monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

LG Electronics deschide la Cluj un birou regional si un centru service

Foto Radu PadureanAnuntul a fost facut ieri, la sediul Primariei clujene, de vicepresedintele pentru vinzari al companiei, Daniel Mitel, care a facut si o prezentare a produselor de ultima generatie destinate companiilor.     „La ora actuala, service-ul pentru produsele noastre este foarte important. Chiar am discutat cu divizia de aer conditionat despre deschiderea unui service aici la Cluj, dar si pentru alte produse electrocasnice. Muncipiul Cluj-Napoca este foarte important pentru noi, pentru ca de aici am putea acoperi toata Transilvania. Tot anul viitor, intentionam sa deschidem aici si un birou regional“, a spus Mitel.     Primarul Sorin Apostu s-a declarat incintat de decizia LG de a crea noi locuri de munca in municipiu: „Facem astazi (ieri – n.r.) un nou pas pentru ceea ce inseamna viitorul orasului Cluj-Napoca. LG s-a hotarit sa deschida un birou regional aici. Avem si o prezentare care este unica pina la ora aceasta in Romania in ceea ce priveste anvergura desfasurarii. Acest lucru se datoreaza faptului ca sintem infratiti cu orasul Suwon din Coreea, unde isi au sediul si LG si Samsung“.     Intentia sud-coreenilor de a se extinde la Cluj vine dupa ce anul acesta alte mari companii internationale, precum ING sau Sykes, au luat decizia de a-si dezvolta afacerile aici.    Tehnologii eco-friendlyPrimarul a mai precizat ca „deschiderea unui centru regional la Cluj inseamna mult, dar detaliile vi le vom da la momentul potrivit“.      Coreenii de la LG au prezentat ieri la Cluj mai multe tehnologii de ultima generatie de tip eco-friendly, majoritatea fiind destinate companiilor. Alaturi de ultimele noutati in ceea ce priveste televizoarele 3D, reprezentantii LG Romania le-au aratat clujenilor si un sistem prin care pina la 11 monitoare pot fi legate la o singura unitate de calculator. Sistemul poate fi folosit cu succes atit in sistemul de invatamint, cit si in call-centere sau banci.     „Sint tehnologii moderne, eco-friendly, care protejeaza mediul inconjurator. Ginditi-va ca in ziua de astazi copiii nostri, dar si angajatii, petrec in fata calculatorului sau in fata televizorului foarte mult timp. Ca sa nu dauneze sanatatii, exista asemenea tehnologii – astazi prezentate de LG, dar sint sigur ca exista si alte companii – care vor ajuta mediul de afaceri“, a comentat primarul Sorin Apostu prezentarea companiei sud-coreene.

Primaria da startul licitatiei pentru sala polivalenta

Primarul Clujului, Sorin Apostu, a anuntat ieri ca municipalitatea va demara astazi, în mod oficial, licitatia pentru sala polivalenta ce va fi construita în imediata vecinatate a noului stadion al judetului. Apostu a precizat ca anuntul nu va fi publicat în mod automat pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), fiind nevoie de o perioada de aproximativ 3 zile pentru validare. Proiectarea si executia salii, care va avea o capacitate de 7.000 de locuri, vor fi scoase la licitatie „la pachet“, valoarea estimata a contractului fiind de circa 120 de milioane de lei. Termenul de executie va fi de 2 ani, iar lucrarile ar putea demara chiar anul viitor. Sala polivalenta va fi construita în imediata apropiere a noii arene sportive Cluj Arena. Potrivit protocolului încheiat cu Consiliul Judetean, acestuia îi revine sarcina de a construi noul stadion si cladirea-turn de 24 de etaje, în timp ce Primaria s-a angajat sa realizeze sala polivalenta si parkingul subteran aferent. Sala polivalenta va putea gazdui competitii sportive, precum hochei, scrima, fotbal, handbal, baschet, box sau tenis, dar si concerte si conferinte.

Istoricul Sorin Cocis, intimidat de ?aparatorii? Rosiei Montane

Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) acuza public o intensificare în ultimele zile a actiunilor de intimidare a membrilor Comisiei Nationale de Arheologie care urmeaza sa analizeze cererea de descarcare arheologica a masivului Cîrnic.     „Membrii acestei comisii sînt experti respectati, cu experienta semnificativa în cercetare arheologica, iar multi dintre ei detin functii de conducere în institutii publice de cultura. Asemenea presiuni publice fara precedent – afise cu un limbaj dur, de factura extremista, prin care cercetatorii sînt tratati ca niste infractori – sînt cu atît mai socante cu cît implica în mod direct – si, cu siguranta, abuziv – numele Ministerului Culturii, institutie publica prestigioasa, în subordinea careia functioneaza institutiile respective“, se arata într-un comunicat al RMGC.      Un astfel de caz este cel al istoricului clujean Sorin Cocis, cercetator stiintific la Institutul de Arheologie si Istoria Artei din Cluj-Napoca, institutie subordonata Academiei Române.      „Este inadmisibil ca într-o tara europeana civilizata se pot desfasura astfel de actiuni mafiote de intimidare si atac la persoana“, spune dr. Cocis. Istoricul clujean a cerut Politiei gasirea autorilor afiselor si spera ca o astfel de actiune de intimidare nu poate ramîne nepedepsita.     RMGC îsi exprima încrederea ca Ministerul Culturii se va disocia de asemenea initiative si va asigura un climat adecvat pentru lucrarile Comisiei de Arheologie si solicita institutiilor în drept sa se autosesizeze cu privire la tentativa de exercitare de presiuni asupra institutiilor statului. Oficialii RMGC subliniaza ca procedura de descarcare arheologica, în contextul unei investitii industriale moderne, care tine cont de interesele culturii si ale patrimoniului, nu poate fi asociata cu notiuni precum „crima culturala“ sau „distrugere“, daca subiectul este tratat cu buna credinta si obiectivitate. Mai mult, compania spera ca presiunile si calomniile nu vor influenta dezbaterea profesionista, civilizata, bazata pe argumente stiintifice.      RMGC a anuntat, la sfîrsitul saptamînii trecute, decizia membrilor Comitetului de Analiza Tehnica de a relua procedura de analiza a raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul Rosia Montana. Comitetul de Analiza Tehnica (CAT) este format din experti desemnati de mai multe ministere, sub coordonarea Ministerului Mediului si Padurilor. Proiectul a fost analizat anterior de o serie de experti, inclusiv de Grupul Independent al Expertilor Internationali (IGIE), alcatuit din experti de mediu din Germania, Ungaria, Suedia si România. Observatiile si recomandarile IGIE au fost integrate în Anexa la Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului, prezentata Guvernului României în mai 2007.

Societatea Roland va livra cornuri elevilor

Peste 5 milioane de lei, cu tot cu TVA, este suma pregatita de Consiliul Judetean Cluj pentru achizitionarea serviciilor de aprovizionare si distribuire a programului „Laptele si cornul“ pe anul scolar 2010/2011. Licitatia a fost organizata de Consiliul Judetean Cluj înca din luna august si vizeaza încheierea de acorduri-cadru pe 3 ani pentru achizitionarea de produse de panificatie si lactate pentru elevii din clasele I-VIII si prescolarii din gradinitele cu program normal de 4 ore, din învatamîntul de stat si privat. Pentru panificatie au cîstigat Vel Pitar si Roland (Turda). Pentru produsele lactate, societatea Dorna a oferit pretul cel mai mic, dar licitatia a fost contestata. De programul „Cornul si laptele“ beneficiaza 56.613 elevi si prescolari din Cluj. Livrarea va fi facuta zilnic în unitatile scolare din municipii si orase si bisaptamînal pentru localitatile rurale, care vor fi incluse în aria celor care primesc lapte proaspat.    D. D.

Scandal in fata ?pravaliei?

 Duminica in jurul orei 5.00, Politia orasului Baia de Aries a fost sesizata prin numarul unic de urgenta 112 cu privire la faptul ca în fata unui magazin din localitate a avut loc un conflict spontan între doua persoane. Din primele cercetari s-a stabilit faptul ca în noaptea respectiva, între B.D., de 43 ani si B.T., de 24 ani, ambii din orasul Baia de Aries, pe fondul consumului de bauturi alcoolice a izbucnit un conflict în urma caruia B.T. a suferit leziuni corporale.In cursul zilei de marti, fata de B.D. s-a luat masura retinerii pentru 24 ore, fiind cercetat sub aspectul savirsirii infractiunii de ‘’ultraj contra bunelor moravuri’’ si ‘’tulburarea linistii publice’’, urmind ca încadrarea juridica a celeilalte fapte sa fie facuta în functie de concluziile medico-legale. Suspectul a fost depus în Centru de Retinere si Arestare Preventiva din cadrul IPJ Alba, urmind a fi prezentat în cursul zilei de ieri instantei de judecata din cadrul Judecatoriei Cîmpeni cu propunere de arestare preventiva.                           

Minor la volan

 Agenti de politie din cadrul Politiei municipiului Alba Iulia l-au identificat marti dupa amiaza pe D. F., de 19 ani, din comuna Ighiu, care a încredintat spre conducere pe D J 107 A, o autoutilitara proprietate personala, fratelui sau F.A., minor, din aceeasi comuna, care nu poseda permis de conducere. În cauza se efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiuniilor de ‘’încredintarea unui autovehicul pentru conducerea pe drumurile publice’’ si ‘’conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoana care nu poseda permis de conducere’’.                         

Primarul, pieton in Ziua Fara Masini

Primarul Sorin Apostu a aruncat ieri la cos in parcul din GrigorescuInsotit de directorul tehnic al Primariei, Virgil Porutiu, si de ziaristi, primarul a pornit la ora 12 pe jos, pe traseul Primarie – Calea Motilor – strada Vasile Alecsandri – strada Cardinal Iuliu Hossu – Parcul Central – Aleea Stadion – strada Uzinei Electrice – Podul Garibaldi – Parcul din Piata 14 Iulie – Bulevardul 1 Decembrie – podul Napoca – Parcul Central – strada George Baritiu – Parcul Ion Luca Caragiale. In final, primarul s-a intors la Primarie; tot pe jos.     Cu ocazia „plimbarii“, edilul-sef al Clujului a observat neregulile din oras si i-a dat indicatii directorului Virgil Porutiu. Mai mult, in zona Parcului 14 Iulie Apostu i-a provocat pe ziaristi si pe citiva angajati ai Primariei la o partida de baschet, care a durat in jur de 10 minute.     Doua parcuri modernizatePrimarul a inaugurat ieri doua parcuri refacute recent de compania UPC.     Este vorba despre Parcul 14 Iulie din zona Grigorescu si Parcul Ion Luca Caragiale, ambele fiind cuprinse in programul de activitati ce se deruleaza sub sloganul „Deplaseaza-te inteligent, traieste mai bine!“ din cadrul Saptaminii Europene a Mobilitatii. In Parcul 14 Iulie principalele reamenajari au vizat toate dotarile din lemn, iar in Parcul I.L. Caragiale au fost refacute pistele de role si cele pentru bikeri.     Clujenii, indemnati sa mearga pe josIn Parcul I.L. Caragiale, primarul a dat ieri startul unui concurs cu premii pentru maiestrie pe bicicleta, organizat in parteneriat cu asociatia „Hobby Bike“.     „Nu de putine ori aleg mersul pe jos, pentru ca asa vad mai bine lucrurile care ar trebui refacute in Cluj-Napoca sau pe cele care ar trebui sesizate de catre inspectorii nostri de zona. Mersul pe jos este chiar o placere in Cluj-Napoca, pentru ca foarte multe trotuare au fost reabilitate. Cred ca este important sa mergem prin Cluj-Napoca pe jos sau folosind transportul in comun, pentru ca distantele nu sint lungi. In ceea ce priveste evenimentul de astazi (ieri – n.r.), este doar un pas care-l facem in incercarea de a promova mersul pe bicicleta. Avem intotdeauna alaturi firme care isi desfasoara activitatea aici in Cluj, precum UPC-ul de data aceasta, care a refacut cele doua parcuri pe care le are in grija si, in felul acesta, este o bucurie pentru bikeri“, a declarat primarul la finalul plimbarii sale la pas prin oras.     Parcuri pentru miscare in aer liberCu aceasta ocazie, primarul Sorin Apostu a dezvaluit si o parte din planurile municipalitatii pentru promovarea mersului pe bicicleta si a miscarii in aer liber. „Avem in plan sa realizam astfel de locuri si in Parcul Rozelor si in alte cartiere ale orasului, pentru ca, pina la urma, e mai bine sa-i tinem pe tineri intr-un loc unde sa faca sport decit sa stea in fata calculatorului sau in scara blocului. Proiectul «I love velo» a inregistrat un succes extraordinar prin bicicletele destinate clujenilor si asociatia cu care sintem in colaborare a decis sa puna si la universitati astfel de standuri. De altfel, noi avem un proiect pe fonduri europene pentru bike-sharing, inchirierea de biciclete dintr-un capat in altul al orasului“, a explicat Apostu, care a mai mentionat si ca numarul biciclistilor clujeni este in crestere.

