monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Omorit de ??batoza??

 Un tinar de 21 de ani din Cunta si-a pierdut viata in urma unui accident de munca. Tragedia a avut loc vineri dupa amiaza in cadrul SC Natalia –Nadia SRL Cunta. Ovidiu Cornel Drasovean, din aceeasi localitate, tractorist cu o vechime de doi în munca, executa lucrari de balotare a paioaselor, rezultate în urma recoltarii griului. Lucrarile se executau pe raza comunei Girbova de Sebes.La un moment dat, presa de balotat s-a defectat, iar victima, în încercarea de a o repune în functiune, a intervenit într-o zona de transmisie cu curele a acesteia, fara a opri tractorul sau sa decupleze priza de transmisie tractor-presa de balotat. Tinarul a fost surprins între doi tamburi si curelele de transmisie. La fata locului s-a deplasat un echipaj SMURD care a constatat decesul victimei. Din partea ITM Alba s-a deplasat la fata locului inspector sef adjunct SSM ing. Vasile Suciu, împreuna cu reprezentantii Parchetului de pe linga Judecatoria Sebes si ai Politiei Sebes. Cercetarile vor fi continuate de catre ITM Alba, în vederea finalizarii dosarului de cercetare a accidentului de munca.

Scapam de insecte?!

 Operatiunea a debutat in data de 5 august si a vizat intii zone extinse din cartierul Cetate, in apropierea Bulevardului Transilvaniei, Parcul Unirii si Parcul Custozza si parcurile de joaca pentru copii. Actiunile s-au desfasurat in general seara si dimineata pentru a nu produce disconfort pentru localnici si au fost executate cu substante biologice care nu pun in pericol sanatatea oamenilor. Actiunea are o remanenta de cel putin 2 luni de zile si asigura o protectie sporita impotriva tintarilor, capuselor, paianjenilor, dar si a celorlalte insecte care deranjeaza localnicii. Ceata totalaProdusele cu care s-a actionat au fost testate in Alba Iulia in luna aprilie a acestui an, atunci cind oamenii au putut afla ca se intervine cu o ceata calda si frumos mirositoare.  “Produsul cu care s-a actionat acum este perfect sigur pentru oameni, pentru animale de companie sau de casa si pentru vegetatie. Singurele care au avut de suferit au fost insectele. Va pot spune ca substanta este extrasa din crizantema africana, o floare cu un miros foarte puternic, dar placut si cei care au fost in zonele in care am actionat au putut constata acest lucru. Ar mai fi de adaugat ca in contractul cu primaria era stipulat sa intervenim in zonele verzi, in parcuri si in zonele de relaxare. Am considerat ca se impune sa asiguram si parcurile de joaca pentru copii si am intervenit in fiecare astfel de locatie din Alba Iulia si in zonele din aproierea apelor. Actiunea ar trebui sa protejeze zonele vizate pentru 6-8 saptamini”a declarat reprezentantul societatii contractate de catre Primaria Alba Iulia.

Nu scapam inca

 Judetul Alba nu scapa de capriciile vremii. Astfel, saptamina incepe cu ploi in Transilvania, insa doar sub forma de averse locale, cu fulgere, tunete si vint, dar cu temperaturi mai aproape de normalitate cu valori cuprinse intre 23 si 30 de grade. De miine ploile se imputineaza in zona judetului Alba, iar temperaturile cresc usor.  

Reducere

 Cheltuielile pentru comunicare ale Primariei Alba Iulia se reduc cu aproape 50%. Asta dupa ce administratia a renegociat contractele de servicii de la aproximativ 2.700 de euro la 1.400 de euro lunar. Exemplul urmeaza sa fie preluat si in cazul altor contracte.     

La Penitenciar, vizite programate prin telefon

 Administratia Nationala a Penitenciarelor din România a emis o decizie privind acordarea dreptului la pachet si vizita pentru persoanele private de libertate pe baza unei programari prealabile. Daca pina în prezent vizitatorii se prezentau la sediul unitatilor penitenciare pentru a beneficia de vizita, în baza unei planificari, în conformitate cu prevederile deciziei mentionate, solicitarea în vederea programarii la sectorul vizita a vizitatorilor se va realiza: telefonic, prin e-mail sau direct la sediul penitenciarului, în timpul programului de munca, zilnic, timp de 12 ore. O alta noutate adusa de decizia ANP este legata de modul în care se fac programarile. Pina acum programarile se faceau în ordine alfabetica. Conform noilor reguli, programarea vizitei se va face în ordinea cronologica a primirii solicitarilor, în limita numarului maxim de persoane private de libertate care pot fi vizitate în ziua respectiva. Vizitatorii îsi pot face programare zilnic prin telefon între orele 7.30 si 19.30 sau oricind prin e-mail. Cei care doresc sa mearga, pe sistemul vechi, direct la penitenciar o pot face în fiecare zi, între orele 7.30 – 19.30. Acest program a fost experimentat în penitenciarele Braila, Focsani si Slobozia si avind în vedere rezultatele pozitive înregistrate, conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor a dispus aplicarea acestui program în întreg sistemul penitenciar.

Rosienii vor primi lemne in regim subventionat

 Primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui a declarat ca in cursul lunii iulie au fost finalizate tabelele nominale cu cei care au solicitat lemne de foc si lemne de lucru. El a mentionat ca in acest sens s-au aprobat 3 locatii si anume pentru cei din Rosia Montana - Ignatesti, Iacobesti, Blidesti din padurea Ivan, un numar de 90 de cereri a 2 mc material lemnos pentru fiecare cerere. Pentru cei din satele Carpinis, Gura Rosiei, Daroaia, Soal, Curaturi, Virtop si restul satelor din jur s-au aprobat lemnele de foc din padurea Henta în numar de 369 de cereri a cite 2 mc pe fiecare cerere. În ce priveste lemnele de lucru, respectiv brad s-au aprobat din padurea Izvor pentru 320 de cereri de lemne. As vrea sa subliniez pentru cei care au cerut lemne, ca în anul în curs, tinind cont de criza economica si de lipsa locurilor de munca în Rosia Montana, împreuna cu consiliul local a fost stabilit un pret subventionat pentru populatie, adica lemnul de foioase, fag, materialul de lucru este 40 de lei pe mc si foioasele de foc costa 20 lei pe mc. Lemnele de lucru de brad au fost la fel subventionate, respectiv lemnul de lucru 50 lei pe mc, iar cel care este de foc, esenta rasinoasa la 10 lei pe mc. ‘’Apelez la cei care au solicitat lemne sa nu ajunga sa vinda cererile de lemne de foc ca acum citiva ani. Am atras atentia reprezentantilor Ocolului Privat Abrud ca lemnele de foc sa se dea doar la persoana respectiva si oamenii vor fi monitorizati de la primirea bonului pina la transportarea materialului lemnos acasa deoarece pretul la lemne a fost subventionat si de aceea se doreste ca de acesta sa beneficieze doar oamenii din comuna. Cei care au facut o cerere si au crezut ca vor putea vinde la acei traficanti de lemne, sa stie ca sint cu ochii pe ei si ca acest lucru nu se va mai întimpla în comuna”, a precizat primarul comunei Rosia Montana.                       

Finantari europene pentru infrastructura

 Primarul comunei Bistra, Traian Gligor a aratat la finele saptaminii trecute ca in pofida faptului ca fondurile primariei sint la ora actuala reduse, se lucreaza pentru atragerea de fonduri europene destinate în special modernizarii infrastructurii locale. Un prim proiect se refera la modernizarea si construirea de drumuri forestiere, cu o valoare eligibila de 1,5 milioane euro, 100% nerambursabil, proiect finantat în cadrul Masurii 125 din PNDR. Prin accesarea acestor fonduri se vor moderniza si construi peste 25 kilometri de drumuri forestiere. Pe linga aspectul economic pe care-l aduce modernizarea acestor drumuri se intentioneaza si punerea în valoare a potentialului turistic al comunei. Cel de-al doilea proiect se refera la consolidarea malurilor unor albii de riuri si piraie si refacerea drumurilor în zonele respective. ‘’În acest sens au fost identificate peste 16 kilometri drumuri comunale si satesti care ar beneficia de modernizare prin consolidarea malurilor albiilor pe linga care sint amplasate aceste drumuri, în numar de 5 situate de-a lungul albiilor unor vai si piraie. Acest de-al doilea proiect este finantat prin Programul Operational Regional, Masura 5.2, limita maxima a fondurilor care se pot accesa în scopul realizarii acestui proiect fiind de 3,3 milioane euro, aici singura problema în accesarea acestui tip de fond fiind cofinantarea’’, a mentionat edilul sef al comunei Bistra, Traian Gligor.          

