monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Vodafone sprijina voluntarii ?de profesie?

 Programul „Voluntar de profesie“, program prin care opt persoane vor lucra timp de 4 luni in proiectele dezvoltate de ONG-uri din Romania, in domeniile educatiei, sanatatii, prevenirii abandonului familial, dar si in programe pentru copii si virstnici a fost lansat ieri.      Prgramul „Voluntar de profesie“ se desfasoara in intervalul septembrie-decembrie 2010, iar persoanele care doresc sa candideze pentru a fi selectate in prealabil, avind acordul unui ONG, trebuie sa completeze un formular de inscriere disponibil pe site-ul www.fundatiavodafone.ro. in perioada 17 mai – 6 iunie, a precizat Elena Serban, presedinta Fundatiei Vodafone, organizatoarea programului.     Fundatia va asigura salariile curente ale voluntarilor si cheltuielile administrative pe toata durata programului, fiecare voluntar urmind sa primeasca un salariu egal cu ultimul sau salariu obtinut pina la inceperea programului.

Asigurarea locuintelor ar putea incepe de la 1 iulie

Prima polita de asigurare obligatorie a locuintelor ar putea fi emisa in luna iulie, demers conditionat, insa, de semnarea contractului de reasigurare, a declarat, luni, Radu Mustatea, membru in Consiliul de Administratie al Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID) si director general al Astra Asigurari. Conform legislatiei, proprietarii de imobile trebuie sa incheie o polita de asigurare, pentru care vor plati o prima diferentiata de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.

Cipriotii au pus ochii pe ultimul ?brand de Cluj?

In curind, e posibil ca 20% din actiunile BT sa fie controlate de Bank of CyprusIn acest moment, reprezentantii bancii din Cipru asteapta acordul Bancii Nationale a Romaniei pentru a face acest pas. In cursul sedintei de tranzactionare de ieri, actiunile Bancii Transilvania (TLV) erau apreciate la 1,56-1,53 de lei, iar tendinta acestora, pina la aflarea vestii, era de usoara scadere. Totusi, in cazul in care cipriotii vor decide sa cumpere titluri TLV pentru a atinge pragul propus, de 20%, ei ar trebui sa plateasca pentru acestea in jur de 175 de milioane de lei, adica peste 41 de milioane de euro.    Investitie de scurta durataPe fondul unei „burse cazute“, actiunile Bancii Transilvania s-au depreciat in ciuda interesului strainilor pentru ele. Mihai Mindrutiu, analist la Interdealer Capital Invest, considera ca, inca, brokerii si cei interesati de bursa nu „s-au trezit, asa ca preturile nu au crescut cum era de asteptat“. Totusi, in momentul in care Banca Nationala se va pronunta, printr-un anunt oficial pozitiv s-ar putea ca interesul pentru actiunile bancii sa creasca. „Totusi, din cauza caderilor din ultima perioada, s-ar putea ca foarte multi sa decida sa arunce actiuni pe piata. Oricum va fi o presiune acolo“, a explicat Mindrutiu. Desi aceasta este a doua tranzactie importanta pe care banca cipriota o face, Mihai Mindrutiu nu crede ca Bank of Cyprus va pastra pentru o perioada lunga de timp pachetul detinut la Banca Transilvania. „Eu cred ca peste citiva ani va vinde actiunile mai departe“, a opinat acesta.    Al doilea pas al cipriotilor catre ClujIn 16 decembrie 2009, Bank of Cyprus a cumparat 9,7% dintre actiunile Bancii Transilvania, luind prin surprindere piata. Pentru pachetul care a transformat-o in al doilea actionar, dupa BERD, banca din Cipru a platit circa 58 de milioane de euro. Datorita tranzactiei din decembrie, institutia financiara din Cluj a fost evaluta la aproape 600 de milioane de euro.Pe parcursul anului trecut, pe piata au aparut mai multe zvonuri legate de o eventuala preluare a Bancii Transilvania, cea mai importanta institutie de credit privata cu capital romanesc. Totusi, reprezentantii grupului cipriot au precizat ca BT este privita doar ca o investitie, sugerind ca nu si-ar dori preluarea acesteia.

Bijuterii in oferta celor de la Finante Cluj

Bunurile si bijuteriile din aur si argint au intrat in posesia statului prin confiscare si abandon. Astfel, DGFP Cluj, transformat in magazin de bijuterii si obiecte de colectie, scoate la vinzare bijuterii de argint, 166 de grame, la pretul de 2,50 de lei/gram. Valoarea totala a sfesnicelor si bijuteriilor este de 417 lei. Tot in oferta DGFP Cluj se mai afla 697 de grame de pastile de argint in valoare de 1.254 de lei, 80 de grame de deseuri de argint evaluate la 144 de lei si 34 de grame de bijuterii, lantisoare, cercei si inele de aur in valoare totala de 2.607 lei. Pretul unui gram de aur, in acest caz, este de 75 de lei/gram. In posesia Finantelor au mai intrat verighete si alte bijuterii pentru vinzarea carora se cere un pret total de peste 3.090 de lei.     Cei interesati de achizitionarea bijuteriilor trebuie sa anunte in scris pina pe 21 mai acest lucru Directiei Generale a Finantelor Publice Cluj. Interesant este faptul ca reprezentantii DGFP par dispusi sa negocieze preturile cu firmele care le pot cumpara si asteapta oferte de preturi din partea lor.

