monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Cupa TNL Alba Iulia la fotbal

 TNL Alba Iulia continua actiunile dedicate tinerilor din municipiul nostru. Duminica, 19 septembrie 2010, între orele 16.00 si 20.00, tinerii liberali din Alba Iulia au organizat, cu sprijinul PNL Alba Iulia, prima editie a Cupei TNL Alba Iulia la fotbal. Locatia aleasa a fost baza sportiva din cartierul Ampoi, iar actiunea propriu-zisa a constat în desfasurarea unui mini campionat de fotbal la care participantii au fost tineri proveniti din respectivul cartier, dar si din alte cartiere ale municipiului. Prin aceasta manifestare sportiva organizatorii au dorit sa popularizeze importanta activitatilor sportive pentru sanatate si sa atraga atentia asupra faptului ca fiecare dintre noi putem fi mai sanatosi daca practicam sport.

Albaiuliencele tintesc un succes confortabil

 Sala de sport a Universitatii “1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia va gazdui, astazi, de la ora 14.00, partida tur dintre CSU LPS Alba Iulia si Sportul Studentesc Bucuresti, în cadrul fazei întii a Cupei României la baschet feminin. “Ne propunem sa cistigam acest joc, vrem sa obtinem o diferenta confortabila pentru a nu avea emotii la disputa din retur. Dorim sa ne calificam si tratam aceasta <<dubla>> cu maxima seriozitate”, a declarat Nicusor Marcu, antrenor la CSU LPS Alba Iulia. Echipa de baschet din Alba va debuta pe 2 octombrie, în noul sezon al Diviziei A, albaiuliencele urmind a juca pe teren propriu cu Universitatea Cluj. În acelasi context, mentionam ca formatia din Cetatea Marii Uniri a cistigat turneul de pregatire din week-end, de la Alba Iulia, bilantul jocurilor de verificare cuprinzind doua victori cu “U” Cluj si un esec cu CSM Satu Mare.

6 meciuri ?in direct?

 Recent a fost stabilit programul televizarilor meciurilor din cadrul saisprezecimilor Cupei României. Sase meciuri vor putea fi urmarite în direct pe Sport.ro sau Pro TV, dupa urmatorul program. Marti 21 septembrie vor fi transmise partidele U Craiova - Minerul Lupeni (18:00) si Rapid - Petrolul Ploiesti (20:30), ambele pe Sport.ro. Miercuri 22 septembrie vor fi meciurile Pandurii - Viitorul Constanta (Sport.ro) si Dinamo - Ceahlaul Piatra Neamt (Pro TV), iar joi, pe 23, Astra - Otelul (Sport.ro) si Gaz Metan CFR Craiova - Steaua (Pro TV). Iata si celelalte jocuri ce nu apar la TV: * marti, 21 septembrie: Vointa Sibiu - Gaz Metan Medias, ora 16:00; Universitatea Cluj - Victoria Branesti, ora 16:00 – stadion “Cetate” Alba Iulia; ACU Arad - CFR Cluj, ora 18:00; * miercuri, 22 septembrie: Juventus Bucuresti - FC Timisoara, ora 16:00; Unirea Urziceni - Delta Tulcea, ora 16:00; ALRO Slatina - FC Vaslui, ora 16:00; Sportul Studentesc - CS Otopeni, ora 16:00; FC Silvania - FCM Tirgu Mures, ora 16:00; Gloria Bistrita - Astra II Giurgiu, ora 16:00; * joi, 23 septembrie: Chimia Brazi - FC Brasov, ora 16:00.

Grozav, titular in Standard II - Mechelen II 3-0

 Albaiulianul Gicu Grozav a evoluat pentru echipa secunda a clubului Standard Liege în victoria de joi, 3-0 acasa cu formatia similara a gruparii KV Mechelen, în campionatul de tineret al Belgiei. Mijlocasul de 19 ani a fost titular în echipa Under 21 a lui Standard, fiind înlocuit în minutul 70 al întilnirii, informeaza site-ul oficial al gruparii din Liege. În acest sezon, ex-uniristul Grozav a evoluat la prima formatie a clubului belgian în cinci dintre cele sapte etape disputate.

Alba a debutat cu o remiza

 Atacantul Marius Felindean a reusit o “dubla” pentru Alba (‘67 – penalty, respectiv ‘74), in timp ce golurile oaspetilor au fost realizate de catre Beniamin Cotoc (‘14) si Raul Marinescu (‘27).Au fost utlizate urmatoarele echipe: ALBA: Ignat – Al. Bendea (77, L. Ursu), Schiau, N. Rus – S. Pintea, R. Ban, Maxim (55, Mladin), T. Pop, Simandi (70, Ciucusan) - Marius Felindean, Prodea (69, D. Schiau). Antrenor: Hancas Alin;ARAD: Brade - Varga, Bulza (72, L. Simion), Camen, M. Vlad - Gherghescu, Cotoc, Vladut, Marinescu, Martin - Sima Samuel (47, Berari), Cos. Matei. Antrenor: Cuedan Dan;Cartonase galbene: Felindean (75) / M. Vlad (32), Marinescu (35), Varga (68).Arbitri: Dragan Valentin (Aiud) - Beca Aurelian si Muresan Darius (ambii din Alba Iulia). Observator: Damian Augustin (Blaj).„Faptul ca echipa a revenit de la 0-2 dupa pauza, finalul jucindu-se cu garda jos si existind inca doua situatii de a marca pentru a cistiga jocul, ne-a multumit. Acest egal este pentru noi cit o victorie: de moral, incredere si atitudine! Mai mult de atit, a fost foarte important faptul ca finalul jocului a animat spectatorii prezenti, care au sustinut frenetic ultimele minute echipa noastra, apreciind forta de a reveni si apludind dupa joc jucatorii!”, a declarat presedintele Sorin Corpodean. Urmatorul meci al echipei din Alba va avea loc miercuri, de la ora 14.00, pe terenul Calor din Timisoara, in compania gruparii din judetul Timis.

Fracturati in trafic

 Duminica seara la ora 19.30, A.A., de 19 ani, din comuna Valea Lunga, în timp ce conducea un autoturism pe directia Blaj-Sincel, nu a redus viteza de deplasare într-o curba la dreapta, a intrat pe sensul opus de mers si apoi în coliziune cu un alt autoturism condus de F.G., de 26 de ani, din Republica Ungara, care circula regulamentar. În urma accidentului, M.A., si M.F., ambii pasageri în autoturismul condus de tinarul în virsta de 19 ani au suferit leziuni corporale, fiind diagnosticati cu traumatisme, respectiv fracturi la membrele superioare. Politistii rutieri continua cercetarile pentru stabilirea turturor împrejurarilor producerii accidentului rutier.            

Vesti bune

 Nu se scumpesc gazele naturale. Conducerea companiei nationale a anuntat ca nu va cere majorarea pretului cel putin pina in primavara, atunci cind este prevazuta o crestere a tarifului de inmagazinare cu 2%.

Proiect pentru educatia copiilor de etnie roma

 Proiectul “Educatia copiilor romi - calea spre un loc de munca” este finantat de catre Guvernul României si Uniunea Europeana, în cadrul POSDRU, derulat în baza unui contract de finantare semnat între AMPOSDRU si ANR si care se adreseaza unor nevoi ale grupurilor tinta vizate, oferind formare, pregatire si consiliere astfel sporind oportunitatile de integrare si diminuind fenomenul de parasire timpurie a scolii. Pentru anul scolar 2010 - 2011 numarul burselor pentru judetul Alba a fost marit la 50, pentru elevii claselor VII-X si se vor acorda dupa cum urmeaza: pentru clasele a VII-a bursa sociala/ bursa de merit, clasele a VIII-a bursa sociala/ bursa de merit, clasa a IX-a bursa sociala, clasa a X-bursa sociala/bursa de merit. Elevii romi interesati de bursa si care domiciliaza în judetul Alba trebuie sa se adreseze doamnei instructor de limba romani Rodica Batrina, mentor program de la Scoala ‘’Simion Balint’’ Rosia Montana. Ea poate fi contactata la numarul de telefon 0758/225.922, iar criteriile de acordare a acestor burse pot fi gasite si la secretariatele scolilor. Daca pentru bursa de merit media necesara obtinerii este 8,50, pentru cele sociale este de 6,50 si 9 la purtare si un numar maxim de 19 absente nemotivate în semestrul I a anului scolar 2010 - 2011, iar venitul familiei trebuie sa fie mai mic de 390 lei. Data limita de depunere a dosarelor este 30 septembrie 2010.    

Peste 6.200 de declaratii depuse la CJP Alba

 Reprezentantii Casei Judetene de Pensii Alba au aratat ca la nivelul institutiei au fost înregistrate si preluate in cursul lunii trecute în sistemul de date un numar de 6.211 declaratii nominale depuse de agentii economici pentru un numar de 148.716 asigurati. Veniturile încasate din contributii de asigurari sociale datorate de persoanele asigurate cu declaratii si contracte de asigurare conform Legii nr. 19/ 2000 sint de 631.983,84 lei RON. Au fost atrase în sistemul de asigurari sociale 224 persoane asigurate cu declaratie de asigurare si au fost încheiate cu Casa Judeteana de Pensii - Alba un numar de 249 contracte de asigurare conform art. 5 alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000.

Abrud: Dezastru la BAC

 Sesiunea august-septembrie 2010 a examenului de bacalaureat desfasurata la Grupul Scolar ‘’HCC’’ Abrud s-a dovedit a fi una dezastruoasa din punct de vedere al promovabilitatii. Astfel, din cei 432 elevi înscrisi pentru a sustine examenul de bacalaureat, elevi proveniti de la Grupul Scolar ‘’HCC’’ Abrud, Colegiul National ‘’Avram Iancu’’ Cimpeni, Grupul Scolar Forestier Cimpeni si Grupul Scolar Industrial ‘’Avram Iancu’’ Zlatna s-au prezentat doar 371, din care au reusit sa obtina media necesara diplomei de bacalaureat doar un numar de 19 elevi. Un numar de 56 elevi au depus însa contestatii, solicitind comisiei recorectarea lucrarilor, în urma contestatiilor fiind declarati admisi un numar de 12 elevi. Cea mai mare medie obtinuta în aceasta sesiune este cea a elevei Ancuta Simona Cirja de la Colegiul ‘’Avram Iancu’’ Cimpeni, si anume 8,95.  

O saptamina pentru parteneriate romano - germane

 Incepind de ieri, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru organizeaza, sub deviza “Brandenburg intilneste Regiunea Centru”, un amplu eveniment de promovare bilaterala a oportunitatilor de investitii si dezvoltare intre cele doua regiuni europene. Activitatile manifestarii se vor desfasura in Brasov, Alba Iulia si Avrig. Dupa cum au precizat reprezentantii ADR Centru, in aceasta perioada va avea loc prima misiune economica din Landul Brandenburg in Regiunea Centru, concomitent cu o Conferinta internationala pe tematica energiilor regenerabile. Evenimentele sint organizate in parteneriat cu Ministerul pentru Economie si Afaceri Europene al Landului Brandenburg, impreuna cu Germany Trade & Invest si cu Agentia Viitorului Brandenburg. Ieri si astazi, activitatile sint concentrate in Brasov, miine acestea se vor muta la Alba Iulia, iar joi la Avrig. Vor avea loc, intre altele, burse ale oamenilor de afaceri, intilniri de lucru si o conferinta internationala. “O componenta a Saptaminii parteneriatului romano-german o constituie derularea vizitei delegatiei alcatuite din reprezentanti ai 12 firme si institutii din Landul Brandenburg. Aceasta este prima vizita in Regiunea Centru derulata la initiativa organizatiei Germany Trade & Invest, care organizeaza, in general, evenimente la nivel national. Interesul regional al colaborarii economice romano-germane este reliefat si de participarea, in premiera, la un astfel de eveniment, a Ministrului pentru Economie si Afaceri Europene al Landului Brandenburg, domnul Ralff Christoffers”, au precizat reprezentantii ADR Centru. Miine, la Alba Iulia, vor avea loc intilniri intre autoritatile publice locale si delegatia germana de oameni de afaceri, condusa de Reinhardt Oehler, sef de departament in Ministerul pentru Economie si Afaceri Europene al Landului Brandenburg. Dupa derularea acestor reuniuni de lucru, Reprezentantul Oficial al Landului Brandenburg va inaugura oficial biroul sau de reprezentanta, in cadrul si cu sprijinul ADR Centru. “Derularea unei misiuni economice, conduse pentru prima data de un ministru al Economiei si organizata la initiativa unei organizatii de nivel national, este foarte importanta pentru stimularea climatului investitional din Romania. Firme din Landul Brandenburg, care au ca obiect de activitate producerea materiei prime pentru producerea energiilor regenerabile sau producerea acestei energii a viitorului, spera sa gaseasca in Romania parteneri de afaceri cu care sa poata dezvolta relatii profitabile pen-tru ambele parti”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Parteneriate si finantari solide

