monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Cod galben de inundatii pe Aries

 Astfel, pina vineri, pe riurile Tur, Crasna, Barcau, pe Crisuri, Aries, Strei, pe Bega Veche si Bega, pe Timis, Birzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiu si pe Oltul inferior va fi valabila atentionarea cod galben. Atentionarea a fost transmisa autoritatilor locale din judetele Satu Mare, Salaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Cluj, Gorj, Dolj, Mehedinti, Timis, Caras-Severin si Vilcea. Fenomenele anuntate de hidrologi de miercuri dimineata si pana vineri dupa-amiaza "se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor" vizate.  

Ploaia nu a contat pentru ei

Zeci de mii de persoane din intreaga tara, dar si de peste hotare s-au “murat” ieri la Alba Iulia cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Ploaia mocaneasca si rece a inceput inca inainte de rasarit si a continuat pe tot parcursul zilei de ieri. Chiar si asa numarul celor care au participat la manifestarile de la Alba Iulia a fost destul de crescut. Desi au acuzat vremea, lipsa banilor, dezinteresul autoritatilor centrale si interesul “prea crescut” al politicienilor pentru manifestarile de la Alba Iulia, romanii spun ca s-au simtit bine in cealalta capitala a Romaniei. Ce-i drept, unii dintre oaspetii orasului spun ca si-ar fi dorit un altfel de program, mai multa implicare a organizatorilor, mai putine kitsch-uri si mai mult spirit national. Altii, in schimb, considera ca fata de ceilalti ani programul s-a schimbat in bine si se asteapta ca in anii viitori, manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale sa se delimiteze total de valori care nu au legatura cu ziua de 1 Decembrie. Frig, ploaie, Ziua RomanilorPentru multi dintre romanii veniti ieri la Alba Iulia vremea a contat mai putin. “Este frig. Sintem uzi leoarca, dar am venit la Alba Iulia pentru a sarbatori Ziua Nationala. Nu renuntam asa de usor”, a declarat o femeie sosita din Craiova. “Pentru noi Alba Iulia reprezinta ceva mai mult decit mincare si baloane. Este un sentiment care nu piere nici cind ploua, nici cind este frig sau cind este noapte. De asta am venit la Alba Iulia”, a spus mindru un barbat din Iasi. “E placut sa simti ca esti o parte a istoriei. La Alba Iulia s-a reusit un lucru important. S-a delimitat populismul si politica de Ziua Nationala. Parada militarilor in costume medievale si cea populara au fost foarte reusite si s-au potrivit cu atmosfera”, a considerat un localnic. Au fost insa destui oameni care au gasit si puncte slabe. “Parca era mai bine pe vremea lui Ceausescu. Atunci sarbatoream in 23 august. Era vara, frumos si cald. Acum e groaznic de frig si ploua”, si-a spus nemultumirea un tinar din Constanta. “Este foarte slaba organizarea. Si-au batut joc de Ziua Nationala. In alti ani era parada militara, erau spectacole. Acum nimic. In plus, s-au inghesuit toti lingaii sa se vada la televizor”, a acuzat un alt barbat care a spus doar ca este un “simplu roman din Romania”.     

Cercetat pentru scandal

 Politisti din cadrul Politiei orasului Teius l-au identificat marti seara la ora 21.50 pe Liviu G., de 22 de ani din Teius care, aflindu-se în incinta unui local din oras, a provocat scandal si a proferat expresii vulgare, amenintind cu acte de violenta fapt care i-a deranjat pe clientii aflati în local, dar si pe locuitorii din imediata apropiere a barului. Cercetarile sint continuate sub aspectul savirsirii infractiunii de ‘’ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice’’.    

Depuneri de coroane

In ciuda conditiilor atmosferice nefavorabile, manifestarile de ieri dedicate Zilei Nationale a Romaniei au debutat in fata Palatului Administrativ din Alba Iulia in prezenta a citeva sute de persoane, asistenta de departe mai numeroasa decit in anii trecuti. Inca de la primele ore ale diminetii, grupuri compacte sau localnici “s-au infiintat” in fata sediului Institutiei Prefectului judetul Alba pentru a fi prezenti la ceremonia de depunere de coroane la statuia lui Ion I. C. Bratianu. Au fost depuse coroane din partea Presedintiei Romaniei, Senatului si Camerei Deputatilor, Ministerului Administratiei si Internelor, Institutiei Prefectului si Consiliului Judetean Alba, Primariei municipiului Alba Iulia, dar si din partea reprezentantilor formatiunilor politice, sau asociatiilor veteranilor de razboi si chiar a Consiliului Judetean al Elevilor Alba. Ponta a zis “pas”Daca manifestarea s-a derulat in fata unei numeroase asistente, nu la fel se poate spune despre prezenta personalitatilor la acest eveniment. Singurul “bucurestean” care a considerat de cuviinta sa participe la depunerea de coroane la statuia lui Ion I.C. Bratianu a fost ex-premierul Victor Ciorbea, care a condus delegatia PNTCD Alba. Si asta in pofida faptului ca liderul Partidului Social Democrat, Victor Ponta, era prezent deja la Alba Iulia, dar a preferat sa se “rezerve” pentru depunerea de coroane la statuia lui Mihai Viteazul ce urma sa fie la ora 11.00. Odata incheiat acest ceremonial, asistenta a pornit in alai spre centrul municipiului, la statuia unuia dintre cei mai importanti fauritori ai Unirii de la 1918, Iuliu Maniu. Ceremonialul s-a derulat aidoma celui dintii, doar participantii nu au mai fost atit de numerosi, multi dintre cei ce au fost in fata Palatului Administrativ, preferind sa “rupa rindurile” si sa urce pe portile cetatii in zona Catedralei Reintregirii.Basarabia pamint romanescPe tot parcursul acestor manifestari a iesit in evidenta un grup de tineri basarabeni dotati cu steaguri si pancarde, care au scandat incontinuu sloganuri de unitate intre Romania si Basarabia. “Basarabia pamint romanesc” sau “Basarabia este Romania” au fost doar doua dintre lozincile scandate de acesti tineri. In cadrul acestor manifestari nu s-au inregistrat incidente, astfel ca fortele de ordine aflate in dispozitiv in numar mare au avut o misiune relativ usoara. Acelasi grup compact au mai scandat lozinci impotriva politizarii acestei “Zile Sfinte” care este Ziua Nationala a Romaniei.

Dosar penal pentru refuz

 Politisti din cadrul Politiei orasului Cimpeni au oprit marti pentru control, pe raza comunei Poiana Vadului, un autoturism condus de C. T., de 31 de ani din comuna Poiana Vadului. Întrucit soferul emana miros de alcool, a fost invitat sa se deplaseze la spitalul din Cîmpeni pentru a-i fi recoltate probe biologice de singe, în vederea stabilirii alcoolemiei, lucru pe care acesta l-a refuzat. Cercetarile sint continuate sub aspectul comiterii infractiunii de „refuz de a se supune recoltarii probelor biologice de singe”.    

Fals tractorist turmentat

 Patrula intercomunala formata din lucratorii din cadrul Postului de Politie Pianu si ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi Alba au identificat in cursul zilei de marti in trafic, pe DN67C, pe raza localitatii Sebesel, pe Z.V., de 61 de ani, din comuna Sasciori, în timp ce conducea un tractor fara a poseda permis de conducere corespunzator categoriei din care face parte autovehiculul. In urma testarii conducatorului auto cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,84 mg/ l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul din Sebes unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Cercetarile sint continuate sub aspectul savirsirii infractiunilor de ‘’conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere’’ si ‘’conducerea unui autovehicul de catre o persoana care o îmbibatie alcoolica în singe peste limita legala’’.

Oferta slaba de locuri de munca

 Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba are disponibile în aceasta saptamina doar 47 de posturi vacante, marea lor majoritate in domeniul industriei textile. Cele mai multe locuri de munca sint în Alba Iulia, 22, pentru confectionerii de îmbracaminte, muncitorii necalificati si pentru consultantii financiari. Angajatorii din Sebes au la dispozitie un numar de 10 locuri de munca, iar la Cugir se cauta 5 muncitori necalificati. Somerii din Cimpeni au la rindul lor la dispozitie 19 oferte de lucru. În evidentele AJOFM Alba sint in prezent 17.700 de persoane aflate în cautarea unui loc de munca.  

Amenzi ?termoizolante? marca CJPC Alba

 Conducerea Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Alba a declarat zilele trecute ca reprezentantii acestei institutii au raspuns in acest an unui numar de 50 de reclamatii cu privire la executarea unor lucrari de reabilitate termica a locuintelor, verificind atit lucrarile de termoizolatii exterioare prin placari cu polistiren, cit si lucrari de montare de timplarie, centrale termice de apartament si instalatii de utilizare si exploatare. La executia si montajul timplariei PVC s-au constat abateri constind in nerespectarea dimensiunilor si a modelului de geam si usi conform comenzii date, calitate necorespunzatoare, montaj necorespunzator, nerespectarea termenului de finalizare, la lucrarile de termoizolatie verificate s-a constatat nerespectarea termenului de finalizare si defecte de executie, iar la centralele termice, defecte aparute in termenul de garantie. Abateri grave s-au constatat la o firma din Ocna Mures care a inregistrat nu mai putin de 12 reclamatii pentru neexecutii si montaje de timplarie PVC si din cauza ca administratorul societatii nu a putut fi contactat, aceste reclamatii au fost redirectionate catre Inspectoratul de Politie al judetului Alba spre cercetare si solutionare.

Ziua Nationala in ploaie si frig

Orgoliile politice si tensiunile nu au putut fi lasate deoparte nici macar de 1 Decembrie. Pentru inceput, prefectul judetului Alba, Stefan Bardan a avut un schimb de replici destul de dur cu corespondentul unei televiziuni nationale care s-a postat in fata bustului Regelui Ferdinand, exact in momentul in care aici se depuneau jerbe si coroane de flori. Nici macar interventia energica a reprezentantului Guvernului in teritoriu nu a putut schimba locatia decisa de producatorul transmisiei asa ca ceremonialul s-a desfasurat “cu ocolire”. Tensiunile au continuat pina la finalul tuturor ceremoniilor prilejuite de Ziua Nationala.“Romania lor”La citeva minute mai tirziu, la statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul si-au facut aparitia liderii politici din opozitie. Presedintele PSD Victor Ponta si fostul presedinte al PNTCD Victor Ciorbea s-au amestecat in multime provocind o intirziere considerabila a momentului fata de programul initial. Alaturi de liderul social democrat, in zona au ajuns si destul de multi sustinatori ai PSD, care au arborat steaguri rosii cu insemnele partidului si bannere pe care era scris “PSD - Romania”. Social democratii au huiduit copios atunci cind liderii PD-L si UDMR au depus coroane, dar au ovationat momentul in care a venit rindul social democratilor. “Este o rusine pe care nu o mai poate spala nimeni. Daca ar fi fost un adevarat lider si-ar fi potolit oamenii, dar probabil ca de la el a plecat ordinul. Au patat ziua de 1 Decembrie, imaginea celor care au murit pentru aceasta tara si mai ales imaginea noastra, a romanilor pentru care ziua aceasta inseamna ceva”, a acuzat dur un barbat care spune ca a venit la Alba Iulia in fiecare an si ca locuieste acum in Mehedinti. Mai discreti decit social democratii, membri PNL au preferat sa se afiseze cu geci galbene cu insemnele partidului, dar nu s-au manifestat sonor. Imaginea este importanta!?Tensiunile s-au mutat imediat la Sala Unirii, acolo unde au fost primite soliile din Cetatile de Scaun ale Unirii. La putin timp dupa inceperea ceremoniilor Victor Ponta a dorit sa intre in sala provocind o imbulzeala si o harmalaie de nedescris, momentul solemn fiind intrerupt de mai multe ori. Gesturile sale nu au ramas netaxate. Trebuie adaugat ca soliile au fost intimpinate de Regele Ferdinand, Regina Maria, primul primar roman al Albei Iulia, Camil Velican si de Burebista. A fost vorba despre angajati ai Muzeului Unirii din Alba Iulia costumati ca atare. Manifestari in ploaieAsa cum anuntau in programul oficial al manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei, organizatorii au incercat sa respecte orarul evenimentelor, in ciuda vremii potrivnice. Totul a inceput cu depuneri de jerbe si coroane la statuile lui I.C. Bratianu, Iuliu Maniu, la busturile Regelui Ferdinand si Reginei Maria, la statuia lui Mihai Viteazul si la busturile fauritorilor Unirii. Primirea soliilor din Cetatile de Scaun ale Unirii, eveniment gazduit de Sala Unirii a avut loc aproape de orele amiezii si a fost urmata de obisnuitul Te Deum de la Catedrala Reintregirii. A urmat Ceremonialul schimbarii Garzii Cetatii. Albaiulienii si invitatii din intreaga tara au urmarit apoi parada culturala dedicata Zilei Nationale a Romaniei, urmata de vernisajul expozitiei gastronomice. De la ora 14.00 a inceput spectacolul extraordinar de muzica populara, urmat de un recital etno-rock cu formatia „Day One”. La ora 19.00 a fost programat focul de artificii urmat de recitalul de muzica usoara sustinut de Gino si Alin Ignat si de spectacolul de muzica si poezie „Din nou impreuna” cu fostii membri ai Cenaclului „Flacara”. Seara de 1 Decembrie s-a incheiat la Alba Iulia cu concertul de muzica electronica „Electrohora”, eveniment gazduit de Centrul Cultural „Poarta 7”.  “Sint emotionat. De fiecare data sint mai emotionat decit in urma cu un an pentru ca sint o gazda care isi primeste oaspetii. De aceea vreau sa le multumesc celor care au venit astazi la Alba Iulia. Celor care isi aduc aminte de Alba Iulia o data pe an, celor care vin la Alba Iulia ca sa fie vazuti si nu ca sa vada Alba Iulia, dar si celor care vin in fiecare zi, cu sufletul sau fizic. Vreau sa le multumesc mai ales albaiulienilor care ii primesc asa cum se cuvine pe toti, pentru ca indiferent de felul in care inteleg sa o faca, toti acestia se gindesc astazi la Alba Iulia”a spus primarul orasului unirii, Mircea Hava.a spus primarul orasului unirii, Mircea Hava.   Alba Iulia sub avertizare de “cod rosu, galben si albastru”.In ciuda avertizarii hidrologice de cod galben, a ploii marunte care a cazut pe tot parcursul zilei de ieri si a frigului patrunzator, zeci de mii de oameni au venit in capitala Marii Uniri. Organizatorii au impartit mii de stegulete tricolore, incercind sa acopere cu ele cenusiul zilei.Oamenii veniti din toate colturile tarii au purtat cu ei steaguri si mesaje de unitate. “Basarabia e Romania” se putea citi pe un banner imens afisat de aproximativ 100 de tineri de dincolo de Prut. Cei care au ajuns ieri la Alba Iulia au asistat la o serie de manifestari pe care le-au apreciat. Un moment extrem de asteptat a fost cel al inaugurarii expozitiei culinare, organizata de catre Consiliul Judetean Alba. In paralel, la corturile amplasate de primarie in zona Parcului Cetate, oamenii faceau cozi pentru a primi portiile impartite gratuit cu ocazia unei mese populare. 7.000 de persoane au primit friptura cu muraturi si un pahar cu vin. La finalul manifestarilor, in urma participantilor la serbarile ocazionate de implinirea a 92 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, orasul a ramas pustiu si murdar. Pentru operatiunea care a implicat curatenia generala, Primaria municipiului Alba Iulia a platit aproximativ 30.000 de lei.

Marea debarasare de iarna

Primaria municipiului Aiud si SC Greendays Valorizacao dos Lixos Proteccao do Ambiente L.D.A., sucursala Aiud, organizeaza campania de iarna 2010 pentru colectarea deseurilor electrice si electrocasnice.În perioada 3-4 decembrie, cetatenii care au obiecte electrice si de uz electrocasnic defecte si/sau uzate sint invitati sa le depoziteze în containerele ce vor fi puse la dispozitie de organizatori în urmatoarele puncte de colectare: Piata Cuza Voda (zona Max Kebab), zona centrala a orasului, Cartierul Hepat (la intersectia strazilor Petre Tutea si Marasesti), Cartierul Sergent Hategan (linga chioscul de ziare), Microraion (la intersectia strazilor Stadionului si Mihai Viteazul), Cartierul Gheorghe Doja (intersectia strazilor Liliacului si Gheorghe Doja), strada Morii (în zona Electrica SA), Piata Garii si str. Iuliu Maniu. Pe perioada celor doua zile, aiudenii care locuiesc în Aiudul de Sus pot depozita deseurile electrice si electrocasnice la Scoala Generala „Liviu Rebreanu”, iar în localitatile Magina, Gîmbas, Pagida, Ciumbrud, Sîncrai, Gîrbova de Sus, Gîrbovita si Gîrbova de Jos, punctele de colectare se amenajeaza în caminele culturale.                         

Conferinta despre dragoste la Oasa

Manastirea Oasa are bucuria de a va invita duminica, 5 decembrie 2010, ora 15:00 la conferinta cu tema ‘’Dragostea’’, sustinuta de catre protosinghelul Iustin Miron, staretul manastirii, în cadrul Caminului Cultural din comuna Noslac. Totodata va avea loc si un concert de colinde sustinut de elevii Liceului Teoretic ‘’Petru Maior’’ din Ocna Mures si de elevii Scolii Generale Noslac. Alaturi de ei vor colinda si studentii din ASCOR Oradea si ASCOR Timisoara.  

