monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Licitatie la produsele energetice

 Bursa Românã de Mãrfuri (BRM) va organiza în urmãtoarele trei zile licitaþii pentru vânzarea unor cantitãþi de pãcurã ºi cãrbune de cãtre firma Vitol, în vederea acoperirii cererii de produse energetice în perioada crizei gazelor, aratã un comunicat al BRM.Vitol, unul dintre cei mai importanþi traderi cu produse energetice din lume, a iniþiat ordine de vânzare pentru cãrbune ºi pãcurã, cu livrare în lunile ianuarie ºi februarie. Astfel, în urmãtoarele trei zile, în ringul cãrbunelui vor fi listate douã ordine de vânzare a unor cantitãþi de 15.000 tone de cãrbune energetic tip RB1 ºi, respectiv, un ordin de 40.000 de tone. De asemenea, în ringul produselor petroliere existã douã ordine de vânzare pentru o cantitate de 30.000 tone de pãcurã ºi de 50.000 tone, licitaþiile urmând sã aibã loc în perioada 13 - 15 ianuarie.La vânzareÎn ringul cãrbunelui ºi al produselor petroliere pãcura ºi cãrbunele se vor vinde prin licitaþie simplu competitivã, care va începe la ora 10, la sediul central al BRM din Bucureºti. Operatorii economici interesaþi pot depune ordinele de cumpãrare pânã la ora 9:30 a fiecãrei zi de tranzacþionare. BRM beneficiazã de experienþa tranzacþiilor cu cãrbune ºi produse petroliere, în ringurile specializate, printre clienþi numãrându-se: CET Iaºi, CET Suceava, CET Giurgiu, Electrocentrale Oradea, Complexul Energetic Turceni, RAAN Drobeta Turnu Severin Termoelectrica SA, Nuclearelectrica SA.

Primele statii de epurare, din 2012

 Aquaserv din Tulcea organizeazã o licitaþie deschisã pentru construirea a douã sisteme de epurare, unul în oraºul Mãcin ºi celãlalt în oraºul Isaccea, lucrãri în care va investi cumulat circa 10 milioane lei, potrivit unui anunþ al companiei. Contractul presupune construirea unui sistem de epurare a apelor uzate menajere din aglomerarea Mãcin, cu o capacitate de 10.000 de persoane echivalent, incluzând proiectarea, obþinerea avizelor, pregãtirea personalului de exploatare, testarea ºi punerea în funcþiune, ºi totodatã construirea unui alt sistem de epurare a apelor uzate menajere din alomerarea Isaccea, cu o capacitate pentru 5.000 persoane, potrivit anunþului Aquaserv. Cele douã sisteme de epurare vor fi puse în funcþiune în 2012. Acestea vor fi suportate din Fondul de Coeziune (în proporþie de circa 80,2%) ºi din Co-finanþare naþionalã (aproape 19,8%). Companiile interesate sã participe la licitaþie trebuie sã trimitã cererile de participare pânã în 9 februarie 2009, datã la care vor fi deschise ofertele.Ofertanþii trebuie sã depunã o scrisoare de garanþie bancarã de participare de 150.000 lei ºi una de bunã execuþie de 10% din valoarea contractului fãrã TVA. De asemenea, între condiþiile cerute de Aquaserv, companiile ofertante trebuie sã fi avut o cifrã medie anualã de afaceri pe ultimii trei ani  de peste 2,5 milioane euro ºi sã fi realizat cel puþin douã contracte care sã fi implicat construcþia unei staþii de epurare a apei uzate cu o capacitate de minim 10.000 persoane echivalent, pentru fiecare contract. Mãcin are circa 10.000 locuitori, iar Isaccea aproximativ 5.000 locuitori.

Salariatii din BCR intra in greva

 BCR mai anunþã cã, pe fondul grevei „este posibil ca nu toate unitãþile sã fie în postura de a servi clienþii". Decizia FSI survine în contextul în care Contractul Colectiv de Muncã a expirat la sfârºitul anului trecut. La jumãtatea lunii august 2008, angajaþii Bãncii Comerciale Române (BCR) s-au aflat, pentru trei zile, în grevã japonezã. „Reprezentanþii FSI au întrerupt negocierile imediat dupã etapa concilierii, refuzând astfel dialogul“, se precizeazã în comunicatul remis ieri de BCR. „Suntem cu adevãrat surprinºi de abordarea sindicatului, cu atât mai mult cu cât, în cele aproape douã luni când ambele echipe au fost implicate în procesul de negociere, managementul a formulat nu mai puþin de ºase oferte succesive menite sã ofere angajaþilor BCR un pachet salarial adecvat ºi sã încheie negocierile“, susþin reprezentanþii conducerii BCR.OferteOfertele au reprezentat un angajament pe care banca ºi-l poate permite în condiþiile economice actuale ºi au fost fãcute alãturi de angajamentul managementului de a pãstra numãrul de angajaþi la nivelul de aproximativ 8.700. „Managementul BCR a fãcut cea de-a ºasea ofertã în timpul întâlnirii de conciliere desfãºuratã la sfârºitul sãptãmânii trecute, vineri, 9 ianuarie, în prezenþa conciliatorului legal desemnat, ofertã care a fost respinsã de reprezentanþii sindicali fãrã a oferi vreo explicaþie sau motivele concrete asupra neacceptãrii acesteia“, se mai precizeazã în comunicatul bãncii. Potrivit acestuia, BCR oferã „menþinerea majoritãþii drepturilor din Contractul Colectiv de Muncã pe 2008, menþionând clar cã stimulentele de vacanþã ºi de Crãciun sunt legate de performanþele financiare ale bãncii“, în condiþiile în care „conducerea este dispusã sã stabileascã criterii de performanþã împreunã cu sindicatul pentru a asigura corectitudine ºi transparenþã“. În plus, banca „îºi va îndeplini angajamentul de a acorda o mãrire de salariu cu 50% din rata inflaþiei pe 2008“. Managementul bãncii considerã cã motivele din spatele deciziei sindicatului nu justificã în mod real declanºarea grevei generale ºi va contesta în Justiþie legalitatea acþiunii de protest. În acelaºi timp managementul BCR este în continuare deschis dialogului.

Terenurile atrag investitorii straini

 Potrivit consultanþilor imobiliari, aproape un sfert din suprafaþa de teren arabil la nivel naþional e reprezentatã de parcele  mai mici de un hectar. „Clienþii interesaþi de terenuri agricole în România cautã suprafeþe de peste 500 ha comasate integral. Terenurile pe care noi le promovãm în aceastã perioadã sunt în zone precum Mehedinþi ºi Brãila unde avem pânã la 1.900 ha, iar preþurile se situeazã între 2.200 ºi 2.500 euro/ha“, mai spun reprezentaþii companiei imobiliare.Destinaþii scumpeAceºtia susþin cã una din cele mai scumpe destinaþii europene pentru practicarea agriculturii este Irlanda, unde preþurile ajung pânã la  60.000 euro/hectar, de 10 ori mai scump decât în Scoþia sau Anglia. În acelaºi timp, în Ucraina, terenurile pentru agriculturã ajung la 7.000 euro/hectar, iar Serbia practicã preþuri asemãnãtoare, 7.000-8.000 euro/hectar. Totodatã, Franþa menþine un preþ apropiat, 6.000 euro/hectar, însã impune anumite restricþii de vânzare a terenului, favorizându-i pe fermierii locali. „Dacã terenul agricol din România ar fi mai compact, profitabilitatea ar fi de ambele pãrþi: proprietarii ar obþine un preþ mai bun la vânzare, iar investitorii ar putea creºte productivitatea prin câteva investiþii minime. În România, puþini sunt proprietarii care înþeleg cã dacã îºi unesc terenurile, pot obþine un preþ aproape dublu din partea investitorilor strãini“, adaugã cei de la EuroMetropola. Potrivit sursei citate, procedura pentru comasarea mai multor terenuri este destul de anevoioasã din cauza birocraþiei ºi se poate întinde pe o perioadã mai lungã de timp, cadastrul pentru suprafeþe mari este foarte scump, iar fãrã cadastru ºi intabulare nu se poate perfectã vânzarea.Relansarea agriculturii„Ca foarte multe alte tipuri de proprietãþi imobiliare din România, ºi terenurile agricole au fãcut obiectul foarte multor speculaþii în ultimii cinci ani, de aceea vedem cã în anumite zone existã suprafaþe mari comasate, pe care deocamdatã nu se cultivã nimic.Cultivarea acestor terenuri ar putea da un imbold relansãrii agriculturii româneºti. Investitorii ar trebui sã urmãreascã valorificarea potenþialului agricol al acestor terenuri, mai ales cã, spre deosebire de alte þãri europene, terenul agricol din România îndeplineºte standardele pentru a practicã agricultura organicã“, subliniazã consultanþii EuroMetropola.EuroMetropola l comunicat„Calitatea solului, suprafeþele vaste disponibile ºi preþurile încã sub media UE fac din terenurile agricole din România un obiect de atracþie pentru investitorii strãini. Cu toate acestea, nu asistãm încã la achiziþii de proporþii pe acest segment, unul din motivele principale fiind acela cã a devenit tot mai greu sã achiziþionezi suprafeþe mari de teren perfect compactate“

Femeile se regasesc in reclame

Femeile prefera continuturile publicitare in care se pot regasi din punctul de vedere al varstei, siluetei si statutului social si critica reclamele care prezinta modele excesiv de slabe sau foarte tinere, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici, informeaza Media Guardian. Industria publicitatii se bazeaza pe continuturi care ilustreaza femei inalte, foarte slabe si in generale foarte tinere, lucru care a atras critici atat din partea feministelor, cat si din partea asociatiilor de sanatate. Insa, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii britanici, acest tip de reclame nu doar ca nu se bucura de popularitate in randul femeilor, dar pot genera si instabilitate financiara pentru companiile care le produc.Interesati de consumatoareStudiul, care a fost caracterizat ca fiind primul ce are la baza un sondaj despre atitudinea consumatoarelor, afirma ca femeile reactioneaza mai bine la reclamele in care protagonistele dezvaluie ceva din experienta si personalitatea lor. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 2.000 de femei din Marea Britanie, Statele Unite, China, India, Brazilia, Kenya si Iordania. „Companiile nu pot pur si simplu sa prezinte niste modele cu forme proeminente. In general, oamenii au o reactie favorabila fata de brandurile care folosesc modele care reprezinta varsta, silueta si statutul social ale publicului tinta. Nu este suficient sa ilustrezi o singura componenta similara cu una a publicului tinta. Oamenii vor sa vada ceva care sa ii reprezinte in totalitate", a declarat Ben Barry, initiatorul studiului la Facultatea de Economie din cadrul Universitatii Cambridge. O astfel de abordare a fost utilizata de mai multe branduri in ultimii ani, inclusiv de Dove, care a transformat utilizarea unor modele mai in varsta si cu o silueta imperfecta intr-o trasatura de brand. 

Obama vrea caine

Barack Obama le va recompensa pe fiicele sale pentru rabdarea din timpul campaniei electorale fie cu un caine de apa portughez, fie cu un labradoodle, o corcitura intre labrador si canis, potrivit unui interviu acordat de presedintele ales postului de televiziune ABC, relateaza AFP. „Se pare ca au decis sa aleaga intre un caine de apa portughez si o corcitura intre labrador si canis. Vom incepe sa cautam prin adaposturi", a declarat Obama. Cautarea catelului pentru Casa Alba a provocat un imens interes in Statele Unite, fiecare venind cu o sugestie, cu atat mai mult cu cat Malia este alergica la parul de caine.Presedintele a recunoscut ca totul a fost mai greu decat isi imagina. „Suntem pe punctul de a reusi, dar a fost mai greu decat sa gasim un secretar al comertului", a glumit Obama. Potrivit site-ului Clubului britanic al labradoodle, acest caine este o corcitura intre labrador si canis si poate servi drept ghid pentru orbii care sufera de alergii. Este un animal sociabil, loial si foarte pasnic. In ceea ce priveste cainele de apa portughez, care poate fi de trei culori - negru, maro sau alb - precum si cu doua tipuri de par - ondulat sau cret -  el este un excelent caine de vanatoare, dar si unul folosit in terapii pentru copii, bolnavi sau persoane varstnice.

Globurile au fost impartite

„Slumdog Millionaire" a castigat la toate categoriile la care fusese nominalizat: Cel mai bun film drama, Cel mai bun regizor (Danny Boyle), Cel mai bun scenariu (Simon Beaufoy) si Cea mai buna coloana sonora (A.R. Rahman). Filmul este o coproductie SUA-Marea Britanie-India care demonstreaza ca Hollywood si Bollywood pot colabora cu succes. Povestea, comica si romantica in egala masura, este despre un tanar indian care intra intr-un concurs TV de cultura generala pentru a-si impresiona prietena. Saptamana trecuta, „Slumdog Millionaire" si-a luat partea leului si la Critics' Choice Awards, acordate de Asociatia Criticilor de Film din SUA, castigand cinci premii.Nominalizari numeroaseActrita Kate Winslet a fost desemnata cea mai buna actrita intr-un rol principal si, respectiv, secundar, intr-o drama, pentru prestatiile sale din „Revolutionary Road" si „The Reader". Din 1996 incoace, britanica a fost nominalizata de alte cinci ori la Globul de Aur, insa nu a reusit niciodata sa plece acasa cu trofeul. In „Revolutionary Road", Winslet joaca, din nou, alaturi de Leonardo Di Caprio, dupa ce i-a fost partenera si in 1997, in „Titanic". Asta in timp ce in „The Reader" ii da replica lui Ralph Fiennes.De patru ori nominalizatCu patru nominalizari din randul mini-seriilor si filmelor de televiziune, „John Adams" a castigat, ca „Slumdog Millionaire", la toate categoriile pentru care intrase in cursa, respectiv Cea mai buna mini-serie sau film de televiziune, Cea mai buna actrita intr-un rol principal in mini-serie sau film de televiziune (Laura Linney), Cel mai bun actor intr-un rol principal in mini-serie sau film de televiziune (Paul Giamatti) si Cel mai bun actor intr-un rol secundar in in mini-serie sau film de televiziune (Tom Wilkinson). Celalalt mare castigator pe parte de televiziune a fost serialul „30 Rock", care si-a adjudecat, si el, toate trei premiile pentru care a fost nominalizat, inclusiv Cel mai bun serial de comedie.Mikey Rourke, cel mai bunO surpriza, chiar si pentru castigator, a fost desemnarea lui Mickey Rourke drept cel mai bun actor intr-o drama, deoarece concurenta sa i-a inclus pe Sean Penn, pentru prestatia din filmul biografic „Milk", Brad Pitt, pentru „The Curious Case of Benjamin Button", Leonardo Di Caprio, nominalizat pentru rolul din „Revolutionary Road", si Frank Langella, pentru „Frost/Nixon". „A fost un drum lung de intoarcere pentru mine. Acum cativa ani, eram aproape iesit din industrie. Vreau sa ii multumesc regizorului Darren Aronofsky, care a avut incredere in mine si s-a chinuit sa obtina finantare, avandu-ma pe mine in distributia filmului", a declarat Rourke, care, la 52 de ani, s-a aflat si el, ca si Winslet, pentru prima data pe lista castigatorilor la Globul de Aur.Premiu post mortemCel mai bun actor in rol secundar intr-o drama a fost declarat Heath Ledger, pentru rolul maleficului Joker din filmul care a dominat multa vreme box office-ul anului trecut, „The Dark Knight". Ledger, care a murit pe 22 ianuarie 2008, din cauza unei supradoze accidentale de medicamente, a „primit" prestigioasa distinctie post-mortem. La categoria Cel mai bun film de comedie sau musical, pelicula invingatoare a fost „Vicky Cristina Barcelona", cu Rebecca Hall si Scarlett Johansson in rolurile principale.

Cainii ataca titlul

De la reunirea echipei au lipsit mai multi jucatori, dar toti au fost invoiti de conducerea clubului din mai multe motive. Astfel, Ze Kalanga nu a gasit bilet de avion pentru Romania, iar Blay s-a insurat si ambii vor ajunge pe 14 ianuarie, la fel ca si Thiago, care a fost invoit din motive personale. Fundasul Julio Cesar trebuia sa ajunga duminica seara, dar a pierdut avionul si va ajunge in Romania cu urmatoarea cursa. De asemenea, au mai lipsit si Cristi Pulhac si Florin Bratu, ambii aflandu-se in recuperare din cauza unor accidentari. Antrenament lejerDupa reunire, Dinamo a efectuat primul antrenament al acestui an, pe un teren sintetic, de langa stadionul Dinamo. La sedinta de pregatire, care a fost una lejera, de reacomodare la efort, au participat toti jucatorii, mai putin Ianis Zicu care se recupereaza dupa o accidentare si a facut pregatire separata. Secundul Jean Vladoi s-a pregatit alaturi de jucatori, in timp ce tehnicianul Mircea Rednic a supravegheat desfasurarea antrenamentului si a stat de vorba cu membrii staff-ului sau. Liderul la zi al Ligii I va sustine doua cantonamente in Antalya, in perioadele 20-30 ianuarie si 4-19 februarie. In primul stagiu, elevii lui Mircea Rednic vor sustine un singur meci amical, cu Sturm Graz, in timp ce in al doilea vor disputa 6 partide, printre adversari numarandu-se FK Teplice si Amkar Perm. Rednic e multumitAntrenorul lui Dinamo, Mircea Rednic, a declarat, ieri, la reunirea echipei, ca este multumit de lotul pe care il are la dispozitie si sustine ca gruparea din Stefan cel Marea poate castiga titlul in Liga I daca trateaza toate meciurile cu foarte mare seriozitate. „Sunt multumit ca am la dispozitie, in proportie de 90%, acelasi lot cu care am terminat turul, lucru care nu s-a intamplat in vara cand am antrenat trei loturi. Suntem echilibrati in toate compartimentele si, daca va fi nevoie, dupa primul cantonament e posibil sa mai luam pe cineva, insa pana atunci nu vorbim despre asta. Jucatorii mei sunt constienti de ce ne asteapta in retur si trebuie sa ne pregatim bine. Avem sanse la titlu, dar totul depinde doar de noi, nu de ceilalti. Trebuie sa castigam fiecare meci", a declarat Mircea Rednic. Antrenorul dinamovistilor s-a declarat multumit de felul in care s-au prezentat jucatorii sai la reunire si a spus despre acestia, in gluma, "ca nu sunt grasi, ci chiar frumosi". Rednic a precizat ca toti cei care au absentat de la reunire au facut-o motivat, iar in cateva zile se vor alatura celorlalti jucatori. Ofensiva de fierIntrebat cum va gestiona compartimentul ofensiv al echipei, tinand cont ca are la dispozitie nu mai putin de 5 atacanti valorosi (Danciulescu, Niculescu, M. Niculae, Andrei Cristea, Miranda), plus unul care este accidentat, dar va reveni in luna februarie (Bratu), Rednic a afirmat: „Fiecare dintre ei va avea sansa sa joace si nu cred ca se vor supara daca nu vor evolua. Ei trebuie sa asculte de antrenor, pentru ca el este cel care raspunde de rezultate". Mircea Rednic a vorbit despre transferul lui Ropotan la Dinamo Moscova si sustine ca jucatorului nu ii pare rau ca a ramas in lotul alb-rosiilor: „Nu ii pare rau ca nu a plecat, cum sa ii para rau? Altii ar da bani sa vina la Dinamo". Visul lui NiculescuAtacantul lui Dinamo, Claudiu Niculescu, a declarat, ieri, dupa primul antrenament din acest an al echipei, ca isi doreste sa se pregateasca bine in pauza de iarna, pentru a pune umarul la calificarea formatiei in grupele Ligii Campionilor. „E mult de munca in perioada urmatoare si trebuie sa ne pregatim cat mai bine, pentru ca urmeaza un retur de foc. Nu ma sperie concurenta si chiar nu conteaza cine joaca, important e ca echipa sa castige. Trebuie sa castigam cat mai multe puncte din fiecare meci si nu conteaza cu cati atacanti vom incepe meciul. Trebuie sa urmarim interesul lui Dinamo, sa participam in Liga Campionilor, iar acest lucru ar fi o incununare a cerierei mele si cred ca si a lui Danciulescu", a declarat Claudiu Niculescu, care a adaugat ca echipa din Stefan cel Mare se va bate pentru titlul de campiona cu CFR Cluj, Steaua, Rapid si Unirea Urziceni. Lotul lui DinamoPortari: Romanovs, Lobont, Matache, Dolha; Fundasi: L. Goian, Homei, Tamas, Izvoranu, Musat (revenit de la CS Otopeni), Dragos Grigore; Mijlocasi: Ropotan, Adrian Cristea, Torje, Mitea, Vranjkovic, Bostina, Zicu; Atacanti: Danciulescu, Niculescu, M. Niculae, Andrei Cristea si Miranda.

Ministerul Transporturilor, incapabil sa promoveze proiecte de finantare

 „Va rog sa luati nota de faptul ca nu este o observatie critica la adresa vreunei persoane. Toate rapoartele Comisiei Europene arata ca, daca exista un minister care a fost incapabil sa promoveze vreun proiect care sa fie aprobat, acesta este Ministerul Transporturilor, ori exact zona de maxim interes este cea mai ramasa in urma din punct de vedere al aprobarii proiectelor", a spus presedintele Basescu. Seful statului a spus ca la discutia cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, vor fi discutate solutiile pe care Comisia le poate propune pentru ca lucrarile de infrastructura din Romania sa poate demara in acest an. Un alt subiect al discutiilor va fi legat de finantarea agriculturii. „Speram ca in urma acestei discutii clarificarile pe care le vom avea sa ne permita sa utilizam cu mai mare eficienta fondurile europene", a spus Traian Basescu. Presedintele arata ca legislatia romaneasca va trebui sa se adapteze la cea europeana, in ceea ce priveste procedura de aprobare a proiectelor de finantare, si ca,  daca la Consiliul European din decembrie 2008, s-a stabilit scurtarea acestei proceduri, de la 87 la 30 de zile, trebuie clarificat cu presedintele Comisiei  Europene cum va putea Romania sa fixeze aceleasi termene si pe plan national.Masuri asteptate„Noi avem o legislatie care vizeaza utilizarea fondurilor europene si care face ca procedurile sa treaca mult de 90 de zile, uneori atingand 180 de zile, ori noi consideram ca trebuie facuta o adaptare a procedurilor romanesti la imperativul european de a aproba proiectele in 30 de zile si in acelasi timp la imperativele de ordin practic ale crizei economice. In situatie de criza, asa cum am sustinut si in decembrie, la Consiliu, statele trebuie sa actioneze prin proceduri care sa fie adaptate nevoii de rapida implementare a proiectelor", a explicat Basescu. Presedintele Traian Basescu a participat, ieri, la Bruxelles, la invitatia presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, la un dejun de lucru in care vor fi abordate teme de interes de pe agenda europeana precum masurile de atenuare a crizei economice, securitatea energetica sau evenimentele din Fasia Gaza. La intalnire vor fi prezenti si premierul Emil Boc si vicepremierul Dan Nica si alti oficiali ai Guvernului, precum ministrul Economiei, Adriean Videanu, si cel al Externelor, Cristian Diaconescu.

Romanii din Gaza vor fi evacuati

In jur de 60 de cetateni romani si familiile lor vor fi evacuate in zilele urmatoare din Fasia Gaza, a anuntat ministrul Cristian Diaconescu. Sunt in jur de 80 de persoane, cetateni romani si familiile lor, care si-au exprimat dorinta de a parasi Fasia Gaza si pentru care „am obtinut, pe garantia statului roman, acordul de a parasi zona de conflict", a reamintit Diaconescu. Dintre aceste 80 de persoane, 20 au parasit deja, joi dimineata, Fasia Gaza, prin punctul de frontiera de la Erez. Dintre cei douazeci de cetateni, 17 erau  romani si trei palestinieni. Acestia au tranzitat Israelul si au fost transportati in Iordania, de unde au avut de ales daca vin in Romania sau se indreapta catre alta destinatie. Grupul a ajuns vineri dimineata la Bucuresti. „In zilele urmatoare se va face si evacuarea celor care au ramas, in masura in care vor dori acest lucuru. Nu stim cati vor veni la punctul de intalnire pentru evacuare, multi au revenit si data trecuta asupra deciziei", a atras atentia ministrul. 

