monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Se amenajeaza strandul Schit?

Albaiulienii ar putea primi o veste buna in cursul acestei luni. Pe masa consilierilor locali va ajunge un proiect de hotarire in baza caruia strandul Schit si anexele ar urma sa ajunga in administrarea unui investitor privat care sa le reabiliteze in cel mai scurt timp. Discutia a fost initial programata pentru sedinta din luna aprilie, insa a fost aminata la solicitarea consilierilor. Un astfel de proiect se impune deoarece zona de agrement strand Schit nu a mai beneficiat de lucrari de investitii necesare punerii sale în valoare, de foarte multi ani. Din acest motiv baza s-a degradat foarte mult si este tot mai putin cautata de catre albaiulieni. In cursul anului trecut, un prim pas a fost facut pentru punerea sa în valoare si a fost aprobat un plan urbanistic în vederea reamenajarii bazei de agrement. Din pacate, lucrarile nu au demarat pina acum din cauza lipsei acute de fonduri a municipalitatii, iar investitorul care a initiat proiectul de amenajare a acestei zone, a abandonat proiectul.Anul 2010 poate fi cu norocÎn cursul lunii martie 2010 au fost purtate noi discutii pe marginea acestui proiect cu un investitor dispus sa cheltuie sume importante în aceasta zona. Acesta a depus deja la Primaria municipiului Alba Iulia si o scrisoare de intentie cu privire la punerea în opera a proiectului care are ca scop final demolarea constructiilor existente, refacerea bazinelor de înot si construirea unor cladiri cu noi functionalitati. Proiectul pe care mizeaza administratia locala mai prevede realizarea unei constructii care sa adaposteasca un bazin de înot, un centru SPA, o sala de fitness, un punct de alimentatie publica si o parcare acoperita. In plus, proiectul mai prevede realizarea unei constructii care sa adaposteasca functiunile si anexele necesare strandului pentru sezonul de vara, refacerea celor doua bazine de înot existente, construirea unui bazin cu nisip, realizarea trotuarelor, aleilor, platformelor, parcajelor, zonelor verzi, constructiilor usoare de gradina, împrejmuirilor si amenajarea de locuri de parcare. In acest sens, administratia locala intentioneaza sa semneze un contract de concesionare de 49 de ani. In baza acestui act, investitorul ar urma sa realizeze întreaga investitie pina cel mai tirziu în termen de 3 ani de la data intrarii în vigoare si sa înceapa lucrarile în termen de 12 luni de la aceeasi data.

Festivalul International de Filme de Foarte Scurt Metraj din nou in Alba Iulia

 În acest sfirsit de saptamina, albaiulienii vor avea ocazia, pentru al treilea an consecutiv, sa vizioneze filmele din ‘’Tres Courts’’ - Festivalul International de Film de Foarte Scurt Metraj, festival organizat simultan în 27 de orase din România si în peste 80 orase din alte 13 tari.Conceptul festivalului desfasurat la nivel international în aceeasi perioada, 7 - 9 mai, este de a prezenta publicului cele mai bune filme sau animatii de maxim 3 minute organizate în trei categorii: selectia internationala, selectia nationala si ‘’paroles de femmes’’ (filme realizate de femei).În Alba Iulia, Festivalul este organizat de Asociatia RYMA si se va desfasura în aer liber în doua locatii: vineri 7 mai (selectia internationala) si duminica 9 mai (selectia nationala), proiectiile vor avea loc la spatiile RYMA din Cetatea ‘’Alba Carolina’’ - ravelinul Sf. Elisabeta (intrarea în santurile Cetatii din partea nordica, zona strada Gemina). Simbata, 8 mai (‘’paroles de femmes’’), proiectiile se vor desfasura la terasa Art Cafe, linga Hotel Cetate.Proiectul este realizat sub egida Centrului Cultural Francez Cluj-Napoca, în parteneriat cu Casa de Cultura a Studentilor Alba Iulia si Primaria municipiului Alba Iulia.Pe linga Festivalul de Film, organizatorii au pregatit în acest an o surpriza – un concert live cu nu mai putin de trei trupe internationale ce abordeaza muzica de film, art rock si electro fusion. Este vorba de Secret Chiefs (San Francisco, SUA), Fat32 (Franta) si Congs for Brums (New York, SUA). Concertul va avea loc simbata începind cu orele 20.00, la terasa Art Cafe.

Avertizare de cod galben

 Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Unirea” al judetului Alba, citind ca sursa Administratia Nationala de Meteorologie, a aratat ieri ca in judetul Alba ca si in alte judete din centrul si vestul tarii s-a instituit avertizare de Cod Galben in intervalul 6 mai ora 20.00 - 7 mai ora 20.00. “Instabilitatea atmosferica se va accentua treptat si se va manifesta prin averse, descarcari electrice, rafale de vint si chiar vijelii si izolat caderi de grindina. Ploile vor avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi local 25-30 l/mp si izolat 50 l/mp. S-a transmis atentionarea meteorologica de cod galben la toate Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta împreuna cu masurile de prevenire, protectie si interventie”, au precizat ieri reprezentantii ISU Alba. Pe de alta parte, specialistii Sistemului de Gospodarire al Apelor avertizeaza ca in aceste zile se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, piraie cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie pe unele riuri din judet. Fenomene periculoase pot sa apara pe afluentii Muresului inferior, cursurile superioare si mijlocii ale Ariesului si afluenti. In plus, astfel de fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai riurilor mentionate. In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice, Sistemul de Gospodarire al Apelor Alba va reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. “Se impune urmarirea evolutiei situatiei hidrometeorologice, in conformitate cu Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si poluari accidentale’’, se mai arata in avertizare.

?Sa mergem impreuna!?

 Aceasta a adresat tuturor albaiulienilor indemnul sa se alature celor cu care soarta nu a fost deloc blinda si sa participe la acest mars unic in tara noastra. Leontina Farcas a mai spus ca este din tot sufletul alaturi de acesti oameni si ca va participa cu drag la actiunile lor, chemindu-i si pe ceilalti sa le fie alaturi. Marsul este organizat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba impreuna cu Asociatia “Cusset Aiud Echange” Franta si Organizatia pentru copii si adulti cu nevoi speciale “Trebuie!” Sebes. Traseul marsului este parcurs de toti cei care vor fi prezenti, persoane cu handicap institutionalizate si neinstitutionalizate, organizatori, oficialitati, dar si persoane care pur si simplu doresc sa se alature acestui demers. Startul se va da pe platoul din fata Catedralei Reintregirii Neamului, la ora 11. Marsul va continua pe strada Mihai Viteazul, B-dul 1 Decembrie 1918 (zona Pasaj), strada Unirii cu revenire pe Platoul Catedralei Reintregirii Neamului. Simbolul acestei actiuni va fi o inima rosie purtata in piept. Fiecare participant la mars va purta un tricou alb si o sapca rosie inscriptionata cu mesajul “Sa mergem impreuna - Cursa inimii cetatii Alba!”. Cu francezii alaturiSi in acest an a sosit la Alba Iulia, pentru a participa la acest eveniment Jean-Francois Barlet, reprezentantul Asociatiei Cusset - Aiud Echanges, venit din Franta. El a tinut, in primul rind sa multumeasca organizatorilor romani pentru ca au continuat aceasta initiativa demarata in urma cu trei ani. “Este o surpriza placuta sa vad evolutia acestui mars, ca in acest an este implicata si echipa de la Sebes (...) Toti avem acelasi obiectiv, aceeasi pasiune, aceeasi inima. Noi, francezii, ne implicam din plin, pentru ca este exact ce dorim si ceea ce simtim. Marsul este in primul rind, pentru a explica, pentru a arata, ca traim impreuna, persoane cu handicap, persoane fara handicap si sa ne gindim ca poate toti avem un handicap, dar poate nu stim acest lucru. Sa invatam sa facem o bucata de drum impreuna si de a arata ca putem avea o actiune in comun”, a declarat Jean-Francois Barlet. Acesta a mai spus ca isi doreste ca, in acest an, la mars sa participe o mie de persoane, fata de aproximativ 600, anul trecut. Participantii la mars vor fi insotiti de Fanfara din Cugir si de Echipa de majorete “Gimn Star Blaj”, iar la final vor primi o gustare si vor putea asista la un spectacol oferit de Leontina Farcas si “Muguri de Tezaur”, alaturi de artistii Centrului de Cultura “Augustin Bena” Alba si Ansamblul 60^ din Alba Iulia.

?Revolta? la Muzeu

 De fapt, expozitia sa in care predomina culorile inchise si dure se incheie printr-o invitatie la fel de dura “Popor, la arme”! In aceeasi lucrare, revolta este personificata printr-un ghem desirat de sirma ghimpata si o balega de vaca ce personifica intreaga clasa politica. “In loc sa isi exprime forta si tineretea prin soare si lumina, artistul ajunge sa se revolte impotriva a ceea ce a devenit aceasta tara si acest popor. De 2000 de ani ni se fura totul, numai talentul nu ni se poate fura, iar Petru Beca o demonstreaza prin lucrarile sale”, a apreciat maestrul Gheorghe Zamfir venit la Alba Iulia pentru a-l sustine pe artist la vernisajul expozitiei sale. “Am pus aici negrul din jurul nostru, din societate. De fapt aceasta este si tema expozitiei - individul care supravietuieste in societatea actuala. Sint extrem de emotionat mai ales ca maestrul Gheorghe Zamfir a trecut Carpatii pentru a fi alaturi de mine. Ii multumesc si dinsului si dumneavoastra celor care ati venit astazi aici”, a spus Valentin Petru Boca. Expozitia va ramine deschisa publicului larg pina in data de 25 iunie.

Informare pentru jurnalisti

La intilnirea cu presa din Regiunea Centru a participat directorul general al AM POR, Gabriel Friptu, care a prezentat situatia actuala a accesari fondurilor pe POR si a raspuns intrebarilor jurnalistilor, alaturi de directorul general al ADR Centru, Simion Cretu. “Este o intilnire publica cu cartile pe masa (...) Noi pina acum am atras doar 10% din sumele pe care le avem la dispozitie la nivelul regiunii si am contractat 38%. Anul acesta dorim sa contractam 60% din sumele pe care le avem pentru perioada 2007-2013 si sa facem platile. Pina la urma, in asta se masoara dezvoltarea, citi bani ai consumat, cit de eficace au fost cheltuiti si care este gradul de dezvoltare economico-sociala, de dezvoltare a infrastructurii, a serviciilor sociale, a mediului de afaceri pe care il produce Programul Operational Regional (...) Practic, trebuie sa ne pregatim cit mai mult in continuare, sa ne axam pe partea de implementare si pe partea de atragere de fonduri, mai ales ca posibilitatile de a depune proiecte sint tot mai reduse, mai putine axe, pentru ca pina la sfirsitul anului majoritatea axelor vor fi inchise. Aceasta este realitatea, cind se ajunge la 150%, cind depaseste fondurile alocate axa se inchide”, a declarat Simion Cretu. Acesta considera ca exista o colaborare buna cu presa, precizind ca apreciaza cind reprezentantii mass-media semnaleaza problemele cu care se confrunta cei care incearca sa obtina fonduri europene sau cei care au deja proiecte acceptate spre finantare. “Presa de foarte multe ori a reflectat problemele importante. De multe ori, a scos in evidenta multe tipuri de probleme care apar si pe care procedural, avind in vedere ca este primul ciclu pe care il parcurgem in Romania cu fondurile de tip structural, niste probleme care pot fi rezolvate, sa li se dea o alta gindire. Din discutii, ati vazut ca rezulta citeva probleme, pe achizitii, pe modul de implementare procedural, probleme financiare cu cofinantarile, cu returnarea TVA-ului si asa mai departe, cu care beneficiarii se confrunta mai ales pe perioada de criza”, a mai spun directorul ADR Centru.

Unirea Alba Iulia ? Dinamo Bucuresti

 Desi initial era programata pentru luni, 10.05.2010, ora 15, partida cu Dinamo Bucuresti a fost decalata de LPF cu o ora mai devreme, si anume de la ora 14.DUMINICA, 9.05.2010FC International C. Arges- FC Ceahlaul, ora 16, GSP TVFC Astra Ploiesti - FC Otelul Galati, ora 18, GSP TVLUNI, 10.05.2010FC Unirea Alba Iulia - FC Dinamo 1948, ora 14, GSP TVFC “U” Craiova - FC CFR 1907 Cluj, ora 16, DIGI SPORTFC Timisoara - CS Gaz Metan Medias, ora 18, DIGI SPORTFC Vaslui - FC Steaua, ora  20, DIGI SPORTFC Rapid - CS Pandurii Tirgu Jiu, ora 21.45, ANTENA 1MARTI, 11.05.2010FC Poli Iasi - FC Brasov, ora 18, GSP TVCF Gloria 1922 Bistrita - FC Unirea Urziceni, ora 20.30, DIGI SPORT

Copilarie ingropata

 Nicusor Stanciu împlineste astazi 17 ani. Mijlocasul si-a dat copilaria pe fotbal si a petrecut ultimii 5 ani mai mult pe drumuri. Jucatorul în care oficialii Unirii îsi pun sperante pentru viitor, dupa debutul cu Steaua, locuieste într-un sat modest din judetul Alba si vrea sa faca bani din fotbal pentru a-si ajuta familia.‘’Acest copil va ajunge mare. E cel mai bun produs al nostru de la Talnar încoace’’. Declaratiile apartin oficialilor albaiulieni si fac referire la Nicolae Stanciu, unul dintre cei mai tineri jucatori care au evoluat în acest sezon în Liga I. Pina în minutul 70 al jocului cu Steaua era un necunoscut, dar de atunci toata lumea vorbeste doar de el la Alba Iulia. Pustiul de 17 ani are o poveste la fel de inedita ca si decizia lui Sliskovic de a-l trimite în lupta într-un joc cu Steaua. N-a fost crescut în puf si nimeni nu l-a dus de mina la antrenamente. Locuieste în satul Craiva, aflat la 17 kilometri de Alba Iulia. Un vecin l-a vazut cum lovea mingea pe tapsanul satului si l-a dus la juniorii Unirii cind avea 11 ani. De atunci a început sa bata zilnic drumul pina în Alba Iulia si înapoi acasa. Pleaca dimineata din Craiva, merge la scoala, apoi la antrenament si seara revine acasa. ‘’Din banii din fotbal vreau sa-mi ajut familia’’Aceeasi poveste de mai bine de 5 ani... „Acum ma aduce dimineata un unchi cu masina, dar veneam si cu autobuzul. E obositor, dar m-am obisnuit. În ultimul timp n-am prea reusit sa merg la scoala. Sper ca m-au vazut profesorii la televizor si nu se supara”, spune Stanciu. A facut sacrificii pentru a ajunge fotbalist si a renuntat la copilarie, dar nu regreta nimic. „Timp liber îmi ramine doar seara. Atunci mai vorbesc pe messenger cu prietenii. În rest nu prea am timp de altceva. Celebritatea si banii n-o sa-mi ia mintea. Mie nu-mi plac cluburile. Din banii din fotbal vreau sa-mi ajut familia”, povesteste jucatorul convocat recent si la nationala Under 17.Nicolae Stanciu, mijlocaS Unirea Alba Iulia“N-am avut emotii cu Steaua. Ma asteptam sa joc pentru ca la antrenamente eram în echipa titularilor”Marian SarmeS, preSedinte CA Unirea“Au venit impresari din Anglia sa-i vada pe altii si l-au remarcat pe el. Va ajunge mare daca se tine de treaba”Lucruri nestiute despre Stanciu- E nascut pe 7 mai, ziua în care Steaua a cucerit Liga Campionilor- Idolul sau este Ivica Olic. „Nu e cel mai bun, dar e modest si muncitor”, explica Stanciu- Viseaza sa joace în Premiere League- Are tatuat pe picior numele fratelui sau mai mic, Rares- Învata la Liceul Sportiv din Alba Iulia 40minute are Nicusor Stanciu jucate în Liga I, în ultimele doua jocuri ale Unirii, cu Steaua si Otelul Galati

UNIREA ALBA IULIA

 Pistol a debutat în Liga IOdata cu partida dintre Otelul Galati si Unirea Alba Iulia s-a realizat si debutul uniristului Marius Pistol pe prima scena a fotbalului românesc. Tehnicianul Blaz Sliskovic s-a a decis sa-l titularizeze pe jucatorul de 23 de ani, cumparat în iarna de la Rapid Bucuresti si care a mai evoluat pentru Alba în Liga a II-a. Stoperul a facut cuplu în centrul defensivei cu brazilianul De Sousa si a avut o evolutie apreciata, fiind o piesa de baza în sezonul urmator. Gicu Grozav, gol pentru StandardFotbalistul albaiulian Gicu Grozav a marcat un gol în meciul amical jucat miercuri seara pe teren propriu de echipa sa de club Standard Liege în compania formatiei Hasselt, care activeaza în liga a treia din Belgia. Gicu Grozav a punctat pentru 1-1 în minutul 57. Standard Liege a cistigat cu 3-1 meciul amintit. Albaiulianul va reveni luni la Alba Iulia, însa dupa încheierea meciului dintre Unirea si Dinamo. BASCHET FEMININUltimele reprezentatii pentru CSU LPS Alba IuliaEchipa de baschet feminin CSU LPS Alba Iulia va întilni Olimpia Bucuresti într-o disputa în sistemul ‘’cel mai bun din 3 meciuri’’ pentru stabilirea formatiei care va ocupa locul 9 în editia 2009-2010 a Diviziei A. Meciurile vor avea loc în perioada 14-21 mai, doua dintre ele urmind sa fie gazduite de sala de sport a Universitatii ‘’1 Decembrie 1918’’ Alba Iulia.

In avanpremiera Cupei, CFR Cluj - FC Vaslui 0-0

Dupa esecul de la Ploiesti (Astra - CFR Cluj: 1-0), feroviarii au abordat plini de hotarire intilnirea cu vasluienii lui Marius Lacatus, veniti la Cluj sa culeaga cele 3 puncte care i-ar fi urcat in clasament la numai un loc de liderul CFR.     Vasluienii au avut prima ocazie chiar in minutul 2, cind Wesley a trimis din afara careului putin pe linga poarta lui Nuno Claro. Meciul a continuat „pe contre“ pina la pauza, oaspetii fiind opriti de jocul foarte tehnic al CFR-ului.     Cea mai mare ocazie a primei reprize a apartinut tot Vasluiului, in minutul 44, cind Hugo Luz a primit o centrare chiar in buza portii lui Claro, insa portarul CFR-ului a reusit sa respinga.      Dupa pauza (min. 53), FC Vaslui a avut din nou o mare ocazie: Costly a trecut prin defensiva feroviarilor, a fost blocat de Alcantara si a sutat peste poarta.      In minutul 63, Deac a cerut penalti dupa un contact cu Milanov, insa centralul Marius Avram i-a aratat cartonasul galben pentru simulare.      In minutul 83, vasluienii au mai primit o lovitura libera, dar mingea trimisa de Wesley prin zid nu a prins spatiul portii.     Etapa viitoare, CFR Cluj joaca in deplasare la Universitatea Craiova, iar FC Vaslui va primi vizita Stelei.      Pe 26 mai, CFR Cluj si FC Vaslui vor juca finala Cupei Romaniei.

Vise spulberate la malul Dunarii

 Stadion: “Otelul”/Spectatori: 3000Arbitri: Georgian Ionescu ** (central) - Sebastian Gheorghe **, Florin Ungureanu ** (asistenti) - Andrei Chivulete (rezerva). Observatori: Adrian Ionescu, Dan Petrescu. Cartonase galbene: Ripa (29), Sg. Costin (40), Neagu (76). A marcat: Salageanu (37). Otelul: 12. Grahovaci - 3. Ripa, 16. Sirghi, 18. Sg. Costin/cpt., 23. Salageanu - 29. Giurgiu, 26. I. Neagu - 8. Antal (7. Iorga ‘69), 37. Viglianti (32. G. Paraschiv ‘69), 11. Ochirosii (14. S. Ilie ‘78) - 27. Pena. Pe banca: 1.Baotic – 9.Axente, 21.Perendija, 15.IbehAntrenor: Dorinel Munteanu.Unirea Alba Iulia: 38. Rotaru - 17. I. Balan (7. Stanciu ‘66), 3. Galliasi, 15. Pistol, 23. Bucurica - 20. A. Olah, 5. Dilbea/cpt, 19. Fl. Dan, 14. C. Cristea (11. Bruno ‘66) - 18. Baltoi, 24. Veljovici (33. N. Jovanovici ‘66). Pe banca: 12. Cernea – 10. Selagea, 6. Radoi, 16. Sculler.Antrenor: Blaz Sliskovici.Game over!Cu mici exceptii uniristii nu au aratat ieri la Galati ca o echipa pentru care victoria era esentiala. Oamenii lui Dorinel Munteanu au evoluat cu frina trasa si au avut emotii doar la cascada de interventii nesigure ale propriului portar si la citeva tresariri de orgoliu ale alb-negrilor. Cele trei schimbari facute „la pachet” de bosniacul Sliskovic la mijlocul reprizei secunde au luminat cit de cit jocul Unirii, dar asta nu s-a vazut pina la urma si pe tabela de marcaj. Otelul a obtinut o „victorie italiana” in fata Unirii Alba Iulia, pentru care ultimele trei meciuri din actuala editie a Ligii I vor reprezenta mai degraba o buna ocazie de rodaj in vederea viitorului sezon competitional din esalonul secund. 0victorii in deplasare a obtinut Unirea Alba Iulia in acest campionatFilmul meciului…min. 7: Giurgiu suteaza peste poarta, dupa o combinatie rapida cu Pena;min. 8: Lovitura de cap trimisa de Pena se duce fix in bratele lui Rotaru; min. 22: Antal trimite peste poarta din sase metri; min. 36: Mare ocazie pentru Otelul! Viglianti trimite cu capul peste poarta din numai 4 metri; min. 37: GOL Otelul! Salageanu deschide scorul cu un sut din coltul careului mare;min. 65: Grahovac respinge sutul trimis pe coltul scurt de Florin Dan; min. 73: Lovitura de cap trimisa de Baltoi se duce peste poarta; min. 77: Grahovac respinge in corner sutul trimis de Stanciu Etapa a 31-a (5 mai) MIERCURI, JOI05.05, ora 15.00    Ceahlaul – Craiova        2-105.05, ora 16.30    Pandurii - Poli Iasi        1-105.05, ora 18.30    Medias – Rapid        0-005.05, ora 20.30    Steaua – Astra        2-006.05, ora 14.30    Otelul – Alba        1-006.05, ora 16.30    FC Brasov – Bistrita06.05, ora 18.00    CFR Cluj - FC Vaslui 06.05, ora 19.30    Urziceni – International06.05, ora 21.30    Dinamo - FC Timisoara CLASAMENT1. CFR Cluj        30    17    8    5    37-18    59    (A14)2. Urziceni        30    15    11    4    46-25    56    (A11)3. Steaua        31    16    8    7    44-34    56    (A8)4. Timisoara        30    14    13    3    52-22    55    (A10)5. Vaslui        30    16    7    7    40-26    55    (A10)6. Dinamo        30    12    13    5    42-29    49    (A4)7. Rapid           31    14    9    10    49-36    45    (0)8. Otelul        31    12    8    11    34-35    44    (-4)9. FC Brasov        30    10    8    12    31-28    38    (-7)10. Bistrita        30    9    10    11    29-38    37    (-8)11. Medias        31    7    14    10    26-37    35    (-13)12. Astra        31    8    10    13    30-39    34    (-11)13 Craiova        31    10    3    18    39-47    33    (-12)14 International        30    9    6    15    29-44    33    (-12)15. Pandurii        31    6    12    13    18-29    30    (-18)16. Poli Iasi        31    7    9    15    27-43    30    (-15)17. Ceahlaul        31    6    10    15    25-44    28    (-20)18. Alba        31    7    5    19    32-54    26    (-19)

La cumparaturi prin efractie

 Politistii din Aiud au fost sesizati ieri dimineata in jurul orei 3.00 prin intermediul Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 cu privire la faptul ca persoane necunoscute au patruns în incinta unui magazin situat pe strada Unirii din localitate. La fata locului s-a deplasat o echipa operativa care a constatat ca usa magazinului a fost fortata, iar din interior se reclama lipsa unui bax de bere. În urma invetigatiilor efectuate de politisti, în gara municipiului Aiud a fost identificat principalul suspect al furtului, în persoana lui Gheorghe M., de 56 de ani, din municipiul Aiud, de la care s-a putut recupera si întregul prejudiciu. În continuare, politistii efectueaza acte premergatoare, sub aspectul comiterii infractiunii de ‘’furt calificat’’.                

