monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Alaturi de Stallone

Actorul american Mickey Rourke (foto) se va alatura distributiei din filmul de actiune „The Expendables", a carui regie va fi asigurata de celebrul Sylvester Stallone si care va fi produs de Nu Image/Millennium Films, informeaza variety.com. Mickey Rourke va interpreta rolul unui traficant de arme lipsit de scrupule, care devine antrenorul unui grup de mercenari ce planuiesc inlaturarea de la putere a unui dictator din America de Sud. Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Randy Couture si Dolph Lungdren vor interpreta rolurile principale in acest film, in care vor mai aparea Forest Whitaker si Ben Kingsley.Favorit la OscarConsiderat unul dintre favoritii cursei pentru premiul Oscar pentru cel mai bun actor, care va fi decernat pe 22 februarie, pentru prestatia lui din filmul „The Wrestler", Rourke i-a multumit lui Stallone pentru faptul ca l-a ajutat sa isi relanseze cariera, intr-un moment dificil al industriei cinematografice. Cei doi s-au intalnit la un moment dat intr-un restaurant, iar Stallone i-a oferit un rol in filmul „Recuperatorul" (2000). Filmarile la lungmetrajul „The Expendable", pentru care Stallone asigura atat scenariul, cat si regia, urmeaza sa inceapa in martie, in Brazilia. Mickey Rourke va putea fi vazut in curand in lungmetrajul „13", un remake al thriller-ului francez „13 - Negru„ (2005), in care mai joaca Jason Statham, Ray Winstone, Sam Riley, 50 Cent si Ray Liotta.

Magistratii critica masurile anticriza

 „Se va ajunge ca judecãtorii sã judece pânã la limita biologicã ºi, în acest caz, nu o sã putem fi acuzaþi cã judecãm prost“, a apreciat preºedintele AMR. Mona Pivniceru a precizat cã, în prezent, existã 400 de posturi vacante, care nu vor putea fi ocupate din cauza Ordonanþei de Urgenþã 223/2008 care a intrat în vigoare în 2 ianuarie ºi care „blocheazã schema justiþiei“. „Nu se poate sã dãm societãþii rebuturi juridice“, a mai spus Mona Pivniceru, drept pentru care Consiliul Director al AMR se va reuni, sãptãmâna viitoare, pentru a vedea ce este de fãcut. „Prin OUG nr. 223/31 dec. 2008, privind unele mãsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, este suspendatã ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante, inclusiv din sistemul judiciar, pânã la data de 31 decembrie 2009“, se aratã într-un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii, postat, luni, pe site-ul instituþiei.Posturile vacante, suspendateMinisterul Justiþiei a semnalat cã ordonanþa de urgenþã a guvernului afecteazã sistemul de probaþiune, drept pentru care „Direcþia de Probaþiune va întreprinde demersuri necesare pentru exceptarea de la prevederile OUG a acestui concurs, pentru a facilita finalizarea acestuia ºi a rãspunde astfel nevoii instituþionale de a gestiona deficitul de personal“, potrivit unui comunicat postat pe site-ul MJ în data de 5 ianuarie. Prim-ministrul Emil Boc a anunþat, pe 23 decembrie, cã Executivul a decis sã fie suspendatã ocuparea a circa 145.000 de posturi din instituþiile ºi autoritãþile publice. Boc a precizat cã memorandumul aprobat de Guvern prevede cã pot fi scoase la concurs, „punctual“, posturi din domeniul justiþiei, de exemplu, unde existã un deficit de personal.

Veterinarii se scolesc

 Reprezentanti ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba vor participa in cursul saptaminii viitoare la un seminar privind bunastarea animalelor din ferme. Lucrarile vor fi sustinute de catre experti din Spania, Italia, Slovenia, Suedia, Finlanda si Marea Britanie. Pe agenda seminarului mai figureaza si subiecte legate de bunastarea animalelor de companie, a animalelor fara stapin, precum si discutii despre standardele minime pentru strutii si animalele de blana crescute în ferme. 

Iliescu pledeaza pentru pace cu Kremlinul

 Iliescu a arãtat cã trebuie cãutate toate cãile bilaterale ºi multilaterale la nivelul Uniunii Europene, în ciuda intereselor divergente, pentru rezolvarea crizei provocate de stoparea de cãtre Rusia a furnizãrii de gaz cãtre Ucraina. El a mai spus cã România nu trebuie sã ignore relaþia cu Federaþia Rusã ºi cã trebuie sã se implice mai mult la nivel politic, începând de la ºeful statului, în condiþiile în care „în Rusia comandã premierul Vladimir Putin“. „Vãd cã Traian Bãsescu i-a dat un telefon lui Putin dimineaþã“, a spus Iliescu. Întrebat de jurnaliºti dacã ºtie mai multe despre aceastã conversaþie telefonicã, Ion Iliescu a glumit: „Nu ºtiu, nu am fost pe fir“.Stare de urgenþãGazpromul dã asigurãri cã furnizeazã cantitatea de gaz contractualã cãtre Wintershall ºi Imex, cei doi importatori principali din România, ºi îºi declinã responsabilitatea neajungerii gazului în România, a declarat ieri ministrul economiei Adrian Videanu. Ministrul economiei a mai spus cã populaþia nu va avea de suferit din cauza sistãrii furnizãrii de gaze, dar dacã temperaturile vor scãdea sub minus 15 grade o parte din agenþii economici ar putea fi obligaþi sã-ºi întrerupã activitatea. Oficialul a anunþat cã s-a declarat stare de urgenþã astfel încât operatorul sistemului naþional de transport al gazelor sã poatã funcþiona în condiþii optime. Purtãtorul de cuvânt al Preºedinþiei, Valeriu Turcan, a confirmat, ieri, pentru agenþia NewsIn, informaþia potrivit cãreia preºedintele Traian Bãsescu a avut marþi o discuþie telefonicã cu premierul rus Vladimir Putin pe tema gazelor.Discuþii la nivel înaltAnunþul privind convorbirea dintre Traian Bãsescu ºi Vladimir Putin a fost fãcut de premierul Rusiei în cursul întâlnirii de marþi de la Gazprom cu preºedintele Aleksei Miller. Putin i-a transmis preºedintelui Gazprom cã preºedintele României ºi premierul Bulgariei sunt îngrijoraþi de situaþia apãrutã în Balcani din cauza sistãrii furnizãrii gazelor cãtre aceste þãri, iar Aleksei Miller a considerat situaþia ca fiind „dramaticã“. „Premierul Bulgariei ºi preºedintele României m-au contactat telefonic. Sunt extrem de preocupaþi în legãturã cu evenimentele actuale“, le-a spus Putin preºedintelui Gazprom, Aleksei Miller, ºi ºefului Serviciilor Federale Vamale, Andrei Belianinov. Ion Iliescu l preºedinte onorific PSD„Noi nu trebuie sã ignorãm relaþia bilateralã directã cu Rusia pentru a aborda astfel de chestiuni, dar sunt interese mai mari ale Rusiei, inclusiv în aceastã relaþie cu Ucraina. (Gazul - n. red.) este un instrument de acþiune politicã, trebuie sã ºtim sã cultivãm relaþiile fireºti normale, care sã respecte regulile relaþiilor internaþionale. Bulgarii suferã mai mult decât noi, noi mai avem «osânzã» proprie, cum se spune, dar bulgarii sunt total descoperiþi“

Baze sportive si curatenie pentru locuitorii din Cimpeni

 Primarul orasului Cimpeni a aratat zilele trecute ca, la nivelul primariei pe care o conduce, se afla in asteptare si in derulare o serie de proiecte cu finantare guvernamentala, menite sa duca la un plus de confort pentru cetatenii urbei si chiar sa aduca bani la bugetul local.Accent pe sportPrimarul a declarat ca administratia locala a depus, in cadrul Programului de Dezvoltare a Infrastructurii Sportive, un proiect pentru construirea unei Baze Sportive. “Asteptam a doua transa de finantare, iar intre timp am obtinut bani guvernamentali pentru construirea unei Sali de Sport cu o tribuna cu 150 locuri pe terenul de linga Grupul Scolar Forestier Cimpeni, lucrarile urmind sa inceapa imediat ce vremea ne va permite”, a declarat primarul Calin Andres. Strazi mai curate In alta ordine de idei, dar tot legat de investitii, edilul orasului din Apuseni a aratat ca intentioneaza sa construiasca o hala moderna pentru comercializarea produselor lactate si sa achizitioneze o masina de maturat si spalat strazile, pentru care s-a inceput deja procedura de achizitie publica in luna decembrie a anului trecut. Odata realizata aceasta achizitie, incepind din luna aprilie, strazile din Cimpeni nu vor mai suferi de pe urma prafului innecacios si de caldura dogoritoare din timpul lunilor de vara. Programul de lucru pentru acest utilaj va fi noaptea intre orele 2.00-5.00, pentru ca dimineata strazile orasului sa fie curate”, a aratat primarul Calin Andres. Prestari servicii pentru comunele invecinateEl a mai aratat tot legat de salubrizare ca Serviciul Public “Gospodarie Comunala” Cimpeni va semna contracte de prestari servicii si cu primariile din comunele Vidra, Avram Iancu si Horea, fapt care va aduce ceva bani la bugetul local. “Au fost achizitionate inca 200 de pubele care au fost deja distribuite cetatenilor orasului Cimpeni, pentru a imbunatati calitatea serviciilor prestate, si cred ca, astfel, nu vor mai fi probleme cu ridicatul gunoiului menajer”, a mai precizat edilul sef al capitalei Tarii Motilor.

In 2009 vor fi 200 de asistenti personali

Administratia locala a municipiului Alba Iulia a aprobat, pentru anul in curs, un numar de 200 de posturi de asistenti personali ai persoanelor cu handicap grav. Fata de anul trecut, organigrama a fost mentinuta in aceleasi coordonate, desi in 2008 au fost angajati doar 171 de asistenti. Decizia a fost necesara din cauza ca, in resedinta de judet, nu exista alte structuri similare care sa preia atributiile asistentilor in perioada de concediu. Este important de spus ca, in cursul anului 2008, in cazul in care asistentii personali erau in concediu, de ingrijirea persoanelor cu handicap se ocupau ceilalti reprezentanti legali ai acestora care incasau si indemnizatia echivalenta. Cum acest lucru nu era normal, iar municipalitatea nu dispune la aceasta ora de un centru adecvat care sa preia indatoririle asistentilor, numarul de posturi a fost mentinut pentru a putea acoperi necesarul din astfel de perioade. Alte informatiiLa fel ca si in 2008, 200 de asistenti personali vor putea fi platiti de la bugetul local. Este important de spus ca, la inceputul anului preceden, au fost angajati 147 de asistenti personali, iar in luna decembrie, in statele de plata figurau deja 171 de astfel de persoane. 85 dintre acestia au incheiat doar contracte pentru perioade determinate, ceilalti 86 fiind incadrati cu contracte individuale de munca cu perioda nedeterminata. De precizat ca o persoana cu handicap gradul I poate beneficia de un asistent personal în baza unei anchete sociale si la recomandarea unei comisii medicale. Pentru a deveni asistent personal este obligatoriu ca solicitantul sa aiba peste 18 ani, sa nu fi fost condamnat, sa aiba capacitate deplina de exercitiu si sa fi absolvit cel putin cursurile învatamîntului obligatoriu. Asistentii personali semneaza un angajament prin care îsi asuma raspunderea de a realiza programul de recuperare si integrare sociala a bolnavului, beneficiind in schimb de un salariu lunar, transport gratuit, concediu anual de odihna platit si de asigurari sociale de stat si de sanatate. In plus, asistentii personali trebuie sa participe anual la un instructaj si sa urmeze cursuri de formare profesionala.

Casa noua pentru 24 de familii de tineri din Ocna Mures

 Un bloc ANL cu 24 de apartamente va fi dat in folosinta, la sfirsitul acestei luni, la Ocna Mures.Conform declaratiilor primarului Augustin Dragut, una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta orasul Ocna Mures este lipsa locuintelor care, la fel ca si in alte localitati din judetul Alba, afecteaza cu precadere tinerii care doresc sa-si intemeieze o familie.  Gata pina la sfirsitul luniiPentru 24 de familii tinere din acest oras, problema unei locuinte se va rezolva la sfirsitul acestei luni, deoarece acestia vor primi in folosinta apartamente in blocul ANL, nou ridicat in Ocna Mures. Din spusele primarului, blocul este la acest moment gata si s-au facut si repartizarile, mai raminind de amenajat parcarea si spatiile de acces in bloc. “Am avut 44 de cereri, punctajele si repartitiile s-au facut conform legii, iar la acest moment au fost si afisate la primarie. Blocul este gata, a fost instalata si reteau electrica si cea de gaz. Mai sint de facut doar amenajarile exterioare. Cel mai probabil, la sfirsitul lunii, tinerii care au fost repartizati in acest bloc vor putea sa se mute in casa noua”, a spus primarul Augustin Dragut. Bloc de locuinte socialeDin spusele primarului din Ocna Mures, la acest moment un alt bloc este in constructie in Ocna Mures. Acesta va avea 34 de locuinte sociale si va fi gata la sfirsitul acestui an. “Dupa ce va trece iarna, vom continua si lucrarile pentru blocul de locuinte sociale. Spre deosebire de blocul ANL, la care deja am facut receptia, acesta mai are nevoie de lucrari. Speram insa sa putem termina totul pina la sfirsitul lui 2009 si sa il dam in folosinta celor care solicita aceste locuinte”, a explicat edilul sef al orasului Ocna Mures. 

Jandarmii dau sfaturi pentru siguranta copiilor nostri

 Inmultirea ingrijoratoare din ultima vreme a disparitiilor de acasa (si nu numai), a copiilor din localitatile judetului a facut ca reprezentantii Inspectoratului de jandarmi Judetean Alba sa se concentreze pe latura preventiva in ce priveste acest fenomen. Constienti de drama parintilor ai caror copii au disparut de acasa, jandarmii vin astfel cu o serie de îndrumari menite sa previna asemenea situatii si sa faciliteze o cit mai rapida gestionare a lor.“Fii prietenul copilului tau!”“Pentru a preveni disparitia copilului tau, învata sa fii prietenul lui. Încearca sa îi cunosti preocuparile, prietenii, sa îi cunosti pasiunile, deoarece copilaria - si în special adolescenta - este o perioada a vietii în care se cauta raspunsuri, se experimenteaza, se braveaza. Învata-ti copilul sa nu intre în discutie cu persoane straine, sa nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunoaste, sa nu însoteasca persoane necunoscute, indiferent de locul unde este invitat copilul, mai ales daca locul respectiv este neluminat, dosit. Nu da copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare cum ar fi telefonul mobil, bijuterii. Daca totusi tii neaparat sa le poarte, spune-i sa nu le tina la vedere. Învata-ti copilul sa nu invite persoane necunoscute în locuinta sau sa nu le permita accesul atunci cind acele persoane solicita. Pe timpul noptii, nu-ti lasa copilul nesupravegheat pe strada sau nu-l trimite la cumparaturi. Spune-i ca la terminarea orelor de curs sa nu se întoarca niciodata singur de la scoala, ci în grup împreuna cu alti colegi, sau sa nu foloseasca drumuri neluminate sau dosnice. Daca fiul/fiica lipseste de acasa, cauta în casa, verificind dulapurile, sub paturi, debaralele, pivnite, subsoluri, sau în oricare alte locuri, unde copilul tau s-ar putea ascunde sau ar putea cadea. Daca nu îl gasesti, extinde cautarile la grupul de prieteni ai acestuia. Daca nu este nici acolo, suna la numarul de urgenta 112. Daca a disparut în timp ce va aflati într-un magazin, anunta agentul de paza al magazinului respectiv si chiar personalul magazinului. Apoi, imediat sunati la numarul de urgenta 112. Cind sesizezi evenimentul la Serviciul National Unic pentru Apeluri de Urgenta – 112 comunica sexul, numele si virsta copilului, înaltimea, greutatea, vestimentatia sau oricare alte elemente sau semne particulare de natura sa ajute la identificarea de urgenta a lui. Anunta, de asemenea, momentul în care ai constatat disparitia si cere ca numele copilului si datele de identificare sa fie introduse de urgenta în baza de date cuprinzind copii disparuti”, se arata intr-un astfel de comunicat cu caracter preventiv remis ieri de reprezentantii IJJ Alba.

