monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Forumul Regional Pediatru.ro

  Peste 200 de medici pediatri si personalitati nationale ale domeniului medical se vor reuni, astazi, la Sibiu, in cadrul sesiunilor stiintifice ale Forumului Regional Pediatru.ro. Evenimentul se va desfasura la Facultatea de Medicina si Farmacie, in Aula Magna, incepand cu ora 9.00. Timp de 6 ore, specialistii vor discuta despre „Actualitati in pediatrie". Sesiunea de la Sibiu va aborda atat teme prioritare pentru practica pediatrica - alimentatia sugarului si a copilului mic, diagnosticul unor boli la nou-nascut, urmarirea nou-nascutului la domiciliu (icterul, cardiopatiile congenitale) -, cat si o dezbatere a principalelor provocari cu care se confrunta medicii pediatri in general. Conform prof. univ. dr. Mircea Nanulescu, din Cluj-Napoca „un eveniment medical precum Forumul Regional Pediatru.ro reprezinta o forma de pregatire profesionala continua a medicilor care ingrijesc copiii: medici specialisti pediatri si medici de familie". Evenimentul este organizat de Puls Media Network, alaturi de Colegiul Judetean al Medicilor Sibiu. 

Scoala incepe cu scantei

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant isi retrage semnatura de pe Acordul semnat in data de 6 mai. Motivul este incalcarea mai multor puncte ale actului semnat de liderii sindicatelor din invatamant si reprezentantii Guvernului. Sindicalistii sunt nemultumiti ca nu este asigurata „plata integrala, pana la finele anului 2009, a salariilor care se cuvin personalului din invatamant" si ca nu s-a constituit pana la aceasta data „Comisia de monitorizare pentru evaluarea modului in care se realizeaza investitiile in educatie". In plus, a fost incalcat punctul 5 din Acord, care prevede plasarea cadrelor didactice spre varful ierarhiei, in grila de salarizare. „Aceasta categorie de salariati este situata la periferia grilei de salarizare in proiectul Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice", precizeaza Teodor Fartonea, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN) Sibiu. Boicot si greva Fartonea ia in calcul reluarea conflictului de munca la care au vrut sa recurga sindicatele in luna mai, in timpul sustinerii tezelor cu subiect unic. Totodata, reprezentantii FEN Sibiu se gandesc si la boicotarea anului scolar ca semn de protest fata de implicarea politicienilor in unitatile scolare. „Ne-am gandit sa ne luam si noi, cadrele didactice, luni, 14 septembrie, o zi libera, la fel cum fac parlamentarii, care isi vor lua liber ca sa vina la deschiderile anului scolar. La fel ne gandim sa facem si marti, 15 septembrie, in semn de protest pentru ca atunci se voteaza asumarea Legilor de catre Guvern", spune Fartonea.   

Sasii nu vor manuale speciale

Deputatul FDGR Ovidiu Gant a depus la Camera Deputatilor o propunere de modificare a proiectului de lege privind Educatia, pe care Guvernul urmeaza sa-si asume raspunderea. Gant a atras atentia Guvernului ca, la articolul 179 (2), care prevede ca „Disciplina Limba si Literatura Romana se preda in invatamantul primar si gimnazial dupa programe scolare si manuale elaborate in mod special pentru minoritatea nationala respectiva", trebuie adaugata sintagma „la cererea expresa a minoritatii respective, exprimate prin organizatia reprezentata in Parlament". In opinia deputatului FDGR, „este util ca etnicii germani sa dobandeasca aceleasi competente cu privire la disciplina Limba si Literatura Romana in invatamantul primar si gimnazial ca si populatia majoritara". „Copiii mei trebuie sa invete la fel de bine germana si romana", considera Ovidiu Gant. Deputatul FDGR subliniaza ca rolul legii este unul de reglementare a cadrului general. „Daca sunt minoritati care au o alta opinie si doresc programe scolare si manuale elaborate in mod special pentru ele la disciplina Limba si Literatura Romana, cred ca ar fi oportun ca aceasta prevedere sa fie aplicata doar la cererea minoritatii respective", sustine Gant. Evaluare diferita Ovidiu Gant, care este profesor din 1989, spune ca a simtit pe propria-i piele toate „reformele" si schimbarile din invatamant. El crede ca ar mai trebui sa se ia in calcul, la noua lege a educatiei, „delimitarea intre elevii care au absolvit studiile liceale si cei care au terminat o scoala de meserii, printr-o forma de evaluare diferita". 

Bacalaureat european

Absolventii de liceu vor avea de trecut doar trei probe scrise obligatorii.Elevii care incep, luni, ultimul an de liceu vor avea parte de un examen de bacalaureat mai usor. Si mai „european". Examenul final va cuprinde doar trei teste scrise la materii specifice profilului urmat si doua probe orale la discipline de actualitate: limbi straine si utilizarea computerului.  „Este un lucru bun. Avand trei probe scrise si doua evaluari de competente lingvistice si de utilizare a calculatorului, acest model al examenului de bacalaureat se apropie mult mai mult de normele Uniunii Europene", apreciaza Teodor Fartonea, presedintele Federatiei Educatiei Nationale Sibiu. De aceeasi parere sunt si profesorii sibieni. „E ceva bun. Se merge pe nivelul european. Dar mai e pana se publica metodologia", spune P.A., profesor la Liceul Teoretic „Octavian Goga" din Sibiu. Evaluari de competente Bacalaureatul devine, astfel, un adevarat examen „de maturitate", considera profesorii. Probele orale pe care le va sustine viitorul absolvent de liceu il ajuta sa-si dea seama mult mai repede ce loc de munca i se potriveste, in functie de notele pe care le obtine. „Evaluarile de competenta lingvistica si de utilizare a calculatorului il vor face pe elev sa constate care loc de munca i se potriveste mai bine. Dupa cum stiti, orice loc de munca iti cere anumite competente, pe anumite niveluri, incepator, intermediar si avansat", spune Teodor Fartonea. Educatia fizica, exclusa Toti absolventii de liceu vor sustine trei probe scrise obligatorii si doua teste orale. Elevii vor da un examen la limba si literatura romana, proba comuna pentru toate filierele, profilurile si specializarile. Proba scrisa la limba materna, pentru elevii care au urmat studiile intr-o limba a minoritatilor nationale, va ramane. Cea de-a doua proba obligatorie pentru toti absolventii de liceu va fi la matematica - pentru cei din filiera teoretica, tehnologica sau vocationala cu profil real, respectiv la Istorie - pentru cei care au urmat profilul umanist din filiera teoretica sau vocationala. La a treia proba scrisa, elevii pot opta, in functie de filiera, profilul si specializarea urmate, intre mai multe discipline. Cei de la profilul real vor avea de ales intre fizica, biologie, chimie si informatica. Absolventii unui profil umanist pot alege intre geografie, filosofie, logica, economie, psihologie si sociologie. Una dintre probele la care se inscriau cei mai multi absolventi de liceu, educatia fizica, a fost scoasa din materiile pe care elevii le pot alege. Pe langa probele scrise, bacalaureatul va cuprinde si evaluari sumative ce se vor desfasura pe durata intregului an scolar: evaluari de competente lingvistice si de utilizare a calculatorului. In ambele cazuri, nivelul de competenta este stabilit in raport cu standardele europene recunoscute in domeniu.

Romgaz isi bate joc de banii publici

Romgaz SA este o societate extrem de profitabila. Si pentru statul roman, dar si pentru managerii sai. La profitul urias pe care il are, cheltuielile sunt pe masura. Insa actionarul majoritar al societatii, Ministerul Economiei, le considera, probabil, nesemnificative. Asa se face ca managerii companiei isi permit sa cheltuiasca banii publici pe orice moft al lor. De la GPS-uri de peste 2 miliarde de lei vechi, un autoturism de 45.000 de euro, la mobila de dormitor si sufragerie, pana la lenjerie de pat, lapte praf si crema de maini. Mofturi de miliarde In decursul anului 2009, conducerea Romgaz a organizat aproape 500 de licitatii pentru achizitionarea a tot felul de bunuri. Cea mai mare cheltuiala se pare ca o are Romgaz-ul cu copiatoarele. Pentru repararea si intretinerea lor, societatea de stat a alocat nu mai putin de 750.000 de lei (fara TVA), adica aproape 9 miliarde de lei vechi. Probabil ca aparatele sunt foarte vechi, iar Romgaz nu-si „permite" sa cumpere copiatoare performante. Serviciile de curatenie, pentru impunatorul sediu din Medias, costa 633.600 de lei (fara TVA), adica peste 7,5 miliarde de lei vechi (TVA inclus). Pentru „amenajare peisagistica", s-au alocat 1,1 milioane de lei (fara TVA), adica 13 miliarde de lei vechi (TVA inclus). Alte aproape 3,5 miliarde de lei vechi se vor duce, anul acesta pe „amenajare de spatii verzi". Inca 4,6 miliarde de lei vechi au fost „investite" intr-un „panou lansare emisiune filatelica" si mape filatelice, menite sa marcheze cei 100 de ani de activitate ai societatii Romgaz. Managerii Romgaz SA au dotat societatea cu GPS-uri in valoare de peste 2 miliarde de lei vechi. Cu siguranta, le sunt indispensabile. Probabil, angajatii companiei cauta noi zacaminte de gaze naturale cu GPS-ul. Publicitate de 420.000 de euro SNGN Romgay SA a incheiat, in 18 februarie 2009, un contract de publicitate media cu Firma Ars Advertising SRL. La licitatia care a precedat semnarea contractului, Ars Advertising a avut doi competitori, pe care i-a invins, avand „cea mai buna oferta economico-financiara". In schimbul a 1.440.000 de lei noi (fara TVA), adica peste 420.000 de euro (TVA inclus), Ars Advertising trebuie sa difuzeze machete si advertoriale in publicatii din presa nationala si internationala, spoturi TV si spoturi radio. De asemenea, compania din Ploiesti trebuie sa se ocupe si de refacerea site-ului institutiei, tiparirea Catalogului si a Raportului Anual al Romgaz (format din prezentarea generala a companiei si raportul financiar). Agentia de publicitate va trebui sa realizeze si o analiza a imaginii Romgaz in mass-media si sa cuantifice rezultatele participarii companiei la principalele evenimente din domeniul energetic si financiar organizate atat in tara, cat si in strainatate.  De asemenea, in contract se stipuleaza si prestarea de servicii de creatie, machetare si tehnoredactare digitala si pregatire pentru imprimare, consultanta in comunicare prin elaborarea de strategii, programe, campanii. Contractul se va derula pe parcursul unui an, pana in februarie 2010. Abonata la bani publici SC Ars Advertising SRL, din Ploiesti, are cinci actionari: Gabriel Marian Stefanescu (47,5%), Daniela Stefanescu (45%), Catalin-Lucian Mihailescu (2,5%), Dan Radu Stanescu (2,5%) si Sergiu Mihail Stefanescu (2,5%). Societatea are in portofoliu societati strategice si agentii guvernamentale, incasand milioane de euro din bugetul statului. In 2005, Ars Advertising a incheiat 3 contracte de publicitate cu Electrica SA, in valoare de 127.000 de euro, 350.000 de euro si respectiv 85.000 de euro. In 2006, a incheiat un contract cu MApN, in valoare de 400.000 de euro si unul cu Agentia pentru Strategii Guvernamentale, de 450.000 de euro. In 2008, in schimbul a 1,1 milioane de euro (fara TVA), Ars Advertising se obliga sa asigure pentru SNTGN Transgaz SA, „servicii de consultanta, publicitate media, productie si difuzare de reclama, materiale de presa pentru informarea clientilor si promovare a societatii". In luna iunie a anului trecut, firma din Ploiesti a incheiat un mega-contract cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in schimbul a 8,4 milioane de lei (fara TVA). Sesiunea de „shopping" 2009 In baza contractelor incheiate cu firmele care au castigat sutele de licitatii organizate in 2009, SNGN Romgaz SA a cumparat bunuri si servicii de zeci de miliarde de lei vechi: - 9 frigidere si 2 tv color: 23.000 lei A TVA - 16 notebook: 53.592  lei A TVA - Amenajare peisagistica: 1.100.000 lei A TVA - Masini de spalat si aspirat pardoseli: 18.774 lei A TVA - Servicii de spalatorie auto : 45.000 lei A TVA - Publicitate: 8.840 lei A TVA (castigator Ifcomed SRL Medias) - Publicitate media: 1.440.000 lei, - Servetele industriale: 7.704 lei A TVA - Mobilier pentru dormitor, camera de zi si pentru sufragerie: 209.626 lei A TVA - Mobilier birou: 198.885 lei A TVA - Suplimentare mobilier sediu Romgaz: 209.600 lei A TVA - Medicamente: 44.856 lei A TVA - Prosoape:  3.360 lei A TVA - Panou lansare emisiune filatelica 100 ani de activitate Romgaz, Mape filatelice: 462.729 lei, - Autoturism VW Pasat, berlina, 4 motion, 44.779 euro - Truse medicale: 7.600 lei A TVA - Lapte praf: 22.046 lei A TVA - Cuverturi pat, paturi lana, lenjerie pat, fete de masa, prosoape, perne: 12.468 lei A TVA - Reparatii si intretinere copiatoare: 750.000 lei A TVA - Servicii de curatenie: 633.600 lei A TVA - Pubele: 70.000 lei A TVA - Amenajare spatii verzi: 289.792 lei A TVA - Apa minerala: 120.033 lei A TVA - Crema pentru maini, sapun, detergent: 118.522 lei A TVA - GPS: 181.563 lei A TVA - Telefoane si echipamente de comunicatii: 98.549 lei A TVA - Rechizite: 121.099 lei A TVA Profit de 537 de milioane de lei Romgaz a avut, in 2008, un profit net de 537,29 de milioane de lei, in crestere cu 5,44% fata de profitul net realizat in anul anterior, si o cifra de afaceri de 3,280 miliarde de lei, mai mare cu 0,26% fata de cea din 2007. Anul trecut, Romgaz SA a realizat o productie de 5,850 miliarde de metri cubi de gaze, in scadere cu 0,75% fata de productia de gaze din 2007, de 5,894 miliarde mc gaze. Actionarul majoritar al SNGN Romgaz SA este Ministerul Economiei. Principalul obiect de activitate al societatii este extractia si inmagazinarea gazelor naturale. Romgaz produce, anual, circa o treime din consumul de gaze al tarii.

Horoscop zilnic

 Berbec Zi prielnica pentru iesiri cu prietenii. Aveti posibilitatea sa rezolvati usor probleme familiale. Vi se contureaza un plan de afaceri la care va ginditi de multa vreme. Daca mai aveti dubii, va sfatuim sa apelati la o persoana mai in virsta. Taur Partenerul de viata va impresioneaza cu un cadou la care nu va asteptati. Spre seara, va simtiti bine impreuna, la o iesire cu prietenii. Va sfatuim sa va ascultati intuitia, pentru a lua o decizie corecta la serviciu. Incercati sa va faceti timp si pentru o persoana mai in virsta din familie! Gemeni Colegii de serviciu si partenerul de viata va apreciaza pentru dorinta de schimbare si innoire. Organizati-va cit mai riguros si nu pierdeti timpul! Azi aveti spor in tot ce faceti. Se pare ca nu stati prea bine cu banii, dar va descurcati. Rac Intentionati sa va implicati mai mult in treburile casei, iar partenerul de viata este incintat. Relatiile cu cei din jur sint foarte bune si puteti sa incheiati contracte sau sa semnati documente oficiale. Nu uitati sa va consultati cu partenerul de viata in problemele importante! Leu Aveti o capacitate de comunicare foarte buna si rezolvati mai usor toate problemele. Aveti succes in societate si in toate activitatile legate de camin. Puteti face planuri de viitor, pentru ca aveti idei excelente, pe care vi le apreciaza atit partenerul de viata, cit si partenerii de afaceri. Fecioara Puteti rezolva o problema financiara care va framinta de multa vreme. S-ar putea ca dimineata sa vi se propuna o colaborare. Este momentul sa va consolidati relatiile de prietenie si de afaceri. Profitati de aceasta conjunctura favorabila! Balanta Este o zi destul de dificila, in care aveti multe de rezolvat. Principala problema s-ar putea sa fie de natura financiara, dar va sfatuim sa nu va faceti griji. Sinteti hotarit si plin de energie, asa ca reusiti sa faceti fata tuturor activitatilor. Evitati speculatiile financiare! Scorpion Dimineata sinteti hotarit sa faceti citeva schimbari in camin, dar nu sinteti sigur ca partenerul de viata va fi de acord. Stabiliti-va clar prioritatile si v-ati asigurat succesul! Va sfatuim sa nu va sustineti opiniile cu incapatinare. Tineti cont si de parerile celorlalti! Sagetator Aveti sanse de reusita in orice domeniu, mai ales la examene. Relatiile sentimentale merg bine, dar va recomandam sa fiti mai atent la problemele partenerului de viata. Capricorn Un prieten va da de gindit, sfatuindu-va sa va temperati dorinta de a cistiga bani cu orice pret. Incercati sa vedeti si alte interese decit cele de natura materiala! Va sfatuim sa acordati mai mult timp studiului si relatiilor parteneriale. Varsator Simtul practic si dorinta de schimbare va ajuta sa intrati in afaceri. S-ar putea ca un prieten sa va propuna o colaborare aparent profitabila. Nu va grabiti sa promiteti nimic! Va sfatuim sa va consultati si cu partenerul de viata. Pesti S-ar putea sa incepeti o noua etapa, mai ales in plan social sau sentimental. Nu este exclus sa demarati o afacere. Sinteti comunicativ si puteti avea succes in calatorii. Va sfatuim sa fiti atent la cheltuieli. Nascuti pe 10 septembrie - Ziua idealurilor personalePersoanele nascute pe data de 10 septembrie sint preocupate in mod deosebit de traditie si de origini. Ele cauta sa se autodefineasca astfel incit sa devina parte integranta a traditiei intr-un mod practic si notabil. De cele mai multe ori, aceste persoane duc o viata linistita si fericita, dar din care nu lipsesc ambitiile personale. Vor da dovada de foarte mult stil in tot ceea ce vor intreprinde. Vor excela in domeniul lor de activitate, dar nu vor atrage atentia asupra lor intr-un mod nepotrivit sau nedorit. Desi sint indivizi foarte dedicati carierei, nativii acestei zile nu vor fi niciodata prea ocupati atunci cind va veni vorba de familia lor. Intr-adevar, ei vor cauta in permanenta sa gaseasca si sa pastreze echilibrul intre responsabilitatile private si cele publice. Aceasta se va dovedi a fi o calitate foarte importanta.Nativii zilei de 10 septembrie se vor simti foarte fericiti daca vor descoperi in tinerete o ocupatie care sa le mentina treaz interesul odata cu inaintarea in virsta. De multe ori, cei nascuti in aceasta zi vor pluti in deriva pe marea vietii. Abia mai tirziu isi vor gasi o profesie potrivita, isi vor alege un partener de suflet si isi vor intemeia o familie. Alegerile facute trebuie sa fie compatibile cu structura lor sufleteasca si sa le satisfaca nevoile si dorintele. Cei nascuti in aceasta zi sint persoane foarte practice si rareori vor actiona in alta maniera. Indivizi foarte echilibrati si stabili, vor da intotdeauna impresia ca sint stapini pe situatie si ca au tot ce le trebuie. Intr-adevar, in calitate de parteneri pot oferi liniste si siguranta celor care traiesc alaturi de ei. Cu toate acestea, nativii zilei de 10 septembrie au si o viata interioara secreta, care le permite eliberarea pasiunilor. Ei nu sint genul de oameni care isi calculeza fiecare miscare ci se vor lasa mai degraba furati de evenimentele care se desfasoara in jurul lor. Cei nascuti in aceasta zi sint atrasi de persoane neobisnuite si interesante. Au pretentia ca viata lor sa fie in mod constant stimulata, considerind ca numai astfel vor simti ca traiesc. In cele mai multe cazuri, persoanele nascute pe data de 10 septembrie sint conservatoare, dar, in ciuda acestui fapt, vor alege cei mai bizari prieteni, parteneri si colegi, oameni care le vor satisface nevoia de neobisnuit. Ocazional, nativii acestei zile vor incerca sa duca o viata iesita din comun. In acest caz, ei vor fi foarte stresati din punct de vedere psihologic.Pentru nativii zilei de 10 septembrie nu este foarte usor sa faca fata stresului. Daca sint pusi intr-o pozitie solicitanta in care le sint urmarite actiunile, cei nascuti in aceasta zi vor simti o mare anxietate. Deseori prefera sa aiba alaturi o persoana mai deosebita care sa atraga atentia. In acest timp, ei vor lucra in spatele scenei pentru asigurarea succesului. Oricum, mai devreme sau mai tirziu isi vor da seama ca trebuie sa se ocupe si sa se concentreze asupra propriei vieti. In acest moment trebuie sa gaseasca curajul de a se baza pe fortele proprii si nu pe cele ale colegilor, partenerilor sau familiei.Persoanele nascute pe data de 10 septembrie nu-si pot permite sa se plafoneze. Ar trebui sa gaseasca puterea de a cauta domenii mai interesante in care sa actioneze si cu ajutorul carora sa evolueze. Nativii ar trebui sa caute pacea si fericirea interioara. Aceia dintre ei care vor reusi sa faca acest lucru vor infrunta cu mai mult succes evenimentele din jurul lor. Obtinerea succesului social este rareori scopul urmarit de cei nascuti in aceasta zi. De cele mai multe ori, se vor afla in cautarea unui lucru mai deosebit si profund.SFATURI: Acorda-ti mai multa atentie. Ia in considerare atit dorintele, cit si nevoile. Urmeaza-ti drumul ales. Foloseste-ti calitatile cu care ai fost inzestrat din plin. Nu ii judeca prea dur pe cei din jurul tau. Largeste-ti orizontul pentru ca astfel vei putea sa iti largesti si perspectivele de viitor.  PUNCTE FORTE: CapabilPragmaticDemn de incredere  PUNCTE SLABE: FrustratNelinistitNervos  

Judetul Alba, in presa de turism

Federatia Internationala a Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism este o entitate a presei mondiale, afiliata Organizatiei Mondiale a Turismului, astfel ca vizita efectuata in municipiul Alba Iulia si in Rahau a constituit, pentru autoritatile judetene, un bun prilej de promovare turistica a judetului Alba. Pentru o cit mai buna cunoastere a atractiilor locale citiva reprezentanti ai Muzeului National al Unirii Alba Iulia, precum si ai Serviciului Turism din cadrul Consiliului Judetean Alba au organizat pentru delegatia FIJET un program de vizitare a obiectivelor turistice din Alba Iulia. De asemenea, intreaga excursie a fost o buna ocazie pentru membrii Serviciului Turism de a purta discutii cu personalitatile sosite in judet pe tema turismului.Program scurt, dar cuprinzatorItinerariul delegatiei FIJET a debutat in Sala Unirii, unde cei saptesprezece invitati au fost intimpinati cu piine, sare si tuica de catre un grup de sateni din Oarda, costumati in straie populare. A urmat o scurta prezentare a Salii Unirii, dupa care oaspetii au asistat la ceremonialul schimbarii garzii de la Poarta III a Cetatii Alba Carolina. Mai apoi, invitatii au vizitat Traseul celor Trei Fortificatii, Catedrala Romano-Catolica, Catedrala Reintregirii si Muzeul de Icoane din curtea Palatului Arhiepiscopal, dupa care au fost invitati in crama unei pensiuni locale pentru o degustare de vinuri. Oaspetii si-au incheiat calatoria in judetul Alba printr-o deplasare in satul Rahau, unde au vizitat o pensiune si scoala Englezeasca de Calarie din cadrul acesteia. „Mi-a placut la Alba Iulia. In primul rind am vazut un oras plin de flori, de verdeata, un oras curat. E deosebit si pentru vestigiile arhitecturale si constituie, fara nici o indoiala, un loc placut de vacanta”, a declarat la final, Presedintele Comitetului Executiv al FIJET, tunisianul Tijani Haddad.