 La zece ani de la demararea lucrarilor de restaurare a cetatii Alba Carolina, Alba Iulia se poate bucura de unul din cele mai frumoase proiecte de restaurare urbana din Romania. La Rosia Montana, programul de restaurare a caselor din centrul istoric continua si dupa reabilitarea integrala a casei cu numarul 325, vor incepe lucrarile de restaurare la alte doua cladiri de patrimoniu. In opinia responsabililor si specialistilor locali, restaurarea si valorificarea turistica a patrimoniului cultural din judetul Alba se datoreaza in principal parteneriatelor de tip public-privat si a celor sustinute prin cofinantare din fonduri europene. Aceasta a fost concluzia principala rezultata in urma unei vizite de documentare la Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia si la obiectivele de patrimoniu din comuna Rosia Montana organizate de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Alba cu ocazia celei de-a XVIII-a editii a Zilelor Europene ale Patrimoniului. Tema manifestarilor de anul acesta, aflate in Romania la cea de-a XVIII-a editie, este ‘’Rolul patrimoniului cultural in viata comunitatilor locale’’.La Alba IuliaRestaurarea Cetatii Alba Carolina, fortificatie bastionara de tip Vauban de la inceputul secolului al XVIII-lea, a inceput in urma cu mai bine de un deceniu, fiind finantata din fonduri europene si bani din bugetul de stat si bugetul local. Este vorba despre cea mai reprezentativa fortificatie de acest gen din tara noastra si una dintre cele mai importante din Europa.In total, fondurile ce au fost sau vor fi derulate de Primaria Alba Iulia, ca beneficiar al lucrarilor de restaurare, insumeaza peste 50 de milioane de Euro, peste 30% din aceste fonduri fiind deja cheltuite. ‘’Restaurarea Cetatii de tip Vauban Alba Carolina este unul din cele mai reusite proiecte de restaurare urbana din Romania, cu un grad ridicat de complexitate datorat suprafetei impresionante pe care se intinde, aproximativ 110 hectare, dar si a multitudinii de obiective arhitecturale, sapte bastioane si sase porti monumentale in stil baroc, impodobite cu numeroase basoreliefuri’’, a subliniat Director Executiv al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Alba, Matei Drimbarean. Grupul de cercetare, proiectare si executie in domeniul monumentelor istorice Corint S.A, care este si administratorul unei parti a cetatii, a contribuit cu fonduri proprii la finantarea acestui proiect. Alaturi de Grupul Corint, alti parteneri privati vor finanta restaurarea spatiilor concesionate in Cetatea Vauban.La Rosia MontanaO alta dovada a importantei capitalului privat pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu este si demersul de restaurare a caselor din centrul istoric al Rosiei Montane. Programul propus de compania miniera Rosia Montana Gold Corporation odata cu demararea proiectului minier include restaurarea a 35 de case monument istoric si trei biserici situate in centrul istoric al Rosiei Montane, alaturi de reabilitarea altor peste 300 de case din zona protejata. Una dintre cladiri adaposteste expozitia permanenta de istorie a mineritului ‘’Aurul Apusenilor’’ si este deschisa publicului interesat. ‘’Cercetarea, conservarea si valorificarea patrimoniului cultural depinde in mare masura de capacitatea autoritatilor publice si a mediului privat de a conlucra si de a gasi solutii care duc la dezvoltarea comunitatilor locale’’, a declarat vicepresedinte Patrimoniu si Dezvoltare Durabila al RMGC, Adrian Gligor. “In aceeasi directie, RMGC va continua programul de restaurare care a debutat cu casa de la numarul 325, anul viitor urmind a fi restaurate alte doua cladiri de patrimoniu din centrul istoric, vechea scoala si biblioteca, respectiv vechea primarie’’, a mai anuntat Adrian Gligor. De la momentul inaugurarii, din februarie 2010, peste 8.000 de persoane au vizitat casa-muzeu. ‘’Cind programul de restaurare a patrimoniului va fi incheiat, zona va deveni mult mai atractiva pentru turisti si va avea posibilitatea sa ii primeasca asa cum se cuvine, cu o infrastructura noua, pensiuni, restaurante, magazine, iar asta nu poate decit ajuta la dezvoltarea economica a comunitatii, pe termen lung’’, a mai spus Adrian Gligor.

Mai scump

 Autoritatile de mediu pregatesc taxe usturatoare pentru romanii care vor sa îsi cumpere masini second-hand. Taxa auto pentru masinile vechi, dotate cu Euro 4, va porni de la peste 900 de euro pentru 1.400 centimetri cubi si poate ajunge in cazul masinilor puternice, de 3.000 centimetri cubi, chiar la 8.000 de euro. De anul viitor taxa auto se va aplica si autoturismelor dotate cu Euro 5. Aceasta va fi de 125 de euro pentru o masina de 1.400 cmc si aproape 3.600 de euro pentru masinile cu o capacitate cilindrica de 3.000 centimetri cubi.           

Taxe colectate in proportie de 60% la Abrud

 Primarul Tiberiu Ratiu a aratat ca pina în prezent, serviciul de impozite si taxe din cadrul Primariei Abrud a colectat atit de la persoanele fizice cit si de la cele juridice, impozitele si taxele în procent de 60%. Sefa serviciului impozite si taxe din cadrul Primariei Abrud, Rodica Florea a declarat la rindul sau ca in mare masura acest lucru se datoreaza faptului ca foarte multe societati comerciale din localitate au intrat în insolventa. Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, seful serviciului impozite si taxe din cadrul Primariei orasului Abrud, doreste sa le reaminteasca acestora ca termenul de plata a ultimei transe este data de 30 septembrie 2010, atit pentru persoanele fizice cit si pentru cele juridice, de la aceasta data fiind percepute majorari de întirziere de 2% pe luna sau fractiune de luna.             

Se intrerupe alimentarea cu gaze!

 Marti, 21 septembrie se va întrerupe temporar alimentarea cu gaze naturale în localitatea Tiur din judetul Alba si pe mai multe strazi din municipiul Blaj. Sistarea este impusa de efectuarea unor lucrari specifice la reteaua de distributie, iar alimentarea se va opri miine începind cu ora 09.00. Pe linga oamenii din Tiur, mii de persoane de pe 58 de strazi din Blaj vor avea de suferit. Reluarea serviciului de distributie a gazelor naturale se va efectua treptat, imediat dupa finalizarea acestor lucrari, în jurul orei 16.00. Consumatorii sint sfatuiti sa închida toate focurile, iar dupa reluarea distributiei gazelor naturale sa supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.  

PNL va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la Legea Pensiilor

 Imediat dupa adoptarea actualei forme a Legii Pensiilor, PNL a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la aceasta lege, cu precizarea ca acest demers este unul distinct fata de cel similar al social-democratilor. Cele mai importante obiectii ale PNL se refera la chestiuni legate de virsta de pensionare. Liberalii nu pot sa accepte un sistem de pensii “egalitarist”, deoarece apreciem ca rolul sistemului privat de pensii ar trebui sa creasca. Peste tot în lume exista doua sisteme de pensii care functioneaza în paralel. Un sistem de pensii social si unul privat, paralel, care ar trebui si în România sa ia amploare, în asa fel încit presiunea pe buget sa fie cit mai mica si unde oamenii sa poata sa cotizeze în functie de posibilitatile pe care le au. Astfel si pensia, la atingerea virstei de pensionare, va fi în raport cu ceea ce s-a cotizat. Sa nu mergem pe un sistem egalitarist care nu tine seama de contributiile diferentiate pe care unii le-au avut la sistemul de pensii, care duce la egalizare în jos si care, pentru PNL Alba, pare profund incorect.Este foarte trist ca, în loc sa gaseasca politici publice care sa previna declinul demografic, Guvernul vrea sa descurajeze pensionarile de invaliditate, pe care le denumeste “abuzive, nejustificate medical”. Pe de alta parte, Ministerul Muncii mizeaza pe reducerea numarului de pensionari cu circa 253 mii persoane în anul 2010 si cu circa 284 de mii persoane în anul 2020, urmare a masurilor de modificarea virstelor de pensionare, precum si de descurajare a accesului la pensionarea anticipata, ca urmare a aplicarii legii unitare a pensiilor. În loc ca bugetul national sa fie transformat într-unul dedicat dezvoltarii sint sacrificati cetatenii, care sint obligati sa suporte “reducerea cheltuielilor bugetului public consolidat cu circa 2,761 miliarde lei în anul 2010 si cu circa 24,119 miliarde lei în anul 2020”.PNL Alba sustine demersul parlamentarilor liberali, de a sesiza neconstitutionalitatea Legii Pensiilor, adoptata în actuala forma, si va depune toate eforturile pentru a informa populatia despre importanta si viabilitatea unui sistem de pensii private, care provine dintr-o economie sanatoasa, nu una îmbolnavita de imixtiunile politice ale PD-L.Simion CretuVicepresedinte PNL Alba

Ajutoare de la Cimpeni pentru sinistratii din Suceava

 Comuna Dornesti din judetul Suceava a fost lovita de inundatiile din aceasta vara. 355 de case au fost inundate. Unele dintre ele au ramas în picioare, altele însa s-au darimat pina la temelii. Oamenii care au avut noroc, au asteptat sa se retraga apele ca sa poata scoate din case milul adus de viitura. Însa apa a luat cu ea si bunurile din gospodarii. Vazind la televizor tragedia celor loviti de ape, Ioan Calin Andres, primarul din Cimpeni a facut apel la locuitorii orasului sa îi ajute pe sinistrati. S-a strins îmbracaminte, încaltaminte si alimente. Pentru a avea cu ce le transporta pina la Dornesti, edilul a cerut sprijinul companiei Rosia Montana Gold Corporation care a pus la dispozitie un camion. “Am mai ajutat o comuna din judetul Suceava la inundatiile din anii trecuti. Ca si atunci, am fost personal pina acolo sa vad ce s-a întimplat cu acei oameni. Am vazut la Dornesti ravagiile facute de ape. Am fost impresionat ca primarul de acolo face tot ce îi sta în puteri ca sa ajute oamenii. Încet, încet, în locul caselor distruse se ridica altele noi. Din pacate, de la noi din Cimpeni s-au strins mai mult alimente si îmbracaminte, însa am vazut ca cei de la Dornesti au primit si multe materiale de constructie. Am rugat compania Rosia Montana Gold Corporation sa ma ajute sa duc ajutoarele acolo. Ca de fiecare data, au sarit în ajutor. Cind esti unit poti face multe lucruri bune pentru semenii tai”, a declarat primarul orasului Cimpeni, Calin Andres.  “Multumesc primarului din Cimpeni si oamenilor de acolo ca s-au gindit la noi. Din fericire, multa lume ne-a sarit în ajutor. Am înteles ca masina care a adus ajutoarele a fost data de compania Rosia Montana Gold Corporation. Am auzit de Rosia Montana, stiu ca acolo se doreste o investitie mare si cred ca este bine, pentru ca oamenii de peste tot au nevoie de locuri de munca. Si eu sprijin orice investitor care vrea sa vina. Am înteles ca sint unii care se opun la Rosia Montana si vorbesc despre poluare, însa sa nu uite nimeni ca peste tot sintem poate poluati mai mult. Le multumesc înca o data pentru ajutor”, a precizat la rindul sau primarul comunei Dornesti, Gheorghe Luta.              

