monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Neatentia costa

 Luni, pe strada Lucian Blaga din Sebes a avut loc un accident de circulatie, soldat cu pagube materiale, datorat neatentiei. Astfel, B.A., dupa ce a oprit pe partea dreapta a directiei de mers, a deschis portiera stinga fata a masinii, fara a se asigura corespunzator, fapt ce a determinat acrosarea acesteia de catre o semiremorca tractata de un autotractor, ce se deplasa pe aceeasi directie de mers. În urma accidentului a rezultat avarierea usoara a portierei masinii condusa de B.A. 

Scandal cu taieturi la Cilnic

 Lucratorii Postului de Politie Cîlnic, au fost sesizati luni seara in jurul orei 21.00 cu privire la faptul ca, la o locuinta din comuna a izbucnit un scandal.Agentii au constatat la fata locului faptul ca, pe fondul unor discutii contradictorii, între S. E., mama acesteia, U. E si M. A., aceasta din urma, a fost lovita cu o coasa de catre U. I., sotul lui U. E., provocindu-i leziuni corporale. M. A. a ripostat, lovindu-le cu un cutit pe S. E. si U. E., carora le-a produs leziuni corporale. Victimele au fost transportate cu ambulanta la Spitalul Municipal Sebes unde M.A. si S.E. au ramas internate sub supraveghere medicala. În cauza se continua cercetarile, în functie de numarul de zile de îngrijiri medicale si concluziile medicului legist, urmind sa fie facuta încadrarea juridica a faptelor                              

Linistea dinaintea ...scandalului

 Purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Alba, cpt. Ovidiu Jurcovet a declarat in cursul zilei de ieri ca intilnirea fotbalistica dintre F.C. Unirea si F.C. Dinamo Bucuresti a decurs în conditii normale, fara aparitia unor situatii de risc la adresa sigurantei participantilor sau a unor situatii de tulburare a ordinii si linistii publice. “Chiar daca meciul de fotbal a fost considerat a avea un grad ridicat de risc, actiunile concertate ale jandarmeriei, politei, politiei comunitare si ale firmei private de paza au facut ca acest risc sa nu se concretizeze, toti cei care s-au aflat luni în incinta arenei sportive din Cetate putind urmari evolutia jucatorilor în deplina siguranta”, a mentionat Jurcovet. El a mentionat insa ca lucrurile aveau sa se schimbe putin spre sfirsitul zilei, cind în zona garii din Alba Iulia si-a facut aparitia un grup de tineri aflati sub influenta bauturilor alcoolice. În asteptarea trenului care urma sa-i duca spre casa, doi dintre acestia au reusit prin strigate si cuvinte obscene sa provoace indignarea celorlalte persoane prezente în zona, astfel ca una dintre acestea a solicitat, prin apel la 112, interventia jandarmilor. Ajunsi la fata locului în aproximativ 5 minute de la înregistrarea solicitarii, jandarmii au luat urgent masuri pentru restabilirea linistii si prevenirea unor incidente, totodata identificindu-i pe cei care depasisera limitele decentei comportamentale: M. Eugen si R. Aurel, ambii în virsta de 26 de ani, domiciliati în municipiul Bucuresti. Dupa verificarea tuturor împrejurarilor în care au fost savirsite faptele, cei doi tineri au fost sanctionati cu amenda contraventionala în valoare totala de 400 lei.        

Lectii preventive in scolile din Cugir

 Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta din cadrul Primariei orasului Cugir va desfasura in perioada urmatoare o serie de lectii preventive la institutiile de învatamint privind masuri de prevenire a incendiilor la fondul forestier si modul de comportare în cazul arderilor de miristi, vegetatie uscata si gunoaie. Actiunea este organizata cu ocazia Anului International al Biodiversitatii, care potrivit deciziei ONU se va sarbatori pe data de 22 mai.              

Expozitie in Sala Unirii

 Miine, la ora 13, in Sala Unirii din Alba Iulia, va fi vernisata expozitia “Convergente. In memoriam 1848-1849 in Transilvania”, dedicata evenimentelor revolutionare desfasurate intre anii 1848-1849 in Transilvania. “Cu aceasta ocazie vor fi expuse atit obiecte care au apartinut liderilor revolutionarilor romani, precum Avram Iancu, Simion Balint, Andrei Saguna, August Treboniu Laurian sau Andrei Muresan, autorul versurilor imnului Romaniei <<Desteapta-te romane!>>, cit si litografii de epoca infatisind chipurile lor”, au precizat reprezentantii Muzeului National al Unirii din Alba Iulia.Expozitia, care este organizata in colaborare cu Societatea Avram Iancu si Muzeul de Istorie Augustin Bunea Blaj, va putea fi vizitata pina in data de 16 iunie.                                         

Receptie oficiala a echipamentelor ISU Alba

 Astazi incepind cu ora 12.00 va avea loc pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Alba lulia receptia festiva a echipamentelor livrate în cadrul proiectului ‘’Achizitionare echipamente specifice pentru îmbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie în situatii de urgenta si pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, în Regiunea 7 Centru”. Proiectul, primul de acest gen din România, este finantat în cadrul POR 2007-2013, are o valoare de 42.655.604 lei cu TVA si o dura-ta de 17 luni. Beneficiarul acestuia este Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ‘’Centrul Transilvaniei”, al carei membrii fondatori sint judetele din Regiunea 7 Centru, reprezentate de Consiliile Judetene Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Cu ocazia receptiei festive, vor fi prezentate toate tipurile de autospeciale pentru interventii în situatii de urgenta. La eveniment vor participa reprezentanti ai autoritatilor publice judetene si locale, ai institutiilor publice, alesi locali din judetul Alba.

Gata cu reabilitarea spitalelor!

Potrivit datelor puse, ieri, la dispozitie de reprezentantii ADR Centru, 14 spitale si ambulatorii din regiune, prin proiectele depuse de catre autoritatile locale, sint inscrise in competitie pentru finantare nerambursabila, finantare necesara modernizarii si dotarii lor. Proiectele au putut fi depuse incepind cu data de 22 ianuarie 2008, iar bugetul alocat Regiunii Centru pentru acest domeniu a fost stabilit la 18,54 milioane euro. “Prin aceste fonduri nerambursabile, autoritatile publice locale vor obtine finantare pentru lucrari de modernizare a cladirilor, a utilitatilor generale si specifice, achizitionarea de echipamente, dar si crearea sau modernizarea in spitale sau ambulatorii, a facilitatilor de acces pentru persoane cu dizabilitati fizice (...) Dupa doi ani de la lansarea acestui domeniu, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru au fost depuse de catre consiliile locale si judetene din mediul urban, un numar de 14 proiecte prin care s-au solicitat spre finantare 28,43 milioane euro. Nici un contract de finantare nu a fost semnat pina in prezent pe acest domeniu, iar, din totalul proiectelor depuse, doua proiecte au fost respinse si opt cereri sint inca in curs de evaluare. Un numar de 4 cereri de finantare se afla in etapa premergatoare semnarii contractelor de finantare, etapa precontractuala, solicitind spre finantare nerambursabila suma de 3,51 milioane euro”, au precizat reprezentantii ADR Centru. OportunitateDirectorul general al ADR Centru, Simion Cretu, a aratat ca reabilitarea si dotarea spitalelor si a ambulatoriilor prin fonduri nerambursabile a reprezentat o oportunitate pentru autoritatile locale, atit din mediul urban cit si cele din mediul rural. “Din pacate si bugetul alocat acestui domeniu s-a dovedit a fi insuficient in fata nevoilor de finantare ale oraselor ce au reusit sa depuna proiectele in termen (...) Conditiile de spitalizare sau aparatura folosita in spitalele si ambulatoriile publice sint destul de departe de standardele minime europene, insa cetatenii din zonele arondate spitalelor ce vor fi finantate vor putea peste 2-3 ani sa beneficieze de servicii medicale de calitate”, a declarat Simion Cretu. Suspendarea depunerii de cereri de finantare pe domeniul 3.1. a fost aprobata de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, datorita depasirii sumelor disponibile spre finantare.

Cereri suplimentare pentru aplicantii IPA on-line

 Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) reaminteste fermierilor care si-au completat declaratia de suprafata prin intermediul aplicatiei IPA on-line ca trebuie sa depuna la Centrele APIA si o cerere de plata. Potrivit reprezentantilor APIA Alba, fermierii care au accesat aplicatia IPA Online trebuie sa se prezinte la Centrele judetene sau locale APIA cu declaratia de suprafata completata electronic si tiparita pentru depunerea cererii de plata. Alaturi de aceasta declaratie de suprafata, fermierul trebuie sa completeze un formular cu date de identificare ale exploatatiei si o anexa în care bifeaza schemele sau masurile de sprijin solicitate. “APIA a lansat în data de 1 martie 2010, campania de primire a cererilor de plata pentru schemele sau masurile de sprijin pe suprafata. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafata, fermierii trebuie sa depuna la Centrele APIA, pina la data de 17 mai, o singura cerere de plata. Pentru depunerea cererilor de plata începind cu data de 18 mai se vor aplica penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de întirziere. Dupa data de 11 iunie 2010, cererea de sprijin nu mai este admisa la calculul platii pentru anul în curs”, au aratat reprezentantii acestei institutii. Potrivit monitorizarii APIA, pina la jumatatea saptaminii trecute, în cadrul campaniei SAPS 2010, au fost depuse la nivel de tara 814.262 cereri de plata, pentru o suprafata de peste 4,7 milioane de hectare.               

Interventie de siguranta

 Un echipaj de pompieri al ISU Alba a intervenit ieri pentru a inlatura pericolul prabusirii accidentale a unei parti din tencuiala unui bloc turn din Alba Iulia. Interventia a durat aproximativ 20 de minute si a fost realizata cu ajutorul unei scari telescopice. Tencuiala care era avariata era situata la aproximativ 25 de metri de sol si ar fi putut crea probleme mari daca nu era distrusa controlat.                            

Cursuri gratuite pentru somerii din Alba

 Conducerea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba a anuntat ca ANOFM organizeaza gratuit in aceasta perioada o serie de cursuri de calificare si recalificare pentru someri. Directorul AJOFM Alba, Corneliu Engi a precizat in acest context ca persoanelor aflate în cautarea unui loc de munca li se ofera posibilitatea dobindirii cunostintelor teoretice si practice specifice unei noi meserii care sa mareasca sansele ocuparii unui loc de munca. “Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba organizeaza pentru persoanele aflate în cautarea unui loc de munca mai multe cursuri de formare profesionala. Cele mai cautate meserii pe piata muncii si la cursurile pentru care se înscriu somerii albaiulieni sint cele finisor în constructii, instalator si cosmetician”, a mentionat seful acestei institutii judetene. Reprezentantii AJOFM Alba au aratat ca somerii din judet sint interesati de meserii din domeniul constructiilor, dar si de cea de cosmetician. Meseriile de instalator si finisor în constructii sint cele pentru care atit angajatorii cit si angajatii opteaza în numar tot mai mare în aceasta perioada în care firmele de profil încep lucrarile si totodata angajarea sau reangajarea de muncitori. Pe linga cele trei meserii mai sus mentionate, somerii înregistrati la AJOFM Alba au optat si pentru cele de lucrator de prelucrare si introducere date în calculator, mecanic agricol sau bucatar.  

Lcuri de munca disponibile in cinci orase din Alba

 Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba au aratat ca somerii din judet pot consulta locurile de munca disponibile prin intermediul agentiei, in orasele Alba Iulia, Cimpeni, Sebes, Blaj si Cugir. Astfel la ALOFM Alba Iulia, (telefon – 0258831137) sint disponibile urmatoarele locuri de munca: Barman – 4; Ospatar – 4; Ajutor bucatar - 2; Inginer constructor - 1; Casier incasator -1; Ambalator manual – 1; Muncitor necalificat – 1; Contabil sef – 1; Secretar – 1. ALOFM Cimpeni (0725225884) a anuntat disponibile posturi de: Confectioner imbracaminte – 20; Sofer taxi – 2; Conducator auto - 15; Mecanic auto – 5; Muncitor necalificat – 5; Electrician intretinere - 1. La punctul de lucru al AJOFM Alba din municipiul Sebes au fost afisate urmatoarele locuri de munca: Muncitor necalificat - 5; Timplar – 5; Vinzator – 1; Ospatar – 1; Barman – 1; Receptioner – 1; Sudor - 6, Lacatus – 4; Secretar – 1. Punct de lucru Blaj (0725225883): Croitor - 13 Timplar - 10; Confectioner la masina - 7.              

