monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Cinci copii luati de acasa

 Agentii Postului de Politie Dostat au fost sesizati, în cursul zilei de 16 ianuarie, despre faptul ca, în seara precedenta, un localnic si-a agresat fizic sotia si cei cinci copii ai sai. Politistii s-au deplasat de urgenta la domiciliul acestora, iar în urma verificarilor efectuate, au stabilit ca, pe fondul consumului de bauturi alcoolice, cel in cauza si-a batut sotia si pe cei cinci copii ai sai. În urma celor constatate, politistii au sesizat Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba, iar reprezentanti ai institutiei s-au deplasat la locuinta barbatului, de unde au fost luati cei cinci minori, cu virste cuprinse între unu si 14 ani, acestia urmind a fi internati spre ocrotire într-un centru de plasament din Alba Iulia. Sotia agresorului a fost prezentata spre examinare la Serviciul de Medicina Legala Alba, unde i-a fost eliberat certificat medico-legal, în baza caruia, pentru vindecare, necesita un numar de 6-7 zile de îngrijiri medicale. În continuare se efectueaza cercetari de catre lucratorii Postului de Politie Dostat sub aspectul savirsirii infractiunii de lovire sau alte violente.

Din nou polei pe sosele

 In urma cu doar citeva zile, din cauza fenomenelor meteorologice, in judetul Alba s-au produs 36 de accidente rutiere soldate cu trei victime. Datorita acestor cifre si atentionarilor meteorologilor, care preconizeaza polei, ceata si ninsoare pentru perioada urmatoare, Serviciul Politiei Rutiere Alba a revenit cu recomandari pentru siguranta circulatiei rutiere. Politistii recomanda verificarea dispozitivelor de iluminare si semnalizare, a stergatoarelor de parbriz si a instalatiilor de climatizare, precum si montarea pe autovehicule a anvelopelor corespunzatoare. De asemenea, este recomandata dotarea masinii cu lanturi antiderapante, lada, saculet de nisip si lopata. In trafic, politistii recomanda pastrarea unei distante mai mari intre masini si o viteza mai redusa, precum si renuntarea, pe cit posibil, la pedala de frinare, in conditii de zapada si polei, cind trebuie folosita cu precadere frina de motor. Acestia mai atrag atentia ca pe portiunile acoperite cu gheata sau polei este contraindicat virajul concomitent cu frinarea. In comunicatul Serviciului Politiei Rutiere Alba se mai recomanda si atentie sporita la pietoni. “In zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scazute, fiti mai atenti la pietoni, acestia sint mai putin prudenti, circula zgribuliti, se scund sub umbrele, privesc mai putin in jur, astfel ca nu se asigura corespunzator la traversare”, se arata in comunicatul Politiei.

Barbat acuzat de proxenetism extradat de Curtea de Apel Alba Iulia

Curtea de Apel Alba Iulia a decis, vineri, punerea in executare a unui mandat european de arestare, ceea ce inseamna ca barbatul pe numele caruia a fost emis va fi extradat in Franta. Purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a aratat ca, vineri, “a fost audiat în vederea punerii în executare a mandatului european de arestare emis de autoritatile judiciare din Franta un cetatean roman, D.V., originar din judetul Hunedoara, care este cercetat de autoritatile judiciare franceze pentru savirsirea infractiunii de proxenetism”. “Curtea de Apel Alba Iulia a dispus punerea în executare a mandatului european, arestarea preventiva pe 29 de zile si predarea persoanei solicitate autoritatilor judiciare din Franta. Cetateanul roman în cauza a consimtit la predarea catre autoritatea judiciara emitenta a mandatului european de arestare”, a mai mentionat acesta.Barbatul este din Valea Jiului, din orasul Aninoasa, are 36 de ani si este acuzat ca ar fi profitat, în cursul anului 2007, de doua femei din Valea Jiului care se prostituau în orasul Rouen si ca ar fi obtinut de pe urma acestora 6.700 de euro. Pe numele sau, Tribunalul de Mare Instanta din Rouen (Franta) a emis, la 4 decembrie 2008, un mandat de arestare preventiva pentru proxenetism, motiv pentru care a fost dat în urmarire internationala.

Mai multi morti pe soselele din Alba

In cursul anului trecut, in judetul Alba, s-au inregistrat aproape 200 de accidente grave, in care si-au pierdut viata 48 de persoane. Este vorba despre o crestere insemnata comparativ cu anul 2007, numarul accidentelor grave fiind mai mare cu 35, iar cel al persoanelor care au decedat in urma acestora crescind cu 13. Aceste date rezulta din rapotul anual al IPJ Alba, care a fost prezentat presei la sfirsitul saptaminii trecute. Potrivit raportului, numarul ranitilor grav a crescut de la 151, in 2007, la 196, in 2008. S-a inregistrat totusi o scadere in privinta numarului de persoane care au fost ranite usor, de la 61 in 2007, la 58 anul trecut.Politistii au stabilit ca principalele cauze care au dus la producerea celor aproape 200 de accidente grave au fost: viteza neadaptata la conditiile de drum in 57 dintre cazuri, neacordarea prioritatii in 30 dintre cazuri si conducerea imprudenta in 23 dintre cazuri.Politistii au muncit mai multIn ciuda cresterii numarului de accidente, politistii rutieri au muncit mai mult in 2008 comparativ cu 2007. Anul trecut, ei au cercetat 435 de fapte penale, cu 85 % mai multe decit in 2007. Dintre acestea, 342 au fost la regimul circulatiei, cu 99 % mai multe decit in anul precedent, 37 au fost de natura judiciara, iar 74 au fost de alta natura.Politistii rutieri din Alba au retinut, anul trecut, peste 3.000 de permise de conducere, din care cele mai multe, peste 1.200, pentru depasire neregulamentara. Alte aproape 400 de permise de conducere au fost retinute pentru ca soferii s-au urcat la volan dupa ce au consumat bauturi alcoolice, iar 159 pentru depasirea limitei legale de viteza. Pentru consum de alcool peste limita legala, 126 de soferi s-au ales si cu dosar penal.Au fost retinute, in vederea anularii, un numar de 270 de permise de conducere, iar aproape 900 de certificate de inmatriculare au fost retinute pentru diferite defectiuni tehnice.

Inca un seif pe mina hotilor

Aceasta este cea de-a doua spargere, in doar o luna, a unei case de schimb valutar din centrul municipiului Alba Iulia.Ultima spargere s-a produs, cel mai probabil, in noaptea de simbata spre duminica, iar faptul a fost sesizat intimplator, in dupa-amiaza de duminica. In ambele spargeri, modul de operare a fost acelasi, fapt care indica acelasi grup specializat de infractori. Peste 200.000 de lei furati din case de schimb valutarIn ultimele saptamini, judetul Alba a devenit tinta unor hoti care actioneaza mai ales asupra unor case de schimb valutar situate in zone centrale si ultracentrale. Acestia se pare ca sint si autorii unor spargeri si tentative de spargeri la magazine si sedii de banci situate tot in zone centrale din alte orase ale judetului. In cazul ultimei case de schimb valutar, precum si in cazul celei sparte in urma cu citeva saptamini, in prima jumatate a lunii decembrie, hotii au intrerupt mai intii alimentarea cu energie electrica si au astupat cu spuma poliuretanica goarna sistemului de alarma, dupa care au taiat firele acesteia. Dupa ce au patruns in casa de schimb valutar, acestia au sustras, la fel ca si in primul caz, seiful care continea suma de 20.000 de euro. In primul seif cu care au plecat hotii se gasea suma de 130.000 de lei.Actiuni la Sebes si TeiusCasele de schimb valutar din Alba Iulia nu au fost singura tinta a hotilor, dupa modul de operare, cel mai probabil, aceiasi autori au avut si o tentativa de spargere a unui magazin de bijuterii din centrul municipiului Sebes. In perioada 31 decembrie-5 ianuarie, o agentie bancara din orasul Teius a fost sparta de hoti care au sustras din interiorul bancomatului, prin fortarea sistemului de inchidere a acestuia, suma de 90.000 de lei. Fapta a fost descoperita abia dupa intoarcerea la serviciu a angajatilor dupa zilele libere dedicate Sarbatorilor de iarna. La acea data, politistii din Teius au fost sesizati de o angajata a agentiei in cauza cu privire la faptul ca a gasit in interiorul bancii usa bancomatului fortata si ca lipseste o importanta suma de bani. Pina la acest moment, nici unul dintre infractorii implicati in aceste spargeri nu a fost identificat, ei fiind, dupa modul in care opereaza, specializati in astfel de spargeri.

Bani pe drumuri

„Pentru continuarea ºi începerea lucrãrilor la autostrãzi ºi drumuri naþionale, prevãzute pentru anul în curs, am avea nevoie de patru miliarde de euro, în aceastã sumã fiind incluse fondurile europene ºi de la bugetul de stat“, estimeazã Cristian Duicã. Prioritãþile în cazul în care s-ar obþine aceastã sumã ar fi continuarea lucrãrilor la autostrãzile de pe Coridorul 4 Pan European Nãdlac - Arad - Timiºoara - Lugoj - Sibiu - ºi Cernavodã - Constanþa, susþine Duicã. Alte lucrãri importante pentru care sunt necesari bani sunt Centura Bucureºti, Autostrada Bucureºti - Ploieºti ºi Ploieºti - Braºov pe tronsonul Comarnic - Braºov. Potrivit lui Duicã, sunt necesari bani ºi pentru finalizarea lucrãrilor la Autostrada Transilvania respectiv a tronsonalor 2B Gilãu - Câmpia Turzii ºi 3C Mihãileºti - Suplacu de Barcãu. De asemenea, este necesarã finalizarea drumurilor naþionale care fac parte din etapele 4, 5 ºi 6 din programul de reabilitare.Venituri ºi cheltuieli„Ce vom lucra vom ºti doar dupã aprobarea Legii bugetului de stat. Abia atunci vom avea o viziune exactã a sumelor care vor fi repartizate pentru CNADNR ºi le vom putea împãrþi pe fiecare lucrare stabilitã prin contractele de execuþie. Pânã atunci stãm, nu avem bani ºi mai avem ºi datorii“, spune Cristian Duicã. Compania a cheltuit 2,1 miliarde de lei pentru „construirea de autostrãzi“ în 2008, aproape jumãtate din bugetul de 5,8 miliarde de lei, au declarat în decembrie reprezentanþii companiei. Sumele alocate anul trecut pentru proiectele CNADNR respectiv bugetul de venituri ºi cheltuieli defalcat aratã astfel:  pentru construcþii autostrãzi 2,1 miliarde de lei, reabilitãri/ modernizãri drumuri naþionale 951,5 de milioane lei, întreþinere drumuri naþionale 1,4 miliarde de lei, investiþii 742,5 milioane de lei, reparaþii capitale 284,3 miliarde de lei ºi pentru proiectele de eliminare a efectelor inundaþiilor 356 de milioane de lei.

Videanu si-a anuntat prioritatile

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat cã prioritãþile instituþiei pe care o conduce sunt reindustrializarea þãrii ºi garantarea securitãþii energetice a României. „Preocuparea noastrã este de întocmire a unui buget de stat pe prioritãþi. La Ministerul Economiei am în vedere o politicã de reindustrializare a României ºi o politicã de garantare a securitãþii energetice a României“, a spus Videanu. El a arãtat cã nu se poate accepta o creºtere economicã bazatã numai pe servicii sau consum. „Trebuie sã pãstrãm echilibrul între componentele de creºtere economicã, iar industria este cea mai importantã componentã de valoare adãugatã brutã în creºterea economicã a PIB“, a explicat Videanu.  Sectorul privat, sprijinitDe asemenea, el a spus cã îºi propune sã valorifice potenþialul României în domeniul garantãrii securitãþii energetice. Ministrul Economiei a susþinut cã vrea sã sprijine sectorul privat, „cel care este, în mare parte, plãtitorul de taxe ºi impozite“. „Foarte importantã este creºterea ratingului României. Criza globalã a afectat sectorul privat, iar fostul guvern a dat o loviturã de graþie sectorului privat, prin reducerea ratingului“, a susþinut liderul PD-L. El a completat cã, primul pas pe care Guvernul trebuie sã îl facã pentru sprijinirea sectorului privat este construcþia serioasã a bugetului de stat. „Dacã bugetul de stat va fi construit serios, fãrã excese, astfel încât evaluatorii externi sã aibã încredere în politicile guvernului, se creeazã premisele de creºtere a ratingului României ºi a accesului sectorului privat la surse relative ieftine de finanþare“, a explicat ministrul.

Pachete de masuri anticriza

Minsterul Muncii a identificat o serie de mãsuri pentru conservarea locurilor de muncã ºi pentru crearea de noi locuri de muncã, mizând pe absorbþia fondurilor europene, a anunþat, ieri, secretarul de stat din acest minister, Marius Lazãr. „Noi suntem acum la Ministerul Muncii în faza în care facem o evaluare cât mai aproape de realitate a fenomenului crizei economice ºi a consecinþelor în plan social a acestei crize economice ºi financiare. Nu cred cã trebuie sã ne temem ºi sã vorbim în termeni de Apocalipsã socialã. Nu cred cã vom avea 500.000 de ºomeri, aºa cum se vehiculeazã. Suntem pregãtiþi la nivelul ministerului pentru a gãsi soluþii, prin discuþii ºi dialog social cu partenerii noºtri, patronatele, respectiv sindicatele, pentru conservarea locurilor, pentru construcþia de noi locuri de muncã, mizând foarte mult pe absorbþia fondurilor europene, ºi, bineînþeles, în mãsura în care se va putea, pe co-finanþarea lor de la bugetul de stat“, a declarat Marius Lazãr. Creºteri salarialeConform celor precizate, ieri, de Marius Lazãr, pachetele de mãsuri anticrizã identificate de minister sunt pe termen scurt, precum ºi pe termen lung, de perspectivã. „În primul rând suntem preocupaþi sã creºtem salariile ºi pensiile mici, sã gãsim soluþii pentru creºterea punctului de pensie la nivelul de 45 la sutã din salariul mediu brut. De asemenea, suntem preocupaþi sã gãsim soluþii pentru creºterea cuantumului ajutorului de ºomaj ºi dacã este posibil a duratei de acordare a acestuia. Sperãm sã gãsim soluþii bugetare pentru ca creºterile salariale sã acopere rata inflaþiei în acest an“, a afirmat Lazãr. Acesta a mai spus cã Ministerul Muncii are ca obiectiv în acest an adoptarea legii salarizãrii instituþiilor bugetare. Secretarul de stat din Ministerul Muncii a precizat cã mãsurile anticrizã vor fi discutate într-o ºedinþã care va avea loc, mâine, la Ministerul de Finanþe, iar în funcþie de rezultatul discuþiilor aceste mãsuri vor intra în vigoare.

Pe muchie de cutit

Afectate din ce in ce mai mult de criza financiara, tari precum Bulgaria, Romania si tarile baltice risca o destabilizare politica profunda si tulburari sociale, precum si cresterea tensiunii rasiale. Potrivit celor mai recente estimari, economia unora dintre tarile est-europene se va contracta cu pana la 5% anul acesta, dupa ce a crescut vertiginos timp de aproape un deceniu, iar inflatia va depasi 13%. Saptamana trecuta, proteste violente au avut loc in Lituania, Bulgaria si Letonia. La Vilnius, protestatarii au aruncat cu pietre in politisti in fata Parlamentului, manifestand impotriva pachetului de austeritate care include cresteri de impozite si reduceri de venituri. La Sofia, 150 de oameni au fost arestati si cel putin 30 raniti in numeroase incidente. Peste 100 de persoane au fost retinute dupa luptele de strada dintre politie si demonstranti si la Riga. Reduceri masive si in Romania„Peste cateva luni, oamenii vor iesi in strada, acest lucru este sigur“, este de parere jurnalistul Luca Niculescu. „In fiecare zi auzim de inca o fabrica inchisa sau care isi muta productia in strainatate. Avem un guvern nou, care nu s-a dovedit prea eficient. Ne obisnuisem cu rate de crestere mari. Este un cocteil exploziv“, a explicat el. Mai multe mari companii romanesti ameninta cu reduceri masive de locuri de munca, inclusiv Dacia. Un purtator de cuvant al Renault, care detine Dacia, a spus ca asemenea reduceri drastice ar fi luate in considerare numai intr-un „scenariu catastrofal“, dar productia din Romania a fost deja oprita in ultimele doua luni, dupa ce cererea locala a scazut la jumatate. Alte companii mari au anuntat deja planuri de mutare a productiei, o fabrica japoneza de cablu urmand sa plece in Maroc, de exemplu. O alta problema in Romania, ca si in restul regiunii, este ca multi proprietari de locuinte din clasa de mijloc au contractat ipoteci in euro. Achitarea ratelor a devenit din ce in mai dificila, odata ce moneda locala a inceput sa se devalorizeze.Economii fragileDr. Jonathan Eyal, specialist in regiune de la Royal United Services, Londra, spune ca tarile est-europene nu sunt pregatite pentru impactul recesiunii mondiale si risca probleme sociale. „In multe cazuri, este vorba despre economii fragile, cu structuri politice lipsite de elasticitate, cu partide politice care nu sunt foarte bine definite si institutii slabe. Nu sunt pregatite pentru ceea ce le-a lovit. Anul trecut s-au clatinat tarile vest-europene. Acum, cea care primeste in plin lovitura crizei este periferia mai slaba“, explica el. Istoria recenta a regiunii agraveaza aceasta criza, spun expertii.Jonathan Eyal l specialist Royal United Services„Este vorba de oameni care au trecut printr-o perioada foarte proasta dupa caderea URSS, cand economiile lor s-au contractat cu o treime, cu speranta ca aderarea la UE le va aduce prosperitate si stabilitate. Aceasta aspiratie a fost dezamagita si acest lucru este foarte destabilizator“

Demnitarii, lasati fara imunitate?

„Categoric“, a rãspuns Roberta Anastase la întrebarea dacã dezbaterea privind imunitatea demnitarilor se referã la eliminarea votului din Parlament. „(...) imunitatea în sensul clar, dacã vreþi, ºi al efectivitãþii aplicãrii trebuie sã vizeze numai votul ºi declaraþiile politice. În realitate, vorbim de un raport al Comisiei Europene care, iatã, dedicã un capitol întreg ingerinþei, dacã vreþi, a Parlamentului în actul de justiþie prin blocajele efectuate de-a lungul timpului“, a spus Anastase. Preºedintele Camerei Deputaþilor a recunoscut cã iniþierea dezbaterii privind imunitatea penalã a demnitarilor echivaleazã cu începerea discuþiilor despre revizuirea Constituþiei. „Pânã acum s-a vorbit mult despre ce înseamnã nevoia, pânã la urmã, de modificare a legii rãspunderii ministeriale pe imunitate dar presupune ºi o implicare în revizuirea Constituþiei. Aspectele constituþionale trebuie de asemenea luate în discuþie ºi, iatã, este un argument în plus pentru a ne implica, fiecare parlamentar, dar, am spus eu în cadrul grupului, în primul rând grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal, cu toatã forþa ºi responsabilitatea în revizuirea Constituþiei“, a spus Anastase.Cu acordul partenerilorÎntrebatã dacã are ºi acordul partenerilor din coaliþia majoritarã pentru astfel de modificãri, dat fiind cã procurorii au cerut, în cursul anului trecut, acordul Parlamentului pentru reprezentanþi  ai PSD ºi PC, Roberta Anastase a spus cã pentru început dezbaterile vor fi în cadrul PD-L ºi apoi vor fi extinse la PSD ºi la celelalte partide. „Aici nu discutãm cazuri, aici nu discutãm nume, aici discutãm despre o procedurã ºi despre, pânã la urmã, exigenþele ºi lucrurile asumate de noi în raport cu Uniunea Europeanã, ca membri ai Uniunii Europene ºi era ºi firesc ca prima discuþie s-o avem în interiorul grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal ºi fãrã îndoialã aceste discuþii trebuie sã aibã în primul rând în cadrul parteneriatului pe care îl avem cu Partidul Social Democrat dar, de ce nu, împreunã cu toate grupurile parlamentare, pentru cã trebuie sã vorbim de o asumare, pânã la urmã, a tuturor parlamentarilor a acestui demers“, a declarat Anastase.

Control la buzunare

Anul trecut, in repetate randuri, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca veniturile judecatorilor si ale procurorilor se situeaza la un nivel indecent in raport cu salariul mediu pe economie si cu scala de salarizare in Romania si impune o corectie obligatorie pe viitor. El a aratat ca sustine un nivel de salarizare care sa elimine tentatiile de coruptie in sistemul judiciar, dar a apreciat ca actualul nivel de remuneratie, obtinut prin recastigarea unor drepturi salariale in instanta, este nepermis. Prevederi neconstitutionaleCurtea Constitutionala a constatat, in 4 decembrie 2008, ca Ordonanta 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare este necunostitutionala, dupa ce a fost sesizata de Curtea de Apel Brasov, la cererea Ministerului Public. Decizia Curtii Constitutionale 1.325 a fost publicata in Monitorul Oficial in 23 decembrie anul trecut. In cursul anului trecut, Curtea Constitutionala a mai declarat si alte prevederi neconstitutionale din ordonanta Guvernului 137/2000, pentru ca acorda Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) competenta sa anuleze ori sa refuze aplicarea legii pe care o considera discriminatorie. De asemenea, o alta decizie a CC a vizat situatiile in care deciziile CNCD pot fi atacate in instanta. In urma unei decizii a CNCD potrivit careia s-ar crea o discriminare prin acordarea de catre stat a unui spor de 40 la suta procurorilor si judecatorilor investiti cu cauze de coruptie, magistratii au declansat actiuni in instante in care au cerut acordarea de drepturi egale. Astfel, s-a ajuns in situatia in care mii de magistrati au obtinut hotarari irevocabile, statul vazandu-se in situatia de a plati drepturi restante, plus dobanzi la sumele cerute.Probleme in sistemMinistrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat, in 14 ianuarie, ca in urma discutiilor cu ministrul Finantelor, cu premierul si cu presedintele Senatului pe tema bugetului pe anul 2009, sumele obtinute de MJ rezolva problemele sistemului, inclusiv chestiunile referitoare la restante ale drepturilor salariale catre magistrati, obtinute de acestia prin hotarari judecatoresti. Ministrul a mai spus ca institutia pe care o conduce nu a putut cuprinde in bugetul pe anul trecut sporul de stres de 50 la suta pentru magistrati, statuat prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). In acest context, el si-a exprimat speranta ca diferentele salariale dintre magistrati sa fie si ele rezolvate, referindu-se la faptul ca magistratii din CSM si cei de la ICCJ incaseaza sporul de 50 la suta.O noua legePe de alta parte, Predoiu a sustinut ca nu se poate vorbi de o rezolvare totala a problemelor financiare pana nu va fi adoptata o noua lege a salarizarii magistratilor. El a amintit ca a propus, la sfarsitul anului trecut, un proiect de lege in acest sens, care insa nu a fost aprobat din cauza contextului politic. Ministrul a apreciat ca, in contextul actual, „mai mult nu se poate“, exprimandu-si speranta ca magistratii isi vor tempera actiunile impotriva MJ.Calin Popescu Tariceanu l fost prim ministru„In loc sa lase Guvernul sa deruleze politica salariala, justitia isi face propriile legi de salarizare“

Recomandari pentru prevenirea gripei

 Autoritatea de Sanatate Publica Alba se asteapa in continuare la o cresterea a numarului de viroze respiratorii si pneumonii datorate variatiilor de temperatura si, din aceasta cauza, recomanda respectarea masurilor de protectie impotriva imbolnavirilor de gripa. Acestia recomanda evitarea aglomeratiilor si a persoanelor bolnave, precum si spalarea miinilor dupa suflarea nasului. De asemenea, mentinerea unei temperaturi constante intre 18-20 de grade Celsius, precum si vaccinarea antigripala, mai ales in cazul pesoanelor care se incadreaza in categoriile de risc cum ar fi virstnicii sau bolnavii cronici. Conform spuselor medicilor albaiulieni, este necesara si intarirea organismului prin exercitii fizice si o alimentatie sanatoasa.

Vesti bune pentru farmacisti

Dupa citeva zile de panica, in care anticipau colapsul sistemului, farmacistii se pot linisti. Autoritatile au decis ca preturile medicamentelor sa nu mai fie raportate la moneda euro, ci sa fie calculate doar in lei, inclusiv la nivelul producatorilor. In plus, indicii de stabilire a pretului si cotele de adaos vor fi revizuite anual, astfel incit in circuit sa nu mai apara probleme financiare. Totul va fi stabilit oficial printr-un act normativ care va prevedea identificarea unui pret minim la nivel european. Masurile, agreate de catre farmacisti, ar putea avea un impact semnificativ asupra pretului final la medicamente. In plus, prin acest sistem este posibila eliminarea diferentelor dintre medicamentele autohtone si cele importate. Acest lucru va fi realizabil prin implementarea unui sistem in care un pret mai mic va corespunde unui volum mai mare de medicamente cumparate.Totusi, pina la implementarea noului sistem, farmacistii isi fac probleme pentru viitorul apropiat. Asta deoarece, in prezent, distribuitorii de medicamente folosesc stocurile achizitionate în luna noiembrie dupa recalcularea preturilor medicamentelor, importul de noi medicamente putind aduce schimbari radicale de preturi din cauza deprecierii importante a leului fata de euro. In plus, masurile gindite de catre autoritati ar putea produce efecte pentru buzunarul pacientilor abia catre mijlocul anului in curs, astfel ca lunile de primavara se anunta destul de dificile in acest sens. Leu vs. euroIn mod normal, decizia autoritatilor ar insemna o relaxare a sistemului financiar dintre distribuitori, farmacii si pacienti. Totusi, diferentele din cursul leu-euro si controlul marilor lanturi de profil par sa reprezinte in continuare marile probleme. “Este o masura buna, cel putin in aparenta. Spun asta pentru ca, in mod normal, vom vinde in continuare medicamente produse in Germania, Franta sau mai stiu eu unde. Asta inseamna ca produsele vor trebui importate, iar importurile nu se pot face decit in valuta. Asta inseamna ca diferenta se va resimti undeva. Fie in buzunarul producatorului, fie in bugetul statului, in contul distribuitorilor sau a farmaciilor sau poate chiar in buzunarul pacientului. Indiferent unde va ramine o gaura, mai devreme sau mai tirziu sistemul va ceda. In plus, farmaciile mici sint condamnate. Daca pretul va scadea pe masura ce creste cantitatea comandata, asta inseamna ca se amplifica controlul si monopolul marilor lanturi de profil. In acest fel exista doar doua variante. Ori dispare concurenta, ori statul controleaza la maxim intregul circuit”, acuza proprietarul unei mici farmacii locale. Medicii intra pe firIn noua ecuatie, medicii de familie par sa reprezinte o veriga la fel de importanta. Cel putin daca e sa vedem functionarea sistemului prin ochii celor din interior. “Cred ca in primul rind ar fi trebuit pus la punct intregul sistem. Stiti ce se intimpla? Pacientul merge la medic, iar pentru ca n-are chef, timp sau poate pentru ca nu stie, prescrie un medicament foarte scump. Este posibil sa faca asta pentru ca are o intelegere cu distribuitorul. Indiferent care este motivatia, asta se intimpla in mod frecvent. In loc sa vina omul cu o reteta de 10 lei cu doua medicamente romanesti, i se prescriu 3-4 produse straine si foarte scumpe. Pacientul nu accepta altceva pentru ca are impresia ca un produs care costa mult trebuie sa fie miraculos”, mai explica proprietarul farmaciei. Cert este ca astfel de dezechilibre ar putea afecta destul de serios sistemul gindit de autoritati.