Zlatna continua marsul A®n Cupa!

 CS Zlatna a eliminat UTA Arad si vineri vor afla cu care dintre prim divizionarele de calibru, vor juca in faza urmatoare a competitiei. Dupa 90 de minute tabela de marcaj arata 2-2 prin golurile marcate de Pecarov si Digbeu pentru aradeni si Kiraly si Cimpean pentru trupa lui Fogorosi. Minutele de prelungire nu au adus nimic pe tabela, asa ca s-a trecut la executarea loviturilor de la 11 metri. Batin si Purece au inscris pentru UTA, Pecarov si Roman au ratat, de la gazde au inscris pe linie: Bratu, Ciofu, Ciobanu si Cimpean.Au fost utilizate urmatoarele garnituri: *Zlatna: Ov. Barna - Oara, Ciobanu, Kiraly, Toma – Bunea (min. 30 - Bratu), Ciofu, Cos. Simtion, Corobea (min. 46 - Cimpean) - A. Ianc, Budean (min. 85 - Manea). Antrenor: Stefan Fogorosi*UTA: Balgradean – Mihut (min. 102 - Batin), Pascariu, Pocuca, Buican – Galca, Apostol, Digbeu (min. 37 - Nadaban), Roman - Drida (min. 82 - Purece), Pecarov. Director tehnic: Ionut PopaArbitri: Cristina Babadac (Alexandria) - Monica Rigo (Cluj), Carmen Neagu (Oradea). Rezerva: Sergiu Popa (Oradea). Observator FRF: Grigore Macavei (Deva).Fane FogoroSi, antrenor CS Zlatna:“A fost greu, dar am reusit sa ne montam si am egalat de fiecare data cind am fost condusi, de catre UTA. Nu este prima data cind la Zlatna vine o echipa de prima liga. Chiar în mandatul meu am întilnit pe FC National, care ne-a si eliminat. Am mai jucat si cu Petrolul Ploiesti, pe care i-am invins, apoi, am pierdut meciul cu Brasovul, ce a avut loc la Fagaras. Felicit jucatorii pentru acesta victorie. Ma bucur enorm pentru suporterii nostri, care au fost alaturi de noi si ne-au încurajat. Cred ca meritau acest cadou, de a vedea o prim divizionara la Zlatna. Vrem sa jucam cu Steaua sau Dinamo. Indiferent de numele adversarului vom incerca sa ne ridicam la valoarea sa”. 

"Orice echipa din Liga poate fi batuta"

“Orice echipa din liga I poate fi batuta, important e sa gasim solutia prin care sa putem invinge la Urziceni. Pentru noi va fi un meci greu, avind in vedere ca vom intilni cea mai valoroasa echipa din Liga I. Cred ca Unirea Alba Iulia are sanse sa reuseasca macar o remiza la Urziceni. Am tras invataminte din duelul cu Rapidul, primul meci cu o echipa puternica, am jucat de la egal la egal cu FC Timisoara si am capatat incredere in fortele noastre. Personal n-am ce sa demonstrez, e un meci pe care imi doresc foarte mult sa nu-l pierdem”, spune Radoi, care nu a evoluat nici un minut pentru Unirea Urziceni in sezonul trecut, cind echipa pregatita de Dan Petrescu a luat titlul de campioana. Radoi nu regreta ca prin despartirea de ialomiteni a ratat sansa de a bifa prezenta in Champions League. “Mi-am dorit sa joc, m-am saturat sa stau pe banca. Am ajuns tirziu la Urziceni, cu citeva zile inainte sa inceapa campionatul si practic eram nepregatit. Pentru Dan Petrescu daca un jucator nu este pregatit de la inceput, e greu sa prinda sa joace in campionat”, mai spune Radoi, care se va duela simbata cu fostii colegi. “Alaturi de Dacian Varga si Tibi Balan am evoluat si la Sportul si la Urziceni, in plus cu S. Frunza, Epaminonda, Galamaz si I. Apostol m-am inteles excelent. Pentru Iulian m-am bucurat foarte mult ca a devenit un jucator de baza al echipei nationale. Practic «alb -albastrii» s-au impus prin forta grupului, asa au aparut rezultatele extraordinare”, a incheiat jucatorul de 24 de ani, care a debutat in Liga I, sub comanda lui Dan Petrescu, la Sportul Stundetesc, in 2004.Sorin RAdoi, fundaS FC Unirea Alba Iulia“Consider ca Dan Petrescu este unul dintre cei mai buni antrenori din Romania. Acesta a reusit sa cistige campionatul avind la dispozitie un lot de jucatori care nu s-au impus la echipele lor de club. Chiar daca multa lume spune ca Unirea Urziceni este o echipa cu jucatori refuzati, eu vreau sa-i contrazic. Anul trecut acel grup unit de jucatori a dat dovada ca sint cei mai buni si au facut istorie la Urziceni”. 

Grupa infernala

 Nationala feminina de handbal va avea o grupa extrem de dificila la Campionatul Mondial de handbal feminin, care se va disputa in luna decembrie, in China. Conform tragerii la sorti efectuata, ieri, la sediul Federatiei Internationale de la Basel, echipa antrenata de Radu Voina va face parte din grupa C, alaturi de puternicele echipe ale Norvegiei (campioana mondiala, olimpica si europeana) si Ungariei, celelalte trei formatii fiind Chile, Japonia si Tunisia. Meciurile din grupa C se vor desfasura la Suzhou, echipa Romaniei avind urmatorul program: cu Chile (5 decembrie, ora Romaniei 12:15), Japonia (6 decembrie, 16:15), Ungaria (7 decembrie, 16:15), Tunisia (9 decembrie, 16:15) si Norvegia (10 decembrie, 14:15). Din celelalte grupe fac parte Germania, Franta, Suedia, Danemarca, RP Congo, Brazilia (grupa A, Wuxi), Rusia, Angola, Austria, Ucraina, Thailanda, Austria (grupa B, Zhangjiagang), Spania, Coreea de Sud, China, Coasta de Fildes, Argentina, Kazahstan (grupa D, Changzhou). Primele trei echipe din fiecare grupa se califica in cele doua grupe principale. Echipele din grupa C vor fi cuplate cu cele din grupa D, astfel incit Romania va putea sa infrunte formatii ca Spania si Coreea de Sud, tot la Suzhou, cealalta grupa semifinala avind loc la Yangzhou. Primele doua echipe din fiecare grupa principala vor juca semifinalele si finalele care vor avea lor la Nanjing. Echipa Romaniei nu poate avea emotii in privinta calificarii in grupele principale, insa rezultatele din grupa cu Ungaria si Norvegia vor conta in aceasta faza si vor avea cuvint greu in privinta accesului in semifinale. Pina la mondialele din decembrie, echipa Romaniei va pleca, pe 20 septembrie, in Danemarca, unde se disputa Cupa Mondiala. La Cupa Mondiala (22-28 septembrie), Romania face parte din grupa A, alaturi de Danemarca, Suedia si Rusia, in timp ce in grupa B se vor confrunta Franta, Norvegia, Ungaria si Germania.

Lobont poate debuta la Roma

 Portarul roman Bogdan Lobont este complet refacut dupa operatia suferita la genunchi in luna aprilie si ar putea debuta pentru noua sa echipa, AS Roma, in partida cu formatia AC Siena, informeaza site-ul tuttomercatoweb.com. Lobont s-a accidentat, in luna aprilie, in meciul dintre Dinamo si Gloria Bistrita, din Liga I. El a suferit o entorsa la genunchiul drept si o ruptura la ligamentul incrucisat anterior. Lobont a fost supus, tot in aprilie, unei interventii chirurgicale la o clinica din Belgia.La prima sa conferinta de presa la gruparea romana, Lobont a spus: “Am lucrat foarte bine pina acum si sint pregatit sa intru in teren. Sint 100% recuperat dupa accidentare, sint la dispozitia antrenorului pentru meciul cu Siena, insa doar el si sttaf-ul tehnic vor decide daca intru pe teren. Va fi un meci foarte dificil impotriva Sienei. Ne antrenam sa facem un joc bun si sint sigur ca asa va fi”, a spus Lobont, care la AS Roma va purta tricoul cu numarul 1. Romanul a afirmat ca nu a venit la AS Roma din postura de titular si va lupta pentru un post in primul 11 al echipei pregatite de Claudio Ranieri: “Nu vreau sa fur postul nimanui, dar e clar ca sint aici pentru a-mi demonstra valoarea. Ma voi lupta pentru titularizare cu Doni, Julio Sergio si Artur, iar concurenta ne va face bine la toti. Ranieri cere de la toti acelasi lucru, nu a fost ceva special cu mine. Vrea sa dau totul pentru echipa”. Lobont este de parere ca italienii formeaza o echipa foarte puternica si spera ca impreuna cu restul jucatorilor sa obtina cit mai multe performante. “Am avut timp sa vad citeva partide, insa doar antrenorul poate vorbi din punct de vedere tehnic. Sint multi campioni in echipa, m-am acomodat deja cu ei si pot spune ca ne vom descurca foarte bine in partidele urmatoare. AS Roma a vrut mereu sa fie cit mai sus posibil si a demonstrat acest lucru mereu. Anul trecut a fost un pic mai dificil, mai ales pentru ca echipa nu a jucat in Liga Campionilor”. Internationalul roman a dezvaluit ca prietenul sau Cristi Chivu, care evolueaza la AS Roma, a fost cel care l-a sfatuit sa mearga la terapeutul Romei, Silio Musa, iar cel din urma a facut o treaba excelenta in privinta recuperarii sale.

Inamicul numarul 1

 Presedintele gruparii Pandurii Tirgu Jiu, Marin Condescu, a spus, ieri, ca Mircea Sandu a comis multe abuzuri si nereguli in fruntea FRF, motiv pentru care este convins ca acesta va fi inlocuit la viitoarele alegeri pentru sefia fotbalului romanesc. “Parerea mea este ca Mircea Sandu va mai fi presedinte doar pina la viitoarele alegeri. Se va gasi un presedinte cu o echipa care sa restructureze si sa reaseze fotbalul romanesc pe alte principii incepind de la judet si pina la copii si juniori”, a spus Marin Condescu. Oficialul gorjenilor a explicat si de ce a depus marti, la TAS, recursul impotriva hotaririlor luate de comisiile federale in cazul Ilie Iordache: “Am depus documentele la TAS, mai mult pentru a arata ce ilegalitati se fac in federatia noastra, care este pastorita de Mircea Sandu, om care a devenit asa de violent stiind ca lucrurile miros urit de tot. Altfel nu se explica violenta lui. Un presedinte nu are voie sa se pronunte inainte. Chiar si Mitica Dragomir spune ca nu s-a discutat cazul Iordache, chiar daca s-a aliat in multe nenorociri cu Mircea Sandu inclusiv in functionarea comisiilor”. Presedintele Comisiei de Recurs a LPF, Daniel Florea, anunta intr-o conferinta de presa ca apelul clubului Pandurii in cazul Iordache a fost respins si se mentine decizia Comisiei de Disciplina, prin care gruparea trebuie sa achite daune in valoare de un milion de euro in urma faptului ca fotbalistul ar fi fost declarat liber de contract din cauza gruparii gorjene. In alta ordine de idei, juristul FRF, Justin Stefan, a anuntat ca au fost trimise doua notificari catre clubul Pandurii in care gruparea este avertizata ca poate fi dezafiliata daca nu isi retrage procesul din instanta civila in cazul lui Iordache. Presedintele echipei din Tirgu Jiu nu s-a aratat ingrijorat de posibilitatea ca gruparea sa sa fie dezafiliata: “Nu trebuie sa ne facem griji absolut deloc, nu e tara lui Mircea Sandu. Ne-au amenintat cu dezafilierea daca ne adresam instantelor civile, desi era in conformitate cu statutul trecut, pentru ca actualul statut al FRF nu a fost aprobat nici in sedinta din 7 septembrie de catre Tribunalul Bucuresti. S-a aminat pina pe 2 noiembrie, atunci cind se judeca la Curtea Suprema de Justitie acele articole neconstitutionale care iti interzic accesul la justitie. Toate comisiile care functioneaza in acest moment in cadrul LPF si FRF cu schimbarile din statut sint in afara legii”. In legatura cu neregulile facute in cazul Iordache, Condescu a mai spus: “Am descoperit in acte oficiale ca jucatorul a fost declarat liber din data de 22 iulie de catre un salariat al FRF, care a pus numele lui Ionut Lupescu, a semnat in numele lui si toate hirtiile sint falsuri si de natura penala. De aceea si tipa asa de tare, credeau ca nu o sa aflam adevarul”, a dezvaluit Condescu ce nereguli crede ca s-au facut in cazul lui Iordache. 

Dezvaluire surprinzatoare

 În timp ce Ionut si Dragos Dolanescu se cearta pentru averea tatalui lor, apar tot mai multe dezvaluiri de o parte si de alta. Daca Dragos a declarat ca parintele lui a vrut sa îi lase toata averea, lucru cu care nu a fost de acord, acum a venit rindul celeilalte parti sa faca marturisiri. Invitata în cadrul unei emisiuni, Maria Ciobanu a declarat ca maestrul nu l-a iubit niciodata pe Dragos. Acesta a fost si motivul pentru care l-a dat de trei ori afara din casa. Pe de alta parte, cea supranumita „Ciocirlia muzicii populare românesti” a facut si o declaratie soc, recunoscind ca Ionut nu s-a nascut Dolanescu, si asta pentru ca interpreta era maritata la acea vreme cu un alt barbat. Totodata, desi au avut parte de o nunta ca în povesti, Maria Ciobanu si Ion Dolanescu nu s-au casatorit niciodata civil. Dar în acest razboi, probabil cel mai dureros este faptul ca memoria maestrului Dolanescu continua sa fie murdarita. Iar cel mai rau este ca acest lucru vine chiar din partea fiilor lui.

09.09.2009 - O zi unica

 9 septembrie 2009. Sau, mai frumos scris, 09/09/09. Este o zi speciala prin faptul ca repetarea unei singure cifre va mai fi posibila de-abia secolul urmator, aceasta zi este una magica prin aspectul ei numerologic. Fiind cea mai mare cifra dintre toate, 9 are o simbolistica deosebita. Reprezinta iertarea, compasiunea si optimismul. Si o spune chiar Pitagora! În ceea ce priveste obsesia matematicienilor, iata un nou aspect interesant. Suma oricaror doua cifre rezultate din înmultirea lui 9 cu orice alta cifra este... 9! De exemplu, sa multiplicam 9 de 3 ori. 9x3 este 27. Iar 2^7 este 9. Aceeasi regula functioneaza si în privinta numerelor de doua cifre. Exemplu: 9x62 egal 558. 5^5^8 egal 18. 1^8 egal 9. Si sa nu uitam ca 09/09/09 este a 252-a zi din an, iar 2^5^2 egal 9! Parasim aspectul matematic al problemei si ajungem în cultura asiatica. Pe de o parte, chinezii asociaza 9 cu prosperitatea, stramosii lor fiind practic obsedati de aceasta cifra. De exemplu, palatul din Orasul Interzis a fost construit cu nu mai putin de 9.999 de camere. Pe de alta parte însa, prietenii japonezi cred ca 9 aduce suferinta si ghinion. În asa masura încit multi niponi sa feresc de aceasta cifra cind închiriaza o camera de hotel sau cind joaca la loterie. 09/09/09. O data cu totul si cu totul speciala. Buna pentru unii - proasta pentru altii. În timp ce cuplurile se grabesc sa îsi uneasca destinele în aceasta zi, compania Focus Features lanseaza pe 9 septembrie un film despre apocalipsa, intitulat, simplu „9”. Asadar, care sa fie adevarul?! Probabil, este undeva la mijloc...

"Din cauza filmului, era s-o pierd pe Monica"

 Pot lucra doi parteneri de viata in conditii normale, pe un platou de filmare?! Bobby Paunescu spune ca da, dar cu o singura conditie: regizorul si actorul trebuie sa uite ca sint iubiti.„Noi am fost despartiti in perioada filmarilor. Ea a stat doua luni la hotel. Ne-am despartit pur si simplu. Cel mai important lucru era filmul. Atunci eram dispusi amindoi sa facem orice ca filmul sa iasa bine. Si pentru asta a fost nevoie si de aceasta despartire. Care putea sa fie una permanenta...”, marturiseste miliardarul, intr-un interviu acordat cotidianului Libertatea. La rindul ei, Monica Birladeanu a declarat: “Am lasat deoparte relatia personala si am colaborat pe platoul de filmare ca doi colegi. N-am avut nici un dialog mai personal. Cind sintem in “misiune”, orice... discutie domestica nu-si are locul. Practic, pe durata filmului, Bobby si cu mine n-am fost impreuna”.Din fericire pentru cei doi amorezi, cei sapte ani de relatie au cistigat lupta cu nervii si cu tensiunea realizarii unui asemenea film. Acum, regizorul se gindeste la succesul „Francescai”, cu care spera sa dea lovitura. Cit despre viitorul amoros cu Monica - nimic nou sub soare. „Cind sa faci si treaba asta? E un spectacol casatoria”, a conchis Bobby Paunescu. Un spectacol, intr-adevar. Insa unul a carui cortina nu trebuie sa cada niciodata...

Brazilianul a semnat! Este asteptat muntenegreanul!

 Fundasul central Nikola Vujadinovic (1,91 metri), care evolueaza in Serie A, la Udinese, din anul 2008, ar putea ajunge la Unirea sub forma de imprumut pentru un sezon. Muntenegreanul a mai fost dorit acum un an de Dinamo, dar si de Hoffenheim. 

Minora ?recuperata? de politistii albaiulieni

 Politistii din Alba sint de citeva zile în cautarea unei minore de 14 ani, care a disparut de la domiciliu. Oamenii legii au fost sesizati inca de simbata 5 septembrie de catre o localnica, cu privire la disparitia de la domiciliu a fiicei sale, Georgiana Rosca în virsta de 14 ani, cu domiciliul în municipiul Alba Iulia. Din primele verificari efectuate, a rezultat faptul ca minora a plecat de la domiciliu in dupa amiaza zilei precedente. La scurt timp, agentii Politiei Municipiului Alba Iulia au ajuns la familia minorei si au început cautarile. În scurt timp, li s-au alaturat si specialisti de la Serviciul de Investigatii Criminale – Compartimentul Urmariri, care au procedat si la darea în urmarire nationala a minorei. Constienti ca fiecare minut era important pentru un rezultat pozitiv al investigatiilor demarate si ca era necesara o abordare cu tact si inteligenta a cauzei, politistii au adunat toate informatiile ce le erau utile pentru a o gasi pe fata cit mai repede posibil si în viata. Astfel, dupa doar patru zile de cautari, în seara zilei de ieri, 08 septembrie a.c., politistii au reusit sa o gaseasca pe fata, pe o strada din municipiul Alba Iulia. Minora a fost încredintata familiei, care s-a bucurat de succesul politistilor albaiulieni.

Actiuni ?antidrog? ale politistilor din Alba

 Echipe compuse din ofiterii antidrog ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, precum si alti ofiteri din cadrul Inspectoratului de Politiei al Judetului Alba- Serviciul de Investigare a Fraudelor, avind sprijinul comisarilor Garzii Financiare - Sectia Alba, au efectuat controale la diverse societati comerciale de pe raza municipiului Alba Iulia. Potrivit reprezentantilor IPJ Alba, actiunea a avut drept scop depistarea persoanelor si societatilor comerciale care comercializeaza produse cu efect psihoactiv. Cu aceasta ocazie, la o societate comerciala al carei sediu se afla în municipiul Galati, politistii au descoperit si ridicat, în vederea cercetarii amanuntite, zece plicuri, fiecare cu cite 3 comprimate filmate, din produsul cu denumirea comerciala de “ecstasy”. Aceste produse devin foarte periculoase în momentul în care sint consumate, deoarece contin, pe linga cofeina si o substanta activa “Ephedrine”, precursor de droguri pentru care este necesara autorizare speciala, nefiind destinat consumului uman. Avind în vedere faptul ca pentru produsele expuse spre vinzare nu existau documente de provenienta a marfii, comisarii Garzii Financiare au aplicat o sanctiune contraventionala în valoare de 4.000 lei, iar ofiterii antidrog s-au sesizat din oficiu, pentru comiterea infractiunii de “punere pe piata a substantelor clasificate si detinerea de astfel de substante fara autorizatie”, urmind a fi sesizata si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, unitate de parchet competenta pentru realizarea urmaririi penale.La efectuarea acestor controale s-a avut în vedere pericolul care îl reprezinta aceste produse, pentru consumul uman, cea mai recenta “victima” fiind un tinar din comuna Metes, judetul Alba, în virsta de 21 ani, care, în urma consumului prin fumat a unor astfel de substante, în noaptea de 30 spre 31 august 2009 a fost transportat, de urgenta, la Spitalul Judetean Alba, unde i s-au acordat îngrijiri medicale.

