monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Impozite mai mari

Proprietarii mai multor imobile vor plati impozite mai mariIn conformitate cu ordonanta de urgenta 59 din 30 iunie, persoanele fizice care au in proprietate doua  sau mai multe cladiri, vor plati un impozit pe cladiri majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire, si cu 300% pentru a treia  cladire si urmatoarele in afara celei de domiciliu. Persoanele fizice care se incadreaza in cazul mentionat mai sus, cu exceptia celor care au cladiri dobandite prin succesiune legala, au obligatia sa depuna o declaratie speciala pana la data 15 septembrie la compartimentul de specialitate din cadrul Primariei Medias.     Numar mareLa nivelul municipiului Medias circa 1.100 persoane au mai multe de o locuinta proprietate personala. Vestile proaste nu se opresc insa aici. Vor plati mai mult si cei care au masini cu motoare puternice. Prin aceeasi ordonanta s-a dublat si impozitul pe mijloacele de transport care au capacitatea cilindrica de peste 2.000 centimetri cubi. Aceste prevederi se aplica atat pentru cladiri cat si pentru mijloacele de transport incepand cu data de 1 iulie 2010. Diferentele de plata rezultate din majorarea impozitului pe cladiri si mijloacele de transport, au ca termen de plata sfarsitul lunii decembrie, insa cei care achita impozitele pana la data de 30 septembrie, beneficiaza de o bonificatie de 7% aplicata la diferentele de impozit. Incasarile la bugetul local din taxe si impozite, au crescut in prima jumatate a anului in curs fata de perioada similara a anului trecut. 16.800 persoane si-au achitat impozitele si taxelor locale pana pe 30 iunie. Acestia au dat bugetului local peste 12,6 milioane lei, cu circa 600.000 lei mai mult decat in perioada similara a anului trecut.

Gata la timp

Primarul Teodor Neamțu este mulțumit de stadiul lucrarilor la blocul de pe LunciiBlocul de locuinte sociale va avea la parter si un centru de recuperare pentru persoane cu handicap. Investitia se realizeaza printr-o asociere intre Consiliul Judetean Sibiu cu fonduri de la Agentia Nationala pentru Persoane cu Handicap, municipiul Medias si Fundatia Sera in calitate de manager de proiect.     Dubla finantarePrimarul Teodor Neamtu a inspectat, joi, santierul de pe strada Luncii, pentru a vedea stadiul lucrarilor. Practic aceasta investitie cuprinde un numar de 33 de locuinte sociale, si un centru de recuperare si reabilitare pentru 50 de persoane cu handicap la parter si etajul I. „Este vorba de un imobil la parterul caruia va functiona un Centru de recuperare si reabilitare pentru persoane cu handicap, si va dispune totodata de 33 locuinte sociale. Valoarea acestei ultime investitii este de 8,1 milioane de lei, din care municipalitatea achita 6,4 milioane de lei, iar restul finantarii este asigurata de Consiliului Judetean Sibiu” a precizat primarul Teodor Neamtu.     In graficIn momentul de fata la blocul numarul 1 de pe strada Luncii se lucreaza la finisajele interioare. Practic, in momentul in care acesta va fi gata, aici se vor muta 33 de familii de pe lista de prioritati pentru locuinte sociale. Acest lucru se va intampla pana la sfarsitul acestui an. „Urmeaza ca practic in trimestrul patru sa fie finalizate cele 33 de locuinte, care vor fi repartizate persoanelor aflate pe lista de locuinte sociale. In acelasi bloc vor mai fi 50 de locuri pentru persoane cu dizabilitati si cu handicap” mai spune Teodor Neamtu.     Bloc pentru familii evacuateLa mijlocul lunii mai a fost inaugurat oficial, tot pe strada Luncii, un nou bloc. Este vorba de un imobil cu 24 locuinte sociale, destinate familiilor evacuate in urma retrocedarilor. Locuintele au fost destinate persoanelor evacuate in urma retrocedarii pe baza Legii 10 /2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Constructia acestuia a fost finanatata de Guvernul Romaniei, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Valoarea totala a investitiei, ce cuprinde 24 de apartamente, este de 2,7 milioane de lei.    Cerere mareIn municipiul Medias exista 349 de locuinte sociale. Din anul 2005 pana in 2006 au fost repartizate 82 de locuinte de necesitate si asistate persoanelor care au fost evacuate de pe strada Carpati. 23 de locuinte au fost repartizate in anul 2008 pe strada Luncii, iar anul acesta in afara celor 24 de locuinte sociale, urmeaza sa fie date in folosinta inca 33 de unitati locative in blocul numarul 1 de pe strada Luncii. Practic, prin intermediul celor doua blocuri noi vor fi puse la dispozitia mediesenilor in 2010 peste 50 locuinte sociale noi.

Continua campania

Municipalitatea a decis sa continue campania de strângere de ajutoare pentru sinistratii din Moldova. Astfel, în urmatoarele doua saptamâni se vor strânge la sediul Unitatii de Asistenta Medico-Sociala doar alimente neperisabile. Dupa ce un prim transport cu ajutoare a ajuns în judetul Suceava, reprezentantii municipalitatii au decis sa continue campania de strângere a acestora. Astfel, pâna la jumatatea lunii august se vor strânge doar alimente neperisabile la sediul Unitatii de Asistenta Medico-Sociala. Primul transport cu ajutoare pentru sinistrati a plecat la mijlocul saptamânii trecute spre Moldova. Un camion cu peste 20 tone de haine si încaltaminte a ajuns la Consiliul Judetean Suceava, iar o autoutilitara cu 7,5 tone alimente neperisabile în comuna suceveana Scheia.    A. P.

Concurs la Spitalul Municipal

In maxim o luna, spitalul municipal va avea un nou managerLa sfarsitul lunii trecute a avut  loc prima sedinta a Consiliului de Administratie al Spitalului Municipal Medias. Ordinea de zi a acestei sedinte a cuprins, ca prim punct alegerea presedintelui. In urma votului majoritatii membrilor Consiliului de Administratie, noul presedinte ales este Maria Minea, cea care ocupa in prezent functia de secretar al municipiului Medias.     In maxim o lunaConform Ordonantei de Urgenta 48/2010 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii in vederea descentralizarii, Consiliul de Administratie al Spitalului trebuie sa organizeze concurs pentru ocuparea postului de manager. Acesta se va desfasura in termen de 30 de zile.     Condus de manager si consiliuDescentralizarea spitalelor inseamna o predare a managementului unitatii sanitare respective. Transferul de management nu schimba situatia spitalului. Acesta va fi condus de manager, si de un Consiliu de administratie format din cinci membri. Doi dintre acestia sunt numiti de Consiliul Local, unul este numit de primar, iar ceilalti doi membri sunt propusi de catre Directia de Sanatate Publica, in calitate de reprezentant al Ministerului Sanatatii in teritoriu. Managerul este numit de primar si Consiliul Local.    5 membriConsiliul de Administratie al Spitalului Municipal Medias este format din cinci membri. Astfel, Directia de Sanatate Publica Sibiu i-a desemnat pe Ilie Gligor si Dorina Ranga, din partea Consiliului Local Medias fac parte Vasile Ciolpan si Partenie Lupsan, iar reprezentantul primarului este secretarul municipiului Maria Minea. De asemenea, Dan Pirnoiu si Viorica Medesan au fost desemnati membri cu statut de invitat. Rolul Consiliului de Administratie este de a dezbate principalele probleme legate de strategie, organizare si functionare a spitalului.

Schimbari la piata

Începând din aceasta luna, Directia Administratia Pietelor si-a schimbat organigrama. Astfel, pe lânga cele doua birouri deja existente, financiar-contabil si de exploatare, a fost creat si un birou cu atributii privind dezvoltarea activitatii. Ideea de la care s-a pornit în aceasta initiativa, a fost aceea ca în piata agroalimentara este nevoie de mai multe persoane cu putere de decizie, în scopul supravegherii permanente a activitatii pe sectoare de activitate. Proiectul de hotarâre privind aprobarea noii organigrame a Directiei Administratia Pietelor a fost aprobat de catre Consiliul Local Medias în sedinta ordinara desfasurata la sfârsitul lunii trecute. Pe lânga aceasta masura, conform unor surse neoficiale, în zilele urmatoare este posibila si schimbarea actualului sef al pietelor. Reprezentantii municipalitatii nu au comentat aceasta chestiune.    A. P.

Fantana cu clabuci

Cartierul Vitrometan a fost cuprins de ninsoare miercuri dimineața. Nu cu fulgi de nea, ci cu baloane uriase de spuma provenite din fântâna arteziana de pe strada Blajului. În jurul orei 7, fântâna arteziana era acoperita integral cu baloane de spuma. Acestea ajungeau chiar la un metru peste înaltimea fântânii. În jurul orei 8, doi muncitori au început sa îndeparteze spuma, înarmati cu o lopata si o matura. Ulterior s-a gasit si o explicatie, si anume ca mai multe persoane au spalat covoare în fântâna arteziana cu detergent folosit în spalatoriile auto. „Este vorba de niste persoane care au spalat covoare în fântâna, si au folosit detergent pentru masini. Pentru curatarea fântânii a fost nevoie de interventia unei vidanje. În momentul de fata se lucreaza la identificarea autorilor. Ei sunt pasibili sa primeasca amenzi între 300-1.500 lei” a precizat Corina Minciuna, sef Serviciu Relatii Primaria Medias. Pentru a nu mai avea surprize ca si cea din aceasta dimineata, reprezentantii municipalitatii au decis sa monteze camere video de supraveghere în zona.    A. P.

Concedii in Bulgaria si Turcia

Mediesenii prefera litoralul bulgaresc in dauna celui romanescMediesenii au preferat anul acesta sa mearga in strainatate in concediu, in defavoarea litoralului romanesc, care a pierdut razboiul cu bulgarii si turcii. Un exemplu concret arata ca o saptamana la un hotel de trei stele cu all-inclusive pe litoralul romanesc costa 380 Euro, in timp ce in Bulgaria acelasi pachet costa sub 300 Euro. „Anul acesta am putea spune ca s-a simtit o crestere pentru pachetele din strainatate, in special pentru Bulgaria si Turcia, o usoara scadere pentru destinatiile grecesti, datorita problemelor politice si economice din tara. Litoralul romanesc am putea spune ca a simtit poate cea mai mare scadere din ultimii ani” explica Radu Diac, managerul unei agentii de turism din municipiul Medias.    Afectati de crizaPentru vara aceasta, majoritatea hotelurilor de pe litoralul romanesc au  mentinut aceleasi preturi ca si anul trecut. Au fost chiar si cazuri in care tarifele de cazare au inregistrat o scadere. Cu toate acestea, numarul de clienti a scazut. „Majoritatea hotelurilor au locuri disponibile de pe o zi pe alta, sau cu o saptamana inainte de intrare. Probabil ca litoralul romanesc isi are ca si tinta de clienti pe cei medii, iar problemele financiare s-au resimtit mai mult pe aceasta clasa, si atunci multi au renuntat la concediu in favoarea altor necesitati mai urgente” crede Radu Diac.     Atrasi de reduceriCu toate acestea, per ansamblu criza economica mondiala, pe care o resimte si tara noastra, nu a afectat numarul de turisti care si-au achizitionat pachete pentru concediu. Singura diferenta este ca sezonul acesta rezervarile au inceput inca din luna aprilie. „Anul acesta nu am  putea spune ca s-a simtit o diferenta mare in ceea ce priveste numarul de persoane care si-au achizitionat pachete  turistice,  poate doar perioadele de achizitie care sunt intr-o continua modificare fata de alti ani, cand perioada de varf era iulie-august. Anul acesta rezervarile au inceput mult mai devreme, incepand cu luna aprilie-mai deja vanzarile au fost mult mai constante, si practic sezonul a inceput mai repede. Turistii au fost stimulati in parte de reducerile pentru early-booking si inscrierile timpurii de pe litoralul romanesc” mai spune Radu Diac.     Tren directCa si in anii anteriori mediesenii au la dispozitie un tren direct in directia litoralului romanesc. Acesta pleaca noaptea  la ora 23'41'' si ajunge la Mangalia la ora 12'22''. Biletele se vand cu o anticipatie de treizeci de zile. CFR are si o serie de reduceri pentru cei care aleg sa calatoreasca cu trenul spre litoralul romanesc. Astfel, cei care isi achizitioneaza bilete dus-intors primesc o reducere de 10%. De asemenea, tinerii care nu au implinit inca varsta de 18 ani, pot calatori doi cu un singur bilet de adult. Exista si o oferta mini-grup care se da pana la cinci persoane in afara zilelor de vineri si duminica. Trenul direct catre litoralul romanesc circula din 17 iunie pina la mijlocul lunii septembrie.

In memoriam Augustin Vancea

Geologul Augustin Vancea a fost omagiat la Centrul de Documentare si Informare Gaze Naturale din municipiul Medias. La 37 ani de la trecerea sa în nefiinta, a fost organizata o masa rotunda, la care au participat fosti colegi si prieteni ai celui care si-a dedicat întreaga activitate de cercetare domeniului gazelor naturale. În sala care îi poarta numele din cadrul Centrului de Documentare si Informare Gaze Naturale, a fost organizata cu acest prilej o expozitie în memoria lui Augustin Vancea. „M-a rugat sa pastrez tot ce avea în locuinta lui. Am pastrat totul asa cum a fost. Treizeci de ani au trecut de când nimeni nu s-a interesat de nimic, si mi-am spus ca atunci când voi muri le voi ceda Muzeului Municipal. Între timp însa s-a facut Muzeul Gazului Metan, si am donat totul acestuia” a explicat Gheorghe Muresan, unul dintre prietenii lui marelui geolog.    A. P.

Mediașul aduce bani la buget

Considerata una dintre cele mai profitabile companii din tara, Transgaz va suplimenta bugetul statului prin vanzarea de noi actiuniGuvernul a decis, miercuri, inceperea procedurilor de vanzare la bursa a 9,84% din actiunile statului la OMV Petrom (SNP), precum si a unor pachete minoritare din actiunile detinute la companiile Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) si Romgaz, la care va derula o oferta publica secundara initiala. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a precizat ca statul va vinde pe bursa 9,84% din actiunile detinute la Petrom si cate un pachet de 15% din actiunile Transelectrica, Transgaz si Romgaz. Ofertele publice de vanzare vor fi derulate de intermediari selectati prin licitatie, tinand seama de criterii de calitate si cost ale serviciilor. In urma cu doua saptamani, Ministerul Economiei a prezentat intentia de a vinde la bursa cate 15% din actiunile operatorului sistemului national de transport al electricitatii Transelectrica, transportatorului de gaze Transgaz Medias si producatorului de gaze Romgaz Medias, la care va derula o oferta publica secundara initiala.    Cota diminuataMinisterul Economiei a mai anuntat ca va vinde, prin intermediul bursei, un pachet reprezentand 11,84% din actiunile OMV Petrom, deoarece statul nu poate mentine participatia de 20,63% la compania petroliera din cauza lipsei fondurilor necesare pentru a participa la majorarea capitalului social. In urma vanzarii acestor actiuni, Ministerul Economiei va mai detine la OMV Petrom un pachet de 8,8% din capital, din care pana la 8% va fi oferit spre vanzare salariatilor companiei petroliere, la care acestia au dreptul prin legea de privatizare. OMV Petrom este controlata de grupul OMV, care detine 51,01% din actiuni. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%. Potrivit unui document oficial obtinut, la jumatatea lunii aprilie, de MEDIAFAX, Guvernul estima ca va vinde un pachet de 12,64% cu o valoare estimata la 2,43 miliarde lei. Acelasi document releva ca statul ar obtine 219,9 milioane lei din vanzarea a 15% din actiunile Transelectrica si 440,2 milioane lei din cedarea unui pachet similar la Transgaz. Pentru participatia la Romgaz, tot de 15%, Guvernul anticipa incasari de 57,4 milioane lei. La Transelectrica, statul detine prin intermediul Ministerului Economiei un pachet reprezentand 73,68% din actiuni, iar la Transgaz controleaza 73,51% din titluri, ambele companii fiind deja listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). La compania Romgaz, statul detine 85,01% din actiuni.

Contract nou pentru Dafora

Lucrarile de foraj și probe de producție la noua sonda de explorare-deschidere E-1 Bârlad (jud. Neamț) vor fi executate cu o instalație de foraj F100 modernizata, începând cu a doua jumatate a acestei luni. De asemenea, Dafora a contractat pentru aceasta sonda și lucrarile de urmarire a parametrilor geologici de foraj cu un echipament Mud Logging. Contractul se bazeaza pe rate zilnice, valoarea estimata a lucrarilor fiind de 3 milioane lei. “Suntem mândri ca reușim sa contractam lucrari de foraj cu companiile straine care investesc în România, iar acest lucru ne confirma faptul ca suntem pe drumul cel bun. Poziția bine definita pe piața de foraj și stabilitatea companiei Dafora, chiar și în perioade de criza economica, depend, în mod direct de abilitatea de a atrage clienți și de a menține relații de colaborare strânse cu toți jucatorii importanți din domeniul de petrol și gaze pe plan local și internațional. Acest contract este o dovada a recunoașterii serviciilor oferite, servicii care se ridica la standardele impuse de operatorii internaționali”, se arata într-un comunicat al companiei.    C. F.

Armax se tranzacționeaza bine

Bursa si-a temperat ritmul ascendent si a încheiat sedinta de marti în crestere cu 0,32%, într-o piata în care speculatorii au încercat sa îsi marcheze profiturile, iar lichiditatea a fost cu aproape jumatate peste rulajul de luni. Cele mai multe actiuni au deschis ziua la preturi în crestere, în medie cu 1%, investitorii fiind mai activi la tranzactionare decât în sedintele anterioare. Titlurile Armax Gaz (ARAX) s-au clasat pe primele doua pozitii în topul rulajelor, cu operatiuni de 164.000 de lei si au sustinut 40% din lichiditatea pietei. La finalul zilei, aceste actiuni au fost cotate la 0,147 lei, pret cu 1,38% peste referinta.    Consolidari de portofoliiBogdan Tudosie, senior trader la divizia de brokeraj a OTP Bank, considera ca unii investitorii au încercat si consolidari de portofolii, înainte ca unele companii sa anunte rezultatele financiare.     "A fost o sedinta echilibrata, dupa cresterile semnificative înregistrate ieri. Impresia mea a fost ca au existat atât marcari de profituri, cât si consolidari de portofolii în vederea asteptarii rezultatelor financiare la primul semestru. Lichiditatea este în crestere, iar aceasta reprezinta un atuu pentru investitori. Faptul ca putini emitenti atrag o parte destul de importanta din întreg rulajul nu este ceva nou", a afirmat Tudosie. Actiunile SIF Oltenia (SIF5), SIF Moldova (SIF2) si BRD (BRD) s-au clasat pe primele locuri în topul operatiunilor, cu un rulaj cumulat de 16,7 milioane lei, si au sustinut 59% din lichiditatea bursei. Titlurile Concefa (COFI) si Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni 690.000 de lei si, respectiv, 459.000 de lei. Cele doua actiuni au sustinut 67% din rulajul pietei. Ultimul transfer cu actiunile Concefa a fost realizat la 0,16 lei, pret similar cu referinta, iar cotatia titlurilor Armax Gaz a scazut cu 1,36%, la 0,145 lei.

Cu toții, la școala

Copii de etnie roma vor merge in vacanta la scoala pentru a se putea integra mai usor in clasa I15 localitați din județul Sibiu beneficiaza de programul inițiat de Ministerul Educației. In cadrul acestuia in jur de 300 de copii vor fi instruiți și pregatiți in aceasta vara pentru a putea accede la cursurile clasei I, din toamna. Deși programul a fost demarat la nivel național de acum 3 ani, unele localitați au putut deschide Gradinița de vara de abia din acest an. Un astfel de caz il reprezinta comunitatea din Copșa Mica, unde in jur de 20 de copii rromi vor merge la Gradinița de vara. “De cațiva ani ne tot chinuim ca sa facem aceasta gradinița de vara dar nu am reușit din diverse motive. Acum am izbutit și o vom organiza incepand de luni, 9 august. Copii, care nu au fost la gradinița pana acum vor fi instruiți de cadre specializate astfel incat sa poata fi integrați mai ușor in invațamantul de stat. Este o idee foarte buna și sper ca in același timp și benefiacii proiectului sa ințeleaga importanța lui”, spune Nicolae Rotar, consilier local pe probleme ale comunitații rrome.    Integrați in societateProgramul este destinat copiilor care nu au beneficiat de cursurile invatamantului prescolar, si urmeaza a fi inscrisi anul acesta in clasa I. Inspectoratul Școlar Județean din Sibiu le ofera acestor copii materiale didactice, ghiozdane și o masa pe zi. In același timp, ISJ Sibiu iși propune sa monitorizeze acești copii pe pracursul anului I școlar pentru a evita abandonul.. “Este foarte important sa avem de grija de acești copii sa se integreze cat mai bine in sistemul de invațamant. Este foarte clar ca ei pleaca cu un handicap mare fața de cei care au fost trei ani la gradinițe, dar cumva trebuie sa-i aducem și pe aceștia spre școala. Trebuie sa muncim cu ei dar speram ca astfel sa preintampinam abandonul școlar”, spune Delia Stoicescu, inspector școlar din cadrul ISJ Sibiu.    Patru saptamaniGradinița de vara se deruleaza timp de 4 saptamani pe parcursul lunii august. Alaturi de Copșa Mica, printre localitațile care beneficiaza de acest program se numara: Sibiu, Vurpar, Avrig, Gura Raului, Valchid, Roșia, Bratei și Nochrich.