Asigurare profesionala pentru asistentii medicali

Decizia incheierii acestor contracte a fost luata de catre Consiliul National al Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, care are reprezentare si la nivelul judetului Alba. AprecierePotrivit presedintelui Ordinului Asistentilor Medicali din judetul Alba, Adrian Pirvu, aceasta asigurare va fi obligatorie pentru toti asistentii, in vederea obtinerii avizului de practica pe care acestia trebuie sa il reinnoiasca in fiecare an. Potrivit legislatiei privind exercitarea profesiei de asistent, acestia trebuie sa incheie o asigurare care trebuie sa acopere eventualele riscuri sau greseli ce decurg din activitatea profesionala pe care o exercita. “In judetul nostru sint 3.600 de asistenti care profeseaza atit in unitatile spitalicesti cu paturi, la cabinetele private, cele ale medicilor de familie, precum si in farmacii. Intre acestia se regasesc si moasele din judet. Toti vor incheia aceasta asigurare care este stabilita in functie de locul de munca pe care acestia il au. Din punctul meu de vedere aceasta decizie are mai multe aspecte pozitive, iar unul dintre ele este sporirea autoritatii asociatiei profesionale din care fac parte”, a declarat presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Alba, Adrian Pirvu. Asigurari intre 2.000 si 10.000 de euroAsistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali care isi exercita profesia in spitale vor fi cei care vor plati cea mai mare asigurare profesionala, suma minima fiind stabilita pentru anul in curs la 10.000 de euro. In schimb, asistentii medicali si moasele care profeseaza in unitati de medicina primara, ambulatorii sau cabinete medicale individuale vor incheia contracte in valoade de doar 4.000 de euro. Cea mai mica suma, 2.000 de euro, va fi asigurata pentru asistentii de farmacie. Potrivit deciziei Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania aceste asigurari de raspundere civila se vor incheia numai la societatile de asigurare autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, care sint reasigurate.

Soava, adus in Banie

Oficialii Universitatii Craiova au anuntat, sâmbata, ca mijlocasul Florin Soava a semnat un contract pe o perioada de trei ani si jumatate cu gruparea alb-albastra. „Cei tineri trebuie sa aiba jucatori cu experienta lânga ei. Pe Soava scrie «Made in Craiova». Mi-a demonstrat ca este craiovean pur-sânge. A venit aici din dragoste pentru Craiova, pentru ca putea ramâne pe foarte multi bani în Rusia. E un jucator polivalent care ne va ajuta, cu siguranta. Are 30 de ani si trece prin cea mai buna perioada a sa. El va aduce un plus de 20 la suta în jocul Craiovei“, a apreciat Adrian Mititelu, patronul Universitatii Craiova. Acesta a marturisit ca vrea ca sezonul urmator sa câstige titlul în Liga I si a adaugat ca, pentru acest sezon, echipa condusa de Nicolo Napoli are ca obiectiv podiumul Ligii I: „În retur, Universitatea Craiova va fi foarte puternica“, promite oficialul craiovean. De azi, în pâineFlorin Soava are 30 de ani si a jucat ultima oara în Rusia, la formatia Khimki. El a debutat în Liga I la Electroputere Craiova, care si-a schimbat numele apoi în Extensiv Craiova. Între 1999 si 2001, a evoluat la Universitatea Craiova, de unde a fost transferat la Rapid. De la gruparea giulesteana, mijlocasul a fost vândut la Spartak Moscova, formatie care l-a împrumutat la Krilia Sovietov Samara, pentru ca în 2007 sa revina la Spartak. Soava a jucat în 22 de meciuri pentru echipa nationala a României. De serviciile mijlocasului s-a interesat si Dinamo, care voia sa-l înregimenteze pe jucator în cazul în care nu s-ar fi realizat transferul lui Ousmane N'Doye. Soava va fi prezentat oficial astazi, iar sâmbata a efectuat primul antrenament cu gruparea din Banie.

Cupa Davis, la Sibiu

O echipa formata din reprezentanti ai Federatiei Române de Tenis si un inspector al Federatiei Internationale de Tenis (ITF) a vizitat Sala Transilvania din Sibiu, care ar urma sa gazduiasca întâlnirea din Cupa Davis România - Rusia, oficialul strain aratându-se multumit de conditiile gasite. „Inspectorul ITF a fost placut surprins sa vada ca s-au îmbunatatit conditiile fata de data trecuta. Impresia este buna, dar decizia finala (n. r. - în privinta gazduirii partidei dintre România si Rusia, din primul tur al Cupei Davis) va fi comunicata dupa ce oficialul strain îsi va informa colegii despre cele constatate“, a declarat, la finalul saptamânii, Victor Cornea, directorul Salii Transilvania.Solutii anticrizaRomânia va întâlni Rusia în primul tur al Cupei Davis, în perioada 6-8 martie. Daca ITF îsi va da acceptul ca întâlnirea sa se dispute la Sibiu, va trebui gasita o solutie pentru ca echipele locale sa nu aiba de suferit, întrucât în perioada desfasurarii Cupei Davis erau programate partide oficiale în Sala Transilvania. „Le-am sugerat reprezentantilor federatiei de tenis ca, în cazul în care decizia este favorabila, sa urmeze o întâlnire cu toti factorii responsabili, astfel încât sa se gaseasca o solutie pentru echipele locale si toata lumea sa fie multumita“, a spus Cornea.Federatia e de acordPresedintele Federatiei Române de Tenis, Dumitru Haradau, a declarat, în urma cu o saptamâna, ca Federatia Internationala de Tenis considera ca Sala Sporturilor Transilvania din Sibiu poate gazdui partida dintre România si Rusia, din primul tur al Cupei Davis. „Noi am trimis la federatia internationala doua propuneri, Brasov si Sibiu, iar cei de acolo cunosc cele doua orase de la partidele precedente din Cupa Davis. Ni s-a spus ca Sibiul este varianta cea mai buna pentru jocul cu Rusia. Totusi, o decizie finala se va da joi, când o delegatie de la federatia internationala va veni la Sibiu, pentru a discuta ultimele detalii“, a spus Haradau. Ultimul meci care a avut loc la Sibiu a fost cel cu Franta, din februarie 2008, încheiat cu victoria oaspetilor, cu scorul de 5-0. Presa a scris ca oficialii FR Tenis au „umflat“ cheltuielile pentru organizarea acestei partide. În urma acestui scandal, presedintele FR Tenis, Ilie Nastase, a demisionat.

Un copil muscat de ciine, aflat in stare critica

Un copil de 4 ani din Cluj-Napoca a fost muscat de cap de un Rotweiller. Incidentul s-a petrecut simbata seara pe Bulevardul Nicolae Titulescu. Cel mic a fost dus, intr-o prima faza, la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului pentru Copii Cluj. Copilul in virsta de 4 ani a fost trimis simbata seara de la UPU la Clinica de Neurochirurgie, deoarece, potrivit directorului Spitalului de Copii Cluj, dr. Ioan Figan, pacientul a suferit un traumatism cranio-cerebral.      Copilul a fost operat la Clinica de Neurochirurgie si se afla in stare critica. Medicii sint rezervati in privinta sanselor de recuperare ale micutului. "Copilul a fost operat si se afla in stare critica", a declarat aseara dr. Stefan Florian, seful Clinicii de Neurochirurgie.     Raluca Seucan, purtatoarea de cuvint a IPJ Cluj, a spus ca proprietarului ciinelui i s-a intocmit dosar penal. "Tinarul in virsta de 30 de ani este cercetat pentru neindeplinirea prevederilor O.G. 55/2002, privind ciinii periculosi, iar in functie de numarul zilelor de ingrijire, poate fi cercetat si pentru vatamare corporala din culpa", a spus Seucan.    A.-D. S.

Salvarea moldovenilor

Antrenorul italian Cristiano Bergodi a declarat, sâmbata, la sosirea pe aeroportul din Iasi, ca în proportie de 90% la suta va fi noul tehnician al Politehnicii în retur si a fost emotionat de primirea facuta de cei aproximativ 50 de fani ai echipei. „În proportie de 90 la suta m-am înteles cu oficialii Politehnicii. Vin cu sufletul deschis la Iasi si sunt convins ca putem evita retrogradarea. Presiune este la toate echipele, indiferent ca este vorba despre o formatie care trage la titlu sau una care se bate pentru a evita retrogradarea. Nu ma sperie situatia în care se afla Poli, echipa are sanse sa se salveze“, este de parere Bergodi. Emotionat de suporteriTehnicianul a fost întâmpinat la aeroport de presedintele Politehnicii, Sorin Boca, dar si de o galerie formata din 50 de suporteri ai echipei, care au scandat „Bergodi, ramâi la Iasi, salveaza pe Poli Iasi“. Fostul antrenor al Rapidului a fost emotionat de primirea fanilor si a declarat: „Suporterii de la Iasi sunt o latura foarte importanta la echipa. Nu ma asteptam la o asemenea primire, sunt foarte emotionat“. Bergodi a tinut sa-i multumeasca lui Ionut Popa pentru aprecieri, dupa ce fostul antrenor al Iasiului a declarat ca italianul este un antrenor mai valoros decât el. „Sunt prieten cu Ionut Popa, este un antrenor bun, a facut o treaba buna la Iasi. Îi multumesc pentru ca a vorbit atât de frumos despre mine“, a spus Bergodi.

Medicamente suficiente pentru pensionari

"In prezent nu sint probleme cu asigurarea fondurilor pentru medicamente, iar toate tipurile de asistenta medicala au fondurile necesare", a declarat Groza, in cadrul ultimei sedinte a Comitetului Consultativ de Dialog Civic.      Pe de alta parte, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) le-au oferit pensionarilor o serie de sfaturi pentru perioada rece, in contextul in care zilele urmatoare se anunta temperaturi scazute. Directorul DSP, Dorina Duma, a spus ca la nivelul judetului exista pe stoc vaccin antigripal, iar persoanele virstnice care doresc sa le fie administrat vaccinul în mod gratuit pot solicita acest lucru la sediul din strada Nicolae Balcescu nr. 25.     Intilnirea dintre pensionari si reprezentantii autoritatilor de sanatate a avut loc la Prefectura, în prezenta subprefectului Ludovic Hegedus. Printre subiectele abordate a fost si cel al sediului Uniunii Judetene a Pensionarilor din Cluj, cladire care se afla in proces de revendicare.

Victorie la relanti

In efectiv complet, cu Matthews refacut si el dupa intinderea la muschii inghinali, sibienii au inceput cu frana trasa acest retur de sezon. Desi aveau in fata una dintre cele mai slabe echipe din campionat, jucatorii lui Schomers au fost atinsi si ei de apatia din sala, care era doar pe jumatate plina. Fara sa se concentreze deloc, atat in aparare, dar mai ales in atac, sibienii au facut un prim sfert foarte slab, unul din cele mai putin satisfacatore din acest sezon. Fara surpriza, la finele primelor zece minute de joc efectiv, tabela indica 19-17 in favoarea formatiei din Craiova. Singurul avantaj al spectatorilor din tribuna era ca nu cunosteau scorul exact, intrucat tabela electronica a refuzat sa porneasca, astfel ca tot meciul s-a desfasurat cu timp de atac tinut la mana si scor socotit pe foaie. Revenire spectaculoasaSperiat oarecum de ceea ce s-ar putea intampla la final, Peter Schomers a tras un semnal de alarma catre proprii sai elevi si le-a cerut sa-si revina si sa dea dovada de mai multa concentrare in teren. Efectele au aparut imediat si sibienii au revenit in scurt timp pe tabela. Cu o aparare agresiva, dar in limitele regulamentului, le-au facut practic imposibila misiunea oltenilor. Minut dupa minut, diferenta de scor a inceput sa creasca in favoarea jucatorilor de pe Cibin, care si-au permis si luxul de a face spectacol pe parchetul Salii Transilvania. Astfel, dupa primele doua sferturi disputate, scorul era de 48-34 in favoarea gazdelor, care era clar ca merg numai la victorie. Diferenta claraCu un avantaj linistitor dupa primele doua sferturi, la pauza, Schomers le-a cerut totusi elevilor sai sa dea dovada de profesionalism si sa continue actiunile bune din sfertul anterior. In ceea ce priveste defensiva, totul a mers ca la carte, jucatorii din Craiova avand destul de putine reusite. In schimb, in atac, lucrurile au mers bine, dar nu la cote foarte inalte.Multumiti de scorul inregistrat in acel moment, sibienii si-au permis si momente de relaxare, cu actiuni frumoase, dar care nu s-au concretizat cu puncte pe tabela. Chiar si in aceste conditii, si-au adjudecat sfertul cu 26-14 si era clar ca nu pot fi depasiti. Final de spectacolFara nici o miza in ultimele zece minute de joc, Schomers si-a permis sa nu-si mai „biciuiasca“ elevii de pe margine si sa ke dea posibilitatea si celor cu minute mai putine stranse in acest tur sa intre pe teren. Cu toate acestea, ofensiva sibiana n-a avut de suferit, singurul aspect la care sibienii n-au mai acordat atat de multa importanta fiind defensiva. CSU Atlassib a facut un nou sfert in care s-a aflat mai tot timpul la conducere, iar, in cele din urma, s-a impus cu 100-73 si a pasit cu dreptul in anul 2009. MarcatoriMatthews 21, Harrison 21, Kabengele 15, Scott 12, Johnson 10, Andrus 6, Calota 5, Brown 4, Ban 3, Craciun 3.

Demnitarii, lasati fara imunitate?

„Categoric“, a raspuns Roberta Anastase la întrebarea daca dezbaterea privind imunitatea demnitarilor se refera la eliminarea votului din Parlament. „(...)imunitatea în sensul clar, daca vreti, si al efectivitatii aplicarii trebuie sa vizeze numai votul si declaratiile politice. În realitate, vorbim de un raport al Comisiei Europene care, iata, dedica un capitol întreg ingerintei, daca vreti, a Parlamentului în actul de justitie prin blocajele efectuate de-a lungul timpului“, a spus Anastase. Presedintele Camerei Deputatilor a recunoscut ca initierea dezbaterii privind imunitatea penala a demnitarilor echivaleaza cu începerea discutiilor despre revizuirea Constitutiei. „Pâna acum s-a vorbit mult despre ce înseamna nevoia, pâna la urma, de modificare a legii raspunderii ministeriale pe imunitate dar presupune si o implicare în revizuirea Constitutiei. Aspectele constitutionale trebuie de asemenea luate în discutie si, iata, este un argument în plus pentru a ne implica, fiecare parlamentar, dar, am spus eu în cadrul grupului, în primul rând grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal, cu toata forta si responsabilitatea în revizuirea Constitutiei“, a spus Anastase.Cu acordul partenerilorÎntrebata daca are si acordul partenerilor din coalitia majoritara pentru astfel de modificari, dat fiind ca procurorii au cerut, în cursul anului trecut, acordul Parlamentului pentru reprezentanti  ai PSD si PC, Roberta Anastase a spus ca pentru început dezbaterile vor fi în cadrul PDL si apoi vor fi extinse la PSD si la celelalte partide. „Aici nu discutam cazuri, aici nu discutam nume, aici discutam despre o procedura si despre, pâna la urma, exigentele si lucrurile asumate de noi în raport cu Uniunea Europeana, ca membri ai Uniunii Europene si era si firesc ca prima discutie s-o avem în interiorul grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal si fara îndoiala aceste discutii trebuie sa aiba în primul rând în cadrul parteneriatului pe care îl avem cu Partidul Social Democrat dar, de ce nu, împreuna cu toate grupurile parlamentare, pentru ca trebuie sa vorbim de o asumare, pâna la urma, a tuturor parlamentarilor a acestui demers“, a declarat Anastase.

Doliu national

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat un decret privind crearea unei comisii nationale pentru organizarea funerariilor nationale pentru poetul Grigore Vieru (foto) si va anunta o zi de doliu national.Poetul basarabean Grigore Vieru, care a suferit un grav accident rutier în urma cu doua zile, a încetat din viata în noaptea de sâmbata spre duminica. Cauza mortii a fost un stop cardiac, pe fondul unor politraumatisme multiple si al unei poliinsuficiente a sistemelor si organelor, iar decesul a survenit la ora 1.20, a declarat presei ministrul moldovean al Sanatatii, Larisa Catrinici. Medicii moldoveni au fost constienti din momentul internarii, dupa accident, ca starea lui Grigore Vieru este extrem de critica si ca doar puterea unui miracol îl mai putea salva, a adaugat Catrinici. Poetul a decedat la exact 48 de ore de la producerea accidentului rutier. Grigore Vieru a fost internat în noaptea de joi spre vineri în urma unui grav accident rutier, produs în conditii de ceata pe un segment avariat de sosea. Automobilul în care se afla s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate plasat în mijlocul soselei, în regiunea comunei Danceni, raionul Ialoveni. Vieru se întorcea din sudul Republicii Moldova, unde participase, la Cahul, la un concert omagial consacrat lui Mihai Eminescu.

Cosma vrea partid

 Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a anuntat, ieri, la Târgu Jiu, cu ocazia împlinirii a zece ani de la mineriadele din 1999, ca începe, oficial, demersurile pentru a-si înfiinta propriul partid, care va fi unul al muncitorilor. Cozma a precizat, în cadrul unei întâlniri la care erau prezente aproximativ o suta de persoane, ca partidul sau va fi unul al muncitorilor, dar nu a dezvaluit denumirea formatiunii politice, motivând ca astfel autoritatile ar putea sa-i blocheze demersurile de înregistrare a partidului la tribunal. Cozma a anuntat, de asemenea, ca are deja presedinti în 26 de judete si ca într-unul din judete l-a si demis pe seful filialei, care îi este ruda. Miron Cozma a mentionat ca nu va primii în rândurile partidului sau niciun fost membru din fostele structuri comuniste sau din cele care au existat dupa ’89. Liga „Miron Cozma“ a organizat, ieri, la Târgu Jiu, o masa rotunda pentru a marca zece ani de la mineriadele din 1999, la care au fost invitati reprezentanti ai administratiei locale si judetene, lideri sindicali, precum si fosti politicieni care au avut legatura cu evenimentele din Valea Jiului.

Control la buzunare

Anul trecut, in repetate randuri, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca veniturile judecatorilor si ale procurorilor se situeaza la un nivel indecent in raport cu salariul mediu pe economie si cu scala de salarizare in Romania si impune o corectie obligatorie pe viitor. El a aratat ca sustine un nivel de salarizare care sa elimine tentatiile de coruptie in sistemul judiciar, dar a apreciat ca actualul nivel de remuneratie, obtinut prin recastigarea unor drepturi salariale in instanta, este nepermis. Prevederi neconstitutionaleCurtea Constitutionala a constatat, in 4 decembrie 2008, ca Ordonanta 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare este necunostitutionala, dupa ce a fost sesizata de Curtea de Apel Brasov, la cererea Ministerului Public. Decizia Curtii Constitutionale 1.325 a fost publicata in Monitorul Oficial in 23 decembrie anul trecut. In cursul anului trecut, Curtea Constitutionala a mai declarat si alte prevederi neconsitutionale din ordonanta Guvernului 137/2000, pentru ca acorda Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) competenta sa anuleze ori sa refuze aplicarea legii pe care o considera discriminatorie. De asemenea, o alta decizie a CC a vizat situatiile in care deciziile CNCD pot fi atacate in instanta. In urma unei decizii a CNCD potrivit careia s-ar crea o discriminare prin acordarea de catre stat a unui spor de 40 la suta procurorilor si judecatorilor investiti cu cauze de coruptie, magistratii au declansat actiuni in instante in care au cerut acordarea de drepturi egale. Astfel, s-a ajuns in situatia in care mii de magistrati au obtinut hotarari irevocabile, statul vazandu-se in situatia de a plati drepturi restante, plus dobandzi la sumele cerute.Probleme in sistemMinistrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat, in 14 ianuarie, ca in urma discutiilor cu ministrul Finantelor, cu premierul si cu presedintele Senatului pe tema bugetului pe anul 2009, sumele obtinute de MJ rezolva problemele sistemului, inclusiv chestiunile referitoare la restante ale drepturilor salariale catre magistrati, obtinute de acestia prin hotarari judecatoresti. Ministrul a mai spus ca institutia pe care o conduce nu a putut cuprinde in bugetul pe anul trecut sporul de stres de 50 la suta pentru magistrati, statuat prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). In acest context, el si-a exprimat speranta ca diferentele salariale dintre magistrati sa fie si ele rezolvate, referindu-se la faptul ca magistratii din CSM si cei de la ICCJ incaseaza sporul de 50 la suta.O noua legePe de alta parte, Predoiu a sustinut ca nu se poate vorbi de o rezolvare totala a problemelor financiare pana nu va fi adoptata o noua lege a salarizarii magistratilor. El a amintit ca a propus, la sfarsitul anului trecut, un proiect de lege in acest sens, care insa nu a fost aprobat din cauza contextului politic. Ministrul a apreciat ca, in contextul actual, „mai mult nu se poate“, exprimandu-si speranta ca magistratii isi vor tempera actiunile impotriva MJ.Calin Popescu Tariceanu l fost prim ministru„In loc sa lase Guvernul sa deruleze politica salariala, justitia isi face propriile legi de salarizare“

Vocile Sibiului

 Noua lege potrivit careia pensioanarii care mai merg înca si la servici vor trebui sa renunte la unul dintre venituri a stârnit nemultumiri. Parerea sibienilor în legatura cu acest subiect o puteti afla din rubrica de mai jos.Darie Manea, 50 ani, maistruEste foarte bine ca se recurge la aceasta metoda. Prin aceasta masura poate cei care cer mariri de salariu de mult timp, le vor primi în sfârsit. de ce sa se poata bucura de doua venituri si altii de nici unul?Ioana Pal, 35 ani, profesoaraNu sunt de acord cu aceasta masura. Salariie sunt foarte mici iar cei care sunt în pensie si au ales sa mai si lucreze cred ca nu o fac de placere. Nevoia este cea care îi împinge pe toti la astfel de lucuri si de alternative.Maria Iana, 23 ani, studentaUnii cer mariri salariale de 50 % în timp ce pensionarii muncesc di9n greu pentru venitul în plus pe care îl obtin. Nu vad de ce trebuie sa îi facem sa renunte...cum se vor mai descurca? Pensiile sunt mici.Magda Roca, 41 ani, casnicaEste trist ca în România nu se gasesc metode care sa îmace ambeleparti implicate. La noi tot timpul unul trebuie sa sufere pentru ca celalalt sa o duca bine.

Profiterol

Ingrediente: inghetata de cacao si vanilie (sau doar de cacao), frisca, gogosele, sirop caramel sau ciocolata.Mod de preparare: Se pun gogoselele în bol, apoi înghetata (cantitate în functie de preferinte), apoi se pune frisca pe deasupra (e bine sa cumparati frisca la spray, tub sau daca nu puneti în punga si o "însirati" pe înghetata) apoi pe deasupra se pune siropul de ciocolata sau de caramel. Puteti pune desertul într-un bol de sticla pe margini punând bucati subtiri de banana (puneti feliile înainte de a pune gogoselele) daca nu aveti sirop puteti rade 2-3 tablete de ciocolata cu ce aroma doriti.

Finn este cel care ma inspira

 Reporter: Cum se împaca acum cariera de solista cu cea de mama?Anneke van Giersbergen: Este foarte placut sa le fac pe ambele, mai ales ca pot sa le fac atît de bine. Acum nu mai am atât de multe turnee ca pe vremea când eram la The Gathering. Pot sa ma ocup de baietelul meu în timpul în care nu am concerte. Finn este cel care ma inspira. Îmi da energie si ma ajuta foarte mult în cariera mea muzicala.Rep. Ce îti doresti de la noul an?A.v.G.: Sa am cel putin la fel de mult succes ca si anul acesta. Sa am puterea si sanatatea necesara pentru a putea fi alaturi de fiul meu ca si pâna acum. Si, în primul rând, sa am din ce în ce mai multi fani.Rep.. Care a fost cel mai frumos cadou pe care l-ai primit de Craciun?A.v.G.: La mine Mos Craciun a venit mai repede. Cu vreo doua zile înainte de Craciun, dupa cina, ma jucam cu Finn si îl întrebam ce vrea sa faca el atunci când va creste. Mi-a raspuns ca vrea sa fie cântaret, ca mine. Acela a fost cel mai frumos cadou. Sa vad ca am putut sa îi fiu exemplu.

