monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Alte masuri "de criza"

Pogea a oferit ministerelor libertatea de a alege intre acordarea de zile libere sau reducerea salariilor Intrebat la finalul sedintei de Guvern ce s-a decis in legatura cu gasirea unei modalitati legale pentru trimiterea in concediu fara plata a angajatilor din sistemul bugetar timp de 10 zile, Pogea a anuntat ca fiecare minister va avea libertatea sa decida cea mai buna metoda de economisire a cheltuielilor cu personalul. „Vom lasa la latitudinea ordonatorilor principali de credite sa ia masurile corespunzatoare in contextul legal de care beneficiem, astfel incat ajustarea acestor cheltuieli cu circa 15,5% in medie pe luna sa se poata face. Am gasit, cred, solutia legala, am tinut cont si de sugestiile pe care le-am primit si din mediul privat si de la sindicate si asa cum am promis, cred ca calea cea buna am identificat-o", spune Pogea. Calea cea buna Ministrul de Finante crede ca a gasit si calea cea mai buna pentru a rezolva problema. „Calea cea buna este urmatoarea: in primul rand vom lua masuri cu caracter temporar, va  fi o masura cu caracter temporar, generata de criza. In al doilea, in urma discutiilor cu angajatii, ei pot sa-si ia zile libere sau o combinatie de zile libere, cu reducerea programului de lucru, sau daca exista si alte masuri de ajustare a cheltuielilor, cu salariile, ramane ca fiecare ordonator de credite, sef de institutie, impreuna cu salariatii sa ia aceasta masura", a precizat Pogea, aratand ca masurile de reducere a cheltuielilor cu personalul din sistemul public prin acordarea de zile libere sunt incluse in ordonanta privind rectificarea, adoptata sambata. Singura solutie Pogea a reiterat ca aceasta masura este absolut necesara si a facut un apel la intelegere din partea angajatilor statului. „Fac apel la sistemul public sa inteleaga ca este o situatie deosebita, o masura necesara si nu este ambitia cuiva, am spus ca o s-o facem respectand legalitatea, nu putem s-o facem in afara legalitatii. (...) Fac apel la salariati sa inteleaga ca aceasta masura e generata de factori externi pe care ii cunosc, criza economica, iar asigurarea functionalitatii serviciilor publice depinde de fiecare dintre noi si de intelegerea pe care o vom gasi in raport cu cetatenii", a adaugat ministrul de Finante. Executivul intentioneaza sa isi asume raspunderea pe un proiect de Lege care prevede ca ordonatorii principali de credite pot decide daca angajatii vor avea 10 zile de concediu fara plata in intervalul septembrie - noiembrie, masura in urma careia ar urma sa se economiseasca la buget 1,5 miliarde lei, potrivit calculelor Finantelor.

Intalnire la terasa

 Presedintele Traian Basescu, impreuna cu sotia sa, Maria, si cu fiica cea mare, Ioana, s-au intalnit sambata seara, la o terasa din statiunea Neptun, cu ministrul Turismului Elena Udrea si cu sotul acesteia Dorin Cocos. La iesirea din restaurant, Traian Basescu nu a facut declaratii presei. „Ministrul Turismului, Elena Udrea, s-a aflat pe litoral, unde a participat la mai multe evenimente legate de promovarea turismului romanesc. Aseara a mers la o terasa din statiunea Neptun. La ora la care a ajuns Elena Udrea la terasa, intamplator acolo se afla si presedintele tarii, Traian Basescu, cu famila si mai multi politicieni. Presedintele a plecat mai repde, iar doamna ministru Elena Udrea a mai ramas la terasa", potrivit unui comunicat transmis de biroul de presa al Ministerului Turismului. 

Amenzi pentru transportatori

 Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a anuntat ca sanctiunile aplicate pentru nerespectarea normelor legislative privind transportul de persoane de catre operatorii rutieri au fost inasprite, unele amenzi fiind dublate sau chiar triplate. „Aceste masuri au fost luate in conditiile in care, in ultima perioada, au avut loc accidente provocate de oboseala, in care au fost implicate microbuze de transport persoane", a afirmat Ioana Muntean. Guvernul a modificat in sedinta de sambata OG 37 din 2007 care reglementa perioadele de conducere, pauzele si perioadele de odihna ale soferilor si utilizarea aparatelor de inregistrare a activitatii acestora. Astfel, amenzile pentru nerespectarea perioadelor zilnice sau saptamanale de conducere si odihna ale soferilor au fost triplate ajungand la 6.000 de lei. Pentru utilizarea vehiculelor fara tahograf sau cu tahografe neomologate, operatorii de transport rutier risca amenzi intre 10.000 si 20.000 de lei. Acelasi cuantum se va aplica pentru operatorii care nu stocheaza odata la 28 de zile datele din cartelele tahografice sau nu pastreaza datele privind perioadele de odihna si de sofat ale conducatorilor auto.  

Reincepe "Rabla"

 Programul Rabla revine. Marti incepe a treia etapa prin care romanii isi pot cumpara masini noi la pret redus daca le caseaza pe cele vechi. Astfel, in aceasta toamna pot fi achizitionate peste 28.000 de masini noi in schimbul masinilor mai vechi de zece ani. Prima de casare este de 3.800 de lei, iar etapa a treia a programului de innoire a parcului auto national se va derula pana pe 11 decembrie. In a doua etapa s-au casat doar 13.000 de masini, iar intreg programul are 60.000 de unitati. In 2009, bugetul pentru programul Rabla care poate fi accesat de romani este de 190 milioane lei, ceea ce inseamna ca se pot scoate din uz 50.000 de masini vechi.  

Cazuri noi de gripa

  Numarul pacientilor diagnosticati cu gripa porcina in Romania a ajuns la 305, de vineri pana sambata fiind confirmate alte noua cazuri, potrivit celei mai recente centralizari a Centrului European de Prevenire a Bolilor (ECDC). Cele mai multe cazuri din Europa, raportate catre ECDC, sunt inregistrate in Germnia, unde numarul pacientilor cu gripa porcina a ajuns la 15.567. De la aparitia virusului, in Europa au fost depistate peste 45.600 de cazuri, iar 104 persoane au murit de gripa porcina, potrivit datelor centralizate de ECDC.  

Basescu cauta explicatii

  „Nu raspund in strada. Am promis ca voi face o declaratie publica cand voi avea o explicatie", a spus Basescu. „Eu fac declaratii romanilor. Deci, sa ne intelegem. Am promis ca voi face o declaratie publica. Am obligatia sa am o explicatie fata de romani, dar la momentul potrivit", a adaugat seful statului, dupa ce a fost intrebat daca evita sa faca declaratii in teritoriu pe acest subiect si prefera sa le faca la Bucuresti. A dministratia Prezidentiala a transmis, saptamana trecuta, precizari pe tema „speculatiilor privind transporturi ilegale de armament si legaturi cu organizatii teroriste", potrivit carora unii politicieni si persoane asociate acestora „desfasoara o campanie de discreditare sistematica a unor institutii ale statului". „Presedintele Traian Basescu ii asigura pe romani ca institutiile statului au capacitatea de a gestiona problemele care tin de siguranta nationala. Presedintele Romaniei a fost informat de institutiile statului cu privire la speculatiile fara legatura cu realitatea lansate in aceste zile", se mai precizeaza in comunicatul Administratiei Prezidentiale. Mircea Basescu neaga acuzatiile In final, Presedintia anunta ca Traian Basescu va explica „la momentul oportun" ce se afla in spatele „manipularii politico-mediatice care vizeaza discreditarea statului". Fratele presedintelui, Mircea Basescu, a negat, luni, 24 august, printr-un comunicat, acuzatiile legate de implicarea sa in comertul cu explozibili, precizand, insa, ca activitatea de depozitare a containerelor cu marfa aflate in tranzit prin portul Constanta se face sub supravegherea vamii, singura care raspunde de continutul lor. „Nu sunt si nu am fost niciodata implicat in operatiuni de comert cu arme sau explozibili. Povestea insailata de ziaristul Sorin Rosca Stanescu nu are nici o legatura cu activitatea pe care eu o desfasor in portul Constanta, ca manager al unei societati comerciale", a sustinut fratele presedintelui. 

Consiliul Judetean, liderul "codas"

Vicepresedintele CJ Sibiu, Ioan Banciu, a recunoscut faptul ca Sibiul e pe ultimul loc in ceea ce priveste proiectele pentru IMM-uri.Pe primul loc la proiecte de dezvoltare si pe ultimul loc la proiecte depuse de IMM-uri. Consiliul Judetean Sibiu atinge extremele. Ultimul bilant al institutiei implicate in dezvoltarea judetului, arata ca din partea CJ au venit cele mai multe proiecte generale pe POR. In ceea ce priveste inteprinderile mici si mijlocii, solicitantii nu s-au inghesuit cu documentatiile, Sibiul fiind judetul codas al Regiunii Centru. Cele mai multe proiecte elaborate in acest semestru vizeaza modernizarea drumurilor judetene. Mai exact, nu mai putin de sapte proiecte din totalul de 12. „Ne putem lauda cu faptul ca Sibiul este cel mai activ judet al Regiunii Centru. Desi suntem pe primul loc la general, din pacate, in ceea ce priveste proiectele pentru IMM-uri, suntem pe ultimul loc. In total, avem 12 proiecte pentru fonduri europene, dintre care sapte sunt de modernizare a drumurilor judetene, doua din domeniul sanatatii, doua din domeniul social si unul din domeniul cultural", a explicat Ioan Banciu, vicepresedintele CJ Sibiu. Drumuri in lucru Cel mai important proiect al CJ Sibiu, depus pe POR, cu privire la modernizarea drumului Sibiu-Agnita, se afla, momentan, in stadiul de implemenatre, urmand sa fie finalizat pana la finele lunii iulie, a anului 2011. Banciu a mai tinut sa mentioneze si ca anul 2011 va fi anul marilor finalizari. Tot atunci ar trebui sa fie inaugurat si drumul Jina-Sugag. Proiectul face parte din programul de reabilitare si dezvoltare a infrastructurii generale si de turism din Marginimea Sibiului. Alaturi de acesta, tot in programul de modernizare a drumurilor judetene, mai este inclusa si reabilitarea drumului Sadu-Sadurel, care va fi finalizata in termen de 28 de luni de la semnarea contractului. In ceea ce priveste proiectul de modernizare a drumului Rasinari-Poplaca-Orlat, dupa cum a precizat Ioan Banciu, acesta se afla in faza de evaluare finala, iar durata lui va fi de 18 luni de la semnarea contractului de finantare. De la scoala, la spital Consiliul Judetean va mai contribui si la dezvoltarea domeniilor sanitar, cultural sau social. Un proiect vital, care a primit finantare europeana, vizaza reabilitarea, modernizarea si echiparea Ambulatoriului nr.1 al Spitalului Clinic judetean Sibiu, care, de asemenea, se va desfasura pe o perioada de 33 de luni. De fonduri europene nerambursabile va mai beneficia, prin intermediul CJ, si Spitalul de Psihiatrie Dr. Gheorghe Preda. In cadrul proiectului, vor fi modernizate ambulatoriile unitatii medicale. Tot prin  POR va fi modernizat si Centrul Scolar pentru Educatiei Incluziva din Turnu Rosu. „Din cele 12 proiecte depuse au fost returnate trei, dintre care doua au fost redepuse in urma efectuarii unor completari si remedieri, iar al treilea va fi redepus in viitorul apropiat. La ora actuala, pentru doua proiecte sunt incheiate proiecte de finantare, iar alte noua proiecte se afla in diferite stadii de evaluare", a conchis vicepresedintele CJ Sibiu. Ioan Banciu, vicepresedintele CJ Sibiu „Alimentarea cu apa si refacerea drumurilor sunt doua lucruri esentiale pentru sibienii care traiesc in mediul rural, dar si pentru ajutarea turismului de la noi din judet. Ca si vicepresedinte al CJ sustin accesarea a cat mai multor fonduri europene, care sunt o gura de oxigen pentru noi, in plina criza"

Aproape de primari

  Problemele legate de fondul funciar ocupa locurile fruntase in activitatea administrativa judeteana. Cele mai multe Primarii ale judetului Sibiu se plang de dificultati interminabile in ceea ce priveste repartizarea corecta a diverselor parcele de pamant sau intabularea acestora. In curand, problemele lor ar putea fi simplificate considerabil. Proaspat numitul director al Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara Sibiu (OCPI), Adrian Besoiu, a declarat ca principalul obiectiv va fi colaborarea stransa cu primariile din judet. In plus, insitutia sibiana isi va mai indrepta atentia si pe lucrarile de interes general, precum cele de la cai ferate, drumuri judetene sau autostrazi. „Pentru urgentarea masuratorilor terestre privind ridicarile curente in plan legate de realizarea lucrarilor de autostrazi, lucrari de cai ferate, investitii in domeniul energetic, planuri urbanistice, lucrari imobiliar edilitare, lucrari de drumuri sau ape vom acorda atentia, importanta si diligenta cuvenita acestor proiecte. Dialogul cu primariile este o activitate vitala", a marturisit Adrian Besoiu, directorul OCPI Sibiu. Tot acesta s-a aratat optimist si in privinta masurilor de atragere a banilor europeni nerambursabili. „Sprijinul nostru trebuie sa concure la accesarea cat mai rapida a fondurilor europene nerambursabile pentru proiectele comunitatilor implicate in acest proces", a subliniat Adrian Besoiu. Spre performanta. Directorul OCPI Sibiu a mai recunoscut si ca in viitorul apropiat va fi dus la bun sfarsit si procesul de etichetare electronica a cartilor funciare, masura ce va duce la o mai mare siguranta in efectuarea lucrarilor. Mai mult, in prezent se lucreaza la un proiect privind infiintarea de birouri temporare de cadastru si publicitate imobiliara in primariile mari ale judetului. „Urmarim un proiect de incheiere de contracte de comodat cu primariile din judet pentru a le pune la dispozitie statiile noastre locale in vederea realizarii de masuratori in nume propriu", a mai precizat Besoiu. Totodata, directorul OCPI Sibiu a mai subliniat si ca de la 1 septembrie, in Medias va activa un inginer specializat in lucrari de cadastru, transferat de la Sibiu, in scopul fluidizarii activitatii cadastrale in zona de nord a judetului Sibiu. Pentru buna desfasurare a activitatilor comune, vor fi impuse, indirect, si limitari ale actiunilor. Cu alte cuvinte, in cartile funciare vor fi inscrise clar si restrictiile urbanistice si cele legate de monumentele istorice, in conditiile realizarii dialogului cu institutiile implicate in aceste masuri.

Sibianul anului 2008

„Sibianul anului" a revenit. Pentru „Sibianul anului 2008", am selectat 13 domenii in care cititorii Monitorului sunt invitati sa-si spuna parerea. Cei nominalizati sunt oameni care rostuiesc destinul orasului, oameni cu care cladim zi de zi cetatea sau oameni care au adus faima Sibiului. Alege-i pe cei mai buni! Nominalizeaza, la randul tau, oameni despre care crezi ca merita sa primeasca titlul de „Sibianul anului 2008". Talonul de participare la concurs ar putea sa-ti aduca premii importante. Pana acum, pe adresa redactiei au fost primite 257 de taloane. Ilie Mitea, pe podium Fostul prefect Ilie Mitea (PNL) a urcat pe podiumul de la Ochiul Public.In baza voturilor de pe taloanele de concurs inregistrate pina acum, „Monitorul de Sibiu" a intocmit si in aceasta saptamana un clasament partial al celor nominalizati la titlul „Sibianul anului 2008". Pe primul loc, la sectiunea „Ochiul public", se claseaza, in continuare, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch, care a acumulat 187 de voturi. De aceasta data, el este secondat de Ioan Banciu, vicepresedinte CJ, care a primit in total 48 de voturi. Pe locul III urca fostul prefect Ilie Mitea, care a acumulat 32 de voturi. Viceprimarul Sibiului Virgil Popa coboara pe IV, cu cele 17 voturi primite. El este urmat de Gheorghe Suditu, presedinte PSD Sibiu, cu 10 voturi, si Ioan Maricuta, primarul din Selimbar, cu un singur vot. Restul candidatilor, Gheorghe Dicu si Nicolae Neagu, nu au primit nici in aceasta saptamana niciun vot de la dumneavoastra. Johannis, Cavaler La sectiunea „Cavalerul Cetatii", asa cum v-ati obisnuit, primarul Sibiului, Klaus Werner Johannis, ramane invincibil. El a acumulat, pana in prezent, 164 de voturi de incredere din partea sibienilor si se claseaza pe primul loc. Pe locul doi a urcat directorul Astra Film, Dumitru Budrala, cu 46 de voturi. El este urmat, la mica distanta, de directorul Teatrului National „Radu Stanca", Constantin Chiriac, cu 41 de voturi. Pe locul IV se claseaza Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal, care a primit pana acum doar doua voturi. Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, nu a primit niciun vot. Consilierii locali Dintre cei 23 de consilieri locali, si in aceasta saptamana, cele mai multe voturi, 60 la numar, le-a primit tot consiliera PDL Mariana Brunchea. Ea este urmata de consilierul FDGR Hans Klein, cu 42 de voturi. Urmeaza consilierul PSD Liviu Cotarla, cu 34 de voturi si, la egalitate, consilierii FDGR Mariana Fritzmann si Ecaterina Birk, cu cate 24 de taloane primite. Din urma vin puternic Eugen Mitea (PNL), cu 21 de voturi, Ioan Ovidiu Luca (PDL), cu 16 voturi, Gheorghe Popa (PSD), Helge Dirk Fleischer (FDGR) si Astrid Cora Fodor (FDGR, la egalitate, cu cate 6 voturi, Livia Sava (PDL), cu 4 voturi, si Ovidiu Spatari (PDL), cu un vot. Topul consilierilor judeteni Si la sectiunea dedicata consilierilor judeteni au inceput sa se adune voturile. In aceasta saptamana, pe locul intai la aceasta sectiune se afla consiliera FDGR Beatrice Ungar si cu 74 de voturi. Ea este secondata indeaproape de consilierul PDL, Danut-Viorel Voinea, care a primit in total 70 de voturi. Pe cea de-a treia treapta a podiumului a urcat consilierul FDGR Iosif Kober, cu 24 de voturi, iar pe IV consilierul PSD Miron Neagu-Balasa, care a acumulat 22 de voturi. Pe locul V se afla colega sa de partid Mariana Tarnita, cu 20 de voturi, pe locul VI, cu 18 voturi, se claseaza Mihai Samarghitan (PSD), iar pe VII, cu 12 voturi, consilierul PDL Dumitru Domnariu. Ei sunt urmati de Achim Bacila (PNL), cu 8 voturi, Daniela Cimpean (PDL), cu 5 voturi, Oswald Melzer (FDGR), cu 4 voturi, Viorel Rosu (PDL), cu 2 voturi, si, cu cate un vot, la egalitate, Claudiu Spanu (PDL), Paul-Jurgen Porr (FDGR), Helmut Niedermaier (FDGR), Constantin-Gheorghe Nicorici (PDL), Maria Valeria Isaicu (PNL) si Cosmin Ionescu (PSD). Cindrea trece in frunte Ioan Cindrea (PSD) a preluat conducerea sectiunii Deputatul Anului.Dintre deputatii sibieni, preferatul cititorilor s-a dovedit a fi, in ultima saptamana, Ioan Cindrea (PSD), care a acumulat 104 voturi, detronandu-l pe Ovidiu Gant (FDGR), care are doar 101 sufragii. Pe treapta a treia a podiumului se afla democrat-liberala Raluca Turcan, cu 75 de voturi. La mare distanta se afla deputatul PDL Cornel Stirbet, cu 4 voturi, si Mircea Silvestru Lup (PSD), cu un singur vot. Dintre cei trei senatori sibieni, si in aceasta saptamana doar doi au fost votati de dumneavoastra. Ion Ariton (PDL) a primit din nou cele mai multe voturi, 163, iar pesedistul Viorel Arcas, 75. Minerva Boitan nu are niciun vot pana acum. Voturi pentru Hilton La sectiunea „Investitia anului", Hotelul Hilton a fost votat de 155 de ori, iar Strandul Sibiu de 81 de ori. La capitolul „Banci", in topul preferintelor dumneavoastra se afla, pe locul I, Doina Pitu (BCR), cu 98 de voturi, pe locul II Nicolae Hoanta (Banca Carpatica), cu 70 de voturi, iar pe locul III Patric Popovici (BRD), cu 44 de voturi. Mariana Vastras (Banca Transilvania), a acumulat in aceasta saptamana 33 de voturi. Pe ultimul loc la aceasta sectiune se afla Dorina Berebuna, de la Marfin Bank, care a primit 20 de voturi. La sectiunea „Finante-Asigurari" au reusit sa atraga voturi din partea dumneavoastra doar directorul DJFP Sibiu, Grigore Popescu - 179 de voturi iar din urma vine puternic Marcela Andanut, director Allianz Tiriac, care a primit 130 de taloane. Pe locul trei se afla Gabriela Kriska, de la BCR Asigurari de Viata, cu 12 voturi. Carabulea preia conducerea Ilie Carabulea a trecut in fruntea clasamentului de la Managerul Anului.La Sectiunea „Managerul anului" au avut loc schimbari spectaculoase. Pe locul intai a urcat Ilie Carabulea, managerul Atlassib, care a reusit sa acumuleze 87 de voturi. Pe locul doi a urcat managerul Polisano, Ilie Vonica, care a acumulat 48 de taloane, iar pe trei se afla managerul Con-A, Mircea Bulboaca, cu 47 de voturi. El este urmat indeaproape de Ioan Ciolan, managerul SC Ambient, cu 42 de voturi, si, la egalitate, cu cate 2 voturi, de Horatiu Cercel, managerul Concefa si Nicolae Minea, manager Hotel Hilton. Dintre managerii medieseni nominalizati la aceasta sectiune, cele mai multe taloane, 94 la numar, le-a primit Mircea Vescan - Armax Gaz. El este urmat de Livia Calburean - Dafora, cu 69 voturi, si de Valer Blaga - Noi's, cu 10 voturi.  Bucur, preferat de sibieni La sectiunea „Cetateanul anului", pe locul I se afla tot Traian Basescu, presedintele Romaniei, care a primit pana acum 183 de voturi. Locul doi este ocupat de Mircea Geoana, presedintele PSD, cu 145 de voturi. Ultimul la aceasta sectiune se claseaza dirijorul Petre Zbarcea, cu 27 de voturi. In aceasta saptamana „sportivul anului" este gimnasta Steliana Nistor, care a acumulat 140 de voturi. Pe locul doi a coborat Mircea Vulc, cu 130 de voturi, urmat Corin Cindrea, presedintele Clubului Gaz Metan Medias, care a acumulat pana acum 93 de voturi. Dintre „Doamnele Sibiului", preferata dumneavoastra ramane Silvia Macrea, care a primit 165 de voturi, urmata de actrita Ofelia Popii, cu 55 de voturi. La categoria „Omul sfinteste locul", in topul preferintelor sibienilor ramane fostul director al CNM „Astra", Corneliu Bucur, care are 93 de voturi pana acum. El este urmat de Marcel Piteiu, directorul general al Romgaz SA, cu 57 de voturi, si de Ioan Manitiu, directorul Directiei de Sanatate Publica, cu 56 de voturi. Pe locul patru a urcat inspectorul sef al ISU Sibiu, care a acumulat 49 de voturi. Urmeaza Francisc Szombatflavi Torok, cel care anul trecut a indeplinit functia de inspector-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Sibiu, si care acum a primit 36 de taloane, Dorel Aldea - directorul Casei de Pensii, cu 10 voturi, Ioan Bota - directorul Vamii Sibiu, cu 5 voturi, si comisarul Lucian Muntean, seful IPJ Sibiu, care are doar un vot. CONCURSUL Concursul „Sibianul anului 2008" este deschis tuturor cititorilor Monitorului de Sibiu. Marele premiu valoreaza 2.000 de lei. Alti trei castigatori vor intra in posesia a cate 700 de lei. Se vor acorda, de asemenea, doua premii de cate 300 de lei, zece premii de cite 100 de lei fiecare si 20 de premii constand in abonamente pe o luna la Monitorul de Sibiu. Singura conditie de participare la concurs este sa decupati, sa completati si sa trimiteti pe adresa redactiei Monitorul de Sibiu cel putin sase taloane cu nominalizarile la sectiunile propuse. Cititorul care va trimite cel mai mare numar de taloane va fi recompensat cu un premiu de 500 de lei. Castigatorii vor fi desemnati prin tragere la sorti, din urna in care vor fi depuse toate taloanele intrate in concurs. Titlul „Sibianul anului 2008" va fi atribuit nominalizatului care a obtinut cele mai multe voturi pe taloanele expediate de cititori. REGULAMENT • Concursul a inceput in 13 iulie si va dura pana vineri, 16 octombrie. Talonul de participare va aparea in fiecare numar al ziarului Monitorul de Sibiu. •  Completeaza toate rubricile din talon, dar voteaza un singur nume la fiecare sectiune. •  Daca numele celor nominalizati in talon nu iti sunt pe plac, voteaza, la rubica ramasa libera, numele persoanei pe care o consideri mai potrivita la fiecare sectiune. •  Completeaza citet, pe talon, datele personale. •  Plicurile trebuie sa contina minim sase taloane. Fiecare plic trebuie depus sau expediat la sediul ziarului Monitorul de Sibiu, strada Nicolae Teclu nr. 13, la parterul TV Sibiu, pana vineri, 16 octombrie, ora 17. •  Premiile in bani destinate cititorilor vor fi acordate prin tragere la sorti. Cu mai multe plicuri depuse, aveti mai multe sanse de castig. •  Angajatii Monitorul de Sibiu si rudele acestora de gradul I si II, precum si cei nominalizati in sectiunile topului „Sibianul anului 2008" nu au dreptul sa participe la concurs.  Ati propusIn acesata saptamana au fost primite trei propuneri din partea dumneavoastra. La categoria „Consilierul Local al anului" a fost propus si votat de patru ori Stroia Ioan, iar la categoria „Managerul anului" au fost propusi si votati Doru Rosca, de la Eurofoam (7 voturi) si Michael Lazar, de la Somarest (13 voturi). Din pacate, niciunul dintre noii propusi nu intrunesc conditiile pentru a intra in concurs.  PropuneriPentru a intra in topul „Sibianul anului 2008" la una dintre sectiuni, in urma propunerilor cititorilor, persoana trebuie sa acumuleze in favoarea sa cel putin 50% din totalul de puncte la categoria respectiva, adica numele sau trebuie sa adune un numar de voturi cel putin egal cu jumatatea totalului la sectiunea unde concureaza. Altfel, listele ar cuprinde un lung sir de nume care au obtinut un numar foarte mic de voturi. Votul poate rasturna topulCu fiecare plic expediat la redactie, topul „Sibianul anului 2008" poate fi rasturnat. Depinde doar de optiunea cititorilor. Pentru ca doar cititorii Monitorului de Sibiu pot decide finalistii. Cititorii sunt si singurii care pot candida pentru premiile puse in joc de ziarul nostru. Pentru clasamentul partial, din fiecare saptamana, vor fi luate in considerare doar plicurile care contin minim sase taloane, asa cum cere regulamentul concursului. Taloane anulateLe amintim cititorilor ca talonul de concurs trebuie completat in intregime. La fiecare categorie, trebuie votat, obligatoriu, unul dintre concurentii nominalizati, propunerile suplimentare fiind facultative. Taloanele care nu respecta aceasta cerinta vor fi anulate.

