monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Programul ?Casa Verde?, 5.000 de inscrieri in prima luna

Peste 5.000 de români au depus cereri pentru programul „Casa Verde“, în prima luna de la debutul acestuia, a declarat ieri ministrul Mediului, Laszlo Borbely. „Dupa o luna de zile, avem 5.315 cereri din toata tara. Avem banii necesari ca sa rezolvam problema. Deja 500 de contracte vor fi semnate în urmatoarele zile. Cetateanul îsi face investitia, vine cu receptia si cu garantia si noi viram banii în contul lui“, a precizat ministrul Borbely.      Programul „Casa Verde“ a debutat pe 1 iulie si vizeaza sprijinirea persoanelor care îsi instaleaza sisteme de încalzire ce utilizeaza energie regenerabila. Orice român poate primi de la stat 6.000 de lei pentru panouri solare sau pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti sau biomasa, respectiv 8.000 de lei în cazul pompelor de caldura.

Emil Boc despre rationalizarea salariilor si pensiilor: ?Exclus!?

Premierul Emil Boc exclude scenariul platii rationalizate a salariilor si pensiilor si afirma ca Executivul nu ia în calcul nici modificarea TVA-ului. „Acest scenariu este unul pe care îl exclud“, a declarat ieri, la Tîrgoviste, primul-ministru, întrebat despre posibilitatea platii rationalizate a salariilor si pensiilor, vehiculata de presa centrala.      Un cotidian din Bucuresti a relatat în editia de marti, citînd surse oficiale, ca autoritatile ar discuta despre „cel mai pesimist scenariu posibil, aplicabil în lipsa banilor de împrumut: plata rationalizata a pensiilor si a salariilor“.      Referindu-se la cea de a VI-a transa din actualul împrumut de la Fondul Monetar International, premierul Emil Boc a sustinut ca, în prezent, nu ar exista argumente pentru ca ea sa nu fie acordata României.

Hotelul si parkingul de la aeroport, date oficial pe mina UTI

„In urma analizelor si clarificarilor solicitate, s-a ajuns la solutia atribuirii acestui contract. In aceste zile au fost verificate documentele de calificare, anume oferta tehnica si financiara, si s-a constatat faptul ca redeventele ofertate corespund cu cele din documentatia de atribuire. De asemenea, societatea ofertanta a adus clarificarile solicitate de comisie si a acceptat clauzele contractuale propuse“, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean, Radu Bica, care este si presedintele Comisiei de evaluare.    18 luni pentru hotel si 14 pentru parkingTermenul de executie asumat de cei de la UTI prin contract este de 18 luni pentru construirea viitorului hotel si de 14 luni pentru viitorul parking. Concesiunea se va intinde pe o perioada de 45 de ani, iar valoarea lucrarilor de investitii este de 9,4 milioane de euro pentru extinderea parkingului, respectiv de 9,7 milioane de euro pentru construirea viitorului hotel.     Conform contractului, valoarea medie a redeventei pentru extinderea parcarii si pentru parking este de circa 1,12 milioane de euro/an, valoarea redeventei pentru hotel pina la punerea in functiune este de circa 230.000 euro/an, iar dupa punerea acestuia in functiune va fi de 12% din veniturile anuale.     2.000 de locuri de parcare Va reamintim ca alesii judeteni au decis in sedinta din luna martie a acestui an sa concesioneze la pachet realizarea celor doua obiective din perimetrul aeroportului clujean, avind in vedere ca la nivelul administratiei judetene nu se regasesc fondurile necesare pentru acestea. Dupa efectuarea lucrarilor de reamenajare si extindere a parcarii existente si construirea parcarii etajate, capacitatea totala estimata a parcarii din incinta Aeroportului International Cluj-Napoca va fi de aproximativ 2.000 de locuri. In ceea ce priveste hotelul, acesta va fi de 4 stele, cu o capacitate de 144 de camere duble, avind o suprafata construita de 7.700 de metri patrati.

Desfiintarea AJOFM-urilor, ?aberanta si nedocumentata?

Deputatul PNL de Iasi Mihail Vlasov, presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, a provocat un mic "cutremur" propunind desfiintarea unor agentii guvernamentale infiintate potrivit unor normative europeneAgentiile de Ocupare a Fortei de Munca functioneaza potrivit tratatelor de aderare la Uniunea Europeana, iar desfiintarea lor ar contraveni legislatiei pe care Romania s-a angajat sa o respecte, spune Daniel Don.     Directorul AJOFM Cluj a explicat pentru monitorul ca, in acest caz, Camera de Comert a Romaniei nu face altceva decit sa propuna o incalcare a legii, mai ales in conditiile in care institutiile de gen au fost infiintate in 1993, prin normative europene care au prevazut infiintarea de astfel de servicii publice in Romania.      In acest moment pe piata muncii functioneaza deja o serie de organizatii nonguvernamentale care sint alternative posibile pentru cei care isi cauta un loc de munca. Agentiile de plasare a fortei de munca, in calitate de furnizori acreditati de oferte de munca, acceseaza, deja, fonduri europene pentru a-si intari pozitiile pe piata, adica pentru a se transforma in concurenti reali pe piata muncii pentru AJOFM. „In aceste conditii mi se pare aberanta si nedocumentata propunerea CCIR de a se desfiinta Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca“, a concluzionat directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.     Ideea nastrusnica a liberalului VlasovPrintr-un comunicat remis presei, reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei – institutie condusa de Mihail Vlasov – au prezentat un program cu 12 masuri anti-criza, dintre care ultimele doua au nascut vii polemici in administratie si mediul de afaceri. Acestea vorbeau despre desfiintarea Agentiilor Judetene de Ocupare a Fortei de Munca si preluarea atributiilor acestora de organizatii nonguvernamentale (spre exemplu Camerele de Comert), respectiv „desfiintarea agentiilor nationale care nu-si justifica infiintarea“.    PRECIZAREPresedintele Camerei de Comert Cluj, Stefan Dimitriu, a declarat pentru monitorul ca filiala clujeana nu a promovat ideea de a se desfiinta Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, propunere ce apare intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, institutie condusa de Mihail Vlasov. „Noi nu ne-am bagat pe administratie si nu le contabilizam activitatea celorlalti“, a subliniat Stefan Dimitriu. Facem pe aceasta cale cuvenita rectificare a informatiei din articolul publicat marti, 27 iulie.

