monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Pusi pe facut proiecte

In Seica Mare se pot face multe lucruri. Numai ca avem nevoie de timp, dar si de fonduri serioase. Tocmai de aceea, o solutie viabila o reprezinta proiectele de dezvoltare. Eu consider ca Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala este cel mai potrivit in acest sens. Noi chiar acum ne gindim la un proiect mai amplu, pentru care putem primi ajutor financiar prin FEADR. Este vorba despre un proiect care vizeaza refacerea strazilor din comuna, dar si sistemul de canalizare in Seica Mare si Boarta. Avem documentul in lucru si speram sa obtinem banii necesari. In plus, am mai depus un alt proiect pentru canalizare si introducerea de apa potabila. Cel de canalizare este depus pe SAPARD, iar cel de apa va primi finantare prin Ordonanta 7. Tot depus este si proiectul care vizeaza construirea a doua gradinite, la standarde europene. Chiar acum ne ocupam sa scoatem autorizatiile. In aceasta perioada, a curateniei generale, avem grija si de aspectul exterior al zonei noastre. Atit noi, ca primarie, cit si cetatenii, care isi fac partea lor, desigur. Lucram pe strazi, facem igienizarea si curatarea santurilor sau a podetelor. Fiecare locuitor stie ce are de facut, iar treaba merge repede. Avem activitate intensa. Nici nu se poate altfel, din moment ce ne asteapta sarbatorile pascale. Pina atunci, trebuie sa fie totul aranjat si vom termina, cu siguranta.

Repetenti la proiecte

Agricultorii din celelalte judete au depus proiecte in valoare de 405 milioane de euroPrima masura a FEADR nu a reusit sa-i mobilizeze pe sibieni. Masura 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole - a ramas fara ecou in rindul fermierilor, deocamdata. Perioada in care acestia ar fi putut depune proiecte era 03 - 28 martie. Cu toate ca sibienii nu s-au inghesuit cu „idei" de viitor, li se mai ofera o sansa. Nicolae Troanca, directorul DADR Sibiu, spune ca acestia mai pot depune proiecte si de acum incolo, desi, legal, nu ar mai avea voie. IndulgentiConform legii, cei care depun proiecte, pe masura 121, primesc fonduri nerambursabile de 50%. Fermierii puteau depune proiecte, insa, chiar daca nu aveau acesti bani, momentan. „Echipe formate din angajati ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, ai Oficiului Judetean pentru Consultanta Agricola si ai Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura au batut la pas toate zonele judetului pentru a vorbi cu lumea. Problema sibienilor este ca sint mai rezervati fata de alte judete precum Alba sau Hunedoara. Noi ii asteptam si acum, chiar daca ar fi trebuit sa vina mai devreme. Le mai dam o sansa si speram sa profite", spune Troanca. Alta masuraMasura privind modernizarea exploatatiilor agricole vine si cu doua bonusuri, de care sibienii mai pot profita inca. Europa da bani pe tinerete. La propriu. Daca cel care depune proiectul pentru modernizarea exploatatiilor agricole are mai putin de 40 de ani, primeste in plus 5%. Bonus pot primi si taranii care locuiesc in zona montana. Mai exact, 10% din valoarea totala a investitiei. Specialistii ii sfatuiesc sa se grabeasca, deoarece regula dupa care se impart banii europeni este „primul venit, primul servit". Desi, daca apar proiecte, acestea nu vor fi refuzate, sansele de a primi bani se diminueaza cu fiecare zi care trece.A doua masuraMircea Teuceanu, directorul adjunct al Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Sibiu, recomanda agricultorilor sa depuna proiecte pentru urmatoarea masura, 322, pina la finele acestei luni. Masura 322 vizeaza renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala sau punerea in valoare a mostenirii rurale. „Recomandam insistent Consiliilor Locale sa depuna proiecte pe Masura 322. Mentionam ca in prima sesiune de depunere s-au depus proiecte in valoare de 405 milioane de euro, ceea ce inseamna 25% din suma totala alocata Masurii in perioada 2007-2013, de 1,57 miliarde de euro. Din pacate, niciun proiect nu a fost depus din Sibiu. Daca in sesiunile 2 si 3, in aprilie si mai, nu se depun proiecte, sint putine sanse sa mai fie fonduri disponibile in continuare", arata Teuceanu. Mircea Teuceanu l director adjunct OJPDRP Sibiu„Patim ca si la SAPARD, cind  am pierdut opt proiecte, iar pe OG 7 din 2006, nu au fost finantate 11 proiecte din judetul Sibiu. Acestea au fost depuse prea tirziu si nu au mai intrat la finantare"

Mai mult lapte

Cota de lapte pentru Romania va fi majorata cu 2%, chiar daca cea fixata pentru anul trecut nu a fost atinsa. Deficitar la acest capitol a fost si judetul Sibiu, care se afla la nivelul mediu pe tara. Conform estimarilor, in judet s-ar fi realizat cam 75,80% din cota impusa de Uniunea Europeana. „2% in plus ar echivala cam cu inca 60.000 de tone pe tara. Ceea ce este foarte mult, avind in vedere ca nici cota trecuta nu a fost respectata. La sfirsitul lunii mai se va sti exact cit s-a realizat, dar eu zic ca circa 80%, pe Sibiu, dar si in tara. Sibiul ar fi trebuit sa dea 68 de milioane de litri de lapte, din vinzari directe si din livrari", explica Virgil Matei, responsabil de programul cotei de lapte in judetul Sibiu. Tot acesta mai afirma si ca lipsa furajelor a determinat, pe de o parte, nerespectarea cotei de lapte. In plus, de vina au fost si vinzarile in rindul efectivelor de bovine sau sacrificarea masiva a acestor animale.

Demisii in bloc la PSD

Olariu, Ilesan, Frunzescu (foto sus), Ciortea si Dumitra (foto jos) au decis sa paraseasca PSD SibiuMarius Olariu, managerul general al SC Bilea Turism SA, profesorul universitar Gligor Ciortea, Daniel Frunzescu, director in cadrul Getesib, Marius Ilesan, dar si omul de afaceri Lucian Dumitra au subtiat, ieri, rindurile organizatiei municipale a PSD. „Am plecat pentru ca am simtit ca deranjez. Si nu mai vreau sa fac acest lucru. Eu nu eram chemat la nicio sedinta, la nicio intrunire. Mi s-a reprosat ca nu am fost deloc implicat in partid. Ca, de exemplu, nu am strins semnaturi de sustinere pentru europarlamentarele de anul trecut. Uitati, am foi intregi cu astfel de semnaturi", ne-a aratat, ieri, Marius Olariu. Potrivit acestuia, probleleme care au dus la demisii au fost discutate si in cadrul unei sedinte din vara anului trecut, in care unii membri au pus pe tapet „obstacolul" in calea cresterii PSD, Ioan Cindrea. Acuzatii la adresa lui CindreaSuprematia absoluta a lui Ioan Cindrea in rindurile PSD Sibiu a fost principalul motiv invocat de fostii membri ai partidului. „E pacat ca Sibiul nu are cu adevarat un PSD. Sibiul are un partid al lui Cindrea. Am lucrat mult cu Cindrea, am avut rezultate bune impreuna, dar cred ca Cindrea e unul din oamenii care doreste sa ploua numai la el in curte", a declarat Gliogor Ciortea, care a adaugat ca lui i s-a refuzat pina si plata cotizatiei lunare, „doar ca sa aiba motiv sa ne dea afara". La rindul lui, fostul deputat Daniel Frunzescu a marturisit ca nu ar mai avea ce discuta cu Cindrea. „In patru ani de zile ar fi fost multe de discutat cu domnul Cindrea. Ce sa discut acum?", a spus Frunzescu. Cindrea riposteazaDin cealalta parte, Ioan Cindrea ii acuza pe demisionari de oportunism. „De cind a trecut PSD in opozitie, ei s-au indepartat foarte mult. Sint niste oportunisti care parasesc trupele PSD in pragul razboiului. Nici nu au avut bunul simt sa poarte o discutie cu mine. In pragul campaniei electorale, ei pleaca", a spus Cindrea. Mai mult, deputatul PSD a adaugat ca Daniel Frunzescu si Marius Ilesan au plecat demult din PSD. „Nu inteleg de unde-si dau Frunzescu si Ilesan demisia. Frunzescu e plecat din '97 din PSD, Ilesan a plecat acum trei ani", a declarat presedintele PSD Sibiu. Contactat telefonic, Gheorghe Suditu a refuzat sa comenteze plecarile celor cinci membri, pe care le-a catalogat ca fiind neserioase. „Astazi (n.red. - ieri) nu discut decit despre lucrurile serioase", s-a multumit sa comenteze Suditu. Nu pleaca in alte partideNiciunul din cei cinci fosti membri PSD nu a confirmat o plecare spre alt partid. „Deocamdata, politica am lasat-o un pic deoparte. Noi toti sintem oameni care avem si alte activitati, in afara de partid", a spus Olariu. Desi, in momentul demisiilor, cei cinci nu detineau functii de conducere in PSD, au avut astfel de functii in anii trecuti. Frunzescu si Ciortea au fost deputati, iar Olariu a fost vicepresedinte al organizatiei municipale.