Paznic inarmat ilegal

 In urma unor verificari efectuate de agentii de siguranta publica din cadrul Politiei municipiului Sebes, in cursul zilei de marti a fost identificat D.I., de 25 ani, din comuna Vintu de Jos, agent de paza în cadrul unei societati comerciale, în timp ce executa serviciul de paza, avind asupra sa un pistol cu gaze comprimate, fara a detine însa permis de arma. În cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savirsirii infractiunii de ‘’port de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept’’.

Cercetati pentru furt

 Politisti din cadrul Politiei orasului Ocna Mures i-au surprins marti in jurul prinzului în flagrant, pe Remus P., de 40 de ani si Ovidiu H., de 43 de ani, ambii din Ocna Mures, în timp ce transportau o pompa de alimentare cu carburant, pe care au sustras-o de la o statie de carburant apartinind unei societati comerciale din localitate. Din verificari a rezultat faptul ca cei doi suspecti intentionau sa valorifice pompa la un centru de colectare a fierului vechi. În cauza se efectueaza cercetari pentru savirsirea infractiunii de ‘’furt calificat’’, dar si pentru documentarea întregii activitati infractionale

Tirg de echipamente ?verzi?

Pe linga readucerea in atentie a elementelor de succes din anii precedenti, tirgul din acest an va avea si o mai pregnanta latura comerciala, in sensul ca vizitatorii vor putea cumpara produse chiar la fata locului. Tirgul de la Alba Iulia este unul dintre putinele evenimente din Transilvania dedicate promovarii energiei din surse regenerabile. Evenimentul este structurat pe doua zile si, pe linga vizitarea standurilor inedite, participantii vor avea parte si de o tombola cu premii importante. Dupa cum au precizat reprezentantii ALEA, in acest an vor fi expuse instalatii eoliene, panouri solare, pompe de caldura, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasa si multe alte aplicatii legate de energia obtinuta din surse regenerabile. “Intentionam ca in acest an sa dam o latura comerciala tirgului, de aceea dorim ca firmele participante sa vinda o parte din produsele expuse. Pentru aceasta, participantii vor prezenta oferte dedicate vizitatorilor tirgului ALEA 2010, cu reduceri speciale pentru acest eveniment”, a precizat directorul ALEA, Florin Andronescu.Noutati“Acest tirg se vrea ceea ce a fost si in anii precedenti, dar cu ceva in plus. Adica, vom prezenta acele solutii, clasice deja pentru cei care ne-au trecut pragul expozitiei, dar si noutati. Vor vedea, pe linga panouri solare, panouri fotovoltaice, centrale pe biomasa, multe alte aplicatii: mici centrale eoliene, chiar elemente de microturbine hidro si asa mai departe. Avem 15 firme expozante in cadrul tirgului, care vor avea promotii, in sensul ca vor oferi discount 5-10%, cit isi permit. In plus, vor oferi direct consiliere, nu vor fi prezentate echipamentele doar ca o expozitie simpla. Si pe Casa Verde, programul care este inca activ si care este un succes in judetul nostru, majoritatea firmelor au pachete in care arata solutii care sa se plieze pe acest program”, a mai completat directorul ALEA.La conferinta de presa de prezentare a evenimentului a participat si Sorin Bumb, vicepresedinte al Consiliului Judetean Alba, institutie coorganizatoare a tirgului. “Consiliul Judetean Alba, chiar in perioada de criza, se implica pentru ca este vorba despre energia verde, o energie a viitorului, care ne asigura si un mediu curat, si un cost mai scazut decit producerea clasica a energiei. Dar, din pacate, costurile pentru implementare sint inca destul de mari si populatia - atit persoane fizice cit si cele juridice - nu reuseste sa implementeze aceste sisteme. Pe noi nu ne descurajeaza acest lucru, pentru ca speram in viitor sa gasim solutii eficiente de implementare”, a declarat Sorin Bumb. Inventatorii revinDupa succesul inregistrat anul trecut, si in acest an va fi organizat un stand al inventatorilor, la care va participa si Iustin Capra, fostul colaborator al lui Henri Coanda si unul dintre cei mai cunoscuti inventatori romani, care a suscitat un interes deosebit si in 2009. Ca o noutate, pentru prima data la Alba Iulia vor fi expuse doua automobile hybrid. Este vorba despre Honda Insight, dar mai ales despre Honda CRZ, vedeta sport a Salonului Auto de la Geneva. Automobil Clubul Roman si Federatia Internationala de Automobilism vor organiza un stand in cadrul tirgului. Vor fi aduse si citeva zeci de biciclete si va fi organizat un mars de la sediul ACR la pavilionul tirgului. Totodata va fi lansata campania europeana “Sa facem automobile ecologice” a Federatiei Internationale de Automobilism, odata cu deschiderea oficiala a tirgului, simbata dimineata, la ora 8.30. Seara zilei de simbata aduce si un eveniment mult asteptat, inaugurarea stinei ecologice alimentata cu energie “verde”, de la Pianu.Duminica, programul tirgului include si un eveniment destinat copiilor de gradinita, dar si parintilor lor, o eco-serbare cu multe surprize si premii pentru cei mici. Pentru vizitatori, nu va lipsi nici in acest an tombola cu premii, programata duminica la ora 17. Premiul cel mare va fi o instalatie de aer conditionat care asigura si incalzirea locuintei iarna, cu o valoare de circa 1500 de lei. Tirgul ALEA 2010 este organizat in parteneriat cu Primaria municipiului Alba Iulia, Universitatea “1 Decembrie 1918” si Inspectoratul Scolar Judetean Alba.

?Pepene mobil?... la vorbitor

 În urma controalelor specifice efectuate de catre lucratorii sectorului de acordare a drepturilor la pachete, vizita si corespondenta din cadrul Penitenciarului Aiud asupra persoanelor vizitatoare, în perioada 1 august - 22 septembrie au fost semnalate un numar de 11 tentative de introducere a unor bunuri si obiecte interzise. Astfel, au fost descoperite un numar de 7 telefoane mobile, 7 cartele SIM si 4 încarcatoare pentru telefon mobil, disimulate in diverse moduri: de la gentile personale ale vizitatorilor, alimente, obiecte de îmbracaminte. O metoda ingenioasa de disimulare a fost constatata cu ocazia verificarii efectuate asupra pachetului cu alimente destinat unei persoane private de libertate unde un telefon mobil a fost descoperit intr-un pepene verde de aproximativ 10 kilograme. Cu ocazia derularii acelorasi proceduri de control, in geanta unei persoane vizitatoare au fost descoperite o pungulita transparenta care continea plante uscate si un cubulet de culoare maronie de aproximativ 1 cm³ ambele posibil din categoria substantelor halucinogene.“In toate situatiile mai sus mentionate au fost sesizate organele competente pentru a efectua cercetari cu privire la savirsirea infractiunii de <<introducere de obiecte interzise in penitenciar>>”, a precizat purtatorul de cuvint al institutiei, Nicoleta Mataringa.         

Locuri de munca

 Conducerea Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Alba a reactualizat lista locurilor de munca disponibile in localitatile din judet. Cele mai multe job-uri, conform datelor furnizate de reprezentantii institutiei mai sus mentionate, sint pentru somerii cu studii medii si de specialitate. ALOFM Alba Iulia: telefon – 0258.831.137. Vinzatori produse nealimentare - 3; Asistent medical - 1; Sudori - 2; Vopsitori textile - 1; Sofer - 1; Tractorist - 1; Barman - 1.Punct de lucru Sebes: telefon – 0725.225.885. Muncitor necalificat - 4; Femeie de servici - 2; Cusator la masina - 1 Timplar - 2.Blaj: telefon – 0725.225.883. Muncitor necalificat - 7. Cugir: telefon – 0725.225.881. Muncitori necalificati la asamblarea pieselor - 20; Lacatus - 2; Ingrijitor cladiri - 2; Inginer mecanic - 1; Mecanic auto - 2; Magaziner - 2; Agent comercial - 5; Gestionar depozit - 2; Manipulant marfuri - 6; Macelar - 5.

Trenuri de calatori intre Alba Iulia si Sebes

 CFR Calatori va introduce în circulatie începind de joi un numar de 16 trenuri care vor circula între Alba Iulia si Sebes, aproape din ora în ora în timpul zilei, pe durata lucrarilor la podul rutier de pe DN 1, peste riul Mures, intrat în reabilitare totala si închis astfel traficului.Masura luata de CFR vine în sprijinul celor aproximativ 2.000 de navetisti, care vor putea astfel sa opteze între o calatorie cu trenul, cu o durata de peste o jumatate de ora, sau una cu autobuzul sau cu microbuzul, dar care dureaza putin mai mult, circulatia rutiera pentru mijloacele de transport în comun fiind deviata pe o ruta ocolitoare. Potrivit sefului statiei CF Alba Iulia, Cornel Suciu, trenurile vor circula zilnic, mai putin duminica, începind cu ora 5,24 din Sebes, respectiv 6,03 din Alba Iulia, ultimele curse fiind programate la ora 18,33, din Alba Iulia, si ora 19,17, din Sebes.          A. P.

Premiera nationala

Dupa cum a precizat Reinhardt Oehler, sef de departament in Ministerul pentru Economie si Afaceri Europene al Landului Brandenburg, venit la Alba Iulia pentru a participa la eveniment, aceasta este cea de-a treia reprezentanta pe care landul german o are in Europa, primele doua fiind deschise in Polonia. Reprezentanta va fi condusa de reprezentantul oficial al Landului Brandenburg in Regiunea Centru, Birgit Schliewenz, care a precizat ca de la ideea infiintarii acesteia si pina acum au trecut circa 5 ani, in principal din cauza partii germane, care a dorit sa se convinga ca exista o colaborare serioasa si sustinuta de autoritati, intre Landul Brandenburg si Regiunea Centru. Ajutor concretDe existenta acestei reprezentante vor beneficia in primul rind firmele si autoritatile din cele doua regiuni, dar si ONG-urile. Practic, orice firma sau ONG care doreste ajutor in cautarea unui partener german pentru o anumita activitate sau afacere, poate apela la acest birou. In plus, poate primi consultanta si ajutor in scrierea de proiecte cu finantare europeana, in care sa atraga si parteneri germani. De altfel, Birgit Schliewenz colaboreaza cu Regiunea Centru de mai multi ani. “Am realizat si am implementat, pina la ora actuala, proiecte finantate din fonduri europene in domeniul turismului, in domeniul energiilor regenerabile, dar si privind urmarile procesului de transformare demografica si vrem pe mai departe sa ne concentram si pe alte proiecte viitoare pe domeniul energiei regenerabile, domeniul in care Landul Brandenburg este un etalon la nivel european. Noi putem sa scriem astfel de proiecte, sprijinim si dorim sa sprijinim pe mai departe initierea unor astfel de proiecte, dar activitatea noastra, cu siguranta, pe viitor se va concentra pe partea de sprijinire si nu pe partea de realizare efectiva, deoarece timpul pe care il avem la dispozitie, cu siguranta nu ne va ajunge nici noua. Iar obiectivul nostru principal este, acum, acela de a identifica partenerii, de a-i aduce laolalta astfel incit ei sa ajunga sa dezvolte relatii de parteneriat si de colaborare. (...) Dorim si incercam sa initiem relatii de colaborare intre localitati, orase cu centre istorice, in vederea conservarii si amenajarii acestor areale istorice si vrem sa oferim acea experienta in domeniul energiilor regenerabile pe care noi in Germania am acumulat-o. Dar, de cealalta parte, am identificat si aici o serie de elemente din care si noi, la rindul nostru, avem de invatat, experiente pozitive acumulate deja de dumneavoastra”, a declarat Birgit Schliewenz subliniind ca ideea infiintarii acestui birou oficial i-a apartinut presedintelui Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel. Acesta a subliniat dealtfel, inaintea deschiderii oficiale, ca si-a dorit foarte mult ca aceasta reprezentanta oficiala sa existe si, mai ales, sa existe la Alba Iulia. “Relatiie noastre cu Landul Brandenburg sint convins ca vor fi mult mai concrete dupa deschiderea acestui birou. Ne dorim foarte mult dezvoltarea relatiilor economice intre regiunile noastre, iar domeniile abordate sint de mare interes pentru toate judetele regiunii”, a afirmat Ion Dumitrel. “Prin deschiderea oficiala a acestui birou in regiunea noastra, la Alba Iulia, vom putea realiza puntea de legatura dintre autoritatile publice si societatile comerciale dintre cele doua tari, pentru a conlucra in cit mai multe domenii. Apreciem activitatea de pina acum a doamnei dr. Birgit Schliewenz, dar stim ca de acum incolo este necesar un si mai mare volum de munca, pentru atragerea unor parteneri de afaceri romani pentru firmele germane”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Mai aveti 7 zile!