Natura, tot mai dezlantuita

 In timpul furtunii care a durat putin peste o ora, in Alba Iulia au fost inregistrate pagube destul de insemnate. Un copac a fost smuls din radacini in curtea Catedralei Reintregirii, alti citiva fiind rupti in restul orasului. Mai multe strazi si peste 40 de curti au fost inundate, pentru scurt timp, din cauza colmatarii sistemului de canalizare si a cantitatii mari de apa cazute intr-un interval redus de timp. Zeci de locuinte au ramas fara curent electric, geamurile de la citeva apartamente au fost sparte din cauza vintului puternic, iar tigla de pe mai multe case a fost spulberata de bucatile de gheata. In zona Micesti, zeci de hectare de culturi agricole au fost devastate de grindina, iar partida de liga I dintre Universitatea Cluj si FC Vaslui, disputata la Alba Iulia, a fost intrerupta pentru aproape o ora. La Ighiu, au fost inundate 50 de case, 50 de anexe gospodaresti si peste o suta de curti, a fost colmatat unui pod si s-au depus aluviuni pe patru kilometri de strazi din aceeasi comuna. De asemenea, au fost inundate 50 de fintini si 20 de hectare de culturi de legume.NebunieFurtuna s-a declansat in jurul orei 18.00, atunci cind soarele de pe cerul municipiului a fost acoperit rapid de nori negri, iar vintul a inceput sa sufle cu putere. In doar citeva minute, crengile rupte din copaci zburau prin aer ca si cind ar fi fost simple paie, panourile publicitare erau smulse si aruncate zeci de metri, iar geamurile sareau in tandari. Dupa numai citeva minute, o ploaie puternica s-a abatut asupra municipiului si in scurt timp, picurii de ploaie s-au transformat in bucati de gheata. Oamenii surprinsi in oras nu au putut decit sa se adaposteasca pe unde au apucat, iar natura a maturat orasul timp de aproximativ 30 de minute. Grindina s-a oprit, iar norii s-au dispersat si se parea ca totul reintra in normal. A urmat insa o a doua repriza de grindina, mai scurta si mai putin violenta si apoi aproximativ 30 de minute de ploaie puternica. In urma a ramas prapadul adus de natura si neputinta oamenilor, carora nu le venea sa creada la ce au asistat. "Nu am mai vazut asa ceva"Cei mai batrini dintre localnici s-au declarat socati de manifestarea naturii. "A mai fost in anul asta o grindina la Alba Iulia. Eu am mai vazut furtuni, dar asa nu a fost niciodata. Nu am mai vazut asa ceva niciodata in 62 de ani. Vintul a fost turbat. Nu te puteai tine pe picioare, iar gheata a fost enorma. In zona stadionului a batut cit oul de gisca", a povestit un localnic trecut prin viata. Imaginile apocaliptice au confirmat insa spusele batrinului. Pe stadionul Cetate, in urma oamenilor goniti de furtuna, responsabilii bazei sportive incercau sa isi revina din soc. "A fost apa de 40 de centimetri in fata tribunelor, la intrare si pe gazon. Gheata a batut cu atita furie de parca statea sa rupa tot. A fost si cit pumnul de mare. Iar vintul a luat pe sus tot. Doi copii abia au scapat de panourile publicitare", a povestit un angajat al clubului din Alba Iulia. In cealalta parte a orasului, pe cimpurile din apropierea Micestiului, culturile agricole au fost spulberate de furtuna. "A ramas numai pamintul. Din porumb au ramas numai citeva paie, parii de la rosii si ceva radacini. A fost nebunie, dar macar nu a lovit pe nimeni. La cit a fost gheata de mare putea sa si omoare pe cineva"a povestit un alt localnic. Potrivit unui raport al SGA Alba Iulia, in judetul Alba, cel mai mult a plouat la Barabant - 35,5 litri pe metru patrat si Vintu de Jos - 25,9 litri pe metru patrat.

Emil Boc nu se teme de motiunea de cenzura

Premierul Emil Boc a declarat ca nu are emotii în ceea ce priveste motiunea de cenzura pe care PSD intentioneaza sa o initieze în viitoarea sesiune parlamentara. „Asa cum nu am avut emotii pîna acum, nu vad de ce as avea emotii acum. Am mai trecut prin astfel de momente, asa ca nu vad de ce sa ne facem probleme“, a declarat seful Executivului. Primul-ministru a mai spus ca, în ceea ce priveste posibila remaniere din septembrie, este constient ca în politica exista costuri politice si de imagine, însa a tinut sa precizeze ca nu lucreaza în interes propriu, ci al unei întregi echipe guvernamentale: „Fiind la guvernare, noi am cazut la mijloc, însa facem ceea ce trebuie. Rezultatele se vor vedea în 2011-2012“. „Guvernul pe care îl reprezint este mai hotarît ca niciodata sa duca pîna la capat acest proces de reforma si restructurare a statului, pentru ca România sa cîstige stabilitate, credibilitate, echilibru bugetar si utilizarea rationala a banilor publici“, a mai spus Boc.

Sase medalii la campionatele nationale de haltere

În cadrul categoriei 75 kg, albaiulianca Alexandra Avram a reusit sa urce pe treapta a treia a podiumului în fiecare dintre probe (smuls, aruncat si total) si sa intre în posesia celor 3 medalii de bronz puse în joc.La categoria A75 kg, sportiva unirista Ana Maria Sturza a reusit o comportare foarte buna cucerind 3 medalii de argint urcind pe treapta a doua a podiumului în fiecare dintre probe. Desi a concurat la o categorie de virsta superioara halterofila noastra a reusit sa învinga adversare cu mai multa experienta competitionala.“Rezultatele obtinute de sportivele clubului sint la nivelul asteptarilor si sint multumit de ele. Privim cu încredere în viitor si speram la o eventuala reprezentare la loturile nationale, ceea ce ne-ar multumi pe deplin!”, a declarat Marius Anghel, director coordonator CS Unirea Alba Iulia

Unirea o tine din egal in egal!

 Elevii lui Baciu au remizat simbata, pe malul Ampoiului, cu echipa locala CS Zlatna (liga a IV-a), scor 1-1, într-un meci amical jucat la finalul stagiului centralizat de la Alba Iulia. Unicul gol al alb-negrilor a fost marcat de catre Zagrean (3), în timp ce pentru “aurari” a punctat ex-uniristul A. Cimpean (42).Alba a început meciul în urmatoarea formula: Lasc - Olah, Poverlovici, Soporan, Al. Giurgiu – Negura, Dilbea, Selagea, Kelemen - Zagrean, M. Oprea, mai intrind dupa pauza C. Moldovan - S. Muresan, Potopea, Balas, Sg. Costea. Tehnicianul unirist nu a putut miza pe 4 jucatori, toti cu probleme medicale: Bucurica – în recuperare dupa operatia de la genunchi, C. Cristea – rana la tibie, revine azi la antrenamente, Pistol – criza renala, respectiv Oara – contractura musculara. Urmatorul amical al gruparii albaiuliene va avea loc miercuri, la Alba Iulia, cu Ariesul Turda. Trupa lui Baciu a remizat în ultimele amicale: la Turda (2-2, Ariesul) si la Copsa Mica (0-0, cu Gaz Metan II Medias). Campionatul ligii a II-a va debuta simbata, 21 august, iar Unirea va juca cu nou promovata ALRO Slatina, în deplasare.

Gicu Grozav merge la Chisinau!

 Atacantul român de la Standard Liege, Gicu Grozav, a fost convocat în premiera la ‘’tineret’’ de la plecarea sa în Belgia, la începutul lui 2010. Jucatorul de 20 de ani a ajuns simbata în tara si s-a alaturat lotului tricolor. Antrenorul principal al echipei nationale “Under 21”, Emil Sandoi, a anuntat, vineri, lotul de 20 de jucatori pe care îi va deplasa azi la Chisinau, unde, pe 11 august este programat jocul contra nationalei similare a Republicii Moldova, în cadrul preliminariilor Campionatului European de tineret, editia 2009-2011. Au fost chemati urmatorii fotbalisti:Portari: Cezar Lungu (FC Steaua Bucuresti) si Silviu Lung (FC U Craiova).Fundasi: Cornel Ripa (FC Otelul Galati), Alexandru Matel (FC Astra Ploiesti), Valerica Gaman, Stefan Barboianu (ambii, FC U Craiova), Paul Papp (Sporting Club Vaslui), Florin Gardos (FC Steaua Bucuresti).Mijlocasi: Eric Bicfalvi, Andrei Ionescu (ambii, FC Steaua Bucuresti), Gabriel Torje (FC Dinamo Bucuresti), Gheorghe Grozav (Standard Liege), Ioan Hora (FC CFR 1907 Cluj), Ionut Neagu (FC Otelul Galati) si Constantin Gingioveanu (FC U Craiova).Atancati: Mihai Costea (FC U Craiova), Liviu Ganea, (FC Dinamo Bucuresti), Alexandru Ionita (FC Koln), Sabrin Sburlea (FC Rapid Bucuresti) si Raul Rusescu (CS Unirea Urziceni).

Becali: ??Nu o sa stau acum sa ingenunchez in fata lui Piturca??

 Patronul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat simbata seara, dupa remiza cu FC Brasov, scor 1-1, ca nu îl mai intereseaza managerul general Victor Piturca si nu va ajunge acum sa “îngenuncheze”. “Nu ma intereseaza Victor Piturca. Sa faca ce vrea. Nu o sa stau acum sa îngenunchez în fata lui”, a spus Becali. Gigi Becali considera ca Steaua ar fi meritat sa învinga în meciul cu FC Brasov. “Am controlat jocul si pe final, daca eram mai atenti, puteam sa si cistigam. Consider ca meritam victoria, dar dupa gol ei au venit peste noi si asta a fost. Am controlat jocul si puteam pleca cu trei puncte”, a precizat patronul stelist.

Au fost invinsi doar de natura!

 Circumstantele in care “U” Cluj si FC Vaslui incepeau, vineri, meciul de la Alba Iulia erau asemanatoare. “Sepcile rosii” si vasluienii au avut o saptamina la fel de tensionata, dupa inceputul slab de campionat. Degeaba s-au ambitionat insa jucatorii sa-si recistige linistea in meciul de ieri. Fotbal s-a jucat doar 16 minute. Atunci s-a napustit “potopul” peste stadion. Timp de 35 de minute jucatorii au privit din tunelul de la vestiare furia naturii dezlantuite. Cerul s-a intunecat, bucati de gheata de marimea unor monede au acoperit gazonul, iar panourile publicitare si-au luat zborul. Imaginea apocaliptica i-a speriat pe majoritatea spectatorilor, mai putin pe cei din galeria Universitatii care a continuat sa cinte si pe centralul Augustus Constantin, care s-a incapatinat sa decida reluarea jocului chiar daca mingea mai sarea in putine locuri de pe gazon. Constantin a acordat usor penaltyCeea ce a urmat cu greu se poate numi fotbal. Printre bucatile de gheata mingea se oprea unde jucatorii se asteptau cel mai putin. Combinatiile de pase au lipsit cu desavirsire si rezistenta la efort sau hazardul au fost singurele argumente pentru victorie ale jucatorilor. Singurele faze care au dus cu gindul la un meci de fotbal au fost sutul lui Niculescu, scos de Kuciak (22), sau trasorul din unghi al lui Lemnaru, care l-a nimerit pe acelasi Kuciak (48). Vasluienii au fost si ei periculosi prin Bodipo, care a reluat cu capul peste poarta (50) si Costin, a carui “bomba” de la 30 de metri a fost respinsa de Matache (56). Clujenii au avut o bara la reluarea cu capul al lui Delgado si apoi Augustus Constantin a devenit “omul negru” pentru “sepci”. A dictat usor penalty la o obstructie al lui Balde la Pancu, Wesley a marcat (82), dar Cvirik n-a fost de acord cu victoria vasluienilor si a marcat la debutul in Liga I (84), cind se lasa deja seara. 1-1 intr-un meci pe care ploaia si centralul l-au stricat.Rezultate din etapa a III-a a Ligii IVineri:Universitatea Cluj - FC Vaslui 1-1FC Rapid - Otelul Galati 0-0Victoria Branesti - Universitatea Craiova 1-0Simbata:FCM Tirgu Mures - Unirea Urziceni 1-0FC Brasov - FC Steaua 1-1Duminica:Astra Ploiesti - Gaz Metan Medias, ora 18.00FC Timisoara - CFR Cluj, ora 20.00Pandurii Tirgu Jiu - Dinamo, ora 21.45Luni:Sportul Studentesc - Gloria Bistrita, ora 18.00.

