monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Sirenele vor suna in Medias

Reprezentantii Protectiei Civile a municipiului Mediasului vor efectua pâna pe 16 iulie o serie de actiuni de verificare a sistemului de alarmare din localitate. Verificarea se va face prin pornirea sirenelor electrice si electronice de alarmare. „Având în vedere faptul ca o parte din sirenele de alarmare s-au aflat pe teritoriul unor societati care si-au încetat sau redus activitatea ori s-au desfiintat, ca de exemplu Geromed, Vitrometan sau Centrala Termica Turda nr.4, municipalitatea are în plan realizarea unui studiu de audibilitate pentru determinarea numarului de sirene, precum si pentru modernizarea sistemului de alarmare. Scopul acestui studiu este aflarea numarului necesar de sirene, dar si locul în care vor fi amplasate. Se intentioneaza ca acestea sa fie amplasate în principal de-a lungul râului Târnava Mare pentru avertizarea în caz de inundatie”, a declarat Ioan David din cadrul Compartimentului Protectie Civila. Cetatenii municipiului de pe Târnava Mare sunt rugati sa nu intre în panica atunci când aud semnalele sau mesajele de alarmare deoarece se executa verificarea sirenelor. 

200 de medieseni ramasi pietoni, in 6 luni

Oamenii legii au lasat destui soferi pietoni din cauza abaterilor constate in trafic186 de medieseni au ramas fara permis de conducere in primele sase luni ale acestui an in urma actiunilor desfasurate de politistii rutieri. Dintre acestia cei mai multi, respectiv 79 au devenit pietoni dupa ce au depasit in locuri nepermise. Nici cei care s-au urcat bauti la volan nu au scapat nepedepsiti, 32 de permise fiind retinute pentru astfel de abateri. Nerespectarea culorii rosii la semafor, cat si neacordarea de prioritate pietonilor au fost de asemenea principalele cauze pentru care cei mai multi conducatori auto au ramas fara permis de conducere pe o perioada de trei luni. Totodata, de la inceputul anului si pana in prezent au fost constatate peste 7.000 de contraventii. „ Cele mai multe, respectiv 1.660 au fost pentru nefolosirea centurii de siguranti si alte  1.543 dintre acestea au fost pentru depasirea limitei de viteza legale. De asemenea, au fost sanctionati si 668 de pietoni pentru traversare prin locuri nepermise, 267 de conducatori de mopede si 208 biciclisti” a precizat inspector principal Ion Mogosan, seful Biroului Politiei Rutiere Medias.     Surprinsi fara permis sau bauti la volanNumarul infractiunilor constate pe soselele din Muncipiul Medias in primele sase luni ale anului 2010 se ridica la 54. Dintre acestea, 16 persoane s-au ales cu dosare penale dupa ce au fost depistate conducand autoturisme neinmatriculate pe drumurile publice, iar alte 13 pentru conducerea unui autoturism pe drumurile publice cu o imbibatie alcoolica de peste 0,80 miligrame/litru alcool pur in aerul expirat. Totodata, 11 medieseni au fost surprinsi la volanul unui autovehicul, fara a avea permis de conducere si alti 6 conduceau desi aveau permisul suspendat. Potrivit reprezentantilor Biroului Politiei Rutiere Medias astfel de actiuni vor continua si in zilele urmatoare. „Noi organizam zilnic astfel de actiuni de prevenire si impunere a legii in special pe drumurile publice, privind principalele cauze generatoare de accidente in municipiul Medias, cum ar fi prioritatea acordata pietonilor sau altor autovehicule sau traversarile neregulamentare. De asemenea, pe drumurile nationale organizam actiuni de combatere a vitezei excesive”, a declarat inspectorul principal Ion Mogosan.     Campanie contra rechinilorDe asemenea, in ultima perioada, politistii rutieri au intreprins o serie de actiuni prin care au incercat sa rezolve problema traficului de persoane neautorizat. Desi au folosit mai multe filtre, oamenii legii s-au lovit de refuzul pasagerilor de a coopera. „Din pacate nici oamenii nu ne ajuta. Ei trebuie sa inteleaga ca este mult mai in folosul lor sa circule cu mijloace autorizate, dar, din pacate, atunci cand le cerem sprijinul refuza sa ne dea o mana de ajutor”, mai spune Mogosan.

Cavalerii se reunesc la Medias

Expozitii de arme si costume medievale, turniruri, jocuri de castel, dansuri medievale si jonglerii cu foc, de toate acestea vor avea parte mediesenii care vor participa în acest sfârsit de saptamâna la „Noaptea Cavalerilor”. Dupa numai o saptamâna de la încheierea celui mai important eveniment al anului, „Medias-Cetate Medievala”, Asociatia „Ordinul Cavalerilor de Medias” organizeaza cea de-a treia editie a „Noptii Cavalerilor”. Evenimentul se va desfasura în acest sfârsit de saptamâna în Parcul Hanului Greweln, unde sunt asteptate sa soseasca cinci ordine cavaleresti: Cavalerii Bârsei si Strajerii Coroanei din Brasov, Gladius Dei din Sibiu, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara si Ordinul Cavalerilor Lup din Târgul Mures. Spre deosebire de editiile anterioare, la evenimentul din acest an va avea loc si o expozitie cu vânzare de suveniruri create special de Ordinul Cavalerilor de Medias si un spatiu amenajat pentru copii, unde se vor realiza mici ateliere care îi vor familiariza pe acestia cu societatea medievala. De asemenea, în cadrul programului va avea loc si „Rapirea Domnitelor” în drumul lor spre tabara medievala, dar si o serie de prezentari de arme folosite în Evul Mediu, cântece specifice epocii si dansuri medievale.

S-a redeschis castelul Apafi

Evenimentul a reprezentat prima initiativa muzeala din Romania derulata in parteneriat public privat. Proiectul a fost finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European. Programul vizeaza conservarea si promovarea mostenirii culturale a minoritatii armene din Dumbraveni, pentru transformarea orasului intr-o zona de receptivitate turistica si stimularea primelor initiative locale de crestere economica si de coeziune sociala prin cultura. Deschiderea oficiala a Castelului Apafi a fost oficiata de ambasadorii Norvegiei si Armeniei in Romania, si a reprezentantilor Parlamentului si Guvernului Romaniei.    Un primar fericitPrezenta la inaugurare, primarul Georgeta Irimie era fericita de finalizarea acestor lucrari si spune ca astfel, Dumbraveniul primeste o noua pata de culoare, care, in timp, ar trebui sa fie benefica pentru oras. “Sunt foarte multumita ca s-a finalizat aceasta lucrare. Obiectivul a fost mult timp unul de valoare, doar ca de anii buni el a fost lasat in paragina. Imi pare bine ca acum aceasta pata neagra a disparut si ne putem lauda ca si oras cu un obiectiv touristic important. Suntem convinsi ca astfel vom devein si noi mai cunoscuti. S-a lucrat foarte bine si frumos la acest obiectiv si nu putem fi decat fericiti ca am putut contribui si noi la finalizarea lui”, spune Georgeta Irimie, primarul orasului Dumbraveni.

Locul III pentru Dan Caba la Tg. Mures

Dan Caba, membrul asociatiei Dianthus a obtinut un nou succes la competitia sportiva de triatlon de la Târgu Mures, dupa ce în urma cu o saptamâna obtinuse locul 6 la Triatlonul de la Lacul Sfânta Ana. Sportivul s-a clasat de aceasta data pe locul trei  la Triatlonul Bioeel de la Târgu Mures, cu un timp final de o ora 57 de minute si 19 secunde. Concursul a constat în parcurgerea unui kilometru înot în râul Mures, 23 de kilometri pe bicicleta si noua kilometri de alergare. „Concurenta aici la Mures a fost clar mai mare decât la Sfânta Ana, dar acolo mi-a placut mai mult! Zona de munte si-a spus cuvântul! Se afiseaza rezultatele si ce sa vezi! Caba Dan pe locul 3 la categoria masculin 19-29 de ani! Ce surpriza, sincer nu ma asteptam! Îmi place triathlonul si vad ca ma simt bine în aceste curse! Sper sa continui cu brio”, scria Dan Caba pe blogul sau personal.

?In Primaria Medias nu vor fi disponibilizari?

Primarul Mediasului este in general multumit de ceea ce s-a realizat din momentul in care a fost numit primar al municipiuluiMonitorul de Medias: Domnule Primar au trecut cateva luni de la instalarea dumneavoastra in functia de primar al Municipiului. Se poate face un prim bilant al realizarilor?      Teodor Neamtu: Sigur se poate face un bilant al acestui semestru, al acestui an. Am si dat dispozitie sa vina cu un raport pe primele sase luni, dar putem aprecia si fara acele rapotari, ca tot ceea ce ne-am propus din punct de vedere al investitiilor au fost demarate. Practic din planul de achizitii, nu au mai ramas decat cateva studii de fezabilitate de achizitionat. Restul, tot ceea ce am avut in plan am achizitionat, si ma refer la lucrarile de strazi, la crese, la centru de ingrijire persoane varstnice. Evident ca ma refer si la proiectul mare de infrastructura apa-canal, la care au fost organizate toate licitatiile, chiar in aceste zile se desfasoara achizitia publica pentru statia de tratare a apei. Este un proiect foarte mare, de o valoare foarte mare si care, la finalul lui va asigura o apa de o calitate superioara pentru toti mediesenii in paralel cu un sistem de canalizare, practic nou. Oamenii trebuie sa inteleaga ca pentru a realiza aceasta investitie, trebuie sa spargem strazi, sa producem deranj pe strazile unde se intampla aceste reparatii, dar dupa ce aceasta investitie va fi finalizata, si este preconizata in proportie de 95% sa se termine in anul 2013, practic, in paralel si cu investitiile Societatii E-on Gaz si a celorlalti furnizori de utilitati, practic, in 2013 nu cred ca vom mai sparge vreo strada, sau daca se va sparge, avizul de spargere se va obtine extraordinar de greu si foarte bine justificat.Reabilitarea drumurilor este principala tinta a administratiei condusa de actualul edil al orasuluiMai sunt si alte realizari?     Se poate vorbi si de alte obiective pe care le-am finalizat sau suntem in curs de finalizare si incepand de la infrastructura rutiera, unde, pe langa lucrarile vechi pe care le-am continuat si sunt aproape toate in curs de finalizare, am organizat licitatii noi pentru strazile Mosnei, Magurei, Gorunului, Macesilor, Teilor, Ciresilor. Pentru strada Werwer, Teilor, Ghimbav, avem un proiect de reamenajare a trotuarelor foarte ambitios, pe o suprafata de  10500 metrii patrati de trotuare pe strazile Avram Iancu, Lucian Blaga, St. O. Iosif, Niculae Titulescu, Academician Moraru, Stefan cel Mare. De fapt, aceste lucrari se vad. Se lucreaza intens in locurile amintite. Am demarat in plan social lucrarile pentru cresa si pentru caminul de persoane varstnice, am demarat lucrari de extindere a capacitatii unitatii medico-social cu inca 9 locuri. In invatamant am demarat un proiect de reabilitare a inca 2 unitati scolare, pe langa cele 4 pe care le-am reabilitat termic (e vorba de Grupul Scolar Mediensis, Liceul  Automecanica, Scoala 5 si Scoala 7), suntem acum in realizarea proiectului pentru Liceul Roth si Scoala numarul  3, tot in cadrul programului de reabilitate energetica a cladirilor publice, impreuna cu Agentia Nationala de Reglementare in Energie. Finalizam in acest an Scoala Bathori si speram ca la 15 septembrie elevii de la aceasta scoala sa invete intr-o scoala noua si speram ca tot in acesta perioada sa demaram lucrarea de investitie - reabilitate termica a blocurilor de locuit, in principal 5 blocuri turn in cartierul „Dupa zid”. In acest an vom finaliza, in plan social, cele 128 de locuinte ANL. Am finalizat un bloc de 24 de locuinte sociale pentru persoanele evacuate in urma retrocedariilor de la legea 10. Mai avem in curs de finalizare 33 de locuinte sociale tot in zona Luncii, zona in care am inceput si amenajarea exterioar. Practic,  la final  vom avea o zona rezidentiala moderna. In plan social, nu am renuntat la masurile de protectie sociala pe care le-am avut pentru persoanele varstnice. Ma refer la gratuitatile pe transport, ma refer la acele tichetele cadou pentru pensionarii cu pensii mai mici de 500 lei, la premiile pe care le acordam cu ocazia a 50 de ani de casatorie si a implinirii a 80 de ani de viata. In planul managementului deseurilor menajere ne-am continuat proiectele incepute cu ani in urma. In momentul de fata derulam impreuna cu partenerii din Norvegia – 2 proiecte: unul de gestionarea deseurilor din constructii si demolari, si unul de gestionare a deseurilor periculoase menajere. Incepem construirea de puncte de colectare subterane in Municipiul Medias, cu 2 functionalitatii: unul estetic (nu vor mai fi gunoaie imprastiate) si unul de protectie a locuitorilor.Au existat proiecte pe care ati dorit sa le realizati in aceasta perioada si nu ati reusit?     Sigur ca sunt si cateva proiecte pe am fi vrut sa le incepem dar, din pacate nu au depins de primar si echipa lui, ci de altii factori: e vorba de proiectul realizarii centurii  Municipiului Medias, proiect la care speram ca totusi la anul sa incepem procedurile pentru realizarea lui. Este un proiect care se realizeaza de catre Guvern prin Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi. Un alt proiect care se afla la Ministerul Dezvoltarii este acela al reabilitarii zidurilor cetatii. Este un proiect de 10 milioane de euro, care se afla pe lista de asteptare, dar noi nu ne-am oprit aici si am facut achizitia publica pentru proiectul tehnic. Lucrarea, indiferent ce se va hotari o vom incepe si finaliza intr-un numar de ani. Date fiind ultimele decizii ale guvernului majoritatea angajatilor din Primarie isi pun semne de intrebare daca vor mai avea loc de munca in urmatoarea perioada. Vor fi  disponibilizari de personal in cadrul aparatului administrativ din Medias.?  Daca da, de cati oameni va fi vorba si cum se va face aceasta selectie a persoanelor care vor pleca din Primarie.      Sigur ca in actualul context socio-economic si de criza la nivel guvernamental s-au luat o serie de decizii de reducere a cheltuililor bugetare, de restructurare a aparatului bugetar si noi ne-am facut calculele conform standardelor impuse de catre Guvern. Nu este cazul in Primaria si in Municipiul Medias sa se faca disponibilizari. Am avut un buget corect dimensionat, corect construit, o politica de personal corecta. Practic, cheltuielile de personal au fost sub 14% in municipiul Medias, in conditiile in care majoritatea primariilor au avut cheltuieli de personal intre 30 si 60%, drept pentru care in cazul municipiului Medias nu se pune problema disponibilizarii de personal. Mai mult de atat in aceste standarde impuse de Guvern se vede clar ca noi am muncit cu un numar mai mic de oameni. Practic, noi ar trebui sa mai angajam undeva intre 50 si 70 de persoane. Suntem in deficit. Evident ca nu ne punem problema acum a angajarii acestor persoane. In primul rand pentru ca posturile sunt blocate si in al doilea rand asteptam recesamantul de anul viitor cand vom vedea exact cati cetateni mai mare Mediasul si functie de acest numar se va redimensiona si schema de personal.Criza financiara a afectat majoritatea sectoarelor bugetare. Cum se descurca Primaria Medias in aceasta perioada si cat de tare i-au fost afectate planurile de dezvoltare.?     Normal ca au fost afectate de catre criza majoritatea sectoarelor bugetare si stim in ce fel si stim ca si municipiul Medias nu putea sa scape de aceasta criza. Si noi ne-am supus regulii de a reduce cu 20% cheltuielile manageriale, salariatii au primit veniturile diminuate cu 25%, mai mult 3 procente din cota defalcata din impozitul pe venit nu se mai varsa in bugetul local. Toate acestea sunt masuri care influenteaza si bugetul Municipiului Medias drept pentru care si noi trebuie sa ne supunem acestor restrictii bugetare. Nu influenteaza in mod decisiv aceste constrangeri evolutia Mediasului. Sigur ca deranjeaza pe undeva dar vom incerca sa ducem la bun sfarsit ceea ce am promis si in aceste conditii. De curand municipalitatea a preluat spitalul municipal. Ce inseamna aceasta impovarare la nivel al cheltuielilor. Considerati ca este o masura buna ca au trecut in administratia locala? Ce planuri sunt pentru spital in viitorul mediiu si lung?     Incepand cu 1 iulie Municipiul Medias a preluat Spitalul Municipal. Am facut acest lucru pentru ca nu avea rost sa ne lungim, sa ne certam. In final tot aici urma sa ajungem. Sigur ca urmeaza si o verificare faptica a inventarului predat de catre Directia de Sanatate Publica impreuna cu spitalul. Parerea mea e ca este o masura buna trecerea spitalelor in cadrul administratie publice locale si daca regulile sub care functioneaza acum Spitalul Municipal nu se schimba sau se schimba foarte putin in avantajul nostru. In aceste conditii eu cred ca municipiul se poate achita foarte bine de sarcina aceasta noua pe care a primit-o. Urmeaza sa se constituie Consiliul de Administratie. Deja nominalizarile s-au facut si impreuna cu conducerea spitalului urmeaza sa stabilim si strategia de dezvoltare a unitatii medicale astfel incat in patru ani de zile spitalul din Medias sa devina unul dintre cele mai cautate spitale din zona, oamenii sa nu mai plece pentru diverse afectiune grave sau mai putin grave in alte parti, sa vina cu toata increderea pentru ca vom avea o calitate a actului medical si conditii de spitalizare foarte bune. Unul dintre planurile administratiei era sa accesati un imprumut care ar fi fost folosit pentru investitiile din infrastructura. Ce se mai intampla. Se mai acceseaza acest credit?     Una dintre promisiunile facute in campania electorala a fost aceea privitoare la infrastructura rutiera. Mi-am propus ca intr-o perioada scurta de timp municipiul Medias sa fie practic primul municipiu din Romania care sa nu mai aiba strazi nemodernizate. Ca sa facem acest lucru din bugetul local, asta ar insemna cam 10 ani de zile, asa ca ne-am orientat spre accesarea unui imprumut de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare. Suntem in discutii cu reprezentantii bancii. Trebuie sa stabilim un acord de prefinantare care se aproba de catre Consiliul Local care imputerniceste pe primar sa semneze contractul de finantate. In momentul in care vom incheia acest contract de finantare vom putea beneficia si de acest impurumut de 7-8 milioane de euro, prin care sa modernizam o serie intreaga de strazi din municipiul Medias si din satul apartinator Ighis. Practic cu acesti bani Ighisul ar putea beneficia in maxim 3 ani de zile de aceleasi conditii de viata ca si cetatenii din municipiul Medias, practic conditia de sat sa dispara si sa putem vorbi de un cartier al Mediasului exact ca si celelalte cartiere care le are municipiul. Pentru aceasta deja am scos la licitatie proiectare strazilor care au mai ramas nemodernizate in Medias si sigur ele vor fi facute intr-o anume ordine in asa fel incat in 2012-2013 acest proiect sa fie finalizat. Cum vede Primarul Mediasului dezvoltarea orasului in urmatoarea perioada. Care sunt planurile pe teremen mediu si lung?     Pentru cineva care a analizat atent bugetul municipiului Medias pe anul acesta, pe anul trecut poate observa ca procentul alocat investitiilor a fost de 30-35%, un procent foarte mare. In general se practica 15-20%, dar mergem mult pe investitii pentru a termina lucrarile de infrastructura despre care am vorbit mai devreme. Lucrari care sunt foarte mari consumatoare de bani. In momentul in care aceste lucrari vor fi finalizate atunci si structura bugetului se va schimba, in sensul ca pentru investitii vor reveni la un procent normal de 15-20%, diferenta urmand a fi alocata pentru activitatile din planul educatiei, sanatatii, social sau sportiv pentru alte tipuri de activitati care se adreseaza mai curand sufletului mediesenilor.