 Localnicii care au in proprietate mai multe locuinte sau masini cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.000 de centimetri cubi mai au la dispozitie 7 zile pentru a-si plati diferentele de impozit. Pina la data de 30 septembrie, toate aceste majorari de impozite vor beneficia de bonificatia acordata de catre administratia locala de 10%. Dupa data de 30 septembrie, platile se vor face cu perceperea unor majorari de intirziere, astfel ca localnicii sint sfatuiti sa se grabeasca. Cresterea impozitelor pentru locuinte a intrat in vigoare de la 1 iulie si priveste toate persoanele care au mai mult de o locuinta. Astfel, pentru prima locuinta in afara celei de domiciliu se percepe un impozit majorat cu 65%, pentru a doua locuinta cu 150%, iar de la a treia cu 300%. Primaria Municipiului Alba Iulia prin Directia de Venituri si Taxe Locale a tinut sa le reaminteasca tuturor contribuabililor ca data de 30 septembrie 2010 este cel de-al doilea termen de plata pentru impozite si taxe. “Este vorba despre impozitul pe cladiri, teren si mijloace de transport. Dupa aceasta data se vor percepe majorari de intirziere. Totodata 30 septembrie este si termenul de plata cu acordarea de bonificatii pentru persoanele fizice care detin mai multe locuinte. Rugam contribuabilii care doresc sa beneficieze de bonificatiile in vigoare sa achite la sediul Directiei de Venituri si Taxe Locale impozitele aferente acestei perioade, urmind ca dupa data de 30 septembrie sa se perceapa majorari de intirziere conform prevederilor legale”, se arata intr-un comunicat remis presei de catre departamentul de imagine al Primariei municipiului Alba Iulia.

Compensatii de peste 11.000 de lei pe motive medicale

 Conducerea Casei Judetene de Pensii Alba a aratat zilele trecute ca in domeniul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale s-au depus in cursul lunii trecute un numar de 23 declaratii pe propria raspundere privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale depuse de agentii economici.Conform acelorasi surse, in cursul aceleiasi luni au fost înregistrate un numar de 5 accidente de munca din care 4 au fost pentru firmele cu sediul social în judetul Alba si 1 cu sediul social în alte judete.“S-au avizat la un numar de 32 persoane concediile medicale ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale. S-au achitat compensatii pentru atingerea integritatii un numar de 2 în valoare de 11.268 lei RON. S-a urmarit si consiliat 1 angajator la întocmirea tablourilor de analiza a prevenirii accidentelor de munca si bolilor profesionale pentru un numar de 4 posturi de catre compartimentul de specialitate din cadrul Casei Judetene de Pensii - Alba. S-au decontat cu Casa de Asigurari de Sanatate Alba un numar de 7 facturi pentru prestatii medicale, în valoare totala de 9.836 lei RON”, au declarat reprezentantii CJP Alba.                                   

Parc in curtea scolii, la Liceul de Informatica

Proiectul Ecoparc a fost inceput in aprilie si finalizat in septembrie, iar la realizarea lui au participat membrii clubului IMPACT „After School Special“, dar si parinti, elevi si profesori de la Liceul de Informatica, precum si studenti de Facultatea de Horticultura a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV).     Ecoparcul se intinde pe o suprafata de aproximativ 260 de metri patrati si a fost conceput ca o zona de recreere in cadrul Liceului de Informatica „Tiberiu Popoviciu“, cu spatii verzi si zone de relaxare pentru cei elevii si cadrele didactice din scoala.     O data cu inceperea noului an scolar, Ecoparc a devenit un spatiu ideal pentru intilniri de grup (sedinte si lectii in aer liber), fiind o oaza de verdeata in interiorul scolii. „Ideea unei amenajari a acelei zone este mai veche si am organizat in acest sens si un concurs de desene avind ca tema decorarea acestui spatiu. Conceptia unuia dintre elevii nostri, cel care a cistigat si concursul de desene si care acum este student la arhitectura, a stat la baza realizarii parcului actual, desi ideea lui era mult mai fantezista si nu s-ar fi putut realiza cu mijloace ecologice“, a spus Anca Cocheci, director adjunct al Liceului de Informatica „Tiberiu Popoviciu“.     „Ne preocupa crearea pentru elevii nostri a unui spatiu in care sa se simta bine cind invata, cind sint impreuna, un spatiu care sa impuna prin curatenie si frumusete naturala si, in felul acesta, sa-i determine pe copii sa fie responsabili fata de mediu si natura“, a mai adaugat directorul scolii.    Rezultate peste asteptariEcoparc este un proiect inovator, prin care cei trei parteneri si-au dorit sa creeze un spatiu placut si inedit in peisajul scolar urban din Cluj. Parcul din cadrul Liceului de Informatica „Tiberiu Popoviciu“ a fost construit doar cu materiale ecologice (lemn, caramida si pietris reciclat, vopsea ecologica), dupa o schita realizata impreuna cu partenerii de la USAMV.     Parcul are in dotare un amfiteatru in aer liber, banci, mese, spatiu de joaca, un perete vopsit de copii si chiar un panou pentru graffiti. Proiectul a fost scris si realizat in exclusivitate de membrii clubului IMPACT After School Special, elevi cu virste cuprinse intre 14 si 16 ani, si profesori ai liceului.„Pe parcursul vacantei de vara, elevii si profesorii implicati in proiect au lucrat intens ca Ecoparc sa fie gata in septembrie, la inceputul scolii“, a declarat Sorana Bobaru, coordonator al proiectului. „Ne-am dorit foarte mult ca beneficiarii proiectului, elevii si profesorii liceului, sa se bucure de acest parc in frumoasele zile calde de toamna. Si iata ca am reusit, iar acum Ecoparc poate gazdui activitati educative si recreative in curtea scolii“, a adaugat Sorana Bobaru.    Elevii au fost voluntari pentru Ecoparc„La inceputul acestui an sintem mindri si fericiti sa constatam ca munca noastra de peste vara a dat roade si Ecoparcul visat este gata. Nu a fost foarte usor, dar satisfactia este cu atit mai mare cu cit am reusit sa depasim toate obstacolele si de la inceputul anului scolar in gradina noastra se joaca copii, asteapta parinti si vor fi si alte activitati, cum ar fi orele in aer liber“, a declarat liderul IMPACT, Monica Verdes.     „M-am simtit foarte bine sa lucrez la acest proiect, deoarece stiam ca astfel ajut si mai ales ca o sa aduc zimbetul pe fetele copiilor mai mici. Imi place foarte mult sa fac voluntariat, sint implicata in astfel de actiuni de 2 ani, dar realizarea acestui parc a fost cea mai complexa actiune la care am participat. A fost greu, am muncit mult pe temperaturi foarte ridicate, dar ne-am distrat si ne-a facut multa placere sa construim parculetul, care in final a iesit peste asteptarile noastre“, a spus Diana Verdes, eleva in clasa a X-a.

In strada

Protestele de strada continua pina la finalul saptaminii, anunta sindicalistii. Din judetul Alba au plecat spre capitala, in cursul noptii de ieri un numar de 100 de sindicalisti din Sanatate. Fiecare dintre acestia îsi va striga în strada nemultumirea fata de masurile luate de Guvernul Boc si va lupta în acest fel pentru recistigarea drepturilor. Sindicalistii cer anularea masurii de reducere a salariilor bugetarilor cu 25%, majorarea salariului minim pe economie la 750 lei, atit pentru bugetari cit si pentru angajatii societatilor comerciale, stoparea disponibilizarilor de personal în sistemul bugetar si în sistemul economic, pastrarea Codului Muncii si a protectiei salariatilor la concedieri colective, blocarea initiativei de a desfiinta contractul individual de munca pe perioada nedeterminata, mentinerea actualei legi a pensiilor, a virstei de pensionare si a modului de calcul al pensiei, modificarea Legii Inspectiei Muncii pentru diminuarea muncii si întarirea masurilor de securitate a lucratorilor la locul de munca.      

Investitii pentru reabilitarea Spitalului Orasenesc Cugir

Administratia locala din Cugir finanteaza primele lucrari in calitate de administrator al Spitalului Orasenesc. Dupa preluarea spitalului, Primaria si Consiliul Local Cugir si-a luat in serios rolul de administrator al unitatii medicale din oras si finanteaza primele lucrari de reparatii. Saptamina trecuta edilul sef, Adrian Teban si presedintele Consiliului de Administratie al Spitalului Orasenesc Cugir, dr. Ludwig Karlheinz, care este reprezentantul primarului în forul de conducere al unitatii medicale, au evaluat investitiile care se impun la spital. ‘’În urma vizitei pe care am facut-o alaturi de dr. Ludwig la sectiile de pediatrie, de garda si la policlinica am identificat cele mai urgente lucrari de reparatii. Este necesar ca în cel mai scurt timp sa fie reabilitat acoperisul la sectia de interne, precum si grupurile sanitare din cadrul spitalului. În acest sens, primaria aloca suma de 130.000 lei’’ a precizat Adrian Teban.Aceasta problema a fost discutata si în cadrul sedintei ordinare a Consiliului de Administratie al Spitalului Orasenesc Cugir, format din Dr. Daniela Popa Draghici, Ec. Mariana Bota, Ec. Dorin Herlea, Ec. Nicolae Truta, Ing. Aurel Voicu, Dr. Anton Butnaru si asist. med. Camelia Costinas, sedinta la care a participat si managerul spitalului, Dr. Ana Sintu, si directorul financiar-contabil, Ec. Mihaela Simona Schneider. Consiliul de Administratie a decis ca fondurile acordate de primarie sa fie folosite cu prioritate pentru repararea acoperisului de la sectiile interne, respectiv pediatrie, urmind ca problema grupurilor sanitare sa ramina în discutie, în functie de costul reparatiilor propuse.În cadrul aceleasi sedinte, membrii consiliului au hotarit sa solicite Primariei orasului Cugir sa extinda si la spital activitatea compartimentului pentru administrarea domeniului public, avind în vedere costurile pe care le implica activitatea de curatenie.

FC Vaslui, eliminata din Cupa!

Daca marti Vointa Sibiu a produs o surpriza eliminindu-si „vecinii“ de la Gaz Metan Medias, ieri a fost rindul celor de la Alro Slatina sa uimeasca. Formatia din Oltenia, nou-promovata in Liga 2, a eliminat-o pe FC Vaslui, formatia din primul esalon antrenata de Lopez Caro, fost tehnician la Real Madrid. Alro a invins formatia patronata de Adrian Porumboiu la lovituri de departajare, cu 4-3, dupa ce scorul dupa 120 de minute de joc a fost egal, 0-0.     Unirea Urziceni a invins-o pe divizionara secunda Delta Tulcea cu 1-0, prin golul marcat de Batfoi inca din minutul 11. La formatia ialomiteana a debutat Arman Karamyan, fosta vedeta de la Rapid si Steaua.     Viorele Moldovan a reusit prima victorie pe banca Sportului Studentesc. „Studentii“ bucuresteni au invins cu 3-1 pe CS Otopeni. FCM Tirgu Mures, care in etapa a 8-a a Ligii 1 a invins campioana CFR chiar in fieful acesteia din Gruia, s-a impus pe terenul celor de la Silvania Simleul Silvaniei cu 1-0. Elevii lui Ioan Ovidiu Sabau au cistigat partida prin golul marcat de Astafei. Gloria Bistrita a invins cu 3-0 pe Astra Giurgiu, desi ardelenii au jucat aproape o repriza in inferioritate numerica, dupa ce Vali Nastase a fost trimis la cabine in minutul 51.     FC Timisoara a invins in deplasare pe Juventus Bucuresti, cu 3-1. Mansour a reusit o dubla pentru banateni, iar Tames a inscris cel de-al treilea gol. Bucurestenii au punctat pe final prin Nica.     Ieri, pe linga surpriza de la Sibiu, Universitatea Cluj a trecut de Victoria Branesti, cu 1-0, CFR Cluj a invins tot cu 1-0 pe ACU Arad, iar Universitatea Craiova si Rapid au invins fiecare cu 5-0 pe Minerul Lupeni, respectiv Petrolul Ploiesti. Dupa incheierea editiei noastre s-au disputat partidele Dinamo – Ceahlaul si Pandurii – Viitorul Constanta. Astazi vor mai avea loc partidele Chimia Brazi – FC Brasov, Astra Ploiesti – Otelul si Gaz Metan CFR Craiova – Steaua.

