monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Profit din zapada

Cea mai prolifica latura a comunei Gura Raului s-a dovedit a fi cea turistica. Avand un relief permisiv, Gura Raului a speculat progresiv oportunitatile de dezvoltare turistica, iar acum a facut pasul asteptat de multi ani: o partie de schi la nivel european. Acest proiect apartine Primariei Gura Raului, in stransa colaborare cu omul de afaceri Dan Buta, administratorul partiei. Lucrurile nu se opresc aici. Investitorul, impreuna cu autoritatile locale, are in plan extinderea partiei pana la 1,2 kilometri, pentru a fi unita cu Paltinisul.Echipament cu 25 leiCu o investitie de aproximativ 50.000 euro doar pentru tunurile de zapada, partia din Gura Raului nu poate arata decat impecabil. In fiecare noapte, utilajele vin sa aranjeze startul de omat artificial, in asa fel incat cei care practica schiatul sa nu aiba de ce se plange. Acum, pe partie functioneaza si un teleschi sau un ratrack, energia electrica fiind asigurata cu ajutorul unui generator. Pentru turistii interesati, nici preturile nu sunt deloc mari. Mai exact, inchirierea echipamentului complet costa doar 25 lei pe zi, iar o urcare cu teleschiul mic ajunge la 1,5 lei, pe cand una cu teleschiul mare costa trei lei. Turismul merge briciIar in timpul sezonului cald, aici va functiona o scoala de zbor cu parapanta, dar si cu deltaplanul, vor fi adusi cai si ATV-uri. De asemenea, ca investitie pentru viitorul apropiat este programat un patinoar natural, care, pe parcursul verii, va fi folosit ca teren de sport. Desigur, toate aceste lucrari nu fac decat sa incurajeze turismul in zona. Atat administratia locala, cat si investitorii privati, ies in castig. „Inca de la inceput am incercat sa punem la punct conditiile turistice, deoarece am stiut ca turismul este domeniul pe care trebuie sa insistam cel mai mult. Acum, de cand avem partia, turistii sunt mult mai interesati sa ajunga in zona. Putem spune chiar ca sunt zile in care comuna, efectiv, este plina de masini. Vin oamenii ca la Festivalul Bujorului“, recunoaste Ioan Dutu, primarul din Gura Raului. Dan Buta l administrator partie„Asteptam toti turistii aici, fie ca sunt schiori amatori sau chiar profesionisti. Partia de la Gura Raului va mai rezista mult timp, deoarece zapada artificiala este mult mai compacta decat cea naturala. In plus, si pentru vara pregatim multe surprize, incepand cu mai multe scoli, dar si un patinoar natural“

Bucur reprezinta Sibiul

 Directorul Complexului National Muzeal (CNM) „Astra“, prof. dr. Corneliu Bucur, va participa, începând de astazi, la seminarul „România turistica - între urgente si dezvoltare durabila“, organizat de Ministerul Turismului la Gura Humorului (judetul Suceava). Bucur va fi lector al acestei manifestari, sustinând o comunicare ampla pe tema turismului cultural si promovând comunicarea ce pune accentul pe valori. „Este o abordare sistemica, non-exclusivista, care porneste de la o întelegere aprofundata a unui fenomen, astfel încât punerea în practica a unor strategii sa nu fie un fenomen mecanic, bazat pe simpla repetare a unor seturi de actiuni care imita, într-un fel sau altul, initiativele altor tari“, a explicat directorul CNM „Astra“.Tot în cadrul evenimentului de la Gura Humorului va avea loc si Gala „Superlativele Turismului Românesc 2008“, care se va materializa prin premierea institutiilor cu rezultate excelente pe întreaga perioada a anului trecut. Prin acest gen de manifestare, noul Guvern îsi propune sa aduca în atentia publicului acele persoane de exceptie, care pot fi uzitate ca si modele în realizarea de strategii cultural-turistice, pe termen mediu si lung.

Brokerii, pe partie

 Brokeri din toata tara si investitori din piata de capital sunt asteptati la Paltinis, în perioada 23-25 ianuarie, pentru „Cupa Sibex“ la schi. Evenimentul este organizat de Bursa Monetar-Finanicara si de Marfuri Sibiu si va debuta sâmbata, la ora 10.30, participantii find divizati înca din prima faza în cele doua categorii fundamentale: barbati si femei, dupa cum anunta organizatorii. „Cupa Sibex“ ofera, pe lânga competitia propriu-zisa, si posibilitatea participantilor de a lua parte la concursuri conexe, ca de pilda, cel de sanie si cel de snowboard. Sâmbata seara va avea loc premierea celor mai buni competitori, dupa care toata lumea va asista la un imens foc de tabara si la o petrecere pe cinste, promit organizatorii sibieni. „Cupa de schi Sibex se doreste a fi un eveniment de amploare, în care noi, ca institutie centrala a pietei de capital sa fim aproape de toti cei implicati, fie brokeri fie investitori, creând astfel conditiile pentru o mai buna colaborare care sa se reflecte în dezvoltarea pietei“, a declarat Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu.

Iarna: pirtie, vara: bob

  Iarna aceasta, pirtia de schi de pe Feleac a fost deschisa doar citeva zile, din cauza lipsei zapezii, dar si a vremii, care nu le-a permis administratorilor sa puna in functiune tunurile de zapada. Insa, in ciuda faptului ca fiecare zi in care pirtia e inchisa inseamna mai multi bani pierduti si costuri care nu au din ce sa fie acoperite, administratorii pirtiei spun ca nu vor sa se lase de aceasta afacere. Ba, chiar mai mult, ar dori sa se extinda. Iar, potrivit lui Vasile Muresan, administrator Teleschi SRL si coordonator de proiect, planurile societatii prevad trei noi pirtii de schi la Marisel, instalarea unui bob de vara pe pirtia de pe Feleac si schimbarea tunurilor de zapada cu unele mai perfomante. Investitia totala estimata pentru intregul proiect: circa 4 milioane de euro. 3 ani, 3 pirtii noi Cea mai mare parte din bani, adica in jur de 3 milioane de euro, ar urma sa vina prin Programul Operational Regional (POR), daca proiectul societatii, ce va fi depus cel tirziu la inceputul lunii februarie, va fi aprobat, iar in acest caz, cele trei pirtii vor fi finalizate pina in 2011, explica Muresan. Astfel, anul acesta ar urma sa fie gata prima pirtie din Marisel, o pirtie de 1.200 de metri, si tot in 2009 ar fi finalizat si procesul de modernizare a tunurilor de zapada de pe pirtia din Feleac. „In prezent, daca vremea permite, acestea pot produce o cantitate suficienta de zapada cam intr-o saptamina, in timp ce noua instalatie va scurta acest proces la doar 3 zile“, spune administratorul Teleschi. In continuare, in 2010, va fi finalizata cea de-a doua pirtie de la Marisel, de 1.400 de metri, si va fi instalat si bobul de vara pe pirtia de pe Feleac, iar in 2011 se va da in folosinta cea de-a treia pirtie de la Marisel, de aproape 2 kilometri, si vor fi terminate constructiile tehnice. Toate cele trei pirtii de la Marisel vor fi dotate cu instalatii de teleschi. Avizul de mediu exista deja Bineinteles, asa cum recunoaste si Vasile Muresan, planul este extrem de clar, insa depinde foarte mult de accesarea fondurilor nerambursabile mentionate anterior. Deocamdata, insa, ceea ce e sigur este ca Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj-Napoca a luat decizia de emitere unui avizul de mediu pentru PUZ – „Baza turistica si sportiva cu pirtie de schi, teleschi, constructii necesare pentru deservirea publicului, accese si parcari auto, bransamente la utilitati“ in localitatea Marisel – Grupul de cringuri Copcea. Pirtia de pe Feleac are o lungime de 765 de metri, inclinarea medie a traseului fiind de 14 grade. Pirtia este prima din Transilvania dotata cu instalatie de produs zapada artificiala si dispune de un sistem avansat de iluminare, pentru utilizarea pirtiei pe timp de noapte. Urcarea cu teleschiul costa 3 lei, iar turistii au la dispozitie si o pensiune de 14 locuri, pretul unei nopti de cazare variind intre 110 si 140 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus.

10 motive sa treci prin Blaj

Chiar daca in lupta de a supravietui comunismului si, apoi, economiei de piata, Blajul si-a pierdut din farmecul descris cu multa sensibilitate de scolarii renumiti care s-au format aici, turistul interesat sa „miroasa“ si ceva cultura mai poate gasi aici stradute care aproape sigur sunt cam cum le-a vazut si Eminescu. Nu sunt de gasit in nici un ghid turistic, ceea ce le face „delicatese“ de descoperit si de gustat fara „retete“ sugerate de altii. Prin Blaj, la pas, fara ghid Intr-o zi frumoasa, turistii ceva mai romantici pot petrece ore bune numai plimbandu-se prin vechiul Blaj si prin Gradina Botanica, despre a carei existenta se intampla sa nu prea stie nici macar cei din Alba, cu toate ca a fost foarte renumita. Aceasta se gaseste in spatele Grupului Scolar Agricol „Stefan Manciulea“ si al catedralei. Gradina Botanica a fost infiintata in 1881 si este cea mai veche din lume intemeiata pe langa o scoala secundara. La deschidere avea peste 500 de specii din 100 de familii, colectia fiind imbogatita mai ales de marele savant si botanist Alexandru Borza. Zece obiective culturale Pentru cei care prefera varianta „punct ochit, punct lovit“, am incercat sa stabilim cu ajutorul reprezentantilor primariei din localitate o lista cu zece obiective care nu trebuie ratate in Blaj. Le prezentam in ordine alfabetica, pentru ca fiecare este liber sa considere unul sau altul mai important, in functie orizontul cultural si de perioada catre care are aplecare mai mare. Biblioteca Centrala Arhidiecezana. Cladirea monumentala a adapostit renumita fosta Biblioteca Centrala Arhidiecezana, ce cuprindea peste 70.000 de volume si aproape 1.000 de manuscrise vechi. A fost construita de Ioan Micu Moldovan, iar fondul de carti s-a strans din donatii si din bibliotecile unor episcopi, ieromonahi, canonici si dascali blajeni care le-au lasat prin testament manastirii „Sfanta Treime“. Casa Iacob Muresianu. In aceasta casa, renumitul compozitor a creat opere nemuritoare, primind aici o seama de personalitati ale epocii. Sub streasina, se afla fresca ce infatiseaza muzele artelor, realizata de Anton Zeiler. Castelul Arhiepiscopal. A fost construit de Georgiu Bagdi in 1535. Aici a locuit si Mihail Apafi al II-lea, ultimul principe al Transilvaniei. In 1737, a devenit sediu al Episcopiei Greco-Catolice, apoi al Mitropoliei (1853) si acum al Arhiepiscopiei Majore. Un timp a gazduit Muzeul de Istorie Blaj. Catedrala Sfanta Treime. Este un monument de arta bisericeasca de exceptie, realizat la initiativa lui Inocentie Micu Klein. Atat proiectul, cat si executia acestora este opera lui Anton Erhardt Martinelli, arhitectul Curtii Imperiale din Viena, pentru 61.000 de florini. Constructia a inceput in 1741 si a durat pana in 1749. Catedrala este realizata in stil baroc, iconostasul acesteia fiind cel mai mare din tara. Acesta a fost realizat de mesterul Aldea din Targu Mures si pictat de Stefan Tenetzki din Arad. Tematica iconografica este de factura ortodoxa. De la amvonul acestei catedrale si-a tinut Simion Barnutiu discursul sau in timpul Adunarii Nationale din 3-15 mai 1848. Cimitirul si Biserica grecilor. Langa Podul Veza, in 1770, s-a ridicat o bisericuta numita „Sfintii Arhangheli“ cu un iconostas pictat de Tenetzki in 1772. Cimitirul din jurul acestei bisericute este un adevarat panteon national, aici fiind inmormantate marile personalitati ale vietii politice si culturale ale romanilor din Transilvania. Printre acestea se numara: Timotei Cipariu, Axente Sever, Ion Micu Moldovan, Ioan Rus, Mitropolitul Al. Sterca Sulutiu sau Stefan Manciulea. Crucea lui Iancu. Pe dealul din partea de nord a orasului se afla Cucea lui Iancu, locul unde liderul taranilor din Muntii Apuseni a dat semnalul inceperii revolutiei armate. Gimnaziul Superior. Aici s-au deschis in 11 octombrie 1754 „Fantanile darurilor“, scoala de obste, latineasca si preoteasca. De-a lungul timpului a purtat numele de Gimnaziu superior sau Preparandia. In prezent este sediul Grupului Scolar „Stefan Manciulea“. Manastirea Buna Vestire. In aceasta cladire a functionat un timp manastirea Buna Vestire, tipografia cu atelierul xilografilor si Seminarul calugarasilor. In prezent, aici isi au sediul Biblioteca Documentara „Timotei Cipariu“ si Biblioteca Municipala. Monumentul „Gloria“ de pe Campia Libertatii. In acest loc intrat in constiinta intregii natiuni romane s-au desfasurat cele doua adunari nationale din mai si septembrie 1848. In anul 1973, cu ocazia implinirii a 125 de ani de la Revolutia din 1848, a fost inaugurat ansamblul „Gloria“, format din 24 de busturi si un monument terminat in 1977. Opera a sculptorului Ioan Vlasiu, monumentul central, numit „Poarta Istoriei“, cuprinde trei statui din bronz simbolizand cele trei tari romanesti care au luptat pentru faurirea unui stat national unit. Busturile marilor personalitati ale istoriei sunt amplasate in semicerc, incadrand monumentul central. Stejarul lui Avram Iancu. In parcul „Avram Iancu“ se afla celebrul stejar al lui Avram Iancu, avand varsta de 600 de ani. Este numit „Stejarul lui Avram Iancu“ in amintirea celor 6.000 de moti participanti la adunarile din mai si septembrie 1848 de la Blaj.

Pregatiti de start

Vedetele primului FreeStyle Night sunt Ross Mercer si Jure Saviozzi. Cea de-a treia editie a Red Bull 1000 Trails il aduce in Romania pe detinatorul recordului mondial la saritura in lungime cu snowmobilul. Canadianul Ross Mercer a sarit 80,31 metri si a dovedit ca este mai mult decat un free styler. Ross va veni sa incante publicul din Romania, dupa ce a participat de-a lungul timpului la cele mai importante competitii si show-uri cu snowmobile din lume. Si pentru ca show-ul sa fie complet, organizatorii l-au invitat la FreeStyle Night si pe slovenul Jure Saviozzi, cel mai promitator free styler din Europa Centrala.Recital in Piata MareStartul primului free style show cu snowmobile din Romania se va da pe 30 ianuarie, la ora 20:00, in Piata Mare din Sibiu. Pentru ca atmosfera sa fie una hibernala si pentru ca publicul sa guste intr-adevar un free style show cu snowmobile, organizatorii au montat in Piata Mare din Sibiu un tun care produce zapada artificiala. Cu zapada creata deja vor fi construite zonele de aterizare a snowmobilelor. Sibiul este, dupa Moscova, al doilea oras din aceasta parte a lumii in care se desfasoara un show de free style in centrul orasului.Aventura continuaRaliul continua o aventura inceputa in 2007, Martin Freinademetz, organizatorul evenimentului si fost campion mondial de snowboard, dorind sa aduca adrenalina in randul practicantilor de sporturi extreme si sa ofere o alternativa celor care in sezonul cald participa la competitii de enduro sau rally-raid. Vineri, 30 ianuarie, in prima zi a raliului, concurentii se vor intrece in mansa de calificare, care se va desfasura pe un traseu de 10 km, in apropiere de statiunea Paltinis. La lasarea serii, toti participantii la Red Bull 1000 Trails vor cobori in Piata Mare din Sibiu, unde vor asista la show-ul de free style cu snowmobile. Sambata, 31 ianuarie, se va porni in prima etapa de off-road, aceasta urmand sa aiba finisul in Voineasa, iar duminica, 1 februarie, se va reveni in Paltinis pentru finalul competitiei. In cele doua zile de offroad, pilotii vor avea de parcurs aproximativ 300 de km printre obstacole si vor infrunta zapada si conditiile meteo vitrege de pe crestele muntilor.Pentru faniDaca la editiile precedente competitiile erau adresate mai mult sportivilor, de aceasta data, organizatorii s-au gandit mai mult la spectatorii care vor fi prezenti pe marginea traseului. „Editiile precedente ale Red Bull 1000 trails au fost centrate mai mult pe practicantii acestui sport extrem, traseele fiind greu accesibile publicului larg. In acest an am vrut sa aducem acest sport extrem cat mai aproape de spectatori. De accea am pregatit, in premiera in Romania, un spectacol de freestyle care va deschide competitia propriu-zisa intr-un cadru cu totul original: Piata Mare din Sibiu. Sper ca acest show de sarituri si acrobatii sa fie pe placul publicului si sa devina o traditie in Sibiu“, spune Martin Freinadametz, principalul organizator al competitiei.

Transferul lui Curtean a picat

 1,5 milioane de euro pentru perla Mediasului Alexandru Curtean este un pret prea mare în opinia conducerii formatiei Hewrta Berlin, care a transmis oficial ca nu-i intereseaza jucatorul la un pret asa de mare. „Nu putem sa platim 1,5 milioane pentru el, desi Curtean e un jucator interesant. Îl vom monitoriza în continuare. Poate în vara situatia va fi alta“, a declarat managerul nemtilor, Dieter Hoeness, într-un articol publicat în Gazeta Sporturilor. Nemtii s-au interesat de serviciile jucatorului si în vara, atunci sibianul facând chiar vizita medicala în Germania, dar totul a picat din cauza unui procent care se ridica la aproximativ 200.000 de euro, ce ar fi trebuit platit ulterior echipei din Medias. Curtean vrea mai susChiar daca si aceasta noua tentativa de plecare a esuat, Curtean îsi exprima dorinta ca starul în retur sa nu-l mai prinda la Medias. Spune ca vrea sa se transfere la o echipa mai buna, chiar daca aceasta activeaza în liga I. „Veau sa progresez din punct de vedere al evolutiilor si pentru aceasta cred ca am nevoie de un club mai puternic, care vrea performanta, nu doar mentinerea în liga I. Sunt destule echipe bune si în tara si cred ca mi-ar prinde bine un transfer de aici de la Medias. Bineînteles ca nu o sa plec în orice conditii financiare. Chiar daca pentru mine nu conteaza foarte mult banii, cel putin pentru un club mic ca al nostru ar fi important sa plec pe o suma de transfer buna. Asteptam înca pentru ca suntem abia la începutul pregatirilor de iarna“, spune jucatorul. Pustai si-l doresteDesi este de acord cu faptul ca un transfer la o echipa mai de top ar fi un mare pas înainte pentru golgheterul formatiei mediesene, totusi, Cristi Pustai, antrenorul gruparii, spune ca îsi doreste ca jucatorul sa ramâna si în retur la Medias. „Pentru el ar fi bine daca ar pleca la o echipa mai de top. A dovedit ca are valoare si merita sa joace într-o formatie mai buna. Pe de alta parte cred ca mai important de atât este ca el sa se concentreze pe aceasta pregatire de iarna. Sincer îmi doresc sa îl avem si în retur la Medias pentru ca ne poate ajuta în luupta pentru atingerea obiectivului. Deocamdata sper sa se pregateasca serios si sa fie în forma indiferent daca va ramâne sau va pleca“, spune tehnicianul gruparii mediesene.

Oprea a demisionat

 Ministrul Internelor, social-democratul Gabriel Oprea, si-a anuntat, demisia din functie, spunând ca a deranjat prin numirile pe care le-a facut si ca nu va accepta sa „plimbe mape si sa fie un ministru marioneta“. Oprea a afirmat ca si-a dat demisia pentru ca Guvernul ales sa fie unul puternic si stabil cu o politica coerenta. El a precizat ca prin numirile pe care le-a facut în structurile de conducere ale MAI a „deranjat anumite persoane“, însa în institutie „nu se face o politica de grup sau politica lui Oprea, ci doar a intersului national“. Gabriel Oprea a sustinut ca a fost desemnat de PSD prin votul democratic sa conduca MAI, aratând ca „a actionat corect si legal“ atunci când a propus persoanele în functiile ministeriale si ca „si-a facut datoria fata de partid corect si exemplar“. „Nu am actionat nicodata împotriva partidului si-n afara disciplinei de partid“, a declarat Oprea, adaugând ca niciodata nu si-a criticat colegii, chiar daca nu întotdeuna nu a fost de acord cu deciziile acestora. „Am demisionat pentru ca nu am vrut sa creez tensiuni care sa afecteze coalitia aflata la guvernare. Aceasta îmi este credinta si nu voi renunta niciodata la demnitate, la onoare si la profesionalism“, a conchis Oprea.

De 3x indemnizatie

„Eu am trimis adrese la 874 de familii de gemeni si tripleti din Romania, pe care le astept sa participe la mitingul din 27 ianuarie“, a anuntat, ieri, Ionela Danciu, mama tripletilor, care a adaugat ca le-a trimis acestora si actele sale din timpul procesului, pentru a putea sa dea la randul lor in judecata statul. Mama tripletilor din Aiud a anuntat ca a trimis sesizari catre primul-ministru, Emil Boc, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, si ministrului muncii, Marian Sarbu prin care le solicita modificarea legii si individualizarea sumei alocate de stat pentru cresterea copilului. Potrivit lui Danciu, in forma actuala a legii, statul incurajeaza parintii de gemeni si tripleti sa-si dea copiii in plasament pentru a putea beneficia de indemnizatie individuala.Castig de cauzaInalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va lua in discutie, pe 27 ianuarie, revizuirea sentintei favorabile primita de Danciu in instanta, cererea de revizuire fiind facuta de Directia de Munca si Protectie Sociala Alba. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, pe 16 decembrie 2008, sa respinga contestatia in anulare formulata de Directia de Munca si Protectie Sociala Alba impotriva sentintei favorabile Ioanei Maria Danciu, mama care a castigat indemnizatie de crestere pentru fiecare dintre tripletii sai. Curtea suprema a respins, pe 9 octombrie, recursul declarat de Directia de Munca si Protectie Sociala Alba, ceea ce inseamna ca Hotararea de Guvern 1205 din 2006, care prevede ca indemnizatia lunara se raporteaza la numarul de copii nascuti si nu la numarul de nasteri, nu este legala. Instanta suprema a dat, in acest fel, castig de cauza mamei tripletilor, care a cerut acordarea indemnizatiei pentru fiecare dintre cei trei copii ai sai. Incalca legea fundamentalaIonela Mariana Danciu a reusit sa obtina, la Curtea de Apel Alba-Iulia, anul acesta, admiterea exceptiei de nelegalitate a unui articol din Hotararea de Guvern 1025/2006, privind indemnizatiile de crestere a copilului, ea solicitand sa i se plateasca 800 de lei pentru fiecare dintre cei trei copii. Directia de Munca si Protectie Sociala Alba a facut, insa, recurs, iar procesul a ajuns la instanta suprema. In apararea sa, Mariana Danciu a afirmat ca hotararea de Guvern contestata incalca legea fundamentala, pentru ca duce la discriminari intre copiii proveniti dintr-o nastere concomitenta si ceilalti. In fata magistratilor, Danciu a invocat si prevederile Ordonantei de Urgenta 148/2005, care prevede ca indemnizatia lunara se raporteaza la numarul de copii nascuti si nu la numarul de nasteri.Ionela Danciu l mama tripleti„Imi doresc ca premierul sa fie sensibilizat si sa includa gemenii si tripletii in legislatia Romaniei. Daca cei responsabili sunt nesimtiti si nu constientizeaza faptul ca gemenii nu pot fi crescuti cu o singura indemnizatie, macar sa recunosca“

Curtea il contrazice pe Basescu

Curtea Constitutionala (CC) a decis, ieri, cu majoritate de voturi, ca modificarile la Legea caselor nationalizate sunt constitutionale, respingand astfel sesizarea depusa de presedintele Traian Basescu, care a reclamat procedura de legiferare. Motivarea solutiilor pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Presedintelui Romaniei, mentioneaza CC. In 23 decembrie 2008, presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu legea referitoare la casele nationalizate, mentionand ca motivele sale sunt diferite fata de cele ale partidelor care au contestat anterior actul si ca, printre altele, reglementarea a incalcat principiul bicameralismului. In sesizare, Basescu preciza ca, potrivit art. 77 din Constitutia Romaniei, inainte de promulgare presedintele poate solicita verificarea constitutionalitatii legii.