Ziua Imnului National, sarbatorita cu Florin Piersic si muzica populara

Un ceremonial public va fi organizat de autoritatile clujene mîine, cu prilejul Zilei Imnului National al României. Astfel, începînd de la ora 9.30, în Piata Avram Iancu va avea loc primirea oficialitatilor civile si militare, transmiterea mesajului prefectului judetului Cluj si intonarea Imnului National al României. Potrivit reprezentantilor Prefecturii, sarbatorirea Zilei Imnului National al României va avea în acest an un caracter aparte. Programul va include, în colaborare cu Divizia 4 Infanterie „Geminas, pe lînga ceremonialul oficial, momente artistice de muzica militara si creatii folclorice sustinute de orchestra „Cununa Transilvana“. Printre artistii invitati se vor numara celebrul actor Florin Piersic si solistii de muzica populara Amalia Codorean Chindris, Florian Rosan, Mariana Morcan, lt.col. Ovidiu Purdea.    M. O.

Se mentine avertizarea hidrologica de Cod Galben

Avertizarea hidrologica a fost ieri prelungita pentru intervalul marti, 27 iulie, ora 15 – miercuri, 28 iulie, ora 15, pentru 22 de judete din tara, printre care si Cluj. Bazinele hidrografice afectate sînt: Tisa, Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Mures, Olt, Siret si Prut. Avînd în vedere situatia hidrologica actuala si precipitatiile prognozate pentru urmatoarele ore, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, pîraie si rîuri necadastrate, cu efect de inundatii locale, precum si cresteri de niveluri si debite cu depasiri ale cotelor de atentie. Codul Galben se mentine pe rîurile: Somesul Mic cu principalii afluenti  (Somesul Cald, Gadalin, Aghires, Luna, Fizes) – judetul Cluj, Somes, în aval de Dej (Almas, Agrij) – judetul Salaj, si în bazinele superioare ale rîurilor Crisul Repede – judetele Cluj si Bihor, respectiv Aries – judetele Alba si Cluj.    M. O.

Afaceri in crestere cu 10% pentru Farmec

Producatorul clujean de cosmetice Farmec a înregistrat în prima jumatate a anului o crestere de 10% a cifrei de afaceri, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, vînzarile companiei ajungînd astfel la 46,7 milioane de lei. În plus, conform rezultatelor Nielsen, raportate pentru intervalul martie-aprilie 2010, cota de piata cantitativa în segmentul produselor de îngrijire a fetei a crescut fata de începutul anului cu doua procente, la 25,3%. Tot cu doua procente a crescut si cota valorica, pe acelasi segment, ajungînd astfel la 18,8%. În 2009, producatorul clujean de cosmetice a realizat o cifra de afaceri de 86,8 milioane de lei.

Termen limita pentru declaratiile firmelor fara activitate

Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Cluj au reamintit operatorilor economici ca trebuiau sa depuna raportarile contabile pîna la sfîrsitul lunii iunie la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice. De asemenea, raportarile si declaratiile celor care nu au desfasurat nici o activitate sau se afla în curs de lichidare trebuie depuse pîna cel tîrziu pe 13 august 2010, atrag atentia reprezentantii DGFP. Pentru descarcarea în format electronic a raportarilor se poate accesa site-ul mfinante.ro. Cei care nu vor depune raportarile contabile vor fi amendati cu sume cuprinse între 1.000 si 3.000 de lei pentru întîrzieri cuprinse între 15 si 30 de zile lucratoare si de la 1.500 la 4.500 de lei pentru întîrzieri mai mari de 30 de zile lucratoare.    L. P.

Tineri prinsi dupa ce au furat 55.000 de euro

Politistii clujeni au prins doi tineri care sînt acuzati ca au furat 55.000 de euro dintr-o locuinta. Potrivit purtatoarei de cuvînt a IPJ Cluj, Gina Pop, cei doi au fost retinuti 24 de ore si vor fi prezentati instantei de judecata cu propunerea de arestare preventiva. „La data de 22 iulie, Politia Municipiului Cluj-Napoca a fost sesizata de V. Cristina, domiciliata în Cluj-Napoca, despre faptul ca în prima parte a aceleiasi zile persoane necunoscute au patruns în locuinta proprietate personala, de unde au sustras peste 55.000 de euro. (...) În urma investigatiilor desfasurate, politistii au stabilit ca principalul suspect de savîrsirea faptei este H. Lorant, de 23 ani, din Cluj-Napoca, care, dupa o întelegere prealabila cu L. Lorant, de 32 ani, din comuna Floresti, s-a deplasat la locuinta femeii, a patruns în interior si a sustras banii“, a precizat Gina Pop.    D. S.

