monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Disponibilizari dupa concurs la Casa de Pensii

 Ministerul Muncii a hotarit ca angajatii tuturor institutiilor subordonate sa fie disponibilizati in urma masurilor de austeritate impuse de Guvern, pe criteriul competentei. Astfel aproape toti angajatii institutiilor din judetul Alba care se subordoneaza Ministerului Muncii vor da concurs pentru posturile pe care le ocupa. ‘’Deocamdata totul este înca în faza de proiect si se asteapta avizul de la ANFP. Conform unor hotariri, din cei 76 de angajati vor ramine 59, deci un numar de 17 oameni vor fi disponibilizati. Vom parcurge toate etapele ca la carte, asa cum prevede legea. Trebuie sa ne încadram în acest numar si la reducerea de cheltuieli salariale. Trebuie sa ne gindim foarte bine si la retribuirea postului, vom fi mai putini, iar munca va fi mai multa, dar daca trebuie, muncim’’, a declarat directorul Casei Judetene de Pensii Alba, Nicolae Nartea. El a precizat ca vor da concurs toti cei care ocupa posturi similare care trebuie reduse, conform Ordinului 614/2010, privind restructurarea si reorganizarea la nivelul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.Potrivit specialistilor, reducerea de personal trebuie sa se regaseasca în cheltuielile fiecarei institutii. Mai exact, trebuie disponibilizati atit cei cu studii medii, cit si cei cu studii superioare. Functionarii publici ale caror raporturi de serviciu înceteaza în conditiile prezentului ordin beneficiaza de indemnizatie de somaj, conform legii.

Nici mierea nu scapa de probleme

 Una dintre foarte putinele ramuri ale economiei care nu fusese foarte afectata de criza economica este pusa pe butuci de vreme. Vorbim despre apicultura, un sector care producea aproximativ 25.000 de tone de miere anual si care trimitea la export aproape 90% din productie. Numai in judetul Alba se produceau anual aproape 1.000 de tone din care peste 800 de kilograme luau calea Europei si altor tari din lume. In 2010 insa, ploile extrem de insemnate din punct de vedere cantitativ, grindina si caldura excesiva au redus cu aproape 40% productia. Tot din cauza vremii capricioase mierea se scumpeste cu 30% chiar din anul acesta. Asta pentru ca, in Romania exista zone în care productia este zero, iar apicultorii vor sa renunte la afacere. Chiar si acolo unde natura a fost mai blinda, situatia este problematica pentru ca aroma mierii s-a pierdut. La aceasta ora un kilogram de miere costa maxim 25 de lei pe piata interna si aproximativ 1 euro la export. Crescatorii de albine spun ca pretul va urca spre 30-35 de lei, iar exporturile vor scadea drastic. Statisticile arata ca, în medie, romanii consuma 500 de grame de miere pe cap de locuitor, fata de 2 kilograme cit este consumul mediu în alte tari din Europa. Practic, cea mai mare pierdere va fi reprezentata de scaderea exporturilor care aduceau anual aproape 20 de milioane de euro in economia Romaniei si aproape 1 milion de euro in cea locala. Cauze naturale, dar anormaleCauzele acestei situatii tin de factorii naturali ai ultimei perioade. “Au fost foarte multe ploi, furtuni si grindina a lovit pe suprafete insemnate si de mai multe ori. Cind ar fi fost flori, albinele nu au putut iesi, iar grindina a stricat o mare parte din recolta. Din cauza apei in exces, aroma specifica fiecarui sortiment este mult atenuata. In plus, tot din cauza vremii, unii dintre noi am fost nevoiti sa administram intaritori si medicatii, iar in aceste conditii nu putem exporta. Este o situatie extrem de dificila. Noi mai speram ca vom avea o toamna mai blinda si atunci se mai indreapta ceva, dar oricum anul 2010 a fost cel mai slab din ultimii 10-15”, spune Ilie Achim, unul dintre apicultorii din judetul Alba. In zona, cei mai importanti apicultori sint cei din Blaj si din Muntii Apuseni. Practic, daca suprapunem harta apiculturii peste cea a furtunilor din ultima perioada, acestea se confunda. “Parca a fost o pedeapsa. Exact in zonele cele mai productive, acolo unde avem cei mai multi stupi, acolo a lovit natura”, mai spune suparat apicultorul.

Oaspeti francezi la Stremt

 Prefectul judetului Alba, Stefan Bardan, s-a intilnit la sfirsitul saptaminii trecute la Stremt cu Francois Meylan primarul orasului Ferney–Voltaire, din Franta, localitate infratita cu comuna din judetul nostru si Maurice Plasse, un cetatean francez, un vechi prieten al stremtenilor. Cu aceasta ocazie prefectul de Alba i-a inminat lui Maurice Plasse o Diploma de Excelenta pentru efortul deosebit facut în amenajarea si dotarea Centrului de Plasament din comuna Stremt, în decursul celor 18 ani de colaborare cu autoritatile publice locale. In cadrul discutiilor cu prefectul de Alba, primarul francez s-a aratat impresionat de ceea ce a gasit in Romania si a promis ca in fiecare an o parte din concediul sau il va petrece in tara noastra.

Intilnire pentru informarea producatorilor de lapte

 Prefectul judetului Alba, Stefan Bardan, a avut zilele trecute o întilnire de lucru la care au participat directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Alba, Ioan Stanciu, Felicia Hondola, director al APIA Alba si Aurel Stan, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine “Ariesul” Cimpeni. Discutiile au abordat în special chestiunile tehnice, cea mai importanta fiind faptul ca cererile se vor putea depune în toate centrele din judet ale APIA, respectiv Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cîmpeni si Sebes, pentru a scuti crescatorii din judet de drumuri inutile.Conditii si beneficiariPentru a beneficia de acest sprijin financiar, producatorii de lapte trebuie sa îndeplineasca mai multe conditii. Astfel, beneficiarii trebuie sa fie înregistrati în sistemul de administrare a cotelor de lapte din cadrul APIA cu cota de lapte pentru livrari si/sau vinzari directe, iar efectivul de vaci de lapte pentru care solicita ajutor financiar sa fie înscris în Registrul National al Exploatatiilor. Totodata, efectivul pentru care se solicita ajutorul specific anual trebuie mentinut în exploatatie pe perioada derularii schemei. Ajutorul specific se acorda pentru un efectiv cuprins între 2 si 15 capete vaci de lapte. Beneficiarii cu un efectiv mai mare de 15 capete de vaci de lapte pe exploatatie beneficiaza de ajutorul specific calculat la nivelul a maximum 15 capete de vaci de lapte. Cuantumul ajutorului specific pe cap de vaca de lapte este de cel mult 100 euro/cap de vaca si va fi calculat de APIA. Platile se efectueaza începind cu data de 1 decembrie a fiecarui an, pina la sfirsitul primului trimestru al anului urmator. Termenul de depunere a cererilor pentru ajutorul acordat producatorilor de lapte de vaca din zone defavorizate este 31 august, cererea trebuind sa fie însotita de o copie a certificatului de înregistrare de la Oficiul Registrului Comertului (a certificatului de înregistrare fiscala, dupa caz), o copie de pe pasaportul fiecarei vaci de lapte, emis de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si de o copie a documentului cu coordonatele bancare.               

?Localnici? germani in vizita la Valea Lunga

 Peste 200 de cetateni germani de origine romana s-au intors in aceste zile la Valea Lunga pentru a-si revedea locurile natale si pentru a se intilni cu cei dragi. Potrivit reprezentantilor Institutiei Prefectului judetul Alba, autoritatile locale le-au pregatit oaspetilor un program special ce a constat intr-un spectacol, excursii la viile din Faget si Tauni, la Crama Jidvei si la castelul de la Cetatea de Balta. Cu totii au participat la o masa festiva organizata cu prilejul vizitei lor, si au inaugurat impreuna cu locuitorii comunei monumentul eroilor. Oaspetii germani s-au intilnit la sfirsitul saptaminii cu prefectul judetului, Stefan Bardan. “Bine ati revenit pe meleagurile natale. Este extraordinar ca ati venit in numar atit de mare si asta arata ca legaturile de suflet cu locul unde ati copilarit nu s-au pierdut. Spiritul dumneavoastra de buni gospodari a fost de bun augur pentru Valea Lunga”, le-a transmis oaspetilor, Stefan Bardan. Discutiile dintre prefect si membrii comunitatii germane au fost deschise, iar vizitatorii s-au aratat foarte incintati de primirea facuta.                          

