monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Termen pentru notari

Directia Generala a Finantelor Publice Alba a anuntat ca notarii publici care au obligatia calcularii, incasarii si virarii impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal ca, pina la 26 ianuarie, au obligatia sa completeze si sa depuna, la organul fiscal competent, “Declaratia informativa privind impozitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”, formular 208. Purtatorul de cuvint al DGFP Alba, Iulia Mirestean, a precizat ca declaratia trebuie sa cuprinda “tranzactiile prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, supuse impozitarii”. Aceasta a mentionat ca declaratia se depune semestrial la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul biroului notarial, pina la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare semestrului in care a avut loc autentificarea actelor privind transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal sau ori de cite ori notarul public constata erori in declaratia depusa anterior prin completarea unei declaratii rectificative. Declaratia se depune in format electronic, pe suport magnetic sau optic, insotita de exemplarul listat pe hirtie, semnat si stampilat, prin folosirea programului de asistenta elaborat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, care se poate procura gratuit de la unitatile fiscale sau de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. “Daca, dupa autentificarea actului sau intocmirea incheierii de finalizare in procedura succesorala de catre notarul public, se constata erori sau omisiuni in calcularea si incasarea impozitului, acestea se vor solutiona conform procedurii de rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”, a mai precizat Iulia Mirestean. Aceasta a atentionat ca neindeplinirea obligatiei de depunere a declaratiei in termenul legal se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei, conform art. 219 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala.

Prinsa in flagrant

 Agentii de siguranta publica de la Politia orasului Cugir au prins în flagrant, la data de 14.01.2009, o persoana de sex feminin, identificata ca fiind C. T., de 36 ani, din comuna Almasu Mare, care a încercat sa sustraga diverse bunuri alimentare din beciurile situate la subsolul unui bloc. Cercetarile continua sub aspectul comiterii infractiunii de tentativa de furt calificat.

Gasit decedat

 Politia municipiului Sebes a fost sesizata, ieri, de catre R. Sabin, cu privire la faptul ca a gasit o persoana decedata în locuinta sa, aflata în constructie, situata în municipiul Sebes. Echipa de cercetare care s-a deplasat la fata locului a constatat ca, în interiorul locuintei aflata în constructie, se afla cadavrul unei persoane de sex masculin, identificata ca fiind C. Ion, de 49 ani, din municipiul Sebes. La examinarea exterioara a cadavrului, nu au fost observate urme de violenta. Cadavrul a fost transportat la morga Spitalului municipal Sebes, pentru efectuarea necropsiei si stabilirea cauzei mortii.

Mai bine pentru pensionari?

Totusi, pensionarii vor putea beneficia de ajutorul privind tratamentele in limita unei sume lunare care va fi de 100 de lei. Desi au de partea lor o lege promulgata deja de presedintele Traian Basescu, pensionarii care au muncit in conditii dificile vor mai astepta un an majorarea veniturilor. Asa cum au anuntat inca din timpul mandatului vechiului Guvern, democrat liberalii sustin aminarea aplicarii normativului. Paradoxal insa, dupa ce au munict si au sustinut decizia in timpul Executivului condus de Tariceanu, social democratii sint acum de partea colegilor de guvernare. Pina in 2010, punctul de pensie va fi majorat cu 8 % asa cum prevede legislatia in vigoare. Pe de alta parte, pensionarii cu venituri reduse vor fi ajutati sa isi procure medicamentele necesare. In acest sens, se va trece la compensarea tratamentelor prescrise de catre medici, cu 90 % in cazul pensionarilor cu venituri sub salariul minim pe economie, respectiv 600 de lei. Una peste alta, se pare ca, in judetul Alba, multi pensionari vor avea de cistigat. Si totusi...Vestea buna nu este insa buna pina la capat. Asta deoarece autoritatile din sistemul de sanatate impun o limita a compensarilor medicamentelor pentru pensionari. Astfel, batrinii isi vor putea achizitiona medicamentele cu o astfel de reducere pina cind ajung la o suma de 100 de lei, folosita din banii de la buget, in fiecare luna. “Am nevoie de 4 milioane si 300 de mii in fiecare luna pentru medicamente, iar pensia mea e de 5 milioane si aproape 800 de mii. Pina acum, plateam 2 milioane si ceva. Daca stau sa calculez bine, de acum voi avea de platit mai mult. Compensarea acopera o parte, dar ma limiteaza. Nu stiu ce sa mai zic”, spune Ilie Oana. “Probabil ca in limita celor 100 de lei se compenseaza 90 % si mai departe 50 % cum era pina acum. Sper sa nu trebuiasca sa renunt la unele medicamente. Deja am facut lucrul acesta la finalul anului trecut si se simte”, se plinge Maria Herlea. Cert este ca plafonul pentru medicamentele compensate a afectat destul de grav situatia bolnavilor din judet, in perioada in care a fost practicat. Ultimele luni ale anului trecut au adus insa eliminarea acestei limite. “Ce se intimpla cu cei care au pensii mai mari. De exemplu daca am 7 milioane pe luna, nu beneficiez de compensare? Ar fi aberant pentru ca toate s-au scumpit si nu ma pot descurca nici asa. Daca trebuie sa imi platesc si medicamentele la pret intreg, pot sa mor linistit”, ridica o alta problema Vasile Atodiresei. Pina cind Guvernul va reusit sa rezolve toate aceste probleme, aproape jumatate dintre pensionarii judetului va sta cu sufletul la gura in asteptarea unor decizii.

Mihai Eminescu omagiat de scoala care ii poarta numele

 Cu ocazia implinirii a 159 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, toti elevii scolii din Alba Iulia care ii poarta numele au fost implicati in actiuni de omagiere a marelui poet. Pe calendarul activitatilor programate de Scoala “Mihai Eminescu” din Alba Iulia s-au regasit mai multe evenimente, printre care sesiunea de comunicari a elevilor “Aspecte din viata si activitatea poetului national”, precum si momente de recitare. De asemenea, a fost organizat cu participare judeteana, seminarul “Personalitate prin creativitate in Uniunea Europeana”. Pe linga numeroasele momente artistice, a fost organizata si o inedita competitie sportiva “Cupa Mihai Eminescu”, la handbal baieti si fete. 

Scrisoare de multumire

 Un barbat din Alba a adresat o scrisoare de multumire Inspectoratului de Jandarmi Judetean Alba  pentru cinstea si corectitudinea dovedita de un jandarm pe timpul executarii serviciului.Potrivit purtatorului de cuvint al institutiei, Ovidiu Jurcovet, in cursul zilei de marti, plutonierul major Vlad Grigore, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Alba, aflindu-se in serviciul de paza si protectie la Directia Generala a Finantelor Publice Alba, a gasit un telefon mobil. “Acesta fusese pierdut de un cetatean, in zona de lucru cu publicul a institutiei. Jandarmul a intreprins de urgenta toate demersurile pentru identificarea pierzatorului, inapoindu-i acestuia bunul pierdut. Impresionat de gestul subofiterului, domnul B. D., reintrat in posesia aparatului telefonic, in care avea stocate informatii personale importante, a dorit sa-si exprime recunostinta printr-o scrisoare de multumire trimisa pe adresa inspectoratului.Conduita plutonierului major Vlad Grigore, in opinia noastra, nu constituie un fapt deosebit. Este demna de remarcat totusi vigilenta dovedita de subofiter pe timpul executarii serviciului si ii asiguram pe cetateni ca in obiectivele asigurate cu paza si protectie cu efective de jandarmi vor gasi intotdeauna un sprijin de nadejde pentru rezolvarea incidentelor cotidiene”, a aratat Ovidiu Jurcovet. 

Eminescu, sarbatorit la Biia

 Scoala din Biia, in colaborare cu Fundatia “Ioan Salcudean”, Asociatia “Fiii satului Biia” si Cercul ASTRA “Ion Bianu” au organizat ieri, la Biblioteca Fundatiei, omagierea poetului national si universal, Mihai Eminescu. Au participat elevii si cadrele didactice de la Scolile cu clasele I-VIII Biia si Sona, elevi de la Colegiul National “Inochentie Micu Clain” Blaj, locuitori ai satului Biia, reprezentanti ai institutiilor publice si culturale din judet: Consiliul Judetean Alba, Biblioteca Judeteana, Inspectoratul Scolar, Centrul Judetean de Cultura “Augustin Bena”, Despartamintul ASTRA “Timotei Cipariu” Blaj si poetul Ioan Marginean.In cadrul manifestarii au avut loc o prezentare video - “Luceafarul poeziei romanesti”, comunicari prezentate de profesori de literatura romana, un concurs de recitari, prezentare de carte si de reviste. „Prin activitatea noastra culturala ne-am propus sa transmitem celor prezenti dragostea si respectul pentru “Luceafarul poeziei romanesti” si sa-i asiguram ca “tot ce-i romanesc nu piere!”, a declarat prof. Maria Suciu, sufletul acestei actiuni.

Tabacherele redevin o moda

Din spusele mai multor vinzatoare, tabacherele au fost foarte cautate in sezonul cadourilor, dar si inainte de acesta, deoarece tot mai multi fumatori doresc sa-si inlocuiasca pachetele de tigari pe care apar imagini in care sint evidentiate riscurile fumatului.Tabacherele erau considerate, pina de curind, obiecte pretentioase si mai putin practice decit un pachet clasic de tigari, dar acestea tind sa redevina la moda, dupa ce pe ambalajul tigarilor au inceput sa apara ilustratii foarte sugestive ale bolilor care pot fi provocate de fumat. “Nu putem spune ca este o crestere semnificativa, nu vindem tabachere chiar in fiecare zi, dar am mai avut cumparatori care au afirmat ca vor o tabachera tocmai pentru a evita sa poarte si sa vada toata ziua imaginile de pe noile pachete de tigari”, a explicat vinzatoarea magazinului de tutungerie din capatul strazii Vasile Goldis din Cetate.Unul dintre fumatorii care a facut acest schimb spune ca tabachera l-a facut sa-si schimbe si optica asupra fumatului. “Inainte sa-mi iau tabachera, fumam mai mult, puneam pachetul pe masa linga calculator si nu ma uitam de fiecare data cite tigari au mai ramas. Acum, de cite ori deschid tabachera, pot sa le numar si sa imi dau seama daca fumez prea mult. In plus, am hotarit sa cumpar si tigari de foi. Nu stiu daca sint mai sanatoase, dar oricum sint mai scumpe si mai tari, asa ca am inceput sa reduc numarul lor”, a spus S. P. din Alba Iulia. Moda strabunicilorIn perioada interbelica, tabachera si porttigaretul erau accesoriile nelipsite ale fumatorilor. Adesea, acestea erau si obiecte foarte frumoase sau foarte scumpe. Pe internet sau la magazinele de anticariat pot fi gasite si acum tabachere de aur masiv sau placate cu aur. Unele dintre acestea au incrustate pe ele si pietre pretioase. Tabacherele “moderne”, cele care in ultimul timp sint tot mai cautate de albaiulieni, sint fie din metal, fie din piele. “Avem tabachere pe toate gusturile si mai ales pentru toate buzunarele. Cele de piele costa aproximativ 60 de lei, dar cele din metal, care pot avea si un desen gravat sau in relief, sint ceva mai ieftine, de la 10 la 35 de lei. Albaiulienii le prefera cel mai adesea pe cele de metal care, uneori, au incorporata si o bricheta”, a explicat vinzatoarea unui magazin de cadouri din Alba Iulia.

O viata de muzica

Se spune adesea ca romanii au afinitati muzicale, dar muzica, in viziunea dirijorului pensionar care conduce Ansamblul “60^” din placere, este ceva cu mult mai complex si mai frumos decit a fredona dupa ureche o melodie care iti place si care te binedispune.Bateria imprima ritmul Silvian Serbanescu a terminat scoala militara de muzica la Bucuresti si, in 1961, a fost repartizat la Alba Iulia, oras care i-a devenit casa si unde a avut ocazia sa profeseze si sa aiba si satisfactii. Acesta este cistigatorul mai multor trofee si competitii muzicale. “In primul rind, pentru a dirija o orchestra, un cor sau o fanfara, trebuie sa cunosti bine instrumentele. Eu cint la saxofon, clarinet, contrabas si la instrumente de percutie. Mai ales percutie trebuie sa cunosti, pentru ca atunci cind ai in formatia pe care o conduci baterie sau toba, mare sau mica, dirijezi in primul rind acest instrument care imprima ritmul intregii formatii. Sint, insa, si formatii in care nu exista acest instrument si atunci trebuie sa cunosti bine partiturile”, a explicat dirijorul Silvian Serbanescu.Saxofonul este “primadona” unei orchestreDin punctul de vedere al dirijorului pensionar din Alba Iulia, cel mai complex instrument si cel mai greu de stapinit este vioara, iar cel care ii este cel mai mai drag lui Silvian Serbanescu este saxofonul care, din spusele acestuia, isi poate gasi locul in orice tip de compozitie muzicala. “Saxofonul tine loc de primadona, este un instrument cu un timbru cald, care poate interveni si in muzica populara si in muzica usoara si in muzica clasica, un instrument care a facut istorie in muzica de club. Saxofonul este, prin urmare, preferatul meu”, a mai spus Silvian Serbanescu.  Muzica, intre talent si muncaIn ultimii, ani sa faci muzica este un fel de joaca de copii, tot mai multe formatii si tot mai multi artisti se afirma, incercind sa se impuna cu melodii mai mult sau mai putin lucrate. Multi dintre acestia nu cunosc insa vreun instrument si nici nu pot citi notele muzicale. In opinia dirijorului de la Alba Iulia, muzica trebuie luata in serios si, pentru a putea sa cinti, trebuie sa muncesti, sa te autoperfectionezi si sa inveti.Ansamblul “60^”Interesul pentru muzica al dirijorului din Alba Iulia a ramas si acum la fel de viu ca si in anii copilariei. El conduce la aceasta ora Ansamblul “60^” de la Centrul de zi pentru persoane virstnice din Alba Iulia. Ansamblul, din care fac parte foarte multi beneficiari ai acestui centru, pregateste chiar in aceste zile un spectacol dedicat celor care in aceasta luna isi serbeaza ziua de nastere si, de asemenea, dedicat implinirii a 159 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu. “Eu am ajuns la acest ansamblu acum cinci ani, initiativa acestui cor nu imi apartine mie, dar cred ca, in oarecare masura, am reusit sa imi aduc si eu aportul. In fiecare luna pregatim un spectacol, cintam mai ales melodii populare, dar si romante. In cadrul spectacolului de luna aceasta, vom avea si un moment poetic in care vor fi recitate poezii ale lui Mihai Eminescu si vom cinta si una dintre cele mai frumoase melodii pe versurile poetului national, «Pe linga plopii fara sot». Speram ca si de data aceasta spectacolul sa fie o reusita”, a mai spus dirijorul din Alba Iulia. “Este adevarat ca exista un talent nativ, care poate diferentia artistii, dar pentru a fi un muzician adevarat trebuie sa inveti, sa cunosti partitura, sa poti intelege muzica clasica si sa o poti si tu la rindul tau cinta. Mai conteza si sa vrei sa fii interesat de muzica. Eu imi aduc aminte faptul ca intreaga mea copilarie a fost marcata de muzica. Tata a fost si el muzicant militar in fanfara Garzii Regale. Locuiam la Tohanul Vechi, linga Brasov, iar la Filarmonica din Brasov dirija la acel moment Sergiu Celibidache. Tata i-a trimis un bilet acestuia si in felul acesta am reusit sa am acces, eu si un prieten al meu, la toate spectacolele pe care le avea Filarmonica. Sint amintiri placute pe care le pastrez din acea perioada”, a mai spus Silvian Serbanescu.

