monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Legea ANI, declarata neconstitutionala

Astfel, chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a declarat ieri pentru Agerpres ca Guvernul va trebui sa vina în toamna cu un alt proiect de modificare a Legii privind organizarea si functionarea ANI. „Judecatorii au admis neconstitutionalitatea Legii ANI la sesizarea presedintelui Traian Basescu. Însa nu au admis si punctul de vedere al sefului statului. Punctul lor de vedere (al judecatorilor CCR – n.r.) este ca presedintele nu are dreptate. Au profitat de sesizarea presedintelui si au constatat ca de la articolul 11 înainte textul declarat initial neconstitutional de catre CCR se repeta. Ca atare, nu se putea altfel decît declarînd toata legea neconstitutionala. În toamna, Guvernul va trebui sa vina cu un alt proiect de lege“, a precizat Chelaru.

Emil Boc, despre o alianta cu PNL: Viitorul ramine deschis

Premierul Emil Boc a declarat ieri, la finalul sedintei conducerii PDL, ca în acest moment exista un Guvern pe care îl conduce, însa viitorul ramîne deschis în ce priveste o alianta cu PNL.      De altfel, premierul a tinut sa precizeze ca el a fost primul care a propus aceasta alianta dupa alegerile din 2008, apoi din nou în 2009. „Dupa cum stiti, daca nu gresesc, am fost primul care am solicitat aceasta alianta dupa alegerile din 2008 si m-am deplasat personal cu colegii mei la sediul PNL cerînd aceasta alianta. Dupa cum stiti, în 2009, dupa alegerile prezidentiale, prima oferta pe care am facut-o a fost PNL tocmai pentru a avea o colaborare institutionala si o guvernare care sa aiba coerenta ideologica. De fiecare data am fost refuzati, dar stiti cum e la români: poate vine mintea de pe urma“, a spus presedintele PDL.     La rîndul sau, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca orice este posibil. „Eu cred ca s-au vazut atîtea lucruri în politica româneasca în ultimii 20 de ani, încît nu cred ca mai exista vreo varianta care sa fie imposibila sau sa fie de nediscutat, dar, dupa cîte stiu eu, nu s-a discutat nimic de genul asta“, a spus Berceanu.

Monitorul, in top la analizarea problemelor dezvoltarii urbane

Studiul „Problemele Dezvoltarii Urbane în agenda mass-media“ realizat de catre ActiveWatch si prezentat ieri a reliefat faptul ca monitorul de cluj a avut cea mai relevanta activitate în prezentarea informatiilor legate de dezvoltarea urbana, incluzînd 86 de materiale de presa relevante, fata de cele 49 din „Foaia Transilvana“.      „Foaia Transilvana“ si monitorul de cluj au fost monitorizate în perioada 15 februarie – 15 mai, monitorizarea avînd drept scop identificarea articolelor de presa care au tratat dezvoltarea urbana pe parcursul acestor 3 luni.     La finalul perioadei au fost identificate 135 de articole, dintre care 86 în monitorul de cluj si 49 în „Foaia Transilvana“. „Astfel, judetul Cluj a ocupat locul secund dupa Constanta între judetele cu cei mai activi jurnalisti în mediatizarea subiectelor de dezvoltare urbana“, se arata în analiza.     monitorul a prezentat cele mai multe acte administrative, proiecte de reabilitare si de infrastructura, relatînd totodata într-un numar mare de articole licitatiile din judet, lucrarile de infrastructura si campaniile de ecologizare si de constientizare.      Un loc aparte în relatarile jurnalistilor de la monitorul l-a avut monitorizarea lucrarilor importante din oras si modalitatile de desfasurare a licitatiilor publice, se mai arata în acelasi studiu.      În cele 3 luni de monitorizare, 44 de articole din cele 135 remarcate au tratat aspecte problematice din zona dezvoltarii urbane, adica circa o treime din suma articolelor publicate. Si în acest caz, monitorul a inclus 9 din cele 14 materiale aparute despre birocratia si ineficienta din sfera dezvoltarii urbane si 3 din cele 5 despre regimul spatiilor verzi.     Cele mai frecvente probleme legate de birocratie dezbatute de catre jurnalisti au fost cele despre trenarea procedurilor de rascumparare a terenurilor din zona canalului Morii, amînarea termenelor pentru organizarea unor licitatii publice sau blocarea în instanta a unor procese cu firme contractate de primarie, potrivit aceleiasi surse.      Doar 6% din cele 135 de articole identificate si analizate au cuprins marci tendentioase ale jurnalistilor, au apreciat reprezentantii Active Watch, restul de 94% fiind neutre ca ton si abordare.

Programul ?Rabla?, pe ultima suta de metri

Aflat acum pe ultima suta de metri, programul "Rabla" a facut o perioada furori printre proprietarii de masini vechiIn aceste zile, catre judetele tarii, au plecat ultimele 30.000 de vouchere, din cele 190.000 care au fost emise in timpul programului guvernamental de innoire a parcului auto. Dintre acestea, doar 100 au ajuns la Cluj.     Inca de la inceputul programului, adica din luna februarie, voucherele primite in schimbul masinilor aduse spre casare au trezit interesul clujenilor si, de citeva ori, au reusit chiar sa aprinda spiritele in randul celor de la poarta REMAT.     Directorul adjunct de la REMAT, Mircea Stef, a precizat ca, pentru aproape o luna situatia a fost linistita pentru angajatii REMAT dar ca, in urma declaratiei ministrului Mediului si a aparitiei ultimei transe de vouchere, lucrurile s-au precipitat din nou in cursul saptaminii trecute. „Anuntul de joia trecuta al ministrului Laszlo Borbely a confirmat faptul ca pe viitor nu vor mai fi distribuite tichete valorice“, a declarat acesta. El a mai explicat ca la Cluj au fost trimise 100 de vouchere, adica jumatate din numarul asteptat de catre Remat. „Noi avem doua locatii si, pentru ca, de obicei, pentru fiecare dintre acestea se trimit cite 100 de tichete, ar fi trebuit sa primim 200. Totusi, numarul voucherelor alocate a fost doar de jumatate, asa ca pentru fiecare locatie avem cite 50“, a explicat Stef.     REMAT a luat masini „pe caiet“Directorul-adjunct al REMAT a afirmat ca, pentru a face fata solicitarilor proprietarilor de masini vechi din Cluj, au fost preluate masini „in avans“. Asa ca, imediat dupa primirea tichetelor, acestea au fost folosite pentru plata masinilor deja preluate. „Azi (ieri, n.r.) am preluat circa 30 de masini, asa ca pentru miine mai avem doar vreo 15“, a declarat reprezentantul REMAT pentru monitorul.      Mircea Stef a a mai remarcat ca, in acest moment, multi dintre cei care se inghesuiau sa isi caseze masinile s-au resemnat si sint mult mai sceptici cu privire la posibilitatea de a valorifica tichetele primite in schimb. In acelasi timp, de vreme ce majoritatea rablelor au fost deja predate, pe viitor este posibil ca cererea de vouchere sa nu mai fie atit de mare, chiar si in eventualitatea relansarii programului, mai spune Stef.    Cade bursa la vouchereAstfel, daca acum citeva saptamini un tichet era comercializat prin mica publicitate cu 1.500 sau 1.700 de lei, anuntul ministrului si temperarea interesului pentru tichetele in cauza i-au determinat pe oameni sa lase din pret pina la 1.000-1.200 de lei pentru un voucher.     Ultimele vouchere din cadrul programului national de casare vor fi eliberate in 31 octombrie, iar dupa 31 decembrie ele nu vor mai fi decontate, potrivit precizarilor ministrului Mediului.     Pina acum, numarul de vouchere care au fost validate a fost de peste 90.000, iar cel al masinilor noi cumparate prin acest program a depasit 30.200.

