monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Masini defecte in trafic

 Politistii municipiului Blaj au organizat, luni, impreuna cu specialisti din cadrul RAR Alba, o actiune privind starea tehnica a autovehiculelor identificate in trafic. Dupa cum au precizat reprezentantii IPJ Alba, cu aceasta ocazie au fost aplicate 15 sanctiuni contraventionale, dintre care 5 pentru defectiuni tehnice, restul constituind alte abateri la regimul rutier. Valoarea totala a amenzilor aplicate se ridica la suma de 1.680 lei. Totodata au fost retinute 5 certificate de inmatriculare.

Baut la volan

 In noaptea de luni spre marti, la ora 02.10, politistii orasului Teius, l-au depistat in trafic, pe strada Octavian Goga din localitate, pe P.I., de 23 de ani, din comuna Craciunelul de Jos, in timp ce conducea un autoturism proprietate personala, a informat ieri IPJ Alba. La testarea alcoolscopica s-a constatat ca acesta se afla sub influenta bauturilor alcoolice, motiv pentru care tinarul a fost condus la Spitalul Judetean Alba, pentru recoltarea de probe biologice. “In continuare se efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoana avind o imbibatie alcoolica peste limita legala”, se mentioneaza in raportul IPJ Alba.    

Hot prins in flagrant

 O echipa mixta formata din politisti si jandarmi a surprins in flagrant, luni dimineata, un barbat, in timp ce sustragea bunuri din incinta unui colegiu situat pe raza municipiului Alba Iulia. Dupa cum au precizat reprezentantii IPJ Alba, suspectul a fost identificat in persoana lui Ioszef A., de 46 de ani, din orasul Uricani, judetul Hunedoara. In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit faptul ca suspectul a patruns in interiorul cladirii, de unde a incercat sa sustraga mai multe bunuri alimentare si rechizite. Barbatul este cercetat pentru comiterea infractiunii de tentativa de furt calificat, precum si pentru stabilirea intregii activitati infractionale a acestuia. 

Spinzurat la Horea

 Politia Orasului Cimpeni a fost sesizata luni, la ora 14.50, prin numarul unic de urgenta 112, cu privire la faptul ca un barbat din comuna Horea a fost gasit spinzurat, la locuinta sa. “La fata locului, politistii au stabilit ca persoana in cauza se numeste O.T., de 65 de ani, din comuna Horea. La  examinarea exterioara a cadavrului nu se observau urme de violenta. Cadavrul a fost transportat la morga Spitalului Orasenesc Cimpeni in vederea efectuarii necropsiei si stabilirii cauzei exacte a decesului”, se arata intr-un raport al IPJ Alba.

Pentru mediu

 Ministerul Mediului a lansat, la inceputul acestei saptamini, un program destinat organizatiilor non-guvernamentale, dar si institutiilor si unitatilor de invatamint. Programul se numeste “Educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului”, iar proiectele ce pot fi finantate vizeaza achizitionarea de echipamente si consumabile necesare tiparirii de materiale promotionale si pentru organizarea de tabere si evenimente de constientizare privind protectia mediului.         

Concurs de turism

 Asociatia de Turism si Ecologie “Trascau Corp” din Zlatna organizeaza, la sfirsitul acestei saptamini, concursul “Cupa Trascau 2010”. Concursul, aflat la a opta editie, se va desfasura, de vineri pina duminica, in zona comunei Mogos, sat Mamaligani. Dupa cum au precizat organizatorii, manifestarea se doreste si un exemplu privind posibilitatea desfasurarii de activitati turistice in arii protejate, fara impact semnificativ asupra mediului. “Cupa Trascau are ca principale obiective: cunoasterea cadrului natural si valorificarea potentialului turistic al muntilor din judetul Alba si, in special, al celor din imediata apropiere a zonei Zlatna, dar si intarirea legaturilor de prietenie si colaborare intre cluburile si asociatiile de turism din tara, intre cei care iubesc muntele, precum si educarea turistilor in spiritul protejarii si ocrotirii naturii”, au precizat reprezentantii Trascau Corp Zlatna. Ziua de vineri este dedicata inscrierii concurentilor si cunoasterii reciproce, probele din concurs urmind sa aiba loc simbata si duminica. Astfel, simbata sint programate probele de regularitate, cele teoretice si cea culturala, iar duminica va avea loc proba de speologie, dupa care se va stabili clasamentul si vor fi premiati cistigatorii. 

Investitii pentru reducerea facturilor la utilitati

 In cursul saptaminii viitoare, de luni pina vineri, Alba Iulia va gazdui o misiune a programului Uniunii Europene - BERD Energy Efficiency Finance Facility (EEFF). EEFF este o linie de credit pe baza de granturi înfiintata de Comisia Europeana si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, in baza careia companiile industriale din sectorul privat din judetul Alba pot imprumuta pina la 2,5 milioane euro de la una din bancile participante, pot investi banii în eficienta energetica beneficiind de consultanta tehnica gratuita si pot primi un grant de 15% (pina la 375.000 euro) la finalizarea investitiei. Investiile ar trebui sa duca, in final la reducerea facturilor la utilitati, lucru extrem de important mai ales in perioada de criza.Pe parcursul saptaminii viitoare, la Alba Iulia va fi prezent Cristinel Constantin, consultant senior in cadrul programului UE/BERD EEFF, care va fi disponibil pentru intilniri cu directorii generali si directorii economici ai companiilor industriale private din municipiul Alba Iulia si din alte localitati din judetul Alba, interesati de reducerea facturilor cu utilitatile prin realizarea unor investitii in modernizarea si reabilitarea instalatiilor, liniilor de productie si echipamentelor mari consumatoare de energie.Consultanta tehnica gratuita este asigurata de Tractebel Engineering SA, care va ajuta la identificarea solutiilor tehnice pentru reducerea costurilor cu energia si care va elabora studiul bancabil necesar bancii in procesul de evaluare a dosarului de imprumut.Mai multe detalii sint disponibile pe site-ul www.eeff.ro.

Controale sanitar veterinare

 Inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba au efectuat, in luna august, noi controale pe linia respectarii legislatiei in domeniu. Astfel, au fost verificate peste 100 de unitati cu diferite domenii de activitate, respectiv igiena veterinara, sanatate si bunastare animala si siguranta alimentelor. În urma verificarilor au fost aplicate sanctiuni contraventionale si avertismente. Nu au fost emise ordonante de interzicere a activitatii. Tot cu aceasta ocazie au fost retinute oficial, de catre inspectorii sanitar-veterinari si pentru siguranta alimentelor, produse alimentare neconforme, care au fost trimise la unitatile autorizate sa le distruga. Controalele vor continua si in perioada urmatoare iar cetatenii sint rugati sa sesizeze neregulile pe care le observa în domeniul sigurantei alimentelor. In acest sens, localnicii au la dispozitie inspectorii locali ai DSVSA sau numarul de telefon 0800.826.787 care poate fi apelat non-stop si gratuit din orice retea de telefonie.    

Succes notabil, beneficii pentru municipiu

 Istoria, dar si prezentul municipiului Alba Iulia, a atras si atrage in continuare atentia, atit in tara cit mai ales peste hotare. La fel s-a intimplat si in cazul conferintei cu tema “Alba Iulia, peste doua milenii de istorie. Cetatea Alba Carolina”, sustinuta în cadrul activitatilor Organizatiei de Tineret a Asociatiei Culturale Romano-Suedeze “Fratia”, la Stockholm. Prezentarea a fost organizata de catre Florin Alexandru Danila, licentiat în istorie la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Evenimentul gazduit de sala de conferinte a bisericii suedeze din Bredang - Stockholm, la sfirsitul saptaminii trecute, a incercat sa sublinieze importanta Capitalei Spirituale a romanilor aducind în discutie atit importanta evolutiei orasului de-a lungul istoriei, cit si perspectivele pe care le pot reprezenta proiectele de punere în valoare ale vestigiilor istorice care definesc personalitatea distincta a Cetatii Marii Uniri. Manifestarea s-a bucurat de prezenta Preasfintitului Macarie Dragoi, Episcop al Europei de Nord, care a luat cuvintul, vorbind despre mostenirea ortodoxa ce tine de acest oras si despre Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.ImportantaEpiscopul Europei de Nord a evocat, alaturi de alte aspecte, importanta unora dintre primele tiparituri în limba romana, realizate la Alba Iulia, precum si importanta istorica si religioasa a orasului. Evenimentul de la Stockholm s-a bucurat si de atentia unui public numeros, tinar si interesat precum si de prezenta Consulului Romaniei la Stockholm, Dumitru Hincu si a Ruxandrei Lupan, atasat Cultural al Ambasadei Romaniei la Stockholm. Alaturi de prezentarea principalelor aspecte legate de evolutia istorica a orasului, care au condus la locul special pe care îl ocupa actualmente Alba Iulia în constiinta romanilor de pretutindeni, gazda evenimentului, Florin Alexandru Danila a facut referire si la amploarea proiectului local ce vizeaza reconstituirea cetatii, prezentind într-un scurt film proiectul pe care autoritatile locale îl au în derulare, precum si la mostenirea culturala si arhitecturala deosebita a municipiului Alba Iulia. Aceste aspecte au fost completate cu imagini deosebit de sugestive, surprinse în luna iulie la Alba Iulia. Evenimentul a fost urmat de un colocviu pe tema integrarii imigrantilor în Suedia, în cadrul caruia au fost prezentate aspecte de actualitate privind comunitatea romana din tarile nordice.

