monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Viisoara cistiga concursul ?Valorile comunitatii?

Comuna clujeana Viisoara se afla printre cele 10 comunitati cistigatoare ale concursului „Valorile comunitatii“.      Pentru ca a dovedit ca are cel putin trei domenii de excelenta, potentiale motoare de dezvoltare locala, comuna Viisoara va avea parte de imortalizarea pe pelicula a povestii sale. Filmul va fi prezentat la televiziune pentru a se constitui intr-un model de urmat de catre alte comunitati care doresc sa isi elaboreze strategii de dezvoltare.      „Domeniile identificate de cele 10 comunitati sint dintre cele mai diverse, de la pastrarea traditiilor si a specificului local, dezvoltarea turismului si proiecte de protectie a mediului, pina la programe educative pentru copii, programe de cooperare transfrontaliera si înfratire între localitati“, precizeaza reprezentantii Unitatii de Management al Proiectului „Economia Bazata pe Cunoastere“, realizatori ai proiectului.      Celelalte localitati cistigatoare sint: Laslea (Sibiu), Luncavita (Tulcea), Marasesti (Vrancea), Panaci (Suceava), Saschiz (Mures), Simian (Bihor), Sucevita (Suceava), Zimnicea (Teleorman) si Zlatna (Alba). S-au intrecut in concurs 35 de comunitati din 26 de judete.    F. T.

Taxa Radio-TV, obligatorie pentru firme, chiar daca nu au televizor

Comisia de cultura, arte si mass-media a Camerei Deputatilor a respins, ieri, o propunere legislativa a senatorului PDL Iulian Urban, propunere conform careia persoanele juridice pot fi scutite de la plata acestei taxe daca declara, pe proprie raspundere, ca nu detin aparate radio sau TV.     Vicepresedintele Comisiei, Victor Socaciu (PSD), s-a opus introducerii acestei masuri argumentind ca nivelul taxei este cel mai redus din toata Europa, iar acest lucru influenteaza negativ activitatea posturilor publice de radio si televiziune. Socaciu a invocat si faptul ca 60% din potentialii platitori ai taxei sint scutiti. „Propunerea ar duce si mai mult la diminuarea posibilitatii TVR de a supravietui“, a spus Socaciu in cadrul dezbaterilor din comisie.     Un alt pesedist, Madalin Voicu, a spus ca s-ar impune poate cresterea nivelului taxei, dar numai in conditiile in care ar creste calitatea emisiunilor.       Presedinta Comisiei, Raluca Turcan (PDL), a apreciat ca, pe fond, initiativa lui Urban este corecta, dar este prematura si pripita. „Conform Constitutiei, nu poti fi obligat sa platesti pentru ceva ce nu detii. Insa nu avem o evaluare clara privind situatia platitorilor si neplatitorilor de taxa Radio-TV, iar daca am elimina obligativitatea platii pentru persoanele juridice, n-am mai avea aceasta situatie nici in cazul acestora“, a apreciat Turcan.

Galerie foto - Studentii moldoveni din nou in strada

Click pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine marita 

Medicii privesc spre Europa

Primul tirg international de cariere medicale din Cluj, derulat acum citeva zile, a deschis apetitul medicilor pentru spitalele reputate din Europa. Potrivit organizatorilor, Fair Solutions si Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj, sute de doctori si studenti medicinisti clujeni au fost interesati de bursele de cercetare din strainatate, oferite prin cele cinci companii internationale de recrutare prezente la tirg. „Un fenomen interesant a fost dat de interesul pe care studentii l-au manifestat pentru job-urile din strainatate. Ei si-au exprimat dorinta de a-si depune aplicatiile pentru a ocupa locuri de munca in spitalele europene, la sfirsitul studiilor. In alta ordine de idei, trainingurile in centre de cercetare si spitale din statele comunitatii europene au stirnit cel mai mare interes. Cele mai dorite in acest sens sint trainingurile din Marea Britanie“, a punctat doctorul Grzegorz Chodkowski, Fair Director.     La Cluj doar 12 medici s-au inscris la ultimul concurs de ocupare a posturilor vacante organizat in 25 martie. La concurs au fost scoase 27 de posturi de medici, in Spitalul de Boli Psihice Cronice Borsa, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, Spitalul Municipal Dej, Spitalul Municipal Turda, Spitalul Municipal Cimpia Turzii, Spitalul Municipal Gherla, Spitalul Orasenesc Huedin si Centrul de Sanatate Mociu.

Aproape 90 de audiente acordate de prefect

 Prefectul judetului Alba, Stefan Bardan, a “audiat” in perioada 24 februarie – 7 aprilie, aproape 90 de persoane. Este vorba mai exact despre 88 de persoane care au solicitat in intervalul amintit audiente sefului Executivului judetean. Potrivit reprezentantilor Institutiei Prefectului judetul Alba, doleantele cetatenilor au vizat în principal urmatoarele aspecte: reconstituire drept de proprietate pentru teren arabil si vegetatie forestiera; solicitari puneri în posesie si eliberare titluri de proprietate; solicitari modificari titluri de proprietate emise de Comisia Judeteana de Fond Funciar; contestatii referitoare la Hotariri ale Comisiei Judetene de Fond Funciar; solicitari de comunicare a stadiului de solutionare a dosarelor propuse pentru despagubiri de Comisia Judeteana de Fond Funciar; solicitari atribuire teren aferent constructiilor conform art.36 din legea 18/1991; solicitari sprijin calculare taxa de prima înmatriculare a autovehiculelor dupa formula de calcul în vigoare pina la 15 decembrie 2008; contestatii privind încadrarea în grad de handicap de catre Comisia judeteana pentru persoane cu handicap; solicitari recalcularea pensiilor; solicitari sprijin acordare venit minim garantat de catre autoritatile administratiei publice locale; solicitari sprijin obtinere locuinte sociale si ajutoare financiare. Au fost comunicate 43 raspunsuri verbale, în 4 cazuri a fost declinata competenta spre alte institutii, iar pentru 41 persoane s-au întocmit raspunsuri în scris, care au fost comunicate petentilor la domiciliu.

Mai mult respect

 Administratia locala a municipiului Alba Iulia face un apel la cetateni pentru a nu transforma soseaua de centura in groapa de gunoi. “Chiar daca este aparent un perimetru marginas al orasului nostru, soseaua de centura nu trebuie transformata totusi intr-o halda de gunoi. Din pacate, unii dintre concetatenii nostri nu constientizeaza acest lucru, depozitind in aceasta zona deseuri rezultate in urma unor lucrari de constructii”, se arata in comunicatul primariei. Amintind legislatia de mediu si amenzile care pot fi aplicate, autoritatile fac apel si la moralitate. “Sa nu uitam un fapt de maxima importanta, anume ca soseaua de centura este locul cu care cei care tranziteaza localitatea noastra au contact direct in primul rind si deopotriva genereaza prima impresie despre oras. Asemenea fapte se sanctioneaza, potrivit HCL 299/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, cu amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei”, se mai arata in comunicat. In plus cei care tranziteaza zona vor observa in curind panouri de atentionare care vizeaza interzicerea depozitarii deseurilor de orice natura in aceasta zona.     

Marsul sanatatii i-a scos pe cugireni in strada

Mai bine de 400 de cugireni, de la elevi, copii de gradinita, la parinti, bunici si profesori au marsaluit, marti, pe strazile localitatii de la poalele Draganei, Evenimentul, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii de catre Grupul de Suport Comunitar în Promovarea Sanatatii, coordonat de Biroul de Consiliere pentru Cetateni Cugir, s-a desfasurat sub moto-ul “De la nepot la bunic împreuna pentru sanatate”. Îmbracati în tricouri albe si rosii, urmind traseul Bulevardul Alexandru Sahia-Stadionul “Metalurgistul”, participantii au purtat pancarte si banere cu mesaje ce îndeamnau populatia la o alimentatie sanatoasa, au împartit fluturasi si alte materiale informative cu scopul de a-i constientiza pe cugireni asupra a ceea ce înseamna o atitudine sanatoasa. “Marsul sanatatii” i-a avut în frunte pe primarul Adrian Teban si viceprimarul Rodica Florea, edilul sef al orasului Cugir declarindu-se un partener fidel si activ al miscarilor de acest tip. “Consideram ca sanatatea este un domeniu în care trebuie sa ne implicam prin toate mijloacele posibile. Astfel de actiuni de sensibilizare a opiniei publice sint salutate de administratia publica locala si vreau sa precizez, ca evenimentele similare celui care a avut loc vor gasi întotdeauna un partener în mine”, a declarat primarul Cugirului. Spre bucuria celor mici, defilarea pentru sanatate s-a încheiat pe Stadionul «Metalurgistul» unde, de la mic la mare, copii si bunici, participantii s-au aliniat pe gazonul stadionului, iar sub îndrumarea profesorului Petru Micu au executat timp de 10 minute exercitii fizice. Evenimentul de ieri, s-a aflat la cea de a III-a editie. Coordonatorul Grupului de Suport Comunitar în Promovarea Sanatatii, Daniela Birsan a declarat ca doreste ca organizatia pe care o conduce sa fie permanent un mesager al sanatatii. “Speram ca marsul nostru sa fie un prim pas pentru a va atrage atentia ca trebuie sa ne gindim mai mult la sanatatea noastra cea de toate zilele”, a precizat Daniela Birsan.

Curatenie de nota 10

    „Asa am invatat!“Foto Andrei GadaleanMicutii elevi ai scolilor clujene le-au dat celor mari o "lectie" despre cum sta treaba cu curatenia orasului„Ni-i cald, doamna profesoara! Nu incepe odata?!“, isi agita sacul verde Andra. E intr-a VI-a A si, in loc de Engleza si Istorie, decreteaza, „mai bine-i in parc la aer curat sa facem ordine“. Cu parul prins in coada de cal, esarfa rosie si manusa alba de plastic, se lauda: „Nu arunc pe jos mizeriile, c-asa am invatat“. „Ba da, stai cuminte la loc, ca imediat vin domnii si ne duc sa facem curat“, ii raspunde zimbind profesoara Elena Tohati. „Asa sint copiii, n-au rabdare. De cind le-am spus ca o sa venim in parc sa facem curat, n-au mai avut stare. Asa i-am obisnuit“, dezvaluie profesoara de Biologie. „Is tare cuminti si de 2 ani, de cind lucrez la «Brancoveanu», tot organizez actiuni de ecologizare, mai mergem la concursuri de Biologie, am cite trei responsabili pe clasa cu curatenia. Asa se invata“, recunoaste dascalita.     „N-avem ce aduna“Un semn si copiii se incoloneaza. Baietii, in fata, pornesc pe linga lac. Fetele, mai in spate. „Ii un cos de gunoi in apa care o mai ramas in lac, ati vazut?“, se mira un baiat. Printre iarba, frunze si flori, fetele incearca sa adune resturi de ambalaje.      „Nu mai is asa multe. Pe aici nu prea circula oamenii“, observa Abigail. Diana, dintr-a VI-a B, pare nemultumita. „Am crezut c-o sa avem de lucru, dar si ce-a fost or fi adunat baietii din fata“, explica fetita tunsa bob, vadit interesata de cum e la facultate. „Pai, nu se pun prezente...“ „Ioi, atunci de abia astept sa ma duc la facultate. La noi la scoala se pun prezentele. Azi am avut noroc – sintem in parc si-am scapat si de Matematica“, se bucura Diana.      Ajunsi pe aleea principala, copiii, insetati, stau multumiti. Profesoara de Engleza, Mihaela, i-a notat pe toti cei care au adunat cite ceva.      Andreea, de pilda, imi arata sacul verde plin cu crengi. „O sa primeasca fiecare cite un 10 la Engleza si la Biologie, pentru ca fiecare activitate trebuie recompensata“, recunoaste profesoara Tohati. Dupa ce si-au potolit setea de la cismea, cei mici, multumiti de isprava lor de nota 10, s-au intors acasa.

A pornit ?Marea Reabilitare?

Conform ordonantei emise la inceputul anului, Guvernul va suporta 50% din sumele necesare reabilitarilor. Alte 30 de procente vin din partea bugetului local, primaria putind prelua si restul cheltuielilor, daca acest lucru se impune. Programul poate fi accesat, insa, numai prin intermediul asociatiilor de proprietari si doar in cazul blocurilor de locuinte proiectate intre anii 1950 si 1990. Din pacate, din cauza fondurilor limitate, persoanele care locuiesc la case nu pot beneficia deocamdata de acest ajutor pentru reabilitarea termica a locuintelor. Prioritatea ramine de partea celor care locuiesc in blocurile construite din beton, unde pierderile de energie termica sint foarte mari.Etapizare Deoarece, sumele necesare procesului de reabilitare depasesc la nivel national suma de 10 miliarde de euro, proiectele vor intra in plata in mod etapizat. Astfel, in 2009 au fost alocate 100 milioane euro, suma urmind sa fie suplimentata daca se impune acest lucru. Banii ar trebui sa fie folositi pentru aproximativ 10.000 de blocuri din intreaga tara, iar autoritatile locale se asteapta ca, in acest an, la Alba Iulia sa intre in program citeva zeci de imobile. Tocmai pentru un acces mai rapid si mai facil la banii guvernamentali, administratia locala a transmis asociatiilor de proprietari informari privind etapele care trebuie parcurse. Pina acum, la Alba Iulia au fost depuse 90 de dosare pentru accesarea fondurilor, alte 9 fiind in curs de executie. Sumele alocate municipiului nostru sint de aproximativ 80.000 de lei pentru partea de expertizare si proiectare, alti 150.000 de lei fiind alocati pentru executia lucrarilor. Banii vor fi pusi la dispozitia proprietarilor de imobile in baza unui contract de mandat, administratia locala fiind cea care gestioneaza si sumele de la Guvern. La fel ca si in cazul fondurilor europene, banii vor ajunge la beneficiari, pentru acoperirea unor cheltuieli deja facute. De retinutDin instiintarile pe care asociatiile de proprietari le primesc din partea administratiei, localnicii afla si despre lucrarile care trebuie si pot fi efectuate pentru reabilitarea completa a blocurilor, astfel incit sa poata beneficia de sumele guvernamentale. Asa cum au anuntat deja autoritatile, se pune accent pe izolarea termica a peretilor exteriori, dar lucrarile eligibile cuprind inlocuirea ferestrelor si usilor exterioare, lucrari de izolare termica a subsolului si mansardelor blocurilor. Proiectele ce vor fi finantate de catre Guvern si primarii pot cuprinde, de asemenea, interventii la instalatiile de incalzire, iar cheltuielile eligibile pot incorpora studiile, proiectele si celelalte documentatii necesare in astfel de cazuri. In sarcina asociatiilor intra, insa, identificarea si inventarierea blocurilor de locuinte, identificarea problemelor si necesarului privind interventiile si instiintarea proprietarilor privind inscrierea in programul local. Este foarte important de spus ca la receptia lucrarilor proprietarii primesc certificatul de performanta energetica cel care le permite utilizarea apartamentului fara alte probleme legale.

Carti lansate post-mortem

 Volumele “Valea Sebesului” si “Pasarea suflet” ale etnografului, Gheorghe Pavelescu, nascut in satul Purcareti din judetul Alba au fost lansate la Biblioteca Judeteana “Octavian Goga” din Cluj-Napoca. Cu acest prilej a fost evocata personalitatea acestui autor care si-a dedicat viata cercetarii etnografiei si folclorului din zona judetelor Alba, Cluj si Sibiu. Cele doua carti ale lui Gheorghe Pavelescu, care la momentul lansarii ar fi implinit 94 de ani, au vazut lumina tiparului prin efortul financiar la Consiliului Judetean Alba si al Consiliului Judetean Cluj. 

Filme de arta in Alba Iulia

 Seria filmelor bune prezentate la Casa de Cultura a Studentilor din Alba Iulia continua. Astazi, cu incepere de la ora 19 va putea fi vizionat filmul 8 ½ (O calatorie fantastica într-o lume reala), în regia lui Federico Fellini. Acest eveniment este organizat de Casa de Cultura a Studentilor in parteneriat cu Cercul Stiintific de Asistenta Sociala, Cercul de Sociologie si Clubul pentru “Film Bun”. Intrarea este libera pentru toti iubitorii de arta cinematografica din Alba Iulia.  

Agresati in plina strada

 Politia orasului Abrud a fost sesizata, marti seara, la ora 21:30, de catre B. Florin, de 23 ani, din orasul Abrud, despre faptul ca a fost victima unei agresiuni. Din primele verificari efectuate de politisti, a rezultat ca B. Florin, se deplasa pe strada Aleea Rozelor din orasul Abrud, împreuna cu prietena sa, O. Alina, iar la un moment dat, fara nici un motiv, a fost lovit cu pumnii si picioarele de catre B. Mihai, de 19 ani si O. Daniel, de 28 ani, ambii din localitatea Abrud. Cei doi agresori se aflau sub influenta bauturilor alcoolice. Victima a fost transportata la Spitalul orasului Abrud, pentru acordarea de îngrijiri medicale, fiind diagnosticat cu plaga contuza buza superioara, echimoza regiunea toracica si escoriatii, hematom regiune sigmatica ochi drept, traumatism ureche stinga.Cercetarile continua si în functie de numarul de zile de îngrijiri medicale, se va face încadrarea juridica a faptei si se vor lua masurile impuse de lege.                

Accident pe DN1

 Politistii rutieri din orasul Teius au fost solicitati, marti, la ora 12:05, sa intervina la un eveniment rutier produs pe Drumul National 1, între localitatile Teius si Galda de Jos. Din primele cercetari efectuate, a rezultat faptul ca B. Amalia, de 35 de ani, din municipiul Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, a efectuat manevra de depasire a unui alt autovehicul care circula în fata sa, moment în care a intrat în coliziune frontala cu un autoturism, la volanul caruia se afla V. Ioan, de 26 de ani, din municipiul Aiud. În urma accidentului, au suferit leziuni urmatoarele persoane: B. Amalia, care a fost transportata la Spitalul Judetean Alba, unde i s-a stabilit urmatorul diagnostic fractura cominutiva gamba stinga si fractura apofize de traverse L2, L3 si L4 sting; V. Ioan, care a fost transportat la Spitalul Judetean Alba, unde s-a stabilit ca suferise un traumatism glezna dreapta, V. Leontina, de 47 ani, pasagera în autoturismul condus de catre V. Ioan, care a suferit fractura cu deplasare arc costal 8 stinga pe linie axiala. A ramas internata la Spitalul Judetean Alba. Formatiunea Politiei Rutiere Teius continua cercetarile pentru stabilirea tuturor împrejurarilor în care s-a produs accidentul rutier.   

Medicii vor fi repartizati in spitale dupa Paste

 Cei opt medici specialisti si rezidenti din ultimul an care s-au inscris la concurs pentru ocuparea posturilor deblocate de Ministerul Sanatatii Publice in cele 11 spitale din judetul Alba, au incheiat cele trei probe de concurs. In perioada 25 martie-6 aprilie, candidatii au sustinut, in functie de disciplina medicala pentru care s-au inscris, concursul desfasurat in centrul universitar medical de la Sibiu. Cei opt candidati au avut trei probe de concurs care au constatat intr-un interviu, un examen scris la care trebuie sa obtina un punctaj minim de 60 de puncte din 100 si o proba clinica practica, la care trebuie, de asemenea, sa obtina minim 50 de puncte din 100 de puncte maxim. Conform spuselor directorului executiv adjunct din cadrul Directiei de Sanatate Publica Alba, medicul Ileana Vacaru, rezultatele finale ale acestui concurs vor fi comunicate cel mai probabil dupa Paste. “La acest moment, Directia de Sanatate Publica Sibiu nu ne-a comunicat o situatie a rezultatelor celor care s-au prezentat la acest examen. Singura data oficiala este cea de 29 aprilie cind se va face repartitia candidatilor pe posturi, ceea ce inseamna ca rezultatele concursului vor fi comunicate anterior acestei date”, a declarat directorul executiv adjunct din cadrul Directiei de Sanatate Publica Alba, Ileana Vacaru.S. S.

Veteranul John va fi scos la licitatie

 Criminalistii din Alba vor renunta la ciobanescul german in virsta de 12 ani, deoarece, acesta a imbatrinit si sufera de mai multe afectiuni. Licitatia va porni de la 2.000 de lei. Locul lui va fi luat de un alt ciobanesc pe nume Brick, care are acum 6 luni. Potrivit purtatorului de cuvint al IPJ Alba, Adriana Ciugudean, aceasta este procedura standard in cazul ciinilor politisti pensionati sau bolnavi. Aceeasi sursa a precizat ca in cazul in care John nu va fi licitat de un doritor, patrupedul, care in ultimii ani si-a facut cu virf si indesat datoria de “politist”, va fi donat unui iubitor de animale care-l va ingriji cum trebuie.

