monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Suntem tot mai putini

Directia de Statistica a judetului Sibiu atrage atentia asupra faptului ca populatia judetului este in scadere. Astfel, la 1 ianuarie 2010, populatia judetului Sibiu a fost de 424.796 de locuitori, in scadere cu 59 de persoane fata de 1 ianuarie 2009. Populatia masculina a reprezentat 48,6% din populatia judetului iar cea feminina 51,4%, situatie identica cu cea de la 1 ianuarie 2009. Dar  in comparatie cu aceasta data numarul populatiei masculine a crescut cu 14 persoane in timp ce populatia feminina a judetului a scazut cu 73 de persoane. Raportul de masculinitate a ramas acelasi ca la 1 ianuarie 2009, de 95 barbati la 100 femei. Mai putini la oras Tot la inceputul acestui an, ponderea populatiei urbane a fost de 66,9% (67,0% in 1 ianuarie 2009) iar cea a populatiei rurale de 33,1% in totalul populatiei judetului. In mediul urban, in cele 11 municipii si orase locuiesc 284.151 de persoane, fata de 284.792 de persoane existente in perioada similara a anului precedent, inregistrandu-se o scadere a populatiei urbane atat la barbati (-325 persoane ) cat si la femei (- 316 persoane). In mediul rural, in schimb, locuiesc 140.645 persoane in cele 53 de comune ale judetului. Fata de 1 ianuarie 2009, in mediul rural a crescut numarul populatiei de ambele sexe, cu 339 persoane masculine, respectiv cu 243 persoane feminine. Indicele de imbatranire demografica a crescut usor, de la 81,3 persoane varstnice la 100 persoane tinere (1 ianuarie 2009) la 81,5 persoane varstnice la 100 persoane tinere (1 ianuarie 2010).

Stroie vrea impozitare progresiva

Consilierul PSD Ioan Stroie crede ca romanii vor suferi un adevarat soc in momentul in care isi vor primii pensiile si salariile micsorateImpozitul progresiv este una dintre solutiile fundamentale pentru ameliorarea situatiei economice a tarii. Reprezentantii PSD Sibiu pledeaza pentru aceasta alternativa, in detrimentul solutiilor de avarie propuse de Guvernul Boc. Social-democratul Ioan Stroie, in calitate de consilier local, considera ca actualul Guvern nu face decat sa adanceasca impasul economic in care se afla Romania, prin sustinerea si, implicit, aprobarea unor legi injuste. Una dintre acestea vizeaza micsorarea salariilor oferite de la bugetul de stat, precum si a pensiilor. Cu 25 si, respectiv, 15%. „PSD nu sustine micsorarile propuse de Guvern, avand in vedere faptul ca si asa oamenii au salarii destul de modeste. In ceea ce priveste majorarea salariilor functionarilor de la Primaria Sibiu, PSD nu a fost impotriva. Din contra. Noi credem ca este normal ca salariile acestea sa creasca inainte de a fi reduse cu 25%, asa cum a aprobat Guvernul. Oricum, cresterea nu va fi la fel de semnificativa precum taierea ulterioara. Este foarte fireasca o marire si ar fi bine sa se faca si in cazul altor angajati, fie ei bugetari sau din mediul privat", a declarat Ioan Stroie, consilier PSD. Trebuie „lucrat" la evaziunea fiscala Solutiile veritabile, considera Stroie, sunt altele. In primul rand, ar trebui insistat pe evaziunea fiscala si pe impozitarea in trepte. De aici vin si pierderile semnificative inregistrate la buget. Social-democratul sibian este de parere ca, in cel mai rau caz, angajatii atinsi direct de hotararile Guvernului ar putea apela chiar la lege, atunci cand vor constientiza cu adevarat ce inseamna o reducere a salariului cu 25%. „Eu cred ca oamenii inca nu realizeaza ce inseamna aceasta taiere de 25% din salarii. Ce face Guvernul este strigator la cer. E ilegal, ca si cum i-ai confisca unui om proprietatile. Salariatii isi vor da seama cu adevarat ce inseamna aceasta masura doar atunci cand vor vedea in mana noul salariu. Este posibil chiar sa se ajunga in instanta. Intr-un asemenea moment de dificultate se pot intampla multe lucruri negative. Deocamdata, este cam devreme sa ne asteptam la aceste consecinte grave, dar, mai tarziu, nu se stie unde ajungem", a concluzionat Ioan Stroie.

Sindicalisti si pensionarii ies in strada

Pentru sindicalistii din intreaga tara, deci si pentru cei din Sibiu, aceasta saptamana pare sa fie una a protestelor. Dupa grevele anemice de luni, sindicalistii ameninta acum cu proteste serioase. Astfel, filiala Sindicala Cartel Alfa Sibiu, impreuna cu Filiala Sindicala CNSLR-Fratia, organizeaza joi, intre orele 14 si 16, un miting de protest in fata Casei de Cultura a Sindicatelor Sibiu. De aici protestatarii vor merge in mars spre Prefectura. Mitingul are loc ca urmare a masurilor de austeritate initiate de Guvernul Romaniei. Sibienii nemultumiti de aceste masuri sunt asteptati sa se alature protestatarulor in aceasta actiune. Marsul pensionarilor Nici pensionari nu se lasa mai prejos, si vor sa-i arate ministrului muncii, Mihai Seitan, faptul ca pensiile lor, departe de a fi prea mari, asa cum a afirmat demnitarul, sunt chiar foarte mici, iar daca si din acestea se va taia, vor ajunge in situatia in care vor muri efectiv de foame, sau din cauza lipsei medicamentelor. Astfel, Asociatia „Forumul Solidaritatii Sociale a Pensionarilor din Sibiu" va organiza aproape in fiecare zi a acestei saptamani, cate un mars de protest impotriva masurilor anticonstitutionale, represive si imorale dispuse de Guvernul Boc 3. Actiunea va avea loc in zilele de miercuri, joi, vineri si sambata, intre orele 11 si 12, pe traseul Parcarea P-ta Unirii - Hotel Continental - Str.  Andrei Saguna - Prefectura. Asociatia va asigura personalul de ordine din randul membrilor proprii si estimeaza o participare de 150 persoane.

Compatibilitate zodii

 Fecioara - Varsator Nu tocmai perechea perfecta Intr-o relatie amoroasa, acestia doi scot, fiecare, fie ce e mai bun, fie ce e mai rau in celalalt. Fecioara abordeaza viata mai rigid, mai teoretic. Varsatorul, pe de alta parte, este mai poetic si nu prea are tangente cu lumea pur stiintifica si practica in care traieste Fecioara. Insa acestia doi s-ar putea simti chiar bine astfel, completindu-si aceste diferente; se obisnuiesc si invata unul de la altul. Varsatorii tind sa fie pasionali si temperamentali in timp ce Fecioara opereaza mai metodic si putin mai discret. Nativul Fecioara este foarte organizat si mai realist. Varsatorul este mai modern si gaseste rutina inacceptabila. Fecioara considera Varsatorul ca fiind incitant, dar si-ar putea pierde rabdarea tot incercind sa-l faca sa fie mai realist. Varsatorul se intristeaza la criticile Fecioarei, dar gaseste fundamentele solide ale acesteia ca fiind interesante si demne de luat in seama. Fecioara tinde sa fie prudenta in ce priveste inima; ii place sa ajute si mai mult ofera decit primeste. Totusi, are nevoie sa i se multumeasca. Varsatorul comunica foarte bine, e intuitiv si inteligent, fara a fi snob sau ipocrit. Isi poate dezvolta abilitati sociale uimitoare. Fecioara nu va fi geloasa, atita timp cit Varsatorul nu intrece limita. Cu toate acestea, Varsatorul este foarte aerian in privinta banilor si Fecioara va trebui sa se ocupe de ele. Diferenta aceasta ar putea stirni certuri serioase, ceea ce le face relatia dificila.Fecioara- Pesti Nu tocmai perechea perfecta Capacitatea Pestilor de a simti fiecare schimbare de toane sau necesitatile emotionale ale Fecioarelor pare un lucru bun, si probabil compenseaza pentru multe alte probleme, dar nu este ceva pe care sa se bazeze o relatie de durata. Pe linga acesta perceptie asupra Fecioarei, Pestii trebuie sa simta si alte fatete ale personalitatii acesteia, mai putin placute, precum latura rece si critica, ce se manifesta la fiecare greseala pe care Pestele a indraznit sa o faca. Acestia inchid ochii la asemenea iesiri pentru o vreme. Fecioara se va simti indreptatita sa ia cele mai multe dintre decizii, iar Pestele accepta atita timp cit nu gaseste nici o greseala in ele. Daca se intimpla totusi asa ceva, Pestele poate deveni cel putin la fel de critic si este un judecator la fel de aspru. Pestii nu sint in stare sa administreze banii, ce ii scapa printre degete precum apa, astfel incit Fecioara va trebui sa fie cea care sa se ocupe de ei. Aceasta va dori sa discute rational despre orice neintelegere aparuta, in timp de Pestii se retrag in lumea lor interioara pentru a medita si a gasi raspunsurile pe care le cauta. Imaginatia Fecioarei in pat este oarecum limitata, iar Pestii o irita si mai mult in momentul in care acestia isi lasa imaginatia prea libera, pina la perversiuni sexuale. Ambii trebuie sa faca unele compromisuri pentru a reusi sa continue o relatie; una nu tocmai indicata, de altfel.

S-a intamplat astazi, 1 iunie

193 - Imparatul roman Marcus Didius este asasinat in palatul sau. 1475 - Prima mentiune documentara a orasului Craiova. 1804 - S-a nascut compozitorul Mihail Ivanovici Glinka, creatorul operei clasice ruse („Ruslan si Ludmila") (m.15.02.1857). 1876 - A murit poetul bulgar Hristo Botev (n.06.01.1849). 1926 - S-a nascut Marlyn Monroe, actrita americana („Unora le place jazz-ul", „Cum sa te mariti cu un milionar", „Sapte ani de casnicie", „Printul si balerina") (m.05.08.1962). 1929 - S-a nascut scriitorul Veress Dániel. 1934 - S-a nascut Pat (Charles Eugene) Boone, cantaret si actor american. 1945 - S-a nascut Linda Scott (Linda Joy Sampson), cantareata americana. 1947 - S-a nascut Ron Wood, chitarist, basist, vocalist si compozitor britanic (Faces, Rolling Stones). 1949 - S-a nascut Mike Levine, clapar si compozitor canadian (Triumph). 1950 - S-a nascut Charlene (Charlene D'Angelo - Duncan), cantareata americana. 1950 - S-a nascut Graham Russell, vocalist si compozitor australian (Air Suply). 1956 - S-a nascut Mircea Cartarescu, scriitor, reprezentant al „generatiei 80", teoretician al postmodernismului romanesc. 1957 - S-a infiintat, la Bucuresti, Muzeul Literaturii Romane. A fost fondat de catre criticul si istoricul literar Perpessicius, care a fost si primul director al institutiei 1959 - S-a nascut Alan Wilder, pianist, vocalist si compozitor britanic (Hitmen, Depeche Mode). 1960 - S-a nascut Simon Gallup, basist britanic (The Cure). 1962 - S-a nascut Adriean Videanu, fost vice-premier al Romaniei si actual primar al Bucurestiului. 1963 - S-a nascut Mike Joyce, baterist britanic (The Smiths, Adult Net). 1967 - A aparut albumul „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" - The Beatles, piatra de hotar in istoria muzicii rock. 1968 - S-a nascut Jason Donovan, actor si cantaret australian. 1980 - Postul de televiziune american „Cable News Network" (CNN) a efectuat prima transmisie 

Palatoschizis

Este un defect de nastere, amplasat pe cerul gurii si reprezinta o deschidere anormala a cavitatii nazale. Aceasta permite alimentelor si lichidelor sa patrunda  in nas in timpul hranirii. Despicatura poate implica palatul dur, palatul moale sau ambele, si variaza in marime de la o fanta pana la  un defect care cuprinde aproape intreaga bolta palatina. Defectele mai mari poat avea ca rezultat patrunderea materilor alimentare in tractul respirator  - plamani,  producand astfel pneumonie de aspiratie. Investigatiile se refera la un examen oral amanuntit si ajuta la diagnosticarea corecta. Diagnosticul  imagistic poate caracteriza pneumonia de aspiratie consecutiva. Tratamentul este corectia chirurgicala. In cazurile foarte mici, interventia chirurgicala poate fi intarziata si urmarita cresterea unui tesut suplimentar pentru inchidere. Un tub de alimentare ar trebui sa fie pus in cazul in care o interventie chirurgicala este intarziata. Aceasta boala este ereditara, prin urmare, animalele cu aceasta afectiune nu ar trebui sa fie date la imperechere. Dr. Cristian Valentin Iosif medic veterinar specialist clinica si farmacie

?Eu nu abandonez scoala?!

Conform statisticilor, la aceasta ora, in fiecare an, aproximativ 300 de elevi abandoneaza scoala inainte de a trece la invatamintul neobligatoriu. Suma reprezinta aproximativ 11% din totalul elevilor inscrisi la scolile din judet. Media de abandon scolar plaseaza judetul in ultima treime pe tara, iar cele mai mari probleme se inregistreaza in comunitatile din Muntii Apuseni, Cugir si Alba Iulia. Proiectul “Eu nu abandonez scoala” isi propune ca in cei 2 ani de functionare sa schimbe atitudinea pentru 60 de elevi cu risc de parasire a mediului scolar, 15 persoane care au parasit deja scoala si 100 de parinti tutori. ActivitatiIn cele 24 de luni de derulare a proiectului, managerii incearca sa rezolve cit mai multe dintre problemele de mentalitate din Alba Iulia, Teius, Ciugud, Cricau, Galda de Jos, Ighiu, Sintimbru si Vintu de Jos. In aceste zone vor fi infiintate centre locale si vor fi dezvoltate strategii de prevenire si combatere a abandonului scolar. In paralel proiectul va forma personalul implicat in dezvoltarea si implementarea programului de educatie de tip “scoala dupa scoala’’ si “a doua sansa” si se va incerca prevenirea fenomenului de parasire a scolii. Totodata va fi derulata campania “Importanta educatiei in perspectiva unei dezvoltari locale durabile”. Se estimeaza ca peste 60% dintre cursanti vor obtine certificate de absolvire, iar comunitatea si opinia publica vor fi responsabilizate prin mesajul proiectului. De asemenea, responsabilii proiectului vorbesc despre 40 de beneficiari directi si alte citeva mii de persoane care vor avea acces la materialele de informare, actiunile de formare de specialisti si alte activitati specifice. ImportantaImportanta proiectului este cu atit mai mare cu cit se bucura de implicarea Inspectoratului Scolar si a administratiei locale din Alba Iulia. “O administratie nu are doar rolul de a derula proiecte de investitii, dar trebuie sa fie si un vector de proiecte sociale si comunitare. Noi trebuie sa ne implicam, dar trebuie sa stie toata lumea ca la mentalitati se lucreaza cel mai dificil. De aceea este foarte important ca in astfel de proiecte sa ne implicam cu totii, cit mai multi specialisti din cit mai multe institutii. Trebuie ca parintii, mai ales, sa inteleaga importanta educatiei pentru copii si faptul ca aceasta creste numarul de sanse. In plus, ca sa facem o paralela, noi cei de la primarie ne-am implicat in dezvoltarea turismului din zona municipiului Alba Iulia, dar acest demers nu are nici o valoarea daca populatia nu intelege ce trebuie sa faca sau nu poate din cauze sociale, iar una dintre aceste cauze poate fi si lipsa de educatie”, a explicat viceprimarul municipiului Alba Iulia, Paul Voicu.