Mediensis, aplaudat la scena deschisa

Grupul coral Mediensis a facut spectacol inca de la prima aparitie in publicIdeea infintarii unui cor de camera a aparut inca din toamna anului trecut, dupa o discutie a primarului Teodor Neamtu cu Ovidiu Moldovan, nimeni altul decat dirijorul corului catedralei din Medias, dar si al catedralei metropolitane din Sibiu. De atunci a inceput munca. „Am inceput sa caut oameni dornici sa vina sa faca parte din acest cor pentru ca trebuia sa gasesc cei mai buni oameni care s-ar fi pretat. Am als in special tineri. In cele din urma, am ramas la 30 de persoane. Multi dintre ei sunt elevi in clasele a XI-a si a XII-a, dar lor li s-au adaugat si cateva cadre profesorale, precum si cativa melomani dornici de a face parte din acest cor. Astfel putem spune ca a luat fiinta corul Mediensis”, povesteste Ovidiu Moldovan.     Munca asiduaConvins ca munca este una aproape titanica, Moldovan si restul grupului nu s-au grabit sa debuteze. Au vrut mai intai sa-si creeze un repertoriu cat mai bogat, iar abia apoi sa iasa pe scena, cu concertul de debut. „Am inceput pas cu pas. Piesa cu piesa am invatat-o, am repetat-o, am refacut-o si asa mai departe. A fost o munca dificila, dar am avut parte de un colectiv minunat pentru ca iata in doar cateva luni am reusit sa adunam cateva piese in portofoliul nostru, care contine atat muzica resigioasa, cat si laica. Avem pana acum in jur de 20 de piese laice si religioase, precum si 30 de colinzi. Nu e foarte mult, dar pas cu pas ne vom imbogati repertoriul”, mai spune Moldovan.     Debut cu dreptulConcertul de debut al corului a avut loc in urma cu o saptamana, la sala Traube. Desi s-au aflat in premiera in fata publicului, interpretii de la Mediensis au izbutit sa umple pana la refuz sala. In total au fost in jur de 400 de persoane. Nu neaparat numarul, cat mai ales reactia celor prezenti a fost cea care le-a dat un imbold deosebit celor de la Mediensis si le-au dovedit ca sunt pe drumul cel bun. „A fost ceva senzational. Am avut si noi trac si emotii. Era evident pentru ca era prima data cand ne aflam in fata publicului. Pana la urma am trecut peste toate si am izbutit un concert foarte bun. Cand l-a final am vazut ca am izbutit sa ridicam sala in picioare si ne aplauda la scena deschisa m-am simtit fericit”, povesteste Moldovan.     Urmeaza alte concerteDe acum Mediensis se gandeste la alte concerte viitoare. Totul in ideea de a promova si dezvolta cat mai mult atat numele orasului, cat si al corului de camera. „Numele a fost sugestiv ales. Vrem sa promovam cat mai mult numele orasului, iar noi prin preswtatiile noastre suntem un fel de port drapel. Ne pregatim deja pentru alte concerte”, mai spune Moldovan.

Prietenie fara granite

În perioada 21-27 iulie 2010 primaria Medias va implementa proiectul „Prietenie fara granite”, proiect finantat de Comisia Europeana prin Programul Tineret în Actiune. Proiectul în valoare de 24 000 de euro consta într-un schimb de tineri între Consiliul Local al Tinerilor si 36 de tineri din orasele cu care avem o relatie de înfratire din Polonia, Ungaria si Olanda. „Prin acest proiect ne propunem dezvoltarea cetateniei europene a tinerilor si promovarea diversitatii culturale, obiective care se vor atinge prin participarea a 40 de tineri din 4 tari membre ale Uniunii Europene la un schimb de valori culturale”, spune Corina Minciuna, coordonatoarea proiectului.    Concursuri interesanteConcursurile pe teme de cultura generala privind Uniunea Europeana si orasele participante la eveniment au rolul de a determina tinerii sa evidentieze  si sa reflecteze asupra existentei diferentei culturale care exista între acestia. Atelierele de teatru forum,  photovoice, dansuri si muzica traditionale, pictura si gatit  la care vor participa si metodele de educatie non-formala pe care le vor experimenta vor asigura participarea în mod activ la dialogul intercultural. Proiectul va contribui în mod decisiv la dezvoltarea creativitatii, abilitatilor si a calitatilor personale ale participantilor, dovedindu-se astfel a fi un instrument important de promovare a învatarii non-formale si informale cu o dimensiune europeana, una dintre caracteristicile importante ale programului Tineret în Actiune.

Sorti cu ghinion

Fara antrenorul Radu Voina si trei jucatoare, Oltchim pare mai slaba in acest sezon competitionalLa sediul EHF din Viena a avut loc marti tragerea la sorti a echipelor din turul doi, dar si al grupelor preliminare din Liga Campionilor la handbal feminin, faze in care sint implicate si primele doua clasate din Romania, Oltchim Rimnicu-Vilcea si U Jolidon Cluj. Campioana la handbal feminin Oltchim Rimnicu-Vilcea va evolua in grupa preliminara C a Ligii Campionilor, alaturi de echipele Larvik HK (Norvegia), Toulon HB (Franta) si cistigatoarea grupei 1, din turul doi. Grupa 1 din turul doi preliminar al Ligii Campionilor este formata din echipele Randers HK (Danemarca), Bayer Leverkusen (Germania), HC Smart (Ucraina) si Milli Piyango SK (Turcia). Oltchim va debuta in sezonul 2010-2011 in 9-10 octombrie, celelalte etape ale grupelor fiind programate in 16-17 octombrie, 23-24 octombrie, 6-7 noiembrie, 13-14 noiembrie si 20-21 noiembrie.     „E mai greu decit ne-am asteptat“ Presedintele CS Oltchim, Ioan Gavrilescu, a declarat ieri, dupa tragerea la sorti a grupelor Ligii Campionilor, ca se astepta la o grupa mai accesibila. „E o grupa mai grea decit ne-am fi dorit, decit ne asteptam. E Larvik acolo, din Norvegia, si in opinia mea, cea de-a patra adversara, care va veni din grupa 1 a turului doi preliminar, nu poate fi decit formatia daneza Randers HK. Deci, va fi dificil, cu doua echipe din spatiul nordic. Ne vom bate trei echipe pe doua locuri calificante, pentru ca Toulon nu cred ca poate emite pretentii. Oltchim are sanse, le va juca, dar va fi greu. Mi se pare ca grupa A este cea mai dificila, cu Viborg, Buducnost, Dinamo din Rusia si probabil, Byasen, pentru ca din pacate, nu cred ca U Jolidon va putea contracara echipa din Norvegia, in turul doi preliminar. Pentru noi, ideal era sa jucam in grupa B sau chiar D, dar la acest nivel echipele sint deja cu valoare ridicata si nu se pot face planuri prea mari“, a declarat Ioan Gavrilescu, dupa tragerea la sorti de marti, de la Viena.     Grupele complete Turul II preliminar, si anume patru grupe, se va juca sistem turneu, intre 17-19 septembrie. Grupa 1 - Randers HK, Bayer Leverkusen, HC Smart, Milli Piyango; Grupa 2 - Zvezda Zvenigorod, Elda Prestigio, AC Patras, echipa de pe locul secund in turneul din turul I preliminar; Grupa 3 - U Jolidon Cluj, Byasen, HC Metalurg Skopje, echipa castigatoare a turneului din turul I preliminar; Grupa 4 - DVSC Debrecen, KIF Vejen, SPR Lublin, RK Zajecar.Pentru cele doua locuri calificate din turneul turului I preliminar se vor bate echipele CDES Gil Eanes/Lagos D. (Portugalia), LK Zug Handball (Elvetia), TAA/VOC Amsterdam (Olanda) si IK Savehof (Suedia). Grupele preliminare ale Ligii Campionilor sint formate din urmatoarele echipe, care vor juca etape saptaminale, intre 9 octombrie si 21 noiembrie. Grupa A - Viborg HK, Dinamo Volgograd, Buducnost Podgorica si cistigatoarea grupei 3, din turul doi Grupa B - Hypo Viena, HC Leipzig, Itzako de Navarra si cistigatoarea grupei 4, din turul doi. Grupa C - Oltchim Rimnicu-Vilcea, Larvik HK, Toulon HB si cistigatoarea grupei 1, din turul doi. Grupa D - Gyor ETO, Krim Ljubljana, Podravka Koprivnica si cistigatoarea grupei 2, din turul doi.    Transfer esuatOltchim Rimnicu-Vilcea a esuat in incercarea de a o transfera pe brazilianca Alexandra Do Nascimento, dupa ce a avut negocieri in acest sens cu oficialii campioanei Austriei, Hypo Viena. Dupa tragerea la sorti a grupelor Ligii Campionilor, tratativele au esuat si jucatoarea va ramine in Austria. „Initial au zis ca sint de acord cu transferul, mai ales ca handbalista le spusese ca vrea sa plece si sa se transfere la Oltchim. Dupa ce au vazut rezultatul tragerii la sorti, austriecii si-au dat seama ca au sanse de calificare, intr-o grupa slabuta si au decis sa ne decline oferta. Asta este, nu avem ce face, Do Nascimento mai are contract cu Hypo inca doi ani“, a declarat presedintele de la Oltchim, Ioan Gavrilescu.     Gruparea vilceana a decis sa nu o aduca nici pe rusoaica Polenova, chiar daca a primit o noua oferta de la impresarul handbalistei. „Polenova s-a oferit sa vina la Oltchim. Am vorbit cu Peter Kovacs si am ajuns la concluzia ca nu se incadreaza in stilul de joc al echipei. Am primit un nou mail de la impresarul jucatoarei si pretul de transfer putea fi negociat, ne-au intrebat daca ni se pare exagerat. Decizia am luat-o, insa, Polenova nu vine la Vilcea. In ceea ce ne priveste, am incheiat campania de transferuri din aceasta pauza competitionala, mergem inainte cu lotul pe care il avem“, a afirmat Gavrilescu.      Oltchim Rimnicu-Vilcea a pierdut trei jucatoare fata de sezonul trecut: Narcisa Lecusanu (retrasa din activitate), Olga Vasciuk si Reghyna Shymkute (ambele transferate la Rostov pe Don) si are numai doua noutati: Yeliz Ozel (transferata din Turcia) si Adriana Tacalie (intoarsa de la Otelul Galati unde a fost imprumutata).

100.000, ghetele lui Iniesta

Familia unui copil care sufera de paralizie celebrala a strîns 100.000 de euro în urma organizarii unei tombole ce a avut ca premiu ghetele cu care Andres Iniesta a marcat golul victoriei Barcelonei în semifinala Ligii Campionilor cu Chelsea, însa cîstigatorul nu si-a revendicat premiul. Potrivit cotidianului Marca, copilul în vîrsta de 6 ani, care locuieste în apropiere de Murcia, a primit ghetele de la familia jucatorului în urma cu un an, dupa ce matusa copilului i-a trimis lui Iniesta un poster cu celebrul gol si un tricou cu numarul 8 al echipei FC Barcelona, cerîndu-i sa le semneze pentru a putea organiza o tombola în beneficiul lui Javier, baiatul bolnav. Impresionata de povestea copilului, familia jucatorului a acceptat cererea femeii si a sunat-o spunîndu-i ca îi vor trimite si o surpriza, pentru o alta tombola. „Ne gîndeam ca va fi o minge cu autograf sau ceva de genul acesta, însa cînd am deschis cutia si am vazut ghetele, am fost extrem de surprinsi. Le multumim foarte mult“, a declarat Encarna Perez Martínez, matusa baietelului.

Din nou, la Craiova?