Sistemul sanitar lupta cu guvernul

 La nivel central, medicii si asistentele vor picheta Ministerul Sanatatii in data de 9 septembrie, in incercarea de a trage un prim semnal de alarma legat de neregulile din sistem. Sindicalistii din Sanatate se pling de lipsa de personal, lipsa de motivatie si migrarea cadrelor specializate. Sindicalistii au actionat in judecata Guvernul si cer recuperarea sumelor taiate de la 1 iulie, procesul fiind pe rol la Tribunalul Bucuresti. Chiar si asa, la pichetarea din 9 septembrie sint asteptate sa participe aproximativ 300 de persoane din intreaga tara, iar sindicalistii estimeaza ca, in judet, alte aproximativ 500 de persoane vor protesta in semn de solidaritate cu colegii lor din capitala. NemultumiriSindicalistii au anuntat deja ca miscarile de protest din 9 septembrie sint doar inceputul si ca vor continua si in a doua parte a lunii septembrie. Cel mai probabil, in data de 22 septembrie va fi organizat un mare miting si apoi un mars de proportii in capitala, iar la nivel local pichete in fata fiecarei prefecturi. Sindicalistii sustin ca personalul medico-sanitar nu este bugetar si ca reducerea cu 25% a salariilor este din aceasta cauza abuziva. In sprijinul acestei pozitii sindicalistii sustin ca spitalele sint unitati publice, dar se autofinanteaza pe baza veniturilor proprii. De cealalta parte, responsabilii din ministerul de resort si din Guvern se bazeaza pe fapul ca banii necesari acoperirii datoriilor unitatilor spitalicesti au venit de la buget, sumele necesare pentru investitii sint asigurate de catre bugetele locale, iar activitatea pe baza careia personalul isi produce salariile este una sustinuta de la bugetul statului. La nivel localSi la nivel local, miscarile de protest se organizeaza astfel incit mesajul sa fie “clar inteles si transmis la nivel central”. De altfel, la intilnirea dintre sindicalistii Sanitas si reprezentantii prefecturii, liderul Marius Sepi a anuntat intentiile personalului medical. “Ceea ce discutam in fiecare zi cu prefectura si cu consiliul judetean nu are nici o legatura cu protestele. La nivel local, avem o colaborare foarte buna, primim tot sprijinul de care avem nevoie, insa politica de la nivel central este cu totul altceva. De asta am mai spus si cu alte ocazii ca, la Bucuresti, se iau decizii care afecteaza activitatea la nivel local insa fara a se tine cont de realitatea fiecarei zone si fiecarei unitati in parte. Asadar, protestele programate pentru luna septembrie vor avea loc”, le-a transmis Marius Sepi reprezentantilor actualei puteri. “Nu avem ce face. Vom protesta in fata institutiilor pe care le conduceti pentru ca ii reprezinta pe cei impotriva carora protestam. Ne vom transmite nemultumirile si nimic mai mult”, a mai spus Marius Sepi.

Patru romani in calificari la US Open

 Patru jucatori romani de tenis, Adrian Ungur, Monica Niculescu, Raluca-Ioana Olaru si Liana-Gabriela Ungur, participa in aceasta saptamina la calificarile de la US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului, informeaza site-ul oficial al competitiei. Pe tabloul principal de simplu de la US Open au fost acceptati Victor Hanescu (masculin) si Sorana Cirstea, Alexandra Dulgheru, Edina Gallovits si Simona Halep (feminin).

Borcea se teme de meciul cu ?U?

 Presedintele executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a declarat, marti, ca partida cu Universitatea Cluj, din cadrul etapei a VI-a a Ligii I, va fi cea mai dificila a începutului de sezon pentru echipa antrenata de Ioan Andone. “Îl cunosc pe Florin Walter de 25 de ani. E foarte ambitios si sint convins ca îsi va mobiliza echipa pentru a cistiga împotriva lui Dinamo! Vom juca împotriva unui adversar foarte motivat, împotriva unor jucatori care vor sa demonstreze ca Dinamo a gresit în momentul în care a renuntat la serviciile lor. Din punctul meu de vedere, va fi cu siguranta cel mai greu meci din acest sezon”, a declarat Borcea. Partida Dinamo-Universitatea Cluj, din cadrul etapei a VI-a a Ligii I, se va disputa vineri, de la ora 20.30.

Ilie Dumitrescu se confeseaza

 Dumitrescu este de parere ca situatia sa de la Steaua se compara cu cea din anii ‘80, cind Florin Halagian a transferat jucatori, iar Emeric Ienei reusea cistigarea Cupei Campionilor Europeni cu aceeasi formatie. “În momentul de fata am preluat echipa. Au fost adusi 14 jucatori, iar toti sint foarte importanti pentru mine. Asa putem spune ca domnul Halagian a facut selectia, iar domnul Emeric Ienei a cistigat Cupa Campionilor. Ce ar trebui sa spunem acum, ca domnul Halagian a cistigat Cupa Campionilor? Eu nu pot sa cred asta. Domnul Halagian a fost important în selectie, dar tactica, ideile de joc le-a transmis Emeric Ienei”, a precizat Ilie Dumitrescu. Tehnicianul stelist a afirmat ca îl respecta foarte mult pe fostul antrenor al Stelei, Emeric Ienei, si ca nu îi va raspunde indiferent ce va declara acesta despre el. “Îl respect foarte mult pe domnul Ienei. Ce a realizat în fotbal este inimaginabil. Îl respect pe domnul Ienei indiferent de ce va declara despre mine si am observat ca este curtat sa dea declaratii despre Ilie Dumitrescu, poate declara orice”, a subliniat Dumitrescu.

Sohodol, campioana Muntilor Apuseni

 Echipa din Sohodol a cîstigat Campionatul Muntilor Apuseni la fotbal pe teren redus. În finala mare, Sohodol a dispus simbata, la Horea, cu 3-0 de Salciua. Podiumul a fost completat de Rosia Montana, care a cîstigat cu 5-1 meciul din finala mica disputat împotriva formatiei din Poiana Vadului.

Doi tenismeni veterani din Alba ne reprezinta in Ungaria

 In perioada 30 august - 4 septembrie, jucatori valorosi din toata lumea se vor intrece, in Ungaria, la Campionatul International de Tenis. Competitia aduna anual sute de concurenti de toate virstele. Judetul Alba va fi reprezentat la aceasta competitie de Socaci Emeric, aflat la conducerea bazei sportive „Constructorul” din Alba Iulia, alaturi de prietenul si partenerul sau de joc Rizolo Ioan. Anul trecut, la categoria de peste 70 de ani au fost 32 de candidati. Socaci Emeric participa pentru a patra oara la aceasta competitie internationala foarte valoroasa.   

Slatinenii vad iin Unirea un adversar de calibru

 In meciul de debut în Liga a 2-a, Alro Slatina va primi un adversar de calibru, Unirea Alba Iulia, echipa retrogradata din primul esalon. „Principalul” nou-promovatei din Slatina, Corneliu Papura, spera ca pina la ora meciului sa gaseasca formula cistigatoare, acesta declarind ca este prematur sa vorbeasca despre primul unsprezece. “Este devreme sa vorbesc despre primul unsprezece. Poti sa îti faci o idee, iar jucatorii sa intre în greva sau în noaptea dinaintea meciului sa nu doarma bine, sa faca temperatura”, a declarat, sugubat, Corneliu Papura.

Nu au scapat de antrenament!

 Tehnicianul Baciu nu a putut miza la Simeria pe serviciile altor trei uniristi. Motivul? Aparatorul Adrian Potopea a avut de ispasit o etapa de suspendare, dupa ce a vazut cartonasul rosu în ultima etapa a sezonului trecut, cind evolua la CSM Sebes. De asemenea, mijlocasul Fl. Sabou si I. Szabo nu au fost înca legitimati, dar problema lor se va rezolva pina simbata si sunt sanse mari ca ambii sa evolueze din primul minut. Chiar daca nu au avut drept de joc în partida de linga gara Simeriei, antrenorul unirist nu i-a scutit de antrenament, ci le-a programat o “portie de alergari”, marti dimineata, sub supravegherea secundului Himcinschi.

C. Cristea, incert pentru Slatina

 Mijlocasul unirist, Calin Cristea, a devenit incert pentru prima partida pe care Unirea Alba Iulia o va sustine în noul sezon, simbata, în deplasare, în fata formatiei ARLO Slatina, jucatorul de 22 de ani acuzind probleme la inghinali. Internationalul de tineret nu a participat saptamina aceasta la antrenamente. Mai mult, tehnicianul Marius Baciu nu s-a putut baza pe serviciile acestuia nici în meciul de cupa, ce s-a disputat ieri la Simeria. În cazul în care Cristea nu va putea fi recuperat pentru partida cu oltenii, componentul gruparii albaiuliene va fi înlocuit de un debutant, albaiulianul Cristian Balas.