Stiri

Firme clujene in topul celor mai puternice branduriO serie de firme clujene care au sau au avut greutate in orasul de pe Somes apar in topul celor mai importante branduri romanesti, potrivit unui studiu realizat de B&P Brandivia si GfK Romania, Brand Community Power Model. Astfel, pe locul 20 apare brandul Ursus, pornit de la fabrica clujeana de bere, de pe strada Motilor. Pe locul al 33-lea apare Napolact, parte a grupului Friesland, care detine o unitate in judet. Pozitia 35 este ocupata de catre Banca Transilvania, singura institutie de profil cu sediul in provincie din Romania. La nivel national, pe primul loc se afla brandul Coca-Cola, urmat de Milka si Jacobs Kronung. Majoritatea marcilor din clasament sint din domeniile bunurilor de larg consum, al telefoniei, financiar si al automobilelor.    L. P.Primul trimestru din 2010, bun pentru Samus DejFirma detinuta in proprtie de 88% de catre cunoscutul om de afaceri Dan Sucu, Samus Dej, a anuntat pentru primul trimestru al acestui an o crestere a cifrei de afaceri de 4,5%, datorita cresterii volumului comenzilor de vinzare. In ciuda crizei si a pietei de desfacere in scadere, veniturile totale au crescut fata de primele luni ale anului trecut cu 7,8%. Potrivit raportului societatii, firma a redus cheltuielile cu aproximativ 18,4%, astfel incit a anuntat un profit de peste 780.000 de lei. Si in perioada urmatoare, conducerea Samus Dej isi propune sa isi diversifice productia si sa se orienteze catre cresterea cotei de piata.    L. P.Seminar de achizitii publice Un seminar despre achizitii publice are loc in aceasta dimineata la Cluj-Napoca. Evenimentul pe tema „Achizitii Publice. Problematica si Solutii“ se desfasoara, incepind cu ora 10, la Hotel Victoria, printre participanti numarindu-se reprezentanti ai autoritatilor contractante din judet. „In contextul crizei actuale si al ultimelor modificari legislative, utilizarea eficienta a fondurilor publice se impune ca element central pentru domeniul achizitiilor publice“, explica organizatorii. Astfel, seminarul isi propune sa abordeze problematica achizitiilor publice prin prisma optimizarii proceselor implicate si va include prezentarea unei solutii informatice menite sa sprijine activitatea autoritatilor contractante. Participarea la acest eveniment este gratuita.    A. D.

Omul care i-a ?schimbat? pe liderii lumii vine la Cluj

Bagnola ocupa locul 18 la nivel mondial in topul celor mai bine cotati speakeri in materie de leadership, fiind unul dintre cei care au influentat NASA, Guvernul Statelor Unite ale Americii, Continental Airlines sau Motorola. Bagnola va vorbi la Cluj despre influenta capitala a unui lider asupra echipei pe care o conduce, dar si despre importanta schimbarii.      Jim Bagnola se afla pentru prima data in Romania, urmind sa aiba prezentari atit la Cluj, cit si la Bucuresti si Timisoara. Speakerul va prezenta la Bucuresti modulul „The leader as coach“, iar la Timisoara si Cluj-Napoca modulul „Stop Going Out of Your Mind Over Change“. Conferintele se adreseaza liderilor din organizatii, ocupanti ai pozitiilor de management, dar si celor care aspira spre o pozitie de conducere.

100 de sindicalisti SANITAS pleaca astazi la miting

In sistemul sanitar s-a creat o situatie exploziva in urma anuntului facut de Guvern ca salariile bugetarilor vor fi diminuate cu 25%. Pentru multi angajati din Sanatate, aceasta reducere va insemna un venit lunar sub salariul minim pe economie. Este cazul infirmierelor si al asistentilor medicali debutanti, care cistiga in prezent aproximativ 600 de lei lunar. „O reducere de 25% ar fi o tragedie pentru multe familii a caror singura sursa de venit o reprezinta poate doar acel salariu de 600 de lei“, afirma Stefan Roman, presedintele SANITAS Cluj.     Daca in urma protestului de miine nu se va rezolva nimic, sindicalistii sint hotariti sa declanseze chiar greva generala.     Acestia au precizat ca situatia financiara a spitalelor este de departe cea mai grava din ultimii 20 de ani. „Bugetul alocat pe 2010 ajunge pina in septembrie daca nu se cumpara medicamente si materiale sanitare, dar acest lucru nu se va putea intimpla. Deci, bugetul va ajunge pina in iunie, cel mult iulie“, explica Stefan Roman. Sistemul sanitar risca sa intre in colaps.     Infirmierele ramin cu circa 400 de leiAngajatii din spitale au ajuns sa fie speriati. Sindicalistii spun ca, daca pina acum angajatii si managerii din spitale erau doar ingrijorati, acum sint speriati, pentru ca nu stiu ce vor face cind se vor termina banii. „Niciodata nu a fost criza in sanatate asa ca acum. Daca se taie salariile, o infirmiera cu ce mai ramine? Cu 400 de lei? Pentru ce sa mai vina la munca?“, se intreaba Maria Bizo, vicepresedinte SANITAS Cluj.      Liderii de sindicat considera ca nu este normala inchiderea celor 100 de spitale propusa de Ministerul Sanatatii prin faptul ca nu li se va mai innoi autorizatia de functionare.

Spitalele ar putea ramine fara asistenti medicali

E de asteptat ca in urmatoarea perioada, din cauza reducerilor salariale anuntate, tot mai multi asistenti medicali sa renunte la RomaniaAsistentii medicali din spitalele clujene au inceput un adevarat exod spre strainatate pentru locuri de munca mai bine platite. La Spitalul Judetean se inregistreaza deja un deficit de personal de 800 de posturi, iar la Spitalul de Boli Infectioase, aproape 150 de posturi.     Zilnic, la Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor (OAMM) Cluj sint inregistrate cereri din partea asistentilor care vor sa plece la munca in strainatate. Conducerea OAMM Cluj afirma ca cifra celor care au parasit spitalele clujene ar putea fi mult mai mare deoarece unii pleaca la munca in alta tara fara sa mai solicite excluderea din Ordin.     Exodul masiv al personalului medical se datoreaza salariilor mici, dar si reducerilor salariale de 25% anuntate de Guvern. „Reducerile acestea salariale vor duce la un exod masiv al asistentilor spre tari din Uniunea Europeana. Ma astept ca in perioada urmatoare sa creasca masiv cererile de plecare. Se va ajunge sa se lucreze sub normativele de personal, iar de aici pina la culpa medicala nu mai este decit un pas“, considera Emil Buiga, presedintele OAMM Cluj.      Locurile care au ramas libere prin plecarea in strainatate a asistentilor vor ramine neocupate deoarece posturile sint blocate. Sindicalistii SANITAS estimeaza ca, in scurt timp, o asistenta se va ocupa de doua etaje, respectiv 50-60 de bolnavi, ceea ce va duce la greseli profesionale.     Deficit de 800 de specialisti la Spitalul JudeteanToate spitalele din Cluj lucreaza cu personal mult mai putin decit ar avea nevoie. Conducerea SANITAS Cluj precizeaza ca la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta se inregistreaza un deficit de 800 de persoane, iar la Spitalul Clinic de Boli Infectioase 144 de persoane.      „La Centrul de Diagnostic si Tratament avem nevoie de medici radiologi si de asistente, dar nu vine nimeni. Luna trecuta am primit trei aparate de radiologie noi, dar avem trei medici si doua asistente. Nu vine nimeni nici pe perioada determinata“, explica Maria Bizo, vicepresedinte SANITAS. Medicii rezidenti radiologi refuza sa lucreze in spitalele clujene si aleg tot calea strainatatii. In 2009, din 20 de tineri care au inceput rezidentiatul, doar unul a terminat, iar restul au plecat in spitalele din alte tari cind au ajuns in anii terminali.     Cele mai cautate destinatii sint Anglia, Italia, Canada sau SUA, iar salariile pentru un asistent sint de aproximativ 2.000 de euro lunar, in timp ce in Romania un asistent debutant cistiga 630 de lei.