Agonie pe DN1

Practic, un drum de citiva kilometri este acum parcurs in 60 de minute pe varianta podului de pontoane sau mai bine de o ora si jumatate pe alte doua variante care folosesc drumuri judetene. Pentru soferii de TIR si mai ales pentru firmele de transport, calvarul este si mai insemnat. Toate autovehiculele care depasesc masa maxima autorizata de 7,5 tone trebuie sa faca un ocol extrem de mare, acoperind distanta de aproximativ 20 de kilometri dintre Alba Iulia si Sebes in peste 140 de kilometri. In mod normal situatia ar trebui sa revina la normal in 15 octombrie, atunci cind este programata redeschiderea podului pentru circulatia rutiera. Totusi, la aceasta ora, coloanele care se formeaza in zona podului peste riul Mures, dar si la intrarea pe variantele ocolitoare, se intind pe cite 3-4 kilometri in fiecare sens.  NecesitateLucrarile nu sint insa un simplu moft al administratiei locale din Alba Iulia. Podul care a fost inchis circulatiei are o vechime de peste 50 de ani si a inceput sa se rupa in bucati in urma cu aproximativ un an de zile. Dupa mai multe runde de negocieri, licitatii, contestatii, aminari si discutii, contractul de reabilitare totala a fost semnat in aceasta vara, iar lucrarile, care costa aproximativ 5,2 de milioane de lei, au demarat in luna august. Podul a fost inchis total pentru circulatia rutiera abia la mijlocul lunii septembrie, dupa ce Ministerul Apararii a construit varianta de pontoane, iar firma care lucreaza a acceptat sa semneze o anexa la contract prin care s-a angajat sa termine lucrarea pina cel tirziu la mijlocul lunii octombrie. Potrivit Inspectoratului judetean de Politie Alba, circulatia a fost deviata pe rute ocolitoare, respectiv Alba Iulia - Abrud pe DN 74, Brad - Deva pe DN 76 si DN 7, Orastie - Sebes sau Alba Iulia - Teius pe DN 1, Blaj - Copsa Mica, pe DN 14 B, Sibiu - Sebes pe DN 1, pentru masinile de peste 7,5 tone. Pentru autovehiculele a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 7,5 tone exista alte doua variante, respectiv Alba Iulia pe varianta, Drimbar - Seusa - Ciugud - Oarda de Jos pe DJ 107 C si Alba Iulia pe varianta, Teleac - Hapria - Straja pe DJ 107 C, Ghirbom - Vingard - Drasov - Cunta pe DJ 106 I, limita judetului Sibiu pe DN 1.Nervi si agitatieDe cind circulatia a fost inchisa, in zona au fost montate indicatoare provizorii, semafoare care ar trebui sa dirijeze traficul si agentii politiei rutiere incearca si ei sa contribuie la buna desfasurare a traficului. Nimic nu poate totusi sa ii scuteasca pe soferi de tot acest calvar, in conditiile in care pe acest tronson DN 1 coincide si cu soseaua Europeana E81.“Am stat aproape 30 de minute sa ajung la semafor. Alte 30 de minute pina am gasit drumul si probabil mai fac vreo 30 pina ajung inapoi la ruta. Totul pentru 10 - 15 kilometri. E o timpenie si o incompetenta”, acuza un alt sofer care a preferat una dintre variantele ocolitoare. In schimb, soferii de masini mari acuza lipsa de interes a autoritatilor. “Noi avem de facut transporturi in limita de timp. Am negociat deja preturi si nimeni nu vrea sa auda de lucrari la pod. Sint bani pierduti aiurea ca sa ocolim 150 de kilometri. Ar fi trebuit sa deschida un drum judetean pentru transportul greu pentru ca pina la urma, noi platim taxe importante statului si bugetului local”, spune un sofer de cursa lunga. “Pierd aici 3 ore, cu ce am mai pierdut in rest, pentru ca se circula asa cum se circula in toata Romania, am ajuns sa fac 150-200 de kilometri in 8 ore. Imediat se termina timpul pe diagrama si trebuie sa trag pe dreapta. Patronul nu ma intreaba ce probleme am avut. Imi spune doar ca am intirziat si imi taie din salariu. O sa ma duc sa le pun camionul in fata casei la timpitii care conduc tara asta”, ameninta un alt sofer.

Spera sa fie surpriza placuta a Cupei

 Antrenorul echipei Gaz Metan CFR Craiova, Ionel Gane, a declarat, miercuri, ca spera ca formatia sa sa fie surpriza placuta a Cupei României - Timisoreana, unde va întilni, joi, în 16-imile de finala, pe Steaua Bucuresti. “Ne dorim mult sa ne calificam, asteptam cu nerabdare acest meci, speram sa fim surpriza placuta a acestei competitii. Ne-am dorit sa jucam cu echipa buna a campionatului. Daca ne va avantaja situatia de la Steaua, vom vedea miine. Este adevarat ca au unele probleme, dar este echipa mare cu jucatori cu multa experienta, iar noi nu trebuie sa cadem în partea cealalta sa ne credem favoriti. E o situatie dificila la ei, pe care nu vreau sa o comentez. Sintem echipa orasului si speram sa vina lume multa la stadion, stim cu totii de rivalitatea dintre Craiova si Steaua. Ne bucuram ca cei de la Universitatea vor fi suporterii nostri. Am vorbit cu baietii, le-am spus ca Steaua are multe plusuri, dar si minusuri, iar noi trebuie sa profitam”, a spus Gane. Tehnicianul oltenilor a afirmat ca jucatorii sai sint pregatiti si pentru loviturile de departajare. “Ne pregatim chiar si de penaltiuri. Am mai batut si anul trecut si cred ca din aceste punct de vedere avem un mic avantaj. Cind avem mingea trebuie sa atacam, sa jucam ofensiv, nu ne putem apara tot timpul. Nu jucam pe prima, pentru ca atunci cind joci cu Steaua nu mai ai nevoie de motivatie. O victorie cu Steaua ar aduce bucurie întregului oras. Multi din jucatorii mei sint la cel mai important meci al carierei. Trebuie sa jucam cu cap. Avem dorinta, dar trebuie sa fim atenti”, a precizat Gane.Partida Gaz Metan CFR Craiova - Steaua Bucuresti, din 16-imile de finala ale Cupei României, se va disputa joi, de la ora 20.30, si va fi transmisa de Pro TV.

Romania va intilni Argentina in primul tur al Cupei Davis 2011

 Echipa de Cupa Davis a României va întilni, în deplasare, formatia Argentinei, în primul tur din 2011 al Grupei Mondiale, s-a stabilit, miercuri, la Bruxelles, în urma tragerii la sorti, informeaza site-ul oficial al competitiei. România, care a trecut în barajul pentru Grupa Mondiala de Ecuador, cu scorul de 5-0, nu a fost cap de serie la tragerea la sorti. Partidele din primul tur al Cupei Davis 2011 vor avea loc în perioada 4-6 martie.

Adrian Falub negociaza preluarea FC Bihor

 Antrenorul care a pregatit ultima data pe FCM Tirgu Mures a asistat luni la partida amicala dintre FC Bihor si echipa maghiara Debrecen VSC, scor 0-0. Ex-uniristul ar putea antrena din nou în Liga a II-a, acolo unde se descurca de minune, iar rezultatele l-au facut mare antrenor, clujeanul trecindu-si în cont doua promovari consecutive în Liga I, cu FCM Tg. Mures (2010) si Unirea Alba Iulia (2009). Adrian Falub a urmarit partida alaturi de Catalin Sarmasan, presedintele CF Liberty. La finalul jocului a ezitat sa faca declaratii oficiale, dar a admis ca negociaza preluarea bancii tehnice a FC Bihor.

Catalin Busi fluiera la meciul Ariesul - FC Unirea

 Comisia Centrala a Arbitrilor a stabilit brigazile ce vor conduce partidele etapei a 5-a din liga secunda. Derby-ul etapei, unul de traditie al fotbalului românesc, dintre Petrolul Ploiesti si FC Arges Pitesti, doua campioane ale României, va fi arbitrat de Robert Dumitru din Brasov. Seria II * CS Mioveni - CSM Rimnicu Vilcea, vineri ora 18.00Arbitru: Teodor Dragos (Constanta); Asistenti: Mitruti Daniel (Craiova) si Cîmpeanu Petrica Ionut (Cluj-Napoca).* FC Bihor Oradea - ACS MU Politehnica IasiArbitru: Hategan Ovidiu (Arad); Asistenti: Slabu Stelian (Brasov) si Tunyogi Ferencz (Zalau).* ACU Arad - Minerul LupeniArbitru: Stefanuti Claudiu (Nasaud); Asistenti: Onicas Ioan (Zalau) si Ciocanea Ioan Daniel (Sibiu).* Vointa Sibiu - FC Silvania Simleu SilvanieiArbitru: Tarcea Sorin (Timisoara); Asistenti: Dansa Ciprian Florin (Oradea) si Gheorghioiu Bogdan (Timisoara).* Ariesul Turda - Unirea Alba IuliaArbitru: Busi Catalin (Rimnicu Vilcea); Asistenti: Medrea Bogdan (Rimnicu Vilcea) si Paunescu Florin (Rimnicu Vilcea).* Petrolul Ploiesti - FC Arges PitestiArbitru: Dumitru Robert George (Brasov); Asistenti: Orbulet Mircea (Bucuresti) si Constantinescu Andrei (Bucuresti).* Muresul Deva - ALRO SlatinaArbitru: Uihelyi Ludovic Cristian (Lugoj); Asistenti: Cristea Emil Ioan (Arad) si Mihoc Alina (Arad - Arad).* Gaz Metan CFR Craiova - FC UTA Arad, duminica ora 11.00Arbitru: Stanescu Adrian (Popesti Leordeni); Asistenti: Dobrica Nicolae (Rimnicu Vilcea) si Voicu Anghel (Suseni).

Cupa Romaniei la baschet feminin

 Baschetbalistele de la CSU LPS Alba Iulia au cistigat, scor 79-57 (25-17, 16-7, 22-13, 16-20), duelul cu Sportul Studentesc, în prima mansa din Cupa României. Partida s-a disputat în Sala de sport a Universitatii “1 Decembrie 1918”, albaiuliencele impunindu-se în fata adversarelor cu o diferenta de 22 de puncte. Pentru echipa albaiuliana, antrenata de Nicusor Marcu, au marcat: Alexandra Uiuiu (16 puncte), Luiza Voinea (15), Andreea Nemes (13), Adina Pop (7), Volha Tarmageanu si Silvia Gradinaru (ambele cite 6), Elena Dinca (5), Elisabeta Crecan si Oana Precup (cite 4), Ana Maria Chirila (2), Bianca Voica (1). “Am dominat clar acest joc si ma bucur ca am cistigat. Mai avem mici probleme de pus la punct la faza defensiva si sa recuperam din jucatoarele cu probleme medicale”, a spus Nicusor Marcu, antrenor CSU LPS Alba Iulia. Meciul retur va avea loc simbata la Bucuresti. În prima etapa a Diviziei A, programata pe 2 octombrie, echipa din Alba va juca în fata propriilor suporteri cu Universitatea Cluj.

Comportare onorabila a sportivilor uniristi la Finalele CN de Culturism

 În perioada 17-18 septembrie, la Tirgu Mures s-au desfasurat finalele Campionatelor Nationale de Culturism pentru seniori la care au fost prezenti si 4 sportivi de la C.S. Unirea Alba Iulia.Competitia a fost una dintre cele mai disputate din ultimii ani cu o concurenta acerba la toate categoriile din concurs. Cele mai bune clasari le-au avut Muntean Corina, clasata pe locul IV, la categoria feminin 55 kg si Vitca Ovidiu, clasat pe locul V, la categoria masculin 70 kg. Acestia au avut prestatii foarte bune fiind la un pas de cucerirea unei medalii, acesta fiind si principalul regret al celui care-i pregateste, instructorul sportiv Ovidiu Panazan. Ceilalti doi sportivi uniristi au avut clasari mai modeste, atit Maxim Sergiu cit si Cernecan Costel nereusind calificarea în finalele de 6 ale acestei competitii la categoriile de greutate 80 respectiv 65 kg.

