monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Cantonament la Arieseni pentru ?alb-negri?

Echipierii uniristi au efectuat ieri dimineata vizita medicala, între care si fostul fundas al Unirii Andrei Kelemen, ce va fi testat în acesta perioada de catre antrenorii Adrian Himcinschi si Adrian Bichesi. “Sint multi jucatori si antrenori ce ni se propun, însa nu putem avansa negocierile pina nu stim exact pe ce ne bazam din punct de vedere financiar”, spune Nicolae Lupu, presedintele executiv al alb-negrilor. Nici în privinta programului de pregatire lucrurile nu sint “batute în cuie”. Albaiulienii si-au fixat stagiul de pregatire din acesta vara la Arieseni, în perioada 1-8 august.  Amicalele verii 14 iulie 2010: Unirea Alba Iulia – Gaz Metan II Medias (?)17 iulie 2010: Triunghiular pe “Cetate”: Unirea Alba Iulia, “U” Cluj, Gaz Metan Medias31 iulie 2010: Vointa Sibiu – Unirea Alba Iulia4 august 2010: Ariesul Turda – Unirea Alba Iulia11 august 2010: Unirea Alba Iulia – Ariesul Turda14 august: Unirea Alba Iulia – Vointa Sibiu

Costachi si Secheres cei mai buni in Turneul Campionilor

 Desfasurat marti la Snagov, în organizarea ACS “Elisabeta Polihroniade” si a Federatiei Române de Sah, Turneul Campionilor a reunit la start cei mai buni 8 juniori români la categoriile de virsta sub 8, 10 si 12 ani, competitia fiind echivalentul unei gale a laureatilor campionatelor nationale de juniori. Reprezentantii judetului Alba, Mihnea Costachi (Alba Iulia) si Adrian Secheres (Teius), ambii legitimati la CSS 1 Timisoara si AEM Luxten Timisoara, au avut o evolutie excelenta terminind turneul neînvinsi. La categoria baieti sub 10 ani, Mihnea Costachi s-a clasat primul cu 6,5 puncte (din 7 partide), devansindu-i pe iesenii Emanuel Olinici si Vlad Zubcu. Tot pe locul 1, dar la categoria baieti sub 12 ani, s-a clasat si Adrian Secheres, podiumul fiind completat de Radu Cristian Toma (Dinamo Bucuresti) si Andrei-Theodor Dolana (Clubul Central de Sah Bucuresti). Pe linga trofeele si medaliile cucerite, Mihnea si Adrian au fost recompensati si cu un premiu în bani de 600 lei. Pentru Mihnea Costachi si Adrian Secheres competitia de la Snagov a fost si un foarte bun test înaintea Campionatelor Europene de Sah rapid pentru juniori, care se vor desfasura în perioada 9-14 iulie la Subotica (Serbia), unde cei doi juniori din judet spera sa repete evolutiile bune din anii precedenti, în care s-au întors acasa cu medalii.

Brigada clujeana la primul meci al turneului de juniori de la Blaj

 Prima partida a turneului semifinal de la Blaj, din cadrul campionatului national de fotbal pentru juniori A1, va fi arbitrata de o brigada din Cluj. Astfel, la meciul dintre CIL Blaj si Municipal Tirnaveni arbitru de centru va fi Cristian Brasovean, iar arbitri asistenti au fost desemnati Simion Greab si Alexandru Cerei. Unul dintre observatorii federali trimisi în “Mica Roma” vine tot de la Cluj. Este vorba de Marian Salomir. Celalalt observator este Ion Pîrvulescu din Tirgu Jiu. Meciul CIL Blaj – Municipal Tirnaveni se va juca joi, de la ora 16.30, pe stadionul “CSS Parc” din Blaj.

Cornel Cernea va juca la Victoria Branesti

 Portarul ex-unirist Cornel Cernea, în virsta de 34 de ani, a semnat un contract valabil pentru un sezon cu gruparea Victoria Branesti, nou promovata în prima liga, informeaza site-ul oficial al clubului ilfovean. Cernea a evoluat de-a lungul carierei la formatiile Minerul Motru, Grivita Bucuresti, Petrolul Ploiesti, Otelul Galati, Steaua si Unirea Alba Iulia. Cernea s-a alaturat deja lotului Victoriei Branesti aflat în cantonament în Ungaria, la Debrecen.

In arest

 Patruzeci de persoane au fost arestate, în noaptea de marti spre miercuri, la Montevideo, dupa ce echipa nationala a Uruguayului a fost eliminata de la Cupa Mondiala din Africa de Sud, fiind învinsa, în semifinale, cu scorul de 3-2, de reprezentativa Olandei, informeaza site-ul sport.it. Conform autoritatilor locale, arestarile au survenit dupa ce un grup de suporteri au aruncat cu pietre în casele de pe o artera din Montevideo.

Dica in Turcia

 Fotbalistul echipei Catania, Nicolae Dica, este asteptat, miercuri, în Turcia, pentru a efectua vizita medicala si a semna un contract cu gruparea Manisaspor, la care urmeaza sa evolueze sub forma de împrumut, informeaza haberaktuel.com. Potrivit sursei citate, ca urmare a discutiilor pozitive ale oficialilor de la Manisaspor cu jucatorul si cu impresarul acestuia, fotbalistul va semna un acord cu gruparea turca. Deoarece Dica are un pret de transfer prea mare, el va juca un sezon sub forma de împrumut, iar Manisaspor va avea la finalul campionatului optiunea de a-l achizitiona definitiv. Haberaktuel.com noteaza ca Nicolae Dica este “un numar 10 ca Hagi” el amintind de fostul international român datorita fizicului si tehnicii sale.

5 medalii nationale pentru albaiulianul Andrei Plesa

 Liceul Sportiv Alba Iulia a avut in concurs 23 de inotatori pregatiti de prof. Daniela Bob, Monica Sima si Nicolae Bob. Cele mai bune rezultate le-au obtinut sportivii de 13 ani pregatiti de antrenorii Daniela Bob si Nicolae Bob, competitorii albaiulieni obtinind in total 7 medalii, intre care trei medalii de aur, o medalie de argint si alte trei medalii de bronz. Liceul Sportiv Alba Iulia a incheiat concursul national pe locul 9 cu 101 puncte, in ierarhia cluburilor.Daniela Bob, antrenor “Rezultatele au fost unele foarte bune, distingindu-se in mod special Andrei Plesa, care a cucerit 5 medalii nationale, titlurile in probele de 100 si respectiv 200 metri spate fiind realizate gratie unor timpi competitivi”Albaiulianul Andrei Plesa - dublu campion national Distinctiile competitorilor din Cetatea Marii Uniri au fost obtinute de Andrei Plesa - doua medalii de aur in probele de 100 metri spate si 200 metri spate si trei medalii de bronz la 50 metri fluture, 100 metri fluture si 400 metri liber, respectiv stafeta baieti 13 ani (in componenta Andrei Plesa, Dragos Rus, Alexandru Iancu si Antoniu Motogna) - o medalie de aur in proba de 4x50 metri liber si una de argint la 4x100 metri liber. “Sint foarte bucuros pentru aceste rezultate obtinute, practic este rasplata muncii pe care o depun de ani intregi si imi da puterea de a merge mai departe”, spune Andrei Plesa, ce practica inotul de la 6 ani. „Prioritatile mele sint scoala si inotul, iar in viitor imi doresc sa ating performante si pe plan international. Tin sa le multumesc parintilor ca au fost alaturi de mine la Braila, unde s-au dovedit a fi cei mai mari suporteri ai mei si vreau sa le dedic acestora reusita”, spune Andrei, care mai are o sora mai mare, componenta a lotului national de natatie si care in urma cu doi ani a cucerit titlu de campioana nationala. 52 de medalii a adunat Andrei Plesa in stralucita sa cariera Intre primii opt sportiviIn primii opt sportivi s-au mai clasat urmatorii: Bogdan Joldes - locul cinci la 50 metri fluture; Alexandru Iancu - doua locuri sase la 100 metri si 200 metri spate; Dragos Rus - locul sase la 100 metri liber; Andrei Plesa - un loc patru la 800 metri liber si un loc sase la 100 metri liber; stafeta baieti 13 ani (in componenta Andrei Plesa, Bogdan Joldes, Alexandru Iancu si Antoniu Motogna) - locul patru la 4x100 metri mixt; stafeta baieti 11 ani (Adin Suciu, Andrei Neagu, Edenor Cirlan, Tudor Burcin) - locul opt la 4x50 m liber. De asemenea Adin Suciu (11 ani) a terminat pe pozitia a 9-a la 50 metri spate si locul zece la 100 metri spate, la categoria sa de virsta consemnindu-se cea mai numeroasa concurenta (120 sportivi). Viitoarele intreceri pentru inotatorii albaiulieni se vor desfasura la Bucuresti, finalele Campionatelor Nationale de seniori si juniori, intre 14 si 18 iulie, precum si Campionatul National de juniori II (baieti 14-16 ani si fete 13-14 ani), in perioada 22-25 iulie.

Maraton montan pentru elevii din Zlatna

 Mai sint 3 zile pina la startul expeditiei scolare în care se vor parcurge, în premiera pentru liceul zlatnean “Avram Iancu”, peste 90 de kilometri per-pedes. Potrivit presedintelui Trascau Corp, Adrian Puiulet, durata expeditiei va fi de 7 zile si la ea vor participa 10 elevi, 3 cadre didactice si 4 voluntari ai clubului de turism si ecologie din Zlatna. Traseul va trece prin 3 judete, prin imediata apropiere a 3 arii protejate si va atinge altitudinea maxima în Vf. Curcubata Mare, la 1849 metri. Pe linga partenerul principal, ATE Trascau Corp Zlatna, expeditia scolara este sprijinita de Serviciul Public Salvamont Alba, care a pus la dispozitia participantilor o trusa medicala si care va monitoriza în permanenta deplasarea în teren a “expeditionarilor”. Traseul care se va parcurge va fi urmatorul:Ziua 1 - Zlatna -Vf. Dimbau;Ziua 2 - Vf. Dimbau -Poiana cu Narcise de la Negrileasa;Ziua 3 -Poiana cu Narcise de la Negrileasa - Pasul Bucium - Muntele Vulcan;Ziua 4 - Muntele Vulcan - sat Bai (platoul Poieni);Ziua 5 - Sat Bai - Dealul Crisului -Muntele Gaina;Ziua 6 -Muntele Gaina - Vf. Curcubata Mare;Ziua 7 -Vf. Curcubata Mare - Arieseni.     

Subventii pentru apicultori

 Directoarea Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura Alba, Felicia Hondola, a precizat zilele trecute ca statul acorda si in acest an sprijin financiar apicultorilor pentru cumpararea de matci provenite din ferme de elita si de multiplicare, roiuri la pachet, roiuri pe faguri si familii de albine si in lupta contra varoozei.Aceeasi sursa a aratat ca termenul limita pentru depunerea cererilor de plata pentru actiunile realizate in acest an este 16 august.“Pentru anul 2009 - 2010, pachetul financiar destinat celor doua actiuni este de 1.966.151 euro, fonduri europene, si 6.652.471 lei, fonduri de la buget. Beneficiarii ajutorului financiar sint apicultorii, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizate in asociatii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producatori, constituite conform legislatiei in vigoare. Apicultorii nu pot solicita ajutorul financiar in nume propriu, ci trebuie sa depuna, anual, cererea de sprijin financiar la sediul formei asociative din care fac parte. Ulterior, formele asociative depun la Centrele Judetene APIA cererea de plata pe baza solicitarilor membrilor”, au aratat reprezentantii APIA Alba.            

Se intra in normalitate

Incepind din aceasta saptamina, copiii nascuti intre februarie si iulie 2010 vor fi imunizati contra tuberculozei. Asta deoarece vaccinul care ar fi trebuit administrat in acest interval a lipsit din stocurile unitatilor spitalicesti din judetul Alba. A fost vorba despre aproape 1.000 de copii care vor fi introdusi de acum intr-un calendar de recuperare a imunizarii. Situatia a fost generata de ridicarea licentei de productie pentru Institutul Cantacuzino si reparata cu sprijinul UNICEF care a sprijinit statul roman cu un milion de doze de vaccin. Aproape 20.000 de doze au ajuns si in Alba si au fost distribuite spitalelor si centrelor de vaccinare din judet. Copiii nascuti in judetul Alba dupa data de 1 februarie 2010 pot fi vaccinati împotriva tuberculozei, întrucit medicii de familie si maternitatile din Alba au primit dozele necesare. Vaccinarea se va face cu programare medicala, pe baza de trimitere si cu carnetul de vaccin în cabinetele medicilor de familie. Mamele ale caror nou-nascuti nu au fost vaccinati în maternitate vor fi anuntate de catre medicii de familie despre programul de derulare a vaccinarilor.De retinut ca in cele cinci luni in care nu s-a realizat vaccinarea la nivelul judetului Alba au ramas neimunizati 940 de nou-nascuti, alte citeva zeci nascuti in aceasta luna urmind sa completeze calendarul.Puncte de vaccinareVaccinul BCG ajuns la Directia de Sanatate Publica Alba a fost distribuit catre spitalele din judet care au maternitati. Este vorba despre Spitalul judetean de Urgenta Alba si unitatile spitalicesti din municipiile Aiud, Blaj si Sebes si orasele Abrud, Cimpeni, Cugir si Ocna Mures. Imediat în cadrul acestor unitati sanitare au fost organizate centrele de vaccinare. Pentru pastrarea unui cadru organizat de vaccinare, medicii de familie sint cei care vor aduce la cunostinta mamelor data si locul la care se va efectua imunizarea urmind a fi realizate consultatii si programari pentru toti copiii la centrele de vaccinare. De retinut ca in judetul Alba au fost organizate centre de vaccinare în unitatile spitalicesti anuntate precum si in citeva puncte de ambulatoriu. Este vorba despre cabinetul de recoltare analize medicale Alba Iulia, cabinetul de pediatrie din Blaj, sectia de pediatrie din Abrud, Serviciul de Primire Urgente Cimpeni, cabinetul din cadrul Ambulatoriului Cugir, izolatorul cabinetului de pediatrie din Ocna Mures, cabinetul de pediatrie din Sebes si cabinetul de pediatrie din Aiud. Vaccinul anti tuberculoza este inclus în calendarul national de imunizare al Ministerului Sanatatii si este gratuit.