Noile indemnizatii mai au de asteptat

Femeile insarcinate din judetul Alba care se pregatesc sa nasca si isi vor depune cererea de concediu maternal vor intra in posesia indemnizatiei calculate la valoarea de 85% din media veniturilor nete abia la jumatatea acestui an, iar  pina la acel moment ele vor primi, cel mai probabil, valoarea stabilita anterior adoptarii acestei legi. Acte necesare pentru mamele care solicita recalcularea Noua lege care reglementeaza valoarea indemnizatiei de crestere a copilului vizeaza doua categorii de mame, cele care isi vor incepe in acest an concediul maternal si pe cele care la data intrarii acestei legi in vigoare sint deja in concediu de intretinere a noului nascut. Conform spuselor referentului responsabil de relatia cu publicul din cadrul Directiei de Munca si Protectie Sociala Alba, Aurica Trata, pentru moment, in judetul Allba au ajuns doar cererile tip si adeverintele pentru mamele care sint deja in concediu maternal si doresc recalcularea indemnizatiei, cererile si adeverintele pentru mamele care se pregatesc sa intre in aceasta perioada in concediul de crestere a copilului nefiind la acest moment disponibile.Proaspetele mamici mai au si ele de asteptatDin spusele aceluiasi referent, mamele care, in aceasta perioada, vor depune dosarele pentru obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului nu vor obtine nici ele inca de la inceput 85% din media veniturilor nete pe care le-au realizat, deoarece nu exista deocamdata nici macar formularele necasare pentru intocmirea dosarelor. “Cel mai probabil, acestea vor intra in evidentele de plata in conformitate cu vechile prevederi legale si se va face mai apoi si pentru acestea recalcularea in conformitate cu noua lege, dupa ce va exista baza pe care sa se obtina acest calcul al valorii indemnizatiei”, a mai spus referentul pentru relatia cu publicul din cadrul Directiei de Munca si Protectie sociala Alba.  Legea in opinia mamelorO parte dintre mamele care deja sint in plata si mai au doar citeva luni pina la momentul revenirii la slujba considera ca in cazul lor nu se merita sa solicite recalcularea indemnizatiei, deoarece vor primi banii cu intirziere, iar diferenta nu este foarte mare. “Eu mai am doar trei luni pina cind voi incepe serviciul, dar la ora la care am intrat in concediul de ingrijire a copilului aveam un salariu mic, chiar daca am studii superioare si sint incadrata pe un post care corespunde cu studiile mele. Valoarea salariului minim pentru studii superioare era, la acea ora, putin mai mare de 700 de lei, ceea ce inseamna ca nu as primi o diferenta semnificativa fata de valoarea de 600 de lei, minim conform noii legi. Din aceasta cauza consider ca nu are rost sa mai solicit recalcularea, dupa care sa mai si astept”, a spus Andreea Florea, mama unei fetite de aproape doi ani. Mamele care la acest moment insa asteapta sa nasca sint de parere ca sint dispuse sa astepte plata in conformitate cu noua lege. “Eu ma pregatesc sa nasc la sfirsitul acestei luni. Stiu ca si pina acum se astepta aproximativ doua luni pina la primirea primei plati. Chiar si in cazul in care voi primi banii la inceput dupa valoarea stabilita anterior, voi cere recalcularea in conformitate cu prevederea care stabileste valoarea indemnizatiei la 85% din media venitului net realizat, chiar daca imi va veni doar o diferenta, care va fi acordata cu intirziere. Eu consider ca legea e buna, pacat ca nu se gindesc din timp si la normele de aplicare. Traim insa in Romania si era oarecum de asteptat sa apara si ceva probleme”, a spus Luiza Dicu, viitoare mama.“Este o mare magarie ceea ce s-au decis sa faca. Ca de obicei isi bat joc de noi. Cum sa faci o lege fara norme de aplicare si cum de dureaza atit de mult sa le faca acum? Este clar ca nu au avut ce face si au trebuit sa o aplice, dar vin sa ne prosteasca cu chestia asta. Parerea mea este ca va fi o harababura... nasti in 2009, dar primesti bani conform unei legi din 2006, chiar daca din 1 ianuarie 2009 se aplica o noua lege... Iar dupa nu stiu cite luni se face recalcularea vechii indemnizatii in conformitate cu... Foarte clar!? Cum este de altfel totul in Romania. Incepe sa imi para rau ca nu am plecat si eu din tara ca alti prieteni si mai ales incep sa regret ca am fost «foarte constiincioasa» si am fost la vot. Dar a fost pentru ultima data”, suride amar Elena Cristea, o viitoare mamica, insarcinata in 7 luni.“Mamele care solicita recalcularea indemnizatiei trebuie sa completeze o cerere tip si o adeverinta pe care o primesc de la Directia de Munca si Protectie Sociala Alba si care se completeaza la locul de munca. Directorul DMPS Alba a avut o intrevedere si cu responsabilii de la finante, care si ei vor elibera o adeverinta care sa ateste veniturile impozabile, care nu provin de pe urma unui contract de munca clasic, cum ar fi venituri de tipul celor obtinute din contracte de drept de autor, care de asemenea se iau in calcul in stabilirea valorii noului tip de indemnizatie. In aceasta perioada se stabilesc insa si intilniri cu primariile din judet, unde vor fi distribuite aceste noi cereri si adeverinte. Dosarele au termen limita de depunere data de 30 iunie si mamele vor primi diferenta cel mai probabil dupa aceasta data. Plata se va face retroactiv, incepind de la data intrarii in vigoare a acestei legi”, a explicat referentul  AuricaTrata.

Situatia de pe Valea Albacului devine alarmanta

 Cota de atentie pe piriul Valea Albacului a fost depasita, ieri, cu aproape o jumatate de metru, din cauza acumularii ghetii pe fondul frigului accentuat. Cu toate ca, in urma cu doua zile, autoritatile locale erau optimiste si considerau ca gheata formata pe piriu s-ar putea topi de la sine, acum situatia a devenit ingrijoratoare, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Alba, Traian Matis, deplasindu-se personal la fata locului pentru a vedea ce este de facut. Acesta a declarat ca a solicitat conducerii primariei sa intervina cu un utilaj in doua locuri pentru a sparge gheata, lucru care ar trebui sa ajute la scaderea semnificativa a nivelului apei. “Am fost la fata locului si am stabilit ce masuri se impun. Deocamdata situatia nu este critica. Mai este cam o jumatate de metru pina sa ajunga sa iasa apa in drum sau in curtile oamenilor, dar supraveghem permanent situatia. Deocamdata nu exista influente, desi au fost citiva oameni care ni s-au plins ca au infiltratii in subsoluri. Este totusi destul de ciudat pentru ca ei stau de cealalta parte a drumului, iar acolo este zid de protectie”, a declarat Traian Matis. Acesta a mai mentionat ca pe celelate riuri si piriuri din judet nu se semnaleaza probleme. 

Accident la Cimpeni

 Marti dimineata, la ora 10.50, pe Drumul National 75, în localitatea Mihoiesti apartinind orasului Cîmpeni, a avut loc un eveniment rutier soldat cu avarii. Toader B., în timp ce conducea un autoturism marca Dacia, pe directia de mers Mihoiesti – Cîmpeni, într-o curba deosebit de periculoasa cu viraj spre stinga, în conditiile unui carosabil umed, a pierdut controlul directiei autoturismului, a derapat, a parasit partea carosabila, intrind în santul din partea stinga a drumului public. În urma accidentului, au rezultat pagube materiale. Conducatorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ. 

Situatia gazelor devine... albastra

 Din aceasta cauza au si fost luate primele masuri, E.ON Gaz solicitind deja consumatorilor industriali de gaze naturale “sa utilizeze judicios resursele de gaze naturale disponibile in acest moment, sa nu depaseasca nivelul consumului alocat, respectiv, in cazul in care au posibilitatea sa utilizeze surse alternative de combustibil, sa recurga la aceasta solutie”.Reprezentantii companiei au mentionat ca au ca obiectiv asigurarea continuitatii furnizarii gazelor naturale pentru toti clientii sai, “prioritatea fiind insa consumatorii casnici, institutiile medicale si de asistenta sociala, unitatile de invatamint si institutiile publice si centralele termice de furnizare a agentului termic care nu au posibilitatea de utilizare de combustibil alternativ”.Inca e bine“Sistarea completa a livrarilor de gaze naturale din import nu a generat pina la acest moment disfunctionalitati in furnizarea gazelor naturale catre clientii E.ON Gaz Romania. In prezent, continuitatea furnizarii gazelor naturale este asigurata, deficitul fiind acoperit cu cantitati de gaze naturale disponibile din productie interna si din stocurile de gaze naturale existente. Cu toate acestea, in conditiile mentinerii acestei situatii pentru o perioada mai lunga si a inregistrarii unor temperaturi foarte scazute ar putea sa apara dificultati in asigurarea volumelor de gaze naturale pentru consumatorii industriali”, se mai arata in comunicat.SituaTia de urgenTA nu afecteaza judeTul AlbaDeclararea situatiei de urgenta generata de criza gazelor naturale nu afecteaza in nici un fel judetul Alba. Cel putin asa sustine prefectul Dan Coriolan Simedru. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a declarat ieri ca a luat legatura cu conducerea E.ON Gaz Alba care l-a asigurat ca la nivelul judetului nu vor fi probleme. “In general, cind se instituie situatie de urgenta, exista la nivelul fiecarui judet un plan de masuri, dar in aceasta situatie nu este cazul. Oricum, in cursul zilei de miine va avea loc o intilnire de bilant a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Alba, intrunire in cadrul careia vor fi discutate si aceste aspecte”, a declarat in cursul dupa amiezii de ieri prefectul Dan Coriolan Simedru.       C.F.

Gelozie mortala

Desi incerca sa isi faca un viitor mai bun si venise la Alba Iulia, unde si-a infiintat o firma de constructii, barbatul a cedat ieri seara. El a aflat de la un amic cu care discuta pe internet ca fata pe care o iubeste l-ar fi inselat. A inceput sa se framinte, gindurile negre l-au napadit si, intr-un moment de slabiciune, si-a pus capat zilelor. Inainte de asta, tinarul a ascultat la nesfirsit o piesa muzicala despre iubire si infidelitate, a sunat-o pe prietena sa incercind sa afle ce a determinat-o sa il insele, i-a promis ca se va razbuna si ca o va face sa regrete ce a facut. In urma sa, barbatul a lasat prieteni, cunoscuti si vecini socati de gestul sau si un bilet de adio cu discutia din care a aflat de infidelitatea fetei. SocantTinarul intrase cu optimism in noul an, cu atit mai mult cu cit societatea pe care o infiintase parea ca incepe sa aduca profit. Totusi, iubirea si mai apoi gelozia l-au impins la un gest extrem.Gestul barbatului este cu atit mai inexplicabil, cu cit cunoscutii il descriu ca pe un om linstit. “Pai, nu au fost nici un fel de probleme cu el. Era un baiat mai linistit, asa, si retras. In doua luni de cind sta aici nu au facut probleme si ne salutam. Supararea stie ce s-o fi intimplat. Aseara a venit colegul si a sunat la politie”, a precizat unul dintre vecini. Sositi la fata locului, oamenii legii nu au putut decit sa constate decesul. In cauza va fi deschisa o ancheta, insa rezultatele acesteia sint deja previzibile.“Era o persoana mai retrasa si linistita si nu avea foarte multi prieteni in anturajul lui. Aseara, cind a venit acasa, pe la 18.00, a intrat in camera. Dupa un timp am vrut sa vad ce s-a intimplat ca nu a mai iesit si cind am deschis usa l-am gasit spinzurat” ,  declarat colegul sau de camera, marcat vizibil de descoperirea pe care o facuse.

Rocada in familie

 Presedintele CFR Cluj, Iuliu Muresan, a declarat ca Maurizio Trombetta nu mai este antrenorul echipei sale, simbata sau duminica urmind sa fie prezentat noul tehnician. Inlocuitorul italianului va fi, potrivit ProTV, Dusan Uhrin, tatal antrenorului care a antrenat FC Timisoara. “Trombetta nu o sa mai fie antrenor la noi, l-am anuntat acum citeva zile. A facut treaba buna, dar dorim altceva. El nu si-ar fi dorit sa ramina secund la Cluj. Avem ceva stabilit cu un alt antrenor, nu am luat niciodata o decizie daca nu aveam acoperire. Trombetta nu a fost foarte afectat”, a spus Muresan la GspTV. Iuliu Muresan a precizat ca vineri sau simbata va fi anuntat numele noului antrenor. “Sint toate puse la punct cu noul antrenor. Duminica, jucatorii vor avea primul antrenament cu noul tehnician. E un antrenor strain pe care nu-l cunoasteti acum. S-ar putea sa fie un antrenor din Cehia, o sa auziti de el, dar nu este Dusan Uhrin jr”, a comentat el.In alta ordine de idei, CFR Cluj l-a transferat pe uruguayanul Dario Flores, de la River Plate Montevideo, care poate evolua atit ca fundas central, cit si ca mijlocas la inchidere. Acesta a fost al doilea jucator pe care oficialii clujeni l-au transferat in aceasta perioada dupa sirbul Rade Veljovic.Iancu nu e surprinsPotrivit ProTv, Dusan Uhrin senior va pregati CFR Cluj pina in vara, cind echipa va fi preluata de fiul sau. Dusan Uhrin jr. a fost dat afara de la FC Timisoara, fiind inlocuit de Gabi Balint. Uhrin jr. nu mai are voie sa antreneze in prima liga din Romania in acest sezon, potrivit regulamentelor FRF.In privinta variantei ca Dusan Uhrin jr. sa antreneze CFR Cluj, patronul echipei FC Timisoara, Marian Iancu, nu s-a aratat surprins: “Stiam de mai mult timp. Nu ma deranjeaza cu nimic. Il cunoastem pe Dusan Uhrin jr, stim cum va juca CFR”, a declarat Marian Iancu la GSPTV. Acesta a marturisit ca nu vede nimic hilar in varianta ca Dusan Uhrin sr. sa stea pe banca clujenilor, in locul fiului sau, pina cind regulamentul intern ii va permite juniorului sa faca cest lucru. “Il stiu pe tatal lui Uhrin si pot sa va asigur ca nu arata ca un actor de comedie, ca sa ridem. Nu cred ca este o situatie penibila”, a spus finantatorul timisorenilor, care a mai spus ca ar abroga regulamentul care interzice unui antrenor din campionatul romanesc sa poata antrena doua echipe diferite in acelasi sezon. “Sint impotriva acestei reguli, dar din pacate nu am puterea sa o schimb. Nu sint de acord cu ea, mai ales in situatia in care un antrenor este demis”, a declarat Marian Iancu.

La vremuri noi, nume vechi

 Lotul Stelei s-a reunit, ieri, sub comanda antrenorului Marius Lacatus, tehnicianul avind la dispozitie 27 de jucatori pentru primul antrenament de la revenirea pe banca tehnica a ros-albastrilor . Singurele noutati din lotul Stelei au fost Alexandru Tudose, Eric Bicfalvi si Alin Litu, care au revenit la formatia din Ghencea dupa ce in turul campionatului au evoluat la Gloria Buzau sub forma de imprumut. Atacantul grec Pantelis Kapetanos nu a fost prezent la reunire pentru ca a fost invoit, el urmind sa ajunga in Romania miercuri seara. De asemenea, la reunire nu au fost nici nigerianul Ifeanyi Emeghara si nici bolivianul Ricardo Pedriel, ambii accidentati. Antrenorul Marius Lacatus a condus primul antrenament al ros-albastrilor din acest an, sedinta de pregatire care a avut loc pe unul din terenurile dintre Complexul Sportiv Steaua, accesul reprezentantilor mass-media fiind permis doar in primele 15 minute. Lacatus a fost ajutat de secunzii sai, Massimo Pedrazzini si Mihai Teja, in timp ce de portari s-a ocupat Andrei Speriatu. La antrenamentul formatiei a fost prezent si presedintele Stelei, Valeriu Argaseala. Sperante pentru un retur bunIn numele jucatorilor reveniti de la Buzau, atacantul Alin Litu a spus: “Speram sa ne acomodam cit mai repede si sa raminem la prima echipa. Nu am vorbit personal cu Marius Lacatus pina acum, dar el ne cunoaste foarte bine. Sint pregatit sa fiu atacantul de care Steaua are nevoie si ar fi frumos ca Steaua sa se bazeze pe cei trei jucatori reveniti de la Buzau. Nu ne-ar multumi sa jucam la Steaua II, pentru ca nu de asta am venit aici. Este greu sa ne impunem ca titulari, dar incercam sa ne antrenam si sa evoluam cit mai bine atunci cind va fi nevoie de noi”, a declarat Alin Litu, completat de mijlocasul Eric Bicfalvi, cel care a afirmat ca este o onoare pentru el sa joace din nou la un club de talia Stelei. Alin Litu a adaugat ca revenirea la Steaua ii va ajuta pe cei jucatori care au fost la Gloria Buzau sa se maturizeze din punct de vedere fotbalistic, mai ales ca au linga ei fotbalisti extrem de valorosi, care ii vor ajuta foarte mult. Fundasul Alexandru Tudose s-a declarat si el foarte multumit de revenirea in Ghencea: “Ne bucuram ca am venit la Steaua si sintem pregatiti sa jucam. Am stat un an si jumatate la Gloria Buzau, am acumulat experienta si acest lucru ne va ajuta. Sintem 30 de jucatori in lot si vor juca doar 11, vom vedea daca evoluam si noi”. Tudose a mai afirmat ca ros-albastrii au facut intotdeauna retururi bune de campionat, iar in acest an, cu o pregatire buna, pot repeta performanta si se pot clasa pe unul dintre locurile fruntase ale Ligii I.