Elevii vor ?superviza? deciziile care ii privesc

Elevii vor face parte din Consiliile de Administratie ale scolilor in care invata, in calitate de observatori, potrivit unui amendament adoptat vineri de membrii Comisiei de Invatamint a Camerei Deputatilor. Daca amendamentul va fi votat in plen, elevii vor avea un statut similar reprezentantilor sindicali, avind dreptul de a contrasemna procesele verbale ale sedintelor Consiliilor de Administratie. Amendamentul a fost depus de deputatul Doinita Chircu, la solicitarea secretarului de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Oana Badea. “Am facut aceasta promisiune la Deva, cind am participat, in perioada 23-25 aprilie, la Adunarea Generala a Consiliului National al Elevilor. Ma bucur ca am reusit, astfel, sa o onorez”, a declarat Oana Badea. Ea a precizat ca, potrivit initiativei fostului ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, doar elevii de liceu primeau acest drept, dar ca urmare a adoptarii acestui amendament initiativa este valabila la nivelul tuturor ciclurilor scolare. Merge greuPe de alta parte, Oana Badea si-a exprimat nemultumirea legata de faptul ca, la citeva saptamini de la depunerea in Parlament a Proiectului Legii Educatiei Nationale, deputatii inainteaza cu dificultate in adoptarea articolelor din proiectul de lege. Astfel, de la mijlocul lunii aprilie si pina la sfirsitul saptaminii trecute, parlamentarii din Comisia de Invatamint a Camerei Deputatilor au luat in discutie doar primele 65 de articole, din totalul de 316, cit numara proiectul. Cele mai aprinse discutii intre reprezentantii Ministerului Educatiei si parlamentarii opozitiei s-au inregistrat la articolele care privesc includerea clasei a IX-a la gimnaziu, precum si studierea limbii materne de elevii apartinind minoritatilor. Oana Badea, care a fost prezenta la lucrarile Comisiei de Invatamint din Camera Deputatilor, considera ca deputatii opozitiei nu reusesc sa treaca peste orgoliile politice, pentru a gasi cele mai bune solutii legislative. “Se inainteaza greu, sintem parca pe un cimp de lupta, chiar daca noi (n.r. reprezentantii MECTS) ne aflam la dispozitia parlamentarilor cu toate informatiile necesare. Cred insa ca victorii importante pentru scoala romaneasca le reprezinta adoptarea in unanimitate si subliniez, in unanimitate, a propunerii ministerului de includere in ciclul gimnazial a clasei pregatitoare si a clasei a IX-a, introducerea portofoliului educational si includerea educatiei fizice in trunchiul comun”, a declarat Oana Badea. Termen dificil de respectatIn aceste conditii, sectretarul de stat este de parere ca termenul de 26 mai, pentru adoptarea in Camera Deputatilor a proiectului Legii Educatiei, este unul dificil de respectat, dar nu imposibil. “Daca mobilizarea se va face in cadrul arcului guvernamental si a opozitiei, deopotriva, dezbaterile vor reusi sa lase deoparte tot ce este in afara interesului educatiei. Trebuie sa avem cu totii, pina la urma, capacitatea de a vedea si dincolo de zidurile Parlamentului, pentru ca lumea asteapta de la noi discernamint si decizii corecte”, a incheiat Oana Badea.

Discutii pe marginea proiectului minier Rosia Montana

 Vineri, incepind cu ora 12, vor avea loc la Alba Iulia o serie de discutii pe marginea proiectului minier Rosia Montana. Acestea vor fi purtate in cadrul unui workshop, organizat in cadrul Tirgului “InvestAlba”, care se va desfasura vineri si simbata, in cortul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor. Tema workshop-ului, care va avea loc la Hotel Parc, este “Influenta investitiilor legate de proiectul Rosia Montana Gold Corporation in contextul dezvoltarii economice a judetului Alba”. La discutii vor participa Dragos Tanase - director general al RMGC, Eugen Furdui - primarul comunei Rosia Montana, Achim Moise - rectorul Universitatii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, dar si liderii de grup ai consilierilor judeteni PDL, PNL si PSD, precum si reprezentanti ai institutiilor deconcentrate din judet cu responsabilitati in domeniu. Prezentarile si discutiile pe marginea acestora, care se doresc o dezbatere libera, sint programate sa dureze doua ore.                            

Compatibilitate zodii

 Leu - BerbecDragostea e cheia Atractia dintre acestia doi ar putea fi puternica si plina de pasiune. Leii au nevoie sa fie tratati ca niste stapini in casa lor, iar nevoia lor constanta de atentie ar putea cauza multe probleme cu foarte putin demonstrativul Berbec, a carui atitudine egocentrista rivalizeaza in mod direct cu a Leului. Acesta trebuie flatat in mod constant, ceea ce nu este tocmai pe placul Berbecului, ce crede ca un lucru odata spus e mai mult decit suficient. Daca Leul incepe sa-si caute apreciere in alta parte, Berbecul va incerca sa-l impace, iar daca dragostea lor este suficient de puternica, Berbecul va face imensul efort de a-i deveni cel mai mare admirator. In curind insa va atinge stadiul de plictiseala, mai ales daca nu e ceva reciproc - si Berbecilor le place sa fie laudati. Berbecii au nevoie de aceste incurajari si daca se afla in stadiul terminal al unui proiect, deoarece ei sint pionieri, initiatori, dar mai putin consecventi in a mai si termina ce au inceput. Fiind atit de asemanatori pe plan sexual, acest lucru ii si tine unul linga altul. Intre acestia doi, (daca se iubesc, au destul tact si isi implinesc unul altuia nevoile emotionale) se va crea o legatura fericita ce ar putea dura o viata intreaga.Leu - TaurNu tocmai perechea perfectaTaurul nu se poate abtine sa nu se indragosteasca de Leu, de puterea, caldura, generozitatea si rabdarea lui. Leul este un mare admirator al capacitatii Taurului de a se ocupa de bani si al felului lor sofisticat, fara a face macar vreun efort in aceasta directie. Datorita admiratiei reciproce, se atrag unul pe altul de la prima vedere. Taurul are impresia ca Leul este prea plin de el si prea sigur de pozitia lui, ca ia de buna si sigura afectiunea lui. Unele dintre certurile lor pot deveni confruntari majore. Fiecare dintre cei doi stie sa cistige bani; daca barbatul este Leu, va dori ca perechea lui sa stea acasa mai degraba decit sa aiba o cariera proprie. Iar asta nu va placea majoritatii Taurilor. Taurul simte ca Leul ar trebui sa faca ceva in privinta compatibilitatii lor emotionale. Leul dovedeste adesea o totala lipsa de griji in ceea ce priveste sentimentele Taurului sau nevoile lui emotionale, iar aceasta atitudine e valabila si in dormitor, unde Leul ar putea sa gaseasca un Taur foarte rece, frustrind cumplit zodia de Foc. Pentru a aduce armonie in aceasta relatie, ambii trebuie sa faca eforturi in cam toate domeniile.

Trimis in judecata

 Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit pentru data de 1 iunie primul termen de judecata in cazul vicepresedintelui Judecatoriei Petrosani, Valentin Popescu, trimis in judecata in urma Rechizitoriului intocmit de Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia. Acesta este acuzat de infractiunile de trafic de influenta in forma continuata, luare de mita, cumparare de influenta, abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, incheierea de tranzactii financiare incompatibile cu functia detinuta.Judecatorul a fost arestat in data de 31 martie, de la aceeasi data fiind si suspendat din functie prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii. Masura arestarii preventive a fost prelungita initial, de catre Curtea de Apel Alba Iulia, pina la data de 18 mai, insa la data de 6 mai, magistratii din Alba Iulia au admis cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de judecator si au dispus punerea in libertate provizorie. POtrivit purtatorului de cuvint al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, “recursul declarat de DNA impotriva acestei hotariri se afla pe rolul inaltei Curti de Casatie si Justitie, inculpatul raminind in arest pina la pronuntarea solutiei instantei supreme”.

Iluminatul public va avea reguli noi

Totul a inceput in vara lui 2009 atunci cind a avut loc ultima licitatie pentru concesionarea serviciului de iluminat public. La acea data au fost primite trei oferte care aveau solutii de modernizare diferite fata de cele solicitate si valori inacceptabile, drept pentru care au fost respinse. Pentru rezolvarea situatiei s-a solicitat modificarea caietului de sarcini. Problemele nu s-au terminat insa aici. Din cauza intirzierii cu care a fost aprobat bugetul pentru anul 2010, dar si din cauza realizarii unor retele de iluminat noi a fost necesara o noua modificare a caietului de sarcini. In plus, prin delegarea Serviciului de Iluminat Public se incearca realizarea unui raport calitate/cost cit mai bun pentru perioada de derulare a contractului, dar si un echilibru intre riscurile si beneficiile asumate, astfel ca documentele nu au fost deocamdata finalizate. Cert este ca o forma aproape de normalizate a fost aprobata prin votul consilierilor, documentul final urmind sa fie modificat pentru ultima data atunci cind va fi negociat cu reprezentantii societatii cistigatoare. Conditii Consilierii locali au considerat ca durata optima de concesionare a retelelor trebuie sa fie de 10 ani cu posibilitatea prelungirii pentru inca 5 ani, dar în conditiile realizarii lucrarilor necesare de modernizare în maxim 2 ani. Totodata se doreste optimizarea consumului de energie în paralel cu îmbunatatirea calitatii iluminatului public, garantarea permanentei în functionarea retelei, programarea si finantarea lucrarilor si protectia mediului înconjurator. In ceea ce priveste componenta de modernizare, prevazuta de contract, aceasta va fi realizata prin înfiintarea si dotarea unui dispecerat, montarea, dotarea si echiparea punctelor de aprindere cu aparatura moderna, efectuarea lucrarilor necesare, iar mai apoi supravegherea instalatiilor, controlul curent al acestora si a functionarii sistemului si lucrari de întretinere periodica. Principalele obiective ale noului contract sint legate de securitatea traficului rutier nocturn, a persoanelor si bunurilor, o ambianta placuta si estetica urbana. Situatie actuala si estimariLa momentul actual, 125 de strazi nu beneficiaza de iluminat public. Dintre corpurile de iluminat existente, majoritatea au fost înlocuite în perioada 1998 - 2000 si au o durata medie de viata de 14-15 ani. “În general sistemul de iluminat public din municipiul Alba Iulia se caracterizeaza ca fiind neomogen”, considera responsabilii locali. In plus, se constata o crestere a sesizarilor cu privire la functionarea defectuoasa a instalatiilor, cauzate de vechimea cablurilor de alimentare, lungimea tronsoanelor de strazi sau avarierea accidentala a cablurilor subterane de alimentare. Astfel s-a constatat si o crestere a cheltuielilor de întretinere. Daca la sfirsitul anului 2006, astfel de cheltuieli insumau 712.000 de lei, in 2008 si 2009 s-a ajuns la 1,1 respectiv 0,9 milioane de lei. In conditiile in care dezvoltarea orasului impune cresterea numarului de corpuri de iluminat cu 30%, iar puterea instalata va creste cu cel putin 20% fata de consumul existent, in situatia actuala costurile pot ajunge la aproape 2 milioane de lei in 2017. In aceste conditii au fost propuse trei variante de modernizare cu o valoare estimata a investitiei de 10.000.000 lei si realizare în 24 de luni. In aceasta situatie costurile anuale s-ar reduce la 1,1 milioane de lei pe an, iar investitia poate fi amortizata în 12 ani. Ramine acum ca solicitarile administratiei locale sa fie acceptate de catre o societate care sa semneze un astfel de contract.