Programul turului

 Etapa 1 (28 august)ACU Arad - ACS MU Poli IasiVointa Sibiu - CS MioveniAriesul Turda - FC BihorGaz Metan Craiova - CSM Rm VilceaPetrolul Ploiesti - Minerul LupeniMuresul Deva - FC SilvaniaAlro Slatina - FC UNIREA FC Arges - UTA AradEtapa a 2-a (4 septembrie)CS Mioveni - ACU AradFC Bihor - Vointa SibiuCSM Rm Vilcea - Ariesul TurdaMinerul Lupeni - Gaz Metan CraiovaFC Silvania Simleu - Petrolul PloiestiFC UNIREA - Muresul DevaUTA Arad - Alro SlatinaACS MU Poli Iasi - FC ArgesEtapa a 3-a (11 septembrie)CS Mioveni - ACS MU Poli IasiACU Arad - FC BihorVointa Sibiu - CSM Rm VilceaAriesul Turda - Minerul LupeniGaz Metan Craiova - FC SilvaniaPetrolul Ploiesti - FC UNIREAMuresul Deva - UTA AradAlro Slatina - FC ArgesEtapa a 4-a (18 septembrie)FC Bihor - CS MioveniCSM Rimnicu Vilcea - ACU AradMinerul Lupeni - Vointa SibiuFC Silvania - Ariesul TurdaFC UNIREA - Gaz Metan CraiovaUTA Arad - Petrolul PloiestiFC Arges - Muresul DevaACS MU Poli Iasi - Alro SlatinaEtapa a 5-a (25 septembrie)FC Bihor - ACS MU Poli IasiCS Mioveni - CSM Rimnicu VilceaACU Arad - Minerul LupeniVointa Sibiu - FC Silvania SimleuAriesul Turda - FC UNIREAGaz Metan CFR Craiova - UTA AradPetrolul Ploiesti - FC ArgesMuresul Deva - Alro SlatinaEtapa a 6-a (2 octombrie)CSM Rimnicu Vilcea - FC BihorMinerul Lupeni - CS MioveniFC Silvania Simleu - ACU AradFC UNIREA - Vointa SibiuUTA Arad - Ariesul TurdaFC Arges - Gaz Metan CraiovaAlro Slatina - Petrolul PloiestiACS MU Poli Iasi - Muresul DevaEtapa a 7-a (9 octombrie)CSM Rm Vilcea - ACS MU Poli IasiFC Bihor - Minerul LupeniCS Mioveni - FC Silvania SimleuACU Arad - FC UNIREA Vointa Sibiu - UTA AradAriesul Turda - FC ArgesGaz Metan Craiova - Alro SlatinaPetrolul Ploiesti - Muresul DevaEtapa a 8-a (16 octombrie)Minerul Lupeni - CSM Rimnicu VilceaFC Silvania Simleu - FC BihorFC UNIREA - CS MioveniUTA Arad - ACU AradFC Arges - Vointa SibiuAlro Slatina - Ariesul TurdaMuresul Deva - Gaz Metan CraiovaACS MU Poli Iasi - Petrolul PloiestiEtapa a 9-a (23 octombrie)ACS MU Poli Iasi - Minerul LupeniCSM Rm Vilcea - FC SilvaniaFC Bihor - FC UNIREA CS Mioveni - UTA AradACU Arad - FC ArgesVointa Sibiu - Alro SlatinaAriesul Turda - Muresul DevaGaz Metan Craiova - Petrolul PloiestiEtapa a 10-a (30 octombrie)FC Silvania Simleu - Minerul LupeniFC UNIREA - CSM Rimnicu VilceaUTA Arad - FC BihorFC Arges - CS MioveniAlro Slatina - ACU AradMuresul Deva - Vointa SibiuPetrolul Ploiesti - Ariesul TurdaGaz Metan Craiova - ACS MU Poli IasiEtapa a 11-a (6 noiembrie)ACS MU Poli Iasi - FC Silvania SimleuMinerul Lupeni - FC UNIREACSM Rimnicu Vilcea - UTA AradFC Bihor - FC ArgesCS Mioveni - Alro SlatinaACU Arad - Muresul DevaVointa Sibiu - Petrolul PloiestiAriesul Turda - Gaz Metan CraiovaEtapa a 12-a (13 noiembrie)FC UNIREA - FC SilvaniaUTA Arad - Minerul LupeniFC Arges - CSM Rimnicu VilceaAlro Slatina - FC BihorMuresul Deva - CS MioveniPetrolul Ploiesti - ACU AradGaz Metan Craiova - Vointa SibiuAriesul Turda - ACS MU Poli IasiEtapa a 13-a (20 noiembrie)ACS MU Poli Iasi - FC UNIREAFC Silvania Simleu - UTA AradMinerul Lupeni - FC ArgesCSM Rimnicu Vilcea - Alro SlatinaFC Bihor - Muresul DevaDacia Mioveni - Petrolul PloiestiACU Arad - Gaz Metan CraiovaVointa Sibiu - Ariesul TurdaEtapa a 14-a (27 noiembrie)UTA Arad - FC UNIREAFC Arges - FC Silvania SimleuAlro Slatina - Minerul LupeniMuresul Deva - CSM Rm VilceaPetrolul Ploiesti - FC BihorGaz Metan Craiova - CS MioveniAriesul Turda - ACU AradVointa Sibiu - ACS MU Poli IasiEtapa a 15-a (4 decembrie)ACS MU Poli Iasi - UTA AradFC UNIREA - FC ArgesFC Silvania Simleu - Alro SlatinaMinerul Lupeni - Muresul DevaCSM Rm Vilcea - Petrolul PloiestiFC Bihor - Gaz Metan CFR CraiovaCS Mioveni - Ariesul TurdaACU Arad - Vointa Sibiu

Superstitii

 Partile corpuluiSe spune ca:...daca ti se imbujoreaza si iti ard obrajii fara motiv, se zice ca cineva vorbeste despre tine. ...daca te doare puternic capul din senin, casti in continuu, fara sa-ti fie somn, daca iti curge singe din nas sau ai stari de voma fara motiv, daca ti se congestioneaza fata, iti tiuie urechile si ai temperatura din senin, ai putea fi deochiat. ...daca in timp ce iti perii parul, pieptenele cade pe jos, anunta mari dezamagiri. ...daca te maninca urechea dreapta, cineva te vorbeste de bine. Daca te maninca urechea stinga, te vorbeste de rau. ...daca te maninca nasul, anunta suparare. Dar mai exista si varianta ca daca te maninca nasul, cineva vine sa te vada. Daca te maninca nara dreapta, vine o fata, daca e nara stinga, vine un baiat. ...daca te maninca buzele in ziua respectiva vei fi sarutat. ...daca ti se zbate ochiul drept, anunta curind o nastere in familie. Daca ti se zbate ochiul sting, anunta deces sau o mare dezamagire. ...daca iti cade o geana, pune-o in palma si arunc-o peste umar in timp ce iti pui o dorinta. Daca geana zboara, atunci dorinta se va implini. ...daca te maninca talpa de la piciorul drept, se anunta o calatorie. ...aduce ghinion sa-ti faci unghiile dupa apusul soarelui sau duminica sau vinerea. ...daca iti dai cu oja pe unghii si le privesti des, cineva vorbeste de tine. ...daca te maninca palma dreapta, dai bani in curind. Daca te maninca palma dreapta bag-o in buzunar sau scarpin-o. Daca te maninca palma stinga, vei primi bani. ...daca iti musti limba cind maninci, arata ca tocmai ai spus o minciuna.

Infractorii minori, reeducati in tabara

 Tabara a fost organizata de Ministerul Justitiei si Ministerul Educatiei, alaturi de Consiliul Judetean Alba si Fundatia Jojo din Bucuresti, sub genericul “Expeditie in Carpati”. Alaturi de tinerii delicventi, la tabara au participat si 30 de copii cu rezultate bune la invatatura din Bucuresti si judetul Alba. “Anul acesta actiunea se afla la ce-a de-a cincea editie, iar Consiliul Judetean Alba este, inca din anul 2006,  partener oficial al acestui proiect educativ”, a precizat purtatorul de cuvint al CJ Alba, George Sinca.In anii trecuti, tabere similare au fost organizate in judetul Hunedoara - Parcul National Gradistea de Munte si in judetul Alba - la Girda de Sus si Roica. Educatie si relaxareIn acest an, copiii au fost cazati, pentru al doilea an consecutiv, la Tabara Sportiva de la Luncile Prigoanei. Copiii au vizitat Manastirea Oasa, barajele de la Oasa si Tau, precum si alte obiective din aceasta zona. De asemenea, ei au avut ocazia sa viziteze cetatile dacice din Muntii Orastiei. Actiunile de ecologizare, refacere si marcare intreprinse pe perioada taberei au vizat traseele turistice din zona Sureanu, respectiv: Cabana Sureanu - Virful lui Patru, Cabana Sureanu - Dealul Negru, Cabana Sureanu - Virful Cindrel, Cabana Sureanu - Manastirea Oasa, dupa cum a precizat George Sinca.Directorul Centrului de Reeducare Buzias, Mircea Gligor, a aratat ca tabara a urmarit “pe de o parte corecta informare a opiniei publice cu privire la situatia copiilor internati in centrele de reeducare si eforturile orientate spre reintegrarea lor in societate, iar pe de alta parte, exersarea de catre minori a unor comportamente civice dezirabile”. Acesta a precizat ca actiunea se inscrie intr-o serie de tabere organizate, incepind cu anul 2003, in vederea cresterii sanselor de reinsertie sociala a minorilor care au savirsit infractiuni. Acestea au fost initiate de Administratia Nationala a Penitenciarelor si Palatul National al Copiilor, iar in ultimii ani Consiliul Judetean Alba s-a alaturat acestui proiect. “Cel mai important obiectiv al acestui proiect este coagularea unei relatii intre cele doua categorii de minori. Copiii de la centrele de reeducare realizeaza astfel ca pot avea sansa sa aiba si alt drum in viata decit cel al infractionalitatii”, a mai mentionat purtatorul de cuvint al CJ Alba.

Cristian Tanase este noul capitan al Stelei

Mijlocasul Cristian Tanase este noul capitan al formatiei, în locul lui Banel Nicolita, a declarat, într-o conferinta de presa, antrenorul echipei Steaua Bucuresti, Ilie Dumitrescu. „Cristian Tanase este noul capitan al Stelei. A trebuit sa îi iau banderola de capitan lui Nicolita, pentru ca aceasta nu putea ramîne la vestiar“, a declarat Dumitrescu, citat de Agerpres. Dumitrescu a recunoscut ca Nicolita trece printr-o perioada mai dificila. „A fost o dilema pe care a trebuit sa o rezolv si am avut de ales între doi jucatori vitali, Cristian Tanase si Bogdan Stancu. Am avut o discutie cu cei doi si din start le-am spus ca înclin sa-i dau banderola numarului 10 (Tanase – n.red.), pentru ca el a facut progrese si a ajuns la o maturitate în joc. Si Stancu a spus sa fie Tanase noul capitan“, a mai spus Dumitrescu.

Profesorul Cornoiu ramine in arest, in cazul ?Mita la Bac?

Curtea de Apel Cluj a decis ieri ca Ilie Cornoiu, consilier judetean al PRM si profesor la Universitatea de Stiinte Agricole, va fi cercetat în continuare în stare de arest, în scandalul „Mita la Bac“. Curtea de Apel a hotarît vineri arestarea preventiva a lui Cornoiu pentru fapte de coruptie privind fraudarea examenului de Bacalaureat, desfasurat la Centrul de examen Grup Scolar „Alexandru Borza“, în aceasta vara. Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, Ilie Cornoiu a fost retinut, joia trecuta, de procurori, care efectueaza acum cercetari penale fata de acesta, pentru luare de mita, fals material în înscrisuri oficiale si sustragere sau distrugere de înscrisuri.