Oprea, non grata

Geoana a precizat ca propunerea de excludere a lui Oprea din formatiunea social-democrata a fost inaintata Comisiei de integritate a partidului. Presedintele PSD a reluat afirmatiile conform carora numirile de secretari de stat la MAI nu au avut girul partidului. Conform lui Mircea Geoana, aceste numiri vor fi anulate, iar noile propuneri se vor face in urma convocarii cat mai rapide a unui Comitet Executiv National al PSD. Geoana a precizat, raspunzand unei intrebari, ca PSD va cere revocarea tuturor celor numiti in functii de catre Gabriel Oprea, urmand sa se faca propuneri in acest sens pe canalul oficial de comunicare intre PSD si PDL. Presedintele PSD a mai spus ca exista posibilitatea ca unii dintre cei numiti de catre Gabriel Oprea sa fie reconfirmati si de partid. Mircea Geoana a aratat totodata ca premierul Emil Boc a semnat numirile avansate de catre Gabriel Oprea deoarece l-a considerat pe acesta de buna credinta, el nestiind ca Oprea nu are girul pentru a face astfel de propuneri. Geoana a mai spus ca l-a informat ulterior pe Boc despre faptul ca Oprea nu avea girul PSD pentru a face aceste propuneri, el declarand ca Boc s-a aratat surprins de acest lucru. Conform lui Geoana, PSD va convoca in cel mai scurt timp un Comitet Executiv National pentru a avansa o noua propunere pentru functia de ministru care sa-l inlocuiasca pe Gabriel Oprea. Liderul PSD a aratat ca ii va sugera premierului Emil Boc ca, pana in momentul in care va fi desemnat un nou candidat pentru functia de ministru al Administratiei si Internelor, vicepremierul PSD Dan Nica sa asigure interimatul.Decizie previzibilaPresedintele Consiliului National al PSD Adrian Nastase a declarat luni ca decizia retragerii sprijinului politic lui Gabriel Oprea este „o decizie logica", luata cu majoritatea voturilor celor prezenti, dupa ce au ascultat explicatiile ministrului de Interne. „A fost vorba de un test pe care Traian Basescu a vrut sa-l faca in relatia cu PSD", a sustinut Adrian Nastase. Presedintele Traian Basescu nu a raspuns, inaintea plecarii la Bruxelles, intrebarilor legate de disputa privind numirea lui Virgil Ardelean la DGIPI, declarand ca nu comenteaza  „probleme de politica interna la plecarea in deplasari externe".Ardelean, ironizatSi liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie a sugerat ieri, inaintea sedintei conducerii PSD, ca Traian Basescu i-ar fi propus ministrului de Interne Gabriel Oprea ca Virgil Ardelean sa ocupe postul de sef la DGIPI. „S-ar putea dansul sa aiba dreptate, s-ar putea sa fie norme NATO, reglementari in CSAT si dansul sa aiba o motivatie foarte serioasa pentru ce a facut aceste propuneri. S-ar putea ca domnul Ardelean sa fie o necesitate pentru Romania si atunci s-ar putea sa nu primeasca nici o sanctiune (...) cred ca domnul ministru a avut o sedinta scurta cu domnul Traian Basescu si s-ar putea sa afle normele inaintea noastra", a declarat Marian Vanghelie. Liderul pesedistilor bucuresteni a ironizat profesionalismul lui Ardelean sustinand ca „E pacat de Dumnezeu" sa nu fie pus in functie daca este important. „Daca se dovedeste, (ca Ardelean e important - n.r.) e pacat de Dumnezeu. Il tinem acolo. Daca nu se dovedeste, inseamna ca se duce la pensie". Ministrul prea a spus ca, in numirea lui Virgil Ardelean la DGIPI, decizia i-a apartinut, subliniind insa ca secretarii de stat pe palierul politic erau agreati de conducerea partidului si ca le-a spus liderilor PSD ca dincolo de orice interes, „stau in fata interesele nationale".  Gabriel Oprea l ministru de Interne„In legatura cu numirea domnului chestor Ardelean, directorul general al Directiei de Informatii si Protectie Interna, decizia imi apartine. De ce? Fiindca tot legea prevede ca propunerea si revocarea din functie se face de ministrul Administratiei si Internelor"

Tergiversari in cazul Musca

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, ieri, sa amane din nou procesul in care Mona Musca (foto) cere revizuirea verdictului de colaborator al fostei Securitati, constatand ca CNSAS nu a depus in instanta dosarul de fond. Instanta a fixat un nou termen de judecata pentru data de 2 februarie, iar pana la aceasta data Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii trebuie sa depuna dosarul de fond pentru ca magistratii sa poata studia toate documentele din cauza. In noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit pentru 12 ianuarie 2009 urmatorul termen al procesului in care Mona Musca cere revizuirea deciziei de colaborare cu Securitatea, dupa ce dosarul a fost plimbat pe la multe multe instante. Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 13 noiembrie, sa amane procesul, pentru ca judecatorii din completul de la Sectia a III-a, unde ajunsese dosarul, au sustinut ca acest caz trebuie judecat de alt complet. Initial, dosarul a fost inregistrat la Sectia a III-a civila, insa judecatorii au sustinut ca nu sunt competenti sa il judece si au decis sa il trimita la Sectia a VIII-a de contencios administrativ. Nici aceasta sectie nu a vrut sa judece dosarul.

Vocile Sibiului

Paraschiva Mares 81 ani, pensionaraEu nu prea simt acest lucru. Sunt obisnuita cu pensia mea care este oricum mica. Acest lucru nu ma afecteaza inca. sper doar ca aceasta criza sa nu ii determine pe parlamentari sa ne micsoreze pensiile.Adrian Stan, 52 ani, mecanicDeocamdata nu m-a afectat criza. Sper sa nu ma afecteze nici pe viitor. Dar nu cred ca voi simti foarte tare criza. Masini stricate sunt si vor fi intotdeauna.Maria Sandu , 37ani, someraCriza economica s-a facut simtita in ceea ce ma priveste. S-au facut restructurari la locul de munca si din pacate m-am numarat printre cei disponibisizati. Nu stiu daca ma voi putea angaja in alta parte intrucat toti vor angajati tineri.Marian Raduly, 29 ani, inginerFie ca vrem , fie ca nu, criza ne-a afectat pe toti. Este pacat insa ca nu facem nimic pentru a schimba aceasta situatie. Primul lucru pe care cred ca l-am putea face noi ca cetateni ar fi sa incepem sa consumam ceea ce producem. Asa banii ar ramane in tara.

Sfaturi pentru combinarea inteligenta a nutrimentelor din alimente

Cresterea valorii nutritionale a alimentelor poate fi realizata prin intelegerea felului in care ingredientele benefice conlucreaza la imbunatatirea starii de sanatate, sustine nutritionistul britanic Ian Marber, in volumul sau intitulat "The Food Doctor",  relateaza dailymail.co.uk. In societatea actuala, devenita tot mai stresanta, este un fapt general acceptat ca multe persoane sa se simta tot mai obosite. Totusi, prin imbunatatirea dietei, oamenii pot sa creasca nivelul aportului lor energetic. Oamenii mananca din diverse motive, pornind de la simpla senzatie de foame si terminand cu dineurile servite in timpul diverselor activitati sociale. Procesul de digestie asigura energia necesara organismului pentru repararea si innoirea celulelor. Toate tipurile de nutrimente sunt necesare pentru a crea energie, dar in timpul acestui proces energetic, desfasurat la nivel celular, unele dintre acestea au un rol mai mare decat celelalte.Cele mai bune nutrimenteMineralele, vitaminele, aminoacizii si acizii esentiali sunt descompusi in molecule in timpul procesului digestiv. Nutrimentele si glucoza astfel obtinute sunt filtrate de membrana celulara si eliberate in fluxul sangvin, dupa care ele sunt asimilate de celulele organismului. Nutrimentele cu rol probiotic ajuta la sinteza vitaminei B din alimente, dar, totodata, se depoziteaza in mici cantitati de rezerva ce pot fi utilizate ulterior de organism. Ele asigura si extractia magneziului din alimente. Cele mai bune surse de nutrimente probiotice sunt varza, iaurtul, tomatele, ceapa, usturoiul si bananele. Magneziul actioneaza ca un element care transporta glucoza pana la celule, unde aceasta este absorbita si transformata in acid piruvic, un produs intermediar de metabolism al glucidelor, grasimilor si aminoacizilor care contribuie la eliberarea energiei. Alimentele ce contin cele mai mari cantitati de magneziu sunt ovazul, orezul, quinoa, semintele de dovleac si cele de floarea soarelui, nucile, lintea si frunzele verzi ale leguminoaselor.Vitaminele sunt de bazaCromul stimuleaza si fortifica compozitia insulinei. Alimentele bogate in crom sunt ficatul, carnea de pasare, scoicile, broccoli, semintele si pastaile.Vitamina B1 joaca un rol important in transformarea glucozei si a grasimilor in acid piruvic. Alimentele bogate in vitamina B1 sunt semintele intregi, pastaile verzi de fasole, dar mai ales germenii de grau, semintele de floarea soarelui si carnea slaba de porc. Vitamina B2 ajuta si ea la conversia grasimilor din organism in acid piruvic si la miscarea electronilor in jurul nucleelor din cadrul moleculelor, contribuind la impulsionarea fluxului energetic. Alimentele bogate in vitamina B2 sunt iaurtul, ouale, pestele (in special pastravul si tonul), broccoli, spanacul, avocado, carnea rosie si cea alba de pui, dar si germenii de grau, semintele de ovaz, de quinoa si de secara.Alimente indicateVitamina B3 contribuie la transformarea grasimilor in acid piruvic si la generarea de energie. Sursele cele mai indicate sunt alimentele bogate in proteine, precum carnea de pasare, pestele, carnea rosie si ficatul, castanele si ciupercile. Totodata, alimentele bogate in triptofan (lactatele si ouale) cresc nivelul de niacin din organism. Vitamina C este extrem de importanta in etapa finala a procesului de eliberare a energiei in organism, denumita "lantul transferului de electroni". Alimentele indicate sunt fructele si legumele proaspete, in special ciresele, citricele, pepenele, ananasul, capsunele, ardeii, cartofii si frunzele leguminoaselor verzi. Biotina ajuta la transformarea aminoacizilor din proteine in acid piruvic si este vitala pentru procesul de descompunere a moleculelor de grasimi, pentru a fi transformate in energie. Cele mai indicate alimente sunt ficatul, pestele, galbenusul de ou, soia, nucile, varza, cartofii, tomatele, morcovii si avocado. 

Salata cu paste si peste

Ingrediente: 200 g paste late, sare, piper, 3-4 linguri de ulei, 1 ardei iute, 2 lamai verzi, 100 g conopida, 2 morcovi, 250 g peste afumat, 2 linguri zeama de lamaie,1 lingura amidon, 100 ml vin alb, scortisoara, 2 linguri de cocos ras Mod de preparare: Pastele se fierb in apa cu sare. Se fierb, se trec printr-un jet de apa rece si se amesteca cu o lingura de ulei. Ardeiul iute se curaata de samburi si se taie marunt. Lamaile se taie felii si se curaata de coaja. Conopida spalata se rupe in buchetele mici. Morcovii curatati se taie rondele. Pestele afumat se taie bucati si se stropeste cu zeama de lamaie. Legumele se calesc in 2-3 linguri de ulei. Se adauga vinul, lamaile si scortisoara, apoi amidonul dizolvat in putina apa. Sosul se sareaza si se pipereaza. Astfel pregatit se serveste cu pestele si pastele amestecat, si se orneaza cu verdeata si cocos.

Mie se intampla foarte rar sa fiu prost dispus

Reporter: Esti mereu zambitor,  nu te intristezi niciodata?Tiberiu Andrei Maria: Mie se intampla foarte rar sa fiu prost dispus. Iar cand se intampla, stau inchis in casa. Nu vreau sa-i molipsesc si pe ceilalti.Rep.: Care crezi ca este caracteristica de baza a unui grup?T.A.M.: O caracteristica a unui grup bun este sa se reinventeze intotdeauna si sa evolueze o data cu evolutia normala a muzicii.Rep.: 90% munca, 10% inspiratie?Nu. Toate piesele au fost inspirate. Pentru album am luam ce este mai bun.

Filmul saptamanii

Teroare in Paris -TakenOrele de difuzare: 14:00 - 16:30 - 19:00 - 21:30

Copiii zilei

Salutare! Noi suntem Samuel si David si suntem doi copii foarte rasfatati. Suntem mai tot timpul impreuna desi suntem inca micuti. Mamicile noastre sunt si ele bune prietene, drept pentru care noi ne putem juca mereu unul cu celalalt. Uitati-va si voi cat suntem de draguti.

In audienta, pentru cititori

Doamna Ioana Florescu ne intreaba de ce acte are nevoie pentru a-i putea dona fiului ei, imobilul in care locuieste. Raspunsul il poate gasi pe site-ul Primariei: http://www.sibiu.ro/ro2/cic/unact.php?ida39Acte necesare pentru donatii ( imobile, autoturisme, actiuni )# Cererea donatorului.# Declaratia minorului de 10 ani, in care accepta donatia.# Declaratia parintilor de acceptare a donatiei si imputernicire de a reprezenta (asista) pe minor la perfectarea actelor ( curatela dupa caz- declaratie curator).# Certificatul de nastere al minorului in original si copie.# Extras CF.# Carte de identitate pentru autoturism.

Unde iesim?

Casa Artelor - Expozitia temporara Jocul mastilor - Ora: 09:00Primaria Sibiu - Holul central - Expozitia „Abordarea corecta a masurilor de reabilitare"-     Ora: 09:00Centrul Cultural Habitus - Expozitia de fotografie Minutes&Movements - Ora: 10:00Galeria Atrium - Expozitie de fotografie Gabriel Buta si Marian Trosca - Ora: 12:00

FMI lupta impotriva crizei

Fondul Monetar International (FMI) ar putea avea nevoie de inca 150 de miliarde dolari pentru ajutorarea pietelor emergente si a tarilor sarace, grav afectate de criza economica globala, a spus seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, relateaza Bloomberg. Oficialul i-a criticat pe liderii europeni, spunand ca acestia nu au putut anticipa gravitatea problemelor economice cu care se vor confrunta la nivel national. Kahn a subliniat ca FMI va mari actuala estimare de 1.400 miliarde dolari privind pierderile si deprecierile de active, aparute din cauza crizei financiare. Seful FMI declara in 9 ianuarie ca, daca in urmatoarele sase luni criza se va adanci, cererile privind ajutoarele financiare ar putea depasi fondurile de care FMI dispune.

Aproape de finalizare

Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat ieri, dupa sedinta BPN, ca ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, le-a dat asigurari ca proiectul de buget pe anul 2009 va fi finalizat pana la sfarsitul acestei luni. „Domnul Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, a informat membrii Biroului Permanent National asupra stadiului lucrarilor la proiectului Bugetului tarii pe anul 2009 si dansul ne-a dat asigurari la toti ca, pana la sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul va prezenta proiectul de Buget", a spus Stolojan, care a precizat ulterior ca acest lucru inseamna ca Guvernul va avea proiectul de buget definitivat la sfarsitul lunii ianuarie, urmand ca dupa aprobarea acestuia sa fie depus in Parlament.

Salariatii din BCR intra in greva

BCR mai anunta ca, pe fondul grevei „este posibil ca nu toate unitatile sa fie in postura de a servi clientii". Decizia FSI survine in contextul in care Contractul Colectiv de Munca a expirat la sfarsitul anului trecut. La jumatatea lunii august 2008, angajatii Bancii Comerciale Romane (BCR) s-au aflat, pentru trei zile, in greva japoneza. „Reprezentantii FSI au intrerupt negocierile imediat dupa etapa concilierii, refuzand astfel dialogul", se precizeaza in comunicatul remis ieri de BCR. „Suntem cu adevarat surprinsi de abordarea sindicatului, cu atat mai mult cu cat, in cele aproape doua luni cand ambele echipe au fost implicate in procesul de negociere, managementul a formulat nu mai putin de sase oferte succesive menite sa ofere angajatilor BCR un pachet salarial adecvat si sa incheie negocierile", sustin reprezentantii conducerii BCR.OferteOfertele au reprezentat un angajament pe care banca si-l poate permite in conditiile economice actuale si au fost facute alaturi de angajamentul managementului de a pastra numarul de angajati la nivelul de aproximativ 8.700. „Managementul BCR a facut cea de-a sasea oferta in timpul intalnirii de conciliere desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, vineri, 9 ianuarie, in prezenta conciliatorului legal desemnat, oferta care a fost respinsa de reprezentantii sindicali fara a oferi vreo explicatie sau motivele concrete asupra neacceptarii acesteia", se mai precizeaza in comunicatul bancii. Potrivit acestuia, BCR ofera „mentinerea majoritatii drepturilor din Contractul Colectiv de Munca pe 2008, mentionand clar ca stimulentele de vacanta si de Craciun sunt legate de performantele financiare ale bancii", in conditiile in care "conducerea este dispusa sa stabileasca criterii de performanta impreuna cu sindicatul pentru a asigura corectitudine si transparenta". In plus, banca „isi va indeplini angajamentul de a acorda o marire de salariu cu 50% din rata inflatiei pe 2008". Managementul bancii considera ca motivele din spatele deciziei sindicatului nu justifica in mod real declansarea grevei generale si va contesta in Justitie legalitatea actiunii de protest. In acelasi timp managementul BCR este in continuare deschis dialogului.

Licitatie la produsele energetice

Bursa Romana de Marfuri (BRM) va organiza in urmatoarele trei zile licitatii pentru vanzarea unor cantitati de pacura si carbune de catre firma Vitol, in vederea acoperirii cererii de produse energetice in perioada crizei gazelor, arata un comunicat al BRM.Vitol, unul dintre cei mai importanti traderi cu produse energetice din lume, a initiat ordine de vanzare pentru carbune si pacura, cu livrare in lunile ianuarie si februarie. Astfel, in urmatoarele trei zile, in ringul carbunelui vor fi listate doua ordine de vanzare a unor cantitati de 15.000 tone de carbune energetic tip RB1 si, respectiv, un ordin de 40.000 tone. De asemenea, in ringul produselor petroliere exista doua ordine de vanzare pentru o cantitate de 30.000 tone de pacura si de 50.000 tone, licitatiile urmand sa aiba loc in perioada 13 - 15 ianuarie.La vanzareIn ringul carbunelui si al produselor petroliere pacura si carbunele se vor vinde prin licitatie simplu competitiva, care va incepe la ora 10, la sediul central al BRM din Bucuresti. Operatorii economici interesati pot depune ordinele de cumparare pana la ora 9:30 a fiecarei zi de tranzactionare. BRM beneficiaza de experienta tranzactiilor cu carbune si produse petroliere, in ringurile specializate, printre clienti numarandu-se: CET Iasi, CET Suceava, CET Giurgiu, Electrocentrale Oradea, Complexul Energetic Turceni, RAAN Drobeta Turnu Severin Termoelectrica SA, Nuclearelectrica SA.

Primele statii de epurare, din 2012

Aquaserv din Tulcea organizeaza o licitatie deschisa pentru construirea a doua sisteme de epurare, unul in orasul Macin si celalalt in orasul Isaccea, lucrari in care va investi cumulat circa 10 milioane lei, potrivit unui anunt al companiei. Contractul presupune construirea unui sistem de epurare a apelor uzate menajere din aglomerarea Macin, cu o capacitate de 10.000 persoane echivalent, incluzand proiectarea, obtinerea avizelor, pregatirea personalului de exploatare, testarea si punerea in functiune, si totodata construirea unui alt sistem de epurare a apelor uzate menajere din alomerarea Isaccea, cu o capacitate pentru 5.000 persoane, potrivit anuntului Aquaserv. Cele doua sisteme de epurare vor fi puse in functiune in 2012.  Acestea vor fi suportate din Fondul de Coeziune (in proportie de circa 80,2%) si din Co-finantare nationala (aproape 19,8%). Companiile intereate sa participe la licitatie trebuie sa trimita cererile de participare pana in  9 februarie 2009, data la care vor fi deschise ofertele.ConditiiOfertantii trebuie sa depuna o scrisore de garantie bancara de participare de 150.000 lei si una de buna executie de 10% din valoarea contractului fara TVA. De asemenea, intre conditiile cerute de Aquaserv, companiile ofertante trebuie sa fi avut o cifra medie anuala de afaceri pe ultimii trei ani  de peste 2,5 milioane euro si sa fii realizat cel putin doua contracte care sa fii implicat constructia unei statii de epurare a apei uzate cu o capacitate de minim 10.000 persoane echivalent, pentru fiecare contract. Macin are circa 10.000 locuitori, iar Isaccea aproximativ 5.000 locuitori.

Trident imparte premiile

Retailerul Trident incepe numaratoarea inversa pentru marea extragere a tombolei „Poveste de iarna", un moment mult asteptat de clientii Trident. Extragerea taloanelor castigatoare se va desfasura joi, 15 ianuarie, la ora 18.30, si va aduce participantilor castiguri spectaculoase: un Fiat Albea si alte 52 de premii, in fiecare magazin. Tombola „Poveste de iarna"  este un eveniment deja traditional in reteaua Trident si a avut un buget total de peste 50.000 EUR. Tombola a inceput in 1 noiembrie 2008. Cei care nu au reusit sa depuna taloanele pana in data de 10 a lunii in curs, au posibilitatea sa faca acest lucru pana in ziua extragerii, la ora 18.00.  Mos Craciun a adus clientilor Trident cinci masiniInca de la inceput, Trident a pretuit fidelitatea clientilor sai, oferindu-le nenumarate ocazii de a pleca acasa cu premii de exceptie. Ca in fiecare an, Craciunul a adus la Trident o adevarata ploaie de premii, fiind puse in joc nici mai mult, nici mai putin decat 5 autoturisme si 250 de electrocasnice, disponibile clientilor din toate cele cinci unitati ale retelei. Conditia de participare la tombola a fost achizitionarea, din magazinele Trident, de produse cu o valoare minima de 75 RON pe un singur bon fiscal. Pe baza bonului fiscal, clientii au primit un talon de participare. Numarul de taloane completate este de aproximativ 45.000-48.000 de taloane per magazin. „Poveste de iarna" a adus in viata de zi cu zi a clientilor Trident bucuria sarbatorilor si emotia castigurilor. „Experienta cumparaturilor s-a transformat intr-o adevarata incursiune printre simbolurile Craciunului: luminitele colorate, clinchetele de clopotei, colindele, ghirlandele din bradul frumos mirositor, un mos cu sacul plin de daruri pentru cei mici, zambete si multa veselie - nimic din toate astea nu au lipsit lunile trecute din hypermarketurile si supermarketurile Trident", se arata intr-un comunicat emis de Trident.Si spiridusii stiu de TridentIn plus, Trident a organizat si o actiune dedicata copiilor, „Saptamana Spiridusilor". Peste 500 de copii, cu varste variate, de la numai cateva luni si pana la 12 ani, s-au bucurat de prezenta unui personaj drag lor, Mos Craciun. Mai indrazneti sau mai timizi, copiii au recitat poezii, au cantat colinde si i-au adus scrisori in care au asternut cele mai frumoase vise si cele mai mari dorinte. In urma acestei actiuni, Mos Craciun a selectat cinci spiridusi, cate unul pentru fiecare filiala, iar copiii care au adus scrisori mosului au fost rasplatiti de Trident cu daruri la care au visat tot anul. In prezent, retailerul national Trident opereaza cinci unitati: Medias, Deva, Sfantu Gheorghe, Sibiu si Alba Iulia. Se extindePentru 2009, planurile de extindere vizeaza deschiderea a patru supermarketuri premium, cu suprafata de maxim 3000mp si localizate in mall-uri si a unui centru comercial de mari dimensiuni in Sibiu -  Trident Shopping Center. Trident Shopping Center are o suprafata construita de 21.000mp, din care 8.500mp reprezinta hypermarketul Trident, 5.500mp sunt dedicati galeriei comerciale care va aduce sibienilor branduri internationale, 2.000mp vor deveni birourile proprii ale companiei, iar intregul complex este deservit de 5.000mp de parcare subterana si supraterana, prima de acest fel din Sibiu. Termenul de livrare al proiectului este luna martie 2009.  

Transilvania, impanzita de pasari

Sfararsitul acesta de saptamana a fost cat se poate de animat pentru clujeni. Acestia au admirat zeci de exponate de animale de companie, in cadrul evenimentului Expo Transilvania. Porumbeii, papagalii, iepurii si pasarile de curte au ocupat pentru doua zile Expo Transilvania. Dupa cum se si asteptau organizatorii, paleta bogata a acestei expozitii a atras sute de clujeni curiosi sa admire sau sa cumpere un animal de companie. Uniunea generala a crescatorilor de porumbei, pasari si animale mici din Romania, o federatie care reuneste mai multe cluburi si asociatii de profil din tara, a gazduit Expozitia Nationala de porumbei. Delegatiile straine care au fost prezente la expozitia nationala au numarat peste 25 de pasionati din Germania, Slovacia, Spania, Olanda si Ungaria. (A. C.)Noul ministru face ordineConducatorii institutiilor din subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-au intalnit, zile trecute, cu ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. Cu aceasta ocazie, au fost stabilite prioritatile si calendarul de lucru al acestora. Cea mai dezbatuta tematica a fost cea referitoare la situatia actuala a zootehniei. Sarbu le-a solicitat reprezentantilor sindicatelor din zootehnie sa se constituie intr-un partener real si permanent al MADR. Printre subiectele atinse in cadrul discutiilor, se mai numara si absorbtia fondurilor SAPARD, pe componenta investitiilor in zootehnie, calitatea laptelui si relatia dintre producatori si procesatori sau situatia achitarii subventiilor in zootehnie. Astfel, noul ministru i-a asigurat pe fermieri ca pana la 15 ianuarie vor primi subventiile restante la bovine si ovine, respectiv 202,8 si 209,7 milioane lei.