Limitari pentru raspunderea guvernamentala

 Argumentul adus de Comisia prezidentiala care a elaborat propunerile de reformare a Constitutiei este ca sensul mecanismului de angajare a raspunderii a fost denaturat. Raportul Comisiei arata ca Executivul si-a angajat foarte frecvent raspunderea asupra unor „legi de larga întindere care au cuprins modificari ample ale mai multor legi“, sau doar asupra unui proiect de lege care reprezenta, de fapt, un pachet de legi ce reglementau probleme extrem de diverse. Autorii remarca faptul ca nicio motiune de cenzura nu a trecut de Parlament pâna în prezent, potrivit articolului 114 din Constitutie, care spune ca Executivul este demis daca este adoptata o motiune de cenzura depusa în termen de trei zile de la asumarea raspunderii.Constitutie noua?Prin modificarea Constitutiei, membrii Comisiei prezidentiale îsi propun totodata sa restabileasca „autoritatea legislativa a Parlamentului“. Potrivit acestora, majoritatea proiectelor de lege adoptate în Parlament sunt initiate de Guvern, în timp ce propunerile legislative initiate de deputati, senatori sau cetateni nu devin legi în primul rând din cauza „inflatiei de proiecte de acte normative pe care Guvernul le trimite spre dezbatere Parlamentului“. Astfel, Comisia recomanda ca noua Constitutie sa prevada ca propunerile legislative initiate de parlamentari sa fie înscrise pe ordinea de zi a Camerelor la paritate cu initiativele legislative ale Guvernului. În plus, propunerile legislative ale cetatenilor vor avea prioritate pe ordinea de zi a sedintelor Camerelor Parlamentului. Termene preciseO alta propunere vizeaza stabilirea de termene precise pentru ambele Camere ale Parlamentului, nu doar pentru una dintre ele, ca în prezent, si nu doar pentru ordonantele de urgenta, ci si pentru cele simple „ordonanta urmând a fi aprobata, modificata sau respinsa doar în termenele indicate". Comisia de revizuire a Constitutiei propune „formalizarea distinctiei opozitie - majoritate în Parlament“ si care poate fi facuta la nivelul regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului si/sau prin Constitutie. Distinctia s-ar face prin „instituirea unor privilegii parlamentarilor care se declara ca facând parte din opozitie sau din majoritate, suplimentare fata de cele care sunt conferite grupurilor parlamentare“.

Copilul zilei

Buna! Numele meu este Vlad  si desi sunt deja marisor, asta pentru ca am 4 ani si 5 luni, imi place foarte mult sa imi petrec timpul cu mami. Cu prietenii mei sau cu ceilalti copii de la gradinita imi place sa ma joc cu masinutele. Cand sunt singur, imi place foarte mult sa colorez. Si pentru ca imi place sa ii ajut pe cei din jur, asa cat pot, cand voi fi mare vreau sa devin medic stomatolog. Va salut!

Vocile Sibiului

 Din ce în ce mai multi sibieni sunt nemultumiti de conditiile în care traiesc.Muti dintre ei ar vrea sa schimbe ceva în oras, daca ar sta în puterea lor. Parerea sibienilor o puteti afla din rubrica de mai jos.Cornel Barbu, 49 ani, mecanicÎn orasul asta nu stiu ce sa spun ca ar trebui schimbat. . Din pacate, noi suntem prea mici ca sa putem face asta. Mentalitatile oamenilor ar trebui schimbate.Ioana Enache, 41 ani, profesoaraNu sta în puterea mea sa spun ce as schimba. Pentru ca nu as putea schimba nimic. Pentru asta ar trebui sa am o functie mult mai importanta. Sper doar ca tinerii sa schimbe ceea ce nu le place.Carmen Popovici, 36 ani, croitoreasaDaca as putea schimba ceva, atunci cu siguranta as schimba mentalitatea oamenilor. Suntem prea egoisti si multi dintre noi traim înca în trecut. În ceea ce priveste viata în acest oras sunt multe de spus dar de schimbat nu putem schimba nimic.Ioana Pascu 42 ani, casnicaAs face curatenie pe strazi, as închide într-un centru toti câinii vagabonzi, as mari salariile si as ieftini taxele. As face alocatii mai mari pentru copii si mai multe adaposturi pentru nevoiasi.

Crap la cuptor

 Gimnastul Marius Urzica spune ca nu este un mare gurmand dar ca îi plac foarte mult preparatele din peste. Dar nu orice peste...manânca doar crap.Ingrediente: 1,5 kg. peste, 1 lamâie, 1 pahar ulei, usturoi, piper, sare, 1/2 kg. rosii (bulion), 3-4 linguri de vin, cimbruMod de preparare: Pestele curatat se lasa jumatate de ora cu sare, se cresteaza si în crestaturi se pun boabe de piper, usturoi, felii de lamâie, cimbru. Se toarna pe deasupra ulei, vara se pun rosii, iarna bulion. Se da la cuptor. Când este aproape gata, se picura putin vin.Se serveste apoi cald.

?Doresc sa imi pun in valoare potentialul?

Reporter: Ce va doriti de la acest an?Ioana Blaga Frunzescu: Pe plan personal îmi doresc cel mai mult sa fiu sanatoasa. Si familia mea si prietnii apropiati, la fel. Sa avem putere de munca pentru ca apoi le facem pe toate. Pe plan profesional îmi doresc sa îmi pun în valoare mult mai bine potentialul creativ, sa îmi scot o noua carte si sa ajung sa am mai multe recitaluri de poezie. Cel putin doua pe luna.Rep.: Cum reutiti sa îmbinati cariera actoriceasca si cea de mamica?I.B.F.: Foarte bine. Copilul este mare deja, are aproape patru ani, merge la gradinita. Nu avem probleme în aceasta privinta.Rep.: Ultimul film pe care l-ati vazut la cinematograf si care v-a placut în mod deisebit?I.B.F.: Nu am mai vazut un film la cinematograf de foarte mult timp. Am cd-uri si dvd-uri acasa si de obicei acasa ma uit la filme. Dar ultimul film vazut la televizor a fost „Ticalosii“. Mi-a placut atât de mult poate si pentru ca atunci l-am vazut pentru ultima data pe Stefan Iordache.

In audienta, pentru cititori

 Domnul Marius Pop, din cartierul Turnisor ne spune ca a aflat ca la Sibiu a luat fiinta o scoala de fotografie. Dânsul ne întreaba unde are sediul scoala respectiva si cum poate deveni membru. Raspunsul îl poate oferi pe site-ul scolii: www.cursurifoto.ro. Adresa scolii este Sibiu, Str. Konrad Hass, nr. 14. De asemenea, poate lua legatura cu cei care se ocupa de aceasta scoala si on line, la adresa de e-mail contact@cursurifoto.ro. Ca informatie suplimentara, va spunem ca, au început înscrierile pentru:Cursul de formare profesionala în meseria de fotograf ce va începe în data de 3 noiembrie 2008 siCursul de tehnica si arta fotografica ce va începe în data de 11 octombrie 2008 .

Vor blocuri izolate termic

Discutiile cu presedintii si administratorii de asociatii de proprietari din Hipodrom IV, de marti seara, s-au concretizat intr-o lista de solicitari catre Primarie. Toti sibienii care au venit la intalnirea de marti seara, de la scoala generala nr. 16 au fost de acord ca, pe lista problemelor din cartier, prioritara este cea legata de asfaltarea strazilor si aleilor dintre blocuri, dar si crearea  mai multor locuri de parcare. Pentru ca, spun oamenii, in zona e suficient teren pe care ar putea fi amenajate mai multe parcari. Izolarea termica, fara bani de la statNu e niciun secret ca, in Sibiu, lucrarile de izolare termica a blocurilor nu s-au facut cu fonduri de la bugetul de stat si cel local, asa cum prevede legea. Presedintii si administratorii a cinci asociatii de cartier din Hipodrom IV au marturisit ca au ajuns intr-un punct mort in ceea ce priveste alocarea fondurilor de la bugetul de stat si de la bugetul local pentru aceste lucrari. „In 2007 am facut o solicitare catre Primarie, sa vedem cum putem beneficia de cei 33 la suta de la bugetul de stat si 33 la suta de la bugetul local. Am primit un raspuns care nu zice nimic. Doar ca se lucreaza la lista de solicitari pentru izolare termica. Si in 2008 am facut o adresa. Problema e ca locatrii au dat acei 33 la suta, partea lor. Banii s-au strans, dar degeaba“, a spus Nicolae Grigorescu, presedintele asociatiei CT 11-1. Din acest punct de vedere, oamenii sunt nemultumiti de faptul ca nu au primit raspunsuri clare de la autoritatile locale, chiar daca au trimis solicitari, au fost in audiente sau au participat la sedintele Consiliului Local. „Acolo (n.red.- la sedintele de Consiliu) nici nu te lasa sa vorbesti. Vorbesti doar cu aprobare si doar la final“, spun acestia. Ar vrea sa vorbeasca cu JohannisReprezentantii locuitorilor din Hipodrom IV spun ca ar vrea sa discute despre problemele lor direct cu primarul Klaus Johannis, asa cum faceau in timpul primului mandat. „Ar fi bine sa se organizeze intalniri cu noi, macar o data la doua luni, sa putem discuta problemele din cartier“, a spus Delia Coman, administrator de asociatie. Un administrator a avut chiar o recomandare pentru primar. „Eu l-as sfatui pe primar sa ia exemplul primarului din Brasov referitor la cartierele marginase. Sibiul e retrograd in privinta cartierelor de la periferie“, este de parere Ion Sandru, adminsitrator de asociatie. Fara garajeVestea ca garajele dintre blocuri ar putea fi desfiintate pentru a crea mai multe locuri de parcare, s-a raspandit in tot orasul. Municipalitaea nu a luat inca nicio decizie oficiala cu privire la aceasta situatie, dar, asa cum se arata intr-un raspuns al Biroului de Presa al Primariei, din martie 2008, contractele pentru garaje nu au mai fost reinnoite. „In acest moment, in cartierele de blocuri din Sibiu exista un numar de aproximativ 900 de garaje amplasate pe domeniul public. Aceste constructii provizorii fac obiectul unui contract incheiat in anul 2001 de municipalitate cu cei care au solicitat acest acord. Toate contractele au fost incheiate pe o perioada de cinci ani. Din anul 2006, nici un contract nu a mai fost prelungit, persoanele care detineau aceste garaje fiind nevoite sa plateasca o taxa de ocupare a domeniului public de doi lei pe metru patrat, pe luna. Situatia va ramane asa pana in momentul in care municipalitatea, prin lucrarile de investitii facute in cartiere, va suplini necesarul de locuri de parcare“, se arata in documentul cu date oficiale de la Primarie. Spatii pentru gunoaieDesi municipalitatea a inceput inca de anul trecut amenajarea spatiilor pentru depozitat gunoaiele, in Hipodrom IV, inca nu au ajuns cu aceste investitii. In numele locatarilor de acolo, administratorii au spus ca este mare nevoie ca aceste spatii sa fie pe o platforma ingradita, dar mutate mai departe de blocuri. Pentru ca, mai ales vara, mirosul este foarte greu de suportat. Oamenii spun ca sunt multumiti de serviciile celor de la Schuster, dar au mari nemultumiri legate de ampalsarea unor tomberoane, care, normal, ar apartine unor altor blocuri, nou construite. Probabil acele tomberoane vor fi mutate langa blocurile noi, imediat ce se vor vinde toate apartamentele. Campanie de succesDin toamna anului trecut, campania Monitorul Cartierelor a ajuns in cele trei zone din marele cartier Hipodrom, dar si in Vasile Aaron. De acolo am „cules“ cele mai arzatoare probleme ale locatarilor, pe care le-am prezentat in paginile ziarului. Unele au fost rezolvate cu ajutorul autoritatilor locale. Altele sunt, deocamdata, doar in plan. In aceasta luna, Monitorul Cartierelor ajunge in Hipodrom IV. Blocul construit pe Aleea turnu Rosu, de o firma controlata de Ilie Carabulea este inca subiectul multor nemultumiri ale sibienilor in Hipodrom. In frunte cu primarul Johannis, care, acum cateva luni, a retras proiectul de hotarare care dadea unda verde constructiei, si alti reprezentanti ai Primariei spun ca ii inteleg pe locatari. Dar nu pot face nimic. Explicatia e aceea ca Sibiul nu se mai poate dezvolta decat pe verticala, chiar daca aceasta dezvoltare sufoca, practic, blocurile din imprejurimi si scad preturile apartamentelor vechi. Desi un administrator a propus ca terenul pe care era construita fosta centrala termica numarul 5 sa fie amenajat ca spatiu de joaca, municipalitatea arata ca acest lucru este imposibil. Pentru ca fosta centrala, cu tot cu terenul respectiv, situat peste drum de scoala 19 a fost cumparata de firma Paltinis IMOB  in anul 2006, prin licitatie publica. Prin urmare, destinatia acestui spatiu va fi stabilita de actualul proprietar.     Suparari si in Vasile AaronIn Vasile Aaron, strazile, locurile de parcare, dar si blocurile mansardate sau colorate in cele mai ciudate nunate se numara printre cele mai des intalnite nemultumiri. Nu lipsesc nici cele legate de cainii fara stapan, prezenti in fiecare cartier al orasului. Discutiile despre alei, parcari si locuri de joaca au fost nelipsite de la intalnirea cu presedintii si administratorii din Vasile Aaron. Parcari pe strada Oncesti, asflat nou pe aleile dintre blocurile care apartin de asociatia nr. sase, ghene de gunoi ingradite sunt doar cateva din cerintele locatarilor. Ion Sandru l adminsitrator de asociatie„Eu l-as sfatui pe primar sa ia exemplul primarului din Brasov referitor la cartierele marginase. Sibiul e retrograd in privinta cartierelor de la periferie“

Sarbu vrea politie Fitosanitara

 Ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, considera ca domeniul agricol este supus în permanenta actiunilor ilicite. În consecinta, a dispus înfiintarea Politiei Fitosanitare, institutie care va controla respectarea legislatiei din domeniu si va aplica sanctiuni în cazul încalcarii normelor. Actul vizeaza masurile de protectie împotriva introducerii si raspândirii organismelor de carantina daunatoare, plantelor sau produselor vegetale în România. Personalul politiei va proveni din cadrul Agentiei Nationale Fitosanitare, al Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara, al unitatilor fitosanitare si al inspectoratelor de carantina fitosanitara vamala. „Politia Fitosanitara controleaza aplicarea, respectarea legislatiei fitosanitare si a regimului de carantina fitosanitara“, se arata în proiectul initiat de Ilie Sarbu. De asemenea, personalul din cadrul politiei va fi abilitat sa realizeze controale, sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni. Agentia Nationala Fitosanitara din cadrul Ministerului Agriculturii, autoritate de reglementare în domeniul protectiei plantelor, coordoneaza si controleaza întreaga activitate a Politiei.

Masuri de precautie in Medias

 În ceea ce priveste bugetul local pe 2009, nu se poate vorbi înca despre niciun tip de buget la nivelul municipiului Medias, pentru simplul motiv ca bugetul nu a fost supus aprobarii Consiliului Local si nu a fost prezentat spre o dezbatere publica. Neaparând înca bugetul la nivel national, atât Consiliul Judetean cât si municipalitatea mediesana nu au putut sa se pronunte asupra finantelor proprii. În ceea ce priveste situatia de avarii, daca ea va aparea, în calitate de primar al municipiului, voi propune Consiliului Local chiar si emiterea de obligatiuni municipale sau accesarea unei forme de credit pentru terminarea investitiilor. Aceste doua masuri fiind într-adevar ultimele, daca nu vom avea suficiente resurse sa mergem mai departe cu banii nostri sau cu cei promisi de la Guvern. În ceea ce priveste investitiile noi, acestea vor primi o reprioritizare si, în functie de resursele care vor ramâne dupa alocarea resurselor pentru realizarea investitiilor începute, vom aloca resurse financiare pentru investitiile noi. Întrebarea care persista este în ce masura economia va fi în stare sa genereze destule venituri pentru a satisface o mare parte a veniturilor din bugetul local. Un foarte mare aport la bugetul local îl constituie acei 47% care revin municipalitatii din impozitul pe venit. Totodata, din cotele defalcate din impozitul pe TVA, se asigura plata salariilor celor din învatamânt. În momentul de fata, noi avem o temere ca ar putea sa scada veniturile din cotele defalcate din impozitul pe venit, ceea ce va afecta într-o oarecare masura investitiile pe care vrem sa le realizam.

Buget de austeritate la Carta

Timp de un an de zile, Primaria Carta a facut tot posibilul pentru a economisi cat mai multi bani, pe care sa ii foloseasca pentru lucrarile de infrastructura din 2009. Dupa ce au „strans cureaua“, autoritatile locale au concluzionat ca gestul a fost inutil. Acum, la inceput de an 2009, trebuie sa restituie suma de 400.000 lei, bani primiti de la Guvernul Romaniei, prin Ordonanta 7. Ajutorul financiar a fost alocat pentru cheltuieli curente de capital, insa primarul comunei Carta, Cristin Magheru, spune ca niciodata nu s-a grabit sa cheltuie sumele alocate de Guvern, preferand sa pastreze banii pentru lucrarile cu adevarat importante. Tocmai de accea, a pastrat acesti bani pentru lucrarile de anul acesta, de amenajare a unui stadion comunal si de introducere a sistemului de apa si canal. „Ne-au nationalizat banii, exact ca in perioada comunista, acesta este adevarul. Ne-am chinuit sa tinem de ei pentru lucrarile de anul acesta si acum ne-am trezit ca daca nu sunt cheltuiti, trebuie sa ii dam inapoi. Sunt primar de atata timp si niciodata nu am mai patit asa ceva cu banii pe care i-am primit de la Guvern. Acum, suntem pusi in dificultate si va trebui sa gasim o strategie pentru a acoperi partea de cofinantare a celor doua proiecte pe care le vom derula pe Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR)“, a marturisit Cristin Magheru, primarul din Carta. Isi vor vinde terenurileMagheru spune ca din totalul de 1.200.000 de la bugetul local, acum autoritatile vor trebui sa se descurce cu suma de 800.000, in conditiile in care cei 400.000 lei vor fi returnati. Singura varianta viabila prin care vor putea fi cofinantate cele doua proiecte europene, ramane, astfel, cea a vanzarii de terenuri. Problema este ca nici aceasta varianta nu va ajuta foarte mult Primaria, avand in vedere ca, in conditiile crizei economice actuale, terenurile nu mai sunt atat de cautate, iar o vanzare „pe fuga“ nu ar putea aduce un profit considerabil. Cum Guvernul nu a mai lasat cale de intors, in zile urmatoare, Carta este obligata sa returneze banii. „Am primit prin fax aceasta instiintare si nu avem alta alternativa. Va trebui sa ne conformam si sa restituim cat mai repede suma solicitata de Guvernul Romaniei“, a declarat Adela Bucureasa, secretarul Primariei Carta. Cristin Magheru l  primar CartaExista si varianta unui imprumut bancar, acum ca nu mai putem conta pe acei bani de la bugetul local, insa nu este acelasi lucru. Este foarte grav sa te bazezi pe o suma, care este si vitala, si dupa accea sa te trezesti ca ai ramas fara bani pentru a cofinanta doua proiecte absolut necesare comunei“

Esec la vaccinare

 Doar 42 de fetite de clasa a IV-a din totalul de 2.062 înscrise în evidentele unitatilor scolare din judet urmeaza sa fie vaccinate, în cadrul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare împotriva cancerului de col uterin. „Campania se desfasoara în perioada 12-30 ianuarie, când vor fi vaccinate cele 42 de fetite care au primit si prima doza de vaccin. Astfel, rezultatele vor fi centralizate la sfârsitul luni“, a precizat Adela Morar, din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu.Programul demarat de Ministerul Sanatatii la sfârsitul lunii noiembrie 2008 presupune injectarea a trei doze de vaccin pe parcursul a sase luni. În luna mai a acestui an va începe si cea de-a treia etapa a campaniei de vaccinare împotriva virusului HPV. Parintii au fost destul de reticenti însa în privinta vaccinului, motivând ca fetitele sunt prea mici pentru a fi vaccinate.  

Atentie, pica posturi!

Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 230/30.12.2008, publicata in Monitorul Oficial la inceputul acestei luni, pensionarii pentru limita de varsta nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul lor, daca acestea sunt obtinute din exercitarea unor functii renumerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, precum si in cadrul societatilor si companiilor nationale. Masura pare sa afecteze din ce in ce mai multi pensionari care activeaza in domeniul serviciilor publice, al sanatatii sau in invatamant. Directia Generala a Finatelor Publice Sibiu (DGFPS) a anuntat deja 30 de posturi vacante si alte 11 blocate, potrivit seful institutiei, Grigore Popescu. Doi dintre angajatii de la Finante sunt pensionari si urmeaza sa se hotarasca pana la 20 ianuarie ce vor alege: pensia ori salariul.Furtuna in administratiePeste 80 de persoane, angajate in Primarie, Consiliu Local sau in servicii subordonate municipalitatii sibiene se confrunta cu aceeasi situatie. Potrivit Biroului de Presa al Primariei, angajatii sau personalul contractual au timp sa aleaga unul din cele doua venituri pana in data de 20 ianuarie. „La nivelul Primariei Sibiu exista 84 de persoane care beneficiaza de salariu si pensie simultan. Defalcat, aceasta situatie se prezinta dupa cum urmeaza: in aparatul propriu al Primariei exista doua persoane care beneficiaza de salariu si de pensie, in Consiliul Local, alte doua persoane si serviciile publice subordonate sunt angajate 80 de persoane care au atat pensie, cat si salariu. In cazul serviciilor publice, majoritatea persoanelor care intra sub incidenta OG 223/2009 sunt asistentii personali (60 de persoane)“, arata Daniela Costa, purtator de cuvant al Primariei. De pilda, la Serviciul Public Politie Comunitara, doi dintre sefi si trei agenti vor trebui sa se hotarasca, pana pe 20 ianuarie, daca isi pastreaza serviciul.Si sanatatea suferaIn ceea ce priveste noua lege, parerile mai sunt si favorabile. „Consider ca masurile pe care le-a luat Guvernul sunt normale, in ideea in care s-a pornit de la cazul celor care au pensii foarte mari cum ar fi cei din serviciul militar. In cazul lor nu mi se pare normal sa aiba si salariu, cat despre medicii in tara sunt doar 600 de medici pensionari ceea ce mi se pare un numar nesemnificativ, mai ales ca cei mai multi activeaza in mediul rural“, a precizat Aurelia Brehaita, presedinta Asociatiei Medicilor Pensionari din Sibiu. In prezent, asociatia reuneste aproximativ 68 de membri. In cadrul Spitalului Judetean isi desfasoara activitatea prin cumul de functii cu pensia un singur medic. In schimb, postul actualului director al Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu, Ioan Manitiu, pare a fi si el amenintat.             Ioan Baier l director medical Spitalul Judetean„Ordonanta nu afecteaza activitatea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, deoarece conducerea institutiei a dus o politica buna in ceea ce priveste resursele umane, iar in prezent, avem o echipa de medici bine pregatiti, care asigura asistenta medicala pacientilor care se adreseaza institutiei noastre“

Soferii sunt "vanati?

 Politistii sibieni desfasoara, în aceste zile, o serie de actiuni pentru prevenirea producerii de evenimente rutiere cu consecinte grave. Astfel, într-o singura zi, politistii rutieri sibieni au aplicat 350 de sanctiuni contraventionale în valoare de peste 23.000 de lei si au retras cinci permise de conducere. În cadrul unei prime actiuni, desfasurata pe linia vitezei, politistii au amendat 124 de soferi care au depasit limita legala de viteza, iar un alt sofer a ramas fara permis pentru 90 de zile deoarece a depasit viteza legala cu mai mult de 50 km/h. În cadrul unei alte actiuni, pe linia indisciplinei pietonilor, politistii au sanctionat contraventional 114 pietoni pentru traversare neregulamentara si au retinut doua permise pentru neacordare de prioritate pietonilor. Nici transportatorii de marfuri si persoane nu au scapat de controalele politistilor si a celor de la ARR si ADR. Sapte soferi au fost sanctionati pentru starea tehnica necorespunzatoare a autovehicolului sau pentru nerespectarea timpilor de odihna.

Dezordine pe piata muncii

 Doar doi angajatori si-au anuntat intentia de a concedia colectiv un numar de 63 de angajati, de la începutul anului si pâna în prezent. Conform datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Sibiu, în cursul anului 2008, un numar de 23 de angajati având sediul sau punctul de lucru în Sibiu au anuntat concedieri colective, astfel încât un numar de 1.945 de angajati au fost afectati de aceste masuri. Inspectorii ITM reamintesc persoanelor interesate faptul ca potrivit contractului colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010, în cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestora o compensatie de cel putin un salariu lunar în afara drepturilor cuvenite la zi. Lipsa angajatilor calificatiO alta problema ce a atras atentia inspectorilor ITM o reprezinta fluctuatia contractelor individuale de munca. „Piata muncii din Sibiu este destul de constanta, însa exista sectoare în care forta de munca necalificata reprezinta mai mult de jumatate din cea calificata, ceea ce nu este deloc bine. În ultima vreme, raportul scade în defavoarea muncii calificate, ceea ce a determinat si o scadere a eficientei muncii cu aproximativ 30%“, a apreciat Francisc Torok, inspector sef în cadrul ITM Sibiu.Pe parcursul anului 2008, s-au înregistrat 63.232 de contracte individuale de munca la firme private care au sediul în judetul Sibiu si au încetat 68.609 de contracte individuale de munca. Astfel, la sfârsitul anului 2008, numarul contractelor individuale de munca ale societatilor cu sediu în judetul Sibiu s-a redus cu 5.377. Aceasta reducere s-a produs si datorita faptului ca unii angajatorii si-au mutat sediul social în Bucuresti.

Scoala de buget - finante

 Actualul sediu al Finantelor Sibiu va deveni, cel târziu anul viitor, sediul unei scoli de buget - finante care se va autofinanta si care va avea în week-end destinatia de hotel de doua - trei stele, proiect unic în Ministerul de Finante din România, a anuntat miercuri, în cadrul unei conferinte de presa, seful Directiei Generale a Finantelor Publice Sibiu (DGFPS), Grigore Popescu. „Acest sediu are deja destinatia de scoala de buget - finante si doresc sa functioneze  daca nu în acest an, cel putin la începutul anului viitor. Vreau sa se autofinanteze, cu restaurant, cu cazare pentru o suta de persoane. Aici vor putea veni cel putin doua persoane din fiecare judet împreuna cu cei care conferentiaza. Sâmbata - duminica, aici sa fie în regim hotelier, un hotel de doua stele, ceva unicat în Ministerul de Finante“, a precizat Popescu.Un nou hotel pe Calea DumbraviiAu început deja lucrarile la noul sediu al DGFPS, care va fi pe aceeasi strada cu vechiul sediu si în interiorul unui complex financiar - bancar, unde se mai afla si sediul unor specializari ale universitatii de stat din Sibiu. Finantistii sibieni spera sa se mute în noul sediu an aceasta vara, dar le mai trebuie 2,5 milioane de lei. „Ne mai trebuie 2,5 milioane pentru noul sediu. Am ferma convingere ca trebuie sa îi primim acesti bani pâna în vara. Noul sediu este aproape gata, inclusiv finisarile, mai putin legaturile pentru sistemul video, calculatoare“, a adaugat Popescu. La DGFPS lucreaza în prezent 568 de angajati, din care 415 cu studii superioare, cu o medie de vârsta de 43-44 de ani. Salariul mediu de încadrare pe angajat este de 1.322 lei, iar salariul maxim pe angajat, de 1.920 lei.

Carabulea a ajuns pe lista rusinii

Societatea Paltinis Leasing SA Sibiu este cel mai mare datornic catre Finantele sibiene. Societatea se afla în executare silita, sechestru pe bunuri mobile si imobile în curs de comunicare, popriri pe conturi bancare comunicate si popriri terti comunicate, aceasta fiind situatia comunicata ieri, de catre Grigore Popescu, directorul general la Directia Generala a Finantelor Publice Sibiu (DGFPS). Pe locul doi este producatorul de sosete, fostul exportator al judetului, Mondex SA, de asemenea o societate în executare silita. Si aici s-au facut somatii, sechestru pe bunuri si popriri. Agnitex Agnita se afla pe locul trei, aici fiind în derulare procedura de stingere a obligatiilor restante prin dare în plata. Pe locul patru este COVTEX FEIZY IMPORT & EXPORT 98 SRL Sibiu - societate în executare silita, cu somatie, sechestru, executare silita suspendata de instanta prin încheierea din data de 15.12.2005. Singurul contribuabil declarat insolvabil cu bunuri este ELITE 95 SRL Sibiu. O alta societate cu datorii este LAROMET COMSIB SA Sibiu, societate care se afla în lichidare. Cel mai mare datornic din Copsa Mica este MIFECO GRUP SRL, o societate în executare silita, careia i s-a comunicat somatie însotita de titluri executorii, sechestru bunuri imobile si mobile, popriri pe conturile instituite. SIRA SA Sibiu se afla de asemenea în executare silita. MECANICA SA Mârsa se afla pe locul 8 în topul datornicilor, aceasta societate fiind si ea în executare silita. Pe ultimul loc în clasamentul datornicilor este MB CON SRL Sibiu.

Pietoni accidentati

 Un barbat de 72 de ani se zbate între viata si moarte, dupa ce a fost lovit de un TIR pe DN 1. Accidentul s-a petrecut ieri dimineata, în jurul orei 5.30, pe DN 1, în afara localitatii Saliste. Batrânul s-a angajat în traversarea neregulamentara prin loc nepermis a DN 1 si a fost suprins de masina de mare tonaj, în ciuda încercarilor soferului de a frâna. Victima a ajuns în spital, în stare foarte grava.În aceeasi situatie se afla si o femeie de 34 de ani, din Sibiu, care a fost accidentata pe trecere marti dimineata. Evenimentul s-a petrecut pe Calea Gusteritei. Femeia traversa regulamentar strada iar soferul unui autoturism marca Hyundai nu i-a acordat prioritate si a lovit-o în plin. Tânara a ajuns în spital în stare foarte grava.

Gospodarii salvate

 Zi „de gheata“ pentru pirotehnistii sibieni. Lucratorii din cadrul Serviciului de Protectie Civila al ISU Sibiu au fost solicitati ieri din nou la Sadu, pentru a detona gheata. Câteva gospodarii aflate în apropierea râului Sadu, în zona podului, erau în pericol sa fie inundate, astfel încât a fost nevoie de interventia unei echipe de pirotehnisti pentru a sparge gheata foarte groasa. Interventia lucratorilor ISU a fost însa una destul de dificila. Ei au folosit 2,8 kilograme de trotil si a fost nevoie de sapte detonari succesive, în amonte si în aval de pod, pentru a distruge pragurile de gheata care împiedicau scurgerea apei, si care, în unele zone, masurau chiar si 1,5 metri grosime. Prima detonare controlata a avut loc în jurul orei 13, iar ultima în jurul orei 17. „Am avut ceva de lucru, deoarece grosimea pragurilor de gheata atingea pe alocuri chiar si un metru si jumatate. În plus, erau mai multe praguri de gheata, asa ca a fost nevoie de sapte detonari. Dar, acum, acele praguri au fost sparte si speram ca restul ghetii sa se topeasca“, a anuntat lt. col. Alexandru Bucur, seful Serviciului Protectie Civila Sibiu.

Saracele sate bogate

Parcurile industriale sunt cele mai bune surse de venit pentru primariile locale din judetul Sibiu, conform directorului Grigore Popescu, de la Directia Generala a Finantelor Publice Sibiu. Astfel, la primaria Selimbar, 89 la suta din veniturile bugetului estimat pe 2009 sunt din surse proprii, adica din incasarile de impozite pe cei care se afla in parcul industrial. „In Selimbar avem de multi ani buget local realizat in procent de aproape suta la suta din fonduri proprii. E un lucru extraordinar, care ne bucura foarte mult. Veniturile nu sunt datorate doar parcului comercial, ci si celor aproximativ 600 de firme de pe raza comunei. E extraordinar sa nu depinzi de nimeni!“, exclama Daniel Maricuta, primarul din Selimbar. Venituri proprii mari, si in Sura MicaAceeasi situatie este intalnita si in comuna Sura Mica, unde, potrivit datelor oficiale, 86 la suta din veniturile primariei sunt din surse proprii. Primarul comunei, Mircea Dorel Marcu, este de parere ca nu doar firmele din parcul industrial ajuta la cresterea veniturilor proprii, ci si alti investitori, majoritatea straini. „Eu nu as pune totul pe seama parcului industrial. Sunt si alti investitori de pe raza comunei, care au investit capital si care platesc taxe si impozite locale. Si locuitorii care contribuie la bugetul local, cu taxe si impozite pe cladiri, terenuri, masini, nu pot fi uitatti. Eu sunt mandru de faptul ca putem avea venituri proprii in masura atat de mare. Eu am creat acest cadru, cum sa nu fiu mandru? Pentru asta m-am luptat atata timp, ca sa avem fonduri proprii, sa nu stam cu mana intinsa la unii si la altii“, a declarat primarul, pentru Monitorul de Sibiu. Potrivit acestuia, Guvernul nu a fost prea darnic cu comuna si nu a alocat prea multe fonduri de la bugetul de stat. Nici in privinta fondurilor europene, primarul nu e multumit. Din cele sapte proiecte de anul trecut, doar unul a primit cofinantare europeana. Sibiu - doar 77 %Potrivit datelor Fiscului, in cazul municipiului Sibiu, doar 77 la suta din venituri sunt din surse proprii, un procent mai mic decat cel intalnit in Selimbar sau Sura Mica. Intr-o masura destul de mare, veniturile de la bugetul local al Primariei Sibiu sunt generate de firmele din Zona Industriala Vest. Daniel Maricuta l primar Selimbar„In Selimbar, criza economica nu se va face resimtita la nivelul primariei absolut deloc. Vom avea in continuare fonduri la bugetul local care provin, in cea mai mare parte, din venituri proprii“

Fara bani si fara slujba

Conform datelor furnizate de ITM Sibiu, se pare ca cei mai multi sibieni se plâng de faptul ca nu le sunt platite salariile, numarul sesizarilor de acest gen fiind de 145. Neîntocmirea contractelor individuale de munca este o alta cauza pentru care sibienii apeleaza la ajutorul inspectorilor ITM. Astfel, inspectorii au demarat o serie de controale, în urma carora s-a constat ca unele societati desfasurau activitatea de selectie si plasare a fortei de munca în strainatate, fara a fi înregistrate la ITM, iar alte societati nu au mai putut fi identificate la adresele mentiontate de petenti, acestia fiind sfatuiti sa se adreseze instantei de judecata. Au fost aplicate doua sanctiuni contraventionale, în valoare de 12.500 lei. „Îi sfatuim pe toti cei interesati care doresc sa lucreze în strainatate sa se informeze înainte de a plati o anumita suma de bani, despre firma respectiva. De cele mai multe ori, firmele dispar imediat dupa ce încaseaza banii, iar persoanele pagubite se prezinta la noi, însa e prea trâziu sa mai putem face ceva“, a precizat Cristiana Radu, din cadrul Corpului de Control al Relatiilor de Munca ITM Sibiu. Anul trecut, au fost înregistrate sapte astfel de plângeri, iar anul acesta doar una. În atentia angajatorilorAngajatorii care doresc sa primeasca sau sa-si prelungeasca aprobarea de pastrare a carnetelor de munca la sediul societatii, trebuie sa se grabeasca. Termenul limita de depunere al cererilor este de 31 ianuarie 2009. În cursul anului 2008, 379 de angajatori au primit aprobare de la ITM sa pawtreze si sa faca înscrieri în carnetele de munca la sediul lor. Anul acesta, pentru acordarea prelungirii angajatorii trebuie sa depuna la sediul ITM urmatoarele documente: cererea de prelungire, achitarea la zi a comisionului, prezentarea certificatului de cazier judiciar pentru persoana împuternicita sa opereze în carnete. De asemenea angajatorul trebuie sa îndeplineasca si o conditie, sa nu fi fost sanctionat contraventional pentru munca fara forme legale în ultimele 12 luni. Cei care nu solicita prelungirea aprobarii sunt obligati sa depuna carnetele de munca în termen de 15 zile de la data expirarii aprobarii.

Fara bani si fara slujba

Conform datelor furnizate de ITM Sibiu, se pare ca cei mai multi sibieni se plâng de faptul ca nu le sunt platite salariile, numarul sesizarilor de acest gen fiind de 145. Neîntocmirea contractelor individuale de munca este o alta cauza pentru care sibienii apeleaza la ajutorul inspectorilor ITM. Astfel, inspectorii au demarat o serie de controale, în urma carora s-a constat ca unele societati desfasurau activitatea de selectie si plasare a fortei de munca în strainatate, fara a fi înregistrate la ITM, iar alte societati nu au mai putut fi identificate la adresele mentiontate de petenti, acestia fiind sfatuiti sa se adreseze instantei de judecata. Au fost aplicate doua sanctiuni contraventionale, în valoare de 12.500 lei. „Îi sfatuim pe toti cei interesati care doresc sa lucreze în strainatate sa se informeze înainte de a plati o anumita suma de bani, despre firma respectiva. De cele mai multe ori, firmele dispar imediat dupa ce încaseaza banii, iar persoanele pagubite se prezinta la noi, însa e prea trâziu sa mai putem face ceva“, a precizat Cristiana Radu, din cadrul Corpului de Control al Relatiilor de Munca ITM Sibiu. Anul trecut, au fost înregistrate sapte astfel de plângeri, iar anul acesta doar una. În atentia angajatorilorAngajatorii care doresc sa primeasca sau sa-si prelungeasca aprobarea de pastrare a carnetelor de munca la sediul societatii, trebuie sa se grabeasca. Termenul limita de depunere al cererilor este de 31 ianuarie 2009. În cursul anului 2008, 379 de angajatori au primit aprobare de la ITM sa pawtreze si sa faca înscrieri în carnetele de munca la sediul lor. Anul acesta, pentru acordarea prelungirii angajatorii trebuie sa depuna la sediul ITM urmatoarele documente: cererea de prelungire, achitarea la zi a comisionului, prezentarea certificatului de cazier judiciar pentru persoana împuternicita sa opereze în carnete. De asemenea angajatorul trebuie sa îndeplineasca si o conditie, sa nu fi fost sanctionat contraventional pentru munca fara forme legale în ultimele 12 luni. Cei care nu solicita prelungirea aprobarii sunt obligati sa depuna carnetele de munca în termen de 15 zile de la data expirarii aprobarii.

Confirmare pentru sef

 Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Capitan Dumitru Croitoru“ al Judetului Sibiu a început anul cu sef nou. Maiorul Cosmin Balcu, care din data de 1 august a anului trecut a fost împuternicit inspector sef la comanda ISU Sibiu, dupa pensionarea colonelului Dumitru Chioar, a fost numit definitiv. Desemnarea a avut loc în urma unui concurs desfasurat în data de 23 decembrie a anului trecut si la care maiorul Balcu a avut un singur contracandidat, tot din cadrul ISU Sibiu. „Vreau sa continui proiectele care sunt în derulare, sa creez o atmosfera de lucru propice atât în cadrul echipei manageriale, cât si în cadrul inspectoratului. Ca si obiective, ma intereseaza în mod deosebit interventia subunitatilor inspectoratului, managementul situatiilor de urgenta colaborarea cu institutiile publice locale, apropierea de acestea si mentinerea unor relatii strânse cu mass-media“, explica Balcu. Maiorul este ofiter activ din anul 1982, iar la Sibiu lucreaza din 1999. Initial, a fost Sef Arma la Baza de Aviatie din Sibiu, apoi ofiter în cadrul Inspectoratului pentru Protectie Civila. Începând cu anul 2004, de când a luat fiinta Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Capitan Dumitru Croitoru“, a fost încadrat ca sef al Serviciului de Protectie Civila al ISU.

Casa in flacari, in Gusterita

 Un barbat din Sibiu a fost surprins de flacarile care i-au cuprins locuinta marti dupa-amiaza. Incendiul a izbucnit în jurul orei 16.30, la imobilul cu numarul 12, de pe strada Laminorului. În momentul în care s-a declansat incendiul, în locuinta se afla doar proprietarul, care a suferit arsuri usoare pe mâini si fata, pâna a reusit sa iasa din casa. El a fost transportat de urgenta la spital, însa nu a necesitat internarea. Pompierii au ajuns de urgenta la locul incendiului, însa, pâna la sosirea lor, flacarile au distrus o camera, o bucatarie si un hol. Ei au luptat cu flacarile mai bine de o jumatate de ora, pâna au reusit sa le stinga. Din primele cercetari, se pare ca incendiul a izbucnit de la o sursa de încalzire lasata nesupravegheata. Valoarea pagubelor este în curs de stabilire.

Prinsa la furat

 O femeie de 54 de ani, din Ludos, s-a ales cu dosar penal, dupa ce a furat dintr-un magazin alimentar din Sibiu. În plina zi, femeia a luat mai multe produse de pe rafturile magazinului, le-a dosit si a încercat sa plece fara sa plateasca. Supraveghetorii din magazin însa au observat, au retinut-o si au chemat politia. Un echipaj din cadrul Sectiei 1 Politie au preluat cazul si i-au întocmit femeii actele premergatoare urmaririi penale.  Prejudiciul cauzat a fost recuperat în totalitate.

Remember Mihai Eminescu

Majoritatea scolilor sibiene vor avea astazi cate un program artistic pentru aniversarea celor 159 de ani de la nasterea marelui poet national. Ca in fiecare an, la aniversarea poetului, elevii scolii „Mihai Eminescu“ merg in Parcul Sub Arini din Sibiu pentru a depune flori la statuia lui Eminescu. Tot acolo, elevii claselor I-IV vor sustine un recital de poezie din opera poetului. Si Biblioteca Judeteana Astra Sibiu va organiza o serie de manifestari dedicate lui Eminescu. Astfel, intre orele 8 si 15, la Sectia ARTE (n.red. Corpul B, et. II), va avea loc vizionarea CD-ului Mihai Eminescu - viata si opera poetului. Tot maine, si tot in cadrul Bibliotecii Judetene Astra, va avea loc lectura publica Sub semnul Luceafarului. „Evenimentul prilejuit de aniversarea a 159 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu il va avea ca invitat pe actorul Paul Mocanu, care va sustine un recital din creatia poetului. Vor participa elevi de la mai multe institutii de invatamant din Sibiu. Oricine doreste sa-i aduca un omagiu lui Eminescu, prin lectura sau prin simpla prezenta, este binevenit“, a precizat Mihai Curtean, responsabil Relatii Publice al Bibliotecii Judetene ASTRA Sibiu. Apoi, de la ora 14.00, elevii Scolii cu clasele I-VIII din Racovita vor participa la un concurs de recitare a versurilor eminesciene.Recital, expozitie, concursDe asemenea, pe tot parcursul acestei saptamani, Filiala Hipodrom a Bibliotecii ASTRA a organizat expozitia de carte cu tema Mihai Eminescu - cunoscut si necunoscut in spiritul romanesc. Expozitia este organizata in colaborare cu Scoala cu clasele I-VIII nr. 21 si Gradinita nr. 42. Si la Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu“ din Sibiu va fi sarbatoare. Actrita Ioana Blaga Frunzescu va sustine astazi, incepand cu ora 14.00,  un recital de poezie care poarta semnatura lui Eminescu, dar care sunt mai putin cunoscute.  Tot Frunzescu va mai tine, la ora 10.00, un recital de poezie la Cercul Militar Sibiu. „Voi sustine un recital din poezia politica a lui Eminescu. Am ales aceasta parte intrucat lumea nu prea cunoaste genul acesta de poezie“, a precizat Ioana Blaga Frunzescu.Sarbatorit si la MediasAnul trecut, aniversarea nasterii lui Mihai Eminescu a trecut aproape neobservata. Doar cateva scoli si institutii au organizat manifestari dedicate zilei poetului roman. Anul acesta insa, lucrurile vor sta diferit. Aceasta deoarece Eminescu nu va fi aniversat numai la Sibiu. Poetul va fi aniversat si la Medias. De la ora 10:00, la biblioteca orasului va debuta programul „Dimineata de lectura-Fat frumos din lacrima“, Evocare Mihai Eminescu 159 ani de la nastere. Potrivit organizatorilor, la eveniment au fost invitati elevii Scolii cu clasele I-VIII Mihai Eminescu din Medias si elevii scolii din Ighisu Nou.   Poet de valoareMihai Eminescu (nascut ca Mihail Eminovici) s-a nascut la 15 ianuarie 1850 la Ipotesti. A fost un mare poet, prozator si jurnalist roman, socotit de cititorii romani si de critica literara drept cel mai important scriitor romantic din literatura romana, fiind supranumit si „luceafarul poeziei romanesti”. Eminescu a fost activ in societatea literara Junimea si a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul sau poem la varsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat sa studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost daruite Academiei Romane de Titu Maiorescu, in sedinta din 25 ianuarie 1902.