Firmele cu datorii, preluate de banci

Bancile ar putea prelua nu doar locuinte sau diverse bunuri executate silit, ci si companiiPresedintele Asociatiei Patronilor si Meseriasilor (APM) Cluj, Augustin Fenesan, crede ca solutia preluarii managementului unei firme datornice de catre banca nu este chiar atit de rea precum pare. Mai mult, chiar ar putea fi aplicabila, spune Fenesan. El a explicat ca, in timp ce pentru unele firme preluarea nu ar fi cea mai buna solutie, pentru altele ar putea fi un „colac de salvare“ pentru o perioada de timp.     „In aceasta situatie s-ar pune o serie de intrebari. Cine va conduce firma? Cum va putea aceasta functiona sub egida unei banci? sau Cum va fi evaluata?“, se intreaba Fenesan. Mai mult, in cazul in care ipoteza discutata ar deveni realitate, bancile s-ar transforma in agenti comerciali, spune presedintele APM, ceea ce ar putea crea unele dezechilibre pe piata. „O asemenea masura ar trebui integrata intr-un cadru mai complex, fiindca ridica multe probleme“, a declarat reprezentantul patronilor clujeni. El nu omite posibilitatea ca unii dintre cei care detin firme cu probleme sa accepte tutela bancilor, cel putin pina la depasirea impasului. „Bancile ar fi interesate direct sa isi recupereze banii investiti prin creditare, asa ca ar incerca sa obtina profit si sa gaseasca solutii pentru ca firmele sa functioneze“, a concluzionat Fenesan.     Datoriile, convertite in actiuniUn document aflat pe masa de lucru a BNR va reglementa conditiile si modul in care firmele care au mai mult de 60% din datorii la aceeasi banca ar putea sa fie preluate de catre aceasta. Vladimir Kalinov, unul dintre vicepresedintii Raiffeisen Bank, a declarat pentru „Capital“ ca bancile vor prelua cel mai probabil pachetul majoritar de actiuni si managementul respectivelor firme pentru a le face profitabile si a le revinde.     Pentru majoritatea oamenilor de afaceri, masura pare extrem de dura si fara drept de apel, in timp ce reprezentantii bancilor declara ca preluarea firmelor cu datorii le-ar salva pe acestea de insolventa si faliment si le-ar conferi mai multa credibilitate in fata partenerilor de afaceri.

Licitatia pentru camerele video, in stand-by

Licitatia care trebuia sa aiba loc la sediul municipalitatii clujene la finalul lunii trecute a fost aminata ca urmare a doua contestatii la caietul de sarcini. Cele doua firme care s-au aratat nemultumite de documentatia de atribuire intocmita de Primaria clujeana sint Industrial Computer si NXTEL Solutions. In urma licitatiei, Primaria Cluj-Napoca urma sa inchirieze servicii de transmisii de date pe o perioada de 7 ani, in oras urmind sa fie instalate 200 de camere video. „Vom avea inca 200 de camere mobile si fixe, dar acestea nu vor fi cumparate de Primarie. Noi o sa achizitionam doar un serviciu. Daca o camera, doua sau trei nu vor functiona, acestea nu vor fi platite de Primarie. De asemenea, daca vor fi vandalizate, nu le va inlocui Primaria“, a aratat primarul Sorin Apostu la momentul anuntarii licitatiei. Firma cistigatoare va trebui sa asigure realizarea intregului sistem prin instalarea tuturor echipamentelor necesare, realizarea traseelor exterioare si interioare de canalizatii si a echipamentelor proprii, procurarea soft-urilor si licentelor necesare pentru furnizarea serviciului de transmisie a imaginilor video la dispecerat 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Va reamintim ca, in baza unui parteneriat cu firma Electrogrup, in Cluj-Napoca au fost instalate anul trecut 25 de camere de supraveghere, in 10 puncte din oras.

Procesul de avizare a proiectului Rosia Montana, reluat in toamna

„Documentatia proiectului le-a fost trimisa membrilor CAT. Va avea loc, la începutul lunii septembrie, o sedinta cu membrii CAT, care îsi vor spune punctul de vedere si atunci vom relua probabil procesul, cu tot ce înseamna acesta. Numai în septembrie voi putea spune care sînt pasii urmatori“, a afirmat ministrul.     Borbely afirmase anterior, cu ocazia unei vizite la Rosia Montana, ca nu se va împotrivi procesului de exploatare miniera propus în zona si îl va propune Guvernului, daca se va dovedi sigur pentru mediu si „nu va pagubi pe nimeni“.La începutul lunii mai, Parlamentul European (PE) a votat în favoarea unei solicitari privind interzicerea mineritului pe baza de cianuri. Parlamentul a invitat astfel Comisia Europeana „sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri în Uniunea Europeana pîna la sfîrsitul lui 2011“, argumentînd ca „aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor împotriva poluarii cu cianuri în urma activitatilor miniere si sa efectueze, totodata, o evaluara normala a impactului“. Dezvoltatorul proiectului din România, Compania Rosia Montana Gold Corporation, a etichetat votul din PE drept un atac orchestrat si fara scrupule împotriva României si a dezvoltarii sale.

Bugetarii asteapta ca salariile lor sa isi revina

La finalul ultimei sedinte de Guvern, premierul Emil Boc a declarat ca este posibil ca dupa 1 ianuarie 2011 sa avem de a face cu o crestere salariala în raport cu salariile diminuate în momentul de fata. „Normal ar fi ca salariile sa îsi revina. Veniturile functionarilor s-au diminuat cu 17% în 2009 si cu înca 25% în 2010“, a declarat Valer Suciu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie. El crede, totusi, ca în aceste conditii nu se poate vorbi atît de cresteri salariale, cît mai curînd de reveniri. Si Lucia Cojocaru, lidera Sindicatelor Libere din Învatamîntul Clujean, a declarat ca este surprinsa sa auda de cresteri, dupa o perioada atît de lunga în care s-a vorbit doar de taieri. „Stiam ca si la anul vor fi mentinute salariile la acelasi nivel“, a declarat aceasta în legatura cu afirmatiile lui Boc din briefingul de la finalul Sedintei de Guvern.    L. P.

TVA de 19% pentru masinile platite inainte de 1 iulie

Clientii care si-au achitat masinile înainte de 1 iulie, dar primesc autoturismele dupa aceasta data, nu platesc TVA marit, a anuntat ministerul de Finante. Explicatia ministerului vine în contextul în care firmele de leasing si-au exprimat temerea ca taxa de 24% ar putea fi aplicata retroactiv la contractele în derulare. Astfel, pentru rata de leasing avînd data scadenta pentru efectuarea platii în luna iunie inclusiv se aplica TVA de 19%. Pentru rata de leasing care trebuie platita în luna iulie, factura va contine taxa marita, de 24%. Reprezentantii ministerului au reusit sa finalizeze pîna acum numai normele de aplicare privind modificarile Codului Fiscal în privinta TVA si accizelor.

