monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Branza de Transilvania ofileste frunza lui Udrea

01.08.2010 dulceata de lapte a fost noutatea festivaluluiPamela Ratiu este incintata de branza expusa la BiertanSucul de mere al Printului Charles a fost foarte apreciatSute de turisti romani si straini au poposit in vechea cetate saseasca de la Biertan, curiosi si dornici sa guste din produsele culinare preparate de localnici. Chiar Printul Charles a fost reprezentat la festival de celebrul suc de mere suta la suta natural produs la Malancrav. „Printul Charles are interese in Transilvania si viziteaza Romania cel putin o data pe an. Patroneaza o serie de evenimente organizate in Romania. E foarte interesat de cultura, traditiile si produsele culinare din Transilvania", a subliniat Pamela Ratiu, presedintele Transilvania Fest, care a marturisit ca prefera branza din Transilvania, care este „fantastica, excelenta". Nu doar branza a atras turistii la Biertan. Borcanelele cu dulceata de nuci verzi, petale de trandafir, afine, coacaze sau chiar dulceata de lapte au disparut rapid de pe mesele producatorilor. Si nu au fost deloc ieftine. Un borcanel de 350 de grame costa intre 8 si 10 lei. „Este incredibil ce repede s-au vandut. Nu ne asteptam sa avem un asemenea succes", marturisea Ecaterina Sara Schaaser, unul dintre producatorii de dulceturi si gemuri prezenti la festival. Sucul de coacaze negre, mierea si propolisul au devenit raritati la sfarsitul primei zile de festival. Celebrele placinte sasesti cu branza sau varza, turta dulce si traditionalul hencles au facut deliciul vizitatorilor. Un bucatar celebru din Marea Britanie „a furat" secretele culinare ale localnicilor, dar le-a impartasit si din experienta sa. Un jurnalist de la revista Food and Travel a venit la Biertan pentru a promova festivalul si mancarurile traditionale. Familia Ratiu se implica Evenimentul de la Biertan a fost organizat de Fundatia Ratiu Romania si Centrul Ratiu pentru Democratie. Transilvania Fest s-a nascut la Turda, in 2005, iar apoi a devenit itinerant. Festivalul anual are drept scop promovarea traditiilor si obiceiurilor din Transilvania si cresterea afluxului de turisti din tara si strainatate. Organizatorii s-au bazat, i in acest an, pe voluntari. Au fost 50 de tineri din Centrul Ratiu, dar si de la Peace Corps SUA. Fara pretentii de cazare, voluntarii si-au intins corturile in Richis si Copsa Mare. 

Primul punct al gazistilor la Sibiu

 01.08.2010 2-2 este rezultatul primului meci disputat de Gaz Metan Medias pe stadionul din Sibiu. Desi lupii negri au avut un avantaj de doua goluri, fotbalistii timisoreni au reusit sa se concentreze asupra jocului si sa transforme doua ocazii de gol in punctul mult astepatat de oaspeti. Ambele reusite ale mediesenilor i-au apartinut celui mai iubit jucator din lotul lui Pustai, brazilianul Eric de Oliveira. In minutul 15, centralul Ovidiu Hategan a dictat lovitura de la 11 metri, dupa o faza indelung contestata de timsoreni. Sigur pe forta sutului sau, Eric a marcat in minutul 16, aduncand Gazul in avantaj. Tot Eric a inscris si in minutul 47, cu un sut precis, de la circa 18 metri. Minutul 73 a fost cu ghinion pentru gazisti. Magera a trimis balonul de la 30 de metri direct sub vinclul lui Buchta, aducand in tabara timisoreana dorinta tot mai conturata de egalare. Asteptarea timisorenilor nu a fost scurta, insa a meritat, deoarece chiar inainte de final, Axente marcheaza cu capul, singur cu portarul, golul egalizator dintr-o centrare a lui Sepsi.  Fotbalistii celor doua echipe Cele doua echipe care au intrat pe teren. Gaz Metan Medias: 12. Plesca - 88. Pirvulescu, 19. Fl. Lazar, 13. Akaki, 16. R. Zaharia, 27. Eric, 5. A. Munteanu, 15. Hoban, 21. Todea, 7. Kubala, 2. Aganovici. Rezerve: 1. Portnojs, 23. Marovici, 3. Trtovac, 80. R. Miclea, 17. Dudita, 18. Prekop, 9. Litu. Absenti: Markovici, Silvasan, Del Campo (accidentati). FC Timisoara: 29. Pantilimon - 13. Scutaru, 28. Cisovsky, 26. Mera, 3. Sepsi, 77. Curtean, 55. Bourceanu, 5. Alexa, 21. Goga, 27. Magera, 9. Axente. Rezerve: 99. Taborda, 24. Dukic, 16. Luchin, 31. Poparadu, Al. Popovici, 10. Tames, 22. Mansour. Absent: Contra (suspendat)

Rromi si-au aratat maiestria in muzeu

01.08.2010 Un cazan de tuica din cupru costa 1200 lei  De la simple obiecte de artizanat, precum o lingura de lemn, un vas de cupru sau un mic inel, se poarta mai departe traditiile unui popor. Si in acest an, comunitatea rromilor si-a etalat aceste opere a caror creatie s-a transmis din tata in fiu. Rudar, caramidar, argintar, caldarar pot fi cuvinte care aparent nu spun nimic, dar cine nu a gustat vreodata supa cu o lingura de lemn, cine nu a indepartat murdaria din curte cu o matura, cine nu a preparat rachiul intr-un alambic de cupru? Toate acestea le au mestesugarii rromi in comun, aceia care de-a lungul timpului au adus in casele noastre si ale stramosilor o sumedenie de artefacte utile in viata cotidiana. 

Aproape 1.500 de cereri de subventii pentru oi si capre

 Directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Alba, Felicia Hondola, a aratat la finele saptaminii trecute ca la nivelul judetului Alba, în campania de înregistrare a dosarelor pentru acordarea platilor nationale directe complementare pentru ovine si caprine au fost depuse la sediile APIA un numar total de 1.470 de cereri. Astfel, au fost înregistrate 1.371 de cereri pentru subventionarea costurilor necesare cresterii a 237.019 oi si 99 de cereri pentru 8.024 de capre. Beneficiarii sint crescatorii de animale ai caror efectiv din exploatatie este de minimum 50 de capete femele de ovine si 25 de capete femele de caprine, care au împlinit virsta de minimum un an pina la 31 martie 2010, efectivul de femele ovine si femele caprine pentru care se solicita prima este înscris în Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei, angajindu-se ca efectivul de femele ovine si femele caprine pentru care se solicita prima sa fie mentinut în exploatatie la adresa mentionata în cerere, în perioada 1 iunie - 31 august 2010, în vederea efectuarii controlului la fata locului, conform procedurii de control elaborate de catre aceasta.      

Primarul din Aiud da in judecata CFR

 Primarul municipiului Aiud, Mihai Horatiu Josan, a declarat ca va actiona în judecata, în mod cert, Compania Nationala de Cai Ferate, pentru neîntretinerea zonei aferente unui pod feroviar, colmatat în prezent în proportie de 70%, fapt care creeaza reale probleme. Numai în urma inundatiilor din luna iunie, în municipiul Aiud au fost înregistrate pagube de peste 4,5 milioane de lei. Ca urmare a ploilor abundente din iunie si de la începutul saptaminii trecute, podul CFR din apropierea garii din Aiud a fost colmatat din nou, a spus Josan. Nedecolmatarea podului feroviar de peste piriul Valea Aiudului a provocat în 2005 si în 2006 inundarea mai multor locuinte si întreruperea circulatiei feroviare în mai multe rinduri, în urma unor precipitatii abundente.Primarul din Aiud sustine ca a notificat în numeroase rinduri Sucursala Regionala de Cai Ferate Brasov, proprietarul obiectivului, în care a facut apel la efectuarea lucrarilor ce sint atribuite prin lege Companiei Nationale de Cai Ferate, în scopul evitarii efectelor dezastruoase ale inundatiilor. Cel mai recent act de acest gen a fost transmis la Brasov joi, a precizat edilul din Aiud, care a solicitat ca cei de CFR sa-si îndeplineasca sarcinile care le revin în calitate de proprietar al obiectivului în cauza.Mihai Horatiu Josan a declarat ca va initia un proiect de hotarire de consiliu local prin care sa se aprobe actionarea în judecata a celor de la CFR. Primarul sustine ca nu au mai fost realizate lucrari de decolmatare sau de întretinere din 2007. Josan a precizat ca autoritatile locale au efectuat lucrari de regularizare a cursului Vaii Aiudului pina în apropierea podului, în imediata apropiere a acestuia si sub pod neavind voie sa faca acest lucru. “Cei de la CFR nu-si întretin podul si prefera sa circule cu 5 kilometri pe el”, a mai spus edilul.În conformitate cu prevederile legii 107 din 1996, actualizata, ‘’nerespectarea de catre proprietarii/administratorii lucrarilor ingineresti de arta (poduri) a obligatiei de a asigura sectiunea optima de scurgere a apelor, în limita a doua lungimi ale lucrarii în albia majora în amonte si în limita unei lungimi în albia minora în aval, pentru a respecta parametrii avizati’’, constituie contraventie si se sanctioneaza în consecinta.Nu este pentru prima data cind autoritatile îi critica pe cei de la CFR pentru neîntretinerea podului. În toamna lui 2007, un oficial al Guvernului Tariceanu, secretarul de stat din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Ana Lucia Varga, a cerut sanctionarea contraventionala a Regionalei CFR Brasov, conform Legii Apelor, cu amenda cuprinsa între 75.000 si 80.000 de lei.                             A. P.

Inmatriculare in dezbatere publica

 Modalitatea de inmatriculare a unui autovehicul achizitionat dintr-o tara comunitara, alta decit Romania, s-ar putea modifica in curind. Deocamdata proiectul legislativ se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor.Astfel, persoanele care nu sint inregistrate in scopuri de TVA si care solicita inmatricularea unui mijloc de transport cumparat intracomunitar vor trebui sa prezinte Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, unele documente suplimentare. Deocamdata insa, modificarile dorite de catre Ministerul Finantelor sint publice si in dezbatere pina in data de 9 august. Noile norme ar trebui sa elimine problemele birocratice ale procesului, dar si sa descurajeze intrarea in circulatia din Romania a masinilor inmatriculate in tarile vecine. Aceasta practica este obisnuita in ultima perioada datorita incercarii de a evita taxele si impozitele speciale instituite pe aceasta piata. ModificariDocumentul care ar trebui sa se constituie intr-o noua reglementare legala ar urma sa reglementeze cazul in care solicitantul cumpara un mijloc de transport intracomunitar, situatie in care Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare verifica, pe cale informatica, daca persoana respectiva este inregistrata in scopuri de TVA. In acest caz, nu va mai fi necesara prezentarea altor documente decit cele deja mentionate in actul normativ. Daca persoana care a realizat achizitia nu este inregistrata in scopuri de TVA, pe linga documentele prevazute in lege aceasta trebuie sa depuna, dupa caz, fie formularul “Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor de mijloace de transport noi”, fie un alt formular certificativ daca mijlocul de transport nu este nou. Noile modificari ar trebui sa intre in vigoare incepind de la 1 septembrie 2010. 