Turism pe sest in Muntii Apuseni

 Discrepanta este majora. In cea mai cunoscuta localitate ca destinatie turistica din judetul Alba, statiunea Arieseni, cifrele oficiale arata ca exista 16 pensiuni, cabane si vile clasificate, cu 127 de camere si 262 de locuri. In realitate insa, potrivit viceprimarului Rovin Lazea, in Arieseni exista cam 1.200 de locuri de cazare. Acesta nu a ascuns faptul ca situatia spatiilor de cazare este cunoscuta la nivelul administratiei locale, ba chiar, recent, Consiliul Local Arieseni a editat o brosura de promovare a pensiunilor din localitate, in care, pe linga cele clasificate, sint promovate si 22 de pensiuni neclasificate cu 278 de locuri de cazare, fiind insa mentionata aceasta situatie. Una buna, multe releDaca privim partea plina a paharului, existenta structurilor de cazare, fie ele si neclasificate, atrage turisti care altfel probabil nu ar avea unde sa stea si aduce beneficii zonei, atit prin faptul ca acesti localnicii au un venit si creeaza locuri de munca, dar si prin faptul ca turistii vin si isi cheltuiesc banii in localitate, cu toate implicatiile care decurg de aici. Lista neajunsurilor este insa mult mai mare. In primul rind, acest turism “la negru” este ilegal. Ordonanta Guvernului 58/ 1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania spune explicit la articolul 41, lit. b, ca “desfasurarea activitatii turistice in structuri de primire neclasificare potrivit dispozitiilor legale”, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi intre 10 si 15 milioane de lei vechi. “Problema cu cei care nu sint clasificati este ca nu platesc dari la stat, calitatea serviciilor nu este una certificata, iar turistul nu este protejat in nici un fel”, a explicat seful Serviciului Turism din cadrul Consiliului Judetean Alba, Lucian Docea. “Conform legii sint niste amenzi destul de mari, numai ca trebuie sa vina cineva sa ii controleze. Fiind atit de multi, chiar si cei clasificati si fiind doar un singur om pe trei judete Alba, Sibiu si Hunedoara, trei judete turistice, omul acela nu are cum sa faca fata”, a mai completat acesta. Asa se face ca oricine vrea sa cazeze turisti in Apuseni poate sa faca nestingherit acest lucru ani buni de zile fara a fi controlat de nimeni. “Turistul care este nemultumit se poate adresa doar politiei in care sa precizeze ca a stat acolo si sa urmeze partea de control. Numai daca turistul depune plingerea sau, Doamne fereste, se intimpla ceva si se declanseaza un control se pot lua masuri”, a mai spus Lucian Docea, mentionind ca CJ Alba nu are legal nici o atributie de control, ci doar de promovare si sprijinire. Implicatii majoreO alta problema care, la prima vedere, poate parea lipsita de importanta este cea a cuprinderii in statistica a datelor referitoare la turism. “Este o problema destul de serioasa care poate fi rezolvata extrem de usor, prin modificarea metodologiei de culegere a datelor statistice din turism. Trebuie modificata legea si modificata metodologia. Prima problema este legata de cei care sint obligati sa furnizeze aceste date statistice. Nu sint cuprinsi toti actorii din turism care presteaza servicii turistice: cazare, masa etc. Metodologia spune doar societati comerciale, regii autonome si asa mai departe. Persoanele fizice autorizate, pe care sint foarte multe dintre pensiuni infiintate nu sint luate in calcul. Numai jumatate sa fie din fiecare loc... dar sint mai mult de jumatate pentru ca cele care sint in casa personala, majoritatea sint facute pe persoana fizica autorizata, care nu sint obligati sa depuna datele statistice”, a explicat seful Serviciului Turism din cadrul CJ Alba. “Consecintele... In primul si primul rind, in momentul in care iti faci programarea banilor pentru programele operationale regionale si sectoriale, planul national de dezvoltare rurala, pentru sprijinirea dezvoltarii turismului, tu le faci pe baza datelor statistice pe care le ai si previzionezi, pe baza lor, o anumita evolutie. In conditiile in care baza de raportare este gresita, si previzionarea si modul in care vor evolua lucrurile este gresit”, a mai completat acesta. Turism de 5 ori mai ampluDupa ce a facut parte din echipa implicata in elaborarea masterplanului in turism la nivel national ca reprezentant al judetullui Alba, el a estimat ca, la nivelul intregului judet, doar 40% din locurile de cazare sint clasificate si restul nu. Iar din cei care sint clasificati, nu toti sint cuprinsi in raportarile statistice.Un exemplu concret in reprezinta Ghetarul de la Scarisoara. Daca nu se poate dovedi o activitate economica in zona, realizarea de exemplu a unui cabinet medical bine pus la punct intr-o comunitate cu 50 de oameni nu se justifica. Dar daca acolo vin 5000 de oameni... Cum este de pilda pe platoul Ghetari. Citi oameni traiesc acolo? Foarte putini. Dar citi oameni merg acolo? Este nevoie de un dispensar acolo, care nu exista. Daca cineva isi rupe piciorul cind coboara in prestera e o problema mare. Sau daca cineva, cind urca, face un atac de cord ca oboseste iarasi este o problema mare. De aceea este foarte important”, a exemplificat seful Serviciului Turism din cadrul CJ Alba. El a mai precizat ca, in momentl elaborarii masterplanului, s-au facut mai multe propuneri de modificare a legislatiei, intre care cea referitoare la schimbarea metodologiei de culegere a datelor statistice, dar si o propunere referitoare la transmiterea procedurii de clasificare catre consiliile judetene, care pot angaja un om care sa se ocupe de aceste aspecte si care le poate urmari mult mai bine. “In total, eu asa estimez, cam 80% din fluxul de turisti nu este cuprins de statistica. Din punctul de vedere al turistului, acest lucru nu este interesant. Din punctul de vedere al agentului economic, cel care nu e clasificat si nu iti desfasoara in mod legal activitatea, nici pe el nu il intereseaza. Din punctul de vedere al statului, sint mai multe aspecte. Unul dintre ele este evaluarea importantei pe care turismul o are in producerea PIB-ului. Doi. Evaluarea nevoii de bani pentru pregatirea personalului din turism, inclusiv cu implicatii in domeniul invatamintului (...) deoarece pot fi accesate inclusiv fonduri europene pentru scolarizarea personalului care lucreaza in turism. (...) A treia implicatie este de imagine. Daca o tara cu un potential turistic ca al Romaniei declara ca are doar 6,5-7 milioane de vizitatori, inseamna ca ceva nu este in regula. Are potential turistic, dar nu sint turisti. Inseamna ca serviciile sint de proasta calitate sau preturile sint foarte mari sau raportul calitate-pret este unul disproportionat. Atunci inclusiv pe planul promovarii avem o problema”a sintetizat Lucian Docea cele mai importante trei implicatii, precizind ca mai exista multe altele. 

16 gari modernizate prin PHARE, in 2009

 Un numãr de 16 staþii CFR situate în municipii reºedinþã din þarã vor fi modernizate în 2009 cu finanþare din fonduri Phare, proiect cu o valoare de patru milioane de euro fãrã TVA, a anunþat miercuri printr-un comunicat MTI. Ministerul Transporturilor ºi Infrastructurii (MTI) a semnat un nou contract de Asistenþã Tehnicã, finanþat prin Programul PHARE 2006, în vederea pregãtirii lucrãrilor de modernizare pentru 16 staþii de cale feratã situate în municipii reºedinþã de judeþ. Staþiile incluse în acest program sunt: Giurgiu, Alexandria, Slatina, Piteºti, Râmnicu Vâlcea, Reºiþa Sud, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureº, Vaslui, Botoºani, Piatra Neamþ, Bistriþa, Zalãu, Brãila, Cãlãraºi ºi Slobozia. Valoarea contractului este de 4.010.000 de euro, fãrã TVA, din care 75 la sutã fonduri nerambursabile Phare  ºi 25 la sutã cofinanþare naþionalã. Obiectivele MinisteruluiObiectivul proiectului vizeazã realizarea documentaþiilor necesare lucrãrilor de modernizare a staþiilor de cale feratã constând în: analiza situaþiei existente, previzionarea dezvoltãrii pentru fiecare staþie de cale feratã, definirea alternativelor de modernizare, elaborarea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice, detaliilor de execuþie ºi a documentaþiile de atribuire pentru contractele de lucrãri ºi supervizare. Beneficiarul acestui proiect este Compania Naþionalã de Cãi Ferate „CFR” S.A. iar Autoritatea de Implementare este Ministerul Transporturilor.

Competitii mari, pretentii modeste

 * La judo, primul eveniment major din 2009 va fi Campionatul European, in perioada 23-26 aprilie, si se va desfasura la Tbilisi. Obiectivul Romaniei la aceasta competitie este cucerirea a doua medalii, insa trebuie mentionat ca judoka Alina Dumitru, detinatoarea titlului european din 2008 si al titlului olimpic de la Beijing, nu va fi prezenta in Georgia, obiectivul ei pentru acest an fiind cucerirea medaliei de aur de la Campionatul Mondial (23-30 august, Rotterdam).* La tenis, Romania va juca in perioada 6-8 martie, cel mai probabil la Brasov, partida din primul tur al Cupei Davis, impotriva Rusiei, iar obiectivul cerut de federatia de specialitate este mentinerea in Grupa Mondiala.n Canotajul este un alt sport de la care Romania a adus medalii, insa retragerea unor sportive precum Georgeta Andrunache, Viorica Susanu, Doina Ignat, Elena Georgescu si Constanta Burcica, pretentiile nu vor mai fi la fel de mari in 2009. Astfel, la Campionatul Mondial de la Poznan (Polonia), ce se va desfasura in perioada 23-30 august, obiectivul Romaniei va fi de una-doua medalii. Acelasi obiectiv va fi si pentru Campionatul European din perioada 18-20 septembrie, de la Brest (Franta).* Handbalul masculin din Romania este sportul care va avea primul examen important in 2009, prin participarea la Campionatul Mondial din Croatia, din perioada 16 ianuarie - 1 februarie, iar obiectivul reprezentativei “tricolore” va fi clasarea pe locurile 8-12. Trebuie amintit ca echipa de handbal masculin a Romaniei nu a mai participat la o competitie de o asemenea anvergura de 14 ani. Reprezentativa feminina  va participa si ea la turneul final al Campionatului Mondial din China, daca va trece de barajul cu Belarus, care va avea loc in perioada 28 noiembrie - 13 decembrie, iar obiectivul este clasarea pe una dintre primele cinci pozitii ale competitiei.n Pretentiile au scazut si la gimnastica, acolo unde la Campionatul European din perioada 29 martie - 5 aprilie, de la Milano, delegatia Romaniei spera sa cucereasca una sau doua medalii. Anul trecut, gimnastica feminina a adus nu mai putin de cinci medalii de la CE din Franta, in vreme ce baietii au obtinut bronzul la competitia pe echipe, desfasurata la Lausanne. De asemenea, si la Campionatul Mondial de la Londra, care va avea loc in perioada 12-18 august, conducatorii federatiei de gimnastica asteapta una sau doua medalii. * Obiective modeste sint fixate si la atletism pentru competitiile majore din acest an. Sint asteptate una-doua medalii atit de la Campionatul European in sala, de la Torino (in perioada 6-8 martie), cit si de la Campionatul Mondial de la Berlin (perioada 15-23 august).* La kaiac-canoe, cerintele sint mai mari pentru competitia continentala care va avea loc in perioada 25-28 iunie, la Brandenburg, de unde se asteapta cucerirea a patru medalii. La Campionatul Mondial de la Dartmouth (SUA), din perioada 12-16 august, obiectivele delegatiei romane este cistigarea a doua medalii.* Scrima va trebui sa aduca una-doua medalii de la Campionatul European de la Plovdiv (13-19 iulie) si de la Campionatul Mondial din Antalya (30 septembrie - 8 octombrie). Vicecampioana olimpica, Ana Maria Brinza trebuie sa confirme forma buna de la Beijing, in vreme de medaliatul cu bronz, Mihai Covaliu, si-a incheiat cariera si se ocupa de pregatirea lotului national.* In acest an se vor desfasura si Campionatul Mondial de box, la Milano (29 augist - 13 septembrie), iar obiectivul va fi cucerirea unei medalii. Tot o medalie se asteapta si de la delegatia Romaniei care va fi prezenta la CM de natatie de la Roma (19 iulie - 2 august). La tenis de masa, Romania isi propune cistigarea unei medalii la Campionatul Mondial de la Yokohama (28 aprilie - 5 mai) si una-doua medalii la competitia continentala de la Stuttgart (13-20 septembrie). Tirul este un alt sport care isi propune sa aduca medalii importante pentru Romania, una de la CE de la Praga (19-22 februarie) si una de la CM de la Maribor (6-17 august). (MEDIAFAX)

Ministerul Muncii vine cu solutii anticriza

 Ministrul Muncii s-a întâlnit ieri  cu sindicatele ºi patronatele ca sã discute despre combaterea efectelor crizei economice ºi ca sã le propunã sindicatelor un acord social menit sã amâne protestele de stradã, ca urmare a nerespectãrii promisiunilor electorale, susþin surse oficiale. „Se doreºte încheierea unui acord social pe termen lung ce ar putea fi semnat la mijlocul lunii ianuarie. Pânã atunci va apãrea noua lege a bugetului de stat, iar confederaþiile sindicale vor avea timp pentru a se consulta cu reprezentanþii din teritoriu“, au declarat sursele citate. În comunicatul remis de Ministerul Muncii se aratã cã „tema principalã a discuþiilor o reprezintã consultarea partenerilor sociali privind relansarea dialogului social pentru combaterea efectelor crizei“.Discuþii cu sindicateleReprezentanþii sindicatelor se aºteaptã sã fie reluate discuþiile privind legea salarizãrii personalului bugetar ºi sã primeascã lãmuriri cu privire la majorarea salariilor angajaþilor din sistemul sanitar, plafonarea indemnizaþiilor pentru mame ºi ordonanþa ce prevede cumulul pensie-salariu. Principalele promisiuni electorale ale reprezentanþilor PD-L ºi PSD vizau creºterea salariilor profesorilor cu 50 la sutã ºi a personalului din sistemul sanitar cu 25 la sutã. Reuniunea a avea loc la sediul Ministerului Muncii.

Peste doi ani se schimba sistemul

 Ionut Lupescu, directorul general al Federatiei Române de Fotbal a declarat ca sistemul competitional va fi modificat din 2011! Schimbarea vizeaza esaloanele doi si trei, din ambele retragindu-se mai multe echipe înca din prima parte a sezonului. Kaiserul sustine ca exista deja un acord de principiu cu sefii cluburilor, urmind acum sa se aleaga varianta optima.“Am avut o discutie cu cei din Liga a II-a si a III-a. Ei au fost de acord ca din 2011 sistemul sa se schimbe. Vom propune mai multe variante, iar cei care participa în esaloanele inferioare vor decide. Datoria noastra este sa venim cu optiunile cele mai bune. Totul pleaca de la bani, sint cheltuieli destul de mari pentru cluburi. Vom propune o singura serie de liga secunda, sau doua serii de 12 echipe, si numai patru serii în liga a treia. Am gasit si un partener pentru Liga a II-a, care va da si numele acestei divizii”, a anuntat Ionut Lupescu.

Alin Campeanu, aproape de FC Bihor

 Atacantul originar din Zlatna, Alin Câmpean (19 ani) a ajuns la un acord cu formatia de pe malul Crisului. Astfel, fost jucator la Unirea Alba Iulia, CSM Sebes si Dacia Mioveni, Câmpeanu va fi prezent luni, la Oradea, la reunirea lotului echipei FC Bihor. “Am ajuns la o întelegere cu conducatorii de la Oradea, iar luni voi semna contractul, care va fi pe o durata de un an si jumatate. Sint deja jucatorul Bihorului”, a afirmat tinarul jucator. Formatia antrenata de tandemul “Vig Zoltan - Mircea Fodor” a terminat turul pe locul 7, cu 26 de puncte, iar în prima etapa va primi vizita liderului, FC Unirea Alba Iulia.

Noul buget, dezbatut intre Finante si BNR

 „Ipotezele macroeconomice indicã o creºtere economicã (PIB) de 3,5 la sutã, o valoare nominalã de 588,1 de miliarde de lei, o inflaþie medie de 5,3 la sutã, un salariu mediu brut de 1.702 lei /lunã ºi un deficit al bugetului general consolidat (BGC) de 1,7-2 la sutã din PIB“, se aratã în comunicatul transmis, miercuri, de Ministerul Finanþelor Publice (MFP). Discuþia dintre ministrul de finanþe ºi reprezentanþii BNR a vizat „armonizarea mãsurilor comune ºi definitivarea prognozei indicatorilor macroeconomici pe anul 2009 pentru fundamentarea bugetului“. Tot în cursul zilei de marþi, la sediul Ministerului Finanþelor Publice au început discuþiile pentru definitivarea cadrului de elaborare a bugetului, acesta urmând sã fie transmis ulterior ordonatorilor principali de credite.Reducerea cheltuielilorPentru începutul acestui an, ministerul condus de Gheorghe Pogea ºi-a propus ajustarea deficitului bugetar ºi reducerea cheltuielilor curente, dar ºi asigurarea resurselor de finanþare a proiectelor de investiþii, a continuitãþii finanþãrii multianuale a programelor de investiþii ale administraþiei centrale ºi locale. De asemenea, MFP intenþioneazã sã aplice un plan de mãsuri anticrizã care sã asigure stabilitate macroeconomicã, precum ºi condiþii de trecere la zona euro. Guvernul ºi banca centralã s-au angajat sã adopte moneda unicã europeanã în 2014 ºi au luat în calcul intrarea României în ERM II - anticamera zonei euro - în 2012. Criterii de respectatÎn acest scop, România va trebui sã îndeplineascã criteriile din tratatul de la Maastricht, ce prevãd un deficit bugetar de cel mult 3 la sutã din PIB, o variaþie a cursului de schimb de cel mult A/-15 la sutã faþã de cursul mediu stabilit la intrarea în ERM II, o inflaþie cu mai puþin de 1,5pp peste media celor mai performante trei inflaþii din statele membre, dobânzi pe termen lung cu mai puþin de 2 pp peste media celor mai performante trei dobânzi ºi o datorie guvernamentalã mai micã de 60 la sutã din PIB. La sfârºitul lui decembrie 2008, Pogea anunþa cã ia în calcul un PIB de 584 de miliarde de lei pentru 2009, bazat tot pe o creºtere de 3,5 la sutã, ºi o inflaþie de 5 la sutã. Ministrul de Finanþe mai spunea cã ar putea modifica în urcare þinta de deficit bugetar pe 2009 de 1,7 la sutã din PIB, dacã deficitul din 2008 se va adânci peste aºteptãri, ca urmare a scãderii drastice a încasãrilor din lunile noiembrie ºi decembrie ale anului trecut.

Turneu Preliminar Junioare I

Echipa de baschet Junioare I a Liceului Sportiv Alba Iulia a avut parte de o tragere la sorti foarte grea pentru Turneul preliminar ce va începe peste doua saptamini. Fetele antrenate de Nicusor Marcu au fost repartizate într-o grupa din care mai fac parte Liceul Mihai Eminescu Oradea, Liceul PH Cluj Napoca si Clubul Sportiv Scolar Bega Timisoara. Revenirea în urma accidentarilor a doua jucatoare cheie ale echipei, Anca Cristea, respectiv Delia Legian, îi da încredere antrenorului formatiei din Alba Iulia în obtinerea unor rezultate care sa le permita calificarea mai departe. Baschetbalistele albaiulience disputa primul meci pe 18 ianuarie, în deplasare, la Oradea, împotriva Liceului Mihai Eminescu.NicuSor Marcu, antrenor“Obiectivul nostru este locul 2 sau locul 3. Este o grupa dificila. Ne va fi foarte greu, fiindca vom întilni echipa campioana, Liceul PH Cluj Napoca, iar echipa din Timisoara a terminat pe locul 4 în sezonul trecut, în vreme ce formatia oradeana are în componenta jucatoare valoroase”.