Vara cu frig si ploi

Situatia hidro-meteorologica nu se imbunatateste in judetul Alba, desi ne aflam la mijlocul sezonului de vara. Astfel, dupa ce in cursul zilei de ieri, zona judetului a fost inclusa pe lista celor avertizate cu cod galben privind precipitatiile si fenomenele meteo periculoase, de aseara frigul pare sa faca legea. De altfel, prognozele sint destul de ingrijoratoare pentru aproape toata tara, 32 de judete fiind sub avertizare totala sau partiala de cod galben si chiar portocaliu. In cursul zilei de marti meteorologii au emis o noua avertizare de cod galben privind posibilitatea caderii de ploi insemnate cantitativ, grindina si producerea de vijelii. Avertizarea a fost valabila pina aseara la ora 21.00 si a cuprins si zona judetului Alba. Hidrologii au completat informatiile cu date privind cantitatile de apa cuprinse intre 30 si 60 de litri pe metrul patrat. In plus, specialistii au anuntat ca este posibil ca avertizarea sa fie prelungita si extinsa atit ca interval de timp cit si ca zona geografica. Cert este ca judetul Alba nu scapa de pericol nici in zilele care urmeaza, fiind prognozate in continuare ploi, dar si scaderea temperaturilor sub limita normala acestei perioade. Cum trebuie sa reactionam Autoritatile au anuntat ca atentionarile si avertizarile meteorologice si hidrologice se vor actualiza la fiecare 6 ore, in functie de durata si gravitatea fenomenelor prognozate. Pina atunci vremea se va raci accentuat în judetele aflate în interiorul arcului Carpatic, deci si in Alba. Astfel, maximele zilei vor fi cuprinse între 16 si 18 grade Celsius, mult sub valorile normale acestei perioade. Este foarte posibil ca pe acest fond de vreme atipica, localnicii sa aiba de suferit astfel ca autoritatile ii sfatuiesc pe oameni sa nu se lase pacaliti de data din calendar, ci sa tina cont de ceea ce vad pe geam. Asta cu atit mai mult cu cit ridicarea avertizarilor meteo-hidrologice nu va coincide cu schimbarea vremii. Astfel, vremea se va mentine extrem de schimbatoare pina la finalul acestei saptamini, cu innorari, modificari bruste de presiune atmosferica si temperatura si posibilitatea aparitiei de ploi cu caracter local. Toate acestea trebuie sa ii determine pe localnici sa se protejeze astfel incit sa nu aiba de suferit din punct de vedere al sanatatii.

Cu tulnicul in Germania

 Celebrele tulnicarese care formeaza ansamblul numit “Perla Apusenilor” din comuna Avram Iancu au luat drumul Germaniei unde vor participa la un mare festival care se va tine în localitatea Velingen, festival specific de tulnice si buciume intitulat “Cizma de aur”. Echipa de tulnicarese moate este condusa de catre Argentina Floca, un talent al artei tulnicului si care si-a dedicat întreaga viata pastrarii cu sfintenie a traditiei acestui instrument. Un merit deosebit si un sprijin pentru participarea formatiei la competitia din Germania a avut-o primarul comunei Avram Iancu, Sandu Heler si Coriolan Honcas de la Centrul de Cultura “Augustin Bena” din Alba Iulia.

Baut la volan

 Lucratori din cadrul Politiei orasului Teius au oprit marti noaptea în trafic, pentru control, pe strada Decebal din orasul Teius, un autoturism ce era condus de Radu B., de 41 de ani, din comuna Ighiu. Întrucit soferul emana halena alcoolica a fost condus la sediul Politiei orasului Teius unde a fost testat cu fiola alcoolscopica, reactivul înverzindu-se în proportie de 30%, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Judetean Alba unde a refuzat recoltarea probelor biologice. Cercetarile sint continuate fata de Radu B.   

Vot de incredere

 Declaratia comisarului pentru mediu Janez Potocnik a venit ca raspuns la o intrebare parlamentara pe tema interzicerii cianurii in minerit. Reprezentantul Comisiei Europene a mai aratat ca valorile-limita pentru stocarea cianurii prevazute de directiva europeana sint printre cele mai stricte cu putinta, iar practica presupune o etapa de neutralizare a cianurii inainte de stocare. Comisarul european a dat totusi asigurari ca CE intentioneaza sa urmareasca in continuare posibilele dezvoltari tehnologice din acest sector, scopul fiind acela de a se asigura ca sint puse in practica cele mai bune tehnici disponibile, asa cum cere directiva europeana.“Fara efect juridic”Parlamentul European a adoptat in luna mai, o rezolutie referitoare la interzicerea folosirii tehnologiilor pe baza de cianuri in mineritul din Uniunea Europeana, invitind Comisia Europeana ca, pina la sfirsitul anului 2011, sa propuna interzicerea totala a tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana. Imediat, intr-un comunicat de presa remis mass media, reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation, sustineau ca votul din PE este unul “fara nici un efect juridic” si ca “demonstreaza doar un atac orchestrat si fara scrupule impotriva Romaniei si dezvoltarii sale viitoare”. Pozitia companiei care doreste sa dezvolte un proiect de exploatare pe baza de cianuri a aurului si argintului de la Rosia Montana, a fost intitulata “Ratiunea trebuie sa triumfe asupra extremismului, in Parlamentul European”. De aceasta data, declaratia reprezentantului Comisiei Europene a fost salutata de catre asociatia companiilor miniere din Europa care subliniaza faptul ca “regulamentul european aplicabil prezentei cianurii si compusilor cianurii in deseurile miniere este unul dintre cele mai stricte regimuri juridice din lume in ceea ce priveste protectia sanatatii umane si a mediului”.Legislatie si sigurantaPozitia comisarului european pentru mediu exprima insa si grija Comisiei Europene pentru respectarea legislatiei si mentinerea sigurantei depline in acest sector. “Legislatia existenta, in special cea cu privire la managementul deseurilor extractive, include cerinte precise si stricte, care asigura un nivel adecvat de siguranta a facilitatilor de management al deseurilor miniere. In lipsa unor tehnologii alternative mai bune, care sa aiba un impact mai redus asupra mediului, o interdictie generala a utilizarii cianurii ar presupune inchiderea minelor existente care opereaza in conditii de siguranta. Aceasta ar fi in detrimentul locurilor de munca, fara a aduce o valoare adaugata pentru mediu si sanatate”, mai spune Janez Potocnik. Aceeasi pozitie este impartasita si de reprezentantii companiilor miniere europene. “Toate exploatarile miniere europene respecta si vor respecta in continuare valorile-limita care sint cu mult mai stricte decit standardele internationale, datorita aplicarii celor mai bune tehnologii disponibile, printre care existenta unor unitati de distrugere a cianurii in cadrul proceselor tehnologice”, se arata in comunicatul remis mass media.

Compatibilitate zodii

 Varsator - LeuNu tocmai perechea perfecta Reticenta Varsatorului e o adevarata provocare pentru Leu si este posibil ca tocmai acest lucru sa-l fi atras; Leul crede ca Varsatorul este de fapt mult mai iubitor decit o arata. Va trebui totusi sa accepte faptul ca Varsatorul nu va fi niciodata atit de afectuos pe cit ar vrea el si pe cit asteapta. Ambii sint mindri, cu idei fixe, care vor stirni diverse certuri. Varsatorul, un filantrop, nu e interesat de cistigurile materiale; pentru Leu, acestea vin primele, si nu are rabdare cu idealurile Varsatorului, pe care le considera nerealiste. Genul mai putin evoluat de Varsator e cam las, fugind mereu de responsabilitati. Respectul dispare de cum aceasta lasitate devine vizibila Leului, iar acesta va cauta imediat un alt partener, pe care sa il respecte. In plan fizic, nu prea merge bine, deoarece Varsatorul are probleme la capitolul fidelitate, gasind mereu alte persoane care-i capteaza interesul; Leul se simte foarte jignit de acest fapt si crede ca Varsatorul este inuman si lipsit de capacitatea de a iubi. Relatie destul de neindicata.Varsator - FecioaraNu tocmai perechea perfecta Intr-o relatie amoroasa, acestia doi scot, fiecare, fie ce e mai bun, fie ce e mai rau in celalalt. Fecioara abordeaza viata mai rigid, mai teoretic. Varsatorul, pe de alta parte, este mai poetic si nu prea are tangente cu lumea pur stiintifica si practica in care traieste Fecioara. Insa acestia doi s-ar putea simti chiar bine astfel, completindu-si aceste diferente; se obisnuiesc si invata unul de la altul. Varsatorii tind sa fie pasionali si temperamentali in timp ce Fecioara opereaza mai metodic si putin mai discret. Nativul Fecioara este foarte organizat si mai realist. Varsatorul este mai modern si gaseste rutina inacceptabila. Fecioara considera Varsatorul ca fiind incitant, dar si-ar putea pierde rabdarea tot incercind sa-l faca sa fie mai realist. Varsatorul se intristeaza la criticile Fecioarei, dar gaseste fundamentele solide ale acesteia ca fiind interesante si demne de luat in seama. Fecioara tinde sa fie prudenta in ce priveste inima; ii place sa ajute si mai mult ofera decit primeste. Totusi, are nevoie sa i se multumeasca. Varsatorul comunica foarte bine, e intuitiv si inteligent, fara a fi snob sau ipocrit. Isi poate dezvolta abilitati sociale uimitoare. Fecioara nu va fi geloasa, atita timp cit Varsatorul nu intrece limita. Cu toate acestea, Varsatorul este foarte aerian in privinta banilor si Fecioara va trebui sa se ocupe de ele. Diferenta aceasta ar putea stirni certuri serioase, ceea ce le face relatia dificila.

Primarii ingrijorati de modificarea legii finantelor

 Primarul orasului Cugir, Adrian Teban, a participat zilele trecute in calitatea sa de vicepresedinte, la o intilnire a Asociatiei Primarilor din Romania. Teban a aratat ca primarii oraselor sint ingrijorati de efectele dezastruoase pe care le-ar putea avea deciziile Guvernului asupra functionarii primariilor. “Edilii din toata tara, reuniti in Asociatia Oraselor din Romania, avertizeaza ca anumite primarii ar putea ajunge in insolventa, daca se va pune in practica reducerea veniturilor din cotele defalcate. Primarii nu sint de acord cu proiectul Ordonantei Guvernului care prevede modificarea si completarea legii finantelor publice locale. Edilii prezenti la intilnire au declarat la unison ca reducerea severa a veniturilor bugetelor locale printr-o reglementare de urgenta si fara o consultare larga a autoritatilor administratiei publice locale reprezinta un act cu efecte greu de evaluat pentru existenta unor autoritati ale administratiei publice locale si desfasurarea activitatii socio-economice a colectivitatilor prin intrarea unor unitati administrativ teritoriale in situatii de criza financiara si in insolventa. Potrivit reprezentantilor AOR, primarii nu sint de acord cu propunerile Guvernului potrivit carora se reduce nivelul cotelor defalcate din impozitul pe venit, care ramin la dispozitia bugetelor locale, de la 82%, cit este în prezent, la 60%.                                          

Profesorii se pregatesc de examen

Acesta este numarul total de posturi in mediul urban si rural, de la invatamintul prescolar la cel liceal, inclusiv pentru centrele de documentare si informare sau pentru cabinetele de asistenta psihopedagogica. Pe linga acestea, exista insa si 775 de posturi netitularizabile. Concursul pentru ocuparea ambelor tipuri de posturi va avea loc in data de 14 iulie, in doua centre de concurs. Rezultatele vor fi afisate cel tirziu in 16 iulie. Contestatiile vor putea fi depuse pina in 18 iulie, iar rezultatele finale vor fi afisate in 20 iulie. Dupa examenPrima etapa de repartizare va avea loc in perioada 21-22 iulie. Repartizarea se va face in sedinta publica, iar la aceasta vor putea participa candidatii care au obtinut cel putin nota 7. Etapa a doua de repartizare va avea loc in 26 iulie, iar la aceasta vor participa cadrele didactice titulare care beneficiaza de continuitate pentru detasare la cerere si cadrele didactice titulare care solicita detasare la cerere prin concurs specific. In fine, cea de-a treia etapa de repartizare se refera la suplinitori, la aceasta urmind sa participe cei care nu au prins un post la repartizarile anterioare, precum si cei care nu au obtinut o nota mai mare de 7 la concurs, dar au obtinut cel putin nota 5. Aceasta etapa va avea loc in perioada 27-30 iulie. In data de 2 august, profesorii vor primi deciziile de de repartizare pe post in urma celor trei etape de repartizare. O a patra etapa de repartizare se refera la cadrele didactice titulare aflate in restringere de activitate nesolutionata, la cadrele didactice titulare care solicita detasare la cerere si la suplinitorii calificati. Aceasta etapa se va desfasura in perioada 23-31 august.

Probleme

 Din cauza manifestarilor violente ale naturii, din cursul zilei de ieri, populatia din judetul Alba a avut unele probleme de natura tehnica. Astfel, vintul puternic, plafonul de nori si caderile de ploi au afectat releele de transmisie ale mai multor societati de telefonie si televiziune prin cablu fiind intrerupta emisia acestora pentru mai multe ore, conexiunea la internet si legaturile telefonice.    

?Linistea ta conteaza!?

 Campania informativ preventiva ‘’Linistea ta conteaza!’’, care a început în 1 iunie, la care participa Inspectoratul de Politie al judetului Alba, împreuna cu Primaria municipiului Alba Iulia, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Alba si Serviciul Public Politia Comunitara Alba Iulia, a determinat o scadere semnificativa a faptelor antisociale savirsite în localuri si terase, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Din analizele efectuate s-a constatat o reducere semnificativa a solicitarilor formulate de cetateni pentru interventia în scopul reducerii zgomotului care a deranjat cetatenii din imediata apropiere a barurilor si teraselor. Astfel, în cursul lunii iunie s-au înregistrat doar 11 apeluri pe numarul unic de urgenta 112, pentru care fortele de ordine au aplicat 8 sanctiuni contraventionale în valoare de 3.100 lei. “Recomandam cetatenilor ca, în continuare, sa semnaleze faptele de încalcare a linistii publice si îi asiguram ca vom interveni oportun, ori de cite ori vom fi solicitati”, au aratat reprezentantii IPJ Alba. 