Problemele nu s-au terminat

 Criza economica continua sa ii afecteze pe localnici care nu mai reusesc sa isi plateasca datoriile catre furnizorii de utilitati si banci. Dupa ce Apa CTTA a fost in situatia de a sista alimentarea mai multor asociatii din municipiu pentru datorii de sute de mii de lei, a venit rindul societatii care se ocupa de ridicarea gunoiului menajer. In acest caz, sumele restante pe care le inregistreaza albaiulienii se ridica la peste 500 de mii de lei. Masurile luate de catre societate au dus la recuperarea a mai putin de 10% din total, iar situatia este din ce in ce mai critica. Asta deoarece o parte dintre asociatii nu accepta nici macar angajamentul de a plati esalonat sumele necesare, astfel ca o parte dintre contracte ar putea fi reziliate. Situatia cea mai grava este cea din zona industriala, unde ridicarea gunoiului a fost sistata de mai bine de o saptamina. Tot aici, muntii de gunoaie se aprind din cauza efectului termic si le dau mari batai de cap pompierilor. Oamenii din zona se confrunta acum si cu problema mirosului insuportabil, iar autoritatile se tem de focarele de infectie care ar putea sa apara. O situatie similara a fost inregistrata si la inceputul acestui an.                          

?Lupa Capitolina?, mutata intr-un sens giratoriu

 Statuia ‘Lupa Capitolina’ din municipiul Blaj, expusa din 2003 în fata principalului hotel din oras, va fi mutata în centrul unui sens giratoriu, la circa zece metri distanta de actualul amplasament. Copie a celebrei statui a Lupoaicei cu Romulus si Remus, monumentul din Blaj va fi mutat în noul sens giratoriu, iar în piateta din fata hotelului va fi amenajata o fintina arteziana.Pina pe 15 octombrie, circulatia pe principala artera rutiera din Blaj, Bulevardul Republicii, va fi restrictionata, mai exact pe tronsonul situat între sensul giratoriu si intersectia cu strada Tudor Vladimirescu. Traficul auto va fi deviat în aceasta perioada pe strazile adiacente.Potrivit sefului Biroului Investitii din cadrul Primariei Blaj, Florin Horhat, suma necesara pentru modernizarea acestui tronson este de 616.000 de lei, se arata într-un comunicat remis miercuri presei. Investitia include reabilitarea totala a carosabilului, mutarea statuii “Lupa Capitolina”, reamenajarea parcarilor si amplasarea unei fintini arteziene în piateta. Întregul proiect se va derula în doua etape, finalizarea lucrarilor fiind programata sa aiba loc în primavara viitoare. Modernizarea principalei artere de circulatie din Blaj a început în 2001, cu tronsonul cuprins între Piata Drapelelor si blocul turn, lucrarea fiind finalizata în toamna lui 2004. Piatra cubica ce urmeaza sa fie scoasa din acostamentul aflat în lucru va fi, deocamdata, depozitata, o decizie cu privire la destinatia ei urmind sa fie luata de Consiliul Local Blaj.

Incepe scoala fara dascali?!

 Anul scolar 2009-2010 va incepe cu actiuni de protest ale angajatilor din invatamint, sindicatele anuntind mitinguri pentru luni si marti, ca urmare a nemultumirilor legate de prevederile salariale pentru angajatii din invatamint. „Pentru luni, 14 septembrie, am recomandat membrilor de sindicat sa nu vina la deschiderea anului scolar, in special in unitatile unde s-au anuntat vizitele oamenilor politici. Tot luni, vor fi organizate mitinguri de protest in tara, iar marti, 15 septembrie, va fi un miting la Palatul Parlamentului”, a precizat secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), Liviu Marian Pop.Federatia „Spiru Haret” a anuntat ca va avea actiuni de protest comune cu cele ale FSLI, potrivit presedintelui executiv al federatiei, Marius Nistor.Secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu, a declarat ca sindicalistii din invatamintul preuniversitar le-au propus cadrelor didactice sa nu se prezinte la locurile de munca pe 14 septembrie, in prima zi a anului scolar, urmind ca joi, profesorii sa stabileasca daca vor intra la ore.Liber la grevaReprezentantii FSLI si „Spiru Haret” au precizat ca nu mai considera valid pactul semnat cu guvernul pe 6 mai, prin care a fost suspendata greva profesorilor. Potrivit sindicatelor, pactul respectiv a fost incalcat, in mai multe rinduri, de catre Executiv. Astfel, sindicatele enumera „incalcarea punctului 1 din acest acord, intrucit Executivul nu este capabil sa asigure plata integrala, pina la finele anului 2009, a salariilor care se cuvin personalului din invatamint” si „incalcarea grosolana a punctului 5 din acord, potrivit caruia cadrele didactice trebuiau sa fie plasate spre virful ierarhiei in grila de salarizare, deoarece in proiectul Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, aceasta categorie de salariati este situata la periferia grilei de salarizare”.Totodata, sindicatele atrag atentia asupra lipsei de transparenta in cheltuirea banilor publici. „Neconstituirea pina la aceasta data, prin ordin al ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, a Comisiei de monitorizare pentru evaluarea modului in care se realizeaza investitiile in educatie, ceea ce ne determina sa consideram ca ministerul nu doreste cheltuirea transparenta a banilor publici”, subliniaza sindicalistii.Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu le-a cerut profesorilor sa participe la ceremoniile de deschidere a anului scolar 2009-2010, dar a recunoscut dreptul sindicatelor de a recomanda membrilor lor sa nu participe la aceste festivitati. “Este dreptul sindicatelor sa-si exprime un punct de vedere fata de cei care sint membri in sindicatul respectiv. Eu i-as invita pe toti colegii profesori sa vina la scoala incepind cu 14 septembrie si scoala sa inceapa, asa cum este firesc, cu bucuria revederii”, a spus Andronescu.Alba hotaraste astazi!Liderul sindical din FSLI al judetului Alba, Valeriu Susman, a precizat ca, in cursul zilei de astazi, cadrele didactice din judet vor hotari daca se vor prezenta la deschiderea anului scolar sau nu. De asemenea, liderul sindical a precizat ca s-au trimis tabele, in toate scolile judetului, care vor trebui completate de catre cadrele didactice, acestea putind opta pentru intentarea a doua procese Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii. “Este vorba despre procesul pentru nerespectarea Legii 221, privind majorarile salariale din invatamint si cel referitor la primele de vacanta”, a mai precizat Valeriu Susman.                         

Clandestini in trafic

 Un tinar de 19 ani din orasul Cugir s-a ales zilele trecute cu dosar penal pentru ca a condus un autovehicul neînmatriculat. Un autoturism, propritatea unui locuitor al orasului Cugir a fost oprit, în trafic, în cursul zilei de marti de o patrula de siguranta publica din cadrul Politiei Orasului Cugir. Cu ocazia primelor verificari efectuate s-a stabilit ca la volanul autoturismului s-a aflat un tinar de 19 ani, identificat ca fiind Liviu G., din orasul Cugir, care, a prezentat, pentru control, politistilor, o autorizatie de circulatie provizorie, a carei valabilitate era expirata din data de 11 aprilie a acestui an. Verificarile politistilor nu s-au oprit însa aici. Ei au continut sa legitimeze si celelalte persoane aflate în autovehicul, patru la numar, stabilind ca acestea se numesc Alexandru M., de 21 ani, Dumitru V., de 19 ani, Mihai G., de 22 ani si Vasile G., de 29 ani, toti din orasul Cugir. În continuare se efectueaza cercetari, sub aspectul infractiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat”.  

Amenzi pentru ?ciupercari?

 Politistii din Sebes au actionat ferm zilele trecute în vederea prevenirii faptelor cu violenta în rindul persoanelor care culeg, achizitioneaza si comercializeaza fructe de padure si ciuperci, precum si verificarea legalitatii desfasurarii acestor activitati. În acest sens, politistii s-au deplasat în zona localitatilor Oasa, Luncile Prigoanei, Poarta Raiului sau Tartarau, unde au aplicat aproximativ 30 de sanctiuni contraventionale, în valoare de 4.800 lei.                

Bani prin Agentia de Dezvoltare Centru

 Banii europeni gestionati prin ADR Centru ajung si in judetul vecin. Dupa ce in urma cu doua zile a semnat un proiect de 3,5 milioane de euro pentru judetul Alba, directorul ADR Centru, Simion Cretu si-a pus numele pe un alt proiect de 21 de milioane de lei destinat reabilitarii unor strazi din Agnita, judetul Sibiu. „La sfirsitul anului trecut a fost semnat la Sibiu contractul pentru finantarea DJ 106 Sibiu-Agnita. Ne bucura faptul ca exista continuitate in programare si dezvoltare, prin depunerea acestui proiect. Fondurile disponibile prin REGIO pentru drumuri judetene si strazi urbane au fost cele mai solicitate, dar necesarul de finantare este mult mai mare decit alocarile bugetare din aceasta perioada de programare. Speram ca experienta pozitiva dobindita de judetul Sibiu vor deveni exemple de bune practici pentru cei ale caror proiecte nu au beneficiat de resurse nerambursabile in perioada 2007-2013, dar au proiecte bune, care pot beneficia de finantare in urmatoarea perioada, incepind cu 2014”, a declarat Simion Cretu, directorul general ADR Centru.   

Sansa de astazi

 Un norocos ar putea scapa astazi de problemele cauzate de criza economica. Asta daca reuseste sa cistige marele premiu la extragerea Loto 6/49 estimat la circa 3,3 milioane euro. Cel mai mare premiu s-a cistigat la 27 ianuarie 2008 si a fost in valoare de 12,45 milioane euro, iar ultima data premiul de categoria I s-a cistigat in data de 7 iunie 2009 si a fost in valoare de peste 11 milioane de euro.                                

Vinul pleaca, vin talentele de aur

 Cele doua componente ale evenimentului devenit traditie, au atras la Alba Iulia sute de participanti, care au avut parte pentru inceput de un veritabil regal al vinului. Concursul s-a derulat pe parcursul a trei zile si s-a incheiat ieri cu festivitatea de premiere. Au fost acordate cu aceasta ocazie 44 de medalii dintre care 14 de aur, fiind degustate peste 100 de sortimente de vin. Imediat dupa decernarea premiilor pentru 2009, a fost deschis oficial Festivalul National de Folclor, care debuteaza astazi la Alba Iulia. Festivalul - concurs se intinde pe durata a 4 zile si va oferi posibilitatea iubitorilor traditiilor populare sa ia contact cu interpreti si formatii consacrate, dar si cu talente in devenire. Totul se incheie in 13 septembrie cu gala finala si premirea laureatilor, eveniment care va fi gazduit de piata centrala a comunei Jidvei. “Vin de aur”Confirmindu-si valoarea incontestabila, demonstrata in repetate rinduri, vinurile de Jidvei au obtinut si in acest an cele mai multe medalii la concursul ce a precedat festivalul de muzica folclorica. Licorile produse in vecinatatea Blajului au obtinut 5 medalii de aur si 3 de argint, fiind pentru prima data cind rachiul de fructe produs la Jidvei este medaliat cu aur. Victoria este cu atit mai prestigioasa cu cit la startul competitiei s-au aliniat producatori din toate zonele cu traditie ale tarii si cele mai bune sortimente de vin. De retinut ca in acest an, sarcina juriului a fost atit de dificila incit au fost acordate doar medalii de aur si argint, considerindu-se ca nici unul dintre vinurile degustate nu merita sa coboare pe treapta a treia a podiumului. De asemenea, operatiunea de notare a fost extrem de dificila la final consemnindu-se o diferenta infima intre cistigatori si ocupantii locurilor secunde. In afara concursului, cei prezenti au avut posibilitatea de a degusta si o serie de vinuri produse inafara granitelor Romaniei. Festivalul National de FolclorLasind in urma momentele placute oferite de licorile bahice, participantii la Festivalul “Strugurele de Aur”, se vor concentra de acum asupra concursului folcloric. Acesta debuteaza in seara zilei de astazi, pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia si reuneste la start peste 100 de interpreti si fomatii de muzica populara. De altfel, pe linga vocile deja consacrate pe scena vor urca si 36 de concurenti care isi vor disputa doua mari premii. Acestia au fost selectati din peste 100 de participanti si reprezinta 20 de judete ale tarii. Organizatorii au decis ca in acest an sa acorde doua mari premii la sectiunile de interpretare vocala si instrumentala, fiecare dintre cele doua cistiguri fiind de 10.000 de lei. Daca talentul concurentilor nu ii va convinge insa pe membrii juriului este posibil ca premiile sa nu fie acordate. Mai este de adaugat ca partea de concurs va fi sustinuta de catre orchestra Jidvei - Romania, iar de prezentare se vor ocupa Liliana Popa si Cezar Firu. Spectacolele artistilor consacrati vor fi prezentate de Marioara Murarescu. Primele trei zile ale festivalului sint gazduite de Alba Iulia, iar cea de a 4-a si ultima, va avea loc la Jidvei.

Actiuni politienesti pe toate fronturile

 “In vederea asigurarii respectarii legii, politistii din Alba organizeaza periodic în mediile cu risc criminogen ridicat, actiuni în vederea prevenirii si combaterii activitatilor infractionale, depistarea, identificarea si tragerea la raspundere a celor care încalca prevederile legale sau comit infractiuni”, a aratat ieri purtatorul de cuvint al IPJ Alba, Iulia Hategan. Aceeasi sursa a precizat ca amploarea acestor actiuni, printre care s-a numarat si cea de marti 8 septembrie, se datoreaza implicarii active a tuturor structurilor de politie. Fortele implicate în astfel de actiuni actioneaza concertat pentru eficientizarea activitatilor desfasurate în slujba comunitatii si pentru sanctionarea ferma a celor care nesocotesc legea si pun în pericol viata si siguranta celorlalti cetateni.Actiune in traficPentru a crea conditiile unui trafic rutier mai sigur, pentru toti participantii la trafic, în cursul zilei de marti, politistii Serviciului Politiei Rutiere Alba au desfasurat, pe raza municipiului resedinta de judet, o actiune pe linia asigurarii legalitatii transportului de persoane. Eforturile politistilor s-au concretizat în aplicarea a 71 sanctiuni contraventionale, în valoare totala de 13.460 lei, atit conducatorilor auto care nu au respectat prevederile legale în ceea ce priveste transportul de persoane, cit si altor participanti la trafic pentru alte abateri înregistrate.Nereguli la regimul detinerii de armePolitistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Toxice au actionat pentru crearea unui cadru corespunzator detinerii, portului si folosirii de arme si munitii, pe raza judetului, de catre toate persoanele vizate. Au fost efectuate razii si controale în teritoriu pentru verificarea legalitatii detinerii de arme, fiind aplicate sanctiuni contraventionale celor care au încalcat prevederile legii privind regimul armelor si al munitiilor. Politistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul inspectoratului au actionat, de asemenea, pentru crearea unui cadru corespunzator detinerii, portului si folosirii de arme si munitii, pe raza judetului, de catre toate persoanele vizate, fiind aplicate sanctiuni contraventionale celor care au încalcat prevederile Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor.Ordine mentinuta in limite decenteÎn vederea mentinerii ordinii si linistii publice, Serviciul Politie de Ordine Publica a sanctionat toate abaterile constatate atit în ceea ce priveste nerespectarea regulilor de convietuire sociala si alte încalcari ale legii, dar si privind protejarea populatiei împotriva unor activitati comerciale ilicite sau privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor. Activitatile întreprinse de politiile municipale si orasenesti au ca obiectiv asigurarea linistii si crearea unui cadru de siguranta în rindul cetatenilor comunitatilor locale. Politistii Municipiului Aiud au actionat, de asemenea, pe diverse linii de munca, precum ordine publica, politie rutiera, de investigatii criminale sau de investigare a fraudelor, efectuind numeroase controale în localurile publice. Au fost aplicate 20 sanctiuni contraventionale, în cuatum total de 2.920 lei.Controale pe “linie” silvicaPolitia Orasului Cîmpeni a organizat in paralel, tot in cursul zilei de marti o actiune pe linia taierii ilegale de arbori pe raza comunei Scarisoara. Cu aceasta ocazie, oamenii legii au aplicat 8 sanctiuni contraventionale persoanelor care au încalcat prevederile Legii nr. 31/2000 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice. Valoarea totala a amenzilor aplicate este de 2.260 lei.

Alba - rata somajului a trecut de 10%

 Rata somajului în judetul Alba a fost la sfirsitul lunii august de 10,74 , cu mult peste media pe tara, respectiv de 6,6 %, si fata de cele înregistrate în majoritatea judetelor din Transilvania, Alba ocupa cea de-a treia pozitie pe tara, dupa Vaslui si Mehedinti, în ceea ce priveste rata somajului, potrivit datelor oficiale date publicitatii, miercuri, de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Aproape 2.450 de someri au intrat în august în evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Alba. Numarul total de someri era la 31 august de 19.748 de persoane, dintre care peste 6.400 someri neindemnizati. Potrivit directorului coordonator al AJOFM Alba, Corneliu Engi, încadrarile în munca din rindul somerilor înregistrati în aceasta perioada au fost în numar de 337, din care 153 pe perioada determinata.Zeci de societati din Alba, din cele mai diverse domenii de activitate, de la minerit la încaltaminte sau turnatorie, afectate de criza economica, au disponibilizat mii de angajati în acest an.

Norme noi pentru asigurarea locuintei

 Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), este o societate de asigurare-reasigurare constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte. Potrivit documentului citat, companiile de asigurari care vor sa devina actionari in cadrul Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) nu pot sa detina mai mult de 15% din capitalul social al societatii, adica nu pot contribui cu mai mult de 1,8 milioane de euro. Suma trebuie depusa in contul unei banci autorizate din Romania si nu poate fi mai mic decit echivalentul in lei a 12 milioane euro, la cursul valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data efectuarii subscrierii sau a varsarii acestuia. Sumele destinate participarii la capitalul social al PAID nu trebuie sa provina din imprumuturi. Dupa ce viitorii actionari vor prezenta documentia, CSA va decide asupra acordarii autorizatiei pentru inregistrarea PAID ca asigurator la Oficiul National al Registrului Comertului. Studiu de fezabilitate pe 3 ani In termen de 3 luni de la data obtinerii autorizatiei de functionare, PAID are obligatia sa transmita studiul de fezabilitate pentru urmatorii 3 ani, care va cuprinde estimarea marjei de solvabilitate minime, elementele fondului minim de siguranta, precum si estimarea cheltuielilor generale de administratie si a cheltuielilor cu comisioanele, precum si sursele de finantare ale acestora. Studiul de fezabilitate trebuie sa contina si informatii privind cheltuielile aferente membrilor consiliului de administratie, persoanelor din conducerea executiva si persoanelor care ocupa functiile de conducere, privind bugetul de venituri si cheltuieli, proiectul contului de profit si pierdere. De asemenea, reprezentantii PAID trebuie sa estimeze primele subscrise si daunele ce vor fi platite. In termen de 90 de zile de la constituire, PAID trebuie sa distribuie politele tiparite asiguratorilor autorizati.Normele mai stabilesc ca PAID va deconta asiguratorilor cheltuielile efectuate cu activitatea de constatare si evaluare a prejudiciilor, respectiv 100 euro (echivalentul in lei) pentru fiecare dosar de dauna instrumentat, dar si despagubirea acordata ca urmare a producerii riscurilor asigurate. Amenzi de pina la 500 de leiLegea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va fi pusa in aplicare de la 1 ianuarie 2010, termen avansat, in luna mai, de Radu Stancu, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Potrivit Legii 260/2008, proprietarii de imobile sint obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro. Nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

Borza a plecat la Ariesul, Soporan nu

Dupa Laurentiu Bus si Viorel Sintejudean, gruparea turdeana l-a transferat de la "U" si pe atacantul Adrian Borza. Desi acesta s-a aflat in pregatiri cu Gloria Bistrita in zilele trecute, oficialii clubului "studentesc" au decis sa-l directioneze catre conjudetenii de la Ariesul, care continua sa-si intareasca echipa dupa startul dezastruos de campionat: "L-am luat pentru o perioada de un an, urmind ca in cazul in care vom decide sa-l pastram sa achitam o suma de bani Universitatii. Cred ca avem o echipa buna in acest moment si sper ca, impreuna cu noul antrenor, Marin Tudorache, sa depasim pasa proasta in care ne aflam", ne-a declarat presedintele "vulturilor", Virgil Blasiu. Un alt "student" dorit la Turda, Rares Soporan, n-a mai facut jonctiunea cu lotul lui Tudorache, dupa ce oficialii lui "U" au decis sa-l pastreze, pentru moment, la echipa. Tot ieri, Ariesul a mai legitimat trei fotbalisti: Cosmin Petelean (mijlocas, 31 de ani), Victoras Astafei (atacant, 22 de ani) - ambii de la FCM Tirgu-Mures si Mihai Neagoe (portar, 21 de ani) - de la Universitatea Craiova.

