monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Proiecte importante pentru comunitate

Legislativul local a aprobat de asemenea proiectul de hotarire privind completarea listei de investitii din fondul de rulment ce vor fi realizate in orasul Abrud in anul 2010, proiectul de hotarire privind stabilirea preturilor practicate de catre Serviciul Public de Salubritate din subordinea Consiliului Local Abrud, pentru activitatea de transfer a deseurilor menajere si similare acestora prin statia de transfer proprie. Un alt proiect adoptat aflat pe ordinea de zi a sedintei a fost acela privind preluarea de catre Consiliul Local Abrud a managementului asistentei medicale a Spitalului Orasenesc Abrud.   

Somaj in scadere...provizorie

Ca atare, rata somajului, la nivelul judetului Alba, la sfirsitul lunii iunie, a ajuns la 10,86% fata de 11,33% in luna mai. In cursul lunii trecute au iesit un numar de 2.437 de someri, din care doar 752 au fost angajati, iar restul din expirare. De mentionat este insa faptul ca incepind din aceasta luna este mai mult decit probabil ca numarul somerilor sa creasca din nou, in urma masurilor Guvernului Boc.   

Verde pentru Alba Iulia

 Duminica, în cadrul unui eveniment organizat la Vila Elisabeta, s-a încheiat prima etapa a campaniei Verde pentru Alba Iulia initiata de Florin Roman, Simone Albani Rochetti si PNL Alba Iulia. Aceasta etapa a reprezentat stabilirea elementelor grafice care vor fi folosite pe tot parcursul campaniei si s-a realizat prin intermediul unei invitatii adresata de organizatori catre toti care au talent si dau dovada de creativitate.La întilnirea organizata pentru înminarea premiului au fost prezenti participantii la concurs, jurnalisti, bloggeri, vicepresedintii PNL, Florin Roman si Simone Albani Rochetti, consilieri locali ai PNL, Liviu Hondola, Sorin Coseriu, Ioan Puican, consilierul judetean Ioan Lazar si Marius Filimon, membru în biroul judetean PNL.Suma de 2.000 de lei care a reprezentat marele premiu al concursului a fost acordata lui Sorin Murar cel care a fost desemnat cistigator. Desemnarea celor mai bune lucrari a fost facuta de albaiulieni prin intermediul unui sondaj în rindul cetatenilor.Toti participantii au beneficiat de premii din partea organizatorilor, o mica recompensa pentru munca depusa. Cistigatorul concursului va fi invitat sa realizeze si celelalte machete pentru materialele campaniei Verde pentru Alba Iulia, campanie care are ca scop implicarea cetatenilor în ceea ce înseamna viata orasului. Sint asteptate, atit pe blogul campaniei http://verdepentrualba.wordpress.com/ cit si prin email sau posta, propuneri din partea locuitorilor din Alba Iulia referitor la spatiile verzi, spatiile de agrement si relaxare, locuri de joaca sau spatii de sport. Orice sugestie referitoare la readucerea la viata a unor locuri uitate, sau orice idee menita sa aduca ceva nou si bun în Alba Iulia va fi luata în considerare de catre organizatori, iar consilierii locali liberali vor initia proiecte de hotariri de consiliul local prin care sa propuna materializarea initiativelor albaiulienilor.

Multe contestatii la bacalaureat

 Contestatiile vor fi solutionate astazi si miine, iar rezultatele finale vor fi afisate joi. Cele mai multe contestatii au fost inregistrate la matematica, aproape 420 de elevi considerind ca ar fi meritat mai mult la aceasta proba. Aproape 380 de contestatii au fost depuse pentru proba scrisa de limba si literatura romana, pe locul trei in “topul contestatiilor” fiind proba de biologie cu peste 210 contestatii.Doua medii de 10Potrivit rezultatelor date publicitatii duminica, la probele examenului de bacalaureat s-au inscris, in total, 3.866 de elevi. Dintre acestia s-au prezentat la examen 3.765 de absolventi de liceu, 101 fiind absenti. Dintre elevii prezenti, au fost declarati respinsi 1.412, adica 37,51%, iar 2.345 au fost declarati admisi, adica 62,28%, dupa ce au obtinut cel putin 5 la fiecare proba si 6 media la examenele scrise.Au existat si doua medii de zece, ambele la Colegiul National “Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia. Au existat si elevi care au obtinut peste 9 la doua dintre discipline si mai putin de 5 la cea de-a treia. Totusi, cei mai multi dintre cei care considera ca ar fi meritat sa ia bacalaureatul au reusit sa obtina cel putin 5 la fiecare proba, insa nu au obtinut o medie mai mare de 6. Cele mai bune rezultate la bacalaureat le-au obtinut, in acest an, elevii de la Colegiul Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Seminarul Teologic Ortodox si Colegiul National “Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia, la primele doua dintre aceste unitati de invatamint promovabilitatea fiind de 100%. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Alba au tinut sa sublinieze faptul ca elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat trebuie sa se inscrie din nou in cursul acestei saptamini, pina vineri, pentru sesiunea din august. In caz contrar, ei nu vor mai putea sustine examenul decit in cursul anului viitor. In a doua sesiune de examinare, sustinerea probelor se va face incepind cu data de 23 august. Rezultatele vor fi afisate in 5 septembrie, iar cele finale - dupa rezolvarea contestatiilor, in 9 septembrie. Elevii se pot inscrie pentru a sustine din nou cite probe scrise ale bacalaureatului doresc, notele obtinute acum fiind recunoscute pentru probele la care nu dau din nou examen.

Gasita inecata

 Agentii Postului de Politie Posaga, au fost sesizati simbata prin intermediul apelului de urgenta 112, cu privire la faptul ca în albia piriului Orasti, se afla cadavrul unei femei. Cadavrul a fost identificat ca apartinind unei femei de 57 de ani, din comuna Posaga, iar din primele cercetari s-a stabilit faptul ca în jurul orelor 10.30 aceasta a plecat de acasa la piriu pentru a lua apa si a alunecat în albia acestuia, dupa o jumatate de ora, fiind gasita decedata de fiica sa. În urma efectuarii necropsiei, cauza decesului a fost stabilita ca fiind asfixia mecanica prin înec.

Razie printre contrabandistii de tigari

 În vederea prevenirii si combaterii activitatilor ilegale cu produse din tutun, Inspectoratul de Politie judetean Alba, Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia si Inspectoratul de Jandarmi Judetean Alba, împreuna cu Garda Financiara si Biroul Vamal Alba desfasoara activitati specifice, pentru descoperirea si documentarea activitatilor ilicite privind producerea, contrafacerea, contrabanda, traficul si comercializarea tigaretelor. Astfel, în perioada 28 iunie-4 iulie, au fost confiscate 144.320 bucati tigarete, reprezentind 7616 pachete, fiind aplicate 3 sanctiuni contraventionale, în valoare totala de 2000 lei. Astfel de actiuni vor continua si în perioada imediat urmatoare, urmarindu-se combaterea comertului ilicit cu produse din tutun.

Minori infractori

 Politia municipiului Alba Iulia a fost sesizata prin apelul unic de urgenta 112, cu privire la faptul ca la o centrala termica de pe B-dul Transilvania din municipiul Alba Iulia se aud zgomote suspecte. Agentii de siguranta publica împreuna cu lucratori ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi Alba deplasati la fata locului, au prins în flagrant trei minori, B.D.R., de 17 ani, D.S., de 16 ani si N.C.L., de 14 ani, toti din Alba Iulia, care încercau sa paraseasca centrala termica, avind asupra lor un motor electric trifazat, în valoare de 3000 lei. Cei 3 minori sint cercetati, în stare de libertate, sub aspectul comiterii infractiunii de furt calificat.                                

Accident grav linga Blaj

 O soferita în virsta de 28 de ani, se pare însarcinata, grav ranita dupa ce autoturismul pe care-l conducea a intrat, luni, pe DN 14 B, linga Blaj, în coliziune cu un microbuz de calatori, a decedat dupa citeva ore, la o clinica din Tîrgu Mures, unde fusese transportata de urgenta.Potrivit purtatorului de cuvint al Inspectoratului de Politie al judetului Alba, inspector Luminita Prodan, din investigatii a reiesit ca victima, aflata la volanul unui autoturism pe directia Cistei-Craciunelul de Jos, nu s-a asigurat corespunzator, a efectuat manevra de depasire a unui autovehicul care circula în fata sa si a intrat în coliziune cu un microbuz de transport persoane. Acesta efectua o cursa regulata pe traseul Blaj -Alba Iulia si era condus regulamentar din sens opus de catre un barbat de 38 de ani, din Alba Iulia.În urma accidentului, conducatoarea auto a fost ranita grav (coma profunda grad IV), fiind transportata, într-o prima faza, la Spitalul municipal Blaj si, ulterior, cu o ambulanta SMURD la Tirgu Mures. Femeia, care, potrivit vecinilor, avea un copil de un an si citeva luni si era din nou însarcinata, a decedat citeva ore mai tirziu.Cinci persoane aflate în microbuzul de calatori, printre care si soferul, au suferit diverse leziuni, care nu le pun viata în pericol.Cel mai grav accident din ultimii ani produs pe raza judetului Alba în care a fost implicat un microbuz cu pasageri a avut loc în septembrie 2008, în urma caruia doua persoane au murit, iar mai multe au fost ranite. De la începutul anului, pe soselele din Alba au avut loc peste 65 de accidente, soldate cu 21 de morti si aproape 70 de persoane grav ranite.

Poduri afectate in zona Ighiu

Reprezentantii Consiliului Judetean Alba au evaluat, in teren, situatia de pe DJ 106H afectat de o viitura produsa simbata seara pe raza comunei Ighiu. Aici vor fi necesare interventii la mai multe poduri si podete. Potrivit directorului Directiei Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu, drumul se afla intr-o stare buna, in schimb exista probleme la mai multe poduri. Acesta a explicat ca viitura a spalat fundatia stilpilor de sustinere la mai multe poduri, fiind necesare lucrari de consolidare. “Deocamdata nu este nici un pericol, dar Doamne fereste de o noua viitura. Oricum, imediat ce vremea va permite, vom intra cu utilajele sa facem consolidarea”, a declarat Dan Popescu. “Operatiunea” capaculPe de alta parte, ploile torentiale din ultima vreme impune si grabirea actiunii de curatare si ridicare a capacelor de canalizare pe drumurile care au fost reabilitate. “Probleme de la poduri au legatura cu viteza apei din piriu, dar da, curatarea acestor capace este importanta si din punctul de vedere al colectarii apelor pluviale”, a declarat Dan Popescu, precizind ca aceasta operatiune era programata indiferent de vreme. El a declarat ca primele interventii de acest gen se vor face pe DJ 107 si pe DJ 106H, in zona Ighiu. “Dupa ce s-a facut canalizarea, noi ne-am modernizat drumul, ceea ce inseamna inca din start patru centimetri diferenta. Trebuie ridicate capacele cu patru centimetri ca sa poti sa ai acces la ele (...) Pe o lungime de 2-3 kilometri pot sa fie 30-40 de canale si toate trebuie ridicate. Operatiunea este simpla: este un decapaj, se ridica nivelul capacului si se pune astfel incit sa fie accesibil. In total, sint peste o suta de astfel de capace, pe aceste doua drumuri, dar si pe altele. Le evaluam pe toate. Nu costa mult, pentru ca nu se toarna nimic. Este mai mult manopera”, a declarat Dan Popescu, precizind ca problema nu o reprezinta neaparat disconfortul soferilor, cit posibilitatea de a avea acces la canalizare oricind este nevoie, multe dintre ele fiind acum acoperite cu asfalt.Acesta a mai mentionat ca sumele necesare sint prinse in buget.

Proiecte mai ieftine pentru bugetul local

Bugetul municipiului Alba Iulia este ajutat in an de criza de evaluarea proiectelor prin care se incearca atragerea de fonduri europene. Astfel, dupa ce au trecut prin mina comisiilor ministeriale, patru astfel de proiecte au fost reevaluate, iar in cazul a trei dintre ele costurile eligibile au fost marite. Asta inseamna ca sumele cu care bugetul local va contribui la implementare scad. Un singur proiect a fost modificat din cauza cresterii costurilor neeligibile, lucru care a atras o cheltuiala in plus la bugetul municipului. Consilierii locali au discutat in cadrul sedintei din luna trecuta, patru proiecte cu finantare europeana, documentele fiind modificate in capitolul de cheltuieli. Primul dintre ele, “Respira aerul istoriei” va atrage cheltuieli mai mari din cauza introducerii unor sume din capitolul “eligibile” in capitolul “neeligibile”. In schimb, pentru proiectele privind modernizarea DN1 in zona podului peste riul Ampoi, a pasajului de cale ferata si a pasajului superior peste calea ferata dintre Sebes si Alba Iulia, costurile eligibile au fost majorate.Cheltuieli mai miciPentru cele patru proiecte finantate in proportie de 98% din fonduri europene, administratia locala va fi nevoita sa asigure in total 772.206 lei reprezentind contributia proprie si cheltuielile neeligibile din cadrul acestor proiecte. In schimb, in baza contractelor de finantare semnate pe aceste proiecte, administratia locala va accesa o suma totala de aproape 36 de milioane de lei reprezentind finantarea nerambursabila. Dintre ele, cel mai valoros proiect este cel de modernizare a DN1 in zona podului peste riul Ampoi care are o valoare totala de peste 2,4 milioane de lei. Proiectul pentru pasajul de cale ferata se ridica la peste 1,1 milioane de lei, iar promovarea atractiilor turistice din Alba Iulia prin proiectul “Respira aerul istoriei” va insemna cheltuirea sumei de aproape 800.000 de lei din care 97% sume nerambursabile. De retinut ca in urma reevaluarii proiectelor, cheltuielile pe care trebuie sa le suporte bugetul local al municipiului Alba iulia au scazut cu aproape 10%.

Studentii, chemati la voluntariat

 Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a anuntat ca mobilizeaza studenti voluntari pentru actiunile din Galati, menite sa opreasca inundarea orasului de apele Dunarii. Mobilizarea studentilor a inceput de ieri dimineata si continua si astazi. Voluntarii vor participa la actiunile de construire a digului si se vor afla in sprijinul autoritatilor locale pentru orice fel de ajutor. “Sintem constienti de gravitatea lucrurilor din Galati, de aceea am apelat la solidaritate. In astfel de momente trebuie sa demonstram ca ne pasa si ca sintem capabili sa ajutam! Avem responsabilitatea sociala treaza si speram sa ne stringem citi mai multi studenti voluntari”, a declarat Cezar Mihai Hij, presedinte ANOSR. Datele de contact pentru cei care doresc sa participe sint disponibile pe pagina de internet a ANOSR    (www. anosr.ro).                                    

?Sa-si vada de treaba lor!?

Primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui a aratat ca fiecare cetatean are dreptul sa aiba propriul punct de vedere vis-a-vis de o anumita situatie, în cazul de fata, vis-a-vis de acest proiect. “Insa noi stim punctul de vedere al majoritatii populatiei si anume ca acest proiect sa demareze cit mai curind. În ceea ce priveste pozitia si atitudinea politicienilor fata de acest proiect, nu doresc sa fac comentarii. Despre ONG-uri ce pot sa va spun, este cunoscut obiectul lor de activitate, dar mai ales modul lor de finantare. Toate aceste ONG-uri care sint finantate din afara tarii sint împotriva acestui proiect, dar decizia ca acest proiect sa fie implementat nu va apartine ONG-urilor, acestea avind doar rolul de a mediatiza. Nu este normal ca Ungaria sa se opuna acestui proiect, rezerva de aur este a României. Ungaria are dreptul la un punct de vedere vis-a-vis de acest proiect nu sa ia decizii. As dori sa le transmit acestor opozanti ai proiectului de la Rosia Montana sa priveasca cu atentie la situatia critica din zona Apusenilor si sa-si aminteasca ca aici ocupatia de baza este mineritul, sa se reorienteze spre alte zone. La Rosia Montana nu avem nevoie de punctul de vedere al acestor ONG-uri si sa ne salveze ei. Acest proiect a fost analizat si daca va respecta normele de mediu române si europene, aceasta investitie trebuie sa înceapa cit mai curind”, a declarat primarul Eugen Furdui. Argumente “pro”Tiberiu Ratiu, primarul orasului Abrud a mentionat la rindul sau ca aceste persoane nu cunosc despre ce este vorba în acest proiect, ori nu vor sa stie nimic despre acest proiect. “O alta categorie sint cei care detin proprietati si care ar fi deranjati si vad dezvoltarea zonei fara constructii industriale. O a treia categorie sint acele persoane care sint platite de anumite ONG-uri care se opun mineritului, nu doar proiectului RMGC. As dori sa amintesc aici si o alta categorie, oamenii care nu sint interesati de ceea ce se întimpla în jurul lor si care nu au nici o parere. În ceea ce priveste opozitia politicienilor, doresc sa precizez ca acestia o fac doar pentru a-si face audienta gratuita, pe spatele celor care vor sa dezvolte mineritul aici în zona. Mesajul pe care doresc sa îl transmit acestor opozanti este urmatorul: în perioade de criza toate tarile si toti cei care stiu ce înseamna economie de piata investesc în punerea în valoare a resurselor de care dispune solul si subsolul. Sint pentru punerea în valoare a resurselor nemetalifere de care dispunem, tinind cont de legislatia în vigoare. Personal sustin aceasta investitie si aduc urmatoarele argumente: avem resurse de substanta minerala, utila, confirmata prin metode acceptate pe plan international, metoda de exploatare propusa este una sigura si exista dovada unor garantii de refacere a mediului înconjurator, faptul ca în zona noastra s-a facut minerit din cele mai vechi timpuri a dus la formarea de specialisti si calificarea în meserii cu specific minier, astfel încit la demararea unei investitii sa existe posibilitatea ca oamenii din zona noastra sa-si gaseasca un loc de munca într-un domeniu potrivit”, a declarat edilul sef al orasului Abrud. “Nu le pasa de oameni”Ioan Calin Andres primarul orasului Cimpeni este si el de parere ca opozantii proiectului de la Rosia Montana au un tel clar, sa stopeze aceasta investitie. “Nu îi intereseaza dialogul, nu le pasa ce reprezinta acest proiect pentru zona si pentru tara, ci doar sa protesteze fara sa vina cu alternative concrete. Este clar ca aceste ONG-uri care se opun sint finantate sa faca acest lucru. În ceea ce îi priveste pe politicieni, parerea mea este ca îsi fac imagine pe spatele acestei investitii, nu le pasa de soarta oamenilor din Rosia Montana si zonele învecinate, sint prea ocupati sa îsi atinga scopurile. Nu înteleg nici pozitia Ungariei care este vesnic împotriva proiectului de la Rosia Montana. Ministrii unguri au venit aici, au vazut saracia si poluarea, dar au avut discursul pregatit dinainte. Nu cred ca Ungaria ne-a întrebat pe noi daca vrem ca economia ei sa prospere. Au facut lucrurile cum au crezut de cuviinta si cred ca ar trebui sa ne lase pe noi sa luam deciziile în ceea ce priveste viitorul României. Asa ca le-as transmite tuturor celor care duc un razboi împotriva proiectului de la Rosia Montana sa îsi gaseasca alt subiect, o alta tinta si sa lase oamenii de aici sa înceapa o viata buna, sa nu îi condamne la saracie, iar politicienilor indiferent de culoare sa faca ceva bun cu adevarat pentru tara si pentru oamenii care i-au ales pentru ca altfel România nu se va ridica nicicind la nivelul altor tari din Europa si din lume. Cred ca este timpul sa acceptam ca nu ne putem ridica fara investitii, iar ceea ce facem de 14 ani cu proiectul de la Rosia Montana nu este deloc un semnal bun pentru alti investitori. Proiectul Rosia Montana înseamna 4 miliarde de dolari în economia României, mii de locuri de munca, standarde europene de mediu si conservarea patrimoniului local”, a precizat edilul capitalei Tarii Motilor, Calin Andres.

Compatibilitate zodii

 Varsator - BerbecNu tocmai perechea perfecta Focul si aerul sint de regula complementare, dar nu in acest caz, cu doua vointe atit de puternice, incit certurile incep probabil chiar din ziua in care se cunosc. Varsatorul e intrigat de persoane ciudate, neobisnuite si uneori excentrice, care-i atrag atentia. Berbecul trebuie sa faca fata acestor lucruri si ar fi si mai bine daca partenerii ar fi si prieteni, nu doar iubiti. Berbecul prefera compania oamenilor de succes, dinamici si sofisticati, care il ametesc pe Varsator. Acesta, independent cum este, refuza sa fie tinut in loc de orice, nu isi impartaseste prea des gindurile Berbecului, si doar putin viata lui privata! Aceasta atitudine este perceputa drept una plina de secrete mai degraba decit o idee de intimitate. Berbecul e al doilea in ce priveste independenta tocmai dupa Varsator, iar cei din jur afla multe despre cei doi din felul unic in care acestia vorbesc si se comporta. Desi acestia din urma sint gelosi si posesivi in privinta partenerilor, rareori se ocupa de ei atunci cind au si alte lucruri de facut; in plus, nu sint atit de activi sexual pe cit ar vrea un Berbec. Acesta va incepe sa vada Varsatorul ca fiind un partener egoist. Per ansamblu, nu e o uniune inspirata, iar cei doi ar face mai bine sa stea departe unul de altul.Varsator - TaurNu tocmai perechea perfecta Varsatorul nu recunoaste superioritatea cuiva decit in momentul in care i s-a cistigat respectul; este neconventional si detesta formalismul. Va discuta pe larg cu cineva doar daca are ceva interesant de spus. Cu Taurul, aspectele materiale si siguranta au un rol important, dar nu se intimpla si in cazul Varsatorului. Acesta vede munca drept un mod de a-si ascuti mintea si de a-si largi aria de cunostinte; schimbarile frecvente de serviciu sint rezultatul acestei dorinte. Orice neintelegeri ar avea, cu Taurul sau cu altcineva, vor fi discutate intr-un mod rational si lucid, Varsatorul detestind emotiile negative ce i-ar putea afecta claritatea gindirii. Taurul se supara cind Varsatorul incearca sa rezolve problemele altora si sa salveze lumea, stirnindu-i gelozia cumplita. Din nefericire pentru Taur, nu prea are parte de empatie sau de intelegere din partea celuilalt. Varsatorul pune putin accent pe sex si il plaseaza destul de jos in lista de prioritati si necesitati. Aceasta atitudine il deranjeaza pe Taur, care nu accepta sa imparta patul cu problemele intregii lumi, ceea ce il face sa apara drept prea pretentios in ochii Varsatorului. E o combinatie ce ar trebui evitata, pentru ca e departe de a fi perfecta!

Apa mai buna pentru clujeni, din fonduri europene

Contractul face parte din proiectul ISPA 2000, iar valoarea acestuia este de circa 10,1 milioane de euro, dintre care 74,88% din fonduri ISPA. Lucrarile efectuate au constat in instalarea unei prize noi de apa si a unei conducte pentru aductiunea apei brute la lacul Tarnita, precum si in administrarea dozarii substantelor chimice si sporirea prevederilor pentru dezinfectare si neutralizare. Prin intermediul contractului se va asigura o sursa alternativa de apa bruta pentru Cluj, cu calitati mult mai bune. Astfel, se vor respecta cerintele Directivei de captare a apei potabile de suprafata in perioadele din an cind apa din sursele existente este puternic poluata de sedimente si incarcari organice provenite din spalarile masive din bazinul hidrografic. De asemenea, se vor realiza imbunatatiri ale procesului la statia de tratare Gilau, masuri care vor contribui la cresterea calitatii apei si la reducerea numarului de opriri ale alimentarii cu apa din cauza calitatii scazute. „Evenimentul de astazi (ieri – n.r.) marcheaza o etapa importanta in procesul de crestere a calitatii serviciilor oferite de Compania de Apa in general si a calitatii apei furnizate catre consumatori in special. Acest fapt este cu atit mai imbucurator cu cit atingerea noilor standarde  de calitate a apei s-a realizat, intr-o foarte mare masura, cu ajutorul unei finantari nerambursabile din fonduri europene, constituindu-se prin aceasta intr-un model de bune practici ce trebuie multiplicat“, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise.

Intirzieri la centura Sebesului

 Toata agitatia a aparut in anul 2008 atunci cind traficul rutier extrem de congestionat in zona municipiului Sebes a ajuns sa ii deranjeze si pe alesii locali. Dupa mai multe runde de dezbateri, toata lumea, inclusiv responsabilii Ministerului Transporturilor au ajuns la concluzia ca se impune construirea unei sosele de centura care sa dirijeze traficul greu prin afara orasului. Primul pas important a fost facut in cursul anului trecut atunci cind a fost finalizat studiul de prefezabilitate a soselei de centura, un studiu care a costat peste 60.000 de lei. Documentul a fost apoi aprobat in cadrul Consiliului Local Sebes, fiind demarata procedura pentru studiul de fezabilitate. Anul 2010 a adus insa o stare de tensiune extrema in cadrul administratiei locale, iar in numeroasele sedinte desfasurate pina in prezent, alesii nu au mai reusit sa aprobe si acest din urma document. Din pacate, pina cind acest document nu va inainta Ministerului Transporturilor cei aproape 5 milioane de lei care ar trebui sa ajunga la Sebes pentru exproprieri si demersurile preliminarii de construire a drumului, ramin blocati in bugetul central. Cine e de vina?Studiul de fezabilitate are pina acum patru variante pe care consilierii nu reusesc nicicum sa le discute. De aprobat nici nu poate fi vorba in conditiile in care mai multe sedinte ale consiliului local au fost suspendate sau anulate tocmai datorita discutiilor pornite de la acest subiect. La fel s-a intimplat si la ultima sedinta desfasurata la Sebes cind subiectul a fost abordat, dar nu a fost finalizat, iar studiul de fezabilitate nu a putut fi votat. Totusi, administratia locala din municipiul Sebes risca sa piarda si finantarile din acest an daca nu va reusi sa treaca documentul de votul consilierilor pina la finele acestei luni. De adaugat ca valoarea proiectului variantei de ocolire a Sebesului este cuprinsa intre 15 si 30 de milioane de euro, suma din care ministerul de resort, administratia judeteana si cea locala din Sebes ar trebui sa asigure fiecare o parte. Edilul municipiului, Mugurel Sarbu a avansat si varianta unui imprumut extern la o dobinda avantajoasa insa nimic nu se poate face daca votul consilierilor nu stabileste care este proiectul de urmat. Pina atunci zona centrala a Sebesului va fi brazdata de coloane interminabile de camioane de mare tonaj, iar nervii si banii localnicilor vor continua sa curga odata cu traficul.

Crestere a numarului de pasageri pe aeroport

Aeroportul International Cluj-Napoca a înregistrat în prima jumatate a anului o crestere a traficului de pasageri cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit informatiilor oferite de Consiliul Judetean Cluj. Din ianuarie pîna în prezent, un numar de 427.825 de pasageri au tranzitat aeroportul clujean, comparativ cu cei 334.673 cîti se înregistrau în perioada ianuarie-iunie 2009. În conditiile unui trafic de pasageri în continua crestere, începînd din 24 iulie, compania Wizz Air va opera de pe aeroportul clujean o noua destinatie: Alicante – Spania. Aceasta este a sasea destinatie noua pe care operatorul aerian o introduce în acest an pe aeroportul din Cluj, dupa ce din februarie a început operarea de la Cluj a unor zboruri spre Pisa si Cuneo/Torino, iar din iunie a introdus în programul sau zboruri spre Zaragoza, Dusseldorf si Palma de Mallorca. Pe parcursul sezonului estival, compania Tarom opereaza de pe Aeroportul International Cluj-Napoca zboruri spre Constanta, iar tour-operatorii si companiile aeriene ofera curse turistice charter de la Cluj-Napoca spre cunoscute statiuni turistice din Grecia, Egipt, Turcia si Tunisia: Tunis, Heraklion, Corfu, Rhodos, Antalya, Hurghada, Sharm el-Sheikh.    M. O.

Site-ul Educatiei, cel mai vizitat in ultimele zile

Site-ul portal.edu.ro s-a aflat ieri pe primul loc în clasamentul realizat de provider-ul trafic.ro. De altfel, în ultimele 30 de zile, site-ul ce apartine Ministerului Educatiei a înregistrat nu mai putin de 1.486.720 de vizitatori, dintre care 1.142.212 doar în ultimele 7 zile. Recordul de vizitatori a fost înregistrat duminica, respectiv 582.542 de vizitatori, în contextul în care site-ul a afisat rezultatele la examenul de Bacalaureat.    A. V.

Ultimele trei Baloane de Aur, dezamagirile Cupei Mondiale!

 Cine e mai bun, Messi sau Ronaldo? Vom vedea o finala Brazilia-Argentina? Va cistiga Rooney Balonul de Aur în acest an? Sint doar citeva din întrebarile pe care fiecare microbist si le punea înaintea începerii Cupei Mondiale din Africa de Sud. Ultimii trei câstigatori ai Balonului de Aur - Messi (2009), Ronaldo (2008) si Kaka (2007) - au fost jucatorii de la care se astepta cel mai mult la acest campionat mondial. Cei trei însa au jucat sub asteptari, iar Argentina si Brazilia au parasit Cupa Mondiala în faza sferturilor, iar Portugalia în optimi. Messi a avut un sezon foarte bun la Barcelona, a cistigat tilul în Primera Division, dar prestatia din Africa de Sud a fost sub asteptari. Nu a marcat nici un gol, iar în ultimul meci, cel cu Germania, a fost aproape inexistent.Cristiano Ronaldo a marcat un singur gol la Cupa Mondiala, în victoria cu 7-0 împotriva Coreei de Nord. Cam la atit se poate rezuma prezenta portughezului în Africa de Sud. Kaka a avut un sezon slab la Real Madrid si asta s-a vazut si la meciurile din Africa de Sud. Nu a marcat nici un gol la Cupa Mondiala, dar s-a remarcat prin cartonasul rosu încasat în partida cu Coasta de Fildes.În locul celor trei si-au facut loc David Villa, Wesley Sneijder, Schweinsteiger sau Thomas Muller, jucatori care au încintat pina acum în Africa de Sud. STATISTICI FIFA:Lionel Messi - ArgentinaJocuri la Cupa Mondiala: 5Minute jucate: 450Goluri marcate: 0Suturi pe poarta: 15Total pase: 337 Cartonase galbene: 0Cartonase rosii: 0Cristiano Ronaldo - PortugaliaJocuri la Cupa Mondiala: 4Minute jucate: 360Goluri marcate: 1Suturi pe poarta: 9Total pase: 140 Cartonase galbene: 1Cartonase rosii: 0Kaka - BraziliaJocuri la Cupa Mondiala: 4Minute jucate: 337Goluri marcate: 0Suturi pe poarta: 3Total pase: 163Cartonase galbene: 3Cartonase rosii: 1  

Nadal ataca istoria: 24 de ani si 14 victorii consecutive la Wimbledon!

