monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Prefectura se judeca pentru Vointa

  Prefectul Sibiului, Constantin Trihenea a dovedit ca se poate tine de cuvant. Amenintarea cu instanta, adresata Consiliului Local Sibiu, nu a fost doar o vorba in vant. Prefectura a atacat in contencios administrativ hotararea Consiliului Local de vanzare a bazei sportive Vointa. Nu se stie, insa data la care a fost inaintat actul oficial, deoarece reprezentantii Prefecturii Sibiu nu au facut publica aceasta informatie. Sunt asigurari, insa, ca actul a fost dat inainte de expirarea termenului legal in care se putea face acest demers. „Prefectura a atacat in contencios administrativ, la Tribunalul Sibiu, HCL 262/2009, cu privire la baza sportiva Vointa, in termenul prevazut de lege", a precizat, scurt, Dorin Teodorescu, purtatorul de cuvant al Prefecturii Sibiu. Hotarare ilegala „Concluzia este ca intreaga baza sportiva trebuie sa ramana in domeniul public, ea neputand fi instrainata. In consecinta, institutia noastra nu poate da avizul de legalitate asupra Hotararii 262/30.07.2009", declara prefectul Constantin Trihenea, in urma cu aproape o luna. Invocand Legea 69/2000, acesta preciza, la acea data, ca „schimbarea destinatiei sau desfiintarea unor baze sportive apartinand domeniului public ori privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotararea Guvernului si cu construirea prealabila a altor baze sportive similare celor desfiintate".

Furt din benzinarie

  Un bucurestean a plecat din Sibiu cu un dosar penal dupa ce a furat o sticla cu whiskey dintr-o benzinarie. Incidentul s-a petrecut ieri dimineata, in jurul orei 2.30. Barbatul a intrat intr-o benzinarie de pe Soseaua Alba Iulia, a luat o sticla de whiskey, apoi a urcat in masina si s-a facut nevazut. Ghinionul lui a fost ca vanzatorul i-a retinut numarul de inmatriculare al masinii si a sunat imediat la Politie. La numai cinci minute dupa ce a plecat de la benzinarie, autoturismul suspectului a fost oprit de un echipaj de Politie. Tanarul, in varsta de 23 de ani, este acum cercetat pentru furt calificat. Sticla de bautura, in valoare de 80 de lei, a fost recuperata si restituita magazinului. 

Magistrala de apa a cedat din nou

Conducta de distributie DN 600, de 60 de centimetrii diametru, ce pleca de la Uzina Dumbrava si deservea partea cuprinsa intre strada Bieltz si zona Industriala Vest s-a spart ieri in cartierul Turnisor si a lasat sibienii din zona fara apa toata ziua. „Este o conducta veche de mai bine de 45 de ani din azbociment si s-a deplasat un segment din conducta", a explicat purtatorul de cuvant de la SC Apa Canal SA, Thomas Roth. O echipa de opt oameni cu un excavator si aparate de sudura s-au chinuit mai bine de zece ore sa repuna in functiune magistrala de apa. Avaria s-a produs in capatul strazii Preot Baca, in jurul orei 10 dimineata, iar muncitorii au reusit sa remedieze problema de abia seara, in jurul orei 22. Pentru a repara conducta, angajatii SC Apa Canal SA au trebuit sa izoleze cu un manson de otel, locul unde s-a spart magistrala. Desi magistrala este 1.000 de sibieni fara apa Thomas Roth sustine ca, in ciuda avariei, nu au fost afectati de lipsa apei prea multi sibieni.  „E o zona de case in care nu sunt prea multi locuitori, unde nu siu daca sunt 1.000 de oameni, pentru ca unii nu sunt acasa, iar altii sunt plecati pe la servici", incearca sa convinga purtatorul de cuvant. Acesta a dat asigurari si ca pe intreaga durata a zilei SC Apa Canal a pus la dispozitia locuitorilor din Turnisor o cinsterna cu apa. „Cinsterna care a fost la Piata Iancu de Hunedoara,si are o capacitate de 10.000 de litri de apa, iar daca au fost solicitari s-a mers si la domiciliul oamenilor in varsta", spune Roth. Istoria se repeta Nu este pentru prima data cand au fost inregistrare avarii la magistrala DN 600. Din pacate, reprezentantii Apa Canal merg pe ideea „ce se strica, se repara". „A mai fost sparta magistrala DN 600 si saptamana trecuta, tot din cauza unei defectiuni la imbinarea unor doua segmente de la conduca", spune Thomas Roth. Astfel in Turnisor localnicii au ramas fara apa si sambata, de dimineata pana sera, iar duminica la fel. Ieri, aceeasi conducta s-a spart din nou. Reprezentantii Apa Canal nu au putut preciza cauzele care au dus la avarierea conductei. „Motivele pot fi multe, infiltrati de apa, alunecari de teren sau materialul de azbociment vechi de 45 de ani, din care este facuta conducta",  continua Roth.      Sperante la fonduri europene  In momentul de fata, „Apa-Canal" este in plina transformare in cadrul procesului de regionalizare a serviciilor, devenind operator pentru 20 de localitati din judetul Sibiu si municipiul Fagaras. Acest lucru va duce la o crestere a capacitatii de absortie a fondurilor europene. De altfel, 93 de milioane de euro urmeaza sa fie investiti in constructii, reabilitari si extinderi de retele si capacitati de productie. Sibienii nu pot decat sa spere ca aceste 93 de milioane de euro vor ajunge ca mai curand in conturile societatii, si ca vor fi folositi pentru a se inlocui cat mai repede vechile conducte care cedeaza zilnic. 

Sosea de 6 milioane de euro

  Cei 5 kilometri ai soselei care traverseaza Agnita vor fi reabilitati si modernizati cu 6 milioane de euro, pana la sfarsitul lui 2011. Simion Cretu, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala ADR Centru, spune ca acesta este cel mai mare buget din Romania pentru o reabilitare de drum prin Programul Operational Regional. Finantarea de 6 milioane de euro reprezinta intregul buget al orasului Agnita pe patru ani. Contractul de finantare a lucrarii a fost semnat ieri, de catre Simion Cretu si primarul orasului, Radu Marius Curcean. Conform proiectului, se va reface intreaga structura a arterei principale, astfel incat aceasta sa poata suporta cresterea traficului odata cu finalizarea lucrarilor la cele doua autostrazi care traverseaza judetul. Proiectul prevede si construirea de trotuare si amenajarea unor piste pentru biciclisti, marcate si semnalizate corespunzator. 

Show de aeromodelism

  Campionatul European de Aeromodele Electrice clasa F5B a debutat cu dreptul, astazi, in Cisnadie, pe Aerodromul Magura. Concurentii vor face, de astazi si pana pe 11 septembrie, un adevarat show, atat pe placul cunoscatorilor din domeniul aeromodelismului, cat si al simplilor vizitatori interesati de acest sport european. Evenimentul, organizat de Federatia Aeronautica Internationala, Ministerul Tineretului si Sportului, Federatia Romana de Modelism si Aerodromul Magura Cisnadie, reuneste participanti din sase tari europene cu traditie in aeromodelism si garanteaza publicului un spectacol inedit. Vor fi prezente echipe profesioniste din Austria, Danemarca, Elvetia, Italia, Polonia si Rusia. Sport gustat de sibieni In cadrul evenimentului vor avea loc, in fiecare zi, probe de concurs, intre orele 9 si 13, respectiv 14 si 18, iar decernarea premiilor va avea loc pe 11 septembrie, cu incepere de la ora 18. „Acesta este un sport cu o traditie indelungata in Romania si cu un numar deosebit de mare de pasionati in judetul Sibiu. Aeromodelismul ii incanta si atrage mereu chiar si pe cei care sunt martorii unei manifestari de gen pentru prima oara, prin ingeniozitatea construirii micilor aparate si prin spectaculozitatea probelor", afirma Alexandra Ioana Pescaru, director de marketing al Aerodromului Magura. 

Caracatita Romgaz

Din birourile Romgaz SA Medias sunt dirijate zeci de milioane de euro catre firmele apropiate lui Florin Muntean si Marcel Piteiu.Firme strategice Valer Crisan si Mircea Muresan sunt asociati, fiecare cu 33%, in firma TRASERV MED SA. Valer Crisan, mana dreapta a lui Florin Muntean, este administratorul societatii BAT Medias (actionar principal - Florin Muntean, cu 66% din actiuni) si la ROMED SRL (unic actionar - Florin Muntean, cu 100%). Mircea Muresan este actionar la ALLSTAR Prod SRL, SC Drumuri si Poduri Mures, SC Muri Benz Oil SRL, Aliat SRL, Texmur SRL, Montaj Construct SRL, Transerv Med SRL, Matep SRL. 61 de licitatii castigate Societatile controlate de Mircea Muresan au castigat nu mai putin de 61 de licitatii organizate de Romgaz in perioada 2001-2007. Conform contractelor incheiate cu SNGN Romgaz SA, au livrat societatii cu capital integral de stat echipamente pentru sonde, masini de teren si combustibil in valoare de 26 de milioane de lei. In ianuarie 2009, BAT Medias, societate controlata de Florin Muntean, a incheiat un contract, in urma unei licitatii, de furnizare servicii de transport persoane si marfuri cu sofer, in valoare de 7.500.000 de lei, fara TVA, adica 2,125 milioane de euro (cu TVA inclus). Asta in conditiile in care Romgazul detine un parc impresionant de autoturisme si camioane noi, parcate in Targu Mures. Tot in ianuarie 2009, societatea ALSTAR PROD livreaza piese pentru utilaje de sonde de extractie in valoare de 4.486.831 de lei, adica peste 1 milion de euro, catre Romgaz, iar SC Muri Benz Oil SRL, detinuta de acelasi Mircea Muresan, livreaza produse laminate plate din otel, bare si tije laminate la cald, in valoare de 89.655,9 lei, adica aproximativ 22.000 de euro. Muntean, actionar in Tunele SA Se pare ca afacerile pe care le deruleaza Florin Muntean in Medias nu-i sunt suficiente. De curand, mai precis in luna august 2009, acesta a devenit actionar cu 16% in celebra societate TUNELE SA, cu sediul in Brasov. Miza o constituie executarea silita a Societatii Feroviare de Turism - SC SFT CFR SA, subordonata Ministerului Transporturilor, pentru o datorie de peste 160 de miliarde de lei vechi. Procesul intentat de Tunele SA este mai vechi, dar pentru a avea sorti de izbanda a fost nevoie de o „piesa grea", care sa intervina pe langa Ministerul Transporturilor, asa incat acesta sa accepte „sa piarda" procesul. „Manevra" castigatoare a fost intrarea in TUNELE SA a lui Florin Muntean. Surse apropiate primarului din Brasov sustin ca, de fapt, interesele sunt ale ministrului Vasile Blaga, prieten intim al lui Florin Muntean. Despre culisele acestei afaceri, Monitorul de Sibiu va face dezvaluiri in numerele urmatoare. Averea lui Marcel Piteiu Directorul general al SNGN Romgaz SA are o avere impresionanta. Detine, impreuna cu sotia, doua case si doua apartamente in Medias, precum si un apartament in Bucuresti si o casa de vacanta in Sovata. Una dintre casele din Medias a fost primita drept mostenire, in 2004, iar cealalta, care are o suprafata de 516,8 mp, a fost construita in perioada 2004-2007. Cele doua apartamente din orasul de pe Tarnava Mare au fost cumparate in 2005, respectiv in 2006. Apartamentul din Bucuresti l-a dobandit in urma unui „schimb de locuinta". Marcel Piteiu sta foarte bine si la capitolul Terenuri. Detine nu mai putin de sapte terenuri, cumparate in perioada 2000 - 2007, in Medias, Sovata, Bazna si Bucuresti. Cel mai intins domeniu este in Bazna si masoara 25.000 de metri patrati. Directorul general al Romgaz este fan Mercedes. Are in garaj doua exemplare superbe: un Mercedes ML 350, fabricat in 2005, si un C 200, din 2007. Parcul auto al familiei Piteiu este intregit de un Chrysler din 2005, doua ATV-uri din 2006 si o remorca din 2006. Toate au fost cumparate. Dupa ce a investit miliarde in proprietatile imobiliare, lui Marcel Piteiu i-au mai ramas, totusi, bani si pentru „economii". Directorul general al Romgaz are 7 conturi grase in doua banci din Romania: BRD - 14.656 lei (din 2003), BRD - 441.337 lei (2005), BRD - 278 USD (2006), BRD - 202.170 euro (2006), BRD - 1.036 euro (2006), Banc Post - 40.000 euro (2006) si unul in strainatate, la Raiffeisen Austria - 28.000 euro (2007). Piteiu detine si actiuni in parti sociale la sase societati comerciale prospere: SC Dafora SA - 555.700 actiuni, SC Condmag SA - 50.000 actiuni, SIF Muntenia - 12.500 actiuni, SC Prospectiuni SA - 2.510 actiuni, SNGN Transgaz SA - 100 actiuni si Banca Carpatica SA - 1.082 actiuni. Pe langa acestea, directorul general al Romgaz SA mai este actionar la SC Meditera SRL - 90% si SC Multi Soft SRL - 45%. Pana in ianuarie 2009, detinea 50% din actiunile SC MATEP SRL- Tg. Mures. La capitolul Venituri, Marcel Piteiu a adunat multi bani in 2008, toti de la buget. De la SNGN Romgaz SA a incasat 122.703 lei (10.225 de lei pe luna), de la Petrogas Services, ca membru in consiliul de administratie, a primit 14.586 de lei, de la Consiliul Local Medias a luat 4.677 de lei, iar de la Camera Deputatilor 1.850 de lei. La randul ei, sotia lui Marcel Piteiu, angajata a Romgaz SA, a incasat un salariu anual de 43.652 de lei. Pe langa salarii si indemnizatii, Marcel Piteiu a castigat bani si din dividende: 15.700 de lei de la SC MATEP SRL si 285.629 de lei de la SC Meditera SRL. Declaratia de avere a lui Marcel Piteiu dateaza din 15 decembrie 2008, momentul incheierii mandatului de deputat din partea PD-L.    

Vinoteca Spaniola la Sibiu

Vinuri alese, uleiuri de masline de cea mai buna calitate, un intreg univers de arome si gusturi dintre cele mai rafinate. Toate le puteti gasi acum si la Sibiu. Luni s-a deschis in orasul de pe malurile Cibinului, Viniteca, prima Vinoteca Spaniola din Romania. Evenimentul a avut loc intr-un cadru select, la Restaurantul Hotelului Ramada. Au fost prezenti la eveniment, pe langa producatori si somelieri internationali de renume, si personalitati publice locale precum Grigore Popescu, directorul Directiei Generale a Finatelor Publice Sibiu, Ioan Avrigeanu si Florin Luca, din cadrul aceleiasi institutii, omul de afaceri Tiberiu Tant sau fostul consilier local Anca Sarghie. Invitatii au avut ocazia sa deguste vinuri din regiunile renumite ale Spaniei, alaturi de celebrul ulei spaniol, si la fel de renumitul „Jamon Iberico" taiat de „Maestrul charcutier" Eduard Prat. Vinuri alese „Viniteca" este amplasata pe strada Zaharia Boiu, la numarul 17, iar pe suprafata de aproximativ 70 de metri patrati sunt expuse peste 100 de sortimente de vin. Insa firma are acces, prin comanda, la peste 6.000 de marci de vin spaniol, printre care marci de mare prestigiu precum Pingus, Ermita, Dofi, marile vinuri din Rioja, Ribera de Duero, Priorat, Penedes si celelalte renumite regiuni viticole. In acelasi spatiu, clientii pot gasi si renumitul ulei de masline din Domeniul de origine Siurana. Acest ulei a obtinut locul unu pe plan mondial, ca fiind cel mai bun ulei - virgin extra, care este folosit si in prevenirea cancerului. Din respect pentru clienti „Viniteca" isi propune sa fie cu totul altfel decat alte vinoteci din Sibiu. „Noi vrem sa abordam cu totul altfel relatia cu clientii. Pentru inceput, le oferim vinuri suta la suta din struguri, vinuri naturale, de o calitate exceptionala. In plus, vrem sa oferim sortimente de vin pentru gusturile si buzunarele tuturor. Vinurile noastre vor avea preturi incepand cu 10 lei si pana la 600-700 de lei. Produsele noastre se adreseaza in primul rand clientilor rafinati, exclusivisti, de aceea avem si sortimente de vinuri care ajung chiar si la cateva mii de euro", spune Marius Osadci, managerul firmei „Viniteca". Evenimente internationale Vinoteca Spaniola care se va deschise in Sibiu isi propune sa desfasoare nu numai o activitate economica, ci si sa organizeze diferite evenimente, un veritabil schimb cultural intre Romania si Spania. „Printre viitoarele proiecte pe care le vom desfasura in «Viniteca» se numara si schimburile interculturale. Periodic, vom organiza diferite evenimente de degustare de vinuri, la care vor fi invitati somelieri cunoscuti, atat din tara, cat si din strainatate", continua Osadci. Vinul, esenta a vietii Vinul rosu previne aparitia cancerului. Marele merit apartine flavonoidelor, care avand un puternic efect antioxidant, anihileaza efectul nociv al radicalilor liberi. Alt component care se gaseste in vinul rosu este quercetin, care creste imunitatea organismului, previne aparitia cancerului si a bolilor de inima. Quercetina prelungeste viata celulelor cu 80%, stimuleaza miocardul, care in conditii de stres nu mai poate functiona la eficienta maxima. Vinul dilata vasele capilare si ajuta la prevenirea anginei pectorale si a formarii de cheaguri. In cantitati moderate, vinul poate fi consumat si in regimul de slabire pentru ca nu contine grasimi, colesterol sau fibre, fiind in acelasi timp furnizor de energie si un bun digestiv.    Uleiul de masline Folosit atat in alimentatie cat si in cosmetica, uleiul de masline este apreciat in mod deosebit si recunoscut ca un pretios ajutor al sanatatii si frumusetii. El contine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grasi nesaturati 85%, acizi grasi saturati 15%, trigliceride, clorofila etc. In general se foloseste uleiul curat, obtinut prin presare la rece, fiind unul dintre cele mai bune uleiuri de masa folosite in bucatarie. Fiind numit prietenul ficatului, uleiul de masline este un bun drenor hepatic si biliar, avand si efect laxativ. Fiind considerat ca un ulei al frumusetii, el face nu numai arterele mai suple dar si pielea mai stralucitoare. Uleiul de masline curata si inmoaie pielea, o hidrateaza si o regenereaza.

Pod supraevaluat

Banii pentru repararea podului feroviar din Carta vor intra in contul Regionalei Brasov.Prefectul cauta doar sa-si faca imagine, banii pentru podul feroviar de la Carta sunt extrem de multi, pe hartie, iar reparatia nu se va face la timp. Aceasta este parerea primarului din Carta, care se afla in postura de spectator, totusi implicat: podul se afla pe raza comunei sale, dar este administrat de Regionala de Calatori Brasov. Pentru Carta este important ca acest pod sa redevina functional, dar nu atat de important precum este pentru Regionala Brasov, care nu mai poate „trimite" niciun tren pe aceasta ruta. Pierde, deci, bani si credibilitate in fata clientilor. In tot acest scenariu, Prefectura Sibiu are un rol simbolic, in opinia edilului-sef din Carta, Cristin Magheru. Primarul opineaza ca prefectul a vizitat comuna zilele trecute doar de dragul „etichetei" sau pentru a-si face publicitate pozitiva in randul sibienilor. Mai mult, Magheru s-a aratat vexat de faptul ca Trihenea nici macar nu a calcat in Primaria Carta, pentru a purta discutii cu reprezentantii acesteia. „Eu nici nu eram in localitate, dar am stabilit cu viceprimarul ca il vom primi cum se cuvine. A fost asteptat, dar nici macar nu a intrat in Primarie. Suntem prea mici pentru a fi bagati in seama. Ce-l intereseaza pe Trihenea de administratia din Carta? Prefectura doar a vorbit cu Guvernul, cum ii este si datoria, altceva nu a facut. Banii pentru repararea podului nu trec nici pe la Prefectura, nici pe la Primaria Carta, ci se duc direct la Brasov", a explicat Magheru. Primarul e indignat Nu institutia diriguita de Magheru se va ocupa de reparatii, ceea ce nu inseamna ca primarul este, insa, strain de sumele vehiculate. Magheru vorbeste deschis despre banii promisi de Guvernul Romaniei pentru reparatia podului feroviar. Suma exorbitanta, de 2,5 milioane de euro, ar urma sa intre in contul Regionalei Brasov si sa fie folosita pentru consolidarea obiectivului distrus de ape. Magheru se indoieste, insa, ca toti acesti bani vor fi cheltuiti pentru repararea unui pod feroviar. Mai mult, edilul spune ca daca ar fi fost in subordinea Primariei Carta, podul ar fi putut fi refacut perfect si cu un sfert din suma promisa de guvernanti. „Nu am spus 2,5 milioane de lei, am spus 2,5 milioane de euro. Stiu, si prima suma ar fi fost mai mult decat suficienta, dar se pare ca banii vin in euro, nu in lei. Primaria il facea si cu un sfert din suma sau mai putin. Nu s-a confirmat inca suma, insa eu, din sursele mele, asa am aflat. Va dati seama ca este furtisag, cine stie cati bani intra in pod si cati pe langa sau la cine", a adaugat Cristin Magheru. Iarna amana lucrarile Dupa toate estimarile, podul nu va fi practicabil prea curand. Cel mai probabil, din primavara vor incepe lucrarile de refacere a pilonului afectat de capriciile vremii. „Inchiderea liniei va fi de lunga durata. Am dispus folosirea rutelor ocolitoare", a spus Gheorghe Radulescu, directorul CFR Calatori Brasov. Aceasta, in timp ce primarul din Carta este convins ca din cauza iernii care se apropie, lucrarile de reabilitare vor avea mult de suferit. Asa ca, pana la anul trenurile vor merge tot „pe ocolite", se pare. „Iarna, inghet, e clar. Nu poti turna beton, ca nu iti permite vremea. In concluzie, nu cred ca vom mai vedea trenuri prea curand pe aceasta ruta. Am inteles ca banii de la Guvern s-au dat, mai ramane avizul de la Ministerul Transporturilor, dar sigur vremea va incurca mult buna desfasurare a lucrarilor", este de parere Magheru.

Jina si Poiana mai au gropi neecologice

  Singurele gropi neecologice de gunoi care mai functioneaza in judetul Sibiu sunt cea din Jina si cea din Poiana Sibiului. Nu pentru mult timp, insa. Primarul comunei Jina da asigurari ca in maxim o saptamana, jinarii vor putea depozita ecologic resturile menajere. In ceea ce priveste depozitul neecologic din Poiana Sibiului, lucrurile sunt ceva mai complicate, procedurile urmand sa se intinda pe o perioada un pic mai lunga de timp. „Noi am carat 80 de masini mari de pamant pana acum si procedura este aproape gata. Speram ca intr-o saptamana sa fim si noi in rand cu celelalte primarii din judet. Oricum, ce am facut noi pana acum este de nota zece, comparativ cu ce se intampla la groapa de gunoi din Poiana Sibiului", spune Iancu Beschiu, primarul din Jina. Taxe mai mari Primarul Beschiu a invocat, in primul rand, distanta la care este situata comuna si zona abrupta unde este pozitionata groapa. Aceste impedimente au facut mult mai dificila interventia echipelor care s-au ocupat direct de inchiderea gropii neconforme. In plus, edilul-sef din Jina a marturisit ca, tot din cauza pozitionarii comunei, localnicii au platit mereu o taxa mai mare, comparativ cu cei din alte comune. Si acum, cand gunoiul va merge catre groapa ecologica de la Cristian, fiecare jinar in parte va achita o taxa pentru gunoi cu un leu mai mare fata de cea platita de cei din comunele invecinate. „Cum suntem pozitionati departe de Cristian, vom achita taxe mai mari pentru gunoi. Daca un localnic din Saliste sau Tilisca plateste 4,5 lei pe luna pentru gunoi, un cetatean din Jina plateste 5,5 lei lunar. Distanta costa", a mai aratat Iancu Beschiu. Verificati de APM In Jina si Poiana se lucreaza inca la inchiderea gropilor neconforme, in timp ce Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Sibiu monitorizeaza atent lucrarile in desfasurare. Aceasta, dupa ce s-a asigurat ca celelalte gropi neecologice din judet sunt de domeniul trecutului. „In urma verificarilor efectuate, s-a constatat ca au fost inchise majoritatea depozitelor de deseuri din mediul rural, autoritatile intelegand importanta respectarii angajamentelor asumate de catre Romania, prin Tratatul de Aderare. Exceptie au facut depozitele neconforme ce deservesc localitatile Poiana Sibiului si Jina", a declarat Bogdan Trif, directorul APM Sibiu.   Iancu Beschiu, primarul comunei Jina„Poate cei de la Mediu au impresia ca noi nu vrem sa terminam mai repede, dar nu este atat de usor. Sunt multi bani pe care Primaria i-a cheltuit si inca ii cheltuieste pentru inchiderea gropii, iar acum ne aflam chiar pe ultima suta de metri cu lucrarile".    

Inca un test!