Nici un elev eliminat, dupa primele probe de Bac

In jur de 100 de candidati la Bacalaureat nu s-au prezentat la primele doua probe82 de elevi clujeni au sustinut luni proba de comunicare orala in limba romana si limba materna, iar ieri 92 de candidati au dat proba de evaluare a competentelor de comunicare intr-o limba straina din cadrul sesiunii de toamna a examenului de Bacalaureat.      Desi initial s-au inscris pentru proba de comunicare orala in limba romana si limba materna 125 de elevi, doar 82 s-au prezentat luni la sustinerea probei. Dintre acestia, cei mai multi, respectiv 33, au obtinut calificativul de utilizator „avansat“, iar 27 au primit calificativul „mediu“, potrivit informatiilor oferite de Inspectoratul Scolar Judetean Cluj.     La proba C a examenului de Bacalaureat, cea de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba moderna, care a avut loc ieri, din cei 142 de elevi inscrisi doar 92 s-au prezentat. Aceasta evaluare presupune trei tipuri de teste: un test scris, cu durata de 90 de minute, un test oral, de 10-15 minute, si un test de intelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute. Dintre elevii prezenti, nici la aceasta proba nu a fost eliminat nici un candidat.    Probele promovate sint recunoscutePentru sesiunea din toamna a Bacalaureatului, in judetul Cluj s-au inscris 2.501 candidati, ce vor fi evaluati in sapte centre de examinare. Diferenta mare dintre cei inscrisi si cei care au sustinut primele examene se explica prin faptul ca probele sustinute in prima sesiune de Bacalaureat sint recunoscute si la examenul din toamna. „Exista multi elevi care si-au picat examenul prima data, dar daca au promovat aceasta proba in vara, nu au mai fost nevoiti sa o mai dea inca o data“, a explicat Horia Corches, purtatorul de cuvint al ISJ Cluj.     2.000 de eliminati la Bac-ul din varaNumarul mare de elevi care sustin in aceasta sesiune Bacalaureatului se datoreaza faptului ca examenul din acest an a fost mult mai exigent decit in anii precedenti. Dupa prima sesiune, din cei 6.370 de elevi prezenti la examen au picat 2.166, iar 49 au fost eliminati. Majoritatea celor care au sutinut Bac-ul in toamna au luat medii cuprinse intre 8 si 8,99, iar in tot judetul Cluj s-au inregistrat doar 19 note de 10 curat.     Procentul de promovabilitate la prima sesiune de Bac a fost de 65,23%, cu mult mai scazut fata de anii anteriori. Si la nivel national in prima sesiune promovabilitatea a fost de 67,4%, cu 12,5% mai scazut fata de anul trecut.

Patru cladiri din centru vor fi consolidate

Este vorba despre reabilitarea imobilului si refacerea acoperisului la cladirea situata pe strada Horea nr. 1 (foto 1), consolidarea si amenajarea spatiilor de birouri de pe strada I.M. Klein nr. 3, apartament 4 (foto 2), consolidarea imobilului de pe strada Memorandumului nr. 11 (foto 3) si consolidarea cladirii vechi a Primariei, situata in Piata Unirii nr. 1-2 (foto 4). Cele doua firme care au depus oferte pentru realizarea studiilor cerute au fost Neo-Cons SRL si Codproiect, ultima fiind interesata doar de cladirea de pe I.M. Klein, pentru care a cerut un pret de 12.700 de lei. Celalalt ofertant, firma Neo-Cons a depus oferte pentru toate cladirile cuprinse in proiectul Primariei. Pentru cladirea de pe strada I.M. Klein, Neo-Cons a propus un pret de 12.040 de lei, suma ceruta pentru imobilul Horea nr. 1 a fost de 19.650 de lei, pentru Memorandumului nr. 11 s-a cerut suma de 8120 de lei, iar pentru cladirea veche a municipalitatii pretul oferit de Neo-Cons a fost de 19.200 de lei.    M. O.Foto 1Foto 2Foto 3Foto 4

Off-road la Cluj

Concursul de anul acesta, la fel ca editiile anterioare, 2007 si 2008 (in categoriile Standard, Open si Extrem), se va desfasura in statiunea Muntele Baisorii. Organizatorii asteapta la aceasta editie peste 80 de masini. Vor participa masini de teren, special pregatite pentru acest gen de intrecere, in care nu viteza conteaza, ci indeminarea soferului.      Traseul ales pentru aceasta etapa se afla in jurul statiunii Muntele Baisorii. Participantii sint asteptati cu un traseu nou de 100 de km, de adrenalina, in care vor trebui sa treaca prin noroi, stinci, busteni si prapastii, in inima padurilor carpatine. Accentul se va pune, pe linga capacitatile copilotilor in ceea ce priveste navigatia in teren, si pe pregatirea masinilor, respectiv talentul pilotilor.     Pe linga concurentii autohtoni se asteapta echipaje din Ungaria, Germania, Austria si alte tari.    Prima competitie in cadru legalStartul in primele 2 zile de concurs va fi la ora 9 (vineri si simbata), din fata hotelului Alpin, iar duminica de la ora 10 se va da startul la proba Superspeciala. Aceasta este ultima proba din concurs, considerata adesea cea mai degustata de public. Superspeciala se desfasoara pe un traseu inchis, foarte spectaculos, unde toti amatorii si interesatii acestui sport pot sa vada bolizii 4x4 in actiune.     Pentru prima data, competitia se va desfasura intr-un cadru legal, sub egida Federatiei Nationale de Automobilism (FRAS) si a Comisiei Nationale de Off-Road (CNOR).

Echipajele NRA, in Tara Birsei

Pilotii echipei clujene au fost in general multumiti de rezultatele obtinute la Raliul Sibiului si asteapta cu incredere noua etapa din Campionat.     Bogdan Marisca, liderul clasamentului general, cu un avans de 6 puncte in fata principalului urmaritor, Gergo Szabo, vrea sa cistige RTB pentru a-si consolida pozitia din clasament.     „La Sibiu a fost o cursa grea si, desi am terminat pe locul 4, rezultatul nu ne-a multumit. Szabo este aproape de noi in clasament si vrem sa obtinem in Tara Birsei un rezultat foarte bun, ca sa ne consolidam prima pozitie“, a declarat Bogdan Marisca.     Danny Ungur si Vlad Cosma lupta la grupa A, unde au o misiune aproape imposibila de a-l ajunge in clasament pe liderul Edwin Keleti. Ungur si Cosma au 81, respectiv 70 de puncte, aflindu-se in urma lui Keleti, care conduce cu 125 de puncte. „Am facut o cursa buna la Sibiu, am stiut sa ne menajam masina. Sper sa cistigam acum in Tara Birsei, chiar daca Keleti are o masina mai buna“, a declarat Vlad Cosma, mezinul de la NRA.     Tempestini, pesimistMarco Tempestini, care recent a participat la Raliul Madeira (Portugalia), este pesimist in privinta sanselor sale de a obtine o clasare pe podium la finalul campionatului, intrucit a suferit in acest sezon trei abandonuri in sase curse. „Nu cred ca mai avem sanse sa terminam pe podium, avind in vedere ca am abandonat la trei curse din sase. Participam si la Cupa Europei de Est, ne vom axa mai mult pe aceasta competitie, in care vrem sa ne pastram titlul. Am avut o experienta interesanta la Raliul Madeira, care cred ca imi va folosi si in campionat“, a declarat Marco Tempestini.      Raliul Tara Birsei va incepe vineri, cu o proba Superspeciala care va avea loc la Baneasa, linga Bucuresti. Dupa incheierea acestei probe, pilotii vor porni spre Brasov, in imprejurimile caruia se vor desfasura simbata restul probelor.

Bilete pentru meciul cu Pandurii

Campioana CFR Cluj va pune de joi în vînzare bilete pentru partida cu Pandurii Tîrgu Jiu, din etapa a sasea a Ligii 1. Preturile tichetelor variaza între 5 si 40 de lei, în functie de locul ocupat. CFR Cluj – Pandurii se va juca sîmbata, 28 august, de la ora 21.30, si va fi transmis în direct de DigiSport. Biletele pentru aceasta partida se pot cumpara joi si vineri între orele 10-17 si sîmbata de la ora 10 pîna la începerea partidei.    L. B.

Trei locuri doi pentru handbalisti

Echipele de juniori ale clubului de handbal masculin „U“ Transilvania Cluj au participat la Cupa Sarius, competitie disputata în localitatea Presov, din Slovacia. La categoria U-12 (copii nascuti în anii 1999-2000) echipa antrenata de Mircea Pârvu s-a clasat pe locul 2 din 6 echipe participante. La categoria U-14 (1997) echipa pregatita de Constantin Coroian s-a clasat pe locul 6, ultimul. La categoria U-15 (1996) echipa antrenata de Adrian Cercelaru s-a clasat pe locul 2 în serie, din 6 echipe participante, si a obtinut locul 2 în clasamentul final, din 12 echipe. La categoria U-17 (1994-1995) echipa pregatita de Constantin Caldare s-a clasat pe locul 2, din 6 echipe participante. Titlul de „vedeta“ oferit de organizatorii Sarius Cup a fost obtinut de sportivii Calin Hossu, Mihai Bogdan (ambii U-12), Daniel Hordouan, Paul Catiu (ambii U-15), Ramon Somlea si Doru Cublesan (ambii U-17).    L. B.

?U? Jolidon la TV in prima etapa

Vicecampioana României la handbal feminin, „U“ Jolidon Cluj, va juca în prima etapa a Ligii Nationale împotriva formatiei HCM Roman. Partida se va disputa în 5 septembrie, de la ora 17, la Sala Sporturilor „Horia Demian“ si va fi transmisa în direct de DigiSport.     Celelalte partide din prima etapa sînt: Rulmentul Brasov – Tomis Constanta, Oltchim – SCM Craiova, Cetate Deva – Stiinta Baia Mare, Univ. Resita – Otelul Galati, HCM Buzau – HC Zalau si Dunarea Braila – CSM Bucuresti.    L. B.