Spitalele nu au medici, dar pot angaja cofetari

Daca medicii sint tot mai putini prin spitale, cofetarii si frizerii ar putea avea un nou segment pe care sa intreUn proiect de ordin al Ministerului Sanatatii ar putea permite spitalelor sa angajeze cofetari, frizeri, brutari sau ospatari, in conditiile in care majoritatea dintre acestea se confrunta cu deficit de personal. De exemplu, la Spitalul de Boli Infectioase Cluj este un deficit de personal de 22%.       Proiectul de ordin al Ministerului Sanatatii care permite spitalelor sa angajeze diverse categorii de personal se afla in dezbatere publica si face referire la numarul de angajati pe care il pot avea. Iar printre prevederile proiectului de act normativ se numara si posibilitatea ca acestea sa angajeze cofetari-patiseri, ospatari, frizeri, croitori, brutari sau carmangieri. De asemenea, spitalele care au pina in 400 de paturi pot angaja un garderobier, iar cele care au peste 400 de paturi pot angaja chiar doi. Acelasi proiect spune ca unitatile sanitare care au intre 100 si 250 de paturi pot angaja un frizer, iar cele care au peste 250 de paturi pot avea doi frizeri. In tot acest timp se precizeaza ca la supravegherea bolnavilor psihici periculosi poate fi angajat un muncitor la 60 de paturi pe tura, iar in ceea ce priveste ospatarii poate fi angajat cite unul la fiecare 40 de pacienti.    Spitalele nu au nevoie de cofetari„La ce le trebuie spitalelor cofetar? Mai ales ca oricum exista discutii la nivelul Consiliului Judetean sa se externalizeze inclusiv serviciile de spalatorie si bucatarie“, se intreaba Maria Bizo, vicepresedinta sindicatului SANITAS Cluj.      Bizo a explicat pentru monitorul ca nu este normal ca personalul TESA sa fie stabilit in functie de numarul de paturi din spitale, asa cum prevede acest proiect de ordin, iar pe de alta parte sa dea posibilitatea angajarii acestor categorii de personal, in contextul in care toate spitalele se confrunta cu deficit de personal. Astfel, potrivit liderului de sindicat, Spitalul de Boli Infectioase se confrunta cu o lipsa de personal de 22%, o infirmiera fiind nevoita sa lucreze pentru doua etaje.      Spitalul Judetean a cerut schimbarea proiectului de legeDe altfel, conducerea Spitalului Judetean Cluj impreuna cu sindicatul TESA din unitate au inaintat deja un memoriu catre Ministerul Sanatatii prin care au cerut schimbarea acestui proiect de lege. Totusi, in cazul in care proiectul de ordin va fi pus in aplicare in forma actuala, Spitalul Judetean nu va mai putea functiona, deoarece personalul administrativ va fi redus de la 120 de persoane la 39, un numar de angajati TESA mult prea mic pentru cei 3.500 de angajati si 31 de cladiri care formeaza Spitalul Judetean Cluj. 

BCU Cluj, mai tare la cercetare decit BCU Bucuresti

„Punctajul pe care BCU Cluj l-a obtinut este unul foarte bun, dovedind o data in plus, daca era necesar, faptul ca biblioteca universitara clujeana se ridica la un nivel academic ridicat“, au spus reprezentantii BCU.     La nivelul Bibliotecilor Centrale Universitare din tara, o astfel de atestare ANCS mai este detinuta doar de BCU „Carol I“ Bucuresti, dar cu un punctaj mult sub cel al bibliotecii clujene. Astfel, daca BCU Cluj a obtinut un total de 82,575 de puncte la criteriul standard de performanta pentru atestare, BCU Bucuresti a obtinut doar 51,67 de puncte.     „Necesitatea recunoasterii capacitatilor de cercetare detinute de catre bibliotecile centrale universitare o constituie importanta pe care acestea o au in sistemul de cercetare stiintifica la nivel national, precum si crearea eligibilitatii necesare accesarii programelor si proiectelor de cercetare“, au explicat reprezentantii BCU Cluj.

Unirea acuza arbitrajul de la Supercupa

Foto Radu PadureanCampioana CFR Cluj a invins-o duminica seara pe vicecampioana Unirea Urziceni in Supercupa Romaniei, cu 2-0 la penaltiuri, scorul fiind 2-2 dupa 120 de minute.      Stoica l-a acuzat pe centralul Marius Avram ca nu a eliminat doi jucatori de la CFR, dupa ce acestia au faultat dur in reprizele de prelungire, si ca golul egalizator al feroviarilor a fost marcat dupa expirarea celor 2 minute de prelungire. „Marius Avram, baiatul sefului arbitrilor, a decis rezultatul, s-a vazut ca a vrut sa incline balanta. Culio l-a calcat pe Neaga si nu a primit nici macar galben, desi trebuia eliminat! Muresan trebuia si el sa primeasca al doilea avertisment! Pina la acest meci nu m-am indoit de corectitudinea lui Avram. Incerc sa fiu fair-play, dar ce s-a intimplat nu e intimplare. Anul trecut, CFR a cistigat Supercupa dupa un arbitraj odios al lui Georgian Ionescu. Noi am cistigat pe merit titlul, CFR l-a cistigat cum l-a cistigat. O sa vin cu faze, sa explice acel jucator bulgar de la Craiova ce a facut sau jucatorii de la Alba Iulia. Sa spuna jucatorii imprumutati de CFR la Curtea de Arges ce s-a intimplat. Asta e CFR! Mi-a ajuns. E foarte posibil sa parasesc acest fotbal. Nu ma regasesc aici. Eu vreau fotbal, am facut performanta pe unde am fost si nu vreau sa fiu pacalit de arbitru“, a declarat Stoica. Managerul Unirii a mai spus ca este curios daca CFR va reusi sa faca 8 puncte in grupele Champions League, cum a reusit formatia sa in sezonul trecut.    „Povesti de frustrat“, spune MuresanIn replica, Iuliu Muresan, presedintele CFR-ului, a declarat ca Stoica se comporta ca un om frustrat facind aceste declaratii si ca echipa sa a cistigat pe merit Supercupa. „Ei trebuie sa se uite ca in prima repriza nu au jucat nimic si apoi au inscris printr-un autogol. Restul sint povesti de frustrat. Nu vreau sa-l jignesc pe Mihai Stoica, dar asa se comporta. Sper ca Dumitru Dragomir sa aplice acea lege legata de declaratiile oamenilor din fotbal. Ma bucur pentru cistigarea Supercupei si cred ca in scurt timp o sa aratam ca si generalii dupa razboi, cu zece medalii la git“, a declarat oficialul din Gruia.    Meme, aparat de DragomirDumitru Dragomir, presedintele Ligii profesioniste de Fotbal (LPF), spune ca Stoica nu a facut afirmatii jignitoare si ca acesta era doar suparat ca Unirea Urziceni nu a cistigat Supercupa. Dragomir crede ca Avram a gresit in favoarea CFR-ului, insa neintentionat.  „Stoica nu a jignit, si-a spus doar parerea. L-am pedepsit pe Meme atunci cind a fost vinovat, dar acum nu pot sa-l pedepsesc pentru ca a spus ce a vazut. Eu il simpatizez pe fiul lui Avram, dar a dat aseara gazdelor mai mult decit trebuia, insa nu cred ca a gresit intentionat“, a spus Dragomir la sport.ro.

Americanii construiesc case pentru nevoiasi

Asociatia „Habitat for Humanity“ Cluj gazduieste în saptamîna aceasta prima echipa de voluntari internationali pe santierele de vara. Cei 10 americani din prima echipa au venit la Cluj prin programul de voluntariat „Global Village“, urmînd ca în perioada 25 iulie – 26 septembrie alte 116 persoane din Statele Unite ale Americii si Marea Britanie sa construiasca la Cluj locuinte pentru familiile nevoiase, alaturi de „Habitat for Humanity“.     Astfel, ieri a fost prima zi de lucru a primei echipe internationale din acest an pe santierul „Habitat for Humanity“ Cluj. Cei 10 americani, cu vîrste cuprinse între 16 si 65 de ani, fac parte din congregatia Des Moines United Methodist Church din Seatle, SUA. În Cîmpenesti, ei continua constructia locuintei familiei Vlaic si vor finaliza mansarda casei. Ionut si Anamaria Vlaic, în vîrsta de 26, respectiv 24 de ani, au doi copii mici si traiesc momentan într-o locuinta improvizata din curtea casei parintesti, în comuna Apahida. Pentru ca nu aveau spatiul necesar, Ionut si Anamaria au transformat o parte din sura si grajd într-un spatiu de locuit: 30 mp în care gatesc, dorm si îsi îngrijesc copiii. Acum, familia Vlaic va fi ajutata de „Habitat for Humanity“ Cluj sa finalizeze locuinta pe care au început sa si-o construiasca pe un teren concesionat de la Primaria Apahida.

