro trebuie dati înapoiConform acelorasi date, nu toti banii au fost cheltuiti corespunzator, ceea ce presupune ca acele sume trebuie înapoiate de catre beneficiarii proiectelor. Procentul raportat la fondurile platite este 2,15% la programele PHARE si 1,08% la ISPA Mediu. Valoarea totala a fondurilor care trebuie returnate este de 38,5 milioane de euro, din care aproximativ 24 de milioane de euro au fost deja recuperati si alti aproximativ 14 milioane de euro mai trebuie recuperati.     Potrivit expertilor care au gestionat aceste programe, banii trebuie dati înapoi din cauza unor nereguli constatate: sume neeligibile sau economii pe care beneficiarii le-au realizat în cheltuirea fondurilor.    Programul Facilitatea Schengen, utilizat 100%Oficiul de Plati din cadrul Ministerului Finantelor a mai gestionat si programul Facilitatea Schengen, care se încheie tot la 31 decembrie 2010, la fel ca programele PHARE si ISPA. Expertii din minister estimeaza ca gradul de utilizare a acestor fonduri se va apropia de 100% pîna la data de închidere.      Din totalul fondurilor PHARE, ISPA Mediu si Facilitatea Schengen, contractele semnate înseamna aproximativ 92%, adica 4,117 miliarde de euro.     Programul ISPA mai are si componenta de Transporturi, unde au fost înregistrate, însa, cele mai mari întîrzieri. Aceasta componenta este gestionata de Ministerul Transporturilor, iar noua conducere a Ministerului a precizat ca va încerca sa gaseasca solutii pentru cheltuirea fondurilor astfel încît banii sa nu fie pierduti.

Finantare nerambursabila pentru peste 14.000 de proiecte

Prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 se acorda fondurile europene nerambursabile pentru investitii si plati directe. De la demararea programului, in martie 2008, au fost selectate pentru a fi contractate 14.039 de cereri de finantare.     Dintre acestea, pana in prezent, au fost contractate efectiv 13.738 de proiecte. „De asemenea, au fost efectuate plati in valoare totala de 1,60 de miliarde de euro, din care 663,96 de milioane de euro pentru contractele incheiate de APDRP, la care se adauga si aproximativ 940 de milioane de euro, platile efectuate pentru Masurile de sprijin pe suprafata implementate de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA)“, se arata intr-un comunicat al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.    Peste 5.000 de cereri pentru modernizarea exploatatiilor agricoleIn functie de tipul investitiei finantate prin PNDR, statisticile APDRP arata ca pe Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole“ au fost primite pana in prezent 5.220 de cereri de finantare, dintre care au fost selectate 1.758 de proiecte cu valoare nerambursabila de 688,21 de milioane de euro. Totodata, au fost efectuate plati totale in valoare de peste 197,25 de milioane de euro.     In ceea ce priveste Masura 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere“, aceasta a fost accesata de 913 beneficiari, fiind semnate pana in prezent 374 de contracte de finantare in valoare publica de peste 364 de milioane de euro. Pentru „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere“ au fost efectuate plati in valoare de peste 55 de milioane de euro.     „Impreuna cu Masura 123, doar pentru anul 2008 au fost disponibile doua Scheme de ajutor de stat, XS13/2008 si XS28/2008 avand ca domeniu de activitate industria alimentara si, respectiv, industria forestiera. (…) Incepand cu iulie 2010 a fost lansata o noua Schema de ajutor de Stat, N578/2009, pentru care au fost depuse 167 de proiecte, in valoare de aproximativ 125,8 milioane de euro“, se mai arata in document.    1,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea satelorPentru Masura 322 „Renovarea si dezvoltarea satelor“, in urma depunerii a peste 3.039 de cereri de finantare, suma alocata prin PNDR acestei Masuri, pana in anul 2013, respectiv 1,57 de miliarde de euro, a fost depasita de aproape cinci ori. Au fost contractate pana in prezent 586 de proiecte cu o valoare de 1,50 de miliarde de euro, etapa de contractare fiind inca in desfasurare.    Ajutor pentru IMM-uri, turism si tinerii fermieriCit priveste Masura 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi“, lansata in septembrie 2008, au fost depuse 3.980 de cereri de finantare, fiind contractate pana acum 1.290 de proiecte, cu o valoare nerambursabila de aproape 188 de milioane de euro, procesul de contractare fiind in desfasurare.     Pe Masura 313 „Incurajarea activitatilor turistice“, din septembrie 2008 si pana in prezent au fost depuse 1.401 cereri de finantare si au fost contractate 595 de proiecte, in valoare de 105,11 milioane de euro.     Totodata, Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri“ s-a bucurat, inca de la lansarea acesteia, in decembrie 2008, de un interes foarte mare. Astfel, pana in acest moment, au fost depuse 5.413 cereri de finantare, dintre care au fost contractate 2.783 de proiecte. Valoarea proiectelor contractate depaseste 58 de milioane euro.