Abateri la ?doar 4 lei"

Amenzi in valoare totala de 23.000 de lei, 16 avertismente, sesizari si stopari temporare de comercializare a marfurilor. Acesta este bilantul controalelor efectuate saptamina trecuta de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Sibiu, in domeniul produselor alimentare si cel al articolelor de incaltaminte. Fara garantieIn domeniul articolelor de incaltaminte, inspectorii OPC au aplicat amenzi de 14.000 de lei. In top se afla magazinele cu produse la „doar 4 lei". La operatorii economici verificati s-au depistat numeroase cazuri in care produsele se vindeau neetichetate, fara a elibera clientului bon sau talon de garantie. De asemenea, comerciantii nu tin cont de elementele de identificare asupra producatorului, marcii produselor, caracteristicile tehnice ale acestora sau instructiunile de intretinere. „Cea mai frecventa abatere intilnita tine de lipsa instructiunilor de intretinere si a talonului de garantie. Am oprit temporar de la comercializare peste 500 de perechi de incaltaminte si am dat peste 10 avertismente", arata Rodica Turcu, inspector-sef adjunct in cadrul OJPC Sibiu. Probleme au fost descoperite si la comercializarea uleiului de masline. „Din cei 10 operatori economici la care s-au efectuat controale, la 7 s-au constatat abateri, in general datorita lipsei sau proastei informari a consumatorului", a adaugat Rodica Turcu. Unitatile respective au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 9.000 de lei.

Cadavru descoperit

Pompierii sibieni au gasit, ieri noapte, cadavrul barbatului care a cazut cu excavatorul in lacul balastierei de la Cristian. „Cadavrul a fost gasit in noaptea de luni spre marti, in jurul orei 0.15, si a fost scos din lac in jurul orei 0.35. Din fericire, nu a fost nevoie sa scoatem toata apa din lac. S-a actionat timp de citeva ore cu doua motopompe mari, aduse de catre lucratorii de la Apele Romane, si alte doua motopompe mai mici, ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta", explica sergentul major Bogdan Brinza, subofiter de relatii publice in cadrul ISU Sibiu. Pompierii au luat decizia sa scoata apa din lac dupa ce luni au cautat toata ziua cadavrul barbatului, fara a-i da de urma. Barbatul, in virsta de 49 de ani, s-a inecat luni dimineata, dupa ce s-a rasturnat cu excavatorul in lac. Malul s-a surpat sub greutatea utilajului, iar barbatul nu s-a putut salva, in ciuda faptului ca a reusit sa sara in apa. Citiva oameni care au fost martori la tragedie au incercat sa-l ajute, dar nu au reusit. Barbatul nu era angajat la balastiera si a fost chemat de catre administrator sa repare excavatorul. ITM Sibiu a declansat o ancheta pentru a stabili cu exactitate cine se face vinovat de producerea accidentului.

Cistigatorul intirzie

Firma cistigatoare a licitatiei pentru continuarea lucrarilor la centura ocolitoare a Sibiului se lasa asteptata. Desi, potrivit reprezentantilor Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, cistigatorul ar fi trebuit desemnat si anuntat insa de saptamina trecuta, deocamdata stapina peste licitatie este tacerea. In timp ce, peste centura, se astern gunoaiele si desenele de tip grafitti. Pentru lucrarile la centura si-au depus dosarele sapte firme rominesti si straine, printre care si firma SC Comtram SA, detinuta de omul de afaceri Ilie Carabulea, care s-a inscris in competitie in parteneriat cu alte doua firme. Potrivit Ministerului Transportului, in prezent este in curs de derulare procedura de licitatie pentru executia lucrarilor pe sectiunea 1, semnarea contractului fiind estimata pentru luna mai 2008. Executia lucrarilor pentru sectiunea 1 va fi reluata in mai 2008, finalizarea fiind estimata pentru luna iunie 2010.

Pasi mari pentru realizarea Parcului Industrial

 Investitie de peste 42 de milioane de leiEste vorba de investitia “Parcul Industrial municipiul Aiud”, proiect votat favorabil în unanimitate si  elaborat de catre societatea Tehnoproiect Comtrans SRL Bucuresti, în favoarea careia s-a adjudecat licitatia publica organizata în acest scop si care a realizat totodata Planul Urbanistic Zonal al aceluiasi obiectiv. Documentul astfel aprobat stabileste valoarea investitiei la suma de 42.143.142,6 lei. Pasi “marunti”, dar siguriPrimarul municipiului Aiud, Mihai Horatiu Josan, a initiat demersurile privind înfiintarea parcului industrial în municipiul Aiud înca din anul 2006 cind, prin Hotarirea Consiliului Local Aiud nr. 210 din 7 septembrie 2006, s-a aprobat asocierea pentru înfiintarea societatii comerciale „Parc Industrial Aiud-Alba” SA cu Consiliul Judetean, comunele Livezile, Miraslau si Radesti. În anul 2007, prin Hotarirea nr. 75 din 15 martie, Consiliul Local Aiud si-a însusit expertiza de evaluare a terenului cu destinatia “Parc Industrial”, în suprafata totala de 120.000 mp si a stabilit în acelasi context aportului municipiului Aiud la capitalul social al societatii. Ulterior, în luna august a anului 2007, prin Hotarirea nr. 179, consilierii locali aiudeni au aprobat parcelarea imobilului teren, identificat cu nr. top. 2146/5 - pasune pe Valea Herja, zona în care va functiona parcul. “Magnetul” fondurilor structuralePrin înfiintarea parcului industrial de la Aiud, obiectiv pentru care edilul-sef al Aiudului si-a propus atragerea fondurilor structurale si de coeziune, investitorilor li se va oferi posibilitatea realizarii investitiilor în localitate pe un teren dotat cu toate utilitatile, cerinta obligatorie de altfel a oricarui investitor, precum si facilitati. Este vorba mai exact de concesionarea terenurilor pe o perioada de pina la 49 de ani, posibilitatea ocuparii imediat a terenului, asigurarea întregii infrastructuri suport pentru activitati industriale, reduceri de impozite acordate de administratia publica locala în baza unor hotariri ale Consiliului Local si posibilitatea încheierii de parteneriate public private pentru investitii.

Locuri vacante pentru someri

La data de 1 aprilie Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba  a anuntat aproape 40 de locuri de munca vacante in Alba Iulia. Cele mai multe cereri pe piata fortei de munca din municipiul Alba Iulia sint pentru meseria de casier, unde se cer opt persoane. Mai sint cautate cite trei persoane care sa lucreze ca lucrator comercial, agent vinzari si analist. Cite doua locuri sint puse la dispozitie pentru cei care doresc sa lucreze ca ospatar, muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide si in meseria de grafician calculator. Persoanele in cautarea unui loc de munca din Alba Iulia mai pot opta si pentru cite un loc in alte domenii precum: organizator prestari servicii, tinichigiu carosier, electrician auto, sudor manual cu arc electric, sef atelier transporturi sau faiantar. Mai multe informatii pot fi obtinute la sediul AJOFM Alba.                        

Solutie de compromis

Pentru a putea atenua impactul negativ pe care taxa auto il va avea asupra campaniei electorale, Guvernul incearca sa impuna o solutie de compromis. Astfel, persoanele care au platit o taxa mai mare decit cea din noua grila vor primi diferenta de bani inapoi. Modalitatea de rambursare va fi prevazuta de normele metodologice de aplicare a ordonantei pina la publicarea careia ar mai putea trece aproximativ doua luni. De precizat insa ca diferentele sint aproape infime ajungind pina la un maxim de citeva sute de euro pentru o masina in valoare de citeva zeci de mii de euro. De remarcat, de asemenea, schimbarea de atitudine a Guvernului care a refuzat initial sa includa in lege o astfel de prevedere si le recomanda cetatenilor nemultumiti sa se adreseze Justitiei.                   