Vor apa in Cisnadioara

Cisnadia pierde un milion de euro pentru ca nu are alti 1.200.000 euro pentru cofinantare. In mod normal, orice comunitate profita de oportunitatile oferite de Uniunea Europeana, mai ales atunci cand se pune problema sa primeasca un milion de euro, cuantum ce trebuie „suplimentat" cu un aport local de 1.200.000 euro. Nu este si cazul Cisnadiei. Inexplicabil, consilierii locali au conchis ca acesti bani trebuie sa mearga pe „apa" Sambetei si nu pe „apa" Cisnadioarei. Din cauza ca ar fi trebuit sa contracteze un imprumut bancar de 1.200.000 euro, consilierii locali au preferat sa priveze localnicii satului Cisnadioara de facilitatea de a avea apa si canalizare. 15 consilieri au votat cu „Da" proiectul de returnare a fondurilor nerambursabile europene. Ecoul populatiei a fost pe masura. De cateva saptamani, cetatenii incearca sa-i convinga pe alesi ca decizia fara precedent pentru Cisnadie, este negativa pentru satenii care asteapta ajutorul european de mai bine de cinci ani. Deoarece nu au ajuns la un numitor comun cu reprezentantii locali, membrii Asociatiei Cisnadioara au decis sa recurga la un protest, care include deplasarea pe strazile Cisnadiei si in piata agroalimentara a orasului, cu o sticla de apa in mana. Pentru a asigura propagarea nedistorsionata a mesajului, localnicii au apelat si la presa locala, printr-un comunicat in care isi expun doleantele. Primarul sustine imprumutulPrimarul din Cisnadie, Johann Krech, opineaza ca fondurile europene ar trebui sa ramana in contul institutiei pe care o conduce, pana la demararea lucrarilor. In acest sens, acesta a convocat o sedinta in care va incerca sa-i convinga, din nou, pe consilierii locali sa recurga la varianta imprumutului bancar. Edilul-sef marturiseste ca nu poate blama atitudinea satenilor din Cisnadioara si prefera alternativa indatorarii in detrimentul celei de restituire a fondurilor. Krech este de parere ca cel mai viabil ar fi un imprumut cu o perioada mai lunga de rambursare. IntrunireIn acest sens, primarul a convocat o intrunire in care va incerca sa-i convinga, din nou, pe consilierii locali sa recurga la varianta imprumutului bancar. Aceasta s-a desfasurat ieri, incepand cu ora 15.00, iar pana la incheierea editiei, nu a fost comunicata alegerea finala a consilierilor. „Gestul oamenilor din Cisnadioara mi se pare unul indreptatit, avand in vedere faptul ca cei din Consiliul Local au respins proiectul pentru apa si canal. Acestia nu au gasit potrivit sa facem un imprumut pentru a asigura cofinantarea. Acum se fac presuni pentru gasirea unei solutii, iar cea pe care o propun de doua saptamani este cea a imprumutului. Este o solutie buna, pe care am primit-o si de la un cetatean din Cisnadioara, care a lucrat la studiul de fezabilitate al proiectului, fiind, deci, in masura sa vorbeasca", a declarat Johann Krech, primarul din Cisnadie. Asociatia Cisnadioara l comunicat„Cea mai socanta surpriza a fost sa aflam ca 15 consilieri au votat impotriva proiectului si au sustinut returnarea fondurilor Phare la Bucuresti. Nimeni nu poate intelege aceasta decizie. Au fost cinci ani de munca: planuri, aprobari, autorizatii si mari sperante"

Certuri pentru pamant

Cand subiectul central al unei actiuni este suma de 10.000 lei, si cinci minute sunt vitale. Aceasta este parerea lui Ioan Ienciu, un sibian care vrea sa achizitioneze un teren din comuna Carta. Previzibil, autoritatile comunei nu impartasesc aceeasi parere si spun ca aceasta intarziere nici macar nu poate fi pusa pe seama solicitantului, care se afla incinta institutiei la ora potrivita, numai ca banii i-a depus un pic mai tarziu decat era prevazut. Ceea ce il agaseaza pe unul dintre participantii la licitatie, Ioan Ienciu, este faptul ca unul dintre rivalii sai a ajuns la licitatia organizata de Primaria Carta, cu cateva minute mai tarziu si, cu toate acestea, membrii Comisiei de Specialitate i-au acceptat banii pentru garantie. In consecinta, Ioan Ienciu, impreuna cu un alt participant, Liviu Rosca, a depus plangere, pentru ca lictatia sa fie anulata. A obtinut ceea ce si-a propus, procedura fiind tergiversata pana la o data care urmeaza sa fie stabilita de organele competente. Sibianul spune doar ca a fost deranjat de atitudinea Comisiei de Specialitate, care a nu a actionat in conformitate cu normele legislative. „Eu nu il acuz pe primar sau pe cel care a adus garantia mai tarziu, spun doar ca acea Comisie de Specialitate a comis un abuz. Secretara Primariei, care a facut parte din comisie, spune ca nu a putut primi garantia mai devreme deoarece era foarte ocupata cu un proiect si nu a putut sa ridice garantia la timp, ceea ce nu mi se pare veritabil", a declarat Banciu, una dintre persoanele interesate de achizitionarea terenului de 2.800 de metri patrati, din Carta. Replica lui MagheruCristin Magheru, primarul comunei, se afla in concediu zilele trecute, atunci cand s-a desfasurat licitatia. Contactat telefonic de reporterii Monitorul de Sibiu, edilul-sef al comunei a pus cap la cap informatiile oferite de reprezentantii Comisiei de Specialitate si a conchis ca sibianul si-a atins scopul, respectiv de a amana licitatia, desi tevatura declansata „nu a meritat efortul". Mai mult, Magheru spune ca aceasta nu este prima licitatie la care participa Ioan Ienciu, care a mai tinut sa amane alte cinci sau sase asemenea proceduri. „Rosca si Ienciu sunt prezente fidele la licitatii. Au mai participat si la procedurile pentru Parcul Industrial si la alte cinci sau sase licitatii, pe care s-au chinuit sa le amane, desi nu au cumparat nimic. La una au venit cu o valiza cu 100.000 de euro pe care i-au pus pe birou pentru a demonstra ca ei au bani lichizi, din nu stiu ce motiv. Nici nu stiu cat s-a intarziat exact, dar nu vad de ce nu am oferi o sansa si unui investitor care intarzie cateva minute. Interesul comunei noastre este sa castige cat mai multi bani pe terenuri. Nu ne intereseaza ca vin de la o persoana sau de la alta", a replicat primarul din Carta.

300 de "stranieri", inapoi la scoala

Copiii sibienilor care lucreaza in strainatate se intorc la scolile din judet. In ultimul an, peste 300 de elevi s-au intors sa invete in scolile sibiene. Reinscrierea lor in unitatile de invatamant din localitatile de origine tinde sa devina un fenomen. Acest lucru este vizibil din situatia intocmita la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu (ISJ). Astfel, daca in anul scolar 2007-2008 in judet au revenit 155 de elevi, anul acesta lucrurile stau total diferit. Desi nu a inceput inca semestrul doi al anului scolar, au revenit in bancile sibiene 171 de elevi. Potrivit reprezentantilor ISJ majoritatea elevilor care se reinscriu in unitatile de invatamant sibiene vin din Spania si Italia dar sunt si copii care se reintorc din Portugalia, Republica Moldova, Austria, Anglia, Ucraina, Grecia si Israel. „Din cate stiu eu, majoritatea elevilor care s-au intors la Sibiu au venit din Spania si din Italia. Desigur ca mai sunt elevi care au fost plecati in alte tari", a precizat Dorel Baila, purtator de cuvant al ISJ Sibiu.Nu se pot adaptaMotivele pentru care elevii se intorc in tara sunt multiple. Acestia fie nu s-au putut adapta sistemului de invatamant din strainatate, fie le-au expirat actele. „Ne bucuram foarte mult ca din ce in ce mai multe familii decid sa se intoarca acasa. Astfel, numarul elevilor din scolile sibiene va creste. Probabil elevii revin in tara pentru a-si continua studiile. Ei fie nu s-au integrat in sistemul respectiv, fie parintilor le-au expirat contractele de munca", a precizat Roberto Dietrich, inspector scolar general adjunct. Mai mult, acesta a adaugat faptul ca, la nivelul judetului Sibiu exista foarte multi elevi care si-au urmat parintii in strainatate, renuntand la studii. „Avem o multime de cazuri in care elevi de 15-16 ani vin si se inscriu in clasa a VIII-a", a mai adaugat Dietrich. Reinscrierea copiilor se poate face numai cu acordul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovatiei. „Copiii care vor sa revina la studii in tara, trebuie sa isi depuna dosarul la sediul Inspectoratului Judetean. Noi trimitem apoi dosarul la Ministerul Educatiei si acolo se ia decizia", a conchis inspectorul general adjunct.    

E Trihenea pregatit?

Schimbarea prefectului pe criterii politice nu are nici in clin, nici in maneca, cu sintagma „interesul public", atat de des folosita de politicienii care ar spune orice, de dragul voturilor si al functiilor inalte. Cu toate acestea, si in Sibiu se pregateste inlocuirea lui Ilie Mitea, provenit din randurile liberalilor, cu Constantin Trihenea, actual consilier local al PD-L. Cum Trihenea a acceptat deja rolul de prefect, ramane ca premierul Emil Boc sa semneze decizia de eliberare din functie a actualului prefect si o alta decizie de numire in functie a viitorului prefect. Pana cand se va ajunge aici, Constantin Trihenea a preferat sa pastreze tacerea in ceea ce priveste posibila sa numire la Prefectura, care e de asteptat sa se produca in aceasta luna. Insa acest stand-by tine de ceva timp. Actualul prefect a declarat, recent, ca se astepta ca altcineva sa-i ia locul, lucru pe care il catalogheaza ca fiind „normal". In principiu, agreatDeputatul PD-L Raluca Turcan a apreciat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Trihenea ar fi un bun prefect, insa nu a aratat, oficial, ca fotolilul de la Prefectura va fi ocupat de consilierul local. „Am toata aprecierea pentru domnul Constantin Trihenea. Cred ca poate sa fie un prefect competent", a spus deputatul PD-L Sibiu. Klaus Johannis a declarat, intr-o recenta conferinta de presa, ca numirile pe criterii politice nu sunt gresite, dar a comentat ca ele nu prea sunt compatibile cu statul de functionar public. Mandat de un an Actualul prefect Ilie Mitea, fost membru al PNL Sibiu, se afla la conducerea institutiei din decembrie 2007, cand a fost numit in functie in locul senatorului Ion Ariton. Cei doi subprefecti, Marin Craciun si Rodica Tarlea au ramas in functii si in timpul mandatului lui Ariton, si in cel al lui Mitea. Schimbarea prefectilor in functie de partidele care ajung la guvernare este vazuta diferit de politicienii locali. Unii spun ca trebuie sa se tina cont de faptul ca functia de prefect este apoltica, altii sunt de parere ca nu e nicio problema cu schimbarea pe criterii politice, pe sistemul „ei ne-au schimbat pe noi, si noi ii schimbam pe ei". Niciun secretar de stat din SibiuDeocamdata, dupa toate deciziile semnate de primul ministru in ceea ce priveste numirile de secretari de stat din ministere, niciunul din aceste posturi nu este ocupat de un sibian. Nici din PD-L, nici din PSD. Klaus Johannis l primar Sibiu„Nu se poate sa avem legi care-i fac functionari publici si o data la patru ani sa-i schimbam politic, dar sa-i numim tot functionari publici. Ar trebui sa se recunoasca faptul ca ei sunt pusi politic si sa terminam cu aceasta chestiune. Nu e nimic rau in asta. La fel ar trebui procedat si in privinta prefectului si a subprefectilor"

Concursuri pentru sefie

Criza de personal cu care se confrunta unele instututii publice, din simplul motiv ca angajarile sunt „inghetate" nu-i afecteaza si pe sefii de departamente, directii sau servicii. Cel putin nu la nivelul Primariei. Pentru doua posturi de conducere din Primarie vor fi organizate concursuri, cel mai probabil pana la sfarsitul acestei luni. Este vorba despre postul de arhitect-sef al orasului, ocupat, deocamdata, de arhitectul Dorin Laschescu si de postul de director al Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public si Privat, ramas vacant in urma demisiei lui Ilie Cretu. „Conform OG 223/2009 posturile vacante la data intrarii in vigoare a acestei ordonante - 31.12.2008 - nu vor mai putea fi scoase la concurs pe parcursul anului 2009. in aceeasi ordonanta se precizeaza ca fac ca exceptie de la aceasta regula posturile unice, cum este cazul postului de arhitect sef si director al Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public si Privat. Urmeaza ca la nivelul Primariei sa se stabileasca data la care acestea vor fi scoase la concurs. In prezent conducerea celor doua servicii este asigurata de persoane numite interimar in functie prin dispozitia primarului Sibiului", a declarat Daniela Costa, purtator de cuvant al Primariei. Masura de crizaLa finalul unei sedinte de Guvern de anul trecut, premierul Emil Boc anunta suspendarea concursurilor pentru posturile vacante din institutiile publice. „Pana la data de 31 decembrie 2009 se suspenda ocuparea prin concurs a posturilor vacante, inclusiv a posturilor scoase la concurs, dar a caror procedura de ocupare nu s-a finalizat din cadrul autoritatilor si institutiilor publice",  a declarat Emil Boc.

Parcare pe Cuptorului

Primaria municipiului Sibiu va organiza, luna viitoare, licitatia pentru amenajarea unei parcari de 75 mp pe strada Cuptorului. Potrivit unui anunt publicat in presa nationala, terenul va fi scos la licitatie publica deschisa, pentru care caietul de sarcini urmeaza sa fie pus la dispozitie contra cost, iar licitatia va avea loc la sediul Primariei, pe 3 februarie, incepand cu ora 11.00. „Caietele de sarcini pentru procedura de licitatie vor fi disponibile incepand din data de 15 ianuarie 2009, la sediul Primariei Sibiu, Serviciul Patrimoniu, camera 303. Costul unui caiet de sarcini este de 500 de lei", a precizat Mirela Gligore, purtatoarea de cuvant a Primariei.Depunerea ofertelor pentru licitatie se va face in perioada 26 ianuarie - 2 februarie, tot la sediul Primariei. In anunt se mai arata ca, in cazul in care la licitatia din data de 3 februarie nu va fi desemnat niciun castigator, licitatia se va repeta in data de 10 februarie. In prezent, municipalitatea sibiana administreaza, in prezent, peste 3.000 de locuri de parcare, din care aproximativ 1.000 au fost create in ultimul an.

Raid OPC

Amenzi considerabile si produse retrase de la vanzare. Cu asta s-au concretizat controalele efectuate de inspectorii OPC, in ultimele trei saptamani. Potrivit rezultatelor anuntate, ieri, de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, la un cafe-bar din Sibiu, depozitul de alimente avea pavimentul deteriorat, iar agregatele frigorifice in care erau depozitate bauturile alcoolice si bauturile racoritoare prezentau urme de rugina in exterior. Tot in Sibiu, un bistro avea pavimentul din bucatarie protejat cu gratare din lemn care erau rupte, insalubre, iar agregatele frigorifice in care se depozitau preparatele culinare erau murdare. De asemenea, a fost sanctionata lipsa elementelor de identificare si caracterizare a carnii de vita congelate. La un fast-food, nu era afisat pretul de vanzare. Iar la o alta unitate, o serie de sandvisuri, popcorn, precum si pizza, nu aveau afisata cantitatea neta/portie si/sau preturile/portie, respectiv componentele pe portie.

Se sting luminile!

Nu, nu e vorba de economie de curent, pe fondul celebrei crize economice. Ci de ornamentele de Craciun ale Primariei, care vor fi stranse de pe strazile orasului. Instalatiile de iluminat festiv au inceput deja sa fie demontate, inca de ieri. „Aceasta actiune este realizata de firma care a castigat contractul pentru punerea in functiune a iluminatului festiv, operatiune care intra in valoarea contractului. Demontarea a inceput din centrul orasului spre cartiere si va fi realizata si in functie de conditiile meteo", arata Daniela Costa, purtator de cuvant al Primariei Sibiu. Ornamentele municipalitatii vor fi pastrate, pana la sfarsitul acestui an, intr-unul din depozitele din padurea Dumbrava. Firma de la care au fost achizitionate ornamentele care au fost folosite si in anul Capitalei Culturale Europene este SC Sarmis Impex SA, iar valoarea acestora se ridica la aproape 400.000 lei. Achizitia s-a facut in urma unei proceduri de licitatie publica, in 2007. Bineinteles, si bradul de Craciun din Piata Mare va fi strins. Acesta a fost adus, la sfarsitul anului trecut, dintr-o padure de langa Avrig si a costat nu mai putin de 2.000 de lei. Sarbatorile din 2008 au adus schimbari in centrul orasului. Anul trecut, atat bradul de Craciun, Targul de Craciun, cat si patinoarul au fost amenajate in Piata Mare.

Furt de la gradinita

Sibienii par sa resimta din ce in ce mai mult efectele crizei economice. Printre zeci de disponibilizari, unii au ajuns sa fure chiar din gradinite. In acest sfarsit de saptamana, hotii au dat buzna la Gradinita nr. 2 din Sibiu, de unde au furat un CD player, un aspirator si un fier de calcat. Profitand de faptul ca imobilul se afla intr-o curte izolata, acestia au taiat lacatul de la usa si au operat in voie, fara a face prea mare deranj. Gradinita nu avea alarma, astfel ca nimeni nu a observat nimic pana ieri dimineata, cand femeia de serviciu a descoperit lacatul taiat. Se pare ca hotii au avut timp sa-si aleaga nestingheriti „prada". In incapere se mai aflau un televizor nou nout si un frigider, insa infractorii nu s-au atins de ele.Ancheta in cursReprezentantii IPJ Sibiu nu au dorit sa ofere informatii suplimentare, motivand ca publicarea lor ar putea dauna desfasurarii anchetei. „La aceasta ora colegii mei de la Investigatii Criminale se ocupa de caz", a precizat subinspectorul Luciana Baltes, purtatoare de cuvant a IPJ Sibiu. Totusi, anumite surse au declarat ca investigatorii nu au, deocamdata, nicio pista. Incidentul nu este singurul de acest gen. La inceputul anului trecut, o alta gradinita din Sibiu a fost pradata de hoti. De acesta data, acestia au furat produsele lactate si de panificatie care urmau sa fie servite, a doua zi, prescolarilor. Din primele cercetari, se pare ca hotii intentionau sa plece cu toate produsele alimentare aflate in frigider, insa nu au reusit. Astfel, au lasat in urma lor, zeci de alimente imprastiate in curtea institutiei.                             

Cindrea si Arcas, in audiente

La inceput de an si de mandate de parlamentari, social-democratii Ioan Cindrea si Viorel Arcas vor reincepe audientele cu locuitorii judetului, in localitatile din colegiile uninominale in care au fost alesi. Miercuri, 14 ianuarie, senatorul Viorel Arcas si deputatul Ioan Cindrea vor tine audiente la primaria din Dumbraveni, unde sunt asteptati sibieni din Dumbraveni, Laslea, Biertan, Hoghilag si Mosna. Joi, 15 ianuarie, cei doi parlamentari vor fi la primaria din Copsa Mica. In audiente sunt asteptati nu numai locuitorii din oras, ci si cei din Axente Sever, Micasasa, Valea Viilor, Seica Mare, Seica Mica si Tarnava. Vineri, audientele se vor tine la primaria din Agnita. Toate intalnirile vor incepe la ora 12.00.

Ghise aduce Praktiker la Sibiu

Dumitru Ghise, patronul benzinariilor Ana Oil si a hotelului Golden Tulip Ana Tower, a confirmat, ieri, pentru Monitorul de Sibiu, ca este foarte posibil sa construiasca centrul comercial Praktiker, dar ca deocamdata, nimic nu este sigur. Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu a anuntat deja ca urmeaza decizia etapei de incadrare a PUD „Construire centru comercial Praktiker", in Sibiu, Soseaua Alba Iulia nr. 120. „Suprafata noului centru comercial Praktiker va fi 14.332 mp, beneficiarul urmand a fi Ghise Pavel Dumitru. Avand in vedere HG 1076/2004, privind stabilirea procedurii de realizare a evaluarii de mediu pentru planuri si programe si concluziile Comitetului Special Constituit la APM Sibiu din data de 09.01.2009, s-a stabilit ca prezentul plan urbanistic de detaliu nu are efecte semnificative asupra mediului, prin urmare nu este necesara efectuarea evaluarii de mediu. Planul urmeaza sa fie supus procedurii de adoptare, fara aviz de mediu", se arata intr-un anunt de pe site-ul APM Sibiu. Praktiker va insemna concurenta serioasa pentru centrele de profil care functioneaza deja in Sibiu, cum ar fi BauMax si Ambient.Intentii date publicitatiiReteaua de bricolaj Praktiker din Romania isi va consolida pozitia de lider al sectorului do-it-yourself, fiind decisa sa se extinda in 2009, desi e an de criza. Investitia medie intr-un magazin Praktiker este de 8-10 milioane de euro, conform agentiei Agerpres. Retailerul preconiza inca de anul trecut, sa ajunga la 30 de unitati in Romania, in urmatorii doi ani. Guenter Vosskaemper, directorul general al Praktiker Romania, sustine ca sectorul romanesc do-it-yourself (retailul de bricolaj - n. red.) are in continuare un important potential de crestere, dar asteptarile de pana acum privind evolutia acestuia trebuie ajustate pentru 2009, in actualul context economic. Praktiker, cel mai mare retailer de bricolaj din Romania, parte a grupului german cu acelasi nume, isi pastreaza planurile initiale de extindere cu patru-cinci magazine anul acesta, in contextul in care efectele crizei economice mondiale global se vor simti tot mai clar si in piata de profil, a declarat Vosskaemper, pentru cotidianul Business Standard. Compania are bugetate investitii de 40-50 milioane de euro si vine cu o oferta de 400 de locuri de munca. Piata romaneasca de bricolaj este estimata, in prezent de jucatori la circa doua miliarde de euro. Dezvoltare in vremuri de crizaGrupul Praktiker pune, astfel, piata de bricolaj din Romania in centrul expansiunii la nivel international, unde activeaza in opt tari. Praktiker ar putea merge cu un format mai mic de magazine, de circa 4.000 de metri patrati. Retelele internationale de magazine de bricolaj active pe piata locala planifica finalizarea unor investitii cumulate de circa 250 milioane euro in extindere in 2009, in crestere fata de valoarea de 170 milioane euro realizata in 2008, potrivit planurilor anuntate de retaileri, conform Ziarului Financiar. Cei sase retaileri internationali activi in comertul local de bricolaj - Praktiker, Bricostore, BauMax, Mr. Bricolage, Hornbach si OBI - ar putea deschide anul acesta intre 21 si 24 de magazine, fata de 16, cate au inaugurat in 2008.

Urgenta la Prefectura

Pe ultima suta de metri a mandatului sau, prefectul Ilie Mitea se lupta cu vremurile rele. Mite a convocat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Sibiu pentru a vedea ce e de facut, in conditiile in care temperaturile scazute dinn ultima perioada ar putea avea efecte negative asupra judetului. „Prefectul Ilie Mitea a mai cerut mobilizare rapida si colaborarea intre institutii in vederea prevenirii diverselor probleme ce pot aparea in contextul unor temperaturi scazute. Astfel, reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor au fost sfatuiti sa colaboreze intens cu cei ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Sibiu in vederea identificarii cazurilor de formare de blocuri de gheata pe albiile raurilor si interventiei urgente oricand situatia o impune", arata Gabriela Roman, purtator de cuvant al Prefecturii. Primariilor le-a fost solicitat sa comunice daca exista persoane care nu dispun de adapost, in vederea sprijinirii acestora, iar unitatile locale ale Politiei si Jandarmeriei au fost solicitate sa sprijine actiunea de identificare a persoanelor vulnerabile si dirijarea acestora spre adaposturi de noapte. Polei la orizontDirectorul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, Ion Popescu, a sustinut in cadrul sedintei ca in urmatoarea perioada probleme ar putea aparea in contextul in care prognoza meteo aratata o incalzire usoara a vremii, cu posibile ploi ce pot duce la formare  de polei. In acest sens, prefectul Ilie Mitea a atras atentia sefului Sectiei de Drumuri Nationale Sibiu sa se intervina prompt la nivelul judetului Sibiu, ori de cate ori situatia o cere, si sa aiba in permanenta echipe care sa monitorizeze drumurile, mai ales cele nationale si cele din zona de munte.  

Click l Vin mascatii, iau piratii

Peste 200 de politisti, jandarmi, procurori DIICOT si ofiteri de la Crima Organizata au descins, ieri dimineata, in 19 locuinte din judetele Sibiu, Dambovita, Prahova si Iasi, unde aveau informatii ca se afla persoane suspectate de fraude informatice. Autoritatile au actionat simultan, incepand cu ora 6.00, sub coordonarea DIICOT Ploiesti. La Sibiu, a fost efectuata o singura perchezitie, care s-a dovedit fructuoasa.

Ministerul Transporturilor, incapabil sa promoveze proiecte de finantare

 „Vã rog sã luaþi notã de faptul cã nu este o observaþie criticã la adresa vreunei persoane. Toae rapoartele Comisiei Europene aratã cã, dacã existã un minister care a fost incapabil sã promoveze vreun proiect care sã fie aprobat, acesta este Ministerul Transporturilor, ori exact zona de maxim interes este cea mai rãmasã în urmã din punctul de vedere al aprobãrii proiectelor“, a spus preºedintele Bãsescu. ªeful statului a spus cã la discuþia cu preºedintele CE, Jose Manuel Barroso, vor fi discutate soluþiile pe care Comisia le poate propune pentru ca lucrãrile de infrastructurã din România sã poate demara în acest an. Un alt subiect al discuþiilor va fi legat de finanþarea agriculturii. „Sperãm ca în urma acestei discuþii clarificãrile pe care le vom avea sã ne permitã sã utilizãm cu mai mare eficienþã fondurile europene“, a spus Traian Bãsescu. Preºedintele aratã cã legislaþia româneascã va trebui sã se adapteze la cea europeanã, în ceea ce priveºte procedura de aprobare a proiectelor de finanþare, ºi cã, dacã la Consiliul European din decembrie 2008, s-a stabilit scurtarea acestei proceduri, de la 87 la 30 de zile, trebuie clarificat cu preºedintele Comisiei Europene cum va putea România sã fixeze aceleaºi termene ºi pe plan naþional.Mãsuri aºteptate„Noi avem o legislaþie care vizeazã utilizarea fondurilor europene ºi care face ca procedurile sã treacã mult de 90 de zile, uneori atingând 180 de zile, ori noi considerãm cã trebuie fãcutã o adaptare a procedurilor româneºti la imperativul european de a aproba proiectele în 30 de zile ºi în acelaºi timp la imperativele de ordin practic ale crizei economice. În situaþie de crizã, aºa cum am susþinut ºi în decembrie, la Consiliu, statele trebuie sã acþioneze prin proceduri care sã fie adaptate nevoii de rapidã implementare a proiectelor“, a explicat Bãsescu. Preºedintele Traian Bãsescu a participat, ieri, la Bruxelles, la invitaþia preºedintelui CE, Jose Manuel Barroso, la un dejun de lucru în care vor fi abordate teme de interes de pe agenda europeanã precum mãsurile de atenuare a crizei economice, securitatea energeticã sau evenimentele din Fâºia Gaza. La întâlnire vor fi prezenþi ºi premierul Emil Boc ºi vicepremierul Dan Nica ºi alþi oficiali ai Guvernului, precum ministrul Economiei, Adriean Videanu, ºi cel al Externelor, Cristian Diaconescu.

Burse in Ungaria

Studentii sibieni care vor sa studieze gratuit la Universitatea Central-Europeana din Budapesta se pot inscrie pentru una dintre bursele anuntate de Centrul Educatia 2000plus si Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala. In program se pot inscrie doar studentii aflati in ultimul an de studiu sau absolventii care au obtinut diploma de licenta in cadrul unei institutii de invatamant superior acreditate. Nu exista un numar prestabilit de burse acordate tinerilor din Romania, dar acestia pot obtine burse integrale sau partiale in functie de rezultatele procesului de selectie. Cei interesati de acest tip de sprijin trebuie sa cunoasca foarte bine limba engleza. Inscrierea se va face online, la adresa http://online.ceu.hu.