CFR vrea sa majoreze pretul biletelor

CFR Calatori va trebui sa majoreze pretul biletelor cu 9%, pentru a-si optimiza situatia financiara, în conditiile în care, la ora actuala, societatea este pe pierdere. Compania a întocmit deja mai multe hotarîri de Guvern, care nu au intrat înca în sedinta spre aprobare, prin care cere o crestere cu 9% a preturilor, mai ales ca operatorul feroviar national de calatori are probleme cu veniturile. CFR Calatori a majorat deja tarifele cu circa 4% de la 1 iulie, în urma majorarii TVA. În primul trimestru al anului, CFR Calatori a avut pierderi de 73,29 de milioane de lei si o cifra de afaceri de 401,26 de milioane de lei. Principalele cauze ale pierderilor au fost scaderea traficului de calatori si reducerea compensatiei alocate comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009.

Cursuri de antreprenoriat pentru mediul rural

Ieri s-a lansat la Cluj-Napoca proiectului intitulat „Îmbunatatirea calitatii resurselor umane în mediul rural si promovarea antreprenoriatului în activitati non-agricole“. Programul vizeaza îmbunatatirea calitatii resurselor umane în mediul rural si asigurarea sustenabilitatii pe termen lung, prin încurajarea înfiintarii sau dezvoltarii de întreprinderi non-agricole rentabile. Astfel, în cadrul proiectului vor fi organizate cursuri gratuite în urmatoarele domenii: Înfiintarea societatilor comerciale, Bazele contabilitatii si gestiunea afacerilor, Bazele marketingului, Comunicare, Utilizarea calculatorului si Elaborarea planului de afaceri. Beneficiarii directi ai proiectului vor fi persoanele din mediul rural. „Cursantii vor fi selectati astfel încît la nivelul proiectului sa avem 72 de persoane ocupate în agricultura de semi-subzistenta, 36 de someri tineri interesati de înfiintare unei firme cu activitate non-agricola si 72 de manageri din mediul rural“, au explicat reprezentantii Fundatiei Civitas pentru Societatea Civila.

Turnari de asfalt si plombari pe strazile orasului

Primaria Cluj-Napoca a publicat, pe pagina sa de Internet, o lista a strazilor aflate în lucru în perioada 19-23 iulie. Astfel, în cadrul programului de reabilitare „288 de strazi“, se lucreaza pe strazile Constantin Nottara, Aiudului, Diaconu Coresi, Odobesti (înlocuire conducta de gaz), Viile Nadasel, Petrache Poenaru, Postavarul si Uliului (înlocuire conducta de gaz) – tronsonul al II-lea. În cadrul programului de modernizare „100 de strazis se lucreaza în acest moment pe strazile Henri Barbusse, Vasile Ladislau Pop, Bîrsei, Moise Nicoara si Lalelelor. Pe strada Oltului se asterne covor asfaltic si se plombeaza cu asfalt pe strazile Triajului – tronsonul II, Teodor Mihali, Baba Novac, Samuil Micu si Ion Ratiu. În plus, în continuare au loc lucrari în zona complexului Minerva, în cadrul programului de amenajari parcari, alei si trotuare. Va reamintim ca în cadrul contractului pentru reabilitarea a 288 de strazi se va lucra pîna la finalul acestui an, desi initial acesta a fost prelungit doar pîna la data de 31 iulie 2010.    M. O.

Stamatian si-a donat salariul sinistratilor

Prefectul judetului Cluj, Florin Stamatian, a anuntat ieri, prin intermediul unui comunicat de presa, ca si-a donat salariul pentru ajutorarea sinistratilor. Prefectul Florin Stamatian a decis virarea salariului aferent lunii iunie în contul Solidaritatea, pentru ajutorarea persoanelor afectate de inundatiile de luna trecuta. Stamatian nu a facut publica si valoarea salariului, motivînd ca „nu suma este importanta, ci faptul ca fiecare contributie înseamna un gest de încredere si un semnal pentru fiecare dintre cei care si-au pierdut locuintele sau bunurile din cauza furiei apelor“.    M. O.

Primaria liciteaza lucrarile la scoli

Municipalitatea clujeana a publicat un anunt privind organizarea unei cereri de oferta în vederea atribuirii contractului de lucrari „reparatii curente la unele unitati de învatamînt preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca“. Cei interesati de repararea scolilor din municipiu pot depune oferte la sediul Primariei Cluj-Napoca de pe strada Motilor pîna vineri, 23 iulie, la ora 10, urmînd ca acestea sa fie deschise oficial 1 ora mai tîrziu, tot la sediul autoritatii contractante. Lucrarile la unitatile de învatamînt au fost împartite de municipalitate pe trei loturi distincte, garantiile de participare ce trebuie achitate de catre firmele participante fiind urmatoarele: 900 de lei pentru lotul 1, 3.300 de lei pentru lotul 2 si 1.400 de lei pentru lotul 3.    M. O.

O singura oferta pentru reparatia monumentelor

Firma CoMod din Miercurea Ciuc a fost singura interesata de licitatia organizata ieri de Primaria Cluj-Napoca pentru atribuirea unui contract privind reparatii curente si intretinerea monumentelor istorice. Contractul mai prevedea si intretinerea monumentelor de for public amplasate pe domeniul public si a placilor comemorative din municipiu.      Societatea din Miercurea Ciuc a solicitat un pret de aproape 3,6 milioane de lei, cu 200.000 de lei mai mic fata de pretul estimat prin contract.     Daca vor cistiga contractul de la Cluj, cei de la CoMod vor lucra cu o serie de subcontractanti. Potrivit conditiilor din documentatia de atribuire, in urma licitatiei, municipalitatea va incheia un contract cadru cu un singur agent economic, pe o perioada de 4 ani. Printre monumentele vizate de acest contract se numara statuile Baba Novac, Lupa Capitolina, Mihai Viteazu si Avram Iancu, dar si unele busturi situate in curtile unor spitale, biserici sau unitati de invatamint. De asemenea, vor fi intretinute si placile comemorative existente in diverse locuri din oras. Aceste monumente urmeaza sa fie reparate si intretinute cu fonduri provenind de la bugetul local. Firma CoMod din Miercurea Ciuc, singurul ofertant la licitatia de ieri, a mai lucrat si in trecut la Cluj-Napoca, la reabilitarea Bastionului Croitorilor. Lucrarile pentru reabilitarea acestui obiectiv au inceput in anul 2007 si au fost finalizate 2 ani mai tirziu, investitia totala ridicindu-se la peste 2 milioane de lei.