PDL-ul si PSD-ul au petrecut la Rasinari

Zeci de producatori de branza si tuica din Marginimea Sibiului si-au expus produsele la Festivalul de la RasinariRasinariul a devenit la sfarsitul saptamanii trecute capitala nationala a branzei si a tuicii. Cea de-a sasea editie a Festivalul Branzei si Tuicii a adunat, in cele doua zile de desfasurare, respectiv sambata si duminica, mii de sibieni din intregul judet, dar si turisti straini, sau din tara. In centrul atentiei au fost produsele traditionale specifice zonei, precum burduful in coaja de brad, cascavalul afuma, facut dupa retete doar de ciobanii din Marginimea Sibiului stiute sau tuica si afinata facute in casa. Muzica si dansul popular au intretinut atmosfera timp de doua zile. Nici macar ploaia de duminica nu i-a alungat pe petrecareti si pe amatorii de produse traditionale specifice Marginimii Sibiului.  Bulz urias Nici in acest an producatorii de branza nu au uitat de bulz, unul dintre cele mai apreciate si cautate preparate de la acest eveniment. Toti cei 26 de producatori de branza prezenti la festival au contribuit cu diferite cantitati din pretiosul ingredient pentru a face bulzul gigant devenit traditie pentru Festivalul de la Rasinari. Dealtfel, scopul declarat al manifetarii a fost acela de a incuraja productia si consumul acestor produse traditionale. „Dorinta noastra este aceea de a promova produsele traditionale, nu numai branza si tuica, ci si alte preparate precum mamaliguta cu branza sau tocana de oaie, care au avut un deosebit succes pana acum la vizitatori", spune Bogdan Bucur, primarul localitatii Rasinari Invitati unul si unul Festivalul de la Rasinari a fost deschis sambata de prefectul Constantin Trihenea.  Alaturi i-au fost si alti colegi din PD-L, precum Dorin Teodorescu, purtatorul de  cuvant al prefecturii Sibiu, deputatul Raluca Turcan, deputatul Cornel Stirbet, senatorul Ion Ariton, consilierul judetean Corneliu Bucur si Dan Nanu. Nici pesedistii nu au lipsit de la eveniment. Nu si-au putut refuza o portie de bulz facut ca la mama acasa deputatul Ioan Cindrea, insotit de sotia sa, subprefectul Amalia Cindrea, Adrian Besoiu, consilier judetean si directorul Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara, deputatul Mircea Silvestru Lup sau Ioan Banciu, vicepresedintele Consiliului Judetean Sibiu. La eveniment a participat si IPS Laurentiu Streza, fiul al satului. Festival cu traditie  Festivalul Branzei si Tuicii de la Rasinari este organizat de Primaria Rasinari si Consiliul Local Rasinari, impreuna cu Asociatia Pensiunilor Turistice din Rasinari si Asociatia „Turismul Sibian" si Asociatia Crescatorilor de Ovine din Sibiu. Acesta este ultimul an in care festivalul se mai organizeaza chiar la iesirea din Rasinari pe Valea Stezii. Anul viitor in aceasta locatie va fi ridicata o baza sportiva, iar locatia festivalului se va muta mai sus, spre Curmatura.

Carti "deschise" la Sibiu

  Sibienii carora le place lectura au avut o noapte dedicata lor, o noapte in care cei care iubesc lectura au fost rasfatati. Sambata, de la orele 21.00, si pana duminica la ora 2 dimineata, Libraria Humanitas a avut usile deschise pentru cei care, pe langa cavalerii si domnitele din Piata Mare, au vrut sa isi cumpere si o carte. Totul a fost organizat sub titlul de „Noaptea Cartilor Deschise la Humanitas". Sibienii care au hotarat sa mearga sa isi cumpere o carte au beneficiat si de o reducere de 20 la suta la produsele tiparite de editura Humanitas,plus o cafea. „Cei  care au venit la «Noaptea Carsilor Deschise» au avut parte de reduceri la cartile tiparite de editura noastra", spune Marian Coman, reprezentant al Librariei Humanitas Sibiu. „Jurnalul Oanei Pelea", lider de vanzare Cea mai ceruta carte a fost una romaneasca, legata de viata actritei Oana Pelea, tiparita de editura Humanitas. „«Jurnalul Oanei Pelea» a fost ce-a mai vanduta carte la evenimentul organizat de noi. Poate si datorita reducerilor de preturi pe care le-am avut pentru produsele Humanitas", marturiseste Marian Coman. „Noaptea Cartilor Deschise", la o doua editie Evenimentul a avut loc pentru a doua oara, in aceasta vara. Prima data a avut loc in luna iulie, de pe 18 pe 19. Luna aceasta a fost din nou organizat datorita succesului pe care l-a avut la prima editie. „Prima eveniment de acest gen l-am avut luna trecuta, in timpul Festivalului ARTmania. Am avut un succes neasteptat si de aceea am hotarat sa organizam si acum", spun organizatorii evenimentului. Iubitorii de carte din Sibiu se pot astepta la o asemenea manifestare si luna viitoare. „Se poate sa aiba loc o asemenea noapte si in luna septembrie pentru ca s-a dovedit  si acum ca astfel de manifestari le plac sibienilor. Insa nu e nimic sigur, deocamdata", a declarat Marian Coman. 

Adio minciuni electorale

Senatoarea Minerva Boitan se numara printre putinii politicieni care crede in importanta unei legi care sa pedepseasca minciunile electorale Promit marea cu sarea in campania electorala, dupa care se fac ca „ploua". Dupa ce isi ating scopurile personale, alesii electoratului uita majoritatea minciunilor nevinovate pe care si-au construit candidatura. Pana acum, nimeni nu i-a tras la raspundere, fie ca este vorba despre alesii judeteni, fie ca in discutie sunt cei de la centru. In curand, mincionsii ar putea, insa, suporta consecintele propriilor exagerari. Daca proiectul de lege initiat de pedelistul Mircea Giurgiu va fi aprobat, promisiunile electorale neindeplinite de cei alesi, vor fi pedepsite ca infractiuni. Cine va decide care este pedeapsa, in functie de gravitatea exagerarilor, ramane, deocamdata, de vazut. „Am hotarat sa initiem un proiect de lege prin care cei care mint in campania electorala sa faca in asa fel incat sa fie votati in urma unei minciuni care se dovedeste ca nu este reala atunci sa sufere condamnare sau sa fie amendat, iar daca se dovedeste vinovat sa nu mai aiba dreptul sa candideze", a declarat deputatul PD-L Mircea Giurgiu, care a tinut sa reitereze ca „Cine promite marea cu sarea in campanie electorala si nu se tine de cuvant ar trebui sa fie tratat ca infractor". Nicio sansa Initiativa este laudabila, dar nu sustenabila. Aceasta este concluzia la care au ajuns mai toti politicienii din Sibiu. Motivul primordial, invocat de oamenii politici sibieni tine de imposibilitatea dovedirii tuturor minciunilor, in conditiile in care unele dintre ele sunt indirecte. Mai mult, in opinia consilierului PD-L, Corneliu Bucur, si electoratul are partea sa de vina:, in sensul ca se complace in neadevar si se entuziasmeasa peste masura de promisiunile exagerbate ale celor pe care ii alege. „Stim de doua mii de ani incoace. Cezar spunea ca omul asteapta sa i se spuna ceea ce vrea sa auda. Asadar, un bun strateg politic stie sa isi duca la capat campania in functie de aspiratiile electoratului. Stie sa ii duca pe cei creduli cu presul, cu zaharelul sau cu uleiul, faina, ori friptura, dupa caz", este de parere Corneliu Bucur. Tot acesta spune ca masura nu are aplicabilitate in peisajul politic actual. „Vor mai trece multe generatii pana vom avea aceasta masura in politica. La noi nu exista, inca, acea disciplina in acest sistem. Si, sa fim sinceri, cine nu minte in campanie?", se intreaba Bucur. Nu prezinta incredere La opinia lui Bucur subscrie si presedintele PNL Sibiu, Mircea Cazan, care crede ca politicienii romani mai au multe de invatat in ceea ce priveste fundamentarea candidaturilor pe adevaruri incontestabile. Cazan a mai criticat si faptul ca initiatorul acestui proiect de lege este chiar un membru PD-L, partid care, in opinia liberalului, este cel mai corupt din actuala scena politica romaneasca. „Un mincinos vorbeste despre minciuni. Mie, personal, mi se pare putin fortat acest proiect si nu cred in reusita lui. Mai ales daca stam sa ne gandim ca sunt multe promisiuni electorale pe langa cele de baza, ceea ce duce la imposibilitatea ca toate sa fie puse in practica. In plus, multe lucruri se pot face la suprafata si nu se mai poate demonstra ca s-a mintit sau nu", este de parere Mircea Cazan. Depinde de minciuna Ceva mai optimista s-a aratat Minerva Boitan, care a punctat importanta unei astfel de legi. Senatorul a declarat ca cea mai pertinenta pedeapsa nu ar fi cea penala, ci cea morala. Boitan a mai recunoscut si ca deciziile ar trebui luate in conformitate cu gravitatea promisiunilor trecute cu vederea ulterior. „Una este sa promiti ca vei lua o masura impotriva viloentei domestice si alta este sa zici ca vei majora pensiile cu 90la suta. Clar, mincinosii ar trebui pedepsiti si mi se pare inspirata aceasta masura. Ramane, insa, de vazut daca va si putea fi aplicata in politica noastra, unde este foarte greu sa tragi la raspundere un candidat pentru toate minciunile sale", a explicat senatorul Minerva Boitan.

Pesedistii vor produse de baza mai ieftine

  Sibieni ar putea cumpara, cat de curand, produse de baza mult mai ieftine. Aceasta, daca proiectul de lege initiat de liderul social-democrat, Ioan Cindrea, va fi aprobat in Guvern. In cadrul conferintei de presa de vineri, presedintele PSD Sibiu a explicat ca TVA-ul de 19la suta „cade" cat se poate de greu la buzunarele sibienilor si nu numai. In consecinta, Cindrea si-a expus ideile privind micsorarea TVA-ului, cel putin la produsele de baza, pana la 5 la suta. TVA-ul minim ar urma sa fie aplicat, in special la alimente, precum painea, uleiul, zaharul. Evident, micsorarea TVA-ului la produsele uzuale, ar duce la majorarea adaosului comercial pentru produsele de lux. Cindrea a mai subliniat si ca TVA-ul nu ar trebui redus direct in magazine. „Reducerea TVA-ului este o prioritate. Pentru ca aceasta masura sa fie si eficienta am avea nevoie de o strategie clara. Nu putem reduce TVA-ul direct, pentru ca riscam sa ne trezim ca avem acelasi adaos direct la comercianti. O varianta ar fi ca fiecare sibian sa vina cu bonurile si sa ii fie returnati banii. Ne vom gandi rapid si la un sistem cat mai simplu prin care oamenii sa isi primeasca diferenta, pentru a evita birocratia", a declarat Ioan Cindrea, presedintele PSD Sibiu. Pamant pentru cei harnici Tot Cindrea mai este de parere si ca un punct forte al economiei romanesti este agricultura. Ramura ar trebui, in consecinta, exploatata la maxim. Un prim pas pentru o reforma agrara eficienta ar fi improprietarirea beneficiarilor de ajutor social. Ioan Cindrea a explicat ca foarte multi sibieni ar putea produce in conditii optime, daca ar si avea parcele de pamant. Astfel, unul dintre planurile de bataie ale PSD Sibiu vizeaza oferirea de terenuri pentru sibienii care vor sa faca agricultura si nu detin pamant. In afara de terenuri, agricultorii si-ar primi si subventiile obisnuite de la stat, in functie de suprafetele detinute. „Vrem sa dezvoltam agricultura prin masuri eficiente, nu prin solutii temporare. Ne-am ghidat mereu dupa ideea ca omului nu trebuie sa-i dai peste, ci undita cu care sa pescuiasca singur. Asa ca nici taranilor nu vrem sa le dam totul pe tava, ci sa le oferim posibilitatea de a pleca dintr-un punct sigur", a conchis Cindrea.  

Fugita de acasa

Parintii unei tinere de numai 14 ani din Sibiu au intrat in panica dupa ce fata lor a fugit de acasa impreuna cu prietenul ei. Joia trecuta, de cum au aflat ca adolescenta a fugit cu un baiat, parintii au mers direct la politie, in speranta ca oamenii legii ii vor ajuta sa o gaseasca cat mai repede. Alexandra Georgiana Dobrusanu are 1,55 metri inaltime, aproximativ 53 de kiilograme, par saten, lung, fir drept, fata ovala, ochi albastri, ten deschis, corpolenta atletica. Ca si semne particulare, prezinta o cicatrice de aproximativ un centimetru si o unflatura la cotul mainii drepte produse in urma unui accident de circulatie. De asemenea tanara are un defect la ochiul stang si poarta lentila de contact, din cauza unor probleme de vedere. La data disparitiei adolescenta purta un tricou din bumbac de culoare rosie, cu motive florare pe piept, pantaloni supraelastici de culoare neagra si papuci cu talpa cauciucata, de culoare neagra. Sibieni  care pot oferi informatii despre aceasta minora sunt rugati sa contacteze cea mai apropiata unitate de politie sau sa apeleze gratuit numarul de urgenta 112.   

Motociclisti fara permis

  Doua accidente grave s-au petrecut la sfarsitul saptamanii trecute in Sibiu, datorita neatentiei si ignorantei conducatorilor de vehicole. Cel mai grav dintre evenimente s-a produs sambata, pe DJ 105D, care face legatura intre Chirpar si Agnita. Un tanar de numai 19 ani care mergea cu motocicleta spre Agnita, din cauza vitezei a ratat o curba la stanga, a pierdut controlul asupra directii de mers, si s-a rasturnat in decor. In urma accidentului, tanarul de 19 ani care nici macar nu poseda permis de conducere a suferit rani grave, si a fost transportat la spital. Un alt eveniment s-a petrecut in aceeasi zi pe DN 1, in localitatea Arpasu de Jos. Un sofer care vroia sa vireze la stanga pentru a intra pe un drum secundar nu i-a acordat prioritate de trecere unui motociclist care circula regulamentar, si a intrat in el. In urma impactului tanarul de 20 de ani care conducea motocicleta si care nu avea permis de conducere a fost grav ranit, si a fost transportat de urgenta al Spitalul Clinic Judetsean Sibiu. 

Fara premii

  Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Cpt Dumitru Croitoru" Sibiu s-a multumit doar cu o diploma de fair-play la faza nationala a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situatii de Urgenta. Desi a fost gazda evenimentului, ISU Sibiu nu a reusit sa urce pe podium la niciuna dintre probele concursului care s-a desfasurat saptamana trecuta la Baza Sportva Pompierul, si pe Stadionul Vointa, respectiv „scara de fereastra", „pista cu obstacole 100 de metri", „stafeta 4 x 100 de metri" si „dispozitivul de interventie la motopompa". La aproape toate probele, clasamentul, atat cel individual cat si cel pe echipe, a fost dominat de reprezentantii inspectoratelor pentru situatii de urgenta din Timis, Iasi si Calarasi, care au urcat pe podium si in clasamentul final general. Festivitatea de premiere a avut loc vinerea trecuta, la Baza Sportiva „Pompierul" din Sibiu. 

PD-L critica PSD-ul

  Democrat-liberalii au criticat vehement conducerea PSD Sibiu, in cadrul conferintei de presa de ieri. Mai mult, acestia au solicitat iesirea de la guvernare a partidului social-democrat si nu au ezitat sa il condamne pentru actele sale, pe liderul PSD Sibiu, deputatul Ioan Cindrea. Vicepresedintele PD-L, deputatul Cornel Stirbet, si presedintele PD-L Sibiu, senatorul Ion Ariton, au sustinut in cadrul conferintei de ieri, ca cea mai buna alternativa pentru social-democrati, ar fi sa se retraga de la  guvernare, insa social-democratii nu vor face acest demers. Cel putin, nu pana la alegerile prezidentiale. „Cred ca ar fi bine ca PSD sa nu fie la guvernare pana la data alegerilor prezidentiale. Nu cred ca sprijina actiunile guvernului'", a declarat Cornel Stirbet, vicepresedintele PD-L. De asemenea, Cornel Stirbet nu a ezitat sa afirme ca, in opinia sa, reprezentatii PSD care lanseaza in presa ideea plecarii de la guvernare, nu vor, prin aceste mijloace, decat sa-i faca, indirect, campanie liderului Mircea Geoana.  Critici dure Dupa ce Raluca Turcan l-a comparat, intr-o alta conferinta de presa, pe Ioan Cindrea cu Marian Vanghelie, acum a venit randul lui Cornel Stirbet sa arunce sageti in „ograda" PSD Sibiu. Stirbet s-a plans ca deputatul Ioan Cindrea a inceput sa critice Guvernul chiar de la debutul coalitiei, si ca dupa aceea nu a mai trecut in opozitie, cum se astepta toata clasa politica. „Domnul Cindrea ar fi trebuit sa nu numeasca oameni la Prefectura, la deconcentrate, sa aiba o atitudine de opozitie. Atunci putea critica si Guvernul. Ar fi un eveniment fericit daca ar iesi de la guvernare, dar nu cred ca se va intampla", a explicat Cornel Stirbet. Totusi, exista intelegere Si presedintele PD-L Sibiu, senatorul Ion Ariton, i-a reprosat liderului judetean al PSD, deputatul Ioan Cindrea, ca nu se comporta cum ar trebui sa se comporte un partener de alianta. „Nu poti sa pierzi 20 de ani alegerile si sa vii pe urma sa dai lectii despre democratie si sa te autointitulezi invingator. Nu mi se pare corect", a spus Ion Ariton. In pofida acuzelor, cei doi parlamentari PD-L au recunoscut, totusi, ca se bucura de o buna relatie cu reprezentantii social-democrati in Parlament, pentru sustinerea proiectelor de interes pentru sibieni. 

"Vointa" se muta in instanta

Consilierii locali nu vor sa-si revoce hotararea de vanzare a bazei sportive Vointa. Discutii in contradictoriu, amenintari oficiale, interese uriase si un deznodamant nefast. Baza sportiva Vointa va fi vanduta, in cele din urma. Cel putin, daca hotararea finala a consilierilor locali nu va fi atacata de nimeni. In cadrul sedintei ordinare de joi, Primaria a facut public faptul ca va merge mai departe cu proiectul privind instrainarea bazei sportive Vointa. Chiar la finele sedintei, cu viteza deja consacrata, consilierii au aratat ca nu sunt dispusi sa revoce hotararea luata in sedinta din iulie. Implicit, vor ignora somatia trimisa de Prefectura Sibiu, pentru a duce la bun sfarsit actul ilicit de instrainare a unui bun care apartine, de fapt, statului roman, si nu domeniului privat al municipiului Sibiu. „Hotararea nu se revoca", a fost fraza prin care consilierii au incheiat, pe fuga, sedinta de joi, dupa ce au facut public faptul ca motivele invocate de Prefectura in somatia trimisa nu sunt sustenabile. „Nu putem trece cu vederea faptul ca Prefectura Sibiu ne-a trimis un material prin care arata ca nu este de acord cu o hotarare a noastra. Prefectura a constatat ca nu ar fi legala hotararea privind baza sportiva Vointa, pe motiv ca obiectivul este in proprietatea statului. Noi ne mentinem pozitia si ramane de vazut ce va decide instanta", a subliniat consilierul PDL Livia Sava, care, in 30 iulie, a votat impotriva Hotararii 262. Prefectul promite ca ataca La aflarea vestii, reprezentantii Prefecturii Sibiu au ripostat pe masura asteptarilor. Contactat telefonic de reporterul Monitorul de Sibiu, Constantin Trihenea a declarat ferm ca va merge mai departe, in contencios. Prefectul a recunoscut ca se astepta la mai multa bunavointa din partea consilierilor si ca ar fi vrut sa nu se ajunga in instanta. „Daca Primaria isi mentine pozitia, si noi ne sustinem punctul de vedere. Vom lua masurile anuntate, respectiv atacarea in contencios a hotararii Consiliului Local. Somatia a fost, practic, o formalitate, care s-a dovedit neeficienta. Urmeaza sa trecem, deci, la fapte, prin ceea ce am anuntat deja. Sincer, am sperat ca nu va fi cazul sa ajungem pana acolo si am fi preferat solutionarea pe cale amiabila", a marturisit prefectul Trihenea. Zvon de spaga In timp ce Consiliul Local si Prefectura se joaca de-a somatiile, timpul trece. Si se pare ca tocmai acesta este scopul schimbului de adrese oficiale fara efecte concrete. Potrivit unui zvon ce circula in cercurile politice din oras, PDL-ul ar fi pretins 1,5 milioane de euro in schimbul "tacerii" Prefecturii. Banii ar urma sa fie virati de viitorul cumparator al stadionului Vointa in contul partidului. „Ni s-au redus noua drepturile banesti si ar fi fost numai buni acesti bani, insa sunt doar zvonuri. Nu am primit un milion si jumatate de euro de la Johannis, pentru a renunta la actiunea noastra. Nici eu, personal, nici Prefectura sau PD-L. Sunt fabulatii, despre care nu vreau sa discut", a declarat Constantin Trihenea. La randul sau, presedintele PD-L Sibiu, senatorul Ion Ariton, s-a aratat deranjat de aparitia acestui zvon. „Nu este adevarat. Cat trebuie sa fure cineva ca sa dea o spaga de un milion si jumatate de euro?! O sa-i dam in judecata pe cei care lanseaza asemenea zvonuri", ameninta senatorul PD-L. Instanta va decide Consiliul Judetean Sibiu asteapta ca magistratii sa faca dreptate. Instanta va decide daca adevarul este de partea Prefecturii sau de partea Primariei, este de parere Ioan Banciu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Sibiu. „Nu ne putem pronunta. Cert este ca Primaria are, cu siguranta, juristi competenti, Prefectura, de asemenea, iar acesti oameni stiu sa isi faca meseria. De partea cui este dreptatea poate decide doar instanta. Atunci cand se va da o hotarare definitiva si irevocabila, vom afla cu totii daca baza sportiva poate fi vanduta sau nu si, deci, cine a incalcat sau nu legea", a declarat Banciu.