Adie vintul promovarii

In urma cu 8 ani, Gaz Metan traia bucuria promovarii cu patru etape inainte de finalGaz Metan Medias a ajuns, dupa aproape un deceniu, foarte aproape de promovarea pe prima scena a fotbalului romanesc. Daca, acum, elevii lui Cristi Pustai se lupta cu FCM Rm. Vilcea si FC Arges, in urma cu opt ani, echipa pregatita la acea vreme de Jan Gavrila a cistigat disputa directa cu UTA. „Ei erau principalii nostri adversari. Au mai fost si alte echipe care au incercat sa se interpuna in acea lupta, dar au facut-o fara succes. Am avut un parcurs de regularitate si am reusit sa ne atingem obiectivul", isi aminteste Jan Gavrila. Meciul decisivCel mai important meci de atunci al gazistilor s-a consumat in chiar prima etapa a returului. Mediesenii s-au deplasat la Arad, unde au jucat contra „Batrinei Doamne". Chiar daca era un meci vital, Jan Gavrila spune ca n-a incercat sa puna prea mare presiune pe jucatori. „Era un meci foarte dificil. Era clar ca noi, daca invingeam, primeam un ascendent moral foarte bun. Am intrat in cantonament ca de obicei, nimic deosebit. N-am incercat sa facem inovatii pentru acel meci. Am jucat in clasicul 4-4-2. Aveam o linie de fund excelenta, cu Somfalean si Lungu pe axul central, si nu trebuia sa jucam, ca altii, cu libero. Am invins printr-un gol cu capul al lui Galdean. Era poate unul dintre cei mai scunzi de pe teren, dar i-a luat fata unui fundas cu un cap mai mare ca el", rememoreaza sibianul. Avans decisivParcursul de atunci al echipei mediesene seamana, izbitor de tare, cu cel de acum. Acum opt ani, echipa medieseana n-a pierdut decit un singur punct pe propriul teren. Cu patru etape inainte de final, echipa era si matematic promovata. „Am avut un parcurs foarte bun. Am fost o echipa inchegata, fara vedete. Am promovat la pas pina la urma. Sincer, acum din ceea ce am mai vazut si am citit, cred ca echipa are sanse mari de tot sa ajunga, din nou, in Liga I. M-as bucura tare mult. Au o sansa foarte buna si cred ca daca vor invinge vor scapa in promovati", spune Gavrila. Ajutor si nu preaIn anul promovarii Gazului, Pustai evolua la Tirnaveni. Era, in acelasi timp, si antrenor principal. In tur, i-a batut pe gazisti cu 2-1 si a marcat ambele goluri. A facut insa acelasi lucru si cu principalele contracandidate la promovare. „Am avut un campionat superb. Am iesit cel mai bun jucator din serie. I-am incurcat atunci cu infringerea aceea, dar dupa aia i-am batut si pe UTA, dar si pe ARO Cimpulung sau pe Corvinul, care se apropiasera de ei periculos. Cu toate acestea, noi am retrogradat la finele acelui sezon, dupa o decizie cu cintec", spune actualul antrenor al gazistilor. Fara presiuneChiar daca recunoaste ca este un derbi, Cristi Pustai spune ca nu vrea sa creeze o presiune suplimentara pe jucatorii sai, dind o importanta prea mare meciului de duminica. „Trei puncte se da si pentru aceasta victorie, la fel cit s-a dat si pentru cea contra Corvinului. E un meci care trebuie cistigat si nimic mai mult. E normal ca are titulatura de derbi si ar fi foarte bine daca am invinge, dar nu inseamna ca, daca, Doamne Fereste, am face alt rezultat, ar fi o tragedie. Eu sper sa invingem si sa ne continuam cursa spre prima liga", spune Pustai. In directMeciul dintre Gaz Metan si FC Arges a fost aminat, de simbta pe duminica, de la ora 11. Decizia a fost luata pentru ca partida sa poata fi televizata, in direct, de postul de televiziune Sport.roCu banderoleIn meciul de duminica, mediesenii vor evolua cu esarfe negre pe brat, in memoria lui Jakob Alexa, directorul general al Romgaz, principalul sponsor al echipei, decedat duminica la spitalul din Tg. Mures. Inaintea meciului se va tine si un moment de reculegere in memoria sa Cristi Pustai l antrenor Gaz Metan„Dupa Pasti, daca ne vom mentine macar acelasi avantaj fata de locul trei, atunci am putea spune ca avem sanse mari sa promovam. Pina atunci, mai sint destule puncte puse in joc"

Aroganta, ipocrizie si lipsa de respect

Presedintele Organizatiei de Tineret a PD-L Alba, Dorin Sava, l-a atacat dur pe fostul prefect de Alba, Cosmin Covaciu, pe care l-a acuzat ca este arogant, ipocrit si lipsit de respect fata de albaiulieni in atitudinea pe care acesta a aratat-o in ultima perioada. Totodata, el l-a acuzat si ca a trecut cu vederea ilegalitatile savirsite de reprezentantii PNL in legatura cu afisajul electoral si a anuntat ca reprezentantii PD-L vor sesiza Autoritatea Nationala Electorala Permanenta. “Mi se pare o bataie de joc la adresa albaiulienilor sa-ti dai demisia din functia de prefect, sa te duci sa ocupi un post la Garda Nationala de Mediu, sa le arati albaiulienilor ca de fapt nu te intereseaza orasul atita timp cit tu ti-ai asigurat un post caldut pentru o infringere previzibila in luna iunie. Mi se pare o lipsa crasa de bun simt la adresa locuitorilor din Alba Iulia. O alta chestiune de ipocrizie mi se pare declaratia fostului prefect, atunci in functie, la un post local de televiziune cind, intrebat de un telespectator ce ar trebui sa faca institutia prefectului si prefectul ca atare ca sa ia masuri impotriva campaniei ilegale pe care noi o vedem in oras in momentul de fata, organizata de PNL, dinsul a declarat ca este nevoie de doua elemente pentru ca Institutia Prefectului sa se autosesizeze - repet, era prefect in functie - si anume sa apara sigla unui partid si sa apara cuvintul voteaza. Or de o luna de zile orasul este impinzit de bannere pe care scrie PNL voteaza uninominal, e sigla PNL-ului, nici nu mai zic de culori - galben si albastru, si asa mai departe. Dinsul era prefect si ne-a afirmat cu zimbetul pe buze ca este nevoie sa se intruneasca aceste conditii, dar ele erau de doua saptamini in oras. Inseamna ca ori circula cu elicopetrul peste oras si nu le vede, ori are nevoie de un control oftalmologic. Ceea ce au vazut zeci de mii de oameni, dinsul nu a vazut. Sint zeci de chestiuni in oras care incalca legea. Campania incepe in 2 mai. Avem un om care se doreste a fi primar, plin de tupeu, plin de aroganta, ipocrit, nonsalant si cu lipsa de respect fata de albaiulieni. El ar fi trebuit sa fie primul care sa respecte legea in oras, deoarece ca prefect al judetului, principala lui obligatie, sarcina de serviciu, era controlul legalitatii. Si acea autoritate electorala, acel birou electoral era tot in coordonarea lui si i se dadea posibilitatea sa ia masuri”, a declarat Dorin SavaInterpelare parlamentara “Noi, prin parlamentarii nostri de Alba, am luat pozitie sa fie sesizat ministerul de interne si sa se faca si o interpelare in Parlament legata de aceasta chestiune. Legat de sesizari, vreau sa va spun ca atit politia comunitara, cit si telefoanele primariei, au fost asaltate de cetateni care s-au revoltat la afisajele facute in oras. Cel mai revoltat dintre ei a fost un domn de pe strada Arnsberg, vis-a-vis de spital, caruia i-au batut bannerul pe bloc, pe apartamentul lui, la noua seara. Saracul nu a stiut ce se intimpla, a crezut ca isi bate unul snitele deasupra, dar s-a trezit a doua zi dimineata luat la misto de vecini. N-a stiut pina a iesit dimineata din casa, sa vada bannerul batut pe apartamentul lui. Bineinteles, in total dispret fata de persoana lui, fata de locuinta lui, fata de lege, fata de faptul ca era nevoie de o autorizare pentru asa ceva”, a povestit liderul Organizatiei de Tineret a PD-L Alba. El a reamintit ca Primaria Alba Iulia a aplicat deja amenzi pentru afisaj ilegal. “Au fost aplicate procese verbale si amenzi. Acum, daca le vor plati, daca le vor contesta, vom vedea. Amenda este cuprinsa intre 10 milioane si un miliard (n. r. - de lei vechi). Atit permite legea. Probabil ca au fost aplicate amenzi la nivel minimal. Pentru afisaj ilegal, pentru afisaj electoral trebuia sa le sanctioneze Institutia Prefectului”, a conchis Dorin Sava.

Meciurile Ligii

In aceasta seara, UEFA Champions League continua cu ultimele doua meciuri din sferturile de finala. Dupa ce aseara s-au intrecut Schalke 04, cu Fc Barcelona si AS Roma, cu Manchester, astazi, fata in fata se vor afla Fenerbahce si Chelsea Londra, precum si Arsenal cu Liverpool. Fra indoial, meciul seriii va fi confruntarea englezeasca dintre trupele conduse de Arsene Wenger si Rafa Benitez. Mult mai dezechilibrata pare confruntarea de la Instambul, insa elevii lui Avram Grant nu se aventureaza in declaratii. „O sa fie un meci foarte dificil, pentru ca orice echipa care ajunge in aceasta faza a competitiei inseamna ca este valoroasa", spune atacantul Didier Drogba.  

Inca se schiaza

Muntii Apuseni ofera in continuare bucurie pentru iubitorii sporturilor de iarna. Conditiile meteorologice din zona creeaza un cadru propice pentru pastrarea stratului de zapada care masoara, la aceasta ora, aproximativ un metru. Interesul acordat de administratori pirtiilor a crescut considerabil conditiile oferite celor care urca pe pirtii, iar serviciile de masa si cazare sint si ele pe placul turistilor. Situatia nu face altceva decit sa creasca prestigiul zonei, dar si incasarile investitorilor care au fost serios afectati in sezonul trecut. Bucuria acestora din urma este cu atit mai mare cu cit meteorologii anunta in continuare conditii de pastrare a situatiei actuale, iar turistii isi prelungesc concediile in zona.

Gazistii au probleme

Ininate de ultimul meci din sezonul regulat echipa de baschet masculin Gaz Metan Medias are mari probleme de efectiv. Grant si Jucan au, fiecare, piciorul drept in ghips, din cauza unor entorse. Tot cu probleme se confrunta si pivotul Zeliko Bubanja. Cu toate acestea, Octavian Serban, directorul tehnic al mediesenilor isi doreste o victorie in meciul de duminica, cu Rapidul. „Daca invingem si ne ajuta si rezultatele indirecte, atunci poate terminam pe sase si vom juca in play-off cu cei de la Mobitelco. Ar fi mai bine. Depinde, insa si de noi dar si de celelalte rezultate. Sibiul ar trebuisa invinga la Tg. Mures, iar Dinamo sa piarda la Ploiesti. Cred ca se pot intimpla aceste rezultate, deci sintem optimisti", spune Serban.