Sportivi premiati de ministrul Educatiei

 Componentii celor doua echipe de cros din judetul Alba participante la Campionatul Mondial Scolar de Cros, desfasurat la sfirsitul lunii aprilie in localitatea Liptovsky Myculas din Slovacia, insotiti de antrenori, vor fi premiati, saptamina viitoare, de ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu. Anuntul a fost facut ieri reprezentantii Consiliului Judetean Alba. Echipa de fete a Liceului Teologic greco-catolic “Sfintul Vasile cel Mare” din Blaj - antrenori Cristina Man si Nicoleta Barbat - si echipa de baieti a Grupului Scolar Industrial Jidvei - antrenori Vasile Herman si Nicolae Berghean - au reusit o performanta deosebita la aceste campionate mondiale, clasindu-se pe locul al V-lea fetele si respectiv locul al VIII-lea baietii.”Performanta este mult mai valoroasa decit pare la prima vedere, aceasta fiind prima participare a Romaniei la un Campionat Mondial de acest gen. Cele doua echipe din zona Blajului au reusit prin performanta lor sa depaseasca echipe cu traditie precum cele ale Angliei, Spaniei, Austriei sau Olandei”, au precizat reprezentantii CJ Alba.                                       

Concurs de tenis pentru veterani

 La sfirsitul acestei saptamini, de vineri pina duminica, la Baza Sportiva din Santurile Cetatii din Alba Iulia se va desfasura “Cupa Consiliului Judetean Alba” la tenis de cimp, concurs rezervat veteranilor. Se pot inscrie competitori in virsta de peste 35 de ani, atit pentru concursul individual, cit si pentru cel de dublu. Competitia este cuprinsa in calendarul Federatiei Romane de Tenis si conteaza pentru clasamentul general national, dupa cum au mentionat reprezentantii CJ Alba. Acestia au precizat ca, pina la aceasta ora, si-au anuntat deja participarea sportivi din judetele Alba, Brasov, Arad, Vilcea, Cluj si Mures. Consiliul Judetean Alba va acorda cistigatorilor cupe, diplome si premii constind in bani.                             

Ultimul meci in deplasare

 FC Unirea Alba Iulia va întilni, în penultima etapa a Ligii I, echipa Gaz Metan, simbata, de la ora 17, la Medias. Jocul va fi transmis in direct de GSP TV. Acesta este ultimul meci din deplasare al echipei albaiuliene din aceasta editie a campionatului, în care alb-negrii nu au reusit sa aduca decit doua puncte. Elevii lui Blaz Sliskovic vor întilni în ultima etapa, pe teren propriu, pe Pandurii Tirgu Jiu. Liga Profesionista de Fotbal a stabilit programul complet al etapei cu numarul 33 din prima liga, precum si televiziunile care vor transmite partidele din aceasta runda. Meciurile se vor juca de simbata, 15 mai, si pina luni, 17 mai.Etapa a 32-a DUMINICA, LUNI, MARTI:09.05, ora 16.00 International – Ceahlaul 2-009.05, ora 18.00 Astra – Otelul 0-310.05, ora 14.00 Alba – Dinamo 1-210.05, ora 16.00 Craiova - CFR Cluj 2-310.05, ora 18.00 FC Timisoara – Medias 0-210.05, ora 20.00 FC Vaslui – Steaua 2-110.05, ora 21.45 Rapid – Pandurii 1-010.05, ora 18.00 Poli Iasi - FC Brasov11.05, ora 20.30 Bistrita – Urziceni Programul etapei a 33-a a Ligii I: Simbata, 15 mai: 17:00 Gaz Metan Medias – Unirea Alba Iulia, in direct pe GSP TV19:00 CFR Cluj – International Curtea de Arges, in direct pe Digi SportDuminica, 16 mai:15:00 Gloria Bistrita – Poli Iasi, in direct pe GSP TV17:00 Otelul Galati – FC Vaslui, in direct pe GSP TV19:00 Unirea Urziceni – Ceahlaul Piatra Neamt, in direct pe Digi SportLuni, 17 mai: 17:00 Dinamo Bucuresti – Astra Ploiesti, in direct pe GSP TV20:00 FC Brasov – FC Rapid, in direct pe Digi Sport21:45 Pandurii Tirgu Jiu – Poli Timisoara, in direct pe Antena 1 CLASAMENT1. CFR Cluj         32     18     9     5     40-20    63    (A15)2. Urziceni         31     16     11     4     47-25     59    (A11)3. Vaslui         32    17    8    7     42-27    59    (A11)4. Timisoara         32    15    13    4    54-25    58    (A10)5. Steaua        32    16    8    8    45-36    56    (A8)6. Dinamo         32    13    13    6    45-32    52    (A4)7. Rapid        32    15    9    10    50-36    48    (0)8. Otelul         32    13    8    11    37-35    47    (-1)9. FC Brasov         31    11    8    12    37-28    41    (-7)10. Medias         32    8    14    10    28-37    38    (-10)11. Bistrita         31    9    10    12    29-44    37    (-8)12 International        32    10    6    16    31-45    36    (-12)13. Astra        32    8    10    14    30-42    34    (-14)14. Craiova         32    10    3    19    41-50    33    (-15)15. Pandurii         32    6    12    14    18-30    30    (-18)16. Poli Iasi         31    7    9    15    27-43    30    (-15)17. Ceahlaul         32    6    10    16    25-46    28    (-20)18. Alba         32    7    5    20    33-56    26    (-22)

Cros cu 350 de participanti, la Blaj

 Blajul a gazduit, la sfirsitul saptaminii trecute, cea de-a noua editie a Concursului International de Alergare pe Sosea “Cupa Cimpia Libertatii”, competitie organizata de Atletic Club Mica Roma Blaj, Primaria Blaj, Directia pentru Sport Alba, Asociatia Judeteana de Atletism Alba, cu sprijinul Consiliului Judetean Alba si al unor firme private. Concursul a reunit aproximativ 350 de sportivi, care s-au intrecut in trei probe. Prima proba, de 600 de metri, a fost destinata copiilor pina la 11 ani, baieti si fete. La start s-au aliniat circa 100 de participanti, locul I fiind cistigat de Melisa Duta de la CSS Medias, in intrecerea feminina si de Sebastian Scheusan de la CSS Caransebes, in intrecerea masculina.La startul celei de-a doua probe, de 1000 de metri, s-au aliniat 70 de copii cu virste cuprinse intre 12 si 13 ani. Prima fata care a trecut linia de sosire a fost Andreea Tepis de la CSS Caransebes, in timp ce la baieti s-a impus Alin Oancea de la CS Mica Roma Blaj.Cea mai spectaculoasa a fost proba de 3000 de metri, destinata sportivilor de performanta. La aceasta au participat aproximativ 150 de persoane. La feminin, cursa a fost cistigata de Cristina Vasiloiu de la CSM Pitesti, componenta a lotului olimpic de atletism, in timp ce la masculin s-a impus Ionut Enache, tot de la CSM Pitesti, component al lotului national de atletism.

Cei mai buni tineri tenismeni

Consiliul Judetean Alba a dat ieri publicitatii lista cistigatorilor celei de-a doua editii a “Cupei Consiliului Judetean Alba”, la tenis de cimp. Competitia s-a desfasurat la Baza Sportiva “Tenis Pro Linca” din santurile Cetatii din Alba Iulia, pe urmatoarele categorii de virsta: 10 ani, 12 ani, 14 ani, 16 ani si 18 ani, baieti si fete.La acest concurs, cuprins in calendarul Federatiei Romane de tenis, au participat peste 60 de copii din Alba Iulia, Cugir, Sebes, Aiud, Bucuresti, Brasov, Oradea, Cluj, Sibiu, Orastie, Deva, si Zalau care s-au intrecut pentru ocuparea primelor locuri, dupa cum au precizat reprezentantii CJ Alba. La categoria de virsta 10 ani, invingatori au fost Iris Kiraly din Zalau si Cristian Anghel din Alba Iulia. La categoria 12 ani, concursul a fost cistigat de Cristina Todor din Alba Iulia si de Alexandru Lupean, tot din Alba Iulia. La categoria 14 ani s-au impus Alexandra Ionescu din Bucuresti si Andrei Tinca din Sibiu, iar la 16 ani: Ana Avramescu din Sibiu si Robert Bosictan din Hunedoara. In fine, concursul la categoria 18 ani a fost cistigat de Sebastian Anghel din Alba Iulia. Consiliul Judetean Alba a acordat cistigatorilor cupe, diplome si premii constind in echipament sportiv.

Important pentru crescatorii de animale

 Actele necesare in acest sens sint copiile actului de identitate, codul unic de inregistrare sau certificatul de inregistrare, dovada contului bancar al solicitantului, iar in cazul in care acestia sint membrii ai unei asociatii de crescatori, o adeverinta emisa de catre asociatie, din care sa rezulte calitatea de membru si efectivele pentru care poate solicita prima. Depunerea cererilor se poate face individual sau printr-un reprezentant legal la centrele locale de care apartin solicitantii, iar cererile pot fi depuse si de crescatorii care nu au depus astfel de solicitari in anul 2009. In situatia in care solicitarea se depune de catre o alta persoana, la dosarul cererii este necesara o imputernicire notariala. In cazul decesului proprietarului exploatatiei la dosar trebuie depusa copia certificatului de deces, iar in cazul mai multor mostenitori, la cerere se va anexa si declaratia notariala cu acordul mostenitorilor. La decesul solicitantului dupa depunerea cererii, mostenitorul trebuie sa anunte la Centrul Judetean APIA in termen de 10 zile.ConditiiPentru anul 2010, prima pe cap de animal se acorda producatorilor agricoli, o singura data pe an, pentru femelele ovine sau caprine care indeplinesc cumulativ citeva conditii. Este vorba in primul rind despre efectivul din exploatatie care trebuie sa fie de minim 50 de capete femele la ovine si 25 de capete femele la caprine cu virsta de minim un an. Efectivul de animale trebuie sa fie inscris in registrul national al exploatatiilor, sa fie mentinut in exploatatie la aceeasi adresa pina in 31 august 2010. In cazul in care conditiile nu sint respectate, crescatorii care au beneficiat de bani vor avea de rambursat sumele. Daca diferenta dintre numarul de animale solicitat in cerere si numarul determinat este mai mica sau egala cu 3 animale, nu se aplica nici o penalizare. Daca diferenta este mai mare, prima totala se reduce cu 5%, 10%, 15%, 20% sau se dicteaza chiar excluderea de la plata pentru anul in care se face solicitarea, daca raportul dintre numarul de animale cu nereguli si numarul de animale determinat este mai mare 50%. Aceasta penalizare nu se aplica daca problemele au aparut din motive care nu au legatura cu dorinta si decizia solicitantului.

Cerut de Chelsea!