Gruparea Universitatea Craiova a trimis, ieri, o propunere Consiliului Local al municipiului Craiova, în care se arata dispusa sa joace din nou pe Stadionul Ion Oblemenco, dar sa plateasca o chirie de un euro pe luna. Conducerea clubului mai conditioneaza semnarea unui nou contract de folosire a Stadionului Ion Oblemenco de suportarea cheltuielilor cu utilitatile si paza arenei de catre Consiliul Local. „Sîntem interesati sa încheiem un protocol cu Consiliul Local al Municipiului Craiova în vederea clarificarii si stabilirii relatiei dintre cele doua parti pe termen lung. În situatia în care reprezentantii orasului Craiova sînt de acord cu aceste solicitari de bun-simt, clubul FC Universitatea Craiova renunta la solicitarea de restituire a sumelor investite în stadionul Ion Oblemenco în valoare de 2,5 milioane euro. De asemenea, în situatia în care se voteaza si se accepta acest protocol, ne obligam sa achitam imediat asa-zisele restante cu privire la contractul de concesiune. Pentru organizarea meciului cu CFR Cluj, primarul poate sa elibereze o dispensa si în baza acestei dispense putem obtine dreptul de joc. Pentru acest lucru, aceasta dispensa ne trebuie eliberata pâna la data de 16.07.2010. De asemenea, sedinta extraordinara a Consiliului Local trebuie convocata pentru luni, 19 iulie 2010“, se mentioneaza în adresa gruparii oltene. Într-o adresa trimisa la data de 12 ianuarie, conducerea clubului Universitatea Craiova a fost somata de primarie sa paraseasca arena „Ion Oblemenco“ începînd cu 31 ianuarie, cînd expira contractul ce are ca obiect concesionarea spatiilor de antrenament si competitii din acest stadion. În returul editiei 2009-2010 a Ligii I, echipa Universitatea Craiova a evoluat pe stadionul din Turnu Severin.

Jurnal de calatorie SIBIU- ALASKA

Desi expeditia Sibiu- Alaska a pornit de la ideea lui Fane Tulpan  pana la urma noi, cei trei participanti, adica Willhelm Cristian Schuster, Valentin Popa si Lucian Pinca, am reusit sa ducem treaba putin mai departe de idee avand in vedere accidentul nefericit pe care l-a avut Fane.      Dupa accidentul lui Fane eram gata sa renuntam, adica mai degraba sa amanam pentru anul viitor, dar, din fericire de la inceputul lunii mai am reusit sa ne mobilizam si sa punem la punct tot sau, ma rog aproape tot ceea ce este legat de o expeditie de peste 40 de zile intr-un loc situat la “capatul lumii” de unde daca mai faci un pas ai cazut din harta. Plecarea a fost hotarata in data de luni 7 iunie din Budapesta, pentru ca asa am reusit sa zburam cel mai ieftin si economiseam cateva sute de euro ceea ce pentru noi era o veritabila gura de oxigen. Zborul era pe ruta Budapesta- New York- Chicago- Anchorage si cu tot cu escale urma sa dureze in jur de 40 de ore. O gramada de timp, daca ne gandim ca numai pe aeroportul JFK din New York am stat 16 ore. Planul nostru era sa  lasam bagajele undeva si sa mergem pana in oras sa vedem si noi putin din ceea ce inseamna unul dintre cele mai mari orase ale globului. Din pacate n-am reusit sa scapam de bagaje asa ca am stat in aeroport, fiecare incercand sa facem cumva sa ne treaca timpul cat mai usor. Intr-un final, dupa lupte seculare care au durat cam 40 de ore si dupa ce am schimbat vreo 11 fuse orare, marti seara la ora 22 am ajuns la Anchorage, cel mai mare oras din cel mai mare stat al SUA.  A doua zi urma sa plecam spre oraselul Talkeetna, situat la aproape 200 km mai catre interiorul Alaskai si considerat punctul de plecare al majoritatii expeditiilor catre Denali . Muntele Denali cu cei 6194 m ai sai, cel mai inalt munte al Americii de Nord este inconjurat de Parcul National Denali, parc, care conserva numeroase specii de fauna si flora. Datorita caracteristicilor acestui munte, adica altitudinea, apropierea de cercul polar care-l face foarte friguros, lungimea traseului, izolarea, lipsa oxigenului datorita ingustarii troposferei, numeroase echipe il aleg pentru a face pregatirea premergatoare expeditiilor himalaiene. Din Talkeetna urma sa luam si taxiul aerian sa zicem asa care urma sa ne duca pana in tabara de baza la 2200m pe Kahiltna Glacier. Am apelat la compania Sheldon Air Service, detinuta de fiica celebrului pilot american Don Edward Sheldon, un nume care se identifica cu primele aterizari pe ghetar in Alaska. Zborul ne-a costat dus intors 500$, totusi destul de convenabil fata de celelalte companii pentru ca in aceasta taxa erau incluse si 2 nopti de cazare inainte si dupa ascensiune. Cazarea am avut-o asigurata la Talkeetna International Hostel, un loc care te facea sa te simti foarte familiar cu totul. Aveam impresia ca am mai fost in acel loc. Un hostel cu un aer foarte aparte. Aici i-am intalnit si pe Coco Popescu impreuna cu tatal ei Ovidiu. Ei erau deja ajunsi cu o zi inaintea noastra si veniti din Mexic unde au escaladat Orizaba Peak pentru o mai buna si mai rapida aclimatizare.  Din pacate cind am ajuns, am aflat ca de 4 zile nu zburase nici un avion catre tabara de baza din cauza conditiilor meteo nefavorabile. In cazul acesta nu ai nimic de facut decat sa stai si sa astepti sau eventual sa te rogi sa se schimbe vremea. Ei, am inceput sa colindam oraselul care e foarte diferit fata de ceea ce inseamna America. E parca putin uitat in timp, cu cladiri joase din lemn, un puternic aer hippie, plin de turisti din toata lumea dar si preturile putin cam mari, adica hai sa zicem “turistice”. Cu ocazia asta am mancat si celebrul burger American dar de data asta am incercat unul mai local cu carne de caribou, asta evident in schimbul a aproape 10$. In comparatie cu alti alpinisti, am fost destul de norocosi pentru ca am asteptat doar o zi si jumatate si in data de 11 iunie am reusit sa zburam. Impreuna cu noi au zburat o echipa de alpinisti polonezi care, din pacate au asteptat 4 zile pentru zbor. In ziua de 11 iunie, dupa un zbor de aproximativ o ora peste un teritoriu salbatic cu padure de conifere, tundra, rauri care izvorasc din ghetari, mlastini, am aterizat in tabara de baza la 2200 m pe care alpinistii o numesc pompos Kahiltna International Airport de unde ne-am luat in primire combustibilul, un gallon de persoana, saniile, apropos, cele portocalii functioneaza cel mai bine (asta e un pont primit de la rangerul Roger care ne-a facut check in-ul in data de 9 iunie la sosirea in  Talkeetna) si urma sa o luam din loc catre taberele superioare. Daca in Himalaya exista porteri sau in America de Sud exista catari de data asta sa zic asa catarii am fost chiar noi pentru ca am incarcat tot bagajul pe sanii, destul de mult in final, cred ca undeva la aproape 140 kg pentru 3 persoane, si, … la drum. O alta caracteristica in escaladarea acestui munte este sistemul “ Cache ans Carry” adica iei o parte din bagaj il duci in tabara superioara, il ingropi dupa care cobori si dormi in tabara de mai jos urmand ca a 2-a zi sa urci din nou si sa stabilesti tabara mai sus. Strategia noastra a fost sa urcam cat mai repede, sa profitam de toate ferestrele de vreme buna si sa ducem tot bagajul o singura data, chiar daca asta insemna un consum de energie mai mare. Am stabilit ca e mai bine sa stam la odihna cate o zi in plus in taberele de mai sus daca este cazul.      In aceeasi zi adica 11 iunie dupa aproape 5 ore am ajuns in tabara 1 (Ski Hill) situata la aproape 2400 m. Aici am avut surpriza sa ne intalnim si cu alti alpinisti romani, si anume o echipa din Pitesti care urcasera deja iar 3 dintre ei urmau sa incerce si alte rute mai tehnice. Urmatoarea zi, 12 iunie, ne hotaram sa o petrecm in cort avand in vedere ca vremea nu e foarte favorabila: ninge, vant destul de tare si vizibilitate redusa la cateva sute de metri. Nu era un lucru rau sa stam. Acest lucru ne permitea sa ne aclimatizam mai bine. Totusi dupa masa in jur de ora 17 ne hotaram sa mutam tabara mai sus, undeva catre Kahiltna Pass la 2950m unde era urmatoarea tabara. Datorita pozitiei Soarelui in emisfera Nordica pe timpul verii, in aceasta perioada ziua este foarte  lunga, adica nu se prea poate vorbi de noapte, acest lucru iti permite sa mergi si pe timpul noptii. Pana la urma ne pornim, si ceea ce trebuia sa fie o etapa destul de lejera de 4 ore s-a transformat intr-un mars groaznic de peste 6 ore printr-un viscol teribil care nu ne-a permis nici macar sa vedem tabara, fiind nevoiti sa campam pe un viscol teribil langa un cort pe care l-am intalnit pe traseu. Abia a doua zi dimineata cand viscolul s-a calmat am reusit sa vedem ca de fapt am trecut de tabara. Dimineata profitam de vremea buna si uscam sacii de dormit si hainele, mancam, bem ceaiuri pentru ca hidratarea e esentiala. Dupa masa, in jur de ora 14 hotaram sa ne mutam putin mai sus, in urmatoarea tabara numita “Motorcycle Hill Camp” situata la 3350m altitudine. E vreme buna, cer senin vizibilitate perfecta, in cazul acesta o caldura teribila avand in vedere urcusul si saniile destul de grele pe care trebuia sa le tragem dupa noi.      Seara in jur de ora 18 iata-ne si la Motorcycle Hill Camp, punem cortul, gatim si nici nu simtim ca se face ora 22 si afara deja se simte frigul mult mai tare decat in taberele de mai jos. In acesta tabara hotaram sa stam 2 nopti pentru o mai buna aclimatizare. Vremea se schimba din nou, se lasa o ninsoare marunta, ne punem pe povestit, filozofat, citit iar cand stai si astepti gandurile zboara in toate directiile. Marti 15 iunie, dupa ce din nou am asteptat sa se linisteasca ninsoarea, in jur de amiaza au inceput sa apara echipele care coborau din taberele superioare. Dupa ceva discutii cu ei am aflat ca urmau 2 zile cu ninsori puternice, am hotarat sa urcam pentru ca pentru noi era mai convenabil sa asteptam 2 zile in cort in tabara de la 4330m “Basin Camp” sau “Medical Camp”. Asa ca... din nou saniile pregatite si da-i la deal. Urma o etapa destul de lunga, in jur de 8 ore, 1000 m diferenta de nivel care incepeau cu un urcus foarte abrupt. Drumul a fost ok si dupa aproape 8 ore, undeva in jurul orei 24 am ajuns la tabara. Am sapat locurile de cort, zapada este destul de tare, de data asta folosim si pioletii, e frig adevarat aici. Ne intalnim si cu fetele din Bucuresti care se afla deja de zile bune in tabara. Din pacate pentru ele, dupa 3 zile petrecute in tabara superioara de la 5300m  au fost nevoite sa se retraga din cauza furtunii. Pentru noi altitudinea si oboseala incepe sa se simta. Apar dureri de cap si parca sa mancam incepe sa devina o adevarata corvoada. Mancarea nu mai are gust, parca ceaiul nu vrea sa mai intre. Mai luam cate o aspirina care mai alina pe moment durerile. Tabara e situata intr-un amfiteatru natural, cred ca si de aici senzatia de frig asa de accentuate. E destul de aglomerat aici, intalnim spanioli, americani, japonezi, coreeni, polonezi, rusi si printre toate aceste natii si noi romanii (3 echipe in tabara de la 4330m eu zic ca e ceva). Pe masura ce stam parca ne simtim mai bine deja corpul incepe sa se aclimatizeze. In 18 iunie, de data asta pe o vreme perfecta plecam spre High Camp, 5300, ultima tabara inainte de varf. Urcam lejer pana la 4700 m unde incep corzile fixe pentru ca urmeaza o portiune destul de abrupta, impreuna cu baieti hotaram sa nu ne mai legam in coarda pentru ca portiunea nu prezenta risc deosebit. Din pacate prindem o echipa de alpinisti brazilieni care aveau ceva probleme si urcau foarte incet. In timp ce asteptam trec pe langa noi o echipa de salvare care tocmai cobora pe o targa un alpinist afectat de edem cerebral. Pana la urma brazilienii ne permit sa-i depasim si ajungem in tabara de la 5300m aproape seara pe un vant foarte puternic.Imprumutam o lopata de la o echipa invecinata si ne punem din nou pe sapat. Suntem nevoiti sa amenajam un alt loc de cort pentru ca, din nou, tabara e foarte aglomerata, se anunta presiune atmosferica in crestere ceea ce aducea vremea buna. A doua zi, adica in 19, dezamagire, vant foarte puternic, ceea ce nu ne permitea decat sa stam sa asteptam. Mai bine poate, am putut sta sa ne mai aclimatizam pentru ca Lucian suferea, din nou, de dureri de cap si lipsa de pofta de mancare.      In 20 iunie, in jurul orei 11,30 gata din nou de drum, de data asta ultima etapa din tabara pe varf si inapoi, cu durata intre 8 si 16 ore. Am pornit destul de bine. Erau cateva echipe inaintea noastra ceea ce ne-a permis sa mergem bine pe urme. Traseul nu a fost dificil doar ca a fost foarte lung si foarte frig, cred ca tot traseul am umblat la sub - 25 de grade Celsius, dar cu toate acestea am evitat degeraturile. La ora 19,30 in sfarsit pe varf, este ziua de 20 iunie 2010 bucurie, lacrimi, imbratitari. Am urcat toti trei, am facut poze, ne-am gandit la familie, la cei dragi si dupa aproximativ o jumatate de ora am inceput coborarea. Dupa 4 ore adica la miezul noptii eram inapoi la cort. In 21 iunie pe la amiaza am inceput coborarea, am hotarat sa mergem si noaptea si in jur de ora 2 dimineata ne-am oprit in tabara Ski Hill la 2400m. Am gatit, am pus cortul si am dormit. Vali impreuna cu Coco si Ovidiu, au continuat inca vreo 4 ore pana in tabara de baza.      Astfel ca in 12 zile de la sosirea in tabara de baza eram deja inapoi, asteptam avionul inapoi catre “civilizatie”. Ne-am bucurat ca asta a intrecut si cel mai optimist scenariu al nostru. In brosurile pe care le-am primit, cea mai rapida ascensiune era calculata in 14 zile asta cu vreme optima. Noi am reusit in 12 zile, 10 urcare si 2 coborare fara sa fim nevoiti sa urcam sa facem depozit si sa coboram. Ma bucur foarte tare de realizare mai ales ca am dat dovada de echipa, pe tot parcursul expeditiei am reusit sa ne completam perfect ca munca in echipa. Intoarcerea am facut-o peste niste locuri care sincer imi era greu sa imi imaginez ca exista. Creste, ghetari, varfuri ascutite, nori, toate intr-un amestec aproape ireal. In acest moment ne aflam la Anchorage si in timpul ramas incercam sa profitam sa vedem cat mai mult din ceea ce locuitorii de aici numesc “ Alaska the last frontier”.      Plecarea va fi in data de 16 iulie pe ruta Anchorage- Seattle- Amsterdam- Budapesta cu sosirea in Romania in 17 iulie.

DADR da afara jumatate din oameni si se transforma

Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Cluj va fi restructurata, urmînd sa se transforme în Directia Judeteana pentru Agricultura (DJA), a declarat ieri directorul institutiei, Grigore Onaciu. El a precizat ca, astfel, compartimentul pentru Dezvoltare Rurala, format din sase oameni, va fi preluat de Ministerul Agriculturii, la nivelul caruia va functiona o autoritate centrala de management în cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.     În structura DJA va ramâne unitatea fitosanitara si Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice. Pe de alta parte, Inspectoratele Teritoriale de Seminte vor fi stabilite numai pentru anumite judete, iar Clujul spera sa îsi pastreze aceasta structura, a mai declarat Onaciu. În schimb, Oficiile Judetene de Reproductie si Selectie a Animalelor se vor desfiinta, activitatea urmând sa fie preluata de Agentia Nationala de Reproductie si Selectie în Zootehnie.      Grigore Onaciu a aratat ca DADR are la ora actuala 68 de angajati, iar reducerea de personal va fi de 50%, deoarece noua schema a DJA prevede doar 30 de posturi. Din cei 68 de angajati, sase vor fi transferati în Compartimentul de Dezvoltarea Rurala, iar trei se pensioneaza.