Copilul zilei

Salut ! Numele meu este Alecu Teodora si chiar daca acum am doar 6 ani m-am hotarat ce vreau sa ma fac atunci cand voi fi mare... cea mai mare dorinta a mea este sa devin  fotomodel asta pentru ca imi  place sa fiu fotografiata. Imi place mult si sa ma plimb prin oras cu bunicul, mai ales sa dau de mancare porumbeilor din Piata Mare. Va pup si va salut din nou!

In audienta, pentru cititori

 Domnul Marius Ionescu, ne întreaba ce se mai aude despre adapostul de câini pe care Primaria Sibiu a anuntat în toamna ca îl va construi. Raspunsul îl poate gasi pe site-ul Primariei Sibiu: http://www.sibiu.ro/cms/news_more.php?ida1171_0_1_0_CMunicipalitatea a organizat în data de 23 decembrie 2008 procedura de cerere de oferta pentru lucrarea de amenajare a padocurilor pentru câinii comunitari, inclusiv lucrarile de proiectare. În urma evaluarii ofertelor depuse, lucrarea a fost atribuita firmei SC FLODA GRUP S.R.L. Valoarea contractului este de 921.985,99 lei  (fara TVA). Termenul de executie este de 6 luni de la darea ordinului de începere a lucrarilor.Anul trecut la jumatatea lunii noiembrie, municipalitatea a demarat si lucrarile de amenajare a drumului catre adapost. Lucrarile executate de catre SC DPC prin intermediul subantreprenorului SC Roti Trans vor fi finalizate la sfârsitul lunii martie. Valoarea estimata a acestei lucrari este de 300.000 lei.

Unde iesim?

 Primaria Sibiu - Holul central -  Ora 09:00- Expozitta „Abordarea corecta a masurilor de reabilitare” Centrul Cultural Habitus -Ora 10:00- Expozitia de fotografie Minutes&Movements Galeria Atrium Ora - 12:00 Expozitie de fotografie Gabriel Buta si Marian Trosca

Ajutor pentru viticultori

 Producatorii din sectorul vitivinicol care vor sa beneficieze de sprijin financiar pentru asigurarea recoltei de struguri pentru vin pot depune cereri la APIA pâna la data de 31 ianuarie, potrivit normei metodologice de acordare a sprijinului financiar. Pentru a primi sprijinul financiar, producatorii trebuie sa îndeplineasca unele conditii de eligibilitate. Valoarea sprijinului financiar poate reprezenta 80% din costul primelor de asigurare platite de catre producatori pentru a se asigura împotriva pierderilor rezultate din fenomene climatice cu efecte adverse asimilabile dezastrelor naturale precum înghetul, grindina, poleiul, ploaia sau seceta, care distrug peste 30% din productia medie anuala a unui producator viticol.

Salariile mici, in crestere

 Salariile mici ar putea creste cu cel mult 10% în 2009, iar salariile mari vor creste într-o proportie mai mica, astfel încât, media cresterii salariilor bugetare sa nu depaseasca rata inflatiei, a spus, vineri, secretarul de stat din Ministerul Muncii Marius Lazar. Guvernul ia în calcul o inflatie medie de circa 5% pentru 2009. „Salariile mici trebuie sa creasca în acest an, pentru reducerea diferentei care exista acum în sistemul bugetar între cele mai mici si cele mai mari salariile obtinute. Cresterea salariilor mici trebuie sa tina, însa, cont de actuala situatie economica, si sa fie mai mica de 10%“, a precizat Lazar. El a adaugat ca, la întâlnirea care va avea loc marti la Ministerul Finantelor, va propune unele masuri pentru sprijinirea angajatorilor, astfel încât sa fie conservate cât mai multe locuri de munca. Totodata, el a precizat ca Ministerul Muncii va propune unele masuri pentru atragerea fondurilor europene necesare recalificarii persoanelor disponibilizate si unele masuri pentru cofinantarea acestor programe.

Videanu si-a anuntat prioritatile

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ca prioritatile institutiei pe care o conduce sunt reindustrializarea tarii si garantarea securitatii energetice a României. „Preocuparea noastra este de întocmire a unui buget de stat pe prioritati. La Ministerul Economiei am în vedere o politica de reindustrializare a României si o politica de garantare a securitatii energetice a României“, a spus Videanu. El a aratat ca nu se poate accepta o crestere economica bazata numai pe servicii sau consum. „Trebuie sa pastram echilibrul între componentele de crestere economica, iar industria este cea mai importanta componenta de valoare adaugata bruta în cresterea economica a PIB“, a explicat Videanu.  Sectorul privat, sprijinitDe asemenea, el a spus ca îsi propune sa valorifice potentialul României în domeniul garantarii securitatii energetice. Ministrul Economiei a sustinut ca vrea sa sprijne sectorul privat, „cel care este, în mare parte, platitorul de taxe si impozite“. „Foarte importanta este cresterea ratingului României. Criza globala a afectat sectorul privat, iar fostul guvern a dat o lovitura de gratie sectorului privat, prin reducerea ratingului“, a sustinut liderul PDL. El a completat ca, primul pas pe care Guvernul trebuie sa îl faca pentru sprijinirea sectorului privat este constructia serioasa a bugetului de stat. „Daca bugetul de stat va fi construit serios, fara excese, astfel încât evaluatorii externi sa aiba încredere în politicile guvernului, se creeaza premisele de crestere a ratingului României si a accesului sectorului privat la surse relative ieftine de finantare“, a explicat ministrul.

Pachete de masuri anticriza

 Minsterul Muncii a identificat o serie de masuri pentru conservarea locurilor de munca si pentru crearea de noi locuri de munca, mizând pe absorbtia fondurilor europene, a anuntat, ieri, secretarul de stat din acest minister, Marius Lazar. „Noi suntem acum la Ministerul Muncii în faza în care facem o evaluare cât mai aproape de realitate a fenomenului crizei economice si a consecintelor în plan social a acestei crize economice si financiare. Nu cred ca trebuie sa ne temem si sa vorbim în termeni de Apocalipsa sociala. Nu cred ca vom avea 500.000 de someri, asa cum se vehiculeaza. Suntem pregatiti la nivelul ministerului pentru a gasi solutii, prin discutii si dialog social cu partenerii nostri, patronatele, respectiv sindicatele, pentru conservarea locurilor, pentru constructia de noi locuri de munca, mizând foarte mult pe absorbtia fondurilor europene, si, bineînteles, în masura în care se va putea, pe co-finantarea lor de la bugetul de stat“, a declarat Marius Lazar. Cresteri salarialeConform celor precizate, ieri, de Marius Lazar, pachetele de masuri anticriza identificate de minister sunt pe termen scurt, precum si pe termen lung, de perspectiva. „În primul rând suntem preocupati sa crestem salariile si pensiile mici, sa gasim solutii pentru cresterea punctului de pensie la nivelul de 45 la suta din salariul mediu brut. De asemenea, suntem preocupati sa gasim solutii pentru cresterea cuantumului ajutorului de somaj si daca este posibil a duratei de acordare a acestuia. Speram sa gasim solutii bugetare pentru ca cresterile salariale sa acopere rata inflantiei în acest an“, a afirmat Lazar. Acesta a mai spus ca Ministerul Muncii are ca obiectiv în acest an adoptarea legii salarizarii institutiilor bugetare. Secretarul de stat din Ministerul Muncii a precizat ca masurile anticriza vor fi discutate într-o sedinta care va avea loc, mâine, la Ministerul de Finante, iar în functie de rezultatul discutiilor aceste masuri vor intra în vigoare.

Bani pe drumuri

„Pentru continuarea si începerea lucrarilor la autostrazi si drumuri nationale, prevazute pentru anul în curs, am avea nevoie de patru miliarde de euro, în aceasta suma fiind incluse fondurile europene si de la bugetul de stat“, estimeaza Cristian Duica. Prioritatile în cazul în care s-ar obtine aceasta suma ar fi continuarea lucrarilor la autostrazile de pe Coridorul 4 Pan European Nadlac - Arad - Timisoara - Lugoj - Sibiu - si Cernavoda - Constanta, sustine Duica. Alte lucrari importante pentru care sunt necesari bani sunt Centura Bucuresti, Autostrada Bucuresti - Ploiesti si Ploiesti - Brasov pe tronsonul Comarnic - Brasov. Potrivit lui Duica, sunt necesari bani si pentru finalizarea lucrarilor la Autostrada Transilvania respectiv a tronsonalor 2B Gilau - Câmpia Turzii si 3C Mihailesti - Suplacu de Barcau. De asemenea, este necesara finalizarea drumurilor nationale care fac parte din etapele 4,5 si 6 din programul de reabilitare.Venituri si cheltuieli„Ce vom lucra vom sti doar dupa aprobarea Legii bugetului de stat. Abia atunci vom avea o viziune exacta a sumele care vor fi repartizate pentru CNADNR si le vom putea împarti pe fiecare lucrare stabilita prin contractele de executie. Pâna atunci stam, nu avem bani si mai avem si datorii“, spune Cristain Duica. Compania a cheltuit 2,1 miliarde lei pentru „construirea de autostrazi“ în 2008, aproape jumatate din bugetul de 5,8 miliarde lei, au declarat în decembrie reprezentantii companiei. Sumele alocate anul trecut pentru proiectele CNADNR respectiv bugetul de venituri si cheltuieli defalcat arata astfel:  pentru constructii autostrazi 2,1 miliarde lei, reabilitari/modernizari drumuri nationale 951,5 milioane lei, întretinere drumuri nationale 1,4 miliarde lei, investitii 742,5 milioane lei, reparatii capitale 284,3 miliarde lei si pentru proiectele de eliminare a efectelor inundatiilor 356 milioane lei. Oficialii companiei de drumuri sustin ca în totalul general al cheltuielilor de 5,8 miliarde lei nu sunt incluse ratele, dobânzile si comisioanele aferente creditelor externe contractate de CNADNR cu garantia Ministerului Economiei si Fiantelor, contractate de MEF si subîmprumutate de companie.

Dezamagire

 Luni seara, azi e saptamâna, urmaream dezbaterea politica de la „Realitatea“ moderata de dl. Ursu, protagonisti fiind reprezentanti de marca ai comentariului politic românesc, Dinescu, Hurezeanu, Turcescu, Buscu, pe teme de interes, prima problema pusa în discutie fiind ordonanta guvernului referitoare la cumulul pensiei cu salarul. Mi-am zis â: hai sa ma mentin pe post caci se anunta o dezbatere de tinuta si în profunzime. Nici nu s-a lansat bine tema în discutie ca dl. Dinescu, venit precum se vedea cu tolba pregatita sa-l „arda“ pe guvern pentru „nemernica“ ordonanta, desira o seama de argumente mai mult sau mai putin explicite de condamnare a odioasei masuri pentru ca la un moment dat, în stilu-i caracteristic, pe fond de autoaprindere, sa-i spuna primului ministru, asa ca de la obrazul televizorului, ca este un bou. Oarecum jenati, competitorii îl corecteaza ca  n-ar fi un bou ci un boc. Dupa care, dezbaterea curge în stilul si pe coordonatele de-acum binecunoscute ale talk show-ului politic televizat - n-am un termen românesc la îndemâna, cel de confruntare de idei fiind cam pretentios - adica încalecându-se unii pe altii îndata ce le vine o idee, neavând nicio importanta ca i se rupe la mijloc fraza si gândirea celui la cuvânt, ba uneori vorbind cu înversunat aplomb doi-trei deodata, încât nimeni nu mai întelege ce, sau din ceea ce, s-ar fi vrut sa se spuna.A nu se crede cumva ca sunt un admirator fara rezerve a politicii si politicienilor mai cu seama atunci când balacesc în mediocritate si socot ca amendarea critica a demersului politic este nu numai bine venita dar tot odata necesara. Decât ca, întocmai ca si actul politic, critica, mai ales atunci când vine din zona neutra a societatii civile sau a actorilor neimplicati, se cuvine sa fie la rându-i responsabila si de calitate. Sa ajute. Sa fie un sprijin. O critica de tinuta contribuie la o politica de tinuta. Raportul calitativ între ele este indestructibil. N-am de gând sa ma ocup aci de calitatea mai mult decât discutabila a criticii politice românesti cu raportare la fondul si continutul ei. Tarâm pe care cu câtva timp în urma calificasem de exemplu prestatia de la „Antena 3“ moderata de dl. Gâdea ca fiind circ pe televiziune. Voi starui însa asupra unor aspecte deplorabile de forma sub care se prezinta critica televizata. Prima impresie este de superficialitate. În cele mai multe cazuri, criticul îsi expune ideile care-l napadesc pe moment fara o prea mare grija de raportare elaborata la fondul si sensul subiectului. Apoi, la o anumita temperatura a discutiei, moderatorul pierde haturile, ideile se amesteca cu umorile, patima si superioritatea suverana fata de politician îl propulseaza pe critic pe o orbita de la care politicianul este un nimeni, o cârpa cu care poti sterge toate mizeriile. Adesea nu lipsesc expresiile necontrolate ca cea a d-lui Dinescu. Precum nici grija vizibila a moderatorului de a mentine dezbaterea pe linia imprimata de stapân. De! Nu degeaba televiziunea e a lui.Ordonanta de guvern pusa în spinare premierului Boc este înadevar încarcata de întelesuri interpretative si nu atât ea este în cumpana, ci multiplele legi si dispozitii profund discriminatorii în sfera salarizarii si pensionarii care pur si simplu umilesc societatea româneasca. La ele trebuie umblat când este vorba de banul public. La dezmatul pe care l-au provocat. Raportul de munca, unul dintre cele mai stufoase, trebuieste judicios, eficient reglementat. Veniturile salariale trebuiesc echilibrate ca expresie a valorii sociale a muncii iar nu scandalos discriminate. Pensionarea, fie anticipata fie la limita de vârsta, îsi are drept temei prezumtia incapacitatii de a mai munci. Acolo însa unde societatea are nevoie de exercitiul inteligentei, a talentului, a experientei, se pot gasi, la cerere, solutii de prelungire a termenului de pensionare, ba chiar se poate îmbunatati salarul, dar nimic nu justifica pensionarea si apoi încadrarea pe mai de parte pe acelasi sau pe alt post. Se pot gasi si solutii alternative de remunerare cum ar fi contractele civile. În principiu însa, statutul de pensionar este incompatibil cu cel de angajat, când este vorba de remuneratie din banul public. Treaba particularului cum îsi cheltuieste banul. Statul însa si comunitatile sunt datoare sa-l gestioneze cu chibzuinta si cu dreptate. El, banul public este garantul de baza al dreptatii sociale.Este unul din seturile de argumente ce se pot aduce în favoarea ordonantei, cu corectiile de rigoare, precum se poate argumenta si contrarul. Fie pe fond contradictoriu, argumentele trebuiesc expuse cu buna credinta si în stil civilizat. Primul ministru al tarii, oricine ar fi el, nu este matura de sters covoarele. Si atentie : critica iesita din matca nu numai ca nu este folositoare dar împrastie în jur molima molipsitoare a raului si urâtului, care se prinde cu usurinta din zbor.

Pe muchie de cutit

Afectate din ce in ce mai mult de criza financiara, tari precum Bulgaria, Romania si tarile baltice risca o destabilizare politica profunda si tulburari sociale, precum si cresterea tensiunii rasiale. Potrivit celor mai recente estimari, economia unora dintre tarile est-europene se va contracta cu pana la 5% anul acesta, dupa ce a crescut vertiginos timp de aproape un deceniu, iar inflatia va depasi 13%. Saptamana trecuta, proteste violente au avut loc in Lituania, Bulgaria si Letonia. La Vilnius, protestatarii au aruncat cu pietre in politisti in fata Parlamentului, manifestand impotriva pachetului de auteritate care include cresteri de impozite si reduceri de venituri. La Sofia, 150 de oameni au fost arestati si cel putin 30 raniti in numeroase incidente. Peste 100 de persoane au fost retinute dupa luptele de strada dintre politie si demonstranti si la Riga. Reduceri masive si in Romania„Peste cateva luni, oamenii vor iesi in strada, acest lucru este sigur“, este de parere jurnalistul Luca Niculescu. „In fiecare zi auzim de inca o fabrica inchisa sau care isi muta productia in strainatate. Avem un guvern nou, care nu s-a dovedit prea eficient. Ne obisnuisem cu rate de crestere mari. Este un cocteil exploziv“, a explicat el. Mai multe mari companii romanesti ameninta cu reduceri masive de locuri de munca, inclusiv Dacia. Un purtator de cuvant al Renault, care detine Dacia, a spus ca asemenea reduceri drastice ar fi luate in considerare numai intr-un „scenariu catastrofal“, dar productia din Romania a fost deja oprita in ultimele doua luni, dupa ce cererea locala a scazut la jumatate. Alte companii mari au anuntat deja planuri de mutare a productiei, o fabrica japoneza de cablu urmand sa plece in Maroc, de exemplu. O alta problema in Romania, ca si in restul regiunii, este ca multi proprietari de locuinte din clasa de mijloc au contractat ipoteci in euro. Achitarea ratelor a devenit din ce in mai dificila, odata ce moneda locala a inceput sa se devalorizeze.Economii fragileDr. Jonathan Eyal, specialist in regiune de la Royal United Services, Londra, spune ca tarile est-europene nu sunt pregatite pentru impactul recesiunii mondiale si risca probleme sociale. „In multe cazuri, este vorba despre economii fragile, cu structuri politice lipsite de elasticitate, cu partide politice care nu sunt foarte bine definite si institutii slabe. Nu sunt pregatite pentru ceea ce le-a lovit. Anul trecut s-au clatinat tarile vest-europene. Acum, cea care primeste in plin lovitura crizei este periferia mai slaba“, explica el. Istoria recenta a regiunii agraveaza aceasta criza, spun expertii.Jonathan Eyal l specialist Royal United Services„Este vorba de oameni care au trecut printr-o perioada foarte proasta dupa caderea URSS, cand economiile lor s-au contractat cu o treime, cu speranta ca aderarea la UE le va aduce prosperitate si stabilitate. Aceasta aspiratie a fost dezamagita si acest lucru este foarte destabilizator“

Origami i-a salvat viata

„As vrea sa raman la stadiu de pasiune; imi place mai mult sa le fac cadou persoanelor dragi, care stiu sigur ca le vor aprecia, decat sa le vand cuiva doar pentru bani“, Liviu TiocSi-a descoperit pasiunea printr-o intamplare. In urma cu 13 ani si-a rupt mana si a fost nevoit sa merga o perioada la recuperari. „Acolo, in spital, am intalnit pe cineva care practica origami. Mi-a aratat o lebada care dadea din aripi si mi-a zis ca daca voi reusi sa o desfac pana a doua zi, fara sa rup hartia, imi arata cum se face“, isi aminteste Liviu. Si a reusit. Lebada a fost primul sau model, iar acum il poate face cu ochii inchisi. In numai doua luni, a ajuns sa stapaneasca bazele artei japoneze, iar in prezent stie sa reproduca aproximativ 35 de modele din minte. Cele mai multe si le procura de pe internet sau din diferite carti de specialitate. „Cel mai important este sa ai rabdare, dexteritatea vine pe parcurs“, afirma Liviu, in timp ce impatureste neobosit o bucatica de hartie. A devenit un tic, un mod de a se calma. De fiecare data cand are un moment liber se apuca de creat: repeta, exerseaza, inventeaza noi forme. Cunoaste legenda celor 1.000 de cocori si a vrut s-o incerce el insusi, dar, cand a ajuns la 700, s-a oprit si a inceput sa imparta figurile rudelor si prietenilor. Ca sa le aduca lor bucurie.Cand pasiunea da roadeAnul trecut, a simtit pentru prima oara ca poate transmite si celor din jur pasiunea sa pentru origami. „In luna decembrie, am participat, la Cluj, la un altfel de targ, numit Home Made Fairy, unde s-au adunat toti cei cu imaginatie pentru a-si expune munca. Acolo am vandut pentru prima data doua lebede, facute prin tehnica origami modular, ce presupune reproducerea unei singure forme“, povesteste Liviu. Insa nu a simtit o satisfactie prea mare, s-a bucurat mai mult atunci cand a realizat ca in numai cateva ore aproximativ 30 de persoane invatasera sa faca lebede. Era randul lui sa dea mai departe ceea ce invatase: primul sau model de origami. „Cu cat reusesti sa faci un model mai complicat, cu atat satisfactia e mai mare. Cel mai dificil de facut mi se par a fi insectele, sunt mult mai migaloase, in schimb, redau foarte fidel realitatea“, considera tanarul. In prezent, e student la Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj, iar in timpul liber face munca volutara la cateva asociatii din Sibiu, care se ocupa cu protectia animalelor. „Initial am vrut sa fac medicina umana, insa am realizat ca uneori oamenii sunt mult prea rai. Un caine, chiar daca il bati, dupa cateva ore, cand te intorci acasa, tot la tine vine si se bucura cand te vede“, crede Liviu. Arta de a impaturiOrigami este un cuvant japonez, ce provine din combinarea verbului „oru“, care inseamna a „impaturi“ si substantivul „kami“, adica „hartie“. Cei mai multi istorici sustin ca origami a aparut in China, imediat dupa inventarea hartiei, si ca a fost adus in Japonia de catre calugarii budisti. La origini, era o tehnica de impaturire a hartiei pentru diverse ritualuri, de cele mai multe ori fiind folosita pentru a confectiona diverse daruri pentru zei. Una dintre cele mai faimoase figurine este cocorul, simbol al pacii. Legenda spune ca unei persoane care reuseste sa impatureasca o mie de cocori intr-un an i se va indeplini o mare dorinta. Astfel, o fetita pe nume Sadako Sasaki, care a fost supusa radiatiilor in urma bombardarii Hirosimei, a crezut cu tarie ca se va vindeca de leucemie. Insa, la doar 12 ani, s-a stins, reusind sa impatureasca doar 664 de figurine. Impresionati, prietenii sai i-au continuat munca, iar copila a fost inmormantata impreuna cu cei o mie de cocori. O statuie de granit, infatisand-o pe Sadako, strajuieste Parcul Pacii din Hirosima.

Reduceri uriase

În perioada 15 ianuarie - 6 februarie Shopping City Sibiu desfasoara campania de reduceri pentru sezonul de iarna, a declarat, ieri, pentru Monitorul de Sibiu, Anca Adam, coordonator marketing. Reducerile magazinelor din Shopping City Sibiu ajung pâna la 90 %, fiind valabile in limita stocurilor disponibile.În aceiasi perioada, Shopping City Sibiu desfasoara o campanie publicitara având ca premii bonuri de cumparaturi în valoare de 100 de lei. Cei care vor face cumparaturi de minim 30 de lei din oricare din magazinele din Galeria Comerciala Promenada Mall, Galeria Comerciala Carrefour, Hervis, Takko, Deichmann si New Yorker pot participa la un concurs pe radio si câstiga bonuri de cumparaturi în valoare de 100 de lei. Localizat pe drumul national, la iesirea spre Bucuresti, Parcul Comercial Shopping City Sibiu stârneste interesul clientilor si îsi întareste pozitia de destinatie pentru cumparaturi.Carrefour - de 10 ori diferentaDaca în alta parte gasesti mai ieftin, îti platim de zece ori diferenta - acesta este mega-sloganul care îmbie orice cumparator amator de solduri, al Carrefour. Din oferta din aceasta perioada se numara solduri imbatabile la textile. Totul la jumatate de pret. Aceasta reucere este oferita de Carrefour pâna pe 28 februarie. De retinut, ca soldurile sunt valabile pentru anumite articole semnalate special la raft. Recucerea se aplica în momentul achitarii produselor la casele de marcat. La Carrrefour exista si alte oferte de sezon. Pâna pe 26 ianuarie, la Carrefour gasiti spre exemplu dormitor compus din pat dublul, noptiere, dulap, comoda, la numai 1.399 lei si foarte important piesele pot fi achizitionate si individual. Pentru acest dormitor, puteti opta si pentru un set pilota la reducere de doua persoane, compusa din pilota, cearsaf, fete de perna, toate din tercot, la doar 55 de lei. Real - super oferte Si hypermarketul Real va ademeneste pâna pe 28 ianuarie cu super oferte atât la produsele alimentare, dar si la cele nealimentare. Spre exemplu, puteti lua lenejerie de pat de doua persoane, la doar 16,99 lei. Hanoracele de dama si barbati au fost reduse cu 60 de procente si au preturi de 14,99 lei. Cu 14,99 lei puteti sa va cumparati un pulover. Reducerile de iarna la confectii de dama, barbati, copii, sport si încaltaminte sunt de pâna la 70 la suta.

