monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Sprijin italian pentru persoanele defavorizate

 Paturi, saltele, haine, rechizite, dar si carucioare ortopedice si multe altele vor ajunge în curind la cei care au mare nevoie de ele: persoane cu dizabilitati, virstnici cu probleme de sanatate sau copii ocrotiti în cadrul asezamintelor sociale. Toate acestea vor ajunge la beneficiari prin intermediul Asociatiei Filantropia Ortodoxa din cadrul Arhiepiscopiei de Alba Iulia, fiind donate de catre asociatia italiana ‘’Amici in cordata nel mondo’’. Asociatia din Italia nu este la primul contact cu tara noastra, membrii ei fiind familiarizati cu problemele sociale din România înca din 2007. Astfel au ajuns sa o cunoasca si pe Gabriela Muresan, care coordoneaza Biroul pentru Asistenta Sociala si Consilierea Persoanelor cu Dizabilitati Locomotorii, din cadrul AFO. De atunci, prietenii italieni, vin în fiecare an cu diverse transporturi constind în ajutoare pentru copii cu dizabilitati, abandonati sau abuzati sau pentru virstnici aflati în nevoi. Transportul adus astazi la Alba Iulia de catre reprezentantii Asociatiei ‘’Amici in cordata nel mondo’’ cuprinde 120 de carucioare ortopedice de toate tipurile, 11 paturi cu saltele pe aer anti-escare, pampersi, haine, rechizite, iar pe linga toate acestea un microbuz cu 24 de locuri. Valoarea totala a donatiilor destinate beneficiarilor este de aproximativ 100.000 euro. Întreaga activitate a asociatiei din Italia este bazata pe voluntariat si este sustinuta în cea mai mare parte din donatii. “Prietenii legati mina în mina în lume” – dupa cum se traduce numele organizatiei au început aceasta lucrare filantropica din anul 1986, prin ajutoare acordate copiilor din Belarus, afectati de radiatile cauzate de catastrofa de la Cernobîl. 

Informare ?artistica? privind cancerul la sin

 În dorinta de a informa, educa si constientiza populatia feminina din judetul Alba asupra importantei prevenirii si depistarii precoce a cancerului de sin, precum si de a promova serviciile de informare si consiliere oferite persoanelor afectate de aceasta maladie, Asociatia AS 2001 Alba Iulia va organiza o manifestare menita sa marcheze ‘’Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului de sin’’. Evenimentul se va desfasura vineri 1 octombrie 2010, cu începere de la ora 16.30 la Restaurantul ‘’Terasa Viilor’’ din Alba Iulia si va beneficia de aportul unui numar însemnat de artisti si oameni de litere din judetul Alba. Vor fi prezenti: Corul de copii ‘’Theotokos’’ Alba Iulia, Trupa de Teatru ‘’Skepsis’’ Alba Iulia, elevii de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Alba Iulia, Claudiu Voic (muzica folk), Andreea Cristea si Ovidiu Baciu (muzica usoara), Marinela Baba, Cosmin Toma, Adriana Niculut, Alexandra Dobrin si Dan Paucean (muzica populara), Recital de epigrame Dorel Lazar, Clubul de Dans Sportiv ‘’Maria Petrea’’ Alba Iulia - Denisa Barbu si Mihai Comsa. In cadrul acestei actiuni va avea loc si o tombola in care vor putea fi cistigate premii donate de catre sustinatorii evenimentului.

Viticultorii vor produse turistice complexe

 Consiliul Judetean Alba a organizat, ieri, cel de-al cincilea seminar in cadrul proiectului “Dezvolta mediul rural in judetul Alba - noi pasi spre bune practici si durabilitate” - AGRI 2010, finantat de Comisia Europeana prin Directoratul General pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. La discutii au participat viticultorii si vinificatorii din judetul Alba si specialistii institutiilor de profil din judetul Alba.Seminarul a avut loc la Crama Apoulon din Bucerdea Vinoasa, tema luata in discutie fiind “Vinul traditional si strategiile nationale si internationale de marketing conform Politicii Agricole Comune”. “Scopul seminarului a fost discutarea Prevederilor Politicii Agricole Comune, cu accent pe cele privind restructurarea si investitiile in modernizarea viilor si cramelor. Se are in vedere promovarea unor produse turistice complexe axate pe degustari de vinuri si pe vizite in viile si cramele micilor producatori din judetul Alba, dar si aspecte conexe privitoare la protectia mediului in regiunile viticole, politicile traditionale in domeniul calitatii si simplificarea normelor de etichetare”, a precizat purtatorul de cuvint al CJ Alba, George Sinca. Acesta a mentionat ca, tot in cadrul intilnirii de ieri, au fost prezentate noutatile aparute la nivelul judetului Alba in domeniul marketingului vinurilor, dar si modele de bune practici din judetul Tolna din Ungaria, infratit cu Alba. Seminarul s-a dorit a fi unul interactiv, realizindu-se si consultarea participantilor prin organizarea unui focus grup ce are ca scop identificarea de noi cai de promovare a vinurilor din judet. “Se incearca astfel si dezvoltarea unor canale de comunicare eficiente si directe intre micii producatori din judetul Alba si specialistii de la institutiile publice judetene”, a mai aratat George Sinca. Seminarul s-a incheiat cu o vizita la via si pivnita lui Ioan Pop, mic producator din Bucerdea Vinoasa.

Premiera

 Ultima sedinta a Consiliului Local Alba Iulia a consemnat o premiera absoluta in ultimii ani de functionare. Toate cele 22 de proiecte si 29 de Planuri Urbanistice au fost votate in unanimitate de catre alesi. In plus, in afara de o solicitare de reducere a taxei de concesiune, toate celelalte proiecte au fost aprobate. 

Actiuni in scoli

 In perioada 27 septembrie - 1 octombrie are loc in judetul Alba “Saptamina Prevenirii Criminalitatii”, activitate structurata pe diverse domenii de prevenire, fiecare zi avind o tema distincta. Potrivit reprezentantilor IPJ Alba, ziua de ieri a fost dedicata prevenirii delincventei juvenile si victimizarii minorilor. În acest sens, politistii de prevenire, de proximitate, precum si cei de la posturile comunale de politie au participat la întilniri interactive cu elevii, atit în mediul urban, cit si rural, pentru pregatirea antiinfractionala si antivictimala a acestora. Activitatile s-au desfasurat cu sprijinul partenerilor din cadrul Agentiei Nationale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Alba, Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Alba si Serviciului de Probatiune de pe linga Tribunalul Alba. “Elevii au manifestat un real interes fata de temele dezbatute, intervenind cu întrebari, propuneri, solutii. Totodata, elevilor le-au fost distribuite materiale informativ-preventive si le-au fost adresate recomandari pentru a nu deveni autori sau victime ale infractiunilor. Aducem în atentia tuturor scolarilor si prescolarilor sa manifeste toleranta si respect reciproc în relatiile cu colegii si profesorii, precum si o atitudine non-violenta în cazul aparitiei unor conflicte. De asemenea, sa informeze profesorii, parintii, politia despre persoane care, prin amenintare, le solicita bani sau alte bunuri si sa semnaleze profesorilor prezenta unor persoane dubioase în scoala sau în proximitatea acesteia. Orice neîntelegere se rezolva prin dialog, prin comunicare, iar în cazul în care acestea nu dau rezultate, iar situatia se agraveaza, trebuie anuntati de urgenta profesorii si Politia, la numarul unic de urgenta 112”, au precizat reprezentantii aceleiasi institutii.      

Tensiuni, presiuni si solutii

 Cei care au deschis discutia au fost consilierii locali liberali, care au cerut cuprinderea in bugetul municipiului a unor sume care sa fie dirijate spre inchirierea unor noi pontoane. PNL-istii spun ca este necesara cel putin dublarea latimii actualei constructii provizorii, pentru a asigura traficul pe doua sensuri, concomitent. Ceilalti consilieri au dezvoltat insa acest subiect, au cerut detalii, au propus solutii si au convenit sa faca tot ce tine de ei pentru a imbunatati situatia actuala. Alesii au vorbit si despre presiunile pe care le fac agentii economici, mai ales cei care efectueaza transporturi de mare tonaj si care au de pierdut sume extrem de importante de pe urma situatiei actuale. Cine raspundeDin pacate, situatia este administrata de catre Compania de Drumuri Nationale, Ministerul Transporturilor si Ministerul Apararii. “Noi nu avem nici o implicare. Atit ca ne-am straduit noi sa impunem unele conditii. Daca ar fi fost dupa ei, ar fi inchis traficul si ar fi omorit orasul cu totul. Noi am cerut podul de pontoane, noi am cerut finalizarea lucrarilor cit mai repede si acum am solicitat sa fie gasite solutii pentru traficul greu. Din cite am inteles se discuta chiar in aceste zile la Ministerul Transporturilor posibilitatea de a contracta de la Aparare lucrari care sa largeasca podul de pontoane si sa il aduca la un nou standard care sa permita traficul pentru masinile de tonaj mare”, a explicat primarul Mircea Hava. “Autorizatia pe care am emis-o noi este pentru o perioada de minim 30 de zile, pentru inchiderea traficului in proportie de 100%. Practic, lucrarile s-ar putea prelungi mai mult decit speram. Totusi, trebuie sa fie finalizate inainte de venirea iernii pentru ca dupa inghet nu se va mai putea circula pe podul de pontoane. Asta a fost intelegerea cu cei care lucreaza. Ei trebuie sa fie seriosi si sa se grabeasca”, au explicat responsabilii primariei. “Chiar si daca vorbim despre 30 de zile sau sa zicem 60 de zile, nu este o situatie chiar atit de grava. Trebuie sa intelegem ca sint necesare aceste lucrari. Ideea este sa nu ajungem in situatia discutata in Consiliul Judetean Alba sa se faca primavara pina se finalizeaza. Firmele fac presiuni pentru ca se pierd o gramada de bani in transportul greu si este normal sa aiba aceasta atitudine pentru ca, pina la urma, ei contribuie destul de serios la bugetul local”, au fost de parere liberalii. Lipsa de comunicareConsilierii au acuzat si lipsa de comunicare de la nivel central. “Sint aspecte care ar fi trebuit stabilite inca dinaintea debutului lucrarilor”, au spus alesii. “Avind in vedere ca noi nu sintem implicati in lucrare nu am putut impune, insa, atit cit am putu, am intervenit. Asa cum am spus, daca nu ceream noi, nu aveam nici macar podul de pontoane. In plus, reprezentantii Ministerului Transporturilor si cei de la Ministerul Apararii au ajuns sa discute fata in fata abia acum. Sint niste chestii birocratice. Va dati seama cit dureaza sa se vireze banii din bugetul unui minister la celalalt. De parca nu ar fi tot bugetul statului. Asta este, dar acum sint sanse ca lucrurile sa se puna in ordine si sa avem podul de pontoane marit si adus la capacitatea de a suporta traficul greu. Normal, lucrarile trebuie sa fie realizate rapid ca sa nu intram in iarna”, a explicat primarul Mircea Hava. Podul de peste riul Mures a intrat in reparatii capitale, iar circulatia a fost inchisa total la mijlocul lunii septembrie, iar lucrarile sint estimate a fi terminate pina la finele lunii octombrie.AvertizAri usturAtoare privind circulaTia In zona podului peste MureSAvind in vedere faptul ca incepind cu data de 15 septembrie circulatia de la podul peste Mures, la iesirea din municipiul Alba Iulia, s-a inchis pe o perioada de minim 30 zile, conducatorilor auto le-au fost recomandate rute ocolitoare, in functie de masa totala maxima autorizata a autovehiculului pe care il conduc.Reprezentantii Inspectoratului de Politie al judetului Alba avertizeaza pe aceasta cale ca soferii care nu respecta semnificatia indicatoarelor rutiere temporare care reglementeaza circulatia pe drumurile judetene unde nu este admis accesul autovehiculelor a caror masa totala maxima autorizata depaseste 7,5 tone, respectiv pe DJ 107 C - Alba Iulia Ciugud - Drimbar - Teleac, DJ 107 A - Alba Iulia - Piclisa - Vurpar - Vintu de Jos si DJ 106 I - Alba Iulia - Ghirbom - Vingard - Cunta, vor fi sanctionati contraventional de catre politistii aflati in trafic. Astfel, pentru nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public, politistii vor aplica sanctiuni contraventionale, cuprinse intre 360 - 420 lei si vor lua masura complementara a retinerii in vederea suspendarii a permisului de conducere, pe o perioada de 60 de zile, conform prevederilor art. 101 alin. 1 lit B., din OUG 195/2002- republicata, privind circulatia pe drumurile publice. C.F.