200 de locuinte inundate in Sic

În comuna clujeana Sic, în urma inundatiilor din data de 14 iulie, au fost inundate aproximativ 200 de locuinte si anexe gospodaresti, o biserica si trei magazine, în timp ce aproximativ 5 km de drum comunal a fost spalat de apa, iar aproximativ 40 de hectare de terenuri agricole au fost inundate. De asemenea, potrivit raportului Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), din cauza evenimentelor meteorologice periculoase de scurta durata, cinci case sînt acum în pericol de prabusire, iar ploile abundente au dus la o alunecare de teren într-o zona de blocuri, familiile care locuiau acolo fiind mutate la rude. Ca masuri de urgenta, dispuse de catre reprezentantii CJSU, autoritatile vor debransa de la reteaua de alimentare cu energie electrica toate imobilele afectate de viitura, iar casele aflate în pericol de prabusire vor fi izolate.     În zilele urmatoare, experti tehnici atestati si reprezentanti ai primariei vor expertiza imobilele identificate ca fiind în pericol de prabusire si vor fi luate masuri de reparatii si consolidare, atît în cazul caselor afectate, cît si în zona în care s-au semnalat alunecari de teren.

Consilierii s-au grabit sa isi goleasca agendele

Foto Radu PadureanConsilierii locali au votat ieri mai multe proiecte importante pentru orasConsilierii locali clujeni s-au intrunit ieri intr-o sedinta prelungita, in care au discutat mai multe proiecte importante pentru oras, avind in vedere ca se apropie perioada de vacanta, iar urmatoarea sedinta a fost fixata abia pentru finalul lunii august.      La solicitarea primarului Sorin Apostu, pe ordinea de zi au fost adaugate mai multe proiecte, printre care aprobarea unui PUZ pentru construirea unui camin pentru sportivi, pe strada Pandurilor, care va gazdui si policlinica studenteasca, schimbarea regulamentului pentru noua piata de vechituri de pe strada Bobilna sau aprobarea proiectului pentru infiintarea unei retele de self-service pentru biciclete, proiect care va fi depus spre finantare pentru atragerea de bani europeni.      Acest ultim proiect presupune crearea unei retele coerente de piste de biciclete si extinderea acesteia spre comunele din zona metropolitana, precum si dezvoltarea unui sistem public de transport cu bicicleta.     In cadrul proiectului se va crea o retea de 50 de puncte intermodale ce ofera posibilitatea de inchiriere de biciclete in regim self-service si amenajarea unei retele de 75 de kilometri de piste de biciclete.     In prima etapa se va face legatura cu localitatile Floresti si Apahida, iar la dispozitia locuitorilor din perimetrul Zonei Metropolitane Cluj vor fi puse 500 de biciclete. Valoarea totala a proiectului ajunge la 14,7 milioane de lei, dintre care peste 10 milioane reprezinta finantarea nerambursabila.     Clujenii vor mici si bere in OserDe asemenea, consilierii locali au votat modificarea regulamentului de functionare a noii piete de vechituri Oser, recent mutata pe un teren situat pe strada Bobilnei, apartinind RADP. Concret, desi initial primarul Sorin Apostu declara ca in noua piata de vechituri nu se vor mai vinde mici, bere sau haine noi, acum s-a revenit asupra deciziei. „Se pare ca tocmai micii si berea erau principala atractie“, a motivat Apostu. Astfel, consilierii au stabilit ca noile spatii destinate alimentatiei publice din Oser vor fi atribuite de catre RADP, tinind cont de vechimea cererilor depuse.     In ceea ce priveste introducerea pe ordinea de zi, in regim de urgenta, a proiectului din zona Parcului Iuliu Hatieganu, care presupune construirea unui camin pentru sportivi, la parterul caruia va fi mutat Dispensarul Studentesc, primarul Clujului a mentionat ca l-a adus in fata consilierilor dupa o discutie cu rectorul Universitatii „Babes-Bolyai“ (UBB), Andrei Marga. „Avind in vedere ca aceste cabinete scolare si studentesti se afla in subordinea noastra, ne-am inteles cu conducerea UBB sa nu platim chirie pentru spatiul pe care il vom primi“, a subliniat Apostu. Imobilul de pe strada Republicii, in care functioneaza in prezent Dispensarul studentesc, a fost cistigat in instanta de fostii proprietari, motiv pentru care medicii risca sa fie evacuati.     S-au prelungit contractele ANLPrintre proiectele votate de alesii locali s-a mai numarat acordarea titlului de cetatean de onoare al Clujului profesorului universitar Liviu Maior, nimeni altul decit tatal sefului SRI, George Maior.     In plus, contractele chiriasilor din blocurile ANL, care vor expira pe data de 16 august, au fost prelungite prin votul consilierilor. „Desi contractele vor expira numai pe data de 16 august, am decis sa le prelungim de acum, ca sa nu mai ajungem in aceeasi situatie ca anul trecut“, a afirmat primarul.     Inainte de finalul sedintei, consilierii au discutat in contradictoriu mai multe minute pe marginea unei cereri de revocare a unei HCL privind aprobarea unui PUZ pentru construirea unui hotel in centrul istoric, pe strada Avram Iancu. Presedintele de sedinta, Csoma Botond, a insistat asupra faptului ca alesii ar trebui sa aprobe revocarea hotaririi, lucru cerut de locuitorii din zona, avind in vedere ca la documentatia anexata proiectului lipsea avizul Comisiei de Monumente de la Cluj, insa exista unul de la Bucuresti. La fel de vehement a fost si colegul sau de partid, Molnos Lajos, care a spus ca „ar trebui sa simtim acest oras si valorile sale, nu numai sa venim cu argumente juridice“, facind referire la afirmatiile viceprimarului Radu Moisin, care a incercat sa demonstreze ca hotarirea adoptata de consilieri este perfect legala. In final, s-a votat pentru mentinerea Hotaririi de Consiliu Local.

Calin Petrideanu isi ia adio de la functia de subprefect

Contactat telefonic de monitorul, Calin Petrideanu a mentionat ca va respecta decizia Guvernului si ca, cel mai probabil, se va intoarce la postul detinut anterior, la Primaria Turda.     „Nu am primit inca nici o decizie oficiala, insa am vazut ca Hotarirea Guvernului a fost publicata in Monitorul Oficial. Voi respecta decizia, pentru ca, din punctul meu de vedere, ca jurist, nerespectarea unei hotariri inseamna sa nu respect legea. Nu m-am hotarit inca ce voi face in continuare, dar, avind in vedere ca eu am fost detasat pe aceasta functie, cel mai probabil vor reveni la locul de munca din cadrul Primariei Turda“, a afirmat Petrideanu.     O data cu destituirea a jumatate dintre prefecti, Guvernul a finalizat si procesul de restructurare a functiilor de secretari de stat. Din cele 57 de posturi de secretari de stat, din care 7 vacante, au ramas doar 32. La nivelul Prefecturilor, din cele 85 de posturi de subprefecti, dintre care 7 vacante, au ramas 43. In ceea ce priveste costurile pe care le implica activitatea unui subsecretar de stat, acestea pot ajunge la 33.000 de euro pe an, iar a unui subprefect la 77.000 de euro pe an.     Premierul Emil Boc a declarat in cursul acestei saptamini ca suprefectii demisi vor intra in procese de recalificare profesionala, daca va fi cazul. „Vor intra in procesul de restructurare pe baza actelor normative aprobate, iar dupa aceea vor intra in procesele de recalificare profesionala, daca va fi cazul, sau pentru ocuparea unui alt loc de munca potrivit normelor in vigoare in Romania“, a spus Boc.

Urbanistii clujeni l-au luat ieri pe ?nu? in brate

Foto Radu PadureanReprezentantul Directiei de Metrologie a incercat sa ii convinga pe urbanisti ca aparatele noi de masura ocupa un spatiu mult mai mare, deci e nevoie de extinderea cladiriiReprezentantul Directiei de Metrologie a explicat ca extinderea este necesara ca urmare a aparitiei unor noi aparate de masura si control, care sint mai complexe si ocupa un spatiu mult mai mare. „Terenul pe care se va face extinderea apartine Directiei de Metrologie, iar o mica parte a acestuia este detinuta de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului Cluj. Oricum, avem acordul lor notarial pentru aceasta extindere“, a spus proiectantul in fata Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU).     Arhitectul Iancu se teme de gura vecinilorArhitectul Adrian Iancu, membru CTATU, nu s-a aratat prea incintat de propunerea de extindere, motivind ca vor fi afectate vecinatatile, cu precadere zona de locuinte. „In imediata apropiere este un bloc al Armatei, construit prin anii ’50. Banuiesc ca utilajul dumneavoastra va face un anumit zgomot si, pentru a nu exista probleme cu vecinii, este necesar sa obtineti acordul fiecaruia“, a spus Iancu. Cu toate acestea, arhitectul care a realizat proiectul a mentionat ca aparatura se va afla in interiorul cladirii, nu in exterior, si ca aceasta nu polueaza fonic.     Ulterior, la interventia primarului Sorin Apostu, s-a stabilit ca va fi nevoie doar de acordul vecinilor care locuiesc in imediata apropiere. In plus, cei de la Metrologie mai trebuie sa faca dovada ca noul aparat nu ii va polua fonic pe cei din jur.     Pe Donath nu se construieste fara studii geoUn alt proiect care a stirnit discutii aprinse intre urbanisti si proiectant a vizat construirea unor locuinte familiale cu regim de inaltime demisol, parter si etaj pe strada Donath, in zona versantului sudic al dealului Hoia, pe trei parcele de teren. Cu toate ca arhitectul Horatiu Racasan, unul dintre beneficiarii proiectului, a afirmat ca locuintele propuse respecta normele urbanistice in vigoare, Adrian Iancu a tinut sa atraga atentia ca unul dintre loturi este aproape in totalitate neconstruibil. „Conform PUG-ului in vigoare, zona unde vreti sa construiti dumneavoastra este de mare risc din cauza alunecarilor de teren“, a aratat Iancu. Dupa o discutie indelungata in care arhitectul i-a acuzat pe membrii CTATU ca aduc argumente impotriva realitatii de pe teren, urbanistii au decis ca la dosar mai este nevoie de o solutie pentru rezolvarea circulatiei si de o serie de planse cu studii geo.De asemenea, in aceeasi sedinta, compania de telefonie mobila Vodafone a primit aviz pozitiv pentru amplasarea unor antene in Piata 1 Mai, pe Bulevardul Muncii si pe strada Taberei.

Coltul cu mondenitati

Monitorul de Medias: Cand ati fost ultima data la munte?     Bettina Kenst: In timpul liceului. Am fost pe Negoiu. Unde va  place mai mult sa faceti concediu, la munte sau la mare?     La mare. Imi plac aerul si apa sarata.  Daca ar fi sa alegeti intre Sibiu si Medias, unde ati vrea sa fiti? De ce?     Nici la Sibiu, nici la Medias. Linistea de la tara, cu curtea proprie, gospodarie si viata de la tara  - mai linistita - ma atrag mai mult decat orasele.Cand ati ascultat ultima data muzica?     In fiecare dimineata ma trezesc cu muzica de la radio.

Copilul saptamanii

Numele meu este Cassian George Preda, am 3 ani si doua luni, si va salut pe toti!     Imi place foarte mult sa ma joc cu copiii, in special cu fetitele, de la care mai fur cate un sarut. Sunt un baietel dinamic, de altfel echipa mea favorita este Dinamo, stiu sa cant si imnul. Mami si tati ar fi incantati daca as fi mai ascultator, dar pentru asta trebuie sa mai aiba putina rabdare ( nimeni nu e perfect ! ), oricum ei ma iubesc foarte mult! Copilul dumneavostra e cel mai frumos! Trimiteti pe adresa redactie@monitoruldemedias.ro o fotografi e si un scurt text, in care sa mentionati cum il cheama, ce varsta are si de ce e atat de deosebit in viata dumneavoastra, pentru a deveni copilul saptamanii in Monitorul de Medias.

Alcoolul e dusmanul soferilor

M. A., casnica"Cele mai multe accidente de circulatie se produc din cauza consumului de alcool de catre cei care circula cu masina. Un  om care a consumat alcool, aflat la volan, nu mai respecta regulile de circulatie. Si asta, chiar daca amenzile sunt foarte mari în acest caz. Cei cu bani îsi permit sa-si cumpere masini puternice, cu care circula nebuneste, punând în pericol nu numai viata lor, ci si a altor persoane nevinovate."I. L., student"Principala cauza cred ca este conducerea sub influenta alcoolului. La aceasta se mai adauga oboseala, stresul si graba care caracterizeaza omul zilelor noastre. Uneori progresul tehnic are efecte inverse decât cele pe care le asteptam noi. Oamenii folosesc acum masini mai puternice. Soselele si conditiile de trafic nu mai fac fata acestei noi realitati. Multi vorbesc la celular în timp ce conduc. Sa ne mai miram ca se produc atâtea accidente?"I. T., functionar"Alcoolul si indisciplina participantilor la trafic sunt principalele cauze. De la ele pleaca totul. Dupa ‘89, pe soselele României au aparut o gramada de restaurante, mai ceva ca ciupercile dupa ploaie. Nu o data am vazut oameni coborând din masina sa bea o bere, dupa care s-au urcat din nou la volan. E vorba si de o doza mare de inconstienta de care dau dovada acestia. Din pacate, cei mai multi sunt tineri. Cred ca e cazul sa se investeasca în niste programe de educatie rutiera în rândul tinerilor."

Ingrijiti-va stomacul

Iata câteva retete care va vor fi de mare folos:     Anasonul - din aceasta planta se prepara o infuzie din 6-8 fructe, la 100 ml. de apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute si apoi se strecoara. Se bea fractionat, în 2-3 reprize.      Cerentelul - se prepara un decoct din 2 lingurite de pulbere rizom si radacina, la o cana cu apa (aproximativ 250 ml.). Se fierbe 25-30 de minute si apoi se strecoara. Se bea dimineata, pe stomacul gol, neîndulcit.      Coada soricelului - faceti un decoct din 10 gr. flori si frunze uscate, la 1 litru de apa. Se fierbe pâna scade la jumatate si apoi se strecoara. Întreaga cantitate se bea în cursul unei zile.      Galbenelele - faceti o infuzie din 2 lingurite de flori, la o cana cu apa (250 ml). Cantitatea se bea în cursul unei zile, de preferinta pe stomacul gol. Hameiul - se bea sub forma de infuzie,  dintr-o lingurita de conuri uscate, maruntite, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se bea cîte o cana dupa mesele principale.      Levantica - se prepara o infuzie din 1-2 lingurite de flori, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.      Macesul - se foloseste sub forma de decoct din 2 linguri de fructe, la 500 ml. de apa. Se fierbe numai 5 minute. Cantitatea se bea în cursul unei zile.      Maghiranul - faceti o infuzie dintr-o lingurita de planta maruntita sau pulbere de planta, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.      Musetelul - se face o infuzie din 1-2 lingurite de flori, la o cana cu apa (200 ml.). Se beau 2 cani pe zi, pe stomacul gol. Extractie dubla: se amesteca la rece, timp de 30 de minute, 1-2 lingurite de flori, într-o jumatate de cana de apa. Se filtreaza, iar florile se infuzeaza cu alta jumatate de cana cu apa clocotita. Cele doua lichide se amesteca. Se bea în cursul unei zile, în doua reprize, pe stomacul gol.      Patlagina - se consuma sub forma de infuzie din 2 linguri de frunze, la o cana cu apa (200 ml). Se ia câte o lingura, la 3 ore.      Rostopasca - preparati o infuzie dintr-o jumatate de lingurita  de pulbere de planta, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se iau câte 1-2 linguri, la 3 ore.      Salcâmul - sub forma de infuzie din 2 lingurite de flori, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2 cani pe zi, între mese.      Sunatoarea - infuzie din 1-2 linguri de planta uscata, maruntita, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se beau 2 cani pe zi.

