monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Regiunea Centru, prezentata in Germania

 Regiunea Centru va fi reprezentata la Zilele Landului Brandenburg din Germania, organizat anul acesta in orasul Schwedt/Oder, la sfirsitul acestei saptamini. Invitatia a fost lansata catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, din partea Cancelariei de Stat a landului german. Reprezentantii ADR Centru au precizat ca participarea la aceasta manifestare survine la numai doua luni dupa vizita de lucru a reprezentantilor Regiunii Centru in Landul Brandenburg, regiune europeana cu care cele sase judete din Romania desfasoara un parteneriat activ de peste 8 ani. In Germania, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va promova, pe durata desfasurarii evenimentului, oportunitatile oferite de catre cele sase judete in domeniul socio-economic si al investitiilor in turism. “Aceasta participare este conceputa in scopul intaririi relatiilor internationale bilaterale, printr-un schimb avantajos de informatii. Regiunea Centru este prima din Romania care participa la acest eveniment, la care vor fi prezente si regiuni din Polonia si Ungaria. In cadrul acestei manifestari se vor prezenta traditiile inca vii din regiunea noastra, dar si progresul inregistrat de Regiunea Centru in principalele domenii economice”, au precizat reprezentantii ADR Centru.Conducerea agentiei si-a exprimat speranta ca “prin schimbul de informatii si prin promovarea oportunitatilor noastre vom putea fundamenta atragerea, in anii urmatori, de fonduri nerambursabile in domeniul energiilor regenerabile, al reabilitarii oraselor cu centre istorice, dar si pentru dezvoltarea domeniului rural si turismului”, lucru care ar trebui sa duca la diminuarea efectelor crizei economice.

Sub avertizare de ploi si vijelii

 Meteorologii au emis ieri o avertizare de cod galben pentru ploi si vijelii. Atentionarea este valabila de ieri noapte si pina in aceasta seara, la ora 20.00. In intervalul mentionat, in judetul Alba si mai ales in zonele de munte va ploua, iar cantitatile de apa vor depasi pe arii extinse 20 - 25 de litri pe metrul patrat si izolat 40 - 50 de litri pe metrul patrat. Vor fi semnalate averse, posibil cu caracter torential, descarcari electrice si chiar caderi de grindina. Vintul va prezenta intensificari in toate regiunile, iar la munte va sufla tare.   

Rosia de Secas are primarita pesedista

 Candidatul PSD, Emilia Oltean, a cistigat alegerile pentru functia de primar al comunei Rosia de Secas. In al doilea tur de scrutin, desfasurat duminica, aceasta l-a devansat cu aproape o suta de voturi pe candidatul PDL, Nagy Vilhelm Iosif.Potrivit datelor puse la dispozitie de Institutia Prefectului judetul Alba, Emilia Oltean a obtinut 509 voturi, in timp ce contracandidatul sau a convins 412 alegatori sa il voteze. Diferenta dintre cei doi contracandidati este similara cu cea din primul tur, candidata PSD obtinind atunci 315 voturi, cu 103 mai multe decit reprezentantul PDL.Prezenta in cel de-al doilea tur de scrutin a fost putin mai mica decit in primul tur. Acum s-au prezentat la urne 925 de alegatori, adica aproape 73% dintre persoanele cu drept de vot din comuna, in timp ce in primul tur prezenta a fost de 75%. Este pentru a treia oara, in utimii doi ani, cind alegatorilor din comuna li se cere sa vina la vot, de fiecare data dupa demisia aceluiasi primar, Gheorghe Wagner. Acesta a fost reales in functie in 2008, insa la putin timp dupa ce a fost desemnat primar pentru un nou mandat a demisionat din PNL si, implicit, din functia de la nivel local, dupa care a candidat la alegerile parlamentare. Nereusind sa devina deputat, Wagner s-a inscris in PDL si a candidat din nou la primarie, localnicii votindu-l si de aceasta data. In aceasta vara, el a demisionat din nou din functie, declarindu-se dezamagit de ceea ce se intimpla pe scena politica romaneasca. Mai mult, el si-a anuntat intentia de a emigra din tara, dar a vorbit si despre initierea unei afaceri. La inceputul anului trecut, dupa ce a fost reales primar, Gheorghe Wagner a initiat un referendum local pentru dizolvarea Consiliului Local Rosia de Secas, dominat de fostii sai colegi de la PNL, afirmind ca acestia i-ar bloca proiectele. Referendumul nu a fost validat, in conditiile in care doar putin peste 20% dintre alegatori au trecut pe la urne pentru a-si spune optiunea.                          

Cinci eliminati la bacalaureat

 Inspectorul scolar Dan Chereches a precizat ca acestia au fost prinsi cu fituici asupra lor, fiind eliminati din examen pentru tentativa de frauda. Numarul de absenti la proba scrisa de limba si literatura romana a fost destul de mare, cum s-a intimplat dealtfel si la examenul oral. Ieri, din cei 669 de candidati inscrisi, s-au prezentat la examen 608. Ei vor afla ce nota au luat doar duminica, atunci cind se vor afisa rezultatele la toate probele scrise ale celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalureat. Astazi, se va sustine proba scrisa la limba materna, la care s-au inscris doar patru candidati. Saptamina trecuta, la examenul oral la limba materna a fost inscris un singur candidat, care a obtinut calificativul maxim. Pe de alta parte, la proba de competente digitale desfasurata la sfirsitul saptaminii trecute s-au prezentat 61 dintre cei 82 de candidati inscrisi. Dintre acestia, 16 au obtinut atestat de incepator, 29 - mediu, 11 - avansat, doar 5 demonstrind ca sint experimentati in utilizarea computerului. Miine, proba cea mai greaCea mai dificila proba, dat fiind numarul mare de candidati care o sustin din nou, cea de matematica scris, este programata pentru miine, cind se sustine examen la proba obligatorie a profilului. In total, 1011 candidati sint inscrisi pentru proba de matematica si doar 9 pentru proba de istorie. Vineri, va avea loc proba la alegere a profilului si specializarii. Duminica, 5 septembrie, vor fi afisate rezultatele. In aceeasi zi, intre orele 16 si 20 pot fi depuse contestatii, care vor fi solutionate in 7 si 8 septembrie. In 9 septembrie, vor fi afisate rezultatele finale. La cea de-a doua sesiune de bacalaureat s-au inscris 1477 de candidati, cei mai multi fiind dintre cei care nu au reusit sa promoveze examenul in prima sesiune. La prima sesiune a examenului de bacalaureat s-au inscris, in total, 3.866 de elevi. Dintre acestia s-au prezentat la examen 3.765 de absolventi de liceu, 101 fiind absenti. Dintre elevii prezenti, au fost declarati respinsi 1.412, adica 37,51%, iar 2.345 au fost declarati admisi, adica 62,28%, dupa ce au obtinut cel putin 5 la fiecare proba si 6 media la examenele scrise. Au fost depuse peste 1.200 de contestatii, circa 350 fiind admise. In urma acestora, 49 dintre absolventii de liceu au obtinut note suficient de mari pentru a obtine media peste 6 si pentru a promova examenul de bacalaureat. In prima sesiune, au fost eliminati din examen 8 candidati.

Judetul Alba este in top la investitiile straine

 Chiar si in situatia actuala, judetul Alba se poate lauda cu faptul ca reprezinta o atractie reala pentru investitorii straini. Conform datelor facute publice de Oficiul National al Registrului Comertului, o serie de companii au realizat majorari de capital, iar din acest punct de vedere judetul Alba se afla pe locul 3 in tara. Pe primele pozitii sint Bucurestiul si Ilfovul. Conform datelor oficiale, in perioada ianuarie-iunie 2010, companiile straine care activeaza pe piata româneasca si-au majorat capitalul cu o valoare totala de 3,24 miliarde de euro, în crestere fata de aceeasi perioada din anul 2008. Capitala se afla in topul zonelor unde s-au facut cele mai mari majorari de capital cu 2,12 miliarde de euro, iar pe locul doi se claseaza judetul Ilfov cu o valoare totala a majorarilor de capital de 271 milioane de euro.Imbucurator este pentru noi faptul ca in acest top locul trei este ocupat de companiile din judetul Alba, cu un total de 189 de milioane de euro. Cei care salveaza imaginea, dar si bugetul judetului sint investitorii din companiile care au operat în primele sase luni ale acestui an cele mai mari majorari de capital, respectiv Rosia Montana Gold Corporation, Star Transmission Cugir SRL, Cascade Empire SRL si Kronospan Sebes SA. ExplicatieDaca pentru oamenii de rind aceste cifre ar putea insemna destul de putin, in ceea ce priveste mediul investitional si economia locala, indicii sint imbucuratori. “In primul rind, este un cistig de imagine. Pentru cei care au afaceri sau pentru cei care doresc sa dezvolte afaceri in zona judetului Alba, mesajul este unul extrem de pozitiv. Este ca si cind ai spune cuiva care vrea o masina ca ti-ai cumparat ceva ieftin, foarte performant si ai mai primit si un premiu. Apoi, este un mesaj ca lucrurile se indreapta spre normalizare. Daca marii investitori au incredere sa faca majorare de capital, iar un judet mai mic din centrul tarii este atit de confortabil inseamna ca lucrurile se stabilizeaza. Este de asemenea un mesaj pozitiv care ar putea atrage un raspuns pe masura. Nu in ultimul rind, in plan practic, aceasta veste este una buna. In primul rind prin ceea ce spune ea. Investitorii straini introduc bani in tara, in economia locala a judetului Alba. Asta inseamna continuarea activitatii, eventual cresterea ei in volum, salarii, plati la bugetele locale. Pentru populatie este un mesaj mai greoi, dar in pricipiu inseamna cam acelasi lucru. Ca treburile incep sa mearga. Pe scurt, acest anunt ar trebui sa aduca mai multa incredere, deblocarea unor mecanisme economice si un pas mare spre normalizarea situatiei. Nu vorbesc despre iesirea din criza, pentru ca este devreme, dar trebuie sa intelegem ca situatia se normalizeaza”, spune economistul Andrei Lascar.