S-a oprit in parapet

Neadaptarea vitezei la conditiile de drum pare sa fie principala cauza a accidentelor din ultima vreme. Un nou accident s-a produs in cursul zilei de ieri, pe drumul judetean DJ 106 C, care leaga Sibiul de Cisnadie. Din cauza vitezei excesive, T. Iulian, domiciliat in localitatea Cisnadie, in timp ce conducea un autoturism marca BMW, de la Sibiu spre Cisnadie, pierde controlul directiei de mers, derapeaza si intra in coliziune cu balustrada metalica a podului peste raul Sevis. Tanarul in varsta de 23 de ani, se afla sub influenta bauturilor alcoolice, la testarea cu aparatul etilotest rezultatul fiind de 0,73mg/l alcool pur in aerul expirat. Atat acesta, cat si ceilalti doi pasageri din autoturism au suferit rani usoare.Secunda ucigasaPe fondul aceleiasi cauze, viteza, s-a produs un alt accident in municipiul Sibiu. K. Kalman, in varsta de 42 de ani, nu a redus viteza de deplasare la intrarea in curba usoara la stanga pe strada Avrig la intersectie cu strada Octavian Goga. Astfel, a pierdut controlul asupra directiei de mers si a intrat pe contrasens, lovind un autoturism marca Peugeot, condus regulamentar. In urma coliziunii, pasagerul locului din dreapta fata a fost usor ranit, nefiind necesara internarea acestuia. Viteza excesiva si neadaptarea conditiilor meteo-rutiere constituie, la nivelul judetului Sibiu principala cauza de producere a accidentelor rutiere. Numai in acest sfarsit de saptamana, doua persoane si-au pierdut viata si alte patru au suferit vatamari corporale usoare. Intr-un comunicat de presa, politistii sibieni le reamintesc soferilor faptul ca „accidentul rutier se produce intr-o fractiune de secunda, nu-si alege victimele si va poate transforma iremediabil, pentru totdeauna viata".

Oprea, non grata

 Geoanã a precizat cã propunerea de excludere a lui Oprea din formaþiunea social-democratã a fost înaintatã Comisiei de integritate a partidului. Preºedintele PSD a reluat afirmaþiile conform cãrora numirile de secretari de stat la MAI nu au avut girul partidului. Conform lui Mircea Geoanã, aceste numiri vor fi anulate, iar noile propuneri se vor face în urma convocãrii cât mai rapide a unui Comitet Executiv Naþional al PSD. Geoanã a precizat, rãspunzând unei întrebãri, cã PSD va cere revocarea tuturor celor numiþi în funcþii de cãtre Gabriel Oprea, urmând sã se facã propuneri în acest sens pe canalul oficial de comunicare între PSD ºi PD-L. Preºedintele PSD a mai spus cã existã posibilitatea ca unii dintre cei numiþi de cãtre Gabriel Oprea sã fie reconfirmaþi ºi de partid. Mircea Geoanã a arãtat totodatã cã premierul Emil Boc a semnat numirile avansate de cãtre Gabriel Oprea deoarece l-a considerat pe acesta de bunã credinþã, el neºtiind cã Oprea nu are girul pentru a face astfel de propuneri. Geoanã a mai spus cã l-a informat ulterior pe Boc despre faptul cã Oprea nu avea girul PSD pentru a face aceste propuneri, el declarând cã Boc s-a arãtat surprins de acest lucru. Conform lui Geoanã, PSD va convoca în cel mai scurt timp un Comitet Executiv Naþional pentru a avansa o nouã propunere pentru funcþia de ministru care sã-l înlocuiascã pe Gabriel Oprea. Liderul PSD a arãtat cã îi va sugera premierului Emil Boc ca, pânã în momentul în care va fi desemnat un nou candidat pentru funcþia de ministru al Administraþiei ºi Internelor, vicepremierul PSD Dan Nica sã asigure interimatul.Decizie previzibilãPreºedintele Consiliului Naþional al PSD Adrian Nãstase a declarat luni cã decizia retragerii sprijinului politic lui Gabriel Oprea este „o decizie logicã“, luatã cu majoritatea voturilor celor prezenþi, dupã ce au ascultat explicaþiile ministrului de Interne. „A fost vorba de un test pe care Traian Bãsescu a vrut sã-l facã în relaþia cu PSD“, a susþinut Adrian Nãstase. Preºedintele Traian Bãsescu nu a rãspuns, înaintea plecãrii la Bruxelles, întrebãrilor legate de disputa privind numirea lui Virgil Ardelean la DGIPI, declarând cã nu comenteazã „probleme de politicã internã la plecarea în deplasãri externe“.Ardelean, ironizatªi liderul PSD Bucureºti, Marian Vanghelie a sugerat ieri, înaintea ºedinþei conducerii PSD, cã Traian Bãsescu i-ar fi propus ministrului de Interne Gabriel Oprea ca Virgil Ardelean sã ocupe postul de ºef la DGIPI. „S-ar putea dânsul sã aibã dreptate, s-ar putea sã fie norme NATO, reglementãri în CSAT ºi dânsul sã aibã o motivaþie foarte serioasã pentru ce a fãcut aceste propuneri. S-ar putea ca domnul Ardelean sã fie o necesitate pentru România ºi atunci s-ar putea sã nu primeascã nici o sancþiune (...) cred cã domnul ministru a avut o ºedinþã scurtã cu domnul Traian Bãsescu ºi s-ar putea sã afle normele înaintea noastrã“, a declarat Marian Vanghelie. Liderul pesediºtilor bucureºteni a ironizat profesionalismul lui Ardelean susþinând cã „E pãcat de Dumnezeu“ sã nu fie pus în funcþie dacã este important. „Dacã se dovedeºte, (cã Ardelean e important - n.r.) e pãcat de Dumnezeu. Îl þinem acolo. Dacã nu se dovedeºte, înseamnã cã se duce la pensie“. Ministrul prea a spus cã, în numirea lui Virgil Ardelean la DGIPI, decizia i-a aparþinut, subliniind însã cã secretarii de stat pe palierul politic erau agreaþi de conducerea partidului ºi cã le-a spus liderilor PSD cã dincolo de orice interes, „stau în faþã interesele naþionale“.Gabriel Oprea l ministru de Interne„În legãturã cu numirea domnului chestor Ardelean, directorul general al Direcþiei de Informaþii ºi Protecþie Internã, decizia îmi aparþine. De ce? Fiindcã tot legea prevede cã propunerea ºi revocarea din funcþie se face de ministrul Administraþiei ºi Internelor“

Eminescu, sarbatorit la Cugir

 Începind de astazi, timp de 3 zile, orasul Cugir va sarbatori 159 de ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu, printr-o serie de activitati a caror protagonisti sint elevii colegiului National „David Prodan”. Prima actiune in acest sens va fi un sondaj cu tema “Eminescu printre noi”, ce va fi facut astazi de elevi pe strazile Cugirului, ocazie cu care ei vor distribui brosuri cu versuri eminesciene. La Colegiul National David Prodan sint organizate o serie de concursuri artistice cum ar fi concursul de dosare critice intitulat Criticilor mei, Eminescu în jocuri de cuvinte, concursul de analiza de text „Modalitati de receptare a textului eminescian”. Totodata va fi premiata cea mai dotata biblioteca cu volume din creatia eminesciana si critica literara vizind creatia marelui poet. Colegiul va gazdui si o expozitie de carte eminesciana, precum si de ilustratie de carte, grafica, pictura, colaj. Potrivit reprezentantilor administratiei locale, Zilele Eminesciene vor fi încheiate în data de 15 ianuarie cu premierea elevilor cistigatori, ce va avea loc pe scena mare a Casei de Cultura din Cugir, unde va avea loc si un spectacol intitulat - Eminescu - „domnul cel de nemurirea noastra”.           

Laborator ultramodern la Liceul ?HCC? din Abrud

 Grupul Scolar “Horea, Closca si Crisan” din Abrud a devenit de curind una dintre cele mai moderne unitati de invatamint din judetul Alba. Potivit primarului Tiberiu Ratiu, recent a avut loc la scoala abrudeana inaugurarea celui mai modern cabinet al scolii, cabinetul AEL (Asistent Educational Electronic pentru Liceu), un cabinet cu dotari ultramoderne, printre care tabla electronica, server HP, 25 de statii de lucru Hewlett Packard, laptop HP Compaq, videoproiector cu ecran, Xerox Work Center etc. Laboratorul si celelalte sali de clasa dispun, de asemenea, de mobilier nou, scaune, banci, birou, calculator, catedra. Investitia totala a fost de 121.048 lei, din care de la Ministerul Educatiei 108.310 lei, fonduri PHARE - 8.549 lei si din venituri proprii - 4.188 lei.  De mentionat este ca, la Gupul Scolar „HCC” din Abrud, s-a mai facut o sala de sport moderna, o cantina, internat si ateliere scolare renovate si bine dotate, cabinete scolare bine amenajate, precum si o biblioteca impresionanta.

Fonduri reduse pentru investitii la Universitatea ?1 Decembrie 1918?

 Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este si ea indirect vizata de ordonanta Guvernului prin care sint prevazute reduceri la cheltuielile de achizitionare a bunurilor si serviciilor de 15% si reduceri la cheltuielile de achizitionare de mobilier si alte obiecte de pina la 50%.Coordonatorul principal de credite al universitatii din Alba Iulia este Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, care isi va reduce mai intii aceste cheltuieli si care, mai apoi, va aloca fondurile pentru institutia de invatamint superior din Cetatea Marii Uniri.Mai putini bani de la ministerConform rectorului Universitatii “1 Decembrie 1918”, Achim Moise, pentru acest an a fost programata incheierea lucrarilor deja incepute la universitatea din Alba Iulia si au fost programate si alte citeva investitii noi. “Am in fata prevederile ordonantei privind cheltuielile. In cazul nostru, coordonatorul principal de credite este Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Noi vom incerca sa ne descurcam cu fondurile pe care acesta ni le va aloca in acest an, chiar daca vor fi mai mici fata de cele alocate anul anterior. Sper insa ca vom duce la bun sfirsit lucrarile care sint in desfasurare la acest moment”, a spus rectorul Universitatii “1 Decembrie 1918”, Achim Moise. Lucrari incepute si lucrari programateInstitutia de invatamint superior din Alba Iulia are incepute, la acest moment, lucrarile la campusul universitar din zona Schit si programate lucrari de reabilitare la mai multe corpuri de cladire ale universitatii. De asemenea, este vizat si complexul de cladiri care a apartinut fostei garnizoane din Alba Iulia, situat in apropierea rectoratului. “In acest an, noi am fi vrut sa demaram proiectul de reabilitare la cladirile care au apartinut fostei garnizoane in care doream sa facem mai multe sali de curs si laboratoare si sa amenajam si un alt camin. La acest moment, universitatea are trei camine studentesti proprii si un al patrulea inchiriat. Pentru a satisface insa cererile tuturor studentilor este nevoie de mai multe spatii de cazare”, a mai spus Achim Moise.

Drum pietruit pentru locuitorii din Mecea

 Una dintre marile probleme cu care se confrunta comunitatea locala din cartierul Mecea, apartinator Abrudului, este cea legata de drumul de acces pina in oras. In vederea rezolvarii acestui neajuns, Primaria orasului Abrud, împreuna cu locuitorii strazii Mecea, a depus un proiect prin ANDZM si FRDS, în vederea pietruirii drumului de acces. Primarul Tiberiu Ratiu a declarat ca proiectul a fost respins initial la începutul lunii mai 2008, deoarece la acea data erau prea putine familii beneficiare. Lucrurile s-au schimbat insa de atunci si, desi in zona traiesc tot atitea familii, proiectul a fost aprobat datorita suplimentarilor fondurilor ANDZM. Primarul Tiberiu Ratiu a aratat ca lucrarile in baza respectivului proiect vor consta in pietruirea drumului de acces, precum si construirea de podete de-a lungul lui. De proiectul care va primi finantare in prima jumatate a anului in curs vor beneficia, conform reprezentantilor administratiei locale, un numar de 640 persoane.

Europenizarea pietelor agroalimentare

 Ca sa poata comercializa brinza, smintina sau iaurt, asa cum si-au obisnuit clientii, ciobanii vor fi nevoiti sa se transforme in fermieri autorizati sa produca si sa comercializeze astfel de produse. In plus, spatiile in care se va desfasura acest tip de comert trebuie amenajat in conformitate cu legislatia europeana. Cu alte cuvinte, toate produsele lactate, in afara de laptele crud, vor fi vindute ca la orice magazin, ca si in cazul oualor si carnii de peste. Masura este apreciata de catre autoritatile veterinare locale drept tirzie si greu de aplicat intr-un termen atit de scurt. De cealalta parte, micii producatori se declara bulversati de veste si spun ca de pierdut are numai consumatorul. In cazul judetului Alba, este vorba despre aproximativ 500 de producatori afectati de ordin. Implementare urgenta!Cerintele ordinului autoritatilor centrale sint deosebit de stricte. Astfel, pina cel tirziu in luna februarie, toti comerciantii trebuie inregistrati si autorizati, iar dupa aceasta data urmeaza sa fie aplicate amenzi. Pentru o cit mai buna informare, in perioada urmatoare vor fi distribuite catre micii producatori brosuri si ghiduri de informare cu privire la acest ordin. In plus, DSVSA va organiza intilniri cu micii producatori in colaborare cu asociatiile de profil, consiliile locale si consiliul judetean, iar un inspector de specialitate se va ocupa strict de implementarea ordinului. Si totusi, de la ordin si pina la punerea sa in practica este o distanta considerabila. “Este un ordin pe care il asteptam de mult si care este putin hazardat. Nu se poate rezolva situatia pina in luna februarie. Probabil se va putea aplica in luna martie cel mai devreme. Nu putem sa ii si informam pe oameni si sa le lasam timp pentru toata birocratia intr-un termen atit de scurt. In plus, vor fi probleme, deoarece ordinul vorbeste doar despre lapte crud, asa ca cei care vind brinza, iaurt sau smintina vor fi supusi altor forme legale. Nu avem nici spatii speciale pentru un astfel de comert. Va fi destul de dificil”, a apreciat directorul DSVSA Alba, Vasile Beres.Pusi la plataDaca nu vor sa fie amendati, producatorii trebuie sa intre rapid in legalitate. Pentru asta, oamenii trebuie sa se inregistreze la DSVSA in vederea obtinerii “Documentului de inregistrare sanitara veterinara”. Birocratia de respectat este si ea destul de stufoasa si cuprinde o cerere tip pe baza careia se emit autorizatiile. In plus, oamenii trebuie sa achite o taxa in valoare de 10 lei pentru produsele primare si respectiv 300 de lei pentru produsele procesate. Pe linga asta, produsele de origine animala care sint destinate vinzarii trebuie sa indeplineasca o serie de alte cerinte. Toate produsele ajunse in comert trebuie sa provina de la animale sanatoase care au toate actiunile sanitare veterinare obligatorii efectuate, sa nu fie falsificate si sa prezinte caracteristice specifice produsului, sa fie transportate si prezentate spre vinzare in ambalaje curate, neruginibile si usor de spalat si dezinfectat si sa ofere informatii consumatorului privind numele producatorului, denumirea produsului si data obtinerii. Practic, toate conditiile de respectat transforma ciobanii in adevarate supermarketuri de produse lactate. Pentru a putea vinde, producatorii trebuie sa poata prezenta documentul de inregistrare sanitara, actul de identitate al producatorului, documentul de sanatate al animalelor de la care au fost obtinute produsele si certificatul de producator, eliberat de primarie.Nimic mai simplu...Luati prin surprindere de ordinul autoritatilor, taranii spun ca primii care vor suferi sint consumatorii. “Nu am bani pentru toate prostiile astea. Uitati-va in jur. Nu mai e nimeni sa vinda brinza. Stiti de ce? Pentru ca nu mai pot face fata nebuniei. O sa ajungem sa nu mai crestem oi, pentru ca oricum nu merita. O sa cumpere toata lumea brinza de la magazin, invelita in plastic, tinuta pe rafturi cu lunile si fara nici un pic de grasime”, prevesteste Ioan Iancu. “Am crescut cu lapte direct din sustar si brinza am facut-o in saivan. Acuma nu mai e bine asa. Trebuie mulgatoare, injectii la oi, stina cu gresie si faianta pe pereti si brinza la vid. O sa dispara ciobanii din tara asta”, acuza si nana Veta. Supararea vinzatorilor se regaseste si in rindul cumparatorilor. “Acum 5 ani era plin la piata. Aveai de unde alege, preturile erau accesibile si brinza buna. Acuma, mai sint doi ciobani. S-a facut kilu’ de brinza 140 de mii si nu te mai poti apropia. Dar mincam brinza ungureasca si greceasca din borcan”, spune suparat si Laurentiu Vitan.

Mihnea Costachi invingator in circuitul Grand Prix Junior

 Sahistii albaiulieni au pasit cu dreptul în anul 2009, fiind printre protagonistii finalei circuitului national de juniori Grand Prix Junior desfasurat în acest week-end la Snagov. Calificati în finalele de la categoriile lor de virsta pe baza rezultatelor de la turneele de juniori la care au luat parte în anul 2008, Mihnea Costachi si Adrian Secheres au încheiat turneul neînvinsi. Chiar daca nu a jucat la valoarea sa reala, lucru care nu a putut sa-l bucure pe antrenorul sau Marius Ceteras, Mihnea s-a impus fara probleme la categoria sa de virsta (baieti 8 ani), confirmind din nou statutul de lider al generatiei sale. Cu 3 victorii, dar si 4 remize, Adrian Secheres a trebuit sa se multumeasca cu locul 2 la categoria baieti 10 ani, fiind depasit cu o jumatate de punct de bucuresteanul Andrei Dolana. Merita remarcata si victoria la categoria fete 10 ani a Alexandrei Ciungan (Dinamo Bucuresti), care are multi suporteri în judetul Alba, parintii ei fiind din Ocna Mures. Festivitatea de premiere a fost onorata de prezenta presedintelui Federatiei Române de Sah, Ionut Dobronauteanu.

Sebesenii s-au reunit

CSM Sebes si-a reluat de ieri pregatirile în Arini. La primul antrenament fizic condus de atrenorul principal Fane Fogorosi au fost prezenti 27 de jucatori, iar obiectivul stabilit pentru retur este ocuparea locului doi ce asigura participarea la barajul pentru promovare în Liga a II-a.„Cu exceptia lui Cos. Sîmtion, învoit, toti componentii lotului sint sanatosi si au revenit cu pofta de antrenamente. În aceasta saptamina vom avea perioada de readaptare a organismului la efort si speram sa facem o pregatire buna, fiindca ne asteapta un retur foarte greu. Ne propunem sa obtinem locul 2 ce asigura participarea la barajul de promovare. Singura noutate în lot este juniorul Deaconu, în aceste zile urmind a mai testa citiva jucatori, dar cel mai mult dorim sa achizitionam un fundas central, pentru a întari apararea”, a declarat antrenorul Fane Fogorosi.Conjudetenii vor merge la vizita medicala astazi, la Sebes, respectiv miine la Alba Iulia, pentru ca în perioada 21-30 ianuarie sa efectueze cantonamentul centralizat la Geoagiu Bai.Lotul prezent la reunire: Portari: Ovidiu Barna, Razvan Lancranjan, Daniel Stanila, Cristian Abrudean (1988, Colorado Spring).Fundasi: Marius Neagu, Adrian Potopea, Sergiu Oara,  Dan Cândea, Virgil Cocoara, Lucian Bâlc, Cosmin Suvaina, Petru Hanc.Mijlocasi: Claudiu Oara, Paul Ciuca, Pamfil Hârciaga, Vlaic Ovidiu (LPS Sebes, 1993), Bodea Cristian (Sasciori, 1991).Atacanti: Alin Suteu, Martin Lenghel, Mihai Manea, Marius Benga, Claudiu Haiduc, Silviu Marcu, Silviu Muresan, Sega Ndiaye, Deaconu Sorin (Real Alba Iulia, 1991), Mihalache Alexandru (Colorado Spring, 1988).

Primul antrenament pentru elevii lui Sunda

Ieri dupa-amiaza, uniristii au disputat prima sedinta de pregatire din noul an, iar in acest timp se vor pregati la Alba Iulia cu accent pe factorul fizic. “Este o perioada de acumulari fizice, dar roadele acestei pregatiri fizice le vom culege in retur. Trebuie sa ne antrenam cit mai bine, sa municm mult, pentru ca la finele campionatului sa ne bucuram de promovare”, a declarat antrenorul Aurel Sunda.Poverlovici si Dedu au sanse mari sa imbrace tricoul Unirii din returPresedintele CA al Unirii, Marian Sarmes, a spus ca fundasul Poverlovici este foarte aproape de un transfer definitiv la Unirea, in vreme ce un alt fotbalist al celor de la FC Brasov, atacantul Dedu, va fi imprumutat pe timp de 1 an la Alba Iulia. “Poverlovici va deveni definitiv jucatorul nostru. In zilele urmatoare o delegatie a clubului nostru se va deplasa la Brasov, pentru a semna actele, iar in ceea ce-l priveste pe Dedu, acesta are 90 la suta sanse sa fie imprumutat un an de zile la Unirea. Sper ca transferurile pe care le vom efectua in aceasta perioada precompetitionala sa ne ajute ca la vara sa ne indeplinim obiectivul si sa ne bucuram cu totii de promovarea in Liga 1. Baietii sint montati, avem stabilitate financiara si cind spun asta ma refer la promisiunea celor din Consiliul Local Alba Iulia respectiv Consiliul Judetean Alba care ne-au promis sprijin neconditionat atit in ceea ce priveste campania de promovare, cit si vizavi de modernizarea stadionului”, a punctat Marian Sarmes.REUNIREA LOTULUIPortari: G. Rotaru, M. Lasc, Fl. OlteanuFundasi: M. Rus, Marincean, Bumbac, Ghidia, B. Bucurica, Cisteian (s-a pregatit separat)Mijlocasi: Foro, Dalbea, Camara, I. Grozav, C. Selagea, Caugherty, C. Cristea.Atacanti: Sg. Costea, Pepenar, Gh. Grozav, B. Verdes, C. Vadana (U Cluj).Juniori: Man, Stan, F. Himcinschi, Fl. Ilie, Schuller Absenti: D.Tatar, Zagrean, N. Stanciu (accidentati); brazilianul Elder (va ajunge in cursul acestei sapamini); sirbul Djordjevici a ajuns aseara, insotit de un alt conational, atacantul Popovici (27 ani).Turneu: Antalya (2-14 februarie, 6 jocuri de verificare)Amicale: Metalul Aiud (21 ianuarie, deplasare), CSM Sebes (30 ianuarie, acasa), Universitatea Cluj (18 februarie, acasa), Mechel Cimpia Turzii (21 februarie, deplasare).

Inca sase suspecti de trichineloza

Pina acum, 22 de persoane, membri a patru familii din Alba Iulia si din Sard, au fost depistate cu aceasta infectie si au fost supuse tratamentului. Celor sase persoane care s-au prezentat ieri la sectia de boli infectioase li s-a recoltat singe in vederea stabilirii unui diagnostic.Infestare mai grava sau mai usoaraDin spusele personalului de la sectia de boli infectioase, cei sase nou suspecti,  se pare ca au consumat si ei carne care a provenit de la cei doi porci infestati, care au fost sacrificati la sfirsitul lunii decembrie. “Pentru moment, nu avem rezultatul analizelor in cazul celor sase noi suspecti de infestare cu larve de Trichinella Spiralis, dar se pare ca acestia provin din acelasi focar depistat anterior. Si ei pot suferi, in functie de cantitatea de carne ingerata, de felul in care aceasta a fost pregatita si chiar si in functie de ce parte a corpului din porc au mincat, infestari de nivel grav, mediu sau usor. Spre exempu, nu vor fi la fel afectati de aceasta infestare cei care au consumat costita de porc cu cei care au consumat din organele interne sau din muschii porcului, unde se localizeaza larvele de Trichinella Spiralis”, a explicat una dintre asistentele de la sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Alba. Tratament complicat si de durataIn cazul infestarii cu Trichinella Spiralis apar mai multe simptome, printre care unele persistente cum ar fi dureri musculare si dureri de cap. Tratamentul trebuie administrat in functie de evolutia larvelor care trec din sistemul digestiv in cel muscular. In cazul tratamentului impotriva infestarii cu aceste larve parazit exista medicamentatie specifica, boala neputind fi tratata la modul “babesc”. “Tratamentul dureaza citeva saptamini bune si in acest rastimp pacientii pot sa aiba si reactii neplacute, dureri musculare si de cap. Daca insa infestarea nu este depistata si tratata la timp, ea poate duce si la deces. De cele mai multe ori, acest lucru nu se intimpa si tratamentul este acordat in primele faze ale bolii”, a mai explicat asistenta de la sectia de boli infectioase. Primul caz depistat la un copilPrimul caz de infestare cu larve de Trichinella Spiralis a fost depistat la Alba Iulia la o fetita putin mai mare de trei ani care, in primele zile ale acestui an, a fost internata la sectia de pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Alba, cu diagnostic de indigestie. Dupa doar citeva zile, fetita a revenit la spital cu febra mare, iar la acel moment medicii au avut primele suspiciuni referitoare la o posibila infestare cu larve de Trichinella Spiralis, diagnostic care mai apoi a fost confirmat si de analizele de laborator. Dupa depistarea cazului, parintii copilei au confirmat faptul ca au consumat carne de porc care nu a fost testata pentru depistarea Trichinellei Spiralis.