Jucatorii lui Lucescu Junior spera la o victorie pe teren propriu, in fata AustrieiDupa ce in meciul tur de la Klagenfurt, oras infratit cu Sibiul, Romania condusa atunci de pe margine de Victor Piturca a pierdut cu 1-2, dar timp de 45 de secunde a fost in avantaj pe tabela gratie superbului gol marcat de Tanase, tricolorii spera sa spele un pic din imaginea care s-a cladit in aceste preliminarii. Trei puncte ar fi vitale pentru elevii lui Lucescu in economia grupei. Calificarea la baraj este in proportie de 99,9 la suta compromisa, calculele victorioase pentru noi sunt de domeniul fantasticului. Asa ca, trebuie sa obtinem 9 puncte din confruntarea cu Austria, din aceasta seara, cu Serbia la Belgrad pe 10 octombrie, urmand ca grupa sa se incheie pe data de 14 octombrie pe teren propriu in fata celor de la Feroe. Franta, principala candidata la locul doi ar trebui sa scoata un punct din 9 cu exact aceleasi echipe cu care vom juca si noi. De cealalta parte, austriecii spera intr-o victorie care le-ar mai tine in viata sperantele pentru turneul final din vara anului viitor si spun ca vor sa repete figura din primavara.  Schimbari in primul „11" Lucescu vrea sa schimbe infatisarea in teren a celor 11 titularii. Astfel ca fata de meciul de la Paris vor surveni, se pare, cateva modificari. In aparare Goian ii va lua locul lui Radoi, iar Sapunaru lui Maftei. In linia mediana cel mai dorit mijlocas din liga I jucatorul Brasovului Mihai Roman il va inlocui pe Mara pe banda dreapta. Adrian Cristea va evolua pe postul lui Nicu pentru ca in atac doar Gigel Bucur este posibil sa il substituie pe cel care a ratat cea mai mare ocazie a Romaniei din meciul de sambata , Surdu.     Gazon defectuos Starea gazonului de la stadionul din bulevardul Ghencea este deplorabila si se pare ca au revenit aceleasi probleme pe seama carora s-au pus insuccesele din precedentele campanii de calificare, amintindu-ne aici de nisipul de pe „Lia Manoliu" din martie 2003 cand am pierdut 2-5 cu Danemarca si de noroiul de pe Ghencea din noiembrie 2001, meciul retur cu Slovenia incheiat cu scorul de 1-1, cand am ratat calificarea la Campionatul Mondial din Coreea de Sud si Japonia din 2002. Oficialii nationalei se contrazic insa pe tema starii gazonului spunand ba ca este in conditii optime, ba ca arata mai rau decat saptamana trecuta. Chiar si cu un covor de iarba de slaba calitate, echipa a aratat sub bagheta lui Lucescu Junior, ca poate juca fotbal si ca isi doreste mult sa obtina performante care sa scoata din nou suporterii in strada asa cum a facut Generatia de Aur ani de-a randul, in perioada turneelor finale din 1990, 1994, 1998 si 2000. Clasamentul grupei Serbia conduce grupa cu 18 puncte acumulate dupa sapte meciuri iar daca astazi invinge Franta acasa si-a asigurat biletele pentru Africa de Sud alaturi de Danemarca, Spania, Anglia si Olanda. Pe locul doi se situeaza baietii antrenati de Raymond Domenech, contablilizand 14 puncte din 7 meciuri. Locurile trei, patru si cinci sunt ocupate in ordine de Austria 10 puncte Lituania, 9 iar Romania 8. Ultima clasata nu a creeat nici o surpriza in economia clasamentului grupei realizand doar un egal, si pare o victima sigura in fata Lituaniei.

Monica Niculescu, eliminata

 Romania a ramas fara reprezentanti la seniori la US Open, al patrulea si ultimul turneu de Grand Slam al anului. Monica Niculescu a parasit si ea turneul, dupa ce a fost eliminata in optimi la dublu, unde a facut pereche cu americanca Vania King. Favoritele numarul 12, Niculescu si King au fost invinse de perechea spaniola Nuria Llagostera / Maria Jose Martinez, cap de serie numarul 6, cu scorul de 6-3, 4-6, 6-2. Pentru ca au ajuns pana in optimi, romanca si partenera sa vor incasa un cec in valoare de 25.000 de dolari. 

Bareme mai mari pentru arbitrii

 Presedintele CCA, Vasile Avram, a declara ca a facut o cerere scrisa catre Federatia Romana de Fotbal prin care solicita cresterea baremului arbitrilor din ligile inferioare incepand chiar din aceasta toamna. „Am facut cerere catre federatie pentru ca baremurile arbitrilor din esaloanele inferioare sa fie marite. Toata lumea ii acuza ca sunt corupti si asa mai departe, dar situatia e foarte dificila. Ce sa faca arbitrii de la Liga a III-a atunci cand primesc 3 milioane de lei vechi, din care trebuie sa isi plateasca si cheltuielile de deplasare? Trebuie sa ii fidelizam cumva, nu ar putea trai numai din baremul primit. In acest moment, arbitrajul nu reprezinta o atractie pentru cei care vor sa inceapa o astfel de meserie", a spus Avram. Conform deciziei Comitetului Executiv al FRF din vara, indemnizatiile arbitrilor pentru editia 2009-2010 la Liga a II-a la un meci sunt de 952 de lei pentru un central, 767 de lei pentru un un asistent si 656 de lei fiecarui observator.  

Iuliu Muresan se simte atacat

  Presedintele lui CFR Cluj, Iuliu Muresan, a declarat ca atacurile impotriva selectionerului sunt nefondate si interesate, din cauza ca Razvan a facut o schimbare care-i deranjeaza pe unii presedinti de cluburi. CFR Cluj a avut un singur fotbalist selectionat pentru dubla cu Franta si Austria, Bogdan Mara, care a fost si el o tinta criticilor, atat pentru Gigi Becali, cat si pentru Marian Iancu". „Se stie ca acum nu mai e ca inainte si pe unii ii deranjeaza", a spust presedintele ardelenilor, Iuliu Muresan. „Nu e corect sa ataci dupa trei partide cu rezultate bune, cu jucatori mult sub nivelul Frantei. Trebuie sa-i dam timp sa-si puna proiectul in practica, a inceput bine", i-a mai luat acesta apararea lui Razvan Lucescu, cu care ar mai avea rabdare cel putin doi ani de acum inainte: „O analiza s-ar putea face abia mai tarziu, la finalul campaniei urmatoare de calificare la europene".    

Mai putini bani pentru deputati

 Conducerea Camerei Deputatilor a aprobat reducerea bugetului institutiei cu aproape 7,5 milioane de lei. Taierea a fost stabilita de guvern prin ordonanta de rectificare bugetara aprobata la sfarsitul lunii trecute. Conducerea Camerei a redus in principal cheltuielile cu personalul: 5,9 milioane de lei. Bani sunt economisiti in buna masura prin taierea unor sume alocate pentru plata sporurilor de vechime, a premiilor sau a primelor de vacanta care erau prevazute pentru cateva zeci de posturi neocupate. Inca 1,2 milioane de lei s-au economisit prin taierea de pe lista a unor achizitii care urmau sa fie facute. Este vorba de masini, echipamente, aparatura birotica, instalatie mobila de udare, copiatoare, aparat foto digital sau televizoare. Deputatii au mai taiat inca aproape 550.000 de lei din suma alocata pentru investitii in parcajul subteran de la Parlament. 

Stanisoara, audiat in Parlament

  Ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, a fost audiat in Parlament, in legatura cu afacerile cu armament in care a fost implicat Mircea Basescu, fratele presedintelui Romaniei. La finalul audierilor, senatorul liberal Teodor Melescanu a anuntat ca vor extinde audierile si la Ministerul de Interne si la cel al Economiei. Ministrul Stanisoara a raspuns intrebarilor parlamentarilor in cazul firmei de consultanta militara in care a fost implicat si fratele presedintelui, Mircea Basescu. „S-au ridicat foarte multe probleme aparute in presa despre operatii care au existat pe teritoriul Romaniei si ingrijorarea senatorilor si deputatilor fata de modul in care mii de tone de munitie periculoasa a putut sa se plimbe pe teritoriul Romaniei si au putut eventual sa fie utilizate in alte scopuri decat cele pentru care fusesera aduse", a spus Melescanu.   

Emil Boc vrea "reforma statului"

Premierul Emil Boc a declarat ca doreste sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului pentru a realiza ?reforma statului".„Aceasta guvernare a plecat la drum pe baza Parteneriatului pentru Romania, mai ales cu scopul de a gestiona bine criza. Iata ca nu avem o rata mare a somajului, am pastrat cota unica la acelasi nivel. Al doilea obiectiv al acestei coalitii era reforma statului", aceasta este explicatia data de Emil Boc intrebat ce inseamna reforma statului despre care a vorbit.  „Am observat ca fara sa apas pe aceasta pedala, procedura angajarii raspunderii, nu se poate intampla nimic. Risc sa treaca un an si sa am acelasi stadiu al reformei statului. Prima masura a fost interzicerea cumulului si salariu, prin oridonanta de urgenta. CCR a considerat ca orice ordonanta care afecteaza un drept este neconstitutionala", a declarat Boc a carui concluzie este ca, daca nu se implica Guvernul in mod direct, reforma statului nu poate fi facuta. Parlamentul nu are vointa „Cei care doresc sa facem treaba in aceasta tara vor fi alaturi de mine. Cei care se opun, nu vor mai fi alaturi de mine. Nu fac niciun joc politic. Am ajuns la conluzia ca nu exista vointa in Parlament pentru a trece aceste proiecte de legi. Vreau sa stiti ca nimic din ceea ce fac nu este in afara Constitutiei", a mai adaugat Boc. „Noi am decis in 2 septembrie, in Guvern, ca ne asumam raspunderea pe trei legi. Astazi s-a stabilit ca pe 15 septembrie sa mergem in fata Parlamentului. In acest timp, parlamentarii pot depune amendamente si daca ele sunt in acord cu Pactul National pentru Educatie, vor fi pastrate in lege. Ori trece legea si Guvernul ramane, ori nu trece legea si Guvernul pleaca acasa", a spus premierul care a marturisit ca a venit cu buna-credinta la conducerea Executivului asa cum era cazul si la Primaria Cluj, altfel isi va depune mandatul. „Lucrurile trebuie facute. Suntem in ceasul al doisprezecelea. Asta daca vrem ca Romania sa arate ca o tara europeana", a mai spus Emil Boc. Romania, in „operatie pe cord deschis" Emil Boc a vorbit si despre aplicarea legii salarizarii unice in cazul magistratilor: „La justitie am tinut cont doar de interesul public si de interesul statului. Am gasit formula prin care nu li se diminueaza din drepturile pe care le au in momentul de fata. Odata cu intrarea legii in vigoare, magistratii nu pierd din veniturile salariale. Am obtinut o crestere mai mare la profesori, la oamenii cu studii superioare". Oamenii au bun-simt si inteleg ca trebuie facuta reforma statului. „Noi spunem ca trebuie sa facem aceste reforme pentru ca ne cere FMI sau CE, ci pentru ca este nevoie de reforma statului care va presupune ajustari de personal. Acum lucram pe cord deschis. Pacientul e pe masa si taiem acolo unde nu functioneaza un organ. Acum e vremea deciziilor", a precizat Boc. Intrebat daca a vrut sa remanieze pe unii ministri, Boc a spus ca schimbarile ministrilor se fac atunci cand premierul apreciaza ca un ministru nu actioneaza asa cum trebuie. 

Revistele glossy, fara vedete

  Sedinta de sumar in redactia unei reviste glossy. Punctul culminant: „Pe cine punem pe coperta?". Liniste...si episodul se repeta tot mai des. Daca anii trecuti zambetul Andreei Marin pe o coperta lucioasa asigura vanzari peste medie, acum revistele se confrunta cu insuficienta popularitate a noii generatii de vedete, combinata cu saturarea generata de „vechea garda". Situatia este agravata de reducerea cheltuielilor dedicate achizitiei de reviste si de aglomeratia de titluri. „Revistele glossy se afla in situatia in care nu stiu pe cine sa mai puna pe coperta. Noile figuri nu sunt suficient de cunoscute ca sa vanda mult, iar vechile au fost atat de mult exploatate incat s-a saturat toata lumea", descrie pe scurt dilema revistelor Cristina Bazavan, redactor-sef al lunarului glossy Tabu. Vedete pe Internet Aceasta coreleaza situatia din prezent de schimbul de generatii de vedete, piata aflandu-se intr-un moment similar celui de la inceputul anilor ‘90, cand noile staruri din muzica si televiziune luptau cu miza umplerii stadioanelor de catre reprezentantii vechii generatii. „Pentru ca tinerii nu-si mai iau informatiile de la TV sau din presa si pentru ca internetul e sursa lor principala de distractie si informatie, noile vedetele sunt cele de care te lovesti pe net. Noua vedeta nu va mai avea miza umplerii unui stadion, nici a Salii Palatului, va umple un club cu spectatori platitori", a explicat redactorul-sef al Tabu. Citeste mai mult in Business Standard.

Carburanta mai ieftini

 Carburantii de la statiile Petrom sunt mai ieftini, de luni, cu 3 bani pe litru. Compania a decis sa scada preturile, ca urmare a evolutiei cotatiilor internationale la produsele petroliere. Astfel, un litru de benzina Premium 95 costa acum 3,74 lei, iar TOP Premium 99, se vinde cu 4,11 lei. Motorina Euro Diesel se vinde la pompele Petrom cu 3,48 lei, iar Top Euro Diesel 5, cu 3,64 lei. Ultima modificare a preturilor la carburanti facuta de Petrom a avut loc pe 3 septembrie, cand motorina s-a ieftinit cu 3 bani pe litru.  

Statul, obligat la economii

 Statul trebuie sa faca economii de 15,5% lunar in ceea ce priveste cheltuielile cu angajatii. Concedii fara plata, reduceri de program si de salarii, limite pentru cumulul pensiei cu salariul. Potrivit pachetului de masuri anticriza pentru care guvernul isi va asuma raspunderea, lunar se vor face reduceri cu 15,5% a cheltuielilor de personal. Bugetarii vor fi trimisi in concediu fara plata- nu mai mult de zece zile lucratoare. O alta solutie - reducerea programului de lucru. In ambele cazuri, este nevoie de acordul angajatului. Daca acesta refuza, atunci angajatorul are liberatatea de a decide sa acorde cel mult patru zile fara plata si sa micsoreze salariu, dar nu cu mai mult de 15,5%. Zilele libere fara plata nu afecteaza concediile de odihna si vechimea in munca.   

Randamentele la depozite in scadere

 Dobanzile la depozite isi vor continua tendinta de scadere si ar trebui sa ajunga, pana la finele acestui an, la niveluri mai mici decat cel al dobanzii de politica monetara, potrivit analistilor consultati de Business Standard. Acestia spun ca trendul de scadere se va mentine, insa castigurile raman atractive, in conditiile in care cele mai multe se situeaza in prezent peste dobanda de politica monetara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus in august dobanda-cheie de la 9% la 8,5% pe an, in conformitate cu asteptarile, insa a surprins piata prin scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 30%, ceea ce va pune la dispozitia bancilor noi lichiditati.  

Angajatori pesimisti

  Firmele din Romania au perspectivele cele mai sumbre cu privire la ritmul angajarilor in trimestrul IV din 2009, dintr-un total de 35 de tari participante la studiul firmei americane Manpower. Procentajul companiilor romanesti care intentioneaza sa-si creasca numarul de angajati in trimestrul viitor este de 14%, in timp ce 25% se asteapta la descresteri de personal. Astfel, previziunea neta de angajare, calculata ca diferenta dintre cele doua procentaje, este de -11%, situatie care plaseaza Romania pe ultimul loc in lume, urmata de Spania si Irlanda, cu -8%. In urma cu doar un an si jumatate, angajatorii romani se aflau la celalalt antipod al clasamentului Manpower, Romania fiind tara in care firmele anuntau cea mai mare expansiune de personal la nivel mondial. In T4 2009, pe primele locuri in topul optimismului se situeaza India (A25%), Brazilia (A21%) si Columbia (A13%).   

Ordonanta tergiversata

Senatorii nu au reusit sa intruneasca numarul de voturi necesare pentru aprobarea OUG privind programul "Prima Casa"Desi raportul comisie sesizate in fond a obtinut 72 voturi pentru, 19 impotriva si 7 abtineri si a fost aprobat, proiectul de lege de aprobare a ordonantei a intrunit doar 67 de voturi in favoare, 9 abtineri si 20 impotriva. Astfel, senatorii au votat proiectul de lege pentru respingere a ordonantei, dar nici acesta nu a primit numarul necesar de voturi. In aceste conditii presedintele Senatului, Mircea Geoana a anuntat ca votul privind acest proiect „va trebui reluat intr-un proxim plen al Senatului". Discutii inutile Secretarul de stat din ministerul pentru IMM-uri, Maria Parcalabescu, a afirmat miercuri, in fata senatorilor ca in programul „Prima Casa" au fost semnate 753 de contracte de finantare, Senatul urmand sa dea votul asupra OUG privind acest program pe 7 septembrie. In cadrul dezbaterilor asupra Ordonantei de Urgenta care a initiat programul „Prima Casa", senatorul PSD, Daea Petre, l-a intrebat pe reprezentantul Guvernului, secretarul de stat din ministerul IMM-urilor Maria Parcalabescu care sunt rezultatele programului dupa 3 luni de la lansare. „Are deja 90 de zile de viata implinite maine (joi, n.r.), cate dosare, cate case, cati beneficiari avem dupa acest timp?", a intrebat Daea. „As putea spune ca numai dupa 3 luni proiectul s-a dovedit a fi un succes pentru ca avem 1.756 de cereri aprobate, in valoare totala de 75.615.000 (fara sa mentioneze moneda, n.red.) si sunt 753 de contracte semnate deja de finantare", a raspuns Parcalabescu. De asemenea, ea a mai precizat ca sunt pana acum „68 de promisiuni de garantare, ceea ce inseamna ca avem 68 de dosare deja pentru constructii viitoare". Mici schimbari Senatorii au adoptat un amendament propus de senatorii Cseke Attila (UDMR), Toni Grebla (PSD) si Iulian Urban (PD-L) prin care se solicita ca cei care beneficiaza de programul Prima Casa sa nu detina vreo proprietate o locuinta „dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante", fata de forma initiala in care se cerea ca beneficiarii sa nu detina in proprietate o locuinta „la data intrarii in vigoare" a actului normativ. Multe cereri Premierul Emil Boc a anuntat, pe 28 august, ca zilnic se depun peste 100 de cereri pentru programul „Prima Casa", fiind stranse 1.503 cereri, dintre care 1.263 solutionate, si ca se cauta solutii pentru grabirea procedurilor de aprobare a solicitarilor si incurajarea constructiei de la zero a caselor. Premierul Emil Boc s-a intalnit atunci cu Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, pentru a discuta stadiul in care se afla programul „Prima Casa" si posibilitatile de eficientizare a derularii acestuia

Cheltuieli mari pentri cu salariile

  Datele Institutului National de Statistica arata ca angajatorii au cheltuit mai mult pentru cei care lucreaza in domeniul energiei electrice si termice, in industria extractiva si in domeniul asigurarilor si intermedierilor financiare. Exista insa si domenii de activitate unde costul cu forta de munca a scazut. Este vorba despre invatamant si administratie publica. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cheltuielile cu forta de munca sunt mai mari cu aproape 11%. Desi cifra pare mare, avand in vedere perioada de criza pe care o traversam, in realitate lucrurile nu stau chiar asa. Pana la instalarea crizei in tara noastra, costurile anuale cu forta de munca erau de 3 ori mai mari. Bani mai multi pentru salarii In perioada aprilie - iunie 2009, cheltuielile cu salariile au crescut, fata de perioada ianuarie - martie, cu 1,5%, iar cele non-salariale, adica cele care includ contributiile angajatorului la fondurile de asigurari, cu aproape 2%. Potrivit datelor Ministerului de Finante, in primele 7 luni ale acestui an, statul a cheltuit pentru plata bugetarilor 26 de miliarde de lei, adica aproximativ trei mii de lei pentru fiecare salariat.    

Traditia romaneasca, in Bulgaria

 Trei creatori populari, colaboratori ai CNM Astra, au participat la cea de-a opta editie a Targului International al Mestesugurilor Traditionale din Gabrovo Bulgaria. Acestia au oferit demonstratii de indemanare si maiestrie celor care au vizitat targul. De asemenea, Targul International al Mestesugurilor a fost insotit de o sesiune de comunicari la care reprezentantii CNM Astra au prezentat lucrarea „The Transylvanian Fair: Past, Present and Future", in care au incercat sa surprinda evolutia targului in burgul sibian de-a lungul istoriei, din evul mediu si pana astazi. Evenimentul a avut loc in perioada 3-7 septembrie si a fost organizat de Ministerul Culturii din Bulgaria, Consiliul Local Gabrovo si Muzeul ETAR.   

Program nou

  De la inceputul acestei saptamani, Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului are un nou program de vizitare. Astfel, cei care doresc sa se plimbe prin muzeu o pot face de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. De asemenea, Muzeul poate fi vizitat si lunea, cand intrarea este gratuita.  

117 filme, la Astra Film 2009

Pentru editia jubiliara a Festivalului Astra Film, directorul Dumitru Budrala a pregatit un adevarat maraton al filmului documentarSibienii au ocazia de a viziona, timp de o saptamana, din 26 octombrie pana la 1 noiembrie, 117 de filme, la cea de-a X-a editie a Festivalului International de Film Documentar 2009. Acestea au fost selectate din peste 1.000 de filme, din toate colturile lumii. Astfel, 65 de productii din 35 de tari din Europa, America, Australia si Asia concureaza la cele patru sectiuni ale evenimentului: international, Europa, Romania si Student. Editia din acest an reuneste, in competitie, veterani ai filmului documentar, printre care David MacDougall (Australia), omagiat la Astra Film Festival 2000 in cadrul unui program-portret, si regizori aflati la inceput de drum, producatori TV, antropologi si sociologi din toata lumea. Juriul Festivalului International de Film Documentar va fi format din zece personalitati ale lumii documentarului si cinematografiei din Europa si Romania. Castigator Palm D'or La sectiunea „Romania" intra in competitie filme ale regizorilor Alexandru Solomon, Thomas Ciulei, Alexandra Gulea si Tudor Giurgiu. Alaturi de acestea se va afla si documentarul lui Marian Crisan, castigator al premiului Palm D'or pentru cel mai bun scurtmetraj la editia din 2008 a Cannes Film Festival. De asemenea, la aceasta sectiune participa si productiile de debut ale tinerilor regizori Adina Popescu si Vlad Naumescu & Klara Trencsényi. Competitie stransa Institutiile de invatamant de profil din Europa participa si ele la a X-a editie a Festivalului International de Film Documentar de la Sibiu. Academii de Film de prestigiu, ca cele din Germania, Norvegia, Polonia si Marea Britanie, isi prezinta productiile in Astra Film Fest. Printre acestea se afla HFF Konrad Wolf (Germania),  University of Tromso (Norvegia), Visual Cultural Studies (Norvegia), The Polish National Film (Polonia), Television and Theatre School, University Of Silesia, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, University of Leiden - Cultural Anthropology & Development Sociology (Olanda), Harvard University / Harvard Media Anthropology Lab, School film - Royal Holloway University of London (Marea Britanie), Geneva University (Italia), Granada Manchester, Oxford Academy of Documentary Film (Marea Britanie) si University College London (Marea Britanie). Premii de 25.000 de euro Festivalul din acest an pune in joc premii de 25.000 de euro, 3,5% din bugetul total al editiei jubiliare Astra Film Sibiu fiind acoperit de Ministerul Culturii si Cultelor. Astra Film 2009 este organizat de Studioul Astra Film - Departament de antropologie vizuala al CNM ASTRA din Sibiu si de Fundatia Astra Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Consiliului Judetean Sibiu, Primariei Sibiu, Fundatiei Ratiu, Ambasadei Frantei, Ambasadei Olandei, Ambasadei Israelului, Fundatiei Soros Romania si al Editurii Cartier. 

Targ de carte, muzica si film

  Pasionatii de muzica, film si carte sunt asteptati, de maine, la prima editie a Targului CAMUFI. Sibienii vor putea gasi, intr-un singur loc, materiale tipografice, audiovizuale si multimedia de calitate. Deschiderea oficiala a evenimentului va avea loc joi, la ora 12.00. „In perioada 10 - 13 septembrie, un nou targ isi deschide portile in Sibiu, Targul National de Carte, Muzica si Film - CAMUFI , targ cu vanzare intr-un cadru specific, Casa de Cultura a Sindicatelor, urmat de alte 4 locatii, orase, mari centre universitare", spune Roxana Tololoi, manager marketing al evenimentului. Peste 10.000 de vizitatori La prima editie CAMUFI la Sibiu vor veni 20 de participanti din toata tara: edituri, case de discuri si producatori. Targul poate fi vizitat, joi, de la ora 12.00 la 20.00, in zilele de vineri si sambata intre orele 10.00 si 20.00, iar duminica, intre orele 10.00 si 16.00. Intrarea este libera. Organizatorii spera ca evenimentul sa aiba succes si la Sibiu. „Pe parcursul celor patru zile de desfasurare sunt asteptati peste 10.000 de vizitatori, care vor avea parte si de mari surprize, pregatite de organizatori", conform managerului de marketing al CAMUFI. Statut privilegiatSibiul a fost ales ca oras de desfasurare a proiectului datorita statutului de Capitala Culturala Europeana pe care l-a avut in 2007. Principalul obiectiv al CAMUFI este acela de a le oferi colectionarilor sibieni un eveniment chiar la ei acasa. „Incepand cu acest an, in dorinta de a sustine lectura, de a sprijini adevaratii colectionari de ''bijuterii'' sa isi completeze biblioteca personala, dar si marii editori, colectionari, distribuitori de muzica si film sa isi faca cunoscuta activitatea in randul pasionatilor, organizatorii extind reteaua expozitionala in sase mari orase, centre universitare, printre care si Sibiul", precizeaza Tololoi. Dupa editia de la Sibiu, vor mai urma alte trei mari centre universitare, Brasov, Iasi si Cluj Napoca.     