 “Au venit impresari din Anglia sa-i vada pe altii si l-au remarcat pe Stanciu. Acest copil va ajunge mare. E cel mai bun produs al nostru de la Talnar incoace”a declarat imediat dupa meciul cu Steaua, Marian Sarmes, presedinte CA Unirea.Titular in jocul cu Dinamo, Nicolae Stanciu a debutat pe 1 mai in Liga I, cu Steaua, si a fost remarcat de un impresar care colaboreaza cu formatiile de top din Europa. Dupa ce l-a urmarit pe Stanciu si la Galati, impresarul l-a propus pe pustiul minune al albaiulienilor sa mearga in probe la Chelsea, iar englezii si-au dat acordul. “Sint mai multe formatii din Anglia care s-au interesat de Stanciu si ar vrea sa il lasam sa dea probe de joc. Ne-am dat acordul ca sa mearga la Chelsea pentru doua saptamini dupa ce se termina campionatul. La ce calitati are, sint sigur ca va ramine acolo”, a declarat presedintele Unirii, Marian Sarmes.Nicusor Stanciu abia asteapta sa ajunga in Anglia. “Mi-au spus si mie sefii ca trebuie sa merg la inceputul lunii iunie la Chelsea. Este o mare onoare pentru mine, sper sa nu dezamagesc. Sint putin coplesit doarece acum citeva zile nimeni nu stia de mine, iar acum sint in atentia unora dintre cele mai mari cluburi din Anglia”, a apus Stanciu, componet al nationalei de juniori Under-17. Stanciu: ‘’Sint norocos!’’Liceanul de 17 ani spune ca se simte bine printre fotbalistii cu experienta, de la care vrea sa invete cit mai multe. ‘’Toti coechipierii au grija de mine. In plus, e foarte bine pentru cariera mea sa fiu inconjurat de jucatori cu experienta, de la care am multe de invatat. Sint foarte norocos ca ma aflu aici si voi profita cit mai mult de aceasta perioada din cariera mea’’, a declarat jucatorul originar din Craiva, judetul Alba. Pustiul a preluat tricoul cu numarul 7, de la Gicu Grozav, al carui fan este si spera sa-i calce pe urme. “Pleaca Cristea si Bucurica”Sarmes a mai dezvaluit ca in vara, clubul unirist se va desparti de doi jucatori de baza ai echipei. “Dupa meciul cu Steaua mai multi reprezentanti ai cluburilor din Anglia si Germania ne-au contactat pentru a afla care sint conditiile pentru a-i cumpara pe Calin Cristea si Bogdan Bucurica. Mai mult ca sigur cei doi vor pleca la formatii foarte puternice, care anul viitor vor juca in Liga Campionilor”, a mai spus Sarmes.  NicuSor Stanciu, mijlocaS Unirea Alba Iulia“Eu imi fac treaba si trag tare la fiecare antrenament, cu speranta ca voi juca, iar prezenta mea in teren depinde de antrenor. Am fost foarte bucuros cind am aflat ca voi fi titluar cu Dinamo. Am primit multe felicitari de la colegi si prieteni, iar acest lucru ma ambitioneaza si mai mult in viitor”

Chiriile ANL, strazile si cultura, "temele" consilierilor locali

Consilierii locali clujeni au votat ieri in favoarea prelungirii termenului pentru finalizarea lucrarilor din cadrul programului "288 de strazi"pina la finalul acestui an. Primarul Sorin Apostu a anuntat ca in prezent sint in lucru 18 strazi, in timp ce alte 30 au ramas de executat.     "Pina la aceasta ora, in cadrul contractului au fost licitati 774.306 metri patrati de strada, dar s-au facut in aceiasi bani 919.638 de metri patrati de strada. Ca numar de strazi, au fost 3-4 strazi in plus, cum ar fi Alexandru Vaida Voevod sau Slanic. Cu ajutorul dirigintelui de santier si al Serviciului de drumuri urbane am reusit sa facem mai mult", a explicat primarul inainte de votarea proiectului. Suma licitata stipulata in contract a fost de 240 de milioane de lei, iar municipalitatea s-a angajat sa plateasca 50% din valoarea facturilor prin ordin de plata, in timp ce pentru restul se emit bilete la ordin la 4 ani. Potrivit edilului Sorin Apostu, pina in prezent s-a achitat 32% din suma datorata.     Casa de Cultura a Studentilor, la Consiliul LocalIn cadrul aceleiasi sedinte, Casa de Cultura a Studentilor a trecut din domeniul public al statului si administrarea Autoritatii Nationale pentru Tineret si Sport in domeniul public al municipiului si in administrarea Consiliului Local.      "Casa de Cultura a Studentilor trebuie in aceste vremuri grele sa ramina a studentilor, dar are nevoie de niste investitii. Noi nu am fost de acord ca acest obiectiv sa ajunga la o singura universitate, ci credem ca trebuie sa ramina in continuare pentru studenti si alte evenimente. Spre exemplu, pentru candidatura la titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2020, pe linga viitorul Centru Cultural Transilvania, Clujul va trebui sa aiba mai multe obiective pentru organizarea de manifestari culturale", a explicat edilul-sef al Clujului.      Tot la capitolul cultura, alesii au impartit suma de 1 milion de lei pentru evenimentele culturale ale anului 2010, pentru reviste de cultura si pentru diverse ONG-uri. Cea mai mare parte a banilor, 400.000 de lei, sint destinati editiei a IX-a a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). La propunerea consilierului UDMR Csoma Botond, care a aratat ca s-a omis alocarea unei sume de bani pentru un eveniment important al urbei, spre Festivalul International de Comedia va merge suma de 10.000 de lei. Banii au fost obtinuti prin diminuarea unor sume de la alte organizatii si fundatii.     Probleme cu chiriile ANLTimp de aproape o ora, consilierii locali au discutat pe tema legalitatii majorarii retroactive a chiriilor ANL de pe strada Mehedinti pentru chiriasii care au implinit 35 de ani, subiect prezentat pe larg de monitorul in urma cu 2 saptamini. Viceprimarul Laszlo Attila a explicat cum s-a ajuns la situatia actuala, cind chiriasilor li se cere sa achite chiriile majorate retraoctiv si a spus ca Primaria incearca sa gaseasca o solutie care sa fie acceptata de ambele parti. "Legea spune ca toata lumea trebuie sa aiba un contract de inchiriere valabil si cu platile la zi. Noi am trimis adrese catre ANL, Ministerul Finantelor si Secretariatul General al Guvernului pentru a vedea cum putem rezolva aceasta chestiune", a precizat Laszlo Attila.      Steluta Cataniciu a acuzat Executivul Primariei ca majorarea retroactiva a chiriei este nelegala, luindu-le apararea chiriasilor. "Este pe rol o ancheta interna pentru a stabili cine se face vinovat de aceasta situatie. In unele cazuri, neregulile pornesc inca din momentul atribuirii acestor locuinte, dar in momentul de fata incercam sa aducem lucrurile la stadiul de normalitate pentru ca acesti chiriasi sa poata cumpara locuintele daca vor. Incercam sa gasim o solutie legala pentru a aduce la zi acest contract, asa cum este el, iar cei care l-au eliberat vor plati", a afirmat Apostu.    Spre pregatesc restructurariLa finalul sedintei, primarul i-a anuntat pe consilieri ca intentioneaza sa convoace o sedinta de Consiliu Local in data de 25 mai, cind se va discuta reorganizarea Primariei si o noua organigrama: "Vorbim de o restructurare a activitatii si a compartimentelor prin comasare. Speram ca pina la finalul analizei care este in curs sa reusim sa comasam sefi si servicii, prin desfiintare. Restructurarea din cadrul Primariei este necesara pentru a face economii".

Centura Vilcele - Apahida, deschisa circulatiei in aceasta vara

Radu Berceanu: "Mie mi-ar fi foarte drag sa continuam (lucrarile la Autostrada - n.r.) si colo, si colo, si dincolo, nu numai in judetul Cluj, dar trebuie, asa cum ne-a spus si domnul presedinte, sa ne invatam sa traim cu ce avem".Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anuntat ieri ca centura ocolitoare a municipiului Cluj-Napoca, intre Vilcele si Apahida, va fi circulabila din vara.     "Am vrea sa dam drumul la circulatie cam peste tot pe centura Vilcele - Apahida, chiar daca nu va fi totalmente finalizata. Am vrea sa dam drumul la circulatie in iunie-iulie, ca sa scoatem traficul din mijlocul orasului, chiar daca noi o sa mai continuam sa lucram", a declarat, ieri, Radu Berceanu, dupa o intilnire cu presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, cu prefectul Florin Stamatian si cu directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj, Ion Pantelimon.     Lucrari complicateMinistrul Transporturilor a explicat ca lucrarile ce trebuie executate sint destul de complicate, din cauza solului. "Din pacate, avem un sol extraordinar de complicat, ceva greu de tinut in mina din punct de vedere tehnic. Sint si constructori italieni, si americani, si turci si toata lumea se minuneaza ca aici nu sta nimic. Cum ai umblat undeva, se schimba apele freatice, incep sa curga in alta parte, pleaca de colo, de dincolo. Este o lucrare grea si, fiind grea, e si scumpa", a subliniat ministrul.     Radu Berceanu a precizat, insa, ca lucrarile vor fi continuate astfel incit centura de sud-est a municipiului Cluj-Napoca sa poata fi circulata din vara, urmind ca pina la sfirsitul anului sa fie incheiate toate lucrarile.     Soseaua ocolitoare Vilcele - Apahida va avea 25 de kilometri, iar investitia se ridica la 125 de milioane de euro. Tot din vara va fi functional si Bulevardul Muncii, a declarat Ion Pantelimon, astfel incit centura Bulevardul Muncii - Apahida sa poata face legatura cu centura Vilcele - Apahida.    Promisiuni pentru BechtelTot ieri, Berceanu a dat asigurari ca statul roman isi va achita in cel mai scurt timp datoriile catre compania Bechtel, dar a subliniat ca nu mai sint bani pentru alte lucrari pe care constructorul american le executa la Autostrada Transilvania. El a spus ca, deocamdata, preocuparea sa este sa achite datoriile existente catre Bechtel, mai ales ca intirzierea platii lor inseamna si perceperea de penalitati.      Berceanu a mai spus ca a sugerat companiei americane sa contracteze un imprumut pentru sustinerea lucrarilor pe tronsoanele Turda - Cimpia Turzii si Gilau - Nadasel, amintind de conditiile contractului, potrivit carora constructorul are toate drepturile, iar statul toate obligatiile.    Bechtel a scapat de datoriile miciSi directorul de comunicare al companiei Bechtel Romania, Bogdan Sgircitu, a precizat ca banii pe care statul roman ii datoreaza pentru lucrarile efectuate sint asteptati pina la sfirsitul acestei luni. "Unele dintre debite au fost scadente in noiembrie 2009. Pentru acelea deja se acumuleaza penalitati. Per total, in acest moment, mai trebuie sa incasam restante in valoare de 83 de milioane de lei", a declarat el.      Sgircitu a confirmat ca Bechtel a efectuat o serie de plati catre furnizori in ultima perioada: "Am reusit sa ne achitam integral datoriile fata de acei furnizori fata de care aveam datorii mai mici si sa platim o parte dintre debitele mai mari”.    Un tronson sigur, doua cu semnul intrebariiVa reamintim ca, pe 23 aprilie, Bechtel anuntase ca va continua lucrarile de constructie a autostrazii pe portiunea Cimpia Turzii-Turda cu 710 angajati din 1.900, restul de 1.200 urmind sa fie disponibilizati. Totusi, Radu Berceanu a declarat ieri ca, in conditiile unei finantari corespunzatoare, este posibil ca Bechtel sa lucreze pe trei santiere in acest an.     "Noi speram sa lucram chiar pe trei santiere, adica pe sectiunea intre Cimpia Turzii si Turda, sa incepem sectiunea intre Gilau si Nadasel si sa continuam lucrarile din Bihor, in sectiunea 3 C, dar totul depinde de finantare”, a raspuns Sgircitu.     Compania Bechtel a inceput, din 22 aprilie, disponibilizarea a 710 muncitori din cei 1.900 de angajati pe care ii are in Romania, dupa ce in februarie anuntase ca intentioneaza sa-i trimita in somaj pe toti cei peste 1.900 de muncitori, masura asupra careia insa a revenit dupa o intilnire cu premierul Emil Boc.