Vacanta, la Biblioteca

În perioada de vara, la Biblioteca Municipala „St. L. Roth”, în fiecare zi între orele 13:00 – 14:00, bunicii si nepotii sunt asteptati sa participe la proiectele de vacanta: concursuri, ateliere de creatie, cursuri, exercitii de imaginatie, ore de lectura. Programul de vacanta este urmatorul:     Luni: „Prietenii lui Mihai Eminescu” se întâlnesc, comunica si citesc poezii.Marti, miercuri, vineri: ”Pe urmele muzicii”. Învatam despre muzica si sarbatorim împreuna, Anul Chopin.     Joi: Cercul de lectura „ASTRA Junior” îsi asteapta cititorii.     Pentru bunici se organizeaza cursuri de mesagerie electronica si internet, iar pentru tineri, cursuri de educatie culturala, între orele 9:00 – 11:00, în fiecare zi, de luni pâna vineri.     Pentru cei interesati, se fac înscrieri la adresa de email: serviciul.cultura.spectacol@gmail.com sau la sediul institutiei din Piata Regele Ferdinand I nr.1, la parter, persoana de contact Antonela Sofia Barbu.

Unde mergem?

FilmTariful de intrare la toate spectacolele este de 7 lei. În fiecare miercuri se desfasoara actiunea Orange (cumperi un bilet si primesti înca unul). Numai joi, pretul biletului este 5 lei. La toate spectacolele, grupurile organizate de minim 20 copii/elevi au reducere, iar intrarea este de 5 lei.Arta plasticaSculptorul Mario Lup si pictorul Horea Lupp va invita la „Muzica în forme si culori“, expozitie de arta plastica deschisa saptamâna trecuta la Muzeul Municipal Medias. PicturaIubitorii de pictura si monumente medievale sunt asteptati la Muzeul Municipal Medias, unde pot vizita expozitia „Arta si istorie – Monumente în culori“ cu lucrari din colectia proprie semnate de Hans Hermann Mader, Franz Wendller, Wilhelm Krammer, Trude Schullerus, Ion Constantinescu si multi altii. Program: zilnic, între orele 9.00 – 17.00, iar sâmbata între orele 9.00 – 13.00.Concert În cadrul programului din aceasta vara, Biserica Sf. Margareta din Medias propune luni, 19 iulie, un concert cu Steffen Schlandt din Brasov.

Oprea, in vizita la Cluj

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, s-a aflat ieri la Cluj-Napoca, unde s-a întîlnit cu noua conducere a Diviziei 4 Infanterie „Gemina“ si cu personal militar si civil din comandamentul diviziei si unitatilor subordonate. Ministrul a avut o întrevedere si cu reprezentantii asociatiilor veteranilor de razboi si ale cadrelor militare în rezerva si în retragere si a inaugurat, în prezenta acestora, cu o luna mai devreme decît a fost planificat initial, spatiile nou renovate din incinta Cercului Militar Cluj-Napoca. Tot ieri, ministrul Apararii Nationale s-a întîlnit cu reprezentantii autoritatilor publice locale, pentru a evalua stadiul proiectelor demarate cu prilejul precedentei vizite. ANL va construi un cartier de circa 2.300 de apartamente pentru tineri militari si civili, lînga Cluj-Napoca, pe terenul unei foste unitati militare dezafectate, 40% dintre acestea urmînd sa fie repartizate angajatilor MApN.    Agerpres

Keleti si Ponta vor pe podium la Raliul Sibiului

Keleti si Ponta implinesc la Sibiu 3 ani de la prima cursa impreuna. „Este cel mai dur raliu din Campionat, pe care il abordam cu mult respect. A termina in Raliul Sibiului nu e acelasi lucru cu a fi cel mai rapid, ci mai degraba e vorba de faptul ca ai reusit sa gasesti un echilibru intre viteza si conservarea masinii. Este o sarcina extrem de dificila. Cam asa arata si strategia noastra. As spune mai degraba ca e vorba de o abordare in stil «festina lente». La final ne dorim o pozitie pe podiumul grupei pentru a acumula cit mai multe puncte care sa ne metina in postura de lideri. Sint un mare fan al acestui raliu, chiar daca este asa de dur. Traseul de anul acesta este senzational si vor pune la grea incercare anvelopele“, a declarat Edwin Keleti.     Edwin Keleti si Victor Ponta conduc clasamentul grupei A in Campionatul National de Raliuri „Dunlop“, cu un total de 100 de puncte, obtinute in urma celor patru victorii din tot atitea posibile.     Raliul Sibiului este a cincea etapa a Campionatului National de Raliuri „Dunlop“, prima pe macadam din acest sezon. Competitia se va desfasura vineri si simbata, cind concurentii vor avea de parcurs peste 147 de kilometri de probe speciale pe unele dintre cele mai frumoase si dure sectoare de drum din Campionat. Raliul include si singura proba de noapte din Romania, Santa, care aduna an de an mii de spectatori.

Restructurarile ii vizeaza si pe clujeni

Hotarîrile de guvern si deciziile premierului Emil Boc pentru eliberarea din functii a 35 de subprefecti si 17 secretari de stat au fost publicate ieri în Monitorul Oficial. În urma restructurarilor din ministere, printre clujenii afectati se numara secretarul de stat Gratiela Iordache, ce va pleca din Ministerul Finantelor Publice. Gratiela Iordache a reprezentat Clujul în Camera Deputatilor în perioada 2004-2008. De asemenea, de la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului va pleca secretarul de stat Catalin Baba, care îl va înlocui în functia de secretar de stat în cadrul Aparatului de lucru al prim-ministrului pe un alt clujean, respectiv pe Calin Hintea, care a demisionat din motive personale. În ceea ce priveste costurile pe care le implica activitatea unui subsecretar de stat, acestea pot ajunge la 33.000 de euro pe an.    L. P.

Factura la termoficare ar putea creste cu maximum 35%

Regia Autonoma de Termoficare Cluj-Napoca a anuntat ieri ca, în cazul consumatorilor casnici racordati la sistemul centralizat de încalzire, pretul gigacaloriei va ramîne neschimbat, în ciuda majorarii TVA de la 19% la 24%. „De asemenea, Primaria, Consiliul Local si RA Termoficare Cluj-Napoca vor continua programul de subventionare a energiei termice livrate populatiei, astfel încît, în eventualitatea eliminarii subventiei de la bugetul de stat, majorarea pretului facturat sa fie de maxim 35%“, se arata într-un comunicat al Regiei. Oficialii Regiei spun ca programul local de subventionare va putea fi mentinut, avînd în vedere ca, în ultimii ani, RA Termoficare a investit peste 10 milioane de euro în modernizarea centralelor de cartier, astfel încît, treptat, subventia de la bugetul de stat acordata municipiului Cluj-Napoca a scazut la doar 28% din pretul gigacaloriei.    A. D.

Pandurii ramin in Liga 1

Formatia Pandurii Tîrgu Jiu, care a încheiat sezonul 2009-2010 pe locul 15, retrogradabil, va juca în Liga 1 si în sezonul urmator. Echipa gorjeana va evolua în locul formatiei International Curtea de Arges, care a decis sa se retraga din primul esalon datorita problemelor financiare. Pandurii au mai beneficiat de un astfel de „cadou“ si în 2005, cînd au ramas în Liga 1 deoarece FRF nu i-a acordat licenta formatiei Sportul Studentesc. Ramînerea în prima liga a Pandurilor a stîrnit controverse, întrucît banii din drepturile de televizare a partidelor vor reveni formatiei International. De asemenea, Pandurii au cumparat mai multi jucatori de la formatia argeseana, inclusiv pe antrenorul Ionut Badea. Cele mai nemultumite de aceasta tranzactie au fost cluburile Petrolul Ploiesti si Dacia Mioveni (ocupantele locurilor trei din cele doua serii ale ligii secunde), reprezentantii lor declarînd ca în mod normal trebuia sa se dispute un meci de baraj între cele doua echipe, iar Pandurii sa joace în Liga 2.    L. B.

Delgado a semnat cu ?U?

Mijlocasul dreapta spaniol Roberto Alfonso Delgado a semnat ieri un contract pe 3 sezoane cu Universitatea Cluj. Fotbalistul în vîrsta de 24 de ani a evoluat în sezonul trecut la FC Vaslui, formatie pentru care a înscris doua goluri în 22 de partide. În perioada 2003-2006 a fost legitimat la puternica grupare Lazio Roma, pentru care nu a evoluat, însa, decît în cinci partide. Înainte sa ajunga în România, Delgado a mai jucat si la formatiile SPAL 1907 si Potenza, ambele din Italia. Spaniolul evolueaza la mijloc pe partea dreapta, dar poate evolua cu succes si ca atacant. Alaturi de Lazio a cîstigat Cupa Italiei în 2004, iar cu FC Vaslui a jucat finala Cupei României. În alta ordine de idei, Universitatea Cluj va juca doua partide amicale. „Studentii“ vor întîlni astazi de la 10.30 formatia FC Zalau, pe Stadionul Clujana, iar sîmbata de la ora 18 vor juca primul meci la Alba Iulia, cu Gaz Metan Medias.    L. B.

Razvan Florea s-a retras

Înotatorul Razvan Florea, singurul medaliat olimpic al natatiei masculine românesti, s-a retras ieri din activitate, în cadrul unei festivitati care a avut loc joi dupa-amiaza la bazinul Complexului national sportiv „Lia Manoliu“ din Bucuresti. La eveniment au fost prezenti numerosi antrenori, sportivi si arbitri, dar si tehnicieni care l-au pregatit pe Razvan Florea în cariera sa. „Traiesc un moment dificil, dar frumos. Sper sa pot ramîne în continuare alaturi de sportul românesc. Vreau sa multumesc tuturor celor care au fost alaturi de mine de-a lungul întregii mele activitati sportive“, a declarat Razvan Florea. Doina Melinte, presedinta Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, Viorel Paunescu, presedintele Federatiei române de natatie, si Ilie Floroiu, director al clubului sportiv Farul Constanta, au oferit trofee si diplome si au subliniat în cuvintele lor performantele deosebite obtinute de Razvan Florea, multiplu campion national, participant la trei editii ale Jocurilor Olimpice.    L. B.

Debut cu derbiuri pentru baschetbalisti

"U" Mobitelco se va duela din nou cu CSU Ploiesti, in etapa a 3-a„U“ Mobitelco va avea un debut de sezon infernal, meciurile cu rivalii traditionali CSU Sibiu si CSU Ploiesti urmind sa aiba loc in a doua si a treia etapa.     Ieri a avut loc tragerea la sorti pentru meciurile din Divia A si Cupa Romaniei, la sediul Federatiei Romane de baschet. Echipa antrenata de Marcel Tenter va juca in primul tur al Cupei Romaniei impotriva formatiei BC Mures. Baschetbalistii clujeni se vor intilni astfel cu fostul lor coleg Flavius Lapuste, cedat de „U“Mobitelco in aceasta vara la formatia mureseana. Meciul tur va avea loc la Tirgu Mures, in 22 septembrie, iar returul se va disputa la Cluj, in 26 septembrie.     Cistigatoarea din dubla BC Mures – „U“ Mobitelco Cluj va intilni in turul doi invingatoarea din confruntarea dintre CSS Miercurea Ciuc si SCM „U“ Craiova. Totusi, exista posibiltatea ca formatia din Miercurea Ciuc sa nu se inscrie in campionat in sezonul 2010-2011 din cauza problemelor financiare.     Celelalte meciuri din turul 1 al Cupei Romaniei sint: CSU Sibiu – Gaz Metan Medias, Poli Iasi – CS Otopeni, CSU Ploiesti – Energia Rovinari, BCM Pitesti – CSU Brasov, CSM Oradea – Elba Timisoara si Steaua Bucuresti – CSM Bucuresti.    Vor sa le-o „intoarca“ prahovenilorIn campionat, „U“Mobitelco va juca in prima etapa (2 octombrie) cu BCM Pitesti, acasa, iar apoi va urma o deplasare grea la rivala traditionala CSU Sibiu. In etapa a treia, alb-negrii vor juca din nou acasa, cu campioana CSU Ploiesti. Prahovenii i-au invins pe clujeni cu 4-0 in finala campionatului precedent, astfel ca elevii lui Marcel Tenter vor sa se razbune pe campioni.     Presedintele executiv al clujenilor, Mircea Cristescu, isi doreste ca formatia sa ajunga in Final Four-ul Cupei Romaniei. „In privinta Cupei Romaniei, pot spune ca, daca vom debuta cu dreptul si vom invinge pe BC Mures, cred ca avem sanse bune de a ne califica apoi in Final Four. Cit despre turul campionatului, meciurile puternice le vom avea in prima parte a turului. Incepem direct cu derbiuri“, a declarat Mircea Cristescu.    Programul turului pentru „U“ Mobitelco:Etapa 1 „U“ Mobitelco – BCM Pitesti     Etapa 2 CSU Sibiu – „U“ Mobitelco     Etapa 3 „U“ Mobitelco – CSU Ploiesti     Etapa 4 „U“ Mobitelco – CSS Miercurea Ciuc     Etapa 5 SCM U Craiova – „U“ Mobitelco     Etapa 6 „U“ Mobitelco – CSM Oradea     Etapa 7 Energia Rovinari – „U“ Mobitelco     Etapa 8 „U“ Mobitelco – BC Mures     Etapa 9 Gaz Metan Medias – „U“ Mobitelco     Etapa 10 „U“ Mobitelco – CSU Brasov     Etapa 11 Elba Timisoara – „U“ Mobitelco     Etapa 12 „U“ Mobitelco – CS Otopeni     Etapa 13 CSM Bucuresti – „U“ Mobitelco     Etapa 14 „U“ Mobitelco – Poli Iasi     Etapa 15 Steaua Bucuresti – „U“ Mobitelco.

Asigurarile obligatorii, o loterie mereu in pierdere pentru clujeni

E putin probabil ca proprietarii din blocurile clujene sa aiba vreodata de suferit din cauza unor cutremure sau inundatii, spun asiguratoriiDemararea campaniei de asigurare obligatorie a locuintelor vine intr-un moment cum nici nu se poate mai bun pentru firmele de asigurare, avind in vedere ca inundatiile au facut ravagii in tara, iar multi romani si-au dat seama ca o calamitate naturala poate sa ii lase, fara drept de apel, pe drumuri.     In aceasta vara, nici casele locuitorilor din judetul Cluj nu au fost ocolite de ape, iar 33 de persoane au fost evacuate din locuintele lor din comunele Borsa, Ciurila, Poieni si Gherla.     Pe de alta parte, insa, data fiind pozitionarea orasului, asigurarile obligatorii pentru locuinte – care acopera doar citeva riscuri, cum ar fi inundatiile, cutremurele si incendiile extinse – nu le convin locuitorilor Clujului, crede Bogdan Decebal Manole, directorul ASIROM Cluj.  „Introducerea asigurarilor obligatorii pentru imobile este o masura populista, care nu va putea fi niciodata aplicata cu adevarat. Ea nu ii va sprijini pe proprietari cu adevarat. Oricum, trei sferturi dintre cei care detin locuinte nu vor avea nevoie de ea“, a explicat directorul ASIROM.    „Sistemul nu are consistenta“Decebal Manole Bogdan a mai afirmat ca nu exista politici de reasigurare viabile, iar statul ar trebui sa se imprumute ca sa acopere pierderile posibile in cazul producerii unor calamitati. „Oricum, la Cluj, riscul sa se produca asemenea evenimente e minim. Zona nu se afla in apropierea unei placi tehtonice, este destul de ferita de inundatii, iar incendiile nu se pot propaga din cauza ca majoritatea cladirilor sint din beton“, a subliniat Bogdan. El spune ca una dintre dovezile cele mai elocvente cu privire la faptul ca sistemul lansat ieri nu va avea consistenta este faptul ca toate cele 13 societati de asigurare inscrise in PAID sint, de fapt, firme „de mina a doua“, iar firmele cu greutate nu au aderat la acesta.     Loterie pe banii cui?Asiguratorii cred ca sistemul nu a fost pregatit suficient, ca este haotic si incorect pentru unii. „Eu nu inteleg cum se gindesc cei care l-au promovat ca, dupa plata sumelor de 10-20 de euro catre firme, din care se precepe 20% ca si comision pentru broker si vreo 3 euro pentru imprimante, se pot aduna bani pentru acoperirea daunelor“, a opinat Bogdan.     Pe de alta parte, brokerul de asigurari Petru Cozma spune ca asigurarile obligatorii de locuinte vor functiona ca o loterie, toti romanii urmind sa directioneze bani catre fondul comun, in timp ce doar o parte vor primi despagubiri. „Nu stiu daca toata lumea care plateste va fi de acord ca banii sa fie directionati catre cei care sint inundati in fiecare an si care nu fac nimic pentru a se proteja“, a opinat Cozma.      El crede ca o alta scapare a sistemului este legata de faptul ca cei care l-au gindit nu isi dau seama ce poate insemna un dezastru si ce costuri ar putea implica.    Unde se opreste legeaPetru Cozma a mai observat ca, desi in lege se vorbeste despre acoperirea daunelor la case si locuinte, nu se fac precizari in legatura cu anexele. El crede ca „scaparile se datoreaza faptului ca legea a fost facuta de oameni fara experienta in domeniul asigurarilor, care habar nu au cum functioneaza sistemul“.      Prima polita de acest gen a fost deja incheiata ieri, de Generali Asigurari, primul asigurat fiind Mihai Capra, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, prezent la conferinta de presa de lansare a PAD – polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale.    Cine si cum se asigura impotriva dezastrelorIncepind de ieri, proprietarii celor 8 milioane de locuinte din Romania vor trebui sa incheie polite de asigurare obligatorie pentru locuinte, in termen de 6 luni. Cei care nu vor avea semnate politele vor fi amendati cu pina la 500 de lei. In functie de materialele din care sint construite casele, costul asigurarilor este de 10 sau 20 de euro, iar valoarea asigurata este de 10.000 si, respectiv, 20.000 de euro. In acest moment doar 24% dintre locuintele romanilor sint asigurate prin polite facultative.

