monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Basescu va convoca Parlamentul in sesiune extraordinara pentru Legea ANI

Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri ca va convoca Parlamentul în sesiune extraordinara la începutul lunii august, în primul rînd pentru legea ANI, urmînd sa trimita solicitarea conducerii celor doua Camere în cursul zilei de astazi.     Seful statului a precizat ca propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare sa se afle Legea ANI, precum si „legea micii reforme“ în justitie, aflata pentru avizare la CSM. De asemnea, pe ordinea de zi se va afla, potrivit lui Traian Basescu, si proiectul legii care prevede ca procesele sa nu mai fie suspendate în cazul în care sînt ridicate exceptii de neconstitutionalitate, despre care presedintele a mentionat ca a fost adoptat tacit de Camera, iar din decembrie 2009 se afla la Senat. Traian Basescu a tinut sa precizeze ca a luat decizia de a convoca Parlamentul în urma raportului CE.

Statul vrea sa instituie ?Observatorul preturilor?

Statul doreste sa creeze „Observatorul Preturilor“, o platforma care sa centralizeze toate preturile din tara, astfel încît fiecare român sa stie exact cît trebuie sa coste un produs dupa majorarea TVA. Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a explicat ieri ca „Observatorul Preturilor“ va fi o platforma corecta de informare a opiniei publice, în ideea a stopa tendintele de abuz într-o perioada mai dificila. Videanu a mai precizat ca mai întîi se va publica pe Internet o lista a tuturor tarifelor practicate de marile lanturi de magazine. „Un consultant al Autoritatii pentru Protectia Consumatorului va studia evolutia preturilor în piata pentru veridicitatea informatiei, astfel încît sa se practice o concurenta loiala în comertul cu amanuntul“, a precizat Videanu. Autoritatile nu stiu înca daca centralizarea se va face prin Autoritatea pentru Protectia Consumatorului sau va fi contractata o firma prin licitatie.     Sistemul de monitorizare a preturilor, dupa majorarea TVA, a fost folosit si în Grecia iar la 3 luni de la aplicarea lui, tarifele la produsele la baza au scazut în medie cu 7%.

?Gir sfint? pentru unul din suspectii jafului de la BT

Avocatii lui Andrei Hosu si Bogdan Baciu, cei doi tineri acuzati ca au jefuit Banca Transilvania în 13 februarie 2009, au depus la Curtea de Apel Cluj recomandari pentru clientii lor, sperînd astfel sa obtina eliberarea celor doi. Astfel, PS Irineu Bistriteanul i-a acordat lui Hosu un certificat de buna purtare, spunînd despre baiat ca era foarte cuminte si ca era chiar copil de altar. Parintele îl caracterizeaza pe Hosu ca pe un copil care nu ar fi încalcat legea si care provine dintr-o familie credincioasa. Celalalt suspect, Bogdan Baciu, a primit recomandare de la fostul sau antrenor de fotbal.

Salarii ca-n UE pentru profesorii romani

Inca de acum 3 ani, Ministerul Educatiei deruleaza un program prin care profesorii romani sint trimisi sa predea Limba si cultura romana in Italia, Spania si Belgia, cu salarii la nivelul celor din UE.     Incepind cu anul scolar 2007-2008, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, alaturi de Institutul Limbii Romane, au lansat un proiect privind predarea cursului de Limba, cultura si civilizatie romaneasca (LCCR) in unitati de invatamint din state membre ale Uniunii Europene. Proiectul se desfasoara in prezent in Belgia, Italia si Spania si pune accent pe valorificarea si pastrarea limbii romane in comunitatile romanesti din afara granitelor Romaniei.     Cursurile ii vizeaza atit pe elevii descendenti ai vorbitorilor nativi, cit si pe elevii de alte nationalitati care doresc sa invete limba romana.     In prezent, cele aproximativ 400.000 de cadre didactice din sistemul romanesc de invatamint cistiga lunar in medie 1.233 de lei, adica in jur de 300 de euro. In ciuda acestui fapt, Institutul Limbii Romane, institutie de specialitate in subordinea Ministerului Educatiei, va scoate din buzunar pentru profesorii care vor preda in strainatate 30,5 euro pe ora. Astfel, acestia ar putea ajunge lunar la un venit de circa 2.000 de euro pe luna.    Plecare prin concursIn acest an, Ministerul Educatiei scoate la concurs aproape 70 de posturi de profesori, care sa predea Limba si civilizatia romaneasca in Spania, Italia si Belgia, potrivit realitatea.net. Profesorii care vor fi selectati pentru acest curs extracurricular vor preda in unitati de invatamint din state membre ale Uniunii Europene in care prezenta romaneasca este relevanta. Cursul este structurat pentru toate nivelurile de invatamint preuniversitar, in format de 2 ore pe saptamina, si poate fi urmat de orice elev, indiferent de nationalitate. Selectia personalului care va preda cursul se va realiza prin concurs.     Astfel, in perioada 2 august – 12 august are loc depunerea dosarelor la sediul Institutului Limbii Romane, urmind ca pe 20 august sa aiba loc afisarea rezultatelor de la evaluarea dosarelor. Candidatii vor mai sustine apoi si cite un interviu la ambasada tarii pentru care opteaza, iar apoi vor fi afisate rezultatele finale ale concursului.

Concedierile nu au ajuns inca la Cluj

Disponibilizarile din aparatul de stat nu au fost înca anuntate oficial catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj. „Acestea se vor face pe baza unor hotarîri de guvern care, din cîte stiu, se afla pe masa de lucru a Guvernului“, a declarat pentru monitorul directorul AJOFM Cluj, Daniel Don. Cu alte cuvinte, în acest moment reducerea posturilor bugetarilor este doar un proiect guvernamental care urmeaza a fi pus în practica ulterior. Iar pîna la acea data, institutiile publice din Cluj îsi vor continua activitatea cu acelasi numar de angajati, a mai declarat Don.    L. P.

PSD Cluj trimite ajutoare sinistratilor din Dorohoi

Organizatia PSD Cluj a anuntat finalizarea campaniei de strîngere de ajutoare pentru persoanele afectate de inundatiile care au avut loc în tara saptamînile trecute. Potrivit social-democratilor clujeni, s-au strîns atît sume de bani, cît si cantitati de alimente neperisabile precum zahar, ulei, faina sau conserve. De asemenea, au fost strînse si alte bunuri extrem de necesare sinistratilor, precum elemente de mobilier sau paturi. „Am decis sa trimitem aceste ajutoare înspre Dorohoi. Toate bunurile au fost verificate ca sa ne asiguram ca nu exista probleme, iar masina cu donatiile va pleca joi noaptea“, a spus deputatul PSD Cluj, Cornel Itu.    M. O.