Alessandria, ?fratele? nostru din Italia

Evenimentul, precedat de o serie de manifestari culturale si sportive, a avut loc in Alessandria, loc in care s-a deplasat o delegatie mai mult decit numeroasa din partea romana. Pe linga grupul de copii de la Scoala “Mihai Eminescu”, trimis ca “avangarda”, cu citeva zile in avans, la manifestari au participat si numeroase oficialitati. Prefectul de Alba, Stefan Bardan, primarul Mircea Hava, viceprimarul Paul Voicu, consilieri locali si judeteni, directori de institutii din Alba Iulia, angajati din cadrul unor institutii, membri Garzii Celor Trei Fortificatii, oameni de afaceri si reprezentanti ai presei. In total, peste 80 de albaiulieni. Numarul mare de “delegati” a cauzat, de altfel, si probleme organizatorice. De exemplu, autocarul cu care s-au deplasat membri Garzii Celor Trei Fortificatii, artistii de la Centrul Cultural “Augustin Bena”, reprezentanti ai Muzeului Unirii si ai presei, precum si alte persoane, a ajuns la Alessandria dupa un drum de 22 de ore, in dimineata de vineri, la ora 6.00. Ora la care, evident, nu te intimpina nimeni cu “piine si sare”. Nici macar initiatorul acestei infratiri, consulul onorific al Italiei la Alba Iulia, Gianfranco Fracarollo, care era la aeroportul din Bergamo pentru a intimpina o alta parte a delegatiei, sosita pe calea aerului. La mai mult de sase ore de la sosirea in Alessandria, adica in jurul orei 12.30, cei sositi cu autocarul au fost “luati in primire” si “imprastiati” in trei locatii diferite. O parte la hotelul “Londra”, o alta parte la acelasi hotel la care erau cazate si oficialitatile, iar o a treia parte, in acelasi loc in care erau cazati copiii de la Scoala “Mihai Eminescu”. Cei din urma au fost cei mai nemultumiti, pentru ca, in cele peste sase ore petrecute intr-un parc din centrul orasului italian, le-a ajuns la urechi faptul ca locatia in care vor fi dusi are dormitoare comune, de cite 10 paturi, ca toti copiii cazati acolo se pling de frig si chiar ca unii dintre copii s-au confruntat cu probleme de sanatate (stari de voma si accese prelungite de tuse). Pina la urma, “dracul nu a fost chiar atit de negru” cum il prezentasera unii. Era doar “gri”. In seara de vineri, in piata din fata Primariei din Alessandria a avut loc un mini-maraton, la care au participat atit localnici, cit si albaiulieni. Dupa acest moment, chiar in sediul primariei a avut loc o primire oficiala, cu bufetul suedez de rigoare. Onoruri militareZiua de simbata a fost dedicata inaugurarii Pietei Alba Iulia din Alessandria, locatie in care a fost amplasata coloana de piatra donata de catre municipalitatea noastra, coloana in virful careia este amplasata o replica a Lupei Capitolina, statueta reprezentindu-i pe intemeietorii Romei, Romulus si Remus, sub lupoaica. Oficialitatile, atit cele romane cit si cele italiene, au fost “flancate” la sosire de catre reprezentantii Garzii Celor Trei Fortificatii si de “omologii” lor, mai numerosi si mai divers echipati in haine de epoca, membri ai impresionantului grup “Pietro Mica”. Dezvelirea coloanei si a indicatorului “Piata Alba Iulia” au fost punctate de discursuri degajate si spontane ale primarului orasului Alessandria, Piercarlo Fabbio si cel al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. De remarcat prezenta la eveniment a consulului general al Romaniei la Torino, Alexandru Mugurel Buju. Dupa dezvelire, toti participantii s-au deplasat in coloana pina in Cetatea Alessandriei, cetate construita tot dupa planurile inginerului-general Sébastien Le Prestre, marchiz de Vauban, la fel ca si Cetatea din Alba Iulia. In interiorul cetatii, cele doua “tabere militare”, respectiv Garda Celor Trei Fortificatii si Grupul “Pietro Mica”, au marcat momentul cu salve de tun si onoruri militare. Dupa aceea, chiar in interiorul cetatii, toti participantii, dar si multimea de italieni adunati de manifestare, au putut urmari un spectacol de muzica populara oferit de artistii Centrului Cultural “Augustin Bena” si de copiii de la Scoala “Mihai Eminescu”, care au dansat imbracati in costume populare. Un moment impresionant a putut fii remarcat la plecarea Garzii Celor Trei Fortificatii: colonelul Dumitru Ghete si-a incolonat garda, dar, inainte de a parasi platoul pe care se desfasurasera manifestarile, au dat onorul militar celor din Grupul “Pietro Mica”. Acestia, desi erau dispersati si intr-un moment de relaxare, s-au incolonat rapid si i-au salutat in mod traditional militar pe “ai nostri”, cu virfurile lanciilor, ale sabiilor si ale steagurilor atingind pamintul. Un adevarat semn de respect reciproc, remarcat si aplaudat de catre cei prezenti.Mircea Hava, primar Alba Iulia:“Ma bucur ca, dupa douazeci de ani de colaborare, sintem, acum, aici. Si nu ma refer doar la inaugurarea acestei piete, ci la indelungata noastra colaborare, la numeroasele proiecte, schimburi culturale si economice dintre orasele noastre. Poate ca au contat si similitudinile dintre cele doua orase... Alba Iulia are cetate de tip Vauban, la fel ca Alessandria... Dar a noastra e mai mare. Si noi avem doua riuri, la fel ca Alessandria. Avem si noi, ca si Alessandria, multi oameni inimosi, si poate acest lucru a contat cel mai mult. Vreau sa multumesc autoritatilor din Alessandria pentru deschiderea pe care o au fata de aceasta colaborare, si, in egala masura, sa-i multumesc prietenului nostru comun, Gianfranco Fracarollo, pentru ca ne-a iutit, ne-a mobilizat prin insistenta lui.  Piercarlo Fabbio,-primar Alessandria:“Daca cetatea noastra e mai mica, riurile sint mai mari... Nu este intimplator faptul ca aceasta coloana si statuia, darurile voastre, se afla aici. Este pentru ca am dorit sa dedicam o piata Albei Iulia, asa cum si Alba Iulia ne-a dedicat noua, celor din Alessandria, o piata. Deocamdata, dupa cum se poate vedea, piata nu este in intregime amenajata, dar in scurt timp, aici va fi o poarta verde, la intrarea in orasul Alessandria, pentru a-i intimpina pe cei care ne viziteaza cu salutul prietenilor nostri din Alba Iulia”.  Impresii si fapte* Alessandria are aproximativ 100.000 de locuitori, dintre care 10.000 sint romani...* Cetatea Alessandriei are aproximativ 40 de hectare, cea a Albei Iulia peste 100 de hectare...* Din cauza norului de cenusa, o parte din delegatia albaiuliana ( cei care aveau bilete de avion pentru intoarcere), a fost nevoita sa se intoarca cu autocarul care i-a dus pe copiii de la Scoala ‘’Mihai Eminescu”...* Dupa copii si o alta parte a delegatiei a plecat un alt autocar...* In timpul discursurilor celor doi primari, la inaugurarea pietei Alba Iulia, “translatorul” Gianfranco Fracarollo repeta, tot in limba italiana, ceea ce zicea primarul Piercarlo Fabbio. Sesizind ineditul situatiei, primarul italian, amuzat, a spus: “Nu e prima data cind mi se spune ca trebuie sa fiu tradus din italiana in italiana, dar sa se intimple asta chiar la o ceremonie oficiala...”* O “anumita parte a delegatiei” servea masa la hotelul “Doi boi rosii”, in timp ce restul minca la “Cantina Freda”...* Cei care au ramas si duminica, s-au dus la “shopping” la Milano. Cu trenul. Care costa 5 euro de persoana, comparativ cu 30 de euro de persoana, cit ar fi costat inchirierea unui microbuz...* Unul dintre artistii de la “Augustin Bena” a aflat doar in Italia ca intoarcerea in tara e cu plecarea din Alessandria duminica, iar sosirea luni dimineata. Motivind ca are spectacol luni dimineata, la ora 10.00, s-a dus la aeroportul din Bergamo duminica dimineata. S-a intors in tara cu un cunoscut, cu masina, aeroportul fiind inchis din cauza norului de cenusa. Nu stim daca a ajuns la timp... Cei intorsi cu acelasi autocar cu care plecasera, au ajuns luni dimineata la ora 11.00 in Alba Iulia...* Seful Politiei Judetene Alba, Tudor Grindean, desi aflat in concediu, a reusit sa initieze legaturi destul de strinse cu omologii de la Politia si Carabinierii din Alessandria, care, zicem noi, vor fi benefice in viitor...* Nicolae Puscas, patronul Hotelului “Parc” a venit la Alessandria direct de la Monte Carlo, unde era in concediu...* Cei din Garda Celor Trei Fortificatii au incercat un sentiment de invidie fata de “omologii” lor din grupul “Pietro Mica”, pentru ca tobele italienilor sunau mai bine decit ale lor...* In cele 22 de ore petrecute pe drumul pina in Alessandria, in autocar a fost difuzat de trei ori inceputul aceluiasi film: “Racheta lui Oscar”. Niciodata mai mult de 15 minute, asa ca nu va pot povesti filmul... * Doua dintre persoanele care mincau la “Cantina Freda” s-au gindit sa comande un fel cu ciuperci. Cind le-a fost adusa comanda, au refuzat platourile. Nu le plac scoicile crude... Material realizat cu sprijinul Rosia Montana Gold Corporation SA si Banca Italo Romena Alba Iulia

Fete de argint

Dupa ce in sezonul trecut "U" Jolidon a tremurat pina in ultimele etape pentru salvarea de la retrogradare, acum ultimul meci al returului este motiv de sarbatoare pe Somes. Cu un bilant de 17 victorii, 2 rezultate de egalitate si 6 infringeri, "U" Jolidon este oficial vicecampioana inca de pe 5 mai, cind trupa lui Covaciu s-a impus in fata Universitatii Resita, 28-37. Handbalistele au depasit astfel cele mai bune clasari obtinute pina acum in Liga Nationala, locul 3 in sezoanele 1997-1998 si 2006-2007. "U" Jolidon, finalista a Cupei Challenge in 2007, va participa in toamna in grupele preliminare ale Ligii Campionilor.    Argintul, dupa meciul cu Otelul GalatiAstazi, incepind cu ora 18, "U" Jolidon intilneste pe teren propriu formatia Otelul Galati. La finalul meciului va avea loc o festivitate de premiere in cadrul careia handbalistele vor primi medaliile de argint. Premierea, din partea Federatiei Romane de Handbal, va fi facuta de secretarul general Mihai Marinescu. La festivitate vor fi prezenti si reprezentanti ai oficialitatilor clujene, anunta site-ul oficial al clubului. Intrarea la meci este libera. Lotul cu care "U" Jolidon a reusit aceasta mare performanta este: Victoria Petroczi, Viorica Suba, Imola Berei, Nicoleta Dinca, Magdalena Paraschiv, Simona Vintila, Daniela Crap, Florina Birsan, Mihaela Ani-Senocico, Alina Turcas, Daniela Brinzan, Laura Oltean, Roxana Joldes, Adriana Tudorache, Andreea Tetean, Adela Biliga, Madalina Herciu, Mihaela Tecariu, antrenor Gheorghe Covaciu.    Batalia pentru locul 3Daca problema titlului, adjudecat indiscutabil de Oltchim, echipa neinvinsa in actualul sezon, a fost demult rezolvata, iar "U" Jolidon este matematic vicecampioana, batalia pentru ultima treapta a podiumului este inca deschisa. Pozitia a treia este ocupata de Stiinta Baia Mare, care are 33 de puncte, baimarencele aparindu-si astazi bronzul in deplasare la HC Zalau. Cu 32 de puncte, echipa lui Tadici este pe 5 in clasament. Tot 32 de puncte au si HCM Roman (locul 4), care da piept cu Dunarea la Braila (31 de puncte, locul 7), si Tomis Constanta (locul 6), care joaca in deplasare la Stiinta Bacau. Daca Oltchim cistiga Liga Campionilor, vor merge in cupele europene primele sase clasate, in caz contrar, doar primele cinci.

