monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Amendamente aduse de studenti la Legea Educatiei

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a reusit sa-i convinga pe membrii Comisiei pentru Invatamint, Stiinta, Tineret si Sport din Camera Deputatilor sa accepte mai multe amendamente propuse de studenti la Legea Educatiei Nationale. Dupa aproape doua saptamini de lucru pe marginea amendamentelor propuse, mai multe modificari referitoare la studenti au fost acceptate, acestea urmind sa fie sustinute de catre deputati si de ministerul de resort in urma negocierilor purtate, dupa cum au precizat reprezentantii ANOSR. "Ca urmare a propunerilor ANOSR sustinute de catre deputatii Camerei, invatamintul superior se va baza pe urmatoarele principii: principiul consultarii partenerilor sociali in luarea deciziilor si principiul centrarii educatiei pe student. S-a reusit pastrarea prevederilor potrivit carora stabilirea valorii taxelor in autonomia universitatii, precum si dreptul la libera alegere a cursurilor si specializarilor, in conformitate cu normele legale in vigoare si planurile de studiu", au precizat reprezentantii ANOSR. Drepturi obtinute Studentii au obtinut dreptul de a participa la decizii, avind dreptul sa isi desemneze reprezentanti in: Consiliul de Administratie al universitatii, in comisiile de etica, cazari si de calitate din universitate, precum si in Consiliul National de Etica si Management. Totodata, va exista posibilitatea ca subventia sa urmeze studentul in cazul transferului intre universitati. De asemenea, studentul va beneficia gratuit de acces la asistenta si servicii complementare, cum ar fi diferitele tipuri de consiliere sau accesul la baze de date specifice. Daca amendamentele propuse vor fi adoptate, studentii vor avea posibilitatea de a cumula bursele sociale cu alte tipuri de burse, posibilitatea de a primi unele subventii de cazare chiar daca nu sint cazati in camin, dar si mai multe posibilitati de a urma doi ani in unul. "Mai mult de atit, de acum vom avea garantia unui minimum de 50% reduceri pentru transportul in comun, de catre stat, garantia ca bursele sociale vor acoperi un minim de masa si cazare, garantia ca statul roman acorda anual burse pentru sprijinirea tinerilor de origine etnica romana din tari invecinate si neimplicarea universitatilor in procesul de alegere a studentilor reprezentanti", a aratat presedintele ANOSR, Cezar Mihai Hij. Acesta a precizat ca, mai departe, in plenul Camerei Deputatilor, in Comisia de Invatamint din Senat si in plenul Senatului vor fi propuse noi amendamente, care nu au fost acceptate in urma discutiilor purtate pina acum, considerind ca este vorba despre prevederi importante pentru studenti.   

Nu resimt criza!?

Municipiul Sebes nu resimte criza economica, iar taxele si impozitele locale se colecteaza destul de bine. Astfel, in cursul zilei de astazi, consilierii locali urmeaza sa discute folosirea fondului de rezerva aflat la dispozitia administratiei, in suma de 16.338.300 de lei. In aceeasi sedinta, bugetul local va fi rectificat si diminuat cu 5.000 de lei, dar va fi votata si repartizarea catre culte a sumelor necesare pentru anul in curs.    Chiar si intr-o perioada de criza economica acuta, bugetul municipiului Sebes este alimentat permanent din taxe si impozite locale. Daca in 2009 colectarea a depasit 98%, in acest an activitatea este chiar mai sustinuta. Fata de estimarile realizate la inceputul lui 2010, platile persoanelor fizice si a celor juridice sint mai mari cu aproape 20%. In plus, majoritatea celor care s-au achitat de datorii au platit pina la finele lunii martie beneficiind de o bonificatie de 10%. Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia consiliului local va fi folosit pentru acoperirea necesitatilor din 2010 privind publicarea unor informatii de interes public. In acest sens, la aprobarea bugetului pentru anul in curs au fost taiate 80% din sumele prevazute initial la acest capitol, iar acum necesarul va fi acoperit tocmai din fondul de rezerva. Situatie buna Deocamdata problemele economice datorate crizei din Romania nu sint resimtite foarte acut la Sebes. Reprezentantii administratiei locale spun ca nu sint investitii blocate si ca municipalitatea incearca accesarea unui credit care sa permita cresterea sumelor necesare acestui sector. La banii care exista deja in visteria municipiului Sebes se vor adauga alte 16,3 milioane de lei, bani proveniti din fondul de rezerva. "La inceputul anului, peste 80% din sumele prevazute in buget pentru capitolul publicitate au fost taiate prin votul consilierilor. Am avut unele probleme pentru ca legea ne obliga sa publicam diferite anunturi si informatii in Monitorul Oficial sau in mass media, iar banii lipseau. Acum se va acoperi aceasta necesitate", a explicat purtatorul de cuvint al primariei din Sebes, Nicoleta Lemeny. Tot cu ocazia sedintei de consiliu de astazi vor fi repartizate sumele alocate cultelor pentru 2010 si se va supune votului alesilor locali executia bugetara pentru anului 2009.    

Aproape 80% din suprafata agricola a fost insamintata

Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Alba, Ioan Stanciu a comunicat stadiul executiei lucrarilor agricole din aceasta primavara. Astfel, potrivit sursei citate, araturile de primavara s-au realizat pina la aceasta data pe 52.025 de hectare, reprezentind 77% din suprafata totala, de 67.811 ha. Insamintarile s-au executat pe 18.667 ha, adica 28% din suprafate (67.811 ha). La legume, s-au insamintat 2.000 de hectare, adica 45% din cele 4.479 ha programate: in principal, 577 ha cu ceapa uscata (91% din total), 246 ha cu usturoi (93%) si 795 ha de radacinoase (93%). Au inceput insamintarile si la mazare de gradina, fiind insamintate 7 ha din 27 ha (26%), fasole verde - 30 ha din 247 (12%), castraveti - 34 ha din 384 (9%), tomate timpurii - 20 ha din 67 (30%), tomate de toamna (643 ha), varza timpurie si de vara - 32 ha din 58 (55%), iar la alte legume s-au insamintat 259 ha fata de 158 ha planificate (164%). Cartofii de toamna au fost insamintati pe 2.933 ha din totalul de 6.953 ha (42%), iar suprafata insamintata cu sfecla de zahar a ajuns la 595 ha fata de 380 ha cit fusese programata initial (157%). Saminta de orzoaica a ajuns sub brazda pe 3.956 ha, reprezentind 92% din suprafata totala, de 4.312 ha, iar ovazul s-a insamintat pe 1.650 ha din suprafata de 1.580 ha (104%). Au demarat lucrarile de insamintare si la floarea-soarelui - 204 ha din 1.393 planificate (15%), porumb boabe - 3.200 ha din 34.484 ha (9%). Din cauza ploilor din ultima perioada, lucrarile agricole se desfasoara cu intreruperi, in zilele cu precipitatii nefiind posibil accesul utilajelor agricole in cimp.   