Cumul de infractiuni in trafic

 Politistii din cadrul Biroului Rutier Alba Iulia, l-au depistat vineri noaptea pe Adrian I.A. de 27 ani, domiciliat in localitatea Cugir, în timp ce conducea pe drumurile publice un autoturism a caror numere de înmatriculare provizorii erau expirate din data de 23 aprilie a acestui an si atribuite unui alt autoturism, iar el nu poseda permis de conducere. În cauza se efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunilor de conducere a unui autovehicul neînmatriculat si cu numar fals pe drumurile publice si fara a poseda permis de conducere.

Vremea marcajelor

 In ultimele zile, responsabilii locali au demarat o ampla actiune de marcare rutiera a drumurilor. Operatiunea se desfasoara in masura in care vremea tine cu muncitorii si vizeaza zonele centrale ale orasului.

Probleme

 Consilierii locali din Alba Iulia au avut probleme mari la ultima sedinta de consiliu local, din cauza unor lucrari de reparatii ce se efectuau in vecinatatea salii in care a fost organizata intilnirea decizionala. Vocea alesilor a fost de multe ori acoperita de zgomotul produs de utilaje, iar situatia a devenit destul de stinjenitoare. Pina la urma totul s-a rezolvat cind utilajele au fost oprite, iar sedinta a putut continua in liniste.

Tabara de cosmar

Imediat dupa ce au mincat, copiii au inceput sa acuze probleme digestive. Starea primilor doi a pus pe jar insotitorii, insa la scurt timp, alti cinci copii au ajuns in aceeasi stare. Acesta a fost momentul in care insotitorii au decis ca este timpul sa mearga la spital si sa anunte autoritatile. Pina in dimineata zilei de vineri, noua copii si unul dintre adulti au ajuns la spitalul orasenesc din Cimpeni, iar diagnosticul pus de catre medici a fost gastro-enterocolita acuta. Imediat, la fata locului s-au prezentat inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba care au dispus masurile de rigoare. Din fericireDin fericire, nici unul dintre copii nu a suferit vreo complicatie, astfel ca dupa doua zile de tratamente si observatie medicala au putut pleca spre case. “S-au prezentat la spital acuzind stare de rau generala, greata si senzatie de voma. Este vorba despre probleme aparute cel mai probabil pe fondul consumului unor alimente cu probleme. Opt dintre ei au ramas in spital sub supraveghere medicala. Li s-a instituit tratament de reechilibrare hidroelectrolitica, antibioterapie, antiemetice, antispastice. Nu au mai prezentat simptomatologia de la internare, avind o evolutie favorabila. Starea lor de sanatate este buna si toti sint in afara de orice pericol”, au declarat reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Alba. Imediat ce au fost informati despre situatie, inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba s-au deplasat si ei la fata locului. “Am constatat probleme in ceea ce priveste spatiile frigorifice de depozitare a alimentelor si circuitul acestora in unitate. Am dispus ridicarea intregii cantitati de alimente aflate la pensiune, pentru ca nu cunoastem inca de la ce a pornit totul. Au fost trimise probe pentru analize de laborator, iar unitatea a fost inchisa pina la finalizarea anchetei. Administratorul a fost amendat cu suma de 30.000 de lei”, au declarat reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba. La fata locului a sosit chiar directorul institutiei, care a coordonat ancheta pentru aflarea situatiei exacte. In pensiunea din Albac, cotata cu patru margarete, se aflau doua grupuri de excursionisti, unul format din 38 de persoane, iar un altul de 12 persoane, acestia fiind sfatuiti sa isi gaseasca cazare in alte unitati turistice din zona. Cei mai multi dintre ei isi doresc numai sa scape cu bine, sa se intoarca acasa si apoi, eventual sa apeleze la justitie pentru a fi despagubiti pentru neplaceri. Oricum, nici unul dintre ei nu va uita vacanta care tocmai s-a incheiat.

Spital cu un singur brancardier

 Un singur brancardier lucreaza la Spitalul Municipal Aiud, ceea ce înseamna ca, în situatia în care trebuie sa transporte un bolnav pe o targa, acesta are nevoie si de sprijinul unui alt angajat sau chiar al unui alt pacient.Reprezentantul primarului în noul Consiliu de Administratie (CA) al spitalului, Romul Popa, a sustinut, vineri, într-o conferinta de presa, ca un singur angajat din cei 334 care lucreaza la spitalul din municipiul Aiud are atributii de brancardier.“Ne-am propus clarificarea situatiei personalului, sens în care am solicitat o organigrama detaliata, cuprinzind numele angajatilor, functia pe care o ocupa si principalele responsabilitati, întrucit dorim sa întelegem de ce, în acest moment, exista sase liftieri, de exemplu, si un singur brancardier”, a afirmat Romul Popa.Spitalul municipal Aiud functioneaza, în prezent, cu 225 de paturi, de la 260 cite au fost pina în urma cu citeva saptamini, si 334 de salariati, din care 37 de medici.La momentul preluarii spitalului de catre Primaria Aiud, unitatea avea o datorie de peste 2,4 milioane de lei, reprezentind bunuri si servicii neplatite, cheltuieli de personal neachitate si aparatura medicala primita de la Ministerul Sanatatii, dupa cum sustinea primarul Horatiu Josan.Saptamina trecuta a fost ales si consiliul de administratie, format din cite doi reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica si ai Consiliului Local si un reprezentant al primarului, acesta din urma fiind ales si presedinte al CA. În perioada urmatoare, CA va organiza concurs pentru ocuparea pe perioada nedeterminata a postului de manager, a precizat presedintele CA, Romul Popa.        A. P.

Motii fac bani frumosi din afine

 Incepind cu data de 15 iulie, la Centrul de colectare a fructelor de padure Bistra, centru apartinind Ocolului Silvic Valea Ariesului Cimpeni a fost demarata actiunea de colectare a afinei negre, pina la data de 20 iulie fiind colectata cantitatea de 23 tone, pretul unui kilogram fiind de 4 lei/ kg. Cantitatea zilnica colectata este de 8-10 tone. Întreaga cantitate de afina neagra este destinata exportului în Germania, în anii precedenti Ocolul Silvic Valea Ariesului Cimpeni exportind fructe de padure, în special afina neagra si rosie în valoare de 10-15 miliarde de lei vechi. Potrivit sefului Ocolului Silvic Valea Ariesului, ing. Marius Orlea, cetatenii din Apuseni au început sa puna mare pret pe terenurile cu afine, sa delimiteze, sa întretina si sa favorizeze înmultirea acestor fructe de padure.     

Primarii ??invitati?? sa preia peste 100 de drumuri forestiere

 Prefectul de Alba, Stefan Bardan a transmis consiliilor locale o solicitare prin care le cere sa se pronunte daca doresc ca drumurile forestiere aflate într-o anexa a unei adrese a Ministerului Mediului si Padurilor sa treaca în administrarea consiliilor locale respective. Este vorba de 104 drumuri forestiere aflate în proprietatea publica a statului si în administrarea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, din care 4 sint pe raza administrativ-teritoriala a judetului Gorj, iar unul în judetul Cluj, fiind însa administrate de ocoale silvice din Alba. Pentru elaborarea de catre minister a proiectului de act normativ în vederea transferului acestor obiective, este necesara emiterea hotaririi de catre consiliul local, cu doua treimi din numarul alesilor locali, prin care se solicita trecerea drumurilor în domeniul public local. “Pentru operativitate, va rugam ca în prima sedinta a consiliului local sa dezbateti problema drumurilor forestiere si în situatia ca doriti transferul acestora în domeniul public local sa adoptati hotarirea de consiliu local conform modelului pe care l-am transmis. Hotarirea va fi transmisa de îndata institutiei noastre spre a fi comunicata cit mai repede Ministerului Mediului si Padurilor. De asemenea, va rugam sa ne comunicati daca nu doriti preluarea acestor drumuri”, se arata în adresa semnata de prefectul Stefan Bardan. Acum citiva ani, multi dintre primarii din judet au facut demersuri pentru trecerea acestor drumuri în administrarea consiliilor locale, dar se pare ca abia acum Romsilva a dat curs solicitarii lor.    

Reabilitare termica la spitalul din Abrud

 Trei cladiri publice cu functiunea de ocrotire a sanatatii, intre care si un pavilion al spitalului din Abrud, urmeaza sa fie reabilitate termic, in cadrul unui program pilot la nivel national. Hotarirea a fost luata de Guvernul României, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Doar trei cladiri din toata tara au fost selectate sa intre in acest program pilot, respectiv: un pavilion medico-chirurgical din Abrud, un centru de plasament pentru copii din Bistrita Nasaud si un Spital de psihiatrie din Brasov. “Finantarea programului va fi asigurata prin fondul elvetian de contrapartida, respectiv 6.104.275 de lei pentru executia de lucrari si procurarea de instalatii si echipamente specifice reabilitarii termice a cladirilor, cofinantarea MDRT cu 2.482.411 de lei pentru taxe si cote legale aferente executiei lucrarilor si de catre autoritatile administratiei publice locale cu 827.471 de lei pentru executia de lucrari si achizitia de instalatii si echipamente”, au aratat reprezentantii Guvernului.  

Atrocitatile comunismului prezentate detinutilor de la Aiud

Astazi, in incinta Penitenciarului Aiud, va avea loc vernisajul expozitiei “Numitorul comun: moartea”, realizata de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (CICCR), Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj si Fundatia Konrad Adenauer, in colaborare cu Muzeul de Istorie din Aiud. Dupa vernisaj, este programata conferinta “Comunismul nu este istorie”, sustinuta de Marius Oprea, coordonatorul CICCR. Dupa cum au anuntat organizatorii, in prealabil, de la ora 10.30, detinutii de la Aiud vor fi invitati sa vizioneze filmul documentar “Vinatorul de securisti”, o pelicula realizata de o echipa de televiziune franceza, in care sint prezentate aspecte din activitatea de cercetare a colectivului de arheologi ai CICCR pentru cautarea si deshumarea ramasitelor pamintesti ale celor ucisi de Securitatea fostului regim comunist. “Organizarea unei asemenea expozitii cu o tematica speciala precum si sustinerea unei astfel de conferinte in spatiul unei inchisori, reprezinta un fapt inedit in Romania. Aceste manifestari, care prezinta crimele si atrocitatile comise de Securitatea comunista, se adreseaza, cu aceasta ocazie, persoanelor aflate in detentie pe diferite termene in penitenciarul Aiudului”, a precizat Paul Scrobota, directorul Muzeului de Istorie din Aiud.Toate activitatile se vor desfasura la Clubul Penitenciarului, iar expozitia va putea fi vizitata de detinuti si de angajatii penitenciarului pina in data de 7 august. “Expozitia prezinta 11 actiuni de cautare si deshumare ale unor opozanti ai regimului comunist, care au fost executati de Securitate, fara judecata, in perioada anilor 1948 - 1952 (...) Cazurile prezentate in cadrul expozitiei cuprind 18 persoane executate, toate prin impuscare, 17 dintre acestea fiind descoperite si apoi deshumate prin metode arheologice pe teritoriul localitatilor Halmasau, Nepos (jud. Bistrita-Nasaud), Glodghilesti, Baiesti (jud. Hunedoara), Satu Mare, Teregova (jud. Caras-Severin), Sintejude-Vale (jud. Cluj), Salciua si Dealul Capsei (jud. Alba). Unul din cazurile prezentate abordeaza problematica unei persoane ucise in satul Musca, judetul Alba, al carui mormint a fost cautat in mai multe rinduri, insa acesta nu a fost gasit”, au aratat organizatorii. Acestia au precizat ca expozitia cuprinde obiecte descoperite asupra celor ucisi, fotografii de familie, fotografii provenite din arhiva fostei Securitati sau facute in timpul actiunilor arheologice de deshumare, imagini video de la deshumari si interviuri cu rude si urmasi sau cu anumite persoane care i-au cunoscut pe cei executati.Pina acum, expozitia “Numitorul comun: moartea” a fost prezentata la: Cluj-Napoca, Bucuresti, Alexandria, Giurgiu, Alba Iulia, Brasov, Sighetu Marmatiei, dar si la Praga, in Cehia.