Buda vede progrese in Raportul pe justitie

Deputatul clujean Daniel Buda, presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor, considera ca Raportul pe Justitie reprezinta o analiza exacta a starii justitiei, un tablou obiectiv al progreselor si, în egala masura, al neajunsurilor sistemului juridic din România. „Raportul Comisiei Europene evidentiaza pasii facuti de Guvernul României în procesul de reformare a sistemului judiciar prin adoptarea Codurilor de Procedura Civila si Penala si continuarea luptei împotriva coruptiei. Din pacate, eforturile actualului Guvern au fost umbrite de atitudinea iresponsabila a partidelor aflate în Opozitie, manifestata cu ocazia adoptarii Legii ANI din Senat, transformînd-o într-o institutie cu atributii limitate, dincolo de ceea ce ar trebui ea sa fie“, a transmis Buda prin intermediul unui comunicat de presa. El mai crede ca aprecierile Comisiei Europene privind adoptarea Codurilor de Procedura Civila si Penala reprezinta primul examen trecut cu bine de catre România, însa lupta împotriva coruptiei si a conflictelor de interese are nevoie de responsabilitatea si vointa clasei politice.    M. O.

Program prelungit la eliberarea cazierului judiciar

Programul Serviciului Cazier Judiciar din cadrul Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Cluj a fost prelungit datorita numarului mare de solicitari din ultima perioada. Astfel, pîna în 30 iulie, programul de lucru cu publicul se desfasoara de luni pîna vineri, între orele 7-13 si 15-19. Cresterea solicitarilor de eliberare a cazierului judiciar se datoreaza obligativitatii de înscriere a firmelor în Registrul Operatorilor Intracomunitari. Pentru înscrierea în acest registru, reprezentantii legali ai societatilor comerciale trebuie sa depuna la administratiile financiare cazierul judiciar.    G. D.

Ala Bal(e)a Portocala cu parcul Tetarom din Feleacu

In urma cu 2 luni, Alin Tise si Nicolae Balea pareau sa fi ajuns la un acord. Acum, insa, primarul din Feleacu s-a razginditConsilierii locali din comuna Feleacu vor discuta in sedinta de miine posibilitatea de a se asocia cu forul judetean in vederea realizarii unui nou parc industrial Tetarom pe un teren aflat in proprietatea comunei.     Desi in urma cu 2 luni presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, anunta ca a ajuns la un acord cu Primaria Feleacu in vederea realizarii a doua noi parcuri industriale, pe doua suprafete de teren apartinind comunei, felecanii s-au razgindit intre timp si nu mai vor sa respecte intelegerea initiala.     „O sa discutam in sedinta de Consiliu Local din 22 iulie daca sintem sau nu de acord cu asocierea cu cei de la Judet. Oricum, in nici un caz nu vom ceda ambele terenuri, ci doar unul, in suprafata de 85 de hectare, destinat parcului logistic“, a declarat pentru monitorul primarul comunei Feleacu, Nicolae Balea. Intrebat de ce nu mai doreste sa puna la dispozitia Consiliului Judetean si Tetarom ambele terenuri despre care s-a discutat intr-o prima faza, Balea s-a rezumat doar sa spuna ca „nu poti renunta la tot ce ai pe linga casa“.     Tise, constient ca Feleacu nu renunta usor la terenuriDe altfel, in urma cu o saptamina, in plenul Consiliului Judetean, presedintele Alin Tise a anuntat ca asocierea cu comuna Feleacu pentru realizarea a doua noi parcuri industriale este pusa sub semnul intrebarii. „Din pacate, cei din Feleacu nu au luat inca o decizie finala privind cedarea acestor terenuri pentru parcurile industriale. Se pare ca sentimentul de apartenenta la comuna a acestor terenuri ii face sa nu renunte usor la ele“, preciza Tise la acea vremme. Va reamintim ca, in luna mai, presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, si primarul comunei Feleacu, Nicolae Balea, au sustinut o conferinta de presa comuna in care au anuntat proiectele celor doua noi parcuri industriale, Tetarom IV si Tetarom V, care urmau sa fie realizate pe doua terenuri apartinind comunei, in suprafata de 85, respectiv 100 de hectare.     Parcul logistic si pentru IMM-uri Tetarom IV a fost evaluat la 11 milioane de euro, iar administratia judeteana anunta ca intentioneaza sa acceseze fonduri europene pentru realizarea sa, urmind ca suma de aproximativ 5 milioane de euro, reprezentind cofinantarea, sa fie asigurata din bugetul propriu al Consiliului Judetean.     Parcul industrial Tetarom V a fost gindit pentru productia de energie electrica cu panouri solare si a fost evaluat la 50 de milioane de euro, banii urmind sa fie asigurati de catre un investitor privat strain, in baza unui parteneriat public-privat.     Avind in vedere faptul ca pentru proiectul parcului industrial Tetarom IV se doreste accesarea de fonduri UE, presedintele Consiliului Judetean i-a recomandat primarului comunei Feleacu, Nicolae Balea, sa revina asupra deciziei luate anul trecut privind retragerea din Zona Metropolitana. „Nici nu ma gindesc sa revin in Zona Metropolitana, asa ceva nu intra in discutie“, a reiterat ieri Nicolae Balea.

Romanii ar putea avea card de sanatate pina in 2012

Licitatia pentru implementarea sistemului va începe în toamna acestui an, iar distribuirea cardurilor ar putea dura între 12 si 18 luni. Datele personale vor fi luate de la evidenta populatiei, iar cele medicale de la doctori. Românii îsi vor putea ulterior ridica aceste carduri medicale de la casele de asigurari, posibil contra unei sume modice de bani. Documentul va contine toate informatiile privind calitatea de asigurat, dar si date medicale.     „Cardul national va contine, pe lînga numele si prenumele asiguratului, un numar de identificare, altul decît codul numeric personal. În plus, cardul va avea un cip pe care vor fi trecute si alte date medicale, cum ar fi grupa de sînge, daca respectiva persoana este alergica sau daca ia medicamente anticoagulante“, a explicat Dorin Ionescu. Posesorul cardului trebuie sa prezinte actul la doctor, la spital sau la farmacie, urmînd ca toate serviciile medicale sa fie înregistrate în sistemul informatic al CNAS.     Identificarea pacientului se va face fie pe baza amprentei digitale, fie pe baza unui cod PIN, în cazul în care pacientul este reticent cu privire la prima varianta.     Daca acest card medical ar fi trebuit introdus în sistemul national de sanatate înca de acum 2 ani, exista deja clinici private care si-au lansat deja propriile carduri de sanatate electronice, însa nici una de la Cluj.

