monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Tulpan raspunde unei noi provocari

Dupa ce a escaladat marile varfuri ale Terrei, Teodor „ Fane" Tulpan - primul roman pe Everest - a plecat intr-o noua expeditie, de aceasta data fiind vizat continentul negru. Tanzania va fi tara in care alpinistul sibian va urca pe cel mai inalt varf din Africa, si anume Kilimanjaro, care masoara 5.895 de metri. Alaturi de Tulpan vor participa doi dintre partenerii din precedenta expeditie care a avut loc in republica  Kabardino-Balkaria, pe varful Elbrus din muntii Caucaz. Este vorba de Dan Nedelcu si Wili Schuster. Cei trei au efectuat o etapa de pregatire saptamana trecuta in zona Balea - Negoiu. Durata expeditiei va fi de doua saptamani, urmand ca la intoarcerea pe meleagurile autohtone cei trei sa sa le povesteasca sibienilor in cuvinte si imagini ultima lor expeditie. 

Experinta japoneza

Doi absolventi ai specializarii Teatrologie - Management Cultural din cadrul Facultatii de Litere si Arte din Sibiu participa, timp de o luna, la un schimb de experienta in management cultural. La invitatia lui Nakashima Makoto, directorul Festivalul de Teatru BIRD, Ioana Malau si Adrian Tibu vor lua parte si la o serie de dezbateri in cadrul Universitatii din Tottori, unde vor face, printre altele, si o prezentare a Festivalului International de Teatru de la Sibiu. „Absolventii romani vor avea sansa de a se familiariza cu metodele de lucru si programele implementate la Tottori pentru dezvoltarea urbana prin cultura si cu implicatiile acestora la nivel social si economic in orasul japonez. De asemenea, ei vor participa la o serie de dezbateri in cadrul Universitatii din Tottori, unde vor face o prezentare a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, a programelor derulate de acesta si a Catedrei de Arta Teatrala din cadrul Universitatii „Lucian Blaga" Sibiu.", spune Mihaela Ghenescu, purtatoare de cuvant in cadrul Teatrului National „Radu Stanca" din Sibiu. 

Sibiul ?respira" muzica clasica

Interpreti de valoare vor concerta pe scena sibiana in cadrul celor doua festivaluri.Festivalul International George Enescu a ajuns la cea de-a XIX-a editie. Sibienii au parte si ei, de adoi ani incoace, de recitaluri simfonice de exceptie in cadrul acestui eveniment. Manifestarea va debuta saptamana viitoare, iar timp de sapte zile, din 10 si pana in 17 septembrie, locuitorii orasului de pe malurile Cibinului vor avea parte de cinci concerte impresionante.  Cinci concerte intr-o saptamina In timpul manifestarii, pe scena festivalului vor concerta artisti din tara, dar si din afara. „Cele cinci concerte din cadrul festivalului vor avea invitati atat din tara cat si din strainatate precum si o parte dintre laureatii Concursului International «George Enescu», declara Laurentiu Straut, asistent relatii publice si comunicare al Filarmonicii de Stat Sibiu. Festivalul va fi deschis joi, 10 septembrie, cu un concert sustinut de Laura Buruiana, la violoncel, acompaniata la pian de Martin Tchiba. Seria concertelor cuprinse in acest eveniment va continua sambata, 12 septembrie, cu un recital al artistilor Konstantin Lifschitz si Eugen Ugorski. Luni, 14 septembrie, si marti, 15 septembrie, vor avea loc concertele a doi laureati ai concursului international „George Enescu" din 2007, respectiv 1999. Ultimul eveniment din Festivalul George Enescu va avea loc joi, 17 septembrie. „Seria de manifestari de la Sibiu se va incheia in 17 septembrie cu un concert sustinut de catre Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu condusa de la pupitru de dirijorul Theo Wolters", spune Straut. Toate concertele se vor desfasura la Sala Thalia cu incepere de la ora 19. Biletele pentru aceasta serie de evenimente s-au pus in vanzare la sediul Filarmonicii (Sala Thalia). Pretul unui bilet este de 10 lei. Se acorda reducere de 50 la suta pentru elevi, studenti si pensionari, precum si 20 la suta pentru abonamente. Final de luna cu arta lirica Un alt eveniment muzical care va avea loc la Filarmonica din Sibiu este Festivalul International al Artei Lirice. Programul din acest an al Evenimentului, ajuns la cea de-a VIII-a editie, va cuprinde momente de opera, opereta si balet puse in scena de artisti ai unor companii din tara si strainatate. Printre acestia se numara si artisti ai Operei Comice din Bucuresti, precum si cei ai Viena Opera Company. Festivalul se va desfasura intre 27 septembrie si 8 octombrie si este organizat de Filarmonica de Stat Sibiu impreuna cu Primaria si Consiliul Judetean Sibiu.   