Bastea, la ultima sansa

Siciit de mai multe accidentari in ultima perioada, judoka sibian Claudiu Bastea n-a mai obtinut niciun rezultat important in 2008. Tocmai de aceea, pina la aceasta ora, sportivul nu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Beijing. In acest moment, singura sa sansa este sa faca un rezultat mare la Campionat European. Sibianul trebuie sa ajunga pina in finala competitiei, care va avea loc, saptamina viitoare, la Lisabona, in Portugalia. „Este ultima mea sansa. Daca nu voi ajunge in finala, nu mai am nicio sansa. Echilibrul este destul de mare. Sper sa prind un culoar bun si, cu putina bafta, o sa-mi indeplinesc visul. Imi doresc foarte mult sa mai ajung, inca o data, la o editie a Olimpiadei", spune sibianul. Cadou de nuntaParticiparea la Olimpiada si un rezultat cit mai bun ar fi cadoul perfect pentru nunta sa. Si-a planificat ca, la 1 noiembrie, sa spuna adio burlaciei. Nas ii va fi un fost coleg de lot national, Cristi Otet. „Am planificat nunta de anul trecut. Nici nu ma gindeam ca nu o sa ajung la Beijing, tocmai de aceea am si decis sa fie asa tirziu. Acum vreau sa fac tot posibilul sa ajung acolo. Odata ce voi pleca in China, nu se stie daca nu pot face o figura frumoasa si sa scot un rezultat senzational. Acum ma simt foarte bine, pe deplin sanatos, si cred ca as fi in stare. Este ultimul prilej pentru mine de a face un rezultat mare pe plan international", afirma Bastea. Planuri in ceataIn ceea ce priveste viitorul, Bastea nu este foarte sigur pe el. Spune ca are mai multe variante, intre care una ar putea fi chiar abandonul. O alta perspectiva este aceea de a trece la antrenorat. „Depinde foarte mult de ce voi face la aceste europene. Daca merg la Beijing, poate ca voi mai face citiva ani pe plan intern, dar nu sint sigur. Mi s-a propus sa devin si antrenor secund al nationalei, dar nu ma prea tenteaza. Sincer, m-am cam saturat, de atitia ani, sa fiu tot plecat, prin cantonamente si concursuri. Vreau sa-mi intemeiez o familie si sa fiu un pic mai liber", spune sibianul. Ofiter in PolitieDe citiva ani, Bastea este legitimat la clubul Dinamo. Incadrat si in Ministerul de Interne, sibianul a ajuns, pina in acest moment, la gradul de ofiter. „Daca voi gasi un post bun, s-ar putea sa ma retrag definitiv si sa activez in Minister", spune Bastea.

A revenit pe schiuri

Absent fortat din cauza unor accidentari mai vechi, schiorul sibian Sebastian Barbu a revenit, zilele trecute, pe pirtie. A luat startul la finala Campionatelor Nationale de seniori. Rezultatele au fost excelente. A terminat pe pozitia a saptea in cursa de slalom si pe cinci in proba de urias. „A fost foarte greu. N-am mai concurat de atita amar de vreme, iar la finalul primei manse aproape ca numai aveam aer sa respir. A fost foarte dificil, dar ma bucur ca am demonstrat ca mai am resurse. Fara niciun antrenament prealabil, consider ca rezultatul este foarte bun. Probabil ca mai multe o sa-mi doresc anul viitor", spune sibianul. Reduceri de sezonIn aceasta perioada, schiorul sibian este foarte ocupat. Chiar daca sezonul s-a incheiat de curind, se gindeste deja la viitor. A intocmit programul pentru urmatorul an competitional. In paralel se ocupa si de magazinul Faxtor, situat la iesirea din Sibiu spre Selimbar. Acum pregateste o surpriza pasionatilor motorsportului. „Este inceput de sezon si m-am decis sa facem reduceri de pina la 60 la suta la imbracamintea din piele. Este un cadou pentru aceasta primavara. Acum, vreau sa ma axez un pic mai mult pe munca manageriala, pentru ca trebuie sa fac si acest magazin sa functioneze cit mai bine. Deja, multi s-au obisnuit cu faptul ca la noi se pot gasi multe echipamente sport, dar trebuie sa fim cit mai mult in piata", spune Barbu. Gama completaMagazinul fratilor Barbu este un mic paradis pentru pasionatii motorsportului, in special a motociclismului, dar si al schiorilor. Daca pe timpul iernii magazinul a fost axat mai mult pe sporturile de iarna, acum, tinta primordiala o reprezinta pasionatii de motociclism. „Ca de obicei, vrem sa aducem colectia noua a firmei AXO, dar, in acelasi timp, vom aduce si o sumedenie de accesorii, atit pentru pasionatii motoarelor de viteza, cit si pentru Enduro", spune Barbu.  

Agata ghetele-n cui

Cu o vasta experienta, Luci Cotora este stilpul apararii pregatite de Jan GavrilaLuci Cotora este decis sa se retraga. Ajuns la 39 de ani, capitanul formatiei FC Cisnadie spune ca a venit momentul sa spuna adio carierei de jucator profesionist. Vrea ca, la finele acestui sezon, sa aghete ghetele-n cui. „Inima vrea, dar corpul nu mai raspunde tot la fel de prompt. Dupa atitia ani petrecuti pe teren, mi-a cam ajuns si mie. A venit vremea sa las locul si altor mai tineri. La finalul acestui sezon vreau sa ma retrag. Am luat aceasta decizie de ceva timp. Am si eu o virsta si nu vreau sa fiu pe teren doar pentru ca ma cheama Cotora, ci pentru ca merit sa si joc. Au fost atitia ani frumosi, cu reusite, dar si neimpliniri, dar acum trebuie sa trecem intr-o alta etapa a vietii", spune Cotora. Salvarea de la retrogradareObiectivul principal al lui Cotora in acest ultim sezon este sa ajute echipa sa se salveze de la retrogradare. Anticipeaza o lupta dura, dar este convins ca echipa poate sa-si asigure, fara emotii, un loc la mijlocul clasamentului. „N-am avut o evolutie prea grozava in acest campionat. Toata lumea, inclusiv noi, ne-am fi dorit mai mult. Din pacate, in fotbal nu poti face totul peste noapte. Ati vazut ca nici Realul, in perioada cind avea doar vedete, nu era o mare forta. Trebuie rabdare, sa se construiasca, sa se lege relatii de joc. Oricum, eu sper sa nu avem emotii cu retrogradarea, dar pentru asta avem nevoie de citeva rezultate foarte bune pina la finalul campionatului", sustine capitanul echipei din Cisnadie. Trece pe bancaChiar daca vrea sa renunte la activitatea de jucator, Cotora spune ca nu se poate desparti de fotbal. Vrea sa continue munca de antrenor secund al formatiei, dar si la grupele de copii si juniori. „Daca toata viata ai facut fotbal, nu poti sa vii, deodata, si sa spui, gata ma las de fotbal. Acest microb il ai in singe. Probabil ca voi ramine, in continuare, antrenor secund si organizator de competitii la club. In paralel o sa ma pregatesc si cu echipele de copii si juniori. Acum, cu juniorii la echipa de judet sint pe locul patru. Imi place foarte mult si aceasta meserie si sper sa o fac cit mai bine", spune Cotora. Vrea mai multChiar daca parcursul din primul an in liga a treia nu a fost prea grozav, Cotora spera ca, anul viitor, formatia sa lupte pentru promovare. Pentru acest obiectiv, fundasul spune ca e nevoie de aducerea mai multor jucatori de valoare. „Eu unul sint optimist in ceea ce priveste viitorul. Primaria ne-a sprijinit si sint convins ca o va face si in continuare. Daca vor mai veni si alti sponsori la echipa, poate la anul ne propunem promovarea. Ar fi o mare satisfactie pentru mine sa vad ca aceasta echipa va juca in liga secunda", sustine Cotora.  Multumit de faniDaca rezultatele nu-l multumesc pe deplin pe Cotora, jucatorul are alte motive de bucurie. Apreciaza ca, meci de meci, in tribune, se string in jur de 1.000 de spectatori. „Acest lucru ne bucura cel mai tare. O echipa fara suporteri este ca si cum nu ar fi. Sper ca jocul nostru sa atraga din ce in ce mai multi suporteri", spune Cotora.

Gradatiile de merit - ?calciiul lui Ahile?