Somaj combatut cu bani europeni

 “Vor fi promovate activitatile de informare si consiliere profesionala, asistenta in planificarea carierei si cautarea unui loc de munca, formare profesionala, programe locale de ocupare in lucrari comunitare. Fiecare proiect poate primi o finantare cuprinsa intre 213.270 lei (echivalentul a 50.000 euro) si 2.132.695 lei (echivalentul a 499.999 euro). Durata de implementare a proiectului va fi cuprinsa intre sase luni si doi ani”, au mentionat reprezentantii Prefecturii Alba.Acestia au mai precizat ca Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a imbunatatit metodologia de evaluare, astfel ca perioada scursa intre depunerea unei cereri de finantare pentru un proiect si semnarea contractului de finantare este estimata in prezent la circa 30 de zile fata de circa 14 luni, cit a fost media in anul 2009. “Prin noua metodologie, vor fi punctati suplimentar solicitantii care se angajeaza prin proiectele lor sa asigure locuri de munca. Pentru a evita deplasarile repetate la Bucuresti a beneficiarilor din tara AMPOSDRU a descentralizat unele activitati catre cele opt organisme intermediare regionale (OIR) POSDRU, care vor lansa liniile de finantare, vor evalua proiectele si vor monitoriza implementarea proiectelor”, se arata intr-un comunicat dat ieri publicitatii.Posibilii beneficiari sint indemnati sa acceseze paginile de internet ale AMPOSDRU ( www. fseromania.ro) si ale organismelor intermediare regionale, unde pot fi gasite toate detaliile privind procedura de accesare a fondurilor si modalitatea de punctare a proiectelor, astfel ca acestia isi pot evalua proiectele inainte de a solicita finantarea. Tot aici pot fi completate formularele si poate fi transmisa on-line cererea de finantare, cu respectarea regulilor mentionate in Ghidul Solicitantului.

Vitezoman ?alcoolizat?

 Un tinar din Alba Iulia a fost surprins, duminica seara, de catre politistii rutieri din cadrul Politiei municipiului Alba Iulia, pe strada Incoronarii, in timp ce conducea un autoturism, cu viteza de 79 km/h, inregistrata de aparatul radar. Aurelian M., de 31 ani, a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,64 mg/l alcool pur in aer expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Judetean Alba, unde i-au fost recoltate probe biologice de singe in vederea stabilirii alcoolemiei. Reprezentantii IPJ Alba au precizat ca cercetarile continua, sub aspectul comiterii infractiunii de ‘’conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoana avind in singe o imbibatie alcoolica peste limita legala’’.         

Simbata amenzilor

 Inspectoratul de Politie Judetean Alba a dat ieri publicitatii rezultatele inregistrate in urma actiunilor desfasurate simbata in trafic si in tirguri. In numai 5 ore, intre 16 si 21, pe drumurile din judet au fost aplicate 197 de sanctiuni contraventionale, din care 152 pentru depasirea regimului legal de viteza, 9 pentru depasire neregulamentara, celelalte constituind alte abateri la regimul rutier. Valoarea totala a amenzilor aplicate este de 19.980 lei. De asemenea, au fost retinute in vederea suspendarii 11 permise de conducere. Pe de alta parte, cu ocazia tirgului de marfuri si animale care a avut loc in orasul Cimpeni, politistii au desfasurat actiuni pentru combaterea furturilor, a actelor de comert ilicit, dar si in vederea fluidizarii circulatiei in zona. Au fost aplicate 19 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 5.900 lei. Totodata au fost ridicate in vederea confiscarii bunuri in valoare de 2.400 lei si retinute in vederea suspendarii 5 permise de conducere, toate pentru depasire neregulamentara.

Se ieftinesc

 Incepind de miine ofertele turistice pentru destinatiile specifice sezonului cald se injumatatesc, din punct de vedere al pretului. A devenit o obisnuinta, in ultimii ani, ca luna septembrie sa fie dedicata celor care cauta concedii in afara sezonului la preturi reduse. Cele mai bune oferte sint cele pentru litoral care pot fi reduse chiar si cu 70%.

Marcari de trasee montane

 Asociatia de Turism si Ecologie Trascau Corp Zlatna a anuntat ca asteapta voluntari, pentru sfirsitul acestei saptamini, in vederea refacerii marcajelor unor trasee montane din judetul Alba, “In perioada 4-5 septembrie, vom reface marcajul cruce albastra, Vf. Dimbau -Platoul Ciumerna. Avind in vedere distanta de parcurs, o sa campam in Fenesasa si ne vom imparti in doua echipe, una va remarca catre Vf. Dimbau si una catre Platoul Ciumerna. De asemenea, trebuie remarcata si portiunea de traseu intre Zlatna si Vf. Dimbau. Mai avem si la Bucium de remarcat traseul banda rosie intre Bucium Sasa si Detunata Goala”, au precizat reprezentantii Trascau Corp.

?Rabla? mai are doar trei luni

Tichetele emise in acest an in programul Rabla mai au o perioada de valabilitate de numai trei luni. Astfel, toti cei care au astfel de documente si doresc sa le foloseasca pentru a-si achizitiona un autoturism nou trebuie sa se prezinte pina cel tirziu in data de 23 noiembrie la unul dintre dealerii autorizati. Este la fel de adevarat ca pe masura trecerii timpului, pe piata neagra aceste tichete incep sa isi piarda valoarea, lucru intuit si de bisnitari. Prin programul de stimulare a innoirii parcului auto national au fost casate, pina la data de 20 august 2010, peste 161.000 de vehicule. Numai in judetul Alba au fost preluate pentru distrugere aproape 5.000 de autovehicule vechi, acest lucru fiind posibil datorita faptului ca REMAT Alba este singura societate autorizata in acest sens in zona judetelor Alba, Hunedoara si Cluj. Pe de alta parte, numarul masinilor noi achizitionate pe baza tichetelor a ajuns la 35.000. Practic, dupa un simplu calcul reiese ca la aceasta ora mai sint cel putin 56.000 de tichete neutilizate. Bugetul alocat programului în acest an este de 722 milioane de lei.In ritm alertDe la debutul programului si pina in prezent, la Alba Iulia si in celelalte puncte de lucru ale societatii Remat au fost preluate in medie 25 de masini vechi pe zi. Activitatea a fost oprita insa de mai multe ori din cauza lipsei de tichete. Majoritatea rablelor casate in resedinta de judet sint masini de productie autohtona, restul fiind masini foarte vechi sau aflate intr-o stare deplorabila. Cert este ca fiecare astfel de masina a adus posesorului un tichet in valoare de 3.800 de lei. La rindul lor, dealerii auto asteapta cu sufletul la gura sfirsitul lui noiembrie, adica finalul programului Rabla. Atunci romanii ar trebui sa se înghesuie sa foloseasca tichetele ramase si sa cumpere masini noi. Din cauza situatiei actuale a economiei, vinzatorii de masini au pregatit pentru acea perioada si unele oferte extrem de avantajoase, prin care sa ii atraga pe potentialii clienti. Pina atunci insa, tichetele emise si nefolosite isi schimba proprietarii pe piata neagra, avind in vedere faptul ca din acest an aceste documente sint transmisibile si pot fi folosite “la pachet”, cite trei pentru un autoturism nou. Ieftinire “de sezon”Daca in lunile aprilie mai un tichet Rabla se vindea cu sume cuprinse intre 3.500 si 2.500 de lei, de atunci pretul acestora a scazut in continuu. Astfel, la inceputul lunii septembrie, un astfel de tichet se vinde pe piata neagra cu preturi intre 800 si 1.200 de lei. Este de asteptat ca pe masura trecerii timpului si apropierea termenului cind acestea expira, pretul lor sa scada si mai mult, iar asta asteapta bisnitarii. “Am incercat sa vind. Am doua tichete, dar nu le dau asa ieftin. Eu am dus masinile la casat in ideea ca luam una noua, dar acum nu ne mai permitem. Abia apoi am aflat ca vor expira, dar bisnitarii care se ocupa de asa ceva vor sa faca afaceri. Nu vor sa le cumpere sau ofera preturi foarte mici, in idea ca pina la urma le dai la disperare. Eu am primit 900 de lei pe unul sau 1.700 pe amindoua. Nu vreau sa le dau asa, dar pina la urma nu cred ca am ce face”, povesteste un localnic destul de suparat. Aceleasi preturi se ofera si pe internet, la telefon sau la negocierile directe. In asteptareIn showroom-urile auto agitatia este mare. Cu gindul la vinzarile pe care ar trebui sa le aduca finalul de an, dealerii se pregatesc cu tot felul de oferte. “Gindim o reducere intre 100 de euro si 1.000 de euro, în functie de model. Cu trei taloane si o reducere se poate cumpara o masina mai ieftina cu aproape 4.000 de euro, iar un un model mai accesibil inseamna aproape jumatate din pret”, explica directorul unui showroom local. “Spre sfirsit, toata lumea trebuie sa vinda tichetele si normal ca ne asteptam la cresterea vinzarilor. A fost o perioada destul de dificila in ultimele luni, iar acum, la final de an e si mai greu. Pina sa isi revina economia mai incasam ceva de pe urma acestui program. Speram sa avem vinzari mai bune”, explica un alt comerciant de masini noi.