6 ani de facultate pentru un post de ?reprezentant medical?

Sansele de angajare într-un spital din tara noastra, indiferent daca este de stat sau privat, sînt aproape nule pentru medici si asistente, asa ca acestia ori pleaca din tara, ori accepta posturi de reprezentanti medicali sau coordonatori de magazin.     Site-urile specializate în oferte de locuri de munca pun la dispozitia medicilor si asistentelor medicale doar joburi în strainatate, în tari precum Franta, Marea Britanie, Germania sau Belgia. O simpla cautare pe aceste site-uri arata ca medicii si asistentele au sanse sa munceasca în Cluj-Napoca doar ca reprezentant medical sau coordonator într-un magazin de produse medicale. Nici macar Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cuj nu ofera sanse de angajare pentru cei cu studii medicale. Astfel, din cele 412 posturi vacante pentru perioada 16-22 iulie, doar trei sînt pe sectorul medical: un post de asistent medical generalist, unul de medic pe medicina generala si unul de medic specialist.      „Sînt foarte multe institutii care trebuie sa comunice locurile de munca disponibile, însa în spitalele de stat posturile sînt blocate, motiv pentru care nu mai sînt anuntate posturile. În ceea ce priveste firmele private, desi legea le obliga sa comunice posturile disponibile, nu toate fac acest lucru“, a declarat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.    Angajari mai mult în strainatate decît în ClujPotrivit conducerii agentiei clujene, cadrele medicale clujene si-au gasit cu ajutorul AJOFM Cluj mai multe joburi în strainatate decît în Cluj-Napoca. Daniel Don a afirmat ca cele mai multe plecari în alte tari au fost înregistrate la asistente medicale, deoarece medicii se înregistreaza în numar mai redus în baza de date a agentiei.      Potrivit sindicalistilor, în spitalele clujene se înregistreaza un deficit de aproximativ 1.000 de asistente medicale, iar trendul pare a fi unul ascendent. În plus, spitalele nici nu mai pot face angajari, deoarece posturile din sistemul de stat sînt blocate.    Salarii între 2.000 si 10.000 de euro pe lunaMedicii si asistentele care aleg sa munceasca în strainatate pleaca pe salarii mult mai mari decît în România. Astfel, un medic fara experienta poate cîstiga minimum 2.000-3.000 de euro, iar unul cu vechime poate ajunge si la 10.000 de euro pe luna. Asistentele medicale pot obtine cîstiguri asemanatoare cu ale medicilor începatori.

Reparatii auto ?nepretuite? si negarantate

În cadrul unei campanii nationale initiate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au fost verificate în luna iunie 925 de service-uri auto din întreaga tara si la mai mult de jumatate dintre acestea au fost descoperite abateri de la legislatia în vigoare.     Campania a pornit de la multitudinea de reclamatii venite din partea clientilor service-urilor auto. De altfel, si la Cluj, mai multi soferi s-au plîns de calitatea serviciilor si de timpul de asteptare. Astfel, comisarul sef-adjunct al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Cluj, Mircea Radu, a explicat pentru monitorul ca majoritatea abaterilor constatate în judet au fost legate de neafisarea în loc vizibil a tarifelor, dar si de calitatea serviciilor.     „În timpul actiunilor au fost verificate problemele generale, contractele, validitatea lor, acordarea sau lipsa garantiei pentru lucrarile efectuate“, a precizat Mircea Radu. El a afirmat ca orice serviciu realizat de mecanicii service-urilor auto trebuie garantat cel putin pentru 1 an, potrivit legii, si, în anumite cazuri, chiar pentru perioade mai lungi.     Atelierele auto clujene au mai fost sanctionate si pentru lipsa orarului de functionare si a afisarii în loc vizibil a certificatului fiscal, a mai adaugat comisarul CJPC Cluj.     Ce i-a nemultumit pe soferiPotrivit unui comunicat ANPC, consumatorii au reclamat neasigurarea service-ului si a pieselor de schimb, calitatea necorespunzatoare a reparatiei si perioada nejustificat de mare a retinerii masinii în service, care, în multe cazuri, a fost explicata prin întîrzierea achitarii lucrarilor de reparatie de catre asigurator. De asemenea, soferii s-au plîns la Protectia Consumatorului pentru diverse defecte aparute în termenul de garantie în cazul autovehiculelor noi, dar si pentru încarcarea facturii prin calculul necorespunzator al manoperei, raportat la timpul efectiv lucrat. În urma controlului au fost aplicate 286 de amenzi, în cuantum de 988.500 de lei, si 360 de avertismente.     Inspectorii le recomanda soferilor sa ceara chitante detaliate pentru produsele si serviciile contractate, sa nu uite sa solicite certificate de garantie atît pentru piese, cît si pentru manopera, si le atrag atentia ca, în toata perioada în care masina se afla în service la reparatii, reprezentantii acestuia sînt responsabili de ea, deci, în cazul în care aceasta este furata sau deteriorata, pot fi trasi la raspundere.

Rezultate bune pentru atletii clujeni

La competitie au participat 381 de sportivi (142 de fete si 239 de baieti) de la 115 cluburi din Romania. De la Clubul Sportiv Universitatea Cluj au participat sapte sportivi. „Studentii“ au obtinut urmatoarele rezultate: Alexandru Tufa – locul 2 tineret si seniori (saritura in inaltime, a sarit 2,14 m), Kecskes Levente – locul 2 seniori la saritura cu prajina (a sarit 4,40 m), Iudith Nagy – locul 2 tineret 100 m garduri (timp 14,69 s), Sergiu Lutas – locul 2 tineret saritura cu prajina (a sarit 4,20 m), Silvia Arba – locul 4 tineret 100 m garduri (timp 15,48 s), Dan Glogovetean – locul 4 tineret aruncarea greutatii (a aruncat 12,80 m) si Andreea Calugaru – locul 5 tineret saritura in lungime (a sarit 5,97 m).    Premii si pentru sportivii de la LPS si CSMIn afara sportivilor de la CS „U“ au participat si clujenii de la LPS si CSM. Vasile Bobos de la CSM a cistigat proba de 200 m si a terminat pe doi la 100 m. Tudor Pintea, legitimat la CSM si Viitorul Cluj a terminat pe locul 8 la 100 m si pe locul 7 la 200 m (unde a fost si al doilea la tineret). Mihaela Bobos a terminat pe pozitia a cincea la 400 m si pe cea de-a patra la 200 m. Raul Botezan a cistigat proba de 1.500 m tineret (a fost al doilea la seniori) si a terminat pe locul 5 la 800 m (a fost al doilea la tineret).      Fetele de la LPS Cluj-Napoca au terminat pe locul trei stafeta 4x100 m, echipa fiind formata din Camelia Gal, Roxana Olar, Daria Calineac si Ana Lazar. Cu Eugenia Corpodean in locul Dariei, LPS a terminat pe doi stafeta 4x400 m. Baietii de la CSM au terminat pe locul 2 proba de stafeta 4x400 m la tineret si pe locul 4 la seniori. Echipa a fost formata din Daniel Muntean, Raul Botezan, Constantin Andonii si Attila Nagy.      La aceasta editie a Campionatului National de Atletism a fost stabilit un nou record national la proba de aruncare a ciocanului. Performanta a fost reusita de Bianca Florentina Perie de la SCM Bacau, care a aruncat 73,52 m.

