monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Dobinzi subventionate pentru agricultori

 Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura Alba au precizat ca de la inceputul acestei luni au intrat în vigoare prevederile Ordonantei Guvernului nr. 25/25. 08.2010, publicata în Monitorul Oficial nr. 613/30.08.2010 privind instituirea unor scheme de ajutor de stat temporare privind asigurarea accesului la finantare în agricultura. Aceleasi surse au precizat ca schema se aplica, în perioada 2010 - 2012 în sectorul productiei primare de produse agricole si consta în subventionarea ratei dobinzii la creditele bancare contractate de producatorii agricoli cu institutiile de credit sau cu institutiile financiare nebancare încheiate de la data intrarii în vigoare a ordonantei pina la data de 31 decembrie 2010, inclusiv. Contractele de credit se încheie pe orice perioada, iar subventia se calculeaza pentru dobinzile platite institutiilor finantatoare pina la data de 31 decembrie 2012, inclusiv. Subventia nu se cumuleaza cu ajutoarele de minimis primite de beneficiari, acestea deducindu-se din valoarea ajutorului acordata fiecarui beneficiar în cadrul schemei de ajutor. Activitatile pentru care se pot contracta credite privesc productia primara de produse agricole, astfel: înfiintarea, întretinerea si recoltarea culturilor de cimp si horticole, precum si întretinerea si recoltarea plantatiilor pomicole si de arbusti fructiferi, a plantatiilor viticole, de capsuni si hamei; achizitionarea sau producerea puilor broiler sau a puicutelor pentru oua, a purceilor pentru îngrasat, a tineretului ovin, caprin si bovin pentru îngrasat, a tineretului cabalin, precum si a familiilor de albine; achizitionarea de materii prime pentru producerea furajelor combinate, achizitionarea de medicamente si plata tratamentelor medicale pentru animale/pasari/ albine, plata cheltuielilor curente pentru întretinerea si functionarea adaposturilor, utilajelor si instalatiilor aferente. Mai multe informatii privind conditiile de finantare se pot afla accesind site-ul institutiei.

Mina antipersonal, linga Poarta a III-a

 În premiera în ultimul deceniu, în judetul Alba a fost descoperita luni o mina antipersonal, munitia fiind gasita de o echipa de muncitori, în timpul unor lucrari de reabilitare a fortificatiei Vauban din Alba Iulia, în apropiere de Poarta a III-a.Purtatorul de cuvint al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) ‘’Unirea’’ Alba, plutonier adjunct Ioan Stan, a precizat ca respectivul corp de mina antipersonal a fost ridicat de pirotehnisti, terenul fiind asanat. La verificarea prin detectie a terenului nu au fost gasite alte mine.În ultimul deceniu, pe teritoriul judetului Alba au fost gasite sute de proiectile, obuze si grenade din timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar niciodata nu a fost identificata în teren o mina antipersonal. Cea mai mare descoperire de munitie s-a înregistrat în Alba în urma cu noua ani, cind au fost gasite aproximativ 600 de proiectile de artilerie si o bomba în apropiere de Cugir. În locul unde au fost descoperite proiectilele a existat, pina în 1946, un depozit de armament, care a fost distrus în urma unei explozii. Pe locul respectiv s-au format gropi, inundate ulterior, însa din cauza secetei prelungite din primavara lui 2001, apele au secat, iar proiectilele ramase intacte au iesit la iveala.                        A. P.

O noua viata curmata pe DN7

 Politistii rutieri din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Alba au intervenit pentru solutionarea unui accident de circulatie cu urmari grave, produs ieri dimineata la ora 09.14 pe DN 7, pe raza judetului Alba, in afara localitatii Sibot. Ana O., de 42 ani, din Orastie, judetul Hunedoara, în timp ce conducea un autoturism s-a angajat în depasirea unui autovehicul care circula în fata sa, iar la revenirea pe banda de rulare, a pierdut controlul autoturismului si s-a rasturnat în afara partii carosabile. Ca urmare a accidentului Saveta O., de 80 ani, din municipiul Orastie, pasagera în autoturism a decedat, iar conducatoarea auto si Nejmie A., de 62 ani, din Constanta, au suferit leziuni corporale usoare. Politistii rutieri continua cercetarile pentru stabilirea tuturor împrejurarilor producerii evenimentului rutier.“Pe aceasta cale, pentru prevenirea producerii de evenimente rutiere, Inspectoratul de Politie al judetului Alba adreseaza tuturor participantilor la trafic recomandarea de a conduce prudent si de a respecta prevederile legale în materie de circulatie rutiera”, au mentionat reprezentantii IPJ Alba.   

ICCJ confirma validitatea dosarului MTP in Proiectul Rosia Montana

 Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca Memoriul Tehnic de Prezentare (MTP) pentru Proiectul Rosia Montana este complet si a fost depus în conformitate cu cerintele legale. Conform deciziei instantei, nu este necesar ca Ministerul Mediului sa retrimita Memoriul Tehnic de Prezentare catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), deoarece nu sint necesare completari. Acesta este cel de-al cincilea litigiu major cistigat de RMGC în acest an. „Aceasta decizie confirma ca MTP, care sta la baza raportului de evaluare a impactului asupra mediului (EIM), a fost depus în mod valid catre Ministerul Mediului si, drept urmare, procedura de evaluare a proiectului poate continua în conformitate cu toate cerintele legale”, a explicat Dragos Tanase, director general RMGC.RMGC a anuntat recent ca membrii Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) din România au confirmat continuarea procesului de evaluare pentru Proiectul Rosia Montana. CAT este format din experti desemnati de mai multe ministere, sub coordonarea Ministerului Mediului si Padurilor. „Cei mai buni experti din România si din strainatate au participat la dezvoltarea EIM pentru Proiectul Rosia Montana. Sintem convinsi ca un proiect modern, cu beneficii economice semnificative si în conformitate cu standardele cele mai stricte de mediu, este foarte avantajos pentru România, mai ales într-o perioada de dificultate economica, precum si pentru regiunea Rosiei Montane, care se confrunta cu o rata ridicata a somajului si saraciei”, a adaugat Dragos Tanase.Pe durata de viata a minei, proiectul va genera mii de locuri de munca si va aduce peste 4 miliarde de dolari în economia României, ceea ce va duce la o contributie totala potentiala la PIB de 19 miliarde dolari, conform estimarilor recente ale specialistilor de la Oxford Policy Management.

Modificari

 Reprezentantii CFR au anuntat, ieri, ca au aparut unele modificari in privinta mersului trenurilor care fac legatura intre Alba Iulia si Sebes, fata de programul anuntat saptamina trecuta. Astfel, trenul 2311 va avea plecarea din Alba Iulia la ora 13:17, in loc de 13:40. O alta modificare este introducerea trenului 2343 cu plecare din Alba Iulia la ora 15:42 si sosire in Sebes la ora 16:12, cu schimb la statia Vintu de Jos. Reprezentantii CFR au mai precizat ca, pentru 4 si 5 octombrie, este prevazuta o inchidere de linie la Vintu de Jos, care va afecta trenurile 19509 si 19511, acestea urmind sa fie anulate in aceste doua zile.  

Centru educational la Abrud

 Elevii din Abrud vor beneficia in curind de un Centru educational. Proiectul a fost initiat de catre Inspectoratul Scolar Judetean Alba în parteneriat cu Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Asociatia ASMEA, ISJ Hunedoara, ISJ.Gorj si Asociatia PAKIV România. Acest proiect vizeaza cresterea numarului de elevi mentinuti si reintegrati prin educatie prin elaborarea si aplicarea de metode si instrumente specifice educatiei remediale în unitati scolare, care se confrunta cu fenomenul de parasire timpurie a scolii. În judetul Alba vor functiona 3 centre, la Colegiul Tehnic ‘’Dorin Pavel” Alba Iulia, Grupul Scolar de Chimie Industriala Ocna Mures si Grupul Scolar HCC Abrud. Activitatile vor consta în validarea învatarii, detectarea si recuperarea lacunelor, activitati de socializare, orientare psihopedagogica, activitati de consiliere, educatie pentru sanatate. Prin acest proiect se va reusi de fapt mentinerea în scoala a grupurilor vulnerabile, vor fi integrati în sistemul educational nu doar tinerii, dar si adultii care au abandonat educatia de baza.  

De la faliment la reviriment

 Putina lume stie ca de atunci situatia s-a schimbat radical, iar la aceasta ora, Cuprumin Aburd realizeaza aproape 90% din totalul activitatilor de extragere a neferoaselor din Romania. In plus, datorita revenirii pietei de cupru, activitatea de la societatea din Abrud este pentru prima data, dupa foarte multi ani, una profitabila, iar numarul angajatilor a trecut deja de 500. In plus, de pe urma activitatii de la Abrud, industria miniera din Romania a fost una dintre putinele care a incheiat ultimul semestru cu un bilant pozitiv. Per total, avansul inregistrat la Abrud face ca sectorul industrial al tarii noastre sa fie unul care inregistreaza profit in vreme de criza. Nu in ultimul rind, cu un profit de aproape 20 de milioane de dolari pe an, compania asigura resurse importante atit pentru bugetul statului cit si pentru bugetul local din Abrud. CifreLa inceputul sezonului de toamna, statistica furnizata de Institutul National soca prin cifrele inscrise in dreptul productiei industriale. Pe primele sapte luni din anul 2010 s-a inregistrat o crestere de 14 ori în dreptul exploatarii de minereuri neferoase, iar Comisia Nationala de Prognoza estimeaza un avans de 750% al acestui sector pina la sfirsitul anului 2010. Un mare avantaj al activitatii de extragere a cuprului este faptul ca, dupa ce in 2009 si chiar inceputul lui 2010 pretul acestui material a scazut extrem de mult, finalul anului 2010 a adus o crestere importanta de pret. Spre exemplu, daca in aprilie 2008, pretul pe tona de cupru era de aproape 9.000 de dolari, iar in noiembrie 2009 a ajuns la putin peste 4.000 de dolari, in prezent cotatia de pe piata de profil oscileaza in jurul valorii de 7.700 de dolari. In plus, cuprul este acum un produs foarte cautat pe pietele internationale cu un pret care urca mereu si care este estimat sa ajunga pina la finalul anului aproape de valoarea de 9.000 de dolari de tona. Drept urmare, societatea din Abrud a reusit, nu numai sa-si redeschida portile, dar si sa lucreze la turatie maxima. Asta in conditiile in care, tehnologia cu care este dotata unitatea permite obtinerea unui profit abia de la un pret pornind de la minim 5.000 de dolari pe tona. De retinut insa ca societatea CupruMin Abrud este unicul producator de cupru din tara, iar intreaga productie ia drumul exportului. Bani la bugetPe linga imaginea extrem de pozitiva pe care o creaza situatia actuala, bugetul statului si cel al micutei localitati din Apuseni sint extrem de bine alimentate. “Noi incasam 100.000 de lei pe an numai din chirii si impozite pe cladirile si terenurile societatii. In plus, sint aproape 500 de oameni care muncesc, au venituri, platesc taxe si impozite locale si introduc banii in economia locala. Restul sumelor, care se incaseaza in urma acestei activitati se duc la bugetul central consolidat, fiind vorba despre o societate de stat din categoria societatilor mari”, explica primarul orasului Aburd, Tiberiu Ratiu. In conditiile in care bugetul intregului oras pentru anul 2009 se ridica la aproximativ 900.000 de lei, iar somajul depasea la finele anului trecut 85%, exploatarea poate fi considerata o adevarata mina de aur. In plus, fata de inceputul anului 2010, atunci cind salariul mediu brut de la Abrud era estimat la sub 700 de lei pe luna, acum acesta a revenit in jurul valorii de 1.100 de lei. Totul dupa ce in luna decembrie a anului trecut compania de stat a prins un contract banos cu o firma româneasca, iar acum se vind aproximativ 400 de tone de cupru pe luna. In fapt, responsabilii locali spun ca unitatea nu poate sa produca atit cit ar putea sa vinda.

Implicare

 Consiliul Local Alba Iulia continua sa se implice in organizarea competitiilor sportive destinate persoanelor cu dizabilitati. Chiar ieri, alesii locali au aprobat un proiect care vizeaza organizarea editiei din 2010 a competitiei sportive pentru tinerii cu dizabilitati din municipiul Alba Iulia, ajunsa la editia a VII-a, dar si sustinerea financiara a evenimentului cu o suma de bani din bugetul local.