La volan fara permis

 Agentii de siguranta publica din cadrul Politiei orasului Abrud au oprit în trafic, pentru control, un autoturism care circula pe DN 74 A, în directia Abrud – Cîmpeni si care era condus de Tudor N., de 18 ani, din municipiul Deva. În urma verificarilor efectuate s-a stabilit faptul ca tinarul nu este posesor de permis de conducere, iar autoturismul i-a fost încredintat cu stiinta, pentru a fi condus pe drumurile publice, de catre Andra A., de 20 de ani, din municipiul Cluj Napoca. Fata de tinar se efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de ‘’conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere’’, fapta prevazuta si pedepsita de art. 86 alin. 1, din O.U.G. 195/2002, iar fata de Andra A., se efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de ‘’încredintarea cu stiinta a unui autovehicul, pentru a fi condus pe drumurile publice, unei persoane care nu poseda permis de conducere’’.                        

Masini noi pentru ISU

Contractul de finantare pentru acest proiect, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro, a fost semnat ieri la Consiliul Judetean Cluj, in prezenta presedintei Consiliului de Administratie al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Transilvania de Nord, Fekete Emoke, a directorului de proiect, Gheorghe Strimb, si a reprezentantilor ISU.      Proiectul, finantat din bani europeni, presupune achizitionarea mai multor echipamente pentru interventii in situatii de urgenta: 30 de echipamente pentru lucrul cu apa si spuma, o autospeciala de interventie la accidente colective si salvari urbane, doua autospeciale de cercetare, sase autospeciale pentru descarcerari grele, 21 de ambulante de prim ajutor, trei ambulante de reanimare, precum si un centru de comanda-control, care va functiona la Baia Mare.     Centrul de comanda-control va fi dotat cu echipament de comunicatii de ultima ora, iar, in caz de nevoie, va putea sa se deplaseze la locul unei calamitati. Directorul proiectului, Gheorghe Strimb, a explicat ca municipiul Baia Mare a fost ales ca oras de stationare a centrului de comanda deoarece s-a constatat ca in acea zona exista cele mai mari riscuri de accidente colective si de calamitati naturale.    12 autospeciale vor ajunge la ClujMasinile vor ajunge in posesia inspectoratelor pentru situatii de urgenta din cele sase judete din Transilvania de Nord in citeva luni, in doua etape. „Din cele 64 de autospeciale, 12 vor ajunge in judetul Cluj“, a tinut sa precizeze Fekete Emoke.      „Acest proiect este benefic pentru activitatea noastra de zi cu zi, mai ales ca se va imbunatati substantial timpul de interventie in situatiile de urgenta. La ora actuala functionam cu echipamente cu o vechime considerabila“, a declarat Adrian Dobre, adjunct al sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj.     Incendiile si inundatiile, principalele riscuri in judetAdrian Dobre a precizat ca principalele tipuri de risc in judetul Cluj sint incendiile si inundatiile, urmate de alunecarile de teren.      Dupa punerea in functiune a noilor autospeciale, timpul de actiune in cazul situatiilor de urgenta va ajunge la 17 minute in mediul rural si 9 minute in mediul urban.     Un alt scop al proiectului a fost uniformizarea accesului la servicii medicale de calitate al tuturor locuitorilor din cele sase judete ale Transilvaniei de Nord.

SIF Moldova vrea parti din Banca Transilvania

În ultimele 2 zile, Societatea de Investitii Financiare Moldova a cumparat pachete a cîte 50.000 de actiuni la Banca Transilvania. Pentru titlurile de marti a platit 1,41 de lei/actiune, adica 70.500 de lei, iar pentru tranzactia de ieri, 71.000 de lei. SIF Moldova a mai cumparat si în urma cu 3 luni actiuni la banca din Cluj, în valoare de 2,3 milioane de lei, iar, ulterior, a achizitionat alte pachete, mai putin relevante ca volum.

Cum se obtine finantarea pentru ?Casa Verde?

Directorul APM Alba, Vasile Todea, a declarat ca principala problema a oamenilor este lipsa banilor, dar sint si oameni care au aminat depunerea dosarelor pentru ca mai aveau nevoie de unele documente. O parte dintre cei care mai au disponibilitatea, inclusiv financiara, de a investi in astfel de sisteme s-au trezit “intorsi din drum” de reprezentantii APM Alba pentru ca nu aveau dosarele complete sau nu au respectat anumite “chichite” care le-ar putea face cererea neeligibila. Sumele care se acorda sint fixe, in functie de tipul instalatiei: pina la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare, pina la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura si pina la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Atentie insa, “in cazul cumularii in cadrul aceluiasi proiect a doua tipuri de instalatii, cuantumul finantarii solicitate nu poate depasi valoarea cea mai mare acordata unui tip de proiect din cele doua cumulate in cadrul programului”. Cei care doresc sa obtina acesti bani nerambursabili trebuie insa sa mai aiba la dispozitie o suma similara de cheltuit deoarece, dupa estimarile specialistilor, acesti bani acopera cam jumatate din costurile totale ale unei instalatii “verzi”, cu tot cu montare. Cine este eligibilPotrivit ghidului solicitantului, persoanele care solicita acesti bani trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: este persoana fizica care isi are domiciliul pe teritoriul Romaniei, este proprietar/coproprietar al imobilului pe/in care se implementeaza proiectul (imobilul trebuie sa nu faca obiectul unui litigiu in curs de solutionare la instantele judecatoresti, vreunei revendicari potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publica), nu are obligatii restante la bugetul de stat sau la bugetul local si in activitatea desfasurata anterior inceperii proiectului nu trebuie sa fi incalcat dispozitiile legale privind protectia mediului. De asemenea, solicitantul nu trebuie sa sponsorizeze activitati cu efect negativ asupra mediului.Cu banii primiti in cadrul acestui program, solicitantii pot acoperi cheltuieli legate de achizitia instalatiilor, cheltuielile cu montajul si punerea in functiune a sistemului, efectuarea, verificarea probelor si incercarilor si TVA. Important de stiut este ca pot fi acoperite numai cheltuielile facute dupa semnarea contractului de finantare nerambursabila, asa ca nu este bine sa va grabiti sa faceti vreo achizitie chiar daca stiti ca aveti toate sansele sa primiti aceasta finantare. ActeCererea de finantare nerambursabila trebuie completata pe calculator - fara stersaturi sau completari facute manual - si semnata de solicitant, in original. Aceasta “chichita” este foarte importanta, pentru ca deja au existat persoane care au fost nevoite sa revina la sediul APM Alba cu actele, doar pentru ca aveau cererile completate de mina. Pe linga aceasta cerere, dosarul de finantare trebuie sa cuprinda: declaratie pe propria raspundere a solicitantului, completata si semnata de catre solicitant, in original; copie de pe actul de identitate al solicitantului; extras de carte funciara care sa ateste dreptul de proprietate/ coproprietate al solicitantului asupra imobilului pe/in care se va realiza proiectul, in original, sau autorizatie de construire emisa solicitantului, in copie legalizata pentru imobilele aflate in constructie, valabile la data depunerii; certificat de atestare fiscala privind plata obligatiilor la bugetul local, in original, valabil la data depunerii dosarului de finantare; adeverinta privind existenta contului bancar al solicitantului finantarii, emisa de o banca comerciala, in original; un plic pe care se va completa numele si adresa completa a solicitantului. Este foarte important ca la dosar sa existe toate actele deoarece, potrivit ghidului solicitantului, “lipsa unui document sau prezentarea acestuia sub o alta forma decit cea solicitata sau iesirea sa din perioada de valabilitate, precum si neindeplinirea unui criteriu de eligibilitate determina respingerea dosarului de finantare”.Este important de stiut ca un solicitant poate depune, in cadrul sesiunii de finantare, un singur proiect, dar in cadrul aceluiasi proiect se pot cumula doua tipuri de instalatii. In momentul in care dosarul este complet, solicitantul va primi un numar de ordine de la APM Alba. Acesta este foarte important, deoarece programul se desfasoara pe principiul “primul venit, primul servit”. O prima estimare a sefului APM Alba, Vasile Todea, a aratat ca din cele aproape 2 milioane de lei alocate judetului, vor putea fi finantate aproximativ 350 de proiecte. Cum pot fi perduti baniiDosarele complete se trimit la Bucuresti, unde sint analizate de o comisie. Comisia poate solicita documente sau informatii suplimentare cu privire la documentele depuse, in vederea clarificarii dosarului de finantare, daca pe parcursul analizei se constata necesitatea furnizarii lor. Solicitantii au obligatia de a furniza, in maximum 10 zile lucratoare de la data solicitarii, documentele si informatiile solicitate. In caz contrar, dosarul de finantare este respins.Cei care se considera nedreptatiti, in orice faza a evaluarii, pot depune contestatii, care trebuie solutionate in 15 zile de la inregistrare. Solicitantul a carui cerere de finantare a fost aprobata se prezinta la sediul APM, cu actul de identitate. “Se considera renuntare la finantarea aprobata neprezentarea solicitantului pentru semnarea contractului de finantare nerambursabila in termen de 60 de zile de la comunicarea aprobarii dosarului de finantare, respectiv publicarea pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu a listei dosarelor de finantare aprobate”, au mentionat reprezentantii AFM.Contractul de finantare nerambursabila intra in vigoare la data semnarii acestuia si este valabil pina la data de 15 decembrie a fiecarui an. Dosarul de decontare va fi depus la sediul APM Alba nu mai tirziu de data de 31 octombrie a fiecarui an.Beneficiarii fondurilor trebuie sa fie atenti sa respecte “la litera” contractul semnat. In caz contrar, contractul va fi reziliat, iar banii alocati deja vor trebui returnati si nu oricum, ci cu dobinda la nivelul dobinzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, calculata de la data platii. Totusi, va fi destul de greu pentru solicitant sa ajunga in aceasta situatie, pentru ca el va primi, de fapt, o decontare a unor sume investite deja, deoarece “odata cu depunerea dosarului de decontare, beneficiarul este obligat sa faca dovada achitarii integrale a serviciilor/produselor/ lucrarilor aferente proiectului”. Dosarul de decontare trebuie sa cuprinda pe linga cerere, contract de executie, facturile fiscale, extrase de cont sau chitante, proces verbal de receptie a lucrarilor, dar si certificatul de garantie. Mare atentie la facturi care trebuie sa cuprinda inclusiv data si numarul contractului conform caruia se emite si perioada in care au fost executate lucrarile aferente.In fine, beneficiarul este obligat sa mentina investitia realizata in cadrul Programului “Casa Verde” pentru o perioada de cel putin un an dupa finalizarea sa. Reprezentantii APM pot face vizite inopinate sa vada daca acest lucru se intimpla, deoarece “finantarea nerambursabila acordata va fi recuperata in cazul in care obiectivele finantate nu sint folosite conform scopului stabilit, precum si in cazul in care acestea au fost vindute, in timpul derularii proiectului si dupa finalizarea proiectului, pe o perioada de un an”.

Campanie impotriva traficului de persoane

 Pornind de la principiul ‘’mai bine sa previi decit sa combati’’, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Alba, Agentia Nationala Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Alba Iulia si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba au initiat, la nivel local, derularea unei campanii informativ-preventive privind traficul de persoane, intitulata sugestiv ‘’Sa protejam copilaria’’. Grupul tinta principal va fi constituit din minorii cu virste cuprinse între 12 si 18 ani, institutionalizati în centrele de plasament ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba, care vor fi informati si constientizati asupra efectelor negative ale traficului de persoane. De asemenea, personalul din centrele de plasament va fi instruit în ceea ce priveste identificarea victimelor traficului de minori si furnizarea de servicii de asistenta specifice nevoilor victimelor. Printre obiectivele care vor fi urmarite de personalul specializat din cadrul celor trei institutii se numara: informarea si constientizarea grupului tinta despre conceptul de trafic de persoane (infractiune, forme de exploatare/diferenta trafic-prostitutie, fazele traficului, consecintele traficului asupra victimelor, drepturi victima, masuri de prevenire) si riscurile asociate traficului; educarea grupului tinta astfel încit la sfirsitul fiecarei activitati instructiv-educative, grupul tinta sa fie în masura sa recunoasca trasaturile caracteristice principalelor forme de exploatare, sa retina cel putin 2 riscuri asupra integritatii, sanatatii sau sigurantei individuale; învatarea de noi modele de comportament pentru a nu deveni victima a traficului de persoane.Actiunile din cadrul campaniei se vor derula în perioada iulie – august, si se vor desfasura dupa un grafic stabilit de comun acord de conducerea institutiilor participante si vor consta în: prezentarea de materiale informativ-educationale pe tema traficului de persoane/material power point, film, distribuirea de afise si pliante, jocuri de rol, organizarea de concursuri cu premii, constind în materiale de campanie (tricouri, portmonee, sacose, pelerine).       

Conditiile agrometeorologice in intervalul 7-20 iulie

Regimul termic mediu diurn al aerului se va încadra între 18° C si 28° C, abaterile termice pozitive fiind de 1° C pîna la 5° C.     Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, însotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vîntului, în cea mai mare parte a tarii. Per ansamblu, precipitatiile vor putea înregistra valori normale în nordul si centrul tarii, iar în restul zonelor, cantitatile de apa pot prezenta o tendinta spre deficit.     În cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate accesibila plantelor, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite optime, apropiate de optim si satisfacatoare în cea mai mare parte a tarii.      Ca urmare, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor prasitoare si cele de maturare a bobului la cerealierele de toamna se vor desfasura în general normal, îndeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.     Datorita temperaturilor ridicate din aer, se va înregistra în continuare fenomenul de ofilire si rasucire a frunzelor în orele de amiaza la prasitoare, plantele prezentînd aparat foliar îngalbenit si uscat partial, precum si stiuleti subdimensionati la porumb, seminte seci si capitule cu diametrul redus la floarea-soarelui, în special pe suprafetele afectate de seceta.