Prietenie oficiala

 Prietenia dintre administratia locala a municipiului Alba Iulia si autoritatile similare din Arnsberg vor fi oficializate astazi in prezenta primarului Mircea Hava si a omologului sau Hans Josef Vogel. Relatia dintre cele doua orase s-a materializat in repetate rinduri, mai ales in proiectele cu tenta sociala sustinute de partea germana, iar actiunea de astazi nu este decit o normalizare a situatiei. Astfel, cu acest prilej, primarul Mircea Hava, îi va conferii edilului din Arnsberg, diploma de cetatean de onoare al municipiului Alba Iulia. Evenimentul are loc într-un cadru festiv incepind cu ora 11, la Sala Unirii si marcheaza totodata, calitatea si continuitatea exceptionala a relatiilor dintre administratia locala a municipiului Alba Iulia si comunitatea orasului înfratit, Arnsberg. La eveniment participa o delegatie din partea administratiei locale, reprezentanti ai institutiilor locale implicate in proiectele comune, dar si o numeroasa delegatie sosita la Alba Iulia din Arnsberg. Un exemplu de urmatAsa cum s-a afirmat si cu alte ocazii, relatiile de prietenie dintre Alba Iulia si Arnsberg s-au cladit pe baze vechi de zeci de ani, iar sprijinul reciproc vine in special din relatiile extraordinare a oamenilor implicati de ambele parti. “Cuvintele ce caracterizeaza relatiile dintre cele doua orase sint prietenia si solidaritatea, care ne leaga de mai bine de 30 de ani. Iar aceasta diploma de cetatean de onoare, pe care o voi înmina domnului primar Hans Josef Vogel, nu este altceva decit o fireasca recunoastere a inestimabilului sprijin acordat de comunitatea germana în îmbunatatirea activitatilor organizatiilor noastre non-guvernamentale si a contributiei remarcabile în domeniul protectiei sociale”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.Legaturile bilaterale dintre cele doua municipalitati au fost si sint guvernate de aspecte unice si inedite, ce se refera in primul rind la contributia orasului german în sprijinirea proiectelor sociale. Ajutorul german s-a materializat de-a lungul timpului în bani si dotari necesare deschiderii Centrului pentru recuperarea copiilor cu dizabilitati, si in proiectele ulterioare care au avut ca scop stringerea de fonduri si echipamente, aparatura medicala sau mobilier pentru dotarea Spitalului Judetean si a Caminului de Batrini din Alba Iulia.

Iarasi stau dupa banii pe Goga

Desi nu mai este la "U", Goga continua sa fie, indirect, un element important pentru economia clubului "universitar"Formatia „universitara“ nu dispune de acesti bani, dar mai are termen pina marti sa plateasca, atunci cind litigiul va intra din nou pe masa comisiilor federale. Daca pina atunci clubul nu va putea face dovada platii catre impresar, echipa nu va fi programata in campionat.      In zilele ramase, conducerea clubului mizeaza pe Timisoara, care ar trebui sa vireze in conturile „studentilor“ 250.000 de euro, a treia rata din transferul lui Goga. In acest sens, „U“ a emis o adresa clubului de pe Bega in care si-a cerut suma cuvenita: „Luni ar fi trebuit in mod normal sa primim banii din transferul lui Dorin Goga. Am trimis si o instiintare Timisoarei. Speram sa se reglementeze aceasta situatie“, a precizat Remus Cimpeanu, presedintele Universitatii. „Am primit promisiuni de la Timisoara. Este posibil ca la sfirsitul acestei saptamini sa primim rata pentru Goga, dupa care sa-l platim pe Gherghisan. Cu el nu este nici o problema, avem timp pina marti sa-l platim. Vom rezolva si aceasta problema“, a completat directorul general Teodor Pop.     Revenire la echipa mareIn alta ordine de idei, Tiberiu Poraczky a participat ieri la primul antrenament al echipei mari, dupa investirea in functia de director tehnic. Antrenorul s-a aratat multumit de calitatea lotului si promite o colaborare frumoasa cu Marius Popescu: „A fost conducerea si m-a prezentat. Atmosfera este destul de buna, cred ca putem face fata acestei provocari, mai ales ca avem la dispozitie un lot valoros. Voi colabora bine cu Marius Popescu, un antrenor tinar cu mult entuziasm. El cunoaste mai bine jucatorii, eu acum ma acomodez cu ei. Sper sa cistigam in primul rind urmatorul meci de acasa, cel cu Vilcea“, a spus Poraczky.

Ruga pentru Moldova

Miscarea locala a debutat, marti seara, cind manifestantii au mers in fata Catedralei Ortodoxe purtind steaguri tricolore pe care au afisat mesajul “Ruga pentru Moldova”. Prin indemnuri transmise prin internet sau telefonia mobila, sustinatorii miscarilor de protest anti-comuniste au continuat actiunile, iar aseara tinerii s-au adunat din nou in fata Catedralei. “Nu ii putem lasa singuri mai ales in astfel de momente. Am trecut si noi prin asta in urma cu aproape 20 de ani si stim cit de greu este. Pentru noi, acum nu este nici un fel de pericol, dar ei pot ajunge in puscarii sau chiar mai rau. Incercam sa atragem atentia comunitatii internationale asupra situatiei de acolo si poate sensibilizam autoritatile romane si vor lua atitudine. Trebuie ca tinerii moldoveni sa stie ca nu sint singuri”, a declarat unul dintre cei care au participat la mitingul de aseara. “Doliu pentru Basabia”Tinerii au mai arborat mesaje ca “Zile de doliu pentru Basarabia”, “Dreptate si Libertate pentru Romani” sau “Romania Mare”. Numarul celor care s-au alaturat miscarii a fost mult mai crescut decit in ziua precedenta. In jurul orei 20.30 tinerii au aprins lumanari atragindu-i pe trecatori sa se alature grupului format in fata Catedralei Reintregirii. Tinerii au spus ca vor veni in fiecare seara, pina cind romanii de peste Prut vor scapa de jugul comunist. Dupa doua zile extrem de agitate, aseara si astazi, manifestatiile din Chisinau au scazut in amploare si violenta, iar autoritatile moldovene par sa controleze situatia. Mai mult decit atit, comunistii din Republica Moldova acuza Romania de implicare si spun ca arborarea drapelului tricolor pe cladirea Parlamentului a fost cea mai mare ofensa la adresa independentei Moldovei.

Licitatie in scop umanitar

Sportivii romani Ilie Nastase, Ivan Patzaichin (foto), Leonard Doroftei si George Ogararu au oferit obiecte personale pentru o licitatie, iar sumele de bani obtinute in urma vinzarii vor fi donate unei asociatii care ajuta copiii cu probleme sociale. Fostul tenisman Ilie Nastase a oferit organizatorilor un echipament (tricou si sort) pe care l-a purtat in ultimul timp la turneele oficiale de veterani. Caiacistul Ivan Patzaichin, cvadruplu campion olimpic, va oferi spre vinzare o pagaie de lemn originala, pe care a folosit-o la una dintre cele patru editii ale Jocurilor Olimpice. Fostul campion mondial la box Leonard Doroftei a donat halatul cu care a intrat in ring la meciul cu americanul Paul Spadafora, atunci cind a luptat pentru unificarea titlurilor mondiale la categoria semiusoara, in timp ce fundasul Stelei, George Ogararu, a scos la licitatie o pereche de ghete pe care le-a purtat in derbiurile din Liga 1. Toate obiectele au autograful celor patru sportivi si pot fi cumparate pina la data de 17 aprilie de pe un site specializat (www.okazii.ro). Suma obtinuta in urma licitatiei va fi donata Asociatiei „Sfintul Stelian“ din Bucuresti, care deruleaza numeroase proiecte sociale in sprijinul a peste 1.500 de copii.    NewsIn

Madonna a donat o jumatate de milion de dolari

 Cintareata Madonna a raspuns printr-o donatie generoasa - o jumatate de milion de dolari - apelului facut de primarul localitatii Pacentro, din regiunea Abruzzo din Italia, care a cerut, luni, ajutoare pentru supravietuitorii cutremurului devastator din peninsula, informeaza people .com.Madonna, ai carei bunici pe linie paterna au trait în Pacentro pina în 1919, a facut “o donatie substantiala”, în favoarea sinistratilor italieni, ajunsi într-o situatie disperata dupa ce un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade a lovit regiunea în care locuiesc si a facut peste 200 de victime, a explicat Liz Rosenberg, purtatoarea de cuvint a celebrei artiste americane.Cintareata nu a dorit sa dezvaluie suma donata, dar o sursa a declarat presei americane ca artista a donat 500.000 de dolari.“Sint bucuroasa ca pot sa dau o mina de ajutor orasului de unde provin stramosii mei”, a declarat Madonna pentru revista People. “Inima mea este alaturi de cei care i-au pierdut pe cei dragi si ale caror case au fost distruse”, a adaugat celebra cintareata americana.

Sanatatea si Unirea au luat toate punctele

Etapa a XXIV-a din Liga 3 s-a terminat cu bine doar pentru doua dintre reprezentantele Clujului in competitie.      Sanatatea Cluj a obtinut victorie categorica pe teren propriu, trecind cu 3-0 de CSM Sebes, formatie aflata in prima jumatate a clasamentului. Pentru „sanitari“ au punctat Nicula, Chiorean si antrenorul-jucator Radu Sabo. Chiar daca a obtinut cele 3 puncte, Sanatatea nu sta „pe roze“, aflindu-se inca in zona periculoasa a clasamentului. Un succes au repurtat si dejenii, cu 1-0 (gol Bozdog), si inca in deplasarea de la Unirea Ungheni, o alta echipa puternica a seriei. De mentionat ca Unirea se situeaza pe pozitia 14, imediat in spatele Sanatatii. La capitolul dezamagiri se inscriu CFR II Cluj si SESO Iara. „Feroviarii“, aflati inca pe ultima treapta a podiumului, au pierdut cu 0-2 pe terenul lui CS Cisnadie, in timp ce ierenii au cedat cu acelasi scor in fieful „codasei“ Liberty II Oradea. Iata si programul clujenilor in runda urmatoare, ce se va disputa miine: FC SESO Iara – Avintul Reghin, Gloria II Bistrita – Sanatatea Cluj, CFR II Cluj – Bihorul Beius si Unirea Dej – Gaz Metan Tirgu-Mures.    D. S.

Bani mai multi pentru baschet, handbal si rugbi

Din cei 2.964.000 de lei pregatiti pentru cluburile sportive clujene, cel mai bine au iesit CS Universitatea Mobitelco, CS Municipal si sectia de rugbi a CS Universitatea.      Clubul de baschet masculin „U“ Mobitelco, care evolueaza in Divizia Nationala si pastreaza, inca, sanse la cistigarea titlului, a primit 360.000 de lei pentru desfasurarea activitatii pe 2009. CS Municipal s-a ales cu 344.000 de lei, fiind, alaturi de CSS Viitorul si CS Universitar Politehnica, structura sportiva care a primit o suma formata din 6 cifre de la bugetul local. Desigur, „grosul“ s-a dus spre CS Universitatea – 1.150.000 de lei. Dintre cele 10 sectii ale clubului, rugbiul a primit cei mai multi bani (300.000 de lei), urmat de handbal (cite 180.000 de lei) si volei masculin (145.000 de lei). Confruntata cu mari probleme financiare, echipa de baschet feminin a primit cu 135.000 de lei. De la imparteala a fost omisa formatia de volei feminin, care, deoarece evolueaza in liga secunda, nu poate primi bani. In fine, Directia pentru Sport a judetului Cluj a primit 200.000 de lei din bugetul pe 2009.    D. S.

Cheltuieli de star

 Actorii Tom Cruise si Katie Holmes doresc ca fiica lor, Suri, care va implini trei ani pe 18 aprilie, sa beneficieze de o foarte buna educatie si cheltuiesc sume colosale pe cursurile ei de limbi straine, dans si alte forme de arta.O sursa a declarat pentru revista National Enquirer: “Nu conteaza ce face Suri, dar Tom vrea ca ea sa faca acel lucru mai bine decit oricare alt copil. Toti parintii considera ca fiii sau fiicele lor sint speciali, dar Tom si Katie sint absolut convinsi ca Suri este foarte talentata”.Potrivit aceleiasi surse, Suri ia lectii de limba franceza si de spaniola si are un profesor meditator cu care exerseaza o data pe saptamina.Suri a manifestat un interes deosebit fata de dans, iar parintii ei o incurajeaza foarte mult in aceasta directie. Potrivit aceleiasi publicatii, Suri Cruise ia lectii de balet, de step si de dans modern timp de citeva ore, aproape in fiecare zi. Aceeasi sursa a declarat ca fiica celebrilor actori de la Hollywood a inceput, recent, cursuri de gimnastica si de fotbal.De curind, Suri Cruise a fost inscrisa la Children’s Art Studio din Los Angeles, impreuna cu doi dintre fiii cuplului David si Victoria Beckham - Romeo, in virsta de sase ani, si Cruz, in virsta de patru ani -, deoarece, Katie Holmes este convinsa de faptul ca interactiunea sociala cu copiii mai mari va fi benefica pentru dezvoltarea fiicei sale.Aceeasi sursa a declarat: “Lui Katie ii place ca baietii familiei Beckham sa fie in preajma, pentru ca sint putin mai mari. Ea crede ca Suri va imita tot ceea ce fac ei si va invata astfel mai repede”.Tom Cruise intentioneaza sa o inscrie pe Suri la diverse cursuri de arta, pentru a-i slefui talentul muzical.“Lectiile de pian si de vioara sint primele pe lista lucrurilor care urmeaza sa fie facute”, a adaugat aceeasi sursa.

Gabi Muresan nu joaca miine

Mijlocasul „feroviarilor“ a incasat un cartonas galben stupid la Iasi si va lipsi in partida cu fosta sa echipa, Gloria Bistrita.     Jocul echipei in meciul cu Poli Iasi este putin probabil sa-l fi multumit pe noul tehnician al CFR-ului, Antonio Oliveira, chiar daca pe site-ul oficial al clubului aprecierile cu privire la meciul din Copou sint mai mult decit exuberante.      Insa, dupa cum a declarat dupa meci, timpul a fost prea scurt pentru a face schimbari importante in formula de start. Chiar si asa, lusitanul a luat cel putin o decizie ciudata in ceea ce priveste asezarea jucatorilor sai in teren. Astfel, desi este de profil defensiv, putind evolua atit ca fundas central, cit si ca inchizator, Gabi Muresan a fost dispus de Oliveira spre flancul drept al liniei mediane a CFR-ului.      Drept consecinta, „Muri“ a dat un randament foarte scazut in cele 66 de minute jucate. Mai mult, la o actiune in care s-a trezit extrema dreapta, fotbalistul campioanei a pierdut foarte usor mingea de sub control, ceea ce i-a provocat o reactie nervoasa soldata, in cele din urma, cu un cartonas galben. Doar ca a fost vorba despre al saptelea avertisment din acest sezon, ceea ce se traduce printr-o etapa de suspendare. Astfel, Muresan va absenta in meciul de miine cu Gloria Bistrita, insa va reveni pentru confruntarea cu farul Constanta. In afara de el, Oliveira nu va putea conta nici pe Cadu si Didi, ambii fiind in stadiul de recuperare dupa accidentari mai vechi.

Horoscop zilnic

Berbec Dimineata resimtiti o stare de confuzie care va poate face sa intirziati lucrarile de serviciu. Nu provocati discutii aprinse cu sefii! Totul va reveni la normal si veti recupera terenul pierdut.Spre seara, va regasiti buna dispozitie intr-o vizita la prieteni. Taur S-ar putea sa plecati intr-o delegatie in care puteti avea mari satisfactii profesionale. Va sfatuim sa aveti grija de bagaje, ca sa nu pierdeti ceva important.Relatiile cu colegii sint excelente. Din punct de vedere financiar, nu aveti nici o problema.Va sfatuim sa fiti mai atent cu partenerul de viata. Gemeni Se anunta o zi incarcata, asa ca va sfatuim sa va stabiliti clar lista de prioritati.Dupa-amiaza este posibil sa va schimbati programul si sa va ocupati de problemele partenerului de viata.Sinteti nevoit sa cheltuiti o suma importanta pentru a repara ceva in casa. Va sfatuim sa nu va enervati. Rac La serviciu, sinteti predispus sa faceti greseli din cauza carora acumulati intirzieri. Va sfatuim sa nu va agitati si sa acceptati ajutorul colegilor.Iesiti in lume! Aveti sanse sa intilniti persoane care v-ar putea ajuta mult in viitor.Va sfatuim sa va menajati, altfel riscati sa va surmenati. Leu S-ar putea sa va confruntati cu probleme financiare. Va sfatuim sa fiti mai optimist. Daca sinteti prea incordat, riscati sa va compromiteti relatiile sociale.Nu este o zi buna pentru examene si calatorii.Dupa-amiaza petreceti momente placute alaturi de persoana iubita. Fecioara Dimineata s-ar putea sa va loviti de o serie intreaga de dificultati si sa aveti impresia ca munciti degeaba. Cei din jur sint dispusi sa va ajute.Partenerul de viata va sustine. Dupa-amiaza, sint sanse sa rezolvati impreuna o problema arzatoare. Balanta Este posibil sa renuntati o calatorie, din cauza sanatatii. Sinteti predispus la mici probleme digestive, care se pot rezolva rapid, cu un regim adecvat.Se pare ca relatiile cu partenerul de viata sint tensionate din cauza unei rude care incearca sa se bage intre voi. Incercati sa rezolvati totul cu calm! Scorpion V-ati propus sa incepeti o activitate noua, dar sinteti prea nerabdator. Din cauza agitatiei, riscati sa pierdeti timp pretios.Va sfatuim sa evitati discutiile in contradictoriu cu colegii. Concentrati-va asupra problemelor urgente!Astazi sint favorizate relatiile cu persoanele mai tinere. Sagetator Va recomandam sa fiti atent la serviciu si cu partenerii de afaceri, pentru ca s-ar putea sa aveti probleme de comunicare.Nu este cazul sa va ingrijorati din cauza dificultatilor financiare de moment. Va ajuta o persoana mai in virsta din familie.Dupa-amiaza este posibil sa primiti o veste proasta de la o ruda din alta localitate. Capricorn  Treceti printr-o perioada dificila, din cauza neintelegerilor cu un partener de afaceri. Va recomandam sa va pastrati calmul si sa apelati la ajutorul unui prieten.Ca sa depasiti toate obstacolele, este indicat sa aveti rabdare si sa nu fiti impulsiv. Varsator Este posibil sa aveti un esec in afaceri si sa fiti dezamagit. Va sfatuim sa nu va intristati, pentru ca vor aparea si alte oportunitati.S-ar putea sa va loviti de mai multe obstacole, din cauza unor probleme de comunicare.Va recomandam sa fiti mai rabdator si sa evitati speculatiile. Pesti S-ar putea ca un prieten de familie sa va propuna o colaborare. Va sfatuim sa o acceptati, chiar daca nu sinteti prea incintat de cistig. Consultati-va si cu partenerul de viata!Ar fi bine sa va odihniti mai mult. Nascuti pe 9 aprilie - Ziua ExcesuluiPersoanele nascute in aceasta zi urmaresc, in mod cert, acelasi tipar. Deseori, ele sint intruchiparea tendintelor extreme si neobisnuite ale societatii. Talentele lor sint o expresie a excesului. Orice compromis, restrictie sau temperare a capacitatilor lor este in afara discutiei. De obicei, sint foarte fermi in legatura cu parerile lor referitoare la orice subiect. Sint sinceri, directi si uneori chiar duri. Nu le sta in fire sa vorbeasca despre ocupatia lor. Prefera sa-si duca la bun sfirsit sarcinile, care de obicei sint destul de complexe.Nativii zilei de 9 aprilie au talentul de a transpune ideile in fapte. Ei dau friu liber propriei imaginatii in cel mai practic mod cu putinta. Isi pot asigura chiar un trai decent punindu-si in practica ideile. Din fericire, ideile lor sint, de obicei, de natura sociala, putind astfel sa-i ajute pe ceilalti. Persoanele nascute pe 9 aprilie au ginduri ciudate, deseori chiar amuzante, dar niciodata, insa, nu au vise desarte. Dimpotriva, ei au o puternica legatura cu realitatea si un simt ascutit ce le spune cind a sosit momentul sa puna in aplicare o idee.Nu sint persoane excesiv de sociale. Ei considera ca prin intermediul ideilor lor se poate face principala legatura cu asociatii, prietenii sau familia. Mai mult decit in cazul altor persoane, de obicei, lumea celor nascuti pe 9 aprilie este puternic individualizata si singuratica. Ei manifesta o puternica dorinta de a impartasi propriile descoperiri cu persoanele apropiate. Cel mai de pret dar al unei persoane nascute pe 9 aprilie este capacitatea de a-si dezvalui treptat firea celor apropiati. Acest dar nu este, insa, impartasit de cele mai multe ori.Influenta puternica pe care o au cei nascuti pe 9 aprilie asupra celorlalti nu este totdeauna de bun augur. Familiile sau cei ce ii urmeaza ar trebui sa se fereasca sa adopte extraordinarele lor idei sau sa se lase influentati de acestia, deoarece, pot ajunge la rezultate destructive. Mai mult decit oricine, cei nascuti in aceasta zi dau un exemplu in ceea ce priveste libertatea de actiune. De asemenea, pot fi dati exemplu pentru munca lor disciplinata, pentru atitudinea fara compromis pe care o adopta si pe care majoritatea oamenilor nici macar nu o pot simula. Atunci cind tinta lor este de a schimba radical mentalitatea celorlalti, aceasta tinta este de cele mai multe ori atinsa, datorita exemplului personal pe care il dau. Cei nascuti pe 9 aprilie au tendinta de a fi nonconformisti. De aceea, cei din jurul lor, ii pot considera indisciplinati sau egoisti. Pentru cei nascuti in aceasta zi ar fi utila o evaluare periodica si un studiu aprofundat al propriilor idei. Se recomanda o apreciere critica a stilului de viata si chiar o imbunatatire a acestuia.Nativii acestei zile sint puternic preocupati de fizicul lor. Limitele conditiei umane (limitele tangibile ale corpului uman) sint de foarte mare interes pentru aceste persoane. Ei vor incerca in mod constant sa depaseasca aceste limite. Deseori, straduintele incep prin rezolvarea unor probleme comune si apoi prin abordarea unor probleme spirituale complexe. Un pericol pentru cei mai putin evoluati dintre nativii acestei zile il constituie faptul ca la un moment dat se vor bloca in planul fizic fara a putea progresa. Ei ar trebui sa se preocupe sa-si extinda orizonturile si sa priveasca viata dintr-un punct de vedere mai filozofic.  SFATURI:Trebuie sa inveti sa faci compromisuri. Fii atent la tendintele egoiste. A da si a primi dragoste este important pentru toata lumea. Nu te plafona, tinteste intotdeauna mai sus.  Tempereaza-ti cele mai puternice dorinte si invata sa fii echilibrat. PUNCTE FORTE: Hotarit ConvingatorPUNCTE SLABE:  Slab conducator  Indulgenta excesiva