PSD il ameninta pe Boc cu motiunea de cenzura

Ministrii Radu Berceanu, Vasile Blaga si Adriean Videanu au declarat ieri, inaintea sedintei conducerii centrale a PDL, ca Executivul va alege varianta asumarii raspunderii pe pachetul de masuri convenite cu FMI, din cauza timpului scurt pe care il are la dispozitie pentru a le concepe.      „Eu intuiesc, dupa ce stiu in momentul de fata, ca pina la urma tot la solutia asumarii raspunderii se va ajunge, pentru ca este si o problema de timp. Pina cind finalizam noi toate amanuntele in varianta unui proiect final, s-ar putea sa fim relativ aproape de 1 iunie. Dar e o apreciere fata de ce stiu eu, la ora actuala“, a declarat Radu Berceanu.      La rindul sau, ministrul de Interne, Vasile Blaga, s-a declarat „aproape convins“ ca Executivul isi va asuma raspunderea pe masurile convenite cu FMI si a solicitat opiniei publice sa astepte rezultatele discutiilor din CES pentru a afla cind vor fi elaborate si daca se vor mai produce modificari. „Avem un dead-line dat de FMI. Romania trebuie sa se incadreze in exigentele pe care le-am discutat, deficitul de 6-8%“, a motivat si Adriean Videanu o posibila decizie de asumare a raspunderii Executivului.     Cu sau fara „asumare“, PSD oricum depune motiuneLa rindul sau, presedintele Senatului, Mircea Geoana (PSD), a declarat ca opozitia va trebui sa introduca „obligatoriu“ motiune de cenzura daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe masurile de reducere a pensiilor si salariilor.     „Am decis ca, in masura in care Guvernul isi va angaja raspunderea pe masurile anuntate deja de presedintele Traian Basescu, sa depunem imediat motiune de cenzura, conform Constitutiei“, a precizat si presedintele PSD, Victor Ponta.     Liderul social-democrat a adaugat ca PSD va mai depune o motiune de cenzura in cursul acestei sesiuni parlamentare, „daca va mai fi cazul si daca va mai fi nevoie“, care va viza Legea Pensiilor, Legea Salarizarii Unice, dar si „toate masurile care au dus la cresterea somajului si cresterea crizei economice“.    Variantele PSD dupa motiunePresedintele PSD, Victor Ponta, le-a propus recent membrilor conducerii executive a partidului patru variante pentru cazul in care Parlamentul va vota motiunea de cenzura pregatita de social-democrati, una dintre acestea fiind intrarea la guvernare alaturi de PDL.     O alta posibilitate, prezentata de Victor Ponta membrilor CExN, ar fi aceea a unui guvern de uniune nationala sau de tehnocrati sustinut din Parlament de PSD, varianta pe care tot el a calificat-o ca fiind „exclusa“.      O a treia posibilitate este ca PSD sa propuna viitorul premier intr-un guvern cu PNL si UDMR: „Nu este fezabila aceasta varianta“.     Ultima alternativa prezentata de Victor Ponta este cea a alegerilor anticipate.

Fiii satului din Nadasel, motiv de cearta intre PDL si PNL

 „Avînd în vedere perioada dificila din punct de vedere economic prin care trece tara noastra, organizarea unor manifestari exuberante din banii publici de catre autoritati nu poate fi calificata decît ca un gest iresponsabil. Presupunînd ca sursa de finantare a unor astfel de evenimente ar fi sponsorizarile, partiale sau integrale, banii respectivi ar fi putut avea o destinatie de utilitate publica si nu risipa în vederea sarbatoririi, probabil, a marilor progrese administrative înregistrate de primaria în cauza. Ceea ce s-a întîmplat în comuna Gîrbau, sat Nadasel, în zilele trecute ne da un exemplu clar al atitudinii iresponsabile a Partidului National Liberal fata de perioada grea prin care trecem“, a atras atentia PDL Cluj prin intermediul unui comunicat de presa.     Contactat telefonic de monitorul, primarul comunei Gîrbau, Gheorghe Lucian Broaina, a explicat ca evenimentul organizat în satul Nadasel a fost planificat cu mult timp înainte si ca nu a pagubit bugetul local. „Evenimentul Fiii Satului din Nadasel a fost anuntat înca de anul trecut, cînd nu am avut de unde sa anticipam ca vor urma vremuri asa de grele, cum spun cei de la PDL. Asemenea evenimente au loc si în alte parti în vremurile astea, inclusiv în comune conduse de primari PDL. La eveniment a participat si o delegatie din Belgia, care a fost invitata demult, mai ales ca si noi am fost acolo“, a explicat primarul comunei Gîrbau. Broiana nu a vrut sa dezvaluie suma care a fost cheltuita pentru organizarea sarbatorii, însa a precizat ca „nu este o suma care sa aduca prejudicii bugetului local“.     În urma cu 2 saptamîni, un alt liberal, senatorul Marius Nicoara, a organizat în comuna Vultureni un eveniment la care i-a invitat pe localnici pentru a-i îndemna sa protesteze împotriva masurilor initiate de Guvernul Boc. 