Firmele clujene pot ajunge in Coreea de Sud

Camera de Comert si Industrie Cluj va gazdui vineri, începînd cu ora 13, o prezentare realizata de catre Open Bridge Consortium, Asociatia Culturala si de Afaceri Cluj-Suwon, a ofertei de participare la doua tîrguri internationale care vor avea loc în perioada  septembrie-octombrie 2010 în Coreea de Sud. Open Bridge Consortium este o asociatie de promovare a relatiilor româno-coreene, fondata pe modelul Gyeonggi Venture Business Association, de catre oameni de afaceri clujeni cu sprijinul Primariei muncipiului Cluj-Napoca si al Primariei orasului înfratit Suwon, în scopul dinamizarii relatiilor dintre cele doua orase. Tîrgurile în cauza sînt International Light & Display Korea 2010, respectiv International Climate & Environmental Fair 2010. În urma acestei prezentari, companiile clujene vor putea sa se înscrie pentru participare la cele doua manifestari expozitionale, beneficiind din partea organizatorilor de cazare gratuita si facilitati pentru biletele de avion.    M. O.

?Habitat? si Prefectura refac casele distruse de inundatii

Prefectura Cluj va semna astazi un parteneriat cu „Habitat pentru Umanitate“ în vederea refacerii locuintelor distruse de inundatiile din ultima perioada. Asadar, scopul colaborarii îl constituie demararea actiunilor de reparatii-reconstructie a caselor distruse partial sau total de inundatiile din lunile iunie si iulie 2010. Potrivit ultimelor evaluari facute de catre Prefectura clujeana, 22 de case trebuie reconstruite, fiind distruse în totalitate, în localitatile Sic (12), Chinteni (2), Borsa (5), respectiv Poieni, Gherla si Cojocna (cîte una). În ceea ce priveste locuintele avariate, situatia este urmatoarea: 51 în Sic, 3 în Chinteni si 2 în Poieni.    M. O.

Finantele scot firmele din bai si din debara

Cei care vor sa isi infiinteze firme vor face un adevarat slalom printre ghisee si birouri pentru a-si "certifica" sediile socialeOrdonanta de Urgenta 53 din 26 iunie 2010, care a modificat Legea 31/1990 privind societatile comerciale, a stabilit ca pentru sediul social se solicita un certificat care trebuie inregistrat si la Administratia Financiara de care apartine viitorul sediu.     Certificatul frina pentru firmeDaca pina la adoptarea OUG pomenite, pentru stabilirea de sediu social a unei firme erau suficiente contractul de inchiriere sau comodat, un extras de carte funciara si acordul vecinilor sau al proprietarilor, dupa modificarea legii, lucrurile se complica destul de mult pentru cei care doresc sa isi infiinteze firme sau sa faca modificari in statutul acestora, potrivit unui avocat din Cluj.     „Acum se cere in plus un certificat de atestare a folosintei spatiului de la Finante si un certificat de atestare a sediului. Daca din certificatul de atestare a sediului reiese ca in acel spatiu mai exista si alte sedii, asociatul sau administratorii trebuie sa dea o declaratie notariala din care sa reiasa ca spatiul este suficient pentru ca in acesta sa isi desfasoare activitatea mai multe firme“, a explicat avocatul.      Din pacate, Directiile de Finante nu au o evidenta a tuturor sediilor, asa cum au oficiile Registrului Comertului, ceea ce complica mult situatia intreprinzatorilor si a avocatilor care se ocupa de firmele noi.      Avocatul consultat de monitorul crede ca de verificarea si evidenta sediilor ar putea sa se ocupe oficiile Registrului Comertului, din moment ce institutia inregistreaza toate firmele, deci detine o baza de date a acestora. El a remarcat ca, cel putin in urma cu citeva zile, la sediul Directiei Generale a Finantelor din Cluj era o harababura generala, generata de lipsa de informatii si de numarul mare de administratori si asociati aparuti peste noapte la ghisee.     Greutatea dosarului sufoca elanul afaceristilorCei care doresc sa puna bazele unei firme trebuie, in conformitate cu noua legislatie, sa obtina, ca pina acum, rezervarea de denumire, apoi sa intocmeasca Actul Constitutiv si sa ceara si un contract de sediu. Apoi trebuie sa completeze un formular la reprezentantul administratiei fiscale din teritoriu pentru a obtine certificatul si adeverinta care atesta ca spatiul poate fi folosit ca sediu social pentru o societate comerciala, desi in anumite situatii administratiile fiscale nu vor inregistra contractul de comodat cu numar si stampila pe contract, ci le va mentiona separat, pe o adeverinta.      Aceasta etapa, de la Directia Generala a Finantelor, dureaza circa 5 zile, iar demersurile trebuie derulate de beneficiarul contractului de comodat sau de inchiriere sau de o persoana imputernicita prin procura notariala, iar certificatul si adeverinta vor fi depuse la dosarul de constituire a societatii, in original.    Firmele nu mai incap in bai si debaralePotrivit noilor reglementari, insa, spatiul care primeste destinatia de sediu social trebuie delimitat in cadrul imobilului si trebuie sa indeplineasca anumite conditii.      Nu vor putea fi sedii sociale baile, debaralele sau holurile, spre exemplu, iar in aceeasi incapere nu vor putea functiona mai multe sedii de firme decit daca vor fi delimitate, iar numarul firmelor care functioneaza intr-un imobil nu va putea fi mai mare decit cel al incaperilor din acesta.      In aceste conditii, durata demersurilor de constituire a unei firme a crescut considerabil, ceea ce ar putea conduce la scaderea cu cel putin 20% a numarului de firme noi, dupa cum a precizat un comunicat al cabinetului de avocatura Scarlatescu Law Office, citat de Mediafax.