Horoscop zilnic

Berbec Sinteti foarte bine dispus si aveti ocazia sa luati o decizie importanta cu privire la problemele financiare ale familiei. Puteti aborda probleme serioase din domeniul afacerilor si reusiti sa terminati lucrari incepute cu mult timp in urma. Taur Sinteti intr-o forma intelectuala deosebita si aveti sanse mari pe plan social si sentimental. Este o zi favorabila contactelor cu persoane importante si comunicarii. Deciziile pe care le luati in privinta relatiilor parteneriale sint corecte si va vor aduce satisfactii. Gemeni Dimineata va hotariti sa plecati intr-o calatorie, pentru a rezolva o problema a partenerului de viata. Puteti sa va ocupati de probleme financiare, dar va sfatuim sa evitati speculatiile. Daca aveti de luat decizii importante, va puteti baza pe intuitie. Rac Aveti idei excelente si sinteti hotarit sa le puneti in aplicare. Aveti ocazia sa demarati o activitate noua. Capacitatea de comunicare va ajuta sa va faceti noi prieteni printre persoane importante. Puteti sa va ocupati de problemele casei. Nu luati decizii de unul singur! Leu Luati decizii inspirate, care va asigura reusita pe plan social si succesul in relatiile sentimentale. Este o zi favorabila comunicarii si calatoriilor de afaceri. Aveti idei bune, care va vor schimba viitorul. Spre seara, mergeti intr-o vizita la prieteni. Va recomandam sa nu neglijati odihna. Fecioara Puteti sa va puneti in practica planurile de ascensiune sociala. De asemenea, sint favorizate afacerile si relatiile cu colaboratorii. Va recomandam sa profitati din plin de aceasta zi, dar sa nu fortati nota. Puteti sa va bazati pe intuitie. Balanta Azi nu va puteti respecta programul, asa ca este indicat sa nu va faceti un plan strict. Dimineata plecati intr-o scurta calatorie si cunoasteti o persoana mai in virsta, care va ofera sfaturi utile in legatura cu o afacere. Va sfatuim sa nu va pripiti. Scorpion Intentionati sa plecati intr-o excursie cu prietenii, dar ar fi bine sa nu uitati ca aveti si treaba acasa. Sinteti inspirat si rezolvati probleme dificile. N-ar strica, totusi, sa tineti seama de sfaturile partenerului de viata. Dupa-amiaza, o ruda apropiata va cere ajutorul intr-o problema de sanatate. Sagetator Dimineata aveti idei originale, cu care partenerul de viata este de acord. Va sfatuim sa profitati de sansele care se ivesc azi. Aveti spor la treaba si sinteti hotarit sa nu lasati nimic neterminat. Ar fi bine, totusi, sa nu exagerati cu munca. Capricorn Dimineata aveti ocazia sa faceti cunostinta cu un om de afaceri cu experienta, care va impartaseste citeva dintre secretele sale. Intilnirea aceasta va incurajeaza sa intrati in afaceri. Aveti sanse mari de reusita. Nu actionati in graba! Varsator Aveti idei bune, pe care va sfatuim sa le folositi in afaceri. Daca nu va ajung banii, imprumutati-va de la o ruda mai in virsta! Ar fi bine sa va sfatuiti cu partenerul de viata. Nu va extenuati! Si miine este o zi. Pesti Aveti ocazia sa rezolvati o problema financiara. Dimineata va puteti ocupa de afaceri si aveti ambitia sa terminati lucrari mai vechi. Este o zi favorabila comunicarii cu cei tineri din familie. Va sfatuim sa nu le faceti promisiuni pe care nu sinteti sigur ca le puteti respecta. Nascuti pe 16 ianuarie - Ziua implinirii Implinirea este obiectivul fundamental al nativilor zilei de 16 ianuarie, fie ca este de planul personal, social sau chiar universal. In cele din urma, este vorba de un sentiment de satisfactie si de intregire pe care cei nascuti in aceasta zi o vor cauta. Acest lucru va implica cel mai adesea completarea, derularea si solutionarea in conformitate cu eforturile pe care le depun. Implinirea implica insa si lucruri mai putin tangibile. Prin incercarea lor permanenta de a face tot ce le sta in putinta, sperantele si dorintele lor vor fi in cele din urma realizate. Ei vor simti ca lucrurile au decurs bine si isi vor stabili un alt obiectiv. Indicatiile asupra bunului mers al lucrurilor si recunoasterea rezultatelor sint de obicei necesare nativilor zilei de 16 ianuarie. Ele sint ca niste dispozitive de securitate sau modalitati de intarire a ego-ului. Cei nascuti in aceasta zi sint foarte potriviti sa lucreze acolo unde sint siguri ca isi pot indeplini sarcinile intr-un anumit timp, fara sa se implice in activitati cu un ridicat grad de nesiguranta sau fluctuatie. La un moment dat, familiarizindu-se deja cu respectivul obiectiv, satisfactia se poate diminua in timp, daca nu le sint actualizate proiectele, atit in ceea ce priveste scopul, cit si intensitatea. In acest caz, exista si posibilitatea de a esua. Agitatia se acutizeaza, implicarea se intensifica, dar in acelasi timp exista si riscul ca proiectele lor sa se duca de ripa. In consecinta, nativii mai putin adaptati la stres trebuie sa invete sa accepte si rezultatele mai putin satisfacatoare si eventualele neimpliniri. Prin multa perseverenta, ei pot ajunge uneori sa accepte nesiguranta ca pe o norma si in cele din urma sa renunte la tot ce implica implinirea. Nativii care au succes recunosc momentul in care provocarea devine autodistructiva si se stabilizeaza la un nivel realist. Ei ajung sa se cunoasca, sa se accepte si sa traiasca in conformitate cu limitele lor. Este crucial ca ei sa gaseasca un loc de munca sau un grup in cadrul societatii. Intr-adevar, nativii preocupati de o gama vasta de lucruri si nu neaparat de obiective au mai multe sanse de a-si gasi fericirea de durata. Totusi, un nou proiect ce apare la orizont sau refuzul de a renunta la activitatea lor profesionala reprezinta amenintari pentru stabilitatea nativilor. Nativii zilei de 16 ianuarie se pot distruge pe ei insisi sau pe cei care ii inconjoara daca nu sint capabili sa accepte regularitatea vietii de zi cu zi. Acest lucru este valabil mai ales in relatiile lor interpersonale. Este posibil ca cei nascuti astazi sa caute implinirea in activitatea de zi cu zi. Intr-adevar, succesul lor personal poate depinde de abilitatea lor de a se concentra asupra preocuparilor prezente si de a obtine o mai mare satisfactie in problemele inerente. SFATURI: Evalueaza-ti realist abilitatile. Nu-ti asuma responsabilitati care te depasesc. Ramii activ si evita complezenta. Acorda suficienta atentie relatiilor cu cei din jur. PUNCTE FORTE: MuncitorStabil Temeinic PUNCTE SLABE: Familiar Stresat Nascuti pe 17 ianuarie - Ziua categoriei grele Nativii zilei de 17 ianuarie sunt unii dintre cei mai puternici indivizi ai anului. Ei se exprima in mod direct mai ales datorita faptului ca au un obiectiv foarte clar, o idee foarte ferma in ceea ce priveste dorintele lor de realizare. Sunt capabili sa evalueze efectiv sansele lor de succes bazandu-se pe experienta trecuta si pe dificultatile pe care le pot intampina in acest sens. Inca din anii tineretii, nativii zilei de 17 ianuarie invata ce anume face o fiinta umana sa fie insensibilia Ei ajung sa inteleaga importanta motivatiei, faptul ca nevoile sunt cele ce ii forteaza pe oameni sa actioneze si adesea determina felul in care vor raspunde la orice situatie data. Majoritatea celor nascuti in aceasta zi realizeaza de timpuriu cine este stapan pe sine, cine este disciplinat, cine reuseste in viata. Nativii mai evoluati sunt in permanenta legatura cu propriile lor porniri si dorinte si sunt capabili sa gaseasca in mod constant forta de a depasi provocarile vietii. Nativii mai putin evoluati ai acestei zile se concentreaza asupra modului in care pot controla mediul inconjurator, fara sa se cunoasca pe ei insisi mai intai. Ei pot deveni astfel maestrii manipularii (o mainpulare mascata si o conducere absoluta a celorlalti). Fie ca se impun din punct de vedere psihic sau nu, nativii zilei de 17 ianuarie afiseaza o prezenta impunatoare si tendinta de a domina. Deoarece scopul lor este in general bine definit si detin un control remarcabil asupra lor insisi (cel putin un control exterior), ceilalti se pot simti intr-o anumita masura intimidati. Cei nascuti in aceasta zi nu cer permisiunea sa se manifeste asa cum sunt ei de fapt. Ei au tendinta de a renunta la toate inhibitiile ce retin o persoana obisnuita sa-si exprime talentele si latura mult mai dinamica a personalitatii. Intr-adevar, persoanele nascute pe 17 ianuarie sunt preocupate de realizarea individuala si sunt de obicei sustinatori infocati ai drepturilor omului. Astfel, ei vor fi rareori cei mai buni membri ai echipei si de cele mai multe ori vor opera mult mai bine pe cont propriu. Cel mai mare pericol care ii ameninta pe nativii zilei de 17 ianuarie este faptul ca pierd legatura cu sentimentele, preocuparile si filozofia celorlalti. Deoarece cei nascuti astazi nu tolereaza nici un compromis in planurile lor, ei pot starni antagonismul in relatiile cu asociatii, colaboratorii, chiar prietenii lor. Ei ii vor trage pe indivizii mai putin puternici in jos pentru a-si ingriji ranile si pentru a astepta sa-si revina. Astfel, este crucial pentru nativii zilei de 17 ianuarie sa se ancoreze cu fermitate intr-un context social in timp ce isi vor intari prieteniile si legaturile de familie. Mai presus de toate, ei nu trebuie sa devina izolati sau sa ii forteze pe cei din jurul lor sa joace roluri inerte si nedorite. SFATURI: Da-le si celorlalti o sansa. Renunta la controlul exagerat si te vei putea elibera. Cultiva umilinta si pastreaza legatura cu timpurile in care traiesti. PUNCTE FORTE: Independent Expresiv Puternic PUNCTE SLABE: Impunator Izolat Incapatanat   Nascuti pe18 ianuarie - Ziua imaginii copilaresti Nativii zilei de 18 ianuarie nu se vor desparti niciodata de sinele lor copilaros si jucaus. Li se poate reprosa din cand in cand ca sunt naivi, dar rareori vor fi criticati pentru ca sunt prea calculati, avari sau oportunisti. Persoanele nascute in aceasta zi lasa lucrurile sa se intample de la sine. Le place sa se distreze si nu sunt prea preocupate de chestiuni importante. Intr-adevar, ei pot suferi enorm cand li se cere sa se conformeze cerintelor lumii adulte. In consecinta, cea mai mare provocare pentru nativii zilei de 18 ianuarie este sa se maturizeze si sa preia un rol de adulti, dar sa pastreze si o latura mai copilaroasa. De obicei, nativii zilei de 18 ianuarie vor deveni niste parinti excelenti. Ei inteleg in mod firesc ceea ce le place copiilor. Totusi, ei pot avea mari necazuri cu proprii lor parinti, in special in perioada de adolescenta si mai tarziu in tinerete. Despartirea de copilarie este cel mai adesea dificila, chiar tragica, pentru nativii zilei de 18 ianuarie. Parintii lor trebuie sa fie extrem de sensibili la nevoile lor de tranzitie. Nu trebuie sa puna pe umerii lor sarcini prea grele sau sa insiste ca acestia sa renunte brusc la obiceiurile din copilarie. Asemenea pretentii vor starni revolta si vor crea probleme in familie. Nativilor zilei de 18 ianuarie le place sa aiba o viata usoara, dar in acelasi timp au nevoie de o doza mare de actiune si aventura pentru a fi stimulati. Cand nu sunt capabili sa aiba parte de experiente de varf in viata de zi cu zi, ei se pot retrage intr-o lume fantezista unde totul este permis si totul este posibil. Deoarece bucuriile si interesele lor sunt astfel interiorizate, ei pot ajunge, din nefericire, sa renunte din ce in ce mai mult la lumea exterioara, in cazuri extreme retragandu-se pe taramul copilariei lor. Nativii foarte evoluati ai zilei de 18 ianuarie sunt capabili sa isi proiecteze fanteziile in lumea exterioara, aspirand nu numai la experientele de varf, dar chiar si la dezvoltarea ideilor, crearea unor produse originale sau a unei conceptii unice si aprofundarea artei de a trai. Cand este implicata dragostea, nativii zilei de 18 ianuarie au tendinta de a atrage tipurile de oameni mult mai practici, cu picioarele pe pamant, care sunt capabili sa simta o mare multumire atunci cand le sunt trezite anumite amintiri din copilarie. O relatie reusita de acest fel confera inevitabil un simt profund al securitatii pentru nativii zilei de 18 ianuarie si pentru partenerul lor mult mai realist. Astfel, relatia se bazeaza in mare parte pe increderea si impartasirea reciproca. In general, nativii zilei de 18 ianuarie pot fi fericiti chiar si cand au locuri de munca obisnuite cu conditia ca timpul liber sa fie numai al lor, sa se poata bucura de el asa cum doresc. Totusi, cel mai bine este sa isi poata integra latura fantezista intr-un mediu de munca creativ si stimulativ. Fara o asemenea stimulare, cei nascuti in aceasta zi pot experimenta dificultati daca se concentreaza in special pe indeplinirea sarcinilor monotone, repetate. Ei pot fi uneori surprinsi visand cu ochii deschisi. SFATURI: Nu trebuie sa renunti la securitate. Ramai in contact cu realitatile sociale. Adu-ti aminte sa iti platesti facturile. Fereste-te de izolare. Pune suflet in relatiile tale. PUNCTE FORTE: Imaginativ Amuzant Individualist PUNCTE SLABE: Naiv Neatent Imatur        

Alba, locul trei pe tara ca numar mic de incendii

“Aceasta crestere se datoreaza, pe de o parte, inregistrarii unui numar mai mare de interventii la incendii, arderi necontrolate si interventii SIAMUD, cit si faptului ca din anul 2008 au fost inregistrate in statistici si actiunile care presupuneau asigurarea masurilor de prevenire si interventie in situatii de urgenta la diferite manifestari si cu public numeros”, se precizeaza in raport. In anul 2008, in judetul Alba s-au inregistrat 587 interventii, in medie 49 interventii pe luna, din care: 195 pentru stingerea incendiilor si arderi necontrolate, 97 pentru asistenta de persoane si descarcerari; 54 pentru actiuni de protectie civila - dezastre (inundatii, fenomene meteo periculoase), 38 misiuni pentru asanare si distrugere de munitie si 182 alte interventii, din care ponderea o detin arderile necontrolate - 111, iar 15 au fost salvari de animale.Cele mai multe interventii, 216, au avut loc la gospodariile cetatenesti, urmate de cele din alte activitati de servicii (107), administratia publica (54), industria prelucratoarte (21), transport si depozitare (19) si agricultura (12). In cursul anului trecut, serviciile voluntare si private pentru situatii de urgenta au participat la 146 de interventii, din care la 90 au actionat in cooperare cu serviciile de urgenta profesioniste, iar la 56 au actionat fara sprijinul serviciilor profesioniste. “Comparativ cu anul 2007, se constata o crestere de la 58 la 146 interventii si o diversificare a situatiilor de urgenta la care au participat serviciile voluntare, rezultind o operativitate mai mare a acestora”, au precizat reprezentantii ISU Alba.  Doua decese in incendii“Rata incendiilor la 100.000  de locuitori este de 45, iar rata incendiilor la 1000 kmp este de 28, ceea ce situeaza judetul nostru pe locul III pe tara ca numar mic de incendii”, se mentioneaza in raport.Cele mai multe incendii au fost generate de: instalatii electrice cu defectiuni sau cu improvizatii (57), sistemele de incalzire ori cosuri de fum cu defectiuni sau necuratate (54), focul deschis (47) si fumatul in locuri cu pericol de incendiu (20). Potrivit reprezentantilor ISU Alba, pe timpul interventiilor la incendii au fost salvate 7 persoane (6 adulti si 1 copil), 66 animale, 40 de pasari si bunuri materiale de aproximativ 21,5 milioane lei, cu 5 milioane mai putin decit in 2007. Doua persoane si-au pierdut insa viata in incendiile inregistrate anul trecut. Pagubele materiale inregistrate au fost estimate la 3,2 milioane lei. Comparativ cu anul 2007, valoarea bunurilor distruse a scazut cu 36%, iar valoarea bunurilor salvate a scazut cu 8%. Potrivit raportului, modulele de descarcerare din cadrul SIAMUD au desfasurat 92 de interventii - fata de 40 in 2007, din care 47 pentru descarcerare, 43 pentru asistenta persoanelor si 2 alte situatii. Au fost asistate 47 persoane - 43 de adulti si 4 copii -, dintre care 34 au fost salvate, celelalte 13 fiind decedate inaintea sosirii echipajelor de descarcerare.

Farmacistii sint speriati

In conditiile in care vor negocia, in curind, cu ministerul de resort valoarea de referinta a monedei euro pentru anul in curs, farmacistii se declara speriati de posibilele probleme. Propunerea avansata de curind de catre autoritati, de stabilire a unei valori medii de 4 lei pentru un euro, stirneste nemultumiri la nivel local. Farmacistii din Alba se pling ca vor ajunge din nou in imposibilitatea de a se aproviziona. Asta, deoarece preturile medicamentelor pe care le vind sint calculate la cursul pietei valutare, iar Guvernul intentioneaza sa stabileasca un curs de referinta mult mai scazut. O situatie similara s-a inregistrat la finalul anului trecut, zeci de farmacii din judet ajungind la acea data in situatia de a opri aprovizionarea. Deocamdata, Executivul nu poate impune sub nici o forma plafonarea pretului la medicamentele de import, care reprezinta peste 70 % din vinzarile din farmacii. “Ne intoarcem de unde am plecat”Speriati de propunerea Executivului, farmacistii din Alba prevad falimentul sistemului autohton. “Ne intoarcem de unde am plecat. Anul trecut am avut probleme cind a crescut euro de la 3,3 lei la 3,7 lei. Acum, daca se stabileste o valoare de 4 lei, iar euro ajunge la 5 lei o sa blocam cu totul aprovizionarea. O sa moara oamenii pe capete, iar farmaciile vor da faliment una dupa alta”, prevesteste proprietarul unei mici farmacii rurale. “Oamenii nu inteleg ce se intimpla. Lor li se spune ca au medicamente compensate, dar cind ajung la farmacie afla ca trebuie sa plateasca mai mult pentru ele, li se promite ca nu se vor scumpi, dar se trezesc ca nu mai gasesc tratamentele de care au nevoie si asa mai departe. Pentru cei de la Bucuresti este foarte simplu, dar noi sintem cei care stam fata in fata cu bolnavul. Cind vezi un batrin care tremura tot si nu ai de unde sa ii dai un antidiabetic sau mai stiu eu ce, parca te apuca nebunia. Oamenii se apuca si ne injura pe noi si ne certam ca in gara”, spune una dintre farmacistele din Alba Iulia. Cine are de pierdut ?Daca situatia descrisa de catre farmacisti va deveni realitate, vor avea de pierdut atit pacientii cit si farmaciile din Romania. “Sper sa nu ajungem iarasi ca in anul trecut. Stateam cu frica la incput de luna ca se termina plafonul. Dupa aceea am ajuns in situatia de nu mai gaseam medicamente in farmacii. Nu stiu ce se intimpla, dar nu e normal”, spune suparat Oliviu Cazan. Oricum, problemele din sistem sint putin mai complexe, iar situatia pare a fi mai grava atunci cind e privita din interior. “Oricum depozitele sint goale. De fapt e vorba despre distribuirea preferentiala a medicamentelor spre unitatile marilor lanturi farmaceutice. In plus, o societate care are farmacii in intreaga tara si o cifra de afaceri mare poate suporta si o diferenta la valoarea euro. In schimb, unitatile mici intra rapid in faliment sau imposibilitatea de plata. Cert este ca o modificare a cursului euro se simte foarte rapid. Un depozit se aprovizioneaza de obicei o data pe zi sau la doua zile, iar o farmacie de doua trei ori pe saptamina. Asta inseamna ca o crestere a monedei europene se resimte urgent in pret sau in buzunarul proprietarului de farmacie”, explica unul dintre oamenii din sistem. Cert este ca, la aceasta ora, o eventuala interventia in forta a Bancii Nationale pentru temperarea cursului ar fi apreciata si in rindul farmacistilor.

Germania in topul preferintelor pentru contracte de munca sezoniere

Conform datelor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba, cei care locuiesc in judetul Alba au preferat contractele de munca sezoniera in Germania, in detrimentul altor tari ale Uniunii Europene care au oferit contracte de munca prin programul “Eures”.Munca sezoniera in GermaniaPersoanele aflate in cautarea unui loc de munca si inscrise in baza de date a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca au avut, anul trecut, la dispozitie, 670 de oferte de munca sezoniera in Germania. Prin intermedierea directa a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca au semnat un astfel de contract 14 persoane din judetul Alba. Pentru alte 340 de persoane au fost eliberate contracte de munca in aceeasi tara. “In cazul celor 340 de persoane care au obtinut contractul de munca sezonier, noi nu am avut rol de intermediar, prin intermediul nostru au fost doar eliberate contractele de munca care mai intii ajung de la angajator la ANOFM, la Bucuresti, iar mai apoi pot fi ridicate de la AJOFM Alba”, a explicat directorul executiv al AJOFM Alba, Corneliu Engi. Oferte prin programul EuresDesi in anul care a trecut nici un locuitor al judetului Alba nu a beneficiat de contracte de munca sezoniere prin programul Eures, la aceasta data, la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba, sint disponibile 38 de locuri de munca in state din Uniunea Europeana si nu numai. Cele mai multe oferte la acest moment sint cele in industria textila din Lituania, unde sint oferite 20 de slujbe de confectioner imbracaminte. De asemenea, mai sint disponibile si cinci slujbe de operator ceramica in Ungaria. Sint cerute, de asemenea, si patru contracte pentru medici. Doi dintre medicii interesati sa profeseze in strainatate pot aplica pentru o astfel de slujba in Franta si alti doi in Slovacia. De asemenea, in Slovacia mai este oferit si un post pentru un programator calculatoare.