In sprijinul performantei

Liceul Sportiv din Alba Iulia a solicitat sprijinul Primariei municipiului Alba Iulia pentru asigurarea transportului unui grup format din 7 elevi, membri ai sectiei de inot din cadrul liceului si a unui profesor. Acestia vor participa la a 39-a editie a Concursului International de Inot organizat in bazinul olimpic din Arnsberg - Germania in perioada 19 mai - 26 mai 2010. Invitatia vine ca urmare a relatiilor de prietenie dintre Alba Iulia si Arnsberg, dar si in urma rezultatelor excelente obtinute la celelalte editii ale concursului de elevii Liceului Sportiv din resedinta de judet. Rezultate rasplatite Participarile anterioare au fost incununate de succes obtinindu-se numeroase medalii si clasari merituoase. Tocmai din acest motiv, consilierii locali au aprobat sustinerea deplasarii. De asemenea au fost aprobate si cheltuielile ocazionate de aceasta deplasare. De retinut ca elevii Liceului Sportiv din Alba Iulia participa pentru a 16-a data la acest concurs, invitati in baza relatiilor de prietenie dintre cele doua localitati. Este de adaugat faptul ca nu este prima data cind Liceul Sportiv primeste sprijin din partea administratiei publice locale din Alba Iulia. Asta in conditiile in care in fiecare an, elevii liceului reusesc rezultate meritorii la concursurile sportive la care participa. In acest sens este important de stiut ca in cadrul institutiei se pregatesc tineri localnici la sapte discipline sportive, respectiv baschet, handbal, atletism, judo, haltere, fotbal si inot.   

Localnicii din Mogos, terorizati de o ursoaica

Oamenii din comuna Mogos, si in special fermierii care ies cu animalele la pasunat sint ingroziti de aparitia unei ursoaice cu pui care de mai bine de o saptamina le devoreaza animalele. Potrivit unor surse din zona, in zona de pasunat particular Negrileasa-Valea Mlacii, unde pasuneaza vitele unui fermier care detine vite si oi, in urma cu citeva zile o ursoaica a devorat un tauras de 300 de kg in primul atac, iar dupa o saptamina a devorat si o vaca. Aceleasi surse au mai precizat si faptul ca ursoaica are 2 pui, si in aceasta situatie este extrem de periculoasa. Oamenii sint ingroziti si mai ales ingrijorati ca fiara va ataca din nou si reprezinta un pericol si pentru oameni. Localnicii au anuntat autoritatile, insa vinatorii nu pot interveni pentru cautarea si anihilarea fiarei pina cind vor primi autorizatie de la organele competente. Acest caz aduce aminte de cel al ursului numit ''Dracula'', care in anul 1998 a facut ravagii in zona localitatii Girda Seaca din Apuseni pentru ca formalitatile pentru organizarea vinatorii au durat mult prea mult.   

Astazi

  Astazi de la ora 18.00 are loc la Galeriile de Arta din Alba Iulia vernisajul expozitiei ''Inger pazitor''. Toate lucrarile sint donate in scop caritabil de catre artisti plastici profesionisti din toata tara si vor putea fi cumparate de catre cei care doresc sa contribuie la refacerea sectiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Alba. Expozitia va putea fi vizitata pina in data de 18 iulie, iar lucrarile cumparate vor fi inlocuite cu altele noi. Pe parcursul acestui interval va avea loc si o licitatie de arta dedicata colectionarilor cu suflet nobil. In deschiderea expozitiei are loc un microrecital sustinut de Cvartetul Celestial.  

C6, ETAPA A 30-A

  ZALAU - LUCEAFARUL 2-3 G. Gorga (7), Cozma (70)/ Lupascu (36, 90A7), Paina (53)  OD. SECUIESC - ZLATNA   3-1 Simion (17), Csiki (57), Gherghely (57)/ V. Muresan (6)         VOINTA SIBIU - C. TURZII 1-1 Szabo (32)/Sancira (80) LIVEZILE - MARMATIA  2-0 Gotea (20), Bodolan (30) SANATATEA - BEIUS        0-3 Morar (61, 68, 75) UNGHENI - BISTRITA II 1-0 santa (23) UNIREA DEJ - SEBES 3-0 Zelencz (15, 66), Olteanu (82) REGHIN - MEDIAS II 1-1 Dobrau (27)/ Savin (45) MICULA - CISNADIE 0-3 Micula s-a retras din campionat si pierde toate meciurile ramase de disputat cu 3-0 CLASAMENT   1. VOINTA SIBIU   30    21    6      3      53-17 69   2. SESO C. TURZII      30    19    5      6      52-27 62   3. FC CISNADIE    30    14    7      9      46-30 49   4. UNGHENI                 30    13    8      9      48-36 47   5. BIHORUL BEIUS       30    14    5      11    38-35 47   6. FC ZALAU          30    13    6      11    40-38 45   7. GAZ METAN II 30    12    9      9      37-36 45   8. AFC ODORHEI        30    14    2      14    50-48 44   9. SANATATEA CLUJ 30        13    5      12    40-42 44 10. UNIREA DEJ            30    12    7      11    44-39 43 11. CSM SEBES              30    12    6      12    40-38 42 12. VOINTA LIVEZILE     30    12    6      12    40-43 42 13. LUCEAFARUL   30    12    5      13    46-33 41 14. GLORIA II                 30    11    5      14    45-41 38 15. CS ZLATNA              30    8      9      13    45-56 33 16. AV. REGHIN             30    7     10   13    33-40 31 17. CS MARMATIA 30    5      4      21    25-64 19 18. TURUL MICULA*     30    4      3      23    24-79 15 * Turul Micula s-a retras din campionat dupa etapa a 21-a  