Povesti si povestitori celebri la Bontida

Fundatia Transylvania Trust organizeaza, intre 21-22 mai, sezatoarea „De la Hentida la Bontida“ pentru copiii din judetul Cluj, la Castelul Bánffy din Bontida.     Timp de 2 zile, copiii care vor fi prezenti la Sezatoarea de la Castelul Banffy vor fi distrati de diferite spectacole de teatru de papusi. Programul va incepe in fiecare zi de la ora 11 si va dura pina la ora 17. Alaturi de copii va fi prezenta Dana Bontidean, actrita papusar de la Teatru „Puck“, cu povesti populare, si un povestitor, cu legendele comunei. Pentru linia maghiara vor fi prezenti Szabó Anna, povestitoare din Gheorgheni, si naratorul Markó Botond, cistigatorul competitiei de povesti al televiziunii Duna in anul 2009, care le vor spune povesti populare copiilor. In cadrul teatrului de papusi, copiii se vor intilni cu viata miraculoasa a eroilor din povesti. Printre spectacolele de teatru ce le vor fi prezentate copiilor se numara „Croitorasul cel Viteaz“, prezentat de Teatru „Puck“, „János Vitéz“, oferit de Teatrul Keljfeljancsi, si „Cei trei purcelusi“, un spectacol de teatru de papusi interactiv. Proiectul este finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European. Cei care doresc sa participe la aceasta sezatoare trebuie sa-si anunte prezenta la numarul de telefon 0264 439858 (persoana de contact Bohonyi Boglárka), pina miine, 19 mai 2010.

Tinerii, invatati sa faca afaceri fara capital de pornire

Proiectul se afla la cea de-a patra editie si isi propune sa sprijine initiativele antreprenoriale ale tinerilor din Cluj-Napoca. „Scopul principal al proiectului, in ceea ce priveste studentii, a ramas incurajarea acestora de a-si mentine ideile creatoare si sustinerea in a duce un efort constructiv in punerea in practica a ideilor de afacere“, explica organizatorii. Astfel, daca anul trecut tinerii au fost invatati cum sa puna la punct un plan de afaceri, editia din acest an se axeaza mai mult pe partea practica. „Formatul e, anul acesta, diferit fata de editia anterioara. Am dorit sa le aratam studentilor ca situatia actuala de pe piata ar putea fi folosita in interes propriu. Acum, cind nu prea gasesti un loc de munca, e important sa ai idei si sa stii cum sa le pui in valoare“, spune Alexandra Farcas, unul dintre organizatori. Gala de deschidere a proiectului „Mediul de Afaceri“ va avea loc joi, 20 mai, la ora 10, in Sala Europa a Casei de Cultura a Studentilor, cu o dezbatere pe tema „Green Field – Poti face o afacere din nimic?“.

Capitanul Germaniei, Ballack, rateaza Cupa Mondiala

Michael Ballack s-a accidentat la glezna dreapta in finala Cupei Angliei, dintre echipa sa, Chelsea, si Portsmouth, simbata, pe arena „Wembley“. Germanul a fost victima unui fault violent al compatriotului sau Kevin-Prince Boateng, in minutul 36. Dupa ce a primit ingrijiri la marginea terenului, el a incercat sa revina pe gazon, insa nu a putut alerga si a fost inlocuit inainte de pauza.     Mijlocasul de 33 de ani, cu 98 de selectii in echipa nationala, a fost supus ieri unei investigatii RMN, de medicul nationalei Germaniei, Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt. Acest test a dezvaluit leziuni ce il vor tine pe jucator departe de teren pentru cel putin 8 saptamini.      „Glezna sa dreapta va fi mai intii imobilizata in ghips. Apoi, el va trebui sa poarte ghete speciale timp de 2 saptamini“, se arata in comunicatul Federatiei Germane de Fotbal (DFB).

Masurile stabilite cu FMI nu se pot schimba, dar nu se stie daca alocatiile mamelor vor fi reduse

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ieri ca nu se poate renunta la reducerea cheltuielilor bugetare in detrimentul cresterii taxelor, intrucit ar insemna o aminare a cresterii economice, iar ministrul Muncii, Mihai Seitan, a sustinut ca Executivul nu a luat inca o decizie in privinta reducerii alocatiilor pentru mame. „Trebuie o masura temporara luata destul de dur, astfel incit reluarea cresterii economice este cea care rezolva problema. Daca se reia in 6-7-8 luni cresterea economica, evident ca se creeaza premisele si unor cheltuieli bugetare mai mari“, a declarat Videanu, intrebat daca se mai poate schimba ceva in privinta masurilor agreate cu FMI.     „O sa discutam dupa ce se stabilesc masurile. Analizam si vom da in momentul in care stabilim datele exacte. Doamna consilier (Andreea Paul-Vass, consilierul economic al premierului Emil Boc – n.r.) poate spune orice. Nu s-a luat o decizie“, a spus ministrul Seitan, intrebat daca masura scaderii alocatiilor pentru mame este irevocabila.