PC Alba are doi presedinti

Toader Ulise a aratat ca a aflat “cu surprindere” din presa despre numirea lui Gheorghe Feneser ca presedinte interimar al organizatiei si a enumerat mai multe motive pentru care considera ca aceasta decizie este nestatutara. Practic, Toader Ulise considera ca Biroul Executiv Central al PC nu are in competenta revocarea membrilor partidului din functii de conducere si nici numirea in functii de conducere interimare. In plus, el nu a fost chemat sa dea explicatii si nici nu i-a fost comunicata hotarirea de revocare pentru a putea face contestatie, toate aceste aspecte fiind nestatutare potrivit lui Toader Ulise. A acceptat dupa trei refuzuriGheorghe Feneser a dezvaluit ca a primit de patru ori propunerea de a prelua conducerea organizatiei din Alba, inclusiv inainte de alegeri, si ca a refuzat aceasta oferta de trei ori. “Acum am acceptat datorita evenimentelor care se precipita”, a declarat Gheorghe Feneser, precizind ca este vorba despre negocierile in primul rind cu PSD si apoi cu PD-L. Acesta a mentionat ca, potrivit deciziei Biroului executiv central al PC, pina in data de 20 ianuarie, Toader Ulise va trebui sa predea noii conduceri patrimoniul, actele, stampilele si tot ceea ce tine de buna desfasurare a activitatii. El a precizat ca de primirea acestor bunuri se vor ocupa reprezentantii noului Birou judetean interimar al PC Alba, care vor lua legatura cu Toader Ulise in aceste zile. Toader Ulise nu detine nici o functie in noua structura de conducere interimara, el devenind simplu membru de partid. Cu toate acestea, este sustinut pentru a obtine functia de director al UM Cugir, fiind trecut pe lista inaintata catre PSD cu functiile solicitate pentru reprezentantii PC. Subprefect conservator?Gheorghe Feneser a confirmat faptul ca PC Alba negociaza pentru un post de subprefect, insa a dezmintit informatiile potrivit carora el ar fi interesat sa acceada la aceasta functie. “Nu doresc si nu am cerut nici o functie in judetul Alba si nici la nivel central (...) Noi il sustinem pe presedintele nostru de la Teius, Dumitru Florea, care si-a anuntat disponibilitatea de a prelua functia de subprefect”, a declarat Gheoghe FeneSer. In privinta alegerilor pentru desemnarea noii conduceri a filialei judetene, acesta a precizat ca nu exista o data limita la care sa fie organizate, dar a estimat ca acestea vor avea loc cel mai probabil in primavara.

Prefera chiria in lei

Potrivit consultanþilor EuroMetropola, deprecierea leului în raport cu euro a dus la o creºterea a chiriei cu 15% faþã de varã anului trecut, pentru contractele deja încheiate. Astfel, dacã, de exemplu, în iunie 2008 pentru un apartament de lux cu 3 camere din Sos. Nordului chiria era de 10.980 lei (contravaloarea a 3.000 euro), acum chiriaºul trebuie sã-i achite proprietarului 12.810 lei. Diferenþã se resimte, în special, în rândul chiriaºilor care ºi-au negociat salariile în lei, iar chiriile în euro. „Este un paradox, toatã lumea se aºteapta acum la ieftiniri pe toate segmentele din piaþa imobiliarã, însã deprecierea leului nu face decât sã scumpeascã anumite proprietãþi, un fenomen care dezvoltã abilitãþile de negociere ale potenþialilor clienþi”, subliniazã cei de la EuroMetropola.ClauzePotrivit consultanþilor imobiliari, chiriaºii au în aceastã situaþie o posibilitate de a renegocia contractul de închiriere, însã, dupã cum era de aºteptat, cei mai mulþi proprietari exclud aceastã variantã. „Proprietarii au devenit mai flexibili la semnarea unui nou contract de închiriere ºi, în multe situaþii, aceºtia acceptã o clauzã prin care se prevede cã valoarea chiriei sã rãmânã fixã pe toatã duratã contractului, ceea ce nu înseamnã cã la jumãtate contractului, valoarea chiriei nu s-ar putea renegocia în jos, dat fiind faptul cã fiecare parte îºi apãra interesele“, au mai adãugat consultanþii EuroMetropola.Închirierea - singura opþiuneÎn ciudã fluctuaþiei cursului leu-euro, consultanþii imobiliari nu întrevãd o modificare în numãrul cererilor pentru închiriere. Consultanþii de la EuroMetropola mai spun cã „momentan, din cauza blocãrii accesului la surse de finanþare pentru achiziþia de locuinþe, închirierea rãmâne singura opþiune pentru o parte importantã a populaþiei“. „O decizie înþeleaptã din partea chiriaºilor ar fi aceea de a negocia contractul în lei sau în euro, dar la un curs prestabilit (care sã nu depãºeascã un anumit nivel: de exemplu se fixeazã o chirie de 1.000 euro care se vor calcula în lei la cursul zilei, dar nu mai mare de 3,8 lei)“, adaugã consultanþii imobiliari. Potrivit lor, efectele deprecierii leului apar ºi pe alte paliere, nu numai pe cel al închirierilor, resimþindu-se ºi la vânzarea proprietãþilor. Cei mai mulþi dezvoltatori urmeazã astfel o grilã de preþuri în euro, iar plata se acceptã numai în euro la cursul zilei.

Masuri pentru depasirea crizei

Japonia ºi Canada au anunþat alocarea de fonduri pentru depãºirea crizei financiare, care a afectat grav sectoarele bancar ºi auto, respectiv 4,79 trilioane yeni (54 de miliarde de dolari SUA) ºi patru miliarde de dolari canadieni (3,3 miliarde de dolari SUA), transmite Reuters. Sumele alocate de executivul de la Tokio vor finanþa mãsurile de sprijinire a economiei, aflatã deja în recesiune, care sunt incluse într-un program cu fonduri de 10.000 de miliarde de yeni anunþat anterior de autoritãþile japoneze. Totuºi, analiºtii considerã cã planul autoritãþilor japoneze ar putea fi inadecvat, întrucât nu poate fi implementat înainte de luna aprilie. Program de crediteÎn Canada, premierul Stephen Harper a pregãtit un program de credite de urgenþã în valoare de 3,3 miliarde de dolari SUA pentru diviziile din þarã ale celor trei mari producãtori auto americani, General Motors, Chrysler ºi Ford. Mãsurile guvernului canadian vizeazã sprijinirea producãtorilor de piese auto ºi acordarea de împrumuturi pentru achiziþia de autovehicule. Administraþia prezidenþialã a SUA a anunþat, vineri, cã industria auto americanã va primi un ajutor de 17,4 miliarde de dolari din fondurile de 700 de miliarde de dolari ale planului de stabilizare a sectorului financiar, în schimbul îndeplinirii unor condiþii stricte care vizeazã rentabilizarea companiilor.

Recorduri pe piata din Romania

Mazda Central and South East Europe (CSEE) a comercializat anul trecut 31.247 de autovehicule, cu 5.416 unitãþi mai mult decât în 2007, echivalentul unei creºteri de 21%, cea mai dinamicã piaþã fiind România, unde s-au vândut 2.537 de autovehicule în creºtere cu 147%, a anunþat joi compania. Compania a mai înregistrat recorduri de vânzãri în 10 pieþe din CSEE, iar cea mai dinamicã dintre acestea a fost România. Potrivit datelor prezentate, acest rezultat este un record pentru Mazda în regiune. Compania Mazda CSEE gestioneazã activitatea a 14 pieþe din centrul ºi sud-estul Europei. „Mazda înregistreazã vânzãri record în 10 þãri din regiune: Ungaria, Slovenia, România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Bosnia, Macedonia, Moldova ºi Albania. În fiecare dintre aceste pieþe s-au comercializat în 2008 mai multe modele Mazda decât în orice perioadã anterioarã. Cea mai dinamicã piaþã a fost România, unde s-au vândut 2.537 de autovehicule, în creºtere cu 147%, respectiv un plus de 1.509 unitãþi faþã de anul 2007“, se aratã în comunicatul companiei. Obiective Obiectivul Mazda pentru 2009 este de a obþine în România o cotã de piaþã de 1,5%, pentru segmentul de autovehicule de import, ceea ce ar echivala cu o creºtere de 0,3 puncte procentuale faþã de anul trecut. Potrivit country manager Cristian Rigu, în 2009 vor fi inaugurate patru noi showroom-uri în Arad, Oradea ºi douã în Bucureºti, numãrul punctelor de vânzare Mazda ajungând la 20. De asemenea, Mazda estimeazã cã în 2009 piaþa auto din România va scãdea, posibil sub 170.000 de unitãþi pentru autovehiculele de import.

Perspective economice optimiste

Potrivit acestuia, criza actuala reprezinta un semnal privind consolidarea cooperarii din Europa in domenii precum stabilitatea financiara, in special in ceea ce priveste institutiile financiare internationale. „Indiferent cat de grava este, criza se va termina la un moment dat. Prioritatea noastra este reprezentata de administrarea acestei crize. In acelasi timp, trebuie sa ne gandim cum sa prevenim eventuale crize viitoare“, a spus Belka. Oficialul FMI considera ca statele emergente trebuie sa continue reformele care pot contracara probleme pe termen lung, precum impactul fiscal al imbatranirii populatiei. In acelasi timp, tarile mentionate trebuie continue sa puna in aplicare masuri care sa vizeze imbunatatirea productivitatii, acesta fiind de altfel un obiectiv cheie al Agendei Lisabona.Sfaturi„Sper ca discutiile din statele europene sa nu se axeze doar pe gasirea unor solutii imediate pentru criza, ci trebuie sa ne gandim si la raspunsuri pe termen lung. Nu este de neconceput ca aceasta criza ar putea genera impulsuri privind implementarea unor reforme care ar parea imposibile in conditii normale“, a aratat Belka. Economiile central si est-europene sunt, in prezent, integrate restului lumii, si in special resului Europei, una dintre consecintele imediate ale acestei situatii fiind acumularea de dezechilibre economice, care au condus la inregistrarea unor deficite ridicate de cont curent. „In timp ce aceste dezechilibre pareau a putea fi administrate inainte de inceperea crizei, desi nu erau de dorit, asa cum FMI a aratat in repetate randuri, au devenit, in prezent o mare problema“, a subliniat reprezentantul Fondului. In ceea ce priveste stimulii fiscali, Belka este de parere ca unele state europene emergente ar putea, probabil, sa-si permita un anumit grad de stimulare, FMI nerecomandand austeritate in toate cazurile.PrioritatiMarek Belka a preluat functia de sef al departamentului european din cadrul FMI la 1 noiembrie 2008. Printre prioritatile mandatului sau se numara, pe langa sprijinirea tarilor sa iasa cat mai rapid din criza, identificarea problemelor cu care se va confrunta atat Europa de Vest, cat si Europa de Est, dupa finalizarea crizei. „Toate statele europene se vor confrunta cu provocari privind contracarea consecintelor politicilor implementate in timpul crizei. Ma refer la datorii publice mai ridicate si la cresterea gradului de implicare a statului in sectorul financiar. Sustenabilitatea fiscala pe termen lung reprezinta o problema deosebit de importanta“, a spus Belka.Marek Belka l seful departamentului european din cadrul FMI„Criza a generat riscuri pentru aceste tari, dar chiar si in cazul in care incetinirea acestor economii va fi puternica, schimbarea este un lucru firesc in aceasta parte a Europei. Astfel, aceste state vor face rapid ajustari, poate chiar mai repede si mai bine decat multe dintre economiile de piata vechi din Europa“

Iliescu: ?Tara arde si baba se piaptana?

„Þara arde ºi baba se piaptãnã! aºa spune o vorbã din popor. Cam aºa se întâmplã ºi cu aceastã nouã iniþiativã a preºedintelui Traian Bãsescu“, scrie Iliescu pe blog, întrebându-se „de ce era nevoie, acum, într-un an care se anunþã atât de dificil“ ºi apreciind cã preºedintele Traian Bãsescu „nu are liniºte ºi doreºte, de fapt, sã-ºi lanseze campania electoralã, de acum, cu o acþiune de anvergurã“. În opinia lui Iliescu, „acþiunea este nepotrivitã atât ca timp, cât ºi ca pretext“. El considerã cã unele disfuncþionalitãþi ºi contradicþii care au apãrut în relaþiile dintre instituþiile statului, între preºedinte ºi Guvern sau între preºedinte ºi Parlament, nu au fost din cauza Constituþiei, ci din cauza „comportamentului agresiv al preºedintelui faþã de diferitele instituþii de stat“.Atac la ConstituþieDe asemenea, Ion Iliescu aminteºte cã, potrivit prevederilor constituþionale, „revizuirea Constituþiei poate fi iniþiatã de Preºedintele României, la propunerea Guvernului, de cel puþin o pãtrime din numãrul deputaþilor sau al senatorilor, precum ºi de cel puþin 500.000 de cetãþeni cu drept de vot“. „Ori, noi nu ne aflãm în faþa niciunuia din cazurile menþionate, ci în faþa unei propuneri a unei comisii prezidenþiale, procedurã neprevãzutã de Constituþie, deci, ne aflãm, de fapt, în faþa unei proceduri neconstituþionale!“, comenteazã fostul ºef al statului. În opinia sa, în ceea ce priveºte conþinutul propunerilor, „iese în relief de la început dorinþa preºedintelui de schimbare a regimului politic, prin promovarea unui regim semiprezidenþial, cu creºterea atribuþiilor preºedintelui, în primul rând prin acordarea dreptului de dizolvare a Parlamentului“. Ion Iliescu apreciazã cã „acþiunea apare ca o diversiune, care conduce la distragerea atenþiei guvernanþilor de la problemele esenþiale care vizeazã viaþa oamenilor“ ºi cã „acum, în niciun caz nu constituie o urgenþã“. El argumenteazã cã nimeni nu se joacã sã modifice Constituþiile odatã cu schimbarea de guverne sau de preºedinþi. Ion Iliescu dã ca exemplu cazul Statelor Unite ºi Marii Britanii, „care nici nu au Constituþii propriu-zise“ ºi se considerã „exemple de democraþie“.

Numiri ?la pachet?

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, la Senat, ca opinia sa este deja formulata in privinta noului ministru de Interne, dar ca va face un anunt oficial dupa o consultare cu ceilalti membri ai conducerii PSD si ai Comitetului Executiv. „Am spus ca imi fac o opinie pana astazi, opinia mea este deja formulata dar e colegial ca decizia sa fie luata intr-un mod statutar, in Comitetul Executiv“. Intrebat daca PSD a decis pe cine va numi la conducerea DGIPI, presedintele PSD a spus ca social-democratii au, deocamdata, cateva nume pe care le analizeaza. Intrebat daca PSD se consulta cu PD-L in privinta nominalizarilor de la MAI, Mircea Geoana a spus ca decizia este a PSD si ca doar il informeaza pe premierul Boc despre persoanele propuse. „E o decizie a PSD si voi informa primul ministru si vom intra in normalitate cu MAI“, a precizat Geoana. El a spus ca a avut in cursul diminetii o convorbire cu Emil Boc pentru a stabili o intalnire a coalitiei PSD-PD-L pe tema bugetului de stat. Presedintele PSD Mircea Geoana a spus, la finalul intalnirii informale de miercuri a PSD de la Snagov, ca are o varianta pentru conducerea MAI, dar ca nu o face publica, dorind mai intai sa o discute cu colegii din partid. Fara comentariiIntrebat daca este posibil ca Dan Nica sa ramana la Ministerul Administratiei si Internelor, Geoana a spus: „nu vreau sa fac comentarii cu privire la nume in acest moment“. Una din variantele discutate, in ultimele doua zile, a fost ca Dan Nica sa ramana titular la Ministerului de Interne, dar sa pastreze si pozitia de vicepremier. Acest lucru ar fi insemnat insa pierderea unui portofoliu pentru PSD, argument care a cantarit cel mai mult in favoarea alegerii lui Dragnea. Ministerul Administratiei si Internelor a fost prima optiune a PSD atunci cand a ales ministerele unde isi va desemna reprezentanti, pe baza Protocolului cu PD-L. Cele mai mari sanse„Dragnea are cele mai multe sanse sa devina ministru, el s-a pregatit patru ani pentru aceasta functie“, a declarat marti, pentru NewsIn, un lider din PSD. Intrebat daca Dragnea nu va avea dificultati in a fi acceptat de Traian Basescu din cauza problemelor sale cu dosarele penale, asa cum sugerau mai multi lideri PSD, aceeasi sursa, de altfel si membru in Guvern, a precizat ca „Traian Basescu nu are cum sa se implice, noi avem un protocol cu PD-L“. Potrivit acelorasi surse, Dragnea are avantajul ca este un om influent in partid, si, desi a fost membru PD, nu poate fi acuzat, cel putin din pricina luarii de pozitie impotriva lui Oprea, ca va face jocurile lui Traian Basescu. Pe de alta parte, surse din PD-L au declarat ca presedintele Traian Basescu nu ar avea nimic de obiectat in privinta numirii lui Dragnea la Interne, dar ca si Dan Nica are sanse substantiale.Mircea Geoana l presedinte PSD„Vom face acest anunt intr-un pachet al conducerii MAI. Imi propun ca pana luni sa avem aceste nominalizari facute. Sper sa convocam Comitetul executiv cel tarziu pana luni. Va trebui sa pastram numele candidatului pana cand CExN se va pronunta“

Dica - pe post de OZN

 Italia. Jucatorul Nicolae Dica a evoluat in primele 76 de minute ale partidei pe care echipa sa, Catania, a pierdut-o, miercuri seara, in optimile de finala ale Cupei Italiei, pe terenul lui Juventus Torino, scor 0-3. Fostul jucator al Stelei, care a purtat in premiera banderola de capitan al formatiei antrenate de Walter Zenga, a fost inlocuit in minutul 76 cu mijlocasul argentinian Mariano Julio Izco. Golurile gruparii torineze au fost marcate de Marchionni (‘4), Giovinco (‘69) si Del Piero (‘71). In urma acestui rezultat, Juventus s-a calificat in sferturile de finala ale Cupei Italiei, unde va intilni pe Napoli. Antrenorul Cataniei, Walter Zenga, i-a aratat incredere lui Dica, insa ex-stelistul a dezamagit. Site-ul  goal.com a scris ca  “Dica este in continuare un obiect misterios. Asteptarile erau altele. Nici in meciul cu Juventus nu a convins, ne-a aratat ca face multa economie in teren”, a scris sursa citata, care i-a acordat romanului nota 5. Mai sever s-a aratat siciliatoday.net , care l-a notat cu 4 pe Dica. “Se vede ca stie sa jongleze cu balonul, dar asta nu este de ajuns. In fotbal daca nu pui suflet, nu poti ajunge la un nivel inalt”, a scris sursa citata.Intr-un meci restanta din etapa a IX-a a Seriei A, Roma a invins Sampdoria cu 2-0, prin dubla realizata de brazilianul Julio Baptista. Roma a urcat pe locul VIII, cu 27 p, iar Sampdoria se gaseste pe XIV, cu 20 p.Anglia: In meci restanta din etapa a XVIII-a a Premier League, Manchester United a invins, pe “Old Trafford” cu 1-0 formatia Wigan, prin golul marcat in primul minut de Wayne Rooney. Manchester United a invins pe Wigan cu scorul de 1-0, miercuri seara, intr-un meci restanta din etapa a 18-a a campionatului englez de fotbal. Manchester a urcat pe locul II in clasament, cu 44 de puncte, la numai doua lungimi de liderul, FC Liverpool si mai are un meci in plus de disputat. Pe pozitia a treia se afla Chelsea, cu 42 p. In Cupa Angliei (32-imi, rejucari) Chelsea si-a rezolvat usor problema, dispunind in deplasare cu 4-1 de echipa de liga a III-a, Southend United, cu care remizase (1-1) pe “Stamford Bridge.  Modestele gazde au condus, insa, pina aproape de pauza prin golul marcat de Barrett (’16), Michael Balack egalind in min. 45. In repriza secunda, Chelsea a inscris trei goluri, prin Kalou (’60), Anelka (’78) si Lampard (’90). Surpriza a produs-o Hull City, care a invins in deplasare, cu 1-0 pe Newcastle, in timp ce Crystal Palace a dispus cu 2-1 de Leicester. Franta. Ultimele echipe calificate in semifinalele Cupei Ligii sint Bordeaux si PSG. “Girondinii” au dispus pe teren propriu cu 2-1 de Chateauroux, in timp ce parizienii a invins pe Rennes cu 2-0, gratie reusitelor lui Keita (‘14-autogol) si Clément (90). Bordeaux si PSG se vor intilni intr-o semifinala, cealalta disputindu-se intre Nice si Vannes (liga a III-a). Spania. Fundasul roman Laszlo Sepsi a fost introdus pe teren in minutul 40 al intilnirii pe care echipa sa, Racing Santander, a pierdut-o in mansa secunda a optimilor de finala ale Cupei Spaniei, pe terenul Valenciei, scor 1-3. Dupa 90 de minute scorul a fost ca si in tur, 1-1, dupa ce Maxi Rodriguez a deschis scorul pentru Valencia, in min. 18, din penalty, iar Colsa a egalat patru minute mai tirziu. In prelungiri, acelasi Maxi Rodriguez si Joaquin au adus victoria Valenciei. Barcelona a invins si pe “Nou Camp” pe Atletico Madrid, scor, 2-1, dupa ce in tur cistigase cu 3-1. Sinama-Pongolle a deschis scorul pentru madrileni (’24) dar foarte tinarul Krkic a egalat dupa doua minute, golul victoriei fiind marcat de islandezul Gudjohnsen (’76).Alte rezultate din optimi (in paranteza, rezultatele din tur): Deportivo La Coruña – Sevilla 0-3 (1-2); Espanyol - Poli Ejido 1-0 (2-3); Valladolid - Gijon 2-1 (1-3); Betis - Real Union 1-0 (1-0); Almeria - Mallorca 1-1 (1-3).  Meciul dintre Athletic Bilbao si Osasuna (in tur, 1-1) s-a disputat aseara.