Colectarile de lapte au crescut in mai cu peste 19%

Cu toate ca, in luna mai, colectarile de lapte au crescut fata de luna precedenta cu circa 19 procente, fata de luna mai a anului trecut au fost mai putine cu 7,3%.     Datele Institutului National de Statistica arata ca, in perioada 1 ianuarie – 31 mai 2010, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, cantitatea de lapte de vaca colectata de la exploatatii agricole si centre de colectare de catre unitatile procesatoare a scazut cu 6,2%.      In luna mai 2010, comparativ cu luna precedenta, laptele de vaca ce a fost colectat de unitatile procesatoare a crescut cu 15.265 de tone (plus 19,2%). Cele mai mari cresteri ale productiei in luna mai, comparativ cu luna aprilie, au avut loc la unt, cu 167 de tone (plus 24,2%) si la brinzeturi, inclusiv cantitatea de brinza obtinuta numai din lapte de vaca (88,3% din productia totala de brinzeturi), cu 993 de tone (plus 18,6%).      Cantitatea de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si altele) produsa in luna mai 2010 a crescut cu 1.008 tone (plus 8,1%) fata de luna precedenta.      Aceeasi tendinta de crestere in luna mai comparativ cu luna precedenta poate fi mentionata la laptele de consum, cu 1.299 de tone (plus 7%), si la smintina de consum, cu 127 de tone (plus 3,5%).     Scaderi fata de anul trecut la unele produseFata de luna corespunzatoare din anul precedent, in luna mai a acestui an, volumul de lapte de vaca ce a fost colectat de unitatile procesatoare a scazut cu 7.473 de tone (minus 7,3%).      Scaderi ale productiei in luna mai 2010 comparativ cu luna mai 2009 au avut loc la brinzeturi, cu 744 de tone (minus 10,5%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si altele), cu 328 de tone (minus 2,4%), si smintina de consum, cu 51 de tone (minus 1,3%).      Pot fi mentionate si doua produse lactate la care productia a crescut in luna mai 2010 comparativ cu luna corespunzatoare din anul 2009: unt, cu 37 de tone (plus 4,5%), si lapte de consum, cu 420 de tone (plus 2,2 %).      In perioada 1 ianuarie – mai 2010, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, laptele de vaca ce a fost colectat de unitatile procesatoare a scazut cu 25.263 de tone (minus 6,2%).Agerpres

Satenii nu dau Cooperativa pe mall

Vinzarile magazinelor de la sat au crescut in ultimul an, tot mai multi sateni renuntind la cumpaturile "la bax" din supermarketurile clujeneVeniturile medii ale unui agricultor sint de 503 lei pe luna, iar cheltuielile de 488 de lei, potrivit Institutului National de Statistica. Din acest motiv, prea putini isi mai permit sa se aprovizioneze, ca in alti ani, la supermarketuri, astfel ca prefera sa cumpere de la magazinul din sat. Astfel, nu e de mirare ca veniturile micilor comercianti din zona rurala au crescut cu 15%.     Pe fondul crizei, tot mai multi sateni prefera sa nu isi mai aprovizioneze familiile de la supermarketurile clujene, ci sa cumpere mai putin, de la magazinele din apropiere. Fie ca este vorba de fostele Cooperative, care au, in general, avantajul ca se afla in centrul localitatilor, fie ca este vorba de magazine deschise in casele oamenilor, alimentarele din sat o duc mai bine decit in urma cu citiva ani, potrivit administratorilor acestora. Secretul lor consta in comisionul mic practicat, care face ca preturile de pe rafturile din sate sa nu fie cu mult mai mari decit cele din magazinele de oras.    Astfel, vinzarile magazinelor de sat au crescut in ultimul an cu circa 15%, dupa cum arata datele „Gazetei Agricole“. Totodata, multi dintre oamenii de la sat prefera sa-si cumpere cele necesare de la cel mai apropiat negustor si pentru ca acesta ii este vecin si, la o adica, ii poate face rabat si ii poate oferi marfa „pe asteptare“ sau „pe caiet“, pentru ca, mai apoi, la primirea salariilor sau a ajutoarelor sociale, sa isi plateasca datoriile.     Unul dintre lucrurile care dovedesc ca patronilor de magazine din mediul rural nu le merge rau este si faptul ca o parte dintre farmaciile de la sat care s-au inchis in ultimul an s-au transformat peste noapte in mini-ABC-uri, adica magazine care vind de toate.     In ceea ce priveste veniturile unei familii din mediul rural, datele Institutului  National de Statistica arata ca, in primul trimestru din 2010, acestea erau cu o treime mai mici decit cele ale unei familii de la oras. Statisticile mai arata ca, in zona rurala, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 37,9% din totalul veniturilor, in timp ce 33,4% a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii. Pe de alta parte, banii primiti din agricultura au reprezentat doar 4,5% din veniturile obtinute la sat. Astfel, sumele alocate de stat ca prestatii sociale au reprezentat 28,2% din veniturile unei familii din mediul rural, iar salariile doar 26,9%.

Gradinita noua si apa mai buna in satele clujene

Printre altele, a fost eliberat certificatul de urbanism pentru demolarea unei constructii din satul Buza in vederea construirii unei gradinite cu program normal, care sa adaposteasca doua sali de grupa. In corpul de cladire cu regim de inaltime P plus E se vor amenaja si alte sali necesare desfasurarii in conditii optime a programului prescolar. Investitia este necesara intrucit la ora actuala in localitatea Buza nu exista nici o gradinita, numarul mare de copii impunind construirea uneia.    Reparatii capitale la sistemul de alimentare cu apa din AschileuDe asemenea, presedintele Consiliului Judetean a eliberat si certificatul de urbanism necesar in vederea efectuarii de reparatii capitale pentru alimentarea cu apa in localitatea Aschileul Mare, comuna Aschileu. Terenul vizat se afla in intravilanul localitatii si apartine domeniului public de interes local.     Investitia propune reparatia capitala a sistemului de alimentare cu apa potabila a localitatii Aschileul Mare, respectiv inlocuirea retelelor de distributie, refacerea captarii si a zonei de protectie sanitara, construirea de noi fintini si retele de drenaj pentru suplimentarea debitului de apa.     „Prin eliberarea acestor certificate de urbanism facem o serie de pasi concreti in directia cresterii calitatii vietii in mediul rural din judetul Cluj, atit prin asigurarea dreptului la educatie al copiilor, cit si prin cresterea calitatii apei furnizate locuitorilor din intreg judetul. Egalitatea de sanse in viata a tuturor locuitorilor judetului nu se poate realiza decit prin garantarea efectiva a dreptului la educatie si cunoastere, ceea ce presupune in primul rind oferirea pentru copiii din fiecare localitate a posibilitatii de a urma toate ciclurile de invatamint, incepind cu cel prescolar. Pe de alta parte, prin intermediul lucrarilor de reparatii capitale se modernizeaza sistemul de alimentare cu apa potabila, conform ultimelor standarde de calitate in domeniu“,  a declarat presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise.

Sfintii 45 de mucenici din Nicopolea Armeniei

Paginul imparat Liciniu, care a fost primit la imparatie de marele Constantin, stapinind partile Rasaritului, a dat porunca prin toata stapinirea sa ca toti crestinii care nu vor veni sa se inchine zeilor sa fie munciti si omoriti in diferite chinuri, iar averile lor sa fie luate spre zidirea capistelor idolesti, a bailor si a innoirii cetatilor.     Venind porunca aceasta si in Nicopoli, cetatea Armeniei, se pregateau tot felul de chinuri si diferite unelte de muncire pentru crestini. Prinzindu-se multi crestini si fiind dusi la chinuri, niste robi ai lui Hristos, in numar de peste patruzeci, s-au sfatuit sa nu astepte pina ce vor fi prinsi de pagini, ci singuri sa mearga la judecata de voie si, marturisind numele lui Hristos, sa se dea la munci. Intre dinsii erau mai de seama Leontie, Mavrichie, Antonie si Alexandru, toti barbati insemnati cu neamul si cu invatatura si imbunatatiti cu viata. Deci, ducindu-se impreuna, au stat inaintea lui Lisie, ighemonul tarii Armeniei, si au marturisit ca sint crestini.     Ighemonul, minunindu-se de puterea de credinta, de invoirea intre ei si de indraznirea lor la munci, i-a intrebat zicind: „De unde sinteti voi si cine v-a invatat sa nu va inchinati zeilor nostri?“ Sfintul Alexandru a raspuns: „Unii sintem de aici, unii din cetate, iar altii de prin sate, insa pamintul acesta este patria noastra, iar Tatal nostru este Hristos Dumnezeu din ceruri. Acela ne-a invatat sa nu ne inchinam zeilor celor mincinosi, surzi si muti, nici lucrului facut de miini omenesti“. Ighemonul a zis: „Dar unde este Hristosul vostru? N-a fost El rastignit si a murit?“ Sfintul Leontie a raspuns: „De unde stii tu ca Hristos al nostru a murit? Sa stii de la mine ca El, desi a murit, apoi a inviat din morti si S-a inaltat la cer. El a murit de voie pentru noi, dar S-a sculat iarasi ca un Fiu al lui Dumnezeu“. Atunci ighemonul a zis: „Dar Hristos acum este viu?“ Leontie a raspuns: „O, ighemoane, zeii vostri, murind, nu mai inviaza, dar Domnul nostru Iisus Hristos viaza in veci, macar ca a si murit. Iar prin moartea Sa, scotindu-ne pe noi din vesnica moarte, ne-a facut si ne-a invatat sa murim pentru El, ca astfel sa fim vii cu El in viata cea fara de sfirsit“. Atunci ighemonul Lisie, umplindu-se de minie, a zis cu rautate:      „O, cap rau! Tu esti judecator al zeilor nostri? Eu ma jur pe ei ca nu va voi cruta, ci rau va voi pierde pe toti“. Atunci tiranul a poruncit ca, dezbracindu-i pe toti, sa-i spinzure la muncire si cu unghii de fier sa strujeasca trupurile lor. (...) Slujitorii, aprinzind o gramada mare de lemne, care era pregatita pentru aceea, au luat pe sfintii mucenici si i-au aruncat in foc. Intre sfinti, unii erau vii, altii morti de curind, deci ei i-au aruncat in foc si pe unii, si pe altii. Sfintii mucenici fiind mistuiti de foc, slujitorii au cautat oasele lor ramase in cenusa si cite au gasit le-au adunat intr-un sac si le-au aruncat in riul Lices. Riul, primind intr-insul oasele sfintilor ca pe o vistierie de mare pret, le-a pazit intr-un loc, aproape de mal, nu prea adinc, unde, prin repezeala sa, le-a adunat pe toate. Venind niste oameni dreptcredinciosi si cautindu-le, le-au gasit fara multa osteneala. Luindu-le pe toate, le-au pus la un loc cinstit pina ce a pierit paginul imparat Liciniu, care stapinise Rasaritul impreuna cu imparatul Constantin, care ramasese singur la imparatie si daduse libertate Bisericii lui Hristos din toata lumea. Atunci au fost aratate la toti si oasele acestor sfinti mucenici, carora li s-a zidit o biserica in numele lor. Si se dadeau tamaduiri din oasele lor cele sfinte si de la izvorul acela, pe care il scosese Sfintul Sisinie cu rugaciunea.

Minori calificati in furt

 Politia municipiului Blaj a fost sesizata de catre un cetatean din localitate cu privire la faptul ca, în aceeasi zi, în intervalul de timp 10.00- 12.30, persoane necunoscute au patruns în locuinta sa prin folosirea de chei potrivite, de unde au sustras doua masini de gaurit si un pendular pentru taiat, în valoare de 1.100 lei. În urma masurilor întreprinse de politisti, la scurt timp, s-a reusit identificarea minorilor S.C.N., de 17 ani si H.M., de 16 ani, ambii din Blaj ca principali suspecti de comiterea furtului. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate si restituit partii vatamate, iar cercetarile sint continuate sub aspectul savirsirii infractiunii de furt calificat.                          

Pentru sinistrati

 Perioada extrem de dificila prin care trec oamenii din zonele afectate de inundatiile din ultimele saptamini si problemele grave cu care se confrunta populatia din Moldova, Oltenia si centrul tarii i-au sensibilizat si pe localnici. Astfel, in institutiile din judetul Alba s-au organizat actiuni de colectare de ajutoare constind in haine, alimente si bani, ajutoarele urmind sa fie distribuite in zonele sinistrate. De asemenea, la nivel local, organizatii nonguvernamentale, dar si autoritatile au organizat centre de colectare in acelasi scop. Ajutoarele urmeaza sa ajunga atit in zonele afectate din Moldova si Oltenia, cit si acolo unde sint necesare in judetele Alba, Cluj si Mures, afectate de capriciile naturii in urma cu aproximativ trei saptamini.          

Muzeografii vor purta ?tinutele istoriei?

O parte din specialistii Muzeului National al Unirii din Alba Iulia vor purta tinute inspirate de anumite perioade istorice sau reprezentind anumite personaje, cu ocazia diferitelor evenimente. Costumele vor fi confectionate cu fonduri obtinute dupa ce reprezentantii muzeului au scris un proiect care a obtinut finantare din partea Administratiei Fondului Cultural National. Finantarea are o valoare de 25.800 lei, bani din care vor fi realizate 20 de astfel de costume.Conducerea institutiei muzeale din Alba Iulia a tinut sa sublinieze ca obtinerea acestei finantari este cu atit mai importanta cu cit, la nivel national, au fost finantate doar 7 proiecte, iar cel cistigat de albaiulieni este al doilea ca valoare. “Proiectul a fost depus in cadrul unei competitii organizate de Administratia Fondului Cultural National, in luna mai, declarat cistigator in iunie, urmind sa fie finalizat pina in noiembrie. Sintem o echipa de 7 oameni implicati in acest proiect. Ne propunem sa realizam un numar de 20 de costume. Este vorba despre opt costume care reprezinta anumite personalitati ale istoriei nationale si, in egala masura, personalitati reprezentative pentru istoria locala: Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu etc. Acestea sint personalizate, dar vom mai avea alte 12 costume care reprezinta anumite epoci istorice: un costum de epoca pietrei, un costum de epoca metalelor, vreo trei costume din perioada romana - aici am ales un numar mai mare pentru ca multe din actiunile muzeului se refera la aceasta perioada si, de asemenea, avind Apulumul, expozitia noastra permanenta are aproape un etaj intreg numai pe perioada romana. Am incercat sa imbinam caracterul expozitiei noastre cu aceste costume”, a declarat Tudor Rosu, coordonatorul proiectului. Parada modei... istorice “Vom avea un moment de deschidere, o festivitate, un fel de parada de moda, in care vom prezenta aceste costume care vor fi purtate de specialistii nostri, fiecare alegindu-si un personaj, un costum, incercind sa intre in pielea personajului. Pe viitor costumele vor fi purtate la anumite manifestari, evenimente pe care le avem. Cu siguranta, toate cele 20 de costume vor fi prezente la 1 Decembrie, cind avem un numar foarte mare de vizitatori, de Zilele Orasului... La aceste evenimente de virf, plus la evenimente cu un anumit caracter. De exemplu, la o expozitie pe perioada romana vor fi prezente costumele dedicate perioadei romane”, a precizat coordonatorul proiectului.Acesta a mentionat ca ideea de a solicita finantare pentru un astfel de proiect a aparut cu ocazia manifestarii organizate cu prilejul “Noptii Muzeelor”, care s-a bucurat de un succes deosebit in rindul vizitatorilor. “La Noaptea Muzeelor, am avut un numar foarte mare de vizitatori - aproximativ o mie de vizitatori in 3 ore - si ne-am gindit ca este un plus de imagine, ceva ce atrage publicul... Atunci, lumea a fost incintata, entuziasmata si am zis ca am putea sa permanentizam asa ceva. Este si un demers care presupune o anumita interactivitate cu publicul. Omul in centrul istoriei, pentru ca omul atrage mult mai mult decit o piesa lipsita de viata”, a spus Tudor Rosu. De asemenea, studiile sociologice desfasurate au demonstrat faptul ca publicul vizitator este atras de asemenea elemente intr-o proportie insemnata. Costumele vor fi realizate pina la 1 noiembrie, dupa care se va stabili o zi in care sa fie prezentate publicului.