Stiri

Plen prelungit la Camera DeputatilorDeputatii vor lucra saptamina aceasta, de luni pina vineri, numai in plen, dezbaterile concentrindu-se pe Legea Educatiei si Legea Lustratiei, potrivit deciziei Biroului permanent. Proiectul Legii Educatiei, care a primit raport favorabil la sfirsitul saptaminii trecute de la Comisia de Invatamint, a intrat in dezbaterea plenului ieri, de la ora 16. Proiectul Legii Lustratiei este programat miine, cind plenul va incepe la ora 10 si se va finaliza la 19. In aceeasi zi este programat si votul final. De asemenea, marti si joi deputatii se vor reuni intre 10 si 19, iar vineri de la 10 la 13. Saptamina aceasta, insa, deputatii nu se vor reuni in nici o comisie permanenta.    AgerpresJustitia, din nou sub lupa CEExpertii Comisiei Europene au inceput ieri misiunea de evaluare a progreselor inregistrate de Romania la capitolul Justitie, in vederea elaborarii Raportului de tara din vara acestui an. Echipa de experti se va afla in Romania pina vineri si va analiza indeplinirea obiectivelor celor patru conditionalitati din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat la postul public de televiziune ca misiunea vizeaza toate conditionalitatile impuse Rominiei in mecanismul de monitorizare a sistemului judiciar si are loc inaintea redactarii raportului de tara din vara. „Este o misiune de rutina, normala inaintea redactarii raportului de tara din vara, care va evalua toate conditionalitatile, inclusiv cele referitoare la Agentia Nationala de Integritate“, a afirmat Predoiu.PSD il sustine pe Valer Dorneanu la CCRSocial-democratii il vor sustine pe Valer Dorneanu pentru un mandat de judecator la Curtea Constitutionala, a anuntat ieri Victor Ponta. Valer Dorneanu a fost deputat PSD in legislaturile 2000-2004 si 2004-2008, in prezent fiind secretar general adjunct al Camerei Deputatilor. In acest an, expira mandatele a trei judecatori de la Curtea Constitutionala. Este vorba despre Ioan Vida, Nicolae Cochinescu si Petre Lazaroiu, numiti de Camera Deputatilor, de Senat si, respectiv, de Presedintie.    Agerpres

?Traducatorul, cavalerul ratacitor al literaturii??

Facultatea de Istorie si Filosofie si Institutul Italo-Roman de Studii Istorice din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca organizeaza astazi conferinta „Traducatorul, ultimul cavaler ratacitor al literaturii?“. Prelegerea va fi sustinuta de catre Gabriela Lungu. Evenimentul va avea loc cu incepere de la ora 18, in Aula Ferdinand a Facultatii de Istorie si Filosofie, situata pe str. Napoca, nr. 11.    F. T.

Dansuri turcesti la Auditorium Maximum

Ansamblul de Dansuri Populare al Universitatii „Karatekin Cankiri“ din Turcia sustine astazi pentru clujeni spectacolul intitulat „O frintura de legenda anatoliana“. Evenimentul are loc in Auditorium Maximum, de la ora 19, este derulat sub inaltul patronaj al Ambasadei Republicii Turcia in Romania si este organizat de catre Institutul de Turcologie si Studii Central-Asiatice al Universitatii „Babes-Bolyai“ si Consultatul Onorific al Republicii Turcia la Cluj-Napoca.    F. T.

Liviu Ciulei, omagiat la TIFF 2010

Scena din pelicula "Padurea Spinzuratilor", film cu care Liviu Ciulei a cucerit publicul romanescCariera spectaculoasa a regizorului, actorului si scenaristului Liviu Ciulei va fi celebrata la Cluj cu un premiu si cu proiectii ale unor filme ce au facut istorie in cinematografia romaneasca.     Organizatorii TIFF au anuntat ieri ca traditionalul Premiu de Excelenta oferit la fiecare editie a festivalului va fi acordat de aceasta data lui Liviu Ciulei. „Cariera sa spectaculoasa include peste 20 de filme la care a lucrat in calitate de regizor, actor sau scenarist, precum si numeroase spectacole de teatru, unde si-a pus semnatura in calitate de regizor, scenograf sau actor, recompensate de-a lungul timpului cu distinctii prestigioase“, au justificat oficialii evenimentului. La toate aceste merite se adauga si acela ca s-a dovedit a fi si un foarte bun director artistic, Liviu Ciulei ocupind aceasta pozitie timp de 10 ani la Teatrul „Bulandra“ din Bucuresti, dar si la Teatrul „Tyrone Guthrie“ din Minneapolis. De asemenea, Ciulei a fost profesor de teatru la doua universitati prestigioase: Columbia University si New York University. Intre filmele cu care Liviu Ciulei a cucerit publicul romanesc si nu numai se numara „Padurea Spinzuratilor“, pentru care a primit Premiul de regie la Cannes in 1965. Productia va rula la TIFF in cadrul sectiunii 3X3, alaturi de „Valurile Dunarii“ (1959) si „Eruptia“ (debutul in regia de film din 1957).     Eroii din filme, in sala de cinemaFilmografia sa include unul dintre titlurile care au marcat istoria cinematografiei romanesti: „Padurea Spinzuratilor“, film care i-a adus in anul 1965 Premiul de regie la Festivalul de la Cannes. Alaturi de „Valurile Dunarii“ (1959) si „Eruptia“ (debutul in regia de film din 1957), filmul „Padurea Spanzuratilor“ va fi prezentat in cadrul sectiunii 3 X 3. Liviu Ciulei se alatura astfel regizorilor Wim Wenders si Anurag Kashyap, omagiati in cadrul acestei sectiuni la cea de-a noua editie a festivalului. Publicul prezent la proiectiile de gala va avea ocazia sa stea de vorba cu protagonisti din filme cum ar fi Irina Petrescu, Victor Rebengiuc si Mariana Mihut.

Mandorlini nu pleaca de la CFR Cluj

Finantatorul CFR Cluj, Arpad Paszkany, a declarat ieri intr-o conferinta de presa ca nu se pune problema ca tehnicianul Andrea Mandorlini (foto) sa plece si a mentionat ca bugetul de transferuri pentru sezonul viitor va fi de aproximativ 8 milioane de euro.     „Apropo de speculatiile conform carora Mandorlini va pleca, va spun un lucru: el va ramine la Cluj. Intr-adevar, are oferte din Serie A, dar nu va pleca. E mai important sa joace in Champions League cu CFR. Pentru sezonul viitor vom avea un buget de transferuri de aproximativ 8 milioane de euro. Avem o lista lunga de jucatori, dar vrem sa aducem doi-trei oameni pe fiecare post, fotbalisti care sa creasca nivelul campionatului“, a declarat Arpad Paszkany.Formatia CFR Cluj a cistigat, pentru a doua oara in istoria sa, titlul de campioana a Romaniei, in urma victoriei de simbata (2-1), de pe teren propriu, cu International Curtea de Arges.

Optimisti!