18 ani in sportul de performanta

    Dupa un an de tatonare, doamna antrenoare a decis sa fac mars, habar nu aveam cind m-am dus prima data la stadion despre ce e vorba. La inceput mai stingaci, apoi cu mai mult curaj am inteles in ce consta marsul si am continuat. Judetul Alba are traditie in aceasta proba, spun doar citeva nume: Mihaela Dogaroiu, Ana Hazota sau Norica Cimpean. Nu am fost un copil talentat, am muncit foarte mult ca sa obtin ceva. La inceput faceam antrenament cu sportivi consacrati de la CS Unirea Alba Iulia, ii admiram, stringeam din dinti si incercam sa tin pasul cu ei, imi doream sa obtin medalii asa cum am reusit si ei. Imi aduc aminte ca la primele mele campionate nationale, la Pitesti, am terminat cursa de 5 km mars pe ultimul loc. Nu am fost suparata, ci increzatoare ca pot mai mult. 18 ani de munca, satisfactii, dezamagiri, zimbete si lacrimi, noroc si ghinion, sute de mii de km efectuati in antrenamente si competitii, toate adunate contribuind la frumusetea sportului. Sportul mi-a permis sa vad altfel lumea, sa cunosc oameni, mi-a deschis intr-un fel ochii. Sportul de inalta performanta are si o parte care nu se vede, o stiu foarte putini: renuntari, mereu cu bagajele facute, luni de zile de cantonamente, probleme de sanatate, invidii, rautati. Cu toate acestea, este o viata frumoasa, sportul formeaza caractere. Daca ar trebui s-o iau de la capat as spune din nou atletism, dar as vrea sa am mai mult curaj si indrazneala decit am avut pina acum. Am calatorit foarte mult, am vazut locuri superbe din Europa, Asia si Australia. Multi m-au invidiat pentru deplasarile efectuate, dar sint putini aceia care vad realitatea, ca nu e usor sa faci performanta, ca nu este o distractie. S-a intimplat de multe ori ca deplasarea intr-o anumita locatie sa constea strict din ore petrecute in aeroport, autocar, hotel, locul de desfasurare a competitiei si intoarcerea in tara, singurele lucruri vazute fiind cele permise de mijlocul de transport cu care ne deplasam. Dupa un antrenament istovitor nu eram in stare sa maninc, treceau ore pina reuseam si trebuia sa ma refac pentru ca a doua zi o luam de la capat. Am trecut prin trei interventii chirurgicale la genunchii, au fost cele mai cumplite perioade, dar mi-am dorit sa continui, stiam ca pot reveni in arena, chiar daca multi ma vedeau ''terminata''. Mi-am dorit sa fac performanta in sport, stiu ca se putea uneori mai mult. E mult? E putin? Cine stie? Eu ma bucur ca am contribuit cu ceva la promovarea sportului de performanta din Alba. Nu-mi place sa fac statistici, nu stiu numarul exact de medalii si distinctii pe care le-am obtinut, dar am satisfactia participarii la trei editii consecutive ale Jocurilor Olimpice (2000 - 2008), competitia suprema la care viseaza multi sportivi, campionate mondiale si europene de atletism, cupe mondiale si europene de mars, campionate balcanice, alte competitii internationale si campionate nationale. Vreau sa le multumesc, fara a nominaliza pe cineva, celor care mi-au fost alaturi in acesti ani, celor pe care i-am bucurat, dar uneori i-am dezamagit, tuturor iubitorilor de sport, dar si celor care mi-au pus piedici, gesturile lor m-au impulsionat. *Inceputurile carierei sportive ''Am invatat din familie importanta miscarii. Parintii mei sint oameni foarte activi, ei mi-au inoculat spiritul acesta de dragoste pentru miscare si sport, nu neaparat insa pentru sportul de performanta. Ideea in sine de sport, de atletism, mi-a venit in scoala generala, in clasele VII-VIII. Atunci inclinam balanta intre atletism si handbal. Am optat pentru atletism pentru ca am considerat ca ma reprezinta cel mai bine. Asa a inceput povestea. Recunosc ca initial nu stiam ce inseamna marsul, asociam alergarea doar cu probele atletice foarte cunoscute. Dupa primii pasi facuti in mars cu doamna Mariana Bucerzan am intrat incet-incet in hora. Si uite ca au trecut 18 ani. Pina acum...'' ''Cariera sportiva, sportul de performanta, implica foarte mult efort, daruire si... renuntari. Nu regret absolut nimic daca dau timpul inapoi si pot spune ca am fost o norocoasa. Tot ce am reusit am obtinut doar prin munca, munca si iar munca''.

Proiect indraznet pentru Bistra

Avind in vedere oportunitatile de finantare a unor proiecte in cadrul Masurii 322 din APDRP, comuna Bistra a depus in vederea finantarii un proiect integrat in cadrul sesiunii din luna iulie 2009, respectiv "Modernizarea infrastructurii rutiere, de mediu, sociala si culturala'', in valoare totala de 2.489.848 euro, (circa 100 miliarde lei vechi), si care cuprinde patru actiuni. Prima actiune ar fi construirea de strazi in satul Bistra, prin care se urmareste asfaltarea unui numar de 6 strazi din comuna, criteriul de selectie pentru strazile supuse modernizarii fiind cel stabilit in ghidul de finantare, respectiv se acorda punctaj daca prin studiul de fezabilitate se demonstreaza intersectarea drumului sau strazii propuse a fi modernizate ori reabilitate cu un drum judetean ori national. Canalizare si epurare O a doua actiune a acestui proiect se refera la construirea retelei de canalizare menajera si constructia statiei de epurare in comuna Bistra, prin realizarea acestei lucrari avindu-se in vedere construirea a 5.152 metri liniari de retele de canalizare, doua statii de pompare si o statie de epurare, costul investitiei fiind de 4.731.564 lei vechi. Centru pentru copii Infiintarea unui centru de ingrijire copii de tip ''After School'' in satul Bistra, actiune prin care se doreste reabilitarea si recompartimentarea corpului de cladire nr. 3 din curtea scolii este cel de-al treilea segment al acestui proiect. Infiintarea acestui centru de ingrijire copii in satul Bistra are ca scop prevenirea abandonului familial si a abandonului scolar in cadrul familiilor cu o situatie socio-economica precara. Promovarea traditiilor locale In ultima etapa a proiectului, se va infiinta un centru de conservare si promovare a patrimoniului cultural traditional al comunei Bistra, avind mai multe obiective, cum ar fi revitalizarea activitatilor vechiului cor mixt al comunei Bistra, infiintat in urma cu 100 de ani sub numele de "Iuliu Coroiu'', realizarea unui cadru institutional cu suport tehnic modern pentru sustinerea activitatilor de identificare si promovare a patrimoniului cultural local, dar si promovarea traditiilor locale, a creatorilor locali si a atelierelor ca locuri de atractie turistica. In asteptare... ''In prezent proiectul integrat a fost depus la sediul APDRP, urmind a fi analizat si evaluat de specialistii organismului finantator. "Din primele date care ne-au fost remise, proiectul nostru a trecut de faza evaluarilor si speram ca acesta va ajunge sa obtina finantarea mult asteptata. Consideram ca acest proiect este unul deosebit de important, pentru dezvoltarea comunei noastre, intrucit bugetul local se resimte odata cu criza existenta in tara noastra. Credem ca toate cele patru actiuni sint menite sa dezvolte localitatea noastra si sa ne indeplinim vechi promisiuni lansate in urma cu ceva vreme" a declarat Traian Gligor, primarul localitatii Bistra.  