Prezenta unirista la Cupa Tarilor Latine din Portugalia

 La finele acestei saptamini, în localitatea Pedragao din Portugalia, va avea loc a XVI-a editie a Cupei Tarilor Latine la Orientare, competitie la care va fi prezent si lotul României de orientare.La aceasta prestigioasa competitie organizata de catre federatiile de orientare din tarile de sorginte latina si-au anuntat participarea loturile nationale din Franta, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Brazilia, Argentina, Columbia, Venezuela si desigur din România. Conform regulamentului competitiei vor fi 3 etape de concurs, fiecare tara participanta avind dreptul sa alinieze la start doar cite un singur sportiv la fiecare categorie de virsta. Cu atit mai importanta este prezenta sportivului unirist Florin Tuncu (foto) care va reprezenta tara noastra la categoria tineret, pentru acest concurs selectia sportivilor participanti fiind una extrem de riguroasa. Dealtfel sportivul de la CS Unirea Alba Iulia a dominat categoric în acest an disputa interna la aceasta categorie de virsta.Lotul României a plecat ieri de pe aeroportul Otopeni din Bucuresti cu destinatia Lisabona si este format din 8 sportivi, 4 la feminin si 4 la masculin.„E o onoare pentru noi si o performanta deosebita pentru sportivul nostru sa ne aliniem la startul acestei importante competitii. Eu personal am aceeasi mare încredere si sper chiar la o clasare pe podium din parte lui Florin Tuncu”, ne-a declarat Marius Anghel, director coordonator CS Unirea Alba Iulia.

Victoria ?U? Cluj

 Nici fotbalul de calitate nu a prea fost prezent in primele minute Toba (3), Reinaldo (5) si Izvoranu (10) au amenintat cu suturi de la distanta poarta lui Stoicescu. Marile ocazii ale primei reprize au apartinut insa oaspetilor, Avram (22) si V. Negru (15) fiind extrem de aproape de a perfora plasa portii lui Hutan. Mitanul secund a inceput extrem de prost pentru Branesti, Iacob a fost eliminat pentru fault in postura de ultim aparator la Machado, Pit deschizind scorul cu un sut plasat din lovitura libera de la 17 metri, care a urmat (47).Oaspetii au avut doua tresariri de orgoliu dar Hutan a intervenit imperial la trasorul lui D. Popa (76), iar lovitura de cap a lui Sg. Bar a nimerit bara din stinga goalkeperului clujean (86). “U” a inceput meciul in urmatoarea formula: Hutan – Busca, Szilagyi, Izvoranu, Belosevic – Toba, Reinaldo, Ionescu, Pit – Voican, Machado. Partida a fost arbitrata de „centralul” Alexandru Tudor.‘’Sepcile-rosii’’ au moral perfect pentru derby“Am obtinut o victorie muncita si ma bucur ca am reusit sa ne calificam in faza urmatoare. Sper sa fiu inspirat cu CFR si sa aleg cel mai bun <<11>>. Este foarte bine pentru noi ca am invins, ma ales ca victorile aduc victorii. Vrem sa asiguram fanii ca jucatorii ce vor intra in teren vor da totul pe teren pentr a-i face fercitii. Trebuie sa fim conectati 100% la acest meci, sa facem un joc bun si sa cistigam cele trei puncte”, a spus Pana, antrenorul studentilor. Universitatea Cluj va juca vineri, de la 16.30, pe “Cetate” cu rivala de moarte CFR Cluj, intr-un veritabil derby al Ardealului. “Nu e important faptul ca am marcat cit faptul ca am reusit sa ne calificam. Meciul cu CFR este unul special pentru fiecare dintre noi indiferent de conjunctura in care se joaca sau pozitiile ambelor echipe din clasament. Abordam cu incredere derby-ul cu CFR. Sper sa joc, asta depinde de ce va decide antrenorul”, a spus si Pit, mijlocas venit in vara la Cluj de la AS Roma.

Simbolistica numelor

 Alegerea numelui este, pentru unele culturi, o adevarata arta! E bine sa cunoastem vibratia numelui pe care vrem sa îl dam copiilor pentru a le impregna - din start - o anumita trasatura de caracter.Nume cu litera TTAMARA (ebraica) date din palma TEMISTOCLE (greaca) themistokles - gloria legii: themistos - al legii ^ kleos - putere, glorie TEODOR / TEODORA (greaca) Theodoros - dar de la Dumnezeu : theos - zeu ^ doron - dar TEOFIL (greaca) prieten al lui Dumnezeu; theos - Dumnezeu ^ philos - prieten TEREZA (greaca) theros - vara sau therizein - a stringe roadele TEODOSIE (greaca) theos - zeu ^ dosis - daruit TIBERIU / TIBOR (latina) de la Tibru, riul ce trece prin Roma TIMOTEI (greaca) timan - a onora ^ theos - Dumnezeu TITUS (latina) titulus - titlu de onoare TITZIAN / TITZIANA - Varianta a numelui Titus TOMA (ebraica) Te’oma - geaman TRISTAN (celtic) Drystan: drest - rascoala, tumult; (latina) tristus - trist TUDOR (celtic) Teutorigos - conducatorul poporuluiNume cu litera VVADIM Varianta a numelui Vladimir VALENTIN / VALENTINA (latina) valens - puternic, vigurosVALERIA / VALERIU / VALERIAN (latina) valere - a fi puternic VALTER (germana) wald - conducator ^ heri - armata VANDA (slav) calatorie VARVARA Varianta a numelui Barbara VASILE (greaca) basileus - rege VERA (rusa) credinta (latina) verus - adevar VERONA Numele unui oras din Italia VERONICA (greaca) Pherenike - a aduce victoria: pherein - a aduce ^ nike - victorie; (latina) Vera icon - imagine reala VESPASIAN (latina) vesper - vest sau seara vespa - viespe VICTOR (latina) victorie VINCENT (latina) vincere - a cuceri VIOLA / VIOLETA (latina) violet VIOREL / VIORICA (romana) de la numele florii viorea VIRGIL Nume roman de familie VIRGINIA (latina) virgo - virgina, fecioara VITALIE (latina) vitalis - vital, al vietii VIVIANA (latina) vivus - viu VLAD (slav) volod - putere VLADIMIR (slava) volod - a conduce, putere ^ mer - mare, faima sau mir - pace Nume cu litera X, W, Y, ZXENIA (greaca) ospitalitate WILHELM / WILLIAM (germana) wil - vointa, dorinta ^ helm - protectie WOLFGANG (germana) wulf - lup ^ gang - cale YURI Varianta ruseasca a numelui George YVONNE (germana) arc ZAHARIA (ebraica) Zekaryah - Dumnezeu isi aminteste ZAMFIRA/ZAMFIR (româna) - provine de la forma romaneasca a pietrei safir (zamfir) ZENOVIA (greaca) Viata lu Dumnezeu: Zeno - dumnezeu ^ bios - viata ZINAIDA (greaca) Zenais - derivat din Zeus - Dumnezeu ZOE (greaca) viata ZOLTÁN (greaca) provine din zoe - viata; (turca) sultan

RMGC acuza presiuni publice

 Reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation spun ca membrii acestei comisii sint experti respectati, cu experienta semnificativa in cercetare arheologica, iar multi dintre ei detin functii de conducere in institutii publice de cultura. “Asemenea presiuni publice fara precedent, afise cu un limbaj dur, de factura extremista, prin care cercetatorii sint tratati ca niste infractori, sint cu atit mai socante cu cit implica in mod direct, si cu siguranta, abuziv, numele Ministerului Culturii, institutie publica prestigioasa, in subordinea careia functioneaza institutiile respective”, se arata intr-un comunicat remis presei de catre departamentul de imagine al RMGC. Incredere pentru viitorTotusi, reprezentantii RMGC si-au exprimat increderea in faptul ca Ministerul Culturii se va disocia de asemenea initiative si va asigura un climat adecvat pentru lucrarile Comisiei de Arheologie. De asemenea, compania a solicitat organismelor in drept sa se autosesizeze cu privire la tentativa de exercitare de presiuni asupra institutiilor statului. Oficialii RMGC mai subliniaza ca “procedura de descarcare arheologica, in contextul unei investitii industriale moderne, care tine cont de interesele culturii si ale patrimoniului, nu poate fi asociata cu notiuni precum <<crima culturala>> sau <<distrugerea>>, daca subiectul este tratat cu buna credinta si obiectivitate. Mai mult, compania spera ca presiunile si calomniile nu vor influenta dezbaterea profesionista, civilizata, bazata pe argumente stiintifice. RMGC este in continuare deschisa la dialog si la comentarii constructive, dar va respinge si va semnala in orice situatie atacurile la persoana si calomnia”, se mai arata in comunicat. Analiza a impactului asupra mediuluiAgitatia din jurul proiectului vine dupa ce RMGC a anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, decizia membrilor Comitetului de Analiza Tehnica de a relua procedura de analiza a raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul Rosia Montana. “Comitetul de Analiza Tehnica este format din experti desemnati de mai multe ministere, sub coordonarea Ministerului Mediului si Padurilor. Proiectul a fost analizat anterior de o serie de experti, inclusiv de catre Grupul Independent al Expertilor Internationali, alcatuit din experti de mediu din Germania, Ungaria, Suedia si Romania. Observatiile si recomandarile au fost integrate in Anexa la Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului, prezentata Guvernului Romaniei in mai 2007”, se mai arata in comunicat.

Clujenii au invatat de la italieni cum sa aiba o administratie eficienta

Foto Radu PadureanO conferinta despre eficienta administratiei publice din Romania a avut loc ieri la initiativa Asociatiei pentru Cooperare Transilvania Italia (ACTI).      Conferinta intitulata „Eficienta administratiilor si serviciilor publice: exemple de bune practici si standardele internationale de gestiune“ a reunit laolalta reprezentanti ai administratiei publice clujene si nu numai, conducerea mai multor institutii deconcentrate din judet, dar si reprezentanti ai autoritatilor publice italiene.     „Ma bucur ca o asa manifestare are un numar atit de mare de participanti. Pentru mine este o zi mai speciala, pentru ca mi-am dorit intotdeauna, in toate sectoarele in care am lucrat, sa existe o logica, o succesiune, care sa duca la o economie de timp, indiferent de domeniul in care am activat, fie ca a fost vorba despre cel medical, cel administrativ sau chiar despre viata politica. Este o onoare pentru noi ca reprezentantii unui stat european dezvoltat, oameni care au experienta acumulata in decursul anilor, sa doreasca sa organizeze o astfel de manifestare la Cluj“, a spus prefectul judetului Cluj, Florin Stamatian, in deschiderea conferintei. Stamatian a subliniat si anumite progrese care s-au facut la Cluj in domeniul descentralizarii, mentionind ca exista foarte multi oameni deschisi in domeniul sectorului administrativ.      Presedintele Asociatiei pentru Cooperare Transilvania Italia, Gianfranco Bruno, le-a vorbit celor prezenti despre motivele care au dus la organizarea conferintei. „Aceasta asociatie a fost nascuta dintr-o idee a unui grup de italieni veniti in urma cu 10 ani aici. Am gasit aici o zona a Romaniei destul de competitiva si ne-am zis ca este o zona foarte potrivita pentru afaceri si pentru crestere. ACTI mentine un raport continuu cu zona administrativa si chiar politica. In ceea ce priveste evenimentul de astazi (ieri – n.r.), exista foarte multi intreprinzatori italieni care deja sint aici sau care vor sa vina si care au nevoie sa gaseasca o administratie eficienta“, a aratat Gianfranco Bruno.      „Colegii nostri din Italia au venit cu un subiect care este foarte popular, este chiar necesar. Din punctul de vedere al viziunii europene, statul inseamna administratie. Daca administratia nu functioneaza, e clar ca aceste competente europene ale statului nu vor functiona si, ca atare, politicile europene nu vor da rezultate in statele respective. E adevarat ca noi avem bolile seculare de la fanarioti incoace cu administratia si este adevarat ca a vorbi despre administratie inseamna in general a aplica politicile europene“, a rostit in discursul sau fostul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, profesorul Vasile Puscas.

Baschetbalisti la ?Let?s do it Romania?

Baschetbalisii de la „U“ Mobitelco BT Cluj vor participa sîmbata la proiectul „Let’s do it Romania“, ziua de curatenie nationala. La actiune vor participa echipa de seniori si echipele de juniori ale clubului, ceea ce însumeaza aproximativ 200 de persoane.      Întîlnirea si plecarea spre zona arondata de curatenie, Padurea Hoia, va avea loc la ora 9, la Iulius Mall, unde toti sportivii se vor îmbarca în autobuze. „U“ Mobitelco BT Cluj îi invita pe toti cei doritori sa i se alature în cadrul proiectului, fani sau simpli cetateni.     Ca obiective pe termen lung, proiectul „Let’s do it Romania“ îsi propune responsabilizarea cetatenilor fata de mediul înconjurator si colaborarea cu autoritatile pentru îmbunatatirea infrastructurii si a sistemului de amenzi. Pentru mai multe detalii puteti accesa site-ul www.letsdoitromania.ro.