Revenire spectaculoasa

Leonard Cohen, veteranul muzicii folk, va sustine, în februarie, primul sau concert în SUA din ultimii 15 ani, dupa ce, în 2005, managerul sau din Statele Unite si-a însusit pe nedrept o mare parte din fondul sau de pensii, a anuntat purtatorul lui de cuvânt. Legendarul cântaret american, în vârsta de 74 de ani, va concerta la Beacon Theater din New York, pe 19 februarie. Biletele pentru acest spectacol vor fi puse în vânzare în cursul zilei de vineri. Un purtator de cuvânt al cântaretului a declarat ca, deocamdata, nu poate oferi detalii despre alte concerte suplimentare. De la monahie la concerte folkCohen s-a aflat în turneu din luna mai 2008, concertând în Canada si în Europa. El va începe în curând o serie de concerte în Noua Zeelanda si Australia. Dupa precedentul sau turneu din Statele Unite, la începutul anilor '90, Cohen s-a retras pe un munte din apropierea Los Angeles-ului, pentru a deveni calugar budist. Cohen a revenit pe scena muzicala în 2005, sustinând ca fosta lui agenta si iubita, Kelley Lynch, a pierdut peste 5 milioane de dolari, reducându-i astfel fondul de pensie la doar 150.000 de dolari. Un tribunal din Los Angeles i-a acordat dreptul la daune în valoare de 9 milioane de dolari, însa Cohen a declarat ca nu a putut sa obtina aceasta suma de la Lynch. Cohen a devenit celebru la sfârsitul anilor '60, datorita poeziilor, cântecelor si nuvelelor sale.

Primul in box office

In filmul „Yes Man - Un cuvant poate schimba totul“ Jim Carey joaca rolul lui Kevin, un barbat negativist care isi propune intr-o zi sa spuna doar „Da“. Aceasta decizie ii schimba total existenta, avand consecinte nebanuite. Pe locul al doilea s-a clasat liderul de weekend-ul trecut, „Bolt“, cu incasari de 132.554 de lei si 6.735 de spectatori. Lungmetrajul animat „Bolt“, produs de Walt Disney Feature Animation, prezinta aventurile cainelui Bolt, gazda unui show de televiziune de succes, care este transportat din greseala la New York. Ajutat de doi prieteni, un hamster si o pisica, Bolt descopera gustul realitatii si faptul ca nu are nevoie de puteri speciale pentru a fi un erou.Incasari consistente„Bolt“ este urmat in box office de „Australia“, care a avut incasari de 83.191 de lei si 4.517 spectatori. Pelicula, in regia lui Baz Luhrmann, cu Hugh Jackman si Nicole Kidman in roluri principale, prezinta povestea lui Sarah (Nicole Kidman), o aristocrata care mosteneste o ferma de vite, cu putin timp inainte de izbucnirea Primului Razboi Mondial. Pe locul al patrulea in box office-ul de weekendul trecut s-a clasat „In sexcursie/ Sex Drive“, de Sean Anders, cu incasari de 66.645 lei si 3.717 spectatori. Josh Zuckerman il interpreteaza pe Ian, un tanar virgin care trebuie sa mearga la facultate. Toate fetele pe care incearca sa le abordeze il prefera pe fratele sau, in varsta de 14 ani. Ian a fost mereu un baiat de treaba, intotdeauna un bun prieten al fetelor, insa niciodata iubitul cuiva. Acum crede, insa, ca norocul i s-a schimbat, pentru ca o intalneste online pe Danielle, care pare sa fie tot ce si-a dorit Ian vreodata: e simpatica, sexi, iar sentimentele par sa fie reciproce. Exista, insa, o singura problema: Danielle locuieste in Knoxville, iar Ian traieste in Chicago. Si ar mai fi una: Danielle crede, judecand dupa profilul postat de Ian pe Facebook, ca acesta arata ca Brad Pitt.Mii de spectatori Pe locul al cincilea s-a clasat o alta premiera, „Prieteni model/ Role Models“, de David Wain, cu incasari de 59.248 de lei si 3.084 de spectatori. Filmul spune povestea a doi agenti de vanzari model care sunt arestati. La proces, acestia sunt pusi sa aleaga intre inchisoare si munca in folosul comunitatii. Cei doi primesc, astfel, in grija, doi adolescenti cu probleme. Weekendul trecut, cinematografele au avut incasari de 866.333 de lei si 47.848 de spectatori.

Limbajul lui Eminescu, descifrat

Dictionarele limbajului poetic eminescian, sase volume coordonate de Dumitru Irimia, au fost lansate, marti, la Muzeul Literaturii Române din Capitala, în cadrul evenimentelor dedicate nasterii poetului Mihai Eminescu. „Dictionarele ofera descrierea completa a universului lingvistic si ideatic eminescian, baza a oricarui studiu serios. Sunt lucrari limitative, pentru ca nu se vor mai putea face speculatii în legatura cu universul poetic eminescian“, a spus criticul Roxana Sorescu, la evenimentul la care au mai luat parte, printre altii, academicianul Solomon Marcus, scriitoarea Ioana Vasiloiu si istoricul literar Lucian Chisu, reprezentant al muzeului. „Dictionarul limbajului poetic eminescian - Semne si sensuri poetice“ (lucrare în doua volume) si „Dictionarul limbajului poetic eminescian - Concordantele poeziilor postume“ (patru volume) au aparut la Editura Universitatii „Al. I. Cuza“ din Iasi.Carte aniversaraAstazi, în ziua aniversarii a 159 de ani de la nasterea poetului national, va fi lansata, la Putna, o alta lucrare de exceptie: „Eminescu - Viata“, biografie scrisa de Zoe Dumitrescu-Busulenga si coordonata de Dan Haulica si Dumitru Irimia. Biografia a fost tiparita la Editura Manastirii Putna si la Editura Nicodim, cu sprijinul fundatiei „Zoe Dumitrescu-Busulenga“ - Maica Benedicta, potrivit unui comunicat al Muzeului Literaturii Române. Zoe Dumitrescu-Busulenga a mai scris numeroase numeroase volume si studii despre poetul national, printre care „Eminescu – cultura si creatie“ , “Eminescu si romantismul german” si “Eminescu – viata, opera, cultura”.

Ciinii musca din halca lui Porumboiu

 Mijlocasul senegalez al formatiei FC Vaslui, Ousmane N’Doyé, a semnat un contract pe un an si jumatate cu Dinamo, valoarea transferului ridicindu-se la 350.000 de euro, a declarat finantatorul Adrian Porumboiu. “Transferul s-a materializat, nu mai poate interveni nimic. A fost dorinta jucatorului si nu ne putem impotrivi cind acesta nu isi mai doreste cu adevarat sa evolueze pentru Vaslui. Financiar, Vasluiul a iesit pe minus, dar sper ca la capitolul disciplina in vestiar si pe teren, echipa sa fie pe plus. Decizia transferului ii apartine 100 la suta lui Viorel Moldovan. Intre el si jucator aparuse o ruptura care nu mai putea fi remediata. Eu mi-am dat acordul in doua minute, nu aveam cum sa-l aleg pe N’Doyé in detrimentul lui Moldovan”, a spus Porumboiu. Conducatorul formatiei moldovene ii felicita pe cei de la Dinamo pentru transferul senegalezului: “Jucatorul are calitati extraordinare, este de Liga Campionilor. Dinamo a facut o afacere de superclasa. N’Doyé este mult peste Ropotan. Desi are 30 de ani, el mai poate juca fara probleme inca cinci-sase ani. Le-am atras atentia conducatorilor dinamovisti ca N’Doyé  are probleme comportamentale, este mai rebel din fire, dar sper ca Rednic sa stie cum sa il struneasca”. La rindul sau, antrenorul echipei Dinamo, Mircea Rednic, a declarat ca si l-a dorit foarte mult pe N’Doyé: “Este un jucator pe care l-am vrut foarte mult si cu siguranta ne-am intarit la mijlocul terenului. N’Doyé si Ropotan vor forma cel mai puternic cuplu de mijlocasi centrali din campionatul nostru”, a declarat Mircea Rednic, pentu site-ul oficial al alb-rosiilor.In virsta de 30 de ani, Ousmane N’Doyé a ajuns la FC Vaslui la inceputul sezonului 2007/ 2008 de la Academica Coimbra. Mijlocasul a evoluat 13 partide in sezonul trecut pentru Vaslui, reusind sa inscrie o singura data. Senegalezul a mai evoluat in cariera sa la Toulouse (2002-2004), Lorient (2003-imprumut), Estoril (2004/2005) si Penafiel (2005/2006).

L-au terminat

In momentul in care nu a mai avut pe cineva care sa-i dea incredere, Villand a recurs la solutia extrema: si-a pus ghetele in cuiFostul mijlocas al Universitatii, Robert Villand, caruia multi i-au prezis o cariera de exceptie, nu a mai jucat de mai bine de 6 luni fotbal, din luna iulie a anului trecut, imediat dupa ce antrenorul de atunci al Universitatii, Alpar Meszaros, i-a transmis sa-si caute alta echipa.     Mijlocasul nu s-a mai prezentat la antrenamente, fiind dezamagit de felul in care a fost tratat si, surpriza, desi se afla sub contract cu "U" Cluj, nu a primit niciodata vreo hirtie de la club prin care sa fie obligat sa revina la pregatire. A asteptat ca cei de la Universitatea sa nu ii vireze banii din contract, dupa care si-a depus memoriu si in luna noiembrie a fost declarat liber de contrat. De atunci, Villand sta tot fara echipa si, dupa cum spune, fotbalul a trecut in plan secund: "Stau, nu fac nimic. Asta e, mi-au spus ca nu mai au nevoie de mine. Probabil, dar nu sint sigur inca, din vara o sa incep sa-mi caut alta echipa", ne-a marturisit fostul "student".      Cariera lui se leaga intr-o buna masura de Leo Grozavu, tehnicianul care i-a dat cea mai mare incredere. Astfel, la virsta de 16 ani, Villand juca titlular un retur de campionat la "U" Cluj, cu Grozavu pe banca tehnica. Imediat a fost convocat la loturile nationale, unde a strins mai bine de 20 de selectii. A fost dorit chiar si de echipe din Divizia A, "U" primind o oferta de 80.000 de euro de la Sportul Studentesc, suma de care "U" nu a vrut sa auda.     Fara sprijin"Villand este un baiat de mare bun simt si un jucator care promitea foarte multe, nu degeaba l-am bagat in echipa. Prezenta interes pentru foarte multe echipe din prima divizie. Avea nevoie de multa incredere. Imi pare rau ca nu mai antrenez acum, pentru ca as vrea sa-l reintegrez in circuit. Este un baiat extraordinar, dar emotiv. Probabil, in momentul in care i s-a transmis ca nu mai este nevoie de el, i s-a taiat tot elanul", povesteste Leo Grozavu.      Adrian Falub, cel care i-a succedat lui Grozavu pe banca tehnica, il cunoaste la fel de bine pe Villand isi aduce aminte cu placere de jucator, aratindu-se extrem de afectat de situatia in care se afla acum: "Putea sa ajunga un mare fotbalist. El a jucat la Leo, poate trebuia sa-l utilizez si eu putin mai mult, asta este unul din regretele mele din perioada petrecuta ca antrenor al Universitatii Cluj. Imi pare chiar rau sa aud ca nu a mai jucat fotbal. Il cunosc foarte bine si cred ca stiu prin ce trece. El avea nevoie de incurajari. Cind prindea un meci mai putin reusit se supara foarte tare si se inchidea in el. Trebuia sa mergi sa discuti cu el, sa-i explici, «hai, ca nu-i nimic», trebuia incurajat. Cind nu a mai fost nimeni care sa-i dea incredere, copilul s-a indepartat de fotbal. Mare pacat, mare de tot", si-a exprimat regretul si Falub.

Chivu a tremurat cu genovezii

 Cupa Italiei. Echipa fundasului roman Cristian Chivu, Inter Milano, a invins pe teren propriu, cu scorul de 3-1 dupa prelungiri, formatia Genoa 93, intr-o partida din cadrul optimilor de finala ale Cupei Italiei la fotbal. Meciul a fost de cosmar pentru formatia antrenata de José Mourinho, in ciuda faptului ca Genoa a ramas in zece oameni in min. 20, cind Biava l-a faultat in careu pe Adriano, fiind eliminat. Atacantul brazilian a ratat lovitura de la 11 m, dar s-a revansat in min. 75, cind a deschis scorul pentru gazde. Insa patru minute mai tirziu, genovezii au egalat prin Rossi, trimitind meciul in prelungiri. Apararea oaspetilor a cedat si Cambiasso (‘100) si Ibrahimovic (‘103) au inscris golurile calificarii Interului in sferturi. Chivu a fost titular la Inter si a evoluat pe toata durata partidei, in linia de mijloc a echipei sale. La partida a asistat si antrenorul reprezentativei de fotbal a Argentinei, Diego Maradona.Reamintim celelalte rezultate din optimile Cupei Italiei, meciuri disputate in noiembrie si decembrie: Udinese - Reggina 0 - 0 (8-7 dupa loviturile de departajare); Sampdoria - Empoli (D2) 2-1; Napoli - Salernitana (D2) 3-1; AC Milan - Lazio Roma 1-2; Fiorentina - FC Torino 0-1; AS Roma - Bologna 2-0. Ultima partida, Juventus Torino - Catania, s-a disputat aseara. Sferturile se vor juca dupa urmatorul program: Inter – Roma, Udinese – Sampdoria (21 februarie), Lazio – Torino (22 ianuarie), Juventus sau Catania – Napoli (4 februarie). Cupa Ligii Frantei, sferturi:  Nice a invins, pe teren propriu, formatia Le Havre cu scorul de 1-0 datorita unui gol marcat de Kanté (’88). Formatia de pe Coasta de Azur va intilni, in semifinale, echipa de liga secunda Vannes, care a remizat cu Metz (1-1), insa a cistigat la loviturile de departajare cu scorul de 4-3. Celelalte doua meciuri din sferturile competitiei, PSG – Lens si Bordeaux – Chateauroux, au avut loc aseara.Cupa Angliei, 32-imi. Marti au fost programate rejucarile partidelor care, in prima faza, s-au terminat la egalitate. Detinatoarea trofeului, Portsmouth, a invins, in deplasare, cu 2-0 formatia Bristol City din liga secunda, prin golurile marcate de Peter Crouch (min. 38) si Niko Kranjcar (min. 88). Intr-o alta rejucare, West Bromwich Albion s-a impus cu 2-0 (2-0) pe terenul formatiei de liga a III-a Peterborough, prin golurile inscrise de Jay Simpson (min.18) si Paul Robinson (min. 37).

Radoi - printre camile

 Dupa ce s-a tot vorbit, de-a lungul anilor de oferte de la mari echipe din Europa, printre care Inter Milano sau Everton, capitanul Stelei, Mirel Radoi pleaca din Ghencea in Arabia Saudita. Cosmin Olaroiu, antrenorul celei mai bune echipe din Golf, Al Hilal, l-a ofertat pe Radoi si acesta si-a manifestat acordul de principiu. Potrivit Pro TV, Al Hilal este dispus sa ofere 6 milioane de euro, plus plata TVA pentru serviciile fundasului stelist, in timp ce Mirel Radoi va primi un salariu de patru milioane de euro, pentru patru ani. Fostul antrenor stelist Cosmin Olaroiu declarase in luna decembrie ca si l-ar dori foarte mult pe Mirel Radoi la Al-Hilal, insa a refuzat sa spuna daca il va oferta sau nu pe jucatorul Stelei. In cursul zilei de ieri, presedintele gruparii din Ghencea, Valeriu Argaseala, a spus ca asteapta actele de la sauditi, urmind ca astazi Radoi sa se intoarca din Spania pentru semnarea contractului. “Am vorbit cu Olaroiu in dimineata asta si mi-a spus ca acolo activitatea se reia mai tirziu. Urmeaza sa le bata la calculator si sa le trimita. S-a discutat cu Gigi Becali, e de acord, a zis ca arabii sa faca oferta. Am discutat si eu cu responsabilii din club si urmeaza ca ei sa faca actele. Sa vedem daca mai doresc alte clauze, daca au un alt tip de contract, dar nu trebuie sa ne facem probleme intrucit toate contractele trebuie sa fie sub standardul FIFA”, a spus Argaseala la GSPTV. Presedintele Stelei a mai spus ca in afara de Al-Hilal nici un club nu a mai facut o oferta oficiala pentru Radoi in aceasta iarna. Argaseala nu crede ca Radoi va rata echipa nationala odata cu transferul in Arabia Saudita: “Oli nu se complace in mediocritate, acolo are doar jucatori de echipa nationala. Daca Radoi va juca bine si o va face constant, de ce sa nu fie chemat la echipa nationala? Daca va cistiga un trofeu acolo, va putea sa mearga intr-un alt campionat mai puternic”. Ramine de vazut daca si selectionerul Victor Piturca il va pastra in vederile sale pe Mirel Radoi, avind in vedere ca evolutiile sale din acea zona vor fi greu de monitorizat.

Solutie de avarie

 Fostul antrenorul al lui Rapid II, Marian Rada, a fost numit, ieri, in functia de antrenor principal al giulestenilor, staff-ul urmind sa fie condus de Nicolae Manea, noul director tehnic, care va fi si responsabil pentru activitatea colectivului tehnic. Antrenor cu portarii va fi Dumitru Iordan, iar Ciprian Panait si Marius Gogalniceanu vor fi preparatori fizic. In cel mai scurt timp, in functia de antrenor secund va fi numit tot un fost jucator rapidist, cel mai probabil, Adrian Iencsi, aflat in prezent in Austria. Marian Rada a pregatit ca principal echipa din Grant in ultimele noua etape din sezonul trecut, cind l-a inlocuit pe Mircea Rednic, si a reusit clasarea pe locul III si calificarea in Cupa UEFA. Nicolae Manea a ocupat mai multe functii in organigrama clubului din Grant, printre care secretar general, director tehnic, director general adjunct sau administrator delegat. “Eu o sa am ultimul cuvint in alcatuirea echipei, eu imi asum toate responsabilitatile. La Peseiro, desi eram ierarhic seful lui, foarte rar asculta vreo sugestie de la mine. Cu Rada voi avea o cu totul alta colaborare. Am mai lucrat impreuna, intr-o perioada de criza, eram pe locul 16, si am facut lucruri frumoase. Asa sper sa fie si acum, chiar daca sint probleme”, a spus nou director tehnic, Manea.  La rindul sau, antrenorul Marian Rada a spus:  “Conducerea nu mi-a impus un obiectiv anume pentru acest sezon, dar eu imi propun sa cistig campionatul. De ce sa nu se poata? Daca vom cistiga toate meciurile, cred ca vom lua si campionatul. Nu putem avea alt obiectiv la Rapid, doar campionatul, indiferent daca vor pleca jucatori importanti. Chiar daca pleaca toata echipa si aducem echipa a doua a clubului, tot la titlu ne vom gindi”, a spus Rada. Tehnicianul a mai spus ca va schimba sistemul de joc folosit de José Peseiro, din 4-2-3-1, in 4-4-2.

Cu zimbetul pe buze

Capitanul Razvan Dalbea confirma idee respectiva. “Ne pregatim cu zimbetul pe buze. Este o perioada neplacuta, dar utila si, in acelasi timp, benefica inainte de a intra in cantonamentul centralizat. Ne-am obisnuit repede cu acomodarea la efort pentru ca fiecare dintre noi a parcurs, acasa, programul pregatirii fizice individuale. Toti am avut de alergat sau de mers la sala de forta in vacanta”, spune Dalbea, capitanul liderului FC Unirea. Curileac a fost imprumutat la UnireaDupa ce au batut palma cu FC Brasov pentru Andrei Poverlovici (23 de ani), Unirea a reusit sa obtina, aseara, imprumutul portarului Vasile Marius Curileac, de la CFR Cluj. Goalkeeperul de 25 de ani a mai jucat la Samobil Satu-Mare (2003-2004), Unirea Dej (2004-2006), CFR Cluj (2006-2008). “CFR a acceptat sa-l imprumute gratis pina la vara pe portarul Curileac. Speram sa obtinem si imprumutul fundasului Toma”, a declarat Nicolae Lupu, presedintele executiv FC Unirea. Altfel, mijlocasul albaiulian George Negura (ex-Progresul Bucuresti) a fost declarat jucator liber de contract de catre comisia FRF si are posibilitatea de a se transfera gratis la orice club. “Noi il asteptam pe Negura la antrenemente. Daca profesorul Sunda considera ca are nevoie de serviciile sale, atunci vom purta o discutie cu jucatorul legat de partea financiara”, a spus Marian Sarmes, presedintele CA.