Drepturi pastrate pentru titulari

Modificarea fata de varianta initiala a aparut dupa dezbaterile din Comisia de Invatamint a Camerei Deputatilor. In noua varianta convenita intre reprezentantii Ministerului Educatiei si parlamentari, se precizeaza ca atit profesorii titularizati in baza concursului national, cit si cei titulari prin repartitie guvernamentala, isi pastreaza titulatura in sistem, beneficiind de solutionarea restringerii de activitate si posibilitatea de transfer. "Pe de alta parte, am considerat necesar sa mentionam ca toate acele cadre didactice care, in ultimii 3 ani, au obtinut nota 7 la concursul national de titularizare, devin titulari pe postul pe care se afla in momentul intrarii in vigoare a legii, cu doua conditii: trebuie sa se constate viabilitatea postului, pe de o parte si, pe de alta parte, trebuie sa existe acordul Consiliului de Administratie al unitatii de invatamint", a declarat Oana Badea. Concesie O concesie a fost facuta si in privinta reprezentativitatii in Consiliul de Administratie al institutiei de invatamint. "Acest subiect a reprezentat, la toate dezbaterile la care am participat, o tema sensibila. De aceea, am considerat ca trebuie sa fim receptivi la propuneri si am cazut de acord asupra urmatoarei componente: 50% cadre didactice, 25% reprezentanti ai autoritatilor locale si 25% reprezentanti ai parintilor. Cred ca astfel reusim sa pastram echilibrul in cadrul forului de conducere al scolii. Cu atit mai mult cu cit, sa nu uitam, intarim si rolul elevului, prin posibilitatea de a-si desemna observatori in cadrul Consiliului de Administratie", a adaugat secretarul de stat. Textul Legii Educatiei Nationale a fost adoptat, vineri, de Comisia de Invatamint a Camerei Deputatilor cu 16 voturi "pentru", 10 voturi "impotriva" si 5 abtineri. Legea a intrat ieri in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.  

Drumuri intrate in reparatie

  "Este deja demarat programul de lucrari privind santurile si acostamentele, in special pe drumurile asfaltate, dar nu numai. De asemenea, se face plombare, pe drumurile unde sint gropi. Este un program pe doua luni, astfel incit sa ajungem spre normalitate. S-a facut o inventariere pe fiecare drum: acostamente santuri, gropi aparute in asfalt, drumuri pietruite degradate serios, tot ce inseamna aceasta zona. Din fericire, pe noi iarna nu ne-a afectat atit de mult, cum a afectat de exemplu drumurile nationale. Sintem sub limita programului in privinta plombelor", a declarat directorul Directiei Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu. 40% din drumuri sint bune Acesta a estimat ca cel putin 40% din drumuri nu prezinta probleme deosebite, fiind bune si foarte bune din punctul de vedere al normativelor tehnice. Din acest motiv, este probabil sa se faca unele economii fata de programul estimat initial, bani care vor fi redirectionati tot spre drumuri, dar in alte tipuri de lucrari. "Cam peste tot unde a fost turnat asfalt in ultimii trei ani, numarul gropilor este foarte mic. Avem, de exemplu, 200 de metri patrati pe o lungime de zece kilometri. Este foarte putin (...) Avem in jur de 400 de kilometri de drumuri asfaltate, din 1000 de kilometri, ceea ce inseamna ca circa 40% din drumuri sint bune, eventual cu mici probleme. Cele mai mari probleme sint acolo unde n-am intervenit, acolo avem si 20.000 de metri patrati de plombe, dar acolo n-am facut nimic si este normal sa fie asa. Unde am intervenit, avem 100-200 de metri patrati de plombe, deci este o pondere foarte mica. Pe o lucrare de intretinere periodica, pe covoare, gradul de defectiune poate sa fie 10% din suprafata lor. Asa spun normativele. Asta inseamna ca pe 6.000 de metri patrati cit ar trebui sa fie pe un kilometru de drum, cam 600 de metri patrati sint admisibili din punctul de vedere al normativelor. Iar noi avem pe lungimi de 5-10 kilometri, 200 de metri patrati de reparat", a explicat Dan Popescu. Reparatii necesare Cu toate acestea, directorul Directiei Tehnice din cadrul CJ Alba a aratat ca aceste lucrari de intretinere a drumurilor nu pot fi neglijate, deoarece chiar si o singura groapa poate produce probleme mult mai mari decit disconfortul soferilor. "Aici trebuie sa avem mare grija, ce am facut trebuie sa reparam, pentru ca noi trebuie sa impermeabilizam drumul. Problema gropilor este o problema de disconfort si de pericol, dar mai este o problema, deoarece produc cele mai mari stricaciuni. Intra apa acolo, drumul nu este impermeabilizat, desface asfaltul si incepe sa se extinda. Se nenoroceste nu numai stratul de rulare care este important pentru fiecare cetatean, dar si fundatia, care este mai importanta pentru noi, pentru ca o fundatie distrusa distruge stratul de rulare", a explicat Dan Popescu. El a precizat ca, pentru plombare s-a estimat o suprafata de circa 11.000 de metri patrati, pentru intregul an in curs, iar pe drumurile asfaltate anii trecuti va fi vorba doar despre circa 2.000 de metri patrati. Pentru restul drumurilor, suprafata ar fi mult mai mare, insa aici se va incerca introducerea lor in programul de asfaltare. Pentru plombare, CJ Alba a prevazut in buget 330.000 de lei, insa suma cheltuita va fi mult mai mica, dupa cum a precizat Dan Popescu. Acesta a mentionat ca, doar dupa ce aceasta parte a lucrarilor la drumuri va fi finalizata se va sti exact citi bani se economisesc, deoarece totul depinde pina la urma de cit de adinci sint gropile, costul fiind dat de cantitatea de material folosita. "Noi, cind estimam bugetul necesar, trebuie sa mergem pe scenariul cel mai deficitar. Unde estimarea noastra a fost mai mare, banii vor fi redistribuiti, de exemplu, la tratamente. Banii se redistribuie tot in cadrul programului de drumuri acolo unde fondurile se dovedesc deficitare", a mai spus Dan Popescu.