Cursuri gratuite pentru demararea unei afaceri

Fundatia Danis pentru Dezvoltare Manageriala a anuntat demararea în luna septembrie a activitatilor proiectului „Antreprenoriatul rural – premisa pentru dezvoltare locala si crestere economica“, în localitatile Mihai Viteazu (judetul Cluj) si Nusfalau (judetul Salaj).     „Aceste localitati au fost alese datorita potentialului mare de dezvoltare care se datoreaza faptului ca sunt noduri rutiere situate pe aliniamentul Autostrazii Transilvania“, explica reprezentantii Fundatiei Danis pentru Dezvoltare Manageriala.     În cadrul acestui proiect, persoanele cu domiciliu stabil într-una din cele doua comune mentionate (aproximativ 25 de persoane din fiecare localitate) vor beneficia gratuit de cursuri de instruire în care vor afla care sunt pasii si documentatia necesare pentru începerea unei afaceri, planificarea principalelor etape în dezvoltarea acesteia. De asemenea, participantilor la seminar li se vor prezenta informatii despre competitie, promovare, angajati, clienti, oportunitati de afaceri si surse de finantare pentru dezvoltarea afacerilor. În plus, Fundatia ofera gratuit si consultanta individuala pentru initierea sau dezvoltarea propriei afaceri – întâlniri de lucru individuale pentru realizarea unui plan de afaceri viabil –, urmînd sa aiba loc inclusiv vizitarea unor afaceri de succes din mediul rural.     „Proiectul s-a dovedit deja un succes în alte doua localitati: Gârbau, jud. Cluj, si Zimbor, jud. Salaj. 59 de persoane din aceste comunitati au participat în perioada aprilie-iunie la cursurile de instruire, iar 39 dintre acestea beneficiaza în prezent de consiliere individuala pentru întocmirea planurilor de afaceri“, a explicat Cordelia Badescu, managerul de proiect.

Infractionalitate in scadere la Turda

Comandantul Politiei Turda, comisarul Marcel Bogdan, spune ca numarul faptelor antisociale a scazut cu peste 200 fata de aceeasi perioada a anului 2009. Predomina totusi furturile din autoturisme si locuinte, infractiunile rutiere si actele de vandalism.     Potrivit unei statistici a Inspectoratului Judetean de Politie Cluj, minorii sunt cei care le dau mari batai de cap organelor de ordine. În primele 8 luni din 2009 au fost constatate 448 de infractiuni în care erau implicati minori. Pentru acest an agentii de ordine publica din Cluj si din celalalte localitati au trebuit sa intervina la câteva sute de infractiuni comise de tineri sub 18 ani.    A început Saptamâna prevenirii criminalitatiiEvenimentul Saptamîna prevenirii infractionalitatii se desfasoara în intervalul 27 septembrie – 1 octombrie. Luni, 27 septembrie, a fost ziua prevenirii delincventei juvenile si victimizarii minorilor. Activitatile au urmarit sa îi informeze pe acestia cum le este afectata viata daca savârsesc fapte antisociale, dar si cum sa se fereasca de capcane ce îi pândesc în societatea de astazi. A urmat apoi ziua politiei de proximitate, în care cetatenii au putut semnala problemele lor cu privire la siguranta publica politistului de proximitate care raspunde de zona în care locuiesc.    Zi dedicata prevenirii furturilorIeri, 29 septembrie, activitatile organizate au urmarit prevenirea criminalitatii în mediul rural. Astazi va fi ziua dedicata prevenirii criminalitatii stradale, adica a furturilor din autoturisme, buzunare, genti, dar si locuinte. În ultima zi, adica vineri, 1 octombrie, toate activitatile se vor referi la prevenirea accidentelor rutiere.