120 de milioane de euro pentru noua pista a aeroportului

Foto Radu PadureanAeroportul Cluj asteapta pina la jumatatea lunii septembrie ofertele pentru proiectul de 120 de milioane de euroPotrivit unui anunt al Aeroportului clujean, procedura de atribuire a contractului este licitatia deschisa, avind ca obiect incheierea unui acord cadru pentru o perioada de 48 de luni si atribuirea de contracte subsecvente in baza acestuia, care vor fi incheiate intre Aeroportul International Cluj-Napoca si cistigatorul licitatiei.    Afaceri de minim 50 de milioane de euroFinantarea contractului va fi facuta din „alocatii CJ Cluj, surse proprii, credit furnizor, credite bancare si alte surse“, potrivit anuntului de licitatie. De asemenea, principalul criteriu de atribuire a contractului va fi oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, tinindu-se seama de: pretul ofertei – 50%, durata de executie a lucrarilor pentru primul contract subsecvent – 20%, dobinda anuala efectiva – 10%, durata creditului furnizor – 10% si caracteristicile tehnice – 10%. Printre altele, firmele ce se vor inscrie la licitatie trebuie sa faca dovada unei cifre de afaceri medii pe ultimii 3 ani de minim 50 de milioane de euro, dar si a unor acorduri de finantare incheiate cu banci sau alte institutii de credit pentru asigurarea creditului furnizor.     De asemenea, agentii economici interesati de realizarea noii piste a aeroportului clujean trebuie sa fi realizat, in ultimii 5 ani, cel putin un contract de lucrari similare in valoare de 20 de milioane de euro.    7 etape pentru lucrariAcordul cadru va fi incheiat pentru realizarea urmatoarelor obiective: pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri, sistem de balizaj, platforme, cale de rulare, bretele de legatura si alte lucrari de infrastructura aeroportuara. Lucrarile au fost impartite in 7 etape, prima dintre ele fiind executia pistei pe lungimea de 2.100 de metri si a unei bretele de legatura, cu toate lucrarile conexe si dotarile necesare pentru exploatarea pistei pe aceasta lungime. Urmatoarele etape sint: etapa a II-a – realizarea bretelei de legatura la mijlocul noii piste, etapa a III-a – executia prelungirii pistei de la 2.100 de metri pina la 3.500 de metri, etapa a IV-a – executia platformelor de imbarcare pentru doua locuri de parcare aeronave, etapa a V-a – executia caii de rulare paralela cu pista pe partea de Est si a unei bretele de legatura, etapa a VI-a  – continuarea executiei platformei de imbarcare-debarcare pentru un loc de parcare aeronave si etapa a VII-a – executia prelungirii pistei si a unei bretele de legatura, cu buzunar de intoarcere.     Ofertele, asteptate pina in 15 septembrieOfertele pot fi depuse pina in data de 15 septembrie, la ora 9, urmind ca acestea sa fie deschise o zi mai tirziu. Noua pista a Aeroportului International Cluj-Napoca va avea o lungime totala de 3.540 de metri si o latime de 45 de metri, iar durata de realizare a investitiei se va intinde pe perioada anilor 2010-2014, in functie de finalizarea lucrarilor de deviere a riului Somes.

Progres zero la rascumpararile de pe Canalul Morii

Foto Radu PadureanMunicipalitatea clujeana nu a reusit sa-i convinga inca pe concesionarii gheretelor de pe Canalul Morii de necesitatea proiectului care prevede decopertarea cursului de apa si modernizarea si reabilitarea acestuia.     Mai mult decit atit, se pare ca, in curind, Primaria va trebui sa se lupte in instanta cu proprietarii gheretelor de pe Canalul Morii, din zona strazii Arges, care nu vor sa accepte ca Primaria a hotarit sa le rascumpere concesiunile. „Nu exista deocamdata nici o noutate in acest proiect. Pina in prezent au existat mai multe intilniri intre reprezentantii Primariei si concesionari, dar nu s-a ajuns la nici o intelegere. In ceea ce priveste procesul intentat de concesionari, nu am primit inca nici un termen privind data acestuia, dar, cel mai probabil, o infatisare va avea loc in toamna, dupa incheierea vacantei judecatoresti“, a precizat pentru monitorul purtatoarea de cuvint a Primariei, Oana Buzatu.     Refuza mutarea pe un alt amplasamentVa reamintim ca, in urma cu o luna, reprezentantii Primariei clujene au recunoscut ca municipalitatea a fost deja anuntata de faptul ca a fost actionata in instanta de mai multe firme. Acestea solicita anularea Hotaririi de Consiliu Local prin care s-a decis rascumpararea concesiunilor. „Este adevarat ca proprietarii gheretelor de acolo ne-au anuntat ca nu doresc sa renunte la spatiile comerciale pe care le detin, insa nu se pune problema ca noi sa negociem cu ei raminerea acolo. In Consiliul Local s-a votat o hotarire privind rascumpararea concesiunilor si decopertarea Canalului Morii, care urmeaza sa fie reabilitat si in aceasta zona. Noi le-am oferit comerciantilor posibilitatea de a fi mutati pe un alt amplasament, insa pina acum nu am primit nici o cerere in acest sens. In schimb, am primit trei cereri privind despagubirile materiale pe care ar trebui sa le platim pentru investitiile care s-au facut acolo“,  a declarat Oana Buzatu in urma cu mai bine de o luna. Pe partea acoperita a Canalul Morii de pe strada Arges se afla in total 29 de gherete, insa discutia privind rascumpararea concesiunilor se aplica doar la 25 dintre acestea, avind in vedere ca 4 firme se afla in lichidare judiciara.

Cluburile ii vor plati cash pe arbitri

Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a anuntat ieri ca, începînd cu acest sezon, echipele din Liga 1 vor plati baremurile de arbitraj cash, imediat dupa meci. Astfel, se renunta la plata prin intermediul Federatiei Române de Fotbal. Cluburile sînt obligate sa plateasca dupa fiecare meci, altfel nu vor fi programate în etapa urmatoare. „Se revine la sistemul cu baremuri, deoarece cluburile nu au binevoit sa plateasca arbitrii la federatie. Sînt cluburi care nici acum nu au platit arbitrii pentru sezonul trecut, si atunci FRF, prin Comitetul Executiv, a hotarît ca baremurile sa se dea dupa fiecare meci, iar clubul care nu plateste nu va mai fi programat în urmatorul meci din campionat. O sa se dea cash, ca doar nu o sa le dam cecuri la arbitri“, a declarat ieri Dumitru Dragomir, dupa Adunarea Generala a LPF.

Ciprian Deac, omul meciului

Mijlocasul campioanei CFR, Ciprian Deac, a fost desemnat cel mai bun om al Supercupei. „Feroviarul“ a fost pericolul numarul unu pentru poarta lui Arlauskis si a reusit sa înscrie la finalul primei reprize de prelungiri, trimitînd astfel meciul la lovituri de departajare. Deac a fost laudat la finalul partidei de antrenorul Andrea Mandorlini, care a declarat despre mijlocas ca a crescut foarte mult în joc si este un om de baza în echipa. În ciuda faptului ca a marcat si a fost desemnat omul meciului, Deac a ramas modest si a laudat prestatia întregii echipe, în special a portarului Nuno Claro. „Nu stiu daca meritam titlul de cel mai bun om al meciului. Nuno Claro a fost incredibil. El e omul meciului. Autogolul lui Kivuvu ne-a turnat plumb în picioare, dar ne-am revenit si totul a fost bine. Speram sa cîstigam si în campionat. Dedic golul familiei mele“, a declarat Ciprian Deac la finalul Supercupei, la sport.ro.    L. B.

Dulgheru ramine pe 28, Hanescu coboara

Alexandra Dulgheru este cea mai bine plasata jucatoare din România în clasamentul WTA, pe locul 28, cu 2.005 puncte. În top 100 se mai afla înca trei românce: Sorana Cîrstea, care a urcat trei pozitii si ocupa acum locul 67, cu 974 de puncte, precum si Edina Gallovits si Simona Halep, care si-au pastrat pozitiile 95 (688 de puncte), respectiv 96 (cu 685 de puncte). Monica Niculescu a coborît o pozitie si se afla pe locul 115, cu 594 de puncte, Raluca-Ioana Olaru a urcat pîna pe 121, cu 558 de puncte, iar Liana-Gabriela Ungur se mentine pe locul 196, cu 282 de puncte. Niculescu este cea mai bine clasata la dublu, pe locul 30. În clasamentul ATP, Victor Hanescu este cel mai bine clasat român, pe locul 43 (940 de puncte), bucuresteanul coborînd sase locuri. Hanescu este singurul nostru reprezentant în top 100. Adrian Ungur este pe 131, cu 396 de puncte, iar Victor Crivoi pe 190, cu 250 de puncte. La dublu, Horia Tecau a urcat doua pozitii si se afla pe locul 24, cu 3.064 de puncte.    L. B.