Basescu: "Orice se poate renegocia, dar trebuie reduse cheltuielile"

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, dupa intilnirea grupului de analiza, constituit din reprezentantii Presedintiei, Guvernului, partidelor, sindicatelor si patronatelor, ca orice se poate renegocia, dar ca trebuie reduse cheltuielile bugetare in timp cit mai scurt. "Acordul cu Fondul, care este pentru prima distribuit in avans sindicatelor, patronatelor si partidelor politice participante, trebuie discutat in Consiliul Economic si Social", a spus presedintele. Intrebat daca exista o posibilitate a modificarii Memorandumului dintre Guvern si FMI, el a replicat: "Sigur, oricind se poate relua negocierea". La dezbaterile privind masurile de austeritate pe care Executivul urmeaza sa le adopte au participat presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministri ai Cabinetului si lideri ai partidelor parlamentare din arcul guvernamental.

CAS Cluj executa silit datorii de peste 14 miliarde de lei vechi

Aproape 420 de dosare de executare silita au fost intocmite de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj, de la inceputul anului pina acum, pentru datornicii care nu si-au achitat creantele la fondul de asigurari de sanatate. Suma totala pe care o datoreaza rau-platnicii este de peste 1,4 milioane de lei, adica peste 14 miliarde de lei vechi. Din aceasta suma a fost recuperata doar o mica parte din datorie, mai exact 236.000 de lei.      Reprezentantii CAS Cluj sustin ca au inceput sa trimita notificari de plata, dar si sa intocmeasca dosare de executare silita de anul trecut. Demersul CAS Cluj vine in urma incheierii unui protocol cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin care au fost descoperite acele persoane care au incasat venituri impozabile, dar nu si-au platit contributia la fondul de asigurari.    G. D.

Aspirantii la statutul de licean dau azi testul la Matematica

Mii de elevi de a VIII-a dau astazi proba scrisa la Matematica, ultima din cadrul evaluarii nationaleDupa proba scrisa la Limba romana, desfasurata saptamina trecuta, astazi a venit rindul ultimei probe din cadrul evaluarii nationale - cea scrisa la Matematica, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei.     „In mod normal, probele sint sustinute in scolile unde invata particinantii, insa, daca numarul lor este mai mic de 8-11, atunci sint grupati elevii de la doua scoli. In Cluj nu prea s-au inregistrat asemenea cazuri, decit cel de la Vultureni, de exemplu, unde dau testul si cei din Aschileu“, a declarat pentru monitorul Horea Corches, reprezentant al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj. „Nu credem ca vor fi ceva probleme la acest test, mai ales ca subiectele de la Romana au fost foarte aproape de ceea ce a insemnat modelul dat de Ministerul Educatiei“, a spus inspectorul.    Probe in 5.955 de scoliLa nivel national, peste 206.100 de elevi de clasa a VIII-a, totalul de inscrisi la inceputul anului scolar 2009-2010, sint asteptati, astazi, in 5.955 de unitati scolare sa sustina aceasta proba.      Centrul National pentru Evaluare si Examinare a elaborat 10 variante de subiecte, in conformitate cu programa pentru evaluarea nationala la clasa a VIII-a si cu modelul evaluarilor internationale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate si permit rezolvarea in 120 de minute, precizeaza Ministerul Educatiei. Extragerea variantei de subiect va avea loc in aceasta dimineata, aceasta urmind sa fie transmisa catre cele 1.425 de centre de comunicare, respectiv catre toate inspectoratele scolare judetene.     Cum se face evaluarea Salile in care se sustine examenul vor fi, in prealabil, adaptate astfel incit elevii sa fie asezati cite unul in banca, in ordine alfabetica. Supravegherea este asigurata, pentru fiecare sala, de doi asistenti, cadre didactice de alta specializare decit cea corespunzatoare disciplinei la care se sustine proba, proveniti din unitatea de invatamint. Evaluarea lucrarilor se va face „cu respectarea stricta a baremului unic de evaluare si de notare“, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordindu-se 90 de puncte pentru raspunsurile corecte si complete si 10 puncte din oficiu. Dupa evaluare, fiecare profesor va stabili nota prin impartirea la 10 a punctajului obtinut de elev, fara rotunjire.     Evaluarea nationala se desfasoara, anual, intr-o singura sesiune, cu doua perioade, iar cei care din diferite motive absenteaza pot fi evaluati intr-o sesiune ulterioara.

Cafea cu suflet pentru sibieni

  Peste 300 de norocosiPrepararea cafelei s-a dovedit a fi o arta. Pentru ca cei care o gusta sa fie cu adevarat incantati de savoarea ei, cafeaua trebuie pregatita cu multa migala si chiar profesionalism. Au demonstrat acest lucru mai multi experti in prepararea cafelei, prezenti, ieri, la Sibiu, in cadrul seminarului Doncafe EspressoMania, gazduit de Hotel Silva. In cadrul evenimentului insolit, peste 20 de specialisti din HoReCa si proprietari ai celor mai importante locatii din Sibiu au primit indicatii pretioase din partea maestrilor in tainele cafelei. De mentionat ca, in total, peste 300 de specialisti HoReCa beneficiaza de acest tip de seminarii si ca zece dintre cele mai importante orase din Romania beneficiaza, de asemenea, de experienta Strauss si Barmania, in cadrul seminariilor Doncafe Espresso Mania. "Prin intermediul seminariilor noastre, ne dorim sa imbunatatim calitatea profesionala a serviciilorsi a cunostintelor pe piata de HoReCa despre arta cafelei espresso. In cadrul seminariilor prezentam cele mai importante tehnici si retete de preparare a cafelei espresso, sustinem demonstratii de maiestrie pentru realizarea celor mai interesante si savuroase bauturi pe baza de espresso, care au la baza solutia profesionala Doncafe si expertiza Barmania", a declarat Ioana Mocanu, training manager, Strauss Romania. Dupa cum au mai explicat organizatorii, seminariile se concentreaza pe trei teme, dintre care prima este prezentarea produselor profesionale din gama Doncafe, urmata de imbunatatirea cunostintelor despre arta prepararii cafelei si invatarea si exersarea unor retete inedite. La finalul proiectului, mai bine de 300 de specialisti din intreaga tara se vor putea bucura de experienta Strauss Coffe Services si Barmania, ambele certificate SCAE, in realizarea espresso-ului perfect, avand la baza, bineinteles, solutiile profesionale Doncafe. 

Asiguratii sint tratati cu cozi la CAS Cluj

Contribuabilii se simt umiliti zilnic deoarece sint obligati sa astepte de fiecare data ore intregi si sa intre doar pe baza de bilet de ordine. Ei sint nemultumiti si de faptul ca dureaza prea mult procesarea cererilor, insa conducerea institutiei precizeaza ca verificarea fiecarui solicitant este un procedeu minutios, fiind nevoie de contabilizarea ultimilor 5 ani de activitate in cimpul muncii.     Reprezentantii CAS Cluj recunosc toate aceste probleme si spun ca in ultimul timp au primit tot mai multe sesizari din partea clujenilor care sint nemultumiti de conditiile din institutie. "La camerele 1A si 1B de la parter este cel mai mare flux de contribuabili, aproximativ 100 de persoane pe zi. Am cerut de mai bine de 3 ani o suplimentare de personal cu sase posturi, insa nu ni s-a aprobat nimic. Am facut demersuri si pentru alocarea unui spatiu suficient pentru lucrul cu publicul", a afirmat Crina Grozav, purtatoarea de cuvint a CAS Cluj. Aceasta a mai precizat ca situatia cu care se confrunta in prezent nu are o rezolvare prea rapida, deoarece toate demersurile facute de conducerea CAS Cluj sint blocate la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.     La serviciul care se ocupa de asigurati lucreaza in prezent 20 de persoane, fiind nevoie de cel putin inca sase persoane.

AJOFM vrea taierea indemnizatiilor

Directorul AJOFM, Daniel Don, a declarat, marti, pentru Agerpres, ca diminuarea indemnizatiilor este o solutie buna si pentru ca ii va determina pe clujeni sa isi caute de lucru.     "Noi, la Cluj, chiar avem probleme destul de mari, pentru ca aici indemnizatiile de somaj concureaza cu salariile si oamenii nu sint interesati sa-si caute un loc de munca. Este favorizata nemunca", a declarat Don.     Acesta a mai spus ca in prezent Agentia are 1.300 de locuri de munca vacante, iar la Bursa Locurilor de Munca organizata la finalul lunii aprilie au fost oferite 3.000 de slujbe.     AJOFM Cluj plateste lunar indemnizatii in valoare de peste 7 milioane de lei, iar prin diminuarea cu 15% s-ar face o economie de 1,8 milioane de lei. Cu acesti bani ar putea fi organizate cursuri de reconversie profesionala timp de 2 ani, in care sa fie scoliti 2.000-3.000 de oameni.     O alta problema care ar putea fi rezolvata cu sumele economisite este cea a platii subventiilor care se platesc firmelor care angajeaza personal din rindul somerilor. Suma se ridica la 7 milioane de lei pe luna, iar Agentia este tot timpul restanta pentru ca nu are bani. In acest fel ar fi incurajata initiativa privata si reincadrarea in munca a unor persoane care sint acum sustinute de stat.     La nivelul judetului Cluj sint inregistrati 14.808 someri indemnizati. Cea mai mica indemnizatie este de 300 de lei, iar cea mai mare de 3.200 de lei.    Agerpres

Din problemele celor care vor casa

Potrivit unui studiu realizat de portalul imobiliare.ro, in topul nemultumirilor cumparatorului final din piata imobiliara sta lipsa de disponibilitate a agentilor imobiliari.     „Potentialul cumparator doreste ca agentia sa raspunda prompt solicitarilor lui si sa aiba date la zi si informatii complete cu privire la proprietatile pe care le detine in portofoliu. Ofertele dublate, ofertele cu pret incorect sau cele care sint promovate desi nu mai sint valabile reprezinta alte motive de nemultumire care ii descurajeaza pe cei care se gasesc in cautarea unui imobil. Urmeaza lipsa de transparenta a practicilor agentiei prin evitarea afisarii comisionului aplicat“, se arata intr-un comunicat imobiliare.ro. Un alt motiv de nemultumire este si ascunderea viciilor pe care le are imobilul, respectiv prezentarea unor date ireale cum ar fi introducerea suprafetei construite in locul suprafetei utile. Cu alte cuvinte, nemultumiri legate de prestatia agentilor imobiliari. „Introducerea unui standard de calitate va clarifica relatia agent imobiliar - client, iar cele doua parti vor avea bazele necesare pentru a-si seta asteptari reale. Ceea ce se asteapta de la agentul imobiliar care activeaza pe piata din România sint lucruri firesti, multe dintre ele reglementate prin lege in alte tari europene. Cu alte cuvinte, initiativele despre care se vorbeste in prezent legate de introducerea unui cod de etica sau a unui standard care sa fie adoptat de agentii imobiliari profesionisti ar trebui sa reprezinte o intrare in firesc a sectorului imobiliar“, explica Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.

Rekkers a cumparat 5.000 de actiuni la BT

Directorul Bancii Transilvania, Robert Rekkers, a cumparat la inceputul acestei saptamini inca 5.000 de actiuni la banca pe care o conduce, potrivit unei instiintari trimise Bursei de Valori Bucuresti. Reamitim ca vineri Rekkers a mai achizitionat alte 10.000 de titluri la BT. Tranzactia de luni a fost realizata la un pret de 2,02 lei/actiune, ajungind in total la 10.100 de lei, dupa ce vinerea trecuta Rekkers a cheltuit pentru pachetul de actiuni achizitionat 17.900 de lei. Potrivit celor mai recente raportari, actionarul principal al BT este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere de 14,61%.    A. D.

Telefon special pentru batrini

Orange lanseaza in premiera pe piata din România un telefon special creat pentru seniori, usor de folosit, prevazut cu volum puternic, tastatura cu cifre mari si redare vocala a cifrelor tastate, apelare rapida si cu buton pentru apeluri de urgenta. Pe linga functiile de baza de voce si SMS, modelul ZTE S302 este dotat cu radio FM si lanterna. Pe ecran caracterele sint afisate foarte vizibil, iar meniul simplu faciliteaza accesul la optiunile telefonului. De asemenea, la fiecare tasta apasata, clientii aud un mesaj vocal care reda cifra respectiva, iar prin apasarea butonului pentru apeluri de urgenta telefonul initiaza automat un apel sau trimite un mesaj la un numar stabilit in prealabil de catre utilizator. Telefonul e disponibil la un pret in afara abonamentului de la 9 euro cu TVA inclus.    A. D.