Obiectivele de patrimoniu, o prioritate pentru RMGC

 Programul propus de compania miniera Rosia Montana Gold Corporation odata cu demararea proiectului minier include restaurarea a 35 de case monument istoric si trei biserici situate în centrul istoric al Rosiei Montane, alaturi de reabilitarea altor peste 300 de case din zona protejata. În prezent, proiectele de reabilitare pentru 11 cladiri din centrul comunei sint deja finalizate, iar restaurarea uneia dintre ele, de la numarul 325, s-a încheiat, în urma unui parteneriat între Primaria Rosia Montana, Muzeul National de Istorie a României si Muzeul Unirii din Alba Iulia, cu finantarea RMGC. Cladirea adaposteste expozitia permanenta de istorie a mineritului “Aurul Apusenilor” si este deschisa publicului interesat. “Cercetarea, conservarea si valorificarea patrimoniului cultural depinde în mare masura de capacitatea autoritatilor publice si a mediului privat de a conlucra si de a gasi solutii care duc la dezvoltarea comunitatilor locale”, a declarat Adrian Gligor, vicepresedinte Patrimoniu si Dezvoltare Durabila al RMGC. “Sensul activitatilor noastre este de a restitui comunitatii propria-i istorie, printr-un program intensiv de restaurare si punere în valoare a mostenirii culturale. În aceeasi directie, RMGC va continua programul de restaurare care a debutat cu casa de la numarul 325, anul viitor urmind a fi restaurate alte doua cladiri de patrimoniu din centrul istoric”, a mai spus Adrian Gligor. ApreciereTocmai de aceea, Zilele Patrimoniului European au fost marcate recent si la Rosia Montana printr-o serie de actiuni, apreciate atit de edili, cit si de specialisti in domeniu care au fost prezenti la manifestari. “Sintem onorati ca si în acest an de Zilele Patrimoniului European ne-am întilnit la Rosia Montana, lucru care a fost posibil datorita companiei Rosia Montana Gold Corporation. Daca nu ar fost aceasta companie, comunei noastre nu i-ar fi fost scos în evidenta patrimoniul cultural si daca nu am fi avut aici rezerva de aur. Sint de acord sa evidentiem la Rosia Montana patrimoniul cultural, dar nu trebuie neglijata nici componenta sociala. Consider ca proiectul minier al RMGC este bine venit la Rosia Montana cit si continuarea protejarii patrimoniului cultural. Sint de acord cu includerea Rosiei Montane pe lista UNESCO, dar nu acum ci peste 30 de ani cind rezerva de aur se va epuiza si oamenii vor avea bani pentru alte activitati”, a declarat Eugen Furdui, primarul comunei Rosia Montana:“La Rosia Montana este vorba despre un proiect de restaurare cu fonduri private. Se poate implementa nu doar proiectul minier, ci si cel cultural si social”, este de parere Matei Drîmbarean, director executiv al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Alba:“Ma consider un membru al comunitatii din Rosia Montana. O data cu demararea proiectului minier de aici s-a hotarit o cercetare detaliata a zonei din punct de vedere al patrimoniului. Daca nu ar fi existat compania Rosia Montana Gold Corporation, Statul Român nu ar fi avut banii necesari unei cercetari arheologice de o asemenea amploare. Proiectul Rosia Montana a fost de fapt momentul actualizarii legislatiei noastre în functie de cerintele europene. Am facut parte din echipa de cercetare care a venit la Rosia Montana si va pot spune ca ceea ce noi arheologii am facut aici, am facut-o în serviciul public si nici macar o clipa în slujba investitorului. Noi arheologii nu avem dreptul sa luam o decizie administrativa. Aici la Rosia Montana, arheologii au învatat meserie, încercind tot ceea ce nu ar fi putut învata pe banii Statului Român. Se vorbeste si s-a vorbit peste tot despre Rosia Montana cu tot felul de comentarii, dar noi nu am fost întrebati ca specialisti niciodata nimic si acest lucru este suparator. Comuna Rosia Montana are un patrimoniu cultural si etno-folcloric bogat. Aici s-au descoperit si tablitele cerate, primele acte juridice de la noi din tara redactate în limba greaca si latina. Cunosc Rosia Montana înainte de anul 2000, nu cum este cunoscuta de unii asa-zisi specialisti dupa aceasta perioada. Consider ca Rosia Montana este un sit care trebuie cercetat în continuare”, a spus rr. Mihaela Simion, de la Muzeul National de Istorie al României:“Casa 325 este o dovada în plus ca patrimoniul bine pus în valoare poate contribui în mod decisiv la dezvoltarea zonei si la bunastarea comunitatii, în conditiile în care, numai de la momentul inaugurarii, din februarie 2010, peste 8.000 de persoane au vizitat Casa-muzeu. Cind programul de restaurare a patrimoniului va fi încheiat, zona va deveni mult mai atractiva pentru turisti si va avea posibilitatea sa îi primeasca asa cum se cuvine - cu o infrastructura noua, pensiuni, restaurante, magazine -, iar asta nu poate decit ajuta la dezvoltarea economica a comunitatii, pe termen lung”, a afirmat Adrian Gligor, Vicepresedinte Patrimoniu si Dezvoltare Durabila al RMGC. Obiective si invitatiiCei prezenti la Rosia Montana au vizitat principalele obiective de patrimoniu din zona: casele monument istoric; depozitul arheologic; Galeria Catalina Monulesti; Taurile din Zona Protejata; Carierele Cetate si Cirnic; Monumentul Funerar Tau Gauri; Piatra Despicata si Piatra Corbului. În fiecare an, în luna septembrie, milioane de cetateni sint invitati sa viziteze monumente istorice din întreaga Europa cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, organizate la initiativa comuna a Consiliului Europei si a Uniunii Europene. Tema manifestarilor de anul acesta, aflate în România la cea de-a XVIII-a editie, a fost: “Rolul patrimoniului cultural în viata comunitatilor locale”.         

Profesori mai bine pregatiti

 Peste 20,3 milioane lei, din care aproape 15,3 milioane lei reprezinta fonduri nerambursabile, vor fi folositi in urmatorii trei ani pentru cresterea nivelului de pregatire al cadrelor didactice din judetele Alba si Gorj. Acest lucru va fi posibil in baza unui proiect initiat de Inspectoratul Scolar Judetean Alba, in parteneriat cu institutia similara din Gorj, Casele Corpului Didactic din Alba, Gorj si Mures si doua firme. Proiectul “Competente crescute pentru cadrele didactice”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, va fi lansat joi, la Alba Iulia. “Prin acest proiect ne propunem imbunatatirea accesului si participarii cadrelor didactice din invatamintul preuniversitar din judetele Alba si Gorj la programe de formare continua si cresterea capacitatii acestora de a utiliza metode interactive de predare-invatare centrate pe elev si Tehnologia Informatiei si Comunicarii, in vederea cresterii competitivitatii si obtinerii de performante in educarea si invatarea elevilor”, a declarat inspectorul scolar general al judetului Alba, Cornel Sandu. In cei trei ani de implementare a proiectului, partenerii isi propun sa acrediteze un program de formare continua compus din 7 module, sa instruiasca 200 de formatori si 5.000 de participanti la programul de formare continua dezvoltat si acreditat prin proiect. De asemenea, vor fi dezvoltate doua platforme integrate de formare continua a cadrelor didactice.   

Reincepe reabilitarea parterului CMJ

 Consiliul Judetean Alba va demara, in curind, procedurile de licitatie in vederea reluarii lucrarilor de reabilitare a parterului cladirii in care functioneaza Centrul Militar Judetean Alba. Primele lucrari au fost facute in urma cu circa trei ani, insa contractul a fost sistat deoarece CJ Alba nu a fost multumit de modul in care “se misca” firma contractoare. “Parterul CMJ este un spatiu care apartine Consiliului Judetean Alba si in contextul marilor lucrari de reabilitare din Cetatea Alba Iulia, obligatia noastra este de a ne intretine imobilele si ar trebui sa fim un exemplu in acest sens. De aceea, va trebui sa reabilitam parterul CMJ-ului, lucrare estimata la citeva miliarde de lei vechi. Noi speram sa pornim lucrarile cit mai curind, probabil in octombrie, si undeva in primavara-vara anului viitor sa fie finalizate”, a declarat directorul Directiei Tehnice din Cadrul CJ Alba, Dan Popescu.Acesta a mentionat ca au inceput deja procedurile pentru demararea licitatiei publice, iar destinatia spatiului ramine cea din proiectul initial, respectiv spatii de expunere si centre de informare. Reamenajarea spatiului ar fi trebuit sa fie deja finalizata, insa contractul initial pentru reabilitare a fost sistat. “Am avut un contract care a fost sistat de doi sau trei ani, in conditiile in care constructorul de atunci habar nu avea ce trebuie sa faca. Practic, nu se facea nimic”, a mai spus Dan Popescu.      

?Dialogul artelor?, la Alba Iulia

 Joi, de la ora 18, in foaierul Casei de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia, va avea loc o noua intilnire a Cenaclului Bibliotecii Judetene “Lucian Blaga” Alba. Evenimentul este organizat sub egida Consiliului Judetean Alba sub forma unei cafenele culturale cu titlul “Dialogul artelor”. Potrivit organizatorilor, manifestarea va constitui un bun prilej de a sarbatori personalitati din varii domenii precum literatura, etnografia, folclorul, nume binecunoscute publicului precum: Emilian Achim, Gheorghe Albu, Avram Cristea, Stefan Dinica, Vistian Goia si Ioan Popa.Invitatii cafenelei culturale vor fi Cvartetul de coarde “Celestian” al Liceului de Muzica si Arte Plastice din Alba Iulia si interpretii Gheorghe Albu, Veta Biris, Marinela Baba, Ancuta Matei, Nicolae Pluta si Corina Ofelia Corpodean. De asemenea, in calitate de “responsabil cu umorul”, a fost invitat epigramistul Nicolae Filimon.