Talisman norocos - cristalele zodiilor

 GemeniAgateEste un cuart multicolor, cenusiu, gri-albastrui, alb, alb-albastru, albastru, roz, alb-crem, rosiatic; rar verde-albastru, rosu-brun, brun, galben-brun, portocaliu, cenusiu-negru; sint cunoscute si agate verzi. Este o piatra a longevitatii, vindecarii, protectiei. Transforma energiile negative in energii pozitive constructive. Mareste talentele interioare ale fiecaruia. Reduce anxietatea, stresul, suferinta, sentimentul de singuratate, efectele dureroase ale esecului si pierderii. Aduce calm in perioade de stres. Atrage norocul, elimina ghinionul. Fortifica organele sexuale, elimina durerile, trateaza epilepsia si insomnia. Ajuta la ameliorarea problemelor sentimentale si indeparteaza energiile malefice.Protejeaza si nativii din zodiile: Taur, Berbec, Leu, Fecioara.CitrinCuart galben, galben-brun, galben-lamiie, galben - portocaliu. Apara nativii din Gemeni. Faciliteaza aducerea de energie vitala in organism, elimina impuritatile fizice si emotionale. Creste capacitatea de concentrare si dezvolta vederile “in perspectiva”.Este un antidot foarte bun in cazul indigestiilor si constipatiilor, a problemelor cu vezica urinara, rinichilor, ficatului si pancreasului, a diabetului si depresiilor; ajuta atunci cind se doreste rezolvarea unor probleme existentiale, cum ar fi afacerile, educatia, relatiile interpersonale sau cele de natura familiala.Protejeaza si nativii din zodiile: Scorpion, Fecioara si Balanta.Ochi de pisicaEste deosebit de util persoanelor incapabile sa-si manifeste vointa. Atrage energiile superioare, confera o stare de bine si de multumire, relaxeaza. Este una dintre cele mai placute pietre intunecate.Protejeaza si nativii din zodiile: Scorpion, Capricorn, Taur.Ochi de tigruCuart cu domeniu cromatic de la maron deschis pina la nuante inchise, cu straluciri galben-aurii (ochi de tigru), rosu-brun (ochi de taur). Apara nativii din Scorpion. Culoarea galbena reflectata de Ochiul de Tigru simbolizeaza puterea personala, abilitatea de a aduce cerul pe pamint si integritatea. Ochiul de tigru ii poate da utilizatorului capacitatea de a-l vedea pe Dumnezeu in toate formele materiale, in acelasi timp dezvoltindu-i si servindu-i puterea vointei.Se spune ca Ochii unui tigru pot vedea prin limitarile iluzorii ale planului fizic, intrind in lumea miraculoasa a spiritelor. Este utila persoanelor romantice, tempereaza excesele, are efect de relaxare si calmare, persoanelor incapabile sa-si manifeste vointa in actiune.Protejeaza si nativii din zodiile: Berbec, Leu si Sagetator.

?La foc mare?

La fata locului au fost deplasate rapid cinci autospeciale cu apa si spuma ale Detasamentului de Pompieri din Alba Iulia, un echipaj SMURD si un autoturism de interventie. Pentru limitarea pericolului, echipaje ale politiei au blocat traficul in zona, iar agentii i-au tinut la distanta pe curiosii care ar fi putut sa ii incurce pe pompieri, dar si sa se raneasca singuri. Norul gros de fum negru degajat de incendiu s-a raspindit cu repeziciune, putind fi vazut din intreg orasul. Oamenii care locuiesc in apropiere s-au speriat si au stat cu sufletul la gura pina in momentul in care pompierii au reusit sa invinga focul, respectiv in jurul orei 18.00. Sperietura serioasaFumul gros i-a stinjenit serios pe cei care au intervenit, dar i-a si speriat pe localnici. Oamenii au iesit din case sa vada ce s-a intimplat si povestesc ca la inceput fumul era atit de gros, incit nu se putea vedea nimic. “A fost atit de mult fum de nu vedeai nici la 20 de metri. Gros si negru, iar de acolo (n.r. din cladirea vechii fabrici) se auzeau pocnituri. Au venit pompierii si politia si de aproape doua ore se chinuie saracii”, a povestit destul de speriat un vecin. Panica a fost cu atit mai mare cu cit la mai putin de 50 de metri se afla mai multe statii de carburanti. “Noroc ca e curtea mare, ca altfel nu stiu ce se putea intimpla. Va dati seama daca batea vintul si se intindea focul la benzinarie. Ar fi fost o catastrofa”, a explicat o femeie care privea ingrijorata la pompieri. In plus, agitatia generala a fost sporita de faptul ca la 500 de metri se afla si stadionul Cetate, acolo unde la ora 18.00 era programata partida de liga I dintre Universitatea Cluj si FC Vaslui. “A fost o nebunie. La stadion erau sute de jandarmi si echipaje de politie care nu te lasau sa treci si o galagie imensa. Aici mai jos pompierii si fumul gros. Parca era la razboi”, povesteste un alt localnic.Urmari si cauzeIn ajutorul echipajelor de interventie au sarit si citiva pompieri care nu erau in tura la momentul producerii incendiului. O parte dintre ei se aflau la exercitiile de pregatire fizica de la Drimbar cind au observat coloana groasa de fum, iar altii, membrii ai unei echipe de control a ISU Alba efectuau un control de fond. In incinta halei care a ars, se aflau si citeva zeci de tuburi de oxigen sub presiune precum si cinci butelii de aragaz. Din primele cercetari ale pompierilor rezulta ca incendiul ar fi izbucnit din cauza nerespectarii normelor PSI. Astfel, in timpul dezmembrarii unor parti metalice ale halei prin sudura sau cu flexul, scinteile au ajuns la polistirenul izolator si apoi la acoperisul din lemn cu folie bituminoasa. Flacarile s-au propagat cu repeziciune pe o suprafata de aproximativ 500 de metri patrati. In incediu a ars in intregime acoperisul, iar in interior pagubele sint destul de insemnate. Din fericire, locatia nu mai era de mult folosita in productie, asa ca pierderile nu afecteaza si activitatea societatii. Acesta a fost cel mai puternic incendiu izbucnit in ultimii ani la un obiectiv economic din judet.

Zeci de state se pregatesc sa recunoasca independenta Kosovo

Zeci de state se pregatesc sa recunoasca independenta Kosovo dupa ce Curtea Internationala de Justitie a apreciat în 22 iulie, într-un aviz consultativ, ca declaratia de independenta a Pristinei nu contravine dreptului international, a afirmat un responsabil kosovar, citat de AFP. „Ministrii de Externe si alti diplomati de rang înalt din cîteva zeci de tari mi-au adus la cunostinta semne în acest sens, imediat dupa decizia CIJ“, a declarat seful diplomatiei kosovare, Skender Hyseni, într-un interviu acordat cotidianului bosniac „Dnevni Avaz“. Pîna acum, 69 de tari, între care 22 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, au recunoscut independenta acestui teritoriu, care numara doua milioane de locuitori, albanezi în proportie de 90%. Hyseni si-a exprimat parerea ca unele dintre cele cinci state membre UE care nu au recunoscut Kosovo – Spania, România, Grecia, Slovacia si Cipru – si-ar putea schimba opinia.

Fotbal pe ploaie

Foto Iris HaidauIntilnirea dintre "U" Cluj si FC Vaslui ar fi putut fi foarte bine un meci din campionatul national de polo... "U" si FC Vaslui au remizat in "bazinul" de la Alba IuliaUniversitatea a primit in etapa a treia vizita formatiei patronate de Adrian Porumboiu, FC Vaslui. Desi la primul fluier al centralului Augustus Constantin era soare si timp frumos, dupa numai 10 minute partida a fost intrerupta pentru prima data pentru ca vintul a rasturnat citeva panouri publicitare, care puneau in pericol sanatatea jucatorilor si a persoanelor de pe marginea terenului. Panourile au fost indepartate, iar jocul s-a reluat, insa nu pentru mult timp. Dupa alte 5 minute, Augustus Constantin a decis sa intrerupa partida, intrucit la Alba Iulia ploua torential, vizibilitatea pe teren era redusa, iar mingea nu sarea din cauza apei. La scurt timp de la intreruperea partidei a inceput sa ploua cu gheata, iar majoritatea spectatorilor au parasit arena, fugind din calea furtunii.      Dupa mai bine de 30 de minute de groaza, timp in care s-a intrerupt si energia electrica la stadion, vremea s-a linistit, iar Augustus Constantin a decis ca partida sa se reia din minutul 16, in ciuda faptului ca terenul era aproape impracticabil.      Jocul s-a reluat, insa nu a fost unul dintre cele mai spectaculoase, fotbalistii ambelor echipe fiind vizibil incurcati de apa prezenta pe gazon. Nici o ocazie notabila pina la pauza, exceptie facind un sut periculos expediat de Claudiu Niculescu, dar retinut de Kuciak.      Dupa reluare, vasluienii au avut si ei doua ocazii, ratate de Bodipo si Costin. „Studentii“ au avut apoi cea mai mare ocazie, Delgado trimitind mingea in bara, dupa o lovitura de cap din careul de 16 m al moldovenilor. Citeva minute mai tirziu, Pancu a cazut in careu dupa un contact cu Balde, iar Augustus Constantin a acordat penalti pentru oaspeti, pentru o infractiune pe care numai el a vazut-o. Wesley a transformat lovitura de pedeapsa, iar oamenii lui Porumboiu se vedeau deja cu sacii in caruta. Cvirik, insa, a reusit sa egaleze pentru Universitatea, in minutul 84, dupa un sut inselator din careu. Primul meci al etapei a treia, unul cu peripetii, s-a incheiat astfel la egalitate, 1-1.     Pana: „Sintem pe drumul cel bun“Antrenorul Universitatii, Marian Pana, a fost multumit de jocul elevilor sai in partida cu FC Vaslui. „Am cistigat astazi primul punct din acest sezon, unul foarte important pentru noi. Am aratat ca se poate, ca sintem pe drumul cel bun. Ii felicit pe baieti pentru modul in care s-au comportat astazi, pentru felul in care au luptat. Ii felicit si pe fanii nostri, au fost extraordinari, ne-au incurajat in permanenta pe aceasta vreme. Sper sa ramina alaturi de echipa. De cind sint eu in fotbal nu am vazut o astfel de furtuna. Daca arbitrul a considerat ca jocul trebuie reluat, inseamna ca asa a fost. La Pancu nu a fost penalti, arbitrul ar trebui sa se gindeasca inainte sa ia o astfel de decizie“, a declarat Marian Pana dupa meci.    Echipele de startUniversitatea Cluj: Matache – Ungurusan, D. Munteanu, Cvirik, Belosevici – Balde -  Delgado (Machado '81), V. Gheorghe (Acosta 90A1), Bostina – Lemnaru, Cl. Niculescu.      FC Vaslui: Kuciak – Rivas, Papp, Gladstone, Milanov – Milisavljevici, Sanmartean, Ghencev, Pavlovici, R. Costin (Pancu '75) – Bodipo (Wesley '75).