Ministerele fac economii...de ochii lumii

Ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, a emis un ordin in care interzice Min. Transporturilor si companiilor subordonate achizitia de bunuri si servicii (masini, softuri, echipamente, mobilier, aparatura birotica) pana la finele anului 2010. Interdictia prevazuta se aplica si unitatilor din subordinea si de sub autoritatea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii. Si Ministerul Muncii anuntase ca renunta la achizitii si deplasari in strainatate pentru a face economie la bugetul de stat, potrivit unui ordin emis vineri. „Cheltuielile de deplasare, atat pe plan intern cat si pe plan international, se reduc la minim, astfel incat sa nu afecteze prezenta Romaniei la reuniuni care vizeaza indeplinirea de catre Guvernul Romaniei a angajamentelor asumate", anunta Ministerul Muncii. De asemenea, cheltuielile de deplasare, atat la nivel intern cat si international, la seminarii, schimburi de experienta, vizite de documentare se reduc in totalitate. Reduceri in ministere Ministerul Muncii renunta si la achizitiile de autoturisme, mobilier, electronice, aparatura IT  pana la finalul anului 2010. Si cheltuielile cu achizitionarea articolelor de birotica si papetarie se reduc la minim. Ministerul Muncii spera astfel sa se realizeze 0 reducere de minimum 20% a cheltuielilor de bunuri si servicii. Si ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a anuntat ca va reduce cheltuilile ministerului sau. Udrea a precizat ca ministerul si-a redus cheltuielile cu masinile, cu parcul auto, carburanti, telefoane, cu peste 50%, iar cheltuielile cu bunuri si servicii au fost reduse cu totul cu 37%. „Suma economisita va fi distribuita catre programele de reabilitare a drumurilor judetene", a mentionat ministrul Elena Udrea. 

LPF a redus pedeapsa pentru Gigi Becali

 Comisia de recurs a LPF a admis în parte, luni, recursul lui Gigi Becali la decizia Comisiei de Disciplina prin care îl suspenda 12 luni si amenda cu 300.000 de lei pentru declaratii jignitoare la adresa oficialilor LPF, reducind la jumatate sanctiunile dictate împotriva finantatorului stelist. Comisia a admis si recursul formulat de Gigi Becali la decizia Comisiei de Disciplina prin care îl amenda pe acesta cu 150.000 de lei si îl suspenda sase luni pentru declaratii jignitoare la adresa managerului general al FC Dinamo, Florin Prunea. Decizia Comisiei de recurs a LPF a venit dupa ce oficialul dinamovist si-a retras plingerea formulata. La finalul sedintei Comisiei de recurs a LPF, Becali a ramas cu o suspendare de sase luni si o amenda de 150.000 de lei, dupa ce la 21 aprilie era nevoit sa plateasca 450.000 de lei, iar suspendarea lui era de 18 luni. Initial, Gigi Becali trebuia sa plateasca o amenda de 150.000 de lei si sa ispaseasca o suspendare de sase luni pentru declaratii jignitoare la adresa managerului general al FC Dinamo, Florin Prunea. De asemenea, pentru declaratii jignitoare la adresa conducerii LPF si a membrilor Comisiei din cadrul Ligii, Becali trebuia sa plateasca înca 300.000 de lei si sa ispaseasca o suspendare de 12 luni. Deciziile Comisiei de recurs sint definitive si executorii, singura cale de recurs fiind la TAS.

Echipele calificate la turneul final al CE de handbal feminin din 2010

 Preliminariile Campionatului European de handbal feminin din luna decembrie s-au încheiat, duminica, iar 14 echipe nationale, printre care si cea a României, s-au calificat la turneul final, gazduit de Danemarca si Norvegia. Conform regulamentului, la turneul final s-au calificat primele doua clasate din fiecare din cele sapte grupe preliminare, care se alatura astfel echipelor natiunilor gazda, Danemarca si Norvegia.Reprezentativele calificate sint urmatoarele:Grupa I - Ucraina (locul I), România (locul II)Grupa II - Ungaria, SuediaGrupa III - Franta, IslandaGrupa IV - Germania, SloveniaGrupa V - Spania, SerbiaGrupa VI - Muntenegru, RusiaGrupa VII - Croatia, Olanda.Echipele Danemarcei si Norvegiei sint calificate din oficiu, fiind gazdele turneului final din luna decembrie. Tragerea la sorti a meciurilor din grupele CE din luna decembrie va avea loc în 5 iunie, la Odense, în pauza meciului dintre Danemarca si Norvegia, programat cu ocazia împlinirii a 75 de ani de existenta ai forului national danez.

Romanii au pensii prea mari, crede Seitan

Seitan sustine ca punctul de pensie ar fi trebuit sa fie de 374 de lei in 2009Sectorul privat a fost cel care a dus greul acestei crize de un an si jumatate - doi ani, de cand a inceput, crede ministrul Muncii, Mihai Seitan. „Nu uitati ca sectorul privat si-a restrans numarul de persoane care lucreaza in sistem. Nu uitati ca grosul de someri, peste 500.000, provine din sistemul privat. Nu uitati ca reducerile de salarii masive care au fost efectuate in ultimii doi ani s-au petrecut in acel domeniu, lucru care in sistemul bugetar nu s-a intamplat",a spus ministrul. In acelasi timp, sistemul bugetar s-a supradimensionat, iar prin masurile de austeritate, bugetarii „nu fac altceva decat sa suporte reducerile pentru a echilibra efortul din privat", a completat Seitan.  Pensii prea mari??!! Ministrul Muncii a amintit ca pana in 2006, salariile bugetarilor au urmarit productivitatea ca si curba in evolutie, dar de atunci „productivitatea a scazut, iar salariile de la buget au crescut. Este o anomalie", a explicat ministrul. El a spus ca in aceeasi situatie se afla si evolutia pensiilor. „Daca in septembrie 2006 aveam 339 lei valoarea unui punct de pensie, in octombrie 2008 am ajuns la 697, iar in 2009 a fost de 711. Daca am fi corelat pensiile cu cresterea inflatiei si cu cresterea economica ar fi trebuit sa avem un punct de pensie in 2009 la 374 lei", potrivit lui Seitan.  „Stiu si stim cu totii ce inseamna si cat de greu este pentru un pensionar sau o familie de pensionari sa aiba o pensie, si asa mica, redusa. Stim ce inseamna sa nu poti sa vii sa spui ca pensiile nu vor fi micsorate. Stim ce inseamna la bugetari sa facem o reducere a salariilor cu 25% in special pentru familiile care sunt compuse din bugetari integral",a spus ministrul Muncii Mihai Seitan. „Prioritate" El a atras insa atentia ca „prioritatea zero a tarii este aceea de a asigura, cu aceste tipuri de reduceri, plata pensiilor, plata salariilor, a ajutoarelor sociale si a ajutoarelor de somaj, de asa natura incat sa ne incadram in ceea ce ne permite economia  romaneasca in acest moment. Altfel, o astfel de masura neluata anul acesta va duce la probleme serioase anul viitor",a explicat Seitan. El a amintit ca problemele cu care ne confruntam noi astazi, se confrunta si alte state europene mai dezvoltate. Seitan a spus ca toate tarile din Europa si-au luat masuri de austeritate, in general bazate pe reducerea cheltuielilor bugetare. Alternativa Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, luni, ca era posibil ca in 2011 salariile bugetarilor sa scada cu 30 - 50% sau chiar mai mult daca actualele masuri nu ar fi fost aplicate. „Nu am facut o analiza pe scaderea salariilor anul viitor, dar daca nu am fi luat aceste masuri ar fi posibil sa scada salariile si cu 70% in 2011. Daca nu am fi luat aceste masuri si daca se aplica si nu vor avea rezultatele scontate, singura solutie este sa cada Guvernul", a declarat Seitan. Premierul Emil Boc a declarat duminica ca actualele masuri de austeritate vor fi valabile numai pana la 31 decembrie 2010. La randul lui,  guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu a spus saptamana trecuta ca „probabil Romania va ajunge la majorari de impozite, dar trebuie precedate de largirea bazei de impozitare. Daca nu am fi taiat cheltuielile, majorarea impozitelor nu era decat o solutie temporara si tot la taieri de chetuieli ajungeam", a mentionat guvernatorul.

Sindicatele CFR nu mai fac greva

Sindicatele CFR nu vor intra in greva de solidaritate pe 2 iunie, deoarece nu au intrunit numarul necesar de semnaturi de la Regionale, a declarat vicepresedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Voicu Sala. „La calea ferata nu se intra in greva de solidaritate. Nu s-au indeplinit conditiile legale, si anume strangerea de semnaturi necesare de la cele opt regionale. Daca in viitor vor fi emise acte normative care vor prevede diminuarea fondului de salarii la societatile feroviare la care Federatia Mecanicilor de Locomotiva are membrii, salariatii vor opri imediat lucrul. Feroviarii vor intra direct in greva generala in cazul in care li se vor reduce salariile cu 25%. Noi inca nu avem informatii ca reducerile salariale vor viza si angajatii CFR. Toate societatile feroviare si-au facut deja reforma, au inghetat salariile, au disponibilizat un numar mare de personal, nu li s-au mai acordat sporuri, prime sau tichete de masa", a mentionat vicepresedintele Mecanicilor de Locomotiva, Voicu Sala. 

Pretul gazelor ar putea creste

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, sustine ca tarifele ar putea fi adaptate la rata inflatiei. Pretul gazelor livrate populatiei, care in general se decide la inceputul fiecarui trimestru, nu a fost stabilit inca, dar este posibil sa fie indexat cu inflatia de la 1 iulie, a declarat pentru NewsIn presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) Petru Lificiu. „In acest moment, reevaluam datele transmise de operatori. Cererile lor sunt justificate partial. Solicitarile acestora sunt insa foarte mari", a declarat Petru Lificiu. GDF SUEZ Energy Romania, unul din cei mai importanti furnizori de gaze din Romania, a solicitat ANRE majorarea pretului gazelor livrate populatiei cu 20%, de la 1 iulie, dupa cum a declarat joi pentru NewsIn directorul general al companiei, David Yvonnick. Pe parcursul anului trecut, ANRE a decis ieftinirea gazelor pentru consumatori de doua ori: la 1 mai 2009, ANRE a redus pretul cu 3% la factura finala de gaze, iar de la 1 iulie, cu 5%. 

La multi ani, Ana Maria Groza!

Marsaluitoarea albaiulianca, Ana Maria Groza, va celebra astazi împlinirea a 34 de ani, prilej cu care îi uram ‘’La multi ani!’’ si îndeplinirea tuturor dorintelor. Chiar daca mai e mult pina la editia urmatoarea a Jocurilor Olimpice, sportiva din Cetatea Marii Unirii viseaza înca de pe acum sa participe la competitia ce va fi gazduita în orasul Londra.‘’A mai trecut un an din viata mea. Îmi doresc sanatate, liniste, putere de munca, sa pot sa-mi duc la indeplinire toate obiectivele propuse. Daca ma raportez la anii ce vor urma îmi doresc sa ajung la JO Londra, din 2012. Ar fi încununarea carierei sportive pentru mine’’, spune Ana Maria, ce pregateste o surpriza fanilor pentru finalul lunii iunie.

Unirea Alba Iulia are probleme cu licenta

 Cluburile Unirea Alba Iulia si Poli Iasi nu au primit, în prima instanta, licenta pentru sezonul 2010/2011, însa, în apel, cererea formulata de ieseni a fost admisa, a declarat, luni, Mihai Micu, presedintele Comisiei de Apel a sistemului de licentiere a cluburilor. Unirea Alba Iulia si Poli Iasi au retrogradat si nu vor evolua în primul esalon în sezonul viitor. Cluburile din Liga II care nu au obtinut licenta vor fi anuntate, marti, 1 iunie, deoarece luni e ultima zi în care pot formula apel.

Economia Romaniei scade cu 0,5%

Dupa mai multe revizuiri succesive, Fondul Monetar International a ajuns la concluzia ca Romania va inregistra in 2010 un recul economic de 0,5 procente. Guvernul Romaniei a adoptat prognoza FMI pentru acest an, iar Ministerul Finantelor va rectifica bugetul pe baza acestei cifre la sfarsitul lunii iunie. „Ultima cifra pe care am primit-o de la Comisia Nationala de Prognoza (CNP) pentru valoarea nominala a PIB in 2010 este de 510,449 miliarde de lei, ceea ce echivaleaza cu o scadere a economiei de 0,5% in acest an. Insa depinde si de deflatorul PIB", a explicat Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor. In ciuda perspectivelor pozitive de la inceputul anului - unele estimari vorbeau de un avans economic de 2%, prognozele s-au inrautatit in ultima vreme. Fondul si-a revizuit prognozele estimand intai o crestere de 1,3%, apoi una de 0,8%, apoi au spus ca economia va stagna, pentru ca acum sa prognozeze recesiune. 

Pentru copiii defavorizati

 Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba a anuntat ca toti copiii si tinerii ocrotiti in casele de tip familial, centrele de ingrijire de zi aflate in structura DGASPC vor sarbatori ziua de 1 Iunie prin organizarea de activitati culturale, artistice, distractive, sportive si mese festive - cu prajituri, torturi, suc si inghetata.Potrivit reprezentantilor DGASPC Alba, activitatile dedicate Zilei Internationale a Copilului au debutat, pentru copiii si tinerii ocrotiti in cadrul Serviciilor Comunitare pentru Protectia Copilului Blaj, de acum doua saptamini prin initierea unui concurs de idei de proiecte, adresat copiilor si tinerilor cu virste cuprinse intre 13 - 18 ani, in cadrul programului “Tineret in actiune”. Acesta este un program pe care Uniunea Europeana l-a creat pentru tineri, pentru promovarea cetateniei europene active, solidaritatii, tolerantei si a implicarii tinerilor in construirea viitorului UE. Proiectele au fost prezentate ieri, iar cele mai bune vor fi premiate, astazi, in cadrul unei ceremonii festive organizate in cadrul Casei de tip familial Manarade. Cel mai bun proiect va fi depus pentru selectie la Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.Pe de alta parte, in cadrul parteneriatului dintre Serviciile Comunitare pentru Protectia Copilului Blaj si Scoala Generala “Petru Pavel Aron” din Blaj, astazi vor avea loc mai multe activitati artistice, distractive si sportive intre care: concursul si expozitia de desene cu tema “Sint copil si lumea e a mea”, intreceri sportiv-distractive: fotbal, alergare in sac sau cros.De asemenea, cu ocazia zilei de 1 iunie, copiii beneficiari ai centrului de plasament de tip familial “Pro Familia” Teius vor efectua o excursie in judetul Mures si vor vizita Manastirea Recea-Ungheni, gradina zoologica si obiectivele turistice reprezentative din Tirgu Mures si salina Turda. Cheltuielile cu taxele de intrare la obiectivele vizitate, contravaloarea mesei de prinz pentru participanti si alte tipuri de cheltuieli vor fi suportate de catre organizatia Caritas Alba Iulia - Asistenta sociala, iar transportul va fi asigurat de catre DGASPC Alba.“Sarbatorirea zilei de 1 Iunie evidentiaza preocuparea pentru soarta copiilor lumii, exprimind bucuria pentru cei cu o copilarie fericita, dar si ingrijorarea pentru soarta celor napastuiti. Este o zi in care trebuie sa ne aducem aminte ca, in fiecare moment copiii trebuie sa fie in atentia celor mari, a intregii societati, sa fie inconjurati cu dragoste si caldura sufleteasca. Conducerea DGASPC Alba doreste tuturor copiilor: bucurii, multa sanatate si fericire”, a declarat directorul general al DGASPC Alba, Sorin Chirila, care nu a uitat sa le transmita “La multi ani” tuturor copiilor.

Sportivi din Blaj la Campionatul National Scolar de Atletism

 Judetul Alba a fost reprezentat de sportivi din Blaj la Campionatul National Scolar de Atletism desfasurat la sfirsitul saptaminii trecute pe stadionul ‘’Iolanda Balas Soter’’ din Capitala. În proba feminina de 1.500 metri Gabriela Stoica si Madalina Biris, de la Colegiul National ‘’Inochentie Micu Clain’’ Blaj, s-au clasat pe locurile 11 respectiv 12. În proba b feminina de 800 metri Madalina Biris a ocupat locul 13, iar Gabriela Stoica s-a situat pe locul 16. În proba masculina de 3.000 metri Vasile Panazan, de la Grup Scolar ‘’Stefan Manciulea’’ Blaj, a încheiat cursa pe locul 19.