Stralucire si gafe la Balul Operei

Foto Diana SandorAmfitrionii evenimentului, Monica Columbeanu si Ricky Dandel, i-au asteptat pe invitati in zgomotul focurilor de artificiiTotul a inceput cu sosirea in caleasca a prezentatorilor Monica Columbeanu si Ricky Dandel, cu foc de artificii si sampanie Mumm Cordon Rouge. Au inceput sa urce pe covorul rosu membri ai Academiei Romane (AR), primarul de Monaco si invitati, salutati de gazde, fara sa fie insa si prezentati. Dupa focurile de artificii, intrarea in sala le-a adus celor prezenti surpriza sa constate ca locatia era insuficient incalzita, cu valuri de curenti reci de aer in apropierea usilor salii sau in foaier. Momentul intitulat "Sub semnul lui Puccini" a fost un colaj-fantezie pe tema idealului feminin, impresionind publicul prin interpretare si scenografie si stirnind ropote de aplauze la final, dupa celebra arie "Nessun Dorma" din Turandot.    Aglomeratie pe scenaFoto Diana SandorPremiile "Lya Hubic" au fost apoi acordate unor personalitati ale scenei clujene precum Adrian Morar, Horvath Jozsef, Rodica Baltes, Marius Vlad Budoiu sau Oleg Ionese. John Guerry, directorul Nokia Romania, a primit apoi Premiul "Mecena", pentru care pictorul Ioan Sbirciu i-a oferit un tablou reprezentind ''Peisaj transilvan inainte de venirea Nokia la Cluj'', dupa cum a glumit acesta. Toti premiantii au ramas pe scena, alaturi de interpretii ariilor de opera, si li s-au adaugat apoi si "Seniorii Cetatii", avindu-i la dreapta pe Monica Columbeanu si Ricky Dandel.     ElegantaFoto Diana SandorDecernarea medaliei "Seniorii Cetatii" i-a adus pe scena pe membrii clujeni ai AR, imbracati cu totii in costumul de sarbatoare al institutiei, "care se poarta foarte rar, la evenimente speciale", dupa cum a spus prezentatorul Constantin Mustata. "Este tinuta pe care o dorim in fiecare an la Balul Operei", a precizat acesta. Prestanta si atitudinea de vechi artistocrati a academicienilor a adus balului o eleganta care a compensat parca mare parte din stingaciile de organizare. S-a anuntat ca Emil Burzo si Dorel Banabic au devenit de curind membri ai AR. S-au acordat medalii unor personalitati marcante ale Clujului din diverse domenii, de la ac. Ionel Haiduc, la prof. dr. Crisan Mircioiu, gazetarul Vasile Grunea, speologul Iosif Viehman, prof. dr. Mihai Lucan, prof dr. Gheorghe Benga si fosti rectori universitari sau actori.     "L-as concedia pe ziarist""Eu as opri vinzarea la Cluj a acelui ziar («Cotidianul», care a publicat un articol conform conform caruia Florin Piersic a colaborat cu Securitatea - n.r.) si l-as concedia pe ziarist", a spus Mustata. "Pot spune ca mi-a facut un mare bine. Am primit sute de scrisori si telefoane si niododata nu mi-am simtit publicul atit de aproape", a replicat actorul. "Primare, esti frumos. Stie ala ce face cu tine", i-a spus apoi Piersic lui Sorin Apostu, la inminarea medaliei. Premierea s-a prelungit insa excesiv, presarata cu alte remarci si intrebari bizare, astfel ca la final jumatate de sala era deja pe hol, la degustarea sampaniei, iar multi din cei ramasi nu au mai avut parte de celebra Mumm Cordon Rouge.     Show si concert desavirsitPrezentarile de moda au decurs desavirsit, in parte datorita prezentei calde si convingatoare a prezentatoarei Anca Turcasiu (spre deosebire de stilul sec si vocea stinsa a Monicai), dar si frumusetii creatiilor, rochii de seara sau de mireasa concepute pentru evenimente foarte speciale. S-au acordat apoi titlurile de "Top Model" si "Miss Transilvania Fashion", iar dupa Marele Bufet, unde preparatele s-au terminat rapid, mai bine de jumatate din spectatori au plecat. Cei ramasi au avut parte, insa, de un concert fulminant al saxofonistului Flavius Teodosiu, care a interpretat cover-uri alaturi de band-ul sau, de Deborah Woodson si Ron White. Micuta Irina Comlumbeanu a stat in sala, cu tatal si bunica sa, pina in jurul orei 2.

Cisnadia are din nou apa

Locuitorii orasului Cisnadie au din nou apa potabila si menajera, începând de aseara, dupa ce autoritatile au reusit sa repare sparturile din conducata principala de alimentare a orasului, a declarat, ieri, viceprimarul Gheorghe Huja, citat de agentia NewsIn. „Bazinul este plin în proportie de trei sferturi, apa curge fara probleme prin conducta principala, deci estimez ca în cursul acestei seri (ieri seara - n. red.), locuitorii orasului vor avea apa“, a spus Huja. Situatia dramatica de la Cisnadie a durat opt zile. Cu toate ca autoritatile sperau ca ieri dimineata oamenii sa aiba din nou apa, acest lucru nu a fost posibil, deoarece conducta s-a fisurat în alte câteva locuri. Stare de alarmaLocuitorii din Cisnadie au ramas fara apa potabila si menajera înca de sâmbata trecuta, dupa ce conducta de alimentare a înghetat. Abia dupa cinci zile de la constatearea acestei probleme, primarul Johann Krech a cerut sprijinul autoritatilor judetene, iar prefectul de Sibiu a declarat „stare de alarma“. Vineri dimineata, în timp ce se lucra la dezghetarea conductei, aceasta s-a spart, apoi, sâmbata, muncitorii au constatat alte câteva fisuri. Aproape 16.000 de oameni au ramas mai mult de o saptamâna fara apa potabila si menajera. Apa a fost asigurata cu cisterne aduse la Sibiu de Apa-Canal SA.

Partii la Balea Lac

Sambata, la Balea Lac se inregistrau temperaturi de minus 15 grade si stratul de zapada masura un metru si jumatate. Inaugurarea complexului de partii, denumit „Winter Park - Balea Lac“, a fost marcata de un concurs de freestyle si de un concert de muzica pop-techno, care au avut loc sambata, la Balea Lac, in apropierea Ice Hotel si a bisericii de gheata, constructii care fac parte din acelasi proiect turistic, detinut de primarul Avrigului, Arnold Klingeis. „Este o zona sigura, ferita de pericolul de avalanse. Practic, dorim prin aceasta initiativa sa incurajam practicarea si a sporturilor extreme de iarna“, a explicat Klingeis, citat de agentia Agerpres. Complexul va mai gazdui, in acest sezon, multe evenimente si concursuri sportive, promit organizatorii.Totul pentru distractie„Terenul este inconjurat de un gard de protectie, accesul spre cele patru partii urmand a fi facut din zona potecii care duce la Cabana Balea Lac. Aici se va putea distra intreaga familie, atat copii, cat si adultii, sau cei ce iubesc sporturile de iarna extreme“, arata Inge Florea, PR Manager al proiectului. Parcul dispune de un baby lift, ce va usura accesul spre partea superioara a partiilor, precum si de o instalatie de iluminare, care va permite ca acesta sa fie deschis non-stop. Creatorii parcului pun la dispozitia doritorilor, in schimbul unor taxe de inchiriere, si cateva materiale sportive sau pentru distractie pe zapada.Accesul de la Balea Cascada la Balea Lac se poate face doar cu telecabina, costul unui drum dus-intors fiind de 30 de lei de persoana. Pana la Balea Cascada, puteti ajunge pe sosea, daca aveti masina echipata corespunzator.

Arhitectii apara padurea

Klaus Johannis a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca incercarea Ordinului Arhitectilor de a opri constructia din padurea Dumbrava nu este facuta cu scopul a de a imbunatati proiectul. „Am discutat cu domnul Rosca. I-am spus ca nu sunt de acord cu metoda aleasa de Ordinul Arhitecttlor. Ar fi avut ocazia sa-si spuna punctul de vedere inainte sa fie aprobat proiectul de hotarare. Cred ca este vorba de ambitii personale, mai degraba decat de a imbunatati lucrurile“, a spus Klaus Johannis, intr-o conferinta de presa de la sfarsitul saptamanii trecute. Argumentele arhitectilorFiliala Sibiu-Valcea a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) arata ca la baza deciziei de a actiona in judecata Primaria nu stau interese personale, ci faptul ca zona respectiva ar trebui protejata. „Daca nu credeam in finalitatea constructiva a actiunii noastre, nu o faceam.  Sigur ca mai bine era ca aceste lucruri sa fi fost clarificate inainte de adoptarea hotararii de Consiliu privitoare la acest plan urbanistic. Dar mult mai bine era daca zona ar fi fost pusa in discutie la modul cel mai serios, inainte de aprobarea vreunui plan urbanistic“, a declarat presedintele OAR, Gabriel Rosca, pentru Monitorul de Sibiu. Rosca a amintit ca astfel de constructii ar putea crea un precent, care ar duce la „sacrificarea“ padurii Dumbrava. „Este o zona clasica de agrement a Sibiului, care este pe cale de disparitie. Nu sunt de acord cu ideea ca nu se mai poate face nimic, chiar daca au existat interventii urbanistice care au permis deja construirea unor asa-zise case de vacanta si au afectat astfel caracterul zonei, care in planul urbanistic general face parte din zona de «dotari publice si servicii», subzona «Camping Dumbrava». Cate dotari publice au ramas, cate servicii mai exista in zona? Ce efect au interventiile propuse asupra padurii Dumbrava? Ce precedent creem prin aceste interventii?“, arata Gabriel Rosca, care a adaugat ca aceste intrebari ar trebui sa vina din partea serviciului de specialitate al primariei, prin arhitectul sef al orasului.   La tribunalOrdinul Arhitectilor a decis atacarea hotararii de Consiliu Local in contencios administrativ dupa ce, in luna august, a trimis Primariei o notificare in care tragea un semnal de alarma asupra respectivului proiect de hotarare. Proiectul a fost insa introdus pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local din luna octombrie. O luna mai tarziu, OAR a trimis municipalitatii o plangere prealabila, in care solicita retragerea hotararii de Consiliu. Prima infatisare la tribunal va avea loc in data de 26 ianuarie. Gabriel Rosca l presedinte OAR Sibiu-Valcea„Nu este o situatie de conflict intre OAR si domnul Klaus Johannis. Cred ca domnul primar este persoana care poate sa aduca Sibiul la un standard cu adevarat european, insa dezbaterea acestei situatii poate reprezenta inceputul normalitatii in domeniul planificarii urbane, in care exista si opinie critica, si ajustare pozitiva, ca urmare a unor semnale din partea publicului“ 

Kone, dorit de Spurs

Foto Diana SandorAtacantul campioanei si-a exprimat in dese rinduri intentia de a juca in Premier LeagueArgentinianul a intrat repede in vizorul mai multor echipe din Est dupa evolutiile bune din Liga Campionilor. Rubin Kazan, campioana Rusiei, a si pus o oferta de aproape 4 milioane de euro pe masa clujenilor, care, daca ar fi acceptata, ar reprezenta cea mai importanta suma platita pentru vreun jucator al CFR-ului. Recent, insa, a aparut o amenintare din Vest pentru acest potential record. Astfel, tabloidul "The Sun" a dezvalui faptul ca sefii lui Tottenham Hotspur au pus ochii pe ivorianul Yssouf Kone. In conditiile in care Pavlyuchenko ar putea ajunge la Inter, londonezii iau in calcul si varianta achizitionarii atacantului clujenilor. Suma pentru care afacerea s-ar putea concretiza: 5,5 milioane de euro, bani pe care englezii i-ar putea vira fara probleme formatiei din Gruia. Si presedintele lui CFR Cluj, Iuliu Muresan, a recunoscut ca exista interes pentru Kone si ca jucatorul ar putea parasi formatia campioana, daca pe adresa clubului va sosi o oferta financiara foarte avantajoasa: "Kone nu are nici o clauza in contract care sa-i permita sa plece de la noi pe o anumita suma de bani, doar cu acordul nostru ne poate parasi. Daca ii vom gasi inlocuitor, si am citeva solutii pentru asta, iar oferta va fi foarte avantajoasa, el poate pleca". Oficialul ardelenilor a mai afirmat ca, pentru a echilibra bugetul, clubul sau nu va ezita sa vinda din jucatori: "Fotbalistilor nostri le-a crescut foarte mult cota dupa participarea in grupele Ligii Campionilor. In trecut, desi am avut oferte, nu le-am dat drumul, pentru ca nu ni se ofereau prea multi bani pe ei. In momentul de fata, ofertele sint foarte avantajoase si ne vom gindi serios ca ne putem completa bugetul si din vinzari de jucatori. Culio are mai multe oferte de transfer, insa nu am luat inca o decizie in privinta sa. Daca le vom gasi inlocuitori, putem renunta la unii dintre jucatori. Vom completa lotul, pentru ca vrem si in acest an sa cistigam campionatul".

Chemati la vize

 Primaria a anuntat, ca detinatorii de vize de transport sunt nevoiti sa faca un drum la sediul institutiie, în cazul în care viza lor actuala expira în luna februarie. „Compartimentul de Autorizare pentru Servicii de Transport Public Local din cadrul Primariei Sibiu anunta toate persoanele care presteaza servicii de transport ca începând cu luna februarie vor expira primele autorizatii de transport. Pentru a evita retragerea  acestora de la detinatorii lor actuali, toti operatorii de transport din taximetrie, persoane fizice si juridice, trebuie sa se prezinte la autoritatea de autorizare din cadrul Primariei Sibiu cu maxim 60 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizatiei de transport“, se arata într-un comunicat al Biroului de Presa al Primariei. Pentru reînnoirea vizei este nevoie de o cerere tip care se gaseste la Primarie, de fisa de valabilitate a autorizatiei de transport în original sau declaratie pe propria raspundere în cazul pierderii ei si de o copie a chitentei care atesta plata taxelor.În cazul în care transportatorul autorizat depaseste termenul de valabilitate al autorizatiei de transport cu mai mult de 30 de zile si nu a solicitat atribuirea vizei în termen, autorizatia de transport poate fi retrasa.

Note pentru sanatate

Sibienii asigurati vor fi întrebati si în acest an cât de multumiti sunt de sistemul public de sanatate. Noile chestionare privind evaluarea satisfactiei asiguratilor cu privire la asistenta medicala primita în spitale si în cabinetele medicilor de familie vor fi distribuite în fiecare semestru la 400 de persoane. „Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a emis, în data de 18.12.2008, Ordinul nr.8 91/18.12.2008 privind chestionarele pentru evaluarea satisfactiei asiguratului fata de calitatea serviciilor medicale furnizate în medicina de familie si în unitatile spitalicesti. Potrivit acestuia, casele de asigurari de sanatate vor utiliza chestionarele aprobate prin Ordinul invocat, dupa o metodologie de transmitere si centralizare a datelor care va fi stabilita de catre Serviciul Medical al CNAS în termen de 30 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentului ordin“, se precizeaza într-un comunicat de presa transmis de CJAS Sibiu.Chestionare prin postaAstfel, datele colectate vor fi prelucrate de casele de asigurari si transmise CNAS, pâna la sfârsitul lunii iulie, pentru chestionarele de pe primul sementru, respectiv pâna la sfârsitul lunii decembrie, pentru chestionarele din cel de-al doilea semestru. Cel mai probabil, plicurile ce cuprind listele cu întrebari vor fi trimise prin posta asiguratilor, urmând ca acestia sa le completeze si sa le returneze la CJAS Sibiu.În urma sondajului realizat anul trecut, circa 75% dintre români se declarau multumiti de calitatea sistemului sanitar.

A lovit si a fugit

 Un mediesean s-a ales cu dosar penal si risca o pedeapsa si mai grea, dupa ce a lovit un pieton care raversa regulamentar pe trecere, apoi a parasit locul accidentului. Evenimentul s-a petrecut la sfârsitul saptamânii trecute, pe Soseaua Sibiului din Medias, în zona supermarket-ului Trident. Soferul unui Logan nu i-a acordat prioritate de trecere unui pieton angajat în traversarea regulamentara a strazii, si l-a accidentat. A fugit însa ca un las, lâsânsu-si victima ranita sa zaca pe asfalt. Pietonul a ajuns în spital cu multiple fracturi, însa a scapat cu viata. Soferul a fost identificat la scurt timp, iar acum urmeaza sa dea socoteala în fata legii pentru faptele sale.

Marcel Piteiu primeste sefia SNGN Romgaz

Potrivit agentiei de presa NewsIn, Adrian Baicusi il va inlocui din functie pe directorul general al Transelectrica, Stelian Gal, Marcel Piteiu (foto) pe directorul general al Romgaz, Francisc Toth, iar Vasile Miu a fost confirmat in functia de director general al Oil Terminal Constanta, arata datele biroului de presa al Ministerului Economiei. Toth, a declarat, pentru agentia Agerpres, ca se considera inca director in functie pana la o decizie care urmeaza sa fie luata de Consiliul de Administratie al societatii, calificand drept „normala“ decizia ministrului Economiei, Adriean Videanu. Consiliul de Administratie al SNGN urmeaza, cel mai probabil, sa se intruneasca in aceasta saptamana.Numiri-fulgerOrdinele de numire in functie au fost emise vineri, 16 ianuarie, pentru Transelectrica si joi, 15 ianuarie pentru Romgaz si Oil Terminal Constanta, a declarat ministrul Adriean Videanu, citat de agentia Mediafax. „Adrian Baicusi va fi director general al Transelectrica, din 21 ianuarie 2009, iar eu voi ocupa postul de director al Sucursalei Transelectrica de la Sibiu“, a precizat, pentru NewsIn, Stelian Gal. La randul sau, directorul general al Romgaz, Francisc Toth, a declarat vineri agentiei ca a aflat ca va fi inlocuit din functie de Marcel Piteiu, insa nu a fost oficial anuntat. Acesta a fost director general al Romgaz din aprilie 2008, in urma decesului lui Alexa Iakob, aflat la conducerea societatii din anul 2005.Piteiu a fost, pana la numirea ca director general al Romgaz, seful directiei de exploatare din companie. Fost deputat PD-L, el a mai ocupat si functia de director general adjunct al producatorului de gaze din Medias.

Gant vrea un ministru

 Deputatul FDGR Ovidiu Gant face front comun cu primarul Klaus Johannis si îi invita pe democrat-liberali sa ofere explicatii cu privire la absenta unui ministru din Sibiu în actuala formula a Guvernului. Totusi, el e ceva mai optimist si spune ca ar exista sanse sa avem un sibian în Guvern, daca ar mai fi înlocuit vreun ministru. „Uitati-va la schimbarea ministrului de la Interne. Vor mai fi si altele pe parcurs“, crede Gant. Parlamentarul a mai anuntat ca l-a invitat în Sibiu pe Theodor Paleologu, ministrul Culturii. „L-am invitat sa faca o vizita în Capitala Culturala Europeana, chiar si la doi ani dupa desfasurea proiectului cultural. Asta nu înseamna ca nu ne mai preocupa cultura. Sper ca domnul ministru va da curs invitatiei“, a spus Gant.

Asteapta bugetul

 Sibiul ar putea, în sfârsit, sa aiba de câstigat de pe urma politicii de investitii a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR), autoritate ai carei reprezentanti si-au anuntat intentia de a continua lucrarile la Coridorul 4 Pan European. CNADNR ar avea nevoie, în 2009, de patru miliarde de euro pentru autostrazi si drumuri nationale, a estimat directorul general interimar Cristian Duica, citat de agentia NewsIn. Prioritatile în cazul în care s-ar obtine aceasta suma ar fi continuarea lucrarilor la autostrazile de pe Coridorul 4 Pan European Nadlac - Arad - Timisoara - Lugoj - Sibiu si Cernavoda - Constanta, sustine Duica. „ce vom lucra vom sti doar dupa aprobarea Legii bugetului de stat. Abia atunci vom avea o viziune exacta a sumele care vor fi repartizate pentru CNADNR si le vom putea împarti pe fiecare lucrare stabilita prin contractele de executie. Pâna atunci stam, nu avem bani si mai avem si datorii“, a conchis directorul.

Click l Distractie de sezon

Peisajele montane din judetul Sibiu sunt promovate pe internet de simplii turisti. Doua filmari scurte, cu telefonul mobil, au fost postate, in ultima saptamana, pe portalul Videonews.ro. Una a fost realizata la Paltinis, iar cealalta prezinta o anomalie meteorologica la Balea Lac.Alte cateva fotografii de la Paltinis au fost trimise pe adresa noastra, redactie@monitorulsb.ro, de Mihai Florea, cititor fidel al cotidianului Monitorul de Sibiu. „Mai ramane doar ca traficul sa fie bland si zilele de weekend lungi, pentru ca sa ne putem bucura de cate o mini-vacanta la fiecare final de saptamana“, a scris Mihai Florea.

Caldura pe cont propriu

Presedintii si administratorii a cinci asociatii de cartier din Hipodrom IV au marturisit, la cea mai recenta intalnire din cadrul campaniei Monitorul Cartierelor, ca au ajuns intr-un punct mort in ceea ce priveste alocarea fondurilor de la bugetul de stat si de la bugetul local pentru aceste lucrari. „In 2007, am facut o solicitare catre Primarie, sa vedem cum putem beneficia de cei 33 la suta de la bugetul de stat si 33 la suta de la bugetul local. Am primit un raspuns care nu zice nimic. Doar ca se lucreaza la lista de solicitari pentru izolare termica. Si in 2008 am facut o adresa. Problema e ca locatarii au dat acei 33 la suta, partea lor. Banii s-au strans, dar degeaba“, a spus Nicolae Grigorescu, presedintele asociatiei CT 11-1. Din acest punct de vedere, oamenii sunt nemultumiti de faptul ca nu au primit raspunsuri clare de la autoritatile locale, chiar daca au trimis solicitari, au fost in audiente sau au participat la sedintele Consiliului Local. Birocratia incurca lucrurileCum traseul pe care il parcurg aceste dosare este unul foarte incurcat, sibienii au demarat aceste lucrari pe cont propriu. „Conform Legii 260/2006, Consiliul Local analizeaza solicitarile primite din partea asociatiilor de proprietari pe care le inainteaza Consiliului Judetean. Acesta analizeaza lista de prioritati, transmite centralizatoarele listelor pe localitati catre ministerul de resort. Aceasta institutie solicita Ministerului Finantelor Publice includerea in bugetul de stat a sumelor necesare din alocatii de la bugetul de stat, lista ce urmeaza sa fie supusa spre aprobare de catre Guvern. Dupa aceste etape se trece la executarea propriu-zisa a lucrarii“, declara Carmen Campean, purtator de cuvant al Primariei.  Teoria suna bineIn teorie insa, lucrurile sunt simple. Asociatiile de proprietari care doresc sa beneficieze de acest program trebuie sa depuna la sediul Primariei Municipiului Sibiu o fisa de identificare a fieclarei cladiri de locuit, lista proprietarilor si destinatia spatiilor din cladire, hotararea adunarii generale privind aprobarea deciziei de interventie cat si un extras de cont din care sa reiasa fondul de reparatii disponibil finantarii cheltuielilor. Fondurile necesare pentru finantarea cheltuielilor privind executarea lucrarilor pentru reabilitare termica se asigura de la minister (34%), din fonduri aprobate anual in bugetele locale si din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene (33%),  urmand ca ultima treime sa fie suportata de asociatiile de proprietari.Nicio cerere acceptataIn doi ani de zile, niciun bloc din Sibiu nu a fost reabilitat termic cu bani publici. Primaria Municipiului Sibiu a primit din anul 2006 pana in iunie 2008, aproximativ 70 de cereri din partea asociatiilor de proprietari din municipiul Sibiu care solicitau ajutorul pentru reabilitarea termica a blocurilor. Trei dintre ele, eligibile, au fost inaintate Consiliului Judetean. Si atat. Nici cele 14 cereri din 2007 nu au primit raspunsuri pozitive. In 2008, Primaria a mai trimis inca cinci cereri (doar acestea indeplineau toate conditiile) pentru includere in lista de prioritati, insa, deocamdata, nu s-a primit nici un raspuns. Carmen Campean l purtator de cuvant Primarie„Din cererile depuse in anul 2006, doar trei au indeplinit conditiile si au fost inaintate, mai departe, Consiliului Judetean. In 2007, Primaria a depus 14 cereri, insa niciuna din cererile trimise nu a primit raspuns pozitiv de la Ministerul Transporturilor, institutia care are ultimul cuvant in analizarea acestor dosare“

Profesoara sibianca la New York

 Conf. univ. dr. Anca Sîrghie a reprezentant Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu la simpozionul anual „Posteritatea eminesciana: epigoni si detractori“, organizat sâmbata la Consulatul General al României la New York, sub auspiciile Institutului Român de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa.În cadrul programului, bogat în comunicari stiintifice, recitaluri poetice si muzicale, a fost lansata cartea „Întâlnire pe calea undelor. Interviuri radiofonice despre scriitori români“, care poarta semnatura conf. univ. dr. Anca Sîrghie si a profesorului Alexandru Brasovean. Volumul a aparut la Editura Technomedia din Sibiu, în 2008, cu o prefata de poeta Ana Blandiana.

Sexualitatea in expozitie

Rolul sexualitatii în moda urmeaza sa fie prezentat în cadrul unei expozitii organizata de Museum at FIT din New York, a anuntat publicatia Fashion Wire Daily, citata de femalefirst.co.uk. Expozitia prezinta publicului numeroase articole sexy, precum tinuta iepurasilor Playboy sau piese exotice de lenjerie produse de celebra casa Agent Provocateur, dar si modele mai vechi, care au revolutionat istoria, precum corsetele medievale, confectionate manual, si fustele micro-mini, devenite un simbol al anilor '60. Aceasta expozitie, organizata de Colleen Hill, doreste sa prezinte modul în care conceptul de frumusete si perceptia asupra corpului femeilor au evoluat în timp.Incursiune în lumea modeiExpozitia realizeaza o incursiune si în universul articolelor considerate obiecte fetis, prezentând cizme de piele cu toc cui, create de Christian Louboutin, sau tinutele gotice cu influente religioase ale lui Rick Owens. Valerie Steele, directorul Museum of FIT, considera stilul creatoarei Hill drept „foarte dulce si dragut“, si a declarat, amuzata, ca a întrebat-o la un moment dat daca va prezenta si articole din piele. Hill a decis a doua zi sa includa în expozitie un corset din piele cu lanturi metalice, creat de John Galliano în 1990. Colectia prezentata include si articole create de Francesco Costa, directorul de creatie al casei Calvin Klein, dar si diverse produse ale marcii Lanvin. Steele a declarat ca expozitia prezinta diverse asociatii de simboluri. „De exemplu, anumite haine evoca imaginile de «vampa» sau de «baiat rau». Nu este doar o prezentare a pielii dezgolite, ci o chestiune care tine de fantezie“. „Seduction“ este prima expozitie cronologica ce exploreaza sexualitatea în moda si va fi deschisa pâna pe 16 iunie 2009.