 Rafa Nadal distruge orice îi sta în cale. 14 victorii consecutive la Wimbledon si doua trofee cistigate în cariere: 2008 si 2010. Urmeaza acum citeva zile de odihna, iar apoi va încerca sa cistige US Open, ultimul titlul de Grand Slam care îi lipseste.Nadal l-a învins duminica pe Tomas Berdych si a cistigat finala de la Wimbledon. Nadal a obtinut al optulea titlu de Grand Slam din cariera. Invingator la Paris în urma cu o luna, Nadal a reusit a doua dubla Roland-Garros/Wimbledon, dupa cea din 2008. Anul trecut, Nadal nu a putut juca la Londra din cauza unei accidentari. Astfel, el ramine neînvins la Londra de la finala din 2007, adica 14 victorii consecutive. Australian Open – 2009French Open – 2005, 2006, 2007, 2008, 2010Wimbledon – 2008, 2010US Open – semifinalist 2008, 2009ATP World Tour – semifinalist 2006, 2007Jocurile Olimpice – aur in 2008Nadal: “SInt nebun dupA fotbal! Vreau sA merg lIngA naTionalA”Rafael Nadal a declarat ca tine legatura cu jucatorii antrenati de Vicente del Bosque si se gindeste daca poate ajunge în Africa de Sud pentru meciurile pe care le mai au de disputat Spania la Cupa Mondiala. “Sint un fan nebun dupa fotbal si cu siguranta un suporter al echipei nationaleTin legatura cu jucatorii. Doresc echipei toate cele bune. As vrea sa fiu în Africa de Sud, dar e foarte departe. Trebuie sa fac un tratament pentru genunchi si apoi ma voi gindi daca voi merge”, a spus Nadal. Spaniolul a cistigat pentru prima data turneul de la Wimbledon în 2008, chiar înainte ca Spania sa cistige Campionatul European. El crede ca si la Cupa Mondiala Spania are sanse mari sa cucereasca trofeul. “Sa ajungi în semifinale este o performanta mare si noi avem o sansa mare”, a mai spus el. Tenismanul spaniol a marturisit ca a avut emotii cu o seara înaintea finalei sale de la Wimbledon cind a urmarit sfertul de finala de la Cupa Mondiala dintre Spania si Paraguay, scor 1-0. “Am urmarit sfertul de finala împotriva Paraguayului cu o noapte înainte de finala mea. Am fost putini speriati, dar am marcat în ultimele zece minunate. A fost fantastic”, a precizat Nadal. Reprezentativa Spaniei, campioana europeana en-titre la fotbal, s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale, acolo unde va întilni nationala Germaniei, într-un meci care se va disputa, miercuri, la Durban.

Sahtior a cistigat Supercupa Ucrainei

 Formatia Sahtior Donetk, antrenata de Mircea Lucescu, a cistigat Supercupa Ucrainei, dupa ce a învins, scor 7-1, echipa Tavria Simferopol, într-un meci în care fundasul Razvan Rat a marcat în minutul 90. Celelalte goluri au fost înscrise de Gladki ‘2, ‘51, Jadson ‘35, Willian ‘67, Adriano ‘78, ‘85, respectiv Fesciuk ‘32. Razvan Rat a fost integralist la Sahtior.

Sase pretendenti la Balonul de Aur se lupta pentru Cupa Mondiala!

 În aceasta saptamina au loc semifinalele Cupei Mondiale din Africa de Sud. Cele doua meciuri vor avea loc marti si miercuri. În componenta celor patru echipe se afla sase candidati la Balonul de Aur din acest an. Daca se va respecta traditia ultimilor ani, cistigatorul Balonului de Aur va fi dat de echipa ce va cistiga Cupa Mondiala. În 2006, italianul Fabio Cannavaro a cistigat trofeul, la citeva luni dupa ce si-a condus echipa spre victoria din finala Cupei Mondiale. În 2002, Ronaldo a fost desemnat cistigator, dupa ce a înscris de doua ori în finala contra Germaniei. În anul 1998, Zidane a obtinut Balonul de Aur dupa senzationala prestatie din finala contra Braziliei. Alte exemple sint Lothar Matthaus în 1990 si Paolo Rossi în 1982.Wesley Sneijder (Inter Milano, Olanda)Recrutat de Florentino Perez pentru a face parte din trupa galactica, Wesley Sneijder a fost pus pe lista de transferuri dupa 2 ani de Real. A ajuns la Inter si aportul sau a fost decisiv în cistigarea Ligii Campionilor sub bagheta lui Jose Mourinho. Parcursul Olandei de pina acum la Cupa Mondiala i se datoreaza în mare masura, Sneijder marcind 4 goluri.Arjen Robben (Bayern Munchen, Olanda)Un alt fost galactic, Robben a renascut în Germania, la Bayern Munchen. Ca si compatriotul sau Sneijder, Robben a jucat bine în Spania, dar a fost fortat sa plece dupa ce la Real au ajuns Cristiano Ronaldo si Kaka. Este o piesa de baza în angrenajul Olandei de la aceasta Cupa Mondiala, victoria din meciul cu Slovacia i se datoreaza în mare masura lui Arjen Robben, marcator al unui gol si principalul factor disturbator pentru apararea slovaca. Diego Forlan (Atletico Madrid, Uruguay)Nu multi credeam ca Forlan poate ajunge la un nivel atât de ridicat, dat fiind ca în timp ce juca la Manchester United i-au trebuit 8 luni pentru a marca primul sau gol. Dupa doi ani petrecuti în Premier League, Forlan a plecat în Spania. Aici s-a maturizat, devenind un atacant valoros, de mare calitate. A înscris golul victoriei lui Atletico Madrid în finala Europa League, aducind în vitrina clubului primul trofeu european din 1962. Forlan a marcat de trei ori pina acum la Cupa Mondiala, ducind Uruguay-ul în semifinale dupa 40 de ani.Bastian Schweinsteiger (Bayern, Germania)Joaca la prima echipa a lui Bayern de la 18 ani. Odata cu venirea lui Louis van Gaal pe banca bavarezilor a renascut si “Schweini”. A jucat un rol vital în echipa ce a ajuns pina în finala Ligii în acest an. Joachim Loew a vazut ca jucatorul a facut reale progrese si l-a distribuit la mijlocul terenului alaturi de Sami Khedira. Bastian Schweinsteiger a fost remarcabil la aceasta Cupa Mondiala, dar mai ales împotriva Argentinei simbata. Sau, cum Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung atit de elocvent îl eticheta: “epicentrul jocului german”.David Villa (Barcelona, Spania)Cele cinci goluri marcate de David Villa au dus Spania în primele patru echipe din lume. La nivel de club, a semnat în aceasta vara un contract pe cinci ani cu Barcelona. Este unul dintre cei mai mari atacanti din lume în acest moment. Înzestrat cu fenomenale abilitati tehnice, Villa a marcat pentru Valencia peste 100 de goluri.Xavi (Barcelona, Spania)Playmaeker ingenios, un adevarat lider de echipa, Xavi a contribuit la cistigarea titlului în Primera în acest an. Este un adevarat far în jocul echipei Spaniei, om de baza în echipa lui Del Bosque.Programul semifinalelor Cupei MondialeProgramul partidelor care vor avea loc, marti, 6 iulie si miercuri, 7 iulie, în semifinalele Cupei Mondiale din Africa de Sud: Marti, 6 iulie: Olanda - Uruguay (Cape Town - ora 21.30)Miercuri, 7 iulie: Germania - Spania (Durban - ora 21.30)

?Rapid este pariul meu?

 “Este ambitios, imi place cum gindeste”, spune Mitica de la Liga. “Rapidul a pierdut in amicale, dar o sa vedeti ca va face treaba in campionat. Sumudica e unul dintre cei mai talentati antrenori din noul val. Este ambitios si nu pune pret pe rezultatele din amicale. Imi place si cum gindeste. Rapidul este pariul meu. Binenteles ca sint si patru echipe super tari in provincie: Clujul, Timisoara, Vasluiul si Urziceni. CFR ramine cea mai periculoasa echipa”, a declarat Dumitru Dragomir.“Piturca poate lua titlul la Steaua, este unul dintre cei mai buni antrenori. E un antrenor bun, dar vreau sa scot din vocabular superlativul, cu cel mai, cea mai”, a mai spus presedintele LPF.Liga 1, cu 16 echipe! De la anul...“Acum nu cred ca se vor retrage echipele din Liga I. La vara, insa, pe timpul acesta, nu vom gasi 18 echipe in primul esalon. Sint probleme la toate echipele. Poate ca ne va depasi criza si vom reusi sa facem ceva. Problema este nivelul de trai, care se rasfringe si inspre sport, pentru ca nu vorbim de fotbal, ca se mai descurca, totusi. Nu as fi de acord cu un campionat de 16 echipe, dar nu cred ca vom mai aduna 18. Vom fi obligati, din diverse motive, sa adoptam varianta unui campionat cu 16 echipe”, a incheiat Mitica Dragomir.

Comisia Europeana: Creste virsta de pensionare ori se prabuseste sistemul

Executivul european vrea ca vîrsta de pensionare sa creasca în statele membre UE, pentru a evita o prabusire a sistemului de pensii, împovarat de îmbatrînirea rapida a populatiei coroborata cu cresterea sperantei de viata si cu natalitatea scazuta. Raportul Comisiei Europene care trateaza problematica vîrstei de pensionare urmeaza sa fie prezentat oficial mîine. „Prelungirea perioadei de munca în cursul vietii pentru a se tine cont de cresterea sperantei de viata ar permite înregistrarea a doua beneficii: conditii de viata mai bune si sisteme de pensii mai viabile“, argumenteaza Comisia. În ultimii 5 ani, speranta de viata a crescut în UE cu 5 ani, în prezent, raportul fiind de patru persoane active la un pensionar cu vîrsta de peste 65 de ani. În fata cresterii deficitelor, numeroase tari iau în calcul cresterea vîrstei de pensionare (Germania de la 65 la 67 de ani, Franta de la 60 la 62 de ani, Spania de la 65 la 67 de ani). Vîrsta medie de iesire la pensie în UE era în 2008 de 61,4 ani.

Institutul ?Cantacuzino?, in pericol de desfiintare

onducerea Institutului „Cantacuzino“ s-a aratat ingrijorata de viitorul institutiei, avind in vedere ca ANM ar fi trebuit sa dea institutului licenta de productie, insa, o data cu comasarea Agentiei, este incert modul in care se va acorda autorizatia. In luna februarie, ANM a ridicat licenta de productie de vaccinuri din cauza unor probleme la linia de productie. Iar in prezent, institutia se afla intr-o situatie financiara foarte grava, spune directorul Institutului „Cantacuzino“, dr. Gabriel Ionescu. „Unii furnizori ne-au dat in judecata, altii au inteles situatia si ne-au reesalonat datoriile, dar asta nu este o solutie. In 2009, institutul a facut un efort deosebit pentru fabricarea a 5 milioane de doze de vaccin pandemic, pentru care am primit toti banii. Dupa aceea, am primit inspectia Agentiei Nationale a Medicamentelor, care a decis sa suspende autorizatia pina la remedierea neconformitatilor“, a mentionat dr. Ionescu pentru Agerpres. El a explicat, insa, ca intre timp a venit si Curtea de Conturi, care a decis ca nu a fost onorata comanda pentru vaccinul pandemic si au trebuit sa returneze 8 milioane de lei, bani care ar fi ajuns pentru necesitatile actuale.     Directorul institutiei a atras atentia ca milionul de lei alocat de Guvern in urma cu citeva luni este total insuficient si ca institutul va trebui inchis daca nu se va gasi finantare. „Redobindirea autorizatiei si reinceperea fabricatiei vaccinurilor ar fi o scapare. Din pacate, s-a oprit si linia de la Iasi, acum sintem nevoiti sa disponibilizam oameni si sa-i trimitem in somaj tehnic. Vom reduce cheltuielile salariale si vom reduce si salariile cu 25%, desi in cazul institutului nu se aplica recenta ordonanta. Daca nu vom mai avea finantare vom fi nevoiti sa inchidem institutul“, a conchis Gabriel Ionescu.

Schimb de experienta intre tineri cu deficiente de auz

Liceul pentru Deficienti de Auz a gazduit în a doua jumatate a lunii iunie o serie de activitati incluse în proiectul „Junior Hipen“, finantat de Uniunea Europeana, prin care s-au efectuat „schimburi de tineri“ din patru tari europene: Anglia, Franta, Slovacia si România.     „Junior Hipen“ este un proiect de „schimburi de tineri“ care favorizeaza mobilitatea tinerilor cu deficiente de auz, printr-un parteneriat între grupuri din patru tari europene. Astfel, tinerii s-au întîlnit pentru a face schimburi de idei, de experienta si totodata pentru a învata fiecare despre cultura si tara partenerilor, stabilind astfel un prim contact, colectiv, cu realitatea europeana.     La proiect au participat 28 de tineri, iar bugetul a fost de 11.377 de euro. „Plecînd de la nevoia de baza de includere sociala a tinerilor cu deficiente de auz, principalele teme ale activitatilor s-au  bazat pe includerea sociala si dizabilitate, pe promovarea cetateniei active a tinerilor în general si cetatenia europeana a acestora în special, precum si pe dezvoltarea solidaritatii“, au explicat coordonatorii proiectului. „Junior Hipen“ promoveaza toleranta între tineri, în special în vederea consolidarii coeziunii sociale în Uniunea Europeana, încurajeaza întelegerea reciproca între tinerii din diferite tari si promoveaza cooperarea europeana în domeniul tineretului. Elevii aflati în schimb de experienta au participat la ateliere culturale prin care au cunoscut alte civilizatii si culturi, le-au fost prezentate exemple de persoane de succes cu deficiente de auz si integrate social si au avut parte de multe vizite culturale si educative.    România, membra Hipen din 2009Proiectul „Junior Hipen“ s-a conturat în urma întrunirii anuale din 2009 a Asociatiei Hipen, asociatie europeana a profesionistilor din domeniul deficientei de auz. Tarile membre în aceasta asociatie sînt România, Franta, Slovacia, Marea Britanie, Finlanda si Norvegia, printre obiectivele asociatiei numarîndu-se si realizarea unor proiecte comune. Membrii asociatiei inclusi în acest proiect au fost interesati în mod deosebit de realizarea unui proiect ce implica mobilitatea tinerilor cu deficiente de auz. Astfel, la întîlnirea anuala care a avut loc în România în martie anul trecut s-a luat decizia de a se aplica pentru un proiect de schimburi de tineri, România asumîndu-si rolul de coordonator al proiectului.

Spitalelor li s-au mai taiat din paturi

Dupa ce spitalelor li s-au mai taiat din paturi, e de asteptat ca listele de asteptare pentru un pat sa creascaLa Turda au fost taiate 89 de paturi din cele 453 existente, iar la SCJU Cluj 80 din cele 1.592. De departe, bolnavii din Turda vor avea cel mai mult de suferit din cauza reducerii masive de paturi.     Ministerul Sanatatii a decis in acest an reducerea numarului de paturi din toate spitalele din tara. Astfel, la Cluj au fost reduse 454 de paturi dintr-un total de aproximativ 5.600 inregistrate in toate cele 17 spitale din judet, adica in jur de 8%, in timp ce la nivel national reducerea vizeaza 9.300 de paturi din toate unitatile sanitare.      Potrivit cifrelor furnizate de Ministerul Sanatatii, restructurarea a insemnat  reduceri mai mari la SCJU Cluj si la Spitalul Municipal Turda. Astfel, SCJU Cluj va functiona cu 80 de paturi mai putin, structura unitatii sanitare fiind astfel formata din 1.512 paturi. Functionarea spitalului nu va fi afectata atit de mult comparativ cu cea a Spitalului din Turda, care a pierdut 89 de paturi din totalul de 453.    Mai putine paturi chiar in cele mai aglomerate sectiiAfectat de restructurare este nu atit spitalul din Turda, cit mai ales bolnavii, deoarece au fost reduse paturi din sectiile cele mai aglomerate si cu cea mai mare adresabilitate. Oficialii Ministerului Sanatatii au decis renuntarea la 89 de paturi din sectiile de Interne, Psihiatrie, Cardiologie, Reumatologie si Chirurgie. „Problema este foarte grava, pentru ca paturile s-au redus in sectiile cu adresabilitate mare, unde avem si liste de asteptare. Este cu atit mai grav cu cit populatia orasului este imbatrinita si sufera de boli cronice“, a declarat pentru monitorul Maria Cadar, purtatorul de cuvint al Spitalului Municipal Turda.      Reprezentantii spitalului spun ca bolnavii nu prea au de ales decit sa astepte pe listele de prioritate, pentru ca in spitalele din Cluj-Napoca aglomeratia este la fel de mare. Maria Cadar a mai precizat ca este ingrijoratoare situatia bolnavilor psihic, deoarece la aceasta sectie se elibereaza un loc doar cind un pacient este luat acasa sau cind moare, iar pe lista de asteptare se afla deja 26 de persoane.     Demersuri la Ministerul SanatatiiReprezentantii spitalului din Turda afirma ca au solicitat deja Ministerului Sanatatii sa revina asupra deciziei privind restructurarea. „Conducerea spitalului a facut demersuri catre Consiliul Local, iar acesta, printr-o hotarire, a solicitat Ministerului sa revina asupra deciziei si sa reduca cu 10% numarul paturilor, si nu 20%, cum este acum“, a mai precizat Maria Cadar. Angajatii unitatii sanitare spun ca nu inteleg de ce reducerea a vizat un spital cu o adresabilitate mare. Potrivit statisticilor, in primele 6 luni ale anului, numai la compartimentul de urgente au fost inregistrate 9.000 de solicitari.    Un singur spital a scapat de restructurareSpitalul de Boli Psihice Cronice Borsa este singura unitate sanitara din judet care a scapat de restructurare. Institutia a ramas in continuare cu cele 215 paturi unde sint internati pacienti cu boli psihice cronice.      La celelalte unitati sanitare a fost taiat un numar de paturi care variaza intre cinci – la Centrul de Sanatate Mociu si 63 – la spitalul din Dej. Un numar semnificativ de reduceri a fost si la Spitalul de Copii Cluj, care functioneaza acum cu 506 paturi, mai putine cu 47. Un numar similar, 45, a fost redus si la Spitalul de Adulti, a carui structura este formata acum din 765 de paturi. Potrivit cifrelor furnizate de Ministerul Sanatatii, spitalele din Huedin si Gherla au ramas cu 20 de paturi in minus.     La unele spitale au fost reduceri de sub 20. Astfel, la Spitalul Cimpia Turzii au fost taiate 17 paturi din cele 125, Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca a ramas fara 16 din cele 406, la Spitalul Municipal Cluj s-au taiat 13 din cele 271, in timp ce Spitalul de Boli Infectioase a ramas fara 13 din cele 205, iar Spitalul de Pneumoftiziologie fara 12 din cele 242.      Decizia reducerii numarului de paturi a fost luata in urma unei analize a echipelor Ministerului Sanatatii si a fost aplicata de la inceputul acestei luni.