Barocul prinde viata in bisericile clujene

Bruno Cocset si Les Basses reunies vor concerta simbata, de la ora 19.30, la Biserica Reformata de pe KogalniceanuConcertele de muzica baroca ce vor avea loc in cadrul Festivalului Toamna Muzicala Clujeana, realizate in colaborare cu Centrul Cultural Francez Cluj-Napoca, au intrare libera pentru toti melomanii clujeni.     Astazi, de la ora 19.30, la Biserica Unitariana de pe Bulevardul 21 decembrie 1989, nr. 9, va avea loc un concert de muzica baroca, sustinut de formatia franceza La Fenice. Trupa La Fenice este formata dintr-un grup de muzicieni reuniti in 1990 de cornetistul Jean Tubéry, animati de dorinta de a impartasi pasiunea lor pentru fastuoasa muzica venetiana de epoca, revelind in acelasi timp extraordinara sa vitalitate. Repertoriul ansamblului cuprinde intreaga Europa si se intinde pe mai mult de doua secole de muzica. Instrumentul «cornet à bouquin» a fost adoptat in mod curent inca de la inceputul secolului XVI de Josquin-Des-Prez si contemporanii sai si pina la J.S. Bach, care il utilizeaza in mai multe cantate. La Fenice ii are in componenta pe Jean Tubéry – corn, corn mut & flaut, Stéphanie De Failly – vioara, Adam Woolf – trombon, Krzysztof Lewandowski – fagot si Stéphane Fuget – clavecin. Reprezentatia din aceasta seara se intituleaza „Concert imperial: de la Lagune la Tamisa, Porta Orientalis“.    O simbata plina de muzica barocaIn acest sfirsit de saptamina, simbata, pe 2 octombrie, de la ora 17, in Sala „Tonitza“ a Muzeului de Arta Cluj va avea loc un concert de clavecin sustinut de solista franceza Françoise Lengellé, un nume bine-cunoscut in concertele de muzica clasica din Europa, Statele Unite, Japonia si Islanda. Din programul concertului fac parte opere de François Couperin, Jean-Philippe Rameau, Jacques Duphly, Jean Henry d'Anglebert.     Tot simbata, dar de la ora 19.30, la Biserica Reformata de pe strada M. Kogalniceanu, va avea loc concertul intitulat „Bach si Italia“, sustinut de Bruno Cocset si Les Basses réunies (Franta, SUA), format din Emmanuel Jacques – violoncel, Richard Myron – contrabas, Maude Gratton – clavecin. In program vor fi prezentate lucrari de Bach, Vivaldi, Geminiani, Jacchini, Gabrieli, Vitali si Frescobaldi.     Muzica renascentista portughezaUltimul concert de muzica baroca va avea loc miercuri, 5 octombrie, de la ora 19.30, la Biserica Reformata, in cadrul caruia va concerta formatia Turicum formata din muzicieni din Elvetia, Franta, Spania, Portugalia. Concertul este intitulat „Muzica descoperitorilor“ si va prezenta cintece apartinind Renasterii portugheze.

?Stabat Mater? de A. Dvořák, in deschiderea Toamnei Muzicale

Vineri, 1 octombrie, la Biserica Reformata de pe strada Kogalniceanu, în deschiderea festiva a Toamnei Muzicale Clujene va avea loc, de la ora 19, un concert spectaculos ai carui invitati sînt soprana Irina Iordachescu, mezzosoprana Maria Pop, tenorul Marius Vlad Budoiu si basul Marius Manyov. Orchestra Simfonica si Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania“ se vor afla sub bagheta lui Florentin Mihaescu, iar programul serii cuprinde lucrarea „Stabat Mater“ de A. Dvořák.    A. V.

