monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Investitii Meditur pentru anul 2010

Societatea de transport Meditur are in program, pentru anul in curs, o serie de proiecte si  investitii importante. In decursul anului 2010, societatea doreste sa achizitioneze 5 autobuze, aparate electronice de autotaxare pe toate mijloacele de transport in comun, plus sisteme automate de eliberare a biletelor si a abonamentelor. Unul dintre planurile prioritare din acest an este realizarea unui proiect de modificare de retea a intersectiei dintre Str. Garii si Soseaua Sibiului.      „Aceste investitii insumeaza circa 1.300.000 lei, bani care provin de la Consiliul Local Medias, dar si din sursele proprii ale societatii“, a declarat Dan Voinea (foto), directorul societatii Meditur.

Record de sedinte

Alesii mediesenilor au avut anul trecut un program extrem de incarcat.Alesii locali au avut un an 2009 plin. Pe langa sedintele ordinare din fiecare luna, acestia au participat la nu mai putin de 14 sedinte extraordinare, un adevarat record pentru Consiliul Local Medias. In total, in cele 26 sedinte, au fost votate 371 proiecte de hotarare. „Cele mai multe decizii s-au referit la hotarari privind stabilirea modalitatilor de valorificare a bunurilor care apartin domeniului public sau privat al Mediasului. Este vorba de dezmembrarea de imobile, inchirierea prin licitatie publica a unor imobile, concesionarea unor terenuri prin licitatie publica, repartizarea de locuinte ANL, dar si repartizarea unor spatii asociatiilor non-profit. Alte hotarari au vizat aprobarea, modificarea sau completarea unor regulamente ale directiilor si serviciilor aflate in aparatul de specialitate al primarului precum si ale institutiilor si serviciilor publice de interes local din municipiul Medias” precizeaza Alina Stefan, purtatorul de cuvant al Primariei Medias.     Fara buget aprobat Municipiul Medias a intrat in 2010 fara a avea bugetul local aprobat. Acesta va fi supus atentiei Consiliului Local cel mai probabil in sedinta ordinara de la sfarsitul lunii in curs. Aceasta este programata pe 25 ianuarie. Inainte de a fi aprobat sau nu de catre alesii locali medieseni, bugetul va face obiectul unei dezbateri publice.

Mai putini beneficiari

Numarul mediesenilor care au solicitat ajutoare de incalzire este mult mai mic decat in urma cu un anCele 4.344 familii din municipiul Medias beneficiaza de un ajutor financiar cuprins intre 19 si 262 de lei, in functie de venitul lunar pe membru de familie. De asemenea, 115 familii care se incalzesc cu lemne beneficiaza si ele de ajutor financiar. „In luna decembrie au beneficiat de ajutor de incalzire pe gaz 4.344 de persoane, mai mult fata de luna noiembrie, cand au beneficiat de acest ajutor 4.087 de persoane. Incepand cu luna decembrie au fost preluate cereri si de la persoanele care au un venit de 615 lei pe cap de familie, acest lucru in urma modificarilor legislative. Astfel, pentru persoanele care au un venit sub 155 lei, acestia primesc subventie in valoare de 262 lei, subventia maxima, iar cei cu venit intre 540,1 si 615 lei, primesc 19 lei, subventia minima” precizeaza Alina Stefan, purtatorul de cuvant al Primariei Medias.     Plafoane modificatePlafoanele de venit la ajutoarele pentru incalzire s-au modificat, iar ulterior s-a revenit. Astfel, din 1 ianuarie 2008, plafonul a crescut ca urmare a unei hotarari a Guvernului Romaniei, de la la suma de 500 lei la 615 lei. Ulterior, s-a revenit la plafonul de 500 lei, pentru ca in luna decembrie a anului trecut, Guvernul Romaniei sa revina din nou la plafonul maxim de 615 lei. Valoarea maxima a venitului pana la care se acorda ajutoare pentru incalzire este stabilita anual de guvern. „De aceste subventii pot beneficia persoanele care folosesc incalzirea cu gaze naturale cu venituri cuprinse intre 155 si 615 lei pe membru de familie, valoarea plafonului fiind cuprinsa intre 19-262 lei. Pentru persoanele care folosesc incalzirea pe lemne valoarea plafonului este cuprinsa intre 16 – 58 lei” mai spune Alina Stefan. Cererile pentru acordarea ajutorului de incalzire se primesc in continuare la sediul Directiei de Asistenta Sociala, pentru familiile care nu depasesc venitul pe membru de 615 lei.    Acte necesareLa depunerea cererii pentru subventia de gaz mediesenii trebuie sa prezinte o serie de acte. Astfel ei trebuie sa predea copii dupa factura de gaz, actul de identitate al titularului, si acte doveditoare ale veniturilor pentru ultima luna. Acestea pot fi fluturasul de salariu, cuponul de pensie, cuponul de somaj, cuponul de ajutor special lunar acordat persoanelor cu handicap, sau acte care sa ateste alte venituri realizate.

Revista pentru copii

Dupa o perioada buna de munca, biblioteca municipala „Stephan Ludwig Roth” gazduieste, astazi, de la ora 13, lansarea revistei copiilor „Cavalerul Winnie”, editata in cadrul proiectului „ Vreau sa devin cavaler”, demarat in anul 2009 si co-finantat de Consiliul Judetean Sibiu, prin Biblioteca Judeteana „ASTRA”. De la ora 13, la sediul bibliotecii sunt asteptati atat copii, cat si parinti, bunici si profesori sa participe la un scurt spectacol de poezie, dans medieval si, in acelasi timp sa viziteze expozitia realizata cu aceasta ocazie. Revista este in format A5, color, are 16 pagini si a fost tehnoredactata de Daniela Lupu, referent in cadrul Serviciului Cultura si Spectacol. Fotografiile sunt realizate de Razvan Togan si Razvan Ghica, referenti, iar manager de proiect este Antonela Sofia Barbu, sef serviciu in cadrul Directiei pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret. Revista va fi distribuita bibliotecilor scolare din Medias, precum si celor din localitatile Ighisu Nou, Blajel, Bazna, Darlos si Mosna.      In 2010, acest proiect va continua si se va extinde in alte cinci localitati invecinate Mediasului.

"Masinile mortii" plimbate prin oras

“Masinile mortii” sint plimbate pe cite o platforma prin tot municipiul Alba Iulia de catre Serviciul Politiei Rutiere al IPJ Alba, pentru a-i speria pe soferii tentati sa calce mai tare acceleratia. Este vorba despre cele doua masini, sau mai exact, ce a mai ramas din autoturismele care in urma cu aproximativ o saptamina au fost protagoniste in carnagiul produs pe DN1, in apropiere de Balomir in care au murit 6 persoane, iar alte 2 au fost internate in stare foarte grava la Spitalul Judetean Alba. Soferul unui autoturism Dacia Logan s-a angajat atunci neregulamentar în depasirea unei coloane de autovehicule, a iesit pe contrasens si a intrat în coliziune cu o alta masina. Înca doua autovehicule au fost implicate în accident.Cinci persoane si-au pierdut viata pe loc si înca trei au fost transportate la Spitalul Judetean din Alba Iulia. Este vorba despre doi copii de 7 si 9 ani, si despre o tinara de 19 ani. Tinara Roxana P., care se afla pe bancheta din spate a masinii a carui sofer nu era vinovat de producerea accidentului a murit a doua zi dimineata la Spitalul Judetean Alba. 

Un castel si un conac boieresc au fost scoase la vinzare

Un castel construit în perioada interbelica si un conac boieresc din secolul al XVIII-lea din judetul Alba au fost scoase la vânzare de proprietari prin intermediul unor agentii imobiliare. Construit în urma cu peste 70 de ani, castelul de la Botesti-Izvorul Ampoiului a servit ca resedinta de vara pentru familia lui Ion Gigurtu, fost premier al României si mare om de afaceri în perioada interbelica. Compus din 19 camere, castelul a fost construit pe parcursul a patru ani. Dupa nationalizarea sa, imobilul a fost folosit ca sediu al unei societati miniere, iar din anii 50, ca local de scoala pentru copiii din zona si ca tabara scolara, în timpul verii. La începutul anilor 80, cladirea a fost data unei unitati militare. Castelul a fost folosit ca locatie pentru turnarea unor secvente din filmul lui Sergiu Nicolaescu, ‘Noi, cei din linia întâi’. În toamna lui 2003, Consiliul Judetean Alba a scos la vânzare castelul. Dupa mai multe licitatii la care nu s-a prezentat nimeni, acesta a fost cumparat în 2004 de o firma italiana, cu peste 400.000 de lei, cu intentia de a amenaja un hotel. Între timp, se pare ca actualul proprietar a renuntat la idee, castelul fiind scos la vânzare contra sumei de 550.000 de euro.Conacul boieresc Teleky de la Telna, comuna Ighiu, construit în secolul al XVIII-lea, a fost scos, de asemenea, la vinzare de catre proprietar. Acesta solicita 300.000 de euro. Recent restaurat, în conac este amenajata în prezent o pensiune cu circuit închis, cu 24 de locuri de cazare. A. P. 

Si ei sarbatoresc "Luceafarul"

Micutii albaiulieni de la Gradinita numarul 12 din resedinta de judet au participat ieri la un inedit concurs de recitare de poezii. Momentul s-a dorit a fi un omagiu cultural adus “Luceafarului poeziei romanesti”, Mihai Eminescu, de la nasterea caruia se implinesc in acest an 160 de ani. Concursul, desfasurat sub titlul “Eminescu si Copii” s-a finalizat prin acordarea de diplome si mici premii. C.M.S. 

Optimism moderat pentru 2010

Anul 2010 este privit cu optimism moderat de catre politicieni. Desi criza economica pare departe de a se fi terminat, pentru judetul Alba exista semne bune, care ar trebui sa duca la o revigorare economica sau cel putin sa limiteze efectele unui an care a afectat grav judetul Alba, dublarea numarului de someri fiind unul din cele mai relevante aspecte. O sinteza a ceea ce ar trebui sa se intimple in acest an, in judetul Alba, a fost facuta de senatorul PDL de Alba, Alexandru Peres, care a vorbit atit despre ceea ce este sigur, cit si despre sperante.Cele mai bune vesti vin din partea investitorilor straini. “Este vorba despre relocarea celor doua linii de fabricatie la Cugir. Este vorba despre 120 de locuri de munca la Cugir, de la 1 aprilie. Cred ca nu-i vorba de o pacaleala. Cele doua linii de fabricatie la Star Transmission relocate din Germania vor trebui deja sa intre in productie”, a declarat Alexandru Peres. El a precizat ca si la Blaj “Rexroth doreste inca o linie de fabricatie pentru prelucrari prin aschiere”. In sfirsitDupa ce anul trecut s-a reusit rezolvarea partii de “hirtogarie”, in acest an Agentia Nationala a Zonei Montane ar urma sa functioneze, in sfirsit, la Alba Iulia. Activitatea efectiva ar trebui sa inceapa in primavara. “Agentia Nationala a Zonelor Montane va trebui sa fie o institutie importanta, cel putin pentru judetul nostru. Aici exista niste eforturi mari. Va fi centru de comanda pe ce inseamna politici si proiecte pentru zonele de munte, care inseamna 27 de judete. Acesta va fi la Alba Iulia. Sigur impreuna cu centrul de la Vatra Dornei, care va fi zona de practica si de aplicabilitate a acestor politici. Vor fi mina in mina. Sintem in discutie si cu consiliul judetean si cu primaria municipiului pentru a gasi un spatiu si a demara efectiv procedura pe organigrama pentru angajari. De aici incolo e treaba Ministerului Agriculturii, pentru ca va depinde de Ministerul Agriculturii. Dar va fi un centru important pentru judetul Alba si din punctul de vedere al personalizarii judetului, pentru ca se tot vorbeste de regionalizare, regrupare si asa mai departe. Noi avem nevoie de institutii puternice, nationale (...) Organigrama probabil ca a venit, urmeaza sa vina prin buget banii, pentru ca nu poti sa angajezi daca nu ai sursa de venit, salariile, bani pentru cheltuieli. Probabil ca dupa buget se va declansa procedura de concurs pentru aceste pozitii. Daca trece bugetul in ianuarie, probabil ca se vor face angajarile in februarie sau martie”, a afirmat senatorul PDL de Alba.PosibilitatiAlte doua investitii importante pentru judet se afla in sfera posibilului. “Este problema Cupruminului. Sa vedem cum reusim sa pornim Abrudul, care fara aceasta unitate economica este ca si Zlatna, un oras aproape mort. Mai este vorba de Rosia Montana Gold Corporation. Sa vedem ce facem, pentru ca reactiile sint in ideea de a porni aceasta investitie. Unii sint pro, altii sint contra. O sa discutam si o sa vedem. Turism nu facem, numai asa pe povesti. Cealalta problema, agresarea mediului, sigur va trebui sa vedem daca sint in limitele admise de Uniunea Europeana si de legislatie care este foarte dura, vedem daca putem sa pornim”, a spus Alexandru Peres. El a aratat ca banii care vor fi cheltuiti in judet vor fi cel putin la limita anului trecut, dar parlamentarii de Alba vor incerca sa mai aduca fonduri suplimentare, prin hotariri de Guvern, pe obiective specifice. “In proiectul de buget al Consiliului Judetean Alba, banii sint in limitele anului trecut si chiar cu ceva in plus. Pe de alta parte, noi incercam, prin hotarire de Guvern, sa scoatem bani din fondul de rezerva, pentru ca avem nevoie de banii acestia aici. Deci sint lucruri concrete care se intimpla, adica ar fi bine sa se intimple in 2010 in judetul Alba”, a conchis senatorul.  

Gripa noua da idei afaceristilor

Daca in urma cu 2-3 saptamini medicii asteptau pacientii la vaccinare fara prea mult succes, acum localnicii se inghesuie mai ceva ca la cozile de pe vremea regimul comunist. Ca dovada, la numei trei zile de la prima solicitare de suplimentare a stocului de vaccin cu 10.000 de doze, autoritatile locale fac o noua cerere in acest sens. Astfel, alte 10.000 de vaccinuri sint asteptate sa ajunga in judet la inceputul saptaminii urmatoare, iar medicii spun ca mai au jumatate din cele primite la inceputul acestei saptamini. Totalul dozelor administrate ajunge astfel in judetul Alba la peste 22.000. De la inceputul isteriei, in Alba s-au vaccinat peste 1.000 de persoane pe zi, iar ritmul in care se administreaza Cantgrip continua sa fie sustinut. Deocamdata insa, vaccinarea nu isi arata efectele, numarul cazurilor ajungind la 79, dupa confirmarea a inca 4 cazuri. Testul mincinos!?Daca producatorii de vaccin se pot declara multumiti de ritmul in care se vaccineaza populatia, unii “investitori privati” s-au gindit sa nu scape nici ei o astfel de oportunitate. Asa ca, de citeva zile, in mai multe farmacii a aparut “testul pentru gripa porcina”. Chitul este importat din Italia si costa echivalentul in lei a cinci euro. Teoretic, in doar 15 minute acest test va poate spune daca suferiti sau nu de gripa. Specialistii avertizeaza insa ca aceste teste sint capabile sa detecteze noul virus doar pe baza esantioanelor de secretii respiratorii care contin virusul in concentratie mare. Atunci cind virusul este prezent in concentratie mica, rezultatele sint mai mult decit neconcludente. Chiar daca il vind, farmacistii din Alba spun si ei ca nu pot recomanda acest produs si ca ii sfatuiesc pe oameni fie sa isi faca analizele medicale, fie sa se vaccineze cu Cantgrip, pentru a avea parte de siguranta. Acord scris!Daca in urma cu doua zile anuntau ca in cazul vaccinarii minorilor de pina la 16 ani se va solicita doar dezacordul parintilor, autoritatile si-au schimbat intre timp abordarea. “Vaccinarea copiilor cu virste cuprinse intre 6 si 16 ani va fi realizata numai cu acordul scris al parintilor. In absenta acelui consimtamint scris, copilul nu poate fi vaccinat in scoala”, spune ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Precizarile vin dupa ce secretarul de stat, Adrian Streinu Cercel a trimis medicilor o nota scrisa din care reiesea ca “nu este necesar acordul scris al parintilor sau al tutorilor legali ai copiilor privind vaccinarea”. Tot de la nivel central vine si o precizare referitoare la compusul pe baza de mercur folosit la vaccinul Cantgrip. In fapt, autoritatile spun ca la vaccinul romanesc stabilizatorul nu contine mercur ci o solutie care se elimina prin rinichi.  

Inca doua decese din cauza gripei noi

Celelalte trei decese au fost inregistrate in rindul unor barbati de virsta medie, care sufereau de boli asociate. Cea de-a patra victima, o femeie bolnava de diabet, a murit saptamina trecuta, iar cel mai recent deces a fost inregistrat marti, un barbat de 55 de ani, din Petresti. Confirmarea faptului ca cele doua persoane au suferit si de gripa de tip nou a fost data publicitatii de Directia de Sanatate Publica (DSP) Alba doar joi. Numarul imbolnavirilor cu gripa noua a ajuns in judet la 79. A. P.   

Horoscop zilnic

Berbec De dimineata aveti ocazia sa demarati o afacere. Va recomandam sa nu va pripiti. Mai stati doua-trei zile inainte de a lua o hotarire! Astazi sint favorizate relatiile cu partenerul de viata si aveti toate sansele sa petreceti impreuna o seara romantica. Taur Nu sinteti prea comunicativ, motiv pentru care relatiile sociale si sentimentale pot avea de suferit. Va recomandam sa nu incepeti activitati noi sa nu incepeti noi afaceri, chiar daca primiti propuneri din partea prietenilor. Gemeni Sinteti intr-o forma intelectuala deosebita. Aveti succes in activitatile legate de familie si camin. Va sfatuim sa va stabiliti clar prioritatile, ca sa nu pierdeti timpul. Ascultati si parerile partenerului de viata! Rac Simtiti nevoia sa vorbiti cu o persoana de sex opus, despre problemele dumneavoastra sentimentale. Este posibil sa credeti ca sinteti neglijat. Va sfatuim sa nu va lasati prada melancoliei. Starea de inhibitie si lipsa de sociabilitate ar putea sa agraveze neintelegerile cu persoana iubita. Leu S-ar putea sa fiti indispus si sa nu aveti chef de nimeni si de nimic. Riscati sa va izolati. Va recomandam sa fiti mai sociabil. Problemele care va framinta nu sint chiar atit de grave cum credeti. Fecioara Nu este o zi favorabila calatoriilor si cistigurilor financiare. Inhibitia si lipsa de sociabilitate ar putea sa va conduca la esecuri in afaceri si deziluzii in plan social. Relatiile sentimentale nu au de suferit, daca acordati mai mult timp problemelor partenerului de viata. Va recomandam sa fiti mai comunicativ. Balanta Astazi sinteti putin inhibiat, motiv pentru care puteti avea dificultati de comunicare. Va recomandam sa evitati iesirile cu prietenii si, mai ales, cu persoanele importante. Evitati investitiile si nu cumparati obiecte de valoare! Riscati sa regretati. Scorpion Dimineata, colegii si familia fac eforturi sa va scoata din starea de apatie care va face de nerecunoscut. Ar putea fi de vina obosela acumulata sau problemele financiare care va framinta. Va recomandam sa nu luati decizii importante de unul singur. Nu incepeti activitati delicate, care necesita multa atentie! Sagetator Nu este o zi favorabila intilnirilor cu prietenii. Resimtiti o stare de inhibitie care va impiedica sa va exprimati clar. Va recomandam sa nu faceti investitii si sa nu cumparati obiecte de valoare, pentru ca s-ar putea sa regretati. Incercati sa va relaxati si sa faceti planuri de viitor, pentru familie! Capricorn Astazi simtiti nevoia sa schimbati ceva sau sa faceti lucruri noi. Este o zi favorabila relatiilor sentimentale si treburilor casnice. S-ar putea ca cei din jur sa nu va aprecieze ideile la adevarata lor valoare. Va recomandam sa nu semnati documente oficiale si sa nu faceti afaceri. Varsator De dimineata aveti multe probleme de rezolvat, dar aveti suficienta energie pentru a le face fata. S-ar putea sa intimpinati dificultati de natura financiara. Va recomandam sa acordati mai multa atentie relatiilor sentimentale si familiei. Pesti Va sfatuim sa o lasati mai usor cu munca si sa va aplecati mai mult spre problemele sentimentale. Aminati-va proiectele de afaceri, pentru ca s-ar putea sa pierdeti o suma importanta! Va recomandam sa va ocupati de treburi casnice, de rutina.   Horoscopul copiilor - Copilul Leu Copilului Leu ii place sa conduca oriunde s-ar afla: in casa, pe terenul de joaca sau in clasa. El trebuie sa fie lider in toate jocurile de copii pentru ca altfel se va imbufna. Totul trebuie sa se desfasoare asa cum vrea el si atita timp cit se va intimpla acest lucru, el va ramine senin, bucuros, strengar si fericit. In momentul in care este fortat sa faca altfel, fie se va lupta ca un leu furios, fie se va retrage descurajat ca un leu ranit. Este intotdeauna plin de entuziasm si de idei stralucite si este mai bine sa il sustii in activitatea lui. Desi multe dintre ideile lui il vor preocupa doar pe el, nu il descuraja, pentru ca, altfel, ar putea fi afectat pentru restul vietii. Va incerca sa faca pe seful fata de alti copii, dar asta este una dintre caracteristicile de baza ale personalitatii lui. Incearca sa il stapinesti cu blindete, dar nu il mustra niciodata de fata cu alte persoane. Un copil Leu este foarte mindru, asa ca ai grija sa nu il ranesti niciodata. Ar trebui sa-l incurajezi in activitatile lui de lider, dar si sa-l inveti sa accepte sa fie condus de altii. Ii place sa isi dea aere, asa ca asigura-te ca nu va deveni prea laudaros. Un copil Leu va face orice pentru a-si pastra demnitatea, chiar daca acest lucru inseamna sa nu plinga dupa ce cade de pe bicicleta a treia oara. Ii place sa i se dea atentie si, intr-un fel sau altul, reuseste sa o obtina. Va fi destul de neatent, indraznet si energic. Brusc, poate intra intr-o faza de letargie si nu se va misca cu nici un pret. Atunci va fi momentul sa il faci sa inteleaga ca trebuie sa isi indeplineasca sarcinile pentru ca nimeni nu are timp sa ii preia si responsabilitatile sale. Va trebui sa il inveti, ca parinte, sa respecte drepturile celorlalti. Tine minte ca cea mai buna cale de a imblinzi un leu este aceea de a-i oferi multa dragoste, dar si o mica bataie cind este cazul. Daca vei intilni un copil Leu foarte timid, linistit si interiorizat, atunci sa stii ca acest lucru s-a intimplat pentru ca a fost ranit extrem de mult in orgoliu. Pentru a face un leu sa iasa din vizuina lui, trebuie doar sa il apreciezi, sa ii acorzi atentia cuvenita si sa ii ascuti trasaturile. Daca nu vei face aceste lucruri cit mai rapid, frustrarea lui poate lua o intorsatura periculoasa. Baietii Leu sint foarte masculinizati, iar fetele, foarte feminine. Inca din copilarie, copilului Leu nu-i vor placea micile sarcini si se va opune indeplinirii lor. Da-i ceva de lucru care sa presupuna unele responsabilitati si un statut autoritar din partea lui si atunci nu va fi nevoie sa-i spui de doua ori. Este destul de istet si prinde foarte repede lucrurile noi, dar numai daca vrea. S-ar putea sa fie lenes in privinta studiilor si va trebui sa fii foarte rabdator daca vrei sa il faci sa munceasca mai mult. Il poti ambitiona spunindu-i ca invatind poate ajunge in top si asa va fi superior celorlalti copii. Nu vei gasi niciodata un copil Leu facind avioane, in loc sa isi indeplineasca sarcinile de la scoala. Nu uita sa il feliciti si sa il imbratisezi in momentul in care devine primul in clasa. Are nevoie de mai multe complimente, indiferent de cite a primit pina atunci. Cuvintul “economii’ este strain de copilul Leu, pentru ca este inclinat catre extravaganta. Mare parte din banii pe care ii are se vor duce pe imprumuturi catre prieteni, pe care, adesea, uita sa le ceara inapoi. Leii sint printre putinele semne ale intregului zodiac care sint atrasi de sexul opus. De aceea, se vor indragosti si vor suferi din dragoste destul de des. Cei mai multi copii Leu iubesc petrecerile, pentru ca in cadrul unor astfel de evenimente pot deveni centrul atentiei. Ei au nevoie de libertate si cuvintele aspre le vor rani ego-ul. Ai rabdare, fii indulgent, putin strict si foarte iubitor cind ai un copil Leu, pentru ca astfel va deveni un leu sigur pe el, generos, mindru si puternic!  

"Sifonati" in trafic

Miercuri dimineata la ora 07.00, a avut loc un accident cu victime pe DN 1 în afara localitatii Rahau. Anastasov T., de 50 ani, domiciliat în localitatea Silistra-Bulgaria, în timp ce conducea un autotractorul care tracta o semiremorca, a efectuat manevra de depasire a unui autovehicul în zona interzisa, semnalizata cu indicator rutier si marcaj longitudinal continuu, iar la revenirea pe banda sa de mers a acrosat cu semiremorca, un autoturism condus din sens opus de catre Marius C., de 27 ani, domiciliat în localitatea Navodari, jud. Constanta. În urma accidentului, Calin M. V. a suferit leziuni corporale, respectiv “fractura maleola picior sting”, iar Cristina C., de 23 ani, domiciliata în localitatea Navodari, pasagera în autoturismul condus de Marius C., a suferit leziuni corporale usoare. Politistii rutieri continua cercetarile în vederea stabilirii tuturor împrejurarilor producerii evenimentului rutier. C.F. 

Bicicleta ...penala

Politia municipiului Sebes a fost sesizata miercuri prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 de catre un barbat de 51 ani din municipiul Sebes despre faptul ca o persoana necunoscuta i-a sustras bicicleta personala din fata unui local din municipiul Sebes.Patrula de siguranta publica s-a deplasat la locul indicat unde au procedat la identificarea principalului suspect în persoana lui Horatiu V., de 18 ani, din aceeasi localitate. Prejudiciul în valoare de 300 lei a fost recuperat si restituit partii vatamate. Cercetarile continua sub aspectul comiterii infractiunii de furt calificat, precum si în vederea documentarii întregii activitati infractionale a acestuia. C.F. 

Incepe anotimpul reducerilor!

Desi in mod oficial, sezonul de reduceri se va da abia astazi, majoritatea magazinelor de profil au facut discounturi semnificative pentru a-si atrage cit mai multi clienti inca dinainte de sarbatori in asa zisa “luna a cadourilor”, pentru a “le scoate ochii romanilor” dupa modelul occidental. Praf in ochi in cazul magazinelor de “firma” sau de fite, (se potriveste mai bine), in conditiile in care balanta reducerilor este de fapt jonglata din adaosul comercial practicat in restul anului si care in multe cazuri depaseste chiar mai bine de doua ori pretul produsului de asa zisa “firma”. Pe toate vitrinele troneaza de acum afise care anunta reduceri de preturi de 40-50%, sau chiar 70 de procente. Tot “procente de firma” in conditiile in care la fiecare sfirsit de sezon, magazinele de fite trebuie sa-si lichideze stocurile de produse pe care oricum nu le mai cumpara nimeni. Si atunci solutia salvatoare, reduceri masive de preturi care creaza isterie in rindul cumparatorului, dupa acelasi model occidental. Chiar daca nu se calca in picioare cum fac vesticii la debutul sezonului de reduceri, romanii si implicit albaiulienii nu se pot rabda sa cumpere cite ceva la jumatate sau la mai putin de jumatate din pret. Asa au sentimentul ca au facut o afacere, chiar daca articolul vestimentar nu face decit sa zaca ulterior pe un umeras intr-un dulap. Dar nu conteaza. Omul e multumit ca “a fentat” jumatate din pret, comerciantul se bucura si el ca a scapat de marfa care oricum “expira” in ce priveste sezonul, si ca un adaos aproape cit pretul real al produsului i-a intrat in buzunar. Si daca toata lumea e multumita, sa vina reducerile!  

Elita orientarii, in Harghita

Peste 400 de sportivi, din 25 de tari, vor participa, in perioada 8 - 14 februarie, la cea mai importanta competitie sportiva hibernala organizata in ultimul deceniu din Romania, “Ski Orienteering Winter World Week – Saptamina Mondiala a Orientarii”, organizata la Miercurea Ciuc si in imprejurimi. Potrivit organizatorului concursului, Csucs Andras, competitia este organizata sub egida Federatei Internationale de Orientare si are loc in saptamina premergatoare Jocurilor Olimpice de Iarna 2010 de la Vancouver, transmite corespondentul NewsIn. Organizatorul concursulului a anuntat ca in saptamina mondiala a orientarii vor fi prezenti la Miercurea Ciuc sportivi din elita mondiala a orientarii pe schiuri. Astfel, concomitent cu Campionatul European de Seniori, care este si etapa de Cupa Mondiala, vor concura si vedetele de odiniora, in cadrul Campionatului Mondial de Veterani. Totodata, in cadrul Campionatului Mondial de Juniori (U17) si cel al Campionatului European de Tineret (U20) se va intrece si viitoarea generatie a acestui sport.  

Protestul lui Milan

Atacantul Milan Jovanovic (Standard Liège), a cistigat premiul “Gheata de aur”, care recompenseaza cel mai bun fotbalist din campionatul Belgiei in 2009, dar acesta nu a fost prezent la ceremonie in semn de protest. Sirbul nu si-a ridicat trofeul, fiind pentru prima data cind se intimpla acest lucru, iar premiul i-a fost oferit premierului belgian, Yves Leterme, care este unul dintre suporterii echipei pregatite de Laszlo Bölöni. Presa a scris ca jucatorul nu s-a dus la ceremonie in semn de protest fata de publicatia care a scris ca unul dintre colegii sai, Alex Witsel, este printre cei mai detestati oameni in Belgia dupa ce si-a accidentat grav un adversar.  

