monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

La furat de fier vechi

 Politistii orasului Zlatna i-au depistat zilele trecute pe Mihai M., de 31 de ani, Cristian G., de 35 de ani si Rusalin S., de 34 de ani, toti din orasul Zlatna, în timp ce transportau cu un atelaj, spre un centru de colectare a fierului vechi, cantitatea de circa 500 kg bunuri din fier, sustrase de pe amplasamentul unei foste societati comerciale cu sediul pe raza localitatii. În continuare, pe numele celor trei suspecti, politistii au întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infractiunii de “furt calificat”.                   

Este posibil?

 Creditarea in valuta ar putea fi interzisa in Romania, la fel ca si in alte state din Europa Centrala si de Est. Asta deoarece bancherii discuta despre adoptarea unei legi prin care creditele de nevoi personale sa fie acordate doar in moneda nationala pentru a se evita riscul valutar. Pina acum, doar Ungaria a restrictionat creditele in euro, iar Polonia se pregateste sa impuna aceleasi limite.                               

Dotari si investitii pentru curatenie

 Primarul orasului Baia de Aries, Gheorghe Bora, a declarat ca receptia lucrarii “Colectare selectiva a deseurilor menajere în orasul Baia de Aries si cele 5 comune limitrofe - statie de transfer” a fost deja facuta atfel incit localitatile Baia de Aries, Ocolis, Posaga, Salciua si Bistra vor beneficia de un serviciu de salubritate modern. El a mentionat ca acest proiect a fost aprobat si semnat în luna octombrie 2008, valoarea acestuia fiind de 946.600 euro. Conform proiectului prin care gunoiul existent pe vechea halda de steril în prezent este transportat pe un amplasament amenajat în acest scop, conform normelor de mediu, imaginea dezolanta a gunoaielor depozitate la intrarea în oras va disparea. “Înca de la preluarea mandatului am luat masuri pentru ca cetatenii orasului, dar si a satelor apartinatoare sa beneficieze de depozitarea si transportul gunoiului menajer asa cum este normal. Astfel, am achizitionat o containiera, 12 containere, 80 de cosuri de gunoi, iar printr-o buna organizare am luat masuri drastice de mentinere a curateniei, o data pe saptamina gunoiul fiind ridicat si de la locuintele din cele patru sate apartinatoare”, a declarat edilul orasului Baia de Aries.     

Fugare recuperate de politisti

 Doua minore de 14, respectiv 15 ani, din Abrud, care au fugit in cursul saptaminii trecute de acasa, au fost gasite de oamenii legii dupa doar o zi, in orasul Baia de Aries. Acestea au fost preluate de catre lucratori din cadrul Politiei orasului Abrud si reîncredintate familiilor. În urma verificarilor efectuate s-a stabilit faptul ca pe timpul cit au fost plecate de la domiciliu asupra lor nu au fost exercitate acte de violenta.                  

Carti despre moarte si alcoolism

 Astazi, la ora 14.30, la Muzeul National al Unirii Alba Iulia vor fi lansate doua volume, care se anunta extrem de interesante atit pentru specialisti cit si pentru publicul larg. Este vorba despre “Dying and Death in 18th-21st Century Europe” si “Alcoholism: Historical and Social Issues”.Dupa cum au precizat reprezentantii Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, primul volum este coordonat de Marius Rotar, Victor Tudor Rosu si Helen Frisby si cuprinde lucrarile sustinute de participantii la cea de a doua editie a conferintei internationale “Dying and Death in 18th-21st Century Europe (Murire si moarte in Europa secolelor XVIII-XXI)”, care s-a desfasurat in perioada 25-27 septembrie 2009 la Alba Iulia. În cel de al doilea volum, aparut sub coordonarea lui Marius Rotar si Victor Tudor Rosu, sint incluse studiile celor care au luat parte la prima editie a conferintei internationale “Alcoholism: Historical and Social Issues (Alcoolism: probleme istorice si sociale)”, organizata intre 28 si 29 august 2009 la Alba Iulia.Ambele conferinte s-au bucurat de un interes crescut din partea lumii stiintifice internationale, participantii venind la Alba Iulia din toata lumea. Volumele vor fi prezentate de conf. dr. Diana Cimpan, de la Universitatea “Decembrie 1918”, si dr. Vasile Moga, seful sectiei de arheologie din cadrul muzeului albaiulian.                        

Interes pentru flori

Si din partea expozantilor interesul pentru acest tip de tirg s-a dovedit important, zeci de firme venind sa isi prezinte produsele. Inedit a fost si faptul ca vizitatorii au avut posibilitatea si de a urmari demonstratii 3D cu felul in care poate fi amenajata o gradina sau o curte, chiar propria gradina, pentru cei care aveau imagini cu aceasta. Totodata, oamenii au putut apela la sfatul unor profesionisti in amenajarea spatiilor exterioare, iar cei cu spirit antreprenorial au putut afla cum pot initia si dezvolta o afacere in domeniu. Pe linga plante, unelte sau produse fitosanitare, cei interesati au putut achizitiona si mobilier de gradina, corpuri de iluminat, sisteme automatizate de irigare, iar pentru cei cu dare de mina era prezentat inclusiv un jacuzzi mare, in valoare de circa 10.000 de euro. De asemenea, Biblioteca Judeteana “Lucian Blaga” Alba a pus la dispozitia publicului un stand cu carti de specialitate.Doar un inceput “Organizam acest tirg pentru ca este nevoie de asa ceva, pentru ca trebuie sa ne promovam producatorii, dar si comerciantii care se ocupa de acest domeniu al gradinaritului si pentru ca vrem sa fim alaturi de toti cei care vor sa produca si sa dezvolte o activitate economica in domeniul rural, iar cei de la oras sa beneficieze de ceea ce se face in judetul nostru, in comunele din judetul nostru, in satele din judet”, a declarat Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba. Acesta s-a declarat incintat de modul in care “a iesit” aceasta prima editie a tirgului, dar promite ca urmatoarele vor fi chiar mai reusite. “Vom trage concluziile dupa acest tirg si la anul cred ca va fi mult mai bine, pentru ca vom invata din experienta aceastui an. Categoric tirgul va fi organizat si anii viitori, cit timp va exista activitate in acest domeniu in judetul Alba”, a mai spus Ion Dumitrel. Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a venit la tirg impreuna cu sotia, care alegea deja puieti de pomi fructiferi si rasaduri de plante pentru propria gradina, in timp ce sotul sau era inca “luat la intrebari” de presa. “Este un lucru deosebit, pentru ca in Alba Iulia tuturor ne plac florile si se vede, ne place iarba. Eu sint bucuros ca in Alba Iulia sint deja citeva firme consacrate care se ocupa de verde, iar citeva lucreaza si cu noi. Oamenii carora le place frumosul, au facut posibil sa vedem acest lucru (...) Este prima editie dar, asa cum va spuneam si in legatura cu alte tirguri, nu va fi ultima editie. Vom avea zone interesante in oras, in Cetate si vom incerca sa avem cit mai multe tirguri si de tipul acesta si de alte tipuri. Este exceptional sa fii intr-o zona a florilor, cu niste oameni care iubesc natura si plantele”, a declarat Mircea Hava. Tirgul a fost organizat de Consiliul Judetean Alba impreuna cu Primaria municipiului Alba Iulia si Asociatia “Amicii Rozelor” din Aiud, in parteneriat cu Camera Agricola Judeteana Alba si Toskana Gartner.

Infractiuni si amenzi grase in trafic

 Structurile de politie rutiera si ordine publica ale Inspectoratul de Politie al judetului Alba au continuat si în cursul saptaminii trecute campania pentru prevenirea accidentelor de circulatie, începuta în 8 ianuarie. In perioada 13 -19 martie, politistii au constatat un total de 19 infractiuni, din care 16 la regimul circulatiei rutiere si 3 de alta natura si au aplicat un numar de 1.632 sanctiuni contraventionale, în valoare totala de 233.240 lei. Din totalul sanctiunilor contraventionale aplicate conducatorilor auto, 392 fost pentru nerespectarea regimului legal de viteza, 77 pentru executarea de depasiri neregulamentare, 14 pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibatie de alcool în singe peste limita legala, 1.143 pentru alte abateri si 6 la alte acte normative. De asemenea, au fost retinute în vederea suspendarii 121 permise de conducere, dintre care 7 pentru depasirea vitezei legale de circulatie pe drumuri publice, 77 pentru depasire neregulamentara, 14 pentru alcool si 23 pentru alte abateri. În acelasi timp, au fost retinute 33 certificate de înmatriculare. Actiunile politistilor judetului Alba pentru prevenirea producerii de evenimente rutiere vor continua si în saptaminile urmatoare.      

Cresterea accesului la servicii medicale

 Autoritatile sanitare din judetul Alba vor derula in perioada urmatoare o ampla campanie de informare si preventie medicala. Este vorba despre un proiect al ministerului de resort, denumit “Cresterea accesului la serviciile de preventie medicala primara pentru copiii si adolescentii din Romania. Alimentatie sanatoasa si activitate fizica in rindul copiilor si adolescentilor din Romania”. Proiectul va fi derulat pe baza unei importante finantari din partea Guvernului Norvegiei si are drept scop cresterea impactului politicilor publice de sanatate. La nivel local, campania va fi derulata prin intermediul Directiei de Sanatate Publica Alba, iar in mod direct va avea doi responsabili, respectiv Olimpia Candrea, care se va ocupa de promovarea sanatatii si Viorica Rus pentru compartimentul de igiena scolara.                                  

Deficit de microbuze scolare

 Prefectul judetului Alba, Stefan Bardan, a efectuat la sfirsitul saptaminii trecute împreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Alba o analiza a necesarului de microbuze destinate transportului elevilor pentru anul scolar 2010 – 2011, la nivelul judetului Alba. În cadrul sedintei, s-a tinut cont de scolile care au fost desfiintate, precum si cele care nu au fost dotate pina în prezent cu microbuze. Au fost mentionate si cazuri în care unitatile scolare au microbuze putine si care transporta elevi din zone îndepartate si de pe rute diferite. În urma analizei, a reiesit la ora actuala un necesar la nivel de judet de 12 microbuze scolare. Prefectul Stefan Bardan a declarat ca va face o interventie la Ministerul Educatiei si Cercetarii în vederea acordarii microbuzelor unitatilor scolare din judet.

Experiente nemtesti la intilnirea Retelei Tematice Nord-Vest

Întilnirea s-a desfasurat în cadrul proiectului NETIMM - "Crearea de retele de IMM-uri – modalitate inovativa de crestere a competitivitatii si adaptabilitatii IMM-urilor din Romania", proiect cofinantat din Fondul Social European prin programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.     La eveniment au participat 29 de membri ai retelei, precum si reprezentantul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ciprian Nicolescu, facilitatorul celor trei retele tematice din acest proiect.     Principalele subiecte abordate au vizat experientele acumulate în timpul vizitei de studiu efectuate în Germania, în perioada 7-12 martie a.c., de o delegatie formata din 50 de reprezentati ai celor 12 retele constituite în cadrul proiectului NETIMM. Pentru început, facilitatorul a facut o trecere în revista a tuturor întilnirilor si vizitelor de studiu efectuate în landul Bavaria: întilniri cu reprezentanti ai retelelor din turism, constructii, consultanta si gestiunea resurselor umane, precum si vizitarea zonei turistice Chiemgau si a grupului de întreprinderi Krinner. Din partea Retelei Tematice Nord-Vest au participat la vizitele de studiu dr. Carmen Diaconescu – SC Prompt Urg SRL, ing. Mirela Mazurec – SC Spot Image SRL si ing. Ioan Rad – Conrad Prodimpex SRL. De o deosebita atentie s-a bucurat modelul german de angajare colectiva a personalului de catre asociatii ale angajatorilor constituite special în acest scop.