Turul Romaniei incepe la Alba Iulia

 În perioada 5-12 iunie se va desfasura a 47-a editeii a competitiei cicliste Turul României. Prologul contracronometru va avea loc la Deva, iar startul în prima etapa se va da la Alba Iulia. Celelalte capete de etapa de pe traseul ce masoara în total 1.154 de kilometri vor fi la Tirgu Mures, Vatra Dornei, Suceava, Botosani, Bacau, Buzau si Constanta. Vor fi programate 18 sprinturi si 9 catarari. La editia 2010 a „Micii Bucle” vor participa 17 echipe, alcatuite din ciclisti din România, Bulgaria, Germania, Grecia, Israel, Italia, Turcia, Ucraina si Ungaria.

Topul celor mai neinspirate inventii

Desi tehnologia din spatele lor este spectaculoasa, Segway-urile au prins doar la agentii de paza americani din mall-uri si la cei mai lenesi dintre turisti.Desi au fost lansate cu o campanie de marketing extrem de agresiva, vehiculele Segway nu au reusit sa aduca revolutia in domeniul deplasarii zilnice pe care au promis-o. Desi tehnologia din spatele lor este spectaculoasa, Segway-urile au prins doar la agentii de paza americani din mall-uri si la cei mai lenesi dintre turisti. Noua Coca-Cola Oamenii de marketing ar fi trebuit sa-si dea seama de asta: nu e bine sa te pui cu sentimentele consumatorilor fata de anumite produse de referinta. Mai ales cand vine vorba de Coca-Cola, o bautura racoritoare cu o istorie de 99 de ani in spate. Noua versiune, mai dulce, de Coca-Cola, a fost lansata pe piata in aprilie 1985, pe baza unor teste de degustare in care voluntarii erau legati la ochi. In lumea reala noul produs a fost insa un esec de proportii, fiind retras de pe piata dupa numai trei luni. Clippy „Se pare ca scrieti o scrisoare. Aveti nevoie de ajutor", este una dintre intrebarile care au starnit mania utilizatorilor pachetului Mirosoft Office. Asistentul virtual Clippy, o agrafa cu ochi vorbitoare, si-a facut debutul odata cu versiunea din 1997 de Office si si-a castigat repede reputatia de unul dintre cele mai nesuferite personaje digitale, dupa ce a dat dovada de o performanta uluitoare la capitolul locvacitate. In loc sa-i ajute pe utilizatori, Clippy reusea sa-i calce mai mereu pe nervi, astfel ca a fost indeparat din Word de catre programatorii Microsoft. Ierbicidul-minune din Vietnam „Compusul portocaliu" a fost numele unui ierbicid extrem de puternic folosit intre 1961 si 1971, in timpul Razboiului din Vietnam, pentru a distruge frunzisul padurilor vietnameze si a-i scoate astfel la iveala pe inamici. Chiar daca si-a indeplinit scopul, „compusul portocaliu" a implicat costuri morale uriase. Expunerea la ierbicid s-a dovedit letala pentru oameni, cauzand cancer si defecte congenitale. Sute de mii de vietnamezi au avut de suferit in urma substantei, iar trupele americane au fost afectate si ele. CueCat Lansat la apogeul revolutiei digitale de la inceputul anilor 1990, dispozitivul CueCat a fost unul dintre cele mai costisitoare esecuri tehnologice din istorie. Milioane de scannere de coduri in forma de pisica au fost distribuite gratuit pe intreg teritoriul Statelor Unite, in speranta ca americanii urmau sa le foloseasca pentru a citi diferite coduri de bare speciale pentru a naviga pe internet. Producatorii nu au explicat niciodata de ce li s-a parut ca acest procedeu era mai facil decat tastarea unui link in ferestra unui browser. Reviste precum „Wired" si „BusinessWeek" au publicat coduri de bare in paginile lor, insa, in cele din urma, link-urile au invins in fata gadget-urilor in forma de pisica.

Reprezentantii ACOR s-au intilnit la Drimbar

 In satul Drimbar, apartinator comunei Ciugud a avut loc recent Adunarea Generala a Asociatiei Comunelor din România -filiala Alba. Finalitatea uneia dintre problemele înscrise pe ordinea de zi, a fost prezentarea unui mod de organizare si exercitare a activitatii de audit public intern, pe care trebuie sa-l aiba asigurat fiecare administratie locala. Cu aceasta ocazie si în acest scop a fost prezentat un acord de cooperare- cadru agreat de catre Ministerul Finantelor, prin reprezentantii acestora care au participat la lucrarile adunarii. Cu aceasta ocazie, în calitate de secretar al Asociatiei Comunelor din România - filiala Alba, primarul comunei Bistra, Traian Gligor a propus încheierea unui acord de cooperare între ACOR Alba si comunele Bistra, Lupsa, Salciua, Ocolis, Posaga, Rosia Montana, Bucium, Ciuruleasa si Mogos.

Japonia va construi o baza pe Luna

Pana in 2015, Agentia Spatiala japoneza (JAXA) va trimite pe Luna roboti umanoizi, in cadrul unui proiect de 2,2 miliarde de dolari, iar daca totul va decurge conform planului, niponii vor avea, pana cel tarziu in 2020, o baza selenara care va deservi roboti, nu astronauti in carne si oase. Robotii japonezi care vor ajunge pe Luna vor fi giganti de 300 de kilograme, echipati cu senile, panouri solare, seismografe, camere video HD si o multime de alte echipamente stiintifice. De asemenea, vor avea brate similare cu cele ale oamenilor, pe care le vor folosi pentru a culege mostre de roca, ce vor fi trimise pe Terra pentru analize. Robotii vor fi controlati de operatori umani, insa vor fi dotati totodata cu un anumit grad de autonomie, care le va permite sa ia decizii pe cont propriu. 

Sferturi de finala in faza judeteana a Cupei Romaniei

 Miercuri 2 iunie, de la ora 17.00, vor avea loc meciurile din sferturile de finala ale fazei judetene a Cupei României la fotbal, editia 2010-2011. Programul partidelor este urmatorul:- la Abrud: Cuprirom Abrud - Performanta Alba Iulia- la Sintimbru: Viitorul 2 Sintimbru - CS Ocna Mures- la Sebes, pe stadionul „Pielarul”: Sportul Sebes - Muresul Oarda- la Ciugud: Inter Ciugud - Olimpia Aiud.

Liberalii din Blandiana si-au ales liderii

 La sfirsitul saptaminii trecute, liberalii din Blandiana s-au reunit în cadrul Adunarii Generale pentru a desemna prin vot conducerea pentru urmatorii patru ani a organizatiei PNL Blandiana. In cursa pentru presedintia organizatiei s-au înscris Nicolae Gherman si Maria Armeana, care s-a alaturat de curind echipei liberale din localitate, dupa ce i-a parasit pe democrati liberali. Potrivit rezultatelor votului, aceasta din urma a beneficiat de sustinerea si încrederea majoritatii membrilor PNL din Blandiana, care au ales-o în fruntea filialei locale. Maria Armeana va fi secondata în biroul politic local de cei trei vicepresedinti alesi, respectiv, actualul primar, Nicolae Gherman, Alexandru Iuhosi si Ursu Mircea, iar ca secretar, de Marcu Elena. Potrivit noului lider al liberalilor din Blandiana cea mai importanta tinta a actualei echipe de conducere ramine cistigarea alegerilor locale, precum si a alegerilor parlamentare din 2012.

Quentin Tarantino mizeaza pe Dracula

Regizorul Quentin Tarantino pregateste o pelicula bazata pe mitul Contelui Dracula pe care intentioneaza sa o filmeze in Austria, unde va merge curand pentru a cauta castele. Tarantino ar urma sa petreaca patru zile in Austria, pentru a vizita castelele din regiunea Kreuzenstein. Aceste castele au facut parte din decorul filmului „Season of the Witch", in care protagonisti au fost Nicolas Cage si Ron Perlman, care va fi lansat anul acesta. Zona este una muntoasa, abrupta, cu numeroase castele si peisaje tenebroase. Doua alte pelicule despre Dracula sunt pregatite la Hollywood, una regizata de Alex Proyas (numita „Dracula: Year One"), produsa de Universal, si o alta produsa de Brad Pitt („Vlad"), care va fi realizata de casa de productie Summit Entertainment, in regia lui Anthony Mandler. Pana in prezent, legenda lui Dracula a inspirat peste 100 de filme. Cele mai populare dintre acestea sunt pelicula din 1931, cu Bela Lugosi in rolul principal, si cea realizata in 1992 de Francis Ford Coppola, in care a jucat Gary Oldman. Majoritatea scenariilor au avut ca punct de plecare romanul „Dracula", scris de irlandezul Bram Stoker. 

Campionatul national de karate, un real succes

Federatia româna de karate Nipon Budo a organizat în acest week-end la Alba Iulia campionatul national de karate dedicat juniorilor. Sportivii au avut un motiv real de bucurie întrucit la competitie a fost prezent si presedintele federatiei europene de karate. Peste 200 de competitori din intreaga tara s-au aliniat la startul competitiei de karate. Participantii s-au dovedit a fi bine pregatiti, iar juriul a notat pe masura evolutiile participantilor. Competitia a cuprins doua probe, kata si kumite, ambele încheindu-se dupa aproximativ 8 ore de concurs. Un plus la aceasta competitie au dovedit reprezentantele sexului frumos, acestea au fi mai ambitioase decit unii baieti, iar arbitrii au sesizat imediat acest lucru.Simion BaluTa, vicepreSedinte FR Nipon Budo:“Este vorba despre campionatul national de karate nnipon budo Romania, unde participa peste 300 de sportivi si avem onoarea sa avem printre noi pe presedintele federatiei europene IMAF Shihan Bennoy Gheof, 8 Dani”

Functionari publici cercetati pentru coruptie

 Serviciul Judetean Anticoruptie Alba a desfasurat in cei cinci ani de cind a luat fiinta activitati de prevenire si combatere a coruptiei din cadrul structurilor Ministerului Administratiei si Internelor, punind accent pe derularea unor campanii în vederea constientizarii cetatenilor si functionarilor MAI cu privire la pericolul reprezentat de fenomenul coruptiei.Potrivit reprezentantilor acestei institutii, activitatea de prevenire a faptelor de coruptie în rindul personalului din structurile MAI a fost concretizata în desfasurarea unui numar de 256 activitati de instruire la care au participat 1.818 persoane. Pentru promovarea activitatii, s-au organizat peste 340 activitati specifice. La nivelul Serviciului Judetean Anticoruptie Alba, au fost cercetate 186 persoane, dintre care 137 reprezinta lucratori MAI dintre care 36 cu functii de conducere si 101 cu functii de executie. În urma cercetarilor desfasurate de DGA sub coordonarea procurorului, 44 persoane au fost învinuite, iar 58 persoane au fost inculpate. Totodata, ofiterii din cadrul Serviciului Judetean Anticoruptie Alba au prins în flagrant un numar de 19 persoane.

A fost greva si ...nu prea

Decizia Guvernului de a diminua, din luna iunie, salariile bugetarilor cu 25 la suta i-a determinat pe acestia sa apeleze la diferite forme de protest. Unii au fost in greva japoneza, altii au organizat miscari de solidaritate. Au fost institutii in care s-a muncit normal, insa au fost afisate solicitarile si nemultumirile sindicalistilor, iar in unele locuri nici macar unul dintre angajati nu si-a manifestat nemultumirea. Cert este ca, la Alba, cele mai ample miscari de protest anuntate pentru ultimii 10 ani s-au transformat intr-un fiasco.Fara sustinereChiar daca au aparut foarte des la televiziunile nationale anuntind ample miscari de protest, liderii de sindicat nu au reusit sa ii mobilizeze prea bine pe membrii din judetul Alba. Astfel ca, profesorii au protestat, insa bacalaureatul s-a desfasurat in bune conditii, finantistii au fost in greva de solidaritate si au renuntat la greva generala, angajatii din administratie s-au multumit sa sustina revendicarile de la nivel central fara prea mare tam tam, iar in mai multe institutii deconcentrate s-a muncit normal, dar usile si geamurile au fost tapetate cu afise de protest. Singurii care au iesit efectiv in strada au fost cei din sindicatul SANITAS care au protestat timp de doua ore in curtea spitalelor. Nici macar in acest caz munca nu a fost oprita, fiind asigurata asistenta la 30% din capacitate pe durata protestului si integral in rest. Situatia a fost generata de faptul ca in cele mai multe dintre institutii, sindicatele nu au reusit sa obtina susti-nerea a mai mult de 50% dintre membrii. Unii dintre ei au acuzat presiuni din partea conducerii institutiilor, altii, din contra, spun ca sindicatele au fost cele care au exercitat presiuni pentru declansarea grevei. Ce s-a intimplatCa de atitea ori pina acum, la Primaria Aiud, greva generala a fost organizata, dar nu s-a desfasurat. Cetatenii care au venit ieri la primarie au primit insa fluturasi prin care au fost informati cu privire la motivele pentru care functionarii publici aiudeni “sustin” miscarea de protest. Sindicalistii din sectorul veterinar al judetului au fost impartiti in doua tabere, unii sustinind, iar altii condamnind greva, insa nu a fost afectata sub nici o forma asigurarea controlului sanitar-veterinar al produselor de origine animala. Membrii Sindicatului Sanitas Alba au organizat in schimb pichete de greva de solidaritate în curtea unitatilor spitalicesti din judet. “Au participat aproximativ 500 de membrii de sindicat in intreg judetul, cei mai multi la Alba Iulia unde au fost aproximativ 200 de persoane. Din pacate multi dintre medici nu au participat fizic desi spun ca ne sustin. Noi i-am rugat de dimineata sa ne ajute, insa am asigurat 30% din asistenta medicala astfel incit sa nu afectam pacientii, care sint si ei in aceeasi situatie. Am un gust amar cind vad ce s-a intimplat cu colegii nostrii din invatamint, dar probabil ca nu realizeaza inca ca incepind de azi ramin cu un sfert de salariu mai putin. Oricum, noi am fost in greva de solidaritate, dar ne sustinem si cererile noastre”, a declarat liderul Sanitas Alba, Marius Sepi. In cursul zilei de marti, aproximativ 200 de sindicalisti Sanitas vor participa la un miting organizat în fata Prefecturii Alba. Angajatii de la Serviciul de Ambulanta Alba au fost si ei solidari cu miscarile de protest. Astfel, au fost suspendate activitatile de externari si transporturi sanitare neasistate. Si lucratorii din Penitenciarul de Maxima Siguranta Aiud s-au solidarizat cu cei care au protestat împotriva masurilor de austeritate. Greva partiala la Primaria Ocna MuresDoar o parte dintre angajatii Primariei Ocna Mures s-au aflat in greva, desi initial au anuntat ca vor opri total lucrul, in cursul zilei de ieri. Potrivit primarului Augustin Dragut, mai putin de 40% dintre angajati au intrerupt lucrul, pentru a nu bloca functionarea primariei. Au fost asigurate, de exemplu, serviciile de stare civila, insa nu au fost incasate taxe si impozite, iar serviciul urbanism nu a desfasurat nici o activitate. Angajatii de la Compartimentul Agricol au preferat sa faca greva japoneza.                                                                             M. M. 

Accident la Vint

 Simbata la ora 11.16, pe DN 7, în afara localitatii Vintu de Jos, G.I.S., de 41 ani, domiciliata în Poiana Sibiului, judetul Sibiu, în timp ce a condus un autoturism, pe directia de mers Orastie-Sebes, a patruns pe contrasens si a intrat în coliziune cu o semiremorca care era tractata de un autotractor condus regulamentar din sens opus de P.F., de 45 ani, domiciliat în comuna Ceica, judetul Bihor. În urma impactului autoturismul condus de G.I.S., a fost proiectat în autoturismul condus regulamentar din sens opus de S.I., de 36 ani, domiciliat în orasul Geoagiu, judetul Hunedoara. Ca urmare a accidentului S.I. a suferit leziuni corporale, respectiv ‘’traumatism cranio-cerebral, plagi ale scalpului’’. Politistii rutieri cerceteaza împrejurarile producerii accidentului rutier.                             