Facilitati pentru investitori

 Primarul municipului Alba Iulia a aratat ca firma care va deschide o fabrica, cel mai probabil in luna noiembrie, este una de productie in domeniul izolatiilor. El nu a oferit alte detalii legate de numele firmei, precizind doar ca este una locala, nici referitoare la numarul de angajati pe care ii va avea, considerind ca acest anunt va trebui sa il faca investitorul. Pe linga aceasta, exista discutii avansate cu o firma din Italia si o alta firma locala de logistica, ce doreste sa amenajeze depozite. “Noi mai avem discutii si cu alte firme pe programul nostru <<ia terenul, construieste-ti firma>>, ca nu i-am zis nicicum pina acum... Trebuie sa va spun ca ideea ne-a venit de la un oras de linga Berlin. Acolo, ne-am intilnit cu un primar care cumpara terenuri. L-am intrebat: <<Si ce faci cu ele? Le pun la dispozitie celor care vin sa se planteze aici. Ai succes? Da, am reusit cu doua firme>>. Apoi, ce m-a facut sa avem acest sistem a fost ce s-a intimplat la Sebes. Ai scos la vinzare, vinzare cu conditii, dar proprietatea nu e cu conditii... S-a vindut si apoi cei care au cumparat au vrut sa vinda nu cu 3 euro, ci cu 30 de euro metrul patrat. De acolo s-a intimplat ce s-a intimplat.Noi am facut altfel. Se pune la dispozitie terenul, ii facem acum pretul, semnam actele, tu construiesti si dupa un an de zile de productie, daca vrei sa cumperi terenul, ti-l vindem la pretul echivalent teren, adica nu la pretul de dupa ce se construieste, pentru ca ii creste valoarea, ci la pret echivalent. In cazul nostru pasune, ca asta a fost in zona. Dar nu la pretul de acum, ci cel de atunci, cind il platesti”, a explicat Mircea Hava cum functioneaza sistemul.El a oferit ca exemplu investitia Supremia, realizata in acest sistem. “Supremia a inteles. Cit poate sa fie acolo terenul? 200.000 de euro? Dar 200.000 de euro pe el, la investitie, il ajuta foarte mult. Si atunci le-am dat o gura de oxigen”, a precizat primarul municipiului Alba Iulia. Teren putinMircea Hava s-a aratat nemultumit de faptul ca nu are suficient teren sa-l puna la dispozitia investitorilor. “Mai avem acolo, din pacate, putin. Vreo 16-18 hectare. Putin. Dar asta este, atit are municipiul”, a spus Mircea Hava. Acesta a aratat ca are acum o discutie cu o asociatie din Barabant, care are circa 20 de hectare de teren, astfel incit atunci cind municipalitatea nu mai are terenuri sa le puna la dispozitie, investitorii sa fie indreptati spre aceasta zona. Din primele discutii, reprezentantii asociatiei au fost de acord. “Noi facem toata munca, dar legatura este cu proprietarul. Pe mine ma intereseaza sa fie firme, nu ma intereseaza pe terenul cui, dar sa fie in oras. Noi cistigam din impozitul pe venit si taxele pe teren si pe cladiri”, a explicat Mircea Hava. Purtatorul de cuvint al Primariei Alba Iulia, Mihai Coser, a precizat ca, in ultima perioada, a fost inceputa o “vinatoare de investitori”, deocamdata fara rezultate concrete. “In ultimele 3 luni de zile, cabinetul primarului a identificat in jur de 52 de agenti economici nationali si multinationali carora le-au fost trimise scrisori de oferta, in care le semnalam posibilitatea de a investi in zona de dezvoltare economica pe care noi am pus-o la dispozitie. Am primit pina acum 5 sau 6 raspunsuri in care ne spun ca <<ne pare rau, interesele economice ale firmei noastre nu presupun dezvoltarea in acest an in zona respectiva>> si asa mai departe. Asadar, intentiile noastre de dezvoltare economica trebuie sa se suprapuna si pe dorinta investitorului”, a declarat Mihai Coser. Mircea Hava a completat, precizind ca, in paralel, se lucreaza si la o alta strategie. “Noi pregatim o strategie pe AIDA, pentru ca noi avem forta de a face strategia si diligentele, partea tehnica. Si ei au terenuri. Deja pregatim aceasta strategie”, a mai spus primarul municipiului Alba Iulia.

Prima aniversare in Belgia pentru Grozav

 Atacantul albaiulian Gicu Grozav, cel mai scump jucator din istoria fotbalului albaiulian, schimba azi prefixul, împlinind 20 de ani. Este prima aniversare departe de România, iar internationalul de tineret spune ca va sarbatori prin munca. “Îmi doresc sa fiu sanatos, nimic altceva. Din pacate nu prea pot sa primesc cadouri avind în vedere ca sint departe de tara. Mai întii munca, antrenamente, iar apoi voi petrece ziua de nastere acasa. Probabil voi sta pe internet pentru a vorbi cu familia si prietenii. Intentionez sa-mi cumpar un tort”, a spus Grozav, transferat de la Alba Iulia la Standard Liege la începutul lui 2010.

Omorit de un bustean

 Un tinar de 21 de ani din comuna Rastolnita, judetul Mures si-a pierdut viata ieri dimineata intr-un accident de munca produs in curtea societatii Holzindustrie Schweighofer din Sebes. Accidentul s-a produs in jurul orei 4.00 cind soferul unui autocamion de transport marfa a fost ucis de un bustean pe platforma de descarcare a firmei. Tinarul, pe nume Ioan Iuliu Cif, a decedat pe loc. El avea o vechime de un an si opt luni la locul de munca.Inspectorii de munca din cadrul ITM Alba au mentionat ca victima a transportat in acea noapte busteni de la societatea la care era angajat, Adelaur SRL din Tirgu Mures, iar in jurul orei 4.00, lemnele erau descarcate pe platforma unitatii din Sebes. Seful Inspectoratului Teritorial de Munca Alba, Puiu Horatiu, a mentionat ca descarcarea se efectua cu un utilaj de mare capacitate, tip greifer, marca Volvo. Potrivit martorilor, tinarul se afla linga remorca autocamionului, in partea opusa descarcarii, si la un moment dat a fost gasit cazut fara suflare linga remorca. ‘’Linga acesta era cazut un bustean de lungime 4,20 m si diametru 20 cm. Din primele cercetari s-a constatat ca busteanul a cazut de pe remorca si l-a lovit pe Cif Ioan Iuliu, in zona craniana, acesta decedind pe loc”, au mentionat reprezentantii ITM Alba. La locul tragediei s-a deplasat atit o echipa formata din inspectori de munca, cit si reprezentanti ai Parchetului de pe linga Judecatoria Sebes si ai Politiei Sebes.     

Moldovan a pierdut primul meci din acest sezon

 Portarul albaiulian Bogdan ”Dinu” Moldovan a fost titular la Espanyol B în meciul pierdut duminica, 0-1 în deplasare cu UE Castelldefels. A fost prima înfringere din acest sezon de Tercera Division pentru formatia de tineret a clubului Espanyol, dupa cele cinci etape disputate. Moldovan a fost integralist în meciul cu UE Castelldefels, echipa împotriva careia portarul român a evoluat si într-o partida amicala din perioada de pregatire, cind Espanyol B a cistigat trofeul ”Torneig Festa Major”.            

O victorie si doua infringeri in prima etapa a Diviziei A

 În zilele de 25 si 26 septembrie în Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc s-a desfasurat prima etapa a Campionatului national Divizia A de tenis de masa (seria a IV-a) editia 2010-2011. S-au întilnit echipele CS Unirea Alba Iulia, CSS Odorheiu Secuiesc, Liceul Teoretic ‘’Nagy Mozes’’ Tg. Secuiesc si CS Romgaz Medias. Meciurile au fost în general echilibrate si au oferit un spectacol deosebit atît prin realizarile tehnice de exceptie cit si prin rasturnarile de scor neasteptate. Lupta a fost acerba si jocurile au tinut in priza spectatorii pina la ultima minge a partidelor.In primul meci jucatorii nostri au intilnit gazdele, in fata carora au cistigat cu 9-7 dupa o partida maraton ce s-a intins pe durata a 3 ore si 40 de minute. Am fost condusi in permanenta pina la scorul de 5-7, dupa care intr-un final incendiar am reusit 4 victorii consecutive reusind prima victorie in Divizia A a unei echipe de tenis de masa din Alba Iulia “all time”. Au fost patru jocuri in care am cistigat cu 3-2 la seturi, dupa ce am fost condusi cu 2-0. Performerii au fost Corburean Ioan (de 2 ori), Rus Traian si Sufletel Radu (cite o data).Al doilea meci a fost in compania celor din Tg. Secuiesc, locul 4 in divizia A (din 16 echipe) in campionatul trecut, protagonisti ai play-off-ului de calificare in Superliga. Am pierdut cu 9-5 dupa partide foarte disputate. Momentul culminant al partidei ce putea schimba in favoarea noastra rezultatul final a fost intilnirea dintre jucatorii nr. 1 din ambele echipe, Corburean respectiv Kanabe, cind dupa cel mai frumos joc din aceasta etapa, jucatorul nostru pierde cu 3-2 la seturi.Al treilea meci a fost un dus rece pentru noi: pierdem cu 9-0 in fata jucatorilor din Medias! De o omogenitate perfecta si jucind cu o viteza si o precizie de roboti, echipa Romgaz-ului pare indreptatita la un loc in Superliga sezonul urmator. Totusi scorul este “mincinos” daca tinem cont de numeroasele meciuri terminate cu 3-2 si 3-1, intr-unul din acestea avind si citeva mingi de meci. Punctele echipei noastre au fost realizate de Rus Traian - 5 victorii, Corburean Ioan - 4 victorii, Racila Daniel - 2 victorii si Sufletel Radu - 2 victorii, plus un dublu cistigator in formula Rus& Corburean. Echipa a fost condusa de pe margine de Emil Gelu Sufletel.Dupa aceasta prima etapa Alba ocupa locul 3 si priveste cu speranta la urmatoarele turnee din aceasta toamna. Etapa a fost sponsorizata de domnul Pralea Constantin (S.C. Kozara Vintu de Jos) caruia CS Unirea Alba Iulia îi multumeste.

Cele mai trasnite nume din Liga 1!

 În Directia Generala de Evidenta a Persoanelor din România figureaza multe nume ciudate. Românul a dovedit ca este inventiv în aceasta privinta. Iata citeva astfel de nume: Curca (4.795 de persoane), Buca (2.996), Flocea (1728), Pasarica (1.669), Laba (880), Muia (233), Slanina (186), Boubatrîn (119), Jegu (95) sau Gunoi (41). Fotbalistii nu ar putea sa lipseasca din aceasta inedita statistica. Cotidianul Prosport a cautat numele cele mai ciudate ale fotbalistilor si au reiesit patru echipe, grupate dupa anumite criterii:Echipa “zoo”George Curca (Dinamo) - Andrei Vitelaru (Ceahlaul), Dan Lacusta (FC Arges), Emil Ursu (Victoria Bucuresti), Ionut Lupescu (Dinamo), Ion Bivolaru (Jiul Petrosani), Cristian Luput (FCM Tirgu Mures), Danut Lupu (Dinamo), Georgian Paun (Dinamo), Gheorghe Soarece (FC Olt), Andrei Prepelita (Universitatea Craiova).Echipa “meserii”Dumitru Moraru (Dinamo) - Marius Baciu (Steaua), Radu Ciobanu (FCM Bacau), Marin Vatavu (Dinamo), Liviu Ciubotariu (Dinamo), Iulian Apostol (Steaua), George Diaconu (Petrolul Ploiesti), Lingurar (Farul Constanta), Marius Lacatus (Steaua), Marius Croitoru (Steaua), Georgica Vamesu (Rapid).Echipa “invalizilor”Dumitru Stingaciu (Steaua) - Cristian Schiopu (Farul Constanta), Dorel Mutica (Rapid), Florin Batrinu (Poli Timisoara), Adrian Mutu (Dinamo), Romeo Surdu (Steaua), Alexandru Ologu (Universitatea Craiova), Razvan Ochirosii (Otelul Galati), Florin Lungu (Farul Constanta), Mihai Gurita (Farul Constanta), Decebal Gheara (Farul Constanta).Echipa “geografica”Mircea Oltean (Dinamo) - Dorinel Munteanu (Dinamo), Viorel Moldovan (Dinamo), Vlad Rusu (Steaua), Vasile Ardelean (FCM Bacau), Gabriel Giurgiu (Otelul Galati), Gica Craioveanu (Universitatea Craiova), Gabi Muresan (CFR Cluj), Adrian Ungur (UTA Arad), Mihai Nemtanu (Ceahlaul), Viorel Turcu (FC Arges).* În paranteza sint trecute echipele unde au jucat sau echipele la care s-au remarcat cei de mai sus