Corturi, cadou de Ziua Turismului

 Consiliul Judetean Alba a organizat, ieri, la Sala Unirii din Alba Iulia, o intilnire a cercurilor scolare de turism dedicata sarbatoririi Zilei Mondiale a Turismului. La aceasta au participat elevi din cadrul Colegiului Militar “Mihai Viteazul”, Colegiului National “Horea, Closca si Crisan”, Colegiului “Dorin Pavel” din Alba Iulia, precum si elevi ai Colegiului Tehnic din Aiud. Potrivit organizatorilor, intilnirea s-a dorit a fi un punct de plecare pentru stabilirea unor proiecte comune ale acestor cercuri scolare, discutindu-se atit despre activitatile de pina acum ale elevilor cit si despre obiectivele de viitor. Cu aceasta ocazie, cercurile scolare au primit si premii constind in corturi si echipament de campare. Ziua Mondiala a Turismului se sarbatoreste, incepind din anul 1980, in fiecare an, la data de 27 septembrie. Reprezentantii CJ Alba au amintit ca incepind din 2006, Ziua Mondiala a Turismului este marcata in fiecare an si in judetul Alba, prin actiuni speciale organizate de Consiliul Judetean Alba, in scopul constientizarii importantei pe care o are aceasta activitate umana ca valoare economica, dar si ca valoare sociala si culturala.

Aproape 280 de bilete pentru pensionari

 Casa Judeteana de Pensii Alba informeaza persoanele interesate ca s-a efectuat alocarea automata a 279 de bilete de tratament pentru persoanele solicitante în seria 10 din luna septembrie cu plecarea în urmatoarele date: 7, 8, 9 si 10 octombrie. “Aceste alocari pot fi vizualizate la sediul Casei Judetene de Pensii Alba si pe site-ul institutiei pe adresa www.pensiialba.ro. Ridicarea biletului se poate face în urmatoarele date: 27, 28 si 29 septembrie inclusiv, în acest sens persoanele interesate trebuie sa se prezinte cit mai repede la medicul de familie pentru a intra în posesia biletului de trimitere (formularul cu regim special)”, a precizat directorul acestei institutii, Nicolae Nartea.

Au inceput audierile in cazul ?Spanac?

 Magistratii Tribunalului Alba au început ieri audierile martorilor in procesul preparatorului fizic din Alba Iulia judecat pentru viol, dupa ce la primul termen, în urma cu trei saptamini, procesul a debutat cu o aminare, din motive procedurale, la cererea formulata de una dintre partile vatamate. Opt adolescenti, jucatori de fotbal, au fost identificati ca victime ale antrenorului de arte martiale si colaborator al unui antrenor de fotbal la un club din Alba Iulia. Fiind vorba de minori, sedintele la acest proces nu sint publice. A. P.

A venit rindul gainilor!

 Zona centrala a municipiului Alba Iulia incepe sa arate ca o veritabila ferma rurala. Este vorba despre terenul aflat in apropierea Casei de Cultura a Studentilor din Alba Iulia, suprafata pentru care administratia locala si proprietarul duc un adevarat razboi. Acum, acesta din urma si-a “dotat” ferma cu un cuibar pentru gaini, dupa ce in urma cu aproximativ doua saptamini la fata locului “s-au prezentat” patru capre. Pentru ca taraboiul sa fie complet, proprietarul terenului spune ca o asteapta pe Elena Udrea la Alba Iulia, considerind ca interesul ministrului Dezvoltarii si Turismului ar trebui sa se indrepte si spre rezolvarea acestei probleme. Pina atunci insa, barbatul trebuie sa isi rezolve cumva problemele pe care le are cu Primaria Alba Iulia. Asta dupa ce, administratia locala a dispus anularea contractului de vinzare cumparare, dar si aplicarea mai multor amenzi usturatoare pentru diversele actiuni ale proprietarului. Acestea totalizeaza pina acum peste 400.000 de lei, si este greu de crezut ca razboiul se va opri in acest punct. Ce urmeaza?Toti localnicii care au trecut in ultimele saptamini prin zona cu pricina s-au declarat nemultumiti de felul in care arata un spatiu central al municipiului. Pentru cei care nu stiu, trebuie spus ca cei aproximativ 400 de metri patrati au fost “garnisiti” intii de toate cu doua capite de fin. A urmat un gard din plasa de sirma care sa delimiteze proprietatea, iar apoi la fata locului au venit sa “testeze” finul, patru capre. De citeva zile, proprietarul terenului a renuntat insa la patrupede si le-a inlocuit cu citeva zburatoare. Este vorba despre gaini care au si cuibarul adecvat. La asta se mai adauga citeva lucrari de “amenajare” pe care barbatul le-a realizat cu un picamer. Daca previziunile primarului Mircea Hava se adeveresc, in viitor, ferma din mijlocul orasului s-ar putea imbogati cu animale mai mari. Edilul declara in urma cu citeva saptamini ca se asteapta ca la fata locului sa fie aduse citeva vaci, dar ca nu este dispus sa cedeze presiunilor pe care le face proprietarul terenului in raport cu administratia locala.

Parteneriate si modificari legislative ?nascute? la Alba Iulia

 La sfirsitul saptaminii trecute, a avut loc, la Alba Iulia, Conferinta Internationala de Energie Regenerabila, care a reunit zeci de specialisti din toata tara, dar si de peste hotare. Acestia au dezbatut nu mai putin de 15 teme legate de domeniul energiilor alternative, au pus bazele unor viitoare parteneriate si au cazut de acord asupra unor modificari legislative ce vor fi propuse guvernantilor. Conferinta a fost organizata de Agentia Locala a Energiei Alba (ALEA), Societatea Germana pentru Cooperare Tehnica GTZ, Consiliul Judetean Alba si Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, aceasta din urma gazduind si lucrarile conferintei. “Succes deplin”Directorul ALEA, Florin Andronescu, s-a aratat foarte multumit de succesul pe care l-a avut evenimentul, motiv pentru care vor fi organizate noi editii si in anii viitori. “Conferinta a atacat problematica diversa, s-a adresat specialistilor, dar nu numai. A avut invitati peste 30 de primari, pentru ca noi discutam intre specialisti, dar ei trebuie sa isi arate solutiile in fata administratiilor locale, a mediului de afaceri si apoi sa se vada impactul acestor solutii. Am discutat legislatie pe domeniul energiei regenerabile, am discutat planul national de actiune, strategii la nivelul Regiunii Centru, dar si la nivel de judet. Au venit cu oportunitati, cu solutii concrete, cu exemple de proiecte deja de succes si cu planuri de viitor. Din punctul meu de vedere, conferinta a fost un succes deplin”, a sintetizat directorul ALEA ce s-a intimplat in cadrul conferintei. Modificari legislativeFlorin Andronescu a aratat ca va fi realizata o sinteza a ceea ce s-a discutat la Alba Iulia, cu propuneri de modificari legislative in domeniul energiilor regerabile, care vor fi inaintate institutiilor abilitate. “Vom trage concluziile si vom redacta o declaratie oficiala in urma conferintei, pe care o vom difuza nu numai la nivel local, o vom duce si la institutiile abilitate de la Bucuresti. Nu sa ne bagam in seama, ci pentru ca sint niste concluzii care ne intereseaza sa fie cunoscute si sa solicitam clar raspuns de la autoritatile competente, de la ministere implicate in programe de acest gen, pina la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. In urma conferintei, au plecat idei de parteneriate, dar si completari la legislatia actuala. Noi deja discutam de legea de promovare in domeniul energiei regenerabile, care (...) e cel mai puternic stimulent daca va fi adoptata si aplicata, pentru domeniul regenerabilelor. Am mai discutat, in domeniul planului de actiune, anumite propuneri de completare”, a declarat directorul ALEA. Simbata seara, participantii la conferinta au fost invitati la inaugurarea stinei ecologice de la Pianu de Jos, alimentata exclusiv din surse de energie regenerabila, acestia fiind transportati la fata locului cu doua autobuze Euro5 ale STP Alba Iulia, primele din tara de acest fel dintr-un lot de 20 care vor sosi in orasul nostru.

Morti de sete cu apa la gura

Declaratia de mai sus apartine primarului orasului Cimpeni, Calin Andres. El a precizat ca in mod paradoxal, localitatea Mihoiesti care apartine de Cimpeni, si asigura sursa de apa potabila a localitatilor din aval nu era bransata la reteaua de apa potabila. ‘’Gospodariile de aici nu sint amplasate la distanta mare de orasul Cimpeni, nu sint dispersate unele de altele, dar din diferite motive fostele administratii locale nu au considerat prioritara bransarea la reteaua de apa potabila a acestui sat. Primaria orasului Cimpeni a intocmit un proiect pentru alimentarea cu apa potabila - zona Mihoiesti. Proiectul a fost finantat prin Ordonanta de Guvern 7/2006. Valoarea totala a proiectului a fost de 353.404 lei, din care 160.404 lei de la bugetul local, iar 193.000 lei de la bugetul de stat. La aceasta retea s-a folosit conducta PVC de 50,75, 90 mm, iar lungimea conductei principale este de 1986 m. Bransamentele retelei de apa potabila de la Mihoiesti fac obiectul altui proiect finantat din bugetul local, materialele ajungind la 5.500 lei, iar manopera a fost suportata de Apa CTTA Cimpeni. De aceasta utilitate beneficiaza 60 de familii din localitatea Mihoiesti’’, a declarat primarul Calin Andres. Apa pentru romii de pe TransilvanieiAnul trecut au fost finalizate lucrarile la o alta retea de apa potabila pe strada Transilvaniei, care era foarte necesara comunitatii de aici. Nici aceste gospodarii nu erau bransate la reteaua de apa potabila a orasului. Primarul orasului, Ioan Calin Andres a reusit sa finalizeze si aceasta lucrare de care beneficiaza un numar de 80 de familii, 16 dintre acestea fiind familii de romi care au fost racordate la retea, incheind contracte cu furnizorul de apa potabila. Numarul familiilor beneficiare de apa potabila este insa cu mult mai mare, multe familii de romi preferind sa se alimenteze cu apa potabila de la cismelele publice instalate de-a lungul retelei. Valoarea totala a lucrarii ‘’Extindere Retea Alimentare cu Apa Potabila Strada Transilvaniei’’ a fost de aproximativ 96.000 lei. …si pe FintineleO alta strada a orasului Cimpeni, strada Fintinele avea, potrivit primarului, citeva gospodarii care nu erau racordate la reteaua de apa potabila a orasului. Anul acesta a fost prelungita reteaua de apa pe o lungime totala de aproximativ 900 m, aici incluzindu- se si bransamentele la cele 25 de gospodarii care beneficiaza de aceasta utilitate. Eforturi financiare si date tehniceAceste lucrari sint rezultatul unui acord de asociere incheiat intre Consiliul Local Cimpeni si societatea Apa CTTA, mai bine zis un contract de delegare de gestiune prin care Primaria orasului Cimpeni s-a obligat sa achizitioneze materialele necesare acestor lucrari, iar Apa CTTA Filiala Apuseni sa execute lucrarile noi sau cele de inlocuire a retelelor vechi. Din cauza ca aceasta strada are altitudinea mai mare decit statia de pompare de la Mihoiesti a fost nevoie sa se instaleze doua pompe ce detin aviz sanitar pentru utilizare apa potabila, instalate in regim trifazic cu o putere a motorului de 4 kw. Conductele folosite la aceasta retea sint de: DN 110 mm, DN 63mm, DN 40 mm, DN 32 mm si DN 25mm. Lucrarile au fost executate de Oma Grup Instal Alba Iulia, iar investitia a avut o valoare de 149.000 lei ‘’Mi-am dorit ca acesti oameni sa fie bransati la reteaua de apa potabila si sa beneficieze de conditiile necesare unui trai decent. In sfirsit acest lucru a devenit realitate. Ma bucur ca am reusit sa le ofer o retea de apa potabila pentru prima data, atit de necesara comunitatii’’, a declarat primarul orasului Cimpeni, Ioan Calin Andres.