In sfirsit, Ferrari!

 Pilotul finlandez Kimi Räikkönen s-a impus ieri in Marele Premiu al Belgiei, desfasurat pe circuitul Spa-Francorchamps, si a adus primul succes echipei Ferrari in aceasta editie de campionat. Plecat din pozitia a sasea de pe grila de start, Räikkönen a terminat primul cele 44 de ture ale circuitului si a fost urmat de italianul Giancarlo Fisichella, care a adus astfel primele puncte echipei Force India, si de germanul Sebastian Vettel (Red Bull). Cursa de pe circuitul Spa-Francorchamps a inceput avindu-l in pole-position pe pilotul italian Giancarlo Fisichella (Force India), urmat de Jarno Trulli (Toyota) si Nick Heidfeld (BMW). Fostul campion mondial Lewis Hamilton (McLaren) a abandonat cursa in primul tur, in timp ce liderul Jenson Button (Brawn GP) s-a vazut si el nevoit sa renunte in turul II. Fisichella si-a aparat destul de bine pozitia fruntasa pe grila de start, insa a fost suprins de Räikkönen care l-a depasit in turul 5, imediat dupa accidentul care i-a implicat pe Hamilton, Button si Romain Grosjean. Pilotul de la Ferrari si-a marit avantajul pina in turul 9, dupa care italianul a incercat sa revina spectaculos, avantajul lui Räikkönen la linia de sosire fiind aproape o secunda. Pe pozitia a treia s-a clasat germanul Sebastian Vettel (Red Bull), dupa o lupta aprinsa cu Robert Kubica. Astfel, pilotul german se apropie ameninator de liderul Jenson Button, profitind de abandonul acestuia. Ca si colegul lui Button de la Brawn GP, Rubens Barrichello, care a avut mari probleme cu motorul, dar a reusit sa incheie cursa pe locul VII, compensind astfel, cit de cit, deficitul echipei sale in aceasta cursa. In puncte s-au mai clasat Nick Heidfeld (Sauber – locul V), Heikki Koväläinen (McLaren – VI) si Nico Rosberg (Williams – VIII).

Remiza de mare lupta pe "Cetate"

 Stadion: Cetate/Spectatori: 5.000/Timp: inchis, ploaie mocaneasca/Teren: bun/Arbitri: Mugurel Draganescu * (Breaza) – Cristian Nica ** (Ploiesti) si Adrian Vidan ** (Bucuresti), rezerva: Dan Monea (Cluj Napoca); Observatori FRF: Alexandru Boc si Dan Petrescu (ambii din Bucuresti)/Cartonase galbene: N.Varga (26), Veljovic (43), Poverlovici / Nibombe (7), Pantilimon (50)/MARCATORI:.Fl.Dan (45^2, penalty), I.Balan (59), C.Cristea (74) / G.Bucur (4), Cl.Ionescu (28), Goga (86)FC Unirea Alba Iulia: Cernea – S.Radoi (46, Olah), Poverlovici, Bonacin (Bumbac), Bucurica – Dilbea (cpt.) - I.Balan, Fl.Dan, N.Varga (Selagea), C.Cristea - Veljovic. Pe banca: Lasc – S.Costea, G.Grozav, B.Verdes. Antrenor Adrian Falub.FC Timisoara: Pantilimon -  Bonfim, Mera, Nibombe, Art.Karamyan (cpt.) - S.Stancu (19, Parks), Goga, Bourceanu, Curtean (63, Latovlevic) - G.Bucur, Cl.Ionescu (74, Magera). Pe banca: Taborda – B.Borbely, Scutaru, Vrsic. Antrenor Ioan Ovidiu Sabau.Intr-o atmosfera demna de un derby de traditie, animata de numerosii suporteri banateni prezenti la meci in numar de aproape 1.000, dar si de publicul albaiulian, FC Unirea Alba Iulia si FC Timisoara au oferit aseara pe stadionul “Cetate” un spectacol agreabil.Vicecampioana en-titre incepe meciul in forta si reuseste deschiderea scorului la prima faza de poarta. Stancu centreaza din flancul drept, Goga sare peste balon si il deruteaza pe fundasul central Bonacin, titularizat in premiera de Adrian Falub, mingea ajunge la Gigel Bucur, care indeplineste o simpla formalitate din 6 metri de buturile amfitrionilor (0-1, min.4). Putea fi chiar 0-2 doar trei minute mai tirziu, cind acelasi Gigel Bucur a reluat in bara din stinga goalkeeper-ului unirist Cernea mingea respinsa de acesta dupa o lovitura libera batuta cu sete de Artiom Karamyan de la 18 metri usor lateral dreapta. „Alb-negrii” au avut sansa de a restabili egalitatea pe tabela in minutul 9, cind sutul din alergare al lui Cristea a fost respins cu dificultate in corner de sub bara de longinul Pantilimon.Timisorenii au lovit din nou in minutul 28, cind Claudiu Ionescu a transformat cu precizie de ceas elvetian o lovitura libera de la 20 de metri pe care o obtinuse tot el. Diferenta ar fi putut creste la distanta de alte trei minute insa Bonfim, demarcat oportun in careul mic, ajunge cu citeva sutimi de secunda intirziere la centrarea lui Artiom Karamyan.Uniristii izbutesc sa reduca din handicap in ultimele secunde ale primului mitan. Veljovic este busculat in careu de Mera iar „centralul” Mugurel Draganescu indica punctul cu var la semnalizarea arbitrului asistent Adrian Vidan. Florin Dan transforma penalty-ul in stil de mare fotbalist si astfel scorul consemnat la pauza este 1-2. Repriza secunda debuteaza cu Norbert Varga la rampa, dar voleul acestuia din pozitie ideala nimereste unul dintre oponenti (47). Ceea ce parea imposibil la un moment dat se intimpla in minutul 59, cind, dupa un un-doi de effect cu fostul coleg de la UTA Florin Dan, Ionut Balan il “dovedeste” pe Pantilimon cu un sut puternic de la circa 12 metri lateral dreapta (2-2). Albaiulienii trec in avantaj in minutul 74: localnicul Calin Cristea transforma in gol din mijlocul careului raidul impetuos din flancul sting al lui Florin Dan (3-2). Finalmente Dorin Goga inchide tabela in minutul 86, transformind o lovitura libera de la 17 metri lateral stinga in directia de atac a banatenilor. Asa s-a scris istoria unui meci nebun, care a dovedit mai cu seama ca FC Unirea Alba Iulia isi merita cu prisosinta locul in primul esalon al fotbalului romanesc.“Am aratat ca o echipa mare”Mijlocasul albaiulian Calin Cristea, cel care a inscris golul trei al uniristilor, a spus la finalul jocului ca Unirea poate juca de la egal la egal cu orice echipa din Liga I. “Este un gol important pentru mine, pentru moralul meu si sint foarte bucuros. Pacat ca nu am putut cistiga. Nu oricine poate reveni de la 0-2, in fata unei echipe de top cum este Timisoara. Am aratat din nou ca sintem un grup unit si cred ca putem lupta de la egal la egal cu orice echipa din Liga I. Daca vom avea tupeu si curaj la Urziceni, cred ca putem sa ne intoarcem cu puncte”, a declarat Cristea. “Tot timpul am sperat ca putem reveni, doar 2-0 este un scor periculos. Am facut o repriza a doua mai buna decit prima si nu stiu daca acest egal este echitabil. Este foarte important pentru noi ca am reusit sa tinem piept Timisoarei si am fost foarte aproape sa cistigam. Pauza care urmeaza nu prea este benefica pentru noi, fiindca sintem in crestere de forma, pe care sper sa o mentinem”, a spus Fl. Dan. “Am aratat ca o echipa mare. Pacat ca am plecat din nou cu un handicap, la fel ca si cu Iasi. Cu putina atentie, puteam invinge. Am pierdut 2 puncte si pacat ca am avut acel inceput prost de meci”, a spus Ionut Balan. Adrian Falub, antrenor FC Unirea Alba Iulia: “Sintem naivii fotbalului romanesc, numai noi puteam sa pierdem puncte, dupa ce am dominat trei sferturi din meci. Meritam victoria fara dubii, pentru daruirea si abnegatia din teren”. Ioan Ovidiu SabAu, antrenor FC TimiSoara: “In a doua repriza am avut o atitudine de neprofesionisti. O sa reactionez destul de dur la adresa celor care m-au dezamagit, diferenta este prea mare intre ce pot ei si ce avem nevoie pentru a evolua pe doua planuri. Sint jucatori care nu se ridica la acest nivel si sint necesare intariri. Timisoara a dezamagit astazi, a aratat ca o echipa care e departe de pretentiile la locul 1 pe care le are”. 

Bani mai multi pentru medicii de familie

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a venit cu o idee care, daca va fi pusa in practica, va mari veniturile medicilor de familie. Aflata la inaugurarea Salinei Turda, Elena Udrea a spus ca doreste sa se introduca o reglementare legislativa care sa permita acordarea de plati suplimentare medicilor de familie care le vor recomanda pacientilor tratamente balneare.     "In atentia noastra a intrat si posibilitatea de a introduce in lege ca medicul de familie sa fie rasplatit daca prescrie in primul rind cura balneara si abia apoi tratamentul clasic medicamentos si sa speram ca in noua Lege a balneologiei va fi inclusa aceasta prevedere", a spus ministrul Turismului. Elena Udrea a subliniat ca este important ca medicii sa isi trimita pacientii la cure balneare, pentru ca cei mai multi bolnavi nu stiu unde sa mearga.

Recordul, aurul si minerii

 Corneliu Manuel SARBU corneliu.sarbu@monitorulab.ro“Festivalului Comunitatilor Miniere si al Traditiilor Mineresti”, asa cum a fost numita in acest an Ziua Minerului, a strins la Rosia Montana citeva mii de persoane, in cadrul unei manifestari organizate de catre administratia locala impreuna cu RosiaMin si Rosia Montana Gold Corporation. Record si dorinteOrganizatorii evenimentului au lansat si o provocare, la moda in aceasta perioada, stabilirea unui nou record mondial prin stringerea celui mai mare numar de oameni care „aleg” aur cu saitrocul. Desi nu au avut nici un reper referitor la un precedent astfel de record, citeva zeci de persoane s-au distrat “leganind” vechile unelte. “A fost frumos. E un sentiment ciudat sa te relaxezi, dar sa iti aduci aminte de perioadele dificile, iar meseria de miner a fost dificila tot timpul. In munte viata a fost aspra tot timpul, iar la noi munca a fost si mai dificila pentru ca am intrat si am sapat in munte. Asta stim sa facem si asta se va face la Rosia Montana mult timp de acum incolo”, a declarat unul dintre vechii mineri. De altfel, majoritatea celor prezenti si-au manifestat speranta ca editia din acest an a Zilei Minerului sa marcheze sfirsitul unei perioade si inceputul alteia. “La fel cum am trecut de la dalta si ciocan la dinamita, de la saitroc la moara cu sageti, de la corfe la tren, asa trebuie sa trecem acum de la vechile metode la altele noi. Este in firea lucrurilor sa mergi inainte, iar noile generatii sa o duca mai bine decit cele care au trecut”, a explicat un alt localnic. Zi de sarbatoare„Ziua Minerului” este un eveniment sarbatorit anual în comunitatile din zonele unde exista sau au existat exploatari miniere. In acest an, la Rosia Montana, Ziua Minerului a fost sarbatorita duminica, 30 august, pe stadionul “Minerul” din localitate. Evenimentul a fost dedicat mai mult istoriei locului, fapt care a atras si foarte multi turisti. Pentru a recrea cit mai bine peisajul trecutului, la Rosia Montana au fost invitati reprezentanti ai comunitatilor miniere din judetul Alba, dar si din citeva comunitati miniere din judetele învecinate care si-au prezentat traditiile si obiceiurile specifice. Ziua s-a încheiat cu o petrecere în stil mineresc la care au participat artisti si cintareti de muzica populara si usoara. Intii au urcat pe scena Cornelia si Lupu Rednic, Nineta Popa si Ionut Fulea, iar trecerea spre viitor a fost facuta prin concertul dedicat generatiilor tinere, printre invitati numarindu-se Iris, Horia Brenciu Orchestra, Simplu, Andreea Antonescu, Wassabi, Diana si trupa Grafik. Traditii vechi si noiPentru a aduce în atentia intregii tari traditia mineritului în zona, Primaria Rosia Montana, Rosia Montana Gold Corporation si RosiaMin, în calitate de organizatori, cu sprijinul specialistilor din cadrul Consiliului Judetean Alba au pregatit un eveniment inedit pentru participanti. La eveniment au sosit reprezentanti ai minerilor din Abrud, Bucium, Baia de Aries, Zlatna, Almasul Mare, Ocna Mures, dar si din Brad si Certej, localitati din Hunedoara si Popesti din Bihor. Bineinteles cei mai numerosi “mineri” au fost cei din Rosia Montana. „Ne bucuram ca evenimentul a fost un succes. Am incercat sa transmitem mesajul nostru tuturor minerilor din Muntii Apuseni dar si tuturor romanilor care trebuie sa stie ca aici, mineritul exista de cind lumea si a devenit o traditie. Recordul mondial pe care am dorit sa-l stabilim este felul nostru de a spune ca traditia mineritului din zona Rosiei Montane trebuie pastrata”, a declarat primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui. Cunoscut pentru dorinta de a promova traditiile locale, seful administratiei judetene din Alba, Ion Dumitrel s-a declarat multumit de faptul ca prima editie a “Festivalului Comunitatilor Miniere si al Traditiilor Mineresti” încurajeaza comunitatile miniere sa-si pastreze si sa-si puna în valoare traditiile.

Liga 1 * Etapa a V-a

Otelul Galati - Unirea Urziceni    1-4     International Pitesti - FC Brasov    0-3     Ceahlaul Piatra-Neamt - Pandurii Tirgu-Jiu    1-2     Universitatea Craiova - Gloria Bistrita    5-1     Astra Ploiesti - Rapid    3-1     Unirea Alba-Iulia - FC Timisoara    3-3     CFR Cluj - Gaz Metan Medias    2-0     FC Vaslui - Poli Iasi    2-1     Steaua - Dinamo    0-1    Clasament1. FC Brasov    5    3    2    0    8-2    11     2. Dinamo    5    3    1    1    6-1    10     3. CFR Cluj    5    3    1    1    7-3    10     4. FC Vaslui    5    3    1    1    9-6    10     5. Unirea Urziceni    5    3    1    1    6-3    10     6. FC Timisoara    5    2    3    0    6-4    9     7. Pandurii Tirgu-Jiu    5    3    0    2    6-6    9     8. Universitatea Craiova    5    2    1    2    8-5    7     9. Rapid    5    2    0    3    7-6    6    10. Steaua    5    2    1    2    5-4    7   11. Gaz Metan Medias    5    2    0    3    7-9    6   12. International Pitesti    5    2    0    3    6-10    6   13. Astra Ploiesti    5    1    2    2    3-4    5   14. Unirea Alba Iulia    5    1    2    2    6-8    4   15. Poli Iasi    5    1    1    3    6-9    4   16. Otelul Galati    5    1    1    3    2-6    4   17. Ceahlaul Piatra-Neamt    5    1    1    3    3-8    4   18. Gloria Bistrita    5    0    2    3    3-10    2

Diferenta dintre salarii a fost redusa

Premierul Emil Boc, impreuna cu mai multi ministri si secretari de stat, au facut noi ajustari privind grila de salarizare unitara a bugetarilor, in urma discutiilor avute la intilnirea informala de duminica. Potrivit HotNews.ro, Guvernul a decis sa accepte propunerea sindicatelor de a reduce diferenta dintre salariile minime si cele maxime din grila Legii unitare de la 1/15 la 1/12, urmind ca Ministerul Muncii sa finalizeze proiectul de lege pina luni seara, potrivit unor surse participante la discutie.     Astfel, toti coeficientii cuprinsi intre 9 si 15 au fost comprimati intre nivelurile 9 si 12, iar coeficientul maxim din grila va fi atribuit doar presedintelui Romaniei, care ar urma sa aiba cel mai mare salariu din sistemul bugetar, a precizat unul dintre participantii la intilnirea de duminica, arata HotNews.ro.     Potrivit oficialului guvernamental, ministerele au inaintat, in cadrul reuniunii de duminica de la Guvern, ultimele propuneri privind modificarile aduse pe grilele de salarizare, urmind ca Ministerul Muncii sa finalizeze pina luni seara proiectul final al Legii unitare de salarizare in sistemul bugetar.     Guvernul nu a luat o decizie nici in privinta coeficientului 1, fixat in prezent la valoarea salariului minim si care sta la baza intregii grile.     O noua runda de negocieri cu sindicatele este programata pentru luni, iar proiectul de lege ar urma sa fie distribuit ministrilor pina marti, urmind ca in sedinta de Guvern de miercuri sa se ia o decizie in ce priveste asumarea raspunderii.

Basescu nu are inca ?o explicatie?

 Presedintele Traian Basescu a declarat simbata ca va da un raspuns, legat de scandalul in care a aparut numele fratelui sau, intr-o declaratie publica, atunci cind va avea “o explicatie”. “Nu raspund in strada. Am promis ca voi face o declaratie publica cind voi avea o explicatie”, a spus Basescu. “Eu fac declaratii romanilor. Deci, sa ne intelegem. Am promis ca voi face o declaratie publica. Am obligatia sa am o explicatie fata de romani, dar la momentul potrivit”, a adaugat seful statului, dupa ce a fost intrebat daca evita sa faca declaratii in teritoriu pe acest subiect si prefera sa le faca la Bucuresti. Administratia Prezidentiala a transmis, joi, 27 august, precizari pe tema “speculatiilor privind transporturi ilegale de armament si legaturi cu organizatii teroriste”, potrivit carora unii politicieni si persoane asociate acestora “desfasoara o campanie de discreditare sistematica a unor institutii ale statului”. In final, Presedintia anunta ca Traian Basescu va explica “la momentul oportun” ce se afla in spatele “manipularii politico-mediatice care vizeaza discreditarea statului”.Stanisoara, chemat la Senat Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Teodor Melescanu, a declarat ca il va invita pe ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, la o discutie in comisie in legatura cu acuzatiile de trafic de armament ce i se aduc lui Mircea Basescu. “In calitate de presedinte al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala am ajuns la urmatoarea concluzie: sa avem o discutie saptamina viitoare cu ministrul apararii, cu seful Statului Major General, cu seful directiei pentru armament pentru a discuta aceste probleme”, a declarat Melescanu. El a mai precizat ca membrii comisiei au discutat deja acest subiect: “Noi am avut la Constanta toata saptamina o sesiune a comisiei pentru aparare si exista o intelegere ca saptamina viitoare, cind incepe Parlamentul, sa adresam o asemenea invitatie”. Melescanu a mai spus ca este posibil sa fie chemati la comisie si reprezentanti ai serviciilor, aratind totodata ca este vorba de organizarea unor audieri, si nu instituirea unei comisii de ancheta.“Nu e o comisie ca cea cu doamna Udrea sau cu doamna Iacob-Ridzi”, a aratat fostul ministru al Apararii. Melescanu a mai spus ca ar putea propune ca societatile care doresc sa faca operatiuni in materie de aparare, ordine publica si siguranta nationala sa se inscrie intr-un registru la Comisia de Aparare. “Daca va trebui sa facem ceva rapid, si e una din ideile mele, va trebui sa facem la comisia pentru aparare un registru in care societatile care doresc sa faca operatiuni in materie de aparare, ordine publica si siguranta nationala sa se inscrie impreuna cu actionariatul. Daca ar putea sa ne dea si contractele, ar fi foarte bine”, a mai sustinut senatorul liberal. “Nu stiu cit de adevarate sint dezvaluirile despre afacerile familiei Basescu. I-as cere presedintelui Romaniei sa spuna ca nimic din ceea ce spune Sorin Rosca Stanescu nu este adevarat. Daca e asa. Daca nu e asa ar trebui sa demisioneze”, este de parere candidatul liberal la presedintie, Crin Antonescu.

Coeficientul maxim de salarizare, redus de la 15 la 12

 La propunerea sindicatelor, Executivul a decis in sedinta informala de ieri ca cel mai mare salariu de bugetar din Romania sa fie echivalent cu 12 salarii minime si nu cu 15, asa cum fusese stabilit la inceput. 7.200 de lei, acesta ar fi salariul presedintelui Romaniei daca grila de salarizare din legea unitara s-ar aplica astazi, prin inmultirea coeficientului 12 cu 600 de lei, valoarea actuala a salariului minim pe economie. Urmeaza si alte modificari pe grila, insa ele trebuie sa se incadreze in aceleasi limite bugetare. Pentru a creste salariile viitoare ale bugetarilor nemultumiti, din educatie, sanatate sau justitie, o parte din bani ar putea veni de la coborirea partii superioare a grilei, prin reducerea cu trei salarii minime a remuneratiei pentru functia de presedinte al tarii. Insa exista si posibilitatea de a reduce coeficientii altor categorii profesionale, avind in vedere ca guvernantii deja au anuntat ca nu se fac mari economii din aceasta reducere a functiilor din top, intrucit acolo se afla putini bugetari.

Tichetele de sanatate, aminate pentru 2010

 Tichetele de sanatate nu vor mai fi implementate de la 1 septembrie, asa cum s-a anuntat initial, ci din 2010, insa numai daca autoritatile vor mentine solutia de coplata a serviciilor medicale, au precizat, ieri, reprezentantii Ministerului Sanatatii. “De la 1 septembrie, vor fi analizate propunerile venite de la Colegiul Medicilor, de la pacienti si de la comisiile de experti din minister. Legea nu este gata, inca se lucreaza la ea. Tichetele de sanatate vor fi implementate, daca se va mentine aceasta idee, abia din 2010”, au mai spus reprezentantii ministerului. Ministrul Sanatatii anunta, atit la sfirsitul lunii aprilie, cit si la sfirsitul lunii iunie, ca pachetul de servicii si sistemul tichetelor de sanatate vor fi definitivate la 1 iulie, urmind ca pe timpul verii sa fie facuta o campanie de informare, astfel incit implementarea sa poata fi facuta de la 1 septembrie.