Arce, dorit in Gruia

Foto www.sanlorenzo.com.arArce este unul dintre cei mai importanti oameni din lotul lui San LorenzoCu 2 zile in urma, patronul lui CFR Cluj, Paszkany Arpad, lasase sa se inteleaga ca in Gruia ar mai putea poposi un jucator. Ieri, presa argentiniana a dat credibilitate vorbelor oficialului clujean, indicind interesul "feroviarilor" pentru Nicolas Bianchi Arce. In virsta de 21 de ani, tinarul fotbalist al lui San Lorenzo este unul dintre cei mai promitatori jucatori din Tara Tangoului. Trecut si pe la Boca Juniors in perioada junioratului, Arce a ajuns in 2005 la San Lorenzo, cu care a si cistigat Clausura in 2007. In actuala stagiune, Arce a fost titular in 18 din cele 19 partide disputate de San Lorenzo in Apertura. Dupa cite se pare, CFR-istii au pregatit o suma considerabila pentru a-i determina pe argentinieni sa-i dea drumul stoperului, care are si pasaport italian: 1.250.000 de dolari. Totusi, exista o problema. Cei de la San Lorenzo ii vor da drumul doar daca il vor readuce la club pe Jonathan Bottinelli de la Sampdoria. Italienii ar fi de acord doar cu un imprumut pe 6 luni, ceea ce ar insemna ca si Arce sa fie directionat spre Gruia tot sub forma de imprumut.    Pleaca un jucatorIn afara lui Arce, sint sanse mici ca un alt jucator sa semneze cu gruparea campioana a Romaniei. Una dintre tintele din aceasta iarna a "feroviarilor", Ionut Mazilu, va ajunge, cel mai probabil, la una dintre formatiile din Capitala. "Intr-adevar, ne-a interesat Mazilu, insa nu este o mutare care trebuie neaparat realizata, pentru ca Ales Jindra ii mai are la dispozitie in ofensiva pe Yssouf Kone, Rade Veljovic si Diego Ruiz", a explicat presedintele Iuliu Muresan. Oficialul clujean a adaugat ca argentinianul Sanchez Prette nu va parasi echipa. De asemenea, Muresan a precizat ca un jucator sud-american este pe punctul de a pleca de la club, fara sa dezvaluie la cine se refera. Cel mai probabil este vorba despre argentinianul Culio, dorit in Rusia, insa si Galliasi se afla pe lista unor cluburi straine.

Neatentia se plateste

 Din cauza ca nu s-a asigurat corespunzator la schimbarea directiei de mers B. Cosmin, de 38 ani, domiciliat în Italia, aflat la volanul unui autoturism marca Ford, a accidentat o batrina care circula pe marginea partii carosabile. Accidentul s-a produs in data de 13 ianuarie, la ora 09.45, pe strada Alexandru Sahia din orasul Cugir. Femeia, in virsta de 82 de ani, a fost transportata la spital, unde a fost diagnosticata cu fractura de clavicula dreapta. Conducatorul auto a fost testat cu aparatul alcoolscop, rezultatul fiind negativ. Formatiunea Politiei Rutiere Cugir continua cercetarile.

Alba Iulia a pierdut un prieten

Reprezentantii Primariei Alba Iulia au amintit ca Heinz Heppelmann este cel care in 1975, in calitatea lui de director in Primaria Arnsberg, a pus bazele parteneriatului si infratirii cu Alba Iulia, parteneriat prin care au avut loc numeroase schimburi culturale. Heinz Heppelmann a fost primul care in ianuarie 1990, imediat dupa Revolutie, a venit cu un transport de ajutoare umanitare pentru a sprijini Alba Iulia. In decursul timpului, Heinz Heppelmann a realizat peste 100 de transporturi cu haine, mobilier - birouri, banci, aparatura etc., de care au beneficiat spitalul judetean, biserica evanghelica, primaria, scoli sau simpli cetateni ai Alba Iuliei. Heinz Heppelmann a fost cel care a infiintat Asociatia “Pro Alba Iulia” din Arnsberg, asociatie prin care municipiul Alba Iulia a primit ajutoare importante. Pentru meritele sale, a primit titlul de cetatean de onoare al municipiului Alba Iulia, un titlu pe care si l-a onorat cu prisosinta de-a lungul vietii. Cea mai importanta realizare a sa a fost Centrul de recuperare “Arnsberg” pentru copiii cu dizabilitati, unde contributia in bani si dotari a orasului infratit german si a inimosilor lui locuitori a fost una decisiva. Condus pe ultimul drumO delegatie a Primariei municipiului Alba Iulia, din care fac parte primarul Mircea Hava, viceprimarul Voicu Paul, consilierul Daniela Micu si referentul Emma Todea va pleca astazi la Arnsberg, pentru a participa la inmormintarea programata pentru vineri. Heinz Heppelmann a decedat la virsta de 82 de ani, in urma unei grele suferinte.“Aproape 35 de ani, inima domnului Heinz Heppelmann a batut pentru Alba Iulia si pentru Romania. A fost un om de o calitate exceptionala si un prieten de nadejde al Alba Iuliei. Regret enorm trecerea lui in nefiinta, iar deplasarea noastra la Arnsberg este pentru a-i aduce un ultim omagiu domnului Heinz Heppelmann. Dumnezeu sa il odihneasca in pace!”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Badea in viziunea lui Huidu

 În ultima sa postare pe blogul personal, Seban Huidu ii scrie numele cu litera mica si apoi il descrie cit se poate de explicit pe Mircea Badea.“Oameni buni, badea nu este salvatorul României, nu este omul care sa faca lucrurile sa mearga mai bine, nu este nici macar întruchiparea sperantei. Este un simplu limbric angajat si guraliv! E las, e la ordinele cui îl plateste, este un semidoct care judeca oamenii dupa înfatisare si care nu poate trece mai departe de lucruri evidente.”Huidu nu se limiteaza la a-l descrie pe Badea, ci ii ia in colimator si pe admiratorii acestuia. “Atit timp cit sfertodocti cu freza si înfatisare de gigolo ratat ca mircea badea or sa reprezinte vocea românilor, n-avem nici o sansa sa intram în normalitate! Nu urletele si spagatele lui badea, strigind la televizor numele dusmanilor stapinului sau va vor aduce o viata mai buna, nu sclifoselile unui comunist ca voiculescu, încercind din rasputeri sa ajunga mare politician (cind el nu este decit un securist turnator infect), vor aduce bunastare românilor.”

Mickey Rourke: ?Nu am luat niciodata steroizi?

 Cistigatorul unui premiu “Golden Globe 2009” (cel mai bun actor), actorul american Mickey Rourke a dezmintit zvonurile conform carora ar fi luat steroizi pentru filmul The Wrestler. El a spus ca nu a apelat niciodata la astfel de substante pentru a-si mari masa musculara, asta dupa ce ar fi parut ca recunoaste ca a folosit steroizi pentru rolul luptatorului de wrestling “The Ram” Robinson, într-un interviu acordat dupa lansarea filmului revistei Men’s Journal: “Daca sint luptator de wrestling, trebuie sa ma comport ca unul”. Acum, însa, Rourke insista asupra faptului ca nu a folosit hormoni de crestere pentru a-si mari masa musculara: “Am luat citeva chestii, dar nu steroizi. Mi-am suplimentat dieta cu suplimente proteice si alte substante ajutatoare, dar nu steroizi”, a declarat actorul, citat de site-ul Contactmusic.

Razvan Fodor s-a intilnit cu Dalai Lama

 Razvan Fodor, interpretul lui Nistor din comedia romantica “Îngerasii”, de la Acasa TV, s-a întilnit, în vacanta de sarbatori petrecuta în India, la granita cu Nepalul, cu Dalai Lama, informeaza un comunicat al postului de televiziune.“Eram cu toata trupa în zona cunoscuta sub numele de Casmir, în vizita la un templu din Dharmsala si, deodata, în fata mea l-am vazut pe Dalai Lama. Sosise acolo pentru comemorarea a doi ani de la uciderea unor tibetani la granita cu China. A fost un moment unic în viata, am fost profund impresionat de forta emanata de un om care pare atit de plapind”, povesteste Razvan Fodor.În cele trei saptamini petrecute în India, Razvan Fodor, împreuna cu Alex Fotea, regizorul telenovelei “Regina”, au vizitat mai multe temple, au mers în desert, au facut plaja în Goa si au mincat specialitati locale. “A fost un concediu mai mult spiritual decit de relaxare. Cind mergi în India, la orice pas simti spiritualitate. Am vazut Taj Mahalul si am ramas cu gura cascata, am vizitat templele calugarilor, Palatul Vinturilor, am ajuns pina la granita cu Pakistanul”, marturiseste vedeta.In expeditia din India, Razvan a fost însotit si de iubita lui: “Ea a avut ceva retineri cind am anuntat-o unde mergem în vacanta, dar am reusit sa o conving si i-a placut foarte mult. Adevarul e ca India e o tara plina de savoare, exotism, spiritualitate si nu ai cum sa nu te îndragostesti de ea”.“Ziua erau 30 de grade si noaptea ajungea la 7-8 grade. Era foarte frig si am suferit pentru ca nu exista nicaieri un calorifer, indienii sint obisnuiti sa traiasca asa. Nici cu mincarea nu a fost mai usor, pentru ca localnicii sint majoritatea vegetarieni, iar mie îmi place carnea. Am mincat la început tot felul de legume si fructe si apoi mi-am luat mincare adevarata”, povesteste Razvan Fodor.

?Regina? se marita

 Asa ca „Regina” de telenovela a facut Revelionul in Maldive, cu alesul ei. O trecere dintre ani pe care actrita nu o va uita vreodata. Si asta pentru ca a fost ceruta de sotie, la cina romantica pregatita pe terasa hotelului. O cina in doi care a urmat mesei festive de la restaurant, unde au fost prezenti si parintii celui care a cucerit inima vedetei. La lumina luminarilor, imediat dupa intrarea in 2009, Ducu Ion a reusit sa o surprinda, prin felul cum i-a daruit inelul de logodna. Diva inca mai pluteste de fericire, gindindu-se ca va schimba banalul nume Dumitrescu in mult mai scurtul Ion. Un deznodamint logic pentru idila ce dureaza de un an si jumatate. O incununare a unei relatii care a reusit sa treaca proba de foc: aceea a celebritatii capatate aproape peste noapte. Siropos, am putea crede ca iubirea invinge totul. Ca in telenovele. Oops! Dar in productiile de acest gen, pina la finalul fericit apar tot felul de nori negri…„Dupa ce am desfacut sampania si ne-am urat «Un an nou fericit», mi-a pus o intrebare foarte ciudata: «Oare ce flori sint cele de pe masa?» Am inceput sa caut si am descoperit sub ele o cutie. Mi-a fost frica sa o deschid, a facut-o el si m-a intrebat daca vreau sa fiu sotia lui. Iar eu am spus «Da» imediat si am inceput sa tip si sa pling de fericire”, a povestit Diana pentru Libertatea.

Autospeciale vechi de un sfert de secol

 Cele mai multe dintre cele 13 autospeciale aflate in dotarea Serviciilor voluntare pentru Situatii de Urgenta din judetul Alba sint vechi de peste 25 de ani. In plus, tinind cont de faptul ca o autospeciala trebuie sa revina la cel mult doua mii de gospodarii, nu sint indeplinite criteriile minime de performanta. Aceste date rezulta din raportul pe anul trecut al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Unirea” al judetului Alba, dat ieri publicitatii. La nivelul judetului exista doar 13 autospeciale, cu trei mai mult decit in 2007, din care sint in functiune 12. Situatia este totusi pe cale de a se imbunatati. Anul trecut, Serviciul voluntar pentru situatii de urgenta Rosia de Secas a primit o autospeciala prin redistribuire de la ISU Alba, iar serviciul din Cimpeni a primit o autospeciala APCT. Opt localitati - Alba Iulia, Bistra, Ciugud, Ciuruleasa, Mogos, Radesti, Salciua, Bucerdea Grinoasa - au cistigat proiecte pe linia Serviciilor voluntare pentru Situatii de Urgenta prin fonduri PHARE, ceea ce va face ca, in acest an, calitatea dotarilor pe care le au sa creasca semnificativ. In baza acestui proiect vor fi achizitionate opt buldoexcavatoare, doua barci cu motor, o remorca, o autoutilitara, trei motopompe, motofierastraie, statii de emisie-receptie, echipamente de protectie si calculatoare, in valoare totala de peste 2,1 milioane de lei.Serviciile voluntare pentru situatii de urgenta sint constituite in toate localitatile judetului in subordinea consiliilor locale, avind componenta preventiva si/sau componenta de interventie. Dintre acestea, 67 sint de categoria I - dotate numai cu motopompa, 9 de categoria a III-a - dotate cu o autospeciala de interventie cu apa si 2 de categoria a IV-a - dotate cu doua autospeciale de interventie cu apa.

Astazi, termen pentru declararea veniturilor din chirii

 Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere la sfirsitul anului 2008, incepind cu anul fiscal 2009, au obligatia sa declare aceste venituri care sint definite ca venituri din activitati independente, au reamintit reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Alba, care au precizat ca termenul limita este astazi, 15 ianuarie. Persoanele fizice care au avut in derulare, la 31 decembrie 2008, cinci contracte de inchiriere sau subinchiriere au obligatia de a le inregistra la organul fiscal competent si anume: administratia fiscala unde contribuabilul are adresa sau unde locuieste efectiv pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania sau administratia fiscala in a carei raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice. Persoanele fizice fara domiciliu fiscal in Romania ale caror contracte de inchiriere se afla in raza teritoriala a mai multor organe fiscale, au obligatia sa desemneze o sursa principala de venit, iar inregistrarea contractelor si declararea veniturilor se va face la organul fiscal pe teritoriul caruia se afla sursa principala de venit.Reprezentantii DGFP Alba au mai precizat ca odata cu inregistrarea contractelor se depune „Declaratia privind venitul estimat”, cod 220, pentru activitati independente. În urma depunerii declaratiei estimative, organul fiscal competent stabileste platile anticipate si emite Decizia de impunere pentru plati anticipate pentru anul 2009. Termenul limita pentru platile anticipate de impozit este data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie, 15 decembrie. Pentru regularizarea impozitului, persoanele fizice au obligatia sa depuna „Declaratia speciala privind veniturile realizate” cod 200 pina la data de 15 mai 2009. Ulterior prelucrarii acestei declaratii, organul fiscal emite „Decizia de impunere anuala pentru anul 2008” in care se definitiveaza calculul impozitului pe venitul anual, stabilindu-se eventualele diferente fata de cel achitat in cursul anului sub forma platilor anticipate. În cazul in care la sfirsitul anului fiscal nu mai sint indeplinite conditiile necesare inregistrarii (sint in derulare cel mult 5 contracte de inchiriere si subinchiriere), incepind cu anul fiscal urmator persoanele fizice determina si declara venitul net realizat din inchiriere/ subinchiriere potrivit regulilor aplicabile pentru categoria de venituri din cedarea folosintei bunurilor, au mentionat reprezentantii DGFP Alba.

Doi raniti in accidentul de la Vintu de Jos

 Trei autoturisme au fost implicate ieri, in jurul amiezei, intr-un accident pe raza comunei Vintu de Jos, in urma caruia a fost solicitat sa intervina echipajul de descarcerare de la Detasamentul de pompieri Alba Iulia. In urma accidentului, doi dintre conducatorii auto, un tinar de 27 de ani si un barbat de 48 de ani, au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta Alba pentru investigatii medicale. La locul accidentului s-a intervenit si pentru asigurarea masurilor de prevenire si stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la acumulatori.

Polei, fracturi si tamponari

 Centrul infotrafic al Politiei Romane a transmis informari privind posibilitatea producerii poleiului pe mai multe drumuri din zona Transilvaniei, unde ceata ingreuna deja traficul rutier. Desi nu a figurat pe harta de cod galben instituit din acest punct de vedere, judetul Alba a avut de suferit de pe urma conditiilor meteo. Pentru a preveni neplacerile, autoritatile s-au pregatit si au trimis in trafic, inca de dimineata, mai multe utilaje dotate cu material antiderapant, care au actionat cu precadere in zonele intens circulate. Agentii politiei rutiere au iesit si ei in trafic, incercind sa dirijeze circulatia si sa tempereze avintul soferilor. In mai multe zone ale judetului, oamenii s-au alaturat eforturilor autoritatilor si au actionat cu ce au putu pentru inlaturarea poleiului format pe trotuare. Totusi, multi dintre localnici au avut de suferit, unii fiind implicati in accidente, iar altii ajungind la spital cu probleme generate de polei. Cifre seciIn cele citeva ore care au urmat producerii poleiului, zeci de persoane au ajuns la spital cu contuzii, traumatisme si chiar fracturi provocate de caderi. Numai la Serviciul de Urgente al Spitalului Judetean din Alba Iulia au fost inregistrate aproximativ 50 de astfel de situatii, o parte dintre ele necesitind chiar si internarea. Nici pe sosele nu a fost mai simplu. Mai ales in zonele laturalnice, in care s-a circulat mai putin si unde actiunea autoritatilor a fost mai redusa, soferii au avut reale probleme in a controla masinile. In timpul zilei de ieri, poleiul a favorizat producerea citorva sute de tamponari usoare, dar si alte citeva evenimente mai serioase. Si asta in conditiile in care zeci de utilaje au actionat pe drumurile judetului. Numai in Alba Iulia, patru masini ale Salprest au imprastiat clorura de magneziu inca de la orele diminetii, spre orele amiezii numarul utilajelor fiind suplimentat la 7. “Avem tot timpul un inspector in teren si se intervine non stop. Am anuntat si populatia, pentru ca este si datoria oamenilor sa intervina. Au obligatii in acest sens atit asociatiile de proprietari cit si societatile comerciale si cei care locuiesc la casa”au declarat surse din cadrul Primariei municipiului Alba Iulia. Clipe de cosmarChiar si asa, localnicii au trait momente mai putin placute. “Ca pe patinoar. Am circulat toata ziua si nu am sesizat ca s-a facut polei. In intersectia mare din centru m-am trezit ca nu mai pot opri masina. Am avut noroc ca era libera banda din dreapta si am reusit sa intru acolo. Puteam sa ii iau in plin pe cei care stateau la semafor”a spus Ionut Pricop. Circulatia intensa si interventia autoritatilor au rezolvat rapid problemele din zonele aglomerate, insa strazile secundare au ridicat in continuare probleme. “Aici stau, ce era sa fac? Nu am stiut ca aluneca asa tare. Eram intr-a doua si am piscat putin frina ca sa intru in parcare. S-a dus ca sania”, a povestit Ionela Oroian, unul dintre soferii care s-a ales cu masina sifonata intr-un gard din zona Closca. Un alt localnic ghinionist s-a trezit cu masina lovita chiar in parcare. El a privit neputincios cum o alta masina a alunecat usor si s-a oprit in autovehiculul parcat in fata blocului. “Nu se mai poate opri”, a prevestit barbatul inca inainte de impact. “Ce v-am spus? Is nebuni cu totii. Alti bani alta distractie”, a constatat Serban Onetiu cu destul umor. Fara simt civicNici pe trotuare, oamenii nu au scapat de polei. Asta cu atit mai mult cu cit putini dintre albaiulieni si-au adus aminte de datoria civica. “Groaznic. De dimineata nici nu te puteai tine pe picioare. De citeva ori era sa cad. Pina s-au trezit sa arunce cu sare au cazut o gramada de oameni”, s-a plins Adriana Melinte. “Am cazut o data, dar nu m-am lovit rau. Chiar cind am iesit din casa, ma grabeam sa arunc gunoiul si m-am dus ca la filme. Am scapat, dar puteam sa imi rup un picior”, povesteste si Adrian Dedu. In ceea ce ii priveste pe “vinovati” acestia spun ca responsabilitatea o poarta natura. “De cind trebuie sa pun eu umbrela in fata magazinului? Platim taxe si impozite si din banii aceia trebuie sa fie angajati oameni care sa arunce cu sare”, considera unul dintre investitorii locali. Vecinul sau de spatiu cunoaste in schimb prevederile legale si deciziile Consiliului local, dar spune ca a ajuns de foarte putin timp si nu a apucat inca sa ia masuri. 36 de accidente, 3 victimeReprezentantii IPJ Alba au informat, aseara, ca in cursul zilei de ieri, pe raza judetului Alba, s-au produs 36 de evenimente rutiere din cauza neadaptarii vitezei de deplasare in conditiile unui carosabil acoperit cu polei. Dintre acestea, trei au fost soldate cu victime care au suferit leziuni usoare. Trebuie precizat insa ca este vorba doar despre cazurile care au ajuns in atentia politistilor, care nu mai sint obligati sa se deplaseze la tamponarile usoare sau la iesirile “in decor” care nu sint soldate cu victime.“Întrucit in aceasta perioada, carosabilul este acoperit de polei, Serviciul Politiei Rutiere recomanda conducatorilor auto sa adapteze viteza de deplasare la conditiile de drum, sa pastreze distanta regulamentara fata de autovehiculul care circula in fata, sa echipeze corespunzator autoturismul cu pneuri de iarna”, au mai tinut sa precizeze reprezentantii IPJ Alba.                                                                 M. M. 

Vremea afectiunilor respiratorii

 Din datele Autoritatii de Sanatate Publica Alba, aproape 900 de persoane acuzind la aceasta ora afectiuni respiratorii.Cele mai afectate categorii de populatie sint cele active. O explicatie pentru numarul mic al persoanelor virstnice care au de suferit de pe urma acestor raceli este faptul ca acestora le-a fost administrat gratuit pina la sfirsitul lunii decembri vaccinul antigripal.Campania de vaccinare antigripala, gratuita, incheiata cu bineLa fel ca in fiecare iarna, Ministerul Sanatatii Publice a initiat si in acest an o campanie de vaccinare gratuita impotriva gripei pentru persoanele cu risc crescut de contractare a virusilor gripali. La nivelul judetului Alba au fost administrate, pe perioada campaniei, octombrie-decembrie 2008, 25.500 de doze de vaccin antigripal. De aceste vaccinuri au beneficiat virstnicii de peste 65 de ani, persoanele cu handicap si cele institutionalizate, precum si cele care sufera de afectiuni cronice. De asemenea, vaccinul a fost administrat gratuit si personalului medical care lucreaza in sectiile de maternitate, in sectia de terapie intensiva sau in statiile de salvare. “Startul acestei campanii s-a dat dupa jumatatea lunii octombrie a anului trecut. Toti pasii au fost facuti in conformitate cu planul acestei campanii si dozele de vaccin antigripal au fost administrate pina la sfirsitul anului trecut”, a declarat directorul Autoritatii de Sanatate Publica Alba, Ion Munteanu. RecomandariDat fiind numarul mare al afectiunilor respiratorii, medicii recomanda in continuare administrarea vaccinului antigripal si categoriilor de populatie care nu beneficiaza de acesta in mod gratuit. Dozele de vaccin antigripal pentru acestia sint disponibile in farmacii si costa aproximativ 30 de lei. Aceste doze pot fi facute mai apoi la medicul de familie. De asemenea, medicii de la Autoritatea de Sanatate Publica Alba recomanda evitarea spatilor aglomerate si a automedicamentatiei. Acestia recomanda parintilor care au copii la scoala sau la gradinita sa ii tina acasa in cazul in care prezinta simptome de raceala pentru a evita transmiterea bolii in colectivitate. In cazul in care apar primele simptome ale virozelor respiratorii, este recomandata de asemenea prezentarea la medicul de familie pentru diagnosticare si pentru eliberarea unei retete de tratament adecvate.