?U? Mobitelco, in Serbia

„Am trecut peste saptamina de intrare in efort fara mari probleme, baietii s-au intors la pregatire cu un nivel fizic bun, ceea ce a facut mult mai usoara reacomodarea. Astept din partea fiecarui membru al echipei sa inteleaga importanta perioadei urmatoare, pentru ca este cruciala din punct de vedere fizic, dar si tactic, vom introduce multe elemente noi. Vom pleca cu 11 jucatori, urmind ca la sfirsitul lunii sa vina alaturi de noi si jucatorii de la echipele nationale, Silvasan, Chetreanu si Thomson. Imi doresc ca perioada aceasta sa se incheie fara accidentari si sa revenim cu un surplus fizic si mental“, a declarat antrenorul Marcel Tenter pe site-ul clubului.     Tinarul baschetbalist Octavian Crainic (foto), in virsta de doar 18 ani, a fost inclus in lotul echipei de seniori, venind de la echipa a doua. Crainic este nascut in 5 iulie 1992, are 2,01 metri inaltime si 96 de kilograme si joaca pe pozitia 4.      Pina la cei 18 ani impliniti recent, Octavian Crainic a acumulat citeva rezultate notabile:     * Sezonul 2007-2008 – medaliat cu aur, CN juniori U16 (nominalizat in Best Five al turneului), a participat cu nationala Romaniei la CE Juniori U16 Div. B.     * Sezonul 2008-2009 – medaliat cu aur, CN juniori U18, medaliat cu bronz CN juniori U20, a participat cu nationala Romaniei la CE juniori U18 Div. B.     * Sezonul 2009-2010 – locul 4, CN CN Juniori U18 (nominalizat in Best Five al turneului), medaliat cu argint la CN juniori U20, a participat cu nationala Romaniei la CE Juniori U18 Div. B, in Israel.     Octavian Crainic va face deplasarea cu echipa mare in cantonamentul din Serbia.

Tempesta, locul 20 la Madeira

Ultima zi a competitiei portugheze a fost mai buna pentru cei doi piloti ai team-ului clujean, dupa ce vineri au avut probleme la sistemul de frinare. Tempesta a inceput  simbata cu un tempo mai ridicat si a obtinut timpi mult mai buni decit in prima zi. Insa minutele pierdute vineri din cauza problemelor la sistemul de frinare nu au putut fi recuperate, iar echipajul NRA a ramas in a doua jumatate a clasamentului. „S-a confirmat tendinta pe care o aveam, conform careia ziua a doua a raliului imi iese mai bine. Simbata am avut mai multa incredere, am inceput sa cunosc desenul virajelor. Dictarea a fost facuta bine, dar a fost foarte greu. Au fost probe inguste, cu ziduri de o parte si de alta. Am recuperat 1 minut si jumatate fata de vineri, am coborit si ecartul fata de primii la 2,6-2,7 secunde pe kilometru, am terminat proba intre primii 15, eu zic ca a fost bine. Mai ales ca a fost prima noastra prezenta aici si am concurat cu benzina de la pompa. Daca nu am fi pierdut 4 minute si jumatate din cauza frinelor, evaluarea pe care o facusem la inceput ar fi fost corecta. Puteam termina pe 13-14. Daca vom reveni anul viitor, cred ca vom putea termina intre primii 10. Acolo in fata se face, clar, un alt sport. Am incercat sa merg si eu pe trasele lor, nu am reusit in totalitate, dar am invatat multe. A fost cel mai greu raliu din cariera mea si a lui Dorin, dar cel mai frumos pe asfalt. Credem ca am invatat foarte multe lucruri, a fost un „masterat“ pentru Bulgaria si Ucraina, urmatoarele doua raliuri pe asfalt pe care le avem in FIA European Rally Cup (East)“, a declarat Tempesta.     Urmatorul raliu pentru echipajul Napoca Rally Academy va fi in perioada 27-28 august, Raliul Tara Birsei (pe macadam), a sasea etapa a Campionatului National de Raliuri al Romaniei, apoi in 4-5 septembrie cei doi vor participa la Rally Sliven Bulgaria (asfalt), urmat de Yalta Rally Ucraina (asfalt), etape in FIA European Rally Cup (East), competitie in care Tempesta si Dorin incearca sa pastreze trofeul cistigat anul trecut.

Trei ?feroviari? la nationala

Selectionerul Razvan Lucescu a anuntat lotul echipei nationale a României pentru amicalul cu Turcia, care va avea loc miercuri la Istanbul. Printre cei 23 de jucatori chemati sa reprezinte tricolorul se numara si trei fotbalisti ai campioanei CFR Cluj: fundasul Cristian Panin si mijlocasii Gabi Muresan si Ciprian Deac. Iata lotul complet: portari – Bogdan Lobont (AS Roma), Costel Pantilimon (FC Timisoara), Mircea Bornescu (Rapid); fundasi – Ovidiu Dananae (Universitatea Craiova), Cristian Panin (CFR Cluj), Gabriel Tamas (West Bromwich Albion), George Galamaz (Unirea Urziceni), Cristian Chivu (Internazionale Milano), Vasile Maftei (Unirea Urziceni), Razvan Rat (Sahtior Donetk), Mihai Nesu (FC Utrecht); mijlocasi – Razvan Cocis (Al Nassr), Banel Nicolita (Steaua), Mirel Radoi (Al-Hilal), Mihai Radut (Steaua), George Florescu (Alania Vladikavkaz), Gabriel Muresan (CFR Cluj), Ciprian Deac (CFR Cluj), Cristian Tanase (Steaua); atacanti – Daniel Niculae (AS Monaco), Bogdan Stancu (Steaua), Ciprian Marica (VfB Stuttgart), Marius Bilasco (Unirea Urziceni).

Piturca a parasit Steaua

Victor Piturca a demisionat din functia de antrenor al echipei de fotbal Steaua Bucuresti, ca urmare a neîntelegerilor cu patronul gruparii, Gigi Becali. Alaturi de fostul selectioner al României si-au înaintat demisiile si ceilalti membri din staff-ul tehnic de la Steaua: Eugen Neagoe, Ovidiu Costesin, Mihai Dima si Gabriel Boldici. La aflarea vestii demisiei lui Piturca, la stadionul Steaua s-au adunat cîteva zeci de suporteri ai gruparii din Bulevardul Ghencea, pentru a-l convinge pe antrenor sa se razgîndeasca. Fara Piturca pe banca, Steaua a remizat (1-1) în partida din deplasare cu FC Brasov, în cadrul etapei a treia din Liga 1.    L. B.

Rugbistii au fost invinsi acasa

Rugbistii Universitatii Cluj au pierdut partida de pe teren propriu cu CSM Bucuresti din cadrul play-out-ului Diviziei Nationale. Elevii lui Octavian Chihaia au cedat cu scorul de 17-24, la pauza 3-6. Pentru Universitatea au punctat Ailenei, Maris si Sauan. În celelalte partide din play-out Stiinta Petrosani a învins pe Poli Agro Iasi cu 11-8, iar RC Bîrlad a trecum de CSM Suceava cu 39-13. În etapa urmatoare elevii lui Octavian Chihaia vor juca în deplasare la RC Bîrlad, CSM Bucuresti va primi vizita Stiintei Petrosani, iar CSM Suceava va juca acasa cu Poli Agro Iasi.    L. B.