Copiii expun de ziua lor

 Astazi, la Muzeul National al Unirii Alba Iulia va avea loc, incepind cu ora 13, vernisajul unei expozitii de icoane pe lemn si sticla realizate de copii in cadrul unui atelier de icoane desfasurat pe parcursul anului scolar 2009 - 2010. Vor expune elevii Scolilor cu clasele I-VIII din Galda de Jos, Avram Iancu si Bucerdea Vinoasa, dar si prescolarii de la Gradinta cu Program Prelungit nr. 12 din Alba Iulia.                     

Pentru 2010

 Concursurile locale de proiecte de tineret vor avea loc si in 2010 la sediul Directiei Judetene pentru Tineret Alba, in data de 30 iunie. Perioada de derulare a proiectelor este cuprinsa intre 4 august si 1 decembrie. Vor fi urmarite in general abordari pe tema cresterii participarii tinerilor la viata societatii, reducerea factorilor de risc care conduc la marginalizare si excludere sociala, activitati organizate de Ziua Internationala a Tineretului si actiuni organizate in parteneriat cu Consiliul Judetean al Elevilor. Perioada de depunere a proiectelor este cuprinsa intre 14 si 29 iunie 2010, iar bugetul total este de 7.200 lei.    

Sarbatoare pentru batrinii nevoiasi din Rosia de Secas

 Persoanele virstnice nascute in lunile martie aprilie si mai “incartiruite” la Asezamintul Social Sfintul Ierarh Nicolae din Rosia de Secas au fost sarbatorite in aceasta saptamina.  Virstnicii au avut astfel ocazia sa viziteze Expozitia Etnografica din comuna Rosia de Secas, dupa care au luat parte la o mica petrecere organizata de personalul angajat si copiii din Centrul de Zi, unde au fost serviti cu tort si bauturi racoritoare. De mentionat este faptul ca Serviciul socio-medical de ingrijire la domiciliu a persoanelor virstnice din comuna Rosia de Secas a fost infiintat in toamna anului 2008 si functioneaza in colaborare cu Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia, Consiliul Judetean Alba prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Alba si Consiliul Local Rosia de Secas. In cadrul acestui asezamint beneficiaza de ingrijire un numar de 20 de persoane virstnice sarace si dependente fizic de astfel de servicii.                     

Constientizare pentru ecologizare in Apuseni

 Directorul Scolii Generale cu clasele I-VIII “Nicodim Ganea” Bistra, profesorul Traian Tito Virciu a initiat un proiect avind drept tema ecologizarea malului Ariesului pe o suprafata de 3 kilometri, în fiecare comuna participanta la acest proiect, respectiv, Rosia Montana si Bistra, dar si o expozitie cu imagini de dinaintea activitatii paralel cu imagini rezultate la finalul activitatii organizata în fiecare scoala. Proiectul are ca parteneri Inspectoratul Scolar Judetean Alba, care va coordona desfasurarea proiectului la nivel judetean si va contacta scolile pentru a le solicita participarea la acest proiect, Consiliul Judetean, care are ca responsabilitate împartirea de sepcute si tricouri inscriptionate cu numele proiectului, dar si premierea participantilor, Administratia Nationala Apele Române Directia Apelor Mures, care va asigura transportul deseurilor, necesarul de manusi si saci de gunoi pentru actiunea de ecologizare, compania Rosia Montana Gold Corporation, care va pune la dispozitie sacii de gunoi si manusile pentru proiect, Parteneriatul pentru Mediu Rosia Montana, Primaria comunei Bistra, Politia comunei Bistra, Dispensarul comunei Bistra, Agentia Nationala de Protectie a Mediului, Institutia Prefectului Alba, Directia Silvica Alba, Inspectoratul de Politie al judetului Alba. Proiectul are ca argument formarea personalitatii umane înca de la virste mici, dar si realizarea unor activitati practice care dezvolta simtul responsabilitatii fata de mediul înconjurator, fata de posteritate. Ideea acestei actiuni a luat nastere pe data de 22 martie 2009, cind la Scoala cu clasele I-VIII “Nicodim Ganea” din Bistra s-a desfasurat simpozionul dedicat Zilei Apei. Atunci copii au facut o prezentare care ilustra Ariesul plin de PET-uri, de gunoaie, în contradictie cu imaginile paradisiace gasite pe internet. Elevii acestei scoli si-au propus sa initieze o campanie de “salvare” a riului Aries de la izvoare si pina la iesirea din judetul Alba, tocmai pentru a da un exemplu de conduita tuturor cetatenilor care nu respecta natura si o exploateaza nemilos. Anul trecut a avut loc prima editie a acestui proiect, organizat doar de scoala cu clasele I-VIII “Nicodim Ganea” Bistra, la care au participat peste 250 de copii dornici de a trai într-un mediu curat.

Arhitectura interbelica pentru Valea Caselor

 Dupa o ampla actiune de ecologizare a Vaii Caselor, primarul orasului Cimpeni, Andres Ioan Calin a reusit sa redea din nou forma arhitecturala a celor trei podete care traverseaza valea, o forma arhitecturala care dateaza înca din perioada interbelica. Edilul din Cimpeni a rasfoit anterior o colectie de ilustrate aflate în arhiva orasului pentru realizarea acestei vechi arhitecturi a podetelor. La ora actuala parapetii celor trei podete au fost construiti din nou din beton, mozaic si fier forjat, o constructie pe care edilul capitalei Tarii Motilor a considerat-o specifica urbei, dar si utila.

Nicusor Stanciu pleaca in Germania

Prin intermediul unui impresar din strainatate, clubul unirist a primit propunearea ca talentatul fotbalist de numai 17 ani sa plece in Germania pentru a fi urmarit la lucru de fosta adversara a Unirii Urziceni, din Champions League. Stanciu mai are propuneri si de la formatii din Rusia, Italia (Sampdoria) sau Anglia (Chelsea). Altfel, pe linga Bucurica, germanii de la Koln s-au aratat interesati si de uniristii Stanciu si Calin Cristea, ultimul fiind vizat si de catre moldovenii de la Vaslui, respectiv Seriff Tiraspol. ‘’Am primit invitatie de la Stuttgard prin intermediul unui impresar si pina pe 4 iunie Stanciu va sustine probe de joc la gruparea germana’’, a spus Nicolae Lupu, presedintele executiv interimar al Unirii, ce il va insoti pe Stanciu in prima experienta externa a vietii sale. ‘’Vreau sa-mi demonstrez valoarea si sa-mi arat calitatile acolo. Este un pas inainte pentru mine si sper din tot sufletul sa fiu pastrat acolo’’, spune Stanciu. 5 locuri in Liga I are la activ tinarul Stanciu

Plingeri penale dupa greva din invatamint

Potrivit inspectorului general scolar al judetului Alba, Cornel Sandu, greva profesorilor a afectat in mica masura desfasurarea cursurilor si nu a creat probleme in privinta organizarii bacalaureatului. El a aratat ca, potrivit situatiei centralizate la ISJ Alba, mai putin de 24% din personalul din invatamint s-a aflat in greva, elevii fiind anuntati sa se prezinte la ore dupa un program special, mai exact sa nu se prezinte la cursurile care nu erau tinute de profesorii care au semnat pentru protest. El a declarat ca scolile in care nu s-au tinut deloc cursuri au fost, in general, scoli mici, cum ar fi cele din Vadu Motilor, Sohodol si Scarisoara. In rest, profesorii s-au prezentat la ore dupa programul normal sau au fost inregistrate proteste partiale. Cornel Sandu a declarat ca, dintre examinatorii care s-au inscris pentru proba de competente lingvistice intr-o limba moderna, doar 6 au transmis ca sint in greva, acestia fiind inlocuiti cu alti profesori. Seful ISJ Alba s-a aratat convins ca protestul sindicalistilor din invatamint va scadea in intensitate incepind de astazi, estimind chiar ca vor mai fi circa 10% dintre profesori in greva. Sindicalistii acuzaPresedintele Sindicatului Invatamint Alba, Ioan Stanca, a declarat ca doar aproximativ 1.200 de profesori au mai intrat in greva. In privinta afirmatiilor referitoare la faptul ca multi dintre profesori vor renunta la greva incepind de astazi, el este de parere ca “este o dezinformare”, de tipul celor de dinainte de revolutie, avind drept scop tocmai descurajarea oamenilor. Dupa aceste acuzatii, seful ISJ Alba a declarat ca a verificat situatia inregistrata la Colegiul Tehnic Aiud. “Acolo este un singur politist la poarta, la fel ca la fiecare centru de examinare, care ii legitimeaza la intrare pe membrii comisiei de examinare si pe elevi. Aceasta este procedura, asa se intimpla peste tot. In timpul examenului, in centrul de examinare nu are ce sa caute nici macar secretara. Daca profesorii respectivi nu erau membri in comisie, nu au intrat. Aceasta este regula”, a declarat Cornel Sandu. Pe de alta parte, seful ISJ Alba a respins orice acuzatie legata de eventuale presiuni care s-ar fi facut asupra profesorilor, chiar daca recunoaste ca le-a cerut directorilor sa gaseasca solutii pentru ca bacalaureatul sa nu fie afectat. “Am avut o discutie cu directorii de scoli si le-am cerut sa discute cu profesorii de engleza si franceza. Este dreptul lor sa intre in greva, dar examenul de bacalaureat este altceva. Am facut apel la ei sa vina la examen. Unii au ales sa vina, altii nu. A fost decizia lor”, a conchis Cornel Sandu. “Restul au fost intimidati de directori. Au renuntat in special cei din comisiile de bacalaureat. O situatie grava s-a inregistrat la Colegiul Tehnic din Aiud, unde au fost postati la porti jandarmi, au fost aduse comisii din afara liceului, iar profesorii din scoala nu au fost lasati sa intre, nici macar comitetul de greva. Bineinteles ca nu lasam lucrurile asa. Miine (n. r. - astazi) avem mitingul si apoi cautam pirghii sa facem cu sindicalistii plingeri penale pentru situatia creata. Nimeni nu ma poate inlocui daca sint in greva”                                                                        a declarat Ioan Stanca. 

Ploi si vijelii de cod galben in Alba

 Meteorologii au anuntat prin intermediul reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Alba cod galben in 23 de judete, printre care si judetul nostru. Conform specialistilor de la Administratia Nationala de Meteorologie, incepind de ieri de la ora 9.00 si pina astazi sint posibile vijelii, viituri si caderi de grindina. ‘Cantitatile de apa vor depasi local 30 l/mp si izolat 60 l/mp. Pe arii restrinse si in celelalte regiuni, indeosebi in cursul dupa-amiezii se vor semnala averse, descarcari electrice, intensificari ale vintului - trecator cu aspect de vijelie si caderi de grindina, iar izolat cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp’’, au aratat meteorologii.  

O albaiulianca a cistigat Marsul Factorilor Postali

 O albaiulianca a cistigat la sfirsitul saptaminii trecute Marsul Factorilor Postali Organizat de Directia Regionala de Posta Brasov. La competitia profesional sportiva organizata in acest an la Bran, au participat angajati ai Postei Romane din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. La startul competitiei s-au aliniat in total 36 postasi, din care 18 femei, ce au marsaluit pe distanta de 3.000 metri si 18 barbati, ce au avut de parcurs un traseu de 7.000 metri. Alexandra Simona Suciu, angajata a Oficiului Postei Romane din municipiul Alba Iulia a trecut prima linia de sosire si va participa la etapa nationala a competitiei, care va avea loc in data de 12 iunie, in statiunea Baile Felix, judetul Bihor.    

Distractie in spatiile Ryma

 Timp de trei zile, atmosfera de aici a fost foarte animata, tinerii avind ocazia sa asiste la doua seri de concert cu muzica pe gustul lor, in care “capetele de afis“ au fost Luna Amara si Artanu’ (ex-Timpuri Noi). In cursul zilei de simbata, au fost concentrate toate jocurile de actiune, incluzind airsoft (lupta cu bilute cu aer), simulare de batalii in costume medievale, concurs de tir cu arcul si alte jocuri. Pe toata durata festivalului au fost prezentate ex-pozitii de arta, iar duminica seara Trupa Skepsis a prezentat comedia “Oscar”, dupa care au fost proiectate filme de scurt metraj. Un moment important s-a “consumat” duminica la ora 14, cind a fost inaugurat primul panou profesional de catarat din Alba Iulia, finantat de Fundatia Comunitara Alba prin programul YouthBank. A fost vorba despre inaugurarea oficiala, deoarece panoul a fost “luat cu asalt” inca de vineri seara de tinerii care doreau sa-si incerce talentul de alpinisti. “Este a doua editie si a mult mai greu decit prima data. Am vrut sa fim mult mai profesionisti, sa aratam ca se poate organiza ceva de calitate si a fost foarte greu din cauza lipsei oamenilor, dar pina la urma au venit si altii din alte localitati si ne-am descurcat”, a declarat Cristina Cindea, de la Asociatia Culturala RYMA, care a organizat manifestarea. Ceea ce a fost cu adevarat de remarcat a fost grija tinerilor prezenti in spatiile RYMA pentru natura, aproape nici unul neparind “deranjat” sa gaseasca o pubela unde sa arunce chiar si o hirtie. De remarcat au fost si citeva trupe locale, care au sanse reale sa ajunga pe scene mult mai mari, bineinteles daca se vor tine de treaba. Pe de alta parte, la sfirsitul acestei luni, spatiile RYMA vor gazdui o noua “etapa” a Taberei de restaurare. “Am avut doua ateliere din cadrul taberei de restaurare, cel de peisagistica si cel de dulgherie, iar atelierul de restaurare a caramizilor va fi intre 20-30 iunie. Se pare ca anul acesta vom avea studenti straini, pentru ca studentii romani nu termina sesiunea in timp. Deja s-au anuntat studenti straini in tabara. Noi avem buget de 15 participanti, daca mai primim de undeva bani, marim numarul”, a mai spus Cristina Cindea.

Sala de sport moderna la Ocna Mures

 Astazi, la Ocna Mures va fi inaugurata o sala de sport moderna, absolut necesara in conditiile in care cele doua existente in oras sint mici si vechi, din 1976 si 1977. Potrivit primarului Augustin Dragut, noua sala de sport are 3.550 de metri patrati si 150 de locuri. Aceasta este situata in zona centrala a orasului, in spatele Casei de Cultura si va functiona pe linga Scoala “Lucian Blaga”. Sala va fi folosita de intreaga comunitate: pina la ora 15 va fi la dispozitia elevilor scolii, apoi pina la ora 19 va fi folosita de grupele de volei, handbal, dans modern si alte sporturi, iar intre orele 19 si 22, sala va putea fi inchiriata de localnicii care vor sa practice diferite sporturi, la pretul de 50 lei/ora. Augustin Dragut a mai precizat ca investitia a fost realizata cu fonduri de la Banca Mondiala, in valoare de 3,4 milioane lei. Primaria a contribuit cu pregatirea terenului, asigurarea utilitatilor si cu amenajarile exterioare, investitia locala fiind de circa 200.000 lei.         