Restructurare masiva la Caminul de batrini Blaj

 Sapte angajati ai Caminului pentru persoane virstnice din Blaj isi vor pierde locurile de munca, dupa ce Consiliul Local Blaj a decis, in prima sedinta din acest an, sa restructureze institutia de asistenta sociala. Dupa cum au precizat reprezentantii Primariei Blaj. in prezent, in cadrul institutiei sint cazati 22 de virstnici, doi dintre ei urmind a fi transferati in Centrul pentru persoane cu dizabilitati din cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. De ingrijirea celor 22 de asistati erau responsabili pina acum 17 salariati, numarul acestora urmind sa fie redus la zece. Restructurarea va afecta in principal posturile celor care nu sint implicati direct in ingrijirea persoanelor cu virsta inaintata, au mentionat aceleasi surse. Este vorba despre postruri de portar, muncitor calificat, sofer, ingrijitor si lenjereasa.Ratiuni financiarePrincipalul motiv care a generat aceasta restructurare este de natura financiara. “La nivelul anului 2008, totalul cheltuielilor de functionare s-a ridicat la suma de 435.507 lei, din care cheltuielile de personal reprezinta aproape 70%. In comparatie, pentru hrana batrinilor s-a folosit doar 8,96 % din buget”, a declarat primarul Gheorghe Valentin Rotar.Conform ultimului raport de audit realizat la Caminul de batrani, anul trecut costul mediu lunar pentru un virstnic era de 2.000 de lei in conditiile in care in 2007 suma era mai mica cu aproape jumatate.Edilii blajeni au solicitat informatii de la celelalte Camine de batrini din judet si au aflat ca la nici unul dintre acestea costul mediu lunar nu depasea suma de 1.200 lei.Reprezentantii Primariei Blaj au precizat ca restructurarea Caminului de batrini a inceput practic in urma cu aproape doi ani cind Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a preluat 30 de virstnici cu dizabilitati. Acestia au mentionat ca, desi la vremea respectiva salariatilor caminului li s-a propus varianta angajarii in centrele nou infiintate la Tiur, toti au refuzat. In aceste conditii, personalul a ramas neschimbat desi numarul asistatilor s-a redus la jumatate.“Inca de la preluarea mandatului de primar am incercat sa gasesc o solutie pentru reorganizarea Caminului de batrini. Am solicitat conducerii sa se incadreze in niste costuri practicate si de alte institutii similare. Nimeni insa nu a dorit sa renunte la organigrama stufoasa a caminului. Sint foarte interesat de modul in care sint ingrijiti batrinii orasului nostru si sper ca aceasta masura dura sa aiba ca rezultat direct imbunatatirea conditiilor in care isi duc acestia traiul in ultimii ani de viata”, a mai afirmat primarul Gheorghe Rotar.In viitoarea sedinta de consiliu local va fi adoptat un Regulament de organizare interna pentru Caminul de batrini care va permite administratiei locale sa se implice mai mult in activitatea caminului.

Actiuni politienesti

 Politia municipiului Aiud a organizat si desfasurat o actiune prin care s-a urmarit, în special, prevenirea evenimentelor rutiere, identificarea persoanelor urmarite si executarea mandatelor. Cu aceasta ocazie au fost aplicate 38 de sanctiuni contraventionale, în valoare de 3.650 lei, constatate doua infractiuni, pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii si retinute, în vederea suspendarii, doua permise de conducere.

Tot mai multe cereri pentru gradinitele cu program prelungit

 Din spusele inspectorului pentru invatamintul prescolar din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Alba, Eugenia Ignat, in judetul nostru, spre deosebire de altele din tara, nu s-au inregistrat pentru acest moment probleme legate de numarul de locuri disponibile in anul scolar 2010-2011. Inscrieri in perioada aprilie-maiConform aceleiasi surse, cererile pentru inscrierea la gradinita a micutilor care au implinit virsa necesara vor putea fi depuse abia in perioada aprilie-mai a acestui an, dupa ce se va adopta si planul de scolarizare solicitat de unitatile de invatamint prescolar si inaintate Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii. “Deocamdata, nu se pune problema cererilor de inscriere la gradinita. In aceasta perioada se solicita parintilor doar reinscrierea elevilor care deja frecventeaza aceste unitati de invatamint si pentru anul care vine, deoarece, in unele cazuri, desi initial parintii care au copii ce implinesc sase ani afirma ca ii vor da la scoala, pe parcurs se razgindesc si situatia trebuie mai apoi modificata”, a explicat inspectorul Eugenia Ignat. Cele mai cautate gradiniteLa fel ca si in ultimii ani, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Alba se  asteapa sa primeasca un numar mai mare de cereri pentru inscrierea la gradinitele cu program prelungit, in judetul Alba functionind la aceasta ora doar 23 de astfel de unitati de invatamint prescolar, 20 in mediul urban si trei in mediul rural. “In fiecare an, numarul cererilor pentru gradinitele cu program prelungit este tot mai mare, deoarece sint tot mai multi parinti care lucreaza mult si care doresc sa isi stie copiii in siguranta. Din pacate, gradinitele cu program normal nu pot fi transformate foarte usor in unitati cu program prelungit, deoarece nu intrunesc conditiile solicitate, cum ar fi circuite alimentare separate si spatii mai mari”, a mai spus inspectorul din cadrul ISJ Alba.O gradinita cu program prelungit nouaDin  spusele inspectorului pentru invatamintul prescolar, la acest moment, in Alba Iulia sint demarate lucrarile pentru ridicarea unei gradinite care va avea si doua grupe cu program prelungit, dar care va functiona cel mai probabil abia la sfirsitul acestui an. “Linga liceul Sportiv din Alba Iulia se ridica acum o cladire in care se va muta Gradinita numarul 15, care isi desfasoara acum activitatea in trei spatii diferite amenajate la parterul unor blocuri. In aceasta gradinita, vor fi formate si doua clase cu program prelungit, dar cel mai probabil aceasta va fi gata abia in luna decembrie, in functie de felul in care vor fi alocate fondurile pentru continuarea lucrarilor”, a explicat Eugenia Ignat.

Iubirea si criza economica

 Agentiile de turism s-au gindit deja la indragostiti si au oferte din belsug. Oferta cuprinde bineinteles reduceri de preturi, in ton cu criza economica, dar si citeva conditii. Spre exemplu, daca va doriti sa petreceti doua zile la Venetia de Valentine’ s Day si cumparati biletele pina cel tirziu in 25 ianuarie, costurile se reduc cu pina la 20 %. In aceasta situatie, un sejur la Praga costa aproximativ 500 de euro pentru doua persoane, iar o calatorie cu iubitul la Venetia ajunge la 800 de euro. Bineinteles, totul se rezuma la un confort de trei patru stele, adica pentru o perioada de criza. Proprietarii localurilor din Alba se pregatesc si ei pentru Ziua Indragostitilor. Fie ca isi fac provizii sau incep sa comande tot felul de servicii de amenajare cu tema precisa, investitorii stiu ca isi vor recupera banii. O seara petrecuta in acest fel poate ajunge sa coste intre 100 si 1.000 de lei, in functie de prestigiul localului, programul pregatit si meniu. Exista insa destule oferte pentru buzunarele mai sarace. O felicitare personalizata costa doar 1,5 lei, o inimioara din metal impodobita frumos este 2 lei, iar o figurina draguta este numai 3,5 lei. Cit costa dragostea ?La fel ca si oferta, cererea este deosebit de diversificata. Albaiulienii par sa caute ceva pentru toate buzunarele, pentru toate gusturile si pentru toate cuplurile. “Nu m-am hotarit inca, dar am inceput sa caut. Sincer, as vrea sa ii fac o surpiza si sa o duc doua zile undeva la munte, dar trebuie sa vad de buget. Oricum, anul trecut am cam patit-o pentru ca nu i-a placut cadoul meu si mi-a spus doar la Craciun ca sa nu ma supar”, marturiseste un tinar care prefera sa isi ascunda numele, pentru a nu divulga surpriza. “Dragostea nu costa nimic. Ajunge o vorba buna si un gest frumos, din suflet. Cine mai are bani de altceva”, se plinge Cristina Attila, o femeie trecuta deja de prima tinerete. Pentru cei mai tineri insa, iubirea pare sa se masoare in euro.“Ma astept la ceva placut. Nu pot sa iti spun ce imi doresc, dar as vrea sa cred ca nu va fi zgircit. Este singurul moment in care imi poate demonstra ca ma iubeste, asa ca nu imi pasa de criza economica. In restul anului nu ii cer nici macar o floare”pare sa stie foarte bine ce vrea Georgeta Matei.Indiferent cit de mare este buzunarul sau cit este de bogata imaginatia indragostitilor, Valentine’ s Day pare sa nu tina cont de criza economica nici in acest an.

Bugetul Primariei, discutat cu cetatenii

Clujenii sint invitati la Primarie pentru a discuta cu primarul si viceprimarii despre prioritatile bugetului local pentru anul 2009. Primarul Sorin Apostu va organiza o serie de intilniri consultative cu populatia pe marginea acestor prioritati bugetare. Prima intilnire va avea loc chiar astazi, de la ora 17, in Sala Mare a Primariei, invitati fiind locuitorii cartierelor Marasti, Intre Lacuri, Someseni, Iris si Bulgaria. La intilnirea de miine, programata in acelasi loc si la aceeasi ora, sint asteptati clujenii care locuiesc in cartierul Manastur. Seria de intilniri va continua la finele saptaminii viitoare cu locuitorii celorlalte cartiere. La intilnirile cu cetatenii au fost invitati si reprezentanti ai executivului Primariei, precum si cei ai regiilor autonome de interes local.    M. O.

"Vulpea" a demisionat

Virgil Ardelean, cunoscut si sub numele de "Vulpea", a demisionat din functia de sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a Ministerului Administratiei si Internelor. Demisia lui Ardelean vine pe fondul scandalului iscat de numirea sa in aceasta functie de fostul ministru al Internelor, Gabriel Oprea. "Va marturisesc ca am ramas surprins ce poate genera numele de Virgil Ardelean si DGIPI. De aceea, expertii de la acest serviciu au o mare responsabilitate in viitor. Pacat pentru domnul Oprea si pacat ca nu mi-a acceptat imediat demisia pe care i-am propus-o, poate se stingea conflictul", sustine Ardelean, care afirma ca problemele interne ale partidelor nu il intereseaza. El spune ca fostul ministru Gabriel Oprea, cu care s-a intilnit de trei ori, nu i-a acceptat demisia si precizeaza ca, de aproape 3 ani, nu a comunicat niciodata cu presedintele Basescu.    NewsIn

Scrutinul din Cornesti asteapta dupa Guvern

Prefectul a emis marti ordinul de constatare a eliberarii functiei de primar in comuna Cornesti, in urma decesului primarului Cornel Chifor.      In momentul de fata, administratia publica din localitate este in asteptarea unei hotariri guvernamentale prin care sa se stabileasca data alegerilor. "Ordinul a fost emis, urmeaza sa primim instiintarea de la Guvern cu privire la data organizarii alegerilor", a spus prefectul Calin Platon.     Comuna "a ratat" organizarea scrutinului pe 15 februarie impreuna cu Clujul si celelalte opt localitati din tara unde se vor organiza alegeri pentru desemnarea unor noi primari. Fostul primar al Cornestiului, Cornel Chifor, a incetat din viata la citeva zile dupa Craciun, in urma unui edem pulmonar. Membru al PNL, el avea 50 de ani si se afla la cel de-al doilea mandat de primar.

Mica violonista din Floresti

Desi subiectele de pe ordinea de zi nu includeau un program de divertisment, primarul comunei Floresti, Ioachim Vancea, a deschis sedinta de consiliu impartind plase cu mici atentii pentru fiecare consilier. Mos Craciun pare sa fi intirziat cu darurile, dar acestea au fost binevenite si primite cu bucurie de cei prezenti.      O a doua surpriza a fost un mini-recital al Esterei Racz, "cea mai mica mare violonista din Floresti", dupa descrierea primarului comunei. Eleva in clasa a IV-a, mica violonista are deja la activ o groaza de diplome si participari la concursurile de muzica din Zalau, Sighetu Marmatiei, Bistrita si olimpiade de muzica clasica.     Cu o atitudine dezinvolta, caracteristica doar marilor artisti, Estera multumeste pentru premiul banesc acordat de Consiliul Local Floresti. "Imi prinde chiar bine, ca acum trebuie sa imi schimb vioara cu una mai mare", spune fetita. Accepta si un trofeu din partea primarului comunei si incepe sa cinte. Interpretarea ei este primita cu aplauze si exclamatii, reusind sa mai descreteasca fruntile celor preocupati de soarta comunei.

Diplome cu intirziere

Sute de absolventi se pling ca fara diplome nu se pot angajaCitiva absolventi din anul trecut ai Universitatii "Babes-Bolyai" s-au plins cotidianului monitorul ca nu isi pot ridica diploma de licenta, iar angajatorii privesc cu suspiciune adeverintele inlocuitoare.      "Am absolvit facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala in februarie 2008. Mi s-a spus ca dupa un an, adica in februarie anul asta, imi primesc diploma, dar cind am sunat la UBB la departamentul respectiv, cei de acolo mi-au raspuns foarte indiferent si urit ca sa incerc dupa 4-5 luni", a relatat Ionut Bodea, unul dintre nemultumiti. "Am replicat ca ar fi trebuit sa fie gata in februarie si mi s-a spus ca pot sa ii sun in fiecare zi si cu atita voi ramine", a continuat acesta, contrariat. Absolventii sint suparati pentru ca, dupa cum spun ei, adeverinta care atesta absolvirea nu este recunoscuta de angajatori.      "Arata jalnic, o hirtie despre care multi ne-au zis ca "asa ceva poate obtine oricine", sustine Bodea.      "Adeverintele de absolvire sint acte oficiale valabile timp de 12 luni. Nu ar trebui sa fie motive pentru care sa nu fie recunoscute", pune lucrurile la punct Cristina Nistor, purtatoarea de cuvint a UBB. De asemenea, cei care au nevoie de diplome in timp mai scurt pot face o cerere de eliberare urgenta a acestora. "Avem speranta ca diplomele pot fi eliberate in februarie, insa ne confruntam cu necesitatea de a le realiza pentru toti absolventii de anul trecut, inclusiv pentru cei din iunie, al caror numar se ridica la 27.000", a mai precizat purtatoarea de cuvint a UBB.

Pe scurt

Salon aniversar la MNITMuzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca va gazdui joi, 22 ianuarie, de la ora 17, vernisajul Salonului de Restaurare-Conservare, Restaurare, Stiinta si Arta. Manifestarea este organizata in colaborare cu Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, precum si cu laboratorul de restaurare, conservare si investigatii a MNIT, care aniverseaza implinirea a 35 de ani de la inaugurare. Expozitia va fi gazduita de Sala de expozitii temporare din cadrul MNIT (str. Constaintin Daicoviciu, nr. 2) si va deschisa in perioada 22 ianuarie - 31 martie.    F. T.Denes Berenyi, DHC la UBBAcademicianul Denes Berenyi (foto), profesor emerit al Institutului de Cercetari Nucleare al Academiei Ungare de Stiinte, Debrecen, Ungaria, va primi miine titlul de Doctor Honiris Causa al Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca. ceremonia va avea loc in Aula Magna a institutiei clujene, incepind cu ora 12. Profesorul maghiar va sustine cu aceasta ocazie prelegerea "The Science-Based Civilization and the Different Cultures of the World". De-a lungul carierei sale a obtinut rezultate semnificative în domeniul fizicii ciocnirilor atomice, fiind considerat creator de scoala stiintifica.    F. T.

Nu-s medicamente!

Unele medicamente nu sint de gasit nici in farmacii, nici in spitale, dar responsabilii sustin sus si tare ca nu e nici o problemaCauza? "A crescut euro si multe din farmacii nu pot sa-si plateasca furnizorii, din cauza ca nu au bani cash, deci se gasesc in imposibilitate financiara, de vreme ce banii se recupereaza de la CAS in 3 luni", a declarat ieri pentru monitorul Speranta Iacob, presedinta Colegiului Farmacistilor Cluj.     "Unele produse din gama medicamentelor de import nu se gasesc in farmacii. Nu este o gama de medicamente de un anumit tip, ci este afectata intreaga gama de medicamente de provenienta straina. Avem lipsuri, dar care nu pun in pericol vietile pacientilor. Problema e ca nu toate medicamentele se pot inlocui, deoarece sint pe baza de prescriptie pe denumire", a declarat Iacob. Ea a explicat ca in farmaciile clujene pacientii au fost trimisi la medicul de familie pentru a li se schimba prescriptia din aceasta cauza.      Ieri, Ion Bazac, ministrul Sanatatii, a declarat ca ministerul pe care il conduce va elabora o noua strategie privind politica medicamentului, care va incuraja prescriptia generica. Planul Ministerului Sanatatii in directia medicamentelor prevede si compensarea medicamentelor pentru pensionari si se adreseaza celor cu pensii in valoare mai mica de 600 RON, ce vor putea achizitiona medicamente compensate in proportie de 90% din pretul de referinta, in limita unui plafon de 100 RON pe persoana, lunar.     Spitalele clujene resimt crizaSurse oficiale din Spitalul Judetean Cluj au declarat pentru monitorul ca nu se mai gasesc Hemisuccinat de hidrocortizon si Heparina in institutie. Managerul Spitalului, dr. Cristiana Ciortea, da asigurari ca nu este nici o problema. "Nu avem nici o problema cu medicamentele, iar contractele se deruleaza normal", a spus Ciortea.      Nici la Spitalul Clinic Municipal nu sint probleme. "Nu avem nici o problema. Bolnavii nu au fost nevoiti sa-si aduca de acasa medicamentele. Totusi, se gasesc mai rar sau chiar deloc unele produse. Ieri nu am mai gasit Augmentin", a spus dr. Nicolae Constantea, directorul spitalului.     La Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj mai sint medicamente pe stoc. "In acest moment nu sint probleme, dar in aceste zile stiu ca foarte multe din firmele de medicamente, in contextul crizei financiare si al cresterii euro, au refuzat sa mai asigure medicamente la preturile vechi", a spus ieri dr. Ioan Figan, directorul spitalului. El a completat ca medicamentele de pe stoc vor ajunge pina in aprilie.     Dr. Radu Stan, directorul Spitalului Militar Cluj, a declarat, la rindul sau, ca in institutia pe care o conduce nu sint probleme cu medicamentele. "Noi ne-am aprovizionat in luna decembrie cu medicamente pe 3 luni", a spus Stan.      "Avem absolut toate medicamentele", a conchis dr. Mihaela Lupse, directoarea Spitalului Clinic de Boli Infectioase Cluj.

700 de clujeni "reorientati"

Vestile sint bune pentru 700 de clujeni, care se pot recalifica. În cadrul sedintei, directorul Centrului Regional de Formare Profesionala a Adultilor Cluj, Adrian Tinis, a informat ca în acest an vor fi organizate 50 de cursuri de formare/recalificare, ce vor oferi posibilitati de instruire pentru aproape 700 de persoane, se arata in comunicatul primit la redactie.      Reprezentantii Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, prezenti ieri la Prefectura, au aratat ca in primele 2 saptamini din 2009 s-au primit notificari privind 650 de disponibilizari in judet. Potrivit notificarilor oficiale, in urmatoare perioada, mai multe companii din judetul Cluj au anuntat ca vor opera restructurari. Astfel, pina la inceputul primaverii, 6.000 de persoane isi vor pierde locurile de munca.     Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a precizat ca Agentia a înregistrat, la sfirsitul anului trecut, aproximativ 4.000 de noi someri, în urma disponibilizarilor anuntate de agentii economici în ultimul trimestru al anului 2008.      Prefectul judetului Cluj, Calin Platon, le-a cerut reprezentantilor patronatelor si sindicatelor sa prezinte, pina la urmatoarea intilnire, o serie de propuneri concrete care sa vizeze reducerea efectelor disponibilizarilor pe piata fortei de munca clujene.

"Violatorii, incurajati de lege"

"Fundatia Women Solidarity ia act cu îngrijorare de cresterea numarului de violuri si considera ca prevederea din lege care exonereaza de raspundere un violator, pe calea «impacarii partilor» nu face altceva decit sa ii incurajeze pe violatori si, de aceea, va milita pentru eliminarea acestei prevederi din lege", spune presedinta Women Solidarity, Nicoleta Niculescu.     Numarul violurilor confirmate in primele 11 luni ale anului 2008 a fost de 770, potrivit datelor Ministerului Administratiei si Internelor. Potrivit acestor date, 200 din victime au fost minore cu virste sub 15 ani.     Insa aceleasi cifre arata ca numarul sesizarilor a fost de trei ori mai mare decit cazurile confirmate.      Fundatia Women Solidarity trage un semnal de alarma si arata ca, potrivit sefului Inspectoratului General al Politiei, comisarul-sef Gheorghe Barbulescu, "diferenta dintre numarul cazurilor confirmate (situatii în care au fost întocmite dosare penale) si cel al sesizarilor (situatii în care victimele si-au retras plingerea penala) rezulta din faptul ca multe dintre victimele care au reclamat violul s-au împacat ulterior cu agresorii, fie pentru ca au fost cerute în casatorie, fie pentru ca au primit bani".     In Romania, violul si tentativa de viol se pedepsesc cu inchisoarea.

Se extinde reteaua de transport in comun

Foto Teodor DumitruPrimarul Sorin Apostu a explicat pentru monitorul ca la nivelul municipalitatii exista chiar si o analiza in ceea ce priveste necesitatile noilor zone rezidentiale din Cluj-Napoca. "Avem o analiza atit in ceea ce priveste noile dezvoltari imobiliare, cit si zonele care altadata erau considerate nepopulate. In aceste zone se preteaza mai mult circulatia autobuzelor decit a troleibuzelor, insa cred ca cea mai buna solutie este prelungirea traseelor celor deja existente", a spus actualul primar interimar al Clujului. O decizie in acest sens a fost deja luata zilele trecute, cind Primaria si RATUC au modificat traseele mai multor linii de autobuze pentru a veni in sprijinului cetatenilor care locuiesc in diverse zone ale orasului. Astfel, locuitorii noului cartier de locuinte sociale din zona Oser au la dispozitie linia de autobuze 52, al carei traseu a fost prelungit pina la intersectia strazilor Plevnei si Blajului. In plus, pe liniile 47 si 47B, care circula pe traseul Piata Mihai Viteazu - strada Dunarii, respectiv Piata Garii - strada Dunarii, a fost introdusa o statie suplimentara pe strada Jiului, la intersectia cu strada Harghita.     Linii noi in 2008La rindul sau, directorul RATUC, Liviu Neag, sustine ca regia pe care o conduce a prelungit anul trecut traseul mai multor linii de transport in comun in asa fel incit sa fie acoperite toate noile cartierele dezvoltate in ultimii ani in Cluj-Napoca. Astfel de exemple sint cele trei linii de autobuze care au fost prelungite pina la Polus Center, aflat in afara municipiului, precum si introducerea liniei 42, care face legatura intre Piata Mihai Viteazu si zona rezidentiala Cimpului.     In februarie sosesc autobuzele noiPina la finele lunii februarie, o parte dintre noile autobuze achizitionate anul trecut de Primarie prin licitatie publica vor circula pe strazile Clujului. In total, au fost cumparate 25 de autobuze, de la firma maghiara Magyar Jarmutechnikai, pretul unui autobuz fiind de 188.244 de euro.