Colectie Brukenthal la Paris

  O expozitie temporara va fi deschisa vineri, la Muzeul Jacquemart-André din Paris. Aceasta va cuprinde 50 de capodopere din Colectia Brukenthal. Printre acestea se gasesc si piese realizate de mari maestri ai Scolii flamande, precum Van Eyck, Bruegel, Memling sau Jordaens. O alta expozitie, organizata tot de Muzeul Brukenthal, va fi vernisata saptamana viitoare, de data aceasta, la Sibiu. „Visul Dianei" va fi deschisa in salile Galeriei de Arta Contemporana, din str. Tribunei nr. 6. Expozitia este rezultatul unui proiect de anvergura care a cuprins colaborarea tuturor sectiilor Muzeului National Brukenthal si face parte din seria de proiecte expozitionale internationale, realizate in acest an la Paris. 

"Basme" pentru orfani

  Cei mai mici si mai putin norocosi dintre sibieni sunt invitati, vineri, de la ora 10, la spectacolul „Basmele Copilariei", gazduit de Serviciul Carte pentru Copii si Tineret al Bibliotecii Astra. Actorii sunt voluntari ai acestei institutii. Ei vor pune in scena povestile „Peter Pan" si „Cenusareasa". Spectacolul face parte din Proiectul cultural-educativ pentru copiii din centrele de plasament „Prin cuvant iti intind mana", derulat de Biblioteca ASTRA in colaborare cu centrele de plasament din Sibiu. In aceeasi zi, la orele 12.00, va avea loc premierea voluntarilor bibliotecii. Acestia vor primi diplome si carti. 

Aradenii scosi pe usa din dos de "aurari"

Minutele de prelungiri nu au adus nimic pe tabela, asa ca s-a trecut la executarea loviturilor de la 11 metri. Batin si Purece au inscris pentru UTA, Pecarov si Roman au ratat, de la gazde au inscris pe linie: Bratu, Ciofu, Ciobanu si Cimpean.In faza urmatoare a competiei vor intra echipele din Liga I.   

Indeminare si curaj la ?Cupa Presei?

 Jurnalistii acreditati pe linga Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) “Unirea” Alba au participat marti la prima editie a concursului cu tematica de prevenire si stingere a incendiilor “Cupa Presei”, în care si-au demonstrat curajul si abilitatile la proba “scara de fereastra” si la cea de “îndeminare si viteza”.Teama de înaltime a fost învinsa de toti cei înscrisi în concurs prin participarea la proba intitulata “scara de fereastra”, desfasurata la turnul de instructie folosit în procesul de instruire a pompierilor militari. Proba a presupus parcurgerea în viteza a unei distante de cinci metri si apoi urcarea pina la etajul al doilea pe o scara de fereastra, cel mai rapid dovedindu-se operatorul Pro Tv Cornel Muntean. Proba “Pista de îndeminare si viteza” a fost cistigata de reprezentantul postului de radio Reîntregirea Alba Iulia, Dan Lungu. Jurnalistii au trebuit sa traverseze birna de echilibru, sa alerge zece metri, sa transporte printre jaloane doua role de furtun pina la aliniamentul stabilit la distanta de 5 metri fata de o tinta unde s-a actionat cu un furtun pentru umplerea unui recipient cu capacitatea de 5 litri pe un orificiu cu diametru de 5 centimetri.Seful ISU “Unirea” Alba, colonel Dorel Sofica, le-a înminat celor doi cistigatori cite o statueta reprezentind un pompier iar ocupantilor locurilor II si III, cite o diploma. Diploma pentru “cel mai curajos jurnalist” a fost acordata corespondentului Agerpres. Organizat cu prilejul “Zilei Pompierilor”, sarbatorita în 13 septembrie, concursul cu tematica de prevenire si stingere a incendiilor “Cupa Presei” a fost initiat de capitanul Florin Zecheru, în scopul dezvoltarii si perfectionarii aptitudinilor si a deprinderilor specifice necesare îndeplinirii actiunilor de interventie în situatii de urgenta, precum si în vederea îmbunatatirii relatiilor de colaborare între serviciile profesioniste si mass media.

Replica

 Primarul Aiudului Horatiu Josan nu a ramas dator si i-a dat replica liderului SANITAS Alba, Marius Sepi. Acesta il acuzase pe edil ca nu citeste legislatia si ca nu se intereseaza de problemele oamenilor. “Ordonanta pentru completarea legii privind transferul personalului medical a fost semnata pe picior de Emil Boc in 26 august. Acum exista intr-adevar bugetarea acestui sector doar ca astfel de decizii luate in pripa si in graba confirma cele spuse de mine. Afirmatiile lui Sepi sint contrazise chiar de catre Guvern, care a modificat o lege despre care dinsul spunea ca are deja in componenta astfel de prevederi”, a spus Horatiu Josan.                   

Triaj epidemiologic in prima zi de scoala, contra gripei porcine

 Personalul medical din scoli si gradinite va efectua, din 14 septembrie, un triaj epidemiologic în rindul elevilor si prescolarilor, cei cu simptome de gripa porcina urmind sa nu fie primiti la ore, pina cind nu mai prezinta pericolul de raspindire a virusului A/H1N1. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, se va întilni in aceasta dimineata cu specialistii epidemiologi din tara, pentru a stabili “algoritmul” de prevenire a gripei porcine în scoli si gradinite. Ulterior, masurile vor fi prezentate reprezentantilor inspectoratelor scolare. Numarul cazurilor de gripa porcina din România a ajuns la 316. Specialistii estimeaza ca, odata cu racirea vremii, incidenta bolii va creste semnificativ.

Sa trecem de luna octombrie!

Optimismul rezervat pare sa fie politica actuala a democrat liberalilor. Prin vocea parlamentarului Clement Negrut, PD-L a anuntat ca dupa luna octombrie, economia Romaniei incepe sa depaseasca momentul crizei economice, iar tara va reveni la o crestere economica sanatoasa, dar destul de mica. Pentru ca iarna sa nu prelungeasca problemele, Guvernul a luat masuri de sprijinire a mediului de afaceri, a administratiilor locale si populatiei, a mai declarat Clement Negrut. Accelerarea investitiilorAsa cum anuntau inca de la inceputul anului, eforturile guvernarii conduse de catre democrat liberali se concentreaza pe dirijarea banilor de la buget spre lucrarile de investitii care sa produca efecte in economia reala. “Se observa ca si ultima rectificare bugetara a fost facuta tot in sensul accelerarii investitiilor. Au fost alocate 500 de milioane de lei pentru lucrarile de infrastructura si 5,4 miliarde de lei pentru masurile de protectie a populatiei in fata efectelor crizei economice. Asa cum stie toata lumea vor fi majorate pensiile cu 2% si se lucreza la reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar. Exista intr-adevar nemultumiri din acest punct de vedere si este normal sa existe, dar toata lumea trebuie sa inteleaga situatia”, a declarat deputatul de Alba, care si-a concentrat apoi discursul catre problemele judetului nostru. “Pot sa va spun ca toate lucrarile la scolile din judetul Alba vor beneficia de finantare si vor fi terminate pina la finalul acestui an. Mai mult decit atit, in judetul Alba nu se va inchide nici o scoala. Au fost alocati de asemenea banii necesari pentru buna functionare a primariilor. Este vorba despre aproximativ 47 de miliarde care trebuie sa ajunga pentru toate cheltuielile din acest an. Numai pentru plata datoriilor la utilitati Guvernul a alocat 120 de milioane administratiilor din judetul nostru. Alte 110 milioane urmeaza sa fie alocate pentru facturile centralelor care asigura inca agent termic pentru populatie”, a explicat Negrut. Pe pozitii de fortaTot prin vocea parlamentarilor de Alba, Guvernul a primit un sprijin declarativ inainte de clarificarea situatiei asumarii raspunderii. “Vreau sa fiu foarte clar inteles. Asumarea raspunderii nu este un subiect de negociat, nici cu PSD si nici cu sindicatele. Cele trei pachete de legi vor fi prezentate in Parlament si in doua saptamini trebuie sa devina legi care produc efecte. In cazul in care se depune o motiune exista un termen de trei zile pentru a fi discutata, deci termenul maxim este, sa zicem, de trei saptamini. Oricum, este un subiect inchis”, a declarat Clement Negrut, revenind la temele economice. Parlamentarul de Alba a amintit apoi despre masurile care ar trebui sa intre in vigoare in curind. “Impozitul forfetar va fi restrins de la 1 ianuarie pentru ca si-a atins obiectivele, iar programul rabla va fi extins la persoanele juridice si la categoria tractoare, ca o masura de incurajare a sectorului agricol, iar de la 1 octombrie pensionarii primesc mai multi bani. As vrea sa mai adaug ca in ceea ce priveste judetul Alba, vestile sint bune. La sfirsitul lui februarie ar trebui sa inceapa lucrarile la centura municipiului Sebes si sa vina banii pentru zona pasajului peste calea ferata. La Cugir cele doua linii de productie a componentelor auto vor reincepe sa functioneze la capacitate maxima si vor fi create 100 de noi locuri de munca, iar la Zlatna sint 7 proiecte care sint aproape finalizate. Aici urmeaza sa se puna bazele investitiei in fabrica de rafinat uleiul de motor uzat. Practic, incepem incet sa ne miscam in directia corecta”, a apreciat Clement Negrut.

100 de milioane de euro pentru Alba Iulia

 Administratia locala a municipiului Alba Iulia a decis infiintarea unitatilor de implementare a 8 proiecte de interes care urmeaza sa fie derulate in resedinta de judet. Decizia nu a fost lipsita de discutii si tensiuni, unii dintre alesi intelegind ca de fapt sint aprobate angajari de personal. Practic, este vorba despre stabilirea unui cadru decizional si organizatoric, cerut expres de catre finantator si pe baza caruia va fi aprobat bugetul fiecarui proiect in parte. Incepind de saptamina trecuta, proiectele pot intra in derulare, documentele aprobate de catre consilieri urmind sa stea la baza bunei implementari la nivel local. Votul a consemnat aprobarea unitatilor de implementare pentru proiectele referitoare la planul integrat de dezvoltare urbana a municipiului, reabilitarea centrului istoric - Alba Iulia, lucrarile de interventie pe DN1 intre Sebes si Alba Iulia, modernizarea DN1 in zona podului peste riul Ampoi, modernizarea DN 74 pe aproximativ 4 kilometri, reparatiile capitale pe mai multe strazi, reconstruirea si punerea in valoare a accesului pe latura de Vest a Cetatii de tip Vauban si reabilitarea si modernizarea caminului pentru persoane virstnice din Alba Iulia. DiscutiiDesi fiecare dintre aceste proiecte au fost discutate individual la vremea cind au fost aprobate si au intrat in finantare, sub o forma sau alta, incercarea de infiintare a unitatilor de implementare a fost destul de dificila. Consilierul liberal, Liviu Hondola a incercat sa atraga atentia colegilor sai ca “se doreste angajarea unui numar mare de oameni” si ca la aceasta ora toate posturile sint, in mod normal, blocate. Pozitia sa a fost insa combatuta de catre personalul de specialitate al primariei si chiar de catre primarul Mircea Hava. “Noi nu facem angajari. Nici macar nu stabilim noi ce se poate si ce nu in aceste proiecte. Noi sintem obligati doar sa pregatim un cadru pentru implementarea acestor proiecte. Asta inseamna sa stabilim niste conditii si o organigrama, care la momentul oportun sa fie completata pentru a se putea implementa proiectul. In plus, bugetarea si mai important, aprobarea pentru ceea ce pregatim noi si se voteaza, se face de catre finantatorul proiectului”, au explicat angajatii primariei. “Nu angajam oameni din Bucuresti. Tot oamenii nostri se vor ocupa de implementarea proiectelor asa cum s-a intimplat si pina acum, doar ca trebuie sa existe pe hirtie un model de echipa, un proiect al unei echipe care se va ocupa de implementare”, a completat primarul Mircea Hava. Pina la urma toate cele 8 unitati de implementare au fost votate favorabil. Proiecte de sute de milioane de euroValoarea totala a acestor proiecte depaseste 100 de milioane de euro, iar finantarea lor este asigurata din mai multe surse. Spre exemplu, Planul Integrat de Dezvoltare Urbana a Municipiului are o valoare de 56,3 milioane de euro si cuprinde alte 7 mari proiecte de interes local. Acestea vor fi finantate in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, pe Axa Prioritara 1 si vor beneficia de fonduri europene si guvernamentale.Organigramele prevazute pentru implementarea proiectelor se ridica la un total de 83 de posturi care vor fi de asemenea acoperite de bugetul alocat proiectului. Practic, oamenii care vor munci in aceste asa numite unitati de implementare vor avea atributii de monitorizare si supervizare a documentatiilor de finantare, se vor ocupa in mod direct de managementul fiecarui proiect si vor raspunde de comunicarea eficienta si rapida cu echipa de evaluatori aferenti proiectelor. Mai departe, tot unitatile de implementare vor supraveghea si conduce procedurile de achizitie, licitatia lucrarilor, atingerea standardelor de calitate si supravegherea si evaluarea rezultatelor finale.

Expozitie inedita la Alba Iulia

 Zeci de icoane realizate între mijlocul secolului al XVIII-lea si începutul secolului al XX-lea în cinci mari centre de pictura care au activat pe teritoriul judetului Alba pot fi admirate, între 8 si 27 septembrie, la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia.Vernisata ieri, expozitia temporara de pictura religioasa “Trei veacuri de arta româneasca în judetul Alba” este organizata de Consiliul Judetean si Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Alba, Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia, Muzeul Municipal Sebes si Muzeul National al Unirii Alba Iulia.Lucrarile expuse, vechi de pe la mijlocul secolului al XVIII-lea si pina în preajma Primului Razboi Mondial, au fost realizate de dinastiile de zugravi din Alba Iulia, Abrud, Feisa, Lancram si Laz, carora li s-au alaturat, în diverse momente, citeva dintre cele mai mari figuri ale artei românesti de factura traditionala (Popa Ivan si Stan Zugravul din Rasinari, Popa Sandu de la Iernuteni si Ioan Pop din Fagaras).Reunind nume sonore, precum Iacov Zugravul din Rasinari, întemeietorul scolii de pictura de la Feisa, fiii sai, Gheorghe si Nicolae, Simon Balgradeanul, Savu si Simion Poienaru si, nu în ultimul rind, Petru si Maria Prodan, expozitia ofera o imagine de ansamblu asupra celei mai luminoase pagini din istoria românilor transilvaneni.Manifestarea constituie în acelasi timp o retrospectiva a unei anume laturi a activitatii muzeului, realizata însa, în buna masura, cu piese prezentate acum publicului în premiera.

Dezvoltare administrativa cu bani europeni

 Administratia executiva judeteana va primi o finantare nerambursabila din fonduri structurale gestionate de Programul Operational “Dezvoltarea capacitatii administrative”. Prin acest proiect se doreste crearea la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor a unei baze de date economico-financiare a tuturor unitatilor administrativ-teritoriale din România. Sistemul informatic si baza de date vor constitui un instrument managerial aflat la dispozitia Ministerului Administratiei si Internelor, celorlalte ministere si Guvernului în vederea fundamentarii deciziilor privitoare la activitatea autoritatilor administratiei publice locale. Potrivit reprezentantilor Institutiei Prefectului Judetul Alba, obiectivul general al proiectului consta în modernizarea societatii prin cresterea responsabilitatii administratiei publice. Acest deziderat va putea fi îndeplinit prin crearea unei baze solide de indicatori cuantificabili prin care se poate monitoriza impactul politicilor publice adoptate si a masurilor ce vizeaza respectivele institutii. Prin implementarea acestui proiect va fi îndeplinit obiectivul specific al domeniului major de interventie 1.2 si anume “Îmbunatatirea capacitatii în ceea ce priveste responsabilizarea administratiei publice”.Scopul proiectului este proiectarea sistemului informatic si a bazei de date economico-financiare ale unitatilor administratiei publice locale – BDAPL.Durata de implementare a proiectului este de 20 luni si valoarea totala eligibila de 3.743.000 lei, din care 3.181.550 lei (85%) finantare nerambursabila prin P.O.D.C.A. si 561.450 lei (15%) contributia solicitantului”, a aratat in cursul zilei de ieri prefectul Stefan Bardan.

?Un parc nou in cartierul meu?

 Scoala europeana “Silviu Carpinisianu” din Sebes pune accent pe educatie ecologica. Printre alte proiecte desfasurate de scoala de-a lungul timpului, in parteneriat cu Organizatia GISAS, in perioada 1 aprilie - 30 august 2009 a derulat un proiect nou, numit “Un parc nou in cartierul meu”. Este vorba despre un parc de joaca si de relaxare, in cartierul Valea Frumoasei, un cartier din care provin multi dintre elevii scolii. Proiectul a fost finantat de MOLL Romania si a fost derulat de Asociatia GISAS Sebes in parteneriat cu Consiliul Local Sebes, Clubul Rotary Sebes, Scoala Europeana “Silviu Carpinisianu” si comunitatea oamenilor de afaceri din municipiul Sebes. Parcul a fost amenajat prin participarea elevilor scolii la plantarea de flori si arbori ornamentali, precum si plantarea de puieti. Parcul amenajat in cartierul Valea Frumoasei va deveni Parcul Scolii si va fi ingrijit in continuare de elevii acestei scoli, asa cum a declarat doamna coordonator de proiect si presedinta a Asociatiei GISAS Sebes, profesor Rodica Groza. Tot in aceasta perioada, prin colectarea de maculatura, elevii scolii au contribuit la dotarea Centrului de Documentare si Informare al scolii cu enciclopedii si CD-uri educationale. Activitatile desfasurate cu elevii au avut scopul de a forma acestora spiritul civic si ecologist si, totodata, de a intelege accentul care se pune pe reciclare si pe protejarea mediului inconjurator, dupa cum a precizat director Rodica Groza.

Capitala vinului, la Alba Iulia!

 Concursul, aflat acum la cea de-a treia editie, este organizat de Asociatia “Tara Vinului Alba Iulia” impreuna cu cunoscuta firma de la Jidvei si cu Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), sub patronajul Consiliului Judetean Alba. Potrivit organizatorilor, in concurs s-au inscris un numar de 19 societati producatoare de vinuri din toata tara, dar si din Italia si Bulgaria. Misiune grea pentru juriuPe parcursul evenimentului care, conform artizanilor lui, semnifica inceputul culesului viilor din acest sezon agricol, probele au fost secretizate si codificate cu doua zile inainte de inceperea concursului, si asta pentru ca nici unul dintre membrii juriului, degustatori profesionisti. sa nu stie carei podgorie apartine o anumita mostra. Vinurile cistigatoare vor fi distinse cu medalii. Organizatorii, dar si membrii juriului format de aceasta data din cinci specialisti, au precizat ca sistemul de notare este aidoma celui practicat de Organizatia Internationala a Vinului, cu puncte de la 0 la 100, cu mentiunea ca numarul medaliilor nu poate sa depaseasca jumatate din numarul probelor inscrise in concurs. Misiunea juriului este una deosebit de grea avind in vedere numarul mare de mostre inscrise in concurs. Sint vinuri albe, rosii sau roze, vinuri seci, demiseci sau dulci si demidulci, lucru care face ca misiunea juratilor sa fie una dificila. Toate mostrele care vor obtine mai mult de 50 de puncte vor primii diplome de onoare si de participare. Mai trebuie precizat faptul ca participarea unor podgorii din Bulgaria si Italia este o premiera in acest concurs aflat la cea de-a treia editie, iar calitatea vinurilor prezentate de acestea a confirmat. A fost un fel de experiment care a aratat ca de anul viitor concursul ar putea sa devina unul international”, a aratat presedintele ADAR. Aceeasi sursa a precizat ca aceasta competitie care a fost demarata luni 7 septembrie la un elegant local din Alba Iulia, se va incheia in cursul zilei de astazi cind va fi facut cunoscut numele cistigatorilor.

Noua conducere a CCA

 Comitetul de Urgenta al FRF s-a intrunit, ieri, si a aprobat cererea lui Vasile Avram pentru organigrama Comisiei Centrale a Arbitrilor, care va fi formata din 11 membri in mandatul acestuia. Ioan Igna este noul prim-vicepresedinte al Comisiei, in timp ce Mircea Salomir si Constantin Gheorghe sint vicepresedinti. Presedinte de onoare ramine Nicolae Rainea. Membrii CCA vor fi Nicolae Grigorescu, Cornel Sorescu, Costin Toma, Vasile Curt, Stan Prodan, Cornel Fecioru si Nicolae Mavrodin, ultimii cinci urmind sa fie cooptati in lotul de observatori pentru primul esalon. Biroul Executiv al Comisiei va fi format din presedintele Vasile Avram, Ioan Igna, Constantin Gheorghe, Cornel Sorescu si Stan Prodan.

Cerere respinsa

 Liga Profesionista de Fotbal a respins, ieri, cererea clubului din Copou de a disputa meciul cu Universitatea Craiova, din cadrul etapei a VI-a Ligii I, cu o zi mai devreme decit data stabilita initial. “Dupa programarea meciurilor din etapa a sasea, am facut o cerere la Liga Profesionista de Fotbal prin care am solicitat sa jucam partida cu Craiova duminica, 13 septembrie, si nu luni, 14 septembrie, asa cum se stabilise initial. Am vorbit astazi cu domnul Valentin Alexandru si am fost instiintati ca solicitarea noastra a fost respinsa. Din cite se pare, motivele acestei programari tin de televizarea partidei”, a declarat, ieri, pentru NewsIn, directorul economic al Politehnicii Iasi, Vasile Dascalu. Partida Politehnica Iasi-Universitatea Craiova, din etapa a VI-a a Ligii I, se va disputa luni, de la ora 20:00 si va fi transmisa de Digi Sport.

Amenintare grava

 Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, a declarat, ieri, ca oficialii clubului Pandurii Tirgu Jiu au timp pina la 23 septembrie sa retraga plingerea din instantele civile in cazul Ilie Iordache, in caz contrar urmind sa suporte pedepsele pentru incalcarea statutului FRF. “Clubul Pandurii s-a adresat instantelor civile, lucru care este interzis de statutul Federatiei. I s-a transmis o prima comunicare sa retraga plingerea, i s-a transmis si a doua ca incalca statutul Federatiei si daca nu va retrage plingerea vor fi aplicate sanctiunile din statut. “Exista o sesizare facuta la Comitetul Executiv si ea se va putea pune in aplicare daca plingerea nu va fi retrasa”, a spus Sandu. Pentru incalcarea statutului FRF, gruparea gorjeana poate fi dezafiliata.