Lucrarile la noul refugiu din Cheile Turzii incep in acest an

Lucrarile la noul refugiu al salvamontistilor din zona Cheile Turzii vor începe în acest an. Acest refugiu va cuprinde un centru complex pentru informarea turistilor, dar si un punct de prim ajutor în caz de accidente. „În acest an vom începe lucrarile la fundatia centrului, acesta fiind de altfel obiectivul pentru 2010“, a declarat Gebefugi Laszlo, seful Serviciului Judetean Salvamont Cluj. Acesta a mai precizat ca în acest moment se asteapta avizul de la Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului si imediat dupa primirea avizului vor începe lucrarile la fundatie. Pentru acest obiectiv Consiliul Judetean Cluj a alocat 100.000 de lei. Noul refugiu va fi amplasat în zona tampon a rezervatiei.    G. D.

Turistii romani, mai indisciplinati decit cei straini

Salvamontistii clujeni le atrag atentia turistilor sa respecte traseele marcate si placutele de avertizare care spun sa nu fie parasita poteca, pentru a evita astfel accidentele. Acest avertisment vine in contextul in care, in aceasta luna, un turist a murit in Cheile Turzii dupa ce s-a abatut de la traseu, a inceput sa escaladeze un perete si a cazut de la aproximativ 90 de metri. Sefii Serviciului Judetean Salvamont Cluj precizeaza ca tinarul s-a abatut de la traseu cu toate ca in fata lui, la o jumatate de metru, era o placuta de avertizare care ii spunea sa nu faca acest lucru. „Turistii nu inteleg sensul afiselor &#171;Nu parasiti poteca!&#187;, restul zonelor fiind foarte periculoase pentru ei. Traseele din Cheile Turzii au un grad de dificultate foarte mare“, a explicat Gebefugi Laszlo, seful Serviciului Judetean Salvamont Cluj. Acesta a mai spus ca romanii sint mult mai indisciplinati decit turistii straini, care nu se abat deloc de la traseele marcate.     Cheile Turzii au ucis si un salvamontistCu o saptamina inainte de moartea turistului care nu a respectat avertismentele din Cheile Turzii, in zona a mai avut loc un accident mortal, fiind vorba despre salvamontistul Ilie Humita, in virsta de 24 de ani. Reprezentantii Salvamontului clujean spun ca in cazul acestuia a fost vorba despre neatentie. Tinarul a uitat sa faca o serie de noduri care i-ar fi oprit coborirea in momentul in care coarda se termina.      Gebefugi Laszlo a mai precizat ca accidentele mortale in cazul salvamontistilor sint foarte rare, aproximativ unul la 10 ani, deoarece echipamentele folosite sint foarte performante.     Alpinist rus beat salvat de clujeni in Muntii CaucazVasile Cipcigan si Ovidiu Ratiu, cei doi alpinisti clujeni care au escaladat virful Elbrus (5.642 de metri) din Muntii Caucaz, au povestit ieri citeva detalii din expeditia care a durat 10 zile. Salvarea unui alpinist rus beat a fost unul dintre episoadele picante ale escaladarii celui mai inalt virf din Europa. „A fost un episod mai putin obisnuit. Pe una dintre coboririle noastre, undeva la 4.000 de metri, am dat peste un rus beat, care era dezorientat. Nici echipament nu avea, ci doar o casca de motociclist pe cap, si pe jumatate era intr-o crevasa, de unde l-am scos afara. L-am luat cu noi si a ajuns cu bine“, a povestit Ovidiu Ratiu. El a precizat ca rusul beat a fost lasat la un refugiu.     Alpinistii clujeni, care lucreaza si la Serviciul Salvamont Cluj, au mai spus ca au reusit sa urce dupa calendarul stabilit, ajungind in virf in 4 septembrie, la ora 11.22, traseul pentru virf fiind de 10 ore. Urmatorul lor obiectiv este virful Aconcagua, de 6.962 de metri.

O noua infatisare pentru Parcul Central din Turda

Municipalitatea turdeana este pregatita sa investeasca 1,8 milioane de lei pentru a schimba înfatisarea Parcului Tineretului. Daca pîna acum era un refugiu pentru persoanele fara adapost, cel putin pe timp de noapte, iar actele de vandalism petrecute la adapostul întunericului nu mai mirau pe nimeni, iata ca de aceasta data obiectivul va avea înfatisarea pe care o merita. Sa nu uitam ca în zilele calduroase de vara multi turdeni se refugiaza în aceasta oaza de verdeata, un loc ideal de joaca pentru copii, dar si un spatiu prielnic practicarii tenisului sau fotbalului. Alei refacute, fîntîni arteziene, corpuri de iluminat, covor vegetal nou, plantare de arbori si arbusti – acestea sînt doar cîteva din operatiunile care se executa în aceasta perioada în Parcul Central. Banii necesari investitiei provin în buna parte de la Administratia Fondului de Mediu.    D. D.

Vrei o batrinete decenta? Trebuie sa economisesti 3.700 de euro/an

Foto Radu PadureanRomanii care se vor pensiona in 2051 ar trebui sa puna deoparte, in medie, 310 euro pe luna, adica mai mult decit salariul mediuDeclaratia ii apartine directorului general al Aviva Asigurari de Viata, Mihai Popescu, care a mentionat ca cifra este rezultatul unei analize efectuate de grupul Aviva si compania de consultanta Deloitte in tarile europene. „Practic, deficitul total al pensiilor in Romania ajunge la 40,2 miliarde de euro, echivalentul a peste o treime din PIB-ul national. La nivelul Europei, deficitul anual al pensiilor se ridica la 1.900 de miliarde de euro“, a spus Popescu. El a explicat ca deficitul pensiilor reprezinta diferenta dintre venitul necesar pentru un nivel de trai adecvat la pensionare si suma de bani pe care oamenii se asteapta in prezent sa o primeasca drept pensie. In ceea ce priveste celelalte tari, analiza arata ca deficitul de pensii ajunge la 68,8 miliarde de euro in Polonia, 25,3 miliarde de euro in Cehia si 9,5 miliarde de euro in Ungaria.    Cum difera sumele?Suma pe care oamenii ar trebui sa o economiseasca difera nu numai in functie de tara, ci si in functie de virsta. Astfel, un german cu virsta de 50 de ani va trebuie sa economiseasca 9.700 de euro suplimentar pe an, in timp ce unul cu virsta de 20 de ani trebuie sa puna deoparte 1.700 de euro suplimentar pe an, pentru a ajunge la 70% din venitul de dinainte de pensionare. Francezii, italienii si spaniolii se confrunta si ei cu deficite mari in sistemul de pensii, insa ei vor avea probabil parte de un nivel mai ridicat de sustinere financiara datorita activelor in afara pensiei, precum asigurari de viata, alte economii si linii de credit cu garantii imobiliare. Incasarile din toate aceste parti vor acoperi 80% din gaura din pensii in cazul francezilor si 85%, respectiv 220% in cazul spaniolilor si italienilor.      Mihai Popescu a mentionat ca una din ipotezele luate in calcul la efectuarea analizei a fost evolutia veniturilor salariatilor romani, care vor ajunge, in 2023, la 80% din salariul mediu inregistrat in toatele statele membre ale Uniunii Europene.

Dedeman la Cluj, din 2011. 230 de noi locuri de munca

Dedeman va deschide la Cluj, în 25 februarie 2011, un magazin pe strada Fabricii de Chibrituri, în perimetrul fostei uzine Tehnofrig. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, s-a întîlnit ieri cu presedintele grupului Dedeman, Dragos Paval. În cadrul discutiilor, reprezentantul companiei a anuntat ca au fost demarate lucrarile de constructie pentru noul magazin. „Ma bucur ca prezenta companiei Dedeman va aduce în prima faza circa 230 de noi locuri de munca la Cluj-Napoca, la care se adauga cele indirect create, oferite de companiile clujene angajate în constructia magazinului. De asemenea, cred ca venirea la Cluj-Napoca a unor investitori în aceasta perioada dificila din punct de vedere economic arata ca orasul nostru este un pol de atractie“, a declarat primarul Sorin Apostu. Dedeman este afacerea de succes a doi antreprenori români care, începînd cu anul 1992, au dezvoltat un lant de magazine retail cu materiale de constructii de tip „do-it-yourself“ destinat celor ce doresc sa îsi amenajeze caminul. În prezent, dupa 18 ani de activitate, reteaua Dedeman opereaza 20 de magazine.    M. O.

Dovada trocului ?bani contra noncombat? practicat de PSD la Legea Pensiilor!

În judetul Cluj, pe lista PSD se afla comunele Valea Ierii (primar Duma Gabriel Alexandru – FD, viceprimar Marcu Marcel – PSD), Chinteni (primar Suciu Magdalena Lucia – PSD), Camarasu (primar Mocean Iancu Marcel – PSD), Caianu (primar Pop Vasile – PSD) si Viisoara (primar Roman Ioan – PSD), pentru care parlamentarii social-democrati au cerut cîte 20.000 de lei (200 de milioane de lei vechi), si Scoala cu clasele I-VIII din comuna Caseiu (primar Boldor Silviu – PSD), pentru care au cerut 100.000 de lei (1 miliard de lei vechi).     Lista completa a banilor ceruti de deputatii PSD pentru a-si vinde voturile la Legea pensiilor o puteti citi aici.      Potrivit deputatului PDL Ioan Oltean, negocierile cu PSD la Legea pensiilor s-ar fi purtat între liderii de grupuri parlamentare (Mircea Toader – DPL, respectiv Mircea Dusa – PSD) cu acordul presedintelui social-democrat, Victor Ponta, si au vizat „nefolosirea abuziva a procedurilor parlamentare“, care ar fi întîrziat adoptarea actului normativ. Oltean a mai spus ca suma vehiculata (127 de miliarde de lei vechi) nu a fost si nici nu va fi alocata, iar Mircea Toader ar fi refuzat „categoric“ solicitarile PSD.

Conferinta despre boli infectioase la Cluj

O conferinta nationala despre boli infectioase are loc la Cluj-Napoca în perioada 23-25 septembrie. Lucrarile prezentate se vor axa în principal pe ultimele noutati legate de gripa noua, infectiile pacientului imunodeprimat, rezistenta la chimioterapie si rolul laboratorului în diagnosticul si tratamentul bolilor infectioase. Evenimentul este organizat de Catedra de Boli Infectioase a Universitatii de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca, în colaborare cu Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca. Potrivit organizatorilor, conferinta va gazdui si o expozitie de echipamente tehnice, produse farmaceutice si de literatura de specialitate. Expozitia va putea fi vizitata pe durata programului prezentarii lucrarilor.    G. D.

Principele Radu vine la Cluj pentru un eveniment de caritate

Dineul de Gala al Caritatii este dedicat „companiilor si actorilor sociali care au inteles ca in aceste vremuri, mai mult ca niciodata, societatea are nevoie de sustinere si ca implicarea sociala este nu numai o datorie de onoare, ci si un scop care aduce cu sine beneficii multiple atit pentru companie, cit si pentru societate“, dupa cum explica organizatorii evenimentului.     Dineul va avea loc pe 14 octombrie, de la ora 18.30, la Hotel City Plaza, de pe strada Sindicatelor, nr. 9-11. De asemenea, publicul prezent la Dineul de Gala al Caritatii va fi delectat cu un microrecital vocal sustinut de mezzosoprana Iulia Merca de la Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca.     Participantii la acest eveniment vor avea posibilitatea sa se implice in realizarea proiectului „Casa in care sa-mi cresc copilul!“, prin sumele donate. Proiectul vine in sprijinul a sase mame singure aflate in asistenta Fundatiei de Caritate Herald, care vor locui pentru prima data intr-un spatiu decent. Domiciliul stabil ii va feri pe copii de stresul provocat de schimbarea scolii sau a gradinitei ori de cite ori mama isi schimba domiciliul. Locuintele urmeaza a fi construite in localitatea Apahida, judetul Cluj, pe un teren donat de o familie clujeana. Pentru constructia efectiva a locuintelor Fundatia de Caritate Herald are nevoie de suma de 100.000 de euro.