Biatloniste in Cupa Mondiala

 Echipa feminina de biatlon a Romaniei, formata din Dana Plotogea, Eva Tofalvi, Mihaela Purdea si Alexandra Stoian, a ocupat locul 10 in proba de stafeta 4x6 km de la Ruhpolding (Germania), din cadrul Cupei Mondiale de biatlon, la 4 min 49,8 sec de primul loc. Proba a fost cistigata de Germania (Andrea Henkel, Kati Wilhelm, Kathrin Hitzer, Magdalena Neuner), cu timpul de 1 h 16 min 41,2 sec, urmata in clasament de Rusia (Olga Medvedteva, Ana Bulighina, Olga Zaiteva, Albina Ahatova) si de Suedia (Sofia Domeij, Helena Jonsson, Anna Carin Olofsson, Anna Maria Nilsson). In clasamentul Cupei Mondiale la stafeta, dupa patru probe, conduce Rusia, cu 234 puncte, urmata de Germania, 205 puncte, si Franta, 175. Romania se afla pe locul IX din 22 de tari, cu 119 puncte.

Andone despre Al Hilal

 Antrenorul formatiei arabe Al-Ettifagh, Ioan Andone, a declarat ca echipa unde se va transfera Mirel Radoi, Al-Hilal, este una foarte valoroasa, care, daca ar participa in campionatul romanesc, s-ar lupta pentru cistigarea titlului. "Mi l-as fi dorit pe Mirel, dar la noi la echipa sint deja trei straini. Olaroiu este favorit la cistigarea Cupei Campionilor Asiei. Daca Al-Hilal ar juca in Liga I, s-ar bate la titlu. Nu este un pas inapoi pentru Mirel. El poate fi chemat in continuare la echipa nationala", a spus Andone la GspTV. Fostul antrenor al lui CFR Cluj a negat zvonurile care il dadeau si pe portarul dinamovist Bogdan Lobont transferat la echipa lui Cosmin Olaroiu: "Lobont nu poate fi transferat in Arabia Saudita. Din cite stiu eu, in Arabia Saudita nu pot fi transferati portari din alte tari straine".

Dupa 14 ani

 Ani de-a rindul ne-am uitat cu jind la Campionatele Mondiale de handbal masculin, intelegind cu greu cum de echipa Romaniei, cu patru titluri mondiale la activ, nu face parte din schema de program a editiilor care s-au succedat una dupa alta. Ultima participare romaneasca a avut loc in 1995, in Islanda, cind tricolorii s-au clasat pe locul X. Astazi, incepe in Croatia o noua editie, la care echipa Romaniei, pregatita acum de Aihan Omer, redebuteaza practic in circuitul handbalului masculin de echipa, intr-o grupa din care cel putin doua echipe, Franta si Ungaria, sint superioare Romaniei. Nu este de mirare ca, in aceste conditii, diriguitorii acestui sport, conducatorii Federatiei, Cristian Gatu si Petre Paleu, precum si antrenorul Aihan Omer si-au pus ca obiectiv trecerea in faza a doua, ceea ce inseamna minimum locul III in grupa A, din care mai fac parte, alaturi de cele doua favorite, Slovacia, Argentina si Australia. La palmares stam foarte bine.Ca recolta de medalii, Romania este cea mai titrata echipa din grupa, cu patru titluri mondiale (Dortmund 1961, Praga 1964, Paris 1970 si Berlin 1974), plus doua medalii de bronz obtinute in 1967 si 1990. La acestea se mai adauga patru medalii olimpice: bronz la München 1972, Moscova 1980 si Los Angeles 1984 si argint la Montreal 1976. De atunci au trecut ani multi de degringolada, aproape doua decenii de la ultima medalie romaneasca in acest sport. Marea favorita a grupei, echipa Frantei condusa de Claude Onesta, are ca argument recentul titlu olimpic, care l-a cistigat defilind la Beijing. Francezii mai au o medalie de bronz olimpica la Barcelona 1992 si doua titluri mondiale, in 1995 si 2001, plus un ar-gint si trei bronzuri in competitia suprema, la ultima editie disputata acum doi ani clasindu-se pe locul IV. Sa amintim si titlul european cucerit in 2006, dublat de un bronz in editia din iarna trecuta. Cea mai buna performanta a handbalului maghiar este medalia de argint cucerita in 1986, formatia pregatita acum de Laszlo Skalicsky ocupind locul IX acum doi ani. Slovacia (antrenor, Zoltan Heisler) este debutanta la o competitie suprema, dar ea a fost de citeva ori la Europene, iar la regalul din Croatia a ajuns dupa ce a eliminat o formatie puternica, Slovenia, la un singur gol diferenta (30-30, 30-29). Marile necunoscute sint Argentina si Australia, echipe in general fara pretentii, ele obtinind calificarea in zone geografice in care handbalul este mai putin dezvoltat. Totusi, specialistii avertizeaza ca formatia sud-americana este o buturuga mica-mare, de care trebuie tinut cont. Lotul tricolorilorLotul Romaniei a fost prezentat oficial miercuri seara in Sala Sporturilor din Resita. In cadrul acestui eveniment jucatorii au prezentat echipamentul de joc, dupa care au participat la o sesiune foto cu suporterii. Cei 16 jucatori pe care Aihan Omer ii va avea la dispozitie in Croatia la Campionatul Mondial sint: Rudi Stanescu, Sorin Birza, Mihai Popescu (portari) - Mihai Timofte, George Buricea, Mihai Rohozneanu, Marius Stavrositu, Adrian Petrea, Florin Nicolae, Sandu Iacob, Rares Jurca, Valentin Ghionea, Laurentiu Toma, Eremia Piriianu, Gheorghe Irimescu si Marian Cozma (jucatori de cimp). Alaturi de cei 16 handbalisti va face deplasarea si Ionut Georgescu, el fiind rezerva. Capitanul tricolorilor la acest turneu final a fost desemnat Sandu Iacob.Programul grupei A Simbata 17 ianuarie: Slovacia-Argentina (ora 17,30); Ungaria-Australia (19,30); Romania-Franta (ora 21,30).Duminica 18 ianuarie: Australia-Slovacia (ora 16,00); Romania-Ungaria (ora 19,00); Argentina-Franta (ora 21,00);Luni 19 ianuarie: Romania-Argentina (ora 17,30); Ungaria-Slovacia (ora 19,30); Franta-Australia (ora 21,30).Miercuri 21 ianuarie: Romania-Australia (ora 17,00); Ungaria - Argentina (ora 19,00); Slovacia-Franta (ora 21,00). Joi 22 ianuarie: Argentina-Australia (ora 17,00); Romania-Slovacia (ora 19,00); Franta - Ungaria (ora 21,00).Componenta celorlalte grupe Grupa B (Split): Croatia, Suedia, Spania, Coreea de Sud, Kuweit, Cuba;Grupa C (Varazdin): Germania, Polonia, Macedonia, Rusia, Tunisia, Algeria;Grupa D (Porec): Danemarca, Norvegia, Egipt, Brazilia, Serbia, Arabia Saudita.Primele trei clasate din fiecare grupa se califica pentru grupele principale de la Zagreb si Zadar. Semifinalele competitiei au loc pe 30 ianuarie, iar finalele pe 1 februarie. Ultima editie, cea din 2007, a fost cistigata de Germania, urmata de Polonia si Danemarca, aceasta din urma fiind campioana mondiala en-titre.Unde vedem meciurileToate partidele echipei Romaniei, indiferent de faza, vor fi transmise pe TVR 2, conform programului de mai sus. Alte meciuri, cu predilectie cele care intereseaza echipa Romaniei, pot fi urmarite pe canalul Sport 1, incepind cu partida de deschidere care are loc astazi, de la ora 21,30, intre Croatia si Coreea. Iata si programul celorlalte partide transmise pe Sport 1 in zilele urmatoare:Simbata: Slovacia – Argentina (17,30), Ungaria – Australia (19,30)Duminica: Slovacia – Australia (16,00)Luni: Slovacia – Ungaria (19,00), Franta – Australia (21,30)Miercuri: Ungaria – Argentina (19,00), Slovacia – Franta (21,00)

Mazilu ramine in Ucraina

 Atacantul gruparii Dnipro Dnipropetrovsk, Ionut Mazilu, a declarat ca pentru returul editiei 2008/2009 a campionatului Ucrainei va evolua sub forma de imprumut la Arsenal Kiev. “Trecerea mea la CFR Cluj pentru sase luni nu s-a mai realizat, iar in zilele urmatoare voi ajunge in Ucraina, acolo unde ma voi pregati cu Arsenal Kiev. Oficialii de la  Dnipro si cei de la Arsenal Kiev s-au inteles asupra detaliilor contractuale, salariul meu nu va avea de suferit, va ramine le fel. Voi evolua sase luni la gruparea din Kiev, care este o echipa ce a jucat bine in sezonul trecut, a obtinut citeva victorii impotriva unor echipe mari din Ucraina”, a spus Mazilu. Atacantul ex-rapidist declarase luni ca in maximum trei zile va afla daca in 2009 va evolua la o echipa foarte puternica financiar din Liga I sau la gruparea ucraineana Arsenal Kiev. In afara de CFR Cluj, de serviciile lui Ionut Mazilu a mai fost interesata si formatia FC Brasov.

Sapunaru a marcat pentru Porto

 Fundasul roman Cristian Sapunaru a marcat primul sau gol pentru FC Porto, in Cupa Ligii Portugaliei, miercuri seara, in meciul cistigat de Nacional Madeira cu scorul de 2-1. Ruben Micael a deschis scorul pentru gazde, in min. 22, Sapunaru a egalat in min. 36, profitind de eroarea lui Alonso, iar Miguel Fidalgo a reusit golul victoriei in min. 83. Sapunaru, transferat in vara de la Rapid la Porto, a fost schimbat in minutul 78 cu Diogo Viana.In grupa A a competitiei, Porto ocupa locul trei, cu 3 p, dupa Academica de Coimbra, 4 p, Nacional, 4 p, dar inaintea Vitoriei Setubal, 0 p. In ultima etapa, Porto va juca pe 18 ianuarie acasa cu Academica.

Sabau le-a dat papucii lui Ninu si Panc

 Antrenorul Gloriei Bistrita, Ioan Ovidiu Sabau, a stabilit lotul care va pleca in primul cantonament al anului si a hotarit ca Ducu Ninu si Mihai Panc sa nu fie inclusi printre jucatorii care vor face deplasarea, urmind sa se renunte la serviciile lor. “Nu avem optiune de cumparare pentru Ducu Ninu si am considerat sa nu ne mai putem permite sa tinem un jucator sub forma de imprumut pina la vara si apoi sa nu putem sa il luam definitiv. In ceea ce il priveste pe Mihai Panc, am convenit de comun acord sa isi caute alta echipa”, a declarat Ioan Ovidiu Sabau, pentru site-ul oficial al bistritenilor. Tehnicianul Gloriei Bistrita va deplasa in primul stagiu de pregatire din Antalya, ce se va desfasura in perioada 18-29 ianuarie, un lot de 27 de jucatori, singura noutate fiind Liviu Bajenaru care a venit liber de contract. In Turcia, bistritenii vor sustine 3 partide amicale, pe 21, 24 si 27 ianuarie, adversarii urmind sa fie anuntati ulterior.

Tipko, nu Madsen

 Danezul Mads Larsen are sanse tot mai mici de a fi urmatorul adversar al campionului mondial IBF la supermijlocie, romanul Lucian Bute, care ar putea boxa pina la urma cu ucraineanul Vitali Tipko. Negocierile dintre InterBox, clubul lui Bute, si Sauerland Event, unde activeaza Madsen, bat pasul pe loc, marul discordiei fiind marimea burselor celor doi pugilisti. Pe de alta parte, Madsen pare tentat mai mult de un meci cu conationalul sau Mikkel Kessler, detinatorul centurii WBA. In aceste imprejurari, viitorul adversar al lui Bute (23 victorii) ar putea deveni ucraineanul Vitali Tipko, 32 ani, tot de la Sauerland, care are in palmares 22 victorii (12 KO) si doua infringeri, Lucian Bute, care l-a invins la puncte pe Librado Andrade in ultimul sau meci din 24 octombrie, trebuie sa-si puna centura IBF in joc, pentru a treia oara, in fata oricarui adversar din primii 15 clasati in ierarhia IBF in urmatoarele doua luni.

Portarul Curileac nu se teme de concurenta

Adus sub forma de imprumut de la CFR Cluj, jucatorul originar din Satu Mare, care in februarie va implini 25 de ani, a semnat cu Unirea un contract pe sase luni si spera sa cistige duelul cu Rotaru si Lasc. Goalkeeperul Marius Curileac a ajuns ieri la Alba Iulia si a efectuat primul antrenament cu noii sai colegi. Acesta s-a declarat gata de noua provocare.Liderul il asteapta la discutii pe Tibi MoldovanFostul atacant al Unirii, Tibi Moldovan (26 de ani), care a evoluat ultima data la Farul Constanta, va veni la Alba Iulia pentru a negocia cu sefii Unirii posibila sa revenire pe “Cetate”. Jucatorul originar din Tirgu Mures ar putea fi imprumutat la Unirea pina la vara de catre formatia de la malul Marii Negre. INFO FC UNIREA* Doi dintre jucatorii care nu intra in vederile antrenorului Aurel Sunda pentru retur, Fl. Olteanu si Razvan Ghidia, au fost ieri la negocieri cu oficialii de la Mechel Cimpia Turzii, dar nu s-au inteles. Ambii vor fi nevoiti sa isi caute echipa. In ceea ce priveste situatia coreeanului Ryan Cougherty, aceasta va fi clarificata in urmatoarele zile.“FC Unirea reprezinta o provocare pentru mine. In optiunea mea de a veni la Alba Iulia a contat foarte mult faptul ca se vrea performanta, iar echipa se afla in lupta pentru promovare. Sper sa ma adaptez repede la noua mea echipa si sa ma pregatesc cit mai bine. Rotaru este un portar experimentat, dar nu imi este frica de concurenta. Cine se va pregati mai bine va apara. Nu mi-a fost niciodata teama de concurenta, dimpotriva, ea este benefica pentru echipa”, este de parere fostul capitan de echipa al formatiei CFR II Cluj* FC Unirea va sustine miine, de la ora 10.30, pe stadionul “Cetate”, un meci de verificare la finele caruia antrenorul Aurel Sunda va stabili lotul pentru cantonamentul centralizat de la Alba Iulia, ce va incepe luni. Printre jucatorii ce vor fi testati se numara: Calin Vadana (mijlocas, U Cluj), Adrian Borostean (mijlocas, FC Botosani), sirbul Dusan Popovic (atacant, Volyn Lutsk), respectiv juniori din pepiniera proprie. De asemenea, nu au fost abandonate pistele Fl. Dan si M. Gheorghe (UTA), Somodean (Otelul) sau Negura (Progresul). 

Galerie foto - Manifestari de ziua lui Eminescu

Click pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine marita

Regretele lui "Mister"

Foto Diana SandorTrombetta crede ca ar fi putut redresa echipa daca ar fi fost sustinut de conducereItalianul a vorbit intr-o conferinta de presa despre perioada petrecuta in Gruia, una speciala pentru el, in conditiile in care a fost primul sau contact cu functia de antrenor principal. Iubit de jucatori si fani, dar inlaturat fara prea multe explicatii de conducere, Trombetta n-a ramas cu resentimente fata de cei care i-au provocat una dintre cele mai mari dezamagiri din cariera: "CFR-ul si suporterii mi-au intrat in suflet si mi-ar fi greu sa colaborez cu o alta echipa din Romania. Am stat 5 luni la Cluj, dintre care doua ca antrenor secund si 3 ca principal. Am luat echipa de pe locul 11 si am adus-o pe locul 5, la 6 puncte de Dinamo si la egalitate cu Steaua. Sint dezamagit si imi pare rau ca nu pot continua la CFR", a spus, mihnit, tehnicianul, care nu s-a sfiit sa comenteze si despre inlocuitorul sau pe banca "feroviarilor": "Nu stiu cum este in functia de consilier sportiv, dar stiu ca Uhrin este un antrenor foarte bun". In acelasi context, Trombetta a indicat si de unde anume i s-a tras demiterea: "Am fost anuntat ca se va intrerupe colaborarea imediat dupa partida cu Medias, insa esecul cu Pandurii (CFR a pierdut cu 1-2 - n.r.) a fost cel fatal. Totusi, presedintele Iuliu Muresan m-a rugat sa conduc echipa si pe «Stamford Bridge», iar eu nu puteam sa refuz o asemenea propunere".    Trombetta, frate de suferinta cu AndoIn mod paradoxal, Trombetta si inaintasul sau pe scaunul atit de subred de antrenor al CFR-ului, Ioan Andone, au avut un pasaj comun in declaratiile date la despartire. Astfel, imediat dupa demiterea sa, Andone sustinea ca "puteam pune echipa pe picioare daca primeam incredere din partea conducerii", atitudine regasita si la Trombetta: "Sint convins ca as fi putut duce echipa pe un drum bun in campionat si am fi putut recupera punctele fata de Dinamo. Din pacate, clubul are alte idei si nu pot decit sa accept aceasta decizie si sa le urez multa bafta". Desigur, trimiterea la metodele de lucru ale oficialilor s-a perpetuat si in acest ultim caz.