Ingineria si-a lansat oferta

Facultatea de Inginerie din Sibiu si-a facut publice locurile vacante pentru cea de-a doua sesiune de admitere in invatamantul superior. Aceasta pune la dispozitia proaspetilor absolventi de liceu 317 locuri, dintre care 32 bugetate. „Ultima dintre facultatile care si-au facut deja publice locurile disponibile pentru sesiunea de toamna, Facultatea de Inginerie «Hermann Oberth», are si cele mai multe locuri bugetate disponibile - 32 la una dintre specializarile: Tehnologia tricotajelor si confectiilor, Tehnologia si designul confectiilor din piele si inlocuitori si Tehnologia si designul produselor textile", spune Alexandra Todoran, specialist in relatii publice al ULBS. Start si la master Odata cu inceperea admiterii de toamna in invatamantul sibian, va incepe si admiterea la master pentru cei care doresc sa urmeze un astfel de curs la Facultatea de Inginerie. Fiind prima seiune de admitere din acest an la master, sunt scoase la concurs 656 de locuri, dintre care peste 250 de locuri sunt bugetate. „Totodata, Facultatea de Inginerie «Hermann Oberth» va da si ea startul pe anul 2009 pentru inscrierea la programele de master, punand la dispozitie 266 de locuri bugetate si 390 de locuri cu taxa", declara Alexandra Todoran. Peste 1.400 de locuri la ULBS In afara de Facultatea de Drept, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu ofera, in aceasta sesiune de admitere, peste 1.451 de locuri, dintre care aproape 17 sunt bugetate. „Per ansamblu Universitatea sibiana ofera candidatilor la domeniile de licenta, un numar de 1.451 de locuri din care 69 bugetate si 1.382 cu taxa, cifrele exceptand Facultatea de Drept «Simion Barnutiu», care va face publice locurile ramase pentru sesiunea septembrie 2009 in zilele urmatoare", declara Todoran.   

?Grenzelos", expozitie retrospectiva

Expozitia retrospectiva a 16 artistii romani, printre care face si Dan Perjovschi, „Grenzelos" a fost vernisata ieri, la Sibiu. „Este o expozitie retrospectiva cu 16 dintre artistii romani care au beneficiat de-a lungul timpului de programul de rezidente al organizatiei KulturKontakt din Viena, care de la inceputul anului 1990 sustine dezvoltarea culturala din Europa de Sud-Est", spune Carola Chisiu, curatorul expozitiei. Pe langa lucrarile artistilor deja consacrati, se vor afla si lucrari ale artistilor de ultima generatie. „Vizitatorii expozitiei vor intra in contact cu cele mai influente pozitii artistice din ultimii 20 de ani din Romania, de la nume consacrate cum ar fi Dan Perjovschi sau Lia Perjovschi pana la artisti din ultima generatie: Ioana Nemes sau Irina Botea", continua Carola Chisiu. Evenimentul este organizat de Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal impreuna cu Kultur Kontakt Austria si Forumul Cultural Austriac. Expozitia „Grenzelos" va fi deschisa publicului pana in 14 septembrie, la Galeria de Arta Contemporana. 