Noul tomograf, luat cu asalt din primele zile

Noul aparat care functioneaza la spitalul din Alba Iulia il inlocuieste pe cel vechi, care nu mai facea fata solicitarilor fiind foarte vechi. Aparatul care avea nevoie de foarte mult timp pentru efectuarea unei examinari, era fabricat in 1998 si se afla la Spitalul Judetean de Urgenta din Alba din anul 2000.Numar mare de solicitariComputerul tomograf care a fost solicitat, in repetate rinduri, Ministerului Sanatatii a ajuns la spitalul din Alba Iulia inca de la sfirsitul anului trecut, dar pentru a putea fi pus in functiune a fost necesara respectarea mai multor proceduri de instalare si autorizare, care au durat citeva luni. In primele zile de la instalare au fost efectuate deja peste 100 de tomografii generale sau doar pentru cap, torace sau abdomen. “Sint foarte multumit de felul in care functioneaza aparatul. In mai putin de 10 zile s-au facut peste 100 de analize ceea ce demonstreaza numarul mare de pacienti care necesita o astfel de examinare, dar si functionabilitatea in conditii optime a noului computer tomograf”, a explicat medicul sef al laboratorului de radiologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Alba, Dan Crainic. Un cistig pentru pacienti si mediciComparativ cu aparatul vechi, tomograful care functioneaza la acest moment in spitalul din Alba Iulia este cu mult mai eficient si ocupa mai putin spatiu. Vechiul aparat ocupa trei camere, una dintre ele ocupata de computerul propriu-zis, o alta in care era instalat panoul de comanda si monitorul, precum si o alta camera pentru partea de tomograf in care era instalat pacientul. Noul aparat are incorporata partea de calculator si monitor si din aceasta cauza spatiul de functionare este redus. Cea mai mare diferenta poate fi, insa, constatata la modul de operare al aparatului. Vechiul computer tomograf reusea sa faca o examinare abdominala in mai mult de 30-40 de minute ceea ce insemna o expunere destul de indelungata a pacientilor la radiatii. Noul tomograf reuseste sa faca aceeasi analiza intr-un timp cu mult mai scurt, intr-un singur minut. “De exemplu tomografia craniana care este cea mai usoara procedura, se realizeaza acum in doar 30 de secunde, vorbesc despre expunerea efectiva la radiatii, deoarece, pregatirea pacientului si mai apoi interpretarea tomografiei poate sa ia mai mult timp. Este un cistig enorm, insa, atit pentru pacient cit si pentru medic, mai ales atunci cind este vorba de pacientii care vin de la urgenta”, a mai spus medicul Dan Crainic. Aparat functional la capacitate maximaDeoarece, vechiul computer tomograf era uzat, trebuia folosit oarecum restrictiv, deoarece, exista posibilitatea ca acesta sa cedeze in fiecare moment. Noul aparat nu trebuie, insa, menajat, acesta nu este destinat doar pacientilor internati in Spitalul Judetean de Urgenta Alba. Pot beneficia de acest tip de examinare si pacientii din ambulatoriu care au bilet de trimitere de la medic. De asemenea, analiza poate fi efectuata si la cererea pacientului, contra cost.

Vai de Steaua lor!

 Poli Iasi – CFR Cluj 0-1 (0-0). Y. Koné (’78). O partida lipsita de spectacol, in care maturitatea oaspetilor s-a concretizat prin golul ivorianului, la singura greseala a apararii iesene. Gazdele au dat senzatia ca se tem de echipa clujeana si, prin aceasta infringere, au reintrat in hora retrogradarii. Pandurii Tirgu Jiu – Steaua  2-0. Tremonti (’43, ’67). Gorjenii au obtinut prima victorie in fata Stelei de cind joaca in Liga I, eroul meciului fiind brazilianul Thiago Tremonti, care a inscris din doua combinatii superbe cu Alex Piturca. La golul al doilea, coautor a fost si portarul Zapata, care a primit gol printre picioare dintr-o pozitie laterala. CS Otopeni – FC Brasov 2-2 (0-1). Lazic (’62), Ganea (’70) / C. Munteanu (’19), Abrudan (’90^2). Dupa prima repriza, se parea ca “aviatorii” vor impartasi soarta colegilor de suferinta din Buzau, dar in partea a doua elevii lui Liviu Ciobotariu au inviat, reusind sa taxeze doua erori la mijlocul terenului a oaspetilor. Soarta l-a pedepsit pe Draghici, care a ratat al treilea gol cu poarta goala, fiindca la urmatoarea faza, Abrudan a egalat. Gaz Metan Medias - FC Arges 2-2 (2-0). Bud (’14), Sabou (’19) / Tames (’69), Voiculet (’78). O eroare fatala a fundasului Ghita (care a fost schimbat) speculata de Bud si torpila lui Florin Sabou a adus mediesenilor un nesperat avantaj de doua goluri la pauza. Avantaj pe care n-au stiut sa-l gestioneze, fiindca Argesul a egalat, iar in ultimele secunde, Voiculet a ratat golul de 2-3. FC Vaslui – Otelul Galati 2-1 (2-0). Cinu (‘7), Pavlovic (’18) / Elek (’57). Lipsita de multi titulari (dispecerul Paraschiv accidentindu-se in preziua meciului!), echipa galateana a lasat o buna impresie la Vaslui mai ales in repriza secunda, cind vasluienii au jucat mai mult pe contraatac. Aseara s-au mai jucat meciurile Rapid – FC Timisoara si Universitatea Craiova – Dinamo.Clasament1. Dinamo    22    14    4    4     35-15    46     (^10)2. Urziceni    23    14    3    6     36-16    45     (^12)3. CFR    23    12    6    5     31-17    42     (^6)4. Timisoara    22    13    7    2     41-24    40     (^13) *5. Craiova    22    10    8    4     32-18    38     (^5)6. Rapid    22    11    5    6     30-21    38     (^5)7. Vaslui    23    11    5    7     31-23    38     (^2)8. Steaua    23    9    10    4     29-19    37     (^4)9. Brasov    23    8    11    4     20-16    35     (-1)10. Arges    23    9    6    8     31-29    33     (0)11. Otelul    23    8    5    10     28-31    29     (-7)12. Bistrita    23    7    4    12     19-25    25     (-11)13. Pandurii    23    6    7    10     20-30    25     (-8)14. Iasi    23    7    4    12     18-29    25     (-11)15. Farul    23    6    4    13     18-36    22     (-14)16. Medias    23    5    6    12     24-39    21     (-12)17. Otopeni    23    2    6    15     18-38    12     (-21)18. Buzau    23    1    3    19     11-48    6     (-27)* echipa penalizata cu sase puncte

Maestru al Sportului, la 14 ani

 Cea mai tinara alpinista din Romania, Crina Popescu, in virsta de 14 ani si patru luni, a primit, ieri, din partea MTS titlul de Maestru al Sportului, pentru recordurile pe care le-a doborit, printre care cucerirea virfului Aconcagua (6.962 metri). Pe linga acest titlu, sportiva a maiprimit din partea Ministerului Tineretului si Sportului suma de 16.000 de euro de care avea nevoie pentru expeditia de cucerire a virfului Cho Oyu, inclus in categoria Seven Summit. Atingerea acestei performante ar reprezenta un dublu record: prima femeie din Romania care cucereste un virf de peste 8.000 de metri si cel mai tinar alpinist din lume care urca la aceasta inaltime, in lantul Himalaya. In total expeditia costa 100.000 de euro, iar suma acordata de MTS este cea care lipsea pentru ca sportiva sa poata pleca.

Argint pentru Ninel

 Halterofilul roman, Ninel Miculescu, a obtinut medalia de argint la stilul smuls, in limitele categoriei 69 de kilograme, in cadrul Campionatelor Europene care se disputa la Bucuresti. Romanul a avut o performanta de 150 de kilograme, in timp ce armeanul Arakel Mirzoian, care a cucerit aurul, a avut 151 de kilograme. Podiumul a fost completat de francezul Venceslas Dabaya. In clasamentul general, Miculescu (24 de ani) s-a clasat doar pe locul V, in timp ce aurul i-a revenit tot armeanului Arakel Mirzoian. Aceasta este a doua medalie obtinuta de Romania la Campionatele Europene de la Bucuresti, dupa cea de bronz cucerita de Roxana Cocos, la 58 kg.

Micii sahisti in competitie

 Duminica 5 aprilie s-au desfasurat la Alba Iulia finalele campionatului judetean de sah rapid pentru juniori. La categoria fete sub 12 ani Maria Ileana (CMS Alba Iulia) le-a devansat pe colegele sale de club Amelia Breda si Ana Androne. La baieti sub 12 ani primul s-a clasat Marius Udrea (Teius) urmat de albaiulienii Nicolae Savin si George Ileana. Tot un teiusan s-a impus si la categoria juniorilor mari, Robert Aldea depasindu-i pe Vlad Heutschi (Sebes), Marian Opris (CSO Cugir) si Octavian Breda (CMS Alba Iulia). Turneul a fost organizat de Asociatia Judeteana de sah Alba, cu sprijinul Directiei pentru Sport a Judetului Alba. Incepind de miercuri 8 aprilie pinâ în 17 aprilie juniorii din judet participa la campionatele nationale de juniori de la Voineasa. Liderul delegatiei este Tudor Sfârlog (19 ani), junior care are în palmares mai multe titluri nationale si medalii în competitii europene. Pe linga participarea la turneu, Tudor Sfârlog va debuta si în postura de antrenor, urmind a se va ocupa pe toata durata competitiei si de pregatirea juniorilor Clubului Municipal de Sah din Alba Iulia. Campioni nationali în 2008, Mihnea Costachi (9 ani) si Adrian Secheres (11 ani) vor încerca sa repete performantele de anul trecut, dar misiunea lor va fi mult mai dificila, deoarece, contracandidatii lor la medalii sint mai mari cu un an, categoriile de virsta fiind din 2 în 2 ani. Alexandru Secheres, Robert Aldea, David Cordea (junior sponsorizat de SC Viva SRL), Marius Udrea, Vlad Heutschi, Nicolae Savin, Maria Ileana si George Ileana sint ceilalti juniori din judet care vor participa la toate cele 4 probe (sah clasic, rezolvari de probleme, sah rapid si blitz), alti juniori urmind sa participe doar la probele de sah rapid si blitz care se vor desfasura în ultimele 3 zile de concurs.

Au intrerupt seria invincibila

CSM Sebes a pierdut categoric, scor 3-0, meciul cu Sanatatea Cluj. Golurile clujenilor au fost realizate de Nicula (45), Sabo (55), respectiv Chiorean (88). Antrenorii oaspetilor, Paul Ciuca si Cosmin Suvaina, au trimis in teren urmatoarea echipa: Stanila – Potopea, Suvaina, Cl. Haiduc, Neagu – Ciuca/cpt,  Benga, Suteu, Balc – Lenghel, Marcu (55, Muresan). Pe banca: Lancranjan – Candea. “S-a jucat pe un teren foarte greu. Cred ca ni s-a urcat la cap rezultatele bune si laudele ca de 11 meciuri nu am mai pierdut. Clujenii au reusit sa inscrie trei goluri senzationale”, a declarat unul dintre jucatorii de baza a Sebesului. In etapa urmatoare, CSM Sebes se va juca, vineri, pe teren propriu cu Zalau. Trupa din Arini ocupa locul 5 in clasamentul seriei a VI-a.SERIA VIAVINTUL REGHIN - FC BAIA MARE 0-2 Batin (14, 33)SANATATEA CLUJ - CSM SEBES 3-0 Nicula (45), Sabo (55), Chiorean (88) BIHORUL BEIUS - GLORIA BISTRITA II 2-2 Mangra (21, 36) / Da Silva (5), Roman (25)LIBERTY II ORADEA - SESO IARA 2-0 Dochita (15), Bente (70)GAZ METAN TG. MURES - MARMATIA 3-0 S. Suciu (20, 85), L. Peres (60-pen) FC BIHOR II - ENA FAGARAS 3-0 Florut (4), I. Filip (13), Lukacs (82) UNIREA UNGHENI - UNIREA DEJ 0-1Bozdog (66)CF ZALAU - FC SILVANIA 0-0FC CISNADIE - CFR CLUJ II 2-S. Marin (5), Tarcea (73)

Padure plantata la margine de Cluj

Foto Andrei GadaleanInca putin si cele 10 hectare din zona Bulevardului Muncii vor fi impaduritePotrivit datelor furnizate de Primarie, acestia au sadit mai bine de 4.000 de puieti. Campania de impadurire a unei suprafete de circa 10 hectare din zona Bulevardului Muncii, in apropiere de Cartierul Tineretului, a inceput saptamina aceasta.      Primarul Sorin Apostu, impreuna cu cei doi viceprimari, insotiti de consilierii locali vor participa in cursul zilei de astazi la actiunea de impadurire desfasurata in aceasta perioada in zona Bulevardului Muncii. Tot in cursul zilei de astazi, la actiune sint asteptati reprezentanti ai Prefecturii si ai Consiliului Judetean, care vor pune mina pe lopata pentru a ajuta la plantarea celor 10.000 de copaci.    Si detinutii vor o lume mai „verde“La o zi dupa ce 10 femei institutionalizate la Sectia Exterioara Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla au luat parte la o campanie de impadurire desfasurata in zona Bulevardului Muncii, alte persoane private de libertate si-au manifestat dorinta de participa la asemenea actiuni. Acestia vor participa la o actiune de ecologizare sub egida „Pentru un oras verde“, desfasurata intre 9 si 10 aprilie, in organizarea celor de la penitenciar, in colaborare cu Primaria Municipiului Gherla. Detinutii vor sadi puieti in Parcul Mare si pe citeva strazi importante ale municipiului Gherla. „Persoanele private de libertate care participa la actiune au fost selectionate pe baza de voluntariat, demonstrind ca dezideratul de a trai intr-o lume mai buna trece de zidurile inchisorii“, declara Vasile Pop, directorul Penitenciarului Gherla.

Aberatii strecurate in textul Codului Penal si al celui Civil

Parlamentarii sint cei care inca mai pot schimba neregulile din textele Codurilor juridice. Semnalati-le problemele aparute deputatilor si senatorilor pe care dumneavoastra i-ati ales sa voteze legislatia."Guvernul nu a respectat procedura de adoptare a proiectelor. Nu s-au convocat dezbateri si nu au fost consultate partile interesate. Alaturi de aceste erori de procedura, exista mult prea multe erori de continut, inacceptabile intr-o tara democratica, europeana", a declarat pentru monitorul directorul executiv al Centrului de Jurnalism Independent, Ioana Avadani.    Ce ascund codurile?Intr-un raport preliminar, organizatiile semnaleaza printre neajunsuri faptul ca este considerata legitima aparare doar actiunea "proportionala cu gravitatea atacului".      * Totodata, in noul Cod Penal pedeapsa maxima pentru luare de mita este redusa de la 12 ani de inchisoare la 7 ani, in vreme ce pedeapsa maxima pentru trafic de influenta scade de la 10 la 5 ani.      * Nu in ultimul rind, APADOR-CH a reclamat ceea ce numeste "o tentativa de legalizare a torturii", intrucit articolul 100 din Codul de Procedura Penala prevede ca probele obtinute in mod nelegal si prin tortura nu se exclud si pot fi valabile "in mod exceptional (...) atunci cind prin aceasta nu este incalcat caracterul echitabil al procesului penal".     * Mai mult, organizatia Reporteri Fara Frontiere si Agentia de Monitorizare a Presei condamna restrictiile asupra dreptului de informare impuse prin masurile de reforma a codurilor. Astfel, proiectul de Cod Civil, propus spre aprobare, rezuma munca de jurnalist la difuzarea de informatii si declaratii care au fost "aprobate in mod explicit" de cei care le furnizeaza. Codul mai prevede ca jurnalistii pot fi condamnati daca publica o informatie gresita, indiferent daca informatia respectiva este furnizata de o sursa oficiala si publicata cu buna-credinta sau nu.     "Opriti codurile!""Cetatenii habar nu au ce se intimpla cu cele patru proiecte. Vom lansa scrisori deschise la care vom cere raspuns. Nu este adevarat ca din partea Comisiei Europene s-a solicitat un termen limita pentru adoptarea acestor coduri", a precizat directorul executiv al Asociatiei Transparency International Romania, Victor Alistar, citat de NewsIn.     Peste 20 de organizatii neguvernamentale au lansat campania "Opriti Codurile!", cerind Parlamentului sa returneze Guvernului proiectele de Coduri pentru o dezbatere reala, deoarece anumite prevederi pot avea efecte dramatice asupra vietii sociale, iar Romania ar risca sa devina un paradis "penal".     Actualul Cod Civil a fost adoptat in anul 1864, pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Guvernantii s-au angajat, fara sa fie obligati de vreun for european, sa adopte Codurile pina in data de 15 mai.monitorul va invita sa va spuneti parereamonitorul demareaza astazi o campanie de informare a cetatenilor si politicienilor cu privire la prevederile Codurilor Penal, Civil, de procedura Penala si de procedura Civila. In editiile urmatoare, parlamentarii clujeni, dar si reprezentanti ai societatii civile vor fi invitati sa comenteze aceste legi, care afecteaza viata tuturor romanilor.     Cititorii sint invitati sa comenteze pe site-ul www.monitorulcj.ro la fiecare articol referitor la acest subiect si sa ne trimita punctele lor de vedere pe adresa redactiei sau prin e-mail, la redactia@monitorulcj.ro.