Planurile lui Cordos pentru PSD Cluj

Senatorul Alexandru Cordos, candidat la functia de lider al organizatiei judetene a PSD Cluj, si-a prezentat ieri principalele puncte ale programului cu care spera sa cîstige presedintia filialei. El vrea ca dupa alegerile din 2012 organizatia PSD Cluj sa-si dubleze numarul de primari, consilieri locali, consilieri judeteni si parlamentari, sa cîstige Primaria Cluj-Napoca si presedintia Consiliului Judetean. „Nu ne mai putem multumi, în actualul context economic, social si politic cu sub 20% din electorat si cu eticheta de oras al lui Boc“, crede Cordos. Senatorul clujean a mai mentionat ca s-a saturat de „echipele si SRL-urile din partid“ si ca este nevoie de o noua viziune, de un lider puternic care sa coalizeze toti social-democratii clujeni în jurul unui singur program. Contracandidatul lui Cordos la alegerile care au loc astazi este fostul lider al organizatiei PSD Cluj-Napoca, consilierul local Remus Lapusan.    M. O.

Giurgiu cere scutirea sinistratilor de la plata ratelor la banci

Concret, Giurgiu va propune ca sinistratii sa fie scutiti de la plata ratelor creditelor facute la banci, fie ca este vorba despre credite pentru cumpararea de locuinte, credite de nevoi personale sau pentru cumpararea unor diverse bunuri. „In actualele conditii consider ca si bancile trebuie sa dea dovada de solidaritate. De aceea, voi depune un proiect de lege care prevede ca toate persoanele fizice si juridice care au suferit de pe urma inundatiilor sa beneficieze de scutire la plata ratelor fara penalitati, majorari si dobinzi, pina dupa data de 1 ianuarie 2012“, a explicat ieri deputatul clujean.      „Din 2005 si pina in prezent, inundatiile au avut loc cu regularitate, din pacate, exact in aceleasi locuri ca in 2005, diferenta fata de acel an catastrofal este faptul ca in 2010 oamenii au mai multe credite la banci. Banii alocati construirii de diguri si regularizari de cursuri de apa sint invaluiti in mister: unii spun ca nu au fost prevazuti in buget si, ca atare, nici nu puteau fi alocati, altii, din contra, ca au existat si chiar au fost trimisi in zonele cu risc ridicat de inundatii unde, pe hirtie cel putin, digurile au fost construite si unele suprainaltate. Din aceste considerente supunem adoptarii propunerea de lege privind scutirea de la plata ratelor imprumutului la banca pentru persoanele sinistrate de pe urma inundatiilor din anul 2010“, a aratat Giurgiu in proiectul de lege pe care l-a intocmit deja.

Decit impozit pe dobinda, mai bine ?banii la saltea

De teama dobinzilor, romanii au revenit la cea mai veche banca din lume: salteauaAsociatia Romana a Bancilor a anuntat ieri explicit, intr-un comunicat, ca veniturile obtinute din dobinzi realizate inainte de 1 iulie nu vor fi impozitate.      „Baza de calcul asupra careia se aplica o cota de impozit de 16% este constituita din veniturile calculate incepind cu data de 1 iulie 2010 pina la data scadentei depozitului si inregistrate in contul curent sau contul de depozit al titularului“, se arata intr-un comunicatul ARB.     Precizarile vin dupa o intilnire intre reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, solicitata de bancheri expres pentru a clarifica anumite aspecte ale noii impozitari.    Retroactiv? In nici un caz…Pina ieri seara, cind a aparut notificarea ARB urmata de una a Ministerului Finantelor, vestea ca se vor impozita retroactiv dobinzile nascuse panica deopotriva intre romanii cu depozite bancare si intre bancheri.      Ordonanta 54/2010, care a modificat Codul Fiscal din 1 iulie, a specificat ca dobinzile aferente depozitelor, conturilor de conomii si conturilor curente vor fi impozitate cu 16%, dar ambiguitatile din textul initial au lasat loc speculatiilor, astfel incit mai multe banci din Romania au decis sa calculeze retroactiv impozite pe dobinzile obtinute de clientii lor.      Iosif Pop, presedintele Imo Grup, a declarat pentru monitorul ca, in astfel de cazuri, bancile vor trebui sa le inapoieze deponentilor sumele percepute in plus ca impozit pentru dobinzi din perioada premergatoare datei de 1 iulie. El a clarificat faptul ca, in Romania, retroactivitatea este interzisa si nu se poate aplica, mai ales in sistemul financiar. Astfel, impozitul pentru sumele obtinute pina pe 30 iunie impozitul ar trebui calculat la 1%, asa cum prevedea o ordonanta anterioara, a Guvernului Tariceanu, in vigoare pina luna trecuta.    Daca nu explicau, impozitau „vintul“Clientii bancilor s-au speriat in momentul in care au realizat ca impozitele erau aplicate la intreaga valoare a dobinzilor cuvenite, chiar daca majoritatea depozitelor fusesera constituite cu multe luni in urma. Astfel – in calculele multora – a incoltit ideea ca ar fi posibil ca, in loc sa primeasca bani in plus la „maturitatea“ depozitului, sa se trezeasca cu mai putini bani in cont, dupa scaderea impozitului.     Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat ca numarul romanilor care aleg sa isi depuna economiile in banci este in continua scadere, iar 72% dintre acestia prefera ca, in momente de criza, sa isi duca banii acasa.      De aceeasi parere este si presedintele Imo Grup, Iosif Pop, care a precizat ca multi dintre oamenii cu care a discutat in ultima perioada erau decisi sa isi retraga banii din banci din cauza noilor impozite si sa „ii puna sub saltea“. „Multi au renuntat la banci. Daca va merge tot asa, vor impozita, in cele din urma, vintul“, a declarat Pop.

Nicolae Dica ar putea juca in Turcia

Fostul jucator al campioanei CFR, Nicolae Dica, ar putea fi împrumut de Catania, formatia la care este legitimat, în Turcia, la echipa Manisaspor. Conducerea campionilor nu a vrut sa prelungeasca împrumutul fostului stelist, care nu este dorit nici la echipa unde este legitimat. Dica a evoluat în returul sezonului trecut 13 partide în tricoul visiniu, însa nu a reusit sa înscrie nici un gol. De-a lungul carierei, pitesteanul a mai evoluat la FC Arges si Steaua, de unde a plecat în Serie A la Catania, unde, însa, nu a impresionat.Haberaktuel.com noteaza ca Nicolae Dica este „un numar 10 ca Hagi“, el amintind de fostul international român atît datorita fizicului, cît si tehnicii sale. Manisaspor a terminat sezonul 2009/2010 al primului esalon din Turcia pe locul 14.    L. B.

?U? Mobitelco se reuneste pe 2 august

Lotul vicecampioanei „U“ Mobitelco se va reuni pentru a începe pregatirea noului sezon în data de 2 august. Elevii lui Marcel Tenter se vor pregati în perioada 2-7 august la Cluj, apoi vor efectua doua cantonamente în perioada 9-21 august. Baschetbalistii alb-negri vor reveni apoi la Cluj, unde vor continua pregatirea si vor juca doua partide amicale la începutul lunii septembrie, dupa care se vor deplasa în Serbia pentru a juca alte partide amicale. În perioada 13-18 septembrie, vicecampionii se vor pregati la Cluj, unde vor participa si la un turneu amical. În 26 septembrie, „U“ Mobitelco va juca în primul tur al Cupei României, iar în 2 octombrie va începe noua editie de campionat. Pîna la 1 septembrie, sportivii clujeni nu se vor putea pregati la Sala Sporturilor „Horia Demian“, deoarece aceasta este în renovare.    L. B.

Cristi Chivu vine miine la Cluj!

Capitanul nationalei de fotbal a României, Cristian Chivu, va fi prezent mîine în Cluj-Napoca cu ocazia turneului final al Ligii de Fotbal Amator Bergenbier. Jucatorul lui Inter Milano va sustine o conferinta de presa, iar apoi va da startul unei partide din cadrul competitiei. Turneul final al Ligii de Fotbal Amator aduna la start cele mai bune echipe din România, care îsi vor disputa titlul de campioana. Meciurile vor începe vineri, la ora 9, si se vor întinde pe tot weekendul, finala urmînd sa aiba loc duminica, de la ora 19. La competitie vor participa 25 de formatii, care vor fi împartite în 5 grupe de cîte 4. Meciurile se vor juca în paralel, pe doua terenuri. Durata unei partide este de 40 de minute, împartita în doua reprize de cîte 20 de minute, cu o pauza de 5 minute. Echipele vor fi formate din 6 jucatori si 6 rezerve.    L. B.

?Studentii? sint optimisti dupa amicale

Foto ucluj.roUniversitatea a invins cu 2-1 pe Al Ahly Cairo„U“ Cluj a jucat in cantonamentul din Austria trei partide amicale, cistigind doua, cu Dinamo Bucuresti si Al Ahly Cairo, si pierzind in fata formatiei maghiare Videoton Fehervar.     Cu un lot destul de numeros si puternic intarit in pauza competitionala, „sepcile rosii“ asteapta debutul in Liga 1. Universitatea a invins pe Dinamo cu 1-0 in prima partida amicala, apoi a pierdut, 2-3, cu Videoton Fehervar, dar a invins cu 2-1 pe Al Ahly dupa ce a fost condusa o buna parte din meci.Alb-negrii vor avea un meci deosebit de greu in prima etapa, impotriva candidatei la titlu Steaua Bucuresti. Clujenii nu sint speriati de formatia din Ghencea si abia asteapta confruntarea, mai ales jucatorii veniti de la Dinamo, rivala traditionala a Stelei. „E un meci foarte important. Am fost crescut in spiritul anti-Steaua, stiu ca si la Cluj exista acest spirit si imi doresc foarte mult o victorie in prima etapa“, a declarat noua achizitie a „studentilor“, Andrei Voican.     Helder Castro, mijlocasul portughez venit de la Feirense, este multumit de conditiile gasite la Universitatea si crede ca formatia clujeana ar face fata si in campionatul portughez. „Conditiile sint bune, am fost primit bine de toata lumea. Abia astept meciurile din Liga 1 si sper sa reusesc sa dovedesc ca merit un loc de titular. Din ce-am vazut pina acum la antrenamente, avem o echipa puternica. In Portugalia, «U» s-ar clasa undeva la mijlocul clasamentului“, a declarat Castro.    Dulca si Pana, multumiti de jocAntrenorul Cristi Dulca s-a declarat multumit de evolutia jucatorilor in partidele amicale si de faptul ca au inceput sa apara relatii de joc, in ciuda faptului ca sint multi nou-veniti.     „Faptul ca am cistigat cu o echipa foarte buna din Egipt demonstreaza ca sintem pe drumul cel bun. Am fost condusi si am revenit, asta este o dovada de caracter si de valoare din partea jucatorilor. Tinind cont de traditia si valoarea lui Al Ahly, dar si de faptul ca au facut egal cu FC Vaslui, cred ca este un rezultat bun. Relatiile de joc nu se vor suda in doar 2 saptamini, iar omogenizarea va dura mult mai mult. Victoriile in amicale sint bune pentru moralul jucatorilor, dar, bineinteles, trebuie sa muncim in continuare. Apararea trebuie sa fie cit mai exacta, si trebuie sa avem dubluri pe posturi, pentru a avea concurenta“, a declarat Cristi Dulca pe ucluj.tv, dupa victoria cu 2-1 in fata celor de la Al Ahly Cairo.     Si Marian Pana a fost multumit de prestatia echipei in partida cu Al Ahly. Managerul clujenilor a apreciat faptul ca jucatorii nu s-au pierdut cu firea dupa ce au fost condusi si a fost placut impresionat de rezerve, care au intors soarta partidei. „M-a multumit jocul echipei. Am fost foarte bine organizati in prima repriza, am avut rabdare sa jucam pe minge recuperata si apoi sa declansam contraatacul. Jucatorii au avut o cadere dupa ce au primit golul, dar si-au revenit si am cistigat“, a declarat Marian Pana.

?Portocala mecanica? a ajuns in finala!

Olandezii au dominat inceputul de meci, dar nu au reusit sa-si creeze ocazii foarte clare de a marca. Capitanul Giovanni van Bronckhorst a spart monotonia partidei in minutul 18, printr-un sut de la peste 30 de metri, care a aterizat in vinclul portii aparate de Muslera. Golul care a deschis batavilor drumul spre finala a fost cel mai frumos de la CM 2010. Sud-americanii nu au stat pe ginduri si au inceput sa preseze poarta olandezilor, in cautarea egalarii. Diego Forlan a reusit sa-i aduca pe sud-americani din nou in joc: a primit mingea de la mijlocul terenului si a sutat de la 25 de metri, surprinzindu-l pe goalkeeperul olandez Stekelenburg. Batavii au dominat apoi jocul si au incheiat, practic, conturile la mijlocul reprizei secunde: Sneijder a sutat din marginea careului, Van Persie l-a mascat pe Muslera, iar balonul a intrat in poarta dupa ce a lovit bara; 3 minute mai tirziu Robben a scapat pe contraatac si a inscris, rezolvind ecuatia calificarii. Uruguayenii au urcat in atac, dar nu au reusit sa inscrie decit in prelungiri, prin Max Pereira.     Olanda a jucat de doua ori in finala CM, pierzind de fiecare data in fata tarii gazda, in 1974 in fata Republicii Federale Germania, iar in 1978 in fata Argentinei. Uruguay a jucat in semifinale pentru prima data dupa 1970.