Fiii Satului la Boian

Inca de dimineata localnicii din Boian s-au strans in centrul localitatii pentru a-i sarbatori pe fii satului. Manifestarea culturala a ajuns la cea de-a doua editie, si s-a bucurat de o participare numeroasa. Nu a lipsit programul artistic cu muzica si dansuri populare traditionale. Printre invitatii care au sustinut recitaluri, s-au numarat Veta Biris, Nelutu Dancu, Mirela Manescu, Ansamblul de Dansuri Populare din Cetatea Balta, dar si alti interpreti de muzica populara.    Traditie continuata Manifestarea organizata de Asociatia Fiii Satului din Boian s-a bucurat de o participare numeroasa. Cu mic cu mare, localnicii au venit sa sarbatoreasca impreuna. „Asociatia noastra are ca scop promovarea si dezvoltarea traditiilor locale, a relatiilor interumane si interetnice din aceasta frumoasa zona a podisului transilvan. Prin aceste sarbatori dorim sa promovam localitatea noastra, sa strangem la un loc comunitatea, fiii satului, sa dezvoltam aceste traditii, sa nu le lasam sa se piarda” spune Gheorghe Lica, presedintele Asociatiei Fii Satului din Boian.    Sprijin de la RomanPrintre invitatii care au luat parte la manifestarea organizata in Boian s-a numarat si deputatul PDL Gheorghe Roman. Acesta a sprijinit financiar organizarea actiunii. „Ma bucur ca am reusit sa particip la aceasta actiune culturala. Cred ca Asociatia Fiii Satului din Boian merita sa fie sprijinita pentru ca aceasta traditie sa continue. Sigur ca intr-o astfel de perioada multa lume ar putea sa critice sprijinirea unor astfel de actiuni. Totusi, daca banii sunt cheltuiti cu mult cap, se pot realiza lucruri frumoase cu cheltuieli mici” a explicat Gheorghe Roman.     701 ani de atestareAnul trecut, satul apartinator de comuna Bazna, a aniversat sapte secole de atestare documentara. Pe langa aceasta sarbatoare, autoritatile locale au decis sa organizeze si Fiii Satului. Manifestarea a cuprins un program religios si un parastas pentru eroii satului, dar si un spectacol de muzica populara la caminul cultural din localitate. Fiii Satului a fost organizata din nou anul acesta. „Sunt foarte multumit de ceea ce a iesit. Eu zic ca a fost un succes. A fost inca un pas pentru a duce mai departe sirul acesta de evenimente care vor fi de acum inainte, si anume Fiii Satului si alte sarbatori traditionale” a explicat Lucian Gligor Scumpu, primarul comunei Bazna, de care apartine satul Boian.     Monografia satuluiCu aceași ocazie, a fost lansata și Monografia satului. Scrisa de profesorul Vasile Duma, cartea  a vazut lumina tiparului abia in saptamana premergatoare desfașurarii acțiunii, deși, varianta online exista de o mai lunga perioada de timp. “Cartea exista de mai mult timp pe internet, dar din cauza faptului ca nu au fost fonduri, ea nu a vazut lumina tiparului. Am decis ca este un prilej nimerit pentru a face aceasta lansare și am reușit sa o tiparim. Era pacat ca lumea sa nu cunoasca toata istoria satului. Eu sunt foarte bucuros ca am reușit sa facem aceasta lucrare”, spune Scumpu.     Botesch, invitat de onoarePrintre invitații de seama ai reuniunii de la Boian s/a aflat și președintele consiliului Județean Martin Botesch. Acesta a petrecut cateva ore in satul din Nordul județului, unde, potrivit afirmației sale s/a simțit excellent. “Mi/a placut mult și ma bucur ca am putut lua parte la o astfel de sarbatoare. E bine sa fim cu toții alaturi la astfel de evenimente in care reușim sa mai stam de vorba și in cadre mai puțin protocolare”, a marturisit Botesch.

Doua puncte scapate printre degete

Antrenorul medieșean a fost dezamagit la final de scorul partideiLa prima actiune mai consistenta a mediesenilor, Aganovic i-a pasat in dreapta lui Alex Munteanu, care a patruns in careu, fiind faultat de Sepsi. Penaltiul l-a executat Eric, brazilianul trimitandu-l pe Pantilimon in stanga si sutand in dreapta goal-keeper-ului ('15). Eric a aruncat inca o data tribuna in aer, la doua minute de la reluare. Brazilianul i-a furat mingea lui Alexa, a facut cativa pasi si a sutat la coltul scurt: 2-0. Magera ('50) si Mera ('52) au dat imediat replica, dar de fiecare data mingea a trecut alaturi. Plesca a revenit un cu totul alt portar de la cabine, zadarnicindu-i reluarea lui Cisovsky ('58), iar Alexa a tras in blocaj ('59). Au urmat 10 minute ale Gazului metan in care mediesenii ar fi putut "inchide" definitiv partida, dar elevii lui Pustai au irosit ocazie dupa ocazie.     Egalați in finalMagera a penetrat poarta Gazului metan cu o "torpila", de la 25 de metri ('72). Kubala putea face 3-1, dar a trimis putin prea inalt, din lovitura libera ('77). Mingea sutata de Mansour, din marginea careului mare, a fost deviata in corner ('79), iar Plesca a respins in bara la "capul" lui Cisovsky ('81). Peste alte 5 minute, Tames a inventat o pasa, printre fundasii gazisti, pentru Magera, care s-a grabit si a centrat la firul ierbii, in loc sa suteze, avand toata poarta in fata. Inevitabilul s-a produs in prelungiri, la o centrare de pe stanga Axente, inscriind cu o lovitura de cap, din centrul careului.    Pustai descumpanitAntrenorul Gazului Metan a fost ușor nemulțumit la conferința de presa de deznodamantul final al partidei. "A fost un meci frumos, cu goluri multe. Din pacate, nu am reusit sa gestionam avantajul avut. Nu am reusit sa mai inscriem din cele 3 contraatacuri avute. Cred eu ca, daca am fi facut 3-0, altul ar fi fost deznodamantul acestui joc. Am primit ambele goluri destul de usor. Pe primul dintr-o zona centrala ramasa neacoperita, au iesit undeva in lateral jucatorii care trebuiau sa acopere zona centrala. A fost si un sut frumos. Dar, golul 2, venit cand mai erau doua au trei minute, l-am luat foarte usor. De aceea este frumos jocul de fotbal, are sare si piper, treci foarte usor de la agonie la extaz. In ceea ce privește greșelile jucatorilor, este inceput de campionat. E mai greu, mai apar nesincronizarile in zona centrala. Chiar si astazi, pe multe mingi descoperite nu s-a facut la timp pasul inapoi; dar, din mers, pentru ca nu avem prea mult timp nici sa ne bucuram, nici sa ne intristam prea mult, pentru ca urmeaza un nou joc de campionat, trebuie sa corectam aceste greseli", a declarat Pustai.     Eric, dezamagitDeși a marcat doua goluri și a devenit golgheterul ligii I, brazilianul Eric era dezamagit la final. “Degeaba sunt eu golgeterul campionatului daca nu am reusit sa castigam 3 puncte in meciul cu Poli Timisoara. Normal ca simt un sentiment de bucurie dupa cele doua goluri marcate, dar am parasit arena sibiana foarte suparat pentru ca, pe greselile noastre, am pierdut doua puncte. Dar, acum nu mai avem ce face, ridicam capul sus si privim cu optimism si incredere spre jocul cu Astra, pe care suntem hotarati sa il castigam. Vreau sa fac cat mai multe pentru echipa, sa dau cat mai multe goluri, pentru a-mi ajuta echipa sa urce cat mai sus in clasament. Golurile de astazi le dedic unui prieten de-al meu din copilarie, Enilton, cu care ma aveam ca un frate. I-a murit tatal in urma cu foarte putina vreme, un om care a avut foarte mare incredere in mine si pe care am vrut sa il aduc sa ma vada in niste meciuri in Romania. Din pacate, nu am mai apucat si vreau sa ii dedic lui cele doua goluri. Sper ca, de acolo, de sus, sa se bucure pentru mine”, a marturisit jucatorul.    Echipele     FC TIMISOARA29. Pantilimon - 13. Scutaru, 14. Mera, 28. Cisovsky, 8. Sepsi -21. D. Goga (11. Mansour '71),5. D. Alexa (cpt.), 55. Bourceanu (31. Poparadu '66), 7. Al. Curtean (10. Tames '59) - 17. Magera, 9. Axente.Antrenori: Vladimir Petrovic, Valentin Velcea, Iosif Rotariu, Zeljko Boljevic.      GAZ METAN12. Plesca - 16. R. Zaharia(3. Trtovac '80), 19. Fl. Lazar 13. Akaky Khubutia, 88. P. Pirvulescu(18. Prekop '87) - 7. Kubala, 21. Todea (cpt.) - 5. Al. Munteanu, 27. Eric de Oliveira, 15. Hoban - 2. Aganovic (9. A. Litu '89).Antrenori: Cristi Pustai, Dan Matei, Flaviu Somfalean, Dorin Rosca.

Button, la triatlon

In timp ce comunitatea Formulei 1 se bucura deja de vacanta, dupa ce echipele au hotarat sa-si inchida fabricile timp de doua saptamani, in pauza competitionala, pentru a-si reduce costurile, Button se pregateste sa ia startul in London Triathlon, care va avea loc in Docklands. articiparea pilotului britanic la triatlonul londonez are si o latura caritabila, el ajutand fundatia Make-A-Wish sa stranga fonduri pentru copii suferinzi de maladii grave. La editia precedenta, Button a acoperit distanta olimpica - 1,5 kilometri inot, 40 de kilometri ciclism si 10 kilometri alergare - intr-un timp destul de bun, doua ore si sapte minute, ocupand locul doi la categoria sa de varsta. Acum, campionul britanic are 30 de ani si va concura in categoria superioara. El nu ascunde faptul ca isi propune sa castige editia din acest an rezervata grupei sale de varsta. "Obisnuiam sa ma antrenez din greu pe toata durata perioadei dintre doua editii, dar acum am inceput din ianuarie. Probabil sunt mai bun la inot si mai slab la alergare. Devin mai slab pe masura ce trece timpul", povesteste britanicul, care se pregateste oricand si oriunde are posibilitatea, de la pista olimpica de canotaj de la Montreal pana la potecile costiere si golfurile din apropierea resedintelor sale din Monaco si Guernsey. "Pregatirea constanta pe lungi perioade de timp cu pulsatie scazuta si apoi, de curand, ceva agresiv... Imi place durerea, antrenamentul. Este foarte linistitor. Este acelasi gen de senzatie pe care o am in masina - timp pentru tine insuti", a adaugat Button. Pilotul McLaren-Mercedes va avea parte de durerea dorita, duminica, in cursa de la Londra, inainte de a-si incepe si el vacanta de doua saptamani, pe care o va petrece cu modelul japonezo-argentinian Jessica Michibata, prietena sa.

Speranțe de la Mediaș

Tricolorele vor incerca sa se califice la Campionatul EuropeanSecretarul general al Federatiei Romane de Baschet, Dan Berceanu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca are incredere in echipa nationala de baschet feminin a Romaniei se poate califica la turneul final al Campionatului European care va fi gazduit de Polonia.     "Plecam in aceasta campanie cu speranta, avem incredere in valoarea jucatoarelor noastre si speram ca nationala feminina sa revina la un turneu final al Campionatului European", a spus Berceanu.     Grupa dificilaAntrenorul echipei nationale a Romaniei, George Mandache, a precizat ca grupa din care face parte Romania este un dificila. "Din punctul meu de vedere este o grupa dificila, dar pentru noi ar fi fost la fel de greu, indiferent din ce grupa am fi facut parte. Letonia este locul al patrulea in Europa, Serbia este Serbia, iar Israelul a fost intotdeauna o echipa dificila, nu numai pentru noi, ci pentru toate echipele", a afirmat Mandache. Tehnicianul s-a aratat dezamagit de faptul ca echipa pe care o pregateste nu va putea sa dispute mai multe meciuri de pregatire: "Am fi dorit sa jucam inca doua meciuri de pregatire, dupa cantonamentul de la Medias, si au fost discutii cu echipa Ucrainei. Ei au vrut sa mergem noi acolo, iar noi ne doream sa jucam la Bucuresti. Din cauza distantei si a transportului am fi pierdut cinci zile si ne-am fi apropiat foarte mult si de aceste jocuri cu Germania. Cele doua meciuri de pregatire sunt intr-adevar putine". Jucatoarea Cristina Ciocan a afirmat ca isi doreste ca spectatorii din Bucuresti sa vina cat mai multi la "Arena de Baschet" pentru a incuraja echipa nationala feminina. "Ma bucur ca vom juca cel putin unul dintre meciurile din preliminarii la Bucuresti. Vom incerca sa readucem traditia baschetului si in Bucuresti. Speram ca si lumea sa se intoarca la baschetul feminin", a spus Ciocan.    In grupa BIn perioada 14 - 29 august, Romania va juca in grupa B, din cadrul preliminariilor pentru turneul final al Campionatului European, alaturi de Letonia, Serbia si Israel. Primele doua echipe din fiecare grupa se va califica la CE din Polonia, iar echipele clasate pe locul al treilea vor fi impartine in doua grupe de cate tei formatii, prima clasata obtinand calificarea la turneul final.      Lotul Romaniei pentru preliminariile CE este urmatorul: Claudia Pop, Andra Mandache, Alexandra Uiuiu, Annemarie Parau, Anita Meszaros, Elisabeth Pavel, Florina Diaconu, Florina Pascalau, Viorela Rus, Cristina Ciocan, Ancuta Stoenescu si Gabriela Marginean.Programul naționalei14 august: Romania - Letonia (Bucuresti, ora 17.00);17 august: Serbia - Romania (Ruma, ora 21.30);20 august: Romania - Israel (Targoviste, ora 17.30);23 august: Letonia - Romania (Riga, ora 20.30);26 august: Romania - Serbia (Targoviste, ora 18.00);29 august: Israel - Romania (Ramat Gan, ora 17.45).

3 mil. ? ne costa procesele pierdute la CEDO

Statul român trebuie sa plateasca despagubiri în valoare de 3.191.519 euro, în urma condamnarilor pronuntate în 2010 la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). CEDO a analizat 4.247 de plîngeri îndreptate împotriva României, dintre care 97% au fost respinse, cele mai multe condamnari pronuntate împotriva tarii noastre fiind cele privind încalcarea dreptului de proprietate (91 de hotarîri), încalcarea dreptului la un proces echitabil (72 de hotarîri) si încalcarea dreptului de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane sau degradante (15 hotarîri). Potrivit Ministerului Justitiei, pentru anul 2009, despagubirile sînt de aproximativ 12 milioane de euro.

Dan Radu, consilier al presedintelui TVR

Atributiile lui Dan Radu (foto) sint legate de „proiectele de reformare manageriala, de programe si de imagine“ pe care conducerea Televiziunii Romane intentioneaza sa le puna in practica.      „Dan Radu este un vechi om de presa, pe a carui extinsa experienta manageriala ma bazez foarte mult in proiectele de reformare manageriala, de programe si de imagine pe care intentionez sa le pun in practica in aceasta institutie. Am inceput deja desenarea strategiilor si sint convins ca le vom duce la bun sfirsit impreuna, pentru ca aceasta institutie trebuie sa se reaseze in prim planul jurnalismului romanesc“, a declarat Alexandru Lazescu, presedintele-director general al TVR.      Dan Radu a explicat pentru Mediafax ca atributiile lui in TVR sint „destul de variate“, „Am expertiza pe toata plaja de management, dar si pe cea editoriala“, a declarat Dan Radu.      Dan Radu (45 de ani) are o experienta de presa de 24 de ani si este unul dintre fondatorii retelei de ziare Monitorul. El a fost editor general al retelei de ziare locale Monitorul, director al cotidianului „Ziarul de Iasi“, director al TVR Iasi si manager al publicatiilor locale ale trustului Media Pro.    M. O.

Porumbul fiert de pe strada ne pune in pericol sanatatea

Foto Radu PadureanAsa da! Daca nu mai puteti de pofta, puteti cumpara din piata porumb si sa il fierbeti acasaConsumul de porumb fiert cumparat de pe strada poate duce la imbolnaviri ale populatiei de hepatita virala, dizenterie, toxiinfectii alimentare sau alte boli digestive.     Primaria Cluj-Napoca a facut din nou apel la cetateni sa nu consume porumb fiert de la vinzatorii ambulanti, pentru a nu-si pune in pericol sanatatea.      Potrivit reprezentantilor municipalitatii, comertul neautorizat cu porumb fiert constituie o sursa de risc major pentru sanatatea populatiei, generat de mai multi factori: provenienta incerta, din surse neautorizate sanitar, pregatirea in spatii necorespunzatoare din punct de vedere igienic, comercializarea in conditii improprii (pe strada), transportul de la locul de preparare la cel de vinzare in recipiente deschise (de cele mai multe ori cu mijloacele de transport in comun), starea de sanatate a persoanelor care prepara si comercializeaza porumbul.    Risc de salmonelaUn medic de familie a explicat pentru monitorul pericolele la care se expun cei care consuma porumb fiert cumparat de la vinzatorii de pe strada. „Fierberea in sine a produsului duce oarecum la o curatare a acestuia de microbi, insa daca porumbul sta mai mult de 2 ore fara a fi consumat exista anumite riscuri la care ne expunem. In general, este vorba despre boli diareice de vara. Noi nu stim daca cei care vind porumbul au analizele facute la zi; nu stim daca au salmonela, de exemplu. In general, toate unitatile care se ocupa cu vinzarea de alimente angajeaza personal doar dupa efectuarea de analize medicale, care sa ateste ca nu sufera de boli infectioase“, a explicat medicul Calin Florescu.     Nu sint comerciantiReprezentantii municipalitatii au atras atentia ca, pe linga faptul ca prin activitatea pe care o desfasoara vinzatorii de porumb fiert pun in pericol sanatatea consumatorilor, acestia incalca si prevederile legale privind practicile comerciale.      Aceste persoane nu au statutul de comercianti autorizati, neavind nici un fel de autorizatii care sa le confere aceasta calitate. Locurile unde vind porumbul nu sint autorizate, nu detin documente care sa ateste provenienta produselor si, in plus, nu sint autorizati din punct de vedere sanitar si al sigurantei alimentelor.     „Porumbarii“, amendati cu 13.800 de leiReprezentatii municipalitatii au mai informat ca inspectorii Serviciului Inspectie Comerciala actioneaza zilnic, pe toata raza municipiului, inclusiv in apropierea zonelor de agrement, pentru depistarea comerciantilor de porumb fiert, sanctionarea acestora, confiscarea si denaturarea porumbului.      In luna iulie au fost aplicate vinzatorilor ambulanti 32 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 13.800 de lei, conform prevederilor Legii nr. 12/1990, republicata, privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite.

Azi e Hramul Catedralei Schimbarea la Fata

Ziua de 6 august, cînd se praznuieste Schimbarea la Fata a Domnului, are o semnificatie aparte pentru credinciosii greco-catolici din Cluj, deoarece la aceasta data se sarbatoreste Hramul Catedralei Episcopale. În plus, tot în aceasta zi, în anul 2002 a fost înscaunat actualul Episcop Eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu. Reprezentantii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla spun despre Catedrala „Schimbarea la Fata“ ca este o marturie vie a credintei, în cei 231 de ani de existenta. Amplasat pe Bulevardul Eroilor, edificiul a trecut, în existenta sa istorica, prin patru ipostaze succesive: biserica romano-catolica (ctitorita între anii 1775-1779 de franciscani), a fost daruita Bisericii Române Unite în 1930 si a devenit Catedrala Episcopala, dupa scoaterea în ilegalitate a Bisericii Unite a trecut în posesia Bisericii Ortodoxe, pentru ca 50 de ani mai tîrziu, în 1998, biserica sa fie preluata din nou de greco-catolici, redevenind Catedrala Episcopala a Eparhiei de Cluj-Gherla.    G. D.