Tinerii PDL din Alba au un nou lider

 Noul presedinte al Organizatiei Judetene de Tineret a PDL Alba este Dan Opruta, cel care a condus pina acum organizatia de tineret de la nivelul municipiului Alba Iulia. El a fost ales in functie simbata, cind a avut loc Consiliul de Coordonare Judetean al OT PDL Alba. Alegerile au fost organizate dupa ce mandatul actualului birou de conducere a ajuns la final. Prin vot, tinerii democrat liberali din Alba si-au ales noua conducere pentru urmatorii doi ani. Noul presedinte va fi secondat, in calitate de prim-vicepresedinte, de Ioan George Lupse, presedintele organizatiei de tineret Sebes. Secretar general a fost ales Tudor Stoica, din OT Blaj. Cei opt vicepresedinti sint: Tudor Andronescu (Alba Iulia), Daniel Barbu (Ocna-Mures), Gheorghe Berghian (Sebes), Claudiu Boldor (Aiud), Mihaela Dotu (Alba Iulia), Stefan Lorint Sulutiu (Abrud), Sorin Moldovan (Cugir) si Marius Presecan (Alba Iulia).Ca secretari executivi au fost alesi: Daniela Ciuca (Alba Iulia), Catalin Comsa (Cugir), Raluca Damian (Blaj), Octavia Emanuela Florea (Ighiu), Emil Hetea (Unirea), Sergiu Negrea-Oprean (Alba Iulia), Bogdan Paunescu (Alba Iulia), Razvan Ponoran (Zlatna), Sorin Flaviu Toma (Sebes) si Andrei Zahan (Alba Iulia).Consiliul de Coordonare Judetean a aprobat si infiintarea a cinci functii de secretari pe colegii, pentru o mai buna organizare in teritoriu. Acestea vor fi ocupate de: Andrei Bordea (Alba Iulia) pe Colegiul 1, Adela Balau (Blaj) pe Colegiul 2, Sebastian Marginean (Cugir) pe Colegiul 3, Ioan Andrei Pojar (Aiud) pe Colegiul 4 si Niculina Ganea (Baia de Aries) pe Colegiul 5.RetragereFostul presedinte al organizatiei judetene, Dorin Sava, a explicat de ce nu a mai candidat pentru o noua functie. “Nu am mai candidat la un nou mandat, desi as fi avut dreptul statutar, pentru ca am vrut sa dau un exemplu personal in ce inseamna promovarea tinerilor valorosi din organizatie. In cei 6 ani de munca pentru PDL si organizatia de tineret, am cunoscut si au crescut linga noi tineri extrem de promitatori, echilibrati si muncitori, tineri care meritau sa faca un pas inainte in cariera lor politica. Asa cum si generatia mea a fost incurajata si sprijinita de seniori si eu am obligatia morala de a sprijini tinerii care s-au afirmat si care au muncit, sa faca pasul spre politica mare”, a declarat acesta. “In mandatul care a inceput simbata, tinerii democrat liberali din Alba se vor implica puternic in viata comunitatilor din care provin, dar vor incerca, in acelasi timp, sa creasca interesul tinerilor pentru politica si sa lanseze dezbateri pe teme de larg interes pentru acestia”, a mai aratat Dorin Sava.

Mai multi pasageri din Cluj pentru Wizz Air

In primele 2 luni ale acestui an, compania aeriana low-cost Wizz Air a transportat din si spre Cluj-Napoca circa 86.000 de pasageri, cu 55% mai multi fata de aceeasi perioada a anului trecut. In prezent, Wizz Air opereaza zboruri din Cluj-Napoca spre 11 destinatii (Barcelona, Roma, Londra, Dortmund, Valencia, Madrid, Milano, Paris, Bologna, Venetia si Palma de Mallorca, pentru orarul de vara), urmind sa introduca incepind cu 4 iunie noi zboruri spre Pisa, Cuneo, Zaragoza si Weeze - Düsseldorf.  Reprezentantii companiei aeriene au tinut sa precizeze ca Wizz Air va continua sa dezvolte operatiunile pe aeroportul din Cluj, dupa anuntul de retragere al firmei Blue Air de pe aeroportul local. Firma romaneasca low cost Blue Air, principalul concurent al Wizz Air, a anuntat saptamina trecuta ca renunta la zborurile de pe aeroportul din Cluj, in afara de ruta Cluj-Bucuresti si retur, avind in vedere costurile acestora.    A. D.

Proiecte pentru infrastructura la Baia de Aries

 Unul dintre principalele obiective legate de infrastructura orasului Baia de Aries este, potrivit primarului Gheorghe Bora, cel realizat prin proiectul “Modernizarea si extinderea canalizarii pe strada 22 Decembrie”, proiect finantat prin ANDZM. Primarul a mentionat ca demersurile pentru aprobarea proiectului au fost demarate în luna iulie 2008. In prezent lucrarea este executata în proportie de 90%, valoarea proiectului fiind de 350.000 euro. Un alt obiectiv aflat în curs de realizare este cel ce priveste lucrarile de indiguire a cursului de apa Valea Ciorii, astfel pagubele repetate produse de furia acestei vai vor fi stopate de îndiguirea la care în prezent se lucreaza, un proiect a carui valoare se ridica la suma de 700.000 euro. Tot în orasul Baia de Aries a fost reabilitat iluminatul public, montindu-se 100 de becuri si ceasuri programatoare. “De asemenea au fost constituite doua grupuri de initiativa si a fost întocmita cererea de finantare pentru proiectul <<Reabilitare si constructie podete Valea Ciorii>>, valoarea estimata a proiectului fiind de 33.170 lei, lucrare care în prezent a fost definitivata, cit si pentru proiectul <<Reabilitare drum Harmaneasa- Fagul Împaratului- Muncelu>>, proiect a carui valoare a fost de asemenea de 33.170 lei. Au fost totodata finalizate lucrarile de asfaltare a Pietei Baii, valoarea lucrarilor fiind de 7 miliarde lei si a drumului comunal DC1 Muncel, pe o lungime de 2 kilometri, de la DN 75 pina la Manastirea Muncelu, un proiect finantat prin OG 576 în valoare de 500.000 lei. În prezent se afla în faza de executie o statie de captare a apei potabile pe Valea Ciorii, proiect finantat în baza OG 7, în valoare de 500.000 lei. Au fost modernizate si strazile Motilor si Ariesului unde au fost executate rigole, borduri, betonare si asfaltare, iar pentru copii a fost amenajat un parc de joaca în zona Stadionului Minerul”, a declarat primarul orasului din Apuseni, Gheorghe Bora.

Au gasit ?portita?

 La foarte putin timp de la aparitia legii privind interzicerea produselor, plantelor si substantelor etnobotanice, autoritatile au o mare problema. Patronii vechilor “magazine de vise” se pregatesc sa isi relanseze afacerile. Nimic ilegal pentru ca pe piata exista sute de substante halucinogene sau precursori ai acestora pe care nimeni nu s-a gindit sa le includa pe “lista celor 36”, astfel ca sint cit se poate de legale. In ciuda eforturilor autoritatilor, magazinele de vise se redeschid in cel mult o luna. O anunta chiar patronii acestora care nu sint dispusi sa cedeze afacerile care le aduc foarte multi bani. Afacerea plantelor etnobotanice ar putea fi insa anchetata de o comisie parlamentara. un numar de 55 de deputati ai PSD, PNL si UDMR au semnat deja pentru infiintarea unei comisii speciale de ancheta. Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Sanatatii dau asigurari ca, daca vor aparea produse noi acestea vor fi scoase rapid in afara legii. Pina una alta, medicii se chinuie inca sa trateze dependentele date de vechile substante legale, incluse acum pe “lista celor 36”. Ce facem?La aceasta ora, legea prin care aceste substante au fost interzise nu face diferenta intre traficanti si dependenti. Pentru cei in cauza, pedeapsa cu inchisoarea pare preferata, pentru ca le permite sa isi vada in continuare de treaba. In tot acest timp cei de la Ministerul Sanatatii se chinuie sa puna lacat pe magazinele si imaginatia patronilor “magazinelor de vise”, amenintind ca vor include pe lista substantelor ilegale tot ce va aparea in raft. Este insa destul de dificil, avind in vedere ca e nevoie de studii care sa confirme pericolul, iar acestea dureaza si costa mult. O alta solutie ar fi interzicerea magazinelor in cauza, insa si aici apar probleme, legate de dreptul comercial, legile si regulile economice si alte asemenea aspecte. Patronii magazinelor in cauza par sa cunoasca aceste dedesubturi pentru ca sint decisi sa vinda produse halucinogene din plante si substante legale, imediat ce piata le va permite. Astfel, activitatea “magazinelor de vise” ar putea fi reluata chiar de la sfirsitul acestei luni.

Au iesit in strada!

 Ei acuza faptul ca, desi PNL are primari in peste 30% din localitatile din judet, alocarile financiare pentru aceste localitati au fost de numai 8,3%, dar si ca proiectul bugetului judetean nu a fost supus dezbaterii publice. Pe toata durata mitingului, protestatarii s-au manifestat foarte zgomotos si l-au huiduit pe presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel (PDL). Liberalii au venit “inarmati” cu bannere pe care scria ca si ei sint platitori de taxe sau cereau ca banul public sa nu mai fie risipit, cu pancarte cu insemnele PNL si cu numele organizatiilor din care proveneau manifestantii, dar si cu caricaturi care il reprezentau pe presedintele CJ Alba impartind bani catre primarii din judet, insotite de texte precum “La unii cu carul.. La altii cu paharul!”, “Pentru unii fripturi, pentru altii laturi!” si “Pentru unii muma, pentru altii ciuma!”.Ion Dumitrel nu a parut deloc intimidat, ba dimpotriva, timp de mai bine de trei sferturi de ora s-a plimbat printre protestatari, a dat mina cu primarii liberali si le-a ascultat reprosurile. Cu toate acestea, Ion Dumitrel a declarat ca acest miting nu il va face sa-si schimbe atitudinea fata de nici un primar din judetul Alba, indiferent de partid, si ca alocarile bugetare se vor face pe aceleasi principii, despre care a spus ca nu sint politice. “Capete de acuzare”“Protestul nostru este indreptat impotriva felului in care consiliul judetean a inteles sa imparta banul public in judetul Alba. Avem doua capete de acuzare pentru consiliul judetean. In primul rind nerespectarea legii. Acest buget nu a fost lasat, conform legii, dezbaterii publice si propunerii de amendamente de catre consilierii judeteni, a fost depus cu sub 24 de ore in mina consilierilor judeteni, neavind practic timpul necesar la dispozitie pentru a face amendamente. In al doilea rind, modul in care au fost impartiti banii judetului, discretionar, doar catre camarila politica a PDL. E foarte clar pentru noi ca, desi primarii liberali sint primari peste localitati in care traiesc o treime din locuitorii judetului Alba au primit 8% din banii alocati pentru investitiile din aceste localitati (...) Consilierii nostri judeteni s-au opus acestui buget, au si ridicat aceasta problema in timpul sedintei in care s-a adoptat bugetul si au si depus o contestatie catre Prefectura judetului Alba, pentru a solutiona aceasta problema. Vazind ca prefectura taraganeaza raspunsul, n-am avut ce face, a trebuit sa atragem atentia opiniei publice ca nu noi sintem cei care am refuzat sa ii consideram cetateni egali cu ceilalti, nu noi sintem cei care ii vom face sa mearga pe drumuri proaste, sa nu aiba alimentari cu apa, sa nu aiba canalizari, scoli sau dispensare medicale”, a declarat presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu. Despre ce ar dori sa se intimple dupa acest miting, el a spus: “Speram sa il trezim pe domnul Dumitrel, sa inteleaga ca este efemer la putere in virful consiliului judetean (...) ca a fost pus acolo ca sa aiba grija de toti cetatenii judetului”.“Nu se va schimba nimic”“In nici un caz, manifestarea aceasta nu o sa schimbe nici in bine nici in rau atitudinea mea fata de primarii din judetul Alba, indiferent de culoarea politica, pentru ca sint presedintele tuturor locuitorilor judetului Alba. Cu foarte multi dintre primarii prezenti aici - am vazut ca multi dintre ei lipsesc - am avut discutii si la ei acasa, ma refer la primarie, si la consiliul judetean si noi ne-am pus de acord ce avem de facut impreuna in anul 2010. Si in 2011. Pentru ca, in acest mandat, vom acoperi si vom face ceva pentru fiecare din localitatile judetului Alba”, a declarat Ion Dumitrel, imediat ce a iesit dintre manifestanti. El a aratat ca cei cu care a vorbit nu i-au adus in atentie probleme pe care nu le stia. “Nu mi-au spus nimic nou. Eu stiu problemele foarte bine, numai ca cei care nu sint din administratie nu cunosc foarte bine sarcinile consiliului judetean, insa cei care lucreaza in administratie, oamenii cu care colaboram, stiu foarte bine ce putem face si ce nu putem face”, a afirmat presedintele CJ Alba. El nu a ascuns faptul ca, totusi, agenda lui s-a schimbat putin, in sensul ca in aceasta saptamina oricum avea programata o vizita in comuna Unirea, iar cu aceasta ocazie se va intilni si cu participantii la mitingul de vineri, care au fost dealtfel intre cei mai revoltati. Ca om politic, Ion Dumitrel a apreciat modul in care PNL a stiut sa se organizeze pentru aceasta actiune, dar a spus ca “este o manifestare politica si nici o manifestare politica nu este serioasa, indiferent cine o face”.