Haos la Guvern, haos la C.E.S.

Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabila a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronala a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificari. Astfel, s-a ajuns in situatia in care nu exista o avizare, favorabila sau nefavorabila. Sedinta plenului CES s-a aminat pentru lunea viitoare.   

Norul de cenusa se intoarce. Cursa Cluj-Londra si retur, anulata

Doua curse ale companiei aeriene Wizz Air, cea care urma sa decoleze de pe Aeroportul International Cluj-Napoca spre Londra si retur, au fost anulate ieri din cauza norului de cenusa degajat de eruptia vulcanica din Islanda, care a afectat traficul aerian din Marea Britanie.      Cursa Cluj-Napoca – Londra (zborul WZZ 771) urma sa decoleze la ora 6, iar cursa retur trebuia sa aterizeze pe aeroportul din Cluj la ora 12.45.      Mentionam ca duminica noaptea aeroportul londonez Heathrow a fost inchis din nou, iar ieri nu se ateriza-decola nici pe aeroporturile din nordul Angliei, Scotia, Irlanda de Nord, Amsterdam si Rotterdam.      Activitatea vulcanului din Islanda s-a intensificat in ultimele zile, iar norul de cenusa a atins o altitudine de 8.000 de metri.      Inchiderea spatiului aerian in Olanda si in sud-estul Marii Britanii a anulat ieri circa 1.000 de zboruri, a anuntat agentia europeana de trafic aerian Eurocontrol.     Va reamintim ca la jumatatea lunii aprilie eruptia vulcanului din Islanda a paralizat timp de o saptamina traficul aerian in toata Europa, peste 100.000 de zboruri fiind atunci anulate, blocind opt milioane de pasageri.

Protest urit mirositor pe masa subprefectului

Foto: Radu PadureanSubprefectul Vasile Cozma a dat asigurari ca pachetele cu scutece folosite nu vor fi trimise la Bucuresti: "Este un simbol. Noi vom transmite doar ceea ce s-a intimplat aici, nu si pampersii"Doar patru mamici au protestat ieri la Cluj fata de posibila reducere a indemnizatiilor de crestere a copilului o data cu scaderea pensiilor si a salariilor bugetarilor.      Cele patru femei le-au pregatit prefectului Florin Stamatian si liderilor de la Bucuresti doua pachete cu scutece folosite.     „25% din indemnizatie este foarte mult“„Numai laptele praf costa pe saptamina 150 de lei, si asta fara celelalte, fructe, legume sau un pic de carnita. De hainute nici nu se mai pune problema. Am pregatit un scutec pentru prefectul Florin Stamatian si unul pentru presedintele Traian Basescu, pentru Elena Basescu si Elena Udrea. Vreau sa spun ca 25% din indemnizatia pentru cresterea copilului este foarte mult. La mine inseamna cam 800 de lei deoarece se calculeaza 85% din media veniturilor din ultima perioada“, s-a plins una dintre mamele prezente la protest, Dana Tene, care are o fetita de 10 luni.     Mesajele mamelor: pampersi folositi Cele patru mame au venit „inarmate“ cu mesaje precum: „EBA sa isi creasca copilul cu 6 milioane pe luna“, „Muritorii de foame de azi, emigrantii de miine“, „Copiii nu se cresc in pielea goala“, „Nu imi reduceti drepturile! Sustin revolta mamicilor“ sau „Pampersi pentru Basescu“.      Mamele din Cluj au venit la protest pregatite si cu doua pachete continind scutece folosite, destinatarii acestora fiind presedintele Traian Basescu, fiicele sale, Ioana si Elena Basescu, ministrul Elena Udrea si Andreea Paul-Vass.      Dupa ce au protestat aproape o jumatate de ora in fata Prefecturii, pachetele cu pampersi folositi au fost inminate subprefectului Vasile Cozma, in lipsa prefectului Florin Stamatian.      „Am preluat mesajul dumneavoastra si o sa-l transmitem mai departe“, a promis Cozma. Subprefectul a tinut sa sublinieze, insa, ca pachetele cu scutece folosite nu vor fi trimise la Bucuresti. „Acesta este un simbol. Noi vom transmite doar ceea ce s-a intimplat aici, nu si pampersii“, a mai spus Vasile Cozma.