Galerie foto - 2.400 de elevi au curatat Clujul

Click pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine marita

Paste romanesc la Sibiu

Intre 300 si 900 de lei are de platit un turist care vine sa isi petreaca sarbatorile in mijlocul naturii la pensiunile si cabanele din apropierea SibiuluiOua rosii, in contrast cu verdele ierbii proaspete. Imaginea arhicunoscuta este identificata, de cele mai multe ori, cu traditionalul cos plin cu oua de Paste care se „odihnesc“, cuminti, pe un pat de verdeata, cu miros de primavara. Pentru cei care privesc, insa, mai departe de acest recipient, traditia poate prinde culoare sau, din contra, se poate estompa, chiar in inima naturii, intr-un infinit de verdeata, cu valente estetice superioare, desigur, unui simplu cos de nuiele. Pe acesti turisti, apropierea sarbatorilor pascale ii va surprinde facindu-si bagajele. Oamenii sint asteptati sa completeze locurile puse la dispozitie de proprietarii de pensiuni din judetul Sibiu. Vor poposi aici pentru citeva zile, in functie de pachetul promotional ales, timp in care vor fi serviti cu bucate traditionale, ca la tara, insa fara sa renunte la confortul urban.    Succes confirmatPot alege cazarea in camere duble, unde se pot conecta la Internet, pot viziona zeci de programe TV sau se pot relaxa in sauna si jacuzzi. Daca opteaza pentru o astfel de alternativa, pot consulta oferta Pensiunii Norica, situata in Gura Riului, in vecinatatea unor privelisti minunate. „Noi ne asteptam turistii de Paste cu oferta care i-a mai impresionat si anul trecut. Clientii nostri stiu ca aceasta pensiune le ofera conditii superioare, intr-o atmosfera cit se poate de destinsa. Pachetul de Paste este in valoare de 870 de lei si cuprinde 4 zile de cazare, all inclusive. Oferta noastra se gaseste si pe site-ul http://www.pensiuneanorica.ro“, a precizat Norica Grigorea, proprietara pensiunii din Gura Riului. Vizitatorii se vor delecta cu preparate specifice zonei, precum ciorba, tocanita, friptura, drob din carne de miel, oua, cozonac, prajituri, preparate din carne de porc sau pui intr-o atmosfera festiva, la care se adauga rachiu, vin, apa minerala, bere si sucuri.    Printre bulgari de zapadaCei care vor sa combine caldura sarbatorilor cu frigul zapezii sint asteptati la Bilea, unde omatul este la el acasa chiar si in aceasta perioada. Doua locatii accesibile si atractive ar fi Vila Paltinul si Cabana Bilea Cascada. Sejurul propus de proprietari cuprinde 4 zile si 3 nopti de cazare, din 17 pina in 20 aprilie. Nelipsita din ambele spatii va fi cina festiva, dar si rasfatul asigurat in fiecare an turistilor deveniti clienti fideli ai acestor cabane. Administratorul Marius Olariu a anuntat ca tarifele de anul acesta vor porni de la 320 de lei de persoana la Bilea Cascada si de la 380 de lei la Paltinul. „Stim cu siguranta ca turistii nostri vor fi foarte ocupati cu schiul si cu admirarea acestor cadre naturale desavirsite, fapt care ii va impiedica sa stea foarte mult in camere. De aceea, in pachetul nostru de Paste este inclusa demipensiunea, respectiv micul dejun si cina, la care se adauga si masa festiva in ziua de 19“, conchide Olariu.     Aproape plin la PaltinisDestinatia de suflet a lui Constantin Noica poate reprezenta locatia ideala pentru Paste. Complexul Casa Turistilor isi cunoaste deja, aproape in totalitate, oaspetii de sarbatori. Cei care nu au ezitat sa aleaga Paltinisul se vor bucura de un pachet care cuprinde 3 zile de cazare si al carui cost este de maxim 520 de lei de persoana, in cazul in care se opteaza pentru camerele duble. Turistii vor avea parte de acces gratuit la sala de fitness si la clubul hotelului. Pe linga serviciile de cazare si de masa, turistii vor beneficia si de drumetii de neuitat in Muntii Cindrel, de un foc de tabara cu jocuri de societate, de participarea la slujba de Inviere la Schitul din Paltinis si de multe alte surprize. „Complexul este construit in anul 1942, fiind situat chiar in centrul statiunii. In corpul 18 «Favorit» va oferim 20 de camere (46 de locuri de cazare) proaspat renovate la un maxim de confort, eleganta si bun-gust, cu mobilier masiv in stil italian. Fiecare camera are baie proprie, minibar, telefon si TV satelit. Investitia a fost finalizata in decembrie 2007 si dispune de 18 camere duble si doua garsoniere“, a spus Teodor Ancuta, actionar majoritar al SC Paltinis SA.    Masaj la OcnaTuristii care prefera confortul si distractiile dintr-o statiune balneara pot alege Ocna Sibiului. Deocamdata, lacurile sarate sint in curs de reabilitare, insa Complexul Balnear Ocna Sibiului, dotat la standarde europene, ii asteapta. Zilele incluse in oferta de sarbatori sint 17, 18, 19 si 20 aprilie. Cazarea se face intr-un hotel de patru stele, Helios, iar pretul sejurului se ridica la 825 de lei de persoana, in camere duble. Oaspetii vor fi rasfatati cu sedinte de spa, cu mic dejun, prinz si cina traditionale, precum si cu „terapie“ prin inot. Pentru cei mai pretentiosi, vor fi organizate sedinte de masaj, singurul imperativ fiind ca acestia sa-si faca o programare prealabila. „In prezent, Complexul Balnear Ocna Sibiului este refacut in intregime, in urma unui proces intens de restaurare ce a urmat indeaproape linia arhitectonica originala a arhitectilor vienezi. Cu precizarea ca doar pavilionul central a fost demolat, din cauza starii avansate de degradare in care ajunsese, nemaiputind fi astfel restaurat“, a mentionat Emil Tolciu, patronul complexului.    Sibiul ramine in topPentru cei care vor sa guste farmecul Capitalei Culturale Europene din 2007, Sibiul isi pune la dispozitie edificiile incarcate de istorie si eleganta arhitecturala, strazile medievale sau parcurile primitoare. Turistii care vor sa isi faca Pastele la oras ar putea gasi oportuna oferta hotelului Libra. Pot opta fie pentru sejurul de 2 nopti de cazare, fie pentru cel de 3. In prima oferta, pretul la care turistii trebuie sa se astepte este de 585 de lei, pe cind pentru cel de-al doilea pachet promotional, vor trebui sa scoata din buzunar 675 de lei de persoana. Important de precizat este faptul ca hotelul are tarife reduse cu 50% pentru clientii cu virste de sub 14 ani, insotiti, desigur, de parinti. Si clientii hotelului Libra se vor putea bucura de toate serviciile oferite intr-un asemenea spatiu, de la mese traditionale, la conditii de cazare ireprosabile. „Turistii care aleg sa se cazeze de Paste la hotelul Libra trebuie sa stie ca au libertatea de a intra gratuit la piscina interioara, la sauna finlandeza si, bineinteles, la sala de fitness pe toata perioada sederii la noi“, a adaugat Roxana Cimpeanu, reprezentanta hotelului. 

Cereri mici pentru vacantele ?ciudate?

Foto Andrei GadaleanDaca doriti o vacanta pe apa, puteti alege un sejur pe un vas de croaziera, incepind de la 300 de euro de persoana, sau o aventura pe o barca de rafting, care poate ajunge la 100 de euro de persoana pe zi.Majoritatea ofertelor prezentate la tirgul de turism care se desfasoara zilele acestea in Piata Unirii au destinatii devenite deja clasice printre romani, precum Bulgaria, Italia, Grecia sau Turcia. Totusi, exista suficiente oferte si pentru tarile exotice, poate chiar mai multe decit cererile. Iar printre vacantele care se anunta din start a fi mai putin „normale“ sint si cele oferite de Extreme Zone Adventure, care organizeaza sejururi ce pot include una sau mai multe din cele 20 de activitati outdoor precum rafting, caiac sau zbor cu parapanta. Totusi, daca acest gen de vacanta e mai riscanta, sa nu credeti ca e si mai ieftina pentru a compensa. Ci din contra. Pentru o zi de rafting, de exemplu, doritorii trebuie sa plateasca intre 30 si 100 de euro, in functie de lungimea si dificultatea traseului. Un alt exemplu ar fi o oferta de o zi, de 150 de lei pe persoana, care include rafting pe 15-20 km, echipamente, ghizi, citeva zeci de minute de sauna si jacuzzi si o masa traditionala. Adrian Iuhas, reprezentatul firmei, recunoaste ca in Romania nu exista inca cerere pentru astfel de activitati, majoritatea clientilor fiind straini. „Nu e interes mare la noi, iar asta din cauza comoditatii, asta e nivelul de cultura, romanii prefera sa stea in circiumi“, spune Iuhas.    Tot pe apa, dar mai linUn concediu pe apa, de data aceasta mult mai elegant, il ofera cei de la Croaziere.NET. Printre pachetele prezentate se numara inclusiv croaziere de 7 nopti, incepind de la 300 de euro de persoana, pachet cu 5 mese incluse, pe Marea Mediterana. Bineinteles, si aici preturile pot sa depaseasca usor 1.000-1.500 de euro, in functie de traseu, de facilitatile incluse in pachet si mai ales in functie de momentul in care se face rezervarea. In plus, la pretul efectiv al pachetului se adauga si costul drumului pina in orasul din care are loc imbarcarea (Londra, Barcelona, Miami etc). Reprezentantii agentiei spun ca anul trecut in jur de 600.000 de romani au optat pentru astfel de vacante.    Laitmotivul: CrizaDaca majoritatea firmelor prezente la tirg sint din tara, exista, totusi, si un operator bulgar, care promite preturi cu mult mai mici decit competitia. „E criza si de aceea am venit la Cluj, sa atragem clienti. Litoralul bulgaresc e mai ieftin, ca e criza. Iar pe timp de criza, pachetul trebuie facut tot mai ieftin, tot mai ieftin, ca sa vina lumea“, explica plin de entuziasm Nicholai, reprezentantul More Company Travel.     Pe de alta parte, Luciana Pricop, reprezentanta Coktail Holidays, spune despre clujeni ca nu cauta neaparat cele mai ieftine vacante. „Pentru vacanta de vara lumea stringe bani, nu renunta la ea, nici macar in acest an. Mai degraba renunta la minivacanta de Paste sau 1 Mai. Clujenii prefera locatiile de 5 stele, cu all inclusive, dar, spre deosebire de bucuresteni, nu vor neaparat hotel de fite“, spune Pricop.     Tirgul de turism este deschis in Piata Unirii din Cluj-Napoca pina pe 11 aprilie.

Biserica ?Sf. Petru si Pavel?

Click pentru imagine maritaPe locul unde se afla actuala biserica, in perioada medievala exista o alta biserica, ce apartinea unui sat aflat la est de Cluj, numit „Sf. Petru“, care a fost distrus la una din invaziile tatarilor, dar ulterior a fost reconstruit. In 1560 biserica a devenit unitariana, dar a fost din nou distrusa in timpul revolutiei conduse de Francisc Rakoczi al II-lea. Abia in jurul anului 1711 a fost din nou reconstruita pe vechiul amplasament, iar 5 ani mai tirziu a fost retrocedata romano-catolicilor. Acestia nu s-au bucurat prea mult de ea, fiindca in 1724 a fost data Calugarilor Minoriti, care au transformat-o in manastire si au mai construit si citeva cladiri anexe, din care au rezistat pina azi doar cea in care se afla „Azilul de Batrini“. Biserica „Sf. Petru si Pavel“, in forma in care se gaseste si astazi, a fost ridicata intre 1844-1846 de mesterul Anton Kagerbauer, pe locul vechiului lacas de cult, care ajunsese intr-o stare avansata de degradare si din care s-a pastrat doar nivelul inferior. Interioarele edificiului au fost pictate de Szatmáry Károly in anul 1926, dupa modelul bisericii de incoronare din Buda.     Cladirea mai fost renovata in 1977, iar ultima oara intre anii 2002-2007.     Portalul baroc „Sf. Mihail“Click pentru imagine maritaPortalul cu grupul statuar "Sf. Mihail" a fost mutat in 1899 in locul de astazi, el aflindu-se initial in fata bisericii "Sf. Mihail" din centrul orasuluiCompozitia formata din sapte statui a fost realizata de König János, la cererea clerului, in amintirea epidemiei de ciuma care a lovit orasul intre anii 1738-1742. Tot in amintirea acestui eveniment s-a ridicat si statuia Fecioarei Maria, aflata initial in fata bisericii Piaristilor.     Portalul cu grupul statuar „Sf. Mihail“ a fost mutat in 1899 in locul de astazi, el aflindu-se initial in fata bisericii „Sf. Mihail“. In secolul al XVIII-lea, in jurul lui „Sf. Mihail“ au fost construite o serie de cladiri si pravalii, pe care parohia le inchiria asigurindu-si in acest fel un venit frumusel. O data cu sistematizarea Pietei Centrale, in 1890, aceste cladiri au fost demolate, sub presiunea opiniei publice, deoarece lacasul de cult era „ascuns“ intre acestea. Tot atunci a fost mutat portalul baroc din fata bisericii „Sf. Mihail“ in fata bisericii „Sf. Petru si Pavel“. In schimb, parohia a fost despagubita cu unele terenuri din zona centrala a orasului, terenuri pe care s-au ridicat cele doua cladiri „in oglinda“ de pe actuala strada Iuliu Maniu.     Statuia „Ciumei“Click pentru imagine maritaIn spatele bisericii, se afla statuia Sfintei Maria, Protectoarea de Ciuma, statuie care a fost initial amplasata pe strada UniversitatiiIn spatele bisericii, se afla statuia Sfintei Maria, Protectoarea de Ciuma, statuie amplasata initial pe strada Universitatii. Monumentul a fost ridicat la cererea guvernatorului Anton Kornis in anul 1744, in semn de recunostinta pentru ocrotirea Clujului in perioada ultimei mari epidemii de ciuma, de aici provenindu-i numele de „Statuia Ciumei“. Opera a fost realizata in stil baroc de sculptorul austriac Anton Schuchbauer, cel care a realizat si amvonul bisericii Piaristilor. Statuia a fost demontata in 1959, fiindca nu era agreata de conducerea comunista a universitatii. In 1961, la cererea bisericii „Sf. Petru si Pavel“, a fost amplasata in spatele acesteia. Desi recent s-a lucrat la restaurarea lacasului de cult si a portalului, statuia se afla intr-o avansata stare de degradare, pozitia fiind nepotrivita pentru un astfel de monument. Ultima restaurare a statuii a avut loc in perioada 1957-1958, iar in prezent se doreste renovarea si readucerea ei in locul initial, mult mai potrivit pentru acest monument deosebit.

Turistii din cetatea Albei, intimpinati de Feti-Frumosi

Click pentru imagine maritaEste vorba de o „oaste“ medievala ce va fi formata din peste 50 de soldati, organizati in trei corpuri: unul de artilerie, unul de infanterie si unul de cavalerie. E o dorinta mai veche a administratiei locale din Alba-Iulia, care va prinde contur la finalul acestei luni.     Existenta unei „armate“ atit de impresionante va face si ca programul oferit turistilor care trec „pragul“ Cetatii de tip Vauban din Alba-Iulia sa fie mult mai complex, mai vast si, cu siguranta, mai impresionant.      Pina in prezent, Garda Traseului celor Trei Fortificatii organiza in fiecare simbata un ceremonial militar, cu un scurt traseu prin Cetate, care se incheia cu trei salve de tun. Acest lucru s-a intimplat timp de aproape 2 ani. Acum, se adauga corpul de artilerie si cel de infanterie, iar ceremonialul militar va avea loc zilnic, la orele prinzului. Si traseul va fi mai lung, militarii urmind sa treaca pe sub toate cele trei porti care au fost restaurate in ultimii ani: Poarta I, Poarta a III-a si Poarta a IV-a.     Problema rezolvata... in OlandaClick pentru imagine maritaDorinta infiintarii unui corp de cavalerie a aparut in urma cu aproape 2 ani, atunci cind a fost infiintata practic Garda Traseului Celor Trei Fortificatii. Gasirea cailor pentru acest corp a fost, insa, o adevarata provocare. S-au incercat diferite variante, de la achizitionarea unor cai „pensionati“ de la unitatile de politie din tara pina la „angajarea“ unor localnici din imprejurimi, care sa vina cu caii lor si sa fie imbracati in haine de epoca. In fiecare incercare au existat piedici, inclusiv de legislatie, asa ca pina la urma s-a ajuns la solutia achizitionarii de cai. Si daca tot au ajuns sa cumpere cai, autoritatile locale au ales „spuma“, adica au mers in Olanda si au cumparat sase cai frizieni. Acestia sint considerati a fi unii din cei mai frumosi: negri, cu coama lunga, aigili, dar si foarte docili. Click pentru imagine maritaCosmin Suciu, reprezentantul societatii Corint, firma care administreaza Traseul Celor Trei Fortificatii, a declarat ca toti soldatii vor fi imbracati in uniforma habsburgica a primei jumatati a secolului al XVIII-lea, atunci cind a fost construita fortificatia din Alba-Iulia.     Ceremonia inaugurala a „armatei“ Cetatii Alba-Iulia va avea loc in data de 25 aprilie, declarata „Ziua Cetatii“. Tot atunci va fi inaugurat oficial si podul mobil de la Poarta a III-a, o replica a celui existent in epoca medievala. Acesta a fost reconstruit cu ocazia lucrarilor de restaurare a Portii a III-a a Cetatii, dupa planurile aflate intr-o arhiva din Viena.

Pipa pacii

Fostul antrenor al Stelei, Emeric Ienei, a declarat, miercuri, agentiei NewsIn, ca jocul prestat de elevii lui Marius Lacatus in partida contra formatiei Pandurii Targu Jiu il face sa creada ca ros-albastrii si-au pierdut din reputatia de echipa ofensiva pe care au avut-o in anii precedenti. „Am vazut din meci doar repriza a doua, mi s-a parut ca Steaua este o echipa oarecare, care nu are curaj sau nu reuseste sa atace mai mult poarta adversa. Steaua nu mai sperie pe nimeni la ora asta, lumea o sa zica: «Lasa domne ca au nu stiu cate egaluri, i-au batut si Pandurii». M-a dezamagit aceasta lipsa de promptitudine in momentele cheie si reactia intarziata a aparatorilor la cele doua goluri primite“, a spus Ienei. Defensiva nulaFostul mare tehnician al Stelei s-a aratat dezamagit si de evolutia compartimentului defensiv: „Al doilea gol s-a primit prea usor, pe o greseala colectiva. Aparatorii au fost scosi prea usor din joc de Piturca si Tremonti, care a marcat golul printr-un unghi foarte, foarte greu. Mingea i-a trecut printre picioare lui Zapata, care trebuia sa stea in picioare acolo, dar el s-a culcat inainte de a suta adversarul. Apararea nu mai este nici ea ce a fost, al doilea gol s-a luat ca in curtea scolii“. Eclipsa de formaEmeric Ienei a pus evolutiile mai putin reusite ale Stelei din retur pe seama unei crize de forma sportiva a jucatorilor. „Sunt absolut bulversat de jocul echipei. Au fost momente cand au incercat sa joace, dar nu au avut curaj, si probabil nici valoare, sunt mai multe de discutat aici. Prea credem ca au valoare unii. Sunt unii care nu se ridica la valoarea investitiilor facute in ei. Sunt momente cand la o echipa este criza. Si Manchester United a avut ani cand nu a avut clasari asa bune“. „Varza pe teren“Antrenorul care a castigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua in 1986 s-a referit si la fotbalistii tineri din lotul ros-albastrilor: „Sunt cativa jucatori care sunt accidentati si din randul tinerilor de la Steaua. Aici sunt niste probleme, nu inteleg de ce se accidenteaza asa repede? Pe timpul nostru nu aveam nici sustinatoare de efort, mancam varza, dar pe teren nu eram varza. Acum mananca foarte bine si iau sustinatoare, dar sunt varza pe teren“. Lacatus are vinaIenei a continuat lasand sa se inteleaga ca si Lacatus are partea lui de vina pentru parcursul modest al Stelei. „Simte ca nu are nici jucatori valorosi si simte ca punctele pierdute il imping in jos. Eu tin foarte mult la Lacatus si mi-e foarte greu sa spun anumite cuvinte, poate a facut si el anumite greseli, poate chiar morale, nefolosind jucatorii pe care vroia el sa-i bage“, a spus lui Ienei vizavi de afirmatiile lui Lacatus, care s-a declarat dezamagit de atitudinea unor jucatori din echipa sa si a sustinut ca daca acestia vor continua in aceeasi maniera vor avea sanse minime sa se califice in Cupa UEFA.