Primul pacient cu transplant total de fata, externat

Primul pacient din lume care a primit un transplant total de fata, Oscar, a fost externat saptamîna aceaasta din Spitalul Vall D’Hebron din Barcelona, dupa ce fusese operat în luna martie. El poate vorbi cu dificultate, îsi simte muschii fetei si îsi poate închide ochii aproape complet, titreaza Agerpres. Potrivit lui Joan Pere Barret, seful echipei de 30 de medici care l-a operat, Oscar înca nu poate mînca si va avea nevoie de multe ore de recuperare si logopedie pentru a-si recupera complet capacitatea de a vorbi inteligibil. La gura întîmpina cele mai multe dificultati, pentru ca nu o poate controla, motiv pentru care nici nu poate articula cuvintele. Conform surorii lui Oscar, acesta este însa multumit cu noua fata si încîntat de viitorul lui. Oscar este un tînar care suferea de o deformare grava, în urma unui accident petrecut în urma cu 5 ani, cînd si-a pierdut mare parte din fata.    G. D.

Japonezii, cei mai longevivi din lume

Speranta de viata în Japonia este cea mai mare din lume, situîndu-se la niveluri record în 2009, mai ales în cazul femeilor, care au atins cea mai lunga durata medie a vietii, de 86,44 de ani, pentru al 25-lea an consecutiv. Cifrele au fost date publicitatii recent de Ministerul Sanatatii din Japonia. În cazul barbatilor japonezi, speranta de viata este mai mica decît în cazul femeilor, însa a crescut la niveluri record, pentru al patrulea an consecutiv, ajungînd la 79,59 de ani. „Daca nu se produce o epidemie de gripa, speranta de viata a japonezilor va creste în continuare, cu siguranta“, a declarat un responsabil al Ministerului Sanatatii.    G. D.

Bebelusii autisti, depistati printr-un test vocal

Oamenii de stiinta au descoperit ca bebelusii autisti gînguresc altfel decît ceilalti copii, ceea ce ar permite depistarea timpurie a acestei afectiuni. Mai exact, cercetatorii americani au pus la punct o metoda de depistare a autismului pe baza unui test vocal, arata site-ul maxisciences.com, citat de Agerpres. Acest test, numit Lena, adica „Language environment analysis“, ar avea o precizie foarte mare si ar da un rezultat corect în 86% din cazuri. Autismul este o boala caracterizata prin incapacitatea de a comunica si o lipsa de interes fata de relatiile sociale, prin obiceiuri obsesionale si miscari repetitive. Persoanele afectate de aceasta boala pot, totusi, sa dezvolte anumite aptitudini, iar o îngrijire cît mai precoce este benefica, de aceea este importanta depistarea cît mai rapida a bolii.    G. D.

Clujenii, invitati sa citeasca ?carti vii?

Cum e viata unui imigrant din Moldova sosit in Romania? Cum isi percepe semenii un nevazator, cum e pentru el zi de zi lumea care incepe la capatul bastonului alb? Dar pentru un jandarm, cum e viata in uniforma, cum este sa se expuna mereu pericolelor? Clujenii vor putea afla raspunsurile la aceste intrebari, dar si la altele, de la niste personaje care vor fi pentru citeva ore „Carti vii“ intr-o „Biblioteca Vie“.     Evenimentul, organizat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN), va avea loc miine, intre orele 16-20, in Piata Muzeului. „Biblioteca Vie“ va functiona ca o biblioteca obisnuita: cititorii vor imprumuta „carti“ pentru o perioada limitata de timp, de 30 de minute. Dupa ce le vor citi, „cartile“ vor fi returnate in biblioteca, iar daca vor dori, cititorii vor mai putea imprumuta o alta „carte“. Vor exista insa doua aspecte importante: cartile sint fiinte umane, care vor intra intr-un dialog personal cu cititorul.     Potrivit celor de la Centrul de Voluntariat, evenimentul este organizat cu scopul de atrage atentia asupra diversitatii umane. „Diferentele dintre oameni nu sint valorificate intotdeauna ca fiind resurse, ci, din contra, aceste diferente duc deseori la etichetare, la crearea sau intarirea prejudecatilor, care in cele din urma duc la discriminare, suspiciune si excludere. De aceea, credem ca valorificarea diferentelor dintre oameni poate sa aduca o schimbare pozitiva in rindul acestora“, a explicat directorul Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, Nicoleta Racolta. Evenimentul face parte din proiectul „Invata de la TV (Tineri Voluntari)!“, proiect derulat la Cluj de CVCN si care are ca obiectiv promovarea voluntariatului in comunitatea clujeana. „Biblioteca Vie“ este sustinuta de Uniunea Europeana prin programul „Tineret in Actiune“.