Oprescu, din ce in ce mai candidat

 Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat simbata, ca se va decide daca va candida la prezidentiale in citeva saptamini, ca este exclus sa o faca sub sigla unui partid si ca este “tot atit de bun ca toti candidatii la prezidentiale la un loc”. Oprescu a sustinut ca ia in calcul posibilitatea de a candida, detaliind ca aceasta este o idee de-a sa recenta, pentru ca inainte nu-si imagina ca Romania va ajunge “in circul asta care se petrece acum”.“Asa cum am spus, iau in calcul foarte serios aceasta chestiune. Asta in momentul asta cind vorbim. Asa am raspuns deschis in toate momentele care au trecut din luna noiembrie 2008 si asa mai departe. Niciodata nu am luat o hotarire si nu m-am jucat cu viata mea si nu am dorit sa dezamagesc, sa mint sau sa imi bat joc de un lucru. Nu e un lucru simplu de a lua o hotarire de genul asta. Stia Oprescu in noiembrie 2008 ca ajungem in 2009, cu circul asta care se petrece acum?”, a declarat primarul. Edilul sef al Capitalei s-a aratat increzator in sansele sale, spunind ca este “tot atit de bun ca toti” candidatii la prezidentiale la un loc.“Nu am spus niciodata ca sint mai bun. Sint tot atit de bun ca toti la un loc si mai mult decit atit”, a raspuns Oprescu intrebarii de ce se considera el un candidat mai bun decit ceilalti anuntati deja. Oprescu a mai sustinut ca are in sondaje peste 40%, neprecizind daca incredere sau intentie de vot, opinind insa ca sondajele in care el are 8% (ca intentie de vot, n.r.) sint false. “Mai lasati-ma cu sondajele astea, ca eu nu-mi exprimasem nici ideea – vorbesc de 2008 – si toata lumea ma calarea in sondajele astea si ma scadea din ce in ce mai jos. Am intrebat un distins profesor de sociologie, participant direct, mi-aduc aminte si acum, februarie 2009. <<Spuneti-mi si mie dom’ profesor, ca nu m-a intrebat nimeni, nici daca vreau, nici daca nu vreau, dar spuneti-mi si mie, e adevarat ?>>. <<Domnu’ Oprescu, aveti patruzeci si ceva la suta... Stati linistit>>”, a povestit primarul Capitalei. Independenta totalaOprescu a exclus totodata varianta ca, daca va candida, o va face sub sigla unui partid. “Este exclus. Aduceti-va aminte de anul trecut, apropos de a mai participa intr-o formatiune politica. Am amintirile mele. Bune, rele, ramin cu ele... Independent, doamna. Daca va fi, va fi intr-o independenta totala. Ca daca o luam iar de la capat cu stapin politic, nu facem nimic”, a mai declarat acesta. Intrebat cind se va hotari daca va candida, Oprescu a spus ca in citeva saptamini, invocind procedurile ce trebuie indeplinite de catre un candidat. “Atunci cind voi lua aceasta decizie, o sa ies si o sa comunic cinstit, deschis. Cred ca putem sa ne gindim la saptamini, pentru ca aici nu este de joaca. Aici sint niste formule foarte clare, niste proceduri foarte clare”, a explicat Sorin Oprescu. Fostul parlamentar PSD a sustinut ca exista si posibilitatea sa se razgindeasca.

Giurgiu vrea sanctiuni pentru mincinosi

Mircia Giurgiu vrea ca politicienii care fac promisiuni pe care nu le respecta dupa ce sint alesi sa fie amendati"M-am gindit la acest proiect pentru ca in campaniile electorale unii politicieni promit orice pentru a fi alesi, dar nu se tin apoi de cuvint", a explicat Mircia Giurgiu.      Un al doilea proiect de lege al parlamentarului clujean vine ca urmare a unei rugaminti adresate de prefectul Florin Stamatian. "In urma unor discutii cu prefectul Stamatian, la care au participat mai multi parlamentari clujeni, a rezultat necesitatea ca secretarii consiliilor locale sa fie trecuti in subordinea prefectilor. In acest fel, secretarii ar fi apolitici si nu s-ar mai pune problema ca acestia sa fie supusi diverselor presiuni", a aratat deputatul PDL.      Potrivit noului proiect, secretarii consiliilor locale ar urma sa fie numiti in functie de catre prefect, in urma unui concurs. O a treia propunere legislativa vizeaza tinerii cu virste cuprinse intre 18 si 21 de ani care poseda permis de conducere. "Conform proiectului, acesti tineri nu vor mai avea voie sa se urce la volan daca nu sint insotiti de o alta persoana care sa aiba virsta minima de 22 de ani. Am initiat acest proiect de lege pentru ca statisticile arata foarte clar ca foarte multi tineri, dupa ce obtin permisul, produc accidente rutiere", a explicat Giurgiu.     Ministrii, luati la intrebariIn plus, Mircia Giurgiu a anuntat ca a pregatit citeva interpelari si pentru ministrii Cabinetului Boc, in prim plan fiind problemele cu care se confrunta romanii aflati in afara granitelor tarii. "Pornind de la cazul femeii decedate in Italia, o sa-l intreb pe Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, cum putem sa ii sprijinim pe acesti oameni atunci cind au probleme", a afirmat Giurgiu.

Un Altex nou, pentru manastureni

Altex a deschis la sfirsitul saptaminii trecute un nou magazin in Cluj-Napoca, in parteneriat cu Billa. Suprafata comerciala a noului magazin este de peste 1.100 de metri patrati, iar gama expusa cuprinde circa 10.000 de produse electronice, electrocasnice, IT, comunicatii si multimedia. Cristian Moanta, directorul de marketing si vinzari al companiei, nu a dorit sa mentioneze care a fost suma investita pentru deschiderea noii unitati, dar a precizat ca aceasta a fost minimizata de faptul ca spatiul preluat era deja amenajat. Potrivit unor surse din piata, in general, investitia intr-un magazin Altex se ridica la 500.000 de euro.     Ovidiu Gatea, directorul magazinului din Manastur, a precizat ca noul magazin a creat 10 locuri de munca si va opera aceleasi promotii ca celelalte trei unitati ale companiei din Cluj-Napoca. In ceea ce priveste numarul de clienti, Gatea estimeaza ca acesta va ajunge la 700 de clujeni pe zi.     Deschiderea noului magazin s-a facut in cadrul unei colaborari dintre Altex Romania si Billa, parteneriat care a inceput in urma cu citiva ani. Cu 50 de magazine deschise in prezent in toata tara, Altex vizeaza deschiderea de magazine cu suprafete de expunere de aproximativ 1.500 de metri patrati, in cadrul zonelor comerciale, in mai multe orase din tara.    D. E.

Bazac vrea schimbari la Rezidentiat

Viitorilor absolventi de medicina li se promite ca examenul de Rezidentiat va fi modificat, iar ei nu vor mai ramine in afara sistemuluiMinisterul Sanatatii a elaborat un proiect de ordonanta pentru schimbarea modului de organizare a examenului de Rezidentiat si pentru a le da posibilitatea tuturor absolventilor de medicina sa obtina o specialitate.      Ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac, le-a propus guvernantilor Romaniei un proiect de Ordonanta privind organizarea si finantarea examenului de Rezidentiat care va aduce, incepind de anul viitor, o serie de modificari actualei forme de desfasurare a acestuia. Noile reglementari isi propun modificarea modului de organizare a Rezidentiatului, precum si sa le dea posibilitatea tuturor absolventilor de medicina sa obtina o specializare.     "Nici un tinar medic nu va ramine in afara sistemului"Incepind cu anul 2010, noul sistem de pregatire prin Rezidentiat le va permite tuturor celor 2.300 de absolventi ai facultatilor de medicina din Romania sa poata avea drept de libera practica si sa se pregateasca in diferitele specialitati necesare desfasurarii in bune conditii a actului medical. "Programul de rezidentiat avea nevoie de o adaptare realista la conditiile actuale. Sanatatea nu va mai produce medici specialisti fara o corelare cu nevoile din sistem. In plus, de anul viitor nici un tinar medic nu va ramine in afara sistemului", promite ministrul.     "Noua forma a programului de rezidentiat reprezinta un pachet de masuri prin care sa protejam investitia fiecarui medic si a sistemului de Sanatate in cadrele medicale si prin care sa crestem nivelul de pregatire al acestora", adauga Bazac.    DescentralizareDin anul 2010, pregatirea in Rezidentiat se va face descentralizat in toate cele 12 centre universitare medicale, in incercarea de a scadea migratia medicilor intre diferite regiuni ale tarii. Mai mult, actualul proiect de ordonanta permite largirea bazei de pregatire pentru toti absolventii facultatilor de medicina si obtinerea dreptului de libera practica dupa efectuarea unui stagiu de pregatire cu durata de 3 ani, asa cum prevad normele europene. Astfel, cei aproximativ 1.200 de absolventi de medicina care anual nu reusesc sa obtina un loc la Rezidentiat vor putea sa opteze pentru continuarea pregatirii postuniversitare, specializindu-se in medicina de familie. In numeroase localitati din tara nu exista medici de familie, iar in multe spitale nu exista medici de specialitate in diferite domenii. Actuala legislatie nu permite pregatirea medicala in vederea obtinerii dreptului de libera practica sau obtinerea unei specialitati pentru toti absolventii facultatilor de medicina.    Se va renunta la grilaDe asemenea, se va modifica si modul in care se desfasoara examenul, renuntindu-se la cel de tip grila, acesta fiind inlocuit cu o proba scrisa si un interviu. Interviul va avea si rolul de orientare profesionala.     Astfel, intrarea in examenul de Rezidentiat va fi mult mai permisiva, insa examenul de obtinere a diplomei de specialist de la finalul pregatirii va fi mult mai sever decit in prezent, potrivit ministrului Sanatatii. Numarul locurilor scoase la concurs va fi corelat real cu necesarul de specialisti pentru fiecare specialitate si cu posibilitatile spitalelor clinice de a-i pregati. Mai mult, Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti va infiinta Registrul Matricol National al Rezidentilor.    Perioada de pregatire a specializariiRezidentiatul reprezinta forma specifica de invatamint postuniversitar pentru absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie, care asigura pregatirea necesara obtinerii uneia dintre specialitatile cuprinse in Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala. Specialitatile si durata pregatirii prin rezidentiat se stabilesc prin ordin al ministrului Sanatatii. Rezidentiatul se organizeaza in urmatoarele forme: pe locuri, pe posturi si, prin selectie, pentru medicina de familie si are o durata cuprinsa intre 3 si 7 ani, in functie de specialitate. Acticitatea in Rezidentiat reprezinta un proces continuu de pregatire teoretica si practica fiind normata integral ca activitate didactica. Cifra de scolarizare a rezidentilor se aproba anual prin ordin comun al ministrului Sanatatii si ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.    Dr. Ion Bazac * Ministrul Sanatatii "Programul de rezidentiat avea nevoie de o adaptare realista la conditiile actuale. Sanatatea nu va mai produce medici specialisti fara o corelare cu nevoile din sistem. In plus, de anul viitor nici un tinar medic nu va ramine in afara sistemului."PREGATIRE 3pina la 7 ani este durata Rezidentiatului, in functie de specialitate

Click

Foto Andrei GadaleanPatru autoturisme au fost implicate intr-un accident de circulatie produs simbata dimineata pe DN1C-E576 in dreptul localitatii Rascruci. Potrivit martorilor de la fata locului, un autoturism care se indrepta inspre Cluj-Napoca a intrat intr-o depasire imprudenta, s-a ciocnit de un autoturism care circula regulamentar, dupa care a lovit masina pe care incerca sa o depaseasca. Autoturismul care circula regulamentar din sens opus cind masina i-a aparut in fata a fost lovit din spate de un alt autoturism. Cei implicati in accidentul rutier au scapat fara rani grave.    A. D.

Copaci seculari, retezati pentru a face loc stadionului?

Liberalii clujeni au dezvaluit in cadrul unei conferinte de presa organizate la finalul saptaminii trecute ca ridicarea noului stadion afecteaza spatiul verde, desi acest lucru nu reiese din documentatia ce a stat la baza avizarii a proiectului. "La inceputul lucrarilor s-a promis ca nu vor exista nici un fel de defrisari, ca parcul nu va fi afectat si nici copacii din zona nu vor fi taiati. Aceste lucruri reies inclusiv din decizia Agentiei Regionale de Protectia Mediului, care a decis ca acest Plan Urbanistic Zonal nu are nevoie de aviz de mediu deoarece nu presupune afectarea spatiilor verzi sau taierea vreunui copac. Insa au fost taiati opt arbori cu virsta de peste 100 de ani", a explicat liderul PNL Cluj-Napoca, Adrian Oros.      "M-am dus la Primarie sa le cer celor care au grija de spatiul verde sa opreasca taierea acestor copaci, dar mi s-a spus sa depun o cerere. Cit timp am discutat cu dinsii acolo, daca am fi iesit in parc, am fi oprit macelul arborilor", a declarat si Schwartz Ciaba, un cetatean nemultumit care sustine ca, pentru a face loc noii arene, au fost retezati deja mai multi tei, plopi si brazi argintii. Desi au recunoscut ca nu au fost informati cu privire la taierea arborilor de la stadion, atit reprezentantii Primariei, cit si cei ai Consiliului Judetean au anuntat ca isi vor exprima oficial un punct de vedere abia in cursul zilei de astazi, dupa ce constructorii vor intocmi un raport cu privire la aceasta situatie.

Pe scurt

Accidentat mortal pe trecereUn barbat de 76 de ani a decedat vineri dimineata dupa ce a fost lovit de un camion in localitatea clujeana Izvoru Crisului. Potrivit politistilor, soferul de 29 de ani aflat la volanul TIR-ului care se indrepta inspre Cluj nu l-a observat pe batrinul care a traversat strada pe trecerea de pietoni si l-a lovit in plin. In urma impactului, victima a fost accidentata grav, iar un echipaj SMURD a sosit de urgenta la fata locului. Dupa ce victima a fost stabilizata, a fost transportata la Unitatea de Primire a Urgentelor nr. 1 din Cluj-Napoca, unde, in ciuda eforturilor medicilor, a decedat la scurt timp.    A. D.Impact frontal la PaniceniCinci persoane au fost ranite ieri in urma unui accident rutier produs la iesirea din localitatea Paniceni, din judetul Cluj, pe DN1-E60, intr-o curba periculoasa. Potrivit politistilor, un autoturism care rula in directia Cluj-Huedin a intrat la un moment dat pe contrasens si s-a izbit de o alta masina care circula regulamentar din sens opus. In urma impactului a rezultat cinci raniti, dintre care doi in stare grava. Cauza principala a accidentului a fost viteza mare cu care circula autoturismul care a provocat incidentul, mai ales ca afara ploua, iar carosabilul era umed. "Soferul vinovat este o veche cunostiinta a celor de la Rutiera, din cauza ca a primit numeroase amenzi pentru nerespectarea normelor rutiere, iar in anul 2007 i-a fost retinut permisul in vederea anularii", a declarat pentru monitorul inspectorul Gina Pop, purtatoarea de cuvint a Politiei clujene.    A. D.Climatologii se reunesc la ClujFacultatea de Geografie a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca organizeaza intre 1 si 5 septembrie cel de-al XXII-lea Colocviu al Asociatiei Internationale de Climatologie. Manifestarea se numeste "Extrêmes climatiques: genèse, modélisation et impacts si va reuni specialisti din Romania, dar si din tari precum Grecia sau Franta. Inaugurarea evenimentului va avea loc miine, incepind cu ora 9, in Aula Magna a UBB, cu participarea prof. univ. dr. Andrei Marga, rectorul UBB, Michel Erpicum, presedintele Asociatiei Internationale de Climatologie, si prof. univ. dr. Danut Petrea, decanul Facultatii de Geografie.    F. T.Training pentru studentiAsociatia Studenti pentru Societate Cluj în parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului organizeaza în perioada 9-12 septembrie, în regiunea Tasnad, judetul Satu Mare, un training de dezvoltare a organizatiilor studentesti clujene, în cadrul proiectului "Asigurarea sustenabilitatii performantei organizationale pentru organizatiile studentesti din Cluj-Napoca".     În urma participarii la acest training, trei organizatii studentesti din Cluj-Napoca vor învata sa asigure un transfer eficient al cunostintelor si instrumentelor organizationale între generatiile de voluntari si vor beneficia de manuale de proceduri pentru domeniile: resurse umane, marketing si relatii publice, fundraising si project management.    D. S. 

Gaz inofensiv

Culio a fost creatorul golului prin care CFR-ul a obtinut victoria in fata Gazului MetanTotusi, cele 6 puncte obtinute de trupa lui Pustai in startul de campionat l-au pus pe ginduri pe Conceicao, care a inceput destul de precaut partida, mizind pe un singur virf in avanposturi, Traore. In consecinta, frecventa fazelor periculoase la poarta lui Vitca a fost redusa, cu mentiunea ca si apararea medieseana si-a facut treaba exemplar, fundasii executind perfect pasul la ofsaid. Mai mult, mediesenii au fost cei care si-au trecut in cont prima ocazie importanta a meciului, Bud solicitindu-l serios pe Nuno Claro cu un sut in forta de la 16 metri ('13). Tupeul oaspetilor i-a cam deranjat pe "feroviari", care au strins rindurile si au trecut pe modul ofensiv. Iar noua atitudine era cit pe ce sa-i rasplateasca pe amfitrioni, insa sutul de la 8 metri al lui Culio a fost parat miraculos de Vitca ('30). Dezlantuiti, fotbalistii pregatiti de Antonio Conceicao au incercat poarta adversa din toate pozitiile, graitor in acest sens fiind sutul lui Traore de la aproape 30 de metri ce a trecut razant cu bara din stinga portii Gazului ('35). A fost ultima actiune notabila a primei reprize, dar se anuntau vremuri grele pentru mediesenii lui Pustai in mitanul secund.    Repriza golurilorIntr-adevar, clujenii n-au mai lasat initiativa la cheremul oaspetilor si s-au napustit inspre careul advers imediat dupa revenirea de la cabine. Iar inevitabilul nu s-a lasat mult asteptat. Dupa doua avertismente trimise de Gabi Muresan ('55) si Cadu ('61), a venit si golul mult asteptat: contraatac-scoala purtat de Culio pe partea centrala, pasa a argentinianului catre Traore si o reluare simpla, de la un metru, a atacantului ivorian ('63). Din nefericire pentru oaspeti, Vitca avea sa mai scoata o data mingea din poarta, 25 de minute mai tirziu, dupa un lob superb al lui Mara de la 10 metri, fapt ce avea sa consfinteasca victoria de netagaduit a fotbalistilor CFR-isti.CFR ClujNuno Claro - Tony, Muresan, Cadu, Panin - Dani - Mara, Peralta (Didi, '80), Culio, Dubarbier (Nei, '54) - Traore (Dica. '67).

Schimburi interculturale la Horea

 Organizatia CERT Apuseni a organizat, recent, in comuna Horea un schimb de experienta intre tineri din mai multe tari ale Europei. Participantii au fost tineri din România, Slovenia, Portugalia, Letonia si Turcia. Ei au avut parte atit de activitati culturale, cit si de activitati în aer liber, iar obiectivul principal al acestui proiect l-a reprezentat schimbul de experiente culturale, considerate de organizatori ca fiind o sansa inedita nu doar pentru tinerii din Horea, dar si pentru tinerii veniti in Apuseni de la sute sau chiar mii de kilometri distanta. Acest proiect a fost finantat prin Programul Tineret în Actiune (Youth in Action), subventionat de Comunitatea Europeana prin Agentia Nationala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si s-a desfasurat cu ajutorul companiei Rosia Montana Gold Corporation si a Primariei Horea.

Sebesenii ignora sfaturile medicilor

 In pofida numeroaselor apeluri facute atit de administratia locala cit si de autoritatile sanitare din Alba, in ce priveste calitatea proasta a apei mai multor izvoare din municipiul Sebes, localnicii prefera sa bea apa de acolo, considerind ca este mai buna decit cea de la robinet. De mai multe luni de zile, medicii de la Autoritatea de Sanatate Publica, dupa ce au facut analizele apei, au descoperit ca apa de la nu mai putin de 7 izvoare de pe raza municipiului de unde se alimenteaza si acum o mare parte dintre localnici, este infestata. Desi medicii de la Autoritatea de Sanatate au dispus ca în zona sa fie amplasate placute pentru informarea oamenilor, cu privire la aceasta stare de lucruri, obisnuiti de ani buni sa ia apa de la aceste izvoare, acestea lipsesc cu desavirsire, iar localnicii continua sa treaca aproape zilnic pe la izvoarele din zona pentru a lua apa. Pe de alta parte, reprezentantii administratiei locale afirma ca au respectat dispozitiile ASP Alba, si au montat acolo placute de avertizare, pe care insa localnicii “insetati” le distrug in mod sistematic. De mentionat este faptul ca oamenii care ignora sfaturile medicilor, preferind sa bea apa infestata decit sa cumpere apa imbuteliata, risca potrivit specialistilor, sa se “aleaga” cu boli diareice si chiar hepatite.

Precizari legate de emiterea pasapoartelor electronice

 Conducerea Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Alba aduce la cunostinta cetatenilor judetului faptul ca una din consecintele implementarii sistemului de emitere a pasapoartelor electronice este de a respecta strict termenele de solutionare a cererilor pentru eliberarea pasapoartelor simple prevazute de art.14 din H.G.94/2006 de aprobare a Normelor Metodologice pentru aplicarea Legii nr.248 /2005 cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv cel mult 3 zile lucratoare pentru regim de urgenta si cel mult 20 de zile lucratoare pentru regim normal, de la data depunerii cererii. „Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie la sediul serviciului, în fiecare zi de luni pina vineri între orele 08:30 – 16:30, miercurea program prelungit pina la orele 18:30, sau la tel. 0258/810640”, a precizat seful acestui serviciu, Comisarul sef de politie Andrei Draschian.

Click

Sute de persoane din Cluj-Napoca, din imprejurimi sau din Ungaria s-au bucurat la sfirsitul saptaminii de momente inedite, spectacol si muzica in curtea castelului de la Bontida. Editia din acest an a Zilelor Culturale Bontidene a reusit sa reinvie putin din gloria de altadata a resedintei aristocratice. Pe linga spectacole, la intrarea in castel au fost amplasate standuri la care micii mestesugari faceau demonstratii live, iar vinzatorii de antichitati si bijuterii hand made si-au etalat marfa. Toti au petrecut pina seara tirziu.

Primaria Valea Lunga are buncar antiatomic

 Acesta dispune, conform normelor in vigoare, si de un asa-zis buncar antiatomic, care nu a fost inca finalizat, numai usa de acces costind in jur de 10.000 de lei. Incaperea trebuie dotata si cu aparatura obligatorie unei incaperi cu o asemenea destinatie, cu acces la internet, telefoane etc.In prezenta a sute de localnici, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Andrei a oficiat, alaturi de un sobor de preoti, o slujba de sfintire a noii Primarii, inaltul ierarh oferind si o icoana pentru a fi pastrata in biroul primarului comunei, Vasile Pusca.Deputatul PD-L Clement Negrut a dat citire mesajului presedintelui Traian Basescu, seful statului transmitind localnicilor ca regreta faptul ca nu a putut fi alaturi de ei si ca le multumeste pentru invitatia adresata. Seful statului a mai transmis ca apreciaza initiativa autoritatilor locale si ca spera ca noua cladire sa raspunda nevoilor locuitorilor comunei.“Proiectele dumneavoastra, fie ca vizeaza imbunatatirea calitatii serviciilor publice, fie ca sint proiecte de infrastructura, sint deosebit de importante pentru modernizarea satului romanesc’’, a mai aratat seful statului in mesaj. La rindul sau, vicepresedintele democrat-liberal Raluca Turcan a declarat ca ‘’e minunat ca in Romania exista oameni care sfintesc locul’’.Printre cei care au mai luat cuvintul s-au numarat si presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel si senatorul Nicolae Dobra. La eveniment au fost prezenti si subprefectul Ovidiu Jidveian si seful Inspectoratului de Politie al Judetului Alba, comisar sef Tudor Grindean.Dupa ce imobilul in care a functionat primaria, un conac, a fost retrocedat in 2006, in urma cu un an a inceput construirea unui nou sediu, investitia totala ridicindu-se la 1,6 milioane de lei. In primavara anului trecut, prin Hotarire de Guvern a fost alocata pentru demararea lucrarilor suma de 300.000 de lei, autoritatile locale contractind ulterior un credit bancar in valoare de un milion de lei. In urma cu citeva luni, Guvernul a mai alocat inca 300.000 de lei pentru finalizarea lucrarilor.In ultimii trei ani, primaria a continuat sa functioneze cu chirie in fostul conac, suma platita lunar in acest scop proprietarilor de drept ridicindu-se la 4.000 de lei. In localitatea Valea Lunga, si alte imobile au fost retrocedate, cum ar fi cea in care functioneaza farmacia.                     