Kaka ar vrea in Anglia

Internationalul brazilian al lui AC Milan, Ricardo Kaka, a declarat ca ar vrea sa evolueze în campionatul Angliei daca va fi nevoit sa se desparta de echipa italiana, desi în aceasta perioada ziarele spaniole scriu ca atacantul va ajunge din vara la Real Madrid, informeaza Daily Star. „Îmi place mult fotbalul care se joaca în Premier League. Ar fi prima mea optiune în cazul în care va fi sa plec de la AC Milan. Am vorbit cu mai multi jucatori care evolueaza în Anglia, si cu totii mi-au spus ca este un campionat extrem de competitiv si spectaculos“, a afirmat Balonul de Aur din 2007. Jucator completKaka (27 de ani) a fost cumparat de AC Milan în vara lui 2003 de la formatia braziliana Sao Paulo pentru aproximativ 9 miloane de euro. În cele aproape sase sezoane pe care le-a petrecut în tricoul gruparii rossonere, acesta a cucerit titlul în Serie A, Liga Campionilor, Supercupa Europei, dar si Campionatul Mondial al Cluburilor, fiind unul dintre cei mai apreciati si valorosi jucatori ai lui Carlo Ancelotti. În ultimele zile, mai multe publicatii sportive iberice au notat ca Ramon Calderon, favorit la câstigarea alegerilor prezidentiale la Real Madrid, a obtinut acordul lui Kaka pentru un transfer în capitala Spaniei, la finalul acestui sezon. Internationalul brazilian a mai fost dorit în iarna si de conducerea lui Manchester City, care a fost dispusa sa achite în schimbul seviciilor sale suma de 120 de milioane de euro. Atunci, oficialii lui AC Milan au acceptat oferta formatiei engleze, însa jucatorul a fost convins de manifestatiile fanilor rossoneri sa continue la gruparea milaneza.

Mentalitati in schimbare

„A fi rom in Romania este o incercare permanenta, dar numai cei care isi asuma identitatea reusesc sa mearga mai departe“, spune Daniel Ganga, „primul preot ortodox de origine roma“. Membru al unei familii care a incercat sa-si ascunda originea etnica, dar tratat ca „tigan“ de catre camarazi, el a decis, la 15-16 ani, cine era de fapt, explica tanarul in virsta de 29 de ani. „Cand am inceput sa invat limba romani, mama mi-a spus sa nu o vorbesc in fata altora“, isi aminteste el. Parintele Daniel este de parere ca va trece multa vreme pana cand lupta va fi castigata. Discriminati in societatePotrivit unui sondaj Gallup din 2008, 33% dintre romani nu vor sa aiba romi printre vecini, in timp ce 67% resping ideea de a casatori cu un membru al acestei minoritati. Aproape trei romani din patru spun ca „majoritatea romilor incalca legile“ si un sfert cred ca acestora ar trebui sa li se interzica sa calatoreasca, pentru „a nu leza imaginea tarii in strainatate“In timp ce reticenta de a-si asuma identitatea este in continuare mare printre candidatii la aceste burse, sunt organizate cursuri pentru a-i ajuta sa-si depaseasca temerile. „De multe ori, adolescentii intreaba, cu jumatate de gura, daca pe diploma lor va figura cuvantul «rom»“, spune sociologul Gelu Duminica, presedintele asociatiei Impreuna. „De multe ori, romii sunt aratati cu degetul cand se vorbeste de delincventa, dar se uita ca ei sunt produsul sistemului de educatie si al societatii romanesti“, explica el.Chiar el membru al acestei minoritati, Gelu spune ca a inteles din copilarie ca trebuie sa se spele sau sa invete de doua ori mai mult decat copiii romani. Totusi, el declara ca perceptia fata de romi s-a ameliorat in ultimii ani, chiar daca o parte a presei alimenteaza stereotipurile.Totul incepe la scoalaCazurile de discriminare la scoala sau la munca sunt frecvente in ceea ce-i priveste pe membrii acestei minoritati, oficial cu 535.000 de membri, dar care de fapt are 1,5-2 milioane de membri. „Am prieteni care nu s-au putut angaja din cauza culorii pielii“, spune Adina Corobuta, studenta la Iasi. Pentru Aurelia Dulgeru, studenta in anul III la Facultatea de Medicina din Bucuresti, romii trebuie sa depaseasca „un handicap major“ pentru a reusi. „Suntem prinsi intr-un cerc vicios. Totul pleaca de la lipsa educatiei, ce ingradeste accesul la o slujba bine platita si deci la o locuinta cu conditii sanitare elementare, de unde stereotipurile gen «tiganii miros urat»“, spune ea. In varsta de 21 de ani, Aurelia nu a ezitat cand a avut ocazia de a obtine o bursa oferita de fundatia Soros, cu conditia sa-si declare originea roma. „Pentru mine a fost o ocazie extraordinara, m-a motivat mult“, explica ea.Daniel Ganga l preot„De fiecare data cand un rom face o prostie, se spune «un tigan va ramane tigan», ca si cum romanii nu ar gresi niciodata“

Ingrijorati de rectificarea bugetara

O parte din membrii Biroului Permanent National ai PSD s-au întâlnit, ieri dimineata, la Senat, cu ministrii social-democrati, secretarii de stat si sefii de agentii, si au discutat despre viitoarea rectificare bugetara, informeaza NewsIn.PSD a cerut o dezbatere în Parlament pe subiectul viitoarei rectificari, inevitabila în conditiile semnarii unui acord de împrumut, sustinând ca o simpla Ordonanta de Urgenta a Guvernului nu este suficienta. Tot PSD l-a chemat în Parlament pe premierul Emil Boc, pentru a da detalii despre consecintele acestui acord, însa acesta a anuntat ca va veni dupa ce FMI raspunde scrisorii României. Ministerele sociale, detinute de PSD, vor fi cele mai afectate de rectificarea bugetara care urmeaza.  

Avansare post-mortem

Ministrul Apararii Nationale, Mihai Stanisoara (foto), l-a inaintat, ieri, la gradul de maior post-mortem pe capitanul Iuliu Vasile Unguras si a inaintat presedintelui Traian Basescu propunerea de decorare a militarului ucis marti in Afganistan, informeaza MApN, potrivit NewsIn.Reamintim ca un ofiter a fost ucis si alti patru militari au fost raniti, marti, in jurul orei 7.45 (ora Romaniei), in Afganistan. Capitanul Iuliu Vasile Unguras (32 ani) conducea o misiune de patrulare, formata din patru autovehicule Humvee, din cadrul Batalionului 21 Manevra, pe autostrada A1, Kandahar - Kabul, se arata intr-un comunicat al MApN. El se afla in Afganistan din luna ianuarie, la a doua misiune intr-un teatru de operatii extern, dupa ce in 2006 el a participat la o misiune in Irak.

"Don Costel" a scapat de judecata

Potrivit agentiei NewsIn, Constantin Iancu a ajuns la Tribunalul Dolj in jurul orei 9.00 si a iesit pe usa din spate a instantei, la cateva minute dupa ce completul de judecata a amanat procesul pana pe 22 aprilie, data pana la care avocatii lui Iancu trebuie sa construiasca apararea fostului director al Agentiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare. Completul de judecata s-a aratat nemultumit fata de solicitarea avocatilor angajati de Iancu de a acorda un nou termen in dosar.Aparatorii fostul director de la ANIF au motivat solicitarea prin faptul ca au fost angajati abia in cursul zilei de marti si nu au avut timp sa se familiarizeze cu dosarul. Nici Constantin Iancusi nici avocatii acestuia nu au vrut sa dea vreo declaratie legata de acuzatii ce i se aduc fostului director al ANIF.Sechestrare si lovireConform rechizitoriului procurorilor DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova, Constantin Iancu ar fi sechestrat si lovit mai multe persoane, printre care se numara si doljeanul Constantin Nitu, caruia Iancu i-a facut mai multe poze in pielea goala dupa ce l-a legat cu un lant de gat. Pe baza declaratiilor victimelor lui Constantin Iancu, dar si ale unor martori, procurorii au decis trimiterea in judecata a fostului director al Administratia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare pentru „constituirea unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, trei infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal, o infractiune de amenintare, o infractiune de lovire sau alte violente.Cariera compromisaConstantin Iancu, fost secretar general al PDL Dolj, a fost numit sef al Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare din cadrul Ministerului Agriculturii in data de 18 februarie. Propunerea a fost facuta de Consiliului de Administratie al ANIF si a fost aprobata, prin act administrativ, de ministrul Ilie Sarbu. Ulterior, cotidianul „Evenimentul Zilei“ a dezvaluit ca Iancu este cercetat pentru ca „ar fi ordonat, in 2006, rapirea unui om de afaceri si a sotiei acestuia, pentru a-l determina sa-i cedeze actiunile unei companii“. Potrivit publicatiei, demnitarul ar fi actionat alaturi de alti cinci complici, interlopi din Craiova. In urma acestei dezvaluiri, Iancu si-a dat demisia din functia de director al ANIF si, ulterior, a demisionat si din PDL.

Vocile Sibiului

 Profesorii sibieni ameninta cu declasarea unei noi greve în conditiile în care reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii au refuzat propunerile sindicalistilor din învatamânt. Parerea sibienilor despre acest subiect o puteti afla din rublica de mai jos. Liliana Vâsu, 40 ani, economistPoate au motivele lor sa faca acest lucru, nu lucrez în sistem si nu ma pot pronunta, iar în ultima vreme am observat ca presa nu mai este obiectiva în tratarea unor astfel de subiecte.Ioana Stângu, 55 ani, pensionaraConsider ca pâna la urma este dreptul lor sa recurga la aceste forme de protest pentru a se face auziti. În ziua de azi este foarte greu sa de descurci, salariile sunt destul de mici, iar cerintele din ce în ce mai mari. Anton Vieru, 63 ani, pensionarCred ca au tot dreptul sa ceara salarii mai mari, în conditiile în care învatamântul este un segment foarte important si contribuie foarte mult la educatia unui copil. În meseria lor e nevoie de multa rabdare si îndemânare pentru a lucra cu elevii. Hodos Maria, 63 ani, pensionaraEste dreptul lor, însa si copiii au de pierdut de pe urma acestor greve. Tot ei sunt cei care trebuie sa recupereze apoi orele pierdute. Nu cred ca toti ar trebui sa recurca la astfel de proteste, pentru ca unii profesorii chiar au salarii mari.

Sfaturi ecologice

 Daca te preocupa problemele ecologice, daca doresti sa contribui si tu cu ceva la minimizarea impactului negativ al oamenilor asupra mediului si nu stii ce sa faci, atunci citeste sfaturile de mai jos:Sfaturi pentru protectia mediuluio    Când mergeti în natura, schimbati-va obiceiul de a rupe florile, admirati-le asezate pe codita lor în mediul natural fara sa le rupeti, au nevoie sa ajunga la maturitate si sa faca seminte (în special florile rare). o    Când iesim în natura ar trebui sa aducem gunoiul generat de noi într-o punga acasa. Nimeni nu doreste sa viziteze locuri naturale pline de reziduuri. Sfaturi pentru soferi - consum redus pentru automobil    o Un  defect care mareste consumul de carburant este condusul prea aproape de masina din fata, situatie care ne obliga sa frânam de foarte multe ori. o Filtrul de aer al motorului daca este murdar poate mari consumul cu pâna la 20% .o Suspensiile masinii daca sunt uzate maresc consumul de carburant. o Motorul nu trebuie turat mult, trebuie sa adaptam treapta cutiei la viteza pe care o are masina. o Trebuie sa folosim transportul public, consumul în medie este de 8 ori mai mic pe calator transportat. Sfaturi pentru un consum energetic mic în casao Trebuie sa folosim becuri  economice, au un consum pana la 5 ori mai mic decât cele conventionale si un timp de functionare mult mai lung. o Peretii vopsiti în alb reflecta bine lumina si putem sa avem un bec de consum mic dar acelasi confort. o Apa de la robinet este pompata cu energie, un dus mediu consuma 160 litri, iar o baie plina consuma 350 litri, aici se adauga si consumul pentru încalzirea apei. Deci este de preferat dusul pentru un consum mai mic de energie. o Robinetele de la baie si bucatarie pot avea instalat un dispozitiv asemanator unei site care are functia sa introduca în jetul de apa bule de aer, consumatorul nu simte diferenta, dar consumul de apa scade cu 20%. Cele mai economice robinete sunt cele cu senzor, ele scad consumul la 70 % dar sunt scumpe de moment. o Programati PC-ul la consum redus. o Mâncarea vegetariana este produsa cu putin consum energetic fata de cea animala. (producerea alimentelor  de origine animala este foarte costisitoare energetic, orice animal de carne are nevoie de 10 ori mai multe calorii pentru a produce un kg de carne). o La bucatarie folositi oala sub presiune, se poate economisi pâna la 50% din energie .o Când se gateste orice oala trebuie acoperita cu capac, astfel se reduce consumul de energie cu pana la 20%. o  Multe persoane obisnuiesc sa aprinda aragazul cu câteva minute înainte sa aseze mâncarea pe el. Nu este necesar. o Nu asezati frigiderul sau congelatorul în apropierea surselor de caldura. o Încercati sa tineti usa congelatorului si frigiderului cât mai putin timp posibil deschisa.

Copilul zilei

Ma numesc Stefan-Octavian insa prietenii imi spun Ody. Chiar daca am doar 3 anisori, stiu sa fac multe lucruri printre care sa conduc masina mea prin nisip. Iar cand o sa ma fac eu mare vreau sa devin sofer.

Unde iesim?

 Expozitie de fotografie Architecture Chinoise, Muzeul "Franz Binder", Piata Mica, 5 martie-10 aprilie 2009, ora 10Expozitie „Otto Dix – grafica critica 1920 -1924“, Galeriile de Arta Contemporana, str. Tribunei, nr.6, 3-26 aprilie 2009, ora 10Expozitie de icoane pe lemn si sticla, Cercul Militar, Sala de festivitati, b-dul Victoriei 5,  2-9 aprilie 2009, ora 10Lansare de carte "Taina Liliacului"-Alexandra Iliescu, Sediul Bibliotecii Astra, 9 aprilie 2009, ora 17

Pensia nu se modifica

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Marian Sârbu, a declarat, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc miercuri cu membrii comisiei de specialitate din Camera Deputatilor, ca rectificarea de buget preconizata nu va afecta cresterea pensiei minim garantate sau a valorii punctului de pensie. Ministrul Marian Sârbu a spus ca proiectul de Ordonanta de Urgenta referitor la rectificarea bugetara nu va aduce modificari considerabile bugetului ministerului pe care îl conduce, iar sumele care sunt alocate bugetului de asigurari sociale va ramâne neatins. „În proiectul de ordonanta, la pensii sau alocatii pentru somaj nu avem diminuari. Cresterea pensiei minim garantate la 350 de lei, de la 1 octombrie, precum si cresterea punctului de pensie cu 3% sunt repere de protectie sociala ce ramân neatinse“, a declarat Sârbu în cadrul discutiilor cu deputatii din Comisia de munca. Evita disponibilizarileÎn ceea ce priveste Ordonanta de Urgenta care ar urma sa limiteze sporurile bugetarilor, Sârbu a sustinut ca scopul principal al acesteia este sa nu conduca la concedieri din sectorul public. „În urma negocierilor cu sindicatele, sporuri precum cele de vechime sau de noapte ramân. În schimb, celelalte sporuri vor avea valori maximale, iar ordonatorii de credite le vor putea negocia, în limita cheltuielilor“, a precizat ministrul. El a sustinut ca ordonatorii de credite capata astfel un instrument legal de flexibilizare a salarizarii din sectorul bugetar astfel încât acestia sa evite disponibilizarile.

Productia industriala, in declin

Productia industriala a scazut in februarie pentru a cincea luna la rand, insa declinul s-a temperat, dupa varful de scadere inregistrat in decembrie 2008. Astfel, fata de lunile corespunzatoare din 2007, productia industriala s-a redus cu 3% in octombrie 2008, cu 11,5% in noiembrie, cu 18% in decembrie si cu 12,1% in ianuarie. Septembrie 2008 a fost ultima luna de crestere, avansul productiei industriale fiind in acea luna de 3,8% fata de septembrie 2007. Productia din industria prelucratoare s-a diminuat in februarie cu 15,4%, iar productia de energia electrica si termica a scazut cu 2,8% fata de aceeasi luna din 2008. In schimb, industria extractiva a urcat usor, cu 0,4% fata de februarie 2008.Scaderi masivePe marile grupe industriale, toate categoriile de bunuri au inregistrat scaderi, cele mai semnificative fiind in industria bunurilor de folosinta indelungata (-20,5%) si cea a bunurilor intermediare (-20%). Productia bunurilor de capital s-a redus in a doua luna din acest an cu 14,2%, sectorul bunurilor de uz curent, cu 7%, iar industria energetica, cu 5,3% comparativ cu februarie 2008. Fata de ianuarie, productia industriala s-a redus in februarie cu 0,6%, ca urmare a scaderii din industria extractiva, cu 2,3%, si din sectorul energiei electrice si termice, cu 0,3%. In schimb, productia din industria prelucratoare a crescut cu 1,5% fata de prima luna a acestui an. Pe marile grupe industriale au fost inregistrate scaderi fata de ianuarie in industria bunurilor de uz curent, de 2,3%, si in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 0,2%, in timp ce restul sectoarelor au fost consemnate cresteri. Cel mai mare avans a avut loc in industria bunurilor de capital (A7,2%), urmata de industria bunurilor intermediare (A5,1%) si de industria energetica (A2,5%).Scadere de 11,7% in primele doua luniIn perioada 1 ianuarie - 28 februarie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a fost mai mica cu 11,7% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, ca urmare a scaderii importante din industria prelucratoare (-16,2%). Productia de energie electrica si termica s-a micsorat cu 2,8%. In schimb, industria extractiva a crescut cu 2%. Pe marile grupe industriale au fost inregistrate scaderi la toate categoriile de bunuri. Productia din industria bunurilor intermediare si din cea a bunurilor de folosinta indelungata s-a diminuat cu 19,3%, iar in industria bunurilor de capital - cu 18,4%. Scaderi mai moderate au fost in productia bunurilor de uz curent (-5,9%) si sectorul energetic (-5,8%).

Liber la munca in Danemarca

Astfel, procedurile realizate pâna la 30 aprilie de Serviciul danez de imigrari vor fi înlocuite cu procedurile Registrului pentru Furnizorii Straini de Servicii (Register for Foreign Service Providers – RUT) si ale Agentiei daneze de Comert si a Companiilor, se arata în comunicatul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Muca (ANOFM), care preia date ale Ministerului Muncii din Danemarca.Firmele care nu respecta procedurile de mai sus pot fi amendate de politia daneza. Masurile sunt aplicabile tuturor companiilor straine din statele Uniunii Europene (UE) care furnizeaza servicii pe teritoriul danez, în conformitate cu Directiva privind detasarea lucratorilor în cadrul prestarii de servicii si cu Legea daneza de plasare a fortei de munca.Fara permis de lucruDanemarca anuntase la începutul acestui an ca a decis sa ridice, de la 1 mai 2009, restrictiilor aplicate liberei circulatii a fortei de munca din România.De la 1 ianuarie 2009, cetatenii români pot lucra în Grecia, Portugalia, Spania si Ungaria fara sa detina permis de lucru, în conditii egale cu cetatenii acestor state sau cu cetatenii celorlalte state membre ale UE. Alte state unde accesul românilor pe piata muncii este liber sunt Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia.

Contracte renegociate

 Firmele de avocatura se confrunta, de la declansarea crizei economice, cu o crestere accelerata a cazurilor de renegociere a contractelor încheiate înainte de octombrie 2008, potrivit avocatului asociat la casa de avocatura Tuca Zbârcea & Asociatii, Cornel Popa. „Avem foarte multe cazuri de renegociere a contractelor. În 2008, astfel de cazuri se apropiau de zero“, a declarat miercuri, pentru NewsIn, Cornel Popa. Unul dintre motivele pentru care firmele decid rediscutarea contractelor este deprecierea puternica a leului în raport cu moneda europeana. „Aproximativ 90% dintre contracte sunt încheiate în euro", a precizat reprezentantul casei de avocatura. Acesta a mai spus ca, de obicei, se accepta o renegociere a contractului pentru a se evita încetarea relatiilor contractuale. Popa recomanda firmelor sa introduca în contractele pe care vor sa le încheie în viitor, clauza de impreviziune, care da posibilitatea rediscutarii conditiilor contractuale odata cu schimbarea contextului economic.Un alt punct asupra caruia Popa a facut referire este vulnerabilitatea întreprinderilor mici si mijlocii în relatia cu bancile. IMM-urile cunt cele mai vulnerabile pentru ca nu sunt protejate de legislatia consumatorului si fiind firme mici nu vad rostul costurilor pentru asistenta juridica adecvata, a concluzionat Popa.