Zilele Orasului s-au incheiat cu bine

Ziua de duminica a fost una mai relaxata din punct de vedere al programului manifestarilor, motiv pentru care foarte multi dintre localnici au iesit putin la plimbare si apoi au ramas in asteptarea serii. Prima data, pe scena din apropierea Casei de Cultura a Sindicatelor a fost programat concertul de muzica populara. Imediat dupa incheierea acestuia a urmat un alt concert, dedicat tinerilor. Putin dupa ora 22.00 organizatorii au programat focul de articifii, unul mai scurt, dar mult mai concentrat decit in ceilalti ani. Cert este ca acest moment a fost unul dintre cele mai apreciate din intregul program dedicat Zilelor Orasului. Relaxare si voie bunaPentru concertul de muzica populara, asistenta a fost formata in mare majoritate din persoane de virsta a doua si a treia care au apreciat eforturile organizatorilor. “A fost foarte frumos. Nu am crezut ca o sa vina prea multi cintareti ca am inteles ca nu prea sint bani, dar pina la urma a iesit bine. Ne-am mai relaxat si noi putin ca sintem intr-o perioada destul de agitata”, a marturisit o doamna venita sa il asculte pe Ionut Fulea. Putin mai tirziu pe scena au urcat cei de la Paradigma si Play and Win. “Puteau sa aduca formatii mai bune. A fost cam slabut, dar am iesit cu prietenii si ne-am distrat impreuna. Acum mergem sa bem o bere sa incheiem seara asa cum trebuie”, a spus un tinar venit la concert. Putin dupa ora 22.00 focurile de artificii au luminat cerul municipiului, iar asistenta a fost incintata. “Parca au fost mai scurte decit in alti ani, dar mult mai frumoase. Au fost mai concentrate si mai reusite”, a explicat o localnica iesita in parc cu intreaga familie. “Mai bine ca nu au durat mult. Ne durea gitul alta data pina se terminau. Ar trebui ca si anii viitori sa faca la fel. Toate gramada odata si gata in trei minute. De fapt asta este frumos la artificii”, a apreciat un alt albaiulian. Aprecieri de finalViceprimarul municipiului Alba Iulia, Paul Voicu a declarat ieri ca manifestarile au fost reusite si ca s-a demonstrat ca serbarile orasului pot fi la fel de atractive si daca au un buget redus. “Noi am incercat in fiecare an sa aducem lucruri noi in organizare. Am incercat sa fim dinamici si in 2010 ne-am bucurat sa primim un raspuns extraordinar din partea unitatilor scolare din municipiu si sprijinul foarte consistent al agentilor economici. Cred ca, per total a fost o sarbatoare reusita”, a spus edilul. Paul Voicu a declarat ca cele mai apreciate evenimente, Campionatul National de Majorete si Tirgul de Oferte Educationale sint manifestari care ar putea deveni traditionale la Alba Iulia. “Am avut mult de munca pentru majorete pentru ca au venit din intreaga tara si au venit arbitrii de la nivel national si international. Nu a fost usor, dar daca se poate vom permanentiza aceasta intrecere aici la Alba Iulia. In ceea ce priveste Tirgul de Oferte Educationale a fost un succes si vom vedea cum putem sa continuam traditia in anii care urmeaza”, a mai completat viceprimarul.

Seitan: Salariile bugetarilor puteau fi reduse cu 50% in 2011

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ieri ca era posibil ca anul viitor salariile bugetarilor sa scada cu 30-50%, sau chiar mai mult, daca actualele masuri nu ar fi fost aplicate. „Nu am facut o analiza pe scaderea salariilor anul viitor, dar daca nu am fi luat aceste masuri, ar fi posibil sa scada salariile si cu 70% in 2011. Daca nu am fi luat aceste masuri sau daca se aplica si nu vor avea rezultatele scontate, singura solutie este sa cada Guvernul“, a declarat Seitan. La rindul sau, premierul Emil Boc a aratat ca proiectele de legi vor intra in vigoare o data cu avizul Parlamentului si publicarea in Monitorul Oficial. Premierul a spus ca reducerea salariilor si pensiilor va fi valabila doar pina la sfirsitul anului 2010, masura fiind una temporara.     Tot ieri, Mihai Seitan a declarat ca persoanele care detin drepturi de autor sau PFA (persoana fizica autorizata) vor plati statului contributii pentru pensii si somaj, din venitul salarial total. Ministrul a precizat ca inca nu poate spune „cum va arata legea“, dar a mnetionat ca aceste contributii urmeaza a fi platite o cota-parte de angajator si o cota-parte de angajat.

Noi pirghii de combatere a evaziunii fiscale

„Este evident ca nu vom putea sa diminuam veniturile bugetarilor sau ale pensionarilor si sa lasam evaziunea fiscala sa infloreasca“, a declarat in acest sens primul-ministru Emil Boc. „Noi consideram ca masurile adoptate sint dintre cele mai dure, iar aici vorbim de instituirea unui control strict la intrarea in tara a produselor cu risc ridicat de evaziune“, a declarat, la rindul sau, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. El a mentionat introducerea taxarii inverse pentru produsele specificate in textul actului normativ, si anume cereale, legume, fructe, carne si produse din carne, zahar, zahar brut etc.     Printre masurile adoptate de Guvern se numara si introducerea Registrului Operatorilor Intracomunitari, prin care se urmareste a se elimina cit mai mult din evaziunea din zona TVA-ului intracomunitar. In ceea ce priveste antrepozitul fiscal, ramin antrepozitele fiscale de productie si dispar antrepozitele de depozitare, cu exceptia celor ale producatorilor, care vor fi in numar limitat pentru producatorii autorizati de tigari si pentru rafinarii. „Prin masurile adoptate, Guvernul vizeaza inclusiv limitarea evaziunii prin cesionare si insolventa. In acest sens, a fost introdusa obligativitatea solicitarii avizului organului fiscal in cazul cesionarii, astfel incit firmele cu datorii sa nu poata fi cesionate pina in momentul in care Fiscul este informat in legatura cu aceasta intentie si aproba cesionarea. Referitor la insolventa, se introduce o raspundere comuna a administratorului“, se arata in comunicatul emis de Guvern.     Potrivit ministrului Finantelor, alte modificari legislative vizeaza trecerea unor acte de contrabanda care erau pina acum calificate ca fiind contraventii in sfera infractiunii.     Sint prevazute, de asemenea, masuri in ceea ce priveste activitatea de duty-free. Astfel, magazinele in regim duty-free vor continua sa existe, insa vor plati anticipat accize, taxe vamale si TVA, urmind sa le recupereze dupa ce vor face dovada ca produsele respective au parasit teritoriul vamal al Romaniei.

600 de litri de alcool si 70.000 de tigari, confiscate

Politistii clujeni alaturi de comisarii Garzii Financiare si inspectorii Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Cluj au confiscat in decursul ultimei saptamini 600 de litri de alcool si 70.000 de tigari. Potrivit purtatoarei de cuvint a Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj, Gina Pop, prejudiciul estimat in cazurile depistate de contrabanda cu tutun se ridica la peste 30.700 de lei. De exemplu, intr-una din razii a fost depistat un barbat din Bucuresti care transporta 587 de litri de alcool dublu rafinat, fara sa aiba documente de transport pentru marfa. Alcoolul, in valoare de peste 17.000 de lei, a fost confiscat, iar pe numele barbatului a fost intocmit un dosar de cercetare penala pentru evaziune fiscala.  De asemenea, el a fost sanctionat cu o amenda de 1.500 de lei. Potrivit reprezentantei IPJ Cluj, acest tip de actiuni va continua si in perioada urmatoare.

Si privatii sint in greva

Aproape 1.000 de muncitori de la firmele Carbochim si Eckerle au intrat ieri in greva de solidaritate, alaturi de sindicalisti, a declarat Grigore Pop, liderul Cartel Alfa. Potrivit acestuia, urmeaza sa intre in greva, in cascada, si alte firme, precum ACE, Nokia, Napolact, Napochim, fara insa ca angajatii acestora sa-si intrerupa neaparat lucrul. Grigore Pop a explicat ca muncitorii din mediul privat sint nemultumiti de impozitarea tichetelor de masa si de propunerile de modificare a Codului Muncii.    A. D.

Seminar dedicat firmelor

Camera de Comert si Industrie (CCI) Cluj, in parteneriat cu compania Creditreform Romania, organizeaza miine, 2 iunie, un seminar special pe tema „Servicii dedicate companiilor din Transilvania pentru depasirea perioadei de criza“. Evenimentul va incepe la ora 11, la sediul CCI Cluj, si va cuprinde in final si o sesiune de intrebari si raspunsuri.    A. D.

2.500 de beneficiari de fonduri europene

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a anuntat ca urmeaza sa semneze peste 2.500 de contracte de finantare cu beneficiarii fondurilor europene nerambursabile. Valoarea publica a contractelor de finantare care sint in curs de semnare este de peste 700 de milioane de euro. Potrivit conducerii APDRP, cele mai multe proiecte ce au fost selectate si urmeaza a se contracta vor fi pentru Masura 112, respectiv 1.619 cereri de finantare cu valoarea publica de 35,56 de milioane de euro. Pina in acest moment, pentru Masurile de finantare implementate de catre APDRP au fost contractate efectiv 10.841 de proiecte, in valoare de 2,27 de miliarde de euro. In acest context, reamintim ca presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a solicitat in urma cu citeva zile demisia lui Gavril Vadan, directorul APDRP, declarindu-se nemultumit de modul in care s-au avizat spre finantare proiectele promovate de la nivelul judetului Cluj catre APDRP. Astfel, Tise a explicat ca din cele 50 de proiecte depuse la nivelul judetului Cluj de catre autoritatile locale, un numar de 45 au fost promovate ca indeplinind conditiile de eligibilitate, insa la nivelul APDRP doar 18 din acestea au fost declarate cistigatoare.

Tise se intilneste cu locuitorii din Vad si Citcau

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, isi continua astazi seria intilnirilor cu cetatenii din judetul Cluj din cadrul programului „Audiente in teritoriu“. Astfel, Tise se va intilni cu locuitorii comunelor Vad si Citcau, dupa urmatorul program: Vad – ora 16, in sala Caminului Cultural din localitate si Citcau – de la ora 18, in Sala Tineretului.    M. O.

Rares Niculescu, in negocieri cu australienii

Europarlamentarul clujean Rares Niculescu, prim-vicepresedinte al Comisiei pentru Agricultura a Parlamentului European (PE), a condus o delegatie a PE in Australia, in vederea consolidarii relatiilor de comert cu produse agricole si agro-industriale. Vizita a avut loc in perioada 20-31 mai si a inclus, printre altele, intrevederi cu Tony Burke – ministru pentru Agricultura, Paduri si Pescuit, dar si cu reprezentanti ai Comisiei pentru Industrii Primare si Resurse a Parlamentului australian si cu membri ai Federatiei Fermierilor Australieni. Rares Niculescu a explicat ca aceasta vizita a avut loc in contextul dezbaterilor privind viitorul Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene aflate pe rolul Parlamentului European, dezbateri care implica problematica relatiilor comerciale externe ale UE. Australia este unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Uniunii Europene, exportind in UE circa 11% din Produsul sau Intern Brut.    M. O.

Zi plina pentru copii, de 1 Iunie

Autoritatile locale le-au pregatit astazi celor mai mici dintre clujeni numeroase surprize, cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor. De la ora 10, in Piata Unirii va avea loc premierea celor peste 800 de copii care au participat la concursul „Iubesc Clujul Curat“, iar de la ora 11, participantii la concurs vor porni spre Parcul Rozelor in Marsul Curateniei. De la ora 12, va fi inaugurat Parcul Rozelor, recent reabilitat, iar de la ora 17, in Piata Unirii, copiii din gradinitele clujene vor participa la o parada a costumelor de carnaval realizate chiar de catre ei in cadrul proiectului „Caravana culorilor“. Pe tot parcursul zilei de 1 Iunie, primarul Sorin Apostu va fi insotit de Dan Stefan Ilie Anca, desemnat „Primar pentru o zi“ in urma concursului cu acelasi nume initiat de Primaria clujeana. De asemenea, presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, a anuntat ca le va acorda astazi o atentie speciala copiilor din judet, astfel ca de la ora 13 va oferi pachete cu cadouri minorilor aflati in grija Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Cluj.    M. O.

Ziua Piticotilor, sarbatorita la ?Habitat?

100 de copii din comunitatea ONG-ului „Habitat pentru Umanitate“ Cluj vor participa miine la „Ziua Piticotilor Habitat 2010“, care va avea loc in parcul Nadasel din Cluj-Napoca. In cadrul acestui eveniment, se vor desfasura diverse jocuri, concursuri, iar copiii vor primi si jucarii. „Ziua Piticotilor Habitat“ este deja o traditie, fiind organizata in fiecare an. „Habitat pentru Umanitate“ Cluj activeaza deja de 11 ani, construind si renovind locuinte pentru familiile cu venituri mici. Pina acum, au fost ajutate peste 700 de persoane, adulti si copii.    G. D.

Reticenta fata de leasingul de personal

Norocul clujenilor care isi cauta un loc de munca este ca majoritatea firmelor, daca angajeaza, prefera sa o faca pe perioada nedeterminataSpre fericirea clujenilor aflati in cautarea unui loc de munca, majoritatea firmelor dispuse sa faca angajari ofera contracte pe perioade nedeterminate. Practic, numarul companiilor care apeleaza la serviciile unor angajati pentru activitati sau nevoi operationale temporare este foarte mic la Cluj.     Intreprinzatorii nu sint interesati de astfel de acorduri din cauza ca acestea presupun o serie de conditii, dintre care unele nu ii avantajeaza. Angajatii care semneaza un astfel de contract trebuie sa stie ca pot fi supusi unei perioade de proba.     „Daca durata contractului este mai mica de 3 luni, perioada de proba nu va depasi 5 zile lucratoare. Daca perioada contractuala va fi intre 3 si 6 luni, perioada de proba nu va depasi 15 zile lucratoare si maximum 30 de zile de proba pentru un contract individual de munca pe perioada de munca mai mare de 6 luni“, se arata in Codul Muncii. Acesta mai stabileste ca, pentru functii de conducere, daca durata contractului depaseste 6 luni, perioada de proba nu va depasi 45 de zile lucratoare.    Nu exista avantaje pentru nici o parteSi, cu toate ca din cauza crizei multi patroni ar putea sa aleaga contracte de acest gen, ei le prefera, totusi, pe cele clasice. „Firmele angajatoare trebuie sa plateasca, pe linga costurile cu forta de munca, impozitele si asigurarile, si anumite sume de bani pentru ca firmele de intermediere de forta de munca sa poata avea profit“, a explicat directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, Daniel Don. In plus, el a afirmat ca nu exista facilitati nici pentru angajatori, care trebuie sa plateasca in plus, si nici pentru angajati, care nu pot fi siguri pe locurile lor de munca pe perioade mai lungi.     „Ar fi fost bine daca fiecare firma de intermediere ar fi avut in oferta un numar mai mare de locuri de munca, astfel incit sa isi permita sa le ofere clientilor in permanenta de lucru sau macar pe perioade de 5-6 luni“, a opinat Don.     Durata de contractului trebuie prevazutaContractul individual de munca pe perioada determinata trebuie sa prevada expres durata pentru care se incheie si poate fi prelungit numai de doua ori. Conform articolul 82, alineatul 2 din Codul Muncii, contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 de luni.

Ce se intimpla astazi la TIFF

De Ziua Copilului, programul educational pentru copii si tineret EducaTIFF le ofera celor mici filmul „Brendan si Secretul din KellsS, de Tomm Moore si Nora Twomey, o productie care a facut senzatie la festivalurile de film din intreaga lume, fiind nominalizat la Premiile Oscar si la Premiile Academiei Europene de Film pentru cel mai bun film de animatie. Filmul se adreseaza copiilor cu virste de peste 8 ani si va putea fi vazut la Cinema Republica, de la ora 10.     Proiectia va fi urmata de o sesiune speciala de dezbateri pe baza unei fise de film realizate de organizatori, filmul fiind prezentat foarte tinarului public de catre directorul festivalului, Tudor Giurgiu.     Apoi, de la ora 17, copiii sint invitati la Cinema Victoria, pentru a afla povestea plina de peripetii a doi tineri pe nume „Karla si Jonas“.    Filme pentru cei mariLa Cinema Victoria, de la 19.15, publicul va putea viziona primul film romanesc din competitia TIFF de anul acesta: „Felicia inainte de toate“, in regia lui Razvan Radulescu si a Melissei de Raaf.     De la 20.30, la UBB Auditorium vine unul dintre cele mai asteptate filme ale sectiunii Focus Israel, care marcheaza de altfel si deschiderea oficiala a acestei sectiuni: „Lebanon“, in regia lui Samuel Maoz.     Tot astazi, de la ora 21.45 la Ursus Open Air va fi proiectat unul dintre cele mai premiate titluri ale anului 2010 „Precious: Based on the Novel Push by Sapphire“ (SUA, 2009). Fillmul a cistigat Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat, dar si premii Oscar, BAFTA si Globul de Aur pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar (Mo’Nique).