Colegiul Militar, pe primul loc la handbal juniori II

 La Alba Iulia s-a desfasurat la sfirsitul saptaminii trecute primul turneu din cadrul seriei G a campionatului national de handbal masculine pentru juniori II. În urma rezultatelor consemnate pe parcursul acestei competitii LPS Colegiul Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia s-a instalat pe primul loc în clasament, cu un total de 8 puncte. Cealalta reprezentanta a judetului Alba, LPS Sebes, nu a acumulat în schimb nici un punct si a preluat “lanterna rosie”. Rezultate tehnice: LPS Colegiul Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia – LPS Sebes 31-20; CSS Odorhei – Scoala Generala “Ioan Vladutiu” Ludus 22-16; CSS Sighisoara – LPS Tirgu Mures 38-27; LPS Sebes – LPS Tirgu Mures 29-33; Scoala Generala “Ioan Vladutiu” Ludus – CSS Sighisoara 18-24; LPS Colegiul Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia – CSS Odorhei 40-31; LPS Sebes – Scoala Generala “Ioan Vladutiu” Ludus 16-26; LPS Colegiul Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia – LPS Tirgu Mures 35-23; CSS Odorhei – CSS Sighisoara 28-29; CSS Sighisoara – LPS Sebes 30-19; LPS Tirgu Mures – CSS Odorhei 29-24; Scoala Generala “Ioan Vladutiu” Ludus – LPS Colegiul Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia 31-20.                  

Seful IPJ, audiat in cazul Milu Todea

  La termenul anterior, in urma cu trei saptamini, au fost audiati cei doi inculpati, ofiterul de politie si un fin al sau, subofiter de politie, si s-a admis administrarea probei cu martori. Printre martorii citati se numara atit politisti, cit si un fost angajat al Registrului Auto Roman (RAR) Alba, condamnat la inchisoare cu suspendare pentru luare de mita. Dosar complexPotrivit procurorilor, in calitate de functionar la RAR, Dorin Buda a pretins si primit de la mai multe persoane diverse sume de bani pentru a le facilita programarea autoturismelor in vederea efectuarii operatiunii de identificare si eliberare a certificatului de omologare. Ulterior, la mijlocul lunii martie 2009, comisarul sef Milu Constantin Todea a fost retinut pentru 24 de ore, procurorii anticoruptie sustinind ca acesta a transmis prin intermediul finului sau date legate de activitati specifice de supraveghere al caror subiect era angajatul RAR. In iunie 2009, Todea si finul sau, Gheorghe Plesa, au fost trimisi in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie pentru favorizare a persoanelor care au comis o infractiune de luare de mita. Procesul celor doi politisti a demarat la Curtea de Apel Alba Iulia in 15 septembrie 2009. In prezent, Todea se afla la dispozitia IPJ Alba si activeaza la Serviciul Logistica.Adjunct al sefului IPJ Alba din toamna anului 2008, comisarul sef Constantin Milu Todea a mai fost cercetat penal in urma cu peste sase ani, cind era sef al Politiei municipiului Alba Iulia.In octombrie 2003, cind detinea functia de comandant al Politiei municipiului Alba Iulia, comisarul Milu Todea a fost cercetat penal, fiind acuzat ca ar fi batut mai multi soldati, suspectati de participare la un furt. Comisarul Milu Todea a fost atunci suspendat din functie, conform procedurilor in astfel de cazuri. Dupa ce a primit in acest caz o amenda, pe care a contestat-o in justitie, Constantin Milu Todea a fost numit, in toamna lui 2008, in urma unui concurs organizat de Inspectoratul General al Politiei Romane, adjunct al sefului IPJ Alba.                   A. P.

Premiat in Macedonia

 ‘’A fost un turneu dificil, cu atit mai mult cu cit am jucat la categoria de 16 ani, eu avind doar 14. Am avut meciuri foarte grele, iar în sfertul de finala am jucat cu un sirb 5 ore si 10 minute, învingindu-l cu scorul 5-7, 7-6, 6-2, motiv pentru care am luat premiul special pentru cel mai lung meci din turneu’’, ne-a declarat Rares.În aceasta saptamina, în perioada 20-26 septembrie cugireanul Rares Andriuc se afla în Chisinau la un turneu international de tenis, unde joaca la categoria 16 ani, dupa care, potrivit declaratiilor sale, se va pregati foarte bine pentru Turneul Mondial ‘’Orange Bowll’’ din America, care va începe în luna decembrie. Reamintim ca va fi pentru a doua oara la aceasta competitie mondiala, dupa ce în anul 2009 Rares a fost al 16-lea clasat la acest turneu.Pentru rezultatele remarcabile pe care le-a avut, tinarul sportiv a tinut sa multumeasca celor care au fost alaturi de el. ‘’Pe aceasta cale vreau sa multumesc în primul rind domnului presedinte a CSO Cugir, Adrian Mihai pentru sprijinul acordat la turneul din Macedonia, antrenorului meu Hirceaga Gheorghe, sponsorilor mei din Italia, care sint mereu alaturi de mine si tatalui meu care ma însoteste la fiecare turneu’’.

Simbolistica aromelor

 MAGHIRAN (Marjorana hortensis) - frunze si floriEfect: anti-bacterian, dezinfectant, calmant, anti-reumatic, anti-depresiv, anti-stres, anti-afrodisiac.Recomandari: Benefic în cazuri de astm, bronsita, tuse, raceala, migrene, hipertensiune, insomnie, crampe menstruale, nervozitate, dureri, constipatie, gaze, colici, indigestie, lumbago, reumatism, artrita.Actiune: Reduce tensiunea musculara, mareste pofta de mîncare, relaxeaza, tonifica, limpezeste mintea. Psihic: Reduce obsesiile, starile de isterie, furie, izolare. Precautii: A se evita în timpul sarcinii!MIR (Commiphora myrrha) - rasinaEfect: anti-septic, anti-inflamator, calmant. Benefic în cazuri de reumatism, artrita, hemoroizi, diaree, gaze, lipsa poftei de mîncare, bronsita, astm, gripa. Actiune: Stimuleaza circulatia sangvina, calmeaza, împrospateaza, revigoreaza, tonifica, limpezeste mintea.Psihic: Combate apatia, depresia, lipsa de vointa, indiferenta, blocajele emotionale. Bun pentru meditatie si practici spirituale.MENTA (Mentha piperita) - frunzeEfect: stimulativ, racoritor, anti-inflamator, antiseptic, antibiotic, odorizant, dezinfectant. Recomandari: Benefic în cazuri de raceala, constipatie, gaze, indigestie, hemoroizi, lumbago, migrene, nevralgii, hipotensiune, reumatism, sinuzita, dureri de dinti, dureri abdominale sau musculare, stari de voma.Actiune: Energizeaza, racoreste, stimuleaza, relaxeaza, revigoreaza, ajuta la concentrare, limpezeste mintea. Alunga furnicile si tîntarii. Psihic: combate starile de soc, extenuare, apatie, deznadejde. Induce dragoste, trezirea constiintei, pasiune, energie, protectie. Precautii: A se evita în timpul sarcinii, de catre hipertensivi sau de catre cei care urmeaza tratamente homeopate!MUSETEL (Matricaria recutica sau anthemis nobilis) - floriEfect: anti-inflamator, sedativ, calmant, anti-stress, anti-bacterian, analgezic, stimulativ (digestiv).Recomandari: Benefic în cazuri de depresie, indigestie, probleme digestive, migrene, nevralgii, reumatism, anxietate, insomnie. Actiune: Reduce durerile musculare. Psihic: Reduce starile de isterie, grija, nervozitate, frica, iritare, tristete, furie. Precautii: A se evita în primele luni de sarcina!NUCSOARA (Elettaria cardamomum) - seminteEfect: calmant, afrodisiac, revigorant. Actiune: reduce extenuarea psihica si fizica, reduce simptomele racelii si gripei, reduce starile de anorexie.Psihic: reduce inflexibilitatea si încapatînarea, alunga suspiciunile, auto-compatimirea, confuzia, intoleranta.OREGANO (Origanum vulgare)Efect: antibacterian, anti-viral, antibiotic, antiseptic, dezinfectant. Recomandari: Benefic în cazuri de cistita, osteoporoza, pneumonie, gripa, candida, sinuzita, dureri de cap, dureri.Actiune: Relaxeaza muschii, stimuleaza, întareste, încalzeste, energizeaza. Psihic: Ajuta la purificare de energii negative.Precautii: A se evita în timpul sarcinii sau pentru copii!

Daca nu i-a ajuns cit cistiga...

 Consilierii locali au fost chemati, la ultima sedinta ordinara, sa decida daca acorda sau nu o reducere a sumei lunare platite de catre un agent economic pentru un spatiu luat in concesiune de la administratia locala. Unii dintre alesi au considerat chiar ca se impune o reducere, mai ales pe timp de criza si mai ales din cauza faptului ca suma totala pe care o incaseaza bugetul local in intreaga perioada a contractului este destul de importanta. Situatia s-a schimbat radical in momentul in care alesii au aflat ca respectivul spatiu este de fapt inchiriat unui alt agent comercial. Discutia a alunecat rapid spre o analiza a situatiei spatiilor contractate in acest fel, iar consilierii au solicitat ca toate aceste documente sa prevada interzicerea inchirierii acestor spatii catre terti parteneri. MatematicaUn spatiu de aproximativ 25 de metri patrati, concesionat de administratia locala contra sumei lunare de doi euro pe metrul patrat, in total 52 de euro pe luna. Acesta a fost punctul de pornire pentru discutii. Nimeni nu ar fi sesizat insa adevarul, daca agentul economic nu venea in fata consilierilor cu solicitarea de a se reduce suma la un euro pe metrul patrat, 25 de euro pe luna. Unii consilieri au si sustinut solicitarea. “Daca facem un calcul, pina la termenul final al contractului, se platesc aproximativ 625 de euro pe metrul patrat. Chiar si in conditiile in care am vinde acel spatiu, consider ca este un pret extrem de bun. In aceste conditii cred ca solicitarea agentului economic este indreptatita”, a explicat Sorin Coseriu. Surpriza a venit insa din partea angajatilor primariei. “Acel spatiu este inchiriat de cel care l-a concesionat. Sa spunem ca incaseaza doar 100 de euro pe luna, desi este greu de crezut ca a inchiriat un spatiu central atit de ieftin. In aceste conditii ramine cu 50 de euro lunar fara sa faca absolut nimic. E o adevarata afacere. Acum, pentru ca este criza, omul nu mai cistiga la fel de mult ca in 2008 cind lua probabil 500 de euro pe acelasi spatiu. Eu sint convins ca nu ii place, dar nu cred ca trebuie sa ii bagam noi banii in buzunar”, a spus Horea Bardas, completat de reprezentantul primariei, Ioan Inurean. Alesii au cerut o analiza atenta a situatiei si o clauza care sa fie cuprinsa in toate contractele de concesiune sau inchiriere pentru spatiile administratiei locale. Acest paragraf ar urma sa interzica cedarea spatiilor catre terti contra unei sume de bani.