Iliescu si Roman, reclamati si pentru "tradare de tara"

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries a afirmat ieri, intr-o conferinta de presa, ca noile informatii descoperite dupa studierea actelor din dosarul Revolutiei l-au determinat sa trimita Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) o completare la plingerea depusa initial, in care ii acuza pe fostul presedinte Ion Iliescu si pe fostul premier Petre Roman de tradare de tara si subminarea economiei nationale. "O sa fac o completare la plingerea depusa la CEDO unde o sa adaug un nou capat de acuzare, respectiv tradare de tara si subminarea economiei nationale, impotriva lui Ion Iliescu si Petre Roman. În acuzatiile mele ma bazez pe ce stiu doi oameni foarte importanti: Cornel Dinu, care a fost prieten cu Iliescu, si Sergiu Nicolaescu, dar mai sint si declaratii si filme, astea nu se pierd", a spus presedintele Asociatiei 21 Decembrie, citat de realitatea.net. Maries a prezentat ieri si o declaratie de martor din dosarul Revolutiei, din care ar reiesi ca Iliescu ar fi dispus, in timpul evenimentelor din 1989, sa se imparta arme militarilor si civililor aflati la Televiziunea Romana.

Reduceri la impozite, pina in 31 martie

Sfirsitul lunii aduce si sfirsitul reducerilor la plata impozitelor si taxelor locale. 31 martie este ultima zi in care clujenii care isi achita integral impozitele pe cladire, teren si mijloace de transport pe anul in curs primesc o bonificatie de 10%.     Vestea buna este ca Primaria a decis sa prelungeasca programul de incasare la ghiseele din sediul din Piata Unirii numarul 1. Astfel, in ultimele doua zile ale lunii, la camera 15 se pot efectua plati intre orele 8.30 si 18.     Impozitele si taxele locale mai pot fi achitate, in program normal, si la sediile primariilor de cartier din Manastur, Marasti, Grigorescu, Zorilor Iris si Someseni, dar si la oficiile postale sau direct prin banca, in conturile deschise la Trezoreria Cluj-Napoca. Mai exista de asemenea si varianta platii online, prin inscrierea in sistemul electronic de incasare disponibil pe pagina web a Primariei, la sectiunea "Taxe si Impozite". Impozitele si taxele locale se platesc anual, in doua transe egale. Impozitul anual de pina in 50 de lei se plateste integral pina la primul termen. Penalitatile pentru fiecare zi de intirziere sint de 0,1%.    A. D.

Click

10 clujence au fost simbata eroinele lansarii cartii "Cele 4 dimenisiuni ale feminitatii romanesti", de Monica Tatoiu, de la libraria Carturesti. Intre ele s-au numarat Mihaela Gligor, Liea Bisericaru, actrita Elena Ivanca, profesoara Ioana Both sau poeta Maria Irina Almasi. "Prin intermediul cartii, am incercat sa stabilim un dialog deschis cu cititoarele, astfel incit sa le sprijinim in fixarea unor repere autentice in calatoria prin viata", a spus Monica Tatoiu.

Primaria continua curatenia de primavara

Statuia lui Avram Iancu si lacul Chios au fost curatate weekendul trecut. De pe grupul statuar din fata Catedralei Mitropolitane s-au indepartat reziduurile animale, iar din lacul din Parcul Central a fost evacuata apa, in vederea realizarii de lucrari de igienizare si refacere a malurilor. "La finalul saptaminii urmatoare se va reumple lacul cu apa, astfel incit clujenii sa se poata bucura de plimbarile de primavara si peisajul oferit de luciul de apa", au declarat reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.      Iar "zelul ecologic" nu se opreste aici. Saptamina aceasta, municipalitatea a anuntat ca va derula o serie de actiuni privind mediul inconjurator. Astazi, de exemplu, functionarii publici, impreuna cu reprezentantii societatii civile, incep sa planteze arbori pe Bulevardul Muncii, in proximitatea viitorului cartier Tineretului. Actiunea va dura 5 zile, timp in care ar trebui sa "prinda radacini" 10.000 de arbori.     Miine, 23 martie, este ultima zi de inscriere a scolilor la concursul "Iubesc Clujul curat", despre care monitorul v-a informat in editia de vinerea trecuta. Va reamintim ca, in cadrul concursului, elevii care intretin curtile scolilor si spatiile verzi din preajma lor vor fi premiati de Primarie.

Platiti sa se casatoreasca

Sumele, mai exact echivalentul lor în lei, vor fi acordate, în zilele de 23 si 24 martie, unui numar de 473 de cupluri care s-au casatorit anul trecut începînd cu luna septembrie. Acestora li s-au emis dispozitiile 4259, 4338, 4436, 4437, 4438, 4464, 4946, 4947 si 4966. "Pentru aflarea numarului dispozitiei sau a altor informatii, beneficiarii sint rugati sa acceseze pagina de Internet a Primariei, www.primariaclujnapoca.ro, la sectiunea Directia de evidenta sau sa sune la numarul 0264.591.571, la serviciul de stare civila", au anuntat reprezentantii municipalitatii. Pentru a-si ridica banii, cuplurile trebuie sa se prezinte, cu actul de identitate sau împuternicirea aferenta, pe strada St. O. Iosif nr.1-3, în intervalul orar 9-15.    A. D.

UBB-ul critica Legea Educatiei

Universitatea clujeana a luat pozitie fata de reglementarile Legii educatiei nationaleDeclaratia prin care UBB cere Ministerului Educatiei "retragerea proiectului de lege 2010 si pregatirea unui alt proiect" are 800 de semnatari si lista este in continuare deschisa.     Nu mai putin de 800 de cadre didactice de la UBB au semnat o declaratie despre proiectul Legii Educatiei lansat in dezbatere publica de Ministerul Educatiei. Este criticata "redactarea grabita, de circumstanta, in care abunda neconcordantele (...), formularile neglijente care incalca nu numai o minima coerenta din punct de vedere juridic, dar chiar si acuratetea gramaticala". Obiectiile de fond ale universitarilor clujeni se refera apoi la autonomia universitara "incalcata flagrant, golita practic de continut de majoritatea reglementarilor". "Rolul si locul, cu totul marginal, rezervat in proiect reglementarilor concrete privitoare la cercetarea stiintifica contravine flagrant ideii unor universitati consacrate prin misiunea educativa si stiintifica deopotriva", acuza cei de la UBB. "Proiectul de Lege 2010 tradeaza vointa unor grupuri de a acapara in mod fraudulos conducerea universitatilor", isi continua semnatarii Declaratiei lamentarile. Mai este criticata pensionarea profesorilor la virsta de 65 de ani, decizie care "antreneaza o hemoragie a valorilor". "Retragerea proiectului de lege 2010 si pregatirea unui alt proiect va avea efecte benefice asupra realizarii in Romania a unui sistem de invatamint superior corespunzator modelului european si necesitatilor reale ale societatii romanesti", conchid universitarii clujeni.

Liga a III-a

 Seso Cimpia Turzii - CS Zlatna 2-3 (0-2)Zlatna a produs vineri surpriza si a învins viceliderul seriei a VI-a, Seso Cimpia Turzii, cu scorul de 2-3. Aurarii au avut 2-0 la pauza, dupa golurile reusite de M. Dascalescu (32) si Bratu (38), dar au fost egalati la începutul mitanului secund, cind gazdele au marcat prin Motet (49) si Pasca (53). Golul victoriei echipei lui Fane Fogorosi a fost realizat de catre Toma (78). Echipa de pe malul Ampoiului a început meciul cu Ov. Barna - Gavrila, H. Marian, Kiraly, G. Toma - M. Bratu, Cos. Simtion, Ciofu, V. Muresan (83, Al. Popa) - M. Dascalescu (61, A. Ianc; 89, D. Ianc), A. Cimpean (69, Bratima), pe banca Raducanu – Man, Marica. “O victorie nesperata, dar necesara precum aerul. Am învins o echipa foarte puternica, poate cea mai buna din serie. S-a jucat foarte bine, am rezistat asediului din repriza a doua si am facut un pas important spre salvare. Trebuie insa sa legam un nou joc bun si sa invingem etapa viitoare pe Gaz Metan II, altfel acest puncte nu au nici o valoare”, a declarat antrenorul Zlatnei, Fogorosi. CSM Sebes - Luceafarul Oradea 1-0 (1-0)Fara Suvaina, Neagu si Ciuca, sebesenii lui Marcel Zachiu au obtinut un succes important, în compania echipei Luceafarul, echipa pregatita de Ad. Anca (ex-Bistrita). Unicul gol al gazdelor a fost realizat de catre Benga (4), iar antrenorul trupei din Arini a mizat pe Stanila - Vasinca, Potopea, Cocoara, Balas - Pisoiu (90A1, Haiduc), Hirciaga, E. Dragomir (70, Bucurenciu), Suteu – Benga (77, Lenghel), Deaconu (63, Tamasan), rezerve Lancranjan - Stan. “Meci foarte dificil, am întilnit o echipa determinata si experimentata ce si-a vindut scump pielea. Am luat 3 puncte mari ce ne dau speranta de salvare si acum sintem mai linistiti, dar nu definitiv. Am avut emotii mari in final, cind vizitatorii au presat”, a declarat Marcel Zachiu, echipa sa urmind a se deplasa la Cisnadie, etapa urmatoare.

Bosniacul Sliskovic ramine!