Se deschide primul centru integrat pentru boli de nutritie

Cu o investitie de 30.000 de euro, centrul va oferi consultatii cu ajutorul a sase medici de specialitate. Pentru inceput, pacientii vor fi tratati de catre patru specialisti: nutritionist, medic specialist internist, endocrinolog si psiholog. Acestora li se adauga doi kinetoterapeuti, iar din toamna vor oferi consultatii si un medic cardiolog si unul specialist in imagistica.     Principalul element de noutate al centrului Asteco Lifestyle este modul in care sint tratati bolnavii de obezitate, diabet si boli metabolice.     Alexandra si Stelian Sarlea, proprietarii centrului, spun ca in momentul de fata, in tara noastra, o persoana cu astfel de probleme de sanatate trebuie sa faca mai multe drumuri la diferiti medici specialisti, plus analize de laborator, iar consiliere psihologica nu se ofera niciunde. Fiind un segment medical ignorat, sotii Sarlea au gindit un loc in care pacientul sa primeasca „la pachet“ consultatie de la mai multi medici, consiliere psihologica, exercitii fizice, dar si realizarea analizelor medicale.     Alexandra si Stelian Sarlea declara ca serviciile oferite vor fi axate si pe preventie, de aceea orice persoana care se simte obosita, are tendinta de ingrasare sau simte ca nu are randament maxim se poate adresa medicilor de la centru.     Proprietarii centrului afirma ca preturile practicate vor fi accesibile.

Populatia, afectata de furtunile solare

 Furtunile solare din ultimele zile îi afecteaza pe bolnavii psihic, dar si pe persoanele sanatoase. Medicii atentioneaza ca din cauza acestor fenomene persoanele mai sensibile se pot confrunta cu stari de agitatie.      Specialistii în psihiatrie atrag atentia ca furtunile solare îi afecteaza nu numai pe bolnavii cu instabilitate afectiva, de gîndire, ci si pe persoanele sanatoase, titreaza Agerpres.     Doctorul psihiatru Bogdana Tudorache a declarat ca urgentele psihiatrice sînt mai multe pe timpul unor astfel de fenomene. Cel mai frecvent apar cazuri de agitatie, în mod deosebit la persoanele de vîrsta a treia, la cele cu probleme psihosomatice, care în plus se si deshidrateaza si ajung în stari de coma.     De asemenea, potrivit sursei citate, medicii mai spun ca furtunile solare îi pot afecta pe cei foarte sensibili.      În general, variatiile mari de temperatura si mai ales de presiune îi afecteaza pe oamenii mai în vîrsta, pe cei cu hipertensiune si alte boli cronice, dar pot fi afectati si tinerii. De aceea, medicii le recomanda pacientilor care au astfel de probleme sa stea în casa pentru a se proteja. Organismul acestora este mai sensibil si întîmpina probleme de adaptare cînd este vorba despre treceri de la temperaturi foarte mari la temperaturi cu 10-15 grade mai mici.      Potrivit Institutului Geologic al României, furtunile solare sînt fenomene normale. Specialistii se asteapta la un nivel maxim al activitatii solare în anii 2013-2014, cînd este posibil sa apara mult mai des astfel de fenomene.

Berea reface organismul dupa un efort fizic intens

Probabil ca nu la un astfel de studiu s-au gindit spaniolii, dar, in cele din urma, rezultatele conteaza...Dupa 60 de minute de alergat la o temperatura de 35 de grade Celsius, o bere de 660 de mililitri are capacitatea de a reface organismul. Specialistii atrag atentia sa nu fie depasita aceasta cantitate.     Cercetatorii spanioli de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Granada si cei din cadrul Consiliului Superior de Cercetari Stiintifice din Madrid au realizat un studiu referitor la capacitatea berii de a reface organismul dupa pierderile suferite in urma unor exercitii fizice. Studiul a fost realizat pe un grup de voluntari cu virste cuprinse intre 20 si 30 de ani, intr-o stare fizica buna, practicanti obisnuiti de activitati fizice si consumatori obisnuiti si moderati de bere.      Cercetatorii au urmarit cit de rehidratanta este berea dupa un exercitiu fizic.      Concluzia lor a fost urmatoarea: compozitia si caracteristicile sale senzoriale recomanda berea ca pe o bautura  adecvata pentru a reface pierderile hidrominerale care se produc prin transpiratie facilitind recuperarea dupa exercitiul fizic, mai ales cind se realizeaza intr-un mediu calduros.    16 voluntari au participat la studiuAlin Popescu * Specialist in medicina sportiva „Berea aduce elemente care inlocuiesc pierderile ocazionate de exercitiile fizice cum sint aminoacizii, diverse minerale, vitaminele din grupa B si antioxidanti. Printre alte proprietati, berea se caracterizeaza prin efectul racoritor si puterea de reducere a senzatiei de sete si este, consumata moderat, o bautura rehidratanta ideala.“ La studiu au luat parte 16 barbati sanatosi, cu virste cuprinse intre 20 si 30 de ani, care aveau in mod obisnuit activitate fizica si se aflau intr-o stare fizica buna. In plus, trebuiau sa fie consumatori obisnuiti si moderati de bere. Trebuiau sa urmeze o dieta echilibrata, sa nu aiba obiceiuri toxice, nici antecedente familiale de alcoolism.     „Participantii s-au supus unui numar de doua probe identice in ordine aleatorie si separate de un interval de 3 saptamini. In aceasta perioada, subiectul si-a mentinut activitatea zilnica si stilul de viata obisnuit“, arata realizatorii studiului.      In una dintre probe, dupa exercitiu, subiectii consumau bere pentru rehidratare, la alta proba consumau apa. In plus, cele doua probe erau identice in ceea ce priveste proba de efort, conditiile de mediu si tipurile de studiu care se realizau.     Participantii la studiu au alergat 60 de minuteConform studiului, subiectii a fost supusi unor exercitii prin care au alergat 60 de minute, in conditii de temperaturi ridicate, adica 35°C si 60% umiditate relativa. Cercetatorii spanioli spun ca, in urma exercitiului, barbatii au avut pierderi hidrice de 1,5-2 l, ceea ce corespundea unei pierderi a greutatii corporale de 2.2,5%. Subiectii au realizat acest protocol de exercitii de doua ori, in ordine aleatorie si separate de un interval de 3 saptamini.    Rehidratare cu apa si cu bereStudiul spaniolilor in cifre * 660 ml este cantitatea de bere consumata dupa exercitiul fizic.* Durata exercitiului de alergare la 35 grade Celsius a fost de 60 min.* 2,5% din greutatea corporala era pierduta dupa exercitiul fizic.   Dupa terminarea probelor avea loc o rehidratare cu apa si cu bere, astfel: dupa una dintre probe, se rehidratau cu apa in cantitatea dorita. Dupa cealalta, se rehidratau cu cantitati moderate de bere si apoi apa la cerere.     „Dupa analizarea unei serii de parametri care indicau nivelul de hidratare, compozitia corporala, endocrino-metabolici si psiho-cognitivi cum ar fi coordonare, atentie, discriminare, timp de perceptie – reactie, cimp vizual, s-a constatat ca berea permitea recuperarea pierderilor hidrice si modificarilor de diverse tipuri, determinate de exercitiu, in aceeasi masura ca apa“, explica realizatorii studiului.      Dupa exercitiul fizic, participantii la studiu au baut 660 de mililitri de bere plus, in medie, 1 litru de apa.     Cercetatorii spanioli au subliniat ca berea consumata moderat, cu si fara alcool, este o modalitate de a ne rehidrata dupa efort fizic, datorita compozitiei si caracteristicilor sale senzoriale.     Se recomanda moderatie si responsabilitateIn acelasi studiu se spune ca, impreuna cu moderatia, este necesar de asemenea sa se respecte logica si responsabilitatea. „Daca o persoana nu tolereaza bine alcoolul, ia un medicament sau are o boala care contraindica sa consume alcool sau este vorba despre un copil, adolescent, persoana cu risc, femeie insarcinata sau, pur si simplu, trebuie sa conduca, va realiza o activitate care poate fi afectata de alcool sau se afla in plina competitie, trebuie sa se abtina intotdeauna de la consumul de alcool“, atentioneaza cercetatorii spanioli.      De asemenea, trebuie sa se abtina de la realizarea exercitiilor fizice daca are vreo contraindicatie. De fapt, berea si sportul nu sint antagonice, ci, cu moderatie si bun simt, sint complementare.    Berea nici nu ingrasaUn alt studiu, realizat tot de spanioli anul acesta, arata ca berea nu ingrasa, asa cum se credea pina nu demult. Trebuie bauta, insa, moderat, pentru a nu determina cresterea in greutate, mai exact doua beri mici in cazul barbatilor si o bere mica in cazul femeilor.      Berea este un produs din ingrediente naturale: apa, orz, hamei si drojdie.     Ce spun cercetatorii spanioli despre bereBerea este o bautura elaborata din ingrediente naturale: apa, cereale si hamei, cu un continut scazut de alcool, folosita in mod clasic in tarile occidentale pentru a calma setea. Consumul din partea unor anumite persoane dupa realizarea exercitiilor fizice este frecvent in conditii de temperatura crescuta. Berea contine in mod fundamental apa, 95%, dar si saruri minerale, carbohidrati, vitamine, antioxidanti, fibra solubila si alte ingrediente. Toate aceste substante pot fi benefice pentru sanatate in general si in special pentru recuperare dupa exercitiile fizice. Berea contine, de asemenea, o anumita cantitate de alcool, de aceea utilitatea sa ca bautura rehidratanta a trebuit sa fie analizata.

Primul derbi al sezonului pentru campioni

Partidele dintre CFR si FC Timisoara au fost intotdeauna incinsePentru CFR urmeaza primul meci cu un adversar de calibru din noul sezon al Ligii 1.     Elevii lui Andrea Mandorlini trebuie sa-si arate valoarea in meciul cu FC Timisoara, prima echipa cu pretentii justificate la titlu pe care o intilnesc in campionat. Campionii au obtinut o remiza si o victorie in meciurile cu Universitatea Craiova, respectiv Victoria Branesti. Feroviarii nu au convins in partida cu oltenii, in care nu au expediat nici un sut pe spatiul portii si nu au fost suficient de incisivi in jocul cu Branesti, dar au reusit sa cistige gratie insistentei lui Gabi Muresan si Culio.     Nici FC Timisoara nu a avut un start grozav de campionat. Banatenii au reusit doar o remiza acasa, 2-2 cu Gloria Bistrita, si o alta in deplasare, tot 2-2, cu Gaz Metan Medias. In partida cu bistritenii, alb-violetii au fost destul de superficiali si imprecisi si au egalat pe final gratie unei executii de exceptie din lovitura libera a lui Magera. Superficialitatea s-a pastrat si in prima parte a partidei cu Medias, cind banatenii au fost condusi cu 2-0, dar s-au trezit pe final si au reusit sa egaleze.     Partida din Banat se anunta interesanta, prin prisma faptului ca ambele echipe vor sa salveze debutul de sezon printr-o victorie in acest derbi.     CFR, favorita la casele de pariuriCasele de pariuri o dau usor favorita la acest meci pe campioana CFR. Feroviarii au o cota medie de 2,45 la victorie, in timp ce banatenii au 2,68, iar egalul 3,07. Cele doua echipe (daca luam in considerare ca FC Timisoara este urmasa Politehnicii) s-au intilnit de 20 de ori pe prima scena a fotbalului romanesc. Clujenii au sase victorii, iar timisorenii sapte, alte sapte partide incheindu-se la egalitate.      Derbiul dintre FC Timisoara si CFR Cluj, care va avea loc pe Stadionul „Dan Paltinisanu“ duminica de la ora 20, va fi condus la centru de bucuresteanul Alexandru Deaconu. Tusieri vor fi Sebastian Gheorghe din Suceava si Adrian Ghinguleac din Bucuresti, iar arbitru de rezerva Marian Balaci din Turnu Severin. Observatorii partidei vor fi George Ionescu din Bucuresti si Cornel Cacoveanu din Tirgu Mures.Formatii probabile* CFR Cluj: Nuno Claro – Panin, Cadu, Piccolo, Veloso – Kivuvu, Muresan, Culio – Alcantara, Bjelanovici, Deac.* FC Timisoara: Pantilimon – Scutaru, Mera, Cisovsky, Sepsi – Curtean, Bourceanu, Alexa, Goga – Magera, Axente.Rezultate in infruntarile directe2004-2005    CFR Cluj 2(1-1)1 FC Timisoara2004-2005    FC Timisoara 3(1-0)0    CFR Cluj2005-2006    CFR Cluj 2(2-0)0 FC Timisoara2005-2006    FC Timisoara 2(0-2)2 CFR Cluj2006-2007    FC Timisoara 3(0-0)1    CFR Cluj2006-2007    CFR Cluj 2(1-1)1 FC Timisoara2007-2008    CFR Cluj 2(2-1)2 FC Timisoara2007-2008    FC Timisoara 1(0-0)0    CFR Cluj2008-2009    FC Timisoara 2(2-1)1    CFR Cluj2008-2009    CFR Cluj 2(0-0)0 FC Timisoara2009-2010    CFR Cluj 0(0-0)0 FC Timisoara2009-2010    FC Timisoara 1(0-0)1    CFR Cluj

E.ON Fun Factory continua la Cluj!

Toate familiile dornice sa petreaca o dupa-amiaza agreabila în compania sportului-rege sînt asteptate în fiecare sîmbata, de la ora 16, în Parcul Rozelor, la E.ON Fun Factory. Fun Factory este un proiect al E.ON România, realizat în parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca si AIESEC si a fost lansat în urma cu 2 saptamîni. Proiectul se desfasoara între 19 iunie – 28 august si este o alternativa de petrecere a timpului liber în familie prin intermediul fotbalului. Prin E.ON Fun Factory se promoveaza trecerea de la performanta la placerea autentica a fotbalului alaturi de familie. Participarea la concursuri este libera, esentiale fiind buna-dispozitie si dorinta de a face cit mai mult sport. Concursurile, premiile si surprizele pregatite special de organizatori sînt doar cîteva dintre recompensele oferite tuturor participantilor. În urma concursurilor va fi desemnata „Cea mai buna familie“, „Cea mai buna mama“ si „Maestrii jaloanelor“.

Kyndall si Fometescu la ?Bascketball Summer Camp?

Doi baschetbalisti de la „U“ Mobitelco au fost prezenti ieri la „tabara“ de vara organizata de Ghita Muresan pentru copiii clujeni care vor sa învete baschet. Kyndall Dykes si Claudiu Fometescu au fost în parcarea de la mall si i-au ajutat pe copii sa desluseasca tainele baschetului, au povestit cu ei si le-au dat autografe. „Bascketball Summer Camp“ a început luni si va continua pîna duminica, 8 august. La competitia aflata la cea de a treia editie participa copiii între 8 si 13 ani. Copiii între 8 si 10 ani se antreneaza dimineata între orele 9-13, iar cei mai marisori, 11-13 ani, dupa-masa între orele 16-20.

Mihaela Tivadar a venit la ?U?Jolidon!

Vicecampioana mondiala la seniori in 2005 si campioana europeana la tineret in 2000, Tivadar a semnat cu „U“ Jolidon un contract valabil 2 ani. „Mi-am dorit sa revin la Cluj si sper sa contribui la performantele echipei. Ma bucur ca am gasit aici multe fete pe care le cunosc. Sper sa jucam bine si sa avem un parcurs cit mai lung in cupele europene.Am mai jucat in Liga Campionilor cind evoluam in Spania, nu este ceva nou pentru mine. Cred ca voi avea emotii la primul meci acasa, in fata suporterilor nostri“, a declarat Mihaela Tivadar.      Sportiva s-a nascut la Cimpia Turzii, pe 14 iunie 1982, si a jucat de-a lungul carierei la CSS Viitorul, „U“ Jolidon, Rulmentul Brasov, Oltchim, Orsan Elda Prestigio si HCM Roman. A cistigat campionatul Romaniei cu Rulmentul in 2006 si cu Oltchim in 2007, iar in 2009 a cistigat campionatul Spaniei cu Prestigio. Mai are in palmares si Cupa Challenge cu Rulmentul si Cupa Cupelor cu Oltchim. „Eu i-am zis Mihaelei ca o sa revina la Cluj si asa s-a intimplat. Sper sa ne ajute, avem o grupa grea de calificare in Liga Campionilor“, a declarat Gheorghe Covaciu, antrenorul vicecampioanei „U“Jolidon.

Accident grav in zona Sibot

 Traficul rutier pe DN 7 (DE 68) a fost blocat timp de aproape doua ore între Sebes si Orastie, dupa ce, în zona Sibot, circulatia a fost întrerupta peste o ora si jumatate, în urma unui accident soldat cu decesul unui tinar de 22 de ani, din orasul Cugir.Purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului Alba, agent principal Iulia Marginean, a precizat ca victima se afla la volanul unui autoturism care a fost lovit în plin de o masina intrata pe contrasens. Conducatorul unui autoturism care se deplasa pe directia Sebes - Deva a efectuat o depasire neregulamentara, a intrat pe contrasens, în coliziune cu o masina care circula regulamentar si în care se aflau trei persoane. În prima masina erau patru persoane.În urma coliziunii, un tinar a murit pe loc, iar doua persoane au fost grav ranite, una fiind transportata la spitalul cel mai apropiat, la Orastie, judetul Hunedoara, iar cealalta, a fost adusa la Spitalul Judetean de Urgenta Alba, a precizat Iulia Marginean.Din cele peste 25 de accidente grave produse pe drumurile nationale din Alba de la începutul anului, peste jumatate au avut loc pe cele doua drumuri europene (DN1 si DN7). Zece oameni au murit si peste 20 au fost raniti grav în urma acestora. Pe DN 7, care se întinde în Alba pe o lungime de 23 de kilometri, în primul semestru al anului au fost sase accidente grave, în urma carora au murit sase persoane, noua au fost grav ranite si sapte accidentate usor. De altfel, cel mai grav accident din Alba din ultimii opt ani a avut loc tot pe DN 7, în 3 ianuarie, la Balomir, sase persoane, printre care trei membrii ai aceleasi familii, pierzindu-si atunci viata.   A. P.

Putin... mai putini someri

 Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba au aratat zilele trecute ca rata somajului in judetul Alba a fost în luna iulie de 10,28 la suta, fata de 10,86 la suta cit s-a inregistrat in luna precedenta. Aceleasi surse au precizat ca numarul total al somerilor înregistrati a fost de 18.650 din care 8427 femei, cu 1.057 mai putini decit în luna iunie. Potrivit conducerii acestei Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba, la sfirsitul lunii iulie, rata somajului înregistrat a fost mai mica cu 0,58 puncte procentuale decit cea din luna iunie. Din totalul somerilor înregistrati, 12.383 au fost someri indemnizati, din care 5.899 femei si 6.266 neindemnizati, din care 2.528 femei.Numarul somerilor indemnizati a scazut cu 1.123 de persoane, iar numarul somerilor neindemnizati cu 65 de persoane fata de luna iunie.În cursul lunii iulie au fost înregistrati în evidentele AJOFM Alba un numar de 1.825 de someri din care 957 femei, cu 234 de persoane mai multe decit în luna anterioara. În aceeasi perioada au iesit din evidentele AJOFM Alba un numar de 2.882 de someri, din care 1.272 femei. Rata somajului a scazut datorita faptului ca în jur de 1.600 de someri au iesit din somaj prin expirare, în timp ce numai 477 de someri si-au gasit un loc de munca. Judetul Alba continua sa faca parte din judetele cu cele mai ridicate niveluri ale ratei somajului din tara.