Boc le promite clujenilor finalizarea centurii in 2010

Economia nationala s-ar putea redresa din banii pe care Europa ii ofera, afirma premierul Emil BocCentura Clujului este una dintre prioritatile Guvernului, alaturi de soselele care vor ocoli municipiul Iasi, Capitala, Sibiul, Lugojul si Drobeta Turnu-Severin. Toate acestea vor fi finalizate, potrivit termenelor fixate deja, pina la sfirsitul acestui an, a anuntat premierul Emil Boc.      De asemenea, centurile Sucevei, Constantei si altele vor fi terminate in cursul lui 2011, investitiile din infrastructura fiind considerate foarte importante si parte esentiala a unui proiect unitar.    Pica para malaiata...Asa cum a remarcat si seful delegatiei Fondului Monetar International, Jeffrey Franks, in urma cu citeva zile la Bucuresti, problema atragerii de fonduri europene este una dintre cele mai spinoase cu care se confrunta Romania.      „Sintem deja intr-o cursa contracronometru in ceea ce priveste utilizarea fondurilor europene si orice zi de intirziere poate costa tara sa nu absoarba toti banii pe care ii are la dispozitie de la UE“, a afirmat Emil Boc. El a explicat ca fondurile europene reprezinta, de departe, calea cea mai sigura si mai rapida de iesire din criza a Romaniei si de a depasi perioada de recesiune. Singura conditie pentru ca romanii sa primeasca bani este ca ei sa faca proiecte reale care sa poata fi implementate. „Romania poate nu a avut niciodata in istoria ei o sansa atit de mare de a primi bani nerambursabili, sa ii utilizeze in dezvoltare si, in consecinta, sa avem de-a face cu o crestere economica a tarii“, a mai declarat premierul    Apel pentru transparenta si licitatii corecteEmil Boc * Prim ministru „Din analizele pe care le-am efectuat eu, personal, si colegii mei nu sintem deloc multumiti de gradul de absorbtie a fondurilor europene. Spun asta in conditiile in care pina acum au intrat in tara si s-au platit prin prefinantari si rambursari 910 milioane de euro. Exista inca o discrepanta foarte mare intre numarul contractelor aprobate si semnate si platile efective efectuate. Din cei 910 milioane de euro care au venit din fondurile structurale, 610 milioane de euro sint prefinantari si diferenta, de 300 de milioane de euro, sint rambursari efective de cheltuieli.“  In bugetul public exista banii necesari platii co-finantarilor proiectelor europene, trebuie doar ca romanii sa stie sa le implementeze, respectind regulile de folosire a banului public, a spus primul ministru.      „Fac un apel catre toti utilizatorii de fonduri europene – publici sau privati – sa utilizeze in conditii de maxima transparenta si cu respectarea deplina a legalitatii banii europeni. Pentru ca orice incurcatura, orice abuz in utilizarea banilor europeni se intoarce ca un bumerang impotriva tuturor romanilor, care dupa aceea vor trebui sa suporte din bugetul lor banii pe care astazi ii putem lua gratis de la UE“, a subliniat Boc. El a recunoscut ca, din pacate, Romania trebuie sa returneze sume importante de bani, proveniti din bugetul european, din cauza ca sumele solicitate au fost folosite incorect.     Boc a mai atentionat asupra intirzierii cu care se implementeaza o serie de proiecte, din cauza legislatiei deficitare si a greselilor involuntare sau, din pacate, voite „atunci cind se fac caiete de sarcini cu dedicatie si daca nu cistiga acela care trebuie se anuleaza licitatia“.FINANTARE910 mil. € a atras Romania ca prefinantari si rambursari din fonduri europene  „Atentie maxima la intocmirea corecta a documentatiei de licitatie, care trebuie facuta cu un singur obiectiv: sa respecte legalitatea si transparenta, si nu potentialul cistigator care sa fie favorizat printr-un caiet de sarcini“, a explicat Emil Boc.      Premierul a vorbit pentru prima data si desrpre necesitatea elaborarii de catre Guvern a unei Carte Albe a absorbtiei fondurilor europene, care ar depinde foarte mult de performantele administratiilor locale.

Loteria a publicat cistigatorii vacantelor in Rhodos

Loteria Româna a publicat pe site-ul propriu lista cîstigatorilor din zona Cluj la extragerea „Cîstiga o vacanta în Rhodos“. Cele 41 de premii puse în joc au fost de cîte 4.100 de lei fiecare, constînd în cîte o excursie pentru doua persoane în Grecia, Insula Rhodos, plus numerar. La aceasta loterie s-a putut participa cu bilete necîstigatoare Joker, jucate si validate pentru oricare din tragerile Joker organizate în zilele de 1, 4, 8, 11, 15, 18, 22, 25 si 29 iulie 2010, indiferent de suma jucata. Extragerea de la Cluj-Napoca s-a facut pe baza biletelor colectate în judetele Cluj, Alba, Maramures, Salaj, Mures, Bistrita-Nasaud, Brasov, Sibiu si Satu Mare, zonei fiindu-i atribuite noua cîstiguri, cîte unul pentru fiecare judet. Cîstigatorul din judetul Cluj este un barbat din municipiul Gherla. Cei interesati pot afla numele cîstigatorilor pe site-ul www.loto.ro.

Terasa unei case de pe Gladiolelor, distrusa de ploile torentiale

Ca urmare a analizei situatiei din teren, reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa au constatat ca terasa a fost construita cu deficiente si, in plus, fara aviz din punctul de vedere al Gospodaririi Apelor. In urma ploii, zidul de sprijin a fost distrus, la fel si curtea interioara si gardul de zidarie de BCA, iar o parte a imobilului a fost afectata ca urmare a cedarii fundatiei.      „Constructiile din zona nu au fost afectate din cauza nivelurilor piriului Nadas sau ale unor obstacole existente in albie – nu s-au observat adinciri ale albiei care ar fi putut afecta fundatiile constructiilor“, au precizat reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa dupa verificarile din teren. Mai mult, se pare ca ruperea zidului de sprijin s-a produs ca urmare a deficientelor de executie: drenaj insuficient, materiale inadecvate (betoane foarte slabe si zidarie de piatra), care nu au rezistat la presiunea apei acumulate si a pamintului din spatele zidului de sprijin. De asemenea s-a constatat ca debusarile conductelor de apa pluviala sint inadecvat construite. „Precizam faptul ca aceste constructii realizate pe malul piriului Nadas, aferente imobilului de la adresa strada Gladiolelor nr. 2, nu sint avizate din punctul de vedere al Gospodaririi Apelor“, au mai aratat autoritatile.

Puscas: ?UE s-ar putea extinde in 10 ani?

Fostul ministru al Afacerilor Europene Vasile Puscas a afirmat pentru presa centrala ca, în opinia sa, mai devreme de un deceniu, Uniunea Europeana ar putea avea în componenta noi membri, printre care si Republica Moldova. Puscas a încheiat negocierile de aderare a României la Uniunea Europeana la sfîrsitul anului 2004 si a coordonat Afacerile Europene în guvernul PDL-PSD din 2009. Experienta acumulata la Bruxelles si Strasbourg îi permite sa vada chipul nefardat al tarii noastre în „poza de grup“ a membrilor UE. Vasile Puscas spune ca, „priviti din «inima» Europei, nu aratam deloc bine“ si ca trebuie sa facem repede ceva, pentru ca ne asteapta „o lunga convalescenta economica“. Fostul negociator-sef al României cu UE ofera si o perspectiva optimista: spatiul comunitar s-ar putea extinde, în 10 ani de acum înainte, pîna la Nistru.

La scalda cu ?prietenii?: Riie, Furuncul si Bacterie!

Inspectorii sanitari au fost in weekend la piscina. Nu au facut baie, in schimb au luat probe de apa si au aplicat amenzi...Inspectorii sanitari din toata tara au aplicat amenzi in valoare de peste 230.000 de lei la stranduri, piscine si in diverse unitati de turism. In judetul Cluj, au fost date 11 amenzi, valoarea totala a sanctiunilor fiind de 9.000 de lei.     Strandurile si piscinele pot cauza infectii la nivelul pielii, ochilor, urechilor si tubului digestiv din cauza parazitilor si ciupercilor din apa. Parazitii pot sa apara chiar si in piscinele atent ingrijite.      Strandurile si piscinele sint o sursa de imbolnavire chiar daca apa este corect igienizata, deoarece exista unii germeni rezistenti la actiunea de dezinfectare si clorinare a apei. Cei mai expusi bolilor sint copiii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imu¬nitar deficitar.      Pentru a evita imbolnavirea populatiei, inspectorii sanitari din toata tara au efectuat o serie de controale la stranduri, piscine si unitati de turism. Bilantul controalelor din lunile iunie si iulie releva amenzi totale, la nivel national, in valoare de peste 230.000 de lei. Specialistii au urmarit in principal gradul de igiena si calitatea apei.      In judetul Cluj, potrivit datelor centralizate de Directia de Sanatate Publica, au fost aplicate 11 amenzi strandurilor clujene, valoarea totala a acestora fiind de 9.000 de lei. Principala problema semnalata de inspectori a fost nivelul prea mare al clorului din apa.     Medicii avertizeaza ca exista riscul aparitiei unor alergii la nivelul pielii din cauza dezinfectantilor din apa. De asemenea, pot sa apara iritatii la nivelul ochilor, cum ar fi uscarea si contractarea conjunctivei, disparitia secretiei lacrimale si opacifierea corneei.     Apa din piscina, sursa de boli digestiveSpecialistii in sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii atentioneaza populatia ca apa din piscina si stranduri poate sa fie o sursa de bacterii, virusuri, paraziti si ciuperci. Daca patrund in organism pot genera o serie de infectii la nivelul pielii, ochilor, urechilor si tubului digestiv. Medicii recomanda ca  „persoanele care au diverse afectiuni digestive, cutanate, oculare sa amine baia in piscina pina dupa vindecarea lor“.      Populatia trebuie sa frecventeze doar locuri special amenajate si autorizate, sa fie respectate regulile de igiena personala si sa fie evitata inghitirea apei de piscina.    Dermatozele, riia si diareea, bolile de piscinaMedicii din Ministerul Sanatatii atentioneaza ca cele mai frecvente boli luate de la piscina sint dermatozele, una dintre ele fiind pitiriazisul – care se manifesta prin aparitia pe torace a unor pete mici de culoare cafeniu inchis. Transmiterea bolii se face prin apa de piscina, dar si prin utilizarea unui sezlong fara folosirea prosopului personal.      Riia si pediculoza (paduchii) pot fi luate prin folosirea prosoapelor contaminate care nu au fost spalate corespunzator.     Furunculul este o alta afectiune si este produs de stafilococii din apa de piscina.      Mai pot aparea, in urma scaldatului in apa infestata, afectiuni oculare cum ar fi conjunctivita de piscina, produsa adesea de virusuri. „Otita de piscina, manifestata prin durere, senzatie de ureche infundata si mincarime in conductul auditiv extern, este provocata de o ciuperca microscopica prezenta in apa piscinelor“, spun medicii.      Dintre bolile digestive, cel mai des apare diareea, mai ales la copii dupa ce au inghitit apa contaminata in care exista diversi germeni.

Franta nu-i vrea pe tiganii romani

Secretarul de stat francez al Afacerilor Europene, Pierre Lellouche, a estimat ca Franta „nu are vocatia sa primeasca 2,5 milioane de romi români“. Potrivit Agerpres, oficialul francez a declarat ca Guvernul tarii sale a sesizat Consiliul European cu privire la faptul ca trebuie oprita cresterea actelor de delincventa. „Europa trebuie sa se mobilizeze, noi, francezii, nu avem vocatie sa primim 2,5 milioane de romi români“, a adaugat Lellouche, subliniind ca libertatea de circulatie a persoanelor în cadrul Uniunii Europene „nu înseamna libertatea de exploatare a copiilor“. Parisul preconizeaza desfiintarea a jumatate din taberele ilegale ale romilor în Franta pîna în 3 luni si însotirea pîna la frontiera „cvasiimediat“ spre România si Bulgaria a tiganilor care au comis delicte.    G. D.