Forte impresionante la curatenia generala

La activitate a participat o echipa din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Alba - Serviciul de Interventie Rapida, sub coordonarea sefului serviciului. Acestia au efectuat ecologizarea zonelor cel mai greu accesibile. Astfel, a fost curatata zona malului sting al riului Sebes (padurea Lancram), ocazie cu care au fost strinsi aproximativ 30 saci de pet-uri, hirtie, resturi menajere si anvelope uzate. Pentru a avea acces in zonele greu accesibile, politistii au fost nevoiti sa utilizeze echipamente de alpinism (coarda, hamuri si altele). Voluntarii Crucii Rosii au iesit la curatenieFiliala de Cruce Rosie a judetului Alba s-a alaturat si ea Campaniei nationale de ecologizare ‘’Let’s do it Romania’’, demarata in data de 25 septembrie la ora 08.00, fiind reprezentata de o echipa de voluntari activi. “Cunoscind ce inseamna voluntariatul, dar si rodul unei munci realizate din spirit civic, cei noua voluntari au acoperit patru zone, respectiv: in intervalul 9.00 - 15.00: Limba - Balastiera si portiunile de pe malul sting al Muresului din localitatile Ciugud, Seusa si Teleac. Gunoaiele au fost selectate in saci menajeri ecologici, in total 113, si etichetate in functie de continutul lor reciclabil sau nereciclabil”, a precizat asistentul social care s-a ocupat de aceasta actiune, Ana-Maria Ovada.Curatenie in Cheile GloduluiVoluntarii Trascau Corp, din care au facut parte si elevi ai Grupului Scolar “Corneliu Medrea” din Zlatna, la care s-au adaugat voluntari ai asociatiei Kogaion Orastie plus voluntari de la Sibiu, au reusit in cadrul aceluiasi proiect igienizarea ariei protejate Cheile Glodului. In cadrul ecologizarii care a durat 8 ore si jumatate s-au strins 250 de saci cu pet-uri si alte deseuri menajere, masina care a transportat deseurile la Statia de Sortare din Zlatna, fiind nevoita sa faca doua drumuri. “Peripetiile au fost diverse, de la impotmolirea masinii de transport deseuri, extrasa din noroi de catre un tractor, pina la ocolirea viperelor din aria protejata. Multumim tuturor celor care au contribuit la reusita acestei actiuni, dar in primul rind voluntarilor, unii dintre ei stringind gunoaie cu apa pina la piept”, a aratat liderul Trascau Corp Zlatna, Adrian Puiulet. Implicare masiva si la SebesSi la Sebes, aproape 350 de voluntari de toate virstele s-au strins simbata dimineata la cortul amenajat in fata primariei, pentru a participa la actiunea de curatenie, declansata la nivel national. Dupa ce s-au impartit pe echipe, oamenii au luat cu asalt zonele dominate de gunoaie. Coordonate de consilierul prefectului, Cosmin Lupu, de viceprimarul Adrian Bogdan si din partea ‘’Let’s do it Romania’’ de catre Mariana Dahinten, echipele de curatenie au reusit in doar cinci ore ecologizarea zonelor: Arini, Garii, Aleea Lac, cartier M. Kogalniceanu, Lancram, Ripa Rosie, malul riurilor Sebes si Secas, sau Motel Dacia. In total au fost colectati 420 de saci de deseuri, respectiv, plastic, sticla si hirtie. Gunoaiele au fost ridicate si transportate de catre lucratori din cadrul SPAP si ai firmelor licentiate in domeniul salubrizarii ce isi desfasoara activitatea pe raza municipiului.

Drama lui Bucurica

 Sezonul trecut a fost cel mai bun din cariera lui Bogdan Bucurica, granzii Ligii I si citeva echipe din strainatate rivnind la semnatura fundasului Unirii Alba Iulia. Nu a fost doar excursionist prin Liga I, iar prestatiile sale l-au adus si la nationala Under 23 a Romaniei. Ghinionul sau proverbial l-a lovit in ultima etapa de campionat, intr-un meci Unirea - Pandurii 0-1 fara miza, Alba Iulia fiind deja retrogradata. “Am simtit dureri la piciorul sting si am mers la un control la Tg. Mures, fiindca nu doream sa se afle ca sint accidentat. Credeam ca am doar mici leziuni la menisc, dar dupa ce m-au operat mi-au spus ca am si ligamentul rupt. Nu stiu ce sa cred, e un mister, dar sper sa aflu adevarul. Deocamdata, nu vreau sa acuz pe nimeni pentru problemele mele”, a marturisit jucatorul de 24 de ani, aflat acasa, la Tirgoviste. S-a operat din nou, pe 13 septembrie, la Bucuresti si acum nu-si mai doreste decit ca recuperarea sa decurga cit mai bine si sa revina in iarba. “Cred ca am trecut peste perioada mai dificila. Ma simt din ce in ce mai bine si sper sa pot lasa cirjele cit mai repede si sa pot merge pe picioarele mele. Nu doresc nimanui sa treaca prin momentele prin care am trait. Imi doresc sa revin cit mai repede pe gazon mai devreme decit au estimat medicii. Eu cred ca totul va fi bine pentru mine”, a mai spus fundasul, al carui angajament cu Unirea expira in iarna lui 2012.A treia operatie din carieraBogdan Bucurica este la a treia problema medicala grava din cariera. In 2006, acelasi medic otoped, Stefan Irimia, l-a operat pentru aceeasi problema la celalalt picior, drept. Atunci Bucurica era legitimat la CFR Cluj, unde fusese transferat de la francezii de la Chateauroux, si a suferit o ruptura a ligamentelor incrucisate intr-un “amical” cu Sparta Praga. A revenit pe gazon dupa noua luni.“Nu m-a sunat nimeni!”Bucurica este dezamagit si de faptul ca nu l-a mai cautat nici un coleg sa vada cum se simte. “Dupa prima operatie nu m-a sunat chiar nimeni dintre colegi, iar acum numai Dilbea si unul dintre secunzi s-au interesat de mine. Sincer, nu am nimic cu nimeni si nu le port pica, dat acum am realizat multe lucruri. Aici e ca-n jungla, fiecare pentru el, nu conteaza daca altuia ii este rau daca tie iti merge bine”, a comentat uniristul.1 milion de euro a oferit Koln pentru Bucurica in aprilie 2010, dar mutarea a cazut din cauza accidentarii

3 Medalii de argint la Cupa Tarilor Latine din Portugalia

 În perioada 24-26 septembrie, în localitatea Pedragao din Portugalia, s-a desfasurat a XVI-a editie a Cupei Tarilor Latine la Orientare, competitie la care au fost prezente loturile nationale ale tarilor de sorginte latina printre care Italia, Belgia, Franta, Spania, Portugalia, Uruguay si desigur România. Conform regulamentului competitiei în fiecare dintre cele 3 etape de concurs, fiecare tara participanta a avut dreptul sa alinieze la start doar cite un singur sportiv la fiecare categorie de virsta. La categoria tineret, sub 20 ani, tara noastra a fost reprezentata de Florin Tuncu (CS Unirea Alba Iulia) care a concurat foarte bine în toate cursele si a reusit sa urce pe treapta a doua a podiumului de premiere în fiecare proba de concurs.Este remarcabila constanta în evolutia sportivului albaiulian care si-a pastrat locul II fiind învins în fiecare dintre cele 3 probe de catre un alt sportiv. Astfel proba de sprint a fost cistigata de catre Giacomo Zagonel (Italia), media distanta de catre Joao Mega Figueiredo (Portugalia), iar în cursa pe distanta lunga s-a impus Antonio Martinez Perez (Spania).Clasarile pe podium ale sportivului unirist au însemnat si un numar de 12 puncte aduse în contul delegatiei României care cu un total de 70 de puncte a ocupat pozitia a doua în clasamentul pe natiuni fiind devansata doar de tara gazda, Portugalia, care a acumulat un total de 85 de puncte. Medaliile de bronz în clasamentul pe natiuni au revenit Spaniei cu un total de 57 de puncte.‘’Sperantele mele în tinarul nostru sportiv s-au dovedit îndreptatite. Seriozitatea în pregatire si competitiile de înalt nivel la care a participat în acest an s-au reflectat în aceste rezultate, pe deplin meritate”, a declarat Marius Anghel, director coordonator la CS Unirea Alba Iulia.

Albaiuliencele au invins Sportul si in retur

 Echipa de baschet feminin, CS Universitatea LPS Alba Iulia s-a calificat în turul secund din Cupa Romaniei, dupa ce au cistigat duelul, de la Bucuresti, cu Sportul Studentesc, scor 60-66 (12-12, 14-20, 19-16, 15-18). În urma cu o saptamina, elevele lui Nicusor Marcu au cistigat la o diferenta de 22 de puncte (79-57) în fata Sportului Studentesc. ”Nu am mai jucat la fel ca în meciul tur, mai ales ca am avut o diiferenta linistitoare. Sint fericit ca totul a decurs cum ne-am propus si ne-am calificat”,a declarat Nicusor Marcu, antrenor CSU LPS Alba Iulia. Simbata, în prima etapa a Diviziei A la baschet feminin, echipa albaiuliana va juca în sala de sport a Universitatii ‘’1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu Universitatea Cluj.

Succes pentru juniorii ?Under 17?

 Cea mai de succes dintre echipele noastre nationale de juniori în anul 2010, cea “Under 17” (“Under 16” pina la 31 decembrie 2010), a izbutit duminica, o calificare cu punctaj maxim si fara gol primit la Turul de Elita al Campionatului European “U17”, editia 2010-2011. Dupa ce, în cursul verii, au cistigat “Trofeul Ungaria” si “Cupa Federatiei Moldovenesti”, jucind, apoi, finala altei competitii traditionale, “Syrenka Cup” (în Polonia), elevii lui Adrian Vasii au trecut într-o maniera impresionanta în ultimul tur preliminar al Europenelor U17 de anul viitor, ce vor fi gazduite de Serbia.Duminica, în ultima zi a mini-turneului din Belarus (grupa a 6-a), contind pentru primul tur preliminar, România a învins cu 2-0 reprezentativa tarii gazda, ambele goluri fiind marcate de albaiulianul Fabian Himcinschi, în minutele 37 si 54. Astfel, dupa 1-0 contra Kazahstanului si 9-0 cu Liechtenstein, România se califica la Turul de Elita cu 9 puncte, urmind sa-si afle adversarele din aceasta ultima faza (sapte mini-turnee, ale caror cistigatoare vor merge la turneul final, din perioada 3-15 mai 2011) cu ocazia tragerii la sorti din ziua de 30 noiembrie a.c., ora 12.15 (ora României). Jocurile din cadrul Turului de Elita vor avea loc în luna martie a anului viitor.7 goluri a marcat uniristul Fabian Himcinschi pentru “tricolorii mici” la Turul de Elita al Campionatului European, din Belgia

Meme Stoica pe post de paratraznet

 Finantatorul FC Vaslui, Adrian Porumboiu, a declarat ca este nerabdator ca Mihai Stoica sa preia sarcinile de presedinte executiv, pentru a scapa de povara emotiilor pe care le are dupa fiecare meci disputat de formatia moldava. “Astept ca Mihai Stoica sa preia odata povara emotiilor pe care le am dupa fiecare meci disputat de FC Vaslui. Ca si presedinte executiv, Mihai Stoica se va ocupa de organizarea echipei si, va garantez eu, acest lucru se va cunoaste si va bucura pe toata lumea. Are ochiul format, a fost la atitea echipe, în interiorul lor, si stie foarte bine ce are de facut la un club de fotbal. În ceea ce-l priveste pe Lopez Caro, acesta o sa antreneze echipa în continuare”, a declarat Adrian Porumboiu. FC Vaslui a ajuns, vineri, la o întelegere cu fostul manager al Unirii Urziceni, Mihai Stoica, pentru preluarea functiei de presedinte executiv al gruparii moldave. Contractul, care va fi valabil pe doi sau trei ani, va fi semnat la începutul acestei saptamini, cel mai probabil marti.