Peste 170 de jandarmi in dispozitiv la stadion

 Peste 170 de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Alba si Gruparii de Jandarmi Mobile Cluj Napoca vor asigura astazi, incepind cu ora 18.00, masurile de ordine si siguranta publica în jurul Stadionului municipal “Cetate” din Alba Iulia, pe timpul meciului de fotbal dintre Universitatea Cluj si FC Vaslui. De asemenea, în zona vor actiona politisti din cadrul IPJ Alba, precum si politisti comunitari. Raspunderea pentru asigurarea masurilor de ordine si siguranta în interiorul stadionului revine Clubului FC Universitatea Cluj, aceasta activitate executindu-se cu personalul firmei de paza Trans Guard Security din Miercurea Ciuc.“În situatia în care, prin faptele savirsite de catre spectatori, se pune în pericol siguranta desfasurarii competitiei sportive sau în cazul producerii de incendii, distrugeri, catastrofe, al tulburarii grave a ordinii publice sau al altor situatii care pun în pericol viata, integritatea corporala ori sanatatea persoanelor sau cind nu s-a reusit restabilirea ordinii publice, efective ale Inspectoratului de Jandarmi Judetean Alba, sprijinite de personalul firmei de paza si al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Alba vor evacua partial sau total stadionul”, a precizat ieri purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Alba, cpt. Ovidiu Jurcovet.     

Tinar decedat in urma unui accident de munca

 Un tractorist de 21 de ani a murit într-un accident de munca, prins în curelele unei prese, în timp ce executa lucrari de balotare a paioaselor rezultate în urma recoltarii griului pe un cimp de pe raza comunei Girbova, se arata într-un comunicat al Inspectoratului Teritorial de Munca Alba. La un moment dat, presa de balotat s-a defectat, iar victima, în încercarea de a repune în functiune utilajul, a intervenit într-o zona de transmisie cu curele a acestuia, fara a opri tractorul sau sa decupleze priza de transmisie tractor-presa de balotat. Tinarul a fost prins între doi tamburi si curelele de transmisie. Un coleg de-al sau, aflat în apropiere, a decuplat presa de la tractor si, pentru a scoate victima, a taiat o parte dintre curelele de transmisie. Un echipaj SMURD venit la fata locului nu a putut decit sa constate decesul baiatului. La fata locului s-au deplasat un inspector sef adjunct al ITM, reprezentanti ai Parchetului de pe linga Judecatoria Sebes si politisti. Cercetarile vor fi continuate de catre ITM Alba, în vederea finalizarii dosarului de cercetare a accidentului de munca. Ovidiu Cornel D. lucra de doi ani ca tractorist la o unitate din Cunta, sat în care si domicilia, avea 21 de ani si nu era casatorit.  A. P.

Accident usor la Cimpeni

 Politia Orasului Abrud a fost sesizata, prin numarul unic de urgenta 112, despre faptul ca pe D.N. 74 A pe raza comunei Rosia Montana s-a produs un accident de circulatie soldat cu pagube materiale. Politistii deplasati la locul respectiv au constatat ca M.G., de 58 ani, din comuna Sohodol, în timp ce conducea un autoturism pe directia de mers Abrud - Cimpeni, a adormit la volan, iar autovehiculul a parasit partea carosabila si s-a rasturnat în afara soselei. În urma accidentului a rezultat vatamarea corporala a Ilenei S., de 54 ani, din orasul Cîmpeni, pasager pe scaunul din dreapta - fata al autoturismului. Victima a fost transportata la Spitalul Orasenesc Cîmpeni, unde a fost diagnosticata cu “contuzie toracica, prin accident rutier, fara fracturi osoase”, neraminind sub supraveghere medicala. 

Motoscuteristi sifonati

 Lucratorii Postului de Politie Noslac s-au sesizat miercuri dimineata, in jurul orei 10.00, despre faptul ca pe DJ 107 G, în localitatea Noslac, a avut loc un accident de circulatie în care au fost implicate doua motoscutere, în urma caruia a rezultat vatamarea corporala a unuia dintre conducatori. Din verificarile efectuate la fata locului s-a constatat faptul ca G.O., de 73 de ani, din Noslac, în timp ce circula cu un motoscuter pe directia Ocna Mures - Noslac, nu s-a asigurat corespunzator la schimbarea directiei de mers spre stinga, intrind în coliziune cu un alt motoscuter, condus regulamentar, de catre K.I., de 41 ani, din Ocna Mures. În urma impactului ambele motoscutere au fost usor avariate, iar unul dintre conducatori a suferit leziuni corporale, fiind transportat la Spitalul Orasenesc Ocna Mures, unde i s-a stabilit diagnosticul “contuzie cervicala si lombara”, ulterior fiind transportat la Spitalul Judetean Alba. Se continua cercetarile pentru stabilirea cu exactitate a împrejurarilor producerii accidentului. 

Criminal septuagenar

 Echipa operativa formata din procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Alba, organe ale politiei judiciare din I.P.J. Alba si medic legist de la S.M.L. Alba s-a deplasat la locul respectiv, ocazie cu care s-a constatat ca în curtea imobilului respectiv se afla cazut pe pamint cadavrul lui L.A., de 61 de ani, proprietarul locuintei. În urma efectuarii necropsiei cadavrului medicul legist a concluzionat ca moartea victimei a fost violenta si s-a datorat unui traumatism cranio – cerebral cu fractura de baza craniana si de piramida nazala, fiind identificate mai multe leziuni traumatice la nivelul capului, trunchiului si membrelor.Cu ocazia investigatiilor efectuate s-a reusit identificarea principalului suspect în comiterea infractiunii de omor, în persoana lui T.P., de 71 de ani, din com. Vintu de Jos. Totodata s-a stabilit ca între acesta si victima, pe fondul consumului de alcool, a avut loc marti seara un conflict violent. Împotriva lui T.P., Parchetul de pe linga Tribunal Alba a emis ordonanta de retinere pentru 24 h, pentru savirsirea infractiunii de „omor”, acesta fiind depus în arestul I.P.J.Alba, urmind ca ieri dupa-amiaza sa fie prezentat Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventiva.

Investitii pentru verdele viitorului

Proiectele vizate de catre administratia locala din Alba Iulia au fost depuse in cursul anului trecut, iar in 2010 au fost aprobate spre finantare din fondul de mediu pentru anul in curs. Practic, se doreste reabilitarea a doua parcuri din resedinta de judet, respectiv Sfinta Ecaterina din Alba Iulia si Zavoi din cartierul Micesti. Initial, suma alocata din bugetul Ministerului de Mediu a fost mai mare, acoperind 90% din necesar, insa in urma evaluarii finale, aproximativ 5% din cheltuieli au fost scoase in afara zonei eligibile. In cifreConsiliul local al municipiului Alba Iulia a aprobat la sfirsitul saptaminii trecute majorarea contributiei proprii de la 10 la 15,57% din valoarea proiectelor, reprezentind co-finantarea cheltuielilor eligibile si e neeligibile, in valoare totala de 249.916 lei. Modificarile votate de catre consilieri s-au impus in urma evaluarii efectuate de Administratia Fondului pentru Mediu, dupa ce initial proiectul promovat de municipalitatea albaiuliana a fost selectat si aprobat pentru o finantare totala de 1.357.840 lei. Finantarea externa este asigurata din bugetul Fondului pentru mediu pentru anul 2010, pentru parcurile Sfinta Ecaterina din Alba Iulia si Zavoi din Micesti, iar lucrarile sint programate sa se deruleze chiar in acest an. Programul national de finantare pentru imbunatatirea calitatii mediului a mai fost accesat de catre administratia locala si in alte cazuri, acestea fiind insa unele dintre cele mai importante proiecte cu o valoare totala 1.523.680 de lei, din care 1.273.764 de lei suma nerambursabila.

Remember

 Citeam zilele trecute un anunt “uitat” in scara unui bloc din Alba Iulia. Chiar si culoarea si felul in care era formulat textul mi-a stirnit unele amintiri legate de epoca in care plecam cu cheia legata de git la joaca si ma intorceam dupa ce soarele disparuse de mult. Era o perioada in care te puteai juca pe strada si chiar te suparai daca trecea o masina sa iti strice organizarea unei miute. Ei bine, afisul datind de prin anii 80 - 90 mi-a adus pe linga amintiri si o serie de regrete. Asta, datorita celor scrise de vreun binevoitor in urma cu 30 - 40 de ani. Textul suna cam asa: “In scara blocului, locatarii sint obligati sa respecte programul de liniste intre orele ... si orele .... Programul de curatenie din zilele de ... si orele de ... se va respecta de catre toti locatarii, in caz contrar urmind ca acestia sa fie comunicati catre autoritati. Copii vor fi educati in spiritul bunei cuviinte astfel incit sa respecte locatarii mai in virsta, sa nu faca galagie sau murdarie in scara sau in afara zonei de locuit. Spatiile verzi vor fi ingrijite conform programului stabilit de comun acord de catre sedinta asociatiei, iar intretinerile administrative la fel”. Textul mai continea citeva referiri la panourile rusinii, dar si trimiteri la citeva legi si decizii ale autoritatilor locale. Sa revenim in prezent si sa trecem in revista citeva dintre lucrurile pe care le consideram acum normale. Daca e galagie pe scara, punem mina pe telefon si sunam la politia comunitara. Daca e gunoi in fata blocului, il acuzam cu prima ocazie pe primar care nu vine sa ridice gunoiul. Daca s-au amenajat spatii verzi, sprijinim pomisorii in zilele calduroase, iar apoi in injuram pe cei care trebuie sa ii intretina pentru ca nu i-au udat. Daca copilul vecinului injura in fata blocului, rinjim larg ca la o gluma buna sau, eventual, ii intindem o palma dupa cap, pentru ca boul de tac’su nu l-a invatat sa se comporte. In fine, daca vecinii sint de treaba, iesim simbata in spatele blocului pentru a spala masina, a pune de un gratar si a asculta niste manele. Toate bune si frumoase. Ne plingem insa de felul in care a ajuns tara. Ne plingem ca nimeni nu mai pune mina sa faca nimic, de faptul ca tineretul este extrem de needucat si ca spatiile verzi nu rezista. Ne plingem de multe lucruri si ne-am dori sa putem sta pentru totdeauna intr-o tara civilzata. Ma intreb insa, cine civilizeaza alte tari, dar uita de a noastra? Cine face la ei curatenie, dar la noi nu. Cine ii invata pe toti ce si cum trebuie sa faca si pe noi nu? Cred ca in ultimii 30 de ani am pierdut simtul civic si inca nu am inteles ca nu avea nici o urma de legatura cu comunismul. La fel cum nici nesimtirea nu are vreo legatura cu democratia.

Trascau Corp a cistigat ?Cupa Prieteniei?

 Asociatia de Turism si Ecologie Trascau Corp din Zlatna a cistigat cea de-a 25-a editie a concursului de turism montan dotat cu “Cupa Prieteniei”, organizat de asociatia Condor Club Arad. Competitia a reunit la start echipaje din toata tara, intr-o locatie din imediata apropiere a pesterii Huda lui Papara, cea mai lunga pestera din Muntii Trascau. Reprezentantii Trascau Corp au ocupat primul loc in probele de regularitate si de cultura, locul al doilea in proba de orientare si locul al treilea in proba de alpinism. Cumularea punctajelor obtinute i-a clasat, insa, pe zlatneni pe locul intii in clasamentul general.      

Concurs pentru profesori suplinitori

 Astazi, Inspectoratul Scolar al Judetului Alba organizeaza concurs pentru suplinitorii calificati in vederea ocuparii posturilor didactice ramase nerepartizate in urma sedintelor publice din perioada 22-30 iulie. Potrivit listei afisate pe site-ul ISJ Alba, la dispozitia concurentilor sint puse 322 de posturi, norme intregi sau fractiuni de norma. Concursul se desfasoara la Colegiul National “Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia, incepind cu ora 10. Inscrierile pentru participarea la concurs s-au facut la sediul ISJ Alba, in perioada 3-4 august, iar ieri au fost sustinute probele practice pentru ocuparea posturilor care necesita acest gen de probe. Dupa cum au anuntat reprezentantii ISJ Alba, la concursul de astazi participa: candidatii inscrisi la concursul din 14 iulie si care nu au participat la acest concurs pentru ca au fost absenti, s-au retras sau au avut lucrarile anulate, candidatii care au participat la concursul din 14 iulie si au obtinut note sub 5,00, candidati cu studii corespunzatoare postului care nu s-au inscris la concursul din 14 iulie, candidatii participanti la concursul din 14 iulie cu note peste 5,00 care doresc sa sustina proba in a doua specializare si institutorii care au pe diploma pentru a doua specializare si care doresc sustinerea probei la a doua specializare (educatie plastica, limbi moderne si materne, educatie muzicala, educatie fizica si sport etc.). Rezultatele concursului de astazi vor fi afisate miine, cind pot fi depuse si contestatii. Rezultatele definitive, in urma solutionarii contestatiilor vor fi afisate marti, 10 august. Ce mai urmeazaPotrivit calendarului prezentat de ISJ Alba, cea de-a patra etapa de repartizare va avea loc la sfirsitul acestei luni. In 23-25 august sint programate noi sedinte publice. In 23 august va avea loc sedinta publica pentru repartizarea la nivelul judetului a titularilor prin detasare in interesul invatamintului pentru restringere de activitate nesolutionata, a titularilor care beneficiaza de continuitate pentru detasare la cerere, a titularilor prin detasare la cerere in ordinea descrescatoare a notelor la concursul din 14 iulie, precum si a titularilor prin detasare la cerere in ordinea descrescatoare a punctajelor. In urma acestei sedinte va fi reactualizata lista posturilor ramase vacante sau rezervate netitularizabile, care va fi afisata la sediul ISJ Alba si va fi publicata pe internet. In 24 si 25 august, vor avea loc sedinte publice pentru repartizarea la nivelul judetului a suplinitorilor care beneficiaza de continuitate prin suplinire, a suplinitorilor calificati si a candidatilor cu contract de munca in alte domenii, participanti la concursul de luna trecuta. Joi, 26 august, va fi afisata lista candidatilor repartizati si va fi reactualizata lista posturilor ramase vacante sau rezervate care va fi afisata la sediul ISJ Alba si publicata pe internet. O zi mai tirziu este programata acordarea orelor ramase neocupate in regim de cumul sau plata cu ora personalului didactic titular si cadrelor didactice asociate sau pensionate. Ultimul pas in privinta repartizarii profesorilor pe posturi este programat in 31 august si consta in emiterea si comunicarea deciziilor de repartizare pe post sau catedra.     

48 de accidente de munca inregistrate la CJP Alba

Conducerea Casei Judetene de Pensii Alba a aratat in cadrul sedintei Comisiei de Dialog Social din cadrul Institutiei Prefectului Alba ca, în primul semestru al anului, la compartimentul de Accidente de Munca si Boli Profesionale din cadrul CJP Alba s-au depus de catre agentii economici un numar de 168 de declaratii pe propria raspundere privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.Aceleasi surse au precizat ca, in ceea ce priveste accidentele de munca, pina în acest moment la CJP Alba au fost înregistrate un numar de 48 accidente de munca din care 37 au fost pentru firmele cu sediul social în judetul Alba si 11 cu sediul social în alte judete si au fost confirmate si înregistrate un numar de 5 cazuri de boala profesionala.Conducerea CJP Alba a avizat, în primul semestru al anului, la un numar de 138 persoane concediile medicale ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale. De asemenea, s-au achitat urmatoarele sume din fondul de accidente si boli profesionale: ajutoare de deces: un numar de 4 în valoare de 29.733 lei, iar compensatii pentru atingerea integritatii: un numar de 9 în valoare de 92.110 lei.În ceea ce priveste plata indemnizatiei de incapacitate temporara de munca s-au rambursat, în primul semestru al anului, pentru un numar de 9 angajatori, sume în valoare totala de 22.983 lei si s-au decontat prin Casa de Asigurari de Sanatate Alba un numar de 24 facturi pentru prestatii medicale, în valoare totala de 23.569,97 lei. “De la începutul anului s-a urmarit, de catre compartimentul de specialitate din cadrul Casei Judetene de Pensii Alba si consiliat 3 angajatori la întocmirea tablourilor de analiza a prevenirii accidentelor de munca si bolilor profesionale pentru un numar de 36 posturi”, a declarat directorul coordonator al CJP Alba, Nicolae Nartea.      

Mai rea decit majorarea TVA!

Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, s-a aratat destul de revoltat la adresa institutiilor guvernamentale, care de multe ori incurca in loc sa ajute. El a precizat ca daca institutiile se descurca totusi, unele proiecte private pot fi afectate. “Problema nu este la administratiile locale, problema este a institutiilor statului, care schimba regulile in perioada implementarii, ceea ce nu este normal si corect. Asta ne incurca pe noi si sint convins ca asta incurca si firmele private care au accesat fondurile europene. Din cite stiu, sint afectate unele proiecte pe care nu se poate asigura partea de cofinantare, insa angajatii institutiilor statului au obligatia - pentru ca ei iau bani de stat si reprezinta Guvernul - sa nu mai doarma in birouri, sa se duca sa le explice oamenilor de afaceri - pentru ca ei ii stiu cei care au problemele acestea - sa mearga sa le spuna ce solutii exista, dar sa mearga sa le spuna, nu sa doarma prin birouri”, a declarat presedintele CJ Alba.El este de parere ca restructurarea anuntata in aceste institutii ar trebui sa duca, pina la urma, la curatirea acestora de “traditionalii” functionari publici. “Acum sint preocupati care pleaca... Eu sper sa se faca restructurarea cit mai repede, sa-i dea afara pe cei care sint in plus si cei care ramin sa isi faca datoria (...) Problemele pe care le intimpinam sint legate de institutii de la Bucuresti, guvernamentale, care sint convins ca vor fi puse pe roate. Sint oameni care sint inca obisnuiti sa fie <<traditionalii functionari publici>> care ei stiu ca trebuie sa incurce cu ceva un lucru, pentru ca numai atunci isi fac datoria. In ce priveste administratiile locale, cel putin cele din judetul Alba, pe care si noi le sprijinim cu asistenta noastra de specialitate, eu zic ca se descurca bine si nu o sa avem probleme, daca toate instrumentele pe care le-a pus la dispozitie statul sa putem sa luam sume pentru cofinantare nu vor fi blocate de niste functionari care s-ar putea sa scape printre degetele restructurarii”, a afirmat Ion Dumitrel. Fara probleme mariEl a aratat ca majorarea TVA nu va crea probleme mari la nivelul institutiei pe care o reprezinta, deoarece “avem tot ce trebuie”. Directorul Directiei Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu, a precizat ca diferenta de TVA se incadreaza in marjele pe care oricum institutia si le ia cind trebuie sa asigure o cofinantare, dar problemele pot sa apara daca decontarile de sume nu se fac in ritmul prevazut in contract. “In proiectele pe care le avem in derulare, noi am plecat de la o premiza de asigurare a cotei de cofinantare, fiindca pentru noi, orice suma atrasa este importanta. (...) Acesta crestere de 5 procente nu ne influenteaza, deci putem sa asiguram partea de cofinantare. Problema este, in schimb, sa primim finantarile asa cum ar trebui sa le primim si nu sa asteptam 90 de zile, ci sa ni le dea la 60 de zile dupa noua prevedere, in functie de contractul de finantare. In masura in care noi nu vom primi cotele de finantare in ceea ce s-a stabilit prin contract, s-ar putea sa avem probleme”, a declarat Dan Popescu.Pe de alta parte, Ion Dumitrel este de parere ca nu transilvanenii sint cei care se pling ca nu pot asigura o diferenta de finantare. “Cind cinvea iti da de gratis aproape tot, ce faci e sa plingi ca a crescut TVA? Trebuie sa fim demni si eu zic ca in zona aceasta a Romaniei oamenii sint demni si nu se pling... Sintem organizati, am stiut sa ne organizam bugetul ca sa putem sa ne rezolvam problemele, fara sa gasim vinovati in alta parte, la Bucuresti sau la Bruxelles sau in alta parte. Este si o chestiune de demnitate regionala, noi sintem in Transilvania si nu in Moldova sau in sudul Romaniei. Acestora trebuie sa le dea tot si niciodata nu-i bine... Eu cred ca toate primariile din Alba, chiar si cele mici, se vor descurca. Sint in aceeasi situatie ca si noi. Daca au primit, sa spunem, 2 milioane de euro, vom gasi si vor gasi si solutia sa rezolve problema majorarii TVA (...) Sintem oameni de administratie si eu zic ca obligatia noastra este sa gasim solutii”, a conchis Ion Dumitrel.