?Othello" se danseaza la Sibiu

Sibienii, iubitori ai baletului, vor avea ocazia, in aceasta luna, sa vada celebra piesa a lui Shakespeare pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor. Evenimentul va avea loc peste doua saptamani, in data de 18 septembrie. Cei care vor interpreta rolurile celebrelor personaje din piesa lui Shakespeare sunt elevi ai scolilor din scolilor de balet din Cluj si Bucuresti. „Piesa «Othello» va fi jucata de elevi ai scolilor de balet din Cluj si Bucuresti pe 18 septembrie", spune Ramona Palade, din cadrul Casei de Cultura a Sindicatelor. Acestia sunt indrumati de Alexandru Wolff, conform Ramonei Palade. Deocamdata, micii balerini se muncesc din greu pentru reprezentatia de dupa jumatatea lunii septembrie. Biletele costa 10 lei, iar pentru pensionari, elevi si studenti, 5 lei. 

Santiere fara sfarsit

Strada Rusciorului nu va fi gata nici la iarna.Nici in aceasta toamna nu vom scapa de drumuri in lucru, aglomeratie in trafic si praf. Majoritatea santierelor deschise pe strazi vor ramane asa pana la iarna. "Lucrarile pe o serie de strazi se apropie de finalizare, astfel incat pana la intrarea in sezonul rece strazile respective vor putea fi redate traficului. Exista insa o serie de lucrari mai ample la strazi ce nu vor permite finalizarea acestora, dar vom incerca sa le aducem la un stadiu circulabil. Soferii le vor putea folosi in conditii de santier", a declarat, ieri, primarul Klaus Johannis. Lucrari prelungite Pe strada Nicolae Iorga, au inceput lucrarile de turnare a asfaltului pe trotuarele de pe tronsonul situat intre Bulevardul Mihai Viteazu si Calea Cisnadiei. Constructorul, SC Geiger SA, estimeaza ca strada Nicolae Iorga va fi finalizata in intregime pana la sfarsitul lunii octombrie. Lucrarile sunt in toi si pe strada E.A. Bieltz. Aici, lucratorii de la Comtram SA monteaza bordurile, la sfarsitul lunii septembrie vor asterne stratul de binder si pana la sfarsitul lunii octombrie strada va fi adusa la un nivel circulabil, atat pe carosabil cat si pe trotuare. Lucrari ample au fost si pe strada Litovoi Voda, unde constructorul a inceput deja turnarea stratului de binder in sensul giratoriu cu strazile Dragalina, Sacel si Ion Al Babei. Pana la sfarsitul lunii septembrie, strada va fi finalizata in totalitate. Gata, la iarna Pe strada Siretului, SC Energie Termica SA inca lucreaza la reteaua de canalizare pluviala, efectuand in paralel trecerea treptata la alimentarea cu apa pe reteaua noua. Dupa finalizarea lucrarilor la retelele de utilitati, constructorul desemnat de municipalitate va intra pentru amenajarea structurii rutiere si a trotuarelor. Lucrarile continua si pe strada Rusciorului, la finalizarea sapaturii generale. SC Energie Termica a finalizat lucrarile la reteaua de apa, urmand a se face cuplarea la reteaua noua si executarea bransamentelor. Reteaua de canalizare a fost finalizata si urmeaza sa inceapa inlocuirea retelei de gaz. Pana la venirea iernii, strada ar trebui adusa la stadiul de balast. Strazi inchise SC DPC SA estimeaza ca va incheia pavarea strazii Al. Xenopol pana la sosirea sezonului rece. Pe Aleea Calaretilor, pe tronsonul dintre strazile Octavian Goga si Panait Cerna, SC Sca.mo.ter se afla in stadiul de asternere de piatra sparta. Strada Filarmonicii ramane inchisa circulatiei pentru ca de-abia acum se apropie de stadiul de asfaltare. Dupa estimarile Primariei si ale constructorului, SC DPC SA, carosabilul si trotuarele vor fi asfaltate pana la sfarsitul anului, iar parcarile laterale vor fi pavate cu piatra cubica. Tot DPC lucreaza si la refacerea carosabilului pe strazile Podului si  Treboniu Laurian, din Gusterita.