?10 motive pentru care Guvernul Boc trebuie sa plece"

                            Motiune de cenzura populara:      „10 motive pentru care Guvernul Boc trebuie sa plece"     Pentru ca Guvernul Boc: 1.      Dispretuieste pensionarii, pe care ii considera vinovati de dezechilibrul bugetar si pe care ii ataca in mod direct prin actiunile sale; 2.      Mareste excesiv taxele si impozitele, prin masuri absurde (precum cresterea excesiva si nediferentiata a TVA), pe termen nelimitat, care distruge mediul economic si adanceste recesiunea actuala; 3.      Taie nediferentiat salariile bugetarilor - profesori, medici, militari, politisti, magistrati, fara sa tina cont de recomandarile specialistilor, a patronatelor si a sindicatelor; 4.      Nu ia nici o masura impotriva clientelei politice  a lui Basescu si a lui Boc si a coruptiei generalizate, adevarata cauza a dezechilibrului bugetar actual, a cresterii nejustificate a cheltuielilor si a masurilor de austeritate impuse cu forta milioanelor de cetateni romani. 5.      Atenteaza la siguranta cetatenilor, prin taierea subventiilor pentru incalzire, care vor accentua genocidul social in lunile urmatoare, cand costul la intretinere va deveni prohibitiv pentru majoritatea cetatenilor; 6.      Este total dezinteresat de soarta locurilor de munca; nu preia solutiile existente privind salvarea locurilor de munca si stimularea celor care creeaza locuri de munca; 7.      Ignora total agricultura in Romania, aflata in pragul unui colaps in acest an, din cauza lipsei sprijinului din partea statului si a coruptiei din cadrul Ministerului Agriculturii si a structurilor si a structurilor de gestionare a fondurilor europene; 8.      Ia decizii privind soarta Romaniei fara sa se consulte cu partenerii sociali si fara sa tina cont de vointa exprimata de sindicate, patronate, partidele politice si intreaga societate civila; 9.      Sfideaza Constitutia prin proiecte de legi sau ordonante de urgenta derulate constant ca incalcand legea fundamentala de catre Curtea Constitutionala; 10.  Considera presa o amenintare la adresa Romaniei si permite, prin sustinerea nedisimulata acordata noului proiect al Strategiei Nationale de Aparare, abuzuri nelimitate la adresa libertatii de exprimare;      Nu pensionarii, medicii, profesorii sau jurnalistii sunt vinovati pentru situatia actuala a Romaniei, si nu ei trebuie sa plateasca pretul crizei. Singurii vinovati sunt Basescu si Boc, cei care au permis risipirea bugetului Romaniei in beneficiul clientelei PDL, iar acum ii condamna pe romani la saracie pentru a acoperi golurile.       Din toate aceste motive, consideram ca toti parlamentarii Romaniei trebuie sa semneze aceasta motiune si, implicit, trebuie sa ajute la schimbarea actualului Guvern, principalul vinovat al dezastrului actual si cauza reala a genocidului social care va fi produs in lunile urmatoare in Romania.                                                     Biroul de presa

Au ramas fara valiza cu bani

Marti dimneata, Politia Orasului Agnita a fost sesizata telefonic cu privire la faptul ca in localitatea Dealu Frumos, autori neidentificati au patruns in locuinta unei familii si, dupa ce i-a agresat fizic, au sustras o valiza in care se afla suma de 5.000 euro, precum si mai multe bijuterii din aur. La fata locului s-a deplasat o echipa complexa de cercetare, care, deocamdata, a reusit doar sa stabileasca modul de operare al infractorilor. Acestia au patruns in locuinta familiei in noaptea de marti spre miercuri, purtau cagule, i-a agresat pe cei doi soti, dupa care au luat din locuinta o valiza in care se gaseau mai multe bijuterii din aur si suma de 5.000 Euro. Din victimele nu au putut oferii niciun fel de informatii despre agresori. Munca politistilor a fost ingreunata si de faptul ca, cei doi soti ofereau spre vanzare un autoturism, astfel ca in ultimele saptamani la domiciliul acestora a trecut un numar mare de persoane. Cercetarile sunt continuate in vederea identificarii autorilor si recuperarea prejudiciului. 

Nunti de criza

Din cauza ca legislatia prevede ca oficierea casatoriei se face la 10 zile de la depunerea actelor, casatoriile in fata ofiterului starii civile se vor oficia doar de miercuri pana vineri. Potrivit unui comunicat oficial al Primariei Sibiu decizia a fost luata de catre primarul Klaus Iohannis care a declarat ca pana in prezent le-a cerut angajatilor de la starea Civila sa oficieze casatorii si sambata chiar daca nu erau remunerati pentru aceasta zi, dar ca odata cu scaderea salariilor nu mai poate face acest lucru. Totusi casatoriile programate pentru zilele de 3 si 10 iulie se vor oficia deoarece viitorii soti si-au depus deja actele de casatorie si s-ar depasi termenul legal de 10 zile. De acum inainte programul de depunere a actelor pentru casatorie se va modifica in sensul ca actele se vor depune in zilele de luni, marti si miercuri, iar casatoriile se vor oficia dupa 10 zile, miercurea, joia si vinerea. Decizia provoaca nemultumiri Cei care au in plan sa se casatoreasca si au programt deja sala pentru nunta nu pot fi decat nemultumiti de decizia primariei. Decalarea datei cununiei civile aduce dupa sine noi batai de cap si cheltuieli in plus. Nu e usor sa stii ca ai nunta programata in 17 iulie de exemplu si ca faci totul (casatorie civila, religioasa, si masa) in aceeassi zi si sa afli cu 10 zile inainte ca nu vei putea merge la primarie in ziua programata. Trebuie sa iti anunti invitatii ca a intervenit o schimbare majora in program, sa te grabesti sa depui actele, sa te ganesti (mai ales ca mireasa) la inca o toaleta in plus si multe altele. Se taie si cei 200 de Euro pentru tinerii casatoriti Tinerii casatoriti care beneficiau pana acum de ajutorul de 200 de Euro oferiti de stat trebuie sa isi puna de acum inainte pofta in cui. Din cauza masurilor de asteritate acest ajutor a fost taiat. 

Mediesenii sar in ajutorul sinistratilor

Mediesenii sunt indemnati sa fie solidari cu sinistratii din zonele afectate puternic de inundatiile din ultima perioada. Toti cei care au imbracminte purtabila, dar si alimente nepersiabile pentru cei napastuiti, precum si alte donatii, sunt rugati de catre autoritati sa nu ezite in a intinde o mana de ajutor. Mai precis, in perioada 1 - 16 iulie, mediesenii care doresc sa se alature campaniei intiate de Primaria Medias sunt asteptati la Unitatea de Asistenta Medico- Sociala, situata in Medias, pe strada Acad. Ioan Moraru, nr.7. Pot dona aproape orice Astfel, dupa cum a explicat primarul Mediasului, Teodor Neamtu, cei care vor si au posibilitatea sa ofere un ajutor oamenilor afectati de inundatii, pot sa doneze alimente de baza nealterabile, imbracaminte, incaltaminte, materiale de constructii precum si paturi sau alte produse de uz casnic. „Nu am putut ramane indiferenti fata de drama prin care trec semenii nostri, motiv pentru care in urmatoarele doua saptamani am demarat o campanie de strangere de ajutoare. Atat in 2007, cat si in 2008 am initiat astfel de campanii, mediesenii fiind receptivi la suferinta prin care trec persoanele afectate de inundatii. Indemnul meu este sa  dam dovada de solidaritate si sa-i ajutam pe acesti oameni greu incercati", a spus edilul-sef al municipiului Medias, Teodor Neamtu.

Pierduti in munti

In noaptea de duminica spre luni, in jurul orei 1.00, prin sistemul unic pentru apeluri de urgenta 112, Jandarmeria Sibiu a fost informata de catre un parinte, despre disparitia in zona Raul Sadului - Gatul Berbecului, a fiului sau in varsta de 14 ani, acesta aflandu-se impreuna cu alti doi copii de aceeasi varsta cu el, intr-o excursie cu bicicletele. Tatal copilului i-a informat pe jandarmi despre faptul ca cei trei nu au mai putut fi contactati din data de sambata, de la ora 14.00, moment in care se aflau in zona Raul Sadului. Cautari Salvamontistii si jandarmii au pornit intr-o cursa contra-cronometru pentru gasirea tinerilor. „Cautarea minorilor s-a desfasurat pe trasee convergente astfel: un echipaj de Jandarmerie a pornit pe traseul Cisnadie-Sadu-Raul Sadului-Gatul Berbecului respectiv un echipaj de la Serviciul Public Salvamont Sibiu si o patrula montana formata din Jandarmi, s-au deplasat pe traseul Paltinis-Muncel Rozdesti-Gatul Berbecului pentru gasirea minorilor, asigurarea masurilor de prim ajutor si acordarea sprijinului persoanelor implicate. Deplasarea s-a efectuat pe un drum greu practicabil, verificand fiecare cabana cunoscuta ori refugiu montan. Echipajul Salvamont-Jandarmi au gasit pe cei trei minori la ora 04.30, in zona Gatul Berbecului la cantonul Rozdesti", explica locotenentul Alexandru Costea, ofiter de relatii publice in cadrul Inspectoratului judetean de jandarmi Sibiu. Teferi si nevatamati Cei trei minori au avut intentia de a ajunge de la Gatul Berbecului in Paltinis, insa vazand ca se insereaza, s-au speriat si s-au intors la cantonul Rozdesti de unde nu au avut posibilitatea sa ia legatura cu familiile lor deoarece in zona respectiva telefonia mobila nu are acoperire. Imediat dupa ce i-au gasit, salvatorii au anuntat parintii copiilor, care i-au dus acasa teferi si nevatamati.

Prins cu mata-n sac

Un sofer de TIR din Bacau a fost prins de catre politistii sibieni dupa ce si-a inscenat furtul bunurilor transportate. In data de 5 iulie, Politia Orasului Talmaciu a fost sesizata telefonic de catre soferul de TIR cu privire la faptul ca autori neidentificati i-au sustras din autotrenul pe care il conducea cantitatea de 22 tone deseuri inox, marfa transportata de acesta. Soferul, in varsta de 27 de ani, domiciliat in judetul Bacau, a relatat faptul ca cele 22 de tone deseuri toxice pe care le transporta cu un autotren, au fost sustrase in perioada 30 iunie - 5 iulie, perioada in care autotrenul condus a fost parcat pe raza localitatii Talmaciu, pe fondul unei defectiuni tehnice. Furtul a fost cercetat de catre echipa operativa, in urma verificarilor fiind stabilit faptul ca soferul ansamblului TIR a inscenat furtul marfii pe care o transporta, astfel ca in data de 30 iunie, intreaga cantitate a fost vanduta unei societati comerciale din judetul Brasov pentru suma de 23.000 euro. La sediul societatii respective a fost identificata si indisponibilizata cantitatea de 2.000 kilograme de inox, diferenta fiind revanduta. Asupra inculpatului a fost gasita suma de 3.000 euro, care a fost indisponibilizata. Prejudiciul cauzat este de 50.000 euro. Soferul a fost prezentat Judecatoriei Avrig, fiind cercetat in stare de arest preventiv sub aspectul savarsirii infractiunilor de furt calificat si fals in declaratii oficiale. Arestarea preventiva a fost dispusa pentru o perioada de 29 de zile. 

Drepturi egale pentru toti angajatii

Parlamentul European cere drepturi egale pentru angajatii cu contracte part-time, pe perioada determinata, si considera ca majoritatea locurilor de munca ar trebui sa se bazeze pe contracte de munca pe termen nedeterminat. „Orice reforma a legii privind piata muncii ar trebui sa încerce sa-i protejeze pe angajatii atipici, cum ar fi cei cu contracte part-time sau temporare, si sa faciliteze mutarea între diferite tipuri de slujbe si somaj, potrivit unei rezolutii adoptate marti de Parlamentului European“, se arata într-un comunicat, citat de Agerpres. În evidenta Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj figureaza aproape 129.500 de contracte de munca de toate tipurile din tot judetul. Toate aceste contracte sînt din domeniul privat.    G. D.

PSD Cluj ajuta sinistratii

Social-democratii clujeni au initiat o actiune de sprijinire a celor afectati de inundatiile din ultima perioada. „Am deschis un cont la Banca Transilvania Cluj cu numarul RO32BTRL01301201I4712300. Am donat deja atît eu cît si deputatul Cornel Itu o parte din indemnizatiile noastre în acest cont. Toti cei care doresc sa doneze alimente neperisabile, cereale, materiale  de constructii, haine, paturi, obiecte electrocasnice sau orice altceva ce este de folos sinistratilor o pot face la sediile PSD din Cluj-Napoca, Dej, Turda, Gherla, Huedin si Cîmpia Turzii sau la primariile PSD din judet“, a spus senatorul Alexandru Cordos. Totodata, senatorul clujean a anuntat ca doreste sa propuna Parlamentului o dezbatere pe tema legislatiei privind asigurarile. Cordos a mentionat ca despagubirile si cheltuielile pricinuite de inundatiile din acest an se apropie de 1% din PIB, motiv pentru care ar fi mult mai eficient daca terenurile si locuintele ar avea asigurari obligatorii.    M. O.

Pachet legislativ in sprijinul firmelor

Deputatul clujean Mircia Giurgiu (PDL) a anuntat ieri ca pregateste pentru sesiunea legislativa din toamna un pachet legislativ elaborat în colaborare cu oamenii de afaceri din Cluj, menit sa vina în sprijinul agentilor economici. Giurgiu nu a detaliat deocamdata care sînt masurile concrete propuse de reprezentantii mediului economic. „Nu am primit înca nici un set de propuneri pentru acest tip de masuri, pentru ca înca ne aflam în faza de discutii. Oricum, asteptam propuneri pentru schimbarea situatiei economice actuale“, a mentionat parlamentarul democrat-liberal.    M. O.