STP: Card pentru transport in comun

 Dupa cum a precizat directorul STP Alba, Stelian Nicola, “cardul de mobilitate urbana” este pus la dispozitia cetatenilor din Alba Iulia in trei variante: card abonament, card bilete (cu puncte) si card dual (abonament si bilete).  “Cardul de abonament se incarca lunar si costa cit un abonament normal. Posesorul unui asemenea card poate calatori pe orice ruta cu autobuzele STP, validind calatoria cu ajutorul cardului si a dispozitivului special din autobuz. Sistemul este foarte simplu: cardul se apropie de validator, iar pe ecran apar mesaje scrise care indica pina la ce data este valabil cardul, insotite de un semnal sonor care indica validarea abonamentului. A doua varianta a cardului, cardul cu bilete (sau puncte) este usor diferita de prima: in loc de abonament, cetatenii au posibilitatea de a a-si incarca un anumit numar de puncte pe card, puncte care sint folosite cu ocazia fiecarei calatorii. Modul de validare este similar cu cel al cardului abonament, validatorul din autobuz indicind in plus si numarul de puncte ramase. Avantajul acestui card este ca el poate fi validat pe aceeasi ruta de mai multe ori, in cazul in care posesorul lui calatoreste insotit de alte persoane carora doreste sa le plateasca transportul. Validarea este obligatorie la urcarea in autobuz, iar daca se efectueaza o a doua calatorie in timpul legal de valabilitate al biletului, care este de o ora, cardul nu mai trebuie validat, la fel ca si in cazul biletelor”, a explicat directorul STP Alba.Cardul dual reprezinta o combinatie primelor doua tipuri de carduri si are, pe linga abonament, posibilitatea incarcarii de puncte. “Aceasta ii permite posesorului sa plateasca de pe acelasi card calatoria unei alte persoane sau sa isi plateasca propria calatorie daca, sa spunem, abonamentul i-a expirat si a uitat sa si-l reinnoiasca. Validarea cardului este obligatorie la fiecare calatorie pe care o efectuati, el reprezentind mai mult decit un simplu abonament. Nevalidarea lui este similara cu calatoria fara bilet si se pedepseste ca atare”, a mentionat Stelian Nicola, precizind ca acest sistem de cadruri este utilizat in cele mai importante orase ale Europei. Cardurile se personalizeaza si se emit in cinci puncte STP din Alba Iulia: Gara, Centru-Romtelecom, Centru-Unirea, Cetate-Spital si Ampoi 2.Totodata, conducerea STP a tinut sa precizeze ca urcarea in autobuz se face pe usa din fata, iar coborirea din autobuz se face pe usile a doua si a treia, regula “uitata” de multi dintre calatori dupa amplasarea automatelor de bilete in statii.

Rugbistii joaca cu CSM Bucuresti

Echipa de rugbi a Universitatii Cluj va primi mîine vizita formatiei CSM Bucuresti. Clujenii au pierdut în etapa trecuta la limita, 14-17, partida din deplasare cu Poli Agro Iasi, în timp ce bucurestenii s-au distrat cu RC Bîrlad, 51-9. Partida se va juca sîmbata de la ora 11 pe stadionul din Parcul „Iuliu Hatieganu“. Celelalte meciuri din play-out sînt Stiinta Petrosani – Poli Agro Iasi si RC Bîrlad – CSM Bucovina Suceava. În play-off vor fi trei meciuri extrem de interesante: Dinamo – Stiinta Baia Mare, Farul – Steaua si CSU Arad – RCM Timisoara.

Meci greu pentru ?U?

Atit studentii, cit si moldovenii au avut un debut nefericit de sezon si vor incerca sa se reabiliteze in partida de astazi. „U“ a pierdut partidele cu Steaua si FC Brasov, iar FC Vaslui a fost invinsa de Rapid si a reusit doar o remiza acasa cu nou-promovata FCM Tirgu Mures.      Marian Pana, antrenorul clujenilor, este din ce in ce mai contestat de suporteri, care nu au fost multumiti nici de jocul echipei si, evident, nici de rezultatele din primele doua etape. Tehnicianul Universitatii este, insa, optimist inaintea partidei cu FC Vaslui si isi doreste o victorie, pentru a „semna“ o impacare cu fanii si a nu avea emotii in privinta postului sau.      „M-a deranjat reactia suporterilor, dar am stat de vorba cu ei si ii inteleg. Putem rezolva toate problemele cistigind meciuri. Eu nu sint afectat moral si sper sa le induc si jucatorilor o stare de spirit pozitiva. Nu e cazul sa dramatizam inca, dar vom avea o partida foarte grea cu FC Vaslui“, a spus Pana.      De cealalta parte, Lopez Caro, spaniolul de pe banca lui FC Vaslui, nu isi face mari probleme, desi nici echipa sa nu a convins in primele doua etape. „In prima partida, cu exceptia portarului, am jucat cu aceeasi formatie cu care FC Vaslui a incheiat sezonul trecut, iar rezultatul s-a vazut. Iar in cea de a doua partida am introdus citeva din noile achizitii si schimbarile in bine au inceput sa apara. Trebuie sa avem incredere in formatia noastra, pentru ca in curind va avea rezultate si un joc frumos. Eu unul am toata increderea. Vasluiul este o echipa in formare, iar timpul va demonstra ca suntem puternici!“, a declarat Lopez Caro, antrenorul lui FC Vaslui.     Universitatea Cluj – FC Vaslui, se va disputa astazi de la ora 18, pe Stadionul „Cetate“ din Alba Iulia, si va fi transmis in direct de GspTv. Meciul va fi condus la centru de Augustus Constantin din Rimnicu Vilcea. Acesta va fi ajutat de tusierii Aurel Onita din Constanta si Cristian Nica din Ploiesti, iar arbitru de rezerva va fi Lucian Rusandu din Sfintu Gheorghe. Observatorii intilnirii vor fi Cornel Sorescu din Pitesti si Sorin Satmari din Bucuresti.

Daniel Pop ramine la Universitatea

Voleibalistul Universitatii Cluj, Daniel Pop, a semnat un nou contract cu echipa studenteasca, dupa ce a fost aproape sa se transfere la Unirea Dej. Sportivul a semnat un angajament valabil 2 ani. Lotul echipei de volei masculin a Universitatii Cluj pentru sezonul 2010-2011 este urmatorul: Cosmin Ghimes, Ionut Badea, Bogdan Bratosin, Danut Mititelu, Adrian Fuzesi, Romeo Lotei, Ionut Rus, Razvan Vîlcean, Doru Ghimes, Gabriel Cherbeleata, Andrei Georgescu si Daniel Pop.

Talisman norocos - cristalele zodiilor

 SafirulAceasta piatra are incredibile puteri protectoare, iar acestea cresc atunci cind este aproape de piele. Se stie despre safir ca este o piatra magica si ajuta la implinirea dorintelor, protejind de vraji si de ura celor din jur. Safirul atrage prosperitate si este un cadou norocos cu ocazia aniversarii a 25 de ani de casatorie sau nastere.Influenteaza pozitiv si nativii din Fecioara, Gemeni, Balanta, Sagetator, Varsator si Pesti.MalahitPiatra de culoare verde, verde inchis, verde deschis, verde smarald. Piatra specifica zodiilor Sagetator, Capricorn. Piatra specifica lunii Mai. Absoarbe foarte usor negativitatea din jur, de aceea trebuie purificat foarte des, zilnic daca este posibil! Se spune ca se sparge in doua atunci cind anunta un pericol iminent. Talisman pentru copii, tine raul departe de ei si faciliteaza somnul. Aduce fidelitatea in plan sentimental. Mareste concentrarea, intuitia, spiritul practic, simtul raspunderii. Aduce echilibru, buna dispozitie, armonie. Ajuta la gasirea raspunsurilor, la gasirea caii spre atingerea telurilor si la intelegerea experientelor negative din trecut. Este o piatra a succesului in afaceri, o piatra a comerciantilor, tine departe partenerii de afaceri cu intentii negative si protejeaza activitatile comerciale.Atrage banii si norocul financiar. Influenteaza benefic sfera relationala. Este o piatra a transformarilor, induce progres si schimbari favorabile. Deschide calea spre realizarea propriilor teluri. Pastreaza spiritul si aparenta tineretii. Confera vise. Ajuta la renuntarea la obiceiuri nedorite. Recomandabil celor care lucreaza in medii cu radiatii sau toxine (computer, TV, raze X, aparatura electronica). Se spune ca, daca este plasat un malahit pe plexul solar, un jad pe centrul inimii si un cuart cu doua virfuri intre ele, individul isi poate aminti evenimente blocate in trecut, evenimente negative care i-au frinat evolutia; experienta ar putea genera retrairi dureroase, dar eliberatoare. Readuce la lumina sentimente reprimate, ducind la eliberarea de aceste poveri psihice.Protejeaza de farmece si vraji. Alina durerile si suferintele la modul general. Imbunatateste vederea, trateaza afectiuni ale pancreasului, splinei, stomacului (crampe si balonari), dureri de cap si probleme emotionale. Se recomanda plasarea Malahitului pe zonele suferinde, dureroase, pentru a prelua energiile negative.Protejeaza si nativii din zodiile: Berbec, Balanta, Scorpion.Cuart rozCuart in nuante de roz. Promoveaza toate tipurile de dragoste, este o piatra a iubirii pure. Aduce dragoste, prietenie si fericire. Atrage dragostea, confera frumusete interioara si exterioara. Energia sa este deosebit de utila pentru autodesavirsire, autoiluminare si pace interioara. El ajuta, prin vibratia roz, la calmare. Este piatra iubirii neconditionate si ajuta la ameliorarea problemelor.

Dezinteres sau lipsa de bani?

Autoritatile locale pun lipsa interesului pe seama lipsei de bani, dar si pe seama incertitudinii din ultima perioada si a blocarii creditarii de catre bancile comerciale. Cert este ca preturile la care chiriasii din locuinte ANL isi pot cumpara apartamentele sint destul de accesibile fata de piata imobiliara privata. PreturiLa aceasta ora, dupa aproape doi ani de criza economica acuta, pretul unei locuinte in Alba Iulia a scazut extrem de mult. Astfel, un apartament de 3 camere si 65 de metri patrati, situat in zona C a scazut de la 65.000 de euro la aproximativ 45.000 de euro. Comparativ cu aceste cifre, pretul unei locuinte ANL variaza intre 30.000 si 35.000 de euro, in functie de suprafata. Suma calculata in functie de indicii prevazuti de lege se plateste integral si nu se scad sumele achitate drept chirie. La aceasta ora, in Alba Iulia exista cinci blocuri ANL, cu un numar total de 115 apartamente. Dintre acestea, 95 au fost scoase la vinzare, dintre care 20 in acest an. Pina acum, in resedinta de judet au fost vindute 20 de locuinte ANL, iar alte 17 urmeaza sa fie cedate in cursul acestui an. Pretul pentru care pot fi cumparate apartamentele ANL este de 407 euro pe metrul patrat. La nivelul intregului judet, numarul locuintelor construite prin fonduri ANL se ridica la un total de 311, dintre care 249 au fost scoase la vinzare. SituatieIn judetul Alba exista 14 imobile construite prin fonduri ANL. Pe linga cele cinci din Alba Iulia, mai exista unul la Blaj, in care au mai ramas de vindut 23 de apartamente, doua la Sebes cu 52 de locuinte nevindute, alte doua la Cugir cu 54 de apartamente fara proprietari, doua la Ocna Mures cu 52 de apartamente nevindute si unul la Zlatna cu 15 locuinte, care nu au fost deocamdata cumparate de catre chiriasi. Bineinteles, criza economica si nesiguranta este principalul factor care ii determina pe locatari sa amine cumpararea locuintelor. “Ar fi fost mai simplu daca il puteam cumpara in rate. Asa trebuie mers la banca pentru imprumut. Chiar si daca obtinem acest imprumut nu avem de unde sa stim ca nu raminem fara servici. Si atunci, pentru ce sa ne hazardam? Daca totul merge bine, in decursul anului viitor depunem actele pentru un credit si rezolvam situatia. Daca nu, raminem cu chirie pentru ca este o suma pe care ne-o putem permite aproape in orice conditii”, explica unul dintre chirasii dintr-o astfel de locuinta.

?U? ? FC Vaslui se joaca la Alba Iulia

 Orasul din Cetatea Marii Uniri va gazdui astazi, de la ora 18.00, partida de fotbal dintre Universitatea Cluj si FC Vaslui, contind pentru etapa a III-a a Ligii I. Derby-ul rundei, dintre FC Timisoara si CFR Cluj, se va juca duminica, 8 august, de la ora 20:00, în direct la Antena 1.Celelalte meciuri ale etapei sint Rapid – Otelul Galati (ora 20:00, Digisport), Victoria Branesti – Universitatea Craiova (21:45, GSP TV), FCM Tirgu-Mures – Unirea Urziceni (18:00, Digisport), FC Brasov – Steaua (21:00, Digisport), Astra Ploiesti – Gaz Metan Medias (18:00, GSP TV), Pandurii Tirgu-Jiu – Dinamo (21:45, DigiSport) si Sportul Studentesc – Gloria Bistrita (18:00, GSP TV).

Titulari in nationala de tineret

Juniorii uniristi Edi Schuller si Fabian Himcinschi au fost titulari în reprezentativa Under 17 a României care a învins selectionata similara a Israelului cu 2-1. Selectionerul Adrian Vasii s-a bazat pe Eduard Schuller în axul central al apararii iar pe Fabian Himcinschi în ofensiva. Meciul selectionatelor Under 17 ale României si Israelului s-a disputat în cadrul turneului international de fotbal de la Rackeve, competitia fiind dotata cu „Trofeul Ungaria”. Alti trei tineri jucatori ai Unirii Alba Iulia, Florin Ilie, Nicusor Stanciu si Sergiu Bus, au fost convocati la nationala Under 19 a României, aflata în aceste zile în cantonament la Mogosoaia. Cei trei vor participa saptamina viitoare la o actiune a lotului programata în Macedonia, acolo unde vor ajunge duminica.

Steaua, devastata

 Aproximativ 15 birouri de la Stadionul Steaua din Capitala, inclusiv cel al lui Valeriu Argaseala, presedintele Consiliului de Administratie al clubului de fotbal, au fost devastate, miercuri noaptea, de doua persoane, acestea fiind cautate de politisti. Purtatorul de cuvint al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, a declarat ca cele doua persoane au intrat în cladirea de birouri în jurul orei 4.00, însa camerele de supraveghere nu au surprins decit siluetele acestora. Cele doua persoane au intrat pe la tribuna oficiala, de unde au ajuns în zona cu birouri, devastind aproximativ 15-16 încaperi aflate la etajele unu-trei ale cladirii. La etajul al treilea, suspectii au iesit din imobil fortind o usa, a precizat Ciocan. El a mai spus ca hotii nu au furat nimic.

Fenerbahce, eliminata de Young Boys Berna!

 Miercuri seara s-au aflat echipele calificate în play-off-ul Ligii Campionilor, dupa disputarea partidelor din returul celui de-al treilea tur preliminar. Din pacate, reprezentanta României în aceasta faza a competitiei, Unirea Urziceni, a prins doar play-off-ul Ligii Europa, fiind eliminata de Zenit St. Petersburg, dupa ce a pierdut returul din Rusia cu 1-0.În play-off-ul Ligii Campionilor merg cei de la Zenit, acolo unde au mai ajuns si sirbii de la Partizan, care au cistigat si returul, din deplasare, cu finlandezii de la HJK Helsinki, scor 2-1. În tur, Partizan s-a impus la scor de forfait. Surpriza acestei faze a competitiei a fost produsa de elvetienii de la Young Boys Berna, care i-au eliminat pe turcii de la Fener! Dupa un 2-2 în “Tara cantoanelor”, turcii au pierdut cu 1-0 chiar pe “Sükrü Saracoglu”.Pentru dinamovistul Bratu, blestemul Ligii continua si în tricoul altei echipe. Împrumutat la Litex, Bratu nu a ajuns în cea mai importanta competitie intercluburi nici cu gruparea bulgara. Dupa 1-1 pe teren propriu cu Zilina, Litex a pierdut returul din Slovacia cu 3-1, într-o partida în care Bratu a evoluat în ultimele 24 de minute, cind scorul era egal, 1-1.Copenhaga s-a calificat în play-off-ul Ligii gratie fratelui dinamovistului N’Doye, Dame, care a fost omul meciului cu bielorusii de la BATE. Dupa un meci nul în deplasare, Copenhaga a cistigat cu 3-2 pe teren propriu. Dame N’Doye a înscris golul victoriei în minutul 60, iar primele doua goluri ale danezilor au fost marcate din pasele sale.Elvetienii de la Basel nu au avut nici o problema cu cei de la Debrecen. Dupa 2-0 în Ungaria, ros-albastrii s-au impus si în retur, cu 3-1. Sparta Praga, Salzburg, Dinamo Kiev si Partizan Belgrad au ajuns în play-off, dupa ce au trecut relativ lejer de Lech Poznan, Omonia Nicosia, Gent si HJK Helsinki. “Razboiul nordic” a fost transat de norvegienii de la Rosenborg, care au trecut cu 3-0 de suedezii de la AIK Stockholm, dupa ce au cistigat si în tur, 1-0.Braga a trecut de Celtic, iar Ajax a avut ceva emotii cu PAOK.Singura partida care a avut nevoie de prelungiri si chiar de executarea loviturilor de departajare a fost cea dintre Dinamo Zagreb si Serif Tiraspol. Dupa 1-1 în Moldova, acelasi scor era scris pe tabela si la finalul timpului regulamentar, în partida tur, scor care s-a mentinut si în prelungiri. La punctul cu var cei mai buni au fost moldovenii, dupa o serie maraton de 18 penalty-uri, la finalul carora s-au impus cei de la Serif, cu 6-5.Tragerea la sorti a play-off-ului Ligii Campionilor si cel al Ligii Europa, are loc vineri, la Nyon, în Elvetia, de la ora 13, ora României. Rezultatele partidelor retur din manSa a doua a turului III preliminar al Ligii Campionilor:Zilina - Litex Loveci 3-1 (în tur, 1-1)Basel - Debrecen 3-1 (2-0)Lech - Sparta Praga 0-1 (0-1)Fenerbahce - Young Boys 0-1 (2-2)Gent - Dinamo Kiev 1-3 (0-3)Salzburg - Omonia 4-1 (1-1)PAOK - Ajax 3-3 (1-1)Rosenburg - AIK 3-0 (1-0)Celtic - Braga 2-1 (0-3)HJK Helsinki - Partizan Belgrad 1-2 (în tur 0-3)Zenit - Unirea 1-0 (în tur 0-0)FC Copenhaga - Bate Borisov 3-2 (0-0)Dinamo Zagreb-Serif Tiraspol 1-1 (5-6, dupa pen.)

Remiza amicala pe Aries!

Pe un inceput mai ezitant al gazdelor, uniristii au reusit sa treaca in avantaj inca din minutul 11, prin autogolul lui Murar in urma unei neintelegeri cu portarul Pampea (nou venit sub culorile ,,vulturilor rosii,,). Turdenii, pregatiti de ex-uniristul Marcel Rusu, au echilibrat jocul si in minutul 41 Saim a restabilit egalitatea cu un sut fulgerator. La pauza in distributiile celor doua formatii au aparut mai multe modificari. In ultimul sfert de ora elevii lui Marius Baciu, au reusit sa refaca diferenta de un gol, prin Mircea Oprea (76), dar dupa numai doua minute Daniel Cucuruzan a restabilit egalitatea.* Ariesul – Unirea Alba Iulia 2-2 (1-1). Marcatori: Saim (41), Cucuruzan (78) / Murar (11, autogol), Mircea Oprea (76)Ariesul: Pampea – Tirca, Timar/cpt, Gongolea, Vasie – Gheti, Murar, C. Bucur, Mihu - Saim, Curtuius. In repriza secunda au mai jucat: Ciortea, I. Moldovan, Pavel, Cucuruzan, Opriceana, Florea, Alex. Pop, Hose, Cistean. Antrenor: Marcel Rusu.Unirea: C. Moldovan – Cl. Oara, Pistol, Poverlovici, Giurgiu – Negura, Dilbea/cpt, Selagea, C. Cristea – Sg. Costea, S. Muresan. In partea a doua au mai evoluat: Ignat – Soporan, Kelemen, M. Oprea, I. Grozav, Potopea, Zagrean si Balas. Antrenor: Marius Baciu.Alba mai are programat miine, un amical cu CS Zlatna, cu incepere de la ora 10.30, pe stadionul de pe malul Ampoiului.