Aproape in libertate

 Curtea de Apel Alba Iulia a admis ieri cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de judecatorul Valentin Popescu, vicepresedinte al Judecatoriei Petrosani, si a dispus punerea in libertate provizorie a acestuia. Judecatorul a fost arestat in data de 31 martie, fiind acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Serviciul Teritorial Alba de savirsirea mai multor infractiuni: efectuare de tranzactii incompatibile cu functia detinuta, cumparare de influenta, luare de mita in forma continuata si trafic de influenta in forma continuata. Consiliul Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din functie a judecatorului, de la data arestarii. “Împotriva hotaririi Curtii de Apel Alba Iulia a fost declarat astazi recurs de catre Directia Nationala Anticoruptie, iar competenta solutionarii recursului revine Înaltei Curti de Casatie si Justitie. Pina la raminerea definitiva a hotaririi Curtii de Apel Alba Iulia de liberare provizorie sub control judiciar, inculpatul Valentin Popescu ramine in arest”, a mentionat purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean.                    

Mars pentru factorii postali

 Oficiul Judetean de Posta Alba organizeaza miine incepind cu ora 10.00 in parcul din fata Universitatii ‘’1 Decembrie 1918’’ Alba Iulia etapa judeteana a Marsului Factorilor Postali. Fetele vor marsalui pe distanta de 3.000 de metri, iar baietii vor avea de parcurs un traseu de 7.000 de metri. Cistigatorii editiei de simbata se vor califica la etapa regionala a marsului Factorilor Postali care va avea loc pe data de 22 mai, iar etapa nationala se va desfasura in perioada 4-6 iunie. “Marsul Factorilor Postali este o competitie profesional-sportiva organizata anual de Posta Romana. Debutul intrecerii a avut loc in anul 1977 la Bucuresti. De-a lungul timpului, postasii cistigatori ai fazei nationale au participat la competitii balcanice sau europene reusind prin rezultatele obtinute sa creeze Postei Romane si implicit Romaniei o imagine buna peste hotare”, au aratat reprezentantii Oficiului Judetean de Posta Alba.                            

Festival International de Umor

 Centrul Cultural ‘’Liviu Rebreanu’’ Aiud, Fundatia ‘’Inter-art’’ Aiud, Consiliul Judetean Alba, Consiliul Local Aiud, Primaria municipiului Aiud si Biblioteca Judeteana ‘’Lucian Blaga’’ Alba Iulia in colaborare cu Centrul Cultural Francez Cluj Napoca si Universitatea de Arta si Design Cluj Napoca organizeaza Festivalul International de Umor, editia a VI-a. Invitatul de onoare al acestui eveniment este Stefan Popa Popa’s.In aceeasi perioada, se desfasoara Festivalul International de Foarte Scurt Metraj, editia a XII-a.Programul manifestarilor incepe astazi la ora 16.00, iar in cele trei zile de festival vor avea loc expozitii de fotografie, de caricatura, de arta si design, dar si proiectii de filme si un spectacol teatru.

Reptile la muzeu

 Muzeul National al Unirii Alba Iulia va gazdui, incepind de astazi, timp de o luna, o interesanta expozitie de reptile. “Dintre zecile de animale exotice expuse se remarca serpii de dimensiuni impresionante, precum un piton de 60 de kg, un boa de 30 kg avind o lungime de 2.10 m si o vipera palestiniana lunga de 2 metri. De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia sa vada in cadrul expozitiei si alte reptile interesante: o iguana lunga de 1.30 metri, o sopirla Gecko, cunoscuta pentru capacitatea sa incredibila de a se catara si de a sfida gravitatia sau o sopirla tepoasa avind infatisarea unui adevarat monstru, motiv pentru care i se mai spune si diavolul tepos”, au sintetizat reprezentantii muzeului “continutul” expozitiei. Acestia au mai precizat ca unele dintre exponate vor fi de vinzare.                        

Avocata condamnata pentru trafic de influenta

 Curtea de Apel Alba Iulia a hotarit, ieri, condamnarea avocatei Neliana Ursachi din cadrul Baroului Hunedoara, la 1 an si 6 luni inchisoare, pentru savirsirea infractiunii de trafic de influenta. De asemenea, avocatei i-au fost interzise drepturile “de a fi aleasa in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicind exercitiul autoritatii de stat, de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru savirsirea infractiunii”.Purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a precizat ca instanta a decis, de asemenea, suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare de 3 ani si 6 luni si punerea in libertate a avocatei, care este arestata preventiv din data de 8 martie. Sentinta Curtii de Apel Alba Iulia poate fi atacata cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare.             

Modificarea TVA ar fi afectat si proiectele europene

Directorul general AM POR din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Gabriel Friptu, a admis ieri, la Alba Iulia, ca a existat o ingrijorare in legatura cu cresterea TVA, din punctul de vedere al beneficiarilor de finantari europene. El a spus ca, deocamdata, nu s-a facut nici o estimare, dar a apreciat ca ar fi existat un impact, mai ales asupra firmelor. “Deocamdata nu putem spune exact ce se va intimpla, dar in momentul in care se modifica o cheltuiala intr-un proiect, indiferent ca este eligibila sau neeligibila, proiectul va fi influentat. In principiu, proiectul se muleaza pe noile nevoi. S-ar putea sa avem o situatie in care cresterea presiunii poate duce la probleme pentru anumiti beneficiari, mai ales daca este in zona cheltuielilor neeligibile”, a declarat, ieri dimineata, Gabriel Friptu. Acest lucru ar afectat in special firmele private, pentru care TVA nu este o cheltuiala eligibila. Multe proiecte care privesc dezvoltarea unor afaceri deja au fost afectate din cauza crizei economice, existind chiar si beneficiari care au renuntat la finantari deja aprobate, iar multi din cei care deruleaza astfel de proiecte sint la limita cofinantarii pe care o pot pune la dispozitie. “Autoritatile locale si ONG-urile beneficiaza de rambursare de TVA pentru ceea ce inseamna cheltuieli eligibile, asa ca lucrurile sint diferite de la caz la caz. Este insa un semn de intrebare, de ingrijorare in legatura cu ceilalti beneficiari”, a mai declarat Gabriel Friptu. Si alte problemePe de alta parte, directorul din cadrul MDRT a recunoscut ca exista anumite probleme si cu unii dintre cistigatorii diferitelor licitatii de executie a unor lucrari, in sensul ca acestia vin cu preturi foarte mici, dupa care, prin acte aditionale maresc valoarea lucrarii cu pina la 50%, deoarece legislatia permite acest lucru. El este de parere ca trebuie aduse anumite modificari in aceasta privinta. “Atita timp cit nu exista cheltuieli neprevazute, dovedite ca atare, nu se va mai finanta din fonduri europene. Diferentele vor intra pe cheltuieli neeligibile”, a declarat Gabriel Friptu, fara a preciza de cind se va intimpla acest lucru. In plus, responsabilul guvernamental a aratat ca o mare problema a autoritatilor locale este ca nu au specialisti care sa le spuna daca un proiect intocmit de un consultant este bun sau nu, existind cazuri in care documentatia nu este neaparat proasta, ci incompleta, de multe ori lipsind capitole intregi. El nu a dat insa vina pe factorul politic - primar sau consilieri locali, care nu sint obligati sa aiba pregatire in acest domeniu - dar crede ca autoritatile trebuie sa isi creeze si sa isi mentina expertiza proprie, eventual prin angajarea si fidelizarea unor specialisti. Gabriel Friptu a tinut sa puncteze si un aspect cu adevarat pozitiv, considerind ca Alba Iulia da un exemplu de urmat la nivel national. “Proiectele legate de cetatea de la Alba Iulia reprezinta un exemplu de urmat, cum poti cu o zona mica, dar cu obiective bine definite, sa atragi mai multe surse de finantare, europene, guvernamentale, dar si din mediul privat (...) Trebuie inteles ca investitiile publice vor atrage si investitii private”, a mai spus responsabilul guvernamental.

Salarii, somaj si pensii ciuruite!

 Seful statului a dat ca exemplu subventiile pentru încalzire. El a mentionat si ca vor fi reduse masiv subventiile care se acorda în acest moment. “Vreau sa aveti în vedere urmatorul lucru: salariile personalului bugetar reprezinta 28 la suta din buget (...) Cheltuielile sociale reprezinta 12 la suta din PIB, ceea ce reprezinta peste 35 la suta din bugetul de stat. Facem o socoteala elementara sa stim unde am ajuns: 62 la suta din buget. Ne întrebam cum mai putem aloca bani suficienti pentru scoli, pentru spitale, pentru functionarea Armatei, a Politiei?”, a spus presedintele.El a amintit si situatia legata de veniturile si cheltuielile de la buget.“N-as vrea sa facem împreuna socoteala - si o putem face cu usurinta - constatam ca venitul mediu în bugetul de stat este 31% din PIB, iar cheltuielile bugetului de stat sint de 40%. Trebuie sa completam aceasta diferenta, iar locul unde trebuie sa restructuram este sectorul bugetar si sectorul social(...). Vor mai fi si multe alte masuri pe care trebuie sa le ia Guvernul, cum ar fi modificari ale Codului muncii pentru a flexibiliza forta de munca, unele analize cu privire la impozite”, a mai spus presedintele.TVA si cota unica ramin la felBasescu a mai declarat ca în discutiile cu delegatia FMI s-a optat pentru “varianta încrederii”, în care Guvernul sa-si continue programele de restructurare masiva a cheltuielilor, iar memorandumul care se va semna va fi “în linii mari” expresia acestei variante.Presedintele a spus ca echipa de evaluare a FMI, UE si BM, dar si Guvernul, au avut în atentie doua variante: una a neîncrederii si alta a încrederii.Basescu a afirmat ca varianta neîncrederii se referea la cresterea TVA de la 19 la 24%, a cotei unice de la 16 la 20%, si la reducerea salariilor în sectorul bugetar, pentru a ne putea încadra într-un deficit bugetar de 6,7 - 6,8% din PIB. A doua varianta, a încrederii, este aceea în care Guvernul îsi va continua programul de restructurare masiva a cheltuielilor. “Pe varianta a doua, cea a încrederii în capacitatea Guvernului, Parlamentului si a institutiilor statului se va merge în continuare, memorandumul ce se va semna la finalul negocierilor, va fi expresia varintei de îndredere în capacitatea statului român de a reforma”, a declarat presedintele, precizind ca nici una dintre variante nu poate fi atribuita cuiva.Guvernul, presedintele si Parlamentul stiu ce au de facutPresedintele Basescu a declarat ca exista persoane si medii care doresc sa întretina o stare de neîncredere a populatiei în institutiile statului, el mentionind ca doreste sa transmita românilor ca pot avea încredere în presedinte, Guvern si Parlament în contextul crizei.Seful statului a tinut sa remarce ca sint oameni si posturi de televiziune “care deliberat intretin o profunda atmosfera de neîncredere”.“Românii pot sa aiba încrerdere ca Guvernul, Parlamentul si presedintele stiu ce au de facut în stuatia economica actuala”, a afirmat presedintele. Basescu a precizat ca marti, 4 mai, la ora 12.00, s-a întilnit cu primul-ministru, cu guvernatorul BNR, ministrii de pe domeniile economice si cu specialisti de la BNR. În aceeasi zi, la ora 17.00, a afirmat ca s-a întilnit cu membrii echipei de evaluare de la FMI, UE si Banca Mondiala. Miercuri, 5 mai, la ora 11.00, Basescu a spus ca a discutat cu primul-ministru si cu guvernatorul BNR, precum si cu un numar mare de ministri din domeniile economice.Joi, 6 mai, la 9.30, Basescu a discutat cu liderii structurilor si formatiunilor politice care sustin Guvernul, iar la 14.30 cu delegatia FMI.“Motivele acestor întilniri sint legate de solutia pe care România urmeaza sa o adopte în continuare pentru a face fata crizei si pentru a limita riscul crearii unei situatii extrem de dificile”, a precizat presedintele. (Mediafax)

Camin particular de batrini in Manastur

Cu toate ca noul camin de batrini nu va dispune de foarte mult spatiu verde, primarul Sorin Apostu a avizat totusi proiectulCaminul de batrini va avea 20 de locuri si va fi construit de SC Echotech SRL pe strada Cimpului fara numar.     Constructia se va intinde pe 1.400 de metri patrati, din care 150 sint rezervati pentru regularizarea drumului de servitute. Acesta va avea 6 metri latime, iar 30% din suprafata totala a fost alocata spatiilor verzi.     Desi proprietarii au dat asigurari ca batrinii vor beneficia, pe linga asistenta medicala, si de zone de socializare, membrii comisiei de urbanism nu au fost la fel de convinsi: "Unde vor iesi la aer? Nu exista curte acolo, este doar o fisie de 4-5 metri in jurul casei care tine loc de curte. Ce sa mai vorbim de depozitarea gunoiului?!", a protestat arhitectul Adrian Iancu.     Si primarul Sorin Apostu a fost de accord cu necesitatea existentei unui spatiu mai generos pentru recreere, dar a avizat totusi proiectul. "Facem o exceptie de data aceasta, deoarece cred ca e primul caz in care se face un camin de batrini privat, e o initiativa buna, trebuie incurajata. Il aprobam, dar cu mentiunea sa includa un parculet, o zona de promenada in locul parcelei de parcari, care, am inteles, e a aceluiasi proprietar. Nu uitati ca spatiile verzi sint foarte importante, de asemenea si drumul de acces", a concluzionat edilul.    Cartierul revolutionarilor din Lomb, doar cu locuinte unifamilialeNu numai batrinii se vor bucura de o "casa noua" in curind, ci si revolutionarii din cele cinci asociatii clujene din domeniu. Comisia de urbanism a aprobat, ieri, ultimele detalii pentru transferul catre revolutionari a 118 parcele de cite 500 de metri patrati, in zona Lomb, in interiorul viitorului cartier pe care il construieste pe deal firma Impact. Tocmai de aceea, toate utilitatile - apa, gaze, canal - si transportul in comun vor fi asigurate prin intermediul retelelor pe care le va pune la punct Impact in colaborare cu Primaria pentru intregul cartier.     Daca in privinta serviciilor si a infrastructurii municipalitatea s-a aratat generoasa, nu la fel a procedat in cazul regimului cladirilor. "Locuintele trebuie sa fie cu demisol sau subsol, parter si mansarda sau parter si etaj, deci PA1 sau PAM. Vrem sa facem un cartier de locuinte, nu vrem sa repetam greseala din Groapa Mosului. In Lomb nu va exista nici un spatiu comercial sau birou de avocatura sau orice alt tip de afacere. Doar locuinte unifamiliale. Si doar pe cei 500 de metri patrati. Daca vor sa construiasca pe mai putin, vor trebui sa ceara aprobare separata", a subliniat primarul Sorin Apostu.     Revolutionarii au obtinut dreptul de a primi parcelele de teren in urma unei decizii judecatoresti definitive si irevocabile. Suprafata totala de teren alocata revolutionarilor in Dealul Lomb este de 7 hectare.    Alte camine de batrini in Cluj-NapocaIn Cluj-Napoca exista in prezent patru camine particulare de batrini acreditate si inregistrate in evidenta Directiei de Asistenta Sociala din subordinea Primariei: Caminul de persoane virstnice "Fratele Bun", al Fundatiei Diakonia, situat pe strada Zambilei numarul 7; caminul "Bethesda", al Fundatiei Biblos, de pe Cosasilor numarul 20; caminul pentru seniori "Casa Theodora", al Asociatiei de caritate Proiect Theodora, de pe strada Blajului 9a; caminul pentru virstnici "Febe", de pe Tirnavelor numarul 1. Acestora li se adauga caminul social "Sfintul Kamill" al Asociatiei Maghiare a Handicapatilor Motori, de pe strada Padurii numarul 11.     In ceea ce priveste "oferta" statului, Primaria Cluj-Napoca are in subordine un singur camin de batrini, situat pe Bulevardul 21 Decembrie, cu o capacitate de 150 de locuri. Terenul a fost insa revendicat si cistigat in instanta de vechii proprietari, asa ca municipalitatea se pregateste sa il mute pe Valea Girbaului, pe locul fostului poligon militar, acolo unde se va construi cartierul de locuinte ANL.

In Cluj, ca in Pecs!!

Cluj-Napoca s-a transformat intr-un oras... "unguresc"! Primaria a dat ieri startul la evenimentele culturale ocazionate de Zilele Municipiului Pecs, Capitala Culturala Europeana a anului.     Expozitii, tirguri, filme, dansuri si muzica specifica orasului din Ungaria, toate si-au gasit locul in "inima Transilvaniei", o data cu sosirea unei delegatii consistente - peste 100 de persoane, in frunte cu viceprimarul din Pecs. Ei au fost intimpinati de omologii din Cluj cu mare pompa, in conditiile in care orasul nostru isi doreste tot sprijinul si expertiza necesara pentru a deveni, la rindul sau, peste 10 ani, Capitala Culturala Europeana. "E important pentru noi sa fim alaturi de Pecs in acest an frumos pentru ei. Speram ca si ei sa fie alaturi de noi si sa ne sprijine candidatura pentru 2020", a subliniat edilul Sorin Apostu.     In replica, vecinii ne-au asigurat de tot sprijinul si ne-au recomandat rabdare. "N-a fost deloc usor sa ajungem la nivel de Capitala Culturala Europeana. E nevoie de o viziune pe termen lung a intregului oras. Trebuie privite indeaproape si per ansamblu toate aspectele - economice, sociale si culturale. Trebuie sa se mobilizeze tot orasul, nu doar municipalitatea", a atras atentia directorul artistic al manifestarii, Szalai Tamas.     Oficialii din tara vecina nu au venit cu mina goala la Cluj: "Am adus cu noi ansambluri folclorice si de tigani, care vor face spectacol cu dansurile lor traditionale. De asemenea, am adus o trupa de elevi ai Liceului de Muzica din Pecs, care va sustine concerte si doua expozitii, una de arta fotografica si alta de portelan si ceramica", a anuntat viceprimarul pe probleme culturale din Pecs, Kunszt Marta.    Program variat la Zilele Pecs-uluiManifestarile de la Cluj au debutat ieri cu expozitia si tirgul micilor mestesugari, in piata din fata Casei Matei Corvin, si au continuat cu vizionarea filmului "Indragostitul pamintului", realizat pe baza istoriei familiei Zsolnay si a celebrei fabrici de portelan din Pecs.     Astazi, vor fi organizate mai multe evenimente la Turnul Croitorilor, printre care expozitia fotografica "Mecseki Fotóklub" si expozitia de ceramica "Manufactura Zsolnay".     Pe parcursul zilei de miine, ultima dedicata orasului Pecs, vor avea loc cele mai multe manifestari, printre care un meci demonstrativ de baschet sustinut de echipele din Pecs si Cluj-Napoca si manifestarea "Gusturi gastronomice din Pecs" - unde se vor putea degusta babgulyas, pogacele cu leurda si vin unguresc - precum si diverse spectacole si concerte.     Orasul Pecs, cu care Clujul este infratit, a fost desemnat Capitala Culturala Europeana in anul 2010, alaturi de Istanbul (Turcia) si Essen (Germania).

Licitatia pentru strazi, contestata si de social-democratii din CL

De asemenea, consilierul local Remus Lapusan a sustinut ca firmele din Cluj sint descurajate sa participe la licitatie prin conditiile impuse in caietul de sarcini. In acest sens, Lapusan i-a adresat o solicitare primarului Sorin Apostu prin care ii cere acestuia sa explice motivele care au dus la demararea licitatiei. "Noi consideram ca pentru aceasta licitatie era nevoie de acordul Consiliului Local pentru ca vorbim despre niste sume foarte mari de bani si de un proiect de o importanta deosebita. Eu imi amintesc ca pentru programul «288 de strazi» a fost nevoie de un aviz in Consiliul Local", a spus Lapusan. Mai mult, consilierul PSD crede ca firmele din Cluj sint descurajate prin felul in care a fost intocmita documentatia de atribuire. "Nu se incurajeaza firmele din Cluj sa participe la astfel de licitatii, chiar daca acestea au facut lucrari de calitate. In plus, mai credem ca licitatia trebuia organizata pe loturi de strazi", a mai aratat Remus Lapusan.     Primarul Sorin Apostu i-a raspuns imediat social-democratului. "Atunci cind am elaborat o strategie de dezvoltare pentru Cluj-Napoca nu ne-am gindit la mandate si la alegeri, ci ne-am gindit la dezvoltarea durabila a orasului. Programarea multianuala a investitiilor inseamna sa-ti planifici in mod coerent viitorul, sa stabilesti unde doresti sa ajungi pe termen mediu si lung si care sint pasii necesari pentru reusita. De altfel, daca va uitati la modul de administrare a banilor publici europeni, veti observa ca metoda multianuala este cea utilizata", a aratat primarul Sorin Apostu.