Magazinul Clujana din Mihai Viteazu va fi inchis

Magazinul Clujana din Piata Mihai Viteazu va fi inchisSocietatea producatoare de incaltaminte Clujana a anuntat o noua adunare generala a actionarilor pentru data de 18 august. Pe ordinea de zi a sedintei se vor afla mai multe puncte de lucru referitoare la reorganizarea structurii in teritoriu a societatii clujene.     Astfel, se propune desfiintarea punctului de lucru din Cluj-Napoca de pe strada Einstein si a celui din sectorul 2 din Bucuresti, dar si magazinul din Piata Mihai Viteazu. Astfel, societatea isi va continua activitatea doar cu magazinele deschise in cele doua mall-uri si cel din imediata apropiere a intreprinderii.    Magazinul din Piata Mihai Viteazu, relocatRadu Tarmure, directorul fabricii Clujana, a precizat pentru monitorul ca in cadrul Adunarii Generale din 18 august se va discuta despre inchiderea punctului de lucru din sectorul 2 din Capitala, deoarece acesta oricum nu mai functiona de ceva vreme, dar si despre inchiderea punctului de lucru de pe strada Mihaly din Cluj, care de asemenea nu mai avea activitate, spatiul   fiind inchiriat.     In ceea ce priveste magazinul deschis anul trecut de Clujana in Piata Mihai Viteazu, directorul companiei a explicat ca este, intr-adevar, in plan o inchidere a acestuia, dar nu una permanenta, ci se doreste degraba o relocare a acestuia, intr-o zona cu un vad comercial mai bun.     „Ne-am gindit ca, atita timp cit avem profit, sa mentinem toate magazinele. Totusi, pentru magazinul din Piata Mihai Viteazu sintem in cautare de un alt spatiu, fiindca acolo unde functioneaza acum nu sintem deloc ajutati de zona. Cred ca nu sintem pe partea buna a vadului“, a declarat Radu Tarmure.      Dupa deschiderea magazinului din incinta Iulius Mall, Clujana a acoperit o zona din Cluj destul de importanta, cea din Marasti-Gheorgheni, dupa ce, prin reprezentanta din Polus Center, s-a propus atragerea manasturenilor si a celor care locuiesc in cartierul Grigorescu. „In aceasta perioada se fac studii de marketing pentru a se gasi un nou amplasament“, a afirmat Tarmure.     Clujana paseste inaintePe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor vor intra si o serie de modificari ale statutului societatii, care vizeaza implicarea si responsabilizarea membrilor consiliului de administratie si a directorilor.  Radu Tarmure, directorul Clujana, a declarat ca noile prevederi, desi dure la prima vedere, nu il sperie. „Atita timp cit incerci sa faci ceva bine, nu are ce sa se intimple rau“, a declarat Tarmure.     Pentru 2010, conducerea societatii si-a propus o crestere a cifrei de afaceri cu 10% si implicit si a profitului. In luna septembrie, produsele Clujana vor fi prezentate la doua tirguri internationale de profil, unul la Milano si altul din Bologna. Totusi, marea provocare va fi, potrivit directorului firmei, participarea la tirgul de la Moscova din toamna acestui an, in urma caruia se urmareste ca pantofii produsi la Cluj sa intre pe piata din Rusia.      Clujana SA este cel mai cunoscut producator de incaltaminte din zona. Societatea si-a reinceput activitatea in urma cu un an si apartine in proportie de 93,7% Consiliului Judetean Cluj, in timp ce 5,27% dintre actiuni sint detinute de Asociatia Priv92.

Un studiu arata ca vaccinul Rotarix este sigur

Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) asigura ca vaccinul Rotarix, utilizat la vaccinarea bebelusilor pentru prevenirea gastroenteritei, este sigur si nu pune în pericol sanatatea nou-nascutilor.     Acest vaccin a fost evaluat de Agentia Europeana a Medicamentului la cererea Comisiei Europene, verificarea vaccinului impunîndu-se în urma unor articole aparute în primavara acestui an în care era semnalata prezenta ADN-ului de circovirus porcin tip 1 în vaccin. Astfel, potrivit acelor materiale, vaccinul ar fi reprezentat un pericol pentru viata copiilor. Totusi, în urma evaluarii realizate de Agentia Europeana a Medicamentului s-a demonstrat ca prezenta circovirusului respectiv este inofensiva si nu provoaca îmbolnavire la oameni sau animale, fiind frecvent întîlnit în anumite produse din carne, precum si în alte alimente consumate pe scara larga. Potrivit ANM, este posibil ca circovirusul sa fi fost dintotdeauna prezent în vaccin si sa fi fost detectat numai datorita utilizarii unei noi tehnologii. Pîna în prezent, aproximativ 68 de milioane de doze de Rotarix au fost distribuite în întreaga lume, iar vaccinul s-a dovedit a fi eficace si sigur.    G. D.

Recesiune de -1% sau -2% in 2010

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ieri ca efectul majorarii TVA va fi analizat si ca „vom vedea daca recesiunea va fi în acest an de -1%, -1,5% sau -2%“. Ministrul a mai precizat ca deficitul bugetar luat în calcul în analizele actuale este cel convenit cu FMI, de 6,8%. Totodata, Vladescu a mai spus ca Finantele nu au în analiza un scenariu care sa prevada reducerea cotei unice de impozitare la 10%, concomitent cu o noua majorare de TVA, la 25%. La rîndul sau, presedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, a declarat ieri, dupa o discutie între patronate si seful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, ca Fondul se asteapta ca economia României sa scada în acest an cu circa 2% si sa aiba o crestere modesta în 2011.