Noi reglementari de circulatie in oras

Primaria municipiului Cluj-Napoca a implementat noi reglementari de circulatie în intersectia strazilor Miraslau – Fîntînele, care au intrat în vigoare începînd de ieri.     Astfel, a fost data în circulatie breteaua carosabila pentru efectuarea virajului la dreapta de pe strada Miraslau spre strada Fîntînele. O data cu deschiderea circulatiei pe bretea, conducatorii auto care nu o vor folosi nu vor mai putea efectua virajul la dreapta spre strada Fîntînele. Pentru descongestionarea circulatiei în intersectia amintita s-a interzis efectuarea virajului la stînga de pe strada Miraslau (la venirea dinspre strada Donath) pe strada Fîntînele. Conducatorii auto au posibilitatea sa foloseasca traseul alternativ: strada Miraslau – întoarcere pe la sensul giratoriu de la 1 Decembrie 1918.     De asemenea, începînd din aceasta saptamîna, s-a instituit sensul unic de circulatie pe breteaua de legatura cuprinsa între intersectia strazilor Constantin Brîncusi – Lacrimioarelor si strada Horticultorilor, sensul de circulatie fiind înspre strada Horticultorilor.    M. O.

Batrinica supravietuitoare din ?Titanic? a murit

Gloria Stuart, actrita care a interpretat-o pe batrîna supravietuitoare a naufragiului Titanicului în filmul lui James Cameron, a încetat din viata la vîrsta de 100 de ani, în locuinta ei din Los Angeles, a anuntat luni familia, citata de publicatia franceza „Le Point“.     Frumoasa blonda a debutat stralucit pe platourile de la Hollywood în anii 1930, întrerupîndu-si în deceniul urmator cariera cinematografica pentru a se dedica picturii. A revenit pe ecran în anii 1970 si 1980, însa faima mondiala a venit doar cînd a interpretat-o pe centenara Rose Calvert în filmul „Titanic“ (1997).     Interpretarea impresionanta i-a adus Oscarul pentru cel mai bun rol secundar feminin. „Am stiut imediat ca era rolul pe care doream sa-l joc si pe care-l asteptasem toata viata“, scria ea într-o autobiografie publicata în 1999.     Gloria Stuart suferea de 5 ani de cancer la plamîni, dupa ce a supravietuit unui cancer de sîn. „A fost o femeie foarte puternica“, a spus fiica ei, Sylvia Thompson, citata de cotidianul „Los Angeles Times“.

Balaci arbitreaza pe ?U?, Coltescu pe CFR

Partida Universitatea Craiova – Universitatea Cluj va fi condusa de centralul Marian Balaci din Turnu Severin, care va fi ajutat la tuse de Eduard Dumitrescu (Pitesti) si Adrian Ghinguleac (Bucuresti). Arbitru de rezerva va fi vilceanul Catalin Busi, iar observatori Nicolae Grigorescu (Timisoara) si Hacic Garabet (Constanta).     Sebastian Coltescu din Craiova va conduce meciul dintre CFR Cluj si FC Brasov. Asistenti vor fi Ionel Popa din Pascani si Sebastian Gheorghe din Suceava, arbitru de rezerva Emil Voicu din Bacau, iar observatori Marian Dorobanti din Buzau si Viorel Boit din Timisoara.     Cea mai interesanta partida a etapei, dintre FC Timisoara si Rapid, va fi arbitrata de Marius Avram (Bucuresti), care va fi ajutat la tuse de Miclos Nagy (Cluj) si Catalin Savu (Galati), arbitru de rezerva fiind Mugurel Draganescu.     Derbiul bucurestean Steaua – Sportul Studentesc, care va consemna re-debutul in campionat al lui Marius Lacatus pe banca formatiei din Ghencea, va fi condus de Alexandru Tudor. Cristian Balaj va oficia la meciul dintre Dinamo si liderul campionatului, Otelul Galati. Alexandru Deaconu a fost desemnat sa conduca jocul ce opune pe Gaz Metan Medias si FC Vaslui.      Meciul Astra – Pandurii va fi condus de centralul Georgian Ionescu din Buzau, Gloria – Unirea Urziceni de Florian Marcu din Oradea, iar Victoria Branesti – FCM Tirgu Mures de Paul Unimatan din Zalau.      Presedintele CCA, Vasile Avram, a anuntat ieri ca asistentul Eduard Cringasu, din cauza caruia arbitrul Mugurel Draganescu a anulat un gol valabil al Ceahlaului in meciul din Cupa Romaniei cu Dinamo, va fi retinut de la delegari pina la sfirsitul turului Ligii 1. In afara de Cringasu, au mai fost retinuti de la delegari patru observatori federali.

Meciul zilei: Valencia ? Man Utd

Cele doua echipe au o istorie bogata in Cupele Europene, fiind si protagoniste in LC in ultimul deceniu. „Diavolii rosii“ s-au mai intilnit cu „liliecii“ de sase ori pina acum, fiecare echipa avind cite un succes, in timp ce patru partide s-au terminat la egalitate.      O alta partida foarte interesanta se anunta a fi Inter – Werder. Detinatoarea Ligii primeste vizita formatiei din Bremen, o echipa spectaculoasa si imprevizibila, care alterneaza partidele foarte bune cu cele slabe. Milanezii vor sa obtina prima victorie din acest sezon european, dupa ce in prima etapa au terminat la egalitate, 2-2 in deplasare cu Twente.      „Extraterestrii“ de la FC Barcelona joaca in deplasare cu Rubin Kazan, campioana Rusiei. Formatia estica a furnizat surpriza editiei trecute de LC, cind a invins chiar pe „Nou Camp“ cu 2-1. Rusii se considera mai puternici si mai experimentati ca in sezonul trecut, dar o noua victorie in fata Barcelonei este greu de obtinut, mai ales ca formatia catalana este constienta acum de valoarea adversarei sale.      Un alt meci interesant este cel dintre Shalke 04, una dintre cele mai iubite formatii din Germania, si Benfica Lisabona, campioana Portugaliei. Nemtii s-au intarit considerabil in pauza competitionala, reusind sa-i transfere pe Raul si Huntelaar, doi atacanti consacrati, dar si pe fostul „feroviar“ clujean Ciprian Deac, un jucator de perspectiva. Lusitanii au invins in prima etapa pe Hapoel Tel Aviv si vor sa cistige si in aceasta seara.      Celelalte meciuri ale serii de Liga Campionilor sint: Panathinakos – FC Copenhaga, Tottenham – Twente, Hapoel Tel Aviv – Ol. Lyon si Glasgow Rangers – Bursaspor. TVR va transmite partida Inter – Werder.

Vicecampionii Romaniei la baschet, eliminati din Cupa

Foto Radu PadureanDin pacate, vicecampionii Romaniei la baschet au inceput cu stingul sezonul 2010/11.     Clujenii au inceput foarte bine partida retur, iar la pauza diferenta de 14 puncte era deja recuperata. Insa, la fel ca in partida din deplasare, sfertul trei a fost fatal pentru vicecampioni, care au fost depasiti de oaspeti cu 24-16, iar apoi au pierdut si ultimul sfert, cu 11-19. Scorul final al partidei a fost 66-65 in favoarea muresenilor.    Egoismul unora a fost de vinaAntrenorul Marcel Tenter apreciaza ca formatia clujeana a fost eliminata din Cupa datorita egoismului de care au dat dovada unii jucatori. „Echipa de anul trecut era foarte sudata, iar acum, din pacate, avem mai multi jucatori care simt nevoia sa isi hraneasca propriul ego. Trebuie sa inteleaga ca importanta e echipa, nu realizarile individuale. Meciul de azi a fost un exemplu tipic in acest sens. Am avut calificarea in mina, iar ratarea mi-o asum personal. Caderile din sfertul trei provin din lipsa de disciplina. Vom vedea daca se impun penalizari pentru ratarea din Cupa, dar sigur nu sintem pe traseul pe care ni-l dorim“, a spus tehnicianul vicecampionilor.     Lapuste, mihnit pentru „U“Flavius Lapuste, in prezent la BC Mures, dar jucator legendar al formatiei clujene, a declarat ca este fericit pentru victorie, dar in suflet este mihnit pentru ca „U“ Mobitelco a pierdut. „Sint foarte bucuros de acest rezultat, felicit Clujul pentru cum a luptat sa recupereze diferenta din tur, dar ma bucur ca noi am reusit aceasta performanta. In suflet sint trist, dar asta conteaza mai putin. Clujul este o echipa completa, pe toate posturile, dar nu stiu ce s-a intimplat cu ei in aceasta dubla“, a spus Lapuste dupa victoria formatiei sale.    Dykes, cel mai bun marcatorKyndall Dykes, cel mai bun clujean de pe teren in partida cu BC Mures, a declarat ca echipa se descurajeaza daca apar citeva ratari consecutive.      „In prima jumatate am jucat ca o echipa, dar in a doua am ratat mult. Trebuie sa invatam sa jucam ca o echipa, ca in prima parte a meciului. Dupa ce ratam doua-trei aruncari la rind, ne dezumflam, iar cind incercam sa revenim e prea tirziu. Din pacate, azi am jucat doar 25 de minute. Fanilor le transmit ca vom deveni o echipa, o sa fie bine, sa aiba incredere in noi!“, a declarat americanul.     Dykes a fost si cel mai prolific marcator al partidei, cu 24 de puncte. Pentru „U“ Mobitelco BT au mai marcat: Pesic – 16, Krstanovic – 10, Cuic – 6, Silvasan – 6 si Fometescu – 1. Pentru BC Mures au punctat: Mayfield – 20, Dumitru – 11, Forte, Lapuste si Cooley – cite 9 si Mladenovic – 8.    Si Sibiul a fost eliminataPe linga „U“ Mobitelco BT, o alta mare favorita a fost eliminata din Cupa Romaniei, CSU Sibiu. Sibienii au fost scosi din competitie chiar de „vecinii“ de la Gaz Metan Medias, care au cistigat ambele meciuri, cu 92-62 si 89-75.Iata celelalte rezultate inregistrate in primul tur al Cupei: Poli Iasi – CS Otopeni 74-88 si 50-89, CSU Ploiesti – Energia Rovinari 95-83 si 65-67, BC Arges – Cuadripol Brasov 95-52 si 102-66, CSM Oradea – BC Timisoara 65-81 si 71-63, Steaua Turabo – CSM Bucuresti 70-65 si 76-67, Miercurea Ciuc – CSS Craiova 83-99 in tur, iar returul se joaca astazi.