Salariile bugetarilor, taiate cu 25%. Pensiile, cu 15%.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca varianta pe care delegatia FMI si Guvernul vor merge este continuarea programelor de restructurare masiva a cheltuielilor. Basescu a explicat ca, inca de la inceput, in discutiile cu echipa de evaluare condusa de FMI si Guvernul s-au avut in vedere doua variante: una „a neincrederii“, care presupunea cresterea TVA de la 19% la 24%, cresterea cotei unice de impozitare de la 16% la 20% si reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20% pentru ca Romania sa se incadreze in deficitul bugetar de 6,7-6,8% din PIB, si cea de-a doua, „a increderii“ in capacitatea Guvernului de a restructura masiv cheltuielile. Astfel, incepind de la 1 iunie, fondul de salarii pentru aparatul bugetar al administratiilor locale si centrale va fi redus cu 25%, a anuntat presedintele Traian Basescu, care a precizat si ca ajutorul de somaj se va reduce cu 15%. La fel, potrivit presedintelui, este previzibila o reducere a pensiilor cu 15% si se va proceda la o reducere masiva a subventiilor. Guvernul va adopta miercurea viitoare scrisoarea de intentie cu FMI.

Cazan e sigur de victorie

Din pacate, am ajuns sa fiu dezamagit chiar de colegul nostru, domnul Nicolae Neagu, pe care l-am sustinut pentru pentru functia de vicepresedinte al PNL, caruia i-am propus sa vina alaturi de noi, sa facem echipa pentru partid", a spus Mircea Cazan, presedintele interimar al PNL Sibiu. Boitan merge pe mana lui Neagu Deputul s-a mai aratat deranjat si de faptul ca senatorul Minerva Boitan il sustine pe fata pe contracandidatul sau. „Am vazut ca doamna Minerva Boitan a recunoscut ca se teme ca eu voi castiga alegerile. Ce nu inteleg este de ce tot dansa a spus ca nu va mai colabora cu mine, daca se intampla acest lucru", a mai punctat Cazan. Nici Minerva Boitan nu se dezminte si ii serveste fatis replica lui Cazan: nu il mai vrea ca presedinte al liberalilor sibieni. „Unde am declarat eu asa ceva? Nu vreau sa intru intr-un asemenea dialog cu domnul Cazan, prin intermediul presei. Este adevarat ca am sustinut ca il voi sprijini pe candidatul care nu este parlamentar. Deci, pe domnul Nicolae Neagu, sa fie clar", a subliniat senatorul Minerva Boitan. Cazan, aratat cu degetul Mai mult, Mircea Cazan este banuit de subterfugii, prin care sa isi contureze pozitv imaginea de lider. Acesta isi prezinta candidatura la alegerile de duminica printr-o fotografie personala, pozitionata chiar langa fotografia cu chipul liderului national, Crin Antonescu. Mircea Cazan a dat asigurari ca Antonescu stie prea bine de aceasta alaturare si ca este, imlpicit, de acord cu ea. „Normal, Crin Antonescu stie ca i-am pus fotografia langa a mea. Am acordul lui", si-a dat cuvantul presedintele interimar al PNL Sibiu. Minerva Boitan il contracareaza, insa si spune ca, in opinia sa, Crin Antonescu habar nu are ca poza sa are rolul de a sprijini candidatura lui Cazan. „Sunt convinsa ca domnul Antonescu nici nu stie ca i-a fost pusa poza acolo. Este o chestie gandita, de strategie, mai ales ca eu am vorbit personal cu Crin Antonescu si stiu care este punctul sau de vedere. El a spus ca-l va sprijini pe presedintele ales de organizatie, indiferent care este numele acestuia. Nu a pomenit deloc ca l-ar sprijini pe Cazan", a subliniat Boitan. 

Cod galben de ploi

Administratia Nationala de Meteorologie – Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord a transmis catre Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, ISU Cluj, respectiv Administratia Nationala "Apele Romane" – Directia Apelor Somes-Tisa, o avertizare de fenomene meteorologice periculoase, cu valabilitate in intervalul 6 mai 2010, ora 20 – 7 mai 2010, ora 20. Aceasta avertizare de cod galben vizeaza judetele Cluj, Salaj, Satu Mare si Maramures. Fenomenele meteorologice anuntate vor include ploi insemnate cantitativ, descarcari electrice, intensificari ale vintului si grindina. Astfel, incepind de ieri dupa-amiaza are loc o instabilitate atmosferica ce se accentueaza treptat si care se manifesta prin averse, intensificari ale vintului care pot lua aspect de vijelie si pe arii restrinse se va semnala grindina. In intervalul amintit, ploile vor avea si caracter torential, cantitatile de apa vor depasi local 25 de litri pe metru patrat, iar izolat in zona de munte chiar 40 de litri pe metru patrat. In Cluj-Napoca temperaturile se situeaza azi intre 8 si 22 de grade Celsius si va ploua in mai toate localitatile din judet. La munte temperaturile se situeaza intre 4 si 17 grade.    M. O.

Targ de Vacante

Sub sloganul evenimentului "Mini-preturi de vacanta, rezervari si vanzari pe loc!", expozantii Targului de Vacante Bucuresti au pregatit pentru vizitatori o multime de pachete turistice estivale la preturi "de criza", pentru numeroase destinatii, atat nationale cat si internationale.  In cadrul targului, care va avea loc în perioada 6-9 mai, vizitatorii pot achizitiona pachete turistice prin programul "Litoralul pentru toti!" ce cuprinde oferte remarcabile pentru litoralul romanesc, la hoteluri de la 2 pana la 5 stele, cu preturi începand de la 159 lei pentru un sejur de o persoana, timp de 6 nopti. In intervalul 6-8 mai, programul de vizitare al targului este de la orele 10.00 la orele 19.00, iar duminica, 9 mai, acesta poate fi vizitat între 10.00 si 16.00.    M. P.

Gaz Metan a incurcat Rapidul

Ioan Andone s-a aratat nemultumit de prestatia baietilor sai si a recunoscut ca pentru Rapid Bucuresti s-a incheiat visul europenelor. Echipa sa ramine consecventa si nu reuseste sa treaca de cifra fatidica sapte: locul ocupat in campionat atat la venirea lui Andone, cat si in momentul de fata. "A fost un rezultat echitabil, dintre doua echipe obosite, un joc care nu ne-a iesit. E greu sa recuperezi jucatorii dupa numai 60 de ore, parca niciuna dintre echipe nu a vrut sa castige. A fost si cald in prima repriza, am avut si cateva ocazii la intamplare. Din pacate, declar ca nu mai avem sanse la Europa League, cred ca nici matematic. Regret ca nu am reusit sa-i montez pe baieti, daca nu ma insel i-a luat de pe sapte si terminam tot acolo, a declarat Ioan Andone, antrenorul echipei Rapid Bucuresti. Cuvantul de baza: echitate Corin-Emil Cindrea, presedintele echipei Gaz Metan Medias este de parere ca gazistii au facut un meci bun si, cu ajutorul providentei faste, ar fi putut castiga meciul. „Toti jucatorii au evoluat bine si sunt multumit de rezultatul partidei. In mare parte, a fost un meci bun, echilibrat. As putea spune chiar ca in prima repriza am dominat Rapidul si am ratat unele ocazii, care s-ar fi putut materializa in favoarea noastra. Oricum, cred ca am obtinut un punct pretios si sper sa avem o evolutie buna si in meciul de luni, cu Poli Timisoara", a declarat presedintele alb-negrilor, Corin-Emil Cindrea. Mai mult, de data aceasta, Cindrea este multumit si de impartialitatea de care au dat dovada arbitrii. „De obicei sunt probleme cu arbitrii, dar la meciul acesta, sincer, nu am de ce sa fiu nemultumit", a conchis presedintele Gazului. Rezumatul meciului Prima ocazie notabila a meciului s-a consemnat in minutul 15 si a apartinut celor de la Gaz Metan Medias. Alb-negrii au trecut de defensiva Rapidului, Kubala a prins un sut puternic la coltul scurt, dar Bornescu a fost pe faza si a trimis mingea in corner. In minutul 37 Hoban a scapat singur cu Bornescu, dar portarul rapidist a iesit bine din poarta si i-a inchis unghiul fotbalistului gazdelor. Imediat dupa pauza, in minutul 49, Rapid puncteaza prima ocazie a reprizei secunde, Raduta reluand bine cu capul, plasat, dupa o centrare de pe dreapta. Buchta a fost vigilent si nu a permis balonului sa intre intre buturi. In minutul 88, defensiva gazdelor ezita, iar Raduta are spatiu pentru o reluare pe spate spre poarta lui Buchta, dar portarul Gazului este atent si retine balonul. Aproape de finalul partidei, Buchta il blocheaza optim pe Raduta, chiar cu pretul unei accidentari. Jocul este intrerupt timp de doua minute. Portarul ceh, faultat, si-a revenit dupa ce a primit ingrijiri medicale, desi, initial, nu parea capabil sa duca partida la bun sfarsit. Meciul se termina indecis, 0-0. Au evoluat echipele: Gaz Metan Medias: 30. Buchta - 16. R. Zaharia, 19. Fl. Lazar, 3. Trtovaci, 22. Parvulescu - 5. Muntean, 15. Hoban, 7. Kubala (21. Todea '61), 27. Eric de Oliveira (6. Bozesan '72), 17. Dudita (29. Galanis '76) - 77. Silvasan. Antrenor: Cristian Pustai. Rapid Bucuresti: 33. Bornescu - 21. Sapunaru, 3. Fernandes, 32. Iencsi, 16. Ciz - 6. Matici, 15. C. Lazar - 20. St. Grigorie, 30. Spadacio, 10. Herea (17. I. Iordache '73) - 11. Ionita (9. Raduta '46). Antrenor: Ioan Andone. Cartonase galbene: Parvulescu 41 / Matic 21. Arbitri: Radu Petrescu - Catalin Savu, Vladimir Urzica - Teodora Albon.

Noi membri UNPR

Vicepresedintele UNPR sustine ca alti patru parlamentari se vor alatura, saptamana viitoare, acestei formatiuni. "Cel putin 4-5 parlamentari vor veni alaturi de UNPR, saptamana viitoare. Doi dintre ei sunt de la PSD", a declarat, pentru Agerpres, deputatul Ioan Munteanu, care a refuzat sa dezvaluie numele acestora. Munteanu considera ca plecarile din PSD spre noua formatiune au la baza aceleasi motive care l-au determinat si pe el sa paraseasca tabara social-democrata: "politica Hrebenciucilor". Vicepresedintele UNPR a anuntat ca luni va avea loc prima sedinta de birou permanent national a partidului nou-înfiintat, unde vor fi discutate, între altele, probleme legate de sediile filialelor teritoriale.    M. P.

Studentii schimba foaia

Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) a decis demararea unor ample actiuni de protest în toate centrele universitare, începand de luni, 10 mai, ca urmare a refuzului ministrului Educatiei Petru Funeriu de a semna protocolul cu federatia studenteasca. In protocol erau stipulate revendicarile studentilor cu privire la tabere, burse, credite, precum si modalitatile de colaborare cu asociatiile studentesti. Potrivit liderul UNSR, decizia a fost luata de catre Biroului executiv al organizatiei întrunit miercuri, 5 mai. Totodata, UNSR acuza conducerea MECTS de lipsa de comunicare fata de liderii studentilor, precum si desconsiderarea propunerilor de amendamente aduse de federatiile studentesti cu privire la proiectul Legii Educatiei Nationale.    M. P.

Pensionari la 65 de ani

Senatorii au respins în aceasta saptamana, la dezbaterea Legii sistemului unitar de pensii, doua amendamente prin care se propuneau alte varste de pensionare decat 65 de ani, cum prevede textul elaborat de guvern. Unul dintre cele doua amendamente propunea ca varsta standard de pensionare, atat pentru femei, cat si pentru barbati, sa fie de 63 de ani, cresterea de la actuala varsta de pensionare urmand sa se faca treptat. Al doilea amendament propunea varsta standard de pensionare de 64 de ani pentru barbati si femei. Ambele amendamente au fost respinse, textul adoptat de Senat, în forma propusa de Guvern, stabilind ca varsta de pensionare standard, atat pentru femei, cat si pentru barbati, va fi de 65 de ani. Atingerea acestei varste standard se va realiza prin cresterea treptata a varstelor de pensionare, de la 59 de ani în ianuarie 2011, la 65 de ani în ianuarie 2030, în cazul femeilor, respectiv de la 64 de ani în ianuarie 2011 la 65 de ani în ianuarie 2015 pentru barbati. Totodata, senatorii au aprobat un amendament ce prevede ca varsta de pensionare pentru angajatii din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale sa fie, atat pentru femei cat si pentru barbati, de 55 de ani.    M. P.

Investitiile continua

Angajamentul pe care Ford si l-a asumat fata de Craiova si Romania privind investitia si locurile de munca ramane neschimbat, chiar daca compania a solicitat reanalizarea unor clauze din contractul de privatizare a Automobile Craiova. Nadia Crisan, membru al Consiliului de Administratie al Ford, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES ca, în pofida crizei economice fara precedent, Ford va continua investitia de la Craiova. "Angajamentul pe care Ford si l-a asumat fata de Craiova si Romania ramane neschimbat. Astfel, planul nostru este acela de a îndeplini angajamentele asumate în privinta locurilor de munca, a investitiei si a capacitatii de productie. Toate acestea se întampla în pofida crizei economice fara precedent, care a început de cand Ford a semnat contractul de privatizare", a declarat Nadia Crisan.    M. P.

Examen "reinventat"

    Ordin abrogatExamenul de absolvire ar putea reveni la modelul initialDaca "Ordinul privind cadrul general de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior - examene de absolvire, licenta, diploma, selectie si disertatie" va fi aprobat, urmeaza sa fie abrogat ordinul de ministru din 2007, prin care universitatile puteau decide daca la absolvire studentii sustin lucrarea de licenta si examenul de evaluare a cunostintelor sau doar una dintre aceste probe. Potrivit proiectului de ordin, examenul de absolvire si cel de licenta/diploma vor consta fiecare, incepand cu anul scolar 2010-2011, din doua probe - evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate si prezentarea si sustinerea lucrarii de absolvire/lucrarii de licenta. Potrivit aceluiasi proiect, candidatii la examenul de licenta/diploma vor trebui sa prezinte la inscriere un certificat de competenta lingvistica intr-o limba de larga circulatie internationala, eliberat de catre catedra de profil a institutiei organizatoare sau de catre o alta institutie specializata.    Universitatile decid numarul de probeAcelasi proiect mai stabileste ca rezultatul fiecarei probe se va comunica prin afisare la sediul institutiei organizatoare si pe pagini web in termen de cel mult 48 de ore de la data sustinerii acesteia si ca diplomele pentru absolventii care au promovat examenul de finalizare a studiilor se vor elibera in termen de 12 luni de la data promovarii examenului. Potrivit ordinului 295 din 2007 al ministrului Educatiei, de la acea data senatul fiecarei universitati poate decide daca absolventii vor sustine una sau doua probe. Majoritatea universitatilor a decis insa sa pastreze atat examenul de evaluare a cunostintelor cat si lucrarea de licenta sau de diploma, la absolvire.

Negocieri prelungite cu FMI

Propunerile FMI ar putea aduce un val de scumpiri la majoritatea produselorDupa lungi dezbateri si negocieri, reprezentantii FMI prezenti in Romania au gasit solutia ideala pentru a recupera o parte din bani: majorarea TVA-ului la 25% si a cotei unice de impozitare cu 20%. Daca Guvernul se conformeaza cerintelor europene, in Romania se anunta scumpiri substantiale, insa si o scadere de 10% a puterii de cumparare. In urma aplicarii acestor masuri, preturile vor inregistra o crestere minima de 5%, ceea ce ar diminua considerabil puterea de cumparare si ar determina o crestere necontrolata a concedierilor pe piata muncii. Surse oficiale sustin ca majorarea cotei unice si a TVA-ului este inevitabila, in conditiile in care situatia economica si sociala in care se afla Romania este „un motiv de ingrijorare la nivelul opiniei publice si la nivelul institutiilor statului“.       Taxare diferentiataMinistrul Finantelor, Sebastian Vladescu a negat informatiile privind majorarea taxelor, insa se pare ca reprezentantii FMI sunt hotarati ca aceasta este cea mai buna solutie. Pe de alta parte, liderii sindicatelor sustin ca relansarea economiei se poate face prin taxarea diferentiata si in special prin reducerea TVA-ului la produsele de baza. „I-am avertizat pe cei de la FMI ca politica de taxe care se face astazi nu corespunde si ca preferam o taxare diferentiata, in special la TVA, care creeaza un prejudiciu si o imposibilitate pentru categoriile defavorizate, indiferent daca sunt pensionari sau angajati. De exemplu, este anormal sa platim acelasi TVA la paine sau la produsele de lux“, a precizat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.      In privinta disponibilizarilor, liderul sindical a comunicat reprezentantilor FMI ca este anormal ceea ce au cerut ei, o reducere de 0,7% a cheltuielilor cu fondul de salarii fata de o scadere de 0,3% a cheltuielilor diverse de administrare.    FMI ramane in Romania si in weekend Numarul variantelor de reducere a deficitului pe care Guvernul le analizeaza in negocierile cu FMI s-a restrans la una sau doua, iar o decizie finala va fi luata pana cel tarziu astazi (n.r. - ieri), a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. „Pot spune in mod cert ca variantele pe care le analizam s-au restrans si probabil ca astazi cel mai tarziu vom avea decizia finala, care va trebui discutata si cu primul ministru si cu guvernul“, a spus Vladescu. El nu a aratat care sunt variantele aflate in discutie cu FMI. „Mai avem una sau doua variante. Cred ca o expresie preferata a guvernatorului BNR este fine tunning. Suntem in zona de fine tunning. Ramane sa vedem exact care este cea mai buna modalitate de a iesi din situatia extrem de dificila in care ne aflam, fara sa afectam speranta de crestere economica“, a adaugat Vladescu.    Misiune prelungitaMisiunea Fondului Monetar International la Bucuresti isi va prelungi sederea in Romania pana duminica, 9 mai. „A patra misiune FMI in Romania, condusa de Jeffrey Franks, va continua sa discute cu autoritatile pe parcursul weekend-ului 8 si 9 mai.  La sfarsitul vizitei, misiunea isi va prezenta concluziile“, se precizeaza intr-un comunicat FMI.

Certificatul energetic, din 15 iunie

Certificatul energetic solicitat la operatiunile de vanzare, achizitie sau închirierea de locuinte va fi introdus începand cu 15 iunie, iar precontractele încheiate deja la notariat pentru vanzarea-cumpararea de imobile vor fi finalizate conform legislatiei în vigoare la data înregistrarii acestora. Introducerea certificatului energetic începand cu jumatatea lunii iunie este prevazuta într-un proiect de ordonanta de urgenta care urmeaza sa fie aprobat de Guvern, potrivit Mediafax.      Legea 372/2005 prevede ca la încheierea oricarui contract de vanzare-cumparare sau închiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii. Legea urma sa intre în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis sa amane cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amanarea a fost decisa dupa ce Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a avertizat ca certificatul va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile.    M. P.

Marea debarasare continua

Mediesenii din cartierul Gura-Campului vor avea, la sfarsitul acestei saptamani, posibilitatea de a se debarasa de deseurile electrice si electrocasnice. Sub deviza „Tu alegi viitorul copiilor tai“, societatea ECO-SAL va organiza o noua campanie de colectare a acestor deseuri. Actiunea se va desfasura, sambata dimineata, pe strada Feleac in cartierul Gura-Campului, in zona magazinului Madalina. „Este a patra campanie de colectare a deseurilor electrice si electronice pe care societatea ECO-SAL o organizeaza in acest an in municipiul Medias. Asa cum am stabilit la inceputul anului, fiecare campanie se va desfasura intr-un alt cartier din municipiu. Cei care locuiesc in zona respectiva, si nu numai, pot aduce la punctul de colectare amenajat ceea ce nu le mai este util in casa. Cetatenii care detin DEEE-uri, si nu au posibilitatea sa le transporte, ii rugam sa ne contacteze la numarul de telefon 0756-102.510 pentru a beneficia de transport”, precizeaza Anca Bara, responsabil relatii in cadrul societatii SC ECO-SAL SA.    A. P.

Cresa noua

Municipalitatea intentioneaza sa deschida o cresa in cartierul Gura-Campului. Aceasta va fi amenajata pe strada 1 Decembrie, in locatia in care a functionat Centrul de Sprijin Familial Sinergii. Imobilul are un etaj, iar viitoarea cresa va avea 30 locuri, cu posibilitatea de marire a capacitatii.    In faza de licitatieReprezentantii municipalitatii au inspectat cladirea in care va functiona viitoarea cresa si au ajuns la o serie de concluzii. Astfel, in respectiva locatie sunt necesare lucrari de reabilitare interioara, exterioara, o inlocuire totala a geamurilor. Totodata, este necesara punerea la punct a unui circuit necesar pentru o cresa, lucruri care vor fi bugetate prin Directia de Asistenta Sociala. In prezent, acest proiect se afla in faza de achizitie publica a contractului de lucrari. In aproximativ o luna, se estimeaza ca lucrarile propriu-zise vor putea demara.     Doar unaIn 1990, in municipiul Medias functionau crese in fiecare cartier. Ulterior, acestea s-au desfintat una cate una, astfel ca in prezent mai exista doar una singura, in cartierul Gloria. Capacitatea singurei crese, de 30 locuri, este ocupata in totalitate. Copiii sunt ingrijiti de un personal specializat, iar programul cresei este de luni pana vineri, intre orele 6-16. Parintii care isi aduc copiii la cresa platesc o taxa de 6 lei pe zi.    Program diversificatCentrul Financiar Crese este singura institutie din municipiu care se ocupa de copiii cu varste cuprinse intre 1-3 ani. Cresa inseamna pentru copii un program, inseamna socializare, e un loc in care invata ca mai sunt si alti copii in afara de ei. La cresa exista si o serie intreaga de activitati, care formeaza personalitatea copiilor. „Programul este de la sase dimineata si pana la ora patru dupa-amiaza. In acest interval de timp avem program de masa, program de joaca, program de sport si program de somn pentru copii. In conditiile in care avem doar 30 de locuri, exista si o lista de asteptare, iar in cazul in care renunta cineva din cei inscrisi, luam lista in continuare”, explica Alina Stefan, purtatorul de cuvant al Primariei Medias.