Olimpiada pentru copiii cu probleme

Concursul national Olimpiada Copiilor „Pentru Viitor“, parte a Anului european pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale în România, se desfasoara la nivel national în perioada 16 septembrie – 15 octombrie si se adreseaza copiilor care au vîrsta între 10-14 ani aflati într-o situatie de risc de excluziune sociala, dar care manifesta talente artistice. Olimpiada se desfasoara pe mai multe etape, cuprinzînd o faza regionala si una nationala. La Cluj-Napoca, orasul gazda al regiunii Nord-Vest, se vor întrece aproximativ 40 de copii sositi din judetele Maramures, Bihor, Bistrita-Nasaud, Satu Mare, Cluj si Salaj. La evenimentul care va avea loc în aceasta sîmbata, începînd cu ora 9, la Sala de spectacole a Studioului Radio Cluj de pe strada Donath, nr. 160, vor fi prezenti reprezentanti oficiali ai Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, precum si reprezentanti ai oficialitatilor locale.    A. V.

O sinucidere la fiecare 40 de secunde

Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in ultimii 45 de ani rata sinuciderilor a crescut cu 60% la nivel mondial. In unele tari, sinuciderea este a treia cauza de deces printre persoanele cu virsta intre 15 si 44 de ani, iar in alte tari este a doua cauza de deces la grupul de virsta 10-24 de ani.     „Cu toate ca, in mod traditional, rata sinuciderilor era mai mare in rindul barbatilor mai in virsta, rata sinuciderilor in rindul tinerilor a crescut in asa fel incit acum aceste categorii de persoane sint cele mai expuse sinuciderii in cazul a o treime din tari, indiferent ca este vorba despre tari dezvoltate sau in curs de dezvoltare“, sustin reprezentantii OMS.     Specialistii spun ca depresia si consumul de alcool sint factori majori de risc in cazul sinuciderilor din Europa si America de Nord, dar sint implicati si factori psihologici, sociali, biologici si culturali.      In tara noastra, potrivit datelor Institutului National de Medicina Legala, un sfert din decesele violente de anul trecut au fost cauzate de sinucideri. In ultimii 3 ani, numarul celor care si-au luat viata a crescut in Romania, de la 2.700 in 2007 la 2.953 in 2009. Conform acelorasi date, judetele cu cele mai mari rate de sinucideri sint Constanta – cu 36 de sinucideri la suta de mii de locuitori, Harghita – cu aproape 27 de sinucideri la 100.000 de locuitori si Satu Mare – cu 23 de sinucideri la 100.000 de locuitori. In judetul Cluj, 13 persoane din 100.000 au decis anul trecut sa isi ia viata.

Buletine cu statia mobila in Camarasu

O echipa a Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Cluj se va deplasa în cursul zilei de astazi în localitatea clujeana Camarasu, cu statia mobila, în vederea preluarii documentelor pentru întocmirea cartilor de identitate. Astfel, aproximativ 100 de cetateni de pe raza comunei care nu au acte de identitate, au actele de identitate cu termenul de valabilitate expirat sau urmeaza sa expire în urmatoarele 180 de zile, cei aflati în alte situatii care impun eliberarea unui nou act de identitate, precum si cei care solicita viza de resedinta sînt asteptati, cu începere de la ora 9.30, la sediul Primariei comunei Camarasu, cu toate documentele necesare pentru eliberarea cartii de identitate sau a cartii de identitate provizorie.    M. O.

Judetul Cluj va avea o strategie pentru perioada 2014-2020

"(Finantarea strategiei de dezvoltare - n.r.) este un nou proiect cistigat de judet, pentru administratia judeteana fondurile structurale reprezentind o sursa de finantare pe care nu o neglijam", spune presedintele Consiliului Judetean, Alin TiseConsiliul Judetean a obtinut finantarea pentru elaborarea strategiei de dezvoltare a judetului Cluj pentru perioada 2014-2020.      Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a comunicat faptul ca cererea de finantare depusa de administratia judeteana a trecut toate etapele de verificare si evaluare, obtinind finantarea. Proiectul depus la MAI, Directia pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative, solicita finantare prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, in cadrul cererii de proiecte 2009. Proiectul a fost aprobat printr-o hotarire a Consiliului Judetean din vara anului trecut, iar bugetul total al acestuia este de peste 680.000 de lei, din care 669.194 (98%) sint bani obtinuti prin finantarea accesata, cofinantarea forului judetean fiind de 13.657 de lei (2%).      „Este important faptul ca am obtinut aceasta finantare, deoarece elaborarea strategiei pentru perioada urmatoare va fi realizata fara a greva bugetul propriu. In acelasi timp, este un nou proiect cistigat de judet, pentru administratia judeteana fondurile structurale reprezentind o sursa de finantare pe care nu o neglijam. Urmeaza ca zilele acestea sa transmitem Ministerului Administratiei si Internelor documentele necesare redactarii contractului de finantare, care urmeaza sa fie semnat imediat dupa finalizarea acestuia“, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise.     Ce prevede proiectul?Scopul proiectului consta in dezvoltarea competentelor de planificare strategica de la nivelul administratiei publice locale, prin identificarea nevoilor reale de dezvoltare de la nivel local, pe o baza consultativa, definirea directiilor de actiune strategica si transpunerea lor intr-un portofoliu de proiecte, care sa asigure premisele implementarii strategiei. Dincolo de dezvoltarea de competente de planificare strategica, dezvoltare de parteneriate, generare de teme de proiectare pentru documentatii tehnico-economice, la nivel judetean, microregional si local, proiectul mai are in vedere si dezvoltarea de parteneriate inter-institutionale, dar si intre administratii, mediul de afaceri si mediul academic si de cercetare, prin implicarea activa a acestora in procesul de planificare strategica.

Basescu: 200 de spitale si 3.000 de scoli ar trebui inchise

200 de spitale si 3.000 de unitati scolare ar trebui închise deoarece nu îsi justifica existenta, a declarat ieri presedintele Traian Basescu. „Spre exemplu, acum tinem 200 de spitale care nu îsi justifica existenta ca spitale. S-a facut descentralizarea lor – foarte bine, era un pas necesar apropierea spitalului de comunitatea locala – dar nu am avut curaj sa închidem ceea ce trebuie închis. Am împins lucrurile la administratia locala. Va trebui sa revenim într-un fel sau altul. Acum omul spune: «Am spital aproape» si de fapt el nu stie ca nu îl poate vindeca“, a spus seful statului, citat de Agerpres. Presedintele a mai aratat ca situatia este similara si în sistemul de învatamînt: „Stim toti ca trebuie sa închidem mai bine de 3.000 de scoli, unde nu sînt copii, pur si simplu stau deschise. Ce învatamînt e acela în care cei de la a V-a pîna la a VIII-a sînt sase copii si toti învata în aceeasi clasa?“.

Service MINI la Cluj

În weekend-ul 25-26 septembrie, Autotransilvania Cluj organizeaza un eveniment special la showroom-ul din Floresti, care include si lansarea, duminica, a celui de-al patrulea membru al familiei MINI – MINI Countryman, ce va putea fi testat de persoanele interesate, împreuna cu ceilalti membri ai familiei MINI: MINI Hatch, MINI Cabrio si MINI Clubman. Totodata, Autotransilvania Cluj va inaugura si un service nou, pentru posesorii de autoturisme MINI. Noul service MINI este singurul de acest fel din regiunea Transilvaniei, fiind complet utilat. Lucrarile realizate de service-ul din Cluj includ mecanica, tinichigerie si vopsitorie. Noul MINI Countryman este primul model care dispune de tractiune integrala ( ALL4 ), de patru usi, o deschidere larga a hayonului si are o lungime de peste 4 metri. MINI Countryman va fi disponibil în cinci variante de motorizari, trei pe benzina si doua diesel. Pretul de început este de 21.142 de euro cu TVA, pentru versiunea MINI One, care dezvolta 98 CP cu un motor pe benzina de patru cilindri.

11 cursuri dedicate antreprenorilor

Clubul Întreprinzatorului Român (CIR), fondat de Banca Transilvania, organizeaza luna aceasta 11 cursuri cu teme de actualitate, în diferite orase din tara. Astfel, pîna la finalul lunii vor mai fi organizate întîlniri cu membrii CIR din Tulcea, Cluj-Napoca, Slobozia si Calarasi. Subiectele lunii septembrie sînt dintre cele mai diverse: „Cum sa-ti conduci afacerea pe timp de criza“; „Cashflow-ul, instrument esential în conditii de criza“; „Finantari pe termen lung pentru IMM-uri, fonduri structurale în 2010“; „Strategii de revitalizare organizationala“ si „Fonduri europene pentru dezvoltarea microîntreprinderilor“. Clubul Întreprinzatorului Român este o initiativa a Bancii Transilvania, prin care se ofera membrilor programe de training subventionate total sau partial, consultanta financiar-bancara si suport pentru dezvoltarea proiectelor finantate din fonduri europene nerambursabile. CIR are în prezent aproximativ 13.000 de membri, iar în acest an a organizat aproape 40 de cursuri în 23 de orase din tara.

Schimb de experienta privind accesarea fondurilor europene

Asociatia Patronala Liga Întreprinzatorului Român, în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare si Strategie, organizeaza miercuri, 29 septembrie, seminarul „Accesarea fondurilor europene si gradul lor de absorbtie în România“. „Prin intermediul acestui seminar, companiile din România vor avea oportunitatea de informare si schimb de experienta privind accesarea fondurilor europene. Seminarul are ca scop surprinderea situatiei actuale a gradului de absorbtie a fondurilor europene si identificarea de noi proiecte si parteneri în acest sens“, explica Adrian Coroian, presedintele LIR. Astfel, participantii vor putea discuta cu consultantii prezenti din partea companiilor specializate în accesarea fondurilor europene. La eveniment vor participa: Mircea Mihestean – directorul OTIMMC Cluj, Daniel Don – directorul AJOFM Cluj, Mariana Singureanu – expert fonduri structurale, Ana Florica Cîmpean – Organismul Intermediar Regional POSDRU Nord-Vest, Mihai Mocanu – IRES, Iosif Pop – Imo Grup etc. Seminarul face parte din seria de evenimente Business Roundtable 2010 si va avea loc de la ora 18, la sediul IRES (str. Cometei, nr.1, etaj 3). Intrarea va fi libera.

?Studentii? sint pregatiti de derbi

Marian Pana si Alex Pacurar, asteptind confruntarea cu CFRAntrenorul Marian Pana crede ca toate meciurile din campionat sint importante, dar partida cu CFR este una aparte, datorita rivalitatii dintre cele doua cluburi. Atit in tabara „studentilor“, cit si in cea a „feroviarilor“ domina prudenta.     Presedintele campionilor, Iuliu Muresan, a declarat ca Universitatea este favorita in aceasta partida, datorita jocului prestat si pozitiei din clasament. De cealalta parte, managerul Marian Pana apreciaza ca visiniii nu trec printr-o perioada foarte buna, dar au jucatori valorosi in lot, care pot fi decisivi intr-un derbi.     „Pentru noi, orice meci e important, dar acesta e cel mai important dintre toate. Nu cred ca exista o favorita in acest meci, valoarea isi va spune cuvintul. Speram ca noi sa fim cei mai determinati vineri. CFR e o echipa puternica, cu jucatori valorosi. Nu trec printr-o perioada prea buna, dar orice derbi creste ambitia unei echipe. Jucatorii stiu ce au de facut, trebuie sa dea totul pe teren“, a declarat ieri Marian Pana.     Tehnicianul „studentilor“ a precizat ca Gabriel Bostina va redeveni capitanul echipei, dupa ce la partida cu Gaz Metan Medias a fost suspendat, iar banderola a fost purtata de Alex Pacurar. „Bostina va fi capitan la partida cu CFR. Sper sa trimit pe teren cei mai in forma jucatori. Nu conteaza pentru acest meci prima de joc, banii sint ultimul lucru care conteaza intr-o astfel de partida“, a mai spus antrenorul Universitatii.    Pacurar: „Este cel mai important meci“Jucatorii din lotul Universitatii asteapta cu incredere partida cu rivala CFR, fiind constienti ca pentru suporterii „sepcilor rosii“ acesta este cel mai important meci. „Sint clujean si tin cont de aceasta rivalitate. Pentru suporteri cu siguranta e cel mai important meci, iar noi ne vom vedea de joc si vom incerca sa invingem. Cum Bucurestiul are Steaua – Dinamo, asa si Clujul are Universitatea – CFR“, a declarat mijlocasul Alex Pacurar. Fostul stelist a jucat pentru „studenti“ in egalul obtinut in Gruia, 0-0, in sezonul 2003-04. Pacurar a mai spus ca nu a avut probleme de acomodare, integrindu-se bine in lotul pregatit de Marian Pana. „Nu am avut probleme de acomodare aici, m-a intors la Cluj. Vineri sper sa facem un meci bun, este foarte important pentru noi sa cistigam. Nu exista un anume jucator de la ei pe care trebuie sa il tratam special, trebuie sa avem grija la toti“, a mai zis Alex Pacurar.      Atacantul Valentin Lemnaru crede si el ca este un meci important si asteapta ca alb-negrii sa fie sustinuti de cit mai multi suporteri. „E cel mai important meci pentru noi, prin prisma rivalitatii, desi noi tratam cu seriozitate orice partida. Sper sa joc si sa inscriu cit mai multe goluri. Sint convins ca suporterii vor veni in numar mare sa ne sustina“, a spus Lemnaru.     Cimpeanu e optimistPresedintele de onoare a Universitatii Cluj, Remus Cimpeanu, are incredere ca „sepcile rosii“ pot sa se impuna in derbiul de vineri. „Sper ca jucatorii sa simta importanta partidei, sa continue felul bun de a juca. Cu calm si rabdare cred ca putem obtine un rezultat care sa ne bucure. E important sa continue exprimarea in teren ca pina acum“, a declarat Cimpeanu.      Fostul capitan al Universitatii a remarcat ca mai demult nu era o rivalitatea asa de acerba intre cele doua cluburi clujene. „Cind jucam noi meciuri cu CFR nu era nimic special, noi eram copiii Clujului, nascuti aici, ei erau asimilati de oras. Trebuie sa fim realisti, ei au o echipa buna, dar daca ne vom comporta pe teren ca pina acum, putem sa invingem“, a mai spus Cimpeanu.