Reclama salveaza Grammy

Thom Yorke, solistul celebrei trupe britanice Radiohead, va aparea într-o campanie publicitara care promoveaza gala premiilor Grammy de anul acesta, informeaza nme.com. Yorke, alaturi de celebritati precum Stevie Wonder, Rihanna si Lenny Kravitz, va aparea pe mai multe afise publicitare si într-o reclama difuzata de posturile de televiziune, acestea fiind parte a campaniei de promovare a galei premiilor Grammy, care se va desfasura în luna februarie. Potrivit declaratiilor unor surse apropiate organizatorilor, trupa Coldplay si Kanye West urmeaza sa se alature campaniei, care are ca obiectiv revitalizarea interesului publicului fata de premiile Grammy.Poster „a la “ YorkeDesi reclama TV nu a fost deocamdata difuzata, posterul în care apare Yorke a fost deja lansat. El prezinta figura solistului trupei Radiohead, încadrata de o serie de texte care cuprind numele si versurile cântecelor, albumelor sau artistilor preferati de Yorke. Un purtator de cuvânt al organizatorilor galei Grammy a declarat ca fiecare muzician care va participa la aceasta campanie publicitara a fost rugat sa numeasca un numar cuprins între 10 si 20 dintre artistii preferati. Aceste nume au alcatuit fundalul posterelor lansate înaintea difuzarii spotului TV. Printre artistii numiti de Yorke se afla Liars si Scott Walker. A 51-a gala Annual Grammy Awards va avea loc pe 8 februarie în Los Angeles. Albumul „In Rainbows“ al trupei Radiohead a fost nominalizat la categoria albumul anului, unde mai concureaza trupa Coldplay („Viva La Vida Or Death And All His Friends“), Robert Plant & Alison Krauss („Raising Sand“), Ne-Yo („Year Of The Gentleman“) si Lil' Wayne („Tha Carter III“).

Daruri din muzica

Organizatia War Child se bucura de sprijinul unora dintre cei mai influenti artisti din industria muzicala. Câttiva dintre cei mai reprezentanti artistii ai scenei internationale, printre care se numara Sir Paul McCartney si Bob Dylan, au fost rugati sa aleaga cântecul favorit din piesele proprii si sa numeasca un muzician din generatia tânara pentru a-l interpreta. McCartney a ales-o pe Duffy pentru a interpreta piesa „Live And Let Die“, iar Dylan l-a rugat pe Beck sa realizeze coverul piesei „Leopard-Silk Pill-Box Hat“, în timp ce Stevie Wonder a ales-o pe Estelle sa cânte piesa „Superstition“.Creat pentru copiiWar Child a declarat ca albumul „Heroes“, ce va fi lansat pe 16 februarie, este produs în sprijinul adevaratilor eroi - copiii care traiesc în zonele brutal afectate de razboaie. Aceasta organizatte de caritate lupta pentru apararea copiilor aflati în zonele de razboi. În aceasta categorie sunt inclusi copiii strazii, copiii soldatilor si copiii aflati în închisori. Organizatia de caritate War Child actioneaza în cele mai periculoase zone din lume, afectate de conflictele armate, inclusiv în Irak, Afganistan, Uganda si Republica Democrata Congo. „Sustin cauza organizattei War Child înca din 1995. Munca lor cu copiii salveaza multe vieti în zonele afectate de razboaie, iar munca lor cu factorii de decizie locali ajuta la eforturile facute în scopul de a salva si mai multe vieti“, a declarat McCartney. Profit donatDe asemenea, acesta si-a exprimat recunostinta fata de implicarea unui numar mare în acest proiect caritabil. „Numarul talentelor implicate în acest proiect este extraordinar; este ceva minunat când atât de multe persoane îsi consacra timpul, energia si tot ajutorul pe care îl pot oferi pentru a sprijini aceasta initiativa. Îi invit pe toti sa sprijine organizatia War Child“, a adaugat fostul solist al legendariei trupe Beatles. Casa de discuri EMI sprijina proiectul organizatiei War Child si va lansa acest album prin intermediul marcii subsidiare Parlophone, urmând sa doneze toate profiturile realizate acestei asociatii de caritate.

E la moda de un secol

Acest stil de coafura a socat societatea inceputului de secol XX si a dat o lovitura serioasa cliseului care asociase ideea de feminitate cu moda parului lung. In prezent, un secol mai tarziu, coafura bob dovedeste faptul ca nu s-a demodat. Celebritati precum actritele Jessica Alba si Katie Holmes au adoptat acest stil de coafura pentru inceputul noului an 2009. Coafura bob, relansata in 2008 de Victoria Beckham, cunoscuta in trecut sub numele de Posh Spice, a facut atat de multi adepti, incat a fost denumita „pob“. Cu o lungime a parului care variaza de la nivelul urechii pana undeva putin mai jos de barbie, acest stil de coafura este recunoscut pentru faptul ca este atat versatil, cat si foarte usor de intretinut.Pentru toate varsteleActrita britanica Helen Mirren, castigatoare a premiului Oscar, a demonstrat faptul ca stilul bob se potriveste si generatiei in varsta, iar Suri, fiica actorilor Tom Cruise si Katie Holmes, dovedeste ca bobul poate fi o tunsoare frumoasa si pentru copii. „Este cel mai versatil dintre stiluri si a trecut testul timpului, reinventandu-se in mod constant intr-o varietate de lungimi si texturi, creand astfel diferite atitudini si stari de spirit. Caracteristica unica a stilului bob este abilitatea lui de se potrivi unei multitudini de forme, fie ca este o tunsoare bob clasica, fie ca are o structura moderna si graduala, iar el poate fi personalizat pentru a se potrivi stilului oricarei femei“, afirma Sacha Mascolo-Tarbuck, director general de creatie al celebrului lant de cosmetice Toni&Guy.Coafura discordieiStilul bob a dat nastere, initial, unei mari stari de agitatie in randul barbatilor, obisnuiti sa le vada pe femei cu parul lung. Ei au fost complet socati in momentul in care acestea au inceput sa isi tunda parul. Unii dintre ei chiar au divortat de sotiile lor, dupa ce acestea s-au intors acasa purtand o coafura bob. Cand a ajuns in America, stilul bob a nascut imediat o serie de controverse, care au atins apogeul in momentul in care preotii americani au declarat ca „o femeie bob este o femeie fara rusine“. O revista profesionista americana, specializata in moda si coafura, a primit o scrisoare de la un parinte extrem de ingrijorat de faptul ca nu mai poate sa isi deosebeasca fiica de fiul sau. Preferata pe ecranActrita americana Mary Ann Jackson a fost una din primele vedete ale marelui ecran care a adoptat stilul bob, fiind urmata la scurt timp de vedeta filmului mut Louise Brookers si de actrita Clara Bow. Chiar si celebra creatoare franceza de moda Coco Chanel a adoptat aceasta coafura. Tunsoarea originala bob era purtata cu parul cazand pe langa obraz fie drept, fie putin ondulat. De-a lungul anilor, tunsoarea a fost modificata prin adaugarea bretonului, onduleurilor, sau inventarea modelelor asimetrice, prin tunderea mai scurta a buclelor intr-o parte a fetei, lasandu-le putin mai lungi pe cele din cealalta parte. Chiar daca acestor coafuri li s-a dat volum, au fost ondulate, au fost ciufulite sau netezite, ele au ramas, totusi, fara niciun dubiu, fidele stilului bob. Hollywoodul a ramas caminul fidel al stilului bob, iar actrita Uma Thurman a contribuit la impunerea coafurii bob pentru blonde, in urma succesului mondial repurtat cu rolul sau din filmul „Kill Bill“. Sacha Mascolo-Tarbuck l reprezentant Tony&Guy„Stilul bob a cunoscut o revigorare spectaculoasa in ultimii ani, mai ales datorita celebritatilor care l-au adoptat“

Fotocelulele, viitorul incalzirii la Cluj

Astfel de panouri pentru captarea energiei ar putea aparea cit de curind pe acoperisurile blocurilor, crede primarul Sorin ApostuUn audit intern efectuat la Regia Autonoma de Termoficare (RAT) a furnizat municipalitatii atit cele mai recente date legate de numarul de abonati ai regiei, precum si posibile solutii viitoare pentru reducerea consumului de gaz, prin folosirea unor solutii neconventionale de incalzire. La ora actuala, la RAT mai sint abonate 47.937 de apartamente, cu 2.336 mai putine fata de anul precedent.      "Acest audit intern ne-a ajutat sa vedem care sint beneficiile celor 8 milioane de euro investite pina in prezent in modernizarea Regiei. Astfel, din anul 2006 si pina in prezent se poate vorbi de o economie de peste 7 milioane de euro", a precizat primarul Apostu.      Primaria a analizat si situatia reclamatiilor inregistrate in anii 2007 si 2008, observindu-se o scadere a acestora in ceea ce priveste temperatura necorespunzatoare a apei calde si a incalzirii, precum si valoarea facturilor.      "Mai exista inca 16 kilometri de retea de transport si distributie a apei calde si a caldurii care inregistreaza inca pierderi, in special in zonele Marasti si Pata. Am stabilit, impreuna cu conducerea RAT, ca prioritatea pe anul 2009 sa fie rezolvarea acestei probleme", a mai spus Apostu.     Termen de gratie pentru facturiIn Cluj-Napoca, energia termica este produsa in 76 de centrale termice, echipate cu cazane care utilizeaza exclusiv gazul metan drept combustibil, doar doua dintre acestea fiind inca nemodernizate.      O prima masura luata de primar dupa aflarea rezultatelor auditului este schimbarea datei de emitere a facturilor de termoficare pentru a putea fi prelungit termenul de plata. In acest fel, se va prelungi cu 15 zile termenul de plata a facturilor, astfel incit oamenii sa faca fata mai usor cheltuielilor din perioada de iarna.     Incalzire cu luminaO alta masura, pe termen lung de aceasta data, este accesarea fondurilor europene pentru achizitionarea de sisteme de incalzire cu fotocelula.     "Aceste sisteme nu capteaza caldura soarelui, ci lumina, asa ca vor functiona foarte bine si pe timp de iarna. E mult mai usor sa incalzim o apa ce are temperatura de 20-25 de grade decit una ce nu trece de un grad", a explicat Sorin Apostu avantajele sistemului. Potrivit primarului, implementarea noului sistem de incalzire ar reduce costurile incalzirii cu 25-30%.      Apostu ia in calcul si inlocuirea gazului cu asa numita energie verde, judetul Cluj avind o vale foarte potrivita pentru producerea energiei eoliene, in zona Cheilor Turzii.

Pe scurt

Unirea lui Cuza, sarbatorita la ClujCei 150 de ani care au trecut de la unirea Principatelor Romane, Tara Romaneasca si Moldova, vor fi sarbatoriti si la Cluj-Napoca. Prefectul a emis zilele trecute ordinul prin care se aproba manifestarile organizate cu aceasta ocazie. Ele vor debuta simbata, 24 ianuarie, la ora 10, cu depunerea de jerbe si coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Vor fi prezente o serie de oficialitati, se va intona Imnul National si se va oficia o slujba religioasa. Cetatenii "de vaza" ai urbei vor rosti alocutiuni. Seara, la ora 20, sint programate focuri de artificii si se va juca Hora Unirii in Piata Avram Iancu.    A. M. P.Situatiile de urgenta, gestionate "modern"Trei comune clujene au finalizat de curind un proiect pentru dezvoltarea administratiilor publice locale, realizat din bani de la UE. La proiectul respectiv a contribuit, in calitate de partener, si Institutia Prefectului. Comunele implicate au fost Aghiresu, Baisoara si Valea Ierii. Scopul a fost realizarea unei gestionari mai eficiente a situatiilor de urgenta prin dotarea si/sau înfiintarea Serviciului de Voluntariat pentru Situatii de Urgenta în comunitatile respective. In urma proiectului, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta si pesonalul Serviciului de Voluntariat pentru Situatii de Urgenta au primit calificarea necesara pentru organizarea interventiilor.    A. M. P.Se alege presedintele BEMPresedintele si loctiitorul Biroului electoral municipal (BEM) din Cluj-Napoca, la alegerile locale partiale din 15 februarie, vor fi alesi astazi, prin tragere la sorti. Tragerea la sorti a fost programata la ora 8.30, in Sala de Consiliu a Tribunalului Cluj. La Cluj-Napoca si in alte opt localitati din tara se vor organiza alegeri locale dupa ce posturile de primar au ramas libere. In cazul resedintei de judet clujene, fostul primar, Emil Boc, a demisionat din functia de edil-sef pentru a ocupa postul de prim-ministru. Circumscriptia electorala din Cluj-Napoca a fost numerotata ca Circumscriptia 1.    A. M. P. 

Bugetari mai bine platiti

Salariile bugetarilor ar putea creste in acest an. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Muncii, Marius Lazar, in 2009 salariile bugetarilor cu venituri mici ar putea creste cu 10%, urmind ca bugetarii cu venituri mai consistente sa aiba salariile rotunjite descrescator.      "Salariile mici trebuie sa creasca în acest an, pentru reducerea diferentei care exista acum în sistemul bugetar între cele mai mici si cele mai mari salarii obtinute. Cresterea salariilor mici trebuie sa tina, însa, cont de actuala situatie economica si sa fie mai mica de 10%", a precizat Lazar, citat de NewsIn.     El a punctat ca la intilnirea care va avea loc miine la Ministerul Finantelor, va propune unele masuri pentru conservarea cit mai multor locuri de munca, in conditiile in care se estimeaza ca numarul somerilor va creste in acest an la peste 500.000.      Pentru a contracara efectele crizei, Marius Lazar a declarat ca Ministerul Muncii are in vedere atragerea fondurilor europene necesare recalificarii persoanelor disponibilizate, precum si evaluarea masurilor care se impun pentru cofinantarea acestor programe.    A.-D. S.

Majorari sau greva

Profesorii vor sa obtina salariile marite asa cum li s-a promisPina ce Guvernul isi spune lectia de economie, 5.000 de dascali clujeni vor sa-si recupereze banii retroactiv pentru majorarile salariale obtinute prin Lege in octombrie in instanta.     "In cursul saptaminii viitoare (saptamina aceasta - n.r.) vom finaliza dosarele si vom depune la Tribunalul Cluj actele pentru obtinerea majorarilor salariale retroactiv", a declarat ieri pentru monitorul presedinta Sindicatulul Liber din Invatamintul Preuniversitar Cluj (SLIPC), Lucia Cojocaru.     Profesorii clujeni asteapta majorarile salariale votate in Parlament in 2008. Cojocaru a spus ca nu este o noutate alocarea a 4% din PIB sistemului de invatamint. Ea a punctat ca si in 2008 procentul de 6% din PIB pentru Educatiei a fost rectificat negativ.     "Si in 2008 s-a ajuns tot la 4% din PIB, in urma celor doua rectificari negative. Asta nu ar fi o problema. In conditiile in care s-ar renunta la investitii si majorarile s-ar face doar pentru invatamintul preuniversitar, banii ar fi suficienti. Este vorba de acordarea de majorari salariale cu 33%", a spus Lucia Cojocaru.     Reprezentantii dascalilor clujeni spun ca nu exclud greva generala, daca majorarile salariale promise nu le vor ajunge in buzunare, conform legii. "Deocamdata asteptam cifrele exacte, dar nu excludem greva generala, daca vom fi nemultumiti", au comentat surse oficiale pentru monitorul.

Se negociaza cresterea pensiilor

Reprezentantii Cartel Alfa au solicitat vineri Executivului majorarea punctului de pensie cu 45% din salariul mediu brut pe economie, de la 1 ianuarie 2009."Sintem de acord chiar si cu plata în transe a acestei diferente, astfel încit pensionarii sa beneficieze chiar de la 1 ianuarie de majorarile anuntate de noul guvern", a precizat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, citat de NewsIn.    Una calda, una receReprezentantii sindicatelor, patronatelor si cei ai Ministerului Muncii au cazut de acord, potrivit NewsIn, ca masura de acordare a unei pensii minime de 350 de lei sa nu mai faca parte din pachetul de revendicari cu care se vor prezenta la discutiile cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.     Hossu a declarat ca, in cadrul intrevederii, s-a luat in discutie si acordarea unor facilitati pentru salariati, ca politica anticriza. Una dintre masuri are in vedere prelungirea duratei de acordare a ajutorului de somaj la un an pentru toate persoanele disponibilizate in 2009. In plus, potrivit masurii, salariatii pusi "pe liber" in 2009 ar putea beneficia si de tichete de masa.     Potrivit sursei citate, Hossu a adaugat ca reprezentantii comisiei sociale au cazut de acord ca ajutorul de somaj sa fie primit timp de 3 luni la valoarea de 75% din salariu, dar venitul care va fi luat în calcul sa nu depaseasca salariul mediu brut pe economie.

"Reteta" noua pentru HPV

Doar 2,57% dintre fetitele care trebuiau vaccinate au primit prima dozaMinisterul Sanatatii Publice (MSP) a decis ca este nevoie de o pauza de un an pina la reluarea vaccinarii impotriva Virusului Papilloma Uman (HPV). In acest timp, se va derula o campanie de informare a parintilor asupra administrarii vaccinului.     "Campania a fost un esec pentru ca a fost construita in pas de defilare", a spus ministrul Sanatatii, Ion Bazac, citat de NewsIn.      In Romania, potrivit auditului realizat dupa instalarea in functie a noii echipe de la MSP, au fost vaccinate impotriva HPV 2.615 de fete, ceea ce reprezinta 2,57% dintre elevele de clasa a IV-a din tara.    Doar 66 de fetite vaccinate la ClujMinistrul Sanatatii a anuntat ieri ca vaccinarea impotriva HPV va continua doar pentru cele care au primit prima doza de vaccin. Produsul farmaceutic care creeaza imunitate partiala impotriva HPV trebuie administrat in trei etape.     Din 2.812 de eleve clujence de clasa a IV-a care ar fi trebuit sa primeasca vaccinul impotriva HPV, doar 2,3% au fost imunizate, deoarece parintii au refuzat vaccinarea. Potrivit Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj, la noi in judet au fost achizitionate doua tipuri de vaccinuri pentru toate fetitele de clasa a IV-a. Jumatate dintre ele, adica 1.406, urmau sa primeasca Cervarix, vaccin care imunizeaza impotriva tulpinilor 16 si 18 ale virusului, iar jumatate Gardasil, produs farmaceutic care combate tulpinile 6 si 11 ale virusului HPV.     Cele 66 de fetite clujence care au primit prima doza de vaccin vor primi si celelalte doua doze, conform calendarului initial. Sesiunea a doua de vaccinari s-a derulat, la noi in judet, in cursul saptaminii trecute. Ultima doza de vaccin va fi inoculata in perioada 19-23 mai.    Ce este HPV?Virusul Papilloma Uman (HPV) e un virus care, netratat, poate duce la cancer de col uterin. HPV este responsabil in procent de 100% de cancerul de col uterin, determina 40% din cancerele peniene si 12% din cancerele oro-faringiene.

Cintece pentru Eminescu, in Italia

Corala Teophilos din Turda a participat zilele trecute la un turneu cultural in Italia, unde a tinut un spectacol omagial intitulat "Luceafarul" si dedicat Poetului National Mihai Eminescu. Turdenii au fost invitati de Asociatia Socio-Culturala "Romanii in Italia" si au concertat in biserica romaneasca "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Brescia si la teatrul "San Lorenzo della Colonne" din Milano.     Corala Teophilos a fost infiintata in anul 2001, la initiativa parintelui Sebastian Zahan, care este si dirijorul ei. Repertoriul formatiei cuprinde piese religioase romanesti si grecesti, prelucrari din repertoriul folcloric national, cintece din repertoriul international, colinde si cintece de stea.     Corala a participat la numeroase concerte si festivaluri cultural-religioase din tara. In palmaresul ei exista nenumarate colaborari cu solisti de muzica populara, instrumentisti de renume, actori de la Teatrul de Nord din Satu Mare si Teatrul Municipal Turda.

Brosura informativa pentru fermieri

În cadrul unui set de trei masuri, care apartin Programului National de Dezvoltare Rurala, sint disponibile fonduri nerambursabile în valoare de peste 10.000 de euro pentru tinerii care se instaleaza în mediul rural sau de 1.500 de euro pe an pentru micile exploatatii agricole care doresc sa investeasca în modernizare. De asemenea, sint disponibile stimulente financiare importante pentru producatorii agricoli care se asociaza pentru a-si vinde în comun produsele.      Brosura cu informatii referitoare la aceste fonduri poate fi gasita la cabinetul deputatului PDL în Parlamentul European, Rares Niculescu. El a mai realizat un astfel de material informativ pentru persoanele care vor sa acceseze fondurile pentru IMM, modernizarea exploatatiilor agricole, procesarea alimentelor si produselor forestiere, construirea de pensiuni si înfiintarea de mici întreprinderi în mediul rural.    A. M. P.

Fa primul pas spre Parlamentul European

Societatea Studentilor Europenisti (SSE), organizatie neguvernamentala înfiintata în 1995 sub auspiciile Facultatii de Studii Europene, desfasoara la Cluj-Napoca, în perioada 12-17 martie 2009, cea de-a doua editie a proiectului national Simularea Parlamentului European.      Proiectul are ca scop principal familiarizarea studentilor cu procesul decizional din cadrul Parlamentului European. La un nivel mai extins, dezideratul proiectului este sa aduca o contributie considerabila la consolidarea democratiei prin încurajarea participarii active a tinerilor la dezvoltarea societatii civile.      Pastrind structura de anul trecut, a doua editie va atrage si de data aceasta 135 de participanti, studenti din urmatoarele centre universitare: Cluj-Napoca, Sibiu, Timisoara, Bucuresti, Iasi, Constanta, de la specializari precum: Stiinte Politice, Drept, Stiinte Economice, Politehnica, Stiinte Agricole etc.      Timp de 5 zile, participantii vor experimenta viata de europarlamentar, vor avea sedinte de briefing pe partide politice, vor dezbate apoi pe comitete diferite teme din agenda europeana, iar la final va avea loc sedinta în plen unde se va promulga o rezolutie comuna care va fi trimisa la Parlamentul European.     La finalul editiei SimPe 2009 vor fi organizate o serie de conferinte post-simulare ce vor avea ca prim scop diseminarea informatiei cu privire la proiect, eventuale discutii pe marginea rezolutiilor finale ale comitetelor si o dezbatere despre rolul unor astfel de proiecte în cadrul societatii civile românesti.     Înscrierile la acest proiect au loc pina în 20 ianuarie pe site-ul www.simularepe.ro. Nu exista taxa de participare, iar cazarea si masa sint asigurate de organizatori.

Blocajul imobiliar pare sa continue

Foto Diana SandorVinzatorii de imobile vor trebui sa se adapteze la realitatile pieteiIar aceasta deoarece cererea a scazut deja foarte mult din toamna anului trecut, de cind creditarea a fost inghetata, iar in plus, oamenii sint in prezent extrem de sceptici fata de achizitii imobiliare. De altfel, perioada aceasta este una extrem de proasta pentru contractarea unui credit ipotecar, din cauza deprecierii leului.    Bancherii, reticentiNici bancherii nu sint mai optimisti in ceea ce priveste relansarea creditarii, iar multi considera ca, in contextul anual de crestere a riscului, probabil ca bancile vor ramine in continuare prudente, in ciuda "permisivitatii" acordate de BNR. Mai exact, bancile vor trebui si de acum incolo sa se asigure atit asupra faptului ca potentialul client are posibilitatea sa achite ratele, dar si ca va da banii pe ceva de calitate, adica pe ceva construit preferabil dupa 1990, cu toate ca majoritatea apartamentelor tranzactionate acum pe piata au fost construite in anii '60-'70.    Imobile subevaluateSi Ramona Cuc, manager general al agentiei imobiliare Grup de Lux, spune ca noile masuri luate de BNR vor dezgheta piata imobiliara doar intr-o mica masura. "Sint mai multi factori care au influentat cumulativ situatia actuala de pe piata imobiliara. Unul dintre acestia a fost, intr-adevar, «blocajul» creditelor bancare. Insa cresterea simbolica a gradului de indatorare acceptat de banci va influenta prea putin relansarea pietei imobiliare. Trebuie tinut cont ca, in continuare, bancile subevalueaza extrem de mult imobilele si conditiile de acordare de credite sint foarte stricte", a explicat Cuc.    Preturi nesincronizateIn ceea ce priveste posibilitatea ca preturile sa explodeze brusc, o data cu cresterea gradului de indatorare la banci, Ramona Cuc spune ca ea nu crede in aceasta varianta.      "Piata imobiliara se va relansa pe o perioada lunga de timp si asta este normal sa se intimple, avind in vedere ca preturile pe unele segmente de piata au crescut artificial in ultimii ani, dereglind serios mersul normal al lucrurilor in imobiliare. De asemenea, multi vinzatori nu sint inca dispusi sa-si adapteze preturile cerute la realitate, asteptarile lor sint in continuare mult peste posibilitatile cumparatorilor. Si pina cind acestea nu se vor apropia, dinamismul pietei imobiliare va ramine la cote scazute", a mai spus managerul general al Grup de Lux.    Diferentierea preturilor e necesaraTotusi, Ramona Cuc atrage atentia ca, fie si daca preturile nu vor creste in urmatoarea perioada, aceasta nu inseamna neaparat ca ele vor scadea. "Preturile se vor diferentia in urmatorii ani, in functie de calitatea ofertelor, adica de caracteristicile reale ale fiecarei oferte listate spre vinzare, iar acest lucru va duce pas cu pas spre o maturizare a pietei imobiliare", a mai afirmat Ramona Cuc.    Dobinda de politica monetara: 2%O veste buna pentru cei care doresc sa ia un credit bancar a venit saptamina trecuta de la Banca Centrala Europeana, (BCE), care a diminuat dobinda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 2%, cel mai scazut nivel de la introducerea monedei unice. Aceasta este cea de-a patra decizie similara din ultimele luni ale BCE, iar doua dintre motivele care au stat la baza acestei masuri sint caderea accentuata a cererii si conditiile dificile de pe pietele de credit.     O data cu diminuarea dobinzii de politica monetara de catre BCE, unii bancheri spun ca se vor vedea ieftiniri la creditele noi, dobinzile fiind legate acum de EURIBOR. In plus, potrivit lui Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, o noua decizie de relaxare a politicii monetare ar putea fi luata in considerare in martie.    Ramona Cuc * Manager Grup de Lux"Nu vad vreun motiv ca preturile sa creasca la modul general, mai ales in ritmul din ultimii ani. Dimpotriva, cred ca unii proprietari vor trebui sa-si aduca preturile la realitate."