Muzeul, luat cu asalt

 Turistii veniti din alte localitati au zabovit destul de mult la Sala Unirii si in interiorul muzeului, putind astfel sa si scape de ploaia mocaneasca si de frigul patrunzator, care au umbrit ziua de 1 Decembrie. Din nefericire, vremea i-a tinut pe multi dintre localnici in case, prezenta la manifestari, in general, fiind mult scazuta comparativ cu alti ani.Totusi, muzeul nu a dus deloc lipsa de vizitatori. Foarte multi copii au profitat de faptul ca pentru ei intrarea a fost gratuita, asa ca au venit “cu clasa” sa vada expozitiile si mai ales personajele istorice. Au fost, de asemenea, multi tineri, familii cu copii, dar si cupluri de pensionari care tratau personajele cu curiozitatea celor mici si le intrebau ce epoca reprezinta si cite ceva despre expozitii. Impactul creat de personajele istorice a fost atit de mare incit cei mai multi dintre vizitatori nu cereau detalii despre exponate, ci doreau sa se fotografieze cu angajatii muzeului imbracati in “tinutele istoriei”. Grupurile de copii erau ca niste mici riuri care se indreptau intr-o parte sau in alta atunci cind unul dintre ei exclama “Oa, ce tare!” si toti fugeau sa vada si sa fotografieze cu telefoanele mobile un nou personaj. Angajatii muzeului au intrat in joc vizibil incintati de personajele pe care le interpretau si de “succesul la public” cu care se puteau lauda, chiar daca pentru unii dintre ei misiunea nu a fost tocmai usoara. Romanii si doamnele lor, de exemplu, purtau sandale - asa cum cerea “adevarul istoric” - chiar daca este deja iarna, in timp ce multi cavaleri aveau armuri de zeci de kilograme pe care au trebuit sa le poarte toata ziua, alaturi de sabiile care nu puteau lipsi. Multi au ajuns sa aprecieze puterea de care dadeau dovada inaintasii lor, care plecau la lupta in astfel de costume.“Publicul a interactionat bine, e drept ca si personajele pe care noi le-am intruchipat prin costumele create au interactionat cu publicul. De exemplu, am vazut copii care au pozat alaturi de Mihai Viteazul, iar Mihai Viteazul le-au imprumutat buzduganul... Copiii au fost receptivi, iar personajele noastre nu sint rigide, ci sint deschise la orice comunicare, pe probleme istorice sau sedinte foto (...) Nu a fost deloc greu sa-i implicam pe oameni in aceasta actiune, deoarece din partea angajatilor nostri a pornit ideea pentru acest proiect. Mai greu a fost pentru croitor sa gindeasca aceste costume, avind in vedere ca nu este doar textil, avem si piese din metal, platose, coifuri, camasi de zale, arme. Pentru un simplu croitor, asa ceva nu este usor”, a declarat directorul muzeului albaiulian Gabriel Rustoiu, adaugind ca, din punctul sau de vedere, actiunea este “cu siguranta” un succes.

CS Unirea Alba Iulia a ramas in Divizia A!

 În zilele de 27 si 28 noiembrie s-a desfasurat la Medias a treia etapa a Campionatului national Divizia A de tenis de masa (seria a IV-a) editia 2010-2011, unde s-au duelat CS Unirea Alba Iulia, CSS Odorheiu Secuiesc, Liceul Teoretic ‘’Nagy Mozes’’ Tg. Secuiesc si CS Romgaz Medias.În primul meci jucatorii albaiulieni au întilnit liderul seriei Romgaz Medias, în fata carora au pierdut cu 9-3. Partidele au fost scurte, transante, dar sa remarcam performanta deosebita a jucatorului nostru Rus Traian care a reusit sa-I învinga cu 3-0 pe numarul 1 si 2 advers - Suciu si Cucean.A doua partida a echipei albaiuliene a fost împotriva celor din Tg. Secuiesc si s-a pierdut cu 9-7 dupa un meci încrincenat în care am fost la doar doua puncte de victorie. Întilnirea a început cu o mare surpriza: cel mai bun jucator din aceasta serie de A, Kanabe pierde cu 3-0 în fata lui Rus Traian fara sa conduca nici macar cu un punct pe întreaga durata a meciului ! La 7-6 pentru adversary Corburean Ioan reuseste o victorie pretioasa cu 3-1 în fata aceluiasi Kanabe si egaleaza scorul. La 8-7 pentru oponenti Sufletel Radu pecetluieste soarta partidei pierzind cu 3-2 în fata antrenorului secund Kerekes (jucatorul  nr. 3) dupa ce a condus cu 2-0 la seturi (în setul decisiv a revenit de la 5-9, dar a pierdut în prelungiri cu 12-10). Ultimul meci de pe foaia de joc fusese cistigat în avans cu un 3-0 sec de Racila Daniel în fata nr. 4, dar nu a mai contat la scorul general.A treia partida si cea mai importanta a fost cistigata cu 9-8 împotriva Odorheiului. Un prim moment fierbinte al întîlnirii a fost victoria lui Corburean Ioan în fata nr.1 Mozes cu 3-2 dupa ce a fost condus cu 2-0. În setul final Mozes a avut o minge de meci, dar jucatorul nostru o anuleaza si cistiga la a cincea minge de meci cu 14-12. Punctul culminant a fost meciul decisiv dintre Sufletel Radu si nr.4 Csortan la scorul de 8-8. Pastrindu-si singele rece si jucind inteligent, cu mult profesionalism, Radu cîstiga convingator cu 3-1 aducind victoria echipei noastre si totodata consfiintind pozitia nr.3 în clasament ce nu mai poate fi pierduta la finalul turului, chiar daca mai este o etapa la Alba Iulia pe 11-12 decembrie. Iata ca doar dupa trei etape CS Unirea Alba Iulia reuseste îndeplinirea obiectivului propus pentru acest campionat: mentinerea in Divizia A! In retur Alba va juca in play-off-ul 9-12 al Diviziei A.  Punctele au fost realizate de Rus Traian - 7 victorii, Corburean Ioan - 6 victorii, Racila Daniel - 4 victorii si Sufletel Radu - 2 victorii. Echipa a fost condusa de Sufletel Emil Gelu. De asemenea, aceasta etapa a fost sponsorizata de domnul Pralea Constantin, de la S.C. Kozara Vintu de Jos, caruia echipa din Cetatea Marii Uniri tine sa-i multumeasca pentru sprijinul acordat.

Omagiu poetului

Participantii la Congresul Spiritualitatii Romanesti, veniti din peste 30 de tari, purtau in piept cocarde tricolore, avind in centru chipul lui Adrian Paunescu, cel care a fost dealtfel presedintele Congresului in ultimii ani. Alaturi de ei, iubitori ai poeziei lui Adrian Paunescu sositi la Alba Iulia din cele mai indepartate colturi ale tarii.Bustul este amplasat pe Aleea Scriitorilor din parcul din fata Casei de Cultura a Studentilor din Alba Iulia, in apropierea bustului lui Grigore Vieru, dezvelit in urma cu exact un an, atunci in prezenta lui Adrian Paunescu. Ambii au fost, in ultimii ani ai vietii lor, la Alba Iulia pentru a participa la manifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei, ca participanti la Congresul Spiritualitatii Romanesti.Bustul lui Adrian Paunescu a fost sfintit de arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Andrei. Intre cei care au tinut sa fie prezenti la eveniment s-a aflat si Victor Socaciu, fost membru al Cenaclului Flacara. Acesta i-a indemnat pe romani sa se bucure de “comoara pe care a lasat-o poetul national Adrian Paunescu”, referindu-se atit la poezie cit si la proza si publicistica. Dealtfel, toti cei care au luat cuvintul i-au laudat talentul artistic si patriotismul, din acest punct de vedere fiind considerat un model de urmat. Bustul a fost realizat cu sprijinul financiar al CJ Alba si Consiliului Local Alba Iulia, care au contribuit cu aproximativ 25.000 de lei. In semn de pretuire fata de marele poet, autoritatile au decis ca spectacolul de muzica tinara dedicat Zilei Nationale sa fie inlocuit cu o reeditare a cenaclului condus de Paunescu. Acest eveniment a avut loc chiar de 1 Decembrie si a adus pe scena nume importante ale folk-ului romanesc. Paunescu este considerat la Alba Iulia un simbol, fiind cel care a condus in ultimii ani, de 1 Decembrie, manifestarea numita Congresul Spiritualitatii si cel care spunea despre Unirea de la Alba Iulia ca este “cel mai important eveniment din istoria romanilor”.

LPS Liceul Militar ?Mihai Viteazul?, lider al Seriei G

 În perioada 26-28 noiembrie la Sighisoara s-a desfasurat al treilea turneu de sala, al Seriei G din cadrul Campionatului National de handbal masculin pentru juniori II, competitie în care au fost angrenate doua competitoare din judet. Liderul seriei, LPS Liceul Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia a pierdut primul meci din actuala stagiune, iar LPS Sebes a izbutit sa cistige doua dintre cele 5 jocuri sustinute, pasind “lanterna rosie”. S-au înregistrat urmatoarele rezultatele: * LPS Liceul Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia: 36-20 (19-5) cu LPS Sebes, 38-28 (21-11) cu CSS Odorhei, 18-19 (10-9) cu CSS Sighisoara, 33-20 (19-11) cu LPS Tg Mures, 23-11 (13-5) cu Sc. Gen. “I. Vladutiu” Ludus; * LPS Sebes: 29-31 (14-17) cu LPS Tg Mures, 23-21 (12-10) cu CSS Odorhei, 20-18 (12-8) cu Sc. Gen. “I. Vladutiu” Ludus, 19-27 (8-16) cu CSS Sighisoara.Mircea Oprea, antrenor LPS Liceul Militar:“Normal ca sint suparat, deoarece s-a risipit invincibilitatea care doream s-o pastram pina la finele sezonului regulat. Am pierdut acel meci la o diferenta minima, dupa ce am ratat doua aruncari de la 7 metri. Calificarea nu este în pericol, pentru ca acced în fazele superioare primele doua clasate”Întrecerea juvenila mai programeaza anul viitor încã trei turnee de sala, 11-13 februarie 2011, la Tg Mures, 18-20 martie la Ludus, respectiv 21-23 aprilie la Sebes.CLASAMENTUL, LA MIJLOCUL CAMPIONATULUI:1. LPS Liceul Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia 28 puncte (458-307)2. CSS Sighisoara        26 puncte    (432-311)3. LPS Tg Mures         18 puncte    (373-375)4. CSS Odorhei             10 puncte    (361-401)5. LPS Sebes               1 punct    (302-412)6. Sc.”I. Vladutiu” Ludus           3 puncte(163-283)* ultimele doua clasate au fost penalizate cu cite 5 puncte pentru nerespectare cerintei virsta.

2 zile importante pentru powerliftingul romanesc

 Alba Iulia, noiembrie 2010, ultimul week-end al lunii, un nou prilej pentru reunirea suflarii powerliftingului din Romania - Campionatul National de profil destinat seniorilor si senioarelor. In sala de sport a Universitatii ‘’1 Decembrie 1918’’ s-au prezentat in cele 2 zile de competitie peste 80 de sportivi in cautarea marii performante, un numar record de sportivi la un asemenea nivel. Concursul a fost deschis de o grupa de incepatori, multi proveniti din familii cu probleme serioase, o grupa care a avut sansa ei de a participa la un concurs despre care sa povesteasca luni intregi. Ideea acestei competitii a fost sa deschida o cale pentru citiva oameni care sa poata percepe corect o mina intinsa. De aceasta data cei care au avut ochi sa vada, am impus pe linga prezenta Agentiei Nationale Antidoping si un arbitraj profesionist ideea unei constructii care sa nu tina doar de viitorul imediat. Performantele obtinute sint incurajatoare atit pentru antrenori si federali cit si pentru sportivii care simt un plus de abordare cu fiecare competitie care trece. Atmosfera de concurs a fost intretinuta calduros de catre un public care si-a petrecut cele doua zile intr-o sala de sport in care si-au facut loc speranta ca acest sport are si prezent si viitor. Sportivii au provenit de la cluburi din Timisoara, Arad, Bucuresti, Onesti, Roman, Turda, Alba Iulia, Oradea, Piatra Neamt, Bacau, Teius, Mihalt, Zlatna, Sard, Sebes, Rosia Montana, Arieseni, Carpinis, competitia demonstrind odata in plus ca cel mai puternic club din Romania este la Alba Iulia si se numeste Zamolxis. Una peste alta, competitia care a facut parte din seria de manifestari ocazionate de celebrarea Zilei Nationale a Romaniei, a reusit sa-si atinga scopul propus de a aduce in fata celor interesati atit emotia unui nou inceput cit si determinarea marii perfomante in powerlifting.Rezultatele efective, performantele in cifre exacte, lista cu sponsorii vor deveni la un moment dat un fapt statistic si nimic mai mult, insa pentru oamenii care au asistat la cea de-a doua editie a Campionatului National de Powerlifting destinat seniorilor si senioarelor cele intimplate reprezinta constituirea unor amintiri la fel de pretioase ca orice alta amintire care-ti marcheaza viata. Multi seniori au fost si totusi, toti lasind la o parte latura de razboinici necesara intr-un astfel de sport, au devenit copiii unui sport care ii premiaza pe cei cu tarie de caracter. A fost o experienta pe care ar fi trebuit sa o traiasca mai multi dintre noi insa viata e lunga si powerliftingul romanesc abia incepe sa-si scrie povestea. In timp veti vedea ca am avut dreptate, macar pentru ca adevarul ii sprijina pe cei care au taria sa-l accepte.Biroul de presa,Federatia Romana de Powerlifting

Sperantele lui Lacatus

 Antrenorul echipei Steaua, Marius Lacatus, a declarat, miercuri ca o calificare în 16-imile Ligii Europa ar sterge din impresia mai putin buna pe care gruparea “ros-albastra” a facut-o în ultimul timp în Liga I. “Calificarea în primavara europeana ar reprezenta o performanta foarte buna, în urma rezultatelor mai putin satisfacatoare din ultima perioada. Daca vom reusi sa ne calificam poate ca evolutia noastra mai slaba ar putea fi uitata mai usor. Speram ca sansele noastre sa ramina intacte dupa acest joc”, a spus Lacatus. Tehnicianul stelist spera ca dupa meciul cu Liverpool sansele de calificare în 16-imile Ligii Europa sa ramina intacte. “Este un joc foarte important, în compania unui adversar foarte puternic. Vom încerca sa scoatem cel mai mult din aceasta partida, în asa fel încit sansele noastre pentru calificare sa se mentina. Jucam împotriva unei echipe titrate, cu foarte multe performante. Noi trebuie sa profitam de sansele noastre, atita timp cit ele exista. Vreau sa avem continuitate, inteligenta si un joc colectiv foarte bun, iar daca vom reusi sa mentinem aceste lucruri cit mai mult timp atunci putem spera la un rezultat cit mai bun împotriva lui Liverpool”, a mai spus Lacatus. Tehnicianul stelist îsi doreste un stadion plin la partida cu Liverpool. “Mi-as dori ca stadionul sa fie plin pentru ca atmosfera la meciurile de acasa este una incendiara. Din pacate vremea nu este e partea noastra, însa speram ca pina miine sa se mai îmblinzeasca si sa avem parte de un stadion plin”, a mai spus Lacatus. Steaua întilneste, joi, de la ora 20.00, pe teren propriu, formatia Liverpool, într-un meci care conteaza pentru etapa a V-a a grupei K din Liga Europa.

Lupu: ??Jucam cu Pitestiul!??

 Sefii echipei de pe Cetate, aflata pe penultima pozitie a clasamentului, au gasit totusi solutii, iar intilnirea dintre cele doua combatante din subsolul clasamentului se va disputa. Jucatorii catre care clubul trebuie sa achite urgent banii restanti sint S. Radoi, Vitinha, De Sousa si albaiulianul Mihai Lasc.“Meciul va avea loc, am discutat cu jucatorii si acestia si-au dat acceptul pentru o aminare a achitarii datoriilor. Ei urmeaza sa trimita joi dimineata documente in acest sens catre FRF, astfel ca vom disputa partida cu FC Arges“a explicat ieri Nicolae Lupu, presedintele executiv al Unirii Alba Iulia.