Cosma, oprit de birocratie

Marco Tempesta si Dorin Pulpea au plecat deja in Ucraina pentru a participa, in perioada 11-13 septembrie, la Yalta Rally, a treia etapa a FIA European Rally Cup (East), a doua la care va lua startul echipajul clujean, dupa anularea, din motive financiare, a Sliven Rally (Bulgaria). Prima etapa la care au participat cei doi in competitia europeana a fost Hebros Rally (Bulgaria), pe care nu au reusit sa o termine din motive tehnice. Din nefericire, o problema administrativa i-a impiedicat pe Vlad Cosma si Florin Dorca sa concureze si ei la competitia ucraineana. Aceasta deoarece pentru obtinerea carnetului ATA, document necesar pentru a iesi cu masina de concurs si tot echipamentul de service in spatiul extracomunitar fara platirea de taxe vamale, Transilvania MotorSport ar fi trebuit sa achite autoritatilor romane o garantie de 25 de mii de euro, fara a exista posibilitatea inlocuirii acestei sume cu o asigurare: "Aveam bugetul pregatit pentru participarea lui Vlad, dar acum 3 zile am aflat ca pentru Carnetul ATA trebuia sa platim la Camera de Comert din Bucuresti o garantie de 55% din valoarea bunurilor transportate. Asta inseamna 25 de mii de euro, pe cind in toata Europa, inclusiv in Bulgaria, aceasta valoare poate fi acoperita printr-o asigurare de 4-5 sute de euro. In Romania nu se poate si nici macar nu ni s-a putut spune exact cind ne vom putea recupera aceasta garantie", a spus liderul echipei clujene, Marco Tempestini. La rindul sau, Vlad Cosma a condamnat lipsa de interes a autoritatilor pentru competitiile sportive: "Ne pare foarte rau, dar asta este tara in care traim, din pacate nimeni nu intelege ca noi incercam sa ne onoram tara prin rezultate peste hotare, tocmai cei pe care vrem sa-i reprezentam ne pun bete in roate. Poate exagerez putin din cauza supararii, dar cred ca ar trebui sa fim incurajati sa participam la competitii internationale, nu sa se traga pielea de pe noi si sa fim opriti de niste reguli prost gindite".    D. S.

"Pirateria devasteaza industria muzicala"

Tom Klimchuck crede ca muzica descarcata la liber de pe Internet ii afecteaza si ii va afecta si mai puternic pe artistiRockerul, care a stat de vorba cu reporterii monitorul dupa concertul sustinut marti seara in Irish & Music Pub, spune ca romanii sint cei mai prietenosi oameni pe care i-a cunoscut. Acesta recunoaste ca si divertismentul e afectat de criza si se declara in favoarea legalizarii drogurilor. Reporter: - Care este trupa care v-a influentat cel mai puternic?     Tom Klimchuck: - Cred ca felul in care am fost influentat a variat de la o etapa la alta a vietii mele. La inceputul carierei mele ascultam foarte mult trupele anilor '70: Aerosmith, Boston, AC/DC. Mai tirziu am inceput sa ascult punk rock, chestii ca Bad Brains, dar probabil ca artistul care m-a influentat cel mai puternic a fost Frank Zappa.Ai participat la vreun concert la Woodstock?     De fapt m-am nascut in '69 si am ratat cu putin primul Woodstock. Nu am vrut sa particip la nici un altul, nici sa vad vreo alta editie, in afara de cea originala. M-am nascut foarte aproape de Woodstock si ma aflam la citeva ore distanta, dar nu aveam carnet de sofer pe atunci. Aveam in schimb vreo jumatate de metru inaltime. (ride copios)Cum sint fanii din Europa si Romania comparativ cu cei din America?     Sint intrebat destul de des lucrul asta. Oamenii vor sa stie cit de diferite sint lucrurile, insa raspunsul pe care ma surprind ca il dau iar si iar este ca sint mai multe asemanari decit deosebiri. Gasesc publicul din Romania ca fiind unul minunat. Romanii sint unii dintre cei mai prietenosi oameni pe care i-am cunoscut vreodata. Nu pot spune, insa, ca peste tot, fanii nostri sint la fel. Da, vin la spectacolele pe care le tinem pentru ca ii intereseaza muzica noastra si, ca atare, sint prietenosi. Pina si vamesii, la intrarea in Romania, au fost de treaba. S-au urcat in autobuz si ne-au intrebat "Aveti droguri?", "Aveti ceva de declarat?". Am zis "Nu", iar ei au zis "OK, welcome to Romania". Am spus: "Serios?! Multumim!".Calatoriti cu masina?     Da, cu autocarul, de obicei pe timpul noptii, ca sa incercam sa dormim in timp ce ne deplasam de la un concert la altul.Ati mai vizitat vreun oras din Romania inainte de a veni la Cluj?     Am fost in Bucuresti, anul trecut. A fost prima data cind am venit in Romania. Anul acesta am venit mai intii la Cluj, apoi mergem la Bucuresti.Va plac mai mult concertele gigant, in fata unui public numeros, sau petrecerile restrinse? Afara sau inauntru?     E frumos si afara. Dar sa le compari pe astea doua e ca si cum ai aduna mere cu pere. Festivalurile in aer liber sint minunate, e foarte distractiv sa ai in fata un public numeros si ai ce face si peste zi. Poti sta la o bere cu prietenii, mai schimbi o vorba, te mai plimbi, dar in ceea ce priveste concertele care nu sint incluse intr-un festival, prefer sa cint in cluburi. Muzica noastra suna mai bine in interior. Avem peste 3.000 de concerte si multe dintre ele au fost in cluburi, iar eu s-ar putea pur si simplu sa ma fi obisnuit sa cint inauntru.Ati vizitat ceva in Cluj?     Nu am avut ocazia sa vizitam nimic. Am ajuns aici fara sa ne dam seama ca de fapt s-a schimbat fusul orar si am pierdut o ora. Nu cred ca am ajuns mai devreme de ora 7, in seara concertului. Am vazut doar strada asta (strada Horea, n.r.) si am zis: "Mai, e chiar draguta, ar trebui sa vedem mai mult din oras". Apoi cineva a zis ca usile clubului se deschisesera deja de o jumatate de ora si nu am avut deloc timp. Vom pleca la 5 si nu stim daca este un oras cu viata de noapte sau nu. Dar berea Ursus e buna.Stii ca va aflati in Transilvania?     Stiu ca sintem aproape. I-am spus fiicei mele asta la telefon si a fost foarte curioasa.Care e cel mai restrins public in fata caruia ati cintat vreodata si care e cel mai numeros?     Cel mai mic public a fost de vreo 25-30 de oameni. Cel mai mare 250.000 de oameni la un festival din Germania. A fost ridicol!Cei 25 erau la o petrecere privata sau o petrecere esuata?     A fost o "intilnire" cu fanii intr-un club care s-a transformat intr-o petrecere privata. Dar in astfel de situatii cel mai probabil e ca persoanele care se ocupa de promovare nu isi fac meseria si nu instiinteaza lumea. In astfel de circumstante imi place sa spun povestea clovnului care jongleaza la onomastici: Ai un copil si e ziua lui de nastere. Angajezi un clovn sa vina sa faca animale din baloane, sa jongleze, sa ii distreze pe pitici. Dar nu trimiti invitatii copiilor, iar clovnul isi face numarul in fata nimanui. E vina clovnului ca nu-i nimeni acolo? Citeodata mergi undeva, nu stie nimeni ca vei concerta si vin foarte putini. Dar nu poti sa arunci vina, sa te superi pe cei care cumva au aflat ca ai concert si care au cumparat bilete si au venit la spectacol. Trebuie sa ii faci sa se simta bine. Spui un "Fuck it!", aparatura e instalata. Sa sune muzica!Aveti probleme cu pirateria de pe Internet?     Desigur. Imi e greu ii inteleg pe cei care spun ca asta nu e furt. Este ceea ce este, e arta creata de cineva si nimeni nu are dreptul sa aiba acces la ea gratuit. Cumva s-a raspindit ideea ca nu e nevoie sa rasplatesti artistul pentru creatia sa, dar asta pentru mine nu are logica. Are un efect devastator asupra industriei muzicale. Te uiti la vinzarile Madonnei din ultimii 10 ani si vezi ca sint in picaj. Asta nu inseamna ca ea moare de foame, dar ea reprezinta virful lantului trofic. Sub ea sint multe alte trupe mai mici care vindeau cindva 15.000 de albume, dar acum vind 5.000 si pur si simplu nu mai scot banii de care au nevoie. Daca nu reusim sa evitam aceasta problema, deznodamintul va fi disparitia noastra. Trebuie sa existe o modalitate in care muzicienii sa supravietuiasca. Nu cred ca trebuie sa cintam pentru bani, dar avem familii, avem copii, trebuie sa punem mincare pe masa. 10.000 de oameni merg la un show, dar 100.000 dau jos muzica de pe Internet.Sinteti afectati de criza financiara?     Da, sigur. Cred ca cei mai bogati simt mai putin efectele, dar clasa de mijloc e afectata de criza financiara. E un fel de sclavagism, vor fi mai putini clienti. Industria de entertainment este insa mai putin afectata, oamenii isi cumpara televizoare, dar nu vor mai merge la concerte. Noi facem asta de 20 de ani, dar sint trupe care scot un album si devin populare, insa casa de discuri le ia toti banii. Ar trebui legalizate drogurile?     Da, cred ca da. Cred ca oamenii ar trebui sa faca ceea ce vor si, in cazul in care cad victime abuzului de droguri,... intrebati-l pe Darwin. E ca si cind porti centura de siguranta. Atita vreme cit nu faci rau altora ar trebui sa fii liber sa faci ce vrei.

Calin Pop: "Am plecat deoarece eram ignorat"

Calin Pop a condus destinele formatiei "universitare" in returul sezonului trecut, imediat dupa ce Predrag Vasic si-a anuntat intreruperea colaborarii cu "U". Insa lipsa suportului din partea conducerii, precum si lipsa unui proiect viabil l-au determinat sa-si depuna demisia in urma cu o luna. "Am decis sa plec de la Universitatea deoarece simteam ca nu sint bagat in seama, ca nu sint de ajutor. Se credea ca eu sint disperat pentru acel post, insa nu era asa. Nu aveam sprijinul conducerii, echipa era in pragul desfiintarii... In acele conditii, rezultatele nu puteau fi prea bune, iar eu nu voiam sa-mi asum raspunderea pentru asa ceva. Banii au fost foarte putini, iar domnul Vasu ni i-a dat abia cind starea echipei era critica. Asteptam mai multa sustinere", ne-a declarat Pop, care a facut o dezvaluire uluitoare despre perioada petrecuta la echipa de baschet: "De remuneratia mea nici nu mai are rost sa vorbesc. Aveam un salariu mai mic decit cel al celei mai slab platite jucatoare". Acum, Calin Pop, care a fost trimis in aceasta vara din partea FRB la un curs de antrenori in Lituania, se ocupa de o grupa de juniori de la PH Baschet.

Ultima sansa pentru Facultatea de Drept

Absolventii care opteaza pentru locurile de la Facultatea de Drept, au timp pana in 22 septembrie sa se inscrie pentru sesiunea de toamna.Desi este ultima facultate a Universitatii sibiene care isi lanseaza oferta pentru sesiunea de adimitere de toamna, Facultatea de Drept nu se lasa mai prejos decat celelalte facultati. Locurile pe care le are disponibile sunt in numar de peste 200, impartite pe trei specializari. Singura inconvenienta este aceea ca toate locurile sunt cu taxa. „Facultatea de Drept «Simion Barnutiu» a Universitatii «Lucian Blaga» din Sibiu, pune la dispozitia celor interesati, un numar de 234 de locuri cu taxa. La specializarile drept si administratie publica sunt cate 100 de locuri, iar la specializarea politie comunitara, 34 de locuri", spune Alexandra Todor, specialist in relatii publice al Universitatii din Sibiu. Inscrierile au inceput de ieri si vor dura pana in data de 22 septembrie. Dosarele se depun la sediul facultatii din Calea Dumbravii nr. 34. Proba eliminatorie Cei care vor sa ocupe unul din cele 34 de locuri de la specializarea Politie Comunitara trebuie sa sustina si un examen eliminator. Acesta va consta intr-un examen medical si o proba sportiva. Examinarea medicala se va desfasura la  Policlinica Medica din Sibiu. In zilele de 10, 15, 17 si 22 septembrie intre orele 9 si 13, se efectueaza examenul psihologic, iar in 16 si 18, examenul medical. O alta proba eliminatorie este cea sportiva. „Proba sportiva se va desfasura in dimineata zilei de 23 septembrie 2009, incepand cu ora 9.00, la baza sportiva din spatele Bazinului Olimpia din Sibiu", spune Alexandra Todoran. Pe langa acestea, dosarul mai trebuie sa contina si cazierul judiciar. „Pentru specializarea politie comunitara se organizeaza concurs de admitere, iar dosarul de candidatura trebuie sa cuprinda, in plus, fata de celelalte specializari, si cazier judiciar, alaturi de fisa de examinare medicala si psihologica  si rezultatele la proba sportiva", continua Alexandra Todoran. Admitere prelungita la SAIAPM Proaspetii alsolventi de liceu care vor sa urmeze cursurile Facultatea de Stiinte Agricole, Inginerie Alimentara si Protectia Mediului mai au timp pana maine sa isi depuna dosarul pentru admitere. „Facultatea de Stiinte Agricole, Inginerie Alimentara si Protectia Mediului a prelungit perioada de depunere a dosarelor pana in data de 11 septembrie, iar inscrierile pentru forma de invatamant la distanta sau cu frecventa redusa se pot face pana la data de 1 octombrie", spune Todoran. Aici sunt libere 196 de locuri, toate cu taxa, la cele cinci specializari ale facultatii.  1.685 de locuri la admiterea din toamna In cea de-a doua sesiune de admitere in invatamantul superior, alsolventii de liceu au la dispozitie 1.685 de locuri, la toate facultatile universitatii sibiene. Dintre acestea doar 69 sunt locuri bugetate. Sesiunile de admitere au inceput, la unele facultati de acum o saptamana. Restul si-au inceput sesiunea de admitere saptamana aceasta. Cele mai multe locuri bugetate sunt la Facultatea de Inginerie „Hermann Oberth".

Roman apreciat de critici

Romanul spune povestea lui Thomas Cromwell - consilier al monarhului din dinastia Tudorilor. Criticii literari sustin ca succesul acestui roman se datoreaza cresterii apetentei publicului pentru cartile de fictiune istorica, sau care propun istorii alternative. „Wolf Hall" este primul roman scris de Hilary Mantel (57 de ani), de origine din Derbyshire, care ajunge pe lista favoritilor pentru premiul Booker. Pe piata pariurilor, acest roman este catalogat drept favorit cu cote de 4/5 la casa de pariuri William Hill si respectiv 10/11 la Ladbrokes. „Nu exista decat un singur roman cu adevarat in cursa pentru premiu, in acest an", a comentat un reprezentant al casei de pariuri Ladbrokes. Alti nominalizati In cursa a mai intrat scriitorul sud-african JM Coetzee, care este nominalizat cu romanul de memorialistica fictiva „Summertime". Coetzee a castigat premiul Booker in 1983 cu romanul „Life & Times of Michael K" si apoi in 1999 cu romanul „Disgrace". Inca un succes l-ar aduce in postura de primul autor din lume care sa castige acest prestigios premiu de trei ori. Alti patru autori britanici se afla printre cei sase dintre care va fi ales castigatorul: Sarah Waters cu romanul „The Little Stranger", Simon Mawer cu „The Glass Room", Adam Foulds cu „The Quickening Maze" si fostul laurreat al premiului Booker AS Byatt cu „The Children's Book". Castigatorul premiului va fi anuntat la 6 octombrie

Apusul unei dinastii politice

Retragerea de pe scena politica a lui Joe Kennedy ar putea insemna sfarsitul politic al dinastiei KennedyJoe Kennedy, cum ii spun chiar si cei care nu il cunosc personal - familia Kennedy are acest efect asupra celor din jur - a fost nevoit sa suporte o presiune uriasa pentru a accepta fotoliul de senator. A fost rugat chiar de propria mama, Ethel, si de jumatate din Partidul Democrat. Absenta lui complica cursa pentru succesiune a lui Ted si deschide usa la tot felul de speculatii. Daca pana acum nimeni, cu exceptia procurorului general Martha Coakley, nu a indraznit sa se prezinte - impotriva unui Kennedy - s-ar putea acum intampla contrariul: perspectiva mostenirii unui asemenea loc sa multiplice candidatii. A renuntat la politica Intr-un scurt discurs public in care isi explica decizia, Joe Kennedy a multumit pentru diferitele dovezi de afectiune aratate regretatului sau unchi. El a vorbit cu mandrie de succesele lui si de cauzele pentru care a luptat, intre care si reforma sanitara. A avut cuvinte si pentru nefericitul sau tata si despre cum l-a invatat ca politica este „o profesie onorabila". Si a tinut sa spuna ca o vede cu „profund respect". In asemenea masura, incat nici nu mai vrea sa auda sa se dedice acesteia.  SArmant si carismatic Si a vorbit in cunostinta de cauza pentru ca Joe Kennedy a ocupat timp de zece ani un loc in Camera de Reprezentantilor, unde a dovedit ca este un Kennedy pur sange: atragator, carismatic si reelegibil la nesfarsit... Dar pasind mereu pe un teren minat. Caracterul sau spontan, adesea intempestiv, i-au adus probleme si i-a creat dusmani. A trecut printr-un divort scandalos, cu prima sotie opunandu-se public incercarilor de a anula casatoria. Astfel de drame personale l-au determinat la vremea respectiva sa puna capat carierei sale politice. A preferat in schimb sa devina vedeta la Citizens Energy Corp, o companie energetica cu o divizie de lucru lipsita de insufletire. O sarcina potrivita pentru un Kennedy. Pe de alta parte, compania care si-a recapatat cheful lucrativ il plateste mai mult decat ceea ce i-ar da Senatul. Familia a platit deja un pret foarte mare pentru legenda sa. Slabiciunile si greselile sale au fost scrutate in mod umilitor si de multe ori dureros. Reticenti la aparitii publice Insa, ceea ce pare sa fi cantarit cel mai mult in decizia lui Joe Kennedy, este o senzatie de uriasa sfarseala de a reveni in fata luminilor rampei. Familia Kennedy si-a platit deja scump numele pe care il poarta. Nu intamplator acei membri ai clanului care au petrecut o buna bucata de vreme bucurandu-se de un anonimat relativ, sunt acum reticenti sa fie din nou in centrul atentiei. Nici Caroline Kennedy, fiica lui JFK, nu pare sa se fi simtit bine in acest mediu. Si totusi... Joe Kennedy a decis sa arunce prosopul dupa o consultare prealabila cu cea de-a doua sotie, Beth si cu fiii sai gemeni in varsta de 28 de ani. Protejarea lor de morbul public a fost una din prioritatile sale. Alt motiv ar putea fi protejarea celor de la Citizens Energy Corp, care nu se dau in laturi sa accepte donatii de petrol de la insusi Hugo Chavez. Sfarsit de saga politica, prin urmare, pentru clanul Kennedy. Desi nu este exclus ca intr-un viitor, nu prea indepartat, familia sa ne rezerve o surpriza. Cu cateva ore inainte de funeraliile lui Ted Kennedy, nepotul sau Edward Kennedy III (fiul celui de-al doilea sau fiu, Edward Jr) si-a proclamat intentia de a candida pentru Senat in 2044. Deocamdata nu poate, pentru care are doar 11 ani

Intoarcerea lui Dan Voinea nu este vazuta cu ochi buni

 Asociatia Victimelor Mineriadelor din România i-a cerut procurorului general sa nu dea curs recomandarii sefului statului ca procurorul Dan Voinea sa instrumenteze din nou dosarele Revolutiei si mineriadelor. “Solicitam procurorului general Laura Codruta Kovesi sa respecte legea si sa nu dea curs recomandarii presedintelui Traian Basescu”, se arata în comunicatul AVMR, cu precizarea ca “revenirea asupra deciziei de catre presedintele Traian Basescu s-a facut în urma demersurilor unor impostori ai revolutiei si mineriadei”.Asociatia arata, în comunicat, ca procurorul Voinea “a fost gasit vinovat de favorizarea infractorilor Ion Iliescu si Petre Roman, fiind demis din functia de procuror general adjunct din cadrul Sectiei Militare a Parchetului General” tot prin decizia presedintelui Basescu. În concluzie, AVMR arata ca protesteaza “împotriva deciziei de reangajare în cadrul Parchetului General a individului Dan Voinea (pensionar cu 195 de milioane lei vechi) vinovat de protejarea criminalilor Ion Iliescu si Petre Roman si de tergiversarea dosarelor Represiunii din iunie 1990 (Mineriada)”.Fostul procuror militar Dan Voinea afirma ieri ca va depune la CSM o cerere pentru a reveni în magistratura, dupa discutiile cu presedintele Traian Basescu privind o eventuala reîntoarcere a acestuia pentru a lucra la dosarul Revolutiei. Traian Basescu i-a cerut, marti, procurorului general ca parchetul sa concentreze resurse umane pentru a creste viteza de rezolvare a dosarului Revolutiei si a spus ca va discuta cu premierul gasirea unei solutii legale ca generalul Dan Voinea sa lucreze din nou pe acest dosar daca doreste.Iliescu contesta “imixtiunea inadmisibila” în justitie a lui BasescuFostul sef al statului, Ion Iliescu, a catalogat drept o “imixtiune inadmisibila” în justitie medierea presedintelui Traian Basescu între revolutionari si responsabilii din justitie, precizind ca acesta s-a pus într-o postura “degradanta” vorbind cu “impostorul” Teodor Maries (care conduce Asociatia 21 Decembrie n.r.). “Maniera în care s-a prezentat aseara este inadmisibila pentru raporturile sale (ale presedintelui Traian Basescu, n.r.) cu institutia procuraturii si cu justitia româna. Nu asa, nu asta este tonul, nu asta este maniera în care seful statului trebuie sa se raporteze la institutiile justitiei române. Este o imixtiune inadmisibila”, a apreciat Iliescu intilnirea de la Cotroceni a presedintelui cu reprezentanti ai Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie si cu cei ai asociatiilor de revolutionari.

Gigi Becali, intrebat daca va candida la prezidentiale: Bineinteles!

 Europarlamentarul român George Becali a declarat, ieri, dupa audierile de la Parchetul instantei supreme în dosarul legat de sechestrarea unor presupusi hoti ai masinii sale, ca îsi va anunta candidatura pentru Presedintia României. Întrebat de jurnalistii prezenti la Parchet daca va candida, el a raspuns: “Bineînteles”. Europarlamentarul nu a pierdut ocazia sa spuna ca în doua saptamini îsi va anunta candidatura la Presedintie si sa aminteasca despre anchetatorii care au cerut arestarea sa.