Mii de oameni la Ziua Minerului

 Peste 5.000 de participanti au sarbatorit Ziua Minerului duminica, 29 august, pe stadionul ‘’Minerul’’ din Rosia Montana. Ziua a inceput, dupa traditie, prin concursuri sportive, iar apoi a continuat cu prezentari ale traditiilor mineresti, concerte de muzica populara si, in premiera anul acesta, recitaluri folk.Ziua Minerului a inclus a doua editie a Festivalului Comunitatilor Miniere si al Traditiilor Mineresti, in cadrul caruia 12 comunitati din judetele Alba, Bihor, Cluj si Hunedoara si-au prezentat obiceiurile vechi de generatii. Reprezentantii acestora au venit in fata publicului cu momente artistice, expozitii foto, de carte sau unelte si mestesuguri specifice zonelor miniere din care provin.Momente inedite au fost oferite de membrii asociatiei Terra Dacica Aeterna. Costumati in soldati daci si romani, ei au reconstituit pe cimpul de lupta o batalie intre cele doua armate si au organizat o parada militara. Personajele istorice au stat la dispozitia vizitatorilor pentru a le explica cum aratau vestimentatia si armele specifice epocii si au organizat ateliere de creatie de ceramica si bijuterii romane.‘’Mineritul este o ocupatie de baza in Apuseni, inca de acum 2.000 de ani, cind romanii au venit in Dacia atrasi de bogatiile acestor meleaguri. Astazi, mineritul ramine pentru Rosia Montana unica sansa reala de dezvoltare, singura sursa de venituri care va putea asigura dezvoltarea durabila a acestei zone remarcabile. Sarbatoarea de azi este o traditie veche, pe care o continuam pentru a arata lumii intregi ca avem nevoie de minerit aici la Rosia Montana”, explica Eugen Furdui, primarul comunei Rosia Montana. Localnicii din Rosia Montana si oaspetii lor au fost incintati de recitalurile de muzica populara sustinute de cunoscutii artisti Mirela Manescu, Ionut Fulea si Mirela Petrean. In finalul zilei, pe scena au urcat marile nume ale folkului romanesc, pentru prima data la Ziua Minerului. Astfel, Jurnalul National si ‘’Miscarea de rezistenta’’ au adus in Apuseni citeva dintre vedetele festivalului ‘’Folk You’’: Dinu Olarasu, Zoia Alecu, Ducu Bertzi si Nicu Alifantis. ‘’Ne bucuram ca am putut oferi o astfel de sarbatoare, dupa traditie, comunitatii din Rosia Montana, minerilor din Apuseni si oaspetilor lor. Rosia Montana Gold Corporation propune pentru aceasta regiune o investitie care sa-i respecte istoria. Traditia mineritului, redescoperita si adusa la standarde moderne si sigure, poate sa ofere o sansa la un viitor mai bogat si o viata mai buna in Rosia Montana”, a declarat Dragos Tanase, director general al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), partener al evenimentului.RMGC a finantat deja reabilitarea unei case din centrul istoric al comunei, unde a fost amenajata expozitia de istorie a mineritului ‘’Aurul Apusenilor’’, parte dintr-un circuit muzeal mai amplu care va fi dezvoltat odata cu demararea proiectului minier. Cu ocazia Zilei Minerului, un microbuz a fost pus la dispozitia publicului larg pentru a urca in piata si a vizita expozitia ‘’Aurul Apusenilor’’.

Programul turului Ligii a 3-a, Seria a 6-a, editia 2010-2011

 Etapa 1 (27 august)FC Baia Mare - Seso Cimpia Turzii 0-0FC Unirea Dej - Avintul Reghin 1-3Unirea Floresti - CS Zlatna 1-0FC Zalau - Unirea Tarlungeni 2-2FC Cisnadie - FC ASA Unirea Ungheni 1-2CSM Brasov - CS Sanatatea Cluj 1-0Gaz Metan II Medias – Gloria 2 Bistrita 0-1AFC Odorheiu Secuiesc – a stat Etapa 2 (3 septembrie)Avintul Reghin - FC Baia MareZlatna - Unirea Dej Unirea Tarlungeni - Unirea Floresti Unirea Ungheni - CS FC Zalau Sanatatea Cluj - FC Cisnadie Odorheiu Secuiesc - CSM Brasov Seso Cimpia Turzii - Gaz Metan II MediasGloria Bistrita 2 - staEtapa 3 (10 septembrie)FC Zalau - Sanatatea Cluj FC Cisnadie - Odorheiu Secuiesc CSM Brasov - Gloria Bistrita 2Avintul Reghin - Seso Cimpia Turzii FC Baia Mare - CS Zlatna Unirea Dej - Unirea Tarlungeni Unirea Floresti - Unirea UngheniGaz Metan II Medias - staEtapa 4 (17 septembrie)CS Zlatna - Avintul Reghin Unirea Tarlungeni - FC Baia Mare Unirea Ungheni - FC Unirea Dej Sanatatea Cluj - Unirea Floresti Odorheiu Secuiesc - FC ZalauGloria Bistrita 2 - FC CisnadieGaz Metan II Medias - CSM Brasov FC Seso Cimpia Turzii - staEtapa 5 (24 septembrie)CS Zlatna - Seso Cimpia Turzii  Avintul Reghin - Unirea Tarlungeni  FC Baia Mare - Unirea Ungheni  FC Unirea Dej - Sanatatea ClujUnirea Floresti - Odorheiu Secuiesc  FC Zalau - Gloria Bistrita 2  FC Cisnadie – Gaz Metan II Medias  CSM Brasov - staEtapa 6 (1 octombrie)Unirea Tarlungeni - CS Zlatna  Unirea Ungheni - Avintul Reghin  Sanatatea Cluj - FC Baia Mare  Odorheiu Secuiesc - FC Unirea Dej  Gloria Bistrita 2 - CS Unirea Floresti  Gaz Metan II Medias - FC Zalau  Seso Cimpia Turzii - CSM BrasovFC Cisnadie - staEtapa 7 (8 octombrie)Unirea Tarlungeni - FC Seso Cimpia Turzii  CS Zlatna - Unirea Ungheni  Avintul Reghin - Sanatatea Cluj  FC Baia Mare - Odorheiu Secuiesc  Unirea Dej - Gloria Bistrita 2  Unirea Floresti - Gaz Metan II Medias  FC Cisnadie - CSM BrasovCS FC Zalau - staEtapa 8 (15 octombrie)Unirea Ungheni - Unirea Tarlungeni  Sanatatea Cluj - CS Zlatna  Odorheiu Secuiesc - Avintul Reghin  Gloria Bistrita 2 - FC Baia Mare  Gaz Metan II Medias - FC Unirea Dej  CSM Brasov - CS FC Zalau  FC Seso Cimpia Turzii  - FC CisnadieCS Unirea Floresti - staEtapa 9 (22 octombrie)FC Seso Cimpia Turzii - Unirea Ungheni  Unirea Tarlungeni - Sanatatea Cluj  CS Zlatna - Odorheiu SecuiescAvintul Reghin - Gloria Bistrita 2  FC Baia Mare - Gaz Metan II Medias  Unirea Floresti - CSM Brasov  CS FC Zalau - FC CisnadieFC Unirea Dej - staEtapa 10 (29 octombrie)Sanatatea Cluj - Unirea Ungheni  Odorheiu Secuiesc - Unirea Tarlungeni  Gloria Bistrita 2 - CS Zlatna  Gaz Metan II Medias - Avintul Reghin  CSM Brasov - FC Unirea Dej  FC Cisnadie - Unirea Floresti  FC Zalau - FC Seso Cimpia TurziiFC Baia Mare - sta Etapa 11 (5 noiembrie)Seso Cimpia Turzii - Sanatatea Cluj  Unirea Ungheni - Odorheiu Secuiesc  Unirea Tarlungeni - Gloria Bistrita 2  CS Zlatna - CS Gaz Metan II Medias  FC Baia Mare - CSM Brasov  FC Unirea Dej - FC Cisnadie  Unirea Floresti - CS FC ZalauFCM Avintul Reghin - staEtapa 12 (12 noiembrie)Odorheiu Secuiesc -  Sanatatea Cluj  Gloria Bistrita 2 - Unirea Ungheni  Gaz Metan II Medias - Unirea Tarlungeni  CSM Brasov - FCM Avintul Reghin  FC Cisnadie - FC Baia Mare  CS FC Zalau - FC Unirea Dej  Unirea Floresti - FC Seso Cimpia TurziiCS Zlatna - staEtapa 13 (19 noiembrie)Seso Cimpia Turzii - Odorheiu Secuiesc  Sanatatea Cluj - Gloria Bistrita 2  Unirea Ungheni - Gaz Metan II Medias  CS Zlatna - CSM Brasov  Avintul Reghin - FC Cisnadie  FC Baia Mare - FC Zalau  Unirea Dej - Unirea FlorestiUnirea Tarlungeni - staEtapa 14 (26 noiembrie)Gloria Bistrita 2 - Odorheiu Secuiesc  Gaz Metan II Medias - Sanatatea Cluj  CSM Brasov - Unirea Tarlungeni  FC Cisnadie - CS Zlatna  CS FC Zalau - FCM Avintul Reghin  Unirea Floresti - FC Baia MareUnirea Dej - FC Seso Cimpia TurziiUnirea Ungheni - staEtapa 15 (3 decembrie)Seso Cimpia Turzii - Gloria Bistrita 2  Odorheiu Secuiesc - Gaz Metan II Medias  Unirea Ungheni - CSM Brasov  Unirea Tarlungeni - FC Cisnadie  CS Zlatna - CS FC Zalau  Avintul Reghin - Unirea Floresti  FC Baia Mare - FC Unirea DejSanatatea Servicii - sta

?Sport, nu vorbe? la puterea a doua

 Al doilea sezon el singurei emisiuni de sport din presa vorbita a judetului Alba a debutat ieri la Radio Ardeleanul 91,2 FM Alba Iulia. Realizatorul emisiunii, Lucian Daramus, va invita în fiecare zi, de luni pina vineri, de la 12.30 la 13.00 si de la 18.30 la 19.00, respectiv simbata si duminica de la 11.00 la 13.00 la un tur de onoare printre evenimentele premium ale sportului din Alba.

Rezultate din etapa a VI-a a Ligii I

 Rezultate înregistrate în partidele disputate, vineri, simbata si duminica, în etapa a VI-a a Ligii I:VineriGaz Metan Medias - Rapid Bucuresti 0-1: Herea ‘66 (penalti).Dinamo Bucuresti - Universitatea Cluj 3-4: Ad. Cristea ‘23, Torje ‘27, N’Doye ‘88 / Cl. Niculescu ‘19, ‘59, Lemnaru ‘31, Delgado ‘36.SimbataUniversitatea Craiova - Sportul Studentesc 1-0: Stoianof ‘90.CFR Cluj - Pandurii Tirgu Jiu 2-1: E. Kone ‘18, Alcantara ‘24 / Voiculet ‘ 85 (penalti).DuminicaOtelul Galati - FC Brasov 1-0: Sg. Costin ‘89.Steaua Bucuresti - FC Timisoara 1-1: Pacurar ‘52 / Contra ‘80.Unirea Urziceni - FC Vaslui 2-1: Maftei ‘24, Bordeanu ‘40 (penalti) / Wesley ‘88 (penalti).LuniGloria Bistrita - FCM Tirgu Mures, ora 20.00Victoria Branesti - Astra Ploiesti, ora 22.00