Peste 85% din profesorii clujeni au trecut de titularizare

Rezultatele finale in urma concursului de titularizare vor fi afisate in cursul zilei de astaziProfesorii clujeni s-au descurcat foarte bine si in acest an la examenul de titularizare, iar promovabilitatea la nivelul judetului a fost de 85,34%. Procentul e asemanator cu cel de anul trecut, cind au trecut examenul 86% dintre candidati.     Din totalul celor 1.508 candidati care au primit note la examenul de titularizare, 221 (14,66%) nu au reusit sa promoveze examenul, avind note sub 5. Disciplinele care le-au pus cele mai multe probleme dascalilor clujeni au fost Educatia fizica, unde au picat 28 de candidati, Psihopedagogia, unde au picat 24, si Engleza, la care nu au promovat 20.Contestatiile au fost solutionate in cursul zilei de ieri, astazi urmind sa fie afisate rezultatele finale. „In data de 22 va fi organizata o sedinta publica de ocupare a posturilor pentru cei care au luat note peste 7 si au sanse de ocupare a unui post prin titularizare, urmind ca saptamina viitoare sa aiba loc detasarile la cerere prin continuitate si apoi sa urmeze repartitia pentru suplinitori, adica cei cu note de minim 5“,  a explicat Marinela Marc, Inspectorul Scolar General Adjunct.    6 note de 10La examenul de titularizare din acest an au fost prezenti 1.607 candidati, dar au primit note doar 1.508, intrucit in ce ii priveste pe ceilalti fie le-au fost anulate lucrarile, fie s-au retras din examen. Dintre cei care au primit note, cei mai multi, respectiv 349, au obtinut note intre 7 si 7,99, urmati de cei cu note intre 5 si 5,99 (288). 261 de candidati au luat note cuprinse intre 6 si 6,99, 249 au luat note intre 8 si 8,99, iar 134 au luat note intre 9 si 9,99. Numarul notelor de 10 curat a fost de 6, iar patru dintre acestea au fost obtinute de candidatii de la Psihopedagogie.    8.375 de profesori din tara n-au trecut examenulLa nivel national, rata de promovabilitate la proba scrisa a concursului pentru ocuparea posturilor didactice vacante din invatamintul preuniversitar, din data de 14 iulie, inainte de solutionarea contestatiilor, a fost de 75,96%. Au fost evaluate lucrarile a 34.840 de candidati. Dintre acestia, 8.375 (24,04%) au obtinut note intre 1 si 4,99, iar 45 au obtinut nota 10. Candidatii care au obtinut cel putin nota 7 la concursul din 14 iulie (37,15 %) vor fi repartizati pe cele 5.728 de posturi didactice/catedre vacante titularizabile, in perioada 22-23 iulie. Cei care au obtinut note peste 5 pot ocupa un post netitularizabil.

Pesic vine la Cluj

Foto bcmtimisoara.roMilos Pesic, fosta vedeta a Timisoarei, a semnat cu "U" Mobitelco.„U“ Mobitelco se intareste inainte de inceperea campionatului. Formatia condusa de Mircea Cristescu a oficializat venirea extremei Milos Pesic, de la Elba Timisoara.     In schimb, clujenii s-au despartit in aceasta pauza competitionala de Flavius Lapuste, care a plecat la BC Mures, si de Florin Muntean, care s-a intors la Gaz Metan Medias, de unde a venit in urma cu un an.     „U“ Mobitelco s-a intarit si la capitolul conducere, cooptindu-l in staff pe Kostas Galatas, in calitate de vicepresedinte cu atributiuni la nivel balcanic. Baschetbalistii alb-negri vor avea un debut infernal de sezon, urmind sa intilneasca puternicele formatii CSU Sibiu si CSU Ploiesti, in etapa a 2-a si a 3-a a Diviziei A. Lotul vicecampioanei se va reuni pe 2 august pentru pregatirile noului sezon, care va incepe la sfirsitul lunii septembrie cu meciurile din Cupa Romaniei.    Cristescu il avea in vizor inca din 2009Presedintele executiv de la „U“ Mobitelco, Mircea Cristescu, este incintat de transferul reusit si a marturisit ca l-a urmarit inca de anul trecut. „Am adus un jucator destul de complet, care a facut de multe ori diferenta in favoarea Elbei Timisoara si a contribuit decisiv la obtinerea victoriilor banatenilor. Ne-a atras atentia inca de anul trecut, dar abia acum a fost posibil sa perfectam transferul. Impreuna cu jucatorii pe care ii avem, sper sa avem un plus valoric fata de anul trecut si sa reusim un sezon cel putin la fel de bun. In aducerea lui Milos Pesic a contat si faptul ca are un caracter care se potriveste echipei noastre“, a declarat oficialul clubului clujean.     Pesic este constient ca nu va fi foarte usor sa se adapteze, dar e fericit ca a ajuns la un club mai puternic, cu un colectiv unit. „Sint fericit pentru ca voi juca la un club mare din Romania. Voi lucra cu un antrenor nou si stiu ca va fi o atmosfera buna si in echipa. Ma astept la rezultate bune, iar fanii sper ca vor fi alaturi de noi, sa ne incurajeze in obtinerea performantelor“, a declarat noul jucator de la „U“ Mobitelco, Milos Pesic.    Carte de vizita Milos PesicLocul nasterii: Cacak, Serbia     Data nasterii: 18.11.1984     Inaltime: 205 cm     Echipe anterioare (previous teams): BC Mladost Cacak, BC Beopetrol Belgrad, BC Swisslion Vrsac, BC Mladost Zemun si Elba Timisoara.     Echipa preferata: Partizan Belgrad     Model in sport si in viata: „Nu am un ideal bine stabilit, dar imi place sa urmaresc jucatorii de valoare“.     Planuri pentru viitor: „Sa joc cit mai bine, intr-un campionat puternic“.     Ce ii place sa faca: „Imi place sa ies in oras cu prietenii, sa dorm si uneori sa ma joc pe calculator“.