Bani europeni pentru intreprinderi sociale

 Astazi, la Alba Iulia, va fi lansat proiectul “Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale”, prin intermediul caruia peste 15 milioane de lei, fonduri nerambursabile, vor ajunge in judetul Alba. De asemenea, prin acest proiect se vor crea locuri de munca si servicii sociale pentru persoanele cu dizabilitati si cele aflate in situatii vulnerabile.Proiectul este derulat de Consiliul Judetean Alba in parteneriat cu Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare, Centrul de Formare Continua si Evaluare Competentelor in Asistenta Sociala si Die Quander -Austria.Finantat din Fondul Social European si derulat pe o perioada de trei ani, proiectul vizeaza crearea unui model functional integrat de economie sociala si incluziune sociala, destinat sprijinirii persoanelor cu dizabilitati si a celor vulnerabile, dupa cum au precizat reprezentantii CJ Alba. Totodata, proiectul propune si promovarea unor concepte relativ noi in Romania, precum “economie sociala” si “intreprindere sociala”. In cifreValoarea totala a acestuia este de aproximativ 16,5 milioane de lei, din care circa 15,2 milioane de lei reprezinta fonduri nerambursabile. Concret, implementarea acestui proiect se va materializa in infiintarea si functionarea a 4 servicii sociale de suport, prin care se va asigura asistenta pentru acces pe piata muncii si participare sociala persoanelor cu risc social. De asemenea, vor fi formati 127 de furnizori implicati in sistemul serviciilor sociale si vor fi create cel putin doua intreprinderi sociale la Sebes si Alba Iulia, precum si o ferma ecologica la Sincrai. Proiectul mai prevede si realizarea unui portal web integrat destinat informarii asupra serviciilor sociale. Potrivit reprezentantilor CJ Alba, prin implementarea acestui proiect se are in vedere dezvoltarea de intreprinderi sociale in judetul Alba, dar si promovarea acestui model de actiune la nivelul Regiunilor Nord-Vest, Sud - Muntenia si Bucuresti - Ilfov.

Miting impotriva guvernantilor

In jurul orei 11,00 s-au strins cu pancarde si sirene in fata Palatului Administrativ aproximativ 50-60 de persoane, reprezentanti ai Federatiei Sindicale Cartel Alfa, marea lor majoritate veniti de la Cugir. Ei si-au manifestat nemultumirea fata de conducerea tarii scandind timp de doua ore cit a fost autorizat protestul lozinci anti-guvernamentale si anti-prezidentiale. Vicepresedintele Cartel Alfa Filiala Alba, Ioan Neag a precizat ieri ca astfel de proteste au avut loc la nivelul fiecarui judet din tara pentru ca guvernantii sa vada ca exista nemultumiri in toata tara, dupa care se va proceda la organizarea unor ample actiuni de protest la Bucuresti. “Am iesit în strada pentru ca nu mai putem supravietui cu aceste masuri pe care Guvernul le-a adoptat. Sint afectate toate categoriile de persoane, nu numai cei care sint în activitate, ci si pensionarii. Este doar inceputul actiunilor care se vor desfasura în aceasta toamna si vor tine pina la caderea Guvernului”a declarat Ioan Neag. Politistii au protestat in timpul liberPrintre cei prezenti la mitingul de ieri au fost prezenti pentru a protesta impotriva acelorasi masuri ale Guvernului si citiva politisti “in civil”, aflati insa in timpul liber. ‘’Protestam fata de reducerile salariale si pentru ca legea pensiilor ne defavorizeaza. Avem statut special doar cind avem obligatii, iar cind avem drepturi, acesta nu se intra in calcul’’, a declarat subinspectorul Dorel Bota, liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual. Oamenii legii se pling ca diminuarea salariului cu 25% i-a adus si pe ei pe listele datornicilor la banci in conditiile in care nu-si mai pot plati ratele si nu se mai pot bucura de un trai cit de cit decent. Activitate normala la IPJ AlbaPurtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie al judetului Alba, Iulia Marginean a precizat ieri ca pe timpul actiunilor de protest ce au loc la nivel national în aceasta perioada de timp, efectivele Inspectoratul de Politie Judetean Alba si-a desfasurat activitatile de serviciu în mod normal. “Politistii raspund tuturor sesizarilor, inclusiv apelurilor prin numarul unic de urgenta 112, dar si celor efectuate în mod direct de cetateni. Pentru a nu exista evenimente nedorite, se vor lua toate masurile necesare pentru asigurarea ordinii si linistii publice pe raza de competenta. În continuare, Inspectoratul de Politie Judetean Alba este deschis la orice forma de dialog si analiza, asigurind cetatenii ca se vor depune toate eforturile necesare pentru solutionarea problemelor despre care politistii iau cunostiinta”, au declarat reprezentantii IPJ Alba. 

Italian ?neinmatriculat? si turmentat

 Politisti din cadrul Politiei municipiului Sebes, l-au oprit în trafic in cursul zilei de duminica pe strada Mihai Viteazul din localitatea Petresti, pe S.M., de 40 ani, cetatean italian cu resedinta în Sebes, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat. Cel în cauza a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Sebes unde i-au fost recoltate probe biologice de singe în vederea stabilirii alcoolemiei. Cercetarile continua, sub aspectul savirsirii infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat si conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana avind o îmbibatie alcoolica peste 0.80 gr/l în singe.          

Profesorii isi cer drepturile in instanta

Conducerea Sindicatului Invatamint Alba a pus, ieri, la dispozitia cadrelor didactice documentele pe care trebuie sa le pregateasca si tabelele pe care trebuie sa le semneze pentru a putea deschide actiunea in instanta. Presedintele SIA, Ioan Stanca, a precizat ca vor fi initiate procese impotriva unitatii de invatamint, consiliului local si primariei, in fiecare localitate in care exista membri de sindicat. Ioan Stanca a explicat ca diminuarea sumelor acordate pentru concediu cu 25% nu este legala deoarece, potrivit prevederilor legale in vigoare, acesti bani ar fi trebuit acordati cu 5 zile inainte de plecarea angajatilor din invatamint in concediu, respectiv cel tirziu in 10 iunie. El a precizat ca banii nu au fost acordati la timp, dar chiar daca acest lucru ar fi fost justificat de lipsa banilor, cel putin ar fi trebuit sa fie intocmite statele de plata, la nivelul sumelor aflate atunci in vigoare. Practic, in luna iunie legea referitoare la reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor nu era in vigoare, fiind publicata in Monitorul Oficial in 30 iunie, cu aplicabilitate de la inceputul lunii iulie. PasiIncepind de ieri, la nivelul fiecarei unitati de invatamint, a inceput completarea listelor si pregatirea documentelor in vederea actionarii in instanta. Apoi, acestea vor fi centralizate la nivel zonal si judetean, dupa care va fi deschisa actiunea in instanta. Ioan Stanca a estimat ca procesul va putea fi deschis in cursul lunii octombrie, la nivelul judetului Alba fiind vorba de peste 4.000 de oameni care vor fi reprezentati in instanta. El s-a declarat increzator in sansele de a cistiga acest proces, dar a precizat ca, in caz de reusita, cel mai probabil profesorii nu vor primi toti banii o data, ci esalonat. Pe de alta parte, un alt proces urmeaza sa fie initiat pentru a readuce salariile profesorilor la nivelul din decembrie 2009, actualizate cu rata inflatiei. Si in acest caz, sindicalistii spera sa obtina plata retroactiva a sumelor de care profesorii au fost vadu-viti. Ioan Stanca a mai mentionat ca actiunile sindicale nu se opresc aici si ca, la nivel de confederatie, vor fi organizate proteste cam din doua in doua zile, la care vor participa membrii diferitelor sindicate. In ceea ce-i priveste pe reprezentantii Sindicatului Invatamint Alba, urmatoarea actiune de protest la care vor participa va fi in Bucuresti in data de 5 octombrie. Circa 50 de reprezentanti ai SIA se vor alatura mitingului care va fi organizat atunci in fata Palatului Victoria, in timp ce alti sindicalisti vor picheta Palatul Cotroceni.

Cine are doua case nu primeste subventie la termoficare

Persoanele care detin un autoturism cu capacitatea cilindrica mai mare de 1.600 cmc sau care detin si alte imobile în afara celui de domiciliu nu mai pot beneficia de ajutoare pentru încalzire, chiar daca au venituri lunare mai mici de 615 lei, a anuntat, ieri, ministrul Muncii, Ioan Botis. El a mai precizat ca plafonul de acordare a ajutoarelor nu se modifica si ramîne la 615 lei pe persoana, cuantumul ajutorului fiind diferentiat în functie de treptele de venit. Solicitantii ajutorului de încalzire vor fi obligati sa completeze o lista cu bunurile si mijloacele de transport detinute, document ce va fi ulterior verificat, prin sondaj. „Noile reglementari prevad în responsabilitatea primarului si a serviciului public de asistenta sociala obligativitatea efectuarii de anchete sociale pentru a verifica veridicitatea datelor înscrise. Aceste anchete vor fi efectuate prin sondaj, pentru minimum 3% din numarul beneficiarilor în cazul localitatilor cu peste 100.001 locuitori“, arata reprezentantii Guvernului.    G. D.

Dacia Duster, nominalizata ?Masina Anului 2011?

SUV-ul produs de grupul francez Renault-Nissan în România, Dacia Duster, a fost nominalizat printre cele 41 de masini pretendente la titlul „Car of the Year 2011“. Din cele 41 de modele nominalizate, 13 sînt nemtesti – Audi A1, A7 si A8, BMW seria 5 si X3 fiind cîteva dintre ele. De subliniat ca nu mai putin de 8 modele apartin grupului VAG (Volkswagen, Audi, Skoda si Seat). Japonezii au si ei 10 modele în competitie, în timp ce francezii încearca sa obtina titlul cu unul din cele opt modele care au intrat în concurs, printre ele numarîndu-se modelele Renault Fluence, Wind si Latitude. Si sud-coreenii au intrat în cursa, cu 5 nominalizari, printre care Kia Venga.      Anul acesta, cîstigatorul trofeului a fost Volkswagen Polo, în timp ce premiul „Masina anului 2009“ a fost luat de modelul Opel/Vauxhall Insignia.     Pentru editia din 2011 a competitiei, procesul de votare va avea doua etape. Astfel, pe 2 noiembrie se va stabili o lista de 7 finalisti, urmînd ca pe 29 noiembrie sa se anunte marele cîstigator.

Inca un clujean imbolnavit de tintari

Un nou caz de îmbolnavire cu virusul West Nile a fost confirmat în judetul Cluj, numarul total al îmbolnavirilor din acest an fiind de doua. Potrivit Ministerului Sanatatii, în afara de cazul din Cluj au mai fost confirmate doua îmbolnaviri în Bucuresti. Numarul total al persoanelor infectate cu virusul purtat de tîntari a ajuns astfel la 41 în toata tara, numarul deceselor fiind de patru. Pîna acum, cele mai multe îmbolnaviri au fost în Bucuresti (9 cazuri) si Constanta (8 cazuri). Pentru a evita infectarea cu virusul West Nile, medicii ne recomanda sa purtam haine cu mîneca lunga si pantaloni lungi, sa folosim substante care îndeparteaza tîntarii si sa instalam plase la geamuri. De asemenea, este recomandata desecarea baltilor de apa din apropierea gospodariilor si îndepartarea recipientelor cu apa statuta. Potrivit Ministerului Sanatatii infectia cu virusul West Nile apare la populatia adulta si poate avea efecte mai grave în cazul persoanelor care au boli asociate, în vreme ce în cazul copiilor infectia trece, de regula, neobservata.    G. D.