Piinea se va scumpi cu 15%

 “Pretul fainii a crescut în ultima saptamina cu circa 40%, de la 750 de lei pe tona la 1.050 de lei. Pentru un kilogram de piine sint necesare 750 de grame de faina si, pe masura faina scumpa va ajunge în brutarii, pretul piinii va creste. Parerea mea este ca majorarea va avea loc în valuri, iar pina la sfirsitul lunii august piinea se va scumpi cu circa 15%”, spune Popescu. ExplicatiiPopescu explica aceste cresteri prin blocajul care s-a produs în ultima luna pe piata de panificatie. Potrivit presedintelui Rompan, Romania a exportat anul trecut doua milioane de tone de griu, în conditiile unei productii de circa 5,2 milioane de tone. Exporturile au fost facute din rezervele din anul 2008, cind recolta a fost de aproximativ sapte milioane de tone. Exportul a avut ca efect însa un deficit pe piata interna, astfel ca în lunile mai-iunie au fost necesare importuri, din Ungaria. Deoarece importurile si costurile de transport depaseau semnificativ pretul de atunci la griul din piata interna, firmele de panificatie nu si-au facut stocuri si au asteptat productia din acest an. “Astfel, s-au creat niste goluri, întrucit în iulie nu s-a aprovizionat nimeni, pentru ca nu s-a recoltat nimic, din cauza ploilor. Acum, în luna august, cind s-a recoltat, toata lumea a sarit pe producatorii de griu, care din acest motiv si pe fondul cresterii cotatiilor pe pietele internationale au dublat pretul. De la 400-450 de lei pe tona de griu anul trecut au ajuns acum sa ceara si peste 800 de lei pe tona, ajungind chiar la 1.000 de lei”, a explicat Popescu. El a adaugat ca producatorii refuza sa vinda mai ieftin, situatie care a creat un blocaj pe piata. “În aceste conditii, morarii au cumparat strictul necesar de griu, cit sa faca piine, fara sa mai vinda si faina. Din acest motiv, pretul fainii a urcat cu 40% în ultima saptamina”, a aratat presedintele Rompan.Productie slabaAurel Popescu a afirmat si ca productia interna de griu din acest an, estimata la circa 5,7 milioane de tone, este slaba din punct de vedere calitativ. “Va fi o mare problema pentru ca, pe fondul blocarii exporturilor de catre Rusia, va exista cerere din partea pietelor din zona si Romania va exporta si în acest an peste doua milioane de tone. Necesarul intern de consum este de 3,5 milioane de tone, dar 1,5 milioane sint la populatie. Tinind cont de necesarul de 600.000 de tone pentru saminta si alte 400.000 de tone pentru furaje, Romania va fi nevoita sa importe peste un milion de tone de griu pentru consum. Deci vom exporta si vom importa griu în acest an”, a adaugat Popescu.

Motociclist clandestin

 Agentii Postului de Politie Sîncel si Sona, în timp ce executau activitati de supraveghere si control a traficului rutier pe strada Mihai Eminescu, din comuna Sîncel, au oprit pentru control o motocicleta condusa de V.G., de 22 de ani, din localitate. În urma verificarilor efectuate politistii au stabilit ca acesta nu poseda permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule. Cel în cauza este cercetat pentru savirsirea infractiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoana, fara a poseda permis de conducere.

?Porci prajiti? la Ohaba

 Garda de interventie Blaj a fost solicitata sa intervina simbata noaptea în satul Magherat, comuna Ohaba pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexa gospodareasca, mai exact la un grajd. Pompierii militari au intervenit pentru stingerea incendiului cu 2 autospeciale de lucru cu apa si spuma, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Ohaba, salvind bunuri în valoare de circa 40.000 lei. În incendiu au ars grajdul de animale cu acoperis din învelitoare de tigla pe o suprafata de aproximativ 134 mp, 5 tone de fin, 300 baloti de fin si 22 de porci, producind pagube în valoare de circa 20. 000 lei. Cercetarile continua pentru stabilirea cauzei si împrejurarilor care au produs incendiul, nefiind exclusa si posibilitatea unei actiuni intentionate.              

Accident la Teleac

 Ieri dimineata la ora 06.55, pe DJ 107, în localitatea Teleac, I.S., de 40 ani, din comuna Berghin, în timp ce conducea un autoturism a executat manevra de depasire a unui autobuz, moment în care a pierdut controlul volanului si a intrat în coliziune frontala cu un alt autoturism, care era parcat regulamentar pe partea dreapta a sensului de mers Teleac – Hapria. În urma accidentului V.E., de 32 ani, pasagera în autoturism a fost accidentata grav (fracturi arcuri costale, hemitorace drept). Politistii rutieri continua cercetarile pentru stabilirea tuturor împrejurarilor producerii evenimentului rutier. Pe aceasta cale, pentru prevenirea producerii de evenimente rutiere, Inspectoratul de Politie al judetului Alba adreseaza tuturor participantilor la trafic recomandarea de a conduce prudent si de a respecta prevederile legale în materie de circulatie rutiera.              

Bomba la Acumularea Mihoesti

 Echipa pirotehnica din cadrul Detasamentului de pompieri Alba Iulia s-a deplasat zilele trecute în localitatea Cîmpeni, în zona barajului Mihoiesti pentru ridicarea unei bombe de aruncator calibrul de 82 mm. Munitia ramasa din al doilea razboi mondial, a fost gasita în urma unor amenajari hidrotehnice. Munitia a fost ridicata si transportata în conditii de siguranta la depozitul special amenajat în vederea distrugerii.           

Trebuie sa fie aspru pedepsit!

 Socati de cazul presupusului antrenor de fotbal si taekwondo, in fapt un pedofil cu grave deviante sexuale, albaiulienii incearca sa comenteze situatia. Chiar daca parerile sint impartite in legatura cu persoana in cauza, trecutul acesteia sau felul in care proceda, toti cei care au acceptat sa ofere raspunsuri au fost de acord cu un singur lucru: trebuie pedepsit aspru si transformat intr-un exemplu pentru cei care ar putea sa ii urmeze sablonul. Pozitia fiecaruia in tot acest caz difera de la om la om, in functie de experientele pe care fiecare le-a trait sau le-a auzit povestite. Cert este ca nimeni nu aproba un astfel de comportament, punindu-l pe seama unor probleme psihice. Unii dintre albaiulieni incearca totusi sa ii ofere lui Spanac si circumstante atenuante. Altii in schimb, considera ca este una dintre cele mai grave fapte pe care cineva le poate face si sint tentati sa fie de acord cu cele mai grele pedepse pe care le pot decide judecatorii. Una peste alta, cazul aproape unic in istoria recenta a municipiului, a socat pe toata lumea si va ramine probabil mult timp in memoria comuna. Cunoscuti si necunoscutiDaca cei care l-au cunoscut si au fost apropiati de individ considera ca la mijloc poate fi o greseala, altii spun ca totul s-a intimplat in timp si deci nu poate avea nici o circumstanta atenuanta. In prima tabara se afla rudele lui Spanac, cei cu care a lucrat sau cu care a fost prieten. Chiar mama sa declara ca nu crede in toata aceasta poveste, ca nu a vazut copii despre care se presupune ca l-ar fi vizitat pe fiul sau si ca totul este o greseala. Fostii sai “colaboratori” spun si ei ca nu au existat niciodata semnale ca Spanac ar fi putut fi o astfel de persoana si ca nimic nu trada apucaturile barbatului. In schimb, copiii pe care procurorii i-au chestionat, parintii acestora si alti localnici care l-au cunoscut mai putin pe individ spun ca era un tip mai ciudat si ca cineva ar fi trebuit sa banuiasca macar cu ce se ocupa. Astfel de declaratii par a sta la baza unei atitudini generale ostile fata de personaje cum este si Spanac. Posibile explicatiiUnii dintre localnici incearca sa gaseasca explicatii, insa nu si scuze. “Am citit despre ce s-a intimplat. Nu pot sa stiu care este adevarul adevarat, dar nu este normal ceea ce se intimpla. Lumea a ajuns foarte rau. Se dau spargeri in fiecare zi, se comit crime, copiii sint molestati, femeile violate. Nu mai exista nici un fel de morala. Explicatia pentru astfel de gesturi este simpla. Peste tot, la televizor si pe strada asta vezi si asta auzi. Pentru unii oameni astfel de lucruri ajung sa fie normale si atunci fac tot felul de timpenii. Legea nu mai reprezinta nimic, iar morala nici atit”, spune Aurelian Lacatusu. O parere mai psihologica vine din partea unei femei. “Este posibil ca si el sa fi trecut prin asa ceva. Toti medicii spun ca un copil crescut in violenta este violent. Poate ca este la fel si in acest caz. In plus, au o vina si parintii copiilor care au avut de suferit. Sa stai in casa cu copilul, sa il vezi in fiecare zi si sa discuti cu el, dar sa nu sti ce se intimpla? Asa ceva nu este normal”, crede Felicia Tudor.Fara milaCind vine vorba despre ceea ce merita Spanac, toti albaiulienii par sa fie de acord cu cele mai grele dintre pedepse. “Maximul. 50 de ani la puscarie. Sa stea acolo si sa se gindeasca in fiecare zi la ceea ce a facut”, spune Gabriel Muresan. “Ar trebui sa fie scos in fundul gol in mijlocul orasului si sa fie lasat acolo o saptamina. Sa il vada toata lumea, sa afle ce a facut si sa il batjocoreasca. Abia dupa aceea sa fie dus la puscarie si sa stea pina la moarte in spatele gratiilor”, crede Iulian Negreanu. “Pentru astfel de oameni ar trebui pedeapsa ce mai mare. Condamnarea la moarte. Pentru cei care isi bat joc de copii nu exista alta pedeapsa”, spune hotarita Maria Ciubotaru. In schimb, Paul Bogdan este putin mai sadic. “Ar trebui sa fie dus la puscarie si sa fie lasat intre ceilalti detinuti. Sa stie toti ce a facut si ce ii place si sa il trateze ca atare. Dupa citeva luni, ii trec toate poftele”, crede barbatul. In ceea ce ii priveste pe procurori, acestia au de partea lor o lege care il poate trimite pe Spanac in spatele gratiilor pentru 30 de ani. Spanac nu a facut recurs Stelian Nicolae, zis Spanac, arestat, saptamina trecuta, pentru pornografie infantila nu a facut recurs la Curtea de Apel (CA) Alba Iulia cu privire la masura luata de Tribunalul Alba, a declarat, ieri, purtatorul de cuvint al CA, Cosmin Muntean. Acesta a precizat ca la Curtea de Apel nu a fost înregistrata în termenul legal nici o cerere de recurs în acest dosar. De altfel, Stelian Nicolae ar fi recunoscut în fata instantei Tribunalului Alba faptele de care este acuzat, dezvaluind chiar numarul minorilor de care a profitat, respectiv opt adolescenti. ‘’Spanac’ a povestit cum anume îi ademenea pe tineri în apartamentul sau, aratind ca îi obliga pe acestia sa întretina relatii sexuale orale si anale cu el. În contextul declaratiilor sale, procurorii DIICOT îl vor putea acuza, dupa audierea celor în cauza, si de viol.                                                                                                                          A. P. 