Romania - Ecuador, in barajul pentru Grupa Mondiala a Cupei Davis

Romania a cistigat singurul duel cu Ecuadorul, in 2003, la Quito, cu scorul de 3-2, de asemenea in baraj pentru Grupa Mondiala. In acel meci foarte echilibrat, in care toate partidele s-au jucat pe durata a 5 seturi, Victor Hanescu si Razvan Sabau au adus puncte la simplu, iar perechea Florin Mergea / Horia Tecau un punct la dublu.      In acest sezon, in primul tur al grupei mondiale, Ecuador a fost invinsa in deplasare de Croatia cu 5-0. La fel ca in 2003, Ecuador s-a bazat la simplu in meciul cu croatii pe fratii Nicolas Lapentti (34 de ani pe 13 august) si Giovanni Lapentti (27 de ani), care au facut pereche si la dublu. Cei mai bine plasati ecuadorieni in ierarhia ATP sint Nicolas Lapentti (locul 128), Giovanni Lapentti (251), Ivan Endara (435) si Julio Cesar Campozano (460). Cei mai bine clasati jucatori romani in ATP sint Victor Hanescu (38), Victor Crivoi (159) si Adrian Ungur (168).      Victor Hanescu si Nicolas Lapentti si-au impartit victoriile in cele doua confruntari de pina acum. In 2003, in Cupa Davis, Nicolas Lapentti l-a invins pe roman cu 6-4, 6-7,6-7, 7-6, 6-3, iar in 2009, la Kitzbuehel, Hanescu s-a impus in primul tur cu 6-7, 6-3, 7-5.      Hanescu are o singura confruntare cu Giovanni Lapentti, cea din Cupa Davis in 2003, cind l-a invins cu 7-6, 6-7, 7-6. 6-7, 6-4. Programul partidelor de baraj (primele echipe vor fi gazde):Columbia - SUA      Israel - Austria       Germania - Africa de Sud     Suedia - Italia       India - Brazilia       Australia - Belgia       Kazahstan - Elvetia       Romania - Ecuador

TIFF a renuntat la vedetele glamour

Oficialii TIFF au prezentat ieri noutatile editiei din acest an a festivalului de filmWim Wenders, presedintele Academiei Europene de Film, este invitatul principal al TIFF 2010, organizatorii anuntind ca renunta la vedetele glamour aduse in anii trecuti cu mari eforturi.     Invitatul special al celei de-a noua editii TIFF (28 mai - 6 iunie) este regizorul, scenaristul, directorul de imagine si producatorul german Wim Wenders. Una dintre cele mai influente figuri ale cinematografiei europene a ultimelor decenii, Wenders este presedintele Academiei Europene de Film din 1996 si unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai Noului Cinema German, miscarea-manifest care a marcat istoria filmului in anii '70. "Ne-am gindit sa sacrificam din glamourul adus de vedetele mari cu care am obisnuit publicul pina acum in favoarea unor personalitati cu adevarat implicate in cinematografia mondiala", a anuntat ieri Tudor Giurgiu, directorul TIFF. Wim Wenders are la activ peste 45 de distinctii la festivaluri de film prestigioase, precum si trofee sau nominalizari la cele mai importante premii cinematografice din lume. Alti invitati de calibru ai editiei sint Samuel Maoz - regizorul multipremiatului filmului "Lebanon", actrita olandeza Johanna ter Steege sau actorii Victor Rebengiuc si Anamaria Marinca.    Piersic Senior si Jr., eroi in "Star Wars"Doi actori celebri, Florin Piersic si fiul sau, sint protagonistii savurosului spot al TIFF 2010. Actiunea are loc la Cinema "Florin Piersic" si este parodiata magistral o scena faimoasa dintre Darth Vader si Luke Skywalker din "Star Wars". Trailerul urmeaza sa fie prezentat publicului in aceste zile.    Peste 400 de invitati"Desi aveam incertitudini si dubii cu privire la modul in care am mai putea depasi dimensiunele editiei TIFF de anul trecut, cred ca si de aceasta data vom bate recorduri", a mai declarat Giurgiu. Desi bugetul a scazut cu peste 100.000 de euro fata de cel din 2010, numarul filmelor si invitatilor este considerabil mai mare. Astfel, cinefilii clujeni vor putea viziona 240 de filme (203 lungmetraje si 37 de scurtmetraje), provenite din 47 de tari. Peste 400 de invitati, profesionisti din domeniul cinematografic din tara si strainatate si-au confirmat deja prezenta la Cluj. Clujul va fi reprezentat de aceasta data de scurtmetrajul "Betisoare rock’n’roll", al tinarului regizor Cristian Pascariu. Din distributie fac parte actori clujeni ca Irina Vincze, Miron Maxim sau Cristian Grosu.     Din Piata Unirii la castelul din BontidaCea mai spectaculoasa locatie a editiei este cea din Piata Unirii, unde vor rula filme pe un ecran gigantic. In cazul in care va ploua, proiectiile de aici vor fi mutate la Cinema Republica. Pe linga acesta, vor mai fi proiectate filme si la Cinema Arta, Victoria, la Cinema City si Drive-In de la Iulius Mall, la Echinox, Taverna, Auditorium UBB, la care se adauga "Fabrica de Pensule", unde vor rula productii "mai experimentale", potrivit lui Mihai Chirilov, directorul artistic al evenimentului. De asemenea, vor mai avea loc evenimente speciale la Castelul Banffy de la Bontida sau la Opera Romana din Cluj-Napoca. Nu vor lipsi sectiunile alternative de muzica, expozitii, filme pentru copii, ecologie sau moda.     Se incurajeaza cumpararea biletelor la timpPentru a usura sistemul de vinzare a biletelor, vor functiona aparate electronice de ticketing la toate cinema-urile din festival. Biletele cumparate in avans vor costa 8 lei sau 6 lei cu reducere (sau 5 lei, pentru cei mici sau in locatiile cu regim special), iar in ziua spectacolului se va plati 10 lei pentru intrarea la o proiectie.

Ceremonii de Ziua Eroilor

Ziua Eroilor va fi celebrata miine la Cluj-Napoca printr-o serie de ceremonii oficiale organizate de Prefectura, in colaborare cu Divizia 4 Infanterie "Gemina" si cu sprijinul administratiei publice locale, al asociatiilor de veterani si rezervisti. Intre orele 10 si 12, vor fi oficiate slujbe religioase dedicate Zilei Inaltarii Domnului si Zilei Eroilor la Catedrala Ortodoxa, la Catedrala Greco-Catolica si la Biserica Muntele Rece, iar de la ora 12, timp de 3 minute, se vor trage clopotele tuturor lacaselor de cult. Incepind cu ora 13.30, vor fi depuse coroane de flori la Cimitirul Eroilor, la Monumentul Eroului Aviator Traian Dirjan din Someseni, la Troita de pe Feleac si la Cimitirul Eroilor de la Muntele Rece.

Se dau banii pentru tinerii casatoriti

Primaria municipiului Cluj-Napoca va relua in zilele de 13 si 14 mai platile reglementate de Legea 396/2006 privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei. In cele 2 zile se va acorda echivalentul in lei a 200 de euro unui numar de 26 de cupluri. Platile se vor efectua pe strada Stefan Octavian Iosif nr. 1-3, in intervalul orar 9-15 (joi, 13 aprilie) si 9-12 (vineri, 14 mai), pe baza actului de identitate al titularului dreptului sau a actului de identitate si a imputernicirii in cazul mandatarilor.    M. O.

Circulatia pe podul Rosiori, oprita

Circulatia pe podul peste Canalul Morii de pe strada Rosiori a fost oprita de municipalitate incepind de ieri, in scopul expertizarii si demararii procedurilor in vederea executarii lucrarilor de reparatii. Masura a fost luata avind in vedere faptul ca starea tehnica a podului este necorespunzatoare si nu poate fi asigurata siguranta circulatiei.    M. O.

Romanii s-au mai imputinat in luna martie cu peste 5.000

Declinul demografic al Romaniei a continuat si in luna martie 2010, cind populatia tarii a scazut cu 5.150 de persoane fata de luna precedenta, cind s-a inregistrat o reducere cu 5.708 persoane, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS).     Numarul persoanelor care au decedat in luna martie a fost de 23.198 (12,7 decedati la 1.000 de locuitori), cu 1.072 mai multi decit in luna februarie, iar numarul copiilor cu virsta de sub un an care au decedat in luna martie a fost de 215 (11,9 copii de sub un an la 1.000 de nascuti-vii), in crestere fata de luna februarie (10,8 copii de sub un an la 1.000 de nascuti-vii). Un lucru imbucurator este faptul ca in luna martie s-au nascut 18.048 de copii (9,9 nascuti-vii la 1.000 de locuitori), cu 1.630 mai multi decit in luna februarie.     Divorturi multe, casatorii putine In luna  martie, comparativ cu februarie, casatoriile au fost in numar mai mic, astfel incit la oficiile de stare civila s-au inregistrat in martie 3.613 casatorii (doua la 1.000 de locuitori), in scadere cu 1.102 comparativ cu luna precedenta. Prin hotariri judecatoresti definitive, s-au pronuntat 3.191 de divorturi (1,75 la 1.000 locuitori), cu 424 mai multe decit in luna februarie. Comparativ cu martie 2009, numarul nascutilor-vii a fost mai mare cu 144, iar numarul persoanelor care au decedat a fost mai mic cu 860.      In luna martie 2010, numarul populatiei a scazut cu 5.150 de persoane, in timp ce in martie 2009 a scazut cu 6.154 de persoane. Numarul copiilor cu virsta de sub un an care au decedat in luna martie 2010 a fost mai mare cu 29 fata de martie 2009. In ceea ce priveste numarul casatoriilor, acesta a fost in martie 2010 cu 523 mai mic decit in aceeasi luna din anul precedent. Prin hotariri judecatoresti definitive s-au pronuntat cu 234 de divorturi mai putine in martie 2010 decit in martie 2009.    Agerpres

Tirgul Ofertelor Extrascolare ajunge la Cluj

Evenimentul urmareste promovarea activitatilor culturale, sportive si recreative pentru copii si tineri prin prezenta cluburilor si firmelor care activeaza in acest domeniu.     In cadrul tirgului, pe parcursul a 3 zile, copiii vor avea ocazia sa isi aleaga o astfel de activitate prin intilnirea directa cu reprezentantii, profesorii si antrenorii diverselor cluburi sau companii de gen. Pentru o intilnire cit mai eficienta intre expozanti si vizitatori, organizatorii vor amenaja locuri in care copiii si parintii pot beneficia de sprijinul consilierului in alegerea activitatii, precum si spatii pentru demostratiile artistice si sportive. Copiii se pot distra intr-un cadru special amenajat cu panou de escalada, asistat de echipa "Adventure Camps", cu spectacol pe scena asigurat de cei mai talentati copii, cu oferte de petreceri pentru copii, cu demonstratii de limbi straine si multe alte surprize.    A. V.

247 de litri de singe donati in 4 zile

Campania "Doneaza! Singele tau poate salva vieti!", organizata de studentii medicinisti clujeni in perioada 4-7 mai, a avut un real succes in rindul clujenilor, care au donat 247 de litri de singe. Aproape 550 de persoane s-au prezentat in cele 4 zile la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Cluj, locul de desfasurare a campaniei. "Una dintre realizarile cele mai importante a fost faptul ca s-a refacut stocul de grupe rare de singe, AB si cele cu Rh negativ", a declarat Laurentiu Craciunas, coordonatorul proiectului.      Organizatorii campaniei afirma ca mai bine de 350 de persoane din cei 550 au fost donatori noi, iar studiile arata ca 30% din cei care doneaza pentru prima data se mai prezinta si la o doua donare.    G. D.