 Dupa ce initial sefii au afirmat ca se vor lua masuri financiare, sau chiar excluderea unor jucatori din lot, acestea au decis sa acorda înca o sansa alb-negrilor. Jucatorii vor trebui sa se reabiliteze în fata suporterilor, dupa înfringerea rusinoasa din etapa precendenta de la Timisoara. “Aminam toate deciziile în privinta echipei pina dupa meciul cu Urziceni. Astept o alta atitudine de la jucatori, care vor trebui sa dea dovada de orgoliu si ambitie si sa demonstreze ca esecul de la Timisoara (nr. 6-0) a fost un accident. Nu-mi explic ce s-a întimplat si m-am simtit umilit, la modul cum s-au comportat în Banat ne putem desparti de orice fotbalist. Nu se pune problema înlocuirii lui Sliskovic. Sansele de salvare sint mici”, a spus Marian Sarmes, actionar la FC Unirea Alba Iulia.

Campionatele Nationale de iarna de mars pentru seniori, tineret si juniori vazute din postura de spectator

 Simbata, la Resita, pe malul Birzavei, în Valea Domanului, s-au desfasurat CN de iarna de mars pentru seniori, tineret si cele 3 categorii de juniori. Este pentru prima data cind vad un campionat national de mars din alta postura, decit cea de concurent.La finele anului 2009, dupa un an competitional destul de greu, am hotarit sa am o pauza sportiva mai lunga si sa renunt la toate competitiile sportive din anul 2010. Nu mi-a fost usor sa recurg la aceasta decizie, dar privind în viitor si cu gindul la JO 2012 de la Londra, am considerat oportun sa renunt pentru o perioada la sportul de performanta.La startul competitiei s-au aliniat 103 competitori, reprezentind cluburi din Alba Iulia, Botosani, Cîmpulung Muscel, Caransebes, Craiova, Constanta, Bucuresti, Galati, Onesti, Resita, Suceava. Ajungind la locul faptei am simtit ca bataile inimii mi se întetesc, ca încep sa-mi revina în memorie cursele din anii trecuti desfasurate la Resita si sa-mi spun ca locul meu e acolo, pe sosea, nu pe margine, ca si spectator. Dar am luat o decizie si trebuie sa-mi vad de drumul ales. Nu e usor sa stai pe margine, din punctul meu de vedere este mult mai dificil, te simti neputincios, ai vrea sa intri în ring. Am simtit si înteles bucuria sportivilor, dar si greul acestora din timpul competitiei, pentru ca 17 ani am marsaluit, am trecut si eu cu bune si rele prin fortele caudine ale sportului de performanta. Marsul nu e o proba usoara, este o proba tehnica, uneori subiectiva, dar poate si de aici rezulta farmecul sau. Este o proba atletica îndragita, dar si contestata, multi considera mersul leganat „inestetic”. La Resita am avut ocoazia sa revad oameni minunati din atletismul românesc: Cristina Casandra, viitoare mamica, de aceasta data pe post de antrenoare pentru sotul sau, sportivul Silviu Casandra; antrenorul meu, domnul Horia Stef (oarecum dezamagit de decizia mea de a nu concura), Claudia Stef, si ea însarcinata, însotita de sotul ei Sebastian Stef (antrenor); oficiali ai Federatiei Române de Atletism, arbitrii, antrenori si sportivi. Revenind la concurs, m-am bucurat ca înca sint copii si tineri care vor sa faca sport de performanta, m-au dezamagit rezultatele unor colegii de ai mei de club si lipsa de fair-play a unor competitori, am simtit o oarecare speranta pentru viitorul marsului românesc vazind rezultatele citorva juniori. Din pacate sportul nu mai e ce a fost, nu se mai munceste ca în tineretile mele, se doreste sa se obtina rezultate cit mai repede, dar cu un efort cit mai mic. Din pacate nu se poate asa, sportul de performanta este ca si o afacere, în care trebuie sa investesti multa munca si sa ai rabdare sa obtii rezultate, în timp. Felicit pe aceasta cale, în primul rind pe cei care au reusit sa cucereasca medalile de aur, argint si bronz la fiecare categorie de virsta, individual si echipe, atit la fete, cit si baieti, iar în al doilea rind pe ceilalti competitori, mai putin norocosi astazi. La finele unei competitii sint cîstigatori si învinsi, sint zimbete si lacrimi, dar toate contribuie la frumusetea sportului. Sint convinsa ca fiecare participant în drum spre casa îsi face analiza concursului si se gindeste la competitia ce va urma. Nu-mi ramine decît sa le doresc tuturor sanatate si putere sa-si îndeplineasca obiectivele propuse si respectind dictonul olimpic al lui Pierre de Cobertein, sa spun: „Ai învins, Continua, Ai pierdut, Continua!” 8 medalii la marsLa acest concurs au participat 15 marsaluitori ai CS Unirea Alba Iulia, pregatiti de antrenorii Gabriel Avram, Emil Stanila si Mariana Bucerzan. Au fost obtinute 8 medalii, dintre care 3 medalii de aur, doua medalii de argint, si alte trei medalii de bronz. Rezultate Înregistrate: *seniori, individual: 1. Ana Maria Greceanu (Farul Constanta) - o ora 37 minute 24 secunde, 2. Ana Rodean (CS Unirea Alba Iulia) - 1.41,39; echipe: 1. CS Unirea Alba Iulia în componenta Ana Rodean, Alina Boholtan - locul 4 la individual (1.47,38), Simona Suciu – locul 6 individual (1.57,00) si Madalina Istrate - abandon; *tineret: 3. Alina Boholtan (CS Unirea), 5. Simona Suciu (CS Unirea); *juniori I, echipe: 3. LPS Alba Iulia-CS Unirea Alba Iulia în componenta Andrei Gurgui, Daniel Lataian, Dumitru Dinca, Fabian Barbonie (elevi la Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” Alba Iulia); *juniori II, echipe: 3. LPS Alba Iulia - CS Unirea în formula Maria Acatrinei (locul 5 individual), Maria Francisca Molnar (locul 12) si Maria Neag (locul 18); *juniori III, individual: 1. Mihaela Acatrinei (LPS Alba Iulia-CS Unirea Alba Iulia)- rezultatul 15 minute si 7 secunde, 2. Bianca Molnar  (LPS Alba Iulia-CS Unirea Alba Iulia) - 15,08; echipe: 1. LPS Alba Iulia - CS Unirea în componenta Mihaela Acatrinei, Bianca Molnar, Irina Iuga (locul 6 la individual) si Simona Crisan

Unirea contra? Unirea pe ?Cetate?

Sa ne bucuram de fotbal si sa incercam sa depasim impreuna cu jucatorii echipei noastre de suflet dezamagirea produsa de rezultatele neconvingatoare din ultimele etape. Nici echipa din Baragan nu a cunoscut gustul victoriei in 2010, de cind a fost preluata de catre antrenorul israelean Ronny Levy, echipa sa obtinind doar patru puncte in retur. Alb-negrii cauta reabilitareaMijlocasul unirist, Adrian Olah, spera sa obtina azi un rezultat favorabil, asteptat de toti sustinatorii gruparii ardelene. “Incercam sa trecem peste infringerea rusinoasa de la Timisoara si sper sa uitam cit mai repede acest esec. Va fi o motivatie in plus pentru noi ca vom juca cu campiona Unirea Urziceni, o echipa puternica, si avem ocazia sa demonstram ca nu asta ne este valoarea, dupa prestatia de pe Bega”, a declarat Olah. “Locul ocupat in clasament este mai apasator decit orice, iar cu Urziceniul avem prilejul de a ne reabilita in fata suporterilor, dar si a nostra ca fotbalisti. Atita timp cit mai avem sanse matematice de salvare trebuie sa ne agatam de ele si sa ne batem pina la capat”, a mai spus purtatorul tricoului cu numarul 20. Sliskovic: “Victoria, sigura optiune!”Antrenorul gruparii albaiuliene, Blaz Sliskovic, a afirmat ca Unirea va juca in continuare fiecare meci doar cu gindul la victorie. “Singura nostra optiune este sa cistigam si ma bazez in primul rind pe dorinta de revansa a jucatorilor. Doar un succes ne mai da sperante de salvare”, a spus tehnicianul bosniac. “Unirea Urziceni este o echipa de top din Romania, puternica, iar motivatia va fi mare pentru jucatori, avind in vedere ca vor intilni campiona. Le-am spus elevilor mei sa uite esecul cu Timisoara, sa depaseasca momentul critic si sa reactioneze pozitiv”, a incheiat Sliskovic, ce nu a mai pierdut niciodata vreun meci in cariera sa la un asemenea scor ca si cel de la Timisoara, din etapa trecuta, cind Alba a incasat-o cu 6-0.Revine Veljovic! Cristea absent!Pentru disputa cu “lupii din Baragan”, Sliskovic nu va putea miza pe serviciile mijlocasului Calin Cristea, absent si la Timisoara din cauza unei entorse la glezna stinga. “Am inceput alergarile zilele trecute, insa am resimtit dureri. Imi pare rau ca nu-mi pot ajuta echipa, dar nu vreau sa risc o accidentare mai grava”, a spus Cristea. In schimb va reveni atacantul Rade Veljovic, care s-a antrenat normal toata saptamina. Gicu Grozav, rezerva in Standad – Gent!Atacantul albaiulian, Gicu Grozav, care s-a transferat in aceasta iarna in Belgia, a fost inclus, in premiera, in lotul de 18 jucatori, pentru partida de aseara dintre Standard Liege si Gent. Fostul unirist a avut mult de munca pentru a-i demonstra antrenorului Dominique D’Onofrio, care a preluat stafeta de la Boloni, ca merita sa faca parte din lotul primei echipe a belgienilor. Jucatorul de 19 ani a fost sustinut din tribune de catre fratele sau, Ionut, aflat si el in Belgia.Echipa probabila: 38. G. Rotaru - 17. I. Balan, 2. Poverlovici, 13.Vujadinovic, 23. Bucurica - 20. Olah, 5. Dilbea, 11. Bruno, 19. Fl. Dan - 9. Veljovic, 33. N. Jovanovic. Rezerve: 12. Cernea - 10. Selagea, 26. N. Varga, 3. De Sousa, 23. Vitinha, 18.Baltoi, 21. R. Stancu. Absenti: C. Cristea, S. Radoi (accidentati).Arbitrii: Sebastian Coltescu (Craiova) - Vidan Adrian (Bucuresti) si Dumitrescu Eduard (Pitesti), rezerva: Marcu Florin (Oradea). Observatori FRF: Camataru Radion (Craiova), Ionescu George (Bucuresti).