Echipa universitara pleaca astazi spre Ploiesti, decisa sa obtina macar o victorieClujenii de la „U“ Mobitelco nu si-au pierdut optimismul dupa meciurile pierdute in extremis in fata lui CSU Asesoft, unul dupa un cos de 3 al lui Blidaru in ultima secunda a timpului regulamentar, al doilea dupa doua reprize de prelungiri. Echipa universitara pleaca astazi spre Ploiesti decisa sa le fure lui Burlacu si compania macar o victorie pe terenul lor, pentru a ramine in lupta pentru titlu. Seria se joaca dupa sistemul patru din sapte, astfel ca doua victorii ale gazdelor ar duce scorul la 4-0 si al saptelea titlu consecutiv in palmaresul lui CSU.      „In ciuda rezultatului la general, cred ca ne-am ridicat la nivelul jocului adversarei, iar in ambele meciuri am dominat mare parte din timp. Mergem la Ploiesti cu un singur gind: sa smulgem macar o victorie in deplasare“, a declarat Marcel Tenter. In turul campionatului, clujenii s-au impus la Ploiesti, pentru prima data dupa finala din 2008.      Mircea Cristescu spera ca norocul adversarilor sa se fi terminat la Cluj. „Nu stiu de cite ori va tot merge ulciorul la apa. Despre noi, pot sa spun doar atit: mergem acolo sa cistigam ambele meciuri. Sper sa fi invatat din greselile noastre, cit despre ce au gresit altii, sper ca si ei sa invete ceva din ele. Poate le va fi mai usor baietilor sa joace in deplasare, la Ploiesti nu exista factorul emotional“, a opinat presedintele executiv al lui „U“ Mobitelco. Meciul trei se va disputa miercuri, de la 18, iar meciul patru este programat joi, incepind cu ora 17.30.

Fotbal - Liga 1

* Steaua - Universitatea Craiova 2-0Steaua Bucuresti a invins-o pe Universitatea Craiova cu scorul de 2-0 (0-0), duminica seara, pe teren propriu, intr-un meci din etapa a 33-a, penultima a Ligii 1 la fotbal.     Steaua s-a impus prin golurile marcate de Arman Karamian (69, 78). Universitatea, care nu a cistigat nici un punct in ultimele cinci meciuri de campionat, nu a mai invins in Ghencea din 1989. La Steaua a debutat Florentin Matei (17 ani).* Dinamo - Astra Ploiesti 3-3Dinamo Bucuresti a terminat la egalitate cu Astra Ploiesti, scor 3-3 (2-1), duminica, pe teren propriu, intr-un meci din etapa a 33-a, penultima a Ligii 1 la fotbal.     Dinamo a condus cu 2-0, prin golurile marcate de Adrian Scarlatache (10) si Florin Bratu (13 - penalti), dar Astra a intors scorul prin reusitele lui Daniel Vadrariu (30, 76) si Takayuki Seto (48). Adrian Cristea (78) a readus egalitatea pentru Dinamo. * FC Brasov - Rapid 1-1FC Brasov a terminat la egalitate cu Rapid Bucuresti, scor 1-1 (1-0), duminica, pe teren propriu, intr-un meci din etapa a 33-a, penultima a Ligii 1 la fotbal.     Gazdele au deschis scorul prin Mihai Roman (26), dar rapidistii au egalat in prelungiri, prin Sapunaru (90A3), din penalti, si pastreaza sanse teoretice la calificarea in Europa League. Ambele formatii au incheiat meciul in 10 jucatori.

Stiri

BCR a devenit partener oficial al FR de TenisFederatia Romana de Tenis a anuntat ieri ca Banca Comerciala Romana (BCR) a devenit partenerul sau oficial.      In cadrul acestei cooperari, cei doi parteneri au lansat circuitul BCR Futures Romania, o serie de 17 turnee (9 masculine si 8 feminine), ce se desfasoara, incepind chiar de luni, 17 mai 2010.      Competitiile au loc pina in septembrie 2010, fiecare fiind dotata cu premii de 10.000 de dolari.      Turneele se desfasoara in Bucuresti, Pitesti, Bacau, Brasov, Medias, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Arad, Onesti si Bals.Aravane Rezai, invingatoare in finala turneului WTA de la MadridJucatoarea franceza de tenis Aravane Rezai a cistigat duminica finala Turneului international de tenis WTA de la Madrid, dotat cu premii in valoare de 3,5 milioane de euro. In ultimul meci al competitiei, Aravane Rezai s-a impus, in doua seturi, cu 6-2, 7-5, in fata jucatoarei Venus Williams (USA), favorita nr. 4.Brinza a cistigat turneul de spada de la NankinScrimera romanca Ana Maria Branza, vicecampioana olimpica in 2008 la Beijing, a cistigat concursul feminin de spada de la Nankin (China), dupa ce a invins-o in finala pe poloneza Magdalena Piekarska, scor 15-6.     Brinza s-a impus in primul tur in fata Mariei Martinez (Venezuela), cu 15-7, apoi a depasit-o cu 15-9 pe chinezoaica Yin Mingfang, in optimi a cistigat la unguroaica Emese Takacs, cu 15-3, in sferturi a trecut cu 15-13 de Jung Hyo-Jung (Coreea de Sud), iar in semifinale a iesit victorioasa in disputa cu canadianca Sherraine Schalm.Grupaj Agerpres