Sfaturi de actualitate

 Specialistii Unitatii Fitosanitare Alba au aratat ca ploile din ultima vreme, dar si diferentele mari de temperatura, au favorizat aparitia si dezvoltarea mai multor daunatori: mana, septiorioza, alternarioza, putregai cenusiu, patarea unghiulara la castraveti, ofiliri si daunatori care pot cauza pierderi importante la culturile de tomate, ardei, vinete, castraveti, varza sau alte legume. Aceleasi surse au precizat ca pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului al VII-lea la legume.  Potrivit specialistilor Unitatii Fitosanitare Alba, culturile de vita de vie sint atacate de mana, fainare si putregaiul cenusiu. Totodata, conditiile climatice din ultimele zile au favorizat aparitia si dezvoltarea manei vitei de vie, fainarii si putregaiului cenusiu care pot cauza pierderi importante la culturile de vita de vie. Pentru prevenirea si combaterea acestora se recomanda executarea tratamentului al VI-lea la vita de vie.    

Birocratie

 Schimbarea cotei TVA nu a pus probleme numai romanilor de rind, ci si institutiilor si administratiilor locale. Astfel, din motive legale, trecerea de la 19 la 24% trebuie sa fie insotita de o gramada de documente, decizii si hotariri, la fel cum se intimpla si in cadrul Consiliului Local Alba Iulia. Astfel, alesii trebuie acum sa voteze modificarile aferente fiecarui program, proiect sau investitie in parte.        

Sprijin numai pentru performanta

Dupa o experienta de citiva ani cu sectia de fotbal a clubului, consilierii locali isi indreapta atentia si spre alte ramuri sportive. Discutiile au curs intr-o directie pozitiva dupa ce in fata alesilor a venit unul dintre fostii consilieri, Marius Anghel, in prezent responsabil al sectiilor de atletism si haltere a clubului Unirea. Dupa citeva zeci de minute de negocieri, toti alesii au fost de acord ca se impune un sprijin financiar si s-a cerut o analiza a resurselor si intocmirea unui proiect de hotarire care sa fie votat in urmatoarea sedinta. MotivatieMotivatia de care au avut nevoie alesii a venit destul de simplu si a fost bazata pe rezultatele excelente pe care sportivii locali le-au obtinut in ramurile sportive respective. “Aveti in fata rezultatele care au fost obtinute in primele sase luni ale acestui an. Dupa cum vedeti sint medalii la campionate europene, mondiale si speram sa putem sa ne prezentam la fel si la olimpiade. Totusi, conditiile in care ne desfasuram activitatea nu sint dintre cele mai bune. Nu comentez si nu contest sprijinul pe care l-ati acordat echipei de fotbal, dar cred ca sintem indreptatiti si noi pentru a solicita ajutor. Dupa cum vedeti, sint doua variante. In prima dintre ele, primaria care este de fapt si proprietarul bazei poate interveni pentru a renova si amenaja spatiile de sub tribuna oficiala a stadionului Cetate, astfel incit sa avem macar apa pentru dusuri. Apoi, daca se doreste, putem derula un parteneriat pe termen mediu, iar cu implicarea dumneavoastra sa putem participa cu succes la olimpiada din 2016”, a explicat fostul consilier Marius Anghel. Alesii s-au interesat de detaliile functionarii clubului, despre formarea bugetului ramurilor nefotbalistice si despre dimensiunile unui eventual ajutor. ConcluzieConcluzia care s-a desprins a fost una favorabila. “Am vazut ce este acolo si nu cred ca se poate face performanta asa. Cred ca putem sa ii ajutam, mai ales ca baza ne apartine si deci facem o investitie in bunul nostru. In ceea ce priveste bugetul, cred ca trebuie discutat”, a spus Horea Bardas. “Trebuie puse pe hirtie toate amanuntele ca sa fie foarte clar. Care este activitatea, ce discipline, care este bugetul total, la ce se foloseste, cine il asigura, care este necesarul, care sint cheltuielile si care sint obiectivele. La final, cind tragem linie trebuie sa stim ca banii au fost folositi intr-un fel sau altul, iar obiectivele, pe care ei si le propun, au fost atinse intr-o anumita proportie. Apoi, dupa ce avem o astfel de situatie, sa vedem cit si cum se poate si sa ii ajutam”, a apreciat Nicolae Coseriu. “Sint performante extraordinare si cu mult mai importante decit cele care s-au obtinut la clubul de fotbal. Indiferent de situatie, cred ca trebuie sa gasim o solutie sa ii ajutam”, a fost de acord si Marcela Daramus. Putin mai calm, Mihai Baco a incheiat discutiile. “Nu spun ca nu trebuie sa ii ajutam, dar inainte de toate trebuie sa vedem ce bani avem si cum ii putem da. Apoi, sa fie facut un proiect de hotarire astfel incit sa putem decide in mod legal”, a spus consilierul.

Incendiu devastator

 Detasamentul de pompieri Aiud a fost solicitat sa intervina ieri dimineata în localitatea Poiana Aiudului pe Valea Inzelului, comuna Livezile pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un adapost de animale. Pompierii militari au intervenit pentru stingerea incendiului cu 2 autospeciale de lucru cu apa si spuma, salvind bunuri în valoare de 160 000 lei. Din cauza ca incendiul a fost observat tirziu, iar zona nu are acoperire de telefonie mobila, în incendiu au ars depozitul de animale în proportie de aproximativ 85%, 1 utilaj agricol, 1 racitor de lapte, 1 televizor, aproximativ 45 iezi si 80 capre (erau moarte la sosirea pompierilor), producind pagube în valoare de 110.000 lei. Cauza probabila a acestui incendiu o reprezinta un scurtcircuit electric.          

A murit in taxi

 Vineri, la miezul noptii, prin apelul de urgenta 112 Politia Alba Iulia a fost sesizata cu privire la faptul ca într-un autoturism taxi, care stationeaza într-o statie taxi din Alba Iulia, chiar in fata Spitalului Judetean Alba se afla un barbat decedat. În urma verificarilor efectuate, politistii au identificat cadavrul ca apartinind lui Ion S., de 53 ani, domiciliat în Alba Iulia, conducatorul autoturismului. Cadavrul nu prezinta urme de violenta, iar pentru stabilirea cauzei decesului acesta a fost transportat la Serviciul de Medicina Legala Alba, în vederea efectuarii necropsiei. 

Firidele, subiect de judecata

Situatia este extrem de tensionata si este foarte probabil sa ajunga in instanta, dupa ce consiliul local a decis sa nu acorde autorizatiile necesare pentru montarea firidelor pe spatiul public si a cerut aplicarea unor solutii estetice in conformitate cu arhitectura orasului.. In replica, furnizorul de gaze a inaintat administratiei o plingere prealabila si ameninta cu o actiune in justitie. Consilierii locali si mai ales primarul Mircea Hava sint insa decisi sa nu faca nici o concesie.Discutiile au inceput in urma cu aproximativ o luna, atunci cind in sedinta ordinara a Consiliului Local Alba Iulia au fost propuse doua proiecte, unul vizind firidele pentru contoarele electrice si un altul privitor la cele pentru gaze naturale. Consilierii au analizat aspectul instalatiilor propuse si au respins ambele proiecte. Alesii au motivat ca aspectul acestora este extrem de neplacut si ca afecteaza negativ arhitectura orasului, dar si aspectul zonelor turistice. Atunci, la fel ca si acum, alesii au solicitat adoptarea unor solutii similare cu cele din alte tari europene, dar care sa nu schimbe cu nimic imaginea generala. In replica, furnizorul de gaze a depus o plingere prealabila amenintind ca va duce discutia in fata instantelor de judecata. Plingerea nu a facut insa decit sa ii infurie pe consilierii locali, iar primarul Mircea Hava a declarat razboi deschis celor care conduc societatea in cauza. Nici o concesieAvind la dispozitie si experienta unuia dintre cei mai apreciati avocati de la nivel local, Mihai Baco, consilierii au decis in unanimitate sa isi mentina hotarirea de interzicere a firidelor. “Ceea ce spun ei in acea plingere prealabila nu are nici o legatura cu legea. Situatia de fata nu are nici o legatura cu legislatia invocata in plingere. Poate ca, la vremea cind era vorba despre o companie de stat functiona asa ceva, dar acum vorbim despre o societate comerciala. E vorba despre relatia dintre o societate comerciala cu capital privat si consiliul local. Atit si nimic mai mult”, a explicat Mihai Baco.In sprijinul acestei declaratii a venit si Marius Rotar. “Cred ca ar trebui sa mergem putin mai departe. Noi am hotarit sa nu le mai dam autorizatie si vad ca devin nesimtiti. Poate daca vom decide ca trebuie sa dispara toate mizeriile si gunoaiele pe care le-au amplasat in oras, atunci situatia se schimba. Ei se cred inca in monopol de stat. Spre exemplu, eu am luat o casa veche si am investit o gramada de bani sa ii refac fatada. Acum vin cei de la gaz sa imi puna un gunoi din acesta pe fatada. Am facut proiect sa o pun in curte, dar nu vor sa il ia in considerare. Oricum, eu ma judec cu ei si o sa le demonstrez ca eu sint proprietar la mine acasa si nu fac ei ce vor la mine in curte”, a spus Marius Rotar.“Nesimtire crasa”In discutie a intrat si primarul Mircea Hava, cel care, vizibil infuriat de plingerea prealabila a declarat razboi deschis societatii furnizoare de gaze. “Acesti baieti se pot supara pentru ca se pare ca asa s-au obisnuit. Ei cred ca pot face ce le trece prin cap, ca se pot umfla ca si capusele pe spatele oamenilor carora le factureaza ce vor si cum vor, dar sa ii doara in basca de comunitate. Sint o gramada de variante si pot gasi solutii pentru ca aceste lucrari sa arate bine, dar prefera varianta mai comoda si mai simpla. Si nu inteleg de ce toata lumea tace. Tac si oamenii si tac si consilierii locali, dar cind vine vorba de buget toata lumea gaseste ceva de facut cu banii. Daca ei cred ca ne dau in judecata si cistiga ceva, atunci mergem la judecata. Si daca pierdem, tot nu va fi cum vor ei. Sa nu uite ca pentru fiecare lucrare in parte tot aici ajung. Au nevoie de autorizatie pentru fiecare lucru pe care il fac, iar daca asa procedam, atunci o sa primeasca autorizatii atunci cind decidem noi, iar la fiecare problema primesc amenzi de nu le mai pot duce. Din punctul meu de vedere aceasta plingere este o obraznicie, o nesimtire crasa si vom raspunde la fel”, a declarat enervat primarul Mircea Hava.