Piloti cu picioarele pe pamant

Sibienii pot vedea pe aerodromul din Cisnadie prototipuri de aeromodele care depasesc 2.000 sau 3.000 de euro.Campionatul European de Aeromodele Electrice clasa F5B, se desasoara in premiera anul acesta la Cisnadie. Aici se vor reuni piloti din sase tari europene adica Austria, Elvetia, Italia, Polonia si Rusia. Acest sport are o traditie veche in Romania dar si in Sibiu unde numara multi pasionati. Competitia a fost deschisa oficial ieri, la ora 18, iar astazi si maine vor avea loc probele de concurs care se vor desfasura intre orele  9-13 si 14-18, iar decernarea premiilor va avea loc tot maine. Cei care doresc sa ia parte la acest eveniment sunt asteptati zilnic, pe aerodromul situat la cinci kilometri de Sibiu, pe drumul catre Cisnadie.  Traditia a decis Faptul ca Romania dar si Aerodromul Magura nu se afla la prima competitie de acest fel, a fost factorul primordial in luarea deciziei organizarii acestui eveniment pe meleaguri sibiene. Alexandra Ioana Pescaru, unul dintre principalii organizatori, spune ca aerodromul de langa Cisnadie se ridica la standarde de inalta performanta. „Aerodromul Magura a cunoscut multe imbunatatiri in ultimul an, dar chiar si asa este un spatiu competitional si a mai organizat evenimente de acest gen si in trecut. In acest moment tara noastra dar si aerodromul sunt peste Franta si chiar Marea Britanie, iar acest lucru nu poate decat sa ne bucure", spune Pescaru. Organizare meticuloasa Componenta fiecarei echipe care ia parte la un astfel de concurs poate varia in ceea ce priveste numarul componentilor, dar „scheletul" de formare este acelasi. Acest lucru inseamna ca pot exista mai multi piloti si un singur manager. Tot Alexandra Ioana Pescaru a dezvaluit ca pregatirea de dinaintea zborului, controlat prin telecomanda, seamana mult cu ce se intampla inainte de cursele auto-moto. „Fiecare echipa are cortul sau unde nu puteti vedea oameni care sa zaboveasca. Toata lumea are sarcini bine definite, se discuta tactica de zbor, se calculeaza economisirea bateriei. Seamana mult cu ceea ce se intampla in padocurile din Formula 1", explica organizatoarea. Fara Romania Evenimentul de pe Aerodromul Magura va alinia la start in jur de 22 de piloti, dar din nefericire, printre acestia nu se va afla niciun roman. Tara noastra nu a fost inscrisa in competitie chiar daca este gazda acestui eveniment aerian. Concursul este organizat de Federatia Aeronautica Internationala, Ministerul Tineretului si Sportului, Federatia Romana de Modelism, Aerodromul Magura Cisnadie, in colaborare oficialititile sibiene si cisnadiene, CS Total Sibiu, Palatul Copiilor Sibiu si este sprijinit de Panalim. Urmatorul eveniment de acest gen este programat in aceeasi perioada a anului 2010 numai ca aparatele de la acea editie vor fi elicoptere de mici dimensiuni, ceea ce va face ca intrecera sa fie mai spectaculoasa. Austria este favorita Tara care are cele mai mari sanse sa plece acasa cu marele trofeu este Austria, care il are in componentta pe unul dintre cei mai buni sportivi de acest gen din toata lumea. „Unul dintre austrieci este un fost numar trei al lumii aeromodelelor care si acum se lupta pentru suprematia mondiala. Acest lucru face din reprezentativa Austriei favorita acestui campionat, dar castigatorul va fi desemnat prin intermediul computerului iar surprizele pot aparea in orice moment" a declarat Alexandra Ioana Pescaru. Preturi variate Aceste aparate miniaturale de zbor pot costa intre 200, 300 de euro cele mai ieftine si  mai slab dotate. Prototipurile pe care le putem admira la aerodromul de langa Cisnadie costa in jur de 2.000, chiar 3.000 de euro, si pot atinge o viteza de maxim 300 de kilometri la ora.

Iliescu si Geoana vor sa sufle in iaurt

 Iliescu a afirmat, în discursul tinut la lansarea unei carti despre razboiul din Irak, ca România ar trebui sa nu mai “mearga orbeste” în misiuni militare în strainatate doar pentru ca este în Alianta Nord-Atlantica. Presedintele de onoare al PSD a facut, la Senat, o scurta prezentare a cartii “Razboiul de 3 trilioane de dolari”, semnata Joseph E. Stiglitz si Linda J. Bilmes, traducere în limba româna pe care prefatat-o. El a citat concluzia principala a autorilor, care au afirmat ca razboiul din Irak a costat administratia de la Washington 3.000 de miliarde de dolari si a fost, prin consecinte, o eroare. Plecind de la aceasta concluzie asumata de autori, Iliescu a afirmat ca, în timp ce liderii administratiei americane au avut diverse motive pentru a declansa razboiul din Irak, România a participat cu trupe militare pentru a-si dovedi solidaritatea fata de tarile NATO si pentru a obtine intrarea în Alianta.Geoana ii tine isonulAfirmatiile fostului presedinte au fost apreciate ca fiind “corecte” de catre liderul PSD, Mircea Geoana, care a participat si el la lansarea de la Senat. “Dupa o participare loiala alaturi de partenerii nostri internationali, dividendele economice, justificate, nu au aparut pentru România, contrar discutiilor care au avut loc cu administratia americana”, a spus Geoana.“Dar pe viitor va trebui sa gindim mai serios la angajamentele noastre internationale si la sacrificiile pe care acestea le incumba. Sa nu mai mergem doar pentru ca da cineva comanda, sa judecam si cu capul nostru oportunitatea unei asemenea misiuni” a spus Iliescu.

Liga a III a, etapa a IV

Vineri de la ora 17 CS Sanatatea Cluj va intalni acasa echipa antrenata de Eugen Baciu, Vointa Sibiu. De la aceeasi ora doar ca in orasul de pe malurile Tarnavei Mari, cea mai in forma echipa sibiana din liga a III a Gaz Metan Medias II va infrunta liderul la zi CS Zlatna. Gruparea din judettul nostru care sta cel mai slab in clasamentul grupei a sasea din liga a treia, F.C. Cisnadie ocupanta locului 12, se va deplasa la Sebes unde va incerca obtinerea victoriei in fata celor de la CSM. Un loc 1 pentru o echipa din Sibiu la finalul celor 34 de etape ar insemna accedera in esalonul secund al fotbalului romanesc, lucru care apropie si mai mult fotbalul sibian de soarele primei divizii.

Astazi incepe ?Memorialul Elmer Tordai"

„Memorialul Elmer Tordai" debuteaza astazi fara Gaz Metan Medias, dupa ce gruparea medieseana a refuzat participarea la acest memorial, iar oficialii de la CSU i-au acuzat pe cei de la Medias ca nu dau dovada de respect pentru concitadinul lor Elemer „Toci" Tordai intrat in nefiinta la 1 iulie 2007. In aceste conditii cei de la CSU si-au chemat a doua echipa pentru a putea intregi la patru, numarul echipelor participante. In aceste conditii , pentru astazi sunt programate doua partide. De la ora 17, CSU Atlassib II joaca cu BCA Pitesti, pentru ca la ora 19 echipa mare de la CSU sa intalneasca pe BC Tg. Mures. Vineri, de la aceleasi orele, vor juca BC Tg. Mures cu CSU Atlassib II si CSU Atlassib cu BCA Pitesti. In ultima zi, sambata, orarul se va modifica, primul meci dintre BCA Pitesti - BC Tg. Mures urmand sa aiba loc de la ora 10, iar de la ora 12 CSU Atlassib va intalni CSU Atlassib II, intr-un spectacol 100% sibian.

Se amana Legends of the Black Top

Aceasta decizie a fost luata din cauza unor probleme medicale a doi dintre baschetbalistii de la AND 1, The Professor si The Air Up There, care au suferit o accidentare destul de serioasa. Astfel ca pe data de 11 noiembrie numai la Sala Polivalenta va avea loc evenimentul reprogramat iar la cele din Cluj si Sibiu s-a renuntat. Pentru cei din Bucuresti nu vor exista modificari in ceea ce priveste accesul la eveniment, insa clujenii si sibieni care doresc sa mearga la meciul de la Bucuresti, vor intra cu tichetele cumparate initial, urmand a fi preschimbate la intrare in tichete cu locuri la aceeasi categorie. Persoanele care nu se vor putea deplasa in capitala in luna noiembrie isi vor putea recupera integral banii in perioadele15-30 septembrie in cazul in care au fost achizitionate de pe site-ul www.bilete.ro, iar in perioada 15 septembrie - 7 octombrie la Cluj si Sibiu, de la casele de bilete ale locatiei unde au fost achizitionate.

Deficitul comercial e in scadere

Astfel, exprimat in moneda nationala, deficitul comercial al Romaniei s-a micsorat in iulie cu 71% fata de aceeasi luna din 2008, la aproape 2,06 miliarde lei, pe seama unei usoare reveniri a exporturilor, care au crescut cu 0,1% fata de iulie 2008, la 11,73 miliarde lei, corelata cu o scadere de 26,7% a importurilor, pana la 13,79 miliarde lei, a anuntat, miercuri, Institutul National de Statistica (INS). Exprimat in euro, insa, importurile au scazut cu 37,4% in iulie, la aproape 3,27 miliarde euro, iar exporturile s-au redus cu 14,5% fata de luna similara din 2008, la circa 2,78 miliarde euro, deficitul comercial al Romaniei reducandu-se astfel pentru a zecea luna la rand. Importam mai putin Pe partea de importuri, cel mai mare declin a fost inregistrat in comertul cu statele din afara UE, din care Romania a importat in iulie marfuri in valoare de 929,3 milioane euro, cu 45,2% mai putin decat in luna similara a anului trecut - cand importurile insumasera 1,7 miliarde euro. Importurile din celelalte 26 de state din UE au scazut in iulie cu 33,6%, la aproape 2,34 miliarde euro, potrivit datelor estimative ale INS. Cat priveste exporturile, Romania a livrat catre statele din afara UE marfuri de 729,4  milioane euro, cu 22,8% mai putin decat in iulie 2008, in timp ce exporturile in restul statelor UE au rezistat ceva mai bine, reducandu-se cu 11,1%, la aproape 2,05 miliarde euro. Exportam mai mult Fata de iunie, exporturile au crescut in iulie cu 9,3%, in timp ce importurile au inregistrat un avans de 1,2%, la valori exprimate in euro. Deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 63% in primele sapte luni, la aproape 4,87 miliarde euro. Romania a importat in primele sapte luni cu 36,6% mai putin decat in perioada similara din 2008, respectiv 21,2 miliarde euro, si a exportat cu 19,4% mai putin, de 16,3 miliarde euro. Exprimat in lei, deficitul comercial s-a adancit in primele sapte luni cu 57,2%, la 20,58 miliarde lei. In perioada ianuarie-iulie 2009, exporturile Romaniei catre tarile din afara spatiului comunitar au scazut cu 30,5% fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 4,19 miliarde euro, iar importurile din afara UE s-au redus cu 44,1%, pana la 5,65 miliarde euro. Masini si echipamente de transport Romania a livrat catre celelalte 26 de state din UE marfuri in valoare de 12,15 miliarde euro, cu 14,7% mai putin decat in ianuarie-iulie 2008, si a importat cu o treime mai putin, de 15,56 miliarde euro. Masinile si echipamentele de transport au avut in continuare cea mai mare pondere in exporturile romanesti din primele sapte luni, de 42%, fiind urmate de combustibili (6,4%), produse agroalimentare, bauturi si tutun (5,9%), materii prime si materiale (5,8%) si produse chimice si conexe (4,4%). Alte produse manufacturate au reprezentat 35,5% din totalul exporturilor.  

Impozit eliminat

Impozitul pe profitul reinvestit va fi scos de la 1 octombrie, a anuntat ministrul pentru IMM, Constantin Nita. Totusi, pentru inceput aceasta masura va exista doar pe hartie, adauga ministrul. „Intrarea lui in vigoare nu presupune ca toate societatile care au profit vor putea sa faca investitii imediat. Nu au cum, pentru ca ne referim la un impozit care va trebui platit undeva la sfarsitul anului, deci peste trei luni. O masura de acest gen nu poate sa intre in economie decat peste trei luni, minim", spune Constantin Nita. Discutiile privind neimpozitarea profitului reinvestit sunt foarte vechi, reprezentantii patronatelor cerand in repetate randuri guvernelor care s-au perindat sa schimbe in acest sens Codul Fiscal.  

Politistii nu mai fac ore suplimentare

Pana si la politie inchide. Orele suplimentare sunt neplatite asa ca politistii au program. Strict. Opt ore, dupa buget. Si cand se termina programul politistii isi vor inchide telefoanele personale si vor pleca spre casele lor in speranta ca nici hotii nu isi vor lua ore suplimentare. Cele mai afectate sunt posturile de politie de la tara. Peste 150 dintre ele au doar un singur agent incadrat. El este, evident, sef de post si propriul sau subaltern. La ora 16, dupa opt ore de munca, politistul care lucreaza la postul de politie din Clinceni a plecat acasa. Postul de politie este inchis. Urgentele asteapta pana maine. Alti politisti spun insa ca desi au multe ore suplimentare de recuperat nu pleaca acasa dupa opt ore pentru ca s-ar bloca cercetarile. Iar un blocaj al anchetelor l-ar rezolva tot ei. La nivelul intregii tari politistii au de primit bani pentru 500.000 de ore suplimentare. Sindicalistii spun ca daca politistii ar primi timp liber in locul acestor ore muncite timp de doua saptamani nu s-ar mai gasi cascheta de politist pe strazi.

Avem prea multi someri

Numar record de someri in ultima jumatate de an. Peste 600.000 de oameni au ramas fara locuri de munca pana la sfarsitul lunii august. Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, doar in luna august 30 de mii de oameni au ramas fara loc de munca. In acest moment rata somajului este 6,6%, ceea ce reprezinta cea mai mare cifra din ultimii cinci ani. Cei mai multi someri sunt in judetul Vaslui, unde rata a urcat la 12,5%. La polul opus se situeaza judetul Ilfov cu o rata a somajului de 1,8%.

Si Rompetrol ieftineste carburantii

Carburantii se ieftinesc din nou. Benzina comercializata in statiile Rompetrol este mai ieftina cu 5 bani pe litru, iar motorina cu 3 bani litrul. Astfel, litrul de benzina Efix 95 se vinde cu 3 lei si 95 de bani, iar sortimentul Alto 101 costa acum 4 lei si 55 de bani. In cazul motorinei, sortimentul Efix diesel a ajuns la 3 lei si 75 de bani, iar cel Alto 55, 4 lei si 4 bani. Rompetrol a mai operat si saptamana trecuta ieftiniri ale carburnatilor.  

Legea Educatiei, contestata de UBB si ANOSR

Recentele propuneri in privinta Legii Educatiei sint criticate dur atit de universitari, cit si de studenti. "Noua varianta a legii Educatiei lezeaza în mod intentionat drepturile si interesele studentilor si, mai mult, restrictioneaza implicarea acestora la nivel decizional", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata atit ministrului Ecaterina Andronescu, cit si premierului Emil Boc de catre Asociatia Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR). Studentii reclama probleme ca lipsa unei reprezentari in senatul universitatilor si din Consiliul ARACIS, cele doua probe obligatorii la examenul de licenta, lipsa posibilitatii cumularii burselor sociale cu alte forme de burse sau a indexarii anuale cu rata de crestere a utilitatilor si a subventiei pentru regia de camin.     Studentii se mai arata, de asemenea, suparati ca nu au fost consultati la ultimele dezbateri publice privin Codul Educatiei. "Consideram ca doamna ministru are o atitudine duplicitara: are o serie de afirmatii în public, pe care le contrazice apoi prin propriile actiuni, cind vine vorba de prevederile legate de studenti, din cadrul pachetului de legi", se mai arata in document.     "Solicitam ca amendamentele noastre sa fie adaugate in noul pachet de legi", isi incheie oficialii ANOSR scrisoarea.    "Datorie civica si morala"Conducerea Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca si-a exprimat, de asemenea, reticenta fata de noile prevederi legislative. Universitarii neaga orice implicare in elaborarea acestora si le califica drept "citeva schimbari, unele nefericite, altele oportune".     "S-a ajuns la situatia, în premiera istorica, în care frustrari personale sa devina articole de lege, iar vointa unor partide de a controla universitatile sa treaca drept masuri «reformatoare»", considera oficialii UBB. "Resimtim ca o datorie civica si morala sa restabilim adevarul - chiar si pe fondul unei propagande insidioase, care falsifica mereu starile de lucruri", mai spun acestia.

Romania, loc neprielnic pentru afaceri

Romania a devenit o tara in care afacerile se pun pe picioare din ce in ce mai greuIn raportul de anul trecut, Romania se situa pe locul 45 in randul economiilor analizate. Banca Mondiala a luat in calcul zece criterii la realizarea acestui raport: inceperea unei afaceri, primirea unei autorizatii de constructie, angajarea lucratorilor, inregistrarea proprietatii, obtinerea de credite, protectia investitorilor, plata taxelor, comertul exterior, masuri de respectare a contractelor si incheierea unei afaceri. Raportul acopera perioada iunie 2008-iunie 2009. „Romania a crescut costul pentru procedurile de insolventa, cerand ca 1,5% din totalul recuperat cu fiecare asemenea procedura sa fie transferat catre un fond care ramburseaza cheltuielile administratorilor insolventei, cand debitorii nu au active. De asemenea, au crescut costurile pentru autorizatiile de constructie, ca urmare a introducerii unei taxe noi de 0,5% din valoarea proiectului. In plus, taxele pe forta de munca au sporit. Timpul pentru inregistrarea proprietatii a fost redus, prin introducerea unor proceduri noi in registrul proprietatii si cadastru", se arata in raport. Dupa Bulgaria si Polonia Romania a coborat astfel pe locul 55, mult dupa Bulgaria (44), dar inaintea altor state membre UE precum Spania (62), Luxemburg (64), Polonia (72), Cehia (74), Italia (78) si Grecia (109). Singapore s-a mentinut pe prima pozitie in acest clasament, iar Republica Centrafricana a ramas pe ultimul loc. Raportul "Doing Business 2010: Reforming through difficult times" arata ca 131 de economii au implementat 287 de reforme pentru a simplifica procesul de demarare a afacerilor, cu 20% mai multe decat in anul anterior. Reformele au vizat simplificarea procesului de incepere a unei afaceri si a reglementarilor referitoare la import si export, diminuarea taxelor si imbunatatirea sistemelor de informatii despre credite. Inceput dificil Romanii trebuie in general sa indeplineasca sase proceduri pentru a incepe o afacere, la fel ca cipriotii, italienii, luxemburghezii, olandezi, polonezi, portughezi, slovaci si britanici. Cele mai putine etape pentru deschiderea unei afaceri in UE trebuie parcurse in Belgia, Finlanda, Slovenia si Suedia (3), iar cele mai multe in Grecia (15). O afacere poate fi demarata in Romania in 10 zile, la fel ca in Olanda si Italia. In Belgia si Ungaria e nevoie de doar 4 zile, in timp ce in Spania sunt necesare 47 de zile. Costurile pentru inceperea unei afaceri se cifreaza la 2,9% din venitul national pe locuitor in Romania. Danemarca si Slovenia au cele mai mici costuri pentru deschiderea unei afaceri (0%), in schimb, polonezii si italienii trebuie sa plateasca 17,9% din venitul national pe locuitor in acelasi scop. Capitalul minim pentru inceperea unei afaceri este de 0,9% din venitul national pe locuitor, fata de 0% in Cipru, Franta, Germania, Irlanda si Marea Britanie sau 52% in Austria. 80 dintre economiile studiate in raport nu au cerinte minime de capital. Rigiditate la angajare Indicatorul privind rigiditatea angajarii unui muncitor este 46 din 100 in Romania, fata de 7 din 100 in Danemarca si 56 din 100 in Luxemburg. Costurile redundante - pe care un antreprenor trebuie sa le plateasca si care au fost calculate in saptamani de salarii ale angajatilor - reprezinta 8 saptamani de salariu in Romania, fata de niciuna in Danemarca sau 97 de saptamani in Portugalia. Pe langa aceste impedimente, in Romania mai exista zeci de alte piedici de care o persoana care vrea sa demareze o afacere se loveste inevitabil.

Mii de clujeni pusi pe drumuri de Justitie

Din cauza protestelor magistratilor, intr-o singura saptamina au fost aminate peste 2.000 de dosareCu un mare avans la capitolul aminari, la Tribunalul Cluj conduce sectia Civila, cu 376 de dosare aminate pina in prezent. Urmeaza cea de contencios administrativ cu 118 dosare, sectia penala cu 67 de cauze, sectia mixta cu 57 de recursuri aminate, la care se adauga alte 43 de dosare de asigurari sociale. Potrivit purtatorului de cuvint al Tribunalului Cluj, judecatorul Petru Urs, pina acum nu s-au aminat cauzele cu arestati sau cele in care se dezbatea asupra plasamentului minorilor.      La Judecatoria Cluj-Napoca, in medie aproximativ 160-180 de dosare sint aminate zi de zi, ceea ce inseamna ca pina acum peste 1.000 de dosare au fost deja aminate.     Curtea de Apel Cluj a aminat in aceasta perioada aproximativ 300 de cauze, media fiind de 40 de dosare pe zi.     Clujeni pusi pe drumuriCiteva mii de clujeni sint afectati de asemenea de protestul magistratilor, din cauza aminarii cauzelor. Fie ca e vorba de martori, piriti sau reclamanti, sute de clujeni sint pusi zilnic pe drumuri pentru a ajunge in fata judecatorilor, doar ca sa afle ulterior ca nu se mai judeca nici o cauza. Astfel ca, din cauza aminarilor, motivate de magistrati prin protest, clujenii sint obligati sa revina din nou in fata instantei la o alta data.      Chiar daca in aceasta situatie s-au trezit mii de persoane, se pare ca ministerul Justitiei ramine in continuare "surd" la doleantele lor, astfel ca propunerile facute de liderii protestatarilor nu au fost luate deocamdata in considerare. Mai mult, exista toate sansele ca Legea Unica a Salarizarii sa treaca fara propunerile magistratilor.