Asistenta online pentru clientii Orange

Orange România a anuntat lansarea serviciului de asistenta online care le ofera clientilor informatii utile despre serviciile si produsele Orange prin intermediul sectiunii interactive de întrebari si raspunsuri, al tutorialelor, soft-urilor si manualelor de utilizare pentru telefoanele mobile. Orange este primul operator din România care lanseaza o platforma de comunicare online ce permite utilizatorilor sa interactioneze atît între ei, cît si cu expertii Orange.    L. P.

Amenzi la vinzatorii de echipamente electrice

În cadrul unei campanii desfasurate pe plan national, comisarii de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor au verificat daca operatorii economici respecta prevederile legale menite sa îi protejeze pe clienti de pericolele la care ar putea fi expusi la folosirea echipamentelor electrice de joasa tensiune. În urma verificarilor, comisarii au descoperit nereguli la aproape 57% dintre comercianti si au scos de pe piata definitiv 562 de produse, în timp ce alte 3.525 au fost oprite de la vînzare pîna la remedierea deficientelor. ANPC a aplicat 159 de amenzi contraventionale în valoare de 552.300 de lei si 138 de avertismente.    L. P.

Monede de colectie de la BNR

Un set de cinci monede numismatice din argint, dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu si Teoctist Arapasu, vor fi puse în circulatie de catre Banca Nationala a României, începînd de luni. Colectionarii le pot cumpara pentru 950 de lei setul, fara TVA, de la sucursalele BNR din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis. Valoarea nominala a fiecarie monede este de 10 lei, fiind scoase în tiraj de 5.000 de bucati, cîte 1.000 de bucati din fiecare model. „Monedele din argint, ce formeaza seturile, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba româna, engleza si franceza. Brosurile includ si certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a României si casierului central“, precizeaza reprezentantii BNR.    G. D.

Piraeus Bank vrea sa cumpere ATEbank

Piraeus Bank SA, a patra banca din Grecia, a facut joi o oferta de 701 milioane de euro pentru preluarea unor pachete de control la doua banci controlate de statul grec, ATEbank si Hellenic Postbank. În caz de succes, oferta ar putea sa dea nastere celui mai mare grup bancar din Grecia, transmite Reuters. Piraeus estimeaza ca aceasta tranzactie va genera sinergii în valoare de 300 de milioane de euro si este un raspuns la apelul facut de Guvernul grec în favoarea restructurarii sectorului bancar local. Anterior, ministrul grec de Finante, George Papaconstantinou, a cerut bancilor locale sa se adapteze la noul context de criza cu care se confrunta Grecia. Printre bancile grecesti care activeaza pe piata româneasca, pe lînga Piraeus Bank si ATEbank, se mai numara Alpha Bank, Banca Româneasca (controlata de National Bank of Greece), Bancpost (controlata de Eurobank EFG), Emporiki si Marfin.    D. E.

CFR lupta pentru al saptelea trofeu

Deja vu in Supercupa: CFR intilneste din nou pe Unirea UrziceniDupa ce au cistigat campionatele din 2008 si 2010, Cupa Romaniei din 2008, 2009 si 2010 si Supercupa din 2009, feroviarii vor sa-si imbogateasca palmaresul si cu Supercupa din acest an.     Federatia Romana de Fotbal a decis ca din 2010 sa se dispute Supercupa si daca o formatie face eventul (cistiga campionatul si Cupa Romaniei). In aceasta situatie, adversara campioanei in Supercupa va fi ocupanta pozitiei secunde in Liga 1. Astfel, campionii de la CFR se vor lupta duminica pe propiul teren cu Unirea Urziceni pentru trofeul care deschide sezonul fotbalistic 2010-2011.     Campionii de la CFR asteapta meciul din Supercupa cu Urziceni, dupa ce au avut o perioada de pregatire prolifica, in care au reusit rezultate foarte bune in meciurile amicale. Cea mai rasunatoare victorie din stagiul de pregatire din Austria a fost cea impotriva lui Anderlecht, campioana Belgiei, pe care feroviarii au invins-o cu 3-0. Si vicecampioana Unirea Urziceni a reusit rezultate bune in partidele amicale. Dupa ce a invins formatii mai putin cunoscute, ialomitenii au remizat cu Celtic Glasgow, 1-1, dar au si pierdut cu 1-2 in fata grecilor de la AEK Atena.     Cele doua echipe s-au intilnit si anul trecut in Supercupa, iar CFR a cistigat atunci dupa lovituri de departajare, scorul dupa 120 de minute fiind 1-1.    Cadou de ziua lui MandorliniFeroviarii nu au promisa nici o prima daca vor cistiga Supercupa, insa vor lupta sa-i faca un cadou antrenorului Andrea Mandorlini, care simbata (17 iulie) va implini 50 de ani.     Partida dintre CFR Cluj si Unirea Urziceni se va disputa duminica, de la ora 20.30, pe stadionul „Dr.Constantin Radulescu“ si va fi transmisa in direct de Pro Tv. Biletele s-au pus in vinzare de ieri si au preturi cuprinse intre 5 si 40 de lei. 30% din incasarile la aceasta partida vor fi donate celor sinistrati in urma inundatiilor din acest an, iar inaintea partidei se va tine un moment de reculegere in memoria celor care au decedat in urma calamitatilor.    Prima Supercupa in provincieCFR este prima echipa din provincie care a cistigat Supercupa. Pina in 2010, acest trofeu a fost o afacere bucuresteana, Steaua, Rapid si Dinamo cistigind toate editiile. Steaua este cea mai de succes echipa, cu cinci trofee cistigate, urmata de Rapid cu patru, Dinamo cistigind doar editia din 2005.     Trofeul nu a fost acordat in anii 1996, 1997, 2000, 2004 si 2008, deoarece in sezoanele respective o singura echipa a cistigat ambele competitii interne, atit Cupa, cit si campionatul.     O alta premiera este faptul ca Supercupa Romaniei se disputa pentru prima data in afara Capitalei, pina acum doar stadioanele National, Cotroceni, Regie si Giulesti au gazduit aceasta competitie.

Acord de colaborare intre IMM-uri si expertii contabili

Prin acest demers, considerat ca fiind o continuare fireasca a celor de la nivel central de colaborare, se doreste sprijinirea mediului de afaceri din zona si în special a IMM-urilor din judetul Cluj. Astfel, dezideratul declarat al partilor semnatare este acela de a-si uni fortele pentru a trece cît mai bine de criza economica. În perioada colaborarii se va pune accent pe schimbul de informatii privind activitatea celor doua organizatii în domenii de interes comun si colaborarea pentru implementarea de programe si proiecte destinate dezvoltarii institutionale ale celor doua entitati, prin sprijinul membrilor partilor semnatare.     „Un obiectiv major al acestui acord îl constituie îmbunatatirea cadrului legislativ în scopul dezvoltarii mediului de afaceri, în mod deosebit a sectorului IMM“, se arata în comunicatul comun al celor doua parti, transmis presei cu ocazia evenimentului.     Protocolul prevede, de asemenea, organizarea unor actiuni comune destinate dezvoltarii culturii antreprenoriale prin informari periodice, cursuri de formare profesionala si perfectionare manageriala, seminarii si traininguri.

Directorii de liceu prinsi cu mita vor fi dati afara

Cei doi directori corupti isi vor pierde functiile si e posibil sa nu mai poata preda niciodataCei doi directori arestati preventiv zilele trecute de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in cazul lucrarilor fotocopiate de la examenul de Bacalaureat vor fi destituiti din functie.     Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj au declarat pentru monitorul ca, indiferent de rezultatul investigatiilor facute de DNA, directorul de la Grupul Scolar „Alexandru Borza“ din Cluj Napoca, Ioan Rus, precum si Ioan Vaidahazan, director adjunct la Liceul „Edmond Nicolau“ Cluj Napoca, isi vor pierde functiile pe care le detin. „Exista o comisie de specialitate care investigheaza acest caz, dar, oricum, cei doi directori arestati de DNA vor fi destituiti din functia pe care o detin, iar in urma cercetarilor se vor aplica, daca este cazul, si alte sanctiuni, care pot ajunge pina la desfacerea contractului de munca“, a spus purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, Horia Corches.     In plus, el a precizat ca in prezent se fac investigatii si asupra celorlalti membri ai comisiei. „Inca se fac cercetari si la ceilalti membri ai comisiei si se va stabili daca sint si ei vinovati sau nu. Este foarte grav ceea ce s-a intimplat“, a conchis reprezentantul ISJ Cluj.     Note bune la Romana pentru 10.000 de euroHoria Corches * Purtator de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj"Cei doi directori arestati de DNA vor fi destituiti din functia pe care o detin, iar in urma cercetarilor se vor aplica, daca este cazul, si alte sanctiuni, care pot ajunge pina la desfacerea contractului de munca."Va reamitim ca procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Cluj efectueaza cercetari penale asupra lui Ioan Rus, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de trafic de influenta, fals material in inscrisuri oficiale si sustragere sau distrugere de inscrisuri, toate in forma continuata. De asemenea, potrivit DNA, si Ioan Vaidahazan este cercetat pentru infractiunile de luare de mita, sustragere sau distrugere de inscrisuri, in forma continuata, si complicitate la fals material in inscrisuri oficiale, in forma continuata.     Potrivit procurorilor, „in sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat, Ioan Rus a pretins de la mai multi candidati sume intre 1.000 si 1.300 de euro, totalizind 14.100 de euro, din care a primit efectiv suma de 10.600 de euro, promitind ca, in schimbul acestei sume, va interveni pe linga membrii Comisiei de Bacalaureat din cadrul Centrului de examen Grup Scolar «Alexandru Borza» din Cluj-Napoca, in vederea asigurarii promovarii in mod fraudulos a probei de Limba si literatura romana“. De asemenea, Ioan Vaidahazan a primit de la un candidat suma de 400 de euro pentru a-l ajuta sa promoveze probele scrise la examenul de Bacalaureat. „Pentru a asigura promovarea frauduloasa unui numar de 42 de candidati, cei doi inculpati s-au angrenat in falsificarea unor lucrari de Bacalaureat si multiplicarea acestora prin xerocopiere color, iar lucrarile originale au fost inlocuite cu cele astfel falsificate. De asemenea, pentru a crea aparenta de legalitate si pentru a ingreuna verificarile, s-a procedat la sustragerea documentelor care ar fi putut atesta inlocuirea lucrarilor (borderourile de predare a lucrarilor scrise profesorilor supraveghetori la proba de Limba si literatura romana)“, se arata in comunicatul transmis de DNA.     Lucrarile fotocopiate au fost descoperite de profesorii corectori de la Centrul de la Colegiul Tehnic de Transporturi Cluj-Napoca, acestia sesizind comisia judeteana de Bacalaureat, dupa proba scrisa de Limba romana, ca exista mai multe lucrari identice. Astfel, Tribunalul Cluj a hotarit miercuri arestarea preventiva a lui Ioan Rus pentru 29 de zile si a lui Ioan Vaidahazan pentru 20 de zile.

Recitalul cavalerilor si al domnitelor

Festivalul Medias Cetate Medievala a fost si in acest an un succes. Organizat pentru a sasea oara consecutiv, evenimentul gandit si dezvoltat de Primaria Medias a reunit in cele doua zile nu mai putin de 5.000 de vizitatori care s-au bucurat din plin de spectacolul pus in scena. Cavaleri si domnite au umplut tot orasul si au creat o atmosfera cu adevarat medievala. Cu aceasta ocazie a fost lansat Corul de Camera Mediensis aplaudat la scena deschisa de peste  400 de persoane. Recitalurile folk de vineri si sambata au insufletit  atmosfera, iar publicul a cantat alaturi de artisti melodii consacrate. Evenimentul culminant al festivalului l-a constituit spanzurarea pervertitului, spectacol organizat de Cavalerii Cetatilor Barsei.    Spectacole pentru copiiCele trei ordine cavaleresti si trupele de teatru au animat cele doua zile ale festivalului, copii au  invatat sa lupte cu spada, sa traga cu arcul, sa arunce cu sulita, dar totodata au admirat papusile gigant ale Bistritei.„Festivalul de anul acesta a reprezentat o combinatie perfecta intre cavaleri si domnite, menestrei si trubaduri,  mestesugari, trupe de teatru si muzica de calitate. Din punctul nostru de vedere, al organizatorilor, editia de anul acesta a fost cea mai reusita si ma bucur ca am reusit sa le oferim atat mediesenilor, cat si oaspetilor de pretutideni un spectacol deosebit“, a declarat Lucian Costea, directorul Directiei de Cultura, Sport, Turism si Tineret.

Victorie in ultimul amical pentru CFR

In prima repriza, tehnicianul italian de pe banca feroviarilor a folosit urmatorul „11“: Stancioiu, Tony, N. Diogo, Hugo Alcantara, Veloso, Kivuvu, Dani, Emil Dica, Hora, Bud, Batin, iar dupa pauza au intrat Peskovic, Rada, Bjelanovic, Gabi Muresan, Piccolo, Panin, Culio si Deac. Dupa o prima repriza dominata de CFR, nemtii au reusit sa deschida scorul in minutul 58, dupa ce Watzka a prins un sut-torpila de la aproximativ 40 de metri lateral-dreapta, Stancioiu a fost putin iesit, iar mingea a aterizat in vinclul portii. Andrea Mandorlini a efectuat citeva schimbari care au revitalizat jocul campioanei, aceasta reusind sa egaleze in minutul 65 prin Bjelanovici, care a trimis mingea pe sub portar printr-un sut din interiorul careului. 10 minute mai tirziu, Gabi Muresan a adus formatia feroviara in avantaj, sutind puternic de la aproximativ 25 de metri.     CFR Cluj a avut un cantonament reusit, formatia din Gruia reusind patru victorii si o singura infringere in Austria. Lotul feroviarilor se intoarce astazi din Austria, cu 2 zile inaintea meciului din Supercupa cu Unirea Urziceni.