Horoscop zilnic

Berbec Ar fi bine sa va exprimati clar ideile, pentru ca persoana iubita ar putea sa va interpreteze gresit dorinta de a fi mai liber. Va recomandam sa evitati speculatiile, intrucit intuitia va poate insela. Taur Dimineata aveti dificultati de comunicare, care va pot afecta relatiile pe plan social. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultimele zile. Ar fi cazul sa va odihniti mai mult. Nu pierdeti ocazia sa mergeti in vizita la rude, impreuna cu persoana iubita! Gemeni S-ar putea ca relatiile sentimentale sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Va sfatuim sa va pastrati calmul si sa evitati o cearta. Sfaturile unui barbat va ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate. Rac S-ar putea sa aflati ca ati pierdut banii investiti intr-o afacere in care v-ati pus mari sperante. Va sfatuim sa nu va asumati nici un risc, pentru ca astazi nu prea aveti sanse. Temperati-va impulsivitatea si evitati discutiile in contradictoriu cu o femeie mai in virsta din familie! Spre seara primiti musafiri din alta localitate, care va dau o veste buna Leu S-ar putea sa pierdeti bani      intr-o calatorie in interes personal. In schimb, primiti o propunere de colaborare. Nu va grabiti sa acceptati! Ginditi-va la timpul liber de care dispuneti! Ar fi bine sa va consultati si cu partenerul de viata. Fecioara Dimineata sinteti nehotarit si reusiti sa ii derutati si pe cei din jur. Nu incepeti mai multe treburi deodata, pentru ca riscati sa nu le terminati la timp si chiar sa pierdeti bani! Dupa-amiaza, scapati de starea de confuzie si va simtiti excelent in mijlocul familiei. Balanta S-ar putea sa aveti dificultati de comunicare si sa nu va intelegeti prea bine cu cei din anturaj si chiar cu persoana iubita. Se pare ca va simtiti epuizat si nu sinteti prea bine dispus, motiv pentru care aveti de gind sa renuntati la o excursie planificata impreuna cu partenerul de viata. Va sfatuim sa nu refuzati dialogul, ca sa nu fiti inteles gresit. Scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, este posibil sa cistigati bani frumosi. Va recomandam sa fiti atent cum discutati cu partenerul de viata si cu persoanele mai in virsta, ca sa nu declansati o cearta. Un prieten de familie care va viziteaza dupa-amiaza, va aduce un cadou surpriza. Sagetator Sinteti hotarit sa demarati o afacere la care va ginditi de multa vreme. Nu va lipsesc nici banii, nici ideile. Dupa-amiaza va intilniti cu prietenii. S-ar putea ca familia sa va reproseze ca o neglijati. Va recomandam sa dati dovada de mai multa diplomatie, mai ales in relatiile cu persoana iubita. Capricorn Sinteti impulsiv si aveti tendinta de a-i jigni pe cei din jur. Dupa-amiaza sinteti invitat la o petrecere la care partenerul de viata nu este de acord sa mergeti. Va sfatuim sa nu va ginditi doar la satisfactiile personale. Nu este exclus sa aveti discutii, pentru ca vreti sa faceti numai ce va convine. Varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va intereseaza problemele de familie. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In privinta afacerilor, ar fi bine sa fiti mai prudent. S-ar putea sa va loviti de probleme juridice. Pesti Se pare ca nu mai plecati intr-o calatorie, din cauza neintelegerilor cu partenerul de viata. Chiar daca sinteti convins ca aveti dreptate, aveti grija sa evitati un scandal! Se pare ca sinteti obosit si indispus. Ar fi bine sa va limitati la activitati casnice, de rutina.Horoscop erotic - Sagetator Femeia sagetator: Ea este un “Don Juan” al zodiilor. In alegerea amantilor ei este marinimoasa. Fara griji, ea trece de la o aventura sexuala la alta, deoarece totul la ea ramine pe baza de prietenie. Nu este in stare de o legatura mai adinca. Se joaca cu dragostea. Fiecare partener este un jeton pe care il arunca pe o ruleta acolo unde crede ea ca se afla numarul norocos. Cind o iubire nu reuseste, gindeste filozofic: de ce sa pling dupa o iubire pierduta? In curind va veni alta. Este vanitoasa, iar cind atinge virsta mijlocie este posibil sa ajunga la chirurgie estetica. Femeia aceasta vrea sa se conserve si sa se amuze. Nu poate suporta plictiseala. Este directa, sincera, buna la suflet si marinimoasa. Iubeste libertatea si trebuie sa aiba posibilitatea de a calatori. Are nevoie de variatiuni si stimulare. Chiar daca este fericita, nu poate fi singura, are nevoie de martori care sa-i vada fericirea. Se leaga de un partener sexual promitator, dar mai mult o intereseaza un schimb de idei si o aventura romantica. De multe ori un barbat nu stie ce vrea caci este greu de decis: face un avans sexual sau cauta un prieten. Intrebarea: “Putem sa raminem doar prieteni?” a fost precis pusa pentru prima oara de o sagetatoare. Nimic nu raceste mai mult ca o astfel de intrebare. Pare a nu-si gasi locul niciodata. Locuinta ei arata de parca s-ar muta. Un lucru care nu o mai intereseaza il schimba si la fel face si cu amantii. Exista atitea de facut... de ce sa te plictisesti? Este o partenera ideala pentru o convietuire din care in orice moment iti poti da demisia.Barbatul sagetator: Este vesel, sarmant si spiritual, ai impresia ca pentru el esti cea mai interesanta femeie. Nu te lasa inselata. Cind te uiti mai bine observi ca ochii ii fug de la o femeie la alta. Adevarul este ca le doreste pe toate. Daca va intra o femeie frumoasa se va invirti in jurul ei, o va complimenta si va face totul pentru a o vraji; ii va cere adresa, numarul de telefon pentru a o bombarda cu flori si bomboane, telefoane peste telefoane. Este un idealist romantic care crede ca urmatoarea va fi cea mai cea. Indiferent cit a fost de dezamagit, optimismul sau ramine in picioare. Fiecare zi inseamna pentru el o noua posibilitate. Are o inima pe care o doreste mereu strapunsa. Doreste sa fie indragostit, dar se fereste sa fie legat. Nici o aventura nu dureaza pentru ca asta nu ar corespunde felului sau de a fi. Lupta impotriva legaturilor strinse si nu suporta gelozia. Cel mai mult ii plac femeile cu experienta pentru ca ele vad in dragoste un joc usor. Daca se indragosteste nu vrea sa aiba sentimentul ca semneaza un pact. Un asemenea act ar trebui sa aiba o clauza de libertate deoarece el nu stie niciodata ce vrea. Sint deschisi si vorbesc liber, de multe ori parerea lor poate fi jignitoare, nu au tact. Te poti insa bizui pe ei pentru ca se tin de cuvint. Ca prieten este foarte accesibil, tolerant, jovial. Ca amant face din femeie un proiect: vrea sa o maturizeze. Daca el investeste in ea un timp si ea il dezamageste, se razbuna. Nu-i pasa de critica si e incapatinat. Doreste concordanta fizica si psihica din partea ei.

Formalitati pentru demararea programului ANL

 Primarul orasului Cimpeni, Calin Andres, a aratat la finele saptaminii trecute ca a primit o adresa de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Agentia Nationala pentru Locuinte, referitoare la amplasamentul locuintelor pentru tineri, destinate închirierii. Amplasamentul acestora este pe strada Horea cu suprafata de teren de 1.337 mp, bloc care va avea 13 apartamente. Investitia urmeaza a fi demarata în anul 2010, prin aceasta adresa punindu-i-se în vedere Primariei orasului Cimpeni sa transmita ministerului urmatoarele documente: contract transmitere teren, propuneri unitati locative, plan de amplasament si delimitare imobil, extras CF pentru informare, încheiere privind întabularea dreptului de proprietate, certificat de urbanism, studiu geotehnic, ridicare topo, avizul de principiu pentru aprobare amplasare obiectiv pe terenul transmis la ANL de la furnizorii de utilitati ca nu exista retele care trec prin subteranul amplasamentului, hotarirea consiliului local de predare a terenului si nota de fundamentare privind necesitatea si oportunitatea locuintelor.

Activitate intensa de Ziua Apei

 Astfel, la sfirsitul saptaminii trecute, Sistemul de Gospodarire a Apelor Alba in colaborare cu Primaria Sasciori, a desfasurat o actiune de salubrizare a riului Rachita. La actiune au participat, pe linga angajati ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Alba si ai Primariei Sasciori, mai multi voluntari si tineri din localitate. Tot la finele saptaminii trecute, specialistii Sistemului de Gospodarire a Apelor Alba au participat la Colegiul National ‘’Horea, Closca si Crisan’’, la o actiune de informare unde au fost prezentate elevilor, materiale documentare despre activitatea SGA Alba, dar si despre efectele distructive ale apelor. Aceasta prezentare a fost urmata de o vizita a elevilor la sediul SGA Alba, pentru o vizita pe platforma meteorologica si la laboratorul de calitate a apei. Actiuni similare s-au desfasurat si la Gradinita numarul 9 din Alba Iulia precum si la Scoala Generala ‘’Mihai Eminescu’’ din resedinta de judet. AstaziChiar daca ziua mondiala a apei a fost sarbatorita in intreaga lume in data de 18 martie, responsabilii din cadrul Sistemului de Gospodarire al Apei Alba au organizat o serie de actiuni si dupa aceasta data. Astfel, in cursul zilei de astazi, in acelasi context, are loc o ampla actiune in zona Muntilor Apuseni. Pentru inceput, la Abrud va fi prezentat stadiul lucrarilor si situatia apelor din zona, iar apoi va fi intreprinsa o vizita pe Valea Sesii, la iazul de decantare. Urmeaza un obiectiv extrem de important, iazul de decantare de la Valea Sartas, obiectiv aflat in acest moment in conservare. La Baia de Aries, reprezentantii Sistemului de Gospodarire al Apelor Alba si invitatii lor vor merge sa vada situatia statiei automate si investitiile de pe Valea Ciorii, iar apoi la Cimpeni unde va fi verificat stadiul lucrarii de aparare de pe Valea Ariesului intre Baia de Aries si Cimpeni. Vizita se incheie la barajul de la Mihoesti unde va fi analizata situatia actuala si stadiul punerii in siguranta a zonei. Tot aici va avea loc si o conferinta de presa pentru prezentarea rezultatelor activitatilor SGA Alba din perioada anterioara.

Centrul de la Citcau intra in reabilitare

Consiliul Judetean (CJ) a anuntat ca a fost eliberat avizul pentru studiul de fezabilitate si documentatia de avizare pentru executarea lucrarilor de reabilitare si extindere a Centrului. Finantarea investitiei este asigurata din bugetul de stat prin Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, dar si din bugetul propriu al Consiliului Judetean Cluj. Concret, valoarea totala a investitiei este de aproximativ 4,1 milioane de lei, inclusiv TVA, din care 410.730 de lei vor fi asigurati de forul judetean. "Prin aceasta investitie urmarim aducerea la standardele existente in acest moment in domeniu, prin asigurarea de spatii de cazare in camere de doua persoane, construirea unor sali de terapie, masa sau activitati destinate persoanelor virstnice beneficiare ale serviciilor centrului. Este un nou pas in modernizarea bazei materiale pe care o detinem in sectorul protectiei sociale, domeniu prioritar, care se bucura de sustinerea si sprijinul nostru financiar", a declarat presedintele CJ, Alin Tise. Prin lucrarile ce vor fi efectuate se va asigura modernizarea spatiilor destinate persoanelor asistate, precum si separarea persoanelor cu dizabilitati de cele virstnice. Centrul va gazdui in final 50 de beneficiari, persoane cu dizabilitati. Durata de realizare a investitiei este de 24 de luni.

Nici o victorie la handbal

Handbalistii de la "U" Transilvania si-au continuat parcursul oscilant din acest sezon si pe terenul lui HC Odorhei, fosta formatie a antrenorului lor, Stefan Constantin. Clujenii au fost infrinti cu 28-24 (16-7), dupa o prima repriza care poate candida cu succes la titlul de "cea mai slaba a campionatului" pentru ei. La feminin, "U" Jolidon s-a impiedicat, surprinzator, de Cetate Deva, terminind la egalitate, scor 29-29 (17-12), partida din deplasare. Chiar si asa, elevele lui Covaciu isi pastreaza pozitia a doua in clasamentul Ligii Nationale.    D. S.