Claudiu Rusu, cetatean de onoare al Clujului

La ceremonia de decernare a titlului, desfasurata in Sala de Sticla a Primariei, au participat personalitati din lumea sportiva clujeana, printre care vicepresedintele Federatiei Romane de Fotbal, Patritiu Abrudan, si sefa Directiei Judetene de Sport, Aurora Dragos.     „Laudatium“ a fost citit de realizatorul sportiv Ovidiu Blag, care l-a caracterizat pe Claudiu Rusu drept „un clujean adevarat, cu un CV fenomenal, fabulos“. Potrivit ziaristului, Rusu ar trebui inclus in Guinness Book pentru longevitatea sa sportiva, iar titlul de cetatean de onoare este doar o recunoastere a ceea ce multi stiau demult. „Ma inclin in fata clujenilor care au vazut in aceasta cariera impresionanta un simbol al orasului“, a subliniat Blag.     Fostul sportiv s-a aratat extrem de emotionat in momentul in care a primit diploma: „Am participat la evenimente importante, dar acesta este cel mai mare eveniment din viata mea. Mi-am pregatit discursul toata saptamina. Le multumesc tuturor, dar in special sotiei mele“, a spus Claudiu Rusu, iar ochii i s-au umplut de lacrimi.     Si sotia sa, Britt, s-a emotionat. „E drept ca meseria sa l-a tinut mult timp departe de casa, dar eu am avut grija in lipsa lui, iar el a fost mereu alaturi de mine si de copii cind am avut nevoie. E un om extrem de sufletist si generos cu toata lumea“, a marturisit Britt Rusu.    CV impresionantClaudiu Rusu a practicat polo profesionist pina la virsta de 48 de ani, fiind in paralel si antrenor, si jucator. A fost golgheter in fiecare an al carierei sale, atit in tara, cit si in strainatate, cu exceptia anului 1974, cind nu a jucat deloc. A participat cu nationala Romaniei la trei editii ale Jocurilor Olimpice (si a obtinut chiar locul patru la una dintre ele) si la tot atitea editii ale Campionatelor Europene si Mondiale.     S-a stabilit din 1982 in Suedia, unde a fost, printre altele, director tehnic al nationalei Suediei. Actualmente, Claudiu Rusu este judecator in Göteborg, fiind absolvent al Facultatii de Drept din Cluj.

Compatibilitate zodii

 Rac - BalantaNu tocmai perechea perfecta Balanta este o persoana versata in ceea ce priveste dorintele sexului opus si stie oricind ce-si doreste partenerul sau. A face o relatie sa mearga incinta Balanta, dar are nevoie de orizonturi mult mai largi, iar pe Racul care crede ca poate “linisti” o Balanta il asteapta o surpriza neplacuta. Sigur, Balanta apreciaza casa si chiar se simte bine, daca nu i se vira pe git. Racul trebuie sa-si largeasca baza de cunostinte si capacitatile conversationale, deoarece Balanta are nevoie de stimulare mentala pentru a nu se plictisi sau nelinisti. Daca Racul continua cu atitudinea de martir tacut, dragostea Balantei va disparea curind. Daca insa se va mai relaxa si se va bucura de viata, Balantei ii va face placere afectiunea si devotamentul Racului. Acesta trebuie sa fie ceva mai entuziast si in dormitor pentru a pastra atentia Balantei, pentru ca ochii acestuia aluneca usor in alta parte si va cauta mereu altceva, sexul fiind o parte importanta a vietii sale. Preferinta Racilor pentru dragostea tandra, romantica, nu prea stimuleaza Balantele, a caror tendinte usor perverse cam sperie si uneori dezgusta Racii. Asadar, se poate si mai bine.Rac - ScorpionO pereche ideala Scorpionul si Racul sint condusi de emotii si intuitie, iar legatura lor va fi foarte puternica. Scorpionul isi pune tot sufletul intr-o relatie si asteapta ca perechea sa ii fie fidela, observind cu gelozie orice miscare a Racului. Din fericire pentru aceasta relatie, amindoi cred in aceleasi lucruri, iar Racul nu-i va oferi Scorpionului nici un motiv sa se plinga sau sa fie gelos. Scorpionii muncesc mult, acasa si la serviciu, iar caminul este refugiul lor de liniste si pace, necesar pentru a-si elibera tensiunile de peste zi. Daca nevoile emotionale ale Scorpionului sint intelese si are incredere in Rac, atunci nu se va mai uita la alti reprezentanti ai sexului opus. Grija naturala, instinctiva a Racului pentru alti oameni face Scorpionul sa-l creada putin naiv, si, subconstient, e putin gelos pentru ca nu este el grija exclusiva a perechii sale. Racul respecta mult Scorpionul si chiar daca cel dintii are o usoara tendinta de a fi critic, va invata sa isi formuleze aceste critici fara sa raneasca orgoliul Scorpion-ului. Racul va fi posedat total de Scorpion pe plan fizic si raspunde mult mai bine decit cu oricare alta zodie. Racul isi poate exprima mai eficient felul de a fi cu Scorpionul, simtindu-se mult mai bine. In aproape orice situatie, este perechea ideala.

Respiratie ?masurata? gratuit

In plus, Forumul International al Societatilor Respiratorii a desemnat anul 2010 ca fiind Anul Plaminului. Tema campaniei de anul acesta este ‘’Iti poti controla astmul’’ si este o continuare a celei din 2007. Este vorba despre un mesaj care insista asupra faptului ca astmul este o afectiune care poate fi controlata, iar controlul este o necesitate. Este foarte important de adaugat ca in 2010 in Romania, Ziua Mondiala a Astmului va fi marcata in premiera printr-un eveniment extins la nivel national, printr-o ampla campanie de informare a publicului in legatura cu astmul bronsic.Pericol realCei care au dezvoltat o forma de astm bronsic au episoade de respiratie cu suierat, tusesc sau gifiie dupa ce urca scarile, nu pot face sport sau efort fizic pentru ca ramin fara aer, simt citeodata o apasare in piept, au crize de tuse noaptea, in mod repetat, chiar daca nu au simptome de raceala, isi pierd rasuflarea cind fac efort fizic sau racesc frecvent, iar racelile dureaza mai mult de 10 zile. Persoanele interesate sa afle mai multe despre astmul bronsic pot avea acces la informatii prin intermediul campaniei derulate la nivel stradal, prin intermediul presei, dar si prin mijloace moderne de comunicare. Blogul www.campanieastm.ro va sta la dispozitia celor interesati pina la sfirsitul lunii iunie. In plus, pe linga accesul la informatie, persoanele interesate si care prezinta simptome respiratorii sugestive pentru astm vor avea posibilitatea sa se testeze gratuit in cabinetele medicilor care au raspuns acestei initiative de educatie medicala. ‘’Testarea este o manevra extrem de simpla, care nu doare, nu presupune efort, nu necesita mult timp, iar rezultatul se da pe loc. Se numeste spirometrie si este o metoda prin care putem sa masuram cit aer circula prin plaminii nostri’’, spun organizatorii campaniei. Se poate controlaScopul declarat al actiunilor din acest an este acela de a modifica modul in care oamenii se gindesc la plaminii lor. In fiecare an, mii de oameni de la nivel local ajung la medici cu boli respiratorii, iar cresterea gradului de informare este vitala pentru cresterea calitatii vietii acestora. ‘’Atunci cind astmul este tratat in mod corect, vorbim despre un control al bolii. Marea majoritate a pacientilor pot atinge acest obiectiv. Marea majoritate a pacientilor cu astm bronsic pot fi controlati’’, mai spun organizatorii. Practic, o persoana cu astm controlat prezinta simptome minime, nu se trezeste noaptea din cauza lor, nu foloseste deloc medicatia de salvare, poate sa faca efort fizic la fel ca si o persoana obisnuita, are functia pulmonara normala si nu are crize de astm. La nivel local campania ‘’Masoara cit de bine respiri!’’ se deruleaza in Alba Iulia si Aiud unde au fost amenajate doua centre de testare in cadrul dispensarelor de Pneumoftiziologie. In plus, vor mai fi amenajate centre speciale in mai multe parcuri, pentru a facilita accesul la acest examen medical.

Mediasul, din balon

Zborul cu balonul cu aer cald are priza la medieseniIncepand de ieri si pana sambata, o companie olandeza specializata in zborurile cu balonul cu aer cald ofera zboruri demonstrative pentru cei pasionati. Cine vrea sa fie, la propriu, cu capul in nori, nu trebuie decat sa-si faca curaj sa mearga in zilele de 6, 7 si 8 mai in incinta Ro-Holland de pe strada Garii. „Vor fi 3 baloane, pentru a le oferi posibilitatea tuturor oamenilor de a incerca senzatia. Este unul care este static, care se ridica cativa metri in sus, iar oamenii pot urca in acesta sa vada cum e. Celelalte 2 baloane vor zbura efectiv”, explica Mary Olar.     Idee de businessIdeea de a organiza zboruri cu balonul la Medias s-a nascut initial ca si o modalitate de a oferi posibilitatea unor firme de a-si face reclama. Acum cativa ani, olandezii au mai adus un balon la Medias, cu care a zburat si primarul de atunci Teodor Neamtu. „Cei care vor sa isi desfasoare aici afacerea sunt olandezi, iar cel care se ocupa de treaba aceasta este presedintele Asociatiei Regale de Zbor cu Balonul din Olanda. Are o experienta de peste 30 de ani. Ideea i-a venit venind aici in Romania si vazand intinderile de la Medias. Esti aproape de munti cand te ridici, este foarte frumos, iar curentii de aer sunt favorabili pentru zboruri. S-a plecat de la ideea de bussiness, sa facem ceva pentru firmele care vor sa isi faca reclamele pe balon sau care vor sa faca team-buildinguri si sa le incheie cu un zbor cu balonul. Toate au venit una dupa cealalta, fara sa ne gandim de la inceput ce o sa facem exact”, mai spune Mary Olar.    Ocupate integral1.000 de lei de persoana costa un zbor deasupra MediasuluiInteresul pentru zborul cu balonul a fost unul extrem de ridicat la Medias. Toate locurile pentru cele trei zile au fost deja ocupate, in ciuda pretului de 1.000 lei pentru un zbor. Capacitatea maxima a balonului este de 5 persoane, fara operatorul de zbor. „Lumea nu stie ce sa creada, daca vor avea rau de inaltime sau nu. Este singurul transport in care nu ai cum sa ai rau de inaltime, pentru ca nu ai impresia ca te desprinzi de pamant”, explica Mary Olar.    Baloane scumpeAchizitionarea unui balon este foarte piperata, pretul unuia ajungand la 50.000 de euro. Pe langa acestea se adauga costurile operatorilor de zbor care vin din Olanda pentru fiecare eveniment. Intretinerea baloanelor, in schimb, nu este scumpa. „Am ales sa lucram cu acestia, pentru ca au experienta. Poate, in timp, vom initia pe cineva din Medias care sa fie brevetat pentru operarea acestor zboruri”, a mai spus Mary Olar.

Start pentru raportul SMART plus

Consiliul Judetean Cluj a organizat ieri prima intilnire de lucru din cadrul proiectului SMART plus, pentru a identifica actorii cheie din domeniul inovarii si de a analiza politicile si instrumentele existente de promovare a inovarii, cercetarii si dezvoltarii tehnologice a IMM-urilor. Scopul intilnirii a fost demararea activitatii de elaborare a unui raport regional ex-ante, care va contine, printre altele, si informatii cu privire la intreprinderile  din regiune (numar, caracteristici ale sectorului IMM-urilor, cheltuieli pentru inovare, nivel al inovarii si al transferului de cunostinte). Totodata, raportul va contine si date despre structurile de sprijin al afacerilor din regiune precum si despre politicile pentru inovare si antreprenoriat. Mai mult, va fi realizata o analiza SWOT in 3 domenii: stiinta si cercetare, structuri de sprijin al afacerilor, intreprinderi si economie, urmind ca pe baza acestei analize sa fie indicata capacitatea de inovare a regiunii si punctele de interventie recomandate. Reamintim ca proiectul SMART plus este finantat prin Programul de Cooperare Interregionala INTERREG IV C.

Cardinalul Leonardo Sandri vine la Cluj

Eminenta Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregatiei pentru Bisericile Orientale, va efectua o vizita la Cluj luni, 10 mai. Inaltul prelat va celebra Sfinta Liturghie la Catedrala Schimbarea la Fata, apoi va vizita santierul noii catedrale din Piata Cipariu, aflata în constructie. Cardinalul are programata si o întilnire cu autoritatile civile. Vizita sa in Romania are loc intre 6 si 10 mai si mai cuprinde Bucurestiul, Maramuresul si Blajul, venind ca urmare a invitatiei Sinodului Episcopilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica.    F. T.

Parkingul Primaverii, criticat de Lapusan la spartul tirgului

In acest sens, Lapusan (foto), impreuna cu colegul sau Gheorghe Vuscan, i-au trimis o solicitare primarului Sorin Apostu prin care cer detalii cu privire la situatia proiectului. "Dupa cum arata lucrarile in santier, lucrarile la acest parking o sa mai dureze cel putin 2-3 luni, mai ales ca inca nu s-a amenajat nici spatiul verde prevazut in proiect. Vrem sa aflam citi din cei 17 milioane de lei cit este valoarea contractului o sa fie retinuti pentru intirzieri", a declarat Remus Lapusan. Reprezentantii municipalitatii au reactionat imediat la acuzele lui Lapusan si au explicat ca intirzierile privind lucrarile la parking au fost cauzate de nemultumirile cetatenilor din zona, fapt ce a dus la modificarea proiectului initial.    Primaria: Toti consilierii au fost de acord cu reproiectarea"De la adjudecarea licitatiei si pina la inceperea lucrului efectiv a avut loc un protest al cetatenilor din zona, care au solicitat regindirea proiectului, desi acesta fusese pus in dezbatere publica inainte de a fi licitat. Solicitarile cetatenilor au fost de a crea o suprafata cit mai mare de spatiu verde, motiv pentru care a fost schimbat proiectul, ceea ce a cerut si reautorizarea lui", a fost pozitia oficiala a Primariei. Autoritatile au reamintit ca toate modificarile s-au facut in aceeasi suma prevazuta pentru parking, iar decizia reproiectarii parkingului a fost discutata intr-o sedinta de Consiliu Local, fiind acceptata de toti alesii. "Dat fiind aceste modificari de la proiectul initial, executia efectiva a fost intirziata fata de proiectul initial, fiind insa in graficul stabilit ulterior modificarilor", a conchis Primaria. Parkingul de pe strada Primaverii este construit de firma sibiana Con-A si va avea peste 400 de locuri de parcare.

"Sechestru" legal pe banii constructorilor?

Deputatul Mircia Giurgiu vrea sa evite situatiile in care dezvoltatorii imobiliari "construiesc" pe banii clientului si-l lasa cu ochii-n soarePrin acest proiect, Giurgiu vrea evitarea situatiilor in care dezvoltatorii imobiliari construiesc doar pe banii clientului si ajung in situatii in care nu mai pot finaliza imobilul, cumparatorii fiind lasati cu ochii in soare."Din pacate, cei mai multi dezvoltatori imobiliari au o politica benefica numai lor, si anume ridica o parte din imobil sau redacteaza numai proiectul si apoi scot la vinzare apartamentele sau casa. Ulterior, construiesc imobilul respectiv pe banii viitorilor proprietari. In contextul crizei actuale, tot mai multi dezvoltatori au dat faliment sau se afla in insolventa, ceea ce pentru clienti inseamna ca nu vor mai intra in proprietatea a ceea ce au cumparat. In plus, nu mai pot nici sa-si recupereze banii, pentru ca nu mai au practic de unde", a motivat Giurgiu intr-o conferinta de presa.    Banii, "blocati" intr-un contAstfel, in vederea protejarii tuturor celor care vor sa-si cumpere o locuinta, deputatul PDL a propus ca banii sa nu mai fie acordati direct dezvoltatorului imobiliar, ci sa fie depusi intr-un cont bancar, de unde sa poata fi ridicati doar la predarea casei sau apartamentului. Potrivit proiectului legislativ, banii depusi in cont vor intra in posesia dezvoltatorului imobiliar doar in momentul in care imobilul este inregistrat in Cartea Funciara de noul proprietar.    Cu ochii la antene...In aceeasi conferinta de presa, deputatul clujean a mai aratat ca a primit un memoriu din partea unui grup de locatari ai blocului Y9 de pe Calea Dorobantilor, care s-au aratat nemultumiti de instalarea unei antene GSM in scara IV a cladirii. In plus, se pare ca, in afara de locatarii scarii a IV-a, nu au mai fost consultati nici ceilalti cetateni din bloc si nici conducerea Scolii "Simion Barnutiu", aflata in apropiere. "Voi face o interpelare la Ministerul Mediului pentru a vedea ce se poate face in astfel de situatii", a mentionat Giurgiu.

Psihologii se reunesc la Cluj

Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca gazduieste intre 7 si 9 mai Conferinta Internationala Studenteasca de Psihologie. Tema din acest an, primul in care manifestarea are caracter international, este "Tendinte actuale si perspective". Studentii participanti iau parte la prelegeri, workshopuri si dezbateri si isi prezinta lucrari de cercetare proprii în vederea unei evaluari facute de comisii specializate, în cadrul sesiunilor de comunicari stiintifice.    F. T.

Clujenii se inghesuie la analize pentru astm

In primele 3 zile ale campaniei, aproximativ 1.600 de clujeni si-au facut analize gratuite pentru depistarea astmului. Campania „Respiratia. Prima si cea mai naturala miscare“ mai continua si astazi la Clinica de Pneumoftiziologie „Leon Daniello“ din Str. B. P. Hasdeu, nr. 6, unde clujenii isi pot face in continuare analize gratuite (programarile se fac la numarul de telefon 0264.597.453 interior 147). Miine, intre orele 10-18, in Piata Avram Iancu va fi amplasat un cort special amenajat, pentru a efectua doritorilor acelasi tip de analize (spirometrii). „Orice persoana care simte ca are dificultate in respiratie, ca tuseste, ca se aude un suierat la nivelul pieptului trebuie sa se prezinte intr-un centru medical pentru a face o spirometrie, urmind ca apoi sa se prezinte la un specialist pneumolog pentru a i se stabili diagnosticul corect si tratamentul“, a explicat sefa clinicii de Pneumoftiziologie „Leon Daniello“ din Cluj-Napoca, prof. dr.  Monica Pop.    A. V.

Reguli noi de circulatie in Andrei Muresanu

Gata prioritatea... in viteza! Primaria municipiului Cluj-Napoca anunta ca, incepind cu data de 5 mai, a fost luata masura de renuntare la drumul cu prioritate si instituirea prioritatii de dreapta la intersectia strazii Nicolae Iorga cu strazile Dimitrie Cantemir, Dimitrie Bolintineanu si Iosif Vulcan. Schimbarea se va face prin amplasarea de indicatoare rutiere „Cedeaza trecerea“. Masura a fost luata din cauza vitezei mari cu care se circula pe drumul cu prioritate si va fi doar experimentala in prima faza. Va deveni permanenta numai in masura in care se observa ca se reduc evenimentele rutiere in zona. O alta schimbare de circulatie este infiintarea unei treceri pentru pietoni pe strada Buna Ziua, la intersectie cu Zaharia Stancu.    A. D.

Ghiduri pentru antreprenorii aflati la inceput de afacere

Ghidul va fi distribuit gratis in peste 35.000 de exemplare clientilor BCR de pe intreg teritoriul tarii. Potrivit Melaniei Mirea, sefa departamentului Dezvoltare Afaceri si Produse Micro si PFA din cadrul BCR, Agenda Antreprenorului se adreseaza in special intreprinzatorilor proaspat lansati in afaceri sau celor care au o idee buna de business, dar care au nevoie de ajutor pentru a o pune in practica. „In paginile agendei se afla informatii esentiale ce acopera toate problemele cu care un antreprenor se confrunta in activitatea sa zilnica“, a explicat Mirea. Concret, printre principalele sectiuni prezentate in ghid se afla si rubrica „Smart Money“ - sectiune ce include sfaturi si idei pentru primii ani de antreprenoriat, modele de planuri de afaceri, strategie de afaceri, pasi spre finantare, optiuni de creditare, instrumente de management al fluxului de numerar.     Agenda cuprinde totodata si sectiunea „Smart Marketing“, in care sint prezentate informatii despre promovarea afacerii, planul de marketing in 10 pasi, stabilirea bugetului de marketing, branding, naming si guerrilla marketing, Internet marketing si social media, blogging si PR online.     Mai mult, ghidul prezinta si povesti de succes in antreprenoriat, printre care cea a lui Florentin Banu (fondatorul brandului de napolitane JOE), Calin Fusu (fondatorul bestjobs.ro), Radu Georgescu (fondatorul GECAD), Marius Ghenea (fondator al Flamingo Computers), Tudor Niculescu (fondatorul Turabo Cafe), Dragos Petrescu (fondatorul lantului de restaurante La Mama), Octavian Radu (fondatorul Diverta) sau Dan Sucu (fondatorul Mobexpert).

Uioreanu vrea sa extraga "L"-ul din numele PDL

"Cer PDL si presedintelui Emil Boc sa scoata cuvintul 'liberal' din denumirea PDL si litera 'L' din sigla acestui partid, pentru ca fac de rusine liberalismul romanesc."Deputatul PNL de Cluj Horea Uioreanu le-a cerut ieri celor de la PDL scoaterea cuvintului "liberal" din denumirea partidului si a literei "L" din sigla acestuia, motivind ca "fac liberalismul de rusine".      "Cer PDL si presedintelui Emil Boc sa scoata cuvintul «liberal» din denumirea PDL si litera «L» din sigla acestui partid, pentru ca fac de rusine liberalismul romanesc. Prin modul in care se comporta fata de tara si fata de mediul economic, PDL nu are nimic de-a face cu liberalismul, iar cuvintul liberal a fost adaugat din motive electorale si este unul de fatada. A fost un tertip propagandistic", a explicat Uioreanu intr-o conferinta de presa.     Deputatul clujean a mai spus ca nici programul de guvernare al PDL nu are nimic de-a face cu "liberalismul normal, cu aceasta tara si cu mediul de afaceri pe care ar trebui sa-l protejeze daca ar fi cu adevarat liberali".    Buda: "Uioreanu – un politician de Dimbovita""Imi este foarte greu sa comentez elucubratiile unui politician care nu a reusit sa-si depaseasca conditia modesta a unui politician de Dimbovita."Replica democrat-liberalilor nu a intirziat sa apara. Contactat de monitorul, presedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, i-a reamintit lui Uioreanu de greselile liberalilor facute pe vremea cind se aflau la guvernare."Imi este foarte greu sa comentez elucubratiile unui politician care nu a reusit sa-si depaseasca conditia modesta a unui politician de Dimbovita si ii recomand acestuia sa incerce sa se maturizeze, cel putin atita timp cit ii reprezinta pe clujeni. Ii recomand atit domnului Uioreanu, cit si celui care, in mod vremelnic, se afla in fruntea PNL sa-si faca o evaluare a activitatii la guvernare si vor vedea ca sint primii vinovati de criza economica din Romania de astazi. Cind spun acest lucru, ma refer la «investitiile» fara cap si coada facute pe vremea liberalilor si poate PNL Cluj explica cum au reusit sa construiasca o scoala moderna intr-un sat fara elevi, cum este cea de la Tioltiur", a fost replica acida venita din partea lui Buda.

Un deputat PDL vrea remaniere

Deputatul Mircia Giurgiu (PDL) a anuntat ieri ca este de acord cu remanierea guvernamentala, care ar trebui facuta cit mai repede. "Sint de acord cu remanierea. Cred ca trebuie sa vina cit mai repede si, cu ea, solutii pentru schimbarea economiei. Am incredere in Emil Boc si cred ca va gasi cea mai buna solutie, dar trebuie sa vina rapid cu masuri economice", a declarat Giurgiu. Deputatul PDL nu a dorit sa inainteze vreun nume de ministru care ar putea fi remaniat, dar a afirmat ca va vota fara probleme o lista propusa de premierul Boc. Totodata, Giurgiu s-a declarat impotriva majorarii taxelor si impozitelor. "Eu cred ca trebuie mai degraba sa gasim modalitati de a ajuta firmele, astfel incit sa pastram locurile de munca existente", a concluzionat parlamentarul PDL.    M. O.