Romania s-a calificat la Campionatul Mondial de polo

 Nationala de polo a României s-a calificat, duminica, la Campionatul Mondial din 2011 (Shanghai), dupa ce a încheiat Cupa Mondiala de la Oradea, pe locul cinci, în urma victoriei în fata reprezentativei Australiei, scor 9-5 (1-1, 3-1, 2-2, 3-1).Tricolorii au luptat excelent înca din debutul meciului si, pe fondul unei aparari precise au reusit sa se distanteze rapid la 4-2 si 5-3. Australienii au ripostat de-a lungul reprizei a treia, dar la ultima pauza, scorul era favorabil tot României, 6-4. În aplauzele si încurajarile publicului oradean, echipa noastra a încheiat cu capul sus partida cu Australia, care nu i-a adus doar locul cinci la Cupa Mondiala, ci mai important: calificarea la CM din China, din 2011.Marcatorii echipei României, care este antrenata de Istvan Kovacs, au fost Iosep 3 goluri, Goanta 2, Negrean 1, Diaconu 1, Busila 1, Georgescu 1.“Le multumesc baietilor ca au luptat pentru România, dar si pentru un frumos cadou de ziua mea. Sper ca va fi bine la Mondiale. Nu am avut vreun gind ca nu ne vom califica, dar jocul e joc, se poate întimpla orice. Echipa a jucat foarte bine si sper sa trecem cu bine si de grupa grea de la Europene si sa intram în primii opt”, a declarat la finalul meciului, pentru TVR, presedintele FR Polo Anatolie Grintescu, ce îsi serbeaza chiar duminica ziua de nastere.Bilantul meciurilor României la Cupa Mondiala este urmatorul: cu Iran, 26-1, cu Australia 11-9, cu Spania, 8-14 (toate în grupa A), 12-14 cu SUA în sferturile de finala, 26-4 cu Iran, în primul meci din turneul pentru locurile 5-8 si 9-5, din nou cu Australia, pentru clasarea finala pe locurile 5-6 si, implicit, calificarea la CM din 2011.      M. F.

Miron Ionel invingator in Memorialul Mihail Breaz

 Maestrul aiudean Ionel Miron, legitimat la Clubul Municipal de Sah Alba Iulia, a cistigat Memorialul Mihail Breaz. Desfasurat la Geoagiu Bai în organizarea Uniunii Cluburilor de Sah din România si a Asociatiei Judetene de Sah Alba, turneul a reunit la start 22 de jucatori din România si Serbia. Neînvins în cele 7 runde, Ionel Miron a acumulat 5,5 puncte, devansindu-i pe Aurelian Ciobanu (Sah Club Rimnicu Vilcea) si Ionut Cirlan (Spartac Bucuresti). O evolutie buna a avut si David Cordea (CMS Alba Iulia), care a obtinut premiul pentru cel mai bine clasat junior în turneul seniorilor.

Rezultate din etapa a II-a a Ligii I

 Rezultate înregistrate în partidele disputate, vineri si simbata, în etapa a II-a a Ligii I:VineriOtelul Galati - Pandurii Tirgu Jiu 2-0Au marcat: Pena ‘15, Sîrghi ‘85FC Vaslui - FCM Tirgu Mures 1-1Au marcat: Gladstone ‘90 / Roman ‘20SimbataGloria Bistrita - Astra Ploiesti 1-1Au marcat: Predescu ‘78 / Rohat ‘87 (penalti)Steaua Bucuresti - Universitatea Craiova 2-1Au marcat: B.Stancu ‘66, Surdu ‘78 / Iliev ‘51Unirea Urziceni - Rapid Bucuresti 0-0DuminicaGaz Metan Medias - FC Timisoara, ora 17.00FC Brasov - Universitatea Cluj, ora 19.00Dinamo Bucuresti - Sportul Studentesc, ora 21.00LuniCFR Cluj - Victoria Branesti, ora 20.30.

Sebesul nu s-a prezentat la Zlatna

 Simbata, pe malul Ampoiului era prevazuta întilnirea dintre conjudetenele CS Zlatna si CSM Sebes, contind pentru faza a II-a a Cupei României Timisoreana, editia 2010-201. Sebesenii au anuntat înca de vineri ca nu se vor prezenta la meci, trimitind în acest sens o telegrama catre FRF. Trupa din “Arini” a invocat faptul ca înca nu si-a reluat pregatirile, nu are suficienti jucatori sub contract, dar mai ales problemele financiare (ieri jucatori asteptau sa-si încaseze doua din cele 5 salarii restante). Astfel gruparea moteasca pregatita de Mihai Dascalescu a realizat a doua calificare fara joc în competitia surprizelor, dupa victoria la “masa verde” cu Muresul Oarda de Jos si a acces implicit în faza a treia a Cupei României, ce se va desfasura miercuri, 11 august.

Grozav a evoluat in ultimul sfert de ora la Standard, in meciul cu Zulte

Fotbalistul român Gheorghe Grozav, originar din Alba Iulia, a jucat în ultimul sfert de ora pentru Standard Liege în meciul cu Zulte Waregem, scor 1-1, din prima etapa a campionatului Belgiei. Grozav a intrat pe teren în minutul 76, în locul lui Danilo. Pentru Standard a marcat Defour ‘86, în timp ce pentru Zulte a înscris Hyland ‘33. În 17 august Standard Liege are programat un amical de lux pe propria arena, în compania „galacticilor” de la Real Madrid. Fostul unirist va avea ocazia sa joace împotriva idolului sau Cristiano Ronaldo, atacantul portughez al clubului spaniol de fotbal Real Madrid.Raducanu, testat de olandezii de la EmmenPortarul unirist Vlad Raducanu sustine probe de joc la FC Emmen, echipa din liga a II-a, din Olanda. Goalkeeperul de 18 ani se afla de doua saptamini în curtea gruparii olandeze si a lasat o impresie buna celor de acolo. Raducanu urmeaza sa fie testat si în amicalul pe care Emmen il va juca, marti, în compania celor de la Vitesse (liga I), dupa care se va lua o decizie în privinta lui. “Cei de aici mi-au spus ca le place de mine si vor sa ma urmareasca la lucru si în urmatorul amical. Am întilnit conditii bune aici si mi-as dori sa joc în Olanda. Sper ca cei de la Unirea sa ma împrumute gratis, fiinca sint sanse mici ca ce cei aici sa ma cumpere”, a declarat Raducanu, plecat în “Tara Lalelelor”, cu acordul conducerii gruparii uniriste. Nascut pe 6 februarie 1992, la Drachten în Olanda, Raducanu a copilarit în Alba Iulia si este un produs al centrului de copii si juniori al Unirii în ultimii ani. Acesta îl are ca idol pe Edwin van der Sar (Manchester United) si a mai evoluat la FC Unirea Alba Iulia si la CS Zlatna.

Sergiu Bus aduce prima victorie pentru Baciu

 Sibiul a deschis scorul prin Iulian Popa (35), dar unirisii au revenit prin capitanul Razvan Dilbea (60) si Sergiu Bus (85). Tinarul atacant imprumutat pentru un sezon de la CFR Cluj a reusit astfel primul gol in tricoul gruparii albaiuliene.FC Unirea a inceput meciul in formula: Rotaru - Tirca, Poverlovici, Soporan, Kelemen - N. Stanciu, Dilbea, Selagea, C. Cristea - M. Oprea, Sg. Costea. Au mai jucat: Ignat, C. Moldovan - Radutoiu, Sg. Bus (foto), Pistol, Balas, Negura, Giurgiu, S. Muresan, Perde, Potopea, I. Grozav si Gavrila.Dupa fluierul final al arbitrului Dan Monea din Cluj, antrenorul unirist Marius Baciu a decis sa renunte la Tirca si Perde, jucatori ce au sustinut probe de joc in aceasta perioada la Alba. Unirea va intra de azi intr-un cantonament centralizat pe plan local, care se va incheia la finele saptaminii. De cealalta parte, Alexandru Pelici a inceput partida in formula: Zavoi - Balu, Apostol, N. Grigore, E. Beza - Foriko, Majer, Popa, Lungu - Szabo, Sigartau. Au mai jucat: Bordea - Negut, D. Tatar, Bunea, Dragomir, D. Miclea PJ, Filip, Olteanu si Fratila. Urmatorul amical al “alb-negrilor” este programat pentru miercuri, cu incepere de la ora 18:00, la Turda, in compania echipei Ariesul.Revine Lasc!Dupa cinci saptamini de vacanta petrecute in Irlanda, portarul albaiulian Mihai Lasc revine astazi la antrenamentele Unirii, echipa cu care va semna un nou angajament. “M-a sunat domnul Lupu si mi-a spus ca ma asteapta la echipa. Inca mai am un an de facultate la Alba si imi convine sa ramin la Unirea, chiar daca mai am si alte oferte din liga a II-a”, a dezvaluit Lasc. Goalkeperul de 22 de ani a aparat un singur meci in sezonul trecut al Ligii I, in meciul de la Alba Iulia, cu Pandurii Tg. Jiu, scor 0-1, din ultima etapa a sezonului trecut. In prezent in lotul albaiulienilor sint patru portari: Gabriel Rotaru, Calin Moldovan, Vlad Ignat si Mihai Lasc. Cinci “alb-negri” convocati sub tricolor! Fabian Himcinschi si Eduard Sculler participa in aceasta perioada cu lotul national Under 17, pregatit de Adrian Vasai, la un turneu international in Ungaria. De asemenea, antrenorul selectionatei de fotbal juniori Under-19, Lucian Burchel, i-a convocat pe Nicusor Stanciu, Sergiu Bus si Florin Ilie pentru amicalul din deplasare, cu reprezentativa similara a Macedoniei. Fundasul Florin Ilie, liber de contract, spune ca nu l-a surprins sa afle ca a fost rechemat la lotul national de juniori, dupa episodul neplacut in care doctorul tricolorilor a postat pe youtube un filmulet in care albaiulianul l-a imitat pe Hagi. “Nu mi-a fost frica in nici un moment ca nu voi mai fi chemat la actiunile tricolorilor si m-am antrenat cu aceiasi seriozitate. Cred ca am invatat ceva din acest episod neplacut si sper sa am evolutii bune, pentru a ma revansa”, spune Ilie, ce a implinit 18 ani de curind. Pentru ca a refuzat sa semneze un nou contract cu gruparea unirista, Florin Ilie nu a mai fost lasat sa se antreneze cu echipa mare a “alb-negrilor” si s-a pregatit in ultimele trei saptamini cu echipa de juniori ai Unirii.