Cartel Alfa a blocat centrul orasului

Citeva sute de sindicalisti, membri ai Cartel Alfa, au protestat ieri la Cluj, nemultumiti de masurile de austeritate adoptate de Guvernul Boc si de Legea pensiilor, recent trecuta prin Camera Deputatilor.      Incepind cu ora 12, protestatarii au inceput sa se stringa in Piata Lucian Blaga, unde au scos la vedere arsenalul din dotare: lozinci la adresa guvernantilor, dar si pancarte personalizate, cu mesaje la limita injuriilor pentru fiecare dintre parlamentarii de Cluj care au votat legile austeritatii, in special legea pensiilor.     N-au putut ocupa piata si l-au injurat pe BasescuMultimea adunata in Piata Lucian Blaga a inceput sa strige „Jos primarul“, „Jos Basescu“ si „Jos Boc“, liderul Cartel Alfa Cluj Grigore Pop aratindu-se nemultumit ca, desi protestatarii ar fi vrut sa ocupe toata Piata Lucian Blaga, circulatia nu a fost oprita. Marsul manifestantilor prin centrul orasului a paralizat traficul pe strada Napoca, Bulevardul Eroilor, Piata Avram Iancu sau Bulevardul 21 Decembrie, spre nemultumirea trecatorilor si a soferilor. In fata sediului PDL, protestatarii s-au oprit pentru a striga „Jos Guvernul“, „Hotii“ si „Rusine“, dar si slogane injurioase precum „Basescu si gasca lui sa se duca dracului“.    „Sindicalistii“ vor o mineriada„Iesim in strada datorita faptului ca Guvernul Romaniei a luat niste masuri anti-angajati. S-au redus salariile in proportie de 25% pina la 50% in unele sectoare, s-a luat masura disponibilizarii personalului, s-a luat masura obligarii parlamentarilor sa voteze aceasta lege a pensiilor cu care noi nu sintem de acord. Se ia in continuare masura de anulare a contractelor colective de munca si a modificarii codului muncii, pentru care noi protestam astazi (ieri – n.r.) in strada. Dupa parerea mea, va fi o toamna extrem de lunga, extrem de grea si extrem de imprevizibila privind miscarile sindicale. Exista o propunere sa ne deplasam cu forte masive la Bucuresti si avertizez ca vom ramine acolo pina rezolvam problemele“, a spus Grigore Pop.     „N-au inteles nimic!“O delegatie a protestatarilor, din care a facut parte si Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa la nivel national, a urcat sa vorbeasca cu prefectul Florin Stamatian, caruia i-a inminat si o lista cu revendicarile. Prefectul a spus ca ii intelege pe protestatari, insa a facut si citeva comentarii legate de revendicarile lor. „Sigur ca este o situatie delicata, pentru ca oamenii nu ies in strada de bine ce le este. Ceea ce m-a intristat este faptul ca nu poti sa faci greva si sa ceri sa se renunte la toate masurile de austeritate impuse de Guvern, pentru ca inseamna ca nu ai inteles nimic din vremurile pe care le traiesti. De exemplu, daca ne referim la virsta de pensionare, aceasta a crescut in toata Europa“, a explicat Stamatian. La protestul de ieri au participat, printre altii, sindicalisti de la primariile din Dej, Gherla, angajati de la Opera Nationala si de la Muzeul de Arta, precum si reprezentanti ai sindicatului politistilor sau al cadrelor militare in rezerva. Traficul a fost reluat in conditii normale in jurul orei 14, dupa finalizarea protestului.

Retea de prostitutie destructurata de politistii clujeni

Politistii clujeni au reusit sa destructureze o retea de prostitutie prin retinerea a doi proxeneti, care ulterior au fost arestati. Purtatorul de cuvînt al IPJ Cluj, Daniel Graur, a declarat ieri ca barbatii au fost retinuti sîmbata, iar duminica Judecatoria Dej a emis pe numele lor mandate de arestare pe 29 zile, pentru proxenetism. „Politistii au stabilit ca, în perioada iulie-septembrie a.c., suspectii E. Gyula, de 38 ani, si F. Gabriel Ioan, de 33 ani, ambii din municipiul Dej, au racolat pe C. Silvia, de 29 ani, G. Anca, de 24 ani, precum si doua minore de 16 ani în vederea practicarii prostitutiei, iar ulterior au intermediat întîlniri între acestea si persoane de sex masculin într-un apartament închiriat în acest scop, obtinînd în mod ilicit bunuri si valori de peste 25.000 euro“, se precizeaza într-un comunicat al IPJ Cluj. Cei doi barbati sînt cercetati pentru proxenetism, iar fetele sînt cercetate în stare de libertate pentru prostitutie

?Guvernul nu ia piciorul de pe acceleratia reformelor?

Lunile care urmeaza vor fi decisive pentru consolidarea reformelor incepute si pentru o crestere economica, a declarat premierul Emil Boc ieri in Parlament.     „Lunile urmatoare vor fi decisive pentru ceea ce inseamna consolidarea reformelor incepute si asigurarea temeiurilor sanatoase pentru cresterea economica din 2011. Subliniez, o crestere economica fundamentata pe productivitate, investitii, pe locuri de munca, si nu una pe imprumut si consum, asa cum au promovat-o cei din PNL“, a spus Emil Boc, citat de Agerpres.      Premierul a reiterat ca, oricine ar fi fost la guvernare, intr-un astfel de context economic ar fi fost nevoit sa ia aceleasi masuri. „Cu politici populiste, de genul celor promovate astazi de opozitie, Romania nu va iesi din recesiune si nu va putea sa aiba o crestere economica sanatoasa in perioada urmatoare. Cu populisme nu scoatem tara din criza si sa o ducem pe crestere economica“, a mai spus Emil Boc.     Potrivit lui Emil Boc, „greul nu a trecut“, iar Executivul trebuie sa consolideze reformele incepute: „Greul inca nu a trecut, avem de consolidat reformele incepute, de pregatit bugetul, un buget care porneste de la urmatoarele premise: deficit de 4,4%, crestere economica intre 1,5% si 2% si asigurarea resurselor financiare pentru investitii si cofinantarea proiectelor europene“.     Premierul a subliniat ca poate aduce in discutie zece masuri anticriza aplicate de Executiv, printre care se numara mentinerea cotei unice de impozitare la 16%, neimpozitarea profitului reinvestit, scutirea de la plata asigurarilor sociale pe perioada somajului tehnic, programul „Prima Casa“. „Nu vreau sa prezint aici un bilant triumfalist, dar nici sa cadem in cealalta extrema in care totul este negativist si nimic nu se face si sa spunem lucrurilor pe nume“, a aratat premierul.    Tariceanu e ultimul care poate critica!Premierul Boc a afirmat ca daca cineva este indreptatit sa ceara socoteala pentru actuala situatie economica, acea persoana nu este cu siguranta liderul deputatilor PNL, fostul prim-ministru Calin Popescu-Tariceanu.      „Ce tara din lume a reusit sa aiba performanta pe care a avut-o Romania in 2008, cind premier era Calin Popescu-Tariceanu, si pe o crestere economica de peste 8% sa lase tara cu un deficit de 5,4%, sa consume toti banii din vinzarea BCR, sa faca 5 km de autostrada si sa trimita toti banii pe cheltuieli cu substrat politic?“, l-a intrebat premierul pe fostul prim-ministru.     Primul ministru Emil Boc i-a asigurat pe deputati ca Guvernul nu are voie sa ia piciorul de pe acceleratia reformelor. „Vreau sa va asigur ca Guvernul stie ce are de facut, stie ca nu are voie sa ia piciorul de pe acceleratia reformelor statului, oricit de grele si de dureroase sint ele, pentru ca la fel de bine stie ca romanii si Romania vor beneficia de pe urma acestor masuri in anii urmatori“, a aratat Emil Boc, care le-a multumit deputatilor PNL pentru initierea dezbaterii pe tema situatiei socio-economice a tarii.

Dosarul ?Caltabosul?, azi, in instanta

Magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie judeca astazi dosarul în care fostii ministri ai Agriculturii Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan au fost trimisi în judecata pentru fapte de coruptie. Conform rechizitoriului DNA, în septembrie 2007, fostul ministru Ioan Muresan ar fi înlesnit transmiterea promisiunii si darea unor produse (printre care si caltabosi – de unde si numele dosarului) în valoare de 1.500 de lei si a sumei de 15.000 de euro de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, pentru ca acesta sa favorizeze firmele afaceristului la licitatii publice organizate de institutii aflate în subordinea sa.

Sindicalistii cer 6% din PIB pentru sanatate

Sindicalistii din sanatate au propus conducerii Ministerului Sanatatii ca sistemul sanitar sa primeasca 6% din PIB, în conditiile în care, dupa cum semnaleaza si Colegiul Medicilor din România (CMR), procentul din PIB alocat sanatatii în România este unul dintre cele mai mici din Europa. „Ministerul Sanatatii va analiza initierea procedurilor pentru contactarea institutiilor abilitate, în vederea elaborarii unui Pact National pentru Sanatate prin care sa fie prevazuta o crestere etapizata a procentului din PIB alocat sanatatii“, se arata în raspunsul primit de sindicatul Sanitas de la Ministerul Sanatatii. Conducerea CMR considera ca rezolvarea problemelor din sanatate ar fi mai rapida daca bugetul alocat sanatatii va creste la nivel cu media europeana.    G. D.

?Daca Vladescu avea viziune, salariile nu erau reduse?

Premierul Emil Boc a afirmat ieri, referitor la declaratiile fostului ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, privind întelegerea limitata a problemelor economice, ca acesta putea sa demisioneze în cazul în care respingea o propunere a Guvernului. „Daca avea o asemenea viziune si mi-ar fi comunicat-o, fiti convinsi ca nu aveam o reducere cu 25% a salariilor, pentru ca, din timp, am fi luat masurile de eliminare a celui de-al treisprezecelea salariu, a stimulentelor, a primelor de vacanta, astfel încît sa nu fi fost în situatia de reducere a salariilor bugetarilor. Daca domnia sa avea o viziune, trebuia sa atraga atentia primului-ministru si Guvernului: Oameni buni nu dati al treisprezecelea salariu, nu dati prime de vacanta, stimulente, pentru ca s-ar putea sa aveti o problema“, a spus Emil Boc, citat de Agerpres. Premierul a spus ca îi pare rau ca fostul ministru al Finantelor s-a angajat într-o astfel de discutie si ca acesta, „în primul rînd, avea la dispozitie calea demisiei“.

Simbolistica numelor

 Alegerea numelui este, pentru unele culturi, o adevarata arta! E bine sa cunoastem vibratia numelui pe care vrem sa îl dam copiilor pentru a le impregna - din start - o anumita trasatura de caracter. Nume cu litera NNADIA - Varianta a numelui rusesc Nadejda - speranta; (araba) primul NADINE - Varianta a numelui Nadia NANA (japoneza) mar NAOMI (ebraica) No’omi - placut NAPOLEON (germana) Nibelungen - copiii cetii NARCIS / NARCISA (greaca) narke - somn, amortit NASTASIA - Varianta a numelui Anastasia NATALIA (latina) Natalia - Ziua de Craciun NAZARIE (latina) Nazarius, - din Nazareth NICOLAE (greaca) victoria poporului: nike - victorie ^ laos - popor NICODIM (greaca) victoria poporului nike - victorie ^ demos - popor NIKITA (latina) Aniketos - invincibil NONA (latina) Al noualea NORA - Varianta a numelui Eleonora  Nume cu litera OOANA - Varianta a numelui Ioana OCTAVIAN (latina) al optulea ODETTE (germana) od - noroc, avere OFELIA (greaca) ophelos - ajutor OLEG / OLGA (norvegiana) heilagr - prosper. Varianta ruseasca a numelui Helga OLIMPIA (greaca) Olympus - muntele zeilor OLIVER / OLIVIA (germana) Alfihar - armata de spiridusi; (latina) oliva - maslin ORESTE (greaca) orestais - muntean ORLANDO - Varianta a numelui Roland OSCAR (galeza) os - cerb ^ cara - iubit; (engleza veche) os - bun ^ gar - sulita OTTO (germana) od - noroc, avere OVIDIU (latina) ovis - oaie Nume cu litera PPAMELA (greaca) o dulceata; pan - tot ^ meli - miere PARTENIE (greaca) parthenos - fecioara PASCAL (latina) Pascha - Paste PATRICIA / PATRICIU / PATRICK (latina) Patricius - nobil, aristocrat PAUL (latina) paulus - mic, umil PAVEL - Varianta slava a numelui Paul PEPE - Prescurtare spaniola a numelui Iosif PETRU / PETRONELA (greaca) petros - piatra POLIXENIA (greaca) poli - multi ^ xenoi - straini

La Ciuruleasa nu se mai construieste nimic!