Pe scurt

Majorari conditionateSalariile vor fi marite numai daca, în urma acordarii lor, cheltuielile bugetare estimate nu vor depasi 34,1% din PIB, a declarat vineri ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. "În acest cadru, deci de cheltuieli de 34,1% (din PIB), vom încerca sa stabilim aceste prioritati si, daca încap, le vom trece, daca nu încap, va spun de acum ca nu vor fi trecute (...). Daca veniturile publice sint de 32,1% (din PIB), si le stim cert, si admitem un deficit de 2% (din PIB), cheltuielile totale care pot fi realizate în Romania în 2009 sint de 34,1% (din PIB). În acest context, trebuie sa intre cheltuielile pentru investitii si de personal", a declarat Pogea. Ministrul a precizat ca majorarile salariale si stabilirea bugetelor ministerelor nu au facut obiectul discutiei din sedinta de vineri a Executivului.    A. D.Griu mai scump cu 30%Pretul griului va creste cu pina la 30% în urmatoarele 2 saptamini, sustine Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli. Potrivit acestuia, pretul griului ajunge în prezent si la 0,52 de lei, iar zvonurile cum ca pretul ar fi scazut la jumatate sint lansate de cei care vor sa cumpere. Matei a explicat viitoarea scumpire a griului prin faptul ca productia obtinuta în 2008 este mai mica decit cea declarata oficial. "Adevaratul pret al griului se va vedea în luna martie", a mai spus Matei. Ministerul Agriculturii anunta în septembrie 2008 ca productia de griu si secara a României s-a ridicat la 7,75 de milioane de tone, în crestere cu peste 153% fata de anul 2007, cind aceasta a fost de 3,06 milioane de tone.    A. D.Prima proiectie asupra bugetului Ministerul Finantelor Publice (MFP) va prezenta astazi o prima proiectie asupra bugetului pe 2009, iar miine va prezenta impactul bugetar al masurilor anticriza propuse de grupurile de lucru si sumele disponibile pentru aceasta, potrivit presedintelui Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat saptamina trecuta ca deficitul bugetului consolidat pentru acest an se va plasa între 2% si 2,5% din PIB, în conditiile în care orice alocare peste nivelul de 2% din PIB se va face exclusiv pentru cheltuieli de investitii. El a mai detaliat ca pentru fundamentarea bugetului pe 2009, Finantele au în prezent o proiectie de curs de aproximativ 4 lei/euro. Potrivit ultimelor date ale MFP, deficitul bugetar a urcat in 2008 la 4,5% din PIB.    A. D.Simulator de depoziteSimulatorul de depozite postat de Banca Transilvania (BT) pe site-ul www.bancatransilvania.ro a fost accesat in decurs de o luna de peste 8.000 de vizitatori unici, înregistrindu-se mai mult de 10.000 de simulari. Simulatorul este un instrument interactiv care permite calcularea sumei pe care o persoana o va avea în cont, dupa un anumit timp, prin constituirea unui depozit la BT. Totodata, acesta permite aflarea sumei care trebuie depusa initial, pentru a avea, la termen, suma dorita, iar in plus calculeaza si suma din contul de economii, dupa o anumita perioada. Totodata, simulatorul de depozite permite aflarea sumei acumulate, dupa un anumit numar de ani, prin depunerea la banca a unei sume initiale si continuind cu depuneri periodice.    A. D.

Prelungire la SAPARD

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a demarat procedurile de prelungire prin acte aditionale la contract a termenelor de finalizare pentru proiectele finantate prin Programul SAPARD care nu au fost au ramas nefinalizate la sfirsitul anului 2008. Decizia a fost luata în baza notificarii oficiale venite din partea Comisiei Europene, prin care se comunica prelungirea Acordului Anual de Finantare aferent anului 2006, pina la sfirsitul anului 2009. În absenta prelungirii, toate platile realizate catre beneficiari dupa expirarea termenului limita ar fi fost acoperite de la bugetul de stat, nefiiind rambursate de CE. De prelungirea termenului de executie vor beneficia peste 400 de proiecte, cererea de rambursare a cheltuielilor putind fi depusa pina la sfirsitul lunii septembrie 2009. Sumele care trebuie platite beneficiarilor se ridica la aproximativ 90 de milioane de euro. În zilele urmatoare, agentia le va comunica beneficiarilor cind trebuie sa se prezinte pentru semnarea actului aditional la contractul de finantare.     În cadrul Programului SAPARD au fost depuse 6.567 de proiecte, cu o valoare publica de 1,985 de miliarde de euro, din care au fost încheiate 4.549 de contracte de finantare, cu o valoare publica de 1,41 de miliarde de euro, adica 92,74% din alocarile totale ale Programului. Pina în prezent, în cadrul SAPARD au fost efectuate plati în valoare de 1,27 de miliarde de euro, reprezentind 84,05% din alocarile totale ale Programului.

Cum facem legala taxa auto?

Guvernul nu a luat deocamdata nici o decizie în privinta taxei de poluare auto, ci a decis sa analizeze în continuare variantele de modificare a regimului de taxare a proprietarilor de vehicule. Astfel, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si cel al Mediului, Nicolae Nemirschi, au fost mandatati, vineri, de Guvern sa gaseasca o solutie de modificare a regimului de taxare a proprietarilor de vehicule, prin care sa fie evitata sanctionarea Romaniei de catre Comisia Europeana pentru încalcarea normelor comunitare în domeniu.     Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, una dintre principalele variante luate în calcul este ca taxa auto sa fie redusa ca valoare la momentul înmatricularii si inclusa ulterior în impozitul platit anual de proprietarul vehiculului, la un nivel calculat în raport cu gradul de poluare.     "Anularea taxei auto aflata în vigoare, reintroducerea valorilor din luna iulie 2008 si micsorarea acesteia cu un coeficient care sa se regaseasca apoi în impozitul anual platit de proprietarul vehiculului este varianta cu cele mai mari sanse de a fi aprobata. Taxa ar fi redusa ca valoare la momentul înmatricularii, dar se va regasi, apoi, anual în impozit, în functie de gradul de poluare al motorului. Asa ar putea fi respectat principiul european «poluatorul plateste»", au afirmat sursele citate pentru Mediafax.     CE a informat recent Guvernul ca ordonanta de urgenta prin care taxa de poluare auto a fost triplata încalca legislatia comunitara.

Bergodi s-a inteles cu Poli Iasi

Inlocuitorul lui Ionut Popa pe banca tehnica a formatiei Poli Iasi este nimeni altul decit Cristiano Bergodi.      Fostul tehnician al CFR-ului si Rapidului a revenit in Romania. Doar ca de aceasta data nu se va ocupa de vreuna dintre pretendentele la titlu, ci chiart de "codasa" Poli Iasi, formatie aflata in acest moment pe locul 15 in Liga 1. Ieri, italianul a confirmat incheierea tratativelor cu formatia din Copou: "Poli Iasi are antrenor principal. Asta e tot ce conteaza. M-am înteles cu oficialii clubului si urmeaza sa semnez contractul. Pe ce perioada si alte detalii vom anunta miine (n.r. - azi), în cadrul unei conferinte de presa. Sint bucuros ca am facut acest pas si abia astept sa ma apuc de treaba. Urmeaza sa am o întilnire cu jucatorii, vom face cunostinta, apoi voi conduce primul antrenament", a declarat Cristiano Bergodi. Presedintele Sorin Boca a precizat ca antrenorul va avea ca obiectiv evitarea retrogradarii. "Asa cum am mai spus, a existat deschidere de ambele parti. Noi l-am dorit pe domnul Bergodi pe banca tehnica, dinsul a dorit sa vina, iar în aceste conditii nu am avut prea mult de negociat. Echipa are un antrenor valoros si sintem convinsi ca ne vom salva de la retrogradare". La negocieri au participat antrenorii Cristiano Bergodi si Renzo Rossi, presedintele executiv al lui Poli, Sorin Boca, si presedintele de onoare, primarul Gheorghe Nichita.

Deac aduce victoria CFR-ului

"Feroviarii" au invins cu 1-0 formatia ucraineana Dnepr Dnepropetrovsk, in cadrul unui meci amical disputat in Turcia.     CFR-istii au inceput promitator primul cantonament din acest an, desfasurat in Antalya. Astfel, fotbalistii lui Jindra si Uhrin i-au surclasat pe ucrainenii de la Dnepr Dnepropetrovsk cu 1-0, gratie reusitei din minutul 44 a lui Ciprian Deac (foto).     De mentionat ca in aceasta partida la fosta echipa pregatita de Oleg Protasov au evoluat mai multi jucatori de la echipa secunda a clubului. Gruparea campioana a Romaniei a inceput in urmatoarea formula: Hirschfeld - Panin, Cadu, Alcantara, Toma - E. Kone, Dani, Frangipane, Dubarbier - Veljovici, Deac. In repriza secunda au evoluat: Stancioiu - Viera, Flores, Galiassi, Viana - M. Jose, G. Murepan, Peralta, Pereira - Traore, Oberman. Urmatoarele partide de pregatire ale clujenilor in Antalya vor fi cu FC Shanghai Shenhua (China, locul 2), pe 24 ianuarie, Partizan Belgrad (Serbia, locul 1), pe 27 ianuarie, si Slovan Bratislava (Slovacia, locul 1), la 29 ianuarie. Al doilea cantonament al ardelenilor se va disputa tot in Antalya, linga Belek, insa intr-un alt complex, in perioada 5-15 februarie. Aici, CFR-istii vor juca trei meciuri amicale, cu Litex Loveci (Bulgaria, locul 3), pe 7 februarie, GKS Belchatow (Polonia, locul 5), pe 9 februarie, si Slaven Koprivnica (Croatia, locul 4), la 11 februarie.

Inca o infringere pentru handbalisti

Nationala masculina de handbal a suferit cea de-a doua infringere la Campionatul Mondial din Croatia. Aseara, elevii lui Aihan Omer s-au inclinat si in fata Ungariei, cu scorul de 27-30, desi la pauza aveau un avans de 3 goluri (16-13). Partida a fost, in mare parte, controlata de "tricolori", insa pe fondul unei relaxari inexplicabile pentru un asemenea nivel, maghiarii au revenit pe final si au izbutit sa se impuna. Golurile noastre au fost marcate de: Piriianu (6), Petrea (4), Jurca (4), Timofte (3), Ghionea (2), Stavrositu (2), Toma (2), Rohozneanu (1), Cozma (1), Iacob (1) si Buricea (1). Rudi Stanescu, care si-a demonstrat forma buna înca din primul minut, cind a aparat un 7 metri, a fost si în acest meci omul decisiv pentru România, în timp ce Nagy a fost desemnat cel mai bun jucator al Ungariei. Infringerea vine la doar o zi dupa esecul din fata Frantei. Campioana olimpica le-a predat o lectie de handbal romanilor, adjudecindu-si victoria cu un categoric 31-21 (12-9).      Astazi, handbalistii romani intilnesc Argentina intr-o partida in care victoria trebuie sa fie cuvintul de ordine.

Zimbete cu origami

Foto FRCCFCentrul Cultural Japonez si Fundatia pentru Copii, Comunitate si Familie (FRCCF) au organizat un curs de origami pentru 20 de copii.      Evenimentul s-a derulat la finele saptaminii trecute si a fost destinat copiilor inscrisi la cercul de arte de la centrul "Every Child" al FRCCF.     Yoko Kawashima si Adela Cristolovean, de la Centrul Cultural Japonez, au facut magie cu ajutorul rabdarii si imaginatiei si au dat viata hirtiei, prin arta origami.     "Cei 20 de micuti care participa la cercul de arte al centrului au fost provocati sa creeze modele de creaturi vii sau obiecte decorative doar prin plierea unei coli de hirtie. Evenimentul are menirea de a dezvolta spiritul creativ al acestor copii vulnerabili, de a le face cunoscuta civilizatia japoneza si, de ce nu, de a le aduce un zimbet pe chip", au explicat organizatorii, prin intermediul unui comunicat de presa.      "Dorinta noastra este ca impreuna sa ii ajutam pe copii sa descopere ca arta nu discrimineaza si este accesibila tuturor", a spus, potrivit sursei citate, coordonatorul centrului comunitar, Oana Bica.     Cele trei centre ale FRCCF din Cluj sint frecventate zilnic de aproximativ 150 de copii si adolescenti din familii cu venituri reduse. Potrivit FRCCF, prin activitati educative, dar si de recreatie, copiii sint incurajati sa nu abandoneze scoala si sint ajutati sa treaca peste greutatile vietii de zi cu zi.

Raspuns birocratic

Ajuns in atentia Guvernului condus de Emil Boc, razboiul cu statul al familiei Danciu din Aiud a intrat in faza birocratica. Incercarea de a obtine sprijinul sefului Executivului in problema alocatiei pentru tripleti, Ionela Danciu a primit un raspuns stereotip si fara continut, care paseaza problema in curtea institutiei cu care femeia se judeca de fapt. Dupa nenumarate procese si infatisari care au ajuns acum in faza finala la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ionela Danciu a incercat marea cu degetul trimitindu-i o scrisoare deschisa premierului Emil Boc. In document, mama singurilor tripleti din Alba isi exprima speranta ca autoritatea centrala va gindi si avansa o lege pentru reglementarea situatiei si anunta intentia organizarii unui nou miting de protest in capitala, la sfirsitul acestei luni. In replica, raspunsul vine din partea Directiei de Relatii Publice, iar textul este simplu si sarac. Cit de mult conteaza?La fel ca si in precedentele situatii in care a solicitat sprijinul reprezentantilor puterii sau opozitiei politice, Ionela Danciu a primit un raspuns protocolar despre ce pasi urmeaza in tot acest traseu birocratic. “Referitor la memoriul dumneavoastra, va facem cunoscut faptul ca a fost transmis, spre competenta solutionare, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, solicitind luarea masurilor legale ce se impun. Urmeaza, ca in termenul legal, institutiile sesizate sa comunice Secretariatului General al Guvernului si dumneavoastra solutia adoptata”, se arata in scrisoarea de raspuns primita de Ionela Danciu. Situatia este mai suparatoare, deoarece in data de 27 ianuarie 2009 se va judeca la ICCJ contestatia in anulare depusa chiar de catre Directia Muncii, Familiei si Protectiei Sociale Alba impotriva deciziilor favorabile familiei Danciu.

Sperante destramate

Programul “Casa Verde” a stirnit cel mai mare interes in ultimii ani, poate chiar mai mare decit programul “Rabla” la inceputuri, pentru ca oferea oamenilor sansa de a beneficia de energie termica la costuri infime si, in conditiile actuale de pe piata gazului capata o importanta aparte, fara a depinde de conductele pe care gazul vine sau nu. Cei mai multi care si-au pus sperantele in acest program erau din clasa medie, adica din acea categorie care isi permitea sa plateasca acea cota de 10% si pentru care reducerea facturii la energie termica s-ar fi simtit. In acest program au crezut si firmele care se ocupa cu vinzarea de sisteme alternative de producere a energiei termice si electrice, care au sperat ca aceasta piata se va dezvolta cu ajutorul programului guvernamental, lucru care le-ar fi permis sa isi pastreze angajatii in ciuda crizei economice. E drept ca cele mai multe firme nu se ocupa numai cu vinzarea si montarea acestui tip de sisteme insa - potrivit unor surse neoficiale - o parte din reprezentatii firmelor din judetul Alba au facut deja comenzi importante de panouri solare, deoarece erau convinsi ca indeplinesc conditiile impuse si ca nu aveau cum sa nu fie selectati. Explicatii ministerialeO lovitura au primit si reprezentantii Agentiei Locale a Energiei Alba, care au sustinut programul si au vorbit insistent despre acesta, astfel incit oamenii sa fie pregatiti sa acceseze rapid fondurile puse la dispozitie. “Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat o noua aminare in programul de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energiile regenerabile, cunoscut mai bine sub numele de Casa Verde. De data aceasta, aminarea este pe termen nelimitat”, au anuntat reprezentantii ALEA intr-un comunicat transmis vineri.Acestia au mentionat ca ministrul Mediului a spus ca Ghidul de Finantare al programului necesita o analiza in amanunt, la nivel de Guvern, intrucit in forma actuala sufera grave carente atit din punct de vedere al stimularii eficientei energetice in Romania, cit si din punct de vedere a modalitatii de accesare a acestui program de catre persoanele fizice interesate. Altfel spus, noua conducere a Ministerului Mediului considera ca regula stabilita prin Ghidul de Finantare care prevede ca “primul venit” sa fie si “primul servit” de catre instalatorul validat poate conduce spre o lipsa de transparenta in ceea ce priveste intocmirea listei cu persoanele fizice care solicita nota de acceptare de la instalatori. “Totodata, o alta neregula identificata de reprezentantul ministerului este aceea ca ghidul de finantare nu face referiri la montarea de echipamente de incalzire care utilizeaza energii regenerabile pe locuinte de vacanta, folosite de proprietarii lor doar in mica masura, banii publici neavind astfel o utilizare adecvata. Un alt aspect subliniat de Ministrul Mediului se refera la faptul ca, in Romania, producatorii de astfel de echipamente sint, practic, inexistenti, agentii economici fiind astfel pusi in situatia de a importa aceste sisteme, nu neaparat din Uniunea Europeana, iar acest proces poate fi considerat a fi nepotrivit, tinind cont ca ne aflam in situatie de criza economica”, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Mediului. Nu este chiar asaUn alt motiv invocat de reprezentantii ministerului, poate cel mai important, este acela al lipsei banilor, in conditiile in care nu a fost aprobat bugetul aferent anului 2009. Acesta ar fi un motiv credibil, daca presa nu ar fi scris in repetate rinduri despre cum nu sint folositi banii care sint destinati exclusiv problemelor de mediu. Dincolo de acest aspect insa, celelalte probleme invocate de ministrul Nemirschi puteau fi reglementate printr-un simplu ordin de ministru, unde sa se specifice unde si cum se monteaza aceste sisteme, precum si toate celelalte detalii legate de aplicarea programului. Oricum realitatea din teren il contrazice pe ministrul Mediului, deoarece numarul celor care au cerut detalii despre program reprezentantilor ALEA pentru ca doreau sa isi puna panouri solare la casele de vacanta a fost infim comparativ cu cei care doreau astfel de sisteme pentru casele in care locuiesc. “Noi am oferit informatii referitoare la programul acesta foarte multor oameni care au venit sa ceara consultanta la ALEA. Pot sa va spun ca majoritatea doreau sa isi doteze locuintele cu panouri si foarte putini erau interesati de program pentru a-si instala astfel de sisteme pe casele de vacanta. Acest lucru este normal pentru ca oamenii doresc sa isi reduca cheltuielile acolo unde consuma mai mult, adica acasa. Aceasta finantare generoasa ca procent facea accesibila dotarea cu astfel de sisteme pentru majoritatea persoanelor cu cistig mediu din Romania, detinatoare de imobile”, a declarat directorul ALEA, Florin Andronescu. “Noi, cei de la Agentia Locala a Energiei Alba, am incercat sa oferim publicului informatiile cele mai noi referitoare la acest program, chiar daca nu am fost implicati in mod direct in el. Am considerat ca trebuie sa promovam «Casa Verde» pentru ca parea a fi primul program menit sa sustina utilizarea energiilor regenerabile pe scara larga. Din pacate insa, programul este acum in stand-by pe o perioada nelimitata”, a adaugat directorul Agentiei Locale a Energiei Alba.

S-a incheiat calvarul

 Spaniolul Marc Coma, de la KTM, a cistigat, simbata, editia 2009 a Raliului Dakar, la clasa moto, dupa ce s-a clasat pe locul VI in ultima etapa a competitiei si a terminat pe primul loc la general. Etapa a XIV-a a Raliului Dakar s-a disputat intre Cordoba si Buenos Aires pe distanta a 792 kilometri, dintre care 227 km de etapa speciala si a fost cistigata de pilotul brazilian Helio Rodrigues Filho (KTM), care a terminat traseul in 1h:42:37 de secunde. Pe locul II a terminat norvegianul Pal Anders Ullevaseter (KTM), urmat de francezul Cyril Despres (KTM). In clasamentul general, Marc Coma (4.412 de kilometri in 52h:14:33 de secunde) a fost urmat de francezii Cyril Despres (KTM, 1h:25:38 de secunde in urma invingatorului) si David Fritigni (Yamaha, 1h:38:56 secunde in spatele liderului). Marc Coma a cistigat astfel pentru a doua oara Raliul Dakar, competitie in care s-a impus si in 2006. Pilotul roman Romeo Duicu, ultimul reprezentant al Romaniei ramas in competitie, a terminat etapa a XIV-a pe locul 92, cu timpul de 2h:29:40 de secunde. In clasamentul general, Romeo Duicu a terminat pe locul 62, cu 24h:2:13 secunde in urma invingatorului. La categoria auto, atit etapa a XVI-a cit si clasamentul general a avut pe primul loc echipajul Giniel De Villiers/Dirk Von Zitzewitz (Africa de Sud/Germania), care a concurat pe un automobil Volkswagen. In clasamentul etapei, pe locul II s-a clasat echipajul rus Leonid Novitki/Oleg Toupenkin (BMW), urmat de pilotii Krzysztof Holowczyc/Jean-Marc Fortin (Polonia/Belgia), care au concurat pe un automobil Nissan. In clasamentul general, echipajul Giniel De Villiers/Dirk Von Zitzewitz (care a terminat raliul in 48h:10:57 de secunde) a fost urmat de pilotii Mark Miller/Ralph Pitchford (SUA/Africa de Sud, Volkswagen), sositi cu 8 minute si 59 secunde in urma invingatorilor, si de echipajul americanilor Robby Gordon/Andy Grider (Hummer), venit cu 1h:46:15 secunde in spatele liderilor. Raliul Dakar, care s-a disputat in acest an in premiera in America de Sud, s-a aflat la cea de-a 30-a editie.

Yssouf Koné stirneste poftele englezilor

 Formatia engleza de prima liga Tottenham este interesata de atacantul ivorian Yssouf Koné de la CFR Cluj si este dispusa sa achite suma de transfer a acestuia. Tottenham nu este singura echipa din Premier League care ar vrea sa-l transfere pe fostul fotbalist al lui Rosenborg. Koné, in virsta de 26 de ani, are zece goluri marcate in Liga Campionilor si poate fi achizitionat in schimbul a cinci milioane de lire sterline.Presedintele gruparii clujene, Iuliu Muresan, a declarat agentiei NewsIn, ca Yssouf Koné poate parasi formatia campioana, daca pe adresa clubului din Gruia va sosi o oferta financiara foarte avantajoasa. “Koné nu are nici o clauza in contract care sa-i permita sa plece de la noi pe o anumita suma de bani, doar cu acordul nostru ne poate parasi. Daca ii vom gasi inlocuitor, si au am citeva solutii pentru asta, iar oferta va fi foarte avantajoasa, el poate pleca”, a spus Muresan. Oficialul ardelenilor a mai afirmat ca pentru a echilibra bugetul clubului ia in calcul si vinzarea anumitor jucatori din lot: “Fotbalistilor nostri le-a crescut foarte mult cota dupa participarea in grupele Ligii Campionilor. In trecut, desi am avut oferte, nu le-am dat drumul, pentru ca nu ni se ofereau prea multi bani pe ei. In momentul de fata, ofertele sint foarte avantajoase si ne vom gindi serios ca ne putem completa bugetul si din vinzari de jucatori. Culio are mai multe oferte de transfer, insa nu am luat inca o decizie in privinta sa. Daca le vom gasi inlocuitori, putem renunta la unii dintre jucatori. Vom completa lotul, pentru ca vrem si in acest an sa cistigam campionatul”. Jucatorul de la CFR Cluj si-a exprimat in trecut dorinta de a evolua in prima liga engleza, deoarece i se potriveste foarte bine din punct de vedere fizic. El evolueaza la gruparea din Cluj din vara lui 2008.

Greu cu campionii olimpici

 Debut nesatisfacator pentru nationala de handbal masculin a Romaniei la Campionatul Mondial din Croatia, care a pierdut, cu 21-31 (9-12), in fata Frantei in meciul disputat simbata, la Osijek. In fata unei echipe redutabile, care a cistigat fara probleme titlul olimpic la Beijing, nu aveam cum sa ne facem iluzii, dar Romania a evoluat timorat inca din startul partidei, cind a fost condusa cu 0-4. Primul gol al elevilor lui Aihan Omer a fost inscris de Ghionea, dar tricolorii au fost anesteziati de interventiile senzationale ale portarului Pascal Omeyer, dar si de propriile ratari, Piriianu si Petrea irosind doua aruncari de la 7 metri prin Piriianu si Toma, astfel incit francezii s-au distantat, linistiti, pina la 9-3. Pe finalul reprizei, o oarecare revenire a tricolorilor, dublata de o relaxare a francezilor, a dus la un scor suportabil la pauza, 9-12. Tot atit de adevarat este ca si portarul roman Rudi Stanescu a avut o zi buna, reusind sa limiteze proportiile scorului.Romania a inceput mai curajos repriza secunda, dar schimbarile efectuate de Omer n-au avut efortul scontat. Romania s-a apropiat pentru prima data la doua goluri, ceea ce a stirnit desteptarea cocosilor, care – cu jucatori de superclasa ca Daniel Narcisse si Nikola Karabatic – au preluat conducerea totala a ostilitatilor in a doua parte a reprizei, meciul incheindu-se cu victoria scontata, chiar si la zece goluri diferenta, a francezilor. Golurile  Romaniei au fost marcate de Toma (5), Ghionea (4), Jurca (3), Irimescu (3), Rohozneanu (2), Piriianu (2) Petrea (1) si Buricea (1).  “Sint suparat pe rezultat si pe ratarile jucatorilor mei, dar cred ca toate se datoreaza tracului si emotiilor debutului intr-o competitie de asemenea anvergura. Nu trebuie sa uitam ca toti jucatorii mei debuteaza la un asemenea nivel contra campioanei olimpice, Franta. Ne-a fost foarte greu tuturor. Daca nu erau ratarile din prima repriza, nu spun ca am fi cistigat, dar scorul ar fi fost mult mai strins”, a declarat cu tristete selectionerul Romaniei, Aihan Omer, vizibil afectat la conferinta de presa de infringerea echipei. Rezultate din prima ziGrupa A: Slovacia – Argentina 27-25 (12-13); Ungaria – Australia 41-17 (20-8); Franta – Romania 31-21 (12-9). Grupa B: Croatia – Coreea de Sud 27-26 (14-13); Spania – Kuwait 47-17 (18-9); Suedia – Cuba 41-14 (19-7). Grupa C: Polonia – Algeria 39-22 (17-8); Germania – Rusia 26-26 (15-14); Tunisia – Macedonia 25-24 (13-14). Grupa D: Norvegia – Arabia Saudita 39-23 (19-10); Serbia – Egipt 30-22 (12-12); Danemarca – Brazilia 40-27 (19-12).