Ambulantierii cer salarii mai mari

Inca o categorie de bugetari nemultumita de noua grila de salarizare! Sindicalistii de la Serviciul de Ambulanta ameninta cu proteste in toata tara si cer salarii mai mari in grila unica. Ei sunt nemultumiti si ca lucreaza cu personal putin. Sindicalistii au negociat astazi cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si au acceptat sa amane cu opt zile inceperea protestelor. Federatia Nationala Sindicala „Ambulanta" a propus in cadrul discutiilor cu ministrul Sanatatii Ion Bazac, cresterea cu un coeficient a grilei de salarizare pentru personalul medical de pe ambulanta, precum si acordarea tuturor drepturilor salariale personalului de pe ambulanta. 

Becali a ajuns la Parchetul General

Europarlamentarul Gigi Becali s-a prezentat, astazi, la Parchetul General, unde a fost chemat de procurori pentru a-i aduce la la cunostinta materialul de urmarire penala in dosarul sechestrarii hotilor masinii sale. La Parcher, s-a prezentat si Mihai Mila, unul dintre acuzatii din dosar. Aceasta este ultima faza inainte de finalizarea dosarului in care europarlamentarul este acuzat de sechestrare de persoane pentru furtul masinii sale. Astfel, urmaza ca procurorii sa decida daca il trimit pe Becali in judecata, spun aceleasi surse. Mai multi martori din dosarul in care Gigi Becali este cercetat pentru ca i-ar fi rapit pe presupusii hoti ai masinii sale au fost citati, luni, de procurori. Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a dispus declinarea dosarului privind sechestrarea presupusilor hoti ai masinii lui Gigi Becali la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din cauza ca patronul Stelei este europarlamentar. 

Amenintare cu greva

FEN propune membrilor de sindicat sa nu se prezinte la locurile de munca in prima zi a anului scolar asa cum vor face si parlamentarii, care si-au luat liber pentru data de 14 septembrie. „In conditiile in care senatorii si deputatii au o zi libera, consideram ca toti angajatii ar trebui sa beneficieze prin similitudine de aceasta. Nu este normal ca unii sa lucreze, iar altii sa tina discursuri despre „minunatele" conditii create invatamantului si despre „propasirea Romaniei pe cele mai inalte ale progresului si civilizatiei". Vrem sa le oferim politicienilor sansa de a nu se mai face inca o data de ras cu promisiuni fara acoperire, cu promisiuni populiste. Inainte sa vina in fata noastra ar trebui sa puna in aplicare Legea nr.221/2008 privind majorarea salariilor si Legea 315/2006 privind alocarea a 100 de euro pentru achizitionarea materialelor necesare perfectionarii", a declarat  Constantin Ciosu, secretar general FEN. 

Traian Basescu, huiduit in absenta

Dupa un concert exceptional, aplaudat indelung de cei din sala, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a urcat pe scena, pentru a-i inmana dirijorului rus Maxim Vengerov ordinulul „Merit cultural" in grad de Cavaler pentru merite deosebite in promovarea Festivalului si Concursului International „George Enescu". Dupa ce publicul s-a aratat iritat de faptul ca microfonul nu functiona, neintelegandu-se ce spunea Paleologu, in momentul in care ministrul s-a facut auzit, mai multe persoane din sala au inceput, la propriu, sa huiduie, la auzul numelui lui Traian Basescu. Theodor Paleologu i-a oferit lui Vengerov decoratia, mentionand ca este din partea presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Valoare recunoscuta Ordinul Meritul Cultural a fost conferit si regizorului Nicolas Joel, dirijorului Oleg Caetani si artistului liric Franck Ferrari, conform unor decrete semnate pe 28 august de presedintele Traian Basescu. Maxim Vengerov, unul dintre cele mai reputate nume ale muzicii clasice, a dat primul sau recital la varsta de cinci ani, iar la 10 ani a castigat primul premiu la competitia Wieniawski pentru juniori. In 1990 a fost distins cu Carl Flesch International Violin Competition, apoi cu premiul Gramophone pentru tanarul artist al anului. Vengerov a cantat alaturi de mari orchestre ale lumii, ca Royal Concertgebouw Orchestra, BBC Philharmonic, The Singapore Symphony Orchestra.  

Serviciile secrete dau raportul

Gelu Drajneanu, seful DGIPI, a dat lamuriri in fata Comisiei de Aparare despre cazul munitiei la Uzina Mecanica BabeniGelu Drajneanu, seful DGIPI, a spus, la audierile din comisiile de Aparare, ca, pe 2 februarie, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a informat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie despre o problema de delaborare a munitiei la Uzina Mecanica Babeni. Ar fi fost vorba despre distrugerea unei cantitati de explozibil intr-un transport facut in 2008 de la unitati militare de langa Bucuresti, caz cercetat acum si de politistii din Valcea. Ca urmare, Parchetul a informat SRI cu privire la subiectul Babeni, iar Serviciul Roman de Informatii a revenit cu informatii catre DGIPI, ar fi spus Drajneanu in fata parlamentarilor. Firul evenimentelor Astfel, potrivit declaratiilor reprezentantului DGIPI, angajatii Directiei nu ar fi stiut despre transportul de munitie al firmei Oxo, transport care este acum in centrul scandalului in care apare si numele lui Mircea Basescu. Despre acest transport, DGIPI ar fi fost informat, potrivit declaratiilor de la audierile de marti, printr-o nota a SRI pe 9 februarie. Dupa ce a primit aceasta nota, ar fi spus Drajneanu, DGIPI a constatat ca nu exista date in arhiva despre acest transport. Ca urmare, pe 18 februarie, DGIPI ar fi sesizat din nou Parchetul General pentru verificarea informatiilor, asa cum au declarat reprezentantii DGIPI. Cooperare intre Servicii Directorul SRI George Maior a declarat marti, dupa audierea la Comisia de control asupra activitatii SRI, ca nu exista niciun fel de legatura intre transportul de munitie, la care facea referire jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, implicand numele fratelui presedintelui, si aspecte legate de terorism. „Partea legata de terorism a fost documentata de Serviciu in adancime si in cooperare cu alte servicii si a fost solutionata informativ cu multa vreme inainte, neavand, repet, nicio legatura cu acest aspect al transportului de munitie", a subliniat directorul SRI. La randul sau, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din MAI, Gelu Drajneanu, a declarat, marti, dupa audierile din comisiile de Aparare din Parlament, ca posibilitatea ca documente din arhiva directiei sa fie scoase este foarte redusa, daca nu imposibila. Drajdeanu a mai afirmat ca gestionarea arhivei DGIPI se face conform legii.  Acuzatiile lui Vanghelie Declaratiile celor doi vin dupa ce presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat sambata, 5 septembrie, la Scoala de vara a tinerilor PSD, ca are informatii despre Mircea Basescu de la SRI, nu de la „Doi si un sfert" - serviciul secret al Ministerului de Interne, asa cum sugera Elena Udrea. Luni, Vanghelie si-a nuantat declaratiile pe care le-a facut sambata, precizand ca nu el a intrat in posesia informatiilor cu privire la Mircea Basescu. „Pur si simplu vorbeam despre ceea ce se intampla, ca si mecanism, pur si simplu nu intelegeam ceea ce a vrut sa spuna doamna ministru Elena Udrea, si am vrut sa clarific pentru ca tot cauta, cauta si vorbesc de , au facut si arestari, si nu e obiectul acolo. Din informatiile mele, acolo nu prea mai exista nimic, asa ca problema e in alta parte", a spus Vanghelie.

Vasu a ales: Covaciu

Ovidiu Vasu are incredere in tehnicianul care va detine friiele echipei de baschetEste vorba despre Florin Covaciu, care a renuntat la postul de la CSS Viitorul ca sa pregateasca pentru prima oara in cariera o formatie din prima divizie. "Sint fericit ca am ajuns la Universitatea. Stiu ca este mult de munca aici, dar mi s-a promis sprijin din partea conducerii si asta imi da incredere ca vom face treaba", ne-a declarat omul care pina acum pregatise grupele de juniori de la CSS Viitorul. Si nu fara succes. Astfel, anul acesta a fost unul remarcabil pentru Covaciu, care a obtinut nu mai putin de trei medalii in competitii diferite: medalia de aur la Campionatul National de Juniori U18, medalia de argint la U16 si bronzul la U14. Ieri, acesta a efectuat primul antrenament cu noua sa formatie, urmind ca saptamina viitoare sa le vada pe fete la treaba intr-un amical, cel mai probabil cu echipa din Alba-Iulia. Staff-ul tehnic va fi format din Robert Bartos (director sportiv), Tibi Balae (maseur) si Iosif Crisan (preparator fizic).    Vasu: "Poate face cariera"Directorul executiv al clubului "universitar", Ovidiu Vasu, si-a exprimat increderea in noul antrenor al echipei, indicind, totodata, ca raminerea acestuia in functie depinde doar de evolutia sa profesionala: "Florin se inscrie in tiparul tehnicianului pe care l-am cerut: un om caracterizat de seriozitate si de disponibilitate la munca. Sper sa se adapteze cit mai repede, iar daca va demonstra ca are calitatile necesare unui antrenor bun, poate face cariera aici la Universitatea. Nu i-am impus un obiectiv anume, insa lotul de care dispune se poate bate pentru locul 8. Ne dorim, mai mult ca orice, sa practicam un baschet frumos si curajos". Vasu a mai precizat ca in acest moment exista 18 jucatoare legitimate la Universitatea, incluzindu-le aici si pe cele trei baschetbaliste aduse de la Dej. Amintim ca formatia "U" Cluj a ramas fara antrenor in urma cu o luna, dupa ce Calin Pop, cel care a pregatit echipa in returul campionatului trecut, a demisionat. Oficialii lui "U" au negociat intre timp cu mai multe persoane, insa situatia financiara precara a clubului de baschet i-a indepartat pe toti pretendentii.

Premiul publicului pentru sibieni

Premiul publicului la Gala Tanarului Actor - HOP a fost castigat de absolventii specializarii „Arta Actorului" din cadrul Facultatii de Litere si Arte a Universitatii „Lucian Blaga" din Sibiu. Acestia au participat cu specatcolul „Clisee?!?", regizat de Barbara Crisan. „Clisee?!?" este un spectacol unde miscarea, expresia, imaginea si mesajul sunt cele care conteaza, nu cuvantul. Spectacolul a avut premiera in anul 2008 si face acum parte din repertoriul Teatrului National „Radu Stanca" Sibiu. Din distributie fac parte Dana Anghel, Simina Contras, Ali Deac, Lorelei Ghazawi, Iulia Merca, Gabriel Sterian si Ada Soaica. Cea de-a XII-a editie a Galei, ai carei castigatori ai premiului publicului sunt sibieni, a reunit 54 de concurenti la sectiunea indivdual si 15 spectacole la sectiunea grup. Evenimentul s-a desfasurat in perioada 3-5 septembrie la Casa de Cultura a Municipiului Mangalia, avand ca tema „Alteritate". 

Distractie cu Pitagora

In acest an, cererea a depasit toate asteptarile, semn ca destui elevi din judet inteleg ca studiul  poate face casa buna cu distractia de vacanta. „Fiind o cerere foarte mare din partea elevilor de gimnaziu si a celor de la ciclul primar, tabara a fost organizata in trei serii, respectiv: prima serie in perioada 21 - 28 august (clasele V-VII) - director de tabara profesorul Mihai Popa (C.N.O.G. Sibiu), a doua serie in perioada 29 august - 5 septembrie (clasele V-VII) - cu mine ca director de tabara, iar cea de-a treia serie se desfasoara in perioada 6 - 13 septembrie (clasele III-V) - director de tabara profesoara Delia Pastrama (Sc. cu clasele I-VIII „Regina Maria" Sibiu)", arata profesorul Liviu Ardelean (Sc. cu clasele I-VIII nr. 18 Sibiu). A doua serie Seria a doua s-a bucurat de participarea a circa 80 de elevi din clasele a V-a, a VI-a si a VII-a, de la colegiile nationale „Octavian Goga" si „Samuel von Brukenthal", Scolile nr. 4, 6, 13, 18, 20, Scoala „Regina Maria", toate din Sibiu, precum si Scoala nr. 2 Agnita. Alaturi de directorul de tabara, profesorul Liviu Ardelean, de supravegherea si pregatirea elevilor s-au ocupat Simona Dumitrescu si Corina Constantin (Sc. nr. 20 Sibiu), Delia Pastrama, Monica Guita, Pavel Toader si Cristian Sauchea (Sc. „Regina Maria" Sibiu), Teodor Marcus (Sc. nr. 6 Sibiu), Mihai Popa (CN „O. Goga" Sibiu), in colaborare cu asist. univ. Petrica Dicu si conf. univ. dr. Nicolae Secelean de la Universitatea „Lucian Blaga" Sibiu. Program diversificat Elevii au avut un program diversificat, ei participand atat la cursuri de matematica (dimineata 3 ore/zi, iar seara o ora de optional zilnic), cat si la concursuri sportive (fotbal, volei, baschet, tenis de masa, sah, badmington), respectiv la concursuri distractive, in fiecare seara. De asemenea, au facut si o drumetie pana la Amnas, unde au vizitat Biserica Lutherana. „Profesorii organizatori multumesc, pe aceasta cale, Directiei Judetene de Tabere Sibiu si, nu in ultimul rand, Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu, fara de care nu s-ar fi desfasurat totul in conditii foarte bune", incheie prof. Ardelean. Rezultate Premiile la „Cel mai bun matematician al Taberei Saliste 2009": - Clasa a V-a  Premiul I - Octavia Ciora (sc. nr. 6);                        Premiul II - Iuliu Fleaca (Sc. nr. 6);                        Premiul III - Flavian Oltean (Sc. nr. 6); - Clasa a VI-a             Premiul I - Gabriel Vladut (Sc. nr. 6);                                     Premiul II - Andreea Sauchea (Sc. „Regina Maria");                                    Premiul III - Maria Pastrama (Sc. nr. 6); - Clasa a VII-a  Premiul I - Andrei Brodetchi (Sc. nr. 6);                                    Premiul II - Robert Marincu (Sc. „Regina Maria");                                    Premiul III - Gabriela Musteata (Sc. nr. 13). Premiul special „Ioan Popa" a fost inmanat elevului George Stoia (clasa a V-a, Sc. nr. 20 Sibiu) pentru cel mai mare punctaj obtinut la concursul de matematica.  

Radu Dobre Basarab a incetat din viata

Actorului, regizorul si profesorul Radu Dobre Basarab a decedat marti, la varsta de 68 de ani. Timp de 20 de ani, Radu Dobre Basarab a jucat in numeroase spectacole ale teatrului din Sibiu, printre care „Al patrulea anotimp" de H. Lovinescu, regia Dan Nasta, „Nunta lui Figaro" de Beaumarchais, regia Petru Mihail, „Fedra" de Jean Racine, regia Aureliu Manea, „Raceala" de M. Sorescu, regia Iulian Visa, sau „Camino Real" de Tennesse Williams, regia Iulian Visa. Dupa 1990, Radu Dobre Basarab a revenit la Sibiu in postura de regizor si a montat spectacolele „Arta Comediei" de  Eduardo de Filippo, „Invitatie la castel" de Jean Anouilh si „Echilibru fragil" de E. Albee. Din 1991, el a fost si cadru didactic la Academia de Arta Teatrala din Targu - Mures, unde a predat actoria si regia. Intre 1967 - 1987 a fost actor al Teatrului de Stat din Sibiu, a obtinut numeroase premii de interpretare la diverse festivaluri, a infiintat Societatea literara „Radu Stanca", prima de acest fel din tara dupa 1950, si „Clubul de jazz" din Sibiu. A infiintat si a condus „Teatrul Studentesc" din Sibiu, cu care a obtinut premii la festivalurile studentesti. Radu Dobre Basarab va fi inmormantat astazi, la ora 13.00, la Cimitirul Ortodox din Targu Mures. 

Amenzi date de Garda de Mediu

Controalele au fost efectuate in perioada 25 august - 8 septembrie in colaborare cu jandarmi si politisti comunitari. "In cadrul regiunii s-au efectuat actiuni pentru depistarea depozitarilor clandestine de deseuri. In urma acestor actiuni au fost aplicate doua sanctiuni contraventionale in valoare de 22.000 de lei si doua avertismente. Verificarile vor continua si in perioada imediat urmatoare", spune Mihaela Rozor, directorul coordonator al Comisariatului Regional al GNM. Institutia a dat in perioada mai-august 40 de amenzi de 1,797 milioane de lei (circa 428.000 de euro), in urma controalelor la 59 de companii cu activitati de exploatare si comercializare a agregatelor minerale, nisip si pietris din patru judete, printre care si Clujul. Controalele au vizat detinerea actelor de reglementare din punct de vedere a protectiei mediului si valabilitatea acestora, concordanta aspectelor mentionate in autorizatiile de mediu cu realitatea din teren, existenta deseurilor, de orice fel, in interiorul perimetrelor de exploatare si realizarea in totalitate si la termen a masurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare.    D. A.

3.700 de lei, pentru SOS Satele Copiilor

3.700 de lei  au primit de la bauMax, ca donatie, tinerii de la SOS Satele Copiilor ca urmare a desfasurarii de activitati de voluntariat in cadrul magazinului din Sibiu. Banii au fost investiti in incalzirea, intretinerea si reparatia cladirilor in care tinerii respectivi traiesc - locatiile SOS Comunitatea de Tineri din Sibiu. Tot ca semn de rasplata a muncii, reprezentantii bauMax i-au oferit unuia dintre tinerii volunari un loc de munca. SOS Satele Copiilor Romania ofera o familie copiilor in dificultate, ii ajuta sa isi construiasca un viitor si se implica in dezvoltarea comunitatilor in care ei traiesc. Proiectul se desfasoara, in Romania, in comunitatile din judetele Bacau, Sibiu si Bucuressti. Sibienii care doresc sa ii ajute pe tinerii de la SOS Satele Copiilor pot sa doneze o suma cat de mica in cutiile de donatii care se afla acum in cadrul magazinului bauMax.  

Valea Viilor, in frunte

Elevii din Valea Viilor sunt fruntasi in tara. La finele proiectului national „e-Vacanta", scolarii au reusit sa se claseze printre primii 15 castigatori. Rasplata, constand in tabara Poiana Pinului, de langa Buzau, a meritat efortul. In tot acest timp, programul initiat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, i-a tinut in priza pe cei mai creativi elevi, dar si pe cei mai apropiati de tehnologia de ultima generatie. Elevii Scolii „Martian Negrea" din Valea Viilor se vor bucura, insa, in perioada urmatoare de o saptamana de relaxare la Poiana Pinului. Multumiti Profesorul coordonator al elevilor din Valea Viilor a declarat ca aceasta competitie interscolara a avut ca scop antrenarea scolilor la o serie de activitati extracurriculare pe perioada vacantei de vara, cum ar fi desene pe monitor, graffiti pe monitor, concurs de animatie, comunicare pe internet, scoala mea, comunitatea mea, comunitatea mea in lume, micii jurnalisti, cercetasi pe internet, PAPI voluntar sau scoala parintilor. „Activitatile desfasurate au avut succes printre elevi, cadre didactice si parinti. Ne-am bucurat de sprijinul echipei RECL din comuna, managerul si administratorul PAPI, care ne-au sustinut pe tot parcursul desfasurarii activitatilor atat cu echipamentul din dotare, cat si cu aplicatiile mai necunoscute elevilor nostri. Totul, de-a lungul a 40 de zile de vara torida, incinsa si de caldura calculatoarelor", a povestit Brandusa Racoti, profesor coordonator. Cadrul didactic a mai tinut sa precizeze si ca aceasta reusita este cu atat mai pretioasa pentru elevii din Valea Viilor, avand in vedere vechile conditii in care se invata in anii precedenti. „Noi credem ca sunt reusite, daca tinem cont ca, acum aproape doi, trei ani, in comuna doar vreo zece copii aveau calculatoare personale, iar munca cadrelor didactice a fost enorma atunci cand a trebuit sa-i invatam ABC-ul manuiri calculatorului", a marturisit Brandusa Racoti. Vor sa il imbunatateasca Autoritatile nationale considera ca acest program este de viitor si promit ca vor continua sa il organizeze an de an, pentru imbunatatirea sistemului de invatamant. „Succesul inregistrat de prima editie a programului a demonstrat interesul elevilor si al cadrelor didactice de a avea acces la tehnologie chiar si pe timpul vacantei si ne-a mobilizat pentru stabilirea unui parteneriat cu Ministerul Educatiei, in vederea extinderii programului in toate scolile cu opt clase unde exista infrastructura IT&C", a dat asigurari Balint Porcsalmi, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.  