Doua beri mici nu fac ?burta de bere?

Cercetatorii spanioli asigura ca berea nu ingrasa, cu conditia sa fie consumata moderat. Adica, o bere mica femeile si doua beri mici barbatiiOrice femeie sanatoasa poate consuma o bere de 330 ml pe zi, iar un barbat sanatos poate consuma chiar doua si nu va face asa-numita „burta de bere”.      Consumul moderat de bere, cu si fara alcool, nu provoaca o crestere in greutate si nici modificari in masa corporala. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii spanioli din cadrul Consiliului Superior de Cercetari Stiintifice din Madrid.      Rezultatele studiului le-au fost prezentate si medicilor romani, la Conferinta Nationala de Medicina Familiei din Ploiesti.      Potrivit cercetatorilor spanioli, studiul s-a realizat pe 49 de subiecti sanatosi de ambele sexe, cu virste cuprinse intre 20 si 42 de ani. Participantii s-au prezentat voluntar la studiu si, dupa o discutie informativa, toti subiectii au semnat un acord informat. Nici unul dintre voluntari nu prezenta antecedente familiale, nici personale de abuz de alcool si nici antecedente patologice care sa contraindice un consum moderat de bere.      Obiectivul studiului a fost de a analiza efectul consumului moderat de bere, cu si fara alcool, asupra compozitiei corporale si obezitatii abdominale.    10 saptamini de studiu, cu si fara bere…MODERATIE 330 ml de bere pe zi in cazul femeilor, respectiv dublul acestei cantitati in cazul barbatilor se considera „consum moderat“. Studiul a durat 10 saptamini, timp in care toti voluntarii si-au mentinut obiceiurile de viata si alimentatie. Singura modificare introdusa a fost consumul de bere traditionala sau fara alcool in momentele determinate.     „In timpul primei saptamini, toti subiectii s-au abtinut de la orice consum de bauturi cu alcool. In urmatoarele 4 saptamini si in mod aleatoriu, in functie de grupul in care au fost desemnati, au introdus in dieta obisnuita berea traditionala sau fara alcool, in cantitatea corespunzatoare unui consum moderat de alcool, si anume: un pahar de bere de 330 ml (4,5% vol; 12g de alcool) pentru femei si doua pahare de bere de 330 ml (4,5% vol; 24g de alcool) pentru barbati“, arata studiul prezentat si in Romania.     In cea de-a sasea saptamina de studiu, voluntarii au mentinut o alta perioada de abstinenta alcoolica. In ultimele 4 saptamini, acei subiecti care au inceput studiul cu bere cu alcool au trecut pe bere fara alcool si invers.     Consumul moderat de bere nu ingrasaAscension Marcos * Prof. Departamentul de Metabolism si Nutritie „In general, consumul moderat de bere, cu aproximativ 45 kcal pe fiecare 100 ml si 17 kcal in cazul berii fara alcool, cit si consumul celorlalte bauturi fermentate cu un continut scazut de alcool pot face parte dintr-o alimentatie sanatoasa, cu conditia sa facem referire la adulti sanatosi. Acest lucru se intimpla datorita proprietatilor care ii confera berii continutul scazut de alcool, cit si datorita materiilor prime din care este fabricata, apa, orz si hamei.“ La finalul celor 10 saptamini de experiment, rezultatele obtinute par sa constate ca un consum moderat de alcool, sub forma de bere in cazul acestui studiu, nu modifica procentul grasimilor din corp. „Un consum moderat de bere nu este asociat cu o crestere in greutate, nici o crestere a Indicelui de Masa Corporala“, se arata in cercetare.      De asemenea, un consum moderat de bere nu influenteaza distribuirea grasimilor corporale. Cercetatorii spanioli nu au observat o crestere a dimensiunilor coapselor, abdomenului sau bratelor participantilor la studiu. Masuratorile de dinaintea inceperii cercetarii si dupa finalizarea acesteia au avut variatii nesemnificative fie in plus, fie in minus.     Spaniolii spun ca subiectii care beau bere in mod moderat si obisnuit nu prezinta o incidenta mai mare de supraponderalitate sau obezitate decit alte persoane.     Berea are valori nutritiveDatorita compozitiei diferite fata de a altor bauturi alcoolice, berea este considerata o bautura cu valori nutritive ridicate. Studiul mai spune ca aceasta este o bautura fermentata cu un continut scazut de alcool, intre 4 si 5 grade, cu caracteristici specifice in compozitia sa care o diferentiaza de restul de bauturi si ii confera un interes nutritiv special. Fiind facuta din ingrediente naturale precum apa, orz, hamei si drojdie, berea are un continut caloric scazut si diversi nutrienti cum ar fi vitamine din grupa B, fibre si minerale variate.

PDL stringe ajutoare pentru sinistratii din Moldova

PDL Cluj si Fundatia Umanitara „Ionut Dardai“ au demarat o campanie de strîngere de fonduri, materiale de constructii si alimente neperisabile ce vor fi donate sinistratilor din Moldova. Clujenii sînt asteptati sa doneze materiale de constructii, obiecte de uz casnic si alimente neperisabile la punctul de colectare de pe strada Madach Imre nr. 58 pîna în 12 iulie (luni-vineri între orele 14 si 20; sîmbata si duminica între 10 si 22). Donatiile în bani se pot face în conturile Fundatiei Umanitare „Ionut Dardai“, deschise la Banca Transilvania: RO15BTRL01301205P8278400 (RON), RO23BTRL01302205P8278400 (USD) si RO39BTRL01304205P8278400 (EUR). Banii vor fi folositi pentru cumpararea de produse de stricta necesitate si de maxima urgenta precum alimente, apa potabila, îmbracaminte si încaltaminte.    M. O.

Sfatul ?mogulului? Patriciu: ?Tineti-va banii in dolari!?

Inflatia ar putea depasi 8 procente în România pîna la sfârsitul anului, avertizeaza afaceristul Dinu Patriciu.     „Îi sfatuiesc pe români sa-si tina banii în dolari, nu în euro si în nici un caz în lei“, a declarat Patriciu, ieri, dupa ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, îsi exprimase încrederea în moneda nationala si precizase ca îsi va tine economiile în lei. Într-un interviu la „The Money Channel“, Patriciu i-a sfatuit pe oamenii de afaceri sa încerce sa se integreze în circuite financiar-economice globale si sa aiba cît mai putina legatura cu statul. Patriciu l-a contrazis pe Isarescu si în ceea ce priveste rata de inflatie, estimata de guvernatorul BNR la 8% pentru sfîrsitul anului. „Mogulul“ a declarat ca inflatia ar putea depasi 8 procente, si nu doar în România: „Europa întreaga va trece printr-o perioada inflationista“.

Taxele si mincarea sparg ?pusculita? romanilor

Banii romanilor se duc mai mult decit ar fi cazul pe mincare si utilitatiPotrivit unui raport al Institutului National de Statistica, dat ieri publicitatii, veniturile totale care intra in bugetul unei familii obisnuite au fost in primul trimestru al acestui an, in medie, de 2.342 de lei, adica 808 lei/persoana. In anumite case au intrat si bunuri in natura evaluate la o medie de 429 de lei pe gospodarie, potrivit aceleiasi surse.      Salariile si celelalte venituri asociate lor au reprezentat cea mai importanta sursa de venituri (49,1%), in timp ce veniturile din prestatii sociale au reprezentat 25,3% din buget, cele din agricultura 1,8%, iar veniturile din activitati independente 2,4%.     Cheltuielile s-au ridicat, in medie, la 2.071 de lei lunar pe gospodarie si au reprezentat 88,5% din veniturile totale. Banii romanilor s-au dus in special catre cumpararea de alimente si servicii si au fost transferati catre administratia publica (bugetele de asigurari sociale, impozite, contributii si cotizatii).      Potrivit statisticilor, romanii au cheltuit in primul trimestru peste 40% din banii pe care i-au cistigat pentru a se hrani, iar catre locuinte (plata facturilor la utilitati, gaz, curent etc.) au directionat 22,6% din banii cistigati.    Economiile, sub lupa Bancii MondialeUn studiu realizat de Institutul pentru Economie Mondiala din cadrul Academiei Romane pentru Banca Mondiala arata ca peste doua treimi dintre romani ar putea face fata unei scaderi cu 25% a veniturilor pe termen de 2 luni.      Aproape jumatate dintre romanii de peste 16 ani pun bani deoparte. Circa 78% dintre cei care se declara economi fac rezerve „pentru zile negre“, iar 29% spera sa aiba o perioada mai buna pe viitor. Paradoxal, doar 17,5% dintre romani se declara precauti „de placere“, si nu „de nevoie“.     Mai mult de o treime dintre romani au recunoscut ca in ultimii 3 ani au avut de suferit din cauza scaderii bruste a veniturilor, din cauza pierderii locurilor de munca sau a reducerii sau intirzierii salariilor. In cazul in care ar fi operate taieri salariale de 25%, 86% dintre romani ar reduce cheltuielile, iar 41% ar apela la ajutorul rudelor si prietenilor pentru a iesi din impas, mai arata studiul mentionat.     Romanii au probleme cu tinutul socotelilorStudiul mai releva ca in Romania se poate vorbi de un indice al capabilitatii de administrare a banilor de 55,79%.      Unul dintre cele mai ingrijoratoare aspecte este ca doar 23% dintre romani tin evidenta cheltuielilor pe care le fac, in vreme ce mai mult de 66% nu au nici o socoteala, nici pentru venituri, nici pentru cheltuieli.     Destul de reticenti fata de imprumuturi, 61% dintre romani prefera reducerea cheltuielilor si sa nu apeleze la credite. Si, desi 60% dintre respondenti au recunoscut ca nu reusesc sa isi gestioneze banii pentru a le ajunge de la o zi de salariu la cealalta, doar 7,5% se gindesc la o a doua slujba sau sa faca ceva pentru a-si suplimenta veniturile.      Obisnuiti cu numerarul, trei sferturi dintre romani prefera sa retraga banii de salariu din banci si sa ii pastreze cash, iar 25,4% ii economisesc in acelasi cont.

28.000 de doze de vaccin anti-TBC pentru judetul Cluj

Astazi sosesc 28.000 de doze de vaccin, care vor acoperi tot necesarul pentru acest an.      Din cele 1 milion de doze de vaccin achizitionate de Ministerul Sanatatii prin intermediul UNICEF au fost repartizate pentru judetul Cluj 28.000 de doze. O echipa a Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj s-a deplasat ieri la Bucuresti pentru preluarea vaccinurilor. „Cele 28.000 de doze sint suficiente pentru tot anul. Miercuri vom face distributia vaccinurilor catre maternitati si tot miercuri poate incepe si vaccinarea“, a declarat dr. Mihai Moisescu, director adjunct in cadrul DSP Cluj.      In luna februarie, o data cu suspendarea licentei de productie a Institutului „Cantacuzino“, bebelusii din toata tara nu au mai putut fi imunizati din lipsa de vaccin. In luna mai, in Cluj a fost trimisa de catre Ungaria o donatie de vaccin impotriva TBC. Dozele au putut fi folosite doar o luna, deoarece expirau la sfirsitul lunii mai. Din acest motiv, 800 de bebelusi care s-au nascut dupa 31 mai nu au mai putut fi imunizati. In toata tara, trebuie vaccinati aproximativ 60.000 de bebelusi.      Recuperarea vaccinarii a inceput in Bucuresti inca de ieri, fiind vizati toti copiii nascuti dupa luna februarie.      Mamele trebuie sa se prezinte la maternitate cu carnetul de vaccinare al copilului, CNP-ul si o trimitere de la medicul de familie cu ultimele vaccinari realizate.

Dulgheru si Hanescu au urcat cite un loc

Alexandra Dulgheru a urcat un loc în clasamentul WTA, pîna pe 30, fiind cea mai bine clasata românca, cu 1.945 de puncte. Urmatoarea sportiva din România în topul WTA este Sorana Cîrstea, pe locul 69 (988 de puncte), urmata de Edina Gallovits, pe 83 (806 puncte). Simona Halep a urcat doua pozitii pîna pe 111 (616 puncte), Monica Niculescu a ajuns pe 112 (cu 439 de puncte), iar Raluca Ioana Olaru a coborît cinci locuri, pîna pe 119 (558 de puncte). În ierarhia de dublu, Niculescu a coborît pe 28 (2.910 puncte), Gallovits a coborît trei pozitii, pe 76 (1.043 de puncte), iar Cîrstea a coborît si ea, de pe 74 pe 77 (1.021 de puncte), Olaru fiind singura în urcare, de pe 86 pe 87 (920 de puncte). La masculin, Victor Hanescu a urcat pe locul 37, cu 1.070 de puncte, Adrian Ungur a coborît pîna pe 148, cu 364 de puncte, iar Victor Crivoi a cazut pe locul 181, cu 258 de puncte. Dupa ce a ajuns în finala de dublu de la Wimbledon, Horia Tecau a urcat pe locul 26, cu 2.964 de puncte (la dublu).    L. B.

Au cistigat Supercupa

Sahtior Donetk, formatia antrenata de Mircea Lucescu, la care evolueaza si internationalul român Razvan Rat, a cîstigat Supercupa Ucrainei, dupa ce a învins formatia Tavria Simferopol cu 7-1. Golurile lui Sahtior au fost marcate de Gladki (min. 2 si 51), Jadson (35), Willian (67), Luiz Adriano (78, 85) si Rat, care a închis tabela în minutul 90. Este al zecelea trofeu cîstigat de Sahtior cu Mircea Lucescu pe banca. Tehnicianul român a condus formatia din estul Ucrainei la cîstigarea campionatelor din 2005, 2006, 2008 si 2010, la cupele din 2004 si 2008, supercupele din 2004, 2008 si 2010, precum si la cea mai mare performanta, cîstigarea Cupei UEFA în 2009.    L. B.

Medalii de bronz pentru pugilistii romani

România a participat la Campionatele Europene de Juniori de box de la Lvov, Ucraina. Delegatia tarii noastre a obtinut doua medalii de bronz, prin sportivii David Rizoiu si James Damian Chereji. Rizoiu a cîstigat în fata lui Christopher Nevin, din Irlanda, cu 3-1, Taron Soghomonyan, din Armenia, cu 4-1 si a pierdut în semifinala în fata rusului Akhmedov Kamil cu 4-0. Sportivul este legitimat la CS Muscelul Cîmpulung Muscel si este pregatit de Vlad Gheoghe si Diana Timofte. James Damian Chereji, de la CSS Hunedoara, a cîstigat în fata lui Dimitri Enroth, din Finlanda, cu 2-0, Kazimierz Legowski, din Polonia, cu 5-3, dar a fost învins de ucraineanul Illya Polovynka, cu scorul de 5-2. Sportivii au fost însotiti de antrenorul coordonator Relu Auras si secunzii Robert Baeatu si Simion Gheorghe.    L. B.