Poetul Ioan Alexandru, comemorat la Manastirea Nicula

La mormântul sau Preasfintitul Vasile Somesanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, a oficiat un Parastas, precedat de Sfânta Liturghie Arhiereasca, savârsita în biserica manastirii.      Simpozionul în memoria poetului Ioan Alexandru a avut loc la Centrul de Studii Patristice al manastirii, cu participarea Preasfintitului Vasile Somesanul, a rectorului Universitatii „Babes-Bolyai“, prof. univ. dr. Andrei Marga, si a decanului Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Ioan Chirila, precum si în prezenta altor personalitati din lumea culturala si artistica.      Copiii de la Scoala „Ioan Alexandru“ din Gherla, care au venit însotiti de parintele Ioan Morar, au interpretat câteva pricesne, iar actrita Manuela Golescu a recitat câteva poezii ale poetului Ioan Alexandru. La eveniment a participat si fiica poetului, Maria, care locuieste în prezent în Grecia.     Poetul Ioan Alexandru s-a nascut în 24 decembrie 1945, în comuna Topa Mica din judetul Cluj. A urmat studiile medii si superioare la Cluj si Bucuresti, iar în 1968 a devenit asistent la Facultatea de Limba si Literatura Româna a Universitatii Bucuresti, sub îndrumarea doamnei academician Zoe Dumitrescu Busulenga. În toti acesti ani si-a dedicat viata scriiturii. A debutat editorial în 1964 cu volumul de versuri Cum sa va spun?, iar apoi a scris poezii, traduceri, studii, chiar si eseuri. Printre operele cunoscute ale poetului Ioan Alexandru se numara Viata deocamdata, Infernul discutabil, Vamile pustiei, Imnele bucuriei, Imnele iubirii etc. Poetul Ioan Alexandru a murit în 25 septembrie 2000 si a fost înmormântat la Manastirea Nicula.

Inceput de an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca

Teologii au luat parte, începând cu ora 8, la Sfânta Liturghie si la Slujba de Te Deum, în Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca. Conferinta inaugurala a noului an universitar va avea loc în cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, joi, 20 septembrie. Parintele prof. univ. dr. Ioan Chirila, decanul facultatii, a subliniat importanta Sfintei Liturghii în viata si în formarea studentului teolog:  „Sfânta Liturghie este temelia procesului de restaurare în care se încadreaza si pregatirea teologica si totodata este si temelia procesului de restaurare a fiecaruia dintre noi. Daca reusim sa traim în lumina Sfintei Liturghii  sa stiti ca ne aflam pe calea cea buna“.      În acest an se împlinesc 20 de ani de la reluarea cursurilor în cadrul  Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj. Cu acest prilej, pe parcursul întregului an universitar, se vor desfasura în cadrul facultatii mai multe evenimente. Pe tot parcursul anului universitar vor fi organizate o suita de conferinte care se vor desfasura în zilele de joi, la care vor participa nu numai profesori de la Cluj, ci si din celelalte Facultati de Teologie din tara si chiar din strainatate. În cadrul acestora, facultatea clujeana îsi propune sa aduca în dezbatere probleme ardente ale lumii în timp de criza si solutia crestina  la aceste probleme. Acest tip de comemorare se vrea sa fie unul eficient atât pentru profesori si studenti, cât si pentru cei care asteapta marturia teologiei.     Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca îsi are începuturile în anul 1924, prin înfiintarea Academiei Teologice Ortodoxe din Cluj, de catre episcopul Nicolae Ivan (1921-1936). În primul an universitar 1924-1925 Academia teologica clujeana a început cu 3 ani de studii, iar începând cu cel de-al doilea an universitar durata cursurilor a fost ridicata la 4 ani de studii. Activitatea Academiei Teologice Universitare din Cluj a fost întrerupta brusc prin desfiintarea ei de regimul comunist în iunie 1948, în locul ei ramânând sa functioneze doar pentru 4 ani Institutul Teologic, desfiintat si el în 1952, în locul caruia a functionat Scoala de cântareti bisericesti si Seminarul Teologic.     Institutul Teologic Universitar Ortodox din Cluj-Napoca a fost reînfiintat în data de 1 iulie 1990, iar începând din anul universitar 1992-1993 a fost integrat în Universitatea „Babes-Bolyai“ primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxa Cluj-Napoca.