Geluri ?de uns la oase?, doar pe reteta de la doctor

Foto Radu PadureanUnele dintre aceste unguente ar putea produce reactii alergice la expunerea la soare, fie si in cazuri de expunere la lumina solara estompata, iar in cazuri mai rare, chiar si la unele persoane care nu s-au expus la soare deloc, avertizeaza specialistiiOficialii europeni nu mai vor ca farmaciile sa vinda fara reteta gelurile antiinflamatorii care contin ketoprofen, produse aflate pe locul doi intr-un top al popularitatii gelurilor pentru reumatism.      Fastum gel, Ketoprofen, Gel Ketonal si Profenid sint produse foarte populare printre bolnavii de reumatism, dar si printre cei ce sufera de dureri musculare.      In curind, la cererea Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), toate aceste geluri nu se vor mai putea cumpara la liber, ci doar pe baza de reteta.     Au fost impuse restrictii deoarece provoaca alergiiSpecialistii din cadrul EMA au limitat comercializarea produselor cu aplicare pe piele care contin ketoprofen din cauza reactiilor adverse la nivelul pielii. Aceste medicamente au fost analizate in repetate rinduri din cauza aparitiei unor cazuri de reactii alergice la expunerea la soare, dupa folosirea acestor geluri.      Potrivit informatiilor Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), in Franta, s-au raportat cazuri de fotoalergie, survenite chiar in cazuri de expunere la lumina solara estompata. In plus, s-au raportat cazuri de alergie la persoane care nu s-au expus la soare.     Limitarea comercializarii, pentru sanatatea pacientilorOficialii EMA au decis sa adopte o serie de masuri pentru reducerea la minimum a riscurilor pentru utilizatorii acestor creme. Astfel, „aceste medicamente nu vor mai fi disponibile fara prescriptie medicala, ci vor putea fi procurate numai pe baza de reteta de la medic“. De asemenea, in informatiile despre medicament se vor introduce atentionari ferme referitoare la expunerea la soare, alaturi de informatii despre reactiile adverse cutanate care apar in situatia utilizarii ketoprofenului cu aplicare locala impreuna cu produse pentru protectia solara.     Angajatii din sistemul sanitar trebuie sa le spuna pacientilor care sint reactiile adverse ce pot sa apara daca folosesc aceste geluri.    Gelurile cu ketoprofen, pe locul doi la vinzariSperanta Iacob, presedinta Colegiului Farmacistilor Cluj, spune ca Fastum Gel, Ketoprofen, Gel Ketonal se afla pe locul doi intr-un posibil top al celor mai vindute unguente pentru reumatism si dureri lombare. Cel mai cautat este Diclofenac unguent. Farmacistii sint de parere ca romanii se vor orienta cel mai probabil spre acesta din urma daca unguentele pe baza de ketoprofen se vor vinde doar pe reteta.      Farmacistii clujeni spun ca astfel ne aliniem si noi la normele europene unde majoritatea medicamentelor se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala.     Algocalmin doar pe retetaNu doar unguentele intra pe „lista neagra“. La solicitarea EMA va fi limitata comercializarea la fel de celebrului algocalmin. Masura va fi aplicata din aceasta toamna. De asemenea, se vor da numai pe baza de reteta si analginul, centralginul, algozonul sau sintocalminul, toate continind aceeasi substanta activa ca algocalminul. Substanta respectiva – metamizol sodic – poate produce agranulocitoza, o boala grava prin care scad pina la disparitie toate globulele albe din singe.

Consiliul Judetean nu a decis ce face cu terenul de pe Turzii

Vicele judetului a precizat ca deocamdata nu se stie cu exactitate ce utilizare ar putea primi respectiva suprafata de teren.     „In aceasta perioada am avut alte proiecte ca prioritati si nu am apucat sa studiem problema acelui teren. Undeva prin luna septembrie, dupa ce se termina si perioada de concedii, o sa analizam situatia respectivului teren. E posibil sa facem un studiu pentru acel teren, pentru ca deocamdata nu stim exact ce vom face acolo“, a declarat Radu Bica pentru monitorul.     Va reamintim ca, pina in urma cu citeva luni, terenul, in suprafata de aproximativ 3.500 de metri patrati, era folosit pe post de parcare pentru masini si autocare. Dupa ce monitorul a publicat un material despre situatia dezastruoasa a terenului, acesta a fost ingradit de catre Consiliul Judetean, iar acum aici cresc in voie buruienile. „Situatia este dezastruoasa, masinile mari duc si aduc noroiul pe trotuar, iar cei cu masinile mici, daca nu le convine sa-si murdareasca pneurile, pur si simplu parcheaza pe trotuar“, semnala in luna februarie Ecaterina Botar, o cititoare a ziarului monitorul.    Istoria terenuluiLa vremea respectiva, vicepresedintele Consiliului Judetean, Radu Bica, mentiona ca, cel mai probabil, pe terenul de pe Calea Turzii o sa fie construita o sala de sport care sa fie folosita de liceele din zona. „Noi preferam varianta unei sali de sport, ce a mai fost vehiculata si in trecut. Se va merge pe varianta unei concesiuni, exact ca in cazul turnului stadionului“, a mentionat Radu Bica. In trecut, terenul de pe Calea Turzii a facut obiectul unei concesiuni catre societatea Nova Taxi, care urma sa construiasca acolo un centru multifunctional. In urma anularii procedurii de atribuire a contractului de concesiune si a mai multor ani de procese, Nova Taxi a renuntat la proiect. Ulterior, a fost avansata inclusiv varianta construirii unui sediu pentru Consiliul Judetean pe acest teren, insa nici un asemenea proiect nu a fost pus in practica.

?Presedintele? agricultorilor vrea sa-l dea jos pe seful Agriculturii

Foto Radu PadureanPresedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae, alaturi de deputatul PDL Mircia Giurgiu, ieri, la Cluj, unde a fost infiintat un "sindicat" al producatorilor agricoliPresedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae, prezent ieri la Cluj cu ocazia infiintarii unui sindicat al producatorilor agricoli din judet, a lansat acuzatii dure la adresa actualilor guvernanti, in special a ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru.     „Noi am cerut demisia ministrului inca de acum 3 luni si ne mentinem in continuare cererea. Acest ministru trebuie sa plece imediat, pentru ca orice zi de intirziere inseamna probleme din ce in ce mai mari pentru agricultorul roman. Nu au fost rezolvate citeva chestiuni elementare: legislatia cu privire la ajutoarele de stat pina in 2013, mentinerea actualelor forme de sprijin pentru toti agricultorii in situatii de criza sau accesarea fondurilor europene, unde avem mari probleme“, a declarat Stefan Nicolae intr-o conferinta de presa pe care a sustinut-o impreuna cu deputatul clujean Mircia Giurgiu (PDL).    Proteste in 2 si 9 septembriePresedintele Agrostar a mai anuntat ca sindicalistii federatiei pe care o conduce vor organiza actiuni de strada in fiecare resedinta de judet pe 2 septembrie, iar pe 9 septembrie, la Bucuresti, va fi organizat un miting de protest la care sint asteptati 20.000 de producatori agricoli, insotiti de 300 de utilaje agricole. „Am creat un comitet de criza pentru salvarea agriculturilor la nivel national. Am solicitat, printre altele, intilniri cu presedintele Romaniei, membrii Guvernului sau cu europarlamentarii tarii. Trebuie sa determinam Guvernul sa mentina macar actualele subventii“, a mentionat presedintele Federatiei Agrostar.     Creste pretul piinii cu 30%?Stefan Nicolae a precizat ca in aceasta toamna se preconizeaza o crestere cu 30%  a pretului piinii, ca urmare a scaderii productiei de griu si a politicii Ministerului Agriculturii. „Pretul piinii va creste pe fondul cresterii pretului la griu. Avind in vedere ca productia de griu este foarte, foarte mica si afectata de schimbarile climatice, probabil ca importurile care se vor face si cresterea pretului vor duce la scumpirea piinii cu 30%“, a aratat seful Agrostar. Stefan Nicolae a mai afirmat ca, printre altele, aceasta crestere este si o consecinta a politicilor proaste ale Ministerului Agriculturii. „Aceste preturi sint consecinta politicilor proaste. Romania n-ar trebui sa aiba probleme cu cresterile de preturi, pentru ca avem capacitatea sa aprovizionam nu numai populatia Romaniei, ci si inca 80 de milioane de locuitori“, a fost de parere presedintele Agrostar. Presedintele Federatiei Agrostar crede ca toate guvernele care s-au succedat in ultimii ani au negociat prost cu Uniunea Europeana capitolul legat de agricultura, inclusiv actualul comisar european pentru agricultura, Dacian Ciolos.     Sindicat pentru agricultorii din Cluj„Negocierea a fost facuta foarte prost, in sensul in care subventiile pe toate categoriile au fost mult mai mici decit subventiile europene. In Grecia, spre exemplu, au fost introduse subventii suplimentare pentru toti agricultorii care au probleme din cauza actualei crize economice“, apreciaza Nicolae.      Legat de infiintarea sindicatului de la Cluj, a fost creat deja un grup de initiativa format din producatori agricoli din zone precum Risca, Calatele, Marisel, Belis sau Floresti.     „Acest proiect al infiintarii de sindicate este foarte important pentru noi si vrem sa-l punem in practica si la Cluj. In fiecare judet trebuie sa existe structuri sindicale ale agricultorilor. Federatia noastra are trei sindicate profesionale la nivel national: sindicatul crescatorilor de ovine si caprine, sindicatul crescatorilor de bovine si cel al crescatorilor de albine“, a incheiat Stefan Nicolae.

?Dragostea cu forta? continua intre clienti si companii

Unii dintre clienti au constatat ca, la anumite ghisee, angajatii nu au auzit de noile prevederi si cer in continuare taxe de reziliere sau ca telefonul pe care l-au primit la abonare gratuit trebuie platit.     Legea modifica articolul 84 din Legea 296/2004 privind codul consumatorului si Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori.    Legea mai cere clarificariComisarul-sef adjunct al Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor Cluj, Mircea Radu (foto), a precizat ca „legea contine multe explicatii, dar, din pacate, si unele confuzii“. El a subliniat ca, pentru rezilierea unui contract dintre o firma si un client, acesta din urma trebuie sa ceara acest lucru expres si, neaparat, in scris.     „Daca nu exista o dovada palpabila, o hirtie, noi nu putem verifica cererea si lua masuri“, a declarat Seful Protectiei Consumatorului Cluj.     Mircea Radu le-a mai recomandat celor care au incheiat contracte cu anumite firme si, profitind de noua lege, vor sa renunte la ele, sa citeasca inainte cu foarte mare atentie clauzele acestea, pentru a nu avea surprize.In cazul clientilor operatorilor de telefonie mobila, de exemplu, legea le permite abonatilor sa renunte la acord, dar, in cazul in care la semnarea documentelor, au beneficiat de anumite facilitati sau de aparate subventionate de catre companie, ar putea avea de platit. Practic, telefoanele „gratuite“ sau „la ocazie“ trebuie platite, dar, din pacate, legea nu specifica daca suma returnata va fi mai mica decit cea la care a fost apreciat la cumparare telefonul pe piata.    Nu mai merge dragostea cu forta Legea 161/2010 prevede ca rezilierea contractelor intre ofertantii de produse si servicii si clientii acestora poate fi facuta de catre oricare parti fara ca, la un moment dat, clientii sa fie nevoiti sa plateasca sume pentru reziliere. Aceasta este, de fapt, una dintre noile clauze introduse pe lista celor „abuzive“ prin documentul citat.      Comunicatul Autoritatii arata ca, in ceea ce priveste contractele aflate in derulare, „consumatorii trebuie sa inteleaga ca simpla notificare a actului mentionat nu duce la anularea automata a taxei de reziliere. Se considera abuzive numai taxele de reziliere fara justificare economica, impuse de operatorul economic pentru a tine consumatorul captiv“. De asemenea, comunicatul a explicat ca nu sint abuzive acele clauze care prevad returnarea contravalorii unor beneficii acordate consumatorului la semnarea contractului, daca valoarea acestor beneficii poate fi estimata in bani prin raportarea unor bunuri si servicii de pe piata.    Legea spune ca se poate...Art. I. — Articolul 84 din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 224 din 24 martie 2008, se modifica si va avea urmatorul cuprins:     Art. 84. — Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrins de nici o clauza contractuala sau intelegere intre parti, in cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept. Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale.

Copiii care sfideaza imposibilul la BEST Engineering

Ei participa in aceste zile la finala mondiala a concursului, care se desfasoara la Cluj, dupa cum a explicat unul dintre organizatori, Florin Popa. Pentru a organiza editia a doua a concursului, 50 de tineri de la BEST au lucrat 220 de zile si 1.760 incontinuu si, acum, cred ca totul a iesit bine.     Berea merge cu genialitateaCoordonatorul finalei, Rafael Feito, e student la o universitate belgiana si a participat la editia din 2007 a concursului pe care acum il „dirijeaza“. Nu este pentru prima data la Cluj si se declara multumit de campusul de pe strada Observator, de competitori si, mai ales, de bere si de faptul ca orasul este unul extrem de viu. „Desi am participat o singura data la concurs, m-am indragostit pentru totdeauna de inginerie. Imi amintesc si acum cum am avut ca tema construirea unui turn de hirtie si a unui mecanism“, spune Rafael.      Fata de anul trecut, cind la editia din Belgia au participat 80 de viitori ingineri, in acest an numarul lor a fost cu 24 mai mare, iar pentru editia din 2011, de la Istanbul, este de asteptat ca acesta sa creaca din nou, crede Rafael Feito.    Cum sa produci energie la birouProf. dr. Radu Munteanu * Rectorul UTCN„Noi, inginerii, sintem cei mai mari visatori. Daca noi nu am visa ceva, nu am putea inventa nimic nou si lumea nu ar evolua.“ Concursul se desfasoara pe doua categorii, Team Design si Case Study, iar cei 104 concurenti sint impartiti in doua grupe a cite 13 echipe, formate fiecare din 4 oameni. Miercuri, concurentii au avut de facut un mecanism, de genul unei mori de vint, care, in final, sa produca suficienta energie pentru a aprinde... un bec.     Bogdan Bucur, responsabilul media al evenimentului, a precizat ca moristile construite din scotch, carton, hirtie si lemn, au reusit de cele mai multe ori sa produca energia pentru bec, fara ajutorul bateriilor sau a sirmei, si foarte putine echipe au esuat pe tarimul stiintei.      Ieri, tema a fost cel putin la fel de interesanta. Din acelasi tip de materiale, sfoara, carton, hirtie, participantii au incercat sa construiasca de la 9.30 dimineata pina la ora 17, un mecanism care sa poata... desena sigla BEST.      Andreea, „zmeul“ echipei de organizatori, a remarcat ca, de aceasta data, unii s-au speriat de tema: „De vreme ce avem asemenea mecanisme, inseamna ca ele se pot face“.     Nimic imposibil pentru inginerieINOVATORI104 este numarul participantilor din toata Europa la finala editiei a doua a BEST Engineering Pentru categoria de Case Study, joi, studentilor le-a fost propusa de catre partenerul evenimentului, un important fabricant de detergenti si produse de curatat, realizarea unui plan de afaceri pentru lansarea unei pastile de curatat. „Participantii trebuie sa se gindeasca la tot planul de afaceri, la costurile de productie, la tara in care vor sa amplaseze fabricile si la cum sa se marketeze. La absolut tot...“, a precizat Bogdan Bucur.      Ieri, la inchiderea programului, echipele si-au prezentat proiectele, iar cistigatorii urmeaza a fi cunoscuti pe 10 august, cind va fi si premierea.     Companiile, cu ochii pe studentiPartenerii evenimentului au recunoscut ca acest gen de concursuri sint adevarate „probe de foc mascate“ pentru studenti, iar universitatile sint pepiniere reale pentru firmele lor. Luminita Zota, recruiting manager la PMG, cel mai vechi partener al competitiilor BEST Engineering, a declarat ca acestea „sint cele mai frumoase momente din viata unui recruter. Ne place sa vedem ca studentii se implica si ca pot face atit de multe“. Ea a precizat ca firma are in vedere o serie de studii de caz pe care le propune viitorilor ingineri pentru a vedea cum le dezvolta si ii recompenseaza nu neaparat pe cei care au solutii cit mai apropiate de ale lor, cit pe cei care sint mai inventivi si mai eficienti. Luminita Zota a recunoscut ca, dupa asemenea evenimente, firma pe care o reprezinta i-a „curtat“ pe unii sau altii dintre participanti. „Ne intereseaza cum isi argumenteaza ideile si speram sa le placa atit de multa compania noastra incit sa vrea sa vina sa lucreze la noi“, a afirmat ea.

Fata care vorbeste invers

Medieseanca detine talentul de a scrie si a citi cuvintele inversMadalina Vintila scrie si vorbeste invers la fel de repede cum o facem oricare dintre noi in limba romana. A descoperit ca poate face asta la varsta de opt ani. Si-a dat seama ca poate vorbi sau scrie invers fara sa faca niciun efort. „Au trecut foarte multi ani de cand mi-am descoperit aceasta capacitate. Eram in clasa a doua, mai exact aveam 8 ani cand uitandu-ma la televizor am vazut un reportaj referitor la o fata care putea scrie invers. Abia invatasem  sa scriu si sa citesc, si de curiozitate am incercat si eu sa fac acelasi lucru. Mi-am dat seama ca imi era foarte simplu sa intorc fiecare litera din cuvant si sa le si scriu” povesteste Madalina.    Reactii diverseIn momentele in care vorbeste invers, Madalina starneste uimire in jur. Reactiile celor care o asculta se pot incadra intr-o gama larga, de la soc la amuzament. „Majoritatea au avut reactii foarte ciudate, de soc uneori, spunandu-mi ca nu este posibil, iar cand s-au invatat cu aceasta limba se distrau de fiecare data cand eram provocata sa vorbesc intors. De atunci pentru prieteni sunt fata care vorbeste invers” mai spune tanara.     Fara explicatieMadalina nu stie cum sa isi explice abilitatea pe care o are. Nu a gasit o explicatie plauzibila nicaieri, si nici nu intelege de unde a deprins vorbitul si scrisul invers. „Inca nu am primit amanunte plauzibile din partea nimanui. Ciudat este ca mie mi se pare absolut normal sa pot vorbi invers si am impresia ca este un lucru obisnuit. Nu pot sa imi dau seama, concret, cum am deprins aceasta capacitate. Multi m-au intrebat daca am invatat toate cuvintele pe de rost, insa asa ceva este imposibil. Pentru mine este exact ca o limba straina invatata foarte bine” explica Madalina. Ea nu are nevoie de antrenament pentru a putea vorbi invers. Desi a avut perioade lungi in care nu a vorbit invers, in momentul in care a facut-o i-a fost la fel de simplu.     Limba madalinezaTalentul de a vorbi invers i-a folosit Madalinei in ceea ce face. A lansat un concurs la radio, cu provocari in limba „madalineza”. Recent, ea a decis sa se inscrie la concursul „Romanii au talent”. „Impreuna cu colegii de la Radio Impuls Cluj, faceam concursuri constand in premii mari, iar provocarea pe care o lansam era in limba madalineza, asa cum au botezat-o ascultatorii  postului. A avut mare succes. Inscrierea la concursul <<Romanii au talent>> a fost o chestie de moment. Am intrat pe site-ul emisiunii, am vazut ca sunt mii de persoane inscrise, insa am zis ca incercarea moarte n-are, si m-am inscris si eu. Surpriza a venit in cursul urmatoarei saptamani cand am fost sunata de la Pro Tv in vederea stabilirii preselectiei. Acum probabil ca pot spune ca mi-a folosit la ceva acest talent. Concursul va fi in noua grila a postului, si sper sa aduc o umbra de mandrie Mediasului” spune Madalina.    A crescut in radioTanara are doua mari pasiuni, radio-ul si televiziunea. De radio s-a indragostit acum 13 ani Atunci a pasit pentru prima data intr-un studio, iar apoi a lucrat ani buni la Radio Medias 725, pentru ca in prezent sa lucreze la Radio Impuls in Cluj. „Imi amintesc cum imi asezam o gramada de carti pe scaun pentru a ajunge la microfon. Mi-a suras de mica ideea de a le transmite oamenilor buna dispozitie, si astfel am realizat ca am facut cea mai buna alegere. Am crescut in radio, m-am maturizat in radio, am invatat o multime de lucruri care m-au ajutat si ma ajuta” povesteste Madalina.     Dependenta de televiziuneLa televiziune a inceput tot in Medias, la Nova Tv, iar acum lucreaza la TVR Cluj. Pentru ea fiecare zi e una plina de provocari. „Televiziunea pentru mine a fost o adevarata provocare. Nova Tv mi-a deschis usa spre o lume de care m-am indragostit cu adevarat. O lume care te invata in fiecare zi altceva, care te conecteaza cu lumea din jurul tau, creandu-ti o adevarata dependenta. La TVR Cluj fiecare zi e altfel, plina de provocari iar asta conteaza foarte mult pentru mine” povesteste ea.     Madalina Vintila:„Sunt o persoana dinamica, luptatoare. Cand imi propun un lucru fac orice pentru a-l realiza. Sunt o fata ce iubeste ceea ce face, si da tot ce are mai bun pentru a-si atinge scopul in viata. Imi plac mult filmele. De fiecare data cand am putin timp, merg la un film bun cu prietenii. Imi place mult si muzica pe care o asociez in fiecare zi cu buna dispozitie. In viitor ma vad in Bucuresti, lucrand la un post national de televiziune si intr-un radio. Asa mi-am inceput cariera in Medias, lucrand in radio si televiziune, asa am continuat-o in Cluj, asa ca ar fi pacat sa stric traditia”.