Janko - marcatorul anului

Atacantul austriac Marc Janko, care evolueaza la Red Bull Salzburg, a fost desemnat cel mai bun marcator din campionatele lumii, el avind 39 de goluri in anul 2009, conform unui clasament dat, ieri, publicitatii de Federatia Internationala de Istorie si Statistica (IFFHS). Marc Janko a marcat cele 39 de goluri in 34 de partide, avind astfel o medie de 1,147 de reusite pe meci. Locul secund in acest clasament este ocupat de uruguayanul Diego Forlan (Atletico Madrid), care a punctat de 32 de ori in 33 de meciuri, in timp ce pe ultima pozitie a podiumului este ocupata de Samuel Eto’o (FC Barcelona), care a reusit 30 de goluri in 36 de meciuri.  

Cupe in Europa - Cormorani zgribuliti

Cupa Angliei: Formatia FC Liverpool, adversara Unirii Urziceni in 16-imile Ligii Europa, a pierdut miercuri seara, scor 1-2, meciul disputat impotriva formatiei Reading (liga secunda), in turul III al Cupei Angliei, fiind eliminata din competitie, informeaza site-ul oficial al gruparii. Liverpool a deschis scorul prin autogolul lui Bertrand (‘45), care a deviat in proprie poarta sutul lui Steven Gerrard. Cu 30 de secunde inainte de terminarea celor 90 de minute, oaspetii au primit o lovitura de pedeapsa, pe care islandezul Gylfi Sigurdsson a transformata, iar in min. 100 Shane Long a dat “cormoranilor” lovitura de gratie. “Rezultatul din Cupa este unul cu adevarat prost. Toti ne-am dorit sa ajungem mai departe si sintem cu adevarat dezamagiti. Echipa a muncit mult, dar lucrurile nu au mers asa cum am vrut. Rezultatul nu se mai poate schimba acum. Sint suparat ca am dezamagit si suporterii, deoarece ei ne-au sustinut”, a spus antrenorul Rafael Benitez, ingrijorat de accidentarile suferite de Fernando Torres, Steven Gerrard si Yossi Benayoun. In alte partide din turul III al Cupei Angliei (rejucari) s-au inregistrat rezultatele: Birmingham - Nottingham Forest 1-0; Bristol - Cardiff 1-1; Coventry - Portsmouth 1-2; Derby - Milwall 1-1 (gazdele s-au calificat la lovituri de departajare); Queen’s Park - Sheffield United 2-3; Newcastle - Plymouth 3-0. Cupa Spaniei. Barcelona, care a cistigat toate trofeele posibile in sezonul trecut a suferit o lovitura neasteptata, eliminarea din optimile Cupei Spaniei. De fapt, evenimentul s-a consumat inca din partida tur, cind FC Sevilla a cistigat cu 2-1 pe “Nou Camp”. La Sevilla, Barça a cistigat cu 1-0 prin golul marcat in min. 64, de Xavi, dar victoria a fost insuficienta pentru campioana. Intr-o alta partida, Osasuna Pamplona a dispus in fata propriilor suporteri, cu 1-0, de formatia de divizie secunda Hercules Alicante, prin golul inscris de Masoud in minutul 48. in meciul tur, Hercules s-a impus cu 2-1, astfel ca Osasuna a obtinut calificarea in faza urmatoare a competitiei gratie golului marcat in deplasare. In partida de la Pamplona, antrenorul echipei Hercules Alicante, Esteban Vigo, nu l-a utilizat pe atacantul roman Ionel Danciulescu. O alta echipa de frunte eliminata este Valencia, care pierduse pe “Mestalla” prima mansa cu Deportivo La Coruña, scor 1-2. Valencia a pornit foarte bine returul de pe “Riazor” inscriind doua goluri prin “prietenul” nostru, sirbul Nikola Zigic in min. 11 si 29. Insa galicienii au redus din handicap in min. 50, prin Filipe, egalind scorul general, iar Rodriguez a marcat in min. 62, golul de 2-2. Alte rezultate: Villarreal - Celta Vigo 0-1 (1-1); Santander - Alcorcon 0-0 (in tur, 3-2); Getafe - Malaga 5-1 (1-2). Aseara s-au disputat meciurile Mallorca - Vallecano ( in tur, 1-2) si Atletico Madrid - Recreativo (0-3). Cel mai sigur lucru este, insa, ca in acest an “Copa del Rey” se joaca fara ambii granzi, Real Madrid si Barcelona. Cupa Italiei. Dupa Inter, Roma si AC Milan, s-au mai calificat in sferturi, Juventus si Catania. Torinezii au invins pe teren propriu cu 3-0 pe Novara (liga a III-a) prin reusitele lui Diego (‘24) si del Piero (‘77, ‘82 - penalty). Surpriza a fost realizata de echipa siciliana, care a invins in deplasare cu 2-1 pe Genoa. Fosta echipa a lui Dica a inscris doua goluri in start (Plasmati, min. 4 si 7), iar Rossi nu a reusit decit sa reduca din handicap, in min. 58.  

La doi pasi de victorie

n Perechea Monica Niculescu (Romania)/Chan Yung-Jan (Taiwan) s-a impus, ieri, in fata cuplului Gisela Dulko (Argentina)/Jie Zheng (China), scor 6-3, 6-4, intr-un meci din sferturile de finala la turneul de la Hobart (Australia). In semifinale, acestea vor intilni perechea Su-Wei Hsieh (Taipei) /Shuai Peng (China), cap de serie numarul 1, care a dispus cu 5-7, 6-3, 10-8 de perechea Anabel Medina / Magdalena Rybarikova (Spania / Cehia). In cealalta semifinala vor juca italiencele Sara Errani / Roberta Vinci, contra cuplului Chuang Chia-jung / Kveta Peschke (Taiwan / Cehia). Semifinalele probei de simplu se vor disputa astazi, dupa urmatorul program: Anabel Medina (Spania, nr. 1) - Aliona Bondarenko (Ucraina, nr. 4) si Shahar Peer (Israel) - Sara Errani - Italia. In sferturi s-au inregistrat rezultatele: Medina - Gisela Dulko (Argentina, nr. 6) 4-6, 7-6, 7-5; Bondarenko - Zheng Jie (China, nr. 7) 7-5, 7-5; Peer - Carla Suarez (Spania, nr. 5) 4-6, 7-6, 7-5; Errani - Kirsten Flipkens (Belgia) 6-3, 6-4. n Finala turneului international feminin de tenis de la Sydney (Australia), dotat cu premii in valoare de 600.000 dolari, se va disputa astazi intre americanca Serena Williams si rusoaica Elena Dementieva. In semifinale, favorita nr. 1, Serena Williams a invins-o in trei seturi, cu 3-6, 7-5, 6-4, pe frantuzoaica Arvane Rezai, in timp ce Dementieva s-a impus cu 6-3, 6-4 in fata Viktoriei Azarenka (Belarus). Si turneul masculin de la Sydney si-a stabilit semifinalistii dupa partidele: Richard Gasquet (Franta) - Potito Starace (Italia) 6-3, 7-6; Julien Benneteau (Franta) - Leonardo Mayer (Argentina) 6-4, 6-7, 6-0; Markos Baghdatis (Cipru) - Lleyton Hewitt (Australia, nr. 4) 4-6, 6-2, 6-3; Mardy Fish (SUA) - Peter Luczak (Australia) 7-6, 6-2. Programul semifinalelor: Baghdatis - Fish, Gasquet - Benneteau.n In aceste zile se desfasoara la Melbourne calificarile pentru primul turneu de Grand Slam al anului. In proba de simplu feminin, s-a aflat si o jucatoare din Romania, Simona Halep. Aceasta a pierdut in primul tur al calificarilor in fata frantuzoaicei Stéphanie Foretz, scor 4-6, 6-4, 4-6. Pe tabloul principal feminin vor fi prezente Sorana Cirstea, Raluca Olaru, Monica Niculescu, Edina Gallovits si Alexandra Dulgheru. Favoritii la Australian OpenDe asemenea au fost stabiliti capii de serie ai celor doua turnee de simplu, la care va participa intreaga elita a tenisului mondial: Masculin: 1. Roger Federer (Elvetia); 2. Rafael Nadal (Spania); 3. Novak Djokovic (Serbia); 4. Juan Martin del Potro (Argentina); 5. Andy Murray (Marea Britanie); 6. Nikolai Davidenko (Rusia); 7. Andy Roddick (SUA); 8. Robin Söderling (Suedia); 9. Fernando Verdasco (Spania); 10. Jo-Wilfried Tsonga (Franta); 11. Fernando Gonzalez (Chile); 12. Gaël Monfils (Franta); 13. Radek Stepanek (Cehia); 14. Marin Cilic (Croatia); 15. Gilles Simon (Franta); 16. Tommy Robredo (Spania); 17. David Ferrer (Spania); 18. Tommy Haas (Germania); 19. Stanislas Wawrinka (Elvetia); 20. Mihail Iujnii (Rusia); 21. Tomas Berdych (Cehia); 22. Lleyton Hewitt (Australia); 23. Juan Carlos Ferrero (Spania); 24. Ivan Ljubicic (Croatia); 25. Sam Querrey (SUA); 26. Nicolas Almagro (Spania); 27. Philipp Kohlschreiber (Germania); 28. Jurgen Melzer (Austria); 29. Viktor Troicki (Serbia); 30. Juan Monaco (Argentina); 31. Albert Montanes (Spania); 32. Jérémy Chardy (Franta)Feminin: 1. Serena Williams (SUA); 2. Dinara Safina (Rusia); 3. Svetlana Kuznetova (Rusia); 4. Caroline Wozniacki (Danemarca); 5. Elena Dementieva (Rusia); 6. Venus Williams (SUA); 7. Viktoria Azarenka (Belarus); 8. Jelena Jankovic (Serbia); 9. Vera Zvonareva (Rusia); 10. Agnieszka Radwanska (Polonia); 11. Marion Bartoli (Franta); 12. Flavia Pennetta (Italia); 13. Samantha Stosur (Australia); 14. Maria Sarapova (Rusia); 15. Kim Clijsters (Belgia); 16. Li Na (China); 17. Francesca Schiavone (Italia); 18. Virginie Razzano (Franta); 19. Nadia Petrova (Rusia); 20. Ana Ivanovic (Serbia); 21. Sabine Lisicki (Germania)’ 22. Daniela Hantuchova (Slovacia); 23. Dominika Cibulkova (Slovacia); 24. Maria José Martinez (Spania); 25. Anabel Medina (Spania); 26. Aravane Rezai (Franta); 27. Alisa Kleibanova (Rusia); 28. Elena Vesnina (Rusia); 29. Shahar Peer (Israel); 30. Katerina Bondarenko (Ucraina); 31. Aliona Bondarenko (Ucraina); 32. Carla Suarez (Spania). 

Donatia lui Armstrong

Rutierul american Lance Armstrong a promis, joi, ca va dona 250.000 de dolari victimelor cutremurului din Haiti, cel mai puternic seism inregistrat in aceasta tara in ultimii 200 de ani. Septuplul cistigator al Turului Frantei s-a declarat “profund intristat” de tragedia haitienilor. “In numele fundatiei Livestrong, de lupta impotriva cancerului) vom acorda 250.000 de dolari unor organizatii prezente la fata locului, intre care si Fundatia Clinton”,a  spus Armstrong.Sportivii americano-haitieni si-au exprimat ingrijorarea dupa cutremurul devastator de marti. “Imi imaginez prin ce trec cei de acolo si ma omoara... Este incredibil. Toti acei oameni in interiorul cladirilor care se prabusesc...”, a spus baschetbalistul Samuel Dalembert, component al echipei Philadelphia 76-ers. Pugilistul Andre Berto a marturisit ca membri ai familiei sale au decedat in urma seismului. “La fel ca multi alti americano-haitieni, familia mea incearca sa isi gaseasca apropiatii. Stim ca deja citiva au fost dati disparuti si ca altii au decedat”, a afirmat Berto, care a reprezentat statul Haiti la Jocurile Olimpice din 2004. Pierre Garcon, jucator al echipei de fotbal american Indianapolis Colts, a incercat sa ii sensibilizeze pe fani prin intermediul retelelor Twitter si Facebook. “Avem nevoie ca armata americana sa se deplaseze acolo cit mai curind. Cei patru milioane de haitieni care traiesc in afara tarii trebuie sa actioneze imediat, avem nevoie de ajutorul intregii lumi. Nu stim ce se va intimpla. Reconstructia va dura o vesnicie”, a precizat Garcon. Echipa lui Garcon a decis sa ajute victimele cutremurului din Haiti donind 10.000 de dolari Crucii Rosii americane. Formatia de baseball New York Yankees a promis ca va dona o suma mai importanta, 500.000 de dolari. 

Jessica Alba: Imi iubesc celulita, vergeturile si sinii lasati

Considerata femeia ideala în opinia oamenilor de stiinta, Jessica Alba sustine ca este departe de aceasta imagine. Dar nici nu îi pasa! Tocmai aceste imperfectiuni, marturiseste actrita, îi amintesc de bucuria de a o aduce pe lume pe micuta Honor Marie, acum în virsta de un an si sase luni. „Desi multi le considera defecte, eu am învatat sa îmi iubesc vergeturile. Sarcina a fost cea mai frumoasa perioada din viata mea. Asadar, da, îmi iubesc vergeturile, îmi iubesc sinii lasati si îmi iubesc celulita, de care oricum nu voi putea scapa vreodata. Daca tii mereu capul sus si gindesti pozitiv, toate aceste lucruri vor deveni irelevante. Încrederea în sine este cea mai importanta”, explica vedeta din „Cei patru fantastici” si „Sin City”. 

Andreea Marin, grasa si “pufoasa”

Cine nu a invidiat-o pe Andreea Marin macar odata pentru silueta ei?! Departe însa de lumina reflectoarelor televiziunii, partenera de viata a lui Stefan Banica Jr a uitat de regimurile alimentare si de sport si s-a lasat încet-încet prada delicateselor culinare. Asa ca nu mai mira pe nimeni ca, întoarsa din vacanta petrecuta în Dubai, fosta Zina a Surprizelor a afisat o forma rotunjoara, dupa cum a observat Gardianul. Transformarea Andreei Marin a putut fi observata în cadrul Galei Reader’s Digest, unde “zina” a tras la sorti cistigatorul unui premiu de 60.000 de euro oferit de editura. Ca un fel de ironie a sortii, editura a mai pus la dispozitie un premiu. O cina alaturi de Andreea Marin..Sa se anunte oare un început de an cu dieta si sport pentru Andreea Marin? Sau, cine stie, poate ca speculatiile de anul trecut se dovedesc adevarate, iar în curind vom afla despre o posibila sarcina. Oricum ar fi, un lucru este sigur: chiar si zinele se lupta cu kilogramele.  

Cristiano Ronaldo, noua imagine Armani

Cristiano Ronaldo a aparut în cea mai recenta campanie pentru lenjerie a casei de moda Emporio Armani, înlocuindu-l pe David Beckham, fost ambasador al brandului. Starul portughez de la Real Madrid a fost ales sa fie imaginea Armani în campania de promovare a colectiei de lenjerie intima pentru sezonul primavara/vara 2010.În noua campanie Armani, Cristiano Ronaldo pare a fi într-o forma fizica deosebita, întretinuta cu 3.000 de abdomene pe zi, eclipsindu-l în opinia unora pe Beckham ale caror fotografii ar fi fost cosmetizate. Cu zece ani mai tinar decit Beckham, imaginea “galacticului” în virsta de doar 24 de ani nu pare a avea nevoie de prea multe retusuri.“Cristiano este un barbat foarte atragator, care are fizicul unui atlet. Pentru mine, el reprezinta esenta tineretii - spontaneitate, adrenalina, un adevarat magician. Pentru aceasta energie a lui speciala l-am ales pe Cristiano sa fie noua imagine a Armani”, a declarat Giorgio Armani. Ronaldo s-a declarat foarte flatat de propunerea celebrei case de moda. 

Ioan Gyuri Pascu divorteaza dupa 17 ani de casnicie

Veste soc la început de an în showbizul autohton. Ioan Gyuri Pascu divorteaza dupa 17 ani de casnicie. Daniela, sotia cintaretului si actorului, a depus actele la Judecatoria sectorului 3, urmind ca perechea sa se înfatiseze în fata magistratuului pe 10 martie. Dupa cum a declarat însa membrul trupei de comedie Divertis, decizia a fost luata dupa ce el si sotia lui s-au consultat mult în prealabil. „Este adevarat. Divortez. Nu pot sa va spun de ce, pentru ca e mai complicat. Nu e vorba de vreun adulter, sa nu va gânditi la asta... Sintem prieteni în continuare. Si vom ramine pina la final în astfel de relatii, mai ales ca avem o fetita împreuna. Decizia am luat-o de comun acord. Asa a fost sa fie, asa a vrut Dumnezeu. Se mai schimba unele lucruri în viata oamenilor... Sotia mea a depus ieri dimineata (acum doua zile, n.r.) dosarul de divort. A si uitat sa-mi spuna... Noi din iunie ne gindim la asta, dar am tot aminat”, a declarat vedeta pentru Libertatea.Ioan Gyuri Pascu si Daniela au împreuna o fetita de 13 ani, Ana Iarina. Însa, indiferent care sint adevaratele motive, regretul ramine. Nici macar risul si bucuria nu pot salva o casnicie. Viata a devenit o adevarata corvoada. Iar dragostea pare sa nu mai aiba puterea sa lupte. 

Brad si Angelina au trait o minciuna

Dupa ce publicatia „In2town Lifestyle” a anuntat ca despartirea a survenit dupa o cearta de Craciun, cind se pare ca actrita i-ar fi tras o palma starului din „Straniul caz al lui Benjamin Button” pentru ca a venit baut acasa, alte publicatii au iesit la rampa cu si mai multe detalii picante care ar fi contribuit la destramarea unuia dintre cele mai frumoase cupluri de la Hollywood. Una dintre acestea sustine ca, in cei cinci ani de relatie, lupta lui Brad si a Angelinei de a trai o minciuna a devenit atit de coplesitoare, incit au ajuns la punctul in care trebuie sa o simuleze.„Nu exista vreo posibilitate de impacare pentru Brad si Angie. Ei nu mai cad de acord asupra niciunui lucru, iar lui Brad i-a ajuns. Doar Brad poate sa suporte atitea. Acest tip moare pe interior”, a declarat o sursa. Lucrurile se pare ca s-au inrautatit foarte tare cu o noapte inainte de cea de-a cincea aniversare a micutei Zahara. Brad a izbucnit la Hotelul Waldorf Astoria, din New York, unde statea familia si a plecat intr-o excursie singur in Franta, chiar daca era planificata o petrecere pentru fetita. Intre timp, Angelina il spioneaza pe Pitt si chiar cauta sa angajeze un detectiv care sa il urmareasca. Acum toata lumea asteapta cu sufletul la gura confirmarea sau infirmarea despartirii. Pentru ca fiecare dintre noi simte nevoia sa afle ce s-a intimplat cu cel mai frumos basm de la Hollywood. Acela in care printesa chiar si-a gasit Fat-Frumosul. 

Torpila lui Radoi

Gruparea Al Hilal a trecut, miercuri seara, in deplasare, de AL Fateh, scor 4-0, intr-un meci din etapa a XVII-a a campionatului, partida in care romanul Mirel Radoi a reusit un gol pentru oaspeti. Radoi a reusit sa puncteze in minutul 80 al meciului cu un sut de la 25 de metri, dupa ce in alte doua rinduri, in minutele 39 si 56, ratase de putin tinta. Celelalte rei goluri ale oaspetilor au fost marcate de Thiago Neves (32, 60) si Wilhelmsson (66). In urma acestui succes, Al Hilal a ajuns la cea de-a XIV-a victorie din campionat in 17 etape si este lider in Arabia Saudita, cu 44 de puncte.  

Tomis merge in sferturi

Echipa feminina de volei CSV 2004 Tomis Constanta s-a impus, miercuri seara, in fata formatiei poloneze PTPS Pila, scor 3-0 (25-19, 25-10, 25-17) si s-a calificat in sferturile de finala ale Cupei CEV. In faza urmatoare, Tomis va juca impotriva cistigatoarei din dubla Uralocika Ekaterinburg (Rusia)-Dauphines Charleroi (Belgia). Tot in optimile Cupei CEV, Dinamo Bucuresti a cedat, scor 0-3 (23-25, 22-25, 22-25) in returul cu Schweriner SC (Germania), dupa ce in tur cistigase cu 3-1. In etapa a V-a a Ligii Campionilor, grupa D, CSU Metal Galati a pierdut la Buzau intilnirea cu Asystel Novara, scor 0-3 (19-25, 20-25, 18-25).  

Se muta International la Pitesti?

Conducerea clubului International Curtea de Arges a ajuns la un acord de principiu cu Primaria Pitesti pentru ca formatia pregatita de Ionut Badea sa poata evolua din retur pe arena Nicolae Dobrin, a declarat, ieri, agentiei NewsIn, patronul formatiei, Benone Lazar. Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, a confirmat ca sint sanse mari ca International sa evolueze din primavara pe arena din Trivale. Acesta considera ca nu este nici o problema faptul ca vor evolua atit International, cit si FC Arges pe acelasi stadion. “Si in Italia, Milan si Inter joaca pe acelasi stadion, asa ca sint convins ca nu vor fi probleme nici la noi. Vom dezbate propunerea domnului Lazar in Consiliul Local, este un bine pentru sportul argesean. Vor putea juca pe acest stadion cit doresc, vom stabili curind detaliile”, a adaugat Pendiuc.  

Trei jucatori noi la Ceahlaul

Antrenorul gruparii Ceahlaul Piatra Neamt, Gheorghe Multescu, a declarat, joi, ca bosniacul Sasha Stevic, Alexandru Dragomir (Sopron, Ungaria) si Catalin Tudor (Steaua II) vor semna cu formatia sa contracte valabile pina la finalul returului. “Cei trei sint jucatori cu care s-a ajuns oficial la o intelegere. Toti vor semna cu Ceahlaul pina in vara, cu posibilitatea de prelungire a contractelor, in cazul in care ne vom indeplini obiectivul”, a spus Gheorghe Multescu, care s-a referit si la situatia fundasului, Fabrice, un african naturalizat belgian: “Mai exista unele neclaritati in ceea ce priveste negocierile” . Altfel, atacantul Vasile Buhaescu, de la FC Vaslui, va fi testat de Multescu in perioada urmatoare, in cantonamentul gruparii de sub Pietricica. Conducerea clubului vasluian agreeaza varianta unui imprumut pina in vara, insa, aceasta varianta nu este pe placul conducerii, Alti doi jucatori pe care FC Vaslui doreste sa-i imprumute la Ceahlaul sint fundasul sirb Neven Markovic si atacantul macedonean Hristijan Kirovski. 

Vreau o iarna ca-n povesti!

 Cind eram copil, iernile erau pline de zapada, frigul era mai putin patrunzator, iar drumarii nu erau surprinsi nepregatiti de sosirea anotimpului rece. Cei drept, la acea vreme nici nu prea conta cum arata drumurile si de multe ori ma suparam cind zapada se topea pe sosele. Nu mai puteam trece cu sania fara sa ma dau jos. Nu conta ca ghetele erau ude si inghetate, ca manusile din lina trag apa sau ca ma misc ca un robotel din cauza celor trei-patru rinduri de haine pe care le primeam la plecarea de acasa. Nu conta nici macar trezitul cu noaptea in cap, atita timp cit totul avea unicul scop de a ma duce cit mai devreme la sanius. Nu aveam teleschi sau jaloane, nici strategia de promovare si nici macar investitii europene. Aveam doar iarna si bucuria de a fi copil. Sau este ceva in plus?Sint citeva zeci de ierni de cind ma deranjeaza frigul, zapada, poleiul, intunericul si toate celelalte lucruri pe care le aduce iarna. Inclusiv sarbatorile. Ma deranjeaza pentru ca factura la gaze o ia razna, masina nu mai sta pe sosea, iar dimineata imi ingheata miinile pina curat parbrizul, sarbatorile sint mai mult un motiv de cheltuiala, iar banii putini, dar cel mai rau ma deranjeaza pentru ca iarna nu mai e iarna. Zapada e putina, vremea a luat-o razna, eu nu mai am timp sa ma bucur, iar anii m-au transformat intr-un adult cu responsabilitati. Sau este ceva in plus?Da, poate ca este ceva in plus! Sau poate in minus. Si nu este vorba despre incalzirea globala care a dat totul peste cap. Este vorba despre oameni si despre felul in care au ajuns ei sa inteleaga iarna. Cind eu eram copil, parintii si bunicii mei se bucurau si ei de iarna. Nu la fel de mult ca mine, dar era de ajuns. Era de ajuns pentru ca factura la gaze, sau poate la lemne, era un lucru normal si programat. Zapada nu deranja pe nimeni, iar atunci cind deranja era gasita o solutie. Frigul te determina sa stai in casa sau eventual sa mai iei o haina pe spate si cam atit. Acum, iarna aduce teama, aduce agitatie, aduce deznadejde si multe altele. Nu pot si nici nu vreau sa spun ca era mai bine pe vremea impuscatului. Problema mea cu iernile nu are legatura cu asta. Dar are legatura cu ce s-a intimplat dupa moartea cuplului Ceausescu. Romanii au devenit o adunatura de speriati. Se sperie de iarna la fel cum se sperie de criza economica, de gripa noua, de somaj si lipsa locurilor de munca. E normal sa te sperii de astfel de lucruri, dar e la fel de normal si mai ales necesar sa gasesti solutii. De 20 de ani romanii se sperie si se pling, dupa care fac comitii si comitete si ajung la concluzia ca e rau, dar se poate si mai bine. Solutiile lipsesc, iar daca sint identificate apar alte comitii si comitete pentru implementarea lor. Pina atunci problema dispare, insa numai pina in iarna urmatoare. Eu m-am saturat! Vreau o iarna ca-n povesti! De fapt, nu una ca-n povesti ci una ca in copilarie. O iarna cu multa zapada, cu frig si gheata, dar o iarna normala, fara sperieturi, agitatie, urgente si alte nimicuri prezente in ultimii 20 de ani in viata noastra, a tuturor.

A devenit un obicei

La fel ca si pina acum, programul guvernamental Rabla incepe si in 2010 cu o intirziere considerabila fata de calendarul initial. Programat sa debuteze la 1 ianuarie, programul este blocat in asteptarea bugetului pentru anul in curs, dar si a listei de modificari. Astfel, in cel mai fericit caz, luna februarie va consemna in mod oficial pornirea “rablei”, iar in martie este posibil sa apara toate normele. In aceste conditii este greu de crezut ca procentul de atragere a fondurilor guvernamentale alocate acestui sector va depasi 65% cit a fost in 2009. Fata de conditiile cunoscute deja, la aceasta ora se discuta majorarea numarului de tichete valorice de la trei la maximum 10 pentru persoanele juridice. Tot in dezbateri se afla si numarul de masini noi care va fi scos pe piata in anul 2010 si listele cu vinzatori si casatori. Pentru anul 2010 prima de casare destinata autovehiculelor, va ramine la valoarea din 2009, respectiv de 3.800 lei. O modificare benefica este insa cea conform careia pot fi utilizate unul, doua sau cel mult trei tichete valorice de catre o singura persoana. Ar mai fi de adaugat ca diferenta dintre pretul total al masinii si valoarea ramasa dupa plata primelor, poate fi acoperita inclusiv prin credite bancare sau prin finantare, in baza unui contract de leasing financiar. 65.000 ?In 2009, Programul Rabla a fost realizat in proportie de 65%, din totalul celor 50.000 autoturisme destinate persoanelor fizice, fiind achizitionate 32.327 de unitati. In total, in intervalul 2004 - 2009, au fost scoase din uz aproximativ 110.000 de masini vechi, aproape 1.500 dintre ele numai in judetul Alba. Pentru anul in curs, autoritatile intentioneaza sa accepte spre inlocuire pina la 65.000 de masini vechi, dar si tractoare si utilaje agricole. De anul acesta Programul Rabla se extinde la tractoare si masini agricole. In acest caz, prima de casare pentru inlocuirea unui tractor sau a unei masini agricole vechi va fi de 17.000 de lei. Este important de spus ca in cazul persoanelor fizice, aceasta nu trebuie sa depaseasca 50% din pretul de achizitie. In cazul persoanelor juridice, procentul scade pina la 40%, fara TVA si este posibil ca la plata sa fie acceptate pina la 10 tichete de casare. In 2010 programul este prevazut sa se desfasoare pe parcursul a doua etape, prima pina la data de 25 iulie, iar a doua in intervalul 1 august - 25 noiembrie 2010.

Tenis si spectacol la WINNERS

Directorul turneului, Lucian Boldor, alaturi de micile mari sperante ale tenisului romanescDesfasurat in perioada 9-12 ianuarie 2010, turneul organizat de Winners Tennis Club in colaborare cu B. Tenis Club sub egida Federatiei Romane de tenis, competitie de categoria a III-a, s-a adresat primelor doua categorii de virsta ale copiilor, 10 ani, respectiv 12 ani baieti si fete.      Beneficiind de o participare nationala numeroasa pentru aceasta perioada a anului, competitia a fost foarte atractiva si foarte valoroasa, unele meciuri ridicindu-se la un nivel tehnic si la o spectaculozitate demn de un turneu de seniori, dovada ca valoarea si indeminarea nu e legata de numarul anilor.     Turneul a debutat pe data de 9 ianuarie cu categoria 12 ani. La baieti au participat treisprezece jucatori din Cluj, Oradea, Bistrita, Zalau, Bacau, Arad si Alba, pe un tablou de 16 pozitii. Finala s-a jucat intre favoritul numarul unu al turneului, Mihnea Turcu, legitimat la Tom Tenis Cluj, si favoritul numarul doi, Tudor Turdean, de la TC Sun Alba, si a fost cistigata de primul cu scorul de 6-1, 6-1. Cele doua locuri trei au fost obtinute de semifinalistii Razvan Martin, legitimat la TC Harnut din Cluj-Napoca (favoritul numarul trei), si Alin Raul Dicu (favoritul numarul patru) reprezentantul UTA Arad.      Si competitia fetelor le-a adus in finala pe primele doua favorite. A invins, si de aceasta data, favorita numarul unu, Miriam Bulgaru, de la Tc Sun Alba, care s-a impus in 3 seturi in fata Ioanei Minca, legitimata la LPS Pitesti, cu scorul de 3-6, 6-1, 6-1. Au participat jucatoare din Cluj, Alba, Oradea, Zalau, Pitesti, Baia Mare si Craiova     Treapta a treia a podiumului a fost ocupata de semifinalistele Andreea Ionut (favorita numarul patru), de la Vointa Oradea, si Oana Gavrila (favorita numarul trei), legitimata la Olimp Craiova.     In ziua urmatoare, cele sase terenuri de zgura acoperite cu cele doua baloane de la Winners Tennis Club au gazduit meciurile categoriei de virsta 10 ani. Cei mai tineri tenismeni legitimati din tara au disputat un turneu in formula "sah in patru": in limbajul tenisului, s-au format grupe de cite patru jucatori care au jucat cite trei meciuri fiecare cu fiecare, atit la baieti, cit si la fete. Pentru a prinde un loc in grupele celor patru s-a jucat un tur preliminar.In urma desfasurarii partidelor la baieti, locul intii a fost cistigat de Radu Taica, legitimat la TC Cluj cu trei victorii, locul al doilea i-a revenit lui Emanuel Chindris, de la TC Sun Alba, cu doua victorii, locul al treilea l-a obtinut Mihnea Padurean, de la Tom Tenis Cluj, cu o victorie, iar locul al patrulea l-a ocupat George Naidin, legitimat la TC Cluj.     La fete clasamentul a fost urmatorul: locul intii Iris Kiraly de la Armatura Zalau, cu trei victorii, locul al doilea - Carla Ciorcila, legitimata la Winners Tennis Club, cu doua victorii, locul al treilea - Andra Babata, de la TC DIA Bucuresti, cu o victorie, iar locul al patrulea - Alexandra Braga, de la CS Muscel Cimpulung.     Premiile au constat in cupe si obiecte sportive oferite de catre sponsorul turneului Artimex Sport, la care s-au adaugat diplomele, obiecte de birotica si papetarie oferite da catre Winners Tennis Club, in valoare de peste 6.000 de lei.     Federatia Romana de tenis l-a desemnat pe Ioan Marginean ca arbitru principal al competitiei, iar din partea organizatorilor, Lucian Boldor a fost directorul de turneu.