"Feroviarii" ramin lideri in Liga 1

CFR Cluj s-a impus pe teren propriu, scor 1-0, in fata formatiei Pandurii Tirgu-Jiu, prin golul marcat de Alcantara in minutul 25 dupa un corner executat de Nicoale Dica. De altfel, clujenii s-au aflat in permanenta la conducerea jocului si doar interventiile foarte bune ale portarului Stanca au facut ca scorul sa nu capete proportii. Tehnicianul Mandorlini a folosit urmatorul "unsprezece": Nuno Claro - Panin, Cadu, Alcantara Edimar - N. Dica, Muresan, Culio - Peralta - Kone, Bud. Iata si celelalte rezultate ale rundei cu numarul 23 din Liga 1: Ceahlaul Piatra-Neamt - FC Brasov 2-1, Universitatea Craiova - Poli Iasi 2-1, Otelul Galati - Dinamo 2-3, Inter Curtea de Arges - Gloria Bistrita 2-1. Meciul Steaua - Gaz Metan Medias s-a incheiat dupa inchiderea editiei. Astazi se disputa jocurile Unirea Alba-Iulia - Unirea Urziceni, Astra Ploiesti - FC Timisoara si FC Vaslui - Rapid.    D. S.

Mediatorii nu au trecere la clujeni

Foarte putini clujeni stiu ca daca ar apela la un mediator ar plati cu 75% mai putin decit daca se judeca in instantaMajoritatea mediatorilor clujeni, desi unii sint pe piata de citiva ani de zile deja, nu au avut in toata aceasta perioada de timp mai mult de citeva procese.     "Medierea este o rezolvare alternativa a disputelor, care nu presupune apelarea la instanta. Verdictul dat de un judecator va nemultumi intotdeauna cel putin o parte din cele implicate, daca nu pe ambele. In schimb, in cazul medierii, e vorba de o persoana neutra, echidistanta, care mijloceste comunicarea dintre cele doua parti, astfel incit ele sa ajunga la un acord de mediere care sa le multumeasca pe ambele", explica Mirel Ionescu, presedintele Asociatiei Centrul de Mediere Cluj. Potrivit acestuia, cazurile care pot ajunge in fata unui mediator sint de la cele mai simple pina la unele foarte complexe, inclusiv cereri de daune, dispute de afaceri, neintelegeri in familie, probleme intre angajat si patron sau neintelegeri in relatia cu banca.    Economie de bani, dar si de timp si nerviIn ceea ce priveste costurile medierii, acestea depind de la caz la caz si sint in mare parte generate de complexitatea cazului, de accesul la informatii si de durata procesului de mediere. Oricum, in cazul in care se apeleaza la mediere, costurile totale pot fi cu pina la 75% mai mici fata de cazul in care s-ar apela la o instanta de judecata, sustine Mirel Ionescu, tinind cont ca, pe linga avocat, in cazul unui proces mai trebuie achitate si taxele de timbru. "In plus, pe linga costurile efective, adica cele care tin de bani, se face economie de nervi si de timp, deoarece in loc de un proces de citiva ani, care presupune mai multe infatisari si aminari si expertize, totul se poate rezolva in citeva sedinte de mediere. In plus, in cazul medierii, exista si confidentialitate, ceea ce un proces deschis nu-ti ofera", mai spune Ionescu. Ceea ce trebuie mentionat este ca onorariul mediatorului este platit in mod egal de ambele parti implicate in litigiu.     Totodata, mediatorul clujean atrage atentia asupra unui alt avantaj al acestei metode alternative de solutionare a disputelor, si anume faptul ca se poate apela la mediere chiar si daca s-a ajuns deja in instanta. Astfel, in cazul in care cele doua parti ajung la un acord de mediere, ele pot cere sa li se returneze contravaloarea taxei de timbru, care poate depasi cu usurinta citeva mii de lei.    Cazuri cit sa le numeri pe degeteIn ciuda avantajelor medierii, Mirel Ionescu recunoaste ca acest tip de solutionare a conflictelor nu are trecere la clujeni, deoarece majoritatea nici macar nu stiu ca au aceasta posibilitate.     De altfel, presedintele asociatiei clujene spune ca, de 4 ani de cind e mediator, a fost solicitat sa intervina in numai cinci cazuri. In prezent, in Cluj profeseaza 46 de mediatori.     Totusi, acest fenomen al medierii pare sa fi luat amploare in ultimele luni in tara, mai multe probleme intre banci si clienti ai acestora fiind rezolvate pe aceasta cale, o data cu infiintarea, la sfirsitul anului trecut, a Uniunii Mediatorilor Bancari (UMB).     Deocamdata, UMB nu are sucursala in Cluj, iar intre CM si aceasta institutie exista niste probleme pe care se pare ca nici una dintre ele nu reuseste sa le medieze. Concret, presedintele CM a refuzat sa inscrie UMB in Registrul National al Asociatiilor Profesionale ale Mediatorilor, motivind printre altele ca UMB a pus bazele unei noi profesii care nu are legatura cu legea medierii. Pe de alta parte, conducerea UMB sustine ca prin crearea acestei institutii s-a creat o specializare a profesiei de mediator in domeniul financiar-bancar, necesara mai ales in contextul in care, pe fondul crizei financiare, numarul de conflicte a crescut foarte mult in ultimii ani.

Proiect pentru bolnavii cu handicap irecuperabil

"La ora actuala chiar si persoanele cu un handicap major precum amputatiile de membre sint nevoite sa urmeze aceleasi proceduri de reevaluare ca o persoana al carei handicap are sanse de vindecare sau modificare. Practic, pacientul este nevoit sa stea 2 zile in spital pentru evaluarea starii de handicap. Este un drum inutil pe care pacientul trebuie sa-l faca. In acelasi timp, vorbim despre proceduri care implica costuri inutile pentru sistemul sanitar romanesc si un efort suplimentar pentru bolnav", a explicat senatorul clujean. Initiativa lui Radulescu presupune completarea Legii 448 din 2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Potrivit senatorului, articolul 59 al legii va avea urmatorul continut: "Persoanele cu handicap au urmatoarele obligatii: a.) sa se prezinte, din oficiu sau la solicitare, pentru evaluare si reevaluare, la comisiile de competenta in domeniu, cu exceptia persoanelor cu handicap, contrasemnat ca fiind irecuperabil". Acum, persoanele cu handicap irecuperabil trebuie sa se prezinte la comisia de evaluare o data pe an.

IPS Bartolomeu, destin de roman

Sala "Nicolae Ivan" a Facultatii de Teologie Ortodoxa a fost neincapatoare vineri, la orele prinzului, cind a avut loc lansarea volumului "Starea de exceptie. Valeriu Anania, omul si destinul. 1946". Au tinut sa fie prezenti la ceremonie oameni de cultura ai Clujului, scriitori, politicieni si studenti. Alaturi de criticul si istoricul literar Aurel Sasu, autorul cartii, au mai vorbit despre destinul de roman al Mitropolitului Bartolomeu PS Vasile Somesanul, Episcop vicar, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila,  prof. univ.dr. Ovidiu Pecican, istoricul Vasile Lechintan si Vasile G. Dîncu de la Editura Eikon.    F. T.

Scolarii din Marasti invata sa fie artisti

Copiii de la Scoala "David Prodan" invata sa faca teatru de papusiPentru ca cei mici sa isi dezvolte abilitatile de socializare si spiritul de lucru in grup, echipa de la Sala Mica din cadrul "Fabricii de Pensule" a initiat un proiect unde copiii invata sa faca teatru de papusi.     Copiii care locuiesc in Marasti, in zona "Fabricii de Pensule" au parte in aceste zile de cursuri in care invata sa minuiasca papusi si sa realizeze instrumente muzicale. Actiunea face parte dintr-un proiect derulat de echipa de la Sala Mica, "departamentul" de teatru al "Fabricii de Pensule". Atelierele de creatie se desfasoara intre 18 si 23 ianuarie, intre orele 14 si 17, si sint coordonate de specialisti in teatru si arte plastice. Obiectele rezultate vor fi folosite la exercitii de improvizatii teatrale in care micii invatacei vor avea ocazia sa minuiasca papusile pe o scena adevarata de teatru. La final, lucrarile vor fi etalate in cadrul unei expozitii la Sala Mica (etajul II al Salii Mici de la sediu Fabricii de pe str. Henri Barbusse, nr. 59-61).     "Proiectul isi doreste dezvoltarea creativitatii copiilor intr-un mediu extracurricular, in care cei mici au posibilitatea sa socializeze si sa isi dezvolte spiritul de lucru in echipa", precizeaza organizatorii. Atelierele au loc in cadrul unui proiect cultural mai larg al "Fabricii de Pensule", finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.    Dezbateri si filme"Fabrica de Pensule" mai gazduieste in aceasta perioada diverse actiuni si evenimente. Miercuri, 24 martie, in Sala Studio va avea loc, de la ora 18, o dezbatere din seria "Zi de zis", cu tema "Interventii artistice in spatiul public". Vor participa artistul Mircea Nicolae din Bucuresti si arhitectul clujean Eugen Panescu, iar Szakats Istvan de la Fundatia AltArt va fi moderatorul discutiilor. In spatiul "ClujEst" va avea loc joi, 25 martie, de la ora 18 si 20, proiectii de filme in cadrul proiectului "FilmEst", un club de filme care isi propune sa aduca in fata publicului productii contemporane, documentare si de arta. Mai au loc la "Fabrica de Pensule" cursuri de percutie, de dans si expozitii.

Adrian Marino, omagiat la Cluj

Criticul literar Adrian Marino va fi omagiat la Cluj cu prilejul implinirii a 5 ani de la trecerea sa la cele vesnice. Evenimentul va avea loc joi, 25 martie, la sediul filialei clujene a Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), de la etajul I al cladirii de pe strada Universitatii, nr. 1, incepind cu ora 12. Masa rotunda va avea ca tema "Adrian Marino, 5 ani de posteritate" si va fi moderata de catre prof. univ. dr. Stefan Borbely, de la Facultatea de Litere a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca.    F. T.