Sindicatele au blocat banii FMI

Scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International nu a obtinut avizul Consiliului Economic si Social.     In locul avizului, CES va trimite Guvernului o scrisoare in care va comunica pozitia partilor. Sindicatele au dat un vot negativ, solicitind retragerea textului si constituirea unei comisii tripartite, care sa elaboreze un nou text, ce urmeaza sa cuprinda amendamentele propuse de sindicate si patronate. Partea guvernamentala a dat vot favorabil, iar partea patronala s-a abtinut, propunind amendamente. Avizul CES pentru aceasta scrisoare a fost cerut de presedintele Traian Basescu, iar de avizul favorabil al CES depindea trimiterea scrisorii de intentie catre Fondul Monetar International. Prezent in sala, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a luat act de votul membrilor CES, spunind ca va informa Guvernul in legatura cu decizia acestora. „Timpul este limitat si ar fi bine ca scrisoarea de intentie sa plece intr-o saptamina“, a declarat Vladescu.     Atit sindicatele, cit si patronatele au cerut ca masurile de reducere a deficitului bugetar sa aiba in vedere restructurarea si reorganizarea institutiilor statului, sa se aplice reducerea pe fondul de salarii si sa nu fie afectat fondul de pensii. Totodata, ele cer sa se reduca evaziunea fiscala si sa se elaboreze un program de masuri de relansare economica. Toate cele trei structuri confederale patronale – ACPR, UGIR-1903 si CONPIROM – au cerut amendamente la scrisoarea de intentie.      „Nimeni nu a negat ca trebuie sa reducem cheltuielile bugetare nejustificate, dar asta nu inseamna neaparat reducerea salariilor cu 25% si ca trebuie sa ne incadram in deficitul bugetar inca din luna urmatoare“, a explicat presedintele UGIR-1903, Cezar Corici.     Patronatele sustin masurile de austeritate anuntate de Guvern, dar numai pe o perioada limitata.      Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat ca sindicatele vor trece la proteste de strada si greva generala si vor cere demisia Guvernului, daca Executivul trimite Fondului Monetar International scrisoarea de intentie in forma actuala, care nu a obtinut avizul Consiliului Economic si Social: „Stim ca situatia este grava, dar nu sintem de acord sa plateasca numai unii. Vrem o solutie de compromis“.    De ce e important avizul CES?Masurile de austeritate propuse in scrisoarea de intentie respinsa de CES vizeaza reducerea fondului de salarii in sectorul bugetar cu 25%, incepind cu 1 iunie, si a celui de pensii cu 15%. De asemenea, mai vizeaza diminuarea cu 15% a ajutorului de somaj si a altor alocatii sociale, precum si diminuarea semnificativa a subventiilor.     Aceste masuri au fost prezentate misiunii FMI, care a analizat, in perioada 27 aprilie – 9 mai, modul in care Romania si-a indeplinit conditionalitatile prevazute in Acordul Stand-By. Programul de asistenta financiara, in valoare totala de 20 de miliarde de euro, este sustinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeana (5 miliarde de euro) Banca Mondiala (1 miliard de euro) si alti finantatori internationali. Pina in prezent, Romania a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.     Misiunea FMI va pregati cel de-al patrulea raport asupra programului economic al Romaniei, care va fi discutat de Board-ul Fondului in cea de-a doua parte a lunii iunie. Daca raportul va fi aprobat, Romania va primi cea de-a cincea transa, in valoare de 0,85 de miliarde de euro, din imprumutul acordat de FMI.

Alocatiile pentru copii nu se modifica

Mamicile care au protestat ieri, impreuna cu bebelusii lor, in fata Ministerul Muncii fata de eventuala reducere a cuantumului prestatiilor sociale pentru parinti au primit asigurari din partea reprezentantilor ministerului ca alocatiile de stat pentru copii nu vor fi modificate. „Ni s-a spus ca nu se vor atinge de plafonul minim de 600 de lei la indemnizatia de crestere a copilului si ca sint discutii pe aceasta tema. De asemenea, au spus ca nu se vor atinge de alocatiile de stat pentru copii pina in 2 ani si peste 2 ani, respectiv cele de 200 de lei si 42 de lei“, a declarat pentru Agerpres Raluca Ghinea, coorganizator al actiunii de protest. Alocatia de stat pentru copilul cu handicap este de 200 de lei pina la virsta de 3 ani si de 84 de lei – pina la 18 ani.     La discutia cu secretarul de stat Nicolae Ivaschescu, mamicile au cerut „sa nu fie diminuata indemnizatia pentru cresterea copilului si nici alocatia pentru nou-nascut si sa nu fie eliminat trusoul pentru nou-nascut“.

1.500 de farmacii din tara sint in faliment

Un anunt al Colegiului Farmacistilor din Romania confirma ceea ce monitorul a prezentat inca de saptamina trecuta, si anume situatia dezastruoasa in care se afla farmaciile din oras. Concret, majoritatea farmacistilor se tem ca ii asteapta falimentul, primii care ar putea sa puna lacatul pe usa farmaciilor fiind proprietarii de farmacii independente care depind in mare parte de banii decontati de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS). O farmacie aflata in relatie contractuala cu CAS are 50% venituri din decontarea retetelor compensate si gratuite, iar 50% provin din vinzarea diverselor produse si a medicamentelor la pret intreg.     Reprezentantii farmacistilor considera ca trebuie gasite cit mai rapid solutii pentru deblocarea platilor din sistemul sanitar, mai ales ca si multe spitale din tara au ajuns in prag de faliment.      „Credem ca e timpul ca decidentii politici sa iasa din autismul lor si sa inceapa sa vorbeasca cu noi, toti cei care ne zvircolim in hatisul masurilor ruinatoare pe care acestia le iau“, afirma conducerea Colegiului Farmacistilor din Romania. Farmacistii se intreaba citi oameni vor trebui sa mai moara pina cind autoritatile se vor trezi la realitate?     In prezent, toate farmaciile sint blocate la cel putin un furnizor, ceea ce inseamna ca anumite medicamente nu mai sint de gasit in stocuri, fara sa se cunoasca, insa, si un termen pina la care aceasta situatie va fi remediata.

Colaborare intre UTCN si Harvard Medical School

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) va incepe o colaborare pe partea de cercetare cu dr. Ovidiu Cristian Andronesi, medic si fizician la Harvard Medical School. Un prim pas a fost facut ieri, Andronesi fiind prezent la UTCN, unde a sustinut conferinta cu tema „Advanced MR imaging of the brain“. Reprezentantii UTCN precizeaza ca urmatorul pas va consta in gasirea resurselor financiare pentru aceasta colaborare.  Ovidiu Cristian Andronesi activeaza in domeniul neuroimagisticii, unul din domeniile de virf care contribuie la dezvoltarea neurostiintelor. „Noi vrem sa incepem o colaborare in domeniul prelucrarii digitale a imaginilor”, a afirmat Bogdan Orza din partea UTCN.    G. D.

Doi directori din DSP Cluj vor fi ?redusi?

Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj va ramine fara doi din cei cinci directori ca urmare a deciziei conducerii Ministerului Sanatatii de a reduce din posturile de conducere ale directiilor de sanatate din toata tara. De asemenea, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a precizat ca sint posibile si alte reduceri de personal in cadrul institutiei. In DSP-urile din toata tara exista in prezent 4.934 de posturi. Ordinul care prevede reducerea de posturi din DSP-uri va fi elaborat in aceasta saptamina.    G. D.