Concedierile, un tsunami necesar

Potrivit datelor facute publice ieri, primii concediati vor fi cei cu virsta de pensionare si cei fara copii, iar daca exista doi soti care lucreaza in administratie va pleca cel cu salariu mai mic. Potrivit unui proiect de act normativ, se limiteaza, de asemenea, numarul functionarilor din primarii si consilii judetene in functie de numarul de locuitori.“Este o reforma care trebuie facuta”Anuntul venit de la Ministerul de Finante, referitor la necesitatea disponibilizarii unui important numar de bugetari a fost primit cu o oarecare multumire la Alba Iulia. Primarul municipiului, care este si vicepresedinte al PD-L la nivel central spune ca stia despre aceste discutii si ca la nivel politic si administrativ se vorbeste despre aceasta solutie de mai mult timp. “Daca este sa discutam despre administratie, la Alba Iulia va pot spune ca aici nu ar trebui sa plece nimeni si nu ar trebui sa vina nimeni. Aparatul administratiei locale este dimensionat cum trebuie, ba chiar la cifrele pe care le-au avansat in aceste zile ar trebui sa mai vina 2-3 oameni. Nu despre asta este vorba. Trebuie sa judecam corect si complet si sa intelegem ca problema mare este in zonele rurale unde personalul este mult supradimensionat, iar bugetul este extrem de mic. In plus, vorbim despre administratie, dar trebuie sa ne referim si la alte sectoare. Avem tot felul de servicii si compartimente care sint sau nu sint necesare. Am ajuns sa fie 10 institutii care se ocupa de carti de identitate, dar politia nu are o lege clara. Poate ca trebuie sa plece oameni din finante, din sanatate sau din primarii. Nu stiu ce si cum, dar este o treaba politica la care Guvernul Boc s-a angajat, iar noi, cei din PD-L ii sustinem decizia. Insa, repet, trebuie facuta reforma adevarata, la toate nivelele, in toate sectoarele, indiferent cit de dificil ar fi”, a mai spus Mircea Hava. Edilul a tras chiar si un semnal de alarma referitor la situatia viitoare. “Daca nu facem acum aceasta reforma poate miine va fi prea tirziu. Daca si de aceasta data curatenia se face numai de fatada eu ma gindesc serios sa renunt la tot ceea ce inseamna administratie si politica. De altfel si primul ministru a lasat sa se inteleaga ca, daca intr-un an nu se face reforma, isi ia gentuta si isi vede de treaba. Si as vrea sa mai spun ca este o reforma care trebuie facuta la toate nivelele, dar care trebuie sa plece in primul rind se sus si sa continue pina la ultima rotita si la ultimul coltisor”, a explicat primarul Mircea Hava. In ceea ce ii priveste pe sindicalistii din administratia municipiului, acestia asteapta deocamdata o decizie concreta si abia apoi vor hotari cum se vor manifesta. Blajul se descurcaPrimaria Blaj are, la ora actuala, 93 de angajati, din care se estimeaza ca vor trebui sa plece cam 20. Primarul Gheorghe Rotar nu se arata insa deloc ingrijorat, spunind chiar ca el s-ar descurca si cu jumatate din angajatii institutiei. “Deocamdata, din ce am vazut in proiectul de hotarire de Guvern, la noi va fi o reducere de 20 de persoane, pentru ca ne incadram la 73 de angajati. E greu de spus acum de unde vor pleca acestia, dar multi dintre ei se incadreaza la pensie anticipata, asa ca le va fi mai usor. Probabil ca vom renunta si la paznicii din primarie, punem un sistem de alarma si apelam la supravegherea Politiei Comunitare (...) Noi ne descurcam si cu jumatate din personal, asa ca nu va fi o problema”a declarat Gheorghe Rotar. El a precizat ca cei 93 de angajati ai primariei nu se refera numai la aparatul de specialitate, numarul incluzind si angajatii muzeului, bibliotecii, precum si politistii comunitari. Pe linga acestia, pentru oras mai lucreaza cei circa 80 de angajati ai Serviciului Public, despre care Gheorghe Rotar a spus insa ca “nu au nici o legatura cu activitatea primariei”. El a explicat ca, la Blaj, acest Serviciu Public este ca societate comerciala care efectueaza cam toate lucrarile de investitii, de la iluminat public, la alimentari cu apa, trotuare, drumuri sau rigole. Numai in cursul anului trecut, angajatii serviciului au efectuat lucrari de aproape un milion de euro. “Am vazut doar la televizor”Primarul municipiului Sebes, Mugurel Sirbu a declarat in cursul zilei de ieri ca nu a primit nimic oficial de la Ministerul Administratiei si Internelor in ce priveste o eventuala disponibilizare de personal din aparatul primariei sau serviciilor subordonate administratiei locale. “Am vazut si eu la televizor o stire privind pregatirea unui astfel de proiect de lege, dar atit. Nu am primit nici o informatie oficiala. Daca Executivul va aproba acest lucru ne vom conforma si vom proceda la o restructurare a activitatii in functie de cerinte”, a declarat Mugurel Sirbu. Seful administratiei locale din Sebes a mentionat ca la ora actuala bugetul urbei suporta salariile a aproape 500 de angajati, dintre care 72 de functionari publici, 15 persoane angajate pe baza de contract, iar diferenta, salariati in cadrul serviciilor ce tin de primarie.Mult mai putini angajatiLa Primaria municipiului Aiud, aceeasi reactie. Nu se stie nimic, decit de pe “sticla”. Nu a venit nici o solicitare oficiala din partea guvernantilor in ce priveste eventuale disponibilizari in cadrul aparatului primariei sau serviciilor subordonate. In lipsa primarului, care a fost ieri dupa amiaza “absent motivat”, purtatorul de cuvint al administratiei locale, Ada Rus a declarat ca in cazul in care se vor impune de la Bucuresti disponibilizari, va avea loc o restructurare a activitatii care sa se muleze pe o eventuala decizie a Guvernului. Spre deosebire de Sebes, numarul angajatilor platiti din bugetul local al municipiului Aiud este mult mai mic. Ada Rus a aratat ca aparatul propriu al primariei, impreuna cu serviciile aflate in subordinea administratiei locale, insumeaza cel mult 210 persoane, si asta in conditiile in care cele doua municipii sint apropiate ca numar de locuitori. “Este o reforma care trebuie facuta. Normal ca este greu, dar este timpul ca reforma adevarata sa fie facuta si sa terminam odata cu reformele de vitrina. Nu spun ca trebuie sa plece oameni din administratie, din sanatate sau din finante, ci ca avem nevoie de un val care sa mature tot ceea ce este in plus si ce nu este la locul potrivit. E nevoie de acest val, de un tsunami, pentru ca Romania sa poata merge mai departe”a explicat primarul Mircea Hava cel care a identificat locul in care sectorul administratiei publice este deficitar din punct de vedere al raportului personal/finantare/realizari. 

Masura de prevenire

Mediesenii nu se tem de virusul AH1N1 si nu au luat cu asalt centrul de vaccinareCentrul de vaccinare functioneaza la parterul Spitalului Municipal Medias de luni dimineata de la ora 8. In primele patru ore s-au vaccinat circa 30 persoane, dintre care cei mai multi bolnavi internati in cadrul Spitalului. „De frica sa nu mor, de asta m-am vaccinat, si sa ma feresc de boala asta urata, ca mor oamenii din cauza ei. Sa faca fiecare pentru ca e bine” spune una dintre pacientele spitalului care a decis sa se vaccineze.     Program zilnicCentrul de vaccinare functioneaza zilnic intre orele 8-15, iar rezervele de vaccin sunt suficiente. Conducerea Spitalului Municipal Medias spune ca este pregatita sa faca fata unui eventual numar mare de persoane care doresc sa se vaccineze.      „Programul momentan este de la 8-15. In functie de solicitari vom vedea daca este cazul sa il prelungim. Avem doze suficiente pentru populatia Mediasului. Oricum in cazul in care se termina putem aduce altele, deci nu este o criza. Lumea nu trebuie sa se agite, sau sa intre in panica. Oamenii trebuie sa stie faptul ca pot merge si la medicii de familie, care fac si ei acest vaccin” precizeaza medicul Bogdan Burghelea, directorul medical al institutiei sanitare mediesene.    47 din 395O parte dintre angajatii Primariei Medias s-au vaccinat luni dimineata. La sediul municipalitatii a fost organizata o actiune speciala de vaccinare impotriva gripei porcine, insa nici aici angajatii nu s-au inghesuit sa primeasca vaccinul. 47 dintre cei 395 angajati au ales sa se imunizeze. Printre ei nu s-au numarat primarul si viceprimarul municipiului, Teodor Neamtu fiind in prezent racit, iar Floarea Taropa avand o alergie care nu ii permite sa ia vaccinul.      „Avand in vedere propaganda facuta acestei gripe, am luat hotararea de a ma vaccina, mai ales ca din cate am inteles la numarul mare de persoane vaccinate deja de peste 300.000 nu au fost reactii negative, si pentru prevenirea imbolnavirii am decis sa o fac” spune comandorul in rezerva Eugen Moraru, seful Politiei Comunitare Medias, unul dintre cei care s-a vaccinat.

S-a conturat bugetul

Mediasul va avea anul acesta un buget un pic mai mare decat cel de anul trecutCheltuielile social-culturale vor prezenta in anul 2010, ca si in anul 2009, aproape jumatate din propunerea de buget, suma acestora ajungand la 43.834.000 mii lei. In cadrul capitolului cheltuielilor social-culturale este inclus, printre altele, si bugetul pentru invatamant, care se cifreaza la suma de 30.023. 000 lei. Capitolului Servicii si dezvoltare publica, locuinte si mediu este prognozat sa i se aloce suma  de 28.391.000 lei (aici este inclusa partea de cofinantare a municipalitatii pentru proiectul de extindere si reabilitare a infrastructurii de apa).    Investitii importanteCapitolul bugetar actiuni economice in care sunt cuprinse transferul de bani catre Meditur si investitiile de drumuri va primi, potrivit acestei propuneri de buget, suma de 16.426 mii lei. „Investitiile ocupa un loc important in bugetul din acest an, aproximativ 30% din buget. In primul rand ne propunem sa continuam lucrarile de investitii nefinalizate anul trecut. Astfel in 2010 vom continua amenajarea sistemul rutier de pe str. Greweln, Angarul de Jos, E. Racovita, Livezii, Hateg, Viilor, Strugurilor, Caraiman, Cristalului, Bradet, Movilei, Muscelului, dar vom incepe si alte lucrari pe strazile Mosnei, Magurei, Gorunului, Macesilor, Perilor, Visinilor, Ciresilor, Angarul de Sus, Wewern, Teilor, Ghimbav. Totodata ne propunem  finalizarea lucrarilor la blocul de locuinte sociale aflat pe str. Luncii care va cuprinde 33 de unitati locative. Anul acesta vom incepe si lucrarile de echipare tehnico – edilitare a blocurilor ANL. Speram ca in 2010 sa dam in folosinta o parte din aceste unitati locative“, a declarat primarul Teodor Neamtu    Noi investitiiIn ceea ce priveste proiectele de investitii din acest an municipalitatea isi propune  modernizarea tuturor strazilor din municipiu care necesita o astfel de lucrare. Astfel se va echipare tehnic-edilitar zona Bucegi, pentru ca familiile care au primit teren pentru constructia de case sa poata incepe lucrarile si, in acelasi timp, se va realiza planul urbanistic de zona pentru a incepe lucrarile de repartizare a terenurilor din zona Barajului care au ca destinatie  locuinte pentru tineri.     Primaria contracteaza un creditIn acest an, Primaria a adoptat o noua strategie prin care isi propune sa finalizeze, mai repede multe dintre lucrarile de investitii menite sa imbunatateasca confortul cetatenilor. In acest sens exista o serie de obiective, precum infiintarea retelei publica de apa si apa uzata si amenajarea strazilor in Ighisul Nou, alimentarea cu apa potabila si reabilitarea str. Socului, Maghiranului, Lalelelor. De asemenea, se doreste amenajarea unui sistem rutier pentru strazile Aron Cotrus si Baia de Nisip, dar si amenajarea „Sistem alimentare cu apa si amenajare drum” str. Dealul Furcilor si Barsei. Pentru toate aceste obiective, Primaria intentioneaza contractarea unui credit.     Ritm alertDecizia de a fi contractat un crediit e o necesitate in opinia primarului Teodor Neamtu. „Este un efort pe care il facem incepand cu acest an pentru a recupera ceea ce pana in 2004 nu s-a inceput in Medias. Vreau sa va reamintesc ca in perioada 1990-2004 s-a modernizat 1 strada pe an, iar in perioada 2004 -2009 s-au modernizat 10 strazi pe an. In 2012 imi doresc ca infrastructura sa nu mai reprezinte o problema pentru Medias si sa vorbim mai degraba de promovarea potentialului turistic, de amenajarea unor parcuri si transformarea orasului intr-unul al florilor“ a declarat primarul Teodor Neamtu.    2% pentru adapostul de caini In acest an, Primaria va initia o campanie pentru redirectionarea a 2% din venitul net anual catre Adapostul de Caini fara Stapan.      „In acest sens ne dorim ca aceasta initiativa sa fie imbratisata atat de angajatii primariei cat si de salariati a diferitelor societati care isi desfasoara activitatea in Medias. Daca anul trecut aceasta initiativa a fost indreptata catre SMURD, anul acesta ne propunem ca Adapostul de Caini fara Stapan sa beneficieze de 2% pentru a reduce numarul de caini comunitari din municipiu. In anul 2009 s-au alaturat initiativei noastre peste 400 de angajati si ne dorim ca si in acest an cetatenii sa raspunda pozitiv acestei actiuni“ a declarat viceprimarul Floarea Taropa.

Sprijin pentru agricultori

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a primit din partea Comisiei Europene decizia prin care poate acorda ajutoare de stat pentru procesarea produselor agricole si forestiere, a anuntat, joi, institutia. Decizia a fost adoptata in urma demersurilor intreprinse de catre Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), incepand cu data de 22 octombrie 2009, cand Romania a notificat Comisiei Europene schema de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole si forestiere.      Numarul estimat de beneficiari ai acestui tip de sprijin se ridica la aproximativ 550 de intreprinderi, respectiv microintreprinderi si IMM-uri. Valoarea totala a bugetului planificat al schemei se ridica la suma de 200 de milioane de euro.      „De exemplu, un potential beneficiar va putea primi sprijin in cadrul acestei scheme de ajutor de stat daca proiectul de investitii sprijinit va avea drept rezultat infiintarea unei noi unitati de procesare, extinderea unei unitati existente, diversificarea productiei in vederea obtinerii altor produse noi sau schimbarea fundamentala a procesului general de productie al unitatii deja existente“, se arata in comunicat. Sustinerea financiara de catre stat a productiei de carne de porc si pasare, oua, sfecla de zahar, orez, in, canepa, soia sau tutun, dar si subventionarea motorinei pentru lucrari agricole si a energiei pentru irigatii au incetat de la 1 ianuarie 2010.

Bugetul Ministerului Agriculturii a fost aprobat

Plenul Parlamentului a aprobat, ieri, bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, respingand amendamentul adoptat in comisiile de buget-finante privind suplimentarea bugetului MADR cu 2,1 miliarde lei. Comisiile parlamentare de buget-finante au aprobat, sambata, suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii, pentru 2010, cu 2,1 miliarde de lei, de la suma de 9,3 miliarde de lei propusa initial. Potrivit motivarii amendamentului, se urmarea sustinerea din fonduri nationale in 2010 a ajutoarelor de stat posibil a fi acordate producatorilor agricoli ca urmare a notificarii Comisiei Europene. Amendamentul in acest sens a fost respins in plen cu 137 de voturi „pentru“, 147 „impotriva“ si patru abtineri. Totodata, parlamentarii au aprobat doua amendamente, prin redistribuire de fonduri. Primul amendament prevede realocarea a 60 de milioane de lei pentru inceperea lucrarilor la centrele zonale ale APIA, iar cel de-al doilea redistribuirea in interiorul bugetului MADR a 7,251 milioane lei pentru reabilitarea Canalului CA1-Pietroiu Stefan Cel Mare din judetul Calarasi. Bugetul MADR a fost aprobat cu 148 de voturi „pentru“ si 130 „impotriva“.

S-a triplat somajul

Din cauza climatului economic, numarul somerilor din zona de Nord s-a triplatNumarul somerilor a crescut in ultimul an de aproape trei ori, si a ajuns pe 1 ianuarie 2010 la 4.105 persoane, indemnizate si neindemnizate, in conditiile in care la inceputul anului trecut erau inregistrati doar 1.598 someri. In prezent, ponderea somerilor in populatia stabila grupa de varsta 18 – 62 de ani in municipiul Medias este de 5,5%. „La sfarsitul lunii decembrie 2009 erau inscrisi in evidentele Agentiei Locale pentru Ocuparea Fortei de Munca Medias, un numar de 4.105 someri, dintre care 1.679 femei. Din numarul total de someri, 2.675 persoane beneficiaza de indemnizatie de somaj, din care 1.092 femei, iar 1.430 persoane sunt someri neindemnizati, din care 587 femei” precizeaza Ovidiu Ogrean, responsabil relatii mass-media in cadrul AJOFM Sibiu.     La nivelul municipiului Medias erau inregistrati la inceputul lunii ianuarie, 1.962 someri, dintre care 904 sunt femei. Astfel, ponderea somerilor in populatia stabila grupa de varsta 18 – 62 de ani in municipiul Medias este de 5,5%. In ceea ce priveste ponderea femeilor somere in populatia stabila grupa de varsta 18 – 62 ani in municipiul Medias este de 5,0%. Fata de anul trecut, si in acest caz numarul somerilor cu domiciliul in Medias s-a triplat, in conditiile in care pe 1 ianuarie anul trecut, erau inregistrati in baza de date a agentiei 616 someri.    77 locuri de muncaSomerii din municipiul Medias si zona, au la dispozitie un numar de 77 locuri de munca, oferite de 11 agenti economici. Cele mai multe locuri de munca oferite sunt de asistenti de cercetare in tehnica compusilor macromoleculari, cercetatori in acelasi domeniu, confectioner textile si soferi pentru masini de mare tonaj.

Case pentru romi

Locuintele pentru romi sunt deja ridicate la rosuTotodata, cel putin 12 persoane beneficiare ale acestui proiect vor urma cursuri de calificare pentru a putea accede pe piata muncii, in vederea integrarii acestora in comunitate. Persoanele rome care vor beneficia de aceste cursuri de pregatire profesionala vor avea sansa sa puna in practica cunostintele dobandite chiar pe santierul celor 16 locuinte care urmeaza sa le fie repartizate. „Noi vrem sa-i integram pe ei cat mai bine in societate. Nu pot spune ca altfel nu avem cum sa-i integram, dar aceasta este o masura buna”, e de parere Radu Curcean, primarul Agnitei.     Finantare europeanaLa Agnita, sub numele „Imbunatatirea calitatii vietii romilor din orasul Agnita, prin construirea de locuinte”, proiectul are un cost total de 218.652,72 de Euro, iar durata implementarii este de 14 luni. Din costurile totale, 89,98% sunt finantate de UNIUNEA EUROPEANA prin intermediul programului PHARE 2006 – Accelerarea Implementarii Strategiei Nationale de Imbunatatire a Situatiei Romilor, componenta Mica infrastructura comunitara si locuire. Beneficiarii finali ai proiectului vor fi aproximativ 50 de persoane (opt familii) de etnie roma din Agnita, care vor locui in opt noi case. Beneficiarii proiectului sunt selectati cu ajutorul Grupului de Initiativa al Romilor din orasul Agnita, in cadrul caruia activeaza aproximativ 35 de persoane, in colaborare cu Serviciul Public de Asistenta Sociala Agnita. Acestia vor monitoriza si evalua cazurile celor care doresc a fi repartizati in locuintele ce urmeaza a fi finalizate pana in martie 2010.    Aproape gataProiectul finantat de Guvernul Romaniei si Uniunea Europeana a inceput anul trecut, insa a fost intarziat din cauza unor proceduri administrative. Acum, constructiile sunt aproape de final, in cazul ambelor proiecte fiind alesi beneficiarii locuintelor. Familiile care vor locui in cate un apartament cu trei camere vor fi obligate sa respecte anumite conditii impuse de contract. In primul rand, pe langa intretinerea locuintelor, copii beneficiarilor trebuie sa frecventeze cursurile scolii, fara absente. Mai mult decat atat, familiile vor fi obligate sa plateasca la zi cheltuielile de intretinere timp de cinci ani, cat vor fi in monitorizate.„Partea de structura am solicitat prelungirea contractului pentru ca am avut asa cum se intampla in Romania am avut contestatii si pe partea de proiectare si pe partea de constructie si astfel ne-a impins pana in toamna tarziu“, mai spune Radu Curcean.     Reguli impuseFamiliile care vor primi locuinte vor semna un contract de folosinta gratuita a imobilelor. Contractele intocmite de administratia locala cuprind cateva reguli importante: clauza de reziliere a contractului la a treia factura neplatita pentru utilitati sau cumularea unor restante de peste 2.000 de lei. Proiectul urmareste si scaderea abandonului scolar, prin urmare copiii romi nu trebuie sa aiba mai mult de 20 de absente nemotivate pe semestru, iar toti locuitorii viitoarelor case trebuie sa fie inscrisi la un medic de familie. Locatarii care tulbura linistea publica sau care produc stricaciuni locuintelor risca sa piarda locuintele incredintate.      Respectarea acestor reguli timp de 5 ani transforma folosinta gratuita a locuintei in proprietate.     Scopul proiectuluiProiectul Agnitei urmareste, pe termen scurt si mediu, diminuarea excluziunii sociale in randul etniei rome, integrarea acestora in societate si cresterea aportului acestora la viata comunitatii agnitene.

Din nou, pe acoperisul lumii

Wili Schuster, alpinistul adoptat de Medias este in momentul de fata in preajma unei mari realizari. Si-a inceput expeditia pentru a cuceri varful Aconcagua, unul din cele mai inalte sapte din lume. „Sincer, nu ma asteptam sa plec atat de devreme sa cuceresc un alt varf din aceasta serie. S-a ivit ocazia. Am vorbit cu niste baieti din Braila care mi-au spus ca vor sa cucereasca varful si mi-am propus sa merg si eu. Sunt cumva in afara echipei lor, dar sper sa reusesc. Imi doresc foarte tare sa ajung acolo sus. Ma simt pregatit. Am facut antrenamente intense. Cred ca cel mai important va fi sa ma aclimatizez. Din ceea ce am inteles este asemanator cu ascensiunea pe Kilimanjaro, cu mult praf si diferente de temperatura foarte mari. Atunci diferenta de temperatura dintre zi si noapte a fost de 30 de grade. Eu sper sa reusesc. Daca va fi asa cum imi doresc urmatorul varf pe care o sa incerc sa-l escaladez va fi chiar Everestul. Sper ca atunci cand voi reveni la Medias peste o luna sa fiu victorios“, spune medieseanul.

Gazistii tureaza motoarele

Mediesenii trag tare in aceasta perioada pentru a spera intr-un parcurs bun in timpul campionatuluiVeselie mare, luni dimineata, la cabinetul de medicina sportiva din Sibiu, unde fotbalistii de la Gaz Metan Medias au efectuat primele teste din controlul de iarna. Grupati pe diferite cabinete, jucatorii lui Cristi Pustai, au trecut, ca de obicei, prima data testul cantarului, acolo unde doar cativa jucatori au fost depistati cu cate un kilogram in plus fata de momentul in care au intrat in vacanta. Cel mai dificil test a fost cel al bicicletei, acolo unde, inevitabil au aparut si glumele. Unul dintre cei vizati, Paul Parvulescu. „Hai trage tare acolo daca vrei sa te ia Bayern Munchen. Trebuie sa arati ca poti“, l-a intepat Silvasan pe colegul sau. Jucatorii au efectuat vizita medicala intr-un ritm alert, intrucat au avut programate nu mai putin de doua antrenamente. „Imi pare bine ca toti au venit fara kilograme in plus si sunt in limita normalului. Din acest punct de vedere au demonstrat ca sunt profesionisti“, a marturisit Cristi Pustai.      Litu la MediasGazul metan i-a gasit repede inlocuitor lui Cristi Bud, transferat in aceasta iarna la CFR Cluj. Noul varf de atac al gruparii mediesene este Alin Litu, fostul stelist. Acesta a semnat un contract valabil pentru doua sezoane si jumatate cu Gaz metan. „Ne-am inteles atat cu jucatorul, cat si cu cei din conducerea Stelei. Litu este jucatorul nostru pana in vara anului 2012“, a afirmat directorul general al Gazului metan, Ioan Horoba. „Sunt foarte fericit ca am ajuns, in cele din urma, la echipa medieseana. Inca nu am semnat, dar e ca si cum as fi facut-o. Ne-am inteles si, in urmatoarele zile, vom parafa si contractul. In vara am mai fost la Medias, dar am ales sa joc in Cipru. Acolo, la inceput totul a fost perfect, dar dupa aceea lucrurile au inceput sa se strice. Acum m-am intors si pot spune ca imi pare rau ca nu am ramas aici, la Gaz metan, inca din vara. Chiar daca sunt la Medias numai de cateva zile, pot spune ca am gasit un colectiv extraordinar aici“, a afirmat, la randul sau, Alin Litu. Acesta spune ca a urmarit cateva din jocurile Gazului metan din tur si ca mediesenii nu au ce cauta la retrogradare. „Am vazut mai multe meciuri. Mi-a placut ce am vazut. Gazul metan nu e o echipa care sa se afle la retrogradare. Este o echipa buna, care poate ajunge si mai sus in clasament decat e acum“, a mai afirmat fotbalistul, care altfel spera sa-l convinga pe antrenorul Cristi Pustai ca merita un loc de titular si isi propune sa marcheze mai mult decat cel caruia ii ia locul acum in ofensiva Gazului metan. In tur, Alin Litu a jucat la gruparea Alki din cel de-al doilea esalon cipriot, echipa care joaca meciurile de pe teren propriu in Larnaca.     Inca un portar in probeMediesenii testeaza inca un portar, dupa ce francezul Cedric Niflore (25 de ani, liga a III-a din Hexagon) nu a fost retinut in lot, iar Marinescu (24 de ani, Rapid) a refuzat sa semneze. Miercuri, a ajuns la Medias Eduard Voicu (20 de ani), ultima data la Petrolistul Boldesti (III), insa acesta poate fi in carti doar pentru echipa secunda a Mediasului.    S-a renuntat la Paina, Voicu si Marius Radu Oficialii gruparii mediesene au luat decizia de a renunta la 3 dintre componentii lotului lui Cristi Pustai. „Am decis, de comun acord, sa ne despartim de Paina, Marius Radu si Mircea Voicu. Toti 3 sunt liberi sa isi gaseasca echipa“, a afirmat directorul general al Gazului metan, Ioan Horoba. Paina revenise la Gaz metan la mijlocul turului, de la ACU Arad, dar n-a apucat sa joace decat la Gaz metan II. Marius Radu a fost adus in vara, insa de cele mai multe ori a fost rezerva, fara sa joace vreun meci oficial pentru echipa lui Pustai, in vreme ce Mircea Voicu a fost trimis mult timp la echipa a doua.     Eric spre Rapid?Mijlocasul Eric a fost propus la Rapid, de amicul sau Spadacio, cu care si-a petrecut o parte din vacanta de iarna. „A fost senzational pe plaja la 42 de grade! Nu stiu nimic de Rapid, dar cert e ca sint primul negru bronzat din lume. Din pacate, la intoarcere mi-au fost ratacite bagajele la Paris si acum nu am decit hainele de pe mine“, a spus Eric. „Nu ne-a cautat Rapidul, legat de Eric“, a sustinut directorul general Ioan Horoba.    Bud: „Le multumesc celor de la Gaz metan“ Varful de atac Cristi Bud a inceput deja pregatirile cu noua sa echipa, CFR Cluj, pentru care a semnat un contract valabil pe 5 sezoane. „Vreau sa le transmit fostilor mei colegi de la Medias multa bafta in retur, pentru a-si indeplini obiectivul, la finalul sezonului, dar in etapa a V-a, daca voi juca in meciul direct, o sa fac tot ce voi putea pentru a castiga noua mea echipa. Perioada petrecuta la Gaz metan a insemnat pentru mine un an foarte, foarte bun si vreau sa le multumesc atat antrenorului Cristi Pustai, cat si conducerii, pentru ca au avut incredere in mine. La fel ca si Mediasul, CFR-ul reprezinta o provocare pentru mine, iar cum la Gaz metan am reusit sa multumesc pe toata lumea, sper sa fac acelasi lucru si la Cluj. O sa merg la CFR cu gandul de a juca, nu de a sta rezerva sau prin tribuna“, a declarat jucatorul.      Stadion de 7.200 de locuriArena din Medias va fi modernizata in 2010, dupa ce anul trecut a fost montata instalatia de nocturna. Astfel, capacitatea arenei va fi marita la 7.200 de locuri, de la 5.000 cite are in prezent. Mediasul are o populatie de 55.000 de locuitori, iar media spectatorilor la meciurile lui Gaz Metan a fost, in tur, de 3.770 pe partida. Din acest punct de vedere, Mediasul e pe locul 11 in Liga 1, insa prin raportare la capacitatea totala a arenei, cu 76 la suta grad de ocupare e pe primul loc!    Scandal cu GrilloCazul Edson Grillo a capatat iz penal. Directorul general al clubului mediesean, Ioan Horoba, a dezvaluit ca Grillo a apucat sa semneze, in vara, pentru trei ani cu Gaz Metan. Jucatorul evoluase sub titlu de imprumut la Medias, a convins, iar ardelenii au achitat suma de transfer in contul clubului brazilian Metropolitano. Imediat, Grillo a disparut, spunind ca are probleme in familie, apoi, din Brazilia, a anuntat ca nu mai pune piciorul la Medias! „Facem demersuri la FIFA pentru a recupera banii de la Metropolitano. Cei de acolo nu au facut nimic pentru a-l retrimite pe jucator in Romania. Grillo nu va putea juca nicaieri in acesta perioada, fiind suspendat pentru inca doi ani si jumatate“, a declarat Ioan Horoba. Suma pe care Mediasul o revendica este de 50.000 de dolari.