Institutul Inimii, primul cu sisteme ISO integrale

Întreaga activitate a Institutului Inimii Cluj-Napoca detine sisteme de calitate ISO, a anuntat ieri unitatea medicala. Astfel, Institutul Inimi este prima institutie publica de servicii de sanatate din Cluj care are implementate sisteme de management al calitatii la nivelul întregii sale activitati. De asemenea, conducerea institutului a precizat ca laboratorul de analize este printre putinele din tara care detine certificat de calitate. În curînd, toate spitalele din tara vor fi obligate sa detina certificat de calitate ISO, în caz contrar nemaiputînd obtine contract cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru unele servicii medicale cum ar fi analizele de laborator si cele de radiologie si imagistica. Aceasta conditie a aparut în contractul cadru pe 2010.    G. D.

Modernizarea Hidroterapiei, pe ultima suta de metri

Reabilitarea si modernizarea sectiei de Hidroterapie a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca se afla pe ultima suta de metri, iar Consiliul Judetean (CJ) Cluj se pregateste pentru receptia lucrarilor. Conducerea CJ Cluj estimeaza ca numarul de pacienti tratati în ambulatoriu va creste cu 25% datorita cresterii capacitatii de tratament a sectiei. De asemenea, timpul de asteptare pentru pacientii cu nevoi de recuperare se va reduce la jumatate, urmînd sa fie asigurate cele mai bune conditii pentru accesul pacientilor cu dizabilitati la bazinele de tratament. Hidroterapia a fost modernizata prin fonduri europene, valoarea totala a proiectului fiind de aproape 5,9 milioane de lei. Este cel mai amplu proiect de modernizare a spitalelor din judet prin fonduri europene.    G. D.

Inotatorii clujeni de la ?Hope?, medaliati la Campionatul din Germania

Samuel Ciorap, alaturi de antrenoarea Emese Maniu, la Jocurile Tineretului de la Brno (Republica Ceha), unde a obtinut medalia de aurEchipa „Hope“ a Centrului Lamont, formata din sase inotatori de virste cuprinse intre 13-15 ani, cu deficiente de vedere, a adus la Cluj inca sapte medalii, cistigate la Campionatul International de Inot al Germaniei.     Cea de a 24-a editie a Campionatului International de Inot al Germaniei pentru Persoane cu Dizabilitati, care a avut loc la Berlin in perioada 17-21 iunie, a reunit 630 de sportivi din 47 de tari.      Echipa clujeana „Hope“, formata din Naomi Ciorap, Samuel Ciorap, Valentin Velecico, Petrisor Prundaru, Alexandru Dumitru si Alexandru Bologa, elevi la Liceul pentru Deficienti de Vedere Cluj, a fost insotita la aceasta competitie de antrenoarea lor, Emese Maniu, si de asistenta acesteia, Lidia Tamas. Elevii clujeni au reusit sa cistige sase medalii de bronz si una de argint. Astfel, Naomi Ciorap a fost recompensata cu trei medalii de bronz la 100 m spate, 400 m liber, 200 m liber, clasindu-se pe locul 4 la 200 m individual combinat. Valentin Velecico a cistigat medalia de argint la 50 m bras si doua medalii de bronz la 200 m liber si 50 m spate, iar Samuel Ciorap a primit o medalie de bronz la 50 m bras si a ocupat locul 6 la 100 m spate.     „Acesta a fost un rezultat extraordinar pentru o echipa atit de tinara si pentru niste sportivi care inoata de mai putin de un an. A fost o competitie de importanta majora, la care au participat echipe din toata lumea, inclusiv din China. Aceasta demonstreaza potentialul echipei pentru Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012“, a spus Emese Maniu, antrenoarea echipei clujene.    Zeci de medalii obtinute intr-un anEchipa de inot „Hope“ a mai participat anul acesta, dar si anul trecut, la o serie de concursuri de inot similare, unde au obtinut performante remarcabile. Astfel, in luna mai a acestui an, la o competitie sportiva organizata in Ungaria, la Debrecen, sportivii clujeni au reusit sa cistige in total 36 de medalii, din care 20 de aur si 16 de argint. La acestea s-a adaugat si medalia de aur obtinuta de elevul Samuel Ciorap la Jocurile Tineretului de la Brno din Republica Ceha care au avut loc in data de 25 iunie. Totodata, in cursul anului trecut, elevii Liceului pentru Deficienti de Vedere au participat la competitii de inot organizate in Slovacia, Germania si Tara Galilor, acestia cistigind un numar de 42 de medalii, dintre care 33 de aur, 7 de argint si doua de bronz. Au venit apoi alte 13 diplome si o cupa. Pentru aceste performante deosebite, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, i-a premiat pe elevi, in luna decembrie a anului trecut, cu aproximativ 7.000 de lei. „Calitatile personale remarcabile ale acestor copii, precum si implicarea deosebita a cadrelor didactice de la aceasta unitate de invatamint special, concretizate in obtinerea de inalte si repetate performante sportive, ne determina sa credem ca visul acestora de a participa si de a obtine medalii la Jocurile Paralimpice din anul 2012 de la Londra este unul care poate deveni realitate“, a declarat Alin Tise.

Legea de taiere a salariilor nu contravine Constitutiei

Curtea Constitutionala a României a decis ieri, în unanimitate, ca sesizarea depusa de 40 de senatori PNL si PSDAPC privind neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 1 alin. (1) din Legea privind unele masuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar (Legea de reducere a pensiilor si a salariilor) este inadmisibila. Curtea Constitutionala arata ca decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui României, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru, iar motivarea solutiei va fi publicata în Monitorul Oficial. 21 de senatori ai Partidului National Liberal si 19 ai Partidului Social Democrat au sesizat, la începutul lunii iulie, Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legii privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25%. Semnatarii au invocat faptul ca reducerea salariilor bugetarilor, asa cum este stipulata în legea respectiva, încalca articolul 41 alineatul 5 din Constitutie, care garanteaza caracterul obligatoriu al conventiilor colective de munca.

Basescu: ?Pensionarii au fost pacaliti, vor pierde bani saptaminile urmatoare?

Pensionarii au fost pacaliti prin decizia de anulare a diminuarii pensiilor, deoarece vor pierde în saptamînile urmatoare banii respectivi, ca urmare a cresterii TVA-ului si a inflatiei, a declarat ieri presedintele Traian Basescu, într-un interviu la Radio România Actualitati. „Obiectivul ar fi sa reducem TVA, sa revenim catre 19%. Nu va pot da o cifra, dar stiti cum e cu cresterea TVA? De fapt noi ce am facut acum? I-am pacalit pe pensionari înca o data. Le luam banii prin cresterea TVA si prin inflatie. Le luam exact aceiasi bani. (...) Oricum ei pierd acei bani sau îi pierd în saptamînile urmatoare, prin reasezarea preturilor“, a spus seful statului. Presedintele Basescu a mai apreciat ca aceasta crestere a preturilor si a inflatiei va proteja în continuare „cangrena legata de costurile sociale“, adaugînd ca pensia în sine nu reprezinta „o cangrena“, dar ca exista multe costuri generate de pensiile acordate pe nedrept si prea multe venituri minime garantate pentru cei care nu vor sa munceasca.

Proiectul pentru Centrul Comunitar, lansat la sfirsitul lui august

Consiliul Judetean Cluj a decis sa depuna spre finantare un proiect privind înfiintarea unui Centru Judetean Comunitar. Acesta este inclus în Planul integrat de dezvoltare urbana a Polului de Crestere Cluj si este eligibil pentru finantare prin Programul Operational Regional 2007-2013.     Proiectul urmeaza sa fie depus la sfîrsitul lunii august, propunîndu-si sa dezvolte o serie de servicii comunitare integrate la nivel judetean, pentru reducerea riscului de marginalizare si excluziune sociala, dar si pentru promovarea includerii sociale a copiilor si adultilor aflati în dificultate. Prin intermediul acestui centru se va putea acorda sprijin familiilor, fiind urmarita inclusiv o crestere a gradului de ocupare a fortei de munca pentru persoanele aflate în situatie de excluziune sociala. Cu alte cuvinte, prin intermediul proiectului se doreste cresterea numarului de servicii comunitare de îngrijire de zi, cresterea calitatii serviciilor de consiliere pentru persoanele aflate în dificultate (copii / vîrstnici / persoane cu deficiente) si acordarea de servicii sociale de calitate pentru bolnavii de Alzheimer. Suma necesara pentru înfiintarea Centrului Judetean Comunitar a fost estimata la 8 milioane de lei.

Gratuitatea la dentist, plomba? cu banii jos

Statul acorda fonduri pentru servicii stomatologice gratuite cam cit pentru 10 plombeOrice persoana care plateste cu regularitate contributia la fondul asigurarilor de sanatate beneficiaza de anumite servicii stomatologice gratuite la toate cabinetele aflate in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS), dar acest lucru se intimpla doar in teorie, dupa cum spun chiar stomatologii.      Astfel, o data ajuns la dentist, pacientul poate avea surpriza sa constate ca lucrarile gratuite nu sint neaparat gratuite. Iar aceasta deoarece un medic primeste lunar de la CAS o suma extrem de mica pentru a presta aceste servicii, iar banii sint epuizati rapid. Cu alte cuvinte, gratuitatea este mai mult in teorie decit in practica.    Doar 1.100 de lei pe luna pentru asiguratiRodica Aldica, presedinta Colegiului Medicilor Dentisti (CMD) Cluj, a explicat pentru monitorul ca un medic primeste de la CAS, in fiecare luna, 1.100 lei, dar pentru a face fata solicitarilor aceasta suma ar trebui sa fie de aproximativ cinci ori mai mare. „Ce putem sa facem cu acesti bani, tinind cont ca o proteza costa 600 de lei? Daca un pacient are nevoie de proteza pe ambele maxilare, ar trebui sa ii facem numai o proteza si jumatate“, explica Rodica Aldica.     Doua variante: platesti sau astepti luni de zilePersoanele cu handicap, veteranii de razboi si copiii au dreptul, prin lege, la servicii stomatologice gratuite, insa putini sint cei care prind gratuitatea. „Din cauza fondurilor limitate trebuie sa ii pun pe liste de asteptare, dar oamenii prefera de cele mai multe ori sa plateasca decit sa astepte“, declara Rodica Aldica. Dentistii spun ca aproape de fiecare data trateaza copiii in limita fondurilor disponibile pentru a evita agravarea problemelor stomatologice ale acestora.      Potrivit conducerii CMD Cluj, majoritatea stomatologilor din judet nu isi fac contract cu CAS din cauza sumelor foarte mici care li se aloca, dar si din cauza verificarilor care ii sufoca. Din cei aproximativ 1.000 de medici dentisti din judetul Cluj, doar 136 sint in contract cu CAS Cluj, conform listelor afisate pe site-ul institutiei.