Planetele in astrologie

 SaturnSaturn este cea de-a sasea planeta de la Soare, iar ca dimensiune este a doua din sistemul nostru solar cu un diametru de 119,300 km. Planeta este renumita, dar si recunoscuta usor dupa sistemul de inele formate in mare parte din particule de gheata si o cantitate mica de ramasite de piatra si praf. Inelele au fost prima data observate de Galileo Galilei, in 1610, cu telescopul, dar nu au putut fi identificate ca atare. Exista doua teorii privind originea inelelor planetei Saturn. Prima dintre ele este ca acestea provin dintr-o luna a planetei, iar a doua ca inelele constituie resturi ale materiei nebuloase din care s-a format Saturn. Structura interna a planetei Saturn este asemanatoare cu cea a planetei Jupiter, avind un miez de roca inconjurat de hidrogen si heliu. Miezul este asemanator ca si compozitie cu cel al Pamintului, dar mai dens. Se presupune ca masa miezului este de 9-22 mai mare decit a Pamintului. Temperatura miezului ajunge la 11.700 grade C. Viteza vintului pe Saturn poate ajunge pina la 1800 Km/h. Un an saturnian este echivalentul a 30 de ani pe Pamint. Distanta aproximativa dintre Soare si Saturn este de 1,400,000,000 km. Cu o viteza orbitala de 9.69 km/s, planetei ii trebuie 10,759 ani pamintesti sa termine o rotatie in jurul Soarelui. Pina la momentul actual au fost observati 60 de sateliti care graviteaza in jurul gigantului gazos. Saturn este cea mai departata planeta din cele cinci vizibile cu ochiul liber, celelalte patru fiind Mercur, Venus, Marte si Jupiter. Desi merita observata mai tot timpul pe cer, Saturn si inelele sale se disting cel mai bine cind se afla in sensul opus Soarelui.In astrologie, Saturn guverneaza zodia Capricorn si casa a X-a. Planeta, numita si “Marele Invatator”, reprezinta energia comprimata a disciplinei, limitarii si structurii. Ne imputerniceste in aplicarea unor obiceiuri si ne ofera dorinta si abilitatea de a deveni maturi prin trairea vietii in conformitate cu anumite reguli si paradigme. Este legata de familie si de sentimentul de securitate si traditie. Saturn are si o influenta negativa, ca toate planetele de altfel, deoarece in dorinta de a stabili standarde in functie timp si ierarhii, ne poate face teama de schimbare si inhibati, dezvoltind conservatorismul. Stabileste rutine si scopuri confortabile, asta pentru a balansa dorinta de expansiune a lui Jupiter. Aceasta este o parte din noi mai degraba refractara decit revolutionara, si ne da capacitatea de a construi structuri solide in viata care ne permit sa prosperam printr-o viata rezervata si temperata. Ambitiile si scopurile care sint stabilite prin Saturn sint de obicei accesibile, dar cer o munca grea, inceata si de multe ori laborioasa in aplicarea de rutine si standarde. Influentele lui Saturn pot induce pesimism.Ideograma: Sus, vedem o cruce a materiei, care la capatul de jos continua cu un S intors, de fapt doua semiluni una in continuarea celeilalte, prima deschisa spre interior, a doua spre exterior (in numerologie, Saturn este asociat numarului 8). Materia este pusa pe primul plan in vibratia lui Saturn, iar sufletul are nevoie de introspectie inainte de a se exprima in exterior. Crucea plasata deasupra semilunilor sufletului poate fi vazuta si ca limitari si restrictii impuse acestuia.Tipul saturnian are succes in meseriile: contabil, agricultor, inginer mecanic, administrator, sculptor, ortoped, reumatolog, zidar, strungar, miner, matematicianIn astrograma natala simbolizeaza: rabdarea, rezistenta, probele la care ne supune.

Fara disponibilizari la Primaria Aiud

 Primaria Aiud nu va disponibiliza angajati, personalul responsabil de salubritate fiind preluat de societatea care va efectua acest serviciu în municipiu începind din luna august, iar aparatul administrativ a avut nevoie doar de ajustari, potrivit edilului Mihai Horatiu Josan.“Situatia personalului a fost rezolvata relativ simplu, datorita faptului ca nu am fost niciodata adeptul unei organigrame stufoase, de umplutura, nici în aparatul de specialitate al primarului, nici în serviciile subordonate consiliului local”, a declarat, vineri, edilul municipiului Aiud.Pina la adoptarea, joi, în sedinta extraordinara a consiliului local a noii organigrame care va intra în vigoare de la 1 septembrie, în aparatul administrativ existau 282 de posturi, respectiv 215 ocupate si 67 vacante, dupa cum a precizat Josan. În prezent, au ramas 201 posturi, din care 185 sint ocupate si 16 vacante. A fost suplimentat numarul politistilor comunitari, de la 19 posturi la 26, atit cit sint prevazute în normativul stabilit de Guvern, a mai spus primarul Aiudului. Potrivit edilului, Serviciul Public Administratia Patrimoniului Local, Serviciul Public de Asistenta Sociala, Serviciul Public de Evidenta a Persoanelor, Biroul Administratia Pietei, muzeele, biblioteca, Centrul Cultural si aparatul de specialitate al primarului au necesitat doar mici ajustari. A. P.

TVA scumpeste si lemnele

Tarifele de incarcare a lemnului va ramine si el neschimbat, iar livrarea catre beneficiar se va face la o distanta de maximum 30 de kilometri. De mentionat ca preturile prezentate nu cuprind TVA, astfel ca exista totusi o mica diferenta fata de anul 2009. Vestea buna este ca, in conditiile prevazute de legislatie, administratiile locale pot oferi in continuare ajutoare pentru incalzire, majoritatea celor care folosesc lemne in acest sens fiind in situatia de a primi aceste sume. In municipiul Alba Iulia, astfel de ajutoare vor primi citeva sute de persoane, alte citeva sute urmind sa se incadreze in categoria celor care primesc ajutoare pentru incalzirea cu gaze. Preturi Pentru lemnul rotund cu diametrul pina la 20 - 24 de centimetri pretul stabilit pentru 2010 este de 72 de lei, metrul cub la rasinoase si 106 pentru larice. La foioase, un metru cub costa intre 67 de lei si 106 lei metrul cub in functie de specie. Lemnele de esenta tare pentru combustibili costa intre 34 si 53 de lei pe metru cub, iar rasinoasele din aceeasi categorie costa intre 96 si 115 lei. In ceea ce priveste foioasele, acestea vor putea fi achizitionate cu preturi intre 86 de lei si 115 lei metrul cub. Toate aceste preturi cresc cu aproximativ 10% in cazul in care sint cumparate din depozite, iar la pretul final se adauga livrarea la domiciliu, daca este solicitata. Preturile mai sufera modificari si in functie de diametrul lemnelor, zona din care sint recoltate si cea in care trebuie livrate si bineinteles taxa pe valoare adaugata.

Baile Turda, cautate si in zile innorate

Duminica, in ciuda cerului innorat, Baile Sarate de la Turda au fost pline Baile ramin, fara doar si poate, cel mai cautat loc de agrement pentru clujeni in zilele calduroase de vara, dar pe linga acestia la strand vin si turisti din judetele limitrofe, Mures, Bihor sau Alba.     Potrivit lui Viorel Ciortea, directorul administrativ al complexului SC Turism Ariesul SA Turda, de care apartin baile, pentru a-si mentine clientii si pentru a atrage si altii noi, baile au fost renovate in 2010, iar numarul turistilor veniti pe cont propriu a crescut cu 250%.    Apa curata, mai sarata, plaja si sezlonguriIn acest an, apa din strand a fost schimbata cu o alta mult, mai eficienta in tratarea afectiunilor, pentru care baile turdene le sint recomandate de catre medici bolnavilor din intreaga tara. „Am pompat apa din Lacul Tarzan, de la 14 metri adincime, pentru a avea o salinitate cit mai mare. Acum apa din strand are o concentratie de 240 de grame de sare la litru, ceea ce este foarte mult si are un efect mult mai puternic in tratarea unor boli, ca de exemplu a reumatismului“, a explicat Ciortea. Apa din bazin este mentinuta in permanenta la o temperatura de aproximativ 30°C dar, in anumite zile, aceasta se poate incalzi pina la 35°C. De asemenea, incepind din luna martie, in incinta complexului a fost amenajata o plaja, doua terase si au fost cumparate mese, 40 de sezlonguri si un baldachin. Un sezlong poate fi inchiriat cu 5 lei, iar in zilele de weekend numarul lor este adesea prea mic.     Fata de anul trecut, in 2010, administratorii Bailor Sarate au pus un accent mai mare pe cursurile de inot pentru copii si, daca acum un an se organiza o singura serie, in prezent sint pregatite trei serii in paralel, cu copii intre 7 si 14 ani.     Baza de tratament a atras de trei ori mai multi clientiFata de anii trecuti, numarul turistilor care s-au cazat la hotelul din incinta complexului Ariesul si au urmat tratamente mai lungi de 3 zile pe cont propriu a crescut cu circa 200-300%, a apreciat directorul administrativ. „Am incercat sa mentinem preturile la un nivel foarte jos. Avem pachete turistice care includ si cazarea, si tratamente complexe la preturi mici. De exemplu, o zi de tratament costa in jur de 30 de lei, iar un sejur complet de 10 zile, cam 300 de lei, pentru a avea succes“, a declarat Viorel Ciortea. El a remarcat ca, in ultimii ani, virsta medie a pacientilor care vin pentru tratament a scazut puternic, de la 70 la 40 de ani, din cauza ca o serie de boli, si in special reumatismul, afecteaza persoane din ce in ce mai tinere. Oricum, dotarea bazei le permite pacientilor sa aiba acces la tratamente variate si complexe, care includ electroterapie, masaj medical, impachetari cu namol etc. Dupa o cura de recuperare, mai ales pentru reumatism, pacientii reusesc sa se puna pe picioare pentru mai multe luni, sa isi atenueze durerile provocate de boala, spune directorul administrativ, de aceea foarte multi se intorc la baza de tratament a SC Turism Ariesul mai multi ani consecutivi, devin de-ai casei.     Apa sarata din baile turdene are efecte pozitive in tratarea afectiunilor reumatismale inflamatorii si degenerative, a spondilitelor, coxartrozelor, artrozelor, al fibrozitelor, a gutei, a unor afectiuni ginecologice si a celor provocate de stres.    2.000 de vizitatori intr-o ziPentru modernizarea Bailor au fost investiti numai in acest an circa 100.000 de euro, bani din care au fost refacute marginile bazinului, s-a amenajat plaja si terasele si, foarte important, apa fost inlocuita cu o alta, pompata de la adincimea de 14 metri, pentru cresterea salinitatii si calitatii tratamentelorIn urma cu 2 saptamini, cind in Turda si Cluj temperatura a depasit 35°C pe parcursul mai multor zile, la Baile Sarate a fost inregistrat un numar record de vizitatori: 2.000 de oameni. In fiecare zi. In timpul saptaminii, insa, daca vremea e frumoasa, numarul clientilor oscileaza undeva la 1.000-1.500.     Vreme buna de baieIn urmatoarele 2 saptamini vremea va fi, in general, calda, numai buna de plaja si baie.     * Luni, 2 august – soare, 31°C     * Marti, 3 august – soare, 32°C     * Miercuri, 4 august – partial noros, 31°C     * Joi, 5 august – partial noros, 31°C     * Vineri, 6 august – partial noros, 31°C     * Simbata, 7 august – soare, 32°C     * Duminica, 8 august – soare, 32°C     * Luni, 9 august – soare, 32°C     * Marti, 10 august – partial noros, 31°C     * Miercuri, 11 august – noros cu averse, 31°C     *Joi, 12 august – noros cu averse, 29°C     * Vineri, 13 august – noros cu averse, 28°C     * Simbata, 14 august – soare, 27°C