Transferuri ratate la Steaua

Transferul fundasului rwandez Edwin Ouon de la AEL Limassol la Steaua a fost ratat, iar sosirea atacantului bulgar Hristo Iovov de la Levski s-a ingreunat, dupa ce gruparea sofiota a emis pretentii financiare, a declarat antrenorul formatiei bucurestene Mihai Stoichita. In opinia antrenorului, Edwin Ouon este, „probabil“, un transfer ratat pentru ca s-a discutat prea mult in presa. Clubul acestuia, AEL Limassol, a aflat de interesul Stelei din mass-media si a marit pretul. Ultimul pret cerut de ciprioti a fost 800.000 de euro pentru Ouon, conform declaratiilor facute de Stoichita la GspTV.    Iovov incertReferitor la bulgarul Iovov, tehnicianul a spus ca transferul atacantului de la Levski nu a cazut, dar s-a ingreunat: „S-a complicat situatia in Bulgaria. Transferul sau nu a cazut, dar probabil ca Levski i-a facut o oferta mai buna. Am senzatia ca Levski are si pretentii acum. Noi am facut tot ce a depins de noi. Cu Iovov am fi umplut un gol lasat de presupusa plecare a lui Dayro Moreno, care ne tine inca in suspans“. Altfel, mijlocasul american Josh Tudela a inceput antrenamentele cu Steaua, in timp ce brazilianul Roberto Moreira Linck „Beto“ (21 de ani, mijlocas) si iranianul Omid Shokoufandeh (22 de ani, mijlocas) s-au alaturat echipei a doua a clubului, sub conducerea cuplului Dumitru Dumitriu – Leo Strizu.

?Au aruncat cu bani!?

Ionut Lupescu acuza patronii de cluburi de situatia fotbalului romanescDirectorul general al FRF, Ionut Lupescu, nu a ezitat sa arate cu degetul catre patronii de cluburi din Liga I care au acordat contracte uriase jucatorilor, iar acum spun ca nu mai pot achita intelegerile. „Foarte multe cluburi au administrat foarte prost partea financiara in ultimii ani, au aruncat cu bani si contracte foarte mari iar acum ii vad pe patroni ca se pling pe la televiziuni. Cluburile care vor reusi sa se administreze foarte bine, sint convins ca vor ramine in Liga I. Totul depinde foarte mult si de implicarea administratiilor locale, care pot ajuta sportul. Ar fi timpul ca statul sa-si indrepte privirile si catre sport. Din pacate, in ultimii ani, bugetul Ministerului Tineretului si Sportului a fost tot mai mic. Totusi, cred ca aceasta criza nu va dura 10 ani si sint sigur ca vom putea trece peste aceste probleme. Pentru Liga a doua ar trebui sa avem o singura serie, insa avem doua probleme majore: partea financiara si cea de infrastructura“, a spus, ieri, la Brasov, Ionut Lupescu.     „Banii vor merge la cluburi“ Lupescu spune ca FRF va incerca sa ajute cluburile din ligile inferioare. „Cele mai mari probleme ale cluburilor sint cele financiare. Incercam sa venim in sprijinul partenerilor nostri din liga a doua si a treia. Incercam sa pastram la acelasi nivel drepturile de televiziune. Avem cite 4-5 meciuri televizate pe etapa la liga a 2-a. Chiar daca este un an de criza, toti banii vor merge la cluburi. Acelasi lucru il facem la Cupa Romaniei. Avem semnat un contract pe trei ani, iar banii vor merge tot la cluburi. La liga a 3-a este cel mai greu, insa incercam sa gasim solutii si pentru acest esalon“, a spus Lupescu.     „Am facut un program ca si cum am fi calificati la CM“ Oficialul FRF a explicat motivele pentru care returul Ligii I se va incheia mult mai repede in acest an. „Am «strins» returul Ligii I pentru ca am dorit ca la sfirsitul lui mai si inceputul lui iunie sa pastram si doua date pentru echipa nationala. Am infiintat si echipa Under 23, astfel ca Razvan Lucescu va avea sase actiuni din martie pina in mai, trei cu echipa nationala si trei cu echipa Under 23. Noi am facut un program ca si cum am fi calificati la CM. Inainte de a apleca in Africa de Sud, echipele calificate la mondiale vor mai disputa meciuri amicale, astfel ca am dorit sa avem citeva date libere pentru echipa nationala“, a spus Lupescu, care va ramine inca patru ani la FRF. „Am mai avut oferte de la cluburi din Liga I si am ramas la FRF. Eu cred ca am facut o treaba buna cu Bela Kassai, Belo si toti ceilalti. Daca presedintele doreste sa ramin alaturi de el, cu mare placere voi continua munca la FRF in urmatorii patru ani“, a declarat oficialul FRF.     Razvan decide Ionut Lupescu spune ca Razvan Lucescu are putere deplina la echipa nationala. „Din punctul de vedere al FRF, nu este nicio problema intre Razvan Lucescu si Mutu. Razvan este selectionerul, el decide pe cine convoaca, dar el este si responsabil pentru rezultate. In acest caz impresarii jucatorului nu reprezinta niciun rau pentru noi“, a spus directorul FRF, care a adaugat ca nu a vorbit cu Cristi Chivu, dupa accidentarea suferita la cap. „Nu am vorbit cu el, important este ca e sanatos. Conteaza mai putin daca sta departe de gazon o luna sau doua“.     Inaugurare cu Argentina lui Maradona Lupescu spune ca la finalul acestui an, noul stadion „National“ din Bucuresti va fi gata, insa fara acoperis. „Noul stadion este chiar in fata sediului FRF, iar presedintele Mircea Sandu merge des sa vada mersul lucrarilor. Se afla intr-un stadiu bun, mai avansat chiar fata de stadioanele care vor gazdui meciuri la Euro-2012. Stadionul va fi gata la sfirsitul acestui an, insa fara acoperis. Anul viitor, stadionul va fi in totalitate gata in luna mai, iar in august vom avea inaugurarea. Sintem in negocieri cu federatia din Argentina, am si trimis o invitatie, si, acum, asteptam un raspuns din partea lor. Vom vedea. Spania, Brazilia, Anglia sint alte variante. Nu vom dori sa facem foarte multi bani din acest meci, insa nici nu dorim sa pierdem. Pentru un asemenea meci costurile depasesc un milion de euro. Daca am avea mai multe stadioane la standarde ridicate, am putea sa ne depunem candidatura, impreuna cu o tara vecina, la organizarea Euro-2020“, a declarat Lupescu.     Cupa, peste Liga I!  Directorul FRF spune ca, in ultimii ani, audientele meciurilor din Cupa Romaniei au fost peste cele ale derbiurilor din Liga I. „In ultimii ani, audientele la jocurile din faza superioara a Cupei Romaniei, au fost peste cea de la un derbi din Liga I: Steaua - Dinamo. Aceasta competitie a crescut foarte mult in valoare“, a incheiat Lupescu. 

Primarii si parlamentarii se sfatuiesc cu prefectul Stamatian

Prefectul Florin Stamatian va demara astazi o serie de intilniri cu primarii municipiilor Cluj-Napoca, Turda, Cimpia Turzii, Gherla, Dej si al orasului Huedin, precum si cu deputatii si senatorii care reprezinta judetul Cluj in Parlamentul Romaniei. Tema intilnirii de astazi va fi identificarea si evaluarea problemelor cu care se confrunta administratiile locale. Scopul general al discutiilor va fi evidentierea acelor proiecte importante pentru comunitatile locale, dar care nu vor putea fi sustinute anul acesta in intregime de la nivel local si pentru care Institutia Prefectului ar putea solicita sprijin din partea Guvernului, respectiv a Parlamentului. La initiativa prefectului Stamatian, primarii vor prezenta problemele cu care se confrunta si prioritatile localitatilor pe care le reprezinta, iar ulterior vor fi identificate caile de actiune si sprijin de la nivel central.    M. O.

Milanov, oficial la Vaslui

FC Vaslui a oficializat, ieri, transferul fundasului bulgar Jivko Milanov de la campioana Bulgariei, Levski Sofia, care a semnat un contract valabil pina la finalul sezonului 2013-2014, a declarat presedintele clubului, Ciprian Damian. Jucatorul in virsta de 25 de ani a plecat deja spre Germania si se va alatura in cel mai scurt timp lotului condus de Marius Lacatus. Fundasul poate evolua atit pe banda dreapta, cit si pe banda stinga, si este un produs al clubului Levski Sofia, pentru care a debutat in 2002, la virsta de 18 ani. Cu un total de 38 de meciuri in cupele europene, Milanov (1,77m, 70 kg) a strins si 14 selectii in echipa nationala a Bulgariei, dintre care cinci in anul 2009. Conform presei de la Sud de Dunare, vasluienii au platit 350.000 de euro pentru a-si asigura transferul fundasului.  

Meciuri cu Medias si Timisoara, pentru CSM Sebes

Echipa pregatita de Alexandru Weber are parte la Rimnicu Vilcea de jocuri cu Viitorul Medias (vecina de clasament, locul 7, cu 5 puncte) - simbata, 16 ianuarie, de la ora 17.00 si Universitatea Timisoara (pozitia secunda, cu 15 puncte) - duminica, 17 ianuarie, de la ora 9.00. Momentan, dupa derularea a 12 runde, CSM Sebes se situeaza pe ultimul loc al seriei, cu 4 puncte. “Deocamdata, n-am reusit sa realizam transferurile dorite, mai este timp pina la finele lunii si mai încercam. Ne bazam pe acelasi lot compus din 15 jucatoare si ne dorim sa realizam doua victorii pentru a putea scapa de «lanterna rosie»”, a declarat antrenorul Alexandru Weber. 

Recunoastere europeana pentru maternitatea din Cimpia

Medicul primar neonatolog Monica Boldor, artizana acestui proiect si cea care s-a ocupat de realizarea lui concreta, a declarat ca acest titlu reprezinta un standard de calitate.     ''Unitatea sanitara si-a anuntat in 2008 intentia de a deveni spital cu acest statut si a solicitat sprijinul UNICEF Romania. Organizatia a alocat fondurile necesare, banii fiind obtinuti cu prilejul Galei UNICEF desfasurate la Bucuresti, pe 10 iunie 2008. Fondurile strinse au fost folosite pentru formarea speciala a personalului medical din Maternitatea din Cimpia Turzii, pregatirea constind in insusirea acelor cunostinte si deprinderi care sa o ajute pe mama sa alapteze la sin, la scurt timp dupa nasterea copilului si in perioada urmatoare. Maternitatea a fost dotata cu paturi speciale pentru mama si nou-nascut, cu mese de infasat bebelusul, cintare, precum si cu material documentar. De asemenea, din fondurile UNICEF a fost facuta si evaluarea maternitatii in vederea acordarii acestui titlu'', a precizat dr. Monica Boldor.    Conditii de eligibilitatePotrivit medicului neonatolog, unitatea sanitara a trebuit sa parcurga 10 pasi obligatorii, meniti sa sprijine mama sa deprinda abilitatea de ingrijire si alimentare naturala a copilului. Toate saloanele maternitatii au fost transformate in rooming-in, adica in camere in care mama si bebelusul sint ingrijiti impreuna, pe toata perioada de spitalizare. Mama este ajutata sa alapteze la o jumatate de ora de la nasterea copilului, iar noul nascut sta 24 de ore din 24 cu mama sa. Alaptarea la sin exclude obligatoriu folosirea biberonului in hranire. Un spital cu eticheta ''Prieten al Copilului'' sisteaza administrarea de substitute de lapte matern si nu mai foloseste biberoane sau tetine.     In lume sint peste 19.000 de ''Spitale Prietene al Copilului'', din care 300 in Europa. In Romania sint certificate de catre UNICEF 23 de astfel de maternitati.    Avantaje pentru bebelusStudii efectuate de specialisti arata ca o mama care sta in aceeasi camera cu copilul nou-nascut alapteaza mai devreme si mai des, comparativ cu cele care au contact limitat cu el. Mamele dorm mai linistite stiind ca bebelusul le este alaturi. Pe de alta parte, nou-nascutii care stau in aceeasi camera cu mamele lor pling mai putin si petrec mai mult timp in somn linistit, cistiga mai mult in greutate zi de zi si au mai putine sanse sa faca icter. Studiile releva, de asemenea, ca ratele abuzului asupra copiilor, neglijarea lor si separarea apar mai putin frecvent la mamele care au un contact frecvent si prelungit cu nou-nascutii lor in timpul perioadei de dupa nastere.     Incepind cu secolul al XX-lea, pe masura ce nasterea a fost preluata de spitale, majoritatea bebelusilor nu au mai stat impreuna cu mamele in perioada urmatoare venirii lor pe lume. Mamele au fost gazduite intr-un salon de spital, in timp ce copiii lor au fost preluati pentru ingrijire de saloanele pentru nou-nascuti    Agerpres

Scandal la virsta a treia

O femeie de 60 de ani din Borsa, judetul Cluj, a fost internata miercuri la UPU 1 Cluj-Napoca, dupa ce un vecin i-a aplicat o corectie. Vasile S. si Maria P. au avut un conflict la locuinta femeii, incheiat violent, politistii alertati gasind-o pe femeie batuta. Agresorul este acum cercetat penal pentru loviri si alte violente, dar si pentru violare de domiciu. Femeia a primit ingrijiri medicale de specialitate si acum se recupereaza in spital.    A. D.

Calendarul evenimentelor Federatiei Romane de Powerlifting 2010

Mai intii de toate, Federatia Romana de Powerlifting va ureaza un an nou bun si mai ales cumpatat caci nu ne asteapta deloc vremuri linistite. In tot acest context insa powerliftingul la nivel national si international isi urmeaza calea fiind deja obisnuit cu greutatile. Anul 2010 este cu siguranta un an bun pentru powerliftierii romani pentru ca au posibilitatea sa participe la competitii numeroase atit pe plan national cit si international, anul in curs fiind si primul an in care lotul national va reprezenta Romania in cadrul unor competitii extrem de puternice, de fapt cele mai reprezentative. In cadrul acestora se vor decide medaliatii mondiali si europeni. Nu e putin lucru mai ales ca Romania isi propune clasarea in primele 6 natiuni participante si cu un pic de sansa accederea pe podium in cadrul ambelor competitii.Dar sa o luam metodic si sa impartim lucrurile (competitiile) in doua mari categorii in functie de caracterul intern sau international al acestora 1.Competitii interne organizate sub egida Federatiei Romane de Powerlifting Campionatul National de Powerlifting destinat cadetilor atit la masculin cit si la feminin, competitie care se va desfasura la Alba Iulia in perioada 30-31 ianuarie Campionatul National de Powerlifting destinat juniorilor atit la masculin cit si la feminin, competitie care se va desfasura la Alba iulia in perioada 28-30 mai Campionatul National de Powerlifting destinat atit juniorilor cit si seniorilor, masculin si feminin, competitie constind intr-o singura proba, cea de impins din culcat, ce se va desfasura la Navodari in perioada 22-25 iulie Campionatul National de Powerlifting destinat seniorilor atit la masculin cit si la feminin, competitie ce va avea loc la Alba Iulia in perioada 26-28 noiembrie Cupa Romaniei destinata seniorilor atit la masculin cit si la feminin, competitie ce se va desfasura la Bacau in perioada 18-19 decembrie 20102. Competitii internationale organizate sub egida Federatiei Internationale de Powerlifting la care va lua parte si delegatia RomanieiCampionatul European de Powerlifting destinat seniorilor atit la masculin cit si la feminin, competitie care va avea loc la Koping (Suedia) in perioada 4-8 mai a.c.Campionatul Mondial de Powerlifting destinat juniorilor atit la masculin cit si la feminin, competitie care va avea loc la Pilsen (Cehia) in perioada 28 august-04 septembrie a.c.Dincolo de toate aceste competitii nevoia si dorinta de a face performanta nu poate fi trecuta intr-un calendar pentru ca e o stare de fapt. Cum vom ajunge insa la aceste rezultate, adica la transformarea performantelor din sala de sport in medalii pentru sportivii angrenati in competitii depinde de mai multi factori si de o singura conceptie, cum vom reusi impreuna sa pastram un sport curat si finantat corespunzator pentru ca el sa fie un fenomen si nu o activitate fizica. Nu am spus niciodata ca acest calendar este unul care se va implini de la sine pentru ca nu e deloc asa. Intr-o era a cumpatarii insa veti observa ca ai nevoie de viziune pentru a dezvolta un campion mondial sau european si de un efort bugetar relativ mic in comparatie cu alte sporturi. E pe atit de posibil pe cit pot oamenii sa creada in viabilitatea acestui proiect. Noi credem si de asta ii invitam pe toti cei care cred in performanta alaturi de noi. Sigur ca un calendar competitional nu arata la fel de bine ca unul cu femei dezbracate si nici nu are un succes similar. Powerliftingul insa trezeste in oameni dorinta de a-si depasi limitele fizice. Intr-o parte e puterea, in cealalta e fotografia. Selectia se va face de la sine.BIROUL DE PRESA 

Seminarii gratuite de dezvoltare a afacerilor

Un seminar gratis dedicat oamenilor de afaceri va fi organizat in data de 19 ianuarie la Cluj-Napoca de catre o firma de business coaching clujeana. Acesta va fi primul eveniment dintr-o serie de seminarii gratuite ce vor avea loc in toata tara, respectiv in Bucuresti, Brasov, Tirgu-Mures, Timisoara si Iasi, iar mai apoi, in a doua parte a anului, si in Constanta, Oradea si Sibiu. Potrivit organizatorilor, aceste evenimente sint organizate in contextul in care, desi 2009 a fost un an greu pentru majoritatea firmelor, cu incercari profunde din punct de vedere financiar si comercial, anul acesta pare mai promitator, cu semne pozitive din rindul tarilor occidentale care influenteaza economia Romaniei. In prezent, principalele probleme cu care se confrunta IMM-urile sint legate de accesarea finantarilor si de diminuarea comenzilor si a contractelor. Seminariile vor fi sustinute de Lorand Soares-Szasz, business coach format in cea mai mare firma de business coaching din lume, ActionCOACH.    A. D.

Unul din o suta

 O suta de persoane au murit din cauza gripei A/H1N1 in Romania si alte aproape 6.300 s-au imbolnavit, in ultimele 24 de ore fiind confirmate 131 de cazuri noi de infectare cu virusul gripal si patru decese. Alte 131 de cazuri de gripa A/H1N1 si patru decese au fost inregistrate in ultimele 24 de ore, numarul total de imbolnaviri ajungind la 6.386, din care 100 de decese, a anuntat, ieri, Ministerul Sanatatii (MS). Rata de fatalitate in gripa cu virusul A/H1N1 a crescut, in ultimele sase saptamini, de peste 13 ori, de la 0,1% la 1,32%, adica un roman dintr-o suta moare din cauza maladiei, potrivit analizei datelor centralizate la Ministerul Sanatatii. “Rata deceselor cauzate de gripa cu virusul A/H1N1 a depasit-o pe cea prin gripa sezoniera. Astfel, daca in gripa sezoniera rata de fatalitate a fost de 0,01-0,1 la suta, in gripa pandemica a ajuns la 1,32%”, a declarat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel. Pina in prezent au fost vaccinate impotriva virusului pandemic peste 500.000 de persoane.

Sef nou la CNSAS

 Dragos Petrescu este noul presedinte al Colegiului CNSAS, el a fost votat in sedinta de ieri cu 6 voturi pentru si 4 impotriva, invingindu-l astfel pe Laurentiu Tanase, si el inscris in cursa.  Petrescu face parte din Colegiul CNSAS din 2006, la propunerea presedintelui Traian Basescu. Ladislau Csendes a demisionat pe 21 decembrie din functia de presedinte, dar isi va pastra in continuare calitatea de membru al Colegiului. Potrivit legii de functionare a institutiei, presedintele Colegiului CNSAS este ordonator principal de credite si asigura gestionarea mijloacelor materiale si banesti ale institutiei. De asemenea, legea, dar si Regulamentul de functionare a institutiei precizeaza ca in absenta presedintelui, atributiile sale se exercita de drept de catre vicepresedinte.

Masuri anticriza luate exact pe dos

Sistemul bancar din România trebuie sa-si reconsidere atitudinea fata de mediul economic, în conditiile în care iesirea tarii din criza se poate face numai printr-o puternica relansare a economiei, considera presedintele Asociatiei Patronilor si Meseriasilor (APM) Cluj, Augustin Fenesan. El a mai declarat ca tara noastra are nevoie de o urgenta revigorare a agriculturii, care s-ar putea face fara costuri foarte mari. El considera ca în acest sector se pot obtine rezultate semnificative într-o perioada relativ scurta. "România îsi poate asigura necesarul de hrana pentru consumul populatiei fara a mai cheltui pe alimente aduse din strainatate. Trebuie diminuata presiunea valutara. În trecut, tara noastra a fost un producator agricol de renume. Dupa 1989, dealuri întregi cu livezi de pomi fructiferi se depreciaza pe zi ce trece, dar se importa mere pentru consumul populatiei. Si aici, la doi pasi de noi, livezile Statiunii de Cercetare Pomicola Cluj ar putea fi o excelenta sursa de aprovizionare cu mere de calitate, dar institutia clujeana este blocata de ani si ani din diverse interese", a afirmat Fenesan. In legatura cu masurile anticriza luate anul trecut, el a mentionat ca acestea au fost luate exact pe dos. "De pilda, în perioade de criza nu se mareste impozitul. Apoi nu se face presiune pe forta de munca si nu se restringe activitatea economica. Totusi, în România a fost masiv disponibilizata forta de munca, tocmai atunci cind trebuia sa fie stimulate angajarile si create locuri de munca. Masurile din 2009 nu au fost deloc cele potrivite perioadei de criza, dimpotriva, au dus la acutizarea ei", a subliniat reprezentantul APM.    Agerpres

Ovidiu Ohanesian: ?Elena Udrea nu a mintit?

 Unul dintre cei trei jurnalisti rapiti in Irak in 2005 ii da dreptate Elenei Udrea care a afirmat ca Marie Jeanne Ion stia dinainte ceea ce urma sa se intimple. “Doamna Udrea nu a mintit. A spus adevarul. Marie Jeanne stia despre rapire. Mi-am dat si eu seama ceva mai tirziu. Eu am fost prostul familiei cum se spune. Si Marie Jeanne, si Miscoci erau foarte familiari cu rapitorii. Miscoci se juca cu mitraliera lor”, a spus in cadrul emisiunii “In obiectiv”, de la Oltenia TV. Reactia lui Ohanesian apare la doar citeva zile dupa ce ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a afirmat la OTV ca Marie Jeanne Ion – unul din cei trei ziaristi rapiti in Irak – stia de acest scenariu. Elena Udrea a reactionat si ea, pe blog: „Pentru cei care discuta si astazi pe larg declaratiile mele legate de Marie Jeanne Ion, ii invit sa citeasca zecile de articole care s-au scris pe aceasta tema si care ridica aceleasi semne de intrebare la care am facut si eu referire. Unele din aceste semne de intrebare au fost ridicate chiar de colegii jurnalisti, alaturi de care Marie Jeanne Ion a fost in Irak.”Marie Jeanne Ion a negat afirmatiile facute de Udrea la OTV.

Standard Grozav

 Dupa mai multe zile de negocieri, echipa albaiuliana a ajuns in cele din urma la un acord cu Standard Liege, iar Gicu Grozav va pleca in Belgia, fiind de altfel si primul jucator albaiulian care se transefera in strainatate. FC Unirea va primi in schimbul atacantului suma de 350.000 de euro si 15% dintr-un eventual transfer ulterior. “Am ajuns in cele din urma la un acord cu Standard, iar saptamana viitoare belgienii vor veni la Alba Iulia pentru a semna actele. Grozav pleaca de la Alba, este un jucator cu un potential deosebit, poate creste si in viitor. Unirea va mai cistiga bani in cazul in care Standard il va vinde la o alta grupare”, a declarat Marian Sarmes, oficialul gruparii albaiuliene. Produs 100% al Unirii Alba Iulia, Gicu Grozav a contribuit din plin la promovarea in Liga I, reusind sa inscrie 6 goluri. Atacantul de 19 ani a evoluat in acest tur in 16 meciuri, fiind titular in 7 dintre ele si a reusit sa inscrie 2 goluri. Nicolae Lupu, preSedinte executiv FC Unirea:“Este o mutare ce ne permite sa supravietuim in retur, dar mai trebuie sa asteptam citeva zile pina parafam documentele”.Test cu «virusii verzi» la Ocna MuresFC Unirea va sustine simbata primul amical al anului, la Ocna Mures, de la ora 15.00, cu Sanatatea Cluj (Liga a III-a). Alba mai are programate amicale cu CSU Vointa Sibiu (20 ianuarie, deplasare) si Ariesul Turda (23 ianuarie, deplasare). In cantonamentul din Antalya (25-8 februarie), echipa lui Falub va juca cinci amicale, fiind deja perfectate meciuri cu Kuban Krasnodar (Rusia, 27 ianuarie), Krivbas Krivoirog (Ucraina, 2 februarie), FK Zeta (Muntenegru I, 5 februarie). 

Prigoana vrea sa faca un mall din Casa Poporului

 Deputatul PDL Silviu Prigoana a anuntat, ieri, ca a finalizat proiectul de lege privind mutarea sediului Parlamentului, in varianta unicamerala, din Casa Poporului intr-o cladire pe care Nicolae Ceausescu o construise pentru Biblioteca Nationala. “Este vorba despre un proiect de lege pe care peste doua saptamini o sa il depun in Parlament, de mutare a Parlamentului Romaniei in Biblioteca Nationala. Acolo nu a fost niciodata Biblioteca Nationala, a fost o cladire construita de Ceausescu in vederea crearii unei biblioteci, ea a ramas in paragina de 20 de ani, acum a inceput intr-un avint pionieresc Ministerul Culturii sa faca investitie de 64 de milioane de euro, asa-numitul Mall Cultural, dar eu cred ca 300 de deputati sau senatori sau cum va fi in unicameral, au loc acolo, in cladirea aceasta, iar aceasta minunata cladire sa aduca plusvaloare poporului roman”, a spus Prigoana. Intrebat daca actualul sediu al Parlamentului va fi transformat in mall, Prigoana a raspuns: “Exista niste discutii avansate cu companii de entertainment care se ocupa de asa ceva. In acceptiunea noastra, mall-ul inseamna magazin, dar nu va fi magazin, ci cu totul si cu totul altceva, vor fi cele mai mari expozitii si tirguri de pe planeta, in ceea ce priveste domenii de activitate variate: lansari de CD-uri, probabil baietii se gindesc sa mute festivalurile internationale in Bucuresti”. El a explicat ca acest proiect inseamna turism, transport, cazare si masa, adica “plusvaloare la bugetul de stat”. “Rolul meu este sa aduc bani la buget, nu sa cer”, a mai spus el. Silviu Prigoana a mentionat ca mutarea Parlamentului se va face peste trei ani. In Casa Poporului nu se afla doar sediul actual al Parlamentului, ci si al Curtii Constitutionale, Consiliului Legislativ, SECI, Centrului international de conferinte. Ironii politiceVizibil stinjenita de initiativa colegului de partid, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a declarat ca este deschisa discutiei asupra mutarii Parlamentului in cladirea Bibliotecii Nationale, dar momentan prioritara este reforma constitutionala. Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a apreciat ca, intr-adevar, functionarea Parlamentului in Casa Poporului este costisitoare, dar ca nu vede o alta alternativa pentru mutarea Legislativului momentan. La rindul sau, vicepresedintele Senatului Teodor Melescanu afirma ca „trebuie sa socotim cit ne costa finalizarea cladirii Bibliotecii Nationale fata de ceea ce exista ca necesitati. Si doi, ce sa facem cu aceasta cladire”. In schimb, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, sustine ca aceasta idee pare o continuare a formulelor de la inceputul anilor ‘90, cind lucrarile la Casa Poporului nu erau finalizate decit in proportie de 60% si cind se propunea transformarea cladirii in cel mai mare cazinou din Europa.Se pot cistiga 100 de milioane de euro anualTransformarea Casei Poporului in centrul comercial de tip mall ar aduce anual la bugetul de stat in jur de 100 milioane euro, in conditiile in care suprafata mastodontului din buricul Bucurestiului este de patru ori mai mare decit cea a AFI Palace Cotroceni, cel mai mare mall din Sud-Estul Europei. „Ca exercitiu, daca suprafata Casei Poporului este de circa patru ori mai mare decit a Cotroceni Park, veniturile ar trebuie sa fie undeva de trei ori peste ce se incaseaza la Cotroceni, asta pentru ca intretinerea este mult mai mare”, a declarat pentru capital.ro Antonio Zarnescu, general manager al Adviser Management Solutions. Veniturile anuale estimate de proprietarii AFI Palace Cotroceni se ridica la 32 milioane euro. Astfel, daca la Casa Poporului s-ar incasa de trei ori mai mult, suma ar ajunge la circa 100 milioane euro anual. Incasarile pentru mall-ul „Casa Poporului“ ar fi silimare cu cele estimate pentru cel mai mare mall din Europa, deschis anul trecut in Moscova a carui suprafata inchiriabila este de 170.000 mp. Golden Babylon Rostokino are 440 de magazine dispuse pe doua etaje. Palatul Parlamentului adaposteste 440 de birouri, zeci de sali de conferinta, cele mai mari fiind cele intre 1.000 mp si 1.500 mp fiecare. Are doua sali cu peste 2.000 mp, doua sali de sedinta cu o capacitate de 1.200 de locuri si respectiv de 850 de locuri. Suprafata totala ajunge la 265.000 mp.