Pericolul din OMG-uri

Organismele modificate genetic continua sa fie cultivate, desi populatia se opune cu vehementaOMG sau organisme modificate genetic nu sunt un lucru nou pe piata mondiala de alimente. Ca definitie, OMG se refera la un organism al carui material genetic a fost alterat, folosind tehnici specifice, in care molecule de ADN sunt prelevate din diverse surse pentru a crea un nou set de gene. Acest ADN este apoi tranferat intr-un organism. Pe de alta parte modificarea genetica se poate produce nu numai prin adaugarea de ADN nou, ci si prin dezactivarea unor gene. Primul experiment in domeniul OMG-urilor a avut lor in 1973, pe o bacterie e E. coli. Organismele modificate genetic nu isi gasesc o aplicare doar in in industria alimentara, desi aceasta este acum in centrul atentiei. OMG-urile sunt folosite in cercetarea medicala, productia de medicamente, terapie genetica si multe alte domenii. Teste pe oameni In acest moment, aplicarea cea mai controversata a aceste tehnologii este in culturile rezistente la erbicide comerciale sau care pot produce pesticide proprii, in interiorul plantei. Cele mai mari culturi de plante modificate genetic apartin companiei americane Mosanto. In 2007, tehnologiile Mosanto se regaseau in culturi intinse pe o suprafata de 400.000 de hectare, pe tot globul. Pe data de 6 februarie 2009, Statele Unite au permis teste pe oameni ale unui medicament obtinut dintr-o capra modificata genetic, fiind vorba de un anticoagulant extras din laptele animalului. Primele culturi modificate genetic pe scara larga au fost introduse in 1996, in Hawaii, la fructele de papaya pentru ca acestea sa reziste anumitor virusi si pesticide. De atunci s-a raspandit in majoritatea culturilor importante, printre cele mai cunoscute fiind cele ale cartofului dulce si al „graului de aur". Pericol pentru populatie Intrebari cu privire la siguranta consumului organismelor modificate genetic au fost ridicate inca de la inceput, in acest moment existand foarte mult cercetari independente, cel putin la nivelul Uniunii Europene, care au aratat ca exista un pericol real pentru populatie, asa cum explica Conf. Dr. Aurel Maxim, profesor de agroecologie la Universitatea de Stinte Agricole si Medicina Veterinara. „Pentru cine cultivam aceste plante modificate genetic? Este clar ca publicul nu le doreste. Oameni de stiinta nu au dreptul sa ignore riscurile acestei biotehnologii si mai ales, dreptul consumatorilor la hrana sanatoasa", a mai explicat Conf. Dr. Aurel Maxim. Romanii, impotriva OMG Pe langa cultivarea si consumul OMG-urilor, mai exista doua probleme importante. Polenul acestora poate trece la plantele naturale, influetand astfel si alte culturi, iar producatorii de carne nu specifica pe ambalaje daca animalele au fost hranite cu organime modificate genetic. Un sondaj realizat in Romania de catre INFOMG Romania a aratat ca peste 81% dintre romani cred ca autoritatile ar trebui sa interzica organismele modificate genetic, iar 74% au spus ca nu vor sa consume asa ceva. Companie unica Tendinta la nivelul Uniunii Europene este de interzicere a acestor culturi, mai ales in urma presiunii publice. Cu toate acestea, mai multe tari din lume, printre care Statele Unite ale Americii, Canada si parti din Australia permit in continuare consumul. Bulgaria a interzis cultivarea OMG-urilor pe data de 18 martie, 2010. Mosanto nu este singura companie cu interese economice majore in aceasta ramura a economiei, dar s-a retras complet din zona europeana dupa mai multe scandaluri si dupa presiuni politice importante. Tehnologia exista insa si atata timp cat in unele parti ale lumii este permisa, va continua sa evolueze.

Investitie de milioane in meri

Inginerul Cornel Giolt va transforma un teren in suprafata de 93 de hectare, de langa Sibiu, intr-o imensa livada roditoareIn curand, Sibiul va avea o cultura de meri bio imensa, chiar la marginea orasului. Proiectul, in valoare de doua milioane de euro, este in plina derulare. Responsabil direct de intreaga cultura este un inginer din Braila, care va trebui sa planteze impreuna cu echipa sa 178 de mii de meri, din cele mai nobile soiuri. Intreaga investitie apartine fermei Hortisem, a lui Ilie Carabulea, iar inginerul Giolt va trebui sa transforme cele 93 de hectare, intr-o imensa livada roditoare. „Sunt prestatorul de servicii pentru infiintarea livezii pom fructifer, mar, de diferite soiuri. Reprezint firma Neli Floris din Braila si am castigat licitatia organizata pentru acest proiect, de infiintare a unei livezi de mar. Avem o suprafata de 93 de hectare, pomii sunt si din Romania, de la institutul de cercetari Ramnicu Valcea, dar cea mai mare parte sunt de import din Italia. Livada este superintensiva, dar in Romania nu a fost creat soiul de mar pe port-altoi nou, de aceea am important pomi din Italia", spune omul responsabil de proiect. Investitie uriasa Pentru aceasta livada, doar in pomi, Ilie Carabulua a investit doua milioane de euro. Si investitia este de abia la inceput. „Valoarea investitiei este foarte mare, in acest proiect sunt cumulate trei proiecte, unul de irigat, unul reprezinta infiintarea de livada, iar un proiect reprezinta o fabrica de compot, de gemuri si de sucuri naturale. In prezent lucreaza peste o suta de oameni, in mod nomal am lucrat cu 70 de oameni, dar acum am intensificat ritmul. Operatiunea de plantat se termina in maxim zece zile,  nu toata lumea stie sa planteze pomi, nu e simplu deloc. Prima data tratam solul impotriva rozatoarelor, apoi aducem ingrasamant natural si abia apoi plantam pomii", completeaza Giolt. Agricultura bio Daca totul decurge conform planului, primii meri vor da roade chiar din acest an, dupa spusele inginerului Giolt, dar, in mod normal, pomii vor rodi dupa anul trei. Cu toate acestea, Giolt se arata foarte optimist. „Investitia e mare si e de durata, un pom rodeste minim 15 ani, maxim 20. Livada o sa rodeasca pe stalpi de beton, o sa fie sustinuta pe stalpi cu sarma. Pomul face radacini la suprafata, asa e soiul acesta intensiv si trebuie sustinut de stalpi de beton. O sa fie 178.000 de pomi in final si va fi nevoie de 50 de oameni zilnic, pentru intretinere, dar cand e culesul, o sa lucreze peste 200 de oameni, practic s-au creat foarte multe locuri de munca. Pe toata suprafata o sa fie doar meri, ponderea e soiul Golden, dar avem si Ionatan, Florina, Iona-Gold, dar peste 50 la suta e Golden. Cel mai important lucru e ca aici se cultiva doar bio, nu o sa gasiti chimicale. Oamenii o sa manance mere adevarate, fara urme de tot felul de chimicale care sunt toxice pentru organismul uman. Pai stiti foarte bine ca daca mergeti la supermarket si cumparati mere, va murdariti pe maini de la o solutie chimica cu care sunt stropite merele si nu au gust, absolut deloc nu au gust. A facut o treaba buna domnul inginer Ilie Carabulea, sa speram ca o sa avem o productie buna", conchide Cornel Giolt.