Albaiulienii vor sa faca "Unirea Mare"

“Vom aborda meciul total opus fata de jocul de la Rapid, unde nu am aratat mare lucru. Avem o motivatie in plus avind in vedere ca vom juca impotriva campioanei. Un duel intre doua Uniri, in care sper sa invinga Unirea cea mica”, a precizat aparatorul Andrei Poverlovici. Uniristii vor pleca spre Urziceni vineri si se vor caza la Snagov, iar simbata vor continua drumul spre micutul oras ialomitean, ce va gazdui duelul celor doua Uniri din Liga I, incepind cu ora 17.La rIndul sTu mijlocaSul CAlin Cristea a declarat: „Mergem sa jucam fotbal la Urziceni si speram intr-un rezultat bun. Nu ne temen de Unirea lui Dan Petrescu si vrem sa aratam ca avem valoare de Liga I”.VEZI PROGRAMUL TELEVIZARILOR ETAPEI A VI-A A LIGII IVineri, 11.09.2009 CS Pandurii Tg.Jiu - CFR Cluj, ora 20 Digi SportFC Brasov - FC Ceahlaul P.Neamt, ora 21.30 GSP TVSimbata, 12.09.2009FC Unirea Urziceni - FC Unirea A.Iulia, ora 17 GSP TVFC Dinamo - FC Otelul Galati, ora 19 GSP TVGloria Bistrita - Internat. C.Arges, ora 19.30 NetelevizatDuminica, 13.09.2009FC Rapid - SC Vaslui, ora 18 Digi SportCS GAZ Metan Medias - FC Steaua, ora 20 Antena 1FC Timisoara – FC Astra Ploiesti, ora 21 GSP TVLuni, 14.09.2009FC Poli Iasi - Universitatea Craiova, ora 20 Digi Sport 

Primaria, cu gindul la tineri si la oamenii strazii

Foto Andrei GadaleanConsilierii au aprobat participarea municipalitatii la programul "Locuinte pentru tineri", care prevede construirea a 56 de locuinte noiCele doua corpuri de cladire care se vor construi pe strada Sighisoarei vor avea un regim de inaltime compus din subsol, parter si 6 etaje, iar numarul apartamentelor va fi de 56.     Din punct de vedere functional, subsolul va avea destinatie tehnica si administrativa, iar parterul va fi compus dintr-o zona de primire, spatii comune si apartamente cu 1 si 2 camere. La etajele 1, 2, 3, 4, 5 si 6 vor fi apartamente cu 1 si 2 camere plus dependintele aferente. In total, vor fi realizate 28 de apartamente cu o camera si 28 de apartamente cu doua camere. Conform devizului intocmit de SC 4 Invest SRL, valoarea totala estimativa a investitiei, care va fi realizata intr-un interval de timp de maxim 2 ani, se ridica la 9.688.023,10 lei plus TVA.    Oamenii strazii se vor aduna pe strada Dragos VodaIn viitorul apropiat, o cladire de pe strada Dragos Voda numarul 36 va fi transformata in "Centru social de urgenta", care va fi destinat in special persoanelor fara adapost. Proiectul va fi finantat prin programul "Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fara adapost prin crearea de centre sociale de urgenta", derulat de Ministerul Muncii. In total, valoarea proiectului se ridica la 803.000 de lei, inclusiv TVA, dintre care 730.000 de lei reprezinta suma solicitata de la Guvern, iar 73.000 de lei este contributia de 10% din bugetul Directiei de Asistenta Sociala, serviciu public aflat in subordinea Consiliului Local.     Tot Consiliul Local va trebui sa-si asume costurile de functionare pentru "Centrul social de urgenta" pentru o perioada de 5 ani si sa mentina obiectul de activitate al centrului in domeniul serviciilor sociale in urmatorii 5 ani. Durata de realizare a proiectului va fi de 26 de luni, primele 16 fiind destinate infiintarii, iar restul fiind necesare pentru dotarea centrului cu resurse materiale si umane. In incinta Centrului vor fi amenajate 12 dormitoare cu grupurile sociale aferente, o zona de igienizare - 2 bai cu 5 dusuri fiecare, o camera de socializare, un hol de receptie, un birou, un oficiu, o spalatorie, o magazie si o camera pentru centrala termica.Activitatile Centrului se vor desfasura sub conducerea unui sef de centru, in subordonare fata de Directia de Asistenta Sociala. In ceea ce priveste serviciile sociale, acestea vor fi asigurate de un asistent social, un psiholog, un asistent medical, agenti de curatenie si de paza, precum si de personal specializat al Directiei de Asistenta Sociala. Capacitatea de cazare a Centrului va fi de 50 de locuri.    Memoriu impotriva Colegiului EconomicSoarta imobilului de pe strada Memorandumului numarul 22 va fi decisa de consilierii locali in sedinta viitoare, dupa ce, la finalul sedintei de ieri, alesii locali au analizat un memoriu inaintat de SC Diafarm SRL. Concret, reprezentantii farmaciei Diafarm reclama faptul ca directiunea Colegiului Economic "Iulian Pop", administratorul spatiului de pe strada Memorandumului, refuza sa prelungeasca contractul de inchiriere. Reprezentantii farmaciei s-au adresat Consiliului Local, proprietarul spatiului, in incercarea de a rezolva situatia, mai ales ca in aceeasi cladire administrata de Colegiul Economic mai functioneaza un magazin de tip "totul la 3,8 lei", cu toate ca si respectivul contract a expirat. Discutiile pe marginea acestui subiect s-au oprit si asupra unui alt aspect: situatia precara a cladirii in care isi desfasoara activitatea elevii. "Noi va trebui sa decidem daca retragem Colegiului dreptul de administrare, mai ales ca ne-am trezit cu lucrari executate aiurea, precum geamuri de tip termopan, cladirea fiind monument istoric", aprecizat viceprimarul Laszlo Attila.    Un avocat clujean, impotriva distrugerii parcului de linga stadionAvocatul Dan Stegaroiu s-a adresat ieri consilierilor locali in calitate de "bunic" si le-a cerut acestora sa opreasca macelul copacilor din zona santierului viitorului stadion, fapt ce ar putea duce la distrugerea parculetului pentru copii. "Parcul a evoluat o data cu nepotelul meu, care astazi are 10 ani si jumatate. Din pacate, in ultimele sapatmini, mai multi copaci cu o virsta de peste 60 de ani au fost taiati", le-a spus Stegaroiu alesilor locali. Clujeanul a mai explicat ca nu crede ca este normal ca toate institutiile sa inchida ochii si a acuzat anumite "interese oculte pe care le-ar putea avea cineva si care duc la distrugerea acestui parc".     "Va rog frumos sa va ginditi foarte serios si sa adoptati o hotarire care sa stipuleze ca amenzile sa fie suportate de persoana care a comis actiunea impotriva legii, nu de institutia in cauza", a mai spus Stegaroiu. Avocatul clujean a mai precizat ca a adresat memoriul impotriva distrugerii parcului pentru copii si Primariei Cluj-Napoca, conducerii Consiliului Judetean, premierului Emil Boc, presedintelui Romaniei, Traian Basescu si Unicef Romania. Desi l-au ascultat cu mare atentie, atit primarul Sorin Apostu, cit si consilierii locali prezenti la sedinta nu au facut deocamdata nici un comentariu legat de memoriul avocatului clujean.

Ucisa pe trecerea de pietoni

O femeie de 42 de ani din Cluj-Napoca si-a pierdut viata luni seara pe strada Bucium din Cluj-Napoca, dupa ce a fost accidentata de o masina chiar pe trecerea de pietoni. Accidentul s-a produs imediat dupa ora 22. Soferul unui autoturism care circula pe strada Bucium nu a mai putut evita impactul cu Elisabeta B, care se angajase in traversarea strazii chiar pe trecerea de pietoni. Potrivit politistilor de la fata locului, soferul, un tinar de 19 ani, avea permis de conducere din luna mai a acestui an, iar accidentul s-a produs pe fondul lipsei de experienta. Femeia accidentata a decedat in urma leziunilor suferite, in ciuda tuturor eforturilor depuse de echipajele de urgenta care au sosit la fata locului.    A. D.

Robbie si casa lui bintuita de fantome

 Cind scoti sapte milioane de lire sterline din buzunar pentru o locuinta - mai ales în conditii de criza -, te astepti la confort, liniste si, poate în primul rind, ca imobilul sa nu fie bintuit de o fantoma. Robbie Williams a patit-o! Cintaretul sustine sus si tare ca vila pe care tocmai si-a cumparat-o si în care locuieste cu iubita lui, Ayda Field, are un locatar nepoftit. Catherine Parr, nimeni alta decit a sasea si, totodata, ultima sotie a Regelui Henry al VIII-lea. „Cred ca am fantome, desi nu am auzit sau vazut vreuna. Dar am simtit ceva ciudat. Este casa lui Catherine Parr si îi simt prezenta”, marturiseste artistul. Robbie a parasit Los Angeles-ul si si-a cumparat aceasta proprietate, din Wiltshire, sudul Angliei, pentru a se pregati de marea revenire muzicala. Din fericire pentru el, prezenta sotiei lui Henry nu îl sperie, ci dimpotriva. Îl inspira! „Nu mi-e frica! Este chiar foarte placut, as putea spune”, a mai tinut sa precizeze britanicul. Daca are sau nu Robbie dreptate - nu se stie. Iata însa un aspect interesant. Aceasta nu este prima data cind casa construita în urma cu jumatate de mileniu este legata de fenomene paranormale. Potrivit presei insulare, proprietatea cu pricina ar fi loc de întilnire pentru extraterestri. Oare cum ar arata o cina de Craciun?! Cu Regele Henry în capul mesei, sotia într-o parte si martienii în alta...

Querida vrea sa straluceasca

 Oana Zavoranu reprezinta unul dintre cele mai importante transferuri realizate în acest „mercato” în mass-media din România. Sotia lui Pepe nici nu a intrat în piine si a si bifat casuta la capitolul fite. Querida vrea sa straluceasca. Pentru asta, le-a cerut sefilor un microfon ticsit cu cristale Swarovski, de 2.000 de euro. Casca de ureche - la fel, clipboard si de decor, îmbracate si ele cu pietre pretioase. Ramine acum de vazut daca pretentiile Oanei vor fi acceptate. Dar, ce nu face Dan Diaconescu pentru audienta?

Nicoleta se marita... de Craciun!

 Ce l-a determinat oare pe iubitul „iepurasului” sa faca pasul cel mare?! Ei bine, totul s-ar fi intimplat la sfirsit de vara. Mai precis, la nunta Dianei Dumitrescu. Desi nu a prins buchetul aruncat de buna ei prietena si colega, Nicoleta s-a ales cu altceva. Cu o dorinta nemaipomenita de a fi mireasa, cu care nici macar recalcitrantul ei partener ei de viata nu s-a putut lupta... Nu se stie ce discutie a avut loc in „palatul” Csergo, la intoarcere, dar iata urmarea. Realizind, probabil, ca nu are alta cale de scapare si ca oricum nu are rost sa tot amine inevitabilul, Zsolt ar fi ingenunchiat si ar fi cerut-o pe focoasa bruneta de sotie, a aflat revista Star. Mos Craciun va fi, astfel, foarte generos cu superba Luciu anul acesta. Asta pentru ca, potrivit sursei citate, nunta va avea loc chiar intre Craciun si Revelion. A fost dorinta viitorului mire, afaceristul dorind ca Anul Nou sa il gaseasca insurat.

Isarescu va primi un nou mandat pentru sefia BNR

 Mugur Isarescu este propus ca guvernator al BNR pentru urmatorii 5 ani, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, va fi sustinut de PSD, in timp ce PDL il va sustine pe Cristian Popa si va propune un candidat in locul lui Eugen Dijmarescu, au declarat ieri surse politice pentru NewsIn. Mugur Isarescu ar urma, astfel, sa isi inceapa noul mandat de cinci ani la 11 octombrie 2009, in conditiile in care nu are in prezent contracandidati pentru sefia Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Acesta ar fi al patrulea mandat pentru Isarescu ca guvernator al BNR. “Isarescu iese din discutie pentru schimbarea pozitiei pe care o detine. Doar Parlamentul, cind isi va da votul final, ar putea sa se opuna, dar nu cred”, au spus surse avizate. In acelasi timp, doi dintre cei trei membri cu functie executiva in BNR, respectiv prim-viceguvernatorul BNR (din 2004), Florin Georgescu, si viceguvernatorul Cristian Popa (din 1998), vor fi propusi pentru un nou mandat. Florin Georgescu, fost ministru de finante in guvernul Vacaroiu la jumatatea anilor ‘90, va avea sustinere in continuare din partea PSD, care l-a sustinut si in 2004, in timp ce PDL va sustine candidatura lui Cristian Popa. Florin Georgescu conduce, din functia de prim-vicegurvenator, Comitetul de Supraveghere al bancii centrale, in timp ce Cristian Popa coordoneaza Comitetul de Politica Monetara. In schimb, Eugen Dijmarescu, viceguvernator al bancii centrale din 2004 si care conduce Comitetul de Administrare a Rezervelor Internationale, ar urma sa fie schimbat, dupa toate probabilitatile indicate de sursele citate, in conditiile in care PDL este posibil sa propuna un nou candidat in functia respectiva. Isarescu, in virsta de 60 de ani, este guvernator al BNR din 1990 si a devenit in acest an cel mai longeviv guvernator de banca centrala din lume, intrind in acest fel in Cartea Recordurilor.

IMM-urile nu se protejeaza cum ar trebui

Astfel, daca in 2007 erau detectate 1.431 de noi amenintari malware pe zi, in 2008, aceasta cifra a ajuns la 10.000, sustine Gabriel Tomescu, country manager al companiei de solutii IT Symantec Romania. In plus, Tomescu spune ca in 2008 au fost descoperite aproximativ 1,7 milioane de semnaturi malware, un numar dublu in comparatie cu anul precedent.     Un studiu recent, dat publicitatii de Symantec, arata ca, desi IMM-urile inteleg importanta securitatii datelor, 59% dintre ele nu au implementat protectie endpoint (produse software care protejeaza sistemele utilizatorilor finali: laptopuri, PC-uri desktop si servere). Mai mult, aproape jumatate din IMM-uri nu realizeaza backup-ul datelor de pe calculatoare, lasind informatiile neprotejate. "Cel mai ingrijorator aspect este ca unul din trei IMM-uri nu au implementat nici macar o protectie de baza, cea de antivirus", sustine Tomescu.    Date pierdute inseamna bani pierdutiStudiul, desfasurat in primul trimestru al acestui an pe 1.425 de IMM-uri din 17 tari, mai arata ca majoritatea pierderilor IT suferite de aceste intreprinderi au venit dintr-o zona in care masurile de protectie de baza ar fi putut preveni acest lucru. De pilda, cauzele principale incriminate de IMM-uri au fost caderile de sistem si defectiunile hardware. In ceea ce priveste principalele doua motive pentru care IMM-urile nu se protejeaza cum ar trebui, acestea ar fi lipsa bugetului si lipsa personalului, mai arata studiul. Astfel, 42% dintre IMM-uri nu au personal IT dedicat, iar 41% considera ca insuficienta pregatirea acestuia. "Pierderile de date, inclusiv cele despre clienti sau parteneri de afaceri, distrugerile cauzate de diverse amenintari electronice, toate acestea inseamna automat pierderi de bani, de credibilitate, si eventual, de imagine a organizatiei", explica managerul Symantec.

Un bancomat din Germania pune intrebari indiscrete: "Locuiti in Romania?"

 Un bancomat al Volksbank din Konstanz, un oras german de la granita cu Elvetia, a avut timp de mai bine de doua zile o defectiune curioasa, el confruntind fiecare client care voia sa schimbe bani cu o intrebare indiscreta: “Locuiti in Romania?”, relateaza cotidianul Südkurier. Automatul de schimbat bani de la subsolul complexului comercial Lago din Konstanz “s-a comportat ciudat in ultimele doua zile si a avut o defectiune de-a dreptul penibila”, scriu jurnalistii de la Südkurier, care s-au deplasat la fata locului pentru a verifica daca, intr-adevar, masinaria punea o asemenea intrebare indiscreta. Drept dovada, ei ofera si o fotografie in acest sens, cu ecranul bancomatului, clientul putind sa aleaga raspunsul “Da” sau “Nu” la intrebarea “Locuiti in Romania?”. “Clientii complexului comercial Lago dau din cap, zimbesc amuzati sau sint revoltati. Inainte sa poata introduce, de exemplu, franci elvetieni in automatul de schimb, fiecare este intrebat, inca de simbata, daca locuieste in Romania. Martori oculari si o incercare a jurnalistilor Südkurier confirma aceasta practica neobisnuita a bancomatului”, arata articolul. Filiala Volksbank a informat ca luni dupa-masa, de la ora 16.15, automatul a fost scos din functiune si ca a fost dus la verificari. Directorul filialei Roger Winter a respins ideea ca institutia pe care o conduce ar fi introdus in mod voit aceasta intrebare in sistemul de functionare al automatului. Potrivit lui Winter, banca nu are nici un interes legat de nationalitatea celor care folosesc bancomantul. “Orice forma de nationalism ne este straina”, a asigurat directorul Volksbank. Potrivit jurnalistilor germani, banii puteau fi schimbati absolut normal si daca un client raspundea “Da” la intrebarea privind Romania. Cu toate acestea, comenteaza jurnalistii, intrebarea oricum nu are nici un sens, din moment ce fiecare poate sa raspunda cum doreste, fara sa poata fi verificat. Directorul Roger Wintern nu exclude ca intrebarea sa fi aparut ca urmare a unei interventii a unui angajat al firmei care intretine si opereaza automatele Volksbank. Mai exact, se pare ca o alta banca ar fi dorit sa instaleze acest sistem pentru a afla, din obiective statistice, citi clienti romani are. Angajatul firmei de intretinere ar fi confundat bancomatele. “Asadar, se pare ca la mijloc este o confuzie pentru care imi cer scuze”, a spus Winter.

Din 2013, fermierii spun adio subventii

 “La grupul de la Visegrad de la Budapesta, impreuna cu tarile baltice, vom incerca sa mentinem subventiile si dupa anul 2013, pentru ca exista pericolul ca dupa acest an sa nu se mai acorde nici o subventie in agricultura”, a explicat marti ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sirbu. El a spus ca sistarea acordarii subventiilor din agricultura nu este o initiativa a Uniunii Europene, ci o presiune venita din partea Organizatiei Mondiale a Comertului. De asemenea, la reuniunea ministrilor agriculturii din Grupul de la Visegrad vor fi abordate teme de interes pentru tarile participante, cum ar fi situatia de pe piata laptelui si elaborarea unei strategii comune cu privire la relatia producator /furnizor – comerciant - consumator. Astfel, in cadrul discutiilor cu omologii sai, ministrul agriculturii va sustine principalele preocupari ale Romaniei pe cele trei teme, respectiv cresterea treptata a cotei de lapte in vederea eliminarii acesteia in 2015, aplicarea si bugetarea masurilor de piata - restituiri la export, interventia si stocarea privata a brinzeturilor, precum si necesitatea elaborarii unei strategii comune cu privire la relatia producator/furnizor – comerciant - consumator, avind in vedere preocuparea tarii noastre pentru consolidarea cadrului concurential la nivel national si comunitar. Potrivit ministrului agriculturii, Comisia Europeana (CE) a respins solicitarea Romaniei de a prelungi acordarea ajutoarelor de stat din agricultura dupa anul 2009, astfel, din 2010 nici in sectorul de irigatii nu se vor mai acorda subventiile, fiind necesara gasirea unor solutii alternative pentru a sprijini sectorul. Directorul general al Directiei Generale imbunatatiri Funciare si Fond Funciar din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Valentin Apostol, a adaugat ca Romania a primit in urma cu zece zile raspunsul CE, prin care nu se aproba acordarea de subventii in sectorul de irigatii din 2010.

A picat si Kuznetova

 Luni, doar doua jucatoare din primii opt capi de serie au ramas in cursa la US Open: Serena Williams si Svetlana Kuznetova. Asta pina in faptul serii europene, pentru ca in cursul noptii, a picat si capul Svetlanei. Caroline Wozniacki, jucatoarea daneza care a eliminat-o pe Sorana Cirstea, a reusit sa o invinga in trei seturi pe favorita cu numarul sase a turneului de la Flushing Meadows. Dar victoria prietenei Soranei nu a fost cea mai mare surpriza a serii, chiar daca Kuznetova este una dintre cele mai constante jucatoare din lume. Revelatia US Open este, in continuare, americanca de 17 ani Melanie Oudin (70 WTA), care a rapus-o si pe Nadia Petrova (nr. 13). Caroline si Melanie se vor infrunta intr-un sfert de finala neasteptat, cum la fel de insolita este si partida dintre ucraineanca Katerina Bondarenko si belgianca Yanina Wickmayer. Ultima a avut emotii cu Petra Kvitova (Cehia), cea care a scos din cursa lidera mondiala, Dinara Safina, dar s-a impus dupa trei seturi, in timp ce ucraineanca, aflata mult timp in umbra surorii sale, Aliona, a executat-o pe Gisela Dulko (o argentinianca deloc slaba!) fara sa-i lase sansa vreunui game!In fine, tenisul romanesc a terminat-o cu US Open, dupa ce Monica Niculescu, in cuplu cu americana Vania King, a parasit proba de dublu in turul III. Spaniolele Maria-José Martinez si Nuria Llagostera (nr. 6) au cistigat cu 6-3, 4-6, 6-2.Optimi, feminin: Katerina Bondarenko (Ucraina) – Gisela Dulko (Argentina) 6-0, 6-0; Melanie Oudin (SUA) – Nadia Petrova (Rusia) 1-6, 7-6, 6-3; Yanina Wickmayer (Belgia) – Petra Kvitova (Cehia) 4-6, 6-4, 7-5; Caroline Wozniacki (Danemarca) – Svetlana Kuznetova (Rusia). 

La cravasa!

 Tot astazi se mai disputa doua meciuri in cadrul grupei a VII-a europene. Daca partida dintre Feroe si Lituania are importanta doar in masura iluziilor balticilor in privinta calificarii, partida capitala se disputa la Belgrad, intre cele mai bune echipe ale grupei, Serbia si Franta. Daca sirbii cistiga, se califica matematic la turneul final din Africa de Sud. Pe de alta parte, Franta se afla intr-o situatie disperata si nu numai datorita perspectivei sustinerii unui neplacut baraj pentru viza spre Capul Bunei Sperante, dar si datorita rupturii iremediabile dintre selectionerul Raymond Domenech si intreaga opinie publica din Hexagon, la care s-au raliat si jucatorii nationalei, in frunte cu capitanul Thierry Henry. Daca, din punct de vedere valoric, “les bleus” sint peste sirbi, pare-se ca diferenta aceasta este contrabalansata si depasita de diferenta dintre capacitatile profesionale ale celor doi tehnicieni: Radomir Antic si Raymond Domenech. In ciuda acestor relatii care se arata clar ireconciliabile, jucatorii nationalei franceze sint profesionisti pina in maduva oaselor si vor lupta pentru obtinerea unui rezultat cit mai bun pe “Marakana” sirbeasca. Iata de ce aceasta intilnire, care va fi transmisa in direct pe TVR 1, se anunta a fi disputat la cravasa!Clasamentul grupei a VII-a1. Serbia 7 6 0 1 15-5 182. Franta 7 4 2 1 9-7 143. Austria 7 3 1 3 10-10 104. Lituania 7 3 0 4 6-6 95. Romania 7 2 2 3 8-11 86. Feroe 7 0 1 6 2-11 1 

Continuati seria!

 Desi sansele de calificare ale Romaniei la Cupa Mondiala s-au dus pe apa simbetei (cine poate crede ca Franta va scoate doar un punct din trei meciuri, dintre care unul acasa cu Feroe?) partida din aceasta seara are o importanta deosebita pentru nationala condusa de Razvan Lucescu, din motive matematice, politice si sentimentale. Tricolorii au nevoie de victoriile de pe teren propriu in grupa de calificare cu Austria si Feroe pentru a se mentine in urna a doua valorica la tragerea la sorti pentru grupele EURO 2012, care va avea loc in ianuarie. Asta-i problema cu matematica. Razvan Lucescu are nevoie de victorii pentru a da peste nas aripii becaliene din fotbalul nostru, careia i-a mirosit urit chiar si remiza de pe “Stade de France”, asa norocoasa si inestetica cum a fost. Asta-i problema cu politica. In ceea ce priveste sentimentalismul, nationala lui Lucescu junior joaca primul meci pe teren propriu, in fata fanilor, si trebuie sa lase o impresie cit mai buna. Daca spectatorii, printre care se vor afla galeriile unite ale rivalelor Steaua si Dinamo, vor imbratisa aceasta echipa in curs de formare, exploziile veninoase ale clanului Becali, sau ale mai maruntilor Borcea, Iancu sau Mititelu, nu vor conta nici cit negru sub unghie.Un palmares saracSingura victorie din palmaresul nu prea bogat al Romaniei contra Austriei a avut loc in toamna anului 1986, tot pe stadionul din Ghencea. Tatal lui Razvan conducea nationala Romaniei, iar secundul nationalei de acum, fundasul Fane Iovan, a inscris doua goluri in meciul cistigat cu 4-0, tabela de scor fiind completata de Lacatus si Hagi. Dupa aceasta victorie, care a insemnat debutul victorios al nationalei in preliminariile EURO 1988, alte clanuri, dar cu aceleasi metehne, au provocat matrasirea lui Lucescu senior de la nationala si inlocuirea sa cu Emeric Ienei. Ultima intilnire s-a disputat chiar in primavara acestui an (chiar pe 1 aprilie), la Klagenfurt, si a insemnat o alta demitere, de data aceasta logica, a lui Victor Piturca. Tricolorii au fost invinsi cu 1-2, dupa ce cvasidebutantul Cristi Tanase a deschis scorul printr-un sut surprinzator din afara careului. In total, s-au disputat sase partide romano-austriece, din care Austria a cistigat prima (4-1 la Viena, in 1924!) si ultima, iar trei s-au incheiat la egalitate (0-0 in 1968 la Linz, 1-1 in 1972, la Craiova si 0-0 in 1987, la Viena). Schimbari in lotul RomanieiPentru meciul din aceasta seara, selectionerul Razvan Lucescu anunta schimbari masive, atit datorita profilului diferit al partidei, a oboselii resimtite de unii jucatori mai experimentati (Maftei, Mara), a evolutiei modeste a unora, la Paris (Surdu, Nicu), dar si a suspendarii lui Apostol, care va fi inlocuit cu Paul Codrea. Desi nu este inca refacut in totalitate, Sapunaru va lua locul lui Maftei pe flancul drept al apararii, Roman si Adrian Cristea vor evolua pe benzi, iar Gigel Bucur se va alatura lui Marica in atac, Romeo Surdu fiind vizat ca prima rezerva. De partea cealalta, selectionerul austriac, Dietmar Constantini, se confrunta cu indisponibilitati mai vechi (Stranzl, Pogatetz, Prödl, Leitgeb) si mai noi. Fundasul central Jürgen Potocka s-a accidentat destul de serios in meciul precedent, cu Feroe si va fi inlocuit cu Ortlechner, iar atacantul Marc Janko (autor a doua goluri in partida cu insularii) este suspendat, locul sau fiind luat de experimentatul Hoffer. Spre deosebire de Romania, Austria mai poate visa la calificare, in cazul in care cistiga meciul de la Bucuresti. Se asteapta un meci mai mult dirz, decit spectaculos, si din cauza starii precare a gazonului din Ghencea si a vremii instabile din ultimele zile. Formatiile probabileRomania: Coman – Sapunaru, Radoi, Chivu, Rat – Roman, Codrea, Ghioane, Cristea – Marica, Bucur.Austria: Payer – Schiemer, Dragovic, Ortlechner, Fuchs – Hölzl, Pehlivan, Beichler, Jantscher – Maierhoffer, Hoffer.Arbitri: Martin Atkinson – Phillip Sharp, David Richardson (Anglia).