Cine plateste pentru jantele facute "praf" in gropi?

Foto Andi DaiszlerIn Cluj, ca in majoritatea tarii, "craterele" din carosabil continua sa-i terorizeze pe soferiConsiliile locale sau cele judetene ar putea fi trase la raspundere pentru fiecare roata, cauciuc sau janta stricata prin gropile de pe drumuri.     In cazul pagubelor provocate de gropile din asfalt, soferii care au incheiate polite CASCO ar putea spune ca problema e rezolvata. Aceasta deoarece asiguratorul e obligat, in baza acestei asigurari, sa repare masina indiferent de modul in care au fost produse daunele. Totusi, lucrurile nu sint atit de simple, si nici macar gratuite, deoarece, in urmatorul an, soferul care a avut ghinionul sa isi repare pe CASCO masina stricata in gropile din oras va plati mai mult pe asigurare; mai exact, nu va mai beneficia de reducerile oferite celor care nu au avut daune (si care sint uneori semnificative, ajungind chiar pina la 45%). Iar aceasta deoarece e oarecum de asteptat ca asiguratorul sa incerce sa isi scoata pirleala tot din buzunarul conducatorului auto, scumpindu-i in urmatorul an polita CASCO. Astfel ca cel pacalit ramine in final tot asiguratul.    Varianta corecta cu buzunarul soferuluiTotusi, lucrurile pot sta si altfel. Pe scurt, daca soferul poate dovedi ca masina i s-a stricat din cauza vreunei gropi, exista o modalitate prin care firma de asigurari isi poate recupera banii de la administratorul drumului, respectiv de la cei vinovati ca nu au semnalizat corespunzator gropile.     Mai exact, firma de asigurari plateste reparatia, da in judecata Consiliul Local (daca e vorba de o groapa din oras sau dintr-o comuna), Consiliul Judetean (daca e vorba de un drum judetean) ori Compania Nationala de Autostrazi (in cazul drumurilor nationale), isi recupereaza banii de la aceasta institutie si astfel istoricul soferului ramine curat, iar anul urmator va putea beneficia de o reducere la incheierea politei CASCO.     Din pacate, insa, procedura de care vorbeam mai sus nu este chiar la usoara. Deoarece, pentru ca asiguratorul sa aiba sanse reale de cistig in procesul cu administratorul drumului, e nevoie de un proces verbal pe numele acestuia, pe care insa politia nu prea vrea sa-l incheie. Decebal Manole Bogdan, directorul sucursalei din Cluj a Asirom, explica: "In primul rind, e nevoie de fotografii. Cel care si-a stricat masina intr-o groapa nesemnalizata trebuie sa fotografieze tot: masina, imprejurimile, groapa. Apoi, are nevoie de martori, deci ar fi bine sa ia numele si numerele de telefon de la cei din jur. Totodata, e foarte important sa cheme politia, pentru a incheia un proces verbal pe numele administratorului drumului. Pe baza acestui document se poate da in judecata institutia vinovata de nesemnalizarea gropii", explica Bogdan. Potrivit acestuia, Asirom a avut pina acum mai multe astfel de procese, o parte din ele fiind de altfel si cistigate.    Clasic romanescDesi lucrurile nu par foarte complicate, veti descoperi ca este destul de dificil sa aduceti un agent de politie la fata locului pentru a incheia procesul verbal de care aveti nevoie. Potrivit comisarului Alexandru Muresan, seful Politiei Rutiere Cluj, agentii de circulatie nu sint obligati sa se deplaseze la locul evenimentului rutier, nici macar daca sint chemati in mod expres, decit daca acesta s-a soldat cu victime. Totusi, in art. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice se mentioneaza ca "in cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a starii tehnice necorespunzatoare a drumului public, a nesemnalizarii sau a semnalizarii necorespunzatoare a acestuia, precum si a obstacolelor ori lucrarilor care se executa pe acesta, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrarilor raspunde, dupa caz, administrativ, contraventional, civil sau penal, in conditiile legii". Iar asiguratorii sustin ca, pentru ca administratorul drumului sa raspunda civil, e nevoie ca cineva – adica politia - sa intocmeasca procesul verbal pe numele lui. Deci e nevoie de politist la fata locului, politist care, insa, vine daca vrea…

Raiffeisen acuza RBS

 Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG acuza Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS) de inselaciune, in vinzarea unei participatii in cadrul unui imprumut sindicalizat de 138,5 milioane lire acordat companiei Enron Corp, a anuntat banca austriaca, citata de Bloomberg. Raiffeisen incearca sa recupereze cele 5,25 milioane lire pierdute in urma imprumutului, dupa prabusirea grupului Enron. Raiffeisen a contribuit cu 10 milioane lire la acest credit, care a fost utilizat la formarea unui vehicul de investitii detinut in intregime de RBS, cu scopul de a permite grupului Enron sa inregistreze valoarea crescuta a unei achizitii realizate in 2000. Enron a fost odata cel mai mare trader de energie, cu o capitalizare de 68 miliarde dolari, inainte de a intra in faliment, in 2001, in urma unei fraude contabile ample.

Pe scurt

Rapid si-a luat un sirbMijlocasul sîrb Nikola Beljici este noul jucator al Rapidului. In virsta de 26 de ani, acesta a venit de la OFK Belgrad si va semna cu formatia giulesteana un contract valabil pe 3 ani. Informatia a fost confirmata de Ion Taban, presedintele CA al Rapidului: "Beljici de la OFK Belgrad va semna un contract cu noi pe 3 ani imediat cum ajunge la Bucuresti pentru ca deja ne-am înteles". In cariera sa, sirbul a mai trecut pe la Steaua Rosie Belgrad, Buducnost si Jedinstvo, avînd si o selectie în nationala U21 a plavilor. Cel de-al doilea jucator care va ajunge la Rapid, atacantul leton Edgars Gauracs (21 de ani), legitimat la vicecampioana Letoniei, Ventspils, va fi imprumutat pina in vara, cu optiune de cumparare.    D. S.Vasluiul transfera din BulgariaFundasul dreapta bulgar al echipei Levski Sofia, Jivko Milanov, a semnat un angajament pe 3 ani si jumatate cu FC Vaslui, informeaza site-ul oficial al clubului finantat de Adrian Porumboiu. Fotbalistul a efectuat deja vizita medicala si a plecat spre Germania, unde FC Vaslui efectueaza primul stagiu de pregatire din aceasta iarna. Milanov este un produs al clubului Levski Sofia. A jucat pina în 2002 la juniorii campioanei Bulgariei, iar de la 18 ani a evoluat la prima echipa, pentru care a înscris 10 goluri. A evoluat cu Levski în Cupa UEFA, în sezonul 2005-2006, iar în anul urmator a participat în Liga Campionilor. Milanov are 14 prezente la prima reprezentativa a Bulgariei.    D. S.

Luna de foc pentru negustori

 Cifra de afaceri in comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut in noiembrie cu 30,1% fata de noiembrie 2008, mai ales ca urmare a scaderii comertului cu autovehicule, cu 33,2%, a anuntat, ieri, Institutul National de Statistica (INS). Datele sint ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. in serie bruta, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a fost cu 27,5% mai scazut decit in noiembrie 2008. In octombrie, scaderea - in termeni anuali si in date ajustate sezonier - era de 31%. Afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, s-au micsorat cu 19,1% fata de noiembrie 2008, determinate in principal de scaderea activitatilor agentiilor turistice si tur-operatorilor (-57,4%).

Ajutor pentru fermieri

 Ministerul Finantelor Publice (MFP) a finalizat “3-4 scheme de ajutor de stat” in domeniul agriculturii, ce vor fi trimise catre Comisia Europeana pentru obtinerea avizului, iar numarul total al schemelor ajunge la 12 sau 13, a spus ieri ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. “De la 1 ianuarie 2010, nu mai exista subventiile directe. Au disparut conform negocierilor cu Comisia Europeana. Trebuie o notificare pentru scheme noi, iar 3 sau 4 sint gata si vor pleca in total 12-13”, a declarat Vladescu. El a precizat ca toate schemele de ajutor de stat in agricultura vor ajunge la CE in circa 2-3 luni. Vladescu a adaugat ca, pentru fiecare schema de ajutor ce va fi aprobata de CE “trebuie gasite solutii de finantare”. Anterior, ministrul finantelor mentionase ca nu sustine actualul model de subventie directa in agricultura, model “ce nu va mai fi aplicat incepind cu 2010”, adaugind ca intentioneaza sa taxeze agricultura” sub toate formele sale.

Vinzarile Dacia au crescut cu 20,5%

 Vinzarile la nivel mondial ale Dacia s-au majorat in anul 2009 cu 20,5%, comparativ cu anul 2008, la peste 310.000 de vehicule, iar cota de piata a companiei in Romania a crescut cu 1,5%, la 28,9%, potrivit unui comunicat remis joi de companie. “In 2009, Dacia a vindut 311.282 automobile, cu 20,5% mai mult fata de nivelul de 258.372 unitati inregistrat in 2008. Dacia incheie astfel al cincilea an consecutiv in care ritmul de crestere al vinzarilor a fost exprimat in doua cifre, fapt care i-a permis sa treaca, de la mai putin de 100.000 de masini comercializate in 2004, la peste 300.000 de unitati, in 2009”, potrivit datelor Dacia. Pe piata din Romania, Dacia a vindut 41.862 de vehicule si a obtinut o crestere a cotei de piata cu 1,5% fata de anul 2008, la 28,9%, in contextul in care piata auto a inregistrat o scadere de 53,2%. “Cel mai vindut automobil al gamei Dacia in Romania a fost Logan berlina, cu 25.722 unitati livrate, urmat de Sandero (inclusiv versiunea Stepway), cu 6.765 unitati si Logan MCV, cu 6.249 unitati. Pe piata vehiculelor utilitare, Dacia a livrat 1.588 unitati Logan VAN si 1.538 Logan Pick Up”, precizeaza compania. De asemenea, in 2009, Dacia a vindut prin oferta de sustinere a programului de reinnoire a parcului auto national „Dacia Avantaj” peste 18.000 de automobile. In ceea ce priveste vinzarile Dacia la export, acestea au ajuns la aproape 270.000 unitati, cu 56,1% mai mult fata de 2008. “Dacia si-a consolidat succesul pe piata Europei Occidentale, unde in 2009 au fost inmatriculate 200.962 vehicule”, potrivit companiei.

Pretul teribilismului

La primul termen din dosarul in care Hilote este acuzat de omor din culpa, conducere sub influenta alcoolului si parasirea locului accidentului fara permisiunea organelor de lege, aparatorul partilor vatamate a depus o cerere prin care a solicitat plata a peste 420.000 de euro catre apropiatii celor trei decedati. Banii reperezinta daunele morale cauzate rudelor lui Nicolae, Dorina si Ioana Silvia Dragoste, victime ale accidentului cauzat de Hilote. Mai mult, reprezentantul juridic a cerut si acordarea a 71.800 de lei, suma care sa acopere costurile de inmormintare si alte cheltuieli materiale.     Acestea sint deocamdata noutatile din acest dosar, care a inceput cu o aminare. Avocatul partii acuzate a fost schimbat, iar noul aparator al lui Gabriel Hilote a solicitat o aminare pentru a-si putea pregati apararea. Aparatorul partii vatamate nu s-a opus acestei masuri, astfel ca instanta a decis ca dosarul sa fie aminat pentru 28 ianuarie.     Pe 19 octombrie 2009, Gabriel Hilote, aflat la volanul unui bolid, a cauzat unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse anul trecut in Cluj-Napoca. Barbatul a depasit o coloana de masini in dreptul hotelului Napoca, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din zona centrala, si s-a izbit violent de un autoturism care circula regulamentar din sens opus. Soferul masinii, Nicolae Dragoste, a decedat pe loc, in vreme ce sotia si fiica acestuia au decedat la spital.     Barbatul s-a facut nevazut imediat dupa producerea tragicului accident. A aparut dupa 2 ore la UPU 1, unde a fost retinut de politisti.     Potrivit politistilor, soferul Gabriel Hilote s-a urcat la volan dupa ce a consumat bauturi alcoolice, alcoolemia prelevata la aproximativ 2 ore de la producerea accidentului fiind de 0,75 de grame alcool pur in litrul de singe.     Hilote este casatorit, iar nasterea primului sau copil l-a gasit dupa gratii, in conditiile in care din octombrie 2009 si pina in prezent el asteapta debutul procesului in arest preventiv.

Pescari fara acte "pescuiti" de politisti

Trei tineri din zona Gherlei s-au ales cu dosare penale dupa ce au fost prinsi cu peste 160 de kilograme de peste fara nici un fel de document. Impresionanta captura le apartine politistilor gherleni, care miercuri dimineata au oprit o autoutilitara pe drumul dintre localitatile Geaca si Taga. Produsele piscicole au fost sustrase de cei trei tineri din zona Mihasu de Cimpie, judetul Mures. Este vorba de 150 de kilograme de fitofag, 12 kilograme de crap, 1 kilogram de salau si 1 kilogram de caras. Totodata, politistii au descoperit in autoutilitara 910 metri de plasa monofilament, o barca pneumatica, precum si ustensile pentru pescuit. Intreaga marfa a fost predata unei ferme piscicole din judetul Mures, iar cei trei "pescari" s-au ales cu dosare penale pentru transport si detinere ilegala de peste. Prejudiciul cauzat, de 1.370 de lei, a fost recuperat in totalitate. Tot mai multe cazuri de braconaj au fost sesizate in ultima perioada.    A. D.

Apostu a prezentat anul 2009 in cifre

In 2009, la Cluj au venit pe lume 6.107 copii, cu 501 mai multi ca in anul precedent. Cele mai frecvente nume de baieti au fost David (185), Andrei (165), Alexandru (147), iar la fete au predominat Maria (145), Sara sau Sarah (100) si Alexandra (96). Primarul a amintit si ca in anul 2010 s-au nascut la Cluj trei copii care au primit numele de Traian, unul care se numeste Emil si unul care a fost botezat Sorin.      In privinta casatoriilor, numarul acestora a fost cu 123 mai mic decit cel inregistrat in anul 2008. Astfel, 2.408 cupluri s-au prezentat in fata ofiterului starii civile la Cluj in anul precedent. De asemenea, 2.183 de tineri au primit in 2009 buletin la implinirea a 14 ani, iar alte 125 de persoane au dobindit buletin de Cluj o data cu dobindirea cetateniei romane.     Mai putine constructiiPrimarul a prezentat si situatia platii impozitelor, procentul incasat fiind de 90%. De la persoanele fizice s-a incasat in 2009 suma de aproximativ 20 de milioane de lei, fata de 19,7 milioane incasate in 2008. In ceea ce priveste persoanele juridice, de la acestea s-au incasat aproape 41 de milioane de lei in anul care a trecut, comparativ cu doar 38,7 milioane de lei  in 2008.      Daca aruncam un ochi pe situatia de la urbanism se poate constata o scadere in domeniul constructiilor la Cluj-Napoca. Prin urmare, daca in 2008 municipalitatea clujeana a eliberat 5.684 de certificate de urbanism, in anul 2009 numarul acestora a fost de doar 4.660. Situatia este asemanatoare si la eliberarea autorizatiilor de construire: 973 eliberate in 2008 si doar 583 in 2009. Numarul de acte inregistrate la Centrul de Informare pentru Cetateni de la data deschiderii (luna aprilie 2009) si pina la finele anului a fost de 92.227, iar numarul de audiente inregistrate a fost de 1.351.     Peste 7.000 de turisti La capitolul evenimente si turism, pe raza municipiului au fost autorizate 349 de manifestari in anul 2009, dintre care Primaria a fost partener sau organizator la 50.      Tot anul trecut, pe la Centrul de Informare Turistica au trecut 7.250 de persoane, 65% fiind straini, dintre care trei sferturi proveneau din Uniunea Europeana.      Turnul Croitorilor a fost vizitat de 7.000 de turisti, iar pe la Muzeul de Speologie au trecut doar 2.000. De asemenea, primarul a mai aratat ca in anul precedent au fost organizate 27 de evenimente la Bastionul Croitorilor. In anul 2009, Primaria Cluj-Napoca a primit vizita a 58 de delegatii straine, dintre care 7 din Germania, 4 din Marea Britanie si cite 3 din Olanda si Ungaria.      Legat de curatenie si spatii verzi, anul trecut s-au toaletat 17.944 de arbori, au fost adunate 33.072 de metri cubi de resturi vegetale, 36.381 de metri cubi de deseuri voluminoase si 1.176 de metri cubi de deseuri din zonele de agrement. De pe Canalul Morii s-au adunat 4.000 de metri cubi de mil, de unde au iesit la iveala un obuz si o grenada din Al Doilea Razboi Mondial. Activitatea Politiei Comunitare in anul trecut a insemnat acordarea a peste 130.040 de sanctiuni sau inregistrarea a 29.102 sesizari la telefonul primarului si pe domnuleprimar.ro, dintre care 28.579 au fost deja solutionate. De asemenea, s-au ridicat pe cale administrativa 206 masini abandonate, 1.722 fiind ridicate de catre proprietari in urma campaniei "Bulina iti ridica masina". Primaria a aplicat 60.723 de amenzi pentru stationare in zone interzise, au fost blocate rotile a 6.410 masini, iar 4.326 de masini au fost ridicate.      La capitolul circulatie, Clujul are 60 de noi treceri de pietoni, 17 intersectii semaforizate, 35 de strazi cu sens unic de circulatie si peste 80.000 de metri patrati de marcaje.

?Marfa?, privatizata pina la sfirsitul anului

 Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, ieri, ca ar prefera sa privatizeze CFR Marfa pina la finalul acestui an, adaugind ca aceasta masura trebuia luata inca din 2007, cind compania inregistra profit. “As prefera sa se intimple pina la sfirsitul acestui an, astfel incit in 2010 sa primim si sa evaluam oferte de preluare”, a spus Berceanu. In plus, el a sustinut ca societatea trebuia privatizata inca din 2007, cind inca era pe profit. “Eu am spus dintotdeauna ca era o idee buna sa privatizam mai de demult CFR Marfa. Daca mai stam mult, nu o sa mai avem ce vinde. In 2006, compania era pe profit, cu 17-18 milioane euro. Dupa, in 2007-2008, cind domnul Vosganian zicea ca economia duduie, au inceput problemele. Eu imi doresc o privatizare europeana si de aceea era vorba de alt context cind era pe cistig” a precizat Berceanu.

Profitul microintreprinderilor va fi impozitat cu 16%

 Microintreprinderile vor fi impozitate din acest an la fel ca orice firma, prin aplicarea cotei de 16% pe profit sau a impozitului minim, fara a mai putea opta pentru impozitul de 3% pe venit. “De la 1 ianuarie a disparut regimul de taxare diferentiat pentru microintreprinderi, adica impozitarea cu 3% a veniturilor, si este introdus impozitul de 16% pe profit sau impozitul minim”, a declarat agentiei Mediafax ministrul Finantelor Sebastian Vladescu. Parlamentul a respins, la dezbaterea proiectului de lege privind bugetul din acest an, un amendament al deputatului PNL Daniel Chitoiu de prelungire a optiunii. Pina la sfirsitul anului trecut, microintreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv in ultimii ani pina la 3% din venituri. Fara prelungirea acestei prevederi si pentru 2010, practic notiunea de microintreprindere dispare din Codul Fiscal. Anul trecut erau inregistrate 280-300.000 de microintreprinderi, societati cu pina la 9 angajati si venituri anuale de cel mult 100.000 de euro. De asemenea, potrivit deputatului PNL, Daniel Chitoiu, impozitul forfetar se va aplica cel mai devreme de la 1 aprilie si cel mai tirziu de la 1 iunie, fiind nevoie de o Ordonanta de Urgenta a Guvernului care sa modifice codul fiscal. “Ordonanta de Urgenta ar putea fi aprobata cel mai devreme pina la 1 martie si cel mai tirziu pina la 1 aprilie, ceea ce inseamna ca impozitul forfetar ar putea fi aplicabil cel mai devreme de la 1 aprilie si cel mai tirziu de la 1 iunie”, a afirmat Chitoiu. El a mentionat ca, din discutiile purtate cu ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, ministerul ar putea lua in calcul si alte masuri propuse de deputati in cadrul amendamentului cu masuri fiscale anticriza, cum ar fi mentinerea impozitului pentru microintreprinderi la 3% si reducerea penalitatilor la intirzierea achitarii taxelor de la 0,1% pe zi la 0,05% pe zi. Anterior, secretarul de stat din MFP, Gheoghe Gherghina, a declarat ca Finantele vor analiza oportunitatea introducerii in Codul Fiscal a unora dintre cele cinci masuri anticriza respinse in plenul Parlamentului, avind ca termen limita pentru aprobarea de catre Guvern a acestora finalul lunii ianuarie. Totodata, Gherghina a precizat ca masura “cel mai probabil sa fie aprobata” este scaderea penalitatii pentru intirzierea la plata de la 0,1% in prezent la 0,05%.

In ce investeste Primaria in 2010?

Primarul a promis ca in acest an va incepe reabilitarea Parcului Central "Simion Barnutiu"De altfel, primarul a spus ca bugetul municipiului a fost deja intocmit, insa asteapta adoptarea celui de stat.      "Am mutat sedinta de Consiliu Local de pe 19 ianuarie pe 26 ianuarie, in speranta ca vom putea atunci sa aprobam bugetul. Pot sa va spun ca 33% din bugetul local pe anul 2010 este destinat capitolului investitii", a mentionat Apostu.      Primarul a incadrat aceste investitii in 10 categorii de obiective, printre care se numara asfaltarea a 110 strazi si a 100 de alei si trotuare dintre blocuri, precum si extinderea sistemului de monitorizare a traficului, care a dat deja rezultate incurajatoare. Apostu a explicat ca de la montarea camerelor video de supraveghere in mai multe puncte din oras infractionalitatea a scazut cu 23%.     Sprijin pentru ridicarea Salii Polivalente Alte obiective pe care primarul si-a propus sa le realizeze in acest an sint finalizarea cu sprijin guvernamental a centurilor ocolitoare, finalizarea Planului Urbanistic General, aflat deja in lucru, continuarea programului de construire de noi cladiri pentru crese, gradinite si scoli, demararea lucrarilor la patru sali de sport, la bazinul de polo de la capatul cartierului Gheorgheni si la Sala Polivalenta din vecinatatea viitorul stadion.      Pentru construirea Salii Polivalente, primarul Clujului si-a propus sa obtina sprijin financiar de la Compania Nationala de Investitii, care se ocupa si de construirea bazinului de polo. Alte obiective importante aflate pe lista lui Apostu sint continuarea si finalizarea lucrarilor de restaurare a statuii lui Matei Corvin si, o data cu aceasta, finalizarea primei etape de modernizare a Pietei Unirii, reabilitarea Canalului Morii intre strazile Regele Ferdinand si Andrei Saguna si demararea procesului de rascumparare a concesiunilor la Canalul Morii pe sectorul din Piata Mihai Viteazu. Primarul este sigur ca in acest an va reusi si demararea lucrarilor la Centrul Cultural "Transilvania", care va adaposti si Filarmonica de Stat, sau readucerea in circuitul cultural si civic al Clujului a celor patru cinematografe preluate anul trecut.     2.000 de apartamente vor fi reabilitateIn 2010, autoritatile locale isi propun sa reabiliteze termic 2.000 de apartamente, sa continue modernizarea centralelor termice si a retelelor de distributie a energiei termice, sa construiasca noi locuinte sociale prin reabilitarea unor imobile de pe strazile Cojocnei si Taberei si sa construiasca locuinte ANL pe strazile Sighisoarei, Taberei si Ghimesului.      La capitolul spatii verzi, municipalitatea vrea sa amenajeze mai multe locuri pentru practicarea sportului in aer liber, sa creeze un parc-padure in zona Hoia si sa inceapa reabilitarea Parcului Central "Simion Barnutiu". In 2010, ar putea fi realizat cadastrul spatiilor verzi existente in municipiu, iar in primavara va avea loc o noua campanie in cadrul careia vor fi plantati 10.000 de puieti.     Iluminat arhitectural in centruTot in acest an, iluminatul public se va extinde si moderniza pe alte 300 de strazi, in timp ce mai multe cladiri importante din centru vor fi evidentiate cu ajutorul iluminatului arhitectural modern. Pensionarii, elevii, studentii si someri pot sa stea linistiti si in 2010, pentru ca programele de acordare de gratuitati pe mijloacele de transport ale RATUC vor continua. Tot legat de transportul in comun, se va investi in achizitionarea de autobuze si troleibuze, care nu vor fi neaparat noi, dar se va incerca si reabilitarea liniei de tramvai. Primaria cauta in continuare amplasamente pentru construirea de parkinguri si spatii pentru amenajarea de noi cluburi ale pensionarilor in cartierele orasului. Ultimele obiective amintite de Apostu pentru 2010 sint finalizarea lucrarilor la centrul de ciini comunitari si construirea halei agroalimentare IRA.

Este oficial: 100.000 de bugetari vor fi concediati

 Ministrul Finantelor a declarat, ieri, ca nu face comentarii pe tema disponibilizarilor din administratia publica, precizind ca exista un program pentru circa 100.000 de disponibilizari care va fi aplicat de institutiile din sectorul bugetar. Sebastian Vladescu a facut declaratiile in acest sens, la Parlament, dupa ce a fost intrebat de ziaristi cum comenteaza faptul ca Ministerul Administratiei si Internelor ar intentiona sa disponibilizeze 17.000 de persoane si daca ministrul finantelor a vorbit cu cel al internelor pe acest subiect. “Nu comentez in momentul de fata disponibilizarile de posturi, exista un program de circa 100.000, fiecare institutie va aplica aceast program. Grija mea cea mare, in acest moment, este aceea de a gasi solutii pentru crearea de locuri de munca”, a spus Sebastian Vladescu. Investitiile vor fi limitateMinistrul a mai vorbit despre dezbaterile din Parlament pe tema proiectului bugetului de stat, apreciind ca “multa vreme” posibilitatea de a investi va fi limitata. “Multa vreme vom fi limitati in posibilitatea de a investi atit de mult cit stim cu toti ca trebuie sa investim si grija mea, in momentul de fata, cea mai mare, este cum sa gasim solutii, mai ales in conditiile crizei financiare, de a disponibiliza cit mai multe resurse bugetare pentru a investi, in conditiile in care avem aceste cheltuieli obligatorii cu pensii si salarii. Asa cum ne-am angajat, vor fi acoperite si avem venituri bugetare limitate”, a opinat ministrul. Aproximativ 17.000 de angajati din administratia locala ar putea fi disponibilizati in acest an, primii concediati vor fi cei cu virsta de pensionare si cei fara copii, potrivit unui proiect de lege care limiteaza numarul functionarilor din primarii si consilii in functie de numarul de locuitori. Partenerii sociali urmeaza sa discute, in aproximativ doua saptamini, prevederile acestui proiect de lege privind diminuarea numarului de angajati din primarii si consilii locale, in functie de numarul de locuitori, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, presedintele Aliantei “Sed Lex”, Vasile Marica. Ce spun liderii de sindicatLiderul sindical a precizat ca nu este vorba neaparat de disponibilizari, ci trebuie analizata situatia in fiecare localitate in parte. In urma aplicarii noului normativ rezulta o economie totala de personal, la nivelul aparatului propriu al administratiei publice locale, de circa 16.742 de persoane la nivelul anului 2009. Proiectul de act normativ face referire si la diminuarea personalului din serviciile sociale, in functie de standardele de cost. Guvernul a decis deja, in 6 ianuarie, sa reduca cu aproximativ 3.000 posturile din asistenta sociala, in urma aplicarii standardelor de cost. De asemenea, proiectul face referire si la finantarea cheltuielilor de personal din unitatile de invatamint preuniversitar, tot pe baza standardelor de cost. Astfel, prin OUG 114/2009 a fost stabilita reducerea cu 15.000 a numarului posturilor din unitatile de invatamint preuniversitar, in 2010.