Un gigantic drapel european a fost incendiat la Praga

Un drapel european gigantic, arborat in centrul Pragai cu ocazia presedintiei cehe a UE, a fost incendiat in noaptea de miercuri spre joi de o persoana necunoscuta.      Aceasta este a doua oara cind drapelul este distrus, cel putin partial, de la desfasurarea sa, in 1 ianuarie, pe soclul unui metronom enorm.      "Este un act de vandalism. Il condamn", a reactionat premierul ceh Mirek Topolanek.      O mica formatiune de extrema-dreapta a denuntat intr-un comunicat prezenta drapelului pe o colina de linga capitala ceha, dar nu a revendicat actul de vandalism. "Drapelele ocupatiei nu au ce sa caute deasupra republicii noastre, deasupra Pragai. Ne amintim de drapelele naziste si sovietice, nu vrem nici drapele ale UE", spune Partidul National.      Formatiune neparlamentara fondata in 2002, NS afirma ca lupta impotriva UE si a imigratiei.      Drapelul UE era desfasurat pe soclul metronomului enorm, construit in 1991 ca simbol al timpulul care trece. Monumentul a fost ridicat pe aceeasi colina pe care fusese dezvelita o statuie enorma a fostului dictator sovietic Iosif Stalin, in 1955, dinamitata 7 ani mai tirziu.    NewsIn

Inghesuiala la intilnirea cu Apostu

Primarul interimar Sorin Apostu a promis ca va incerca sa rezolve toate problemele semnalate de cetateni.      Cele mai multe nemultumiri ale clujenilor care locuiesc in zonele mentionate mai sus au legatura cu salubritatea, canalizarea si parcarile. Au fost, insa, si clujeni care au probleme mai originale, unul dintre acestia solicitind impuscarea ciorilor care au invadat orasul. De asemenea, locuitorii cartierului Marasti s-au plins de penele dese de curent care le strica electrocasnicele, dar si de intersectiile periculoase semnalizate necorespunzator. Un alt clujean care locuieste in zona strazilor Fabricii de Zahar-Teleorman, in apropierea caminelor studentesti ale Universitatii Tehnice, si-a exprimat nemultumirea fata de numarul mare de masini detinute de studenti. "Au in jur de 1.500 de masini, pe care le parcheaza pe unde apuca si blocheaza accesul pe unele strazi. Sint zile in care, daca ar fi vreo problema, masinile de interventie nu ar putea ajunge aici", a spus clujeanul. Solutia gasita de primarul interimar Apostu a fost construirea unui parking suprateran deasupra cantinei existente in curtea caminelor, in acest sens fiind deja purtate discutii cu reprezentantii Universitatii. Alte probleme ridicate de cetatenii din Marasti vizeaza montarea mai multor banci in parcurile de joaca din cartier, precum si interzicerea accesului cu animale de companie in perimetrul acestora.      Primarul Sorin Apostu a delegat rezolvarea tuturor problemelor semnalate catre conducerile directiilor de specialitate din Primarie, precum si catre directorii regiilor aflate in subordinea Consiliului Local.

Sapte asiguratori vor asigurari obligatorii de locuinte

Sapte asiguratori au anuntat oficial ca vor sa participe la formarea Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale.     Dintre acestia, doi fac parte din top patru asiguratori de pe piata de asigurari generale, a precizat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.     Primele zece companii de asigurari generale de pe piata romaneasca sint: Allianz-Tiriac, Omniasig, Asirom, Unita, BCR Asigurari, Astra Asigurari, Asiban, Ardaf, Generali si BT Asigurari.     Suma maxima asigurata este intre 20.000 de euro si 10.000 de euro, iar prima obligatorie este de 20, respectiv 10 euro.     Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 de lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.     Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala in 1 iulie 2009, data incepind de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte.

Tineri traficanti arestati la Cluj

Tribunalul Cluj a dispus arestarea a doi tineri din municipiul Turda pentru trafic de droguri de risc, dupa ce perchezitiile lucratorilor Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca au gasit canabis si hasis la domiciliul acestora.     Nicoara Alin Marius, de 21 de ani, si Alin Jucan, de 29 de ani, precum si Marian Sirb sint acuzati de politisti ca procurau droguri din Austria si Spania cu scopul comercializarii in barurile si cluburile de pe raza municipiilor Turda si Cluj-Napoca.     Politistii de la antidrog au stabilit ca, anul trecut, suspectii au introdus in tara si comercializat peste un kilogram de hasis, jumatate de kilogram canabis, precum si comprimate Ecstasy. Drogurile costau intre 50 si 70 de lei gramul.     Procurorii DIICOT au dispus luarea masurii obligarii de a nu parasi localitatea fata alte doua persoane invinuite si cercetate in aceasta cauza pentru savirsirea acelorasi infractiuni. Cercetarile continua pentru identificarea celorlalte persoane implicate.

"Eminescu e al zecilor de milioane de romani"

Sala Mare a Muzeului Etnografic al Transilvaniei a devenit ieri neincapatoare cu ocazia manifestarii cultural-literare "Dor de Eminescu".      Organizata de Cenaclul "Joia Culturala Temco" si Uniunea Scriitorilor din Romania (USR), filiala Cluj, manifestarea a reunit scriitori, oameni de cultura, dar si un numar restrins de tineri clujeni. "E sarbatoarea zilei de nastere a poetului nepereche. Mihai Eminescu nu e numai al biografilor, al profesorilor sau al unor emisiuni TV. El este al zecilor de milioane de romani din tara si din afara ei care se simt romani", a declarat prof. dr. ing. Pompiliu Manea, gazda evenimentului. "In toate calatoriile mele, fie ca au fost in Europa, China sau SUA, am intilnit oameni care cind au auzit de Romania nu stiau doar de Ceausescu, Nadia sau Hagi, ci si de Eminescu. Trebuie sa demonstram, astfel, ca delatorii lui au facut de fapt sa invie in noi dragostea de Eminescu", a adaugat acesta.    Ziua Culturii Nationale RomaneSala a rasunat apoi de cintece pe versuri eminesciene, precum "Sara pe deal", "Mai am un singur dor" sau "Printre sute de catarge", interpretate de Corala Universitarilor Clujeni, dirijata de prof. Doina Miclea. A mai fost subliniat faptul ca la Bucuresti se fac eforturi pentru realizarea unui proiect de lege prin care ziua de 15 ianuarie sa fie declarata "Ziua Culturii Nationale Romane".      Au mai luat parte la eveniment, in calitate de gazde, poetul Horia Badescu, prof. dr. Constantin Cublesan si prof. dr Mircea Popa.      Invitatii care au luat cuvintul in fata publicului clujean au fost prof. dr. Nicolae Georgescu (decanul Universitatii "Hyperion"), dr. Doina Rizea (directoarea Editurii "Floare Albastra"), scriitorul Ioan Barbu (directorul Editurii "Antim Ivireanu") si conf. dr. Constantin Malinas (Universitatea Oradea).      Principalele institutii culturale si ale administratei publice locale au depus ieri coroane de flori la statuia marelui poet roman, Mihai Eminescu. In fata Teatrului National din Piata Stefan cel Mare din Cluj-Napoca s-au strins ieri citeva sute de persoane pentru a-l comemora pe "Luceafarul" poeziei romanesti.

Mazilu a refuzat-o pe CFR

Atacantul Ionut Mazilu a preferat sa mearga in Ucraina, la Arsenal Kiev, decit sa evolueze pentru campioana Romaniei, CFR Cluj. Dorit in Gruia inca de anul trecut, cind clujenii negociau aducerea la echipa a antrenorului Oleg Protasov, Mazilu a fost aproape si in aceasta perioada de un transfer la CFR. Neadaptat la Dnepr Dnepropetrovsk, fotbalistul a primit acordul ucrainenilor sa isi caute o alta formatie la care sa fie imprumutat. Pe fir au intrat si "feroviarii", presedintele Iuliu Muresan recunoscind interesul clubului sau pentru internationalul roman. De altfel, si Mazilu a indicat ca pentru serviciile sale se bat doua cluburi din Romania si Arsenal Kiev. Totusi, ieri, fotbalistul a luat decizia sa ramina in Ucraina, optind pentru oferta lui Arsenal. Cel mai dezamagit a fost Dinu Gheorghe, presedintele lui FC Brasov, club care a incercat din rasputeri sa obtina acceptul lui Mazilu: "La Brasov avea o sansa sa reintre în circuitul echipei nationale si în cel al cupelor europene. Nu stiu ce sanse mai are Arsenal Kiev sa ajunga în cupele europene. Si Dnepr la fel. Probabil ca pentru el a contat mai mult partea financiara. Noi eram dispusi sa facem un sacrificiu si sa-i dam 250.000 de euro pe an, ceea ce însemna cel mai mare salariu de la FC Brasov, dar este alegerea lui si trebuie sa o respectam", a declarat "Vama".

Si-au gasit atacant

Paul Sanda, care a activat ultima data la Serif Tiraspol, a inceput ieri antrenamentele alaturi de Universitatea Cluj. Fotbalistul de 21 de ani a discutat deja detaliile unui angajament cu oficialii gruparii "studentesti" si spera sa reuseasca sa se impuna in echipa lui Gica Mihali. Sanda s-a inteles cu cei din conducere pentru un angajament de 6 luni, cu optiune de prelungire: "In principiu ne-am inteles. Eu voi face in continuare antrenamente si mai mult ca sigur cred ca voi merge si in cantonament cu echipa. Sper sa reusesc sa fac lucruri frumoase pentru Universitatea Cluj", a spus jucatorul.     Paul Sanda a inceput fotbalul la Gaz Metan Tirgu Mures, echipa de unde s-a transferat la Gaz Metan Medias. Dupa un sezon in care a evoluat destul de putin (7 jocuri, 2 goluri), Sanda a fost cumparat de campioana Moldovei, Serif Tiraspol. Nu s-a acomodat, avind si ceva probleme cu contractul de joc. Ca urmare, si-a depus memoriu si a devenit liber de contract in urma cu 2 luni de zile.

Asigurari pentru malpraxis

Consiliul National al Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania a decis ca asistentii medicali sa incheie contracte de asigurare pentru raspundere civila profesionala pentru anul 2009, anunta NewsIn. Sumele difera, insa, de la o specializare la alta. Conform sursei citate, asigurarile de raspundere civila se vor încheia numai la societati de asigurare autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Reasigurare.     "Practic, noua ordonanta abroga Legea 307. Contractele de asigurare o sa fie incheiate individual. In judetul Cluj este vorba de aproximativ 8.000-9.000 de persoane, atit asistente, cit si moase", a precizat Stefan Roman, presedintele sindicatului Sanitas Cluj.     Sanitarii care sint angajati in spitale pot incheia asigurari de pina la 10.000 de euro, iar asistentele si moasele din unitatile de medicina primara, cabinete individuale sau ambulatorii de specialitate, de pina la 4.000 de euro. Cuantumul celei mai mici asigurari este de 2.000 de euro pentru asistentii din farmacii.     Potrivit sursei citate, la încheierea contractului de munca, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali au obligatia sa prezinte o copie a asigurarii.    A.-D. S.

E-urile magice

Legislatia europeana le permite clujenilor sa isi recupereze banii in cazul unor interventii medicale in spatiul economic european, prin intermediul unor formulare de tip E. In 2008, 341 de clujeni asigurati au putut beneficia de servicii sociale si de sanatate decontate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj.      Astfel, pentru tratamentul cu citostatice, al leucemiilor sau al diferitelor tipuri de tumori, clujenii pot socilita formularul E 112, eliberat in mod gratuit de CAS Cluj, daca sint asigurati si daca fac dovada ca in Romania cazurile nu pot fi solutionate in timp util sau daca nu exista posibilitate de tratament aici.     In 2008, au obtinut banii inapoi 15 clujeni care au efectuat tratament in strainatate, potrivit CAS Cluj.     125 de clujeni pensionari au beneficiat, prin formularul E121, de asigurare medicala si in noua tara de domiciliu a pensionarilor.      De E 106, pentru decontarea serviciilor medicale primite de persoane detasate la munca in strainatate, au beneficiat 13 clujeni. De beneficiile lui E126, care permite recuperarea banilor cheltuiti cu tratamente medicale in alt stat membru, in situatii de urgenta, fara a avea in prealabil Cardul European de Asigurari de Sanatate, s-au folosit 16 clujeni.      Potrivit purtatoarei de cuvint a CAS Cluj, Crina Grozav, sint mai multe tipuri de formulare si fiecare are alt termen de depunere. "Formularele se solicita si se elibereaza in conditiile legii. Termenul legal de depunere a formularelor la CAS este stabilit legal, intre 3 si 5 zile de la intoarcerea pacientului", a spus Grozav.

BNS isi doreste un candidat la Primarie

O decizie finala va fi luata cel mai probabil luni, in urma unei intilniri a liderilor tuturor sindicatelor din resedinta de judet membre BNS. Rusu ar fi astfel al doilea sindicalist lansat in cursa pentru fotoliul de primar.     "Decizia nu este inca luata. Miine (azi - n.r.) sau luni vom sti cu siguranta. Exista anumite semne de intrebare referitor la numirea unui candidat din partea BNS, mai ales pentru ca s-a inscris si domnul Grigore Pop (liderul Cartel Alfa Cluj - n.r.) si nu vrem sa creem o stare conflictuala", a precizat Rusu.     Intrebat de ce sindicatul pe care il conduce nu il sustine in continuare pe candidatul partidului alaturi de care a fost la parlamentare, acesta a raspuns ca a fost dezamagit de masurile luate de Guvern in ultima perioada.      Andrei Rusu are 52 de ani si este presedintele BNS Cluj din 2005. Din 2000, conduce sindicatul RATUC. BNS Cluj are 16.000 de membri la nivelul municipiului Cluj-Napoca.     Daca se va decide ca Rusu va candida, el ar fi al doilea sindicalist angrenat in cursa pentru primarie, dupa ce liderul Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, si-a anuntat candidatura si a inceput deja campania de stringere de semnaturi. Grigore Pop are 56 de ani si este membru de sindicat din 1992. Pina in 1995 a fost secretarul filialei al carei lider a devenit incepind din acel an.

Fabricile Clujului fac loc cladirilor moderne

Vechea fabrica Fimaro se va transforma intr-un ansamblu multifunctionalPe locul fostei fabrici Napolact din cartierul Marasti va fi construit un centru comercial ce va cuprinde un magazin Flanco, o cladire de birouri, dar si una destinata locuintelor, numarul de apartamente construite fiind de 88. Cladirea fostei fabrici Napolact de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 a fost demolata anul trecut, in vecinatatea acesteia aflindu-se la ora actuala mai multe blocuri de patru si opt etaje. Regimul maxim de inaltime al noilor cladiri va fi de 11 etaje, egal cu cel al cladirii BRD. De asemenea, proiectantii au propus si realizarea a doua parkinguri in subteran, unul pentru spatiile comerciale si celalalt pentru zona mixta de birouri si locuinte. Astfel, numarul total al locurilor de parcare va fi de aproximativ 200. Suprafata totala pe care va fi construit intregul ansamblu este de 7.324 de metri patrati. Membrii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism si-au dat acordul de principiu pentru construirea ansamblului, proiectul primind avizul de oportunitate pentru intocmirea Planului Urbanistic Zonal (PUZ).     Turnuri pe Corneliu CoposuLocul fabricii Fimaro de pe strada Corneliu Coposu numarul 167 va fi luat tot de un ansamblu multifunctional format din locuinte, cladiri de birouri si un hotel. In prezent, pe terenul in suprafata de aproximativ 29.000 de metri patrati se afla o hala de montaj si un pavilion administrativ, planurile investitorilor fiind acela de a le inlocui cu mai multe imobile cu inaltimi cuprinse intre 6 si 18 etaje. In total, este vorba despre un numar de opt cladiri care vor adaposti locuinte, birouri, un hotel, dar si un centru de fitness. Viitorul ansamblu va mai dispune si 12.000 de metri patrati de spatii verzi, la care se adauga si un teren de tenis. De asemenea, proiectantii au propus si construirea unei gradinite care sa fie cedata Consiliului Local. Urbanistii si-au dat avizul de oportunitate, dar au propus organizarea unei piete urbane si amenajarea unei zone pietonale inspre piriul Nadas.

Pensia si salariul nu sint incompatibile

Profesorii pensionari sint principalii beneficiari ai deciziei Curtii Constitutionale doar prin numar. Adevaratii favorizati, mult mai putini, sint cei care cumuleaza sute de milioane din pensii si salariiLidera Sindicatului Liber din Invatamintul Preuniversitar Cluj (SLIPC), Lucia Cojocaru, a declarat pentru monitorul ca Ordonanta care interzicea cumulul pensiilor cu veniturile de la stat avea, oricum, foarte multe lacune.      "Pe de o parte, aveam promisiuni ca Ministerul Educatiei va obtine pentru cadrele didactice anumite derogari. Din teritoriu veneau foarte multe nemultumiri, deoarece cadrele didactice pensionate, care trebuiau sa aleaga intre pensie si salariu, pierdeau foarte multe drepturi, ma refer la concediu si la sporuri. Pe de alta parte, cadrele nedidactice nu stiau cum o sa fie incadrate", a spus Cojocaru.     Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, in urma ultimului concurs de titularizare din toamna au ramas vacante 440 de posturi.     In Colegiul Medicilor Cluj se afla 150 de doctori care au solicitat drept de libera practica. In plus, alte citeva sute de asistente si moase se afla in dubla ipostaza.      "Mi se pare normal sa fie declarata neconstitutionala Ordonanta, din moment ce ingradeste dreptul la munca", a spus ieri pentru monitorul Stefan Roman, liderul sindicatului Sanitas. In repetate rinduri, el a aratat ca, in conditiile in care Romania se confrunta cu un deficit de cadre medicale, Ordonanta ar fi fost absurda.    "Decizia CCR va fi respectata""Desi imi este greu sa accept si sa inteleg decizia CCR, ea va fi respectata. Ramin la parerea mea, ca nu am restrins dreptul la munca, ci dezmatul pe bani publici. (...) Guvernul este hotarit sa duca mai departe batalia impotriva salariilor si pensiilor de lux", a spus ieri premierul Emil Boc.    Educatia si Sanatatea mai asteaptaSindicatele din Invatamint si Sanatate stau ca pe ghimpi. Surse oficiale citate de NewsIn au declarat ca se va reduce procentul alocat acestor doua ramuri. Pentru Educatie ar fi stabilit un procent de sub 6% din PIB, iar pentru Sanatate mai putin de 4%. "Nu ar fi nici o noutate, deoarece la nivel declarativ se spun multe. Noi avem deocamdata declaratia ministrului Ecaterina Andronescu ca vor fi puse in aplicare majorarile salariale cu 33% doar pentru sistemul preuniversitar", a declarat Lucia Cojocaru, presedinta SLIPC. "Ar fi dezastruos sa se dea mai putin de 4% pentru Sanatate. 4% e total insuficient", a declarat Stefan Roman, liderul Sanitas Cluj.

Izolare termica pe bani europeni

Comisia Europeana a transmis Parlamentului European, spre dezbatere, o propunere de regulament care prevede ca statele membre ale Uniunii vor putea finanta, din fondurile structurale si de coeziune, programe de lucrari publice la scara larga pentru reabilitarea termica a locuintelor.      Pentru ca nu exista o definitie comunitara în aceasta privinta, fiecare stat membru va utiliza criteriile prevazute de legislatia nationala.      "Am militat pentru aceasta masura înca de la începutul mandatului meu în Parlamentul European. Ca urmare a propunerii de regulament înaintate de Comisia Europeana, milioane de oameni vor beneficia de facturi mai mici la încalzire", a declarat europarlamentarul clujean Rares Niculescu (PDL).      Aproape 60% din fondul de locuinte multietajate din România necesita lucrari de reabilitare termica, estimate la 1,3 miliarde de euro.