Tokes cere autonomie in Secuime, Bihor si Satu Mare

Luni, europarlamentarul Laszlo Tokes a repus ilegal o placuta in limba maghiara cu denumirea strazii pe cladirea ce adaposteste biroul sau de europarlamentar, dupa ce saptamina trecuta Primaria Oradea a demontat-o pe cea pusa anteriorPDL si PSD critica declaratiile lui Laszlo Tokes despre introducerea autonomiei teritoriale „cu consimtamintul politicului romanesc“ in Secuime, Bihor si Satu Mare.     Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat luni, la Oradea, ca exista intentia de a introduce autonomie teritoriala, „cu consimtamintul politicului romanesc, desigur, prin intelegere reciproca“, si in alte regiuni, in afara Secuimii, anume in tinuturile Partium, adica in Bihor si Satu Mare, unde maghiarii sint in relativa majoritate in anumite regiuni.     Tokes: „Nu dorim secesiune“„Nu avem nimic de ascuns. Tinem la autonomia comunitatii maghiare din Romania, respectiv la autonomia teritoriala a unor regiuni unde majoritatea este maghiara, intre altele secuimea. Nu facem un secret din aceasta. Avem dreptul la autonomie, conform normelor si sistemului democratic european. Nu dorim independenta, nu dorim secesiune, respectam integritatea teritoriala a Romaniei“, a declarat Tokes, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.     Laszlo Tokes a afirmat ca in aceste regiuni „majoritatea maghiara absoluta s-a pierdut in timp“, deoarece in mare parte a regiunii Partium s-a dus „o politica de omogenizare timp de 90 de ani“.    PDL si PSD dezaproba ideea„Ignorind cu buna stiinta opozitia categorica a clasei politice romanesti si, o spun fara teama de a gresi, a marii majoritati a populatiei – statuata in Constitutia Romaniei – in chestiunea autonomiei etnice, pare ca vrea sa arunce discutia in derizoriu, propunind noi autonomii“, a dezaprobat deputatul clujean Adrian Gurzau (PDL) gestul si declaratiile lui Tokes.     Si social-democratii clujeni se arata ingrijorati de declaratiile europarlamentarului privind autonomia judetelor Bihor si Satu Mare si cere Guvernului sa adopte masurile necesare. „PSD Cluj a luat nota cu surprindere si ingrijorare de recentele declaratii revizioniste ale domnului Laszlo Tokes, a carui recidiva agresiva la adresa normelor constitutionale si de drept ale statului roman nu mai poate fi tolerata“, arata intr-un comunicat Remus Lapusan, presedintele PSD Cluj.

Spitalul de Adulti se transforma in Institut Regional

Scopul acestui transfer este infiintarea Institutului Clinic Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor“. Mai exact, in proiectul supus votului astazi se precizeaza ca suprafata care urmeaza sa fie transferata este de 4.482 de metri patrati, si nu 6.375, cum s-a precizat initial. Institutul urmeaza sa functioneze in subordinea Ministerului Sanatatii. De altfel, in urma descentralizarii, actualul Spital de Adulti a trecut deja in subordinea Ministerului.     Demersurile pentru infiintarea institutului au inceput inca de anul trecut, motivul pentru care s-a dorit infiintarea acestuia fiind calitatea serviciilor de medicina interne cu profil de gastroenterologie-hepatologie, respectivserviciile de chirurgie digestiva si hepatica, dupa cum se mentioneaza intr-un proiect de hotarire al Guvernului. De asemenea, se doreste infiintarea institutului si pentru ca sectiile de gastroenterologie-hepatologie sint amplasate intr-un grup de cladiri cu locatie unica, dar si pentru ca deserveste intreaga regiune de nord-vest a tarii.     Potrivit aceluiasi document, spitalul are la ora actuala 810 paturi, amplasate in cinci locatii diferite, fara legaturi profesionale intre servicii si fara o conlucrare functionala in profilul profesional stiintific.     O data cu transformarea Spitalului de Adulti in Institutul Clinic Regional de Gastroenterologie-Hepatologie, Clinica de Ginecologie II (care acum apartine de Spitalul de Adulti) trece in subordinea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj, la fel cum se va intimpla si cu Ortopedia si sectia de Psihiatrie.

Consiliere pe bani europeni pentru bolnavii de cancer

500 de persoane din Transilvania diagnosticate cu cancer si 1.000 de persoane din familiile bolnavilor de cancer vor beneficia pe viitor de serviciile unui centru care se va înfiinta pe bani europeni. Centrul va functiona la Cluj-Napoca si va oferi consiliere si terapie pentru integrarea acestor bolnavi în societate. Astfel de centre vor mai fi înfiintate si în Bucuresti si regiunea de Nord-Est, iar valoarea totala a proiectului este de 19,5 milioane de lei, termenul de finalizare fiind estimat pentru iunie 2013. „Obiectivul general al proiectului îl reprezinta cresterea stimei de sine a persoanelor diagnosticate cu cancer, constientizarea populatiei asupra prevenirii îmbolnavirilor grave, constientizarea societatii civile, a comunitatilor cu privire la drepturile si facilitatile de care ar trebui sa beneficieze persoanele din grupul tinta“, afirma Liviu Mandler, presedintele Patronatului Medicinei Integrative din România, manager de proiect.    G. D.

Initiatorii SMURD, decorati de Traian Basescu

Initiatorii Serviciului Mobil pentru Urgente, Reanimare si Descarcerare (SMURD) au fost decorati ieri de presedintele Traian Basescu, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înfiintarea SMURD. Potrivit Agerpres, fostul ministru al Sanatatii, Hajdu Gabor, a fost distins cu „Ordinul National Serviciul Credincios“, iar prof. dr. Mircea Chiorean si generalul de rezerva Henri Julien din Franta au primit Ordinul „Meritul Sanitar în grad de Cavaler“. De asemenea, alti cinci medici si asistenti medicali au primit distinctii la Palatul Cotroceni. Subsecretarul de stat în Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, principalul initiator al SMURD, a recunoscut ca sistemul de urgenta românesc trebuie perfectionat în continuare. „Nu putem vorbi numai de SMURD, putem vorbi si de ambulanta, care s-a îmbunatatit foarte mult în ultima perioada, de unitatile de primire urgente. E adevarat, înca nu am ajuns la capatul drumului, sa spunem ca avem un sistem perfect, sîntem pe cale de a-l rezolva, de a-l perfectiona. Mai avem judete de introdus în sistem, mai avem mult de facut“, a mentionat Raed Arafat.

Manifestari culturale la Scoala de Arte

Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda“ din Cluj-Napoca organizeaza în perioada 1-4 octombrie o serie de manifestari culturale. Astfel, vineri, 1 octombrie, începînd cu ora 17, la Sala Santier a Scolii Populare de Arte „Tudor Jarda“ Cluj va avea loc deschiderea anului educational 2010-2011, iar cu acest prilej vor avea loc spectacole de muzica populara, usoara, clasica, folk, teatru, joc popular si dans contemporan, sustinute de cursantii scolilor de arte din Cluj si Alba. Tot cu acest prilej va avea loc înmînarea diplomelor de absolvire pentru cursantii de la sectia de împletituri nuiele Dej si, de asemenea, se va constitui Clubul absolventilor – sectia canto. Apoi, luni, 4 octombrie, la ora 17, la sediul Galeriei „Arte“ din Cluj-Napoca, de pe str. Vasile Alecsandri, nr. 1, va fi vernisata expozitia de pictura realizata de Vasile Marina.

Viticultorii vor produse turistice complexe

Consiliul Judetean Alba a organizat, astazi, cel de-al cincilea seminar in cadrul proiectului "Dezvolta mediul rural in judetul Alba - noi pasi spre bune practici si durabilitate" - AGRI 2010, finantat de Comisia Europeana prin Directoratul General pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. La discutii au participat viticultorii si vinificatorii din judetul Alba si specialistii institutiilor de profil din judet. 

Tensiuni, presiuni si solutii

Situatia traficului din zona podului peste Riul Mures revine in atentia administratiei locale si judetene. Asta din cauza faptului ca de la debutul lucrarilor la suprafata podului, circulatia a avut mult de suferit, mai ales in ceea ce priveste firmele de transport. Daca alesii judeteni au opinat ca lucarile nu vor fi terminate pina in primavara lui 2011, alesii locali din Alba Iulia au vorbit despre doar 30 de zile, dar si despre necesitatea implementarii unei solutii care sa reduca ocolul pentru masinile de mare tonaj. 

Afacere profitabila

 O solicitare de reducere a sumei lunare datorate bugetului local a scos la iveala a afacere extrem de profitabila. Este vorba despre agenti economici care iau in concesiune terenuri sau cladiri de la administratia locala iar apoi le inchiriaza la preturi cel putin duble. Consilierii au cerut o analiza mai atenta a situatiei si o clauza care sa le interzica o astfel de practica agentilor care semneaza asemenea contracte.

Zona de ?citit?, deschisa in Gheorgheni

Clujenii sint asteptati vineri la o runda de citit in aer liber, in parcul din GheorgheniVineri, 1 octombrie, de la ora 11, in mini-amfiteatrul din Parcul Detunata (cartierul Gheorgheni) va avea loc inaugurarea zonei de lectura amenajate de Primaria Cluj-Napoca.     „Lecturi urbane“ este un proiect de implicare sociala ce are drept obiectiv principal incurajarea lecturii in spatiile publice si crearea unui nou model de a contribui la binele comunitatii. In acest scop, vineri va fi organizata o zi plina de lectura in mini-amfiteatrul din Parcul Detunata, iar cu aceasta ocazie au fost pregatite carti pentru locuitorii din zona, precum si citeva surprize pentru copiii de la Gradinita „Dumbravioara“.    Autobuze pline de cartiTot vineri, intre orele 16 si 18, voluntarii Lecturilor vor umple din nou autobuzele cu carti pentru toate gusturile. Calatorii vor putea alege beletristica romaneasca si straina, volume de istorie si filosofie, dar si carte tehnica. Toate aceste carti au fost donate de clujeni prin intermediul punctelor de colectare de la sediile de cartier ale Primariei Cluj-Napoca si din Libraria Carturesti din Iulius Mall. Cei mai infocati sustinatori ai proiectului sint locuitorii cartierului Someseni, care au donat peste 200 de volume.     „Ne bucuram ca «Lecturi urbane à la Cluj» se dezvolta asa cum ne-am dorit. Avem de-acum si sustinerea Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, prin intermediul Directiei pentru Sport si Tineret a judetului Cluj, unde am cistigat la concursul local de proiecte de tineret. Lecturile urbane à la Cluj vor continua“, a declarat Raluca Crisan, una dintre coordonatoarele proiectului. Proiectul „Lecturi Urbane“ a avut pina acum patru editii: doua in mijloacele de transport in comun (in martie si aprilie) si doua in aer liber (la Statuia Memorandistilor si in Parcul Central). La ele au participat peste 170 de voluntari, care le-au impartit clujenilor aproape 300 de volume.    2.500 de carti, donate de clujeni pentru satul PausaPeste 2.500 de carti donate de clujeni au ajuns la biblioteca scolara din satul Pausa (judetul Salaj), in urma unei actiuni organizate weekendul trecut in Piata Muzeului din Cluj de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN) si Asociatia de Dezvoltare Comunitara Romanasi (ADCR). Cartile donate de clujeni, printre care s-au numarat si doi parlamentari – senatorul Serban Radulescu si deputatul Mircia Giurgiu – au fost preluate de peste 20 de voluntari ai CVCN si de patru copii din Pausa, in numele beneficiarilor din comunitatea lor. Aceasta activitate se afla la editia a doua, la prima editie din anul 2009 fiind colectate peste 7.000 de volume care au fost donate catre trei scoli din mediul rural (Craiesti, Luna de Sus, Deleni) si catre Penitenciarul Gherla – sectia Cluj.