"U"-istii, fantastici doar pe jumatate

Foto Andrada Comanici"Studentii" au aratat ca au stofa de campioni doar in a doua jumatate a meciului, cind a fost, insa, prea tirziuCea mai slaba repriza a lui "U" in actualul sezon. Unul din cele mai frumoase meciuri din campionat. Cuic a dat 23 de puncte, dar a parasit Sala "Transilvania" cu ochii in lacrimi. Brown si-a facut cadou victoria de ziua lui, inscriind ultimele 9 puncte ale lui CSU.     Lucrurile bune se lasa asteptate. Derbiul CSU Atlassib – "U" Mobitelco a inceput cu aproape 20 de minute intirziere. Panoul de incalzire al sibienilor a avut nevoie de reglaje, nici sonorizarea nu a fost buna, iar imnul a fost cintat de suporteri. Galeria gazdelor a declansat o ploaie de confeti si in citeva secunde intreg terenul a fost acoperit de bucatele de hirtie alba. Jucatorii lui CSU au ajutat la inlaturarea  confetiilor. A urmat un moment dulce, Earl Brown, care a implinit chiar vineri 32 de ani, primind un tort. In sfirsit, s-a auzit si primul fluier al arbitrului. Cos Smith, 2-0, Cuic face 2-3 si nimic nu anunta furtuna "galben-albastra". La 11-7, in minutul 5, Tenter si-a dat seama ca ceva nu merge si a cerut time-out. Degeaba! Johnson, Smith si Brown au dus scorul la 18-7, liderii campionatului erau de nerecunoscut, cosgheterul Krstanovic in faliment total. Dupa 10 minute era 23-11. Sfertul doi s-a jucat dupa acelasi scenariu. Krstanovic si-a trecut primele puncte in cont abia in minutul 16, cind de la linia de libere a oprit seceta de 4 minute a oaspetilor, inscriind pentru 33-17. La pauza mare, fanii sibieni isi frecau palmele de satisfactie, cei 100 de clujeni veniti pe Cibin se uitau de doua ori la tabela de marcaj si parca tot nu le venea sa creada, aceasta arata 42-27. De la vestiar a iesit, insa, o alta echipa "U" Mobitelco si meciul s-a incins. Clujenii au reusit un "run" de 12 puncte si au revenit spectaculos de la 49-35 la 49-47 in minutul 26. Smith a sunat trezirea in tabara sibiana cu un cos de la distanta, iar Johnson a mai pus 2 puncte pe tabela pentru 54-47, dar "U" a reusit un partial de 0-9 si a trecut pentru prima data in avantaj dupa o jumatate de ora de joc, 54-56. Cu o pata mare de singe pe echipament, dupa ce i s-a deschis o rana mai veche la coapsa, Branko Cuic a fost motorul lui "U" in debutul sfertului patru. A marcat de 3 pentru cea mai mare diferenta inregistrata in favoarea lui "U", 56-59, apoi si-a readus echipa in avantaj cu o dubla in minutul 35, 64-65. Finalul i-a apartinut, insa, sarbatoritului zilei. Cu trei reusite consecutive de 3, Brown a rezolvat ecuatia cistigatoarei. In ultimele secunde, la 73-70, Silvasan a aruncat din zero grade, dar nu s-a repetat istoria din 2006, cind "U" Mobitelco elimina pe CSU din semifinalele Diviziei A cu un cos de 3 al actualului capitan al "alb-negrilor". Mingea a refuzat sa intre in ate si trupa lui Tenter a suferit a patra infringere in campionat.     Cristescu: "A fost ziua lui Earl Brown"Marcel Tenter a fost un monument al dezamagirii la finalul meciului. "Am facut un meci destul de slab. Procentajele de la 2 si de la 3 puncte au fost extrem de subtiri, iar asta a generat o gramada de tranzitii ofensive ale adversarilor. Am remontat in sfertul trei, dar efortul depus si-a pus amprenta asupra finalului de meci. Repriza I a fost slaba, a doua exceptionala, dar per total a fost insuficient", a declarat Tenter. Presedintele executiv al lui "U" Mobitelco i-a avertizat pe jucatori ca nu mai au voie sa piarda nimic. "Nu am recunoscut echipa in prima repriza, in a doua am jucat senzational, dar am platit tribut evolutiei slabe din prima parte a meciului. Am reusit un sfert trei bun, in care am recuperate 26 de puncte, iar asta ne-a dovedit ca meciul a depins de noi. CSU a avut in plus procentajul bun la aruncarile de 3 puncte si apararea agresiva, care nu a fost penalizata ca a noastra. M-as bucura sa ne aparam si noi asa agresiv in continuare si sa ni se permita jocul la fel. A fost un derbi real, iar diferenta dintre cele doua echipe s-a facut dintr-un punct de vedere astfel: a fost ziua lui Earl Brown, si la propriu, si la figurat. Ca sa terminam sezonul regulat pe primul loc, nu mai avem voie sa facem pasi gresiti", a concluzionat Mircea Cristescu.    Clavon: "Jucatorii si-au lasat la pauza creierul la vestiar"Antrenorul lui CSU Atlassib a rasuflat usurat la finalul meciului, dupa ce echipa sa a pierdut usor in repriza a doua avantajul de 15 puncte avut la pauza mare. "Jucatorii mei au gresit grav cind ca au crezut ca scorul de la pauza ne asigura victoria. Majoritatea si-au lasat creierul la vestiar, noroc ca le-a venit mintea la cap in sfertul patru. Este o victorie mare pentru CSU, in acest moment sint un antrenor multumit. Cred ca si fanii sint fericiti ca i-am invins de doua ori pe rivalii din Cluj in acest sezon, dar daca nu vom termin play-off-ul pe un loc bun, aceste victorii nu vor insemna nimic", a precizat Clavon.    "Gazarii", invinsi de timisoreniMarcatorii derbiuluiCSU Atlassib: Brown - 20, Smith - 18, Herndon - 12, Johnson - 11, Miskovic - 8, Haiduc - 4, Calota, Ban."U" Mobitelco: Cuic - 23, Krstanovic - 18, Silvasan - 14, Chetreanu - 12, Thomson - 2, Dykes - 1, Medvedj, Lapuste. Gaz Metan nu a profitat de esecul lui "U" de la Sibiu pentru a trece pe primul loc, pierzind la Timisoara dupa un meci de infarct. Cu 13 secunde inainte de final, mediesenii erau in avantaj pe tabela, 92-93, dar, intrat pe teren in locul descalificatului Pesic, Petru Czmor a inscris cosul victoriei pentru Elba, scor final 95-93. Principalul marcator al partidei a fost "violetul" Uros Velickovic, cu 29 de puncte. "U" Mobitelco, CSU Asesoft si Gaz Metan Medias se afla la egalitate de puncte – 48, cu trei etape inainte de finalul sezonului regulat, clujenii avind insa un meci mai putin disputat, restanta cu CS Otopeni.

"Muscati" de "tigrii" mureseni

BC Gladiator a pierdut pe terenul celor de la BC Mures, scor 103-89, dupa un meci nebun, in care doi jucatori, cite unul din fiecare tabara, si-au pus parca in cap sa rupa cosurile. Marius Pociukonis de la gazde si Levi Levine de la "gladiatori" au inscris cite 37 de puncte! La fel ca in etapele trecute, americanii formatiei de pe Somes au pe rind evolutii bune. Levine a fost secondat de Dawson, marcator a 20 de puncte, Freeman si Bishop nu au pus insa multe puncte pe tabela, doar 7, respectiv 4.  in urma infringerii, BC Gladiator se mentine pe locul 14 in clasament, la egalitate de puncte cu CSU Brasov. Brasovenii au cistigat in aceasta etapa primul meci in deplasare din actualul sezon, pe terenul lui Dinamo, 59-60. BC Gladiator si CSU Brasov se vor intilni sub Timpa la sfirsitul saptaminii viitoare, meci decisiv pentru pozitiile de pe care cele doua echipe vor aborda play-out-ul. "Lanterna rosie" a Diviziei A este actualmente formatia SCM Craiova. In etapa intermediara, BC Gladiator primeste, miine, vizita lui BC Pitesti, CSU Brasov evolueaza acasa cu BC Mures, iar craiovenii se deplaseaza la Medias pentru a da piept cu Gaz Metan.

Pe scurt

Un vulcan din Islanda a eruptUn vulcan a erupt duminica dimineata in sudul Islandei, fortind 500 de persoane sa evacueze zona, au anuntat autoritatile. "Estimam ca nimeni nu este in pericol in regiune, dar am angajat un plan de evacuare si intre 500 si 600 de persoane din imprejurimi au fost evacuate din locuinte", a declarat un responsabil al securitatii civile, Sigurgeir Gudmundsson. Eruptia a inceput putin dupa miezul noptii in regiunea ghetarului Eyjafallajokull si principalul drum de acces a fost inchis, a indicat la rindul sau postul de radio national RUV. Ultimele eruptii in zona acestui ghetar dateaza din anii 1821 si 1823.    AgerpresAustralia, lovita de ciclonul UluiPuternicul ciclon tropical Ului a maturat ieri coasta nord-estica a Australiei, insotit de vinturi cu viteza de 200 km/h, care au distrus locuinte si au provocat importante intreruperi in furnizarea energiei electrice, au indicat serviciile de urgenta ale statului Queensland. Ului a lovit insulele Whitsunday, o destinatie turistica pe Marea Bariera de Corali, provocind pene de curent care au afectat circa 60.000 de locuinte, a precizat pentru presa ministrul Situatiilor de Urgenta al statului, Neil Roberts.    Agerpres

Peste 70 de oameni arestati la Moscova

Foto www.novinite.comAceasta "Zi a miniei", cum a botezat-o opozitia, a reunit circa 1.000 de persoane la Sankt Petersburg, 1.500 la Vladivostok si mai multe mii in enclava Kaliningrad (5.000 – potrivit organizatorilor, dar 3.000 – potrivit politiei). Numerosi participanti cereau demisia premierului Vladimir Putin. "Echipa lui Putin trebuie sa demisioneze!", se putea citi pe pancarte la Sankt Petersburg, "Guvernul trebuie sa demisioneze!", scandau manifestantii la Kaliningrad, care defilau, desi liderii opozitiei locale decisesera ceva mai devreme sa anuleze adunarea. Manifestatii erau prevazute si in alte orase ale tarii. La Moscova, fortele de ordine au impiedicat adunarea si au arestat circa 70 de persoane, argumentind ca manifestatia nu fusese autorizata, potrivit unui purtator de cuvint al politiei. Opozitia, insa, considera ca nu are nevoie sa ceara autorizatie pentru aceasta, intrucit Constitutia Rusiei garanteaza dreptul la adunare. "Nimic nu se va schimba atit timp cit Putin va fi la putere", a comentat in cursul manifestatiei la Sankt Petersburg Olga Kurnosova din Frontul Civic Unit, care regrupeaza mai multe partide si miscari din opozitie. Alti manifestanti au subliniat dificultatile vietii cotidiene, denuntind majorarea tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale si a energiei electrice. O manifestanta, Elena Balkina, venise sa protesteze impotriva birocratiei si coruptiei, aflate la originea inchiderii intreprinderii sale. "Este imposibil sa montezi mici intreprinderi in aceasta tara. Ei le strivesc sub taxe si inspectii. Si pentru fiecare etapa trebuie sa platesti mita", acuza femeia de 58 de ani. Alegerile regionale de saptamina trecuta au marcat o scadere a popularitatii partidului Rusia Unita al premierului Vladimir Putin, dovada ca electoratul a sanctionat puterea pentru efectele crizei, resimtite in Rusia dupa 10 ani de crestere economica.    Agerpres

Stefan Dimitriu, in drum spre independenti?

Demisia prin fax a lui Serban Dimitriu i-a luat prin surprindere pe colegii sai de partidDimitriu, fost consilier local timp de trei mandate si coordonator al mai multor campanii electorale ale partidului, si-a trimis demisia prin fax, refuzind sa explice motivele care au dus la luarea acestei decizii.     Desi fostul social-democrat nu a facut deocamdata nici o declaratie in legatura cu viitorul sau politic, se speculeaza deja ca, cel mai probabil, va face parte din viitorul partid al independentilor, alaturi de Gabriel Oprea, Cristian Diaconescu, Marian Sirbu si clujeanul Vasile Soporan.    Luati prin surprindereGestul lui Dimitriu i-a luat prin surprindere pe social-democratii clujeni, care au primit demisia prin fax, in timpul sedintei conducerii organizatiei judetene.     "Este o pierdere pentru noi. Nu stim ce l-a determinat sa demisioneze, pentru ca in demisia pe care ne-a trimis-o nu vorbeste despre nici un motiv, ci doar ne multumeste pentru colaborare", a declarat liderul PSD Cluj, Valentin Cuibus. Demisionarul Dimitriu a facut parte din echipa de conducere a PSD Cluj, fiind unul dintre cei 15 vicepresedinti ai partidului.Demisia lui Stefan Dimitriu l-a uimit si pe liderul organizatiei PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan. "Nu cunosc motivele pentru care a demisionat. A fost o demisie eleganta, desi eu nu stiu sa fi avut vreo nemultumire", a spus Lapusan. Intrebat daca are idee despre viitorul politic al fostului sau coleg, Lapusan a mentionat: "Nu cred ca va ramine in afara politicii".    Soporan: "Este un om pe care oricine il curteaza"Contactat de reporterii monitorul, Stefan Dimitriu nu a dorit sa comenteze decizia de a demisiona din PSD Cluj si a spus ca nu ia in calcul nici o varianta legata de vreun partid sau grupare politica. Aceasta cu toate ca se vehiculeaza informatia ca ar urma sa primeasca un post de conducere la nivelul Transilvaniei in grupul independentilor.     Fostul deputat PSD Cluj, actualmente independent, Vasile Soporan nu a confirmat, dar nici nu a infirmat zvonurile legate de cooptarea lui Dimitriu in echipa independentilor.     "Domnul Dimitriu este unul dintre cei mai valorosi oameni pe care ii are Clujul, o personalitate atit in domeniul politic, cit si in cel administrativ. Este un om pe care oricine il curteaza si si l-ar dori alaturi", a afirmat, elegant, Soporan. De meserie inginer constructor, Stefan Dimitriu este directorul general si presedintele Consiliului de Administratie al Napoca Constructii SA si, in acelasi timp, presedintele Camerei de Comert si Industrie Cluj. De-a lungul timpului, societatea pe care o conduce, Napoca SA, a cistigat mai multe contracte pentru lucrari din banul public, printre exemple fiind si blocurile ANL din Floresti. De asemenea, Napoca SA a contribuit la ridicarea Iulius Mall, a sediului Pompierilor sau a sediului AJOFM si ITM. In luna ianuarie a acestui an, Stefan Dimitriu a fost decorat de catre IPS Bartolomeu cu distinctia "Crucea Transilvana".