Medicii, trimisi la tara

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat ieri ca ministerul pe care il conduce schimba "reteta". Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii Publice (MSP), din acest an vor creste stimulentele pentru personalul medical din mediul rural, în zonele neacoperite în prezent de asistenta medicala. In judetul Cluj au contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj 349 de doctori. 113 doctori de familie isi desfasoara activitatea la sate, potrivit site-ului CAS Cluj.      Conform planului MSP, medicii nu vor fi prezenti la toate interventiile. La nivel comunitar se vor crea centre de ingrijire cu personal permanent format din cadre medii, "degrevindu-se astfel o serie de activitati care nu necesita prezenta medicului", se arata in comunicat.      De asemenea, se vor dezvolta noi modalitati de asistenta primara bazata pe echipe multidisciplinare, care sa asigure continuitate în acordarea îngrijirilor, anunta MSP. "Printre membrii echipei de asistenta primara se vor numara medici de familie, asistente medicale, moase, asistenti sociali si fizioterapeuti.      In planurile MSP se regasesc si elaborarea unor ghiduri si protocoale terapeutice in colaborare cu "profesionisti din tara si din strainatate", pentru cele mai frecvente afectiuni, în concordanta cu metodologia internationala. In plus, MSP stringe cureaua si anunta continuarea procesului de finantare pe baza de caz rezolvat, "prin implementarea unor metode care sa certifice ca se plateste un act medical de calitate".

Independentii, nelamuriti pe tema alegerilor

Singurul independent care si-a anuntat intentia de a intra in cursa pentru fotoliul de primar al Clujului, sindicalistul Grigore Pop, spune ca persoanele care nu candideaza din partea vreunui partid politic sint  "nedreptatite" de Hotarirea de Guvern (HG) care stabileste organizarea alegerilor pe 15 februarie. El reclama faptul ca HG-ul emis zilele trecute nu are anexat formatul tabelului pe care independentii trebuie sa il completeze cu semnaturi pentru a-si putea inregistra candidatura. Potrivit legii, persoanele care candideaza la primarie, dar nu au apartenenta politica trebuie sa cumuleze semnaturile a 2% din totalul alegatorilor din circumscriptia electorala respectiva. "Problema e ca acest tabel nu apare anexat Hotaririi de Guvern. Nu exista nici o precizare potrivit careia ar fi valabil modelul vechi sau nu. Or eu, daca incep sa string semnaturi pentru candidatura, pot fi pus in situatia ca tabelul sa nu fie primit. Mai mult, din moment ce termenul necesar inscrierii candidaturii este atit de scurt, iar listele electorale permanente nu au fost actualizate, nu am de unde sa stiu cu exactitate de cite semnaturi am nevoie", spune Pop.     Raspunsul ii vine din partea prefectului Calin Platon, care a precizat ca forma tabelului respectiv este anexata la textul legii alegerilor locale. "Nu este nevoie ca acea anexa sa fie publicata si alaturi de Hotarirea de Guvern. Ea este prevazuta prin lege (...). Singurele modificari care se aplica in cazul anticipatelor sint cele legate de perioadele de organizare, respectiv campania electorala, care sint injumatatite", a precizat Platon.     In ceea ce priveste listele electorale permanente, potrivit legii, acestea trebuie facute publice pina cel tirziu in jurul datei de 20 ianuarie.

Apostu ii sprijina pe taximetristi

In acest sens, primarul interimar Sorin Apostu a avut ieri o intilnire cu reprezentantii taximetristilor clujeni.      "Am discutat despre principalele probleme cu care se confrunta la ora actuala, cea mai importanta fiind legata de eliberarea autorizatiilor de taximetrie. Am stabilit ca vom solutiona problema in doua etape. Prima etapa va demara chiar in aceasta saptamina, taximetristii avind obligatia de a prezenta pina vineri toate documentatiile deja existente si lista operatorilor. Apoi, incepind de luni, va incepe eliberarea autorizatiilor pentru cei care au dosare depuse la Primarie. In cea de-a doua etapa ne propunem o modificare a legislatiei, insa aici avem nevoie de sprijinul parlamentarilor clujeni. Concret, trebuie modificat articolul din lege care le permite autoritatilor locale sa decida asupra numarului de taximetre care pot fi autorizate intr-un oras", a declarat primarul pentru monitorul.      La ora actuala, in Cluj-Napoca un numar de 3774 de taximetre circula in legalitate, insa multi taximetristi lucreaza ilegal. Astfel, numarul real al taximetrelor din oras este mult mai mare. In aceasta situatie s-a ajuns dupa ce municipalitatea a sistat eliberarea autorizatiilor de taximetrie ca urmare a noii legi din domeniu care nu permite autoritatilor locale sa stabileasca numarul maxim de taximetre de care are nevoie un oras.

Amenintate cu neprogramarea

Mai multe cluburi din Liga 1 si 2 s-ar putea alege cu neprogramarea in etapa de debut a returului. FC Brasov, Pandurii Tirgu-Jiu si FC Timisoara risca sa nu fie programate pentru prima etapa a returului Ligii 1. Comisia pentru Statutul Jucatorului a somat cele trei cluburi sa-si plateasca datoriile catre terti, altfel vor fi scoase din programul etapei cu numarul 18. FC Brasov are datorii catre fostul jucator Alexandru Baltoi, în timp ce Pandurii Tirgu-Jiu se afla în aceeasi situatie pentru ca nu a platit clubului Dinamo banii pentru transferul fotbalistului Ilie Iordache. Surse din cadrul LPF au declarat ca nici FC Timisoara nu va fi programata în campionat, pentru ca are de achitat sume de bani catre atacantul Ionel Ganea. Cele trei cluburi au primit termen sa-si rezolve problemele pina pe data de 26 februarie, cu 48 de ore înainte de startul etapei a XVIII-a a Ligii 1. Pe de alta parte, Comisia pentru Statutul Jucatorului a mai hotarit ca si cluburile din Liga 2 UTA Arad, Jiul Petrosani si Petrolul Videle sa fie neprogramate, tot din cauza unor datorii catre terti.

"Capcaunul", tinut in sah

Fabbiani se afla in conflict cu cei conducerea lui Newell's Old Boys, care nu-i dau voie sa plece la una dintre cele mai mari echipe din Argentina. Atacantul lui CFR Cluj, Cristian Fabbiani, continua sa produca zarva in Argentina, tara sa natala, unde se afla imprumutat la Newell's Old Boys. Dupa ce a aflat ca River Plate il doreste, fotbalistul l-a luat pe "nu" in brate si a amenintat ca ori este lasat sa plece, ori nu se mai prezinta la echipa. "Sa fie clar, in Argentina voi juca doar pentru River Plate. Daca sefii de la Newell's nu-mi vor da acceptul, atunci ma voi pregati singur pina imi expira contractul si apoi ma voi reintoarce in Romania", a declarat Fabbiani pentru un post de radio. Jucatorul mai are 6 luni de stat la Newell's, intelegerea dintre argentinieni si CFR Cluj, clubul de care apartine, fiind valabila pentru acest sezon competitional. Se pare ca lucrurile nu merg deloc in directia dorita de atacant. Recent, citiva oficiali de la River au incercat sa cada la un acord cu omologii de la Newell's, insa pretentiile acestora din urma s-au dovedit prohibitive. "Voiau 500.000 de dolari plus un jucator, Falcao sau Salcedo. Pe Falcao nici nu ne gindim sa-l dam. Le-am oferit varianta Andres Rios, insa nu au acceptat. Asa ca, deocamdata, ne-am intors cu miinile goale. Totusi, nu se poate spune ca negocierile s-au oprit aici", a precizat vicepresedintele Domingo Diaz. Radamel Falcao, atacant columbian in virsta de 22 de ani, se afla pe lista mai multor cluburi mari din Europa, precum Manchester United, AC Milan sau Real Madrid.

Pe scurt

Vitinha, la CS OtopeniFundasul stinga portughez Vitor Tiago de Freitas Fernandez "Vitinha" a fost imprumutat de CFR Cluj pentru 6 luni la CS Otopeni, echipa la care a jucat si in sezonul trecut, tot sub forma de imprumut. Vitinha a fost transferat de CFR Cluj in ianuarie 2007, de la echipa portugheza de liga secunda Clube Maria de Fonte, cind a semnat un contract valabil pe 4 ani si jumatate. La momentul sosirii sale in Gruia, era titular in nationala de tineret a Portugaliei. N'Doye vrea sa se impuna la DinamoUltima achizitie a dinamovistilor, mijlocasul senegalez Ousmane N'Doye, este pregatit sa faca performanta la echipa "ciinilor". Jucatorul venit de la Vaslui a declarat ca nu se teme de concurenta si nici de problemele legate de acomodare:  "Am semnat cu Dinamo pentru ca nu pot ramine la nesfirsit la Vaslui. Pentru mine, probabil e calea cea mai buna. Nu ma duc la Dinamo sa-mi fac prieteni, ci sa joc fotbal. Voi da tot ce pot pentru a juca bine. Stiu ca la Dinamo e regim drastic, fiecare echipa are un regulament intern, dar eu nu pot sa-mi schimb mentalitatea, pentru ca sint doar un jucator de fotbal. În interiorul echipei voi face tot posibilul ca integrarea mea sa fie buna, dar în timpul liber voi face doar ceea ce vreau", a spus N'Doye. Mijlocasul senegalez a semnat un contract pe un an si jumatate cu Dinamo, valoarea transferului ridicindu-se la 350.000 de euro.

Ramin in elita europeana

Meciul de la Otopeni a ridicat doar problema scorului, "tricolorele" trecind lejer de foarte tinerele bosniace, cu 78-47 (17-13, 17-12, 20-12, 24-10). Selectionerul George Mandache a rulat 11 jucatoare, exceptind-o pe Alexandra Cutas. Singura reprezentanta a echipei clujene "U" Trustul CRE a fost Svetlana Dragusin. Ea a fost titulara, evoluind 20 de minute, timp in care a marcat 4 puncte si a avut 8 recuperari. Au mai punctat: Pascalau (21p - 2x3, 9 rec), Mandache (18p), Brosovszki-Boriga (11p - 2x3, 6 pase decisive), Parau (9p - 1x3), Mészáros (6p, 9rec), Ciocan (5p), Tarta (2p) si Nagy (2p); au mai jucat Uiuiu si Cl. Pop.      Cu cea inregistrata la Otopeni, selectionata Bosniei-Hertegovina a ajuns la un total de patru infringeri din tot atitea meciuri si este virtual retrogradata in Divizia B europeana. Romania va arbitra lupta pentru evitarea celui de-al doilea loc retrogradant, urmind sa joace in 16 ianuarie cu Finlanda (Lahti, Sala "Lahden Urheilutalo"), iar in 19 ianuarie cu Marea Britanie (Sala Sporturilor Tirgoviste). In acest moment, Romania totalizeaza 8 puncte, Finlanda 6, Marea Britanie 6, iar Bosnia-Hertegovina 4.      In meciurile de calificare pentru turneul final al Campionatului European (7-20 iunie 2009, Letonia), s-au inregistrat rezultatele: Ucraina - Bulgaria 67-61 si Belgia - Croatia 86-75. Cu trei victorii din tot atitea posibile, formatia ucraineana este virtual cistigatoare a grupei A si se va alatura echipelor Cehiei, Spaniei si Slovaciei in cvartetul A al CE. In grupa B de calificare nu s-a decis inca nimic, formatiile Italiei, Croatiei si Belgiei aflindu-se la egalitate de puncte, 4. Cea mai buna nationala din acest trio va ajunge in grupa D a "europenelor" din Letonia, alaturi de echipele Belarusului, Frantei si Israelului.

Un clujean in lotul pentru Euro

Avind ca obiectiv trecerea de faza grupelor preliminare, adica o clasare printre primele trei echipe ale sextetului din care face parte, Romania se va confrunta cu Franta, Ungaria, Slovacia, Australia si Argentina in cadrul grupei A.      Antrenorul principal Aihan Omer va deplasa la cea de-a XXI-a editie a Campionatului Mondial (Croatia, 16 ianuarie - 1 februarie) un lot format din: Ionut Rudi Stanescu, Mihai Catalin Popescu, Sorin Barza - portari; George Buricea, Mihai Timofte, Eremia Paraianu, Marian Cozma, Alexandru Irimescu, Valentin Ghionea, Laurentiu Toma, Adrian Petrea, Florin Nicolae, Marius Stavrositu, Mihai Rohozneanu, Sandu Iacob si Rares Jurca (foto) - jucatori de cimp. Ultimul este singurul handbalist clujean din lot, fiul antrenorului de la "U" Transilvania, Liviu Jurca. Omer l-a ales pe Ionut Georgescu rezerva, preferindu-l lui Florin Ciubotariu si Cristian Fenici.     Inaintea plecarii in Croatia, lotul national a efectuat ieri un antrenament deschis presei, dupa care jucatorii au sustinut o sesiune de interviuri. Prezentarea oficiala a avut loc aseara, in aceeasi sala a sporturilor din Resita.     Un pic de istorie Romania revine in elita dupa o pauza de 14 ani, ultimul Campionat Mondial la care a participat fiind cea din 1995, din Islanda, cind a ocupat pozitia 10. Alaturi de Suedia, cistigatoare a titlului mondial in 1954, 1958, 1990 si 1999, Romania este cealalta tara cu patru succese, izbinzile "tricolore" consemnindu-se in 1961, 1964, 1970 si 1974). Dupa "mondialele" din Islanda, Romania a absentat de la sase editii consecutive ale CM.     Germania (1938, 2007), Rusia (1993, 1997) si Franta (1995, 2001) figureaza cu cite doua titluri mondiale, iar Cehoslovacia (1967), RFG (1978), URSS (1982), Iugoslavia (1986), Croatia (2003) si Spania (2005) cu cite unul.     Programul "tricolorilor"17 ianuarie, ora 21.30: Romania - Franta     18 ianuarie, ora 18: Romania - Ungaria     19 ianuarie, ora 16.30: Romania - Argentina     21 ianuarie, ora 16: Romania - Australia     22 ianuarie, ora 18: Romania - Slovacia       Toate aceste partide vor putea fi urmarite in direct, prin intermediul TVR2.

Click

Bluesmanul A. G. Weinberger revine la Cluj cu un concert pe care il sustine in aceasta seara, de la ora 22, in clubul My Way. Biletele de intrare costa 25 de lei. Programul clubului pentru urmatoarea perioada mai cuprinde cover-uri cu Aminda & Hazard sau Musix in fiecare seara de joi, Karaoke Live si Cover Party in fiecare duminica si Live Piano Show cu Aminda si Roje in fiecare seara de luni.

Concert aniversar la Filarmonica

Orchestra Simfonica si Corul Filarmonicii de Stat "Transilvania" sustin miine, de la ora 19, un concert dedicat implinirii a 200 de ani de la nasterea compozitorului, dirijorului si pianistului german Felix Mendelssohn Bartholdy. Evenimentul va avea loc la Casa de Cultura a Studentilor (CCS) din Cluj-Napoca, dirijori fiind Horvath Ladislau (Italia) pentru orchestra si Cornel Groza pentru cor. Solistii care vor interpreta pe scena CCS sint: Horvath Ladislau (vioara), Luiza Fatyol (soprana), Ana Rusu (mezzosoprana), Marius Boros (tenor) si Bogdan Nistor (bas). Programul concertului contine: Concertul pentru vioara si orchestra de coarde în re minor, Uvertura "Meeresstille und glückliche Fahrt", op. 27, si Lauda Sion, op. 73. In 2009 vor mai avea loc numeroase omagieri si aniversari in cadrul institutiei clujene, ale unor nume ca Henry Purcell (autorul faimoasei opere "Dido si Aeneas"), Friederich Händel (cel care a scris oratoriul "Messiah") sau primul mare compozitor clasic, Joseph Haydn.    F. T.

"Restul e tacere" a spus "pas" Oscarului

Foto www.cityplex.roFilmul lui Nae Caranfil nu se afla printre peliculele nominalizate la Oscar"Restul e tacere" a fost propunerea Romaniei pentru nominalizari la Oscarul din 2009 la sectiunea "Cel mai bun film strain al anului". Regizorul Nae Caranfil, optimist in sansele creatiei sale, dar totodata realist, declara la inceputul lunii ianuarie, intr-un interviu acordat NewsIn: "In mod sigur, va veni si ziua Romaniei la Oscar. Putini inteleg, insa, ca ideea nu este ca nu am luat Oscarul pina acum, ci aceea ca nu am fost nici macar nominalizati, ca nu intram in lista cu cele cinci filme propuse!".    Marele cistigator de la Cannes nu a fost nominalizatCele noua filme pentru care au optat membrii Academiei Americane de Film au fost: "Revanche" (Austria, regia Gotz Spielmann), "The Necessities of Life" (Canada, regia Benoit Pilon), "The Class" (Franta, regia Laurent Cantet), "The Baader Meinhof Complex" (Germania, regia Uli Edel), "Departures" (Japonia, regia Yojiro Takita), "Tear This Heart Out" (Mexic, regia Roberto Sneider), "Everlasting Moments" (Suedia, regia Jan Troell), "3 Monkeys" (Turcia, regia Nuri Bilge Ceylan) si "Waltz with Bashir" (Israel, regia Ari Folman). Doar cinci filme din cele noua alese pina acum vor fi nominalizate pentru Oscar. In cursa pentru nominalizari au fost propuse filme din 65 de tari. Cu sanse importante la Oscarul de anul acesta pentru cel mai bun film strain se anunta pelicula franceza "The Class", cistigatoare a premiului Palme d'Or la Cannes. Cistigatorul Marelui Premiu al Festivalului de la Cannes, dar si al celui pentru "Cel mai bun film european" din 2008, acordat de Academia Europeana de Film, "Gomorrah", nu s-a numarat printre cele noua nominalizari. "The Counterfeiters", filmul austriac ce prezinta o drama petrecuta in anii Holocaustului, a fost cistigatorul de anul trecut al Oscarului pentru film strain. Nominalizarile pentru toate cele 24 de categorii vor fi anuntate pe 22 ianuarie. Gala de decernare a premiilor, ajunsa anul acesta la cea de-a 81-a editie, va avea loc pe 22 februarie, la teatrul Kodak din Los Angeles.

Patru romani in juriu la New York Festivals

Competitia de publicitate New York Festivals (NYF) va avea patru români printre membrii juriului.     Lucrarile înscrise în competitie sint jurizate de experti ai industriei, printre care se vor numara, anul acesta, directorii de creatie ai agentiilor Grey România si TBWA România, respectiv Claudiu Dobrita si Alin Marghidanu, la categoria Television&Cinema, directorul de creatie al Headvertising România, Serban Alexandrescu, la categoria Print, si seful creatiei de la GMP, Stefan Vasilachi, la Outdoor. NYF este una dintre cele mai importante competitii de profil din lume, care premiaza, de peste 50 de ani, excelenta în comunicarea creativa. Festivalul este format din cinci competitii anuale: Advertising in All Media, Innovative Advertising, Radio Broadcasting, TV Programming and Promotion si  Film&Videos. În fiecare an sint premiate cele mai creative lucrari TV/Cinema, Print, Design, Outdoor, Mix de Media, Radio, Interactive, Art & Craft sau Student, în cele peste 300 de categorii ale concursului.    NewsIn

Fotografie abstracta in expozitie

Anul expozitional in cadrul Galeriei Casa Matei se deschide in aceasta seara, de la ora 18, cu vernisajul  expozitiei de arta fotografica "Token", apartinind lui Lucian Indrea. Artistul este student in anul al treilea la specializarea arte plastice-foto-video PCI in cadrul Universitatii de Arte si Design (UAD) din Cluj-Napoca si se afla la prima expozitie personala. "Expozitia cuprinde o selectie din lucrarile abstracte ale lui Lucian Indrei, lucrari fotografice care problematizeaza raportul dintre imaginea fotografica si picturalitate", precizeaza reprezentantii UAD.      "Tinarul artist se concentreaza pe capacitatea mediului fotografic de a asuma valente estetice în absenta narativitatii sau a suportului imaginii de natura figurativa, care este în mod traditional considerata si asumata ca predilecta pentru fotografie", adauga acestia. Galeria va mai gazdui in urmatoarea perioada evenimente precum expozitiile de pictura si de grafica apartinind lui Zsolt Berzan, respectiv lui Alice Iliescu, dar si expozitii care vin de peste hotare, cum ar fi cea de grafica realizata de Antero Olin (Finlanda) si sculptura sau cea de desen-instalatie semnata de Ursula Oberhauser (Germania).

Testele de stres pica

Totusi, BNR nu va renunta si la fisa fiscala, spune vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Petre Bunescu.     "Fisa fiscala va ramine în vigoare atit pentru creditele de consum, cit si pentru cele ipotecare. Ceea ce am discutat cu reprezentantii BNR este un amendament la Regulamentul 11/2008, privind creditarea populatiei, care sa permita cresterea gradului de îndatorare în cazul împrumuturilor ipotecare, prin eliminarea testelor de stres asupra acestui tip de portofolii", a explicat Bunescu. El a mai spus ca, daca modificarea va fi aprobata de BNR, aceasta va intra în vigoare "imediat ce este publicata în Monitorul Oficial". In plus, bancile nu vor fi nevoite sa depuna, din nou, spre aprobare, normele modificate de creditare la banca centrala, ceea ce scurteaza mult termenul de aplicare a noilor formule de calcul pentru gradul de îndatorare.