Biletele de tren, de vinzare in supermarket

Biletele de tren pot fi achizitionate începînd din aceasta saptamîna si de la terminalele de plati electronice – ZebraPay, a anuntat CFR. Terminalele utilizeaza tehnologia touchscreen si deocamdata accepta doar plata în numerar. Calatorii pot cumpara biletele într-un timp foarte scurt, urmînd o procedura simpla: aleg datele de calatorie, ruta, tipul de tren si tichetul pentru loc, fara a mai fi nevoie sa se deplaseze la punctele de emitere din gari sau agentii de voiaj. Acest serviciu este accesibil si prin prisma amplasarii terminalelor în zonele de proximitate ale garilor sau în punctele de maxima concentrare a traficului. Terminale ZebraPay se afla în Bucuresti, Brasov, Constanta, Cluj, Ploiesti, Galati, Iasi, dar si în principalele statiuni de pe litoral. Bilete de tren vor putea fi achizitionate de la terminalele instalate în magazinele Kaufland, Winmarkt si Carrefour din principalele orase din tara.    A. V.

Diplomat roman retinut pentru spionaj in Rusia

Rusia a retinut un înalt diplomat român pentru ca a încercat sa obtina informatii militare, a anuntat ieri Serviciul Federal de Securitate (FSB), potrivit agentiilor internationale de presa.     Diplomatul român Gabriel Grecu, angajat la Ambasada României la Moscova, a fost arestat de autoritatile ruse, sub acuzatia de spionaj, relata ieri agentia rusa de stiri RIA Novosti. Potrivit Agerpres, care citeaza agentia rusa, care la rîndul ei citeaza Serviciul Federal de Securitate (FSB), diplomatul ar fi încercat sa obtina informatii militare cu caracter secret. „Agentului i-au fost confiscate obiecte specifice activitatii de spionaj, care dovedesc pe deplin activitatea sa îndreptata împotriva Federatiei Ruse“, precizeaza comunicatul Serviciului Federal de Securitate. Suspectul a fost retinut pe 16 august de catre angajatii FSB, mai mentioneaza sursa citata. La ora actuala, cazul este investigat, relateaza Agerpres.

Negrut: ?Nu este o surpriza pentru mine?

In cursul zilei de ieri, Calin Potor a confirmat faptul ca a demisionat din PDL. “Am demisionat din PDL. In momentul de fata sunt independent. Nu ascund faptul ca discut cu colegi de la PSD. (...) Nu ramin independent. Cu siguranta va trebui sa aleg un partid de Opozitie serios, PSD sau PNL”, a declarat Calin Potor.“Este o suparare mare pentru mine”Dupa ce senatorul Alexandru Peres l-a numit pe Calin Potor “tradator” si “carierist”, cel care nu este surprins este colegul sau din Camera Deputatilor, Clement Negrut. “Decizia ii apartine. Nu este o surpriza pentru mine. Nu ca as fi stiut ceva dinainte, dar asa l-am simtit. Insa, in privinta a ceea ce a stat la baza deciziei finale, ramin - sincer - stupefiat si este o suparare mare pentru mine sa aflu ca in PDL Alba se discuta despre anumite functii sau pozitionari in biroul cuiva si nu in Biroul Permanent Judetean, cum ar fi normal. Nu pot sa spun ca este o decizie buna sau rea pentru Calin Potor, acest lucru il vor decide cei care l-au ales. In schimb ma doare ca se iau decizii in afara partidului, decizii care ar trebui luate in interiorul partidului. Eu, daca am luat o decizie si am avut un vot - pina la urma - impotriva partidului, m-am manifestat in interiorul partidului”, a declarat Clement Negrut. In ceea ce il priveste, deputatul PDL a afirmat ca el nu se afla in “grupul” despre care se spune ca va trece la PSD in perioada urmatoare. “Eu sint membru al PDL si imi vad de treaba mea. Astept sa vad daca masurile luate de Guvernul Boc vor avea efectul scontat, daca tot au fost luate. Dar recunosc ca ma deranjeaza declaratiile unor membri de partid care fac mai mult rau, in opinia mea, decit au facut declaratiile mele din momentul in care s-a votat motiunea de cenzura”, a mai declarat Clement Negrut. No commentPrim-vicepresedintele PDL Alba, Ion Dumitrel, cel care - potrivit declaratiilor deputatului Calin Potor - a pus “cireasa pe tort” in privinta plecarii sale din partid, nu a vrut sa comenteze in nici un fel gestul fostului sau coleg. Fara a intra in detalii, el a lasat sa se inteleaga ca legislatia ii da dreptate, insa a refuzat sa faca orice alte declaratii. “In legatura cu domnul deputat, nu am de facut nici un fel de declaratii. Nu am de spus absolut nimic (...) Nu, nu ne-am certat niciodata. Nu fac declaratii legate de nici un coleg de-al nostru, fost sau actual”, a declarat Ion Dumitrel. Asteptat in PSDPresedintele PSD Alba Iulia, Ovidiu Jidveian, a declarat ca nu a discutat deocamdata nimic cu Calin Potor, dar a lasat sa se inteleaga ca asteapta ca acest lucru sa se intimple, chiar destul de rapid. “Nu s-a discutat nimic cu deputatul Calin Potor la nivel local”, a afirmat Ovidiu Jidveian, precizind ca a avut o discutie, in schimb, cu Victor Ponta, care i-a spus ca organizatia locala este cea care decide. “Saptamina aceasta sau cel tirziu saptamina viitoare, se va discuta in organizatia locala, daca domnul Potor isi mentine decizia de a veni”, a mai mentionat presedintele PSD Alba Iulia.                               C. F. 

Buget pe 315 ani pentru apa bistrenilor

 Bistra este cea mai mare comuna din Romania ca intindere si este împartita în 35 de sate cu un numar de 5.140 de locuitori si are o retea de drumuri cu 7 drumuri comunale si 86 de drumuri satesti care însumeaza în total peste 200 de kilometri. Potrivit primarului Traian Gligor, suprafata intravilanului comunei Bistra este de 1.000 de hectare si poate fi comparata cu cea a municipiul Alba Iulia.  “Pentru a putea reabilita toate drumurile din comuna ar fi fost nevoie de bugetul local integral pe urmatorii 120 de ani si pentru introducerea apei bugetul pe 315 ani” a aratat primarul, in contextul in care administratia locala pe care o conduce a obtinut deja finantare in cadrul unui proiect ce vizeaza realizarea acestor lucrari de infrastructura care sa faca viata mai buna bistrenilor, pe de o parte, iar pe de alta parte sa contribuie esential la dezvoltarea din punct de vedere turistic a zonei. Vorbind despre partea sociala, edilul a declarat ca Bistra a fost grav afectata de închiderea sectorului minier de la Rosia Montana, Cupru Rosia Poieni, astfel ca prin disponibilizarile facute oamenii din comuna au avut de suferit, iar somajul a atins cote alarmante. Practic, dupa parerea lui Traian Gligor somajul este mai mult decit dublul celui oferit de statistici, si asta datorita faptului ca multi dintre cei care nu au un loc de munca nu apar in evidentele AJOFM Alba.                

Masuri anticanicula pentru angajati

 Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca Alba atrage atentia tuturor agentilor economici de pe raza judetului ca sint obligati, potrivit legii, sa ia o serie de masuri impotriva caniculei. Reprezentantii institutiei au mentionat ca in aceste zile, firmele vor trebui sa reduca intenstitatea si ritmul activitatilor fizice, sa asigure ventilatia la locurile de munca sau sa alterneze perioadele de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite.Totodata, societatile comerciale vor trebui sa asigure cite 2 - 4 litri de apa minerala pentru fiecare angajat, sa asigure echipamentul de protectie si sa asigure locuri special amenajate cu dusuri. Aceleasi surse au mentionat ca acele firme care nu pot indeplini aceste cerinte vor trebui sa reduca programul de lucru, sa esaloneze ziua de lucru pe doua perioade si sa ia si alte masuri de prevenire, daca acest lucru se impune.                  