Lapuste a plecat la BC Mures

Baschetbalistul Flavius Lapuste s-a transferat de la vicecampioana „U“ Mobitelco la formatia BC Mures Tîrgu Mures. Sportivul în vîrsta de 31 de ani a semnat un contract valbil în sezonul urmator. Lapuste a fost unul dintre veteranii lui „U“ Mobitelco, pentru care a jucat din 2004 pîna acum. Tot la Cluj si-a facut si junioratul, între 1994-1999. A jucat la mai multe formatii din tara si din strainatate: Elitzur Ashkelon (1999-2000), Furstenfeld Panthers (2000-2002), West Petrom Arad (2002-2003) si Chemnitz (2003-2004). Flavius a evoluat de 55 de ori pentru Nationala României. Conducerea formatiei din Tîrgu Mures a informat pe site-ul oficial ca se afla în negocieri cu alti 12 baschetbalisti, printre care Juan Cooley si Vaidotas Peciukas. Formatia mureseana a terminat sezonul regulat pe locul 8 si a fost eliminata de „U“ Mobitelco în primul tur al play-off-ului.    L. B.

Astazi vom afla prima finalista la CM

Foto fifa.comOlandezii, savurind victoria cu BraziliaOlanda, una dintre favoritele Campionatului Mondial, va da piept astazi in semifinale cu placuta surpriza Uruguay. Batavii sint favoriti, cel putin pe hirtie, tinind cont ca au eliminat puternica echipa a Braziliei, iar sud-americanii nu il vor putea folosi pe Luis Suarez, suspendat.      Uruguay pare o victima usoara pentru Olanda, care a trecut in sferturi de puternica Brazilie. Dar sud-americanii au aratat un fotbal excelent la acest turneu final si au reusit trei dintre cele mai frumoase goluri ale competitiei (Suarez – bara-gol in meciul cu Coreea de Sud, Forlan – sut imparabil de la 25 m cu Africa de Sud si gol din lovitura libera cu Ghana). Uruguay este singura echipa care poate ameninta dominatia Europei la acest campionat, celelalte trei semifinaliste fiind de pe Batrinul Continent. Va fi un duel interesant intre play-maker-ii celor doua echipe, Diego Forlan si Wesley Sneijder fiind printre cei mai buni fotbalisti de la turneu. Ambii au cite 20 de suturi spre poarta si 9 pe poarta, dar olandezul a inscris 4 goluri, cu unul mai mult decit Forlan.    Olanda e vazuta ca favoritaSi casele de pariuri vad Olanda favorita la acest meci, batavii avind cota 1,67, in timp ce Uruguay are 6,00. Olandezii au jucat echilibrat pina acum, fara risipa de efort. Dupa ce au cistigat grupa E cu trei victorii, au trecut in optimi de Slovacia, cu 2-1. In sfertul cu Brazilia s-au vazut condusi la pauza cu 1-0, dar apoi au trecut la cirma jocului si s-au impus cu 2-1 dupa un autogol si un gol al lui Sneijder.     Uruguay a cistigat la pas grupa A, iar apoi a eliminat Coreea de Sud, invingind cu 2-1 dupa o dubla a lui Suarez. Sud-americanii au eliminat Ghana la lovituri de departajare, dupa un meci cu un final de infart, in care Suarez si-a salvat echipa. De aceasta data, golgheterul lui Ajax nu a marcat, ca de obicei, ci s-a sacrificat in folosul echipei, scotind cu mina de pe linia portii un gol ca si inscris. Din pacate, insa, Suarez a fost suspendat si nu va mai evolua la acest turneu.     Partida Urugauy – Olanda se va juca la Cape Town, de la ora 21.30, si va fi arbitrata de Ravshan Irmatov din Uzbekistan. Cistigatoarea va juca duminica in finala Campionatului Mondial, iar invinsa va juca simbata in finala mica a competitiei.     Uruguay a cistigat doua CM, in 1930 si 1950, in timp ce Olanda a pierdut finalele din 1974 si 1978.    Dunga, dat afara de federatieCupa Mondiala din acest an s-a lasat si cu citeva demiteri. Astfel, selectionerul Braziliei, Carlos Dunga, a fost demis dupa ce „Selecao“ a fost eliminata de la CM din Africa de Sud de Olanda. „Ciclul de munca inceput in 2006, care a culminat cu eliminarea Braziliei de la Cupa Mondiala din Africa de Sud, s-a incheiat. Noua comisie tehnica va fi anuntata la sfirsitul lunii iulie“, a anuntat confederatia braziliana de fotbal pe site-ul oficial. Dunga nu este primul selectioner demis datorita rezultatelor de la CM 2010, Raymond Domenech parasind si el nationala Frantei pe usa din dos, alaturi de presedintele Federatie Franceze de Fotbal, Jean-Pierre Escalettes.

Clientii CEC Bank, chemati pentru semnarea unor acte aditionale

CEC Bank SA a anuntat ca s-a conformat prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Astfel, CEC Bank a notificat în data de 25 iunie 2010, prin scrisori, clientii persoane fizice care au contracte de credit în derulare cu banca si carora le sînt incidente prevederile Ordonantei, invitîndu-i la sucursalele institutiei pentru semnarea actelor aditionale care contin modificarile impuse prin ordonanta. Clientii bancii pot solicita actele aditionale ce transpun prevederile ordonantei în toate unitatile CEC Bank pentru consultarea si semnarea lor.

Doua job-club-uri pentru someri

Saptamîna aceasta va fi lansat la Cluj programul CORE – „Corelarea fortei de munca cu cerintele pietei în Regiunile Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest“, care îsi propune îmbunatatirea competentelor somerilor din cele doua regiuni de dezvoltare. Programul e finantat cu bani europeni, iar conferinta de lansare a acestuia va avea loc joi, 8 iulie. Proiectul urmareste sa raspunda unor nevoi reale semnalate la nivelul celor doua regiuni prin crearea a doua noi centre de ocupare a fortei de munca. Cele doua centre create si activate în cadrul proiectului vor furniza grupului tinta urmatoarele tipuri de servicii: job-club-uri în care somerii sa beneficieze de informare si consiliere privind piata muncii, medierea muncii, consultanta si asistenta pentru începerea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri.    L. P.

Un plus de 10.000 de restantieri intr-o singura luna

Numarul persoanelor fizice si juridice care au restante mari la banci e în continuare în crestere, arata datele BNR. Astfel, doar în luna mai, numarul celor care nu si-au platit datoriile mai mari de 20.000 de lei a ajuns la peste 225.000, cu 10.000 mai mult decît în aprilie. În plus, datele bancii centrale arata ca firmele aflate în reorganizare datorau bancilor, în luna mai, 680 de milioane de lei, de aproape noua ori mai mult decît în aceeasi luna a anului trecut.    A. D.

Majoritatea comerciantilor cresc preturile dupa majorarea TVA

Un studiu realizat de catre compania Soft Mentor a relevat faptul ca, dupa introducerea noii cote a TVA, 68,29% dintre comercianti au decis sa majoreze preturile si doar 31,71% au pastrat nivelul acestora. De asemenea, 78% dintre comercianti recunosc ca, în momentul în care vor primi marfa mai scumpa, vor opera alte scumpiri. Majoritatea celor care au optat pentru mentinerea preturilor au invocat motive logistice. Circa 95% dintre acestia au afirmat ca nu vor anunta scumpiri, pentru a nu schimba etichetele, investitia în înlocuirea acestora fiind prea mare pentru micii comercianti, potrivit directorului Soft Mentor, Marius Vetrici. Aproximativ 97% din toate firmele cuprinse în studiul Soft Mentor considera ca aceste masuri fiscale au fost luate într-un termen mult prea scurt, motiv pentru care activitatea curenta a fost perturbata pentru cîteva zile, iar în cazul aparitiei unor norme de aplicare a noului Cod Fiscal reprezentantii firmelor se tem ca activitatea lor ar putea fi, din nou, data peste cap.    L. P.

Parkingul si hotelul de la aeroport, pe mina UTI

UTI Facility Management a mai lucrat la Cluj, alaturi de firma Astaldi, la construirea celor doua noi terminale ale aeroportuluiComisia de licitatie a Consiliului Judetean va decide saptamina aceasta daca va atribui sau nu contractul privind concesiunea pentru realizarea hotelului si parkingului din incinta Aeroportului International Cluj-Napoca singurului ofertant, firma UTI Facility Management.     „Speram sa finalizam procedurile saptamina aceasta, cel mai probabil miercuri. O sa anuntam atunci daca ofertantul a indeplinit toate conditiile si daca vom trece la semnarea contractului“, a declarat pentru monitorul vicepresedintele Consiliului Judetean, Radu Bica.      Va reamintim ca deschiderea ofertelor a avut loc in data de 22 iunie, insa comisia de licitatie a avut de parcurs mai multe etape, precum calificarea societatii, evaluarea capacitatii tehnice si financiare si criteriile de redeventa.     Hotelul si parkingul, concesionate la pachetConsilierii judeteni au decis in sedinta din luna martie a acestui an sa concesioneze „la pachet“ realizarea celor doua obiective din perimetrul aeroportului clujean, avind in vedere faptul ca la nivelul administratiei judetene nu se regasesc fondurile necesare pentru acestea. In procedura de desemnare a cistigatorului licitatiei redeventa va avea o pondere de 40%, la fel si propunerea tehnica, iar termenul de realizare a celor doua obiective 20%.      Dupa efectuarea lucrarilor de reamenajare si extindere a parcarii existente si construirea parcarii etajate, capacitatea totala estimata a parcarii din incinta Aeroportului International Cluj-Napoca va fi de aproximativ 2.000 de locuri, dintre care 1.470 in parcarea etajata si 530 in parcarea de la nivelul solului. Suprafata totala de teren este de aproximativ 27.000 de metri patrati. Noul parking etajat va avea un regim de inaltime P plus 3E si va fi construit pe o suprafata de 9.450 de metri patrati, pe ceilalti 17.550 de metri patrati urmind a fi amenajata parcarea exterioara.     Hotel de 4 stele cu 144 de camere dubleIn ceea ce priveste hotelul, acesta va fi cotat la 4 stele, va avea 144 de camere duble si o suprafata construita de 7.700 de metri patrati. Va fi amplasat in perimetrul Aeroportului International Cluj-Napoca, in partea de est a terminalelor de pasageri. Potrivit estimarilor initiale, valoarea totala a celor doua obiective de investitii ajunge la 20 de milioane de euro.      Consiliul Judetean a stabilit si termenele de realizare a investitiilor: 2 luni pentru parcarea exterioara, 12 luni pentru parcarea etajata si 24 de luni pentru hotel.      Singura firma interesata de investitie, UTI Facility Management, face parte din grupul de firme UTI si, impreuna cu firma Astaldi, a lucrat la construirea celor doua noi terminale ale aeroportului clujean.

Au renascut comunistii

Partidul Alianta Socialista (PAS) a devenit sîmbata Partidul Comunist Român (PCR). Schimbarea denumirii a avut loc în cadrul unui Congres extraordinar, care a reunit în jur de 500 de persoane. „Din 1990 si pîna astazi, PCR nu a fost scos în afara legii în România, dar nu a existat nimeni care sa-l readuca la realitatile legislatiei actuale“, a declarat liderul formatiunii, Constantin Rotaru. Comunistii au tinut sa explice ca „PCR nu lupta împotriva unor partide politice. Lupta împotriva unei societati strîmbe si corupte, împotriva unui sistem social pe care dorim sa-l înlocuim cu unul mai bun, mai uman, mai liber, mai democratic“.    M. O.

Roxer tipareste Monitorul Oficial al judetului Cluj

Consiliul Judetean Cluj, în calitate de autoritate contractanta, a semnat cu firma Roxer Grup SA contractul pentru tiparirea Monitorului Oficial al judetului Cluj. La licitatie au depus oferte cinci firme, însa, ca urmare a analizarii ofertelor, doar patru au fost considerate conforme. Firma clujeana Roxer Grup a oferit un pret de 0,017 lei/pagina, fara TVA. Valoarea contractului a fost de 12.240 de lei plus 2.325,6 lei TVA. Contractul presupune tiparirea sub forma de brosura a actelor administrative emise sau adoptate de Consiliul Judetean Cluj, consiliile locale ale municipiilor Turda, Cîmpia Turzii, Dej si ale orasului Huedin, ale unor consilii locale comunale, ordine ale prefectului judetului, dispozitii ale presedintelui Consiliului Judetean sau ale primarilor din judet, precum si informatii de interes public. În total, se vor edita 12 volume a cîte 400 de pagini, într-un tiraj de 150 de exemplare.    M. O.

Se pregatesc studiile pentru reabilitarea celor 717 kilometri de drumuri judetene

„Cei de la regia noastra (Regia Autonoma de Administare a Domeniului Public si Privat al judetului Cluj – n.r. ) lucreaza deja la caietele de sarcini si speram ca in aproximativ o saptamina sa putem da drumul la procedura pentru intocmirea studiilor de fezabilitate“, a precizat pentru monitorul Radu Bica, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj. Cele 7 loturi de drumuri au fost incluse in planul de reabilitare in urma discutiilor avute cu reprezentantii tuturor partidelor politice ce au alesi in Consiliul Judetean.      In cadrul licitatiei pentru intocmirea studiilor de fezabilitate fiecare tronson in parte va fi licitat separat. Studiile de fezabilitate ar urma sa fie realizate pina la finalul acestei veri, costul estimat al acestora fiind de 1,5 milioane de lei.     Ulterior, dupa intocmirea studiilor necesare pentru fiecare drum, se va organiza o licitatie si pentru partea de proiectare si executie. Costul total al proiectului de reabilitare a celor peste 700 de kilometri de drumuri nu este cunoscut inca, o estimare urmind sa fie conturata prin realizarea studiilor de fezabilitate.      „Vom sti exact care varianta de finantare va fi mai potrivita doar dupa realizarea studiilor de fezabilitate. E clar ca judetul nu are bani acum pentru o astfel de investitie, asa ca vom avea de ales intre credit direct sau credit furnizor. Sintem insa prea saraci ca sa mai facem lucrari ieftine“, a aratat presedintele forului judetean, Alin Tise.      Printre criteriile de care autoritatile judetene au tinut cont in alegerea drumurilor ce urmeaza sa intre in programul de reabilitare se numara populatia de pe traseul fiecarui drum, forta economica a zonei, legatura cu alte judete, asigurarea posibilitatii de interventie in cazul unor situatii de urgenta, potentialul turistic al zonei sau perioada ramasa pina la expirarea duratei de viata a asfaltului actual.      „Impartirea pe loturi s-a facut in asa fel incit studiile de fezabilitate sa poata fi realizate de sapte firme diferite si sa putem incepe lucrul pe sapte santiere. Pentru fiecare drum noi am pregatit un dosar cu date concrete despre starea actuala si despre ceea ce ne dorim sa realizam“, a explicat Mircea Avram, directorul RAADPP Cluj.     Drumurile ce urmeaza sa fie reabilitateLot 1DJ108C Vistea-Leghia DN1-Manastireni-Calata-Margau DJ103L Manastireni-RiscaDJ764B DN1-Valea Draganului-Lunca VisaguluiDJ103J Sacuieu-VladeasaDJ103J DN1R Sincrai-AlunisDJ103N DN1-Lim. Jud. SalajDJ103H Sacuieu-DJ108CDJ108N Aghires (DJ108C)-Lim. jud. SalajLot 2DJ103K Risca-DN1R(Belis)DJ107P DN1 Gilau-Somesu Rece Marisel-DN1RDJ107S Gura Risca-Maguri RacatauDJ107N Baisoara-Valea Ierii-PlopiDJ107T Maguri Racatau-Piriul DumitreasaLot 3DJ107M Luna de Sus-Savadisla-Baisoara-Iara-Buru-Lim. jud. AlbaDJ107L Turda-Petresti-LitaDJ107R Faget-CiurilaDJ103G Lim. jud. Alba-Moldovenesti DN75 Cheile Turzii-Sandulesti- J107L Aiton-GheorgheniLot 4DJ109A Chinteni-Vultureni-Recea Cristur -Dealu JurciiDJ 109 Rascruci-Borsa-Aschileu-Lim. jud. SalajDJ105T Cluj-Napoca-Popesti-Corus-Salistea VecheDJ109V Padureni-Satulung-GiulaDJ103M Vilcele-Rediu-AitonLot 5 DJ150 Viisoara-Ceanu Mare-Mociu-Chesau-PalatcaDJ161A Apahida-CojocnaDJ161B Turda-Bogata-CalarasiDJ107F Lim. jud. Alba-DN1F LuncaniDJ161H DN16-SuatuLot 6DJ109B Fundatura-CornestiDJ161 DN1-Dabica-Panticeu-Lim. jud. SalajDJ161C Iclod-AlunisDJ108B Lim. jud Salaj-Bobilna-Viile DejuluiDJ109E Dej-Vad-Lim. jud. SalajDJ182E Chiuiesti-ManastireaLot 7DJ109D Sic-Visa Coasta-DN1DJ109C Gherla-Taga-CamaarasDJ161G Palatca-CaianDJ161E (DJ172A) Habadoc-Buza-Feldioara- HodaieDJ161D Dej-Nires-Unguras-Valea UngurasuluiDJ172F Mica-Sinmarghita-Lim. jud. BN

Giurgiu ii scrie lui Boc

Deputatul clujean Mircia Giurgiu (PDL) s-a aratat îngrijorat de inundatiile care au avut loc în ultimele saptamîni si a readus în discutie problema unui plan national unitar de prevenire a inundatiilor care presupune construirea de diguri si amenajarea cursurilor rîurilor si pîrîurilor din România. Giurgiu i-a adresat premierului Emil Boc o scrisoare prin care îi solicita elaborarea unui plan national de prevenire a inundatiilor. Deputatul clujean considera ca în elaborarea unui astfel de plan national de prevenire a inundatiilor trebuie cooptati specialisti din domeniul apelor, amenajarii teritoriului si din constructii, si trebuie avute în vedere „construirea de diguri si amenajarea cursurilor rîurilor si pîrîurilor, în principal în zonele în care apele au iesit din matca si au cauzat inundatii catastrofale dupa fiecare ploaie mai mare“.    M. O.