Otelul - la rezistenta de rupere

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati tergiverseaza semnarea prelungirii contractului cu echipa Otelul Galati, care ar fi trebuit sa aiba loc in luna decembrie, dar directorul general Marius Stan este optimist in privinta parafarii actelor. Contractul dintre cele doua parti se reinnoia anual, iar semnarea actelor se facea mereu in luna decembrie, dar de aceasta data conducerea combinatului l-a aminat in mai multe rinduri pe directorul Otelului, Marius Stan. ArcelorMittal vira anual in conturile clubului de la malul Dunarii 3,5 milioane de dolari plus 500.000 de dolari pentru cheltuielile de intretinere ale stadionului. In aceste conditii, conducerea Otelului a solicitat sprijinul autoritatilor locale, dar a primit un refuz, acestea motivind ca sprijina o alta echipa de fotbal, FCM Dunarea Galati.In cursul zilei de miercuri a avut loc o noua intilnire intre reprezentantii combinatului si Marius Stan. Oficialul Otelului a precizat pentru NewsIn: “Nu cred ca vor fi probleme, sper sa nu fie. Inainte semnam din decembrie ca nu era criza asta financiara. Acum mai sint de facut niste formalitati. Emotii sint, pina nu semnam nu dispar. Asteptam insa sprijin si de la autoritatile locale”. Din cauza crizei financiare, ArcelorMittal Galati si-a inchis temporar unele capacitati de productie inca din octombrie, iar altele vor fi oprite in perioada urmatoare. Aceasta masura este insotita de un plan de reducere a costurilor care include suspendarea contractelor cu firmele terte. ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avind 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.

Mechel, prima victima a sistarii gazelor rusesti

 „Am luat decizia amânãrii unor reporniri în industrie pânã sãptãmâna viitoare, când vom avea mai multe informaþii legate de gazul din import. Este vorba despre Mechel Steel Târgoviºte, care au cerut repornirea de mâine (joi n.r.) ºi n-au înþeles în condiþiile actuale. Probabil vom discuta de luni aceastã problemã“, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, în conferinþa de presã în care a anunþat decretarea stãrii de urgenþã pe sistemul energetic dupã sistarea totalã a gazelor ruseºti pentru România. Ministrul Economiei a spus cã sistarea gazelor ruseºti reprezintã o problemã serioasã pentru România, care obligã autoritãþile din þara noastrã sã „menþinã în stare de funcþionare sistemul naþional de transport“ pentru ca populaþia sã nu fie afectatã sub nicio formã. 3.000 de angajaþi, în ºomaj tehnicAproximativ 3.000 de angajaþi ai combinatului Mechel Târgoviºte sunt, de la începutul lunii noiembrie, în ºomaj tehnic, pe fondul crizei economice. Mechel Târgoviºte produce oþeluri aliate ºi nealiate, dar ºi oþel beton ºi are aproximativ 3.700 de angajaþi. Capitalul social al companiei este de 172,13 de milioane de lei, divizat în 68,85 de milioane de acþiuni, cu o valoare nominalã de 2,50 de lei. Principalii acþionari sunt compania Mechel International Holdings AG, care deþine 86,60 la sutã din capitalul social ºi SIF Oltenia (SIF5), cu o participaþie de 8,92 la sutã. De asemenea, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) deþine 4,05 la sutã din acþiunile companiei. Mechel, un colos industrial în domeniul oþelului ºi cãrbunelui, este proprietate a oligarhului rus Igor Ziuzin. În 2008, Vladimir Putin a acuzat concernul deþinut de Ziuzin cã spoliazã bugetul de stat al Rusiei prin vânzarea la subpreþ, în strãinãtate, a producþiei de oþel din fabricile sale. Declaraþia lui Putin a fost urmatã de o cãdere severã a acþiunilor Mechel la bursa din Moscova. Mechel mai deþine în România Ductil din Buzãu ºi Combinatul de sârmã de la Câmpia Turzii.Adriean Videanu l ministrul Economiei„Am luat în calcul afectarea cât mai puþin, într-un grad cât mai mic, a industriei din România ºi în acest sens aº putea sã vã spun cã în momentul de faþã încã nu sunt probleme în ceea ce înseamnã asigurarea industriei cu gazul necesar pentru buna funcþionare. Spun încã, pentru cã trebuie sã fiu corect, dacã temperaturile vor scãdea sub o medie de -15 grade Celsius, probabil pe intervale scurte de timp va trebui sã luãm ºi aceste mãsuri de reducere a cantitãþilor de gaze furnizate industriei“

Selagea, noul ?numar 10?

“Si cind jucam la juniori eram decarul echipei. Faptul ca voi purta numarul 10 pe tricou este o mare responsabilitate pentru mine, mai ales ca pina acum a fost purtat de Galdeanu, unul dintre cei mai iubiti jucatori de la Unirea. Sper sa-mi poarte noroc, iar in retur sa am evolutii bune si sa ajung in Liga I”, a spus albaiulianul, ce a marcat un gol in tur, in meciul cu FC Bihor, cistigat de uniristi cu 3-0. Altfel, majoritatea componentilor echipei vor efectua in aceasta dimineata vizita medicala la Policlinica din Alba Iulia. La multi ani, Gabriel Rotaru!Portarul unirist isi sarbatoreste astazi ziua de nastere, implinind 38 de ani! Goalkeeperul spune ca dorinta sa este sa promoveze cu Unirea Alba Iulia in Liga I. “Nu-mi doresc altceva decit sanatate si sper din suflet sa ne indeplinim obiectivul, sa promovam in Liga I. Pina acum, am izbutit doua promovari in cariera, cu ASA in 1991 si FC Bihor in 2003, iar acum imi doresc din suflet sa realizez o alta performanta similara cu Unirea. Sper sa-mi fac in continuare treaba, iar visul meu este sa ajung sa apar iarasi pe prima scena. Ar fi un dublu cadou pentru mine in vara viitoare, sa reusim sa accedem in elita si sa termin cursurile pentru a deveni antrenor”, a spus Rotaru, care in tur a bifat 13 prezente in garnitura liderului, meciuri in care a incasat 9 goluri, fiind de altfel si cel mai virstnic portar din liga a II-a.

Parinti pentru a doua oara

 Noul an le-a oferit o bucurie imensa sotilor Jennifer Garner si Ben Affleck. Actrita a mai adus pe lume o fetita si totodata cel de-al doilea urmas al cuplului. Micuta s-a nascut marti, în Los Angeles si este cit se poate de bine. „Jennifer Garner a dat nastere unei fetite sanatoase”, a dezvaluit reprezentantul lui Garner. Vedeta din „Alias” si Affleck mai au împreuna o fata, pe Violet, de trei ani. Fostul coleg de serial si prieten apropiat al lui Jennifer, Victor Garber, a tinut sa spuna ca actrita este un as ca mama. „E cel de-al doilea copil al ei. Stie ce sa faca. E probabil cea mai buna mama pe care am vazut-o”, a declarat Garber. Iar daca stim ca Garner este o mama buna, ramine de vazut daca va fi si una cu multi copii.

Baietel sau fetita?!

 Început de an cu dreptul pentru Claudiu Niculescu si pentru frumoasa lui sotie. Apele la Dinamo par a se fi linistit, casnicia merge de minune, iar sarcina Dianei este în regula. Aflata în luna a patra, prezentatoarea TV si-a luat marti dupa-amiaza sotul de mina si s-a dus la întilnirea cu ginecologul care îi monitorizeaza sarcina, a aflat cotidianul Cancan. Un control extrem de important, blondina tocmai intrind în trimestrul al doilea. Dupa o ora si jumatate, cei doi au iesit pe usa clinicii. Într-un zimbet si în hohote de ris. Extazul a fost peste margini, daca tinem cont de faptul ca sotii Niculescu nu au mai putut astepta sa ajunga acasa si s-au sarutat pasional chiar în fata clinicii. Evident, este vorba despre o veste buna. Sa fi aflat oare cei doi sexului copilului?! Nu se stie. Pastrind misterul, Diana a declarat, fericita, pentru sursa citata: „Bebe este bine, este sanatos si are o evolutie normala si asta este tot ceea ce conteaza”

?Imi este frica, dar voi continua sa lupt?

 „Exista multa teama. Si multe lucruri cu care trebuie sa ma lupt. Da, sint speriat. Da, sint furios. Da, ma intreb de ce eu. Sint toate acestea. Poti sa ghicesti ca am trecut prin iad. Si asta e doar inceputul” , i-a declarat actorul Barbarei Walters. Vedeta si-a amintit si de prima data cind i-a fost rau, la sfirsitul anului 2007, pe cind sarbatorea Revelionul cu sotia lui, Lisa Niemi. „Am incercat sa beau o gura de sampanie si a fost ca si cum as fi turnat acid, stiti, ca o rana deschisa. Apoi, indigestia mea a luat proportii gigantice si constante. Apoi am inceput sa ma intreb daca nu sunt mai slab. Am pierdut noua kilograme intr-o clipa. Apoi, cind vezi asta in oglinda, cind ochii iti devin galbeni, atunci stii ca se intimpla ceva grav”, si-a amintit starul. Diagnosticul a fost necrutatorDoctorii au aflat ca Swayze are o tumoare maligna in partea de mijloc si o parte mai mica extinsa si pe ficat. Dupa o serie de proceduri care au durat mai multe zile, medicii au descoperit ca actorul se afla in stadiul IV de cancer pancreatic. „Primele citeva saptamini au fost un cosmar din care nu ma mai trezeam”, a marturisit sotia actorului, in virsta de 52 de ani. Raspunsul vedetei din „Ghost” la diagnostic a fost: „Uita-te la mine! Vezi ce am realizat!”. Atitudine de invingatorPentru ca boala s-a extins si asupra ficatului, operatia nu era o solutie. Asa ca lui Swayze nu i-a mai ramas sa faca decit traditionala chimioterapie si sa foloseasca medicamentul experimental Vatalanib. A trait si s-a luptat un an cu necrutatorul cancer. Recunoaste ca nu ar fi facut fata singur, daca nu ar fi avut-o pe Lisa alaturi.Pe de alta parte, cancerul l-a ajutat sa se gindeasca mult la viata de dupa moarte. „Stiu ce este dincolo. Se testeaza toate lucrurile in care cred... Este ceva unic in fiecare dintre noi, care nu moare”, a completat actorul. Cu suflul mortii in spatele lui, Patrick a marturisit ca s-a gindit adeseori la tatal lui decedat. „Imi place sa cred ca am o multime de ingeri pe umarul meu, inclusiv tatal meu. Asa ca incerc sa tac si sa las ingerii sa imi vorbeasca si sa imi spuna ce am de facut”. Iar, ca orice invingator care este la inceput de cursa, Swayze a dezvaluit si secretul reusitei lui: „Victoria pentru mine este sa nu renunt, indiferent de ce se arunca asupra mea. Ii pot face fata. si voi continua sa lupt”, a conchis el. „O parte din mine spune ca nu as fi reusit fara ea, dar, bineinteles, cealalta parte spune ca as fi putut, dar nu asa de elegant precum am facut-o”.

Solutia lui Boc

Profesorii, asistentii maternali, cei care asista persoane cu handicap si cadrele medicale care au iesit la pensie, dar lucreaza in continuare, isi pot desfasura si de acum inainte activitatea profesionala, pina cind posturile vor fi scoase la concurs, a anuntat ieri seara premierul Emil Boc, citat de NewsIn. Premierul a precizat ca acestia pot fi platiti in baza conventiilor civile. "Ordonanta de Urgenta a Guvernului interzice cumulul pensiei cu salariul. O persoana va putea fi platita in continuare prin conventie civila pentru orele tinute la clasa, urmind ca posturile sa fie scoase la concurs", a explicat Boc situatia cadrelor didactice. In ceea ce ii priveste pe actori, seful Executivului a explicat ca un actor poate fi platit in baza unei conventii civile sau in baza drepturilor de autor, dar nu in baza unui salariu.    NewsIn

Consilierii lui Tariceanu, demisi de Boc

Premierul Emil Boc a demis zece consilieri personali ai fostului prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu, informeaza NewsIn.      Printre acestia se numara Marius Oprea (presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului), Paul Cononov (fostul guvernator al Deltei), Adrian Lemeni, George Emil Cismas, Hermina Uta, Irina Putineanu, Iulia Huiu, Ludovic Fodor, Smaranda Uricariu si clujeanca Elena Uioreanu, sotia deputatului PNL Horia Uioreanu.      Toti consilierii personali în cadrul Cancelariei Primului Ministru au fost demisi zilele trecute de premierul Emil Boc, relateaza NewsIn.      Au mai fost eliberati din functie, dar la cerere, Alfred Bulai (presedintele Agentiei pentru Strategii Guvernamentale), Antonel Tanase (secretar de stat din Ministerul Transporturilor) si Ervin Zoltan Szekely (secretar de stat în Ministerul Sanatatii).    A. M. P.

Leul mai pierde un ban in fata monedei euro

Leul a mai pierdut un ban (0,22%), pina la un curs de referinta de 4,0720 de lei/euro anuntat de BNR, un nou nivel minim al ultimilor 4 ani si 2 luni pentru moneda nationala, dupa o depreciere semnificativa pe piata valutara, pe fondul cererii ridicate de valuta, in ton cu regiunea.      Cursul nu a mai atins acest nivel din 1 noiembrie 2004, cind Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,0807 lei/euro. Marti, BNR afisase un curs de referinta de 4,0629 de lei/euro.      Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat miercuri de BNR arata o apreciere a leului cu peste 4 bani (1,46%), pina la 2,9897 de lei/dolar, de la nivelul de marti, de 3,0341 de lei/dolar.    NewsIn

Manifestatie araba in centrul Clujului

In piata Mihai Viteazu din municipiul Cluj-Napoca are loc astazi, de la ora 15, o manifestatie "de condamnare a crimelor comise in Gaza impotriva populatiei civile", dupa cum a anuntat dr. Ghazi Hammad, presedintele Asociatiei Culturale Româno-Arabe "Ierusalim". Manifestatia se vrea una pasnica, desfasurata "în tacere, cu tenta strict umanitara si cu demnitatea impusa de gravitatea situatiei", a adaugat el. Decizia organizarii demonstratiei a fost luata in urma apelului din 4 ianuarie al ÎPS Teodosios Atallah Hanna, Arhiepiscopul Sebastiei din Patriarhia Ortodoxa Greaca a Ierusalimului, prin care solicita tinerea unor slujbe pentru reinstaurarea pacii în Fisia Gaza.    F. T.

Accident mortal linga Turda

O tinara de 23 de ani si-a gasit ieri dimineata sfirsitul in urma unui tragic eveniment rutier produs intre localitatile Turda din judetul Cluj  si Unirea din judetul Alba. Bianca Gabriela F. din Turda se deplasa in directia Unirea la volanul unui autoturism Audi. Din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de drum, tinara a pierdut controlul directiei si a parasit cu autoturismul partea carosabila. Autoturismul a rupt un parapet de protectie de pe marginea drumului si s-a rasturnat in afara partii carosabile. Tinara aflata la volan nu purta centura de siguranta si a decedat in scurt timp de la producerea accidentului din cauza leziunilor suferite. Autoturismul a fost avariat in proportie de 90%. Zona in care s-a produs evenimentul rutier este recunoscua drept una foarte periculoasa, multe accidente rutiere avind loc aici, mai ales pe fondul curbelor strinse. Politistii le sugereaza participantilor la trafic sa circule cu mai multa prudenta si sa adapteze mereu viteza la conditiile de trafic si de carosabil.

Guvernul, tras pe dreapta

Muncitorii care lucreaza la Autostrada Transilvania se tem ca nu vor mai avea locuri de munca la intoarcerea din concediuCartel Alfa, sindicatul la care sint afiliati majoritatea muncitorilor de la autostrada, someaza Guvernul sa ia masuri pentru ca Bechtel sa aiba toate conditiile sa continue lucrarile.     2.300 de angajati care lucreaza pe santierul de la Autostrada Transilvania asteapta cu sufletul la gura. Salariatii sint in pericol de a fi concediati, deoarece compania americana Bechtel a anuntat ca nu isi poate continua munca din cauza unor datorii restante care trebuie sa fie achitate de statul roman. In plus, compania americana acuza statul roman ca nu a facut la timp exproprierile, fapt care ingreuneaza lucrarile la autostrada si creste costurile.     Michael Mix, directorul de lucrari din partea Bechtel al Autostrazii Transilvania, a informat in decembrie 2008 ca lucrarile se suspenda si 2.300 de salariati vor fi concediati din cauza restantelor din partea Companiei Nationale de Drumuri Nationale din Romania (CNADNR): 27 de milioane de euro si TVA in valoare de 14,7 milioane de euro.      Liderul Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, spune ca salariatii Bechtel sint supusi zi de zi presiunii, pentru ca nu stiu daca vor mai avea un loc de munca la intoarcerea din concediu.      "Noi, ca institutie, somam Guvernul Romaniei si pe Emil Boc sa ia masurile necesare in vederea continuarii lucrarilor la autostrada, incluzind si conditiile financiare, constructia acesteia fiind vitala pentru dezvoltarea economica a Romaniei. Sa ia masurile necesare in vederea exproprierii terenurilor, in regim de urgenta, pentru ca lucrarile sa poata continua", a spus Pop.     "Vom pierde bani din buzunarele noastre"Presedintele Cartel Alfa Cluj a adaugat ca aceasta e singura metoda prin care toti actorii implicati in proiect ar avea de cistigat.      "Toti banii pe care ar urma sa-i platim in cazul in care s-ar intrerupe contractul cu Bechtel, adica 800 de milioane de dolari, ar urma sa fie platiti din buzunarele noastre. Daca se intrerup lucrarile din cauza finantarii, lor (companiei Bechtel - n.r.) le-ar conveni sa disponibilizeze tot personalul, sa ia 15 milioane de dolari pe luna de la statul roman si sa stea doar pentru conservarea lucrarilor", a atentionat Pop. "Nu putem permite tergiversarea lucrarilor din cauza incompetentei unor oameni", a conchis el.