Traseu al cetatilor dacice in judetul Alba

Ideea s-a nascut ca urmare a organizarii Festivalului Cetatilor Dacice, eveniment care a reusit sa prinda foarte bine la public, localnici din Alba, dar si turisti care vin special sa asiste la cele doua zile ale festivalului care are loc in fiecare an in preajma sarbatorii de Sinziene. Dealtfel, dezvoltarea evenimentelor deja consacrate si crearea de produse “adiacente” noi este cuprinsa si in “Strategia judetului Alba in domeniul turismului pe perioada 2009-2015”, aprobata recent de consilierii judeteni. “Noi vrem sa mergem pe dezvoltarea evenimentelor consacrate si, de ce nu, pe crearea unor evenimente noi. Acele evenimente ar trebui sa isi produca efectele: Festivalul Cetatilor Dacice, Festivalul de Teatru, Tirgul de pe Muntele Gaina si asa mai departe. Toate aceste locatii in care se desfasoara aceste evenimente ar trebui sa resimta efecte. Vom merge pe o dezvoltare a zonei respective. De exemplu, la Festivalul Cetatilor Dacice, vom merge si pe produse adiacente acestui festival, cum ar fi Traseul Cetatilor Dacice. Vom incerca pe cit posibil sa facem niste restaurari si vom implica si Muzeul National al Unirii in acest lucru”, a aratat Dan Popescu, directorul Directiei Tehnice a CJ Alba, care este contextul in care se inscrie aceasta initiativa.Produse turistice“Traseul va cuprinde cetatile dacice care au potential, adica pot fi vazute si <<rumegate>> sa zicem. Ca daca mergi la cetatea dacica de la Cugir, e un deal, n-ai ce vedea deocamdata. Dar si acolo stiu ca exista o intentie a primariei de a pune in valoare cetatea respectiva. Dar la Piatra Craivei si cetatea de la Capilna, care este in patrimoniul UNESCO se pot crea produse turistice, care sa includa vizitarea acestor cetati. In ce priveste dezvoltarea efectiva a acestui produs, poate sa cuprinda nu numai cetatile respective, poate sa treaca prin municipiul Alba Iulia, de exemplu. Iar in zonele respective vom crea o mica infrastructura, cu drum de acces bine semnalizat, dar si cu scaune si mese pentru ca oamenii sa poata merge in drumetie sa vada cetatile”, a explicat Dan Popescu. Primarul Cugirului, Adrian Teban, a declarat ca doreste sa inceapa inca din acest an demersurile pentru punerea in valoare a cetatii dacice de la Cugir. “Vrem sa facem ceva vizibil, un punct turistic. Vrem sa reconstruim, macar partial, ce a fost. Dar nu este chiar simplu sa reconstruiesti o cetate dacica de pamint, cum era cea de aici. Vom discuta cu cei care se pricep si vom initia un studiu sa vedem ce putem sa facem si cit ar costa. Anul acesta vrem sa prindem ceva bani in buget pentru realizarea unui astfel de studiu”, a declarat Adrian Teban. Bani pentru actiuniPentru diferitele actiuni care au ca finalitate promovarea turistica a judetului, Consiliul Judetean Alba estimeaza ca va cheltui circa 300.000 de euro, dar bugetul exact va fi stabilit dupa ce bugetul de stat va fi aprobat si facut public, deoarece numai atunci va putea fi “batut in cuie” si bugetul judetean.“Este un program de actiuni pe care l-am creionat, un program bugetat, undeva la 300.000 de euro, mai mult sau mai putin in functie de provocarile anului 2010 (...) Ca rezultat concret pe care il asteptam, ar trebui, in primul rind, sa avem mai multi turisti. Este foarte important. Evident acest lucru aduce si prosperitate judetului”    a conchis Dan Popescu.

?Vreau sa fiu un sprijin pentru cetatean?

monitorul: Doamna viceprimar, felicitari pentru postura in care ati ajuns! V-ati acomodat cu acest birou?     Floarea Taropa: Faptul ca eu am fost implicata in foarte multe activitati tinand de relatia Consilul Local – Primar – Viceprimar, am fost foarte des in acest birou. Singura noutatea este faptul ca acum ma aflu pe acest scaun, de pe care vreau sa va spun ca sunt hotarata sa continui ceea ce Consiliul Local a aprobat prin program. Vreau sa ducem mai departe toate programele pe care noi ni le-am propus. Sunteti primul viceprimar de sex feminin al Mediasului. Cum va simtiti in aceasta postura?     Sunt nascuta Berbec. Niciodata pe mine nu m-a deranjat ca un barbat sa fie mai inteligent, mai destept., mai descurcaret. Dimpotriva, l-am apreciat. Dar, intotdeauna am avut aceasta pretentie ca si barbati sa respecte o femeie care se poate descurca in anumite conditii mai bine decat altii. Ce inseamna sa te descurci mai bine? Trebuie sa depui efort, sa muncesti, trebuie sa cunosti ceea ce vrea cetateanul de la tine, si de ce are nevoie acest municipiu. Si atunci daca ai si o colaborare buna in cadrul primariei, nu exista sa nu poti realiza. Care sunt prioritatile dumneavoastra?     Primarul, prin dispozitie mi-a repartizat anumite sectoare de care o sa ma ocup si o sa raspund direct. Nu pot sa zic ca sunt usoare. Printre acestea se numara: Directia Sociala, care este o directie mare cu foarte multe probleme; Piata Agroalimentara, care este noua insa se confrunta si ea cu probleme; Politia Comunitara, Biroul de Invatamant, Directia Patrimoniu, care este o directie mare si cu probleme. Am Serviciul Public de Ecologizare si vreau ca Mediasul sa devina un oras al florilor, pentru ca in prezent nu avem prea multe parcuri. Tebuie sa ne ocupam ca acest oras sa arate altfel. Bineinteles, ca si viceprimar fac parte din mai multe comisii. Ma voi implica in acele comisii in care am ceva aptitudini, in restul voi vedea pe parcurs cum ma pot implica si ce pot sa fac. Imi doresc din tot sufletul ca oamenii sa fie multumiti si sa aiba convingerea ca odata ajunsi aici, ca nu ne vom rezolva problemele noastre, ci vom rezolva toate problemele lor. Am inteles ca ati definitat bugetul Mediasului. Cum vedeti dumneavoastra lucrurile pentru anul 2010?     Bugetul nostru este ceva mai mare fata de 2009. Bineinteles ca am prevazut sa ne continuam proiectele incepute in anii anterior. Avem extrem de mare grija de Directia Sociala, pentru ca prin aceasta noi desfasuram o serie de programe si nu vrem ca in aceasta perioada de criza acesti oameni sa aiba mai multe probleme decat au deja. Prin Directia Politiei Comunitare am avut o discutie cu sefu directiei si i-am spus ca vreau sa ma implic in ceea ce priveste inlaturarea cersetoriei la Medias. Si din acest punct de vedere voi atrage in acest serviciu si raspunderea marilor hypermarketuri, in jurul carora si-au facut cuib o serie de cersetori care nu provin din Medias. Ori atributiile Politiei Comunitare merg pana la un anumit punct. Din pacate pentru noi, nu mai exista acel centru de tranzit pentru minori, care a fost desfiintat in baza unei legi. Acest centru trebuia infiintat de Directia Judeteana pentru Protectia Copilului, de Directia Judeteana pentru Protectia Sociala. Noi incercam prin diverse metode sa rezolvam si aceasta problema.Unde se vor duce cei mai multi bani? Va ganditi in continuare la investitii? Ce planuri sunt in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene?     Avem deja proiecte castigate. Astept cu nerabdare ca in primavara sa inceapa derularea proiectului „Apa-Tarnavei Mare”, ceea ce presupune inlocuirea infrastructurii de apa si canal in municipiul Medias. Avem proiecte de construire de blocuri de locuinte sociale, avem proiecte de construire a 4 blocuri ANL. Avem continuarea proiectului pentru anvelopa cladirilor scolilor. Mai avem 4-5 proiecte ramase de anul trecut. Trebuie sa rezolvam problema scolilor, din punct de vedere a furnizarii energiei termice si sa incercam sa gasim si alte sisteme, entru ca la ora actuala costurile sunt foarte mari atata timp cat se utilizeaza centrale termice care folosesc gazul metan. O sa avem bani pentru infrastructura, pentru ca am promis mediesenilor ca nu vor mai fi drumuri neasfaltate. Ne-am impartit banii astefl incat sa atingem tot ce am promis. Din pacate la ora actuala, avem foarte multe persoane indemnizate cu bani de la bugetul local sau de la stat. Suntem indreptati inspre acesti oameni. Avem acuma ascociatile care se ocupa cu reconversia profesionala a acestora. Avem relatii bune cu firme din Medias care inca angajeaza, iar daca omul este inca apt noi il dirijam astfel incat sa nu mai aiba nevoie de ajutor social.Una dintre marile probleme ale Mediasului a fost traficul la podul CFR. Prin montarea semafoarelor credeti ca s-a rezolvat situatia?       La inceput oamenii au avut o reactie nervoasa. Au fost mai nelinistiti, dar totul a trecut. Eu circul foarte mult in Medias, si fac de doua sau trei ori ruta, fie ca vin din Automecanica, zona in care locuiesc si ma duc inspre Vitrometan, intotdeauna nu aveai prioritate de trecere, deci totdeauna trebuia sa stai. Era un mare haos pentru ca daca mergeai de la Primarie pe drumul care duce in fata Judecatoriei, sau catre Spital, acolo nu aveai prioritate. Stateai cate o jumatate de ora, ca nimeni nu iti dadea prioritate sa treci, pentru ca aveau prioritate cei care veneau dinspre Vitrometan. Prin aceste semafore, s-a linistit aceasta chestiune, deci cel mai mult se sta, 7-8 minute in perioada in care din zona Transgaz, Romgaz salariatii se duc dimineata la serviciu, sau in jurul orei 16 cand revin de la munca. In rest, traficul este chiar linistit. Amplasarea a doua sensuri giratorii era o solutie imposibil de pus in practica, pentru ca daca ampasam acolo doua sensuri giratorii, noi nu aveam cum sa dam prioritate celor care veneau de pe drumul european, deci legatura se intrerupea. Mai mult distanta dintre ele era de doar 100-200 de metri si unul trebuia montat chiar pe pod. Ce gand le adresati mediesenilor la inceput de an?      Mediesenii ma cunosc foarte bine. Eu tuturor care s-au prezentat la mine, si mi-au cerut spijinul, i-am ajutat pe toti, mai putin doua persoane, a caror problema nu a depins de mine, sau de municipalitatea Medias. In rest, eu am fost intotdeauna aproape si o sa fiu. Din aceasta functie trebuie sa fac si mai mult pentru ei si promit sa o fac. Noi avem o obligatie fata de toata lumea, nu numai fata de cei care ne-au dat votul, suntem la fel de promti si pentru restul. Ne dorim sa vina la noi cu foarte multa incredere, sa nu ne ocoleasca. Avem ore de audiente, avem un Centru pentru Informare Cetateni, unde se pot adresa la orice ora. Avem telefoanele afisate pe site. Pot sa ne sune. Oamenii trebuie sa inteleaga ca noi suntem aici pentru ca si-au dorit ei. Fara ei nu putem sa facem nimic pentru acest oras.

Alpha Bank se imprumuta pentru a finanta IMM-urile

Alpha Bank Romania a contractat un imprumut in valoare de 50 de milioane de euro de la Banca Europeana pentru Investitii (BEI) pentru finantarea IMM-urilor. Creditele acordate in cadrul acestui program se adreseaza proiectelor de investitii din domenii precum agricultura, industrie, servicii, dar si pentru investitii prioritare din infrastructura, energie, protectia mediului, industrie, sanatate, educatie etc. Valoarea maxima a unui imprumut ce poate fi accesat in cadrul acestui program este de 12,5 milioane de euro, iar costul total al unui proiect nu trebuie sa depaseasca 25 de milioane de euro. BEI estimeaza ca va acorda în România, în acest an, credite de 1,5 miliarde de euro, în principal pentru investitii în energie, sprijinirea IMM-urilor si a proiectelor municipalitatilor.    A. D.

Studentii de la Jurna, despre "limba" din presa

Calitatea produsului la care si-au adus aportul autori precum Elena Pochea (stinga) a fost laudataVolumul "Aspecte ale limbajului mediatic romanesc - analize si studii de caz" contine parti din lucrari de licenta sau proiecte pe care studentii le-au facut in timpul facultatii.     Elena Pochea, Rares Dumitras, Cristina Varci, Ioana Ginfalean, Raluca Berci, Octavia Negoita, Andra Calugar si Dan Vamanu sint autorii studiilor cuprinse in volumul "Aspecte ale limbajului mediatic romanesc - analize si studii de caz", coordonat de lectorul Mihaela Muresan. Studiile autorilor au diverse teme jurnalistice, cum ar fi anglicismele in presa scrisa, limba "de lemn" si principalele sale caracteristici sau tendinte lingvistice generale in mass-media contemporana. "In studiul meu am privit comunismul ca pe o scena in care se juca un fel de spectacol macabru, o scena pe care erau niste papusari si foarte multe marionete care multe dintre ele habar n-aveau unde se aflau. Am preferat sa vad limba de lemn ca limbajul pe care il folosesc papusarii, in sensul in care aceasta a devenit o farsa foarte bine pusa la punct, menita sa influenteze si sa manipuleze masele. Din pacate, le-a iesit oamenilor regimului si tot din pacate limba de lemn a devenit un limbaj extrem de bine pus la punct, stiintific, studiat si foarte bine aplicat", a explicat Cristina Varci, autoarea studiului "Limba de lemn si principalele sale caracteristici configurate in presa romaneasca".      "Sint opt studii in total, scrise de studenti, nu pot sa spun ca sint geniale, dar au un aport stiintific foarte important, in sensul ca sint cercetari foarte interesante care vor intra de acum in bibliografia obligatorie. Voi face tot ce pot sa recenzam aceasta carte, ca sa fie cunoscuta si sa intre in circuitul stiintific", a explicat Ilie Rad, cancelarul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii.    "Un produs unicat"Mihaela Muresan, coordonatoarea cartii, a tinut sa sublinieze nota de originalitate si cercetarea meticuloasa a autorilor: "In calitate de coordonator, de dirijor de texte, pot sa fiu putin subiectiva si sa laud produsul, sa spun ca din punctul de vedere al cercetarii studentesti consider ca aceasta carte este aproape unicat in tara, pe motiv ca aceste studii in primul rind sint ale studentilor si in al doilea rind sint extrem de curajoase si de originale, care sint bazate pe analize concrete ale textelor de presa", a spus Muresan.

Primarii PNL si-au prezentat prioritatile

La inceputul intilnirii, presedintele Alin Tise le-a prezentat primarilor liberali modalitatile actuale de alocare a fonduri si le-a solicitat, alaturi de lista proiectelor pe care vor sa le promoveze, sa isi exprime punctul de vedere asupra criteriilor de impartire a banilor.      "Exista o cutuma in modul in care se realizeaza pina in prezent alocarile de fonduri catre comunitatile locale, care tine cont de ponderea politica, mai precis de procentul de reprezentare a fiecarui partid in Consiliul Judetean. Practic, daca un partid are reprezentativitate de un anumit procent, acelasi procent din sumele care trebuie impartite se pune la dispozitia acelui partid, care mai apoi imparte banii propriilor primari. Ceea ce dorim prin aceste consultari este de a afla si pozitia primarilor in acest sens, alaturi de cunoasterea listelor de prioritati. S-au facut o serie de propuneri interesante, vom incerca sa tinem cont de acestea, in asa fel incit sa ajungem la o modalitate cit mai justa de alocare a acestor fonduri atit de necesare comunitatilor locale", a explicat Tise. In general, primarii PNL s-au declarat de acord cu actualul criteriu de impartire a banilor, insa au venit si cu o serie de propuneri legate de stabilirea criteriilor de atribuire si de clasificare a prioritatilor. Astfel, s-a vorbit despre luarea in calcul a numarului de cladiri aflate in proprietatea sau in administrarea unei comunitati locale, a numarului de firme care activeaza pe teritoriul unei comune, de ponderea comunitatii rome sau de numarul de proiecte intocmite in vederea atragerii de fonduri europene si care necesita cofinantari.

Academia de Muzica "Gheorghe Dima" isi reia cursurile de educatie muzicala

Reprezentantii Academiei de Muzica vor sa pregateasca si viitorul public, nu doar pe viitorii artistiAcademia de Muzica "Gheorghe Dima" (AMGD), in colaborare cu Asociatia Patronilor si Meseriasilor, va organiza diverse cursuri si intentioneaza sa isi extinda concertele la mall-uri si chiar pe stadioanele clujene.     AMGD va inaugura in 20 februarie un ciclu de concerte educative in parteneriat cu Filarmonica Transilvania, gindit ca sa pregateasca viitorul public.      "Noi consideram ca menirea Academiei de Muzica nu este doar sa pregateasca viitorii profesionisti, ci si viitorul public in fata caruia acestia se vor manifesta, publicul caruia noi ne vom adresa", a declarat pentru monitorul prof univ. Adriana Bera, prorector AMGD.      "Altfel, riscam ca in anii urmatori sa cintam in fata unor sali goale, in situatia in care in scoli educatia muzicala este foarte fragila, ca sa zic asa", a adaugat prorectorul.      Filarmonica a mai organizat asemenea concerte educative, insa sub presiunea unor evenimente si fara o structura gindita pe un interval de timp mai mare.    Cursuri in romana si maghiaraSe doreste, astfel, atragerea publicului spre sala de concerte a AMGD, care este mult mai adecvata dialogului, pentru ca este important ca asemenea concerte sa fie interactive. Ele se vor adresa atit elevilor din scolile cu predare in limba romana, cit si celor din scolile cu predare in limba maghiara. "Programele sint gindite ca sa fie mai atractive si vor fi prezentate de catre tinarul dirijor Matei Pop, care are deja o experienta dobindita la Filarmonica din Oradea, unde a mai facut asa ceva", a punctat Adriana Bera. Unele concerte vor fi sustinute de Filarmonica, altele de studenti si profesori ai AMGD. Se vor plati bilete foarte ieftine. Cursurile vor avea loc simbata dimineata si vor dura o ora.    Muzica la mall si stadionAMGD a semnat recent un acord de colaborare cu Asociatia Patronilor si Meseriasilor (APM) din Cluj-Napoca potrivit caruia Academia va oferi spatiul si logistica necesare desfasurarii unor cursuri de impresariat artistic, maiestrie, jurnalism muzical sau de manager cultural.      APM va sprijini AMGD in gasirea de resurse pentru Festivalul Studentesc de Opera "Viva Vox" care va avea loc in luna mai. Artistii clujeni isi vor extinde actiunile de atragere a publicului inspre muzica organizind concerte in spatii neobisnuite ca mall-urile si chiar stadioanele.

Strada Tineretului ecologizata

In municipiul Medias exista atat zone in care curatenia din jurul gospodariilor sau blocurilor se pastreaza, cat si zone in care se intalnesc cetateni cu un comportament deloc adecvat fata de mediul inconjurator.      In ceea ce priveste a doua categorie, un loc cu totul aparte il ocupa locuitorii strazii Tineretului, care depasesc limita bunului simt atunci cand vine vorba de depozitarea deseurilor in locuri interzise. Nu e prima data cand societatea ECO-SAL intervine in zona. De multe ori reprezentantii societatii de salubritate s-au deplasat in aceasta zona pentru a ridica deseurile aruncate pe domeniul public, containerele amenajate fiind doar un mobilier in plus pentru locuitorii acestei zone.      De-a lungul timpului directorul societatii a facut nenumarate apeluri catre toti cetatenii orasului pentru a mentine curatenia, acesta fiind primul pas catre un oras curat.    Apel catre locuitori„Reclamatiile cetatenilor care locuiesc in apropierea str. Tineretului s-au inmultit in ultima perioada, iar aceasta zona a fost din nou ecologizata. Ne dorim insa ca si cetatenii din aceasta zona sa mentina curatenia pentru ca nu am vrea ca actiunile permanente de ecologizare sa devina un obicei, iar acesti cetateni sa arunce in continuare gunoaiele in orice parte, doar in containerele special amenajate, nu. Masura pe care o vom lua in continuare este de a intensifica controalele in zonele in care astfel de actiuni impotriva mediului au loc, iar celor care nu se conformeaza, li se vor aplica amenzi, conform HCL 166/2009“, a declarat Iosif Balog, directorul S.C. ECO – SAL S.A.

Mai putine accidente

Numarul accidentelor a inregistrat o scadere anul trecutCele mai multe accidente grave s-au produs in a doua parte a zilei, in intervalul orar 14-22. In 11 din cele 18 accidente grave, vinovati de producerea acestora au fost conducatorii auto. Cele mai multe accidente, 5, au avut loc in zilele de joi si vineri.      „Cauzele care au stat la baza producerii accidentelor rutiere au fost indisciplina pietonilor, neacordarea prioritatii de trecere la autovehicule, neacordarea prioritatii de trecere la pietoni, indisciplina biciclistilor, alcoolul, neasigurarea la schimbarea directiei de mers si la mersul inapoi. Din cele 18 accidente grave, 11 s-au produs din vina conducatorilor auto” precizeaza inspectorul Ion Mogosanu, seful Biroului Politiei Rutiere Medias.     In scadere O scadere a inregistrat in anul 2009 si numarul accidentelor usoare. Biroul Politiei Rutiere Medias a inregistrat 32 accidente usoare, fata de 35 in 2008. Si la acest tip de accidnte principala cauza a producerii lor a fost neacordarea prioritatii la pietoni. Totusi, desi numarul de accidente a inregistrat o usoara scadere, numarul victimelor a crescut de la 39 in 2008, la 42 anul trecut.     Soseaua mortiiSoseaua Sibiului reprezinta o pata neagra pe harta rutiera a municipiului Medias. Anul trecut au avut loc pe aceasta artera 7 accidente grave si 9 accidente usoare, in urma carora o persoana a murit, 7 persoane au fost ranite grav, iar alte 14 au suferit doar rani usoare. In aceste conditii, Biroul Politiei Rutiere isi va concentra activitatea in 2010 pe aceasta artera principala, una din cele mai circulate din municipiul Medias. „Pe Soseaua Sibiului avem deja o problema in ceea ce priveste numarul accidentelor si al persoanelor ranite. Drept urmare, efectivul Biroului Politiei Rutiere isi va concentra activitatiile in perioada care urmeaza pe aceasta artera a municipiului Medias” mai spune inspectorul Ion Mogosanu.    Record de amenziAnul trecut, politistii au constatat un numar de 109 infractiuni, dintre care 100 la regimul circulatiei. Totodata, un numar de 336 conducatori auto au ramas fara permisul de conducere, cei mai multi pentru depasirea neregulamentara, respectiv neacordarea prioritatii de trecere la pietoni. Agentii Biroului Politiei Rutiere au aplicat in 2009, 13.313 sanctiuni contraventionale, cu 1.048 mai multe decat in 2008. Cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru depasirea vitezei legale in localitate si nefolosirea centurii de siguranta in timpul mersului.

Spor natural pozitiv

Pentru doua familii din municipiul Medias, prima zi a anului 2010 a echivalat cu primirea celui mai frumos cadou. Noul an le-a adus acestora un copil. Primul bebelus a venit pe lume in noul an la ora 2:30. Este vorba de un baietel de 3,5 kilograme, care s-a nascut prin cezariana. In aceeasi zi s-a mai nascut un alt baietel in jurul orei 10 dimineata.      „Anul acesta a inceput pentru noi chiar in noaptea de Revelion. S-a nascut un baietel de 3.500 grame prin operatie cezariana, cu stare clinica foarte buna si care nu a ridicat probleme deosebite. In aceeasi zi s-a mai nascut tot un baietel de 3.500 grame tot cu stare clinica foarte buna” a explicat medicul Elena Paul, seful sectiei de neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Medias. Daca baietii au deschis anul 2010, in urmatoarele zile s-au nascut mai multe fetite. Astfel, in primele trei zile ale noului an s-au nascut in total 11 copii. Dintre acestia, opt au fost fetite, iar trei baieti.     Pentru prima data in ultimii ani, numarul de nou-nascuti a fost mai mare fata de anul precedent. Astfel, anul trecut, la maternitatea Medias, au venit pe lume 990 de copii, fata de 981 in 2008.     Natalitate in crestere„Anul 2009 l-am incheiat bine, pentru ca numarul de nasteri a fost ceva mai ridicat decat in anul precedent. S-au nascut 990 copii, si au predominat baieteii, cu un usor procent mai mare. Nu am avut decese in anul 2009 in sectia de neonatologie, iar cazurile grave au fost trimise la Sibiu la reanimare nou-nascuti, unde au fost salvate intr-un procent foarte mare” mai spune medicul Elena Paul.     In sens inversO analiza a natalitatii din ultimii cinci ani in municipiul Medias, a indicat o scadere constanta a numarului de nou-nascuti. O posibila explicatie este aceea a planning-ului familial, si a faptului ca au venit pe lume doar copiii doriti. Daca pana in 1990, in municipiul Medias, veneau pe lume anual circa 2.600 de copii, in prezent cifra nu depaseste 1.000. Cauzele tin de situatia socio-economica a municipiului, liberalizarea avorturilor, planning-ul familial, si metodele contraceptive folosite de catre femeile care nu isi doresc copii.      Anul trecut, situatia a luat-o pentru prima data in sens invers, iar numarul de nou-nascuti a depasit cifra din anul anterior.     Conditii buneIn 2009 au venit pe lume la Medias 990 nou-nascuti. Medicii de la neonatologie spun ca cifra ar putea fi depasita anul acesta. Sectia de neonatologie din cadrul Spitalului Municipal poate gazdui 25 de nou-nascuti. Au fost insa si cazuri in care numarul bebelusilor a fost mai mare. Personalul este format din 2 medici, 7 asistente si 9 ingrijitori si infirmiere. Sectia are 8 saloane moderne in sistem roaming-in, mama si copil, si 3 saloane de reanimare si prematuri.

Audiente numeroase

In cursul anului 2009, 180 de persoane s-au adresat primarului si viceprimarului municipiului Medias, in cadrul audientelor saptamanale. Fostul primar Daniel Thellmann a primit in audienta peste 30 de medieseni in primele doua luni ale anului, iar 150 de persoane s-au inscris in audiente la viceprimarul Teodor Neamtu. Cele mai frecvente probleme abordate de catre medieseni in cadrul audientelor au vizat aspecte precum ajutoarele sociale, construirea garajelor pe domeniul public, autorizarea unor constructii, solicitarea unui loc de munca, precum si retrocedarea imobilelor in care au locuit. De asemenea, 60 dintre cetatenii care au solicitat sa fie ascultati de primar, au cerut rezolvarea unor probleme legate de interventia agentilor comunitari in diferite zone din municipiul Medias, acordarea unei locuinte sociale, scutirile de taxe si impozite, refacerea canalizarii pluviale si menajera. Varful audientelor a fost inregistrat in lunile mai, iunie si iulie, cu 49 persoane care au solicitat sprijinul autoritatilor pentru rezolvarea problemelor. Cel mai mic numar de persoane prezente in audienta a fost inregistrat in lunile ianuarie si februarie.

Saptamana de Rugaciune

Bisericile crestine din intreaga lume se pregatesc pentru organizarea, in a treia saptamana a lunii ianuarie a fiecarui an (18 - 25 ianuarie), a serilor de rugaciune pentru unitatea crestinilor. Tema din acest an a Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor este inspirata de versetul din Evanghelia dupa Luca: „El a inviat - si voi sunteti martori ai invierii Lui“ (Luca 24, 28). Evenimentul este pregatit la nivel mondial de catre Consiliul Pontifical pentru Unitatea Crestinilor si de Comisia pentru Credinta si Constitutie a Consiliului Mondial al Bisericilor. Aceste doua organizatii au publicat anul trecut si un indrumator care include o evaluare a istoriei de 100 de ani a evenimentului. „Putem vorbi despre istoria Saptamanii de Rugaciune ca despre una de succes. Este un izvor de mare bucurie si profunda recunostinta“, se arata in document. Textul, publicat pe Internet in diferite limbi, ofera o viziune istorica asupra Saptamanii si subliniaza rolul esential al rugaciunii in cadrul vietii comunitatii crestine, membrii ei crescind in relatia lor cu Hristos si intre ei.     R. T.

Pomenirea numelui

Prin pomenirea pe nume a unei persoane, pe care o invocam in cadrul Sf. Liturghii, noi ne amintim de aceasta, adica ne-o aducem in memorie, o facem sa fie vie in mintea si inima noastra si in rugaciunea noastra. Pomenirea pe nume este inceputul comuniunii cu persoana pomenita, ca o necesitate implicata in natura persoanei.     Numele primit la botez il face pe crestin constient de responsabilitatea sa ca persoana, marcand chipul lui Dumnezeu din el, refacut prin taina nasterii din nou. Intre el si Dumnezeu se stabileste o relatie personala. Pastorul cel bun isi cheama oile Sale pe nume (In. 10, 3). Cei renascuti la viata in Hristos si urmatori ai Lui vor avea numele lor inscrise in ceruri, dupa cuvantul Mintuitorului (Lc. 10, 20).     Dupa Sergiu Bulgakov, in numele fiecarui crestin se afla o intrupare existentiala a cuvantului, existand o legatura intre aceasta intrupare si intruparea Cuvantului lui Dumnezeu, Izvorul cuvintelor in lume. „Omul primeste un nume si se intrupeaza intr-un nume dupa chipul si asemanarea intruparii dumnezeiesti si a numelui ce i se da ei“ (S. Bulgakov).    Numele – semn al vietiiNumele exprima existenta persoanei, nu insusiri abstracte ale acesteia, o existenta concreta si vie, „plina de energie iradianta“. Acest sambure unic al existentei, cind este atins prin nume, pune in vibratie acea persoana si isi trimite energia ei, potentialul ei de iubire spre cel ce ii rosteste numele. Aceasta revarsare produce la randul sau o miscare de raspuns, creandu-se astfel comuniunea intre aceste persoane. „Numai o persoana constienta reactioneaza la numele ei rostit si reactioneaza pentru ca se aude vizata in unicitatea ei. Si numai o persoana care are un nume si deci poate primi un raspuns, se poate adresa pe nume unei alte persoane. Daca se intimpla asa cu persoanele umane, spune in continuare Parintele Staniloae, aceasta inseamna ca ele sunt dupa chipul unei comuniuni de persoane supreme. De aceea cand ne adresam lui Dumnezeu cu un nume care nu se poate da decat Lui, El cu siguranta ca reactioneaza ca realitatea cea mai vie, iar noi, la randul nostru, reactionam la chemarea ce ne-o face El pe nume. Noi ne vorbim unul altuia pentru ca asa am fost facuti. Am fost facuti avand un nume prin care suntem siliti sa raspundem si sa ne chemam unii pe altii si sa fim chemati de Dumnezeu si sa-L chemam pe El si sa-I raspundem, intarind unicitatea noastra in comuniune“ (Pr. Prof. Dumitru Staniloae). Iata de ce noi il chemam pe nume pe Hristos, aceasta invocare realizand o oarecare prezenta a Sa, prin puterea Numelui, deschisa spre comuniune, si ii prezentam si pe semenii nostri, pomenindu-i pe nume, pentru ca ei sa devina nemuritori in amintirea lui Dumnezeu.