24 de locuinte sociale pe strada Albac

Foto Radu PadureanClujenii cu venituri reduse vor avea inca 24 de locuinte sociale in GheorgheniDoua proiecte de hotarire in acest sens vor fi discutate in sedinta de miine a Consiliului Local, alesii urmind sa aprobe documentatia si indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Locuinte sociale de calitate“, precum si cheltuielile legate de proiect.      In vederea atragerii de fonduri nerambursabile, proiectul urmeaza sa fie depus spre finantare prin Programul Operational Regional – Axa prioritara 1 – „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere“. Locuintele sociale se afla intr-un imobil de pe strada Albac, nr. 21.      Municipalitatea a recuperat anul acesta o parte dintre camerele imobilului, care au fost administrate de societatea Napoca SA si si-a anuntat intentia de a le transforma in locuinte sociale.      In total, prin acest proiect, Primaria va realiza 24 de garsoniere, repartizate astfel: 8 garsoniere la parter in suprafata utila totala de 122,39 de metri patrati si cite 4 garsoniere la etajele 1, 2, 3 si 4, suprafata utila pentru fiecare etaj fiind de 60,4 metri patrati. De asemenea, lucrarile la imobilul de pe Albac mai includ realizarea unei scari de acces, a unei centrale termice, precum si a unei rampe de acces pentru persoane cu dizabilitati. Bugetul total al proiectului este de peste 2 milioane de lei, dintre care 1,6 milioane de lei reprezinta suma nerambursabila solicitata, iar 453.000 de lei reprezinta cofinantarea de la bugetul local.     Noi locuinte sociale si in Manastur si MarastiSANTIERE66 de locuinte sociale se afla deja in lucru in Cluj-Napoca Perioada de implementare a proiectului este estimata la 16 luni de la semnarea contractului de finantare, implicind planificare multianuala bugetara. Municipalitatea a demarat deja in cursul acestui an lucrarile de reconversie a altor imobile ce vor fi transformate in locuinte sociale, situate pe strada Taberei (in cartierul Manastur) si pe strada Cojocnei (in cartierul Marasti). Lucrarile de reconversie a imobilelor si de transformare a incintei acestora in garsoniere sociale cu suprafete cuprinse intre 37 si 40 de metri patrati sint executate de firmele Construdava si Stoneco. „Cel mai probabil, lucrarile vor fi finalizate pina la finalul acestui an“, au mentionat reprezentantii municipalitatii.      Cele doua cladiri au fost preluate anul trecut de municipalitate de la Transilvania Constructii, care a primit in schimb un teren in suprafata de 2.500 de metri patrati pe strada Dorobantilor. Imobilul de pe strada Taberei va avea la finalul reconversiei 30 de apartamente, iar pe Cojocnei vor fi realizate 36 de locuinte sociale. Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au explicat pentru monitorul ca, la ora actuala, nu se cunoaste cu exactitate necesarul de locuinte sociale de care ar fi nevoie in municipiu.     „La inceputul acestui an, s-a facut o statistica din care a reiesit ca la Cluj exista in jur de 1.500 de cereri pentru locuinte sociale, dar acest numar nu reprezinta neaparat realitatea. Multi dintre cei care si-au depus de-a lungul timpului cereri pentru obtinerea de locuinte sociale nu se mai incadreaza in criterii pentru ca, spre exemplu, poate si-au achizitionat deja o locuinta. In plus, majoritatea celor care se inscriu pe listele pentru locuinte sociale se inscriu si pe cele pentru locuinte ANL“, a aratat purtatoarea de cuvint a Primariei, Oana Buzatu.

TVA pentru alimente nu scade la 5%

Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) nu va fi redusa la 5%, ideea fiind respinsa de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Mai exact, Vladescu, aflat la Senat, a fost întrebat daca este de acord cu scaderea TVA la 5% pentru alimentele de baza, iar raspunsul acestuia a fost negativ. Potrivit Agerpres, el si-a exprimat speranta ca ordonanta de urgenta privind majorarea TVA de la 19% la 24% sa pastreze aceasta cota si în forma adoptata de Senat. Cresterea TVA nu este sustinuta de PSD, liderul partidului, Victor Ponta, afirmînd marti ca social-democratii resping în continuare majorarea TVA la 24% si sustin revenirea la cota de 19%. Totodata, social-democratii sustin, alaturi de liberali, aplicarea unui TVA de 5% pentru alimentele de baza si pentru constructii.    G. D.

Boc: ?In criza, banii nu se lasa in circiuma?

Prim-ministrul Emil Boc si-a exprimat sustinerea fata de masurile de austeritate ale Guvernului comparînd România cu o familie care, în conditii de criza economica, nu trebuie sa cheltuiasca banii „în fiecare zi la cîrciuma“ pentru a primi împrumuturi. „Finantatorii se uita foarte atent acum la cei pe care îi împrumuta. Daca în acea tara nu vad un sistem credibil de sustinere economica a cheltuielilor publice, nu te împrumuta. Exact ca într-o familie – avem nevoie sa luam niste bani sa ne acoperim cheltuielile zilnice pîna noi reusim sa producem atît cît consumam. Daca, însa (finantatorii –n.red.), se uita la familie si vad ca aceasta cheltuie în fiecare zi la cîrciuma sau cheltuie pe petreceri te mai împrumuta cineva ca si familie? Nu-ti da nimeni bani“, a declarat Boc, în plenul Senatului, citat de Agerpres. Premierul a subliniat ca Executivul urmareste reducerea cheltuielilor bugetare de la 9,8% din Produsul Intern Brut, cît erau anul trecut, la 7,4% din PIB, în anul 2011.

ONG-uri: Fin Fest ar trebui numit Fis fest

„De curînd, am avut Fîn Fest la Rosia Montana. Multi spun ca organizatorii ar trebui sa schimbe denumirea acestei manifestatii în Fîs-Fest, pentru ca numele sa reflecte corect realitatea evenimentului“, se arata în scrisoarea deschisa.     Semnatarii scrisorii sustin ca, desi pe site-ul oficial al organizatorilor este specificat ca „la Fîn Fest Rosia Montana (...) s-a (...) construit încrederea în existenta unui civism real, implicat, încrederea în aparitia unor generatii de români care privesc dincolo de confortul propriu, carora le pasa de mediu, de patrimoniu, de istorie, de o politica cinstita, de rostirea adevarulu“, civismul „s-a dorit real, dar se pare ca a fost platit prost“.    La Fîn Fest nu s-a întîmplat mai nimicPotrivit reprezentantilor ONG-urilor, tinerii „adusi cu japca de aiurea“ au fost nemultumiti pentru ca la Fîn Fest nu s-a întîmplat „mai nimic“. Ei sustin ca pentru aceasta manifestare s-au alocat „în jur de 50.000 de dolari“, dar ca nu s-ar fi vazut nimic care sa justifice suma „extrem de mare“ alocata festivalului.    „Încercam sa atragem atentia sponsorilor sa faca verificari temeinice si sa înteleaga si dînsii maniera de cheltuire a banilor. (...) Astfel, traditiile culinare rosienesti au fost ignorate si nereprezentate în cadrul evenimentului. Acelasi lucru s-a întîmplat în cazul obiectelor artizanale, deloc locale sau regionale – pe astea le vindeau niste vorbitori de limbi straine“, se arata în scrisoarea deschisa.     Reprezentantii ONG-urilor semnatare afirma ca „foarte putini au gustat spectacolul ieftin oferit la Fîn Fest, iar dovada sta faptul ca extrem de putini aplaudau scenele care se derulau sub ochii lor“.     „Fraza din prezentarea de pe site-ul organizatorilor Fîn-Fest se termina cu îndemnuri mobilizatoare de a ne pasa de mediu, de istorie, de o politica cinstita, de rostirea adevarului. (...) Mediul este o tema serioasa – de acord cu organizatorii! Îi invitam la dialog, dar nu vom putea sa negociem acolo dreptul nostru, al comunitatii din Rosia Montana, la o viata mai buna! (...) Localnicii trebuie întrebati daca vad turismul ca singura posibilitate de dezvoltare a localitatii. Ca parte a acestei comunitati, va spunem ca nu vrem sa fim exponate într-un muzeu în care s-ar putea ca nimeni sa nu intre!“, mai sustin semnatarii scrisorii.    Agerpres

Primul penitenciar care recunoaste functia sociala a artei

 Penitenciarul Aiud este primul asezamint romanesc de detentie care recunoaste functia sociala a artei, in acest sens, luni, in prezenta participantilor la Tabara Internationala ‘’Inter-Art’’, fiind dezvelita o placa de marmura care marcheaza acest fapt, a declarat purtatorul de cuvint al inchisorii, subinspector Nicoleta Mataringa.Artisti din mai multe tari ale lumii au asistat la eveniment si au vizitat spatii din penitenciar unde sint expuse lucrari de arta, in special picturi si sculpturi, realizate de persoane private de libertate si colaboratori. Evenimentul a fost inclus in programul editiei a XV-a a taberei ‘’Inter-Art’’ de la Aiud, desfasurata intre 11 si 24 august, si la care au participat 38 de artisti din 21 de tari.In primavara lui 2008, artisti plastici din sapte tari, sase straini si patru romani, au “acceptat” provocarea ca, timp de aproape doua saptamini, sa fie “incarcerati” la penitenciarul din Aiud, in cadrul Taberei Internationale “Prison Art”. Artistii plastici implicati in acest proiect au fost din Austria, Germania, Haiti, Italia, Maroc, Ungaria si Romania, printre acestia din urma aflindu-se chiar un fost detinut de la Aiud. Dupa o detentie de citiva ani, Stefan A. s-a reintors atunci in penitenciar, dar ca om liber. Subinginer de profesie, barbatul a expus, inainte de a fi eliberat, picturi cu tema religioasa la Galeriile Inter-Art din Aiud in cadrul proiectului “Arta in penitenciare”.Conducerea penitenciarului din acea vreme aprecia ca implicarea in activitati cu caracter artistic poate aduce rezultate pozitive in directia modului in care persoanele private de libertate se raporteaza la propria persoana si la societate, in special in situatiile in care interventii specializate, precum consilierea sau cele de tip terapeutic, nu au dat rezultatele scontate.In ultimii ani, detinutii de la Aiud au avut ocazia sa concureze si la diverse competitii, de baschet sau de power-lifting, organizate in cadrul penitenciarului. Inchisoarea din Aiud este una dintre cele mai vechi si mai mari din tara, fiind infiintata in secolul al XVIII-lea si se intinde pe circa 12 hectare. A.P.

Ziua minerilor

 Programul evenimentului cuprinde competitii sportive, concerte, dansuri si prezentari ale traditiilor miniere din zona Rosia Montana. De asemenea, in 2010, in Apuseni vin artisti precum Ducu Bertzi si Nicu Alifantis, intr-o editie speciala a festivalului “Folk You”, iar “dacii” si “romanii” se vor infrunta intr-o lupta care sa reaminteasca rolul aurului pentru Romania si nu numai. Sarbatoarea va include si editia a doua a Festivalului Comunitatilor Miniere si al Traditiilor Mineresti, la care participa 12 comunitati din judetele Alba, Bihor, Cluj si Hunedoara. Participantii vor urca rind pe rind pe scena, in timp ce standurile lor de pe stadion vor deveni expozitii foto, de carte sau de obiecte specifice activitatii miniere.De mii de aniZiua va continua cu muzica, concursuri de dans si un recital de muzica populara sustinut de artisti precum Codrut Galdau, Catalina Furdui, Nicolae Tuhut, Ionut Fulea, Mirela Manescu, Mirela Petrean si Catalina Bichiu. Urmeaza concertul de muzica folk, iar seara se va incheia cu focuri de artificii. “Traditiile miniere definesc aceasta comunitate si ele trebuie redescoperite, pastrate si transmise generatiilor urmatoare. Romania are sansa sa devina cel mai mare producator de aur din Europa, continuind traditia miniera intr-o maniera moderna, la standarde actuale”, completeaza directorul general Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase.Ar fi interesant de adaugat ca, in 2009, la Rosia Montana a fost stabilit un record mondial, omologat de Guiness Book, respectiv cei mai multi oameni care cauta simultan aur cu saitrocul. Anul trecut, o suta de persoane au luat parte la stabilirea recordului mondial si au fost urmarite de peste 3.000 de spectatori.“Mineritul a fost vreme de mii de ani principala ocupatie a localnicilor din Rosia Montana, inca de pe vremea romanilor, si ramine singura sansa de dezvoltare durabila a acestei comunitati. Este esential pentru noi ca aceasta traditie, care tine de identitatea oamenilor din zona, sa nu se piarda”, spune primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui.