Copiii-fluture, condamnati pe viata la suferinta

Foto www.minidebra.roCopiii-fluture sufera de o boala rara, conditionata genetic, fara tratament si fara perspective de viitorParintii copiilor-fluture spun ca sint obligati sa se descurce singuri cind vine vorba de bani, deoarece statul ofera ajutor doar in teorie, iar costurile cu medicamentele, cremele, suplimentele nutritive si alimentatia ajung chiar si la 1.000 de euro pe luna.     Copiilor bolnavi de epidermoliza buloasa li se mai spune si copii-fluture, dar dincolo de sintagma cu rezonante poetice se ascunde foarte multa suferinta. Numele le-a fost dat din cauza fragilitatii pielii, care se poate „rupe“ la fel de usor ca aripile unui fluture, iar ranile de pe piele sint cumplite pentru copii din cauza ca nu se mai vindeca niciodata.   „Epidermoliza buloasa? Este o boala rara, care condamna irevocabil si inexorabil o fiinta umana la chin si suferinte pe viata, o boala genetica foarte rara, o boala fara leac, care s-ar rezuma simplu, in citeva cuvinte infricosatoare: ii lipseste din mecanismul de reinnoire celulara comanda de regenerare a celulelor pielii. Asta inseamna ca acelor copii nu le mai creste pielea accidentata, ranile nu li se mai vindeca“, spune Erika Burciu, mama unui copil cu aceasta boala si presedinta Asociatiei Mini Debra, destinata tuturor celor care sufera de aceasta maladie.    Copiii-fluture au pielea bandajata in permanentaSe estimeaza ca in toata tara sint aproximativ 200 de copii bolnavi de epidermoliza buloasa, boala care se declanseaza inca dinainte de nastere. Astfel, inca din primele ore de viata, copiii-fluture se pot rani deoarece pielea lor este deosebit de sensibila si orice atingere mai energica, zgirietura sau lovitura poate produce leziuni serioase. Acesti copii sint condamnati pe viata sa poarte pansamente, sa foloseasca creme pentru ameliorarea ranilor si sa ia suplimente nutritive in permanenta, din cauza ca sistemul imunitar le e foarte slabit.      Potrivit conducerii Asociatiei „Mini Debra“, in timp, boala poate avea consecinte devastatoare asupra organismului bolnavului, afectind articulatiile, dantura, ochii, unghiile, ducind la un deficit sever de proteine, vitamine si minerale, cauzind malformatii ale membrelor. „Nu putine sint cazurile in care aceasta maladie devine fatala la virste fragede din cauza multiplelor complicatii“, afirma Erika Burciu.    110 lei, pansamentele pentru 2 zileCei de la asociatie spun ca povestea luptei parintilor pentru viata copiilor condamnati la o astfel de boala bate de departe orice poveste dramatica. Pe linga durerea fizica si psihica a copiilor, intervine si problema banilor, deoarece aceasta boala are nevoie de un „tratament“ scump. Parintii acestor copii estimeaza ca se poate ajunge la o cheltuiala lunara de 1.000 de euro cu pansamente, creme, hrana si vitamine. „Pansamentele speciale care ajuta la vindecarea relativa a ranilor copilasilor costa 110 lei si ii ajung pe 2 zile, ca sa nu mai vorbim de cremele de protectie“, mai spune Erika Burciu.     Statul se implica prea putin, spre delocCei de la Asociatia „Mini Debra“ sint nemultumiti de lipsa de implicare a statului pentru ajutorarea celor aproximativ 200 de bolnavi. „Lista de medicamente pentru boli rare? Stiti ca aceasta lista contine doar medicamente chimice de sinteza, gen tetraciclina si alte alifii din astea iritante, care usuca pielea si maresc suferintele?“, atrage atentia Erika Burciu. Femeia spune ca de 3 ani semnaleaza Ministerului Sanatatii si altor institutii ale statului problemele acestor bolnavi, dar nimeni nu i-a ascultat. De fiecare data li s-a spus ca se cunoaste problema si au primit doar promisiuni.      Reprezentantii asociatiei mai arata ca primesc 68 de lei pe luna ajutor de handicap, dar si acesta dupa intocmirea de „dosare, anchete sociale, adrese peste adrese, pe la si de la institutiile statului, trimiteri de la ministere la directii locale“.     Petitie pentru copiii-flutureAcum, Asociatia „Mini Debra“ a lansat o petitie adresata Guvernului, Parlamentului si Ministerului Sanatatii prin care semnaleaza probleme financiare cu care se confrunta familiile acestor bolnavi si cer o implicare mai mare a statului, astfel incit medicamentele si cremele decontate de stat sa fie intr-adevar folositoare copiilor-fluture. „Ajutati prin semnarea acestei petitii la sensibilizarea organelor in drept la a ajuta familiile ajunse de aceasta ingrozitoare boala cu sumele necesare unei ingrijiri adecvate si la crearea unei vieti cit de cit normale“, se arata in aceasta petitie - www.petitieonline.ro/petitie/salvatii_copiii_bolnavi_de_epidermoliza_buloasa-p33236045.html.

2,5 milioane de lei de la Judet pentru proiectele comunitatilor locale

Pe lista proiectelor de hotarire ce vor fi analizate astazi de consilierii judeteni in cadrul sedintei ordinare se afla si unul privind nominalizarea pe unitati administrativ-teritoriale si lucrari a sumei de 2,5 milioane de lei din cota de 20% din impozitul pe venit si TVA, pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala pe anul 2010.      Cea mai mare suma, 85.500 de lei, va merge in comuna Tureni pentru realizarea izolatiei termice a scolii generale si pentru construirea retelei de apa si canalizare. O suma apropiata, de 85.000 de lei, va fi directionata inspre comuna Mihai Viteazu pentru realizare drum statie de sortare. Comuna Belis se afla pe lista cu nominalizari cu doua proiecte privind realizarea instalatiei de incalzire a caminului cultural si realizarea acoperisului sediului primariei, suma totala prevazuta fiind de 66.000 de lei. Statiunea montana Baisoara are nevoie de suma de 65.000 de lei pentru construirea centrului SMURD din localitate, care deserveste comunele Baisoara, Savadisla, Valea Ierii si Iara. Tot suma de 65.000 de lei a fost prevazuta pentru comuna Baciu, care are nevoie de acesti bani pentru reparatii la drumul comunal 142B, la intrarea in localitatea Popesti, si pentru asfaltarea drumului din Radaia. Comuna Jucu va primi 50.000 de lei pentru lucrari de asfaltare a drumurilor comunale din Jucu de Sus si Vistea, iar alimentarea cu apa a satului Camarasu necesita o alocare de 57.500 de lei. In ceea ce priveste municipiile si orasele din judet, cea mai mare suma, 69.000 de lei, va merge inspre municipiul Dej, care va folosi banii pentru lucrari de reparatii la Spitalul Municipal, sectia Psihiatrie. Gherla va primi 41.500 de lei pentru reparatii curente la strazi, aceeasi suma fiind destinata si orasului Huedin pentru amenajari de parcari si platforme in ansamblul de locuinte din Piata Republicii, nr. 8, si pentru reabilitarea de trotuare si strazi.

Comisia de agricultura a adoptat doua proiecte ale deputatului Giurgiu

Doua proiecte de lege initiate de deputatul democrat-liberal clujean Mircia Giurgiu au fost adoptate ieri de Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, urmînd a fi dezbatute în plenul Camerei Deputatilor.      Unul dintre proiecte se refera la modificarea si completarea Legii nr. 491/2003 a plantelor medicinale si aromatice. Acest act normativ a fost elaborat si adoptat în perioada de preaderare a României la Uniunea Europeana, în scopul stabilirii cadrului legal national de organizare a pietei plantelor medicinale si aromatice si a autoritatilor statului responsabile cu aplicarea politicilor de productie, comercializare si control. Dupa aderarea României la Uniunea Europeana, au avut loc o serie de modificari legislative si institutionale, care au fost corectate prin noul proiect de lege.      Cealalta propunere vizeaza regimul de import al mostrelor de îngrasaminte si al îngrasamintelor. Potrivit proiectului lui Giurgiu, se are în vedere asigurarea controlului de conformitate al îngrasamintelor, se poate urmari trasabilitatea îngrasamintelor pe întreaga filiera, iar producatorii agricoli sînt protejati în vederea utilizarii de îngrasaminte de calitate si de eficienta maxima. Initierea acestui proiect a venit ca urmare a faptului ca în România nu exista o legislatie care sa reglementeze acest domeniu, dar si ca urmare a armonizarii legislatiei noastre cu cea a Uniunii Europene.      Camera Deputatilor este decizionala în cazul celor doua proiecte de lege, iar dupa adoptarea lor în sedinta de plen, acestea urmeaza sa fie promulgate de presedintele României.

?U? si CFR isi afla adversarii din optimi

Tragerea la sorti a jocurilor contînd pentru optimile de finala ale Cupei României-Timisoreana, editia 2010-2011, va avea loc astazi, de la ora 15.30, la Casa Fotbalului din Bucuresti.     Dupa cum se stie, meciurile se vor disputa, în principiu, în ziua de 27 octombrie, programul definitiv urmînd sa fie stabilit în functie de grila jocurilor televizate.     Echipele calificate în aceasta faza a competitiei knock-out sînt: Vointa Sibiu, Universitatea Cluj, CFR Cluj, Universitatea Craiova, Rapid, FC Timisoara, Unirea Urziceni, Alro Slatina, Sportul Studentesc, FCM Tîrgu Mures, Gloria Bistrita, Pandurii Tîrgu Jiu, Dinamo, FC Brasov, Astra Ploiesti si Steaua.

Demisia lui Blaga, in presa straina

"Nici un fel de dubiu nu trebuie sa inconjoare ministrul de Interne la evaluarile finale pentru aderarea Romaniei la Schengen", a explicat Vasile Blaga demisia saMinistrul roman de Interne a demisionat luni, la citeva zile dupa o manifestatie a politistilor impotriva reducerilor bugetare impuse in cadrul imprumutului de la FMI, ceea ce ilustreaza dificultatea de a aplica reformele necesare, comenteaza presa internationala plecarea lui Vasile Blaga din Guvern.     Postul de televiziune CNN relateaza ca protestul politistilor l-a determinat pe ministrul de Interne Vasile Blaga sa demisioneze, intrucit injuriile l-au dezonorat pe el si pe ceilalti angajati ai ministerului, dar ca actiunea celor 6.000 de politisti protestatari nu poate dauna tuturor celor 150.000 de angajati ai ministerului.     Pe de alta parte, televiziunea europeana Euronews relateaza ca Vasile Blaga a decis sa demisioneze dupa ce ar fi refuzat cererea presedintelui Traian Basescu de a-i sanctiona pe organizatorii marsului.      De asemenea, Euronews afirma ca, ulterior mitingului, „lucrurile au luat o intorsatura urita, facindu-l pe presedinte si pe premier sa renunte la protectia politiei“.     Si Associated Press (AP) relateaza despre decizia presedintelui si premierului de a renunta la protectia politiei si aminteste cum Traian Basescu a fost filmat de televiziuni la volanul masinii, mergind spre „serviciu“, fumind si vorbind la telefon in Dacia Logan, „o masina ieftina de fabricatie romaneasca“. „Blocat in trafic ca orice bucurestean obisnuit, Basescu a glumit cu reporterii. Este neobisnuit pentru o televiziune romana sa-l arate pe presedinte fumind“, scrie AP.    Reformele, sursa „haosului“Agentia Reuters scrie despre scaderea la 13% a cotei de popularitate (incredere) a Cabinetului condus de Emil Boc si de cresterea nemultumirii populare, ce a intarit opozitia de stinga, care a depus o motiune de cenzura ce va fi votata luna viitoare.     Potrivit Associated Press, „haosul“ reflecta consecintele sociale ale reducerilor salariale masive, ale cresterii taxei pe valoarea adaugata (TVA) si ale masurilor de austeritate luate de Guvernul Boc in lupta cu deficitul bugetar si cu recesiunea severa.     Agentia Bloomberg – specializata pe teme economice – relateaza ca protestele angajatilor din sectorul public fata de reducerile salariale „testeaza vointa premierului Emil Boc de a continua masurile de austeritate“, in conditiile eforturilor care se fac pentru a-i rasturna Cabinetul. Bloomberg o citeaza pe Raffaella Tenconi, economist la Bank of America/Merrill Lynch din Londra, care spune ca Guvernul Boc va supravietui motiunii de cenzura, dar masurile de consolidare fiscala vor fi adevarate provocari.    Tiganii romani, o problema a UEAgentia France Presse (AFP) relateaza cum ministrul de Interne Vasile Blaga a demisionat din functie la 3 zile dupa o manifestatie ilegala la care 5.000 de politisti au scandat injurii la adresa presedintelui Traian Basescu. Cum problema spinoasa in aceste zile in Franta este expulzarea tiganilor, AFP nu rateaza ocazia sa noteze ca schimbarea sefului Internelor survine intr-un moment in care mai multe tari membre UE ridica problema aminarii intrarii Romaniei in spatiul Schengen, sub pretextul unei „pregatiri insuficiente“, in contextul „problemei romilor“.      Vasile Blaga a spus ca pleaca de la Interne pentru nu a impiedica eforturile Romaniei de a intra anul viitor in zona Schengen. „Nici un fel de dubiu nu trebuie sa inconjoare ministrul de Interne la evaluarile finale pentru aderarea Romaniei la Schengen“, a declarat Blaga, citat de agentia germana DPA.