Ca in vremurile bune

 In ciuda crizei economice, mii de localnici au luat cu asalt, in weekend, strandurile din judet, zonele din apropierea apelor si padurile, in incercarea de a scapa de canicula. Cum astfel de excursii trebuie pregatite cum se cuvine, gratarele s-au incins, iar berea rece a fost la ordinea zilei. Cei care au preferat strandul Schit au avut de infruntat aglomeratia, dar au platit doar 1,5 lei pentru un bilet.                              

Handbalistii de la ?U? Transilvania participa la ?Cupa Energia?

Dupa ce au cistigat weekendul trecut trofeul „U-75“, elevii lui Stefan Constantin vor participa la sfirsitul saptaminii la un turneu de pregatire ce va avea loc in Oltenia, la Tirgu Jiu. Studentii au fost repartizati in grupa A, alaturi de UCM Resita si CSM Bucuresti. In grupa B vor evolua echipele Energia Tirgu Jiu, Steaua Bucuresti si Minaur Baia Mare. Turneul va avea loc in perioada 20-22 august. In prima zi si la inceputul celei de a doua vor avea loc meciurile din faza grupelor, in seara celei de a doua zile vor avea loc semifinalele, iar in ultima zi finalele.      „U“ Transilvania a cistigat zilele trecut competitia „U-75”, organizata cu ocazia implinirii a 75 de ani de existenta a sectiei de handbal a clubului universitar. Elevii lui Stefan Constantin au invins formatiile Universitatea Politehnica Timisoara (cu 28-25) si Univ. Bucovina Suceava cu 37-35. Finala competitiei, impotriva formatiei Stiinta Municipal Dedeman Bacau, s-a incheiat cu victoria clujenilor la masa verde, 10-0, deorece oaspetii s-au retras de pe teren in minutul 52, fiind nemultumiti de arbitraj.     Program „Cupa Energia“Vineri, 20 augustora 10: UCM Resita – „U“ Transilvaniaora 12: Minaur Baia Mare - Steaua Bucurestiora 16: CSM Bucuresti – „U“ Transilvaniaora 18: Energia Tirgu Jiu – Minaur Baia MareSimbata, 21 augustora 10: UCM Resita – CSM Bucurestiora 12: Steaua Bucuresti – Energia Tirgu Jiuora 16: pentru locurile 5-6: Loc 3 grupa A – Loc 3 grupa Bora 17.45: semifinala 1: Loc 1 grupa A – Loc 2 grupa Bora 19.30: semifinala 2: Loc 2 grupa A – Loc 1 grupa BDuminica, 22 august (jocuri televizate)ora 11: finala mica: Invinsa din semifinala 1 – Invinsa din semifinala 2ora 13: finala Invingatoarea din semifinala 1 – Invingatoarea din semifinala 2ora 14.30: Festivitatea de premiere.

Vaccinurile sint pe drum

 Toate procedurile de achizitie pentru toate tipurile de vaccin necesar in spitalele din tara au fost finalizate. Astfel, au fost achizitionate dozele necesare de vaccin antirubeola, rujeola si oreion, antidifterie, tetanus, poliomelita, impotriva hepatitei B. Toate vaccinurile vor ajunge la timp in teritoriu si vor putea fi administrate fara probleme.                      

Faima Cetatii Alba Iulia trece granitele tarii

 Evenimentul va avea loc in data de 22 august in sala de conferinte a bisericii suedeze din Bredang - Stockholm, acolo unde se desfasoara activitatea bisericii ortodoxe romanesti cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Prezentarile vor fi sustinute de Florin Alexandru Danila, absolvent al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii ‘’1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia. Programul prezentarii mai cuprinde si o scurta istorie a orasului incepind cu asezarea neolitica de la Teleac- Alba, cetatea Apoulon de la Piatra Craivii, castrul Apulum, cetatea medievala Alba Carolina si evolutia istoriei orasului dupa anul 1738 si pina in prezent. ArgumenteIn legatura cu argumentele abordarii acestui subiect legat de istoria orasului sau natal, Florin Alexandru Danila precizeaza ca insemnatatea asezarii nu poate fi ignorata niciunde in lume. “Orasul in sine are o vechime extraordinara, dovezi arheologice atestind faptul ca acest spatiu este locuit inca din mileniile 5-6 I.H., adica de peste 7-8 mii de ani. Nu mai vorbesc de evolutia in timp a istoriei acestui loc, respectiv cetatea daca Apoulon, castrul roman Apulum cu cele 2 orase civile de linga el ce l-au transformat intr-unul dintre cele mai mari si mai importante centre urbane pe vremea romana, continuitatea daco-romana in Evul Mediu ce au transformat fostul castru intr-o veritabila cetate medievala, renovata si imbunatatita cu fortificatii adiacente in secolul 18 D.H de catre habsburgi. In plus, proiectul restaurarii Cetatii Alba Carolina, vechea cetate medievala a orasului, este unul impresionant”, spune cel care va incerca sa impartaseasca lumii nordice putin din istoria municipiului Alba Iulia.Oaspeti importantiCu prilejul evenimentului, Episcopul Europei de Nord, Preasfintitul Macarie Dragoi va vorbi despre mostenirea ortodoxa ce tine de oras si despre Catedrala Reintregirii din Alba Iulia. De asemenea, la eveniment au confirmat intentia de participare consulul Romaniei la Stockholm, Dumitru Hincu si Ruxandra Lupan, atasat Cultural al Ambasadei Romaniei la Stockholm. “Evident, nu putem ignora insemnatatea Alba Iuliei pentru istoria romanilor prin unirea provinciilor romanesti sub Mihai Viteazul, ulterior datorita zilei de 1 Decembrie 1918 si constructia Catedralei Reintregirii. Nu in ultimul rind, acest oras isi are locul in continuare in societatea romaneasca prin importanta sa spirituala, religioasa, prin traditia ortodoxa care s-a mentinut in ciuda furtunilor timpului”, mai spune Florin Alexandru Danila.

Walter ii vrea pe fani alaturi de echipa

Dupa ce saptamina trecuta era suparat pe suporteri pentru ca acestia il criticasera pe antrenorul Marian Pana, Walter a revenit la sentimente mai bune si face un apel catre fani. „Am obtinut o victorie importanta la Urziceni, dar sintem inca la inceput de drum. Echipa are nevoie de sprijinul vostru, al suporterilor, si sper sa va avem alaturi in numar cit mai mare la urmatorul joc, cel cu Otelul Galati. Este un nou examen dificil pentru Universitatea Cluj, dar impreuna sintem mai puternici, asa cum s-a demonstrat de atitea ori. Sper ca duminica sa celebram un nou succes in campionat“, s-a adresat Walter suporterilor intr-un comunicat pe site-ul oficial al clubului.      Universitatea Cluj a invins in deplasare la vicecampioana Unirea Urziceni, reusind astfel una dintre surprizele etapei a patra. Este al patrulea punct obtinut de elevii lui Marian Pana, in tot atitea partide. „Sepcile rosii“ au reusit sa marcheze in fiecare meci jucat pina acum, iar la partida de la Urziceni nu au primit gol, avind poarta intacta pentru prima data in acest sezon.     Bilete pentru meciul cu OtelulUniversitatea Cluj a pus in vinzare bilete pentru partida cu Otelul Galati, care va avea loc la Alba Iulia, duminica 22 august, la ora 18. Tichetele pot fi achizitionate de la standul de prezentare din Iulius Mall in intervalul orar 10-22 si de la sediul clubului intre orele 9-18. De asemenea, biletele au fost puse in vinzare si la Alba Iulia si vor putea fi cumparate in intervalul 7.30-16, de la casa numarul 3 a Stadionului „Cetate“. Preturile biletelor sint urmatoarele: tribuna 1, sectoarele 1, 6, 37, 38, 39 – pret 25 de lei; sectoarele 7, 36 – pret 20 de lei; sectoarele 2, 3, 4, 5 – pret 30 de lei; tribuna 2 – pret 15 lei.     Clubul clujean organizeaza o tombola destinata suporterilor care si-au facut abonament.       Fiecare suporter care isi achizitioneaza un abonament are sansa de a cistiga mai multe premii: premiul trei – fanion „U“ Cluj, minge cu autografele jucatorilor si poster cu echipa; premiul doi – fanion „U“ Cluj, minge cu autografele jucatorilor, poster cu echipa si tricou „replica 1920“; premiul intii – fanion „U“ Cluj, minge cu autografele jucatorilor, poster cu echipa, tricou „replica 1920“ si trening cu insemnele Universitatii Cluj.  Extragerea cistigatorilor va avea loc dupa derbiul cu CFR Cluj, din etapa a 9-a a Ligii 1.     Abonamentele la tribuna 1 costa 200 de lei, iar cele la tribuna 2 costa 80 de lei, ambele fiind valabile la meciurile din tur si la primul meci din retur.