Datoriile spitalelor, platite in urmatoarele saptamini

Datoriile spitalelor din toata tara urmeaza sa fie platite în saptamînile urmatoare, a anuntat ieri ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Potrivit ministrului, vor fi achitate toate datoriile acumulate pîna la data de 30 iunie. „Foarte importanta este asigurarea acoperirii arieratelor care s-au acumulat de-a lungul anilor, în ultimii 2-4 sau chiar 5 ani, la unele spitale, si care creau un anumit blocaj în sistem. Practic, în saptamînile urmatoare, pentru ca a început aceasta analiza, vom plati arieratele înregistrate pîna la 30 iunie 2010“, a declarat ieri Cseke. Initial, conducerea Ministerului anuntase plata datoriilor acumulate pîna la 31 martie, însa ulterior au fost alocate sume suficiente pentru achitarea datoriilor adunate pîna la sfîrsitul lunii iunie.    G. D.

Lucrarile la noua piata IRA, gata in luna septembrie

Potrivit regulamentului, va exista o taxa de 3 lei/masa pe zi pentru ocupantii meselor destinate comercializarii produselor agroalimentare, indiferent de forma de organizare a utilizatorilor (producator agricol, persoana fizica autorizata, asociatie familiala sau societate comerciala).     Ocuparea meselor se va face pe o perioada de maximum 3 luni, cu posibilitatea de prelungire. In ceea ce priveste vitrinele frigorifice din cadrul spatiului comercial destinat comercializarii produselor lactate, acestea vor fi ocupate pe baza de abonament.     De asemenea, prin regulament a fost stabilit si orarul de functionare al noii piete. In perioada de vara, hala agroalimentara va fi deschisa intre orele 6.30-21, de luni pina simbata, iar duminica, intre orele 7-14. In perioada de iarna, orarul de functionare al pietei va fi de luni pina simbata intre orele 7-20, iar duminica, intre orele 7-14.     Primaria Cluj-Napoca are in acest moment in administrare trei hale agroalimentare (Flora, Hermes si Zorilor), urmind ca noua hala IRA (ce se construieste pe strada Dimbovitei din cartierul Marasti) si hala Grigorescu (a carei constructie va fi finalizata pina la finalul anului) sa intre tot in subordinea municipalitatii.     „In ultimii ani, Primaria Cluj-Napoca s-a preocupat de modernizarea si amenajarea de piete agroalimentare dupa standarde europene, in scopul crearii unor conditii optime pentru desfasurarea activitatilor specifice, asigurind un comert moden si civilizat, in conditii de siguranta pentru cetatenii municipiului“, au aratat reprezentantii Primariei clujene in referatul ce insoteste proiectul de hotarire.     Lucrarile de executie a noii hale agroalimentare de la capatul cartierului Marasti sint executate de TIM Cluj, valoarea acestora ajungind la 980.000 de lei.

35 de noi strazi in Cluj-Napoca

Consilierii locali din Cluj-Napoca vor lua în discutie în sedinta de mîine un proiect de hotarîre privind atribuirea de denumiri pentru 35 de strazi noi din municipiu.     Noile strazi se afla în zonele Becas, Sopor, Someseni Est si Dealul Sfîntul Gheorghe. Strazile au fost proiectate în documentatii de urbanism – PUZ si PUD – aprobate prin Hotarîri ale Consiliului Local.     Propunerea de atribuire de denumiri strazilor proiectate se face la solicitarea cetatenilor si societatilor comerciale care au intentia de a construi în zonele respective, în contextul în care pentru eliberarea autorizatiilor de construire este necesar sa se stabileasca adresele postale ale imobilelor.     Cele mai multe dintre strazi, 32, vor aparea în zona Dealului Sfîntul Gheorghe. Printre altele, denumirile propuse pentru aceste strazi sînt Mark Twain, Giuseppe Verdi, Jack London, Martin Lajos sau Antonio Vivaldi. În cartierul Becas-est va aparea strada Pluto, situata între strazile Eclipsei sau Uranus, iar în cartierul Sopor va aparea strada Gheorgheni. În zona Someseni-est – Pata Rît a fost propusa strada Sînnicoara, care porneste din drumul Dezmirului, spre sud, paralel cu centura Vîlcele – Apahida.    M. O.

Ziua Portilor Deschise la Fisc

24.08.2010  Cu aceasta ocazie, contribuabilii au ocazia sa viziteze Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Sibiu, dar si Administratiile Finantelor Publice din judet, unde reprezentantii acestora le vor sta la dispozitie cu informatii privind specificul activitatii desfasurate. Astfel, joi, 26 august, intre orele 10.00 si 14.00, vor putea fi vizitate: - Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Sibiu, Activitatea de Metodologie si Administrarea Veniturilor Statului si Activitatea de Inspectie Fiscala, Administratia Finantelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii Sibiu, Administratia Finantelor Publice a municipiului Sibiu, Sibiu, str. Calea Dumbravii, nr. 17 - Administratia Finantelor Publice a municipiului Medias, Medias, str. I.C. Bratianu, nr. 3 - Administratia Finantelor Publice a orasului Agnita, Agnita,     str. 1 Decembrie, nr.2 - Administratia Finantelor Publice a orasului Avrig, Avrig,        str. Gheorghe Lazar, nr. 41 - Administratia Finantelor Publice a orasului Cisnadie, Cisnadie, Str. Lunga, nr.1 - Administratia Finantelor Publice a orasului Copsa Mica, Copsa Mica, Str. Sibiului, nr. 54 - Administratia Finantelor Publice a orasului Dumbraveni, Dumbraveni, Str. T. Vladimirescu, nr. 30 - Administratia Finantelor Publice a orasului Ocna Sibiului, Ocna Sibiului, Str. Bailor, nr. 2 - Administratia Finantelor Publice a orasului Saliste, Saliste,   Str. Bucuresti, nr. 972 - Administratia Finantelor Publice a orasului Talmaciu, Talmaciu, Str. Unirii, nr. 1

Valul schimbarilor la sectiile de volei

Danut Ciontos si Mircea Dudas, noii antrenori ai echipelor de voleiEchipa de volei masculin a Universitatii Cluj va fi antrenata in sezonul urmator (2010-11) de Mircea Dudas. Noul tehnician a fost secund al echipei nationale de volei a Romaniei si principal la VCM Constanta. Dudas va fi ajutat de secundul Bogdan Tanase. „Sint onorat ca am fost contactat de Universitatea si ca voi antrena aceasta echipa. Ca jucator, am petrecut aici ani minunati, am cistigat si campionatul in 1996. Cred ca se poate face treaba buna la aceasta echipa. Nu stiu inca situatia exacta de la club, buget, cheltuieli, dar ma voi informa in cel mai scurt timp. Am observat insa ca au fost adusi citiva jucatori tineri foarte buni“, a declarat noul tehnician al echipei de volei masculin.    Obiectivele lui DudasDudas a mai precizat ca nu are un obiectiv impus, intrucit nu se stie inca ce echipe vor mai lua startul in noul sezon, avind in vedere ca multe au fost grav afectate de criza financiara.     „Obiectivul echipei este clasarea cit mai sus. Eu as vrea sa ajungem in primele patru, dar va fi greu. Pentru performanta e nevoie de un management bun, nu doar de buget. Degeaba ai bani, daca nu exista organizare“, a mai spus Dudas.     Voleibalistii au inca la dispozitie mai mult de o luna pentru a se pregati de noul sezon. In prima etapa Universitatea va juca acasa cu Explorari Baia Mare, in 2 octombrie.     Ciontos va antrena feteleDanut Ciontos, care pina luni a pregatit echipa de volei masculin, pregateste incepind de ieri echipa feminina a Universitatii. Spre deosebire de Mircea Dudas, Ciontos are un obiectiv clar: evitarea retrogradarii. „Pentru mine e o noua provocare. Nu am mai lucrat pina acum cu fete. Sper sa raminem in Divizia A. Pentru a fi siguri de indeplinirea obiectivului am mai avea nevoie de doua-trei jucatoare, dar si asa avem o echipa tinara, sper sa reusim o treaba buna“, a fost prima declaratie a lui Danus Ciontos in calitate de antrenor al voleibalistelor de la Universitatea.      In staff-ul echipei de volei feminin a fost cooptat si Victor Cherechesiu, care va ocupa functia de director sportiv. „Nu putem sa ne angajam ca vom cistiga campionatul sau cine stie ce competitii, tinind cont ca celelalte echipe s-au intarit, si anume Botosaniul, Constanta, Craiova, chiar si Sibiul. Insa ne propunem sa nu retrogradam si sa ne clasam cit de sus putem si sa nu coborim stacheta“, a declarat noul directorul executiv al voleibalistelor, Victor Cherechesiu.     Ovidiu Vasu, directorul executiv al CS Universitatea Cluj, s-a declarat multumit de schimbarile de la echipele de volei si are incredere in noii angajati ai clublui. „Cred ca Danus Ciontos va reusi sa puna in valoare mai bine lotul de fete, unde avem o echipa care se poate mentine in Divizia A. Am incredere si ca Victor Cherechesiu va ajuta mult echipa. De asemenea, Mircea Dudas cred ca va face treaba buna la baieti, el a jucat la noi in anii ’90 si a fost secund al echipei nationale“, a declarat Ovidiu Vasu.