Parc ecologic la Liceul de Informatica

Parcul ecologic, numit Ecoparc, a fost conceput ca o zona de recreere în cadrul liceului, cu spatii verzi si zone de relaxare pentru cei 573 de elevi si profesori. Astfel, o data cu începerea noului an scolar, Ecoparc va deveni un spatiu ideal pentru întîlniri de grup (sedinte în aer liber), fiind util si profesorilor, în scopuri educative. „Am conceput acest proiect deoarece în interiorul liceului se afla un teren de aproximativ 260 de metri patrati ale carui întrebuintari nu erau adecvate cu standardele scolii. Spatiul în cauza era utilizat pentru depozitarea unor materiale (tevi, sticla sparta, lemne) si a mobilierului scolar vechi, fiind insalubru, si ar fi putut deveni chiar periculos pentru elevii liceului.  Spatiul fiind relativ mic si înconjurat de un zid înalt de 3 m, ne-am gîndit sa folosim iedera si vita de vie salbatica pentru a înlatura senzatia de îngradire si a face simtita prezenta naturii într-un spatiu urban“, a explicat Monica Verdes, lider al Clubului Impact „After School Special“.     Parcul din cadrul Liceului de Informatica va fi construit doar cu materiale ecologice, dupa o schita realizata împreuna cu cei de la USAMV. Ecoparc va avea  un amfiteatru realizat din butuci de lemn, banci, mese, spatiu de joaca, un perete vopsit de copii si chiar un panou pentru graffiti.

Asceza ? cale spre desavarsire

Ea descrie modul în care crestinul poate înainta de la o curatire de o patima la curatirea de alta si, deodata cu aceasta, la dobândirea diferitelor virtuti ce se înscriu pe o anumita scara de desavârsire culminând în iubire, starea care concentreaza curatirea de toate patimile si dobândirea esentei vietii – mântuirea. Înaintând spre aceasta stare, omul înainteaza spre unirea cu Hristos.    CooperareLa starea de desavârsire si de unire tainica cu Dumnezeu nu se poate ajunge decât prin îndelungate eforturi sau nevointe, e starea în care omul credincios este ridicat mai presus de nivelul puterilor sale, si nu prin sine, ci prin lucrarea Duhului Sfânt; Acesta participa la nevointele omului conferindu-i puterea harica mântuitoare.     Prin asceza se întelege acea parte a spiritualitatii care se ocupa cu regulile si eforturile ce duc pe om de la prima treapta a urcusului spre desavârsire pâna la contemplatie si unire cu Dumnezeu. Ea indica partea activa a vietii noastre spirituale – cum avea s-o defineasca D. Staniloae – partea de cooperare pe care Dumnezeu o cere omului.    Ceva aspruCând pronuntam cuvântul „asceza” ne apare în fata figura supta, uscata a pustnicilor de altadata, al caror trup este parca descarnat. Este ceva aspru, de-o severitate dusa la extrem, care ne înfioara, ne înspaimânta, ca si când ne-am afla în primejdie de a fi arsi pe rugul unor nevointe îngrozitoare. De aceea figura ascetului ni se pare ceva strain în felul nostru de a gândi si a vietui, o figura pierduta în negura timpului.    Ideal pierdutÎncepând cu Adam fiecare om în parte, pe linia timpului, s-a coborât din ce în ce mai mult de pe treapta deplinatatii originale ajungând pâna la nivelul vietii animalice. Deplinatatea vietii superioare de odinioara i-a ramas numai ca un ideal pierdut, care-i revine mereu în suflet, ori de câte ori cugeta la situatia lui de om.     Scara progresului pe care omenirea încearca sa se urce prin efort nu este altceva decât posesiunea ei de odinioara pe care a pierdut-o. Putem sa definim doua feluri de progrese: unul material – comun tuturor oamenilor a carui calauza sunt legile naturii, si unul spiritual – valabil pentru orice suflet care se cunoaste pe sine ce este si ce trebuie sa fie, a carui calauza sunt legile subiective ale sufletului omenesc si ale gândului dumnezeiesc.     Împotriva rauluiAsceza este un exercitiu spiritual, o cale a postului continuu, o nevointa cu scop. Ascetul (calugarul) e cel ce întreprinde exercitii metodice pentru a ajunge la realizarea unui scop – în acest caz mântuirea! Putem generaliza spunând ca orice activitate umana care e îndreptata spre un scop presupune si asceza – adica o anumita selectie care renunta la anumite lucruri – si exercitiile, care creeaza deprinderi si calitati corespunzatoare si concentreaza fortele în directia scopului ales. Iata cât de actual poate fi înteleasa asceza! Ea nu lupta împotriva firii, ci a raului; e despatimire si lupta contra egoismului, e crestere în virtute si mai ales în iubire, caci cel ce se împartaseste din iubire raspândeste în jurul sau bucurie si pace. La aceasta ne cheama si Sfântul Pavel când zice: „Câte sunt adevarate, câte sunt de cinste, câte sunt drepte, câte sunt curate, câte sunt vrednice de iubire, câte sunt cu nume bun, daca-i virtute si daca-i de lauda, pe acestea sa le gânditi” si „sa le faceti” (Filip 4,8-9).    Prin ascezaTot ceea ce e nobil si bun, luminos si frumos, creste prin asceza cea adevarata înlaturându-se numai ceea ce întuneca si înjoseste fiinta umana. Care este adevarata asceza? Înfrânarea mâniei si dobândirea smereniei, a bunatatii si a dragostei. Atunci, trupul si sufletul vor trai în armonia însufletita a iubirii si se vor umple de Hristos – iubirea atotcuprinzatoare si jertfelnica.

?Au mancat toti si s-au saturat...?

Imi place sa-mi reamintesc, de fiecare data cand Dumnezeu ne randuie cate o mare bucurie, de un lucru care e mai presus de orice si care constituie pentru noi un criteriu de echilibru, si anume ca nimic nu este intamplator in lumea aceasta, de la cele mai marunte lucruri, pana la cele mai frumoase si mai incantatoare. Si aduc ca marturie un cuvant scripturistic: „Mantuitorul le spune ucenicilor: Nici un fir de par din capul vostru nu se va ridica fara voia lui Dumnezeu“.    O zi de binefaceriEvanghelia acestei duminici ne spune ca Domnul, iesind, „a vazut multime mare si I s-a facut mila de ei si a vindecat pe bolnavii lor“. Altfel spus, multi dintre oamenii vremii de atunci s-au apropiat de Domnul, aducand cu ei bolnavii lor, pe aceia care intotdeauna Il intampinau cu credinta pe Dumnezeu, ca pe ultima lor scapare.     Insa minunile acestor tamaduiri, de acum, au o amploare mult mai mare, pentru ca, ne spune Sf. Scriptura, Hristos vindeca pe toti bolnavii lor, facandu-se seara. Iar cand seara a venit peste tinutul acela, ucenicii au venit la El si I-au zis: „Locul este pustiu si vremea, iata, a trecut. Deci, da drumul multimilor ca sa se duca in sate, sa-si cumpere de mancare...“    Satui cu CuvantulVremea tarzie si locul pustiu ii face pe ucenici sa adreseze aceste cuvinte Mantuitorului. Nu multimea Ii cere lui Hristos sa ii dea de mancare. Dovada ca oamenii acestia se saturasera ascultandu-L pe Mantuitorul. Cuvantul, Painea Vietii era cu ei si, fara indoiala, foamea aceasta fizica fusese un pic alungata, tocmai prin saturarea cu Cuvantul lui Dumnezeu.     Minune dumnezeiascaDomnul insa le raspunde ucenicilor: „N-au trebuinta sa se duca. Dati-le voi sa manance“. Ne surprinde acest raspuns al Mantuitorului, cum ii surprinde si pe ucenici. De unde sa le dea ei sa manance la atatea mii de oameni? Interventia lor este insa de bun augur, pentru ca-I ingaduie Domnului sa Se arate inca o data in toata slava Sa. Domnul ia cele cinci paini si cei doi pesti - pe care ii cere ucenicilor - si, ridicand ochii spre cer, binecuvanteaza, da ucenicilor painile, iar acestia, multimii.     Ipostaza minunataE extraordinara aceasta ipostaza, a lui Hristos binecuvantand painea, frangand-o si dand-o multimii! Evanghelia de la Marcu face o descriere foarte frumoasa si amanuntita asupra acestei minuni. El vorbeste de cete, cete, care sedeau pe iarba, ascultandu-L pe Hristos. Asa se intampla si astazi. Hristos Se frange pe Sine, in Sf. Biserica, in cadrul dumnezeiestii Liturghii, dandu-Se in mainile ucenicilor Sai, iar acestia impartasind cu Trupul si cu Sangele Sau credinciosii.     Cuvantul Domnului ne hranesteMinunea aceasta se repeta la fiecare Sf. Liturghie si cu fiecare moment greu prin care trecem in viata, cand Hristos vine sa ne daruiasca painea bucuriei, pentru noi si pentru mantuirea noastra.      Dar minunea este si mai mare, pentru ca - ne spune Sf. Evanghelie - „au mancat toti si s-au saturat“. Daca minunea inmultirii painilor e mare, aceea a saturarii oamenilor cu acele putine paini si pesti e si mai mare! Si, mai mult decat atat, mai si raman douasprezece cosuri de paine!      Ce face insa Mantuitorul dupa aceasta minune? „Si, indata, Iisus a silit pe ucenici sa intre in corabie si sa treaca inaintea Lui, pe tarmul celalalt, pana ce El va da drumul multimilor“.     Deci Domnul mai ramane o vreme cu oamenii adunati sa Il cunoasca, sa asculte de Cuvantul Sau. Iar ucenicii trec pe partea cealalta, ca sa invete din pilda Mantuitorului ce au de facut apoi, peste veacuri. Sa invete ca trebuie, de acum, ca si ei „sa dea sa manance“ multimilor flamande de Hristos.     Taina se arataCeea ce mai trebuie sa retinem din aceasta Evanghelie este faptul ca Se descopera mereu prin lucrarile Sale. Si acum Il putem cunoaste pe Dumnezeu din Scriptura, din Sf. Traditie, dar numai lucrarile Lui: bunatatea, milostenia, atotputernicia. Toate aceste insusiri, pe care noi I le dam, El le are in mod deplin. Noi nu le putem insa cuprinde. De aceea le impartim. Tot ceea ce am vrea noi sa avem, Dumnezeu are in mod desavarsit.      Astazi, Hristos vine sa ne daruiasca Painea Vietii si viata fara de moarte. Si ni le daruieste pe acestea din belsug, ca un Dumnezeu! Ramane numai ca si noi sa vrem sa intram in acest ospat ceresc, in care Dumnezeu ni Se face Trup si Sange, Paine si peste, mantuire si izbavire vesnica de pacat.

Parte de lume

Ne-am obisnuit de cele mai multe ori sa preluam în inima credinciosiei noastre partea de lume pe care media (nu doar TV) ne-o pune mereu la îndemâna. Pe de o parte lumea stralucitoare, plina de o mincinoasa stralucire, lipsita de adevar sau umpluta de un adevar care convine altei parti de lume, aceea care-si cauta, mereu, motive pentru a se dovedi cea tare: economic, social, militar s. a. Pe de alta parte, lumea celor necunoscuti, aruncati în uitare de cei care nu vor sa-i scoata în fata, pentru ca le stirbeste acestora „aura“ de superioritate. Astfel ca, daca filme gen „balonase de sapun“ ne umplu cultura si mentalitatea, care ni se strecoara pâna-n maduva gândurilor, celelalte realitati ni se par prea crunte pentru a le putea suporta. Si-atunci, reactia memoriei colective este uitarea. O uitare dureroasa nu pentru cei care sunt uitati, ci, mai ales, pentru cei care uita.Asa se face ca tinerii nostri, rapiti de idealul provestic al devenirii întru materie, uita cu obstinatie si risc personal, partea de rana pe care o poarta în aceeasi clipa cu ei si în aceeasi lume cu ei, mii de alti oameni, care, în deznadejdea lor, se-agata de Dumnezeu (ori cum îi spun uneori) ca de ultima valoare rezonabila, posibila într-adevar fiecaruia în mod mai mult decât egal. Sub largul cost al ispitei zanganitoare – argintii suna mereu malefic – cântarile slavei lui Dumnezeu sunt bruiate, ramase, de cele mai multe ori, un soi de decor sonic pentru toata drama ce se lasa izbucnita pe scena partii de lume care convine iconizarii acesteia cenzurate.      Aceasta obliga Biserica la regândirea discursului sau misionar prin reasezarea lor în simplitatea perioadei primare si-n bucuria dintâi. Altfel spus, o obliga sa creeze o pastorala pentru „spatele blocului“, o pastorala care sa transfigureze pentru Hristos maidanul înglodat în gunoaie, în care parte din copiii României moderne îsi pierd inspiratia duhovniceasca, spirituala a vietii, lasându-se furati de lehamitea ce se generalizeaza tot mai mult în rândul parintilor lor trupesti. Partea de lume care raneste memoria noastra duhovniceasca lasa sa patrunda înspre noi miasma descompunerii duhovnicesti.     Este vremea sa reasezam în normalitatea cu Hristos, cuvântul Lui ce ne cere, dupa ce Apostolilor le-a daruit, în chip sacramental aceasta, sa repunem „sarea pamântului“ în lucru, pentru conservarea duhovniceasca a lumii. Ca vom fi numiti conservatori? Nimic mai onorant decât sa încerci sa pastrezi echilibrul lumii, „sarându-l“ cu sare de Sus, cea care tine întru sine taria mântuirii. Sa opui izului de bucate alese, deloc mântuitoare, buna mireasma a sarii în Hristos, presarata pe partea de lume care ti se descopera spre vedere fizica si duhovniceasca. Spre pastrarea ei de partea lui Hristos!

Calendar Crestin Ortodox

Saptamâna 16 – 22 iulie16 Vi  Sf. Sfintit Mucenic Atinoghen si cei 10 ucenici ai sai; Sf. Muc. Avudin si Faust      17 Sâ  Sf. Mare Mucenita Marina; Sf. Ierarh Eufrasie       18 Du † Sf. Mucenic Emilian de la Durostor; Sf.Mc. Iachint, Pavel si Valentina; Predica la Duminica a VIII-a dupa Rusalii - Ap. I Corinteni I, 10-17Ev. Matei XIV, 14-22glas 7, voscr. 8       19 Lu  Cuv. Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare; Cuv. Die; Cuv. Serafim de Sarov       20 Ma † Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul       21 Mi  Cuviosii Simeon si Ioan Pustnicul; Sf. Prooroc Iezechiel       22 Jo  Sf. Mironosita întocmai cu Apostolii Maria Magdalena; Cuv. Mucenita Marcelia 

Bolnavii, cu jalba-n protap la UE pentru compensate

Bolnavii cronic sint nemultumiti ca acum trebuie sa plateasca mult mai mult pentru medicamentele compensateNoul mod de compensare a medicamentelor ii va aduce la sapa de lemn pe toti bolnavii din Romania, deoarece pacientii platesc acum sume importante de bani pentru absolut toate retetele compensate. Organizatiile bolnavilor din Romania au inceput sa lupte pentru schimbarea sistemului de compensare.      Noul sistem de compensare a medicamentelor a intrat in vigoare la inceputul lunii iulie. Asa cum monitorul a prezentat si in urma cu o saptamina, noul mod de compensare este cel mai dezavantajos de pina acum pentru pacienti. Suma decontata de stat pentru medicamentele compensate s-a redus simtitor, astfel ca bolnavul plateste in prezent mult mai mult decit trebuia sa plateasca pina la 1 iulie.    Pacientii platesc acum dubluPotrivit conducerii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), cresterea coplatii nu a fost doar de 10%, asa cum au anuntat oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), ci este in medie de 125%. Adica mai mult decit dublu. In plus, pentru copiii bolnavi de diabet nu se mai gasesc bandelete gratuite pentru masurarea glicemiei, in contextul in care pretul intreg al unui set de bandelete variaza intre 80 si 130 de lei.     Farmacistii clujeni au explicat pentru monitorul care sint diferentele de plata pentru medicamente in perioada de dinainte de 1 iulie si dupa 1 iulie. De exemplu, medicamentul Prestarium costa necompensat 41 de lei. Pina la 1 iulie, era compensat 50%, deci putea fi cumparat cu circa 20,5 lei. Dupa 1 iulie, insa, medicamentul nu mai este compensat la jumatate din pret, ci doar 3,75 de lei, astfel ca bolnavul plateste 37,25 de lei.     Cu jalba in protap la forurile europeneSchimbarea modului de compensare nu a ramas fara ecou in rindul pacientilor. Astfel, Cezar Irimia, presedintele COPAC, a precizat pentru monitorul ca organizatia va inainta o scrisoare deschisa catre Guvern si presedintie pentru eliminarea sistemului actual de compensare, pe care-l considera un „adevarat genocid la adresa populatiei“.     In caz ca Guvernul si presedintele nu vor da aviz favorabil cererii COPAC, conducerea coalitiei este hotarita sa se adreseze forurilor europene pentru eliminarea actualei modalitati de compensare.     „In statele civilizate exista alternativa la coplata prin asigurarile private de sanatate, dar in tara noastra nu mai este coplata, ci plata. Acest sistem pe model olandez a fost eliminat in Olanda la 1 ianuarie 2010 si nu inteleg de ce noi trebuie sa luam ca model rebuturile altor tari“, a declarat Cezar Irimia.     Site pentru nemultumitiPresedintele COPAC subliniaza ca cei mai afectati de schimbarea procedurii de compensare sint pensionarii, copiii si persoanele cu handicap. De la 1 iulie, acestia din urma nu mai beneficiaza de gratuitate la medicamente, asa cum este prevazut in lege. Pentru copiii bolnavi de diabet, rahitism sau alte afectiuni cronice, parintii sint obligati sa plateasca sume importante pentru retetele compensate.     Reprezentantii COPAC au creat un site unde pacientii, medicii, farmacistii sau orice alte persoane pot sa scrie care sint nemultumirile lor legate de actualul mod de compensare. Conducerea COPAC precizeaza ca modalitatea de decontare a CNAS a fost un demers unilateral in care nu s-a tinut cont de parerile medicilor, farmacistilor si pacientilor. Toate mesajele adunate pe site-ul www.faracompensare.ro vor fi adunate si prezentate conducerii CNAS.