Negocierile lui Becali cu Lacatus

 Finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat, luni, ca negocierile dintre el si noul antrenor al Stelei, Marius Lacatus, au fost scurte, iar salariul oferit tehnicianului a fost unul asemanator cu cel pe care i l-a propus lui Victor Piturca (n.r. - 300.000 de euro). “Cel mai mult apreciez caracterul lui. Am negociat trei-patru chestii, adica a fost vorba de salariu, i-am spus «asta e salariul». Nu mai puteam sa-i spun un salariu mic acum. Se simtea si el jignit, lui Piturca atit si lui?, a spus Becali. El a precizat ca trebuia sa-l numeasca pe Lacatus antrenor pentru ca echipa era în degringolada. “A trebuit sa iau o hotarire rapida. Am vrut sa-l las pina în pauza, dar nu se poate, sint doua meciuri importante si echipa e în degringolada, n-are busola. Atunci, am zis sa iau o hotarire. El a spus la o televiziune ca el e aici, e prezent oricind îl cheama Steaua. Atunci, am zis pentru ce sa mai fac investigatii, pe ala, pe celalalt, cind un om a zis din tot sufletul ca e prezent cind îl cheama Steaua, fara nici un fel de orgoliu”, a mai spus Becali. El a mentionat ca Lacatus stie ca daca nu va cistiga titlul nu va mai continua în postura de antrenor al Stelei. “Singura conditie a fost sa-l las în pace pina la finalul campionatului. Si la final, a zis ca el stie despre ce e vorba, tragem linie, Liga Campionilor, campionatul. «Sint acolo, ramin, continuam, nu, îmi vad de treaba mea». Eu zic ca în primele mandate i-a lipsit exigenta. Am spus asta dintotdeauna si acum i-am spus iar. Daca vrea sa reuseasca, sa fie mai exigent. Acum îi avem pe Lacatus, cel mai mare simbol, si pe Duckadam. Ei sint cele doua simboluri ale Stelei”, a concluzionat Gigi Becali. Steaua Bucuresti a fost învinsa, duminica, în deplasare, de formatia Otelul Galati, scor 1-0 (1-0), într-un meci din cadrul etapei a IX-a a Ligii I, partida la care pe banca tehnica a oaspetilor a stat tehnicianul interimar Edi Iordanescu. La citeva ore dupa aceasta partida, finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat ca Marius Lacatus este noul antrenor al echipei din Bulevardul Ghencea.

Simbolistica aromelor

 GRAPEFRUIT (Citrus paradisi) - fructe Efect: anti-depresiv, anti-bacterian, antiseptic, dezinfectant, revigorant, euforic. Recomandari: Benefic pentru digestie, in cazuri de raceala, frisoane, gripa. Actiune: Reduce durerile menstruale, revigoreaza, energizeaza, tonic sexual. Psihic: reduce starile de melancolie, frustrare, dependenta, tristete. IASOMIE (Jasminum grandiflorum) - flori Efect: stimulativ, calmant, sedativ, antiseptic, anti-inflamator, anti-depresiv, afrodisiac. Recomandari: Benefic in cazuri de tuse, crampe, dureri, extenuare nervoasa, anxietate, depresie. Actiune: Relaxeaza, revigoreaza, stimuleaza, usureaza nasterea, mareste lactatia, tonic sexual. Psihic: Induce o stare de sanatate buna, optimism, incredere, bucurie, vise profetice, pace, stare meditativare, reduce sentimentul de culpabilitate, frustrare, reprimare, gelozie, abuz emotional. Atrage dragostea, norocul la bani. Combate energia negativa din mediul inconjurator. Bun pentru meditatie. IENUPAR (Juniperus communis) - fructe Efect: revigorant, stimulativ, antiseptic, anti-inflamator, dezinfectant, anti-stress, sedativ, afrodisiac.Recomandari: Benefic pentru digestie, in cazuri de gaze, indigestie, colici, crampe, cistita, raceala, gripa, tuse, reumatism, artrita, guta, insomnie. Actiune: Limpezeste mentalul, mareste pofta de mincare, purifica aura, improspateaza, revigoreaza, tonifica, purifica, stimuleaza circulatia sangvina.Psihic: Reduce starile de anxietate, tensiune nervoasa, stres, culpabilitate, insatisfactie. Precautii: A se evita in timpul sarcinii sau la boli de rinichi!ISOP (Hyssopus officinalis) - frunze si flori Efect: anti-bacterian, antiviral, anti-stress.Recomandari: Benefic pentru respiratie, in cazuri de indigestie, bronsita, probleme de presiune a singelui (hipo sau hiper). Psihic: Mareste creativitatea, reduce timiditatea, starile de tensiune, tristete, gelozie, disperare, ura, furie, agresivitate. Induce prosperitate, noroc la bani, purificare.Precautii: A se evita in timpul sarcinii, in starile febrile sau epilepsie!LAVANDA / LEVANTICA (Lavandula officinalis) Efect: anti-depresiv, anti-inflamator, dezinfectant, antiseptic, energizant, calmant. Recomandari: Benefic in cazuri de insomnie, raceala, gripa, laringita, sinuzita, astm, bronsita, tuse, hiper-tensiune, palpitatii, tahicardie, colici, lumbago, dureri reumatice, migrene, insomnie. Actiune: Echilbreaza emotional, reduce migrenele si tensiunea, imbunatateste respiratia, relaxeaza muschii, reduce durerile, relaxeaza, tonifica, revigoreaza, clarifica mintea. Psihic: combate starile de depresie, stres, agitatie, dispozitie proasta, manii, obsesii, fobii, panica, teama, nesiguranta, trauma, griji. Alunga moliile. Induce un sentiment de fidelitate, dragoste, pace, fericire, protectie.LAMIIE (Citrus Limonum) - fructe Efect: antiseptic, energizant, calmant. Recomandari: Benefic in cazuri de constipatie, probleme stomacale, diaree, bronsita, astm, hipertensiune, artrita, reumatism. Actiune: Combate febra, incalzeste, stimuleaza circulatia sangvina, racoreste, revigoreaza, tonifica, limpezeste mintea, ajuta la concentrare, studiu. Psihic: Combate depresia, tristetea, frica.

Datoriile au fost achitate

 Vestea a fost asteptata cu sufletul la gura in intreaga tara, dar mai ales in Alba, unde farmaciile aveau mari probleme in a-si respecta obligatiile. In plus, din cauza lipsei de fonduri, analizele medicale se efectuau gratuit doar pentru urgente si cazuri speciale. Totul s-a rezolvat, la nivel birocratic, la inceputul acestei luni, atunci cind Ministerul Finantelor Publice a aprobat deschideri de credite din bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate. Banii pentru plata restantelor catre unitatile spitalicesti au fost virati Caselor de Asigurari de Sanatate, citeva saptamini mai tirziu, iar institutiile locale au efectuat imediat platile spre spitale. Grosul la Spitalul judeteanDin totalul de 4,77 milioane de lei, cea mai mare suma s-a dus pentru acoperirea datoriilor Spitalului Judetean de Urgente din Alba Iulia. Unitatea a primit 3.668.250 de lei, bani cu care s-a reusit stingerea datoriilor catre furnizori. Spitalul municipal din Aiud a primit 882.660 de lei, Centrul de Sanatate din Baia de Aries a incasat 13.300 de lei, iar Spitalul orasenesc din Cimpeni suma de 29.500 de lei. In urma dispozitiilor de la CAS Alba, Spitalul orasenesc din Zlatna a primit 120.299 de lei, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud numai 8.150 de lei, iar Spitalul orasenesc din Cugir a primit 50.840 de lei. Dupa efectuarea acestor plati, spitalele din judetul Alba au ramas numai cu datorii curente, aflate in termenele de plata normale de 30, 90, 180 sau 270 de zile, in functie de contractele semnate cu furnizorii. Totodata, au fost achitate si datoriile catre farmaciile din judet, dar si datoriile pentru medicamentele compensate si gratuite eliberate in cursul anului trecut. Este vorba despre o suma totala de 15.052.348 de lei. Practic, la aceasta ora, situatia este oarecum normala, astfel ca activitatile din sistem pot decurge in interesul bolnavilor si pacientilor.

Asociatia Aeroporturilor din Romania se intruneste la Sinaia

Asociatia Aeroporturilor din România (AAR), al carei presedinte este David Ciceo, directorul Aeroportului International Cluj-Napoca, organizeaza în perioada 30 septembrie – 1 octombrie cea de-a 18-a Adunare Generala, cea mai importanta manifestare de acest gen din sectorul aviatiei civile române. Evenimentul se va desfasura la Sinaia si are ca scop discutarea problemelor actuale ale aviatiei civile românesti, în contextul noilor tendinte ale aviatiei mondiale. Printre subiecte se regasesc finantarea din fonduri europene a obiectivelor de infrastructura aeroportuara, siguranta aeriana pe aeroporturile civile din România, asigurarea serviciilor pentru pasageri si pregatirea aeroporturilor pentru aderarea României la spatiul Schengen.     La lucrarile acestei Adunari va participa si Anca Boagiu, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii.     AAR reune;te ca membri permanenti 14 aeroporturi civile din România, precum si membri asociati, companii cu activitati conexe domeniului de activitate aeroportuar: societati de proiectare si constructii, furnizori de produse si servicii sau alte activati non-aeroportuare.

Campionii vor sa repete istoria

"Feroviarii" viseaza la o noua victorie pe "Olimpico"Campionii scirtiie in Liga 1, dar merg bine in Liga Campionilor. Desi in competitia interna se afla aproape de zona retrogradarii, „feroviarii“ merg bine in Europa. Elevii lui Sorin Cirtu au invins pe FC Basel in prima etapa din grupele LC, iar astazi vor da piept cu AS Roma, vicecampioana Italiei.Cu siguranta, toti fanii alb-visiniilor isi amintesc de victoria istorica obtinuta de CFR chiar pe „Olimpico“, in fata romanilor, 2-1, in 16 septembrie 2008, si doresc ca favoritii lor sa repete performanta in meciul de azi. Acest lucru nu va fi usor, insa. Asemenea CFR-ului, si AS Roma a avut un inceput de sezon dezamagitor, obtinind doar 5 puncte in 5 etape. Elevii lui Ranieri si-au revenit, insa, si au invins-o in ultima etapa pe campioana Inter Milano, cu 1-0, prin reusita lui Vucinic din prelungirile partidei. „Feroviarii“ au terminat la egalitate derbiul Clujului, 1-1 cu Universitatea.     CFR, fara Gabi MuresanDin pacate, campionii Romaniei nu se vor putea baza la meciul de pe „Olimpico“ pe Gabi Muresan, care s-a accidentat in ultima etapa, suferind o intindere musculara. Alaturi de acesta mai sint indisponibili Yssouf Kone, accidentat la meciul cu Victoria Branesti, si Sasa Belanovic, accidentat la partida cu Astra.      Din primul „11“ al Romei va lipsi Julio Sergio, accidentat la partida cu Brescia din campionat. Brazilianul va fi inlocuit de Bogdan Lobont, care a fost folosit si in derbiul cu Inter si a aparat excelent. „CFR a cistigat multe trofee in ultimii ani, impunindu-se in fata echipelor mai titrate din Bucuresti, si stie cum sa trateze astfel de jocuri. Nu ne va fi usor, cum poate cred unii“, a declarat Lobont, portarul Romei si al nationalei Romaniei.     Cirtu: „Trebuie sa profitam de ocazii“Sorin Cirtu, tehnicianul campionilor de la CFR, a declarat inainte de partida cu AS Roma ca elevii sai trebuie sa profite de orice ocazie de a marca, pentru ca nu vor avea prea multe. „Daca vom avea oportunitati la Roma, trebuie sa profitam. Nu-ti poti permite sa-ti bati joc de ocazii in fata unei echipe ca Roma. Sper sa apere Lobont, sa ia gol, dar sa nu fie el de vina“, a spus Cirtu.     Capitanul „feroviarilor“, Cadu, este optimist si crede ca alb-visiniii pot repeta victoria din 2008. „Sintem mai puternici si mai buni decit in urma cu 2 ani si acum avem sansa sa demonstram ca nu a fost o intimplare victoria de pe «Olimpico»“, a declarat Cadu.     Mai putina experienta, mai multa motivareClaudio Ranieri, antrenorul Romei, se teme de echipele care nu au prea multa experienta europeana, deoarece le considera mai motivate. „Echipele care nu au jucat de multe ori in Liga Campionilor au mai multa dorinta, determinare si motivatie, de aceea sint periculoase. Nu va fi usor cu CFR“, a declarat antrenorul romanilor. Claudio Ranieri nu are amintiri foarte placute din Romania. Tehnicianul italian a fost eliminat de Steaua din Cupa UEFA, in 2005, cind antrena Valencia.    Arbitri din SuediaAS Roma – CFR Cluj se va juca astazi, de la ora 21.45 (20.45 ora Italiei), pe „Stadio Olimpico“ si va fi transmis in direct de TVR. Meciul va fi arbitrat de o brigada suedeza, formata din Jonas Eriksson (central), Fredrik Nilsson, Mathias Klasenius (tusieri), Daniel Stalhammar si Tobias Mattsson (arbitrii aditionali).     In celalalt meci din grupa E a Ligii Campionilor, FC Basel va primi vizita lui Bayern Munchen. Bavarezii si clujenii au cite 3 puncte, in urma victoriilor din prima etapa, iar elvetienii si AS Roma nu au nici un punct.

Cine e mai in forma?