Rasinarenii se pregatesc de festival

24.08.2010 Programul festivalului Sambata,  28 august 2010 Ora 10.00   Targul Producatorilor  organizat in colaborare cu Societatea Progresul Silvic in cadrul proiectului ,,Resursele montane si dezvoltarea durabila" finantat in cadrul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European Ora 11.00   Organizarea seminarului cu tema ,,Dezvoltarea Zonei Marginimea Sibiului" in colaborare cu Gal Marginimea Sibiului si Fundatia Comunitatii Ora 13.00   Masa oficiala Ora 15.00   Deschiderea   festivalului si vizitarea standurilor de branza si tuica Ora 15.45   Ansamblul de dansuri ,,Valea Sadului"  din localitatea  Sadu Ora 16.15   Ansamblul de dansuri mixte, calusari si solisti vocali ,,Campul Painii" din localitatea Vinerea judetul Alba Ora 16.45   Grupul Barbatesc si solista Anca Muntean al Ansamblului ,,Cetina de Brad,, din Victoria jud. Brasov  Ora 17.15   Ansamblul  de cantareti ,,Tiliscuta" al comunei Tilisca, interprete  Rodica Popa Comaniciu, Codruta Rodean, Carmen Banciu si Iulia Banciu Ora 17,45   Formatia de dansuri din Turnu Rosu jud. Sibiu Ora 18,00   Formatia Artistica de dansuri si joc  a Caminului Cultural din Rasinari Ora 18,30   Spectacol oferit  de Ansamblul de la Bistra Muresului judetul Mures Ora 19,00   Invitati speciali Traian Ilea si Valeria Codorean Ora 20,00   Foc de tabara Duminica,  29 august 2010 Ora 10:00   Desfasurarea festivalului cu vizitarea standurilor Ora 14:00   Pregatire „Bulzul festivalului" produs traditional pentru degustat din specialitatea festivalului Ora 15,00   Spectacol oferit  de Ansamblul de la Bistra Muresului judetul Mures Ora 15,30   Formatia de fluierasi a Caminului Cultural din localitatea Jina Ora 16:00   Program special oferit  de Formatia  Cindrelul Junii Sibiului  cu interpretii, Daniel Rosalim, Alina Baca, Viorica telceanu si Nelu Albu Ora 16,45   Program artistic-Formatia  artistica a Caminului Cultural din Vaideeni, judetul Valcea Ora 17,30   Spectacol special oferit de Cristian Pomohaci Ora 18,00   Program oferit de Sandu Tartareanu si fiul Ora 18,30   Formatia artistica „Calusarii" a Caminului Cultural din Rasinari Ora 19,00   Invitati speciali  Alina Pinca, Traian Jurchelea si Stana Stepanescu Ora 20,00   Inchiderea festivalului 

Proiectul Centrului Cultural, la votul consilierilor locali

Alesii vor trebui sa aprobe documentatia tehnica pentru servituti urbanistice prin care se stabilesc reglementarile urbanistice pentru amplasarea constructiilor pe parcela. Conform documentatiei anexate proiectului de hotarire, complexul Centrului Cultural va cuprinde corpuri de cladiri ce se pot realiza in mod distinct si etapizat, dintre care corpul dominant va fi cel al Filarmonicii, cu o sala de concerte ce va avea minim 1.200 de locuri. „Foyerele, anexele scenei, spatiile anexe si conexe vor fi rezolvate cu respectarea tuturor normelor specifice, iar sediul Filarmonicii de Stat Transilvania va fi legat prin circulatii directe de celelalte corpuri. Se mentine, se amenajeaza si etajeaza peste pivnitele boltite cladirea monument istoric dinspre bulevard in care se vor realiza birouri, sali de conferinte, anexe, o parte avind regimul de inaltime similar cu cel al cladirii Maestro, de care se alipeste“, se detaliaza in proiect.     In acelasi document se mai specifica faptul ca celelalte corpuri vor contine spatii de conferinte sau spatii de birouri si anexe. De asemenea, complexul va cuprinde un parking subteran, dezvoltat pe doua nivele sub mai multe corpuri de cladiri, cu accesul auto prevazut dinspre Bulevardul 21 Decembrie 1989 si iesirea inspre strada Navodari.     La nivelul incintei Centrului Cultural se vor amenaja mai multe piatete si pasaje si spatii urbane pietonale care vor contine amenajari exterioare cu lucrari de arta, zone de expunere si proiectii video, dar si diverse fintini arteziene si mici plantatii. Tema de proiect a Centrului Cultural, realizata de doua echipe ale Universitatii Tehnice in urma unui concurs de idei, a fost postata de municipalitate pe site-ul propriu in decursul lunii trecute.

Dorin Cioaba le face rromilor tribunal

24.08.2010  Staborul este un „Tribunal Social" care nu emite acte, dar masurile impuse de acesta sunt mai respectate in randul rromilor decat unele sentinte judecatoresti. Cu alte cuvinte, este un fel de avocat al poporului. Cum este absolvent de Stiinte Politice si la anul va termina si Facultatea de Drept, Dorin Cioaba este singurul din neamul sau care are studii juridice, deci este cel mai indreptatit sa conduca acest Tribunal. Tanarul Cioaba promite ca va constitui un grup de avocati rromi, care o sa-i  apere pe membrii comunitatii in procese. Constructia Tribunalului a costat 250.000 euro iar instanta va fi inaugurata in septembrie. In aceeasi cladire va functiona si un birou de informare pentru rromi. Dorin Cioaba a vrut ca intrarea in tribunal sa aiba forma unei intrari de cort, pentru ca etnicii rromi sa se poata certa asa cum suunt obisnuiti, adica exact „ca la usa cortului", dupa cum afirma mostenitorul tronului. Pasionat de modele Dar in ultima perioada nu numai constructia Tribunalului il „pasioneaza" pe Dorin Cioaba. Mostenitorul tronului regal al rromilor are in biroul sau numeroase modele de camioane de plastic in miniatura, incarcate cu modele in miniatura ale produselor firmei pe care o patroneaza, toate din cupru. Totodata este si sponsor al asociatiei  INDI ROM, o asociatie a romilor nomazi si caldarari.

Pista Aeroportului Sibiu se duce de rapa

 24.08.2010 Sistemul de navigare al aeroportului pe timp de ceata a devenit nefunctional. In aceasta situatie, avioanele vor fi dirijate catre aeroporturile din Targu Mures si Cluj-Napoca. „Este o lucrare impresionanta. Cred ca viteza cu care s-a lucrat este si ea impresionanta. Practic, s-a mutat un deal. De 20-25 de ani se viseaza la o astfel de lucrare. In afara de Aeroportul Otopeni, avem cea mai moderna pista si cel mai modern terminal din tara", se lauda primarul Klaus Johannis, in mai 2008, la inaugurarea pistei, care are o lungime de 2.680 de metri, iar pentru decolare o lungime de 3.090 de metri. „Deplasarile de teren s-au produs in urma infiltratiilor de apa. Era cunoscuta problema apei care se aduna in exteriorul pistei, insa nu ne asteptam la alunecari de teren atat de ample. Ne-am intalnit cu constructorul si proiectantul, pentru a evita alte deplasari de teren, care pot sa apara. Cel mai probabil, saptamana viitoare vor incepe lucrarile de consolidare la teren", afirma Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean Sibiu. Cheltuielile vor fi suportate de constructorul german Max Boegl Romania SRL sau de proiectant, Institutul de Proiectari Transporturi Auto, Navale si Aeriene IPTANA SA, lucrarea fiind inca in garantie. Dezastrul de la Aeroport a fost anticipat de fostul consilier judetean Corneliu Bucur, care a atras atentia asupra pericolului pe care il reprezinta stratul de argila de la suprafata terenului. Sefii CJ l-au acuzat atunci pe Bucur ca aduce „prejudicii imaginii judetului". In final, pentru ca nu s-a potolit, Corneliu Bucur a fost exclus din PDL. 

Transformarea ?romilor? in ?tigani?, sustinuta printr-o initiativa legislativa

Potrivit liderilor Partidei Romilor Cluj, cei mai multi dintre tiganii expulzati din Franta nu sint din Cluj-Napoca, ci din comunele din judet.     „Contestam expulzarea romilor din Franta pentru ca nu o vedem ca pe o solutie, asa cum crede domnul Sarkozy. Tiganii sint expulzati invocindu-se temeiuri nelegale. Trebuie tinut cont de faptul ca acesti oameni sint membri ai comunitatii europene, asa cum este si Romania“, a spus Aurel Pascu, vicepresedintele Partidei Romilor Cluj.     Totodata, liderii romilor din Cluj au cerut public sa nu mai fie numiti „romi“, ci „tigani“, mentionind ca doresc sa-si pastreze traditiile si limba vorbita fara a fi nevoie sa se ascunda dupa alte denumiri.     „Noi nu spunem ca sintem romi, ci spunem ca sintem tigani. Tigan inseamna cultura, pastrarea traditiei, limba vorbita si obiceiurile. Daca ti-ai pierdut limba vorbita inseamna ca ti-ai cam pierdut totul. Dupa anii ’90, noi am fost botezati cu acest nume de romi. Nasii cuvintului rom au fost practic domnii Ion Iliescu si Petre Roman. Noi vrem sa ne pastram si sa ne conservam traditiile, iar cuvintul rom se aseamana prea mult cu roman. Noi vrem sa avem propria noastra identitate“, a mentionat Pascu.    Romii, „inlocuiti“ prin lege cu tiganiDeputatul clujean Adrian Gurzau (PDL) a anuntat ieri ca va propune inlocuirea prin lege a denumirii de „rom“ cu cea de „tigan“, dupa ce liderii Partidei Romilor din Cluj au cerut public sa fie numiti tigani. Gurzau sustine ca este necesara aceasta legiferare pentru respectarea identitatii tiganilor si pentru inlaturarea confuziilor din afara granitelor. Printre argumentele deputatului clujean in favoarea schimbarii denumirii de rom in cea de tigan se numara si aceea ca „denumirea de rom este una conventionala, stabilita recent si nu are justificari istorice legate de etnicii tigani“.

Clujul in direct, pe Kanal D!