Fara casatorii sambata

  Sambata, ziua preferata de cupluri pentru oficierea casatoriilor, va fi inchis la Serviciul de Stare Civila a Primariei. Totul se datoreaza deciziei Guvernului de reduce salariile bugetarilor cu 25 la suta. Si acesta nu este principalul motiv. Si pana acum Serviciul de Stare civila functiona cu personal insuficient, iar sambata, cand era cel mai mare volum de munca, angajatii nici macar nu erau platiti. Acum, dupa ce s-au mai facut si disponibilizari, iar salariile angajatilor vor fi reduse cu un sfert, cuplurile nu mai au cum sa spere ca vor reusi sa gaseasca sambata deschis la Serviciul de Stare Civila. Situatie fara iesire Primaria, nu are cum sa-i oblige pe functionari sa lucreze ore suplimentare, adica sambata, in conditiile in care nu sunt platiti. Oricum, aceste ore suplimentare de sambata nu erau platite inca din primavara lui 2009, insa, la un momnent dat, se gasise solutia ca, pentru fiecare sambata lucrata, functionarul respectiv sa beneficieze de alte doua zile libere. Acum insa, aceasta masura nu mai poate fi aplicata, in conditiile in care munca angajatului care isi ia liber in contul zilei de sambata lucrate ar trebui repartizata celorlalti colegi care, acum vor avea si salariul redus cu un sfert. 

Criza economica, model berlinez la Teatru

Celebra creatoare de moda Doina Levintza a creat costumele pentru Berlin AlexanderplatzForfota strazilor, lunecarea huruitoare a tramvaielor, lucrarile edilitare sunt inregistrate ca pe o pelicula cinematografica. Miscarea survine ca o rasfrangere in afara starilor sufletesti. Franz Biberkopf (Florin Cosulet/Constantin Chiriac) scapa dupa patru ani din inchisoare, si la iesire are impresia de cosmar ca zidurile caselor se leagana si acoperisurile stau sa alunece spre el. Cauta intr-un Berlin ciuruit de criza economica, sa fie un om cumsecade. La inceput chiar izbuteste. Apoi insa, cu toate ca ii merge binisor din punct de vedere economic, se pomeneste implicat intr-o adevarata lupta cu ceva venit dinafara, ceva care e incalculabil si arata ca un fel de soarta. De trei ori se repede acest ceva asupra omului si-l stinghereste in felul in care si-a planuit el viata. Poloneza Lina, Luders, trei logodnice preluate de la fantele Reinhold (Istvan Teglas/Adrian Neacsu), prietenii Herbert si Eva, Pums si tinichigiul Karl. Lovitura de gratie o primeste de la a doua iubire din viata sa, Mieze (Ofelia Popii) sau Sonja cum i se spune acum. Prea credula si prea tanara, aceasta cade in plasa razbunarii prietenului Reinhold. Doina Levintza, regal de culori „Berlin Alexanderplatz" nu este doar un spectacol. Este o provocare. O punte intre generatii. „Daca in Faust avem corpul corului, care este foarte mare, compus si din actori si din studenti, aici sunt foarte multi studenti care au roluri foarte importante. In spectacol puteti sa vedeti si o linie speciala a costumelor, machiajului, creata de Doina Levintza", a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului National „Radu Stanca" din Sibiu. Scenografia semnata de Andrei Both este plina de simboluri si metafore. Spectatorii se intalnesc astfel cu un plan inclinat al vietii de zi cu zi, miscat doar de adierea unor sunete vechi din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Dupa avanpremiera de vineri, spectacolul va avea premiera in cadrul Festivalului International de Teatru (28 mai - 6 iunie) pe 31 mai. Potrivit regizorului Dragos Galgotiu, „spectacolul se leaga de perioada tulbure in care traim in prezent. Romanul care sta la baza spectacolului a fost scris intr-o perioada asemanatoare, intr-un moment de plina criza financiara, se aseamana cu timpurile pe care le traim acum".

Se cauta viitoarea Miss Motors Romania 2010!

  Castingul pentru Miss Motors Romania este un procedeu interactiv, astfel incat orice locuitor al tarii isi poate sustine, prin vot on-line, favorita pentru finala nationala. Aceasta este programata pe 3 iulie 2010, la Sibiu. In Gala finala, in urma preselectiei nationale, vor intra 15 finaliste. Castigatoarea va reprezenta Romania la Miss Motors International, competitie ce se va desfasura in Italia, in primele doua saptamani ale lunii octombrie 2010. Conditii Candidata ideala pentru concursul Miss Motors Romania, trebuie sa aiba cetatenie romana, inaltime peste 1,68 metri, varsta curprinsa intre 18 si 28 de ani, abilitati de comunicare in limba engleza, aspect fizic atragator, conditie fizica foarte buna, inteligenta, sarm, trasaturi puternice, fire cooperanta si stare de sanatate buna. Printre conditiile care vor fi luate in considerare in cadrul Miss Motors Romania se numara si moralitatea si taria de caracter in conditii de stres. Personalitatea puternica a candidatelor este un atu relevant. Miss Motors Romania este un concurs de frumusete si abilitati de comunicare, dedicat sporturilor cu motor si face parte din cadrul francizei internationale Miss Motors International. Acesta este un concept gandit sa promoveze atat un concurs de frumusete, cat si un mesaj social - „conducerea preventiva". La finala internationala a competitiei inititata in Italia acum cinci ani sunt asteptate reprezentantele a peste 50 de tari. 4IMAGE Organizatorul concursului, agentia 4IMAGE (www.4image.ro), este specializata in servicii de modelling si relatii publice, fiind infiintata in anul 2008, pentru a descoperi si promova modele din Romania atat in tara cat si in strainatate. Agentia 4IMAGE ofera si servicii profesionale de: organizare evenimente, relatii media, consiliere in comunicare si imagine.