Spitalul din Cisnadie va fi amputat

Dan Pirnoiu considera ca inversunarea primarului Johann Krech ?poate fi interpretata".Spitalul din Cisnadie va suferi o noua „amputare". Dupa ce a pierdut Maternitatea, e la un pas de a ramane fara doua sectii vitale: unitatea de primiri-urgente si sectia de medicina interna. Ambele functioneaza intr-o cladire ce a fost retrocedata, prin hotarare judecatoreasca, unei persoane fizice. In loc sa caute o alta locatie adecvata pentru desfasurarea actului medical, primarul Cisnadiei someaza conducerea spitalului sa elibereze „de urgenta" cladirea. Problema Spitalului din Cisnadie a fost discutata si cu ministrul Sanatatii. Acesta a declarat raspicat ca Spitalul trebuie sa functioneze in continuare, prin gasirea unor solutii alternative. Insa lucrurile inca nu sunt clare la Cisnadie.  Evacuare „de urgenta" Cu toate acestea, primarul orasului Cisnadie, Johann Krech, insista sa puna in practica hotararea judecatoreasca luata cu 5 ani in urma. Aceasta presupune retrocedarea unei cladiri a spitalului unei persoane fizice. „Actualul primar al orasului solicita, printr-o adresa semnata, ca doamna manager sa ia toate masurile pentru a elibera de urgenta cladirea pe care actualmente o ocupa spitalul", declara Dan Pirnoiu, presedintele Uniunii Sindicale Judetene Sanitas Sibiu. De cealalta parte, Krech sustine ca „este o hotarare judecatoreasca de 5 ani si trebuie pusa in practica". Insa reprezentantii mediului sanitar nu inteleg de ce Primaria se implica in aceasta hotarare judecatoreasca. „Cladirea a fost castigata de o persoana fizica. Nu intelegem de ce Primaria s-a bagat. Acest lucru poate fi interpretat in mai multe feluri", spune Dan Pirnoiu. Decizia prevede evacuarea de urgenta a cladirii, fara a fi precizata vreo data, afirma Pirnoiu. Primaria nu cauta solutii Problema nu ar fi fost atat de mare daca s-ar fi gasit o solutie alternativa pentru angajatii spitalului si pentru pacienti. „Inca nu exista nicio solutie. Nu stiu ce vom face", marturiseste Dorina Dancanet, managerul Spitalului din Cisnadie. O posibilitate ar exista. „O solutie ar fi sa mutam pacientii in celelalte aripi ale spitalului, care vor ramane. Dar asta se va intampla doar daca se respecta normele sanitare, pentru ca nu poti sa internezi foarte multi pacienti in aceeasi incapere", explica Dorina Dancanet. Aceasta considera ca cea mai buna solutie ar fi fost cumpararea imobilului de catre Primarie. Intrebat de acest lucru, primarul din Cisnadie spune ca nu stie nimic. „Cand am venit eu, decizia instantei deja exista. Nu stiu ce s-a intamplat inainte. Nu stiu nimic despre aceasta propunere a actualului proprietar", spune primarul Krech, care considera ca „o solutie ar trebui sa gaseasca DSP-ul si cu spitalul din Cisnadie, nu Primaria". Peste 100 de cadre medicale Cei afectati de retrocedarea unei parti din spital vor fi cetatenii orasului Cisnadie, precum si angajatii institutiei medicale. „Domnul primar Krech nu are nici cea mai vaga idee de ceea ce inseamna un spital, nu a infiintat in toata cariera domniei sale nimic, nu-l intereseaza soarta celor 100 de angajati din acest spital si nici faptul ca cetatenii din Cisnadie au sau nu asistenta medicala", acuza Dan Pirnoiu. „Sunt peste 100 de persoane la unitatile de primiri-urgente si medicina interna. Dintre acestea, 12 sunt medici, iar 50 sunt cadre sanitar-medicale", precizeaza Dorina Dancanet. De asemenea, si pacientii vor avea de suferit de pe urma retrocedarii imobilului, aici fiind internati, intr-o luna, sute de oameni.