 Serviciul Urbanism din cadrul Primariei Ciuruleasa nu a eliberat pina la începutul lunii septembrie 2010 nici macar o autorizatie de constructie. Potrivit primarului Marcel Tuhut, nici în anii precedenti locuitorii comunei Ciuruleasa nu au solicitat un numar prea mare de autorizatii de constructie. Edilul a aratat ca în anul 2007 au fost eliberate 4 autorizatii, în 2008 - 1, iar în 2009 - 1. “Locuitorii comunei au solicitat în acest an doar un numar de 4 certificate de urbanism si numarul acestora fiind în scadere fata de anii anteriori, aceste certificate de urbanism avind o valabilitate de un an, dupa care posesorul este nevoit sa solicite autorizatie de constructie, ori dupa caz autorizatie sanitar-veterinara”, a mai adaugat primarul Marcel Tuhut.

Marea Debarasare cu premii

 La Alba Iulia, campania derulata in cadrul programului Marea Debarasare a fost intotdeauna diferita fata de restul tarii. In conditiile in care, in alte judete exista doar trei momente intr-un an in care se colecteaza deseurile electrice, electronice si electrocasnice, in resedinta de judet astfel de actiuni se desfasoara in permanenta. Sint amplasate recipiente speciale in spatii amenajate in care localnicii se pot scapa in fiecare saptamina de DEEE-uri, iar acum, la nivel local a fost “inventata” si alta solutie. Weekend-ul trecut, o asociatie nonguvernamentala a organizat o actiune in cadrul careia localnicii au fost chemati sa scape de astfel de deseuri, putind participa in acest fel la o tombola in cadrul careia sa cistige alte electrocasnice noi. Succesul a fost asigurat de valoarea si numarul premiilor. Citeva tone de DEEE-uriCampania s-a derulat in paralel cu alte evenimente organizate la nivel local astfel ca s-a bucurat de o vizibilitate extrem de crescuta. Astfel, sute de persoane au venit simbata si duminica in zona Casei de Cultura a Sindicatelor, acolo unde a fost amenajat un punct de depozitare a frigiderelor, calculatoarelor, televizoarelor, imprimantelor si altor electrocasnice stricate si nefunctionale. In doar doua zile, aici au fost strinse citeva tone de deseuri, iar in schimbul electrocasnicelor vechi, oamenii au primit cupoane pe baza carora au participat la o tombola cu premii, constind in 20 de frigidere noi noute.Tragerea la sorti pentru participantii care au depus deseuri electrice si electronice la punctul de colectare a avut loc duminica seara. Campania de colectare va fi reluata in mod oficial la 1 octombrie, cu o intirziere de citeva zile fata de programul initial, intirziere datorata campaniei de ecologizare “Let’s Do It Romania”, actiune in care s-au implicat toate institutiile si organizatiile locale.

Banca Mondiala: spitalele din Romania sint conduse pe criterii politice

Expertii Bancii Mondiale spun ca managerii de spitale din tara noastra nu au autoritatea de a conduce eficient unitatea sanitara, iar sefii spitalelor universitare sint mai interesati de buna lor relatie cu universitatea decit de bunul mers al spitalului pentru tratarea pacientilor.     Specialistii Bancii Mondiale au realizat mai multe studii despre sistemul sanitar romanesc, in care au prezentat problemele cu care se confrunta domeniul sanitar romanesc. Pe linga evidentierea lipsurilor, acestia au propus si solutii pentru revigorarea sanatatii din tara noastra.     In ceea ce priveste modul in care sint conduse spitalele, studiile Bancii Mondiale arata ca, de multe ori, managerii nu sint pastrati in functie pe baza criteriilor de performanta, ci pe baza criteriilor politice.     Astfel, reprezentantii Ministerului Sanatatii citeaza studiul „Romania – asistenta tehnica pentru sprijinirea actualizarii strategiei spitalicesti“, in care este mentionat ca, „in ciuda existentei criteriilor pe care managerii trebuie sa le indeplineasca pentru a fi angajati si a sistemelor de masurare a performantelor, schimbari ale conducerii spitalelor au loc deseori dupa alegeri si dupa modificari ale aliantelor in balanta politica locala si/sau nationala, indicind faptul ca politicul joaca un rol in alegerea directorilor de spitale“.     Directorii spitalelor universitare, supusi universitatilorRaport al Bancii Mondiale despre sistemul sanitar romanesc „In ciuda existentei criteriilor pe care managerii trebuie sa le indeplineasca pentru a fi angajati si a sistemelor de masurare a performantelor, schimbari ale conducerii spitalelor au loc deseori dupa alegeri si dupa modificari ale aliantelor in balanta politica locala si/sau nationala, indicind faptul ca politicul joaca un rol in alegerea directorilor de spitale.“ Un alt aspect evidentiat de expertii straini este acela al spitalelor universitare. „Multi medici, inclusiv directori si sefi de sectii, au contractul principal cu universitatea si, asadar, sint loiali acesteia. Un al doilea contract, de importanta inferioara, reprezinta relatia acestora cu spitalul, pentru tratarea pacientilor si/sau prestarea de servicii de management. In acest tip de aranjament, membrii-cheie ai personalului spitalicesc sint, in primul rind, responsabili in fata institutiei academice externe. Acestia nu au motive sau stimuli obiectivi de a acorda atentia adecvata prestatiei lor in spital in ce priveste eficienta si eficacitatea“, arata reprezentantii Ministerului, citind specialistii din afara tarii.    Descentralizarea aduce salvarea modului de conducereIn documentul „Strategia nationala de rationalizare a spitalelor“, prin care se doreste aplicarea unei reforme in sistemul sanitar, se arata ca o parte din aspectele criticate de expertii Bancii Mondiale au fost rezolvate prin realizarea descentralizarii. Astfel, managerul din unitatile descentralizate incheie contractul de management cu conducerea administratiei locale, si nu cu Ministerul Sanatatii, asa cum se intimpla anterior, iar administrarea unui spital este asigurata de un manager, persoana fizica sau juridica. De asemenea, contractul de management este semnat pe o perioada de 3 ani, incluzind indicatori de performanta, care sint evaluati in fiecare an.

Deficit de 2.000 de posturi in spitalele clujene

Conducerea sindicatului SANITAS Cluj atrage atentia ca în spitalele din tot judetul Cluj exista un deficit de personal medical si administrativ de 2.000 de posturi. Stefan Roman, presedintele SANITAS Cluj, afirma ca toate spitalele sînt afectate de lipsa de personal, însa de departe cele mai multe angajari ar trebui facute la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj si la Spitalul de Copii Cluj-Napoca. Liderii sindicatului clujean estimau în urma cu cîteva luni ca doar la Spitalul Judetean ar mai fi nevoie de aproximativ 800 de oameni.     Cel mai mare deficit de personal se înregistreaza la posturile de asistente si infirmiere. „În ordine descrescatoare, exista deficit de personal la asistente medicale pe specialitatile gastro, terapie intensiva, cardiologie, apoi infirmiere si medici pe cardiologie, anestezie-terapie intensiva, laborator. În unele spitale municipale si orasenesti lipsesc medici si de pe specialitatile chirurgie si interne“, declara Stefan Roman.      Problema deficitului de personal din sanatate a fost pusa în atentia ministrului Sanatatii, Cseke Attila, care a precizat ca au fost facute demersuri în cadrul Guvernului si vor fi scoase la concurs peste 3.000 de posturi în toata tara.    G. D.

Angajatii din sanatate dau spitalele in judecata

6.000 de angajati din spitalele clujene vor da în judecata conducerea unitatilor sanitare pentru ca a pus în aplicare legea referitoare la reducerea salariilor cu 25%. În plus, angajatii vor cere si recuperarea sumelor pierdute ca urmare a taierii salariilor. Spitalele vor fi actionate în instanta prin intermediul sindicatului SANITAS. „În urma cu o saptamîna am început sa strîngem semnaturi pentru a actiona în instanta spitalele“, a declarat Stefan Roman, presedintele SANITAS Cluj. Acesta apreciaza ca într-o saptamîna vor semna toti cei 6.000 de membrii de sindicat, iar la începutul lunii octombrie vor putea da în judecata conducerea spitalelor. Astfel de actiuni vor avea loc în toate judetele. Sindicalistii spun ca daca instanta din tara nu le va da cîstig de cauza se vor adresa CEDO.     G. D.

Clujenii vor primi informatii despre Alzheimer

Clujenii vor afla astazi mai multe informatii despre boala Alzheimer cu ajutorul angajatilor de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Cluj, care vor împarti pe strada pliante despre problematica acestei boli. La ora 10, reprezentantii DGASPC Cluj vor distribui materiale informative în fata Casei de Cultura a Studentilor, iar de la ora 14 se vor distribui materiale în cele doua mall-uri din oras. Actiunea are loc în cadrul campaniei „Sa nu-i uitam pe cei ce uita“ si marcheaza Ziua Internationala Alzheimer, care are loc în fiecare an pe 21 septembrie. Potrivit organizatorilor campaniei, scopul activitatilor de azi este cresterea gradului de sensibilizare a populatiei clujene si a institutiilor abilitate cu privire la problematica acestei boli, în conditiile în care 35 de milioane de oameni din întreaga lume sînt afectati de Alzheimer si alte tipuri de demente, acest numar fiind în crestere rapida.    G. D.

Siguranta traficului aerian, in dezbaterea specialistilor, la Cluj

Organizatia Eurocontrol tine un seminar despre siguranta aeronautica la Aeroportul International Cluj-NapocaEurocontrol – Organizatia Europeana pentru Siguranta Traficului Aerian, in colaborare cu Consiliul Judetean Cluj si Aeroportul International Cluj-Napoca, organizeaza astazi un seminar privind implementarea programului „Airport Collaborative Decision Making“ (A-CDM).      Programul vizeaza imbunatatirea colaborarii intre toti agentii aeroportuari care-si desfasoara activitatea in cadrul unui aeroport, precum si a colaborarii intre aeroporturile europene prin intermediul organizatiei Eurocontrol. Potrivit Consiliului Judetean, reprezentantii Eurocontrol le vor prezenta participantilor la seminar principiile, etapele si modul de implementare a programului „Airport Collaborative Decision Making“ in context european, in conditiile in care o mare parte a aeroporturilor europene au aderat deja la acest program. Totodata, se va analiza si posibilitatea implementarii programului la Aeroportul International Cluj-Napoca, luindu-se in calcul aspectele specifice aeroportului clujean, precum si faptul ca, pina in acest moment, nici un aeroport din Romania nu are integrat acest program in politica sa de management.      „Este un program care presupune stabilirea unui sistem informational si de colaborare intre toti cei care participa la asigurarea traficului aerian pe un aeroport. Investitia presupune niste computere, nu este foarte mare. Este mai mare investitia in training, in colaborare. Acest program se justifica pentru aeroporturile care au spre un milion de pasageri sau mai mult“, a declarat directorul Aeroportului International Cluj-Napoca, David Ciceo, citat de Agerpres.     De asemenea, se vor dezbate masurile concrete si procedurile operationale comune care trebuie implementate in scopul eficientizarii activitatii aeroportuare, in conditii de siguranta operationala si de protejare a mediului inconjurator.      La acest seminar vor participa Paul Wilson, directorul Diviziei de Management al Traficului Aerian al Eurocontrol, si László Kiss, coordonatorul programului A-CDM la nivel european, reprezentanti ai Autoritatii Aeronautice Civile Romane, reprezentanti ai Administratiei Romane de Trafic Aerian – ROMATSA, ai celor mai importante aeroporturi din Romania, precum si ai companiilor aeriene Tarom si Carpatair. Seminarul va avea loc incepind cu ora 10.30, in Sala de Consiliu din terminalul sosiri al aeroportului clujean.