Clujul trece usor prin criza gazelor

Mechel Cimpia Turzii a redus activitatea si spera sa nu aiba probleme cu alimentarea cu gazDupa cele mai sumbre scenarii, criza gazelor nu va adia rece prin casele clujenilor. Autoritatile spun ca rezervele sint suficiente si ca, in contextul reducerii lucrului, combinatele Mechel Cimpia Turzii si Sticla Turda ar putea resimti lejer criza.     Autoritatile au mai dat asigurari ca gospodariile vor fi ultimele afectate, iar in cazul unei agravari a situatiei reducerile de gaz vor fi facute la marii consumatori. Presedintele sindicatului Cartel Alfa, Grigore Pop, sustine ca pe fondul crizei economice si al crizei gazelor rusesti, singurele combinate din judetul Cluj care ar putea fi afectate sint Mechel Cimpia Turzii si Sticla Turda. Pop spune ca acest lucru nu se ve resimti intr-o asa mare masura, deoarece cele doua combinate deja lucreaza la capacitate redusa, cum este normal pe timp de iarna.      "Mechel si-a redus oricum activitatea si functioneaza la 30% din capacitate si oamenii asigura doar intretinerea utilajelor", a spus presedintele Cartel Alfa Cluj. El a punctat ca, in cazul unei agravari a situatiei gazelor, societatea Sticla Turda ar trebui sa primeasca o notificare pentru a nu-si deteriora utilajele in cazul unei reduceri drastice a furnizarii de gaze. "Cei de la Sticla Turda ar trebui anuntati cu ceva mai mult timp inainte, pentru a-si putea goli cazanele, insa nu vad ca situatia se va inrautati in asa hal", a completat Pop.     E-ON Gaz face apel"E.ON Gaz Romania le-a solicitat deja consumatorilor industriali de gaze naturale sa utilizeze judicios resursele de gaze naturale disponibile in acest moment, sa nu depaseasca nivelul consumului alocat, respectiv, in cazul in care au posibilitatea sa utilizeze surse alternative de combustibil, sa recurga la aceasta solutie", se arata intr-un comunicat remis AGERPRES de E.ON Gaz Romania.     E.ON Gaz arata ca, pina ieri la ora 16, n-au fost probleme in ce priveste furnizarea gazelor, insa nu este exclus ca ele sa apara. "In prezent, continuitatea furnizarii gazelor naturale este asigurata, deficitul fiind acoperit cu cantitati de gaze naturale disponibile din productie interna si din stocurile de gaze naturale existente", se precizeaza in comunicat.    RAT e OK"La aceasta ora, la intrarea in oras presiunea gazului este de 1,3-1,5 atmosfere. Asta asigura, fara nici un fel de problema functionarea tuturor centralelor termice din Cluj-Napoca. Trebuie sa precizam ca sistemul care functioneaza in oras asigura functionarea retelei de incalzire chiar si la o presiune de 0,2-0,3 atmosfere. Or, pina aici mai este mult si nu cred ca se va ajunge", a declarat Emil Miron, directorul Regiei Autonome de Termoficare Cluj. El a spus ca cele 50.000 de apartamente din Cluj-Napoca incalzite de RAT nu vor fi nici ele afectate de sistarea furnizarii gazelor naturale. El a adaugat ca exista economii de gaz metan in valoare de 3 milioane de euro pe an, datorita modernizarii retelei.    Mai este gazRegiunea de Nord-Vest nu va fi afectata de oprirea furnizarii gazelor naturale, iar pina acum nu au existat cazuri de sistare de furnizare a gazelor naturale la nici un consumator economic din judetele Cluj, Satu Mare, Mures, Bihor, Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud.     Marcel Tandrau, directorul de exploatare al Transgaz Medias – Exploatarea Teritoriala Cluj, a declarat ieri ca toate presiunile, in tot sistemul de nord-vest al tarii, incepind de la Mures pina la Satu Mare, sint in parametri normali si ca nu exista pina acum reclamatii de la consumatori.

Sindicatele, la spovedanie pe timp de criza

Potrivit NewsIn, Cartel Alfa si BNS au acceptat propunerea Guvernului, in schimbul stimularii atragerii de fonduri europene.     David Somlea, liderul SedLex Cluj, a declarat ca sindicatul din care face parte inca nu a luat o decizie de oprire a manifestarilor de protest sau de continuare a negocierilor si ca acest lucru se va stabili dupa 15 ianuarie, cind se va reuni Consiliul Unional al aliantei.     Petru Dandea (foto), vicepresedintele Cartel Alfa, a declarat pentru NewsIn ca nu se poate vorbi de cresteri salariale pe timp de criza.      "Important este ca noul guvern sa se axeze pe atragerea de fonduri europene, care ar putea asigura crearea de noi locuri de munca", a aratat pentru sursa citata Dandea. El a punctat ca in cazul in care Romania ar atrage in acest an 2,5 miliarde de euro, s-ar putea asigura 150.000 de noi locuri de munca, care sa duca la o crestere a bugetului mai mare ca in 2008.     Vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca, a declarat pentru NewsIn ca incheierea unui acord social tripartit intre guvern, sindicate si patronate ar putea urgenta atragerea fondurilor europene, iar o parte din bani ar putea fi folositi si pentru recalificarea profesionala a celor care sint disponibilizati din industrie.

Cine a tras lozul necistigator la Loteria Romana?

Sindicatul clujean Cartel Alfa acuza conducerea Loteriei Romane de frauda in cazul radierii mai multor societati din tara.      Ieri, Grigore Pop, presedintele Cartel Alfa, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa ca sindicatul pe care il reprezinta va face recurs la Curtea de Apel pentru a impiedica radierea mai multor societati. Pop sustine ca prin masura luata de managementul companiei Loteria Romana, 400 de angajati ai Loteriei vor deveni mai putin norocosi si vor fi dati afara.     "Potrivit noului statut, 400 de angajati ai Loteriei vor fi dati afara. Din acestia, 6 salariati sint de la Cluj", a spus Grigope Pop, liderul Cartel Alfa Cluj.    "Va fi redus personalul TESA"In replica, presedintele sindicatului Hermes, cel care ii pastoreste pe salariatii din Loteria Romana, Calin Cocis, a declarat pentru monitorul ca nu e vorba de o concediere colectiva. "E vorba de o reorganizare. Am avut ieri (marti - n.r.) o intrevedere pe tema reoganizarii si am fost asigurat ca nimeni nu va fi concediat din Loterie. Intr-adevar ar putea fi probleme cu redistribuirea locurilor pentru salariatii necalificati. Totusi, pentru cei care nu au pregatirea necesara, Loteria Romana si-a luat angajamentul de a suporta costurile de recalificare. Nu va pleca nimeni din reteaua operativa de vinzare, deci sint doar zvonuri ca vor fi concediati 400 de angajati ai Loteriei. Eventual va fi redus personalul TESA, care e foarte stufos", a spus Cocis. El a adaugat ca, din cauza reoganizarii, Loteria Romana va opera mai multe angajari.    Oamenii norocosi din Loterie"Conducerea companiei Loteria Romana, printr-o minciuna, a incercat si a reusit radierea mai multor societati zonale, pentru a-si putea promova pe centrele zonale anumiti oameni de casa ai presedintelui societatii", acuza Pop.     Liliana Ghervasuc Minca * Presedinta Loteriei Romane"Eu nu conduc de una singura. Printr-un program elaborat de Adunarea Generala a Actionarilor s-a decis reorganizarea Loteriei. Domnul Pop este dezinformat si rauvoitor. Nu am promovat pe nimeni, am pus in aplicare planul actionarului unic al Loteriei. In plus, Cartel Alfa nu este un partener de dialog social, iar presedintele sindicatului este un incompetent si un inconstient."

Pe scurt

ASP redevine DSPDin aceasta saptamina, Autoritatile de Sanatate Publica din judetele din Romania, precum si din municipiul Bucuresti si-au schimbat denumirea. In conformitate cu Ordonanta de urgenta 227 din 30 decembrie anul trecut, se revine la vechea denumire a autoritatilor sanitare. Astfel, se renunta la sintagma "Autoritatea de Sanatate Publica", ce va fi schimbata cu "Directia Judeteana de Sanatate Publica". Ordonanta de Urgenta modifica art. 12 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, art. III, publicata in Monitorul Oficial, nr. 2 din 5 ianuarie 2009.    A.-D. S.Depozit ilegal de lemnePolitistii din comuna Bontida au dat peste un depozit de material lemnos care nu era declarat nicaieri. Oamenii legii au stabilit ca obiectul unei tranzactii imobiliare, si anume un imobil din localitatea Bontida unde exista depozit de material de constructii si material lemnos, nu era declarat nicaieri ca functionabil si nu avea nici un fel de documente prevazute de lege. S-au confiscat aproximativ 33 de metri cubi de material lemnos in valoare de 16.480 de lei si s-a confiscat si suma de 5.500 de lei. Aceasta suma a fost obtinuta de administratorul societatii fantoma pe cai ilegale. Patronul a fost sanctionat potrivit legii cu o amenda de 9.000 de lei.    A. D.

Trichineloza la Cluj

Un clujean in virsta de 30 de ani a fost internat cu trichineloza la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj.      Potrivit datelor furnizate de Inspectia Sanitara de Stat (ISS) Cluj, barbatul s-a imbolnavit  in decembrie, dupa ce a consumat carne de porc infestata cu Trichinella Spiralis. El a fost internat, in prima instanta, la Clinica Medicala V, cu afectiuni pulmonare si epilepsie. In urma analizelor paraclinice, medicii au constatat suspiciunea de trichineloza, confirmata in 18 decembrie.     "In decembrie nu a fost confirmat vreun focar de trichineloza la noi in judet. A fost descoperit un singur caz izolat in municipiul Cluj-Napoca. Se pare ca barbatul a consumat carne de porc fara ca aceasta sa fie supusa unor analize de laborator", a comentat pentru monitorul dr. Alexandrina Dadarlat, inspector-sef al ISS Cluj.     Potrivit oficialilor ISS Cluj, in ianuarie nu a fost depistata nici o imbolnavire cu Trichinella Spiralis la noi in judet. In 2008, insa, la nivelul judetului Cluj, au fost descoperite 10 cazuri de trichineloza.     Trichineloza este o boala determinata de un vierme nematod, Trichinella Spiralis, care ajunge in organismul uman in urma ingerarii de carne de porc sau vinat, ce contine larve vii ori chisturi sau care este insuficient prelucrata termic. Medicii avertizeaza ca evolutia clinica este variabila: in formele grave, tulburarile se amplifica si se pot dezvolta edeme ale membrelor si abdomenului, boala se agraveaza si moartea survine in 4-6 saptamini.

Magistrati razgiiati

Un judecator al Curtii de Apel Cluj a fost exclus din magistratura pentru conduita necorespunzatoare3.624 dintre acestea i-au privit pe judecatori si 1.516 pe procurori, restul fiind reveniri la lucrarile deja solutionate.      Totodata, CSM a reactionat in 34 de cazuri, dispunind verificari din oficiu pentru situatii semnalate de presa. Astfel, 16 cauze care au privit sectia judecatorilor au fost solutionate in anul care s-a incheiat, din acestea trei sesizari fiind respinse si 13 admise.      Ca urmare a unor comportamente neadecvate manifestate de-a lungul ultimului an, in opt cazuri CSM a decis diminuarea indemnizatiei lunare brute si in alte doua cazuri s-a ajuns la excluderea din magistratura. Unul dintre aceste cazuri il priveste pe fostul judecator clujean Sergiu Leon Rus, exclus din magistratura in urma unui scandal avut pe holurile Curtii de Apel Cluj cu judecatoarea Anca Pop, cu care acesta avusese o relatie in urma cu aproximativ 2 ani. Magistrata clujeana s-a ales doar cu salariul diminuat pentru 3 luni in urma acestui scandal. Totodata, un judecator a fost mutat disciplinar si alti doi au primit avertismente.     De cealalta parte, sectia pentru procurori a solutionat doar 6 cauze in cursul anului 2008 dintre care doar 5 sesizari au fost admise, una fiind solutionata prin respingere. Un procuror si-a pierdut functia de magistrat, 2 s-au ales cu avertismente si 2 au primit sanctiuni de diminuare a indemnizatiei lunare brute.     Majoritatea petitiilor adresate au vizat chestiuni de judecata sau de administrare a urmaririi penale, care nu au putut sa faca obiectul verificarilor administrative de competenta a inspectiei judiciare a CSM-ului.      CSM n-a mai putut decide nici in cauzele in care sesizarile au fost depuse prea tirziu, in conditiile in care raspunderea judiciara nu mai poate fi aplicata magistratilor la trecerea a mai mult de 12 luni de la savirsirea faptei.

Funar a ramas fara venit

Fostul senator Gheorghe Funar a solicitat Parlamentului primirea unei indemnizatii tranzitorii, pe motiv ca nu are nici o alta sursa de venit. Funar se numara printre cei 11 senatori care au depus astfel de cereri. Fostul primar al Clujului ar urma sa primeasca astfel cite 5.000 de lei pe o perioada de 3 luni. Potrivit legii privind statutul deputatilor si senatorilor, dupa expirarea mandatului, deputatii si senatorii care nu au mai fost alesi si nici nu beneficiaza de pensie sau de alta sursa de venit beneficiaza în continuare, pe o perioada de cel mult 3 luni, de o indemnizatie tranzitorie din partea Camerei respective. Banii se acorda pe baza unei declaratii pe proprie raspundere. "Noi nu putem verifica sursele de venit ale acestora, nu avem instrumentele necesare", a recunoscut Adriana Iliescu, directoarea departamentului buget-finante de la Senat, citata de Mediafax. Ea a subliniat ca solicitantii isi asuma raspunderea pentru declaratiile facute.    A. M. P.

Gari mai moderne

De ani buni, Gara CFR Cluj-Napoca este in proces de modernizare. Cit va mai dura pina la finalizarea lucrarilor?Doua statii CFR din jurisdictia Regionalei clujene se numara printre cele 16 situate in municipii resedinta de judet care vor fi modernizate in 2009 cu finantare PHARE.    Proiectul are o valoare de 4 milioane de euro. Acestea sint statiile din Zalau si Bistrita, potrivit unui comunicat remis ieri presei de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI). Potrivit explicatiilor conducerii regionalei, Cluj-Napoca nu a fost inclus in lista pentru ca orasul nostru beneficiaza de fondurile provenite dintr-un alt proiect de finantare.     "Lucrarile de modernizare a Garii din Cluj-Napoca au inceput in urma cu 3 ani si jumatate. S-a lucrat si s-au finalizat lucrarile pentru spatiile comerciale si eficientizarea serviciilor. Acum se lucreaza la pasajul subteran, care trebuie sa fie terminat pina la sfirsitul anului", a declarat pentru monitorul directorul Regionalei CFR Cluj, Dumitru Bucur. El a precizat ca in jurisdictia regionalei clujene intra garile din Baia Mare, Satu Mare, Zalau si Bistrita, unele dintre ele beneficiind de fonduri net superioare celor aflate la dispozitia Clujului. "Asta e, modernizarea la Cluj a inceput inainte ca accesarea fondurilor europene sa fie posibila", a mai spus Bucur.    3 milioane de euro, bani de la PHAREValoarea contractului anuntata de MTI este de 4.010.000 de euro, fara TVA, din care 75% fonduri nerambursabile PHARE, cu restul contribuind statul roman. Obiectivul proiectului vizeaza realizarea documentatiilor necesare lucrarilor de modernizare a statiilor de cale ferata constind in analiza situatiei existente, previzionarea dezvoltarii pentru fiecare statie de cale ferata, definirea alternativelor de modernizare, elaborarea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice, a detaliilor de executie si a documentatiilor de atribuire pentru contractele de lucrari si supervizare.

Grigore Pop vrea in locul lui Boc

"Exista la aceasta ora probabilitatea de 95% de a candida la functia de primar, ca independent, deoarece culorile la nivelul municipiului Cluj-Napoca sint prea puternice: portocaliu, galben, rosu. Eu voi candida sub culoarea Cartel Alfa: albastru. Voi avea nevoie de sprijinul colegilor mei, lideri de sindicat. Cred ca Primaria a fost condusa pina acum de PCR, pile, cunostinte si relatii. E momentul ca asta sa se schimbe", a anuntat ieri Pop. El este liderul Cartelului de 14 ani incoace, iar confederatia sindicala pe care o conduce insumeaza aproximativ 18.000 de membri.      La Cluj-Napoca vor avea loc alegeri in cel mult 3 luni de zile, dupa ce primarul ales in vara, Emil Boc, a acceptat nominalizarea sa de catre presedinte in functia de prim ministru. Boc si-a depus oficial demisia duminica, 4 ianuarie. Actul sau a fost transmis prefecturii, care a informat primul ministru despre situatia de la Cluj.

Medicii pensionari ramin angajati la stat

Medicii pensionari din judetul Cluj ar putea sa ramina angajati în unitatile medicale de stat, daca Ministrul Sanatatii isi va materializa promisiunea. In judetul Cluj, 150 de medici din Colegiul Medicilor au cerut drept de libera practica si alte citeva sute de asistente medicale si moase sint si pensionare si salariate in sistemul public de sanatate.     Ion Bazac a anuntat ieri ca ii va propune premierului Emil Boc sa rectifice Ordonanta privind interdictia de cumulare a pensiei cu salariul, din cauza lipsei cadrelor medicale.      Potrivit Ministerului Sanatatii Publice, în sistemul sanitar romanesc lucreaza aproximativ 600 de medici pensionari, dintre care 500 în mediul urban, iar 100 în mediul rural. Stefan Roman, liderul Sanitas Cluj, a comentat ca Ordonanta nu a avut in vedere situatia reala cu care se confrunta sistemul sanitar din Romania.      "Avind în vedere lipsa acuta de cadre medicale specializate, mai ales în mediul rural, voi propune ca medicii pensionari sa ramina angajati în continuare, prin contracte temporare de munca, pina la ocuparea posturilor prin concurs", a declarat ieri ministrul Sanatatii, Ion Bazac.    A.-D. S.