"Feroviarii" au plecat in primul cantonament al anului

Ieri, lotul echipei CFR Cluj, în frunte cu noul staff tehnic, a plecat spre Antalya (Turcia), acolo unde ardelenii vor sustine primul cantonament al pauzei competitionale. Antrenorul Ales Jindra va avea la dispozitie un lot de 29 de jucatori, printre care si patru fotbalisti de la echipa a doua. În Antalya, clujenii vor sustine patru partide amicale, dupa cum urmeaza: cu Dnepr Dnepropetrovsk (Ucraina) pe 22 ianuarie, cu Shanghai Shenzua (China) pe 24 ianuarie, cu Partizan Belgrad (Serbia) pe 27 ianuarie si cu Slovan Bratislava (Slovacia) pe 29 ianuarie. Presedintele clujenilor, Iuliu Muresan, a precizat ca formatia sa a semnat contracte cu toate echipele cu care va juca partide amicale, adaugind ca nu va fi nici un meci de verificare cu formatii românesti, pentru ca "spionajul nu ajuta foarte mult în campionat". De asemenea, portarul Eduard Stancioiu a declarat ca guparea din Gruia este pregatita pentru cantonamentul care urmeaza, iar jucatorii vor trebui sa munceasca foarte mult daca vor sa cistige un nou titlu de campioni: "Mergem sa ne pregatim sa luam campionatul. Nu sint importante rezultatele acum, noi ne vom axa mai mult pe pregatirea fizica. Nu s-a schimbat nimic de la venirea noilor antrenori, pentru ca sintem aceiasi oameni si jucam acelasi fotbal. Nu vom avea timp de baie, plaja sau plimbari, pentru ca mergem sa muncim". Nu au facut deplasarea Tony, Leao si Didi, toti trei aflindu-se in perioada de refacere dupa accidentarile suferite anul trecut.     Lotul CFR-uluiPortari * Stancioiu, Hirschfeld, Nuno Claro     Fundasi * Panin, Viera, Cadu, Galliasi, Alcantara, Toma, Dario Flores, Pereira, Viana, Hotico     Mijlocasi * E. Kone, M. Jose, Dani, G. Muresan, Peralta, Prette, Frangipane, Culio, Deac     Atacanti * Y. Kone, Dubarbier, Ruiz, Oberman, Traore, Veljovic, Bujor

Pe scurt

Siguranta cetatenilor, dezbatuta de autoritatiReprezentantii Primariei, ai Politiei municipiului Cluj-Napoca, Jandarmeriei, Politiei Comunitare si cei ai Inspectoratului Scolar se vor intilni in cursul zilei de astazi in vederea intensificarii colaborarii in urma incheierii protocolului de colaborare din luna septembrie 2008. Principala tema a discutiilor va fi gradul de siguranta existent la ora actuala in scolile clujene, dar si masurile ce se pot lua privind siguranta cetatenilor.    M. O.Ceremonie aminataReprezentantii Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca au anuntat ca ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Denes Berenyi, profesor emerit al Institutului de Cercetari Nucleare al Academiei Ungare de Stiinte din Debrecen, Ungaria, programata pentru astazi, se amina pentru o data ce va fi comunicata ulterior. Decizia a fost luata "din motive obiective, ce nu tin de UBB", dupa cum au spus acestia. Profesorul Denes Berenyi s-a remarcat prin rezultate semnificative în domeniul fizicii ciocnirilor atomice, fiind considerat un creator de scoala stiintifica.    F. T.Premii pentru cuplurile virstnicePrimaria va premia 133 de cupluri care au implinit 50 de ani de casatorie neintrerupta. Primele 70 de cupluri vor fi premiate astazi, iar urmatoarele 63 sint programate pentru ziua de luni. Ambele ceremonii vor avea loc in Sala Mare a Primariei, cu incepere de la ora 14. Toate cele 133 de cupluri vor primi o "Diploma de aur" care atesta "jumatatea de veac de fidelitate" si cite un premiu in valoare de 500 de lei. Acordarea acestor premii a fost stabilita printr-o hotarire de Consiliu Local.    M. O.PAS la PrimariePartidul Alianta Socialista Cluj, "singurul partid veritabil de stinga din Romania", si-a anuntat ieri candidatul pentru functia de primar al municipiului, in persoana liderului actual al organizatiei, Gheorghe Oros. "E un act de curaj din partea mea sa candidez la alegeri pentru ocuparea postului de primar, in contextul in care toti il vad pe domnul Apostu cistigator. Curajul meu vine in urma unor rezultate slabute la alegerile de anul trecut (localele din iunie - n.r.), dar sint convins ca de data asta voi cistiga", a declarat Oros.

Daciile nu se ieftinesc

Reprezentantii producatorului de automobile Dacia spun, totusi, ca preturile la Dacia sint în continuare cele mai accesibile de pe piata româneasca. "Dacia s-a angajat din 14 ianuarie sa prezinte o oferta comerciala proprie doar în favoarea clientilor care vor beneficia de programul Remat 2009, de îndata ce acesta va fi lansat", au mentionat reprezentantii Dacia. Totusi, compania a extins intervalul dintre revizii de la 15.000 la 20.000 km la masinile pe benzina si de la 10.000 la 15.000 km pentru motorizarile diesel, in timp ce perioada de garantie a fost dublata la 36 de luni.     Potrivit lui Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia, vinzarile de automobile autohtone în România au scazut anul trecut la 81.945 de unitati comercializate, cu 26,1% mai putin fata de 2007. În 2008, Dacia a comercializat 257.594 de automobile, cu 11,7% mai mult fata de 2007.

Garantii mai mari pentru IMM

FNIMM va oferi o noua modalitate de acces la garantiile financiare pe care le acorda, pentru toate tipurile de credite puse la dispozitia întreprinzatorilor de cele 24 de institutii financiare cu care are încheiate conventii de lucru, se arata intr-un comunicat al Fondului. Astfel, la cererea firmei si pe baza analizei documentatiei de credit puse la dispozitie de catre aceasta sau de catre finantator, FNIMM va emite un angajament de garantare.    Garantii pentru bancaAcest angajament atesta decizia FNIMM de a deveni partenerul întreprinzatorului si de a garanta executarea obligatiilor financiare asumate de acesta prin garantarea unui procent de pina la 80% din valoarea creditului, în schimbul unui singur comision ce se situeaza în jurul nivelului de 1,75% pe an, se mai arata în comunicat. Angajamentul de garantare va fi prezentat de catre firma finantatorului, ca anexa la documentatia necesara acordarii creditului. Clujenii vor putea solicita eliberarea unui angajament de garantare la sucursala FNIMM din Cluj.      La sfirsitul lunii octombrie, în România erau circa 1.800 de IMM-uri care solicitasera cel putin un credit fara a avea garantiile cerute de banca, in timp ce in judet erau inregistrate la acea data 88 de IMM-uri care se aflau in aceasta situate, suma aproximativa a solicitarilor de creditare fiind de 820.000 de lei.

Recorduri pe piata din Romania

Mazda Central and South East Europe (CSEE) a comercializat anul trecut 31.247 de autovehicule, cu 5.416 unitati mai mult decit in 2007, echivalentul unei cresteri de 21%, cea mai dinamica piata fiind Romania, unde s-au vindut 2.537 de autovehicule in crestere cu 147%.     Compania a anuntat ieri ca a mai inregistrat recorduri de vinzari in 10 piete din CSEE, iar cea mai dinamica dintre acestea a fost Romania. Potrivit datelor prezentate, acest rezultat este un record pentru Mazda in regiune. Compania Mazda CSEE gestioneaza activitatea a 14 piete din centrul si sud-estul Europei. "Mazda inregistreaza vinzari record in 10 tari din regiune: Ungaria, Slovenia, Romania, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Bosnia, Macedonia, Moldova si Albania. In fiecare dintre aceste piete s-au comercializat in 2008 mai multe modele Mazda decit in orice perioada anterioara. Cea mai dinamica piata a fost Romania, unde s-au vindut 2.537 de autovehicule, in crestere cu 147%, respectiv un plus de 1.509 unitati fata de anul 2007", se arata in comunicatul companiei.      Obiectivul Mazda pentru 2009 este de a obtine in Romania o cota de piata de 1,5% pentru segmentul de autovehicule de import, ceea ce ar echivala cu o crestere de 0,3 puncte procentuale fata de anul trecut. Potrivit country manager Cristian Rigu, in 2009 vor fi inaugurate patru noi showroom-uri in Arad, Oradea si doua in Bucuresti, numarul punctelor de vinzare Mazda ajungind la 20. De asemenea, Mazda estimeaza ca in 2009 piata auto din Rominia va scadea, posibil sub 170.000 de unitati pentru autovehiculele de import.Vinzari147% a fost cresterea vinzarilor Mazda pe Romania in 2008

BNR ne lasa sa intram in datorii

Creditele obtinute mai usor nu inseamna neaparat si o deblocare a pietei imobiliareRelaxarea conditiilor de acordare a creditelor ipotecare presupune automat si un grad de indatorare mai mare, care, totusi, nu va putea depasi 70% din veniturile nete lunare ale familiei clientului.      Potrivit noilor decizii ale BNR, gradele de indatorare propuse de institutiile de credit vor depinde de avansul platit de client la creditele ipotecare si imobiliare, care nu va putea fi mai mic de 20-25%. BNR a pastrat totusi prevederea privind acceptarea veniturilor in functie de cele declarate anul anterior in fisa fiscala, cu o marja de 20%.     In continuare, oficialii BNR sustin ca evolutia creditarii va depinde in principal de capacitatea bancilor de a mobiliza resursele financiare. Diferenta facuta de banca centrala intre creditele ipotecare/imobiliare si celelalte a fost explicata de reprezentantii BNR prin faptul ca gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic in cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori (credite de consum, de nevoi personale negarantate etc.), potrivit unei analize a bancii.    Incertitudinea persistaAdrian Vascu, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), a declarat pentru monitorul ca decizia BNR de ieri este atit un mesaj de incredere din partea bancii, cit si un prim pas spre relansarea pietei imobiliare. Totusi, Vascu spune ca nu crede ca preturile la locuinte vor creste brusc o data cu posibilitatea oamenilor de a lua credite mai mari, deoarece lipsa finantarilor inca se resimte atit in cadrul dezvoltatorilor imobiliari, cit si in cadrul companiilor, care sint, in fond, cele care pot sau nu garanta venitul necesar platii unei rate la banca a angajatului. In plus, alte cauze pentru care aceasta masura nu este una decisiva pentru relansarea pietei imobiliare sint dobinzile inca destul de mari la creditele in lei, dar si deprecierea puternica a monedei nationale din ultima luna, in contextul in care majoritatea romanilor au salariile in lei, nu in euro.     Si Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, crede ca noile masuri nu au cum sa relanseze creditele in valuta cu acelasi ritm ca anul trecut, in contextul evolutiei actuale a cursului de schimb.Creditele erau aproape inexistenteCreditul neguvernamental a crescut in noiembrie cu 1,1% fata de luna precedenta, in contextul in care imprumuturile in lei s-au diminuat cu 0,4%, iar cele in valuta, exprimate in lei, s-au majorat cu 2,3%, potrivit Mediafax. Totusi, exprimat in euro, si creditul in valuta a scazut cu 0,9%. Pe segmentul gospodariilor, creditul in lei s-a redus cu 0,2% fata de octombrie, iar creditul in valuta exprimat in euro a coborit cu aproximativ 1%. Nici companiile nu au avut parte de mai multe finantari. Soldul finantarilor in lei pentru firme s-a diminuat cu 0,6% in noiembrie, mai scrie Mediafax, iar imprumuturile in valuta au coborit cu 0,9%, exprimate in euro. In plus, analistii estimeaza o scadere a soldului creditului si in luna decembrie.

Pe scurt

Cinci clujeni, cistigatori BTCampania "Aniversare cu premii!" de la Banca Transilvania si-a desemnat cea de-a doua serie de cistigatori care vor intra in posesia a 500 de euro, iar cinci dintre cei 21 de cistigatori sint din judetul Cluj. Campania va continua pina la 31 ianuarie, iar marele premiu e o masina de teren. Pentru a participa la tragerea la sorti, clientii care detin un card de debit  BT sau sint abonati la BT 24 - Internet Banking trebuie sa aiba si un depozit la BT, pe care sa-l pastreze pina la prima scadenta sau minim 3 luni de la constituire, în cazul în care se opteaza pentru Contul MARit sau Economii la vedere.    A. D.Seminar pe auditMiine va avea loc seminarul "Abordari ale auditului financiar 2008-2009", in cadrul unei intilniri a auditorilor financiari din regiunea de Nord-Vest, la sediul Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, incepind cu ora 9. Seminarul, organizat de Camera Auditorilor Financiari ai Romaniei (CAFR), va avea ca teme de dezbatere rolul auditorului extern si intern în guvernanta corporativa, dar si un studiu ACCA privind cauzele crizei creditelor. Printre vorbitori se numara Emil Culda, vicepresedinte al Consiliului CAFR, si Tom Delaney, CEO Delaney Executive.    A. D.Apreciere minora a leuluiCursul de referinta afisat ieri de BNR indica o apreciere nesemnificativa a leului, cu 0,02%, pina la 4,2764 de lei/euro. Desi in primele ore de tranzactionare leul s-a intarit puternic, acesta a inceput mai apoi sa piarda treptat teren în fata monedei euro. "Leul a revenit pe depreciere, dupa întarirea puternica de dimineata, cind a existat un vinzator de euro important. A fost o usoara tensiune pe apreciere si asupra altor monede emergente, însa nu la fel ca în cazul leului, unde e posibil sa fi intervenit indirect banca centrala", a spus un dealer din piata, pentru NewsIn. Fata de dolarul american, cursul de referinta marcheaza o depreciere cu aproape 2 bani a leului, pina la 3,2491 de lei/dolar.    A. D.Forme noi de autorizareDGFP Cluj reaminteste persoanelor fizice si asociatiilor familiale autorizate in baza Legii nr. 300/2004 sau a Legii nr.507/2002 ca, pina la 25 aprilie, pot opta pentru o noua forma de autorizare, ca persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale si intreprinderi individuale. Cei care nu vor opta pentru una din noile forme de autorizare vor fi radiati din registrul comertului, din oficiu, fara nici o alta formalitate. Contribuabilii vor anunta modificarile intervenite administratiilor finantelor publice de domiciliu, in termen de 15 zile de la producerea lor, prin depunerea declaratiei cu veniturile estimate a fi realizate in 2009, a copiei  documentului de anulare a autorizatiei si a copiei a certificatului nou de inregistrare la registrul comertului. Intreprinderile familiale vor depune si un exemplar din contractul de asociere.    A. D.

Cisnadie, de 5 zile fara apa

Aproape 16.000 de locuitori din orasul Cisnadie, judetul Sibiu, au ramas fara apa potabila si menajera de 5 zile, din cauza unui dop de gheata format pe conducta care alimenteaza orasul, iar autoritatile spun ca problema nu va fi remediata mai repede de 48 de ore. Autoritatile au declarat stare de alerta, iar primarul Cisnadiei, Johann Krech, a cerut sprijinul autoritatilor judetene pentru rezolvarea problemei, transmite corespondentul NewsIn. Reprezentanti ai Apa Canal Sibiu, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si autoritatile locale incearca sa localizeze dopul de gheata, insa misiunea lor este dificila, deoarece portiunea pe de conducta inghetata depaseste 500 de metri. Autoritatile considera ca problema va fi rezolvata in cel mult 2 zile.      Astfel, incepind de joi, Societatea Apa-Canal SA, Romgaz, Institutul pentru Situatii de Urgente, Academia Fortelor Terestre si alte institutii incep sa aduca in Cisnadie cisterne cu apa potabila si utilaje pentru apa menajera.  NewsIn

Pe scurt

Deziluzie pentru SainzLiderul clasei auto de la raliul Dakar 2009, spaniolul Carlos Sainz, a abandonat în etapa a XII-a, dupa ce a avut un accident la 79 de kilometri de la start. Sainz si copilotul sau, Michel Perin, au fost nevoiti sa abandoneze etapa dintre Fiambala si La Roja, ei fiind adusi la startul etapei cu ajutorul unui elicopter, dupa ce au suferit un accident. Masina lor a cazut într-o prapastie, iar în urma acestui incident se pare ca Michel Perin a fost usor ranit la unul dintre omoplati. Înaintea acestei etape, Carlos Sainz si copilotul sau se aflau pe primul loc în clasamentul general la clasa auto, la o distanta de 27 de minute si jumatate de ocupantii locului secund, Miller si Pitchford. Piturca nu il uita pe RadoiSelectionerul României, Victor Piturca, e de parere ca trecerea lui Mirel Radoi de la Steaua la Al-Hilal reprezinta un pas înapoi pentru cariera sa, dar în acelasi timp este ocazia potrivita pentru ca jucatorul sa se realizeze din punct de vedere financiar. "Fotbalistic, plecarea lui Radoi la Al-Hilal este un pas înapoi pentru el, pentru valoarea lui. Nu cred ca-l încalzea pe Radoi sa joace toata viata la Steaua si sa-si termine activitatea fotbalistica fara a asigura un viitor mai bun familiei lui", a spus Victor Piturca. Întrebat fiind în ce masura sansele lui Mirel Radoi de a fi convocat la echipa nationala au scazut dupa transferul acestuia la Al-Hilal, Piturca a opinat: "Numai daca pleca într-o tara cu fus orar schimbat, atunci erau probleme si Radoi nu ar mai fi fost convocat, dar între noi si Arabia Saudita este o diferenta de doar 2 ore, din cite stiu. Un jucator valoros, asa cum este Radoi, chiar daca joaca într-un campionat mai slab are sanse sa fie convocat". Wiltord, imprumutat la OMFostul international francez Sylvain Wiltord, care din vara lui 2007 evolueaza pentru Rennes, a fost cedat pina la finalul sezonului, sub forma de împrumut, la Olympique Marseille. "Îl vom avea pe Sylvain pentru 6 luni. Sint bucuros ca s-a efectuat aceasta tranzactie, pentru ca aveam nevoie de un jucator care sa aduca un plus de experienta si maturitate la echipa", a declarat tehnicianul belgian al lui OM, Eric Gerets. Wiltord (32 de ani, 92 de selectii si 26 de goluri la echipa nationala) a debutat în fotbalul profesionist la Rennes, pentru care a jucat timp de sase sezoane, între 1991 si 1997. Atacantul a mai trecut apoi pe la Bordeaux (1997-2000), Arsenal (2000-2004) si Lyon (2004-2007). Olympique Marseille, locul 4 în Ligue 1, l-a cumparat recent si pe atacantul brazilian Brandao de la Sahtior Donetk.Vieira se gindeste la retragereCapitanul reprezentativei Frantei, Patrick Vieira, se gindeste sa nu mai raspunda convocarilor la echipa nationala în cazul în care problemele medicale cu care s-a confruntat în ultima perioada vor recidiva, informeaza "L'Equipe". "Daca accidentarile vor mai persista, atunci în mod sigur va trebui sa iau o decizie. Cel mai probabil voi renunta sa mai joc pentru Franta. Nu ma mai vad evoluind în cinci sau sase meciuri la echipa de club, iar apoi sa fiu nevoit sa stau pe tusa din cauza unei accidentari pe care am suferit-o la prima reprezentativa", a afirmat mijlocasul lui Inter.