Algocalminul nu ucide, dar nici nu se ia in loc de doctor

De anul viitor, algocalminul va putea fi luat doar pe retetaLimitarea vinzarii medicamentelor va fi pusa in aplicare spre sfirsitul acestui an. Cel mai celebru dintre medicamentele cu restrictii este algocalminul, caruia i se adauga toate produsele care contin metamizol.     Pe linga celebrul algocalmin, se vor da numai cu reteta si analginul, centralginul, algozonul sau sintocalminul. Limitarea vinzarii acestor produse medicamentoase a fost propusa Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) chiar de producatorul algocalminului. Astfel, potrivit informatiilor oferite de firma producatoare si aparute in presa centrala, substanta pe care o contine celebrul medicament poate produce agranulocitoza, o boala grava prin care scad pina la disparitie toate globulele albe din singe. Acest argument a stat la baza cererii de modificare a modului de eliberare a algocalminului.    Farmacistii nu au observat efecte secundareFarmacistii clujeni nu combat decizia ANM de a impune restrictii la comercializarea medicamentelor care contin metamizol, insa spun ca nu au intilnit nici un caz de pacient care sa fi avut efecte secundare dupa ce a folosit algocalmin.     „In 30 de ani de activitate nu am intilnit nici un caz care sa fi avut efecte secundare“, afirma Speranta Iacob, presedinta Colegiului Farmacistilor Cluj. Acelasi lucru il spune farmacista si despre agranulocitoza.     Pe de alta parte, farmacistii considera ca romanii consuma exagerat de mult algocalmin, unul dintre motive fiind saracia. „Pentru orice disconfort, romanii, in loc sa mearga la medic, iau algocalmin, dar in acest mod nu se rezolva boala“, explica Speranta Iacob.    Restrictii si la medicamentele care au modafinilANM a anuntat saptamina aceasta ca se vor impune restrictii si la medicamentele care contin modafinil si care ajuta la mentinerea starii de veghe timp indelungat.     Potrivit Agentiei Europene a Medicamentului, utilizarea acestor produse trebuie limitata doar la tratarea narcolepsiei, o afectiune rara care se manifesta printr-o nevoie necontrolata de a dormi oriunde. In prezent, modafilinul se poate prescrie si celor care sufera de apnee obstructiva in somn, boala care se manifesta prin pauze respiratorii repetate in timpul somnului. De asemenea, medicii il prescriu si celor care au tulburari de somn cauzate de munca in schimburi.     „Mecanismul exact de actiune a modafinilului nu este pe deplin inteles, dar cel mai probabil interactioneaza cu unele substante chimice din creier numite neurotransmitatori, precum dopamina si norepinefrina“, precizeaza reprezentantii ANM.      Medicamentele care contin modafinil au fost comercializate pentru prima data in Europa in anul 1992 si se intilnesc sub urmatoarele denumiri comerciale: Modasomil, Modiodal, Provigil si Vigil, precum si ca medicamente generice.      Potrivit informatiilor ANM, studiile clinice europene au scos la iveala faptul ca utilizarea medicamentelor cu modafinil cauzeaza ginduri suicidale, manii si simptome de psihoza precum deziluziile, dar si reactii la nivelul pielii.

Cristian Sauan a revenit la ?U?

Cristi Sauan s-a intors sa ajute UniversitateaAntrenorul Universitatii, Octavian Chihaia, vrea acum sa-i dea lui Sauan banderola de capitan, dar spune ca mai intii se va consulta cu toti jucatorii din lot. Sauan a ales sa revina acasa, el fiind clujean, desi a avut oferte atractive de la alte cluburi, in special de la Arad. „Cristian Sauan a revenit acasa. Este un lucru benefic pentru echipa noastra. Voi avea zilele acestea o discutie cu baietii si le voi propune ca Sauan sa devina capitanul echipei. Cred ca merita acest lucru, avind in vedere experienta sa la echipa nationala si la cluburile puternice din Italia“, a declarat Octavian Chihaia in legatura cu revenirea fostului international Cristian Sauan la Universitatea Cluj.    Probleme cu fondurileIn ceea ce-i priveste pe restul sportivilor, Bogdan Voicu a ramas la echipa, intrucit nu s-a inteles cu Dinamo, club cu care era in negocieri. De la „U“ au mai plecat insa fratii Bogdan si Sorin Tirpescu, care au abandonat rugbiul pentru a pleca la munca in Italia. Astazi se vor alatura echipei pregatite de Octavian Chihaia citiva sportivi care au fost chemati la loturile nationale. Aelelei, Martoc si Bumb au fost selectionati la nationala U-19, iar Palin si Citea la nationala U-20. Rugbistii clujeni s-au pregatit toata vara in parcul „I. Hateganu“, intrucit nu au avut fonduri pentru un cantonament.     Universitatea va juca simbata in deplasare la Poli Agro Iasi, in cea de a doua etapa a play-out-ului. Desi au plecat multi jucatori de baza de la echipa, Octavian Chihaia isi doreste o victorie in Copou. „Vrem sa facem o figura frumoasa in prima etapa la Iasi. Ne dorim o victorie, in ciuda problemelor pe care le-am intimpinat nu facem figuratie“, a declarat antrenorul Octavian Chihaia pentru monitorul.    Carte de vizita Cristian SauanCristian Sauan este unul dintre jucatorii reprezentativi pe care Clujul i-a dat echipei nationale, participind la doua editii ale Cupei Mondiale. Staff-ul tehnic al echipei clujene spera ca prezenta lui linga tinerii rugbisti ai Universtitatii va fi benefica pentru atingerea obiectivului de clasare in primele opt echipe la finalul sezonului.     Data nasterii: 18 martie 1974     Inaltime: 1,83 m     Greutate: 98 kg     Posturi ocupate: uvertura, fundas, aripa trei sferturi.     Echipe la care a activat: - juniorat pina in 1993 la Universitatea Cluj- seniorat 1994-2001 la Universitatea Cluj- din 2001 a activat la echipe din prima liga italiana Parma, Rovigo si Milano.     Performante realizate la echipa nationala: - participant la Cupa Mondiala din Marea Britanie in 1999 si Australia in 2003, cu peste 50 de selectii in echipa frunzei de stejar.