Geoana despre Simirad: Cimitirul e plin de oameni de neinlocuit

 Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, referindu-se la presedintele CJ Iasi, Constantin Simirad, ca acesta are “reputatie de aventurier” si ca “cimitirul este plin de oameni de neînlocuit”. „Am stiut, înca de pe atunci cind l-am cooptat pe domnul Simirad în echipa noastra, ca are o reputatie de aventurier. Stiti cum este vorba, cimitirul este plin de oameni de neînlocuit. Atit am de comentat pe acest subiect”, a precizat presedintele PSD, Mircea Geoana, dupa ce a fost întrebat ce parere are despre faptul ca Simirad a anuntat ca-l sprijina în campania prezidentiala pe Traian Basescu.Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad (PSD), a facut aceasta afirmatie vineri, 4 septembrie. “Desi fac parte din PSD, voi face campanie electorala pentru domnul Traian Basescu. Fac apel si la colegii din PSD sa se asocieze acestei initiative si sa devina militanti pentru realegerea domnului Basescu. Nu-mi dau demisia din PSD”, a afirmat Simirad într-o conferinta de presa.

"Nu va agitati, domnul Basescu va candida din partea PDL"

 Radu Berceanu a declarat ieri ca stie “sigur” ca presedintele Traian Basescu va candida din partea PDL. Ministrul Transporturilor apreciaza ca deputatul Mircea Toader “mai scapa cite o vorba” si ca “nu neaparat stie dinsul ceea ce ar trebui sa stie”, relateaza Mediafax. “Multa lume vorbeste despre candidatura domnului Traian Basescu. Eu nu am o opinie pe aceasta tema pentru ca eu stiu sigur ce o sa se intimple. Nu va agitati, domnul Basescu va candida din partea PDL”, a spus Berceanu.Liderul democrat-liberal a mai spus ca prevederea prin care un candidat independent la alegerile prezidentiale poate fi sprijinit de un partid politic a fost introdusa “pentru a nu crede cineva ca vrem sa punem un baraj vreunui independent, si stiti dumneavoastra la cine ma gindesc”.Intrebat de jurnalisti despre candidatura lui Sorin Oprescu, Berceanu a raspuns ca acesta probabil ca isi va anunta candidatura in 24 septembrie. “Sa vedem daca ghicesc”, a adaugat Berceanu.In timp ce Radu Berceanu discuta cu jurnalistii, pe linga el a trecut presedintele PSD, Mircea Geoana, care a spus, intrerupindu-l: “Nu stie raspunsul”.Liderul grupului PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, afirma, luni seara, ca presedintele in functie, Traian Basescu, nu poate face parte dintr-un partid, astfel ca va candida independent sustinut de PDL, potrivit prevederilor Constitutiei.

Proiectele de legi asumate de Guvern sint pline de greseli

 Consiliul Legislativ a transmis Guvernului avize cu aproape 50 de pagini în care atentioneaza ca cele trei legi pregatite pentru asumarea raspunderii contin numeroase dezacorduri gramaticale, articole eronat indicate si denumiri gresite de institutii, recomandind reanalizarea mai atenta a textelor. În proiectele de legi se face referire la articole si anexe care lipsesc însa efectiv din text, denumirile unor agentii guvernamentale sint gresite, iar actele normative includ formulari ilogice. “În proiect se face trimitere la anexa nr 3, desi proiectul include doar doua anexe”, este una dintre observatiile Consiliului în cazul legii de reorganizare a agentiilor.Consiliul mai atentioneaza ca textele fac trimitere la alte alineate decit cele corespunzatoare, ca anii indicati pentru adoptarea unor legi mai vechi sint gresiti si ca în proiecte se regasesc norme care fac referire la articole ce nu au absolut nici o legatura cu dispozitiile invocate. “Semnalam numeroasele norme de trimitere gresite întilnite, ceea ce impune o reanalizare mai atenta a textelor”, transmite institutia. O alta atentionare transmisa Guvernului se refera la angajatii carora le sint aplicate prevederile legii de salarizare unitara, cu semnalarea ca au fost uitate diferite institutii care au încadrati functionari publici, printre care chiar si Consiliul Legislativ.Reamintim ca proiectele de legi privind educatia nationala, salarizarea unitara si reorganizarea agentiilor guvernamentale cu reducerea cheltuielilor în sectorul public au fost transmise, luni, Parlamentului de catre Guvern, în vederea asumarii raspunderii.

Seful SRI, chemat la raport

 Directorul SRI George Maior a declarat ieri, dupa audierea la Comisia de control asupra activitatii SRI, ca nu exista nici un fel de legatura intre transportul de munitie la care facea referire jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, implicind numele fratelui presedintelui, si aspecte legate de terorism.“In ceea ce priveste situatia legata de acest transport special, sintem autoritate nationala in domeniul prevenirii terorismului, sintem abilitati prin lege la acest lucru, sintem parte a unei comunitati de informatii mai largi in planul UE si in planul NATO legat de aceste aspecte foarte importante legate de siguranta nationala. Si am putut arata Comisiei ca am avut o cunoastere adinca, mai mult decit s-a prezentat in presa, in legatura cu toate aspectele semnalate legate de conexiunea, sau ceea ce s-a numit conexiunea, intre acest transport si zone ale terorismului, demonstrind ca nu exista nici un fel de legatura intre acest transport si aspecte legate de terorism”, a spus George Maior.George Maior a spus ca a dorit sa faca aceasta precizare “pentru ca intereseaza in cel mai inalt grad siguranta nationala”.Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu a scris, pe 24 august, pe blogul personal, ca fratele presedintelui Romaniei ar fi participat la o operatiune ultrasecreta de trafic international cu mari cantitati de explozibil. Jurnalistul a mai afirmat ca incarcatura cu explozibil a ajuns la Uzina Mecanica Babeni, unde, in loc sa fie distrusa, ar fi fost reambalata. Mircea Basescu a negat, in repetate rinduri, ca are vreo implicatie in activitati teroriste.Apel la responsabilitatea politicienilorDirectorul SRI a afirmat de asemenea ca Serviciul nu transmite informatii decit in sistemul legal, in care acestea pot fi transmise institutiilor statului, si a facut un apel la politicieni sa judece “cu mai multa inteligenta si responsabilitate” inainte de a lansa atacuri la adresa SRI. Maior a subliniat ca SRI are capacitatea contrainformativa de a sesiza daca exista scurgeri de informatii catre mediul politic si a asigurat ca nu a existat o astfel de situatie.Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, afirma simbata ca are informatii despre Mircea Basescu de la SRI. Luni, Vanghelie si-a nuantat declaratiile precizind ca nu el a intrat in posesia informatiilor cu privire la Mircea Basescu. Pe de alta parte, intrebat de ce a afirmat ca arhiva DGIPI (fostul serviciu “Doi si un sfert” n.r.) este pe “miini bune”, Vanghelie a precizat ca “este intr-un fel, in anumite locuri, banuiesc, tocmai acolo unde a reusit sa fie pastrata pina acum si sa nu fie data pe piata ca presedintele sa suporte consecintele”. “Deci banuiesc ca e pe miini bune, la asta am vrut sa ma refer”, a mai aratat liderul PSD.

Propunere apolitica

Ideea nu este deloc noua si este aplicata cu destul succes in alte tari europene mai dezvoltate decit Romania. Modelul a fost copiat la fel de bine si in alte domenii cum ar fi siguranta rutiera sau sistemul bancar, fiind aplicat in prezent chiar si in SUA. O astfel de lege ar permite delimitarea clara a conflictelor de munca de toate celelalte dosare civile sau penale, fapt care ar reprezenta de altfel si o respectare a drepturilor omului. La aceasta ora, un conflict de munca intre angajat si angajator ajunge in fata instantelor de judecata in acelasi fel ca si o crima, ambii piriti stind ore in sir in salile de tribunal, uneori chiar unul linga celalalt. In plus, datorita gravitatii reduse, astfel de dosare sint uneori aminate la nesfirsit pentru a face loc altor cauze considerate mai importante. Proiectul propus ar trebui sa rezolve aceste probleme si sa ofere posibilitatea unui cadru legal aparte, in strinsa legatura cu realitatile actuale din societatea romaneasca. “In Romania sint mari probleme din acest punct de vedere. In primul rind ca nu se respecta legislatia muncii, care este destul de permisiva si in plus, toata lumea incearca sa o ocoleasca. Sint de asemenea solutionari care nu sint puse in aplicare si multe dosare care nu au ajuns inca sa fie judecate sau se taraganeaza la nesfirsit. Practic, aceste cauze sint considerate mai putin urgente si de aceea se ajunge la termene anormal de lungi. In plus, numarul neintelegerilor dintre angajati si patronate a crescut foarte mult in ultimii ani si de aceea ar fi normal sa existe astfel de tribunale pentru solutionarea conflictelor de munca”, a explicat Teodor Atanasiu, care spune ca a purtat numeroase discutii cu cei care judeca astfel de litigii, tocmai pentru a sti cit mai bine ce trebuie facut. Delimitare de sfera politicaTeodor Atanasiu a mai explicat ca intelege cit de importanta ar fi o astfel de lege si de aceea a preferat sa se situeze in afara politicii in ceea ce priveste acest proiect.La aceasta ora legislatia muncii are la baza un act normativ adoptat in anul 1999 care a fost completat de mai multe ori in timp, iar competenta in solutionarea conflictelor aparute in acest sector revine tribunalelor. Acestea nu au insa competenta in cazul cauzelor date prin lege speciala altor instante, fiind vorba in special de personalul ministerelor de Interne si Apararii. In momentul de fata, pe rolurile instantelor se afla peste 160.000 de astfel de dosare, iar statistic vorbind, peste 60% dintre situatiile in care un angajat isi schimba locul de munca se datoreaza tot litigiilor de acest fel.“Sper sa nu fie interpretata ca o actiune politica. Nu este si nici nu imi doresc sa fie ceva legat de PNL sau de oricare alt partid. Am preferat sa lucrez la acest proiect alaturi de numai trei colegi din tara si sa nu il trec prin nici unul dintre grupurile parlamentare. Va ajunge in parlament fara sprijin politic si sper sa ii pot convinge pe deputati ca Romania are intr-adevar nevoie de o astfel de lege, de astfel de tribunale”,  a explicat Teodor Atanasiu. 

Horoscop zilnic

 Berbec Dimineata cumparati un obiect important pentru familie, spre bucuria partenerului de viata. La serviciu, este posibil sa apara o problema neprevazuta, din cauza careia ramineti peste program. Seara o petreceti intr-un mod placut, in mijlocul familiei si faceti planuri pentru saptamina viitoare. Taur In cadrul unei reuniuni, va faceti remarcat si s-ar putea sa cuceriti inima unei persoane deosebite. Va sfatuim sa-i acordati atentie, pentru ca este posibil sa legati o prietenie de durata. Ar fi bine sa ascultati sfaturile prietenilor apropiati. Gemeni Dimineata faceti cunostinta cu o femeie care va juca un rol important in viata dumneavoastra. Va sfatuim sa fiti mai atent la serviciu, pentru ca sinteti predispus la greseli. Relatiile cu persoana iubita sint foarte bune si petreceti impreuna momente placute. Rac Dimineata s-ar putea sa fiti impulsiv si sa jigniti o femeie. Nu este o zi buna pentru examene si de afaceri. Dupa-amiaza aveti ocazia sa petreceti momente placute impreuna cu persoana iubita. Leu Sinteti intr-o forma intelectuala foarte buna, care va influenteaza favorabil relatiile cu cei din jur. Aveti succes in societate si in afaceri. Sint sanse ca o femeie sa va propuna o colaborare pe termen lung. Va recomandam sa va stabiliti clar prioritatile. Ascultati sfaturile unei rude mai in virsta din partea partenerului de viata! Fecioara Zi favorabila pentru intilniri cu prietenii. In familie, va bucurati de armonie, dar nu este exclus sa aveti probleme cu sanatatea. Dupa-amiaza s-ar putea ca o ruda mai in virsta sa va imprumute o suma pe care i-ati cerut-o mai demult. Balanta Este posibil sa aveti dificultati in relatiile parteneriale. Va sfatuim sa fiti calm si sa nu refuzati dialogul. Fiti mai explicit cind vorbiti cu partenerul de viata, pentru a evita un conflict! Dupa-amiaza primiti niste bani pe care ii asteptati de citeva zile. Va recomandam sa fiti atent pe ce ii cheltuiti. Scorpion Sinteti foarte apreciat la serviciu, datorita initiativelor inspirate. Dupa-amiaza trebuie sa luati o decizie serioasa in ceea ce priveste relatiile cu persoana iubita. Ascultati-va intuitia si nu veti gresi! Sagetator Zi favorabila relatiilor sentimentale. De asemenea, va puteti afirma in societate. Va recomandam sa fiti prudent la serviciu si in afaceri. S-ar putea sa aveti probleme cu banii, dar tot reusiti sa iesiti cu prietenii. Cei din jur va apreciaza pentru atentia pe care o acordati unei femei mai in virsta din familie, care este bolnava. Capricorn Sinteti melancolic si s-ar putea sa nu luati cele mai bune decizii. Este posibil sa vi se propuna asocierea intr-o afacere. Va recomandam sa nu va grabiti. Daca sinteti mai atent la relatiile sentimentale, puteti petrece o seara romantica. Varsator Aveti succes in afaceri, dar sinteti nevoit sa faceti mai multe drumuri scurte. Va ajuta foarte mult o femeie care va apreciaza corectitudinea. Dupa-amiaza va loviti de o problema sentimentala, dar o rezolvati repede. Va sfatuim sa nu neglijati odihna. Pesti Nu aveti probleme financiare, motiv pentru care sinteti bine dispus. Va sfatuim sa nu incepeti activitati noi. Nu va ocupati astazi de afaceri, ca sa nu aveti surprize neplacute! In relatiile sentimentale, totul este in regula, ceea ce va mentine moralul ridicat. Nascuti pe 9 septembrie - Ziua cerintelor dificilePersoanele nascute pe data de 9 septembrie se confrunta in mod repetat cu situatii foarte solicitante. De cele mai multe ori, aceste situatii sint produsul firii lor complicate si nicidecum al destinului. Ar trebui sa invete sa recunoasca drumul cel mai usor. Nu este nevoie sa aleaga intotdeauna calea cea mai solicitanta. Daca vor reusi sa faca acest pas, viata lor va fi mai linistita si mai lipsita de evenimente neprevazute. Nu trebuie pus la indoiala faptul ca nativii zilei de 9 septembrie sint atrasi de provocari. Sint persoane care se plictisesc foarte usor. Ele considera ca este insuportabil sa stea deoparte si sa asiste la aceleasi intimplari. De cele mai multe ori, vor oscila intre interes si dezinteres fata de persoane, situatii, locuri sau lucruri complexe in care nu vor dori sau sa se implice. Asemenea trairi pot izvori din sentimentul de neimplinire pe care il simt in interior nativii. Indiferent de succesul sau norocul de care au parte, cei nascuti in aceasta zi au uneori impresia ca lipseste totusi ceva. Intr-adevar, multi dintre nativii acestei zile simt inca din copilarie nevoia de a cauta acel element care lipseste din viata lor.Persoanele nascute pe data de 9 septembrie dau dovada de o foarte mare complexitate emotionala. Din aceasta cauza vor fi foarte atragatoare pentru sexul opus. De multe ori, nativii acestei zile simt nevoia sa se lase ingrijiti si indrumati de catre cei care le ofera dragoste. In ciuda acestui fapt, isi vor pastra independenta si vointa. Din momentul in care acesti nativi s-au hotarit sa faca ceva, se vor lasa foarte greu convinsi sa isi schimbe drumul ales. De cele mai multe ori, sint inclinati spre introspectie si sint preocupati de evolutia personala. Din aceste cauze, vor realiza atunci cind vor face o greseala sau cind vor merge pe drumul gresit, chiar daca le va lua mai mult timp pina sa ajunga la aceasta concluzie. Unul dintre punctele slabe ale celor nascuti in aceasta zi este reprezentat de faptul ca exagereaza mult atunci cind este vorba de problemele personale. In plus, au tendinta sa caute ajutor in cele mai nepotrivite locuri. In general, nativii acestei zile sint oameni inclinati spre intimitate, dar de cele mai multe ori ocupatia si interesele ii vor aduce in contact cu societatea. Cei nascuti in aceasta zi se pricep sa simta si sa defineasca dorintele publicului. Uneori cunosc si felul in care pot fi satisfacute aceste dorinte. La un moment dat vor fi nevoiti sa aleaga modul de abordare al unei probleme. Nativii vor sti cind va fi nevoie de o abordare speciala si cind va fi nevoie de una absolut normala. Daca este cazul, vor fi apti sa gaseasca o cale de mijloc. Exceptind aceasta calitate, cei nascuti in aceasta zi au si darul de a sti cum sa profite de o afacere banoasa.Pentru multe dintre persoanele nascute pe data de 9 septembrie viata poate fi o lupta continua, in ciuda temerilor si incertitudinilor pe care le au. Destul de surprinzator este faptul ca asemenea temeri ii pot conduce pe nativi catre un succes uimitor. Acesta este un alt motiv pentru care provocarile sint atit de interesante si stimulante pentru ei. Unii dintre cei nascuti in aceasta zi sint confruntati cu diferite fobii. In acest caz, nativii zilei se vor expune pericolelor doar pentru a experimenta satisfactia de a-si infringe temerile. Ar trebui sa isi tina sub control latura salbatica. Daca nu vor reusi sa faca acest lucru, nativii vor avea tendinta de a-si dezvolta un comportament autodistructiv. Acest tip de atitudine nu va fi usor inteles sau temperat de cei din jurul lor.SFATURI: Este foarte important sa cistigi incredere in tine insuti. Iti poti permite sa meditezi mai mult. Atunci cind iti vei descoperi calitatile foloseste-le in interesul tau. Temerile si frica iti vor consuma toata energia, in cazul in care tu vei permite acest lucru. Tu esti singura persoana care le poate infringe. Incearca sa fii vesel si sa nu disperi niciodata. PUNCTE FORTE: Cu discernamintOrientat spre provocariIntrospectivPUNCTE SLABE: Temator Nesigur  

Asfalt, becuri, canalizare...

De ce se golesc satele romanesti? De ce tinerii fug si lasa la coarnele plugului batrini adesea prea slabiti si bolnavi ca sa munceasca pamintul? Unde or fi taranii puternici, harnici si veseli din povestile ce ni le citeau aceiasi bunici pe care azi i-am uitat la gura acelorasi sobe?     Articolul de fond vorbeste despre o vreme cind la Casa de Nasteri din Mociu veneau pe lume cite 5-6 suflete in fiecare zi si cind moasele abia faceau fata gravidelor aduse "cite trei odata cu Salvarea". Acele vremuri de crestere economica au apus, la tara se nasc tot mai putini prunci, tinerii fug vazind cu ochii, iar pamintul ramine adesea nelucrat.     De ce? Pentru ca tinerii nu au de ce sa ramina, satele le ofera prea putin fata de pretentiile si nevoile lor. Au vazut, mergind la scoala la oras, ca pe strada se poate merge si altfel decit in cizme de cauciuc, pe trotuare, si nu prin noroi; au vazut ca apa de baut vine prin perete, pe la robinet, si ca seara poti merge la un film sau la un teatru, nu numai la bolda sau crisma sau cum i-o fi zicind in fiecare sat. Si atunci, s-au gindit ca nu mai au la ce sa se intoarca.     Poate imaginea descrisa mai sus e prea sumbra. Poate situatia nu e chiar atit de grava si critica e prea aspra.     Am vazut si sate infloritoare, cu ulite curate, pietruite, cu fintini adinci, cu apa curata si racoroasa. Sate unde primarii au ridicat scoli pentru tineri si biblioteci pentru cei mai in virsta, sali de jocuri (de dans, nu de noroc, ca de-alea e plin pe tot locul) si de sport. Comune cu lumina electrica pe strazi, cu statii pentru autobuze si multe alte facilitati pentru locuitori. Si de-acolo, pun pariu, nu "fuge" nimeni.     Ce le trebuie oamenilor sa fie multumiti, sa se simta bine la casele lor si sa nu mai caute de munca prin strainatati indepartate si prin orase aglomerate? Foarte putin. Dorintele lor vorbesc de la sine: ulite si strazi curate si pietruite, apa curenta si canalizare, becuri pe stilpi, telefoane sa-si sune parintii si prietenii. Nu sedii luxoase de primarii, cu senzori de lumina la baie sau garduri inalte sa-i desparta pe primari de popor. Nici masini "de teren" pentru aceiasi primari, ci autobuze sa-i duca pe copii la scoala. Piatra pe ulita, becuri pe stilpi, apa la cismele.     Iar cind toate astea exista, vin si investitorii, se fac si fabrici (vezi Nokia, la Jucu), localnicii au locuri de munca si salarii indestulatoare, iar intreprinderile varsa bani buni la bugetul local, de unde primarii pot sa o ia de la capat, cu alte ulite pietruite, cu alte becuri pe stilpi si cu gaz si canalizare. Pot atrage fonduri europene sa faca alte strazi, si scoli, si tot ce le mai trebuie oamenilor sa fie multumiti. Asa vin si doctorii sa stea la tara, si profesorii la scoli si preotii si politistii.     Asa se dezvolta un sat si, incet-incetuc, devine mai frumos si mai curat decit orasul aglomerat si galagios din apropiere. Tinerii se intorc, cei mai in etate vin sa-si petreaca batrinetea in tihna. Si se vede cum se dezvolta...      Si cind te gindesti ca totul incepe de la ce vor oamenii: asfalt, becuri si canalizare.

Acord de mediu pentru pista Aeroportului

Acordul de mediu, care este valabil pentru toata perioada de punere in aplicare a proiectului, a fost obtinut in urma unei dezbateri publice la care au fost invitati sa participe reprezentanti ai Consiliului Judetean, Prefecturii Cluj, Primariilor Cluj-Napoca si Apahida, evaluatori de mediu, organizatii non-guvernamentale si vecini ai amplasamentului. "Construirea noii piste se impune cu necesitate cel putin din doua motive. Pe de o parte cresterea fluxului de pasageri si de zboruri operate de Aeroport, precum si finalizarea noilor terminale, care impun extinderea facilitatilor de zbor oferite. Pe de alta parte, noua pista va permite dezvoltarea unor proiecte importante legate de dezvoltarea generala a intregii regiuni", a aratat presedintele CJ, Alin Tise. Pe linga realizarea noii piste, care se preconizeaza ca se va finaliza pina in anul 2012, CJ mai planuieste extinderea platformei de imbarcare-debarcare etapa a doua, construirea unui terminal cargo, construirea unui parking auto, dar si sistematizarea accesului din soseaua europeana E576.    M. O.

Consiliul Local da bani pentru sport

Alesii locali au aprobat in sedinta de ieri alocarea sumei de 20.000 de lei de la bugetul local pe anul 2009 Clubului Sportiv Universitatea, pentru manifestarile prilejuite de aniversare a 90 de ani de existenta a acestuia. "Clubul sportiv Universitatea Cluj-Napoca este un club cu o traditie aparte in sportul romanesc, atit prin indelungata activitate competitionala de noua decenii, cit si prin multitudinea de sportivi campioni si numarul mare de medalii care au imbogatit panoplia clubului", se arata in referatul de aprobare a proiectului. In aceeasi sedinta, consilierii locali si-au dat acordul pentru alocarea a 200.000 de lei in vederea sustinerii activitatii competitionale a mai multor cluburi, precum si pentru asigurarea hranei pentru sportivi. O suma de 50.000 de lei din acesti bani au mers la sectia de volei feminin a clubului Universitatea, 40.000 de lei au fost alocati pentru sectia de rugbi a aceluiasi club, BC Gladiator a primit 57.000 de lei, iar Dumi Fitness 3.000 de lei, in timp ce alti 50.000 de lei vor asigura hrana in semestrul al doilea pentru 134 de sportivi ai clubului sportiv Universitatea si ai clubului sportiv Gladiator.    M. O.

Mugur Isarescu, inca 5 ani in fruntea BNR

Actualul guvernator al Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a fost propus pentru un nou mandat de 5 ani, acesta fiind al patrulea in fruntea Bancii Centrale.     Isarescu are virsta de 60 de ani si ocupa functia de guvernator al BNR din 1990. El a devenit in acest an cel mai longeviv guvernator de banca centrala din lume, intrind in Cartea Recordurilor, potrivit Hotnews. Isarescu si-ar incepe noul mandat in luna octombrie si nu are contracandidati pentru sefia Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Isarescu iese din discutie pentru schimbarea pozitiei pe care o detine. Doar Parlamentul, cind isi va da votul final, ar putea sa se opuna, dar nu cred", au spus surse citate de HotNews.     Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, va fi sustinut de PSD, in timp ce PDL il va sustine pe Cristian Popa si va propune un candidat in locul lui Eugen Dijmarescu. La fel, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR din 2004, si Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii inca din 1998, vor fi propusi pentru un nou mandat. Georgescu a fost sministru de Finante in Guvernul Vacaroiu si conduce Comitetul de Supraveghere al bancii centrale, in vreme ce Cristian Popa coordoneaza Comitetul de Politica Monetara. Eugen Dijmarescu, sef al Comitetului de Administrare a Rezervelor Internationale, ar urma sa fie schimbat.    D. E.