Horoscop financiar

 Relatia unui Leu cu baniiBanii sînt foarte importanti în viata ta, deoarece înseamna putere si influenta sociala. În al doilea rînd, este foarte important pentru tine sa te poti înconjura de obiecte de lux si, în consecinta, ai nevoie de bani pentru a-ti putea satisface gusturile pretentioase. Esti o persoana foarte ambitioasa si vei munci pentru a cîstiga banii necesari, dar de cele mai multe ori preferi sa cîstigi bani din afaceri care nu necesita atît de mult efort din partea ta. Esti foarte cheltuitor, ai gusturi excesiv de scumpe si de cele mai multe ori îti este greu sa le acoperi cu banii pe care îi ai. Nu prea ai simtul economiei si nu te poti lauda cu economii substantiale în banca. Esti o fire foarte generoasa si niciodata nu refuzi un prieten care îti cere un împrumut. Esti la fel de generos cu cei din jur asa cum esti si cu tine si nu te gîndesti de obicei daca persoanele respective îti vor si înapoi imprumutul.Relatia unui nativ din Fecioara cu baniiEsti o fire precauta si calculata, iar banii sînt pentru tine un simbol al sigurantei si al statutului social. Îti place sa muncesti pentru a-ti asigura un trai decent si pentru a-ti construi un camin confortabil. Esti foarte muncitor si banii vor fi o consecinta naturala a muncii asidue pe care o prestezi. Nu esti o persoana cheltuitoare, ba multi ar putea spune chiar ca esti zgîrcita. Preferi sa cheltuiesti pentru cei dragi tie, decît pentru placere proprie si de cele mai multe ori te pui pe tine pe ultimul plan cînd vine vorba de cumparaturi. Preferi sa cauti chilipiruri în tot orasul, decît sa cumperi din magazine scumpe. Îti plac lucrurile de calitate, dar nu consideri ca trebuie sa cheltuiesti excesiv pentru a le putea procura. Esti foarte calculat si mai mult ca sigur ca ai un cont de economii substantial în banca. Nu esti o persoana generoasa cînd vine vorba de bani, chiar daca în general îti place sa îi ajuti pe cei din jur. Daca îi dai cuiva bani cu împrumut, conteaza foarte mult pentru tine ca acea persoana sa îti dea banii înapoi la termenul stabilit.Relatia unui nativ din Balanta cu baniiBanii sint un aspect foarte important al vietii tale, deoarece reprezinta factorul care lipseste in general si de care incerci mereu sa faci rost. Indiferent cit de multi bani ai cistiga, acest lucru nu se va simti, deoarece obisnuiesti sa ai cheltuieli pe masura veniturilor. Pare imposibil ca banii sa îti ajunga vreodata, deoarece o data cu salariul vor creste si cheltuielile si pretentiile tale. Nu se poate însa spune ca esti genul care sa se umple de datorii, esti destul de calculate si de obicei te întinzi exact cît îti este plapuma. Nu esti genul care sa se gîndeasca cu doi pasi înainte, asa ca nu vei avea prea mare grija de contul tau de economii. Esti omul momentului si de aceea vei avea nevoie de un partener care sa te învete sa faci economii. Esti o persoana egoista în general, dar atunci cînd un prieten vine sa îti ceara un împrumut poate fi mai mult ca sigur ca nu îl vei refuza. Relatiile sociale sînt foarte importante pentru tine, mai importante chiar decît stabilitatea financiara.

?Ambasadorii Unirii? au infruntat frigul

 Peste o suta de copii, membri ai unor ansambluri folclorice din România si Republica Moldova, au participat marti, la Alba Iulia, în pofida frigului patrunzator, la o parada a portului popular care a avut drept punct terminus Sala Unirii, loc în care, pe 1 Decembrie 1918, s-a dat citire documentului prin care s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu România.Ansambluri folclorice din Beius, Corabia, Jibou, Suceava si Republica Moldova au dansat si cintat pe tot timpul paradei, desfasurata pe traseul Primarie - Poarta I - Poarta a III-a - Sala Unirii. Aici, copiii au fost primiti de catre oficialitati locale si judetene în cadrul unui moment intitulat “Ambasadorii Unirii”. A. P.

Romanii din diaspora au avut cuvintul

 Vorbitorii s-au referit si la necesitatea comunitatilor de romani de dincolo de granite de a fi ajutate de guvernul Romaniei, de institutii nonguvernamentale, pentru a-si pastra identitatea nationala, credinta, limba si valorile spirituale. In special s-a atras atentia, se arata in rezolutia adoptata la finalul lucrarilor, ‘’asupra problemelor grave cu care se confrunta romanii din Serbia (Valea Timocului), Ucraina, Bulgaria si Republica Moldova (Transnistria), Ungaria, unde au loc procese organizate de deznationalizare si de ignorare a activitatii culturale’’.Participantii la congres si-au manifestat, de asemenea, ‘’ingrijorarea in legatura cu actiunile de deromanizare a romanilor in teritoriile in care ei s-au format ca natiune’’.Romanii din diaspora au cerut ca institutiile de resort ale statului roman sa adopte o atitudine ferma de respingere si condamnare a tuturor actiunilor antiromanesti care incalca flagrant suveranitatea, independenta si unitatea nationala a statului roman.A fost subliniata ‘’necesitatea unor actiuni intru lichidarea consecintelor Pactului Ribbentrop-Molotov’’.Ideea generala a congresului a fost necesitatea de solidarizare a romanilor de pretutindeni spre a se putea depasi starea de criza si rezolva problemele stringente, se mai arata in rezolutia data citirii de academicianul Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.Aproximativ 200 de romani din 31 de tari si zone de romanitate au participat, timp de doua zile, la cea de-a XIV-a editie a Congresului Spiritualitatii Romanesti, desfasurat pentru al IX-lea an consecutiv la Alba Iulia. A. P.

Google a sarbatorit Ziua Romaniei

Cel mai important motor de cautare din lume, Google, a sarbatorit Ziua Nationala a României afisînd pe pagina principala un logo dedicat.Astfel, utilizatorii pagini românesti a Google au putut vedea ieri ca în loc de prima litera “o” a cuvîntului a aparut un steag românesc, iar în loc de a doua, conturul tarii, în timp ce litera “g” a fost redesenata de designerii Google în forma a doua steaguri nationale.

Atentie! Cod galben de inundatii

Mai multe bazine hidrografice din 13 judete se afla, începînd de ieri dimineata, sub Cod galben de inundatii, pe fondul situatiei hidrologice actuale si a precipitatiilor însemnate cantitativ prognozate în zilele de 1 si 2 decembrie pentru zona Moldovei, estul Transilvaniei si nordul Munteniei, informeaza Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).     Codul galben de inundatii este valabil pîna vineri, ora 16,00, iar în judet va afecta rîurile Crisul Repede si Aries. Fenomenele prognozate se vor putea produce si pe afluenti de grad inferior ai rîurilor aflate sub Codul galben, mai avertizeaza hidrologii. De asemenea, sînt prevazute scurgeri importante pe versanti, torenti, pîraie, cu efect de inundatii locale.

Rares Niculescu: Proprietarii de paduri ar trebui recompensati

Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European (COMAGRI) a aprobat ieri, cu o larga majoritate de voturi, avizul prezentat de europarlamentarul clujean Rares Niculescu privind protectia padurilor în conditiile schimbarilor climatice.     Prin avizul aprobat, Comisia solicita mentinerea la un nivel adecvat a bugetului viitoarei Politici Agricole Comune, prin intermediul careia sînt finantate în prezent cea mai mare parte din masurile din domeniul silviculturii. Comisia solicita în mod special mentinerea, si dupa anul 2013, a fondurilor destinate împaduririi terenurilor, obiectiv deosebit de important pentru România. Avizul insista asupra necesitatii unei strategii europene consolidate în domeniul silviculturii, avînd ca obiective protectia padurilor si exploatarea rationala a acestora. Potrivit raportorului Rares Niculescu, proprietarii de paduri ar trebui recompensati prin plati directe în cadrul diferitelor programe de finantare europene.

Emil Boc vede partea plina a paharului

„Asa cum am mai spus de atitea ori, dupa vremea rea vine si vremea buna. Si incepe sa se vada si fata plina a paharului, inclusiv din punct de vedere economic, iar anul 2011 va fi anul in care partea plina a paharului se va vedea tot mai mult, avind in vedere ca vom merge pe crestere economica, iar de acolo, drumul de a avea mai multa prosperitate este cu conditia sa nu facem pasi inapoi pe drumul pe care am pornit”, a spus seful Executivului.     Boc a inaugurat miercuri cei 20,8 km din centura Sibiului, din care peste 17 km construiti in regim de autostrada. Menita sa devieze traficul greu din municipiu, centura inaugurata astazi urmeaza sa fie si un punct de legatura intre Nadlac si Constanta, odata cu finalizarea constructiei Coridorului 4. Premierul s-a declarat multumit de calitatea lucrarilor, dupa ce a facut deja celebrul test cu paharul de apa. Lucrarile la centura au inceput in 2003, dar in 2006 Ministerul Transporturilor a reziliat contractul cu firma Todini Construtioni Generali, din cauza ca la data stabilita italienii au predat doar 40% din sosea. In 2007, contractul a fost atribuit consortiului Geiger-Boegl-Comtram si societatii Vectra Service din Brasov.     A. S.

Spectacole plouate, de Ziua Nationala

Manifestarile au debutat la ora 9.30, cind a avut loc un Te Deum in Catedrala Mitropolitana Ortodoxa din Piata Avram Iancu. Slujba a fost urmata de un ceremonial la Monumentul Glorie Ostasului Roman din Piata Avram Iancu, in cadrul caruia prefectul judetului Cluj, Florin Stamatian, a rostit o alocutiune, subliniind importanta zilei de 1 Decembrie pentru poporul roman. La inceputul discursului sau, Stamatian a incurcat insa socotelile si a spus ca se implinesc 90 de ani de la Marea Unire de la 1918, cind de fapt s-au implinit 92. Fara sa realizeze greseala facuta, prefectul le-a vorbit in continuare celor in jur de 1.000 de persoane prezente despre sacrificiile fauritorilor Unirii de la 1918.    Lectia solidaritatii„Faptuitorii Marii Uniri ne-au invatat lectia solidaritatii, a modestiei si a curajului. Cei care au pus mai presus decit propria viata independenta, libertatea, demnitatea si reintregirea tarii trebuie sa ramina vesnic prezenti in sufletele noastre”, a rostit prefectul. Mai mult, el i-a indemnat pe romani sa fie uniti si in fata greutatilor si sa aiba incredere in viitor. A urmat apoi o depunere de coroane de flori din partea institutiilor locale si centrale, a partidelor politice, dar si a unor ONG-uri.     Mars al social-democratilorOrganizatia municipala a PSD a organizat ieri, intre orele 11-11.30, un mars pentru romanii de pretutindeni. Social democratii au purtat in miini cite o floare iar la finalul manifestarii, florile au fost strinse intr-un buchet care a fost dus de presedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, la Consulatul Maghiar din Cluj, impreuna cu o scrisoare deschisa adresata romanilor de pretutindeni. „Am facut acest gest simbolic ca urmare a refuzului autoritatilor maghiare de a acorda dreptul minoritatii romane din Ungaria de a sarbatori Ziua Nationala in Teatrul maghiar de stat de la Budapesta. Consideram ca a fost un gest politic gresit”, a declarat Mircea Jorj. Buchetul de flori rosii a fost prins de usa de la intrare in Consulat.    Concerte si artificiiManifestarea s-a incheiat cu defilarea Garzii de Onoare, moment intens savurat de clujeni. Alaturi de prefect, printre cei care au participat la ceremonial s-au numarat primarul Sorin Apostu, presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, subprefectul Vasile Cozma, precum si numerosi parlamentari de Cluj.     Intre orele 15 si 19.45, in Piata Lucian Blaga a avut loc un concert la care au participat mai multi interpretii de muzica populara. Invitat special al spectacolului a fost Smiley. Intre orele 19.45 si 20, pe traseul Piata Lucian Blaga – Piata Avram Iancu a avut loc retragerea cu torte iar seara s-a incheiat cu un foc de artificii.    Opt extremisti maghiari, retinuti de jandarmiOpt persoane au fost retinute aseara de jandarmii clujeni pentru ca au folosit insemnele altui stat. Purtatorul de cuvint al Gruparii Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca, Ilie Milici, a declarat pentru Agerpres ca cele opt persoane arborau drapelele Ungariei si ale Garzii Maghiare si ca ar face parte din aceasta din urma organizatie. El a mai spus ca o parte dintre ei sint cetateni ai Ungariei iar o parte sint maghiari din Romania. Garda Secuiasca si Garda Maghiara aveau programata pentru miercuri, la Cluj-Napoca, o actiune de aniversare a 92 de ani de la fondarea Batalionului Secuiesc.    Manneken-Pis, imbracat in costum popular romanescStatuia Manneken Pis, simbolul orasului Bruxelles, a fost ieri costumata in port popular romanesc, in cadrul unei ceremonii care marcheaza Ziua Nationala a Romaniei. Costumarea statuii este o traditie in Belgia, cind, la anumite evenimente culturale sau politice semnificative, Micul Julien (varianta franceza a denumirii statuii), este imbracat in costum national. De altfel, in Grand Place exista si un muzeu care contine peste 500 de costume ale lui Manneken Pis.    Nimic nou din 1918 Premierul Emil Boc a declarat, in mesajul sau de 1 Decembrie, ca, desi a trecut aproape un secol de la Rezolutia votata de Marea Adunare Nationala la Alba-Iulia, acest lucru nu a adus inca, in sistemele democratice moderne, nimic semnificativ in favoarea drepturilor omului si drepturilor civile. „Rezolutia votata de Marea Adunare Nationala la Alba-Iulia proclama libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare, libertate autonoma confesionala pentru toate confesiunile din Stat, drept de vot direct, egal si pentru ambele sexe, desavirsita libertate de presa, asociere si intrunire, libera propaganda. Aproape un secol de la acel moment inca nu a adus, in sistemele democratice moderne, nimic semnificativ nou in favoarea drepturilor omului si drepturilor civile”, a declarat seful Guvernului.    Politicienii clujeni isi doresc vremuri mai putin plouatePoliticienii clujeni au sarbatorit ziua nationala „pe teren”. Imbracati „la patru ace” dar „plouati” ei au fost prezenti la paradele militare si la depunerile de coroane inca de la primele ore ale diminetii.Cum anul acesta 1 Decembrie a marcat , printre altele, sosirea toamnei, cei mai multi dintre liderii partidelor politice de la Cluj s-au plins de... vreme. Astfel, liderii PSD, PNL, UDMR si PDL Cluj au declarat ca, pentru la anul, isi doresc o „vreme de iarna, nu ploaie”.     „Am participat , ca viceprimar, la toate evenimentele organizate in Cluj, in ciuda vremii urite. Mi-as fi dorit o vreme mai frumoasa de 1 Decembrie”, a spus presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila.      Pe linga traditionalul „La multi ani!” transmis romanilor si, in special clujenilor, liderii politici de la Cluj ii indeamna pe acestia sa zimbeasca mai mult. “Azi oamenii parca nu pot zimbi aproape deloc, din cauza tuturor problemelor cu care se confrunta: sociale, economice, de familie. Eu sper ca vremurile care vin sa fie mai bune , sincer, pentru toti romanii”, a declarat pentru monitorul Remus Lapusan, seful PSD Cluj.     „Eu le doresc clujenilor putere de munca. Asta este cel mai important, pentru ca toate depind de felul in care isi face fiecare munca, mai ales in contextul actual”, a spus si Daniel Buda, presedintele PDL Cluj, Ceva mai retinut in declaratii a fost liderul maghiarilor de la Cluj, Laslo Attila. El le a urat clujenilor „La multi ani”, fara vreo alta completare.

13 judete sub Cod galben de inundatii

Mai multe bazine hidrografice din 13 judete se afla, începând de miercuri dimineata, sub Cod galben de inundatii, pe fondul situatiei hidrologice actuale si a precipitatiilor însemnate cantitativ prognozate în zilele de 1 si 2 decembrie pentru zona Moldovei, estul Transilvaniei si nordul Munteniei, informeaza Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).     Bazinele hidrografice afectate de cresterile de debite si nivelurile cu posibile depasiri ale cotelor de atentie, prognozate de hidrologi, sunt: Tur, Crasna, Barcau, Crisuri, Aries, Strei, Bega Veche, Bega, Timis, Bârzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiu, Oltul inferior.     De asemenea, sunt prevazute scurgeri importante pe versanti, torenti, pâraie, cu efect de inundatii locale.     Codul galben de inundatii este valabil de miercuri, ora 9.00, pâna vineri, ora 16.00.     Fenomenele prognozate se vor putea produce si pe afluenti de grad inferior ai râurilor aflate sub Codul galben, mai avertizeaza hidrologii.

Premierul Emil Boc anunta crestere economica pentru 2011

Premierul Emil Boc a anuntat, miercuri, la Sibiu, ca economia româneasca va înregistra o crestere anul viitor, multumita masurilor de reforma, dar si investitiilor facute de Guvern.     Emil Boc a afirmat ca stie ca uneori românilor le este greu sa înteleaga cifrele legate de investitii, dar a sustinut ca "marea schimbare pe care o face acest Guvern este ca încearca sa consumam cât producem si banii, cei din împrumut, sa-i ducem spre dezvoltare si locuri de munca".     Prim-ministrul a mai precizat ca în ultimii doi ani s-au terminat 116 kilometri de autostrada sau de drumuri în regim de autostrada, adica o medie de 58 de kilometri de autostrada pe an si a adaugat ca în 2011 va fi finalizata centura municipiilor Constanta, Iasi, Suceava si Cluj.     Premierul Emil Boc, însotit de deputatul Raluca Turcan, vicepresedinte PDL si presedintele filialei PDL Sibiu, si de ministrul Economiei, Ion Ariton, a inaugurat, miercuri, centura ocolitoare a Sibiului, care are 17 km în regim de autostrada, care ar trebui sa lege centrul tarii de Constanta.

CFR: 13 trenuri de calatori inregistreaza intarzieri de pana la 90 de minute

Un numar de 13 trenuri de calatori înregistreaza întârzieri de pâna la 90 de minute din cauza fluctuatiilor de tensiune aparute pe calea ferata, în urma înghetului, între orele 6.30 - 9.00, potrivit informatiilor furnizate AGERPRES de CFR Calatori.     CFR Calatori precizeaza ca, începând cu ora 9.00, trenurile au putut circula fara probleme, urmând sa reintre pe graficul normal de circulatie în cursul acestei zile

Curse aeriene anulate din cauza inghetului aeronavelor

Un numar de 25 de curse aeriene de pe Aeroportul International Bucuresti Henri Coanda-Otopeni sunt întârziate sau anulate din cauza faptului ca aeronavele sunt înghetate, alte patru curse fiind anulate de pe Aeroportul International Bucuresti Aurel Vlaicu - Baneasa.     "Sunt curse întârziate si anulate de pe cele doua aeroporturi întrucât scaderea brusca a temperaturilor a provocat înghetul aeronavelor. Pista este în regula, însa problema a aparut la aeronave si de aceea sunt întârzieri", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES purtatorul de cuvânt al AIBHC-Otopeni, Valentin Iordache.     Pe Aeroportul Baneasa, operatorul low-cost Wizz Air a anulat trei curse, iar compania Carpatair, care opera de pe aeroportul Otopeni, a anulat cursa Bucuresti - Timisoara.