Gunoaiele Clujului, strinse de voluntari intr-o singura zi

Clujul a fost ales de echipa "Let's Do It, Romania" pentru derularea proiectului-pilot, ca urmare a numarului mare de voluntari inscrisi - 1.500 de persoane.Clujul va fi, la finalul acestei saptamini, gazda unei actiuni de curatenie generala, initiata de echipa „Let’s Do It, Romania!“.     Practic, actiunea programata pentru ziua de simbata, 22 mai, se vrea a fi o repetitie generala pentru Ziua Curateniei Nationale, ce va avea loc in data de 25 septembrie.      „Acasta initiativa civica este cel mai mare proiect de voluntariat din Romania pina in acest moment, initiat de catre societatea civila, dupa ce actiuni asemanatoare au mai fost organizate cu succes in tari precum Estonia, Letonia, Lituania si Portugalia. Scopul proiectului este de a crea cea mai mare actiune nationala de colectare a deseurilor din arealele naturale ale tarii intr-o singura zi, 25 seprembrie 2010, cind autoritati, companii, cetateni si organizatii neguvernamentale sint invitate sa coopereze si sa se implice activ pentru indeplinirea misiunii proiectului“, a explicat Ana Horvath, directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj, in cadrul unei conferinte de presa.     745 de mormane de deseuri Potrivit organizatorilor, Clujul a fost ales pentru derularea proiectului-pilot de catre echipa „Let’s Do It, Romania!“ in baza numarului mare de voluntari inscrisi pentru activitatea de cartare din judet – 1.500 de persoane. Inainte de actiunea programata pentru data de 22 mai, cei implicati in proiect au organizat mai multe etape premergatoare, printre care si o inventariere a zonelor din judet in care se gasesc mormane de gunoi.      „Ceea ce se va face la Cluj este practic o repetitie a actiunii ce va fi organizata la nivel national. Vrem sa vedem unde avem lipsuri, ce trebuie facut ca actiunea din septembrie sa functioneze mult mai bine“, a declarat reprezentantul Asociatiei „Floare de Colt“, partener al proiectului. In urma actiunii de cartare, la nivelul judetului Cluj au fost identificate 745 de mormane de deseuri, aflate cel mai adesea pe marginea drumurilor nationale si judetene. Cea mai mare cantitate de deseuri au fost identificate pe raza comunelor Apahida si Baisoara, dar si pe malul Ariesului, in amonte si in aval de Buru sau in zona lacului Tarnita.     Clujul, printre cele mai curate judete din taraIn conditiile in care Clujul este considerat unul dintre cele mai curate judete din tara, organizatorii isi propun ca in data de 22 mai sa stringa in jur de 5.000 de metri cubi de deseuri, ce vor fi adunate pe categorii: deseuri din materiale reciclabile, cele valorificabile energetic, deseuri nereciclabile, deseuri voluminoase si deseuri provenind de la echipamentele electrice si electrocasnice. Pina in prezent, 17 primarii din judetul Cluj, cu un numar de peste 800 de voluntari, si 16 scoli, cu 450 de elevi, s-au inscris la actiunea din 22 mai, iar voluntarii care vor sa curete Clujul se pot inscrie si pe Internet.      Evenimentul de la Cluj are drept parteneri Agentia Regionala pentru Protectia Mediului, Garda Nationala de Mediu - Comisariatul Judetean Cluj, Consiliul Judetean Cluj, Prefectura Cluj si Asociatia Ecologista „Floare de Colt“.

1.300 de specii de fluturi asteapta sa fie ?vizitate? in Cheile Turzii

Cheile Turzii se intind de-a lungul Piriului Hasdate pe o lungime de aproximativ 1,5 km, ele reunind pe un teritoriu relativ restrins (324 ha) o multitudine de valori peisagistice, geologice, botanice, zoologice si arheologiceRezervatia naturala aflata aici este „monitorizata“ de Serviciul Public Salvamont Cluj, care „desfasoara o activitate permanenta de supraveghere a actiunilor cu caracter turistic realizate in interiorul rezervatiei, fiind prezent cu o echipa formata din doi oameni, la care se adauga unul sau doi in weekenduri si sarbatori“, dupa cum precizeaza reprezentantii Consiliului Judetean Cluj, institutie care administreaza zona.     Sporturi de aventuraPretul de intrare in Rezervatie este de 3 lei pentru adulti, respectiv 1 leu pentru copiii de sub 14 ani. In aceasta perioada, grupurile organizate pot beneficia de ghid turistic din partea custodelui sau a Serviciului Public Salvamont Cluj, pe baza unei cereri depuse cu cel putin o zi inainte.      In plus, persoanele care viziteaza rezervatia au posibilitatea de a practica o gama variata de sporturi si activitati recreative cum ar fi alpinismul, catararea, orientarea turistica, zborul cu parapanta si deltaplanul (dupa 1 iulie). Aici se organizeaza frecvent concursuri de alpinism de rang national si international.     Atractia principala a zonei ClujuluiCheile Turzii sint situate in zona de granita dintre o regiune muntoasa (Muntii Trascaului) si Cimpia Transilvaniei. Este cea mai cunoscuta rezervatie naturala de pe teritoriul judetului Cluj, cu un numar anual de vizitatori de peste 45.000, fapt care il transforma intr-unul dintre cele mai vizitate obiective turistice naturale din judet. Cele mai emergente perioade de vizitare sint inregistrate in lunile iulie-august (perioada concediilor de odihna) si ultima jumatate a lunii mai, respectiv prima jumatate a lunii iunie (sfirsitul anului scolar).     „O oaza de liniste, departe de forfota orasului“Atractiile turistice cele mai valoroase din cadrul acestei rezervatii sint versantii aproape verticali ai cheilor, ce depasesc pe alocuri 100 de metri inaltime, cele aproximativ 60 de pesteri care adapostesc importante comunitati de lilieci sau cele peste 100 de specii de pasari, dintre care cea mai importanta este acvila de stinca – unul dintre simbolurile acestei rezervatii. De asemenea, o importanta deosebita o au cele 1.030 de specii de plante, specii rare sau endemice (ceapa-ciorii sau usturoiul salbatic, Ephedra distachya, Ferula sadleriana) si in jur de 1.300 de specii de fluturi.     „Aria protejata Cheile Turzii reprezinta un obiectiv turistic de mare interes, atit printre turistii romini, cit si printre cei straini. Numai anul trecut, spre exemplu, aproximativ 60-65% dintre vizitatori au fost straini. Numarul mare de turisti romini si straini care a crescut de la an la an ne-a determinat sa investim constant in acest obiectiv, anul acesta desfasurindu-se aici importante activitati de intretinere la poduri si marcaje, igienizarea defileului, renovarea pichetului de la intrarea in rezervatie, amplasarea de toalete ecologice etc. Toate aceste investitii au fost facute pentru sporirea confortului si sigurantei turistului care cauta o oaza de liniste, departe de forfota orasului“, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Aproape 1.700 de amendamente