Paradise Lost si Samael vin la Cluj

Trupa Paradise Lost se intoarce in Romania cu un concert pe care il vor sustine la ClujDupa Pro Pain, Evergrey si Paul di Anno, alte doua nume de referinta ale rockului mondial si-au anuntat concerte la Cluj pentru urmatoarea perioada: Paradise Lost (Marea Britanie) si Samael (Elvetia). Rockerii englezi vor porni intr-un nou turneu european in care isi vor promova albumul "Faith Divides Us - Death Unites Us". Cel mai nou album al formatiei va fi lansat in data de 22 septembrie in Europa si 6 octombrie in America. Turneul se va desfasura in lunile noiembrie si decembrie si va poposi la Cluj in 3 decembrie, la Casa de Cultura a Studentilor.     Concerte in toata EuropaAlaturi de Paradise Lost, la concertele din turneu vor lua parte si elvetienii din trupa Samael, care si-au confirmat participarea pe site-ul lor oficial. Infiintata in anul 1087 in Sion, formatia isi va promova astfel albumul "Above", lansat in aceasta primavara atit in Europa, cit si in America. Concertele incep la Stuttgart in 11 noiembrie si continua in Leipzig, Berlin, Mannheim, München, Saarbrucken, Bielefield, Hannover, Cottbus, Erlangen si Hamburg (Germania). Alte concerte vor mai avea loc in Danemarca (la Copenhaga), Suedia (Stockholm, Gothenborg, Malmo), Norvegia (Olso), Polonia (Varsovia si Cracovia), iar dupa recitalul de la Cluj va mai parcurge Bulgaria, Croatia, Austria, Ilatia, Germania, Elvetia, Franta si Spania.     Albume de referintaParadise Lost a mai cintat in fata publicului din Romania la Bucuresti, in 2008, an in care formatia a implini 20 de ani de la infiintare. Intre albumele cu care s-au consacrat se numara "Lost Paradise" (1990), "One Second" (1997) sau "Host" (1999), iar in 1991 trupa a editat albumul "Gothic", despre care specialistii au afirmat ca reprezinta "o adevarata definire a unui intreg gen muzical", la fel ca materialul "Draconian Times" (1995) din care s-au inspirat trupe ca HIM, Nightwish sau Cradle Of Filth.

Elena Udrea a fost la Turda

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a inaugurat ieri o baza de tratament balneologic cu aerosoli la Salina din Turda. Obiectivul este cuprins într-un proiect mai amplu, cu finantare europeana de amenajare a salinei. Valoarea totala a proiectului este în valoare de 6 milioane de euro, din care 4,8 milioane de euro din fonduri PHARE si 1,2 milioane de euro contributia municipalitatii si a Consiliului Judetean Cluj. Complexul va avea o insula de sare, un teren de minigolf si lift panoramic. Medicii care vor recomanda tratamente balneare vor fi recompensati, potrivit unei propuneri a ministrului Turismului privitoare la Legea balneologiei.    F. T.

Doua variante

 Apropiatul termen de inchidere a gropii de gunoi din Cimpeni pune in dificultate administratia locala. Pina acum solutiile, doua la numar, nu s-au concretizat. Astfel, administratia ar avea doua variante, una reprezentata de o rampa de transfer din apropiere si o alta de o groapa din Turda, ambele sensibil apropiate din punct de vedere economic. Astfel, pina la sfirsitul anului administratia trebuie sa ia o decizie care va creste tariful pentru populatie cu aproximativ 20%.

E oficial

 Propunerea privind cele 10 zile de concediu fara plata, facuta de guvernanti in cursul saptaminii trecute, la nivel de idee a devenit oficiala. Astfel, sub o forma sau alta, toti bugetarii vor trebui sa accepte o reducere a salariului cu echivalentul a 10 zile de concediu fara plata. De aici mai departe, decizia apartine in mare masura angajatorului direct, care va hotari daca trimite oamenii in concediu, reduce doar salariile insa ii cheama la munca sau gaseste alta varianta legala. 

Clandestin la volan

 Politisti din cadrul Formatiunii Politiei Rutiere Aiud, Biroului Ordine Publica, împreuna cu jandarmi din cadrul Sectiei de Jandarmi Aiud, aflindu-se în exercitarea atributiilor de serviciu, pe Drumul National 1, au executat vineri dimineata la ora 08.40 semnalul regulamentar de oprire al unei autoutilitare, care circula pe directia de mers Aiud-Turda, condusa de Vasile B., de 48 de ani, domiciliat în municipiul Bistrita. Dupa verificarea conducatorului auto în evidentele Inspectoratului de Politie al Judetului Alba s-a constatat ca acesta avea permisul de conducere retinut în vederea suspendarii. Cercetarile continua sub aspectul savirsirii infractiunii de “conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, de catre o persoana careia exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice i-a fost suspendata”. 

Gasit spinzurat

 Oamenii legii din Aiud au fost sesizati, vineri, cu privire la faptul ca, de o grinda din bucataria unei locuinte din localitate a fost gasit un barbat spinzurat. Din verificarile efectuate de politisti, barbatul a fost identificat în persoana lui Cornel T., de 49 ani, din municipiul Aiud. La verificarea sumara a cadavrului, politistii nu au observat urme de violenta pe corpul acestuia. Cadavrul a fost transportat la morga Spitalului Municipal Aiud, în vederea efectuarii necropsiei si stabilirea, cu exactitate, a cauzelor în care a survenit decesului barbatului.           

Invitatie la aniversare

 Asezamintul pentru Persoane Virstnice „Sfintul Andrei”, prin directorul Mihai Tirau, a anuntat ca va organiza, în data de 6 septembrie, începind cu orele 13, la adresa Strada Cornistei, nr. 12 din Barabant, “Ziua Portilor Deschise”, cu ocazia aniversarii a 3 ani de la înfiintarea asezamintului. Programul manifestarii cuprinde Te Deum, un concert de muzica populara, o masa festiva, expozitii, concursuri si multe alte surprize.Conducerea asezamintului invita doritorii sa participe la acest eveniment alaturi de beneficiarii asezamintului si de familiile acestora.                           M.G.

Accident printre aburi de alcool

 Politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Alba, în timp ce se aflau în serviciul de supraveghere si control a traficului rutier, pe raza municipiului Alba Iulia, au fost anuntati vineri, la ora 00.15, despre faptul ca, pe strada Nicolae Iorga din localitate, s-a produs un accident de circulatie, soldat cu pagube materiale. În urma verificarilor efectuate, agentii de politie au constatat ca, Sorin C., de 37 ani, din localitatea Faget, judetul Timis, în timp ce a condus un autoturism, pe strada Nicolae Iorga, din municipiul Alba Iulia, a intrat în coliziune cu un autoturism, pe care l-a proiectat apoi în alt autovehicul. Întrucit conducatorul auto emana miros de alcool, agentii de politie i-au solicitat sa fie testat cu aparatul alcooltest, însa acesta a refuzat, devenind recalcitrant. Barbatul a fost condus la Spitalul Judetean Alba, în vederea recoltarii de probe biologice de singe, aspect pe care însa l-a refuzat. În continuare se efectueaza cercetari sub aspectul savirsirii infractiunii de „refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducatorului autovehiculului de a se supune recoltarii probelor biologice”. 

Tehnici moderne pentru cercetari de importanta europeana

 Zeci de obiecte de bronz, vechi de peste trei milenii, aflate într-o stare de conservare foarte buna, au fost descoperite, în doar doua zile de cercetare arheologica, în situl de la Panade, de pe Valea Tîrnavei Mici, într-un spatiu cel mai probabil de ritual. Muzeograful Horia Ciugudean a subliniat ca sint folosite cele mai moderne tehnici de investigatie arheologica, inclusiv cel mai performant model de detector de metale existent în prezent în lume. Acest lucru este posibil datorita colaborarii existente în acest proiect între Muzeul National al Unirii din Alba Iulia si Institutul de Arheologie din Berlin, care suporta financiar costurile acestei campanii arheologice, în valoare de 12.500 de euro.Semnat în 2007, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea de prelungire, parteneriatul are drept obiectiv cercetarea sitului arheologic de la Panade, comuna Sîncel, unde a fost descoperit un important depozit de bronzuri. Anul trecut, fizicieni de la Institutul de Arheologie din Berlin au realizat cu ajutorul unui magnetometru o harta subterana a sitului.Fiindca în campaniile precedente au fost descoperite doar în jur de 40 de obiecte, s-a apelat de aceasta data, în baza unei autorizatii eliberate de catre forurile competente, la un detector de metale performant, aflat în proprietatea arheologilor germani. În doar doua zile au fost recuperate astfel 35 de obiecte de bronz, extrem de diverse, cum ar fi fragmente de topoare, o lama de sabie rupta ritualic, o fibula, ace, numeroase seceri si un fragment dintr-o lance deteriorata, de asemenea, în mod ritual, lingouri de bronz. Au fost gasite si fragmente ceramice, de culoare neagra.Depozitul dateaza din epoca Hallstattului I, din jurul anului 1.200 î.Hr.Indiciile conduc spre un spatiu sacru, un loc special de cult, cu depuneri de ofrande. Pentru acest lucru pledeaza si faptul ca nu a fost descoperita, cel putin pina în prezent, nici o structura de locuire.Investigatiile sint în curs si vor dura o luna, desfasurindu-se pe o suprafata de circa 400 de metri patrati. Proprietarul terenului pe care se afla situl este cel care, în 2001, a descoperit în timpul muncilor agricole, primele obiecte de bronz, acesta anuntind imediat autoritatile despre cele gasite. Cele mai importante depozite din epoca bronzului au fost descoperite în tara noastra în judetul Alba, la Uioara, Spalnaca, Aiud, Cugir si Panade. A.P.

Administratia locala isi cere dreptul la... libertate

Primarul orasului Cimpeni, Calin Andres, critica dur decizia Executivului in ce priveste reducerile de personal in cadrul administratiilor locale, raportindu-se de fapt la situatia cu care se intilneste zi de zi, si de mai multi, ani la primaria pe care o conduce. El spune ca, angajatii din Primaria Cimpeni fac fata cu greu volumului de munca pentru ca administratia locala pe care o conduce de mai multi ani de zile s-a confruntat si se confrunta in continuare cu un deficit de personal. “Masurile pe care Guvernul le-a anuntat cu privire la reducerea numarului functionarilor din Primaria orasului Cimpeni pun in pericol capacitatea autoritatii locale de a administra problemele comunitatii, in situatia in care in acest moment, numarul angajatilor din administratia locala este oricum insuficient”, a aratat zilele trecute edilul sef al localitatii din Apuseni. El a mai precizat ca in ceea ce priveste organigrama Primariei Cimpeni, ea prezinta probleme, in sensul in care exista compartimente in care numarul angajatilor este mult prea mic pentru a asigura rezolvarea eficienta a problemelor cetatenilor, exemplu concludent fiind cele 11 posturi vacante inregistrate in prezent. „Nu am inteles aceasta politica trimbitata de Guvernul PDL-PSD si nici nu am cum s-o inteleg, pentru ca singurii carora nu li s-au marit niciodata salariile sau care nu au beneficiat de mariri corespunzatoare sint cei din administratiile publice locale si judetene. Reducerea personalului din administratia publica nu genereaza economii insemnate si, mai mult decit atit, ingreuneaza activitatea din primarii, fiindca nu se fac si reduceri de sarcini si atributii. Mai mult, se intentioneaza impovararea cu si mai multe indatoriri, prin asa-zisa descentralizare. In acest context, masurile Guvernului nu vor face altceva decit sa blocheze asigurarea serviciilor catre cetateni”, a opinat primarul Capitalei Tarii Motilor, Calin Andres. Acelasi primar a mai tinut sa precizeze ca la Primaria Cimpeni nu se risipesc banii publici pe cheltuielile cu salariile, iar pentru realizarea economiilor e suficient sa nu se inregistreze depasiri ale bugetului de cheltuieli salariale la nivelul bugetului general aferent functionarilor publici. „Nu stiu in ce masura se vor mai putea face reduceri de personal, in conditiile in care la Primaria Cimpeni lucreaza 30 de functionari publici, din care 23 fac parte din aparatul de specialitate al primarului, iar 7 din Serviciul Public Comunitar local de Evidenta a Persoanelor, cu mentiunea ca acesta din urma deserveste aproximativ 33.000 de locuitori din zona Muntilor Apuseni”, a mai precizat raspicat, primarul Calin Andres. Libertatea consiliilor localePresedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, care este si presedinte executiv al PDL Alba, este si el de parere ca descentralizarea administrativa trebuie respectata, chiar daca sint unele primarii unde ar trebui ca numarul de angajati sa fie redus. “Noi, Consiliul Judetean Alba, nu putem sa intervenim in nici un fel in ce priveste numarul de angajati din primarii. Nici nu ar fi normal. Organigrama este aprobata de consiliul local, este libertatea lor de a decide. Nimeni altcineva nu poate sa decida, cel putin pe legislatia de la momentul acesta (...) In ce priveste modul in care se organizeaza, le-am spus de atitea ori in ultimii trei ani, le-am spus sa calculeze si sa asigure functionarea primariilor. Asta am putut sa facem si am facut-o. Dar in afara de faptul sa le spunem in particular ca nu este bine... Este drept ca o decizie politica se poate lua la nivel guvernamental”, a declarat Ion Dumitrel.El crede ca numarul de angajati al primariilor ar putea diferi si in functie de proiectele pe care fiecare dintre acestea le are de dus la bun sfirsit. “Fiecare primarie trebuie sa isi analizeze proiectele pe care le are in derulare. Este clar, sint niste functii care nu pot sa nu existe: secretar, contabil si altele... Insa sint si altele infiintate sau care trebuie infiintate in cadrul primariei si asta se face in functie de programul de activitate pe care primaria respectiva le are. Din acest motiv s-a lasat prin lege libertatea consiliilor locale de a decide. Problema este acolo unde se sare calul si sint multi angajati acolo unde veniturile primariei respective nu asigura salariile la numarul respectiv de angajati. Nici macar salariile. Si atunci ar trebui ca primaria si consiliul local sa-si puna problema daca pot asigura salariile si sa mai poata sa faca si altceva”, a mai spus presedintele CJ Alba. Suparat pe ministriIon Dumitrel nu a ascuns faptul ca este suparat pe ministrii care s-au perindat de-a lungul timpului in Guvern, in special pe cei de Finante, pentru ca nu tinut cont de propunerile facute de administratia locala, cea care se confrunta direct cu problemele legate de asigurarea finantarii pentru desfasurarea activitatii. Din acest punct de vedere, el crede ca una din cele mai bune variante a fost cea de anul trecut, cind administratiei judetene i s-a permis sa intervina, tocmai pentru a nu se ajunge in situatia ca zeci de primarii sa fie, practic, falimentare. “Noi am avut de anul trecut experienta cind echilibrarea s-a putut face in doua etape. O data prin Directia Finantelor Publice si o data in consiliul judetean. Atunci, noi am avut o formula in care am tinut seama de mai multe criterii si am reusit ca, anul 2008, sa il inchidem bine pentru toate unitatile administrative. Nu au fost probleme. Adica, problema functionarii nu s-a pus niciodata, pentru acest motiv. In 2007, cind s-a aplicat prima data formula, am avut si noi probleme de acest gen, insa am reusit, din veniturile consiliului judetean, sa echilibram si sa dam bani comunelor care aveau probleme”, a spus Ion Dumitrel. “Daca cei care fac formula, din Ministerul Finantelor, ne intreaba si pe noi, cei care avem experienta practica, s-ar putea sa gaseasca o formula care sa fie buna, sa tina seama si de numarul de locuitori si de ce cred ei. Daca nu ne intreaba, se va intimpla ce se intimpla si acum (...) De obicei ne intreaba, dar nu tine nimeni seama de ceea ce spunem noi. Si ma refer la asociatiile profesionale din cadrul administratiei locale, uniunea consiliilor judetene, asociatia comunelor, asociatia oraselor, municipiilor, asociatia economistilor, asociatia secretarilor etc. Daca nu ne asculta si fac legea si sistemul de distribuire functionarii de pe trotuarul din Bucuresti nu avem cum sa ajungem la o solutie buna (...) Aceasta este nemultumirea mea. I-am atentionat ca se va ajunge aici, daca nu ne lasa noua, consiliilor judetene, posibilitatea sa facem ce trebuie facut. Putea sa se sparga problema in capul nostru si noi ne-o asumam. Asa, acum, problema mare e la nivel central. Daca ne lasau sa repartizam sumele ca in 2008, nu erau comune care sa aiba probleme... Si daca nu era criza, din cauza sistemului de echilibrare a bugetelor locale tot aici se ajungea (...) Nici un ministru, niciodata, din ‘90 pina acum nu a tinut seama, niciodata, de observatiile noastre. Nici atunci, nici acum. Este acelasi lucru in ceea ce priveste atentia pe care o dau administratiei locale. Este aceeasi abordare dintotdeauna. O singura solutie exista si anume sa se tina seama si de ce spunem si noi, cei care ne lovim cu problemelea astea zi de zi”, a completat “dintr-un suflu” presedintele CJ Alba. El a aratat ca exista totusi si ministri de care este multumit si l-a nominalizat pe ministrul Dezvoltarii, Vasile Blaga. “Eu sint multumit de ministrul Blaga de exemplu, cu care ne sfatuim si care tine seama de ce zicem... In rest, sint colegii nostri si sint ministri foarte buni”, a conchis Ion Dumitrel, zimbind.

Ploaie de goluri in campionatul intern

 Otelul Galati – Unirea Urziceni 1-4 (1-2). Paraschiv (’37) / Bilasco (‘8 – penalty, ’88), Maftei (’44), Onofras (’85). Campionii au inceput cum nu se poate mai bine, presind poarta lui Kolev, iar mijlocasul galatean Iorga a respins cu mina de pe linia portii o minge ricosata din bara transversala provocindu-si eliminarea. Bilasco a transformat lovitura de la 11 m, iar gazdele au resimtit profund socul. Totusi, experimentatul Gabi Paraschiv a reusit egalarea printr-un sut in diagonala, dar ex-rapidistul Maftei a stabilit scorul pauzei transformind perfect o lovitura libera de la marginea careului. In partea a doua, Unirea a devenit stapina absoluta a meciului, iar soarta Otelului a devenit si mai amarnica, atunci cind Costin a facut fault in careu asupra lui Bilasco, veteranul galatean vazind si el cartonasul rosu. Si chiar daca Bilasco a sutat in stilpul portii, urzicenarii si-au razbunat toate ratarile in ultimele minute cind Onofras (scapat singur) l-a lobat pe Kolev, iar Bilasco l-a surprins pe bulgar cu un lat din marginea careului mare.  International Curtea de Arges - FC Brasov 0-3 (0-3). Ilyes (’13 – penalty), Hadnagy (’15), C. Munteanu (’28). Inceputul meciului a fost asemanator celui de la Galati. In min. 12, portarul argesean Marius Popa l-a faultat in careu pe Zaharia. Penalty si eliminare si antrenorul Stefan Stoica a trebuit sa-l scoata pe Stoianof din teren, pentru a-l introduce in poarta pe Pampea! Dupa doua minute, gazdele erau knock-down la lovitura lui Hadnagy si apoi KO, cind Catalin Munteanu a reusit un voleu de zile mari de la marginea careului. Brasovenii au mai inscris un gol si in partea a doua, anulat pe motiv de ofsaid si ramin in fruntea clasamentului. Singurul motiv de mihnire pentru antrenorul Viorel Moldovan a fost accidentarea portarului Dani Coman, la inceputul reprizei secunde, titularul nationalei fiind inlocuit de Kajcsa. Cit despre gazde, ar trebui sa propuna sa joace toate meciurile in deplasare, unde se descurca mult mai bine!Ceahlaul Piatra Neamt – Pandurii Tirgu Jiu 1-2 (1-1). Doicaru (’23) / Martinovic (’19), Nalati (’53). Nemtenii au dovedit cum nu se poate mai bine, ca victoria lor de la Medias a fost accidentala, o formatie mai experimentata si mai valoroasa reusind sa ia punctele dintr-o loc asemuit odata cu Kosovo. Ceea ce nu mai e valabil, chiar daca Ceahlaul a primit cu bunavointa un penalty, in min. 69, ratat de Fabbron.Universitatea Craiova – Gloria Bistrita 5-1 (2-0). Baird (’32, ’64), Badea (’44), Fl. Costea (’54), Wobay (’81) / Hora (’79). Formatia olteana a inceput, in sfirsit, sa arate cam ceea ce vor fanii ei, darimind un complex Bistrita ce incepuse sa devina enervant in Regie. Ce-i drept, Bistrita nu mai seamana cu cea de anul trecut, de acum doi ani si de cind este, odata cu plecarea lui Nelutu Sabau devenind principala candidata la retrogradare.Astra Ploiesti – Rapid 3-1 (2-1). Ganea (’31), Alexe (’39. ’54) / Bozovic (’26). Considerindu-se o favorita prea certa in fata unei echipe ce n-a vazut gol in patru etape, Rapid a luat bataie la Ploiesti – cum s-ar spune in tenis – pe greseli nefortate. Ce-i drept, si “visiniii” au primit un cadou nesperat in min. 26, cind Rohat i-a pasat perfect pentru gol lui Bozovic. Dupa ce Astra a marcat golul al doilea, citiva dintre fanii Rapidului si-au dat in petec, sarind gardul de protectie si luindu-se la harta cu suporterii Astrei. Motivul poate fi edificator pentru IQ-ul acestui grup: ploiestenii s-au bucurat prea mult de golurile echipei lor favorite!Meciurile CFR Cluj – Gaz Metan Medias, FC Vaslui – Politehnica Iasi si Steaua – Dinamo s-au jucat aseara. Etapa viitoare (12 septembrie): Rapid – FC Vaslui; FC Timisoara – Astra Ploiesti; FC Urziceni – Unirea Alba Iulia; Poli Iasi – Universitatea Craiova; FC Brasov – Ceahlaul Piatra Neamt; Gloria Bistrita – International Curtea de Arges; Pandurii Tirgu Jiu – CFR Cluj; Gaz Metan Medias - Steaua; Dinamo – Otelul Galati. 