Se pregateste licitatia pentru eprimarie

In acest sens, a fost publicat un anunt de intentie pentru demararea procedurii de licitatie, in jurul datei de 1 octombrie.      Potrivit anuntului de intentie, valoarea estimata a contractului „Sistem informatic integrat pentru servicii online oferite in Municipiul Cluj-Napoca“ este intre 2,8 si 5,6 milioane de lei fara TVA, iar durata acestuia se intinde pe 8 luni. Finantarea pentru acest proiect a fost obtinuta prin Programul Operational Sectorial – axa prioritata 3 „Tehnologia informatiei si a comunicatiilor pentru sectoarele privat si public“ si are drept scop facilitarea accesului cetatenilor la serviciile publice oferite de catre municipalitate prin intermediul unui portal de Internet.      Va reamintim ca Primaria a ramas fara domeniile eprimariacluj.ro si eprimariecluj.ro, pe care ar fi vrut sa le utilizeze pentru implementarea proiectului, dupa ce primarul Sorin Apostu a anuntat ca ar putea fi folosite aceste denumiri. Cu toate acestea, reprezentantii municipalitatii sustin ca proiectul nu este pus in pericol. „Este nevoie de aceasta licitatie pentru aplicatia in sine, nu neaparat pentru un site separat de cel actual al Primariei. Din punct de vedere tehnic, exista mai multe modalitati de a implementa proiectul“, a precizat pentru monitorul purtatoarea de cuvint a municipalitatii, Oana Buzatu.

Premierul Boc merge la ONU

Primul-ministru Emil Boc va reprezenta România la Reuniunea plenara la nivel înalt a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite pe tema Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) si la dezbaterile generale ale celei de-a 65-a sesiuni a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, care vor avea loc la New York, în perioada 21-24 septembrie 2010. În perioada acestui eveniment, premierul Emil Boc va avea mai multe întrevederi politice bilaterale, precum si întîlniri cu reprezentanti ai mediului de afaceri.

Se reabiliteaza tunelul Garii

Primaria municipiului Cluj-Napoca a eliberat autorizatia de construire pentru repararea tunelului pietonal din statia CFR Cluj-Napoca, tunel care porneste din Piata Garii, trece pe sub terminalul de calatori si pe sub liniile din statie, pîna pe partea opusa cladirii. Tunelul deserveste în principal statia Cluj-Napoca, ce are un trafic important de calatori, dar îndeplineste si rolul de pasaj pentru subtraversarea strazii si a zonei caii ferate, respectiv faciliteaza accesul spre zona Fabricii de Chibrituri. Lucrarile vizeaza întretinerea curenta (curatarea canalelor de colectare a apei, refacerea zugravelii), respectiv protejarea tunelului fata de fenomene destabilizante cu evolutie lenta. Termenul de executie a acestor lucrari este de 12 luni.

Parc rustic ecologic, amenajat pe malul Somesului

Foto Radu PadureanDeocamdata, asa arata zona in care va fi amenajat pina la sfirsitul lunii viitoare parcul ecologicProiectul a fost propus de Organizatia Studentilor pentru Turismul Romanesc (OST), ai carei membri au venit cu ideea amenajarii unui parc ecologic-natural, construit in stil rustic, doar din materiale naturale.     Prin concursul „Fiecare parc are povestea lui“, lansat in luna iulie, clujenii au fost invitati sa propuna solutii de reamenajare a unui spatiu public din oras, cea mai buna initiativa urmind sa primeasca o finantare de 6.500 de lei, din partea Provident Financial Romania.     Astfel, in urma cistigarii concursului de catre Organizatia Studentilor pentru Turismul Romanesc, in perioada 12-23 octombrie va fi amenajat un parc ecologic, in apropierea podului Garibaldi, folosind doar materiale naturale.     Mini-amfiteatru, leagane si hamaceMobilierul urban va fi realizat exclusiv din busteni, furnizati de Directia Silvica Cluj. Noul parc va fi adresat celor care iubesc natura, dar va avea si o functionalitate aparte – va oferi o zona unica de exprimare artistica, prin amenajarea unui mini-amfiteatru.     In viitorul parc, vor mai fi amenajate, pe linga mini-amfiteatru, si mese rotunde cu scaune, un leagan si hamace. De asemenea, parcul va fi prevazut cu decoratiuni din lemn si din piatra, jardiniere, banci si cosuri de gunoi ecologice.      „Am ales acest proiect datorita originalitatii ideii de parc organic, dar si datorita utilitatii sale. Totodata, parcul are avantajul pozitionarii intr-o zona usor accesibila, atit din centru, cit si din cartierele din zona, raspunzind la o nevoie concreta – crearea unei alternative de relaxare, destinata unor categorii diverse de public: de la tineri care organizeaza un eveniment artistic spontan, pina la bunicii care vor sa se destinda intr-un colt de natura, chiar in mijlocul orasului“, a precizat Simona Serban, directorul executiv al FCC.    Citeva zeci de voluntariProiectul „Fiecare parc are povestea lui“ este finantat integral de compania de credite de consum Provident Financial Romania, care se va implica activ si in implementarea lui cu 40 de voluntari. „Sintem bucurosi sa putem contribui la dezvoltarea comunitatilor in care clientii, agentii si angajatii nostri traiesc si lucreaza. Pe linga diversele proiecte de responsabilitate sociala pe care le sprijinim, voluntariatul este modul prin care intelegem sa fim o companie responsabila. De altfel, peste 200 de angajati Provident au ales sa participe la actiuni de voluntariat in timpul lor liber in ultimii ani si dispunem de politici care le permit acestora sa se implice ca voluntari in proiectele noastre de responsabilitate sociala chiar si in timpul programului“, a declarat Russell Johnsen, directorul general al Provident Financial Romania.

Eleganta, finante si stil la BT Golf Cup

Spectatorii au profitat de vremea buna si au venit in numar mare sa urmareasca jocul, dar si sa se initieze in tainele golfuluiLa fel ca editiile precedente, evenimentul a avut loc pe terenurile clubului de golf „Paul Tomita“ din localitatea Pianu de Jos, judetul Alba.    Vreme buna, jucatori celebriIn concurs au participat peste 75 de jucatori, multi dintre ei fiind personalitati din diferite domenii de activitate, iubitori de golf. Printre acestia s-a numarat, ca in fiecare an, Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.      Spectatorii au profitat de vremea buna si au venit in numar mare sa urmareasca jocul, dar si sa se initieze in tainele golfului, cu ajutorul instructorilor clubului „Paul Tomita“.    5 categorii pentru competitieCei 15 cistigatori au fost stabiliti in functie de cinci categorii – domni (incepatori si experimentati), doamne, juniori, respectiv categoria brut. In plus, au fost acordate premii speciale pentru „Nearest to the Pin“ si „Longest drive“.      Premiile au fost oferite atit de organizator, Banca Transilvania, cit si de partenerii competitiei, Vodafone si AEGON Romania, si au constat in sume de bani, telefoane mobile, si un pachet special de bilete la unul dintre meciurile echipei de fotbal Ajax Amsterdam, cu posibilitatea vizitarii stadionului si a clubului acesteia.     Urmatoarea editie a BT Golf Cup va avea loc anul viitor, tot in luna septembrie.    Lista cistigatorilor * Longest drive, premiu oferit de Aegon si Banca Transilvania (2 bilete cu tratament VIP la meciurile echipei Ajax Amsterdam in campionatul Olanei) – MinSoo Kim     * Nearest to pin, premiu oferit de Banca Transilvania si Vodafone (200 de euro si un telefon HTC Wildfire) – Paul ValasuteanCategoria a II-a men* Loc 1, premiu oferit de Banca Transilvania (400 de euro) – Radu Smigelschi     * Loc 2, premiu oferit de Banca Transilvania (200 de euro) – Christof Tandreu     * Loc 3, premiu oferit de Vodafone (telefon HTC Wildfire) – Ricardo VedovatoCategoria I men* Loc 1, premiu oferit de Banca Transilvania (400 de euro) – Simion Cretu     * Loc 2, premiu oferit de Banca Transilvania (200 de euro) – Gheorghe Todea     * Loc 3, premiu oferit de Vodafone (telefon HTC Wildfire) – Radu MateiCategoria Ladies* Loc 1, premiu oferit de Banca Transilvania (400 de euro) – Romana Tandreu     * Loc 2, premiu oferit de Banca Transilvania (200 de euro) – Roxana Spiridon     * Loc 3, premiu oferit de Vodafone (telefon HTC Wildfire) – Irina BeltermanCategoria Juniori* Loc 1, premiu oferit de Vodafone (telefon HTC Wildfire) – Andrea Tagliabue     * Loc 2, premiu oferit de Vodafone (telefon HTC Wildfire) – Paul Valasutean     * Loc 3, premiu oferit de Vodafone (telefon HTC Wildfire) – Madalina BuneaCategoria Brut* Loc 1, premiu oferit de Banca Transilvania si Vodafone (200 de euro si un telefon Nokia 5230 cu navigatie) – Viorel Coman

Din 2011, taxe mai mari pentru masinile second hand

Ministerul Mediului pregateste masuri pentru a reduce poluarea din marile orase. Astfel, de anul viitor, toate masinile noi vor trebui echipate cu motoare Euro 5. De asemenea, începînd din 2011, posesorii de masini vor plati taxa auto majorata, urmînd ca cel mai mult sa scoata din buzunar cei care au masini second-hand. Astfel, chiar si cei cu masini Euro 5 de 1.400 cmc vor trebui sa plateasca o taxa auto de 125 de euro, în timp ce pentru motoarele de 3.000 cmc taxa va depasi 3.600 de euro. Taxa auto la masinile Euro 4, care au 4-6 ani vechime, va porni de la 933 de euro pentru cea mai mica cilindree, de 1.400 cmc, si ar putea ajunge la aproape 8.000 de euro pentru automobilele de 3.000 cmc. La motoarele Euro 3, masini cu vechime de 8-10 ani, taxa auto ajunge la 5.600 de euro pentru o cilindree de 1.600 cmc sau 21.000 de euro la motoare de 3000 cmc. Totusi, va exista si o categorie redusa care ar urma sa fie scutita de plata taxei auto, respectiv masinile hibrid si cele electrice.

Petrom a scumpit carburantii

OMV Petrom (SNP) a majorat luni pretul motorinei cu 6 bani pe litru si pe cel al benzinei cu 3 bani pe litru, a anuntat compania petroliera. Astfel, benzinele Premium fara plumb si Top Premium fara plumb 99A costa 4,58 de lei, respectiv 4,96 de lei. În cazul sortimenelor de benzina OMV Carrera 95 si OMV Carrera 100, preturile sînt 4,72 de lei si 5,38 de lei, în timp ce motorinele OMV Premium Diesel si OMV Sprint Diesel sînt comercializate la pretul de 5,04 lei, respectiv 4,72 de lei pe litru. Sortimentele de motorina Euro Diesel 5 si Top Euro Diesel 5 pot fi cumparate pentru 4,5 lei si 4,7 lei pe litru.

Vinzari mai mari la final de ?Rabla?

Vînzarile pe piata auto vor creste în octombrie si noiembrie, ultimele 2 luni din programul „Rabla“, spun dealerii, bazîndu-se pe faptul ca voucherele „Rabla“ tranzactionate pe piata s-au mai ieftinit. În plus, dealerii spun ca un alt motiv pentru optimismul lor e si încheierea perioadei de vacanta si reducerea pietei second-hand. Potrivit vînzatorilor de masini, programul de casare „Rabla 2010“ a fost mai eficient fata de programul derulat anul trecut, cele trei vouchere oferite si posibilitatea valorificarii acestora pe piata libera dînd un impuls vînzarilor de autoturisme noi. Prin programul de înnoire al parcului auto au fost cumparate, pîna la 3 septembrie, 38.000 de vehicule noi. Programul „Rabla“ se desfasoara în perioada 18 februarie – 23 noiembrie, voucherele nemaifiind valabile dupa aceasta data.