Volei pe plaja la Cluj

Pe plaja amenajata pe platoul Salii Sporturilor „Horia Demian“ a avut loc weekendul trecut turneul open de beach volleyball masculin. Cîstigatorii turneului de volei pe plaja Unishowroom sînt Cosmin Ghimes si Ionut Badea, care formeaza echipa „Iocos“. Pe locurile doi si trei s-au clasat echipele „Ando“ – Doru Ghimes si Andrei Crisan, respectiv „Drink Team“ – Cristian Chiorean si Mihai Bianu. Cîstigatorii turneului au primit ca premii abonamente la centrul Aquina Spa si sacose cu articole sportive. La sfîrsitul saptamînii în curs va avea loc turneul de volei pe plaja fete, la care participa si jucatoarele de la Clubul Sportiv Universitatea, potrivit organizatorului Anca Rusu.

Hanescu ramine pe locul 54

Tenismenul român Victor Hanescu se afla, la fel ca saptamîna trecuta, pe locul 54 în clasamentul ATP, cu 870 de puncte. Între primii 200 de jucatori din lume se afla si Adrian Ungur, care ocupa locul 123, cu 441 de puncte, în urcare patru pozitii.      La dublu, Horia Tecau a urcat pîna pe locul 22 (plus doua pozitii), cu 3.080 de puncte.     În fruntea clasamentului de simplu se afla în continuare spaniolul Rafael Nadal, urmat de elvetianul Roger Federer, care l-a depasit în clasament pe sîrbul Novak Djokovic.

Dulgheru, pe locul 29

Alexandra Dulgheru este cel mai bine clasata jucatoare românca din clasamentul WTA, fiind pe locul 29, cu 2.005 puncte. Sorana Cîrstea a coborît sapte pozitii în clasamentul WTA, pe 81, cu 818 puncte. În Top 100 WTA mai figureaza Monica Niculescu, locul 92, cu 746 de puncte, si Simona Halep, locul 97, cu 732 de puncte. La dublu, Monica Niculescu a coborît doua pozitii pîna pe 32, cu 2.455 de puncte, fiind românca cel mai bine clasata. În Top 100 mai figureaza Edina Gallovits, în coborîre o pozitie, pe locul 81, cu 978 de puncte, si Sorana Cîrstea, în coborîre tot un loc, pîna pe pozitia 85, cu 952 de puncte.

Programul meciurilor din play-off-ul Ligii Campionilor

 Programul partidelor care vor avea loc, marti, 17 august si miercuri, 18 august, de la ora 21.45, în prima mansa a play-off-ului Ligii Campionilor: Marti, 17 august: Zenit Sankt-Petersburg (Rusia) - AJ Auxerre (Franta), ora 19.30Rosenborg BK (Norvegia) - FC Copenhaga (Danemarca)Sparta Praga (Cehia) - MSK Zilina (Slovacia)Young Boys (Elvetia) - Tottenham (Anglia)Dinamo Kiev (Ucraina) - Ajax Amsterdam (Olanda)Miercuri, 18 august:FC Salzburg (Austria) - Hapoël Tel-Aviv (Israel)FC Basel (Elvetia) - Seriff Tiraspol (Moldova)Partizan Belgrad (Serbia) - Anderlecht (Belgia)Sporting Braga (Portugalia) - FC Sevilla (Spania)Werder Bremen (Germania) - Sampdoria Genova (Italia).

CSM Sebes in aer!

 CSM Sebes nu stie înca în ce esalon competitional va evolua în viitorul campionat, prezenta în Liga a III-a fiind învaluita în ceata totala. “N-avem cum continua în Liga a III-a, n-avem bani sa sustinem competitia. Noi ne-am dori sa reusim sa jucam în Liga a IV-a, sa vedem daca si putem”, a afirmat Virgil Costea, presedinte CA al CSM Sebes, club cu doua sectii, handbal si fotbal. Reglemenarile FRF care ar bloca retragerea din competitie la care se adauga posibila varianta cu Sportul Sebes, dar si negocierile cu CS Zlatna în privinta locului din esalonul tert sint tot atîtea întrebari fara raspuns, care dor, iar CSM Sebes risca sa joace în Campionatul Judetean de Seniori, ultimul esalon fotbalistic organizat la nivelul judetului Alba.   

Se vind bilete pentru U Cluj ? Otelul Galati!

 Universitatea Cluj a pus în vînzare bilete pentru partida cu Otelul Galati, de la Alba Iulia, care se va disputa pe 22 august, de la ora 18:00. La Cluj, tichetele pot fi achizitionate de la standul de prezentare din Iulius Mall, in intervalul orar 10:00 – 22:00. La sediul clubului sub Feleac biletele se vind intre orele 09:00 si 18:00. Preturile sint urmatoarele: TRIBUNA I - sectoarele 1, 6, 37, 38, 39 - 25 RON- sectoarele 7, 36  - 20 RON- sectoarele 2, 3, 4, 5 - 30 RONTRIBUNA II - 15 RON De asemenea, biletele au fost puse în vînzare si la Alba Iulia si vor putea fi cumparate in intervalul 07:30 – 16:00, de la casa nr.3 de pe stadionul “Cetate”. Tombola pentru abonatiAbonamentele la tribuna I vor putea fi achizitionate la pretul de 200 lei si vor fi valabile pentru partidele din acest tur de pe teren propriu, plus înca un joc din retur. La tribuna I, abonamentul costa 8o lei. Reamintim ca fiecare suporter care isi achizitioneaza un abonament are sansa de a cîstiga mai multe premii, dupa cum urmeaza: * Premiul 3: Fanion “U” Cluj A Minge cu autografele jucatorilor A Poster cu echipa; * Premiul 2: Fanion “U” Cluj A Minge cu autografele jucatorilor A Poster cu echipa A Tricou replica 1920; * Premiul 1: Fanion “U” Cluj A Minge cu autografele jucatorilor A Poster cu echipa A Tricou replica 1920 A Trening cu insemnele Universitatii Cluj. Extragerea cistigatorilor va avea loc dupa meciul cu CFR Cluj, din etapa a 9-a.

Mitica dixit

 Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, ca antrenorul Marius Sumudica nu are nici o vina în meciul pierdut cu 2-3 în fata echipei Dinamo, precizind ca “Rapid putea avea lejer 5-0 la pauza”. Ce vina sa aiba Sumudica? Sumudica este de felicitat, cine spune ca el e vinovat nu se pricepe la fotbal. Pai dupa prima repriza Rapidul avea 2-0. Si putea avea lejer 4-0 sau 5-0. La cite ocazii au avut, nu se supara nimeni daca era 5-0 la pauza. Dar ce sa faca Sumudica, sa intre el si sa o bage în poarta? Antrenorul nu are nici o vina”, a explicat Dragomir.Oficialul Ligii a mentionat ca nu se astepta ca Dinamo sa mai revina în joc si chiar sa cistige partida cu Rapid.“A fost un meci extraordinar, sint de felicitat si echipele si antrenorii pentru acest meci. Acum, sa fiu sincer, eu nu ma mai asteptam ca Dinamo sa revina, cu atit mai mult sa cistige. Dar a facut o repriza a doua fantastica si iata ca au reusit. Andone este de felicitat ca a facut acea schimbare, cind l-a bagat pe Ganea. Dar meritul este al jucatorilor în primul rind pentru ca nu a jucat Andone”, a adaugat presedintele LPF.

Netoiu a pierdut 5.000 de euro

 Fostul actionar al FC Dinamo, Gigi Netoiu, a declarat, duminica seara ca a facut un pariu cu Victor Becali în privinta rezultatului partidei si ca acum trebuie sa plateasca 5.000 de euro. “Am facut pariu cu Victor (Becali) la 2-0 pentru Rapid. El a zis ca Dinamo egaleaza si eu am zis ca daca o sa cistige Dinamo dau eu 5.000 (n.r. - de euro). Asa ca trebuie sa dau 5.000. Eu am crezut mereu în victorie, eram sigur ca nu puteau fi doua reprize la fel”, a spus Netoiu. Gigi Netoiu a precizat ca fotbalistul dinamovist Liviu Ganea este una dintre cele mai bune solutii în atac.

?Sintem prostii prostilor?