Creatiile lui Bach, in concert la Biserica Reformata

La pupitrul orchestrei si corului "Oratorium" se va afla renumitul dirijor american Delta David GierFundatia „Jubilate“ organizeaza pentru clujeni, pentru a doua oara, un eveniment cultural de mare importanta, ca parte a proiectului „Oratorium“. Printre cei mai importanti artisti implicati in acest concert se numara Delta David Gier, dirijor la New York Philharmonic's Young People's Concerts, Phoenix Symphony si director muzical la South Dakota Symphony. De asemenea, la Biserica reformata vor concerta si violonistul ceh David Danel, de la Filarmonica din Praga, David Gauger, fost prim-trompetist la Hong Kong Symphony si la Tulsa Symphony, tenorul Ruben Muresan si maestrul de cor Kenneth Tucker, unul din organizatorii proiectului „Oratorium“.     Concertul va incepe la ora 19 si va avea loc la Biserica Reformata de pe str. Mihail Kogalniceanu, unde sint asteptati aproximativ 500 de oameni care vor sa se intoarca in secolul al XVIII-lea, in lumea lui Bach, prin creatiile acestuia: Suita a III-a pentru orchestra, din care face parte faimoasa „Arie pe coarda sol“, poate cea mai cunoscuta si iubita piesa instrumentala compusa de Bach, Motetul „Fürchte dich nicht“ si Motetul „Komm, Jesu, komm“, doua lucrari scurte, impresionante prin faptul ca intrebuinteaza un cor dublu, si „Magnificat“, o culme componistica prin scriitura deosebit de expresiv pliata pe textul cintarii Mariei din Biblie.    Proiectul „Oratorium“Oratorium este un curs de maiestrie, de 7 zile, pentru orchestra si cor, care isi propune sa reuneasca artisti din diferite tari, pentru a crea impreuna un eveniment cu totul deosebit, care sa le puna in valoare maiestria si care sa le dea tinerilor muzicieni romani mai multa incredere in dezvoltarea lor profesionala. Cursul de maiestrie a inceput duminica trecuta la Cluj-Napoca si se va incheia cu trei concerte, in Cluj-Napoca (23 iulie), Timisoara (24 iulie) si Bucuresti (25 iulie).     Pretul unui bilet este de 20 de lei si poate fi achizitionat de la Biserica Reformata, in fiecare zi intre orele 14 si 18, precum si in seara concertului.

Adrian Eftimie cinta la Cluj.

Cel mai bun DJ al anului trecut, Adrian Eftimie, va cînta vineri la Cluj-Napoca, începînd cu ora 22, pe Terasa Rustic din comuna Feleacu. În deschiderea concertului va mixa Liquid, unul dintre cei mai promitatori DJ-i clujeni. Pretul unui bilet va fi de 20 de lei. Artistul a promis publicului clujean iubitor de muzica electronica o petrecere de neuitat.

Plesu si Liiceanu isi lanseaza cartile la Cluj

Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu îsi lanseaza sîmbata ultimele lor volumele la Cluj-Napoca. Evenimentul va avea loc la ora 12.30 la libraria Humanitas, de pe strada Universitatii nr. 4, dupa care va urma o sesiune de autografe. Andrei Plesu îsi va lansa volumul intitulat „Note, stari, zile“, iar Gabriel Liiceanu va lansa cartea „Întîlnire cu un necunoscut“.    A. V.

Aerul conditionat ne baga in boala

Utilizarea masiva a aerului conditionat, indiferent daca e la birou sau acasa, poate provoca boli destul de graveBolile respiratorii cauzate de aparatele de aer conditionat pot fi evitate prin crearea in incapere a unei temperaturi care sa nu fie foarte scazuta fata de cea din exterior.     Temperaturile mari din ultima perioada ii determina pe multi sa foloseasca aparatele de aer conditionat pentru crearea unui confort termic. Medicii atentioneaza, insa, ca gama de boli provocate de aceste aparate este destul de variata, de la o banala raceala pina la periculoasa boala a legionarului. Doctorul Vasile Muresan, directorul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj, afirma ca temperatura din camerele unde functioneaza aparate de climatizare nu trebuie sa fie foarte scazuta, ci trebuie sa fie cit mai apropiata de 21 de grade Celsius, aceasta fiind temperatura medie de confort termic a corpului uman. In plus, aerul conditionat nu trebuie folosit pe perioade lungi de timp, pe parcursul unei zile.    Astmaticii sint afectati de aparatele de aer conditionatDoctorul Muresan subliniaza ca, in zilele caniculare, nu trebuie sa ne expunem la diferente foarte mari de temperatura, cum ar fi de exemplu trecerea de la peste 30 de grade de afara la 15 grade in interior, riscul de a face o boala respiratorie fiind foarte ridicat in aceasta situatie. In plus, dupa cum explica medicii, organismul se adapteaza greu in cazul trecerii de la 15 grade din interior la aerul sufocant de afara si devine vulnerabil in fata virusurilor si bacteriilor. Oscilatiile bruste de temperatura slabesc rezistenta organismului in fata bolilor respiratorii si astfel se pot face usor viroze respiratorii, bronsite sau chiar pneumonii.     Medicii recomanda atentie la folosirea climatizarii mai ales in cazul celor care au astm sau sinuzite. „Persoanele care sufera de astm pot prezenta o agravare a simptomelor bolii cauzata de temperaturile scazute din camerele unde sint utilizate aparatele de aer conditionat“, explica doctorul Muresan.     Boala legionarului vine din filtrele necuratateVasile Muresan subliniaza ca filtrele aparatelor de aer conditionat trebuie schimbate o data la 6 luni, in caz contrar existind posibilitatea ca acestea sa imprastie in incapere praf si bacterii care cauzeaza diverse boli respiratorii. Una dintre cele mai grave, insa destul de rar intilnita, este legioneloza (sau boala legionarului), ale carei simptome sint asemanatoare cu ale gripei, insa in stadii avansate se manifesta ca o pneumonie grava. Legioneloza se prezinta in forme grave daca pacientul mai sufera si de alte boli.    Ce recomanda Ministerul SanatatiiPotrivit recomandarilor Ministerului Sanatatii referitoare la prevenirea efectelor caniculei, este bine ca pe parcursul zilei aparatul de aer conditionat sa fie reglat astfel incit temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decit temperatura de afara. Ministerul mai atrage atentia ca persoanele care sufera de boli cronice trebuie sa stea intr-un ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

Numarul bolnavilor SIDA sub tratament, in crestere

Potrivit cifrelor date publicitatii de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), aproximativ 5,2 milioane de persoane seropozitive primeau tratament impotriva virusului HIV la sfirsitul anului 2009, informeaza Agerpres. Numarul beneficiarilor de tratament a crescut fata de anul 2008, cind se estima ca 4 milioane de bolnavi erau tratati pentru aceasta afectiune. Cifrele au fost facute publice cu ocazia celei de-a 18-a Conferinte Internationale pentru SIDA, care se desfasoara in perioada 18-23 iulie la Viena.      Potrivit sursei citate, in cursul anului trecut, alti 1,2 milioane de bolnavi de SIDA au inceput tratamente antiretrovirale, fapt ce a ridicat numarul de persoane care primesc tratament la 5,2 milioane, cea mai importanta crestere intr-un singur an de la inceputul campaniei de tratare a acestei boli imunodeficitare.     Un tratament antiretroviral transforma infectia cu HIV intr-o maladie cronica. Un astfel de tratament poate face ca virusul HIV sa devina de nedetectat la analize, dar nu-l poate elimina complet din organism.    10.000 de seropozitivi in RomaniaIn tara noastra, conform datelor Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV-SIDA, traiesc aproximativ 10.000 de persoane seropozitive. Dintre acestia, doua treimi sint tineri cu virsta cuprinsa intre 18 si 22 de ani.     La Centrul Regional de HIV-SIDA care functioneaza in cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca sint inregistrate 200 de persoane bolnave de SIDA din judetele Cluj, Bihor, Salaj, Satu Mare si Maramures. Din cei 200 de bolnavi, 103 sint din judetul Cluj. Medicii de la Centrul Regional spun insa ca numarul bolnavilor este mult mai mare, fiecarui bolnav de HIV corespunzindu-i alte 10 persoane infectate, insa nedescoperite.