CFR, in coada clasamentului

Gabi Muresan, in lupta cu un adversarLucrurile pareau asezate in curtea campionilor, dupa victoria din meciul cu FC Basel din Liga Campionilor. FCM Tirgu Mures parea victima sigura in meciul din Gruia. Din pacate, insa, pentru „feroviari“, muresenii lui Ioan Ovidiu Sabau nu au fost de acord cu statutul de outsideri.     Emil Dica a deschis scorul pentru campioni in minutul 61, dupa ce feroviarii dominasera clar prima repriza. CFR a dominat in continuare jocul, dar oaspetii au lovit prin surprindere, cind nimeni nu se mai astepta. Muresenii au egalat in minutul 83, cind Stere a executat o lovitura libera de pe stinga, balonul a ajuns in careul mic, iar Munteanu a trimis in poarta de la 2 metri. Dupa doar 2 minute, Stere a marcat golul victoriei pentru FCM Tirgu Mures. Mijlocasul oaspetilor a sutat puternic, balonul a lovit pamintul, iar Nuno Claro a fost pacalit.     Dupa acest meci, CFR este mai aproape de retrogradare decit de cistigarea campionatului. „Ferovarii“ se afla pe locul 14, cu 8 puncte cistigate in opt etape. Muresenii au urcat pe locul 9, dupa ce in ultimele doua meciuri au inregistrat doua victorii.   Cirtu, nemultumit de unii jucatoriNoul antrenor al campionilor, Sorin Cirtu, s-a declarat nemultumit de jocul unora dintre elevii sai. „Sint unii pe care, va spun sincer, nu i-as fi oprit nici la Pandurii. Nu inteleg prezenta anumitor fotbalisti pe aici. Nu pot sa cred ca am asistat la momentele din ultimele 10 minute. E ca un vis urit“, a declarat tehnicianul din Gruia.      CFR a jucat partida cu FCM in urmatoarea formula: Nuno Claro – Panin, Cadu, Alcantara, Rada – Hora (Peralta '57), Muresan, E. Dica, Culio – Bud (Anselmo Ramon '86), Traore (Sforzini '65).     De cealalta parte, Ioan Ovidiu Sabau a trimis pe teren urmatorii jucatori: Stetca – Popete, Cordos (Bitis '79), Munteanu, Balau, D. Matei – Vasilache (Stere '65), Onicas, Fl. Stanga, Fl. Dan – Didi (Vancea '17).    CFR joaca azi cu ACUCampionii de la CFR vor debuta astazi si in Cupa Romaniei. Clujenii vor juca in deplasare cu divizionara secunda ACU Arad, partida urmind sa aiba loc pe stadionul UTA. CFR a cistigat ultimele trei editii ale Cupei Romaniei, iar oficialii campioanei au declarat ca isi doresc acest trofeu si in sezonul 2010-2011.      Probabil Sorin Cirtu ii va folosi pe fotbalistii care au evoluat mai putin in acest sezon, intrucit CFR va juca vineri derbiul cu Universitatea, partida care-i poate reabilita pe „feroviari“ in fata suporterilor, dupa rezultatele slabe inregistrate in primele opt etape din campionat.

Turneu amical pentru voleibalisti

Unirea Dej si Universitatea Cluj au participat la un turneu amical organizat zilele trecute la Dej. Alaturi de cele doua formatii clujene au mai participat la competitie formatiile Tomis Constanta si VCM LPS Piatra Neamt. Turneul a fost cîstigat de gruparea din Moldova, care în ultima zi s-a impus în fata echipei de la malul marii. „Studentii“ antrenati de Mircea Dudas au pierdut toate întîlnirile, clasîndu-se pe ultimul loc. „Am terminat turneul pe locul 4. Am avut sansa noastra sa cîstigam cu Piatra Neamt. Ultimele doua seturi le-am pierdut în prelungiri, acolo a fost sansa noastra, pentru ca am jucat bine. Se vede un progres în jocul baietilor, sînt multumit în mare de pregatirea tactica a echipei. Nu am cîstigat însa nici un meci si asta ma îngrijoreaza. Mai mult, s-au pierdut puncte pe greseli individuale“, a declarat antrenorul principal al Universitatii, Mircea Dudas. Ultima partida de verificare înaintea începerii campionatului va avea loc în cursul acestei saptamîni, împotriva „vecinilor“ de la Unirea Dej. În prima etapa a Divizei A1, Universitatea va întîlni pe teren propriu formatia Explorari Baia Mare.   Clasament1. Piatra Neamt – 6 (7:4)     2. Tomis Constanta – 6 (6:4)     3. Unirea Dej – 6 (7:5)     4. „U“ Cluj – 0 (2:9)

Incepe Cupa si la baschet

Echipa de baschet feminin a Unversitatii Cluj va întîlni astazi formatia ICIM Arad în cadrul primei faze a Cupei României. Partida va avea loc la Sala Sporturilor „Horia Demian“, de la ora 18. Baschetbalistele pregatite de Florin Covaciu au participat în weekend la un turneu amical la Alba Iulia, unde au obtinut o victorie în fata formatiei CSM Satu Mare, dar au pierdut împotriva echipei gazda. „Studentele“ au învins formatia satmareana cu 65-58 si s-au înclinat în fata formatiei CSU Alba Iulia cu 49-64. „Sînt multumit de acest turneu de pregatire deoarece s-a vazut ambitia fetelor în meciul cu Satu Mare. Speram ca si în meciul de Cupa se va vedea aceeasi ambitie, iar fetele vor alerga pe teren si vor face un joc bun“, a declarat antrenorul Florin Covaciu. Vicecampionii de la „U“ Mobitelco vor juca si ei în Cupa României. Elevii lui Marcel Tenter vor evolua în deplasare la BC Mures, miercuri, de la ora 19.

Bilete pentru meciurile din deplasare

CFR Cluj a scos la vînzare bilete pentru partidele pe care formatia campioana le va disputa în deplasare în Liga Campionilor. Tichetele pot fi achizitionate de la casele Stadionului „Dr. Constantin Radulescu“, zilnic, între orele 12-16. Un bilet pentru partida AS Roma – CFR Cluj, care va avea loc marti, 28 septembrie, va costa 28 de euro. Cei care doresc sa mearga la acest meci trebuie sa furnizeze clubului roman datele personale (nume, prenume, data si locul nasterii). Partida Bayern Munchen – CFR Cluj va avea loc în data de 19 octombrie, iar un bilet va costa 30 de euro.

?U? intilneste Victoria

„Studentii“ au plecat înca de ieri la Alba Iulia, unde astazi vor întîlni formatia din Branesti. Marian Pana a declarat înca de saptamîna trecuta ca la aceasta partida le va da sanse jucatorilor care au evoluat mai putin în campionat sa-si arate valoarea.     „U“ a fost eliminata în sezonul trecut, rusinos, de catre Sanatatea Cluj, iar în acest an studentii vor sa ajunga în fazele finale ale competitiei. Patronul Florian Walter a declarat la începutul sezonului ca i-ar placea ca Universitatea sa ajunga macar în semifinalele competitiei, pentru ca suporterii alb-negri merita aceasta bucurie.     Marian Pana a deplasat pentru aceasta partida un lot format din: Sebastian Hutan, Ionut Bosneag (portari), Bogdan Buhus, Georgian Busca, Boban Cenic, Silviu Izvoranu, Szilagyi Zsolt, Zoran Belosevic, Daniel Munteanu (fundasi), Adrian Ionescu, Reinaldo da Silva, Georgian Toba, Noe Acosta, Afonso Delgado, Adrian Pit (mijlocasi), Claudiu Niculescu, Gabriel Machado si Andrei Voican (atacanti).     Partida dintre Universitatea Cluj si Victoria Branesti se va disputa de la ora 16, pe Stadionul „Cetate“ din Alba Iulia si nu va fi televizata. Arbitrul de centru va fi Alexandru Tudor, ajutat de asistentii Ioan Onicas si Petru Gaspar, iar Sorin Tarcea va fi arbitru de rezerva. Observatorii meciului sînt Sajtos Laszlo si Alexandru Terhes.

Liber la sofat, de Ziua Europeana Fara Masini

Foto Radu PadureanDesi in multe cazuri intr-o asemenea zi autoritatile locale iau masuri de limitare a traficului automobilistic, in special in zona centrala a oraselor, in Cluj nu se va intimpla acest lucru. Totusi, Primaria va marca Saptamina Europeana a Mobilitatii prin lansarea a doua noi puncte de operare a proiectului „I love velo“.     In plus, Clubul de Cicloturism „Napoca“ (CCN) va organiza mai multe manifestari simbolice, militante si de informare publica, sub genericul „un oras pentru oameni, nu pentru masini“. Astfel, CCN va organiza miine dimineata o prezentare publica in imagini pe tema facilitatilor pentru circulatia cu bicicletele in Cluj, urmind ca mai spre seara sa aiba loc editia aniversara a Marsului Biciclistilor Clujeni, care a inceput sa se organizeze in 22 septembrie 2007, avind loc cu o frecventa lunara.

Adapost aproape gata pentru copiii strazii din Turda

Valoarea investitiei este de 300.000 de euro, din care 241.000 provin din fonduri europene. Capacitatea adapostului va fi de 16 locuri, aici urmînd sa fie gazduiti atît copiii din Turda si Cîmpia Turzii, cît si cei din împrejurimi.     „Termenul a fost de mult depasit, dar Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) a cerut o prelungire. Acum se organizeaza concursuri pentru ocuparea posturilor, speram sa demaram activitatea în cîteva saptamîni“, a explicat Denisa Napau, seful Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) Turda. Practic, SPAS Turda este doar partenerul acestui proiect, titularul fiind reprezentat de DGASPC Cluj.     În urma derularii proiectului, majoritatea copiilor aflati în prezent în mediul stradal vor fi integrati în comunitate, fie prin reintegrare familiala, fie prin plasament familial sau într-o unitate de tip familial. Beneficiarii serviciilor oferite în cadrul adapostului vor avea parte de asistenta medicala si îngrijire, vor fi înscrisi la un medic de familie, identificîndu-se ulterior si solutii de integrare scolara, în functie de vîrsta fiecaruia si de clasele absolvite.     Adapostul destinat copiilor strazii va fi situat în cartierul Poiana, pe strada Cîmpiei, nr. 51 A.

Eveniment neconventional dedicat studentilor

Asociatia pentru Performanta si Cultura (APC) Cluj marcheaza deschiderea noului an universitar printr-un eveniment dedicat studentiei si studentilor, intitulat „Studentie, te iubesc!“. Evenimentul propune activitati artistice stradale si informatii despre Clujul universitar, prezentate într-un mod neconventional. Astfel, „proiectul aduce aspecte ale Clujului universitar în mijlocul studentilor, crescînd interesul fata de oras, fata de de istoria si cultura sa, si mizeaza pe sentimentul de apreciere si apartenenta în legatura cu «atractiile» pe care le detine orasul“, explica organizatorii. Proiectul va fi unul interactiv si itinerant si va contine, printre altele, si un mars simbolic al biciclistilor, diverse manifestari artistice si muzicale, concursuri de desene street art, expozitii de fotografii si lucrari multimedia si arte plastice.

Bazinul de inot de la Turda, finantat din bugetul propriu

Cofinantarea pentru anul 2010 a fost stabilita la suma de 2,5 milioane de lei, bani proveniti de la bugetul local al Turzii. Pentru anul urmator, autoritatile locale au obligatia sa cuprinda in bugetul propriu de venituri si cheltuieli sumele necesare finantarii lucrarilor de executie ce vor fi realizate in 2011, inclusiv taxe, avize si cota forfetara a Companiei Nationale de Investitii. Valoarea lucrarilor a fost estimata la 4,6 milioane de lei, dar pe parcursul lucrarilor suma poate fi suplimentata.    Proiectul a fost in „pericol“Initial, consilierul PRM Doru Anca s-a opus acestui proiect adus pe ordinea de zi a sedintei din luna august, invocind vicii de procedura. In schimb, primarul Tudor Stefanie a promovat preluarea obiectivului de investitii „Bazin de inot didactic scolar“ de la Compania Nationala de Investitii (CNI), deoarece nu s-a primit finantare pentru acest an. Primarul a explicat ca preluarea este necesara pentru a se incerca gasirea unor solutii pe plan local, pentru finantarea construirii acestui bazin de inot, de care municipiul Turda are nevoie.