Peste 4.200 elevi cu nota scazuta la purtare

Numarul este mai mic fata de aceeasi perioada a anului scolar precedent, cind au fost inregistrati 5.879 de elevi cu nota la purtare sub 10. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Cluj, din cei 4.224 de elevi, aproape 650 au avut nota mai mica de 7, in timp ce la finele semestrului II al anului trecut aproape 1.060 de elevi au avut nota sub 7.      Aceleasi statistici releva ca in acest semestru s-a inregistrat o scadere si a numarului de elevi cu situatia scolara neincheiata, corigenti sau exmatriculati. Astfel, 722 elevi din cei 96.301 au avut situatia scolara neincheiata sau au fost corigenti, iar 53 de elevi au fost exmatriculati. In semestrul II al anului scolar trecut, au fost inregistrati 935 de elevi cu situatia scolara neincheiata si 92 de elevi au fost exmatriculati.      „Imbunatatirea situatiei la disciplina si invatatura a elevilor se datoreaza implementarii unor proiecte si parteneriate atit la nivel national, cit si la nivel judetean sau local: combaterea violentei in scoli, existenta butonului de panica in liceele din Cluj-Napoca, parteneriate cu Politia Rutiera, Politia de Proximitate, Politia Comunitara“, a declarat Anca Hodorogea, inspector scolar general al ISJ Cluj.

80% din posturile titularizabile, ocupate

Judetele in care au fost repartizate sub 50% din posturile vacante publicate pentru concurs sint Tulcea, Vaslui, Harghita, Covasna, Buzau, Salaj si Dimbovita.     Potrivit Ministerului Educatiei, au fost repartizati pe posturile titularizabile doar candidatii care au obtinut note intre 7 si 10 la concursul din 14 iulie. „Din totalul de 13.497 de candidati eligibili, adica cu note intre 7 si 10, au fost repartizati 3.728 de candidati, adica 27,62%, ceea ce inseamna 65,08% din cele 5.728 de posturi vacante titularizabile scoase la concurs“, declara reprezentantii Ministerului.     Pentru ocuparea celor 51.228 de posturi ramase vacante, urmeaza ca in perioada 27-30 iulie sa aiba loc si repartizarea prin suplinire, dupa ce pe 26 iulie a avut loc repartizarea titularilor pentru detasare la cerere.

Inghesuiala la tragerea la sorti a locurilor de parcare

Foto Radu PadureanManasturenii au venit ieri in numar mare pentru a prinde un loc de parcare inaintea celorlaltiDesi Primaria a anuntat ca tragerea la sorti a locurilor de parcare din primul parking de cartier din municipiu va avea loc timp de 2 zile consecutiv, cei mai multi dintre manastureni au tinut sa se numere printre primii care isi aleg locurile de parcare. „Asa cum am convenit de la inceput, cei care au avut parcari in zona au primit primii locuri de parcare. De asemenea, locurile de la subsolul parkingului vor fi atribuite agentilor economici din zona si nu vor intra in procedura de tragere la sorti“, a precizat primarul Sorin Apostu saptamina trecuta. Majoritatea clujenilor care au venit ieri la sediul Primariei pentru a-si trage la sorti locurile de parcare s-au declarat multumiti, mai ales ca asteapta un loc de parcare de foarte multa vreme. „Am nimerit cam sus, la etajul 4, dar este bine“, a spus Roxana Neamtu imediat dupa ce a primit un loc de parcare in parkingul supraetajat din Manastur.     Multumiti de tragerea la sortiUn alt clujean, care a venit sa traga la sorti locul de parcare pentru o ruda plecata in vacanta, a apreciat metoda aleasa de Primarie pentru atribuirea locurilor de parcare. „Cererea a fost depusa inca de anul trecut, asa ca acest loc de parcare este foarte bun. Mi se pare in regula si metoda aleasa“, a mentionat clujeanul. Solicitantii care nu se vor prezenta pentru tragerea la sorti in intervalul stabilit de municipalitate vor primi un loc de parcare dintre cele ramase vacante la finalizarea procedurii de atribuire, in functie de vechimea cererii depuse.     Abonamentele pentru locurile de parcare din incinta parkingului vor fi incheiate incepind cu data de 1 septembrie, insa obiectivul ar putea fi inaugurat pina atunci. Totusi, primarul Sorin Apostu a mentionat ca parkingul nu va fi inaugurat inainte ca spatiile verzi din jurul acestuia si locurile de joaca sa fie amenajate in totalitate.     Persoanele fizice vor plati anual 110 lei pentru un abonament in parking, in timp ce tariful pentru persoanele juridice este de 840 de lei. Locurile de parcare pe terasa parcajului, desi ceva mai ieftine (65 de lei pe an pentru persoanele fizice si 225 de lei pe an pentru cele juridice), nu au stirnit deocamdata interesul celor care locuiesc in zona, nefiind inregistrate cereri pentru acestea.

Primaria percepe penalitati de intirziere

Primaria Cluj-Napoca a anuntat ca persoanele fizice si juridice care au obligatii financiare de natura nefiscala fata de municipalitate trebuie sa respecte termenele scadente de plata specificate în contracte, pentru a evita majorarile de întîrziere. „Începînd cu data de 1 august 2010, Primaria Cluj-Napoca va percepe majorari de întîrziere în cuantum de 0,5% pe zi pentru actele administrative generatoare de venituri nefiscale (contractele de închiriere, asociere, vînzare-cumparare, concesionare, abonamentele pentru ocuparea domeniului public). Aceste majorari se percep în conformitate cu HCL nr. 284/15 iulie 2010“, se arata într-un comunicat trimis de Biroul Mass-Media al Primariei. Platile se efectueaza în numerar la casieriile Centrului de Informare pentru Cetateni de pe strada Motilor nr. 5-7 sau prin virament bancar în conturile specificate în contracte. Pentru relatii suplimentare, clujenii se pot adresa Serviciului Rate, Chirii, Tarife si Preturi.    M. O.