Se coace o surpriza

 Presedintele FR Handbal, Cristian Gatu a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, ca obiectivul echipei nationale masculine la Campionatul Mondial din Croatia este trecerea de grupa preliminara A, adica o clasare pe unul dintre primele trei locuri in grupa. “Este in sfirsit un pas pe care trebuia sa-l facem mai demult, adica participarea la un turneu final de competitie internationala majora. Obiectivul echipei nationale este clasarea pe unul dintre primele trei locuri in grupa A, ceea ce ar duce automat la calificarea in faza grupelor principale”, a declarat Cristian Gatu. In legatura cu turneul de pregatire din Danemarca, Gatu considera ca evolutia echipei este in crestere: “M-a multumit total evolutia jucatorilor in meciul amical cu Danemarca si cred ca daca echipa va juca cu aceeasi ambitie, colectiv, cu spirit pozitiv si mai ales pe durata unui intreg meci, fara caderi, Romania poate produce o surpriza la Campionatul Mondial”. Conducatorul federatiei este de parere ca pentru titlul mondial se vor duela echipele Frantei, Danemarcei, Germaniei si Croatiei.Antrenorul Aihan Omer a anuntat lotul de 16 jucatori care se va deplasa in Croatia, lot din care fac parte jucatorii care au fost prezenti in turneul din Danemarca, plus rezerva Ionut Georgescu: Stanescu, Popescu, Birza (portari), Buricea, Timofte, Piriianu, Cozma, Irimescu, Ghionea, Toma, Petrea, Nicolae, Stavrositu, Georgescu, Rohozneanu, Iacob si Jurca. Ionut Georgescu a fost ales rezerva in detrimentul jucatorilor Ciubotariu si Fenici. Din lot lipseste un jucator de baza, Alin Sania, care s-a accidentat. Campionatul Mondial va incepe simbata, in Croatia, echipa Romaniei avind de jucat cinci meciuri in grupa A preliminara, dupa cum urmeaza: cu Franta (simbata, 21:30), Ungaria (duminica, 18:00), Argentina (luni, 16:30), Australia (miercuri, 16:00) si Slovacia (joi, 18:00). Toate aceste partide vor fi transmise in direct, pe TVR 2. Celelalte grupe au urmatoarea componenta: Croatia, Spania, Suedia, Kuwait, Coreea de Sud, Cuba (grupa B), Germania, Rusia, Polonia, Macedonia, Algeria, Tunisia (grupa C), Serbia, Danemarca, Norvegia, Brazilia, Arabia Saudita, Egipt (grupa D). Din fiecare grupa se vor califica in grupele principale ale Campionatului Mondial primele trei clasate. Apoi, din cele doua grupe principale, ocupantele locurilor 1 si 2 se vor califica in semifinale, urmind a juca incrucisat. Echipele clasate pe locurile 4-6 in grupele preliminare vor evolua in Cupa Presedintelui.Franta e in mare formaEchipa masculina a Frantei, prima adversara a handbalistilor tricolori la Campionatul Mondial din Croatia, a cistigat turneul de la Paris-Bercy, invingind cu 32-30 (16-13), in finala, echipa Rusiei, meci la care au asistat peste 10.000 de spectatori. “Am facut o prima repriza de vis, dar apoi nu am mai avut suficienta energie, insa este normal dupa toata aceasta perioada de pregatire efectuata din 2 ianuarie la Cap Breton”, a declarat antrenorul francez Claude Onesta.

Mitica si-a inmultit leafa cu cinci

 Adunarea Generala Extraordinara a LPF a decis, ieri, ca salariul presedintelui Dumitru Dragomir sa fie majorat, iar persoane prezente la sedinta au declarat, pentru NewsIn, ca remuneratia va fi de 15.000 de euro net pe luna. Presedintele executiv al lui Dinamo, Cristi Borcea, a venit cu propunerea ca salariul sefului LPF sa fie marit pina la 15.000 de euro net pe luna, dupa ce Dumitru Dragomir a avut pina acum 3.000 de euro, bani pe care sustine ca nu i-a incasat, ci i-a donat cluburilor. Toti cei 18 reprezentanti ai cluburilor din Liga I au votat in unanimitate aceasta propunere. O alta decizie luata de Adunarea Generala a fost validarea Comitetului Executiv al LPF pentru returul Ligii I. Membrii acestuia vor fi reprezentantii cluburilor care s-au clasat pe locuri pare la sfirsitul campionatului trecut, dupa ce in tur CEx a fost format din reprezentantii cluburilor de pe locurile impare. Astfel, CEx va fi format in returul acestei editii de campionat din oficialii cluburilor Steaua, Dinamo, FC Timisoara, Otelul Galati, Gloria Bistrita, Pandurii Tg. Jiu si Gloria Buzau, plus Dumitru Dragomir si secretarul general al LPF, Vali Alexandru. O discutie mai aprinsa in cadrul adunarii de la sediul LPF a fost cea referitoare la aplicarea Legii nr. 4 privind combaterea violentei in sport, cluburile fiind obligate sa isi ia toate masurile legate de prevenirea actelor de huliganism, in special, supravegherea video a tribunelor. Multi au fost nemultumiti pentru ca respectivele masuri vor face parte din dosarul de licentiere pe care echipele trebuie sa il depuna la FRF pina la 31 martie. In cele din urma, toate cluburile au cazut de acord asupra masurilor ce urmeaza a fi luate. Un alt punct important pe ordinea de zi a fost discutia despre contractul privind drepturile de televizare incheiat de LPF cu grupul Antena 1 si RCS&RDS. Oficialii LPF le-au comunicat cluburilor ca nu exista nici un fel de probleme in privinta acestei intelegeri, iar cluburile vor continua sa primeasca bani. Vali Alexandru a mai spus ca pina acum formatiile au primit de la LPF sume cuprinse intre 800.000 si 3 milioane de euro. S-a luat in calcul si posibilitatea ca din anul 2011 sa se reduca numarul de echipe din Ligile a II-a si a III-a daca efectele crizei financiare devin din ce in ce mai evidente. De asemenea, a fost luata in discutie si o propunere vizavi de o mai mare implicare a LPF in ajutarea centrelor de copii si juniori, urmind ca acest subiect sa mai fie dezbatut. Pe de alta parte, secretarul general al LPF, Vali Alexandru, a mai spus ca problema numirii lui Dusan Uhrin la CFR Cluj in functia de consilier sportiv nu a fost discutata, pentru ca aspectul acesta nu tine de Liga Profesionista: “Din cite am inteles de la directorul Scolii Federale de Antrenori, Mircea Radulescu, aceasta problema va fi discutata la FRF, pentru ca tine de ei. Exista, ce-i drept, din cite vad eu, o discordanta intre codul muncii si anumite regulamente sportive. Sint sigur insa ca juristii vor rezolva aceasta problema, pentru ca acum au cam zbircit-o”. Adunarea Generala Extraordinara a LPF a avut loc ieri, la sediul forului condus de Dumitru Dragomir, unde au fost prezenti reprezentantii tuturor celor 18 cluburi din Liga I, iar invitat special a fost presedintele FRF, Mircea Sandu.

Operatiunea ?Dan Diaconescu la tomberon?

 Realizatorul TV Dan Diaconescu a fost pe punctul de a fi aruncat, în direct, într-un tomberon adus în studioul OTV de Tolea Ciumac. În timpul emisiunii “Dan Diaconescu în Direct”, Anatolie (Tolea) Ciumac, fostul sot al Magdei Ciumac - devenita cunoscuta în urma dezvaluirilor facute în legatura cu disparitia avocatei Elodia Ghinescu - a încercat sa îl introduca pe moderator într-un tomberon. Fostul luptator K1 a fost nemultumit de faptul ca Dan Diaconescu a încercat sa puna pe seama sa disparitia Magdei Ciumac. Tolea l-a invitat mai întii pe Diaconescu sa arunce o privire sub capacul tomberonului adus în studio, dar s-a vazut nevoit sa treaca la actiune în urma refuzului ferm al prezentatorului. Ciumac l-a însfacat, pur si simplu, pe Dan Diaconescu “în direct” si a încercat sa îl introduca în tomberon. Dupa citeva încercari zadarnicite de zvircoleala victimei, Tolea a parasit studioul abandonind-ul si pe Diaconescu si tomberonul. “Am vrut sa va arat care e televiziunea voastra si de unde vorbeste”, a declarat Anatolie Ciumac la iesirea din studioul emisiunii “Dan Diaconescu în Direct”.

Aproape de o nunta

 Cind te bucuri de o relatie frumoasa, nu poti decit sa îti doresti sa te casatoresti. Asa se pare ca ar crede si Cameron Diaz si sufletul sau pereche, modelul Paul Sculfor, deoarece se gindesc serios sa faca pasul cel mare. Cuplul, care locuieste în casa din Los Angeles a actritei, se teme de ideea de nunta, dar îsi doreste sa faca pasul cel mare. „Ei au parte de clipe minunate si nu vor sa le strice fortind lucrurile, dar au folosit cuvintul «nunta» ocazional. Amindoi recunosc ca nunta îi sperie, dar sint foarte îndragostiti si subiectul s-a ivit. Au planuri pentru o noua etapa de întruniri de familie în viitorul apropiat si se pariaza ca o cerere în casatorie e iminenta. Relatia aceasta este foarte special si ambii o iau în serios”, a dezvaluit o sursa. Cameron si Paul si-au ascuns la început idila si au fost surprinsi împreuna de abia în iunie 2008, cind au luat cina la un restaurant din Santa Monica. Înainte, vedeta din „Îngerii lui Charlie” s-a iubit cu Justin Timberlake, în timp modelul a avut o relatie cu Jennifer Aniston.

Vedete superelegante la Globurile de Aur

 Vedeta din „Neveste disperate” a fost, fara indoiala, atractia serii, purtind o spectaculoasa rochie rosie. Concurenta i-a fost JLo, care nu a trecut nici ea neremarcata, purtind o rochie aurie, dar, din pacate, nu si verigheta. Beyonce s-a descurcat si ea admirabil, afisind o tinuta argintie, accesorizata cu un colier cu diamante. Kate Winslet a aratat uimitor intr-o rochie neagra, semnata Yves Saint Laurent. Ea a cistigat doua trofee, dar nu pentru bunul gust de care a dat dovada, ci pentru performantele artistice.Brad Pitt a imbracat un costum clasic, negru, distins cu un papion, contrastind cu iubita sa, Angelina Jolie, care a avut o tinuta deschisa.Drew Barrymore a mers pe un stil retro, cu o coafura gen anii 70, si a fost imbracata in bleu. Maggie Gyllenhaal s-ar putea sa fi atras citeva priviri nemultumite, intrucit a avut o tinuta cu imprimeu de leopard. Dar suficient de discret pentru a fi iertata de critici.Cistigatorii de la Globurile de Aur au fost:-Premiul Cecil B. DeMille pentru intreaga cariera: Steven Spielberg-Cel mai bun film - Drama: „Slumdog Millionaire” (regia Danny Boyle) -Cel mai bun film strain: „Vals cu Bashir” - (Israel, regia Ari Folman) -Cel mai bun regizor: Danny Boyle („Slumdog Millionaire”) -Cea mai buna actrita - Drama: Kate Winslet („Revolutionary Road”) -Cel mai bun actor - Drama: Mickey Rourke („The Wrestler”) -Cel mai bun film - Comedie/ Musical: „Vicky Christina Barcelona” (regia Woody Allen) -Cea mai buna actrita - Comedie/ Musical: Sally Hawkins („Happy-Go-Lucky”) -Cel mai bun actor - Comedie/ Musical: Collin Farrel („In Bruges”) -Cel mai bun lungmetraj animat: „Wall-E” -Cel mai bun rol secundar feminin: Kate Winslet („The Reader”) -Cel mai bun rol secundar masculin: Heath Ledger („Cavalerul Negru”) -Cel mai bun scenariu original: Simon Beaufoy (“Slumdog Millionaire”)-Cea mai buna coloana sonora: „Slumdog Millionaire” (A. R. Rahman) -Cea mai buna tema muzicala: „The Wrestler” - „The Wrestler”, muzica si versurile semnate de Bruce Springsteen-Cel mai bun serial TV - Musical/ Comedie: „30 Rock” -Cel mai bun serial TV - Drama: „Mad Men” -Cel mai bun actor TV - Drama: Gabriel Byrne – „In Treatment” -Cea mai buna actrita TV - Drama: Anna Paquin – „True Blood” -Cea mai buna actrita TV - Musical/ Comedie: Tina Fey – „30 Rock” -Cel mai bun actor TV - Musical/ Comedie: Alec Baldwin – „30 Rock” -Cel mai bun film/ Cea mai buna miniserie TV: „John Adams” -Cea mai buna actrita de film/ miniserie TV: Laura Linney – „John Adams” -Cel mai bun actor de film/ miniserie TV: Paul Giamatti – „John Adams” -Cea mai buna actrita in rol secundar TV - Musical/ Comedie: Laura Dern – „Recount” -Cel mai bun actor in rol secundar TV - Musical/ Comedie: Tom Wilkinson – „John Adams”.

Galerie foto - Incendiu devastator

Click pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine marita

Scaun stomatologic nou la urgentele dentare

 Conform spuselor noului manager al Spitalului Judetean de Urgenta Alba, Doru Dragan, noul scaun stomatologic a fost primit ca donatie din partea Serviciului Maltez pentru Strainatate care, si cu alte ocazii, a facut donatii spitalului din Alba Iulia.Cabinetul stomatologic se mutaCabinetul stomatologic functioneaza, din spusele managerului Doru Dragan, la aceasta ora la Ambulatoriul de specialitate al spitalului de pe strada Musetelului, dar va fi mutat in cadrul UPU si va deveni cabinet de urgente stomatologice, cel mai probabil, pina la sfirsitul acestei luni. “Mutarea acestui cabinet, desi programata pentru sfirsitul anului trecut, a fost aminata, deoarece am asteptat noul scaun stomatologic care va fi amplasat in spatiul care va fi destinat acestor urgente dentare in cadrul Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul Judetean”, a spus managerul Spitalului Judetean de Urgenta Alba, Doru Dragan.Donatie a Serviciului Maltez pentru StrainatateNoul scaun care a ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta Alba in data de 5 ianuarie este unul modern, raspunde noilor practici si proceduri aplicate in medicina dentara si a fost donat de catre Serviciul Maltez pentru Strainatate. Acest aparat il va inlociu pe cel folosit pina la acest moment la Ambulatoriul de specialitate al spitalului, care este vechi de mai bine de 30 de ani. “Avem relatii mai vechi cu cei de la Serviciul Maltez pentru Strainatate care, de cite ori au avut ocazia si posibilitatea, au intins o mina de ajutor catre spitalul din Alba Iulia. De data aceasta au adus scaunul stomatologic care il inlocuieste pe cel vechi ce a devenit nefunctional. Sper ca si in viitor vom pastra aceleasi relatii bune cu Serviciul Maltez pentru Strainatate”, a mai declarat noul manager al Spitalului Judetean de Urgenta Alba.

Ultima lupta?!

 Discriminarea de care au dat dovada autoritatile in ceea ce priveste acordarea indemnizatiei de crestere a copilului in virsta de pina la doi ani, in cazul gemenilor, continua sa persiste. Procesele in care a fost implicata familia Danciu se apropie insa de sfirsit. Ultimul termen, acela pentru judecarea contestatiei in anulare depusa de catre Directia Muncii si Protectiei Sociale Alba, se va judeca in data de 27 ianuarie 2009 la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Daca si de aceasta data, instanta da o hotarire favorabila familiei Danciu, decizia devine finala, fiind epuizate orice cai legale de atac. Si totusi, o eventuala victorie ar reprezenta doar inceputul in remedierea acestei probleme care afecteaza citeva sute de familii din Romania. Hotarita sa nu lase situatia nerezolvata, Ionela Danciu solicita din nou ajutorul opiniei publice, dar si pe cel al noului Guvern. Miting si scrisoare deschisaDupa ce a adunat deja in jurul sau sute de persoane interesate in mod direct de rezolvarea situatiei sau simpli simpatizanti, Ionela Danciu incearca sa incheie razboiul cu statul. “Va rog sa luati in calcul urmatoarele situatii! Pe noi, familiile cu gemeni/tripleti, in acest moment, legea in vigoare ne obliga sa crestem doi sau trei copii cu o singura indemnizatie, discriminindu-ne in raport cu ceilalti parinti care au doi sau trei copii nascuti pe rind. Putem sa ne dam copiii in plasament si astfel parintele care ii adopta individual sa beneficieze de suma alocata unui singur copil. De aceea, in numele tuturor parintilor cu gemeni/tripleti din tara va rog sa adoptati in regim de urgenta o ordonanta care sa cuprinda individualizarea sumei alocate fiecarui copil pentru ca si Constitutia Romaniei prevede drepturile individului si nu drepturi comune”, ii transmite Ionela Danciu, printr-o scrisoare deschisa, prim-ministrului Emil Boc. Femeia asteapta din partea sefului Guvernului o pozitie oficiala si spune ca asteapta o reactie si din partea altor parinti aflati in aceeasi situatie. Ies in strada!Pentru a fi sigura ca demersul sau va ajunge la urechile potrivite, dar va avea si urmari, Ionela Danciu este decisa sa transmita o astfel de scrisoare tuturor organelor media din tara. “Asteptam un comunicat in presa din aceste zile. Acest mesaj il voi transmite cu ajutorul presei tuturor parintilor care trebuie sa-si lase copiii acasa si sa bata drumul anevoios al instantelor de judecata pentru dobindirea drepturilor individuale. Sustineti dumneavoastra un proiect normal de lege, daca cei care au fost inainte nu au fost in stare sa constientizeze faptul ca acesti copii au necesitati individuale nu colective”, se mai arata in scrisoarea deschisa adresata prim-ministrului. Cu aceeasi ocazie, mama tripletelor din Aiud ii convoaca pe ceilalti parinti aflati in situatii similare sa i se alature, cu ocazia unui nou miting. “In data de 27.01.2009, la ora 09.00, la ICCJ Bucuresti, voi organiza un al doilea miting de protest unde va asteptam sa ne spuneti: <<parinti de gemeni/ tripleti va includem in legis cu sume individuale, asa cum nu au facut-o guvernele anterioare>>”, mai spune Ionela Danciu.

Nici ei n-au scapat!

 Fara sa tina cont de veniturile acestei categorii sau de cheltuielile zilnice pe care sint obligate sa le faca familiile acestora, Executivul condus de Calin Popescu Tariceanu a decis sa creasca de 10 ori suma platita pentru fiecare bolnav internat. Cei mai afectati sint cei care sufera de Alzheimer, dar nici ceilalti suferinzi nu au scapat. In judetul Alba, in aceasta situatia se gasesc citeva sute de familii care cauta acum o rezolvare pentru greutatile prin care trec. NebunieTotul a pornit de la faptul ca fostul Guvern a calculat noile cuatumuri si grile tinind cont de datele financiare aferente anului 2003. In consecinta, toate serviciile sint acum mai scumpe cu pina la 1.000%. Spre exemplu, costul spitalizarii unei persoane cu handicap grav era in 2008 de 170 de lei, iar acum costa peste 1.700. Practic, sumele de platit vor fi stabilite în functie de veniturile pe cap de familie. Cei care au venituri mai mari de 230 de lei vor plati 100% din costuri, iar pe masura ce veniturile scad, procentul scade si el. Singurii scutiti de plata vor fi cei cu handicap de gradul sase si cei care au venitul net pe membru de familie sub 105 lei. Decizia de marire a contributiei urmeaza sa fie aplicata chiar din aceasta luna si ar urma sa se resimta in curind in buzunarele celor vizati.

Reincep debransarile de la reteaua de apa

Rau-platnicii au primit somatii si vor fi debransati incepind cu aceasta saptamina, daca nu isi achita facturile sau nu se prezinta la sediul societatii Apa CTTA pentru a stabili planuri de esalonare a datoriilor, in cazul in care este vorba de sume mari.Conducerea firmei a declarat ca este din nou nevoita sa apeleze la astfel de masuri extreme din cauza ca datoriile au ajuns sa totalizeze circa 550.000 lei. Din aceasta suma, aproximativ 200.000 lei reprezinta datoriile acumulate de 34 de asociatii de proprietari, aceeasi suma fiind datorata de mai multe firme. Restul de 150.000 lei sint contravaloarea facturilor neplatite de aproximativ 830 de familii care stau la case. Conducerea Apa CTTA a mai mentionat ca unii dintre abonati nu si-au mai platit facturile inca din luna august si a estimat ca, in total, aproximativ 5.000 de persoane ar putea ramine fara apa potabila.

Noul birou operativ al Sindicatului Judetean Sanitas Alba

 Ieri, in cadrul conferintei Sindicatului Judetean Sanitas Alba, au fost stabiliti si membrii biroului operativ ai sindicatului. Conform liderului Sanitas Alba, Marius Sepi, acestia sint Adriana Lupeanu, Eugenia Doroga si Adrian Birea si Marcel Filip. La conferinta de ieri, care este in fapt echivalentul unui congres al sindicatului din sistemul de sanatate, au fost prezenti si reprezentantii mai multor institutii deconcentrate din judet care au luat parte la discutii, vizavi de strategia care va fi aplicata pentru anul acesta. “In discutii, s-a specificat si faptul ca noul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, si-a asumat in totalitate acordul pe care l-am negociat cu fostul ministru Eugen Nicolaesu. Eu consider ca in anul care s-a incheiat negocierile au fost fructuoase si, printr-o politica a <<pasilor marunti>>, am reusit sa obtinem mai multe obiective pe care ni le-am propus”, a spus liderul Sindicatului Sanitas Alba, Marius Sepi.

Contracte sezoniere

 Persoanele care doresc obtinerea unui contract de munca sezonier in Germania pot aplica pentru mai multe oferte afisate la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba, pina la data de 16 ianuarie. Pentru cei interesati, sint disponibile doua locuri in agricultura pentru femei care au cunostinte minime de limba germana, un loc de expozant pentru un barbat. De asemenea, sint doua oferte pentru doua femei, cu virsta intre 35 si 60 de ani, care trebuie sa aiba cunostinte bune de limba germana. Pentru a putea solicita aceste locuri de munca, solicitantii trebuie sa  fie inscrisi in baza de date a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Mai multe informatii se pot obtine de la sediul AJOFM Alba.

Primarul interimar din Horea vrea sa redevina viceprimar

Actualul primar interimar al comunei Horea nu doreste si nici nu va incerca sa ramina in aceasta functie dupa alegerile locale anticipate ce vor fi organizate in data de 15 februarie. Dupa alegerile din luna iunie a anului trecut, democrat-liberalul Ioan Trif a fost ales in functia de viceprimar al comunei. El a indeplinit aceasta functie doar pina dupa alegerile generele uninominale din luna noiembrie, cind primarul Corneliu Olar a obtinut in urma votului motilor un mandat de parlamentar. Astfel, in urma demisiei lui Olar, Trif a preluat conform legii prerogativele de edil sef al comunei pe care le va indeplini pina la data de 15 februarie a anului in curs. Democrat liberalul a aratat ca nu se simte prea confortabil in acest fotoliu incalzit multa vreme de actualul parlamentar, si a declarat ca nu va candida la alegerile locale de luna viitoare. El a mentionat ca doreste sa ramina in continuare viceprimar, fiindca este de parere ca poate face mai multe pentru comuna din aceasta pozitie. Viceprimarul din Rosia de Secas vrea sa continue ca primarComuna Horea nu este singura din judetul Alba in care vor avea loc in 15 februarie alegeri anticipate. Localnicii din comuna Rosia de Secas vor fi si ei chemati peste circa o luna la urne pentru a-si alege primarul. La cirma comunei se afla tot un interimar, viceprimarul liberal Ilie Damian, care a preluat interimatul dupa demisia lui Gheorghe Wagner, care a preferat sa candideze ca independent la alegerile parlamentare uninominale din luna noiembrie. Spre deosebire de colegul sau din Apuseni, Ilie Damian si-a exprimat deschis intentia de a candida pentru viitorul mandat de primar. “Eu vreau sa candidez, dar deocamdata nu am fost confirmat de Biroul Executiv Judetean al PNL pentru aceasta candidatura. Am discutat si cu secretarul executiv, Florin Marginean, si am inteles ca problema va fi discutata in Birou, cel mai probabil in cursul acestei saptamini”, a declarat Ilie Damian.

Strategie in domeniul ordinii publice

 Autoritatea de Ordine Publica Alba (ATOPA) si-a stabilit principalele obiective pe anul in curs. Scopul principal este, potrivit documentului, ca judetul Alba sa fie “un loc in care fiecare cetatean poate sa traiasca, sa munceasca si sa calatoreasca in siguranta”. Ca obiectiv strategic, Inspectoratul de Politie Judetean si Inspectoratul Judetean de Jandarmi si-au propus cresterea gradului de siguranta publica a cetateanului si au enuntat principalele activitati prin intermediul carora spera sa atinga acest obiectiv.Intre cele mai interesante se afla: extinderea cooperarii IJJ cu comunitatea de romi pentru atragerea acestora in asigurarea climatului de ordine si siguranta, infiintarea Politiei Comunitare la nivelul tuturor oraselor si municipiilor din judetul Alba, dar si implicarea conducerii Consiliului Judetean Alba in activitatea de convingere a consiliilor locale de la nivelul primariior comunale de a adopta hotariri care sa duca la realizarea de drumuri secundare pentru utilaje agricole si atelaje, precum si pentru asigurarea cu paza obsteasca a comunelor pe timp de noapte. Indicatori de performantaPrin acelasi document s-au stabilit si indicatorii de performanta minimali pe care trebuie sa ii atinga IPJ Alba, pentru ca activitatea inspectoratului sa fie considerata buna. Cei zece indicatori de performanta sint: reducerea timpului de interventie la evenimente care aduc atingere ordinii si linistii publice, cresterea cu 3% a procentrului de identificare in cauzele penale cu autori necunoscuti, reducerea cu 5% a numarului infractiunilor comise cu violenta la nivelul judetului, cresterea cu 5% a procentului de recuperare a prejudiciilor aduse bugetului de stat prin comiterea infractiunilor economico-financiare, reducerea cu 3% a accidentelor de circulatie si a consecintelor acestora, reducerea braconajului piscicol si forestier pe teritoriul judetului, reducerea timpului de solutionare a anchetelor, apararea patrimoniului privat si public si reducerea cu 5% a furturilor din locuinte, societati comerciale si de autoturisme, reducerea infractiunilor stradale cu 3% si reducerea infractiunilor de mare violenta cu 5%. Ajutor financiarPotrivit Planului Strategic al ATOPA, in 2009, din bugetul CJ Alba vor fi alocate resurse financiare pe baza de proiecte pentru: imbunatatirea activitatii de primire a publicului si de asistenta a victimelor la posturile de politie comunale, cresterea eficientei serviciului politienesc, intarirea ordinii si linistii publice in mediul rural si urban, precum si pentru interconectarea posturilor de politie din judet prin internet deoarece, desi pare greu de crezut, multe posturi de politie din judet nu au conexiune la internet, desi au calculatoare. Seful IPJ Alba, Tudor Gridean, le-a spus membrilor ATOPA ca IPJ Alba ar mai avea nevoie de citeva calculatoare mai performante si de terminale pe masini, care sa permita identificarea persoanelor de pe teren, lucru care ar face sa creasca simtitor eficienta activitatii, in special in domeniul rutier. Totodata, el a anuntat ca inspectoratul doreste sa demareze doua noi proiecte ample, care se refera la siguranta pe caile ferate si la protejarea patrimoniului, precum si citeva proiecte de mai mica anvergura.       