Garajele cad, se ridica parkingul!

Foto Radu Padurean„Precizam ca, dupa data predarii amplasamentului, garajele si materialele rezultate din demolarea acestora nu vor putea fi recuperate de catre detinatorii initiali. Avind in vedere prezentul anunt, va solicitam mutarea obiectelor personale din garaje, in caz contrar acestea vor fi inventariate, ridicate si depozitate de catre municipalitate, iar depozitarea acestora se va face pe cheltuiala detinatorilor, conform prevederilor HCL nr. 249/2010, art. 3“, atrag atentia reprezentantii Primariei.      Primarul Sorin Apostu a anuntat saptamina trecuta ca reprezentantii municipalitatii au finalizat si cel de-al treilea sondaj in rindul locuitorilor din zona, majoritatea pronuntindu-se si de aceasta data in favoarea realizarii parkingului.      Parkingul va avea o capacitate de 310 locuri de parcare, iar in jurul sau va exista o suprafata de 2.251 de metri patrati de spatiu verde, dintre care 381 de metri patrati destinati locurilor de joaca.      Printre altele, parkingul va fi dotat cu camere de supraveghere video atit in interior, cit si in exterior, ascensor pentru persoane, grup electrogen trifazat pentru penele de curent, centrala adresabila de incendiu, grupuri sociale si sistem de canalizare si alimentare cu apa.      Lucrarile de construire – realizate de firma Concefa – vor dura 12 luni.

Rata inflatiei va fi la sfirsitul anului in jur de 8%

„Ultimele evaluari facute vineri si confirmate azi dimineata (luni – n.r) cu privire la efectele potentiale pe ansamblu ne arata ca, dupa estimarea noastra, la sfirsitul anului vom avea o rata a inflatiei undeva la 8%“, a spus Isarescu.     Guvernatorul BNR a mentionat ca majorarea TVA la 24% ar conduce, daca s-ar transmite integral si la toate preturile, la o crestere de 4,2 puncte procentuale fata de nivelul actual. „In cosul de consum sint produse care au o cota de TVA de 9% – articole medicale, carti, servicii hoteliere –, deci cam 5% din cos. De asemenea, produse cu TVA zero – servicii de ingrijire medicala, bilete cinema, teatru –, cu o pondere de 4%. In consecinta, tot aritmetic, tinind cont de acestea, majorarea cu transmitere integrala, aritmetica, ar fi de 3,9%“, a precizat Isarescu.     La rindul sau, Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, a declarat ca daca in luna mai rata anuala a inflatiei se situa la nivelul de 4,42%, aceasta ar putea creste in perioada imediat urmatoare cu pina la 4 puncte procentuale, ajungind, deci, chiar si la 9%. Pe de alta parte, Popa a explicat ca lipsa cererii de pe piata favorizeaza in acest moment inflatia, determinindu-i pe comercianti sa nu majoreze preturile.

Salariul mediu a scazut usor in mai, la 1.428 de lei

Cîstigul salarial mediu net a fost în luna mai de 1.428 de lei, în usoara scadere fata de luna aprilie (cu 0,6%), dar în crestere cu 5,3% comparativ cu aceeasi luna din 2009, arata datele Institutului National de Statistica (INS). În ceea ce priveste cîstigul salarial mediu nominal brut, acesta a fost în luna analizata de 1.962 de lei.     Potrivit raportului INS, valorile cele mai mari ale cîstigului salarial mediu net s-au înregistrat în activitatile de intermedieri financiare (3.783 de lei), iar cele mai mici în hoteluri si restaurante (792 de lei).     În sectorul bugetar au fost înregistrate usoare cresteri ale cîstigului salarial mediu net în activitatile de sanatate si asistenta sociala (0,4%), dar si în administratia publica (0,3%), ca urmare a acordarii în luna mai, în unele unitati, a primelor ocazionale si a altor stimulente. În schimb, scaderi au fost consemnate în învatamînt, unde cîstigul salarial mediu net a fost cu 2,4% mai mic în luna mai, din cauza acordarii în lunile precedente a celui de-al 13-lea salariu pentru anul 2009, dar si ca urmare a participarii salariatilor la greva.

Semne bune pentru piata romaneasca de media si divertisment

Piata româneasca de media si divertisment va înregistra o rata medie anuala de crestere de 9,1% în intervalul 2010-2014, ajungînd la o valoare de 3,5 miliarde de dolari în 2014, cu circa 60% mai mare fata de valoarea de 2,3 miliarde de dolari din 2009, potrivit unui raport, „Global Entertainment and Media Outlook“, al PricewaterhouseCoopers (PwC).     Cel mai dinamic segment de piata va fi cel al accesului la Internet, cheltuielile în acest domeniu urmînd sa se dubleze în România pîna în 2014, de la 810 milioane de dolari în 2009 la 1,6 miliarde de dolari. De asemenea, cheltuielile de publicitate vor cunoaste o crestere semnificativa în România, ajungînd de la 417 milioane de dolari în 2009 la 747 de milioane de dolari în 2014. În schimb, cheltuielile facute de consumatorii finali pentru servicii de media si divertisment, excluzînd cheltuielile pentru accesul la Internet, vor înregistra un ritm lent de crestere în perioada analizata de raportul PwC, acestea avînd o rata medie anuala de crestere de 1,9%, ajungînd la o valoare de 1,15 miliarde de dolari, fata de 1,05 miliarde de dolari în 2009.     Dupa un an de declin în 2009, piata globala media si a divertismentului va înregistra o rata anuala medie de crestere de 5% în urmatorii 5 ani, ajungînd la orizontul anului 2014 la 1,7 trilioane de dolari, în crestere fata de valoarea de 1,3 trilioane dolari înregistrata în 2009.

Tensiunile dintre alesii locali intirzie lucrarile la centura Sebesului

Tensiunile din interiorul Consiliului local Sebes continua sa se manifeste si sa blocheze proiecte importante pentru oras. Astfel, studiul de fezabilitate al soselei de centura este in continuare in sertarele alesilor, desi este vorba despre un document despre care se discuta de mai bine de doi ani. Astfel, la mijlocul anului 2010, consilierii ar trebui sa se decida pentru una dintre cele patru variante propuse, insa nu reusesc deocamdata sa se puna de acord.   

Natura se incapatineaza

Chiar daca judetul Alba se plaseaza in continuare in afara zonelor de risc privind precipitatiile si avertizarile de inundatii, zona centrala a tarii nu scapa de capriciile naturii. Astfel, meteorologii si hidrologii anunta in continuare ploi, inca de la inceputul acestei saptamini, precipitatiile urmind sa stapineasca teritoriul judetului pina aproape de weekend. In schimb temperaturile sint si vor ramine destul de crescute cu maxime care pot atinge si chiar depasi 30 de grade celsius. Pericolul este insa de aceasta data legat de presiunea atmosferica, valorile care urmeaza sa fie inregistrate in urmatoarele zile fiind ingrijoratoare mai ales pentru oamenii cu probleme de tensiune si digestive.   

Multe contestatii la bacalaureat

Cei mai multi dintre candidatii din judetul Alba respinsi la examenul de bacalaureat din acest an au depus contestatii. In total, au fost inregistrate peste 1.220 de contestatii, la toate disciplinele.  

Proprietarii clujeni se incapatineaza sa tina preturile ridicate

In continuare, in Cluj, apartamentele se tranzactioneaza peste pretul "psihologic" de 1.000 de euro/mpValoarea indicelui imobiliar pentru a sasea luna a anului a indicat o scadere de 2,8% a preturilor. Acestea au ajuns in iunie la 1.163 de euro/mp, cea mai mica valoare inregistrata in tara de la inceputul crizei.     Si fata de luna mai, cind indicele era de 1.245 de euro/mp, s-a putut observa o ieftinire de 6,6% a proprietatilor. „Situatia de pe piata imobiliara din Romania este tot mai complicata pe zi ce trece. Reducerea puterii de cumparare care va fi resimtita in perioada imediat urmatoare nu va intirzia sa-si arate efectele asupra segmentului rezidential. Cererea va scadea in continuare sau va fi in mica masura solvabila, ceea ce va impacta in mod direct nivelul preturilor apartamentelor“, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.    Cel mai mult s-au scumpit apartamentele cu o cameraCu toate acestea, Cluj-Napoca este „orasul care sfideaza criza“ si, dupa o cadere de preturi in luna precedenta, in iunie indicele imobiliare.ro a crescut pina la o valoare medie de 1.022 de euro/mp, adica cu 0,5% mai mult fata de luna mai. Concret, preturile apartamentelor noi si-au pastrat tendinta de scadere usoara, contractindu-se de la 976 de euro/mp la 967 de euro/mp, in timp ce preturile locuintelor vechi au cunoscut cresteri de 1,2%, pina la 1.055 de euro/mp util.     Evolutia sumelor la care se negociaza locuintele construite inainte de 1990 este considerata de catre reprezentantii imobiliare.ro ca fiind extrem de interesanta, cea mai insemnata scumpire fiind inregistrata in cazul apartamentelor cu o singura camera, care au fost vindute pentru sume cu 3,5% mai mari fata de acum o luna. In ceea ce priveste comparatia cu luna iunie a anului trecut, cind sumele la care era apreciat un metru patrat util, in cazul apartamentelor cu o camera, erau de 1.127 de euro, in aceeasi perioada a lui 2010, pentru acelasi tip de imobiliare, se cereau sume ce variau in jurul a 1.087 de euro.    Al doilea in topul celor mai scumpe oraseAnaliza mai arata ca, fata de luna mai, apartamentele cu doua camere s-au scumpit cu 0,6%, iar cele cu trei camere au cunoscut cresteri de preturi de 2,1%. Comparativ cu iunie 2009, cind piata fixase un pret de 1.082 de euro/mp pentru apartamentele de doua camere, in luna iunie 2010 suma medie de tranzactionare pentru acest tip de locuinte a fost de 1.058 de euro/mp.     Si in luna iunie, Clujul a ocupat locul al doilea in clasamentul celor mai scumpe apartamente din tara, fiind intrecut doar de catre Capitala, unde pretul mediu de vinzare este de 1.275 euro/mp. Pe locul al treilea in acelasi top este Constanta, unde pretul mediu este de 1.021 de euro/mp, cu 1 euro mai mic decit in Cluj.

O clujeanca, printre finalistele Miss Universe Romania

Sorana Pacurar ar putea fi urmatoarea Miss Universe RomaniaSorana Pacurar este studenta la Facultatea de Arhitectura si Urbanism din Cluj-Napoca si spune despre ea ca este o persoana ambitioasa, dornica sa realizeze multe lucruri atit pentru ea, cit si pentru persoanele din jur. „Cred ca poti realiza orice daca ai incredere in tine. Sint o fire sociabila, dar in acelasi timp stiu cum sa-i respect pe cei din jurul meu“, spune Sorana pe site-ul Miss Universe Romania. Printre hobby-urile preferate ale clujencei se afla snowboard-ul si pictura. „Pot sa uit orice cind ma uit in jurul meu si vad muntii pe care trebuie sa-i cuceresc. Pe de alta parte, imi place sa desenez, sa pictez si sa cint. Imi plac artele in general“, explica Sorana.     Pe viitor, frumoasa clujeanca isi doreste sa se ocupe de design interior si vestimentar, deoarece „este modul prin care pot arata celorlalti intreaga lume colorata ce se afla in interiorul sufletului meu“. La aceasta editie a concursului, telespectatorii se pot implica in alegerea viitoarei reprezentante a tarii noastre, trimitind SMS la 1267. Voturile primite de la publicul telespectator vor fi transformate in note, pentru fiecare concurenta, acestea reprezentind al 13-lea membru al juriului. Cei care doresc sa o ajute pe Sorana sa cistige aceasta competitie pot trimite pina pe 9 iulie, la ora 22.20, SMS cu numarul 19 la 1267 (tarif unic de 0,36 de euro/SMS cu TVA din orice retea de telefonie nationala) sau la A88.216.900.554 pentru retelele internationale (tarif variabil in functie de tara din care este trimis mesajul).    Vineri aflam cine ne reprezintaJoi, 8 iulie, de la ora 2.20, la TVR 1 va avea loc o editie speciala, intitulata „Regatul frumusetii“, in care vor fi prezentate cele 30 de finaliste la concursul Miss Universe Romania, detalii din culisele cantonamentului si amanunte despre desfasurarea finalei si juriul competitiei. Apoi, vineri, de la ora 21.20, pe acelasi canal va avea loc Finala Nationala Miss Universe Romania 2010. Probele concursului vor fi: tinuta de zi, costum de baie si rochie de seara, plus un interviu de evaluare a personalitatii. La final va fi desemnata cistigatoarea trofeului Miss Universe Romania 2010 si totodata cea care ne va reprezenta tara la Concursul international de frumusete Miss Universe, ce se va desfasura in Las Vegas. Pe data de 23 august, in incinta Mandalay Bay Resort and Casino, una dintre cele peste 80 de candidate la titlul suprem va fi incoronata de Stefania Fernandez, cistigatoarea Miss Universe 2009.