Radiografia TVR: problemele din interior si perceptia exterioara

Alexandru Lazescu, noul presedinte-director general al Televiziunii Publice, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca este firesc ca institutia pe care o conduce sa-si reia relatiile cu Presedintia, preconizind ca in aceasta saptamina Traian Basescu ar putea aparea la o emisiune a TVR. Reporter: Ce reprezinta pentru dumneavoastra functia de presedinte-director general al SRTv?      Alexandru Lazescu: E o provocare interesanta. Eu am fost in media de 20 de ani si in paralel, de un numar de ani, sint si profesor de jurnalism, am niste cursuri la Scoala de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii de la Universitatea din Iasi, dar am facut presa scrisa (Lazescu este fondatorul retelei de ziare locale Monitorul, infiintata in 1993, la Iasi – n.r.), radio, am mai fost in Televiziunea Romana in 2000, director executiv, aici am fost in Consiliul de Administratie si acesta e un avantaj, ca stiu totusi mediul. Chiar stau si ma intreb acum, ca stiu ca este foarte complicat, dar e o provocare pentru mine ca proiect de a incerca sa schimbam ceva. Aici sint doua chestiuni legate de Televiziunea Romana – ce faci in interior, cum rezolvi problemele existente si care nu sint simple, pe de alta parte, cum schimbi perceptia exterioara, care, dupa parerea mea, e mai proasta decit realitatea, din varii motive. Sigur, putem gasi explicatii, dar in general sint destul de multe lucruri bune, dar sint ingropate in acest tip de perceptie, care are doua componente: una e legata de politizare – pe buna dreptate a fost tot timpul in centrul unor dispute, pe de alta parte, e legata de tipul de perceptie a programelor, a prezentei Televiziunii Romane, or aici cred ca lucrurile nu sint intotdeauna corecte. Sint lucruri intr-adevar de criticat, dar sint destul de multe lucruri bune. Televiziunea, insa, a avut intotdeauna o problema sa-si vinda lucrurile bune din perspectiva capacitatii de a-si promova emisiunile bune, de a se aseza pe piata. Care este relatia dumneavoastra cu presedintele Traian Basescu?      Cu presedintele Basescu cred ca ma stiu de aproximativ 15 ani. Ne-am intilnit in diferite formule. La un moment dat, cind conduceam reteaua Monitorul, el se ocupa de campania electorala a PD-ului, din '96, dupa aceea ne-am intilnit cind am coordonat reteaua (de radiouri – n.r.) Mix, el era primar general al Capitalei, a fost invitat la noi. Facea Carol Sebastian o emisiune destul de populara la acel moment, se chema „Romania la raport“. Deci ne-am intilnit, dar nu in mod special. L-am avut invitat la Iasi, la niste intilniri cu Grupul pentru Dialog Social, cu elita orasului sau la GDS la Bucuresti, in general in zona de campanie sau in momente tensionate, cum au fost referendumul, suspendarea si asa mai departe. Ne-am vazut de destule ori, nu am tinut un numar, dar nu pot sa zic ca sint nici pe departe un apropiat al presedintelui, ne-am vazut la fel cum s-a vazut cu multa lume din zona de media, zona intelectuala. Situatia TVR, din punct de vedere financiar, nu e tocmai fericita. De ce ati acceptat, totusi, sa preluati conducerea acestei institutii?      Stim vreo institutie media din Romania care in momentul acesta sa stea bine?! Cred ca nu este nici una. Oricum ar fi, cam tot ce inseamna media, pentru ca intr-un fel e firesc, mai ales intr-o criza prelungita, presa intra printre primele in dificultati si iese printre ultimele, din varii motive. Banii alocati pentru publicitate, in general pe campanii de marketing, sint printre primii taiati. Desi in manuale se spune ca trebuie sa pastrezi o prezenta pe marketing, in realitate toate marile companii taie in special din zona aceea si de aceea presa e afectata. Cinstit vorbind, presiunile financiare sint ceva mai mari decit le stiam, ca nu ai de unde sa le stii dinainte. Stiam oricum ca e situatie complicata, stiam deficitul contabil pe 2009, nu stiam exact exercitiul pe 2010, dar e o provocare, o iei si cu bune, si cu rele. Stiam ca e complicat, dar asta e. In 2009 deficitul era peste 10 milioane...      Da, chiar ceva peste 10 milioane. Acum e vorba de deficitul contabil. Sa stiti ca, de multe ori, in lumea reala conteaza fluxul de cash. Televiziunea are toate obligatiile acestea pe care si le-a luat, in special pe transmisiunile sportive, care au devenit foarte costisitoare. Au fost multe evenimente. Ele sint costisitoare din doua puncte de vedere: drepturile in sine – sa transmiti meciurile din Africa de Sud, UEFA Champions League, a fost Formula 1. Sint tot felul de lucruri scumpe, transmisia din Africa de Sud te costa destul de multi bani pentru partea tehnica, oamenii pe care ii trimiti acolo, Beijingul la fel, a fost Olimpiada. Toate s-au adunat ca si costuri. In general, e o presiune financiara, plus ca si costurile crescusera foarte mult pe achizitii de filme, de seriale, si noi avem multe ore de emisie, avem mii de ore de umplut cu filme, cu seriale, cu programe, in afara de ce produci tu intern. (…)     Nu intotdeauna partea stricta prezentata in termeni contabili conteaza. Conteaza care sint intrarile de bani, evident, pe partea de publicitate televiziunea oricum ia bani putini, are si niste restrictii, mai putine minute, nu ai voie sa intrerupi programul, iar taxa nu a mai fost schimbata de multa vreme, de 5-6 ani. Intre timp, costurile au mai crescut si taxa a ramas pe loc. Propuneti o modificare a acesteia?      E greu sa vii acum, psihologic, sa mai cresti si taxa. Probabil la un moment dat va trebui sa o facem, dar dupa ce mai facem si noi eforturi aici, sa mai stringem din costuri, sa taiem din ce se poate taia. Deja, in discutiile pe care le-am avut cu structurile de conducere, am spus ca sintem intr-un regim de austeritate. Incercam sa taiem cit mai putin din zona de programe – zona care conteaza – dar pe zona de deplasari sau orice alte lucruri pe care ar fi risipa – vedeti, a trebuit sa renuntam la „Cerb“ anul acesta. Aveti citeva zile de la preluarea mandatului. Care au fost primele masuri pe care le-ati luat?      Nu sint lucruri spectaculoase, pentru ca deocamdata am pornit niste evaluari. Astept o situatie generala financiara pe 6 luni, intimplarea face ca o si putem avea. Primele masuri ar fi in principal in aceasta zona sa introducem un soi de regim de austeritate, deci sa avem grija pe cheltuieli. Dincolo de asta, problema e ca ar trebui din acest moment sa lucram pe grilele de toamna si lucrul acesta nu e foarte simplu, pentru ca as fi vrut sa le fac in timp.      In principal avem trei mari prioritati: una tine de gestiunea financiara, deci sa stabilizam si sa vedem cum o putem face, a doua este legata de o strategie de programe, in care sa spunem care sint prioritatile televiziunii, ce urmarim, iar a treia tine de o viziune a institutiei, sa facem o structura mai flexibila. (…)In cazul legii de functionare si organizare a Televiziunii Publice considerati ca ar trebui facute anumite modificari?      Sint de facut niste modificari. In primul rind – o sa sune prost, ca sint in functie, dar am mai spus lucrurile astea si cind nu eram aici si nici nu aveam de gind sa ajung – nu e normal ca un Consiliu de Administratie sa fie demis prin respingerea raportului. Sigur ca orice Consiliu de Administratie care este pus de Parlament (in principiu cel care te pune poate sa te si revoce) si in situatii exceptionale, probleme grave de natura financiara, de natura penala sau abuzuri, lucruri care sa fie probate, sa existe o motivatie si atunci se demite Consiliul, se ancheteaza, se face tot ce trebuie facut daca exista astfel de situatii. Dar altfel, in mod normal, fara sa ai nici o justificare, sa respingi raportul a devenit un obicei, or chestiunea asta creeaza in timp o presiune majora pe CA, pe de alta parte, admitind ca cineva vrea sa faca niste lucruri, aici e foarte greu.      In mod normal, daca ai avea o perioada de 4 ani, ii faci o programa. Asa, e neclar cit stai. Stai o jumatate de an, un an, doi ani, trei, patru. Referitor la componenta, e o discutie intreaga si nuantata. Avem discutia legata de politizare si faptul ca structuri politice sau institutii care au o incarcatura politica fac propuneri. Problema e ca eu, personal, si vin si eu din societatea civila, nu vad un mecanism care sa opereze. Pe cine alegi sa propui? De unde stii ca cei de acolo sint onesti? Nu ai un masurator. Totusi, ai niste institutii care au un anumit tip de autoritate. In general, e foarte bine sa introduci un cadru legal care sa te protejeze si sa puna lucrurile in ordine, dar sa stiti ca nu poti sa legiferezi lucrurile elementare care tin de caracter, de un tip de responsabilitate, pentru ca intotdeauna se gasesc cai de a ocoli. (…)     Mai dau un exemplu: board-ul BBC. Oamenii din board – cred ca sint noua – care sint numiti de ministrul Culturii. Deci ministrul Culturii, care poate fi un laburist sau un conservator, numeste board-ul. Eu nu am auzit sa fie mari plingeri, pentru ca atunci cind faci acele numiri esti responsabil din start, inclusiv din punctul de vedere al parerilor, al orientarilor. Plus ca sint oameni respectabili, nu poti numi pe oricine, ca te faci de ris tu, ca ministru al Culturii. (…) E de discutat daca poti lasa un board mai mult de reprezentare si de directie si ai un management. Si asta a fost o discutie, sa faci o separatie, ceea ce este tot pe modelul BBC – este un presedinte al board-ului BBC si este un director general care face managementul curent al institutiei.     „O tara relativ mare, cum este Romania, are nevoie de studiouri teritoriale“Aveti de gind sa mai lansati un nou canal?      Nu. Slava Domnului, avem prea multe. Trebuie sa le gestionam pe acestea. In general, tendinta in televiziunile publice din Europa se merge pe ideea unui canal generalist, dar si pe canale de nisa. Deci nu ar fi o mare nenorocire, dar noi avem niste lucruri de rezolvat: identitatea Canalului 2, ce facem cu TVR Info, care nu e nici canal de stiri, nici altceva, adica e o structura greu de definit. Eu cred ca trebuie sa „depanam“ lucrurile care sint acum. Deci nu aveti de gind nici sa desfiintati vreunul?      Nu e simplu sa desfiintezi ceva. Singurul care ar putea fi un candidat ar fi TVR Info, pentru ca, in rest, TVR 3 are rost, poate ca trebuie facut diferit, dar trebuie un canal regional, asa fac si francezii, asa fac si polonezii si in alte parti. Mai ales o tara relativ mare, cum este Romania, are nevoie de studiouri teritoriale. Putem discuta daca programele de acolo pot fi facute mai bine sau modul in care operam pe TVR 3, dar trebuie sa ramina, Culturalul trebuie sa ramina. Cu TVR 2 v-am spus ce probleme avem, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ramina, ci doar ca trebuie sa-i dam o identitate, iar TVR International se duce la romanii din afara, e important.    Traian Basescu, azi, la TVR 1Un interviu cu presedintele Romaniei Traian Basescu, va fi difuzat astazi, de la ora 21, pe TVR 1, TVRi si online, pe site-ul www.tvr.ro. Interviul, realizat in direct de Ramona Avramescu, va urmari trei directii: inundatiile, criza economica si financiara (negocierile cu FMI, TVA-ul marit si taierile de salarii) si relatia cu Guvernul.     Traian Basescu a anuntat, in toamna anului 2009, ca nu va mai aparea la Televiziunea Publica pina cind Alexandru Sassu, presedintele-director general al SRTv in acea perioada, nu va fi inlocuit. Pe 29 iunie, in locul lui Alexandru Sassu a fost avizat favorabil de Parlament Alexandru Lazescu.

Rosia Montana ar injecta in PIB-ul Romaniei 19 mld. $

Proiectul minier de la Rosia Montana respecta în proportie de suta la suta legea, iar impactul potential direct si indirect asupra Produsului Intern Brut (PIB) este estimat la 19 miliarde de dolari, au declarat oficialii companiei.     Ei au evitat sa comenteze, însa, initiativa de ieri a activistilor Greenpeace din România si Ungaria de a bloca accesul angajatilor în birourile din zona.„Noi avem un proiect bun, care respecta suta la suta legea, care aduce prosperitate, dezvoltare, sanse reale pentru zona si pentru patrimoniul natural si cultural de la Rosia Montana. Vorbim de una dintre cele mai importante investitii straine din ultimii 20 de ani, de pe urma careia va beneficia atît comunitatea, cît si economia româneasca în ansamblul sau (...) Impactul direct în România al Proiectului Rosia Montana este de peste 4 miliarde de dolari, cifra confirmata de experti în economie si fiscalitate de renume international, iar impactul potential, direct si indirect, în PIB-ul României este estimat la 19 miliarde de dolari“, precizeaza reprezentantii RMGC. Acestia au adaugat ca proiectul minier de la Rosia Montana este considerat de catre experti români si straini drept „poate cel mai avansat proiect minier din lume, în acest moment“.      Ieri dimineata, 15 activisti ai Greenpeace din România si Ungaria au blocat accesul angajatilor în perimetrul RMGC, solicitînd încetarea activitatii companiei.      Protestatarii au sustinut ca „daca angajatii companiei merg la birou zi de zi, nu fac nimic altceva decît sa lucreze la distrugerea zonei, orice minut în care RMGC nu lucreaza fiind cîstigat pentru Rosia Montana“.      Greenpeace condamna orice forma de minerit si sustine dezvoltarea durabila si turismul ca alternative la activitatile miniere, se precizeaza în comunicat. În plus, organizatia considera ca România ar trebui sa tina cont de recomandarile Parlamentului European de interzicere a folosirii cianurii în activitatile de minerit, alaturîndu-se unor tari care au interzis, deja, folosirea cianurii, precum: Ungaria, Cehia, Germania, Grecia, Argentina, Filipine, Costa Rica.      Compania RMGC a investit, pîna în prezent, 400 de milioane de dolari în afacerea cu aur din România, propunîndu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 de tone de argint de la Rosia Montana, echivalentul a 20.000 de lingouri.      În cazul în care proiectul aurifer ar primi unda verde, România ar deveni primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia.

Sprijin financiar pentru apicultori

Actiunile pentru care se acorda sprijin financiar sînt lupta contra varoozei, respectiv cumpararea de matci provenite din ferme de elita si de multiplicare, roiuri la pachet, roiuri pe faguri si familii de albine. Aceste masuri sînt prevazute în Programul National Apicol.     Pentru anul 2009-2010, pachetul financiar destinat celor doua actiuni este de aproape 2 milioane de euro, fonduri europene, si circa 6,6 milioane de lei, fonduri de la buget. Beneficiarii ajutorului financiar sînt apicultorii, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizate în asociatii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producatori, constituite conform legislatiei în vigoare.     Va reamintim ca apicultorii nu pot solicita ajutorul financiar în nume propriu, ci trebuie sa depuna, anual, cererea de sprijin financiar la sediul formei asociative din care fac parte. Ulterior, formele asociative depun, la Centrele Judetene APIA, cererea de plata, pe baza solicitarilor membrilor.

Consultatia cu programare functioneaza foarte bine la sat

Medicii de familie din unele sate clujene au introdus programarea telefonica inca dinaintea aparitiei legii programarilorMedicii din unele sate au introdus programarile telefonice inca dinainte de aparitia legii, astfel ca pentru unii pacienti consultatia doar pe baza de programare nu a fost o noutate.      Consultatia la medicul de familie doar pe baza de programare telefonica cu cel putin 24 de ore inainte a fost introdusa de la 1 aprilie in toata tara. Pentru medicii de familie din orase, aceasta noutate a insemnat o bataie de cap in plus, atit datorita numarului mare de pacienti, cit si indisciplinei acestora, deoarece multi dintre clujeni nu respectau ora la care erau programati. De altfel, exista povesti printre pacienti cum ca ar fi unii medici de familie care nu-i mai primesc a doua oara pe cei ce nu au respectat ora la care au fost programati.    Decit la medic, mai bine la urgenteDin cauza numarului mare de pacienti inscrisi pe liste, bolnavii au acum de asteptat, in unele situatii, chiar si saptamini intregi pina sa prinda rind la consultatie. „Acum citeva zile am simtit o senzatie de ameteala si de rau, asa ca am sunat la medic sa ma programeze pentru a doua zi. Mi-a spus ca abia peste vreo 10 zile mai are liber. Nici nu am mai cerut alte detalii si am mers la Urgenta, iar de acolo m-au trimis la specialist“, afirma Roxana Moldovan, o tinara din Cluj-Napoca.    La sate nu sint probleme de „punctualitate“Pe de alta parte, medicii de familie din sate sint foarte multumiti de sistemul programarilor telefonice si spun ca nu au avut nici un fel de probleme cu pacientii. „Eu am avut programari telefonice inca de dinainte sa apara legea, asa ca pacientii mei stiu ce inseamna sa mergi la medic cu programare. Toti respecta ora la care sint programati si cred ca este un sistem foarte bun“, considera Anne Marie Dumitras, medic de familie in satul Valea Draganului.      Ea spune ca de multe ori are si 30 de consultatii pe zi, deoarece populatia prezinta tot mai multe probleme de sanatate in ultimii ani. In aceste conditii, apreciaza ca aglomeratia si crearea unor liste de asteptare este fireasca in orasele mari unde medicii au inscrisi cite 2.000 de pacienti, spre deosebire de medicii din sate, care au aproximativ 1.000 de persoane pe liste.     Programarile telefonice au redus aglomeratia in unele sateSi medicul de familie Eva Imre, din comuna Poieni, spune ca in cazul pacientilor ei sistemul programarilor telefonice a functionat inca de la inceput fara probleme. „Totul a mers peste asteptari. Pacientii respecta ora la care sint programati si pot sa spun ca este cu mult mai bine decit inainte, pentru ca nu mai sintem aglomerati si putem sta la consultatie un timp corespunzator“, afirma Eva Imre.     In satele din judetul Cluj profeseaza 115 medici de familie care acopera toate cele 75 de comune. In Cluj-Napoca isi desfasoara activitatea 347 de medici de familie.