 Dinamo a învins, duminica, pe teren propriu, cu scorul de 3-2, formatia Rapid, dupa ce, la pauza, elevii lui Ioan Andone erau condusi cu 2-0, meciul contind pentru etapa a IV-a a Ligii I.“Eu cred ca jocul, calitatea jocului a fost influentata de caldura, putea fi un spectacol mai frumos din punctul nostru de vedere. Avem o chestie de concentrare, am avut o prima repriza proasta ca si la Split si la Pandurii. Jucam pe bucati si asta ma deranjaza. În repriza a doua puteam sa mai înscriem trei goluri, dar eu nu sint multumit pentru greselile facute, nu putem sa luam un campionat pe astfel de greseli, poate sa fie frumos pentru public. Sper sa le putem elimina cit mai repede, puteau fi chiar doua goluri diferenta si daca nu era caldura asta, clar mai puteam înscrie doua goluri. La pauza le-am spus jucatorilor sa se spele pe fata, sa se trezeasca, pentru ca au cam dormit în prima repriza. Nu stiu, cred ca trebuie sa ma vada la fata, la pauza, altfel nu-mi explic. Rapidul a jucat bine dar nu i-a fost de ajuns doar o repriza”, a declarat Andone.Andone a apreciat ca echipa sa este înca departe de ce ar trebui sa joace. “Probabil ca domnul Badea va remarca efortul depus si poate primesc si ei o prima, sint convins de asta. Sper sa revina si Dragos Grigore, Goian e refacut total si ma bazez pe el. La Garat a fost o neîntelegere, el nu vorbeste româneste, i s-a spus sa bata mai repede si el nu a înteles. Cred ca a gresit Balaj, s-a grabit cu acel cartonas galben. Cred ca era bucuros daca se termina 3-3 pentru ca era spectacol. Sintem departe de ce ar trebui sa jucam noi, dar si un gol mai mult decit adversarul e bine. Cine credea ca poti întoarce Rapidul de la 3-0, cu cea mai buna aparare din campionat? Dar, asta e fotbalul, se poate întimpla oricind”, a adaugat Andone.Dinu Gheorghe: Dinamo a meritat victoriaPresedintele FC Rapid, Dinu Gheorghe, a declarat, dupa înfringerea, cu scorul de 3-2, din meciul cu Dinamo, ca rapidistii sint în momentul de fata “prostii prostilor”, deoarece au pierdut dupa ce au condus cu 2-0 si au dat o lectie de fotbal în prima repriza. “Dinamo a crezut în victorie, de aceea a si revenit. Noi sintem prostii prostilor, asta sintem în clipa de fata. Nu e posibil sa nu dam dovada de maturitate la 2-0, dupa o repriza în care am dat o lectie de fotbal. Practic în repriza a doua am intrat alta echipa”, a spus Gheorghe.Întrebat daca jucatorii echipei Rapid vor fi amendati, Dinu Gheorghe a raspuns: “Si daca-i amendam ce rezolvam? Ei ar trebui sa se certe între ei, pentru ca acolo în teren numai de ei depinde”. Oficialul rapidist a precizat ca Dinamo a meritat sa învinga. “E meritata victoria pentru ca Dinamo a revenit dupa 2-0, bravo lor. Cind sintem prosti, platim. Daca jucam si în repriza a doua la fel ca în prima, altele erau datele problemei”, a adaugat el. Dinu Gheorghe a mentionat ca la pauza ar fi putut sa fie si 4-0 pentru Rapid: “Atacantii au dat randament, au dat doua goluri si putea fi 4-0 la pauza, din pacate în repriza a doua s-a facut pasul înapoi inexplicabil. Daca jucam ca în repriza a doua nu ne putem bate la titlu”.

FC Unirea a luat 7 jucatori noi

 De asemenea, sefii clubului spera sa finalizeze negocierile cu Dinamo, pentru achizitionarea unui alt virf, I. Szabo, cita vreme nu s-au intels cu Zagrean, plecat la Sageata Navodari, echipa antrenata de ex-uniristul Aurel Sunda. “Sa vedem ce se mai intimpla in urmatoarele saptamini, daca o sa mai aducem jucatori sau nu, totul depinzind de ce mai doreste antrenorul Marius Baciu. Cu Mircea Oprea o sa mai discutam”, a spus Nicolae Lupu, presedintele albaiulienilor. Juniorii Eduard Schuller si Fabian Himcinschi au fost solicitati de antrenorul Adrian Vasii la lotul reprezentativ Under 17 in perioada 18 august - 3 septembrie, cu meciuri de pregatire in Polonia si Grecia, situatie in care vor rata startul sezonului 2010-2011 la FC Unirea Alba Iulia.“Principalul” unirist a absentat ieri de la antrenamente fiind plecat la Bucuresti pentru consfaturie a antrenorilor din primele doua esaloane, Baciu urmind sa decida in acest interval de timp daca-l va pastra pe atacantul Mirel Sigartau (fost la Vointa Sibiu).

Talisman norocos - cristalele zodiilor

 SagetatorChihlimbarEste utilizat in tratarea afectiunilor ochilor, urechilor si dintilor. Previne si amelioreaza bolile plaminilor, stomacului si vezicii urinare.Protejeaza si nativii din zodiile: Varsator, Fecioara si Leu.PerlaEste denumita si “Lacrima lui Dumnezeu”. Se formeaza in corpul unor moluste iritate de prezenta unui agent mecanic (graunte de nisip), introdus natural sau artificial, in acest ultim caz numindu-se “perle de cultura”. Este de culoare alb de diferite nuante (cele mai apreciate fiind cele roz si albastre); argintiu, auriu (perle de Panama), verzui, negru cu irizatii. Asociata Nellei - ingerul pazitor al focului casei, planetelor venus si Mercur. Simbol al puterii, intelepciunii si fericirii la romani, considerata ca are darul de a aduce vise frumoase femeilor, folosita ca talisman de indieni si in amestecuri pentru stimularea masculinitatii de mongoli. Prin intermediul perlei omul este capabil sa inteleaga efectele exercitate de Luna asupra sa. Perla poate fi utila in corectarea relatiilor fata de parinti (in special mama). Dezvolta spiritul de initiativa, intareste forta vitala si capacitatea sexuala. Are puternic rol protector, mareste sentimentul de dragoste, respectul de sine, increderea in propria persoana, calmeaza si linisteste. Este simbol al sinceritatii, puritatii, inocentei si cinstei. Este o piatra a norocului, aduce succese, fericire, dragoste si protectie.Protejeaza si nativii din zodiile: Rac, Gemeni, Scorpion si Pesti, fiind talisman norocos pentru Sagetatori. TurcuoazaPiatra de culoare albastru, verde-albastrui, verde-mar, maro deschis. Deosebit de pretuita de azteci, egipteni, tibetani, iar mai tirziu de otomani, turcoaza a fost utilizata de foarte multa vreme pentru confectionarea vaselor, inelelor, broselor, bratarilor si altor bijuterii. Era considerata o piatra a fericirii in Orient si exista credinta ca il fereste pe purtator de muscatura serpilor.Utilizata in tratarea afectiunilor nasului, gitului, plaminilor, tonifica inima, imbunatateste vederea; are efect intaritor, accelereaza regenerarea tesuturilor, calmeaza si aduce stare de pace interioara. Piatra se descarca in apa, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare.Influenta sa rezida in echilibrarea tuturor centrilor energetici, a meridianelor, a corpurilor vibrationale. Prin acestea din urma actioneaza asupra dezvoltarii constiintei superioare. Se poate purta pe oricare parte a corpului, ea provocind intr-un timp scurt ameliorarea suferintelor din zonele apropiate. Efectul este intarit daca este purtata in montura de argint, ca inel ori ca bratara pe mina. Elixirul se poate folosi in apa de baie sau ca balsam (in amestec cu uleiuri de masaj). Se utilizeaza in tratarea afectiunilor nasului, gitului, plaminilor si inimii. Are efect intaritor asupra corpului fizic, accelereaza regenerarea tesuturilor. Prin aceasta din urma actioneaza asupra dezvoltarii constiintei superioare. Feriti turcoaza de schimbarile bruste de temperatura.

Sprijin pentru mediul rural

 Proiectul “Dezvoltare economica durabila prin cresterea calitatii resurselor umane din mediul rural” va fi implementat de Asociatia Inter Concordia, fiind un proiect derulat la nivelul intregii Regiuni Centru. La evenimentul de astazi, gazduit de Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, vor participa reprezentanti ai autoritatilor publice locale din regiunea de dezvoltare Centru, Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, asociatiilor patronale, Camerelor de Comert si Industrie, primari ai satelor si comunelor din regiunea Centru, precum si reprezentanti ai societatii civile. “In cadrul acestei intilniri, echipa de management a proiectului va oferi informatii detaliate cu privire la activitatile proiectului si la implicarea si avantajele parteneriatelor la nivel regional. Evenimentul va facilita, de asemenea, discutiile interactive intre participanti cu privire la dezvoltarea afacerilor in mediul rural in regiunea Centru. Evenimentul se va incheia cu un protocol de semnare a acordului de parteneriat regional din cadrul proiectului Dezvoltare economica durabila prin cresterea calitatii resurselor umane din mediul rural de catre reprezentantii institutiilor si ai organizatiilor care isi vor exprima acceptul de a deveni parteneri”, au precizat organizatorii. In cifreProiectul va fi derulat pe o perioada de doi ani si jumatate, atit in Regiunea Centru cit si in Regiunile de dezvoltare Nord-Est si Sud-Est. Acesta se adreseaza persoanelor din mediul rural: antreprenori, someri, persoane ocupate in agricultura de subzistenta, precum si persoane aflate in cautarea unui loc de munca.“Bugetul proiectului este de aproximativ 4 milioane de euro, iar banii vor fi folositi pentru activitati de formare profesionala, consiliere si asistenta pentru persoane din mediul rural care demareaza afaceri sau activitati independente in domenii non agricole. Astfel, 700 de persoane din mediul rural - 250 de manageri, 200 de someri, 150 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca si 100 de persoane ocupate in agricultura de subsistenta - vor beneficia de un program de consiliere, orientare si indrumare. De asemenea, 120 de persoane vor fi sprijinite in infiintarea si dezvoltarea propriei afaceri”, au aratat reprezentantii Asociatiei Inter Concordia.