Handbalistii de la „U“ Transilvania Cluj au avut un debut de sezon excelent, reusind trei victorii in patru meciuri. Elevii lui Stefan Constantin vor juca astazi, in etapa 5 a Ligii Nationale, impotriva altei echipe aflate pe val, Energia Lignitul Pandurii Tirgu Jiu. Formatia gorjeana a obtinut patru victorii din patru posibile si imparte primul loc cu o alta revelatie, HC Odorhei. Clujenii au invins in ultimul meci in deplasare la CSM Oradea si au moralul ridicat de debutul bun de sezon.      „Este un meci foarte important, impotriva unei echipe care se bate la titlu. O eventuala victorie ne-ar ajuta sa prindem si mai multa incredere pentru meciurile grele din campionat. Daca vom reusi sa jucam ca pina acum, vom termina in jumatatea superioara a clasamentului“, a declarat Mihai Tritean, managerul handbalistilor, inainte de partida cu Pandurii.      Ambele echipe au participat inainte de startul sezonului la Cupa Energia, desfasurata la Tirgu Jiu. „U“ Transilvania a pierdut finala acelei competitii in fata formatiei UCM Resita, iar gorjenii au cistigat finala mica, invingind pe Minaur Baia Mare cu 42-22.      La Pandurii evolueaza golgheterul de pina acum al campionatului, Gabriel Florea, care a inscris de 34 de ori.      Partida „U“ Transilvania – Energia Lignitul Pandurii Tirgu Jiu se va juca de la ora 18 la Sala Sporturilor „Horia Demian“.

Raluca Turcan model pentru Galyna

Raluca Turcan si creatoarea de moda de origine rusa, Galyna, vor demara o campanie unaitara pentru copii de la orfelinatele din Sibiu. De curind Raluca Turcan a fost model pentru rochiile care se vor posta pe un site special creat pentru acest scop. " Multe rochii care o sa fie pe site sunt ale mele, pentru ca-mi cumpar rochii de la Galyna. Site-ul se va lansa in preajma sarbatorilor de iarna, dar nu este o colectie de toamna-iarna. Sunt rochii clasice, din materiale usoare, rafinate , care se potrivesc unei femei dinamice si puternice. O parte din banii care se aduna din vanzarea rochiilor o sa fie folositi pentru a aduce putina bucurie copiilor din orfelinatele sibiene, acolo unde este si colegiul meu", a declarat Raluca Turcan 

Sportivi la ?Let?s do it Romania!?

La actiunea din aceasta sîmbata de strîngere a deseurilor „Let's do it Romania“ au participat si voleibalistii si voleibalistele de la CS Universitatea Cluj, împreuna cu antrenorul secund Bogdan Tanase (de la echipa baietilor), respectiv Danut Ciontos, antrenorul principal de la echipa feminina, si kineto-terapeutul Bogdan Murelan. Sportivii universitari au fost repartizati în zona Faget-Salicea, de unde au strîns aproximativ 200 de saci de deseuri. Toate gunoaiele au fost adunate în mod organizat, conform cerintelor europene: saci numai cu plastic, numai cu metal, hîrtie etc. Antrenorul secund al voleibalistilor a declarat ca actiunea a fost o initiativa foarte buna, la care pe viitor ar trebui sa participe si mai multa lume. „Nu ne ajung doar cîteva ore sa strîngem toate deseurile menajere lasate de cetatenii mai putin civilizati. Am gasit de la scutece, papuci, haine si alte articole vestimentare pîna la bazine de wc si saltele de pat. Este o actiune buna, colectiva, la care ar trebui sa participe toti românii, fiindca toti facem mizerie si toti avem nevoie de o natura curata si respirabila“, a declarat Bogdan Tanase. La actiune au participat si sportivii si staff-ul tehnic de la echipele de baschet, senori si juniori, ale clubului „U“ Mobitelco BT Cluj. Baschetbalistii au fost repartizati în zona Padurii Hoia si au fost ajutati si de catre suporteri.

Hanescu ramine pe 52

Tenismanul român Victor Hanescu se mentine pe locul 52, cu 905 puncte, în clasamentul ATP, dat publicitatii luni. În Top 200 se afla înca doi români: Adrian Ungur, care a coborît pe locul 159 (310 puncte) si Victor Crivoi, care a urcat pîna pe 171 (292 de puncte). La dublu, Horia Tecau a urcat doua pozitii, fiind pe locul 16, cu 3.340 de puncte. La feminin, Monica Niculescu a urcat cinci pozitii, pîna pe locul 76, cu 861 de puncte, în clasamentul WTA. În Top 200 mai figureaza Edina Gallovits, locul 83, cu 806 puncte (minus trei poziti), Simona Halep, locul 102, cu 701 puncte (minus doua pozitii), Sorana Cîrstea, locul 107, cu 665 de puncte (minus trei pozitii), Raluca Olaru, locul 170, cu 366 de puncte (în stationare) si Liana Ungur, locul 171, cu 364 de puncte (în urcare doua locuri). La dublu, Niculescu ocupa tot locul 31, cu 2.720 de puncte, în timp ce Alexandra Dulgheru a urcat 17 pozitii, pîna pe locul 70, cu 1.134 de puncte.

Lacatus se intoarce la Steaua

Marius Lacatus va fi noul antrenor al echipei Steaua Bucuresti, dupa cum a anuntat patronul gruparii din Ghencea, Gigi Becali. „Marius Lacatus e noul antrenor al Stelei. Am discutat 5 minute si l-am convins. Am negociat si ne-am înteles pîna la finalul campionatului“, a declarat Becali. Steaua a mai fost pregatita în acest sezon de Victor Piturca (etapele 1-3), Ilie Dumitrescu (etapele 4-8) si de Edy Iordanescu în etapa a 9-a si în meciul de Cupa cu Gaz Metan Craiova, Lacatus urmînd sa fie al patrulea antrenor al „militarilor“ din acest sezon. Marius Lacatus a mai pregatit Steaua în doua rînduri, în perioada 2007-2008 si în 2009. Stagiunea trecuta a antrenat pe FC Vaslui, cu care a încheiat pe locul 3, dar apoi a plecat cu familia în Spania. Lacatus urmeaza sa redebuteze ca antrenor în Ghencea joi, cu Napoli, în Europa League.    Agerpres

Simpozion aniversar la Scoala Speciala ?Transilvania?

Zilele acestea, Scoala Speciala „Transilvania“ din comuna Baciu este gazda simpozionului aniversar cu tema „Demersuri pedagogice în vederea integrarii sociale a copiilor cu C.E.S.“. Evenimentul a început ieri si se va încheia astazi. Aflat la a XIII-a editie, simpozionul reprezinta o celebrare a datei de 27 septembrie 1997, moment în care aceasta scoala a luat fiinta. Simpozionul este structurat pe doua sectiuni, iar ieri a fost ziua destinata sesiunii de comunicari stiintifice, fiind prezentate lucrari avînd în prim-plan problematica copiilor cu cerinte educative speciale (CES) – a celor care au dificultati de învatare, atît în ceea ce priveste capacitatea redusa de perceptie vizual-spatiala, cît si de limbaj sau de atentie. Ziua de azi e dedicata concursurilor interscolare, la care participa elevii si prescolarii din institutiile de învatamînt special din judetul. Scoala Speciala „Transilvania“ Baciu este o scoala cu program de recuperare complexa pentru copiii cu deficiente neuro-psiho-motorii severe si asociate.

Meciurile ?U? ? CFR au fost aminate

Acestea se vor disputa de la orele 12.30 juniori A, respectiv 14.30 juniori B, pe Stadionul Clujana.     Iata rezultatele obtinute de juniorii Universitatii în etapa a 3-a a Campionatului Republican:      Juniori D: Unirea Dej – FC Universitatea 2 Cluj 1-3 (marcatori Morutan, Beudean si Chertes). FC Universitatea 2 Cluj: Tudose – Beudean, Crisan, Marina, Berci – Morutan, Pop A., Dulca M (c), Chertes – Szekely, Pintea. A mai jucat Cipcigan. Antrenor a fost Ormenisan Septimiu. Meciul Sanatatea Cluj – FC Universitatea 1 Cluj a fost amînat.     Juniori E: Universitatea 1 Cluj – Universitatea 2 Cluj 1-11 (Kovacs – 2, Oltean – 2, Vescan – 4, Malna – 2, Negrean – 2, Cobîrzan). Universitatea 1 Cluj (jucatori nascuti în 2001): Gorcea (c) – Farcasan, Diugan, Vomir – Bara, Biris, Forna – Sandor. Au mai jucat: Taranu, Muresan, Ilea, Potcoava si Kovacs. Universitatea 2 Cluj (jucatori nascuti în 2000): Chira – Vescan, Matis, Koszorus – Fodor, Cobîrzan (c), Negrean – Oltean. Au mai jucat: Malna, Muresan, Cristea si Garda. Antrenorul ambelor echipe este Robert Lais.

1.500 de detectoare de fum pentru cinci spitale clujene

Cele cinci spitale din Cluj aflate în subordinea Ministerului Sanatatii vor fi dotate cu aproximativ 1.500 de detectoare de fum, valoarea totala a acestor aparate fiind estimata la circa 950.000 de lei. Astfel, Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca va primi 60 de detectoare de fum, Institutul Inimii Cluj-Napoca va fi dotat cu 111 aparate, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj va primi 500 de astfel de aparate, Spitalul de Adulti – 486 si Institutul Oncologic – 321. Repartizarea aparatelor s-a facut în functie de numarul de paturi si de suprafata unitatii sanitare. Valoarea unui astfel de aparat a fost estimata la 150 de euro, ceea ce înseamna o valoare totala a aparatelor pentru spitalele clujene de aproximativ 950.000 de lei. Pentru cele 62 de spitale din toata tara vor fi alocati 8,5 milioane de lei. Ministerul Sanatatii analizeaza posibilitatea ca, în anul 2011, în functie de prevederile bugetare, sa repartizeze fonduri si altor unitati sanitare pentru evitarea producerii unor evenimente grave si derularea în conditii optime a activitatii medicale.

Furnizorii de Internet, obligati sa publice parametrii de calitate

Furnizorii de Internet vor fi obligati sa publice parametrii de calitate si procedurile de masurare a acestora pe paginile de Internet si în contractele cu clientii, potrivit unui proiect de decizie al Autoritatii Nationale pentru Administrarea si Reglementarea în Comunicatii (ANCOM). Astfel, furnizorii de Internet vor trebui sa publice termenul necesar pentru furnizarea accesului la Internet, termenul de remediere a deranjamentelor, frecventa reclamatiilor utilizatorului, a celor referitoare la deranjamente si privind corectitudinea facturarii, precum si termenul de solutionare a reclamatiilor utilizatorilor, se arata într-un comunicat al ANCOM. Totodata, furnizorii cu peste 1.000 de conexiuni vor publica si parametrii de calitate tehnici, precum viteza de transfer a datelor, întîrzierea de transfer, variatia întîrzierii de transfer si rata pierderii de pachete. Mai mult, furnizorii de Internet vor fi obligati sa puna la dispozitia utilizatorilor o aplicatie proprie care sa masoare si sa evalueze, în timp real, indicatorii tehnici de calitate pentru serviciul de acces la Internet.

Programul Operei Nationale

Luni, 11 octombrie, la Opera Nationala din Cluj-Napoca va avea loc premiera „Don Giovanni“, a lui Wolfgang Amadeus Mozart, spectacolul fiind interpretat în limba italiana, sub bagheta dirijorului Horváth József si în regia lui Gábor Tompa. Soloul la mandolina va fi interpretat de Rafael Butaru, iar cel la violoncel de Kostyák Előd. Spectacolul va începe la ora 18.30.     Vineri, 15 octombrie, de la aceeasi ora, va avea loc spectacolul „Carmen“ de Georges Bizet, interpretat în limba franceza. Dirijor va fi Adrian Morar, iar regia artistica va fi semnata de Emil Strugaru. La spectacol va participa si corul de copii „Junior – Vip“.     Mai apoi, miercuri, 20 octombrie, de la ora 18.30, va fi pusa în scena drama „Trubadurul“ de Giuseppe Verdi, spectacol interpretat în limba italiana.În weekend, mai exact sîmbata, 23 octombrie, de la ora 11, clujenii vor putea urmari basmul muzical în trei tablouri „Hänsel si Gretel“ (compozitor Engelbert Humperdinck). Spectacolul va fi interpretat în limba româna.     Duminica, 24 octombrie, se va relua piesa „Don Giovanni“, iar luni, 25 octombrie, de la ora 18.30, va avea loc o serata muzicala la care vor participa Rodica Baltes, Marius Vlad Budoiu, Sorin Lupu, Mihaela Maxim, Iulia Merca si, la pian, Lucian Dusa.     Apoi, în seara zilei de joi, 28 octombrie, de la ora 18.30, va avea loc un concert extraordinar, sub bagheta lui Petre Sbîrcea, solisti fiind soprana Georgina Lukacs si baritonul Alexandru Agache.     Vineri, 29 octombrie, va fi seara de balet la Opera Nationala Româna din Cluj-Napoca, cu opera „Carmina Burana“ a compozitorului german Carl Orff. Scenariul de balet este semnat de Adrian Muresan.     Biletele la spectacole sînt puse în vînzare la agentia teatrala din Piata Stefan cel Mare, nr. 14, sau la caseria din holul Operei Nationale Române Cluj-Napoca si cu 30 de minute înainte de începerea reprezentatiei.