Amintiri despre Patriarhul Justinian - Intuitiile politice ale Patriarhului

Palatul PatriarhieiLa vremea aceea, Partidul Comunist, fiind in epoca lui Gheorghiu-Dej (care nu avea ifosele lui Ceausescu), nu darama biserici; eu vorbesc de primii ani, primii cinci-sase-sapte ani. Patriarhul Justinian a cautat sa foloseasca aceasta linie politica, si a folosit-o. Exista caminul preotesc de la Techirghiol, sanatoriu pentru preoti si familiile lor, pe care tare mult il ravnea Ministerul Sanatatii: Statul nu avea pe atunci constructii proprii. Si, pentru ca sa-l salveze, a adus o bisericuta de lemn, de la Stana Regala; nemaifiind regalitate, nu mai era nici stana; nemaifiind stana, biserica era singuratica –, a demontat-o, a dus-o la Techirghiol si a facut acolo manastire de calugarite, aducand si pe un calugar batran basarabean, ca sa fie duhovnic, si a spus: „Sanatoriul este anexa schitului si face parte integranta din schit; cine se atinge de sanatoriu se atinge de schit“. Asa se explica prezenta unei biserici maramuresene pe litoralul Marii Negre.     Era amenintata, in acelasi fel, resedinta de vara de la Dragoslavele, care exista de la Patriarhul Miron. A facut la fel: a adus o alta biserica, din alta parte, de lemn, a plantat-o acolo, a facut schit de calugari, care se pastreaza pana astazi, si a zis: „Cele doua vile nu sunt resedinte patriarhale, ci casele schitului“. Acelasi lucru l-a facut cu o alta biserica, zisa „a lui Horia“, la Olanesti, pentru ca astfel sa ocroteasca sanatoriul Patriarhiei de acolo. Si, in sfarsit, o alta biserica, pe care a plantat-o in Suesti, satul sau natal, de pe Valea Cernei. Cu alte cuvinte, avea intuitiile sale politice si stia sa le foloseasca la timp. Uneori era sclipitor in rezolutii. Imi aduc aminte ca restaurase Manastirea Sinaia cu cele doua incinte, dar, pe vremea aceea, intre cele doua incinte, cea veche si cea noua, era drum public – se trecea dintr’o parte intr’alta –, iar Patriarhul a dat ordin ca unul din ziduri sa fie inchis si sa nu mai existe drum public, iar dincolo poarta sa fie, ca la orice manastire, inchisa la ora 10 seara, pentru ca monahii sa aiba liniste in timpul noptii. Primaria s’a opus. Patriarhul, in toate aceste interventii, dadea ratiuni bisericesti, duhovnicesti: e manastire de calugari, este o incinta, este curtea omului, care trebuie inchisa cu poarta, ca la orice gospodarie. Nu a prins nici un fel de argument; atunci s’a intamplat sa fiu de fata cand consilierul i-a adus noul refuz al Sfatului Popular din Sinaia, a pus mana pe toc si a scris o rezolutie foarte apasata: „Intrucat acest drum a fost creat de printul Nicolae, spre a scurta drumul cu automobilul din soseaua principala catre castelul Peles si, daca Sfatul popular din Sinaia intelege sa apere o creatie a fostei monarhii, atunci ne rezervam dreptul de a ne plange forurilor superioare“. A doua zi aprobarea era data, zidul inchis si incinta imprejmuita, asa cum se poate vedea pana in ziua de astazi.    Preotii in detentieI-a vrut pe preoti la altar, nu in puscarii; cu toate acestea, preotii, cu miile, au fost arestati si aruncati in inchisori, cu condamnari grele. A fost tributul pe care l-a platit Biserica noastra si una din suferintele mari ale Patriarhului Justinian. S’a rugat pentru noi. Aici as vrea sa va spun ca ma gaseam in penitenciarul din Ploiesti, dupa ce fusesem condamnat la 25 de ani munca silnica. In cei 6 ani si jumatate pe care i-am petrecut in temnita, am avut atunci dreptul la un singur pachet, adus de cumnata mea, sotia fratelui meu, care era si el in inchisoare. In pachet am gasit o camasa, care nu era a mea: era mai buna, mai fina si, la un moment dat, la lumina unui bec, m’am uitat mai lung la ea si m’a trecut un fior de emotie. Ca unul care fusesem intendentul palatului patriarhal, stiam ca multe din camasile Patriarhului aveau o monograma scrisa cu matase alba, aici, pe piept: litera J, de la Justinian. Ei bine, camasa pe care o aveam in fata ochilor avea raritura literei J in tesatura; litera fusese taiata cu forfecuta sau cu lama, dar urma cusaturii ramasese imprimata in panza. Si atunci am stiut ca este semnul sau, ca nu m’a uitat, ca se afla langa mine si ca, prin mine, se afla alaturi de preotii lui, in inchisoare.     