Colaborare intre Institutul Oncologic Cluj si cel din Amman

Foto Radu PadureanMinistrul iordanian al Sanatatii, Nayef Al-Fayez (foto centru), s-a intilnit la Cluj cu rectorul UMF, Constantin Ciuce, si cu subsecretarul de stat in MS, Raed ArafatAflat in vizita la Cluj, ministrul Sanatatii din Iordania, Nayef Al-Fayez, a laudat invatamintul medical clujean, dar si calitatea serviciilor medicale de la Institutul Oncologic Cluj.      Vizita oficialului iordanian a inceput la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu“, unde a avut o intilnire cu rectorul universitatii, Constantin Ciuce. Acesta a fost insotit de subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.     La finalul intilnirii, ministrul iordanian a declarat ca invatamintul medical romanesc este de o calitate inalta, subliniind faptul ca aproximativ 3.500 de medici iordanieni au facut facultatea in Romania.     „Intilnirea pe care am avut-o cu domnul profesor Ciuce la Universitatea de Medicina a fost foarte fructuoasa. Domnul profesor a fost in Iordania recent, inainte sa vin eu aici. Exista deja discutii ca studentii iordanieni sa ajunga din nou in Romania si pentru a organiza conferinta romano-iordaniana aici, la Cluj, anul urmator“, a declarat Nayef Al-Fayez.     Vizita la Institutul Oncologic ClujProgramul ministrului a continuat cu vizitarea Institutului Oncologic Cluj, prilej cu care oficialul a mentionat ca pe viitor va avea loc o colaborare intre institutul clujean si cel din Amman.     „Acest spital este foarte bine organizat si se vede ca are un nivel calitativ inalt al personalului si al organizarii. Cum in Iordania exista un institut pentru cancer similar cu acesta, doresc sa existe o colaborare intre cele doua institute: institutul din Cluj si Institutul de Oncologie al Regelui Hussein din Amman“, a afirmat oficialul iordanian.      Vizita lui Al-Fayez s-a incheiat la serviciul SMURD Cluj, unde a inminat o emblema sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj, Vasile Somlea.      Ministrul iordanian s-a aflat in tara noastra timp de 3 zile, timp in care s-a intilnit cu ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si cu reprezentanti ai sistemului sanitar din Tirgu-Mures.

Poloistii merg la mondiale

Poloistii romani au batut la Cupa Mondiala de la Oradea echipa Australiei, scor 9-5.     Romania a avut un debut excelent de partida si a preluat conducerea inca de la inceputul meciului. Apararea a fost punctul forte al nationalei noastre. Australienii au ripostat de-a lungul reprizei a treia, dar la ultima pauza scorul era in continuare favorabil Romaniei, 6-4.     Partida s-a incheiat cu scorul de 9-5 in favoarea tricolorilor, care au obtinut astfel calificarea la Campionatul Mondial din China, din 2011. Marcatorii echipei Romaniei, care este antrenata de Istvan Kovacs, au fost: Iosep – 3 goluri, Goanta – 2, Negrean – 1, Diaconu – 1, Busila – 1, Georgescu – 1.     „Le multumesc baietilor ca au luptat pentru Romania, dar si pentru un frumos cadou de ziua mea. Sper ca va fi bine la Mondiale. Nu am avut vreun gind ca nu ne vom califica, dar jocul e joc, se poate intimpla orice. Echipa a jucat foarte bine si sper sa trecem cu bine si de grupa grea de la Europene si sa intram in primii opt“, a declarat la TVR, dupa meci, Anatolie Grintescu, presedintele Federatiei Romane de polo.    Calificare aproape la limitaRomania a intilnit in grupele Cupei Mondiale Iranul, Australia si Spania. Tricolorii au cistigat meciurile cu Iran si Australia (26-1 si 11-9), dar au pierdut in fata ibericilor. In sferturi, elevii lui Istvan Kovacs au fost invinsi de SUA, cu 12-14. In meciurile pentru locurile 5-8, tricolorii au invins din nou Iranul si Australia, cu 26-4, respectiv 9-5.     Semifinalistele Cupei Mondiale, SUA, Spania, Croatia si Serbia, au obtinut deja calificarea directa la Campionatul Mondial de anul viitor, care va avea loc la Shangai . Datorita faptului ca Serbia este calificata la CM in calitate de cistigatoare a Ligii Mondiale, la competitia de anul viitor va participa si echipa clasata pe locul cinci la Cupa Mondiala de la Oradea, adica Romania.

Meci usor pentru campioni

Foto Radu PadureanAndrea Mandorlini vrea prima victorie in noul sezon de Liga 1Jucatorii lui Andrea Mandorlini nu ar trebui sa aiba probleme in fata Victoriei, echipa care se afla doar la al doilea meci pe prima scena fotbalistica a Romaniei.     „Feroviarii“ vor sa stearga proasta impresie lasata dupa meciul cu Universitatea Craiova, in care nu au avut suturi in spatiul portii, iar un meci cu o echipa mult mai slab cotata pare ocazia ideala. Victoria a pierdut meciul de debut, acasa, in fata formatiei Gaz Metan Medias, cu 2-3, fiind condusa in permanenta.     Acum, „feroviarii“ au nevoie de victorie, pentru a nu incepe cu stingul noul sezon. Contracandidatele la titlu au avut un parcurs bun in primele doua etape si campionii au nevoie de trei puncte pentru a nu ramine in urma. Steaua are doua victorii, Rapid o victorie cu Vaslui si un egal la Urziceni, iar Dinamo are o victorie la Astra dupa un meci bun cu Hajduc Split in Europa League.    Cine sint vedetele meciului?Andrea Mandorlini il are la dispozitie pentru aceasta partida si pe Sixto Peralta. Mijlocasul central al feroviarilor nu a efectuat stagiul de pregatire din Austria, fiind in conflict cu conducerea clubului, dar a acceptat intr-un final reducerea salariului si a fost reprimit la prima echipa. Totusi, este foarte putin probabil sa prinda lotul pentru partida cu Victoria Branesti.     La rindul ei, formatia ilfoveana nu are prea multe vedete. Cei mai cunoscuti fotbalisti din lotul Victoriei sint portarul Cornel Cernea (care a jucat pentru Steaua in Champions League), fostul „U“-ist Raul Marincau, fostul rapidist Vali Negru si Sergiu Bar. Cum stadionul din Branesti nu poate fi omologat pentru meciurile de Liga 1, Victoria joaca meciurile de pe teren propriu pe Stadionul „Gloria“ din Buzau.    CFR, favorita la casele de pariuriCFR Cluj este favorita clara in acest meci, avind la casele de pariuri o cota de maxim 1,20. pe de alta parte, victoria... Victoriei Branesti are o cota medie de 13, iar egalul are cota 5,70.     Partida de pe Stadionul „Dr. Constantin Radulescu“ va incepe la ora 20.30 si va fi transmisa in direct de Gsp Tv. Arbitrul intilnirii va fi Mugurel Draganescu din Breaza, ajutat de tusierii Bogdan Velicu din Bucuresti si Vladimir Urzica din Piatra Neamt, in timp ce brasoveanul Florin Ghimbasan va fi arbitru de rezerva. Observatorul meciului va fi Laslo Sajtos din Sibiu.

16.000 de clujeni au buletinele expirate

În evidentele Directiei de Evidenta a Persoanelor exista 15.911 persoane ale caror acte de identitate au expirat sau sînt pe cale sa expire. „Reamintim cetatenilor faptul ca documentele de identitate expira în termen de 10 ani de la emitere si, indiferent de data la care acestea au fost emise, ele expira în ziua si luna în care s-a nascut titularul“, spun reprezentantii municipalitatii.     Primaria municipiului Cluj-Napoca îi invita pe clujenii care au „uitat“ sa îsi reînnoiasca documentele de identitate sa se prezinte pe strada Motilor nr. 5, de luni pîna miercuri (între orele 8.30 si 16.30) si joi (între 8.30 si 18.30). Vinerea nu se preiau documente pentru acte de indentitate, ci se realizeaza numai servicii de ridicare a documentelor eliberate.     „De la începutul acestui an au fost emise în total 20.199 de carti de identitate, iar în anul 2009 au fost emise 42.227 de carti de identitate“, au aratat reprezentantii Primariei.    M. O.

Boc: ?Nu conteaza sondajele, ci alegerile din 2012?