Blaga si-a dat demisia de onoare

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat ieri ca si-a inaintat demisia de onoare din aceasta functie.      „MAI se afla intr-un moment extrem de important atit pentru el, ca institutie, cit si pentru Romania, pentru atingerea celui mai important obiectiv pe care tara noastra il are, dupa integrarea in UE, respectiv integrarea in Spatiul Schengen si, in astfel de momente, nu trebuie sa planeze nici un fel de suspiciuni asupra lui. In acest moment, sintem in grafic cu respectarea obligatiilor pentru Spatiul Schengen, toate restantele au fost la timp recuperate. Sintem in faze celei de-a VI-a misiuni de remonitorizare pe frontierele aeriene (15-16 noiembrie) si in fata ultimei, cea mai importanta, evaluare pe biroul SIRENE“, a declarat Blaga.      Fostul ministru a mai subliniat ca MAI este singura institutie din Romania care a reusit sa absoarba in proportie de 100% fondurile europene. „Nu e vorba de bani putini, sint peste 600 de milioane de euro“, a spus Blaga, subliniind ca, in opinia sa, MAI este cea mai serioasa constructie institutionala.     „Au uitat juramintul depus pentru tara!“Referindu-se la mitingul politistilor, Vasile Blaga a mentionat ca isi mentine, in totalitate, punctele de vedere. „Politistii au dreptul de a protesta ca orice alti cetateni ai acestei tari, dar intr-un cadru strict legal. Din pacate pentru aceasta categorie profesionala, au fost unii colegi, putini comparativ cu cei aproape 70.000 de politisti pe care ii avem in politie si politia de frontiera, care in acele momente au uitat de juramintul depus pentru tara atunci cind au imbracat hainele de politist. Cei care au gresit, organizatorii in primul rind, trebuie sa raspunda, in primul rind contraventional. Ceilalti vor raspunde, daca au gresit. Nu noi stabilim asta, ci instantele de judecata, la propunerea parchetelor, conform gravitatii infractiunilor pe care le-au comis“, a afirmat Vasile Blaga. Pe de alta parte, el a precizat ca nu poate accepta ca gestul unora dintre participantii la miting sa fie considerat ca element de raportare la toti lucratorii din sistem.     Traian Igas, noul sef al MAIPrimul-ministru Emil Boc i-a inaintat presedintelui Romaniei, Traian Basescu, o noua propunere de numire pentru functia de ministru al Administratiei si Internelor: senatorul aradean Traian Constantin Igas, liderul grupului PDL din Senatul Romaniei. Presedintele a semnat ieri atit decretul prin care ia act de demisia lui Vasile Blaga si se constata vacanta functiei, cit si decretul pentru numirea lui Constantin-Traian Igas in functia de ministru al Administratiei si Internelor.

Liber la citit, de Zilele Bibliotecilor de Cartier

Foto Radu PadureanSaptamina aceasta, clujenii se vor putea inscrie gratuit la filialele de cartier ale Bibliotecii Judetene "Octavian Goga"Pe tot parcursul saptaminii, la filialele de cartier ale Bibliotecii Judetene „Octavian Goga“ vizitatorii vor beneficia de inscriere gratuita pentru persoanele de toate virstele, dar si de alte activitati educative.     In cadrul aceluiasi eveniment se va organiza „Prima vizita la biblioteca“ – vizite colective ale claselor I de la scolile din cartier si „O carte pentru fiecare“ – actiune prin care cartile primite cu titlu de donatie din partea editurilor si a persoanelor fizice vor fi distribuite gratuit tuturor doritorilor care vor vizita biblioteca in aceste zile.      La filiala din Zorilor a bibiliotecii, de pe strada Observatorului nr. 1, va avea loc miine, de la ora 11, o intilnire cu scriitoarea Doina Cetea in cadrul careia se va discuta pe marginea cartii „Binoclul motanului Potifar“. La eveniment vor participa elevii claselor a IV-a de la Scoala „Radu Stanca“.     La filiala „Traian Brad“ de pe strada Izlazului nr. 18 va avea loc tot miine, de la ora 18, spectacolul: „Elwin... adevar si poveste!“, o povestire inspirata din folclorul irlandez care se adreseaza in egala masura atit copiilor, cit si adultilor, iar de luni pina vineri vor avea loc auditii si vizionari de filme artistice pentru copii, inspirate din povesti si basme romanesti: „Prislea cel voinic si merele de aur“, „Harap Alb“, „Aleodor imparat“, „Sarea in bucate“, „Fata babei si fata mosului“.     De asemenea, vineri, de la ora 18, va avea loc lansarea de carte „Destine convergente“, de Dorin Almasanu si Georgeta Nazarie.     Facilitarea accesului la lecturaEditia de anul trecut a Zilelor Bibliotecilor de Cartier s-a bucurat de un real succes, in numai 5 zile fiind inscrise la biblioteca nu mai putin de 370 de persoane apartinind tuturor categoriilor socio-profesionale.     Totodata, prin intermediul actiunii „O carte pentru fiecare“, circa 5.000 de volume de carte din toate domeniile de interes, primite de-a lungul anilor ca donatii din partea editurilor, persoanelor fizice si din fondurile bibliotecilor care si-au incetat activitatea au fost distribuite gratuit tuturor doritorilor care au vizitat biblioteca in perioada 9-13 noiembrie 2009. „Aceasta activitate face parte din demersul nostru mai larg de a apropia locuitorii judetului de lectura si de a facilita accesul la cultura si cunoastere al acestora. Imi exprim in acest context speranta ca un numar cit mai mare de cetateni ai judetului vor decide sa treaca pragul bibliotecilor noastre de cartier si sa beneficieze de facilitatile oferite, alegind in final sa devina beneficiari constanti si fideli ai serviciilor pe care Biblioteca Judeteana «Octavian Goga le ofera»“, a afirmat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.

Stefanie: Regionalizarea inseamna dezvoltare regionala

Tudor Stefanie spune ca este important sa se poata depune cereri de finantare pe diverse axe de finantare, nu numai pentru finantarea proiectelor judetenePrimarul Turzii, Tudor Stefanie, se declara de acord cu regionalizarea Romaniei propusa la intrunirea Asociatiei Municipiilor din Romania.     Pe ordinea de zi a sedintei de la Bistrita, a figurat si schimbarea legii administratiei publice locale, astfel incit primarii sa beneficieze de drept de vot si sa poata conduce sedintele de consiliu local, si a legii electorale, astfel incit alegerile pentru primar si pentru presedintele de consiliu judetean sa se faca la fel, fie intr-un tur, fie in doua tururi de scrutin.     „S-a discutat si despre descentralizare, aici fiind adusa in discutie dezvoltarea regionala, nu reimpartirea administrativa a teritoriilor. Practic este vorba despre modul de distribuire a surselor de finantare pe interese regionale, ce am facut si noi pina acum in cadrul Comunitatii Urbane Aries... Sa se poata depune cereri de finantare pe diverse axe de finantare, nu numai pentru finantarea proiectelor judetene“, a explicat pentru monitorul primarul Turzii, Tudor Stefanie.    Comunele „papa“ banii municipiilorIn cadrul AMR s-a dezbatut si problema comunitatilor locale care au doar citeva mii de locuitori si au fost declarate municipii, care care nu intrunesc conditiile necesare, dar obtin fonduri europene sau de la bugetul statului pentru construirea unor obiective de genul campusurilor scolare sau salilor de sport. Sumele, pe care orasele nici nu le viseaza, sint, in plus, cheltuite pentru o infrastructura inutila, pentru ca numarul beneficiarilor nu justifica astfel de investitii.     Reprezentantii Asociatiei Municipiilor au insistat pe „regionalizare“, astfel incit finantarea sa vina pentru proiectele mari, iar banii sa nu mai fie imprastiati pe proiecte mici care ajuta doar temporar unitatile administrativ-teritoriale.    AMR a aniversat 20 de aniIn urma cu 20 de ani, in zilele de 6-7 iulie 1990, la Bistrita, 30 de membri fondatori au hotarit constituirea Federatiei Municipiilor din Romania (FMR), devenita in anul 2001, Asociatia Municipiilor din Romania (AMR). La evenimentul de saptamina trecuta, de la Bistrita, au fost invitati sa participe primarii tuturor municipiilor din Romania, fosti presedinti ai AMR, autoritati centrale, reprezentanti ai institutiilor si organizatiilor europene, colaboratori.    Salina Turda, recunoastere europeanaIn deschiderea intrunirii Asociatiei Municipiilor a fost prezentat un raport de activitate pe ultimii 20 de ani, document in care apare si Salina Turda ca punct de atractie turistica recunoscut la nivel national si chiar european.

Proiectul de 24 de milioane de euro al aeroportului, supus aprobarii Consiliului Judetean

In urma cu 2 saptamini, proiectul a fost avizat si de urbanistii clujeni, membri ai Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU). Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a explicat ca acest proiect vine in completarea celui privind realizarea noii piste de decolare-aterizare de 3.500 de metri.     „Este vorba despre construirea de suprafete de miscare aeroportuare pentru un proiect pe fonduri europene prin Programul Operational Sectorial (POS). Acesta face parte din analizele noastre mai vechi, dar acum a devenit foarte urgent si prioritar, avind in vedere draftul de proiect de la POS. Valoarea proiectelor depuse trebuie sa fie cuprinsa intre 2 si 40 de milioane de euro, iar pista nu s-ar fi incadrat aici. Acest proiect valoreaza 24 de milioane de euro“, a spus Ciceo in prezentarea pe care a sustinut-o in fata CTATU.     Proiectul va cuprinde o suprafata totala de 80.000 de metri patrati de platforme si cai de rulare, precum si realizarea sistemelor de iluminare necesare, lucrari de drenaje, rezolvarea problemei apelor pluviale si realizarea a sapte noi locuri de parcare pentru aeronave. De asemenea, va mai fi realizata o platforma de 20.000 de metri patrati pentru degivrare. „Sint multe momente cind aeronavele trebuie sa astepte“, a tinut sa mai arate Ciceo.    Strategia de dezvoltare a aeroportului, revizuitaDurata de realizare a investitiei a fost estimata la 14 luni. „Pista actuala a aeroportului este din beton (o structura rutiera rigida ), care are o vechime de peste 40 de ani. Pista de decolare-aterizare are 2.100 de metri lungime si 30 de metri latime, cu doua acostamente laterale de cite 7,50 de metri si este echipata cu sisteme de balizaj. Aeroportul Cluj-Napoca dispune in acest moment de doua cai de rulare si anume: calea de rulare Alfa cu o latime de 28 de metri, echipata cu un sistem de balizaj marginal Tel-A si un sistem de lumini de oprire Stb-A, si calea de rulare Bravo cu o latime de 12 metri, care nu este echipata cu sisteme de balizaj luminos. Din punctul de vedere al energiei electrice, intregul aeroport este deservit de o uzina electrica noua, amplasata la est de noul Terminal de Plecari. Cresterea semnificativa a traficului aerian a condus la revizuirea in ansamblu a Strategiei de dezvoltare a aeroportului“, se motiveaza in referatul anexat proiectului de hotarire.