Plecatii nostri dragi

Aproape fiecare dintre noi avem pe cineva plecat departe. La un capat sau altul al lumii, la mii, zeci de mii de kilometri de cei de acasa. Aproape fiecare dintre noi ne-am inabusit macar o data suspinul in dorul lor, ajunsi intre straini. Plecatii nostri dragi!... Rapusi de dor si ingrijorare pentru cei de acasa, muncind din greu, in nestire, zile si nopti de-a randul, cu inimile frante intre renuntari si nazuinte.     Nu am vrea sa ne gandim aici la cei instrainati din pricina patimii inavutirii, robi ai castelelor de nisip, a unei bunastari galopante spre prapastia lacomiei de confort si teribilisme. La adaptabilii vremurilor! Bataile inimii noastre vor sa intre in rezonanta cu oftatul tatalui „ajuns sluga la straini“ (vorba romanului umilit) pentru a-si putea purta copilul la scoala, a parintelui aflat in pragul disperarii din imposibilitatea de a pune pruncilor mancarea pe masa, a feciorului plecat de acasa pentru a-si putea ajuta fratiorii mai mici sa-si recapete nadejdea in ziua urmatoare.      „Neam al nevoii“ - spusa lui Eminescu -, poporul nostru insa si-a purtat mereu inscrisa in fisa sa caracteriologica marca ne-uitarii de casa, a neabdicarii de la spatiul fizic si spiritual al unei realitati vii, care i-au marcat existenta. Tresalta inima de fericita bucurie cand semnale de la cei de acolo vadesc ca dragii nostri si-au purtat, cu credinciosie, vatra de jar ceresc peste meleaguri, peste mari si tari, de unde, la vreme de trebuinta, impart lumina de stele celor dintre neamuri iesiti la intalnirea cu ei! Comunitati de romani care se „incapataneaza“ sa ridice ici, colo, cate o biserica, sa se stranga in comuniune, pentru a-L pastra pe Dumnezeu in mijlocul unor state globalizate pana in maduva cea mai intima a structurii lor!     Cum sa nu lacramezi a bucurie cand ai tai, ajunsi departe intre straini, reusesc sa reconstituie in jurul lor firescul unei lumi in care Dumnezeu sa Se simta acasa, invocat si chemat, pre limba ta, ca singura, ultima salvare si alinare? Sau cum sa nu suspini a rugaciune cand stii ca dragii tai nu au cui sau cu cine sa-si inece amarul, inabusit in prabusire inaintea lui Dumnezeu?! Si ce este mai greu decit dorul - aceasta sintagma care sfideaza, prin specificitate autohtona, orice traducere! - nemangaiat de cei pe care Dumnezeu ti i-a incredintat sa-i iubesti? Nu e mai de pretuit cel ramas acasa ca cel plecat intre straini. Cum nu e mai nobila misiunea celui intre straini ca aceea a semenului ramas sa lucreze intre ai sai. Nici nu stii care act e mai curajos, pana la urma: acela de a pleca intre straini sau acela de a ramane acasa! Cert e ca, si acolo, ca si aici, esti chemat sa dai sens si nume divin lucrurilor, sa-L „inlocuiesti“ – prin imitare – pe Dumnezeu in lume. Aceea va fi, de fapt, acasa in care esti chemat sa-ti statornicesti pribegia.

Calendar Crestin Ortodox

Saptamana 15-21 ianuarie15 Vi    Cuv. Pavel tebeul si Ioan Colibasul (Post)      16 Sa    Cinstitele lanturi ale Sf. Ap. Petru (FA 12,1-11)       17 Du    † Cuviosul Antonie cel Mare - Ap. Coloseni III, 4-11 Ev. Luca XVII, 12-19glas 7, voscr. 10; Predica la Duminica a XXIX-a dupa Rusalii - Ap. Coloseni III, 4-11 Ev. Luca XVII, 12-19 glas 7, voscr. 10       18 Lu    † Sf. Ier. Atanasie si Chiril ai Alexandriei       19 Ma    Cuv. Macarie cel Mare egipteanul si Macarie alexandrinul; Sf. Ier. Marcu al Efesului       20 Mi    † Cuv. Eftimie cel Mare (Post)      21 Jo    Cuv. Maxim Marturisitorul; Sf. Mucenici Evghenie, Neofit, Candid, Valerian si Achila 

Dascalii cer salarii compensatorii

Federatia Educatiei Nationale (FEN) a solicitat Guvernului si Ministerului Educatiei pregatirea unui proiect de Ordonanta de Urgenta care sa prevada masuri pentru diminuarea consecintelor reducerii celor 15.000 de posturi din invatamint care va duce implicit si la disponibilizari de personal.      FEN a solicitat ca angajatii din invatamint care vor fi concediati sa primeasca salarii compensatorii, precum si venituri garantate la nivelul salariului mediu net pe economie pentru cel putin 2 ani, deoarece considera ca masura Executivului se incadreaza in ceea ce se numeste "disponibilizare colectiva".      "Întrucit salariatii din invatamint care isi vor pierde posturile s-au specializat numai in acest domeniu, va fi greu pentru ei sa-si gaseasca un alt loc de munca. Consideram ca o perioada de 2 ani asigura timpul necesar pentru o posibila reconversie profesionala. Executivul are o obligatie morala fata de disponibilizati, care trebuie tratati ca si ceilalti angajati ai statului ce beneficiaza de aceste masuri de protectie sociala. În caz contrar, Guvernul impreuna cu toata clasa politica vor dovedi inca o data ca angajatii din invatamint nu reprezinta decit o masa electorala declarata prioritate nationala doar in campaniile electorale", a declarat Constantin Ciosu, secretar general FEN.     Amenintari cu protesteCei de la FEN avertizeaza Guvernul ca vor reincepe protestele in cazul in care nu vor fi asigurate revendicarile. "Nu trebuie uitat ca si asa veniturile salariatilor din invatamint sint sub media salariilor din sectorul bugetar si ca in foarte multe cazuri si al doilea sustinator al familiei lucreaza in acelasi domeniu. În conditiile in care angajatii din educatie nu vor primi prin similitudine cu ceilalti angajati ai statului, care urmeaza sa fie disponibilizati, aceleasi drepturi, avertizam Guvernul ca miscarile de protest suspendate pot fi reluate in orice moment", a mai spus Ciosu.     FEN i-a solicitat ministului Educatiei, Daniel Funeriu, ca la prima intilnire pe care o va avea cu sindicatele sa vina cu o propunere legislativa in sensul celor solicitate. În conditiile in care ministrul Educatiei nu va accepta negocierea unor masuri reparatorii pentru disponibilizati, FEN nu va mai participa la luarea deciziilor privind aplicarea OUG 114/2009.      Reprezentantii sindicatelor din invatamint s-au intilnit martea trecuta cu ministrul Educatiei ca sa discute propunerile de masuri pentru aplicarea ordonantei 144 care prevede reducerea a 15.000 de posturi din invatamint. La nivelul judetului Cluj, potrivit ordonantei 114 ar trebui desfiintate 549 de posturi.

"Nu negociez nimic, sa puna banii jos!"

Foto Andrei GadaleanWalter nu mai accepta nici o discutie cu FC TimisoaraIn consecinta, "U" a sesizat CSL (Camera de Solutionare a Litigiilor) din cadrul LPF si asteapta judecarea cazului. Pe viitor, Timisoara risca neprogramarea in campionat. Fara bani, banatenii au cerut clementa Universitatii, dar patronul Florian Walter nici nu vrea sa auda de asa ceva. "Nu mai avem ce discuta, Timisoara va plati! Noi ne-am inteles in vara sa reesalonam datoria, dar ei nu s-au tinut de cuvint. Nu este nici o problema, situatia se va rezolva in curind. Am sesizat comisiile, sint depuse toate actele si asteptam judecarea cazului. Daca nu vor plati, se va ajunge la neprogramare in campionat. Nu mai accept nici o negociere, vreau sa puna banii jos", a declarat Walter pentru monitorul.      Dorin Goga a fost achizitionat de FC Timisoara de la Universitatea Cluj in vara anului 2008, in schimbul sumei de 1,25 de milioane de euro plus TVA. In Romania, formatia din Timisoara este cunoscuta ca fiind rau platnica, avind in prezent mai multe litigii cu echipe de la care a adus fotbalisti, dar carora nu le-a achitat sumele de transfer.     Simbata, ziua decisivaIn alta ordine de idei, Viorel Hizo va deplasa in primul cantonament al iernii, la Sovata, un grup de maximum 22 de jucatori. Lotul va fi anuntat simbata, dupa doua jocuri amicale. Primul va aduce fata in fata doua echipe formate din jucatorii Universitatii, inclusiv cei aflati in probe, dupa care "U" va intilni o echipa de la Scoala de fotbal "Ardealul". Meciurile sint programate de la ora 10, respectiv 12. Totodata, "U" a perfectat si doua meciuri amicale in cantonamentul de la Sovata. In primul joc, pe 23 ianuarie, "studentii" vor intilni pe Odorheiul Secuiesc (Liga 3), iar pe 27 ianuarie, echipa clujeana va juca impotriva Unirii Ungheni (Liga 3).

Iisuse, Invatatorule, miluieste-ne!

Pe cale o intalnire cu leprosi. Era ceva spectaculos intr-o astfel de intilnire? Fara indoiala ca da. Intr-un fel se intalnea moartea cu Viata, miasma iadului cu mireasma Raiului, boala cu Medicul si medicamentul (caci pana astazi Euharistiei i se mai spune „phärmakôn“ / adica si medic si medicament, Biserica vadindu-se astfel a fi o farmacie de leacuri pentru Vesnicie!). Si nu era ceva placut pentru cineva sa fie intampinat de un astfel de bolnav. Daca cititi cu atentie cartile lui Moise, vedea-veti cate lucruri trebuia implinite pentru ca o comunitate sa se reaseze in sfintenie, dupa ce era „spurcata“ de un astfel de caz (Levitic 13, 2 s. u.).     Intelepciunea DomnuluiEi bine, zece hidositi de boayla aceasta nemernica sedeau departe de multime (Lc 16, 19) jinduind ca macar privirea Invatatorului sa cada asupra lor. Acest apelativ, „Invatatorule“, ne duce cu gindul ca-L ascultasera intre timp propovaduind si identificasera in glasul Lui acea „putere multa“ (Mt 8) care avea sa faca din Hristos nu doar Invatatorul, cat, mai ales, Mantuitorul lumii. Daca ar fi sa facem o talcuire alegorica a acestei chemari, am spune ca ratiunea celor bolnavi de lumea aceasta, in care pata necredintei celei leproase a cuprins intregul trup social, are nevoie mai intai sa inteleaga macar ca Hristos este Intelepciunea cea adevarata.     Vindecarea - minune dumnezeiascaAcolo este inceputul izbavirii din leprozeria necredintei ce ne-a furat sanatatea sufleteasca. Cuvantul lui Dumnezeu, salasluind si petrecand in om (In 6, 56; 15, 4-5) este mana intinsa pe care El, Cuvantul, o ofera mintii noastre stangace, pentru a o indrepta, trecand de la informare la formare in Duhul Sfant, caci Cuvantul, in viata duhovniceasca, este Impartasire. Or, lectie intru aceasta ne dau leprosii, cei zece. Care au trecut de la auzire la ascultare si de la ascultare la percutanta cerere de mantuire.     Domnul nu face altceva decat sa-i trimita sa se arate preotilor. Dupa cum cerea – am mai spus – randuiala Legii Celei Vechi (Levitic 13, 2 s.u. sau Levitic 14, 2-3), indata dupa vindecare omul trebuia sa se prezinte la Templu, unde preotii constatau vindecarea – cand exista – si-i repuneau in „drepturile cetatenesti“ ale neamului lui Israel. Cert este ca „in timp ce mergeau“ (Lc 17, 14b) cei zece s-au vindecat. O vindecare facuta, fara indoiala, in vazul celorlalti cat se poate de consternati, de inmarmuriti.     Uniti in suferinta, diferiti la vindecareIn exegeza ce o parcurgem de obicei, avem tendinta de a-i infiera pe cei noua care, cel mai probabil, si-au continuat drumul spre Templu, spre a-si primi dezlegarea preotilor pentru repunerea lor in lume. Era oarecum firesc aceasta. Implineau porunca lui Hristos. Ca unul s-a intors, iarasi firesc. Samarineanul n-ar fi fost primit oricum laolalta cu ceilalti de catre preoti, caci era „de alt neam“, dupa cum Hristos Domnul subliniaza, pedagogic, inainte de a-i spune samarineanului: „Scoala-te si du-te; credinta ta te-a mantuit“ (Lc 17, 19). De obicei ne repezim sa infieram pe fariseu (din parabola cu vamesul si fariseul) sau pe preotul si levitul ce trec pe langa cel cazut. Uitand ca ei fac ceea ce invatasera sa faca, ceea ce li se prezentase ca normal sa faca. Abia acum apelativul „Invatatorule“ isi descopera adancimea. Hristos venea sa-l invete si pe samarinean (ca si pe vames la locul potrivit) ca nu este pierdut.     Suntem egali Aici este una din cheile talcuirii Evangheliei acesteia ne-o arata, ca de obicei, Apostolul Duminicii acesteia (Col 3, 4-11) ce tine intru sine cuvintele: „Cand Hristos, viata noastra, Se va arata, atunci si voi impreuna cu El va veti arata intru slava. Prin urmare ucideti madularele voastre cele pamantesti: desfranarea, necuratia, patima, pofta cea rea si lacomia – care este inchinare la idoli – din pricina carora vine mania lui Dumnezeu peste fiii neascultarii, intru care si voi ati umblat odinioara, pe cand traiati intru ele (...) Nu va mintiti unul pe altul, devreme ce v-ati dezbracat de omul cel vechi, laolalta cu faptele lui, si v-ati imbracat cu cel nou care, spre cunoastere, se reinnoieste dupa Chipul Celui Ce l-a zidit. (Col 3, 4-11).    Lectia iubiriiNu de putine ori in comunitatile crestine carora le apartinem se intampla ca unii din cei pe care-i socotim a fi leprosi sa se intoarca, vindecat de Hristos, spalat in Taina Spovedaniei, hranit cu Trupul si Sangele lui Hristos. Sa nu fim neatenti cu acela ce se intoarce din zvarcoleala amarnica a unei vieti fara Hristos la dulcea traire cu Domnul. Sa laudam pe Hristos Ce Se face loc de primire tuturor intorsilor din boala in sanatate. Din moarte la viata.

Medicii, obligati ilegal sa se vaccineze

Profesorul Adrian Streinu Cercel semneaza documentul care ii obliga pe medici sa se vaccineze impotriva gripei de tip nou, act considerat ilegalPrintr-o adresa trimisa directiilor judetene de sanatate publica, Ministerul Sanatatii (MS) ii obliga pe toti medicii sa se vaccineze impotriva gripei pandemice. Personalului medico-sanitar care refuza vaccinarea i se va interzice prestarea de activitati medicale care presupun prezenta pacientilor, se arata in document.      "Nu mai dorim sa primim reclamatii din partea pacientilor ca medicii de familie nu au vaccin sau nu vor sa vaccineze impotriva gripei A/H1N1. Nerespectarea obligatiunilor vor duce la desfacerea contractului de munca cu CNAS", se arata in adresa MS semnata de secretarul de stat Adrian Streinu Cercel.    Circulara ilegalaPresedintele Colegiului Medicilor din Cluj, prof. dr. Mircea Birsan, considera ca vaccinarea obligatorie este ilegala.      "Prin aceasta obligativitate a vaccinarii personalului medical sint incalcate drepturile omului si este o nerespectare a democratiei. Ministerul a mai scos ordine aberante si de alte dati care au fost in final anulate. Este ilegal din punct de vedere juridic sa faca asa ceva", a explicat prof. dr. Mircea Birsan.      "Orice medic care va fi sanctionat si va da in judecata statul va obtine inclusiv daune morale si cistig de cauza, daca nu in Romania, atunci sigur la CEDO", a avertizat si prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.      Nici cei de la Directia de Sanatate Publica nu considera ca o asemenea masura drastica ar fi indreptatita. "Din principiu, cei din domeniul medical ar trebui sa se vaccineze, in primul rind pentru a se proteja pe ei insisi si, in al doilea rind, pentru a nu pune in pericol actul medical. Adresa primita de la minister este mai mult o recomandare si inca nu s-a luat nici o masura in acest sens. In primul rind, nu poti ingradi dreptul de a opta al pacientului, in acest caz al medicului. Ca medic trebuie sa-ti iei toate masurile de precautie ca sa nu devii periclitant pentru pacient. Consider ca vaccinarea medicilor este o masura foarte benefica, dar ca recomandare, dar prin ordin de ministru cred ca ar face mai mult rau decit bine", a explicat directorul adjunct al DSP, Mihai Moisescu.

Eminescu este omagiat in centrul Clujului

Astazi, la implinirea a 160 de ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu, clujenii ii vor aduce un omagiu in cadrul ceremoniei care se desfasoara la statuia acestuia din fata Teatrului National "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca. Oficialitatile locale sint prezente, astfel, incepind cu ora 10, la o depunere de jerbe de flori la monument. Poetul nepereche va fi aniversat si de catre Biblioteca Judeteana "Octavian Goga". Inca din 11 ianuarie au loc expozitii care pot fi vizitate la Sediul central Sectia împrumut pentru adulti, etaj III - Sala de literatura româna "Ion Agirbiceanu", Filiala "Traian Brad" - Sectia împrumut pentru adulti, la Filiala Zorilor, precum si la Sectia Colectii Speciale. Sediul central al bibliotecii gazduieste de la ora 17 un spectacol "de imagine, muzica si poezie" intitulat "Gind pentru Eminescu", in Sala Media. Fotografiile apartin Asociatiei ArtImage Cluj-Napoca. La parterul cladirii are loc, de la ora 16, spectacolul "Lui Eminescu... oda în metru postmodern", sustinut de elevii Liceului de Coregrafie si Arta Dramatica "Octavian Stroia" Cluj-Napoca.

Unde mergem?

FilmCinema Mediensis, Motivat sa ucida perioada 15 decembrie - 21 ianuarie, orele: 16, 18,30 si 21. CarteBiblioteca Municipala „St. L. Roth“  din Medias gazduieste luni, 25 ianuarie, de la ora 13, lansarea cartii „Sinodul I ecumenic de la Niceea (325) si actualitatea sa in contextul ecumenismului actual”, lucrare realizata de preotul mediesean Achim Sarasan. La eveniment vor fi prezentate mai multe icoane, realizate de membrii cercului de pictura de la Scoala cu clasele I – VIII din Bazna.Expozitie Mediesenii sunt invitati la Muzeul Municipal pentru a vizita o expozitie inedita, care cuprinde  pasari de prada, de zi sau noapte , maxime si timbre cu aceeasi tema. Organizata in colaborare cu Asociatia Colectionarilor din Romania, filiala Medias, va fi deschisa publicului pana in 9 martie 2010.     Muzeul Municipal Medias marcheaza implinirea a 160 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu prin mai multe manifestari dedicate poetului national. Evenimentele au debutat ieri si continua astazi, de la orele 12,10, cu participarea unor elevi de la Scoala Generala Mihai Eminescu si copii de la gradinita nr 15.

La masa de seara, mai multe legume

    Foarte importantIn fiecare dimineata sa servesti micul dejun, care reprezinta principala masa a zilei. Bea cel putin doi litri de apa pe zi. O parte din cantitate o poti inlocui cu ceaiuri neindulcite sau sucuri naturale. Chiar daca nu iti este foarte sete, bea apa cate putin, pe tot parcursul zilei. Evita sa consumi bauturi carbogazoase din comert, care au multe calorii si sunt pline de aditivi sintetici. Mananca foarte multe legume proaspete si incearca sa gatesti in cantitati mici.      Daca ai pregatit mai multa mancare, n-o incalzi pe toata, ci doar portiile pe care le servesti.     Ca sa te simti bine, incearca sa mananci alimentele calde la temperatura camerei.     O zi agitata nu se incheie cu un atac asupra frigiderului. Nu te repezi sa infuleci, odihneste-te, relaxeaza-te inainte de a te aseza la masa, macar o jumatate de ora.    Sucul de morcovi face bine la gastritaIn caz de hiperaciditate gastrica (afectiune ce se manifesta adeseori prin senzatia atat de neplacuta de arsura in stomac), medicina naturista recomanda plante si legume cu principii active slab alcaline, antiinflamatoare si cicatrizante. Ca de exemplu, morcovul, care este un remediu foarte bun in afectiunile tubului digestiv (enterocolite, constipatie etc.) avand ca efect si neutralizarea acidului din stomac. Se bea zilnic un pahar cu suc, obtinut din stoarcerea a doi-trei morcovi.    Fumatoarele sufera mai frecvent de bufeuri Un studiu recent al cercetatorilor americani demonstreaza ca efectele tutunului se fac simtite si la menopauza. Astfel, femeile care fumeaza o perioada mai lunga de 10 ani sunt mai expuse decit nefumatoarele riscului ca dupa intrarea la menopauza sa se confrunte frecvent cu disconfortul produs de „valurile de caldura“ (bufeuri). Explicatia consta in faptul ca fumatul face ca organismul sa secrete o cantitate scazuta de estrogen, hormonul a carui lipsa este responsabila de aparitia bufeurilor.    Rasul previne infectiileCu totii cunoastem starea placuta pe care o avem cand ridem. Ne relaxam, ne antrenam muschii fetei, dar, nu in ultimul rand, luptam cu infectiile. Rasul determina cresterea nivelului imunoglobulinei A in sange si intensifica activitatea leucocitelor. Rasul atenueaza starile neplacute provocate de anxietate, depresie si durere.

Masuri de prim ajutor, iarna la munte

In caz de degeraturi, victima va fi dusa la un loc adapostit, cu o temperatura nu prea mare (numai dupa citeva ore se va putea ajunge la 20 de grade), incalzirea facandu-se lent si progresiv. Pentru combaterea durerii se va administra algocalmin. In acest timp, accidentatul va fi incalzit prin frictionari usoare cu alcool, dandu-i-se bauturi din ce in ce mai calde (eventual alcoolizate) si va fi acoperit cu paturi sau haine. In caz de rani, se aplica o pomada sulfamidata si se face un pansament cu vata. Regiunea degerata va fi eliberata de imbracaminte sau incaltaminte si incalzita progresiv. Pentru a preveni degeraturile, se va evita umezeala sub forma de apa sau noroi in incaltaminte si nu vor fi folosite sireturi sau elastice care strang, pentru a nu impiedica buna circulatie a singelui.     Daca turistii s-au ratacit sau au fost surprinsi de viscol sau ceata, ei trebuie sa se miste fara incetare in jurul unui punct de reper, la nevoie chiar o noapte intreaga, caci cea mai mica odihna sau atipeala le poate fi fatala.

Copilul saptamanii

Sunt Valentin Stoenescu, am aproape 2 anisori si sunt cel mai de pret lucru din viata parintilor mei, Alexandra si Mihai Stoenescu. Acum sunt baiat mare, merg la cresa, iar placerea mea cea mai mare este sa trag fetele de codite apoi sa le pup, asa ca de impacare, asa ca, daca ma vedeti prin oras nu va sfiiti sa veniti la mine, promit sa va bucur cu un pupic!Copilul dumneavoastra e cel mai frumos! Trimiteti pe adresa redactie@monitoruldemedias.ro o fotografie si un scurt text, in care sa mentionati cum il cheama, ce varsta are si de ce e atat de deosebit in viata dumneavoastra, pentru a deveni copilul saptamanii in Monitorul de Medias.

Optimism in 2010

V.I., pensionar„As vrea numai atat: sa fiu sanatos, eu, copiii mei si familia. In rest, le doresc tuturor numai bine, sanatate si fericire. Toate planurile mele de viitor sunt legate de copiii mei, altceva nimic”.E.S., muncitor„Mare lucru nu prea mi-am propus. Sa mergem in continuare la lucru, ar fi cel mai bine, un serviciu sa fie in continuare. Ar mai fi si alte planuri, mai greu de realizat, dar serviciul e pe primul plan”.E.L., eleva„Nu stiu, merg in Norvegia si cand ma intorc vreau sa fie totul mai bine. La vara fac practica doua luni si cam atat. Poate sa fac sport mai mult si sa invat mai bine”.F.R., pensionar„Vreau sa fiu mai bun, cu familia mea, cu sotia, cu toata lumea. Am avut tot ce imi trebuie in 2009, sper sa fie la fel si in 2010”.  

La mijlocul clasamentului

Gaz Metan Medias a incheiat, duminica, prima parte a campionatului. Din pacate, ultima impresie nu a fost tocmai una la care se asteptau cei peste 3000 de suporteri care au indurat frigul si au luat loc in tribunele arenei de pe malul Tirnavei Mari. Terenul greu, dar mai ales oboseala acumulata de-a lungul sezonului au facut ca spectacolul sa fie unul modest, fara nerv, cu putine situatii de poarta si, mai ales, fara goluri.     Debut slabDebutul intalnirii a apartinut oaspetilor, Liviu Ganea testandu-l in doua randuri pe Buchta (’5 si ’11). De fiecare data insa portarul Gazului metan a fost bine plasat, retinand fara probleme. La celelalte buturi, Miron a prins in doi timpi mingea sutata de Alex Munteanu (’17). Repriza secunda a fost mai animata. Buchta a intervenit din nou, la „capul“ lui Mihalache (’51). Mediesenii au apasat pe acceleratie si, in numai 3 minute, au avut tot atatea situatii de gol. Mai intai Miron a retinut un balon reluat spre poarta de Akaky (’60). Un minut mai tarziu, goal-keeper-ul Astrei a scapat din brate un balon sutat cu mult efect de Eric, dar Silvasan, aflat in careul mic, l-a luat la tinta pe portar, de la numai un metru, pentru ca, la urmatorul atac al Gazului metan, Hoban sa trimita peste transversala, din interiorul suprafetei de pedeapsa (’62).     Final incendiarUltima jumatate de ora a fost destul de agitata. V. Gheorghe (’64), L. Ganea (’65) si Rohat (’66) au gresit tinta. Din pacate, finalul de partida i-a apartinut lui Bud, care a ratat aproape din orice pozitie. Mai intai atacantul a trimis mult peste transversala, cu capul, din 6 metri, la o centrare perfecta a lui Hoban (’74). Apoi, s-a balbait tot in fata portii, cand Eric a centrat(’80). La cealalta poarta, Buchta a fost inca o data nesigur, la sutul cu pamantul al lui Mihalache (’85). Apoi Gafita a sutat in Lazar, iar Paulinho a incercat sa-l surprinda pe portarul mediesean direct din corner, dar Buchta s-a intins si a boxat (’86). Cigan (’89) si Dudita (’90), respectiv Liviu Ganea (’90^1) au mai incercat sa schimbe soarta acestui meci, dar pana la urma verdictul a fost rezultat nul.     Pustai e multumitCristi Pustai, a declarat,  dupa meciulul cu Astra, ca formatia medieseana a facut un tur de campionat fantastic si a mentionat ca este multumit de locul 10 ocupat. „Acest ultim meci din tur a fost extrem de dificil pe un teren la fel de dificil. Imi felicit jucatorii pentru cele 21 de puncte facute in acest tur. Daca tragem linie, suntem pe o pozitie onoranta, locul 10 si chiar daca se putea mai mult eu sunt multumit si consider ca am facut un tur de campionat fantastic. Starea terenului a fost deplorabila, iar constructia jocului a fost afectata. Suntem putini tristi, dar asta e, am castigat totusi un punct. Antrenorul Cristi Pustai vrea de la Mos Craciun ca el sa existe intr-adevar si perioada aceasta in care rautatea persista sa dispara“, a declarat Pustai.     Reunire pe 7 ianuarie Gazistii au vacanta pana de Sf. Ioan, antrenorul Cristi Pustai luand decizia de a-i rechema la antrenamente miercuri, 7 ianuarie. „Ne vom relua pregatirile pe 7 ianuarie. Apoi, dupa doua saptamani de pregatire pe plan local, vom merge, timp de alte doua saptamani, intr-un stagiu de pregatire in Antalya, unde vom disputa si cateva meciuri de verificare“, a afirmat Pustai.GAZ METAN 30. Butcha 5 - 20. Nohai 5,5, 15. Hoban 6, 19. Fl. Lazar 5,5, 13. Akaki 6 - 7. Kubala 6 (10. Bud ‘71) 4, 21. Todea (cpt.) 6 - 5. Al. Munteanu 5 (17. Dudita ‘52) 5,5, 27. Eric de Oliveira 5, 22. P. Pirvulescu 5,5 - 77. Silvasan 5 (11. Cigan ‘68) 5. Antrenori: Cristian Pustai, Flavius Somfalean, Dan Matei, Dorin Rosca. Rezerve neutilizate: 23. Marovic, 8. Buzean, 16. R. Zaharia, 9. Cl. Boaru. ASTRA 82. Miron 6,5 - 4. Mihalache 5, 3. Oprsal 6, 5. Rohat (cpt.) 6, 25. Fl. Craciun 5,5 - 21. V. Cornea 5,5 (15. Gafita ‘83), 18 Stratila 6 (7. Paulinho ‘65) 5,5, 16. V. Gheorghe 6, 8. Takayuki 5,5 - 19. L. Ganea 5,5 (17. V. Sandu ‘90A4), 9. Djokic 5. Antrenori: Nicolo Napoli, Marius Parciu, Enrico Bussolin. Rezerve neutilizate: 13. G. Popa, 16. Patrariu, 27. C. Vlaicu, 6. Hatchi. 

Sindicatele din administratia publica ameninta ca vor bloca primariile

Intr-o scrisoare adresata ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, presedintele FNSA, Vasile Suciu, arata ca sindicatele afiliate resping "in totalitate proiectul de Lege privind normativele de personal pentru unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice din subordinea acestora"."Atragem atentia ca promovarea acestui proiect de act normativ, cu un impact devastator in sistem, fara acceptul organizatiilor sindicale, va duce la declansarea unor ample actiuni de protest", se mai arata in scrisoarea FNSA.Presedintele FNSA, Valer Suciu, a declarat ieri, pentru Agerpres, ca nu poate spune acum cind vor incepe actiunile de protest, insa a precizat ca, daca vor fi declansate, se va ajunge inclusiv la blocarea primariilor. El a precizat ca urmatorii pasi vor fi stabiliti astazi, cind se va reuni conducerea FNSA.     Sindicalistii reclama faptul ca actul normativ pe care intentioneaza sa-l promoveze Executivul are, "in mod gresit si primitivist", un singur criteriu de stabilire a numarului de posturi, acela al numarului de locuitori din unitatea administrativ-teritoriala, si ca respectivul proiect ar incalca "in mod flagrant prevederile Constitutiei Romaniei si principiul autonomiei locale".     FNSA numara circa 50.000 de membri de sindicat care activeaza in administratia locala.    Agerpres

Au fost reluate lucrarile la viitoarea arena sportiva a Clujului

"Datorita conditiilor climaterice favorabile, lucrarile de construire a viitoarei arene sportive a judetului au fost reluate dupa o intrerupere relativ scurta si inainteaza intr-un ritm accelerat. Faptul ca s-a reusit devansarea unor termene de executie ne intareste convingerea ca termenul de finalizare a lucrarilor la acest obiectiv de importanta majora pentru locuitorii judetului va fi respectat", a declarat ieri vicepresedintele Consiliului Judetean, Radu Bica. El a precizat ca, in prezent, se lucreaza la tribunele I si II si la cele doua peluze.     Lucrarile la noul complex sportiv au inceput in luna iunie a anului trecut, fiind executate pe amplasamentul fostului Stadion "Ion Moina", care a fost demolat.Potrivit promisiunilor presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, lucrarile la viitorul stadion se vor incheia in exact 2 ani de la inceperea lor, astfel incit arena sa poata fi data in folosinta in vara anului viitor.     Noua arena, construita pe locul fostului Stadion "Ion Moina", va avea 30.596 de locuri si va fi la standarde UEFA si FIFA.     In cadrul complexului va fi construit si un turn de 25 de etaje in care vor fi amenajate spatii comerciale, sali, un hotel, iar in vecinatatea lui va fi construita si o sala de sport polivalenta.     Arhitectura stadionului a fost inspirata in special dupa arena olimpica din Beijing, insa au fost studiate peste 100 de stadioane din intreaga lume.