Cumparaturi in piata pe acorduri de opera

Cîntareti profesionisti ai Operei Române din Cluj-Napoca si masteranzi ai catedrei de Opera din cadrul Academiei de Muzica „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca vor sustine astazi, începînd cu ora 17, un recital de opera în Piata Agro Alimentara Complex Leul Cluj-Napoca. Astfel, timp de 20 de minute, cumparatorii vor putea asculta cantonete si arii celebre de Puccini, Bizet si Verdi. Evenimentul are loc în cadrul Transilvania Fest, fostul festival Turda Fest, organizat în acest an la Biertan, în Sibiu, în weekendul 30 iulie – 1 august. Transilvania Fest, un festival de „cultura si mîncare“, dupa cum spun organizatorii, îsi propune sa promoveze traditiile si obiceiurile din regiunea Transilvania si mai ales a localitatilor Biertan, Richis si Copsa Mare.    A. V.

Resfintirea bisericii din Rasca Ples

Biserica ortodoxa din Râsca Ples, a treia biserica din parohia Râsca, protopopiatul Huedin, a fost resfintita duminica, 11 iulie 2010, de Preasfintitul Episcop vicar Vasile Somesanul, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi.     În ultimii 4 ani, la biserica din Râsca Ples s-au facut importante lucrari de reparatii la turn, care a fost înaltat cu înca 4 metri, au fost schimbate geamurile si s-a pregatit un nou mobilier interior, în paralel cu lucrarile de reparatii exterioare.      Biserica cu hramul Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul resfintita de Episcopul Vasile a fost zidita între anii 1988-1994, împlinind dorinta credinciosilor de a avea un locas de închinare pentru ei si pentru urmasii lor. În numai 6 ani s-a reusit constructia si înzestrarea acestei biserici cu cele de trebuinta cultului, ea fiind sfintita acum 16 ani de Episcopul vicar Irineu Bistriteanul.     Parohia este pastorita de mai bine de 35 de ani de parintele Mircea Marcus, care s-a implicat în îndrumarea credinciosilor si s-a preocupat de întretinerea celor doua biserici existente, zidind si o a treia biserica.

Vindecarile Mantuitorului. Marturie Evanghelica si iconografica

Tsortzis Cretanu - "Vindecarea orbului din nastere", Manastirea Dionisiu, Sec. al XVI-lea, Sf. Munte AthosConceptul de viata privit din perspectiva teologica ne indreapta gandul spre creatia divina, spre Dumnezeu, centrul si izvorul universului, al vietii insesi. Darul cel mai de pret pe care il primim in acest periplu terestru este viata. Viata daruita de Dumnezeu in momentul creatiei a fost si cea pe care au primit-o cuplul primordial in Gradina Edenului. Neascultarea Evei, si implicit a lui Adam, a atras dupa sine pedeapsa divina. Propovaduirea Evangheliei facuta de Mantuitor a fost prin cuvant si prin fapta.     Tamaduirile sau vindecarile au fost savarsite cu putere dumnezeiasca, ele depasind patrunderea si intelegerea omului. Intelegerea minunilor nu ramane doar la o explicatie rationala, ci, taina fiind, ea poate fi patrunsa prin credinta. Savarsirea minunilor de catre Dumnezeu prin alesii sai se face prezenta pe tot parcursul Vechiului Testament, incepand cu profetul Moise si continuand apoi cu Ilie, Elisei sau Daniel. In cartile Noului Testament Iisus este cel ce face minuni. In acest sens, Sfantul Evanghelist Ioan, la sfarsitul evangheliei sale, marturiseste: Si inca multe alte minuni a facut Iisus in fata ucenicilor Sai, care nu sunt scrise in cartea aceasta. Iar acestea s'au scris, pentru ca voi sa credeti ca Iisus este Hristos, Fiul lui Dumnezeu; si, crezand, viata sa aveti intru numele Lui (In, 20, 30-31). Transmis mai departe, darul tainelor si al minunilor va fi preluat si de Sfintii Apostoli precum: Pavel, Petru ori Sfantul Arhidiacon Stefan, despre care se scrie ca era plin de har si de putere, facea minuni si semne mari in popor.      Minunile si tamaduirile Mantuitorului ne sunt asezate in Sfanta Evanghelie care se citeste in cadrul Sfintei Liturghii, duminica de duminica, in special in cele 32 ce sunt randuite in perioada anului liturgic de dupa Rusalii, numita si perioada Octoihului: 17 dintre ele sunt dedicate vindecarilor. Intre minunile savarsite de Invatatorul Hristos trebuie amintite cele asupra naturii, a propriei persoane si a omului. Dintre cele infaptuite asupra oamenilor, pot fi la randul lor enumerate in trei grupe: vindecarile bolnavilor, scoaterea demonilor si invierea mortilor.      Multe vindecari, invieri ale mortilor sau exorcizari au fost facute de catre Iisus, ele fiind insotite de iertarea pacatelor, pe care Fiul lui Dumnezeu le dadea chiar inaintea savarsirii minunilor. Bolile, opuse starii de normalitate a omului asa cum el a fost creat de Dumnezeu, aduc multa suferinta, durere, unele dintre ele fiind tocmai consecinta pacatului si a viciului. Desigur, nu in totalitatea lor ele pot fi considerate ca o urmare a acestui fapt. Boala lui Iov, ca atare, s-a dovedit a fi o incercare a credintei de catre Dumnezeu. Asemenea, si orbul din nastere este instrumentul prin care Dumnezeu dorea sa-si arate in lume lucrarea Sa. In acelasi context putem intelege si invierea lui Lazar. Boala sa nu era spre moarte, ci spre slava lui Dumnezeu, ca prin ea Fiul lui Dumnezeu sa se slaveasca. Credinta in puterea tamaduitoare a lui Iisus constituia, asadar, primul pas ce trebuia indeplinit de cel suferind. Indemnul pe care ni-l dezvaluie Cartea Intelepciunii lui Isus Sirah: Fiule, in boala ta nu fi nebagator de seama; ci te roaga Domnului si El te va tamadui.     Vindecarea slabanogului sau a paraliticului din Capernaum este prima dintre minuni la care vom face referire, ea fiind relatata la trei dintre Sfintii Evanghelisti: Marcu, Matei si Luca. Evanghelistul Matei ne prezinta momentul in care Iisus s-a intors in Capernaum, dupa toate probabilitatile in casa Apostolului Petru, unde multimea de oameni a venit sa-l vada si sa-l asculte. Evanghelistul Luca ne precizeaza ca de fata erau fariseii si invatatorii de Lege, veniti din satele Galileii, din Iudeea si din Ierusalim. Un om paralizat a fost adus de patru barbati, dar neputand sa intre din cauza multimii, ei l-au slobozit prin tavanul casei, ca astfel prietenul suferind sa ajunga la Hristos. Discursul monolog tinut de Hristos a fost simplu si cutremurator. Dupa iertarea pacatelor, i-a zis: Ridica–te, ia-ti patul si mergi la casa ta!, totul in vazul multimii uluite care slavea pe Dumnezeu zicand: Asemenea lucruri n-am mai vazut niciodata.      Talcuirea acestui eveniment ne demonstreaza credinta puternica pe care au avut-o, atat bolnavul, cat si insotitorii sai, asa cum se desprinde din predica Sfantului Chiril al Alexandriei: Cei care l-au adus au crezut, iar bolnavul de paralizie s-a bucurat de binecuvantarea vindecarii.      Ilustrarea acestei vindecari o vedem oglindita intr-unul din cele mai vechi mozaicuri crestine, cel din biserica San Apollinare Nuovo din Ravenna, din veacul al VI-lea. Intr-o compozitie inchisa, de forma dreptunghiulara, sunt asezate simetric cinci personaje. In partea stanga, in pozitie verticala, se afla Hristos insotit de un tanar invesmantat in tunica alba. La randul sau, Mantuitorul are o haina de culoare violet, poarta o aureola crucigera si cu mana dreapta binecuvanteaza, gest repetat si de tanar. In partea opusa, celelalte figuri, in proportii ierarhice mai mici, sunt angajate in suspendarea bolnavului de pe acoperisul unei case. Frumusetea si claritatea mesajului scripturistic sunt redate cu un minim de elemente plastice. Peisajul e redus la un camp verde si la silueta unei asezari cu fereastra. Desenul purificat structureaza formele cu valente geometrice, iar culoarea puncteaza si echilibreaza ansamblul monumental.      Semnificativ si caracteristic este tipul de reprezentare a lui Iisus, tanar imberb, ca de altfel si gestul bolnavului, cu mainile intinse catre Vindecator. Unul iarta si tamaduieste, iar altul primeste vindecarea cu sufletul plin de incredere si credinta. Cu siguranta, artistul a dorit sa ramana la aceasta cheie de interpretare plastica, renuntand la orice artificiu tehnic ori la alte speculatii teologice. Naratiunea vizuala, traditia elenistica, simtul armoniei si mesajul evanghelic pot fi considerate valorile intrinseci ale acestei capodopere.     Cea de-a doua minune se refera la tamaduirea unei infirmitati corporale, a unui orb din nastere, ce ne este prezentata numai de Sfantul Evanghelist Ioan, in capitolul 9 versetele 1-38. Dupa ce Iisus s-a intors de pe Muntele Maslinilor venind la Ierusalim, a fost acuzat din nou de incalcarea Legii, dar a iesit din templu trecand prin mijlocul acuzatorilor ce erau pregatiti sa-L ucida cu pietre. In acest context intalneste un orb din nastere de care i se face mila. Nu stim daca orbul a fost adus la Iisus, asa cum se intampla in cazul consemnat de Sfantul Marcu in capitolul 8, versetul 22, sau daca cel bolnav s-a apropiat cerand indurare, intamplare consemnata de Evanghelistul Matei in capitolul 9, versetul 27.     Inaintea infaptuirii minunii care putea fi posibila doar prin rostirea iertarii, se desfasoara un dialog intre Mantuitor si apostolii prezenti, dialog prin care nu ni se dezvaluie tuturor cauza infirmitatii (nici el si nici parintii lui nu au pacatuit), ci faptul ca Iisus este Lumina lumii, rostul Sau fiind acela de a arata lucrarile Celui ce L-a trimis si de a lumina pe tot omul ce vine in lume. Iisus transforma durerea si nefericirea orbului intr-o manifestare a dragostei, slavei, milostivirii si a puterii lui Dumnezeu.      Analogia pe care o exprima prin cuvintele ziua si noaptea se refera la prezenta Lui fizica si la noaptea tradarii. Evanghelistul continua prezentarea minunii: Aceasta zicand, a scuipat jos si a facut tina din scuipat si a uns cu tina ochii orbului.     Cele trei elemente simbolice ce apar in acest verset, adica apa, pamantul si omul, ne reamintesc momentul crearii omului de catre Dumnezeu, consemnat in cartea Facerii.      Trimiterea orbului la scaldatoarea Siloamului pentru a se spala are o dubla semnificatie. Prima dintre ele se refera la ritualul ce se petrecea la sarbatoarea corturilor, cand se aducea doar in primele sapte zile un vas cu apa de la scaldatoarea Siloamului. Prin acest fapt, Hristos se arata ca nu s-a instrainat de Legea si de Legamantul cel Vechi, ci le implineste desavarsindu-le, asa cum aflam din explicarea pericopei de catre Sfantul Ioan Gura de Aur. Iar a doua idee ce se desprinde din acest verset este legata de semnificatia numelui Siloam, tradus ca trimis; astfel, Iisus este simbolic si scaldatoare, iar spalarea inseamna a fi spalat de El. Aceasta imagine este o prefigurare directa a Botezului.      Dupa dobandirea vederii, orbul este interogat de mai multe ori de diverse persoane si de farisei, el insusi constientizand minunea si pe Binefacatorul sau. Sunt intrebati in mod repetat si parintii sai, care aproba vindecarea, sfatuindu-i sa-l intrebe pe fiul lor, care este matur. Iisus a fost invinuit de savarsirea pacatului de a vindeca in ziua Sabatului si de a framanta pamantul, chiar de a obtine o alifie tamaduitoare.     Cu toate acuzatiile pe care i le aduceau orbului, devenit de acum vazator, si lui Iisus, ei nu reusesc sa se impuna, sfarsind prin a-l izgoni din templu. In apararea sa el l-a numit pe binefacatorul sau proroc, Omul care se numeste Iisus, cinstitor de Dumnezeu, implinitor al voii Sale.     Incheierea textului ne asaza inaintea noastra un ultim dialog semnificativ dintre Iisus si cel tamaduit. In acest miracol facut de Invatator observam o inversare de situatie fata de cazul precedent, aici intai este vindecarea trupeasca si mai apoi iluminarea spirituala, si nu invers, cum s-a intamplat cu vindecarea paraliticului din Capernaum.     Din canoanele Erminiei athonite aflam despre modul de redare a acestei scene: Calea spre cetatea Ierusalimului si un om tanar rezemandu-se in toiag si pe umar avand o traista spanzurata. Si Hristos, stand inapoia lui, cu o mana il tine de crestet si cu cealalta ii pune tina la ochi. Si in urma lui Hristos apostolii, iar mai incolo o scaldatoare cu apa, si orbul se spala pe ochi.     Unicitatea si originalitatea compozitiilor pictorului cretan consta in faptul ca tot ansamblul tematic se desfasoara intr-o ambianta nocturna. Si in acest caz cerul intunecat este plin de stele. Artistul simplifica atat structura pericopei, reducand-o la sapte figuri, cat si elementele de recuzita din care esentiale sunt: cerul instelat, muntii stancosi, planul orizontal si in mod special scaldatoarea in forma de cruce. Acest element datator de apa nu intamplator ne duce cu gandul la Patima, Jertfa si Invierea lui Hristos.     Cele doua minuni prin care Domnul Hristos a redat unor oameni sanatatea trupeasca si sufleteasca excelent sintetizate iconografic ne aduc in contemporaneitate prin cuvant, fapta sau expresie plastica semnul compasiunii, al iubirii si al milostivirii Fiului lui Dumnezeu fata de omul suferind.