Criza nu le-a taiat clujenilor apetitul pentru vacante

Numarul clujenilor care vor sa mearga in croaziere s-a dublat. In aceasta perioada, preferatele clientilor sint croazierele in Marea Mediterana, cu vizitarea porturilor de la Venetia, Barcelona si AtenaDaca in luna iunie, dupa ce Guvernul a anuntat masurile de austeritate, si, ulterior, in iulie, cind s-a decis majorarea TVA-ului, clujenii pareau hotariti sa isi faca concediile acasa, in august acestia s-au linistit si vor sa plece in vacanta.     Paradoxal, desi biletele de vacanta in cele mai multe cazuri s-au scumpit, numarul clujenilor care vor sa plece in concediu, profitind de ultimele zile ale sezonului turistic, a explodat in ultimele zile. Reprezentantii agentiilor de turism spun ca sint asaltati de numarul impresionant de cereri care le vin pe fax, pe mail sau direct, in agentii. In ciuda crizei care a speriat intreaga Romanie, clujenii nu fac rabat cind vine vorba de calitate si cer nici mai mult, nici mai putin decit... croaziere.    „Last-minute“, solutie riscantaCriza, se pare, i-a obosit pe clujeni suficient de mult incit la „spartul tirgului“ sa isi caute destinatii de vacanta. Administratorul filialei clujene a unei agentii de turism, Casiana Basea, a explicat ca cei ce asteapta pentru a profita de ofertele „last-minute“ risca foarte mult. Daca au ghinion pot sa ramina fara bilete de vacanta pentru destinatiile la care au visat un an intreg sau pot sa gaseasca sejururi doar in anumite perioade care nu le convin. Totusi, ofertele „last-minute“ au, in continuare, avantajul de a fi mult mai ieftine.     „De exemplu, daca un sejur are ca pret de catalog 800-900 de euro, in oferta «last-minute» va aparea cu numai 500-600 de euro, totusi ramine o varianta extrem de riscanta“, a declarat pentru monitorul Casiana Basea. „Oamenii s-au speriat la inceputul verii de ce efecte ar putea avea criza si au fost mai reticenti, ulterior au vazut ca lucrurile nu sint chiar atit de negre si ca isi pot permite o vacanta si in acest an si au venit sa se intereseze de bilete“, a mai explicat reprezentanta agentiei.     Bataie pe vacanteREDUCERE25% este discount-ul unui sejur «last-minute» fata de pretul de catalog Reprezentantii agentiilor de turism au afirmat ca, in ultimele zile, au fost asaltati de cereri de vacante. „Telefonul suna fara intrerupere de citeva zile“, a declarat administratorul companiei de turism. Ea a mai precizat ca, in aceasta perioada, preferatele clientilor sint croazierele in Marea Mediterana, cu vizitarea porturilor de la Venetia, Barcelona si Atena, si cele din Europa de Nord si Caraibe. „Fata de anul trecut am avut o crestere de doua ori a numarului de cereri, numai pentru august s-au inscris pentru asemenea circuite circa 60-70 de clujeni“, a precizat Basea.      „Majoritatea celor care ne cauta vor sa plece in vacanta imediat. Ne trimit solicitari pe mail, pe fax si vin si in agentii. Facem cu greu fata numarului de solicitari“, a explicat directorul unei alte mari agentii, Lucia Morariu.      Destinatiile favorite sint, in aceasta vara, Turcia, care ocupa detasat primul loc in clasamentul preferintelor clujenilor, apoi Grecia, Belgia si Croatia. „In luna iunie numarul cererilor de sejururi a scazut cu 40% si au fost anulate o serie de curse charter din acest motiv. In luna august, insa, cererea a explodat, iar turistii au ales sa mearga in concedii platind preturile de catalog sau, in anumite cazuri, chiar sume mai mari“, a explicat Morariu.     Mai multe tichete de vacanta in 2010Si in 2010 romanii au primit de la firmele pentru care au lucrat tichete de vacanta. Numarul celor care si-au platit cu ajutorul acestora sejururile a fost in crestere fata de anul trecut, potrivit directorului de agentie. „Daca in 2009 am primit tichete in valoare totala de 2.118.308 lei, in 2010, pina in 8 august, am primit tichete in cuantum de 2.037.888 de lei, iar sezonul continua inca, deci ne asteptam ca numarul acestora sa creasca“, a precizat Lucia Morariu.      Tichetele de vacanta au fost introduse printr-o ordonanta de urgenta in cursul anului trecut si s-au bucurat de un succes imediat. Acestea, insa, pot fi folosite de catre angajatii firmelor care le ofera doar pentru sejururi in tara si au fost gindite ca un instrument de impulsionare a turismului romanesc.

Somaj de 8,5% la sfirsitul anului

Numarul somerilor în acest an va ajunge la 760.000 de persoane, fata de 645.000, cît se estima anterior, au precizat reprezentanti ai patronatelor prezenti la discutiile de la MFP. De asemenea, numarul mediu de salariati se va reduce cu 67.000, de la 4,732 de milioane la 4,665 de milioane de salariati. Rectificarea bugetara este fundamentata pe un cîstig salarial mediu brut de 1.910 lei, mai mic decît cel proiectat initial, de 1.925 de lei.      Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, rata somajului la nivel national a fost, în luna iulie, de 7,43%, comparativ cu 7,44% în luna iunie si cu 6,3% în aceeasi luna a anului trecut.      România are, la nivel national, 679.495 de someri înregistrati în evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, din care 286.494 femei. Pe agenda sedintei Comisiei de dialog social de ieri au figurat proiectele de ordonanta privind rectificarea bugetului de stat, respectiv a bugetului asigurarilor sociale de stat, precum si proiectul hotarîrii de guvern privind rectificarea bugetului Trezoreriei Statului.      Bugetul va fi rectificat pe o scadere economica de 1,9% si un deficit bugetar de 6,8% din PIB, iar cheltuielile de capital vor fi reduse cu 0,2% din PIB, finantarea domeniilor prioritare fiind asigurata. Produsul Intern Brut pe care va fi fundamentata rectificarea bugetara este de 511,581 de miliarde de lei.    Agerpres

Consiliul Judetean are cu 110 angajati mai putin

Presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, a explicat ca exista mai multe categorii de persoane ale caror posturi vor fi desfiintate.     „Ca urmare a aplicarii ordonantei privind reducerea de personal, Consiliul Judetean renunta la 110 oameni, atit din aparatul propriu de specialitate, cit si din cel al institutiilor din subordine – societati comerciale si regii autonome. O parte dintre ei aveau cumul de functii, pensie cu salariu, altii erau in prag de pensionare, dar avem si oameni care vor fi trimisi in somaj“, a declarat Alin Tise.     De asemenea, Consiliul Judetean Cluj a aprobat transformarea Directiei Judetene de Paza si Ordine in societate comerciala, lucru prin care sint evitate disponibilizari suplimentare.     Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, anunta, saptamina trecuta, intr-o conferinta de presa, ca aparatul propriu al institutiei a fost redus cu 44 de persoane, potrivit noilor norme, dar sublinia faptul ca multe alte persoane din unitatile subordonate Consiliului au fost salvate de la somaj.     „Am redus 44 de persoane pentru a ne incadra in numarul de personal stabilit de Guvern. In acelasi timp, am disponibilizat Serviciul de protectie si paza, transformindu-l in societate comerciala. Am evitat trimiterea in somaj a peste 200 de persoane. De asemenea, «Serviciul de protectia plantelor» a fost transferat, prin absorbtie, Centrului «AgroTransilvania», si astfel am evitat disponibilizarea de persoane“, a explicat Radu Bica.     Potrivit declaratiilor vicepresedintelui Consiliului Judetean, prin reducerile de personal si de salarii s-a facut o economie de 14,5 milioane de lei.

Viitorii directori de spital, buni de plata

Gestiunea unui spital este o treaba serioasa, contractul de management trebuie sa contina si clauze de "penalizare" in caz de concurenta neloiala ori proasta administrare, spun specialistii Ministerului SanatatiiViitorii directori de spitale nu vor putea conduce spitalul daca detin actiuni la firme aflate in contract cu spitalul si vor raspunde chiar penal pentru daunele produse clinicii prin orice acte contrare intereselor acesteia, prin acte de gestiune imprudenta sau prin utilizarea abuziva sau neglijenta a fondurilor.      Un proiect de ordin al Ministerului Sanatatii prevede ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a ocupa functia de manager de spital. Contractul de management se incheie pentru o perioada de maxim 3 ani, cu posibilitatea de prelungire cu cel mult 3 luni.    Conditii draconiceMinisterul Sanatatii doreste sa impuna conditii drastice pentru viitorii directori de spitale. Daca nu vor respecta intocmai contractul, acestia ar putea plati daune catre stat sau ar putea chiar sa raspunda penal. „Managerul raspunde civil, contraventional, material sau penal, dupa caz, pentru nerespectarea prevederilor legale, nerespectarea obligatiilor din prezentul contract si pentru daunele produse spitalului prin orice acte contrare intereselor acestuia, prin acte de gestiune imprudenta, prin utilizarea abuziva sau neglijenta a fondurilor spitalului“, arata textul proiectului de lege. De asemenea, daca nu respecta prevederile contractului, managerul va plati daune catre Ministerul Sanatatii, Primarie sau Consiliul Judetean.     10.000 de euro, in 15 zileDirectorii de unitati sanitare nu pot sa aiba alte functii, cu exceptia celor din domeniul medical, in spitalul pe care il conduc. De asemenea, li se permite sa aiba activitate didactica, de cercetare stiintifica si de creatie literar-artistica. Nu mai pot sa fie manageri in alta parte si nici sa aiba o functie in sindicatele din domeniu.      In acelasi proiect de lege, este precizat ca managerii nu au voie sa detina actiuni la societati comerciale care au relatii contractuale cu spitalul. Daca nu respecta toate aceste prevederi si in termen de o luna nu inlatura motivele de incompatibilitate, directorul va plati daune in valoare de 10.000 de euro si va avea la dispozitie 15 zile pentru plata sumei.