Consilierii judeteni discuta asocierea cu CJ Mures

Va reamintim ca, in urma cu citeva luni, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a propus Consiliului Judetean Mures realizarea unei colaborari intre cele doua consilii judetene, in vederea realizarii unor politici publice comune in domeniul deservirii la sol a aeronavelor, prin intermediul celor doi operatori economici de sub autoritatea lor: Aeroportul International Cluj-Napoca si Aeroportul Transilvania Tirgu Mures. Propunerea de colaborare are in vedere aspecte legate de investitii in infrastructura aeroportuara, dezvoltarea serviciilor si cresterea numarului de zboruri, precum si crearea mecanismelor decizionale care sa corespunda nevoilor concrete ale partilor.     In data de 1 septembrie, o delegatie din partea Consiliului Judetean Mures a participat la o intilnire cu presedintele Consiliului Judetean Cluj si cu conducerea Aeroportului International Cluj-Napoca. In urma discutiilor s-a stabilit necesitatea achizitionarii in comun de servicii de consultanta in vederea realizarii unui studiu de oportunitate care sa releve, pe linga analiza situatiei actuale a celor doua aeroporturi, si o evaluare a eficientei si eficacitatii abordarii in comun, prin politici publice unitare, a problematicii aferente dezvoltarii infrastructurii si serviciilor aeroportuare. In acelasi timp, studiul ar urma sa releve si care vor fi modalitatile juridice specifice ale cooperarii.     Se pregateste studiul de oportunitatePrin dispozitiile presedintilor celor doua consilii judetene, s-a stabilit si un grup de lucru cu mai multe atributii. Astfel, grupul de lucru va trebui sa asigure intocmirea documentatiei de achizitie a serviciilor de consultanta pentru studiul de oportunitate, sa faciliteze accesul la documente, rapoarte, baze de date, masuratori sau orice alta informatie disponibila care ar putea servi la elaborarea studiului de oportunitate, precum si sa avizeze indeplinirea de catre consultant a activitatilor desfasurate in fiecare faza. Valoarea estimativa a studiului este de 80.000 de lei, costurile fiind suportate in parti egale de catre cele doua Consilii Judetene. „Am initiat acest demers avind convingerea ca doar dezvoltarea regionala garanteaza viitorul Romaniei. In urma acestui studiu va fi identificata forma cea mai fezabila de colaborare intre cele doua judete, fie ca vorbim de asociere, fuzionare, cumparare sau alte solutii. Speram ca acest proiect sa mearga mai departe pentru a reusi crearea unui pol de referinta pentru transportul aerian din aceasta parte a tarii, dar si a unei importante parti a Europei Centrale“, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.

Se distribuie ajutoarele alimentare de la UE

Pentru fiecare persoana se vor acorda în total 27,2 kg de alimente, împartite astfel: 14 kg de faina alba, 1 kg de zahar, 1 kg lapte praf, 1 kg biscuiti, 7 kg de faina de malai si 3,2 kg de paste fainoase.     Municipalitatea a anuntat ca, pentru evitarea aglomeratiei, alimentele vor fi împartite în trei centre diferite, în functie de categoria sociala din care fac parte beneficiarii: depozitul de pe Calea Baciu nr. 2-4 (fosta Moara Baciu) – pentru someri si pentru asistatii social, centrul de pe str. Arinilor nr. 11 – pentru pensionari si centrul de pe str. Horea nr. 108 – pentru persoanele cu handicap.      Programul de distribuire a alimentelor este urmatorul: luni, marti si miercuri între orele 8.30-15, joi între orele 8.30-16.30 si vineri în intervalul orar 8.30-13.Anul acesta, numarul clujenilor care beneficiaza de ajutor alimentar de la Uniunea Europeana este de circa 17.000, din care 4.798 de someri, 187 de asistati sociali, 4.691 de pensionari si 7.498 de persoane cu handicap. O persoana beneficiaza de acest tip de ajutor în produse alimentare o singura data în cadrul planului si pentru o singura categorie de persoane defavorizate careia îi apartine la data distribuirii ajutoarelor.    M. O.

E.On: Reabilitarea termica pune in pericol instalatiile de gaze

„Compania E.On Gaz Distributie saluta initiativa autoritatilor locale si a asociatiilor de proprietari cu privire la reabilitarea termica a locuintelor in vederea utilizarii mai eficiente a energiei. Din pacate, specialistii E.On Gaz Distributie au constatat cu ingrijorare ca, in anumite cazuri, instalatiile de gaze naturale ale blocurilor au fost afectate de aceste lucrari de termoizolare, existind astfel un potential pericol de producere de evenimente nedorite“, se arata intr-un comunicat al companiei. Pentru a preintimpina astfel de evenimente, E.On Gaz Distributie informeaza ca reabilitarea termica a constructiilor necesita obtinerea in prealabil a unui aviz tehnic din partea companiei, in care sint specificate conditiile tehnice care trebuie respectate in privinta amplasarii instalatiilor de utilizare a gazelor naturale.      „In cazul in care reabilitarea termica a constructiilor este realizata fara aviz din partea companiei noastre si/sau fara respectarea normelor tehnice din domeniul gazelor naturale, compania noastra este nevoita sa aplice masurile legale, care prevad inclusiv sistarea alimentarii cu gaze naturale a imobilelor respective“, mai subliniaza reprezentantii E.On.      Pentru evitarea unor astfel de situatii, E.On Gaz Distributie solicita tuturor factorilor implicati in lucrari de reabilitare termica a cladirilor sa respecte conditiile tehnice de realizare a acestora.

Herta Muller, la Bucuresti

Foto Zoltan Lorencz - MediafaxHerta Muller se va afla in aceasta seara in studioul Stirilor Pro Tv, unde Andreea Esca va incerca sa afle amanunte despre destinul ei tumultos, cel care o determina sa revina la aceleasi teme in operele saleScriitoarea Herta Muller, cistigatoarea Premiului Nobel pentru Literatura in 2009, se afla de ieri la Bucuresti, la invitatia Editurii Humanitas Fiction si a Institutului „Goethe“. Pina in prezent, cartile Hertei Muller au fost traduse si publicate in peste douazeci de limbi.      In timpul vizitei in Romania, laureata Premiului Nobel pentru literatura a sustinut ieri, la Ateneul Roman din Bucuresti, un dialog cu Gabriel Liiceanu si o lectura publica din romanul „Leaganul respiratiei“, aparut la Editura Humanitas, din seria de autor „Herta Muller“ a Editurii Humanitas Fiction.      Astazi, la Libraria Humanitas Kretzulescu, Herta Muller isi va lansa romanele „Leaganul respiratiei“ si „Calatorie intr-un picior“. La lansare vor vorbi autoarea, Andrei Plesu si Denisa Comanescu, directorul editorial al Editurii Humanitas Fiction. La finalul evenimentului, Herta Muller va sustine o sesiune de autografe.      Despre „Animalul inimii“, aparut la Polirom in 2006, in traducerea scriitoarei Nora Iuga, Herta Muller marturisea: „Am scris aceasta carte in memoria prietenilor mei romani care au fost ucisi in timpul regimului Ceausescu. Am simtit ca este datoria mea sa fac asta“.      Gabriel Liiceanu, directorul general al Grupului Humanitas, afirma: „Imi e greu sa spun cit de mult ma bucura vizita doamnei Herta Muller la Bucuresti. Ea este unul dintre acei rari scriitori care m-au facut sa regasesc tresarirea in fata cuvintelor“.     Cine este Herta Muller?Foto Zoltan Lorencz - MediafaxScriitoarea germana originara din Romania, Herta Muller s-a nascut la 17 august 1953, in satul Nitchidorf, intr-o familie de svabi banateni. In perioada 1973-1976, studiaza Germanistica si Limba si Literatura Romana la Universitatea din Timisoara. Apropierea de Aktionsgruppe Banat o aduce in atentia Securitatii. Intre 1977 si 1979 lucreaza ca traducatoare la Intreprinderea Tehnometal din Timisoara. Ulterior, preda Germana ca profesoara suplinitoare. In 1982, debuteaza cu volumul de povestiri „Niederungen“ („Tinuturile joase“), in care cenzura a intervenit considerabil, urmat, in 1984, de un altul, „Drückender Tango“ („Tangou apasator“). „Niederungen“ apare, in acelasi an, in forma sa initiala in Germania, fapt care ii aduce Hertei Muller interdictia de a mai publica in Romania.      Constant hartuita de Securitate, al carei colaborator refuza sa fie, Herta Muller emigreaza in Germania in 1987, unde publica romane, intre care se numara „Inca de pe atunci vulpea era vinatorul“ („Der Fuchs war damals schon der Jager“, 1992), „Animalul inimii“ (Herztier, 1994), „Atemschaukel“ (2009), volume de eseuri, intre care „Hunger und Seite“ („Foame si matase“, 1995), „Regele se inclina si ucide“ („Der Konig verneigt sich und totet“, 2003), precum si volume de poezie din colaje.      Herta Muller este laureata a numeroase premii importante – Premiul Kleist (1994), Premiul European pentru Literatura Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul Franz Kafka (1999), Premiul pentru Literatura al Fundatiei Konrad Adenauer (2005), noteaza Agerpres.     Herta Muller a mai fost propusa la Premiul Nobel pentru Literatura atit in 1999, cit si in 2008, iar in 2009 cea de-a treia nominalizare i-a si adus mult rivnita distinctie. Herta Muller este a douasprezecea femeie care primeste acest premiu.

Muzica baroca, renascentista si contemporana la Toamna Muzicala Clujeana

Repertoriul acestora va acoperi un larg spectru stilistic, atit prin lucrari camerale, simfonice si concertante consacrate, cit si prin bijuterii muzicale necunoscute din epoca renascentista, baroca sau contemporana.     Printre invitatii festivalului se numara ansamblul La Fenice din Franta si clavecinista Françoise Langellé, violoncelistul Bruno Cocset alaturi de formatia sa Les Basses Réunies, care vor prezenta un repertoriu baroc, in special prin interpretari autentice pe instrumente de epoca.     Ansamblul Turicum, ai carui membri provin din Elvetia, Franta, Spania si Portugalia, vor aduce ineditul pe scena clujeana printr-un program cu muzica renascentista portugheza, o muzica putin cunoscuta, dar nu lispita de valoare.     Includerea acestor formatii si interpreti in Toamna Muzicala Clujeana 2010 a fost posibila datorita Centrului Cultural Francez, co-organizator al festivalului.     Ansamblul Baroc Transilvania si Fior di Suono sint formatiile clujene binecunoscute si mult indragite publicului meloman ce vor completa sectiunea de muzica veche.     Din prezentele internationale ale festivalului mai amintim renumitul ansamblu London Schubert Players, a caror seara muzicala intitulata „O odisee europeana“ va cuprinde lucrari de Mendelssohn, Ligeti, Creti, Wilson si Ostlund, precum si dirijorul suedez Mika Eichenholz, prezent de nenumarate ori in stagiunile filarmonicii clujene.    Cei mai importanti artisti romaniScena festivalului va fi incarcata de indragitii muzicieni clujeni cu care publicul s-a familiarizat de-a lungul editiilor anterioare – Cvartetul Transilvan, precum si tinarul Cvartet Arcadia, ce vor prezenta un repertoriu in cea mai mare masura romantic, iar formula atragatoare a celor 12 violoncelisti reuniti sub numele de Napocelli vor oferi si de aceasta data o seara speciala cu un repertoriu deosebit de variat. Pianistul Daniel Goiti, organistul Erich Türk, cintaretii Marius Budoiu si Maria Pop sint alte nume clujene inscrise pe afisul festivalului.     Nu in ultimul rind, aniversarile dedicate compozitorilor Ede Terényi, Dan Voiculescu si Valentin Timaru vor oferi publicului prilejul de a se intilni sau reintilni cu interpreti mai mici sau mai mari ai Clujului: Corul Junior Vip condus de Anca Mona-Marias, Corul Transylvania Voces, cintareata Carmen Vasile, Corul Capelei Sf. Iosif condus de Mihaela Cesa-Goje, Corul Angeli dirijat de Angela David, formatia Clarinet Fest condusa de Ioan Goila, interpretii Gheorghe Rosu, Endre Guran, Horea Haplea, Mihaela Gavris.     Toamna Muzicala Clujeana 2010 ii va aduce totodata in prim-plan pe cei mai mari muzicieni romani ai momentului. In cadrul turneului Music On-Lg 2010, formatia Romanian Piano Trio se va opri si la Cluj, cu un program Ravel si Dvořák. Dirijorul Horia Andreescu va prezenta simfoniile „Pastorala“ si „Destinul“ de Ludwig van Beethoven, iar solista Cristina Anghelescu, impreuna cu Orchestra Simfonica a Filarmonicii de Stat Transilvania, dirijata de Ladislau Horváth, va interpreta celebrul concert de Ceaikovski. De asemenea, interpretii Bianca si Remus Manoleanu vor sta alaturi de interpretii clujeni in concertele aniversare.     Readucerea in programul festivalului a traditionalei sectiuni Panoramic Componistic Contemporan va prilejui programarea muzicii contemporane in interpretarea unor artisti ce isi desfasoara activitatea la Bucuresti.    Repertoriul festivaluluiPublicul clujean este asteptat la concertele si recitalurile festivalului Toamna Muzicala Clujeana nu doar pentru a-i asculta sau reasculta pe marii interpreti romani si straini, dar si pentru a gusta din noutatile renascentiste si baroce propuse de ansamblurile de profil, precum si din lucrarile contemporane, unele in prima auditie absoluta. Merita, asadar, amintite programele muzicale oferite de formatiile Ansamblul Baroc Transilvania, Fior di Suono, La Fenice, Les basses Réunies, Turicum, ce vor aduce pe scena muzica lui G. Ph. Telemann, A. D. Philidor, D. Buxtehude, A. Vivaldi, Fr. Couperin, G. Fr. Händel, G. B. Buonamente, J. P. Sweelinck, M. Neri, D. Castello, M. A. Ferro si cintece apartinind renasterii portugheze. Cele trei concerte aniversare vor aduce in prim-plan creatia a trei mari compozitori romani ce activeaza sau au activat la Academia de Muzica „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca: Ede Terényi (cu mono-opera „MephistoFaust“), Dan Voiculescu (cu lucrari corale si lieduri) si Valentin Timaru (cu o diversitate de lucrari camerale, vocale si instrumentale). Melomanii se vor reintilni, de asemenea, cu repertoriul traditional al salilor de concerte: „Stabat Mater“ de Dvořák, simfonii de Beethoven, Schubert, Sibelius, concerte instrumentale de Beethoven si Ceaikovski, cvintetul cu pian de Schumann, cvartete de Schubert, Ravel, Zemlinksy si triouri de Ravel si Dvořák.