In discutiile purtate s-au abordat mai multe teme printre care acordarea calificativului anual al cadrelor didactice, acordarea salariului de merit si, nu in ultimul rind, acordarea premiului lunar de 2%. Cele mai multe probleme sesizate au avut ca tema suspiciunile legate de acordarea stimulentelor financiare pentru profesori. Acordarea sporului de 2% a fost calificat drept “calciiul lui Ahile in managementul profesorilor”.Schimbare de opticaBanii acordati pentru gradatiile de merit, care rotunjesc veniturile cadrelor didactice, sint acordate in prezent pe baza dosarului de activitate, care poate fi stufos, dar care, in esenta, sa nu creeze efecte asupra educatiei elevilor. Inspectorul general adjunct din cadrul Inspectoratului Judetea Alba, Oana Badea, este de parere ca trebuie schimbat felul in care se acorda aceste gradatii de merit. “Personal cred ca filozofia acordarii gradatiilor de merit trebuie schimbata, iar tema <<Planului de dezvoltare a clasei>> pentru un interval de patru ani, mi se pare obiectiva. Vorbim de un invatamint de masa si trebuie sa stimulam performantele cadrelor didactice in munca lor cu elevii din clasele reale, nu imaginare”, a spus Oana Badea. Din spusele inspectorului general adjunct, printr-un plan de dezvoltare a clasei, nu doar profesorii care pregatesc elevii olimpici ar putea primi gradatiile de merit, ci si cei care obtin o crestere a nivelului de invatamint la nivelul intregii clase.“Elevii nu sint numai elite si, oricum, elitele isi au drumul lor catre succes. Cred ca trebuie sa ne preocupe mult mai mult ceea ce se intimpla cu marea masa de elevi. Orice educator, invatator sau profesor poate sa-si propuna obtinerea unei gradatii de merit, chiar daca nu obtine rezultate de olimpiada, pentru ca performanta se traduce in foarte multe scoli si clase in invatarea scrisului si cititului, reducerea absenteismului si abandonului scolar, trecerea elevilor din categoria de note 5 in cea de note 7”, a spus Oana Badea.Culegere de instrumente de evaluareLa intilnirile directorilor, fiecare unitate de invatamint din judet a prezentat, in vederea solutionarii problemelor de management in invatamint, un set de instrumente de evaluare a activitatii profesorilor. Acestea au fost ceate sau adaptate fiecarei scoli, in colaborare cu Comisia de Evaluare si Asigurare a Calitatii din scoala si vor fi adunate intr-o culegere redactata in colaborare cu Casa Corpului Didactic. In urma acestei consfatuiri, s-a ajuns la concluzia ca stimulentele financiare pot fi acordate doar daca raportul dintre realizarea activitatilor scolare si extrascolare, precum si efectul util al acestora asupra elevilor si comunitatii se suprapun cu declararea activitatilor ca un demers bine structurat si usor de monitorizat. Cadrele didactice si consiliul profesoral al fiecarei scoli in parte trebuie sa hotarasca acordarea acestor stimulente.

Carambol cu TIR-uri la Cunta

Un echipaj mixt format din lucratori ai Biroului de Siguranta Rutiera al Politiei Comunitare Alba Iulia si al SPR Alba a fost solicitat ieri dimineata, la ora 03.20, în zona localitatii Cunta, unde s-a produs un grav accident de circulatie în care au fost implicate trei TIR-uri. Unul dintre conducatorii auto a ramas încarcerat, timp în care circulatia pe DN 1 a fost complet blocata aproximativ doua ore. Persoana vinovata de producerea accidentului a fost testata cu alcooltestul avind o concentratie de 0,66mg/l alcool pur în aer expirat. Soferul a fost transportat la spital pentru a i se recolta probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.                                

Peste 20 de bombe gasite la Cugir

Luni, la ora 10.25, pirotehnistii Protectiei Civile din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta au fost solicitati sa intervina pentru o actiune de asanare de munitie gasita si ramasa neexplodata pe platforma industriala Cugir. În urma cercetarilor de la fata locului s-au gasit 23 bombe aruncator calibru 82 mm. Pirotehnistii au ridicat munitia ramasa neexplodata în vederea distrugerii.           

Studenta agresata

Dispeceratul Politiei Comunitare Alba Iulia a fost sesizat telefonic luni, 31 marie, la ora 02.20 de agentul de paza din postul de la Caminele studentesti nr.1 si 2 despre faptul ca o persoana de sex feminin a fost agresata în apropierea caminelor. La fata locului s-a deplasat patrula de interventie care a luat legatura cu victima. Tinara P. A. din Brad, studenta în Alba Iulia, a declarat politistilor comunitari ca doreste sa depuna o plingere împotriva agresorului, fapt pentru care a fost solicitata o patrula a Inspectoratului Judetean de Jandarmi.Cercetarile ulterioare pe marginea acestui caz au fost preluate de I.J.J. Alba.          

Prefect nou pentru Alba

Astazi, incepind cu ora 10, la Prefectura Alba va avea loc ceremonia de numire in functie a noului prefect de Alba, Dan Coriolan Simedru. Acesta il inlocuieste in functie pe Cosmin Covaciu, care a decis sa candideze la Primaria Alba Iulia din partea PNL. Dan Simedru a fost membru PNL pina saptamina trecuta, cind a demisionat atit din partid, cit si din Consiliul Judetean Alba, unde a detinut functia de vicepresedinte. CURRICULUM VITAEn Data nasterii: 25.02.1962n Virsta: 46anin Locul nasterii: Cugir, Alban Stare civila: casatorit: Copii: o fata de 11 anin Experienta:    n 27.03.2008 - prezent: Inspectoratul Teritorial de Munca Alba - inspector de munca     n 2005 - 26.03.2008: Consiliul Judetean Alba, vicepresedinte, responsabil cu coordonarea Directiei de Dezvoltare si Buget, coordonarea agentilor economici în care Consiliul Judetean este actionar, coordonarea institutiilor de cultura subordonate Consiliului Judetean    n 2003 - 2004: Universitatea 1 Decembrie 1918, facultatea de Stiinte, catedra de sociologie si asistenta sociala - lector invitat    n 2000 - 2004: Camera Deputatilor - deputat n Functii detinute: - Vicepresedinte Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Anticoruptie si Petitii    n Secretar  al grupului de prietenie Romania -  Kuweit    n Membru al grupului de prietenie Romania - Finlanda    n 2000: Inspectoratul Teritorial de Munca Alba - inspector de munca     n 1997-2000: Camera Deputatilor - deputat n Functii detinute: - Vicepresedinte Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Anticoruptie si Petitii    n Secretar  al grupului de prietenie Romania -  Kuweit    n Membru al grupului de prietenie Romania - Lituania    n 1996 – 1997: S.C. MOVA S.R.L. Alba Iulia - director marketing     n 1992 -1996: Consiliul Judetean Alba - vicepresedinte, responsabil cu coordonarea activitatii consiliilor locale, privatizare si libera initiativa, directia industrie si comert    n 1993 – 1995: S.C. Albacarn S.A. Alba - Membru in consiliul de administratie    n 1993 – 1996: S.C. APA CTTA S.A. Alba Iulia  - Membru in consiliul de administratie    n 1996 – 2000: S.C. REMAT S.A. Alba Iulia - Membru in consiliul de administratie    n 1987 - 1992:  U.M. Cugir  S.A. - inginer proiectant     n 1997 – 1991: Liceul Industrial nr. 1 Cugir - profesor specialitati tehnice

Demitere din functie si excludere din partid

Marul discordiei la Zlatna, de la care a pornit intreg scandalul, a fost... trei oale de zgura, deseuri metalurgice, care au fost folosite ca intaritura la fostul pod darimat de la Patringeni. La sfirsitul saptaminii trecute, in 28 martie, viceprimarul Zlatnei, Alexandru Olalau, a cerut interventia politiei locale pentru oprirea transportului de deseuri de minereu, care proveneau de la dezasamblarea podului. Conform spuselor primarului, deseul transportat era deja vindut, iar Consiliul Local Zlatna, a fost negociator intre cumparator, o persoana fizica, si parohia din Patringeni, care este beneficiarul banilor. Camionul oprit, nu avea aviz de transport al marfii, deoarece din afirmatiile primarului, parohia Patringeni nu avea posibilitatea de a elibera acest aviz.Scandal in Primaria ZlatnaIn sedinta din 28 februarie, Consiliul Local Zlatna a hotarit ca, odata cu construirea noului pod din satul Patringeni, oalele de zgura, folosite ca intaritura a podului sa fie valorificate, iar din banii obtinuti sa se monteze o centrala si o instalatie termica la biserica ortodoxa din satul Patringeni. Din spusele primarului Silviu Ponoran, pentru a asigura transparenta, s-a stabilit ca la aceasta negociere sa participe si doi consilieri locali. In data de 28 martie, deseul metalurgic a fost vindut unei persoane fizice, contra sumei de 8.000 de lei, iar banii au fost predati firmei care va instala centrala termica din satul apartinator Zlatnei, cu proces verbal, sub forma de avans pentru lucrare. “Tocmai pentru ca ne-am dorit transparenta am participat la negocieri, au fost desemnati doi consilieri locali, din satul Patringeni, Gelu Pop si Ilie Nistor, care au lucrat in metalurgie”, a spus primarul din Zlatna. Viceprimarul demis, Alexandru Olalau, sustine ca a sesizat politia pentru ca transportul nu avea aviz.“Mi s-a imputat la sedinta in care am fost demis, ca am sesizat politia pentru un transport care nu avea aviz. Mi s-a parut o suma mult prea mica pentru 11 tone de minereu, iar transportul nu avea aviz. Am banuit acest lucru, care mi-a fost si confirmat”,a explicat fostul viceprimar.Primarul are si el o explicatie pentru acest incident. “Masina, care s-a folosit pentru transportul deseului, este a baiatului meu si nu am avut aviz de transport marfa, deoarece preotul nu are posibilitatea sa acorde acest aviz. M-am dus cu actele doveditoare, adica procesul verbal de participare la negociere si procesul verbal de predare a banilor la cel care va instala centrala termica la Patringeni”, a spus Silviu Ponoran.Fara functie si fara partidAcuzele lansate de Alexandru Olalau i-au adus acestuia demiterea din functia de viceprimar al orasului Zlatna si demiterea din Partidul Democrat-Liberal. Prin hotarirea Consiliului Local Zlatna s-a stabilit ca “prin atitudinea sa, viceprimarul orasului Zlatna a prejudiciat, inca o data, imaginea autoritatilor publice locale: Consiliul Local al orasului Zlatna si primarul orasului Zlatna”. Viceprimarul a mai fost acuzat si de faptul ca “a prejudiciat interesele unor locuitori din satul Patringeni, care risca  sa ramina fara incalzire la biserica ortodoxa din sat”.Viceprimarul sustine ca va ataca, astazi, in contencios administrativ hotarirea de demitere din functie. La aceasta hotarire a concurat insa si un alt factor, excluderea din PD-L, partid pe listele caruia acesta a fost ales.Alexandru Olalau, fostul viceprimar, a spus ca se va informa pe marginea acestei legi si ca nu a semnat adeziunea pentru nici un alt partid. Intrebat daca va participa la alegerile locale, din partea altui partid, pentru functia de primar, Alexandru Olalau s-a limitat la a declara: “Asa cum am sustinut si in fata fostilor colegi de partid, sustin ca nu am semnat adeziunea pentru nici un alt partid politic”. Silviu Ponoran“Pentru afirmatiile lui din Piata Agroalimentara Zlatna, din zilele de 30 si 31 martie, Alexandru Olalau, a fost exclus din partid, deoarece a afirmat ca va candida la functia de primar in Zlatna, din partea altui partid decit cel din care face parte. In baza Legii 393/2004, alesii locali isi pierd functia daca sint exclusi din partidul care i-a sustinut”,  a declarat presedintele PD-L Zlatna.