Sase firme pentru modernizarea Pietei Unirii

Doar sase firme s-au aratat pina in prezent interesate de licitatia organizata de municipalitate in vederea continuarii procesului de modernizare a zonei pietonale Bulevardul Eroilor - Piata Unirii. Procedura de deschidere a ofertelor va avea loc in data de 12 ianuarie, cei interesati avind posibilitatea de a-si depune ofertele pina in aceeasi zi, la ora 10. Lucrarile de modernizare a Pietei Unirii vor fi facute dupa proiectul celor de la Planwerk, aceeasi firma care s-a ocupat si de pietonalul Eroilor. Lucrarile de refatadizare a Pietei Unirii ar urma sa dureze aproximativ 2 ani, costul total al lucrarilor fiind estimat la aproape 20 de milioane de lei. Fiecare dintre cele patru laturi ale Pietei ar urma sa primeasca functionalitati diverse, insa primul pas va fi refacerea pavajului. Conform proiectului realizat de Planwerk, noul pavaj va fi realizat din piatra naturala. Piata va fi incadrata de o fisie cu latimea de 1 m in care se vor gasi banci, telefoane publice, chioscuri, corpuri de iluminat si cosuri de gunoi. In acest fel, specialistii au vrut sa evite supraaglomerarea pietei.    M. O.

2009 incepe fara viroze

Clujenii se protejeaza impotriva afectiunilor de sezon sau nu se prezinta la medic.      Asa se explica numarul redus de Infectii Acute ale Cailor Respiratorii Superioare (IACRS) raportate de medici. In intervalul 29 decembrie - 4 ianuarie au fost inregistrate, potrivit Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj, 471 de IACRS. Fata de aceeasi perioada a anului trecut numarul acestora e in scadere.      "In acelasi interval, in 2008 au fost depistate 536 de cazuri de IACRS", a aratat pentru monitorul dr. Mihai Moisescu, seful departamentului de Epidemiologie din cadrul DSP Cluj. Si numarul de pneumopatii a fost in scadere. In ultimele zile din decembrie si primele zile ale anului 2009 au fost luati in evidenta cu aceasta afectiune 270 de clujeni. Fata de anul 2008, numarul acestora e in scadere, anul trecut au fost raportate 247 de astfel de imbolnaviri. In judetul Cluj nu a fost semnalat nici un caz de gripa.     "Au fost doua suspiciuni de gripa, pentru care inca asteptam confirmare de la Bucuresti", a adaugat dr. Moisescu.      Seful departementului de Epidemiologie al DSP Cluj a facut apel la clujeni si a spus ca persoanele din categoriile cu risc crescut de contractare a virusului gripal inca le pot solicita medicilor de familie vaccinarea gratuita. "Dintr-un total de 87.000 de doze, doar 79.396 de doze au fost administrate. Clujenii din categoriile cu risc ridicat, adica cei virstnici si copiii in virsta de pina la 4 ani, inca mai pot veni sa se vaccineze", a conchis dr. Moisescu.

Bursele inchid pe rosu

Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor titluri europene, a inchis sedinta in scadere cu 1,5%, la 875,94 de puncte, dupa ce atinsese un nivel minim de 871.92 de puncte.     "Sint trei factori care influenteaza Europa in momentul de fata. In primul rind, pietele au fost prea entuziaste in ultimele zile si cistigurile au fost supraevaluate. In al doilea rind, sinuciderea lui Adolf Merckle a subliniat adincimea crizei creditelor si efectele acesteia asupra economiei germane", a declarat David Buik, din cadrul BGC Partners.     "In cele din urma, cel mai important factor a fost reprezentat de datele extrem de negative ale pietei muncii din Statele Unite si scaderea numarului de cereri pentru ipoteci. Acesta a fost semnalul de alarma pentru pietele europene. Atitudinea investitorilor s-a schimbat si acestia au inceput sa-si marcheze profiturile", a mai spus Buik.     Angajatorii particulari din Statele Unite au facut in decembrie 693.000 de disponibilizari, mult peste nivelul din noiembrie, revizuit la 476.000 si semnificativ peste estimarile analistilor, arata un raport al unei agentii private de plasare.     Actiunile din sectorul energetic au inregistrat cele mai mari pierderi, pretul petrolului scazind cu 7,6%. Titlurile BP s-au depreciat cu 5,8%, pe fondul zvonurilor potrivit carora cistigurile se vor situa sub asteptari.

"Ordonanta facuta pe genunchi"

Presedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop (foto), solicita Guvernului sa revizuiasca Ordonanta prin care bugetarii nu mai primesc de la 1 ianuarie tichete de masa.      Salariariatii din Parlament, Administratia Prezidentiala, ministere, organe de specialitate ale administratiei publice, autoritati publice, institutii publice autonome, precum si institutii din subordinea acestora, indiferent de modul de finantare a acestora, consilii locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, consilii judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu vor beneficia de tichete de masa in acest an.     "Masura ii afecteaza pe foarte multi, de aceea ii cer premierului sa faca bine sa gaseasca cele mai bune metode pentru a-i avea in vedere pe oameni", a spus in cadrul unei conferinte de presa Pop. Acelasi act taie o parte din facilitatile acordate pensionarilor: in 2009 nu se vor mai acorda compensatii în bani pentru tichetele CFR neutilizate în 2008 de catre virstnici.     In plus, liderul Cartel Alfa a apreciat ca Ordonanta referitoare la cumulul pensiilor cu salariile a fost facuta in graba. "Ordonanta cu pensionarii a fost facuta pe genunchi, fara o consultare prealabila", a punctat presedintele Cartel Alfa Cluj.

Fuziune de proportii pe piata gazelor

Incepind din 1 ianuarie 2009, E.ON Gaz Romania Holding si E.ON Energie Romania s-au reunit intr-o singura companie - E.ON Romania, se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii miercuri de companie.      "Directorul General al E.ON Romania este domnul Frank Hajdinjak. Scopul noii companii este acela de a optimiza in continuare activitatile E.ON in Romania, atit din domeniul gazelor naturale, cit si din domeniul energiei electrice", precizeaza documentul dat ieri publicitatii.     Precizam ca decizia de fuziune a celor doua companii care opereaza pe piata gazului in Romania a fost luata in luna septembrie 2008, in cadrul unor discutii purtate la Tirgu Mures intre responsabilii E.ON Energie AG si E.ON Ruhrgas AG.    Dorina Matis / AGERPRES

Deac: "Ma simt dator fata de CFR"

Deac si-ar dori sa ramina la CFR Cluj, insa pune o conditie: vrea un post de titularReporter: Ramii la CFR Cluj? In ultima perioada s-a vehiculat tot mai mult ca vei parasi echipa.      Deac: Eu nu stiu nimic de acest lucru, doar ce mai citesc prin ziare. Nu am vorbit cu nimeni si nu m-a contactat nimeni, de la Vaslui sau din alta parte. Nu am discutat acest aspect nici cu cei din conducerea CFR Cluj. Totusi, domnul Porumboiu a avansat suma de 1 milion de euro, pentru transferul tau.     Ma bucur daca intr-adevar domnul Porumboiu a spus ca da 1 milion de euro pe mine,  este o suma mare pentru campionatul Romaniei. Sint fericit ca este interes, mai ales ca nu am prea jucat la CFR Cluj. Inainte de toate, mi-as dori sa ramin la Cluj, sa joc titular. Inca nu am demonstrat nimic la CFR. Am ramas dator fata de domnii Paszkany, Muresan si fata de suporterii nostri. Si daca nu vei juca titular?     Eu as vrea sa ramin macar in perioada de pregatire la CFR Cluj, sa vad daca se mizeaza pe mine macar in jocurile amicale. Daca nu voi juca nici in partea a doua a sezonului as fi dezamagit, pentru ca ar mai trece un sezon fara sa am sansa sa demonstrez ce pot. Atunci poate m-as gindi sa plec in alta parte, pentru ca este normal ca un fotbalist sa isi doreasca sa joace.Petre Grigoras iti duce si acum dorul.      Am un respect deosebit pentru dinsul, pentru ca m-a ajutat foarte mult in cariera. Nici cind am fost imprumutat la Otelul Galati nu am avut evolutii bune la inceput, nefiind pus la punct cu pregatirea fizica. S-a vazut lipsa jocurilor, dar dinsul mi-a dat incredere si m-a bagat in echipa. Ulterior am avut evolutii apreciate.Ati mai pastrat legatura dupa revenirea ta la Cluj?     Sigur ca da. Vorbim cel putin de doua ori pe saptamina la telefon. Chiar glumea ultima data ca vine cu masina dupa mine la Cluj, sa ma duca la Galati.Ce parere ai de inlaturarea lui Maurizio Trombetta de la echipa?     Il apreciez pe domnul Trombetta, cu care am avut o relatie foarte buna. Este un antrenor priceput, care a reusit sa atraga echipa de partea sa. Era un antrenor care vorbea des cu toti, era foarte apropiat de toti jucatorii. Dar asta este fotbalul, mai au loc si despartiri.

Bad: "Nu stiu daca revin"

Fotbalistul sustine ca sansele ca el sa apara la reunirea lotului sint destul de mici, intrucit nu ar avea unde sa locuiasca in Cluj. Bad regreta si soarta clubului si spera ca intr-o buna zi echipa sa intre pe miini mai bune: "Nu stiu inca daca revin sau nu in 12 la reunire, pentru ca nu am unde sta. Aveam un apartament inchiriat, dar acuma nu-l mai am si nu-mi platesc eu hoteluri sa stau in Cluj. Situatia la echipa este grava si chiar imi pare rau pentru ce se intimpla. Pacat de echipa asta, de toti suporterii si de toata lumea care se afla alaturi de Universitatea Cluj. Nu stiu ce imi rezerva viitorul. Sper ca «U» Cluj sa o duca mai bine", a precizat pentru monitorul atacantul "studentilor". Pe de alta parte, Gica Mihali, tehnicianul Universitatii, nici nu vrea sa auda de oful jucatorului: "Cine are de pierdut aici, eu sau Bad? Mai sint si altii in situatia sa. Ce facem acum, nu venim la antrenamente? Eu ii astept pe toti, fara exceptii", a spus Mihali.

Pe scurt

Fabbiani, marele absent la Newell'sAtacantul Cristian Fabbiani a lipsit de la primul antrenament al echipei sale, Newell's Old Boys, iar marti a depus o sesizare la Asociatia Fotbalistilor din Argentina prin care reclama neplata drepturilor financiare din ultimele 4 luni, informeaza presa argentiniana. Jucatorul a cerut sa i se plateasca salariul în 48 de ore, chiar în ziua în care noul antrenor al lui Newell's, Nestor Sensini, a condus primul sau antrenament. Vicepresedintele Eduardo Bermudez a afirmat ca Fabbiani nu va parasi clubul pina în iunie si a dat asigurari ca datoriile catre acesta vor fi platite.     Fabbiani (25 de ani) este împrumutat de campioana României, CFR Cluj, la Newell's Old Boys, pentru care a marcat 4 goluri, dar clubul River Plate si-a manifestat dorinta de a-l achizitiona cit mai repede.    NewsInSferturi pentru HanescuJucatorul român de tenis Victor Hanescu a cistigat ieri partida cu bielorusul Mikhail Iujnii si s-a calificat în sferturile de finala ale turneului de la Doha (Qatar), dotat cu premii în valoare de 1.110.000 de dolari, informeaza site-ul oficial al competitiei. Hanescu l-a învins pe Iujnii în doua seturi, scor 6-2, 6-4, într-un meci care a durat 1 ora si 30 de minute.     Pentru calificarea în sferturile de finala, romanul va primi din partea organizatorilor un cec în valoare de 27.650 de dolari si 45 de puncte ATP. În urmatorul meci, Victor Hanescu îl va întilni pe cistigatorul dintre Andy Roddick (favorit numarul 4) si Arnaud Clement. Jucatorul român este calificat si în sferturile de finala ale turneului de dublu, acolo unde face pereche cu americanul James Cerretani. Cei doi îi vor întilni pe Phillip Petzschner (Ger) / Alexander Peya (AUT).    NewsInDeces la Paris DakarMotociclistul francez Pascal Terry, în virsta de 49 de ani, participant la Raliul Dakar 2009, a fost descoperit mort în noaptea de marti spre miercuri, au anuntat organizatorii competitiei, informeaza AFP.     Terry era cautat înca de duminica, dupa etapa a doua, între Santa Rosa si Puerto Madryn (Argentina). Potrivit organizatorilor, pilotul a fost gasit într-o zona în care accesul s-a facut foarte greu din cauza vegetatiei dense, la 15 metri distanta de motocicleta sa. Pilotul francez îsi daduse jos casca si se asezase la umbra, avind la dispozitie mincare si apa. Politia va deschide o ancheta pentru a determina cauzele decesului, au precizat organizatorii. Acesta este primul accident mortal din editia 2009 a raliului Dakar.    NewsInAbramovic a fost detronatRoman Abramovic, proprietarul lui Chelsea, a fost depasit în topul celor mai bogati patroni din prima liga engleza de seicul Mansour bin Zayed Al-Nahyan, care a preluat clubul Manchester City, informeaza revista "FourFourTwo", citata de AFP. Seicul are o avere estimata la 15 miliarde de lire sterline, fata de cele 7 miliarde de lire sterline pe care le are în momentul de fata Abramovic, a carui avere a scazut pe fondul crizei financiare mondiale.     În fotbalul din Albion se mai afla un om cu o avere mai mare decit a lui Roman Abramovic, si anume indianul Lakshmi Mittal, care are 12,5 miliarde de lire sterline, omul de afaceri avind legaturi cu gruparea Queen's Park Rangers, care evolueaza în liga a II-a din Albion.    NewsIn

Interzis la memorii

Foto Diana Sandor"Studentii" au si motive de bucurie, clubul urmind sa le achite o parte din restantele financiareIn aceasta saptamina, clubul va vira in conturile fotbalistilor o noua rata din contract, pentru a nu se confrunta cu memorii inaintate la Federatie. Totodata, angajatii din toate compartimentele isi vor primi salariile restante pe mai multe luni de zile. "Asteptam banii de la Poli si am stabilit prioritatile: 1. Achitarea restantelor catre jucatori, 2. aducerea la zi cu plata a angajatilor clubului care nu si-au primit banii de mai mult timp si 3. achitarea unor datorii catre finante, datorii care nu mai pot fi aminate. Speram sa ne desfasuram in conditii normale pregatirea pentru partea a doua a campionatului", a precizat Remus Cimpeanu, presedintele Universitatii Cluj.      Oficialul "studentilor" a avut ieri o intrevedere cu Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean, si a primit mai multe promisiuni ca Universitatea va fi sprijinita prin toate mijloacele posibile pentru a depasi perioada grea pe care o traverseaza: "Am discutat cu domnul Tise si dinsul este alaturi de noi. Cautam terenuri de antrenament si incercam sa rezolvam acum problema terenului pe care vom evolua in retur. Clujana a ramas in pole-position, insa trebuie incepute lucrarile cit mai repede", a adaugat oficialul formatiei "universitare"    Cantonament la Cluj?"Studentii" vor sustine in aceasta pauza un singur cantonament de pregatire, avind o lista cu mai multe locatii din Romania.     Fotbalistii Universitatii vor reveni din vacanta in 12 ianuarie, pentru a incepe pregatirea returului de campionat. La scurt timp vor pleca intr-un cantonament montan in Romania, locul urmind a fi ales in functie de costurile necesare desfasurarii activitatii. In prezent, "U" are trei posibilitati: Singeorz-Bai, Sovata si Cimpulung Moldovenesc. In cazul in care se va lovi de preturi inaccesibile, formatia "universitara" ar putea ramine in Cluj pentru cantonament, urmind sa isi dispute antrenamentele pe terenul de fotbal ramas dupa darimarea Stadionului "Ion Moina": "Este putin probabil, dar nu este exclus. Avem vestiarele la dispozitie, cantina si sala de forta, care nu au fost si nu vor fi deocamdata demolate. Totusi, speram sa ajungem la o intelegere cu cineva si sa ne putem pregati la munte", a incheiat Remus Cimpeanu.

"Va veni si ziua Romaniei la Oscar"

Filmul lui Nae Caranfil, "Restul e tacere", care a fost prezentat in premiera la TIFF, este propunerea Romaniei pentru premiile OscarReporter: Cum comentati propunerea venita din partea Centrului National al Cinematografiei (CNC) ca filmul dumneavoastra sa fie candidatul Romaniei la sectiunea "Cel mai bun film strain" din cadrul selectiei pentru premiile Oscar 2009?     Nae Caranfil: Deocamdata, nu comentez absolut nimic despre Oscar. Vreau sa vad mai intii rezultatul nominalizarilor, mai exact lista filmelor care vor intra in cursa finala pentru premii. Ce semnificatie are, in perspectiva Oscarurilor din 2009, faptul ca "Restul e tacere" participa, tot in Statele Unite, la Festivalul International de Film de la Palm Springs?     Se spune ca Palm Springs este o oglindire a filmelor care vor participa la sectiunea "Cel mai bun film strain" a Academiei Americane de Film. Voi ajunge pe 15 ianuarie la Palm Springs, iar pe 16 va avea loc proiectia filmului "Restul e tacere", care sper sa fie bine primit. Dar este gresit sa credem ca rezultatul va influenta decisiv nominalizarile de la Oscar. La momentul la care voi fi cu filmul la festivalul din Palm Springs, sint aruncate deja zarurile pentru selectia Oscarurilor.Credeti ca Romania are sanse sa cistige vreodata un premiu Oscar?     In mod sigur, va veni si ziua Romaniei la Oscar. Putini inteleg, insa, ca ideea nu este ca nu am luat Oscarul pina acum, ci aceea ca nu am fost nici macar nominalizati pina acum, ca nu intram in lista cu cele cinci filme propuse!Care sint planurile dumneavoastra pe termen scurt, dupa "Restul e tacere"?      Am cistigat sustinerea Centrului National al Cinematografiei, acum 2 ani, pentru proiectul "Alice in tara tovarasilor". Prin concursul din 2007, am primit finantare din partea lor, cu suma de 500.000 de euro. Dar filmul va inghiti mult mai multi bani, pentru care cautam inca sponsorizare. In masura in care o gasim, il voi finaliza in 2009.     A revolutionat cinemaul romanescLa 48 de ani, Nae Caranfil se numara printre cei mai talentanti cineasti romani de dupa 1989. Peliculele sale au turnat adrenalina in trupul inghetat de clisee al cinematografiei romanesti din ultimii 15 ani, radiografiind societatea cu umor, spontaneitate si, mai ales, cu realism. In 1993, cu "E pericoloso sporgersi", a devansat, ca scenariu, "Pulp Fiction"-ul lui Tarantino si l-a ajutat pe talentatul Marius Florea sa dobindeasca si numele de scena Vizante. 2 ani mai tirziu, si-a confirmat, cu "Asfalt Tango", apetitul pentru un dulce-amar incredibil de credibil, iar in 2002, o data cu "Filantropica", a mai demonstrat o data ca povestile bune pot ajunge filme si mai bune daca sint spuse cum trebuie. Acum, Caranfil isi plimba cel mai nou film, "Restul e tacere", peste Ocean, unde productia ar putea intra, in premiera pentru Romania, pe lista nominalizarilor la Oscar.