Premierul Emil Boc le-a solicitat ieri prefectilor sa verifice toate contractele finantate din fonduri europene, avind in vedere ca o mare parte inregistreaza intirzieri„Noi guvernam acum ca sa reparam ce au stricat altii in 20 de ani de decizii proaste, de reforme mimate, de risipa si de pomeni electorale. Mai bine platim noi acum costurile de imagine ale masurilor nepopulare pe care le luam, decit sa plateasca toti romanii“, a spus Emil Boc. Mai mult, premierul a facut referire si la sondajele de opinie care au fost facute publice in ultima perioada si care nu mai plaseaza partidul pe care il conduce in topul optiunilor de vot ale romanilor. „Din punct de vedere politic, nu conteaza sondajele de astazi, ci alegerile din 2012. De aceea, daca facem azi ceea ce trebuie, va fi bine si pentru tara, dar si pentru cei care alcatuiesc coalitia de guvernare. Acum se calesc si se verifica adevaratii politicieni. Nu guvernam ca sa fim frumosi in sondaje“, a transmis Boc.     Crede ca peste 2 ani va fi mai binePremierul a explicat ca acum trebuie luate toate masurile de restructurare si de reforma pentru ca peste 2 ani sa le fie mai bine romanilor. „Daca am lua doar masuri caldute, populare, de imagine, am fi frumosi in sondaje, dar tarii nu i-ar merge bine. Ar insemna sa ne imbatam cu cifrele din sondaje in 2010, dar sansele de redresare a tarii ar fi risipite pe o perioada indelungata. Intr-o astfel de situatie, va asigur ca nimeni nu ne va ierta la urne in 2012“, a fost mesajul premierului transmis in videoconferinta cu prefectii. Emil Boc a explicat ca, daca masurile nepopulare de restructurare vor fi duse pina la capat, in final cei ce vor avea de cistigat vor fi chiar cei ce se afla acum la guvernare, adica PDL, UDMR, UNPR si grupul minoritatilor nationale.    Nemultumit de proiectele europeneIn cadrul aceleiasi videoconferinte, premierul Emil Boc le-a solicitat prefectilor sa verifice cu atentie toate contractele finantate din fonduri europene, avind in vedere faptul ca o mare parte a acestora inregistreaza intirzieri serioase fata de graficele stabilite. Boc a tinut sa dea citeva exemple de proiecte cu intirziere din judete precum Giurgiu, Vrancea sau Teleorman si a subliniat ca de vina pentru intirzieri nu sint instantele care judeca contestatiile la licitatii, ci documentatiile prost intocmite.

Mai multe locuri pentru medicii specialisti

Anul acesta sînt scoase la concurs 4.000 de locuri la concursul de rezidentiat, dintre care 3.263 de locuri si posturi sînt destinate viitorilor specialisti, fara specialitatea medicina de familie, fata de numai 1.767 anul trecut.     „Anul acesta vom pune accent pe pregatirea medicilor specialisti. Avem nevoie de mai multi specialisti în spitalele din tara si din aceasta cauza am luat doua masuri importante: am redus cu un an durata de rezidentiat pentru 36 de specialitati si am eliminat rezidentiatul cu durata de 7 ani. Pe de alta parte, am dublat numarul locurilor si posturilor scoase la concurs pentru specialitatile medicale altele decît cele de medicina de familie“, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.     Potrivit atentionarilor repetate ale sindicalistilor din sanatate, România se confrunta de mai multi ani cu un deficit de medici specialisti, mai ales pe radiologie, anestezie terapie intensiva si laborator.      Concursul national de intrare în rezidentiat va avea loc în 21 noiembrie, iar metodologia de desfasurare a concursului va fi publicata saptamîna viitoare. Conform Serviciului de Presa al Ministerului Sanatatii, nu vor exista modificari fata de anul trecut în ceea ce priveste tematica, bibliografia  sau locul de desfasurare a concursului.

Compania de Apa ?Somes? deschide un nou punct de lucru

Compania de Apa „Somes“ va deschide astazi un nou punct de lucru în Cluj-Napoca, pe strada Horea nr. 3, în cladirea în care functioneaza sediul Camerei de Comert si Industrie. Accesul în incinta noului punct de lucru se va face prin intrarea din partea laterala dreapta a cladirii, de pe strada Emil Racovita. Potrivit reprezentantilor Companiei de Apa „Somes“, noul punct de lucru se adreseaza în special clientilor persoane fizice si juridice din zona centrala si din zona Garii, fiind parte a proiectului care vizeaza cresterea accesului beneficiarilor la serviciile prestate. În cadrul noului punct de lucru au fost înfiintate doua ghisee de încasare a facturilor cu program de luni pîna vineri, între orele 8-18 si un punct de Registratura-relatii clienti, cu program de luni pîna joi între orele 7.30-16 si vinerea între orele 7.30-13.30.    M. O.

Vinzarile si service-ul Ford in Romania, in mina producatorului

Compania Nationala de Vînzari Ford pentru România a devenit operationala începînd de ieri si va fi responsabila în totalitate de comercializarea marcii americane, precum si de operatiunile de service si servicii post-vînzare. Într-un comunicat dat ieri publicitatii, Ford a mai precizat ca a încheiat colaborarea cu Romcar, compania care a detinut vreme de un deceniu rolul de distribuitor principal al acestei marci de autovehicule în România.     „România este o piata importanta pentru Ford în Europa. Ford dispune deja de o prezenta puternica în România, prin fabrica de productie de la Craiova“, a declarat Ingvar Sviggum, vicepresedinte al Diviziei de marketing, service si vînzari Ford Europa.     În România, Ford detine fabrica de la Craiova (unde s-au produs, pe rînd, autovehicule Oltcit, apoi Daewoo), iar piata din zona pare a fi una dintre cele mai importante pentru companie.

148 de politisti au absolvit la Cluj!

Surprinzator, fetele sint cei mai buni politistiMai exact, e vorba de 148 de absolventi care s-au pregatit pentru specializarile Ordine Publica si Criminalistica. Noii politisti isi vor incepe activitatea profesionala din 16 august, urmind a fi repartizati, in functie de necesarul de personal si de rezultatele obtinute, in structurile Politiei Romane.    Fetele sint cei mai buni agentiAnul acesta, seful  promotiei a fost agentul de politie Mihaela Scotnitchi, care a absolvit cu  media 9,70, in timp ce pe locurile doi si trei s-au clasat tot doua viitoare politiste, respectiv Ileana Simion, cu media 9,60, si Andrada Oltean, cu media 9,59.     La ceremonia de absolvire de simbata a fost prezent si adjunctul sefului Departamentului Ordine si Siguranta Publica din Ministerul Administratiei si Internelor, chestor principal de politie Ioan-Nicolae Cabulea, alaturi de comisarul sef Sandu Tudor, directorul Directiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, subprefectul Vasile Cozma, viceprimarul Laszlo Attila, dar si Ioan Pacurar, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj, precum si cadre militare in rezerva si in retragere. Aceasta este cea de-a cincea promotie de absolventi de la infiintarea scolii de politie clujeana, in 2004.    Alti 871 de absolventi la CimpinaTot simbata au absolvit si cei 871 de elevi ai Scolii de Agenti de Politie „Vasile Lascar“ Cimpina, in prezenta inspectorului general al Politiei Romane, chestor principal de politie Petre Toba. „Aveti datoria si onoarea de a apara nu numai proprietatea publica si privata, patrimoniul istoric, cultural si spiritual al natiunii romane, ci si viata a peste 500 de milioane de cetateni europeni. (…) Veti fi in linia intii, in lupta permanenta cu criminalitatea si, de aceea, asteptarile de la dumneavoastra sint foarte mari“, le-a transmis seful Politiei Romane absolventilor Scolii de la Cimpina, in discursul rostit cu ocazia depunerii juramintului de credinta.

Concurs pentru abonatii Universitatii

Fiecare suporter care îsi va cumpara un abonament la tribunele I si II, valabil pentru meciurile de acasa ale Universitatii Cluj din turul actual de Liga 1, va participa la o tombola organizata de club.     Tragerea la sorti a celor trei cîstigatori va avea loc dupa derbiul cu CFR din etapa a noua. Premiile concursului sînt urmatoarele: premiul 3 – fanion „U“ Cluj, minge cu autografele jucatorilor si un poster cu echipa; premiul 2 – fanion „U“ Cluj, minge cu autografele jucatorilor, poster cu echipa si un tricou replica 1920; premiul 1 – fanion „U“ Cluj, minge cu autografele jucatorilor, poster cu echipa, un tricou replica 1920 si trening cu însemnele Universitatii Cluj.     Suporterii care si-au achizitionat deja abonamente la tribunele I si II participa automat la tombola. Abonamentele pot fi achizitionate de la sediul clubului, în intervalul orar 9-18, de luni pîna vineri. Fanii sînt rugati sa aiba asupra lor un act de identitate în momentul în care doresc sa achizitioneze un abonament.

193 de clujeni au abonament in primul parking de cartier

Foto Radu PadureanIn total, parkingul de pe strada Primaverii va pune la dispozitia clujenilor din Manastur peste 480 de locuri de parcare, pentru care au fost depuse deocamdata peste 280 de cereri. Potrivit municipalitatii, locurile de parcare ramase libere in urma tragerii la sorti vor fi atribuite in ordinea vechimii cererii.      Abonamentele pentru locurile de parcare din incinta parkingului vor fi incheiate incepind cu data de 1 septembrie, insa obiectivul ar putea fi inaugurat pina atunci. Totusi, potrivit primarului Sorin Apostu, parkingul nu va fi inaugurat inainte ca spatiile verzi din jurul acestuia si locurile de joaca sa fie amenajate in totalitate.      Persoanele fizice vor plati anual 110 lei pentru un abonament in parking, in timp ce tariful pentru persoanele juridice este de 840 de lei pe an. Locurile de parcare de pe terasa parcajului, desi ceva mai ieftine (65 de lei pe an pentru persoanele fizice si 225 de lei pe an pentru cele juridice), nu au prezentat deocamdata interes pentru cei care locuiesc in zona.

Sens unic in Gheorgheni

Primaria municipiului Cluj-Napoca a instituit sens unic de circulatie pe strada Crizantemelor din cartierul Gheorgheni. Sensul unic este dinspre strada Diaconul Coresi înspre strada Liviu Rebreanu. Masura a fost aprobata în Comisia Municipala de Sistematizare a Circulatiei si a intrat în vigoare saptamîna trecuta.    M. O.