Invazie de specialisti

Prima intilnire a avut loc, ieri dimineata, la Hotel Palace Resort & SpaIeri dimineata a debutat la Sibiu cea de-a treia Sesiune de Consultari a Conferintei Internationale UNECE, in prezenta prefectului Ilie Mitea, a viceprimarului Eugen Cioruga si a vicepresedintelui Consiliului Judetean Sibiu, Iosif Moldovan. Printre participanti se numara 50 de specialisti straini, din tarile membre UE, dar si din cadrul Secretariatului General al UNECE. In prima zi a reuniunii au mai fost prezenti comisarul Lucian Muntean, seful IPJ Sibiu, colonelul Florian Chioar, seful ISU Sibiu, dar si reprezentanti ai Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Program „cultural"Invitatii din intreaga Europa vor avea ocazia, in cele trei zile ale Conferintei, sa cunoasca mai bine meleagurile sibiene, dar si traditiile si obiceiurile din zona. Astfel, gazdele le-au pregatit vizite la Muzeul Traditiilor Populare din Padurea Dumbrava, la Muzeul Brukenthal, dar si in centrul istoric al orasului. In aceasta seara, invitatii straini vor avea parte de o cina festiva, la Imparatului Romanilor, unde gazdele au pregatit un program popular de exceptie. Dupa ce se vor delecta cu cintecele elevilor Clasei de Fluierasi Saliste, din cadrul Scolii de Arte „Ilie Micu" din Sibiu, oaspetii ii vor asculta pe membrii Grupului Vocal „Marginenii" al Casei de Cultura „Onisifor Ghibu" din Saliste. Analiza si studiu Scopul reuniunii este de a analiza modul de imbunatatire a sistemului de notificare a accidentelor industriale. In cadrul conferintei, participantii se vor familiariza cu aplicatiile web de profil, care le vor fi prezentate chiar de catre Lukasz Wyrowski, ofiterul insarcinat cu probleme de secretariat in cadrul Conventiei. UNECEThe United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) reprezinta una din cele cinci comisii regionale din cadrul Natiunilor Unite si este forumul unde tarile din vestul, centrul si estul Europei, Asia centrala si America de Nord - 56 de tari in total - se reunesc pentru a analiza rezultatele cooperarii lor, pe linie economica.

Comert la negru

Un tinar de 19 ani din Sibiu a fost surprins de jandarmi, in timp ce incerca sa comercializeze, ilegal, pe strada, articole de imbracaminte si incaltaminte sport. Tinarul a fost oprit de oamenii legii in zona Colegiului National „Octavian Goga". Avea asupra lui sase tricouri si sapte perechi de pantofi sport, care purtau siglele unor celebre firme de articole sportive. Tinarul le-a marturisit jandarmilor ca a cumparat marfa de peste hotare. Preturile erau negociabile si se situau intre 200 si 300 de lei. „Marfa pe care tinarul o avea asupra lui a fost confiscata, iar pe numele acestuia s-a aplicat o sanctiune contraventionala in valoare de 1.000 de lei, pentru vinzare in loc nepermis, fapta prevazuta si sanctionata de Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva actelor de comert ilicit", explica locotenentul Alexandru Costea, purtator de cuvint al IJJ Sibiu. 

Pensionari inselati

O femeie de 40 de ani din Medias risca sa petreaca ani buni dupa gratii, dupa ce a inselat mai multe persoane virstnice din localitate. Plina de inventivitate, aceasta a pus la cale un sistem propriu pentru a face rost de bani. Femeia mergea acasa la diferite persoane virstnice si se recomanda drept angajata a primariei. Le spunea ca vor primi ajutoare. Apoi, le cerea actul de identitate, pentru a intocmi procesul verbal. Femeia ii tinea pe batrini de vorba si le intra in gratii, astfel incit, de cele mai multe ori, acestia o invitau in casa. Apoi, pina oamenii isi cautau actele, femeia profita de neatentia lor si sustragea din casa diferite sume de bani. Femeia a inceput sa actioneze dupa acest sistem inca de anul trecut, insa politistii medieseni au reusit sa puna mina pe ea abia la inceputul acestei saptamini. Infractoarea a fost retinuta pe baza de ordonanta, de catre Politia Municipiului Medias, si a fost introdusa in arestul IPJ Sibiu. Ea urmeaza a fi prezentata Parchetului de pe linga Judecatoria Medias, cu propunerea de arestare preventiva.

Bani in stand-by

Primariile din judet au primit ajutor financiar de la Guvernul Romaniei. Astfel, potrivit informatiilor oferite de Consiliul Judetean, in judetul Sibiu urmeaza sa soseasca, in total, 8,460 milioane de lei. Acesti bani au fost alocati pentru finalizarea lucrarilor de infrastructura, incepute anul trecut. Desi sumele urmeaza sa ajunga la nivelul primariilor din judet, nu se poate sti cu exactitate, unde anume vor sosi si pentru ce tip de lucrari. Se va cunoaste destinatia precisa numai dupa ce decizia guvernantilor va fi „consemnata" in Monitorul Oficial. „Ajutorul de la Guvern urmeaza sa ajunga in toata tara, nu numai in Sibiu. Deocamdata, insa, nu putem sa stim exact destinatia finantelor. Ce putem spune este ca banii vin pentru lucrari de infrastructura din mediul rural. Pot fi pentru un singur proiect sau pentru mai multe. Decizia nu a aparut inca in Monitorul Oficial", spune Gheorghe Dicu, vicepresedintele Consiliului Judetean Sibiu. Primarii norocoaseInainte de aceasta transa, au mai primit finantare de la Guvern alte 20 de primarii din judet. Printre acestea se numara Arpasu de Jos, Cirtisoara, Gura Riului, Seica Mare, Racovita, Poplaca, Micasasa sau Turnu Rosu. Lucrarile care au beneficiat de sprijin guvernamental sint diverse. De la amenajarea retelei de canalizare si a statiei de pompare, pina la punerea in ordine a sistemului de alimentare cu apa potabila. In total, la nivel de tara, au fost alocate 340 de milioane de lei.

Ziua Republicii Artistilor

Ieri seara, artistii si nu numai, din Sibiu, au aniversat Zilei Republicii Artistilor. Festivitatea a avut loc la Galeriile de Arta X-Future, de pe strada Constitutiei nr. 3 din Sibiu. Chiar daca a fost sarbatorita fix de 1 aprilie, ambasadorul Republicii Artistilor in Romania, Gheorghe Igna, asigura ca nu este o pacaleala. „Cu aceasta ocazie, am prezentat istoria, principiile si scopurile Republicii. Totodata au avut loc vizionari de filme documentare despre republica. Sub egida «Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007 intilneste Vilnius Capitala Culturala Europeana 2009, prin intermediul Ambasadei Republicii Artistilor», a avut loc si o prezentare a capitalei Lituaniei", a spus tinarul ambasador.