Horoscop zilnic

Berbec Sinteti plin de energie si reusiti sa duceti la bun sfirsit o lucrare mai veche.Nu va grabiti sa refuzati o propunere de colaborare! Va sfatuim sa va consultati cu o persoana cu experienta.Daca nu sinteti atent, puteti declansa o cearta in familie, care poate avea consecinte serioase. Taur Va enervati la serviciu, pentru ca nu reusiti sa va terminati treaba la timp. Apelati la ajutorulul colegilor!Ar fi bine sa ii aratati persoanei iubite mai multa afectivitate. Nu va lasati acaparat de problemele personale! Gemeni Un prieten va ajuta sa clarificati o neintelegere cu persoana iubita, aparuta din cauza unor birfe. Aveti rabdare! Totul va reveni repede la normal. Va recomandam sa nu ignorati sfaturile unei persoane mai in virsta, doar din dorinta de a va demonstra independenta. Rac Nu reusiti sa va incadrati in programul de la serviciu, spre nemultumirea sefilor si a colegilor.Va cam lipseste entuziasmul, ceea ce ar putea sa va creeze neplaceri si in familie.Incercati sa ii intelegeti pe cei din jur, mai ales cind va cer sfaturi! Leu Sinteti nemultumit de atitudinea celor din jur si riscati sa deveniti impulsiv.Dupa-amiaza, primiti o suma importanta de la o ruda apropiata. S-ar putea, insa, ca partenerul de viata sa nu fie de acord sa cumparati un obiect de valoare. Fecioara Aveti multe de facut, atit acasa, cit si la serviciu, dar se pare ca nu sinteti in forma. Sinteti irascibil si riscati sa va luati la cearta cu cei din jur.Nu incercati sa va impuneti punctul de vedere in fata prietenilor si a partenerului de viata. Ginditi-va de doua ori inainte de a spune ceva! Balanta Aveti ocazia sa faceti schimbari importante pe plan sentimental. Dimineata, faceti cunostinta cu o persoana care va atrage atentia din prima clipa. Va recomandam sa nu va pripiti.Ar fi bine sa tineti cont de sfaturile unui prieten. Scorpion Aveti ocazia sa faceti schimbari importante pe plan sentimental. Dimineata, faceti cunostinta cu o persoana care va atrage atentia din prima clipa. Va recomandam sa nu va pripiti. Ar fi bine sa tineti cont de sfaturile unui prieten. Sagetator S-ar putea sa fiti nemultumit de atmosfera creata la locul de munca de un coleg.Va sfatuim sa evitati speculatiile si sa nu va angajati in discutii aprinse.Dorinta de independenta va poate indeparta de prieteni. Capricorn S-ar putea sa va certati cu persoana iubita, pentru ca va intelege gresit. Incercati sa lamuriti lucrurile cu calm!Dupa-amiaza aveti de facut mai multe drumuri scurte pentru a rezolva probleme de afaceri.Va sfatuim sa evitati speculatiile financiare. Varsator Daca plecati intr-o calatorie, puteti sa fiti optimist: totul se va derula conform planurilor.Relattiile cu prietenii sint foarte bune, dar este posibil sa aveti discutii cu partenerul de viata, daca refuzati ajutorul unei rude. Pesti Este posibil sa aveti probleme la serviciu, daca nu respectati indicatiile sefilor.Aminati tranzactiile financiare si deciziile importante in afaceri!Ar fi bine sa comunicati mai mult cu persoana iubita. Nascuti pe 19 ianuarie - Ziua viselor si viziunilor Persoanele nascute pe data de 19 ianuarie trebuie sa isi pastreze intotdeauna un ragaz pentru a visa. De asemenea, ei au nevoie sa experimenteze cele mai unice orientari in viata. Chiar si in cele mai practice domenii ale activitatii lor profesionale, ei au tendinta de a se purta in conformitate cu idealurile universale si sociale de anvergura. Acesti indivizi puternici pastreaza adesea legatura cu cele mai ascunse aspecte ale sentimentelor umane si ale constiintei. In masura in care ei vor scoate la lumina astfel de adevaruri in maniera lor proprie necompromitatoare de a trai, pot deveni un exemplu pentru ceilalti. In familia lor si in societate, cei nascuti in aceasta zi sint adesea recunoscuti ca persoane care isi afirma cu tarie parerile. De asemenea, prin intermediul magnetismului lor ii vor face pe ceilalti sa le accepte punctele de vedere. Totusi, ei trebuie sa evite sa fie impiedicati de fenomenele negative si sa devina familiari cu tendintele autodistructive. Nativii zilei de 19 ianuarie pot fi indivizi extrem de dificili care traiesc vieti foarte complicate, dar reusesc sa fie dinamici si sa aiba un mare impact asupra mediului inconjurator. De fapt, in afara momentelor cind au experiente de virf si se implica intens in munca lor, cei nascuti astazi pot parea in mod surprinzator oameni obisnuiti. Nativii mai evoluati ai zilei de 19 ianuarie vor manifesta un fel de alchimie, transformindu-se pe ei insisi sau munca lor in ceva exceptional. Totusi, anumiti indivizi nascuti pe 19 ianuarie considera aproape imposibil sa duca orice fel de viata stabila. In mod constant, coplesiti de problemele personale, de obicei sentimentale, ei vor arde ca o cometa stralucitoare pe cer si apoi vor disparea in intunericul noptii. Acest tip de nativi ai zilei de 19 ianuarie trebuie sa invete sa-si modereze si sa-si echilibreze energiile frenetice si sa mediteze la intensitatea lor. Adesea, o legatura empatica cu un individ mult mai stabil si intelegator este extrem de importanta pentru a se mentine pe pozitie. Alti nativi ai zilei de 19 ianuarie se vor simti fortati sa faca o delimitare stricta intre munca bazata pe imaginatie si o viata privata stabila si mult mai monotona (sau dimpotriva sa adopte probleme de serviciu normale ce vor echilibra o viata interioara imaginativa si extrem de intensa). In oricare dintre cazuri, stradania lor de a manifesta obiectivitate si echilibru ii ajuta sa isi mai domoleasca ardoarea energiei lor expresive. Entuziasmul firesc si intensitatea extrema a nativilor zilei de 19 ianuarie nu ar trebui sa le fie refuzate. Nativii care isi suprima individualitatea si creativitatea sint eventual frustrati si nefericiti. Adesea, in jurul virstei de douazeci si opt de ani si apoi in jurul virstei de patruzeci si doi de ani, apare o situatie de criza cind vor face alegeri cruciale referitoare la largirea sau restringerea activitatilor lor. SFATURI: Incearca sa-ti pastrezi mintea limpede. Nu devia de la drumul tau. Transforma placerile vietii in ceva durabil si nu mai pune accent pe experientele negative. Calmeaza-te si pastreaza-ti obiceiurile bune. PUNCTE FORTE: Stimulativ Creativ Influent PUNCTE SLABE: Dereglat Instabil Autodistructiv   

Un an de informare

La nivelul judetului Alba, campania de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a impotriva cancerului de col uterin a fost, de asemenea, o nereusita. Din totalul de 1913 fete carora trebuia sa li se administreze aceste doze de vaccin, doar 17 au fost vaccinate. Conform spuselor directorului Autoritatii de Sanatate Publica Alba, Ion Munteanu, acestea vor primi si cea de-a doua si cea de-a treia doza de vaccin in conformitate cu calendarul initial al campaniei.Aproape 1900 de doze in depozitNoul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, a adus mai multe reprosuri modului in care a fost initiata campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin care viza administrarea a trei doze de vaccin elevelor de clasa a IV-a pe care a calificat-o drept un esec. Acesta a cerut firmelor care produc acest vaccin o aminare si a declarat ca va initia o campanie de informare a populatiei vizavi de acest vaccin. Dozele care au fost refuzate initial de majoritatea parintiilor vor ramine, pentru moment, in depozitele Autoritatilor Judetene de Sanatate Publica. “De mai mult timp se ia in discutie relansarea campaniei de vaccinare impotriva cancerului de col uterin a elevelor de clasa a IV-a, dar pina la acel moment vaccinurile vor ramine in depozite. La Alba Iulia avem, pastrate corespunzator, aproape 1.900 de doze care au termen de valabilitate pina in anul 2010”, a spus directorul Autoritatii de Sanatate Publica Alba, Ion Munteanu.    Program national de screeningO comisie de specialisti a Ministerului Sanatatii a stabilit ca prioritate a politicii de sanatate publica scaderea mortalitatii datorate imbolnavirilor de cancer de col uterin care plaseaza Romania pe primul loc din Europa. Anual, aproximativ 3.500 de femei sint diagnosticate cu aceasta boala, iar peste 2.200 mor din cauza acestei maladii. Datorita acestor cifre, s-a stabilit si demararea unui program national de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, precum si o a doua sansa pentru campania de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a care, din spusele noului ministru al Sanatatii, Ion Bazac, a fost subevaluata.

Pe scurt

Al noualea esecHandbalistele de la "U" Jolidon au pierdut ieri, la Deva, in fata echipei locale CSM Cetate, scor 29-31 (13-15). Meciul a contat pentru etapa a XII-a, penultima a turului Ligii Nationale. Golurile clujencelor au fost marcate de: Ani-Senocico (13), Birsan (5), Tudorache (3), Dinca (2), Joldes (2), Mitrea (2) si Paraschiv.      In urma acestui rezultat, "U" Jolidon a ramas pe pozitia 12 a clasamentului, cu doar 7 puncte.    T.-J. L. Cistigatorii GP Napoca JuniorSimbata, 17 ianuarie, s-a desfasurat etapa 1 din Circuitul Grand Prix Napoca Junior la Sah, organizata la Colegiul National "Emil Racovita" din Cluj-Napoca. Iata componenta podiumului pentru fiecare dintre cele patru categorii de participanti:      Clasa intii - 1. Talu Mircea , 2. Timar Tanase-Rares, 3. Bobocea Laurentiu; Clasa a II-a - Pop Tudor, Constantin Codrin, Hinsa Tudor; Clasele III-IV: Magdau Mara, Tantau Mircea, Dordai Daniel; Clasele V-VIII: Esanu Victor, Udrescu Bogdan, Pletea Andrei. S-au acordat premii in cupe, medalii, diplome si dulciuri.Iencsi, secund la RapidPresedintele executiv al Rapidului, Grigore Sichitiu, a dezvaluit numele viitorului antrenor secund al formatiei giulestene. Este vorba despre fostul capitan al Rapidului, Adrian Iencsi, aflat actualmente in Austria. "Adrian Iencsi este rezolvat. El îsi va încheia socotelile cu clubul din Austria la care activeaza si va sosi în tara. El va fi noul antrenor secund al Rapidului si va semna un contract pe un an si jumatate", a spus Sichitiu, care a adaugat ca saptamina viitoare jucatorilor rapidisti le vor fi achitate salariile pe luna noiembrie. Oficialul rapidist a mai afirmat ca atacantul Pierre Boya va parasi echipa de sub Grant: "Boya este jucatorul Rapidului, dar noi îi cautam echipa. Atunci cind el a semnat pe 200.000 de euro pe an, trebuia sa stie ca are si obligatii fata de acest club".  Coma a luat Dakar-ulSpaniolul Marc Coma, de la KTM, a cistigat editia 2009 a Raliului Dakar la clasa moto, dupa ce s-a clasat pe locul 6 în ultima etapa a competitiei.      Etapa a XIV-a a Raliului Dakar s-a disputat între Cordoba si Buenos Aires, pe distanta a 792 de kilometri, dintre care 227 km de etapa speciala, si a fost cistigata de pilotul brazilian Helio Rodrigues Filho (KTM), care a terminat traseul în 1h:42:37. Pe locul 2 a terminat norvegianul Pal Anders Ullevaseter (KTM), urmat de francezul Cyril Despres (KTM). În clasamentul general, Marc Coma (4.412 de kilometri în 52h:14:33) a fost urmat de francezii Cyril Despres (KTM, 1h:25:38 în urma învingatorului) si David Fritigni (Yamaha, 1h:38:56 în spatele liderului).     Pilotul român Romeo Duicu, ultimul reprezentant al României ramas în competitie, a terminat etapa a XIV-a pe locul 92, cu timpul de 2h:29:40. În clasamentul general, Romeo Duicu a terminat pe locul 62.      La categoria auto, atit etapa a XIV-a, cit si clasamentul general i-au avut cistigatori pe Giniel De Villiers si Dirk Von Zitzewitz (Africa de Sud/Germania), care au concurat pe un automobil Volkswagen.

30 de "studenti" pentru Mihali

Tehnicianul Gica Mihali (foto) va deplasa la Cimpulung Moldovenesc un lot largit, care numara nu mai putin de 30 de jucatori. Fata de alte cantonamente "studentesti", "U" va miza acum pe jucatori din propria pepiniera, in detrimentul unor fotbalisti consacrati. Astfel, Kalman, Chis, Dorian Rus, Sorin Botis, B. Costas si Florin Crisan au intrat in planurile lui Mihali, care doreste sa le acorde o atentie deosebita acestor tineri, in cantonamentul de la Cimpulung. De remarcat este si prezenta celor doua nou achizitii, fundasul de banda stinga Cosmin Iuhas si atacantul Paul Sanda. Iata lotul complet pe care tehnicianul Universitatii va miza in urmatoarele doua saptamini:      Portari * B. Farcas, B. Costas, F. Crisan ("U" II)     Fundasi * Ungurusan, Cordos, Szilagyi, Suller, Crusoveanu, Iuhas, Marincau, Kalman ("U" II), Chis ("U" II)     Mijlocasi * Bundea, Dolha, Vascan, Soporan, Bus, Ad. Ionescu, Fenesan, Matis, Tene, Borza, D. Rus ("U" II)     Atacanti * Suteu, Bad, Sintejudean, Suciu, Botis ("U" II), P. Sanda, Budean    Gheorghe Mihali"Acuma vor avea toti sansa sa arate ce pot. Incercam sa facem o pregatire buna, axata pe conditia fizica, pentru ca in acest fel se cistiga majoritatea meciurilor in Liga a doua. Sper sa reusesc sa fac o formula de baza dupa cantonament, cu care sa reusim sa pornim cu dreptul in returul campionatului".     Crusoveanu, pe farasFundasul Universitatii ar putea parasi echipa, desi a fost trecut in lotul pentru cantonamentul de la Cimpulung. Crusoveanu a evoluat in tot turul de campionat doar 2 minute si ar dori sa-si gaseasca un nou angajament, mai ales ca acum pe postul sau a fost adus si Cosmin Iuhas, de la Simleul Silvaniei. Conducerea clubului a luat deja in calcul despartirea de jucator, caruia, dupa cite se pare, nu i-au achitat nici restantele financiare, asa cum s-a intimplat cu restul "studentilor".

Primul esec

Foto MediafaxDesi a fost a doua marcatoare de pe teren, Pascalau n-a putut decide de una singura soarta partideiPartida de la Lahti s-a disputa in fata a 320 de spectatori, iar rezultatul ei a fost decis de precizia aruncarilor la cos, capitol la care finlandezele au fost superioare. Ele au avut 12 reusite din spatele liniei de 6,25 m, fata de cele doar 5 ale adversarelor. Heta Korpivaara a marcat 29 de puncte (6x3), Sten 15 (1), Piipara 14 (1), iar Tuukkanen 10. De partea cealalta, capitana de echipa a formatiei clujene "U" Trustul CRE, Svetlana Dragusin, a fost titulara, a jucat 32 de minute, timp in care a marcat 15, avind si cite trei recuperari si interceptii. Celelalte marcatoare ale echipei pregatite de George Mandache au fost: Pascalau (20, 2x3), Parau (12), Brosovszki-Boriga (12, 2x3), Mészáros (4) si Cutas (4, 1x3).      Cum in celalalt meci al rundei reprezentativa Marii Britanii s-a impus, in deplasare, in fata selectionatei Bosniei-Hertegovina (77-61), lupta pentru primele doua locuri ale clasamentului a devenit si mai interesanta. Romania are acum 9 puncte, Finlanda 8, iar Marea Britanie 8, jocurile ultimei etape fiind Finlanda - Bosnia-Hertegovina si Romania - Marea Britanie. Daca se va impune in seara aceasta, la Tirgoviste, echipa Romaniei va cistiga grupa, mentinindu-si locul in elita continentala. S-ar putea ajunge chiar si la o egalitate perfecta intre cele trei competitoare, caz in care ar decide rezultatele directe si, in ultima instanta, cosaverajul acestora. Oricum, Romania ar rata obiectivul doar in cazul unui esec la cel putin 13 puncte diferenta, o varianta destul de putin probabila.      In grupele de calificare pentru turneul final al CE din Letonia (7-20 iunie) totul este decis inaintea ultimelor partide. Grupa A va fi cistigata de Ucraina, care, chiar daca a pierdut in Germania (45-48), in final va avea avantajul acelui 73-47 din meciul tur cu nemtoaicele. Ultima partida va opune in seara aceasta reprezentativele Bulgariei si Germaniei. In grupa B, Italia a cistigat si a treia partida (75-64 cu Belgia) si nu mai poate pierde primul loc in trioul din care mai face parte Croatia.

Doar o problema de scor

Meciul cu "lanterna" a atras in tribunele Salii Sporturilor "Horia Demian" peste 2.000 de spectatori, care n-au avut ce regreta. Clujenii au cistigat cu 107-58 (32-10, 18-13, 19-28, 38-7), insa jocul lor a corespuns integral doar in primul si ultimul sfert al partidei, cind au facut si spectacol. In celelalte doua, foarte tinara echipa din Giulesti a dat o replica viguroasa, avindu-I in prim plan cu Catalin Vlaicu (24 de puncte) si Marius Bulancea (14, 2x3).      Cel mai bun de pe teren a fost, insa, americanul gazdelor, Bambale Osby, care a reusit 22 de puncte, a avut 9 recuperari, 3 pase decisive si un "capac". Celelalte puncte ale clujenilor au fost marcate de: Szíjártó (15, 2x3), Gibson (14, 2x3), Roberts (13), Krstanovic (12), Chetreanu-Don (9), Cuic (5p, 8pd), Muntean (5, 1x3), Henry (4, 1x3), Milacic (4), Silvasan (3, 1x3) si Lapuste (1). Iata si celelalte rezultate ale primei etape a returului: BC Mures Tirgu Mures - BCM ELBA Timisoara 87-77, CSU Atlassib Sibiu - SCM Universitatea Craiova 100-73, CS Otopeni - CSM Oradea 99-47, CSU Asesoft Ploiesti - BCMUS Arges Pitesti 80-62, BC Tirgoviste - Gaz Metan Medias 84-76. Dinamo Bucuresti a stat in aceasta etapa.

Andra si Maruta, revelion in Dubai

Andra si Maruta au sarbatorit trecerea in noul an de doua ori, o data la ora 12 a Dubaiului, iar apoi, dupa 2 ore, si conform orei Romaniei: "Am sarbatorit Revelionul de doua ori, pentru ca atunci cind în Dubai era 12 noaptea în tara era abia 10. Asa ca nu puteam sa ratam Revelionul românesc", marturiseste Catalin. Anul Nou nu a fost însa lipsit de peripetii, vedeta amintindu-si cum, înainte de petrecerea dintre ani, si-a dat seama ca nu are... costum!      "Revelionul a fost organizat pe plaja hotelului la care am fost cazati, numai ca tinuta obligatorie era costumul… si cum eu am plecat în vacanta fara costum, m-am vazut nevoit sa merg la probat si cumparat prin magazinele din Dubai", spune Maruta. El îsi aminteste cu placere cum a descoperit ca emisiunea "Happy Hour" este urmarita si în Dubai: "M-am întilnit cu un arab într-un mall, care se uita insistent la mine (…) si mi-a spus ca ma stie de undeva. Am zimbit si l-am lasat în pace, însa a tinut sa-mi precizeze ca se uita la «Happy Hour» în fiecare zi, pe Pro Tv International, pentru ca este casatorit cu o romanca ce nu pierde nici o editie a emisiunii si, vrea, nu vrea, trebuie sa se uite si el, seara de seara. Am schimbat numere de telefon, raminind ca, atunci cind vine în România, sa-i fiu ghid!".      In final, perechea marturiseste ca aceasta vacanta a fost pentru ei ca o pagina din "1001 de nopti": "Am avut o senzatie unica – aceea ca traim ceva ireal. Totul este fabulos. Incredibil. Este un amestec unic de legenda, mister, civilizatie, exotic, bun gust, ospitalitate, eleganta, opulenta."

Phoenix cinta la Cluj cu Mony Bordeianu

Foto www.promusicprod.roPhoenix, alaturi de Mony Bordeianu, sustine doua concerte de exeptie la ClujTrupa Phoenix revine la Cluj in 29 ianuarie cu doua concerte intr-o formula de exceptie, pe care le vor sustine la Casa de Cultura a Studentilor si in My Way.     Alaturi de membrii consacrati, revine pe scena Mony Bordeianu, cel care a fost primul solist al formatiei in Timisoara anilor '60. Artistul "care a spart gheata comunista cu piese precum "Vremuri", "Canarul" sau "Vino sa ne ascundem sus in nori", dupa cum explica organizatorii evenimentului, va interpreta cu acest prilej piese de pe noul sau album "Back to The Future". Produs de prietenul sau Nicu Covaci si interpretat de Phoenix, albumul a fost gindit "in spiritul acelor vremuri".      "Albumul contine, incepind de la prima piesa inregistrata in radio de Phoenix - «Stiu ca ma iubesti si tu…», pina la piese noi, scrise in America sau Germania, si reprezinta o parada a succeselor compozitionale ale lui Mony Bordeianu", adauga organizatorii concertului.     Cinta si in My Way Evenimentul va avea loc la Casa de Cultura a Studentilor (CCS) din Cluj-Napoca, incepind cu ora 20. Din repertoriul Phoenix nu vor lipsi nici piesele consacrate, nici cele "de pe noile albume produse dupa caderea zidului". Biletele costa 50 de lei si sint disponibile in reteaua Eventim, in magazinele Germanos din tara si, in ziua concertului, la CCS. De la ora 23, in aceeasi seara, faimosii rockeri urmeaza sa sustina un recital si clubul "My Way". Biletele de intrare in local costa 100 de lei.     Deschizatori de drumuriCunoscuta in Occident sub numele de Transsylvania - Phoenix, trupa s-a remarcat inca de la inceputurile sale ca deschizatoare de drumuri pe scena muzicala romaneasca, cu o sinteza intre muzica autentica romaneasca si balcanica, muzica straveche de datini si ritual si rock. La concertul de la Cluj vor cinta Nicu Covaci (chitara, voce), Mony Bordeianu (voce), Dzidek Marcinkiewicz (clape, bas, voce), Cristi Gram (chitara, backing vocals), Volker Vaessen (bas), Bogdan Bradu (voce), Ovidiu Lipan "Tandarica" (baterie, percutie) si Ionut Contras (backing vocals, percutie).

Gérard Depardieu vrea sa se stabileasca in Italia

 Celebrul actor francez Gérard Depardieu intentioneaza sa paraseasca Franta si sa se mute în Italia “nu pentru a fugi de impozite”, ci pentru ca “iubeste foarte mult aceasta tara”, potrivit interviului acordat publicatiei Journal du Dimanche. “As vrea sa nu mai am resedinta în Franta, ci sa am o alta adresa în Italia, pentru ca iubesc foarte mult aceasta tara”, a declarat celebrul actor francez.“În acest fel, as putea sa revin la Paris, linistit, de oricâte ori voi dori”, a continuat Depardieu. Actorul a explicat ca nu face acest lucru pentru “a fugi de impozite, deoarece si în Italia se platesc impozite. As fi putut sa ma mut în Elvetia, de exemplu. Nu fug de fiscalitate”. În virsta de 60 de ani, Gérard Depardieu este tatal lui Guillaume Depardieu, decedat pe data de 13 octombrie din cauza unei pneumonii, la virsta de 37 de ani.Celebrul actor, care a slabit de atunci 30 de kilograme, a marturisit pentru saptaminalul Journal du Dimanche ca “nu faptul ca am renuntat la alcool m-a facut sa slabesc, ci angoasele”.Depardieu, foarte critic fata de productia cinematografica franceza actuala, considera ca “cei care dau bani (comitetele de finantare - n.r.) sint niste prosti” si ca nu este sigur ca “un regizor precum Bunuel ar putea sa obtina finantare în sistemul de productie actual”. Gérad Xavier Marcel Depardieu s-a nascut pe 27 decembrie 1948 si este unul din cei mai cunoscuti actori francezi.  Depardieu a cistigat numeroase premii de-a lungul prestigioasei lui cariere în cinematografie, inclusiv o nominalizare la premiile Oscar pentru memorabilul rol din “Cyrano de Bergerac” si un premiu Globul de Aur la categoria cel mai bun actor pentru rolul sau din filmul “Cartea verde”.