Lapusan spune "nu" cresterii TVA

Presedintele PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan, s-a declarat impotriva cresterii TVA si a cotei unice, considerind ca aceste masuri nu ar ajuta Romania sa iasa din criza. "Guvernul este incompetent si criza se adinceste, iar din punctul nostru de vedere majorarea taxelor nu este potrivita. Noi intentionam sa desfasuram o campanie in rindul populatiei privind aceste aspecte, ca sa se stie cine au fost cei care au dus tara la acest dezastru", a spus Remus Lapusan. El a venit si cu o serie de solutii pentru depasirea crizei, precum plata datoriilor statului catre firmele private (in valoare de 1,8 miliarde de euro), reducerea cheltuielilor bugetare, restructurarea agentiilor statului si micsorarea salariilor angajatilor acestora sau directionarea fondurilor bugetare catre investitii.    M. O.

Invitatie la "Cross-ul Europei"

Organizatia de Studenti a Partidului Democrat Liberal Cluj organizeaza "Cross-ul Europei", eveniment ce va avea loc duminica, 9 mai, incepind cu ora 12, in fata Operei Maghiare. La concurs sint invitati toti clujenii care vor sa marcheze ziua de 9 mai – Ziua Europei si care doresc sa promoveze sportul si viata traita intr-un mod sanatos. Inscrierile se vor face pe loc si nu va exista o limita de virsta. Traseul concursului va fi: Parcul Central "Simion Barnutiu" – strada Pavlov – Opera Maghiara – Splaiul Independentei – Sala Sporturilor. Potrivit oranizatorilor, la final se vor acorda premii constind in diplome, medalii, dar si bonuri valorice la un magazin de articole sportive.    M. O.

Consolidari pe Valea Olpretului

Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, a semnat in cursul acestei saptamani, ca urmare a unei cereri adresate de catre A.N. Apele Romane - D.A. Somes Tisa, autorizatia de construire pentru executarea lucrarilor pentru amenajarea Vaii Olpretului, considerata interventie de prima necesitate. "In urma verificarilor efectuate in teren s-au constatat existenta a numeroase eroziuni in malurile Vaii Olpretului, colmatari ale albiei, dezvoltarea vegetatiei, care impiedica scurgerea debitelor create de viituri, ceea ce necesita lucrari de amenajare care constau in reprofilarea albiei si consolidari de maluri”, a explicat Radu Bica. Verificarile au fost efectuate la confluenta Vaii Olpret cu raul Somes, pe raza municipiului Dej, in zona Viile Dejului si pana in amonte de localitatea Antas apartinand comunei Bobalna. Terenul respectiv se afla in proprietatea Statului Roman, in administrarea Agentiei Nationale Apele Romane - Administratia Bazinala Somes-Tisa, si se situeaza pe teritoriul administrativ al municipiului Dej si comunei Bobalna, in zona afectata situandu-se satele Antis, Osorhel, Bobalna, Razbuneni, Maia, Somcutu Mic si Viile Dejului. Valoarea totala a lucrarilor este de 5.054.134 de lei, durata de executie fiind de 20 de luni calculate de la data inceperii efective a lucrarilor.    M. O.

Targ de articole si produse traditionale din Cluj si Maramures

"Prin astfel de manifestari ne dorim promovarea perpetua a artei, mestesugului popular autentic, precum si a produselor alimentare dupa retete traditionale. Acesta este, in spatiul european de care apartinem, cea mai importanta carte de vizita", spune presedintele Asociatiei mesterilor populari clujeni, Viorica Ciobanu.     Mesterii populari vor prezenta o gama variata de produse: icoane, obiecte de gospodarie si decorative din lemn, ceramica si piele, port popular, podoabe, cergi si covoare, toate de o frumusete debordanta. De asemenea, publicul mai poate degusta din bucatele traditionale maramuresene: fructe si miere, prajituri de casa, branzeturi si cas de oaie, ciuperci, produse din carne, dar si licori "de foc".     Atmosfera de targ traditional va fi intretinuta de un grup folcloric autentic din Tara Chioarului.

Produse fitosanitare retrase de pe piata

Astfel, au fost retrase de pe piata urmatoarele produse de protectie a plantelor: Tors, Semafor 20 ST, Talstar 10 EC si Seizer 10 EC. Stocurile existente pe piata la data retragerii pot fi utilizate pe teritoriul Romaniei pana la data de 15 mai 2011.     De asemenea, Comisia a stabilit modificarea omologarilor unor produse. Pentru produsul Actellic 50 EC s-a stabilit retragerea de la data de 1 ianuarie 2010 a utilizarilor foliare la culturile: cires, grau, legume sera, lucerna, mar, pomi fructiferi, prun, tomate, varza si vita de vie, respectiv pentru produsul Alleato 80 WG a utilizarilor la capsun, ceapa, gutui, mar si par.     Pentru utilizarile retrase la cele 2 produse s-a acordat o perioada de gratie de 6 luni din momentul retragerii omologarii pentru utilizarile mentionate mai sus, pentru alte persoane decat detinatorul omologarii pentru comercializarea si distribuirea stocurilor existente care se afla deja in lantul de distributie, urmata de o perioada de 12 luni doar pentru depozitarea si utilizarea acestor stocuri.     Tot de la data de 1 ianuarie a fost retras certificatul de omologare al produsului Regent 200 SC, cu acordarea unei perioade de gratie de 6 luni pentru alte persoane decat detinatorul omologarii in vederea comercializarii si distribuirii stocurilor existente, urmata de o perioada de 12 luni doar pentru depozitarea si utilizarea acestor stocuri.     Va reamintim ca, incepand cu data de 15 decembrie 2009 s-a stabilit retragerea certificatelor de omologare pentru produsele Sinoratox 35 CE si Sinoratox 5G, cu acordarea unei perioade de gratie de 6 luni pentru alte persoane decat detinatorul omologarii in vederea comercializarii si distribuirii stocurilor existente, urmata de o perioada de 12 luni doar pentru depozitarea si utilizarea acestor stocuri.     S-a revenit asupra deciziei de retragere si se continua procesul de reomologare pentru urmatoarele produse: Galben M, Galben R-4 33 BLU, Leone 36 SL, Agro-Glyfo 360, 2,4 D 660 SL, Dantop 50 WG.      In conformitate cu prevederile legale, agricultorii trebuie sa respecte obligatoriu aceste dispozitii, mai ales in perioada de inflorire, si sa anunte Consiliul Local despre efectuarea tratamentelor, astfel incat acesta sa poata avertiza apicultorii care au stupine pe o raza de 3 km de locul unde se efectueaza tratamentele cu pesticide.

O noua sesiune de cereri de proiecte pentru Masura 141

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) reaminteste ca in perioada 15 aprilie - 14 mai se desfasoara cea de-a doua sesiune de cereri de proiecte pentru Masura 141 pentru acordarea fondurilor nerambursabile destinate dezvoltarii rurale din cadrul PNDR.     Fondurile disponibile pentru Masura 141 "Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta" sunt de 75 de milioane de euro, in timp ce suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect din cadrul acestei masuri este de 1.500 de euro/an/ferma de semi-subzistenta. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin Masura 141 sunt persoanele fizice in varsta de pana la 62 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de finantare), care desfasoara activitati economice, in principal activitati agricole. O alta conditie este ca exploatatia agricola sa aiba o dimensiune economica ce sa fie cuprinsa intre 2 si 8 UDE si sa fie inregistrata in Registrul fermelor/Registrul agricol. Totodata, beneficiarul trebuie sa comercializeze o parte din productia agricola obtinuta, pentru a putea beneficia de fonduri prin Masura 141.

Expozitie de bivoli la Agraria

La targul Agraria care se desfasoara zilele acestea la complexul Expo Transilvania din Cluj-Napoca are loc vineri, 7 mai, o conferinta despre cresterea bivolului romanesc, eveniment organizat de Asociatia Crescatorilor de Bivoli din Transilvania.     Cu aceasta ocazie, fermierii care fac parte din cadrul asociatiei expun 28 de bivolite, provenind din patru judete, in incercarea de a atrage atentia asupra acestui sector zootehnic. De altfel, ziua de vineri a targului este dedicata crescatorilor de vaci de lapte si de carne din Transilvania.     "Atragem atentia asupra acestei specii, care este in prezent pe cale de disparitie in Romania. In ciuda tuturor memoriilor, la toti ministrii care s-au perindat pana acum pe la Ministerul Agriculturii, numarul bivolilor din tara scade in continuare, dar asta nu pare sa intereseze pe nimeni, desi e o rasa omologata. In prezent, in tara mai sunt in jur de 17.000-18.000 de capete de bivoli, concentrate in judetele din Transilvania", a explicat Calin Zanc, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bivoli din Transilvania. Mai mult, Zanc atrage atentia ca nu numai bivolii sunt pe cale de disparitie, ci si crescatorii acestora, majoritatea avand peste 75 de ani.    Microferma de la Dej, functionala din 2011Totusi, sperante pentru aceasta specie inca mai exista, mai ales ca, incepand de anul viitor, e programata sa intre in functiune si microferma de bivoli de la Dej, proiect derulat de Asociatia Crescatorilor de Bivoli, acolo urmand sa fie colectat lapte de bivolita si transformat in produse specifice. Deocamdata, pe piata locala nu exista produse autohtone din lapte de bivolita, spune Zanc, ci doar importate din alte tari, precum Italia.     Locuri de munca in agriculturaDe asemenea, in cadrul Agraria, este programat sa aiba loc si un targ de locuri de munca dedicat studentilor de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj, organizatorii urmarind prin acest eveniment sa creeze o baza de date cu CV-uri la care sa aiba acces firmele participante la Agraria.     Targul Agraria 2010 se desfasoara in perioada 5-9 mai la Cluj, pe o suprafata de 9.000 de metri patrati. La eveniment participa 240 de firme, atat din Romania, dar si si tari precum Austria, Ungaria, Germania, Italia, Polonia, Republica Moldova si Marea Britanie.     Cu aceasta ocazie, vizitatorii au ocazia sa vada cele mai noi tehnici agricole in cadrul standurilor producatorilor si distribuitorilor de masini si utilaje agricole, precum si sisteme de irigatii, instalatii de mulgere automata, seminte, animale de rasa etc.

PNL cere sprijinul UDMR pentru motiunea de cenzura

Uioreanu a explicat ca PNL va depune in cursul acestei luni o motiune de cenzura si ca in acest sens conteaza pe semnaturi de la PSD, dar si de la alte partide. "Este in discutie motiunea de cenzura care se va depune in cursul acestei luni, care va fi initiata de PNL. Vor exista si semnaturi de la PSD, dar si de la alte partide. Sint zvonuri in Parlament ca UDMR incearca o iesire frumoasa de la guvernare si s-ar putea, in cazul in care noi depunem aceasta motiune de cenzura, sa obtinem voturi si de la colegii de la UDMR", a precizat Horea Uioreanu. Potrivit liberalului clujean, in cazul in care motiunea de cenzura va trece, "Guvernul Boc se va duce". "Trebuie vazut ce punem in loc, fiindca in cazul in care domnul Basescu va apela din nou la formula Boc 69, nu se va rezolva nimic. Solutia este un guvern de tehnocrati cu sprijin puternic politic in Parlament", a incheiat parlamentarul clujean.    M. O.

Scor alb si cu Rapid

Trupa lui Pustai aduna punct cu punct, pentru evitarea retrogradariiGazistii au inceput mai bine partida cu Rapid si au trecut pe langa deschiderea scorului in minutul 15, atunci cand Kubala a sutat din unghi, dupa o serie de cateva pase in careul giulestean. Bornescu a reusit insa sa respinga, iar tabela a ramas imaculata. Cea mai mare ocazie a reprizei a apartinut tot gazistilor. In minutul 37, Hoban a sutat din apropiere, insa portarul rapidist a reusit sa atinga mingea, care a lovit doar plasa laterala.     Buchta a scos totVizibil nemultumit, Andone a schimbat atacul oaspetilor la pauza si l-a introdus pe Raduta in locul lui Ionita. Varful Rapidului a avut trei ocazii, mai intai in minutul 49, un cap din 6 metri, iar apoi in minutele 88 si 90, suturi din careul de 16 metri. Buchta a fost insa la post de fiecare data, iar Gaz Metan - Rapid s-a incheiat asa cum a inceput, fara gol marcat.     Mai trebuie puncteTehnicianul Cristian Pustai a explicat la finalul partidei ca Gaz Metan este in grafic si ca mai are nevoie de puncte, pentru a nu avea emotii cu retrogradarea. Acesta a mai explicat ca echipele sunt obosite din cauza acestor etape intermediare. „A fost un meci destul de frumos, intre doua echipe care si-au dorit victoria, dar care spre final si-au dorit doar sa nu piarda. Dupa joc, mi se pare ca Rapid ocupa o pozitie nemeritata in clasament. Din fericire pentru noi, suntem in grafic dupa acest egal. Mai sunt noua puncte in joc si trebuie sa luam cat mai multe. In general, echipele sunt obosite cu aceste etape intermediare”, a spus Pustai.      Rezultat echitabilIndecis 14 remize a contabilizat trupa lui Pustai in acest sezon De aceeasi parere a fost si tehnicianul Rapidului, care a acuzat oboseala jucatorilor sai. Ioan Andone a fost de parere ca rezultatul a fost in cele din urma echitabil din toate punctele de vedere. „Rezultatul este echitabil, a fost un meci intre doua echipe obosite, un joc care nu ne-a iesit. Nu ai cum sa te odihnesti daca ai meciuri multe intr-un interval atat de scurt. In prima repriza a fost destul de cald. Ocaziile avute au fost intamplatoare”, a recunoscut Ioan Andone.    Joaca la TimisoaraDupa ce in etapa a 30-a am jucat la Iasi, urmatoarea runda programeaza o noua deplasare lunga, si extrem de dificila pentru gruparea de pe Tarnava Mare. Jucatorii lui Cristian Pustai vor intalni FC Timisoara, formatie angrenata in lupta pentru primele pozitii ale clasamentului Ligii I. In tur, gazistii au pierdut la Medias cu un neverosimil 2-6, astfel ca au de luat si o revansa in partida de pe Bega.

Doar in finala mica

    Sperante irositeGazistii au mers la inceputul acestei saptamani la Ploiesti cu gandul de a obtine cel putin o victorie, care sa le mentina vii sansele de a spera la o calificare in finala mare. Nu a fost sa fie insa, cu toate ca Bruno Soce si Ovidiu Teleaba au apelat la Deven Mitchell si Derrick Phelps, ambii nerefacuti complet in urma accidentarilor, in timp ce Jarett Howell, si el accidentat in ultima partida de la Medias, a fost folosit doar 15 minute. Gaz Metan a pierdut toate cele patru sferturi ale partidei. „A fost un meci extrem de dificil, pentru ca am avut probleme cu patru dintre jucatorii de baza, care au fost accidentati si nu s-au antrenat. Este vorba de Derrick Phelps, Jarett Howell, Deven Mitchell si Tudor Jucan. Baietii si-au dorit foarte mult sa joace, sa reusim sa mai jucam cel putin un meci. Si-au dorit foarte mult victoria, dar efectiv nu au putut”, a explicat Ovidiu Teleaba, antrenorul secund al Gazului Metan.    A. P.

Rock si folk pentru tinerii nevazatori

Andrea Bocelli i-a inspirat pe organizatorii festivalului caritabil de muzica rock si folk care are loc in aceste zile in clubul Roland Garros sa faca eforturi pentru elevii cu probleme de vedere.     Pentru ca Liceul pentru Deficienti de Vedere din Cluj-Napoca sa aiba mai multe aparate pentru folosirea sistemului Braille si sa repare alte asemenea dotari, citeva trupe clujene sustin intre 7 si 9 mai concerte in clubul Roland Garros. "Eram cu niste colegi si vorbeam despre un proiect, cind l-am vazut la televizor pe Andrea Bocelli. Ne-am dat seama ca nevazatorii pot sa fie, intr-adevar, foarte talentati si trebuie sa aiba sansa de a se afirma", a declarat pentru monitorul Mihai Costiug, elev in clasa a X-a la Liceul Teoretic "Nicolae Balcescu" din Cluj-Napoca, la fel ca toti cei din echipa care a realizat proiectul, finantat prin programul YouthBank. "Am vorbit apoi cu cei de la Liceul pentru Deficienti de Vedere si am aflat ca au nevoie de dotari si reparatii, asa ca ne-am pus pe treaba, alaturi de prietenii si colegii nostri din trupele de pe afis", a explicat Costiug.    Artisti cunoscuti si trupe tinereCintarile au loc in fiecare seara, de la ora 20, incepind de astazi cu Audiogram, Keep Away si Blood Print. Miine vor cinta cei de la Light Out, Mute si Masterpieces, urmind ca duminica sa urce pe scena StereoFeelings, Nick si Mihnea de la Luna Amara si Emeric Set. Intrarea la un concert costa 10 lei, iar abonamentul pentru tot festivalul este de 24 de lei. Cei care vor sa mai doneze au la dispozitie doua urne care vor fi amplasate la fata locului. Organizatorii au estimat ca in fiecare seara vor avea cite 150 de spectatori, asa ca se asteapta sa stringa la final intre 3.000 si 4.000 de lei. "Trupele cinta pe gratis, au venit atit pentru cauza noastra nobila, cit si pentru a se promova, este o ocazie excelenta pentru trupele tinere", a mai precizat Mihai Costiug.

Euro-deputatii vor interzicerea mineritului pe baza de cianuri

Sub pretextul unor riscuri de mediu, deputatii europeni au pregatit lovitura de gratie pentru un proiect ce ar aduce Romaniei mii de locuri de munca si peste 4 miliarde de dolari in economie, intr-o perioada de crizaDeputatii din Parlamentul European au votat miercuri o rezolutie care solicita interzicerea generala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in UE pina la sfirsitul lui 2011, in vederea prevenirii unor catastrofe ecologice precum cea din 2000 de la Baia Mare.     "Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri" se poate obtine o stare buna din punct de vedere chimic si se pot proteja resursele de apa si diversitatea biologica, se subliniaza in rezolutia adoptata de Parlamentul European cu 488 de voturi in favoare, 48 impotriva si  57 de abtineri.     Parlamentul invita Comisia "sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pina la sfirsitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere si sa efectueze, totodata, o evaluare normala a impactului".     In plus, Comisia si statele membre nu ar trebui "sa sustina, direct sau indirect, nici un proiect de minerit care implica utilizarea de tehnologii pe baza de cianuri in UE pina cind se va aplica interdictia generala si nici sa nu sustina astfel de proiecte in tari terte".     Deputatii considera ca fiecare companie de exploatare ar trebui sa fie obligata "sa detina o asigurare pentru a compensa daunele si a acoperi toate costurile de remediere pentru restabilirea starii ecologice si chimice initiale, in cazul producerii unui accident sau al unei functionari defectuoase".     In final, se solicita incurajarea "reconversiei industriala a zonelor in care a fost interzis mineritul pe baza de cianuri prin intermediul unui sprijin financiar adecvat pentru sectoarele industriale nepoluante, pentru energia regenerabila si turism".    Cum s-au pozitionat europarlamentarii romaniPrintre initiatorii rezolutiei s-a numarat si euro-deputata din Romania Daciana Sirbu (PSD). La votul final asupra rezolutiei, 19 europarlamentari romani au votat pentru, 12 impotriva, iar 2 s-au abtinut. Eurodeputatii romani care au votat impotriva au fost cei ai PDL (Elena Basescu, Sebastian Bodu, Petru Luhan, Rares Niculescu, Cristian Preda, Theodor Stolojan si Traian Ungureanu), precum si Ioan Mircea Pascu (PSD) si Adina Valean (PNL). De remarcat ca Monica Macovei nu a respectat linia PDL si a votat in favoarea rezolutiei. De la PNL, Ramona Manescu si Norica Nicolai s-au abtinut.    Ce efect are adoptarea rezolutieiDoru Frantescu, director al Institutului European pentru Democratie Participativa - Qvorum, a explicat: "Rezolutia adoptata este una nelegislativa, ceea ce inseamna ca ea nu are putere de lege, dar este un pas catre elaborarea unei legi in acest sens. Pentru ca interzicerea tehnologiilor sa devina lege pe teritoriul UE, trebuie ca mai intii Comisia Europeana sa reactioneze la invitatia pe care i-a adresat-o astazi Parlamentul si sa initieze o propunere legislativa in acest sens. O data finalizata, propunerea va trebui sa parcurga procesul legislativ, trebuind sa fie adoptata de cele doua ramuri legislative: Consiliul si Parlamentul European". Acest proces poate dura chiar si 2 ani.    Romania respecta legislatia UE privind mineritulVotul Parlamentului European nu are nici un efect juridic si nu schimba legislatia aplicabila in prezent pentru mineritul din UE. Romania respecta in totalitate legislatia europeana cu privire la minerit. Aceasta legislatie a fost revizuita in urma cu doar 4 ani, ca urmare a unei analize si dezbateri complete si detaliate, care asigura utilizarea cianurii in conditii de siguranta, creind in acelasi timp locuri de munca si contribuind la dezvoltarea tuturor statelor membre. Legislatia nu are nevoie de alte imbunatatiri deocamdata, lucru evidentiat clar de comisarul european Cecilia Malmström: "Avind in vedere prevederile stricte ale Directivei si absenta unor alternative viabile, o interdictie generala a folosirii de cianuri in extragerea aurului nu pare potrivita in acest moment".     "Europarlamentarii au decis sa ignore acest punct de vedere, fortind aceasta motiune prin interese nejustificate si extreme, urmind o agenda directionata doar impotriva Romaniei si dezvoltarii sale viitoare. Aceasta motiune a fost votata fara a da sansa unei dezbateri si a fost orchestrata intentionat pentru a evita o evaluare corespunzatoare din partea Comisiilor pentru Mediu sau Industrie din cadrul Parlamentului, fiind introdusa in Parlament de cei cu propria agenda nationalista si extremista", arata reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation, principalul actor economic ce ar putea fi afectat de decizia deputatilor europeni.     "Pe initiatorii acestei motiuni nu ii intereseaza sa ia in considerare efectele acestei masuri pe care o propun asupra comunitatilor din Europa, care au nevoie de locuri de munca si de tehnologii moderne si sigure. (…) Proiectul Rosia Montana reprezinta sansa Romaniei de a relansa o industrie cu mare potential pentru dezvoltarea viitoare a tarii: industria miniera. Este cel mai complex proiect industrial din Romania din ultimii 20 de ani si contribuie cu mii de locuri de munca si peste 4 miliarde de dolari in economie, intr-o perioada de criza. Proiectul respecta in totalitate legislatia nationala si europeana cu privire la protectia mediului si a patrimoniului, stabilind in acelasi timp noi standarde in ceea ce priveste mineritul responsabil", se arata intr-un comunicat al RMGC.