Mai tarziu, in 1964, cand am fost eliberati, cu sutele, Patriarhul Justinian a fost unul din cei doi, alaturi de Teofil Herineanu, de la Cluj, care ne-a primit neconditionat, fara nici o aprobare din partea „onoratului Departament al Cultelor“, reasezandu-ne in posturi si platindu-ne din fondurile proprii, pe care tot el le crease.     Schimbarea de atitudine a puterii politice.Dar creditul sau politic de care v’am vorbit, pe care l-a exploatat cel putin 10-l2 ani, a inceput din ce in ce sa se subtieze, pentru ca Puterea isi dadea seama tot mai mult de adevarata fata a Patriarhului. Fara indoiala ca, la inceput, puterea comunista crezuse ca acest Patriarh tanar, din aripa stanga a lui Mihalache, a Partidului Taranist, va fi de partea lor, pentru ca, in cele din urma, prin faptele lui sa le demonstreze ca este omul Bisericii; iar eu, in calitate de apropiat, care ii cunosteam si gandurile pe care mi le dezvaluia, eram cu desavarsire convins ca este omul Bisericii si al poporului roman. Mi-am dat seama tarziu de acest lucru si imi cer iertare daca evoc un moment din anii mei de detentie, despre care nu vorbesc, decat atunci cand trebuie sa demonstrez ceva.     Dupa 1958, cand am fost arestat, am fost supus unei anchete foarte lungi, de 11 luni, si foarte severe: de catre peste 30 de anchetatori. La un moment dat m’am gasit in fata Ministrului de Interne, Draghici, iar acesta mi-a pus intrebari numai in legatura cu Patriarhul Justinian; atunci mi-am dat seama ca toate arestarile noastre, ale celor din preajma Patriarhului, urmareau sa-i faca acestuia un proces in fata Puterii de sus, de la varf. Nu era un secret, totusi, ca Securitatea era o putere, un stat in Stat, o putere care nu tinea de Gheorghiu-Dej sau de altcineva. Stiam aceasta din 1949, cand fusese arestat fiul lui Arghezi, iar eu l-am rugat pe Gala Galaction, care era membru in Adunarea Nationala, sa faca ceva pentru vechiul si bunul sau prieten, la care acesta a ridicat din umeri si a spus: „Nu se poate, Securitatea tine de alta putere, decat de cea politica, de partid. Uita-te la Sadoveanu, ca este presedintele Adunarii Nationale si nu are puterea sa-l scoata pe ginerele sau din inchisoare“. Aceasta era o realitate. Asadar, Securitatea cauta sa-i faca Patriarhului un proces. In ce sens? Ca anume s’a inconjurat numai de reactionari si, pe cat posibil, de legionari, sub a caror influenta el s’a indepartat de Putere si i-a devenit adversar. Repet, mi-a fost foarte limpede in urma interogatoriului pe care mi l-a luat Ministrul de Interne. Acesta s’a completat in sala de tortura, pe care nu am putut-o evita. Ei bine, in timpul torturilor, va dau cuvantul meu de onoare, singurele intrebari care mi s’au pus, cruciale, au fost numai despre Patriarhul Justinian, pana si daca are bani depusi in conturi secrete in strainatate! Fireste, nu era nimic adevarat, nu s’a putut smulge nici o marturie, dar mi-am dat seama ca atunci a fost efortul urias al Ministerului de Interne, in speta, al Securitatii, de a-i convinge pe cei de sus, de la Stapanire, ca Patriarhul Justinian este adversarul regimului si ca trebuie debarcat.     De altfel, in timpul absentei noastre, el insusi n’a fost scutit de un anume domiciliu fortat, si mi-am dat seama de aceasta mult mai tarziu, cand ma gaseam in inchisoarea Jilava si am avut o conversatie cu cativa gardieni. Si, totusi, a supravietuit acestor momente; i-a ajutat Dumnezeu sa traiasca pana la adanci batraneti, slujindu-si Biserica si Neamul.