Campionii merg bine in amicale

In prima repriza, tehnicianul italian a trimis urmatorul „11“, in sistemul 4-3-3: Stancioiu, Panin, Diogo, Rada, Veloso, Muresan, Kivuvu, Culio, Deac, Kone, Bjelanovic. In primele 10 minute, „feroviarii“ nu au avut ocazii insemnate la poarta austriecilor, dar apoi jocul campionilor a mers ca uns.     Lansat in adincime de Panin, Kone l-a servit cu calciiul pe Kivuvu, care insa nu a nimerit poarta adversa. Dupa inca doua mari ocazii, ratate de Bjelanovic si Gabi Muresan, CFR a deschis scorul: Veloso a scapat pe stinga, a centrat in careu pentru Yssouf Kone, care a inscris printr-un sut frumos. Desi au dominat in continuare jocul, „feroviarii“ nu au mai inscris pina la pauza, in ciuda numeroaselor ocazii avute.    Trei goluri in a doua reprizaMandorlini a rulat echipa si a inceput partea a doua a jocului cu Peskovic, Edimar, Cadu, Alcantara, Piccolo, Dani, Muresan, Tony, Hora, Batin, Traore, in sistemul 3-4-3. Campionii au inceput in forta repriza secunda si, dupa doua ocazii ratate de Traore si Muresan, Batin a majorat diferenta cu un sut din interiorul careului, dupa o centrare a lui Hora. Dupa ce a ratat doua mari ocazii, in minutul 58, Hora a inscris golul trei al campionilor, de aceasta data Batin fiind servantul sau.     CFR nu a dat semne de slabiciune si a dominat in continuare meciul, avind mai multe ocazii de a inscrie. Batin a inchis tabela in ultimul minut de joc, cu un voleu spectaculos, iar campionii au invins formatia SV Hallwang cu 4-0. Juniorii Bus si Negrut au intrat si ei pe teren in repriza secunda. Partida a fost arbitrata de o brigada din Romania, formata din Alexandru Tudor (central), Aurel Onita (asistent) si Sebastian Stoianov (asistent). CFR s-a impus si in primul meci din acest cantonament, cu 5-3 impotriva formatiei SV Grodig.     Campionii vor intilni in urmatorul meci amical pe Anderlecht Bruxelles, campioana Belgiei, formatie pe care ar putea sa o intilneasca si in grupele Champions League.

Rezultatele BAC-ului arata cita scoala se face

Peste 2.000 de elevi clujeni sint de parere ca meritau note mai mari decit cele pe care le-au primitReferindu-se la rata mai mica de promovabilitate a examenului inregistrata anul acesta fata de 2009, ministrul a afirmat ca „unele voci“ considera ca aceste medii reprezinta rezultatul tolerantei zero fata de actele de frauda. Funeriu a mai declarat, potrivit Agerpres, ca vor fi analizate si cauzele diferentelor inregistrate intre judete.      Examenul de Bacalaureat a fost promovat, la nivel national, de 67,4% din numarul absolventilor, procentul fiind mai scazut cu aproximativ 12,5% fata de cel inregistrat anul trecut (79,95). 88,5% dintre candidati au fost prezenti, iar 11%, adica 24.000, au lipsit. De asemenea, s-au inregistrat 235 de eliminari din examen. Potrivit datelor centralizate de la inspectoratele scolare, 20% dintre elevi au obtinut intre 5 si 6, aproximativ 25% – intre 6 si 7, intre 7 si 8 – 30,8%, intre 8 si 9 – 28,3% , intre 9 si 10 – 15%, iar 131 au luat note de 10.     In topul judetelor cu rezultate bune la BAC se afla Suceava, Caras-Severin – cu 87%, Arad, Bihor si Hunedoara – peste 85%. Cele mai slabe rezultate s-au inregistrat in Ialomita – 45%, Calarasi – 50%, Dimbovita – 51%, Brasov – 55%. In nici un judet promovabilitatea nu a depasit 90%.     2.000 de contestatii la ClujIn Cluj, aproximativ 2.000 de elevi au fost nemultumiti de notele obtinute in urma Bacalaureatului, un numar mai mare decit in anii precedenti, fapt explicabil, totusi, datorita numarului mare de nepromovati.     „Numarul este mai mare decit in alti ani, dar este un lucru normal, avind in vedere ca si promovabilitatea la examen a fost mai mica decit in anii trecuti“, a explicat pentru monitorul Horia Corches, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj.      Promovabilitatea in judetul Cluj la examenul de Bacalaureat din acest an a fost de doar 63,60%.      Reprezentantii ISJ sint de parere ca notele reflecta realitatea si ca este normal sa fie mai mici, avind in vedere ca a fost alt tip de examen de Bacalaureat decit in anii precedenti. „La acest examen au contat doar probele scrise, nu au mai fost cele orale, care sa ridice media, nu s-a mai dat proba de Educatie fizica, la care majoritatea luau note mari, a fost minim media 6 ca sa fie considerati promovati si, in plus, a fost o alta formula de evaluare a cunostintelor“, a explicat Horia Corches.     2.269 au picatVa reamintim ca inainte de solutionarea contestatiilor si definitivarea rezultatelor, care va avea loc pe 8 iulie, peste 35% dintre elevii clujeni care au sustinut in aceasta sesiune examenul de Bacalaureat nu au reusit sa ia nota de trecere. Astfel, din cei 6.369 de candidati care s-au prezentat, 2.269 nu au avut medii de promovare, iar 49 au fost eliminati din examen. Dintre elevii care au reusit, cei mai multi, respectiv 19,36%, au avut medii cuprinse intre 8 si 9, urmati de cei cu medii intre 7 si 8 (16,56%). Medii intre 9 si 10 au avut 14,27% dintre elevi, in timp ce 13,13% au luat note cuprinse intre 6 si 7.      In tot judetul Cluj au fost inregistrate 18 medii de 10 curat la editia din acest an a Bacalaureatului.

Miss, dar fara coronita

Frumoasa clujeanca a participat pana acum la mai multe concursuri de Miss, printre care Miss Univers Romania, in  2009 (finalista), Miss Bambu 2009 (a fost Miss), Miss Click (locul 3), Miss Cluj (locul 1). Prietenul ei, Radu Muresan, este o persoana foarte cunoscuta in Cluj, fiind directorul Partiei de Schi din Feleac. Bianca a marturisit ca, dupa castigarea titlului de Miss Motors, vrea sa-si cumpere un Mercedes CLK, nou. Spune ca nu asteapta bani de la prietenul ei, deoarece este independena financiar. In timpul liber e hostesa. De asemenea, lucreaza pentru mai multe agentii de modelling si a participat la mai multe prezentari de moda pentru Botezatu, Jolidon si Piera. Clujeanca a marturisit ca de abia asteapta sa ajunga in Italia, la finala Miss Motors, deoarece nu a mai fost in Italia pana acum. Singurul regret nemarturisit al feriitei castigatoare a fost acela ca nu a apucat sa poarta coronita de Miss, deoarece acesata a fost pierduta de catre Ioana Ocneriu, organizatoarea concursului. Concurs internationalBianca Goga, „Miss Motors Romania 2010" va reprezenta Romania in cadrul concursului international „Miss Motors International", ce va avea loc in intervalul 1-12 octombrie 2010, in Italia. Aceasta a primit de asemenea titlul de „Ambasadoarea Sigurantei in Trafic" pentru anul 2010, proiect sustinut de Politia Sibiu. Locul doi in cadrul concursului a fost ocupat de cea care a devenit Miss Popularitate, adica Mihaela Scheau, din Brasov, iar locul III i-a revenit sibiencei Andreea Dumitru. Cele 15 finaliste care au intrat in competitia pentru titlul de „Miss Motors Romania 2010" au fost alese in urma voturilor acordate de catre publicul on-line al site-ului oficial al concursului Miss Motors Romania (www.turnulsfatului.ro/missmotors/) si a deciziilor luate de comisia de jurizare. JuriulPresedintele juriului care a decis castigatoarea „Miss Motors Romania 2010" a fost Ioana Ocneriu - Agentia Modelling & PR, 4IMAGE, iar vicepresedinti, Calin Bucur (director „Turnul Sfatului"), Radu Nechit (prezentator tv) si Radu Stanese (fotograf, director Agentia Imagic). Membri ai juriului au fost Ioana Cristina Antonescu (director revista Glam), Alexandra Petria (reprezentanta Romaniei la Miss Model of the World 2009), Vlad Vasiu (reprezentant News Outdoor), Simona Carneala (PR si model international), Sergiu Fleseriu (reprezentant Cristalex), Jurgen Fuff (director Fellini Social Club - Palm Beach), Claudiu Gavrea (director Antena 1 Sibiu),  Vlad Grigorov (Ordinul Arhitectilor Sibiu), Oana Cosa (GM Hello Hotels), Iulian Motoc (director Reflexo Vital), Alin Galatescu (critic de moda), Andy Fazekas (presedinte Asociatia Crazy Bike), Gabriel Martin ( Asociatia Culturala Internationala S-Baroc). 

Dani Otil a razbit in lupta cu noroaiele, la Sibiu

Dani Otil a reusit sa termine cu bine Red Bull Romaniacs, la capatul a patru zile pline de peripetii. Vedeta de la Antena 1 a ajuns la finish epuizat, si plin de noroi din cap si pana in picioare. Intrebat de ziaristi ce ar face daca organizatorul competitiei, Martin, i-ar spune ca maine trebuie sa inceapa o noua cursa, atat Otil cat si partenerul sau au raspuns afirmativ. „Daca Martin mi-ar spune ca incep o alta cursa maine, dimineata, DA, dar cu motocicleta lui, nu cu a mea", a afirmat riderul. Intrebat care va fi primul lucru pe care il va face, Otil a raspuns, la fel de serios, ca are de dat un telefon, „Primul lucru pe care il fac? O sun pe mama. Dar nu pe mama mea, pe mama", a spus vedeta. Funie numai buna de pus in ramaVedeta postului Antena 1 nu s-a sfiit sa recunoasca faptul ca traseul amenajat de organizatorii evenimentului i-a dat serios de furca. „Au fost niste zile foarte lungi, mai ales cea de ieri (n.r. - marti), am avut doua ghinioane tehnice foarte, foarte grave. Am pierdut vreo trei ore jumate - patru in traseu, dar am reparat de ambele dati si am ajuns la final, ca altfel eram descalificati. Traseul foarte foarte tehnic, daca era pe uscat, pentru noi era chiar o optiune buna pentru locurile un, doi, pentru ca am vazut cum se comporta ceilati baieti pe care ii urmaream acolo, ...dar daca era uscat. Acum, fiind ud, a fost munca, doar am muncit. Am tras de motoare...nici nu stiu daca vreau sa-l vad o luna. Ieri am facut imposibilul, am reusit sa luam ultimul check point remorcati, ceea ce in padure e aproape imposibil, dar am strans din dinti si am ajuns. Chiar am dat o definitie funiei pe care o am tot timpul la mine: am spus ca sunt cei trei metri de prietenie. O sa o inramez, pentru ca mi-a salvat pielea", povesteste Otil. Din cursa in cursaCo prezentatorul de la „Neata cu Razvan si Dani" a declarat ca ar vrea sa lase motorul deoparte pentru o luna, dar nu prea poate, deoarece se pregateste pentru o noua cursa. „Lucrez impreuna cu clubul meu la traseul celei mai lungi curse din Romania, asa ca o sa revad in curand motorul. Practic, o saptamana o sa reparam ce e de reparat. Acum o sa stau eu pe urcari si o sa rad de cei care nu reusesc", a spus Otil. 

Frumusete, cadou

Dupa ce vor arata cum nu se poate mai bine, beneficiarii sarbatoriti vor fi fotografiati, iar imaginea lor va servi drept model pentru un catalog special. „Ne-am gandit sa organizam aceasta campanie, prin care speram sa le oferim o surpriza pe cinste celor care isi serbeaza ziua de nastere. Le vom face coafura dorita, iar pe barbati ii vom tude in conformitate cu optiunile pe care acestia le vor exprima", a marturisit Diana Bogdanel, patroana Salonului „Isis". Inspirat de EgiptSalonul „Isis" este unic in Sibiu. Spatiul insolit a fost convertit intr-un miniEgipt, chiar de Diana Bogdan, care este una dintre cele mai mari admiratoare ale tarii piramidelor. Sute de obiecte stau frumos asezate pe rafturile salonului, iar, de cele mai multe ori, curiozitatea clientilor nu ezita sa apara. Patroana salonului le raspunde, evident, ca Egipul este tara care o fascineaza si acesta este motivul pentru care obiectele din Egipt sunt laitmotivul oricarui spatiu pe care aceasta isi pune amprenta. „Am foarte multe obiecte cumparate de mine, pe care le-am adus aici. De asemenea, foarte multi prieteni calatoresc in strainatate si se intorc cu un cadou tematic pentru mine. De pilda, nasa mea mi-a adus Obeliscul din Paris, in loc sa imi cumpere ceva simbolic pentru Franta", a mai spus Diana Bogdanel. 

Razboi "pasnic" intre Primarie si Prefectura

 Actiunea din instanta pe care Prefectura a inaintat-o privind vanzarea bazei sportive Vointa sau cea privind majorarile salariale ale angajatilor Primariei Sibiu nu sunt in masura sa denatureze bunele legaturi dintre cei doi. Primarul Johannis a recunoscut ca nu este suparat pe Trihenea pentru ca a apelat la instanta si ca empatizeaza cu acesta si cu necesitatea sa de a raspunde „indicatiilor" de partid. „Prefectul face ce face la comanda politica sau la ceea ce ii cere Guvernul. Face si el ce i-a spus premierul la videoconferinta. Nu am de ce sa fiu suparat pe el", a recunoscut primarul Klaus Johannis. Primarul a mai marturisit si ca nu stie daca procesul se va solutiona rapid, dar si ca spera ca problema suplimentelor salariale sa fie solutionata mult mai repede decat cea a bazei sportive Vointa. „O sa asteptam sa vedem ce decide instanta si cat va dura. Nu se stie daca se hotaraste repede. Asa am crezut si cu Vointa. Si cred ca se face anul de cand ne judecam cu Prefectura", a spus, zambitor, Klaus Johannis. 

Cazan a petrecut in Marginime

Duminica, printre ei s-a numarat si prefectul Sibiului, Constantin Trihenea, care a aplaudat entuziasmat prestatia artistica a artistilor de la „Junii Sibiului". Prezenta la eveniment a fost si deputatul PDL Raluca Turcan, care a trecut doar in graba, fiind foarte obosita din cauza nuntii la care a participat in noaptea precedenta, la Sibiu. „A fost si doamna Raluca Turcan, dar fiind azi noapte la nunta, a plecat repede. Nu a putut sa stea, a fost obosita", a confirmat primarul din Gura Raului, Ioan Dutu. Cazan cel cu doua feteNici deputatul PNL Mircea Cazan nu a lipsit de la eveniment. El a venit imbracat cu un tricou galben, cu inscriptia PNL, asortat cu ochelari de soare, insa, pentru comunicatul de presa pe care l-a remis catre masss-media dupa eveniment, a imbracat un elegant costum. El a fost insotit si de Nicoleta Hausiu, vicepresedintele PNL Sibiu. 

Update - Nunta anului, pe terenul de fotbal

Invitati de seamaPrintre nuntasii cu adevarat „de lux" si-au facut aparitia, pe rand, si personajele cunoscute ale Sibiului. Astfel, de la o astfel de nunta nu au putu lipsi senatorul Ioan Ariton cu sotia, deputatul Raluca Turcan si sotul ei, Valer, purtatorul de cuvant al presedentiei, deputatul Cornel Stirbet cu sotia, magnatul Ilie Carabulea, patronul Holdingului Atlassib, cu sotia Marina, sau vicepresedintele Camerei de Comert din Romania, Gheorghe Aldea, cu sotia. Au fost prezenti si patronul Concefa, Horatiu Cercel, Ioan Avrigeanu (director adjunct la finante), cu sotia, Cosmin Balcu (seful ISU), a venit cu fetele, Teodor Birt (seful pietelor), Emil Citrea si Viorel Bobes (seful si adjunctul de la Curtea de Conturi), Dana Bozdoc (celebrul bijutier), cu sotul Bebe, Gabriel Budescu (directorul spitalului judetean), cu sotia, Dan Duse (ULBS), Gheorghe Duca (PDL), avocatul Sergiu Florescu, Lucian Gaidarji  (directorul Postei), cu sotia, Gabriel Gheorghe (adjunctul Garzii Financiare), cu sotia, Ioan Gligor (seful de la DJTS), cu sotia, inspectorul scolar general Constantin Gorun, cu sotia, consilierul judetean Iosif Kober, doctorul Constantin Lotrean, primarul Selimbarului, Ioan Daniel Maricuta, cu sotia, Costica Morar (UNPR), Andrei Neagu, fiul lui Nicolae Neagu (PNL), cu sotia, doctorul veterinar Radu Nechiti, Adrian Nicoara (coproprietar Euroil), Mircea Pavelescu (vicepresedinte AVAS), Ioan Raceu (director adjunct la finante), Constantin Sovaiala (vicepresedintele Consiliul Judetean), Claudiu Spanu (seful de la tabere), Ovidiu Spatari (directorul Hidroelectrica) sau Constantin Trihenea, prefectul judetului, cu sotia, Aranjati ca la carteGazdele au fost foarte atente cu aranjarea oaspetilor la mese. Astfel, magnatul sibian Ilie Carabulea a stat la aceeasi masa cu Horatiu Cercel, patronul Concefa, care a venit singur, dar si cu Gheorghe Aldea, vicepresedintele Camerei de Comert a Romaniei si patronul lantului de magazine Alcomsib si a cofetariilor „Redal", care a venit tot cu sotia. La aceeasi masa au mai stat avocatul Sergiu Florescu cu sotia, dar si familia Popa Gheorghe. La masa cu numarul 14 au fost asezati politicienii: Ioan Ariton cu sotia, Raluca si Valer Turcan, Cornel Stirbet cu sotia si familia Trihenea. La masa numarul 16 a stat vicepresedintele AVAS, Mircea Pavelescu, care a venit singur. La aceeasi masa a mai stat celebra bijutiera Dana Bozdoc care avenit cu  sotul, Bebe. Companie le-au tinut familia Horatiu Cojocaru.In ciuda sibienilor Ignorand spectatorii de ocazie carora guvernul PDL le-a taiat 25% din salarii si mamele care isi plimbau bebelusii prin parc, ale caror indemnizatii au fost diminuate cu 15%, democrat-liberalii nu s-au sfiit sa-si afiseze opulenta. Mirii s-au plimbat cu caleasca prin centrul istoric al Sibiului si, paradoxal, s-au fotografiat pe Podul Minciunilor. A fost o veritabila nunta de lux, extrem de scumpa. Numai focurile de artificii au costat 20.000 de euro. 35 de chelneri, 15 picoli si 4 superviseri au fost la dispozitia nuntasilor. Din meniu nu au lipsit icrele negre, icrele rosii, somonul fume si fructele glasate in ciocolata belgiana. Un asemenea rasfat a impus invitatilor o contributie pe masura. Darul a fost de minim 500 de euro de familie.