50 de clujeni ?taiati? de la pensia de boala

Foto Radu PadureanNu intotdeauna parul alb si timpul liber inseamna o pensie linistita...Campania de controlare a pensionarilor pe caz de boala, a celor care primesc ajutor de handicap si ajutor social continua in toata tara. De la inceputul anului, 50 de clujeni au ramas fara pensie de boala.     Astfel, verificarea dosarelor de ajutor de handicap se afla in desfasurare, un sfert din totalul beneficiarilor fiind controlati acasa.     2.750 de bolnavi, verificati la domiciliuPotrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii, din 14 iunie, de cind au inceput controalele si pina saptamina trecuta, cele mai multe persoane care au fost verificate acasa au fost incadrate la handicap vizual. Astfel, la nivel national, dintr-un total de aproximativ 8.740 de romani cu probleme de vedere, aproape 2.750 au fost verificati la domiciliu. Au mai fost vizitati acasa si romani care au un handicap fizic, mintal sau somatic.      „Pentru reevaluare, cu alte cuvinte, situatii in care comisia a apreciat ca este posibila o frauda in obtinerea si detinerea certificatului de incadrare in grad de handicap, au fost propuse 6.244 de dosare la nivelul intregii tari, respectiv 15,40% din numarul de dosare analizate administrativ“, se arata in raportul Ministerului Muncii pe ultima saptamina din iulie.     Nici un control pe teren in judetul ClujInformatiile raportului Ministerului Muncii releva faptul ca au scazut controalele la domiciliu fata de saptaminile anterioare, principala cauza fiind lipsa medicului din echipa de control, dar si... inundatiile si ploile din perioada respectiva. Printre judetele care nu au efectuat controale pe teren in saptamina 19-23 iulie se afla si Clujul. Din acest motiv, nici unul din cele 190 de dosare verificate nu au fost propuse pentru reevaluare.      Potrivit cifrelor Ministerului Muncii, aproape 17.700 de clujeni au un anumit handicap fizic sau mintal, aceasta cifra reprezentind 2,5% din totalul populatiei. Cei mai multi, peste 5.400, sufera de un handicap fizic si peste 3.500 au fost incadrati la handicap mintal. Printre afectiunile care le permit clujenilor sa primeasca ajutor de la stat se numara bolile rare de care sufera patru persoane si HIV-SIDA de care sufera 50 de clujeni. Pentru ultima saptamina de verificari, 1% din cele 190 de dosare propuse spre verificare au fost controlate din punct de vedere administrativ in judetul Cluj. Din cauza lipsei medicului din comisia de evaluare, nu a fost facuta nici o verificare pe teren, ceea ce inseamna ca nici un dosar de ajutor de handicap nu a fost propus spre reevaluare.     In schimb, in judetul Harghita au fost propuse pentru reevaluare 185 de dosare, in Ialomita 150 si in Caras-Severin 75 de dosare. La nivel national, in ultima saptamina de controale aproape 900 de persoane vor fi reevaluate, fiind suspecte de frauda in ceea ce priveste incadrarea in gradul de handicap.     Pensie de boala taiata pentru 50 de clujeniDupa cum a cerut Ministerul Muncii la inceputul anului, verificarea pensionarilor pe caz de boala continua. Conform contabilizarii datelor pe ultima saptamina de controale, 15-21 iulie, in cazul a 14 clujeni, medicii au constatat o ameliorare a bolii, ceea ce inseamna incadrarea intr-un grad de handicap mai putin sever. De la inceputul anului, 251 de clujeni s-au aflat in aceasta situatie.      Pentru nici unul, insa, din cei 14 clujeni nu a fost propusa taierea pensiei de boala. Dar, de la inceputul anului au fost anulate 50 de pensii de invaliditate ca urmare a vindecarii bolilor de care sufereau pensionarii.      In judetul Cluj, aproape 20.000 de persoane primesc pensie de invaliditate.    311 romani scosi din pensie de boalaIn ultima saptamina de controale, in toata tara, au fost scosi din pensie de boala 311 romani, cei mai multi, 92, fiind din judetul Bacau.      „Au fost revizuite 13.118 dosare conform planificarii stabilite de medicii experti, din care, pentru 862 de persoane s-a constatat imbunatatirea starii de sanatate, fapt pentru care acestor persoane le-a fost schimbata incadrarea in grad de invaliditate, iar 311 persoane au fost depensionate“, arata un raport al Ministerului Muncii referitor la ultima saptamina de controale.      La nivel national, au fost chemate in fata comisiei de evaluare peste 3.300 de persoane, deoarece nu au fost gasite acasa. Pentru majoritatea exista suspiciunea ca ar fi plecate din tara.    11.000 de ajutoare sociale suspendateAu existat primarii in anumite judete, printre care Bacau, Bihor, Dimbovita, Maramures, Timis si Vrancea, unde au fost suspendate toate dosarele existente pentru ajutor social ca urmare a gravitatii faptelor descoperite. Cumulat, toate aceste localitati au adunat aproape 11.000 de dosare care au fost suspendate.      De la inceputul campaniei de verificare a ajutoarelor sociale, in 20 mai, aproape jumatate din acestea au fost controlate in toata tara. Un sfert dintre dosarele verificate au fost propuse pentru suspendare.

Proiectul Centrului Cultural ?Transilvania?, studiat cu atentie de arhitectii clujeni

Decizia de publicare a temei de proiectare vine dupa ce presedintele Ordinului Arhitectilor din România (OAR), arhitectul Serban Tiganas, a reclamat, în sedinta Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism, ca aceasta tema nu a fost vazuta de nimeni înca si, în consecinta, nu exista. Prin urmare, dupa publicarea temei, municipalitatea a anuntat ca toate recomandarile si observatiile se pot trimite prin fax, la numarul 0264/596279, sau prin e-mail, la adresa comunicat@primariaclujnapoca.ro.      Primele observatii au venit de la arhitectii clujeni Vasile Mitrea si Romulus Zamfir, dar si de la dirijorul Nicolae Moldoveanu.    Nemultumiti de concursul de idei„În cazul Centrului Cultural «Transilvania» s-a considerat ca locatia aleasa pentru Filarmonica este tot atît de buna si pentru un centru cultural, care este un program mult, mult mai amplu si care are nevoie de un cadru ambiental pe masura“, a atras atentia arhitectul Vasile Mitrea. El a criticat si concursul în urma caruia municipalitatea a desemnat drept cîstigatoare doua echipe ale Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), care au realizat împreuna tema de proiectare. „În lipsa unei teme întocmite de un colectiv remunerat de specialisti, s-a preferat un concurs de idei. Solutia ar fi fost de apreciat daca ar fi urmata apoi de un concurs de solutii care ar trebui sa fie cel putin de talie nationala, cum ar fi cazul si la celelalte obiective majore mentionate mai înainte. Însa concursul de idei pentru tema avea specificatia documentatie de atribuire, subîntelegîndu-se ca cine va cîstiga faza cu tema va primi si comanda pentru faza de proiectare finala“, a continuat Mitrea. În concluzie, arhitectul subliniaza ca, în opinia sa, tema finala trebuia sa fie supusa unei dezbateri pluridisciplinare si, apoi, sa stea la baza unui Plan Urbanistic Zonal, nu sa fie transformata în Plan Urbanistic de Detaliu, asa cum s-a întîmplat.     Concurs international pentru proiectul de arhitectura?La rîndul sau, arhitectul Romulus Zamfir a venit cu niste propuneri pentru proiectul municipalitatii vizînd construirea unui centru cultural pe amplasamentul de pe Bulevardul 21 Decembrie nr. 106.      „Proiectul de arhitectura trebuie sa fie separat de tema program si sa constituie obiectul unui concurs national sau international. În portofoliul colectivului de proiectare sa existe macar o lucrare sau un arhitect cu experienta în domeniul proiectarii de sali de concerte si un specialist în acustica“, a mentionat Zamfir.     Atentie la acustica!Dirijorul Nicolae Moldoveanu a studiat cu atentie tema de proiectare postata pe site-ul municipalitatii si a facut cîteva observatii legate de sala de concerte si de acustica acesteia. „Toate proiectele asemanatoare, adica sali de concerte, opere, unele realizate chiar de catre niste arhitecti de renume mondial – de talia elvetianului Mario Botta (Scala din Milano), englezului Foster (Dallas), francezului Jean Nouvel (Luzern si Copenhaga) – n-au fost construite fara îndrumarea, participarea si colaborarea strînsa cu o firma specializata pe acustica“, a aratat Moldoveanu.      Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) al viitorului Centru Cultural „Transilvania“ a primit, saptamîna trecuta, avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTAU). Potrivit documentatiei, în total vor fi construite sapte corpuri de cladire cu diferite functiuni, existînd posibilitatea ca cel de-al saptelea sa fie împartit foarte usor în alte trei. Proiectul va cuprinde sali de spectacole, un centru de conferinte, un parking, o sala de repetitii, un centru multifunctional si un sediu pentru Filarmonica de Stat „Transilvania“, dar si spatii pentru birouri. La finalul sedintei Comisiei de Urbanism, primarul Sorin Apostu a anuntat ca asteapta ca în termen de 3 saptamîni sa primeasca propuneri cu privire la proiect de la toti cei interesati.

Scrabble la Calarasi

La sfîrsitul acestei saptamîni, în perioada 5-8 august, va avea loc la Calarasi Campionatul National de Scrabble perechi si etapa a cincea a Campionatului National Individual de Scrabble. La aceste competitii vor participa si opt sportivi de la CS Universitatea Cluj. Obiectivul pentru prima competitie este obtinerea unei medalii, iar pentru cea de-a doua, consolidarea pozitiilor actuale din Top 10. Sportivul Corneliu Faur de la „U“ conduce în clasamentul Campionatului National Individual, iar alti patru sportivi clujeni sunt între primii 10 din tara. Vasile Mihalache si Septimiu Crivei sînt pe locurile patru si cinci, iar Andrei Alexandrov si Daniela Boldor sînt pe locurile opt, respectiv noua. Un alt „student“, Dan Sibef, este pe locul 11.    L. B.

Muresul se intareste cu ?feroviari?

Nou promovata FCM Tîrgu Mures i-a împrumutat de la campioana CFR Cluj pe atacantii Rade Veljovic si Didi. Cei doi fotbalisti vor evolua pentru echipa pregatita de Adrian Falub timp de un an. Sîrbul Veljovic, în vîrsta de 23 de ani, a evoluat într-un singur meci pentru feroviari, fiind împrumutat în sezonul trecut la Unirea Alba Iulia. De asemenea, formatia mureseana a cumparat un alt clujean, pe fundasul Dan Matei, în vîrsta de 29 de ani. Acesta vine de la Unirea Urziceni, dar a fost format de Universitatea Cluj, echipa pentru care a evoluat în liga a doua. Pe de alta parte, FCM a decis sa nu-i legitimeze pe portarul spaniol Ramon Sanchez Algaba si pe fundasul italo-argentinian Martin Maximiliano Mantovani, care s-au antrenat cîteva zile alaturi de echipa. Elevii lui Adrian Falub au fost aproape de a obtine prima victorie în Liga 1, în meciul din deplasare cu FC Vaslui. Muresenii au condus cu 1-0 pîna în ultimul minut de joc, cînd au fost egalati dupa o greseala în lant a fundasilor.    L. B.

Rugbistii au pierdut la Iasi

Echipa de rugbi a Universitatii Cluj a pierdut la limita meciul jucat în deplasare la Poli Agro Iasi. Elevii lui Octvian Chihaia au cedat cu 14-17, însa au obtinut punctul bonus pentru defensiva. Meciul a contat pentru etapa a doua a play-out-ului, unde mai joaca echipele CSM Bucuresti, Stiinta Petrosani, RC Bîrlad si CSM Bucovina Suceava. CSM Bucuresti a învins la Bîrlad cu scorul de 51 la 9 si a obtinut un punct bonus ofensiv, iar Suceava s-a impus acasa în fata Stiintei Petrosani la 4 puncte diferenta, 22-18.     În play-off a avut loc derbiul dintre Steaua si Dinamo. Formatia militara s-a impus greu, cu 32-25. În celelalte partide din play-off, Baia Mare a învins acasa Aradul, cu 54-13, iar Farul Constanta a batut în deplasare la Timisoara cu 44-13. În urmatoarea etapa din campionat, Universitatea Cluj va juca acasa cu CSM Bucuresti, sîmbata, 7 august, de la ora 11 pe stadionul din Parcul „Iuliu Hateganu“.    L. B.