Trebuie sa fim sensibili cind e vorba de copii

 “Cind vorbim de copii, cu totii trebuie sa fim sensibili. Mai ales cind vorbim de cei care au probleme. Copiii au nevoie de sprijin, de caldura, de oameni, de parinti care sa-i ajute, sa fie linga ei. Sintem aici pentru a atrage atentia ca trei segmente importante intr-un stat, sanatatea, cultura si educatia si sportul se unesc miercuri pentru a face un meci caritabil pentru a da un semnal si in care sa se stringa anumite fonduri pentru acesti copii. Societatea, viitorul Romaniei, inseamna a investi in copii. Miercuri, invitam pe toata lumea la o joaca, sa vada cum ne jucam si in acelasi timp sa stringem fonduri”, a spus Gheorghe Hagi. O selectionata a artistilor va intilni, miercuri, de la ora 20.30, pe stadionul Dinamo, o reprezentativa a gloriilor fotbalului romanesc, intr-un meci caritabil ale carui fonduri vor fi donate Spitalului de Pediatrie “Marie Curie” din Bucuresti. Biletele la meciul caritabil costa 10 lei la tribune si peluze si 30 de lei la tribuna 0. Cei care doresc sa sprijine campania pentru extinderea Spitalului de Pediatrie “Marie Curie” din Bucuresti o pot face prin trimiterea unui sms la 877 (2 euro/sms - in retelele Vodafone, Orange si Cosmote) pina la 7 septembrie. Meciul va fi transmis in direct pe TVR 2. Hagi isi doreste ca evenimentul la care participa sa stringa cit mai multe fonduri. “Oricine poate ajuta. Nu doar privatul, un individ, ci este un lucru global. Romania are nevoie sa se uite mai atent la aceste trei segmente, sanatate, cultura si sport. Peste tot unde sint probleme, oamenii din sport au demonstrat ca pot acorda sprijin. Trebuie sa fim linga cei care au nevoie. Speram sa vina cit mai multa lume si sa se trimita cit mai multe sms-uri”, a mai spus el. Solistul formatiei Bere Gratis, Mihai Georgescu, unul dintre organizatorii meciului, a precizat ca fostul international Gheorghe Hagi a acceptat imediat propunerea de a participa la campanie. “Cind am pornit aceasta initiativa de a face acest meci m-am intilnit cu Gica Hagi la Mogosoaia. I-am spus daca facem un meci pentru spitalul Marie Curie, artistii cu fotbalistii. Mi-a raspuns «da, da». Eu credeam ca ma ia la misto. Ca tot zice «da» ca sa scape de mine. Dupa, mi-am dat seama ca la el a fost un termen definitiv si irevocabil, o sentinta, ca vrea sa participe la aceasta actiune”, a spus el.Echipa fotbalistilor ii va avea in componenta pe: Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Miodrag Belodedici, Iosif Rotariu, Tibor Selymes, Ionel Ganea, Dan Alexa, Tudorel Stoica, Ioan Andone, Adrian Ilie, Ilie Balaci, Cristi Dulca, Romulus Buia, Petre Marin, Rica Raducanu, Ionel Augustin, Costel Orac, Dumitru Moraru, Banel Nicolita. Formatia artistilor va fi compusa din: Serban Huidu, Mihai Gainusa, Emil Gradinescu, Corneliu Porumboiu, Mihai Leu, Viorel Mazilu, Vlad Hagiu, Dan Bitman, Edi Petrosel, Cornel Ilie, Robert Turcescu, Lucian Viziru, Doctor Radu Spataru, Doctor Catalin Cirstoveanu, Mihai Georgescu, Marian Olaianos, Adi Despot, Sorin Danescu, Pepe, Augustin Viziru, Virgil Iantu, Cristi Hrubaru, Florin Prunea.

Superstitii

 Se spune ca: ...cel care este asezat la coltul unei mese, nu se va casatori. ...cel care este maturat din greseala nu se va mai casatori. ...daca treci peste gunoiul strins dupa maturat, nu te mai insori. ...cel care scutura fata de masa dupa apusul soarelui, va ramine necasatorit. ...daca primul om care intra in casa unei fete nemaritate in prima zi a Anului Nou este barbat, sint sanse de casatorie pentru ea in anul abia inceput. ...daca intr-o casa sint mai multe fete nemaritate si aseaza cite un pantof in sir, in ordinea virstei, pornind de la marginea camerei catre usa de la iesire si punind ultimul pantof inaintea primului pantof, repetind miscarea pina cind un pantof iese din casa, se spune ca fata al carei pantof a parasit primul casa se va marita prima. ...la biserica, daca in aceeasi zi au loc mai multe nunti, miresele nu trebuie sa se zareasca una pe alta la iesirea din biserica, pentru ca vor avea ghinion. ...e semn bun in ziua nuntii: sa vezi un curcubeu, sa ai vreme insorita, sa intilnesti o pisica neagra, sa intilnesti un cosar. ...e semn rau in ziua nuntii: sa vezi un mormint deschis sau sa vezi un calugar sau o maicuta. ...miresele nu trebuie sa poarte perle (nici bijuterii, nici pe rochie). ...miresele nu trebuie sa-si croiasca propria rochie de nunta. ...mireasa nu trebuie sa probeze voalul cit timp este imbracata in rochie de mireasa. ...e bine ca voalul sa fie imprumutat de la o alta mireasa. ...aduce ghinion sa te casatoresti in ziua ta de nastere sau dupa asfintit. ...daca mirele scapa pe jos verigheta la ceremonie, casatoria este blestemata. ...mireasa trebuie sa intre in casa noua numai pe usa principala si nu trebuie sa se impiedice si sa cada. ...primul - sotul sau sotia - care va adormi in noaptea nuntii va muri mai intii. ...cel care il calca pe celalalt pe picior in timpul ritualului bisericesc din timpul cununiei numit “Isaia dantuieste” va fi conducatorul cuplului. ...miresele pot scrie pe pantof, inainte de nunta, numele prietenelor nemaritate, ca sa “traga bine piciorul”. ...aduce noroc sa plingi la nunta sau botez. ...daca in ziua nuntii ploua, se zice ca vei avea o viata imbelsugata. ...casatorile facute in luna mai nu tin mult. ...cei care au doua “virtejuri” de par in crestet se vor casatori de mai multe ori. ...fiecare aniversare a casatoriei are o denumire (deci se pot oferi cadou obiecte din materialele corespunzatoare aniversarii): 1 an - nunta de hirtie2 ani - nunta de bumbac 3 ani - nunta de piele 4 ani - nunta de fructe sau de flori 5 ani - nunta de lemn 6 ani - nunta de zahar sau de fier 7 ani - nunta de lina sau de cupru 8 ani - nunta de bronz sau de lut 9 ani - nunta de rachita 10 ani - nunta de tinichea sau de aluminiu l

Control la droguri

 Autoritatile veterinare vor controla depozitele si punctele farmaceutice veterinare, deoarece ketamina este un anestezic folosit mai ales in medicina veterinara. De altfel, tinerii arestati de DIICOT procurau ketamina prin intermediul unor medici veterinari. Este important de retinut ca aceasta substanta folosita de oameni, are efect halucinogen de scurta durata si sedativ, motiv pentru care la inceputul acestui an, a fost trecuta pe lista substantelor interzise. In plus, ketamina functioneaza si ca antidepresiv si poate cauza dependenta.ImportantConsumatorii de droguri au inceput sa utilizeze ketamina asociata cu dansul in discoteci. Substanta a mai fost gasita in amestecuri de droguri si este consumata sub forma de tablete, pudra inhalata sau preparata pentru injectare. Efectele acestei substante dureaza pina la trei ore, iar in plan psihic se inregistreaza o crestere a nivelului de energie, halucinatii, voma, limbaj neclar, amorteala si coordonare musculara deficitara. In cantitati mari, ketamina poate provoca anestezie sau spasme musculare, iar in plan fizic pericolele sint destul de mari. Sub influenta ei, consumatorii sint mai putin sensibili la durere. Pe linga asta, multi dintre ei nu isi dau seama ca au halucinatii, asa ca se expun accidentelor si ranirilor grave. In plus, ketamina este considerata un drog psihedelic ce produce o dependenta psihica. Totusi ketamina isi gaseste o utilizare restrinsa in anumite operatii datorita faptului ca nu inhiba circulatia si sistemul respirator. In plus, la oameni, substanta a mai fost folosita in razboiul din Vietnam pentru tratamentul ranilor grave. Acest drog le permitea soldatilor sa nu mai simta durerea provocata de rani. Totusi, ketamina este o substanta de risc, iar posesia ei este considerata ilegala. Pedepsele duc de la amenda si pina la inchisoare.Inculpatii in “Dosarul Ketamina” ramin in arestCurtea de Apel Alba Iulia a respins, ieri, ca nefondate recursurile declarate de catre cei 29 de inculpati in dosarul cunoscut opiniei publice ca “Dosarul Ketamina”. Tribunalul Hunedoara a decis, in 24 august, ca inculpatii sa fie arestati preventiv, pentru 29 de zile, la solicitarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Hunedoara.Inculpatii sint acuzati de catre DIICOT de savirsirea unor infractiuni legate de traficul unor droguri de risc, respectiv ketamina.“Curtea de Apel Alba Iulia a respins si recursul formulat de catre DIICOT in aceasta cauza. Hotarirea Curtii de Apel Alba Iulia este definitiva, inculpatii urmind sa fie cercetati in continuare in stare de arest preventiv”, a precizat purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean. M.M.

Trei piloti de la NRA au abandonat!