Violenta in rindul elevilor, combatuta prin teatru

Proiectul „Teatrul – Un raspuns nou la violenta“, organizat de Asociatia Femeilor Impotriva Violentei Artemis, este destinat elevilor si profesorilor din scolile clujene. Scopul actiunii este oferirea unei alternative la violenta: teatrul si atelierele de creatie.      Potrivit Lidiei Pasztor, coordonatorul proiectului, vor fi implicati 10 elevi care vor fi initiati in teatru si vor sustine apoi reprezentatii pentru cel putin 200 de persoane din diverse scoli. De asemenea, 50 de persoane se vor implica activ in cadrul scenetelor, luind atitudine la fata locului.     In cadrul atelierelor de creatie vor fi realizate colaje, fotografii, picturi, postere, ce vor fi expuse apoi in locuri publice pentru sensibilizarea populatiei si promovarea unei tolerante zero fata de violenta.     „Aceasta initiativa a rezultat din analiza stilului de viata al majoritatii tinerilor, un stil pagubos, daunind semnificativ calitatii vietii si dezvoltarii lor. Prin atitudinea de pasivitate fata de viata sociala, de izolare, devin victimele traiului virtual. Aceasta lume virtuala nu ofera posibilitatea reala a dezvoltarii abilitatilor de comunicare, facilitind situatii conflictuale“, apreciaza Lidia Pasztor. Reprezentantele Artemis considera ca de multe ori conflictele sint rezolvate prin violenta verbala si chiar fizica, ceea ce duce la stricarea relatiilor de prietenie din grupurile de tineri.

Elevele vor fi informate despre cancerul la sin

Tinerele vor primi informatii despre cancerul la sin in cadrul proiectului „Educatie pentru preventie – cancerul la sin“, derulat de ONG-ul Societatea Romana de Cancer (SRC) Cluj. Actiunea a inceput la 1 august, pentru inceput fiind tiparite cite 1.000 de exemplare din pliante de informare care contin informatii despre factorii de risc ai cancerului de sin, modalitatile de preventie si depistarea timpurie, notiunile de baza despre cancer, dar si tratamentele care se efectueaza, printre care autoexaminarea periodica.     Potrivit presedintelui executiv al SRC, Anca Labunet, proiectul se va derula cu ajutorul unor voluntari care vor realiza prezentari in minim 10 licee, cu un numar estimat de 50 de participante la fiecare prezentare, fete din clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a. Prezentarea include videoproiectii si palparea unui mulaj pentru a descoperi modificarile ce pot sa apara la nivelul sinului.      „Estimam ca acest proiect va avea implicatii pozitive asupra elevelor participante la prezentari care isi vor insusi abilitatile de examinare a sinului si vor deveni constiente de importanta depistarii timpurii si a ingrijirii sanatatii“, a declarat Anca Labunet.      Primaria Cluj-Napoca finanteaza 42% din acest proiect in proportie, adica 3.000 de lei, iar restul costurilor, totalizind 58%, sint acoperite de SRC din fonduri proprii.

SIF Moldova cumpara parti din Banca Transilvania

Foto Radu PadureanAceasta este una dintre cele mai importante tranzactii ce au avut in centru actiunile bancii cu sediul la Cluj, de la preluarea pachetului de aproape 10% de catre Bank of Cyprus, la sfirsitul anului trecut. Interesant este faptul ca, pe linga tranzactia de proportii intermediata de Broker SA, SIF Moldova a mai facut o a doua, mai discreta, in aceeasi zi cumparind, de data aceasta prin intermediul SSIF IFB Finwest SA, alte 37.000 de titluri TLV tot la pretul de 1,47 de lei. De aceasta data, suma platita a fost de doar 54.390 de lei.     Interes subit pentru TLVAchizitia de proportii facuta de catre cei de la SIF Moldova pe 5 august si anuntata o zi mai tirziu a fost, de fapt, precedata de o serie intreaga de preluari mai putin consistente de pachete de actiuni ale Bancii Transilvania.      In ultimele 4 luni, SIF Moldova a anuntat circa 20 de achizitii de actiuni, prin intermediul Broker SA, IFB Finwest sau EFG Eurobank Securities, prin care a preluat aproximativ 1,5 milioane de titluri TLV.     Interesul clar al SIF Moldova pentru Banca Transilvania ar putea fi o consecinta a „ieftinirii“ actiunilor acesteia din ultima perioada, spun unii brokeri de pe piata, altii, insa, cred ca ar putea anunta altceva.    Banca cu trecut furtunosZvonurile despre o eventuala preluare a Bancii Transilvania nu sint noi. Ele au alimentat de mai multe ori imaginatia jucatorilor de pe piata bursiera, care au incercat sa profite de pe urma interesului altora pentru banca si sa cumpere actiuni, pentru ca apoi sa le vinda la preturi mult mai bune.      In urma cu o luna, membri marcanti ai Consiliului de Administratie al BT, Horea Ciorcila, presedintele CA, si Claudiu Silaghi, vicepresedinte, au fost trimisi in judecata de DIICOT sub acuzatia ca ar fi incercat sa manipuleze piata bursiera. Ei au fost acuzati ca, fiind informati despre intentia celor de la Bank of Cyprus de a prelua o parte din banca romaneasca, ar fi cumparat si ulterior vindut actiuni BT (direct, prin intermediul unor rude si al unor off-shore-uri), cu scopul de a obtine sume importante de bani din diferenta de valoare a titlurilor, despre care stiau ca va creste o data cu tranzactia Bank of Cyprus.      Intr-adevar, Bank of Cyprus a cumparat 10% din BT, la mijlocul lunii decembrie, pentru circa 58 de milioane de euro, dar, in aceasta vara, a renuntat sa cumpere un pachet similar de titluri TLV, desi anuntase Banca Nationala a Romaniei despre aceasta intentie.

Saracia din spitale scade calitatea actului medical

Foto Radu PadureanConstantin Ciuce, rectorul UMF Cluj, afirma ca subfinantarea, datoriile foarte mari si migratia cadrelor medicale sint probleme serioase cu care se confrunta sistemul sanitarConstantin Ciuce, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Cluj, considera ca majoritatea medicilor din Romania lucreaza in conditii de infrastructura inadecvata, in spitale inglodate in datorii, care nu le pot asigura conditii decente de munca. Toate acestea scad calitatea actului medical.      Infrastructura slaba, subfinantarea, datoriile foarte mari, migratia personalului medical sint principalele probleme cu care se confrunta sistemul sanitar din tara noastra, in opinia prof. univ. dr. Constantin Ciuce.     Rectorul UMF Cluj considera ca incidentele medicale mediatizate intens in ultima perioada nu exista doar in tara noastra, deoarece medicina nu este o stiinta exacta. „Cu cit un medic, care incearca sa isi ajute semenul, indrazneste mai mult, cu atit complicatiile posibile ale unui act medical sint, potential, mai mari. Pacientii il asaza pe doctor dupa Dumnezeu cind lucrurile merg bine si il arunca in infern cind se dovedeste ca, sub raport profesional, nu este decit un om“, spune Constantin Ciuce, intr-un interviu acordat pentru Agerpres.     Medicii fac sacrificii profesind in RomaniaRectorul universitatii clujene de medicina afirma ca medicii care au ales sa continue sa profeseze in Romania sint medici adevarati si ar trebui sa fie respectati pe masura responsabilitatii profesionale pe care o au si a sacrificiului zilnic pe care il fac. In opinia lui Ciuce, in loc de apreciere si de respect, corpul medical este condamnat sa-si aminteasca, zilnic, de umilinta.     „Marea majoritate lucreaza in conditii de infrastructura inadecvata, in spitale inglodate in datorii, care nu le pot asigura conditii decente de munca. Aceasta realitate scade calitatea actului medical. Cind evolutia pacientilor nu este favorabila sau cind apar drame, lipsurile datorate sistemului se intorc impotriva medicilor, desi nu este in sarcina lor asigurarea conditiilor pentru desfasurarea activitatii“, declara Ciuce.     Medicii nu sint magicieniProfesorul clujean apreciaza ca presa mediatizeaza unele incidente medicale si le catalogheaza malpraxis inainte ca specialistii sa ia o decizie, iar astfel de situatii nu ar trebui sa existe. „In acest context, medicii sint vazuti ca roboti, obligati sa stea zi si noapte la dispozitia pacientului si sa devina magicieni, scotind din sacul gol al sistemului sanitar solutii pentru binele pacientului. Orice incercare de aparare sau de reasezare a statutului medicului in Romania este insotita de comentarii, care, ignorind realitatea, sugereaza ca, daca asta si-au ales, trebuie sa-si accepte situatia“, continua Ciuce. Astfel, munca medicului nu este corect rasplatita.     Migratia medicilor va saraci taraConstantin Ciuce arata ca, din cauza migratiei specialistilor, vor fi tot mai putini medici in tara, iar accesul la servicii medicale va fi tot mai dificil pentru majoritatea populatiei. De asemenea, listele de asteptare vor fi tot mai lungi, starea de sanatate a populatiei va scadea, avind drept consecinta diminuarea potentialului de munca al populatiei active. Toate acestea vor duce la o saracire a tarii tot mai mare.      „Eu stiu ca generatia de medici cu virste cuprinse intre 55 si 65 de ani, din care fac si eu parte, cuprinde numarul cel mai mare de medici specialisti din totalul inca existent in tara. In 9-10 ani, pensionarea acestor generatii va crea un deficit care, subsumat plecarii masive din tara, va crea mari probleme in sistemul sanitar“, conchide Constantin Ciuce.