Incepe Recensamintul General Agricol

Recensamîntul este efectuat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Institutul National de Statistica si Ministerul Administratiei si Internelor, sub coordonarea Comisiei Centrale pentru Recensamîntul General Agricol si va înregistra toate unitatile care desfasoara activitate agricola.     Datele vor fi culese prin interviu fata în fata de catre recenzori pentru exploatatiile agricole fara personalitate juridica, si prin autoînregistrare, sub îndrumarea recenzorilor sefi/coordonatorilor, la unitatile cu personalitate juridica. În activitatea de recenzare sînt implicati circa 30.000 de recenzori, 5.000 de recenzori sefi, 3.250 de coordonatori si 140 de recenzori pentru Ancheta de control.     Primele rezultate cu principalii indicatori (rezultate provizorii) vor fi difuzate în luna iunie 2011, rezultatele finale urmînd a fi facute publice si transmise la Eurostat, însotite de raportul metodologic, la data de 30 iunie 2012.     Rezultatele Recensamîntului General Agricol 2010 vor constitui o baza documentara importanta pentru fundamentarea politicilor de dezvoltare rurala si a agriculturii românesti, dar si în fundamentarea deciziilor economice si sectoriale, a strategiilor si programelor de dezvoltare echilibrata si armonizata a macroregiunilor, regiunilor de dezvoltare si judetelor tarii.     A. V.

In Islanda, Constitutia va fi scrisa de cetateni

În urma nemultumirii generale a islandezilor fata de propria clasa politica, un grup de 25 de persoane a fost ales dintre 522 de cetateni obisnuiti si desemnat sa redacteze noua Constitutie a tarii, potrivit unui scrutin realizat la finele saptamînii. Astfel, zece femei si 15 barbati au fost alesi pentru a scrie noua Constitutie, singurele conditii pentru a candida fiind de a avea peste 18 ani si de a prezenta cel putin 30 de semnaturi în sprijinul candidaturii. Adunarea constituanta urmeaza sa se reuneasca la jumatatea lunii februarie si va avea la dispozitie între doua si patru luni pentru a redacta un proiect de Constitutie destinata sa o înlocuiasca pe cea veche, datînd din 1944.

Telegrama critica a Ambasadei SUA la Bucuresti

Site-ul Wikileaks a publicat o telegrama trimisa în regim “confidential” de Ambasada SUA la Bucuresti, în aprilie 2006, în care este prezentata critic lipsa de transparenta a deciziei României de a respinge toate cele 1.092 de solicitari de adoptii internationale aflate pe rol la acea data. Telegrama e semnata de ambasadorul SUA la Bucuresti din acea perioada, Nicholas F. Taubman si are la baza informatiile cuprinse într-o scrisoare adresata Ambasadei SUA, din martie 2006, de secretarul de stat pentru Oficiul Român pentru Adoptii, Theodora Bertzi. Raportul arata ca nici unul dintre cei 1.092 de copii vizati nu mai era disponibil pentru adoptie internationala si prezinta, statistic, motivele pentru aceasta situatie. Documentul Ambasadei SUA caracterizeaza activitatea grupului de lucru pentru adoptii ca fiind “extrem de netransparenta”.     Agerpres

Liderii lumii vor sa rezolve diferendul dintre Chisinau si Tiraspol

Presedintele Traian Basescu si seful Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, au fost surprinsi gesticulind si zimbind cordial pret de citeva zeci de secundePresedintele Traian Basescu participa astazi la Summitul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in capitala Kazahstanului, seful statului sperind ca in urma intilnirii din republica asiatica sa se stabileasca reluarea negocierilor privind situatia conflictului din Transnistria.      „Pentru a aborda cu succes problematica conflictelor trebuie, in primul rind, sa obtinem rezultate tangibile, in reglementarea situatiilor din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud si Nagorno-Karabakh, care greveaza asupra climatului de securitate in intregul areal al OSCE. Tolerarea unor solutii impuse prin utilizarea fortei nu este acceptabila. Solutionarea conflictului din Transnistria reprezinta o prioritate politica pentru Romania. Sprijinim realizarea fara preconditii a discutiilor formale in cadrul de negociere consacrat, 5 plus 2 (Republica Moldova si regimul separatist de la Tiraspol, si mediatorii OSCE, Rusia, Ucraina, precum si Uniunea Europeana si Statele Unite - ca observator n.r), in vederea identificarii unei solutii durabile, cu respectarea deplina a normelor internationale si a integritatii teritoriale, suveranitatii Republicii Moldova”, a declarat Traian Basescu in cadrul interventiei sale din cadrul Summitului OSCE.    SUA si Gemania intra „pe fir”Legat de acest subiect au intervenit si cancelarul german Angela Merkel si secretarul de stat american, Hillary Clinton. „As fi fericita ca in planul nostru de actiune sa punctam conflictul din Transnistria, sa reluam si sa formalizam dialogul in formatul 5 plus 2. As vrea sa-i multumesc presedintelui rus ca la ultima intrevedere, in Germania, am vorbit despre cum am putea sa reactivam acest proces si daca am putea sa avem discutii oficiale, cred ca acestea ar fi o baza buna pentru progress”, a sus Merkel, de la tribuna OSCE. De asemenea, Hillary Clinton si-a exprimat speranta ca Summitul OSCE sa indemne la demilitarizarea conflictului din Moldova. „Speram ca in cadrul acestui summit sa se cheme la reluarea fara intirziere a dialogului 5 plus 2 pentru a solutiona conflictul din Moldova si pentru a identifica pasii exacti pentru promovarea transparentei si a demilitarizarii conflictului, in acord cu declaratiile si obiectivele OSCE”, a spus Clinton, potrivit Agerpres.     Episodul Sarkozy, varianta ruseasca In timpul summitului, presedintele Basescu a avut dicutii vizibil intense cu seful Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev. Cei doi presedinti au stat unul linga celalalt la lucrarile summitului, sefii de delegatie fiind dispusi in ordinea alfabetica a numelor statelor pe care le reprezinta. Desi nu se aude ce vorbeau, cei doi presedinti sint surprinsi gesticulind si zimbind cordial pret de citeva zeci de secunde, cit li s-a permis cameramanilor sa filmeze.

Din aceasta luna, elevii primesc fructe la scoala

Criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scazut. Deschiderea ofertelor a avut loc pe 19 noiembrie, iar pina la expirarea termenului a fost depusa o singura oferta, de catre SC Bampan Impex SRL - Turda, in cuantum de 0,24 lei fara TVA/mar.     Acest contract de furnizare face parte din programul de incurajare a consumului de fructe in scoli, care vizeaza distribuirea de mere pentru 45.413 elevi din clasele V-VIII din invatamintul de stat si privat, din unitatile scolare de pe raza judetului Cluj. Finantarea acestui program se realizeaza de catre Consiliul Judetean Cluj din sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata, aprobate prin legea bugetului de stat.     Pentru anul scolar 2010/2011, costurile totale ale acestui program sint de circa 1,26 de milioane de lei cu TVA, costul per unitate fiind evaluat initial la 0,30 lei marul. Fructele vor fi distribuite pe o perioada de 93 de zile lucratoare ale anului scolar, incepind din momentul semnarii contractului dintre firma cistigatoare si Consiliul Judetean Cluj.

Femeile liberale, nemultumite de reducerea concediului maternal

Organizatia Femeilor Liberale (OFL) Cluj-Napoca protesteaza împotriva proiectului privind reducerea concediului pentru îngrijirea copilului. Reprezentantele organizatiei municipale sustin ca initiativa Ministerului Muncii este nu doar “o masura îndreptata împotriva mamelor, ci chiar un atentat la viitorul României”. Femeile liberale atarg atentia ca toate studiile de specialitate indica faptul ca dezvoltarea unui copil depinde în mod esential de prezenta parintilor, în special a mamei, în primii ani de viata, acesta fiind de altfel unul din considerentele care au stat la baza stabilirii si legiferarii duratei de doi ani pentru concediul de îngrijire a copilului. În cazul în care Guvernul PDL va forta reducerea concediului de îngrijire a copilului, OFL Cluj-Napoca va acorda asistenta juridica tuturor mamelor afectate de noua regula, a declarat, într-un comunicat de presa, Cornelia Hatisi, presedinta OFL Cluj-Napoca.    A. M. C.

S-au inchis centrele ?StudentObike?

Programul de închirieri gratuite de biciclete pentru studenti „StudentObike”, initiat de Asociatia Green Revolution si Raiffeisen Bank, s-a închis începînd de ieri, însa doar pe perioada iernii, urmînd sa fie deschise din nou în primavara anului viitor, de îndata ce vremea va permite plimbari în aer liber cu bicicleta. Începînd din luna octombrie, 500 de biciclete galbene “StudentObike” au fost puse la dispozitia studentilor din Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca si Iasi. Bilantul închirierilor de biciclete cuprinde 14.934 de plimbari ale studentilor. În Cluj-Napoca exista doua centre de închiriat biciclete pentru studenti, în campusul studentesc Hasdeu si în zona Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor. Bicicletele “StudentObike” pot fi folosite doar de studenti, atît în campusul universitar, cît si în afara acestuia. Ele puteau fi închiriate în orice zi a saptamînii, inclusiv în weekend, pe baza legitimatiei valabile de student si a unui act de identitate.     M. O.

Centrul de prevenire a criminalitatii, inaugurat

Inspectoratul de politie al judetului (IPJ) Cluj a inaugurat, marti, un centru de prevenire a criminalitatii. Centrul a fost deschis în colaborare cu Ministerul de Interne al Germaniei si este parte a strategiei Ministerului Administratiei si Internelor din România privind aderarea la Spatiul Schengen. Adjunctul sefului IPJ Cluj, Aurel Bârlutiu, a explicat, într-o conferinta de presa, care este scopul noului centru. „Am deschis acest centru în colaborare cu Ministerul Federal de Interne pentru corecta informare a populatiei despre principalele metode si mijloace de prevenire a micii, dar si a marii criminalitati. Aici pot veni toti cetatenii care doresc sa se informeze despre principalele activitati de prevenire a faptelor antisociale. Vom edita pliante si vom avea întâlniri cu elevii, cu cetatenii”, a mentionat adjunctul IPJ Cluj. La inaugurare au participat reprezentanti ai Ministerului Federal de Interne al Germaniei si ai Ministerului Administratiei si Internelor din România.    Agerpres

Cluj: Opt persoane cu steagul Ungariei, retinute de autoritati

Opt persoane au fost retinute miercuri seara de jandarmii clujeni si au fost duse la Sectia nr. 1 de politie din Cluj-Napoca, pentru ca au folosit însemnele altui stat.     Purtatorul de cuvânt al Gruparii Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca, Ilie Milici, a declarat pentru AGERPRES ca cele opt persoane arborau drapelele Ungariei si ale Garzii Maghiare si ca ar face parte din aceasta din urma organizatie.

Parking suprateran si piata moderna, in zona Garii

Zona garii va fi modernizata, aici urmind sa se construiasca inclusiv un parking suprateranAnuntul a fost facut de catre primarul Sorin Apostu in cadrul sedintei de Consiliu Local din aceasta saptamina. In acest sens, consilierii locali au aprobat un proiect de hotarire privind aprobarea solicitarii de trecere a unui teren din proprietatea statului roman in domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. Terenul situat in zona Garii are o suprafata de aproximativ 3.900 de metri patrati.     “Este nevoie de reamenajarea zonei si de crearea unui Plan Urbanistic Zonal pentru Piata Garii. Dorim sa realizam acolo un parking si o piata noua in cladirea aproape dezafectata ce apartine CFR-ului, care este de fapt Gara Mica. Am putea face aceste lucruri daca imobilul ar reveni municipalitatii. Este nevoie si de o statie pentru taximetre civilizata in zona. Aceasta zona nu face acum cinste unei metropole, desi a stirnit mereu un interes mare din partea urbanistilor”, a tinut sa explice primarul Sorin Apostu.     Lucrarile vor fi realizate in completarea proiectelor europene privind transformarea zonei Garii intr-un punct intermodal pentru transportul din Zona Metropolitana. Astfel, Apostu a mai precizat ca in Piata Garii se va moderniza si partea de semaforizare, avind in vedere ca si tramvaiul va fi modernizat prin proiecte europene.    Comparatie cu AmsterdamPrimarul Sorin Apostu a mai precizat ca in momentul de fata se lucreaza pe ultima suta de metri la pasajele pietonale din Piata Garii, lucrarile urmind sa fie finalizate cel mai probabil pina la sfirsitul acestui an. Apostu a anuntat ca a avut deja o prima discutie cu premierul Emil Boc si cu reprezentantii CFR in vederea demararii proiectului de modernizare a Pietei Garii.      “Am avut deja o discutie cu cei de la CFR si cu premierul Emil Boc. Circulatia in zona si stationarea nu relationeaza cu viitorul punct intermodal de transport. Luam in calcul si mutarea peroanelor si realizarea unei parcari corespunzatoare. In gara din Amsterdam exista parking pentru biciclete, iar noi nu avem nici macar parcare pentru masini”, a mai spus primarul referitor la viitorul proiect.

Expozitie multimedia cu biserici din Oltenia din secolele XVIII-XIX, vernisata in Italia

Institutul Cultural Român (ICR) a vernisat, miercuri, la Terni (Italia), cu ocazia Zilei Nationale a României, o expozitie multimedia cu imagini ale unor biserici cu pictura murala din Oltenia construite în secolele XVIII-XIX, informeaza un comunicat remis AGERPRES, de ICR.     Evenimentul face parte din proiectul 'Repere ale spiritualitatii ortodoxe. Biserici cu pictura murala exterioara din Oltenia (secolele XVIII-XIX)' finantat de ICR la solicitarea Institutului de Memorie Culturala, Asociatiei culturale 'Floare Albastra' a comunitatii românesti din Terni (Umbria - Italia) si Primaria Terni.

Suporterii ?U? au luat cu asalt ?Cluj Arena?

Suporterii Universitatii au asteptat la rind, in ploaie, pentru a putea vizita noul stadion De Ziua Nationala a Romaniei, clujenii au onorat invitatia autoritatilor locale de a vedea la fata locul stadiul lucrarilor la noul stadion.     In ciuda vremii ploioase, citeva sute de clujeni au mers ieri pe santierul noului stadion pentru a vedea cu ochii lor stadiul lucrarilor. Vizitatorii au intrat in grupuri de cite 20-30 si au fost legitimati la intrare, au primit casti de protectie (care trebuiau purtate obligatoriu) iar apoi au fost plimbati pe la tribuna 1 de un ghid. Acolo au putut vedea locul unde vor fi lojele si masa presei.    Unii credeau ca va fi mall in loc de stadionMajoritatea vizitatorilor au fost suporteri de toate virstele ai Universitatii Cluj, iar oamenii s-au declarat multumiti de ce au vazut. „Oamenii au fost foarte incintati de noul stadion. Multi ne-au spus ca nu erau convinsi ca se va ridica o noua arena cind a fost darimat vechiul Ion Moina, ci un mall sau blocuri“, a declarat unul dintre ghizii care au condus vizitatorii pe santierul noului stadion.     „Ma bucur ca Universitatea va juca din sezonul urmator pe un stadion modern, cred ca merita acest lucru. Sper ca in anii urmatori sa joace si in cupele europene pe noua arena si sa vedem aici si echipa nationala“, a declarat Bogdan, un fan al „Sepcilor rosii“.    Evacuare in 3 minuteNoua arena va putea gazdui si concerte, fara ca acestea sa altereze calitatea gazonului. Reprezentantii ACI Cluj au declarat ca gazonul cu care va fi dotat stadionul va putea fi demontat iar apoi pus la loc cu usurinta, precum pe Amsterdam Arena sau San Siro din Milano, stadioane pe care au loc frecvent si concerte cu zeci de mii de spectatori.     Desi va fi stadion in stil olimpic, cu pista de atletism in jurul terenului de fotbal, datorita modului in care a fost construit spectatorii vor avea o vizibilitate buna, intrucit tribunele nu vor fi prea departate de gazon, precum pe alte stadioane olimpice.      Capacitatea noului stadion va fi de aproximativ 30.500 de spectatori, care vor putea fi evacuati in caz de urgenta in doar 3 minute.      In vara anului 2011, cind Cluj Arena va fi dat in folosinta, se vor implini exact 100 de ani de cind a fost construit primul stadion al Clujului, in aceeasi locatie. Primul meci de pe respectiva arena, care avea o capacitate de doar 1.500 de locuri a fost un amical intre selectionata Clujului si binecunoscuta formatie Galatasaray Istanbul. Clujenii i-au invins la scor pe turci, cu 8-1. In 1960, tribuna de lemn a fost mutata pe stadionul din Cimpia Turzii si a inceput constructia unui nou stadion, care a fost dat in folosinta in 1961. Nefiind modernizata si nici prea bine ingrijita, arena s-a degradat considerabil iar autoritatile au decis sa o darime la finalul anului 2008 si sa construiasca in acelasi loc un stadion nou, cu care intreg orasul sa se mindreasca.