12.000 de oameni dau in judecata bancile

Teoretic, modificarile au intrat în vigoare indiferent daca clientii au semnat sau nu actul aditional. Totusi, potrivit interpretarilor bancherilor, actele aditionale la contracte mai pot fi semnate sau refuzate pe parcursul a înca 2 saptamîni. Ceea ce e sigur este ca bancile vor trebui sa dovedeasca faptul ca au adus la cunostinta clientilor toate aceste modificari, indiferent de metoda aleasa. Astfel, unele institutii au trimis scrisori sau sms-uri, altele i-au chemat la sediu pe clienti.     Pîna în prezent, mii de clienti s-au hotarît deja sa dea în judecata bancile, considerînd ca acestea încalca prevederile OUG 50/2010, dar si unele reglementari mai vechi. Astfel, numarul clientilor nemultumiti ai bancilor care fac parte din grupuri pe Internet a trecut de 12.000 si continua sa creasca, dar reprezinta deocamdata doar 0,28% din totalul persoanelor care au credite. Printre motivele de nemultumire ale clientilor se numara perceperea unui comision de risc perceput pe perioada desfasurarii creditului sau modificarea abuziva sau gresita a dobînzilor.     În prezent, 16 banci risca sa fie date în judecata de clientii lor: Volksbank, BCR, Bancpost, BRD, Alpha Bank, OTP Bank, Raiffeisen, Banca Transilvania, Banca Româneasca, Piraeus Bank, RBS Bank România, Credit Europe Bank, ING, CEC Bank, Millennium Bank si UniCredit Tiriac Bank. Astfel, avocatul Gheorghe Piperea a semnat deja contracte de asistenta juridica cu 500 de clienti ai Volksbank si 530 de clienti ai BCR, în cazul celor doua banci existînd intentia clara de a declansa procese. În plus, alti circa 200 de clienti ai Raiffeisen sînt pe punctul de a semna contracte cu Piperea în acest sens. De asemenea, avocatul Marius-Vicentiu Coltuc sustine ca a semnat contracte pentru a reprezenta circa 500 de clienti ai OTP Bank, Volksbank si BCR.

Tirg de joburi pentru absolventi

Cei care au terminat facultatea isi pot cauta vineri un angajator din cei 35 care vor participa la bursa locurilor de muncaEvenimentul va fi organizat de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, in parteneriat cu compania de consultanta in resurse umane Psihoselect. Bursa va incepe dimineata la ora 9 si va dura pina la ora 13, astfel ca e putin probabil ca la eveniment sa poata sa ajunga si cei care au deja un loc de munca. „Bursa Locurilor de Munca pentru Absolventi reprezinta un eveniment care are avantaje atit pentru tinerii absolventi aflati in cautarea unui loc de munca, cit si pentru angajatori. Acestia din urma pot sa recruteze specialisti proaspat iesiti de pe bancile facultatilor, tineri cu un potential care poate fi exploatat la maximum. Nu trebuie ignorata nici realizarea unei baze de date, atit de utila departamentelor de resurse umane din cadrul companiilor“, spun reprezentantii Psihoselect.    Sanse mai mari in vinzari si PRPotrivit unui studiu realizat de compania de consultanta in resurse umane, in prima jumatate a lunii septembrie, pe piata locurilor de munca din judet cele mai multe locuri de munca vacante pentru absolventi erau cele din domeniul vinzarilor (11%), public relations (11%), IT (9%) si marketing si telecomunicatii, fiecare cu 3%. „Un plus pe piata clujeana, fata de locurile de munca disponibile la nivel national, il reprezinta locurile de munca din HoReCa (8%) si sanatate (6%)“, se mai mentiona in studiul respectiv.     La Bursa Locurilor de Munca pentru Absolventi de vineri sint asteptati peste 35 de angajatori reprezentativi din judet si peste 2.000 de tineri candidati, cu diferite specializari, absolventi de facultate, scoli postliceale, liceu etc. Evenimente similare vor fi organizate in paralel in mai multe orase din tara.    Sfaturi pentru cei in cautarea unui jobReprezentantii Psihoselect ii sfatuiesc pe participantii la tirgul de forta de munca:     * sa se prezinte cu mai multe cv-uri listate, in format european;     * sa adopte o tinuta adecvata, deoarece vor avea contact direct cu angajatorul;     * sa aiba incredere in ei si sa isi evidentieze calitatile si competentele dobindite de-a lungul timpului;     * sa adune carti de vizita de la angajatori si informatii despre locurile de munca ce ii intereseaza;     * dupa bursa, sa ia legatura prin email cu companiile ce prezinta interes pentru ei, in vederea stabilirii unui interviu.

Dacia cauta stagiari

Stagiile la Automobile Dacia, dedicate studentilor interesati de o cariera în industria auto, se vor efectua în perioada aprilie-iunie 2011, în cadrul diverselor entitati ale Grupului Renault România (Matrite Dacia, Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia, Directia Inginerie Mecanica – RTR, Directia Sisteme Informatice România, Directia Logistica Centrala Dacia).     Înscrierea în Programul de Stagii Dacia se poate face dupa completarea Formularului de Stagiu care este disponibil pe site-ul oficial daciagroup.com. Candidatura se transmite la adresa „relatii.universitati@daciagroup.com“, pîna la data de 15 octombrie 2010.     În cea de-a doua etapa, studentii care vor fi selectati vor sustine un interviu, în fata unei comisii alcatuite dintr-un specialist de resurse umane si viitorul „tutore“ al stagiarului, respectiv unul dintre specialistii de la Dacia care îl va coordona pe tot parcursul stagiului.      Stagiarii care vor lucra pentru constructorul auto vor avea posibilitatea de a acumula experienta necesara în mediul industrial si de a-si realiza lucrarea de licenta, sub îndrumarea si evaluarea continua a unor specialisti în domeniu. În plus, stagiarii de la Dacia mai beneficiaza de transport zilnic, cazare, masa de prînz gratuite si o bursa lunara din partea companiei.

Donatii de carti pentru copiii de la sat

Cea de a doua editie a campaniei „Hai sa dam o carte“ va avea loc vineri, 24 septembrie, între orele 10 si 19, în Piata Muzeului din Cluj-Napoca. Actiunea de colectare de carti va fi organizata de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca si Asociatia de Dezvoltare Comunitara Românasi. Cartile strînse vineri vor ajunge în biblioteca scolara din satul Pausa. Campania „Hai sa dam o carte“ face parte din seria de proiecte organizate de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca – „Bring Out the Child in You“ si „Our Children Our Future“, cu sprijinul Netlogiq si finantarea Comisiei Europene prin programul „Tineret în Actiune“.    A. V.

Scriitori clujeni si moldoveni la festivalul de povestiri din New Orleans

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român din New York, în colaborare cu Gold Mine Saloon din New Orleans si Universitatea din New Orleans.     Alaturi de cei patru scriitori români, sînt invitati si studentii Marius Conkan si Bogdan Odagescu (Universitatea „Babes-Bolyai“, Cluj-Napoca) si scriitorii americani Dave Brinks, Bill Lavender, Jessica Faust-Spitzfaden, R. Moose Jackson, James Nolan si DeWitt Brinson. Maestrul de ceremonii va fi scriitorul Andrei Codrescu.     Pe 22 si 23 septembrie, la Gold Mine Saloon din New Orleans se vor desfasura doua seri de lecturi publice, la care vor participa toti scriitorii români si americani, iar în a treia zi, la University of New Orleans va avea loc o întîlnire între Centrul de Cercetare a Imaginarului din Cluj si New Orleans School for the Imagination, sub forma unui atelier de creatie condus de Corin Braga, Dave Brinks, Andrei Codrescu si Bill Lavender. Aceasta întîlnire va fi precedata de un atelier de „collaborative poetry“ sustinut de Ruxandra Cesereanu si Andrei Codrescu.     Ideea acestui mini-festival s-a nascut în urma turneului de lansare în SUA a cartii „Submarinul iertat“, de Ruxandra Cesereanu si Andrei Codrescu, organizat de ICR New York în 2009 la New York, New Orleans si Baton Rouge.

Reparatii capitale la doua parcuri din Cluj

UPC România a facut reparatii capitale la doua parcuri din Cluj-Napoca, unul situat în Piata 14 iulie si altul cunoscut sub denumirea de parcul I.L. Caragiale. Cele doua parcuri vor fi inaugurate mîine, în prezenta primarului Sorin Apostu. Astfel, evenimentul de inaugurare pentru parcul din Piata 14 iulie va avea aloc de la ora 12.30, în timp ce I.L. Caragiale va fi deschis de la ora 13, Sorin Apostu dînd de aici si startul unui concurs de biciclete. Mentionam ca actiunea face parte din manifestarile dedicate „Saptamînii Mobilitatii Europene“.    D. D.

Memorialul ?Misi Szalma? a ajuns la editia cu numarul 34

Actiunea a avut ca scop comemorarea marelui alpinist si antrenor, membru fondator in prima echipa de Salvamont din judetul Cluj, Misi Szalma, precum si promovarea potentialului turistic al zonei pentru alpinism. De asemenea, alpiniada a facilitat intilnirea alpinistilor din diferite colturi ale tarii si din strainatate, prilejuind schimburi de idei si informatii legate de munte. Concursul a fost deschis alpinistilor de toate virstele, avind urmatoarele categorii: feminin/mixt, tineret, masculin, „respect“.     Totodata, participantii la eveniment au putut viziona filme ale expeditiilor montane de pe virfuri din strainatate, dar si proiectii de poze din turele organizate de cluburile de alpinism din judet si intreaga tara.     Misi Szalma a fost cel mai impetuos alpinist al Cheilor Turzii. A inceput alpinismul la 17 ani, la Clubul Metalul-Unirea Cluj. Remarcindu-i calitatile, maestrul Emilian Cristea i-a dat posibilitatea sa faca alpinism si in timpul stagiului militar, la AS Armata Brasov, unde a facut rapid progrese, devenind in 1966 vicecampion national, alaturi de Nae Zbircea. In 1972, a fost unul din cei citiva membri fondatori ai sectiei de alpinism a Clubului „U“. Concomitent, a infiintat AS Turdeana (in prezent „Pajura Turda“), avind ca nucleu central sectia de alpinism, al carei instructor a fost. In 1971 a infiintat la Turda prima echipa Salvamont din Judetul Cluj, iar in 1973 a absolvit Scoala de Salvamont de la Podragu.

Stagiunea teatrala debuteaza la Turda cu ?O scrisoare pierduta?

Anul trecut, stagiunea 2009-2010 a debutat pe 5 octombrie, cu piesa „Sluga la doi stapini“, dupa Carlo Goldoni. Un text clasic al commedia dell’arte, care aduce pe scena o poveste de dragoste ce se poate intimpla oriunde, oricind si oricui.     „O scrisoare pierduta“ este un spectacol mereu nou si plin de semnificatii la fiecare reluare. Acesta revine dupa foarte multi ani pe scena turdeana prin a cincea versiune scenica, semnata de regizorul artistic Gelu Badea, avind in distributie actorii: Petre Bacioiu, Narcisa Pintea, Alin Paius, Nina Antonov, Gabriel Popescu, Cornel Serban, Romul Morutan, Stelian Rosian, Tiberiu Tudoran, Ginuc Crisan, Lavinia Cosma, Anca Dogaru, Georgia Caprarin, Mihaela Acatrinei, Ilinca Mateescu si Cosmin Bighei. Scenografia spectacolului este semnata de Cristian Gatina.    Piesa de debut in 1948Narcisa Pintea (foto), directorul Teatrului Muncipal Turda, spune ca aceasta este piesa cu care institutia de cultura turdeana si-a facut debutul pe 16 octombrie 1948, regia fiind la acea vreme semnata de Nello Bucevski.      „In anul 1952, la aniversarea a 5 ani de activitate, s-a realizat a doua versiune artistica a spectacolului, semnata de regizorul Vintila Radulescu, iar a treia versiune, semnata tot de Vintila Radulescu, a inaugurat in toamna anului 1958 actualul local al teatrului. A patra versiune scenica a fost realizata de catre regizorul Ion Dan in anul 1972, cind s-au implinit 120 de ani de la nasterea lui I.L. Caragiale si 60 de ani de la trecerea lui din aceasta viata“, a explicat Narcisa Pintea.     In august 1948, Teatrul Poporului din Cluj a fost transferat la Turda intr-o cladire ce dateaza din perioada 1902-1904 si face parte din centrul istoric al Turzii. 10 ani mai tirziu, in 1958, isi schimba numele in Teatrul de Stat din Turda. Intr-o perioada de peste o jumatate de secol de existenta, aici au fost prezentate peste 300 de premiere. Din 1993 au inceput colaborarile internationale si deplasarile peste hotare cu spectacole proprii, in Grecia, Franta si Suedia. In repertoriul institutiei au fost incluse si piese in premiera nationala. Din anul 1999, institutia si-a schimbat denumirea in Teatrul Municipal Turda.