Avocatii vor avea un octombrie sarac

Greva magistratilor are repercusiuni asupra avocatilor, care isi vor vedea veniturile diminuate cu aproape 50%Numarul mic de cauze aflate pe rolul instantelor clujene ii afecteaza simtitor pe tinerii avocati care traiesc in principal din veniturile obtinute din dosarele pe care le obtin din oficiu.     Sefa Serviciului de Asistenta Judiciara (SAJ) Cluj, Rozalia Valea, spune ca deocamdata nu poate spune exact cam in cite dosare nu au mai fost repartizati avocati din oficiu. "In mod cert, acum sint cu mult mai putine cauze la care trebuie trimisi avocati din oficiu, motivul fiind protestul magistratilor. Acest lucru se va vedea exact in veniturile avocatilor de la SAJ luna viitoare", a declarat pentru monitorul Rozalia Valea, care estimeaza o diminuare a veniturilor cu cel putin 50% in cazul fiecarui avocat.      Principalii avocati care vor resimti pe propria piele ce inseamna dosare aminate din cauza protestelor sint cei tineri, intrati de putina vreme in Baroul Cluj si care isi obtin piinea de pe urma cazurilor la care sint repartizati.     Plata proportional cu muncaProdecanul Baroului Cluj, avocatul Mirel Ionescu, admite la rindul lui ca luna urmatoare va fi cel putin usturatoare pentru avocatii obisnuiti cu cauzele din oficiu.      "Avocatii de la SAJ vor fi rasplatiti financiar in luna octombrie in mod direct proportional cu numarul de cauze penale la care se prezinta luna aceasta", a explicat Mirel Ionescu. El admite ca de la inceputul protestului magistratilor majoritatea cauzelor au fost aminate, astfel ca si veniturile avocatilor au fost serios afectate.      Magistratii au declansat la inceputul lunii septembrie, la nivel national, un protest care prevede aminarea tuturor cauzelor de orice natura, in afara de cele care prevad emiterea, prelungirea sau incetarea mandatelor de arest preventiv, precum si cele care se refera la plasamentul minorilor.      In ciuda insistentelor magistratilor, se pare ca Ministerul Justitiei ramine nepasator la solicitarile lor, chiar daca acestia au inceput deja sa ameninte cu blocarea totala a instantelor, ceea ce inseamna practic paralizarea societatii romanesti.

S-a finalizat betonarea a 10 fundatii la stadion

Asadar, in cazul tribunei I, au loc sapaturi izolate, nivelari si rectificari de teren in suprafata incintei etanse, masuratori topografice de verificare a cotelor, dar se face si transport de pamint la depozitul de umplutura. Pe linga masurile topografice de verificare a cotelor, la tribuna II se lucreaza la saparea unui sant in perimetrul incintei pentru evacuarea apei din infiltratii, se fac sapaturi si trasarea fundatiilor izolate si sapaturi izolate in cimpul tribunei in zona terenurilor de tenis.      La peluza I, deocamdata au loc sapaturi in malul fundatiei dinspre gazon pentru atingerea cotei de -4,15 metri. La peluza II, lucrarile sint ceva mai avansate. Aici se fac sapaturi la patru fundatii izolate si continue, se monteaza carcasele armaturilor in 16 fundatii izolate, se traseaza axele stilpilor si se fac masuratori topografice de verificare a trasarilor la stilpi si a cotelor. Betonarea a 10 fundatii izolate s-a finalizat, la fel si turnarea stratului de beton de egalizare in 16 fundatii izolate. Reamintim ca lucrarile de executie a noii arene sportive a judetului au inceput oficial la mijlocul lunii iulie a anului curent si au ca termen de finalizare data de 15 iulie 2011.

Pe scurt

Sanatatea, specialista CupeiSanatatea Cluj isi continua parcursul in Cupa Romaniei! "Virusii" pregatiti de Radu Sabo au trecut cu 1-0 si de FCM Tirgu-Mures, in cadrul turului V, si s-au calificat, astfel, in "saisprezecimile" competitiei. Unicul gol al partidei a fost marcat de Hoca, cu 5 minute inainte de fluierul de final. In faza urmatoare, Sanatatea va intilni una dintre formatiile din Liga 1.    D. S. Asa va arata CCAComitetul de Urgenta al FRF s-a întrunit ieri pentru a aproba cererea lui Vasile Avram pentru organigrama a Comisiei Centrale a Arbitrilor. Comisia va fi astfel formata din 11 membri, Ioan Igna fiind numit prim-vicepresedinte, in timp ce Mircea Salomir si Gheorghe Constantin au fost investiti in functiile de vicepresedinti. Presedinte de Onoare va ramine, în continuare, Nicolae Rainea. Membrii CCA vor fi Nicolae Grigorescu, Cornel Sorescu, Costin Toma, Vasile Curt, Stan Prodan, Cornel Fecioru si Nicolae Mavrodin, ultimii cinci urmind sa fie cooptati în lotul de observatori pentru primul esalon. Biroul Executiv al Comisiei va fi format din presedintele Vasile Avram, Ioan Igna, Constantin Gheorghe, Cornel Sorescu si Stan Prodan.    D. S.

Tranzactie de 43 de milioane pe BT

Cele 26,47 de milioane de titluri au fost schimbate prin intermediul a patru tranzactii negociate (deal) la un pret mediu de 1,62 de lei/actiune, cu 0,62% mai mare decit cotatia de la inchiderea sedintei de luni. Unul din vinzatori a fost Eugen Claudiu Silaghi, membru in consiliul de administratie al BT.     La sfirsitul lunii august, alte 2,3 procente din Banca Transilvania s-au vindut pe Bursa, pentru 9,3 milioane de euro. Si la acea data Silaghi a fost unul din vinzatori, vinzind 1,23% din capitalul social al bancii, pentru 21,16 milioane de lei (circa 5 milioane de euro). Restul de 1,07% din totalul actiunilor au fost vindute la acelasi pret, de 1,62 de lei, insa nu au existat informatii despre vinzatori sau cumparator. Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al BT si principalul actionar roman al bancii, cu 5% din actiuni, declara la acel moment ca nu stie cine ar fi putut fi implicat in aceste tranzactii.     Banca Transilvania a obtinut in prima jumatate a acestui an un profit net de numai 11,07 milioane de lei, in scadere de zece ori fata de cel realizat in aceeasi perioada a anului trecut, dar profitul operational a crescut cu 57%, influentat de veniturile din operatiuni financiare si dobinzi.     Banca are o valoare de piata de 1,71 de miliarde de lei (403,11 milioane de euro), potrivit ultimei cotatii, de 1,61 de lei/actiune, stabilita in sedinta bursiera de luni.

Legea Educatiei, amendata de Calian

Deputatul PDL Petru Calian a depus un amendament la proiectul privind Legea Educatiei Nationale. Parlamentarul clujean solicita modificarea legii astfel incit cluburile sportive studentesti sa nu fie trecute in subordinea universitatilor.     "Trecerea cluburilor in administrarea universitatilor, adica institutii care au competente in procesul de pregatire didactica, si nu in cel al sportului de performanta, va conduce, in cel mai scurt timp, la micsorarea numarului de echipe de divizia A la toate sporturile si, implicit, la desfiintarea sportului de performanta", isi motiveaza Calian amendamentul. Amendamentul a fost sustinut si semnat de 80 de parlamentari.    A. M. P.

Nume nou in Consiliul Local

Democrat-liberalul Nicolae Nistor a depus ieri oficial juramintul in functia de consilier local, inlocuindu-l pe colegul sau Mircea Petric, care si-a anuntat intentia de a demisiona din functie, invocind motive personale, in cadrul sedintei din luna august a forului local. Nistor il va inlocui pe Petric si in cadrul comisiei de specialitate din care acesta din urma a facut parte. Nicolae Nistor a fost urmatorul consilier local supleant pe listele PDL la alegerile locale din 1 iunie 2008.    M. O.

Berceanu, interpelat pe problema centurii Gherla

Deputatul Horea Uioreanu (PNL) ii cere explicatii ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, pentru stricaciunile semnalate pe centura municipiului Gherla. Artera cu pricina a fost inaugurata de curind in prezenta ministrului si a primului ministru Emil Boc. "De ce s-a ajuns in situatia in care o lucrare receptionata de dumneavoastra, platita din bani publici, a ajuns sa aiba un «temen de valabilitate» de doar 4 zile? Are aceasta situatie legatura cu faptul ca, in cadrul vizitei sale la Cluj, domnul premier Boc trebuia «sa bifeze» o inaugurare? Care sint pagubele pe care cetatenii municipiului Gherla si statul roman trebuie sa le suporte in ceea ce priveste reparatiile acestei centuri?", sint intrebarile adresate de Uioreanu ministrului.    A. M. P.

Tirg cu reduceri de toamna

Astazi incepe la Expo Transilvania prima editie a Tirgului reducerilor de toamna. Evenimentul se desfasoara in perioada 9-13 septembrie, iar intrarea este libera. Cele 80 de firme care participa la tirg le vor oferi clujenilor produse precum încaltaminte, imbracaminte, suveniruri, decoratiuni, cosmetice, bijuterii si jocuri, toate la preturi de producator. In standuri vor fi prezenti si citiva din marii producatori din Cluj: Clujana, Jolidon, Prodvinalco, Tricotaje Somesul si Solidaritatea. Publicul va putea participa si la o tombola cu premii.    A. D.

UBB finanteaza posturi la BCU

Consiliul de Administratie al UBB a aprobat ieri sustinerea financiara de catre institutie a posturilor vizate de reducerea schemei de personal la Biblioteca Centrala Universitara (BCU) "Lucian Blaga", precum si a celor de la Centrele Culturale Internationale ale universitatii. Decizia a fost luata "avind in vedere reducerea, de catre Guvernul actual, a posturilor din reteaua bibliotecilor universitare la nivelul din 1989 - fara a se lua in seama faptul ca bibliotecile universitare nu sint doar depozite de carti, ci unitati care prelucreaza informatii de prima instanta pentru o tara", potrivit oficialilor UBB. S-a mai hotarit, de asemenea, scoaterea unor posturi didactice la concurs, precum si trecerea unor investitii noi ale UBB - aflate in diferite faze de obtinere a aprobarilor, de proiectare si de executie la facultatile de Geografie, Psihologie, Matematica si Informatica, Educatie Fizica, Teologie Ortodoxa, Teatru si Televiziune si Studii Europene - in coordonarea Prorectoratului dezvoltarii si a Directiei Generale. Alte decizii adoptate de CA al UBB se refera la stabilirea tutorilor activitatii profesionale a studentilor, in fiecare facultate, pina la 10 octombrie, precum si desemnarea cadrelor didactice asociate pina la 1 octombrie, evitindu-se angajarea de asociati acolo unde resursele financiare ale catedrei sau facultatii nu sint asigurate.

117 filme la Festivalul Astra

Selectia Astra Film Festival 2009 s-a încheiat. 117 filme vor putea fi vizionate anul acesta la editia jubiliara a Festivalului International de film documentar ce se va desfasura la Sibiu în perioada 26 octombrie – 1 noiembrie. Pentru selectie au fost înscrise peste 1.000 de filme din toate colturile lumii.     Un regal al realitatii contemporane pe ecranul celei de-a X-a editii Astra Film, 65 de productii din 35 de tari din Europa, America, Australia si Asia concurind pentru premii în valoare totala de 25.000 de euro, în patru sectiuni: International, Europa, România si Student.    Agerpres

Un bancomat nemtesc sufera de? rasism

Foto "Sudkurier"Jurnalistii de la "Sudkurier" au fotografiat ecranul bancomatului pe care statea scrisa intrebarea "Locuiti in Romania?"Automatul de schimbat bani de la subsolul complexului comercial Lago din Konstanz "s-a comportat ciudat in ultimele 2 zile si a avut o defectiune de-a dreptul penibila", scriu jurnalistii de la "Südkurier", care s-au deplasat la fata locului pentru a verifica daca, intr-adevar, masinaria punea o asemenea intrebare indiscreta. Drept dovada, ei ofera si o fotografie in acest sens, cu ecranul bancomatului, clientul putind sa aleaga raspunsul "Da" sau "Nu" la intrebarea "Locuiti in Romania?", potrivit realitatea.net.     "Clientii complexului comercial Lago dau din cap, zimbesc amuzati sau sint revoltati. Inainte sa poata introduce, de exemplu, franci elvetieni in automatul de schimb, fiecare este intrebat, inca de simbata, daca locuieste in Romania. Martori oculari si o incercare a jurnalistilor "Südkurier" confirma aceasta practica neobisnuita a bancomatului", arata articolul.    L-au redus la "tacere"Filiala Volksbank a informat ca luni dupa-masa, de la ora 16.15, automatul a fost scos din functiune si dus la verificari. Directorul filialei, Roger Winter, a respins ideea ca institutia pe care o conduce ar fi introdus in mod voit aceasta intrebare in sistemul de functionare al automatului. Potrivit lui Winter, banca nu are nici un interes legat de nationalitatea celor care folosesc bancomantul. "Orice forma de nationalism ne este straina", a asigurat directorul Volksbank.     Potrivit jurnalistilor germani, banii puteau fi schimbati absolut normal si daca un client raspundea "Da" la intrebarea privind Romania. Cu toate acestea, comenteaza jurnalistii, intrebarea oricum nu are nici un sens, din moment ce fiecare poate sa raspunda cum doreste, fara sa poata fi verificat.    Confuzie absurdaDirectorul Roger Wintern nu exclude ca intrebarea sa fi aparut ca urmare a unei interventii a unui angajat al firmei care intretine si opereaza automatele Volksbank. Mai exact, se pare ca o alta banca ar fi dorit sa instaleze acest sistem pentru a afla, din obiective statistice, citi clienti romani are. Angajatul firmei de intretinere ar fi confundat bancomatele.     "Asadar, se pare ca la mijloc este o confuzie pentru care imi cer scuze", a spus Winter.    O simpla coincidenta"Südkurier" remarca faptul ca "indiscretia" bancomatului intervine in contextul in care jignirile la adresa romanilor "au stirnit valuri puternice in presa". Premierul landului Rhenania de Nord-Westfalia, Jürgen Rüttgers (CDU), a declansat indignare dupa ce a afirmat in repetate rinduri ca lucratorii romani sint lenesi si incompetenti. Potrivit directorului Roger Winter, aceasta situatie ar fi cu totul intimplatoare si exclude posibilitatea ca un hacker cu un simt mai ciudat al umorului sa fi intervenit in reteaua bancara.    Roger Winter * Directorul filialei Volksbank"Orice forma de nationalism ne este straina. Asadar, se pare ca la mijloc este o confuzie pentru care imi cer scuze."

Studiul de impact pentru deseuri, finalizat

Raportul face referire la procesele tehnologice, categoriile de deseuri, impactul potential asupra componentelor mediului, la masurile de reducere a acestora, la analiza alternativelor si la situatiile de risc implicate de sistemul de management al deseurilor. Studiul reprezinta etapa necesara premergatoare obtinerii acordului de mediu. "Am parcurs o noua etapa care ne apropie de momentul implementarii efective a noului sistem de management al deseurilor. Avem convingerea ca vom reusi, pina la momentul iulie 2010, sa finalizam lucrarile, iar clujenii sa beneficieze de acest serviciu", a declarat presedintele CJ, Alin Tise.     Reamintim ca, prin HGR 349/2005 privind depozitarea deseurilor, se impune ca depozitele neconforme din judetul Cluj sa fie inchise, dupa cum urmeaza: Pata Rit si Cetan Dej pina la data de 16 iulie 2010, iar depozitele de la Gherla, Cimpia Turzii, Huedin si Turda pina la 16 iulie 2012. Proiectul "Sistem Integrat de Management al Deseurilor in judetul Cluj" este derulat prin POS Mediu in cadrul Axei Prioritare 2 "Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate" si urmeaza a se finanta prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Valoarea estimativa a lucarilor de investitii pentru intervalul de timp 2008-2013 este de 42,72 de milioane de euro.

"Viitorul" a luat argintul

Sportivii pregatiti de Florin Covaciu si Cornel Bochis s-au incununat cu medaliile de argint la finele a 3 zile de concurs in care au avut de infruntat replica mai multor formatii puternice: CSS Bega Timisoara, CS Phoenix Galati, LPS Oradea, CSS Unirea Iasi, CSS Tirgoviste, LMK Sfintu Gheorghe, CSS nr. 6 Bucuresti. Clujenii au fost invinsi in ultimul act de rivalii de la CSS Bega Timisoara cu scorul de 54-79.     Iata echipa care s-a intors cu titlul de vicecampioana de la competitia organizata la Oradea: Florea Vlad, Pop Dragos, Morar Sergiu, Solontai Tiberiu, Muntean Gratian, Reider Szilard, Macavei Alexandru,  Lungu Cristian, Potra Voicu, Gules Mihai, Miclaus Alexandru, Anghel Cristian, Baraian Radu. Turneul final a fost supervizat chiar de presedintele FR Baschet, Carmen Tocala, care a fost prezenta la Oradea cu ocazia stagiului national al antrenorilor. Performanta juniorilor vine la doar citeva zile de la o alta realizare a clubului CSS Viitorul, si anume medalia de bronz la Campionatul National de Baschet destinat juniorilor III. Din acea echipa, antrenata de Florin Covaciu, Cornel Bochis si Vlad Bota, au facut parte Cuibus Vlad, Dragoste Mirel, Pogacean Bogdan, Sindean Tudor, Birau Cosmin, Arsene Horatiu, Brasoveanu Mihai, Condurachi Vlad, Revnic Vlad, Donea Victor, Zorger Raul, Petris Alexandru si Pop Andrei.    D. S.

Vor pe podium

"«U» Cluj nu poate avea alte obiective decit sa ajunga cit mai sus, nu e nevoie sa fie pronuntat un loc anume, pentru ca stim cu totii ce se doreste de ani de zile. Ne bucuram ca exista si concurenta locala, care nu poate decit sa faca bine baschetului si suporterilor acestui sport", a precizat antrenorul Marcel Tenter, completat si de presedintele executiv Mircea Cristescu: "Anul trecut, desi am avut cea mai buna clasare la sporturile de sala, obiectivele nu au fost indeplinite si asta nu ne-a multumit. Anul acesta dorim nu doar intrarea in play-off, ci o clasare cit mai buna, in primele patru locuri si, de ce nu, sa luptam pentru o medalie. In Cupa Romaniei tintim calificarea in Final Four, cit despre Cupa Europei Centrale nu avem inca informatiile oficiale. Principalul obiectiv pentru noi, ca in fiecare an, este insa sa jucam un baschet de calitate". Acesta din urma a mai anuntat ca bugetul formatiei sale pentru anul competitional 2009/2010 este de 500.000 de euro.    D. S.

Harry Tavitian cinta la Cluj pentru copiii autisti

Harry Tavitian alaturi de percutionistul Cserey Csaba se intorc la Cluj, de data aceasta pentru un concert in beneficiul copiilor care sufera de autismAsociatia "Pasi Inainte" isi continua actiunile de stringere de fonduri pentru copiii autisti cu un concert de jazz.     Clujenii iubitori ai jazzului si cei care vor sa ajute financiar o organizatie care se ocupa de copii ce sufera de autism sint asteptati vineri, 9 octombrie, de la ora 19, la un concert pe care pianistul de jazz Harry Tavitian il va sustine la Cluj in duo cu percutionistul Cserey Csaba din Satu Mare. Evenimentul va avea loc la Studioul de Concerte al Academieide Muzica "Gheorghe Dima" (AMGD) din Cluj-Napoca.     "Acum vreo 2 luni am primit o solicitare de la Asociatia «Pasi Inainte» pentru un concert in beneficiul copiilor cu autism de care se ocupa", a relatat Harry Tavitian pentru monitorul. "Am fost de acord, desi in octombrie sintem destul de ocupati - voi merge la Frankfurt impreuna cu prietenul Cserey Csaba - pentru un concert in cadrul unei manifestari de prestigiu, «Romania la Zilele Culturale ale Bancii Centrale Europene»", a adaugat artistul.    Revine cu bucurie la Cluj"Organizatia este infiintata in 2008 si nu ne cunoastem personal, insa m-au convins cu pasiunea si dedicatia cu care lucreaza pentru copii si cu eforturile pe care le-au facut pentru acest concert", a mai spus pianistul.     "Un argument important a fost si faptul ca este vorba de Cluj - fiecare reintilnire a mea cu publicul clujean este o mare bucurie", a adaugat acesta. Fiind la inceput de drum, cu mai putina experienta in organizarea de asemenea manifestari, asociatia clujeana a fost ajutata cu sfaturi de cei doi artisti. "Pina acum lucrurile merg bine (au facut eforturi foarte mari, au reusit sa obtina sala de la Conservator, sonorizare si parteneriate", a precizat Hharry Tavitian.     Cei de la "Pasi Inainte" au mai organizat in primavara acestui an campania "Daruieste si tu o jucarie", cu scopul de a oferi jucarii necesare recuperarii copiilor cu autism din familii nevoiase din judetul Cluj.

Mara, sarit din schema

Foto gspExperienta lui Mara nu este de ajuns pentru a-i garanta postul de titular la NationalaDaca inaintea partidei de pe "Stade de France" mai aveam sperante, de doi lei ce-i drept, in ceea ce priveste ocuparea locului doi in grupa, acum, lucrurile sint cit se poate de clare: nu mai avem nici o sansa sa ne calificam la Mondiale. Astfel ca reprezentativei "tricolorilor" i-a ramas doar obligatia de a se revansa in fata suporterilor cel putin prin jocul prestat, capitol deficitar de prea multa vreme, parca. Si, pentru asta, Razvan Lucescu intentioneaza sa faca unele schimbari, mai ales ca evolutiile unora dintre "tricolori" in confruntarea cu Franta au fost blamate atit de oamenii din fotbalul autohton, cit si de fani. Printre ei se numara si mijlocasul lui CFR cluj, Bogdan Mara, considerat unul dintre cei mai slabi oameni din tabara noastra, alaturi de Max Nicu, Surdu si Maftei. Hotarit sa razbune acea infringere rusinoasa din Austria (1-2, n.r.), antrenorul "tricolorilor" va creste potentialul ofensiv al formatiei noastre prin aruncarea in lupta a unor fotbalisti precum Adrian Cristea, Mihai Roman si Gigel Bucur. De asemenea, este de asteptat ca in locul lui Vasile Maftei sa revina Cristian Sapunaru, titularul de drept al postului de fundas dreapta, dar si ca Iulian Apostol si Cristi Chivu sa fie menajati. Iata cum ar putea arata "unsprezecele" Romaniei in partida cu Austria: Dani Coman - Sapunaru, Radoi, Goian, Rat - Roman, Codrea, Ghioane, Cristea - Marica, Bucur. Partida va incepe la 20.45 si va fi transmisa pe Antena 1.    Tragem pentru coeficientDesi pare lipsit de insemnatate pentru nationala "tricolora", meciul cu Austria conteaza pentru stabilirea coeficientului final al tarii in vederea tragerii la sorti pentru Euro 2010. Deocamdata, Romania se afla pe pozitia a 17-a si in a doua urna valorica, insa distanta fata de al treilea esalon valoric este una mica. Astfel, pentru a fi siguri ca nu vor retrograda, romanii au nevoie de doua victorii in intilnirile ramase din preliminariile Mondialului din 2010.

Simpozion de evolutionism la UBB

Vineri se va deschide oficial la Facultatea de Studii Europene a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca Simpozionul International "Evolutionismul astazi". Evenimentul este dedicat aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui Charles Darwin si a 150 de ani de la aparitia lucrarii "Despre originea speciilor" (1859). Prof. univ. dr. Gheorghe Stratan va prezenta in cadrul manifestarilor cartea "De ce cred oamenii în bazaconii?", in prezenta autorului Michael Shermer (Los Angeles). Clujenii sint asteptati, astfel, vineri, 11 septembrie, de la ora 15, in sala "Jean Monnet" a aceleiasi facultati pentru o intilnire cu autorul cartii. Alaturi de universitari clujeni mai participa ca invitat prof. univ. dr. Pierre Taberlet (Grenoble).    F. T.

Click

16 voluntari din cadrul Vodafone Romania au lucrat ieri de dimineata si pina seara pe santierul "Habitat pentru Umanitate" Cluj. Lucrarile au avut loc in satul clujean Popesti, unde voluntarii au finalizat fundatia, au construit si au ridicat peretii de lemn ai locuintei.

"Calea mintuirii", vernisata la Muzeul de Arta

Muzeul de Arta Cluj-Napoca organizeaza in perioada 9-27 septembrie 2009 expozitia de pictura "Calea mintuirii" a artistului clujean Calin Pojar. Vernisajul acesteia are loc astazi, 9 septembrie, in Salile Universale ale muzeului, la ora 18.     "Pictura lui Calin Pojar ne reveleaza cu rafinament o lume incarcata de splendori si mult har, o armonie cu totul aparte si o lumina nepaminteana. In acest inteles, credem ca frumosul care ni se arata, acum si aici, ne indeamna sa intuim frumosul care nu se arata", arata organizatorii evenimentului.     Calin Pojar s-a nascut la 24 iulie 1939 la Cluj. A studiat Artele Plastice la Cluj-Napoca, iar din 1969 expune la Judetenele clujene de arta plastica, uneori fiind prezent si in sintezele anuale baimarene. Participa la numeroase expozitii de grup, festive, aniversare, majoritatea organizate la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca.    A. M. P.