Deconcentratele intra la impartire

 Biroul Permanent al PD-L Alba s-a intrunit, la sfirsitul saptaminii trecute, intre punctele de pe ordinea de zi aflindu-se si desemnarea membrilor comisiei care va negocia cu reprezentantii PSD Alba. Din comisie fac parte presedintele organizatiei Mircea Hava, presedintele executiv Ion Dumitrel, Stefan Bardan foarte probabil viitor prefect, presedintele organizatiei Sebes Adrian Bogdan, presedintele organizatiei Blaj Gheorghe Rotar, precum si parlamentarii de Alba: Alexandru Peres, Nicolae Dobra, Calin Potor, Clement Negrut si Corneliu Olar. Comisia ar putea suferi unele modificari in cazul in care unii dintre membrii acesteia - in special cei care isi desfasoara activitatea in Bucuresti - nu pot fi prezenti la discutii. Potrivit unor surse neoficiale, in cadrul discutiilor din Biroul Permanent Judetean, Mircea Hava si-a exprimat speranta sa se ajunga la o intelegere amiabila cu PSD Alba, dar si dorinta ca alegerea deconcentratelor sa se faca in functie de institutii, nu in functie de oamenii care ar dori sa ocupe posturi de conducere. Potrivit protocolului de colaborare, in cazul in care cele doua partide nu vor ajunge la o intelegere amiabila la nivel judetean, se va aplica acelasi sistem ca la alegerea ministerelor, adica partidul cel mai bine situat la nivel judetean isi alege prima institutie, dupa care fiecare isi alege pe rind ce prefera. Aceleasi surse neoficiale au estimat ca negocierile se vor intinde si pe parcursul saptaminii viitoare.

Galerie foto - Reunire "U"

Click pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine marita

Negociere aminata pentru parkingul din Mihai Viteazu

Negocierea finala pentru concesionarea terenului din Piata Mihai Viteazu, unde urmeaza sa fie construit un parking subteran, a fost aminata pentru lunea viitoarea. Viceprimarul Sorin Apostu a declarat pentru monitorul ca o prima intilnire cu reprezentantii firmei portugheze Cogedir, singura interesata de acest proiect, a avut loc ieri. "Saptamina viitoare cei de la Cogedir vor veni cu oferta concreta si tot atunci vom negocia contractul final", a precizat viceprimarul. Reamintim ca, dupa doua licitatii nereusite pentru concesionarea terenului din Piata Mihai Viteazu, in suprafata totala de 6.000 de metri patrati, municipalitatea a facut o noua incercare de a gasi un investitor privat interesat. Procedura aleasa de aceasta data a fost negocierea directa cu firma portugheza Cogedir, singura care a depus oferte la ambele licitatii esuate din cauza lipsei a cel putin trei ofertanti.    M. O.

Clujeanul Haiduc, secretar de stat la IMM-uri

Presedintele PDL Cimpia Turzii, Cristian Haiduc (foto), va fi numit secretar de stat in Ministerul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri, au declarat pentru NewsIn surse din PDL.     "Cunosc problemele IMM-urilor pentru ca ma confrunt cu ele de ani multi", a spus Haiduc. El sustine ca principalele probleme la care ar cauta sa gaseasca rezolvare se refera la luarea unor masuri pentru o mai buna capitalizare a IMM-urilor, dar si crearea unui sistem de comunicare intre oamenii de afaceri care detin o firma mica si banci.      Cristian Haiduc are 42 de ani, este membru PD din 1996, in acest moment fiind consilier local PDL. In noiembrie, Haiduc a candidat pentru Camera Deputatilor, in Colegiul 7 - Cimpia Turzii, unde s-a clasat pe primul loc, cu 6.990 de voturi, adica 33,09% din sufragii.

Autocare spre mare

Accesul turistilor pe litoral ar putea fi facilitat prin introducerea de autocare subventionate.     Membrii Consiliului Consultativ al Turismului au discutat ieri despre posibilitatea punerii in practica a unui program de transport catre litoral al turistilor din toata tara care ar urma sa fie subventionat, a declarat pentru NewsIn presedintele ANAT, Dragos Anastasiu.     "O idee in acest sens ar fi introducerea unor circuite cu «Autocarele Litoral». Deocamdata, acest proiect este la stadiul de discutii", a declarat Anastasiu. Dintre propunerile Consiliului Consultativ mai fac parte adoptarea legii tichetelor de vacanta si stimularea turismului in extrasezon.      Potrivit lui Anastasiu, principalele masuri pe care Ministerul Turismului trebuie sa le adopte urgent constau in promovarea legii tichetelor de vacanta si asigurarea fluxului de turisti in urmatoarele 4 luni.      Ministrul Turismului, Elena Udrea s-a intilnit ieri cu conducerea Consiliului Consultativ al Turismului, care reuneste reprezentanti ai mai multor ministere, ai autoritatilor locale si ai organizatiilor patronale din domeniu.    NewsIn

Sorin Apostu, pe urmele lui Boc

Sorin Apostu, mina dreapta a primarului Emil Boc, va fi candidatul PDL pentru a-i succeda actualului premierApostu a fost, inca de la aflarea vestii ca Emil Boc va ocupa functia de prim-ministru, "favorit la candidatura pentru Primarie".      "Astazi a fost validata in Biroul Permanent Judetean candidatura domnului Sorin Apostu pentru functia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Au fost 47 de voturi pentru si unul impotriva. La fel au fost impartite voturile si pentru domnul Radu Moisin, care va candida in Consiliul Local la functia de viceprimar al municipiului", a declarat ieri seara presedintele PDL Cluj, Daniel Buda.     "Sper ca nu-mi voi face colegii de ris si nici pe Emil Boc. Practic, este o raspundere a intregului partid, toti trebuie sa muncim si sa luptam pentru aceasta victorie. Lucrez de 5 ani in administratia locala, am 40 de ani si cred ca a venit timpul tinerilor. Cred ca pot duce impreuna cu echipa mea la bun sfirsit atit proiectele care au fost deja incepute, cit si unele noi", a declarat Sorin Apostu.     Viceprimarul Clujului este pus in fata provocarii de a mentine standardele lui Emil Boc in guvernarea resedintei de judet. Mai mult, sarcina lui Apostu pare cu atit mai grea cu cit Emil Boc a reusit in vara un scor electoral impresionant, obtinind mai bine de 76% din voturile clujenilor.

Au sarit in aer!

Foto Teodor DumitruIn explozie a fost distrus partial si imobilul invecinat, in care se afla un depozit de legume-fructe. In jurul orei 18, vecinii au ramas ingroziti dupa ce bubuitura a spart linistea serii. In urmatorul moment s-au trezit chemind pompierii, insa acestia au aparut dupa 20 de minute. "S-a auzit ca si o bomba. Stateam in pat si chiar am crezut ca e o racheta. Toti am chemat pompierii, insa au venit foarte greu. La fel si salvarea. Apoi i-am vazut pe cei doi vecini cum i-a dus Salvarea. Erau arsi in cap, dar au mers pe picioarele lor", a declarat Maria Campean, de la numarul 25.      La momentul exploziei, in imobil se afla si fiica cea mica a familiei Torok, Lea, care a scapat, insa, fara nici o rana. "Eram impreuna cu mama mea in camera, iar tata a mers dincolo sa aprinda focul sau lumina, nici eu nu stiu. Atunci a sarit tot in aer. Am iesit toti trei cum am putut, dar ei au fost raniti", si-a amintit, socata, fiica victimelor. Explozia a distrus si citeva geamuri ale fabricii Farmec, aflata peste drum.

2 saptamini de campanie electorala

In Cluj-Napoca si in alte opt localitati din tara se va organiza un nou scrutin local. Resedinta noastra de judet este Circumscriptia electorala 1. Cel tirziu pina in 27 ianuarie, candidatii desemnati de partide sa intre in cursa electorala vor trebui sa isi depuna candidaturile. Potrivit legii, durata campaniei electorale va fi injumatatita. Aceasta va incepe cu cel mult 15 zile inainte de data desfasurarii alegerilor, adica in 31 ianuarie. Aceasta se va sfirsi, conform ordinului emis de prefect, pina in data de 14 februarie, la ora 7 dimineata. Votarea va incepe a doua zi, duminica, 15 februarie, la ora 7, si se va incheia seara, la ora 21.      Saptamina viitoare se va afla numele presedintelui Biroului Electoral Municipal, care va fi ales prin tragere la sorti din rindul judecatorilor. Tot saptamina viitoare, cel tirziu marti, se vor numerota sectiile de vot, iar pina in 27 ianuarie vor fi publicate listele electorale permanente. Buletinele de vot vor fi tiparite pina in data de 10 februarie.     La alegerile precedente, pe listele din Cluj-Napoca se regaseau aproximativ 270.000 de alegatori si s-au amenajat 169 de sectii de votare. Scrutinul din 15 februarie este organizat dupa ce primarul in exercitiu, Emil Boc, a renuntat la functia de edil in favoarea celei de prim ministru. Potrivit legii, la aceste alegeri vor putea vota si persoanele care locuiesc in municipiu pe baza de flotant.

Constructia stadionului, in linie dreapta

In acest sens, Primaria Cluj-Napoca a eliberat autorizatia de construire a noului stadion ce urmeaza sa fie construit in apropierea Parcului Central, aceasta fiind, de altfel, printre ultimele documente semnate de Emil Boc in calitate de primar al Clujului. Urmatorul pas a fost desemnarea de catre presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, a persoanelor care vor face parte din comisia de licitatie ce va decide cine va fi constructorul noii arene. In perioada urmatoare, reprezentatii forului judetean vor parcurge pasii necesari in procedurile de licitatie, iar numele cistigatorului se va decide, cel mai probabil, in primavara acestui an. In paralel, firma clujeana Arisev Truck continua procedurile de eliberare a terenului de molozul rezultat in urma demolarii, acesta urmind sa fie concasat si folosit pentru refacerea unor drumuri din judet.    M. O.

IPS Bartolomeu, internat in spital

Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a fost internat cu diagnosticul de "episod infectios respirator" si urmeaza tratament cu antibiotice in Clinica Medicala I, a declarat, luni, Cristina Ciortea, managerul Spitalului Clinic Judetean Cluj.     "Este internat cu un episod infectios respirator, urmeaza un tratament cu antibiotice si se simte bine. Lucrurile sint sub control. El va ramine internat citeva zile", a precizat Cristina Ciortea.     IPS Bartolomeu se afla internat in spital de simbata, din cauza unei raceli. Purtatorul de cuvint al Mitropoliei, preotul Bogdan Ivanov, a declarat, luni, pentru NewsIn, ca inaltul prelat ortodox a fost sfatuit de medici sa se interneze. "Este vorba de o raceala ca a necesitat tratament sub supraveghere medicala. Inalt Prea Sfintia sa a fost internat simbata si va fi externat in cursul acestei saptamini, insa este activ si lucreaza din spital", a declarat Ivanov.      Potrivit acestuia, mitropolitul se imbolnavise usor in toamna anului trecut, dupa o vizita la Iasi, el fiind, de altfel, putin racit si in luna decembrie, cind a dat mesajul de Craciun in prezenta ziaristilor.       IPS Bartolomeu va implini 88 de ani in data de 18 martie.    NewsIn

Tratament pentru cancer

Cele mai recente studii arata ca virusul rujeolei ar putea fi folosit ca tratament impotriva acestui tip de cancer. Oamenii de stiinta de la clinica Mayo din Minnesota au descoperit o cale de a modifica virusul care provoaca rujeola pentru a-l transforma într-un tratament puternic anti-cancer, informeaza presa britanica, citata de NewsIn. Studiul specialistilor americani este inca in stadiu incipient, dar testele de laborator au aratat ca virusul rujeolei modificat poate distruge celulele canceroase din prostata. Cercetatorii straini spun, potrivit sursei citate, ca aceste tulpini virale pot infecta celulele în mod eficient, se înmultesc si apoi ucid celulele maligne.      Conform sursei citate, cancerul de prostata este cea mai comuna forma de cancer în Marea Britanie, cu 32.000 de noi cazuri diagnosticate anual.      La noi in tara se pot trata forme incipiente ale cancerului de prostata prin criogenie. In Romania se inregistreaza in fiecare an peste 40.000 de cazuri noi de cancer.    A.-D. S.

Tratament cu pret redus pentru grasi

Tratamentul obezitatii nu mai este o problema de bani: statul plateste o parte din medicatiePotrivit actului normativ in vigoare, clujenii cu probleme de infertilitate sau obezitate pot sa isi depuna la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Cluj un dosar, iar o data acesta evaluat si aprobat de comisiile speciale de la CNAS, primesc medicamente cu 50% reducere.    Doua dosare pentru obezitatePina in acest moment, potrivit purtatoarei de cuvint a CJAS Cluj, Crina Grozav, in judetul nostru doi clujeni si-au depus dosare de obtinere a reducerilor pentru tratamentul obezitatii.      "Au fost depuse doua dosare pentru tratamentul obezitatii. Cele doua dosare au fost aprobate de comisia de specialitate de la nivel central. Pentru tratamentul infertilitatii nu a fost depus nici un dosar pina in acest moment", a spus ieri pentru monitorul Grozav.    Medicament controversatPe lista care cuprinde medicamentele ce pot fi prescrise cu reducere in cazul tratamentului obezitatii se regaseste un medicament controversat. Rimonabantum, produs farmaceutic cunoscut sub denumirea comerciala de Acomplia, se utilizeaza in Uniunea Europeana, dar nu a fost aprobat in Statele Unite ale Americii. Potrivit jurnalistilor spanioli, substanta activa din Acomplia ar fi provocat mai multe reactii adverse decit beneficii. 10% din pacientii care au utilizat medicamentul pentru tratarea obezitatii ar fi suferit depresii.     Potrivit HG in vigoare, Sibutraminum si Orlistatum Rimonabantum se prescriu pe baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii Publice si cu aprobarea comisiei de la nivelul CNAS privind aprobarea tratamentului in tulburari de nutritie si metabolism.     Acte intocmite de medicii specialistiDosarul pentru tratamentul infertilitatii trebuie intocmit de medicul ginecolog si trebuie depus la sediul Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate Cluj. Pentru obtinerea reducerilor in tratamentul bolilor de nutritie, dosarul trebuie intocmit de medicul specialist endoscrinolog sau diabetolog. Potrivit HG, dosarul trebuie depus in dublu exemplar.

Ordine in magistratura

Ca urmare a adoptarii Ordonantei 230/2008, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a comunicat ieri faptul ca cei 29 de magistrati se afla sub incidenta ei.      Dintre cei 29, 8 activeaza in forurile superioare ale CSM.     CSM le-a cerut celor 29 sa se pronunte in termen de 15 zile pentru pastrarea pensiei si renuntarea la indemnizatie ori renuntarea la pensionare. Totodata, din iunie 2007, CSM a hotarit excluderea din magistratura a tuturor celor care cumuleaza cele doua surse de venit. In cazurile de atunci, Plenul CSM a hotarit respingerea cererilor de continuare a activitatii dupa pensionare formulate de magistratii care au obtinut decizii de pensie.     In cazurile in care judecatorii sau procurorii aflati sub incidenta OG 230/2008 renunta la pensie, ei trebuie sa restituie in termen de 30 de zile suma de bani obtinuta pina atunci, iar in cazul in care magistratii decid sa renunte la salariu, vor fi obligati sa inapoieze Statului cumulul salariilor obtinute de la pensionare si pina in prezent.     Noul presedinte al CSM, judecatorul clujean Virgil Andreies, a declarat la finele saptaminii trecute ca impartaseste decizia CSM de a nu tolera cumulul de salariu si pensie in cadrul magistraturii. El a precizat ca acest lucru este permis intr-un singur caz, si anume, doar cind exista o lipsa de personal acuta in sistemul judiciar romanesc.

Pe scurt

Cancerul gastric, explicat clujenilorSocietatea Româna de Cancer (SRC) continua seria manifestarilor pe teme oncologice si organizeaza miine, în parteneriat cu Institutul Oncologic "Prof. Dr. I. Chiricuta", conferinta cu tema "Cancerul gastric: trecut, prezent si viitor". Clujenii pot participa in mod gratuit la evenimentul SRC, care va incepe de la ora 18, in sala "Ioan Muslea" a Bibliotecii Central Universitare "Lucian Blaga". Persoanele interesate de acest subiect vor putea sa-i adreseze intrebari medicului oncolog dr. Calin Cainap.    A.-D. S.DVD-uri piratate scoase la vinzareO patrula a Gruparii de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca a descoperit simbata un barbat care vindea in zona pietei "Oser" nu mai putin de 276 de DVD-uri piratate. Remus T., de 39, din comuna Apahida, nu avea nici un act de provenienta pentru materialele pe care le oferea spre comercializare, care nu aveau aplicate hologramele de autenticitate. DVD-urile cu filme au fost confiscate, iar impotriva celui care a incercat sa le vinda s-au intocmit actele premergatoare actiunii penale pentru detinere si distribuire de marfuri pirat in scop comercial cu atingere la legea drepturilor de autor si drepturilor conexe. In luna decembrie a anului trecut, o alta patrula de jandarmi a prins un barbat care avea la vinzare 280 de DVD-uri si CD-uri pirat.    A. D.

Copiii care au scos Clujul in lume

Foto Teodor DumitruDupa o cariera rock, clujeanul Alexandru Filip a ales sa compuna muzica pentru copiiCinta in sase limbi, iar Barcelona, Monte Carlo, Nürnberg, Antalya sint doar citeva din orasele unde micutii clujeni au poposit in concerte.      Copiii de la Clubul Vedetelor din Cluj-Napoca cinta impreuna din 2005. Atunci, clujeanul Alexandru Filip, mare iubitor de muzica, a ales sa isi dedice viata muzicii pentru copii. "Micutii pe care-i pregatesc erau cit pe ce sa intre in Cartea Recordurilor in 2007, cind aveau deja inregistrate 11 albume in doar 2 ani de la infiintare, insa n-au fost acceptati pentru c-am mai schimbat componenta", regreta si acum Filip, care isi petrece timpul invatindu-i pe micuti, in studioul propriu, sa cinte muzica pe care el o compune.      Acum, grupul de copii are in spate multe premii si lucreaza la cel de al cincisprezecelea album, cu piese de primavara, care va fi lansat in martie. "Nu ne lasam! Avem de gind sa ne inchidem in studio o luna, sa vedem cite albume reusim sa scoatem. Copiii mei nu fac play-back. Si muzica, si textul sint ale noastre. Asta inseamna sa fii profesionist", vorbeste cu mindrie fostul clapar.     Multa, multa munca"Am cintat cu Holograf, cu Compact... Ma rog, nu am fost principal in trupa, insa eram si eu acolo si ajutam", nu uita de modestie compozitorul clujean, indrumindu-i printre note muzicale pe copii. "Muncim foarte mult. In fiecare an facem preselectie si ii alegem pe cei mai talentati. Stau cu ei in studio aproape in fiecare zi, chiar si cite 4 ore, si lucram incontinuu", spune Alexandru Filip, in studioul prin care "au tras" nume romanesti cunoscute. "Anul trecut, Directia 5 a inregistrat doua piese aici. Au mai fost pe la noi Semnal M, Cristina Rus, Fuego...", continua el.     Copiii de la Clubul Vedetelor se descriu prin unicitate, ei cintind individual, insa, uneori, cinta cu vocea si impreuna. Pe linga muzica, ei sint pregatiti si in coregrafie. Cu albumul de colinde pe care l-a lansat de Craciun, Clubul Vedetelor a facut furori luna trecuta in Germania, la cel mai mare Tirg de Iarna din Europa.     Un nou albumPe linga albumul la care lucreaza, micutii se pregatesc si pentru un festival international care va avea loc in aprilie in Antalya si la care, in editia precendenta, au cistigat 5 din cele 7 trofee. Primarul din Antalya a ramas impresionat de folclorul romanesc dupa ce copiii de la Clubul Vedetelor i-au cintat "Inflorit-o rugutu'" si "Negruta". Pentru acest an, copiii de la Clubul Vedetelor vor cinta chiar si o piesa in turceasca, pentru a se apropia de public.

Bundea: "Se intra pe un fagas normal"

Zeno Bundea, unul dintre cei mai experimentati fotbalisti din lotul Universitatii Cluj, este increzator ca echipa sa poate face o figura frumoasa in partea a doua a campionatului, in ciuda problemelor cu care s-a confruntat in tur. Bihoreanul nu exclude nici varianta promovarii, dar aceasta cu conditia ca echipa sa aiba stabilitate pe toate planurile: "Imi doresc un an mai bun, la fel ca orice fotbalist. Clubul incepe acum sa intre pe un fagas normal. Daca se vor rezolva toate problemele, am putea sa  facem o figura frumoasa, de ce nu, sa obtinem pina si o promovare", a anuntat Bundea, fotbalist care nu a luat in calcul niciodata varianta despartirii de Universitatea: "Puteam sa-mi depun memoriu de atitea ori, dar nu m-am gindit la acest lucru. Nu se pune problema sa plec de la Cluj. Speram ca intr-un viitor apropiat sa avem cel mai frumos stadion din Romania, un stadion de cinci stele. In acest mod s-ar gasi poate si un investitor puternic, gata sa vina la club pentru a face performante importante", a adaugat fotbalistul Universitatii.

Lumina mai multa pentru Cluj

Mai multe strazi din Cluj vor fi iluminate modern, la fel ca centrul orasuluiIn acest sens, au fost demarate deja procedurile pentru organizarea a noua licitatii ce au ca obiect gasirea unor firme care sa se ocupe de iluminatul orasului.      Programul de extindere si modernizare a iluminatului stradal vizeaza aproape toate cartierele Clujului, atit pe cele vechi, cit si pe cele recent construite.      Viceprimarul Sorin Apostu a explicat pentru monitorul ca modernizarea si extinderea retelei de iluminat stradal este o etapa necesara intr-un oras de talia Clujului, mai ales ca multe dintre cartierele noi ale orasului sint la ora actuala neiluminate.      "Pe linga problemele legate de faptul ca cele mai multe dintre cartierele nou construite nu dispun de suficiente locuri de parcare si de spatii verzi, un alt neajuns este lipsa iluminatului. Practic, deplasarea pe timp de noapte in aceste cartiere este o adevarata aventura pentru cetatean, care nu se poate simti in siguranta, ci sta tot timpul incordat. Oricind poate fi atacat sau, daca este cu masina, poate nimeri intr-o groapa", a aratat Apostu importanta implementarii acestui proiect. Pe linga aceste strazi din cartierele noi, siguranta cetatenilor va fi sporita prin iluminarea aleilor dintre blocuri si a spatiilor din jurul acestora.    108 strazi iluminate modernViceprimarul Sorin Apostu a mai spus ca, in total, programul de extindere si modernizare a iluminatului stradal vizeaza un numar de 108 strazi si alei. In cartierul Gheorgheni vor fi iluminate aleea Slanic, aleea Herculane, aleea Borsec, spatiul din spatele blocurilor de pe strada Tineretului de la numerele 24 si 60-70, dar si alte alei si strazi neiluminate sau prost iluminate pina acum.      Printre strazile din cartierul Grigorescu incluse in programul de modernizare-reabilitare-extindere a retelei de iluminat public se numara aleea Bucura, strada Isaac Newton, strada Lacului, strada Petuniei numerele 1-9, dar si blocurile din spatele si din jurul strazilor Fintinele, Alexandru Vlahuta si Bulevardul 1 Decembrie 1918.      Restul strazilor si aleilor incluse in acest proiect fac parte din cartierele Marasti, Manastur si Zorilor.    Sorin Apostu * Viceprimar"Pe linga problemele legate de lipsa parcarilor si a spatiilor verzi din cartierele nou construite, un alt neajuns este lipsa iluminatului. Practic, deplasarea pe timp de noapte in aceste cartiere este o adevarata aventura pentru cetatean."    Iluminatul centrului istoric, premiatIluminatul centrului istoric a fost premiat luna trecuta de Asociatia Urbanistilor din Romania in cadrul evenimentului "Dezvoltare urbana moderna in Romania", desfasurat la Brasov. Premiul "Viziune-Concept-Initiativa" a fost primit pentru noul concept de iluminat folosit de municipalitate in zona centrala a Clujului, care, pe linga aspectul estetic, are un consum energetic redus de opt ori.

Cazul "Obsession" continua cu apeluri

Avocata a explicat pentru monitorul faptul ca familia tinarului Calin Gordea, cel care si-a gasit sfirsitul la inceputul lunii noiembrie 2006 ca urmare a unei lovituri primite in fata clubului clujean Obsession, considera ca pedeapsa dictata de instanta clujeana este foarte mica.      "Pe de o parte, noi am cerut plata unor daune materiale in valoare de 15.000 de lei. Aici intra toate cheltuielile pe care familia le-a suportat cu locul de veci, inmormintare, constructia pietrei funerare, dar si organizarea parastasului. Tribunalul Cluj a admis din aceasta suma doar plata a 13.500 de lei, cu toate ca exista depuse la dosar chitante care sa ateste costul intreg", a declarat avocatul.     Mai mult, Sevianu sustine ca suma pe care Calin Bondor (foto), cel gasit vinovat de lovituri cauzatoare de moarte de Tribunalul Cluj, trebuie sa o achite familiei Gordea sub forma unor daune morale, respectiv 50.000 de lei, reprezinta doar jumatate din suma ceruta.       "Tribunalul l-a obligat la plata unei sume foarte mici, 50.000 de lei fata de 100.000 cit am cerut initial. Pe linga acest lucru am mai atacat in apelul depus si pedeapsa dictata de instanta si modalitatea de efectuare a acesteia, respectiv suspendarea ei", a conchis Ana Maria Sevianu.      Reamintim ca Tribunalul Cluj l-a condamnat saptamina trecuta pe Calin Bondor la 4 ani de inchisoare cu suspendare si la inca 7 ani sub supraveghere, interdictia de a frecventa baruri de noapte, cluburi sau discoteci din Cluj-Napoca pe timpul supravegherii si anuntarea oricarei deplasari din oras pentru mai mult de 8 zile, precum si schimbarea domiciliului sau a locului de munca.    Si apararea face apelAvocatul lui Calin Bondor, Ucu Faur, a declarat ieri pentru monitorul ca va depune si el un apel in numele clientului sau.      "Vom depune si noi apel, pentru ca nu ne convine decizia prin care Calin Bondor a fost gasit vinovat. Vineri va veni pe la birou si foarte probabil ca atunci vom depune si noi apel", a spus Ucu Faur.      Tribunalul Cluj n-a facut inca publica motivarea incheierii de saptamina trecuta, termenul legal fiind de 60 de zile de la comunicarea ei.