Campanie pentru sanatate

Andreea Onofrei, Ioana Chiujdea si Ioana Bucur au organizat, in perioada 28 aprilie - 5 mai, campania "Fii Fresh, Fii Sanatos". Marti dupa-amiaza a avut loc, in sala mare a Primariei Medias, o intalnire cu liceenii, grupul tinta principal al campaniei, dar au fost asteptati, de asemenea, si cei interesati in a afla ultimele tendinte in materie de sanatate.     Riscuri majore    A fost realizata o cercetare formativa in cadrul liceelor, in urma careia s-a descoperit faptul ca tinerii consuma bauturi carbogazoase si necarbogazoase dulci in cantitati mari, mai mult de doua sticle pe zi. "Dintre cei chestionati, 63% au afirmat ca nu stiu ce ingrediente contin sucurile pe care le consuma si mai mult de 50% au afirmat ca nu au mai fost informati despre riscurile la care se expun. Acestea sunt si motivele pentru care s-a hotarat demararea unei campanii de informare pe aceasta tema in Medias. Insusi mesajul campaniei, «De acum se poarta sa fii sanatos. Fii fresh, fii sanatos!», construit in limbajul tinerilor liceeni, ii indeamna pe acestia sa renunte la aportul de chimicale si conservanti, si sa adopte un stil de viata sanatos prin consumarea de fructe proaspete si fresh-uri, misiunea campaniei fiind aceea de a avea liceeni medieseni sanatosi", au explicat initiatoarele campaniei.    A. P.

Deschidere catre Asia

Erasmus Mundus Mobility with Asia (EMMA) a inceput la 1 septembrie 2009 si include la nivel european 246 de fluxuri de mobilitate individuala. Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu este singura din Romania si din sud-estul Europei inclusa in acest program. Fondurile alocate proiectului la nivel european sunt de peste 5,5 milioane de euro. Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu a inceput prin a gazdui de anul trecut 20 de studenti asiatici si sase profesori in cadrul acestui program. Studentii beneficiaza de o bursa de 1.000 de euro pe luna, iar profesorii de 2.500 de euro pe luna. De asemenea, restul taxelor sunt suportate prin grantul castigat de ULBS in cadrul Consortiului EMMA. Consortiul a primit resursele necesare din partea EACEA - The Educational, Audiovisual and Culture Executive Agency. Toti studentii si profesorii beneficiaza de cursuri de limba romana. Oferta generoasa Oferta Universitatii din Sibiu a determinat mai multi studenti si profesori din Asia sa ceara transferul lor din alte mari centre universitare din Germania, Franta sau Italia, in Romania, la Sibiu. Succesul EMMA la Sibiu a dus la pozitionarea Universitatii „Lucian Blaga" pe locul sapte in „rankingul european" rezultat in urma derularii programului. De altfel, succesul EMMA la Sibiu a determinat coordonatorii proiectului la nivel european sa propuna o intalnire speciala - in plus fata de ce era programat la inceputul proiectului - in fosta Capitala culturala europeana. Avantaje pentru studentii straini Studentii si profesorii veniti la Sibiu sunt din tari precum Bangladesh, India, Pakistan, Filipine si Cambodgia. Acestora, Universitatea sibiana le-a oferit programe de licenta, master, doctorat, post-doctorat/parteneriate, staff academic. Materiile le sunt predate in limba engleza, spre diferenta de majoritatea universitatilor europene cuprinse in cadrul EMMA, care aleg ca limba de predare limba oficiala a tarii in care este situata universitatea. Schema de mobilitati oferita de ULBS studentilor si profesorilor asiatici are printre obiective dezvoltarea capacitatilor educationale in tarile din lumea a treia si inlesnirea posibilitatilor pentru studentii talentati de a beneficia lingvistic, cultural, educational din experienta dobandita in urma studierii in alta tara. Participare internationala La conferinta care a debutat la Sibiu in cursul diminetii de 6 mai participa reprezentantii a 40 de universitati din intreaga lume, alaturi de coordonatorii la nivel international ai programului EMMA. Printre chestiunile discutate este inclusa si dezvoltarea viitoara a proiectului. „Este un program finantat de Comisia Europeana care faciliteaza mobilitatea studentilor si a cadrelor universitare din afara Uniunii Europene catre universitati din consortiul european. Acum se va discuta si extinderea acestui program nu numai cu universitati din sudul Asiei, ci si cu cele din America de sud si nordul Africii", spune rectorul Universitatii „Lucian Blaga", prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean. „Aceasta conferinta de la Sibiu nu era programata la inceputul programului. Ceea ce ma impresioneaza cel mai mult este entuziasmul pe care l-am intalniti aici, la Sibiu, in cadrul acestui program", a declarat coordonatorul EMMA, Marc Diener, de la Université de Nice, din Franta. Impresii Studentii veniti la Sibiu in cadrul EMMA beneficiaza de burse cuprinse intre sase si 34 de luni. Vathana Seourn, studentul la jurnalistica ce beneficiaza de o bursa pe perioada maxima, a vorbit in numele colegilor veniti sa studieze la Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu. „Cand ne vom intoarce in tarile din care venim, vom putea oferi si celorlalti tineri de la noi din tara cunostintele pe care le dobandim. Multumim EMMA pentru sansa de a putea deveni liderii de maine ai tarilor noastre. Si multumim profesorilor si celorlalti studenti din Sibiu care ne ajuta surprinzator de mult", a spus Vathana. O parte din studentii si profesorii din sudul Asiei care studiaza acum la Sibiu au fost repartizati, initial, la universitati din alte orase ale Europei. Spre exemplu la Heildelberg, Germania. Studentul la Inginerie Muhammad Arsalon Faroon si profesorul de matematica Mohammad Nazrul Islan, au preferat sa lase Germania pentru Sibiu. „Cursurile din Germania erau sustinute acolo in limba germana. Aici, la Sibiu, avem sansa sa invatam in limba engleza", spune Muhammad Arsalon Faroon. EMMA se vrea un prim pas in combaterea saraciei, prin investirea in oameni, pentru a dezvolta un grup de oameni calificati, cu orizonturi largi si care, alaturi de experienta dobandita pe plan international, sa devina lideri de opinie in noua lume globalizata.

Intreruperi de curent

Pentru efectuarea unor lucrari programate, se va intrerupe furnizarea energiei electrice, dupa cum urmeaza: Vineri 07 mai 2010 - intre orele 7.30 - 8.30 in localitatea Avrig pe strazile: Unirii, Eroilor, Canepii, Samuel Brukenthal, Joagarului, Libertatii. - intre orele 9.00 - 16.00 in localitatea Sibiu pe strazile: Gheorghe Sincai, Petru Maior. - intre orele 8.30 - 14.00 in localitatea Cisnadie pe strazile: Lunga (partial), Fundatura Vaii.

"Biblioteca vie"

"Biblioteca vie" functioneaza ca una obisnuita, cititorii pot imprumuta o carte, cu mentiunea ca acestea sunt fiinte umane, care vor intra intr-un dialog personal cu cititorul.     Interes ridicat"Biblioteca Vie" si-a deschis portile miercuri dupa-amiaza in holul mare al Primariei Medias. Cele 44 de carti au asteptat sa fie citite de catre mediesenii interesati. In prima zi de functionare au trecut pragul "bibliotecii" peste 100 cititori. "Am rasfoit catalogul, mi s-a parut o poveste interesanta si am ales sa il citesc pe domnul taximetrist. As fi vrut sa citesc toate cartile de aici, pentru ca toate sunt interesante", a explicat primarul Teodor Neamtu.     Fara prejudecatiDaca in primele doua zile numarul de cititori a fost unul ridicat, organizatorii spun ca se asteapta ca si astazi lucrurile sa mearga pe acelasi trend. Practic, acestora li se ofera posibilitatea de a renunta la prejudecati, fie doar si pentru un timp limitat, si de a intra in universul cartilor vii. "Ne asteptam sa vina din ce in ce mai multi cititori. Sunt carti unice, sunt povesti interesante de viata si nu o sa le para rau, o sa aiba ocazia sa renunte la prejudecati. Cred ca, din cand in cand, trebuie sa privim oamenii dintr-un alt unghi, la care nu ne-am gandit pana acum", arata Corina Minciuna, sef Serviciu Relatii din cadrul Primariei Medias.     Oferta bogataPersoanele care doresc sa intre in "Biblioteca Vie" au de unde alege. Catalogul de carti cuprinde o paleta larga. Astfel, acestia pot sta de vorba cu jurnalisti, persoane cu dizabilitati, blonde, politisti, asistenti sociali, Dj-i, astrofotograf, sportivi de performanta, activisti de mediu, detinuti, rromi, dar si alte categorii.

Burghelea, interimar

    Conditii mai buneChirurgul mediesean Bogdan Burghelea a fost numit de catre Ministerul Sanatatii in functia de manager al spitaluluiDe profesie medic chirurg, Bogdan Burghelea spune ca are o serie de proiecte pentru spital, pe care le va face publice la momentul potrivit. Prioritatea zero pentru noul manager este insa imbunatatirea conditiilor pentru pacientii institutiei sanitare mediesene. „In noua postura o sa incerc in masura in care se poate sa continui activitatea in care m-am implicat si ca director medical, in sensul de a imbunatati conditiile de tratament si de cazare in Spitalul Municipal Medias. Am mai multe proiecte pe care doresc sa le derulez, insa deocamdata consider ca este prematur a le dezvalui. Sper ca totul sa mearga bine si sa putem realiza cat mai multe in folosul spitalului si al orasului”, a explicat Bogdan Burghelea.     Director medical nouNoul manager al Spitalului Municipal Medias a comentat si situatia postului de director medical, actualmente vacant. „Postul de director medical a ramas vacant. In Consiliul Director am discutat deja despre o anumita persoana, dar numirea va veni de la minister. In momentul in care o sa avem aprobarea Ministerului Sanatatii, o sa va tinem la curent”, promite managerul Spitalului Municipal. Conform unor surse neoficiale, in functia de director medical va fi numit medicul Jan Mircea Truta. Acesta ocupa in prezent functia de sef sectie obstetrica-ginecologie din cadrul Spitalului Municipal Medias.    Schimbarea schimbariiLa inceputul lunii aprilie, mandatul de manager al medicului Lucica Prisacariu a expirat. In aceste conditii, atributiile sale de director general au fost preluate de catre actualul director medical Bogdan Burghelea. Conform unor surse neoficiale, acesta urma sa ocupe functia de director general, secondat in functia de director medical de catre medicul Jan Mircea Truta. Lucrurile au luat insa alta turnura la jumatatea lunii aprilie, atunci cand Lucica Prisacariu a primit din partea Ministerului Sanatatii prelungirea cu trei luni a contractului de management. La inceputul acestei saptamani, situatia s-a schimbat din nou, iar Bogdan Burghelea a fost numit in functia de manager al Spitalului Municipal Medias.

Balerina Mediasului

Balerina va deschide o scoala de balet la Sala TraubeVeronica Catana si-a dorit mereu sa deschida o scoala de balet, iar acum visul sau va deveni realitate. De saptamana viitoare, tanara in varsta de 33 ani ii va initia pe cei interesati in tainele baletului. Cursurile se vor desfasura la Sala Traube, cu sprijinul Directiei Municipale de Cultura Sport, Turism si Tineret.     Vis implinitVeronica a stiut de mica drumul pe care va merge. La doar 4 ani a fost fascinata de un film despre viata Anei Pavlova, prim solista baletului din Moscova. Atunci a decis ca va deveni balerina. "Primul film din viata mea, pe care l-am vizionat la cinema la varsta de 4 ani, a fost viata Anei Pavlova. Viata ei de eleva a Academiei de Balet - Scoala Tarului Rusiei si mai tarziu viata ei de artista m-a fascinat atat de mult incat decizia mea de-a deveni balerina a fost luata instantaneu", povesteste Veronica.    Medias, Cluj, LeverkusenA inceput sa urmeze cursurile de balet de la Casa Pionerilor din Medias, iar la varsta de 10 ani a fost admisa la Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca. A absolvit peste 9 ani, pregatita pentru o viata pe scena. A plecat apoi in Germania, unde a devenit studenta a Academiei de Balet din Köln. A ramas aici timp de cinci ani si a ajuns sa guste succesul. "Ca si balerina, imi amintesc cu multa placere primul turneu din viata mea facut in Europa de Vest. Am trait clipe de neuitat pe scenele Vestului, dansand Pas-de-deux-ul din Baletul Faust cu partenerul meu Rares Campean, acum solistul Operei Maghiare din Cluj si profesorul de pas-de-deux al Liceului de Coregrafie din Cluj", explica balerina.    De la dans la gimnastica ritmicaIn Germania a facut si pasul spre gimnastica ritmica. Cu toate ca i-a fost greu la inceput, cu sprijinul antrenorilor de la Bayern Leverkusen a reusit sa inregistreze succcese deosebite. "Inceputul a fost dificil, dar colaborarea si comunicarea cu antrenorii exceptionali de la Bayern Leverkusen mi-au usurat tranzitia de la balet la gimnastica ritmica. Cu gimnastele de aici am obtinut rezultate deosebite in finala Campionatelor Nationale si Europene in anii 1996-2000, asta insemnand mai multe medalii de aur si argint", mai spune Veronica.     Scoala in AmericaVeronica Catana * Profesor balet"Uneori mi-e dor de scena, atunci cand imi vizitez colegii balerini sau cand vizionez un spectacol de balet. Altfel insa sunt deja foarte impacata cu meseria mea de profesor si educator". In 2000, medieseanca a luat drumul Statelor Unite ale Americii. A ajuns in Chicago, unde dupa cinci ani de munca a reusit sa isi deschida propria scoala de dans. "La inceput am acumulat experienta in predarea baletului clasic, caracter, modern, jazz si pointe la Academia Ruseasca de Balet din Chicago si la Universitatea DePaul. Teoria Vestului este ca orice profesor trebuie sa fie in primul rand un bun pedagog care sa inteleaga mai intai psihologia copilului, iar ulterior sa devina si un bun profesor. Cand am simtit ca stapanesc aceste calitati, am hotarat sa imi deschid propria mea scoala, pe propriile mele forte. N-as putea spune ca a fost usor, dar nicidecum cel mai greu obstacol al vietii mele", dezvaluie balerina.     Inapoi la MediasAcum aproximativ cinci luni, Veronica Catana a revenit in orasul sau natal. A vorbit cu prieteni, cu parinti, si a decis ca este nevoie de o scoala de balet la Medias. Acesta fiind un vis al sau mai vechi, cu sprijinul Directiei Municipale pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret, ea il va concretiza saptamana viitoare, atunci cand este programata deschiderea scolii de balet.     De ce balet?Veronica spune ca dansul inseamna disciplina, tinuta, ambitie, pasiune si incredere de sine. In viziunea ei, dansul este un mijloc de recreere, modelare fizica, exprimare artistica personala. Dansul dezvolta creativitatea, concentrarea si gratia. "In acelasi timp, acesta dezvolta aprecierea pentru arta, muzica si dans, dezvolta si descopera placerea pentru efort si disciplina, incredere in sine si armonizarea trupului si a mintii", mai spune Veronica.

Inotatori de elita

Inotatorii medieseni s-au intors acasa incarcati cu medaliiPerformanta cere multe sacrificii, iar asta o stiu foarte bine trei sportivi medieseni care practica inotul. Ioana Vaduvescu si Andrei Cucerzan fac inot de performanta de 8 ani, iar Andrei Roman de 7 ani. Finala Campionatului National le-a adus celor trei sportivi nu mai putin de zece medalii. Cea mai buna performanta a fost obtinuta de Andrei Roman, cu cinci medalii, dintre care trei titluri de campion national, in timp ce Ioana Vaduvescu a obtinut trei medalii, iar Andrei Cucerzan doua medalii.     Campion national Andrei Roman are 13 ani. Tatal lui l-a dus initial la bazin sa invete sa inoate, iar apoi a progresat constant. Recent, acesta a castigat cinci medalii, trei de aur, una de argint si una de bronz. A devenit campion national la 100 metri bras individual, la stafeta de 4x100 liber si 4x100 metri mixt. „Nu ma asteptam la rezultatele astea, concurenta este mare, dar m-am antrenat si am reusit. Vointa si mult antrenament, in asta consta succesul. E greu si cu scoala, si cu invatatul, cu naveta. Vreau sa imi fac mandri parintii, vreau sa ajung mai departe, sa concurez in alte tari”, a explicat triplul campion national.     Ambitie si vointaIoana Vaduvescu este eleva in clasa a VII-a. De la Baia Mare s-a intors cu doua titluri de vicecampioana nationala, la stafeta de 4x200 metri liber si stafeta de 4x100 metri mixt, dar si cu o medalie de bronz la 4x100 metri liber. „A fost greu, dar a meritat. Sincer, nu ma asteptam la rezultatele astea, dar am reusit si ma bucur. Mi-am facut timpii mei cei mai bun si ii multumesc antrenoarei mele pentru tot. Secretul reusitei? Multa ambitie, trebuie foarte multa ca sa reusesti, si multa vointa. Facem naveta, dar daca ne place si daca vrem, mergem”, spune Ioana Vaduvescu.     A dat tot Andrei Cucerzan are 15 ani si a ajuns sa practice inotul din cauza unei probleme la coloana. Dupa opt ani, a ajuns vicecampion national la 100 metri spate si a castigat medalia de bronz la 200 metri spate. „M-am antrenat foarte bine. Am avut emotii mari, iar dupa ce am terminat proba m-am bucurat foarte tare. A fost foarte greu. Am dat totul din mine ca sa ajung la asemenea performanta. Practic inotul de 8 ani. Cand am fost mic am avut o problema cu coloana, iar parintii m-au dat la inot aici la Medias. Dupa aceea am inceput sa il practic pentru performanta si am evoluat”, explica Andrei Cucerzan.    Efort material Ion Vaduvescu * Tatal Ioanei„Cand i-am vazut pe podium am fost fericiti, asta e singurul cuvant. Sunt niste rezultate ale muncii noastre, ca si noi muncim pentru ei, mai ales cu partea asta materiala, care e destul de costisitoare”. Parintii celor trei sportivi spun ca este foarte greu cu naveta. De 4 ori pe saptamana, luni, miercuri, vineri si sambata, acestia trebuie sa mearga la Sibiu, in conditiile in care nu au unde sa se antreneze la Medias. Insa rezultatele obtinute fac ca tot efortul lor sa merite. „As vrea sa multumesc conducerii scolii, care le-a inteles pasiunea pentru inot si ii lasa sa plece mai repede. Cel mai greu este sambata, pentru ca antrenamentele sunt de la 7,30. Trebuie sa se trezeasca foarte devreme, dar este o pasiune a lor pe care noi am respectat-o si facem tot ce este posibil ca sa ii ducem mai departe. Performantele obtinute nu umbresc activitatea lor scolara. Au si note foarte bune la scoala, muncesc foarte mult. Seara cand vin de la antrenamente se apuca de lectii, e foarte greu, dar sunt pasionati”, spune Ion Vaduvescu, tatal Ioanei.    ProblemeSportivii s-au pregatit la Medias pana acum doi ani, atunci cand singurul bazin adecvat pentru ei s-a desfiintat. „In Medias nu exista nicio posibilitate de antrenament. Sunt cateva bazine, dar sunt foarte mici, nu sunt de performanta. A fost unul care s-a desfiintat, doar acolo se putea face. Am inteles ca exista niste planuri pentru un bazin de inot, e binevenit, dar nu stiu daca pentru ei Ei sunt integrati acolo, mai ales la stafeta, spre exemplu, unde trebuie patru concurenti”, mai spune tatal Ioanei Vaduvescu.

Vocile Mediasului

E. P., eleva "Am aflat cum a fost presa in trecut. Presa locala o vad destul de libera, fiecare spune ce vrea, insa mai apoi intervin anumiti factori care influenteaza pozitiv sau negativ".D. R., eleva "Mi se pare ca e foarte greu sa fii jurnalist. Trebuie sa fii activ, sa stii sa aduni informatii. Nu sunt sigura daca ma atrage o cariera in domeniul acesta".D. P., eleva"Sincera sa fiu, cred ca e greu sa fii jurnalist, dar in acelasi timp ai foarte multe avantaje, ti se deschid multe porti. Daca iti place aceasta meserie, poti sa optezi pentru asa ceva. Personal, inca ma gandesc la ce varianta as putea alege".A. L., eleva "Dupa parerea mea jurnalismul este o cariera si grea si usoara, depinde din ce perspectiva o privim. Ma gandesc la o cariera in acest domeniu, de ce nu, insa trebuie sa mai muncesc".

Micul dejun universal

Daca nu luam micul dejun, ni se va face foame in prima jumatate a zilei si, chiar daca vom manca mai tirziu, organismul nu va mai putea sa asimileze la fel de eficient. Chiar daca ne grabim dimineata, putem prepara un mic dejun rapid, gustos si consistent. Va prezentam cateva idei specifice, des aplicate de europeni si americani.     Spania si Portugalia Cel mai popular mic dejun este, atat in Spania, cat si in tara vecina, Portugalia, o rulada cu unt si gem, servita cu o ciocolata calda, una dintre bauturile preferate, sau o cana de cafea cu lapte. La micul dejun, spaniolii mai servesc "chocolate con churros“, o cana de ciocolata in care se inmoaie "churros“ - gogosi in forma tubulara, acoperite cu zahar si scortisoara. In regiunea catalana, uleiul de masline, servit pe paine, inlocuieste untul. Un alt mic dejun, foarte popular in aceasta zona, este pan con tomate, o specialitate asemanatoare pizzei, preparata din paine incalzita pe gratar, unsa cu ulei de masline si acoperita cu usturoi, rosii si, uneori, o felie de sunca. Ouale ochi si omletele sunt, de asemenea, servite frecvent.     Franta, Italia, Belgia si Luxembourg Petit dejeuner, prima colazione, kaffidrinken sunt termenii care denumesc, in fiecare dintre cele patru tari, micul dejun continental, celebru pentru frugalitate. In aceste tari, micul dejun este compus doar din cafea si produse de patiserie.      In Franta, cea mai populara alegere este cafe au lait, servita in boluri, dar exista si alte optiuni: cafea neagra, ceai sau ciocolata fierbinte. In Italia, cele mai frecvente alegeri sunt cappucino, caffe nero, ceai sau cacao cu lapte. Bauturile sunt servite cu croissant, briose sau paine cu unt.     Marea Britanie Micul dejun englezesc este celebru pentru abundenta, cuprinzand numeroase preparate. Englezilor le place sa aiba pe masa o gama variata de mezeluri, oua, rosii la gratar, ciuperci, peste afumat si neaparat cereale, preferate fiind cele de ovaz. Nu lipsesc ceaiul si cafeaua. Micul dejun mai include produse de patiserie, paine neagra sau paine prajita servita cu miere, dulceata sau marmelada.     Grecia Poporul elen prefera la micul dejun o masa usoara, compusa din cafea slaba, paine proaspata, branza si delicioasele masline Kalamata. Dar, in functie de gusturi si de regiunea geografica, pe masa de dimineata a grecilor se mai pot gasi placinte coapte pe gratar, fructe proaspete si iaurt indulcit cu miere. Una dintre bauturile preferate la micul dejun este cafe me gala, care, desi are o denumire cu rezonanta exotica, este o simpla cafea neagra cu lapte.     Australia Australienii prefera sa manance usor dimineata, optand, cel mai adesea, pentru un bol de cereale, cu iaurt sau lapte si, eventual, fructe proaspete taiate cubulete.     Reteta unui mic dejun rapid Ingrediente: jumatate de conserva de compot de piersici, jumatate de pahar branza dulce sau un iaurt, jumatate de pahar de cereale, nuci, stafide Mod de preparare: Se pun piersicile in sirop intr-un pahar, se acopera cu un strat de branza sau iaurt si apoi cu un strat de cereale, amestecate cu nuci si stafide.  