Corectii in agricultura

Potrivit acestuia, singura certitudine sunt penalitatile in valoare de 8,4 milioane de euro pentru intarzierea in acoradrea platilor aferente anului 2007, iar corectiile pentru modul in care s-au efectuat aceste plati vor fi anuntate in luna octombrie. „Nu avem o certitudine in privinta corectiilor, singura este in privinta penalitatilor pentru intarzieri, in valoare de 8,4 milioane de euro. Corectiile care se vor aplica, vor fi probabil in urma negocierilor si le vom sti in luna octombrie, insa scenariile sunt pesimiste“, a mai spus Daniel Constantin.Penalitati noiAcesta a mai adaugat ca penalizarea de 8,4 miliaone de euro este aferenta platilor efectuate in perioada 1 iulie-15 octombrie 2008, urmand ca, Comisia Europeana sa calculeze noi penalitati pentru platile efectuate dupa aceasta data. Potrivit ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, corectiile aplicate de Comisia Europeana vor avea o valoare de circa 70 de milioane de euro. De asemenea, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Liviu Harbuz, declara recent ca cele circa 70 de milioane sunt reprezentate de corectii financiare si circa opt milioane sunt penalizari pentru intarzieri in efectuarea platilor. Acesta mai spunea atunci ca se va negocia si, probabil, nu se vor plati circa 70 de milioane, daca se vor aduce argumente tehnice.Plata de la bugetul de statAcesta a adaugat ca se vor face negocieri si pentru reducerea penalitatilor in valoare de 8,4 milioane euro. Potrivit ministrului agriculturii, Ilie Sarbu, taranii nu vor avea de suferit din cauza corectiilor si penalitatilor, acestea fiind suportate din bugetul de stat. Conform unui comunicat recent al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Comisia Europeana a calculat, in conformitate cu prevederile comunitare, penalizari de 8.409.938 euro pentru depasirea termenului (30 iunie 2008) de acordare a platilor la hectar pentru anul 2007.Plati pe suprafataAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) intentioneaza sa inceapa acordarea platilor pe suprafata, aferente anului 2009, catre fermieri, la 1 decembrie, a spus Daniel Constantin. Potrivit acestuia, pentru realizarea obiectivului APIA, miercuri va fi lansata legislatia pentru desemnarea celor care vor realiza controlul prin teledetectie pentru a se evita astfel intarzierile. Acesta a mai adaugat ca, in urma licitatiei, vor fi desemnate mai multe firme castigatoare.

Laslea a castigat ?Valorile comunitatii?

 Localitatea Laslea este una dintre cele 10 comunitati din programul Economia Bazata pe Cunostere (EBC) care au dovedit ca au cel putin trei domenii de excelenta, potentiale motoare de dezvoltare locala. Povestea lor va fi surprinsa pe pelicula si va fi prezentata la televiziune, pentru a reprezenta modele de urmat si de alte localitati care îsi propun sa-si elaboreze propriile strategii de dezvoltare locala. Seria de documentare va fi prezentata pe TVR1, duminica, timp de sase saptamâni, în perioada mai - iunie. Cunoasterea este drumul firesc spre dezvoltare si bunastare, fie ca vorbim de o comunitate urbana, conectata la informatie prin tehnologie si prin atitudinea locuitorilor sai, fie ca ne referim la spatiul rural. Proiectul nostru propune unor comunitati din mediul rural si mic urban sa îmbratiseze acest tip de abordare si, prin acest concurs, atrage atentia asupra puterii pe care o poate avea comunitatea, atunci când îsi identifica un obiectiv comun“, a afirmat Gabriel Sandu, ministrul comuncatiilor si societatii informationale. La concurs au participat 35 de comunitati din 26 de judete. Comunitatile din judetul Sibiu selectionate sa participe în cadrul Proiectului EBC sunt Laslea, Saliste si Valea Viilor. Lista celor 255 de localitati înscrise în proiectul Economia Bazata pe Cunoastere este disponibila pe portalul http://www.ecomunitate.ro.

Pensiune veterinara la Talmaciu

In Talmaciu vor fi puse pe picioare doua locatii fundamentale, de care vor profita strict animalele de companie si stapanii lor. Necuvantatoarele vor fi tratate intr-o clinica veterinara la standarde occidentale, ale carei beneficii vor fi dublate de o pensiune, destinata doar relaxarii animalelor. Ideea de a amenaja aceste doua spatii destinate animalelor apartine medicului veterinar Tudor Constantinescu, care detine deja terenul din Talmaciu si urmeaza ca in maxim doua luni de zile sa inceapa ridicarea din temelii a cladirilor. Tot acesta mai spera si ca pana la finele anului va reusi sa finalizeze clinica si pensiunea, unice in Transilvania si inca „un lux“ chiar si la nivel national. „Consider ca astfel de spatii, dotate cu personal de specialitate nu mai sunt un lux, ci devin chiar o necesitate pentru cei care doresc sa aiba parte de tratament adecvat pentru animalele lor. Noi ne vom ocupa atat de starea de sanatate a animalelor, prin clinica veterinara, cat si de ingrijirea zilnica a lor, prin acea pensiune, in care patrupedele vor fi cazate si lasate in grija unor specialisti“, a explicat medicul veterinar Tudor Constantinescu. Adeziune din partea Primariei Clinica veterinara  va fi construita pe terenul situat intre fabrica Fauresia si Talmaciu II. In cadrul institutiei va lucra o echipa tanara de medici veterinari, condusa de Tudor Constantinescu. In ceea ce priveste pensiunea, conform proiectului, aceasta va fi structurata pe 24 de camere, dotate cu tot ce este necesar, in care vor putea fi cazate pisicile, cainii si chiar animalele exotice. Primarul orasului Talmaciu, Constantin Barbu lauda initiativa tanarului medic, care profeseaza de patru ani in domeniu, si spune ca aceasta investitie va ajuta mult la popularizarea orasului pe care il conduce. „Stiu ca Tudor se gandea la aceasta constructie inca din perioada facultatii si ca si-a dorit foarte mult sa construiasca o clinica veterinara si o pensiune tot pentru animale. Pentru noi nu poate fi decat un castig, desi este o afacere privata. Cu siguranta lumea va auzi de aceste spatii inedite, iar Talmaciu se va apropia tot mai mult de standardele impuse de Uniunea Europeana“, a declarat edilul-sef din Talmaciu. Tudor Constantinescu l medic veterinar„Lucrez in medicina veterinara de patru ani de zile si am avut timp sa observ care sunt lipsurile. Chiar cred ca Talmaciu are nevoie de astfel de servicii, de care se pot bucura proprietarii de animale din tot judetul si nu numai. Cine nu isi doreste un concediu relaxant, stiind ca animalele de companie se afla pe maini bune?“

Invitatie virtuala la Seica Mare

 Primaria Seica Mare beneficiaza de un site complet, unde puteti gasi informatii importante atât pentru localnici cât si pentru simplii curiosi. Adresa acestui site este http://www.primariasuramare.ro/ . În calitate de primar al comunei, adresez un sincer bun venit tuturor celor care acceseaza acest site, în numele comunitatii acestei comune, administratiei publice locale si al personalului primariei. Ne dorim ca pe aceasta cale sa venim în sprijinul cetatenilor, oferindu-le dreptul la informatia produsa si gestionata de administratia publica locala si în acelasi timp sa fim o fereastra deschisa permanent tuturor celor ce vor sa ne cunoasca mai bine comuna si pe noi. Multumesc în numele locuitorilor, vizitatorilor din tara si din strainatate, pentru ca au avut curiozitatea si dorinta de a afla cât mai multe despre noi, gândindu-se poate ca vor descoperi oportunitati de afaceri de orice natura, ce speram ca îi vor îndemna sa investeasca în comuna noastra. Noi îi asiguram cu responsabilitate de existenta unei administratii publice locale deschise si trasparente. Cu siguranta în urma informatiilor primite, veti gasi macar un lucru care va va capta atentia si dorinta de-a cunoaste pe viu frumusetea unica a acestor meleaguri, oameni prietenosi, ospitalieri si farmecul unei comune primitoare.

Raport de criza

 Un raport de criza în domeniul muncii, corespunzator perioadei 5 ianuarie - 20 martie 2009, va fi prezentat, astazi, de Szombatfalvi-Török Francisc, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Sibiu, în sedinta Comisiei de dialog social a judetului Sibiu. Raportul cuprinde informatii legate de starea judetului privind fluctuatia fortei de munca, consultanta acordata de Inspectoratul Teritorial de Munca - situatia sesizarilor, harta judetului din punct de vedere al pietei muncii si impactul psihologic al crizei. Potrivit purtatorului de cuvânt al Institutiei Prefectului, Dorin Teodorescu, sedinta va începe la ora 12.00, la sediul institutiei.

Transfuzie liberala

Presedintele PNL Sibiu, Mircea Cazan, viceprimarul Virgil Popa si candidatul PNL Sibiu pentru Parlamentul European, Roberto Dietrich, si-au dat sangele pentru Sibiul. La figurat. „Salveaza vieti donand sange“ s-a numit campania umanitara desfasurata de organizatia de tineret a PNL Sibiu, ieri, de Ziua Mondiala a Sanatatii. „Prin acest gest, am vrut sa fim aproape de persoanele care se afla in impas si au nevoie de ajutorul nostru“, a explicat Popa. 30 de liberali sibieni s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sibiu, iar cei care nu au putut dona ieri, din cauza aglomeratiei, au fost reprogramati pentru zilele urmatoare, informeaza un comunicat de presa al filialei. „Intentia noastra a fost sa schimbam sangele celor din Sibiu, si la propriu si la figurat, sa revigoram si prin aceasta sa schimbam culoarea rosu-portocalie din Sibiu“, a declarat deputatul Mircea Cazan, presedintele interimar al PNL Sibiu. Initiativa tinerilorTotodata, liberalii au amenajat, in fata magazinului Dumbrava, un centru unde aproximativ 100 de sibieni si-au verificat tensiunea arteriala. „Prin cele doua actiuni pe care le-am avut cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, am dorit sa tragem un semnal de alarma asupra numarului foarte mic de donatori de sange din Romania. Pot spune ca am fost impresionata de numarul foarte mare de sibieni, in special tineri, cu care ne-am intalnit la Centru“, a marturisit Iulia Basaraba, presedinta organizatiei TNL Sibiu.

Isi pierd painea

Criza îi lasa someri. Aproximativ 140 de angajati ai unei firme de pielarie din Sibiu au întrerupt activitatea, de la 1 aprilie, iar acum protesteaza fata de deciziile conducerii, care i-ar putea lasa pe drumuri. Oamenii o acuza pe directoarea Adriana Moga ca îi obliga sa demisioneze de la SC Oxirom SRL, unde falimentul bate la usa, si sa fie preluati de SC Global Fashion SRL, tot din Sibiu, însa în conditii dubioase. „Vor sa convinga oamenii si sa se angajeze pe alta firma. Am discutat cu ei si le-am spus ca nu suntem de acord. Am zis ca vrem sa lucram. Majoritatea oamenilor au spus ca nu sunt de acord. Întâi sa-si termine problemele cu firma veche. Conducerea nu vrea sa plateasca darile contractuale catre oameni si am aflat ca nu au platit nici darile la stat, din noiembrie“, sustine liderul sindical Doru Lascu, potrivit caruia administratorul firmei Oxirom SRL, Stefano Carmelini, nu si-ar fi dat acordul explicit pentru aceasta preluare. ITM le da dreptateÎn sprijinul angajatilor aflati pe punctul de a-si pierde slujbele sau de a accepta un viitor nesigur au venit inspectorii de munca. O comisie formata din cinci reprezentanti ai salariatilor Oxirom SRL au discutat cu inspectorul sef al ITM Sibiu, Francisc Szombatfalvi-Torok, si cu seful corpului de control al ITM, Sebastian Vasiu. „I-am sfatuit sa sustina respectarea contractului colectiv de munca. Pe urma, daca cineva doreste sa-i angajeze, e treaba lor. E o procedura mai complicata si nesigura pentru angajati“, a explicat Torok. Toti salariatii se afla, de luni, în concediu medical, pâna pe 20 aprilie, timp în care conducerea firmei si sindicatul ar trebui sa gaseasca o solutie pentru ei. Adriana Moga nu a putut fi contactata, pâna la închiderea editiei.

Intelectualii apara Dumbrava

Autoritatile de mediu nu par sa fie la fel de increzatoare privind impactul acestui proiect, asfel ca nu s-au hotarat inca asupra avizarii Planului Urbanistic Zonal al ansamblului rezidential. „In data de 1.04.2009 a avut loc sedinta Comitetului Special Constituit in care s-a hotarat necesitatea completarii documentatiei de solicitare a avizului de mediu. Deocamdata nu s-a luat nici o decizie in legatura cu planul urbanistic zonal al Complexului Rezidential, asteptam completarile solicitate, in urma carora va fi formulata o decizie ce va fi adusa la cunostinta publicului pe site-ul propriu si in mass-media de catre solicitant“, se arata intr-un comunicat remis de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu.Locatie prost aleasaMediatizarea construirii unui cartieri de locuinte in inima padurii Dumbrava starneste numeroase reactii. Oamenii de cultura din Sibiu sunt destul de retinuti in declaratii cand vine vorba de acest subiect, insa toti sunt de acord ca locul ales pentru constructie nu este tocmai cel mai potrivit. „Pozitionarea nu este rea, insa locul ales nu cred ca este cel mai potrivit. Padurea Dumbrava ar trebui sa ramana padurea Dumbrava, nu complex rezidential, pentru ca este, practic, plamanul verde al Sibiului“, afirma Emil Stratulat, directorul Casei de Cultura a Sindicatelor. De aceeasi parere este si Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat din Sibiu. „Nu cunosc foarte bine proiectul si nici zona, insa nu cred ca este cea mai potrivita locatie pentru construirea unui astfel de complex rezidential“, a apreciat Bojin. Bucur si Luca se contrazicDirectorul Complexului National Muzeal „Astra“, Corneliu Bucur, crede ca viitoarea constructie va insemna inceputul sfarsitului pentru pitorescul muzeu in aer liber. „Am primit pe e-mail o reprezentare fotografica a modului in care va arata acest complex rezidential, unde se observa clar cum aceste blocuri vor bloca vederea spre Muntii Cindrel. Este un atentat real la patrimoniul vizual, a carui valoare este echivalenta cu cea a patrimoniului din muzeu“, a precizat directorul complexului. Exista insa si voci care sustin si incurajeaza dezvoltarea orasului, considerand ca orice investitie este binevenita. „Nu sunt informat si nu cunosc foarte multe detalii legate de acest proiect, insa nu ma impotrivesc dezvoltarii orasului. Orice investitie este buna pentru oras“, afirma Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal. Petitie onlinePetitia „Salvati Padurea Dumbrava“ a reusit sa adune, pana in prezent, peste 2.500 de semnaturi, la numai cateva luni de la lansare, atat din Sibiu, cat si din intreaga tara. Documentul a fost inaintat si Primariei Sibiu, Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului si Ministerului Mediului. Corneliu Bucur l director CNM „Astra“„Toata aceasta situatie ne bulverseaza teribil, insa speram ca ratiunea va invinge intr-un final“

Trihenea, invitat in China

 Prefectul Sibiului, Constantin Trihenea, a fost invitat sa efectueze o vizita în China, de catre Liu Zengwen, ambasatorul chinez în România, prezent, ieri, la deschiderea Saptamânii Academice organizate de Institutul Confucius din cadrul Universitatii „Lucian Blaga“ Sibiu (ULBS). „În discutia care a continuat si la dejunul de lucru oferit de rectorul ULBS, prof. univ. dr. Constantin Oprean, cei doi si-au manifestat dorinta de a contribui la dezvoltarea relatiilor economice si culturale dintre judetul Sibiu si unele regiuni ale Chinei. La finalul întrevederii, ambasadorul Liu a acceptat invitatia de a vizita Institutia Prefectului, si a lansat, la rândul sau, o invitatie prefectului Trihenea de a efectua o vizita în China“, se arata într-un comunicat de presa al Prefecturii sibiene.

O luna dupa gratii

 Agresorul celor doi barbati înjunghiati, duminica seara, în localitatea Porumbacu de Sus, a fost retinut pe o perioada de 29 de zile pentru comiterea infractiunii de tentativa de omor deosebit de grav si port fara drept a cutitului. Acesta a fost prezentat, în cursul zilei de ieri, Tribunalului Sibiu, cu propunere de arestare preventiva. S. Vasile, în vârsta de 38 de ani, se afla în stare de ebrietate, când a agresat si înjunghiat alti doi consateni. Acestia, în vârsta de 34 de ani, respectiv 24 de ani, au fost transportati de urgenta la spital pentru a primi îngrijiri medicale. Agresorul a fost retinut de catre politisti câteva ore mai târziu, în locuinta sa fiind descoperite cinci cutite.

Vals pentru Alexandra

Deputatul PD-L de Sibiu, Raluca Turcan (foto), va dansa, maine seara, la emisiunea „Dansez pentru tine“, in incercarea de a ajuta o fetita din Sibiu sa-si implineasca visul. Raluca Turcan va dansa vals, alaturi de un dansator profesionist, pentru a ajuta o fetita foarte talentata, pe care neajunsurile financiare o vor tine departe de competitiile de dans, incepand cu ora 20.30, la emisiunea difuzata de ProTV, informeaza postul de televiziune. Alexandra are 12 ani, este din Sibiu si a umplut deja cu medalii si diplome de dans sportiv camera in care locuieste impreuna cu parintii sai nevoiasi. Alexandra si partenerul ei, Dragos Agarbiceanu, sunt comparati de cei din jur cu cuplul Mihai si Elwira Petre, datorita felului in care danseaza si a performantelor la care au ajuns. Tatal fetitei este mecanic de locomotiva, iar mama ei este somera de cateva luni, astfel ca nu-si mai permit sa o intretina pe Alexandra, care de curand a trecut la clasa C, o clasa superioara de dans sportiv, la care putini copii ajung la varsta ei. In sprijinul ei, Turcan a acceptat sa participe la emisiune.Caz disperatIn acelasi scop nobil, antrenorul de fotbal Emil Sandoi a acceptat sa danseze vals impreuna cu fiica sa, pentru a ajuta un mic fotbalist sarac. El a fost impresionat de dragostea lui Victor pentru fotbal si isi doreste sa-l ajute pe micut sa primeasca bani pentru cantonamente, echipament de fotbal, pantofi sport si minge. Bunica lui Victor vrea sa-si vanda o ie veche de 80 de ani pentru a avea ce pune pe masa de Pasti.

Prins la furat de lemne

Un barbat în vârsta de 40 de ani, din localitatea Vurpar, este cercetat de catre politistii din cadrul Politiei Orasului Ocna Sibiului pentru savârsirea infractiunii de furt calificat. El a fost suprins de catre o patrula din sistemul de ordine si siguranta publica în timp ce transporta doi caferi din lemn, sustrasi din curtea unui liceu din Ocna. La vederea echipajului de politie, barbatul a abandonat „prada“ si a fugit, fiind prins si imobilizat la scurt timp de oamenii legii.

Blue Air introduce zboruri Sibiu - Italia

Compania de smart flying Blue Air va introduce primele curse din Sibiu spre Italia si retur, iar din iunie va opera noi zboruri din Bacau catre Londra si Valencia, anunta un comunicat de presa am companiei, citat de NewsIn. Astfel, începând cu luna mai, Blue Air va inaugura primele zboruri pe noile rute Sibiu - Milano si Sibiu - Roma si retur. Din 1 mai, pentru a calatori din Sibiu spre Milano, compania va opera cu doua frecvente saptamânale, în zilele de vineri si duminica. Totodata, din 2 iunie, pentru a se ajunge la Roma, zborurile vor fi în zilele de marti si vineri.Companie autohtonaBlue Air, prima companie de smart flying din Romania, are capital 100% privat românesc. Compania este autorizata sa efectueze zboruri regulate interne si internationale de pasageri, zboruri de tip charter la cerere si transporturi cargo. Flota companiei este constituita în prezent din opt aeronave Boeing 737. Compania a semnat în 2008 contracte pentru achizitionarea a cinci avioane Boeing 737 Next Generation (doua din seria 800 si trei din seria 900).Pe parcursul anului 2008, peste 1.110.000 de pasageri au zburat cu Blue Air. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, Blue Air înregistreaza o crestere de peste  23%. Pentru acest an, reprezentantii operatorului anticipeaza un total de 1.700.000 de calatori. În ceea ce priveste indicatorii economici, Blue Air a înregistrat o cifra de afaceri de 124.130.000 de euro în 2008 si estimeaza 170 de milioane pentru 2009. Echipajele Blue Air sunt formate din piloti experimentati, majoritatea având peste 15.000 de ore de zbor.