Mircea Cazan: Sper ca Ministrul Culturii sa puna capat mafiei PDL de la Miercurea Sibiului

"Asa cum am promis in urma cu o saptamana, astazi, miercuri am depus interpelarea prin care ii sesizez ministrului Culturii, situatia dramatica a patrimoniului cultural national din orasul Miercurea Sibiului, unde cei vinovati trebuie sa raspunda pentru raul deja facut. Consider ca primarul a luat decizii nu doar gresite, dar si foarte grave pentru care ar putea sa raspunda si penal", a declarat miercuri, liderul PNL Sibiu. Acesta arata in interpelarea adresata ministrului Kelemen Hunor, ca in data de 22 iulie 2010, specialistii Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National au realizat un raport (nr. 1784) in baza caruia semnalau grava incalcare a legii Patrimoniului National de catre Primaria Miercurea Sibiului si de catre primarul orasului, dl. Ioan Troanca. Institutia in cauza si dl. Troanca, reprezentantul acesteia prin functia de primar, fara avizele cerute de legile statului roman, in vigoare in domeniul patrimoniului national (amintesc aici Legea 422/ 2001, Legea 43/ 2000) a procedat la dezmembrarea sitului patrimonial denumit „Ansamblul rural - Centrul istoric" ce cuprinde piata Centrala (inregistrata in Lista Monumentelor Istorice sub numele de „Republicii"), zona centrala si biserica evanghelica precum si o cladire de secol al XVIII-lea (Piata Republicii, nr. 218). Codurile siturilor sunt SB-II-a-A-12463 si SB-II-m-B-12466.  Biserica evanghelica, conform Repertoriului Arheologic al Judetului Sibiu este o „construita ca bazilica romanica trinavata cu turn si tribuna pe latura de vest in a doua jumatate a secolului XIII." Ea a suportat modiricari secolele XV, XVI si XVII. Piata a fost amenajata in secolul al XVIII in perioada tereziana. Un model asemanator s-a descoperit la Sibiu odata cu refacerea Pietei Mari. Cladirea a fost construita in secolul al XVIII-lea avand un scop utilitar pentru localitate. Primarul orasului Miercurea Sibiului a eliberat avizele de demolare a ansamblului patrimonial, amintind aici demolarea cladirii monument istoric, indepartarea arborilor aflati pe suprafata sitului si eliminarea pavajului traditional din Piata Republicii. Aceste maltratari ale patrimoniului s-au facut fara obtinerea avizelor necesare de la institutiile abilitate, unicul act ce era eliberat era avizul de demolare eliberat de insusi domnul primar. Lucrarile s-au realizat fara personal atestat de catre MCPN, fara proiect intocmit de reabilitare, fara asistenta arheologica (mai tarziu au fost contactati arheologii Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, acestia realizand supraveghere arheologica si intocmind rapoartele necesare doar pe perioada contractati, care nu cuprinde si momentul demolarii ansamblului patrimonial), fara aviz din partea MCPN. Pana in acest moment, Primaria Miercurea Sibiului a fost amendata cu suma de 35.000 lei, fara ca lucrarile sa se opreasca. Specialistii DJCPN au realizat un document prin care cereau oprirea lucrarilor si deschiderea cercetarilor penale privind actiunea administratiei locale din Miercurea Sibiului dar conducerea DJCPN nu a considerat necesara inceperea actiunilor pe care legea le prevede. Deputatul Mircea Cazan, membru al Comisiei pentru Cultura, atrage atentia asupra altor aspecte ale acestui caz deosebit de grav. Firma care s-a ocupat de asa zisa reamenajare a zonei centrale apartine unui apropiat al primarului Troanca. Suma acordata pentru executie (considerata de catre specialistii locali in constructii drept ianaccetabila) a fost una exagerata, ridicandu-ne astfel suspiciuni si de frauda financiara. Mai mult atitudinea primarului din Miercurea Sibiului a fost una mai mult decat aroganta, nu numai cu deputatul Cazan, care a mers in persoana pentru a sesiza autoritatile locale de lucrul grav care il fac, dar si cu reprezentantii presei locale si nationale precum si cu specialistii care au incercat sa evalueze situatia. "Avand in vedere situatia grava in care a ajuns patrimoniul national al orasului Miercurea Sibiului si avand in vedere grava incalcare a legilor ce protejeaza patrimoniul national cultural, cer ministrului a ne evidentia pozitia Ministerului Culturii si Patrimoniului National. Cer ministrului Culturii sa ne explice de ce MCPN nu s-a sesizat pana in acest moment si de ce nu s-au luat masurile pe care legea ii obliga a le realiza, devenind astfel partas la dezastrul patrimonial din localitatea sibiana, Miercurea Sibiului", a mai precizat deputatul PNL, Mircea Cazan.   Precizam ca, deputatul Cazan este singurul parlamentar sibian care a dovedit interes real pentru sprijinirea culturii sibiene, prin demersuri concrete la Ministerul Culturii. Dovada in acest sens, este si interpelarea privind dosarul Sibiului pentru UNESCO, care a clarificat deocamdata raspunsul la intrebarea "De ce nu este inca Sibiul pe lista UNESCO? ".       Departamentul de Comunicare al PNL Sibiu Miercuri, 29 septembrie 2010 www.mirceacazan.ro Pentru relatii suplimentare va poate sta la dispozitie presedintele PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan: 0722.837.362. Atasat aveti textul integral al interpelarii si fotografii care atesta dezastrul cultural de la Miercurea Sibiului.