Foto Radu PadureanChristian Sabbagh * Prezentator Kanal D: "Presa centrala se poarta de parca nu ar exista altceva in afara de Bucuresti, dar nu poti ignora restul tarii. Sintem, totusi, 23 de milioane de oameni si nu traim toti in Bucuresti. Cred cu tarie ca si clujenii, si iesenii sau baimarenii sint la fel de importanti si au dreptul ca si vietile lor sa ajunga in atentia publicului." Caravana Stirilor Kanal D „Romania este orasul tau“ a ajuns la Cluj pentru a descoperi locuri si oameni deosebiti, eroi si modele, fapte laudabile pe care clujenii le fac si care prin mediatizarea lor la nivel national pot fi un exemplu pentru intreaga societate romaneasca.     Caravana „Romania este orasul tau. Romania este Cluj“ si-a propus sa descopere si sa promoveze fapte si oameni care cu greu isi gasesc loc in jurnalele traditionale de stiri.     „Credem cu tarie ca romanii au nevoie si de altfel de stiri. Am plecat in cautare de eroi pozitivi deoarece ei n-au loc in jurnalele de stiri. Am plecat sa identificam acele voci neauzite. Prezentarea jurnalului din strada poate fi citeodata si dificila, te poti confrunta cu situatii deosebite, dar ne-am asumat acest risc si am vrut sa fim printre oamenii care au ceva de spus. In plus, noi nu doar le prezentam problemele, ci incercam si sa le rezolvam, in masura in care putem“, a explicat prezentatorul stirilor Kanal D, Christian Sabbagh. El a marturisit ca nu cunostea Clujul pina acum si ca a ramas profund impresionat. „Ma aflu pentru prima data la Cluj-Napoca si am descoperit un oras minunat. Sint fascinat de arhitectonica orasului, de cladirile deosebite, dar si de cit de curat este acest oras“, a spus el.    „Viata nu inseamna doar criza economica“Caravana Stirilor Kanal D a pornit din Bucuresti pe data de 2 august si a fost prezenta pina acum in Sibiu, Brasov, Bacau, Iasi, Galati, Constanta, Craiova, Timisoara, Oradea si Cluj. „Vrem sa ne intilnim cu oamenii, vrem sa aflam ce vor ei si cu ce probleme se confrunta in comunitatea in care traiesc. Cautam eroi pe care sa-i promovam, vrem sa oferim tarii stiri pozitive, fiindca viata nu inseamna doar criza, taieri de salarii si accidente. Cautam oameni care nu si-au pierdut optimismul si puterea de munca, care au probleme mari, dar se zbat sa le rezolve“, a explicat si Maria Popescu, PR Manager la Kanal D Romania. Ea a povestit ca la Cluj oamenii au fost putin mai reticenti, dar poate fiindca „asa e firea ardeleanului“. „Am primit in schimb multe scrisori de la clujeni si vom incerca, pe cit posibil, sa le solutionam problemele“, a completat Maria Popescu.     Christian Sabbagh a vorbit apoi despre ce inseamna pentru el aceasta caravana: „Am ales sa prezint aceste stiri fiindca 10 ani am aratat doar partea urita a tarii, cu infractori si criminali. Acum fac exact opusul, prezint partea frumoasa a Romaniei“.     Confundati cu Crucea RosieRealizatorii Stirilor Kanal D au povestit apoi o intimplare hazlie petrecuta la Cluj. „Lumea ne-a confundat caravana cu cortul de la Crucea Rosie si multi au venit sa ne ceara apa. Mai haios a fost cind ne-au cerut si sa le luam tensiunea“, a povestit rizind Cristian Sabbagh.      Urmatorul oras, si ultimul de altfel, in care va poposi Caravana Stirilor Kanal D este Baia Mare. Realizatorii emisiunii au precizat ca intentioneaza sa mearga in lunile urmatoare cu caravana si in orasele mai mici ale tarii.

Detinatorii de arme, cu permisele la control

Persoanele care detin permise de port arma vor fi verificate în perioada 15 septembrie – 15 noiembrie, în cadrul actiunii de viza a permiselor de arma. Politistii vor controla peste 2.200 de documente, aceste verificari fiind obligatorii o data la 5 ani. Potrivit Inspectoratului General al Politiei Române, vor fi controlate permisele de arma tip A, care confera doar dreptul de detinere, si tip B, care confera dreptul de port si folosire, precum si atestatele de colectionar. Viza de permis de port arma atesta dreptul de detinere, port si folosire a armelor, eliberate sau vizate în anul 2005. Conform reprezentantilor IGPR, cei care detin arma trebuie sa nu aiba o condamnare la închisoare mai mare de un an si sa fie apti din punct de vedere psihologic si medical. De asemenea, detinatorul de permis trebuie sa nu fie un pericol pentru ordinea publica si siguranta nationala. Politistii vor urmari si daca datele înscrise în permisul de port arma sînt în concordanta cu datele din evidentele Politiei. Cu ocazia acestor controale, politistii vor identifica si acele cazuri în care ar putea sa fie suspendat dreptul de port arma pentru nerespectarea prevederilor legale.    G. D.

Boala fara leac costa bani grei

Bolnavii din Cluj au dreptul la ingrijire la domiciliu gratuita doar 10 zile pe luna. In celelalte 20 de zile, trebuie sa plateasca circa 50 de lei zilnic pentru acest serviciu100 de lei pe zi, timp de 10 zile pe luna, plateste statul pentru bolnavii care au nevoie de ingrijire medicala la domiciliu. In total, statul deconteaza 90 de zile pe an, dar acestea nu pot fi luate consecutiv, ci doar 10 pe luna.     Orice persoana care isi plateste contributia la fondul de asigurari de sanatate beneficiaza de servicii gratuite de ingrijire medicala la domiciliu, daca la parasirea spitalului medicul recomanda acest lucru. Ingrijirea acasa se impune in cazul bolnavilor de cancer in faze terminale, celor care sufera de Alzheimer, dementa senila, persoanelor care sint paralizate sau celor cu probleme ortopedice. Pentru aceste servicii exista firme specializate, aflate in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS), iar acest lucru presupune ca ingrijirea la domiciliu este gratuita.    10 zile gratis, restul pe bani greiReprezentantii firmelor care activeaza in acest segment medical spun insa ca statul deconteaza doar 90 de zile pe an, iar suma pentru o zi de ingrijire este 100 de lei. Potrivit Ralucai Tirnoveanu, coordonatoarea Asociatiei Caritas Cluj, fiecare CAS din tara are libertatea de a repartiza cele 90 de zile cum doreste, iar la Cluj s-a decis acordarea a 10 zile gratuite in fiecare luna.     Aprobarea dosarului dureaza intre 1 si 3 saptaminiCei care doresc sa beneficieze de ingrijire medicala la domiciliu trebuie sa depuna un dosar la CAS pentru aprobarea celor 10 zile gratuite pe luna. „Legea spune ca in 72 de ore CAS are obligatia sa comunice raspunsul, dar de multe ori raspunsul vine si intr-o saptamina, in functie de banii de care dispune Casa. De exemplu, luna aceasta, in data de 9, nu mai erau fonduri, dosarele fiind aminate pentru luna urmatoare“, a explicat Violeta Galatanu, coordonatoarea Asociatiei Perspective Medicale Cluj.     Astfel, potrivit reprezentantilor asociatiilor medicale, aprobarea dosarelor dureaza intre 1 saptamina si 3 saptamini. Totusi, de multe ori se incepe ingrijirea bolnavilor inainte de sosirea aprobarii, mai ales ca in cazul bolnavilor in faze terminale orice zi este vitala.     Prea saraci pentru a plati ingrijirea acasaIn cele 20 de zile pe luna in care ingrijirea bolnavilor la domiciliu nu e decontata de stat, acestia ar trebui sa plateasca pentru aceste servicii, dar asistentele medicale si medicii spun ca oamenii nu isi permit acest lucru. Iar aceasta in ciuda faptului ca, potrivit reprezentantilor firmelor de profil, tarifele sint mentinute la cel mai scazut plafon, acoperind doar cheltuielile cu materialele sanitare folosite si transportul. O consultatie la preluarea pacientului costa intre 100 si 150 de lei, in functie de dificultatea consultatiei, iar un pansament pentru o plaga simpla costa 20 de lei. In medie, o zi de ingrijire la domiciliu costa 50 de lei.

Posturile in sanatate ramin blocate

Sindicalistii din sanatate au semnalat in nenumarate rinduri deficitul de personal din sanatate, mai ales in terapie intensiva, radiologie si laborator. In cazul asistentelor medicale exista un deficit de aproximativ 1.000 de persoane in Cluj.     Primul-ministru Emil Boc a anuntat ieri ca posturile din sanatate ramin in continuare blocate. Aceasta inseamna ca se pot face angajari doar conform reglementarilor anterioare, care prevad angajarea unei singure persoane atunci cind sint sapte posturi libere in sistemul bugetar.     „In acest moment, exista posibilitatea ca unul din sapte sa se angajeze, potrivit procedurilor legale, si acest lucru se deruleaza. Unul din sapte, in acest moment, se poate face si putem discuta ca in cazul in care posturile care sint libere pe baza legii sa fie prioritizate acolo unde este nevoia cea mai mare“, a declarat Emil Boc, citat de Agerpres.    Necesarul de personal, evaluat in toamnaBoc a mentionat ca a cerut in Guvern o evaluare a necesarului de personal din sanatate si a precizat ca nu se opune angajarilor in domeniu, cu conditia ca acestea sa se faca potrivit legislatiei curente, care limiteaza ocuparea in sistemul bugetar. In luna septembrie se va face evaluarea necesarului de resurse umane in sistemul de sanatate.     „Am cerut sa se faca o evaluare per sistem si sa se vada in urma aplicarii prevederii legale a angajarii unu din sapte cite posturi sint disponibile, sa se acorde cu prioritate acolo unde sint probleme in sistem, iar dupa aceea vom discuta, in urma finalizarii procesului de restructurare in luna septembrie, ce resurse umane putem avea. Pentru ca nu poti, pe de-o parte, sa faci restructurare si, pe de alta parte, sa faci angajari in acelasi timp. Trebuie sa faci analize obiective pentru a lua decizii corecte si fundamentate pe data“, a mai spus premierul.    Deficit de 1.000 de asistente la ClujPotrivit datelor centralizate de Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, anul trecut au plecat la munca in strainatate, din spitalele clujene, aproximativ 1.000 de asistente medicale. In plus, conducerea SANITAS Cluj a precizat in nenumarate rinduri ca la Spitalul Judetean Cluj exista un deficit de 800 de angajati, iar la Spitalul de Boli Infectioase, 150 de angajati.