BCR continua cu "Prima casa"

Banca Comerciala Româna (BCR) a anuntat ieri ca va continua programul "Prima Casa", cu conditia ca solicitantii sa aiba antecontractele de vinzare-cumparare încheiate pina în data de 15 februarie 2010, inclusiv. Data va fi dovedita prin autentificarea antecontractului la notariat sau, daca este sub semnatura privata, printr-o dare de data certa, conform legii. BCR are o pondere de 42% în programul guvernamental, avind aprobate pina in prezent peste 5.700 de dosare de credit "Prima casa", în valoare de peste 236 de milioane de euro. Dintre acestea, 95% reprezinta tranzactii cu locuinte finalizate. In prezent, banca mai are aprobate financiar 1.400 de dosare la care solicitantii trebuie sa vina cu documentele locuintei ce va fi cumparata si înca aproape 400 de documentatii în analiza, însumind mai mult de 14 milioane de euro.    A. D.

Viceprimarul Radu Moisin, "scos la raport" dupa 12 luni

Moisin a fost numit viceprimar interimar al Clujului in data de 13 ianuarie 2009, iar dupa alegerile locale din luna februarie a anului trecut a fost confirmat in functie.      "Dupa ce, la implinirea a 6 luni de mandat, v-am prezentat raportul meu, vin acum in fata dumneavoastra cu bilantul de activitate pe urmatoarele 6 luni. Am fost implicat in proiectele mari de investitii si am incercat sa rezolv cit mai multe probleme dintre cele in care am fost delegat", a mentionat Moisin inainte de a vorbi mai detaliat despre activitatea sa.      Printre proiectele in care viceprimarul Radu Moisin a fost implicat in ultima perioada se numara si cel al complexului de natatie din cartierul Gheorgheni, derulat de Compania Nationala de Investitii si care prevede construirea a doua bazine de polo. De asemenea, Moisin s-a ocupat de licitatiile pentru reabilitarea termica a blocurilor, de cele pentru atribuirea spatiilor Primariei, de programele de curatenie in municipiu si de deszapezire, de infrastructura rutiera si de siguranta circulatiei.    M. O.

Rares Niculescu a vorbit la Paris despre agricultura

In opinia deputatului european, reforma PAC nu ii priveste doar pe agricultori, ci trebuie sa raspunda mai ales intereselor consumatorilor, principalii beneficiari ai acestei politici europene. "Dezbaterile privind viitorul PAC trebuie, asadar, sa tina cont de punctele de vedere ale tuturor cetatenilor europeni", a mai aratat Niculescu.      Europarlamentarul clujean a enumerat si citeva dintre prioritatile in reformarea Politicii Agricole Comune, printre care se numara un buget cit mai apropiat ca importanta si structura de forma actuala a bugetului pentru agricultura sau pastrarea rolului esential al subventiilor directe pentru agricultori, concomitent cu stabilirea, pentru aceste instrumente, a unui rol sporit in furnizarea de servicii catre comunitate si de bunuri colective. Un alt punct important in opinia lui Niculescu este armonizarea valorii subventiilor directe, care, in prezent, din motive istorice, difera foarte mult de la un stat membru la altul. Pentru aceasta, a fost subliniata nevoia de criterii obiective, care sa fie usor intelese atit de agricultori, cit si de contribuabili.      Alte prioritati in reformarea PAC, amintite la Paris de Rares Niculescu, au fost pastrarea principiului actual al combinatiei intre cei doi piloni ai PAC (sprijin direct, pe de o parte, si fonduri pentru dezvoltare rurala, pe de alta parte), crearea unei politici de dezvoltare rurala mai puternica, pentru a putea asigura modernizarea agriculturii din statele europene si simplificarea Politicii Agricole Comune, pentru ca agricultorii sa poata beneficia de ea.     Astazi, europarlamentarul clujean va participa la audierile comisarului propus de Romania, Dacian Ciolos, la Comisia pentru Agricultura, al carei prim-vicepresedinte este.

20 de ani de UDMR, fara Basescu si PCM

Marko Bela, presedintele UDMR, este cel mai longeviv lider al unei formatiuni care a participat la alegeri. Poate si pentru ca a reusit sa tina Uniunea ori la guvernare, ori in preajma Puterii, in majoritatea celor 20 de ani de la infiintarePrintre cei invitati se numara liderii principalelor partide, Emil Boc, Mircea Geoana si Crin Antonescu, dar lipsesc presedintele Romaniei, Traian Basescu, si reprezentantii formatiunii "concurente", Partidul Civic Maghiar.    Cine vine, cine nu vine la manifestarile maghiarilor?Membrii si simpatizantii UDMR aniverseaza astazi doua decenii de la infiintarea acestei formatiuni politice, care are ca scop apararea intereselor comunitatii maghiare din Romania.     Vicepresedintele executiv al UDMR Cluj, Kovacs Peter, spune ca alaturi de presedintele Uniunii, Marko Bela, la evenimentele organizate la Cluj vor fi prezenti toti parlamentarii si ministrii UDMR, precum si reprezentanti ai altor asociatii si formatiuni maghiare, inclusiv din partea tuturor bisericilor istorice maghiare.     Una dintre exceptii o reprezinta membrii Partidul Civic Maghiar (PCM), care n-au fost invitati la aniversare, avind in vedere ca au avut relatii tensionate cu UDMR.     De asemenea, n-a fost invitat nici seful statului, Traian Basescu, vicepresedintele executiv al UDMR Cluj motivind acest lucru prin faptul ca au fost invitati doar reprezentanti ai formatiunilor politice si civice, fara sa fie invitati si reprezentanti ai institutiilor statului.     Kovacs Peter a mai precizat ca la aniversare vor fi prezenti reprezentantii tuturor partidelor parlamentare din Ungaria, inclusiv Lendvai Ildiko, presedintele Partidului Socialist, aflat la guvernare, precum si reprezentantii partidelor maghiare din Slovacia, Croatia, Ucraina, Voivodina.    Premii si spectacole la gala aniversaraUDMR organizeaza, simbata, la Opera Maghiara din Cluj-Napoca, manifestarea centrala dedicata implinirii a 20 de ani de la infiintarea organizatiei.     Manifestarea cuprinde un spectacol de gala in cadrul caruia invitatii isi vor tine discursurile si unde, printre altele, vor fi decernate premii aniversare si vor avea loc momente culturale.     De asemenea, vor fi prezentate volumul "UDMR la 20 de ani" si albumul fotografic intitulat "Ani si imagini".     Evenimentul va fi marcat in tara prin diferite manifestari, in special in judetele cu un numar important de etnici maghiari.    UDMR, formatiune culturala care participa la alegeriUniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) a fost constituita la 25 decembrie 1989, fiind inregistrata la Tribunalul Sectorului 1 din Bucuresti la 28 ianuarie 1990.     In anii 1996-2000, UDMR a facut parte din Guvernul CDR, apoi intre 2000 si 2004 a sprijinit guvernul PSD^PUR, fara sa fie prezenta in coalitie. Intre 2004 si 2008 a fost la guvernare, initial impreuna cu Alianta "D.A.", apoi, dupa trecerea PDL in opozitie, a ramas in coalitie cu PNL. In urma alegerilor legislative din 2008, a intrat in opozitie alaturi de PNL, pentru ca dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale, din 6 decembrie 2009, sa intre la guvernare alaturi de PDL.     UDMR este membra a Uniunii Democrate Europene (EDU), a Uniunii Federale a Comunitatilor Etnice Europene (FUEV), a Organizatiei Natiunilor si Popoarelor Nereprezentate (UNPO). UDMR a devenit membru cu statut de observator al Partidului Popular European in martie 1998 si membru asociat in octombrie 1999.

Traseu al cetatilor dacice in Alba

 Administratia judeteana din Alba va demara, in acest an, un proiect referitor la realizarea unui Traseu al Cetatilor Dacice. Deocamdata, acesta va cuprinde cetatile de la Piatra Craivei si Capilna, insa in viitor traseul va cuprinde si cetatea de la Cugir.    

"Rabla" porneste doar prin martie

La fel ca si pina acum, programul Guvernamental Rabla incepe si in 2010 cu o intirziere considerabila fata de calendarul initial. Programat sa debuteze la 1 ianuarie, programul este blocat deocamdata in asteptarea bugetului pentru anul in curs dar si a listei de modificari. Astfel, in cel mai fericit caz, luna februarie va consemna in mod oficial pornirea "rablei", iar in martie este posibil sa apara toate normele. In aceste conditii este greu de crezut ca procentul atragere a fondurilor guvernamentale alocate acestui sector va depasi 65 % cit a fost in 2009.   

Propuneri, noutati si afaceri pe seama gripei noi

 Isteria vaccinari contra gripei noi este departe de final iar cea mai buna dovada vine din partea medicilor de familie care cer din nou suplimentarea dozelor. La fel se intimpla si in Alba unde alte 10.000 de doze sint asteptate sa soseasca in cursul saptaminii viitoare. La situatia generala ar mai fi de adaugat ca autoritatile iau acum in calcul obligativitatea acordului scris din partea parintilor la vaccinarea minorilor. In plus, in ultimele zile, "investitorii" par sa fi identificat o adevarata afacere prin exploatarea fricii de virusul AH1N1 si pun in vinzare "teste pentru gripa porcina".   

Liceul "Sincai" a cistigat un proiect de mediu

Colegiul Teoretic "Gheorghe Sincai" din Cluj-Napoca este cistigatorul primului proiect de mediu din cadrul programului "Tara lui Andrei", initiat de compania petroliera OMV Petrom. Proiectul elevilor clujeni se numeste "Mediu curat – Mediu sanatos – Viata sanatoasa" si a fost inscris in concurs in luna decembrie 2009, la sectiunea "Orasul Petrom".      Competitia interna este accesibila spre votare doar utilizatorilor din interiorul companiei. Proiectul va fi implementat in perioada februarie-iulie 2010 si prevede informarea elevilor despre problemele actuale de mediu. Vor fi sustinute lectii interactive, iar liceenii vor merge intr-o excursie de documentare pe probleme nationale de mediu la Rosia Montana. De asemenea, vor mai avea loc actiuni de plantare, de implementare a sistemului de colectare selectiva a deseurilor in liceu si de realizare a unei expozitii pe holurile liceului cu lucrari pe teme de mediu realizate de elevi.

Psihoterapie autohtona, in paginile unei carti

19 cazuri inedite intilnite la sedinte de psihoterapie vor putea fi analizate si de catre cititorii clujeni incepind de miine, cind va avea loc lansarea cartii "Povestiri de Psihoterapie Romaneasca". Evenimentul va avea loc la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, de la ora 17. Vor lua cuvintul Daniel David, Liana Don, Gabriela Hum, Simona Reghintovschi si Vasile Dem. Zamfirescu, iar intilnirea va fi moderata de Mihai Gotiu.    F. T.

Clujul medieval in expozitie la Bastion

O noua expozitie va putea fi vizitata in curind la Bastionul Croitorilor. Mai exact, lucrarile Ana-Mariei Gruia vor fi expuse in spatiul expozitional de aici intre 18 si 31 ianuarie si sint realizate intr-o tehnica noua. Se vor regasi, astfel, in tablourile artistei, elemente de linogravura, colaj, acril si creion pe pinza. "Este vorba despre Clujul medieval, despre orasul imaginat, cu arhitectura, ritualurile, oamenii si sfintii sai protectori", precizeaza Ana-Maria Gruia.      "Unele titluri sint în latina pentru ca se potrivesc mai bine cu perioada", a mai spus artista.    F. T.

Sistem de educatie de 1,3 milioane de euro

Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca a atribuit companiei clujene Net Brinel un contract de 5,6 milioane de lei, cu TVA (circa 1,3 milioane de euro), pentru implementarea unui sistem informatic de educatie, potrivit site-ului de licitatii electronice e-licitatie.ro. Contractul presupune atit achizitia de echipamente hardware si software, cit si a serviciilor pentru implementarea unui sistem informatic de educatie online. Net Brinel este compania de solutii IT a grupului clujean Brinel.    A. D.

Licente si masterate in strainatate

Procesul de aplicare este unul cit se poate de usor, constind in depunerea unei cereri si a documentelor necesare (foaie matricola sau diploma de licenta, adeverinte de la facultatea-mama si certificat de limba) pe site-ul organizatiei: www.dreamfoundation.eu.      Programul ofera posibilitati de studiu in peste 10 tari din lume, precum: Belgia, Brazilia, Canada, Danermarca, Norvegia, Estonia, Franta, Germania sau Anglia.      In Danemarca si Norvegia, studiile sint gratuite. Doritorii pot alege din mai multe domenii de specializare, printre care design, comunicare, televiziune, studii tehnice si filologie.     Cei care se decid sa urmeze ultimul an de licenta intr-una din tarile participante la program dispun la sfirsit de o dubla licentiere, una la facultatea pe care au inceput-o in tara, iar alta la facultatea urmata in strainatate. Conditia este ca specializarile urmate sa fie asemanatoare.     Reprezentanta organizatiei, Daniela Trenca, a declarat ca "este mai usor procesul de aplicare la universitati din afara decit este la noi in tara; birocratia este redusa, totul se rezolva pe Internet. De asemenea, printre avantajele oferite de acest program se numara si posibilitatea studentilor de a se angaja part-time pentru a cistiga bani in plus. Si conteaza, bineinteles, experienta pe care o dobindesti terminind niste studii in strainatate".     Termenul limita pentru depunerea actelor pe site-ul organizatiei este 12 martie 2010.

UBB vrea 4.500 de studenti straini

Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB) si-a propus sa ia o serie de masuri pentru internationalizarea studiilor, ca "tendinta universitara mondiala si indicator de calitate, excelenta si competitivitate". Pentru aceasta, se doreste inscrierea a cel putin 4.500 de studenti straini si cel putin 50 de acorduri de colaborare internationale în cercetarea stiintifica. De asemenea, universitarii clujeni si-au propus atragerea a cel putin 80 de asociati si a 1.000 de vizitatori dintre profesorii altor universitati, cu deplasarea cel putin a echivalentului, precum si internationalizarea personalului didactic în cel putin 80 de specializari.    F. T.

Duel cu Dinamo

Fara nici un transfer in pauza competitionala, "U" Mobitelco mizeaza in retur pe omogenitatea grupului. Clujenii sustin primul examen in noul an la Bucuresti, impotriva echipei Dinamo, formatie greu de invins pe propriul teren, lucru sesizat si de antrenorul Tenter: "Jucam cu Dinamo, o echipa redutabila, care a aratat ca este greu de invins pe teren propriu. Trebuie sa fim prudenti si sa jucam la cote maxime. Baietii s-au intors in parametri fizici excelenti, nu avem probleme cu kilogramele in plus, ci cu cele in minus. Medvedj, de exemplu, a slabit 5 kilograme. S-au facut transferuri bune in campionat, care au intarit unele echipe. Noi am considerat ca nu e nevoie de schimbari in lot, nu am vrut sa stricam "chimia" echipei. Daca va fi nevoie, vom opera schimbari, dar nici un jucator nu a dorit sa plece si nici noi sa renuntam la vreunul. Va fi un campionat interesant, cu echipe care se bat de la egal la egal. Nu vreau sa ne lasam furati de mirajul locului 1, ci sa ne gindim permanent la progres, sa jucam un baschet care sa ne multumeasca, pe noi, dar si pe fanii nostri", a spus Tenter, citat de site-ul clubului. Meciul Dinamo Bucuresti - "U" Mobitelco este programat la ora 17.30 si va fi transmis in direct pe TVR 2.      Dupa 15 etape, "U" Mobitelco ocupa locul 1 in clasament, cu 28 de puncte, avind 13 victorii si 2 infringeri. Dinamo se afla pe 9, cu 21 de puncte - 6  victorii si 5 infringeri.     In etapa a XVI-a se mai disputa partidele: BC Gladiator - CSM Bucuresti, CSU Brasov - Gaz Metan Medias, BCM Tirgu Mures - CS Otopeni, Universitatea Craiova - CSM Oradea, Elba Timisoara - CSU Ploiesti, Energia Rovinari - BCM Pitesti, CSU Sibiu - Steaua Bucuresti.

Variante pentru Mara: Rusia sau Grecia

Ieri dimineata, Mara a avut o ultima intrevedere cu presedintele Iuliu Muresan si cei doi au ajuns la o intelegere in privinta rezilierii contractului. Acum, mijlocasul analizeaza ofertele pe care le are si ar putea ajunge in Grecia sau Rusia. "Ne-am înteles, nu a fost nici o problema. Acum sint jucator liber si voi analiza ofertele pe care le am. Singurele propuneri concrete sint din Rusia si Grecia si voi lua o decizie în cel mai scurt timp. Regret ca nu am apucat sa termin campionatul cu CFR Cluj, se pare ca ei au o alta strategie. Contractul meu, care a fost destul de mare, si virsta au fost probabil motivele pentru care nu am mai apucat sa închei sezonul. A fost un an sportiv foarte bun pentru mine, am ajuns si la echipa nationala. Eu le urez succes pe mai departe", a declarat Mara pentru monitorul.      In virsta de 32 de ani, Mara a ajuns la CFR Cluj in returul sezonului 2008-2009, din postura de jucator liber de contract. In aceasta iarna a fost anuntat de conducere ca trebuie sa-si caute o alta echipa pentru ca nu mai intra in vederile antrenorului Andrea Mandorlini. In afara de CFR Cluj, Mara a mai jucat in cariera la Farul Constanta, Dinamo Bucuresti, Deportivo Alaves, Rapid, UTA, Tianjin Teda si Unirea Urziceni.

Comunicate de presa

In urma aparitiei in paginile unui cotidian central a unor articole denigratoare la adresa Mitropolitului Bartolomeu al Clujului, dam spre publicare urmatorul text:     Articolele pun pe seama Mitropolitului Bartolomeu o serie de acuzatii privitoare la colaborarea cu fosta Securitate, insotite de documente din arhiva CNSAS. Semnatarul articolelor uita ca pentru a demonstra calitatea de informator sub nume conspirativ trebuie sa aduca probe concludente si indubitabile (declaratie olografa si angajament de colaborare semnat) si nu doar simple analogii literare si alaturari de texte.     Fara aceste probe, asupra demersului jurnalistic planeaza suspiciunea calomnierii si denigrarii, fapte incriminate, in instanta, de Codul Penal, solutie pe care o luam in calcul, in cazul in care jurnalista nu isi demonstreaza limpede afirmatiile sau si le retrage, dupa caz.     E bine de stiut ca Mitropolitul Bartolomeu si-a afirmat deschis pozitia ca dosarele detinute de CNSAS pe numele sau sa fie cercetate si, la nevoie, publicate, declarând deschis ca nu a colaborat cu serviciile secrete „nici in detentie, nici in libertate; nici in tara, nici in strainatate; nici cu angajament, nici fara angajament; nici cu nume conspirativ, nici cu nume propriu ”.     Astfel de articole calomnioase aparute in presa ultimelor doua decenii confirma faptul ca necesara purificare a societatii românesti postcomuniste, prin deconspirarea Securitatii s-a inceput prea târziu, pe o baza legala incerta si cu instrumente incomplete, pentru ca acum sa fie condusa de unii mercenari mediatici, care murdaresc si ultimele repere morale ale vietii noastre publice.    Biroul de presa al ArhiepiscopieiAsociatia Ziaristilor si Editorilor Crestini (AZEC) trage un semnal de alarma privind degradarea continua a spatiului nostru mediatic prin articole de pseudo-ancheta precum cele semnate recent de Mirela Corlatean in Evenimentul Zilei.      Avându-l drept tinta pe Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, articolul citat pare ca nu lasa nici o stratagema nefolosita pentru a induce publicului o anumita cheie a lecturii: folosirea pe post de "note informative" a unor "declaratii"; punerea la un loc a câtorva fragmente de arhiva cu Memoriile celui in cauza; declansarea unui veritabil proces de intentie pentru ca in final sa avem parte de transformarea unui adevarat luptator anticomunist in banal informator, victima „inocenta“ a acestuia fiind raposatul Mitropolit Antonie Plamadeala.     Asociatia Ziaristilor si Editorilor Crestini (AZEC) isi exprima dezaprobarea ferma fata de cei care, in mass-media fiind, uita ca misiunea lor profesionala este corecta informare a publicului.     Credem ca furibunda campanie electorala sub al carui nefericit semn a stat România pe toata durata anului 2009 trebuie sa se incheie. Este vremea concluziilor, nu doar pentru partidele politice sau pentru sponsorii lor, ci inclusiv pentru actorii media care in ultimele luni au reusit, la propriu, sa ofere un spectacol nu dintre cele mai izbutite ori necesare.      Articole precum cele din Evenimentul Zilei continua, din pacate, acel mod de a face jurnalism pe care o Românie europeana si matura nu il merita.    Razvan Bucuroiu - Presedinte AZEC

Conditia existentei terestre a lui Eminescu

Am asistat indelung si asistam inca la interminabilele ipoteze, cercetari, deductii si concluzii in jurul originii marelui poet. In urma acestora, ne-am obisnuit a vedea pe Eminescu ca pe un biet copil al nimanui sau al tuturor, un orfan sau un rasfatat, gasit de soarta la rascrucea unui drum. Oricum, fara a nesocoti totalmente importanta factorilor biologici care inca mai predomina criteriile susnumitei critici, suntem datori sa conchidem ca Eminescu, ca poet, ne apartine poate nu atat pentru ca se trage din vita de neaosi tarani moldoveni, cat mai ales pentru faptul ca a simtit, a gandit si a scris romaneste, contopindu-se integral cu framantatura aspiratiilor catre adevaratul destin al neamului. Turc, polon, rus, bulgar sau oricare alta natie ar veni sa-si revendice drepturile paternitatii unei minuscule picaturi de sange eminescian, poetul nu poate fi reclamat de nimeni, asa dupa cum cred ca Negrii africani nu s’au gandit niciodata sa-si reclame autoritatea paterna asupra lui Puschin, prin Ibrahim Hanibal, indepartatul stramos al genialului rus.     Aceasta o putem afirma cu atat mai multa tarie, cu cat s’au gasit si dintre aceia care au sustinut ca noi nu meritam catusi de putin sa ne mandrim nu numai cu paternitatea, dar chiar cu ospitalitatea fata geniul de la Ipotesti, intrucat n’am avut simtul real al unei responsabilitati istorice, lasandu-l sa se zbata in cea mai neagra mizerie. Lipsa de totala intelegere fata de destinul unui poet de talia lui Eminescu ii impiedica sa priceapa ca nu atat lipsa de suficiente mijloace materiale, cat insasi structura lui sufleteasca i-a determinat felul sau de viata.     Ne intrebam: daca opera de arta - ne referim la cea lirica - nu este altceva decat oglinda fidela a unor puternice stari emotive ale autorului, unde oare vom regasi pe Eminescu mai pur si mai nedesmintit decat in versurile sale? In ele poetul si-a gasit un adevarat refugiu dintr’o lume „plina de mizerii”, invaluindu-le cu un incontestabil val de sinceritate. Versurile lui Eminescu alcatuiesc unicul sau confident, continuu prezent in mijlocul singuratatii sale, un confident pe care posteritatea l-a neglijat uneori, cand s’a pus problema situatiei poetului in existenta sa terestra.     Copilaria lui Eminescu s’a desfasurat in conditiile obisnuite unui cadru taranesc, avand pe deasupra fericita imprejurare ca Ipotestilor nu le lipsea nimic din ceea ce ar constitui o atmosfera plina atat de pitoresc rustic, cat si de mutual indemn catre vagabondaj meditativ, ceea ce se potrivea de minune cu firea oarecum deosebita a precocelui hoinar. Si desigur ca glasul padurii, murmurul apelor si luciul lacului erau cu mult mai puternice si mai atragatoare decat vocea aspra a caminarului Eminovici, care nu se sfia sa smulga pe micul fugar din lumea uitarii de sine si sa-i aplice pedepse mai mult decat prozaice. Desigur ca aceasta singuratica si hoinara copilarie a pastrat rezontante adanci in viata de mai tarziu a poetului, cand, gasindu-se inlantuit de catusele nevoilor lutului, isi indrepta strigatul dureros catre imperiul de altadata al visurilor sale:Astazi chiar de m’as intoarce,      A’ntelege nu mai pot...      Unde esti copilarie,     Cu padurea ta cu tot?E demn de remarcat faptul ca, pentru Eminescu, poezia a fost o Golgotha pe care el „trebuia” s’o urce, manat de un categoric indemn isvorat din profunzimile ascunse ale sufletului sau, profunzimi cari alcatuiau insasi plamada unui destin ce se proiecta dincolo de orizonturile unei existente terestre. Aceasta a fost cauza exclusiva a tuturor neajunsurilor sale, incepand cu pedepsele copilului fugar, continuand cu repetatele evadari din fata prozaicilor profesori de la Obergymnasium si terminand cu lipsa partiala a unui sentiment al vietii practice, care l-a aruncat in damful mizeriilor sale de totdeauna. Desigur, ca om, Eminescu a fost torturat de aceasta nenorocita viata care-l strangea tot mai mult in catusele nevoilor ei si nu o data, inconjurat de aceasta atmosfera in care uneori lutul isi cerea drepturile unei onorabile existente, poetul, cu fruntea plina de tristete si de broboane de sudoare, ingenuncheat in fata altarului chemarilor sale, cadea in ghetsimanica sovaiala: Ah! de cate ori voit-am      Ca sa spanzur lira’n cui      Si un capat poeziei     Si pustiului sa-i pui.Dar Eminescu era poet innascut; inima lui trebuia sa se scalde continuu in apele trandafirii ale poeziei, spre purificarea si eternizarea existentei sale. Fiintele si lucrurile cele mai prozaice trebuiau sa-i fie acelasi nedispretuit izvor de versificatie. Magnetul indepartatelor chemari ale unui destin, nu flotant, ci consacrat, atragea iarasi sufletul poetului catre telul suprem al vietuirii sale, readucandu-l la aceeasi ghetsimanica revenire:Dar atuncea greieri, soareci      Cu usor-maruntul mers,      Readuc melancolia-mi,      Iara ea se face vers.„Doamne, faca-se nu dupa cum vreau eu, ci dupa cum vrei Tu!” - Este aceeasi suprema renuntare la indemnul humii, pentru a urca Golgotha eternelor consacrari spirituale pana la cruciala logodna a cerului. Existenta terestra a poetului a fost continuu conditionata de aceasta structurala necesitate de a crea, de a se ridica pe culmile celeste ale geniului sau. Fiinta sa era plina de inalta constiinta a unui predominant germen existent in factura intima a sufletului, iar aceasta constiinta l-a determinat sa priveasca cu tot mai multa ironie catre muritorii inglobati in efemere preocupari.     Eminescu a cautat sa impace conditiunea celesta cu aceea terestra a existentei sale, prin care, suprapunandu-le in raportul ierarhic, sa gaseasca o fericita formula de nesovaelnica acceptare a vietii. Aceasta formula a fost iubirea. Poetul a considerat iubirea ca un refugiu din mijlocul meschinelor situatii comune, un refugiu in care sa guste din amfora imbatatoare a fericirii pamantesti. Glasul dulce al iubitei il fura din lumea gandurilor sale, pentru a-l readuce o clipa in aroma unei idile:Iar te-ai cufundat in stele      Si in nori si’n ceruri nalte?      De nu m’ai uita, incalte,      Sufletul vietii mele.Dar sufletul sau era prea mare, prea expansiv, pentru a putea fi cuprins in orizonturile stramte ale unei intelegeri feminine. Eminescu a visat mult, a iubit mult si a cautat sa inlature acest neajuns prin invaluirea femeii in aureola poeziei, ajungand astfel la fericita sa formula. Cu cat insa visurile sale au fost mai scumpe, cu atat mai amara a fost deceptia cand valul mincinos a cazut, iar Venera s’a aratat in toata vulgara ei realitate. De acum incolo, simbioza e desfacuta pentru totdeauna, iar iubirea devine una dintre cele mai puternice torturi ale poetului. Insasi definitia pe care el i-o da nu este altceva decat cea mai amara expresie a unor dureroase deziluzii:Ce e amorul? E un lung     Prilej pentru durere,     Caci mii de lacrimi nu-i ajung     Si tot mai multe cere.Insa cum durerea este cel mai puternic izvor de inspiratie poetica, poate ca acest desnodamant a fost tot o curioasa conjunctura a chemarilor destinice ale poetului care il manau numai catre imperiul visurilor sale. Chiar atunci cand norocul i-a suras in dragoste, sufletul sau n’a putut accepta integral o fericire efemera:Si poate ca nici este loc     Pe-o lume de mizerii     Pentr’un atat de sfant noroc     Strabatator durerii!El a trebuit sa se sacrifice pe sine insusi pentru indeplinirea destinului sau, ceea ce-l ridica pe culmile unei intelegeri mesianice. Eminescu n’a putut fi catusi de putin un rasfatat al vietii terestre, sub nici o forma, ceea ce el a acceptat cu toata seninatatea sufletului sau. El trebuia sa troneze pe inaltimile ozonate ale geniului sau, de unde sa arunce norocului flotant al sarmanilor locuitori ai pamantului privirea sfidatoare a unei inalte constiinte de sine:Traind in cercul vostru stramt      Norocul va petrece,      Ci eu in lumea mea ma simt      Nemuritor si rece.