Atentie la ?ciupercile? din stranduri

Specialistii din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj atrag atentia ca, potrivit legii, personalul strandurilor are obligatia de a impiedica accesul in incinta a persoanelor care sufera de vreuna din bolile de mai sus.     De asemenea, persoanele sanatoase pot intra la strand doar dupa ce au facut dus. Conducerea DSP Cluj atentioneaza populatia ca fiecare strand sau bazin de inot trebuie sa fie dotat cu vestiare, dusuri si grupuri sanitare separate pentru barbati si femei, intr-un numar suficient, asigurate cu sapun lichid si prosoape de unica folosinta sau cu uscatoare pentru miini, mentinute in permanenta stare de functionare si curatenie. Cind lipseste oricare dintre aceste elemente inseamna ca a fost incalcata legea in ceea ce priveste functionarea strandurilor.      „Este obligatoriu ca apa utilizata la imbaiere sa fie recirculata, primenita si schimbata periodic, in functie de sistemul de care dispune unitatea, asigurindu-se dezinfectia finala a apei prin clorizare“, arata informatiile conducerii DSP Cluj.      In cazul in care administratorii acestor unitati nu respecta conditiile de igiena, amatorii de stranduri si bazine de inot se pot imbolnavi de diverse boli de piele cauzate de ciuperci si bacterii. De asemenea, apa murdara din bazine poate provoca conjunctivita sau afectiuni ORL. Medicii recomanda sa evitam imbaierea in bazine care nu au apa limpede, pentru a evita astfel de boli.

Mandorlini, la al treilea trofeu

Foto Radu PadureanDupa ce a cistigat campionatul si Cupa Romaniei in sezonul 2009-10, italianul si-a imbogatit palmaresul si cu Supercupa Romaniei. „Sint multumit de jocul echipei, mai ales in primele 60 de minute cred ca am jucat perfect. Primul gol l-am primit din vina noastra, dar se mai intimpla astfel de lucruri. Este foarte important pentru noi, pentru moral, ca am inceput noul sezon cum l-am terminat pe ultimul, cu o victorie“, a declarat Mandorlini. Italianul s-a declarat incintat de nou-venitii Kivuvu si Sasa Belanovic, titulari in partida cu Unirea Urziceni. Olandezul a deschis scorul pentru feroviari, cu un sut-bomba de la peste 30 de metri, iar croatul a fost un pericol permanent la poarta lui Arlauskis. „Sint foarte multumit de jucatorii nou-veniti. Kivuvu a inscris de doua ori, pacat ca o data in propria poarta. Pe Bjelanovici am vrut sa-l scot la finalul primei reprize de prelungiri, dar l-am lasat si a jucat excelent ultimele minute. Si Hora a jucat bine, mai ales in prima repriza“, a mai spus Mandorlini. Tehnicianul campioanei a fost impresionat si de jocul lui Ciprian Deac, despre care a spus ca este un jucator indispensabil pentru echipa si a crescut mult in ultima perioada, din toate punctele de vedere. Mandorlini a fost instalat pe banca CFR-ului in noiembrie 2009 si a condus echipa in 20 de partide de campionat, obtinind 12 victorii, 5 egaluri si 3 infringeri.

Cursuri gratuite de engleza pentru someri

În perioada 2-13 august, centrul de limbi straine Bridge Language Study House împreuna cu Primaria Cluj-Napoca si Consiliul Local Cluj vor începe implementarea unor cursuri intensive de limba engleza de care vor putea beneficia 15 someri.      Cei interesati sa urmeze aceste cursuri trebuie sa se prezinte la sediul centrului (strada Dorobantilor, nr. 69) cu adeverinta de somer, iar selectia se va face începînd cu data de 19 iulie, pe principiul „primul venit, primul servit“. Cursurile vor dura 2 saptamîni, cu sedinte de luni pîna vineri, de la ora 18.30 la 21.      Proiectul face parte din seria de programe de vara de tip intensiv de învatare a limbilor straine organizate de centrul Bridge Language Study House ce se adreseaza celor care au la dispozitie un timp foarte scurt pentru însusirea sau aprofundarea unei limbi straine. În urma acestor cursuri, somerii vor dobîndi certificate de participare ce le vor atesta nivelul de limba engleza atins conform Cadrului European de Referinta. La nivelul judetului Cluj, potrivit datelor oferite de Directia Regionala de Statistica, numarul somerilor înregistrati la sfîrsitul lunii mai era de 21.366 de persoane, iar rata somajului, calculata fata de populatia activa, era 6,2%, cu 1,6% mai mare fata de rata somajului înregistrata în luna mai 2009.

Doua echipaje pe podiumul grupei A

Acuzind din nou puterea insuficienta dezvoltata de Citroenul C2R2, Ungur a reusit o cursa constanta, fara pene sau probleme tehnice, si si-a adjudecat pentru a treia oara in acest sezon locul secund la grupa A si prima treapta a podiumului in cadrul Trofeului Citroen. „A fost o cursa grea si pentru noi, dar in final s-a terminat cu bine. Sint fericit, imi pastrez pozitia de lider in clasamentul Citroen Racing Trophy si locul secund in clasamentul grupei A. Trebuie felicitati toti concurentii, a fost un raliu dur, casant, care a solicitat masina cit jumatate din campionat. Trebuie sa ai un buget foarte mare ca sa-ti poti permite sa mergi aici la maxim. Eu sint multumit ca am ajuns cu masina intreaga la final si chiar pe un loc fruntas“, a declarat Ungur.     Vlad Cosma si Florin Dorca au facut, la rindul lor, o cursa buna in a cincea etapa a Campionatului National de Raliuri. Desi au stabilit pe trei probe speciale cel mai bun timp al grupei A, au fost nevoiti sa se multumeasca la Sibiu cu cele 12 puncte aferente locului trei la aceasta grupa si cu locul secund in Citroen Racing Trophy. „Nu s-a respectat algoritmul prin care la Sibiu ar fi trebuit sa cistigam, dupa ce la etapele trecute am obtinut clasificari din ce in ce mai bune. Am fost si eu de vina, a fost si masina. Am alergat aici cu o suspensie de imprumut, pentru ca a noastra nu a ajuns din Franta. A fost extraordinar de greu, sint fericit ca am ajuns la capatul acestui raliu fara probleme majore. Am crezut ca Citroenul este distrus complet, dar, uitindu-ma la altii, imi dau seama ca se putea mult mai rau“, a declarat Vlad Cosma.     Urmatoarea etapa a Campionatului National de Raliuri este tot una de macadam, Raliul Tara Birsei, si va avea loc in perioada 27-29 august.