Elevi clujeni, in vizita la Parlamentul European

Elevii Liceul Teologic Unitarian "Janos Zsigmond" (sus) si elevii de la Colegiul National "George Baritiu" (jos) au fost prezenti saptamina trecuta la Parlamentul European din StrasbourgIn perioada 28 aprilie - 3 mai, 21 de elevi si trei profesori de la Liceul Teologic Unitarian "János Zsigmond" impreuna cu 25 de elevi, trei cadre didactice si doi directori de la Colegiul National "George Baritiu" au participat la Zilele Euroscola de la Strasbourg in cadrul proiectului Euroscola 2009.     "Scoala noastra a cistigat in octombrie, anul trecut, oportunitatea de a participa la a doua competitie Euroscola lansata de catre Parlamentul European. Finalitatea acestui concurs este de a oferi in fiecare an posibilitatea a circa 500 de elevi de a vizita Parlamentul. Aici, tinerii pot afla cum functioneaza Parlamentul European, au sansa sa experimenteze cum se desfasoara de-a lungul unei zile activitatea deputatilor, au posibilitatea de a dezbate pe diferite teme si de a vota", a explicat coordonatorul de proiect, prof. Réka Nagy.   Scolile clujene, printre cele mai bune 10 scoli ale tariiDin mai multe sute de participanti de anul acesta, Clujul a fost reprezentat de Liceul Teologic Unitarian "János Zsigmond" si Colegiul National "George Baritiu". "La Parlamentul European din Strasbourg, Ziua Euroscola organizata pentru elevi si profesori a debutat cu prezentarea echipelor din 22 de tari partenere, echipele constind din tineri intre 16-18 ani si profesorii lor. In prima parte a zilei au luat parte la o prezentare a Uniunii Europene, a Parlamentului, a Comisiei Europene si a diferitelor organizatii. Apoi elevii au fost impartiti pe echipe mixte, in fiecare echipa fiind un participant dintr-o alta tara. Au tinut dezbateri pe diferite teme, ca de exemplu multiculturalism, politica, economie. La sfirsit, fiecare grup a avut posibilitatea sa-si prezinte principalele concluzii la care au ajuns de comun acord, ca apoi sa supuna  decizia la vot", a spus prof. Réka Nagy."Elevii nostri ne-au reprezentat cu cinste si au interactionat cu tineri din alte 22 de tari ale UE. Ei au participat la o simulare a plenului unei sesiuni parlamentare, au propus si votat proiecte pe sase teme de interes european. O parte dintre elevii proiectului au fost implicati in perioada octombrie 2009 - mai 2010 si in proiectul «Liceenii de azi, cetateni ai Europei de miine», unde sint din nou cistigatori. Echipa de proiect a fost aceeasi cu a proiectului Euroscola", a explicat si Viorica Mindrut, profesor la Colegiul National "George Baritiu".     O zi de neuitatProf. Réka Nagy, coordonator de proiect"Experienta traita la Parlamentul European a fost unica pentru fiecare dintre noi si, totodata, putem spune cu certitudine, o amintire de neuitat!" "Ziua petrecuta in cadrul Parlamentului European, cu tot ce a prilejuit aceasta atit pentru elevi, dar si pentru profesori, a constituit o experienta care ne-a imbogatit spiritual. Elevii si-au dezvoltat capacitati diferite: au invatat si au exersat identificarea unei limbi, comunicarea intr-o limba internationala ca engleza sau franceza, au realizat cit de important este sa comunicam cu persoane care provin din diferite tari, cum sa acceptam diferentele culturale si cit de repede ne putem imprieteni unii cu altii, netinind cont de provenienta, de nationalitate sau de limba vorbita. Sintem mindri ca elevii si colegii nostri au aratat o performanta atit de inalta la competitie si dezbateri. Experienta traita la Parlamentul European a fost unica pentru fiecare dintre noi si, totodata, putem spune cu certitudine, o amintire de neuitat", a conchis prof. Réka Nagy.     Scopul programului Euroscola, creat de Parlamentul European, este acela de a-i aduce impreuna pe copiii de liceu din cele 27 de state membre, oferindu-le ocazia de a afla cum functioneaza Parlamentul European, dar si de a se cunoaste intre ei, de a invata despre modul de viata, despre viziunile si asteptarile tinerilor din alte state membre ale UE.

Reabilitari termice garantate de stat

Pentru a nu plati facturi astronomice, statul ar putea garanta creditele pentru izolare termicaLa Cluj-Napoca, potrivit informatiile de pe site-ul Primariei, 134 de blocuri sint pe lista prevazuta prin programul de reabilitare termica in acest an, in timp ce 131 sint doar in faza de proiectare.     Potrivit Elenei Udrea, ministrul Dezvoltarii, garantarea creditelor pentru reabilitarea termica ar putea impulsiona acest proces si sprijini asociatiile de proprietari care au decis sa faca acest pas, fara a mai apela la surse bugetare.     Presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Cluj, Sorin Muntean, spune ca, pentru a ajuta asociatiile de proprietari, municipalitatea a incheiat deja un parteneriat cu una dintre bancile din Romania. „De fapt, toate creditele, chiar cele pentru izolare termica, au in spate garantii, fie ca este vorba de uscatorii, spalatorii sau altceva, ideea este ca, fara discutie, lucrarile sint benefice“, a explicat acesta. In Cluj exista circa 2.000 de asociatii de proprietari, dintre care 10% au optat pentru reabilitare termica, Dintre cele aproximativ 200 de imobile izolate in ultima perioada, in 40 de cazuri lucrarile au fost finantate din fondurile locatarilor. „Din statisticile noastre am constatat ca, pe timp de iarna, cheltuielile scad cu circa 30-35% in cazul apartamentelor din blocuri izolate“, a declarat Munteanu.     Negocierea directa, mai avantajoasa pentru totiUnul dintre motivele invocate pentru luarea unei asemenea decizii este, potrivit aceleiasi surse, negocierea de catre asociatiile de proprietari a unor sume de executie mai mici fata de cele obtinute de autoritatile locale, in conditiile in care, pe fondul crizei financiare, o serie de constructori au micsorat sumele cerute pentru manopera, iar materialele de constructie s-au ieftinit simtitor, cu circa 20% in ultimul an.      Potrivit OUG 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, finantarea izolarii imobilelor se facea prin alocatii de stat, in proportie de 50%, in limita fondurilor aprobate anual, din fonduri aprobate din bugetele locale sau din alte surse legal constituite - in limita a 30%,  iar din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari - in proportie de 20%.      Fata de anul trecut, cind numarul asociatiilor care au decis reducerea costurilor la intretinere a fost infim, numarul acestora s-a majorat de circa 50 de ori. De asemenea, multi dintre clujenii care nu au reusit sa intre in programul guvernamental au incheiat contracte cu firme de constructie pe cont propriu. Izolarea termica a unui apartament de doua camere costa aproximativ 800-1.000 de euro, in urma reducerilor de preturi generate de criza.

Medicamentele gratuite, pe bani

Din cauza lipsei de fonduri, bolnavii ar putea ramine netratati, in timp ce farmacistii risca falimentulRetetele compensate si gratuite nu mai sint eliberate de nici o farmacie din oras, iar unele medicamente pentru cancer si diabet nu se mai gasesc nici macar in depozite. Situatia este fara precedent si s-a ajuns aici deoarece banii alocati pentru 2010 s-au epuizat deja.     Nu mai exista nici o farmacie din Cluj care sa poata elibera retete compensate si gratuite. „In fiecare zi vin oameni si ne intreaba daca mai avem fonduri. Pur si simplu nu stim ce sa le raspundem, pentru ca nu stie nimeni nimic despre fonduri. Cel mai greu este pentru batrini, pentru ca nu isi permit sa cumpere medicamentele“, afirma angajata unei farmacii din centrul orasului.     Farmacistii sint ingrijorati de situatia cu care se confrunta, mai ales ca in nici un an nu s-au epuizat fondurile atit de repede. Unii se tem ca vor ajunge chiar la faliment. „Se terminau fondurile si in anii trecuti, dar abia prin iulie sau august. Situatia este fara precedent si riscam sa ajungem la faliment. De exemplu, noua nu ni s-au mai decontat facturile din septembrie“, declara o farmacista din cartierul Zorilor.    Tratament pentru cancer si diabet, fara medicamenteSituatia nu e deloc buna nici in cazul tratamentelor prin programele nationale, in aceasta categorie fiind incadrati bolnavii de cancer si diabet. Teoretic, banii sint asigurati pina la sfirsitul anului, dar de fapt si in acest caz sint probleme serioase. Farmacistii care elibereaza retete pentru cancer spun ca  lipsesc multe medicamente si nu pot sa le inlocuiasca, pentru ca legea nu le permite acest lucru. Mai mult, aceste medicamente nu se mai gasesc nici macar in depozite. Vor aparea doar atunci cind farmaciile se vor achita de datorii catre furnizori. „Pacientul asteapta luni de zile pentru aprobarea schemei de tratament si cind in sfirsit a primit-o, ajunge la noi si trebuie sa ii spunem ca nu avem medicamentele. Bolnavul trebuie sa mearga din nou la medic pentru inlocuirea acestuia“, explica angajata unei farmacii care elibereaza retete pentru cancer.     Situatia este asemanatoare si in cazul bolnavilor de diabet, unele medicamente lipsind de pe rafturile farmaciilor si din depozite.     Casa de Asigurari nu poate face nimicConducerea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj ridica neputincioasa din umeri si tot ce a putut face a fost sa informeze farmaciile ca banii pentru acest an s-au terminat. „Noi am anuntat si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate asupra faptului ca nu mai exista fonduri pentru acest an. Se asteapta un raspuns din partea lor“, afirma Crina Grozav, purtatoarea de cuvint a CAS Cluj.     Reprezentantii CAS Cluj considera ca s-a ajuns la aceasta situatie datorita consumului foarte mare de medicamente pe luna martie, insa nu pot sa explice aceasta crestere. In martie au fost cheltuiti 14 milioane de lei pentru compensate si gratuite, aproape dublu fata de o luna obisnuita.     Pentru anul 2010 au fost alocati pentru compensate si gratuite aproximativ 62 de milioane de lei, cu jumatate mai putin decit anul trecut. Se asteapta, insa, ca dupa rectificarea bugetara sa se ajunga la acelasi nivel din 2009. Pentru tratamentele din programele nationale, in primul trimestru al acestui an au fost distribuiti aproape 27 de milioane de lei, aproximativ similar cu aceeasi perioada a anului trecut.

Sindicalistii isi cer drepturile

Sindicalistii sibieni si din tara sunt hotarati sa ofere o pilda guvernantilor. Vor iesi in strada si nu vor renunta la actiunea lor pana nu vor avea parte de un ecou pozitiv din partea autoritatilor centrale. Cu alte cuvinte, Consiliul Unional al Aliantiei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX si-a trasat deja obiectivele pentru perioada imediat urmatoare. Inainte, se va incerca, insa, varianta de compromis. Sindicalistii si-au trimis lista de revendicari catre guvernanti. Acestia doresc, in primul rand, rediscutarea grilelor de salarizare astfel incat sa se poata puna bazele unui sistem sanatos de salarizare si avansarea in cariera a tuturor salariatilor din sectorul bugetar. De asemenea, sindicalistii impun depolitizarea sistemului bugetar, prin interdictia adresata functionarilor publici de a face parte din partide politice. Determinare Cei revoltati de masurile aberante ale guvernantilor mai solicita adoptarea unei legi care sa permita aplicarea prevederilor constitutionale potrivit carora dreptul la negocieri colective este garantat. „Toate structurile sindicale ale Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX vor solicita si celorlalte sindicate din economia reala si sectorul bugetar, sanatate, invatamant etc, sa participe la actiuni de protest de lunga durata, care sa stopeze scaderea nivelului de trai a membrilor nostri de sindicat", se arata in comunicatul de presa trimis de sindicalisti.