Conserva de peste

Ingrediente: 3-4 kg de peste (crap si caras) taiat bucati mari, 3 cepe, 1 morcov, 1 ardei rosu sau verde, 1 cana ulei, 1 cana bulion, ½ cana otet, 2 cani de apa, sare, piper si foi de dafin dupa gust     Mod de preparare: Se curata pestele de intestine, se taie capul, coada si aripioarele. Se taie morcovul rondele, se taie ardeiul si ceapa felii (julien). Se aseaza pestele intr-o oala sub presiune, deodata cu zarzavatul si celelalte ingrediente. Se fierbe 1 ora si jumatate la foc potrivit, apoi se pune in borcane, se capseaza si se sterilizeaza in cuptorul aragazului, la foc mic, timp de 1 ora. Pofta buna!

Coltul cu mondenitati

Monitorul de Medias: Care este diferenta intre armata si politia comunitara?     Eugen Moraru: Armata este pregatita pentru apararea intereselor nationale, avutiei poporului roman in eventualele conflicte cu potential agresor. Politia Comunitara mentine ordinea si linistea publica a unui grup de cetateni, respectiv a unei localitati. Relatia dintre Politia Comunitara si societatea civila este foarte stransa, fiind dependente una de cealalta. Unde va petreceti weekend-urile?     In general prefer sa imi petrec sfarsiturile de saptamana alaturi de familie.Daca ati avea puterea sa schimbati cateva lucruri in Medias, care ar fi acestea?     O sa ma refer la domeniul meu de activitate. In ceea ce priveste activitatea de mentinere a ordinii si linistii publice, ne dorim ca mediesenii sa inteleaga ca, fara aportul lor, si in conditiile actuale de criza, in care numarul de politisti comunitari este redus, este dificil sa ne indeplinim misiunile zilnice. Politistii comunitari incearca prin toate mijloacele sa insufle in randul populatiei dorinta de a avea un oras fara cersetori, cu oameni care dau dovada de simt civic si care sa ia atitudine impotriva celor care incalca nomele de convietuire in societate..

Unde mergem?

TenisBaza de tenis Dafora gazduieste, in perioada 5-9 mai, Turneul International de Tenis pentru juniori sub 18 ani, inclus in circuitul Federatiei Internationale de Tenis 2010, GRAD 3. Participa 200 de sportivi din 20 de tari, intre care Anglia, Belgia, Croatia, Franta, Italia, Germania, Olanda, Polonia  Singapore, Spania, Ungaria si Romania.FilmShutter Island (SUA, 2009, thriller)Cu: Mark Ruffalo, Leonardo DiCaprio. Regia Martin Scorsese. Film nerecomandat tinerilor sub 15 ani.     Cinema Mediensis, in perioada 7- 13 mai, orele 16, 18 si 21.FotografieGaleria Casa Schuller gazduieste, in perioada 3-16 mai, o expozitie de fotografie ce aduce in prim plan elemente de arhitectura ale Bisericii fortificate de la Ighisul Nou. Manifestarea este initiata de Centrul de Informare Turistica din cadrul Primariei Municipiului Medias.   Concert rockClubul Prohibition Medias propune amatorilor de rock alternativ o seara magnifica in compania trupei Kumm. Programat vineri 7 mai, de la orele 21, concertul face parte din turneul de promovare a albumului “Far From Telescopes“. Intrarea costa 10 lei (consumatie inclusa 100 la suta)RockLegendarii de la Riff se pregatesc sa "zguduie“ Casa de Cultura a Sindicatelor cu un concert din cadrul "40th Anniversary Tour“. Evenimentul este programat miercuri 19 mai, de la orele 19. Biletele se gasesc la caseria salii sau la contact@riff-grup.ro. Pret: cat. I - 20 lei, cat. a II-a - 15 lei.  Expozitie 3DMuzeul Municipal gazduieste o expozitie de imagini stereoscopice (3D) cu obiecte de patrimoniu expuse la Muzeul National de Istorie al Romaniei, precum si fotografii ale unor machete ale diferitelor tipuri de vagoane si locomotive care au circulat de-a lungul timpului in reteaua feroviara din Romania. "Medias, Atelier deschis“Galeria "Cirus“, de pe strada Petofi Sandor nr. 9, va asteapta in fiecare zi sa-i treceti pragul, pentru a vizita expozitia de aquarela "Medias, Atelier deschis“, realizata de artistul Vasile Popescu.

Copilul saptamanii

Eu sunt Razvan cel mic....pentru ca tati e tot Razvan, cel mare. In curand e ziua mea de nastere; pe 20 mai implinesc 7 ani, iar in toamna o sa merg bineinteles la scoala si recunosc ca sunt tare nerabdator. Imi place si la gradinita, dar la scoala o sa invat lucruri noi si o sa-mi fac prieteni noi, si multi, pentru ca sunt jucaus, iar lumea ma iubeste. Acum va salut din tarile calde - am plecat in vacanta.Copilul dumneavostra e cel mai frumos! Trimiteti pe adresa redactie@monitoruldemedias.ro o fotografie si un scurt text, in care sa mentionati cum il cheama, ce virsta are si de ce e atit de deosebit in viata dumneavoastra, pentru a deveni copilul saptaminii in Monitorul de Medias. 

Cauta spre Mine si Ma miluieste...

Cantarea liturgica ofera o astfel de descriere cat se poate de acceptabila: "Cel ce s-a nascut orb zice in sufletul sau: Au doara pentru pacatele parintilor m-am nascut fara vedere? Au doara pentru necredinta neamurilor m-am nascut spre dovada? Nu sunt in stare sa intreb cand este noapte si cand este zi. Picioarele mele nu mai pot rabda poticnirile de pietre; ca n-am vazut soarele stralucind, si nici chipul Celui Ce m-a zidit. Ci ma rog Tie, Hristoase Dumnezeule: Cauta spre mine si ma miluieste!" (Stihirile orbului, I, gls. 2).    "Lumina lumii"Ca lumina pe care o da Cel Care este "Lumina lumii" (In 9, 25) nu este una oarecare si ca dincolo de vindecarea celui nevazator intru vedere este ceva mult mai adanc, ne-o intareste iarasi textul liturgic: "Soare nematerial, al dreptatii, Hristoase Dumnezeule, Care celui din nastere lipsit de lumina i-ai luminat atat ochii trupului, cat si pe cei ai sufletului, cu preacurata atingerea Ta, luminand si ochii nostri cei sufletesti, arata-ne fii ai zilei, ca sa graim Tie, cu credinta: Mare si negraita este milostivirea Ta spre noi, Iubitorule de oameni, slava Tie!" (Slava Stihirilor vecerniei). De aici, si accentul pe care-l pune Hristos Domnul in a Se defini ca "Lumina a lumii", "atat cat este in lume" (In 9, 5), pentru ca, mai apoi, sa accentueze mereu ca Cel Care-L va urma si Care n-ar veni daca El nu Se duce (In 16, 7), Duhul cel Sfant, va face ca prezenta lui Hristos sa fie una vesnica.    Bucuria trairii cu HristosTeribila dramatizare a contactului dintre cel atins de harul lui Hristos si "cunoscatorii", "literatii si legistii" Legii lui Dumnezeu, Evanghelia ne mai dovedeste doua lucruri: ca nu noi suntem, slava Domnului, judecatorii aproapelui (In 9, 16) si ca, in fond, nicio ancheta din lume, chiar dura, nu poate opri marturia celui care a gustat din bucuria trairii cu Hristos (In 9, 25 s. u.). O bucurie din care se naste inteligenta aleasa, ascutita, care, nu de putine ori, chiar in vremea prigoanei comuniste, a pus in gura celor simpli cuvinte de nezdruncinat: "Nu cumva vreti si voi sa va faceti ucenici ai Lui?" (In 9, 27). Pare a fi aici o doza de "obraznicie", dupa regulile cuminteniei arogante, dar pentru noi, cei care ne bucuram de izbavirea din orbire a tanarului, aduce mai mult a raspuns care ne racoreste, prin inteligenta si curaj, de toate suspiciunile celor care, de veacuri, se-ndoiesc ca pot fi facute minuni si peste noi, pacatosii. Ceea ce este cert este ca dincolo de lumea aceasta, intru care toate se vad, orbul capata si acea capacitate rara - numita har - de a surprinde pe Hristos, de a-L vedea.     Dorul teribil de CerMinunea-i dorul teribil de Cer nascut de Hristos in noi. Nesaturat pe lumea aceasta. Caci bucuria aceasta, rod al luminii iubitoare a lui Dumnezeu, vede mereu, in prima geana de lumina primita de la Cel Ce este Lumina, un inceput, o arvuna. De-aceea rostim, inainte de impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului: "Atrasu-ne-ai cu dorul Tau, Hristoase, si ne-ai preschimbat cu dumnezeiasca Ta dragoste; ci arde cu focul cel fara de materie pacatele mele si ma invredniceste a ma satura de desfatarea care este intru Tine, ca de amandoua venirile Tale (Intruparea si cea de-a Doua venire, n. n.) veselindu-ma, sa slavesc, Bunule, aceasta (adica "aceea de acum", care in Sfanta Liturghie este "acest Trup si acest Sange", prezent real pe Sf. Masa, n. n.) venire a Ta" (Ceaslov, ed. 1990, p. 300, cu modificarile propuse de Parintele Staniloae).      Caci Liturghia Dumnezeiasca este reluarea vesnica a minunatei scoateri din orbire si umpleri de dorul lui Hristos. De aceea cantam in ea "am vazut Lumina cea adevarata". Acea lumina in care zicem "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor..."     Iar din dor izvorasc lacrimi...

Vindecare de orbire

Pericopa evanghelica ne vorbeste de un orb. Un orb din nastere care Se intalneste cu Hristos-Domnul, si Acesta ii daruieste vindecare trupeasca si sufleteasca. Minunat de frumos surprinde aceasta stare cantarea liturgica a acestei sarbatori: "Cel ce s-a nascut orb zice in sufletul sau: «Au doara pentru pacatele parintilor m-am nascut fara vedere? Au doara pentru necredinta neamurilor m-am nascut spre dovada? Nu sunt in stare sa intreb cand este noapte si cand este zi. Picioarele mele nu mai pot rabda poticnirile de pietre; ca n-am vazut soarele stralucind, si nici chipul Celui Ce m-a zidit. Ci ma rog Tie, Hristoase Dumnezeule: Cauta spre mine si ma miluieste!»" (Stihirile Duminicii Orbului, I, gls. 2).    Dumnezeu vine spre noiIntr-adevar, Domnul il miluieste pe cel care Ii iese inainte cu rugaciune si dorinta de vindecare cu izbavire de nevoia cea cumplita, de orbia cea trupeasca. Sf. Scriptura ne spune ca Hristos-Domnul "trecea pe acolo". Intotdeauna Dumnezeu trece pe langa noi, vine spre noi, ne cauta, ne asteapta sa Il vedem. Orbul acesta l-a vazut pe Dumnezeu. A vazut Lumina aceasta nespus de mare si negrait de minunata incat s-a umplut de ea, capatand vindecare. Hristos spune El Insusi, in aceasta pericopa, ca El e "Lumina a lumii", lasand sa se inteleaga ca oricine Il are pe El are intreaga vedere a lumii, a tot ceea ce ne inconjoara. Intr-adevar, cand Il ai pe Hristos, nu mai exista boala, orbire, nestiinta.      Ucenicii Il intreaba pe Domnul: "Invatatorule, cine a pacatuit, acesta sau parintii lui, de s-a nascut orb?" Iar Domnul Iisus le raspunde: "Nici el nu a pacatuit, nici parintii lui, ci s-a nascut asa ca sa se arate in el lucrarile lui Dumnezeu". Cu acesta, Evanghelia ne mai dovedeste doua lucruri: ca nu noi suntem, slava Domnului, judecatorii aproapelui (Ioan 9, 16). Niciodata lucrarile lui Dumnezeu nu sunt intelese deplin de noi, oamenii, si cu atat mai putin avem caderea de a judeca neputintele unora dintre semenii nostri dupa judecata noastra.     Impotriva clevetitorilorApoi Hristos unge cu tina ochii orbului, il trimite sa se spele in scaldatoarea Siloamului si acesta se izbaveste de orbie. Asistam, si aici, la drama clevetirilor celor din jur. Literistii, fariseii vremii, il cauta pe orb, spunandu-i ca Cel Care l-a vindecat nu e un om al lui Dumnezeu. Daca am vrea sa cautam cheia acestei pericope, am putea-o gasi in acea formula pe care o rosteste orbul in fata acestor clevetitori: "Daca este pacatos, nu stiu. Un lucru stiu: ca, fiind orb, acum vad". Pare a fi aici o doza de obraznicie in raspunsul orbului, dupa regulile cuminteniei arogante, dar, pentru noi, cei care ne bucuram de izbavirea din orbie a tanarului, acest raspuns aduce mai mult a replica ce ne racoreste, prin inteligenta si curaj, de toate suspiciunile celor care, de veacuri, se indoiesc ca pot fi facute minuni si peste noi, pacatosii.    "Cred, Doamne!"A adus Dumnezeu iubirea intr-o clipita pe pamant prin Hristos, Care atat de mult ne-a iubit, incat S-a lasat pe Sine jertfa pe cruce pentru noi. De aceea primul lucru e sa fim multumitori lui Dumnezeu. Sa multumim ca ne-am nascut in Biserica aceasta, care ne ofera toate mijloacele prin care ne castigam mantuirea. Aici, in Biserica aceasta, Dumnezeu ne cheama sa ne vindece de orbie. Sa lasam astazi in sufletul nostru sa rasune cuvantul pe care il adreseaza Mantuitorul Iisus Hristos orbului, cuvantul acesta al intalnirii cu El: "Crezi tu in Fiul lui Dumnezeu?" Si, mai ales, sa putem raspunde ca orbul de acum vindecat: "Cred, Doamne! Si s-a inchinat Lui".    Rugaciunea se face cu umilintaAsa sa ne apropiem si noi de Hristos si sa spunem: "Cea mai de jos dintre fiintele umane sunt eu..." in genunchi. Nu ma duc asa: "Multumesc, Doamne, ca nu sunt ca ceilalti si Tie-ti spun, dintre pacatosi cel dintai sunt eu…" Va dau o icoana, daca vreti, cu ce se petrece la Spovedanie. In fata altarului se afla preotul care spovedeste si credinciosul, care sta si citeste o jalba de pacate. Ingerul e langa el. Cum a spus pacatul, il sterge de pe ruloul acela. Mantuitorul, din icoana imparateasca, binecuvanteaza. Deci tu te marturisesti lui Hristos, preotul este cel care da tratamentul si spune: "Mergi mai departe sau te duci si te pregatesti, sa vii altadata pregatit". Deasupra se arata cand moare omul si e dus la Dreptul Judecator. Apare balanta, doua talere unde se pun faptele bune si cele rele. Ruloul cu faptele rele care au fost sterse la Spovedanie este asa de usor, se ridica in sus si raman faptele bune, care, desi putine sau micute, sunt mai grele decat celelalte, pentru ca s-au iertat. Si dracii care vor sa traga in jos nu mai au nici o posibilitate. Iata o imagine a puterii pocaintei, a intalnirii cu Dumnezeu.     Sa cautam, asadar, sa ne vindecam si noi de orbie, de orice fel de patima si pacat, pentru ca si noua, mai apoi, sa ne raspunda Hristos cu mana larga la orice trebuinta, pana cand ne va darui viata cea vesnica, acolo unde este Lumina desavarsita si nedespartita. Amin.

Mirarea parintilor

    Izvor bunNu! Sfintii nu s-ar spaimanta de starea de-acum a lucrurilor ce ne strabat viata. Ancorati de piatra Hristos, orice zidire dedata pieirii - "progresului" si "modernizarii" - n-ar fi prilej de sminteala, ci de binecuvantata lupta. Din pacate, dedati tot mai mult la lecturi sociologice sau de psihologie culturala, am uitat sa purtam cu noi, in adancul retinei ochiului duhovnicesc, privirea curata a patristicii.     Gandirea patristica, formata in parte prin calirea in Duh dumnezeiesc a gandului omenesc, dar, in cealalta parte, prin contactul nemijlocit cu privelistea unei lumi readaugate caderii, obliga teologia moderna la reacordarea limbajului sau ca si la solutii care, izvorand dinspre ei - fauritorii turnurilor de paza ale binecuvantatei ecclesii - ajunge pana la noi prin capilarele unora dintre teologii si traitorii gandirii cu Hristos.    Parintii nu ar taceaAr tacea cat noi Parintii? Suntem copiii muti ai unei Biserici care nu mai rosteste adevarul de dragul Adevarului? Sa nu fie! Din pacate, discursul de azi al Bisericii se pierde in polifonia de discursuri ale altor "societati civile" tot mai dornice sa infunde icoanele zidite de aceasta in intunecimea de false valori pe care le propun intr-o joaca de-a academiile (Academia Catavencu s.a).     Saltimbanci ai literaturii romane sau anchilozati in semidoctul spatiu al sforaielii intelectuale propun procese publice pe seama Bisericii sau a oamenilor ei cu usuratatea cu care altadata imparatii Romei aratau, cu semnul acela teribil, deget in jos, moartea gladiatorilor credintei - martiri - sau mai aproape de adevar, cu usuratatea cocotelor regale ce-si ingaduiau sa-si prostitueze fetele de dragul uciderii Sfintilor. (Nu-i asa, "Irodiadelor"?)    Sa nu tacem!Superficialitatea discursului, demagogia inculta si prostitutia spirituala flageleaza pana la os trupul martiric al Bisericii Ortodoxe Romane. Neuniti in a raspunde la provocarile rautacioase ale unor iude de profesie nu vom face decat sa ne aratam asa cum ne prezinta ei. Dar aducandu-ne in ajutor Sfintii si Parintii, mute se vor arata gurile lor!     Nestiind sa cante aleluia gurile acestor ignoranti culti (vorba lui Pierre Riche) gusta din agurida hulei.     Sa nu tacem. Sa iesim din mirarea in care ne surprind mereu. Si sa rostim adevarul. Cu riscul ranilor, care, o data vindecate, fi-vor biruinte in trup ale ispitelor.     Sa nu ne miram de acestea ce vin catre noi. Ci, admirand pe Hristos, sa-I urmam Calea. Pentru ca, descoperind Adevarul, sa primim Viata.

Calendar Crestin Ortodox

Saptamana 7-13 mai7 Vi  Aratarea semnului Sfintei Cruci la Ierusalim; Sf. Mucenici Acachie si Codrat (Dezlegare la peste)      8 Sa † Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan; Cuv. Arsenie cel Mare       9 Du  Aducerea la Bari a moastelor Sf. Ierarh Nicolae; Sf. Prooroc Isaia; Sf.Mc. Hristofor. Duminica a 6-a dupa Pasti (a Orbului) - Ap. Fapte XVI, 16-34Ev. Ioan IX, 1-38glas 5, voscr. 8       10 Lu  Sf. Apostol Simon Zilotul; Cuviosii: Isihie Marturisitorul si Lavrentie       11 Ma  Sf. Sfintit Mucenic Mochie; Sf. Metodie si Chiril, Apostolii slavilor       12 Mi † Sf. Mucenic Ioan Valahul; Sf. Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului; Sf. Gherman, Patriarhul Constantinopolului (Dezlegare la peste)      13 Jo † Inaltarea Domnului - Ziua Eroilor; Sf. Mucenita Glicheria; Cuv. Serghie Mart.

Incepe ?Carabusul de Mai"

Editia a 3-a a Concursului de orientare sportiva „Carabusul de Mai" organizat de C.T.M „Amicii Muntilor" Sibiu cu sprijinul Casei de Cultura a Sindicatelor Sibiu se va desfasura in data de 9 mai, in Padurea Dumbrava Sibiului Est. La ora 10, concurentii sunt asteptati sa se inscrie pe listele de participare, la una din urmatoarele categorii: cat. 6-12 ani mixt „Carabusi"; cat. 12-16 ani fete, baieti „Juniori Carabusi"; cat. 16-20 ani fete, baieti „Juniori"; cat. 20-30 ani fete, baieti „Seniori Carabusi"; cat. peste 30 ani fete, baieti „Seniori". Scopul acestei actiuni este atragerea unui numar cat mai mare de tineri si nu numai, la activitatea de practicare a unui turism civilizat si oferirea unor alternative de petrecere a timpului liber in mijlocul naturii. „Carabusul de Mai" este o ocazie potrivita pentru elevi, pentru toti cei care doresc sa fie initiati in folosirea busolei, a hartii sau pentru cei experimentati, de a-si proba agilitatea intr-o intrecere sportiva.  Startul in orientare se va da la ora 11. Vor fi premiati primii trei clasati din categoriile de concurs mai sus mentionate. Cei interesati de aceasta actiune pot obtine informatii suplimentare la numerele de telefon:  0744 769 953 - presedinte Adrian Marinica, la  tel.                      0752 120 335 - vicepresedinte Cristina Tolciu sau vizitand site-ul  www.amiciimuntilor.ro

Concurs de desen

Casa de Cultura a Municipiului va organiza duminica, 9 mai concursul de desen „Europa in culori", manifestare la care sunt asteptati elevii din clasele I - IV ale scolilor sibiene. Concursul, prilejuit de Ziua Europei, va avea loc la Teatrul de Vara (Parcul Tineretului, nr.1, Sibiu) si va incepe la ora 15.00. Fiecare copil va primi un set complet de instrumente necesare desenului: bloc de desen, pensule, acuarele, urmand ca la finalul concursului cele mai inspirate trei desene sa fie premiate. La finalul zilei, vor fi inmanate diplome de participare, dar si brosuri cu informatii, pe intelesul copiilor, despre fiecare stat din Uniunea Europeana, tuturor participantilor la concurs. Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Local Sibiu si al Primariei Municipiului Sibiu. 