Nasterea sub apa, o optiune inexistenta la Cluj

Deocamdata, nici o clinica din Cluj nu a intrat pe piata nasterilor acvaticeProcedura este posibila in tara noastra inca din anul 1998, insa in Cluj-Napoca nici o clinica privata sau de stat nu ofera la ora actuala acest serviciu.     Spitalele si clinicile unde se pot face nasteri sub apa sint rare in tara noastra, insa comparativ cu anii 2000, cind copiii puteau fi adusi pe lume in acest mod doar in localitatea Victoria din judetul Brasov, in ultima perioada acest gen de nasteri au inceput totusi sa cistige teren. Astfel, la ora actuala, mamicile au aceasta optiune la clinici private din Bucuresti, Brasov, Constanta, Timisoara si Iasi. La Cluj, insa, nici o unitate sanitara nu practica nasterea sub apa.    Preturi peste medieViitoarele mamici care se hotarasc sa nasca prin aceasta metoda trebuie sa stie ca preturile sint destul de mari si pot ajunge pina la aproape 2.300 de euro. Totusi, in general, variaza intre 2.200 de lei si aproximativ 6.500 de lei (circa 1.500 de euro).    Care e procedura?Potrivit informatiilor afisate pe site-ul Centrului Medical Unirea din Bucuresti, una dintre clinicile unde se practica nasterea sub apa, dupa ce medicul a hotarit ca nu exista contraindicatii, gravida are acces in apa in orice moment, dupa declansarea contractiilor, in primul rind cu scopul de a pregati perioada activa a travaliului. Medicii de la clinica bucuresteana spun ca perioada de stat in apa ar trebui limitata la 1-2 ore, cu pauze de 15-30 de minute.     „Urmarirea starii fatului se realizeaza printr-un sistem special de ascultare a batailor cordului fetal sincron cu inregistrarea contractiilor uterine“, arata informatiile centrului medical.     Expulzia copilului are loc in apa si nou-nascutul poate ramine in apa minute bune fara sa se inece. Insa, in momentul in care capul acestuia a iesit din apa accidental sau intentionat, copilul nu mai trebuie introdus din nou.     Nasterea in apa reduce durereaPrefectul Clujului, Florin Stamatian, fostul sef al Clinicii de Ginecologie I Cluj-Napoca, spune ca aceasta procedura are avantajul reducerii durerilor din timpul contractiilor, datorita apei calde, care favorizeaza si producerea contractiilor. El atrage, insa, atentia ca femeile trebuie sa stie ca acest tip de nastere nu inseamna doar a avea o cada, ci presupune o dotare complexa a salii de nastere.     In opinia medicului Florin Stamatian, aceasta este o modalitate care trebuie luata in calcul: „Nasterea sub apa este o optiune, dar nu inseamna ca de miine toate femeile trebuie sa nasca in acest fel“.    Ce spun mamicileProblema nasterii sub apa este un subiect indelung dezbatut pe forumurile dedicate mamicilor. „Nasterea fara dureri nu e chiar un mit. Prin nasterea sub apa se poate intimpla si acest lucru. Trecerea de la un mediu atit de placut pruncului la mediul extern se va face treptat cu ajutorul apei. Mai mult, daca in camera exista o lumina pala si o temperatura calduta, venirea lui pe lume va fi mult mai prietenoasa“, spune o utilizatoare a forumului utilecopii.ro.     O alta mamica, utilizatoare a aceluiasi forum, spune ca medicul sau nu a incurajat-o prea mult sa nasca sub apa. Totodata, o mamica explica pe scurt modul in care a avut loc nasterea copilului ei, insa in Danemarca. „Eu am nascut in apa. Complet natural, dureri au fost, dar nu foarte mari. Totul a durat 7 ore. Confortul e mare. Am fost norocoasa ca am nascut in Danemarca, unde se pune mare pret pe nasterea naturala. Ti se ofera luxul de a alege“, spune femeia.     Daca in Romania nasterile in apa au fost puse in practica prima data in anul 1998, in alte tari din Europa sint posibile inca din anii ’80.

3.000 de clujeni s-au dat cu bicicletele de la Sala Sporturilor

Foto Radu PadureanIn ciuda caldurii, clujenii s-au grabit sa profite de bicicletele puse gratuit la dispozitia lorProiectul de ecologie urbana „I love velo“, inaugurat saptamina trecuta la Cluj-Napoca, s-a dovedit a fi un real succes.      Potrivit celor care au implementat proiectul, Asociatia Green Revolution, clujenii profita din plin de cele 150 de biciclete puse la dispozitia lor gratuit, pina in prezent fiind inregistrati aproape 3.000 de utilizatori ai acestora. „Bicicletele au fost aduse la Cluj in data de 12 iulie, iar pina ieri (luni, 19 iulie – n.r.) au fost inregistrati 2.715 utilizatori. Cei mai multi utilizatori, in numar de 470, au fost in data de 14 iulie“, a declarat pentru monitorul directorul de programe al Asociatiei Green Revolution, Corneliu Belciug.     S-au rupt pedaleleEl a recunoscut ca au fost si probleme cu bicicletele puse la dispozitia clujenilor, care s-au mai si stricat in saptamina ce a trecut de la inaugurare. „Sint probleme normale, de uzura, provenite in special dintr-o utilizare neadecvata a bicicletelor. Nu este nimic iesit din comun daca mai apare o pana sau se mai rupe o pedala. Inca din prima zi am adus la Cluj si un stoc de piese si le-am explicat oamenilor de aici cum se repara bicicletele. Totul se repara, speram doar sa putem tine pasul cu problemele care apar. Daca nu o sa mai facem fata, o sa inchidem o jumatate de zi sau o zi pina cind o sa rezolvam toate problemele“, a mai precizat Belciug.     Reprezentantul Asociatiei Green Revolution este multumit de evolutia proiectului „I love velo“. „Dintre orasele unde am inaugurat proiectul saptamina trecuta, Clujul si Iasiul merg cel mai bine“, a aratat Corneliu Belciug.     60.000 de utilizatori la nivel nationalPina in prezent, la nivel national, in cadrul proiectului au fost inregistrati aproximativ 60.000 de utilizatori ai bicicletelor. Pina la finalul sezonului, in luna octombrie, cei de la Green Revolution spera se depaseasca 100.000 de utilizatori. Va reamintim ca 150 de biciclete au fost puse gratuit la dispozitia clujenilor, pe platoul din fata Salii Sportului, in cadrul proiectului de bike sharing „I love velo“, implementat de Asociatia Green Revolution in colaborare cu Primaria Cluj-Napoca si sponsorizat de Raiffeisen Bank. Initial, proiectul prevedea faptul ca bicicletele pot fi inchiriate zilnic de catre persoanele de peste 14 ani, intre orele 10-22, timp de 2 ore, in baza buleltinului de identitate, care urma sa fie retinut la centrul de bike-sharing. Initiatorii „I love velo“ au renuntat, insa, la retinerea buletinului celor care inchiriaza biciclete dupa ce, sustin acestia, cineva a depus o plingere la Politie. Astfel, cei care vor sa inchirieze biciclete isi lasa permisul auto sau pasaportul sau li se fotografiaza actul de identitate.