Masina lui Bogdan Marisca, inainte sa ia focIn ciuda faptului au avut probleme tehnice pe aproape toate specialele desfasurate simbata, cei doi au avut o evolutie buna in urma careia, cu o proba inainte de abandon, ocupau pozitia a treia. Bogdan Marisca a inceput bine raliul, obtinind vineri seara al patrulea timp al Baneasa Rally Show, super-speciala de deschidere. Ziua de simbata a inceput insa sub semnul unor setari gresite la masina, dar si al prafului, care l-au facut pe Marisca sa piarda secunde pretioase pe primele doua speciale. Au urmat apoi pierderea evacuarii, dificultati de comunicare cu copilotul, o pana de cauciuc si in final, cu doar citiva kilometri inainte de sosire, probleme la turbina in urma carora au rezultat scurgeri de ulei care s-a aprins, flacarile de sub capota determinindu-l pe clujean sa abandoneze.      „Cred ca a cedat turbina sau un furtun si am luat foc. Am avut totusi foarte mult noroc, era o singura cladire pe toata proba de 25 km, o pensiune si incidentul s-a produs chiar in dreptul ei. Oamenii foloseau un furtun pentru a uda drumul sa nu se ridice praful si cu ajutorul lor am reusit sa stingem flacarile. Sint multumit ca am avut noroc si nu am pierdut masina“, a spus Bogdan Marisca la finalul raliului.     Pentru echipajul Tempesta / Dorin Pulpea, Raliul Tara Birsei s-a terminat cind nici nu incepuse bine. Pe proba speciala doi, prima de simbata, Tempesta a facut o greseala lovind usor o roata, dar un element al directiei a cedat si pilotul NRA a fost nevoit sa traga pe dreapta. „Se confirma ca 2010 nu este anul nostru“, a declarat Tempesta.     Cei doi vor participa in perioada 4-5 septembrie la Sliven Rally (Bulgaria), iar apoi, in 11 si 12 septembrie, la Yalta Rally (Ucraina), la etapa in FIA European Rally Cup (East).     Cosma a cistigat la CitroenEchipajul NRA Vlad Cosma / Florin Dorca a reusit sa se impuna din nou in Citroen Racing Trophy si sa obtina un nou loc secund la grupa A la a sasea etapa a Campionatului National de Raliuri, Raliul Tara Birsei. Cei doi au reusit inca o evolutie buna si s-au impus in clasamentul juniorilor si au obtinut a doua pozitie in clasamentul masinilor cu doua roti motrice. „Pentru noi la acest loc doi grupa A valoreaza cit o victorie. Am avut foarte multe peripetii, sintem foarte multumiti ca am ajuns la final. Vineri, la shake-down am rupt o planetara, simbata dupa prima proba, pe etapa de legatura, s-a deschis capota, care a spart parbrizul. Am fost nevoiti sa mergem cu parbrizul spart trei probe, vizibilitatea scadea progresiv, lucru care ne-a incetinit“, a declarat Vlad Cosma.     Celalalt echipaj al Napoca Rally Academy implicat in lupta din cadrul grupei A si a Trofeului Citroen, Danny Ungur / Toni Avram, a fost nevoit, pentru prima oara in acest sezon, sa traga pe dreapta inainte de final. „Un raliu pe care vrem sa-l stergem cit mai repede din memorie. Am abandonat si noi, alaturi de Bogdan si de Marco. Masina a mers foarte bine pina sa cedeze motorul. Era o lupta interesanta, ne apropiasem la doua secunde de Vlad, dar la prima trecere pe proba lunga, temperatura motorului a crescut foarte mult si la un moment dat acesta a cedat si a trebuit sa ne oprim“, a spus Danny Ungur la final.

Fara somatii pentru creante fiscale sub 10 lei

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu va mai emite somatii pentru creantele fiscale mai mici de 10 lei, acestea urmînd sa se scada din evidentele fiscale. Masura e valabila din data de 12 august, cînd a intrat în vigoare Ordinul presedintelui ANAF nr 2289/2010, potrivit caruia creantele fiscale restante aflate în sold la data de 31 decembrie a anului mai mici de 10 lei se scad din evidentele fiscale în primele 7 zile ale anului urmator.     „În urma analizei costurilor de trimitere a somatiilor catre datornici am constatat ca în multe cazuri valoarea de recuperat era mai mica sau apropiata de valoarea de cost a procedurii de emitere si transmitere a unei somatii, de circa 4 lei, aceste cheltuieli inutile fiind efectuate de cîtiva ani încoace. O data cu aplicarea dispozitiilor acestui ordin vom realiza economii semnificative la bugetul institutiei“, a explicat Sorin Blejnar, presedintele ANAF.     În primul semestru al acestui an, institutia a emis circa 4,8 milioane de somatii pentru creante ce însumeaza aproximativ 14 miliarde de lei. Numarul somatiilor a fost cu 26,4% mai mare fata de perioada similara a anului 2009, în timp ce valoarea totala a creantelor corespunzatoare somatiilor emise a scazut cu 42,9%. În urma somatiilor transmise în primul semestru al anului 2010 s-au încasat 3,8 miliarde de lei.

Niculescu, secund la ?U?

Claudiu Niculescu, atacantul care a marcat patru din cele zece goluri înscrise de Universitatea Cluj în acest sezon, a devenit si antrenor secund al „sepcilor rosii“.     Striker-ul alb-negrilor a declarat ca vrea sa îl ajute cît mai mult pe Marian Pana, antrenorul principal, si ca statutul sau principal ramîne cel de jucator. „Mi-a fost facuta aceasta propunere, sînt onorat si am acceptat, pentru ca usor-usor trebuie sa ma pregatesc si pentru viitor. Voi încerca sa îl ajut cum pot mai bine pe domnul Pana, dar în acelasi timp sînt si jucator si asa vreau sa fiu perceput în primul rînd“, a declarat Niculescu.     Atacantul în vîrsta de 34 de ani a venit în aceasta vara la Universitatea, de la Dinamo, si în momentul de fata este golgheterul echipei. Niculescu a reusit cel mai bun meci în tricoul alb-negru tocmai împotriva fostei sale echipe, marcînd doua goluri si dîndu-i lui Delgado o pasa decisiva în partida cîstigata de „studenti“ în Stefan cel Mare.      În ciuda evolutiilor foarte bune, „Clau-gol“ a ramas cu picioarele pe pamînt. „Daruirea a fost cheia succesului la meciul cu Dinamo. Dupa primele doua etape eram cu totii dezamagiti pentru ca nu obtinuseram nici un punct. Iata ca de patru meciuri sîntem în crestere, însa trebuie sa ramînem la fel de modesti si sa muncim la fel de mult“, a mai spus Niculescu.

Fete campioane, baieti vicecampioni

Baschetbalistele de la MC Sport au intilnit in finala mare a Campionatului National U-14, disputata la Galati, echipa Gimnaziul „A. Ceusianu“ Reghin. Dupa un inceput greu de partida, in care pareau total coplesite de situatie, fiind conduse timp indelungat, clujencele au revenit in joc si in final au reusit sa se impuna. La finalul meciului tabela de marcaj arata scorul de 61-58 pentru junioarele conduse de Tiberiu Ilutiu. Pentru MC Sport au marcat in finala: Maxim (32p), Dunca (14p), Cenan (7p), Grigor (4p) si Coroianu (4p). Au mai jucat: Rusu, Sfirlea si Chisiu. Flavia Dunca si Mihaela Maxim au fost alese in „First Five“-ul competitiei, iar cea din urma a fost desemnata MVP.      Si baietii de la CSS Viitorul „U“ Mobitelco au obtinut un rezultat remarcabil la competitia gazduita de orasul Galati. Elevii lui Razvan Cenean au pierdut finala in fata formatiei Pheonix Galati, cu 51-61. Jucatorul Gheorghe Dragos Daniel a fost ales si el in „First Five“-ul turneului. „Vreau sa felicit toti baietii pentru efortul depus. Este o munca inceputa acum 2 ani, cind am format aceasta echipa, iar rezultatele ei se vad acum. As vrea le multumesc celor din conducerea clubului, domnului Mircea Cristescu si domnului Nicolae Ienac, pentru ca sprijinul oferit de dinsii a contat mult“, a declarat antrenorul Razvan Cenean.

Proprietarii clujeni ramin pretentiosi la pret

Factorul local influenteaza evolutia preturilor pe piata imobiliara. Astfel, in vreme ce la Timisoara pretul locuintelor o ia la vale, la Cluj tendinta este inversaPreturile locuintelor din Cluj au scazut cu circa 31% in ultimii 2 ani si jumatate, mai exact din luna mai a anului 2008, cind a fost atins pragul maxim si pina in luna iulie a acestui an, potrivit unui studiu realizat de portalul imobiliare.ro.     Cei care si-au redus cel mai mult pretentiile de la inceputul crizei si pina acum au fost proprietarii si dezvoltatorii bucuresteni. Astfel, pentru apartamentele din Capitala, in comparatie cu valoarea maxima care a fost atinsa in martie 2008, Indicele imobiliare.ro a inregistrat in iulie 2010 o valoare redusa cu 45%, si anume 1.245 de euro/mp util. De altfel, reprezentantii imobiliare.ro atrag atentia ca proprietarii si dezvoltatorii bucuresteni au fost cei care au dat startul reducerilor, in Capitala fenomenul manifestindu-se cu un avans de pina la 3 luni inaintea celorlalte mari orase din tara. Cu alte cuvinte, daca in primavara lui 2008 in Bucuresti preturile scadeau, in toate celelalte orase analizate trendul era opus.„Factorul local influenteaza semnificativ evolutia preturilor pe piata imobiliara, tocmai de aceea, asistam la diferente de la un oras la altul. In Timisoara preturile au luat-o la vale puternic de la inceputul acestui an, scazind cu peste 10%. In Cluj-Napoca, pe de alta parte, ultimele luni au adus cresteri de pret, astfel incit valoarea Indicelui imobiliare.ro a revenit peste pragul de 1.000 de euro/mp util, chiar daca in prima luna din an aceasta era de 994 de euro/mp util“, explica Adrian Erimescu, directorul general www.imobiliare.ro.     De altfel, potrivit studiului mentionat, preturile la locuintele din Cluj-Napoca au fost cele care au scazut cel mai putin din 2008 pina in prezent. Astfel, cu o valoare medie de 1.023 de euro/mp util, preturile in iulie 2010 au fost cu 31,9% mai mici decit in mai 2008.    „Singurul oras in care asistam constant la cresteri de pret“In ceea ce priveste anul in curs, Clujul se situeaza tot la capat in ierarhia principalelor orase din tara dupa evolutia preturilor solicitate la apartamente. Astfel, asa cum am mai mentionat, in acest an cel mai mult s-au ieftinit apartamente din Timisoara, cu 10,7%, aici fiind de altfel si cele mai ieftine locuinte dintre cei sase poli de dezvoltare studiati. Orasul de pe Bega este urmat de Bucuresti, Constanta si Brasov, unde in 2010 locuintele s-au ieftinit in medie cu 5,8%, respectiv 4,3% si 3,9%. In Iasi, locuintele s-au ieftinit de la inceputul anului cu 2,4%, in timp ce in Cluj-Napoca preturile au scazut cu numai 2,2 procente. „Daca in Iasi evolutia mai putin dinamica se explica prin faptul ca preturile au scazut foarte mult in 2009, Cluj-Napoca este singurul oras in care asistam constant la cresteri de pret, dovada a influentei semnificative a factorului local in ciuda existentei unui trend national evident“, arata analiza imobiliare.ro.

Armata, pazita de civili!