Consiliul Judetean, in casa noua

Foto Radu PadureanDirectia Regionala Vamala a fost mutata la Oradea si nu mai are nevoie de un sediu la Cluj, spre norocul Consiliului JudeteanConsilierii judeteni se intrunesc astazi in sedinta extraordinara pentru a discuta preluarea noului sediu al institutiei, situat pe strada Dorobantilor, in apropierea Bibliotecii Judetene „Octavian Goga“.     Practic, prin proiectul initiat de presedintele Alin Tise, Consiliul Judetean solicita transmiterea unei cladiri construite initial pentru Directia Regionala Vamala (care intre timp a fost mutata la Oradea) din domeniul privat al statului roman si administrarea Ministerului Finantelor Publice in domeniul privat al judetului Cluj si administrarea Consiliului Judetean Cluj. La schimb, forul judetean ofera un imobil aflat in Turda, in Piata Romana nr. 15 B, unde acum functioneaza Administratia Finantelor Publice Turda.      Dupa sedinta extraordinara de astazi, urmatorul pas pentru ca administratia judeteana sa-si poata prelua noul sediu va fi aprobarea transferului de catre Guvern, lucru ce s-ar putea intimpla in sedinta programata pentru aceasta saptamina.    „La comun“ cu PrefecturaIn referatul anexat proiectului de hotarire, reprezentantii Consiliului Judetean au explicat ca institutia nu dispune de spatii suficiente si adecvate pentru desfasurarea activitatii proprii si a institutiilor sale subordonate.      „Cladirea Palatului Administrativ, situata pe strada 21 Decembrie 1989 nr. 58, in care functioneaza aparatul de specialitate al Consiliului Judetean si al Institutiei Prefectului, este o cladire veche, ce nu este dimensionata pentru necesitatile a doua institutii si nu poate fi supraetajata, fiind monument istoric clasificat, a carui forma exterioara nu poate fi modificata“, a aratat Alin Tise in referatul atasat proiectului.      Mai mult, presedintele Consiliului Judetean Cluj mai arata ca serviciile si institutiile de sub autoritatea forului judetean se confrunta cu o acuta lipsa de spatii, situatie determinata de retrocedarea unor imobile fostilor proprietari.    Tise vrea o cladire cu 5 etaje„Consideram ca fiind imperios necesar, in vederea restructurarii si reducerii cheltuielilor materiale, sa restringem numarul sediilor in care institutiile locale isi desfasoara activitatea. Astfel, am identificat pe raza municipiului Cluj-Napoca, Calea Dorobantilor f.n., (in vecinatatea Bibliotecii Judetene „O. Goga“), o cladire aflata in constructie, al carei beneficiar este Directia Regionala Vamala Cluj. Avind in vedere ca Directia Regionala Vamala a fost mutata de la Cluj la Oradea, acest obiectiv de investitii in curs de realizare nu mai este necesar pentru aceasta institutie“, a explicat Tise.      Dupa finalizarea imobilului, acesta va putea asigura desfasurarea activitatii atit pentru Consiliul Judetean, cit si pentru alte institutii sau servicii din subordinea sa.      Problema asigurarii unui sediu adecvat pentru Consiliul Judetean a fost ridicata in mai multe rinduri, fiind vehiculate variante precum viitorul turn din apropierea noii Arene Sportive a judetului sau terenul de pe Calea Turzii nr. 2-14, insa nici una dintre ele nu a ajuns mai departe de stadiul de propunere.

Gropile de pe strazi, oficial in instanta

Foto Radu PadureanPrimaria Cluj-Napoca a decis sa atace oficial in instanta decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) privind anularea licitatiei pentru intretinerea si repararea strazilor din oras.      Primaria solicita, in documentatia inaintata instantei, ca decizia CNSC sa nu fie pusa in practica, mai ales ca cele doua firme ale caror contestatii au fost admise – Grup Arcons si Euro Form Consulting – nu aveau nici un interes real sa conteste procedura.      Inca de la inceput, primarul Sorin Apostu s-a declarat nemultumit ca CNSC a admis contestatiile a doua dintre firmele contestatare, desi acestea nici macar nu au participat la licitatia in urma careia contractul pentru strazi a fost atribuit asocierii Diferit-Kiat.      „Contestatiile celor doua firme sint lipsite de interes, pentru ca nici una dintre acestea nu avea posibilitatea de a participa la procedura de achizitie publica, chiar daca autoritatea contractanta ar renunta la toate cerintele de clasificare si chiar daca documentatia ar fi modificata“, a motivat, printre altele, municipalitatea in documentatia inaintata instantei.      In plus, Primaria a mai aratat ca una dintre firmele contestatare, Euro Form Consulting, are ca obiect de activitate consultanta in afaceri si managementul de proiect, care nu au legatura cu intretinerea si repararea drumurilor.      Licitatia pentru lucrari de reparare si intretinere a strazilor din Cluj-Napoca a stirnit un val de contestatii inca de la lansare, insa, in cele din urma, dupa refacerea criteriilor din caietul de sarcini, a fost adjudecata in favoarea firmelor Diferit si Kiat, care s-au asociat pentru a putea participa la procedura. Atit Diferit SRL, cit si Kiat Group au mai colaborat cu Primaria Cluj-Napoca in domeniul asfaltarii strazilor din municipiu.      La momentul anuntarii cistigatorilor licitatiei, primarul Sorin Apostu preciza ca acest consortiu a fost singurul care a obtinut 100 de puncte.      Desi la licitatia electronica ce a avut loc la mijlocul lunii mai s-au prezentat 14 oferte, sase dintre acestea au fost respinse, printre care si cea a turcilor de la Kiat Group. Turcii au fost declarati, insa, cistigatori in urma ofertei prezentate in asociere cu firma Diferit.

Cum impozitezi un manelist?

Premierul Emil Boc a afirmat sîmbata explicit ca manelistii vor plati impozite, la fel cum fac toti cetatenii României care obtin venituri.      Seful Guvernului a explicat ca impozitarea manelistilor se va face prin metoda controlului indirect. Cei de la Finante, însa, trebuie sa gaseasca cele mai bune metode de realizare a impozitarii, dat fiind faptul ca deja exista controlul indirect, a mai precizat Boc.      În opinia premierului, impozitarea manelistilor este un act normal, altfel ar aparea discriminari, în conditiile în care toti care obtin profituri de pe urma muncii lor platesc taxe si impozite în România.      Pîna la sfîrsitul acestei luni, sînt asteptate normele de aplicare ale Codului Fiscal, care va fi aprobat prin ordonanta de urgenta, iar Administratia Fiscala lucreaza deja la un set de masuri care sa îi vizeze pe cei care cînta manele.      Declaratia premierului vine dupa ce Guvernul a fost criticat pentru asa zisa „clementa financiara“ cu care i-ar trata pe interpretii acestui gen muzical si s-a insinuat în presa bucuresteana ca ei ar fi fost scutiti de plata impozitelor dupa ce au cîntat pentru politicieni.