Dor de victorie

Campionatul Ligii Nationale de handbal feminin continua duminica, zi in care sint programate sase dintre cele sapte meciuri ale etapei a XIII-a, penultima a turului. Clujencele de la "U" Jolidon se vor deplasa la Deva pentru a da replica revelatiei rundei anterioare, CSM Cetate. Acum pe locul 10 in clasament, cu 9 puncte, formatia din Deva a reusit sa invinga lejer la Buzau, producind surpriza etapei a XI-a. La rindul lor, clujencele au scapat printre degete victoria cu Tomis si au ramas pe pozitia 12, cu doar 7 puncte. Un succes al elevelor lui Gheorghe Covaciu la Deva ar putea produce rocada intre cele doua echipe, pentru ca o alta formatie cu 9 puncte, HCM Roman, are o misiune imposibila la Brasov.      Asigurate de increderea, in continuare, a membrilor Consiliului de Administratie, precum si a reprezentantilor companiilor Jolidon, Interdealer, Argos si Henkel, handbalistele clujene sint decise sa obtina un rezultat favorabil, care ar mai salva ceva din aparentele unui sezon dezamagitor. Cert este ca "U" Jolidon a jucat bine in ultimele partiee, dar a fost ocolita de sansa, motiv pentru care nici nu se pune problema unor eventuale penalizari demoralizatoare.      Partida CSM Cetate Devatrans - "U" Jolidon Cluj va incepe la ora 11 si va fi arbitrata de cuplul Viorel Dobre (Bucuresti) - Valentina Calina (Pitesti).      Tot simbata se mai disputa jocurile: Rulmentul Urban Brasov - HCM Roman, HCM Stiinta Baia Mare - HC Otelul Galati, HC Dunarea Braila - KZN Slatina, Tomis Constanta - HC Zalau si CSM Ploiesti - HCM Hidroconcas Buzau. Partida Oltchim - Rapid CFR Bucuresti a fost reprogramata pentru 21 ianuarie, deoarece vilcencele joaca duminica meci de Liga Campionilor cu HC Podravka Vegeta Koprivnica, campioana Croatiei. Intr-un meci restant pentru etapa a XI-a, Oltchim a surclasat, cu scorul de 45-19, pe nou-promovata KZN Slatina.

Se vind bilete la concertul Tiesto

Foto tiestoclublife.files.wordpress.comCel mai bun DJ din lume, Tiesto, mixeaza la Cluj in 20 martieCostul unui bilet este de 100 de lei daca este cumparat pina la data de 19 martie sau 150 de lei in seara evenimentului. Vor fi puse in vinzare aproximativ 1.500, dintre care citeva sute se vor putea achizitiona la intrare, dupa cum a precizat Dan Dragomir, reprezentant Obsession Club. Programul nu ii va permite vedetei sa stea prea mult la Cluj, insa organizatorii asigura ca va avea loc o sesiune de autrografe, fie la aeroport, fie intr-o locatie din oras.     Mixeaza din 1985Baza carierei muzicale a lui Tiesto s-a constituit intre 1985 si 1993, cind fost DJ rezident in mai multe cluburi olandeze. Alaturi de Arny Bink a pus apoi bazele casei de discuri Black Hole Recordings, ce a adus pe piata o gama variata de muzica dance si seriile de compilatii de succes care l-au facut celebru - "Magik" si "In Search Of Sunrise".      Prima piesa house difuzata in timpul zilei la un post radio nord-american a fost remixul "The Silence", realizat de Tiesto pentru Delerium feat. Sarah McLachlan, primul in topurile britanice saptamini in sir. Primele lansari au fost hitul "Flight 643" si "In My Memory", primul sau album.     Mix la JO 2004In anul 2002, Tiesto si-a adjudecat mai toate premiile dance decernate si a fost numit Cel mai bun DJ din lume in urma voturilor publicului trimise catre "DJ Magazine". In anul urmator a reusit sa ajunga singurul DJ care a strins un public de peste 25.000 de oameni la un show solo. In 2004 s-a lansat un nou album semnat Tiesto, "Just Be", incluzind megahiturile "Love Comes Again" si "Traffic", urmat apoi de albumul special "Parade Of The Athletes". Piesele de aici au alcatuit un mix special pe care Tiesto l-a prezentat in timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atena 2004.

Viata lui Steve McQueen va fi ecranizata

 Viata agitata a legendarului actor Steve McQueen va fi transpusa pe marele ecran printr-un film biografic care va prezenta anii petrecuti la Hollywood de regretatul actor, cunoscut sub numele de “King of Cool”, a anuntat Daily Variety, miercuri. Filmul va avea în vedere cariera în cinematografie a lui McQueen, care a debutat în 1956, cu un rol în filmul “Cineva acolo sus ma iubeste”. Publicatia americana Daily Variety informeaza ca producatorii Michael Cerenzie si Christine Peters au achizitionat drepturile pentru ecranizarea biografiei “Steve McQueen: Portrait of an American Rebel”, publicata, în 2008, de Marshall Terrill. Biografia relateaza si viata de dincolo de ecran a lui McQueen, caruia îi placeau masinile sport, motocicletele si drogurile. Actorul a fost casatorit de trei ori si a avut o relatie furtunoasa cu Ali McGraw, devenita celebra pentru rolul ei din filmul “Love Story” (1970). Steve McQueen a murit în 1980, în urma unei operatii de cancer la plamini, la virsta de 50 de ani. McQueen a fost numit “King of cool” pentru modul nonsalant în care si-a interpretat personajele. Actorul a jucat în filme precum “Marea evadare” (1963), “Cei sapte magnifici” (1960), “Inspectorul Bullitt” (1968), “Cincinnati Kid” (1965) si “Papillon” (1973) si a fost nominalizat la premiile Oscar pentru rolul din drama de razboi “Canoniera de pe Yangtze/ The Sand Pebbles” (1966).

?Sint aproape vindecat?

 Starul din “The Beast”, Patrick Swayze, bolnav de cancer pancreatic si internat la sfirsitul saptaminii trecute în spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles, din cauza unei pneumonii, a declarat ca “aproape” s-a vindecat de maladia pulmonara. “Sint viu si intentionez sa continuu sa ramin astfel. Nu intentionez sa ramin mult timp în spital. Sint aproape vindecat, acum”, a declarat Patrick Swayze într-un interviu pentru revista People. Chiar daca actorul american a spus ca este “aproape” vindecat, revista The National Enquirer prezinta o alta versiune despre starea de sanatate a actorului, sustinind ca Swayze a fost spitalizat deoarece cancerul de care sufera s-ar fi raspindit la plamini, facindu-l pe Swayze sa aiba dificultati respiratorii.

Loredana - reallity-showin SUA

 Dupa “Tzuki”, un album înregistrat peste Ocean, colaborari cu artisti apreciati si cunoscuti si vacante petrecute acolo, Loredana are un nou proiect pe pamintul american.Odata ce au facut cunostinta cu muzica balcanica, dar si cu spiritul nonconformistei artiste, americanii au fost atit de încintati de Loredana, încit i-au propus sa faca un reality-show chiar la ei “acasa”! “Ma voi întilni cu Kash la New York si o sa începem lucrul la alte melodii. Momentele acelea în care vom compune piesele vor face subiectul unui reality-show, care va fi difuzat atit în America, cit si în România. Americanii sint interesati sa facem acest reality-show în care oameni din lumi si de culori diferite se aduna si realizeaza ceva magic. Pe linga asta, pregatesc si citeva duete inedite”, povesteste artista.Loredana colaboreaza, pentru viitorul sau album, care este deja în lucru, cu doi tineri artisti de culoare din America, Kash si Niam St. Luce, care spun despre artista ca este “the next best thing”.

Diaconescu audiat in dosarul ?Elodia?

 Realizatorul TV Dan Diaconescu a fost audiat, miercuri, la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Brasov, în dosarul violarii corespondentei prin e-mail a avocatei Elodia Ghinescu.Diaconescu a fost citat ca martor în acest dosar, deoarece i-ar fi solicitat hacker-ului Marius Nitu, într-o emisiune transmisa în direct, sa intre în corespondenta prin email a avocatei disparute.“Sincer, nu stiu de ce am fost citat. Terminindu-se scandalul cu Tolea de acum citeva zile, m-am oferit acum sa va dau un nou prilej de discutii si un nou subiect. M-am hotarit sa marturisesc. De asta am venit aici. Sa marturisesc ca Elodia nu a existat niciodata, ca este un personaj fictiv inventat de mine si sa parafrazez pe cineva «Eu am facut-o, eu o omor». Sa marturisesc «crima» si bineînteles, nici Tolea nu este strain de asta”, a declarat Diaconescu ziaristilor înainte sa intre la audieri.Initial, Diaconescu a fost citat pentru ziua de luni, însa nu s-a prezentat, invocind ca luptatorul Tolea Ciumac a vrut sa îl omoare în emisiunea sa de duminica noaptea. Ulterior, pe numele sau s-a emis o noua citatie pentru miercuri, ora 12.00. “Nu am venit luni, pentru ca a vrut Tolea sa ma omoare si am avut citeva coaste fisurate. Si nu puteam sa fiu în doua locuri, omorit de Tolea la Bucuresti si arestat de procurori la Brasov”, a precizat jurnalistul.Diaconescu a spus ca a venit de buna voie la audieri deoarece vrea sa ajute anchetatorii carora le-a oferit acest caz. “Eu le-am oferit acest caz (n.r. - anchetatorilor), ei la schimb au nevoie de multe informatii de la mine. Multa lume banuieste ca Elodia este la mine acasa, undeva ascunsa la subsol”, a adaugat Diaconescu.În ceea ce priveste relatia sa cu hacker-ul Marius Nita, Diaconescu a declarat ca nu îl cunoaste pe acesta si ca nu a vorbit niciodata cu el, decit în emisiunile în direct. “Nu stiu cum îl cheama pe acest domn, nu stiu care este numele lui real. Nu am vorbit niciodata cu el decit în direct. Emisiunea respectiva a fost transmisa în direct, a vazut-o toata tara, deci prin urmare si domnii anchetatori”, a adaugat Dan Diaconescu.

Anastasia Lazariuc confirma: ?Ileana este insarcinata?

 Anuntul a facut facut public chiar de mama moldovencei. Fiind artista din vechea garda, Anastasiei Lazariuc nu ii plac mis-masurile si jocurile cu presa si, tocmai din acest motiv, a decis sa spuna lucrurilor pe nume, recunoscind sarcina fiicei sale. Sarcina Ilenei este de ceva vreme un subiect la ordinea zilei in presa mondena. Moldoveanca a fost surprinsa de paparazzii tabloidelor autohtone, in dese rinduri, purtind haine largi, de sub care se putea ghici eventuala venire pe lume a unui nou copil. De fiecare data, insa, bruneta a dezmintit orice zvon, sustinind sus si tare ca nu este insarcinata. De ce a ales sa nege probabilul, evidentul?! Nu vom afla niciodata. Cert este un lucru. Orice probleme ar fi fost, s-au rezolvat si micutul Alexandru Tiriac, nascut la data de 7 martie 2008, va avea un fratior sau o surioara. „Este o mare bucurie pentru noi ca Ileana este din nou insarcinata, dar asta este fericirea noastra. Nu trebuie sa o impartim cu nimeni. Sigur ca imi pare bine ca Ileana ma face bunica pentru a doua oara”, a declarat basarabeanca pentru cotidianul Gardianul.

Incepe returul!

Baschetbalistii clujeni pornesc ca mari favoriti in confruntarea cu cei de la RapidIntilnirea celor doua formatii este una disproportionata prin prisma valorii, gruparea feroviara fiind "lanterna" primului esalon, fara vreun meci cistigat in tur. In Giulesti, trupa lui Baldwin se impusese cu 106-32 si in mod cert o va face si simbata.      "U" Mobitelco a sustinut miercuri seara un amical de lux cu eterna rivala, CSU Atlssib Sibiu, meciul constituindu-se intr-o utila verificare inainte de debutul returului. Clujenii au controlat cap-coada partida si au cistigat cu 82-68 in fata unei formatii in care nu a evoluat cosgheterul Bryant Matthews. Primit cu mare caldura de cei peste 1.000 de spectatori, sirbul Zoran Krstanovic a re-debutat la Cluj cu acelasi joc consistent sub panouri. Croatul Damir Milacic si cea mai noua achizitie, Florin Muntean (fost la Gaz Metan Medias si la divizionara B BC Gladiator Cluj), au avut evolutii promitatoare pe deficitarul post de conducator de joc, dar cel mai aplaudat jucator al serii a fost Terrence Roberts. Pivotul american a impresionat printr-o mobilitate rar vazuta sub panouri, slam-dunk-urile si capacele sale facind deliciul tribunelor. Pentru tehnicienii Thomas Anthony Baldwin si Peter Schomers, "amicalul" a fost un bun prilej pentru depistarea unor neajunsuri din jocul echipelor lor.      Meciul "U" Mobitelco Cluj - Rapid Bucuresti va incepe la ora 19 in Sala Sporturilor "Horia Demian". Va arbitra un trio format din Marius Epure (Rimnicu Vilcea), Adrian Habor (Tirgu Mures) si Razvan Puf (Arad).      Telesport va transmite doua partide din aceasta etapa: simbata, de la ora 19, intilnirea BC Mures Tirgu Mures - BCM ELBA Timisoara (in tur: 67-80), iar duminica, de la ora 16.30, meciul dintre CSU M Cuadripol Brasov si Energia Rovinari (78-79). Celelalte jocuri ale rundei sint: CSU Atlassib Sibiu - SCM Universitatea Craiova (83-65), CS Otopeni - CSM Oradea (97-47), CSU Asesoft Ploiesti - BCMUS Arges Pitesti (86-92), BC Tirgoviste - Gaz Metan Medias (63-81). Dinamo Bucuresti sta in aceasta etapa.

Click

Cronica Circotasilor revine din 19 ianuarie la Kiss FM. "Mai rau ca la guvernare,Tripla Alianta Huidu-Gainusa-Dezbracatu o sa-si bata joc de oameni. De oamenii rai, de ipocriti, de fitzosi si de politicieni", se arata intr-un comunicat al postului. Emisiunea se va difuza intre orele 6.30 si 10.

Iantu va cauta copii creativi la Cluj

Caravana "Copiii spun lucruri trasnite" va poposi si la Cluj, la Iulius Mall, in 22 ianuarie, de la ora 18, pentru a selecta micuti creativi, inteligenti si foarte vorbareti. Cunoscutul prezentator Virgil Iantu de la Prima TV porneste prin tara incepind de marti, 20 ianuarie. "Toti copiii intre 3 si 9 ani, care au ceva trasnit de spus, sint invitati sa dezbata impreuna cu Virgil Iantu «problemele lor existentiale»", precizeaza reprezentantii Prima TV.      Se cauta "copii creativi, inteligenti si foarte vorbareti". "Formatul va ramine cel initial, dar o sa-l dinamizam. Echipa lucreaza foarte mult la creatie, dar elementele cu adevarat spectaculoase vor fi copiii. O sa reluam rubrica «Biroul lui Iantu», momentele filmate cu camera ascunsa sau materiale realizate in afara decorului. O sa fie foarte fain!", precizeaza vedeta despre noul format al emisiunii. Caravana opreste mai intii la Timisoara, iar dupa Cluj mai trece prin Iasi, Brasov si, in final, la Bucuresti.    F. T.

Concert Samael la Cluj

Hatework organizeaza marti, 27 ianuarie, de la ora 18, un concert al celebrilor rockeri elvetieni din trupa Samael. Evenimentul face parte din turneul "Solar Soul Balkans 2009", realizat "dupa o indelungata perioada, turneu care marcheaza 20 de ani de activitate ai legendarei trupe", dupa cum precizeaza organizatorii. Vor cinta pentru clujeni piese din intreaga lor cariera. Keep of Kalessin, una din formatiile care vor cinta in deschidere, are un nume cu rezonanta pe scena sympho-black din Norvegia, in timp ce Noctiferia, cea de-a doua trupa care va asigura open-actul, face parte din cele mai longevive din Slovenia, cu aproape 17 ani de metal, avind un stil apropiat de Samael. Biletele costa 55 de lei si se pot achizitiona din localul Umbra de Noapte (strada G. Clemenceau nr. 7). Cei care doresc sa isi rezerve bilete sint asteptati sa isi trimita numele complet, orasul de domiciliu si numarul de telefon la bilete@hatework.ro.      "Fiind un numar limitat de rezervari care vor fi confirmate (50), au prioritate persoanele care sint domiciliate in alte orase decit Cluj-Napoca", atentioneaza organizatorii. Biletele rezervate se achita in ziua concertului, pina la ora 18.30. De asemenea, se mai atrage atentia ca "rezervarile sint individuale: pentru rezervarea a 3 bilete, de exemplu, se vor trimite datele complete ale fiecarei din cele 3 persoane", mai spun acestia. Urmatorul concert din acest turneu va avea loc in 28 ianuarie, la Bucuresti, intr-o locatie ce nu a fost inca stabilita.

Programul cinematografelor - 16-22 ianuarie 2009

    REPUBLICAREGELE ELEFANT(The Elephant King) SUAREGIA: Seth GrossmanCU: Ellen Burstyn, Tate EllingtonORE: 13; 15.30; 18; 20.30; 23 Spectacole cu tarif redus: zilnic, orele 13 si 23 • Pret 10 si 8 lei    ARTAMARADONA(Maradona by Kusturica) Franta-SpaniaREGIA: Emir Kusturica CU: Emir Kusturica, Diego Armando MaradonaORE: 14.30; 17; 19.30; 22 Spectacole cu tarif redus: zilnic, orele 14.30 si 17 • Pret 7 si 5 lei    VICTORIAUN GHEM DE MINCIUNI(Body of Lies) 2008REGIA: Ridley ScottCU: Leonardo DiCaprio, Russell CroweORE: 16; 19; 22

Iliescu: "Tara arde si baba se piaptana"

"Tara arde si baba se piaptana! asa spune o vorba din popor. Cam asa se intimpla si cu aceasta noua initiativa a presedintelui Traian Basescu", spune Iliescu.     Fostul presedinte se intreaba pe blogul sau "de ce era nevoie, acum, intr-un an care se anunta atit de dificil", si apreciind ca presedintele Traian Basescu "nu are liniste si doreste, de fapt, sa-si lanseze campania electorala, de acum, cu o actiune de anvergura". In opinia lui Iliescu, "actiunea este nepotrivita atit ca timp, cit si ca pretext". El considera ca unele disfunctionalitati si contradictii care au aparut in relatiile dintre institutiile statului, intre presedinte si Guvern sau intre presedinte si Parlament, nu au fost din cauza Constitutiei, ci din cauza "comportamentului agresiv al presedintelui fata de diferitele institutii de stat".    Atac la Constitutie!De asemenea, Ion Iliescu aminteste ca, potrivit prevederilor constitutionale, "revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot".      "Or, noi nu ne aflam in fata nici unuia din cazurile mentionate, ci in fata unei propuneri a unei comisii prezidentiale, procedura neprevazuta de Constitutie, deci, ne aflam, de fapt, in fata unei proceduri neconstitutionale!", comenteaza fostul sef al statului. Dupa parerea sa, in ceea ce priveste continutul propunerilor, "iese in relief de la inceput dorinta presedintelui de schimbare a regimului politic, prin promovarea unui regim semiprezidential, cu cresterea atributiilor presedintelui, in primul rind prin acordarea dreptului de dizolvare a Parlamentului".      Ion Iliescu apreciaza ca "actiunea apare ca o diversiune, care conduce la distragerea atentiei guvernantilor de la problemele esentiale care vizeaza viata oamenilor" si ca "acum, in nici un caz nu constituie o urgenta". El argumenteaza ca nimeni nu se joaca sa modifice Constitutiile o data cu schimbarea de guverne sau de presedinti. Ion Iliescu da ca exemplu cazul Statelor Unite si al Marii Britanii, "care nici nu au Constitutii propriu-zise" si se considera "exemple de democratie".