Click

La Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca astazi este seara de balet. Spectacolul muzical-coregrafic pe muzica de Johann Strauss si Camille Sain-Saens, "Miniaturi celebre", incepe de la 18.30 si ii are ca solisti pe Silvia Pop, Mayura Misawa, Lucian Bacoiu si Mircea Baritchi. Coregrafia si regia artistica este semnata de Dan Oradan, iar dirijor este Cristian Sandu.

Clujeni la Eurovision

Percutionistii de la Sensor se afla pe lista artistilor care s-au inscris la preselectiile pentru faza nationala a Eurovision Song Contest. Se pot asculta online deja piese ale unor concurenti precum Nico, Zero, Biondo, Blaxy Girls, Jasmine, Vali Craciunescu. De aceasta data, Andra nu s-a mai inscris. "Am ajuns la maturitatea prin care consideram ca Eurovisionul nu este un concurs prin care sa-ti arati valoarea, este mai mult un show de televiziune", declara Mihai Alexandru, tatal si impresarul artistei clujene, citat de escvision.eu. Numarul celor inscrisi in competitie se ridica la 170. Cele 24 de piese care se vor intrece in semifinala vor fi selectate de catre juriu in cursul zilei de astazi. Juriul de specialitate este format din compozitori, interpreti, muzicologi, producatori radio si TV. Semifinalele sint programate în 27 si 29 ianuarie, iar marea finala va avea loc miercuri, 31 ianuarie. De-a lungul anilor, Romania a fost reprezentata la Eurovision de Laurentiu Cazan, Dan Bittman, Monica Anghel & Sincron, Malina Olinescu, Taxi, Monica Anghel & Marcel Pavel, Nicoleta Alexandru, Sanda Ladosi, Luminita Anghel & Sistem, Mihai Traistariu, Todomondo, Nico & Vlad Mirita. Cel mai bun rezultat de pina acum l-a avut Luminita Anghel "acompaniata" la Butoaie de percutionistii clujeni din trupa Sistem, care s-au clasat pe locul III in 2005. Concursul muzical are o vechime de peste 50 de ani, iar printre cei mai cunoscuti cistigatori se numara ABBA, Ruslana, Sertab Erener, Johnny Logan, Dana International si Lordi.

Patrick Swayze mai are de trait cel mult 2 ani

In primul interviu televizat dupa diagnosticarea cu cancer la pancreas, actorul Patrick Swayze, devenit star dupa interpretarea din "Dirty Dancing" a spus ca a depasit cu mult rata de supravietuire prezisa de medici. "Inca 5 ani este o previziune prea optimista. Cel mai probabil mai am 2 ani de trait. As vrea sa mai traiesc pina cind se gaseste un leac pentru boala de care sufar", a marturisit Swayze. Actorul a mai dezvaluit ca "trece prin iad" din cauza bolii, dar ca va face tot posibilul sa nu renunte. Vedeta americana urmeaza o forma agresiva de chimioterapie si ia un medicament experimental. Desi e sub tratament si nu ia analgezice, el a inceput filmarile la un serial TV cu detectivi, "The Beast". Societatea Americana de Cancer spune ca aceasta forma a bolii este extrem de grava, iar majoritatea pacientilor mor in 6 luni de la declansarea bolii si numai 5% dintre ei supravietuiesc maximum 5 ani.

BT renunta la pensii private

Foto www.bancatransilvania.roAegon cumpara participatia detinuta de Banca Transilvania la fondul de pensii BT AegonBanca Transilvania a anuntat ieri ca va vinde grupului olandez de asigurari Aegon cota de 50% detinuta la fondul de pensii private obligatorii BT Aegon, pentru circa 11 milioane de euro, cele doua companii fiind partenere pina in prezent in capitalul administratorului de pe pilonul II. Compania olandeza va deveni astfel unic actionar al BT Aegon, urmind ca si numele fondului sa se schimbe. Tranzactia este estimata sa se finalizeze in cursul celui de-al doilea trimestru din acest an, in functie de obtinerea aprobarilor necesare de la autoritatile de resort. Deocamdata, reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nu au precizat daca participantii la fondul BT Aegon care vor dori sa se transfere la alt fond dupa incheierea tranzactiei vor trebui sa plateasca sau nu penalizari de transfer. Acestea se ridica la maxim 5% din activul personal net al participantului si sint retinute de administratorii fondurilor doar daca transferul are loc mai devreme de 2 ani de la data semnarii actului individual de aderare la acel fond.    Prioritatea – domeniul bancarReprezentantii BT au explicat decizia de a vinde participatia la BT Aegon "ca parte a strategiei de alocare a resurselor si de concentrare a eforturilor sale de crestere in principalul sau domeniu de activitate, cel bancar". BT va distribui in continuare produsele financiare ale Aegon in Romania, contractul urmind sa fie finalizat in saptaminile urmatoare. In cadrul acestei tranzactii, cele doua companii vor semna un contract de distributie, care va acoperi atit asigurarile de viata, cit si produsele de pensii, potrivit bancii, contract ce se va finaliza in saptaminile urmatoare.    Pensii si asigurariBT Aegon Fond de Pensii era, la sfirsitul lui noiembrie 2008, al optulea jucator pe piata pensiilor private obligatorii, cu 117.076 de clienti si active de 19,8 milioane lei. In ceea ce priveste structura investitiilor, administratorul a plasat mai putin de 5% din active in depozite bancare si circa 85% in obligatiuni de stat si municipale, neavind deloc active plasate in actiuni. Aegon este prezenta in sase tari din Europa Centrala si de Est (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Turcia si Romania), fiind prezenta pe piata locala si prin Aegon Asigurari de Viata SA, companie care a primit autorizatia de functionare de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in decembrie 2008.    Cifre cheie – 2007, AEGONProfit inainte de impozitare - 2,64 de miliarde de euroInvestitii generatoare de venituri (la 30 septembrie 2008) - 351 de miliarde de euro     Vinzari noi – asigurari de viata - 3,27 de miliarde de euro     Total depozite - 44,53 de miliarde de euro

Euro ajunge la 4,12 lei

Cotatiile din piata valutara au ramas ferm peste pragul de 4,1 lei/euro la finalul sedintei de ieri, leul ajungind la cotatii minime de 4,12 lei/euro, într-o tendinta generala de depreciere a monedelor din regiune în fata celei europene. "Au fost unele cumparari speculative de valuta, spre deosebire de zilele trecute. Cu toate acestea, moneda nationala s-ar fi depreciat si daca nu ar fi fost speculatii", a spus, pentru NewsIn, Ciprian Mihai, sef de departament în cadrul trezoreriei Volksbank România. La cursul de referinta, leul a pierdut miercuri aproape 1 ban fata de sedinta precedenta, pina la 4,0720 de lei/euro. Moneda nationala nu a mai atins acest nivel din 1 noiembrie 2004, cind Banca Nationala a României (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,0807 lei/euro.     Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat miercuri de BNR arata o apreciere a leului cu peste 4 bani (1,46%), pina la 2,9897 de lei/dolar, de la nivelul de marti, de 3,0341 de lei/dolar.

Crestere pentru Wizz Air

Pe parcursul anului 2008, Wizz Air a lansat zboruri pe mai mult de 40 de rute noi si a transportat pe rutele din si inspre Romania aproximativ 900.000 de pasageri, inregistrind o crestere de 148% fata de anul precedent. Compania a lansat anul trecut 10 curse noi din si inspre Romania si a inaugurat baza operationala de la Cluj-Napoca, cea de-a doua din tara. De asemenea, Wizz Air a lansat curse din si inspre Timisoara, aceasta urmind sa fie a treia baza operationala a companiei in Romania.    Bilete de la 39 de leiObiectivul Wizz Air pentru 2009 este de a transporta 1,7 milioane de pasageri din si inspre Romania, dublind numarul de aeronave alocate bazelor operationale locale. In plus, compania a lansat si anul acesta "Marea Promotie de Anul Nou", prin care clientii care rezerva bilete prin intermediul wizzair.com in perioada 6-12 ianuarie beneficiaza de preturi pornind de la 39 de lei cu toate taxele incluse. Oferta este valabila, in limita locurilor disponibile, pentru biletele platite prin transfer bancar. Pentru alte modalitati de plata se aplica o taxa de procesare.     Wizz Air a intrat pe piata din Romania in iulie 2006 si a stabilit prima baza operationala in Bucuresti in iunie 2007 si a doua la Cluj, in mai 2008. Cea de-a treia baza va fi deschisa la Timisoara, luna viitoare. In prezent, compania ofera zboruri pe 24 rute, catre 10 destinatii, din Bucuresti, Cluj, Tirgu-Mures si Timisoara.

BNS si Cartel Alfa renunta la pretentiile salariale

"Nu putem vorbi de majorari salariale in contextul crizei economice, pentru ca am putea ajunge in situatia de a avea salarii foarte mari, dar care nu pot fi platite. Important este ca noul Guvern sa se axeze pe atragerea de fonduri europene, care ar putea asigura crearea de noi locuri de munca", a declarat, pentru NewsIn, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.     Liderul sindical a adaugat ca, in cazul in care Romania ar atrage in acest an 2,5 miliarde de euro, s-ar putea asigura 150.000 de noi locuri de munca si ar putea fi revitalizate industriile cimentului si metalurgica, astfel incit sa produca peste capacitatea din 2008.     "In conditiile in care industria cimentului ar produce mai mult decit anul trecut, ar genera noi locuri de munca, si nu disponibilizari ca in acest moment, iar combinatele din industria metalurgica, cum sint cele de la Hunedoara, Galati, Roman si Iasi, care au anuntat citeva mii de disponibilizari, si-ar putea mentine angajatii", a explicat Dandea.     La rindul sau, vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca, a declarat, pentru NewsIn, ca incheierea unui acord social tripartit intre guvern, sindicate si patronate ar putea urgenta atragerea fondurilor europene prin generarea de noi proiecte de infrastructura, iar o parte din bani ar putea fi folositi si pentru recalificarea profesionala a celor care sint disponibilizati din industrie.

Licitatia pentru executia stadionului, organizata pina in primavara

Conducerea Consiliului Judetean si-a exprimat dorinta de a incepe procedurile pentru constructia noului stadion pina in primavara acestui an. Pina atunci, insa, autoritatile judetene mai au de finalizat documentatia ce trebuie intocmita in vederea organizarii licitatiei in urma careia se va stabili firma care va construi cel mai modern complex sportiv al orasului. "In momentul de fata, ne aflam inca in termenul de 4 luni stabilit pentru demolarea vechiului stadion. La ora actuala, se finalizeaza eliberarea terenului de molozul rezultat in urma demolarii, urmind ca in cel mai scurt timp acesta sa fie concasat si utilizat pentru refacerea unor drumuri din judet", a explicat Victor Popa pentru monitorul. Purtatorul de cuvint al Consiliului Judetean a mai adaugat ca, pina nu vor fi parcurse toate procedurile birocratice, nu poate fi fixata o data exacta pentru inceperea lucrarilor la noua arena. Reamintim ca presedintele CJ, Alin Tise, a afirmat in mai multe rinduri faptul ca isi doreste ca lucrarile la stadion sa inceapa pina la jumatatea acestui an, termenul stabilit pentru finalizarea acestora fiind finele anului 2010.

Magistratii critica masurile anticriza

Motivele sint recentele ordonante de urgenta ale Guvernului prin care plata salariilor restante a fost aminata, iar ocuparea posturilor vacante suspendata. "Se va ajunge ca judecatorii sa judece pina la limita biologica si, in acest caz, nu o sa putem fi acuzati ca judecam prost", a apreciat presedinta AMR. Mona Pivniceru a precizat ca, in prezent, exista 400 de posturi vacante, care nu vor putea fi ocupate din cauza Ordonantei de Urgenta 223/2008, care a intrat in vigoare in 2 ianuarie si care "blocheaza schema justitiei".      "Nu se poate sa dam societatii rebuturi juridice", a mai spus Mona Pivniceru, drept pentru care Consiliul Director al AMR se va reuni, saptamina viitoare, pentru a vedea ce este de facut.      "Prin OUG nr. 223/31 dec. 2008, privind unele masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, este suspendata ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante, inclusiv din sistemul judiciar, pina la data de 31 decembrie 2009", se arata intr-un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii, postat luni pe site-ul institutiei.     Ministerul Justitiei a semnalat ca ordonanta de urgenta a guvernului afecteaza sistemul de probatiune, drept pentru care "Directia de Probatiune va intreprinde demersuri necesare pentru exceptarea de la prevederile OUG a acestui concurs, pentru a facilita finalizarea acestuia si a raspunde astfel nevoii institutionale de a gestiona deficitul de personal", potrivit unui comunicat postat pe site-ul MJ in data de 5 ianuarie.

Pe scurt

Import de pacuraLukOil Romania este dispusa sa importe pacura, iar de la compania Rompetrol se asteapta un raspuns in privinta asigurarii necesarului zilnic de pacura, a declarat ieri ministrul Economiei, Adriean Videanu. "In prezent, rezerva de stat are 202.000 de tone de pacura (care ar ajunge pentru 28 de zile - n.r.). Petrom are capacitatea de a incarca 7.000 de tone de pacura zilnic. Nu avem informatii de la Rompetrol, speram sa avem un raspuns in urmatoarele ore. LukOil Romania are o rezerva de numai 7.000 de tone de pacura. In schimb, (companiile - n.r.) si-au manifestat disponibilitatea de a importa din alte tari, daca va fi nevoie, dar nu va fi nevoie", a mentionat ministrul Videanu.    L. P.Lege pentru stimularea IMMAdoptarea legii privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit ar amplifica investitiile a cel putin 30% dintre IMM-urile din Romania, a declarat pentru NewsIn presedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu. Potrivit acestuia, intrarea în vigoare a legii amintite ar avea ca prim efect compensarea diminuarii nivelului de creditare, care a scazut considerabil în a doua parte a anului 2008, si ar determina, pe linga crearea de noi locuri de munca, înfiintarea de noi IMM-uri si stimularea apetitului investitional la firmele care nu o faceau pina în momentul de fata. Totodata, Nicolescu sustine ca scutirea de impozit a profitului reinvestit va contribui semnificativ la cresterea bugetului de stat.    A. D.Bursa a ramas deschisaBursa de Valori Bucuresti (BVB) a informat ca in prima parte a sedintei de tranzactionare de ieri, 7 ianuarie, indicele BET a inregistrat o scadere de peste 12%, situatie cauzata in principal de volatilitatea ridicata a cotatiilor actiunilor Banca Transilvania (simbol TLV). "Influenta actiunilor TLV in scaderea valorii indicelui BET a fost foarte ridicata, in conditiile in care activitatea de tranzactionare in ansamblul sau s-a mentinut in limitele unei piete ordonate", se arata intr-un comunicat al bursei. BVB a decis ca sedinta de tranzactionare de ieri sa se desfasoare fara intreruperi, dupa orarul obisnuit.    A. D.Preturi mai mari ca in UERomania s-a clasat si în noiembrie pe locul doi în UE, dupa Luxemburg, in ceea ce priveste cresterea anuala a preturilor la producator, cu scumpiri de 11,1%, avansul fiind de 2,7 ori mai mare decit ritmul anual mediu de crestere a preturilor din întregul bloc comunitar. Pe pozitia a treia s-a clasat Ungaria, cu un ritm de crestere a preturilor din industrie de 10,8%. La nivelul blocului comunitar, cele mai mici cresteri ale preturilor au fost înregistrate, în noiembrie 2008 comparativ cu aceeasi luna din 2007, în Danemarca, Cehia, si Franta - de 0,9%, 1,3% si 1,6% -, în timp ce în Grecia preturile s-au mentinut la acelasi nivel ca în noiembrie 2007. Pe ansamblul Uniunii Europene, preturile productiei industriale au crescut, în noiembrie 2008, cu 4,1% fata de aceeasi luna a anului trecut.    A. D. Creste numarul somerilor in GermaniaNumarul somerilor din Germania a crescut cu 18.000 in decembrie, peste asteptarile analistilor, pentru prima data din februarie 2006, indicind ca rata scazuta a somajului, ce s-a mentinut timp de 3 ani, a incetat, in contextul tulburarilor economice, anunta Reuters. Astfel, numarul total al somerilor a ajuns la 3,18 milioane in decembrie. Cresterea ajustata lunar a fost peste estimarile analistilor chestionati de Reuters, ce anticipau o crestere cu 10.000 a numarului de someri si subliniaza ca recesiunea din cea mai mare economie europeana a afectat piata muncii, la inceputul unui an electoral. "Vremea cind rata somajului scadea a luat sfirsit, aceasta urmind sa creasca, cel mai probabil, pentru un timp destul de indelungat", a declarat un economist.    L. P.Garantii de la RomtelecomCompaniile abonate la servicul de Internet Clicknet de la Romtelecom au de acum garantia ca, în cazul unui deranjament, perioada de restabilire a conexiunii va fi de maximum 24 de ore, a anuntat ieri operatorul de telefonie. Totodata, în functie de perioada în care serviciul nu este functional, este asigurata compensarea prin deducere din abonamentul lunar Clicknet. Serviciul este disponibil în doua variante: Standard, oferit automat si gratuit tuturor clientilor, si Advanced, oferit pe baza de abonament lunar de 3 euro, fara TVA. Din toamna anului trecut, Romtelecom a introdus o garantare similara si pentru produsele de voce.    A. D.