TVA mai mic decit estimarile

Un studiu realizat de ING releva ca impactul majorarii TVA a fost mai mic decît se prognoza. Daca Banca Nationala a României a aproximat o contractare de 3-4% pentru bugetul de stat, reducerea a fost de 2,3%, potrivit specialistilor ING. Aceiasi specialisti au aproximat în iulie un impact de 2,6% asupra bugetului. Acestia au mai precizat ca este dificil de detasat impactul pe care l-a avut cresterea TVA-ului de influenta pe care vremea rea si criza în sine le-a avut asupra economiei, potrivit aceleiasi surse. Situatiile atipice au marcat aceasta perioada si, ca exemplu, analistii au dat pretul fructelor care s-a majorat cu 6,5%, desi în mod normal ar fi trebuit sa scada fiind vara.

Impact scapa de insolventa

În urma cu cîteva zile, avocatii care reprezinta compania Impact Developer&Contractor au reusit suspendarea declansarii procedurii de insolventa, care a fost solicitata în urma cu mai bine de o luna la cererea unui creditor pentru o suma de 1,36 de milioane de lei. Tribunalul Bucuresti a analizat cererea SC Romconstruct legata de posibila intrare în insolventa a companiei care va realiza unul dintre cele mai importante proiecte imobiliare din Cluj si, dupa interventia apararii companiei Impact, realizata de casa de avocatura Bostina si asociatii, s-a decis suspendarea provizorie a executarii sentintei. Supendarea procesului vine dupa ce avocatii creditorului care a cerut insolventa Impact au cerut de mai multe ori recuzarea instantei formulate de avocati.

Ramin liderii sindicali fara obiectul muncii?

Foto Radu PadureanPentru liderii sindicali, desfiintarea contractelor colective de munca e un fel de sperietoare: ramin fara o parte din obiectul muncii... Le mai ramin mitingurile, daca vor reusi sa mai convinga pe cinevaGuvernul a anuntat ca, in toamna, va propune modificarea uneia dintre cele mai discutate legi din Romania, Legea 55, Codul Muncii.     Patronatele s-au aratat incintate de posibilele modificari ale legii, considerind ca pentru angajati exista de patru ori mai multe facilitati decit pentru angajatori, ceea ce a condus la un dezechilibru in relatiile de munca.     Un zvon… alarmantSindicatele se tem ca modificarea legislatiei ar putea sa le aduca o serie de prejudicii extrem de importante. Unul dintre zvonurile care au circulat la intrunirea Consiliului National al Blocului National Sindical a fost ca, printre propunerile Executivului, va aparea aceea de a se renunta la contractele colective de munca si a se pastra, in schimb, doar cele individuale.      „Au fost niste discutii pe marginea viitoarelor schimbari la care am participat si noi, sindicatele. Am auzit ca se doreste renuntarea la contractele colective de munca. Mi se pare extrem de nedrept pentru angajati“, a subliniat Ariton Nati, presedintele filialei clujene a BNS. El a precizat ca exista in acest moment o serie de amendamente prin care salariatii sint vulnerabili in fata angajatorilor si ca, daca se va renunta si la contractele colective de munca, sindicatele nu isi vor mai putea apara deloc membrii.      „Angajatii vor ramine la mina patronilor, iar statul ii va trimite pentru orice nedreptate ce li se va face in fata instantelor de judecata. Asta va insemna ca ei vor fi tiriti in procese lungi si costisitoare, ceea ce nu ne convine“, a mai explicat Nati pentru monitorul.     Patronatele, acuzate de subminarea sindicalismuluiSindicatele din Romania i-au acuzat de mai multe ori pe reprezentantii patronatelor ca incearca sa le submineze puterea si sa ii faca inutili pe cei care ii reprezinta. In acest moment, spiritele dintre reprezentantii salariatilor si angajatori se aprind din nou, deoarece acestia din urma incearca sa reduca drepturile salariatilor pentru a „echilibra“ drepturile lor cu cele ale subalternilor.

500 mil. ? pentru sanatate, din bani europeni

Foto Radu PadureanSpitalul de Recuperare din Cluj si-a modernizat sectia de Hidroterapie prin bani europeni, valoarea totala a proiectului fiind de peste 5 milioane de leiSpitalele din Romania au la dispozitie 500 de milioane de euro din fonduri europene, bani care pot fi folositi pentru modernizare, campanii de preventie sau cercetare. In judetul Cluj, doua spitale au obtinut fonduri europene pentru proiecte importante.      Spitalele din tara noastra pot accesa fonduri europene in valoare totala de 500 de milioane de euro, cu ajutorul programelor operationale. Reprezentantii unitatilor sanitare vor putea afla modalitati concrete de accesare a banilor europeni in cadrul primei conferinte internationale dedicate accesarii fondurilor structurale. Evenimentul va avea loc in aceasta toamna la Bucuresti si vor participa atit oficiali de la Comisia Europeana, cit si din institutii romanesti, dar si specialisti din autoritatile de coordonare a fondurilor structurale.     „Fondurile structurale pot fi o sursa importanta de finantare a sanatatii in tari ca Romania, unde subfinantarea sistemului se reflecta in indicatorii slabi ai sanatatii. Folosirea fondurilor structurale va contribui la dezvoltarea unui sistem de sanatate romanesc mai stabil si calitativ superior, care sa ofere pacientilor ingrijiri si conditii mai bune“, afirma reprezentantii Tarus Media Health Events, organizatorii conferintei impreuna cu Vasile Puscas, fost negociator sef pentru aderarea Romaniei la UE.      Fondurile europene pot fi folosite pentru modernizarea spitalelor, pentru platforme informatice, trainingul fortei de munca, dar si pentru organizarea unor campanii de preventie.      Organizatorii conferintei de la Bucuresti spun ca „cei care activeaza in domeniul sanatatii nu detin foarte multe informatii despre faptul ca exista bani europeni si despre cum pot fi accesati, si au nevoie de informatii de la profesionisti“. Actiunea de la Bucuresti va aduna 200 de specialisti care activeaza in sistemul de sanatate romanesc: asistenti, medici, farmacisti, directori de spitale si clinici publice si private, autoritati locale si mass-media.     In judetul Cluj, doar doua spitale au reusit sa obtina fonduri europene consistente pentru derularea unor proiecte importante. Este vorba despre Spitalul de Recuperare, care si-a modernizat sectia de Hidroterapie prin bani europeni, valoarea totala a proiectului fiind de peste 5 milioane de lei. De asemenea, Spitalul Judetean Cluj a obtinut fonduri europene in valoare de 25 de milioane de lei, bani care vor fi folositi pentru realizarea unui centru de cercetare medicala.

Cei doi tulceni nu au meningita West Nile

Rezultatele probelor prelevate de la cei doi barbati din Tulcea suspectati de infectare cu virusul West Nile sînt negative. „Conform raportului transmis în aceasta dimineata de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare «Cantacuzino» la Ministerul Sanatatii, probele sosite de la Tulcea privind cele doua persoane suspectate ca ar fi infectate cu virusul West Nile sînt negative“, informeaza Ministerul Sanatatii. Pe teritoriul tarii noastre nu au fost confirmate pîna în prezent cazuri de meningita West Nile. În Grecia au fost înregistrate deja trei decese si 32 de îmbolnaviri din cauza infectarii cu acest virus. Potrivit Ministerului Sanatatii, în România, în anul 1996, a avut loc cea mai mare epidemie de meningita West Nile din Europa, care a totalizat 393 de cazuri. Ca urmare a acestui fapt, începînd din 1997, autoritatile sanitare au implementat un sistem de supraveghere a acestei infectii la om, sistem care functioneaza si în prezent. În anul 2009, prin acesta au fost confirmate doua cazuri de îmbolnavire.    G. D.

15 someri au invatat engleza

Vinerea trecuta s-a încheiat seria de cursuri intensive de limba engleza pentru 15 someri clujeni selectati în baza unui contract de finantare nerambursabila oferit de Primarie si Consilul Local Cluj-Napoca si organizat de centrul de limbi straine Bridge Language Study House. În urma cursului de limba engleza, somerii au obtinut certificate de participare ce atesta nivelul de cunoastere a limbii engleze conform cadrului european de compententa lingvistica. Majoritatea dintre somerii selectati s-au încadrat la nivelul începator, dar au fost si participanti la nivel pre-intermediar sau chiar intermediar. Centrul de limbi straine Bridge va demara si pe viitor astfel de proiecte prin care sa faciliteze accesul la învatarea unei limbi straine si al categoriilor sociale dezavantajate.    A. V.