Fara bani si cu datorii

Anul trecut, 600 de firme clujene au intrat in insolventa, cu 266% mai mult fata de anul anterior. De altfel, Clujul se afla pe locul 5 in ceea ce priveste numarul firmelor care nu au mai avut bani pentru a-si plati datoriile.    In intreaga tara, numarul firmelor intrate in insolventa in 2008 a ajuns la 14.483, în crestere cu 75% fata de nivelul din 2007, cind doar 8.297 de societati au ajuns în situatia de a nu mai dispune de fonduri pentru a-si plati datoriile, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului. Ceea ce inseamna ca firmele clujene intrate in insolventa au reprezentat circa 4% din numarul total al acestora.    Datorii neacoperiteCele mai multe firme intrate în insolventa în 2008 provin din Bucuresti, respectiv 1.721 de societati. Cu toate ca numarul e aproape triplu fata de Cluj, cresterea fata de anul precedent nu a fost atit de mare in Capitala, fiind de doar 14%, fata de 266% in Cluj. In ce priveste sectoarele in care activau firmele in cauza, majoritatea aveau activitati în domeniul comertului, al repararii autovehiculelor si bunurilor de uz gospodaresc, urmate de cele din sectorul produselor industriei prelucratoare si cele din constructii. În toate judetele, cu exceptia Brailei si Galatiului, numarul firmelor intrate în insolventa a fost mai mare anul trecut comparativ cu 2007.Orasul              Numarul firmelor intrate in insolventa     Bucuresti         1.721     Timis                983     Prahova           654     Vrancea           650     Cluj                   600

Vila ieftina de lux, caut proprietar

Vilele de lux s-au ieftinit, insa tot nu exista cumparatoriTotusi, cum multe dintre achizitiile de lux erau facute prin credite imobiliare, cererea a disparut acum si de pe aceasta piata, iar proprietarii s-au vazut pusi in fata a doua variante: sa lase substantial din pret sau sa isi retraga vila de la vinzare.     In urma cu un an, vilele de lux inca mai aveau trecere printre oamenii cu bani ai Clujului. Mai mult decit atit, ele puteau fi vizitate de potentialii cumparatori doar daca acestia prezentau proprietarului extrasul de cont prin care dovedeau ca au banii necesari achizitiei. Acum, insa, casele de sute de mii sau chiar milioane de euro nu isi mai gasesc cumparatori, iar multe dintre ele chiar au fost retrase de pe piata. Si, mai mult, unele agentii imobiliare chiar au renuntat de tot sa se mai ocupe de acest segment.    Mai ieftin sau delocAura Hulpoi, seful departamentului rezidential din cadrul agentiei imobiliare Nobila Casa, spune ca proprietarii vilelor foarte scumpe, de citeva milioane de euro, prefera sa nu mai vinda acum, asteptind o redresare a pietei. Totusi, vilele cu preturi ceva mai mici, de "doar" citeva sute de mii de euro, s-au ieftinit. Astfel, o casa care, in vara anului trecut, era scoasa pe piata cu 700.000 de euro, acum poate fi cumparata cu circa 550.000 de euro. Hulpoi spune, insa, ca nici asa nu se prea gasesc cumparatori, deoarece si in trecut doar in jur de 10% din ei plateau cu banii jos, ceilalti 90% apelind la credite.     Un exemplu dat de reprezentantul Nobila Casa este cel al unui client care, in 2008, a refuzat o oferta de 230.000 de euro pe casa pe care el cerea 250.000 de euro. Acum, clientul a scazut pretul la 140.000 de euro, dar nici asa nu mai gaseste cumparator.      "In 2007, am vindut o vila cu 2 milioane de euro si multe altele cu preturi mai mici. Anul trecut, insa, nu am vindut nici o casa mai scumpa de 600.000 de euro", spune Hulpoi.    Dezacord intre agentiIn paralel, unii agenti imobiliari, cum sint cei de la Casa Pitas, spun, totusi, ca vilele de lux nu s-au ieftinit in ultima perioada, deoarece proprietarii nu se grabesc sa vinda. In plus, o alta agentie, Imobil Trade, a renuntat de tot la acest segment, desi in urma cu un an avea in portofoliu mai multe case peste 1 milion de euro.

Pe scurt

Rascumpararea continua la BTBanca Transilvania (BT) a mai cumparat 135.000 de actiuni proprii de pe Bursa de Valori Bucuresti, la pretul de 1,25 de lei pe actiune, potrivit unui comunicat emis ieri Bursei. Valoarea totala a achizitiei se ridica la 168.000 de lei. Banca a inceput programul de rascumparare a propriilor actiuni inca de joia trecuta, iar in ultimele patru sedinte de tranzactionare a achizitionat aproape 500.000 de actiuni, ceea ce reprezinta 0,047% din capital. Programul, ce se va incheia la sfirsitul lunii aprilie, prevede rascumpararea a pina la 5% din actiunile proprii. Titlurile cumparate in ultimele 4 zile de BT reprezinta mai putin de 5% din transferurile totale realizate cu aceste actiuni.    A. D.Apreciere usoara pentru leuCursul de referinta afisat ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica o apreciere cu peste 2 bani (0,5%) a leului, pina la 4,2772 de lei pentru euro, dupa o întarire puternica în a doua parte a sedintei de marti si în debutul zilei de miercuri, dealerii suspectind interventia indirecta a BNR. Marti, banca centrala anuntase un nivel record al cursului de referinta, de 4,2985 de lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat ieri de BNR marcheaza o apreciere nesemnificativa a leului, cu 0,05%, pina la 3,2316 lei/dolar, de la nivelul de marti, de 3,2334 de lei/dolar.    A. D.

Pe scurt

Curtea il contrazice pe BasescuCurtea Constitutionala (CC) a decis, ieri, cu majoritate de voturi, ca modificarile la Legea caselor nationalizate sint constitutionale, respingind astfel sesizarea depusa de presedintele Traian Basescu, prin care a reclamat procedura de legiferare. Motivarea solutiilor pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Deciziile sint definitive si general obligatorii si se comunica Presedintelui Romaniei, mentioneaza CC. In 23 decembrie 2008, presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu legea referitoare la casele nationalizate, mentionind ca motivele sale sint diferite fata de cele ale partidelor care au contestat anterior actul si ca, printre altele, reglementarea a incalcat principiul bicameralismului. In sesizare, Basescu preciza ca, potrivit art. 77 din Constitutia Romaniei, inainte de promulgare presedintele poate solicita verificarea constitutionalitatii legii.    L. P. Recensamintul romilor, criticatRaportul Human Rights Watch din 2009 atrage atentia asupra deciziei autoritatilor italiene de a organiza recensaminte, amprentari si razii în taberele de romi si arata ca în Italia a fost initiat un proces privind legalitatea acestor masuri.     "Guvernul italian a declarat, în 2008, stare de urgenta privind comunitatile nomade (nume folosit pentru romi) în regiunile Campania, Lazio si Lombardia, pentru a opri actele justitiare individuale, inclusiv doua atacuri cu sticle incendiare comise asupra unor tabere de romi în mai, si pentru a raspunde îngrijorarii publice manifestate în urma unor crime violente care ar fi fost comise de romi", se arata în raportul organizatiei Human Rights Watch (HRW) din 2009.    L. P.

Exporturile Romaniei, in scadere

De asemenea, in prima decada a lunii ianuarie, exporturile catre statele din afara UE au suferit o comprimare mai accentuata, cu 46%, potrivit estimarilor Asociatiei Exportatorilor.      "Nevoia de sustinere a exportatorilor din partea statului este extrem de mare, in conditiile in care, potrivit datelor noastre, in decembrie exporturile au scazut cu circa 17%, iar in prima decada a lunii ianuarie, cele catre zone non-UE au suferit o scadere cu 46%. Consideram ca Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) si Eximbank au facut deja ce puteau face pentru a sustine exporturile in conditiile crizei", a spus presedintele ANEIR, Mihai Ionescu.      "Nu am asteptat schimbarea Guvernului sau planul anti-criza, cind stiam ca exporturile au inceput sa scada inca din noiembrie", a mai spus Ionescu.      La inceputul lui decembrie, seful ANEIR declara pentru NewsIn ca "exporturile au intrat deja in recesiune". Ionescu explica faptul ca, in noiembrie 2008, cererea pentru exporturi s-au diminuat pe toate activitatile cu 10-35% fata de comenzile initiale, iar "pentru anul viitor o incertitudine majora o reprezinta reinnoirea contractelor", cele mai afectate domenii fiind industriile metalurgica si siderurgica, textila, auto, chimica, a mobilei si a sticlei. Datele Statisticii arata ca exporturile catre partenerii comerciali din UE au scazut cel mai mult in noiembrie 2008, cu 10,6% fata de aceeasi luna din 2007, pina la 1,815 miliarde de euro, in timp ce exportul catre state din afara UE a suferit mai putin, reducindu-se cu doar 4,6%, la 720,7 milioane de euro.

Sistemul financiar, sub supraveghere

Oficialii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) au subliniat ca rata de crestere economica se va mentine la un nivel inferior, pina la mijlocul lui 2010, in zona ce cuprinde 16 state, o data cu adaugarea Slovaciei, in 1 ianuarie 2009. Prognoza asupra cresterii economice si inflatiei nu s-a schimbat fata de datele publicate in noiembrie, iar oficialii OCDE au reluat indemnul acordat BCE de a reduce dobinda cheie in urmatoarele luni, in cazul in care situatia se va inrautati. In noiembrie, OCDE a estimat o recesiune care va fi cea mai grava de la inceputul anilor '80, in majoritatea tarilor membre.    Recesiune pentru intregul anZona OCDE, din care fac parte 30 de state, cele mai multe considerate dezvoltate, "este in recesiune in al patrulea trimestru si va ramine in recesiune cel putin in primele doua trimestre din 2009, iar multe tari membre chiar in intregul an 2009", declara secretarul general al organizatiei, Angel Gurria, estimind o revenire pe sfirsitul lui 2009 si o crestere usoara in 2010. Economistul Nigel Pain din cadrul OCDE, unul dintre autorii principali ai raportului, a declarat ca, in timp ce prognoza a ramas aceeasi, riscurile unei evolutii negative au crescut. "Se poate, bineinteles, ca BCE sa relaxeze politica monetara din nou", a declarat Pain, referitor la intrunirea BCE care va avea loc astazi. BCE ar urma sa coboare astazi dobinda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 2%, potrivit estimarilor analistilor, desi opiniile din piata sint impartite in ceea ce priveste rapiditatea cu care BCE va interveni pentru a evita adincirea recesiunii.    PlanuriOCDE a sugerat ca este timpul ca rivalitatile sa fie lasate deoparte, pentru punerea la punct a unui organism de supraveghere paneuropean, in vederea controlarii industriei financiare. Aceasta idee, promovata anterior, a fost refuzata de state precum Germania si Marea Britanie, cele mai mari centre financiare europene. "Criza financiara functioneaza drept impuls pentru a forta statele sa actioneze impreuna, intr-un mod in care nu au mai facut-o pina acum", a mai spus Pain.

Scaderi drastice in imobiliare

Potrivit avocatilor companiei Constantinovici, McCann & Associates, "proiectele imobiliare aflate in desfasurare vor necesita campanii puternice de marketing si PR in vederea finalizarii acestora prin vinzare". In privinta tendintei in real estate pentru 2009 si 2010, avocatii sustin ca "nu putem fi siguri, avind in vedere ca piata ar putea avea o revenire spectaculoasa influentata de cererea inca mare de locuinte in mediul urban, precum si de o posibila decizie a bancilor de a relua activitatile de creditare".     Despre piata de avocatura, reprezentantii Constantinovici, McCann & Associates sint de parere ca pe parcursul anului 2009 aceasta va fi in continua adaptare la aspectele legale implicate de criza si cel mai probabil va fi in crestere pe segmentul de litigii si in scadere pe segmentul de achizitii/investitii, real estate. "Piata avocaturii de consultanta va fi afectata de criza data fiind lipsa proiectelor de anvergura, a achizitiilor imobiliare etc. Pe de alta parte, piata avocaturii de bara (litigiile) va creste considerabil, mai ales pe segmentul de falimente, lichidari si chiar executari silite", a declarat pentru NewsIn Theo Mccann, partener la Constantinovici, McCann & Associates.      Avocatii mai spun ca sint optimisti ca business-ul companiei va evolua satisfacator in 2009, date fiind resursele umane si profesionale pe care compania le are si capacitatea de adaptare la nevoile pietei.

Majorarile ramin inca promisiuni

Majorarile salariilor profesorilor nu sint prevazute in noul proiect de buget pe 2009Bugetele ministerelor urmeaza sa fie finalizate pina astazi, iar miine va avea loc o prima dezbatere in sedinta de Guvern. Aceste majorari salariale ii vizeaza in principal pe profesorii universitari, care au amenintat ca vor bloca sesiunea de examene in cazul in care nu le vor fi acceptate revendicarile salariale. In 9 ianuarie, presedintele federatiei sindicale "Alma Mater", Razvan Bobulescu, declara ca a primit promisiuni din partea ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, ca salariile cadrelor didactice din invatamintul universitar vor fi majorate, pina la sfirsitul anului, cu 50%.      "Tinind cont ca, anul trecut, au fost aplicate majorari de peste 15% la salariile profesorilor si, implicit, ale universitarilor, asteptam sa ni se acorde si ceilalti 50% prevazuti prin lege. In conditiile in care cadrele didactice din preuniversitar vor primi mai putin, respectiv 33%, noi sintem dispusi sa acceptam o esalonare a majorarilor", preciza Bobulescu. Liderul sindical a avertizat ca, daca majorarile de 50% nu vor fi incluse in buget, profesorii vor face greva.    Cresteri asteptate si la pensiiMinistrul Muncii, Marian Sirbu, a declarat marti ca sint sanse mari ca punctul de pensie sa creasca, incepind cu 1 februarie, insa ca nu s-a luat nici o decizie in ceea ce priveste maririle salariale pentru profesori.      "Avem semnale pozitive legate de aplicarea legii ce priveste majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, incepind cu prima zi a lunii februarie, insa totul depinde de introducerea si dezbaterea in Parlament a noului proiect de buget", a spus Sirbu. Ministrul preciza ca cea mai mare problema pe care o ridica aplicarea acestei legi este legata de deficitul bugetar, ce se doreste a fi mentinut in limita a 1,7-2% din produsul intern brut (PIB). Noua presedinta a Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Doina Pircalabu, a explicat ca pensiile ar urma sa creasca cu 9% de la 1 februarie, o data cu aplicarea legii ce priveste majorarea punctului de pensiei la 45% din salariul mediu brut.    Eforturi bugetareIn ce priveste cresterea pensiilor pentru grupele I si II de munca, reprezentantii Ministerului Muncii sustin ca aplicarea acestei legi ar necesita un efort bugetar de aproape 500 de milioane de euro. In acest moment se aplica prevederile Ordonantei de Urgenta care a acordat drepturi tuturor persoanelor ce au iesit la pensie pina in anul 1990 si urmeaza ca, din februarie, sa primeasca pensii marite si cei care s-au pensionat pina in 1994. Pina in luna octombrie, cind vor fi finalizate toate cele patru etape de recalculare a pensiilor, vor beneficia de majorarea pensiilor aproape 1,7 milioane de persoane. Aplicarea Ordonantei presupune o crestere medie a pensiei de 8% pentru beneficiarii acestor prevederi.    Surse guvernamentale * Comunicat"Majorarea salariilor bugetarilor cu 50% nu poate fi sustinuta din punct de vedere bugetar in aceasta perioada de criza, iar cresterea pensiilor pentru persoanele care au lucrat in conditii grele de munca ar putea fi sustinuta incepind cu 2010. Va creste, insa, punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, urmind ca stabilirea datei de la care va intra in vigoare aceasta masura sa fie stabilita in urmatoarele zile."

De trei ori indemnizatie

Mamele cu mai multi copii nu sint de acord sa primeasca o singura indemnizatie"Eu am trimis adrese la 874 de familii de gemeni si tripleti din Romania, pe care le astept sa participe la mitingul din 27 ianuarie", a anuntat, ieri, Ionela Danciu, mama tripletilor, care a adaugat ca le-a trimis acestora si actele sale din timpul procesului, pentru a putea sa dea la rindul lor in judecata statul. Mama tripletilor din Aiud a anuntat ca a trimis sesizari catre primul-ministru, Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si ministrul Muncii, Marian Sirbu, prin care le solicita modificarea legii si individualizarea sumei alocate de stat pentru cresterea copilului. Potrivit lui Danciu, in forma actuala a legii, statul ii incurajeaza pe parinti de gemeni si tripleti sa isi dea copiii in plasament pentru a putea beneficia de indemnizatie individuala.    Cistig de cauzaInalta Curte de Casatie si Justitie (iCCJ) va lua in discutie, pe 27 ianuarie, revizuirea sentintei favorabile primite de Danciu in instanta, cererea de revizuire fiind facuta de Directia de Munca si Protectie Sociala Alba. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, pe 16 decembrie 2008, sa respinga contestatia in anulare formulata de Directia de Munca si Protectie Sociala Alba impotriva sentintei favorabile Ioanei Maria Danciu, mama care a cistigat indemnizatie de crestere pentru fiecare dintre tripletii sai. Curtea suprema a respins, pe 9 octombrie, recursul declarat de Directia de Munca si Protectie Sociala Alba, ceea ce inseamna ca Hotarirea de Guvern 1205 din 2006, care prevede ca indemnizatia lunara se raporteaza la numarul de copii nascuti, si nu la numarul de nasteri, nu este legala. Instanta suprema a dat, in acest fel, cistig de cauza mamei tripletilor, care a cerut acordarea indemnizatiei pentru fiecare dintre cei trei copii ai sai.     Incalca legea fundamentalaIonela Mariana Danciu a reusit sa obtina, la Curtea de Apel Alba-Iulia, anul acesta, admiterea exceptiei de nelegalitate a unui articol din Hotarirea de Guvern 1025/2006, privind indemnizatiile de crestere a copilului, ea solicitind sa i se plateasca 800 de lei pentru fiecare dintre cei trei copii. Directia de Munca si Protectie Sociala Alba a facut, insa, recurs, iar procesul a ajuns la instanta suprema. In apararea sa, Mariana Danciu a afirmat ca hotarirea de Guvern contestata incalca legea fundamentala, pentru ca duce la discriminari intre copiii proveniti dintr-o nastere concomitenta si ceilalti. In fata magistratilor, Danciu a invocat si prevederile Ordonantei de Urgenta 148/2005, care prevede ca indemnizatia lunara se raporteaza la numarul de copii nascuti, si nu la numarul de nasteri.    Ionela Danciu * Mama de tripleti"Imi doresc ca premierul sa fie sensibilizat si sa includa gemenii si tripletii in legislatia Romania. Daca cei responsabili sint nesimtiti si nu constientizeaza faptul ca gemenii nu pot fi crescuti cu o singura indemnizatie, macar sa recunosca."

Pe scurt

Masuri pentru atenuarea crizeiProgramul de innoire a parcului auto "Rabla" ar trebui extins si la posesorii de automobile achizitionate in leasing, in cadrul unui set de masuri care ar trebui adoptate pentru evitarea colapsului pietei auto din Romania, a declarat miercuri vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe. "Una dintre principalele masuri care ar trebui adoptate de urgenta este inceperea programului «Rabla» nu mai tirziu de luna viitoare, dar si extinderea acestuia si la posesorii de autoturisme achizitionate in leasing", a spus vicepresedintele Dacia si reprezentant al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania. De asemenea, spune Stroe, o alta masura care ar trebui luata de urgenta consta in facilitarea accesului la credite. "Inghetarea creditelor din ultima perioada a contribuit cu 30% la declinul pietei auto romanesti", a precizat vicepresedintele Dacia.    L. P.Medicamente pentru pensionariPensionarii care beneficiaza de un venit mai mic de 600 de lei vor putea cumpara medicamente compensate in proportie de 90% din pretul de referinta, in limita unui plafon lunar de 100 de lei de persoana, a anuntat, ieri, ministrul Sanatatii, Ion Bazac. "Masura se incadreaza in cadrul unui program social de compensare a medicamentelor pentru pensionari si va intra in vigoare in luna urmatoare aprobarii legii bugetului pe anul 2009", a declarat Ion Bazac. De asemenea, Ministerul Sanatatii va adopta o noua strategie privind politica medicamentului. Principalele masuri urmaresc sa stabileasca si sa actualizeze preturile la un curs unic, anual, stabilit in lei, corelat cu volumele achizitionate de la furnizori. Totodata, autoritatile propun prescriptia generica, prin generalizarea prescrierii pe baza Denumirii Comune Internationale, in conformitate cu recomandarile OMS, si nu sub denumirea comerciala, fapt care va creste, in opinia ministerului, accesul populatiei la medicatia esentiala.    L. P.

Limitari pentru raspunderea guvernamentala

Argumentul adus de Comisia prezidentiala care a elaborat propunerile de reformare a Constitutiei este ca sensul mecanismului de angajare a raspunderii a fost denaturat. Raportul Comisiei arata ca Executivul si-a angajat foarte frecvent raspunderea asupra unor "legi de larga intindere care au cuprins modificari ample ale mai multor legi" sau doar asupra unui proiect de lege care reprezenta, de fapt, un pachet de legi ce reglementau probleme extrem de diverse. Autorii remarca faptul ca nici o motiune de cenzura nu a trecut de Parlament pina in prezent, potrivit articolului 114 din Constitutie, care spune ca Executivul este demis daca este adoptata o motiune de cenzura depusa in termen de 3 zile de la asumarea raspunderii.    Constitutie noua?Prin modificarea Constitutiei, membrii Comisiei prezidentiale isi propun totodata sa restabileasca "autoritatea legislativa a Parlamentului". Potrivit acestora, majoritatea proiectelor de lege adoptate in Parlament sint initiate de Guvern, in timp ce propunerile legislative initiate de deputati, senatori sau cetateni nu devin legi in primul rind din cauza "inflatiei de proiecte de acte normative pe care Guvernul le trimite spre dezbatere Parlamentului".      Astfel, Comisia recomanda ca noua Constitutie sa prevada ca propunerile legislative initiate de parlamentari sa fie inscrise pe ordinea de zi a Camerelor la paritate cu initiativele legislative ale Guvernului. In plus, propunerile legislative ale cetatenilor vor avea prioritate pe ordinea de zi a sedintelor Camerelor Parlamentului.     Termene preciseO alta propunere vizeaza stabilirea de termene precise pentru ambele Camere ale Parlamentului, nu doar pentru una dintre ele, ca in prezent, si nu doar pentru ordonantele de urgenta, ci si pentru cele simple, "ordonanta urmind a fi aprobata, modificata sau respinsa doar in termenele indicate". Comisia de revizuire a Constitutiei propune "formalizarea distinctiei opozitie - majoritate in Parlament" si care poate fi facuta la nivelul regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului si/sau prin Constitutie. Distinctia s-ar face prin "instituirea unor privilegii parlamentarilor care se declara ca facind parte din opozitie sau din majoritate, suplimentare fata de cele care sint conferite grupurilor parlamentare".