De Ziua Presei

Jurnalistii din intreaga lume celebreaza pe 3 mai Ziua Libertatii Presei. In multe tari, cei care lucreaza in mass-media sunt privati de libertate, molestati si chiar ucisi doar pentru ca au ales sa spuna adevarul. Mesajul zilei de 3 Mai este acela ca jurnalistilor din intreaga lume trebuie sa le fie garantat dreptul de a informa opinia publica in mod deschis si fara teama. Ziua libertatii presei a fost sarbatorita si la Muzeul Municipal Medias, printr-o masa rotunda. Au participat fosti, actuali si poate viitori jurnalisti medieseni, la o discutie libera despre ce inseamna aceasta profesie, despre libertatea presei si perspectivele in acest domeniu de activitate. Elevele participante la masa rotunda prilejuita de Ziua Libertatii Presei au explicat ca jurnalismul este o optiune pentru ele, iar in ceea ce priveste libertatea presei, parerile au fost impartite. Una peste alta, fiecare participant, jurnalist sau nu, a considerat ca este loc de mai bine in mass-media locala si nationala.    A. P.

Pledoarie pentru sport

Timp de aproximativ o luna, elevii claselor I-IV de la scolile generale din municipiul Medias si satul apartinator Ighisul Nou se vor intrece in cadrul unor competitii sportive. Manifestarea a debutat la sfarsitul saptamanii trecute, fiind o initiativa a deputatului PD-L Gheorghe Roman, cu sprijinul profesorilor de sport din oras.     Probe diverse Intentia organizatorilor este de a atrage cat mai multi elevi sa participe macar la una din cele 13 probe. "Dorim o angrenare a tuturor copiilor de varsta respectiva in practicarea exercitiului fizic si a miscarii. Ne gandim sa ne aliniem si noi cerintelor si civilizatiei secolului XXI si pe linia asta s-a declansat in tara si o campanie de strangere de semnaturi pentru sustinerea cuprinderii in programa scolara a minimum trei ore de educatie fizica saptamanala", a explicat profesorul Mihai Moldovan, directorul Clubului Sportiv Scolar Medias.    Alternativa pentru copiiInitiatorul acestui proiect, deputatul Gheorghe Roman, spune ca scopul este atragerea unui numar cat mai mare de copii catre miscare. "Eu ma bucur tare mult ca atat cadrele didactice, cat si copiii, participa cu drag la aceasta actiune. Speram ca totul sa decurga normal. Undeva in jurul datei de 1 iunie va fi finala pe oras a acestei competitii frumoase spun eu. Castigatorii vor pleca un week-end la Cisnadioara cu totul si cu totul gratuit", a explicat Gheorghe Roman.    Tabara la CisnadioaraPana acum, elevii au alergat pe distanta scurta, au depasit obstacole, au participat la stafete, si chiar au alergat in saci. Elevii de la fiecare unitate de invatamant participanta isi vor alege campionii la fiecare proba in parte. Ulterior, in jurul datei de 1 iunie, pe terenul Clubului Sportiv Scolar va avea loc finala. Castigatorii, in numar de aproximativ 40, vor beneficia de o excursie gratuita de doua zile la Cisnadioara.

Un oras mai curat

Campania s-a bucurat de sprijinul elevilor si a mediesenilor gospodariSocietatea ECO-SAL, cea care a organizat campania "Curatenia de primavara", si-a incheiat misiunea. In ultimele 45 de zile s-a ocupat, mai atent decat in restul anului, de igienizarea tuturor strazilor din municipiu, iar Serviciul Public de Ecologizare a ecologizat parcurile si zonele verzi din municipiu, a toaletat pomii si gardurile vii, a plantat pomi si flori.    Participare activaCampania "Curatenia de primavara" s-a bucurat de sprijinul elevilor de la unitatile de invatamant din municipiu, dar si din partea mediesenilor care si-au dorit sa puna umarul la curatenia orasului. "Pe intreaga durata a campaniei am primit ajutor din partea tuturor unitatilor de invatamant, copiii au avut la dispozitie saci si manusi si au ecologizat cate o zona verde din apropierea scolii unde invata sau o alta zona din oras. Au fost de mare ajutor, pentru ca, in general, in parcuri nu se pastreaza curatenia de catre cetateni, iar ei au inteles ca pot face un bine mediului inconjurator, participand la astfel de actiuni", arata Anca Bara, responsabil relatii publice SC ECO-SAL SA.     Modificari in programProgramul campaniei "Curatenia de primavara" a fost unul stabilit in prealabil. Cu toate acestea, una dintre concluziile campaniei a fost aceea ca este nevoie ca mediesenii sa fie anuntati cu mai multa vreme inainte, pentru a avea timp sa se organizeze. "In urmatoarele campanii o sa avem grija sa instiintam cetatenii cu mult mai mult timp inainte, pentru ca  s-a dovedit ca este nevoie de mai multe saptamani ca ei sa se poata organiza in functie de programul stabilit de noi. Asa cum aceste campanii de curatenie vin in ajutorul cetatenilor, tot la fel ii rugam sa respecte de acum inainte zilele programate pentru fiecare strada si sa scoata deseurile vegetale si voluminoase la poarta dimineata, iar cei care locuiesc la bloc, si dispun de spatiu verde, sa il ecologizeze cu cel putin doua zile inainte. Daca programul ar fi respectat, orasul ar fi unul mult mai curat, rezultatele ar fi mult mai vizibile", considera Anca Bara.     Desfasurare de forteBilant 1.219 metri cubi de deseuri este "recolta" din aceasta primavara In perioada desfasurarii campaniei s-a strans, de pe strazile din municipiu, o cantitate semnificativa de deseuri, peste 1.200 metri cubi. Personalul SC ECO-SAL SA care a fost angrenat in aceasta campanie a fost in numar de 15 persoane, iar utilajele folosite au fost o automaturatoare si doua tractoare pentru transportul deseurilor.      In perioada 15 martie - 30 aprilie, s-au tocat toate resturile vegetale adunate din cartierele municipiului Medias.      Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, care a avut loc in data de 22 martie, Serviciul Public de Ecologizare a contribuit cu 500 saci menajeri, 300 perechi manusi si mijloace de transport a deseurilor vegetale, tractor si autoutilitara.

Amenzi in constructii

Mediesenii construiesc mai mult decat anul trecut, insa unii incearca in continuare sa evite legea. In primele patru luni ale anului in curs au fost eliberate 105 autorizatii de constructie, cu 6 mai mult decat in 2009, fiind aplicate totodata 5 amenzi in valoare de 6.000 lei.      Persoanele care au de gand sa construiasca trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte sa incerce sa evite legea. In cazul in care sunt prinsi fara autorizatie de constructie sau nu o respecta pe cea primita, risca sanctiuni foarte mari. „In primele patru luni ale anului in curs au fost eliberate 105 autorizatii constructie, cu 6 mai mult decat in 2009, 216 certificate de urbanism si 6 de demolare. Persoanele care construiesc fara autorizatie risca amenzi de la 1.000 la 100.000 lei, in timp ce persoanele care nu respecta autorizatia de constructie risca amenzi de la 3.000 la 10.000 lei”, precizeaza Alina Stefan, purtatorul de cuvant al Primariei Medias. De la inceputul acestui an, inspectorii Directiei de Urbanism au aplicat un numar de 5 sanctiuni contraventionale, in valoare de 6.000 lei.    A. P.

Daciana Sarbu a organizat, alaturi de Vier Pfoten, o masa rotunda privind bunastarea animalelor

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, vicepresedinta Intergrupului Parlamentului European pentru bunastarea animalelor, a organizat, marți, la Bruxelles, alaturi de Fundația "Vier Pfoten", masa rotunda "De la Amsterdam la Lisabona -o perspectiva romaneasca și europeana asupra bunastarii animalelor". Din discuție a rezultat importanța educației și informarii ca baze pentru progresul in materie de bunastarea animalelor ; in consecința, trebuie stabilite și intarite asemenea programe in Romania, un exemplu in acest sens fiind proiectul școlar privind bunastarea animalelor oferit de Vier Pfoten, organizație care aniverseaza anul acesta un deceniu de activitate in țara noastra. Potrivit participanților la reuniune, trebuie gasite soluții inovative de catre guvern și producatori pentru adaptarea la normele europene in domeniu. A fost abordata și chestiunea cainilor vagabonzi, la eveniment avand intervenții și doamnele Cristina Țopescu respectiv Monica Davidescu.    Doamna Sarbu a subliniat ca Raportul Paulsen privind Politica de Bunastare a Animalelor (Planul de acțiune 2006-2010) va fi votat miercuri. "Acest raport arata importanța bunastarii animalelor in Europa și ofera un semnal clar celorlalte instituții UE și statelor membre, exprimand dorința societații europene de mai mult respect la adresa acestor ființe", a declarat ea.   Oana Barbulete, din cadrul Direcției Generale pentru sanatate și protecția consumatorului din cadrul Comisiei Europene (DG SANCO) a informat participanții cu privire la perspectivele viitoare -printre care și noul Plan de Acțiune privind bunastarea animalelor (2011-2015)- și la interpretarea noului articolul 13 din Tratatul de la Lisabona, care vizeaza acest domeniu. Directoarea biroului european al Fundației Internaționale Vier Pfoten, Marlene Wartenberg, și Ioana Dungler (VP Romania) au vorbit despre ajutorul concret pentru animale prin: proiecte sustenabile, campanii de conștientizare pentru consumatori, programe de sterilizare pentru cainii vagabonzi, clinici mobile și cooperarea cu primariile din Romania - in proiectele de educație și nu numai. Potrivit lui Achim Irimescu, șeful secției "Agricultura, pescuit și dezvoltare rurala" din cadrul Reprezentanței Permanente a Romaniei pe langa UE, Romania a stabilit o strategie de aliniere la standardele europene de bunastare a animalelor, aceasta urmand sa intre in vigoare in perioada urmatoare. Legat de chestiunea specifica a cuștilor pentru gainile ouatoare (introducerea de noi dimensiuni pentru aceste cuști, n.red.) Romania a facut, alaturi de celelalte state noi membre, demersuri pentru amanarea trecerii la noile reguli, dar CE a refuzat, urmand ca masura sa se aplice din 2012. Situația cainilor vagabonzi a fost prezentata de doamnele Cristina Țopescu și Monica Davidescu, care au menționat anunțul facut, saptamana trecuta, de prefectul Bucureștiului, de a apela la eutanasierea cainilor vagabonzi - deși acest procedeu e ilegal in Romania din 2008. Participanții la eveniment au fost de acord ca simpla ucidere a unor animale sanatoase este in clara contradicție cu respectarea ființelor simțitoare, cu ideea unei abordari sustenabile și cu un management eficient din punct de vedere al economic al acestei chestiuni, cifrele fiind o dovada in acest sens. 

O noua biserica ortodoxa in cartierul Gruia

Duminica, 25 aprilie 2010, PS episcop vicar Irineu Bistriteanul a oficiat slujba de sfintire a noii biserici cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe din cartierul clujean Gruia. Incepand cu orele 9, a fost oficiata slujba de tarnosire a bisericii, care include pe de-o parte ritualul sfintirii exteriorului bisericii si procesiunea din jurul ei, urmat de sfintirea sfintei mese, prin asezarea in ea a sfintelor moaste a hrisovului si ungerea ei cu sfantul mir. Slujba sfintirii a fost urmata de Sfanta Liturghie arhiereasca oficiata de Episcopul Irineu, alaturi de protopopul Clujului si de un sobor de preoti si diaconi.      La incheierea slujbei, Episcopul Irineu Bistriteanul a inmanat din partea Mitropolitului Bartolomeu domnului Adrian Lemeni "Crucea transilvana", cea mai inalta distinctie pentru mireni a Arhiepiscopiei Clujului, pentru implicarea deosebita in cultivarea dialogului dintre cultele din Romania. Preotul paroh, parintele Ioan Marc, a primit o Diploma de aleasa cinstire pentru implicarea jertfelnica in construirea bisericii, recunostinta pe care au primit-o mai multe personalitati clujene sau simpli credinciosi care au sprijinit prin efortul lor ridicarea noului lacas de cult.      In toata ziua sfintirii bisericii credinciosii au putut intra in sfantul altar si sa sarute sfanta masa, fiind singurul moment in care acest lucru le este permis si femeilor.      Parohia "Sfantul Gheorghe" din Cluj a fost infiintata in anul 1992 pentru credinciosii din cartierul Gruia, care nu aveau o biserica a lor in vecinatate. Piatra de temelie a fost pusa in anul 1997, iar lucrarile au inceput un an mai tarziu, fiind finalizate partial in 2000, cand in biserica din Gruia a fost savarsita prima liturghie.

Capela scolara in Turda

Joi, 29 aprilie 2010, la Colegiul "Emil Negrutiu" din municipiul Turda, Preasfintitul Episcop vicar Vasile Somesanul a oficiat slujba de sfintire a Capelei cu hramul "Sfantul Mucenic Emilian de la Durostorum", amenajata in incinta colegiului. In cadrul aceleiasi ceremonii a fost oficiata si o slujba de pomenire in memoria fostului director, prof. Vasile Miclaus, cel care a inspirat ideea amenajarii unui loc de rugaciune pentru elevi in incinta liceului turdean.      Mitropolitul Bartolomeu al Clujului a acordat directoarei Colegiului, prof. Maria Gadalean, o Diploma de aleasa cinstire, in semn de apreciere pentru sprijinirea initiativei amenajarii unei capele scolare si preocuparea pentru pregatirea intelectuala si spirituala a tinerilor din liceul turdean.           Capela cu hramul Sfantul Mucenic Emilian a fost amenajata la initiativa pr. Sas Dorin, cu acordul conducerii Colegiului "Emil Negrutiu" Turda, la care si-au dat concursul Liga Tineretului Crestin Ortodox din Campia Turzii si profesorii din liceu. Capela este pictata in tehnica "al secco", de pictorii Tudor Cioca, Florentina Oltean Cristina Miclaus, toti licentiati ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, Sectia Arta Sacra.

179.988 de lei pentru parohiile sarace din Arhiepiscopia Clujului

In anul 2010, in urma colectei din Duminica Ortodoxiei destinate alimentarii Fondului Central Misionar, in Arhiepiscopia Clujului a fost adunata suma de 179.988 de lei, depasind cu 4.249 suma de anul trecut. Intregul fond a fost colectat de la Catedrala mitropolitana, parohiile si manastirile din cele 8 protopopiate ale Arhiepiscopiei.      Din aceasta suma, in conformitate cu hotararea Sfantului Sinod, un procent de 60% (adica 107.993 de lei) a fost virat in contul Patriarhiei, iar pentru trebuintele preotilor si parohiilor din Arhiepiscopia Clujului ramane disponibil un procent de 40%, respectiv suma de 71.995 de lei. Anul trecut, din acest fond s-au acordat un numar de 200 de ajutoare financiare, totalul sumei acordate fiind de 100.000 de lei.     Vor putea beneficia de ajutoare preotii din parohiile lipsite de resurse financiare proprii, care locuiesc in parohie, au rezultate pastorale bune si nu au sanctiuni disciplinare.              Acest Fond este destinat in exclusivitate ajutorarii preotilor si parohiilor aflate in lipsuri, in nevoi sau in suferinte si este colectat la nivelul intregii Biserici, in prima duminica a Postului Mare la initiativa Patriarhului Justinian.

In asteptarea unui om

De data aceasta, in cuvantul meu de salut am introdus si o tema de reflectie, in sensul ca adevarata tristete a omului inaintat in varsta nu este batranetea, ci singuratatea. Fericit este batranul care isi petrece ultimii ani in mijlocul familiei, inconjurat de copii, de nepoti si, eventual, de stranepoti; el moare implinit, impacat. Dar pentru omul care la batranete are tot ceea ce-i trebuie, casa curata, pensie multumitoare, hrana suficienta, dar nu mai are pe nimeni cu care sa locuiasca, de care sa fie vizitat, pe care sa-l invite la o cafea sau de la care sa primeasca macar un telefon, pentru acela nu batranetea este adevarata suferinta, ci faptul ca unicul sau tovaras de viata este singuratatea, o singuratate care-i pustieste sufletul si cu care va merge si in mormant. Iata - spuneam - care este adevaratul pret al unui camin de batrani: pe langa faptul ca-i asigura asistatului un acoperis, un asternut si hrana zilnica, el ii ofera un climat social, sentimentul si certitudinea ca nu mai este singur, ca face parte dintr’o familie. Cele doua camine ale noastre adapostesc barbati si femei, romani si unguri, tatari si tigani, ortodocsi si catolici, protestanti si neoprotestanti. Vin din diferite colturi ale tarii, se cunosc ca straini, traiesc ca prieteni, se roaga iubindu-se si mor plangandu-se. Totul, sub patronajul Bisericii.     Pericopa evanghelica din cea de-a patra Duminica dupa Pasti ne pune in fata un om care suferea de o boala veche, o paralizie generalizata, care-l obliga sa zaca intins pe o targa, dar a carui adevarata mare suferinta era singuratatea. Era unul din zecile - daca nu sutele - de bolnavi care zaceau in cele cinci foisoare ale unui bazin din cetatea Ierusalimului, Betezda, nume ce se traduce "Casa Milostivirii". Dupa toate probabilitatile, numele i se datora faptului ca in el se petreceau minuni. Din cand in cand, un inger al milostivului Dumnezeu se pogora in apa si o agita cu aripile. Minunea devenea operanta asupra primului suferind care se arunca in apa: de indata, el devenea sanatos.     Ierusalimul era in sarbatoare, iudei din toate colturile lumii veneau la templu. Nici foisoarele Betezdei nu erau scutite de forfota. Unii aveau cunostinte printre bolnavi, altii le imparteau ajutoare, altii umblau printre ei din simpla curiozitate, sau - cine stie? - nutrind dorinta secreta de a fi martorii unei minuni. Se stia ca ingerul Domnului se pogora "din cand in cand", adica prin surpriza, la un timp nedeterminat, ceva in genul a ceea ce stim noi acum despre Parusie, adica despre a doua venire a Domnului.     Iata ca din multimea miscatoare Se desprinde Iisus, care Se opreste langa paraliticul nostru si-i pune o intrebare retorica: "Vrei sa te faci sanatos?". O intrebare retorica e oarecum de prisos, deoarece in ea se afla si raspunsul. Replica ar fi fost: - Auzi colo, oare nu pentru asta stau eu aici de treizeci si opt de ani, adica de o viata de om?... In fapt, intrebarea lui Iisus urmareste nu raspunsul deja stiut, ci marturisirea motivatiei lui: De ce, dupa atata amar de vreme, nu te-ai facut sanatos? Paraliticul il intuieste si motiveaza: "Doamne, om nu am ca sa ma arunce in scaldatoare cand se tulbura apa; ca pana merg eu, altul se coboara inaintea mea".     De aici trebuie sa desprindem doua lucruri. Mai intai, acest loc de suferinta presupunea o permanenta stare de veghe, ziua si noaptea, pentru ca bolnavul sa nu rateze momentul oportun. In al doilea rand, fiecare suferind avea alaturi unul, doi sau mai multi oameni, fie rude, fie prieteni, fie voluntari anonimi, care il asistau, permanent sau prin rotatie, si care il aruncau in apa exact cand trebuia. Ei bine, paraliticul nostru nu avea pe nimeni. Nu cunoastem cauza. Poate ca nu era localnic, poate ca venise de undeva de departe, poate ca nu avea rude si nici prieteni, si nici ca cineva dintre pelerinii Ierusalimului se indurase sa stea cu el macar o zi, macar un ceas. Personalul de serviciu al asezamantului - de obicei, platit - se simtea obligat doar sa-i aduca hrana si, eventual, sa-i schimbe asternutul de pe targa. "Restul" nu privea pe nimeni, il privea doar pe el. Iar el isi traise treizeci si opt de ani din viata asteptand, asteptand, asteptand... Asteptarea insa presupune, neaparat, speranta. Nimic nu se intampla cu el in Betezda, dar el continua sa spere. Mai mult, parea impacat cu gandul ca, chiar daca speranta i se va dovedi zadarnica si ca minunea, pana la urma, nu se va petrece, el si-a facut datoria de a spera. Este ca si cum, in zilele noastre, cineva a jucat toata viata la loterie fara sa fi castigat vreodata, dar moare cu gandul ca, cel putin, a incercat.     Iata insa ca Dumnezeu ii deschide omului o cale chiar si atunci - si mai ales atunci - cand se pare ca speranta a devenit un simplu joc de-a v’ati ascuns. Ce-i trebuia omului nostru din Betezda?: Un om. Un singur om din miliardele pamantului. Si daca nu a venit omul, iata ca vine Fiul Omului. Vine ca din senin, si nu-l intreaba: - Vrei sa te ajut? -, ci: "Vrei sa te faci sanatos?". Direct la tinta. Si-i porunceste sa se ridice, sa-si ia targa si sa umble. Aceasta, in plina zi a Sabatului. Minunea s’a petrecut. Nu prin inger, ci prin Cel care-i facuse pe ingeri. Pe asta o stim noi. Dar omul nostru n’o stia. Nu stia nici macar numele Celui ce-l vindecase. Acesta se strecurase prin multime si Se facuse nevazut. Il vor identifica, putin mai tarziu, Iudeii, care stiau ca singurul om care infrunta Sabatul era Iisus. Atunci va sti si fostul paralitic Cui anume trebuie sa-I multumeasca.     Ei bine, iubitul meu frate, cand ai nevoie de un om si omul nu vine, sa stii ca in locul lui vine Dumnezeu. Si cand il cauti pe Dumnezeu si El nu ti Se arata, sa stii ca El te asteapta.     Suferindul din Ierusalim isi astepta doar vindecarea trupului, dar iata ca prin ea i s’au deschis bratele lui Iisus.     De aceea, iubitii mei, oricand esti singur, nu dispera, ci continua sa astepti, ca intr’o buna zi vine Dumnezeu la tine; chiar daca tu nu-L cauti, El tot vine. Iar daca mergi tu si gasesti pe un altul in singuratate, asuma-ti rolul lui Iisus si fii teofor sau hristofor, purtator de Hristos, imita-L pe Iisus si intreaba-l daca vrea sa devina sanatos sau, daca tu nu ai puterea sa-l faci sanatos sau sa-i deschizi drumul catre un doctor, spune-i o vorba buna de incurajare, pune-i o mana calda pe frunte, uita-te in ochii lui si fa-l sa simta ca are in tine un prieten, ca nu este singur, si cu aceasta tot ai facut o fapta buna. Avem nevoie de sentimentul solidaritatii umane si crestine in acest sfarsit de veac si inceput de mileniu, in care societatea se faramiteaza, in care inca mai exista razboaie, suferinte, persecutii, intoleranta, ura, varsari de sange si prigoane de tot felul. Si societatea noastra se macina sub ochii nostri, pe zi ce trece, manata de interese, de egoisme, si este nevoie sa refacem constiinta crestina, constiinta Bisericii in al carei centru se afla Iisus Hristos care ne-a strigat si ne striga tuturor: "Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati, si Eu va voi odihni".     Batranii nostri din camine isi cautau doar un adapost trupului, dar iata ca prin el li s’a deschis o imparatie.