Lovita pe trecere

 O tânara în varsta de 16 ani a fost ranita usor, chiar pe trecerea de pietoni, în timp ce traversa regulementar strada. Aceasta se afla pe trecerea de pietoni semaforizata de pe Bulevardul Vasile Milea, când a fost lovita de o soferita în vârsta de 48 de ani, domiciliata în judetul Brasov, care nu i-a acordat prioritate de trecere si a acrosat-o. „Imediat dupa producerea accidentului, conducatoarea auto a parasit locul fara încuviintarea organelor de politie, fiind identificata ulterior“, a anuntat inspectorul Luciana Baltes, purtatoarea de cuvânt a IPJ Sibiu. Politistii rutieri continua cercetarile. Zilele trecute, alti doi sibieni au ajuns la spital cu rani grave, dupa ce au fost accidentate tot din cauza neacordarii de prioritate si a neatentiei conducatorilor auto.

Petrecere "misto"

Daca ai fi trecut, din intamplare, prin Piata Mica, dupa ora pranzului, fetele frumoase, cu fuste inflorate si cozi impletite, care dansau cum numai ele stiu, te-ar fi facut cu siguranta sa te opresti. Veniti din toate colturile judetului, cortorarii s-au reunit, pentru cateva ore, cu caldararii si ceilalti mestesugari romi si au reinviat traditia tiganeasca de petrecere. Fete de 15-20 de ani, imbracate cu „catrant“, „hotea“, „gad“ si „diclo“ dansau in cerc ritmuri numai de ele stiute. Soarele nu a lasat sa treaca neobservati „bisarii“ de la brau sau prinsi cu grija in par.„Dansul se mosteneste“Elisia, sibianca get-beget, participa de cativa ani la Ziua Internationala a Romilor si vine de fiecare data cu mare drag. „E una din zilele speciale, cand imbracam portul nostru traditional si venim sa dansam in centrul Sibiului“. Nu isi aduce aminte sa o fi invatat cineva sa danseze: „Dansul e un dar al nostru, nu se invata  ci se mosteneste de la bunici“. Danseaza de la sapte ani si ii place. Abia asteapta sa isi vada feciorul de numai trei anisori, Eduard, cum ii calca pe urme. Nici n-ai fi crezut ca e casatorita! DiferenteDaca nu esti pasionat de cultura romilor, sau daca nu ai avut niciodata vecini sau prieteni romi, nu ai cum sa deosebesti cortorarii de caldarari. Elisia ma face sa inteleg: rochiile lor sunt mai inflorate, pe cand, la cortorari, rochiile sunt facute dintr-un material tesut cu fir de lame, incretit cu mana si impodobit cu dantela. La doi pasi, o femeie cam de vreo 50 de ani  incearca sa ii explice unui tanar ca ei nu sunt „nici tigani si nici romi, cortorari si atat“. O cheama Elisabeta si e vestita pentru harul ei de a ghici in carti. Venita de pe Valea Hartibaciului, „doamna Veta“ povesteste ca, de 48 de ani, la ea in familie nu a existat fata care sa nu stie sa danseze. Si, mai presus de orice, podoabele nu trebuie sa lipseasca din portul fetelor. „Numai fetele nemaritate nu poarta traista si batic“, explica femeia. Printre curiosii care admirau dansul sau faceau poze am dat si peste o bucuresteanca, venita special la eveniment si care deja exersa alaturi de dansatoare cateva miscari. Doamna Veta ii facuse si ei rost de un sort si o rochie, ca sa fie „una de-a lor“. Expozitie tematicaLa Casa Artelor, a fost vernisata ieri expozitia „Oameni asemenea noua“, cu fotografii realizate, anul trecut, in comunitatile romilor de pe Valea Hartibaciului, de muzeograful Oana Burcea. Entuziasmata de eveniment si multumita de organizare, ea spera ca intr-o buna zi sa ne intalnim si sa povestim chiar in Muzeul Romilor.Oana Burcea l muzeograf CNM „Astra“„Nu poti sa nu indragesti acesti oameni, care isi pastreaza portul, traditiile si obiceiurile de sute de ani. Sunt atatea de aflat despre ei si cred ca merita pe deplin un muzeu specific lor“

"Omului obisnuit trebuie sa ii dai cultura gratis"

„Astazi, cei care servesc cultura in mod sistematic sunt, in mare parte, elite. Pe omul obisnuit trebuie sa-l tragi de maneca si, fiind atat de sictirit, trebuie sa-i dai cultura gratis, ca altfel o cam ia la fuga“Reporter: De unde a pornit ideea organizarii  unui astfel de festival?Mihai Curtean: Era timpul ca cineva sa inceapa sa promoveze poetii Sibiului asa cum trebuie, adica intr-un mod care sa fie atractiv pentru public, nu in modul invechit si sforaitor, cum inteleg unii scriitori ca trebuie procedat. Am inceput in 2007, cu revista DeLiriKoN, tiparita la Biblioteca Judeteana ASTRA, unde am promovat tineri din toata tara, in 40 de pagini color. Apoi, in 2008, am infiintat Cenaclul literar Club ASTRA, rezultat din „contopirea“ Cenaclului „Vladimir Munteanu“ al Uniunii Scriitorilor din Romania - Filiala Sibiu si Biblioatelierul de creatie si comunicare „DeLiriKoN“. In 2009, am continuat promovarea literaturii sibiene cu Festivalul „Primavara poetilor“, iar in toamna acestui an, vom scoate o antologie a Clubului ASTRA, pentru care avem sprijinul material al Consiliului Judetean si al Municipalitatii sibiene. Festivalul care tocmai s-a incheiat face parte dintr-un festival mai mare, „Le Printemps des Poetes“, care se desfasoara in Franta si in alte peste 60 de tari, iar in Romania, el are loc in peste 50 de orase. Asadar, numele si renumele lui vin de peste hotare. Initiatoarea festivalului la noi in tara este poeta Linda Maria Baros, de origine romana, stabilita in Franta. Ea mi-a propus sa organizez festivalul la Sibiu, cu 3 saptamani inainte. Am acceptat pentru ca mi s-a parut o ocazie foarte buna de a promova, in special, poetii acestui oras si de a-i aduce mai aproape de public. Festivalul poarta girul celor doua institutii organizatoare - Biblioteca Judeteana ASTRA si Filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor din Romania -, fiind un eveniment ce poarta marca Clubului ASTRA.Rep.: Sunteti multumit  de editia din acest an a Festivalului „Primavara Poetilor“?M.C.: Acum se stie ca publicul cititor de poezie este in scadere si asta se intampla in toata lumea, nu doar in Romania. Publicul cumparator de poezie este si mai restrans. Acest festival nu si-a propus sa astepte ca cititorul sa vina, ca un somnambul, la cartea de poezii care doarme intr-un raft sau sa vina neaparat in spatiile „special amenajate“ pentru a se culturaliza. Festivalul sibian si-a propus si, zic eu, a reusit sa duca fenomenul poetic la cititor, la omul interesat de cultura, pentru o reabilitare a poeziei in sine. Potentialul cititor de poezie trebuie trezit, acolo unde se afla el: intr-o sala de concerte, pe bancile scolii, in crasma si chiar pe strada. Pot spune ca in saptamana festivalului, 23-29 martie, am facut peste 200 de sibieni sa asculte sau sa citeasca poezie. Am avut 14 evenimente, in 9 locatii din zona centrului istoric, iar poezia am imbinat-o cu muzica, teatrul si filmul. 3 dintre evenimente au fost in premiera nationala: Poezia la microfon - o lectura publica oferita de poetii Sibiului in Imperium Pub, cu acompaniament de chitara electrica, urmata de ceea ce se cheama open microphone, adica oricine a dorit sa citeasca poezie la microfon, a fost liber sa o faca; Poezie pe strazi - am impartit trecatorilor de pe str. N. Balcescu foi volante cu poezii, cu ajutorul elevilor de la Colegiul National Pedagogic „Andrei Saguna“ si am citit pe fetele oamenilor surprindere, zambete, bucurie; Seara Allen Ginsberg - o videoproiectie a unui interviu acordat postului BBC de celebrul poet american. In afara de acestea, am mai avut lecturi publice si dezbateri cu elevi si studenti, recitaluri de muzica si poezie, teatru, lansari, auditii, vizionari. Reactiile primite la evenimentele din festival au fost bune din toate partile si cel mai mult ma bucur ca am reusit sa facem publicul sibian sa ia contact cu poezia si altfel decat intre paginile unei carti.Rep.: Care au fost problemele majore pe care le-ati intampinat in organizarea acestui festival?M.C.: In ziua de azi, muntele trebuie sa mearga la Mahomed, nu invers. Dupa cum spuneam, cultura trebuie sa mearga spre om, pentru ca omul nu mai vine spre cultura din proprie initiativa. Astazi, cei care servesc cultura in mod sistematic sunt, in mare parte, elite. Pe omul obisnuit trebuie sa-l tragi de maneca si, fiind atat de sictirit, trebuie sa-i dai cultura gratis, ca altfel o cam ia la fuga. Toate produsele culturale pe care le-am oferit publicului, din 2007 incoace, fie ca au fost reviste, fie ca au fost spectacole sau recitaluri, au fost gratuite si asa vor fi si cele ce urmeaza. Intr-o societate in care omul se indeparteaza tot mai mult de cultura, cred ca alta sansa nu avem deocamdata decat sa-i oferim cultura gratis, din pacate. Trist pentru artisti, dar adevarat. Am facut acest festival fara fonduri, pentru ca mi s-a propus sa-l organizez cu prea putin timp inainte. Problema banilor, de care m-am lovit la inceput, pot spune ca a fost depasita, intrucat am facut parteneriate cu 9 institutii si am obtinut gratuitati si reduceri importante. La anul, vom avea, sper, si ceva fonduri, pentru ca voi face un proiect, din timp.Rep.: Pe ce criterii au fost selectati poetii care au luat parte la festival?M.C.: In total, au citit din creatiile lor 11 poeti apreciati in cenaclurile Sibiului si in lumea literara romaneasca. Participantii au fost selectati de mine.Rep.: Se va putea vorbi in viitor de un Festival International „Primavara Poetilor“?M.C.: Ramane de vazut. In acest an, am avut doua participari din afara tarii: Aida-Carmen Soanea, o violista exceptionala, de origine romana, stabilita in Franta, si Sylvain Audet, lector la Catedra de Studii Franceze si Francofone, la Facultatea de Litere a U.L.B.S., un tanar profesor francez stabilit la Sibiu. Totusi, nu am numit Festival International varianta de la Sibiu, pentru ca mi-e sila de formele goale si de denumirile care suna pompos, fara a avea acoperire. Evident, va depinde de bani...Rep.: Ce va aduce nou urmatoarea editie a festivalului?M.C.: Probabil mai multi participanti, evenimente si mai interesante decat cele care au fost, lansarile unor carti de poezie, poate poeti din alte orase sau din alte tari. Asta ar fi excelent.

Horoscopul zilei

 BerbecDimineata resimtititi o stare de confuzie care va poate face sa întârziati lucrarile de serviciu. Nu provocati discutii aprinse cu sefii! Totul va reveni la normal si veti recupera terenul pierdut. Spre seara, va regasiti buna dispozitie într-o vizita la prieteni. TaurS-ar putea sa plecati într-o delegatie în care puteti avea mari satisfactii profesionale. Va sfatuim sa aveti grija de bagaje, ca sa nu pierdeti ceva important. Relatiile cu colegii sunt excelente. Din punct de vedere financiar, nu aveti nici o problema..Va sfatuim sa fiti mai atent cu partenerul de viata. GemeniSe anunta o zi încarcata, asa ca va sfatuim sa va stabiliti clar lista de prioritati. Dupa-amiaza este posibil sa va schimbati programul si sa va ocupati de problemele partenerului de viata. Sunteti nevoit sa cheltuiti o suma importanta pentru a repara ceva în casa. Va sfatuim sa nu va enervati. RacLa serviciu, sunteti predispus sa faceti greseli din cauza carora acumulati întarzieri. Va sfatuim sa nu va agitati si sa acceptati ajutorul colegilor. Iesiti în lume! Aveti sanse sa întâlniti persoane care v-ar putea ajuta mult în viitor. Va sfatuim sa va menajati, altfel riscati sa va surmenati. LeuS-ar putea sa va confruntati cu probleme financiare. Va sfatuim sa fiti mai optimist. Daca sunteti prea încordat, riscati sa va compromiteti relatiile sociale. Nu este o zi buna pentru examene si calatorii. Dupa-amiaza petreceti momente placute alaturi de persoana iubita. FecioaraDimineata s-ar putea sa va loviti de o serie întreaga de dificultati si sa aveti impresia ca munciti degeaba. Cei din jur sunt dispusi sa va ajute. Partenerul de viata va sustine. Dupa-amiaza, sunt sanse sa rezolvati împreuna o problema arzatoare. BalantaEste posibil sa renuntati la o calatorie, din cauza sanatatii. Sunteti predispus la mici probleme digestive, care se pot rezolva rapid, cu un regim adecvat. Se pare ca  relatiile cu partenerul de viata sunt tensionate din cauza unei rude care încearca sa se bage între voi. Încercati sa rezolvati totul cu calm! ScorpionV-ati propus sa începeti o activitate noua, dar sunteti prea nerabdator. Din cauza agitatiei, riscati sa pierdeti timp pretios. Va sfatuim sa evitati discutiile în contradictoriu cu colegii. Concentrati-va asupra problemelor urgente! Astazi sunt favorizate relatiile cu persoanele mai tinere. SagetatorVa recomandam sa fiti atent la serviciu si cu partenerii de afaceri, pentru ca s-ar putea sa aveti probleme de comunicare. Nu este cazul sa va îngrijorati din cauza dificultatilor financiare de moment. Va ajuta o persoana mai în vârsta din familie. Dupa-amiaza este posibil sa primiti o veste proasta de la o ruda din alta localitate. CapricornTreceti printr-o perioada dificila, din cauza neîntelegerilor cu un partener de afaceri. Va recomandam sa va pastrati calmul si sa apelati la ajutorul unui prieten. Ca sa depasiti toate obstacolele, este indicat sa aveti rabdare si sa nu fiti impulsiv. VarsatorEste posibil sa aveti un esec în afaceri si sa fiti dezamagit. Va sfatuim sa nu va întristati, pentru ca vor aparea si alte oportunitati. S-ar putea sa va loviti de mai multe obstacole, din cauza unor probleme de comunicare. Va recomandam sa fiti mai rabdator si sa evitati speculatiile. PestiS-ar putea ca un prieten de familie sa va propuna o colaborare. Va sfatuim sa o acceptati, chiar daca nu sunteti prea încântat de câstig. Consultati-va ss cu partenerul de viata! Ar fi bine sa va odihniti mai mult.

Marko vrea mai multe facultati in maghiara

Marko Bela a declarat ca, desi cadrul legislativ este unul generos, stam destul de rau la partea practica.     "Sint multe deficiente in invatamintul superior pe domeniile politehnic si agricol, care nu se predau in maghiara. (...) Consider ca e nevoie de o largire a ariilor de predare in limba materna", a declarat Marko Bela.     Desi foarte multi studenti maghiari invata la Cluj in cadrul Universitatii Tehnice si Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, pina in prezent nu au existat solicitari pentru infiintarea unor programe de studii in limba materna, spun reprezentantii institutiilor.     "Incepind de anul acesta, la USAMV se studiaza si in engleza, pentru ca a existat cerere pentru aceasta limba. In limba maghiara nu se preda. Sint destul de multi studenti maghiari la USAMV, dar nu a existat o solicitare in acest sens", a declarat Sonia Nechifor, purtatoarea de cuvint a USAMV.     "Nu au existat solicitari pentru crearea unei linii de studiu in limba maghiara. Pina acum, la UTCN se mai preda in germana si engleza, din ratiuni lesne de inteles, care tin in principal de piata muncii", a declarat pentru monitorul Catalin Popa, purtator de cuvint al UTCN si cadru didactic al universitatii.     Cind se initiaza un nou program de studiu, trebuie depus un dosar de catre catedra cu pricina, dosar care se inainteaza conducerii Facultatii si ajunge ulterior la conducerea Universitatii si la Minister. Crearea unei linii de studiu intr-o alta limba trebuie motivata din punctul de vedere al necesitatii, al sustinerii financiare si al cadrelor didactice autorizate sa predea in acea limba.     Senatorul nu a putut preciza in ce masura absolventii de liceu de etnie maghiara apeleaza la Universitati din Ungaria in care sa studieze la Politehnica sau Stiinte Agricole.

Se cauta chiriasi pentru chioscurile de pe Eroilor

In acest sens, municipalitatea a demarat deja procedura de licitatie in urma careia se vor stabili firmele care vor inchiria chioscurile multifunctionale, deschiderea ofertelor fiind programata pentru data de 17 aprilie, incepind cu ora 11. Chioscurile vor fi livrate de firma italiana Asteco Industria, suma ceruta de italieni pentru 15 bucati fiind de 895.115 lei, iar termenul stabilit pentru livrare de 90 de zile. Asteco Industria a mai incheiat contracte similare cu autoritatile locale din Roma si Torino, care au oferit firmei recomandari pentru participarea la licitatia organizata la Cluj. Primaria a mai atribuit in trecut contractul pentru amplasarea unor astfel de chioscuri pe zona pietonala de pe Bulevardul Eroilor, insa contractul a fost reziliat.    M. O.

Autostrada Transilvania risca o noua aminare

Foto Andrei GadaleanLucrarile la Autostrada Transilvania se desfasoara in regim de urgenta in anumite zone ale tronsonului 2B care leaga Gilau de Cimpia Turzii si in regim lent sau deloc in alte zone.     Bogdan Sgarcitu, directorul de comunicare al americanilor de la Bechtel, sustine ca statul Roman s-a achitat de promisiuni, in sensul ca s-au realizat aproximativ 95% din exproprierile de pe tronsonul 2B, iar descarcarile de sarcina arheologica au fost predate cu succes, insa a aparut o alta problema.      "Noi speram ca in cazul in care relocarile de utilitati publice vor fi efectuate pina la finalul acestei luni, asa cum era prevazut, sa nu avem parte de aminari si pina la finalul anului sa predam acest tronson. Altfel, ne vedem intirziati de aceste relocari", a declarat Sgarcitu.      In prezent, pe parcursul tronsonului 2B (Gilau - Cimpia Turzii) exista circa 38 de utilitati care trebuie relocate, fiind vorba fie de linii de electricitate sau de telefonie, fie de conducte de apa sau de gaz, care vor fi afectate in cazul in care nu sint mutate.     Doua dintre cele mai mari lucrari de pe santierul Autostrazii Transilvania au fost prezentate ieri presei, respectiv un canal de aproximativ 2 kilometri care are rolul de a colecta apele pluviale de pe versantii din apropiere, eliminind riscul de inundatii, si un viaduct, constructia cu cea mai mare inaltime de pe santier. Cea de-a doua lucrare va fi in curind asfaltata integral pentru a permite accesul utilajelor de mare tonaj, nevoite altfel sa faca un ocol de aproximativ 2 kilometri.     In prezent, aproximativ 1.400 de persoane lucreaza pe tronsonul 2B, 330 de muncitori fiind chemati inapoi la lucru din somaj tehnic in aceasta saptamina. Alte 660 de persoane au fost rechemate inapoi saptamina trecuta, iar reprezentantii Bechtele sustin ca daca lucrurile vor continua in acelasi ritm, respectiv autoritatile statului isi vor respecta promisiunile si vor plati la timp facturile, atunci este posibil ca un total de 1.800 de muncitori sa lucreze pe santier. Reamintim ca aproximativ 2.200 de persoane au fost trimise la finele anului trecut in somaj tehnic din cauza datoriilor neachitate de Ministerul Transporturilor fata de Bechtel.     Potrivit oficialilor companiei americane, pina in 2012 este foarte posibil ca Autostrada Cimpia Turzii - Bors sa fie data in folosinta.