BAC la Limba moderna fara incidente

Aproximativ 7.000 de elevi clujeni de clasa a XII-a din 60 de centre de evaluare au sustinut ieri fara nici un fel de probleme proba de Limba straina din cadrul examenului de Bacalaureat.      Desi la nivelul judetului Cluj aproape 3.000 de profesori au fost in greva generala, proba de Limba moderna din cadrul Bacalaureatului nu a fost afectata. „Proba de astazi a decurs fara nici un fel de incidente in toate cele 60 de centre de evaluare din judet“, a declarat Horia Corches, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj. Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala este ultima din cadrul probelor orale ale examenului de Bacalaureat si se desfasoara in intervalul 31 mai – 4 iunie. Aceasta evaluare presupune trei tipuri de teste: un test scris, cu durata de 90 de minute, un test oral, de 10-15 minute, si un test de intelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute.     „Astazi (ieri – n.r.) toti elevii de clasa a XII-a din judet au sustinut proba scrisa la Limba moderna si testul de intelegere a unui text audiat, urmind ca in urmatoarele zile sa aiba loc evaluarea orala a candidatilor“, a spus reprezentantul ISJ Cluj. Rezultatele de la aceasta proba vor fi afisate pe data de 7 iunie.    Fara probleme si in restul tariiLa nivel national, la aceasta evaluare au participat peste 200.000 de candidati in 1.419 unitati de invatamint stabilite ca centre de examen, conform graficului initial. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ieri ca Bacalaureatul a decurs normal si toate procedurile au fost respectate. Ministrul le-a multumit cadrelor didactice care au participat la proba de ieri a Bacalaureatului.     „Doresc pe aceasta cale sa le multumesc, in mod particular, profesorilor care au ales sa fie astazi (ieri – n.r.) alaturi de elevi. De asemenea, doresc sa le multumesc personal Inspectoratelor Scolare Judetene si inspectorilor care au organizat foarte bine acest Bacalaureat cu toate ca in acest an conditiile nu au fost asa bune“, a spus ministrul, citat de Agerpres. El a adaugat ca intelege foarte bine situatia dificila prin care trece Romania si nemultumirile profesorilor. „As vrea sa mai spun ca inteleg foarte bine nemultumirile profesorilor si, de asemenea, inteleg foarte bine si faptul ca trecem printr-o situatie foarte dificila cu totii si le multumesc profesorilor care au ales sa fie alaturi de noi“, a mai spus ministrul.

Medicii spun ca taxarea serviciilor medicale la cerere e legala

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) sustin ca perceperea de taxe aferente unor servicii medicale si mai ales unor servicii medicale la cerere este perfect legala. Explicatia medicilor vine in contextul in care in ultima vreme au aparut o serie de acuzatii nefondate cu privire la activitatile desfasurate de cabinetele de medicina de familie, o data cu intrarea in vigoare, in luna martie, a ordonantei potrivit careia toate serviciile medicale (cu exceptia urgentelor, a bolilor acute si subacute) sint acordate in baza unor programari. Astfel, Casa de asigurari recunoaste un numar de 20 de consultatii in medie pe zi, iar pacientii care solicita furnizarea acestor servicii medicale inaintea datei programate sau fara programare trebuie sa achite contravaloarea acestor servicii medicale.    A. D.

Cerere mare de personal in administratie si sanatate

Cea mai mare cerere de forta de munca in primul trimestru al acestui an s-a inregistrat in sectoarele bugetare, respectiv in activitatile de administratie publica (1,94%) si in cele de sanatate si asistenta sociala (1,39%), potrivit unui raport emis ieri de Institutul National de Statistica (INS). In ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante, aceasta a fost de 0,70%, in crestere cu 0,20 de puncte procentuale fata de trimestrul precedent. In comparatie cu acelasi trimestru al anului 2009, rata locurilor de munca vacante a inregistrat o scadere cu 0,57 de puncte procentuale, precizeaza INS. Rata locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul locurilor de munca vacante si numarul total al locurilor de munca (ocupate si vacante, mai putin cele blocate sau destinate numai promovarii in interiorul intreprinderii sau institutiei). Cele mai mari cresteri ale ratei locurilor de munca vacante in primul trimestru din 2010, in comparatie cu trimestrul precedent, au fost inregistrate in administratia publica (0,85 de puncte procentuale), respectiv in activitatile de informatii si comunicatii (0,48 de puncte procentuale).    D. S.

Solidaritatea sindicala a fost partiala

    Institutiile publice le-au inchis cetatenilor usile in nasCei mai afectati de greva de ieri au parut a fi studentii. In loc sa se bucure de o zi de chiul, multi dintre ei au reclamat lipsa cartilor in mijloc de sesiune?Salariatii Primariei Cluj-Napoca, cei ai Consiliului Judetean, precum si ai primariilor din toate comunele, orasele si municipiile din judet, membri ai Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), si-au incetat ieri activitatea pe termen nelimitat, declansind greva generala.      Pe toata perioada desfasurarii grevei generale, institutiile publice sint inchise, timp in care angajatii sint prezenti la serviciu, dar nu lucreaza. Practic, nu se emite nici un act, cu exceptia certificatelor de deces. De asemenea, in cadrul Politiei Comunitare functioneaza doar serviciile de asigurare a pazei si ordinii publice.      „Incepind din aceasta dimineata (ieri dimineata – n.r.), de la ora 8, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie a intrat in greva generala pe termen nelimitat, cu peste 65.000 de salariati din 1.600 de institutii publice: primarii, consilii judetene si institutii publice subordonate acestora. In aceasta situatie se afla si Primaria municipiului Cluj-Napoca. Salariatii din aceasta institutie au intrat in greva generala. Pe timpul grevei generale, salariatii sint prezenti la serviciu, dar nu lucreaza, iar in institutie au acces doar reprezentantii mass-media. Doar o persoana lucreaza, pentru inregistrarea eventualelor decese“, a declarat Valer Suciu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie. Suciu: „Este clar pentru toata lumea de ce sintem in greva“Suciu a tinut sa explice inca o data care au fost motivele pentru care angajatii din administratia publica au decis sa opreasca lucrul. „Cred ca este foarte clar pentru toata lumea de ce sintem in greva generala. Guvernantii nu au vrut sa inteleaga ca solutiile de iesire din criza nu sint diminuarea salariilor si a pensiilor. Ba dimpotriva, prin aceste masuri criza mai mult se adinceste, deoarece scade drastic puterea de cumparare a tuturor cetatenilor, ceea ce duce la diminuarea consumului, cu derapaje economice greu de imaginat. Pe de alta parte, scade baza de impozitare prin diminuarea salariilor si a pensiilor si implicit venitul la bugetul de stat scade. Prin urmare, cine sustine o astfel de masura ori nu stie, ori nu vrea sa stie ca nu asa se iese din criza. Noi am dat multe solutii, care nu au fost luate in seama de nimeni“, a completat liderul sindical. Multi dintre clujeni au fost incurcati de grevaCu toate ca declansarea grevei a fost anuntata in urma cu mai multe zile, multi dintre clujenii care au mers ieri sa-si rezolve problemele la Primarie au fost surprinsi sa gaseasca usile inchise.     „Am venit astazi aici pentru preschimbarea buletinului, dar ni s-a spus ca este greva pe termen nelimitat, asa ca nu am rezolvat nimic. Nu doresc sa comentez motivele pentru care angajatii din administratie au intrat in greva, dar este clar ca pe noi, cetatenii, ne incurca. De exemplu, daca trebuie sa pleci urgent undeva in afara tarii si iti expira buletinul, nu ai cum sa iti rezolvi problema. Ni s-a spus ca doar cei de la compartimentul de decese elibereaza documente“, a explicat un clujean care nu a putut sa intre in sediul Directiei de Evidenta a Persoanelor Cluj-Napoca.      La Primaria Cluj-Napoca, in jur de 800 de persoane au intrat in greva generala, lor adaugindu-li-se angajatii Directiei de Asistenta Sociala, cei de la Cantina Primariei si salariatii din cresele din municipiu, subordonate Primariei.    Greva „partiala“ in invatamintDoar 35% dintre profesorii clujeni s-au aflat ieri in greva generala.      Reprezentantii ISJ Cluj au explicat ca, desi un numar de 2.791 de cadre didactice au protestat ieri, proba de Limba moderna din cadrul examenului de Bacalaureat nu a fost afectata.      Scolile clujene nu sint total paralizate de greva, dupa cum a explicat si lidera Sindicatului Liber din Invatamint, Lucia Cojocaru: „60 % din membrii de sindicat sint in greva azi, dar exista scoli in care greva nu s-a mai tinut din cauza ca nu s-a intrunit acea majoritate de 50% A 1 din totalul profesorilor.      Printre unitatile de invatamint care nu au fost afectate de greva au fost Liceul Teoretic „Gheorghe Sincai“, Liceul „George Cosbuc“, Colegiul National „Nicolae Balcescu“ si alte citeva institutii de invatamint clujene. Foarte multi dintre profesori au renuntat de vineri incoace la proteste deoarece s-au facut presiuni asupra lor. Deocamdata continuam greva, iar pe 2 iunie va avea loc un miting de amploare in Piata Pacii“, a reclamat lidera SLIP Cluj.      In unitatile in care greva generala s-a tinut au fost puse afise, iar elevii si parintii au fost anuntati in prealabil de protestele dascalilor.La BCU, ieri a fost „ziua usilor inchise“Studentii clujeni au fost in mare incurcatura ieri, cind au descoperit ca si Biblioteca Centrala Universitara „Lucian-Blaga“ din Cluj-Napoca este in greva. Angajatii institutiei au explicat ca nu permit nimanui accesul in incinta, ca nu se pot nici imprumuta, nici restitui volume. „Miine vom lucra in regim normal, dar asteptam noi dispozitii“, a spus Mirela Turdea, presedintele sindicatului liber din BCU.      „Ma deranjeaza foarte tare aceasta greva, deoarece, in plina sesiune, cind am nevoie de material didactic ca sa ma pregatesc, nu pot face acest lucru din cauza protestului. Chiar nu stiu ce voi face la examene, sint disperat“, a spus unul dintre studentii veniti sa studieze la BCU.    Spitalele, blocate din cauza grevei Spitalele din judetul Cluj au fost partial blocate ieri ca urmare a grevei din sistemul sanitar. Aproximativ 4.000 de sindicalisti SANITAS au incetat sa mai lucreze si au asigurat doar 30% din activitate, fara insa ca pacientii sa aiba de suferit.      Asistenti medicali, infirmiere, ingrijitori, chiar si medici din toate spitalele din Cluj au iesit ieri in curtea unitatilor sanitare si au protestat, fiind nemultumiti de reducerile salariale cu 25%.      La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Cluj s-au aflat in greva aproximativ 1.000 de persoane. Citeva sute de angajati au iesit in curtea spitalului, unde au stat timp de citeva ore. Acelasi lucru s-a intimplat si la Spitalul Clinic de Recuperare, dar aici greva a durat doar de la ora 7 pina la ora 13.     „Nu lucram, asiguram doar urgentele dar vom face greva doar astazi si din nou la votarea motiunii“, a declarat Ovidiu Birlean, vicepresedintele SANITAS din cadrul SCJU.      Oamenii sint ingrijorati ce vor face dupa ce li vor reduce salariile, cei mai afectati fiind tngrijitorii si infirmierele, care cistiga lunar 618, respectiv 680 de lei. Infirmierele spun ca ar pleca din tara, dar nu le ia nimeni, pentru ca nu au pregatire la fel ca asistentele. Exista familii in care ambii soti lucreaza pe salariul minim, la acelasi spital. „Si eu, si sotia sintem bugetari pe salariul minim pe economie. Locuim cu chirie, avem doi copii si, ca totul sa fie complet, acum am aflat ca se desfiinteaza scoala la care invata copiii“, a afirmat Marius Suciu, angajat la Spitalul Clinic de Recuperare.      Liderul SANITAS din cadrul Spitalului de Recuperare, Ilisie Dascal, a declarat ca au cerut reducerea salariala diferentiata astfel incit sa nu fie afectati cei cu salarii mici. Angajatii din sanatate vor mai protesta la votarea motiunii. Sindicalistii CFR s-au razgindit si nu fac greva pe 2 iunieDupa o serie de consultari pe teren, sindicalistii de la Caile Ferate Romane au anuntat ca nu vor intra in greva de solidaritate pe 2 iunie, asa cum era prognozat. Potrivit afirmatiilor vicepresedintelui federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Voicu Sala, nu au fost indeplinite conditiile necesare pentru declansarea grevei, adica stringerea de semnaturi de la 70% dintre salariati. Totusi, in cazul in care salariile le vor fi reduse cu 25%, vor intra direct in greva generala anuntata de marile confederatii sindicale, spune Sala.

Rata somajului a scazut in aprilie cu 0,29%

La nivel national, rata somajului a fost la sfirsitul lunii aprilie 2010 de 8,07%, cu 0,29% mai mica decit cea din luna martie, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Cifra este comparabila cu media pentru 2003 si relativ mai mica decit cele anuntate intre 1998 si 2002. In judetul Cluj numarul somerilor a scazut cu 1.262. Judetul nostru se afla pe locul al patrulea in clasamentul zonelor cu cele mai mari scaderi ale numarului de someri, dupa Vaslui, Constanta si Dolj. Regiunile cu cele mai ridicate rate ale somajului au fost Sud-Vest (10,9%), Sud (10,1%), Centru (9,5%), Nord-Est (9,1%) si Sud-Est (8,9%). Ocupatiile in care s-a inregistrat cel mai mare numar de someri indemnizati la sfirsitul lunii aprilie sint: muncitori necalificati in industria prelucratoare, constructori si montatori de structuri metalice, vinzatori, lucratori la masini de polizat, rectificat si ascutit, muncitori in constructia de locuinte. In aceasta luna s-a inregistrat pentru prima data o scadere a ratei somajului dupa luna iunie 2008.