Inca un brazilian la CFR

Bastos este un mijlocas ofensiv in virsta de 25 de ani, care a mai jucat la formatiile SC Braga, Consadole Sapporo, Vitoria Salvador, Nacional Madeira, Belenenses, Cruzeiro si Bahia. A fost format de clubul Bahia, la care au crescut, printre altii si Dani Alves (de la FC Barcelona) si Serginho (fosta vedeta de la AC Milan). La Braga a contribuit la clasarea pe locul doi in campionat, cea mai inalta din istoria clubului, si a marcat un gol in cele 10e partide in care a evoluat.     Mijlocasul a fost aproape sa ajunga la formatia portugheza Olahanense, cu care semnase un precontract, dar a fost atras la Cluj de mirajul Ligii Campionilor. Brazilianul joaca la fel de bine cu ambele picioare, ii place sa evolueze in spatele virfurilor sau pe partea dreapta, are 1,85 m si s-a nascut pe 1 ianuarie 1985 la Rio de Janeiro.     Rafael Bastos este cotat de site-ul transfermarkt.de la 500.000 de euro. Fotbalistul a fost adus sa suplineasca absenta lui Sixto Peralta, care a parasit formatia din Gruia in aceasta vara. Bastos va semna cu campioana CFR un contract valabil patru sezoane si va purta tricoul cu numarul 16.

Fara chilipiruri pe piata vilelor

Una dintre cele mai scumpe case din Cluj se afla in Faget si costa 1,25 de milioane de euroDaca in prima luna a anului cea mai scumpa casa din Cluj era evaluata la 2,2 milioane de euro de site-ul imobiliare.ro, luna iulie are o noua „vedeta“, mult mai ieftina. Mai exact, cam la jumatate din pret.     De fapt, in prezent exista doua case „vedete“, ambele situate in Faget, iar valoarea lor este de 1,25 de milioane de euro. In rest, in putine cazuri preturile imobilelor de lux sar mai sus de 1 milion de euro. Mai mult chiar, multe dintre acestea sint acum apreciate la sume apropiate de cele ale unor apartamente mai mari si mai moderne, adica la citeva sute de mii de euro. Preturile de acum nu reflecta nici pe departe sumele din perioada de glorie a imobiliarelor clujene, cind o vila din cartierul Andrei Muresanu a fost vinduta pentru suma record de 4 milioane de euro.    Casele noi au cistigat terenIn ceea ce priveste cele doua case din Faget pentru care proprietarii cer 1,25 de milioane de euro, principalul atu al acestora il reprezinta, de fapt, spatiile aferente, gradinile amenajate si zona linistita in care au fost pozitionate si mai putin suprafetele construite, care variaza intre 250 si 400 de metri patrati. De asemenea, preturile piperate sint motivate de dotarile de exceptie cum ar fi piscine, jacuzzi sau sali de biliard. Fata de anii trecuti, cind cele mai scumpe case din Cluj datau din perioada interbelica sau chiar din secolul al XIX-lea, in 2010 „vedetele“ sint casele noi, care dispun de cit mai multe dotari menite sa le creasca confortul. Chiar si cea mai valoroasa vila din cartierul Andrei Muresanu din portofoliul Grup de Lux, ofertata pentru 1,1 milioane de euro, este una finalizata in anul 2000.    Vinzari mult diminuatePotrivit unei analize realizate de Grup de Lux, volumul vinzarilor pe segmentul de case si vile a scazut in 2009 cu 60-70%, iar anul acesta a mai inregistrat o scadere de inca circa 10%. Astfel, in spiritul evolutiei pietei, si preturile pentru vile au scazut aproape la jumatate din 2008 pina in 2009 si cu inca 10-15% in ultimul an.     Acelasi document, semnat de Ioana Popescu, Residential Manager la Grup de Lux, arata ca pe primele locuri in preferintele cumparatorilor cu gusturi elevate si cu bani suficienti ramin imobilele din cartierul Andrei Muresanu si cele situate pe anumite strazi din cartierele Gheorgheni, Grigorescu sau Gruia, dar si proprietatile cu suprafete generoase de teren.     Nu e momentul chilipirurilor la ClujChiar daca preturile caselor au scazut usor in ultimele luni, pe piata nu se poate vorbi de aparitia unor „chilipiruri“, crede Cristina Gherman, office manager al agentiei Maxintermedia Cluj. In acelasi timp, proprietarii au sanse sa incheie tranzactiile la care viseaza doar daca pretul de vinzare al casei este cel real sau sub acesta. „Vinzarea depinde clar de pret. Daca acesta este corect, sint sanse ca imobilul sa isi gaseasca un nou proprietar“, a explicat Gherman pentru monitorul. Potrivit acesteia, zona Andrei Muresanu ramine cea mai scumpa din Cluj, in ciuda exceptiilor din Faget. „Aceasta este si va ramine, fara indoiala, cea mai bine cotata zona, din cauza faptului ca este linistita si cocheta“, a subliniat Cristina Gherman. Preturile din zona Faget se explica, totusi, in opinia sa, prin suprafetele generoase pe care o casa si terenul aferent le pot avea. „Totusi, in Faget, exista si case foarte ieftine, de 150.000 de euro, de aceea nu putem privi Fagetul ca pe o zona scumpa. Desi este un moment bun pentru achizitionarea de case, nu putem vorbi de chilipiruri aruncate pe piata“, a declarat pentru monitorul reprezentanta Maxintermedia.    Proprietarii clujeni ramin optimistiIn ciuda lipsei de clienti, una dintre analizele realizate de portalul imobiliare.ro a remarcat ca proprietarii de case din Cluj sint, de departe, cei mai optimisti din tara, clujenii sperind intr-o revenire a preturilor. Ba mai mult, potrivit analizei mentionate, proprietarii clujeni impulsioneaza artificial piata imobiliara, prin majorari de preturi mai mult sau mai putin motivate. Astfel, analistii de la imobiliare.ro au remarcat la sfirsitul primaverii citeva cazuri in care preturile caselor au fost majorate, in ciuda crizei. Astfel, suma ceruta pentru o casa din Gheorgheni a crescut de la 900.000 de euro la 950.000 de euro, motivatia fiind legata de calitatea curtii. Un alt caz, izolat, dar luat in seama de catre realizatorii studiului, este cel al unui proprietar de casa din Marasti care, in circa 3 luni, a scumpit imobilul cu 48.000 de euro, gindindu-se ca nu i-ar strica un profit. Totusi, in toate aceste cazuri, ramine de vazut daca imobilele isi vor gasi cumparatori, spun reprezentantii imobiliare.ro.