Deputatul PDL Cluj Mircia Giurgiu a declarat ieri ca nu i se pare normal ca unitatile si obiectivele militare sa fie pazite de firme de paza, asa cum se întîmpla la ora actuala în mai multe localitati din tara.     „Am aflat cu surprindere ca unitatile militare sînt pazite de firme de paza. Cum putem sa ne asteptam ca Armata sa ne apere cînd este aparata de firme de paza? Voi face o propunere de modificare a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor pentru ca proprietarii imobilelor si cladirilor unitatilor si obiectivelor militare sa asigure paza acestora“, a spus Girugiu într-o conferinta de presa.     Deputatul clujean a întocmit deja si proiectul de lege în care a explicat de ce este nevoie ca Armata sa fie pazita de personalul propriu. „În România a aparut, de ceva vreme, o situatie cu totul inedita: unitatile militare sînt pazite de civili. Nimeni nu contesta importanta firmelor private civile, dar asta nu înseamna ca unitatile militare trebuie sa fie aparate în acest mod. Atunci la ce bun mai avem armata? Înainte de 1989, soldatii recrutati în armata puteau asigura foarte bine paza unitatilor militare unde erau incartiruiti. Pentru a nu se mai repeta situatiile cînd a fost furat armament, paza si protectia unitatilor militare trebuie asigurate de cei direct implicati, respectiv soldatii, si nu de personal civil“, a aratat Mircia Giurgiu în expunerea de motive a proiectului.     La Cluj, armata se apara singuraSituatia semnalata de Giurgiu privind paza de catre firme specializate a unitatilor militare nu este valabila si la Cluj. „La noi nu exista asemenea contracte cu firmele de paza civila, paza fiind asigurata din interior“, au precizat pentru monitorul reprezentantii Compartimentului de Relatii Publice din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina“.

2 septembrie, termen-limita pentru contestatiile ANL

Primaria Cluj-Napoca le reaminteste clujenilor care au depus cereri pentru atribuirea de locuinte ANL ca joi, 2 septembrie 2010, ora 20, este termenul-limita pentru depunerea contestatiilor privind lista de prioritati pe anul 2010, aprobata saptamîna trecuta în Consiliul Local. Contestatiile se pot depune zilnic la Centrul de Informare pentru Cetateni din strada Motilor nr. 7, dupa urmatorul orar: luni, marti si miercuri între orele 8.30-16.30 si joi, 2 septembrie, între orele 8.30-20.      Va reamintim ca, în data de 26 august, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat prin HCL lista solicitantilor care au acces la locuintele pentru tineri, destinate închirierii, în vederea repartizarii locuintelor disponibile construite de Agentia Nationala pentru Locuinte. „Fata de lista afisata, în conditiile prevederilor legale, persoanele nemultumite, titulari ai cererilor, au posibilitatea de a depune contestatii privind punctajul obtinut. Contestatiile vor fi solutionate în termen de 15 zile de la data înregistrarii, în conditiile legii“, au precizat reprezentantii Primariei clujene.    M. O.

89 de elevi au absentat la BAC

Ieri a avut loc prima proba scrisa din cadrul sesiunii de toamna a examenului de Bacalaureat. În judetul Cluj, la proba scrisa de Limba si literatura româna s-au înscris 1.200 de elevi, dar s-au prezentat ieri la examen doar 1.011 candidati. Totodata, potrivit Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, nu au fost nici un fel de probleme la aceasta proba, si nici nu a existat nici un eliminat din examen. Astazi va avea loc sustinerea probei scrise la Limba si literatura materna, urmînd ca mîine sa se desfasoare proba obligatorie a profilului. Ultima proba scrisa – cea la alegere a profilului si specializarii – va avea loc, vineri. Primele rezultate vor fi afisate duminica, 5 septembrie.    A. V.

Cod galben de ploi in vestul tarii

Meteorologii au emis ieri cod galben de ploi pentru astazi, 31 august, în intervalul orar 2-20. Avertizarea cuprinde circa 30 de judete, majoritatea din Transilvania, Banat si Crisana, dar si din nordul Moldovei. Potrivit ANM, în toate zonele de munte va ploua, iar cantitatile de apa vor depasi pe arii extinse 20-25 l/mp si izolat chiar 40-50 l/mp. De asemenea, vor fi descarcari electrice si caderi de grindina, iar vîntul va prezenta intensificari în toate regiunile. Aceste fenomene vor fi mai frecvente la început în regiunile vestice si centrale, iar în cursul zilei se vor manifesta cu precadere în partea de est a teritoriului. În celelalte regiuni manifestarile avertizate se vor semnala pe spatii mai restrînse.

Deputatul Giurgiu nu vrea conducere paralela in PDL

Deputatul clujean Mircia Giurgiu (PDL) s-a declarat ieri nemultumit de existenta în interiorul formatiunii politice din care face parte a unor voci care propun crearea unei conduceri paralele cu cea existenta.      „Dupa ce eu am votat împotriva taierii salariilor si pensiilor, am fost chemat la «judecata» de grupul parlamentar din care fac parte. Acum, însa, au aparut unele discutii si chiar propunerea unor colegi de ai mei prin care se doreste crearea unei noi conduceri a PDL, separata de cea actuala si care ar trebui sa se ocupe de nu stiu ce probleme. Cred ca nu este în regula ca atîta vreme cît PDL are o conducere sa aiba înca una. În nici o tara din lume nu am auzit ca un partid sa aiba doua conduceri. Nu stiu cum s-au gîndit colegii mei sa faca: o conducere sa fie la putere si una în opozitie?“, a declarat Mircia Giurgiu.      Desi nu a vrut sa-i nominalizeze pe cei care au facut o asemenea propunere, deputatul clujean le-a transmis acestora un mesaj: „Vreau sa le propun colegilor mei sa discutam cu acele persoane care au venit cu asemenea propuneri sa vina sa ne spuna ce au de gînd sa faca. Vreau sa stiu cum s-a ajuns într-o asemenea situatie. Eu am fost acuzat pentru un vot, iar acum alti colegi fac asemenea propuneri“, a mai spus Giurgiu.      Grupurile parlamentare ale PDL se vor reuni mîine, 1 septembrie, pentru o întîlnire cu primul-ministru Emil Boc, fiind posibil sa participe si presedintele Traian Basescu. Potrivit deputatului PDL Sulfina Barbu, sedinta va avea ca obiectiv analiza ministrilor pe obiectivele asumate.     Pe de alta parte, surse din PDL – citate de Hotnews – apreciaza ca urmatoarele doua saptamîni vor fi critice atît pentru partid, cît si pentru cabinetul condus de Emil Boc. Concret, dincolo de analiza activitatii, deputatii si senatorii PDL ar dori sa propuna un „vot de încredere“ pentru fiecare ministru în parte si sa forteze convocarea unui Colegiu Director al partidului de guvernamînt, în care sa se discute „cu cartile pe fata“ si sa se decida cine ramîne membru al guvernului si cine va fi remaniat.      O sedinta la nivel de Colegiu Director le-ar permite liderilor din teritoriu sa exercite o mai mare presiune asupra conducerii de la Bucuresti pentru o remaniere „la sînge“.      O parte dintre vocile care cer „reformarea“ – europarlamentarul Cristian Preda, deputatii Sever Voinescu, Sulina Barbu, dar si Monica Macovei – sînt fosti colaboratori apropiati ai lui Traian Basescu si spera sa fie sustinuti de presedinte si în acest demers. Lor li se „opun“ lideri      La ultima întîlnire cu conducerea partidului, cu premierul Emil Boc si cu presedintele Traian Basescu, deputatilor si senatorilor partidului de guvernamînt li s-a promis ca pe data de 1 septembrie se va face o analiza a activitatii Guvernului si ministrii care nu au avut rezultate vor fi remaniati.

Un iesean a cistigat potul la Loto 6/49

Marele premiu la Loto 6/49 a fost cîstigat, la extragerea de duminica, valoarea premiului pus în joc fiind de 6,2 milioane de euro. Numerele cîstigatoare au fost 28, 21, 12, 7, 23, 11. Biletul cîstigator a fost jucat la Iasi si a costat 20,5 lei, informeaza Loteria Româna. Pe acest bilet s-au jucat trei variante simple pentru Loto 6/49, precum si o varianta la Noroc. Alti 47 de jucatori vor încasa cîte 23.990 de lei la categoria a II-a, în timp ce 1.973 vor încasa 571,4 lei. Premiul cel mare la Loto 6/49, în valoare de 1,7 milioane de euro, a fost cîstigat ultima oara pe 7 martie, în timp cel premiul cel mai mare din istoria Loteriei Nationale, de aproape 47 de milioane de lei, a fost cîstigat pe 27 ianuarie 2008.

Orbit de soare, Platon n-a vazut permisul expirat!

Calin Platon este acuzat de vatamare corporala grava din culpa, ucidere din culpa si conducere pe drumurile publice avind permisul suspendatFostul prefect de Cluj Calin Platon a fost retinut ieri, pentru 24 de ore, dupa ce, la finalul saptaminii trecute, a provocat un accident cu victime in cartierul Grigorescu, pe Bulevardul 1 Decembrie. El ar putea fi arestat pentru o perioada de 29 de zile.     Platon a lovit pe trecerea de pietoni o femeie de 32 de ani si pe copilul acesteia, de 3 luni. La 2 zile de la producerea accidentului bebelusul a decedat, iar mama – care a suferit mai multe fracturi – a fost operata.     Audiat si retinutCalin Platon este acuzat de vatamare corporala grava din culpa, ucidere din culpa si conducere pe drumurile publice avind permisul suspendat.      Purtatoarea de cuvint a Politiei clujene, inspectorul Gina Pop, a declarat ieri ca fostul prefect a fost retinut de politisti in urma audierii de la Politia Rutiera. „In urma administrarii probatoriului in cazul accidentului rutier produs in 27.08.2010, in municipiul Cluj-Napoca, eveniment in care a fost implicat, in calitate de conducator auto, domnul Platon Calin, politistii din cadrul Biroului Rutier au emis ordonanta de retinere pentru 24 ore“, a precizat Gina Pop.     A incercat sa se scuzeLa iesirea de la sediul Politiei Rutiere, unde a fost audiat, Calin Platon a spus ca regreta accidentul in care a fost implicat si a incercat sa caute si o explicatie pentru producerea tragediei. „Nu cred ca am avut viteza, expertiza o va spune. In schimb, am fost orbit total de soare. Era exact la ora la care soarele era la apus si eu mergeam spre apus. Din cauza orbirii, i-am vazut foarte, foarte tirziu“, a spus Platon.    La volan fara permis, dintr-o „confuzie“In momentul producerii accidentului, fostul prefect avea permisul de conducere suspendat pentru 90 de zile inca din data de 5 august. El a fost prins de politisti conducind cu viteza excesiva, iar dovada inlocuitoare a permisului expirase din data de 20 august. Prin urmare, in 27 august, la data producerii tragediei, Platon nu avea dreptul sa circule pe drumurile publice. Intrebat de ce s-a urcat la volan in conditiile in care avea permisul suspendat, fostul prefect a declarat ca a fost vorba despre „o confuzie de date“ si ca a aflat ca nu mai putea sa circule pe drumurile publice abia dupa ce a provocat accidentul.