Daniel Funeriu le-a multumit deputatilor din Comisia de Invatamint pentru modificarile aduse Legii Educatiei NationaleDin cele 667 de amendamente admise, 276 au fost referitoare la continutul initiativei, iar 391 au fost legate de rigoarea exprimarii. „Pentru ca sa vedeti despre ce este vorba, va voi spune ca legea pe care o vom dezbate cuprindea initial 316 articole, iar pe parcursul dezbaterii au fost depuse 1.695 de amendamente. Au fost admise 667 de amendamente, din care doar 276 referitoare la continutul legii, 391 – peste 60% – privind, din pacate, rigoarea exprimarii“, a explicat Dumitrescu.     Proiectul a fost prezentat in plen de ministrul Daniel Funeriu, care le-a multumit deputatilor din Comisia de Invatamint pentru modificarile aduse. Deputatii urmeaza sa discute proiectul de lege toata aceasta saptamina, potrivit unei decizii a conducerii Camerei.     Taxele universitare nu vor fi majorateMinistrul Educatiei, Daniel Funeriu, a respins, ieri, in plenul Camerei Deputatilor, declaratiile unor lideri ai federatiilor studentesti potrivit carora proiectul Legii Educatiei prevede majorarea taxelor in universitati. „Trebuie sa resping formal zvonurile care sint propagate cu rea intentie de lideri ai anumitor federatii studentesti cum ca aceasta lege ar mari taxele in universitati. Fals, aceasta lege nu mareste si nici macar nu stabileste taxele pe care universitatile pot sa le perceapa. Doi, aceasta lege nu mareste taxele pentru examene“, a afirmat Funeriu, la prezentarea Legii Educatiei initiate de Guvern. El a subliniat ca proiectul izvoraste din Pactul National pentru Educatie si ca va aduce „stabilitate, sustenabilitate si predictibilitate sistemului care a fost victima prea multor schimbari“. Ministrul a evidentiat noutatile aduse prin proiectul Legii Educatiei, amintind printre acestea obligativitatea scolarizarii de la virsta de 6 ani, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, examinarea la o singura limba straina la Bacalaureat, descentralizarea pe palierul administrarii scolilor sau centrarea programei pe formarea de competente. „Ni se spunea ca scoala este mult prea centrata pe toceala. Acest lucru trebuie sa se incheie“, a afirmat ministrul. El a mai spus ca decredibilizarea invatamintului din Romania a inceput o data cu decredibilizarea invatamintului superior. „Acest lucru trebuie sa inceteze. Trebuie un invatamint superior perfect corelat cu piata muncii. Am prevazut sporirea autonomiei universitare, dar si cresterea raspunderii publice a universitatilor, care trebuie sa inteleaga ca au un rol social major“, a completat Funeriu, care a aratat ca finantarea universitatilor urmeaza sa fie facuta diferentiat.    Pareri pro si contra„Este important sa avem o Lege a Educatiei bine gindita, adaptata cerintelor actuale. Nu pot spune exact in ce forma va fi promulgata in final, cu siguranta ca se vor aduse multe schimbari pe parcurs. Pentru unii noile amendamente se vor aplica imediat, altii vor avea parte de schimbari abia peste citiva ani...“, a declarat pentru monitorul Catalin Baba, consilier de stat la cabinetul primului-ministru. „Trebuie sa avem in vedere, insa, ca facem parte din Uniunea Europeana si trebuie sa ne asumam implicatiile acestui fapt“, a avertizat acesta.     La rindul sau, deputatul liberal Cristian Adomnitei a anuntat, ieri, ca se va abtine de la vot atunci cind va fi supus spre aprobare proiectul Legii Educatiei, afirmind ca acesta reprezinta un regres pentru invatamintul superior si pune in centrul sistemului de educatie Partidul Democrat Liberal, si nu pe elevi si studenti. Si Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educatiei, a afirmat ieri in cadrul dezbaterilor asupra proiectului Legii Educatiei ca nu este corect sa existe, intr-o lege, prevederi care sa tinteasca anumite personalitati ale momentului. „O Lege a Educatiei trebuie sa fie obtinuta prin consens, trebuie sa fie adresata sistemului si sa nu fie directionata catre anumite personaje existente azi, dar poate miine mai putin importante in sfera publicului si nu cred ca este corect sa avem intr-o lege prevederi care sa tinteasca anumite personalitati ale momentului“, a spus Andronescu. Ea a adaugat ca a dorit ca aceasta lege sa dea predictibilitate si s-a avut in vedere ca actul normativ sa modernizeze sistemul si sa inscrie scoala romaneasca in rindul scolilor lumii.    Agerpres

Omul care i-a ?schimbat? pe liderii lumii vine la Cluj

Bagnola ocupa locul 18 la nivel mondial in topul celor mai bine cotati speakeri in materie de leadership, fiind unul dintre cei care au influentat NASA, Guvernul Statelor Unite ale Americii, Continental Airlines sau Motorola. Bagnola va vorbi la Cluj despre influenta capitala a unui lider asupra echipei pe care o conduce, dar si despre importanta schimbarii.      Jim Bagnola se afla pentru prima data in Romania, urmind sa aiba prezentari atit la Cluj, cit si la Bucuresti si Timisoara. Speakerul va prezenta la Bucuresti modulul „The leader as coach“, iar la Timisoara si Cluj-Napoca modulul „Stop Going Out of Your Mind Over Change“. Conferintele se adreseaza liderilor din organizatii, ocupanti ai pozitiilor de management, dar si celor care aspira spre o pozitie de conducere.

Vodafone sprijina voluntari ?de profesie?

 Programul „Voluntar de profesie“, program prin care opt persoane vor lucra timp de 4 luni in proiectele dezvoltate de ONG-uri din Romania, in domeniile educatiei, sanatatii, prevenirii abandonului familial, dar si in programe pentru copii si virstnici a fost lansat ieri.      Programul „Voluntar de profesie“ se desfasoara in intervalul septembrie-decembrie 2010, iar persoanele care doresc sa candideze pentru a fi selectate in prealabil, avind acordul unui ONG, trebuie sa completeze un formular de inscriere disponibil pe site-ul www.fundatiavodafone.ro. in perioada 17 mai – 6 iunie, a precizat Elena Serban, presedinta Fundatiei Vodafone, organizatoarea programului.     Fundatia va asigura salariile curente ale voluntarilor si cheltuielile administrative pe toata durata programului, fiecare voluntar urmind sa primeasca un salariu egal cu ultimul sau salariu obtinut pina la inceperea programului.