Turism Ariesul e pe piata pentru 9 milioane de euro

Hotelul Alpin din Muntele Baisorii. Statiunea este considerata ca fiind a doua cea mai bogata in ozon din Europa si este preferata clujenilor in materie de sporturi de iarnaSocietatea pe actiuni Turism Ariesul e detinuta in proportie de 84% de AB Onix, al carei proprietar e Augustin Baciu. Societatea detine, printre altele, hotelul Alpin din statiunea montana de schi Muntele Baisorii, cabana Cheile Turzii, baza de tratament Baile Sarate Ariesul si hotelul Stejeris de linga Turda.     Pretul pe care Baciu il vizeaza pentru aceasta tranzactie este de 9 milioane de euro. Iar aceasta in contextul in care, potrivit unor surse de pe piata, valoarea totala a activelor a fost evaluata la circa 52 de milioane de lei, adica 12,7 milioane de euro. Baciu nu a dorit insa sa comenteze asupra acestei diferente. "Da, s-a facut o evaluare, dar nu pot da mai multe informatii despre acest lucru, contractul intrind sub incidenta confidentialitatii. Cit priveste pretul de vinzare, negocierile incep de la 9 milioane de euro", spune omul de afaceri clujean. Baciu a mai mentionat ca activele pot fi cumparate doar la pachet.    Ce se vinde?Cel mai valoros activ detinut de Turism Ariesul Turda si scos acum la vinzare este complexul balnear Ariesul Baile Sarate, situat la 2,5 kilometri de Turda si la 30 de kilometri de Cluj-Napoca. Acesta e construit pe un teren de 4.876 de metri patrati si dispune de un hotel de trei stele, cu o capacitate de cazare de 132 de persoane, plus o sala proprie de tratament pentru afectiuni reumatice, neurologice periferice, ginecologice si politraumatice. Complexul are si o sala de fitness si un bazin de inot. Potrivit surselor mentionate, complexul balnear ar reprezenta cel mai "scump" activ al societatii.     Un alt obiectiv important din punct de vedere turistic, care este scos acum la vinzare, este Complexul Turistic Hotel Alpin, din statiunea montana Muntele Baisorii, la 60 de kilometri de Cluj-Napoca. Turism Ariesul Turda detine aici un teren de circa 3.000 de metri patrati.     Hotelul Alpin are trei stele si dispune de 148 de locuri, in camere cu 2 si 4 paturi, fiind situat in apropierea pirtiei de schi. Statiunea este considerata ca a doua cea mai bogata in ozon din Europa si este preferata clujenilor in materie de sporturi de iarna.     Prin tranzactia vizata de Baciu, de vinzare este si cabana Cheile Turzii, din muntii Trascaului. Aceasta se afla pe un teren de circa 5.600 de metri patrati, la 12 kilometri de Turda, la altitudinea de 450 de metri si ofera cazare in 17 camere cu 2-4 paturi si camping.    Hoteluri, restaurante si terenuri, la pachetTurism Ariesul detine si Hotelul Stejeris, de 3 stele, situat pe DN 1, la 11 kilometri de Turda. Hotelul are 28 de camere, fiind modernizat si renovat anii trecuti, iar locatia dispune inclusiv de sala de conferinte si parcare cu capacitate de stationare a autovehiculelor de mare tonaj. In plus, in imprejurimi se afla si un lac de pescuit. Terenul pe care se afla Hotelul Stejeris are 2.330 de metri patrati.     Alte active ale societatii de turism sint restaurantul Meteor si salonul Colibri, ambele din Turda, undeTurism Ariesul Turda detine un teren de aproape 2.000 de metri patrati.     Un alt teren care apartine societatii este la Muntele Filii, in suprafata de 4.000 de metri patrati, care este deocamdata liber, dar care are potential datorita interesului crescut pentru constructia de case de vacanta si cabane in zona.     Dupa vinzarea pachetului majoritar la Ariesul Turda, Augustin Baciu va ramine doar cu hotelul Onix, din Cluj-Napoca, pe care doreste sa-l transforme intr-o locatie de cinci stele.

Gata cu impozitul pe profitul reinvestit

Impozitul pe profitul reinvestit va fi scos de la 1 octombrie, a anuntat ministrul pentru IMM, Constantin Nita (foto), la Realitatea FM. Totusi, el a precizat ca, pentru început, aceasta masura va exista doar pe hirtie. "Intrarea lui în vigoare nu presupune ca toate societatile care au profit vor putea sa faca investitii imediat. Nu au cum, pentru ca ne referim la un impozit care va trebui platit undeva la sfirsitul anului, deci peste 3 luni. O masura de acest gen nu poate sa intre în economie decit peste 3 luni, minim", a spus Nita. Discutiile privind neimpozitarea profitului reinvestit au inceput in urma cu trei ani, reprezentantii patronatelor cerind în repetate rinduri modificarea în acest sens a Codului Fiscal.    D. E.

Adio subventii

De anul viitor exista riscul ca agricultorii sibieni sa nu mai beneficieze de subventii pentru irigatii si ingrasamantAgricultura romaneasca este amenintata cu scenarii din ce in ce mai sumbre. Doua dintre cele mai alarmante vizeaza eliminarea subventiilor pentru ajutoarele de stat, incepand de anul viitor, iar cel de-al doilea prevede „stergerea" tuturor subventiilor venite de la Uniunea Europeana, din anul 2013. In acest context, agricultura romaneasca ar avea numai de suferit de pe urma deciziilor luate la nivel inalt. Agricultorii sibieni considera ca o sistare a tuturor ajutoarelor europene ar culmina cu „holocaustul" agriculturii. „Astazi (ieri, n.red) se poarta discutii in Ungaria cu toti ministrii agriculturii din Uniunea Europeana, in vederea identificarii unor solutii favorabile agricultorilor. Problema porneste, insa, chiar de la nivel inalt, deoarece Bruxelles a decis sa stopeze acordarea ajutoarelor catre agricultori, cu incepere din anul 2013. Pentru noi ar fi un dezastru", a recunoscut Andrei Marcel, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si de Bovine din Sibiu. Stransi cu usa Andrei Marcel spera, totusi, ca macar amenintarile ministrului Ilie Sarbu sa nu fie puse in practica. Ministrul Agriculturii a anuntat oficial ca, de la 1 ianuarie 2010, statul roman nu va mai acorda subventii de la bugetul de stat, respectiv ajutorul financiar pentru irigatii si cel pentru ingrasamant. Totusi, ministrul Agriculturii incearca sa le mai imbunatateasca situatia agricultorilor, pe cat posibil. Daca dispar ajutoarele pentru irigatii si ingrasamant, macar acciza la motorina ar putea scadea, in opinia lui Ilie Sarbu. „Incepand cu 1 ianuarie 2010 nu se mai acorda niciun fel de subventie pentru ceea ce inseamna ajutoare de stat, adica pentru irigatii sau ingrasamant. Pe Planul National de Dezvoltare Rurala se pot face investitii in irigatii, dar nu se mai poate subventiona nici curentul, nici apa", a explicat ministrul Agriculturii. Ramane speranta In pofida declaratiilor deloc imbucuratoare ale ministrului agricultorii, sibieni isi pasteaza, totusi, optimismul. Liderul lor, Andrei Marcel, spune ca nu toate afirmatiile publice ale ministrului au si acoperire in termeni reali si ca spera sa primeasca in continuare ajutoarele necesare sectorului agricol. Cu toate acestea, tot Marcel recunoaste si faptul ca ajutorul pentru irigatii de la statul roman nu este pretabil zonei centrale a tarii, unde secetea nu este atat de pronuntata. De subventie pentru ingrasamant ar duce, insa, lipsa toti agricultorii sibieni. „In judetul Sibiu nici nu s-a prea pus problema subventionarii irigatiilor, deoarece la noi seceta nu este atat de mare ca in alte zone ale tarii, precum Moldova, de pilda. La ingrasamant se dadea subventie sau cantitatea, direct, respectiv saci de azot. Am auzit de initiativa ministrului, dar noi speram ca pana la anul viitor sa se ajunga la alte concluzii si sa se evite aceasta masura extrema", a conchis presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si de Bovine din Sibiu.

Firmele o duc de 40 de ori mai rau

Peste 6.300 de firme din Cluj si-au suspendat activitatea in primele 8 luni ale acestui an, fata de numai 251 in aceeasi perioada a anului trecut.     Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, numarul firmelor din Cluj suspendate in perioada ianuarie-august 2009 a ajuns la 6.350, in crestere cu 2.429% fata de 2008. Astfel, Clujul se afla pe locul doi, dupa Bucuresti, in ceea ce priveste numarul de firme care si-au suspendat activitatea anul acesta, urmat apoi de Brasov, cu 5.047 de firme suspendate.     Cresterile sint semnificative si in ceea ce priveste dizolvarile voluntare. Astfel, de la 53 de firme dizolvate in ianuarie-august 2008, s-a ajuns la 230 de firme dizolvate in primele 8 luni din acest an, deci cu 333% mai mult. Situatia este proasta si pe segmentul radierilor voluntare: anul acesta, pina in august, 916 firme au optat pentru aceasta solutie, fata de 325 de firme in 2008, cresterea fiind astfel de aproape 182%.     In prezent, in Cluj sint inregistrate la Registrul Comertului 51.835 de firme, ceea ce reprezinta 5% din numarul total de firme din tara. Totusi, anul acesta a scazut si numarul inmatricularilor, de la 5.213 in primele 8 luni din 2008 la 3.252 in prezent.    100.000 de firme moarteSituatia este grava peste tot in tara. La nivel national, peste 100.000 de firme si-au suspendat activitatea în primele 8 luni ale anului, de aproape 12 ori peste nivelul din perioada similara a anului trecut. Si actiunile de dizolvari voluntare au urcat în primele 8 luni de peste cinci ori, la 13.270, în conditiile în care în august doar 239 de firme au recurs la aceasa masura. În aceeasi perioada, radierile voluntare au crescut de 1,8 ori, de la 9.514 la 26.805.    Valul de suspendari, radieri si dizolvari vine in contextul in care firmele platesc, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 de lei (aproximativ 500 de euro), daca au venituri totale de pina la 52.000 de lei, si 43.000 de lei (circa 10.000 de euro), pentru venituri de peste 129 de milioane de lei.     Firmele care înregistreaza profit platesc în continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri în care se încadreaza.     Potrivit unui studiu de impact realizat de Ministerul Finantelor, este posibil ca circa 102.000 de  firme, care în 2008 au avut o cifra de afaceri medie de 200 de euro/luna, sa înceteze activitatea dupa introducerea impozitul minim.

Cursul valutar, afisat cu toate comisioanele

Noua lege stipuleaza ca "la exteriorul casei de schimb valutar cursurile de schimb valutar atit pentru operatiuni de vinzare, cit si pentru operatiunile de cumparare de valuta vor fi înscrise pe acelasi suport sau panou, într-o culoare contrastanta fata de culoarea de fond a panoului".     Astfel, preturile si tarifele afisate la casele de schimb valutar trebuie sa includa toate comisioanele, taxele precum si orice alte costuri. In plus, acestea trebuie indicate în mod vizibil si într-o forma neechivoca, usor de citit si care sa nu induca în eroare consumatorii.     Un alt amendament prevede ca operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar sint obligati sa-i informeze pe consumatori asupra cursurilor de schimb valutar, prin afisare în loc vizibil si într-o culoare care sa contrasteze cu culoarea de fond a panoului.     Pentru punerea în aplicare a prevederilor, în termen de 60 de zile, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului va aproba prin ordin aceste norme.     Proiectul de lege a fost gindit in contextul in care mai multi cetateni români si straini au fost înselati de catre angajatii caselor de schimb valutar cu sume mari de bani, fie prin neafisarea cursului corect al monedei de schimb, fie prin afisarea cursului pentru cecurile de calatorie pe acelasi panou cu cel al operatiunilor de vinzare-cumparare de valuta.

Peste 600.000 de someri

Numarul total al somerilor a ajuns la sfirsitul lunii august la 601.673 de persoane, ceea ce înseamna o rata a somajului în România de 6,6%, a declarat ieri Silviu Bian, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. In ianuarie, rata somajului era de 4,9%. De altfel, luna august a fost cea de-a 13-a luna de crestere consecutiva a ratei somajului. Totusi, Silviu Bian a subliniat ca, în România, rata somajului a crescut într-un ritm mai lent decit în alte tari membre ale Uniunii Europene.    A. D.

Alianta pentru Saab

 Constructorul suedez de autoturisme de lux Koenigsegg s-a asociat cu grupul chinez Beijing Automotive Industry Holding Co (BAIC) pentru a finanta cumpararea diviziei Saab Automobile de la grupul american General Motors, relateaza AFP. Cel de-al cincilea constructor auto chinez va prelua o participatie minoritara in cadrul Koenigsegg Group, un grup de investitori creat de Koenigsegg pentru preluarea Saab Automobile, a anuntat Koenigsegg in cadrul unui comunicat. “Koenigsegg Group va cumpara 100% din Saab Automobile. Obiectivul este de a incheia un acord final in acest an”, a precizat constructorul. Koenigsegg, care a confirmat la mijlocul lunii august preluarea Saab, trebuia sa mai obtina 3 miliarde coroane (290 milioane euro) pentru cumpararea constructorului. Saab a anuntat marti ca preluarea are asigurata finantarea.

Numarul dosarelor noi de insolventa se va tripla in 2009

 Numarul dosarelor noi de insolventa va creste cu 300% pina la sfirsitul anului 2009, comparativ cu anul 2007, cind s-au inregistrat circa 8.000 de dosare noi, a declarat ieri presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), avocatul Arin Stanescu. Potrivit acestuia, pina la data de 1 septembrie au fost deschise circa 15.500 de dosare noi de insolventa. “Anul acesta au fost deschise, pina la data de 1 septembrie, un numar record de dosare, de circa 15.500, dupa ce in tot anul 2008 au fost doar 14.500, iar in 2007, circa 8.000. Astfel, pentru tot anul 2009, ne asteptam la o crestere cu 300%, comparativ cu anul 2007”, a explicat Arin Stanescu, prezent la Ziua Evaluatorilor din Romania. Potrivit acestuia, o interventie din partea statului pentru salvarea societatilor aflate in aceasta situatie ar fi benefica daca s-ar realiza la nivelul companiilor mari. “Interventia statului trebuie sa fie clara si limitata, mergind numai pe intreprinderile mari. Astfel, se va asigura salvarea multor locuri de munca”, a mai spus presedintele UNPIR. Stanescu declara in luna aprilie ca dupa primul trimestru din 2009, numarul dosarelor noi de insolventa a crescut cu 50% fata de perioada similara din 2008, ajungind la aproximativ 5.000. Acesta a spus ca cele mai multe firme implicate in procedura de insolventa sint din domeniile comertului, constructiilor si productiei industriale.

Avem inregistrati 600.000 de someri

 Numarul total de someri a ajuns la 601.673 la finalul lunii august, iar rata somajului a urcat la 6,6%, a anuntat, ieri, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian. Astfel, numarul de someri a crescut in august pentru a 14-a luna la rind, cu 29.111 pina la 601.673, nivel maxim al ultimilor cinci ani si doua luni. Rata somajului a urcat la 6,6%, de la 6,3% in iulie. “Cea mai mare rata a somajului se inregistreaza in judetul Vaslui, respectiv 12,5%, iar cea mai mica in Ilfov - 1,8%”, a spus Bian si a adaugat ca Agentia este pregatita sa contribuie la cresterea gradului de ocupare prin programele desfasurate si fondurile atrase. Ministrul muncii, Marian Sarbu, declara marti seara ca numarul somerilor va ramine in acest an in limita prevazuta de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), de 620.000, si estima ca somajul “nu va continua sa creasca” anul viitor. Pe fondul cresterii somajului si scaderii contributiilor, Guvernul a decis la rectificarea bugetara din august majorarea cheltuielilor prevazute in bugetul pentru somaj cu 895,3 milioane lei. La inceputul lunii iunie, ministrul Muncii, Marian Sarbu, declara ca rata somajului ar putea ajunge la sfirsitul anului, intr-un scenariu pesimist, la 8%, ceea ce ar corespunde unui numar de 720.000 de someri.

Romanii, codasi la economisit

 Peste jumatate dintre romani nu economisesc, iar suma medie economisita lunar de restul populatiei se situeaza intre 51 si 100 lei, persoanele cu venituri peste 2.500 lei lunar avind cea mai mare inclinatie spre economisire, arata un studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare. Astfel, doar 47,6% dintre romani reusesc sa economiseasca, in timp ce 50,4% dintre respondenti au declarat ca nu reusesc sau nu au incercat niciodata sa puna bani deoparte. Cea mai mare probabilitate de a economisi s-a inregistrat, conform sondajului FNGDB, in cazul gospodariilor care au venituri de peste 2.500 lei. In acelasi timp, probabilitatea de a economisi este cu 7,3 puncte procentuale mai scazuta pentru gospodariile conduse de o femeie. De asemenea, probabilitatea de a economisi este mai ridicata pentru familiile care locuiesc in Bucuresti, datorita oportunitatilor de investitie mai ridicate, mai arata studiul. Aproape 68% dintre respondenti au declarat ca prefera sa faca economii in moneda nationala, acestia avind, in general, venituri mai mici. Inclinatia spre economisirea in lei este mai pronuntata in cazul celor cu studii reduse. De asemenea, preferinta de a economisi in lei creste odata cu inaintarea in virsta, conform aceluiasi studiu. In acelasi timp 16,8% dintre cei chestionati au aratat ca prefera economiile in valuta, aceasta inclinatie fiind mai pronuntata in rindul celor cu studii superioare. Totodata, preferinta pentru constituirea de depozite in valuta se reduce odata cu inaintarea in virsta. In ce priveste modalitatea de economisire, romanii aleg o anumita banca in primul rind in functie de nivelul dobinzilor. Alegerea bancii este determinata ulterior de garantiile oferite de institutia financiara si de nivelul comisioanelor. Sondajul FNGDB a fost realizat in august 2008, pe un esantion de 1604 persoane.

"N-au habar de fotbal"

Foto Andrei GadaleanConceicao ii pune la zid pe contestatarii lui MaraTitularizarea lui Bogdan Mara in meciul cu Franta in detrimentul lui Mihai Roman a aprins spiritele dupa incheierea jocului de pe "Stade de France". Gigi Becali, Cristi Borcea, Adrian Porumboiu sau Cornel Dinu au fost doar citiva dintre cei care s-au raliat protestatarilor selectionerului, cerind inlocuirea "miinilor moarte" din respectivul meci cu jucatori de perspectiva. Impotriva acestui val al nemultumitilor a stat, insa, conducerea de la CFR Cluj, care, prin vocea presedintelui Iuliu Muresan, a luat pozitie fata de atitudinea agresiva afisata impotriva lui Mara. Ieri, a fost rindul antrenorului Antonio Conceicao sa-si apere fotbalistul: "Nu sint de acord cu criticile aduse lui Mara de niste oameni care nu au nici o legatura cu jocul de fotbal si n-au antrenat vreo echipa toata viata lor. In opinia mea trebuie analizat jocul echipei pe de-a intregul si eu cred ca Romania a facut un joc bun la Paris, iar asta il include si pe Mara. Jucatorii nationalei Romaniei, echipa in ansamblul ei, trebuie sustinuta. Rezultatul obtinut a fost unul foarte bun. Il apreciez pe Razvan Lucescu pentru faptul ca nu se lasa influentat de parerile unor astfel de personaje", a precizat portughezul.    Poate intra contra PandurilorDesi Bogdan Mara se va intoarce abia azi de la nationala Romaniei, Antonio Conceicao se gindeste sa-l foloseasca miine in meciul pe care CFR Cluj il va disputa la Tirgu-Jiu: "Mara ar putea fi o solutie in partida cu Pandurii, chiar daca este abia sosit de la reprezentativa «tricolorilor»". Partida dintre Pandurii Tirgu-Jiu si CFR Cluj se va juca miine, de la ora 20, si va fi transmisa in direct de DIGI SPORT.

Pe scurt

Dica nu a facut deplasareaTehnicianul CFR-ului a anuntat ca pentru partida cu Pandurii nu se poate baza pe mijlocasul Emil Dica, inca nerefacut dupa o accidentare: "Dica nu va putea juca, deoarece la jocul cu Gaz Metan a suferit un accident si nu este pregatit inca pentru a evolua intr-un meci oficial". Pe de alta parte, la antrenamentele primei echipe au revenit Ciprian Deac si Sebastian Dubarbier, care vor fi inclusi in lotul pentru confruntarea cu Pandurii.    D. S.Didi vrea sa joaceUna dintre cele mai asteptate reveniri din tabara "feroviara" este cea a lui Didi, atacantul brazilian care anul trecut a suferit o accidentare foarte grava la genunchi. "Au fost zece luni in care am lipsit si a fost greu pentru mine si pentru familia de la Cluj. Sint fericit ca m-am intors. Acum sper sa apuc sa joc, asta daca antrenorul va considera de cuvinta. Trebuei sa cistigam intrecerile interne, dar si sa avem un parcurs multumitor in grupele Euroap League. Nu cred ca este chiar atit de greu si de dificil si speram ca in ianuarie sa fim deja calificati si sa avem posibilitatea sa facem jocuri bune in UEFA", a declarat jucatorul. Didi a stat pe tusa din luna octombrie a anului trecut, cind a suferit o ruptura de ligamente la genunchiul sting, intr-un meci disputat acasa cu Unirea Urziceni. Jucatorul a revenit pe teren la sfirsitul lunii august.    D. S.Sase arbitri pentru CFR ClujUEFA a anuntat ca va impune o brigada de sase arbitri, in loc de patru, la toate partidele din grupele Europa League. Astfel, pe teren se vor mai afla inca doi arbitri, numiti "arbitri aditionali", care vor sta in spatele portilor si vor comunica in casca arbitrului principal fazele litigioase. CFR Cluj, care va fi arbitrata si ea conform noului proiect al celor de la UEFA, va juca impotriva echipei FC Copenhaga, vineri, 18 septembrie, pe Stadionul "Dr. Constantin Radulescu".    D. S.Doar Birsan la nationalaRadu Voina, selectionerul nationalei de handbal feminin, a anuntat lotul de jucatoare pentru partidele de la Cupa Mondiala din Danemarca. De la formatia clujeana "U" Jolidon a fost selectionata o singura sportiva, pivotul Florian Birsan, care, insa, figureaza doar ca rezerva.     Iata componenta lotului României: Paula Ungureanu, Florentina Stanciu, Talida Tolnai, Mihaela Smedescu - portari, Valentina Elisei-Ardean, Iulia Puscasu, Oana Manea, Ionela Stanca, Ramona Maier, Cristina Varzaru, Cristina Neagu, Adina Meirosu Fiera, Narcisa Lecusanu, Ada Moldovan, Melinda Geiger, Patricia Vizitiu - jucatoare de cimp. "Mai avem rezerve pe Clara Vadineanu, Camelia Balint si Florina Bârsan, iar dintre portari vor ramine trei, asa ca vom decide înaintea plecarii lotul oficial. Speram sa nu fie accidentari, dar si sa ne întoarcem dupa ultima zi a Cupei Mondiale, ceea ce ar însemna jucarea finalei", a declarat Radu Voina, citat de Mediafax. Echipa României va juca în grupa A la Cupa Mondiala de la Aarhus, împotriva echipei gazda Danemarca, a campioanei mondiale Rusia si a Suediei.    D. S.Badoi a ajuns la CraiovaFundasul echipei FC Timisoara, Valentin Badoi, a parafat o întelegere valabila pe un an cu Universitatea Craiova, acesta urmind sa-l înlocuiasca pe Ovidiu Dananae, accidentat in timp ce juca pentru Nationala. Tinarul a suferit o entorsa la ligamentele încrucisate ale genunchiului drept la partida amicala Ungaria - România, scor 0-1, disputata la data de 12 august, medicii anuntind ca va fi indisponibil pentru mai multe luni.    D. S.Homei, imprumutat la GloriaFundasul dreapta Sergiu Homei a fost împrumutat de Dinamo Bucuresti la Gloria Bistrita pina la finalul sezonului 2009/2010, informeaza site-ul oficial al gruparii ardelene, citat de Mediafax. Homei, în virsta de 22 de ani, nascut în Nasaud, a jucat pina acum pentru echipele Progresul Nasaud, "U" Cluj, Liberty Salonta, Politehnica Iasi si FC Dinamo Bucuresti. A debutat în Liga 1 pentru Dinamo la 15 aprilie 2007, într-o partida cu FC Arges (2-1) si a jucat si pentru echipa nationala de tineret a României. "Ma bucur ca m-am întors acasa. Vreau sa contribui din plin la îndeplinirea tuturor obiectivelor Gloriei din acest sezon", a declarat Sergiu Homei pentru www.acfgloria.ro. Pe de alta parte, atacantul Adrian Anca (33 de ani) a fost pus pe lista de transferuri.    D. S.