Zlatna defileaza pe doua fronturi

Dupa ce miercuri a eliminat divizionara secunda Muresul Deva din Cupa Romaniei la fotbal, trupa lui Fogorosi a reusit sa se impuna in deplasarea de la Sighet, gratie golului realizat de Ciofu, din minutul 31 (sut puternic de la 22 metri). Antrenorul aurarilor, Fane Fogorosi, a utilizat urmatorul “11”: Ov. Barna - M. Bratu, C. Ciobanu, Kiraly, V. Muresan - Bunea (68, Cl. Oara), Ciofu, Simtion, Fl. Radu (80, G. Toma) - M. Manea (46, M. Dascalescu), S. Muresan (90, Marica), rezerve V. Raducanu. D. Ianc, A. Cimpean.“Putem spune ca traversam o perioada fericita, avind in vedere ca am trecut peste o serie dificila, cu trei meciuri intr-o saptamina si sint foarte bucuros ca am reusit ceea ce ne-am propus. Incercam sa raminem modesti, sa ne vedem de treaba in continuare”, a declarat Fane Fogorosi. In etapa urmatoare, CS Zlatna va juca, vineri, pe teren propriu cu Seso Cimpia Turzii, un adevarat derby al promovarii.ETAPA A II-A, rezultate, marcatoriSeso C. Turzii – FC Cisnadie 1-0 Sancira (83)Marmatia Sighet – CS Zlatna 0-1 Ciofu (30)Sanatatea Cluj – Avintul Reghin 2-1 Semeniuc (30), Pojar (84) / Surlea (20)Unirea Dej – Vointa Sibiu 2-0 Ungur (20), S. Rus (41)Bihorul Beius – AFC Od. Secuiesc 2-0 Ilas (2), Szabo (9)Unirea Ungheni – Vointa Livezile 1-3 Aldea (89) / Albut (58), Sigartau (69, 77) Gloria Bistrita II – Turul Micula 6-0 Curtuius (13), Vasilichi (14, 60), Hlinca (18), Pirvu (36), Borbely (78-pen)CSM Sebes – FC Zalau 1-2 E. Dragomir (73-pen) / G. Vasfari (42), Maior (86)Gaz Metan II Medias – Luceafarul Or. 1-1 L. Bilc (17) / Bulz (60)CSM Sebes – FC Zalau 1-2 (0-1)CSM Sebes a pierdut la limita, scor 1-2 (0-1), primul meci oficial disputat in fata propriilor suporteri in acest sezon. Formatia pregatita de antrenorul-jucator Paul Ciuca s-a lovit de o „nuca tare”, FC Zalau, si nu a izbutit sa obtina nici macar un punct vineri dupa amiaza in „Arini”. Golul sebesenilor a fost marcat de Dragomir (73 – penalty), in timp ce oaspetii au inscris prin Vasvari (44 – pen.), respectiv Maior (85). Antrenorul CSM-ului, Paul Ciuca, a trimis in teren urmatoarea formatie: Stanila – Vasinca, Suvaina, Cocoara, Neagu – Stan, P. Ciuca/cpt, Hirciaga (51, Dragomir), Suteu – Balas (88, Lenghel), Benga (88, Haiduc). Pe banca: Lancranjan – Cistean, Gavrila, Deaconu. “Am avut o prima repriza foarte slaba, in mitanul secund am evoluat mai aproape de valoarea noastra, am avut 2-3 ocazii la 1-1 insa le-am ratat, iar experienta superioara a oaspetilor s-a dovedit finalmente decisiva. Consider totusi ca un rezultat de egalitate ar fi fost echitabil”, a spus Mitica Fulea, presedintele gruparii din Arini.CLASAMENT1.Gloria Bistrita II 2 2 0 0 9-1 62.CS Zlatna 2 2 0 0 3-0 6 3.Cimpia Turzii 2 2 0 0 2-0 64.Vointa Livezile 2 1 1 0 3-1 45.Unirea Dej 2 1 1 0 2-0 46.Bihorul Beius 2 1 1 0 2-0 47.FC Zalau 2 1 1 0 4-3 48.FC Cisnadie 2 1 0 1 4-1 39.Vointa Sibiu 2 1 0 1 2-2 310.Sanatatea Cluj 2 1 0 1 2-3 311.Gaz Metan II 2 0 2 0 3-3 212.CSM Sebes 2 0 1 1 2-3 113.Avintul Reghin 2 0 1 1 1-2 114.Turul Micula 2 0 1 1 1-7 115.Luceafarul Oradea 2 0 1 1 1-2 116.AFC Odorheiu 2 0 0 2 1-5 017.Unirea Ungheni 2 0 0 2 1-5 018.CS Marmatia 2 0 0 2 0-5 0 

Banii pentru reabilitarea spitalului, asteptati in continuare

 Spitalul Orasenesc Abrud, a carui reabilitare este asteptata de ani buni de zile, se afla si acum in… asteptare. Este vorba, de aceasta data, de asteptarea de fonduri pentru “punerea pe picioare” a acestei institutii spitalicesti care deserveste in fapt o mare parte din zona Apusenilor. Conducerea unitatii, sprijinita de administratia locala, a depus la jumatatea acestei luni documentatia în vederea accesarii unui fond de refacere a cladirii, care vizeaza înlocuirea timplariei si izolarea termica termica a imobilului. Fondul este accesat prin Programul Operational Regional în valoare de aproximativ 17 miliarde lei, aceste lucrari avind drept scop reducerea pierderilor energetice si crearea de mai bune conditii de spitalizare. Primaria Abrud prin Consiliul Judetean Alba va avea o contributie de 10%. In conditiile in care aici mai exista un program în derulare prin Ministerul Sanatatii pentru dotarea cu aparatura medicala, conducerea spitalului spera ca va avea succes în mentinerea corpului medical, va atrage noi cadre medicale si va stopa plecarea medicilor.    

Horoscop zilnic

 Berbec Puteti sa va puneti in practica planurile de ascensiune sociala. De asemenea, sint favorizate afacerile si relatiile cu colaboratorii. Va recomandam sa profitati din plin de aceasta zi, dar sa nu fortati nota. Puteti sa va bazati pe intuitie. Taur Sinteti intr-o forma intelectuala deosebita si aveti sanse mari pe plan social si sentimental. Este o zi favorabila contactelor cu persoane importante si comunicarii. Deciziile pe care le luati in privinta relatiilor parteneriale sint corecte si va vor aduce satisfactii. Gemeni Sinteti foarte bine dispus si aveti ocazia sa luati o decizie importanta cu privire la problemele financiare ale familiei. Puteti aborda probleme serioase din domeniul afacerilor si reusiti sa terminati lucrari incepute cu mult timp in urma. Rac Aveti idei excelente si sinteti hotarit sa le puneti in aplicare. Aveti ocazia sa demarati o activitate noua. Capacitatea de comunicare va ajuta sa va faceti noi prieteni printre persoane importante. Leu Luati decizii inspirate, care va asigura reusita pe plan social si succesul in relatiile sentimentale. Este o zi favorabila comunicarii si calatoriilor de afaceri. Aveti idei bune, care va vor schimba viitorul. Fecioara Dimineata va hotariti sa plecati intr-o calatorie, pentru a rezolva o problema a partenerului de viata. Puteti sa va ocupati de probleme financiare, dar va sfatuim sa evitati speculatiile. Balanta Dimineata va puteti ocupa de afaceri si aveti ambitia sa terminati lucrari mai vechi. Este o zi favorabila comunicarii cu cei tineri din familie. Va sfatuim sa nu le faceti promisiuni pe care nu sinteti sigur ca le puteti respecta. Scorpion Intentionati sa plecati intr-o excursie cu prietenii, dar ar fi bine sa nu uitati ca aveti si treaba acasa. Sinteti inspirat si rezolvati probleme dificile. N-ar strica, totusi, sa tineti seama de sfaturile partenerului de viata. Sagetator Dimineata aveti idei originale, cu care partenerul de viata este de acord. Va sfatuim sa profitati de sansele care se ivesc azi. Aveti spor la treaba si sinteti hotarit sa nu lasati nimic neterminat. Ar fi bine, totusi, sa nu exagerati cu munca. Capricorn Dimineata aveti ocazia sa faceti cunostinta cu un om de afaceri cu experienta, care va impartaseste citeva dintre secretele sale. Intilnirea aceasta va incurajeaza sa intrati in afaceri. Aveti sanse mari de reusita. Varsator Aveti idei bune, pe care va sfatuim sa le folositi in afaceri. Daca nu va ajung banii, imprumutati-va de la o ruda mai in virsta! Ar fi bine sa va sfatuiti cu partenerul de viata. Nu va extenuati! Si miine este o zi. Pesti Azi nu va puteti respecta programul, asa ca este indicat sa nu va faceti un plan strict. Dimineata plecati intr-o scurta calatorie si cunoasteti o persoana mai in virsta, care va ofera sfaturi utile in legatura cu o afacere. Nascuti pe 31 august - Ziua aparitiei publicePersoanele nascute pe 31 august sint preocupate sa fie in atentia publica sau sa ii ajute pe altii sa isi gaseasca rolul in societate. Acesti nativi sint genul de persoane preocupate de problemele altora, fara a avea legatura directa cu aceste probleme. Sint atrasi in mod inevitabil de problemele cotidiene si sint preocupati sa ii sustina pe ceilalti, chiar daca o fac in mod tacit. Unii dintre nativi considera ca este amuzant, chiar distractiv sa fie prezenti atunci cind se intimpla ceva. Cei mai seriosi dintre nativii zilei sint preocupati de felul in care pot imbunatati soarta celor din jurul lor (mai ales atunci cind este vorba de copii). Tipul mai amuzant va face orice pentru a ridica moralul familiei si prietenilor. Cei mai seriosi vor fi interesati in mod deosebit de felul in care ii pot educa pe ceilalti. Vor face acest lucru prin exemplu propriu, promovindu-si in mod activ principiile si cunostintele. Indiferent de felul in care se exprima pe plan social, nativii lucreaza deseori in folosul semenilor lor. Vor incerca sa imbunatateasca starea generala a lucrurilor prin eforturi proprii. In general, persoanele nascute pe data de 31 august stiu cum sa ii sensibilizeze pe cei din jurul lor in legatura cu un anumit subiect. Din punct de vedere psihologic, sint capabili sa inteleaga, sa influenteze gindurile si starile de spirit ale celorlalti si poate chiar sa convinga in legatura cu un anumit lucru. Nativii au parte de reusita in aceasta privinta indiferent daca sint parinti, profesori, actori sau sefi. Oricum, la un moment dat, cei nascuti in aceasta zi ar trebui sa se intrebe daca nu au devenit dependenti de atentia primita. Daca au atins acest punct, vor avea parte de cele mai multe ori de o criza de personalitate. Aceasta criza va avea loc in jurul virstei de 42 de ani (atunci cind Saturn se va afla in opozitie cu Uranus). Dupa acest moment dificil, este posibil ca nativii acestei zile sa devina mai interesati de evolutia propriei personalitati. Se vor orienta mai mult spre ei insisi si vor renunta la o parte din preocuparile sociale. Nativii zilei de 31 august au un aer foarte atragator si din aceasta cauza sint placuti de marea majoritate a oamenilor. Au un farmec puternic care ii atrage in mod invariabil pe cei din jur. Desi se comporta foarte bine ca membri ai unei echipe, nativii au tendinta de a deveni lideri. O asemenea pozitie de conducere se potriveste foarte bine cu talentul oraganizatoric al nativilor si cu usurinta lor de a lua decizii. Pe de alta parte, aceasta pozitie importanta se poate dovedi stresanta pentru cei nascuti in aceasta zi. In general, ei manifesta aversiune fata de tot ceea ce este ostentativ.Atunci cind se confrunta cu oameni pretentiosi si ipocriti, persoanele nascute pe data de 31 august sint foarte critice. Remarcile si comentariile pe care le fac sint pline de ironie si chiar de rautate. In mod sigur, cuvintele lor isi vor atinge tinta. Cei nascuti in aceasta zi ar trebui sa invete sa aiba mai mult tact si sa foloseasca un vocabular mai putin dur. In general, nativii zilei de 31 august nu intimpina greutati atunci cind este vorba de alegerea drumului in viata. Principala lor atentie va fi indreptata atit spre indeplinirea responsabilitatilor publice cit si spre satisfacerea propriilor nevoi si dorinte. Nativii vor avea nevoie de un refugiu pentru a se mentine psihic. Acest refugiu poate fi reprezentat de un loc mai retras, de un hobby sau de un rol pe care nativii il vor juca in secret. Intr-adevar, lupta pentru a se imparti intre chestiunile publice si cele private poate ocaziona aranjamente interesante in viata nativilor.SFATURI: Urmeaza-ti instinctul. Incearca sa petreci mai mult timp cu tine insuti. Nu mai cauta atit de mult atentia si aprobarea celorlalti. Incearca sa gasesti un echilibru intre amuzament si responsabilitate. Invata sa ii apreciezi pe cei din jurul tau. PUNCTE FORTE: DinamicInfluent Amuzant  PUNCTE SLABE: Dependent de societateCaustic  

Necesar minim pentru o constructie

Deocamdata, o astfel de idee a ramas la nivel de discutii, insa este foarte probabil sa fie implementata, din 2010, in resedinta de judet. La aceasta ora, la Alba Iulia, planurile urbanistice prevad construirea de case pe mai putin de 300 de metri patrati, cartiere intregi in care distanta dintre imobile este la marginea legislatiei, iar terenurile construibile sint din ce in ce mai putine. Un astfel de proiect, care a trecut pina la urma de votul consilierilor, a stirnit insa discutii destul de serioase pe tema spatiului in care se ridica noile constructii. Consilierii au concluzionat ca trebuie gasita o solutie legala care sa impiedice aglomerarile practicate in prezent de dezvoltatorii imobiliari. Minim de terenPe buna dreptate, unii dintre consilieri au constatat ca stilul in care sint construite imobilele din Alba Iulia reprezinta un adevarat pericol. “Stiu ca din punct de vedere legal nu exista nici o problema, dar nu cred ca e normal ceea ce se intimpla. Avem case construite pe 300 de metri patrati de teren sau chiar mai putin. Lasind la o parte inghesuiala si felul in care arata un astfel de cartier, eu spun ca trebuie sa tinem cont si de pericol. La un incendiu care s-ar produce ar lua foc una dupa alta ca intr-un domino. Bineinteles ca nu dorim asta, dar cred ca este un lucru la care trebuie sa reflectam, sa gindim foarte serios si sa gasim o solutie”, a cerut consilierul Mihai Baco. Acesta a fost sustinut de mai multi colegi. “Legea este foarte interpretabila, iar in Romania se cauta tot timpul portite de scapare. De asta am ajuns in situatia aceasta. E adevarat ca e treaba celor care locuiesc in astfel de constructii si a celor care le gindesc si le construiesc, dar cred ca avem si noi un rol, un cuvint de spus. Trebuie sa gasim o metoda de a impune un minim de 600 de metri patrati, sau 500, sau 700 sau cit consideram necesar, iar asta sa fie regula”, au completat ceilalti alesi. Ideea a fost consemnata si cel mai probabil va fi discutata intre specialistii primariei pentru a se gasi cea mai buna solutie. 

"Cite 500 de calorii pe zi era tot ce mincam"

 Monica si Gabriela Irimia, gemenele de la Cheeky Girls, care recent au recunoscut public ca sufera de anorexie, au declarat ca 500 de calorii reprezenta tot ce mincau într-o zi, informeaza The Mail on Sunday.“Nu credeti vedetele cind spun ca sint slabe de la natura, în ciuda faptului ca li se vad oasele prin piele. Mint”, a declarat Monica Irimia.Si ea împreuna cu sora sa, Gabriela, au mintit-o pe mama lor spunind ca maninca la restaurant si au mintit din nou cind povesteau cit de mult maninca - un obicei tipic pentru persoanele care sufera de anorexie nervoasa, o tulburare psihiatrica din categoria tulburarilor de alimentatie, care în Marea Britanie afecteaza circa 250.000 de femei.Nu numai ca cele doua tinere au slabit pina sub 42 de kilograme - extrem de putin pentru o înaltime de 1,60 m - dar aratau ca si cum se aflau în pragul unei internari în spital, suferind de pietre la rinichi, ulcer la stomac si pierderea parului. Poate cel mai îngrijorator fapt a fost ca si menstruatia li s-a oprit.În prezent, Monica are 54 de kilograme, iar Gabriela cintareste aproape 57.Gabriela si Monica Irimia au devenit celebre dupa ce au participat la concursul de televiziune “Popstars: The Rivals”. Melodia de debut, “Cheeky Song (Touch My Bum)”, a devenit rapid un hit si s-a vindut în 1,2 milioane de copii în lumea întreaga. Ar fi trebuit sa fie euforice, însa celebritatea lor le-a dus spre anorexie. “Ne simteam ca prinse într-o capcana”, e de parare Gabriela. “Întotdeauna trebuia sa facem ce ne spuneau altii. Aveam putini prieteni, pe care nici nu aveam timp sa-i vedem”. Apoi, în 2003, casa lor de discuri, Telstar, a intrat în faliment, datorindu-le acestora 1,3 milioane de lire sterline. Fetele au intrat în depresie si frustrarile le-au afectat corpurile.

Madonna i-a "scutit" pe bulgari de discursul anti-discriminare

 Madonna, care simbata seara a sustinut un concert în Sofia, capitala Bulgariei, nu a facut în timpul show-ului nici un comentariu cu privire la discriminarea romilor, asa cum a procedat în România, informeaza agentia Novinite. În concertul pe care Madonna l-a sustinut, miercuri seara, la Bucuresti, ea a fost huiduita atunci cind, între doua piese, diva a facut o pauza pentru a spune ca romii - tiganii - sufera din cauza discriminarii în Europa de Est, iar acest lucru o “întristeaza”. Nu este clar de ce Madonna a ales sa nu faca astfel de comentarii si la Sofia si nu se stie cum ar fi reactionat publicul bulgar în acest caz. Atit Bulgaria, cit si România sint tari în care traiesc romi.  În schimb, concertul Madonnei de la Sofia a inclus un mesaj ce îndemna la toleranta religioasa, activism civic, la care spectatorii bulgari au reactionat cu aplauze si mult entuziasm.Show-ul sau din Sofia a durat doua ore, de la 22.00 la 24.00, si a fost primul concert pe care starul l-a sustinut în Bulgaria. Circa 60.000 de fani au umplut stadionul Vasil Levski din centrul Sofiei, acesta fiind astfel cel mai mare concert desfasurat vreodata în Bulgaria. 

Inmormintat intr-un sicriu poleit cu aur

 Prince Michael, in virsta de 12 ani, Paris - 11 ani si Blanket - de 7 ani au scris “Tati, te iubim, ne este dor de tine” pe biletele care vor fi puse in sicriu, alaturi de iconica manusa alba a starului.Sicriul placat cu aur costa circa 18.000 de lire sterline (aproximativ 20.000 de euro), iar starul va purta o peruca special realizata. De asemenea, el va fi machiat pentru a fi inmormintat ca si cum s-ar pregati sa intre in scena, “pentru o ultima plecaciune”. Dupa slujba de inmormintare, care va avea loc la asfintit, sicriul lui Michael Jackson va fi imediat incastrat intr-un bloc de ciment foarte gros, pentru a alunga interesul eventualilor jefuitori de morminte. Totodata, camere de luat vederi legate la senzori vor activa o alarma pentru a atentiona paznicii daca cineva incearca sa se apropie de mormint. In contrast cu viata lui Jackson - traita in atentia publicului inca de la virsta de cinci ani - slujba de inmormintare, cu o durata de 45 de minute, va fi tinuta departe de camerele de luat vederi.La ceremonie vor participa doar rude apropiate si citiva prieteni ai megastarului. Legendara cintareata Aretha Franklin va cinta linga mormintul acestuia, iar prieteni apropiati ai lui Michael, precum Diana Ross si Berry Gordy, fondatorul labelului Motown, vor fi de asemenea prezenti la eveniment.Michael Jackson va fi inmormintat in Holly Terrace Grand Mausoleum din cimitirul Glendale Forest Lawn, la citiva kilometri de Hollywood, in nordul Los Angelesului, acelasi loc in care se odihnesc Humphrey Bogart si Clark Gable. Cimitirul este inchis publicului si este inconjurat de pereti inalti. Vizitarea cimitirului se poate face in baza verificarii unui act de identitate.In cele noua saptamini care au trecut de la moartea lui Jackson, trupul sau a fost tinut intr-o morga a cimitirului, mai putin in ziua in care un convoi de politisti inarmati l-au condus la Staples Center, unde a avut loc o ceremonie memoriala. Michael Jackson a facut stop cardiac si a murit pe 25 iunie, la virsta de 50 de ani. De atunci, ancheta efectuata de politie si de agentii federali s-a concentrat asupra rolului avut de Conrad Murray, medicul personal al lui Jackson, care se afla linga star in ultimele momente ale vietii acestuia.Michael Jackson a murit din cauza unei doze letale dintr-un anestezic puternic - propofol -, potrivit unui mandat de perchezitie facut public in 24 august, in orasul Houston (Texas), unde sint mai multe birouri ale medicului personal al starului, Conrad Murray, suspectat de omucidere.Aniversat de milioane de faniMichael Jackson, supranumit “Regele muzicii pop”, care a decedat pe 25 iunie, a fost sarbatorit de milioane de fani din intreaga lume, simbata, cind starul ar fi trebuit sa implineasca 51 de ani.La New York, in Prospect Park, in cartierul Brooklyn, circa 10.000 de persoane de toate virstele au invins vremea nefavorabila pentru a participa la evenimentul organizat in onoarea lui Michael Jackson si animat de rapper-ul DJ Spinna. Organizatorul evenimentului de la New York, cineastul american Spike Lee, este si cel care a realizat videoclipul “They don’t care about us”, melodia fiind inscrisa pe albumul “HIStory” al lui Michael Jackson. Consilierii municipali din New York au propus denumirea unei statii de metrou din oras dupa numele artistului.Pe de alta parte, citeva sute de oameni i-au adus un omagiu lui Michael Jackson si in orasul Gary din Indiana, unde megastarul si-a petrecut copilaria.In Mexic, 12.937 de persoane au stabilit un record mondial dansind impreuna celebra coregrafie a melodiei “Thriller”, succesul istoric al lui Michael Jackson, lansat in 1982. Evenimentul a strins circa 40.000 - 50.000 de persoane la Monumentul Revolutiei din Mexico City. Precedentul record mondial era de 242 de dansatori.La Paris, peste 2.500 de fani au asistat la o seara in memoria lui Michael Jackson, unde au urmarit, in premiera mondiala, integrala clipurilor din cariera “Regelui pop” pe cel mai mare ecran de cinema din Europa, Grand Rex.Cele mai mari staruri ale Bollywood-ului au oferit publicului un videoclip gratuit in onoarea artistului.La Bucuresti, aleea “Michael Jackson”, numita astfel in memoria regretatului artist, a fost inaugurata simbata, in ziua in care acesta ar fi implinit 51 de ani, in parcul Herastrau, in prezenta primarului Capitalei, Sorin Oprescu, si a circa 500 de fani care s-au adunat pentru a-i aduce un om 

O noua grila de salarizare in sistemul medical

Potrivit ministrului Ion Bazac, noua grila de salarizare pentru personalul din sistemul sanitar, asa cum arata dupa ultimele modificari, a ajuns la o forma echitabila si care creeaza premisele dezvoltarii unei cariere profesionale.      "Este pentru prima data cind salariile din sistem vor tine cont de pregatirea profesionala si de experienta acumulata in timp", a declarat ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac.      In conditiile in care coeficientii pentru mai multe categorii sociale au fost redusi, Ministerul Sanatatii a reusit sa obtina echivalarea functiei de medic primar cu cea de conferentiar, cu coeficienti intre 4,20 si 5,25, in functie de vechimea in munca. Negocierea a pornit de la coeficienti cuprinsi intre 4,05 si 5,10.     Sporuri de 30% din salariul de baza De asemenea, medicul specialist, care reprezinta categoria cu ponderea cea mai mare in unitatile sanitare, va beneficia de coeficienti intre 3,30 si 4,15. Initial, s-a discutat despre coeficienti de salarizare intre 3 si 3,75. Medicii rezidenti intre anii I si VII vor beneficia de coeficienti intre 2,45 si 3,20.      "Suplimentar, cadrele medicale mai pot sa beneficieze atit de sporuri corespunzatoare conditiilor in care isi desfasoara activitatea, in limita unui procent de 30% din salariul de baza, cit si de venituri obtinute in urma efectuarii garzilor", a precizat dr. Ion Bazac.        Ministrul Sanatatii a mai subliniat ca noua grila de salarizare pentru medici a fost gindita astfel incit coeficientul maxim al unei categorii profesionale sa fie mai mic decit coeficientul minim al categoriei superioare. Astfel, nu vor mai exista situatii in care medicul specialist sa cistige mai mult decit cel care are primariatul. Prin aceasta masura, se da posibilitatea cadrelor medicale din Romania sa-si dezvolte cariera profesionala in conformitate cu gradele profesionale dobindite si pe baza experientei acumulate.

Calaretii medievali ai Clujului

Demonstratiile grupului Kalataszegi Turul sint unice in tara, iar tinerii spun ca luptele ii fac dependenti de calarie si adrenalinaLuptele, armele si caii nu sint totul, spun cei de la Kalataszegi Turul, convinsi ca e vorba de un adevarat stil de viata, apropiat de natura si mult mai intens decit cel al secolului XXI.     Calareti in straie albe, cu arcuri si sageti, au navalit simbata in curtea castelului de la Bontida. Au tras la tinta si au facut demonstratii de lupta care i-au tinut cu sufletul la gura pe toti cei prezenti acolo. Momentul a facut parte din deschiderea editiei din acest an a Zilelor Culturale Bontidene, iar eroii au fost tinerii din Kalataszegi Turul. Grupul este compus din 17 persoane, din Huedin, Izvorul Crisului si Zalau. Liderul grupului, De Martin Ludovico (Lajos, cum ii spun prietenii) este si proprietarul hergheliei din care fac parte caii care participa la demonstratii, adevarat punct de atractie pentru turistii care viziteaza satul Stana.      "La oras e civilizatie, dar daca vii aici iti dai seama ca viata adevarata este in natura, linga un foc de tabara, muzica tiganeasca si un pahar de vin. Luptele te fac dependent de calarie si de adrenalina", explica unul din membrii grupului.    "Avem asta in singe"Primul pas spre alcatuirea grupului a fost participarea in 2005 a citorva dintre ei la o demonstratie de lupte de calaverie maghiara la Huedin a grupului Pusztai Poka din Kargag (Ungaria). "Caii din spectacol erau ai lui Lajos, spectacolul a fost pe cinste, ne-am gindit ca asa ceva am putea sa facem si noi", povesteste Torok Ferenc, unul din membrii grupului clujean. Luptatorii maghiari i-au ajutat si inca ii mai ajuta cu sfaturi si materiale, astfel ca noua grupare a prins contur. "Nu e vorba doar de cai, de lupte sau de arme, ci de un adevarat stil de viata, acela al stramosilor nostri. Este o chestiune de vocatie, avem asta in singe", puncteaza Ferenc. "Nu incercam sa ne rupem de realitate, de secolul XXI, dar vrem sa traim conform traditiilor stravechi, mai aproape de natura", adauga acesta. Multi chiar regreta ca nu s-au nascut in acele vremuri, mult mai intense, zic ei, decit cele de acum. Unii sint studenti, altii lucreaza in turism, telecomunicatii sau sint artisti. Pentru a afla cum traiau stramosii se informeaza cum pot. Au bagat de seama ca filmele inspirate de perioada care ii fascineaza nu sint foarte autentice, asa ca citesc mult despre modul de viata al stramosilor.    N-au avut demonstratii la ClujIneditul hobby al tinerilor clujeni i-a determinat sa invete multe lucruri. Hainele si armele de care au nevoie sint scumpe, asa ca au invatat sa si le confectioneze singuri in mare parte, ajutati de familii. "Apropiatii s-au mirat cind am inceput asta, au zis ca sintem nebuni, dar sint multumiti ca cineva duce mai departe traditiile", mai spune tinarul. Demonstratiile grupului sint unice in tara. Au luat parte la evenimente de gen la Huedin, Zalau, Stana, Valeni si in Ungaria. "La Cluj-Napoca nu am fost inca invitati, desi am fi onorati sa ajungem, e capitala Transilvaniei", spune Ferenc.