Record doborit

 Francezul Lluis Colet, în virsta de 62 de ani, a doborit, simbata, în orasul Perpignan din sudul Frantei, recordul mondial pentru cel mai lung discurs din lume, dupa ce a vorbit fara întrerupere 124 de ore, timp de cinci zile si patru nopti.Discursul lui Colet, de origine catalana, i-a permis acestuia sa intre în Cartea Recordurilor, dupa ce a fost omologat de trei inspectori ai prestigioasei publicatii la fata locului. Cu cele 124 de ore vorbite fara încetare, acest orator fara pereche, consilier municipal si totodata ghid la muzeul artelor si traditiilor catalane, a detronat vechiul record detinut de un indian, care reusise sa vorbeasca fara pauza timp de 120 de ore. Lluis Colet mai detinuse acest record în 2004, dupa ce a sutinut un discurs de 48 de ore fara întrerupere.

Primul festival de film eco din Romania

 Primul festival de film din Romania dedicat problemelor ecologice, care a debutat simbata prin proiectia unor filme precum “Les Animaux Amoureux” de Laurent Charbonnier, “Uber Wasser” de Udo Maurer, “Digital Cemeteries” de Yorgos Avgeropoulos si “Last Call for Planet Earth” de Jacques Allard, a fost lansat oficial in cadrul unui eveniment care a reunit, la Centrul International de Conferinte “Casino” din Sinaia, nume importante ale cinematografiei romanesti, politicieni si reprezentanti ai autoritatilor publice.Astfel, printre sustinatorii filmului eco s-au numarat regizorii Tudor Giurgiu si Alexandru Solomon, producatorul Ada Solomon, criticii de film Tudor Caranfil si Irina Margareta Nistor, dar si ministrul Culturii, Theodor Paleologu, primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea, Eugen serbanescu, presedintele Centrului National al Cinematografiei, si Attila Szasz, membru al Consiliului National al Audiovizualului.“Distrugerea mediului e foarte aproape de distrugerea patrimoniului. Mediul este o cauza globala, dar in Romania mediul si patrimoniul cultural merg impreuna”, a spus Theodor Paleologu, facind referire la mai multe situri arheologice din Romania, care sint in pericol, dar si la unele cladiri de patrimoniu din Bucuresti care au fost distruse.Paleologu a facut citeva precizari si de natura personala, spunind ca locuieste intr-unul dintre “cele mai murdare orase” din Romania si din Europa. “Nu am o masina (in proprietate, in afara celei de serviciu, n.r.) si niciodata nu o sa am o masina”, a sustinut el, precizind insa ca are o bicicleta, cu care numai simbata si duminica “indrazneste” sa mearga prin Bucuresti.Totodata, la deschiderea oficiala au fost prezenti si regizori ai filmelor prezentate in cadrul festivalului, printre care si Olivier Weber, dar si reprezentanti ai Discovery Networks Europe - sponsor al evenimentului organizat de Asociatia Aristoteles Workshop - printre care Monika Kinal, Corporate Communications Manager Discovery Networks Central Europe, si Ada Roseti, Channel Manager Discovery Networks Romania. Deschiderea oficiala a Green Planet Blues a fost marcata de proiectia filmului “The 11th Hour/ Ceasul al 11-lea” de Leila C. Petersen & Nadia Conner, produs si narat de Leonardo DiCaprio. Documentarul, prezentat pentru prima data intr-un cinematograf romanesc, trage un semnal de alarma asupra incalzirii globale si vine in continuarea filmului lui Al Gore, “An Inconvenient Truth”, incercind sa gaseasca solutii pentru salvarea planetei Pamint.Cei peste 50 de specialisti, activisti si politicieni intervievati de realizatorii filmului “The 11th Hour”, printre care se numara fostul presedinte rus Mihail Gorbaciov, fizicianul Stephen Hawking si Wangari Maathai, laureata a premiului Nobel pentru proiectele sale de dezvoltare durabila, explica necesitatea unei schimbari urgente generate de conlucrarea dintre politic, economic si tehnologia existenta, in ideea reinventarii stilului de viata al oamenilor. Prima zi de festival s-a incheiat cu proiectia filmului “The Constant Gardener” de Fernando Meirelles.Festivalul Green Planet Blues continua duminica la Sinaia, cu proiectia filmelor “Le Renard et l’Enfant” de Luc Jacquet, “Silent Snow” de Jan van den Berg, “Last Yoik in the Saami Forest” de Hannu Hyvonen, “Cursed for Gold” de Olivier Weber, “Staub” de Hartmut Bitomsky si a scurtmetrajelor “Save the Living Danube”, “Earth Hour” si “Climate Witnesses”.De altfel, la festival participa si Hannu Hyvonen si Hannes Hyvonen, regizorul si respectiv producatorul “Last Yoik in the Saami Forest”, Jan van den Berg, regizorul “Silent Snow”, Ayelet Heller, regizorul “Strawberry Fields”, si Olivier Weber, regizor al documentarului “Cursed for Gold”, care va modera si trei workshopuri in cadrul evenimentului.In plus, James Gilbey, director de creatie Discovery Networks Europe, va sustine, duminica, un masterclass in cadrul Green Planet Blues.Tema masterclass-ului sustinut de Gilbey este “Poate televiziunea influenta salvarea Planetei?”, un studiu comparat care are ca punct de plecare Discovery Channel si activitatile ecologice promovate de televiziune - programele si filmele de scurtmetraj difuzate pe post -, ajungind la campaniile similare ale altor canale.In ultima zi a Green Planet Blues vor fi prezentate publicului documentarele “Le Monde selon Monsanto” de Marie-Monique Robin, “The end of Poverty?” de Philippe Diaz, “Sharkwater” de Rob Stewart, “The Journals of Knud Rasmussen” de Norman Cohn & Zacharias Kunuk si “Strawberry Fields” de Ayelet Heller, pentru ca festivalul sa se incheie cu “Saving Luna” de Suzanne Chisholm & Michael Parfit.Festivalul Green Planet Blues are si o sectiune competitiva, Green Teen Spirit, adresata tinerilor cu virste de pina la 18 ani. Concurentii au realizat filme scurte, cu durata de un minut, pe teme precum: schimbarea climatului, degradarea ecosistemului, poluarea, limitarea resurselor naturale, suprapolularea sau incalzirea planetei.Cistigatorul, ales de un juriu format din specialisti, va primi un premiu in valoare de 1.000 de euro.Festivalul Green Planet Blues este organizat de Asociatia Aristoteles Workshop, producatorul unor filme precum “Nu te supara, dar …” de Adina Pintilie, “Ciobanul zburator” de Catalin Musat si “Bar de zi si alte povestiri” de Corina Radu.Potrivit organizatorilor, bugetul festivalului este de circa 70.000 de euro, dintre care 75.000 de lei reprezinta finantarea Centrului National al Cinematografiei.

Cantonament la Geoagiu Bai

 CSM Sebes va urca de miine în statiunea hunedoreana Geoagiu Bai, unde elevii lui Fane Fogorosi vor efectua, pina pe 30 ianuarie, pregatirea centralizata. Lotul va fi format din 24 de jucatori, acestia urmind a fi oaspetii complexului „Alexandra”. Gruparea din Arini a terminat prima saptamina a pregatirilor în care s-a urmarit readaptarea organismului la efort, urmind ca în aceste zile jucatorii sa efectueze antrenamente mai grele, specifice unei etape precompetitionale. “Unda crizei financiare din fotbalul romanesc îsi va face simtita prezenta inevitabil si la Sebes. Vizam locul secund si cautam sa achizitionam un fundas central”, a declarat presedintele clubului Dumitru Fulea. În discutie pentru acest post ar fi fundasul central Razvan Ghidia, disponibilizat de FC Unirea Alba Iulia.

Tibi Moldovan revine pe ?Cetate?

Trupa antrenata de Aurel Sunda s-a înteles cu jucatorul asupra unui contract valabil pentru retur, acesta urmind a fi împrumutat gratis de la Farul Constanta. Atacantul în virsta de 27 de ani a acceptat propunerea de a îmbraca tricoul alb-negru dupa patru ani, la formatia unde a trait pentru prima data experienta primei ligi si  pentru care a marcat 8 goluri, în cele 18 jocuri sustinute în Divizia A.  „Sint foarte fericit ca m-am întors dupa 4 ani la Unirea, unde am cunoscut consacrarea. Stiu ca suporterii asteapta foarte mult de la mine, pentru ca nu au uitat perioada în care faceam senzatie în Divizia A. Revin la Alba Iulia în aceleasi conditii din 2003. Atunci m-am transferat din Liga a III-a, de la Chimica Tirnaveni, acum, de la Farul II Constanta, atunci Unirea era pe locul întii si a promovat, iar acum, în 2009, e aceeasi situatie, cu Unirea lider în esalonul secund si angrenata în lupta pentru accederea în elita. A contat enorm ca domnul Sunda e la Unirea, m-a dorit si sper sa nu-l dezamagesc. A doua promovare cu Unirea reprezinta dorinta mea si sper din suflet sa încheiem stagiunea în fotoliul de lider”, a declarat Tibor Moldovan. Cel poreclit “Tibi-gol” de catre suporterii albaiulieni a evoluat între timp la Dinamo (primavara anului 2005), Farul Constanta (2005-2007), iar în stagiunea 2007-2008 în Ungaria (Nyiregyhaza Spartacus si Ujpest Budapesta). Transferul lui Moldovan este a patra mutare a iernii pentru albaiulieni, dupa Bojan Djordjevic, Andrei Poverlovici si Marius Curileac.

Galerie foto - Balul Operei

Click pentru imagine maritaSotii Columbeanu se saluta protocolar la sosirea lui Irinel cu micuta IrinaClick pentru imagine maritaMonica Columbeanu si Ricky Dandel, intrare cu fast in Nationalul clujeanClick pentru imagine maritaRecitalurile de opera au ridicat publicul in picioareClick pentru imagine maritaInainte de a fi premiat, Piersic a stat in rind cu publiculClick pentru imagine maritaArtistii omagiati cu premiul "Lya Hubic" multumesc publiculuiClick pentru imagine maritaPictorul Ioan Sbirciu a donat un tablou pentru premiul "Mecena"Click pentru imagine maritaJohn Guerry, directorul Nokia Jucu, primeste premiul "Mecena"Click pentru imagine maritaAcademicienii au dat prestanta intregului evenimentClick pentru imagine maritaVasile Grunea le-a urat ziaristilor sa aiba parte de o cariera de 50 de ani de presaClick pentru imagine maritaPrimarul interimar al Clujului Sorin Apostu s-a descurcat bine in postura de amfitrionClick pentru imagine maritaVarsta respectabila nu i-a impiedicat pe unii premiati sa ia parte la ceremonieClick pentru imagine maritaCorul "Armonia" a cintat pentru invitatii balului in prima pauza a spectacoluluiClick pentru imagine maritaMonica Columbeanu a "monopolizat" aproape toate prezentarile de modaClick pentru imagine maritaRochiile designerului Anca Dumitrescu au cucerit publicul femininClick pentru imagine maritaRochiile designerului Anca Dumitrescu au cucerit publicul femininClick pentru imagine maritaLiviu Turdean de la "Farmec", multumit ca a dus numele Clujului peste hotareClick pentru imagine maritaAcademicianul Ionel Haiduc, una din cele mai distinse prezenteClick pentru imagine maritaSpeologul Iosif Viehman a devenit oficial senior al ClujuluiClick pentru imagine maritaFlorin Piersic il omagiaza in stilul sau pe prezentatorul Constantin MustataClick pentru imagine maritaFlorin Piersic il omagiaza in stilul sau pe prezentatorul Constantin Mustata 

FC Unirea, in cantonament ?local?

In jocul de pregatire disputat simbata dimineata, pe stadionul “Cetate”, antrenorul Aurel Sunda a utilizat urmatoarele formatii: «Portocalii» G. Rotaru - M. Rus, Poverlovici, Bumbac, B. Bucurica - Foro, Dalbea, Selagea, C. Cristea - T. Moldovan, Sg. Costea; «Galbenii» Curileac - Djordjevici, Elder, Marincean, Cravcescu - Goncear, Camara, Bostan, Pepenar - B. Verdes, Popovic. Meciul s-a incheiat cu scorul de 1-0, in favoarea echipei care a jucat in portocaliu, gol realizat de Dalbea. Dupa pauza au mai intrat la ambele formatii: Lasc, V. Raducanu, Fl. Ilie, I. Grozav, G. Grozav, Caugherty si C. Vadana. Dupa acest meci, s-a renuntat la Bostan (moldovean, 19 ani, CSKA Buiucani) si Cravcescu (25 ani, Prefab Modelul) care nu au reusit sa convinga ca merita sa imbrace tricoul echipei fanion a judetului Alba, urmind ca nou-venitul Goncear (24 ani, mijlocas, Letonia) sa mai ramina sub observatie citeva zile.AUREL SUNDA, antrenor FC Unirea“Putem spune ca sintem multumiti de transferurile realizate. Incercam sa ne pregatim cit mai bine in urmatoarele saptamini. Sintem datori publicului sa ducem echipa acolo unde ii e locul, inapoi in liga 1.” NICOLAE LUPU, director executiv FC Unirea „Lotul se va definitiva inaintea plecarii in stagiul din Antalya. In mare parte, transferurile sint realizate. Ii mai vizam pe Dorin Toma, de la CFR Cluj, si pe aradenii Mircea Gheorghe si Florin Dan”.*24 de jucatori in primul cantonament centralizatPortari: G. Rotaru, M. Lasc, Curileac (CFR II Cluj)Aparatori: M. Rus, Djordjevic (1984, sirb, Vlasina), Poverlovici (FC Brasov), Bumbac, Elder, Marincean, B. Bucurica. Mijlocasi: M. Foro, Dalbea, Camara, I.Grozav, Selagea, Caugherty, C.Cristea, Pepenar, Vadana (ex-U Cluj).Atacanti: T.Moldovan (Farul II Constanta), Sg. Costea, G.Grozav, B.Verdes, Popovic (1982, sirb, Modrica Maksima).

Scolile clujene, dotate cu "buton de panica"

Toate scolile din Cluj-Napoca vor fi dotate in cel mai scurt timp cu un "buton de panica", menit sa faciliteze o interventie cit mai rapida a autoritatilor in cazul unor posibile acte de violenta.      Ideea instalarii acestui buton apartine primarului interimar Sorin Apostu, care a avut o intilnire cu reprezentantii Politiei, Jandarmeriei, Politiei Comunitare si Inspectoratului Scolar, principalul subiect dezbatut fiind gradul de siguranta existent in scolile clujene.      "Cheia acestui buton de panica se va afla la persoana care este de serviciu si care va putea lua automat legatura cu serviciul 112 in cazul unor probleme. De asemenea, introducerea cheii va declansa si un semnal sonor si luminos, lucru care va duce la o interventie mai rapida a autoritatilor", a explicat primarul interimar.      In cadrul aceleiasi intilniri, reprezentantii institutiilor participante au reinnoit protocolul de colaborare incheiat in luna septembrie 2008 si au stabilit componenta patrulelor care vor asigura paza elevilor clujeni. Cu toate ca in capitala fenomenul violentei in unitatile scolare a luat amploare, la Cluj nu s-au inregistrat astfel de evenimente in ultimii ani.    M. O.

RATUC: linii noi si autobuze moderne

In 2009, clujenii vor circula cu autobuze moderne, monitorizate prin GPS, si isi vor putea achizitiona biletele de calatorie printr-un sistem automat de ticketing.     Acestea sint planurile primarului Sorin Apostu pentru RATUC, pe care doreste sa le implementeze pina la finalul anului.      Apostu mai anunta si continuarea programului de gratuitate la transportul in comun acordat pensionarilor, precum si cel de reduceri si gratuitati destinat elevilor si studentilor. In 2008, 50.000 de pensionari si 33.000 de elevi si studenti au beneficiat de aceste facilitati acordate de Primarie si RATUC.      Strategia Primariei pentru RATUC mai cuprinde permanentizarea unor linii care au circulat cu caracter temporar pina acum, prelungirea unor trasee in noile cartiere de locuinte, prioritara in acest sens fiind Colonia Borhanci, introducerea unei linii de transport pe strada Mehedinti, precum si informatizarea sistemului de dirijare si dispecerizare.    M. O.

Monaco, cel mai recent "frate" al Clujului

Cluj-Napoca se va infrati anul acesta cu orasul Monaco. Decizia a fost luata in urma unei intilniri intre primarul interimar Sorin Apostu si primarul orasului Monaco, Georges Marsan. Acesta din urma s-a aflat simbata in Cluj-Napoca pentru a participa la cea de-a XIV-a editie a Balului Operei, fiind unul dintre invitatii speciali ai evenimentului. "Primarul Marsan era la curent cu evolutia Clujului din ultimii ani si stia ca orasul nostru este al doilea din Romania din punctul de vedere al dezvoltarii economice. De altfel, domnia sa a lansat invitatia de infratire dintre cele doua orase, lucru care se va concretiza in cursul acestui an", a declarat primarul Apostu pentru monitorul. In cursul intilnirii, Georges Marsan s-a aratat interesat de modul de organizare a legislativului si executivului din Cluj-Napoca, precum si de strategia de dezvoltare urbanistica a municipiului in perioada urmatoare, avind in vedere dezvoltarea acestuia din ultimii ani.    M. O.

Probleme "la indigo", indiferent de cartier

Clujenii din cartierul Manastur s-au intilnit la sfirsitul saptaminii trecute cu primarul interimar Sorin Apostu pentru a-i prezenta principalele probleme ale zonei in care locuiesc.      Potrivit lui Apostu, cele mai multe probleme prezentate au legatura cu neridicarea la timp a gunoiului menajer, lipsa locurilor de parcare si frecventa cu care circula unele dintre liniile de transport in comun ale RATUC.      De altfel, probleme similare au fost semnalate si de locuitorii cartierelor Marasti, Someseni, Intre Lacuri, Iris si Bulgaria, care s-au intilnit cu primarul in cursul zilei de joi.      Intilnirile consultative cu cetatenii, in urma carora vor fi stabilite prioritatile bugetului local pentru anul 2009, vor continua si in aceasta saptamina cu locuitorii celorlalte cartiere din municipiu. Raspunsuri la problemele cetatenilor vor oferi atit primarul si viceprimarii, cit si reprezentanti ai executivului Primariei si ai regiilor autonome de interes local aflate in subordinea Consiliului Local.    M. O.

Control la buzunare

Judecatorii Curtii Constitutionale au luat taurul de coarne in ce priveste salarizarea magistratilorCurtea Constitutionala a constatat ca Ordonanta 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare este neconstitutionala.     Curtea Constitutionala a fost sesizata de Curtea de Apel Brasov, la cererea Ministerului Public.      Decizia Curtii Constitutionale 1325 a fost publicata in Monitorul Oficial in 23 decembrie 2008. In cursul anului trecut, Curtea Constitutionala a mai declarat si alte prevederi neconstitutionale din ordonanta Guvernului 137/2000, pentru ca acorda Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) competenta sa anuleze ori sa refuze aplicarea legii pe care o considera discriminatorie. De asemenea, o alta decizie a CC a vizat situatiile in care deciziile CNCD pot fi atacate in instanta. In urma unei decizii a CNCD potrivit careia s-ar crea o discriminare prin acordarea de catre stat a unui spor de 40% procurorilor si judecatorilor investiti cu cauze de coruptie, magistratii au declansat actiuni in instante in care au cerut acordarea de drepturi egale. Astfel, s-a ajuns in situatia in care mii de magistrati au obtinut hotariri irevocabile, statul vazindu-se in situatia de a plati drepturi restante, plus dobinzi la sumele cerute.    Probleme in sistemMinistrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat, in 14 ianuarie, ca, in urma discutiilor cu ministrul Finantelor, cu premierul si cu presedintele Senatului pe tema bugetului pe anul 2009, sumele obtinute de MJ rezolva problemele sistemului, inclusiv chestiunile referitoare la restante ale drepturilor salariale catre magistrati, obtinute de acestia prin hotariri judecatoresti. Ministrul a mai spus ca institutia pe care o conduce nu a putut cuprinde in bugetul pe anul trecut sporul de stres de 50% pentru magistrati, statuat prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). In acest context, el si-a exprimat speranta ca diferentele salariale dintre magistrati sa fie si ele rezolvate, referindu-se la faptul ca magistratii din CSM si cei de la ICCJ incaseaza sporul de 50%.    O noua legePe de alta parte, Predoiu a sustinut ca nu se poate vorbi de o rezolvare totala a problemelor financiare pina nu va fi adoptata o noua lege a salarizarii magistratilor. El a amintit ca a propus, la sfirsitul anului trecut, un proiect de lege in acest sens, care insa nu a fost aprobat din cauza contextului politic. Ministrul a apreciat ca, in contextul actual, "mai mult nu se poate", exprimindu-si speranta ca magistratii isi vor tempera actiunile impotriva MJ.    Calin Popescu Tariceanu * Fost prim ministru"In loc sa lase Guvernul sa deruleze politica salariala, Justitia isi face propriile legi de salarizare."

Demnitarii, lasati fara imunitate?

Varianta pentru eliminarea imunitatii demnitarilor ar fi ca procurorii sa nu mai fie nevoiti sa ceara acordul pentru începerea urmaririi penale a acestora.     "Categoric", a raspuns Roberta Anastase la întrebarea daca dezbaterea privind imunitatea demnitarilor se refera la eliminarea votului din Parlament. "(...)imunitatea în sensul clar, daca vreti, si al efectivitatii aplicarii trebuie sa vizeze numai votul si declaratiile politice. În realitate, vorbim de un raport al Comisiei Europene care, iata, dedica un capitol întreg ingerintei, daca vreti, a Parlamentului în actul de justitie prin blocajele efectuate de-a lungul timpului", a spus Anastase. Presedintele Camerei Deputatilor a recunoscut ca initierea dezbaterii privind imunitatea penala a demnitarilor echivaleaza cu începerea discutiilor despre revizuirea Constitutiei. "Pina acum s-a vorbit mult despre ce înseamna nevoia, pina la urma, de modificare a legii raspunderii ministeriale pe imunitate, dar presupune si o implicare în revizuirea Constitutiei. Aspectele constitutionale trebuie de asemenea luate în discutie si, iata, este un argument în plus pentru a ne implica, fiecare parlamentar, dar, am spus eu în cadrul grupului, în primul rind grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal, cu toata forta si responsabilitatea în revizuirea Constitutiei", a spus Anastase.    Cu acordul partenerilorÎntrebata daca are si acordul partenerilor din coalitia majoritara pentru astfel de modificari, dat fiind ca procurorii au cerut, în cursul anului trecut, acordul Parlamentului pentru reprezentanti ai PSD si PC, Roberta Anastase a spus ca pentru început dezbaterile vor fi în cadrul PDL si apoi vor fi extinse la PSD si la celelalte partide. "Aici nu discutam cazuri, aici nu discutam nume, aici discutam despre o procedura si despre, pina la urma, exigentele si lucrurile asumate de noi în raport cu Uniunea Europeana, ca membri ai Uniunii Europene, si era si firesc ca prima discutie s-o avem în interiorul grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal si fara îndoiala aceste discutii trebuie sa aiba în primul rind în cadrul parteneriatului pe care îl avem cu Partidul Social Democrat, dar, de ce nu, împreuna cu toate grupurile parlamentare, pentru ca trebuie sa vorbim de o asumare, pina la urma, a tuturor parlamentarilor a acestui demers", a declarat Anastase.

Pe scurt

Doliu national pentru Grigore VieruPresedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat un decret privind crearea unei comisii nationale pentru organizarea funeraliilor nationale pentru poetul Grigore Vieru (foto) si va anunta o zi de doliu national.     Poetul basarabean Grigore Vieru, care a suferit un grav accident rutier în urma cu 2 zile, a încetat din viata în noaptea de simbata spre duminica. Cauza mortii a fost un stop cardiac, pe fondul unor politraumatisme multiple si al unei poliinsuficiente a sistemelor si organelor, iar decesul a survenit la ora 1.20, a declarat presei ministrul moldovean al Sanatatii, Larisa Catrinici. Medicii moldoveni au fost constienti din momentul internarii, dupa accident, ca starea lui Grigore Vieru este extrem de critica si ca doar puterea unui miracol îl mai putea salva, a adaugat Catrinici. Poetul a decedat la exact 48 de ore de la producerea accidentului rutier. Grigore Vieru a fost internat în noaptea de joi spre vineri în urma unui grav accident rutier, produs în conditii de ceata pe un segment avariat de sosea. Automobilul în care se afla s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate plasat în mijlocul soselei, în regiunea comunei Danceni, raionul Ialoveni. Vieru se întorcea din sudul Republicii Moldova, unde participase, la Cahul, la un concert omagial consacrat lui Mihai Eminescu.    L. P.Cozma vrea partidFostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a anuntat ieri la Tirgu Jiu, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la mineriadele din 1999, ca începe, oficial, demersurile pentru a-si înfiinta propriul partid, care va fi unul al muncitorilor. Cozma a precizat, în cadrul unei întilniri la care erau prezente aproximativ o suta de persoane, ca partidul sau va fi unul al muncitorilor, dar nu a dezvaluit denumirea formatiunii politice, motivind ca astfel autoritatile ar putea sa-i blocheze demersurile de înregistrare a partidului la tribunal. Cozma a anuntat, de asemenea, ca are deja presedinti în 26 de judete si ca într-unul din judete l-a si demis pe seful filialei, care îi este ruda. Miron Cozma a mentionat ca nu va primi în rindurile partidului sau nici un fost membru din fostele structuri comuniste sau din cele care au existat dupa ’89. Liga "Miron Cozma" a organizat, ieri, la Tirgu Jiu, o masa rotunda pentru a marca 10 ani de la mineriadele din 1999, la care au fost invitati reprezentanti ai administratiei locale si judetene, lideri sindicali, precum si fosti politicieni care au avut legatura cu evenimentele din Valea Jiului.    L. P.