Bobi, la un pas de Coreea

Bobi (in foto in dreapta) mai are nevoie de 400 de puncte pentru a se califica la mondialele din CoreeaBobi Simion, jucator de tenis de masa legitimat la Centrul si Clubul Lamont din Cluj-Napoca si, in prezent, clasat pe locul 8 in lume, a cistigat medalia de aur la simplu, dupa o finala dificila impotriva unui jucator din Germania. Totodata, Bobi a cistigat si medalia de argint la dublu, categorie la care a avut ca partener un tinar jucator din Mexic.     Clujeanul a cistigat astfel puncte importante care ii fac aproape sigura calificarea la mondialele din Coreea. El ar deveni astfel primul jucator roman cu handicap care se califica pentru Campionatele Paralimpice Mondiale din octombrie 2010.    Urmatoarea treapta, Stuttgart"Am cistigat 210 puncte, care cintaresc foarte mult in calificarea mea la mondialele. Aveam nevoie sa cistig cit mai multe puncte si acum mi-au mai ramas 400 pentru a ma califica. Totusi, sansele de calificare mi-au crescut cu 70%. Saptamina viitoare merg la Stuttgart in Germania", ne-a spus Bobi. El adauga ca sansele de a cistiga o medalie in Germania sint mai mici, dar ca va da totul ca sa reuseasca.     "Sper in Germania sa cistig o medalie, desi e putin probabil. La simplu mi se pare mai greu decit pe echipe. In finala am jucat cu un german si am cistigat mai usor decit la europenele din acest an. Nu zic ca a fost greu, dar am crezut ca va fi. Nici mie nu mi-a venit sa cred ca l-am batut atit de usor", a mai spus sportivul.     Bobi are 28 de ani si s-a nascut in Reghin. A inceput sa joace tenis de performanta in 2001, la Centrul Lamont, unde inca se antreneaza. Marea sa problema este aceea ca succesele i se cam rezuma la meciurile de simplu, intrucit la categoria sa nu prea sint jucatori in tara si trebuie sa faca echipa cu straini sau sa se inscrie la o categorie pentru jucatori cu dizabilitati mai putin grave, care au o mobilitate mai buna.

Premii pentru micii matematicieni

La sediul Central al Bibliotecii Judetene "Octavian Goga" Cluj are loc astazi, de la ora 17, ceremonia de premiere a celor mai activi elevi ai comunitatii NoteMari.ro. Premiantii sint cei care au acumulat cele mai multe puncte din rezolvarea exercitiilor la matematica pe parcursul anului scolar 2008-2009, pina la sfirsitul lui august. Marele premiu, constind intr-o bicicleta, ii va reveni elevului David Istrate. Cei care se claseaza pe urmatoarele locuri vor primi un sistem audio, casti, camere web si alte premii. "In ultimile saptamini, membrii NoteMari.ro au avut o adevarata intrecere in a rezolva probleme si a acumula puncte pentru a ocupa un loc bun in topul nostru, la virful clasamentului fiind frecvent schimbari de pozitii", au precizat organzatorii.    F. T.

Festival la Tritenii de Jos

Solistii de muzica populara din toata tara sint asteptati sa se inscrie la cea de-a VII-a editie a festivalului-concurs national pentru voci barbatesti "Ion Cristoreanu". Evenimentul va avea loc in comuna clujeana Tritenii de Jos duminica, 20 septembrie. Manifestarea are ca scop "sa promoveze tinere voci barbatesti care sa puna în valoare traditia muzical-interpretativa, autenticitatea cintecului si portul traditional si sa mentina vie memoria artistului ardelean Ion Cristoreanu", potrivit organizatorilor. Acompaniamentul muzical va fi sustinut de catre Orchestra "Cununa Transilvana".    F. T.

Strada Berariei, inchisa temporar

O noua strada va fi inchisa temporar de municipalitate ca urmare a lucrarilor de modernizare aflate in curs de derulare, au anuntat reprezentantii Primariei Cluj-Napoca. Este vorba despre strada Berariei, unde circulatia auto va fi inchisa pe tronsonul cuprins intre Calea Motilor si strada Plopilor, in vederea realizarii unor lucrari de modernizare a carosabilului si a trotuarelor. Restrictia de circulatie va fi valabila pina in data de 30 septembrie. Firma care se va ocupa de lucrari este Kiat Construct SRL, iar realibilitarea strazii Berariei face parte din programul "Modernizare 100 de strazi". O serie de alte restrictii au fost impuse recent si pe alte strazi din zona centrala a municipiului. Este vorba despre strada Gheorghe Sincai, care este inchisa circulatiei auto in perioada 4-12 septembrie, si despre tronsonul cuprins intre strazile Constantin Daicoviciu si Octavian Petrovici, unde circulatia este restrictionata temporar incepind din 9 septembrie.    M. O.

Campanie de vaccinare impotriva gripei porcine

Comitetul de coordonare si actiune in cazul gripei AH1N, intrunit ieri, a stabilit noi masuri pentru prevenirea infectarii cu noul virus gripal. Comitetul a decis stabilirea unor proceduri suplimentare de monitorizare, preventie si reactie in cazul imbolnavirilor cu AH1N1 in sistemul de invatamint. De asemenea, Romania va demara campania de vaccinare impotriva virusului AH1N1 la inceputul lunii decembrie, Institutul "Cantacuzino" urmind sa produca pina la sfirsitul anului un lot de aproximativ 5 milioane de doze, urmind ca de anul viitor sa produca cite un milion de doze pe luna.     Categoriile de populatie cu risc ridicat de imbolnavire care vor fi vaccinate cu prioritate sint cadrele medicale, personalul din cadrul serviciilor esentiale, copiii din sistemul de invatamint si gravidele. Numarul cazurilor de îmbolnavire cu virusul gripal AH1N1, confirmate pe teritoriul României, a ajuns la un total de 307.

Comuna Feleacu, asteptata inapoi in Zona Metropolitana

Foto Andrei GadaleanChinteniul a gazduit prima intilnire a membrilor Zonei Metropolitane in afara ClujuluiPe linga reprezentantii tuturor comunelor membre ale ZMC, la intilnire au fost prezenti primarul Clujului, Sorin Apostu, viceprimarul Laszlo Attila, prefectul Florin Stamatian si subprefectul Vasile Cozma, unicul absent fiind presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise.     "Astazi inauguram practic aceasta sala, pentru ca este prima intilnire care se desfasoara aici. Speram ca la inaugurarea oficiala, care va avea loc in curind sa fie prezenti si primarul Sorin Apostu, prefectul Florin Stamatian si presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise", a spus la inceputul lucrarilor Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni si gazda evenimentului.     Primarul Sorin Apostu le-a explicat celor prezenti care este stadiul hotaririlor de Consiliu Local prin care fiecare localitate membra a ZMC adopta Planul Integrat de Dezvoltare (PID) al asociatiei. Pina in prezent, doar 7 comune au votat PID-ul, urmind ca restul sa faca acelasi lucru pina la finele acestei luni, cind a fost programata intrunirea Adunarii Generale a ZMC.     "Mi s-a parut corect ca toti colegii mei sa cunoasca oportunitatile Planului de Dezvoltare fara a avea pretentia ca acesta le va rezolva toate problemele. O comunitate nu se construieste pe planuri de scurta durata, ci pe unele medii si lungi. Nu ne vom opri la perioada de 3 ani pe care se intinde Axa 1 de finantare europeana", a explicat primarul Clujului.    Prefectul, suparat pe comuna FeleacuLa rindul sau, prefectul Florin Stamatian a facut apel la comunicare si solidaritate, dar s-a declarat dezamagit de decizia comunei Feleacu de a parasi Asociatia.     "Trebuie sa muncim enorm si sa-l eliminam pe «Ghita contra» pentru ca uitindu-te la interesul tau imediat strici jucaria la toata lumea. Eu i-as transmite primarului din Feleacu sa se gindeasca mai bine, pentru ca ar putea sa piarda foarte mult. Trebuie sa stie ca municipiul Cluj-Napoca se poate dezvolta si peste dealul Feleacului", a transmis prefectul.      "Asteptam cu drag comuna Feleacu inapoi in Asociatie, pentru ca sint sigur ca eventualele neintelegeri vor fi aplanate. Acelasi mesaj il am si pentru comuna Apahida, care si-a expus nemultumirile in presa. Eu nu am nici cea mai mica retinere in a ma deplasa pina la sediul Primariei de acolo si a discuta toate problemele, mai ales ca ar fi pacat ca o sincopa in comunicare sa duca la o retragere", a subliniat si primarul Sorin Apostu, apelul sau fiind bine primit de catre viceprimarul din Apahida, Grigore Fati.     Membrii ZMC au mai stabilit ca in cadrul Adunarii Generale din 30 septembrie se va discuta si primirea in Asociatie a comunelor Sinpaul si Savadisla. Primarita Chinteniului, Lucia Suciu, le-a pregatit invitatilor si o surpriza de final: un tort inscriptionat cu numele tuturor localitatior membre in ZMC.

Pe scurt

Vor lapte gratis pentru pensionariUn proiect de act normativ prin adoptarea caruia batrinii cu venituri mici vor putea primi saptaminal cite 1,5 litri de lapte a fost elaborat de catre conservatorii clujeni. Ei propun, astfel, extinderea programului "Laptele si cornul", doar pentru lapte, in cazul persoanelor de virsta a treia cu pensii de sub 700 de lei. "Asta se poate face prin emiterea unor bonuri in valoare de 2 lei, cu care pensionarii pot sa isi cumpere 1,5 litri de lapte pe saptamina de la supermarketuri. Bonurile pot fi date pensionarilor o data cu cupoanele de pensie", a explicat Calin Fargaciu, liderul PC Cluj. Fargaciu este si presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Bovine Cluj.    D. P.Accident mortal la CopaceniUn barbat a decedat ieri in localitatea Copaceni, dupa ce masina pe care o conducea a iesit de pe carosabil si s-a rasturnat in curtea unei gospodarii de pe marginea drumului. Potrivit politistilor sositi la fata locului, accidentul s-a produs pe fondul neadaptarii vitezei la conditiile de drum. Astfel, barbatul aflat la volanul masinii a incercat sa depaseasca un camion, insa a pierdut controlul directiei. Autoturismul a iesit de pe carosabil, a intrat intr-un sant, dupa care a fost proiectat in curtea unui imobil din localitate. In urma ranilor suferite, soferul si-a pierdut viata la scurt timp dupa incident, in vreme ce sotia lui, aflata pe scaunul din dreapta, a suferit rani serioase.    A. D.Copil de 8 luni agresat de tataPolitistii clujeni investigheaza cazul unui copil de 8 luni care a ajuns la Unitatea de Primire a Urgentelor  din cadrul Spitalului Clinic de Copii, suspectindu-l chiar pe tatal copilului de rele tratamente aplicate unui minor. Micutul prezenta urme de agresiune pe corp. Din verificarile oamenilor legii se pare ca in urma cu citeva zile tatal copilului i-a aplicat acestuia citeva lovituri in zona bratului drept. Micutul a fost tratat de catre medici, cei care au anuntat de altfel si autoritatile cu privire leziunile suferite de copil. Cazul se afla in continuare in cercetari.    A. D.

Tipuri de fraude informatice si unele masuri de prevenire

Dezvoltarea tehnologiei cibernetice si utilizarea pe scara larga a sistemelor informatice a adus dupa sine si o serie de riscuri. Dependenta din ce in ce mai accentuata a agentilor economici, a institutiilor publice si chiar a utilizatorilor individuali de sisteme informatice ce le gestioneaza in mare masura resursele face ca acestia sa fie tot mai vulnerabili la impactul pe care il poate avea criminalitatea informatica.     1. Fraudele la licitatii online - presupun oferirea spre vinzare de bunuri, prin intermediul site-urilor de licitatii online, bunuri care ulterior nu sint livrate sau neplata unor bunuri cumparate prin intermediul acelorasi site-uri. Aceste fraude sint cele mai numeroase si aduc prejudicii foarte mari, nu atit prin valoarea fiecarei tranzactii in parte, cit prin numarul foarte mare de tranzactii;    Masuri de prevenire:     * Cunoasteti cit se poate de bine cum functioneaza licitatiile prin Internet, care sint obligatiile dumneavoastra in calitate de cumparator si care sint obligatiile vinzatorului. Toate acestea, inainte de a incepe sa licitati pentru un produs.     * Aflati daca site-ul pe care tranzactionati ofera asigurare pentru produsele listate si pentru transport. Daca da, este de preferat sa platiti aceasta asigurare.     * Informati-va cit mai mult despre vinzator, mai ales daca nu dispuneti decit de adresa acestuia de e-mail. Evitati vinzatorii care nu furnizeaza date corecte.      * Examinati feedbackul vinzatorului oferit de alti cumparatori. Daca acesta are o istorie negativa de tranzactionare, nu faceti afaceri cu el.     * Aflati ce metoda de plata prefera vinzatorul si unde solicita plata. Evitati serviciile de transfer rapid de bani indiferent de masurile de protectie care vi se vor prezenta.     * Nu furnizati Codul Numeric Personal, seria si numarul de buletin, pasaport sau permis de conducere intrucit vinzatorul nu are nevoie de aceste informatii.     2. Fraudele cu carti de credit (furtul de identitate) - datele cardurilor sint folosite fraudulos pentru plata on-line a diferite bunuri si servicii, pe diferite site-uri care nu solicita elemente suplimentare de autentificare. In unele cazuri, crackerii reusesc sa lucreze la nivel "macro", spargind site-uri ce contin baze de date impresionante cu clientii de magazine, banci s.a.m.d. ce includ evident si detaliile cardurilor de credit/debit ale acestora.     Metode de prevenire:     * Nu oferiti niciodata informatiile de pe card daca site-ul nu foloseste o conexiune securizata si daca reputatia acestuia este indoielnica.     * Inainte de a utiliza site-ul, verificati ce software de securitate foloseste pentru a va asigura ca datele dumneavoastra sint protejate.     * Cardul dumneavoastra este personal. Informatiile dumneavoastra sint confidentiale. Nu oferiti aceste informatii nimanui decit dupa ce v-ati asigurat de securitatea tranzactiei.      3. Fraudele ce implica investitii     Infractorul trimite o oferta ce contine propuneri de investitii, solicitari de imprumuturi sau prezinta anumite servicii ce pot fi obtinute ca rezultat al unei investitii. Victimele care trimit bani in urma acestor e-mail-uri nu vor obtine niciodata serviciile sau bunurile promise de infractor.      Metode de prevenire:      * Nu investiti in nici o afacere, bazindu-va pe aparente. Nu investiti in nimic decit dupa ce sinteti absolut sigur si v-ati informat ca afacerea este legitima.     * Informati-va despre identitatea reala a celui care va propune o afacere prin Internet si asigurati-va ca persoana este de incredere. Orice detaliu este extrem de important. Nu investiti nimic daca aveti cel mai mic dubiu.     * Fiti extrem de atenti la propunerile de afaceri primite prin e-mail (sint extrem de cunoscute cazurile scrisorilor nigeriene). Fiti sceptici, cind persoane care se recomanda a fi oficiali straini va cer ajutorul in mutarea unor sume uriase de bani dintr-un cont in altul. Nu credeti in sumele mari promise care vi se vor cuveni daca ii ajutati. Nu oferiti nici o informatie referitoare la contul dumneavoastra.     4. Atacurile „phishing“ - constau in  crearea de pagini de Internet false, care imita paginile unor institutii publice sau companii private cunoscute. Urmatorul pas consta in trimiterea de mesaje email catre potentalii clienti ai institutiilor in cauza, cu scopul obtinerii de la acestia a unor date cu caracter confidential. Practic, sub un motiv plauzibil (ex. imbunatatirea sistemului de securitate, existenta unor tranzactii frauduloase etc.) sint solicitate titularului informatii confidentiale a caror divulgare permite apoi utilizarea instrumentelor in mod fraudulos. Uneori in continutul mesajelor sint introduse linkuri catre paginile false, alteori linkurile sint atasate mesajelor;     Metode de prevenire:     * Verificati in browser numele site-ului, pentru a observa diferenta fata de site-ul original al institutiei. Accesati site-ul original direct si nu prin link-ul fraudulos;     * Contactati banca sau institutia financiara pentru a verifica daca au transmis astfel de mesaje; in politica bancilor nu se practica astfel de procedee pentru solicitarea datelor confidentiale;     * Nu divulgati niciodata datele confidentiale despre conturile de card (numar de card, data expirarii, codul PIN);     5. Fraude prin intermediul serviciilor de tip escrow - constau in utilizarea unui serviciu de tip escrow, care sa intermedieze schimbul banilor si produsului, in scopul de a-i convinge pe ceilalti participanti la licitatiile online ca tranzactia este sigura. Se utilizeaza un serviciu escrow fals sau chiar unul legitim, dar care este compromis.     6. Modalitati de fraudare prin solicitarea de taxe     In aceasta schema de frauda, persoanei vizate i se solicita sa plateasca in avans o serie de taxe, urmind sa primeasca in schimb o suma importanta de bani sau anumite premii in obiecte. Aceste taxe sint prezentate, de obicei, ca taxe de procesare, taxe postale sau onorarii pentru realizarea unor acte notariale. Victima plateste aceste taxe si nu primeste nimic. Cel mai bun exemplu pentru acest tip de frauda sint „scrisorile nigeriene“, prin care victimei i se promiteau procente importante, in schimbul ajutorului dat pentru a transfera sume foarte mari de bani dintr-o tara straina.     7. Modalitati de fraudare cu cecuri false sau furate     Pentru a plati un anumit produs, infractorul utilizeaza un cec fals sau furat. De regula aceste cecuri sint emise pentru sume mai mari decit pretul de achizitie al produselor. Victimele acestei scheme de frauda primesc instructiuni sa depuna cecul la banca si sa trimita diferenta, de obicei prin wire transfer, intr-o tara straina. Deoarece este posibil ca bancile sa elibereze banii inainte ca cecul sa fie verificat, victima considera ca cecul este valid si trimite banii conform instructiunilor. O varianta foarte utilizata a acestei scheme implica achizitionarea de automobile listate ca fiind de vinzare pe diverse site-uri de Internet.     8. Permiterea  accesului  public la bazele de date pe calculator ce contin opere protejate - infractiune prin care se incalca drepturile de autor pentru anumite opere copiate ilegal - se realizeaza prin folosirea unor programe legale care permit accesul direct fie la anumite partitii ale hard-disck-ului ce contin opere protejate, fie accesul la o anumita opera protejata. Principalele programe folosite sint DCAA (Strong DCAA) si programele de tip „torrent“ si clientii .torrent.    DCAA (Direct Connect) este un serviciu de tip peer-to-peer, pentru file-sharing de fisiere. Acest serviciu este gestionat de catre un „hub“ de DCAA. Un hub de DCAA, poate fi asemuit cu un server de fisiere, diferenta fiind ca hub-ul nu tine fisierele efectiv, ci doar gestioneaza legaturile intre utilizatorii hub-ului.     Marele avantaj al unui hub de DCAA este faptul ca, o data negociat transferul de fisiere intre 2 utilizatori, hub-ul nu mai are nici un rol, cele doua calculatoare implicare in transfer comunicind direct intre ele, fara a mai fi intermediate de hub, de unde si denumirea serviciului: Direct Connect.    Torrent-ul este un mic fisier de descriere care contine numele fisierului original si marimea acestuia. Orice persoana care vrea sa descarce un fisier .torrent trebuie sa aiba mai intii fisierul de descriere si sa il deschida cu un client care recunoaste fisierele .torrent. Fisierul .torrent ii spune clientului adresa serverului central de tracking, care la rindu-i mentine o lista de utilizatori care descarca acel fisier si care este nivelul de disponibilitate a fiecarui fragment. Pentru fiecare sursa disponibila clientul verifica blocurile de date de care are nevoie. Dupa ce descarca un bloc de date el verifica integritatea acelui bloc comparind semnatura sa digitala (obtinuta printr-o metoda criptografica) cu cea furnizata de catre server. Daca fragmentul este validat, el este adaugat in lista de blocuri de date disponibile pentru partajarea cu ceilalti utilizatori.    Principala concluzie care reiese din cele prezentate este ca, in prezent, infractiunile informatice pot fi comise in zilele noastre virtual, de orice persoana si pot atinge virtual, toate persoanele.