Colectie inedita

Colectiile personale ale membrilor si simpatizantilor Asociatiei Brickenburg au fost imbinate la Expozitia "O lume a caramizilor LEGO". Oraselul a fost construit in 30 de ore, de Marius Centea, Emilian Gavrila, Mihaela Copia, Horatiu Coifan, Balogh Laci si Sever Alicu. Aeroporturile, avioanele, casutele, parcurile, strazile, masinile si mai ales trenuletele electrice si centrala eoliana au fost admirate de zeci de copii, dar si de adulti pasionati. Intr-un colt al oraselului, a fost amenajata o scena „Let's do it, Romania!", cu omuleti care fac curatenie in parc. „LEGO® nu este in principal un produs sau o jucarie, ci  o forma de cultura. Colectiile au valoarea de piata a unei biblioteci cu carti rare", spune Sever Alicu, care colectioneaza LEGO® de 25 de ani. (C. P.)

Doua strazi din cartierul Lazaret redate traficului dupa ample lucrari

 „Cele doua strazi care astazi sunt redate oficial traficului sunt importante pentru locuitorii din zona. De mai mult de doi ani de zile, ne-am concentrat atentia asupra modernizarii cartierelor si mai ales a strazilor. Daca saptamanile trecute am redeschis traficul pe strazi din cartierele Terezian, Turnisor si Zona Industriala Vest, saptamana aceasta inauguram doua strazi din cartierul Lazaret.", a declarat primarul Klaus Iohannis. Pe strada Cezar Bolliac lucrarile au presupus modernizarea retelei de apa pe o distanta de 321 de metri liniari si efectuarea bransamentelor. Lucrarile la infrastructura au constat in amenajarea trotuarelor, in suprafata totala de 1.449 metri patrati si realizarea infrastructurii carosabilului in suprafata totala de 2.817 de metri patrati. Ordinul de incepere a lucrarilor pe aceasta strada a fost dat in luna iunie 2009, iar valoarea contractului este de 649.212,32 de lei (fara TVA). Lucrarile de modernizare a strazii Solidaritatii au inceput in noiembrie 2008. Pe aceasta strada a fost refacut in intregime carosabilul, trotuarele si reteaua de apa. Carosabilul a fost amenajat pe o suprafata de 1.444 de metri patrati, iar trotuarele au fost modernizate pe o suprafata de 885 de metri patrati. Valoarea contractului pentru lucrarile de modernizare a acestei strazi a fost de 383.953, 30 lei (fara TVA).       Mirela Gligore Sef Serviciu de Presa si Comunicare Primaria Municipiului Sibiu

Drogurile sunt livrate cu taxiul

 Unul dintre magazinele de vise din Sibiu preia si comenzi telefonice, pe care le onoreaza prin curieri proprii. „Magazinul e deschis pana la ora 11 (23 - n.r.), dar daca sunati la numarul 0748.213866, vine o persoana acasa si le aduce", te informeaza vanzatoarea unui spice-shop din centrul Sibiului. Multi dintre amatorii drogurilor legale apeleaza, insa, la firmele de taximetrie care fac si comisioane pentru clienti. Comenzile nu vin doar seara, ci si ziua in amiaza mare. Luni, in jurul orei 15, dispecerul unei firme de taximetrie a solicitat un sofer care sa cumpere si sa livreze un pachetel de la un magazin de vise. In mai putin de 30 de secunde s-a anuntat un taximetrist dispus sa faca acest comision. Insa nu toti soferii accepta sa livreze droguri la domiciliu. "Sunt ceva de groaza astia cu drogurile de la magazinele de vise! Un gram de praf din ala costa 60 de lei, plus ca platesc si cursa. Au bani, nu gluma! Eu nu ma duc niciodata la comenzi din astea. Nu stii cu ce se drogheaza si te pomenesti ca moare ala si te ia politia, ca tu i-ai dus substanta. Dar sunt colegi care se duc", ne-a marturisit, luni, un taximetrist sibian trecut de 50 de ani. Nici consumatorii de plante etnobotanice nu stiu exact cu ce se drogheaza. Cel putin la prima utilizare. Pe ambalajul unuia dintre produsele cele mai „usoare", dar si mai ieftine, scrie: „Jamaican Gold este un ingrasamant de plante ce contine peste douazeci si opt de minerale si elemente vitale necesare cresterii plantelor. Se adauga 3 grame la 1 litru de apa. Produsul nu este destinat consumului uman. Nu se lasa la indemana copiilor". (C. P.)