Pret record pentru o oaie

O oaie a fost vinduta la pretul de 231.000 de lire sterline (aproximativ 262.000 de euro) la un tirg de animale din Scotia, devenind astfel "Cea mai scumpa oaie din lume", potrivit www.telegraph.co.uk. Berbecul valoros, numit "Deveronvale Perfection", apartine rasei Texel si a fost cumparat de un fermier de linga Glasgow, care intentioneaza sa-l foloseasca pentru monta, recuperindu-si astfel suma investita. Expertii sint de parere ca exemplarul achizitionat poate fi o afacere profitabila pe viitor pentru noul proprietar. Cea mai scumpa oaie din Marea Britanie era pina acum "Tophill Joe", cumparata pentru 128.000 de lire sterline, in urma cu 6 ani.

Cum ne putem trata de vacanta?

Intoarcerea la rutina muncii dupa o vacanta lunga, frumoasa si binemeritata poate declansa depresie, sustin cercetatorii spanioli. Angajatii clujeni recent intorsi din concedii sustin punct cu punct teza oamenilor de stiinta spanioli.     Concediul e raiul pe pamint pentru care toti angajatii se spetesc un an de zile ca sa isi poata permite citeva zile fara griji la mare sau la munte. Dar problemele apar cind salariatii se intorc la serviciu. Lipsa entuziasmului si gindul la concediul care a trecut transforma rutina de la locul de munca intr-o nesfirsita zi de luni. Inadaptarea la ritmul de dinaintea concediului se poate transforma in depresie, sustin cercetatorii de la Universitatea din Valencia si oamenii de stiinta din Madrid.    Salariatii clujeni confirma teoria Desi "depresia postconcediu" nu este un termen medical si nici nu e recunoscuta de psihologi, ea isi face tot mai des simtita prezenta, daca vacanta a fost mult asteptata.      Alexandra Ion e angajata de 3 ani, la Cluj-Napoca, intr-o firma multinationala. De curind s-a intors din concediul petrecut la Vama Veche. "Acolo m-am simtit minunat. As lua trenul inapoi de unde-am venit", sint primele cuvinte ale Alexandrei. Cit despre serviciu? "Nu am chef de lucru, nu am chef de nimic in general, pentru ca nu mai am motivatie. Asta in sensul ca inainte munceam de dragul concediului. Acum nu am nici un plan. Asa ca pina nu o sa-mi fac planuri noi cu siguranta ca nu o sa-mi revina cheful de munca", ne spune ea.      A. D. se simte "destul de trist dupa concediul in strainatate". "M -am simtit trist de cum am realizat ca sint in Romania si ca lucrurile merg pe dos. Inclusiv la serviciu", explica el.      Sindromul postvacanta se manifesta cu atit mai pregnant cu cit, potrivit oamenilor de stiinta, concediul este mai lung.      Insa, concret, dupa cite zile de vacanta apare sindromul postconcediu? Profesorul Gil Martínez, de la Universitatea din Valencia, sustine ca depresia este direct proportionala cu numarul de zile libere.      "Cind perioada de inactivitate este mai mare, este mai dificila reintoarcerea la serviciu. Sint fenomene pe care le cunoastem deja, intr-o mica masura, desigur. Sentimentul este acelasi pe care il avem in dupa-amiezile de duminica", explica omul de stiinta spaniol, citat in presa iberica.    Cum ne revenim dupa concediu?Doctorul Jeronimo Sanz, seful serviciului de psihiatrie al Spitalului "Ramón y Cajal" din Madrid, arata, in primul rind, ca trebuie sa stim clar ca este mult mai greu sa fii eficient la locul de munca fara a avea concediu decit sa "suferi" dupa vacanta. In al doilea rind, trebuie avut in vedere ca vacanta este menita distractiei si odihnei, dar ca este necesar sa avem in vedere faptul ca nu putem avea o vacanta nesfirsita.      "Trebuie sa intelegem ca acesta este un proces de adaptare normal. De asta ar fi bine sa ne obisnuim cu ideea revenirii la lucru cu cel putin 2 zile inainte sa se termine concediul, iar pentru primele zile de munca ar trebui sa ne programam activitati placute. Astfel, revenirea ar fi mai delicata", conchide omul de stiinta spaniol Gil Martínez.

Turda, in sarbatoare

Timp de 3 zile, distractia a fost cuvintul de ordine in municipiul de pe malul Ariesului, turdenii sarbatorind in perioada 28-30 august cea de-a IX-a editie a Zilelor Municipiului Turda. La deschiderea oficiala a sarbatorii, eveniment ce a avut loc in cursul diminetii de vineri, alaturi de primarul Tudor Stefanie au mai fost prezenti prefectul Florin Stamatian, presedintele CJ, Alin Tise, vicepresedintele CJ, Radu Bica, parlamentarii democrat-liberali Mihail Hardau, Daniel Buda, Adrian Gurzau, dar si primarii localitatilor aflate in vecinatatea municipiului. In ceea ce priveste programul artistic, printre numele mari ce au concertat pe scena amplasata in centrul orasului se numara Holograf, Compact, Iris, Stefan Banica Junior, Spitalul de Urgenta, Parlament, Etno, Ro-Mania si Aurel Tamas. Turdenii au mai avut parte de o expozitie florala, jocuri si concursuri, spectacole folclorice si competitii sportive.    M. O.

Succesul scolar, dezbatut la UBB

Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca organizeaza intre 11 si 12 septembrie conferinta "Succesul scolar la intersectia factorilor sociali". Scopul evenimentului este acela de a dezbate impactul pe care diverse fenomene sociale actuale precum inegalitatea sociala, marginalizarea etnica si culturala, diferenta urban-rural sau lipsa suportului parental îl au asupra performantelor scolare. O serie de cercetatori, cadre didactice, consilieri, asistenti scolari si cercetatori vor aborda in deschiderea lucrarilor tema "Cui revine succesul scolar?".  Lucrarile conferintei sint grupate în categorii ca "Factori de risc si de suport ai succesului scolar", "Starea de sanatate si reusita scolara", "Scoala incluziva si managementul scolar", "Rolul familiei în sprijinirea performantelor scolare" si "Programe de interventie pentru sprijinirea succesului scolar". Conferinta va mai cuprinde si prezentarea rezultatelor cercetarii nationale "Diagnosticul social al performantei scolare prin scala sociala a succesului scolar".    F. T.

Ferrari traieste prin Kimi

Plecat de pe pozitia a sasea a grilei de start, pilotul finlandez a tisnit pina pe pozitia secunda inainte de primul viraj, pentru ca dupa citeva sute de metri sa treaca si de pilotul plecat din pole position, Giancarlo Fisichella de la Force India. Performanta lui Raikkonen s-a datorat in totalitate sistemului KERS, cel care va disparea in sezonul cometitional 2010. Italianul Fisichella reprezinta de altfel si marea surpriza a etapei, reusind clasarea pe pozitia secunda, in urma unei curse excelente facute pe un monopost fara pretentii. Podiumul prins de Fisichella ii poate asigura acestuia si startul pentru Ferrari in urmatoarea cursa din calendar, Marele Premiu al Italiei, de la Monza, in locul pilotului de incercare Luca Badoer, de care granzii Calutului Cabrat au fost extrem de dezamagiti. Acesta a concurat pe monopostul lui Felipe Massa, grav accidentat in urma sesiunii de calificari de la Hungaroring.     A treia pozitie a fost ocupata de pilotul german Sebastian Vettel de la Red Bull Racing.     Circuitul de la Spa Francorchamps, cel mai lung si al doilea ca viteza din Marele Circ, s-a dovedit problematic inca o data pentru pilotii din Formula 1. Lewis Hamilton, Jenson Button, Romain Grosjean (inlocuitorul lui Nelsinho Piquet de la Renault, n.r.) si Jaime Alguersuari (Toro Rosso) au abandonat inca din primul tur de pista, in urma unui multiplu accident cauzat de secundul de la Renault.      Urmatoarea cursa din campionat are loc pe 13 septembrie, in Italia, pe circuitul legendar de la Monza.

Turnul stadionului se intoarce pe masa consilierilor

Turnul stadionului ar putea fi concesionat pe o perioada de 48 de aniMotivul respingerii proiectului in sedinta anterioara a tinut de faptul ca nu existau informatii despre studiul realizat de compania Deloitte Consultanta SRL la cererea Consiliului Judetean.      Concret, in sedinta forului judetean de la inceputul lunii august, proiectul care facea referire la studiul de fundamentare a deciziei de concesionare pentru realizarea turnului in cadrul complexului sportiv "Ion Moina", a iscat un adevarat scandal intre consilierii din opozitie si presedintele CJ, Alin Tise.    Turnul, concesionat pe o perioada de 48 de aniIn baza contractului cu administratia judeteana, Deloitte Consultanta a intocmit studiul de "Fezabilitate legala, economica si financiara a realizarii Cladirii Turn multifunctional din cadrul complexului sportiv «Ion Moina» pe baza unei concesiuni". Principala concluzie a acestui studiu este ca perioada maxima a concesiunii sa fie limitata la 48 de ani, aceasta constituind un criteriu de departajare a ofertelor in cadrul procedurii de achizitie publica.      "Nivelul de rentabilitate estimat al proiectului ar putea fi mai putin atractiv pentru investitori din categoria dezvoltatorilor imobiliari in actualele conditii de piata. In acest context, un investitor privat din categoria operatorilor de hotel ar putea fi mai potrivit", se mai arata in studiul ce urmeaza a fi supus din nou votului alesilor judeteni.     Investitorul sa se ocupe si de proiectareDe asemenea, cei de la Deloitte mai recomanda ca, in vederea optimizarii proiectului cu scopul urmarit al cladirii, proiectarea acesteia ar trebui lasata in sarcina investitorului privat. In final, in studiu se mai arata ca viitorul investitor ar trebui sa fie ales in urma unei licitatii publice deschise. Turnul multifunctional ce va fi construit in imediata apropiere a viitorului stadion municipal va avea o inaltime maxima de 107,6 metri si 24 de etaje plus unul tehnic. Suprafata construita se va intinde pe 896,6 metri patrati, iar cea desfasurata va fi de 30.181,9 metri patrati. Costurile realizarii turnului se situeaza in jurul sumei de 40 de milioane de euro, iar durata de executie a lucrarii ajunge la 36 de luni.

Luxosul Orient Express ajunge azi in Romania

Celebrul Orient Expres ajunge astazi in Romania, iar pasagerii lui vor vizita statiunea Sinaia si Castelul PelesLa evenimentul ce are loc o data pe an in Romania vor lua parte atit oficiali din Ministerul Turismului, cit si primarul din Sinaia. De-a lungul anilor, calatoria cu garnitura feroviara de lux a fost catalogata drept un moft, cei care au dorit sa circule cu Orient-ul fiind dispusi sa scoata din buzunar chiar si 6.000 de euro pentru o excursie de neuitat pe intreg continentul, intre Franta si Turcia, potrivit Agerpres.    Hotel de cinci steleTrenul Orient Express este un adevarat hotel de cinci stele pe sine, care circula cu o viteza limitata la 100 de km/h. Ziua, cabinele asigura confortul unei sufragerii, calatorii avind posibilitatea sa admire linistiti, din generoasele fotolii, peisajele tarilor traversate de tren, iar noaptea, printr-o simpla comanda, compartimentul se transforma intr-un dormitor ideal. In cele trei vagoane-restaurant ale garniturii - Steaua Nordului, Oriental si Coasta de Azur - meniul este servit de chelneri italieni, iar preparatele sint pregatite de bucatari francezi. O portie de mincare poate depasi chiar si 45 de euro. Pe tot parcursul anului, Orient Express parcurge trasee dintre cele mai frumoase: Londra - Paris - Venetia, Londra - Paris - Venetia - Roma, Venetia - Roma, Venetia - Viena - Londra, Venetia - Budapesta - Londra, Venetia - Praga - Paris – Londra, informeaza Agerpres. Cei 96 de pasageri vor vizita in aceasta dimineata statiunea montana Sinaia, Castelul Peles si manastirea Sinaia, urmind ca in jurul orei 14 sa ajunga si in Gara de Nord din Bucuresti. Printre bogatasii calatori va fi prezent si Claude Ginella, managerul proiectului Orient Express.    Calatorie luxoasaOrient Express este numele unei linii feroviare de distanta lunga pentru pasageri care a fost initial operata de Compagnie Internationale des Wagons-Lits (Compania Internationala de Vagoane de Dormit). Ruta ei s-a schimbat de multe ori. Desi originalul Orient Express a fost o simpla linie feroviara internationala, numele ei a devenit sinonim cu calatoria luxoasa, iar cele doua orase intre care se circula erau Paris si Istanbul. Primul tren Orient Express a fost pus in circulatie la 5 iunie 1883 si a unit Parisul de Constantinopole prin Nancy - Strasbourg - München - Viena - Budapesta - Szeged - Jimbolia - Timisoara - Caransebes - Virciorova - Craiova - Piatra Olt - Pitesti - Bucuresti - Giurgiu - Smirdan (2.627 de kilometri). De aici, pasagerii erau transportati cu feribotul peste Dunare la Ruse, in Bulgaria, de unde luau un alt tren spre Varna, iar de aici urma o noua transbordare, pe un pachebot, cu care pasagerii ajungeau, dupa un voiaj ce insuma 83 de ore si 30 de minute, la Constantinopole (Istanbul). In 1885, o noua ruta a fost deschisa. De aceasta data se ajungea la Istanbul pe cale ferata prin Viena spre Belgrad, doua transporturi la Nis si Plovdiv si apoi pina la Istanbul pe cale ferata. La inceputul Primului Razboi Mondial, in 1914, serviciul pe aceasta linie a fost intrerupt, urmind a fi reluat dupa incheierea razboiului, in 1918.     Deschiderea, in anul 1919, a tunelului Simplon, care avea o lungime de 20 de kilometri, a permis accesul spre Istanbul via Milano, Venetia si Trieste. Serviciul pe aceasta  ruta a primit numele de Simplon Orient Express.    Perioada de gloriePerioada cea mai infloritoare pe care a cunoscut-o Orient Express-ul a fost in anii ’30, cind a dispus de trei servicii care functionau in paralel: Orient Express (traseul clasic), Simplon Orient Express (traseul prin Italia) si Arlberg Orient Express, care circula via Zürich si Innsbruck spre Budapesta, cu vagoane de dormit rulind de acolo spre Bucuresti si Atena. In aceasta perioada, Orient Express-ul si-a capatat reputatia pentru confortul si luxul sau, avind in garnitura vagoane de dormit si vagoane-restaurant, cunoscute pentru calitatea bucatariilor lor.      Familiile regale, nobilii, oamenii de afaceri, diplomatii si burghezii erau principalii clienti. Cel de al Doilea Razboi Mondial a intrerupt din nou serviciul, care  a fost reluat abia dupa incheierea razboiului, in 1945, dar fara varianta spre Atena, din cauza inchiderii granitei dintre Grecia si Iugoslavia. Pina in 1962, Orient Express-ul si Arlberg Orient Express si-au incetat activitatea, singurul serviciu care a mai ramas fiind Simplon Orient Express, inlocuit si acesta de un serviciu numit Direct Orient Express, care facea curse zilnice intre Paris si Belgrad si de doua ori pe saptamina de la Paris spre Istanbul si Atena.     In 1971, compania Wagon-Lits a incetat sa isi mai ruleze vagoanele sub nume propriu si sa primeasca venituri prin suplimentele de pe bilete, dar, in schimb, si-a vindut sau inchiriat vagoanele spre alte companii nationale si a continuat sa asigure personal pentru vagoane. Pe data de 19 mai 1976 trenul Direct Orient Express dintre Paris si Istanbul a facut ultima calatorie dintre aceste doua orase.

"Papi" vede jumatatea plina a paharului

"Ne-am indeplinit obiectivul si asta este cel mai important. Ma asteptam sa avem un meci greu, cunosteam Bihorul de anul trecut si stiam ca au o echipa buna si acum. Am dominat prima repriza, cind am marcat si ne-am creat mai multe ocazii de gol. In partea a doua am fost dominati si pot spune ca am cistigat cu sansa. Le multumesc baietilor pentru daruirea cu care au jucat si sint foarte fericit ca am luat 3 puncte", a spus Popescu. Omologul sau de la FC Bihor, Ioan Petcu, si-a mustruluit jucatorii pentru lipsa de concentrare la finalizare: "Avem o echipa tinara si acest lucru s-a vazut in teren. Am avut citeva ocazii foarte bune de a marca, dar am ratat cu seninatate. Inteleg acest lucru de la jucatorii tineri pe care ii aveam, dar nu inteleg ce s-a intimplat cu Lupascu, care are o anumita experienta, nu mai este un copil. Am avut multa nesansa in acest joc. Echipa este in crestere si acum trebuie sa ne gindim la meciurile care urmeaza, sa nu mai facem alti pasi gresiti", a punctat antrenorul echipei gazda.      Etapa urmatoarea, Universitatea Cluj va intilni pe propriul teren echipa CFR Timisoara, in timp ce oradenii se pregatesc de o deplasare la Turda.

CFR-istii sint increzatori in calificare

CFR Cluj a fost destul de norocoasa, urmind sa evolueze impotriva lui PSV Eindhoven (Olanda), FC Copenhaga (Danemarca) si Sparta Praga (Cehia). Cap de serie in grupa ei, Steaua a fost extrasa alaturi de Fenerbahce Istanbul (Turcia), Twente Enschede (Olanda) si Seriff Tiraspol (Moldova). Vicecampioana Romaniei, FC Timisoara, a nimerit intr-o grupa cu Ajax Amsterdam (Olanda), Anderlecht Bruxelles (Belgia) si Dinamo Zagreb (Croatia), in timp ce Dinamo a avut parte de cea mai nefasta tragere la sorti, avind adversari precum Panathinaikos Atena (Grecia), Galatasaray Istanbul (Turcia) si Sturm Graz (Austria). "Ne bucuram ca si anul acesta am reusit sa atingem grupele unei competitii europene importante, chiar daca ne-am fi dorit sa jucam tot în Champions League. La prima vedere, putem spune ca este o grupa accesibila, din care putem merge mai departe in primavara europeana. Sper sa nu comitem pacatele altora si sa ne desconsideram adversarii, asa cum a facut-o Roma in meciul cu noi de pe «Olimpico»", a declarat patronul Paszkany Arpad dupa aflarea oponentilor, completat de presedintele Iuliu Muresan: "PSV e favorita în aceasta grupa, dar în fotbal se pot întîmpla multe. Ne convine postura de outsider. Întotdeauna am realizat surpriza cînd am pornit cu sansa a doua. Oricum, consider ca noi si Steaua avem cele mai mari sanse de a ne califica". CFR-istii vor juca primul meci pe teren propriu, cu FC Copenhaga, pe data de 17 septembrie.     Programul CFR-ului in grupele Europa League17 septembrie: CFR - FC Copenhaga       1 octombrie: PSV Eindhoven - CFR Cluj     22 octombrie: Sparta Praga - CFR Cluj       5 noiembrie: CFR Cluj - Sparta Praga       3 decembrie: FC Copenhaga - CFR Cluj     16 decembrie: CFR Cluj - PSV Eindhoven

?Prima Casa? a intrat la reanimare

 Premierul Emil Boc a anuntat ca zilnic se depun peste 100 de cereri pentru programul “Prima Casa”, fiind pina acum sint strinse 1.503 cereri, dintre care 1.263 solutionate, si ca se cauta solutii pentru grabirea procedurilor de aprobare a solicitarilor si incurajarea constructiei de la zero a caselor. Premierul Emil Boc s-a intilnit la sfirsitul saptaminii trecute cu Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, pentru a discuta stadiul in care se afla programul “Prima Casa” si posibilitatile de eficientizare a derularii acestuia. Pina acum, au fost 1.503 cereri depuse dintre care au fost solutionate 1.263, a afirmat Boc precizind ca discutia cu Saramet s-a axat pe durata procedurilor de aprobare a creditului. “Sint proceduri care presupun schimbul de documente intre Fond si banca, intre banca si Fond. Sint opt zile care se pierd doar cu curieratul intre Fond si banca la care se mai adauga si procedurile de la banca. Am promisiunea domnului presedinte ca termenul de analiza se va scurta cu cel putin cinci zile si ca oamenii trebuie sa stie ca lucrurile se vor rezolva”, a declarat Boc la finalul intilnirii. Pe de alta parte, premierul este multumit de ritmul in care “Prima Casa” se desfasoara, recordul de cereri depuse intr-o zi fiind de 167. Saramet a precizat ca va avea o discutie cu bancile care finanteaza programul privitor la durata procedurilor, dar si la corectitudinea contractelor incheiate cu clientii. Urmeaza sa ne intilnim saptamina viitoare cu bancile pentru a armoniza procedurile. Azi am gasit o solutie de a reduce cu patru-cinci zile procesul si actionam in sensul renuntarii la anumite etape. Identificam in continuare anumite anomalii care pun in pericol contractul in evolutia viitoare, pe 10-15 ani, si atunci scopul nostru este sa protejam banul public si sa protejam cetateanul”, a spus Saramet, refuzind insa se dea detalii. Boc a adaugat ca Fondul trebuie sa verifice daca nu sint introduce clauze suplimentare sau ascunse. Presedintele FNGCIMM le-a cerut celor care vor sa-si cumpere locuinta prin “Prima Casa” sa incheie precontracte cu o marja de timp mai mare pentru finalizare achizitiei din cauza procedurilor care trebuie indeplinite. “Cetatenii care vor sa-si protejeze propriile interese trebuie sa inteleaga ca procedurile trebuiesc respectate si ca atunci cind semneaza precontractul cu vinzatorul sa nu includa acel termen de 30 de zile astazi uzual (...) Cer cetateanului ca acel contract de antecumparare sa aiba o marja de cel putin 45-50 de zile si atunci va avea certitudinea ca se va realiza”, a spus Saramet. Boc a mai spus ca se cauta solutii pentru a incuraja constructia de la zero a caselor, existind doar 100 de cereri in acest sens. “Vrem sa incurajam in cadrul programului componenta aceasta care vizeaza constructia de la zero a caselor care are un efect masiv de multiplicare in economie. Deocamdata, si constructorii si cetatenii au o reticenta sa intre intr-un asemenea program pentru ca avansul se da practic dupa ce lucrarea este facuta”, a afirmat premierul.