Promovabilitate buna pentru elevii din Cimpia Turzii

Potrivit documentului citat, in anul scolar 2009-2010 procentul de promovabilitate in invatamintul primar, dar si cel gimnazial atinge procentul de 98%. Nu au fost decit 9 elevi repetenti, iar la sectia maghiara promovabilitatea a fost de 100%.     In ceea ce priveste examenul de Bacalaureat, Liceul „Pavel Dan“ se situeaza pe locul IV la nivel judetean. Astfel, din cei 88 de elevi inscrisi la examenul de absolvire a liceului, toti au luat Bacalaureatul cu medii cuprinse intre 7 si 10. Majoritatea notelor s-au situat intre 9 si 9,99, in procent de 51,41%.

Cancerul ar putea fi depistat cu laserul

Laserele folosite vor fi capabile sa faca deosebire între celulele sanatoase, cele precanceroase si cele canceroase. Potrivit Agerpres, cercetatorii spun ca aceasta tehnica ar putea deveni disponibila pe scara larga în aproximativ 5 ani. Metoda, numita spectroscopie Raman, ar putea detecta semnele precoce ale cancerului de sîn, cariilor dentare si osteoporozei.     Oamenii de stiinta cred ca tehnologia va face ca diagnosticarea unor maladii sa fie mai rapida, mai ieftina si mai precisa. Recoltarea de sînge ar putea fi inutila în unele cazuri. Potrivit sursei citate, pentru a determina nivelurile de colesterol, este suficient sa îndrepti laserul spre locul unde trebuie prelevata o proba de sînge, acolo unde vasele de sînge sînt foarte aproape de piele.

Sporul natural ramine pe minus in judetul Cluj

Rata natalitatii în tara noastra a scazut în ultimii 20 de ani de la 13,6 la 1.000 de locuitori la 10,4 la 1.000 de locuitori, în timp ce speranta de viata la nastere nu s-a îmbunatatit deloc în ultimii 50 de ani. Astfel, sporul natural este pe minus în toata tara.     O serie de statistici publicate de Ministerul Sanatatii arata ca populatia României a scazut constant în ultimii 20 de ani, ajungînd la aproximativ 21,47 de milioane în 2009, fata de aproximativ 23 de milioane în anul 1990. Potrivit reprezentantilor Ministerului, trendul descendent se datoreaza, în buna parte, „emigrarii dupa revolutie, dar si scaderii natalitatii, în contextul mentinerii mortalitatii generale la un nivel ridicat, chiar a cresterii ei în unii ani“.    Populatia tînara scade accentuatDatele Ministerului Sanatatii sînt îngrijoratoare, în conditiile în care ne confruntam cu o îmbatrînire demografica a populatiei. Astfel, populatia tînara de 0-14 ani a scazut constant în ultimii 20 de ani, de la 23,6% în 1990 la 15,1% în 2009. Pe de alta parte, a crescut populatia în vîrsta de 65 de ani si peste, de la 10,3% în 1990 la 14,9% în 2009, determinînd asa-zisa „îmbatrînire demografica a populatiei“.     „Desi valoarea la grupa de vîrsta 0-14 ani este în scadere în toate regiunile, cea mai mare valoare o întîlnim în regiunea NE, iar minima în Bucuresti, în timp ce la grupa de vîrsta 15-64 de ani situatia se prezinta invers. Cea mai îmbatrînita populatie se înregistreaza în regiunile de Sud si Sud-Vest, cu valori minime în Centru si Nord-Vest“, precizeaza un document al Ministerului Sanatatii.     Tot mai putine nasteriAcelasi trend descendent este înregistrat si la capitolul nasteri. Astfel, rata natalitatii a scazut de la 13,6 la 1.000 de locuitori în anul 1990 la 10,4% în anul 2009.     Totusi, în judetul Cluj, numarul nasterilor a fost în usoara crestere în ultimii 3 ani. Astfel, potrivit statisticilor Directiei de Sanatate Publica Cluj, anul trecut s-au nascut aproape 7.000 de copii, mai multi cu aproximativ 400 fata de anul anterior. Conform acelorasi date, numarul deceselor pe anul trecut îl depaseste pe cel al nasterilor, fiind înregistrate peste 7.800 de decese în tot judetul Cluj.      La nivel european, rata natalitatii are o medie de 10,59 la 1.000 de locuitori, cea mai mare rata, 14,64, fiind înregistrata în Islanda.     Spor natural pe minusCa urmare a dinamicii negative a natalitatii si mortalitatii generale, rata sporului natural în România a scazut la valori negative, de la 3 la 1.000 de locuitori în anul 1990 la -1,6 în 2009. Acelasi trend descendent este si în judetul Cluj, anul trecut sporul natural fiind de -1,3 la mia de locuitori. De altfel, în ultimii 10 ani au fost înregistrate tot valori cu minus.    Speranta de viata, cea mai mica din EuropaDocumentul „Strategia nationala de rationalizare a spitalelor“ arata ca un indicator important al starii de sanatate, inclusiv al celui educativ-cultural, este speranta de viata la nastere si la diverse vîrste.     Pe regiuni de dezvoltare, speranta de viata la nastere a fost între 72,39 de ani în regiunea Nord-Vest si 74,46 de ani în regiunea Bucuresti-Ilfov. „Acest indicator nu s-a mai îmbunatatit începînd cu anii ’60, în timp ce în celelalte tari occidentale, nordice si sudice, prezinta ameliorari accentuate deceniu dupa deceniu. Tara noastra, alaturi de alte tari est-europene, prezinta un indicator relativ scazut al sperantei de viata la nastere, de 73,27 de ani în 2007, ceea ce indica o stare de sanatate nesatisfacatoare, ca urmare în primul rînd a unei situatii social-economice grele“, se arata în documentul Ministerului Sanatatii.

Vaccin fara riscuri pentru bebelusi

Vaccinul RotaTeq, folosit in toata UE, este utilizat pentru protejarea bebelusilor impotriva diareei si varsaturilor produse de infectiile cu rotavirus. Acesta a fost analizat de catre specialistii EMA ca urmare a descoperirii de fragmente de ADN de circovirus porcin in unele loturi de vaccin. In urma evaluarii s-a constatat ca nivelul circovirusului este atit de mic incit nu pune in pericol sanatatea bebelusilor.     „In statele membre, acest vaccin nu face parte din programul de vaccinare curenta a copiilor, dar este aprobat in toate Statele Membre ale Uniunii Europene“, precizeaza reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului, citind EMA.     Pina in prezent, mai mult de 37 de milioane de doze de RotaTeq au fost distribuite in intreaga lume iar vaccinul s-a dovedit a fi eficace si sigur, insa s-a impus o verificare mai amanuntita a produsului dupa semnalarea problemelor.      Comitetul EMA care a analizat vaccinul a mentionat ca acesta este eficient in prevenirea infectiilor cu rotavirus, infectii raspunzatoare de producerea unei jumatati de milion de decese in fiecare an, mai ales in tarile in curs de dezvoltare.     Reprezentantii EMA le recomanda parintilor sa foloseasca in continuare vaccinul, acesta fiind eficace in prevenirea infectiilor cu rotavirus cu potential letal si trebuie sa continue sa-l utilizeze cind este necesar.

Actiunile BVB, tranzactionate la un maxim istoric

Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au fost tranzactionate ieri la un maxim istoric, urcînd pentru prima oara peste 40 de lei/actiune.     Pe piata Deal a tranzactiilor speciale au fost înregistrate doua transferuri cu 328.500 de actiuni, la un pret de 41de lei/actiune, valoarea totala a celor doua operatiuni fiind de 13,46 de milioane de lei. Pîna acum, actiunile BVB au fost tranzactionate la preturi între 24,5 si 40 de lei/actiune.     Pe piata Regular a BVB, actiunile BVB au deschis luni la 40,8 lei/actiune, iar cotatiile au urcat pîna la 42,3 lei/actiune, pretul mediu fiind de 41,3 lei/titlu.BVB are un capital social divizat în 7,67 de milioane de actiuni, cu valoarea nominala de 10 lei/actiune.    Agerpres

Tinar fara experienta, n-am serviciu, am pretentii!

Tinerii absolventi sint mai putin realisti cind vine vorba de piata muncii si au cele mai mari pretentii financiare fata de media pieteiSalariul mare, chiar daca nu e trecut in intregime pe cartea de munca, e mai important pentru majoritatea clujenilor atunci cind isi cauta un loc de munca decit credibilitatea angajatorului sau posibilitatea de a promova in firma.     Siguranta locului de munca si salariul sau beneficiile oferite la angajarea intr-un nou post sint principalele criterii de selectie ale clujenilor care vor sa se angajeze in aceasta perioada, potrivit unui studiu realizat in luna august de compania de consultanta in resurse umane Psihoselect. Astfel, 38% dintre persoanele aflate in cautarea unui loc de munca pun pe prima pozitie salariul si beneficiile, in timp ce 32% vor sa aiba siguranta locului de munca ales. Mult mai putini clujeni pun pret pe credibilitatea sau reputatia angajatorului (12%), pe programele de dezvoltare profesionala sau posibilitatile de promovare (8%, respectiv 7%), in timp ce un procent de doar 3% mai tin sa aiba tot salariul inscris in cartea de munca.    Asteptari in functie de vechimea in muncaAbsolventii si persoanele cu pina la 3 ani experienta prefera locuri de munca cu posibilitati de promovare si cu beneficii financiare mai mari fata de media pietei pentru primul nivel de cariera. Pe locul 3 pentru acestia sint programele de dezvoltare profesionala. La celalalt capat al clasamentului se afla cartea de munca: astfel, pentru tinerii absolventi conteaza cel mai putin trecerea integrala a salariului pe cartea de munca si forma de angajare.     In schimb, pentru persoanele cu o vechime in munca de peste 10 ani conteaza reputatia companiei si posibilitatile de dezvoltare profesionala.Pentru persoanele cu peste 20 de ani de experienta, siguranta locului de munca este unul dintre cele mai importante criterii in evaluarea unei oferte de angajare.     Reflectarea integrala a venitului in cartea de munca este cel mai important criteriu de selectie a unui loc de munca in cazul persoanelor cu peste 30 de ani vechime. De asemenea, pentru ei conteaza aproape la fel de mult si siguranta locului de munca. Pe de alta parte, in cazul persoanelor cu 20-30 de ani de experienta, criteriile care conteaza cel mai putin in alegerea unui loc de munca sint posibilitatile de promovare si programele de dezvoltare profesionala.     Studiul a fost realizat in perioada 1-31 august pe un esantion de 350 de respondenti, la nivelul judetului Cluj.