Am fost cei mai harnici!

Dintre cele 12.000 de persoane care au participat la curatenie, majoritatea, respectiv 10.000, au fost adulti, iar 2.000 elevi. „Apreciem numarul foarte mare al adultilor care au decis sa iasa la curatenie si sa arate ca au spirit civic si ca le pasa de mediul în care traiesc. Majoritatea au fost grupuri de prieteni, colegi de munca sau familii care au înteles importanta acestui gest si au resimtit multumirea de a face un gest pozitiv pentru mediu si comunitate“, au spus organizatorii. Ei au precizat, însa, ca numarul total si exact al voluntarilor nu este înca cunoscut. „Nu putem contoriza în acest moment numarul total de voluntari, pentru ca mai asteptam confirmari de la 40 de primarii din judet si de la echipele care înca nu au trimis rapoartele în urma curateniei. De asemenea, avem informatii ca au existat numerosi voluntari care au iesit spontan la curatenie cu materiale proprii, fara a fi înscrisi pe site sau a avea mormane alocate“, au mai spus organizatorii.

Expozitie de pietre pretioase la Muzeul de Arta

„Salonul de toamna“ – a doua editie din acest an a expozitiei temporare „Mineralia“ – se va desfasura in primul weekend al lunii octombrie.     Timp de 3 zile, la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca vor putea fi admirate pietre semipretioase, pietre pretioase, pietre slefuite si geme. În plus, bijuterii confectionate exclusiv din aceste materiale, alaturi de coral, perle, sidef sau chihlimbar vor fi prezentate de peste 25 de expozanti, un numar record pentru expozitiile din acest domeniu. Expozitia va putea fi vizitata vineri si sîmbata între orele 10-19, iar duminica, doar pîna la ora 18.

Mere pentru elevi, din bani europeni

Din noiembrie, elevii din ciclul gimnazial din Cluj vor primi cite un mar in fiecare zi de scoalaConsiliul Judetean a anuntat obtinerea aprobarii Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Cluj in vederea finantarii din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana pentru anul scolar 2010-2011 a programului de incurajare a consumului de fructe in scoli.     Programul vizeaza distribuirea de mere pentru 45.413 elevi din clasele V-VIII din invatamintul de stat si privat din unitatile scolare de pe raza judetului Cluj. Finantarea acestui program se realizeaza de catre forul judetean din sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata, aprobate prin legea bugetului de stat, urmind ca acestea sa fie recuperate de la APIA in urma cererii de plata a solicitantului de ajutor comunitar pentru distribuirea fructelor in scoli.     Pentru anul scolar 2010-2011, costurile totale ale acestui program sint de peste 1,2 milioane de lei cu TVA inclus, costul per unitate fiind de 0,30 de lei bucata de mar. Fructele vor fi distribuite pentru o perioada de maximum 93 de zile de scolarizare, incepind cu luna noiembrie 2010.    Sprijin si pentru laptele elevilorDe asemenea, si pentru produsele lactate distribuite in cadrul Programului „Laptele si cornul“ s-a obtinut ajutor comunitar de la Uniunea Europeana prin intermediul APIA Cluj.     Potrivit Consiliului Judetean, masura de acordare a ajutorului comunitar pentru furnizarea laptelui si a anumitor produse lactate in institutiile scolare are drept obiectiv principal favorizarea consumului de lapte de catre copii din institutiile scolare beneficiare. Ajutorul este platit de catre APIA in limita a maximum 0,25 l lapte/copil pe zi de scoala.     „Prin reusita obtinerii de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana necesare finantarii acestui program, institutia noastra a reusit sa degreveze bugetul de o cheltuiala importanta, sumele de bani astfel economisite putind  fi folosite pentru implementarea altor proiecte prioritare care asteapta finantare. In acelasi timp, faptul ca institutia noastra se implica activ in derularea unor astfel de programe care vizeaza crearea de obiceiuri alimentare sanatoase in rindul copiilor si scaderea obezitatii infantile reprezinta o dovada clara a diversitatii si calitatii programelor sociale implementate de Consiliul Judetean Cluj pentru copiii educati in unitatile scolare de pe raza judetului nostru“, a pecizat presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise.

Apostu cere sanctionarea unei firme de transport

Ca urmare a incidentului petrecut în urma cu cîteva zile, cînd un sofer al unei companii de transport persoane a agresat un calator, Primaria municipiului Cluj-Napoca a trimis o adresa catre Consiliul Judetean Cluj – institutia care a atribuit licentele de transport pentru traseele preorasenesti – prin care semnaleaza contraventiile companiei de transport înregistrate în anul 2010 pe raza municipiului. Operatorul de transport MV Trans 2007 SRL nu se afla la prima abatere, în cursul anului 2010 fiind aplicate 15 sanctiuni, în valoare de 150.000 de lei, pentru utilizarea de catre operator a statiilor RATUC, în ciuda faptului ca statiile aprobate pentru traseele preorasenesti sînt diferite de statiile de calatori ale retelei de transport urban calatori. „În urma evenimentelor inacceptabile care s-au produs în ultima saptamîna am solicitat Consiliului Judetean sa analizeze posibilitatea retragerii licentei de transport pentru acest operator, care, dupa felul în care îsi trateaza clientii, nu are ce sa caute pe piata serviciilor clujene de transport de persoane“, a declarat primarul Sorin Apostu.    M. O.

Autobuze blocate de un autoturism parcat aiurea

Autobuzele de pe linia 37 si 38 au fost blocate mai bine de 2 ore, în dimineata zilei de ieri, de o masina parcata neregulamentar pe strada Racovita, cu numarul de inmatriculare CJ 20 DSA, a anuntat RATUC Cluj-Napoca. Astfel, autobuzele nu au putut circula pe linia mentionata între orele 05.00 si 07.10. „Facem apel pe aceasta cale la conducatorii auto sa respecte indicatoarele rutiere si legislatia în vigoare, pentru a permite mijloacelor de transport în comun sa-si desfasoare programul normal. Ne cerem scuze calatorilor pentru neplacerile cauzate“, se arata într-un comunicat RATUC.

Cordos nu vrea promulgarea legii pensiilor

Senatorul clujean Alexandru Cordos (PSD) îi solicita presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea pensiilor. „Majorarea si egalizarea vîrstei de pensionare la 65 de ani reprezinta practic un atentat al Guvernului la viata cetatenilor României, în conditiile în care speranta de viata este de aproximativ 70 de ani. În ceea ce priveste punctul de pensie, doresc sa-i aduc aminte domnului presedinte ca majoritatea covîrsitoare a statelor europene au luat masuri ferme, sustinute, de întarire a politicilor sociale, pentru a nu permite ca cei defavorizati, cei cu venituri mici sa poarte costurile sociale ale crizei pe care o traversam. În acest rastimp, în România, puterea de cumparare si nivelul de trai al pensionarilor a fost într-o continua scadere“, îsi motiveaza senatorul social-democrat solicitarea.    M. O.

Carti de identitate cu statia mobila in Gilau

O echipa a Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Cluj se va deplasa la Gilau, în cursul zilei de astazi, cu statia mobila, în vederea preluarii documentelor pentru întocmirea cartilor de identitate, respectiv preluarea imaginilor, a cererilor si a documentelor necesare. Activitatea se va desfasura la sediul Primariei Comunei Gilau, de la ora 9. Conform situatiei primite de la Biroul Judetean de Administrare a Bazelor de Date a Persoanelor Cluj, peste 220 de cetateni de pe raza comunei nu au acte de identitate sau au actele de identitate cu termenul de valabilitate expirat ori care urmeaza sa expire în urmatoarele 180 de zile sau se afla în alte situatii care impun eliberarea unui nou act de identitate. Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor Cluj face un apel catre toti cetatenii pentru a verifica periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, în vederea evitarii situatiilor neplacute în care pot deveni contravenienti.    M. O.

Proiect stopat la Turda din lipsa de fonduri

Momentan, proiectul este finalizat in proportie de 70%. Managerul de proiect, Muresan Ioan Sorin, spune ca banii „ar trebui sa vina“, dar termenul de finalizare (luna noiembrie) va fi depasit cu siguranta, motiv pentru care centrul de igiena si sanatate va fi functional abia anul viitor.     „Nu mai avem bani de mobilier, aparatura, consumabile etc. Baia publica trebuia dotata cu sase masini profesionale, dusuri si instalatii sanitare, dar deocamdata stam pe loc“, explica Muresan.     Centrul de igiena si sanatate de la Turda este un proiect finantat prin intermediul Fondului Roman de Dezvoltare Sociala, componenta de interventii prioritare pentru comunitatile rome.     Grantul in valoare de 118.771 de euro de la FRDS este completat de o contributie locala in valoare de 12.374 de euro la realizarea proiectului, din care contributia de la bugetul local este de 9.429 de euro si contributia in munca a membrilor comunitatii de romi, in valoare de 2.945 de euro. Beneficiari sint cei peste 1.000 de etnici romi care vor frecventa centrul de pe strada Cimpiei, nr. 57.     Scopul declarat al centrului il reprezinta imbunatatirea conditiilor de viata si cresterea nivelului de incluziune sociala pentru grupurile cu risc de marginalizare.

Prima Academie de Fotbal Feminin, in atentia Consiliului Judetean

Protocolul de colaborare are ca obiect înfiintarea primei Academii de Fotbal Feminin din România, printr-un proiect aprobat de catre Federatia Româna de Fotbal si UEFA.     „Avînd în vedere amploarea si dezvoltarea miscarii fotbalistice feminine în Europa, proiectul are ca scop dezvoltarea fotbalului feminin din România, prin formarea a peste 200 de sportive, organizate pe categorii de vîrsta“, se specifica în referatul anexat proiectului de hotarîre. Protocolul de colaborare între cele doua parti va fi încheiat pe o perioada de timp nedeterminata, iar printre atributiile ce îi revin forului judetean se numara sprijinirea Clubului de Fotbal Feminin Olimpia Cluj-Napoca, în limita competentelor ce îi revin potrivit legii, în vederea obtinerii de informatii sau acorduri din partea altor autoritati sau institutii publice, necesare în vederea înfiintarii primei Academii de Fotbal Feminin din România.     De asemenea, Consiliul Judetean va trebui sa sprijine financiar, în limita competentelor ce îi revin potrivit legii si a resurselor financiare disponibile, înfiintarea Academiei de Fotbal Feminin. La rîndul sau, Clubul de Fotbal Feminin Olimpia Cluj-Napoca va trebui sa organizeze si sa coordoneze activitatea Academiei de Fotbal Feminin din România si sa asigure selectia si pregatirea specifica sportivilor pentru participarea la competitiile de fotbal feminin.    M. O.