Alergari pe patinoar

Foto Diana SandorStudentii au inceput anul cu incredereMihali a sunat clopotelul. Cu mic, cu mare, "studentii" au raspuns chemarii antrenorului si s-au prezentat constiinciosi la primul antrenament din 2009. Sfidator, Flavius Bad si-a mai asigurat o bulina neagra, dupa cele dobindite in tur, preferind sa isi ia o zi in plus de vacanta. Exigent, tehnicianul l-a taxat si l-a trecut absent nemotivat: "Nu este corect fata de colegii sai. Nu are cum sa se scuze Bad in fata mea sau a celorlalti colegi care au venit sa munceasca". Fire optimista, Mihali a ignorat si terenul de gheata, a uitat si de gramada de moloz ce imprejmuieste terenul si si-a pus la treaba baietii. "Hai, Ungure, hai mai repede, ca stam dupa tine!" "Doua grupuri, unu' cu mine, celalalt cu Papi. La treaba!" Zgribuliti de frig, Farcas, Cordos, Suller, Bundea si Soporan au inceput alergarile, urmati de restul jucatorilor. Nu au lipsit nici junii cvasinecunoscuti Vasile Pop, Sergiu Botis sau Kalman Josef, adusi printre cei mari pentru a se acomoda cu atmosfera din lot. Cel mai probabil, "U" se va baza pe serviciile lor in retur, tinind cont de criza financiara mondiala, care e de cind lumea la club: "Sigur ca am vrea sa facem transferuri, dar nici macar Steaua nu poate. Noi incercam, dar este greu. Totusi, sintem optimisti in ceea ce priveste returul de campionat si sper sa reusim jocuri bune", a spus Mihali, luind o pauza de un minut, intre alergari si exercitii de incalzire.     Dupa citeva ture pe gheata, dezmortiti, "studentii" si-au luat in primire mingea. Miuta, indicatiile lui Gica si multe zimbete la finalul sesiunii. Miine o vor lua de la capat, poimiine din nou, iar in 19 ianuarie vor pleca la Cimpulung Moldovenesc, unde ii asteapta un cantonament montan, singurul inaintea reluarii campionatului.     Fotbalistii prezenti la reunire: Portari * Farcas, Crisan      Fundasi * Ungurusan, Cordos, Szilagyi, Suller, Chis, Kalman, Crusoveanu, Marincau      Mijlocasi * Dolha, Bundea, Vascan, Soporan, Ad. Ionescu, Tene, Matis, Fenesan, Vasile Pop, Budean, Borza      Atacanti * Suteu, Suciu, Sintejudean, Botis

Nicoara, sustinut de la centru pentru Primaria Cluj

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj se bucura de cel mai mare spriijin politic in cursa interna pentru desemnarea candidatului PNL la Primaria clujeana.     "Clujul e o miza importanta. La nivelul PNL va pot spune ca nu s-a luat o decizie, dar nu va ascund ca toate optiunile, inclusiv a mea, dar si ale colegilor mei, se indreapta catre sustinerea unei candidaturi a lui Marius Nicoara, care este parlamentar de Cluj si a fost presedinte CJ in 2004-2008", a afirmat Tariceanu. Liderul PNL a mentionat ca Nicoara "este o persoana de notorietate, cu credibilitate" si care "a demonstrat in fruntea CJ capacitatea de a promova, de a atrage proiecte de investitii pentru Cluj".     "Cred ca, in momentul de fata, este probabil cea mai cunoscuta persoana care ar putea sa candideze (...) Se bucura de un sprijin politic foarte larg la nivelul BPC si al partidului. Ramine sa discutam cu el si in urmatoarele 2 zile vom lua o decizie si vom anunta cine va fi candidatul", a conchis Tariceanu.     Guvernul a stabilit ca, pe data de 15 februarie, sa aiba loc alegeri la Cluj-Napoca, postul de primar raminind liber dupa ce Emil Boc a renuntat la mandat, pe 4 ianuarie, pentru functia de premier.    NewsIn

Faina de la UE ramasa in Cluj merge la Brasov

Brasovul va prelua cantitatea de faina ramasa in judetul Cluj dupa sfirsirea programului european de ajutorare a persoanelor defavorizate "Faina si Zaharul".     La nivelul judetului au ramas în stoc aproximativ 23 de tone de faina si 15 tone de zahar din cantitatile repartizate conform Programului derulat prin intermediul Guvernului României si finantat de Uniunea Europeana.     Reprezentantii Institutiei Prefectului Judetului Brasov, în urma unei decizii a APIA Bucuresti, vor prelua astazi, la amiaza, cantitatea de faina ramasa la nivelul judetului Cluj de la depozitul Agrotransilvania din comuna Apahida.     Judetul Cluj a beneficiat de aproape 200 de tone de zahar si peste 600 de tone de faina, destinate ajutorarii unui numar de aproximativ 30.000 de persoane defavorizate. Fiecare beneficiar a primit 6 kilograme de zahar si 20 de kilograme de faina.     Programul Guvernamental a fost finantat de Uniunea Europeana, asigurat din stocurile de interventie comunitara, si a fost derulat la nivelul fiecarui judet prin Agentiile de Plati si Interventii în Agricultura, respectiv Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, cu coordonarea Institutiei Prefectului.

Proiectii 3D

Foto Diana SandorPentru proiectia speciala, a fost ales cel mai recent film care foloseste aceasta tehnologie. Este vorba de "Bolt", o pelicula de animatie produsa de studiourile Disney. Productia il are ca erou pe ciinele Bolt, realizatorul unui show de televiziune de succes, care este transportat din greseala la New York. Inca de la inceputul anului, cind a inceput sa ruleze in Romania, filmul s-a clasat pe locul I in box office-ul de la noi din tara. Pelicula este dublata in limba romana. Realizarea proiectiilor 3D este posibila datorita introducerii de proiectoare digitale in doua din cele 10 sali ale Cinema City Cluj din cadrul Iulius Mall, permitind multiplexului sa prezinte filme tridimensionale ori de cite ori acestea sint aduse pe piata din Romania. Urmatoarea lansare 3D va avea loc in cursul lunii februarie, cind va rula filmul "My Bloody Valentine". Vizionarea filmelor in 3D necesita utilizarea unor ochelari speciali.      Productia, clasata in genul thriller-horror, va fi lansata in Romania in 13 februarie, chiar in ajunul zilei de Sfintul Valentin. Din distributie fac parte: Andrew Larson, Annie Kitral, Betsy Rue, Jaime King, Jensen Ackles, Kerr Smith, Kevin Tighe, Marc Macaulay si Tom Atkins. Regia filmului este semnata de Patrick Lussier.    2009 se anunta a fi anul filmelor 3DChiar daca filmele 3D sint cu 10-15 milioane de dolari mai scumpe, iar suma va creste pe masura ce efectele speciale se vor dezvolta, toate marile studiouri au cel putin doua filme de acest gen in productie programate sa fie lansate in acest an. Printre ele se numara "Monstri vs extraterestri" (DreamWorks), "Avatar" ,al lui James Cameron, precum si un film de 90 de minute bazat pe turneul Vertigo al celebrei trupe rock U2.

Noaptea Reducerilor revine la Polus

Primul eveniment din 2009 de la Polus Center va avea loc simbata, 17 ianuarie, de la ora 17, si se numeste "Laboratorul de magie al lui Merlin". De la ora 19, micutii vor putea avea parte de face-paiting si apoi de un show de impletit baloane. In ziua urmatoare, copiii sint asteptati in zona de food court, de la aceeasi ora, la "Fabricuta de arome". Zona respectiva va fi dotata, intre 23 si 25 ianuarie, cu un playground gonflabil, alcatuit dintr-un urias labirint si un ring de box gonflabil. De asemenea, complexul va contine si un loc de joaca pentru copiii mici compus din trenulet gonflabil, o casuta fermecata cu tobogan, girafa vesela si toboganul vesel. Cei mari sint asteptati apoi, in noaptea de 30 spre 31 ianuarie, la prima editie din acest an a Noptii Albe a Reducerilor. "Clientii Polus Center Cluj vor beneficia de extra-oferte si reduceri în cadrul magazinelor. Pe tot parcursul serii, animatorii Radio Polus vor intretine atmosfera si vor oferi sute de premii cumparatorilor din Polus Center", sustin reprezentantii complexului comercial. Startul Radio Polus in noul format (proiect comun cu Musai Productions) s-a dat pe 5 ianuarie. Muzica vizeaza un "public premium, de peste 25 de ani, dar sint presarate si piese mai noi, mai dinamice, pentru latura tinara". Din echipa radioului fac parte Dodo (Rise and Shine), Elena (Gossip Lounge), Angel (Rock On), Dragos (18^), Patriciu (Evergreen Covers), Dj Blanilla (Beats and Breaks), Dj Inside Out (Le Chill) si Diana (Toc Show).

Cadu il regreta pe Trombetta

Ieri, jucatorii CFR-ului au efectuat prima vizita medicala a anului. La Dispensarul Clinic pentru sportivi de la Colegiul National "George Cosbuc", cei 14 jucatori prezenti au trecut cu bine toate testele, urmind ca astazi sa efectueze analize si restul componentilor lotului, inclusiv noile achizitii. Dupa ce au iesit de la consult, unii dintre jucatori au fost de acord sa vorbeasca despre schimbarile ce au avut loc la echipa in ultima perioada. Astfel, capitanul Cadu deplins plecarea fostului tehnician Maurizio Trombetta: "Îmi pare foarte rau de Trombetta, pentru ca este un antrenor bun si un om la fel de bun". Portarul Edi Stancioiu, insa, a parut mai increzator in capacitatile noii banci tehnice: "Am început un nou drum si este un lucru normal în fotbal. Ceea ce conteaza, însa, e rezultatul final. Începe un retur cu multe noutati la echipa si sper sa facem o treaba buna. Postul lui Uhrin e de consilier, dar pe noi nu ne intereseaza, trebuie doar sa ne antrenam si sa cistigam pe teren".

Mitica nu simte criza

Presedintele LPF, Dumitru Dragomir, va primi de cinci ori mai multi bani decit pina acum. Desi ne aflam in plina criza financiara, la LPF problemele nu par sa isi fi facut aparitia. Ieri, Adunarea Generala Extraordinara a LPF a decis ca salariul presedintelui Dumitru Dragomir sa fie majorat, persoane care au participat la sedinta dezvaluind ca oficialul va fi remunerat cu 15.000 de euro net pe luna. Cel care a venit cu propunerea a fost presedintele executiv al lui Dinamo, Cristi Borcea, care si-a motivat demersul prin faptul ca Dragomir avea pina acum 3.000 de euro, bani pe care sustine ca nu i-a încasat, ci i-a donat cluburilor. Toti cei 18 reprezentanti ai cluburilor din Liga 1 au votat în unanimitate aceasta propunere. O alta decizie luata de Adunarea Generala a fost validarea Comitetului Executiv al LPF pentru returul Ligii 1. Membrii acestuia vor fi reprezentantii cluburilor care s-au clasat pe locuri pare la sfirsitul campionatului trecut. Astfel, CEx va fi format în returul acestei editii de campionat din oficialii cluburilor Steaua, Dinamo, FC Timisoara, Otelul Galati, Gloria Bistrita, Pandurii Tirgu Jiu si Gloria Buzau, plus Dumitru Dragomir si secretarul general al LPF, Vali Alexandru. De asemenea, s-a luat în calcul si posibilitatea ca din anul 2011 sa se reduca numarul de echipe din Ligile 2 si 3 daca efectele crizei financiare devin din ce în ce mai evidente. A mai fost luata în discutie si o propunere cu privire la o mai mare implicare a LPF în ajutarea centrelor de copii si juniori, urmind ca acest subiect sa mai fie dezbatut.

Patru nominalizari, patru premii

Foto www.nytimes.comKate Winslet a cistigat doua Globuri de Aur, pentru prestatiile sale din "Revolutionary Road" si "The Reader"."Slumdog Millionaire", o coproductie SUA - Marea Britanie - India, a cistigat la toate categoriile la care a fost nominalizat: "Cea mai buna drama", "Cel mai bun regizor" (Danny Boyle), "Cel mai bun scenariu" (Simon Beaufoy) si "Cea mai buna coloana sonora" (A. R. Rahman). La fel s-a intimplat si cu mini-seria "John Adams", care a cistigat toate premiile la categoriile la care a fost nominalizata: "Cea mai buna mini-serie sau film de televiziune", "Cea mai buna actrita", "Cel mai bun actor intr-un rol principal in mini-serie sau film de televiziune" (Laura Linney, Paul Giamatti) si "Cel mai bun actor intr-un rol secundar in in mini-serie sau film de televiziune" (Tom Wilkinson).      "Slumdog Millionaire" a fost premiat si la "Critics' Choice Awards", unde i-au fost acordate de Asociatia Criticilor de Film din SUA cinci premii. Filmul prezinta o poveste comica si romantica despre un tinar indian care intra intr-un concurs TV de cultura generala pentru a-si impresiona prietena. Un alt cistigator important a fost si serialul "30 Rock", care si-a adjudecat, la fel ca filmele precedente, toate trei premiile pentru care a fost nominalizat, inclusiv cel pentru "Cel mai bun serial de comedie".    Kate Winslet si Mickey Rourke, cei mai buni actori Anul acesta, Kate Winslet a cistigat, in sfirsit (in anii trecuti mai fusese nominalizata de cinci ori), premiul de "Cea mai buna actrita intr-un rol principal", pentru rolul din "Revolutionary Road" (unde joaca din nou alaturi de Leonardo Di Caprio), si premiul pentru "Cel mai bun rol feminin secundar", din filmul "The Reader".     Surpriza Globurilor de Aur a fost desemnarea lui Mickey Rourke drept "Cel mai bun actor intr-o drama", avind in vedere actorii cu care a concurat: Sean Penn, pentru prestatia din filmul biografic "Milk", Brad Pitt, pentru "The Curious Case of Benjamin Button", Leonardo Di Caprio, pentru rolul din "Revolutionary Road", si Frank Langella, pentru "Frost/Nixon".     "A fost un drum lung de intoarcere pentru mine. Acum citiva ani, eram aproape iesit din industrie. Vreau sa ii multumesc regizorului Darren Aronofsky, care a avut incredere in mine si s-a chinuit sa obtina finantare, avindu-ma pe mine in distributia filmului", a declarat Rourke, care, la 52 de ani, s-a aflat si el, la fel ca Winslet, pentru prima data pe lista cistigatorilor la Globul de Aur.

Politicienii, fara credibilitate

Pompierii, preotii si farmacistii ocupa primele locuri în topul celor mai de incredere profesii din Romania, potrivit sondajului realizat de revista "Reader's Digest", in timp ce profesia de politician s-a plasat pe ultimul loc al aceluiasi top. Tot pe pozitii codase sint si judecatorii, avocatii, politistii si agentii imobiliari. Pe urmatoarele pozitii din fruntea topului se afla medicii, care ocupa locul 5, actorii (locul 7) si prezentatorii TV (locul 12), iar profesorii ocupa abia locul 13. Potrivit site-ului publicatiei, in comparatie cu sondajele precedente, cea mai spectaculoasa ascensiune o înregistreaza preotii, care au urcat cinci locuri, pina pe pozitia 2, in timp ce profesia care a inregistrat cea mai mare cadere este cea de baby-sitter.     În cadrul sondajului, au fost intervievate 1.245 de persoane din mediu urban si rural, care au dat note de la 1 la 10, în functie de încrederea acordata.

Monet, scos la licitatie

La vinzarea programata pe 4 februarie vor fi scoase la licitatie 47 de lucrari impresioniste si de arta moderna ce includ opere ale pictorilor Claude Monet, Amedeo Modigliani, Kees van Dongen, Henri de Toulouse-Lautrec, Henri Matisse, Pablo Picasso, Gustav Klimt, Pierre-August Renoir si Paul Gauguin. Tablourile vor fi mai intii prezentate in cadrul unei expozitii, la sediul casei de licitatii, incepind cu data de 12 ianuarie.      "Multe dintre aceste lucrari apar la licitatie pentru prima oara in ultimii ani si toate au un farmec fara virsta pentru colectionari, care continua sa fie atrasi de ele. Sintem, de asemenea, incintati sa oferim spre licitatie o colectie europeana de sase picturi impresioniste, printre care si doua opere din 1870 ale lui Claude Monet", a precizat Giovanna Bertazzoni, director al sectiei de Arta moderna si impresionista a casei Christie's, citata de NewsIn.      Organizatorii licitatiei se asteapta ca din vinzarea tablourilor sa stringa 60 de milioane de lire sterline. Expozitia este condusa de un colectionar european, cu sase tablouri, inclusiv "Dans la Prairie", pictat in 1876 de Claude Monet, care are o valoare de vinzare estimata la 15 milioane de lire. Tabloul a fost pictat de Claude Monet in Argenteuil, unde acesta a locuit intre 1871 si 1878 si o infatiseaza pe sotia pictorului, Camille, intinsa pe o pajiste de flori si citind o carte.      La licitatie vor mai fi prezentate lucrari ale pictorilor Kees van Dongen, Henri Matisse, Pablo Picasso, Gustav Klimt, Pierre-August Renoir, Paul Gauguin si Henry Moore.

BCR intra in greva

O mare parte din unitatile BCR vor fi inchise de miineDecizia Federatiei Sindicatelor Independente (FSI) vine in contextul in care Contractul Colectiv de Munca a expirat la sfirsitul anului trecut, iar reprezentantii sindicatului au cerut, in cadrul ultimelor negocieri din 9 ianuarie 2009, mentinerea prevederilor CCM 2008, cu unele modificari agreate anterior de conducerea BCR, precum si o crestere suplimentara a salariilor cu 3%, care se adauga la majorarea cu 50% din rata inflatiei pe 2008.    Greva nejustificataConducerea BCR sustine ca declansarea grevei e nejustificata, deorece pina acum sindicalistilor le-au fost prezentate peste sase oferte, toate fiind, insa, refuzate.      "Sintem cu adevarat surprinsi de abordarea sindicatului, cu atit mai mult cu cit, in cele aproape 2 luni cind ambele echipe au fost implicate in procesul de negociere, managementul a formulat nu mai putin de sase oferte succesive menite sa ofere angajatilor BCR un pachet salarial adecvat si sa incheie negocierile", sustin reprezentantii BCR. Ofertele au reprezentat un angajament pe care banca si-l poate permite in conditiile economice actuale si au fost facute alaturi de angajamentul managementului de a pastra numarul de angajati la nivelul de aproximativ 8.700.    Nu se stie citi intra in grevaManagementul bancii a contestat ieri in justitie legalitatea actiunii de protest, iar Tribunalul Bucuresti va lua astazi in discutie solicitarea BCR de judecare a contestatiei mai devreme de termenul fixat pentru 15 ianuarie.Oana Petrescu, vicepresedintele executiv al BCR responsabil de operatiuni si IT, a declarat ieri ca, pina in prezent, banca nu a primit listele cu angajatii care vor participa la greva, insa din cei circa 9.000 de salariati ai BCR sint membri de sindicat in jur de 6.000-7.000. Federatia Sindicatelor Independente din BCR reuneste 40 de sindicate independente, constituite la nivel judetean. Lista cu angajatii care intra de miine in greva urmeaza sa fie primita de conducerea BCR pina in aceasta seara.     Fara penalitati de intirziereBanca a anuntat deja nu va aplica penalitati pentru intirzierile la plata creditelor survenite din cauza grevei. Totodata, banca va asigura functionarea bancomatelor si a aparatelor de schimb valutar, a mai spus Oana Petrescu, iar serviciile de Internet banking, call-center si mobile banking vor functiona in parametrii normali. Totodata, pentru inregistrarea in timp util a platilor, centrele de procesare din BCR vor lucra in trei schimburi. In cazul unitatilor inchise, banca va afisa o lista cu sucursalele si agentiile cele mai apropiate care ramin deschise.

TVA-ul, explicat de KPMG

Scopul manifestarii este de a clarifica unele aspecte fiscale, precum si de a prezenta oportunitatile pe care le-a adus legislatia fiscala aplicabila de la 1 ianuarie 2008.     Cursul va oferi informatii despre impozitele indirecte si directe, în perspectiva legislatiei post-aderare a României la UE, iar participantii vor putea astfel dobindi o mai buna întelegere a obligatiilor pe care le au societatile în principal în vederea închiderii exercitiului financiar.     Printre pricipalele teme abordate in cadrul seminarului organizat de KPMG se numara si aspectele practice legate de achizitii si livrari intracomunitare, importuri, exporturi, operatiuni interne, noutati legate de documentatia necesara pentru justificarea aplicarii unor scutiri în materie de TVA, dar si noutati legate de exercitarea dreptului de deducere al TVA.    Taxa de participareIn plus, invitatii vor vorbi despre amortizarea fiscala versus amortizarea contabila, despre aspectele practice legate de deducerea cheltuielilor la calculul impozitului pe profit si despre plata impozitului pe profit. O alta tema abordata va fi cea a impozitului cu retinere la sursa si a impozitului pe cladiri.Cursul se va desfasura incepind cu ora 9, la Power Business Center, iar inscrierile pot fi facute pina la 16 ianuarie. Taxa de participare este de 250 de euro, plus TVA, iar pentru participarea a cel putin trei persoane din partea aceleiasi societati se acorda o reducere de 10%.

Lista neagra a Finantelor

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Cluj a anuntat ca pregateste publicarea pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a agentilor economici care au obligatii restante fata de buget la 31 decembrie 2008. Pentru a preveni publicarea pe site, agentii economici trebuie sa achitate pina la 25 ianuarie 2009 toate obligatiile pe care le au la bugetul general consolidat.     DGFP Cluj reaminteste ca persoanele juridice care nu isi indeplinesc obligatiile declarative la doua termene de declarare consecutive vor fi declarate inactive. Totodata, vor fi declarati inactivi si acei contribuabili care se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale, dar si contribuabilii care se constata ca nu functioneaza la sediul social sau domiciliul fiscal declarat. De la data declararii ca inactiv, contribuabilul nu mai are dreptul de a utiliza facturi si nici alte documente sau formulare tipizate cu regim special.

Pe scurt

FMI lupta împotriva crizeiFondul Monetar International (FMI) ar putea avea nevoie de înca 150 de miliarde de dolari pentru ajutorarea pietelor emergente si a tarilor sarace, grav afectate de criza economica globala, a spus seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, relateaza Bloomberg. Oficialul i-a criticat pe liderii europeni, spunind ca acestia nu au putut anticipa gravitatea problemelor economice cu care se vor confrunta la nivel national. Kahn a subliniat ca FMI va mari actuala estimare de 1.400 de miliarde de dolari privind pierderile si deprecierile de active aparute din cauza crizei financiare. Seful FMI declara în 9 ianuarie ca, daca în urmatoarele 6 luni criza se va adinci, cererile privind ajutoarele financiare ar putea depasi fondurile de care FMI dispune.    L. P.Bani pentru grupuri vulnerabileSapte proiecte din Regiunea Nord-Vest au cistigat finantare nerambursabila prin Programul PHARE 2004-2006 Coeziune Economica si Sociala - Servicii Sociale, valoarea totala a acestora fiind 800.550 de euro. 90% din aceasta suma va fi suportata prin Programul PHARE, in timp ce participantii au o contributie proprie de 10%. Prin obiectivele specifice, proiectele propun diminuarea riscului de institutionalizare a persoanelor cu handicap grav, cresterea calitatii vietii acestora, crearea unui centru de zi pentru batrini etc. Alocarea financiara pentru Programul PHARE 2004-2006 Coeziune Economica si Sociala - Servicii Sociale, la nivelul regiunii Nord-Vest, a fost de 810.000 de euro, gradul de absorbtie al fondurilor nerambursabile fiind de aproape 100%.    A. D.Aproape de finalizarePrim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, a declarat ieri ca ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, le-a dat asigurari ca proiectul de buget pe anul 2009 va fi finalizat pina la sfirsitul acestei luni. "Domnul Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, a informat membrii Biroului Permanent National al PDL asupra stadiului lucrarilor la proiectul Bugetului tarii pe anul 2009 si dinsul ne-a dat asigurari la toti ca, pina la sfirsitul lunii ianuarie, Guvernul va prezenta proiectul de Buget", a spus Stolojan, care a precizat ulterior ca acest lucru înseamna ca Guvernul va avea proiectul de buget definitivat la sfirsitul lunii ianuarie, urmind ca dupa aprobarea acestuia sa fie depus în Parlament.    L. P.Dacia se inchide din nouDacia a anuntat ieri ca va întrerupe din nou productia, pentru 2 saptamini, în intervalul 26 ianuarie - 8 februarie, iar salariatii vor intra în somaj tehnic si vor fi remunerati cu 85% din salariul individual brut. "Dacia se vede nevoita sa recurga la aceasta masura pentru a-si adapta productia la scaderea comenzilor ca urmare a declinului pietelor auto. Acest declin este manifestat cu deosebire în cazul Romaniei, prima piata a constructorului, unde în 2008 a fost comercializata peste o treime din productia uzinei de la Mioveni", au mentionat reprezentantii Dacia. Productia Dacia a mai fost intrerupta pina acum în total timp de aproximativ 1 luna, în mai multe zile ale lunilor octombrie, noiembrie si decembrie.    A. D.