Mai putine posturi in administratie publica si sanatate

Un raport al Institutului National de Statistica arata ca rata locurilor de munca vacante a fost in trimestrul II de 0,59%, in scadere cu 0,11% fata de trimestrul precedent. „In comparatie cu acelasi trimestru al anului 2009, rata locurilor de munca vacante a inregistrat o scadere cu 0,30 de puncte procentuale“, se precizeaza in raport.     In ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante pe activitati, in trimestrul II al acestui an, cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in sanatate si asistenta sociala (1,08%), administratie publica si aparare (0,95%), respectiv agricultura, silvicultura si pescuit (0,91%).     La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,05%), tranzactii imobiliare (0,11%), respectiv invatamint (0,12%).     Conform acelorasi date furnizate de INS, din trimestrul II al anului 2007 si pina in prezent, rata posturilor vacante a avut o tendinta de scadere continua. „In comparatie cu trimestrul precedent, cele mai mari scaderi s-au regasit in administratia publica (-0,99%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,31%)“, arata documentul.      Pe de alta parte, usoare cresteri ale ratei locurilor de munca vacante au fost in activitatile de transport si depozitare, industria prelucratoare, hoteluri si restaurante.

Medicamentele vor fi un lux pentru mii de bolnavi

Medicamentele pentru bolnavii cronici ar putea sa nu mai fie eliberate gratuit, dar CNAS nu aduce deocamdata nici un fel de lamuriri asupra acestei problemeCasa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a publicat la sfirsitul acestei saptamini mai multe tabele cu preturile medicamentelor din lista C, fara sa explice insa modul in care vor fi afectati cei care fac tratament cu medicamente din aceasta categorie. Bolnavii cronici sint convinsi ca tacerea CNAS inseamna introducerea coplatii si la medicamentele care sint in prezent gratuite.     Pe lista C sint cuprinse medicamentele pentru boli cronice, compensate 100% pentru pacientii inclusi in programele nationale de sanatate. In aceasta categorie intra, printre altii, bolnavii de diabet si cancer.Publicarea tabelelor fara nici o alta explicatie a stirnit reactii dure ale asociatiilor de pacienti, care considera ca urmeaza o perioada extrem de grea pentru bolnavii cronici, care nu isi vor mai permite sa isi cumpere medicamentele.     Conducerea Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) din Romania considera ca demersurile CNAS, prin care se urmareste impunerea unor noi biruri pentru pacientii din Romania, condamna la moarte mii de oameni aflati in suferinta, din considerentul gresit ca asa vor face economii.    E posibila coplata la medicamentele compensate 100%Utilizatoare a portalului faracompensare.ro„La ce pot sa renunt, domnilor care ati dat legea asta, ca dintr-o pensie de 350 lei sa imi permit si medicamentele? Am 31 de ani si am luat pina acum Bomviva gratis, pe certificatul de handicap, iar acum trebuie sa dau 170 de lei.“ Potrivit conducerii COPAC, intentia CNAS ar fi introducerea coplatii la medicamentele care sint acum compensate 100%. Reprezentantii pacientilor sint nemultumiti de faptul ca CNAS nu a informat bolnavii despre planurile pe care le are si a luat deciziile modificarilor din lista C fara sa se consulte cu nimeni.     Cezar Irimia, presedintele COPAC, este de parere ca „CNAS nu este in stare sa ofere nici macar pe site citeva informatii normale, care sa arate minimul de profesionalism din partea acestei institutii, in conditiile in care costurile care apar in aceste liste arata clar ca vor exista pacienti condamnati pentru ca nu isi vor permite tratamentul necesar. Introducind coplata pe programele nationale de sanatate, CNAS incalca legile acestei tari, care obliga la transparenta in momentul in care se iau decizii care afecteaza viata a milioane de pacienti. De asemenea, incalca legi organice care asigura gratuitatea si continuitatea tratamentului pentru unele patologii“.    Ce spun bolnavii?Plata in plus pentru medicamentele compensate nu ar fi un element nou pentru bolnavi, in conditiile in care de la 1 iulie diferenta de pret intre ceea ce compenseaza statul 90%, respectiv 50%, si pretul de raft al medicamentelor s-a dublat. Dovada stau marturiile multor bolnavi care discuta aceasta problema pe diverse forumuri. „Nepotul meu are astm si nu mai poate primi Singulair gratis“, spune Miron, pe un site al pacientilor. O utilizatoare a aceluiasi site se intreaba: „De ce au scumpit medicamentele? Sint oameni batrini, bolnavi. Astia sint adevarati criminali“. O alta persoana intreaba: „La ce pot sa renunt, domnilor care ati dat legea asta, ca dintr-o pensie de 350 lei sa imi permit si medicamentele? Am 31 de ani si am luat pina acum Bomviva gratis, pe certificatul de handicap, iar acum trebuie sa dau 170 lei“. Aceeasi persoana spune ca pentru unele medicamente plateste cu 170% mai mult.

Politistii se pregatesc de greva

Politistii din toata tara vor organiza la începutul toamnei cea mai mare miscare de protest a sindicatelor din domeniu, blocînd, pentru cîteva zile la rînd, principalele activitati din sistem.     Nemultumirile angajatilor din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) sînt legate de scaderile salariale, sicanele tot mai multe din partea sefilor si munca peste program nerecompensata. „Pentru populatie, blocarea serviciilor politienesti, chiar de catre politisti, va fi o situatie fara precedent. Colateral evenimentului, o mare parte din sefii MAI vor fi facuti raspunzatori pentru protestul personalului“, a declarat Marin Gruia, presedintele Federatiei Sindicatelor Nationale ale Politistilor si Personalului Contractual (FSNPPC), citat de Agerpres. Sindicalistii spun ca au informat autoritatile statului de mai multe ori care sînt problemele cu care se confrunta, însa nu au primit nici un raspuns. FSNPPC reprezinta interesele a peste 50.000 de angajati din MAI.    G. D.

Reincepe dezinsectia domeniului public

Primaria municipiului Cluj-Napoca a anuntat ca va efectua, în perioada 2-18 septembrie, între orele 22 si 04.30, cea de-a sasea etapa din programul de dezinsectie a domeniului public din acest an. Municipalitatea recomanda ca, pentru eficienta, activitatea de dezinsectie sa fie tratata în mod unitar atît pe domeniul public, cît si pe cel privat al localitatii, motiv pentru care face un apel catre cetateni, asociatiile de locatari sau proprietari, agentii economici si institutiile de pe raza municipiului Cluj-Napoca sa efectueze dezinsectia pe proprietati, cladiri, subsolul blocurilor, o data cu actiunea municipalitatii pe domeniul public. Activitatea de dezinsectie este realizata de firma Coral Impex SRL.    M. O.

Giurgiu cere demisia ministrilor Muncii si Finantelor

Foto Radu PadureanMircia Giurgiu le-a spus ieri jurnalistilor ca intre textul Ordonantei 58/2010 si normele de aplicare a descoperit "mari neconcordante"Deputatul clujean Mircia Giurgiu (PDL) a cerut ieri demisia ministrului Muncii, Mihai Seitan, si pe cea a ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, pe care ii considera vinovati de haosul creat saptamina trecuta de depunerea declaratiilor de venit.      Giurgiu a mai precizat ca nu este singurul nemultumit de problemele aparute. „Sint foarte multi colegi parlamentari nemultumiti de ceea ce s-a intimplat in legatura cu cozile care s-au creat ca urmare a hotaririi unor ministri de a stabili niste norme de aplicare a Ordonantei, norme care vin in contradictie cu Ordonanta in sine. Nu este in regula si vom solicita sa vina cei doi ministri sa ne spuna cum ar trebui sa rezolve problema. Oricum, propunerea noastra, pe care o vom prezenta pina la 1 septembrie, este cea de modificare a normelor de aplicare aferente Ordonantei. Noi credem ca s-a facut o mare greseala si cei doi ministri ar trebui sa-si dea demisia dupa ce au produs atitea cozi si nemultumiri in rindul populatiei“, a declarat Mircia Giurgiu.     Cere retinerea darilor la sursaDeputatul clujean a precizat ca a studiat cu mare atentie textul Ordonantei 58/2010 si a descoperit ca exista mari neconcordante intre acesta si normele de aplicare.      Giurgiu a mai punctat ca, in opinia sa, Ordonanta ar trebui modificata in asa fel incit taxele catre stat privind drepturile de autor sa fie achitate de platitor, iar beneficiarii sa nu mai fie nevoiti sa stea lunar la cozi interminabile. „Voi propune ca taxele pentru partea de drepturi de autori sa fie practic retinute din venituri, la sursa, iar in acest fel persoanele care se gasesc in aceasta situatie vor fi scutite de atitea drumuri lunar“, a subliniat parlamentarul clujean.      Mai mult, Giurgiu intentioneaza sa propuna si modificarea Legii 8/1996 privind dreptul la proprietate intelectuala. „Trebuie sa verificam care este cea mai eficienta formula“, a motivat deputatul PDL Cluj.

Fotbal la TV pentru tot poporul

Doua meciuri din preliminariile Campionatului European de Fotbal 2012 vor putea fi urmarite la televizor doar de 40% din populatia României, a anuntat, ieri, nemultumit, deputatul PDL Cluj Mircia Giurgiu. El a explicat ca meciurile din deplasare cu echipele Frantei si Belarusului vor fi difuzate de postul de televiziune Digi, care nu este receptionat de aproximativ 60% din populatia tarii. „Acum 2 ani, cînd a fost o situatie similara si cu Liga 1 de fotbal, mi s-a raspuns ca nu este nici o problema ca meciurile nu pot fi vazute de toata lumea pentru ca nu vorbim despre interes national. Acum este vorba despre nationala de fotbal. Oare nici nationala nu prezinta interes national? O sa cer lamuriri în legatura cu aceasta situatie de la Consiliul Concurentei, de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si de la Consiliul National al Audiovizualului“, a declarat ieri deputatul clujean.    M. O.