Dupa 28 de ani de pregatiri, ?Leonce si Lena? urca pe scena

Scena din spectacolul-premiera "Leonce si Lena", de Georg B?chner21 de spectacole de teatru si dans, sustinute atit de Teatrul Maghiar Cluj, cit si de teatre din 9 tari, au loc pina pe 12 decembrie la Teatrul Maghiar de Stat, in cadrul Festivalului  de Teatru “Interferente”.     Startul festivalului a fost dat ieri de lansarea expozitiei “Interferete – 1990-2010 – douazeci de stagiuni la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj”, realizata de istoricul de teatru Adrienne Darvay Nagy. Tot ieri a avut loc si concertul de jazz sustinut de formatia „Elevation” din New York.     Festivalul „Interferente” continua astazi de la ora 11 cu o proiectie in memoria regizorului polonez Tadeusz Kantor, iar de la ora 19, in Sala Mare a Teatrului Maghiar va avea loc spectacolul-premiera „Leonce si Lena” de Georg Büchner. Spectacolul este pus in scena de Gábor Tompa si este a sasea premiera a stagiunii.    A treia „premiera” a spectacoluluiGábor Tompa a planificat deja de doua ori montarea piesei „Leonce si Lena”. Prima oara in 1982, la Tirgu-Mures, unde insa nu a mai apucat, fiind chemat de György Harag sa regizeze la Teatrul Maghiar din Cluj. A doua oara a planificat montarea spectacolului de Büchner la Piatra Neamt, in 1985, dar din cauza caracterului politic accentuat spectacolul a fost interzis.     „«Leonce si Lena» este piesa ideologizarii ca revolutie a stagnarii, stare pe care o vad nu numai in evenimentele petrecute in ultimii 20 de ani, ci in mai multe aspecte. Si eu simt aceeasi disperare, pe care poate a simtit-o si Büchner. Ceea ce este atractiv in toata povestea este faptul ca nu m-as putea exprima despre cei 20 de ani dupa ’89 printr-un teatru politic. Pot vorbi de aceasta perioada doar daca spectacolul contine cumva momente ale sperantei, ceva ce putem numi iubire...”, a declarat Gábor Tompa.     In rolurile principale ale spectacolului joaca Balázs Bodolai si Enikő Györgyjakab. Pretul unui bilet la spectacol este de 25 de lei, iar elevii, studentii si pensionarii beneficiaza de o reducere de 5 lei.

Despre lostritele din Tarnita, in volumul ?Clujul in legende?

Foto Radu PadureanLansarea cartii a avut loc in Sala de Sticla a Primariei, in prezenta primarului Sorin Apostu si a Irinei Petras. Ovidiu Pecican nu a putut fi prezent la eveniment din pricina unor probleme de sanatate, insa a fost reprezentat de sotia sa.     „Acest volum este practic al treilea dintr-o serie, dupa «Legendele Clujului», a carui inspiratie a fost «Clujul din cuvinte». Povestirile din acest volum isi propun o incursiune printr-un trecut pitoresc si plin de mistere. Este un volum dedicat clujenilor, dar si turistilor. Aceasta carte ne ajuta sa ne cunoastem mai bine valorile si simbolurile”, a spus primarul Clujului, Sorin Apostu.     Unul dintre autorii volumului, criticul literar Irina Petras, a vorbit despre munca la „Clujul in legende”. „Ma bucur ca, de citiva ani buni, de 1 decembrie, ma aflu in aceasta sala si vorbesc despre o carte dedicata Clujului. Cea mai mare durere a noastra este ca ni s-au acordat doar 100 de pagini. Eu cred ca s-ar putea pune la cale 1.001 legende ale Clujului”, a afirmat Irina Petras.     Volumul „Clujul in legende” cuprinde doua parti: Legendarium, scrisa de Ovidiu Pecican si Momentarium, parte realizata de Irina Petras. Cartea a fost realizata in aproximativ o luna si jumatate, iar printre legendele povestite se numara si citeva legate de regele Matei Corvin: „Regele Matia si corbii”, „Cartile romanesti ale regelui Matia”, „Matia si taranul roman”. Alte legende vorbesc despre cum Ion Luca Caragiale ar fi vrut sa scape de Bucuresti si sa se stabileasca la Cluj, despre lostritele din lacul Tarnita sau despre Mihai Viteazu si vinul clujenilor. Autorii au precizat ca toate povestirile redate in volum pornesc de la un adevar istoric.

Scurtmetrajele de animatie propuse la Oscar

Academia de film americana a anuntat marti cele 10 productii propuse pentru a fi nominalizate la premiile Oscar din 2011 la categoria “cel mai bun scurtmetraj de animatie”, informeaza variety.com. Astfel, au fost nominalizate “The Cow Who Wanted to Be a Hamburger” (regia Bill Plympton), “Coyote Falls” (Matthew O'Callaghan), “Day and Night” (James Mangold), “The Gruffalo” (Max Lang, Jakob Schuh), “Let's Pollute” (Geefwee Boedoe), “The Lost Thing” (Andrew Ruhemann, Shaun Tan), “Madagascar, Carnet de Voyage” (Bastien Dubois), “Sensology” (Michel Gagne), “The Silence Beneath the Bark” (Joanna Lurie) si “Urs” (Moritz Mayerhofer). Nominalizarile pentru premiile Oscar 2011 vor fi anuntate pe 25 ianuarie.

Emil Boc:Vom decide concediul maternal dupa discutia din Coalitie si dezbaterea publica

Premierul Emil Boc, presedintele PDL, a declarat, miercuri, ca va decide durata concediului maternal si valoarea indemnizatiei pentru mame abia dupa finalizarea dezbaterii publice si dupa discutiile din Coalitie.     Acesta a refuzat sa comenteze declaratia facuta tot miercuri de deputatul Raluca Turcan, vicepresedinte PDL, care a criticat intentia Guvernului de a reduce durata concediului maternal si valoarea indemnizatiei pentru mame. Prezenta alaturi de Emil Boc la Sibiu, la inaugurarea centurii ocolitoare, Raluca Turcan nu a mai revenit cu noi declaratii despre concediul maternal, informeaza AGERPRES.

Ialomiteanu confirma renuntarea la ?sperietoarea economiei?

Seful Finantelor, Gheorghe Ialomiteanu, ofera motive de optimism pentru mediul de afaceri„Un lucru este cert, impozitul minim nu se mai aplica in Romania. Nici nu este luat in calcul de actualul Guvern. Am analizat posibilitatea introducerii impozitului forfetar. Sa stiti ca necesita un cost foarte mare si e greu de aplicat in Romania. Nu ne putem permite introducerea acestui impozit, pentru ca este costisitor”, a declarat Gheorghe Ialomiteanu, ministrul Finantelor Publice.     El a mai declarat ca intreprinderile mici au nevoie de un sistem fiscal simplificat, povara administrativa fiind foarte mare pentru aceste intreprinderi. De asemenea, ministrul Finantelor a spus ca oficialii guvernamentali romani au stabilit cu reprezentantii FMI introducerea unui sistem simplificat al impozitului pe profit. “Daca venim cu simplificare, cred ca mediul de afaceri s-ar bucura. Avem in lucru mai multe variante, dar in momentul de fata nu pot sa va spun care este varianta cea mai buna”, a mai spus Ialomitianu.     Impozitul forfetar urma sa intre in vigoare ca masura compensatorie pentru impozitul minim, la care s-a renuntat incepind cu prima zi a lunii octombrie. Potrivit oficialilor guvernamentali, renuntarea la impozitul minim nu are efect asupra incasarilor bugetare din 2010, impactul pentru anul viitor fiind estimat la un miliard de lei.     Anul viitor vine cu reduceriIalomiteanu a mai dat o veste buna pentru mediul de afaceri, afirmind ca de la anul este posibila reducerea contributiilor la asigurarile de sanatate. “Anul viitor, in functie de posibilitatile bugetare, respectiv de suma de bani pe care o va avea la dispozitie Guvernul din cresterea economica, Executivul ar putea reduce contributiile sociale platite la stat, ceea ce ar putea incuraja crearea de noi locuri de munca si cresterea salariului net incasat de angajati”, a mai spusu Ialomiteanu.     In Romania, contributiile sociale platite de catre angajati si de catre angajatori, in total, sint de 31,3% din salariul brut, dintre care 20,8% sint platite de angajator. In topul celor mai mari contributii sociale platite in statele din regiunea Europei Centrale si de Est, Romania este depasita doar de Ungaria, cu un nivel de 33,5%. In Bulgaria nivelul este de 18%, in Polonia de 19,52% iar in Cehia de 28%, conform datelor prezentate recent de Consiliul Fiscal.

Spitalele clujene primesc 26 de milioane de lei

Dupa rectificarea bugetara, sistemul sanitar clujean a primit aproape 33,9 milioane lei. Conform Biroului de Presa al Casei de Asigurari de Sanatate Cluj, banii vor fi repartizati pe mai multe domenii de asistenta medicala, insa cea mai mare suma va reveni spitalelor, fiind vorba despre peste 26 milioane lei. Pentru servicii de urgenta prespitalicesti si transport sanitar vor fi distribuiti 3,6 milioane lei, pentru asistenta medicala primara - aproape 2,3 milioane lei iar pentru analize de laborator - 714.000 lei. De asemenea, vor fi dati bani si pentru dispozitive si echipamente medicale, fiind vorba despre 816.000 lei, in timp ce pentru asistenta medicala pentru specialitati clinice vor fi distribuiti 43.000 lei iar pentru asistenta medicala in centre multifunctionale vor fi alocati 108.000 lei. De asemenea, pentru ingrijiri medicale la domiciliu sint alocati 155.000 lei.      Referitor la bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate pentru anul viitor, conducerea Ministerului Sanatatii a precizat ca acesta este mai mic fata de acest an cu aproape 1 miliard de lei, scazind la 16,5 miliarde de lei. “Totusi, fata de bugetul initial al Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate propus pentru anul 2010, care era de 15,7 miliarde de lei, bugetul propus pentru 2011 este in crestere cu aproximativ 1 miliard de lei”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

Un medic primar cistiga aici cit un rezident in alta tara

Foto Radu PadureanDupa mai mult de 15 ani de scolarizare si examene, medicii cistiga la noi intr-o luna cit rezidentii din strainatateOrganizatorii tirgurilor de joburi in strainatate le promit medicilor oferte salariale chiar si de 2.000 de lire pe saptamina. Pentru un astfel de salariu in Romania, un medic bine platit ar trebui sa munceasca doua-trei luni.     Tirgurile de joburi pentru medici si asistenti au venit in ultima perioada cu oferte salariale chiar si de 2.000 lire pe saptamina in spitalele private din Marea Britanie. In Romania, un medic bine platit ar trebui sa munceasca aproximativ doua-trei luni pentru a cistiga 2.000 lire. Spre exemplu, la Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuta, potrivit listei salariilor pe luna octombrie, afisate pe siteul institutiei, cel mai mare salariu al unui medic primar de la sectia de Chirurgie Oncologica a fost de aproximativ 3.200 lei, iar un medic primar la Anestezie Terapie Intensiva (ATI) a cistigat aproape 3.900 lei.    Cele mai mari salarii, la anatomie patologicaConform listelor cu salariile publicate pe internet de spitalele clujene, cea mai buna situatie financiara o au medicii primari de la sectiile de Anatomie Patologica, ale caror venituri variaza intre 2.800 si 7.000 lei. Transformat in euro, salariile acestor medici variaza intre 650 si aproximativ 1.600 euro. Totusi, raportat la cistigurile din spitalele din strainatate, un medic primar de la anatomie patologica cistiga in general mai putin decit un rezident care munceste intr-o alta tara, in contextul in care organizatorii tirgurilor de cariere afirma ca un rezident este platit cu 1.000 euro pe luna intr-un spital din Europa.     La Terapie Intensiva, salarii de 1.000 euroMedicii care lucreaza la Terapie Intensiva, una dintre cele mai grele sectii din spitale, cistiga cel mult 4.000-5.000 lei, deci un salariu similar cu al unui rezident din alta tara. Astfel, la Institutul Inimii, cele mai mari salarii sint de aproximativ 4.200 lei si apartin medicilor primari de la sectia de Anestezie Terapie Intensiva. La acelasi spital, la sectia de Terapie Intensiva Coronarieni, cel mai mare cistig pe luna august l-a avut tot un medic primar, fiind vorba de aproximativ 5.000 lei.     2.700 lei pe luna la Medicina NuclearaConform grilelor de salarizare afisate pe internet de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Cluj, la Laboratorul de Medicina Nucleara, un medic primar are un salariu de cel mult 2.700 lei. Tot un medic primar, dar de data aceasta unul care lucreaza la Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala, poate ajunge la cel mult 3.800 lei lunar, in timp ce medicii primari pe diabet, nutritie si boli metabolice au avut in octombrie un salariu net de cel mult 2.400 lei.     Un medic primar de la Clinica de Chirurgie I a cistigat in medie, luna trecuta, aproximativ 1.500 lei, insa exista si citeva cazuri sporadice, mai fericite, ale caror salarii au depasit 4.000 lei.      La Spitalul de Pneumoftiziologie, un medic primar chirurg sef de sectie figureaza cu un cistig lunar de aproximativ 5.400 lei. Totodata, cel mai mare salariu al unui medic de la Unitatea de Primire a Urgentelor, SMURD, a fost de 4.700 lei.    La altii, salarii de 10.000 euro pe lunaOrganizatorii celui mai recent tirg de cariere pentru medici care a avut loc la Cluj-Napoca luna trecuta spun ca angajatorii au venit cu oferte pentru locuri de munca permanente si temporare cu salarii de la 3.000 de euro in sus sau chiar 2.000 de lire pe saptamina, ca Resident Medical Officer in spitalele private din Marea Britanie. Un alt tirg organizat cu citeva luni mai devreme venea cu oferte salariale intre 1.000 euro pe luna pentru medicii rezidenti si 10.000 euro pe luna pentru medicii specialisti. Salariile oferite difera de la o tara la alta. Pentru medicii cu experienta, cele mai mici salarii sint cuprinse, de regula, intre 80.000 si 120.0000 euro pe an, pentru posturi in Germania, Danemarca, Norvegia sau Suedia, iar cele mai mari in Irlanda si Marea Britanie, ajungind la salarii intre 150.000 si 200.000 euro pe an.

Intreceri sportive pentru persoanele cu dizabilitati

Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati va fi marcata astazi si mîine, la Cluj-Napoca, printr-o serie de manifestari artistice si sportive la care participa aproximativ 25 de organizatii neguvernamentale, centre rezidentiale si scoli speciale din Cluj. Astfel, în aceasta dimineata vor avea loc concursuri sportive cu patru probe, persoanele cu dizabilitati urmînd sa se întreaca la alergare printre jaloane, aruncari la cosul de baschet, sah, table si un meci demonstrativ de goalball. La Iulius Mall va avea loc, tot astazi, un spectacol artistic de muzica, dans si teatru sustinut de persoanele cu dizabilitati din cadrul ONG-urilor clujene. De asemenea, un spectacol va avea loc si vineri, la Casa de Cultura a Studentilor.

Concurs de igiena printre copii

16.500 de copii din 330 de scoli si 200 de gradinite din 15 judete, printre care si Clujul, vor participa în anul scolar 2010-2011 la proiectul educational “Igiena acasa si la scoala”. Proiectul contine o serie de activitati dedicate copiilor din ciclul prescolar (gradinite), celor din ciclul primar (clasele I-IV), cadrelor didactice si parintilor. Programul e construit pe 3 piloni: concursul scolar de campanii de igiena, concursul de scenarii si jocul interactiv Germ Killer. În cadrul concursului de senarii, copiii se pot implica atît în sectiunea organizatorica (scenariu, regie, decor etc.), cît si în sectiunea artistica (interpretare). Proiectul e derulat cu sprijinul Ministerul Educatiei.

Cursuri de formare la Spitalul de Recuperare

158 de angajati ai Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca vor urma cursuri de formare profesionala, în cadrul unui proiect de educatie medicala continua, finantat din fonduri europene. Cursantii vor fi instruiti în domenii precum managementul în sanatate, managementul deseurilor periculoase, utilizare aparatura IT medicala, resuscitare cardio-respiratorie si cerebrala. De asemenea, vor fi facute si cursuri de limba engleza, operare pe calculator si de munca orientata catre pacient. „Nevoia constanta de perfectionare a personalului medical, precum si exigentele actuale impuse de statutul României de membru al Uniunii Europene, care au generat modificari legislative în domeniul medical, reprezinta argumentele principale ale initierii proiectului”, a declarat Steluta Racolta, managerul de proiect. Spitalul de Recuperare Cluj trateaza anual 40.000 de pacienti în ambulatoriu, efectueaza 11.000 de externari pe an si are în total 570 de angajati.     G. D.