Baschetbalistele au pierdut acasa

Baschetbalistele de la Universitatea Cluj au jucat în Cupa României împotriva puternicei formatii ICIM Arad. Clujencele au fost depasite clar de formatia oaspete, care s-a impus cu scorul de 67-40 (pe sferturi: 18-8, 21-10, 19-8 si 9-14). Pentru „studente“ au marcat: Fodor – 9 puncte, Killin – 8, Ferenczi – 6, Andreea Pop – 6, Pricop – 4, Norina Pop – 3 si Al Shaar – 4. Partida retur va avea loc sîmbata (25 septembrie), la Arad. Partida a fost arbitrata de Andrada Csender si Tamas Toth.      În alte partide din cadrul primului tur al Cupei României, CSU LPS Alba Iulia a învins Sportul Studentesc cu 79-57, Sepsi Sfîntu Gheorghe a învins Bega Timisoara cu 70-45, Olimpia Bucuresti a cedat acasa cu Teleorman Alexandria, 42-67, CSM Satu Mare s-a impus la CSM Oradea cu 82-46, iar Rapid CFR a terminat la egalitate, 46-46, cu Galactica Brasov.      Elevele lui Florin Covaciu vor debuta în Divizia A în data de 2 octombrie.

?U? Mobitelco isi schimba numele

Vicecampioana României la baschet masculin va purta o noua denumire începînd din acest sezon, „U“ Mobitelco BT Cluj. „Precum am anuntat înca din vara, cu prilejul prezentarii noului sponsor Terapia Ranbaxy, echipa de seniori va evolua în acest sezon cu denumirea „U“ Mobitelco BT Cluj. Banca Transilvania a fost un partener loial al echipei noastre de cînd ni s-a alaturat si îi multumim, iar de comun acord am luat aceasta decizie. Toate formele oficiale au fost întocmite pentru a putea evolua în Divizia A cu noua denumire“, a declarat Mircea Cristescu, presedintele executiv al baschetbalistilor.

?Feroviarii? au cistigat Cupa Joma

Grupa de juniori nascuti în 2002 de la CFR Cluj a cîstigat Cupa Joma, competitie desfasurata la Satu Mare. „Feroviarul“ David Ciurcui a fost desemnat cel mai bun jucator al turneului. În urma cu o saptamîna, micii CFR-isti au cîstigat si Cupa Unitedsport, competitie ce a avut loc la Cluj. Ciurcui a cîstigat si atunci titlul de „jucatorul turneului“, iar Bogdan Checiches a fost „portarul turneului“. CFR a învins atunci în finala pe Gloria Bistrita, cu scorul de 7-1.

Controalele din spitale au ajuns la final

Maria Cadar, purtatoarea de cuvint a spitalului municipal Turda, spune ca au fost avansate citeva termene pentru remedierea deficientelor constatate, dar unitatea medicala nu a primit amenzi, cel putin nu deocamdata. „Noi aveam periodic controale de la PSI si ne conformam cerintelor pe care acestia le impun. Abateri grave nu sint, dar sa nu uitam ca toate cladirile sint vechi... Am inaintat deja catre Consiliul Local o cerere sa ne sprijine in achizitia detectoarelor de fum, care trebuie sa existe in fiecare salon“, explica Maria Cadar. Practic ar fi nevoie de peste 120 de astfel de detectoare, doar ca ele sint destul de costisitoare, iar spitalul municipal nu isi permite sa achizitioneze aparatele din bugetul propriu, dar avind in vedere ca se afla sub „obladuirea“ Consiliului Local, printr-un proiect de hotarire, situatia se poate remedia.     Hidranti si stingatoare de incendii exista in toata unitatea medicala, doar ca Ministerul Sanatatii a impus ca in fiecare spital sa fie instalate si detectoare de fum, ca urmare a tragediei petrecute la maternitatea din Giulesti la mijlocul lunii august.

Un an de asteptare pentru o proteza gratuita

Copiii au prioritate la primirea protezelor, astfel ca timpul mediu de asteptare e de o lunaMedia de asteptare pentru o proteza auditiva, un cristalin sau o incaltaminte ortopedica eliberata gratuit prin CAS Cluj este de un an. Exista si norocosi, totusi, care asteapta numai 30 de zile, cu conditia sa nu se fi epuizat fondurile.     In acest moment, 2.793 de clujeni cu diverse dizabilitati asteapta pe liste la CAS Cluj ca sa primeasca gratuit un dispozitiv medical, cum ar fi protezele auditive, dispozitivele pentru incontinenta urinara, protezele pentru membre superioare si inferioare, cristalinurile sau incaltamintea ortopedica. Legea le permite acestor oameni sa primeasca gratuit prin intermediul Casei de Asigurari o proteza, insa din cauza banilor insuficienti pe care statul ii aloca pentru eliberarea acestor dispozitive, sint obligati sa astepte in medie un an. „Perioada de asteptare este de aproximativ un an. Se aloca niste fonduri, se intocmesc niste liste si in functie de bugetul disponibil se elibereaza deciziile“, afirma Crina Grozav, purtatoarea de cuvint a CAS Cluj.     In acest an, 3.695 de clujeni au fost norocosi si au primit aprobare de la CAS pentru dispozitivul solicitat.    Categoriile prioritare asteapta o lunaReprezentantii CAS Cluj spun ca, din cauza bugetului insuficient, sint nevoiti sa stabileasca anumite criterii de prioritate. „Avind in vedere numarul mare de solicitari pentru obtinerea diferitelor tipuri de dispozitive medicale, in vederea incadrarii in bugetul alocat cu aceasta destinatie, CAS Cluj a stabilit criterii de prioritate in acordarea dispozitivelor medicale, stabilite in functie de diagnostic (urgenta medicala, numarul de ordine din lista de asteptare, tipul dispozitivului medical solicitat, virsta asiguratului, gradul de dependenta, cerintele de adaptare si integrare impuse de statusul socio-profesional“, arata un raport al Casei de Asigurari.     Potrivit Crinei Grozav, au prioritate cei care se incadreaza intr-un grad de handicap, cei care au nevoie de stomii si dispozitive pentru incontinenta, copiii, persoanele care solicita lentile oculare pentru primul ochi si cei care au nevoie de aparate pentru administrare continua cu oxigen. In cazul acestor categorii prioritare, media de asteptare este de 30 de zile.     5.000 de aprobari in 2009Potrivit unui raport pe anul trecut al CAS Cluj, in 2009 au fost eliberate 4.916 decizii privind astfel de proteze, cu aproximativ 10% mai putine decit in anul 2008, cind au fost eliberate 5.452 de decizii.     Fondurile alocate eliberarii dispozitivelor medicale pe anul 2009 au fost suficiente pentru decontarea a aproape 9.200 de diverse aparate si proteze. Din numarul total al dispozitivelor decontate, o treime s-au incadrat la prioritati, fiind eliberati aproape 3.600 de saci colectori pentru colostomie. In acest an, cele mai cerute dispozitive sint sistemele stomice sau saculetii colectori, protezele auditive si dispozitivele pentru incontinenta urinara.     In ultimii 2 ani, banii au fost insuficientiProblema listelor de asteptare persista de mai multi ani, din cauza banilor care nu ajung niciodata pentru toate solicitarile. „Fondul alocat si aprobat pentru decontarea dispozitivelor medicale in anul 2008 a fost de 3.456.000 de lei, suma aproximativ egala celei alocate pentru anul 2009, 3.444.000 de lei. Acest buget s-a dovedit insuficient in raport cu volumul solicitarilor de dispozitive medicale, fapt reflectat de lista de asteptare la data de 31 decembrie 2009, care consemneaza un numar de 1.431 de asigurati“, arata raportul pe anul trecut al CAS Cluj.     In acest an, lista celor care asteapta aproape s-a dublat, tinind cont ca acum sint pe liste de asteptare 2.793 de clujeni. Preturi informative ale dispozitivelor medicale:* aparat auditiv – de la 100 de lei la 5.000 de lei; * proteza auditiva – intre 600 si 1.500 de lei ;* orteze genunchi – aproximativ 50 de lei;* aparat administrare continua cu oxigen – incepind cu 200 de lei.

Proiect de integrare a tinerilor pe piata muncii

„«Iei parte, ai carte… de munca» este un proiect cu abordare progresiva, personalizata si integrata a beneficiarului tinta pentru a facilita accesul si mentinerea tinerilor pe piata fortei de munca“, explica Adriana Danci, manager general Know Team.     Proiectul e cofinantat din Fondul Social European si se adreseaza unui numar de 3.800 de tineri inactivi, cu vîrste cuprinse între 15 si 24 de ani, din Regiunile de Nord-Vest, Vest si Bucuresti-Ilfov. „Proiectul îsi propune cresterea capacitatii acestor tineri de identificare si ocupare a unui loc de munca prin activitati de informare, consiliere si formare profesionala specifica“, spune Adriana Danci.     Proiectul se va desfasura pîna în 31 iulie 2012, iar evenimentele din cadrul lui sînt 25 de workshop-uri, 65 de sesiuni de training, 6 tîrguri de job-uri si sesiuni de asistare directa în vederea angajarii, toate cu participare gratuita din partea celor interesati. Valoarea proiectului este de aproximativ 3 milioane de lei.

Mai multe tranzactii fata de 2009

În perioada ianuarie-august, la OCPI Cluj au fost înregistrate peste 17.000 de tranzactii imobiliare, fata de 12.100 de tranzactii în acelasi interval de timp din 2009, deci cu 41% mai multe. Din cele circa 17.000 de operatiuni, aproximativ 16.000 au fost realizate de persoane fizice, iar restul de firme.Totodata, numarul ipotecilor înscrise la OCPI Cluj a crescut în primele 8 luni ale anului cu 84% fata de intervalul ianuarie-august 2009, semn ca mai multi clujeni au accesat credite ipotecare fata de anul trecut.     Cît priveste situatia pe luna august, potrivit statisticilor OCPI Cluj, Serviciul de Publicitate Imobiliara din cadrul institutiei a înregistrat o crestere cu 28% la înscrierea tranzactiilor imobiliare în cartea funciara si cu 51% la înscrierea ipotecilor, fata de aceeasi luna a anului trecut. Pe de alta parte, Serviciul de Cadastru din cadrul OCPI a înregistrat în august scaderi ale numarului de lucrari cadastrale (-32%), ale numarului de titluri de proprietate emise (-66%) si ale numarului de dosare depuse în vederea exproprierii pentru obiective de interes national (-82%).     Datele OCPI Cluj indica pentru luna august o crestere a numarului de tranzactii realizate atît de persoanele fizice, cît si de cele juridice, la 2.187, fata de 1.708 de astfel de operatiuni în august 2009.    Evolutia numarului de tranzactii si ipoteci înscrise în Cluj în primele 8 luni ale anului                                                         2007            2008         2009          2010Tranzactii persoane juridice           912           1.178            524         1.086Tranzactii persoane fizice         14.402         17.275      11.576       15.952Tranzactii persoane        fizice si juridice                     15.314         18.453      12.100       17.038Ipoteci                                                7.831            8.422        2.646         4.873