Butoaie muzicale in Lazar

Turneul de reciclare initiat de trupa romaneasca Sistem a ajuns la Sibiu. Ieri, in Sala de Festivitati a Colegiului National „Gheorghe Lazar" era mare forfota. Motivul a fost unul simplu. Prezenta celor 5 baieti din trupa si celebrele butoaie. In cadrul concertului, care a durat 20 de minute, baietii de la Sistem i-au indemnat pe „lazaristi" sa contribuie la salvarea planetei. „Apucati-va de reciclat! Daca nu reciclam, nu vom mai avea copaci. Fara copaci nu vom mai avea Planeta. Si voi trebuie sa faceti ceva. Trebuie sa aveti unde dovedi ce a-ti invatat. Salvati-va casa, salvati-va Planeta!", acesta a fost mesajul pe care Zoli Toth, unul din membri trupei, l-a adresat elevilor. Pe linga concertul tematic, baietii de la Sistem au mai impartit printre elevi autografe, pliante informative si tricouri cu insemnele campaniei.Prefect ecologistPrezent la eveniment a fost si prefectul Ilie Mitea. Acesta a urmat indeaproape tematica ecologista turneului. A contribuit si el la salvarea Planetei, prin predarea citorva kilograme de maculatura. „Este binevenita ideea celor de la Sistem. La noi s-a slabit foarte mult ideea de reciclare si de stringere a materialelor pe categorii... Nu stiu cit de banoasa este aceasta actiune pentru a o putea permanentiza", a subliniat Mitea. Si directorul Colegiului National „Gheorghe Lazar", Gabriel Octavian Negrea, este incintat de aceasta idee. Mai mult, acesta a mentionat ca ar fi bine ca institutiile de invatamint sa devina centre de colectare a maculaturii. „Ar fi bine ca unitatile de invatamint sa se transforme in puncte fixe de colectare. Este bine ca sint si elevii implicati. Daca fiecare copil ar aduce cel putin un kilogram de maculatura, s-ar aduna 950 de kilograme. Am putea intreprinde aceasta actiune o data pe saptamina sau pe luna, cel putin", a spus Negrea.

Horoscop

BerbecDesi nu aveti o stare interioara prea buna, reusiti sa va depasiti slabiciunea si sa va atingeti cu succes un tel propus pentru astazi. Sanatatea sau psihicul sint mai fragile astazi, dar veti gasi solutia de a nu tine cont de dureri sau puncte vulnerabile, pentru ca scopul de atins este prea important pentru a va lasa doborit de limitele propriului organism.TaurO zi extrem de ciudata in care ambele extreme ale norocului si ghinionului apar din acelasi loc. Treceti printr-o situatie cu doua directii total diferite de evolutie: duce ori spre o mare reusita, ori spre un esec, dar ca sa depasiti acest impas, trebuie sa va bazati pe norocul pe care il aveti sau nu-l aveti.GemeniAveti discutii placute cu o persoana care va atrage, deci din intilnirile de azi s-ar putea naste chiar sansa unei povesti de dragoste. Fiti deschis spre comunicare si nu fugiti de lume, pentru ca ar putea aparea in cale cineva care se afla pe aceeasi lungime de unda cu dv., in plan emotional.RacTreceti pe la o institutie importanta pentru a rezolva niste chestiuni financiare. Ori pregatiti documentatia necesara pentru a obtine un credit bancar, ori ca sa va platiti niste datorii obligatorii: taxe, impozite, rate. In afaceri ati putea obtine un profit semnificativ daca ati incheia un contract cu o firma puternica.LeuAtmosfera familiala se cutremura putin din cauza unui copil, sau, daca dv. sinteti copilul, atunci din cauza dv., care se revolta impotriva unei stari de lucruri. Nu este de acord si ridica putin tonul, tensionind aerul din casa. Parintii vor incerca sa aplaneze situatia.FecioaraEnergia de care dispuneti este consumata in zadar pe un proiect blocat. Nu va dati seama ca va luptati cu morile de vint si ca actiunea este puternic obstructionata de conditii defavorabile, dar continuati sa insistati, cu gindul ca insistenta poate rezolva ceva. Azi nu, deci potoliti-va energia ii surplus si canalizati-o spre alt scop.BalantaSinteti in fata inaugurarii unui drum nou in plan profesional si, ca la orice inceput, aveti si emotii mari, dar si un entuziasm crescut. Pentru a va adapta noului mediu in care ati nimerit, veti fi luat sub aripa protectoare a unui coleg sau superior, care intelege ca primul pas este intotdeauna dificil.ScorpionDupa o indelungata asteptare, un plan pe care l-ati inceput mai demult da semne ca se apropie de scopul initial. Este o actiune pe care aproape ca ati uitat-o, pentru ca a mers atit de lent, incit v-ati pierdut interesul pe parcurs si ati lasat-o pe planul doi, fara sperante ca o veti relua vreodata. Acum este momentul sa readuceti la lumina acel proiect.SagetatorIdealismul va ajuta de cele mai multe ori sa inventati cai dintre cele mai indraznete, dar azi fantezia se pare ca este cauza unui blocaj. Ati dus un vis pina la utopie, pina la un prag intangibil si ati pierdut timpul cu teluri imposibile, iar acum ajungeti intr-un impas in care va dati seama ca tot ce ati visat este doar iluzie.CapricornNu dati impresia unei persoane credibile si serioase, pentru ca sinteti neatent si superficial. Faceti tot felul de glume nepotrivite contextului in care va aflati, luati lucrurile numai in joaca si credeti ca puteti rezolva totul cu umor. Dar nu e chiar asa: atitudinea detasata si aeriana va stirni controverse, pentru ca unele persoane nu au incredere in cei care glumesc.VarsatorIntrati in conflict cu un colaborator pe marginea unei probleme profesionale. Fiecare are alt mod de a o rezolva si nu reusiti sa va puneti de comun acord pentru a visli impreuna la aceeasi barca. Daca nu puteti face echipa cu ceilalti, lucrati pe cont propriu si duceti- va sarcina la capat asa cum credeti de cuviinta, in stilul personal, ca, la urma, sa vedeti cine a avut dreptate.PestiPreferati sa stati citeva ore singur, doar cu propria dv. constiinta. Ori aveti nevoie de concentrare pentru a rezolva o situatie importanta, o tema pentru acasa, un proiect profesional, pregatirea unui examen, ori va retrageti din miezul unor evenimente pentru a analiza situatia la rece. Nu vreti sa fiti influentat de pareri diferite.  

Un nou Euphorion

Iubitorii de poezie se reunesc timp de citeva zeci de minute, pentru o serie de recitaluri prilejuite de lansarea celei mai noi editii a revistei Euphorion. Evenimentul va avea loc astazi, cu incepere de la ora 17.00, si se va desfasura in foaierul Bibliotecii Astra, corpul B.  Potrivit organizatorilor, cei doi poeti care vor lua parte la eveniment sint membri ai Uniunii Scriitorilor din Romania. Tema centrala a acestui numar din revista o constituie poezia anilor '80. Astfel, in cadrul evenimentului vor putea fi ascultate creatiile a doi poeti sibieni a caror creatie isi are inceputul in acea vreme: Ioan Radu Vacarescu si Dumitru Chioariu.Clipe fosforescenteUn moment deosebit al acestei zile va fi oferit de actrita Ioana Blaga Frunzescu. Aceasta va recita poezii din volumul „Ritualul melancoliei", al poetului Ioan Radu Vacarescu, care este si presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Sibiu. „Clipe fosforescente" este al doilea volum de poezie din care vor fi recitate poezii. Volumul este scris sub semnatura poetului Dumitru Chioariu. „Din cele doua volume de poezii putem distinge doua temperamente creative total diferite. Desi au ca punct comun, aceeasi perioada, aceeasi generatie, creatiile literare ale poetilor sint complet diferite una de cealalta", marturiseste actrita. La eveniment va lua parte, ca si gazda a evenimentului, Onuc Nemes, directorul Bibliotecii Astra.  

Muzeul ?invie" de Florii

Corneliu Bucur vrea sa finalizeze, in acest an, lucrarile de renovare a caselor din muzeuAnul acesta, Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului ii intimpina pe sibieni cu o multime de surprize. Prima dintre ele le este oferita sibienilor chiar pe 20 aprilie, ziua deschiderii oficiale a muzeului. Tot in aceasta zi va incepe si Tirgul de Florii, la care vor lua parte mesteri populari din intreaga tara. Acestia isi vor prezenta lucrarile in cadrul unei expozitii cu vinzare, astfel incit doritorii sa poata cumpara creatiile populare inedite. Potrivit organizatorilor, o alta surpriza este ca la tirg vor participa si „cei mai mari incondeiatori de oua din tara, creatorii populari de la Ciocinesti, judetul Suceava", dupa cum afirma Corneliu Bucur, directorul CNM Astra. Sfintele Pasti,  in muzeuDaca pina acum, in cadrul tirgului, sibienii puteau cumpara orice tip de icoane, in acest an, acest lucru nu va mai fi posibil. Iconarii isi vor expune doar lucrarile, care au ca tema centrala intreg ciclul pascal. Astfel, vizitatorii muzeului nu isi vor putea procura, in cadrul tirgului, alte icoane in afara de icoanele care surprind momentul intrarii lui Iisus in Ierusalim, al crucificarii sau al Invierii. In acest an, si momentul Invierii va fi unul special. Cei care vor participa la slujba de Inviere, care va fi oficiata de catre preotul Rares Zbera, in bisericuta din Muzeu, vor avea parte de inca o surpriza. Fiecare participant la slujba va primi Sfintele Pasti intr-o cana de lut, creata special pentru aceasta ocazie, de catre mesterii populari.Gospodarii inauguratePentru ca totul sa fie perfect, Corneliu Bucur a anuntat ca in acest an vor fi inaugurate in muzeu si casele la care se lucreaza inca din vara trecuta. Astfel, va fi inaugurata Gospodaria de spatar de la Risculita, Gospodaria de oier si de prelucrare a linii de la Poiana Sibiului, Casa din Vladesti - judetul Vilcea, si gospodaria de straie de la Tilisca. O alta gospodarie care urmeaza a fi adusa in muzeu este Gospodaria de viticultori si pomicultori din Balanesti, judetul Gorj. Un alt mare eveniment va avea loc pe 17 mai, cind are loc Noaptea Muzeelor. Proiecte educationaleO alta noutate pe care Muzeul in aer liber o aduce sibienilor este posibilitatea de a vizita Etno Tehno Parc in totalitate. Astfel, orice vizitator va putea oberserva cele 12 machete hidraulice. Ele vor putea fi vizitate pe parcursul intregului an. Machetele vor fi „studiul de caz" al elevilor sibieni de clasa a XI-a. Pe Aleea Elevilor din cadrul Muzeului, va fi amplasata creatia unui sculptor german, creata in memoria sculptorului roman Constantin Brincusi. Preturi accesibileIn prezent, costul unui bilet de intrare in muzeu este de 4 lei pentru copii, elevi si studenti si de 10 lei pentru adulti. Dupa deschiderea oficiala, adultii vor trebui sa plateasca 15 lei pentru bilet, pretul biletelor pentru copii raminind insa acelasi. Muzeul are insa si o oferta speciala. Pentru 40 de lei, doritorii isi pot face un abonament anual, acesta fiind valabil pentru patru persoane. Corneliu Bucur l director CNM Astra„Am initiat un proiect cu inspectorul de fizica, Florentina Ilesan, prin care ne propunem sa le aratam si sa le explicam elevilor principiul de functionare al mecanicii fluidelor"