?Magazinele de vise? au fost interzise la Cluj

Consilierii locali au votat la ultima sedinta de consiliu interzicerea comercializarii acestor produse. Ei au decis ca magazinele de vise nu au voie sa functioneze pe o raza de 2 kilometri fata de unitatile de învatamînt, hotarîrea fiind luata dupa ce au primit numeroase solicitari din partea asociatiilor de proprietari, institutiilor de învatamînt si medicale, cu ocazia întîlnirilor publice.Reprezentantii Primariei spun ca cei care nu respecta hotarîrea Consiliului Local risca amenzi între 2.000 si 2.500 lei, iar daca va fi cazul vor fi sesizate si organele competente în vederea derularii procedurii de confiscare, produsele urmînd sa fie distruse.     Potrivit Biroului Mass-Media al Primariei Cluj-Napoca, în ultimii ani s-au deschis mai multe magazine care comercializeaza produse etnobotanice, care functioneaza mai ales pe timp de noapte.  „Plantele, substantele si preparatele de acest gen care se comercializeaza în prezent au ramas în afara reglementarilor legale în vigoare”, atrag atentia reprezentantii Primariei.      Inspectorii din cadrul Directiei Politia Comunitara au sanctionat deja toate societatile care vînd acest tip de produse si au dispus suspendarea activitatii. Însa, din cauza ca firmele nu s-au conformat, au fost înaintate cereri catre instantele de judecata în vederea respectarii masurii de suspendare a activitatii acestora. Din cele 6 actiuni promovate, în 3 cazuri instantele s-au pronuntat pentru sistarea activitatii.

Din 2011, mai multe salarii minime!

Dumitru Costin (foto) a explicat ca, desi Guvernul a stabilit un salariu minim garantat in plata de 670 de lei, sindicatele si patronatele ar putea negocia un salariu minim mai mare.     „Guvernul nu negociaza cu nimeni. Sintem in negocieri avansate cu confederatiile sindicale patronale si e posibil ca din 1 ianuarie 2011 sa revenim la un model care sincer noua nu ne place, si anume acela de a avea doua salarii minime in economia nationala. Unul stabilit de Guvernul Romaniei si un alt salariu negociat intre reprezentantii Capitalei si reprezentantii fortei de munca, care s-ar putea sa fie mai mare ca acest 670. Eu zic ca negocierile cu patronatele vor da un salariu mai mare”, a declarat Dumitru Costin la un post de televiziune.     Disputa pentru salariul minim a inceput inca din primavara acestui an, cind sindicalistii sperau ca Guvernul sa stabileasca un venit minim de cel putin 800 de lei pentru anul viitor. Astfel, sindicatele au propus mai intii o varianta de 850 de lei, apoi de 800 de lei iar in ultima instanta au coborit la 750 de lei. Totusi, Executivul a venit saptamina trecuta cu propriile variante pentru salariul minim: 600 de lei pentru sectorul bugetar si 670 pentru cel privat.     Sindicalistii au ramas insa nemultumiti si spera ca pentru 2011 sa obtina macar prin contractul colectiv de munca negociat cu patronatele un salariu minim peste 700 de lei.     “Se simte nevoia cresterii salariului minim si recunosc asta si patronatele care se pling ca nu se angajeaza nimeni pe 670 de lei. Sper sa ne stringem la masa negocierilor, sindicate si patronate, si sa avem, de la 1 ianuarie, un salariu minim mai mare decit cel anuntat de Guvern, de 670 de lei”, a spus Costin pentru incont.ro.     “Noi sintem de acord ca salariul minim este prea mic si am accepta o negociere in sus a acestuia. Am putea discuta despre o valoare de 700 de lei, dar vrem ca si sindicatele sa renunte la coeficientii minimi de ierarhizare”, a declarat la rindul sau Maria Grapini, videpresedintele UGIR-1903.

Bust de bronz in memoria poetului Adrian Paunescu

La eveniment au participat peste doua sute de persoane, localnici, autoritati si participanti la Congresul Spiritualitatii Românesti, manifestare al carei Paunesci a fost presedinte în ultimii ani.     Bustul, realizat de sculptorul Romi Adam, se afla la doar cîtiva metri de un monument dezvelit exact în urma cu un an, în prezenta lui Adrian Paunescu, si care-l reprezinta pe Grigore Vieru. Ambii s-au aflat mereu la Alba Iulia în ultimii ani ai vietii lor în preajma Zilei Nationale a României, ca participanti la Congresul Spiritualitatii Românesti, informeaza Agerpres. Printre cei prezenti la eveniment s-a aflat si deputatul Victor Socaciu, fost membru al Cenaclului Flacara, care a aratat ca „poate ca ar fi momentul sa ne bucuram pentru comoara pe care a lasat-o poetul national Adrian Paunescu”.      Bustul din bronz al poetului Adrian Paunescu a fost finantat cu 25.000 de lei de Consiliul Judetean Alba, iar Primaria municipiului Alba Iulia a realizat soclul monumentului.     Ieri, de Ziua Nationala, la Alba Iulia a avut loc un spectacol de muzica si poezie, intitulat “Din nou împreuna”, sustinut de fosti membrii ai Cenaclului Flacara - Vasile Seicaru, Victor Socaciu, Mircea Vintila, George Nicolescu, Alexandru Zarnescu, Cristian Buica, Alexandru Ivanitchi, Florin Sasarman, Vali Serban si Catalin Stepa.

Lucrari inedite de Picasso descoperite in Franta

Peste 200 de picturi ale lui Picasso, cu o valoare estimata la peste 60 de milioane de euro, erau tinute ascunse de un cuplu de pensionari271 de tablouri, carnete de schite si desene ale lui Picasso, cu o valoare estimata la peste 60 de milioane de euro, au fost prezentate autoritatilor franceze de un cuplu de septuageneri de pe Coasta de Azur, care doreau sa obtina certificatele de autenticitate din partea lui Claude Picasso, fiul si, totodata, administratorul succesiunii.     Printre aceste opere inedite se afla noua colaje cubiste, estimate la 40 de milioane de euro, o acuarela din perioada bleu, guase, litografii si portrete ale primei sale sotii, Olga.     Francezul Pierre Le Guennec, in virsta de 71 de ani, a lucrat ca electrician pentru Pablo Picasso in ultimele trei decenii din viata artistului, mort in 1973. El precizeaza ca a instalat sisteme de alarma in citeva resedinte ale pictorului, in special in vila California de la Cannes, unde erau depozitate numeroase desene pe carton, scrie Agerpres.    Acuzati pentru tainuireMostenitorii si expertii angajati de acestia au decis, in 23 septembrie, sa intenteze o actiune in justitie pentru tainuire impotriva celor doi septuagenari. Lucrarile au fost confiscate in 5 octombrie de Oficiul Central de Lupta impotriva Traficului de Bunuri Culturale (OCBC) de la domiciliul cuplului din Mouans-Sartoux, in Alpii Maritimi. Fostul electrician a fost arestat, potrivit publicatiei Liberation, care nu precizeaza insa unde se afla acesta in prezent. Batrinul pledeaza „nevinovat” si afirma ca aceste lucrari i-au fost donate, unele de maestru, altele de sotia lui Picasso.     Claude Picasso a exclus insa ideea ca tatal sau ar fi putut darui o asemenea cantitate de lucrari, care reprezentau “o parte din viata sa”. „El nu a facut niciodata acest lucru, iar aceasta ipoteza nu e plauzibila. Acele desene alcatuiau o parte din viata sa”, a spus mostenitorul lui Picasso citat de Liberation.

Festival international de filme documentare

Festivalul se va desfasura în perioada 2-6 decembrie iar proiectiile documentarelor vor avea loc în Gambrinus Pub Live Stage, intrarea fiind libera.Cinema Politica are drept obiectiv educatia sociala si democratica a tinerilor, prin arta si cultura, desfasurîndu-se în cele mai importante centre universitare din Canada, SUA, Asia si Europa. În România, filmele ruleaza în Cluj-Napoca, Iasi si Bucuresti.     Festivalul Cinema Politica promoveaza filmul documentar cu implicatii socio-politice, culturale, de mediu si sociale si militeaza pentru ideea ca diversitatea si pluralitatea în cultura, media si arta determina aparitia unui public educat si conduce catre întarirea practicilor democratice în societate. „Editiile precedente ale festivalului au demonstrat clar interesul de care se bucura în rîndul tinerilor si nu numai, proiectul fiind mai mult decît necesar în conditiile în care democratia este înca în formare în societatea româneasca postcomunista, avînd nevoie de exemple si initiative care sa grabeasca procesul”, au explicat organizatorii Cinema Politica.     În cadrul festivalului va rula astazi, de la ora 18.00, filmul “Punk le Vote”, iar mîine clujenii pot viziona filmele “Roadsworth: Crossing the line” – de la ora 18 si „Wal-Town: The Film” de la ora 19.15. Lista proiectiilor si orele de vizionare ale acestora poate fi gasita la adresa cinemapolitica.org/cluj-napoca.     A. V.

Incepe Festivalul filmului francez

În acest sfîrsit de saptamîna, la Cinema Arta din Cluj-Napoca are loc Festivalul Filmului Francez. Aflat la cea de-a 14-a editie în România, festivalul este destinat promovarii diversitatii si calitatii cinematografiei franceze, fie ca este vorba de filme aparute în ultimii ani, sau de redescoperirea unor clasici. În prima zi de festival la Cluj, proiectorul se îndreapta catre regizorii din “Nouvelle vague”, cu filme precum “Sarutari furate” de François Truffaut sau “Alphaville” de Jean-Luc Godard, dar si prin documentarul “Deux de la vague” care urmareste prietenia dintre cei doi regizori. Celelalte doua zile ale festivalului sînt dedicate filmelor recente, printre care “Lourdes”, care a fost recompensat cu mai multe premii la Festivalul de la Venetia în 2009, “Le pere de mes enfants”, premiat la Cannes în cadrul sectiunii “Un certain regard” si documentarul “Mine, de fil en aiguille”, proiectat pentru prima data la Cluj. Festivalul filmului francez este organizat în luna decembrie la Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara.     A. V.

Expozitie cu cele mai frumoase fotografii ale Clujului

Astazi, de la ora 17.00, la Bastionul Croitorilor are loc premierea cîstigatorilor concursului de fotografie „Cluj-Napoca, orasul comoara”. Publicul prezent la premierea de la Bastionul Croitorilor va avea ocazia sa admire cele mai frumoase fotografii realizate în cadrul acestui concurs organizat de municipalitatea clujeana. Concursul “Cluj-Napoca, orasul comoara” a avut loc în perioada 1-31 octombrie si a adunat 180 de clujeni participanti.

Lansarea volumului ''Clujul in legende'' de Irina Petras si Ovidiu Pecican

Volumul ''Clujul în legende'' de Irina Petras si Ovidiu Pecican, aparut în aceste zile la Editura Cartea Cartii de Stiinta, a fost lansat miercuri în Sala de Sticla a Primariei Municipiului Cluj-Napoca, în prezenta unui numeros public.     ''Lansam un volum nu scris pentru clujeni, ci daruit lor. Este un al doilea volum care a aparut la Editura Cartea Cartii de Stiinta dupa 'Legendele Clujului', lucrare la rândul sau inspirata din 'Clujul în cuvinte' de Irina Petras. Aceste povestiri fac o incursiune într-un trecut al orasului plin de mistere si de pitoresc. Sunt pagini de istorie admirabil repovestite, dedicate atât vizitatorilor orasului, cât si clujenilor. Le multumesc celor doi autori, am facut acest lucru si pe pe parcursul muncii si dedicatiei lor profesionale, doamnei Irina Petras, presedinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România (USR), si istoricului Ovidiu Pecican de la Universitatea Babes-Bolyai'', a spus primarul Sorin Apostu, citat de AGERPRES.

Cluj: Mars al PSD pentru romanii de pretutindeni

Aproximativ o suta de social-democrati clujeni au organizat miercuri un mars dedicat românilor de pretutindeni.     Marsul s-a desfasurat în centrul municipiului Cluj-Napoca iar în traseul lor membrii PSD au lasat o scrisoare la Consulatul general al Ungariei, în care îsi exprima dezaprobarea fata de interzicerea organizarii la Teatrul maghiar din Budapesta a manifestarilor dedicate Zilei Nationale a României.     Membrii PSD Cluj-Napoca au dorit sa lase si un buchet de flori, care a fost refuzat însa de personalul consulatului, relateaza AGERPRES.

Militarii romani din Afganistan, felicitati de comandantul ISAF cu ocazia Zilei Nationale

Militarii români aflati în teatrul de operatii din Afganistan au fost felicitati, miercuri, cu ocazia Zilei Nationale a României, de comandantul trupelor ISAF, generalul David Petraeus, în cadrul unei ceremonii desfasurate la Comandamentul ISAF din Kabul, informeaza MApN.     Ceremonia a început cu intonarea Imnului de Stat al României, urmata de prezentarea semnificatiei Zilei Nationale de catre colonelul Dan Suta, reprezentantul national al contingentului românesc din Afganistan, în fata a peste 50 de militari români ce desfasoara misiuni în capitala afgana si a unei numeroase asistente internationale, informeaza AGERPRES.

Topul brokerilor pe BVB

Rulajele înregistrate de BVB s-au redus considerabil în noiembrie. Astfel, Broker Cluj a înregistrat luna trecuta o scadere a volumelor intermediate de 16%, pîna la 22,5 milioane lei, situîndu-se pe ultimul loc în clasamentul lunii. Volumele totale tranzactionate de Broker la BVB de la începutul anului se ridica la 599 milioane lei si plaseaza casa de brokeraj clujeana pe locul opt în clasamentul anual. BT Securities se pozitioneaza pe locul patru în topul lunii trecute, cu toate ca unitatea de brokeraj a BT a înregistrat o scadere a intermedierilor de circa 21% în noiembrie, la 36,94 milioane lei. În topul anual, BT Securities se afla pe locul cinci, cu schimburi în valoare de 1,07 miliarde lei. Pe primele trei locuri în clasamentul lunii noiembrie se afla KBC Securities, cu rulaje de 74,47 milioane lei la BVB, EFG Eurobank Securities, care a rulat luna trecuta 57,76 milioane lei la BVB si Carpatica Invest, cu rulaje de 43,67 milioane lei.

Pe piata exista dolari falsi

Procurorii DIICOT au retinut sase inculpati pentru ca ar fi constituit un grup infractional organizat, specializat în procurarea si plasarea de bancnote contrafacute din cupiura de 100 USD, procurate din Bulgaria. Astfel, începînd cu luna februarie, inculpatii Sabo Nicolae, Mitu Doru, Oprea Maria, Bineata Andrei Adrian, Constantinescu Mihail-Dragos si Pana Viorelau au pus în circulatie 246 de bancnote contrafacute de 100 de dolari, inclusiv pe raza judetului Cluj. Procurorii au retras pîna acum de pe piata suma de 50.000 de dolari, în bancnote contrafacute. „Calitatea bancnotelor este una exceptionala, acestea trecînd de filtrele specifice ale unitatilor bancare sau caselor de schimb valutar unde au fost plasate', se arata într-un comunicat al DIICOT. Procurorii au colaborat cu reprezentantii US Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti, singura autoritate cu expertiza în materia protectiei monedei americane.

Belodedici vine la Turda pentru un turneu de fotbal

Miodrag Belodedici a debutat in echipa nationala in 1984, de-a lungul carierei sale adunind 53 de selectii. A jucat pentru nationala Romaniei la Campionatul Mondial din 1994, precum si la Campionatul European din 1996. In 2009, cu ocazia Centenarului Federatiei Romane de Fotbal, a primit distinctia „Diamant“ pentru intreaga sa activitate alaturi de alti importanti fotbalisti romani.    Programul competitieiTurneul Adrian Somlea se va desfasura in doua locatii. Este vorba despre sala de sport a scolii George Baritiu si sala de sport a comunei Mihai Viteazu.      Simbata, 4 decembrie, au loc calificarile pe grupe, meciurile desfasurindu-se in intervalul orar 9-19, iar dumunica, in ultima zi a turneului, vor avea loc finalele si semifinalele , manifestarea incheindu-se cu festivitatea de premiere. Printre invitatii de onoare se numara si primarul Tudor Stefanie.    Belodedici va juca duminicaPe linga Miodrag Belodedici, la turneu vor participa si ale nume sonore ale fotbalului romanesc: Ionel Ganea, Cornel Talnar, Anton Dobos, Alpar Meszaros, Stelian Gherman, Arpad Fazekas, Cristian Dulca etc. De altfel, duminica va avea loc si o partida demonstrativa intre echipa OLD Boys FC.Ariesul Turda si formatia invitatilor la turneu, din care va face parte si Miodrag Belodedici.     La campionat sint invitati sa participe juniorii din generatia 2001-2002, printre competitori numarindu-se ACS Kinder Tirgu Mures, F.C.Ariesul, Viitorul Zalau, CFR Cluj, Dinamo Bucuresti, Pro Junior Cluj, Steaua Bucuresti, Seso Cimpia Turzii, Sport Line Turda, Sport Line Mihai Viteazu.

Cluj: Cinci militari raniti intr-un accident rutier

Cinci militari au fost raniti, miercuri, în urma unui accident rutier petrecut în zona localitatii Apahida.     Seful Serviciului de Ambulanta Cluj, Horia Simu, a declarat pentru AGERPRES ca unul dintre accidentati este în stare grava, suferind un traumatism cranio-cerebral grav si politraumatism grav. Accidentatul, un tânar de 20-25 de ani, a fost resuscitat si a fost transportat la Unitatea de primire a urgentelor.

Politia Rutiera le recomanda soferilor sa fie prudenti avand in vedere prognoza meteo

Politia Rutiera le recomanda soferilor sa conduca prudent si sa reduca viteza de deplasare având în vedere prognoza meteorologica transmisa de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) pentru perioada urmatoare.     Avertizarea politistilor vine ca urmare a anuntului ANM care a atras atentia ca vremea se va raci în majoritatea regiunilor tarii, cu precadere în Crisana, Transilvania, în zona Carpatilor Orientali si în Moldova, unde cerul va fi noros si vor cadea precipitatii mixte, sub forma de ploaie, lapovita sau ninsoare, informeaza AGERPRES.