Barcile cu motor, interzise pe lacurile Tarnita si Fintinele

Consiliul Judetean (CJ) a transmis ieri un comunicat de presa prin care a reamintit ca accesul cu barci cu motor pe lacurile Tarnita si Fîntînele este complet interzis. „Urmare a numeroaselor solicitari ale detinatorilor de barci cu motor, S.C. Hidroelectrica S.A., în calitate de administrator al lacurilor Tarnita si Fîntînele, informeaza ca este interzis accesul cu barci cu motor de orice tip pe lacurile mentionate, conform Deciziei nr. 147/15.11.1994 a Delegatiei Permanente a Consiliului Judetean Cluj“, se arata în comunicatul CJ. Decizia, luata înca din anul 1994 de Delegatia Permanenta a CJ Cluj, este legata în principal de poluarea produsa de barcile cu motor.    M. O.

Angela Morosanu, in semifinale

La Barcelona se disputa în aceste zile cea de a 20-a editie a campionatelor europene de atletism. Ieri a fost cucerita prima medalie de aur de la aceasta editie, de catre rusul Stanislav Emilianov, care s-a impus la 20 km mars. Reprezentantul României în aceasta proba, Silviu Casandra, s-a situat pe locul 15, în 1h24'51", un rezultat ce se înscrie în asteptarile delegatiei noastre la aceasta proba. Atleta Angela Morosanu s-a calificat, marti, în semifinalele probei de 400 de metri garduri, dupa ce s-a clasat pe primul loc, cu timpul de 55 de secunde si 11 sutimi, în calificarile primei serii. Conform regulamentului, primele trei sportive din fiecare serie obtin calificarea directa în semifinale, care vor avea loc azi. Delegatia României la CE de seniori cuprinde 33 de sportivi, 21 de fete si 12 baieti, care au ca obiectiv cucerirea a 1-2 medalii si 4-5 calificari în finale.    L. B.

Medalii de aur pentru clujence la judo

Sportivele Diana Kovacs si Loredana Ohai, legitimate la „U“ CSM Cluj-Napoca au participat la Turneul de calificare la Campionatele Europene de judo de la Vladyslawowo, Polonia. Cele doua junioare si-au adjudecat medaliile de aur, ele concurînd  la categoria 44 kg, respectiv 57 kg. În urma acestor rezultate, Diana Kovacs a trecut pe locul întîi în clasamentul mondial, iar Loredana Ohai pe pozitia a patra. „Sînt multumita de evolutia fetelor. Mai este pîna la Europenele din septembrie, asa ca mai avem timp sa ne pregatim. Din pacate, nu avem bani ca sa facem pregatiri în strainatate, asa ca fetele se vor antrena la Cluj. Sper sa nu intervina accidentari si sa mergem la medalii la Europene“, a declarat antrenoarea Gianina Andreica.    L. B.

Clasari bune la atletism pentru sportivii clujeni

„La Judit Nagy ne-am asteptat sa cistige, insa din cauza caldurii rezultatele au fost un pic mai slabe, dar in ceea ce o priveste pe Silvia Arba, a fost o surpriza pentru noi“, a declarat Vasile Sarucan, antrenorul sectiei de atletism.     „Ma bucur ca am cistigat locul intii, desi m-am asteptat la asta. Sincer, speram sa obtin un record personal in punctajul total, dar din pacate nu am reusit asta. Poate si pauza destul de scurta dintre probe a fost una din probleme, deoarece nu aveai timp sa te refaci, psihic ma refer. Sint dezamagita pentru ca m-a invins chiar la proba mea forte, sulita, reusind sa arunc doar 38 de metri, iar in general arunc 40 de metri fara probleme. Per total, pot sa spun ca a fost anul accidentarilor pentru mine, asa ca ma bucur, atit eu, cit si antrenorul meu Raduly Karol, ca am terminat sezonul cu bine“, a declarat Judit Nagy, medaliata cu aur.    Trei medalii de argint pentru LegmanSi sportivele de la LPS au obtinut rezultate bune. Georgiana Legman a terminat pe locul 2 la trei probe: 80 m garduri, saritura in inaltime si 300 m garduri. Adelina Ropotean a obtinut doua locuri trei la 100 m si 200 m. Denisa Salagean a obtinut locul 3 la 300 m garduri, iar Vlad Pirv s-a clasat pe locul secund in proba masculina.     Diana Stupariu de la CSS Viitorul a terminat a doua la 200 m si a treia la 300 m. Veronica Matei a fost aproape de podium, terminind a patra la 80 m garduri, la fel ca Maria Sirb la proba de 300 m. Echipa de Stafeta de 4x100 m de la LPS Cluj a terminat pe locul intii. Echipajul a fost format din Maria Sirb, Diana Voina, Andreea Klein si Adelina Ropotean. Echipa LPS de Stafeta 100A200A300A400 m a terminat pe locul 3, echipa fiind formata din Diana Voina, Andreea Klein, Denisa Salagean, Alina Chiba.      La acest campionat au participat in total 406 sportivi (201 fete si 205 baieti) de la 97 de cluburi.