Iliescu vrea pace cu Kremlinul

Declaratiile lui Iliescu au aratat un vadit respect si admiratie pentru Rusia si Vladimir PutinIliescu a mai spus ca Romania nu trebuie sa ignore relatia cu Federatia Rusa si ca trebuie sa se implice mai mult la nivel politic, incepind de la seful statului, in conditiile in care "in Rusia comanda premierul Vladimir Putin".      "Vad ca Traian Basescu i-a dat un telefon lui Putin dimineata", a spus Iliescu. Intrebat de jurnalisti daca stie mai multe despre aceasta conversatie telefonica, Ion Iliescu a glumit: "Nu stiu, nu am fost pe fir".    Situatie de urgentaGazpromul da asigurari ca furnizeaza cantitatea de gaz contractuala catre Wintershall si Imex, cei doi importatori principali din Romania, si isi declina responsabilitatea neajungerii gazului in Romania, a declarat ieri ministrul Economiei Adriean Videanu.      Ministrul Economiei a mai spus ca populatia nu va avea de suferit din cauza sistarii furnizarii de gaze, dar daca temperaturile vor scadea sub minus 15 grade o parte din agentii economici ar putea fi obligati sa isi intrerupa activitatea. Oficialul a anuntat ca s-a declarat stare de urgenta astfel incit operatorul sistemului national de transport al gazelor sa poata functiona in conditii optime.      Purtatorul de cuvint al Presedintiei, Valeriu Turcan, a confirmat ieri, pentru agentia NewsIn, informatia potrivit careia presedintele Traian Basescu a avut marti o discutie telefonica cu premierul rus Vladimir Putin pe tema gazelor.    Discutii la nivel inaltAnuntul privind convorbirea dintre Traian Basescu si Vladimir Putin a fost facut de premierul Rusiei in cursul intilnirii de marti de la Gazprom cu presedintele Aleksei Miller. Putin i-a transmis presedintelui Gazprom ca presedintele Romaniei si premierul Bulgariei sint ingrijorati de situatia aparuta in Balcani din cauza sistarii furnizarii gazelor catre aceste tari, iar Aleksei Miller a considerat situatia ca fiind "dramatica".      "Premierul Bulgariei si presedintele Romaniei m-au contactat telefonic. Sint extrem de preocupati in legatura cu evenimentele actuale", le-a spus Putin presedintelui Gazprom, Aleksei Miller, si sefului Serviciilor Federale Vamale, Andrei Belianinov.     Ion Iliescu * Presedinte onorific PSD"Noi nu trebuie sa ignoram relatia bilaterala directa cu Rusia pentru a aborda astfel de chestiuni, dar sint interese mai mari ale Rusiei, inclusiv in aceasta relatie cu Ucraina. (Gazul - n.r.) este un instrument de actiune politica, trebuie sa stim sa cultivam relatiile firesti normale, care sa respecte regulile relatiilor internationale. Bulgarii sufera mai mult decit noi, noi mai avem «osinza» proprie, cum se spune, dar bulgarii sint total descoperiti."

Pe scurt

Functionarii, pusi sub observatieDeputatul Ioan Oltean, vicepresedinte al PDL, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca functionarii publici care si-au facut treaba si sint oameni de calitate nu vor fi schimbati din functiile publice pe care le detin. "Acolo unde sint functionari publici care si-au facut treaba si sint oameni de calitate nu se va produce nici un fel de schimbare. Noi vizam schimbarea celor care nu si-au facut treaba, a celor care au politizat functia, s-au implicat in politica si au neglijat atributiunile de serviciu. In 2004, personal m-am opus schimbarii celor care au manifestat toata diligenta in sensul realizarii sarcinilor pe care legea le stabilea. Nu sint in masura sa spun acum cine nu si-a facut treaba. Ne vom apleca asupra acestei situatii in zilele urmatoare", a explicat liderul PDL. Potrivit sursei citate, principiul monocolor nu este valabil la nivelul judetului. "Nu exista protocol la nivel judetean, fiindca nu a avut loc nici o intilnire. E vorba doar de protocolul national. Sint stabilite toate regulile in protocolul national", a declarat Oltean.    L. P.Romania si Irakul fac progreseAmbasada Romaniei la Bagdad stabileste in aceasta perioada cu autoritatile irakiene ultimele detalii tehnice si procedurale legate de acordul pentru mentinerea trupelor romane, urmind ca acesta sa fie semnat "cit mai curind posibil", a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). O delegatie de experti din Ministerul de Externe, Ministerul Apararii si Ministerul Justitiei s-a aflat pina la 31 decembrie 2008 la Bagdad pentru a negocia un acord bilateral cu partea irakiana privind raminerea trupelor romane pina la 31 mai sau cel mai tirziu 31 iulie 2009. Potrivit informatiilor oferite de biroul de presa al MAE, "discutiile au avansat consistent pe definirea tipurilor de misiuni pe care le vor desfasura si la care vor participa militarii romani, care vor fi incluse intr-un document bilateral - memorandum de intelegere - care va fi semnat cu partea irakiana".    L. P.

Bugetul pe 2009, in discutie

"Ipotezele macroeconomice indica o crestere economica (PIB) de 3,5%, o valoare nominala de 588,1 miliarde de lei, o inflatie medie de 5,3%, un salariu mediu brut de 1.702 lei pe luna si un deficit al bugetului general consolidat (BGC) de 1,7-2% din PIB", se arata in comunicatul transmis ieri de Ministerul Finantelor Publice (MFP).      Discutia dintre ministrul de Finante si reprezentantii BNR a vizat "armonizarea masurilor comune si definitivarea prognozei indicatorilor macroeconomici pe anul 2009 pentru fundamentarea bugetului". Tot in cursul zilei de ieri, la sediul Ministerului Finantelor Publice au inceput discutiile pentru definitivarea cadrului de elaborare a bugetului, acesta urmind sa fie transmis ulterior ordonatorilor principali de credite.    Reducerea cheltuielilorPentru inceputul acestui an, ministerul condus de Gheorghe Pogea si-a propus ajustarea deficitului bugetar si reducerea cheltuielilor curente, dar si asigurarea resurselor de finantare a proiectelor de investitii, a continuitatii finantarii multianuale a programelor de investitii ale administratiei centrale si locale. De asemenea, MFP intentioneaza sa aplice un plan de masuri anticriza care sa asigure stabilitate macroeconomica, precum si conditii de trecere la zona euro. Guvernul si banca centrala s-au angajat sa adopte moneda unica europeana in 2014 si au luat in calcul intrarea Romaniei in ERM II - anticamera zonei euro - in 2012.     Criterii de alcatuire a bugetuluiIn acest scop, Romania va trebui sa indeplineasca criteriile din tratatul de la Maastricht, ce prevad un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, o variatie a cursului de schimb de cel mult ^/-15% fata de cursul mediu stabilit la intrarea in ERM II, o inflatie cu mai putin de 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante trei inflatii din statele membre, dobinzi pe termen lung cu mai putin de 2 puncte procentuale peste media celor mai performante trei dobinzi si o datorie guvernamentala mai mica de 60% din PIB. La sfirsitul lui decembrie 2008, Pogea anunta ca ia in calcul un PIB de 584 de miliarde de lei pentru 2009, bazat tot pe o crestere de 3,5%, si o inflatie de 5%. Ministrul de Finante mai spunea ca ar putea modifica in urcare tinta de deficit bugetar pe 2009 de 1,7% din PIB, daca deficitul din 2008 se va adinci peste asteptari, ca urmare a scaderii drastice a incasarilor din lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut.

Prima victima a rusilor: o firma ruseasca

"Am luat decizia aminarii unor reporniri in industrie pina saptamina viitoare, cind vom avea mai multe informatii legate de gazul din import. Este vorba despre Mechel Steel Tirgoviste, care au cerut repornirea de miine (joi - n.r.) si n-au inteles conditiile actuale. Probabil vom discuta de luni aceasta problema", a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, in conferinta de presa in care a anuntat decretarea situatiei de urgenta in sistemul energetic dupa sistarea totala a gazelor rusesti pentru Romania.      Ministrul Economiei a spus ca sistarea gazelor rusesti reprezinta o problema serioasa pentru Romania, aceasta obligind autoritatile din tara noastra sa "mentina in stare de functionare sistemul national de transport" pentru ca populatia sa nu fie afectata sub nici o forma.     3.000 de angajati in somaj tehnicAproximativ 3.000 de angajati ai combinatului Mechel Tirgoviste sint, de la inceputul lunii noiembrie, in somaj tehnic, pe fondul crizei economice. Mechel Tirgoviste produce oteluri aliate si nealiate, dar si otel beton, si are aproximativ 3.700 de angajati. Capitalul social al companiei este de 172,13 milioane de lei, divizat in 68,85 de milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 de lei. Principalii actionari sint compania Mechel International Holdings AG, care detine 86,60% din capitalul social, si SIF Oltenia (SIF5), cu o participatie de 8,92%. De asemenea, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) detine 4,05% din actiunile companiei. Mechel, un colos industrial in domeniul otelului si carbunelui, este proprietate a oligarhului rus Igor Ziuzin. In 2008, Vladimir Putin a acuzat concernul detinut de Ziuzin ca spoliaza bugetul de stat al Rusiei prin vinzarea la subpret, in strainatate, a productiei de otel din fabricile sale. Declaratia lui Putin a fost urmata de o cadere severa a actiunilor Mechel la bursa din Moscova.      Mechel mai detine in Romania Ductil din Buzau si Combinatul de Sirma de la Cimpia Turzii.     Adriean Videanu * Ministrul Economiei"Am luat in calcul afectarea cit mai putin, intr-un grad cit mai mic, a industriei din Romania si, in acest sens, as putea sa va spun ca in momentul de fata inca nu sint probleme in ceea ce inseamna asigurarea industriei cu gazul necesar pentru buna functionare. Spun inca, pentru ca trebuie sa fiu corect, daca temperaturile vor scadea sub o medie de -15 grade Celsius, probabil pe intervale scurte de timp va trebui sa luam si aceste masuri de reducere a cantitatilor de gaze furnizate industriei."

Xavi, peste Cristiano Ronaldo si Lionel Messi

Jucator de creatie, dirijor si figura emblematica in cadrul echipei: alegerea celor mai buni playmakeri ai fotbalului mondial este o misiune ingrata, de care IFFHS s-a achitat bine in acest an. A fost o lupta strinsa la virf intre trei mari sportivi, cistig de cauza avind spaniolul Xavier Hernández Creus, mai cunoscut iubitorilor fotbalului sub numele de Xavi. Component al echipei FC Barcelona, Xavi a adunat 113 puncte, devansindu-l pe portughezul Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro (Manchester United, 94 de puncte) si pe coechipierul sau din gruparea catalana, argentinianul Lionel Messi (83p).      Englezul Steven Gerrard (Liverpool, 69p) a pierdut la diferenta relativ mica sansa de a urca pe podium, in timp ce cistigatorul de anul trecut, Ricardo Izecson dos Santos Leite, adica Kaká (AC Milan, 54p), a trebuit sa se multumeasca cu locul 5.      Top 25 este o veritabila constelatie de vedete cuprinzindu-i pe spaniolul Francesc Fábregas (Arsenal Londra, 50p), argentinianul Juan Ramón Riquelme (Boca Juniors Buenos Aires, 39p), francezul Franck Ribéry (Bayern München, 33p), rusul Andrei Arsavin (Zenit St. Petersburg, 28p), englezul Frank Lampard (Chelsea Londra, 27p), germanul Michael Ballack (Chelsea, 26p), italianul Andrea Pirlo (AC Milan, 24p), spaniolul Andrés Iniesta (FC Barcelona, 22p), italianul Alessandro Del Piero (Juventus Torino, 19p), spaniolul Marcos Antonio Senna da Silva (Villarreal, 14p), portughezul Anderson Luiz de Souza "Deco" (Chelsea, 11p), olandezul Wesley Sneijder (Real Madrid, 11p), englezul Paul Scholes (Manchester United, 9p), brazilianul Ronaldo de Assis Moreira "Ronaldinho" (AC Milan, 8p), egipteanul Mohamed Aboutreika (Al-Ahly Cairo, 7p), brazilianul Diego Ribas da Cunha (Werder Bremen, 6p), italienii Francesco Totti (AS Roma, 6p) si Antonio Di Natale (Udinese, 5p), bielorusul Aliaksandr P. Hleb (FC Barcelona, 5p), croatul Luca Modric (Tottenham Hotspur, 5p) si cehul Pavel Nedved (Juventus, 5p).      In 2006, pe podiumul celor de la IFFHS au urcat francezul Zinedine Zidane, Ronaldinho si Andrea Pirlo, iar un an mai tirziu ordinea celor mai buni a fost Kaká (Brazilia), Andrea Pirlo, Lionel Messi.

Primul croat la Cluj?

Daca-l va convinge pe antrenorul Baldwin, Damir Milacic va fiu primul baschetbalist croat care joaca la Cluj.     Milacic are 33 de ani si 1,84 inaltime. Are o vasta experienta competitionala pe Batrinul Continent, evoluind in prima liga belgiana (la Antwerp Giants, Spirou Basket Club, Vervier-Pepinster), in tara natala Croatia (Zadar si Cedevita Zagreb) si in Slovenia (Pivovarna Lasko si Union Olimpija). Este un obisnuit al cupelor europene, dupa ce a jucat in Euroliga, in Liga Adriatica, Eurocup si ULEB Cup. Un timp a fost si component al nationalei croate.      Damir Milacic a sosit la Cluj in cursul noptii de mari spre miercuri. S-a declarat incintat de primele impresii cu privire la noii sai colegi de echipa si de antrenori. El a declarat pentru monitorul de cluj ca il cunoaste pe Baldwin de pe vremea cind juca in Slovenia, iar tehnicianul american se ocupa de pregatirea echipei turce Banvit BC. Avind un prieten roman in Zagreb, a venit in Romania cu lectia invatata. Este avizat de cresterea in valoare a campionatului romanesc in conditiile invaziei de jucatori straini, dar si de afirmarea unor talentati jucatori autohtoni. Despre "U" Mobitelco, Milacic spune ca este o echipa tinara si puternica, iar speranta lui este ca va putea face parte din planurile lui Baldwin.

S-a scris istorie in Turneul celor 4 trambuline

    Loitzl, intr-un crescendo devastatorDesi pina la debutul celei de-a 57-a editii a Turneului celor 4 trambuline nu cistigase nici unul din cele 220 de concursuri la care a participat din 1995 incoace, austriacul Wolfgang Loitzl s-a impus intr-o maniera entuziasmanta in prestigioasa competitie a Icarilor Zapezii.      La Oberstdorf, in Germania, Loitzl pierdea la diferenta mica in fata elvetianului Simon Ammann, dar la Garmisch-Partenkirchen si-a luat revansa, trecind in fruntea clasamentului cumulat cu doar o jumatate de punct.      Caravana saritorilor cu schiurile se muta apoi in Austria, iar a doua jumatate a competitiei se anunta deosebit de disputata. La Innsbruck, militarul de cariera de 28 de ani uita sa mai aterizeze cistigind cel de-al doilea sau concurs, iar avansul de 16 puncte luat in fata lui Ammann ii prefigura succesul istoric.      Final en-fanfareMarti seara, la Bischofshofen, cei peste 25.000 de spectatori au avut parte de un concurs de zile mari. Provocarilor lansate de japonezi, finlandezi si germani, vedetele austriece si elvetiene le-au raspuns pe masura, competitia fiind urmarita cu sufletul la gura de un public entuziast.     Prudentei, "Wolfi" i-a preferat spectacolul, fiind singurul concurent care a aterizat in ambele manse dincolo de cei 140 de metri ai dimensiunii trambulinei (142,5 si 141,5). Finalul de zile mari i-a adus austriacului un total de 301,2 puncte, iar cumulatul de 1.123,7 s-a dovedit a fi cel mai mare din istorie. La acest ultim concurs din seria celor patru, Ammann (137,5  si 140,5 m) a fost al doilea, iar surprinzatorul rus Dimitri Vasiliev (138 m si 138,5 m) al treilea.        Dupa traditionala sarutare a zapezii, Loitzl a fost purtat pe umeri de Ammann si un alt austriac, Gregor Schlierenzauer, clasati pe locurile doi si trei la cumulat, cu 1.091,1, respectiv 1.077,1 puncte.       Prin splendida sa victorie, Loitzl a reluat sirul succeselor austriece la Turneul celor 4 trambuline. Ei le urmeaza compatriotilor Sepp Bradl (cistigator in 1953), Willy Pürstl (1974-75), Hubert Neuper (1979-80, 1980-81), Ernst Vettori (1985-86, 1986-87), Andreas Goldberger (1992-93, 1994-95) si Andreas Widhölzl (1999-2000).      Cele trei victorii consecutive, primele din cariera, i-au adus lui Loitzl 300 de puncte in Cupa Mondiala, dar si premii de peste 100.000 de franci elvetieni. Dupa 11 concursuri (mai figureaza in program 17), podiumul Cupei Mondiale ii cuprinde pe Ammann (877), Schlierenzauer (740) si Loitzl (739).     Turneul celor 4 trambuline, cistigatorii din mileniul trei2000/01: Adam Malysz (Polonia)     2001/02: Sven Hannawald (Germania)     2002/03: Janne Ahonen (Finlanda)     2003/04: Sigurd Pettersen (Norvegia)     2004/05: Ahonen     2005/06: Ahonen si Jakub Janda (Cehia)     2006/07: Anders Jacobsen (Norvegia)     2007/08: Ahonen     2008/09: Wolfgang Loitzl (Austria)