Productia de legume din sere s-a diminuat cu 42%

 Productia autohtona de legume cultivate in sere a scazut in primele sapte luni ale anului cu 42%, comparativ cu perioada similara a anului precedent, cind productia obtinuta a fost de 58.243 tone, potrivit datelor trimise de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). In ceea ce priveste productia pentru categoria de visine si cirese, aceasta a fost, in primele sapte luni din acest an, de 27.104 tone, in scadere cu 1.483 tone fata de aceeasi perioada a anului trecut (28.587 tone), in timp ce pe segmentul de caise si zarzare productia totala a fost de 5.205 tone, cu 3.494 tone mai putin decit anul trecut. Cantitatea de prune obtinuta in primele sapte luni ale anului a fost de 35.062 tone, in crestere cu 80% fata de productia de 19.515 tone obtinuta in perioada similara a anului trecut, in vreme ce cantitatea de piersici a scazut cu 986 de tone fata de anul anterior, pina la 4.057 tone, iar cea de capsune a crescut cu 1.144 tone, la 21.684 tone. In Romania, consumul anual de fructe si legume este de aproximativ 120 Kg /cap de locuitor, fata de media Uniunii Europene care este intre 180-200 kg/cap de locuitor.  Productia horticola autohtona, structurata pe doua segmente, si anume legume si fructe, ajunge la aproximativ 4.900.000 tone anual, din care 35% legume si pepeni, 35% cartofi, 15% struguri, 15-20% fructe, produse in proportie de 98% in sectorul privat. Raportata la PIB, valoarea productiei de fructe si legume a fost in 2006 de 3,09%, din care 1,13% pentru fructe si 1,96% pentru legume. Pentru sectorul de fructe, suprafetele ocupate cu pomi fructiferi ocupa 1,7% din suprafata agricola si 2,2% din suprafata cultivata a tarii. In ceea ce priveste sectorul de legume, exploatatiile cu legume de cimp ocupa 39.846 hectare cultivate la nivel national. Potrivit MAPDR, productia de legume si fructe a fost in 2008 de 3.054.000 tone, obtinute de pe o suprafata recoltata de 232.000 hectare, iar pentru segmentul de fructe, din livezi, cantitatea recoltata de pe o suprafata de 161.000 de hectare a fost de 710.000 de tone.

Udrea: Toata lumea din turism face evaziune fiscala

 Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat ca noua lege a turismului va avea prevederi menite sa reduca evaziunea fiscala in domeniu. Una dintre prevederi se refera la impozitul minim forfetar, care va fi aplicat, cel mai probabil, numai pensiunilor si restaurantelor. „Speram ca alaturi de alte masuri pe care le-am luat, cum ar fi aceea de a introduce tichetele de vacanta, si aceasta masura sa scoata la lumina acea zona neagra a turismului romanesc, zona nefiscalizata. Dupa ce toata vara la televizuni ati aratat ca e plin litoralul, o sa auzim ca nu au fost decit 50% maxim ocupate hotelurile, iar daca intrebam ce forta de munca a fost angajata pe litoral, auzim ca au fost citiva ca nu au fost clienti. Toata lumea face evaziune fiscala, sau ma rog aproape toata lumea, dar se intimpla nu doar in zona pensiunilor, ci si a hotelurilor mari, nu se declara niciodata exact citi turisti se cazeaza”, a spus Udrea. In cazul hotelurilor, ministrul a declarat ca exista in proiect un sistem de centralizare a datelor in care proprietarii de hoteluri sau administratorii vor trebui sa raporteze catre minister date privind numarul de turisti mult mai repede ca in prezent, poate chiar saptaminal. „Incercam fara sa cream o presiune mare asupra proprietarilor de structuri de cazare sa-i determinam sa intre in legalitate”, a precizat ministrul. In ceea ce priveste valoarea impozitului forfetar, Elena Udrea a precizat ca se asteapta o propunere de la Ministerul de Finante, care va fi analizata apoi de Ministerul Turismului.

Ministrul IMM-urilor nu crede ca lohn-ul va parasi Romania

 Ministrul IMM-urilor, Constantin Nita, considera ca, in ciuda crizei economice, fabricile de tip lohn nu vor parasi tara, dimpotriva, exista sanse ca alte fabrici din occident sa se mute aici. Constantin Nita a declarat ca in opinia sa nu exista riscul ca lohn-ul sa paraseasca tara si fabricile sa-si mute sediul in alte parti. „Aceasta criza economica poate fi, paradoxal, si un avantaj pentru Romania, in sensul in care foarte multe fabrici din Germania, sau alte state occidentele, isi reloca activitatea in Romania. Lohn-ul nu va putea sa dispara atita timp cit pretul fortei de munca este la un anumit nivel convenabil pentru investitor, el va fi pastrat in acea zona pe o perioada cit forta de munca si profitul este unul rezonabil”, a spus Nita. Judetul Covasna este unul in care domina fabricile de tip lohn, de unde si denumirea de „Valea Pantalonilor”. Fabricile de aici lucreaza in mare parte pentru export, iar de la inceputul anului si pina in prezent unele au fost nevoite sa faca disponibilizari din cauza ca au pierdut clienti importanti. Numarul fabricilor specializate in confectii care functioneaza in acest judet ajunge la 13, iar de aici pleaca anual spre export peste 5 milioane de perechi de pantaloni. In “Valea pantalonilor” se fabrica marci renumite, ca Boss, Mayer, Alberto sau Sansiro, care ulterior sint vindute pe piete din intreaga lume.

Fara numar, fara numar!

 Ministerul Finantelor Publice (MFP) si-a propus sa atraga in luna septembrie 6 miliarde lei (1,4 miliarde euro) prin certificate de trezorerie cu discont la 6 si 12 luni si prin obligatiuni de tip benchmark pe 3 si 5 ani, potrivit datelor publicate de minister. In august, Ministerul de Finante a atras aproape 3 miliarde lei prin titluri de stat, desi isi propusese initial sa emita titluri de 6,5 miliarde lei. Prima licitatie va fi organizata pe 3 septembrie, cind Finantele vor sa plaseze obligatiuni de stat pe 5 ani, de 950 milioane lei. Pe 7 septembrie, MFP va emite certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la 12 luni, de 1,1 miliarde lei. Pe 14 septembrie, ministerul vrea sa atraga tot 1,1 miliarde lei prin certificate de trezorerie cu maturitate la 6 luni, iar pe 17 septembrie, MFP intentioneaza sa plaseze 950 milioane lei prin obligatiuni pe 3 ani. A cincea licitatie din septembrie va avea loc pe 21 ale lunii, cind Finantele vor emite titluri de stat scadente la 12 luni de 1 miliard lei, iar ultima licitatie pentru titluri de stat ar urma sa aiba loc pe 28 septembrie, cind MFP va emite certificate de trezorerie cu discont cu maturitate la 6 luni de 900 milioane lei. In acest an, Finantele au emis in total titluri de stat in lei de peste 51,2 miliarde lei (mai mult de 12 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste patru ori mai mult decit in intregul an 2008. De asemenea, in august, MFP a plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobinda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, la o rata a dobinzii de 5,25% pe an, la putin timp dupa ce au obtinut de la un grup de banci un imprumut de tip “club loan” de circa 1 miliard euro. In plus, MFP si-a propus sa emita spre finalul anului sau in 2010 euroobligatiuni de cel putin 500 milioane euro, cu scadenta la 5 ani, stabilind deja lista scurta a celor 10 institutii financiare care vor trebui sa depuna oferte imbunatatite pentru intermedierea emisiunii.  Dupa primele sapte luni, deficitul bugetar al Romaniei a ajuns la 3,5% din produsul intern brut revizuit la 497,3 miliarde lei. Fondul Monetar International (FMI) a revizuit tinta agreata cu autoritatile romane pentru deficitul bugetar la 7,3% din produsul intern brut (PIB) in acest an, fata de nivelul stabilit anterior, de 4,6% din PIB, iar Fondul va aloca pentru acoperirea deficitului bugetar al Romaniei jumatate din transele care trebuie sa intre in septembrie si in decembrie, respectiv circa 1,75 miliarde euro.

Campanie de "buy-back" pentru becuri

In perioada 1-30 septembrie 2009, in magazinele bauMax se va derula o campanie de tipul "buy-back" prin care clientii vor putea beneficia de posibilitatea de a-si inlocui sistemul de iluminare al propriei locuinte cu becuri economice. Mai precis, clujenii vor primi automat o reducere de 1 leu la cumpararea unui bec economic Philips daca aduc in magazin un bec incandescent. Campania vine in contextul in care Comisia Europeana a decis sa interzica, succesiv, in mai multe etape, o data cu 1 septembrie 2009, utilizarea surselor standard de energie devenite ineficiente. Becurile incandescente aflate la raft vor fi vindute si dupa 1 septembrie, pina la epuizarea stocurilor.    A. D.

Broker vinde actiuni Biofarm

Casa de brokeraj Broker Cluj a vindut in ultimele zile actiuni ale producatorului de medicamente Biofarm in valoare de 332.500 de lei (79.000 de euro), potrivit raportarilor trimise Bursei de Valori Bucuresti. Cele 1,38 de milioane de actiuni ale Biofarm s-au vindut la preturi medii de 0,2422 de lei si 0,2380 de lei/actiune. De la inceputul anului, SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Oltenia (SIF5) au realizat achizitii constante de actiuni ale producatorului de medicamente bucurestean. Biofarm a inregistrat in prima jumatate a anului un profit net de 9,32 de milioane de lei.    A. D.

800 de joburi vacante in Cluj

Saptamina aceasta sint disponibile la nivel national peste 10.000 de locuri de munca, cele mai multe fiind in Capitala si in judetele Cluj, Hunedoara, Dolj si Timis, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. In Cluj sint disponibile, pina pe 3 septembrie, 815 locuri de munca, judetul clasindu-se astfel pe locul doi dupa Bucuresti in ceea ce priveste numarul posturilor vacante. In Capitala sint 829 de joburi libere. La polul opus, judetele cu cele mai putine locuri de munca disponibile sint Ilfov (35), Mehedinti (52) si Dimbovita. Din cele peste 10.000 de locuri de munca vacante la nivel national, persoanelor cu studii superioare le sint oferite doar 400 locuri de munca.    A. D.

Clujenii se ineaca in restantele la banci

Clujenii au acumulat restante la banci in valoare de 40 de milioane de lei, si asta intr-o singura lunaDublarea volumului de restante vine in contextul in care, la 31 decembrie 2008, populatia si firmele din tara aveau intirzieri la creditele bancare de 2,8 miliarde de lei.     Cel mai mare avans a fost inregistrat la imprumuturile in valuta, unde restantele au crescut de aproape 2,5 ori, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Astfel, creditele in valuta generau la sfirsitul lunii iulie restante de 2,438 de miliarde de lei (578,7 milioane de euro), mai mari cu 146% fata de inceputul anului. Totusi, cea mai mare pondere in volumul total al restantelor o au cele la imprumuturile in lei, de 3,47 de miliarde de lei (823,2 milioane de euro), in crestere cu 91% fata de finalul lui 2008.    Clujenii au 10% din restantele lunii iulieCei mai mari restantieri la 31 iulie 2009 sint bucurestenii si firmele din Capitala. Acestia inregistrau impreuna restante la credite in valoare de 1,79 de miliarde de lei (424,6 milioane de euro), adica aproape o treime din volumul total al restantelor.     In ceea ce-i priveste pe clujeni, restantele lor si ale firmelor din Cluj au crescut vertiginos fata de luna anteriora, dupa ce in luna iunie se resimtise o oarecare imbunatatire. Astfel, in luna iulie, in Cluj, intirzierile la plata ratelor au atins valoarea de 274 de milioane de lei, fata de 234 de milioane de lei in luna iunie.     Astfel, daca intr-o singura luna romanii au acumulat restante de circa 400 de milioane de lei, clujenii au adunat restante, tot intr-o singura luna, de 40 de milioane de lei, deci circa 10% din total.     In Cluj, cel mai mult au crescut in luna iulie restantele la creditele in valuta, de la 119,72 de milioane de lei in iunie, la 146,775 de milioane de lei in iulie, deci cu circa 27 de milioane de lei. In ceea ce priveste creditele in lei, cresterea a fost ceva mai temperata, dar totusi semnificativa, respectiv de 13 milioane de lei - de la 114,40 de milioane de lei in iunie la 127,27 de milioane de lei in iulie.    Evolutia datoriilor pe plan localCifrele sint cu atit mai alarmante cu cit, la sfirsitul primelor 3 luni ale anului, populatia si firmele din Cluj aveau restante la banci (atit la creditele in lei, cit si la cele in valuta) de 150 de milioane de lei. Acestea au crescut apoi intr-un ritm alert si au ajuns, intr-o singura luna, respectiv pina la sfirsitul lunii aprilie, la 170 de milioane de lei, apoi la 235 de milioane de lei in luna mai. Asa cum am mentionat mai sus, luna iunie a fost una in care cresterea s-a temperat, iar restantele au ramas la un nivel asemanator, de 234 de milioane de lei, dar in luna iulie intirzierile la plata au explodat din nou, ajungind la valoarea de 274 de milioane de lei.     Potrivit datelor BNR, fata de finalul anului trecut, restantele clujenilor si ale firmelor din judet au crescut cu peste 250%. Astfel, in luna decembrie 2008, restantele inregistrate in Cluj erau de "numai" 92,73 de milioane de lei, fata de 274 de milioane de lei in prezent. Cea mai mare crestere a restantelor a fost inregistrata pe segmentul creditelor in valuta, unde intirzierile insumau in decembrie circa 31 de milioane de lei, fata de 119,72 de milioane de lei in prezent.NEPLATA10% din restantele acumulate de romani doar in luna iulie au fost ale clujenilor

Veniturile capsunarilor, putin zdruncinate

Potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR), sumele au scazut in prima jumatate a anului cu aproape 16% fata de primele 6 luni din 2008. Astfel, românii au transferat în tara in perioada mentionata doar 3,3 miliarde de euro, fata de 4 miliarde în perioada similara din 2008. Scaderea a fost resimtita inca din primavara acestui an: daca în perioada ianuarie-martie 2009, suma trimisa de români a fost de aproape 2 miliarde de euro, în urmatoarele 3 luni aceasta a scazut la sub 1,5 miliarde. In continuare, analistii spun ca scaderea se va mentine, iar românii vor trimite tot mai putini bani acasa. Explicatia acestui fapt consta fie in faptul ca multi si-au pierdut locurile de munca, fie pentru ca multora le-au scazut salariile. In 2008, românii aflati la munca în strainatate au trimis familiilor aproape 9 miliarde de euro.      In paralel, în primul semestru au scazut si sumele transferate din România în afara tarii, cu 12,5%. Între ianuarie si iunie 2009, au iesit din tara 1,2 miliarde de euro, cu 200 de milioane de euro mai putin decit în aceeasi perioada din 2008.

Zboruri la 70 de lei

Compania aeriana low-cost Wizz Air ofera zilele acestea preturi speciale pe anumite rute. Astfel, potrivit reprezentantilor companiei, 20.000 de locuri sint disponibile la preturi începind de la 70 de lei pentru un singur zbor, cu toate taxele incluse. Rezervarile se pot face pina miine, 1 septembrie, iar perioada de zbor este cuprinsa între 15 septembrie 2009 si 26 martie 2010.    A. D.

Liga 2, Seria 2, etapa a III-a, rezultate

CFR Timisoara - UTA Arad    0-5     Fortuna Covaci - Jiul Petrosani    2-3     FC Silvania - CSM Rimnicu Vilcea    3-0     Minerul Lupeni - FCM Tirgu-Mures    0-0     Gaz Metan CFR Craiova - Muresul deva    2-2     FC Baia Mare - Ariesul Turda    1-0     FC Bihor - "U" Cluj    0-1     Dacia Mioveni - FC Drobeta Turnu Severin    2-0     CS Otopeni - FC Arges    3-0    Clasament1. UTA Arad    3    2    1    0    8-1    7     2. Jiul Petrosani    3    2    1    0    8-4    7     3. "U" Cluj    3    2    1    0    3-1    7     4. CSM Rimnicu Vilcea    3    2    0    1    11-4    6     5. FC Silvania    3    1    2    0    4-1    5     6. Dacia Mioveni    3    1    2    0    4-2    5     7. FCM Tirgu-Mures    3    1    2    0    3-2    5     8. Muresul Deva    2    1    1    0    3-2    4     9. Gaz Metan CFR Craiova    3    1    1    1    5-5    4   10. Minerul Lupeni    3    1    1    1    1-1    4   11. FC Baia Mare    3    1    1    1    3-4    4   12. FC Arges    3    1    0    2    2-5    3   13. FC Bihor    3    0    2    1    2-3    2   14. CS Otopeni    2    1    1    0    4-1    1   15. Drobeta Turnu Severin    3    0    1    2    0-3    1   16. Fortuna Covaci    3    0    1    2    4-10    1   17. Ariesul Turda    3    0    0    3    2-5    0   18. CFR Timisoara    3    0    0    3    0-13    0

Liga 3, Seria 6, etapa a II-a, rezultate

FC SESO Cimpia Turzii - FC Cisnadie    1-0     FC Marmatia Sighetul Marmatiei - CS Zlatna    0-1     Sanatatea Cluj - Avintul Reghin    2-1     Unirea Dej - Vointa Sibiu    2-0     Bihorul Beius - FC Odorheiul secuiesc    2-0     Unirea Ungheni - CS Vointa Livezile    1-3     Gloria II Bistrita - Turul Micula    6-0     CSM Sebes - FC Zalau    1-2     Gaz Metan II Medias - Luceafarul Oradea    1-1    Clasament1. Gloria II Bistrita    2    2    0    0    9-1    6     2. CS Zlatna    2    2    0    0    3-0    6     3. FC SESO Cimpia Turzii    2    2    0    0    2-0    6     4. CS Vointa Livezile    1    1    0    0    3-1    3     5. Unirea Dej    2    1    1    0    2-0    4     6. Bihorul Beius    2    1    1    0    2-0    4     7. FC Zalau    2    1    1    0    4-3    4     8. FC Cisnadie    2    1    0    1    4-1    3     9. Vointa Sibiu    2    1    0    1    2-2    3   10. Sanatatea Cluj    2    1    0    1    2-3    3   11. Gaz Metan II Medias    2    0    2    0    3-3    2   12. CSM Sebes    2    0    1    1    2-3    1   13. Luceafarul Oradea    2    0    1    1    1-2    1   14. Avintul Reghin    2    0    1    1    1-2    1   15. Turul Micula    2    0    1    1    1-7    1   16. FC Odorheiu Secuiesc    2    0    0    2    1-5    0   17. Unirea Ungheni    2    0    0    2    1-5    0   18. Marmatia Sighetul Marmatiei    2    0    0    2    0-5    0

Puncte norocoase

Spre deosebire de sezonul trecut, Universitatea Cluj este ocrotita de noroc in debutul acestui campionat. Simbata, la Bihor, "studentii" s-au impus cu sansa in fata unei echipe care a asediat poarta lui Hutan in repriza a doua. Cit timp a rezistat din punct de vedere fizic, echipa clujeana s-a ridicat la inaltimea asteptarilor conducerii. Machado ar fi putut deschide scorul inca din primul minut, dar a fost deposedat in careul oradean inainte sa apuce sa traga la poarta. "U" a continuat sa atace, Voican a deschis scorul in minutul 32, dupa o pasa receptionata de la Adrian Popa, dar asistentul a ridicat fanionul. Mingea iesise in aut de poarta inainte sa ajunga la atacantul "studentilor". Popescu nu si-a pierdut cumpatul si le-a facut semn jucatorilor sa hartuiasca defensiva oradeana. Adrian Popa a expediat un trasor de la 25 de metri, scos in corner de Pascal, dupa care Machado a izbutit sa marcheze pentru 1-0. Ungurusan si Popa au combinat in banda dreapta, fundasul clujean a centrat in careu, iar brazilianul a indeplinit o simpla formalitate, invingindu-l pe Pascal cu o lovitura de cap ('39). Tot Machado ar fi putut majora diferenta in minutul '45, dupa o incursiune in careul gazdelor finalizata cu un sut respins de Pascal.     Storsi de puteriIn partea a doua lucrurile au luat o intorsatura neasteptata. Universitatea Cluj a cedat complet initiativa, lasind impresia unei echipe epuizate din punct de vedere fizic. Bihorul a atacat in valuri, insa lipsa de inspiratie la finalizare a costat-o. Lupascu a deschis sirul ratarilor cu o semifoarfeca din centrul careului ('48) si a devenit eroul "negativ" al gazdelor, dupa ce a irosit alte trei situatii favorabile ('54, '76, 79). De fiecare data, atacantul gazdelor s-a trezit singur, nemarcat in careul clujean! Lukacs ('67), Banu ('78) si Bala ('87) au fortat egalarea, dar Universitatea a rezistat pina la final, fara sa primeasca gol.      In urma victoriei, "studentii" au totalizat 7 puncte si ocupa pozitia a treia in Seria B, la egalitate cu primele doua clasate, UTA Arad si Jiul Petrosani.     FC BIHOR - "U" CLUJ 1-0A marcat: Machado ('39)     FC BIHOR: Pascal - Tirca, Musca, Tinc, Kelemen (Bala, '46)- I. Pop, Bucur (Banu, '65), Filip, Florut - Lupascu, Lukacs (Straut, '80). Antrenor: Ioan Petcu     "U" CLUJ:  Hutan - Ungurusan, Szilagyi (Nitu, '82), Teusan, Iuhas - Popa, Iacob, Busca, Tene - Voican (Baiano, '87), Machado (Lemnaru, '58). Antrenor: Marius Popescu     Cartonase galbene: Bucur ('6), Kelemen ('20), Lupascu ('45), Tirca ('59) / Ungurusan ('51), Voican ('75)     Arbitru: Cristian Uihelyi (Lugoj). Asistenti: Lucian Ilies (Brasov), Ferencz Tunyogi (Zalau)     Stadion: "Ioan Bodola". Spectatori: 1.500

Talnar: "Prin rezultate voi cistiga suporterii!"

Cornel Talnar va conduce astazi primul antrenament dupa instalarea pe banca tehnicaReporter: In primul rind, felicitari pentru numirea in functia de antrenor principal al Universitatii Cluj. Cum au fost negocierile cu Florian Walter?     Cornel Talnar: Am avut o discutie cu domnul Walter si am ajuns la un acord destul de repede. Am batut palma si de luni voi conduce antrenamentele echipei.Conducerea a anuntat la inceputul sezonului ca se doreste promovarea. Vi s-a impus acelasi obiectiv?     Sigur ca da. Speram sa promovam, sa facem performanta. Daca se dorea doar mentinerea echipei in serie, atunci nu acceptam sa antrenez Universitatea. Fiind si ardelean, pentru mine este un lucru pozitiv ca am fost chemat sa pun umarul la ascensiunea echipei spre prima scena. "U" Cluj este una dintre cele mai frumoase echipe din Romania, cu o galerie deosebita si o traditie pe masura.Cum vi se pare echipa in momentul de fata?     Este prematur sa discut acum despre valoare echipei. Am nevoie de 2-3 saptamini sa vad exact cum sint jucatorii. Din discutiile cu domnul Walter stiu ca avem o medie de virsta de 21-22 de ani, ceea ce este un lucru poztitiv. Eu mizez pe ambitia jucatorilor tineri si sper ca fiecare sa dea totul pe teren pentru binele Universitatii Cluj. Voi vedea daca mai este nevoie si de alti jucatori. Ati stabilit staff-ul cu care o sa lucrati la "U"?     Mai intii sa ajung acolo, sa fiu la fata locului, sa vad exact care este situatia. Din cite am inteles, sint probleme fizice la echipa, mi s-a adus la cunostinta acest lucru. Voi urmari si DVD-urile de la meciurile cu Baia Mare si Oradea si voi vedea exact cum se prezinta echipa. Care sint cele mai periculoase echipe din serie pentru Universitatea?     Fara indoiala, FC Arges si CS Otopeni. Le-am urmarit jocurile si sint echipe puternice, care pot pune probleme oricui. Cu cele doua ne batem la promovare, dar mai sint echipe bune precum CSM Rimnicu Vilcea, Jiul Petrosani si FCM Tirgu-Mures.O parte dintre suporteri va contesta. Cum intentionati sa-i cistigati de partea dumneavoastra?     Nu poti cistiga pe nimeni de partea ta decit prin rezultate. Asta am si eu de gind sa fac, sa cistig cit mai multe jocuri, sa avem performante frumoase. Acum 11 ani am preluat echipa intr-o situatie mult mai grea, cind era pe ultimul loc si am reusit sa o salvez de la retrogradare printr-un joc foarte bun al nostru. Repet, imi doresc foarte mult sa am rezultate la Unverstiatea Cluj, doar spre acest lucru imi voi indrepta atentia.