Un fumator bolnav ?costa? statul 3.000 de lei pe luna

BPOC si cancerul pulmonar, cele mai frecvente boli cauzate de fumat, sint si cele mai scumpe, costurile ajungind chiar si la citeva mii de lei lunarAproximativ 4.000 de persoane sint diagnosticate anual la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj cu boli cauzate de fumat, iar un sfert din bugetul unitatii sanitare este cheltuit pentru tratarea acestor boli.     In fiecare an, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca sint inregistrati peste 5.000 de bolnavi, dintre care 4.000 sufera de diverse boli cauzate de fumat. Vasile Muresan, directorul spitalului, afirma ca cea mai frecventa afectiune este BPOC (bronhopneumopatia cronica obstructiva), o boala cronica de plamini care reduce capacitatea respiratorie a plaminilor. O persoana care sufera de aceasta boala poate ajunge chiar sa fie imobilizata la pat, cel mai mic efort fiind imposibil de facut.    Un singur pacient, 36.000 de lei pe anUn pacient in stadiul de inceput al bolii costa bugetul spitalului intre 200 si 300 de lei lunar, iar pentru cei in stadii avansate ale bolii sumele ajung la 2.000-3.000 de lei lunar. Astfel, intr-un an, un singur bolnav de BPOC  „consuma“ 36.000 de lei din bugetul asigurarilor de sanatate. De altfel, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, un sfert din bugetul alocat pentru medicamente si servicii medicale este cheltuit doar pentru aceasta categorie de bolnavi. Mai mult, statisticile arata ca aceasta boala tinde sa se extinda, in prezent fiind a patra cauza de deces in lume.     „Pe locul doi in ceea ce priveste frecventa bolilor cauzate de fumat se afla cancerul pulmonar, care este diagnosticat la noi si trimis apoi pentru tratament la Institutul Oncologic“, declara doctorul Vasile Muresan. In ceea ce priveste cheltuielile pentru aceasta maladie, sumele sint foarte variate, in functie de stadiul bolii si de tipul de tratament aplicat pentru fiecare pacient. Se estimeaza ca doar tratamentul citostaticelor este de ordinul miilor de lei lunar, fiind vehiculate chiar sume de 2.000 de lei pe zi pentru un singur bolnav.    Sase persoane mor in fiecare minutStatisticile arata ca, in Europa, costurile sociale si economice cauzate de fumat sint de 165 de miliarde de euro. In fiecare minut, sase persoane mor din cauza bolilor produse de fumat, in toata lumea fiind inregistrati 1,1 miliarde fumatori. In Romania, 89 de oameni mor zilnic din cauza fumatului, echivalentul a patru oameni pe ora.     „Riscul de cancer pulmonar creste proportional cu numarul de tigari fumate si durata fumatului“, explica prof. univ. dr. Miron Bogdan, presedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sanatatii.      Efectele negative ale fumatului nu se manifesta doar asupra sanatatii, ci si asupra bugetului fumatorului. Un calcul simplu arata ca un fumator care consuma zilnic intre 10 si 20 de tigari inseamna ca lunar sint cheltuiti mai mult de 200 de lei pentru tigari.     5 milioane de lei pentru renuntarea la fumatMinisterul Sanatatii a alocat anul acesta aproximativ 5,2 milioane de lei pentru continuarea actiunilor de prevenire si combatere a consumului de tutun la nivel national. „Din acesti bani, un numar de aproximativ 23.000 de persoane vor beneficia, gratuit, de tratament medicamentos specific pentru a fi ajutati sa renunte la fumat. De asemenea, un numar de 85 de medici si psihologi vor sta la dispozitia celor care doresc consiliere psihologica pentru a putea renunta la acest viciu daunator sanatatii“, precizeaza reprezentantii Biroului de Presa al Ministerului Sanatatii.     Potrivit conducerii Ministerului, Romania conduce detasat in ierarhia UE in privinta proportiei in care mesajele de sanatate de pe pachetele de tigarete informeaza asupra fumatului. Pictogramele de pe pachetele de tutun comercializate in tara noastra pledeaza sa nu se inceapa, sa nu se reia, sa se fumeze mai putin, sa se incerce abandonarea.    Locuri de joaca unde nu se fumeazaCluj-Napoca va fi primul oras din Romania cu locuri de joaca pentru copii unde nu se fumeaza. In mai multe astfel de locuri din oras vor fi amplasate panouri care ii avertizeaza pe adulti asupra consecintelor fumatului.      „In parcurile de pe malul Somesului din cartierul Grigorescu si cel de pe strada Slanic si aleea Herculane din cartierul Gheorgheni, linga locurile de joaca pentru copii vor fi instalate panouri care atentioneaza adultii despre pericolele la care sint supusi copiii care inhaleaza fum de tigara“, precizeaza reprezentantii Primariei Cluj-Napoca. Panourile urmeaza sa fie montate in perioada urmatoare, iar initiativa – care apartine Organizatiei Studentilor Medicinisti din Cluj – vine in urma rapoartelor privind efectele pe care fumatul pasiv il are asupra sanatatii.     Potrivit studentilor medicinisti, copiii care inhaleaza fum de tigara sint mult mai predispusi sa dezvolte boli precum otite, astm, pneumonii, bronsite sau alte boli respiratorii grave. Astfel de panouri vor fi instalate si in Bucuresti si Iasi.     Statisticile Ministerului Sanatatii mai arata ca la un nefumator fumatul pasiv creste riscul de boli cardiovasculare cu 25% si de cancer pulmonar cu 20-30%.

Reuniune Comenius la Turda

Scoala „Avram Iancu“ din Cimpia Turzii organizeza joi, de la ora 11, reuniunea parteneriatului multilateral Comenius „Four seasons-handicraft-artistic inspirations“, proiect finantat prin Programul Sectorial Comenius, parte a „Lifelong Learning Programme“ al Comisiei Europene. Cu ocazia acestui eveniment vor fi prezentate echipele de proiect din Cehia, Polonia, Turcia, Slovacia si Romania si va avea loc un workshop cu jurnalele proiectului pe lunile aprilie-mai. Totodata, va fi evaluat modul in care se deruleaza proiectul si impactul asupra beneficiarilor si vor avea loc schimburi de informatii si materiale.    A. V.

LicArt a ajuns la final

In zilele de 22 si 23 mai, a avut loc in Bucuresti Marea Finala a Festivalului National de Arte pentru Liceeni – LicArt, editia a IX-a, eveniment organizat de Societatea pentru Cultura, Oameni si Prietenie si Clubul „Noua ne pasa!“, in parteneriat cu Ministerul Educatiei. Anul acesta s-au inscris in concurs peste 2.000 de elevi – 690 la sectiunea poezie, 1.022 la fotografie si 300 in trupele de teatru. Valoarea totala a premiilor la aceasta editie a depasit suma de 20.000 de lei si toti nominalizatii au avut cazarea si masa asigurate. Printre premiile acordate il amintim pe cel pentru cea mai buna trupa de teatru de liceeni, in valoare de 4.000 de lei, care a fost acordat trupei Alexandru Giugaru de la Colegiul National „Cuza Voda“, din Husi, pentru spectacolul „Doctor fara voie“, de  Moliere. La sectiunea poezie, premiul I a fost obtinut de Valeriu Andrisca (Onesti), premiul II a fost luat de Ramona Tarus (Saveni), iar premiul III a fost acordat Mariei-Patricia Birtocean (Zalau). La sectiunea fotografie, au obtinut premii constind in aparate foto Mihai Florentin Trofin (Piatra-Neamt), Razvan-Alexandru Chirila (Botosani) si Alexandru Chitu (Focsani).

Stamatian vrea economii si proiecte in functie de prioritatile judetului

"Trecem printr-o perioada dificila, in care nu mai e loc de festivism, cum ar fi zilele orasului sau satului. Trebuie sa stringem cureaua", le-a spus prefectul Florin Stamatian primarilor din judet si sefilor de servicii deconcentratePrefectul Clujului, Florin Stamatian le-a cerut ieri tuturor sefilor serviciilor deconcentrate din judet sa aiba grija la felul in care cheltuie banul public, avind in vedere situatia economica delicata in care se afla tara la ora actuala.      „Uitati-va cu atentie in bugetul dumneavoastra si vedeti cite lucruri ati putea face cu mai putini bani. Este momentul sa constientizam ca lucrurile sint chiar complicate. Eu de cind am venit in Prefectura am luat unele masuri, am redus convorbirile la telefoanele de serviciu si deplasarile cu masinile institutiei. Chiar as vrea sa-i vad de o parte si de alta a baricadei pe toti cei care vin acum si dau din clanta la televizor. Trebuie sa luam masuri de economisire pentru ca vorbim despre banul public. Trecem printr-o perioada dificila, in care nu mai e loc de festivism, cum ar fi zilele orasului sau satului. Trebuie sa stringem cureaua, dar in acelasi timp nu trebuie sa ne razbunam unii pe ceilalti, iar functionarii trebuie sa fie atenti cu oamenii si sa-i ajute sa-si rezolve problemele, pentru ca nu e vina cetatenilor ca este acum criza“, a spus Stamatian in debutul sedintei Colegiului Prefectural de ieri.     Le-a cerut primarilor sa nu mai visezeMai mult, prefectul Florin Stamatian s-a declarat nemultumit si de numarul mic de proiecte din judetul Cluj aprobate pe Masura 322 – „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale“.      Potrivit unei informari prezentate de Vakar Istvan, seful Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Cluj, in sesiunea din luna mai a Masurii 322, la nivelul judetului Cluj un numar de 18 proiecte ale comunelor au primit finantare. „Din pacate, au fost foarte multe proiecte care au fost reportate“, a aratat Vakar Istvan.      Prezent la discutii, presedintele Asociatiei Comunelor din judetul Cluj si totodata primar al comunei Sinpaul, Ovidiu Colceriu, a tinut sa ia cuvintul si sa explice care sint problemele cu care se confrunta primarii din mediul rural in pregatirea proiectelor.     „Cred ca era foarte bine daca exista un anumit filtru in pregatirea proiectelor. S-au pierdut foarte multi bani din cauza slabei informari si multe proiecte s-au pregatit fara sanse de izbinda“, s-a plins Colceriu.      „Voi, ca primari, trebuie sa stiti ca este un mediu concurential. Nu va mai tot plingeti. Noi va putem ajuta cind vine vorba despre avize si alte lucruri de ordin administrativ, dar trebuie sa va stabiliti foarte clar prioritatile si sa nu faceti proiecte pentru toate domeniile. Nu aveti nevoie de sapte proiecte pentru sapte domenii, nici de proiecte pentru camine culturale sau pentru terenuri de fotbal. Fiecare comuna viseaza, dar noi nu sintem in faza de visare, ci in faza in care trebuie sa iesim dintr-un necaz“, au fost sugestiile prefectului Florin Stamatian.

Dracula la Castelul Banffy

Gary Lucas, artist originar din statul New York, SUA, descris de revista "Rolling Stone" drept "unul dintre cei mai buni si originali chitaristi ai Americii", a reusit sa smulga la finalul proiectiei de la Bontida ropote de aplauzeInghesuiala mare duminica seara in fata portilor castelului Banffy din Bontida, unde 800 de iubitori de film au fost prezenti la unul dintre evenimentele de exceptie din cadrul editiei a noua a Festivalului International de Film Transilvania – filmul „Dracula“ in regia lui George Melford.      Unii dintre cinefili, mai inspirati, au venit pregatiti cu haine groase si cizme de guma, perfecte pentru atmosfera ploioasa si ulitele de sat. Alte iubitoare de film, mai putin inspirate, si-au infundat tocurile de multi centimetri in noroiul din fata intrarii la castel. Cu toate acestea, vremea a tinut cu cinefilii, nu a plouat, iar frigul nocturn a putut fi cu usurinta infrint de paturile oferite de organizatori, pentru cei norocosi, sau de inspiratia proprie a fiecaruia de a-si aduce hanoracul de-acasa.      Proiectia filmului a inceput undeva pe la ora 22, dupa lasarea serii, in curtea minunatului castelul medieval, cufundata in bezna si luminata doar de citeva torte timide.     Un „Dracula“ mai putin cunoscutVarianta de „Dracula“ proiectata aseara, in regia lui George Melford, din 1931, reprezinta prima ecranizare cu inserturi in limba spaniola a celei mai cunoscute legende legate de spatiul transilvanean.      Filmat dupa acelasi scenariu, in aceleasi decoruri si in aceeasi perioada de timp cu filmul mai cunoscut, regizat de Tod Browning, avindu-l in rolul principal pe Bela Lugosi, filmul lui Melford propune o viziune inovatoare asupra povestii clasice, adunind in distributie staruri ale vremii din America Centrala si de Sud. „Multi istorici considera varianta lui Melford superioara celei a lui Browning, care este mult mai statica si seamana mai mult cu o serie de fotografii, iar in plus camera nu se prea misca. In varianta lui Melford, acest film are mai multa viata si actrite mai sexy“, a argumentat Gary Lucas motivele pentru care a ales versiunea lui Melford.      Artistul a marturisit ca de fiecare data cind interpreteaza coloana sonora a filmului, interpretarile sint diferite. „Ma uit la film cu mare atentie, iar 50% din ceea ce fac e compozitie si 50% e improvizatie. As putea spune ca ceea ce fac eu e un stil de acompaniament de film mut de moda veche“, a explicat artistul.      Proiectia, coloana sonora, dar si cadrul de poveste i-au acaparat complet pe cei prezenti, care si-au amintit sa-l aplaude pe chitarist abia dupa citeva momente dupa incheierea peliculei. Gary Lucas a parasit scena plin de entuziasm si incintat de publicul numeros venit sa-l asculte.    Un vis implinitGary Lucas are peste 12 albume solo, a fost nominalizat la Premiile Grammy si a colaborat cu artisti precum Jeff Buckley, Joan Osborne, Nick Cave, Lou Reed, Chris Cornell, Future Sound of London, Iggy Pop, este compozitorul celebrei piese „Grace“ de pe albumul omonim al lui Jeff Buckley si, nu in ultimul rind, compozitorul unor soundtrack-uri de film, printre care se numara si „Dracula“.      La Cluj, filmul acompaniat live de Gary Lucas a fost proiectat in premiera europeana.      Marele chitarist a explicat de unde vine pasiunea lui pentru Dracula: „In copilarie, dupa ce am citit cartea cu Dracula, am fost fascinat de Romania, am inceput sa ma documentez despre tara si am facut mai multe compuneri pentru scoala pe acest subiect, iar acum, sa vin in Romania si sa fac un show cu Dracula in Transilvania mi se pare cel mai bun lucru ce mi se putea intimpla“.

In conturile si pe santierele Bechtel mai bate doar vintul

Fara bani pentru ce a lucrat deja, Bechtel nu vrea sa "finanteze" Autosrada TransilvaniaSaptamina trecuta a expirat preavizul pentru o parte dintre cei 700 de angajati ai Bechtel care vor ramine fara un loc de munca din cauza sistarii alocarii fondurilor pentru constructia Autostrazii Transilvania.     Desi reprezentantii Ministerului Transporturilor s-au angajat sa plateasca antreprenorului general restantele pentru lucrarile efectuate in decursul anului trecut, pina ieri, 31 mai, pina la inchiderea editiei, in conturile companiei Bechtel nu fusese virat nici un ban.     Penalitati la orizontMinistrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat in urma cu mai bine de 2 saptamini ca va face tot posibilul sa achite restantele pentru constructia tronsonului Autostrazii din judetul Cluj, pentru ca, ulterior, sa nu se vada constrins sa plateasca penalizarile prevazute de contractul cu compania Bechtel. O alta ipoteza, emisa de Berceanu, a fost aceea de a continua lucrarile la autostrada cu bani imprumutati direct de catre americani. Ministrul Transporturilor crede ca sectoarele din zona Huedin, pentru realizarea carora au fost facute exproprieri masive in ultimele luni, ar putea fi realizate cu bani imprumutati de compania americana.      Totusi, reprezentantii companiei Bechtel, inainte de a se decide pentru un imprumut de o asemenea amploare, asteapta ca Guvernul sa le plateasca lucrarile efectuate. Ieri, 31 mai, ziua in care trebuiau achitate restantele, pina la inchiderea editiei, nu intrase nici un ban din partea Guvernului in contul americanilor. Directorul de comunicare al Bechtel Romania, Bogdan Sgircitu, a precizat pentru monitorul ca pina la data stabilita nu s-au primit bani din partea statului roman si nici nu a fost informat despre o eventuala plata masiva pe parcursul zilei.      Potrivit reprezentantului Bechtel, pentru lucrarile de anul trecut compania mai trebuie sa incaseze 65 de milioane de euro. Acestei sume i se vor adauga penalitatile care vor fi cuantificate abia la plata sumei.    Fara bani si fara oameniPe linga intirzierea incasarilor, o alta problema cu care se confrunta Bechtel este cea a disponibilizarilor masive – circa 700 de angajati –, anuntate in urma cu mai bine de o luna. Din pacate, pentru o buna parte dintre acestia, perioada de preaviz, de 20 de zile, a expirat inca de saptamina trecuta, iar pentru altii zilele pe santier sint numarate, pe parcursul acestei saptamini urmind sa isi incheie socotelile cu compania americana. Practic, pina la inceputul saptaminii viitoare, procesul de disponibilizare va fi incheiat.     Reprezentantii sindicatelor au anuntat ca doresc sa actioneze in instanta disponibilizarile de la Bechtel, considerind ca acestea nu s-au facut in conformitate cu prevederile legale. „Precizam ca ele au fost facute cu respectarea tuturor cerintelor legale“, a declarat Bogdan Sgircitu.      Intre atitea vesti proaste pentru cei care sperau in continuarea in ritm alert a lucrarilor de la autostrada, vestea buna este ca reprezentantii Bechtel nu au mai luat in calcul alte disponibilizari in perioada urmatoare... cel putin deocamdata.      In urmatoarea perioada, vor continua lucrarile ramase pe tronsonul 2B, intre Turda si Cimpia Turzii, si cele reluate in acest an din judetul Bihor, de la Chiribis.