BCR restituie sumele aferente impozitelor pe dobinda

BCR a anuntat ieri ca va restitui clientilor sai sumele aferente impozitelor pentru dobînzile calculate înainte de 1 iulie 2010 la produsele de economisire, în cota de 16%. Impozitul va fi stornat la valoarea si în valuta în care a fost retinut.     „Ne dorim sa îi asiguram pe clientii nostri ca facem toate eforturile necesare pentru a-i proteja de modificarile fiscale si de aceea le înapoiem, pe lînga impozit, si dobînzile aferente acestor sume“, a declarat Sorin Mititelu, director executiv Dezvoltare Afaceri si Produse Retail BCR. Pentru conturile curente si conturile de economii detinute de persoane fizice si persoane juridice nerezidente, stornarea impozitului va fi însotita de recalcularea zilnica a dobînzii aferente produsului, din data în care a fost retinut si pîna la data stornarii. Platile vor fi efectuate astazi în conturile aferente produselor de economisire ale clientilor. Stornarea impozitelor si plata dobînzilor aferente vor fi vizibile în extrasele de cont.    D. E.

Somerii clujeni, interesati de noul Job Club

Un numar relativ mare de someri s-au aratat pîna acum interesati de programul CORE – Corelarea fortei de munca cu cerintele pietei din Regiunile Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest, lansat la Cluj pe 8 iulie, au anuntat ieri initiatorii. Astfel, într-un comunicat de presa remis ieri redactiei, acestia s-au declarat multumiti de primele semnale primite din partea acestora, precum si a reprezentantilor mediului de afaceri local. „… 5 din cele 6 judete ale regiunii Nord-Vest au o rata a somajului mai mica decît media nationala s...t Cu toate acestea, ne confruntam cu o rata a somajului mai mare decît cea înregistrata în aceeasi perioada a anului trecut. La sfîrsitul lunii iunie 2010, în regiunea Nord-Vest erau înregistrati aproximativ 78.500 de someri“, a declarat reprezentantul Institutului de Formare Economica si Sociala, Anca Miron. Va reamintim ca programul CORE presupune crearea la Cluj a unui Job Club în care somerii sa beneficieze de informare si consiliere privind piata muncii. Perioada de implementare a proiectului este 1 iunie 2010 – 30 noiembrie 2012.    L. P.

Prodvinalco fuzioneaza cu filiala din Gherla

Firma clujeana producatoare de bauturi alcoolice Prodvinalco a anuntat ieri ca va fuziona cu filiala sa, Prodvinalco Gherla. Potrivit documentului, cererea de fuziune a fost deja aprobata pentru firmele controlate de catre presedintele Consiliului de Administratie al Prodvinalco, Mircea Todea. În cadrul ultimei Adunari Generale a Actionarilor, Prodvinalco a renuntat si la o parte dintre punctele de lucru, dintre care doua în Mociu si unul în Capitala.    L. P.

Lapusan vrea oameni noi in PSD

Astfel, Lapusan a declarat ca nu este nevoie de „oameni care au dat rateuri în alta parte si acum cred ca este un os de ros la PSD“.     „Nu cred ca vreodata ne-au facut bine racolarile din alte partide. Eu cred ca ar trebui sa deschidem organizatia spre oameni noi, spre oameni care nu au fost în alte partide si care au ceva de spus. Nu ma intereseaza traseistii, ci oamenii care nu au mai facut pîna acum politica. Partidul trebuie sa se deschida si spre exterior, atît în mediul urban, cît si în cel rural“, a precizat Lapusan.     Senatorul social-democrat Alexandru Cordos a adaugat ca sînt bine primiti în PSD si politicienii care au votat în favoarea motiunii la adresa Guvernului Boc si care au fost exclusi din partidele din care au facut parte.    M. O.

Clujenii, intrebati daca vor demiterea Guvernului Boc

„Aceasta campanie se deruleaza si la nivel national in PSD. Este o actiune ce va fi derulata pe tot parcursul verii si pe care speram sa o finalizam la inceputul lunii septembrie. Avem 10 motive pentru care cerem plecarea Guvernului condus de Emil Boc, printre care dispretul fata de pensionari si ignorarea agriculturii romanesti. Credem ca avem si noi dreptul de a consulta poporul pe problemele majore. Daca presedintele Traian Basescu nu s-a mai intors la popor, o facem noi“, a declarat presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, intr-o conferinta de presa.     La rindul lor, senatorul Alexandru Cordos si deputatul Cornel Itu au explicat ca vor incerca sa-i convinga si pe parlamentarii PDL, UDMR si UNPR de Cluj de necesitatea sustinerii noii motiuni de cenzura. „Cred ca vom reusi sa convingem cel putin doi-trei parlamentari“, a afirmat Cordos. Presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, crede ca in judetul Cluj vor fi strinse cel putin 25.000 de semnaturi. In municipii si in orasul Huedin vor exista puncte fixe de stringere a semnaturilor, in timp ce in mediul rural social-democratii vor merge din casa in casa.

Vasile Puscas: ?Romania a intors spatele Comisiei Europene?