Fete campioane, baieti vicecampioni

Baschetbalistele de la MC Sport au întîlnit în finala mare a Campionatului National U-14 (disputata la Galati) echipa Gimnaziul „A. Ceusianu“ Reghin. Dupa un început greu de partida, în care pareau total coplesite de situatie, fiind conduse timp îndelungat, clujencele au revenit în joc si în final au reusit sa se impuna. La finalul meciului tabela de marcaj arata scorul de 61-58 pentru junioarele conduse de Tiberiu Ilutiu. Pentru MC Sport au marcat în finala: Maxim (32p), Dunca (14p), Cenan (7p), Grigor (4p) si Coroianu (4p). Au mai jucat: Rusu, Sfîrlea si Chisiu. Flavia Dunca si Mihaela Maxim au fost alese în „First Five“-ul competitiei, iar cea din urma a fost desemnata MVP.    Elevii lui Cenean au pierdut în fata echipei Phoenix GalatiSi baietii de la CSS Viitorul „U“ Mobitelco au obtinut un rezultat remarcabil la competitia gazduita de orasul Galati. Elevii lui Razvan Cenean au pierdut finala în fata formatiei Pheonix Galati, cu 51-61. Jucatorul Gheorghe DragosDaniel a fost ales si el în „First Five“-ul turneului.     „Vreau sa felicit toti baietii pentru efortul depus. Este o munca începuta acum 2 ani, cînd am format aceasta echipa, iar rezultatele ei se vad acum. As vrea le multumesc celor din conducerea clubului, domnului Mircea Cristescu si domnului Nicolae Ienac, pentru ca sprijinul oferit de dînsii a contat mult“, a declarat antrenorul Razvan Cenean.

A inceput Liga 5

Weekendul trecut a început editia 2010-11 a Ligii a cincea, zona Cluj. În acest sezon s-au înscris 20 de echipe, care vor juca 38 de etape. Oficialii AJF Cluj au declarat ca este posibil ca la sfîrsitul saptamînii în curs sa înceapa si Liga a patra, acest lucru urmînd sa fie stabilit la sedinta de astazi a forului. Iata rezultatele din prima etapa a Ligii 5, zona Cluj:Progresul Vlaha – Somesul Gilau    1-1     AS Capus – Inter Dezmir    6-0     Avîntul Poieni – Somesul Apahida    2-3     Crisul Izv. Crisului – AS Apahida 2007    6-2     Sanatatea 2 Cluj – Iris Cluj    3-1     Vointa Pata – Avîntul Recea Cristur    0-4     Viitorul Sînpaul – AS Borsa        0-3     Viitorul Rascruci – Cerbul Babutiu    6-2     Progresul Sînnicoara – Unirea 2 Floresti    5-1     Bradul Marisel – Unirea Jucu        amînat

Bilete pentru meciul cu Franta

Începînd de ieri s-au pus în vînzare, exclusiv online, biletele de intrare la jocul Franta – România, programat pe 9 octombrie, de la ora locala 21( 22 – ora României), pe „Stade de France“ din Paris, în cadrul preliminariilor EURO 2012 din Ucraina si Polonia.     Doritorii îsi pot achizitiona tichetele doar de pe site-ul biletefotbalonline.ro. Suporterii nationalei au la dispozitie 868 de bilete la peluza (la pretul de 22 de euro plus taxe postale) si 100 la tribuna (la pretul de 105 euro plus taxe postale). Termenul limita de achizitionare a biletelor mai sus mentionate este 10 septembrie, ora 14. În cazul în care cererea va depasi oferta, Federatia Româna de Fotbal va suplimenta cuantumul de bilete.    L. B.

?Campionatul? de fotbal in familie s-a incheiat

Mii de premii au fost acordate celor aproape 4.000 de participanti la proiectul E.ON Fun Factor, care s-a derulat saptamînal la Cluj-Napoca. Editia finala a acestui eveniment a avut loc sîmbata, 28 august, iar în ceea ce priveste impactul acestui proiect care a promovat fotbalul ca mijloc de petrecere a timpului liber, Ioana Costandache, presedinta AIESEC Cluj-Napoca, unul dintre coorganizatori, a declarat: „Proiectul nu numai ca a atras familii dornice de a se bucura împreuna de frumusetea jocului, dar a contribuit si la legarea de prietenii între aceste familii, care au continuat sa joace fotbal si în zilele cînd noi nu eram prezenti în parc. Ideea fotbalului în familie merita dusa mai departe în anii ce urmeaza, pentru ca nu promoveaza doar jocul în sine, ci si petrecerea timpului liber în familie si între familiile ce formeaza aceasta comunitate“.    D. S.

Enache si Platon, cistigatoare la dublu

Tenismenele Diana Enache si Raluca Elena Platon au cîstigat probele de dublu din cadrul turneelor futures de la Wanfercee-Baulet (Belgia), respectiv Vinkovci (Croatia), fiecare dotat cu premii de 10.000 de dolari. Diana Enache a cîstigat în Belgia alaturi de frantuzoaica Alize Lim, cu 6-0, 6-3 în fata perechii belgiano-marocane Gally De Wael / Fatima El Allami. La Vinkovci, Platon si unguroaica Reka-Luca Jani au învins în finala de dublu cu 6-3, 6-0 perechea croato-ceha Indire Akiki / Zuzana Linhova.     În clasamentul ATP, Victor Hanescu se mentine pe locul 54, cu 870 de puncte, bucuresteanul fiind singurul român în top 100. La dublu, Horia Tecau, proaspat cîstigator al turneului de la New Haven, alaturi de suedezul Robert Lindstedt, a urcat trei locuri si se afla pe locul 21, cu 3.250 de puncte.    L. B.

Expozitie dedicata pictorului Darkó László

Muzeul de Arta Cluj-Napoca organizeaza joi, 2 septembrie, de la ora 18, vernisajul expozitiei artistului Darkó László. Evenimentul expozitional este organizat cu ocazia comemorarii a 40 de ani de la moartea pictorului Darkó László (1924-1970), un reprezentant de marca al artei plastice maghiare din Transilvania din secolul XX. Expozitia va fi prezentata de Murádin Jenő si dr. Viorica Guy Marica, istorici de arta, si va reuni 75 de lucrari din colectii particulare din tara (Cluj-Napoca, Sfîntu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Satu Mare) si din colectia Muzeului de Arta din Cluj-Napoca. În anii ’40, arta lui Darkó László s-a impus prin puritatea coloritului si prin interesul pentru peisaj care, în conceptia pictorului, sînt tributare clasicismului. Din anii ’50, artistul abordeaza tot mai frecvent, pe lînga peisaj, si portretul. Din anul 1956, Darkó a participat la lucrarile de restaurare a vechilor picturi din biserica parohiala Sf. Mihail din Cluj-Napoca astfel ca lui i se datoreaza dezvelirea în 1957 a frescelor medievale acoperite cu var din absida si nava de Sud. Decopertarea acestori picturi gotice i-au adus pictorului-restaurator nu doar notorietate, ci si o bine meritata recunoastere din partea specialistilor si a cercurilor sociale. Expozitia va fi deschisa la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca pîna în data de 3 octombrie.

Mii de oameni la Ziua Minerului

Eugen Furdui (stinga), primarul comunei Rosia Montana, a vorbit despre necesitatea mineritului in aceasta zona cu un potential atit de bogatPeste 5.000 de participanti au sarbatorit Ziua Minerului duminica trecuta pe Stadionul „Minerul“ din Rosia Montana. Ziua a inceput prin concursuri sportive, iar apoi a continuat cu prezentari ale traditiilor mineresti, concerte de muzica populara si recitaluri folk.     Ziua Minerului a inclus a doua editie a Festivalului Comunitatilor Miniere si al Traditiilor Mineresti, in cadrul careia 12 comunitati din judetele Alba, Bihor, Cluj si Hunedoara si-au prezentat obiceiurile vechi de generatii. Reprezentantii acestora au venit in fata publicului cu momente artistice, expozitii foto, de carte sau unelte si mestesuguri specifice zonelor miniere din care provin.     „Mineritul este o ocupatie de baza in Apuseni, inca de acum 2000 de ani, cind romanii au venit in Dacia atrasi de bogatiile acestor meleaguri. Astazi, mineritul ramine pentru Rosia Montana unica sansa reala de dezvoltare, singura sursa de venituri care va putea asigura dezvoltarea durabila a acestei zone remarcabile. Sarbatoarea de azi este o traditie veche, pe care o continuam pentru a arata lumii intregi ca avem nevoie de minerit aici la Rosia Montana“, a explicat Eugen Furdui, primarul comunei Rosia Montana.     Vedetele de la „Folk You“, prezente la Ziua MineruluiLocalnicii din Rosia Montana si oaspetii lor au fost incintati de recitalurile de muzica populara sustinute de cunoscutii artisti Mirela Manescu, Ionut Fulea si Mirela Petrean. In finalul zilei, pe scena au urcat marile nume ale folkului romanesc, pentru prima data la Ziua Minerului. Astfel, „Jurnalul National“ si „Miscarea de rezistenta“ au adus in Apuseni citeva dintre vedetele festivalului „Folk You“: Dinu Olarasu, Zoia Alecu, Ducu Bertzi si Nicu Alifantis.     „Ne bucuram ca am putut oferi o astfel de sarbatoare, dupa traditie, comunitatii din Rosia Montana, minerilor din Apuseni si oaspetilor lor. Rosia Montana Gold Corporation propune pentru aceasta regiune o investitie care sa-i respecte istoria. Traditia mineritului, redescoperita si adusa la standarde moderne si sigure, poate sa ofere o sansa la un viitor mai bogat si o viata mai buna in Rosia Montana“, a declarat Dragos Tanase, director general al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), partener al evenimentului. RMGC a finantat deja reabilitarea unei case din centrul istoric al comunei, unde a fost amenajata expozitia de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor“, parte dintr-un circuit muzeal mai amplu care va fi dezvoltat o data cu demararea proiectului minier. Cu ocazia Zilei Minerului, un microbuz a fost pus la dispozitia publicului larg pentru a urca in piata si a vizita expozitia „Aurul Apusenilor“.