250.000 de romani sufera de dementa

Frecventa bolilor de memorie, cum ar fi Alzheimer, este imensa, in conditiile in care in toata lumea exista, la ora actuala, citeva zeci de milioane de pacienti, atrage atentia presedinta Fundatiei Ana Aslan International, dr. Luiza SpiruPresedinta Fundatiei Ana Aslan International, dr. Luiza Spiru, considera ca frecventa bolilor de memorie, cum ar fi Alzheimer, este imensa, in conditiile in care in toata lumea exista, la ora actuala, citeva zeci de milioane de pacienti.      Luiza Spiru a declarat, intr-un interviu pentru Agerpres, ca specialistii de la Ana Aslan vor derula un proiect unic in Europa prin care vor dezvolta competente in domeniul imbatrinirii cerebrale in sase specialitati medicale. Care sint astazi dimensiunile dementelor de tip Alzheimer?      Dr. Luiza Spiru: Daca este sa vorbim despre ce inseamna astazi fenomenul endemic, cum ii spun eu, in raspindirea bolilor de memorie si patologia bolilor neuro-degenerative, pentru ca de fapt acesta este substratul fiziologic al acestor afectiuni, inclusiv al patologiei Alzheimer, frecventa este imensa. Vorbim, la ora actuala, despre citeva zeci de milioane de pacienti cu boli de memorie in toata lumea.      In Europa, tarile scandinave, tarile nordice au foarte bine pus la punct modul de diagnostic, de evaluare, incepind din formele incipiente. In centrul si sud-estul Europei, frecventa lor este extrem de importanta in tari ca Spania, Italia.      In ceea ce priveste Romania, singurul studiu privind aceasta patologie este cel publicat de noi in anii 2003-2004, in urma caruia am apreciat ca sint aproximativ 250.000 de pacienti cu demente de orice fel si tratati cam acelasi numar. Daca in urma cu 10 ani se vorbea despre dominatia dementei de tip Alzheimer, astazi dementa mixta, cea vasculara, precum si cea fronto-temporala vin vertiginos din urma, pentru ca au fost foarte mult subdiagnosticate. Incep sa capete proportii aproape egale ca incidenta. Romania este o tara cu un numar mare de boli cerebro-vasculare si cardiovasculare si aceasta se repercuteaza asupra cauzelor bolilor de memorie. Care sint cauzele acestor boli?      Daca ne referim la cunoasterea actuala a cauzelor bolilor neuro-degenerative, este posibil ca, in citiva ani, sa nu mai vorbim despre o patologie tipica Alzheimer, ci sa vorbim pur si simplu despre dementa la modul general. Asta pentru ca factorii de risc care apar in dezvoltarea si accelerarea unei boli de memorie cuprind riscul vascular, care apare in toate formele de dementa. Si atunci, in curind, nu vom mai putea separa dementa de tip Alzheimer fara sa vorbim despre dementele de tip vascular.      Sint studii care au analizat post-mortem creiere bolnave in timpul vietii, suferind de diferite forme de dementa, in care, la sfirsit, elementele patologice descrise in diferitele forme de dementa fizio-patologice erau aproape identice. In lume, toate cercetarile actuale se concentreaza pe ce declanseaza acest tip de patologie. Se pune foarte mult accent pe predictie si dezvoltarea de medicamente personalizate. Intram intr-o noua era, in care medicina va face un mare salt inainte, o data cu descrierea genomului uman.      In viitorii 5-10 ani am putea vorbi despre medicina personalizata, medicatie personalizata, individualizata. Descrierea genomului face trecerea catre o noua etapa, spre medicina individualizata, personalizata, pentru ca fiecare dintre noi imbatrineste in mod diferit, fiecare dintre noi este supus unor alti factori de risc. Este foarte important sa vedeti in istoria naturala a fiecarui om care dezvolta o boala neuro-degenerativa cum gasim un numitor comun in ceea ce priveste factorii de risc. De obicei, intre factorii de risc se inscriu depresia sau anxietatea insuficient sau total netratate, factorii de risc vascular, traumatismele cranio-cerebrale, socurile emotionale, pierderile afective, inclusiv socurile razboiului sau post-razboi, patologiile supra-adaugate, cum ar fi diabetul. Femeile sint mai expuse sa dezvolte o boala neurodegenerativa decit barbatii. Toata lumea se concentreaza pe preventie, predictie si pe ceea ce trebuie sa facem in timp. Ce alternative terapeutice sint pentru aceste boli?      Am fost de curind in Hawaii, la o reuniune stiintifica pe aceasta tema, si toata lumea cauta noutati in tratamentul acestor boli. Nu sint noutati, sint citeva molecule, cinci molecule noi in faza doi si trei de studiu clinic. Problema care se pune este ca aceste noi molecule sa aduca mai mult decit ceea ce exista acum pe piata.      Se incearca, pentru prima data in ultimii 20 de ani, crearea de studiu clinic pentru preventie. Este foarte greu sa faci un astfel de studiu, pentru ca presupune atragerea de oameni cu factori de risc asemanator, din care trebuie sa alegi grupuri cu risc major de a dezvolta o astfel de patologie neuro-degenerativa.      Industria de farma in acest moment nu este foarte interesata sa finanteze studii legate de ceea ce nu constituie un produs pentru consumul ulterior. Industria este interesata, in acest moment, de achizitia de noi molecule produse de companii mici specializate in domeniul biotehnologiei, care produc molecule interesante cu impact genetic, molecule bazate pe cercetare protomica. A coborit virsta la care apare aceasta patologie?      Patologia dementelor devine reala la oameni din ce in ce mai tineri. Virsta la care se manifesta a coborit spre 40 de ani, in special la oamenii stresati, care lucreaza in conditii constante de stres, de cariera.       Un studiu realizat de americani in 2009, care a cuprins un esantion de 5.000 de lucratori din industria farma, analizeaza pe durata unui an motivele pentru care acestia au mers la medic. Studiul a evidentiat ca primul motiv pentru care astfel de persoane au mers la medic este atacul de panica. Un al doilea motiv este oscilatia tensiunii arteriale la tineri, care inseamna tot anxietate, pe locul trei fiind aspecte legate de tulburari anxios-depresive, infectii respiratorii superioare. Primele trei motive sint legate de lipsa managementului stresului, care, in lipsa tratamentului, duce la tulburarile anxios-depresive. Atunci putem vorbi despre o pandemie a bolilor neuro-degenerative, chiar in rindul tinerilor.      Din pacate, creierul nostru, in conditiile vietii moderne, este organul cel mai abuzat, pe care am uitat sa-l respectam cum se cuvine, am uitat sa-i acordam atentia reala de care are nevoie. Absolut tot ceea ce inseamna echilibru emotional este coordonat de creier.      In urma cu 50 de ani se spunea: „Creierul rational il domina pe cel emotional“. Nu este asa. Creierul emotional este cel care domina de fapt. De aceea, trebuie sa-i acordam creierului emotional respectul de care are nevoie, care inseamna respectul pentru noi insine si inseamna nevoia de introspectie. Cum sa-i acordam aceasta atentie in contextul actual?      Se poate. Luind momente de respiro in fiecare zi, care pot fi de ordinul minutelor, in care sa nu mai fii conectat la realitatea care te inconjoara. In marile corporatii exista cluburi de relaxare, in care oamenii, pentru a fi eficienti, se relaxeaza intre o jumatate de ora si o ora. In SUA, in tarile scandinave exista respectul pentru pauza. Lipsa capacitatii de a face fata stresului duce la sinucideri, la pierderea propriei identitati.      In Romania, este un tablou particular, lupta pentru supravietuire marcheaza. Ce preocupari aveti pentru perioada urmatoare?      Am cistigat un proiect de fonduri structurale in Romania, care este unic si in Europa. Este un proiect national strategic, prin care vom dezvolta competente in domeniul imbatrinirii cerebrale in sase specialitati medicale. Ii vom invata pe acesti specialisti, care, la rindul lor, vor deveni formatori pentru ceilalti medici din Romania, cum sa previna, sa prevada si sa sustina atit diagnostic, cit si terapeutic imbatrinirea cerebrala. Este vorba despre medicina imagistica, moleculara, neurologie, psihiatrie, geriatrie si medicina de familie. Parteneri sint Colegiul Medicilor din Romania, Ordinul Asistentilor Medicali si Fundatia Ana Aslan International. Cit se mai pastreaza din brandul Aslan?      Conduc Fundatia Ana Aslan International din 2000. Noi am recreat si redefinit brandul Aslan, am dezvoltat servicii medicale in numele Academiei Internationale Ana Aslan, de preventie, predictie si medicina personalizata.      Brandul a fost recreat in conditiile de dinamica a actului medical din acest secol, pornind de la conceptul descris de Aslan al medicinei de preventie. Ea a fost prima care a vorbit despre geronto-profilaxie. Noi l-am dezvoltat la nivelul secolului XXI si in contextul dinamicii actului medical, al nevoilor pe care omul modern le are, pentru a creste longevitatea, calitatea vietii, in functie de cine este, al factorilor de risc pe care-i are. Se vorbeste din ce in ce mai mult despre medicina integrata. Noi sintem pionieri in acest domeniu.    Cine a fost Ana Aslan Ana Aslan s-a nascut la 1 ianuarie 1897 la Braila si a fost medic roman specialist in gerontologie, academician din 1974, director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie. Ana Aslana a evidentiat importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de virsta, fiind cea care a creat celebrul produs Gerovital H3, brevetat in peste 30 de tari. Acest medicament are rolul de a interveni in mecanismele de imbatrinire la nivel molecular. 

Un aisberg gigantic s-a desprins dintr-un ghetar din Groenlanda

O imensa bucata de gheata, cu o suprafata de aproximativ 260 de kilometri patrati si grosimea de pîna la 50 de metri, s-a desprins din ghetarul Petermann din Groenlanda, potrivit BBC News.     În prezent, aisbergul – de patru ori mai mare ca suprafata decît insula Manhattan din New York – se afla la 1.000 km de Polul Nord, între Groenlanda si Canada.      Din 1962 nu au mai existat în Arctica aisberguri plutitoare de asemenea dimensiuni, sustine profesorul Andreas Muenchow de la Universitatea Delaware din SUA.      Uriasul bloc de gheata s-a desprins în dimineata zilei de 5 august si a fost observat de cercetatorul Trudy Wohlleben, de la Canadian Ice Service.     Pune în pericol traficul din AtlanticOamenii de stiinta considera responsabila de aceasta încalzirea globala, indicînd ca primele 6 luni ale anului în curs au fost deosebit de calduroase. Ei avertizeaza ca, în cazul în care se va îndrepta spre sud, aisbergul va pune în pericol traficul maritim din Oceanul Atlantic. Cantitatea de apa potabila ce ar putea rezulta din sloiul urias de gheata ar fi suficienta pentru aprovizionarea cu apa a tuturor locuitorilor SUA timp de 120 de zile, estimeaza expertii. În luna februarie, alta bucata de gheata, cu suprafata de 2,5 mii kilometri patrati – similara celei a Luxemburgului, s-a desprins de ghetarul Mertz din Antarctica si s-a îndreptat spre coasta sudica a Australiei.    Agerpres

Vacanta de vara cu fotografi pe urme?

Pentru a garanta securitatea sotiei celui mai puternic om din lume, autoritatile spaniole au luat masuri stricte de securitate, chiar si plaja fiind inconjurata cu un cordon de politistiPrima Doamna a Statelor Unite ale Americii, Michelle Obama, si fiica ei Sasha s-au relaxat la sfirsitul saptaminii trecute pe o plaja din sudul Spaniei, sub privirile a zeci de curiosi tinuti la distanta de un cordon de securitate.     Potrivit canalului international de televiziune France 24, Sasha, in virsta de 9 ani, si alti copii din grupul de prieteni care o insotesc pe mama ei in timpul scurtei vacante in Andaluzia au fost primii care au intrat in Mediterana pe o plaja din Estepona.      Zeci de curiosi s-au strins pentru a asista la scena de la o anumita distanta, de o parte si de cealalta a cordonului de securitate instalat pe plaja de politie pentru a garanta securitatea Primei Doamne a Americii si a fiicei ei.     Shopping la Costa del SolMichelle Obama, fiica ei si prietenii lor se afla de miercuri intr-o scurta vacanta pe Costa del Sol (sudul Spaniei), unde sint cazati intr-un complex hotelier luxos, vecin cu renumita statiune balneara Marbella.     La primul ei contact cu Costa del Sol, Michelle s-a plimbat pe strazile inguste din localitate si a intrat in numeroase magazine de suveniruri de unde si-a ales citeva obiecte, fara sa uite sa-i salute pe curiosii care o priveau din balcoane, informeaza ziarul „Las Provincias“, citat de Agerpres. „Sint foarte fericita ca ma aflu aici“, a spus simplu prima doama a SUA, Michelle Obama.     Strazile au fost inchise la trecerea ei, ca masura de securitate, si au fost patrulate de politie, iar familia Obama a fost inconjurata permanent de un mare numar de garzi de corp. Intr-una din seri, in mijlocul unui amplu dispozitiv de securitate desfasurat in piata centrala, prima doamna si insotitorii ei au salutat multimea la iesirea din restaurantul Buenaventura Plaza.     De vazut: muzee si… regi in carne si oaseMichelle Obama si fiica ei au vizitat Granada si au vazut principalele obiective culturale si turistice din regiune, intre care Alhambra si Catedrala, precum si cartierele vechi Albaicin si Sacromonte.      Simbata, sotia presedintelui american s-a intilnit la Mallorca cu regii Spaniei, care isi petrec in statiune vacanta de vara.

Turkish Airlines tine ?la sol? stewardesele supraponderale

„Greutatea si înaltimea sînt factori importanti pentru toate liniile aeriene. Aceste criterii sînt importante atît în termeni de înfatisare, cît si de capacitate de a te misca“, se spune într-o declaratie a companiei de stat Turkish Airlines, citata de ziarul mentionat.      Angajatii, dintre care 13 sînt femei, sînt în concediu fara plata pîna cînd vor slabi, se mai arata în declaratia companiei. Toti au fost avertizati anterior sa revina la greutatea normala, se mai spune în comunicat.      Potrivit Reuters, nu a fost disponibila nici o oficialitate de la Turkish Airlines, al patrulea transportator din Europa ca volum de pasageri, pentru a confirma aceste dispozitii.      Izzet Levi, seful asociatiei însotitorilor de zbor, care s-a numarat printre cei vizati, a declarat pentru „Haber Turk“ ca trebuie sa slabeasca 10 kilograme pentru a ajunge la 96 de kilograme, daca vrea sa îsi reia postul.    Agerpres