Ponta "atrage" 20.000 de euro de la CL, pentru Raliul Sibiului

Etapa a 10-a a raliului Sibiului a fost inclusa in calendarul Campionatului National de Raliuri. Raliul Sibiului este si etapa eveniment in Intercontinental Rally Challenge (IRC). Startul festiv va avea loc pe 15 iulie in Piata Mare. Editia din acest an a Raliului Sibiului  va cuprinde nu mai putin de 10 probe speciale care se vor desfasura atat pe macadam cat si pe asfalt. Din acest an se reintroduce proba speciala de noapte pe traseul Paltinis - Santa - Curmatura. Deasemenea se anunta probe speciale spectaculoase la Dobarca sau pe Calugaru, dar si proba de zi Santa max. Sosirea si festivitatea de premiere vor avea loc sambata 17 iulie. Politicieni si sportivi in concursPana in prezent la startul raliului si-au anuntat prezenta 41 de echipaje. Intre acestea se numara si patru echipaje din afara tarii, respectiv unul din Germania, doua din Ungaria si unul din Austria. Printre cei care si-au anuntat prezenta la raliul de la Sibiu se numara si presedintele PSD, Victor Ponta, cunoscut ca un impatimit al sportului cu motor. Startul va fi dat de Klaus Johannis sau de Martin BotteschPotrivit declaratiilor lui Sebastian Itu, organizator al Raliului Sibiului startul oficial din Piata Mare va fi dat de primarul Klaus Iohannis sau de Presedintele Consiliului Judetean Martin Bottesch. Anul trecut startul a fost dat de catre ministrul turismului Elena Udrea, lucru explicabil de altfel avand in vedere ca anul 2009 a fost unul electoral.Cat ne costa raliul?Pentru ca este un an de criza, iar situatia economica nu este deloc roz, ne-am pus inrebarea fireasca cine suporta cheltuielile cu organizarea raliului. Raspunsul ni l-a dat tot Sebastian Itu care ne-a spus ca fiecre participant contribuie cu o taxa de 200 de Euro. Numai ca pe mapa oficiala a raliului scrie negru pe alb ca actiunea este cofinantata de Primaria Sibiu si Consiliul Judetean Sibiu. Adica doua institutii publice care lucreaza doar cu bani publici proveniti din taxele si impozitele sibienilor. Contributia Primariei la organizarea Raliului Sibiului este de 20 de mii de Euro, potrivit lui Sebastian Itu. Nu am reusit sa aflam cu cat va contribui Consiliul Judetean la toata povestea asta, dar din spusele lui Ioan Banciu, vicepresedintele Consiliului Judetean am inteles ca, dupa incheierea raliului cand se vor cunoaste toate cheltuielile se va stabili si ce suma va da Consiliul Judetean. Adica voi cheltuiti, iar daca banii nu va ajung completam noi, indiferent de suma, ca doar nu sunt banii nostri. Oricum pana la inceperea raliului Consiliul Judetean se ocupa si de reamenajarea drumurilor forestiere si judetene pe care se vor desfasura probele speciale.

Brosuri pro PNL, contra PDL

 Pe ei oamenii pot citi, pe fata, despre bunele intentii ale PNL, iar pe verso, despre atitudinea neconstitutionala a PDL. Ideea nu este tocmai originala, insa liberalii spera ca vor avea succes cu aceste brosuri. „PNL a votat impotriva masurilor aberante ale guvernului Boc-Udrea, pentru a da o sansa relansarii economice a Romaniei, prin solutii de stimulare a mediului privat, menite sa creeze locuri de munca", se arata in brosura PNL. Pe verso, insa, curg acuzele „Parlamentarii PDL au votat cu Guvernul Boc-Udrea, pentru taierea pensiilor si a salariilor, pentru impozitarea tichetelor de masa si pentru cresterea impozitarii veniturilor rezultate din drepturile de autor". De asemenea, dupa cum exprima liberalii, solutia privind iesirea din criza vizeaza taierea cheltuielilor publice facute in folosul clientelei politice, dar si micsorarea taxelor si a impozitelor. (A. C.)

"Capitala Bunelor Maniere este un Moft"

 „Poate asa soferii vor avea mai multa grija si vor frana atunci cand vad pietoni pe trecere. Ideea este sa franeze in fata pietonilor, nu sa apese pe frana", a glumit edilul sef al municipiului Sibiu, referitor la insemnele care marcheaza Capitala Bunelor Maniere. Aceasta, in timp ce alte voci grele blameaza mijloacele prin care campania este sustinuta. „Sibiul este un moft. Intreaga campanie Sibiu - Capitala Bunelor Maniere este, de fapt, un moft. Si cand Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana am avut probleme. Cat m-am chinuit sa fac loc in program culturii populare romanesti", a recunoscut consilierul judetean din partea PDL, Corneliu Bucur, fostul director al CNM Astra.Sase sunt norocoase Marcajele vor fi efectuate la trecerile de pietoni situate in urmatoarele intersectii: strada Semaforului cu Electricienilor, strada Stefan cel Mare la biserica, Bulevardul Corneliu Coposu cu Berariei, Bulevardul Vasile Milea cu Oituz, bulevardul Mihai Viteazu la biserica si pe bulevardul Victoriei cu strada Ion Ratiu. „In calitatea sa de partener al campaniei Sibiu - Capitala Bunelor Maniere, municipalitatea a aprobat marcarea a sase treceri de pietoni din Sibiu cu logo-ul campaniei", a spus Mirela Gligore, purtatorul de cuvant al Primariei Sibiu. 

Bebelusi VIP

 Complexul National Muzeal „Astra" Sibiu, locatia care a gazduit manifestarea, s-a „umplut" de veselia celor mici si de entuziasmul pe care acestia l-au aratat in executarea diferitelor probe de concurs, la care au fost supusi. Cele mai solicitante au fost, de departe, Miss si Mister Bebe, Miss si Mister Bobocel, dar si Cross-ul pe mocheta ori Cross-ul bobocel. „Am fost surprinsi cat se poate de placut. Sincer, nu ne asteptam sa vina atatia sugari si parinti, dar suntem bucurosi de prezenta lor. Nu vreau sa ma laud, dar cred ca avem patru, cinici sute de copiii. Anul trecut am avut vreo 300", a marturisit Eliza Penciu, organizatorul evenimentului. Parintii, in formaDe asemenea, nici parintii nu au avut parte de o zi monotona, din contra. Chiar si mamicile, alaturi de taticii sugarilor au luat parte la concursurile Mamica Stie-Tot, Taticul Priceput, precum si la cursurile de consiliere pre si postnatala, asigurata de specialisti, la prezentarea unor filme documentare, care au ca subiect alaptarea, dar si la un curs de aerobic postnatal. In astfel de concursuri s-au aventurat si procurorul Ioan Vestemean, Nicolae Minea, patronul Hotelului Hilton, consilierul local PDL Ovidiu Luca sau vicepresedintele CJ Ioan Banciu, care au participat la eveniment cu copiii, respectiv nepotii. Sponsori Sponsorii acestui eveniment au fost Magazinul „Lumea Copiilor" din Complexul Cedonia, GinePro, Generali Asigurari, Nestle Nutrition, Helen Doron, Bella si Baby Care. 

Cooperativa din Consiliul Judetean

Hanul Tulghes este marul discoriei dintre Corneliu Bucur Si Dumitru Domnariu. Desi ambii fac parte din PDL, niciunul dintre ei nu pare dispus sa renunte la ideile sale. Cu alte cuvinte, calea de compromis este exclusa, din moment ce Bucur nu poate admite ca societatea lui Dumitru Domnariu sa construiasca o aneaxa de 300 metri patrati la Hanul Tulghes. Nici Domnariu nu vrea sa functioneze in continuare fara spatiul de care angajatii sai au nevoie, dupa cum reiese din declaratia acestuia. „Domnul Bucur, fiind specialist, ar trebui sa vina sa imi spuna cum sa fac aceasta anexa, nu cum sa nu o fac. Parerea lui este singulara, totdeauna. Eu nu vreau sa intru in conflict cu el si nici sa ma pronunt daca aceasta constructie este legala sau nu. Specialistii vor decide. Domnul Bucur stie mai bine ca oricine ca este nevoie de aceasta anexa. Nu sunt toalete, bucatarie, spatii utile pentru angajati. Nu ma apuc sa fac locuinte, ci strictul necesar. Oamenii care muncesc aici au nevoie de conditii. Daca nu obtin autorizatia, acesta va fi un bun blocat, o locatie ineficienta. Spun asta si pentru ca eu platesc redeventa anuala. Daca nu obtin autorizatia de construire, renunt la contract", a spus Domnariu. Pata pe Consiliul JudeteanNici fostul director al CNM Astra nu se lasa mai prejos. Corneliu Bucur sustine ca nu va accepta ca un muzeu-emblema sa fie „pangarit" in asemenea hal, cu o anexa care este chiar mai mare decat locatia de baza. Bucur a lansat, din acest punct de vedere, acuze grave la adresa Consiliului Judetean Sibiu. „Am ajuns in situatia de a constata ca CJ Sibiu a devenit o cooperativa de interese si de complicitati, ceea ce este de o gravitate extraordinara. S-a votat, cu exceptia unui vot, ca eu am ajuns cioara alba din CJ, dorinta societatii lui Domnariu de a construi in interiorul muzeului, la un metru de Hanul Tulghes, intr-un perimetru exceptat prin lege, o cladire de 300 metri patrati. Aceasta, in conditiile in care Hanul are 200 metri patrati", a aratat Corneliu Bucur, consilier judete an din partea PDL.  Inceputul e mai dificilCorneliu Bucur a mai specificat ca indarjirea sa nu este gratuita. Fostul director al CNM Astra crede ca daca se va permite construirea acestei anexe, multe altele vor urma. „Daca intreaga suprafata e momument istoric, nu ai voie sa construiesti. Un asemenea monument, care este unicat in arhitectura populara, sa il nenorocesti cu o carciuma? Consideri ca e mai importanta carciuma ta decat protectia monumentului? Acesta este doar inceputul. Daca se aproba construirea aceasta, in curand vor aparea vile personale", este de parere Corneliu Bucur.  Dumitru Domnariu„Nu sunt eu in masura sa imi dau cu parerea. Societatea mea s-a adresat Primariei, a  luat avizele din certificat si urmeaza sa primeasca sau nu autorizatia. Mare parte din avize au fost obtinute. Propunerea de PUZ a fost acceptata de catre CJ si Primarie. Prin contractul de concesiune se impun anumite lucruri. Asta pot sa spun, dar de legalitate nu vreau sa vorbesc. Domnul Bucur spune. Si eu as putea spune multe. Oricum, la restaurant te duci sa mananci, nu sa te uiti la anumite obiective. Pe clienti ii intereseaza calitatea serviciilor din restaurant, nu cadrul. Domnul Bucur stie prea bine. Lucrurile sunt asa inca de pe vremea lui". 

Bacila, pus pe liber de la CJ

Preotul Achim Bacila a renuntat, de musai ca de voie buna, la functia de Consilier Judetean „Mi s-a cerut de catre presedintele filialei Sibiu a PNL, Mircea Cazan. El a trimis secretara sa imi ceara sa imi dau demisia, nu a venit la mine personal si nici la telefon nu am vorbit depre plecarea mea din CJ. Nu am de unde sa stiu de ce a decis asa, pentru ca nu mi-am permis sa-i cer explicatii. Probabil a fost si el determinat de o alta cauza", considera preotul Achim Bacila.Alege cumpatareaTot aceasta a mai precizat si ca nu vede o motivatie solida in decizia de inlocuire a sa. Mai mult, se pare ca unii dintre colegii lui Bacila au facut un memoriu, in care isi exprima regretul in urma plecarii preotului liberal. „Nu am facut nimic rau. Colegii au scris catre Mitropolie ca sa nu plec, dar eu nu vreau sa fac probleme. Trebuie sa fiu cumpatat, decent, nu imi pot permite sa reclam, mai ales ca in doi ani si ceva de cand sunt consilier nu avut niciun fel de problema. Nici cu cei din Consiliu, nici cu cei din conducerea partidului", a completat Achim Bacila.  Un fost consilierAchim Bacila a fost inlocuit cu Gheorghe Nicolaescu. Liberalul a declarat ca nu este novice in acest domneiu si este convins ca se va descurca onorabil in functia pe care o va ocupa. „Am fost consilier si in legislatura trecuta. Aceasta functie nu este noua pentru mine, iar problemele Consiliului Judetean nu imi sunt necunoscute. Sper sa avem ceva de spus, chiar daca in Consiliul Judetean este o anumita conjunctura", a declarat, la randul sau, Gheorghe Nicolaescu. Si deputatul Mircea Cazan s-a aratat multumit de aceasta schimbare si a aratat ca mizeaza pe capacitatile lui Nicolaescu. „Nicolaescu il va inlocui pe domnul Bacila, care se retrage. Eu ma bucur ca vine domnul Nicolaescu, deoarece este o firgura marcanta a PNL", a declarat presedintele PNL Sibiu, in cadrul conferintei de presa de joia trecuta.

Johannis nu le are cu fotbalul

Primarul Klaus Johannis prefera sa isi vada de treburile de la Primarie, decat sa urmareasca meciurile din cadrul Cupei Mondiale, deci, cu atat mai putin cele ale echipei Gaz Metan Medias „Nu stiu cum va fi pentru mine, dar cu siguranta faptul ca echipa va juca pe stadionul din Sibiu la inceput de campionat, va fi favorabil pentru fanii acestui sport. Eu nu ma uit la meciuri, nici la cele de acum, de la Campionatul din Africa. Greu de crezut ca voi merge la meciurile celor de la Medias", a spus Johannis. Nici in ceea ce priveste acordul dat echipei gaziste pentru a juca, provizoriu, la Sibiu, Johannis nu a avut prea multe de spus. A lasat de inteles, cu siguranta, ca fotbalul nu este nici pe departe una dintre prioritatile sale. Din contra. „Stadionul nu este la noi, este la Vointa. Nu noi dam autorizatia de functionare si nu noi ne ocupam de cheltuielile de intretinere a acestuia. Gaz Metan a obtinut acordul de la echipa. Normal, nu se putea juca daca noi nu eram de acord. Asa ca si noi ne-am dat acordul", a conchis edilul-sef al municipiului Sibiu.