Fostul negociator-sef al României cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, s-a aratat îngrijorat cu privire la Raportul Comisiei Europene referitor la Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pentru România în domeniul justitiei si afacerilor interne.      ,,Se spune ca acest Raport al Comisiei Europene privind îndeplinirea angajamentelor României luate prin MCV (decembrie 2006) ar fi foarte critic sau ca ar fi foarte dur. Mai degraba am spune ca exprima o îngrijorare grava nu numai a Comisiei Europene, ci si a statelor membre fata de atitudinea României ca stat membru al Uniunii Europene, dar si fata de modul cum se comporta în relatie cu angajamentele pe care si le-a asumat. Limbajul raportului este destul de clar si daca, pîna în 2009, Comisia Europeana «a tinut spatele» României în fata criticilor severe ale unor state membre, acum, în 2010, Comisia Europeana reproseaza României ca «i-a întors spatele»“, considera Vasile Puscas.     Potrivit acestuia, Comisia Europeana constata ca în România a lipsit vointa politica de a îndeplini angajamentele pe care si le-a asumat fata de Uniunea Europeana si, implicit, fata de statele membre ale acesteia.    Îngrijorat de criza în care se afla tara„Îngrijorator este nu doar faptul ca România «a întors spatele» Uniunii Europene la materia tratata de acest Raport – justitie, anti-coruptie, stat de drept –, ci ca România se afla într-o profunda criza de identitate nationala si europeana, ca pune sub semnul întrebarii deciziile parteneriale, comunitare, la care este parte. Nu ne mai întrebam cine sau de ce nu-si asuma raspunderea pentru ceea ce se întîmpla în România, caci nici unul dintre factorii politici si de stat nu se va socoti responsabil. Ne întrebam de ce, însa, cetatenii României, care si-au trimis reprezentantii în institutiile politice si de stat românesti, trebuie sa-i întretina pe acestia, dar sa achite si costurile lipsei lor de vointa în a-si îndeplini obligatiile de a servi interesele României“, mai sustine fostul negociator sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas.

Tise atrage atentia ca se modifica regulile la cadastru

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a anuntat ca a transmis o adresa tuturor primariilor din judet referitoare la modificarile survenite in modul de avizare, verificare si receptie a lucrarilor din domeniul cadastrului, geodeziei, topografiei, fotogrammetriei si cartografiei, asa cum reies dintr-un Ordin al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, recent publicat in Monitorul Oficial.     Articolul 3, aliniatul (1) al acestui regulament prevede faptul ca „specificatiile tehnice continute in documentatiile de atribuire a contractelor de lucrari de specialitate sint avizate pentru conformitate de Agentia Nationala / oficiul teritorial, inainte de initierea procedurilor de achizitie publica, indiferent de sursele de finantare“.      De asemenea, in regulament este prevazuta receptia planurilor topografice analogice si digitale, in aceasta categorie inscriindu-se si documentatiile topografice aferente studiilor de fezabilitate. Receptia se efectueaza de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara pe teritoriul caruia se realizeaza lucrarea. Prin urmare, derularea procedurilor de achizitie publica, precum si  intocmirea studiilor de fezabilitate care au ca obiect realizarea lucrarilor din domeniul cadastrului, al geodeziei, al topografiei, al fotogrammetriei si al cartografiei, avizarea specificatiilor tehnice, respectiv receptia documentatiilor topografice aferente studiilor de fezabilitate se va efectua in conformitate cu actul normativ mentionat mai sus.

Se retrage FC Brasov din Liga 1?

Viitorul presedinte al Politehnicii Iasi, Grigore Sichitiu, a declarat ca este posibil ca echipa sa sa joace în Liga 1 în locul formatiei FC Brasov. Poli Iasi a terminat pe locul 16 sezonul trecut si a retrogradat în Liga 2. „Ne-am dori un schimb de locuri cu Brasovul! Mai multe nu pot spune acum. Totul depinde de cei de la Brasov. Nu am discutat înca de vreo suma de bani. Ar fi de înteles ca Brasovul sa se retraga, dat fiind ca situatia financiara de acolo este una foarte grea, dar cred ca probleme au toate echipele“, a declarat Grigore Sichitiu, citat de Mediafax. În cazul în care schimbul s-ar realiza, ar fi cel de al doilea din aceasta pauza competitionala, dupa cel dintre echipele International Curtea de Arges si Pandurii. Sichitiu a mentionat, însa, ca este deja tîrziu si ar fi foarte greu pentru formatia ieseana sa se pregateasca pentru Liga 1, care va începe în weekendul urmator.    L. B.

Doua podiumuri scrabble, la Severin

La sfîrsitul saptamînii trecute a avut loc la Drobeta Turnu Severin cea de-a patra etapa a Campionatului National Individual de Scrabble. Competitia a fost organizata de clubul de scrabble Columna. Printre cei 34 de participanti au fost prezenti si sapte sportivi de la CS Universitatea Cluj-Napoca. Clujenii au confirmat rezultatele foarte bune obtinute pîna acum, ocupînd doua locuri pe podium în clasamentul general al etapei: Septimiu Crivei – locul 2 si Corneliu Faur – locul 3. În clasamentul general, dupa patru etape, conduce în continuare Corneliu Faur, iar alti patru sportivi de la CS „U“ se mentin între primii 10: Vasile Mihalache pe locul 4, Septimiu Crivei pe locul 5, Andrei Alexandrov pe locul 8 si Daniela Boldor pe locul 9. În urma acestei etape, Crivei a urcat un loc, pîna pe 5, iar Alexandrov a cazut o pozitie, de pe 7 pe 8. De asemenea, Dan Sibef a iesit din top 10.    L. B.

Didi a plecat de la CFR, in China

Atacantul Didi (Cleidimar Magalhães Silva) s-a despartit de comun acord de campioana CFR Cluj. Fostul feroviar va evolua la o echipa din China, conform cfrmania.ro. Didi nu a evoluat în ultima perioada pentru formatia din Gruia, fiind împrumutat la formatia portugheza Leixoes Porto, retrogradata la finalul sezonului trecut în liga secunda. Brazilianul a fost unul dintre cei mai importanti jucatori ai CFR-ului în sezonul 2007-2008, cînd acestia au cîstigat primul titlu, dar apoi a prins rar prima echipa, fiind indisponibil perioade lungi de timp datorita unei accidentari în urma careia a suferit o operatie complicata la ligamentele genunchiului. Fotbalistul în vîrsta de 27 de ani a jucat 52 de partide în tricoul campionilor, pentru care a marcat de 12 ori. Didi a mai evoluat la formatiile Juventude, Santa Cruz FC (Brazilia), FC Marco si Pacos Ferreira (Portugalia).    L. B.