Profit de 5,5 milioane de lei pentru Broker

Societatea clujeana de investitii financiare SSIF Broker a înregistrat în primele 6 luni ale anului un profit de 5,54 de milioane de lei (1,3 milioane de euro), fata de pierderile de 1,75 de milioane de lei pe care le-a avut în primul semestru din 2009. De asemenea, activul net a crescut cu 9,4%, la 87,3 milioane de lei, în contextul în care, la sfîrsitul anului trecut, societatea de brokeraj avea active nete de 79,76 de milioane de lei. Firma s-a situat pe pozitia a noua în topul brokerilor de la BVB pentru perioada analizata, tranzactiile intermediate cumulînd 434,77 de milioane de lei, respectiv o cota de piata de 3,41%. În plus, în luna iunie, SSIF Broker a fost cel mai activ broker pe piata futures, unde a intermediat contracte pe leu/euro de 30,9 milioane de lei, reprezentînd 44,51% din piata.    D. E.

BCR reduce ratele bugetarilor cu pina la 50%

BCR a lansat un produs de restructurare a creditelor acordate clientilor care se confrunta cu o diminuare a veniturilor, în principal bugetarilor, în contextul în care angajatii din sectorul public reprezinta circa 30% din totalul persoanelor care au contractat împrumuturi de la banca. Noua procedura vizeaza în principal aplicarea rescadentarii prin reducerea ratelor lunare cu pîna la 50%, pe o perioada de 6 luni. „În perioada urmatoare ne asteptam la un numar crescut de solicitari de sprijin venite din partea clientilor nostri afectati de diminuarea veniturilor lunare, în special angajatii din sectorul public“, a declarat Stefan Coroianu, director Credite Retail în cadrul BCR. El a precizat ca diminuarea salariilor bugetarilor cu 25% îsi va pune în mod cert amprenta pe comportamentul de consum al acestora si, implicit, pe posibilitatea de rambursare a obligatiilor curente. Reprezentantii BCR mentioneaza ca rescadentarea nu presupune costuri suplimentare pentru clienti.    D. E.

Conducere noua la Remarul 16 Februarie

Consiliul de Administratie al companiei clujene Remarul a aprobat la sfîrsitul saptamînii trecute demisia fostului presedinte al societatii, Marta Aurori. În locul acesteia a fost numit Adrian Timar. Societatea clujeana este controlata de Transferoviar Grup, care apartine lui Calin Mitica, în proportie de 33%, si Monicai Baiculescu, cu 32%. Remarul 16 Februarie SA a estimat pentru 2010 o cifra de afaceri de 84,8 milioane de euro, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucuresti.    L. P.

Nervi si cozi la Politie si Finante

Foto Radu PadureanAdministratorii si actionarii firmelor clujene s-au inghesuit la ghiseele Politiei ca sa obtina caziere judiciare pentru inscrierea in ROIIn ciuda caldurii inabusitoare de ieri, la ghiseele Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj (IPJ) si la cele ale Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Cluj au fost ieri cozi infernale.     Motivul: afaceristii clujeni s-au grabit sa-si depuna actele necesare pentru inscrierea firmelor in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI), pentru a mai putea face afaceri cu firme din Europa si dupa 31 iulie.    Scopul ROI, combaterea evaziunii fiscalePotrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului 54/2010 privind unele masuri de combatere a evaziunii fiscale, atit importatorii, cit si exportatorii intracomunitari trebuie sa se inscrie in ROI pina pe 31 iulie. Cei care nu o vor face isi vor pierde codul valid de TVA si nu vor mai putea sa incheie contracte si sa deruleze afaceri cu firme din statele Uniunii Europene.      Pentru inscrierea in registru se cer certificatele de cazier judiciar ale tuturor asociatilor, cu exceptia societatilor pe actiuni, si ale administratorilor firmei. Acestea se elibereaza de inspectoratele Politiei Romane, pe baza legii 290/2004, inclusiv pentru persoanele nerezidente. In cazul celor din urma, exista optiunea de a apela la un imputernicit, dar inca nu este foarte clar unde se depune cererea si imputernicirea pentru obtinerea cazierului.     Daca in certificatele judiciare apar fapte penale, lucrurile se complica, iar reprezentantii firmelor trebuie sa demonstreze ca faptele penale de care se fac vinovati nu au legatura cu operatiunile intracomunitare.     Cu aceste acte, oamenii se muta apoi la ghiseele DGFP pentru depunerea dosarelor. Acestea trebuie sa cuprinda cazierele, formularul 095 – cererea de inscriere in ROI, o chitanta in valoare de 10 lei si timbre fiscale de 2 lei, precum si o imputernicire in numele persoanei delegate sa depuna actele. Timp de 10 zile, reprezentantii DGFP analizeaza dosarele, iar ulterior isi dau acordul pentru inscrierea firmelor in ROI.    Primul document, prima coadaAdrian Coroian * Presedinte LIR„Trebuia facut ceva pentru ordonarea afacerilor intracomunitare. Stiu ca in Spania introducerea ROI a fost o catastrofa si ca ar fi fost oportun sa se studieze mai mult programul, dar este totusi un inceput.“ Zilele trecute, sediul IPJ Cluj a fost asaltat de catre administratorii si asociatii din firmele cu „deschidere“ catre UE, care au solicitat sa le fie eliberate cazierele judiciare. Purtatoarea de cuvint a inspectoratului, comisarul Gina Pop, a precizat pentru monitorul ca in ultimele zile ghiseele institutiei au fost asaltate de un numar record de clujeni. „A fost aglomeratie mare toata saptamina trecuta. In 14 iulie am inregistrat un numar record de 500 de cereri pentru cazierele judiciare. Din acest motiv, am decis sa prelungim orarul de solutionare a acestor cereri cu 2 ore, pina la ora 18, si sa suplimentam cu inca doi angajati numarul celor care se ocupa de ele“, a afirmat reprezentanta IPJ Cluj.      Pe linga oamenii de afaceri sau micii intreprinzatori trimisi la ghiseele Inspectoratului de Politie de Ordonanta de Guvern 54/2010, la coada au stat in aceste zile si clujenii care lucreaza in strainatate si care au venit in concedii in tara, ocazie cu care incearca sa isi rezolve anumite probleme. De asemenea, multi dintre tineri au profitat de vacanta pentru a se pregati de examenul de la scoala de soferi, deci au avut nevoie, la rindul lor, de caziere.    Inghesuiala se muta apoi la FinanteSANCTIUNI5.000de lei este amenda maxima fixata pentru cei care fac afaceri in UE si nu sint inscrisi in ROI Coada de la IPJ de saptamina trecuta s-a mutat ieri la ghiseele de la DGFP. Operatorii directiei au explicat ca toti cei care vor sa se incadreze in termenul de inscriere in registru impus de lege, respectiv 1 august, trebuie sa se grabeasca pentru a-si depune dosarele, mai ales in conditiile in care procesarea lor necesita 10 zile. Ei au mai precizat ca nu exista un plafon al sumelor minime operate pentru inscrierea in ROI. Astfel, daca, un frizer vrea sa cumpere, ca persoana fizica autorizata sau ca firma, o foarfeca dintr-un stat memru UE si sa beneficieze de scutiri de TVA, el trebuie sa se inscrie in registru, exact ca firmele mari care importa sau exporta marfa din statele Uniunii.    Intii dezordine, abia apoi ordineChiar daca introducerea Registrului a fost indelung criticata de catre contabilii romani, aceasta ar putea sa nu fie o idee rea, crede presedintele Ligii Intreprinzatorilor Romani (LIR), Adrian Coroian. „Ma bucur ca exista preocupare in domeniu. Aceasta masura va aduce putina ordine aici, chiar daca, cel putin in prima faza, va creste birocratia, ceea ce este extrem de neplacut“, a afirmat el.