Depreciere maxima pentru leu

De la 1,3 lei la 4,2 leiCursul monedei nationale publicat ieri de BNR (4,2684 de lei/euro) a atins un nou maxim istoric in raport cu euro.Moneda unica europeana a fost introdusa la inceputul anului 1999, iar primul curs de referinta afisat de banca centrala a fost de 1,3062 de lei/euro. In primii 6 ani de la debut, aceasta a inregistrat o tendinta de apreciere fata de leu, atingind un nivel maxim pe 6 ianuarie 2004, cind BNR a publicat un curs de 4,1438 de lei/euro. Ulterior, leul a recuperat teren, pe fondul liberalizarii contului de capital, mentinindu-se pe un trend de apreciere pina la mijlocul anului 2007. In data de 2 iulie 2007, BNR a anuntat un curs oficial de 3,1112 lei/euro, reprezentind cel mai scazut nivel atins in ultimii 5 ani si o luna. Pe piata interbancara, cel mai redus nivel din acel interval a fost de 3,0985 de lei/euro.Efect psihologicLeul si-a continuat ieri deprecierea si pe piata interbancara, cursul atingind noi maxime istorice, de 4,32 de lei/euro, pe fondul miscarilor speculative din piata, care au determinat cereri mari de valuta.     "Toata lumea cumpara euro in prezent. Este si un efect psihologic care a inceput o data ce cursul a urcat peste 4,30 de lei/euro. Sint unii jucatori care poate mizeaza acum ca leul se va deprecia peste asteptari, peste 4,50 de lei/euro. Doar BNR poate interveni pentru ca leul sa se intareasca, insa se pare ca momentan nu o face", a declarat, pentru NewsIn, Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania.    NewsIn

Expozitie anticriza

Anul expozitional 2009 se deschide oficial la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca miine, de la ora 17, si se vrea o abordare inedita a artei, prin perspectiva celei mai mediatizate probleme a momentului: "primul eveniment cultural aniticriza", dupa cum precizeaza organizatorii. Mai exact, este vorba de lansarea proiectului "Communication", realizat de artistul clujean Andor Komives. Ansamblul este alcatuit din lucrari de pictura, obiect si instalatie, iar "imaginile sale încorporeaza fragmente – citate, ce trimit spre BD, graffiti sau gravuri de epoca, afise si mesaje publicitare – care le confera o pretioasa ambiguitate a apartenentei la un gen anume, cu amplificarea nuantata a conexiunilor si a sensurilor", dupa cum arata organizatorii evenimentului.     Provocare la dialog si dezbatereModul in care sint concepute lucrarile se afla in legatura cu "prezentul postmodern, globalizat". "Artistul comunica, uneori cu suava ironie - intra în rezonanta cu personaje reale sau imaginare: îngeri sau demoni, eroi din noile mituri sau utopii contemporane. Fara complexul timpului, al spatiului sau al contextului cultural, aceste fiinte ale imaginarului colectiv comunica, în imagini, incredibil de firesc, fac cu dezinvoltura observatii despre problemele lumii noastre actuale: globalizare, razboi, politica, consumism, cultura si noile utopii. Imaginile, ironice si autoironice sint provocatoare, prin mesajul lor direct si foarte actual", arata aceeasi sursa. Se urmareste, astfel, punerea în discutie a unor clisee mentale si provocarea la dialog, dezbatere si auto-reflectie.    Performance muzicalO alta dimensiune a comunicarii asumata de autorul proiectului "Communication" este aceea a unui dialog intre generatii. Protagonistii sint fiul Loránd Emánuel (12 ani) si tatal artistului (81 de ani), invitati în proiect. Ceremonia de lansare le va mai oferi celor prezenti posibilitatea de a asista la un recital al Ansamblului Flauto Dolce, "al carui performance muzical dezvaluie noi si neasteptate registre ale comunicarii". Din componenta grupului fac parte Zoltan Majo (director artistic), Mihaela Maxim, Maria Szabo si Agnes Toth. Manifestarea va fi gazduita de salile de expozitii temporare ale institutiei clujene, iar expozitia va fi deschisa publicului pina duminica, 1 februarie.

Nadia Comaneci, cea mai de incredere personalitate

Revista "Reader's Digest" a realizat in octombrie 2008 un sondaj prin care si-a propus sa afle care sint personalitatile ce se bucura de cea mai mare încredere în tara noastra, cine a urcat si cine a coborit în topul încrederii românilor în anul care a trecut. Daca Nadia Comaneci se afla pe locul I, urmata de Alexandru Arsinel, Stela Popescu, Draga Olteanu Matei si Florin Piersic. Presedintele Basescu se afla abia pe locul 69, intre Dan Diaconescu si Madalin Voicu, Tudor Chirila ocupa locul 54, Ana Maria Marinca ocupa locul 36, regele Mihai figureaza pe pozitia 83, iar Sorin Ovidiu Vintu pe 100. Voturile din 2008 au confirmat "stabilitatea" unor personalitati publice care s-au bucurat de apreciere si în 2007, dar au adus si multe surprize. "Toti cei prezenti în acest top dispun de notorietate, sint perceputi ca persoane care au reusit, nu sint personalitati conflictuale si nu au aparut în presa ca oameni care cauta sa obtina beneficii personale din afaceri dubioase", a explicat Bogdan Voicu, sociolog cercetator la Institutului pentru Calitatea Vietii. Andreea Marin Banica a adus una din cele mai spectaculoase surprize ale topului, urcind 25 de locuri, ca si Daniel, Patriarhul României, care a urcat 21 de locuri în top.

Tergiversari in cazul "Musca"

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, ieri, sa amine din nou procesul in care Mona Musca (foto) cere revizuirea verdictului de colaborator al fostei Securitati, constatind ca CNSAS nu a depus in instanta dosarul de fond. Instanta a fixat un nou termen de judecata pentru data de 2 februarie, iar pina la aceasta data Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii trebuie sa depuna dosarul de fond pentru ca magistratii sa poata studia toate documentele din cauza. In noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit pentru 12 ianuarie 2009 urmatorul termen al procesului in care Mona Musca cere revizuirea deciziei de colaborare cu Securitatea, dupa ce dosarul a fost plimbat pe la mai multe instante. Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 13 noiembrie, sa amine procesul, pentru ca judecatorii din completul de la Sectia a III-a, unde ajunsese dosarul, au sustinut ca acest caz trebuie judecat de alt complet. Initial, dosarul a fost inregistrat la Sectia a III-a civila, insa judecatorii au sustinut ca nu sint competenti sa il judece si au decis sa il trimita la Sectia a VIII-a de contencios administrativ. Nici aceasta sectie nu a vrut sa judece dosarul.    L. P.

Oprea, non grata

Acuzat de PSD ca e omul lui Basescu, Gabriel Oprea paraseste Guvernul la nici o luna de la investituraConducerea PSD a decis, cu o larga majoritate, retragerea sprijinului politic ministrului de Interne, urmind sa faca o noua propunere pentru acest post.    Decizia a fost anuntata ieri, dupa sedinta BPN, de liderul partidului, Mircea Geoana, care a anuntat si excluderea lui Oprea din PSD.     Geoana a precizat ca propunerea de excludere a lui Oprea din partid a fost inaintata Comisiei de integritate a partidului.      Presedintele PSD a reluat afirmatiile conform carora numirile de secretari de stat la MAI nu au avut girul partidului. Conform lui Mircea Geoana, aceste numiri vor fi anulate, iar noile propuneri se vor face in urma convocarii cit mai rapide a unui Comitet Executiv National al PSD.      Geoana a precizat ca PSD va cere revocarea tuturor celor numiti in functii de Gabriel Oprea, urmind sa se faca propuneri in acest sens pe canalul oficial de comunicare intre PSD si PDL.      Presedintele PSD a mai spus ca exista posibilitatea ca unii dintre cei numiti de catre Gabriel Oprea sa fie reconfirmati si de partid.      Mircea Geoana a aratat totodata ca premierul Emil Boc a semnat numirile avansate de catre Gabriel Oprea deoarece l-a considerat pe acesta de buna credinta, el nestiind ca Oprea nu are girul pentru a face astfel de propuneri. Geoana a mai spus ca l-a informat ulterior pe Boc despre faptul ca Oprea nu avea girul PSD pentru a face aceste propuneri, el declarind ca Boc s-a aratat surprins de acest lucru.      Conform lui Geoana, PSD va convoca in cel mai scurt timp un Comitet Executiv National pentru a avansa o noua propunere pentru functia de ministru care sa-l inlocuiasca pe Gabriel Oprea. Liderul PSD a aratat ca ii va sugera premierului Emil Boc ca, pina in momentul in care va fi desemnat un nou candidat pentru functia de ministru al Administratiei si Internelor, vicepremierul PSD Dan Nica sa asigure interimatul.Ardelean, ironizatLiderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a sugerat ieri, inaintea sedintei conducerii PSD, ca Traian Basescu i-ar fi propus ministrului de Interne, Gabriel Oprea, ca Virgil Ardelean sa ocupe postul de sef la DGIPI.      "S-ar putea dinsul sa aiba dreptate, s-ar putea sa fie norme NATO, reglementari in CSAT, si dinsul sa aiba o motivatie foarte serioasa pentru ce a facut aceste propuneri. S-ar putea ca domnul Ardelean sa fie o necesitate pentru Romania, si atunci s-ar putea sa nu primeasca nici o sanctiune (...), cred ca domnul ministru a avut o sedinta scurta cu domnul Traian Basescu si s-ar putea sa afle normele inaintea noastra", a declarat Marian Vanghelie.      Liderul pesedistilor bucuresteni a ironizat profesionalismul lui Ardelean, sustinind ca "e pacat de Dumnezeu" sa nu fie pus in functie daca este important: "Daca se dovedeste (ca Ardelean e important - n.r.), e pacat de Dumnezeu. Il tinem acolo. Daca nu se dovedeste, inseamna ca se duce la pensie".     Gabriel Oprea * Ministru de Interne"In legatura cu numirea domnului chestor Ardelean, directorul general al Directiei de Informatii si Protectie Interna, decizia imi apartine. De ce? Fiindca tot legea prevede ca propunerea si revocarea din functie se face de ministrul Administratiei si Internelor."

Romanii din Gaza vor fi evacuati

In jur de 60 de cetateni romani si familiile lor vor fi evacuate in zilele urmatoare din Fisia Gaza, a anuntat ministrul Cristian Diaconescu. Sint in jur de 80 de persoane, cetateni romani si familiile lor, care si-au exprimat dorinta de a parasi Fisia Gaza si pentru care "am obtinut, pe garantia statului roman, acordul de a parasi zona de conflict", a reamintit Diaconescu. Dintre aceste 80 de persoane, 20 au parasit deja, joi dimineata, Fisia Gaza, prin punctul de frontiera de la Erez. Dintre cei douazeci de cetateni, 17 erau  romani si trei palestinieni. Acestia au tranzitat Israelul si au fost transportati in Iordania, de unde au avut de ales daca vin in Romania sau se indreapta catre alta destinatie. Grupul a ajuns vineri dimineata la Bucuresti. "In zilele urmatoare se va face si evacuarea celor care au ramas, in masura in care vor dori acest lucru. Nu stim citi vor veni la punctul de intilnire pentru evacuare, multi au revenit si data trecuta asupra deciziei", a atras atentia ministrul.    L. P.

Ministerul Transporturilor, incapabil sa promoveze proiecte de finantare

Seful statului a subliniat ca trebuie gasita o solutie pentru ca lucrarile de infrastructura sa inceapa in 2009.     "Va rog sa luati nota de faptul ca nu este o observatie critica la adresa vreunei persoane. Toate rapoartele Comisiei Europene arata ca, daca exista un minister care a fost incapabil sa promoveze vreun proiect care sa fie aprobat, acesta este Ministerul Transporturilor, or exact zona de maxim interes este cea mai ramasa in urma din punctul de vedere al aprobarii proiectelor", a spus presedintele Basescu. Seful statului a spus ca la discutia cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, vor fi discutate solutiile pe care Comisia le poate propune pentru ca lucrarile de infrastructura din Romania sa poate demara in acest an. Un alt subiect al discutiilor va fi legat de finantarea agriculturii. "Speram ca in urma acestei discutii clarificarile pe care le vom avea sa ne permita sa utilizam cu mai mare eficienta fondurile europene", a spus Traian Basescu. Presedintele arata ca legislatia romaneasca va trebui sa se adapteze la cea europeana in ceea ce priveste procedura de aprobare a proiectelor de finantare si ca, daca la Consiliul European din decembrie 2008 s-a stabilit scurtarea acestei proceduri, de la 87 la 30 de zile, trebuie clarificat cu presedintele Comisiei Europene cum va putea Romania sa fixeze aceleasi termene si pe plan national.     "Noi avem o legislatie care vizeaza utilizarea fondurilor europene si care face ca procedurile sa treaca mult de 90 de zile, uneori atingind 180 de zile, or noi consideram ca trebuie facuta o adaptare a procedurilor romanesti la imperativul european de a aproba proiectele in 30 de zile si in acelasi timp la imperativele de ordin practic ale crizei economice. In situatie de criza, asa cum am sustinut si in decembrie, la Consiliu, statele trebuie sa actioneze prin proceduri care sa fie adaptate nevoii de rapida implementare a proiectelor", a explicat Basescu.      Presedintele Traian Basescu a participat, ieri, la Bruxelles, la invitatia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la un dejun de lucru in care vor fi abordate teme de interes de pe agenda europeana precum masurile de atenuare a crizei economice, securitatea energetica sau evenimentele din Fisia Gaza.      La intilnire au fost prezenti si premierul Emil Boc, vicepremierul Dan Nica si alti oficiali ai Guvernului, precum ministrul Economiei, Adriean Videanu, si cel al Externelor, Cristian Diaconescu.

Ferrari si-a prezentat bolidul de Formula 1

F60 este numele monopostului cu care Ferrari va participa in editia urmatoare a Formulei 1. Scuderia Ferrari, campioana mondiala la constructori in editia trecuta trecuta a Formulei 1, si-a prezentat ieri monopostul pentru sezonul 2009, numele acestuia fiind F60, cu referire la numarul de campionate mondiale în care a evoluat echipa italiana dupa 1950. Monopostul este construit dupa cele mai noi reglementari din competitie, designul sau fiind putin diferit fata de anii trecuti, iar eleronul din spate este mai înalt si îngustat, potrivit primelor imagini oficiale publicate de scuderie. Modificari au aparut si la sistemul de suspensii, fiind, de asemenea, introdus si un sistem de recuperare a energiei cinetice. Motorul poate ajunge la 18.000 de turatii/minut si poate fi folosit cel putin 2.500 de kilometri. Testele cu F60 au fost deja demarate, masina fiind pilotata de brazilianul Felipe Massa, pe circuitul de la Mugello, din nordul Florentei.     Sezonul 2009 va începe la 29 martie, cu Marele Premiu al Australiei, la Melbourne.

Clarificari in Liga Campionilor

Se cunosc cinci de cele opt echipe calificate in sferturile de finala ale Ligii Campionilor la handbal feminin. Splendida victorie din Norvegia (27-25 cu Larvik HK) le-a asigurat handbalistelor de la Oltchim calificarea in sferturile de finala inaintea ultimei etape a fazei a doua a grupelor Champions League. Vilcencele au ramas pe prima pozitie a clasamentului grupei C, cu 8 puncte, si vor evolua in 18 ianuarie in compania croatelor de la HC Podravka Vegeta Koprivnica. Acestea din urma au reusit sa se impuna, in deplasare, in fata formatiei ruse Lada Togliatti (34-28) si pot emite pretentii la ocuparea celei de-a doua pozitii calificante. Pentru aceasta au nevoie de victorie sau egal la Rimnicu Vilcea, oricare din aceste rezultate transformind intr-unul fara miza jocul dintre Lada si Larvik.        In grupa A a Ligii Campionilor, formatia ungara Györi Audi ETO KC a surclasat echipa macedoneana Kometal Skopje (35-20) si cu 8 puncte este virtual calificata in sferturile de finala. Cealalta echipa care va iesi din acest cvartet este cea daneza Midtjylland (fosta Ikast-Brande EH), care duminica a remizat in Rusia, cu Zvezda Zvenigorod (28-28), si ocupa pozitia a doua in clasament, cu 7 puncte.      In grupa B, Hypo Niederösterrich (Austria) are 8 puncte, Buducnost T-Mobile (Muntenegru) 7, iar FCK Handbold A/S (Danemarca) 5. In ultima etapa, lidera cvartetului va primi vizita ibericelor de la Orsan Elda Prestigio, iar Buducnost va fi gazda intilnirii de "care pe care" cu FCK Handbold.      In fine, in grupa D totul este clar inainte de meciurile ultimei runde. Danezele de la Viborg HK (35-27 cu frantuzoaicele de la Metz Handball) si slovenele de la RK Krim Mercator (33-25 cu nemtoaicele de la 1. FC Nürnberg) au acumulat cite 8 puncte si nu mai pot fi ajunse din urma de celelalte doua team-uri.       In optimile de finala ale Cupei Cupelor sint de pe-acum calificate FCK Handbold A/S si Metz Handball, celelalte doua echipe urmind sa aleaga dintre Zvezda si Kometal (grupa A), respectiv Larvik si Lada Togliatti (grupa C).

Gata pentru Mondiale

Aihan Omer va deplasa la Campionatul Mondial din Croatia acelasi lot de 16 jucatori pe care l-a folosit si în amicalele din Danemarca, la care se va adauga si rezerva Ionut Georgescu. Acesta din urma a fost ales rezerva în detrimentul celorlalti doi jucatori cu care a participat la Resita la antrenamente, Florin Ciubotariu si Cristian Fenici. Iata lotul complet al "tricolorilor" pentru turneul final din Croatia: Ionut Rudi Stanescu, Mihai Catalin Popescu, Sorin Birza - portari; George Buricea, Mihai Timofte, Eremia Piriianu, Marian Cozma, Alexandru Irimescu, Valentin Ghionea, Laurentiu Toma, Adrian Petrea, Florin Nicolae, Marius Stavrositu, Mihai Rohozneanu, Sandu Iacob si Rares Jurca. România va participa în perioada 16 ianuarie - 1 februarie la Campionatul Mondial din Croatia, unde face parte din Grupa A, alaturi de Franta, Ungaria, Australia, Slovacia si Argentina.

Ramin la "U" Mobitelco

Milacic este un jucator obisnuit cu meciurile de mare intensitate"Am decis sa-l pastram in lot pe Terrence Roberts. Speram sa ne ajute pe postul de pivot, cu care am avut destule probleme in prima parte a campionatului, mai ales din cauza accidentarilor", a declarat presedintele executiv Mircea Cristescu.      Roberts (23 de ani, 2,06 m, 100 kg) a absolvit Syracuse Orange University, iar din noiembrie 2007 si-a inceput cariera profesionista. A evoluat in Grecia, la Rethymno BC, apoi la echipa israeliana Elitzur Kiryat Ata, la care a jucat in turul actualei stagiuni.     Cealalta noutate din lotul clujean este croatul Damir Milacic, care a fost testat aproape o saptamina. "Este un fundas solid, cu experienta, care credem ca se va integra mai bine in echipa si va raspunde mai bine cerintelor din acest moment decit celalalt jucator sirb care a sustinut probe de joc. Ambii sint optiuni foarte bune si a fost greu sa alegem, dar am decis sa ramina Milacic, care va juca la noi in retur", a spus Cristescu.     Damir Milacic (33 de ani, 1,84 m) are o vasta experienta competitionala in Europa, evoluind in prima liga belgiana (la Antwerp Giants, Spirou Basket Club, Vervier-Pepinster), in tara natala, Croatia (Zadar si Cedevita Zagreb), si in Slovenia (Pivovarna Lasko si Union Olimpija). Este un obisnuit al cupelor europene, dupa ce a jucat in Euroliga, in Liga Adriatica, Eurocup si ULEB Cup. Un timp a fost si component al nationalei croate.      Milacic i-a fost preferat lui Vladimir Miskovic (30 de ani, 1,88 m), un fundas sirb care a evoluat de-a lungul carierei la formatii din tara natala, Slovenia si Ungaria.       Asadar, "U" Mobitelco va aborda returul sezonului regulat cu un lot format din sase jucatori romani (Szíjártó Levente, Mihai Silvasan, Flavius Lapuste, Paul Chetreanu-Don, Andrei Bercean, Sabin Faur) si sapte straini (Zoran Krstanovic, Branko Cuic, Matt Gibson, Bambale Osby, Henry Leon, Terrence Roberts, Damir Milacic). Din lot mai face parte Mihai Popa, care va rata, insa, returul, fiind in refacere dupa interventia chirurgicala la genunchi. Returul va incepe in 17 ianuarie si se va incheia in 4 aprilie. In 10 si 11 aprilie se vor disputa jocurile turneului final al Cupei Romaniei, iar in 12 aprilie va avea loc gala All Star.

Pe scurt

Finala pierduta Finala Ligii Europei Centrale (CEBL) la baschet masculin s-a incheiat cu victoria formatiei ungare Albacomp Székesfehérvár, 92-66 cu BCM ELBA Timisoara. Cei cinci jucatori sirbi ai echipei pregatite de Dragan Petricevic au marcat 60 din cele 66 de puncte ale echipei care a gazduit turneul final al CEBL. In finala mica, echipa austriaca Kapfenberg Bulls a invins, cu scorul de 74-67, formatia ceha Geofin Nový Jicín.      In semifinale, timisorenii trecusera de cehi (90-87), iar ungurii de austrieci (79-61). T.-J. L.Meci usor pentru "tricolore"Astazi, de la ora 18, sala de sport din Otopeni gazduieste meciul international de baschet feminin dintre echipele Romaniei si Bosniei-Hertegovina, partida contind pentru barajul de mentinere in elita europeana.      Neinvinse in cele trei jocuri din tur, "tricolorele" au o misiune usoara in fata foarte tinerei nationale bosniace, pe care au intrecut la Sarajevo cu 101-66. In celalalt meci al etapei a IV-a, selectionata Marii Britanii primeste vizita celei a Finlandei, de care a dispus in deplasare cu 63-61. T.-J. L.Hanescu, pe locul 44Tenismanul român Victor Hanescu a avansat patru pozitii în ierarhia ATP, pina pe locul 44, cu 1.531 de puncte, în timp ce lider continua sa fie ibericul Rafael Nadal, cu 13.160 de puncte, conform clasamentului publicat de site-ul atptennis.com . Hanescu este singurul roman prezent în primii 100 de tenismeni ai lumii. Urmatorul roman din ierarhia ATP este Victor Crivoi, situat pe locul 128.Popa s-a tinut de cuvintAntrenorul formatiei Politehnica Iasi, Ionut Popa, a demisionat, ieri, din functie. Surse din cadrul gruparii din Copou au declarat ca Medamira Popa, fiica tehnicianului, a depus demisia în biroul presedintelui Sorin Boca. Ionut Popa l-a anuntat duminica seara pe presedintele Sorin Boca privind intentia sa de a demisiona din functie. Tehnicianul si-a motivat decizia prin faptul ca jucatorii sai nu si-au mai încasat drepturile financiare de citeva luni.  Satul de Romania!Jose Peseiro va pleca, in sfirsit, de la Rapid. Tehnicianul portughez a declarat  ca nu vrea sa mai aiba nici o legatura cu Rapidul, urmind sa paraseasca miine România: "Am întrerupt contractul cu Rapid pentru ca nu am fost platit. I-am asteptat atita timp, nu am pus niste conditii de neacceptat, m-au atacat mereu, sint satul si de Copos, si de tot. M-am saaurat, voi pleca din România si voi depune plingere la FIFA, pentru ca asa este normal si civilizat", a spus Peseiro. Antrenorul lusitan, care a preluat Rapidul în urma cu 6 luni, a ajuns zilele trecute la un acord cu oficialii giulesteni pentru rezilierea contractului, în schimbul a aproximativ 300.000 de euro, însa acestia din urma nu au gasit fondurile necesare pentru a achita toate restantele financiare catre staff-ul tehnic.Mutu sta 10 zileClubul Fiorentina a anuntat ca atacantul român Adrian Mutu va urma timp de aproximativ 10 zile un program de recuperare, dupa ce a suferit o accidentare la cotul sting în meciul de duminica împotriva lui Lecce. "Adrian Mutu a suferit o leziune a capsulei articulare anterioare a cotului, dar nu s-a descoperit nici o fractura. Refacerea lui va dura în jur de 10 zile, în functie de eficacitatea terapiei", se arata într-un comunicat oficial al formatiei toscane.Internationalul a suferit accidentarea în repriza a doua a meciului cu Lecce, pierdut cu scorul de 1-2, în etapa a XVIII-a din Seria A. Jucatorul a parasit terenul pe targa, fiind accidentat si în trecut la cotul sting. Iordache, spre RapidPresedintele gruparii Pandurii Tirgu-Jiu, Marin Condescu, ar fi de acord pentru un schimb Iordache - Stancu. Oficialul a declarat ca ar accepta sa îl cedeze gratis pe mijlocasul Ilie Iordache la Rapid, însa doar în cazul în care oficialii giulesteni vor renunta la orice pretentie pentru transferul fundasului Ionut Stancu. "Daca cei de la Rapid îl vor pe Ilie Iordache, atunci sa vina la discutii. Eu îl las pe Iordache la Rapid daca cei de acolo nu mai au nici o pretentie pentru Ionut Stancu. Se pare ca Iordache nu prea mai vrea sa joace pentru Pandurii, si-a depus si memoriu, chiar daca nu are dreptate în acest caz. Noi ne-am înteles deja cu Rapid pentru împrumutul lui Stancu, însa sint mai multe probleme cu contractul", a spus Condescu. Mijlocasul Ilie Iordache si-a depus memoriu la FRF pentru a deveni liber de contract, acuzindu-i pe oficialii gorjeni ca nu i-au platit mai multe restante financiare. Jucatorul a fost achizitionat definitiv de Pandurii în urma cu 6 luni de la Dinamo, în schimbul a jumatate de milion de euro, dupa ce timp de doua sezoane a evoluat sub forma de împrumut. 

Lansare www.clujlife.com

Click pentru imagine maritawww.clujlife.com a organizat simbata, in parteneriat cu Magnetik Grooves, petrecerea de lansare a site-ului, in clubul clujean Dolce. Invitati pentru a mentine atmosfera au fost Dj Karesma, care a facut back2back cu Raresh Rush si dj-ii Magnetic Grooves, Ics, Jasc si Carlos. La eveniment a fost prezenta toata echipa clujlife.com. De aceasta data intreaga trupa s-a rezumat la a sta deoparte, fara sa faca fotografii, ceea ce fac seara de seara la toate evenimentele din Cluj-Napoca. "Pregatim noul design ce va veni cu noi feature-uri, consolidam echipa si aceasta luna demaram spre un nou an cu noi planuri. Cititorii nostri vor avea parte de multe surprize, continut original si exclusiv. Ii vom trimite pe vizitatorii nostri la cele mai tari evenimente si vom veni cu noi surprize", a declarat Gabriel Aldea, project manager la clujlife.com.     www.clujlife.com a inceput activitatea in 18 ianuarie 2008 si a intrat tare pe piata clujeana, fiind singurul "blog care te scoate din casa", asa cum il numesc cei care i-au pus bazele. Site-ul include recenzii, informatii vaste si galerii foto de la toate evenimentele ce au loc in Cluj-Napoca.Click pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine marita