Haos la "U"! 9 jucatori dati afara

Walter a promis ca se va implica mai mult in viata echipeiProiectul gindit de finantatorul lui "U" Cluj si-a aratat destul de repede lipsurile. Infringerea cu FC Bihor, scor 2-1, l-a determinat pe Walter sa ia masuri drastice la echipa, printre care se numara concedierea a nu mai putin de 9 fotbalisti.     In plina criza financiara, cind majoritatea formatiilor din ligile inferioare se rugau sa apuce macar sfirsitul sezonului intr-un campionat in care cluburi de traditie si-au inchis portile ca urmare a neputintei conducatorilor sau autoritatilor de-a gasi solutii viabile de resuscitare, Universitatea Cluj parea singura in liga ei. Cu un patron potent din punct de vedere financiar, Florian Walter, care venise cu idei indraznete de promovare si participare in cupele europene intr-un viitor apropiat, "studentii" nu aveau prea multe motive de ingrijorare in acest sezon atit de problematic pentru altii. Si totusi, proiectul fostului actionar dinamovist a ajuns sa se clatine serios dupa doar citeva etape din retur. Infringerea de simbata, din fata lui FC Bihor, care a trecut de "U" cu 2-1 in chiar ultima secunda de joc, a pus clubul pe un butoi cu pulbere. Din doua meciuri jucate pe teren, clujenii strinsesera doar 1 punct. In plus, distanta fata de locurile promovabile se marise la 4 puncte. Totusi, cel mai alarmant aspect continua sa fie jocul echipei, unul departe de promisiunile din intersezon. Primele zvonuri dadeau ca sigura plecarea lui Viorel Hizo de la club, insa informatia a fost infirmata chiar de Walter. Apoi, ieri, increderea patronului in manager a fost reconfirmata: "Matematic mai avem sanse de promovare, dar nu mai putem pierde nici un punct. Domnul Hizo nu si-a dat demisia. Sintem cu totii suparati, dar nu se pune problema sa ne despartim".    S-au lepadat de "miinile moarte"Desigur, s-au gasit si vinovatii pentru situatia critica a echipei - jucatorii. "Am luat niste decizii drastice. Sa nu creada jucatorii ca sint mai presus decit culorile clubului si interesul lui "U". Am dat afara mai multi fotbalisti, care nu mai fac parte din planurile Universitatii si nu le mai platim salariile: Lemnaru, Musat, Nitu, Farcas, Stan, Negura, Bad, Iacob, Soporan. Ei nu se mai antreneaza cu Universitatea Cluj si nu vor mai juca aici cit timp sint eu la club. Am amendat toata echipa cu 1.000 de dolari pentru meciul cu Craiova si 2.000 pentru partida cu FC Bihor. Domnul Hizo, eu, restul angajatilor, nimeni nu are nici o vina pentru esecurile jucatorilor", a anuntat Walter. Interesant este ca cinci dintre "renegati" – Lemnaru, Musat, Nitu, Negura si Iacob – au fost adusi in urma cu mai putin de un an la "U", iar primii trei au ajuns la Cluj chiar de la fosta echipa a finantatorului, Dinamo. Dintre toti, doar Lemnaru si Musat mai cochetau cu primul "unsprezece". "Lotul a fost format din 32 de jucatori care isi primeau contractele si banii pe chirii. Am analizat si am ramas cu 23. Am luat toate aspectele in calcul, incepind cu caracterul si terminind cu atitudinea pe care o au si cu ceea ce fac ei in teren. S-au creat conditii la acest club peste nivelul ultimelor 10 echipe din Liga 1 si totusi avem fotbalisti care au iesit cu tricoul alb la finalul ultimului meci. Am vorbit si cu domnul Walter si am ajuns la concluzia ca nu se poate continua cu indolenta", a explicat si managerul Viorel Hizo.    A plecat si DumitruPresedintele Razvan Dumitru a parasit, ieri, clubul "universitar", insa din motive medicale. In locul sau nu va fi instalat, deocamdata, nimeni, insa atributiile sale vor fi preluate chiar de Walter. "Ma voi implica mai mult la echipa", a anuntat conducatorul formatiei clujene.

Nu se mai pun note in catalog!

Foto Andrei GadaleanIncepind de astazi, cataloagele vor ramine inchiseCadrele didactice afiliate la cele patru sindicate din Invatamint (Federatia "Spiru Haret", Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint, Federatia Educatiei Nationale si Federatia "Alma Mater") au demarat miscarile sindicale din cauza nemultumirilor provocate de Legea salarizarii.      Federatiile din Invatamint au hotarit, la finalul saptaminii trecute, adoptarea mai multor forme de protest care vor incepe astazi. Astfel, dascalilor din tara li s-a recomandat ca de luni, 22 martie, sa nu mai treaca note si calificative in cataloage. Sindicalistii au mai decis ca joi, 25 martie, sa nu se defasoare activitati didactice de predare, intrucit in toate unitatile scolare din tara se va dezbate proiectul Legii Educatiei Nationale, urmind ca activitatile de instruire si predare in scoli sa inceteze in data de 22 aprilie, aceasta zi fiind una de protest national. Sindicalistii au mai hotarit organizarea unui miting in Bucuresti in Piata Victoriei si o pichetare in fata Ministerului Muncii pe 25 martie. Birourile executive ale confederatiilor sindicale se vor intilni pe 14 aprilie pentru a analiza propunerile pe marginea proiectului de lege privind educatia nationala. Acestea vor fi trimise la Parlament, o data cu intrarea proiectului de act normativ in dezbaterea celor doua Camere. In cazul in care in urma actiunilor dascalilor nu se vor gasi solutii pertinente pentru rezolvarea cererilor dascalior, nu se va mai incheia situatia scolara si va fi declansata greva generala in prima decada a lunii iunie, au sustinut liderii celor trei sindicate din invatamint.    Sindicalistii clujeni picheteaza PrefecturaMembrii Sindicatului Liber din Invatamintul Preuniversitar Cluj (SLIPC) a hotarit organizarea unei pichetari a Institutiei Prefectului miercuri, intre orele 11-12. Manifestarea va fi organizata impreuna cu CNS Cartel Alfa Cluj, Sindicatul Salariatilor din Invatamint "Spiru Haret" si FNS "Alma Mater" si se asteapta sa participe in jur de 400 de persoane.

Recunoastere pentru chirurgia vasculara

"Intentionez sa fac toate demersurile ca aceasta ramura sa fie recunoscuta la dimensiunea celorlalte ramuri chirurgicale. Fiecare centru judetean ar trebui sa aiba cel putin un specialist in chirurgie vasculara. Planuiesc sa incep editarea unui ghid de practica care sa stabileasca niste coordonate clare la nivelul tratamentului bolilor vasculare", a spus Serban Radulescu. In ceea ce priveste judetul Cluj, Radulescu a explicat ca deja a avut o discutie si cu prefectul Florin Stamatian, care i-a promis sprijin in demersurile sale pentru imbunatatirea bazei materiale a sectiei de Chirurgie Vasculara din cadrul Clinicii Chirurgie II a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj. "Avem o traditie de peste 40 de ani si dorim sa facem performanta in continuare, insa avem nevoie de imbunatatirea conditiilor materiale. Intr-o prima etapa avem in vedere amenajarea unui bloc operator performant, care ar costa in jur de 100.000 de euro", a explicat senatorul PDL, referindu-se la Clinica Chirurgie II, unde activeaza ca medic.

Februarie, luna creditelor in lei

Luna trecuta, noua institutii bancare au scazut dobinzile la creditele in leiConcret, din cele noua banci care au adus modificari in ceea ce priveste produsele proprii, cinci au operat schimbari pentru produse in lei, trei banci au operat schimbari atit pentru produse in lei, cit si pentru cele in euro, iar doua banci au operat schimbari doar pentru produsele in euro.     Potrivit analizei Finzoom, ATE Bank a redus dobinda pentru creditele in lei prin micsorarea marjei, astfel incit, in prezent, creditul garantat cu ipoteca (atit cel de consum, cit si cel imobiliar) si cel auto sint mai ieftine cu doua puncte procentuale (pp), in timp ce creditul de consum e mai ieftin cu trei puncte procentuale. Totodata, banca a eliminat comisionul de gestiune si a redus comisionul de acordare.     Tot de la inceputul lunii trecute, BCR a redus cu pina la 2,5 pp dobinzile pentru creditele noi acordate in lei, acestea fiind acum diferentiate in functie de istoricul clientilor, variind intre 9,9% si 13,25%. De asemenea, banca a modificat si coeficientii de ajustare pentru mai multe tipuri de venituri.     La rindul sau, Garanti Bank a redus cu 1,08 pp dobinzile pentru toate creditele in lei, inclusiv a celor aflate in sold, iar Millennium Bank a anuntat noile valori ale indicilor ROBOR si EURIBOR la 3 luni utilizati pentru calculul dobinzilor variabile, respectiv 8,27% pentru lei si 0,67% pentru euro.    Modificari, dar si produse noiO alta banca care a operat modificari este si Credit Europe Bank, care a majorat perioadele maxime pentru acordarea creditelor de consum si auto de la 5 la 7 ani.     Totodata, Piraeus Bank a micsorat cu peste 3 pp dobinzile practicate pentru creditele in lei, iar in plus a diminuat si costurile pentru creditele cu garantii imobiliare acordate in euro, cu pina la 1,25 de puncte.     Intesa Sanpaolo Bank a scazut dobinzile la creditele cu ipoteca, in lei sau euro, prin reducerea marjei bancii, si a relaxat conditiile de acordare pentru aceste tipuri de produse prin ridicarea gradului de finantare la 85% din valoarea imobilului, un grad maxim de indatorare de 65% si acceptarea veniturilor in lei pentru orice tip de finantare.     Un alt produs al lunii februarie este cel lansat de RBS: "Noua Ta Casa" este un credit ipotecar in euro cu o dobinda fixa de 6,5% in primele 12 luni, calculata dupa formula Euribor la 12 luni plus 5,5 puncte in anii urmatori. Suma maxima poate ajunge la 750.000 de euro pe o perioada maxima de 30 de ani, iar avansul minim este de 25%.     Modificari au fost operate si la UniCredit Tiriac Bank, care a micsorat cu un punct dobinzile pentru creditele imobiliare si de nevoi personale cu ipoteca, in timp ce Raiffeisen Bank a lansat doua promotii pentru creditele de consum fara garantii, reducind dobinda fixa pentru lei cu pina la 2 pp. De asemenea, Banca Romaneasca a redus dobinzile pentru creditele de consum cu 0,5-2 pp, in functie de moneda creditului, modificarea aplicindu-se inclusiv creditelor aflate in sold.