Din problemele unui IMM-ist

Evolutia cursului leu/euro si severitatea bancilor sint doua dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta IMM-urileUn proiect facut in vara lui 2008, cind nici vorba nu era de criza si care a cistigat recent finantare UE, trebuie acum sa se deruleze ca si cum problemele din ultimele 9 luni de pe piata nu ar fi existat.     Petru Susca conduce Bio Micron Transilvania SRL, iar luna trecuta a fost unul din cei noua directori de IMM-uri care au semnat contractele de finantare nerambursabila obtinute in cadrul domeniului de interventie 4.3 din Programul Opera'ional Regional. Mai exact, societatea a cistigat o finantare de circa 507.000 de lei, dintr-o valoare totala a proiectului de aproximativ 870.000 de lei, bani ce vor fi folositi pentru achizitionarea unui nou utilaj. Bio Micron Transilvania este unicul producator de accesorii medicale pentru implante dentare si dispozitive medicale pentru implantologia orala si maxilofaciala din tara. Deocamdata, insa, firma nu produce un sistem complet de implantare, acest lucru urmind sa fie rezolvat de noua aparatura.    Un proiect "home-made"Petru Susca a scris proiectul cistigator ajutat doar de membrii echipei de proiectare din firma, fara sa apeleze la o firma de consultanta. "Am fost apelat de nenumarate ori de o firma de consultanta, insa in momentul in care m-am intilnit cu persoana care ar fi trebuit sa ma consilieze, mi-am dat seama ca stie mai putine decit mine", a povestit Susca pentru monitorul. "Dupa ce am cistigat finantarea, foarte multi m-au intrebat cum am reusit, daca am avut pile, lucruri de genul asta. Le-am explicat ca nu am avut deloc pile, dar in schimb am fost extrem de atent la toate detaliile cind am scris proiectul". Mai mult, Susca povesteste ca ulterior a fost sunat de mai multe persoane care l-au intrebat daca nu le poate scrie si lor proiectul. De altfel, Susca nu a fost la prima sa "fapta" de acest gen. Societatea a mai beneficiat de ajutor financiar nerambursabil in 2008, in cuantum de aproape 32.000 de lei, de la Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii liberale, pentru achizitionarea unui strung.    Problema nr. 1: evolutia leu/euroAcum, desi contractul de finantare a fost semnat, Petru Susca spune ca greul abia incepe. Aceasta deoarece, normal, socoteala din tirg nu se potriveste cu cea de acasa. Mai exact, problemele isi au radacina in modificarile de pe piata aparute in perioada destul de lunga de timp scursa intre momentul depunerii proiectului si cel al semnarii contractului (adica intre 16 iunie 2008 si 18 martie 2009). Potrivit directorului Bio Micron Transilvania, un prim dezavantaj a derivat din evolutia cursului leu/euro. "Noi trebuie acum sa suportam diferenta de curs valutar, de la 3,67 de lei/euro in iunie, cind am scris proiectul, la 4,3 lei/euro in prezent. Deci finantarea o primesc la un curs de 3,67 de lei/euro, iar astfel s-au pierdut peste 85.000 de lei", explica Susca, mentionind ca scula pe care urmeaza sa o cumpere nu se produce in Romania si costa peste 200.000 de euro. In plus, el atrage atentia ca firma va trebui sa fie cea care plateste TVA-ul, acesta nefiind o cheltuiala eligibila.    Problema nr. 2: severitatea bancilorTotusi, cea mai mare ingrijorare a directorului de IMM pare sa fie posibilitatea de a obtine un imprumut de la banca in contextul actual de pe piata. "Statul nu sprijina in nici un fel societatile care au obtinut finantari nerambursabile, desi eu cred ca ar trebui sa adopte unele masuri prin care sa faciliteze accesul la credite pentru partea de cofinantare", se plinge directorul societatii.     In plus, chiar daca nu e chiar imposibila, obtinerea creditului va dura mai mult acum decit in urma cu un an, in timp ce firma s-a angajat in proiectul depus sa urmeze foarte strict un plan de activitati. "Daca programul nu se respecta, trebuie sa faci acte aditionale la contractul de finantare", explica Susca.    Problema nr. 3: atingerea parametrilorMai mult, in conditiile actuale de criza, o alta problema pentru societatile care obtin fonduri UE va fi atingerea indicatorilor economici conform proiectului. "Proiectul a fost scris cind nici nu se vorbea despre criza, iar acum, daca nu se respecta indicatorii economici, exista riscul ca finantarea sa fie retrasa. Cind am facut analiza SWOT a proiectului, nici eu, nici alte firme nu am prevazut aceasta criza", spune Susca.    S-au inecat ca tiganul la malConditiile actuale mult mai restrictive de pe piata au determinat unele IMM-uri sa renunte de tot la finantarea propusa. Fie de teama ca nu vor obtine creditele pentru partea lor de cofinantare, fie pentru ca au considerat ca nu mai au cum sa atinga indicatorii economici mentionati in proiect, trei manageri de IMM au renuntat pina acum sa semneze contractul de finantare. Andreea Atanasiu, expert in cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala de Nord-Vest, spune ca nu cunoaste exact care au fost motivele celor trei. Mentionam ca pe domeniul 4.3 au fost depuse 130 de proiecte, din care 47 au fost respinse, 83 au fost propuse spre finantare, iar din cele 80 ramase dupa retragerea celor 3 au fost deja semnate 9 finantari.

Au cerut mult, au primit un sfert

Iuliu Muresan sustinea mereu ca echipa sa merita bani mai multi deoarece face reclama orasuluiPrima parte a acestei saptamini a fost una incarcata pentru CFR Cluj. Cu un nou antrenor la timona, "feroviarii" au invins, ce-i drept la limita, pe Poli Iasi, mentinindu-si anumite sanse la cistigarea titlului. Exuberanta determinata de cistigarea meciului din Copou a fost echilibrata de dezamagirea aflarii vestii ca solicitarea lor catre Consiliul Local de a primi bani din bugetul pe 2009 n-a primit raspunsul asteptat. Astfel, in cadrul unei sedinte, consilierii locali au decis ca CFR Cluj sa primeasca 1 milion de lei cu scopul "sustinerii activitatii competitionale in perioada ianuarie-decembrie a.c". Neconcordanta vine din faptul ca "feroviarii" au cerut nu mai putin de 4 milioane de lei, suma pe care primarul Sorin Apostu a considerat-o exagerata, fiind de acord, totusi, sa trimita un sfert din acesti bani catre Gruia. Spre deosebire de clubul privat FC CFR-1907 SA, CS Universitatea, care apartine de Primarie, a primit 1.150.000 de lei, repartizati intre 10 sectii sportive.     Bani tot mai putini de la bugetCei 1 milion de lei primiti de la bugetul local nu ii multumesc, cu siguranta, pe oficialii campioanei Romaniei. Aceasta deoarece, fata de anii precedenti, suma este mai mica, desi pretentiile au crescut cu fiecare sezon. Astfel, in 2007, CFR-istii au primit 1,5 milioane de lei de la CL, intr-un an in care au terminat campionatul pe locul 3. In 2008, "feroviarii" au ridicat stacheta si au cerut peste 10 milioane de lei! Pretentiile lor au fost catalogate, insa, exorbitante de catre consilierii locali, care le-au dat in cele din urma tot cu 1,5 milioane de lei. Totusi, ca urmare a faptului ca au obtinut in premiera titlul de campioni si s-au calificat in grupele Ligii Campionilor, CFR-istii au mai primit spre finele anului inca 800.000 de lei de la bugetul local.

Pe scurt

Congres national de farmacieStudenti farmacisti din intreaga tara participa intre 9 si 11 aprilie la Cluj-Npaoca la cea de-a VIII-a editie a Congresului National al Studentilor Farmacisti. Deschiderea lucrarilor are loc astazi, de la ora 9.30, in Aula Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" (str. Pasteur, nr. 6). Studentii vor putea sa asiste la o sesiune de comunicari cu lucrari stiintifice realizate de catre studenti si vor avea ocazia sa participe la traditionalele concursuri "Aptitudini clinice" si "Comunicarea cu pacientul". Evenimentul este organizat de catre Organizatia Studentilor Farmacisti Cluj-Napoca.    F. T. Studentii la drept se "dueleaza" la ClujEchipe ale Facultatilor de Drept de la Cluj, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Sibiu si Craiova iau parte intre 9 si 12 aprilie la un concurs organizat de Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Intitulat "Hexagonul Facultatilor de Drept", concursul presupune atit doua probe stiintifice (drept civil si drept penal), cit si probe sportive - baschet (fete), fotbal (baieti), tenis de masa si sah. Deschiderea oficiala a evenimentului are loc astazi, de la ora 18.30, in amfiteatrul "Traian Pop" din cadrul Facultatii de Drept a UBB.    F. T. Studii postdoctorale la UBBUniversitatea "Babes-Bolyai" va organiza, incepind cu anul universitar urmator, si studii postdoctorale. Intre motivele acestei hotariri sint obtinerea unor competente noi pe piata muncii pentru tineri si valorificarea specialistilor institutiei. De asemenea, "pot reprezenta pentru tinerii cercetatori etapa hotaritoare pentru a se stabili cu locul de munca în învatamintul universitar sau în cercetarea stiintifica", dupa cum spun oficialii UBB. Postdoctoranzii sint asimilati cercetatorilor stiintifici gradul III si vor avea titlul de doctori in stiinte.    F. T. Liceeni clujeni pe chat cu PotteringElevii de la Liceul Teoretic "Gheorghe Sincai" din Cluj-Napoca au fost primiti de curind in "chat session no. 3". cu Hans Gert Pottering, presedintele Parlamentului European. Actiunea va fi sustinuta de catre 15 elevi ai institutiei clujene, aceasta fiind unul dintre cele doua licee romanesti care iau parte la eveniment, dupa cum precizeaza Adriana Iacob, inspector responsabil cu gestionarea programelor comunitare si problematica integrarii europene. Participantii vor fi pregatiti de catre Sanda Gabor, alaturi de alte cadre didactice ale liceului.    F. T.

Cine face parkingul din Manastur?

Firma Transilvania Constructii, cea care a fost desemnata cistigatoare a licitatiei organizate de municipalitate pentru construirea parkingului de pe strada Primaverii din Manastur, are termen pina astazi pentru a prezenta clarificari cu privire la oferta financiara inaintata. Ulterior, comisia va lua o decizie cu privire la desemnarea cistigatorului. Reamintim ca licitatia pentru parkingul de cartier din Manastur, ce va fi situat pe strada Primaverii, a fost contestata de firma Dafora din Medias, care a considerat pretul de 12,7 milioane de lei oferit de Transilvania Constructii mult prea mic pentru o lucrare de o asemenea anvergura. Conform proiectului, parkingul din Manastur va avea un regim de inaltime compus din subsol, parter, cinci etaje si o terasa, avind o capacitate totala de aproximativ 500 de locuri de parcare. In ceea ce priveste structura parcajului, aceasta va fi similara parkingului construit in curtea Primariei din Piata Lucian Blaga.    M. O.

"Cortina de fier" de pe riul Prut

Masura a fost anuntata de presedintele Vladimir Voronin intr-o intilnire cu membrii Guvernului, ai societatii civile si cu presedintii de raioane.Deocamdata, MAE roman pastreaza o tacere totala, refuzind sa confirme, sa infirme sau sa reactioneze la aceste informatii.    Ploaie de acuze la adresa RomanieiFoto unimedia.mdPe acoperisul cladirii Parlamentului, manifestantii au arborat drapelul Uniunii EuropeneDupa protestele in masa de la Chisinau, in cadrul carora au fost expuse lozinci privind unificarea Romaniei cu Moldova, Chisinaul a decis sa introduca regimul de vize pentru Romania.      "Noi am decis sa introducem regimul de vize cu Romania. Mai mult, ambasadorul Romaniei in Moldova a fost declarat persona non grata", a declarat presedintele moldovean Vladimir Voronin la intrevederea de la Guvern.     "Romania este implicata in toate aceste procese, insa rabdarea are limitele ei. Ii cunoastem pe autorii acestor evenimente, dar, in parte, ei au fugit", a declarat Voronin miercuri. El a spus ca "sponsorii cei mai bogati" ai tulburarilor de la Chisinau au parasit tara si ca au fost arestati 118 organizatori ai violentelor.     Voronin invoca mina "agenturilor""Influenta Romaniei este simtita foarte serios si se simte mina serviciilor secrete", a mai spus Voronin.      Printre organizatorii evenimentelor, el a numit "agentii economici cu capital penal, fosti politicieni care doreau din nou sa ajunga la putere, precum si cei care nu au reusit sa ajunga in Parlament".     Amenintari cu folosirea forteiFoto unimedia.mdPeste noapte, dupa retragerea manifestantilor, Parlamentul a fost cuprins de flacari. Pompierii au intervenit dupa o ora, iar Politia abia dupa doua ore de la incendiu, sustin surse de la ChisinauSeful statului moldovean, al carui mandat a expirat marti, a avertizat ca autoritatile Moldovei vor aplica forta in cazul in care se vor repeta evenimentele de marti de la Chisinau, cind protestele opozitiei s-au transformat in dezordine in masa. Vladimir Voronin a adaugat ca i-a avertizat pe liderii din opozitie despre consecintele posibile.      "Am incercat sa nu admit varsarea de singe in astfel de situatii in anii '89 si '91, cind am fost ministrul Afacerilor Interne. Insa ieri am fost la limita, cind a fost necesar sa iau o decizie in acest sens. In continuare pot fi adoptate masuri corespunzatoate, daca evenimentele se vor repeta. Puterea are dreptul sa le adopte conform legii", a declarat presedintele la intrevederea de la Guvern la care presa a fost invitata selectiv.    Ce inseamna reintroducerea vizelor?Foto unimedia.md118 persoane au fost arestate de Politia moldoveana dupa protestele de luni si martiPractic, prin masura reintroducerii vizelor, Republica Moldova denunta un acord in acest sens pe care il semnase cu Uniunea Europeana la sfirsitul anului 2007. Masura este insa unilaterala si nu este urmata de nici un act formal, au declarat pentru NewsIn surse de la Chisinau. Masura vine pe fondul inchiderii punctelor de trecere vamala, constatata practic inca de marti seara.     La sfirsitul anului 2007, Comisia Europeana si Chisinaul au semnat un acord care prevede facilitarea regimului vizelor in spatiul Uniunii Europene pentru cetatenii moldoveni, prin acest document Chisinaul obligindu-se sa ridice regimul vizelor pentru toate statele UE, inclusiv pentru cele doua nou intrate, Romania si Bulgaria.     Documentul prevedea, de asemenea, posibilitatea ca Romania sa acorde gratis vize pentru cetatenii Republicii Moldova. Acordul de facilitare a vizelor prevede eliberarea vizei in maxim 10 zile pentru toti cetatenii Republicii Moldova, perioada care poate fi extinsa pina la 30 de zile, si doar in 2 zile in regim de urgenta. Pentru cetatenii moldoveni se mentine pretul de 35 de euro la taxa pentru eliberarea vizei, fata de 60 de euro pentru alte state. In acelasi timp, acordul prevede posibilitatea ca Romania si Bulgaria sa nu perceapa taxe pentru procesarea cererilor de viza nationala de scurta durata pentru cetatenii Republicii. Foto unimedia.mdProtestatarii au luat cu asalt Palatul Prezidential si Parlamentul, au aruncat cu pietre si bucati din pavaj, au spart geamurileGratie acordului, sint eliberate gratis vize pentru un numar semnificativ de categorii de cetateni - copii, studenti, tineri pina la 18 ani, reprezentanti ai societatii civile, jurnalisti, participanti la activitati culturale si sportive, soferi internationali, pensionari etc. Mai mult, pentru aceste categorii de persoane, inclusiv oameni de afaceri, au fost simplificate documentele necesare a fi prezentate in cazul solicitarii vizelor. De asemenea, persoanele care calatoresc sistematic pe teritoriul statelor UE vor putea beneficia de vize cu intrare multipla, cu un termen de valabilitate extins (1-5 ani), fiind aplicat principiul "bona fidae".      Moldova liberalizase deja regimul obligativitatii vizelor pentru cetatenii Uniunii Europene, dar introdusese obligativitatea vizelor pentru Romania ca masura de reciprocitate, dupa ce Bucurestiul a fost nevoit sa impuna vize moldovenilor ca o preconditie inainte de aderarea la UE.    NewsIn

Istoria comunismului, lansata la Cluj

Click pentru imagine maritaSubiecte precum economia, viata cotidiana, politica externa, rezistenta, disidenta in timpul regimului comunist si evenimentele din Decembrie 1989 vor putea fi studiate si de catre elevii clujeni.      Editia revazuta a manualului pentru liceu "O istorie a comunismului din Romania" se lanseaza astazi, de la ora 18, la Biblioteca Centrala Universitara (BCU) "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca. Este primul asemenea manual realizat dupa caderea comunismului in Europa de Est. Evenimentul va fi prezentat de catre Marius Oprea (presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania - IICCR), Dorin Dobrincu (coordonator al Comisiei Prezidentiale de Analiza a Dictaturii Comuniste din Romania), Ruxandra Cesereanu (participanta la realizarea lucrarii), universitarul Ovidiu Pecican, Judy Moon (consilier pentru presa si cultura la Ambasada SUA) si Andrei Muraru, cercetator in cadrul IICCR. Volumul este insotit de DVD-ul "O zi la Televiziunea Romana in 1988". Sint prezentate exemple de emisiuni difuzate in cele 2 ore de program al TVR din 1988, DVD-ul fiind considerat "o sursa istorica, prezentata in forma video". Peste 2.000 de elevi din 167 de licee au optat pentru cursul pilot pe aceasta tema, desfasurat in anul scolar curent. IICCR estimeaza ca in anul scolar 2009-2010 peste 8.000 de elevi vor opta pentru acest curs si vor folosi manualul aferent. 100 de profesori au participat anul trecut la cursuri de specializare in didactica predarii comunismului organizate de IICCR la Bucuresti, Constanta si Timisoara. Alti 200 de profesori vor beneficia de astfel de formari in cursul anului 2009.

O Des Le Romenqo la Cluj

Foto Andrei GadaleanFara caldarari si aurari, romii au iesit totusi pe strazile Clujului sa sarbatoreasca"Poftiti un pliant! Azi e ziua Internationala a Romilor", imbie intr-un grai ardelenesc o tinara bruneta cu ochi de ciocolata. O femeie de vreo 70 de ani, inalta, uscativa, cu cercei visinii asortati perfect la poseta si ochi albastri, asculta si taie aerul dintre fusta si pliant cu mina ca un general, dintr-o miscare brusca. "Lasa-ma-n pace! Nu vreau nimic." Fustele fac la loc comanda si se indreapta in ritm de dans spre alt pilc de oameni, asezati pe o banca.     "Romii e misto"Vizavi, sprijinite de cladirea Universitatii "Sapientia", intre doua steaguri tricolore, stau doua afise. "8 aprilie - Ziua Internationala a Romilor". In fata Casei lui Matei Corvin, doar vreo 20 de tineri isi agita pliantele. "Da' anul trecut am fost mult mai multi: am avut scena aici. Anul asta ne-au rasfirat. Chiar spuneam ca ne pierdem printre ziaristi, care is mai multi decit noi. Asta e. Autoritatile spun ca ne sprijina sa facem una-alta, dar toate autorizatiile ne-au ajuns in ultimul moment. Noi am vrut sa mergem pe Eroilor, sa facem parada, dar nu ne-au lasat, banii s-au injumatatit si incet-incet o sa uite de noi", ofteaza unul dintre organizatori.      "Nu cred ca o sa chefuim azi. Anul trecut am iesit si-am dansat. Anul asta sintem putini. Ar fi trebuit sa vina caldarari, aurari, aici, in centru, numai ca au renuntat. Nu prea sint bani si oamenii au preferat sa stea acasa", explica Larisa, din partea CRCR. "Meseriile se pierd si sint putini care se ocupa cu manufacturarea obiectelor. Marea majoritate a oamenilor au trecut la comert acum", comenteaza Florin, mediator si dascal in Pata Rit. "Noi am venit cu sase perechi de dansatori de la scoala. Copiii vin si chiar vor sa invete, raportat la conditiile in care traiesc", isi incheie Florin explicatiile.     Linga, un tinar strain de problemele romilor, cu pantaloni mov, bluza verde si un fes gri, isi incheie propozitia scrisa pe panoul CRCR cu "I love the music and the clothing", sub "Romii sint si ei oameni priceputi, talentati" si "Romii e misto".