Numiri "la pachet"

Nominalizarile pesedistilor vor fi gata cel tirziu luni, a dat asigurari Mircea GeoanaGeoana a spus insa ca va face un anunt oficial abia dupa o consultare cu ceilalti membri ai conducerii PSD si ai Comitetului Executiv.      "Am spus ca imi fac o opinie pina astazi, opinia mea este deja formulata, dar e colegial ca decizia sa fie luata intr-un mod statutar, in Comitetul Executiv". Despre decizia PSD in privinta celui pe care il va numi la conducerea DGIPI, presedintele partidului a spus ca social-democratii au, deocamdata, citeva nume pe care le analizeaza. Intrebat daca PSD se consulta cu PDL in privinta nominalizarilor de la MAI, Mircea Geoana a spus ca decizia este a PSD si ca doar il informeaza pe premierul Boc despre persoanele propuse. "E o decizie a PSD si voi informa primul ministru si vom intra in normalitate cu MAI", a precizat Geoana. El a spus ca a avut in cursul diminetii o convorbire cu Emil Boc pentru a stabili o intilnire a coalitiei PSD-PDL pe tema bugetului de stat. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus, la finalul intilnirii informale de miercuri a PSD de la Snagov, ca are o varianta pentru conducerea MAI, dar ca nu o face publica, dorind mai intii sa o discute cu colegii din partid.     Fara comentariiDespre posibilitatea ca Dan Nica sa ramina la Ministerul Administratiei si Internelor, Geoana a spus: "Nu vreau sa fac comentarii cu privire la nume in acest moment". Una din variantele discutate, in ultimele 2 zile, a fost ca Dan Nica sa ramina titular la Ministerul de Interne, dar sa pastreze si pozitia de vicepremier. Acest lucru ar fi insemnat, insa, pierderea unui portofoliu pentru PSD, argument care a cintarit cel mai mult in favoarea alegerii lui Dragnea. Ministerul Administratiei si Internelor a fost prima optiune a PSD atunci cind a ales ministerele unde isi va desemna reprezentanti, pe baza Protocolului cu PDL.     Cele mai mari sanse"Dragnea are cele mai multe sanse sa devina ministru, el s-a pregatit 4 ani pentru aceasta functie", a declarat marti, pentru NewsIn, un lider din PSD. Intrebat daca Dragnea nu va avea dificultati in a fi acceptat de Traian Basescu din cauza problemelor sale cu dosarele penale, asa cum sugerau mai multi lideri PSD, aceeasi sursa, de altfel si membru in Guvern, a precizat ca "Traian Basescu nu are cum sa se implice, noi avem un protocol cu PDL". Potrivit acelorasi surse, Dragnea are avantajul ca este un om influent in partid si, desi a fost membru PD, nu poate fi acuzat, cel putin din pricina luarii de pozitie impotriva lui Oprea, ca va face jocurile lui Traian Basescu. Pe de alta parte, surse din PDL au declarat ca presedintele Traian Basescu nu ar avea nimic de obiectat in privinta numirii lui Dragnea la Interne, dar ca si Dan Nica are sanse substantiale.    Mircea Geoana * Presedinte PSD"Vom face acest anunt intr-un pachet al conducerii MAI. Imi propun ca pina luni sa avem aceste nominalizari facute. Sper sa convocam Comitetul Executiv cel tirziu pina luni. Va trebui sa pastram numele candidatului pina cind CExN se va pronunta."

Ucraina cere pozitia Romaniei

Viceministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Konstantin Eliseev, a cerut Romaniei sa dezminta ca ar impartasi pozitia Rusiei de responsabilitate a Ucrainei pentru refuzul de a relua tranzitul de gaz, potrivit agentiei RBK, dar surse diplomatice romane au spus ca situatia ar fi cu totul alta. Ucraina a cerut Romaniei sa dezminta oficial informatia, aparuta in presa din Rusia, ca Romania ar fi impartasit pozitia Rusiei de responsabilitate a Ucrainei pentru refuzul de a relua tranzitul de gaz, a declarat Eliseev. Agentiile de presa ruse au facut acest anunt in 13 ianuarie, facind trimitere la o discutie telefonica dintre premierul Federatiei Ruse si presedintele Romaniei. Surse diplomatice romane au declarat pentru NewsIn ca o discutie intre ambasadorul Romaniei in Ucraina, Traian Hristea, si Konstatin Eliseev ar fi avut intr-adevar loc.    L. P.

Tilcuire la Tatal nostru (5)

     Tatal nostru Carele esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau, vina  imparatia Ta, faca-se voia Ta, precum in cer asa si pe pamint.      Piinea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi; si ne iarta noua gresalele noastre precum si noi iertam gresitilor nostri; si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de Cel-Rau.      Ca a Ta este imparatia si puterea si slava in veci. AminCerul si pamintul sint tarinile Tale, Tata. Pe una din­tre tarini semeni stele si ingeri, iar pe cealalta - spini si oameni. Stelele se misca potrivit voii Tale. Ingerii cinta la stele ca la niste harfe, potrivit voii Tale. Dar omul intilneste alt om si intreaba: "Ce este voia lui Dumnezeu?"      Pina cind n-are sa stie omul voia Ta? Pina cind se va injosi inaintea spinilor de la picioarele sale? Tu l-ai facut ca sa fie deopotriva cu ingerii si cu stelele, dar, iata, si spinii sint mai presus de el.                               Dar iata ca omul, daca vrea, poate sa rosteasca numele Tau mai bine decit spinii, deopotriva cu ingerii si cu stelele. Tu, Datatorule al duhului si Datatorule al voii, da-i omului voia Ta.     Voia Ta este inteleapta si limpede si sfinta. Aceasta voie misca cerurile: de ce n-ar misca si pamintul, care fata de cer e ca o picatura intr'un ocean? Voia Ta este inteleapta. Ascult povestea neamurilor trecute, privesc spre cer si stiu ca stelele se misca asa cum s-au miscat mii de ani, intotdeauna dupa aceeasi lege, si ca aduc vara si iarna atunci cind trebuie. Cu intelepciune lucrind, Tu nu esti niciodata ostenit, Tatal nostru. Nici un lucru nebunesc nu-si afla loc vreodata in planul Tau. Tu esti la fel de proaspat in intelepciune si bunatate acum ca si in cea dintii zi a Facerii, iar miine vei fi la fel ca astazi. Voia Ta este sfinta, fiindca e inteleapta si proaspata. Sfintenia este nedespartita de Tine cum sintem noi nedespartiti de aer. Tot ce nu este sfint trebuie sa suie la cer treptat, insa nimic nesfint nu se pogoara vreodata din cer, de la tronul Tau, Tata.     Noi ne rugam Tie, Sfinte Tata al nostru, sa faci sa rasara cit mai degraba ziua cind voia tuturor oame­nilor va fi inteleapta, proaspata si sfinta ca voia Ta, si cind toate fapturile de pe pamint se vor misca in impreuna-glasuire cu stelele de pe cer, si cind planeta noastra va cinta in cor cu toate minunatele Tale stele: Doamne, invata-ne! Dumnezeule, calauzeste-ne! Tata, mintuieste-ne!

Cartea deschisa a Imparatiei - Ectenia pentru cei adormiti (7)

In general, pacatele omisive nu ne atrag atentia, ca unele ce par lipsite de importanta. In judecata comuna, fapta conteaza, nu lipsa faptei. Si totusi, nu este asa. In ordinea ratiunii dumnezeiesti, omisiunea faptei bune este tot atat de grava ca si comiterea unei fapte rele, daca nu chiar mai grava. Haideti sa deschidem Scriptura la pagina Judecatii de Apoi. Putem banui ca nu vor scapa nepedepsiti talharii, sodomitii sau ucigasii care nu s’au pocait. Dar, potrivit cu ceea ce ne este dat sa citim, criteriul Judecatii este relatia faptica a omului cu semenii sai, cu aproapele sau, cu orice suferind inlauntrul caruia Se afla Insusi Hristos. In osanda finala vor cadea toti cei nu l-au ajutat efectiv pe cel flamand, pe cel insetat, pe cel strain, pe cel gol, pe cel bolnav, pe cel intemnitat. Toate acestea sunt pacate omisive. E grav sa-i furi sarmanului painea de la gura, dar e mult mai grav sa nu i-o dai pe a ta atunci cand lui ii lipseste. Chipul unui astfel de om este bogatul zis nemilostiv din parabola cu acest nume, al carui suflet s’a dus in chinurile iadului pentru simplul motiv ca, de-a lungul unei vieti, nici macar nu-l luase in seama pe saracul Lazar de la poarta lui. In asemenea cazuri, nu nepasarea se pedepseste, ci nesimtirea.     Asadar, pacatul prin fapta nu este doar fapta rea, ci si absenta faptei bune. Asa ajungem si la ratiunea pentru care noi, o data cu rugaciunile pentru morti, facem si pomeni in numele lor.     Pacatul prin gand este cel mai subtil si mai putin controlabil, cel mai viclean si mai frecvent, si tocmai de aceea marii nevoitori duhovnicesti il au in prim-planul preocuparilor lor.     In cele mai multe cazuri, gandul este izvorul faptei. Din gandul rau se naste pacatul facut "cu stiinta", adica premeditat. Daca in spatele gandului sta impulsul violent al unui sentiment diabolic, gandul este cel care il intretine si-l organizeaza. Intaia crima din istoria omenirii, aceea a lui Cain, si-a avut obarsia in sentimentul invidiei, dar gandul a fost acela care i-a urzit ucigasului planul de a-si atrage fratele la camp, spre a-l ucide fara martori.Unul din resorturile pacatoase ale gandului este amintirea, mai ales cand aceasta se consuma in zonele erosului revolut; ea intretine voluptatea virtuala si impiedica sau amana parerea de rau, adica pocainta. Gandul insa poate alimenta si aducerea aminte de raul pe care cineva ti l-a facut candva, ceea ce impiedica iertarea sau, mai mult, poate sugera o razbunare tarzie.      Chiar cand nu devine fapta rea, gandul rau tot pacat ramane. Iata ce ne spune Domnul in aceasta privinta: Oricine se uita la o femeie spre a o pofti s’a si desfranat cu ea in inima lui.     Iata de ce una din luptele acerbe ale "razboiului nevazut" de care ne vorbesc ascetii este purificarea inimii de gandurile daunatoare. Aceasta, potrivit lui Avva Antonie, se poate obtine printr’o severa si sustinuta disciplina a mintii.     Finalul rugaciunii pe care preotul o rosteste pentru morti contine o asertiune care, in context, pare a fi o contradictie. Pe de o parte, Ii cerem lui Hristos mila si iertare pentru cei pacatosi, dar indata dupa aceea afirmam ca dreptatea Ta este dreptate in veac si cuvantul Tau este adevarul. Or, dupa socotintele noastre justitiare, dreptatea cumpanita si pronuntata de judecator poate acorda unui vinovat circumstantele atenuante prevazute de lege, dar exclude sentimentalismul, concesia, mila, indurarea, iertarea. Daca rugaciunea solicita mila si iertarea, atunci e de prisos ca totodata sa ceara dreptate si adevar, intrucat dreptatea si adevarul stau tocmai impotriva vinovatului si, prin aceasta, anuleaza mila. Sa incercam o explicatie apeland la ratiunea divina, revelata in Sfintele Scripturi.     Orice judecator judeca dupa o lege pe care nu el a facut-o, in timp ce Dumnezeu judeca dupa o lege careia El ii este autor si care se numeste har, adica revarsarea iubirii Sale asupra noastra. De vreme ce din iubire l-a facut Dumnezeu pe om, si anume dupa chipul Sau, inseamna ca legea Lui fata de om este aceea a iubirii fata de omul care-I pastreaza chipul si urmareste asemanarea. Voi milui pe cel de care-Mi este mila si Ma voi indura de cel ce-Mi este de’ndurare. Nu e un capriciu, ci dreapta cumpanire. Orice magistrat judeca dupa probele care-i sunt accesibile, dar el nu are nici o cale de acces la universul launtric al inculpatului, pe cand Dumnezeu are. Ca daca fiecare om in parte este singurul care-si cunoaste propriul sau adanc, cu atat mai mult Dumnezeu Care l-a creat. Tocmai de aceea poate Dumnezeu sa judece drept, fiindca El e in deplina cunostinta de cauza, cunoaste toate datele problemei, are dinainte intregul "dosar" al impricinatului. In acest sens Il defineste Psalmistul: Drept este Domnul, Dumnezeul meu, si nedreptate nu se afla intr’Insul. Si tot in sensul acesta Se defineste Hristos, vorbind despre Sine la persoana a treia: Acela este adevarat, si nedreptate intr’Insul nu se afla.     Cand Ioan de la Iordan ezita sa-L boteze pe Iisus, Acesta il indeamna: Se cuvine ca noi sa’mplinim toata dreptatea. Or, dreptatea nu e altceva decat a face voia lui Dumnezeu. Prin ascultarea de aceasta voie S’a intrupat Hristos. Intreaga Lui viata de pe pamant, inclusiv patimile, rastignirea si moartea, sunt acte ale dreptatii. Ele insa, toate, sunt expresia iubirii. Aceluiasi Ioan Botezatorul i-a placut sa creada ca Iisus este, concomitent, Miel ingaduitor si Secure justitiara, dar Iisus Se defineste pe Sine ca fiind doar Mielul; Securea va veni si ea, dar foarte tarziu, la Judecata de Apoi, dupa ce dreptatea iubirii isi va fi epuizat mijloacele de a-i aduce pe toti oamenii la credinta in Adevar. In Evanghelie, spune marele Pavel, dreptatea lui Dumnezeu se descopera din credinta spre credinta.     Ca sa va conving ca dreptatea lui Dumnezeu are alte criterii decat cele omenesti si ca ea se intemeiaza pe legea harului, ma intorc la parabola stapanului care a mers dimineata in piata si a tocmit cativa zilieri sa-i lucreze in vie, cu plata de un dinar pe zi. Pe altii i-a adus dupa cum i-a gasit, la ore diferite, cu asigurarea ca fiecare isi va primi dreptul sau, iar pe ultimii i-a avut doar catre seara. Cu acestia din urma a inceput a face plata, dand fiecaruia cate un dinar. Ceilalti, vazand, au gandit ca, dupa sfanta dreptate, lor le va da mai mult, ca unora care muncisera mai mult, ceea ce nu s’a intamplat, plata fiind aceeasi pentru toti. Cei mai suparati s’au aratat primii, care au si inceput a carti impotriva stapanului "nedrept". Unuia din acestia, insa, stapanul i-a zis: Prietene, nu-ti fac nedreptate. Oare nu pentru un dinar te-ai invoit cu mine? Ia-ti ce este al tau si pleaca. Vreau eu ca acestuia din urma sa-i dau cat si tie; oare nu am dreptul sa fac cu ale mele ce vreau eu?  Aceasta este parabola, dar vreau sa mentionez ca ea se refera in mod expres la Imparatia Cerurilor, cu precizarea ca e vorba doar de primele doua ipostaze ale acesteia: cea liturgica, de pe pamant, si cea aurorala, intermediara, din ceruri.     Asadar, in concluzie, noi Ii cerem lui Hristos mila si iertare pentru cei repauzati tocmai pentru faptul ca mila si iertarea fac parte din dreptatea lui Hristos-Dumnezeu, intemeiata pe legea Harului si pe cuvantul Adevarului. Hotararea insa Ii apartine doar Lui, ca Unuia ce cunoaste nu numai faptele de la suprafata, ci si adancurile inimilor. Noua nu ne este data acalmia certitudinii, dar ni s’a rezervat ceva mult mai de pret, dinamica sperantei.

Pururi tinar

     Nu credeam sa'nvat a muri vreodata!     Pururi tinar, infasurat in manta-mi,     Ochii mei'naltam la steaua     Singuratatii... Asa s’a zugravit pe sine cel ce avea sa nu mai moara niciodata in memoria si in cinstirea neamului sau, cel ce avea sa ramina pururi tinar in dialogul sau cu astrii.     Un superb paradox face ca acest intelept, acest invatat cufundat in stele si in nori si’n ceruri 'nalte, descoperitor al tainelor ce zac in scripturele batrine, sa nu fie un mag albit de ani, ci un tinar, cel mai avintat, mai plin de candoare, de har, cel mai frumos din tinerii pe care virsta de aur ii inzestreaza cu unicele si ades atit de trecatoarele ei virtuti.     Eminescu era atit de bogat sufleteste, atit de frumos la chip si la suflet, incit in legenda pe care multimea incepea sa i-o teasa inca din timpul vietii si care avea sa infloreasca manos dupa tragicul asfintit al geniului, el parca nici nu mai era un pamintean, nascut intr’un loc anume si la o data anume, ci mai degraba produsul ideal al dorului si jalei colective, Fat-Frumosul spiritualitatii noastre nationale, cel in stare sa ne mintuie de toate umilirile si nedreptatile, sa ne redea maretia si demnitatea indrituite deplin. Si poate ca asa si este, din moment ce asupra zilei lui de nastere si asupra locului unde a vazut lumina soarelui cercetatorii mai poarta controverse aprinse, ca si cum el n’ar fi trait in urma cu decenii, intre el si noi interpunindu-se doar o viata de om, ci acum mii de ani, ca Homer, sau existenta lui nici nu s’ar fi inscris in limitele omenesti, ci ar continua, eterna, asemenea permanentelor supreme. Si mai ales ca legenda in aura careia neamul sau il inalta e adevarata o dovedeste faptul ca el a implinit cu asupra de masura asteptarile acestui neam. Limba pe care poporul o pastrase cu jertfe, ca pe insemnul cel mai de pret al legitimitatii sale in istorie si in spatiul mostenit din inceputuri - amindoua, istoria si pamintul stramosesc, fiind rivnite si existind destule incercari mai vechi si mai noi de a-i fi uzurpate, conditia prima pentru reusita jafului fiind pierderea prealabila a limbii - limba aceasta, avind un atare rol si o atare semnificatie, Eminescu a ridicat-o pe culmi de pe care sa nu mai poata fi niciodata clatinata si a parafat-o cu sigiliul geniului, facind-o nemuritoare. El ne-a purtat indarat pe cimpurile de batalie si pe sub zarile insingerate ale istoriei ca sa stim cu claritate cine sintem si de unde venim. El a dorit Romaniei, tara lui si a noastra de glorii, tara lui si a noastra de dor, ceea ce noi ii dorim si prin aceasta a dat un contur precis viitorului, pentru ca el nu putea dori ceva imposibil si pentru ca verbul sau nu poate fi decit adevarat.     Prin toate acestea, Eminescu ramine tinarul pururi al neamului nostru, indreptatirea noastra in viitor. Caci daca am putut prin el sa ne ridicam la asemenea inaltimi la trecutu-ne mare, nu poate urma decit intr’adevar un mare viitor.