Tabara sportiva cu antrenorii de la AC Milan

In perioada 14-18 iunie, cel mai titrat club de fotbal din lume, AC Milan, va veni pentru a doua oara consecutiv in Romania, alaturi de proiectul Milan Junior Camp (MJC).     Destinat copiilor intre 7 si 14 ani, Milan Junior Camp este un program gratuit de pregatire sportiva cu antrenorii centrului de juniori de la AC Milan. Cu toate ca si editia din acest an se va desfasura tot pe stadionul FC Sportul Studentesc din Bucuresti, la proiect se pot inscrie copii din toata tara, nu doar din Capitala. Anul trecut, in cadrul programului a venit in Romania Franco Baresi, care, alaturi de Razvan Lucescu, a antrenat circa 200 de copii.     MCJ e un proiect al Intesa Sanpaolo Bank, iar inscrierile se pot face pina cel tirziu pe 8 iunie si numai prin intermediul unitatilor Intesa Sanpaolo Bank din toata tara. „Asa cum se intimpla peste tot in lume, Milan Junior Camp a trezit si in Romania pasiune si emotie in rindul copiilor si al familiilor acestora, in egala masura. Daca luna iunie va fi dedicata peste tot in lume fotbalului si Campionatului Mondial din Africa, in Romania cu siguranta prima saptamina de vacanta a copiilor va fi marcata de a doua editie Milan Junior Camp“, a declarat Riccardo Parasporo, Director General Adjunct Intesa Sanpaolo Bank.    Marele premiu, o excursie la MilanoMarele premiu al acestei tabere sportive de vara AC Milan va consta intr-o excursie la Milano pentru cei mai talentati doi juniori, care vor participa la finala Milan Junior Camp Day. In plus, toti participantii la Milan Junior Camp vor primi cite un kit complet de echipament sportiv original in culorile AC Milan (doua tricouri, doua sorturi, doua perechi de sosete si un rucsac). Desemnarea finala a participantilor la Milan Junior Camp se va face prin tragere la sorti, in limita locurilor disponibile pentru acest an, respectiv 110.     Toate detaliile despre MJC, regulamentul oficial si alte informatii utile sint disponibile pe microsite-ul dedicat acestui proiect: www.intesasanpaolobank.ro/mjc sau la Tel Verde 0800 800 888, apelabil gratuit din orice retea de telefonie mobila sau fixa. Anul trecut, Milan Junior Camp a avut loc in 160 de locuri diferite din 37 de tari si a implicat peste 15.000 de copiii si peste 300 de antrenori.

Clujul se pregateste sa-si numere populatia, locuintele si terenurile agricole

Colectarea datelor de catre recenzori pentru Recensamintul General Agricol se va realiza in perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, iar datele finale trebuie sa fie disponibile si transmise la EUROSTAT, insotite de rapoarte metodologice, pina cel tirziu la data de 30 iunie 2012.      Potrivit sefului Directiei Regionale de Statistica Cluj, Codrea Pop, pina in prezent au fost respectate toate termenele privind pasii ce trebuie parcursi inaintea acestui recensamint, singura problema ce ramine de rezolvat fiind asigurarea unui spatiu necesar pentru depozitarea materialelor si prelucrarea datelor colectate prin formularele de recensamint. „Apreciem ca vom avea nevoie de un spatiu in suprafata de 150-170 de metri patrati, incepind cu luna septembrie a acestui an. Pina in prezent am identificat un spatiu in sediul Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, urmind ca sumele necesare pentru cheltuielile cu chiria, confectionarea rafturilor si asigurarea altor conditii sa fie suportate de Prefectura. Sigur, cel mai bine ar fi sa incercam sa identificam un spatiu mai central“, a spus Codrea Pop.     Atentie la situatia romilorPrivitor la Recensamintul Populatiei si al Locuintelor, care va avea loc in octombrie 2011, directorul de la Statistica a aratat ca, pina in data de 15 iulie anul curent, trebuie sa se definitiveze actualizarea denumirii strazilor si numerotarea cladirilor in tot judetul. In plus, este nevoie si in acest caz de un spatiu pentru depozitarea materialelor si prelucrarea datelor, in suprafata de aproximativ 200-225 de metri patrati. In contextul recensamintului populatiei, Viorel Sirca, directorul Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Cluj, a atras atentia asupra situatiei romilor din judet. „Un aspect extrem de important este modul in care se face recensamintul, care ar trebui sa fie extrem de obiectiv. Oamenii trebuie sa fie extrem de atenti in ceea ce fac si ce scriu in fisele respective. Situatii speciale avem in trei comunitati de romi din Cluj-Napoca – Pata Rit si strada Cantonului, dar si in Gherla. In Cluj-Napoca, desi s-a tot vorbit despre stramutarea romilor, nu s-a facut inca nimic“, a atras atentia Sirca.     La rindul sau, prefectul Florin Stamatian a declarat ca va atentiona primariile municipiilor Cluj-Napoca si Gherla asupra situatiei romilor din aceste localitati.

Danciulescu a reusit o ?dubla? pentru Hercules Alicante

Atacantul roman Ionel Danciulescu a marcat doua goluri pentru echipa Hercules Alicante, care a invins cu scorul de 5-1 pe Albacete, duminica seara, pe teren propriu, intr-un meci din etapa a 39-a a ligii secunde spaniole de fotbal.     Danciulescu a inscris in minutele 17 si 40, celelalte goluri fiind marcate de Portillo (21, 36) si Hidalgo (78). Pentru oaspeti a punctat C. Stuani (81 – penalti).      In clasament, cu trei etape ramase de jucat, pe primul loc se afla Real Sociedad, cu 68 de puncte, urmata de Levante – 68 p, Hercules – 64 p, Betis Sevilla – 64 p, Cartagena – 64 p etc. Danciulescu a marcat 9 goluri in actuala editie de campionat si 2 in Cupa Spaniei.    Agerpres

Rugbi in 7: Romania pe locul 5 in Ucraina

Echipa nationala de rugbi in 7 a Romaniei s-a clasat pe locul cinci la a patra etapa a Campionatului European, desfasurata la Odesa, in Ucraina. Romanii au invins duminica, intr-un meci de clasament, echipa Letoniei, cu scorul de 24-5, iar apoi formatia noastra a invins Belgia cu scorul de 41-5, in meciul pentru locurile 5-6. Competitia a fost cistigata de Rusia, care a invins in finala echipa Republicii Moldova cu scorul de 35-12, informeaza www.frr.ro. Dupa rezultatele obtinute la etapa de la Bucuresti saptamina trecuta si rezultatele obtinute in acest weekend in Ucraina, Romania a acumulat 28 de puncte si este ca si calificata la turneul final din Rusia, din luna iulie.    Agerpres

Hagi, singurul roman in Top 100 al celor mai buni jucatori din istoria Cupei Mondiale

Fostul mare jucator roman Gheorghe Hagi este singurul fotbalist din tara noastra prezent in topul celor mai buni 100 de jucatori din istoria Cupei Mondiale de fotbal, realizat de „Marca“.     Acest top arata astfel:      Cei mai buni portari: Iker Casillas, Gianluigi Buffon, Dino Zoff, van der Saar, Oliver Kahn, Schmeichel, Lev Iasin, Walter Zenga, Shilton, Maier, Schumacher, Dasaev, Fillol, Zubizarreta, Barthez.      Cei mai buni fundasi: Franz Beckenbauer, Maldini, Roberto Carlos, Fernando Hierro, Carles Puyol, Cafu, F. Baresi, F. Cannavaro, Thuram, R. Koeman, Desailly, Passarella, Camacho, Bobby Moore, J. Charlton, Brehme, Vogts, Carlos Alberto, Breitner, Campbell, Kohler, Lahm, Frank de Boer, Jorginho, Manolo Sanchi.      Cei mai buni mijlocasi: Zidane, Maradona, Pele, Michael Laudrup, Zico, Platini, Matthaus, Xavi Hernandez, B. Charlton, Francescoli, Gullit, Socrates, Figo, Neeskens, Pirlo, Mauro Silva, Vieira, Falcao, Gheorghe Hagi, Dunga, Ballack, Beckham, Gascoigne, Roy Keane, Michel, Davids, Tardelli, Scifo, Ribery, Luis Fernandez.      Cei mai buni atacanti: van Basten, Ronaldo, Romario, Emilio Butragueno, Cruyff, David Villa, Raul, Muller, Kempes, Eusebio, Roberto Baggio, Batistuta, Bergkamp, Klinsmann, Bebeto, Rivaldo, P. Rossi, Hugo Sanchez, Suker, Rummenigge, Stoicikov, Henry, Ronaldinho, Owen, Lineker, Klose, Caniggia, Roger Milla, Eto'o, Fernando Torres.    Agerpres

Adidas si Nike isi disputa suprematia la Cupa Mondiala 2010

Adidas, liderul mondial in fotbal, si Nike, care revendica aceeasi pozitie de top, isi vor disputa din nou suprematia pe durata Cupei Mondiale din Africa de Sud, in timp ce challengerul Puma se pregateste sa profite de pe urma acestui „conflict“.     „Adidas este marca numarul unu in fotbal la nivel mondial. Ambitia noastra este sa pastram aceasta pozitie de lider si sa depasim recordurile de vinzare in fotbal cu ocazia Cupei Mondiale“, a explicat Emmanuelle Gaye, unul din responsabilii marcii cu trei benzi, care a adaugat ca obiectivul este depasirea sumei de 1,3 miliarde de euro din vinzari pe 2010.      Pentru acest lucru, concernul german, care detine cel mai mare numar de echipe sub culorile sale, spera sa vinda cit mai multe tricouri de la cele 12 selectionate cu care are contract, in special Germania, Argentina, Spania si Franta, dar si tara organizatoare, Africa de Sud.      La rindul sau, fabricantul american de echipamente sportive Nike isi revendica pozitia de lider in fotbal, cu zece echipe la Cupa Mondiala.      „Nike este lider pe segmentul fotbal, intrucit Nike si Umbro au o cifra de afaceri estimata la 1,9 miliarde de dolari“, a precizat un purtator de cuvint al grupului, care a adaugat ca atuurile sale sint echipe puternice precum Brazilia si staruri de talia lui Cristiano Ronaldo sau Wayne Rooney.    Agerpres

Catre domnul Mircea Cazan, presedintele Organizatiei Judetene Sibiu a Partidului National Liberal

 Domnule presedinte Mircea Cazan, Am citit cu interes pozitiile exprimate de dumneavoastra in dialogul purtat cu domnul director al ziarului „Monitorul de Sibiu", Radu Micu. Initial, dupa prima dumneavoastra aparitie in ziar, mi s-a parut ca ati formulat opiniile din convingere, din bun simt si in concordanta cu eforturile unor membri ai societatii romanesti pentru a promova transparenta si moralitatea in viata sociala a Romaniei, atat de bulversata. Mi s-a parut pozitia ferma a unui politician, lider de organizatie judeteana, a unui partid care aspira la conducerea Romaniei si se implica in problematica tuturor institutiilor din judet, cu deosebire a celor publice, inclusiv in problematica Universitatii „Lucian Blaga", cea mai mare institutie din judetul Sibiu, cea care este cel mai mare contribuabil la bugetul local si care ar fi trebuit si ar fi putut sa fie si una de prestigiu real. Spre uimirea mea, ca si a unei mari parti a opiniei publice, dupa cum am putut constata cu certitudine, intr-un total dispret fata de propriile afirmatii, dovedite ca fiind adevarate si cu o lipsa de demnitate care v-a compromis, ati revenit si ati dat un comunicat de presa in care v-ati renegat toate parerile exprimate cu o zi inainte. A doua uimire, mai mare, mi-a produs-o faptul ca, in loc sa va referiti la dialogul dumneavoastra cu domnul director Radu Micu, la continutul afirmatiilor inregistrate pe reportofon si ascultate de mii de oameni, ati trecut la comentarii la adresa afirmatiilor mele si la a va dezice de un text al meu. Unde dai si unde crapa! Am cunostinta de faptul ca, de indata ce ati aparut in ziar cu opinii negative la adresa ULBS, ati fost abordat si presat, din doua directii, in scopul de a fi convins sa va schimbati „depozitia". Ati facut-o cu sange rece, fara demnitate si, mai mult, trecand la combaterea afirmatiilor mele, cu care interventia dumneavoastra nu avea legatura. Spre deosebire de dumneavoastra, eu nici macar nu am criticat Universitatea. Nu am atins-o nici macar cu o floare. Eu l-am criticat cu fermitate pe rectorul Universitatii, inginerul Oprean si grupul de interese care-l inconjoara. Acestia nu sunt Universitatea „Lucian Blaga". Sunt profitorii ei. Universitatea „Lucian Blaga" se compune din 28.000 de studenti, din sute de mii de absolventi, din 1400 de cadre didactice actuale (titulare si asociate), din multe si valoroase cadre didactice pensionate sau trecute in eternitate si dintr-o istorie intreaga. Aceasta este Universitatea „Lucian Blaga"! Dezicandu-va de mine v-ati dezis de un om a carui luare de pozitie in ziarul „Monitorul de Sibiu" a urmarit sa contribuie la constientizarea necesitatii introducerii legalitatii si moralitatii in conducerea ULBS, cea care comite abuzuri mari, unele deja dovedite in Justitie prin hotarari definitive si irevocabile, altele aflate inca pe rolul unor instante. In acelasi timp, ati mai facut o afirmatie care poate fi inteleasa gresit. Neimplicarea politicienilor in problemele invatamantului nu inseamna ca, in momentul in care detin puterea, inclusiv cea de parlamentar ales, cum sunteti dumneavoastra, ei nu trebuie sa aiba in grija si supravegherea administrarii acestor domenii, inclusiv inlaturarea abuzurilor, cum ar fi cele din cazul de la ULBS. Faptul ca nu sunteti interesat (ca si alti politicieni de la alte partide) de aceste probleme, dupa cum se vede din a doua dumneavoastra luare de pozitie, este, partial, cauza pentru care unii ordonatori de credite, cum este Oprean Constantin, isi fac de cap intr-un mod total scapat de sub control. Va asigur ca declaratia dumneavoastra, facuta din pozitia de lider al unui partid respectat si apreciat, a generat nemultumire in randul multor studenti si a multor cadre didactice, ca si in randul unor absolventi ai ULBS. Negarea afirmatiilor facute, dovedite prin martori si prin inregistrari, va anuleaza complet cota de credibilitate in fata opiniei publice. De cunoscut, domnule Mircea Cazan, ne-am cunoscut. Prin faptul ca nu m-ati retinut nu ati pierdut nimic. Ne deosebim prea mult, ca sa putem fi interesati unul de celalalt. Eu nu mint si nu-mi schimb declaratiile de la o zi la alta. Prin faptul ca v-am cunoscut, cred ca nici eu nu am castigat nimic. Mi-aduc aminte de una dintre intalnirile noastre, cand am fost amandoi invitatii raposatului si regretatului general Nicolae Uscoi. Cu acel prilej, am si luat masa impreuna, in subsolul Casei Armatei, intr-un grup de sibieni. Domnul general ne adusese si un grup de solisti si dansatori. Ne-am mai intalnit si pe la alte diverse manifestari si protocoale. Cred ca acest mod de (ne)implicare in problemele cetatii va dezonoreaza pe dumneavoastra si partidul din care faceti parte. Luarile dumneavoastra de pozitie in ziarul „Monitorul de Sibiu", atat de contradictorii, cu afirmatii dovedite de reportofon a fi mincinoase, explica, in parte, pozitia sub asteptari in alegeri a organizatiei P.N.L. pe care o conduceti. Personal, ca simplu cetatean, sunt convins ca, in acest stil, nu veti creste in ochii electoratului, ci, din contra, veti scadea in continuare. In ceea ce ma priveste, consider ca am avut o datorie cetateneasca sa va atrag atentia asupra celor de mai sus, pentru ca mie IMI  PASA.Prof. univ. dr. Corvin Lupu29 mai 2010