Datornicul nemilostiv

Pilda Duminicii acesteia, a XI-a dupa Rusalii, numita si a „datornicului nemilostiv“ m-a dus cu gândul la o pagina din Cuviosul Paisie Aghioritul:„... Hristos nu spune: «Daca te roaga cineva sa mergi o mila, tu sa mergi doua», ci spune: «Daca te sileste cineva sa mergi o mila, mergi doua» (Mt 5, 41). Si nu spune: «Daca îti cere haina, da-i si camasa», ci: «Daca îti ia haina, da-i si camasa» (Mt 5, 40). (...)... daca cineva pune în lucrare spusa din Scriptura si daca-l sileste unul sa mearga o mila, merge si mai departe, dupa aceea lucreaza Hristos si se schimba duhovniceste si celalalt care l-a silit si-si face probleme de constiinta. «Mai, ia te uita, îsi spune el, eu l-am silit sa mearga o mila, iar el a mers mai departe! Câta bunatate!». Daca si Hristos ar fi avut logica (...) omeneasca pe care o au astazi multi oameni duhovnicesti, nu ar fi lasat Tronul Sau cel ceresc ca sa Se coboare pe pamânt sa Se chinuiasca si sa fie rastignit de noi, oamenii cei vrednici de plâns. Însa înlauntrul acestei nereusite a Lui, vazuta omeneste, era ascunsa mântuirea tuturor oamenilor. Dar ce a tras ca sa ne mântuiasca!...“ (Cuv. Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicesti, III, Nevointa duhovniceasca, Ed. Evanghelismos, Buc., 2003, p. 118-119).    Reactie de sluga netrebnicaRevenind la evanghelie, unii l-ar îndreptati pe slujbas, spunând ca tocmai pomenise ca va plati toata datoria (Mt 18, 26b). Si ca era firesc sa înceapa a o face. Evanghelistul Matei - desavârsit povestitor - arata discrepanta între o datorie (zece mii de talanti) si cealalta (o suta de dinari) (Mt 18, 25, respectiv Mt 18, 28) tocmai pentru a sublinia nefirescul actiunii „iertatului neiertator“. Reactie de sluga netrebnica, gâtuirea si-apoi aruncarea în temnita a celui „mic“ între datornici, arata ca Hristos nu de partea materiala grijeste când le vorbeste oamenilor, ci despre aspectul cel dinlauntru al omului vechi, „cel care sade ca un chirias rau înlauntrul nostru“ (cf. Cuv. Paisie, op. cit. p. 173) si fara de alungarea caruia nu poate fi înnoit nimic în noi.    Saraci cu duhul lui HristosSi noua ni se întâmpla uneori asa. Noua, carora Dumnezeu ne-a iertat pacate înfricosatoare, care-au înrosit de plâns ochii Pastorului celui Blând, care-au rusinat si patat haina Botezului, pacate de care doar harul lui Dumnezeu ne-a facut iertati, identificam uneori în jur, la unii dintre ai nostri, pacate sau umbre de pacate pe care le înfieram îndata. Si sugrumam într-însul orice încercare de respirare duhovniceasca, si-l legam, fiind convinsi ca daca-n pacatele mici îl facem sa-mbrace zeghea temnitei, va scapa de cele mari, noi facându-ne partasi la plata cereasca!      Recititi ce sanatoasa este reactia celorlalte slugi! (Mt 18, 31-32). Este reactia pe care Hristos o cere de la noi atunci când darul Sau este calcat în picioare, când iertarea Sa este diminuata de reactii de functionar pagubos într-ale Împaratiei... Ele nu judeca, ci, constatând, „se întristeaza“, atragând astfel atentia Stapânului asupra nedreptatii!     Iertare nemasurataSa nu uitam însa ca mereu Hristos ne cere o inima mare. Caci iertarea ce vine dintr-o inima mica, necrescuta duhovniceste, nu poate fi decât o iertare mica, nesemnificativa, ce nu creste. Este iertarea aceea pe care ne-o dam unii altora înainte de a ne limpezi pe de-a-ntregul conflictele noastre, dupa ce ne turnam unii altora parerile noastre, uneori jignindu-ne si ranindu-ne, ca sa încheiem mai apoi: „Ma iertati!“ Uneori iertarea venindu-ne, dar nu din adânc de inima, cât mai ales, din vârf de buze. Numai o inima „antrenata“ în dese, repetate si adânci iertari poate sa ierte orice „pocinog“ ar rani-o. Inima aceea despre care, tot Cuv. Paisie spunea, are numai intrari si nici o iesire.     Oare când vom lua seama sa nu mai aruncam asa usor cu aceste cuvinte pe care Dumnezeu le descopera? Inima, iertare... Abia atunci, întelegându-le valoarea ce vine de sus si umple lumea, vom sti ce dar adânc ni-i inima si ce genune de iertare se zbate, odihnindu-L pe Dumnezeu într-însa.

Taina iertarii aproapelui

Una dintre slugi are o datorie extrem de mare, chiar si pentru zilele noastre: zece mii de talanti! Cifra aceasta, de zece mii, e folosita de Hristos tocmai pentru a arata ce mare era aceasta datorie, a slugii, catre stapanul sau. Iar suma aceasta era atat de mare, incat, pentru a o plati, sluga trebuia sa-si vanda ce avea mai scump si mai de pret: femeia si copiii. Plus tot ce mai avea. Si nici atunci nu stim daca ar fi adunat suma intreaga pentru achitarea datoriei.      Ce face atunci datornicul? Cade in genunchi si il roaga, il implora pe stapan: „Doamne, ingaduieste-ma si-ti voi plati tie tot! Iar stapanul - ne spune mai departe Sf. Evanghelie -, milostivindu-se de el, i-a dat drumul si i-a iertat si datoria“.    Pilda vietii noastreEvanghelia de astazi este evanghelia vietii noastre, pilda vietii noastre. Cu totii suntem slugi netrebnice inaintea lui Dumnezeu. Chiar credinciosi fiind, cadem inaintea lui Dumnezeu mereu, cerand iertare pentru datoriile noastre. Asta, in cazul cel mai bun, cand ne amintim de Dumnezeu si ne plecam genunchii in fata marii Lui milostiviri. Cei mai multi dintre noi insa nici nu ne mai amintim macar ca avem aceste datorii catre Dumnezeu. Si pentru cate nu trebuie noi sa-I fim recunoscatori lui Dumnezeu? Tot ce avem noi este darul lui Dumnezeu. In tot ce ne inconjoara, in ceea ce primim Il vedem pe Hristos.      Sluga aceasta insa, dupa ce i se iarta datoria, se intalneste cu o alta sluga, asemenea lui, care avea datorie catre el cam la o suta de dinari. Si il prinde de gat pe acesta, zicandu-i: „Plateste-mi, ca esti dator!“ Si, pentru ca nu avea de unde sa ii plateasca, l-a aruncat in inchisoare, pana ce isi va plati datoria.     Exemplul lui Hristos„Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri...“, spunem cu totii in rugaciunea Tatal nostru. Si cu totii ne regasim, si de aceasta data, in datornicul acesta nemilostiv, care il sugruma pe cel asemenea lui si il inchide pentru ca nu i-a achitat la timp datoria. De aceea spuneam la inceput ca Evanghelia de astazi este, pe langa a datornicului nemilostiv, si una a iertarii aproapelui.     Discutia cu PetruInainte de pilda aceasta, are loc o discutie intre Hristos si Petru. „De cate ori - Il intreaba Sf. Ap. Petru pe Hristos - va gresi fata de mine fratele meu si noi vom ierta lui? Oare pana de sapte ori?“ Si ii raspunde Mantuitorul nostru Iisus Hristos: „Nu-ti zic tie pana la sapte ori, ci pana la saptezeci de ori cate sapte!“     Trebuie sa avem foarte mare grija cand aproapele nostru ne cauta pentru a ne cere iertare, cand ni se solicita iertarea. De saptezeci de ori cate sapte, adica de fiecare data cand ni se cere iertare, noi trebuie sa facem aceasta, sa daruim iertare, sa fim asemenea lui Hristos, Care, si pe Cruce fiind, cere iertare Tatalui pentru cei care Il batjocoresc si Il ucid. De fiecare data, insa, iertarea noastra trebuie sa fie sincera, reala, asemanatoare uitarii.     A ierta cu bucurieA ierta inseamna, de aceea, a uita cu totul neplacerea pe care ti-a creat-o cineva, a ierta cu bucuria cu care iarta Dumnezeu pe cel care vine inaintea Sa, cerandu-I iertare de pacate. Stim, este foarte greu aceasta. Insa Hristos ne-a aratat ca se poate si ca aceasta este calea pe care trebuie sa pasim pentru a ajunge in Imparatie.      Sa luam aminte, asadar, la taina iertarii, la care Bunul Dumnezeu ne cheama astazi, pentru a ne darui, la randul nostru, iertare de greselile si de pacatele noastre. Amin.

Viata in Adevar, in Hristos

Mereu când e vorba de Dumnezeu Însusi, apelul cel mai des se face - poate si influentati de-o anumita filosofie a vietii, patrunsa la noi dinspre Occident - la atributul Lui de bun, numindu-L „Bunul Dumnezeu“. Si se-ascund în spatele bunatatii acesteia multe din patimi si pacate, caci, nu-i asa, cea mai mare calitate a unui Dumnezeu Bun este iertarea, indiferent de circumstantele pacatului, spun ei. Si de-aceea, mereu accentuând pe „Dumnezeul cel Bun“ sau „Bunul Dumnezeu“ (la noi, la români, a capatat un nume chiar mai intim, „Dumnezeu Dragutul“) se lasa prinsi în plasa perfidiei diavolesti oameni de calitate, de credinta si sinceritate de nepus la îndoiala, dar insuficienta mântuirii.     Adaptarea metodelorCa sinceritatea-i o virtute buna, e-adevarat. Dar tot adevarat este si ca-i insuficienta în mântuire, când nu-i dublata, triplata, înmiita de adânca smerenie si de darul discernerii. Daca este sa luam un exemplu, este usor sa întelegem. De pilda, unul care are un pistol în mâna, trage catre un altul, ucigându-l. Si, oricât l-ar tortura cei care ancheteaza cazul, acela va spune - sincer - ca nu stia ca pistolul are glont pe teava. Sincer, dar ucigator!Se întâmpla, uneori, ca sub intentia, sincera, de a educa în mod crestin pe câte un tânar - uneori chiar pe noi însine - acceptam mijloace de apropiere de Dumnezeu care ne par a fi foarte bune în raport cu tinerii. Ei, care trebuie întelesi, tratati cu atentie deosebita, mai lasând noi, mai lasând ei... ca-ntr-un soi de „negot“ pedagogic, riscant de altfel. Încercarile de „solutionare“ pe care, cu minte umana, le aplicam, de cele mai multe ori crizelor tineresti, poarta în ele si scaderea umana pe care o presupune o solutie data pe orizontala.    Vrednici si nevrednici Daca orbul pe orb nu poate calauzi, cum, dar, pot fi calauze ascultarii cei iesiti din ascultare, calauze cunoasterii lui Dumnezeu cei care nu vad dincolo de vârful interesului personal? Exista, dar, un anumit punct de la care acceptarea de „bun“ a unui om doar pentru ca are câte ceva din ce se cere pentru a fi bun, devine un pericol pentru însasi icoana bunatatii. A cocolosi teribilisme tineresti si cereri care se încadreaza în moda de care au nevoie tinerii pentru a li se parea Biserica demna de cercetat nu are nimic în comun cu rigoarea pe care marturia crestina o cere. Nici Mântuitorul, nici Ucenicii Sai si nici ceilalti de dupa ei - pâna la noi - n-au admirat si trait crestinismul pentru lucrurile pe care Biserica le facea pe placul lor. Un tânar nesedus în Biserica de Însusi Hristos, oricât îl vom aduce pe Cale prin mijloacele externe ale misiunii, poarta în el si samânta parasirii, abandonului paradisului pamântesc, care este Biserica.     Nevoia de fermitateSfântul Ignatie Brancianinov spunea: „Noi credem si învatam astfel de la Sfintii Parinti ca daca Însusi Domnul nu va da cuiva sa înteleaga calea ascultarii, acela de la oameni nimica nu va primi, ca, si daca va fi povatuit de Sfintii Apostoli, pâna si asupra lor ar arunca cu pietre...“      Cine cauta duhovnici doar dezlegatori de pacate, nu izvoare vii de povatuire, cine cauta slujbe pururea doar pe placul superficialitatii lor, nu pe acela al profunzimii ceresti, cine cauta mereu sa-i desfiinteze pe altii (uneori, chiar cu Cuvântul lui Dumnezeu) de dragul unor polite de platit propriilor pacate, se-arunca singur în scoala cocoloselii. Alta decât a Duhului Sfânt, care cere suavitate, dar si fermitate. Si, mai ales, viata în Adevar, în Hristos.

Calendar Crestin Ortodox

Saptamâna 6 – 12 august 6 Vi † Schimbarea la Fata a Domnului        7 Sâ † Sf. Cuvioasa Teodora de la Sihla; Sf. Sfintit Mc. Narcis, Patriarhul Constantinopolului        8 Du Sf. Emilian Mart., Episcopul Cizicului; Sf. Miron, Episcopul Cretei;  Predica la Duminica a XI-a dupa Rusalii - Ap. I Corinteni IX, 2-12Ev. Matei XVIII, 23-35glas 2, voscr. 11        9 Lu Sf. Apostol Matia; Sfintii 10 Mucenici Marturisitori pentru icoana lui Hristos; Sf. Muc. Antonin       10 Ma Sfintii Mucenici: Lavrentie arhidiaconul, Xist si Ipolit       11 Mi † Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului; Sf. Mare Mc. Evplu  arhidiaconul       12 Jo  Sf. Mucenici: Fotie, Anichit, Pamfil si Capiton 

Locuitorii de la baraj

G. I., muncitor„Pentru un concediu afara e foarte bine. Am doua saptamâni de când stau si mai stau înca o saptamâna, atât mai am concediu. E placut, depinde si de timp. În fiecare an vin aici, din 1986.” S. M., pensionar„E foarte bine, foarte frumos, doar ca trebuie sa stii sa traiesti, sa îti faci o mâncare, sa stii sa pescuiesti. Pe mine ma stie tot orasul, ma cheama Marton si sunt pensionar. Stau aici din luna aprilie, din 28, si pâna în octombrie tot aici voi fi.”P. S., muncitor„E pasiunea pentru pescuit, de asta vin aici. E un sport relaxant. Când nu trage mai stam, mai jucam o carte. Nu stiu cât mai stam pe balta, în functie de vreme.”D. R., pensionar „Vin aici de când s-a deschis pescuitul. Sunt pensionar si pe noi nu ne prea iarta nimeni. Îmi petrec timpul liber aici, mai o plaja, fara bani la mare, suntem la soare.”

De ce este important sa bem apa?

Apa nu furnizeaza nici calorii, nici vitamine. Si totusi, consumul de apa este mult mai important decât cel de alimente: fara apa n-am putea supravietui decât cel mult 5-6 zile. Motivul: corpul contine 60-70 % apa (cam 42 de litri la o persoana care cântareste 70 Kg.). Acest nivel trebuie sa ramâna constant, astfel ne simtim fara vlaga, avem tulburari circulatorii.     Apa face ca sângele sa fie fluid. Toate organele sunt puternic vascularizate. Ea stimuleaza metabolismul, oxigenul este condus mai repede spre celule, la fel si substantele nutritive, iar reziduurile sunt eliminate din corp cu ajutorul rinichilor.     Apa confera umiditate pielii, o face mai neteda, mai proaspata. Apa îmbiba. De aceea, cu un pahar de apa baut cu o jumatate de ora înaintea mesei, ne potolim foamea. În plus favorizeaza digestia.      Daca tineti regim, trebuie sa beti zilnic cel putin trei litri de apa. Motivul: o data cu diminuarea stratului de grasime, se formeaza asa numitele „cetocorpuri“. Daca nu beti apa suficienta, aceasta substanta face ca la nivelul rinichilor sa se elimine prea putin acid uric, (din aceasta cauza în timpul unei cure apar durerile de cap).     Iata cum acoperiti necesarul de apa:- o parte, prin alimente solide: 600 de grame de legume sau fructe contin aproximativ o jumatate de litru de apa.- cealalta parte, prin baut. Apa minerala, ceaiurile de plante sau fructe astâmpara setea si nu contin calorii.

Mazarea te scapa de hipertensiune

O anumita proteina din mazare poate fi folosita ca aditiv sau supliment alimentar împotriva hipertensiunii arteriale si a maladiilor renale, potrivit unui studiu al cercetatorilor canadieni, informeaza eurekalert.org.      Mazarea a fost considerata mult timp drept un super-aliment, ce contine proteine, fibre dietetice si vitamine, având un continut scazut de grasimi si de colesterol. Noile studii au demonstrat, în premiera, ca un anumit concentrat din mazare poate avea un efect pozitiv asupra presiunii arteriale si preveni maladiile renale cronice. „În cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, aceasta proteina poate sa întârzie instalarea problemelor renale“, a explicat Rotimi Aluko, autorul studiului, biochimist la Universitatea Manitoba din Winnipeg (Canada).    Ajuta si în cazul maladiilor renaleÎn cazul persoanelor care sufera deja de maladii renale, aceasta proteina îi ajuta pe acestia sa îsi mentina tensiunea arteriala la un nivel normal si sa traiasca, astfel, mai mult. Acest studiu a fost prezentat la conferinta organizata de American Chemical Society si este primul care stabileste faptul ca un produs alimentar natural poate sa atenueze semnificativ simptomele maladiilor renale.      Hipertensiunea arteriala reprezinta un factor de risc major în declansarea insuficientei renale cronice, o maladie care afecteaza tot mai multe persoane pe glob. Insuficienta renala cronica este dificil de tratat si poate evolua catre stagii terminale, care necesita dializa sau chiar un transplant de rinichi.

Caracatita cu masline si macaroane

Reteta favorita: Ingrediente: o caracatita de marime medie, un pahar de vin alb, macaroane, condimente      Mod de prepare: Caracatita se pune într-o tigaie speciala cu vin alb. Se fierbe timp de 4-5 minute, iar apoi se pune unt pentru fragezire. Separat se fierbe orez sau macaroane. Apoi cele doua se amesteca cu masline, ardei iute - în caz ca dorim sa fie mai picant, si condimente de peste. Pofta buna !

Coltul cu mondenitati

Monitorul de Medias: Mergeti la cinematograf?     Nicolae Deliceanu: Ultima oara am fost în 2008. Am vazut Cocosul Decapitat.În viziunea dumneavoastra, de ce are nevoie Mediasul cât mai repede?     În învatamânt, ar fi necesar un imobil nou, la standarde europene, cel putin doua sali de sport, cel putin o clasa cu profil sportiv la unul dintre licee. Din punct de vedere al infrastructurii, centura ocolitoare.Cine face curat la dumneavoastra acasa ?     Sarcinile sunt împartite în mod echitabil, însa mie îmi revin activitatile mai grele (batut si spalat covoare, aspirat, mutat mobilier), iar când sotia nu dispune de timp sarcinile sunt preluate în totalitate de mine, „fara comentarii”.Daca v-ati putea alege din nou drumul în viata, care ar fi acela?     Cu siguranta tot cel de acum.

Vacanta, la Biblioteca

În perioada de vara, la Biblioteca Municipala „St. L. Roth”, în fiecare zi între orele 13:00 – 14:00, bunicii si nepotii sunt asteptati sa participe la proiectele de vacanta: concursuri, ateliere de creatie, cursuri, exercitii de imaginatie, ore de lectura. Programul de vacanta este urmatorul:     Luni: „Prietenii lui Mihai Eminescu” se întâlnesc, comunica si citesc poezii.     Marti, miercuri, vineri: ”Pe urmele muzicii”. Învatam despre muzica si sarbatorim împreuna, Anul Chopin.     Joi: Cercul de lectura „ASTRA Junior” îsi asteapta cititorii.     Pentru bunici se organizeaza cursuri de mesagerie electronica si internet, iar pentru tineri, cursuri de educatie culturala, între orele 9:00 – 11:00, în fiecare zi, de luni pâna vineri.     Pentru cei interesati, se fac înscrieri la adresa de email: serviciul.cultura.spectacol@gmail.com sau la sediul institutiei din Piata Regele Ferdinand I nr. 1, la parter, persoana de contact Antonela Sofia Barbu.