Orasul Huedin va avea gaz

Primarul orasului Huedin, Mircea Morosan, va duce la bun sfirsit o promisiune a fostilor primari care dureaza de 20 de ani: alimentarea cu gazInca de la inceputul acestui an, Primaria orasului Huedin impreuna cu Consiliul Judetean Cluj au intreprins demersuri pentru realizarea unei derivatii de la conducta magistrala proiectata sa asigure legatura intre judetul Salaj si localitatea Gilau din judetul Cluj, in scopul alimentarii cu gaze naturale a orasului Huedin.     Extinderea gazului in aceasta zona, care beneficiaza de atuuri importante in ceea ce priveste infrastructura de transport, reprezinta, in viziunea presedintelui Consiliului Judetean, Alin Tise, si a primarului orasului Huedin, Mircea Morosan, premise pentru dezvoltarea economica a acestei parti a judetului Cluj. Aceasta si in conditiile in care planurile noii conduceri a orasului si a judetului prevad dezvoltarea unui parc industrial in Huedin, care sa permita atragerea unor investitii in masura sa genereze noi locuri de munca.    Proiectul incepe sa prinda conturIn aceasta vara, in urma aprobarii finantarii proiectului privind construirea retelei de transport a gazelor naturale spre orasul Huedin, Transgaz S.A. Medias a anuntat demararea efectiva a lucrarilor. Proiectul, initiat de Consiliul Judetean Cluj si Primaria orasului Huedin, este mult mai amplu si are in vedere racordarea la reteaua de gaz metan a mai multor localitati din partea de vest a judetului - Aghiresu, Izvoru Crisului, Huedin, Poieni, Ciucea si Negreni. Astfel, demersurile sustinute de primarul orasului Huedin, Mircea Morosan, si presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, incep sa prinda contur.     "Oamenii m-au ales ca sa fac ceva pentru ei. Introducerea gazului metan in Huedin reprezinta singura sansa a acestei zone a judetului pentru a se dezvolta din punct de vedere economic. Asa vom putea sa dezvoltam in viitor proiecte care sa aduca bunastare si locuri de munca pentru locuitorii Huedinului", considera Mircea Morosanu, primarul orasului Huedin.     Morosan a explicat ca promisiuni exista de aproape 20 de ani, dar pina in prezent nu s-a facut nimic concret. "Problema apei potabile va fi solutionata in curind. In 2007 a fost aprobata prin Hotarire de Consiliu Judetean demararea unui program ISPA in acest sens. A venit rindul gazului", a spus Morosan. El a adaugat ca un studiul de pre-fezabilitate a fost fi realizat la inceputul anului, dupa care au inceput si demersurile cu firma care asigura alimentarea cu gaz metan, si vor incepe procedurile pentru anexarea Huedinului.     "Populatia e foarte reticenta, pentru ca de 20 de ani li se tot promite ca vor avea gaz. Sper sa terminam toate studiile si sa obtinem acordurile necesare anul viitor, iar in 2010 sa se finalizeze lucrarile si oamenii doar sa "isi duca" gazul in casa", a mai spuns edilul.    Parte a unui proiect mai mareDupa ce a fost lovit de un val de concedieri, Huedinul ar mai avea cel putin 2 ani "de tras" pina sa isi revina. Ocolit pina de curind de investitori, singura localitate ramasa la rang de oras in judetul Cluj si care risca sa fie depasita la numarul de locuitori de comuna Apahida isi poate gasi salvarea doar in urma finalizarii unei retele de alimentare cu gaz.     "Prioritatea numarul unu in Huedin este rezolvarea locurilor de munca. Dar Huedinul are multe alte probleme grave, care se leaga una de cealalta. Alimentarea cu gaz a orasului le poate rezolva in mare parte", a declarat primarul Huedinului, Mircea Morosan.     "Estimam ca lucrarile sa fie finalizate in cursul acestui an, reusind in acest fel sa racordam la reteaua de gaz partea de vest a judetului, una dintre prioritatile mandatului meu de presedinte al Consiliului Judetean. In plus, prin aceasta extindere se asigura si legarea orasului Huedin la reteaua de gaz, ceea ce va rezolva una dintre marile probleme ale acestui oras. Acest fapt va permite implementarea unor proiecte de dezvoltare accelerata a acestei zone, in ideea micsorarii decalajului existent fata de alte zone mai dezvoltate", a declarat si presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise.     Lucrarile pentru implementarea acestui proiect au fost demarate in urma contractului semnat intre Consiliul Judetean Cluj si Transgaz S.A. Medias. Contractul are in vedere realizarea Conductei de transport gaze naturale Jibou-Gilau, etapa a II-a, Aghiresu - Izvorul Crisului - Huedin - Poieni - Ciucea - Negreni. Valoarea totala a lucrarilor este de 21.242,741 de lei (fara TVA).

Calendar crestin ortodox

9 M Sf. si Dreptii parinti Ioachim si Ana; †) Sf. Cuv. Dimitrie de la Vorona; Sf. Mc. Severian; Cuv. Teofan Mart. (Post)      10 J Sf. Mc. Minodora, Mitrodora si Nimfodora; Sf. Pulheria imparateasa      11 V Cuv. Teodora din Alexandria; Cuv. Eufrosin (Post)      12 S Sf. Mc. Autonom, Macedonie si Teodul (Simbata dinaintea Inaltarii Sf. Cruci) (Odovania Praznicului Nasterii Maicii Domnului)      13 D † Inaintepraznuirea inaltarii Sf. Cruci; Sf. Sfintit Mc. Corneliu Sutasul; †) Cuv. Ioan de la Prislop      Duminica dinaintea Inaltarii Sf. Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim); Ap. Galateni VI, 11-18; Ev. Ioan III, 13-17; glas 5, voscr. 3      14 L (†) Inaltarea Sf. Cruci (Post negru)      15 M †) Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partos; Sf. M. Mc. Nichita Romanul

Festivalul "Jocul de pe Cimpie" a strins mii de spectatori la Mociu

Mii de spectatori s-au strins duminica la Mociu sa-i vada pe artistii populari invitati la cea de-a XV-a editie a Festivalului "Jocul de pe Cimpie"Dintre aceste formatii, 11 au fost de copii, iar pentru prima oara pe scena a urcat chiar ansamblul folcloric de juniori din comuna gazda, "Copii Mociului".     Rind pe rind, ansamblurile populare au venit pe scena pregatita de organizatori si si-au prezentat programele in aplauzele publicului, care de multe i-a acompaniat nu doar prin chiuituri si fluieraturi, ci si prin dans.     Evenimentul de duminica s-a bucurat de un real succes, fiind cel mai mare festival de muzica populara din zona.    Expozitie de arta popularaUn costum popular vechi de 150 de ani a fost vedeta expozitiei de arta populara din Ghirisu Roman, pe care mesterii populari au pregatit-o la Caminul Cultural din MociuCu aceeasi ocazie, la Caminul Cultural din Mociu a fost pregatita o expozitie de arta populara. Mesterii populari din satul Ghirisu Roman au expus straie tesute si cusute in localitatea lor, oale si blide populare. Vedeta expozitiei a fost un costum de casa de peste 150 de ani vechime. O furca de lina a fost si ea adusa pentru a fi prezentata in cadrul expozitiei de arta populara. "Aici avem si mamaliga traditionala de casa, taiata cu sirma sau cu ata, dupa obicei", ne-a explicat reprezentantul comunitatii din Ghirisu Roman. Chiar daca toate exponatele au fost transportate cu acordul proprietarilor de drept si nu erau scoase spre vinzare, pentru "pretul corect" cumparatorii fideli puteau pleca acasa cu produsele preferate.    Editie organizata din sponsorizariPrintre invitatii de seama ai Festivalului "Jocul de pe Cimpie" s-au numarat deputatul PDL Mircia Giurgiu, subprefectul Mircea Jorj, consilierul local Claudia Anastase si consilierul judetean Alexandru Coroian"Ma bucur foarte mult ca am reusit sa organizam acest festival si acum, pe timp de criza. De altfel, trebuie mentionat ca am gasit sponsori, am reusit sa organizam totul fara sa dam un ban de la Consiliul Local", a declarat mindru primarul Mociului, Horvath Marton.     Printre cei prezenti la eveniment s-au regasit si subprefectul Mircea Jorj, dar si deputatul Mircea Giurgiu, amindoi laudind prestatia celor care au urcat pe scena. "Am ramas impresionat de atmosfera, care e deosebit de placuta si binevenita. Cred ca astfel de evenimente ar trebui sa se extinda in tot judetul", a declarat deputatul clujean Mircia Giurgiu.     Evenimentele reunite la Mociu sub egida Festivalului "Jocul de pe Cimpie" au fost organizate de Primaria si Consiliul Local Mociu, Consiliul Judetean Cluj si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, al carui presedinte, Tiberiu Groza, a fost printre cei care le-au inminat diplomele de participare celor care au urcat pe scena festivalului. Diplomele si plachetele simbolice au fost singurele premii oferite participantilor la festival, care, in plus, s-au bucurat de aplauzele celor prezenti.    Comuna Mociu * Comuna Mociu este alcatuita din 9 localitati: Mociu, Boteni, Chesau, Criseni, Falca, Ghirisu Roman, Rosieni, Turmasi si Zorenii de Vale.     * Numar de locuitori: 3.494.     * Satul Mociu este cel mai mare si are 1.616 locuitori. Prima atestare documentarã dateazã din anul 1219 sub denumirea de "Mochy".     * Programe de investitii: exista la nivelul administratiei locale un proiect de aductiune a apei din localitatea Apahida, racordare la reteaua de alimentare cu gaz metan, modernizarea drumurilor, modernizarea iluminatului public, modernizarea bazei sportive Mociu, construirea unei gradinite, infiintarea unui centru SMURD, reabilitarea cladirii APIA si a Centrului Agricol.

Importanta activitatii notarului public (VI)

In articolul anterior am prezentat importanta primului act personal al celor cu chemare la mostenirea unei persoane decedate, anume acela al optiunii succesorale.     Prima urgenta, cum am mai spus, este de a se solicita in fata notarului public exprimarea optiunii succesorale fata de persoana decedata, mai ales pentru aceia care au/pot avea suspiciunea ca, prin manifestarea de vointa a celorlalti succesibili, pot fi decazuti din calitatea de mostenitori, prin ridicarea exceptiei ca nu fac dovada ca au acceptat mostenirea defunctului in termenul de optiune de 6 luni de la deces.     Dar, la momentul la care se prezinta in fata notarului solicitarea de a exprima optiunea succesorala in sensul de a fi mostenitor, este important ca solicitantul sa cunoasca bine situatia bunurilor mostenirii atit ca activ (bunurile si drepturile patrimoniale ale defunctului), cit si ca pasiv (datoriile mostenirii).     Este important sa ne referim la modalitatile in care se poate accepta o mostenire, pentru ca mostenitorii sa evite raspunderi patrimoniale agravante.Acceptarea mostenirii se poate face pur si simplu sau sub beneficiu de inventar.     Este acceptare pura si simpla actul de optiune in situatia in care cel chemat la mostenire solicita expres acest mod de acceptare, constientizind (fiind suficient de bine informat pentru aceasta) din ce se compune activul si pasivul mostenirii. Aceasta modalitate de acceptare a mostenirii se recomanda in cazul in care este cert ca in urma persoanei decedate nu a ramas un pasiv al mostenirii (datorii ale defunctului) care sa intreaca activul mostenirii (valoarea tuturor bunurilor sau drepturilor evaluabile pecuniar) ori care sa se situeze la valori comparabile.     In situatia in care mostenirea defunctului are un pasiv mare, comparabil cu activul succesoral, se recomanda ca acceptarea sa se faca sub beneficiu de inventar. Aceasta inseamna intocmirea unui inventar, in conditiile legii, in termen de 3 luni de la data decesului persoanei despre a carui mostenire este vorba, urmat in termen de 40 de zile de declaratia autentica (data in fata notarului) a celui chemat la mostenire, prin care el declara ca accepta mostenirea sub beneficiu de inventar. Sigur, o asemenea modalitate de lucru este la indemina in cazul in care succesiunea se dezbate pe cale notariala, pentru ca inventarul se va face de catre notar sau de catre persona desemnata de notar, persoana din aparatul propriu al organului administratiei publice locale din unitatea administrativ-teritoriala in care a avut ultimul domiciliu defunctul (de regula secretarul localitatii). In cazul in care dupa defunct sint datorii care justifica acceptarea sub beneficiu de inventar si este stiut ca sint neintelegeri intre succesibili care nu se pot curma, ca atare nefiind posibila dezbaterea mostenirii la notar, este important ca aceia care sint interesati sa introduca degraba la instanta actiunea civila pentru dezbaterea mostenirii prin proces, solicitind prin actiune indeplinirea cu celeritate, pina la 3 luni de la deces, a inventarului mostenirii si luarea in cadrul procesului, in urmatoarele 40 de zile, a optiunii succesibililor, in prealabil intrarii in fondul cauzei.     In ce consta deosebirea intre acceptarea mostenirii pura si simpla si acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar?     La acceptarea mostenirii pura si simpla se uneste patrimoniul mostenirii cu patrimoniul mostenitorului, astfel ca mostenitorul neavizat, care accepta in acest fel mostenirea unui defunct dupa care au ramas datorii care intrec activul, va raspunde si cu bunurile din patrimoniul sau pentru datoriile mostenirii.     La acceptarea sub beneficiu de inventar, nu se uneste patrimoniul mostenitorului cu acela al averii defunctului, astfel ca raspunderea mostenitorului pentru datoriile defunctului este numai in limita activului succesoral.COLEGIUL DIRECTOR AL CAMEREI NOTARILOR PUBLICI CLUJ

Casa de nasteri din Mociu a fost parasita pina si de berze

Mii de oameni au venit pe lume la faimoasa casa de nasteri de la Moci, cum ii spun localnicii satului de la iesirea spre Dej.      "Din Geaca, Feldioara, Palatca, Criseni, Ghiris, din Calata, di pe tate locurile vinea femei aicea si nastea", isi aminteste tanti Ileana (foto), femeia pe care am intrebat-o la o margine de drum despre spitalul cu pricina.     "Era bine aicea, aveau conditii foarte bune. Era un salon pentru lauze care nascuse in spital. Amu trebe sa fuga la Cluj sau cine stie unde. Era si sala de operatii aicea, si aia s-a desfiintat si-apoi atunci s-o distrus spitalu'... Foarte multa lume vinea. Si cu carute, si cu masina, care cum puteau. Daca dadea telefon erau salvari", ne-a povestit tanti Ileana.     "Eu am nascut la spital in ’54 si in ’53 si o fost foarte bine, era o moasa foarte buna, Ana o chema. Merea si acasa daca era nevoie. De demult, foarte demult, o fost spitalu-aicea. Io am 76 de ani si spitalul era deja. S-o suparat lumea cind s-o-nchis, acuma uite draga cit ii de greu", se plinge blajin tanti Ileana.     Isi aminteste si de berze: "Erau multe, ca spitalul are lemne mari, dar n-am mai vazut acum...". Ii place sa isi aduca aminte de vremurile cind toate problemele medicale se puteau rezolva acolo, la ei in sat. "Nu meream la Cluj atunci, da’, amu, uite, trebe sa merg. Ma doare un picior si m-au trimis la Recuperari si trebe sa ma programeze. Da' cine, daca n-am pe nime' pe-acolo? Pentru noi nu-i problema, ca sintem batrini, da’ pentru tineret care tre' sa nasca si tre; sa fuga noaptea, oricind, sa mearga la Cluj", spune tanti Ileana.    Caruta cu perne moi pentru doctorPentru femeile insarcinate si pentru cei loviti pe neasteptate de boala trasportul se facea cu carute. "Barbatu-meu povesteste si zice ca pe cind era el copil sedea in hotar, la cimp si vineau la medic de-l ducea cu caruta cu haina asternuta si cu perina, sa nu-l scuture tare caruta", povesteste batrina. "Atunci doctorii aveau casa aici, era un doctor de operatie Comirzanu, pe el nu l-am uitat... Nici pe fost’ director de spital Silivasanu, cu muiere cu tot, ea era doctorita de femei", isi incheie povestea tanti Ileana.     De atunci vremurile s-au schimbat, tinerii au inceput sa paraseasca satele roditoare ale comunei Mociu si totul pare intr-o continua parasire.    25 de paturi pe sectieSpitalul din sat, adevarat monument de arhitectura, se arata in spatele unui parculet asemeni unui conac boieresc. Prafuit si cu tencuiala subreda, se numeste acum Centrul de Sanatate Mociu si mai adaposteste doar citiva bolnavi.     Camera de nasteri pare cea mai veche de la etajul I. Dincolo de usa scorojita lasata intredeschisa se afla si acum masa unde erau asezate gravidele si cadita cindva alba unde erau spalati bebelusii care veneau pe lume acolo.     Iga Juliana (foto) a adus pe lume mii de mici localnici din zona Mociu si lucreaza inca la spital, ca asistent obstetrica-ginecologie. "Din '72 lucrez aici, am terminat scoala la Oradea si sint din judetul Bihor. Primeai repartitie atunci, veneai la judet si alegeai unde sa primesti post, aici era o sectie foarte frumoasa", isi aminteste asistenta. Spitalul avea la acea vreme cite sapte asistente pe sectia de ginecologie care cuprindea intre 20 si 25 de paturi. Lucra la Mociu la inceput un medic ginecolog care venea zilnic, mai apoi, dupa citiva ani, medicul venea de doua-trei ori pe saptamina, indica tratamentul si asistentele il administrau pacientelor.    Veneau cu Salvarea si cite trei gravide deodata"Nu erau speriate femeile. Ele veneau la nasteri si mergeai cu salvarea. Era cind mergeai si aduceai trei deodata, era natalitatea destul de mare atunci, nu se stia de contraceptii", isi aminteste asistenta cu nostalgie. "Se intimpla chiar si ca la 8 ore sa ai cite cinci-sase nasteri", adauga ea cifre astazi incredibile.     Nu a avut probleme cu Securitatea in vremea cind erau interzise avorturile, sustine femeia, si nici nu a auzit sa fi avut cineva prin sat asemenea dificultati. Nici sa moara copii sau mame la nasteri nu a patit. Doar un bebelus asistat de ea a murit la o jumatate de ora dupa nastere, insa avea o afectiune cu care oricum nu ar fi putut trai.    "Cind asist nasterea bine, omu-i multumit...""Foarte multi, mii de copii, am asistat la nastere... asta-mi-era meseria. Foarte bine m-am inteles si cu localnicii. Nu faceau diferenta intre asistenta si moasa, imi ziceau doamna asistenta si doamna moasa. Nu regret ca am venit aici, am venit, mi-am facut meseria... Mai se intimpla ca asistai nasteri la care ar fi trebuit sa fie si un doctor, faceai dezlipiri de placenta, ca nu mai apucai sa mergi in Cluj, rezolvai tu, pe plan local, cu medicul de garda. Cind asist nasterea bine, omu-i multumit...", isi rezuma Juliana Iga cariera de zeci de ani la "casa de nasteri".     Cind a venit la Mociu, spitalul avea 112 paturi, de atunci s-a tot redus si acum are 35 de paturi "medicala" si citeva de pediatrie.     "Cind este nastere acum, daca vine in expulzie, ma cheama de acasa, o asist si o duce la Cluj. Acum natalitatea-i scazuta, nu stiu daca va mai reveni. Chiar si acum mai vin de acasa, in timpul meu liber, asist cu placere cind mai sint, rar, nasteri...", isi incheie "moasa" Juliana povestea.

Fermierii vor sa scape de "dictatura" procesatorilor si sa-si faca propriile fabrici de lapte

Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania, condusa de Mircea Ciurea, lucreaza deja la proiectul acestor fabrici.      "In momentul de fata sintem la mina procesatorilor, majoritatea cu capital strain, care ne platesc 80-90 de bani pe litrul de lapte, desi pretul real ar trebui sa fie de cel putin 1,2 lei. Noi, ca fermieri, nu avem cum sa ne impunem preturile si de aceea lucram deja la un proiect care presupune crearea de fabrici de lapte la nivel de asociatii. Dupa ce proiectul va fi gata, vrem sa solicitam garantii guvernamentale de la Guvern ca sa putem sa luam credite necesare pentru realizarea acestor fabricute", a explicat Mircea Ciurea.     Deocamdata nu se cunoaste insa de citi bani va fi nevoie pentru deschiderea unei astfel de fabrici de prelucrare a laptelui, dar Ciurea a afirmat ca in mod sigur va fi nevoie de cumpararea unui pasteurizator, a unei masini de ambalat si a unui separator de lapte. Toate fabricile vor arata ca cele din tarile civilizate din Europa, care apartin fermierilor si asigura colectarea, procesarea si distributia produselor rezultate in urma prelucrarii laptelui.     Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania are membri in 28 de judete, in total fiind vorba despre 30.000 de persoane. Pentru a-si pune proiectul in practica, crescatorii de bovine vor fi sprijiniti de deputatul PDL Mircia Giurgiu.    "Bivolul romanesc", in pericolAceste fabrici i-ar putea ajuta si pe crescatorii de bivoli din Transilvania, care spun ca le este tot mai greu sa tina aceasta specie pentru ca nu primesc subventii, iar pretul laptelui este mult prea mic. Calin Zanc, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bivoli din Transilvania, spune ca "Bivolul romanesc", rasa care a fost omologata in 1987, este pe cale de disparitie. In Transilvania, cei mai multi dintre cei care se ocupa cu cresterea acestor bivoli sint tarani de peste 70 de ani, care mai au in ograda doar citeva exemplare din aceasta specie.     Suparati pe veterinariCrescatorii de bovine din Romania sint suparati si pe veterinari si acuza Colegiul Medicilor Veterinari, care nu negociaza tarifele pentru eliberarea de certificate sanitare. "Avem nevoie de certificate sanitare pentru livrarea animalelor catre abatoare. Consideram ca tarifele pe care ni le percep medicii veterinari nu trebuie impuse, ci negociate", a mai explicat Ciurea, care va incerca sa rezolve problema cu ajutorul Consiliului Concurentei.

Fiii satului Boian au petrecut cu voie buna si bucate alese

Foto Andrei Gadalean"Fiii satului" Boian nu au uitat duminica de eroii cazuti in Razboaiele MondialeCu mic, cu mare, locuitorii satului Boian (Ceanu Mare) s-au gatit duminica trecuta de sarbatoare.      Au luat in serios cea de-a sasea editie a evenimentului "Fiii satului", au lasat deoparte treburile obisnuite si s-au grabit sa ajunga in fata scolii din localitate, acolo unde troneaza monumentul inchinat eroilor cazuti pe cimpul luptelor din Razboaiele Mondiale. Dupa ce festivitatea care a avut loc la monument, festivitate la care au participat si prichindeii organizati intr-un ansamblu folcloric al Boianului. Mai mult, primarul Virgil Pacurar, care a luat cuvintul la manifestare, le-a promis veteranilor ca isi vor primi si banii si i-a indemnat pe toti sa fie eroi in propriul mod. "Este vremea ca toti sa fim eroi. Insa pentru asta, trebuie sa punem mina si sa facem ceva. Sa nu stam si sa asteptam", a cuvintat primarul in fata adunarii de linga scoala, promitindu-le oamenilor ca va incerca sa faca totul pentru comuna, de la aducerea apei si a canalizarii in sat si pina la reabilitarea termica a scolii.    De vorba cu lelea CorneliaFoto Andrei GadaleanImbracata in negru, Cornelia Helghes asculta cu sfintenie cuvintele ce ieseau din gura primarului. Femeia are 86 de ani si iarna trecuta si-a pierdut barbatul, Vasile, plecat dintre cei vii la 88 de ani. A luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial, asa ca, duminica, lelea Cornelia Helghes s-a vazut pentru prima oara la "Fiii satului" in situatia de vaduva de veteran de razboi. "Ii greu acuma la batrinete, ca nu prea ai cine sa-ti aline durerea. Ca e greu de una singura. Abia ma misc. Nici la biserica n-am mai fo de vreo doi ani", ingina Cornelia, sprijinindu-se pe cele doua fete ale ei, Maria Virginica si Anica. In ele mai are baza si nadejde, ca o mai ajuta, ii gatesc si nu o lasa singura. "Al meu Vasile s-o intors de pe front impuscat in mina. Ca asa i-o fost. S-o intors el si cu un camarad fara un picior. O zis apoi ca nu-l mai trimit inapoi pe front la Stalingrad si ca-l lasa acasa si acasa mi l-o lasat", isi aminteste lelea Cornelia. Povestea ei e doar una din Boian, localitate cu adinci memorii ale razboaielor purtate la mii de kilometri departate.    Reteta secretaIn spatele scolii, doua ceaune mari dadeau in clocot, sub atenta supraveghere a lui Ioan Udrea. Desi e seful protocolului de la Primaria Cimpia Turzii, e invitat des prin teritoriu, sa le prepare oamenilor retetele stiute numai de el. La Boian l-am "prins" gatind miel la ceaun si doar dupa miros ne-am dat seama ca a folosit niste ingrediente "secrete".     "Aici pregatesc circa 100 de portii. Cam atita va iesi. Am pus 35 de kile de miel tomnatic, ceapa, ardei si patrunjel. Dupa aia facem si cartofii. Reteta mea consta in faptul ca mielul fierbe fara apa, in sucul propriu. Mai mult, nu se amesteca nimic, se lasa totul la fiert. Dureaza cam 4-5 ore pina se face totul, dar rezultatul merita asteptarea" promite Ioan Udrea, induplecindu-ne sa mai raminem pina cind mielul e gata.    Distractie si focuri de artificiiMultimea din Boian a avut duminica trecuta o zi de pomina. Daca spre dimineata totul a inceput cu un aer sobru, manifestarea fiind organizata in jurul monumentului eroilor, spre dupa-amiaza lumea s-a mai relaxat la un paharel de vorba in curtea bisericii. Micii au sfiriit, berea si taria au curs, iar mielul la ceaun a fost atractia principala a zilei. Cert e ca la capatul unei zile presarate de recitaluri folclorice, un splendid foc de artificii a facut deliciul tuturor.