Aproximativ 2.000 de oameni participa la parada militara de la Arcul de Triumf

Aproximativ 2.000 de oameni sunt prezenti, miercuri, la parada militara care are loc la Arcul de Triumf, cu ocazia Zilei Nationale a României.     Ceremonia a început cu prezentarea garzii de onoare premierului Emil Boc.     Dintre oficialitati sunt prezenti la manifestarea organizata de Ziua nationala ambasadori, sefi de arme din Ministerul Apararii Nationale si din Ministerul Administratiei si Internelor, oameni politici - presedintele Senatului Mircea Geoana, ministrul Agriculturii Valeriu Tabara, ministrul Justitiei Catalin Predoiu, ministrul de Externe Teodor Baconschi, Petre Roman, Vasile Blaga, Adriean Videanu, fostul presedinte Emil Constantinescu, procurorul general al României Laura Codruta Kovesi, presedintele Curtii de Conturi Nicolae Vacaroiu, reprezentanti ai clerului, deputatul Costica Canacheu, presedintele Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, însotit de vicepresedintii PRM Marius Marinescu si Codrin Stefanescu, relateaza AGERPRES.

Aur pentru Horvath

Cupa României la culturism s-a desfasurat în weekendul recent încheiat la Medias. Sportivul clujean Tiberiu Horvath de la CS Universitatea a cîstigat medalia de aur la categoria 80 de kg, precum si open-ul. Un alt sportiv al clubului, Andrei Lungu, a obtinut medalia de argint la categoria 100 kg. „Competitia a avut numerosi concurenti din tara, sportivi foarte bine cotati la categoriile lor de greutate, iar sportivii sectiei noastre s-au ridicat la nivelul asteptarilor mele“, a declarat Mihai Florea, antrenorul sectiei de Culturism si fitness de la CS „U“ Cluj. Ultima competitie din acest an este Mister Napoca, programata în data de 12 decembrie la Sala Sporturilor „Horia Demian“.

Mars neautorizat al Noii Drepte la Targu Mures

Aproximativ 200 de simpatizanti ai Asociatiei Noua Dreapta au pornit miercuri, la ora 10,00, într-un mars neautorizat catre centrul municipiului Târgu Mures.     Cele 200 de persoane s-au adunat la Cimitirul Eroilor si au pornit pe trotuare scandând lozinci ca 'Limba româna este stapâna' si 'Harghita, Covasna - pamânt românesc'.     Participantii poarta însemne tricolore, tablouri cu Avram Iancu, precum si un banner inscriptionat cu 'România este stat national, unitar si indivizibil'.     Jandarmeria supravegheaza manifestatia, însa deocamdata nu au fost incidente, informeaza AGERPRES.

Concedieri la CAS. Se lungesc cozile?

Foto Radu PadureanDe anul viitor, de la CAS Cluj pleaca circa 10% din angajati. Totusi, cozile la ghisee nu se vor lungi, deoarece institutia lucreaza la imbunatatirea sistemului informatic, sustine Emilia Groza, directorul CAS ClujCasa de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj a cerut ani la rind o suplimentare de posturi, cozile permanente de la ghiseele institutiei fiind unul dintre efectele numarului insuficient de angajati. Un ordin emis recent a adus insa disponibilizari in loc de angajari.     Conducerea CAS Cluj cere de citiva ani suplimentarea posturilor pentru a face fata volumului mare de munca si pentru a reduce cit mai mult timpul de asteptare al asiguratilor la ghisee. Cererea nu a fost insa aprobata niciodata, din cauza ca posturile erau blocate. Acest sfirsit de an aduce insa disponibilizari in rindul angajatilor CAS Cluj, ca urmare a unei Ordonante de Urgenta privind reorganizarea caselor de asigurari din toata tara.    13 angajati pleaca, mai ramin 104Potrivit Ordonantei de Urgenta care sta la baza concedierilor din toate casele de asigurari de sanatate, in toata tara vor fi disponibilizati anul viitor aproape 430 de oameni. Astfel, numarul posturilor finantate de la bugetul de stat se va reduce de la 3.709 la 3.281.      Emilia Groza, directorul CAS Cluj, afirma ca din institutia pe care o conduce vor pleca 13 persoane, cel mai probabil de la 1 ianuarie 2011, astfel ca la CAS Cluj vor ramine 104 angajati. Totusi, reorganizarea institutiei a fost facuta in asa fel incit sa nu fie dati afara functionari. „Am externalizat serviciul de curatenie si intretinere, am avut si citeva posturi vacante la functionari si citeva persoane care ies la pensie“, a precizat Emilia Groza.    Asiguratii nu vor fi afectati de concedieriConducerea CAS Cluj estimeaza ca disponibilizarile nu vor afecta asiguratii. „Speram sa nu fie cozi mai mari pentru asigurati, deoarece in aceasta perioada lucram la implementarea sistemului informatic unic integrat“, a mai spus Groza.     Conform Ministerului Sanatatii, de la 1 ianuarie 2011 va fi introdus cardul national de sanatate, care va fi distribuit la domiciliul tuturor persoanelor asigurate. Cardul va contine o serie de informatii care vor face practic dovada ca posesorul lui contribuie la fondul de asigurari de sanatate si nu va mai fi nevoit sa ceara adeverinta de asigurat de la CAS. Introducerea cardului inseamna automat reducerea numarului de persoane care solicita documente la ghiseele caselor de asigurari.

Alegeri la sindicatul ?Spiru Haret?. Cine sint noii membri?

Evenimentul s-a desfasurat la Colegiul Tehnic Turda, iar printre invitati s-au aflat nume de marca a Federatiei Sindicatelor din Invatamint „Spiru Haret”, in frunte cu presedintele Gheorghe Isvoranu. La eveniment au mai participat presedintele executiv al Federatiei, Marius Nistor, secretarul general Tudor Spiridon, dar si primarul Turzii, Tudor Stefanie.     Ancuta Cordis, noul lider al sindicatului „Spiru Haret” Turda, a prezentat raportul comisiei de validare, pe ordinea de zi a sedintei aflindu-se subiecte precum statutul sindicatului, raportul de activitate, executia bugetara si strategia pentru perioada 2010-2015.    Inlocuiri in functiiPrintre altele, a fost supusa la vot si propunerea de excludere din sindicatul salariatilor din invatamintul turdean a lui Ioan Marcu, fost presedinte al organizatiei amintite. De asemenea, un alt membru, Ioan Daraban, a fost inlocuit in functia de vicepresedinte de Corovei Cornel, locurile ramase libere in Biroul Executiv fiind ocupate de Gligor Ildiko si Mircea Cilnicean.    Procese si beneficii„In anul 2010, sindicatul nostru a deschis in instanta procese pentru aplicarea legii 221 din 2008, actiuni care in cea mai mare parte sint solutionate in favoarea noastra. Acum sint in lucru documentele pentru recuperarea celor 100 euro pe anul 2009, recuperarea celor 25% din concediul de odihna pe 2010, prima de vacanta pe ultimii trei ani, Legea 330 si Legea 118 din 2010”, a declarat Ancuta Cordis.     Liderul de sindicat a mai amintit citeva facilitati de care au beneficiat membrii formatiunii pe perioada interimatului asigurat de ea: obtinerea biletelor de odihna cu pret redus pentru sindicalisti, intocmirea documentatiei juridice pentru actiunea in instanta a unor profesoare carora nu li s-au recunoscut studiile absolvite, desi au sustinut examene de licenta si au obtiunt diplome, colaborarea cu Consiliile locale si Primariile din judet etc.    Relatie buna intre administratia publica si educatiePrimarul Tudor Stefanie a vorbit despre relatia buna pe care administratia publica turdeana o are cu sindicatul in cauza. „Avem foarte multe responsabilitati legate de functionarea sistemului de invatamint la nivelul comunitatii. Eu sincer va felicit ca faceti parte din acest sindicat si chiar ii indemn pe memebrii sa revina asupra deciziei, pentru ca subiectele de discutie sint mult mai productive intr-o astfel de organizatie decit pe holurile scolii sau chiar in cancelarie. In ultimii ani am dat o atentie deosebita invatamintului din Turda si in limita posibilitatilor eu zic ca s-au facut pasi importanti , nu stiu daca este si suficient, dar atita timp cit aici se construiesc gradinite, unitati scolare noi, este clar ca legatura dintre administratia publica si acest domeniu este foarte importanta”, a explicat edilul sef al Turzii.    Cei opt membri noi din sindicatPentru functia de presedinte a Federatiei a candidat Ancuta Cordis, iar pentru cea de membru in biroul executiv pentru invatamintul primar au candidat Gligor Ildiko Virginia si Nicolae Jurca, functia fiind obtinuta de Gligor Ildiko. In cazul invatamintului gimnazial a candidat Marinela Podar, pentru invatamint liceal - Arpadi Radu, invatamint liceal teoretic – Bulgarov Daniela, in timp ce  membru in biroul operativ – invatamint tehnic a fost numit Mircea Octavian Cilnicean. Pentru biroul executiv din mediul rural a fost desemnata ca reprezentant Angela Sicoe, in cazul personalului didactic auxiliar – Boca Ana, iar invatamintul preprimar va fi reprezentat la nivel sindical de Vaidos Ileana.

Cum ii vad diplomatii americani pe liderii lumii?

Un scandal international de proportii a izbucnit in aceste zile dupa publicarea a 250.000 de dosare secrete ale diplomatiei americane, pe site-ul WikiLeaks.      Documentele din arhiva departamentului de stat american pun de doua ori autoritatile americane intr-o postura penibila, o data prin divulgarea informatii militare clasificate, iar in al doilea rind prin publicarea „poreclelor” pe care ambasadorii americani le-au dat principalilor lideri ai lumii.     Cele mai importante publicatii au reprodus numeroase dezvaluiri incediare care ar putea pune Washington-ul intr-o pozitie delicata cu mai multe tari. Desi Washingtonul nu a dezmintit veridicitatea lor, el catalogheaza informatiile divulgate de site-ul WikiLeaks.org prin intermediul presei ca fiind incomplete si atrage atentia ca pot avea efecte majore asupra politicii externe a SUA.      Documentele date publicitatii de site-ul WikiLeaks ilustreaza traficul diplomatic dintre Departamentul de Stat si circa 270 de ambasade si consulate din intreaga lume, printre care si Romania.     Chestiuni arzatoare...Silvio Berlusconi "isi pierde noptile chefuind"Printre informatiile divulgate se arata ca Iranul a achizitionat de la Coreea de Nord rachete moderne, construite dupa un model rusesc, care permit Republicii Islamice sa loveasca Europa si chiar capitala rusa Moscova. Ziarul „New York Times” remarca faptul ca, anterior, expertii presupuneau ca unele componente ale acestor rachete ar fi putut sa ajunga in posesia Teheranului, dar informatiile ca ele au fost livrate Republicii Islamice in set complet a constituit o surpriza.      Mai mult, „The Guardian” publica extrase dintr-o corespondenta in care liderii Arabiei Saudite cer, in secret, SUA bombardarea Iranului.      Intre altele, Arabia Saudita este in continuare unul din principalii finantatori ai retelei Al Qaida, iar Qatarul - tara araba cu care SUA au relatiile cele mai bune din regiune - face cel mai putin pentru combaterea terorismului, potrivit documentelor dezvaluite de WikiLeaks. Vladimir Putin si Dmitry Medvedev - "Batman" si "Robin"Potrivit unui alt extras, in schimbul suspendarii contractului de livrare a sistemelor antiaeriene S-300 catre Iran, Rusia a primit drone israeliene de ultima generatie, informeaza Agerpres.      O alta dezvaluire incredibila este aceea ca Israelul doreste sa-si mentina suprematia nucleara in regiune si disponibilitatea statului evreu de a ataca de unul singur Iranul.      Din cele 250.000 de mesaje secrete schimbate la diferite niveluri ale diplomatiei, cel putin 700 provin de la ambasada SUA din Bucuresti. Continutul lor nu a fost inca facut public, dar se crede ca ar fi vorba despre informatii referitoare la Controlul Armamentului si Dezarmare, dar si despre economia romaneasca si discutiile cu FMI, pe care ambasada americana din Bucuresti le-a trimis Departamentului de Stat American.      Documentele ofera totodata si informatii despre activitatile de spionaj ale diplomatilor americani. Astfel, se pare ca SUA deruleaza o campanie de spionare a liderilor ONU si a reprezentantilor Chinei, Rusiei, Frantei si Marii Britanii in Consiliul de securitate al ONU.     ... si porecle jignitoareAngela Merkel nu e cancelarul de fier, ci un politician de "teflon"Partea amunzanta a dezvaluirilor consta in aprecierile facute de diplomatii americani cu parivire la unii dintre cei mai importanti lideri ai lumii.      Presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy, este numit „imparatul dezbracat”, despre care americanii spun ca „are obrazul subtire si o personalitate autoritara”.      Premierul italian Silvio Berlusconi este caracterizat ca fiind „ineficace, infumurat si ineficient, un lider slab atit din punct de vedere fizic cit si politic”, care nu se odihneste destul din cauza „noptilor pline de petreceri”. Presedintele rus Dmitry Medvedev este considerat de oficialii americani „Robin” - partenera lui Batman-Putin.      Diplomatii americani fac referire si la „cancelarul de fier”, Angela Merkel, pe care au numit-o un politician de „teflon” care poate fi tenace, dar „evita riscurile si e foarte rar creativa”, arata site-ul www.sfgate.com.Hamid Karzai, presedintele afgan, este catalogat direct drept „paranoic si extrem de slab”, care este „foarte usor influentabil de oricine vine sa-i raporteze un complot impotriva sa”.      Presedintele Iranului, Mahmoud Amhadinejad este „Hitler”.Kim Jong-Il, presedintele Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord), este numit un „batrin buhait” care „sufera o trauma fizica si psihica”, scrie dailymail.co.uk.      Si premierul britanic David Cameron si un membru al familiei regale britanice, printul Andrew, sint mentionati in telegramele diplomatice americane divulgate de site-ul WikiLeaks, primul fiind acuzat de „lipsa de profunzime” si al doilea ca este „prost crescut”.

Propunerea de a include Rosia Montana pe lista UNESCO are ?deficiente majore?

Arhitectul britanic Dennis G. Rodwell este membru in Consiliul International al Monumentelor (ICOMOS), Asociatia pentru Arheologie Industriala (AIA) si Asociatia Europeana pentru Istorie Urbana (EAUH)Un cunoscut arhitect britanic, expert UNESCO si membru ICOMOS, respinge propunerea unor ONG-uri de a include Rosia Montana in patrimoniul UNESCO.     Dennis G. Rodwell - consultant al Diviziei Patrimoniu Cultural si al Centrului Mondial al Patrimoniului – afirma ca propunerea contravine procedurilor institutiei si este nefondata.     Rosia Montana Gold Corporation a incredintat expertului UNESCO sarcina deloc usoara de a intocmi un raport independent de evaluare a situatiei patrimoniului urban si arhitectonic din Rosia Montana, ale carui concluzii urmeaza sa fie integrate in strategia de profil a companiei.     In raportul sau (vezi aici raportul integral - in limba romana si in limba engleza), Dennis Rodwell arata ca propunerea de a include Rosia Montana pe lista tentativa UNESCO are “deficiente majore” si ar trebui abandonata imediat.      “Sugestia de a include Rosia Montana pe lista tentativa UNESCO, afirma expertul britanic, pune la indoiala integritatea procesului de selectie si are potentialul de a discredita Romania in obligatiile sale, ca semnatar al Conventiei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu, din 1972”, arata arhitectul Dennis Rodwell.     Propunerea nu are sustinerea comunitatiiRaportul expertului britanic arata ca: “propunerea de a include Rosia Montana pe lista Patrimoniului Mondial contravine criteriilor UNESCO”. “Fara sustinerea comunitatii locale, niciun sit nu poate fi propus pentru a fi nominalizat ca monument UNESCO” – arata Rodwell, iar aceasta sustinere nu exista, dimpotriva comunitatea locala a adresat opiniei publice si forurilor UNESCO o scrisoare in care arata ca “si-a construit, conform principiului participativ, Planul strategic de dezvoltare socio-economica a comunei Rosia Montana, adoptat prin votul democratic al reprezentantilor comunitatii locale. Acest document subliniaza dezvoltarea strategica viitoare a comunei, bazata pe resursele naturale ale acestei zone - zacamintul aurifer - in paralel cu punerea in valoare in scopuri turistice a mostenirii culturale. De aceea, initiativa de listare UNESCO vine in contradictie cu vointa democratic exprimata a comunitatii locale”. Scrisoarea este semnata de autoritatile locale din Rosia Montana, Bucium, Cimpeni si Abrud si de reprezentantii a 19 organizatii nationale si regionale.    Numele UNESCO, atras intr-un “razboi”In raportul sau, expertul UNESCO atrage atentia asupra faptului ca, prin sustinerea publica, de catre anumite ONG-uri, a inscrierii sitului Rosia Montana pe lista tentativa a organizatiei, se incearca implicarea reputatului for intr-o disputa care are drept obiectiv blocarea unui proiect industrial si nu o mai buna protejare a patrimoniului.      „Propunerea de a include Rosia Montana pe lista tentativa coincide cu o campanie a unor organizatii neguvernamentale de a bloca proiectul minier din zona si nu poate fi disociata de respectiva campanie”, constata arhitectul britanic in raportul sau.      Mai mult, UNESCO, o organizatie a carei reputatie este angajata in conservarea autentica a siturilor de patrimoniu cultural, este in pericol de a fi asociata cu organizatii neguvernamentale care se opun continuitatii caracterului minier al Rosiei Montane, avertizeaza expertul britanic.    Rodwell, la RosiaIn vederea documentarii pentru intocmirea raportului, in perioada mai-noiembrie 2010, Dennis Rodwell s-a aflat de mai multe ori la Rosia Montana, unde a avut intalniri cu primarul comunei, Eugen Furdui si cu locuitorii zonei.     In Romania, Rodwell a lucrat in ultimii zece ani, inclusiv la proiectul de plasare a centrului istoric al orasului Sibiu pe lista UNESCO a patrimoniului mondial, demers deocamdata nefinalizat.    46 mil. $ pentru patrimoniuPatrimoniul de la Rosia Montana este o componenta importanta a proiectului minier propus de RMGC. Compania a intreprins in zona un amplu program de cercetare arheologica, in valoare de 11 milioane USD, care a scos la lumina vestigii pina atunci necunoscute, prin eforturile a 80 de cercetatori romani si straini. In februarie, RMGC a inaugurat prima cladire restaurata din centrul istoric al comunei, care adaposteste in prezent expozitia permanenta de istorie a mineritului, “Aurul Apusenilor”. RMGC a alocat deja un buget suplimentar de 35 de milioane USD pentru a continua lucrarile de cercetare, conservare si punere in valoare a patrimoniului si protejarea in situ a galeriilor romane.