Unde mergem?

Film„Echipa de soc“, SUA, 2010, actiuneCu: Liam Neeson (John „Hannibal“ Smith); Bradley Cooper (Templeton „Faceman“ Peck); Quinton „Rampage“ Jackson (Bosco „B.A.“ Baracus); Sharlto Copley („Howling Mad“ Murdock)     Tariful de intrare la toate spectacolele este de 7 lei. În fiecare miercuri se desfasoara actiunea Orange (cumperi un bilet si primesti înca unul). Numai joi, pretul biletului este 5 lei. La toate spectacolele, grupurile organizate de minim 20 copii/elevi au reducere, iar intrarea este de 5 lei.Concert În cadrul programului concertelor de orga din aceasta vara, Biserica Sf. Margareta din Medias propune luni, 9 august, o întâlnire cu Ilse Maria Reich si Lukas Reich, Germania.Piese de colectieMediesenii sunt asteptati la Muzeul Municipal pentru a vizita ,,Piese din colectia Gheorghe Cernea aflate în colectia muzeului“. Sunt expuse piese de lemn, metal, piele, obiecte de cult si materiale textile, precum si valoroase icoane pictate pe sticla, adunate din zona Târnavelor de catre marele etnograf, învatator Gheorghe Cernea, de-a lungul vietii si activitatii sale.     Tot la Muzeul Municipal Medias, în cadrul sectiei de istorie, poate fi vizitata, pâna în 1 octombrie, expozitia ,,Lada de breasla”, care cuprinde lazi de breasla din colectia muzeului, însotite de panouri explicative si fotografii ale semnelor de breasla. Expozitia poate fi vizitata de luni pâna vineri, între orele 9.00 – 17.00, iar sâmbata între orele 9.00 – 13.00, la Muzeul Municipal Medias, str. Mihai Viteazu nr. 46.

Copilul saptamanii

Ma numesc Flavius si, de doua luni de zile, de cand am venit pe lume, ii inveselesc in fiecare zi pe parintii mei. Sunt un baietel cuminte, vesel si foarte activ. Vreau sa vorbesc si sa merg cat mai repede.Copilul dumneavoastra e cel mai frumos! Trimiteti pe adresa redactie@monitoruldemedias.ro o fotografi e si un scurt text, in care sa mentionati cum il cheama, ce varsta are si de ce e atat de deosebit in viata dumneavoastra, pentru a deveni copilul saptamanii in Monitorul de Medias.

Biertan, intre traditie si modernitate

Participantii la Transilvania Fest au avut ocazia sa participe in piata centrala a localitatii la un targ de produse mestesugaresti si culinare. Ei au putut vedea, gusta si chiar cumpara diferite produse traditionale dintre care unele inedite pentru Romania. „Ne-am propus ca din cand in cand sa mai surprindem gusturile oamenilor. Facem produse traditionale, si in special din zona satelor sasesti, de la Saschiz de unde venim, insa am decis sa facem si ceva absolut inedit pentru piata romaneasca. Anul trecut am iesit cu gemul de dovlecel, iar anul acesta cu dulceata de lapte dupa o reteta din nordul Frantei. Ca ingrediente aceasta are lapte pasteurizat, zahar, si chiar o idee de aroma naturala de vanilie pentru gust si miros. Se face cu extrem de multa rabdare, iar rezultatul este un fel de caramel” spune Anca Calugar, producator din Saschiz.     Produse de artizanatProdusele artizanale, realizate manual au fost si ele in centrul atentiei. Printre mestesugari s-a numarat si Nastaca Mihali, o maramureseanca stabilita la Richis, care nu a uitat insa secretele razboiului de tesut. „Am venit cu smantana, cu produse de artizanat, cu traistuti, cu stergare de la noi de la Maramures. Se fac in razboi. Luam bumbacul alb, fibrele si le tesem noi manual zi si noapte. Dureaza uneori o saptamana, alteori doua, depinde de marime. Modele le imprumutam: eu iau de la vecina, ea de la mine, si uite asa ne descurcam” spune Nastaca Mihali.    Targ de animaleUn alt punct de atractie al manifestarilor pe parcursul celor trei zile de festival a fost expozitia de animale. Capre de rasa, vaci, bivoli, au putut fi admirate de catre participanti care au trecut pe la padocurile special amenajate. „Am o ferma de capre Alpina franceza. 80% dintre aceastea sunt capre cu origine, provenite din Franta. Ne-am gandit și pentru ameliorarea caprei noastre autohtone. Alpina franceza e cu o productie mai mare de lapte. Avand in vedere ca laptele de capre va incepe sa se caute, ne-am profilat pe asa ceva” spune Iulius Comiza, membru fondator al Asociatiei Caprimed.     A sasea editieTransilvania Fest a fost lansat in 2005 sub numele de Turda Fest, pentru a restabili traditia festivalelor pline de culoare, atat de importante pentru viata din Transilvania inainte de anii 1940. Transilvania Fest 2010 le-a oferit participantilor  un program care a combinat sprijinul pentru traditiile populare cu forme contemporane ale implicarii comunitare. „Festivalul este folosit ca si instrument de vizibilitate pentru o anumita regiune, ca sa arate frumusetea si bogatia produselor locale, care sunt traditionale gastronomice cat si mestesugaresti. Contribuie la cresterea mandriei locale, si uneori ne focusam si pe anumite probleme din comunitarea respectiva” a explicat Pamela Roussos Ratiu, presedintele Transilvania Fest.     Brand nouDupa ce a debutat la Turda acum cinci ani, Transilvania Fest a fost organizat in premiera la Biertan. Anul trecut, festivalul a avut loc la Cluj-Napoca, iar editia de anul viitor va avea loc intr-o alta localitate din Transilvania. „Datorita interesului extraordinar pe care l-am receptionat pentru a misca festivalul si in alte parti, si luand in considerare faptul ca deja ne mutasem de anul trecut la Cluj, am fost invitati sa tinem festivalul aici la Biertan. Asa ne-am hotarat sa extindem conceptul festivalului, si sa il facem o data itinerant si a doua oara sa fie concentrat pe cultura si mancare in acelasi timp” mai spune Pamela Roussos Ratiu.     Concerte si cinema in aer liberTransilvania Fest 2010 a insemnat si spectacole de teatru, cinema in aer liber, muzica medievala dar si un recital de orga in Biserica Fortificata Biertan, sustinut de Ursula Philippi pe un model din 1869 cu 1290 de tuburi. Un alt punct de atractie a fost un spectacol de teatru dupa o piesa scrisa, jucata si regizata de un grup de 12 copii din Biertan cu varsta intre 8 si 18 ani, dupa traditii si obiceiuri din secolul al XVIII-lea.    In patrimoniul UnescoDin anul 1993, comuna Biertan se afla pe lista Patrimoniului Cultural Mondial al UNESCO. Biserica fortificata in stil gotic din Biertan a fost, timp de 300 de ani, sediul Episcopiei Evanghelice (1572-1867), si centrul religios al sasilor din Transilvania. Ea a fost construita intre 1486 si 1524. Piesa de rezistenta a bisericii din Biertan este altarul, cel mai mare din Transilvania, alcatuit din 28 de panouri cu scene religioase, realizate intre 1482 si 1513 de un pictor care s-a format, probabil, in ambianta culturala din Viena si Nurenberg. Orga bisericii dateaza din 1869 si are 1.290 de tuburi. Usa sacristiei cu 19 incuietori a fost construita in 1515, de mesteri locali. Este unica in Europa si a fost premiata in 1910 la Expozitia Universala de la Paris.

Slujbe speciale in Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului (1-15 august) este cu precadere o perioada de curatire sufleteasca prin rugaciune si înfrânare de la pacate. În cele doua saptamâni de post, credinciosii pot participa la slujbe speciale, bisericile si mânastirile intensificându-si programul de rugaciune.     La Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, în fiecare seara, dupa Vecernie, se oficiaza Paraclisul Maicii Domnului. În ajunul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, în seara de 14 august, se va oficia slujba Privegherii si Prohodul Maicii Domnului.     La Mânastirea Floresti, din judetul Cluj, se oficiaza în fiecare dimineata de luni, marti, miercuri, vineri si sâmbata, de la ora 7, Ceasurile III si VI, Acatistul Adormirii Maicii Domnului, Sfânta Liturghie si slujbe de pomenire a mortilor, iar în zilele de joi aceleasi slujbe de dimineata vor începe la ora 4. Dupa-amiaza, la ora 18, se oficiaza slujba Ceasului IX, Vecernia si Paraclisul Maicii Domnului. Vineri, de la ora 22 se savârseste, si pe durata postului, Taina Sfântului Maslu.     La Mânastirea Nicula, din judetul Cluj, în fiecare dimineata, de luni pâna vineri, de la ora 6, se savârseste slujba Acatistului Sfântului Acoperamânt al Maicii Domnului, Ceasurile III si VI, Sfânta Liturghie si Parastasul Mic. În aceleasi zile, exceptând vinerea, de la ora 18, se savârseste slujba Ceasului IX, Vecernia, Acatistul Adormirii Maicii Domnului, iar la ora 21 începe Miezonoptica, urmata de Utrenia si Ceasul I. Vineri, slujbele de dupa-amiaza vor începe la ora 17, cu Ceasul IX, Vecernia si Acatistul Adormirii Maicii Domnului, urmând ca la ora 22 sa fie savârsita Taina Sfântului Maslu. Sâmbata dimineata se oficiaza, începând cu ora 6, Utrenia, Ceasurile, Sfânta Liturghie si Parastasul Mare, iar seara, de la 18, Privegherea.      Programul redat mai sus este pentru perioada 1-13 august, în preajma hramului Mânastirii Nicula, 13-15 august, fiind oficiate slujbe speciale.

Zilele ?Nicolae Steinhardt?, la Manastirea Rohia

Joi, 29 iulie, de la ora 18, la mormântul parintelui Nicolae Steinhardt din cimitirul mânastirii, s-a oficiat slujba parastasului, urmata de o seara de întâlnire cu apropiati ai monahului de la Rohia. Cu acest prilej, la Mânastirea Rohia s-a întrunit colectivul redactional care supravegheaza tiparirea operei integrale Nicolae Steinhardt, din care editura Polirom a publicat primele 7 volume. În lunile urmatoare vor aparea volumele Eseuri iudaice, Geo Bogza – un poet al Efectelor, Exaltarii, Grandiosului si Solemnitatii; Criticǎ la persoana I si Escalǎ în timp si spatiu. La Catedrala episcopala din Baia Mare a fost lansarea celui de-al VII-lea volum din integrala N. Steinhardt, Între viata si carti, îngrijit de George Ardeleanu.     Nicolae Steinhardt s-a nascut pe 29 iulie 1912 în comuna Pantelimon, din Ilfov. Între anii 1919-1929 a urmat cursurile scolii primare si ale Liceului „Spiru Haret“. A fost licentiat în drept si litere, dupa ce a studiat la Universitatea Bucuresti. A fost acuzat, alaturi de Constantin Noica, si condamnat la 13 ani de munca silnica. La 15 martie 1960, în închisoarea Jilava, a primit botezul de la ieromonahul basarabean Mina Dobzeu. A fost eliberat în august 1964, în urma gratierii generale a detinutilor politici, stabilindu-se dupa 15 ani la Mânastirea Rohia, unde a fost tuns în monahism de catre arhiepiscopul Teofil Herineanu si episcopul Iustinian Chira, în anul 1980. Monahul Nicolae Steinhardt a trecut la cele vesnice pe 30 martie 1989, în Baia Mare si a fost înmormântat la Mânastirea Rohia.

Despre monahismul protestant (1). Comunitatea de la Taizé

Pentru cel ce este, cat de cat, introdus in cunoasterea universului dogmatic protestant, a vorbi despre existenta unui curent monastic organizat si, mai mult, cu duh obstesc, in vazduhul liberalismului lutheran, pare straniu. Pe acest taram al aspiratiei crestine, Luther a lasat o mostenire dezolanta. Marele si razvratitul reformator, el insusi apostaziat din monahism si casatorit cu o calugarita, facea profesiunea de credinta ca imbratisarea voturilor monahale e echivalenta cu lepadarea de Hristos si cu abandonarea adevaratei credinte. Violenta lui Luther fata de orice angajare spirituala pe temeiul celor trei voturi calugaresti a fost atat de mare, in scris, grai si fapta, incat incercarile ce s’au facut, in decursul secolelor urmatoare, de a injgheba o renastere a duhului monastic au ramas timide si infructuoase. Cei ce au ravnit mai arzator acest lucru s’au multumit sa-l faca pe seama lor, fara angajari mai largi.      De cateva decenii, lumea crestina asista la aparitia unui fel de ordine calugaresti protestante, ivite in tari deosebite, independente unele de altele, ca si de ierarhia oficiala a Bisericii. Promovate de initiative particulare, de multe ori fara sa fi avut, de la inceput, o viziune completa si clara a modalitatilor lor de organizare, aceste nuclee s’au dezvoltat pe tacute, in anonimat, asa incat de existenta lor nu s’a luat act decat foarte tarziu.In sudul Frantei exista o asemenea obste, cunoscuta sub numele de Comunitatea fratilor din Taizé. Originea ei nu are o vechime mai mare de sapte decenii. In 1940, Roger Schutz, pe atunci responsabil al „Federatiei Crestine a Studentilor“ din Lausanne, s’a stabilit in satul Taizé, din Franta, cu scopul de a intreprinde o activitate duhovniceasca in societatea inconjuratoare. Momentul istoric al Frantei era tragic. Evenimentele celui de al Doilea Razboi Mondial aruncasera poporul francez intr’o stare de mizerie si, pe alocuri, de deznadejde. Suferintele materiale si morale se cereau asistate de o prezenta crestina care sa implineasca opera samariteana in cel mai larg spirit de umanitarism. Pe temeiul acestei constiinte de prezenta crestina, Roger Schutz si-a inchinat viata celor multi si umili, crestini si necrestini, francezi si evrei, refugiati in sud, de sub ocupatia germana. Extinderea acestei ocupatii in regiunea satului Taizé a facut imposibila continuarea activitatii, si Roger Schutz a fost nevoit sa treaca din nou in Elvetia, de asta data la Geneva, unde, impreuna cu inca doi frati, a pus temelia unui inceput de viata comunitara. Dupa doi ani, adica in 1944, mica obste a avut putinta sa se instaleze in modesta casa din Taizé si sa-si dezvolte activitatea si numarul vietuitorilor, acesta urcandu-se, pe la mijlocul anului trecut, la treizeci.     E de remarcat ca alcatuirea acestei grupari de viata duhovniceasca purcede nu din nevoia unei realizari personale in singularitate, ci din intuirea trebuintei ca aproapele sa fie asistat, in numele lui Hristos, de o persoana sau de mai multe, care nu si-ar putea implini oficiul de asistenta decat realizandu-se pe ele prin anume renuntari. Aceste renuntari care, pana la urma si pe anumite dimensiuni, s’au constituit in ceea ce am putea numi voturi monahale, isi au originea intr’o constiinta sociala. Treptat, caracteristica obstii de la Taizé s’a definit in sensul unei „prezente in lume” a lui Hristos, prin cei ce s’au dedicat Lui si binelui social. Eficacitatea acestei prezente, insa, nu poate fi asigurata decat prin alimentarea ei cu practica rugaciunii, contemplatiei, castitatii, disciplinei si renuntarii la bunurile materiale. Fratii de la Taizé profeseaza, intr’adevar, cunoscutele voturi calugaresti, trei, intr’un spirit mai liberal si, deci, am putea spune, mai protestant. De altfel, la trebuinta practicarii celor trei voturi, considerate drept conditii esentiale pentru fiintarea unei comunitati duhovnicesti, s’a ajuns nu prin imitarea vietii calugaresti clasice, traditionale, asa cum e cunoscuta in Bisericile Ortodoxa si Romano Catolica, ci prin constatarea treptata ca scopul principal al confreriei nu poate fi realizat decat prin improprierea acestor trei modalitati de renuntare si daruire. Cu alte cuvinte, fratii de la Taizé au ignorat, intru inceput, modul constitutional al vietii calugaresti, dar s’au intalnit cu el, venind din afara.      Pe de alta parte, practicarea sfaturilor evanghelice nu poate fi realizata integral decat prin angajarea insului in viata chinovitica (comunitara). La Taizé, cele opt ore de lucru zilnic sunt incadrate de doua slujbe divine, dimineata si seara, savarsite in comun; slujbele sunt alcatuite din psalmi, lecturi biblice si cantari. In programul zilei e prevazut si un timp de masa – se mananca, bineinteles, in comun –, fratii isi implinesc indeletnicirile specifice fiecaruia: unul la ferma, altul in atelierul de olarie, altul ingrijind de bolnavi, un altul la masa de lucru, dedicat studiilor teologice etc. O seama de membri ai obstii de la Taizé traiesc in afara chinoviei, ca muncitori in uzine, misionari in Africa, spirituali de camine studentesti in Germania. Ei mentin cu centrul lor duhovnicesc nu numai o legatura sufleteasca permanenta, ci si una vazuta, sporadica, revenind din timp in timp pentru a-si improspata puterile cu binefacerile launtrice ale vietii de obste. Pe terenul lor de activitate, ei nu se socotesc altceva decat reprezentanti ai chinoviei lor, care i-a trimis sa fie, in mijlocul societatii contemporane, semne ale Imparatiei lui Dumnezeu. Chinovia de la Taizé e conceputa ca importanta si necesara nu atat prin ceea ce reprezinta ea in sine, ci prin „semnificatia“ ei, ea reprezentand, pe un anumit plan, semnul prezentei Bisericii lui Hristos in lume.     In acest spirit au fost redactate, incetul cu incetul, si „Regulile“ obstii, care nu vor sa fie mai mult decat un program de viata. Ele sunt concentrate in jurul celor trei elemente principale asupra carora membrii chinoviei fac un fel de angajament ce-i leaga laolalta pentru toata viata: comunitatea bunurilor, celibatul, acceptarea unei autoritati. E lesne de observat cum, prin aceste formule, transpar voturile monahale clasice, care, insa, sunt intelese si practicate intr’un chip deosebit. De pilda, prin comunitatea bunurilor nu se intelege saracia de bunavoie, adica neaparat lepadarea de orice avere, ci folosirea bunurilor in comun, in generozitatea si bucuria simpla ale creatiunii. Saracia in sine nu e o virtute, iar saracia cu duhul nu consta in a face din ins un mizerabil al existentei umane. Prin comunicarile de bunuri se intelege nu numai aceea a bunurilor materiale, ci si a celor spirituale, totul convergand spre viziunea si trairea unitara a duhului Bisericii. Fratii de la Taizé practica, de asemenea, celibatul, socotit ca o vocatie, dar care nu e deosebit de starea casatoriei, decat prin functiunea lui launtrica. Starea de casatorie reprezinta, de asemenea, o vocatie, iar ratiunea ei consta in daruirea de sine realizata in interiorul vietii de camin. Celibatul nu contrazice starea de casatorie, nici nu infirma afectiunile umane, ci e chemat sa produca transformarea dragostei naturale in dragoste de Dumnezeu si de oameni. In sfarsit, la Taizé se considera ca viata de obste nu poate exista decat daca se reazema pe un principiu al ordinii: autoritatea. Superiorul chinoviei, „le frère prieur“, poate lua hotarari, fara sa fie limitat de opinia majoritatii, in scopul eliminarii oricaror presiuni omenesti. El asculta numai de glasul lui Dumnezeu, dar isi cumpaneste hotararile prin observarea si consultarea particulara a fiecarui frate, de la cel mai proeminent, pana la cel mai umil. In conducerea obstii e ajutat de un consiliu a carui principala sarcina e aceea de a descoperi vrerea lui Hristos in drumul comunitatii intregi.     Fratii de la Taizé sunt niste entuziasti. Si poate ca tocmai in aceasta consta si frumusetea lor. Asupra lor, ochiul romano catolic e sceptic si incearca viziunea prematura a unui esec. Dar ne place sa credem ca, desi porniti din afara, entuziastii protestanti se vor intalni din ce in ce mai mult, si fata catre fata, cu substanta monahismului autentic, pe care, de altfel, o intuiesc de pe acum si pe care, dezbarati de prejudecati confesionale, si-o vor putea insusi pe de a’ntregul. Aceasta poate fi o invitatie nu in orizontul confesional, ci in orizontul larg, luminos, limpede, al ecumenicitatii primare.