Ceanu Mare vrea in Cartea Recordurilor, cu cea mai mare placinta din lume

Foto Andrei GadaleanPrimarul Virgil Pacurar, in brate cu "viitorul" comunei Ceanu Mare"Ziarul Popular" l-a provocat la un dialog pentru a-i afla toate planurile viitoare.Reporter: Domnule primar, cu ce se mindreste comuna Ceanu Mare?     Virgil Pacurar: Mereu aceasta zona a fost renumita pentru placintele locului, numite pe aici "palanete". Sint facute an de an dupa o reteta de pe aici si din aceasta cauza organizam anual si un Festival al placintelor. Anul viitor, insa, vrem sa intram in Cartea Recordurilor pentru cea mai mare placinta din lume, care va avea in jur de 6 metri diametru. Singura problema care ne ramine e cea a fondurilor, pentru ca trebuie dati niste bani seriosi pentru a-i aduce pe cei de la "Guiness Book" aici. Apoi ne mai costa si construirea unui cuptor special in care sa coacem placinta, da' la capitolul asta am vorbit deja cu cineva din sat.A fost afectata comuna de criza mondiala?     Ne-a afectat si pe noi serios. Deocamdata nu prea avem investitori si asta e cel mai greu de realizat. Avem in momentul de fata 200 de muncitori calificati care au fost dati afara de pe la fabricile din zona. Ei au iesit in momentul de fata si din perioada de somaj si ar fi gata in orice moment sa mearga sa lucreze ceva. Dar nu prea se arata investitorii dispusi sa vina in zona. Au fost cei de la Albalact, au vrut sa deschida o fabrica in zona, dar au renuntat. Vrem acum sa investim in infrastructura, pentru ca, o data ce avem un drum bun, speram sa ajunga la noi si investitorii. Daca reusim sa terminam proiectul pe care il derulam acum, scurtam drumul Cluj - Tirgu-Mures cu 30 de kilometri. De altfel si bugetul evenimentului "Fiii satului" a suferit modificari si am negociat la singe cu artistii care ne cinta.Ce se intimpla cu tineretul din aceste localitati? Stau in vatra satului sau prefera orasul?     Circa 30% din populatia apta de munca a comunei e plecata in alte tari la lucru. Cei mai multi sint plecati in Grecia si Spania, dar au mai mers si prin Italia si Irlanda. Acum, cu ajutorul programelor pe care le derulam, incercam sa ii atragem acasa, mai ales ca economia a scazut puternic si prin celelalte tari. Cam 100 de locuitori au decis sa revina inapoi in comuna, in special in Ceanu Mare si in Boldut. Avem chiar si un italian mutat aici si casatorit cu o localnica.Exista agropensiuni prin zona? Cum merge turismul?     Nu prea merge, deloc. Nu prea avem agropensiuni, am fost loviti de nesansa in privinta asta. Si acum ne mai luptam inca sa electrificam toata comuna, din cauza ca inca exista zone fara curent. Apoi vrem sa introducem canalizarea si apa peste tot, asta fiind o alta mare problema a zonei. Sint multe de facut pentru a atrage si turistii pe aceste meleaguri.Care sint planurile de viitor, cum va ginditi sa ii ademeniti pe oameni la Ceanu Mare?     Pregatim pentru anul viitor construirea unei baze de agrement pe o suprafata de 1 hectar. Ne gindim sa facem un lac, mai ales ca am identificat o zona la Ceanu Mare unde exista niste izvoare puternice. As vrea sa fac jumatate de lac pentru pescuit si cealalta jumatate sa fie pentru hidrobiciclete, sa poata sa faca oamenii baie. Daca lucrurile merg bine, anul viitor pe vremea asta vom avea baza gata facuta. Speram ca si oamenii sa fie curiosi si sa ajunga pe aici.

Berindu are un monument nou, dedicat eroilor

Monumentul ridicat in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost renovat si finisat cu sprijinul satenilor. "Au fost circa 400 de persoane din comuna si imprejurimi si au participat si militarii Diviziei 4 Infanterie Gemina. A fost o festivitate mai speciala, organizata sub egida Primariei Sinpaul", a declarat primarul comunei, Ovidiu Colceriu. Monumentul ridicat infatiseaza o coloana inalta pe care sint reprezentate un tanc si un avion. Mai mult, o placa de marmura sta marturie sacrificiului suprem facut de cei din localitate in cele doua mari confruntari armate. Pe placa sint trecute 34 de nume de eroi cazuti in Primul Razboi Mondial si 10 nume ale celor disparuti in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial. Evenimentul a fost marcat de cintece de fanfara, focuri de salva, dar si o slujba religioasa. "Din nefericire, noi nu mai avem acum veterani de razboi, ca altfel le pregateam diplome si le cinsteam virsta", a incheiat primarul din Sinpaul, Ovidiu Colceriu.

Fiii Satului au pus mina de la mina pentru biserica din Lujerdiu

Circa 500 de persoane din localitate si din imprejurimi au luat parte la manifestarea despre care primarul Florinel Julean spune ca a avut in principal un caracter caritabil. "Cu aceasta ocazie am vrut sa stringem fonduri pentru o biserica noua in satul Lujerdiu. Anul asta am marcat cea de-a doua editie a sarbatorii "Fiii Satului"", a declarat Florinel Julean, primarul comunei Cornesti. Cu aceeasi ocazie s-a sarbatorit si Hramul bisericii din Lujerdiu. Din programul evenimentului nu au lipsit concertele de muzica populara, sustinute de artisti precum Maria Marcu, Maria Dan Golban, Augustina Urcan, Ana Strimturean si Adrian Socaciu. Totodata, la eveniment au luat parte si ansamblurile folclorice Dor Transilvan al Regiei Autonome de Transport Urban Calatori (RATUC) Cluj si Cununa Transilvana al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.

Suceag, satul unde nu se poate bea apa

Foto Andrei GadaleanMasinile de spalat au viata scurta si, cel mai grav, scoala nu poate functiona fara acces la apa potabila. De vina este legislatia, spune primarul comunei Baciu, Ioan Pop, pentru ca interzice accesarea a doua proiecte in acelasi timp.     In satul Suceagu, comuna Baciu, toata lumea stie ca apa de acolo nu este buna de baut. Unii afirma asta raspicat si spun ca ei consuma doar apa plata, din magazin, altii ezita sa vorbeasca prea multe, zic ca nu-i rea si ca beau din fintina de cind se stiu, ca nu s-au pomenit in sat la ei bolnavi din cauza apei.     "Mai demult buna era, ca beam direct de la izvor, nu s-a pomenit sa nu fie. Iaca, eu am 80 de ani, da numa' acuma, de citiva ani, se tot zice ca s-a stricat si nime' nu stie de unde", ne spune speriata o femeie in virsta ce statea vineri la orele prinzului la poarta casei.     Scoala satului, ingrijita si cu termopane puse de curind, este inchisa cu lacat. Din cauza ca nu are acces la apa potabila, nu a primit inca autorizatie de functionare.    "Mai demult n-o fost asa"Foto Andrei GadaleanDoua femei care trec prin centrul satului sint de parere ca problemele cu apa au inceput de cind nu se mai curata bazinele. "Copiii se duc cu sticluta de acasa sau isi cumpara apa plata. La haine-i buna, da' se strica masina de spalat", ne spune una dintre ele si ne indruma spre barul satului, unde stau de vorba mai multi oameni. "Avem vreo 7-8 bazine care alimenteaza tot satul. N-or mai bagat clor sau ceva. De acolo bem, da' fierbem, cumparam apa minerala, plata... Mai demult n-o fost asa", ne spune una dintre femeile care puneau tara la cale in local, cu un rebus in fata.     "In fiecare an ies prost analizele la scoala. Noi am schimbat tevile la bazinul de unde ne vine apa si le-am si curatit", precizeaza alta. O parte a grupului spune ca din fintini nu prea se mai bea in ziua de astazi, in timp ce alta le contrazice: "Eu din fintina beau si nu am nici o problema", sustine tinara. Asa cum ne spunea si doamna din fata portii, in vremurile mai vechi beau cu totii numai apa de la izvor si nu aveau nici un fel de probleme.    Nu sint semne serioase de seceta"Nu s-a imbolnavit nimeni de la apa, n-am auzit asa ceva, dar stim ca nu e buna si cel mai bine ar fi sa ne aduca din undeva apa potabila. Dupa ploi e neagra ca petrolul, cine mai poate sa bea? Masinile de spalat mai mult de 4 ani nu tin, din cauza depunerilor din apa", rezuma o alta membra a grupului.     "Este grav. Pe linga ca nu e buna, apa de la noi este din ce in ce mai putina. Este seceta si nu stim la ce sa ne mai asteptam", se plinge una dintre femei.     "Este intr-adevar, seceta, insa nu s-au semnalat aspecte alarmante in Cimpia Ardealului", linisteste lucrurile Gheorghe Pisculidis, director la Sistemul de Gospodarire a Apelor Cluj. "In alti ani in perioada asta au secat si bazine foarte bogate, cum ar fi zona Caseiu, Chiuiesti sau Viile Dejului, insa acum stam bine in privinta asta", ne asigura specialistul.    Pentru a avea apa, trebuie finalizata canalizareaProblema este veche pe lista de prioritati a comunei Baciu, de care tine satul Suceagu.     "Au dreptate oamenii, apa este o problema dureroasa in Suceagu, la fel ca in Mera si Radaia. Din pacate nu avem bani pe plan local sa aducem apa din alta parte", a explicat primarul Ioan Pop. "Legea nu ne permite sa accesam doua proiecte finantate prin SAPARD in acelasi timp. Am realizat unul pentru apa potabila, insa pentru a fi aprobat va trebui sa il finalizam pe cel de canalizare in zona satului Popesti. Tot ce putem face e sa punem in bazine substante care purifica apa", a explicat edilul.     "Pe de o parte sintem certati ca nu accesam fonduri europene, pe de alta sintem ingraditi sa le folosim", isi varsa naduful primarul comunei Baciu.    Solutie ingenioasa pentru scoalaBugetul necesar aducerii unei conducte cu apa potabila din lacul Gilau s-ar ridica la 2-3 milioane de euro. Pentru ca elevii din sat sa aiba portile deschise in 15 septembrie, primarul Ioan Pop a gasit, impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, o solutie mai putin obisnuita. "Vom pune filtre, astfel incit apa sa fie curatata de impuritati si sa poata fi declarata potabila", ne-a spus primarul Pop.     In aceste conditii, satenii din Suceagu, ca si cei din Mera si Radaia vor avea apa buna de baut abia in vara anului viitor.

Bani europeni pentru mediul rural

Simina Palincas-Sav, directorul M&M Consult, conduce o echipa de specialisti care pot ajuta la atragerea de finantari importante, pentru proiecte de toate dimensiunileM&M Consult este o companie clujeana de consultanta in domeniul fondurilor europene care si-a inceput activitatea in decembrie 1999, dar din anul 2007 abordeaza intr-o noua maniera conceptul de consultanta, venind in sprijinul potentialilor beneficiari ai finantarilor nerambursabile, oferind solutii adaptate profilului lor.    Rata de succes de 95% in atragerea de finantariIn anul 2008, M&M Consult a reusit sa-si indeplineasca misiunea de a facilita atragerea fondurilor europene in mediul public si privat, urban sau rural, prin furnizarea de solutii inteligente ce au asigurat gradul de maturitate al proiectelor propuse spre finantare, astfel incit la finalul anului 2008 compania a inregistrat o rata a succesului de 95%. Compania pune la dispozitia clientilor sai expertiza necesara in domeniul managementului proiectelor europene, beneficiind de o tehnologie avansata in elaborarea proiectelor, actionind organizat prin stabilirea de obiective clare.     Echipa de profesionistiIn intreaga noastra activitate, actionam cu profesionalism, responsabilitate fata de client, seriozitate in identificarea celor mai bune solutii adaptate nevoilor clientilor, cu o viziune de ansamblu asupra situatiei politico-economico-sociale a regiunii datorita experientei membrilor echipei. Sintem o echipa de specialisti in management de proiect, cu experienta in domeniul fondurilor de pre-aderare si al instrumentelor structurale si complementare, experienta demonstrata in elaborarea si implementarea de proiecte europene, familiarizati atit cu nevoile potentialilor beneficiari, cit si cu nemultumirile intimpinate de acestia in demersul lor de a accesa fonduri europene.    ServiciiM&M Consult ofera clientilor sai un pachet complet de servicii care include consiliere permanenta pentru atragerea investitiilor prin identificarea surselor de finantare adecvate nevoilor beneficiarilor, precum si consultanta specializata in toate etapele derularii proiectelor cu finantare nerambursabila.      In faza de elaborare a proiectelor, M&M Consult ofera urmatoarele tipuri de servicii:     * Consilierea clientilor privind oportunitatile de finantare din surse europene sau fonduri guvernamentale, adaptate profilului lor;     * Verificarea eligibilitatii beneficiarilor, a proiectelor si a tipurilor de costuri;     * Consultanta privind posibilitatile de asigurare a co-finantarii;     * Completarea Cererii de finantare, rezumatului, memoriului justificativ, fiselor de post;     * Elaborarea documentatiilor tehnico-economice: studii de fezabilitate, documentatii de avizare a lucrarilor de interventii etc., inclusiv analize cost-beneficiu, conform legislatiei in vigoare si prevederilor Ghidului Solicitantului;     * Elaborarea studiilor de piata, a planurilor de afaceri, a planurilor de marketing, a strategiilor de dezvoltare locala;     * Pregatirea documentatiei necesare obtinerii avizelor, acordurilor si autorizatiilor in vederea depunerii proiectului;     In faza de evaluare a proiectelor, premergatoare semnarii contractelor de finantare, M&M Consult ofera consultanta beneficiarilor pentru elaborarea eventualelor clarificari solicitate de organismele intermediare si autoritatile de management;     In faza de implementare a proiectelor, M&M Consult ofera urmatoarele tipuri de servicii:     * Consultanta de specialitate in organizarea procedurilor de achizitie publica;     * Elaborarea rapoartelor de progres si a raportului final;     * Consultanta in domeniul managementului financiar al proiectelor;     * Coordonarea echipei desemnate pentru implementarea proiectului;     * Asigurarea masurilor adecvate de publicitate conform reglementarilor europene;     * Asistenta oferita beneficiarilor pe tot parcursul derularii proiectului in vederea depasirii dificultatilor intimpinate in implementarea activitatilor proiectului.    PortofoliuIn anul 2008, inca de la primele apeluri lansate privind oportunitatile de finantare nerambursabila, M&M Consult a raspuns solicitarilor clientilor sai, reusind sa faciliteze atragerea de fonduri europene cu precadere in mediul public. Portofoliul M&M Consult cuprinde un numar de aproximativ 25 de proiecte, a caror valoare totala a ajutorului public nerambursabil insumeaza aproximativ 50 de milioane de euro. In functie de profilul si nevoile solicitantilor, M&M Consult a oferit clientilor sai servicii de consultanta specializata in faza de pregatire si elaborare a documentatiei necesare depunerii proiectelor integrate de infrastructura, servicii sociale, activitati culturale - PROGRAMUL NATIONAL PENTRU DEZVOLTARE RURALA, AXA 3, Masura 3.2.2. Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurala, proiectelor integrate de marketing turistic - PROGRAMUL NATIONAL PENTRU DEZVOLTARE RURALA, AXA 3, Masura 3.1.3. incurajarea activitatilor turistice, proiectelor de restaurare si valorificare durabila a patrimoniului cultural - PROGRAMUL OPERATIONAL REGIONAL, AXA PRIORITARA 5, D.M.I. 5.1 Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe,  proiectelor de dezvoltare a microintreprinderilor - PROGRAMUL OPERATIONAL REGIONAL, AXA PRIORITARA 4, D.M.I. 4.3 Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor;     M&M Consult, Beneficiar de fonduri europeneIn activitatea desfasurata pina in prezent, M&M Consult a indeplinit, pe linga rolul de Furnizor de servicii de consultanta in domeniul managementului de proiect, si postura de Solicitant, urmind sa se numere printre putinele societati de consultanta care acceseaza asistenta europeana nerambursabila. In urma succesului obtinut de proiectul M&M CONSULT, KNOW-HOW TO BE SMART! - proiect depus spre finantare din Programul Operational Regional 2007-2013, Axa 4, domeniul major de interventie 4.3 "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor", sesiunea iunie 2008, M&M Consult va utiliza fonduri europene pentru a-si dezvolta serviciile in beneficiul clientilor sai si a potentialilor Solicitanti de finantari nerambursabile.    Implementarea proiectelor Administratiei publiceAvind in vedere ca mai bine de 50% din clientii nostri sint administratii publice locale, dorim sa scoatem in evidenta citeva aspecte identificate in procesul de implementare a proiectelor. In primul rind, pentru ca un proiect sa fie implementat cu succes, el trebuie sa fie foarte bine pregatit, iar Beneficiarul sa fie constient de importanta respectarii legislatiei si a rigorilor impuse de derularea unui proiect european inca de la primele etape ale pregatirii proiectului, si nu doar in faza in care semneaza contractul de finantare. Ceea ce este foarte important de mentionat este faptul ca, pentru a se rambursa cheltuielile efectuate, trebuie respectata cu strictete legislatia in domeniul achizitiilor publice. Acest aspect nu este deloc usor de indeplinit in situatia in care majoritatea comunelor se confrunta cu lipsa personalului specializat in domeniu. In acest caz este bine de stiut ca HG 925/2006 prevede posibilitatea ca beneficiarul public sa achizitioneze servicii de consultanta in scopul elaborarii documentatiei de atribuire si/sau al aplicarii procedurii de atribuire. Dezinteresul, lipsa de implicare a Beneficiarului sau intelegerea si aplicarea eronata a legislatiei achizitiilor publice pot avea efecte catastrofale pentru implementarea proiectului, ducind la proiecte intirziate sau chiar contracte de finantare reziliate.      Concomitent cu organizarea procedurilor pentru atribuirea contractelor de achizitie publica, se impune acordarea unei atentii deosebite clauzelor contractuale stipulate in contractele la care Beneficiarul este parte si prevederea tuturor situatiilor posibile pentru a stabili foarte clar termenii colaborarii intre Beneficiar si furnizor/executant si pentru a preveni aparitia unor obstacole legate de termenele de furnizare/executie, de calitatea bunurilor achizitionate/serviciilor prestate/lucrarilor executate, de raspunderea fiecarei parti in cazul unor litigii etc. ce pot determina esecul unui proiect.     In al doilea rind, o data ce a trecut cu succes de faza aplicarii procedurilor de achizitie publica si incheierii contractelor, beneficiarul este obligat sa mentina prin reprezentantul financiar o contabilitate disciplinata, riguroasa si transparenta, evidentiind operatiunile financiare pe conturi analitice distincte.      Se impune o monitorizare continua a evolutiei proiectului pentru a sesiza eventualele riscuri ce pot ameninta desfasurarea proiectului, rezultatele acestei activitati reflectindu-se in rapoartele de progres pe care Beneficiarul le depune la organismele care gestioneaza implementarea fondurilor nerambursabile.     Nu in ultimul rind, succesul unui proiect este conditionat atit de sprijinirea continua a proiectului de catre factorul decizional, cit si de implicarea unei echipe dedicate activitatilor proiectului, cu experienta relevanta in domeniul juridic, financiar-contabil, al achizitiilor publice. Complexitatea si specificitatea proiectelor europene impune necesitatea Beneficiarilor de a apela la serviciile unui Consultant profesionist, astfel incit la sfirsitul perioadei de implementare a proiectului sa fi cheltuit cu succes toate fondurile alocate, atingind obiectivele preconizate.

Biserica din Rediu a fost resfintita

Foto Andrei GadaleanSute de persoane au luat parte la resfintirea bisericii din satul Rediu (comuna Aiton)Lucrarile de reparatie la biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" din satul Rediu, comuna Aiton, au fost finalizate duminica, 5 septembrie, moment marcat prin resfintirea lacasului de cult.     La eveniment au participat circa 500 de persoane, din sat si din imprejurimi. Sfinta Liturghie a fost oficiata de Preasfintitul Vasile Someseanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.      Totodata, alaturi de locuitorii satului Redieu au fost si membrii Corului mixt al Parohiei Ortodoxe "Sfintul Dumitru" din comuna Floresti, condusi de dirijor prof. Daciana Andreica.     Cu ocazia resfintirii lacasului de cult, fostul preot paroh de la Rediu, parintele Alexandru Sima, a fost distins cu titlul de iconom stavrofor de catre Mitropolitul Bartolomeu, in vreme ce parintele paroh pr. Ioan Sorin Dindelegan a fost distins cu titlul de sachelar. De asemenea, mai multe Diplome de vrednicie au fost acordate persoanelor implicate activ in lucrarile de restaurare derulate la biserica din Rediu.     Istoria parohiei de la RediuFoto Andrei GadaleanParohia Ortodoxa Rediu numara citeva secole de existenta, aflindu-se in apropierea vechiului drum roman care lega Potaissa de Napoca. Prima atestare documentara a unei biserici ortodoxe in Rediu dateaza din 1398. Urmatoarele date istorice pastrate releva faptul ca in jurul anului 1700 Parohia Rediu a devenit greco-catolica. Totodata, in jurul aceleiasi date, biserica a fost incendiata si in anii urmatori a fost ridicata o alta constructie, cel mai probabil din lemn. In jurul anului 1733, Parohia din Rediu numara deja circa 400 de credinciosi si avea si casa parohiala. Actuala biserica ridicata din piatra a fost cladita in secolul al XIX-lea. Traditia din Rediu spune ca s-a lucrat peste 20 de ani la ridicarea lacasului de cult, data finalizarii constructiei fiind 1882. Totodata, se presupune ca data inceperii constructiei a fost anul 1844, inscriptie care s-a descoperit pe piciorul Sfintei mese a altarului. In anul 1910 biserica a fost marita pina la capacitatea de astazi. "Cartea de aur" a parohiei ii mentioneaza pe preotii slujitori inca din anul 1733: Ioan Popa, Grama Popa, Vasile Crisan, Vasile Oros, Vasile Porutiu, Aurel Porutiu, Beniamin Rusu, Ioan Miclea, Iacob Marginean, Ioan Ioanette, Constantin Patrauceanu, Ioan Bizau, Alexandru Sima, Nicolae Pop si Ioan Sorin Dindelegan.    Reparatii la bisericaIn 2004 au inceput lucrarile de restaurare si reconditionare a bisericii din Rediu, care au fost incheiate in vara acestui an. Astfel, s-a inlocuit partial acoperisul din tabla si s-a vopsit intregul acoperis cu doua straturi de bronz-aluminiu, dupa care s-au montat parazapezi. Jgeaburile si burlanele au fost schimbate in totalitate, la fel ca geamurile de la turla, dar si cele de la biserica, fiind inlocuite cu altele noi, din termopan. Aleea de la intrarea in biserica a fost largita de la 1,2 metri la 2,4 metri, pentru a inlesni accesul spre lacasul de cult. Exteriorul bisericii a fost retencuit si stropit in terasit si ciment alb. A fost introdus gazul metan si pentru prima data in istoria bisericii noastre s-a facut un sistem de incalzire cu cinci convectoare. S-a realizat mobilier nou, din lemn masiv pentru intreaga biserica, format din urmatoarele piese: 42 de strane pentru credinciosi, scaun arhieresc, strana rotativa, doua tetrapoade, analog pliant, doua sfesnice cu trei brate, suport pentru icoana Maicii Domnului, dulapuri pentru straiele bisericesti. S-a schimbat pavimentul in toata casa si s-au realizat reparatii si la acoperis.Valoarea lucrarilor efectuate s-a ridicat la 150.000 de lei, bani proveniti din bugetul parohiei, donatii de la enoriasi, de la unii fii ai satului, ajutoare de la Primaria Aiton si Consiliul Judetean Cluj, precum si sponsorizari.

Program evenimente 9-16 septembrie

Miercuri, 9 septembrie, Geaca, Tirg saptaminal     Vineri, 11 septembrie, Frata, Berchies, Piata agroalimentara si tirg saptaminal     Simbata, 12 septembrie, Recea Cristur, Tirg de animale     Simbata, 12 septembrie, Floresti, Luna de Sus, Tirg Auto     Simbata, 12 septembrie, Manastireni, Piata agroalimentara     Duminica, 13 septembrie, Tureni, Sarbatoarea "Buciu"     Luni, 14 septembrie, Suatu, Piata agroalimentara si tirg de animale