Statuia lui Matei Corvin a fost complet dezvelita

La inaugurare, de pe soclul statuii lipsea placuta metalica cu un citat despre regele Matia ("Biruitor in razboaie, invins numai la Baia de propriul sau neam, cind incerca sa invinga Moldova nebiruita" - Nicolae Iorga)Statuia a fost dezvelita in prezenta viceprimarului Laszlo Attila, fara ca evenimentul sa fie anuntat oficial. Reprezentantii Primariei au explicat ca, desi lucrarile la statuia lui Matei Corvin au fost in sfirsit finalizate, receptia finala abia acum incepe. La baza statuii a fost montata o placuta scrisa in limbile romana, maghiara, germana si engleza.     „Acum a inceput oficial procesul de receptie al lucrarilor, urmind sa fie analizata fiecare componenta la care s-a lucrat. Viceprimarul Laszlo Attila a asistat la procesul de dezvelire a statuii, insa nu se poate spune ca totul e gata pentru ca acum trebuie mai vina si specialisti din Ungaria si de la Ministerul Culturii din Romania pentru a inspecta calitatea lucrarilor. Apoi, dupa finalizarea receptiei, care ar putea dura in jur de 15 zile, va urma semnarea finala de predare-primire a lucrarilor”, a explicat pentru monitorul purtatoarea de cuvint a Primariei clujene, Oana Buzatu.    O posibila inaugurare, in 23 februarieIn ceea ce priveste inaugurarea statuii restaurate, reprezentantii Primariei au precizat ca deocamdata nu s-a stabilit nimic oficial. „Guvernul maghiar a propus ca data de inaugurare 23 februarie, cind este si ziua de nastere a lui Matei Corvin. Ministerul Culturii roman ar putea propune insa o alta data, avind in vedere ca 23 februarie este o data indepartata. Oricum, inca nu se stie daca se va face o inaugurare ca la carte avind in vedere ca nu este vorba despre o statuie noua, ci despre o restaurare”, a mai aratat Oana Buzatu.     La rindul sau, viceprimarul Laszlo Attila a precizat ca, desi receptia nu este finalizata, statuia va ramine de acum incolo dezvelita. „Statuia a stat destul trei ani inchisa intr-o cusca de lemn si apoi intr-una metalica, asa ca acum trebuie lasata dezvelita pentru ca cetatenii sa o poata vedea”, a mentionat Laszlo Attila. De altfel, ieri, la momentul dezvelirii statuii, zeci de curiosi s-au strins in jurul ei pentru a o admira si pentru a face fotografii.     Va reamintim ca firma sibiana Concefa a semnat anul trecut cu municipalitatea clujeana un contract in valoare de 1,6 milioane de lei in vederea reabilitarii grupului statuar. Proiectul a fost finantat atit de Ministerul Culturii, cit si de Guvernul Ungariei. Desi lucrarile ar fi trebuit finalizate in aceasta vara, termenul de inaugurare a fost prelungit de mai multe ori. Grupul statuar a fost inaugurat in anul 1902 si a fost realizat de sculptorul Janos Fadrusz.

Con-A va construi sala polivalenta de 7.000 de locuri

Viitoarea sala multifunctionala de sport va fi construita linga noul stadion "Cluj Arena"Societatea desemnata cistigatoare este Con-A, care a avut cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere financiar, 50,9 milioane de lei fara TVA. In ceea ce priveste termenul de executie, acesta este de 36 de luni calendaristice.     Va reamintim ca licitatia a avut loc in data de 19 noiembrie, pe portalul electronic de licitatii publice (SEAP), ofertele depuse in termen (pret fara TVA) fiind: Con-A – 50,9 milioane de lei, Dafora – 88,2 milioane de lei si ACI Cluj – 91,8 milioane de lei. Toate firmele participante au propus un termen de executie de 36 de luni.     Conform proiectului, sala multifunctionala va avea o capacitate de 7.109 locuri, un parking pe doua nivele, precum si spatii anexe necesare, de la spatii de alimentatie publica, la cele exterioare.    Restaurant panoramic cu vedere spre SomesIn privinta cladirii, aceasta va avea trei zone relationate cu sala principala, respectiv o zona VIP, o zona a publicului si o zona a sportivilor.     In zona VIP va exista un foaier, sali de sedinte si conferinte, birouri administrative si loje VIP, cabine tehnice pentru sala si zona de supraveghere si anexe. Partea destinata publicului va fi organizata pe trei niveluri, din care primele doua vor avea rol de a permite accesele in sala, iar cel de al treilea va adaposti un spatiu panoramic in care se va putea organiza un bar – restaurant cu vedere spre Somes. In cea de a treia sectiune a cladirii, destinata sportivilor, sau dupa caz, artistilor, pentru momentele in care sala va gazdui evenimente culturale, proiectul prevede vestiare pentru doua echipe, birouri, sali pentru tratamente si intretinere, spatii destinate controlului antidopping, sala de antrenamente cu anexe de depozitare, precum si zona tehnica a cladirii, centrala termica si spatii pentru depozitare.    Sala va gazdui mai multe tipuri de competitiiTotodata, sala va permite montarea de diferite terenuri pentru mai multe sporturi, precum hockei, patinaj artistic si sportiv, baschet, handbal, gimnastica, scrima, box, badminton, competitii cu arcul, aikido sau alte sporturi de sala.     Sala multifunctionala va avea dotarile necesare asigurarii accesului persoanelor cu scaun cu rotile, avind in proiect si 20 de locuri special destinate acestora.

Buda candideaza singur pentru sefia PDL Cluj

Foto Radu PadureanPDL Cluj se pregateste de alegeri: Daniel Buda va fi singurul candidat si, deci, va iesi presedinte...Presedintele democrat liberalilor clujeni, Daniel Buda, este singurul candidat avizat de Biroul Permanent National al PDL pentru sefia filialei.      Buda a declarat pentru monitorul ca a primit avizul in cadrul sedintei Biroului Permanent National de ieri, ultima inaintea alegerilor din 4 decembrie. Deputatul devine astfel este singurul candidat la conducerea filialei judetene a PDL Cluj, organizatie pe care o conduce din 2006.    Tise nu mai vrea functiiPresedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, a anuntat ieri pe blogul sau ca se retrage din din orice cursa pentru orice functie de conducere in PDL Cluj. Motivele sint “dezamagirea fata de filiala locala a PDL Cluj” mai exact, “aroganta si suficienta” colegilor sai de partid.Alin Tise “Am incredere in oamenii acestui partid, care mai stiu sa fie oameni normali.”  “Consecvent fiind deciziei luate, anunt public ca nu voi candida la nicio functie de conducere a PDL Cluj. In acelasi timp, pentru prezent, nu voi accepta nici statutul de participant ca membru de drept in organele de conducere a organizatiei judetene, din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean. In plus atrag atentia public ca aroganta si suficienta, combinate cu totala rupere sau ignorare a realitatilor generale, conduc la degradarea si pierderea, in ultima instanta, a credibilitatii. Dragi colegi, sint convins ca multi dintre voi simtiti aceste lucruri, si va indemn sa luati pozitie, pentru viitorul acestui partid”, a scris Tise pe blog. El a adaugat intr-o declaratie pentru monitorul ca le multumeste celor care au avut incredere in el si ca “este o onoare ca am avut pe linga mine oameni care sa ma aprecieze”.    Hardau reactioneaza ironic…Mihail Hardau”Tise sa coboare cu picioarele pe pamint.” Nu toata lumea il apreciaza insa, dovada ca senatorul Mihail Hardau, presedintele organizatiei municipale a PDL, ii recomanda “sa coboare cu picioarele pe pamint”. Hardau spune ca doar a intarit declaratiile pe care le-a facut luna trecuta: “Nu fac decit sa repet declaratiile de data trecuta. Cred ca se da o prea mare importanta acestui subiect. Domnul Tise ar trebui sa coboare cu picioarele pe pamint”. Senatorul democrat liberal a reactionat ironic, declarind pentru presa locala ca, daca ar fi fost alegeri interne reale in partid, Tise nu ar mai fi ajuns presedinte al Consiliului Judetean.    … Buda si Apostu, retinuti in declaratiiDaniel Buda“Din punct de vedere politic, cred ca isi va croi drumul pe care si-l doreste.” Ceva mai retinut in declaratii a fost presedintele PDL Cluj, Daniel Buda. Deputatul considera ca Alin Tise este o voce in Partidul Democrat Liberal “aduce un plus de valoare in zona administrativa, mai ales”. “Din punct de vedere politic, cred ca isi va croi drumul pe care si-l doreste”, a declarat pentru monitorul Daniel Buda.     Si primarul Sorin Apostu a declarat ca prefera sa se abtina. “Este problema dinsului, eu nu am ce comenta declaratiile pe care le face Alin Tise. Este o problema personala, probabil, pe care nu a expus-o in partid.Trebuie sa-si asume declaratiile din moment ce le face. Astfel de nemultumiri pot fi combatute”, a declarat Apostu pentru monitorul.    Stefanie vrea sa fie prim-vicepresedinteSorin Apostu“Trebuie sa-si asume declaratiile din moment ce le face.” Daca in prezent detine functia de secretar al organizatiei judetene, primarul Turzii, Tudor Stefanie si-a depus candidatura pentru functia de prim-vicepresedinte. “Deocamdata doar eu si domnul Buda ne-am depus candidaturile. Vor fi doua posturi de primvicepresedinti, zece de vicepresedinti si opt de secretari generali, la nivel de judet. Pina miercuri trebuie sa definitivam. Saptamina aceasta va mai fi o sedinta a Biroului Permanent Judetean”, a declarat Tudor Stefanie pentru monitorul.

Autostrada Transilvania bate pasul pe loc

La inaugurarea tronsonului Turda-Cimpia Turzii, premierul Emil Boc a declarat ca proiectul Coridorului 4 este prioritar, dar ca Autostrada Transilvania este pe primul loc la capitolul finantari din bani publiciLa inaugurarea tronsonului Turda-Cimpia Turzii, premierul Emil Boc a declarat ca proiectul Coridorului 4 este prioritar, dar ca Autostrada Transilvania este pe primul loc la capitolul finantari din bani publici     Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Eusebiu Pistru a declarat ca, in momentul de fata, prioritar pentru minister este Coridorul 4, lasind sa se inteleaga ca Autostrada Transilvania (A3) va trece pe plan secund in planurile Guvernului.     “In acest moment, bugetul Ministerului Transporturilor duce lipsa de resurse financiare, iar impreuna cu specialistii nostri cautam resurse financiare pentru a continua aceasta autostrada (Autostrada Transilvania - n.r.). Pentru 2011, avem foarte putine resurse financiare pentru Autostrada Transilvania”, a declarat Pistru pentru Hotnews.ro.    Sgircitu: “Asteptam graficul de lucrari”Referitor la aceste declaratii, Bogdan Sgircitu, directorul de comunicare din cadrul Bechtel a afirmat ca in functie de citi bani va aloca statul pentru autostrada, atiti km va primi. “Noi cautam, impreuna cu statul roman, toate variantele pentru finantarea lucrarilor. Ce a spus domnul Pistru nu este o noutate pentru noi. Primul ministru a declarat la inaugurarea celor zece km de autostrada dintre Turda si Cimpia Turzii ca proiectul Coridorului 4 este prioritar, dar ca Autostrada Transilvania este pe primul loc la capitolul finantari din bani publici. Noi asteptam ca statul sa ne comunice graficul de lucrari pentru anul viitor, urmind ca sa stabilim exact ce vom face”, a declarat Sgircitu.    Jonctiune la Sibiu cu Coridorul 4?Chiar daca statul roman nu mai are bani pentru finantarea proiectului este foarte putin probabil ca lucrarile sa se opreasca definitiv. In aceste conditii este posibila o regindire a lucrarilor la Autostrada Transilvania. Astfel, este posibil ca in urmatoarea perioada statul sa gaseasca resurse financiare pentru finalizarea tronsonului Cluj - Bors, urmind ca tronsonul spre Brasov sa intre in “conservare”.     Legind segmntul construit al A3 cu centura Sibiului s-ar putea face jonctiunea cu Coridorul 4 Aceasta varianta este cu atit mai credibila cu cit la Suplacu de Barcau, in judetul Bihor, lucrarile au inceput de ceva vreme.     Sgircitu a declarat ca nu conteaza pe ce tronson se va lucra, atit timp cit statul va oferi conditiile pentru a se incepe lucrul. “Noi suntem dispusi sa fim flexibili in ceea ce priveste lucrarile, atit timp cit statul roman va asigura frontul de lucru, descarcarea de sarcina arheologica si finantarea”, a spus el.    Atribuirea fara licitatie opreste A3Declaratiile secretarului de stat din Ministerul Transporturilor vin dupa ce Emil Boc a spus, la inaugurarea ultimilor zece km din Autostrafda Transilvania ca prioritar pentru stat este Coridorul 4, deoarece pentru acesta se pot accesa bani europeni, in conditiile in care pentru proiectul Autostrazii Transilvania este imposibil acest lucru, pentru ca legislatia europena este foarte clara, exceptind de la finantarea europeana proiectele de infrastructura care au fost atribuite prin incredintare directa si nu prin licitatie. Totusi, premierul a mentionat ca se vor gasi bani si pentru continuarea lucrarilor la A3.

Alba: Sute de persoane la debutul festivitatilor de la Alba Iulia

Manifestarile dedicate Zilei Nationale au debutat, miercuri, la Alba Iulia, în acordurile Imnului National si Imnului Eroilor, în prezenta câtorva sute de persoane, printre care multi tineri, printr-un ceremonial si depuneri de coroane si jerbe de flori la statuile lui Ionel I.C. Bratianu si Iuliu Maniu, doi dintre principalii ctitori ai României Mari.     Au fost depuse coroane de flori din partea Presedintiei, Parlamentului, Guvernului, Partidului Social Democrat, Partidului Democrat Liberal, Partidului National Liberal, Uniunii Nationale pentru Progresul României, Partidului România Mare, Partidului National Taranesc Crestin Democrat. Printre cei prezenti la debutul festivitatilor prilejuite de împlinirea a 92 de ani de la Marea Unire s-a numarat si fostul premier Victor Ciorbea, originar din judetul Alba. Guvernul a fost reprezentat la Alba Iulia de catre Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educatiei, si de Ladany Arpad, seful Garzii Financiare, ambii din judetul Alba, informeaza AGERPRES.

Emil Boc in mesajul de 1 Decembrie: Dupa aproape un secol, nimic semnificativ nou in favoarea drepturilor omului

Premierul Emil Boc spune, în mesajul sau de 1 Decembrie, ca, desi a trecut aproape un secol de la Rezolutia votata de Marea Adunare Nationala la Alba-Iulia, acest lucru înca nu a adus, în sistemele democratice moderne, nimic semnificativ nou în favoarea drepturilor omului si drepturilor civile.     'Rezolutia votata de Marea Adunare Nationala la Alba-Iulia proclama ''libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare'', ''libertate autonoma confesionala pentru toate confesiunile din Stat'', ''drept de vot direct, egal si pentru ambele sexe'', ''desavârsita libertate de presa, asociere si întrunire, libera propaganda''. Aproape un secol de la acel moment înca nu a adus, în sistemele democratice moderne, nimic semnificativ nou în favoarea drepturilor omului si drepturilor civile', spune seful Executivului în mesajul adresat românilor si postat pe site-ul Guvernului, relateaza AGERPRES.

Statuia ecvestra a Regelui Carol, din Piata Revolutiei, vandalizata

Statuia ecvestra care îl reprezinta pe Regele Carol I, amplasata în Piata Revolutiei, a fost vandalizata, persoane necunoscute scriind pe soclul acesteia cu vopsea rosie unele texte.     Statuia, care urmeaza sa fie inaugurata, era inscriptionata, miercuri dimineata, pe doua parti ale soclului. Pe partea frontala, sub placuta pe care este trecut numele Regelui Carol I, era scris cu vopsea rosie ''Cinste lui'', iar pe partea laterala stânga era scris ''Domnule Oprescu, de ce nu e gata stadionul national, cum ati promis? Demisie!'', informeaza AGERPRES.