Inca se schiaza

Muntii Apuseni ofera in continuare bucurie pentru iubitorii sporturilor de iarna. Conditiile meteorologice din zona creeaza un cadru propice pentru pastrarea stratului de zapada care masoara, la aceasta ora, aproximativ un metru. Interesul acordat de administratori pirtiilor a crescut considerabil conditiile oferite celor care urca pe pirtii, iar serviciile de masa si cazare sint si ele pe placul turistilor. Situatia nu face altceva decit sa creasca prestigiul zonei, dar si incasarile investitorilor care au fost serios afectati in sezonul trecut. Bucuria acestora din urma este cu atit mai mare cu cit meteorologii anunta in continuare conditii de pastrare a situatiei actuale, iar turistii isi prelungesc concediile in zona.                          

DJ108 va deveni drum national

Drumul judetean DJ108, care strabate judetele Cluj si Alba, va deveni drum national de la intrarea in judetul Alba pina la intersectia cu DN 75, in zona localitatii Albac. Este vorba despre un tronson de peste 21 de kilometri, pentru care Consiliul Judetean Alba a adoptat o hotarire de trecere din domeniul public al judetului si din administrarea CJ Alba, in domeniul public al statului si in administrarea Ministerului Transporturilor. Transmiterea s-a facut la solicitarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, care doreste preluarea intregului DJ108, inclusiv a tronsonului din judetul Cluj, acesta fiind considerat important in realizarea activitatilor de interes national. DJ 108 face legatura intre DN1 (E60), localitatea Huedin, judetul Cluj si DN75, localitatea Alba, traversind Parcul Natural Apuseni. Hotarirea Consiliului Judetean Alba constituie primul pas in vederea transformarii DJ 108 in drum national. Dupa ce si Consiliul Judetean Cluj va adopta o hotarire similara, pentru tronsonul pe care il are in administrare, se va face un proces verbal de constatare si identificare, in care va fi reflectata in detaliu si starea tehnica a drumului, se vor realiza mai multe documentatii, dupa care se va intocmi un proiect de hotarire de Guvern. Dupa ce hotarirea de Guvern va fi publicata in monitorul oficial se va initia procedura de preluare a sectorului de drum si vor fi semnate toate documentele.                 

Liber la donatiile pentru partide

Persoanele care fac donatii pentru finantarea partidelor si a campaniilor electorale nu vor mai fi obligate sa declare pe propria raspundere ca prin donatia respectiva nu urmaresc influentarea activitatii beneficiarului si nici sa prezinte documente care sa ateste provenienta bunurilor. Guvernul a aprobat, în sedinta de luni, o hotarire in acest sens. Vechile prevederi obligau donatorii sa anexeze formularului de donatie o declaratie de interese, o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca prin donatia efectuata nu se urmareste directionarea activitatii beneficiarului, precum si documente care fac dovada provenientei bunurilor donate sau o declaratie pe proprie raspundere privind originea acestor bunuri. “În urma constatarilor Departamentului de control al finantarii partidelor politice si campaniilor electorale, din cadrul Autoritatii Electorale Permanente, a rezultat ca aceste documente nu sint necesare verificarii respectarii de catre partide a prevederilor legale”, se argumenteaza în comunicatul remis ieri de Guvern.

Zilele orasului stirnesc pasiuni

Desi nu au fost de acord cu aceasta hotarire, consilierii liberali din Alba Iulia au fost nevoiti sa se recunoasca invinsi de votul majoritatii alesilor. Opozitia din administratia municipala ar fi dorit anularea manifestarilor sau macar aminarea cu cel putin o luna a acestora. Hotarirea de care au dat dovada social democratii si liberalii a fost exprimata si prin abtinerea de la vot in cazul primilor si votul negativ in cazul celorlalti. Pina la urma parerea generala a fost ca albaiulienii vor fi nevoiti sa faca singuri diferenta dintre campanie electorala si manifestari culturale, in perioada Zilelor Orasului, si ca oamenii politici nu se vor putea abtine de la a se manifesta in conformitate cu momentul care precede alegerile. “Partidul” care organizeaza Zilele OrasuluiDisperarea de care au dat dovada liberalii din cadrul Consiliului local a generat si citeva declaratii pline de sinceritate.Parerea acestuia a fost sustinuta cu ardoare si de catre colegii sai. “Orice am face de Zilele Orasului, toate partidele vor face campanie electorala. Va propun sa aminam in mod exceptional aceste manifestari pina dupa turul al doilea al alegerilor locale. In caz contrar, vom oferi o disputa politica mai mult sau mai putin eleganta. Oricum, consider ca nu este mare lucru pentru ca e vorba despre alegeri care se intimpla odata la patru ani”, a spus si Ioan Besoiu.  Simion CreTu“Nu putem sa hotarim noi daca se face sau nu campanie. Noi spunem ca nu, dar partidul care e la putere in Alba Iulia organizeaza aceste manifestari si nici nu are nevoie de campanie. Celelalte partide mai mici vor sa utilizeze aceste zile si nu cred ca sint dispuse sa renunte la ele. Nu stiu ce mare tragedie ar fi sa anulam zilele orasului sau sa le aminam. De altfel, nu inteleg de ce trebuie sa le bagam in campanie”Argumentul banilor publiciIncercind sa apeleze la sentimentele politice ale colegilor sai, liberalul Liviu Hondola a abordat o alta latura a situatiei. “Bagam 4,5 miliarde de lei (n.r. vechi) in acest eveniment. Sint bani publici si ar fi pacat sa ii cheltuim in modul acesta. Cred ca ar fi bine sa le aminam”, a incercat sa argumenteze Liviu Hondola. Acesta a continuat pe acelasi ton si a dat o replica ciudata atunci cind a fost intrebat daca nu doreste sa amine si Ziua Copilului doar pentru ca in 2008 coincide cu data alegerilor. “Care copii? Cei care merg in santuri si stau pe banci si maninca mici si beau bere si se imbata?”, a intrebat Hondola stirnind nemultumire intre colegii sai din administratie. Sesizind situatia liberalul a incercat sa isi nuanteze declaratiile si a dat din nou dovada de sinceritate excesiva. “In fond, cum ii puteti opri pe cei care vor sa faca campanie electorala? Oricum si acum se face”, a recunoscut acesta. Tirada liberala a fost incheiata de Simion Cretu: “Haideti sa recunoastem cu totii ca de 1 iunie vom facem prostitutie politica. Asa s-a intimplat si in 8 martie si in fiecare zi de genul acesta”, a adaugat Cretu. Replici echilibrateMarius Rotaru“Nu cred ca se pot confunda Zilele Orasului cu campania electorala. Zilele Orasului sint o manifestare care a luat amploare, a devenit traditie si este foarte cunoscuta. Toata lumea stie de zilele orasului si recunosc ca in 2004 si eu am vrut sa anulam evenimentul. Am inteles ca este si Ziua Copilului si pe asta nu o modifica nimeni pentru interese politice” Mult mai stapini pe situatie ceilalti consilieri au contracarat declaratiile liberalilor. “Am mai avut aceasta discutie in urma cu 4 ani. Doar ca atunci s-a vazut ca noi nu am facut circ. Altii au facut”, a rememorat democrat liberalul Aurel Maier. Mihai Baco si-a sustinut colegul criticind indirect Executivul condus de Calin Popescu Tariceanu. “Nu este vina noastra si nici a oamenilor din Alba Iulia ca Guvernul a decis aminarea alegerilor din acest an. Noi am stabilit prin Hotarire de Consiliu ca asta va ramine data pentru Zilele Orasului. Acum patru ani am avut din nou aceeasi discutie. Atunci am facut Zilele Berii pentru a nu ii priva pe albaiulieni de sarbatoarea lor si tot s-a facut campanie electorala. Eu ma opun mutarii sau anularii”, a explicat Mihai Baco. Pozitia democrat liberalilor a fost sustinuta si de catre fostii social democrati Marius Rotaru si Constantin Sirbu.Constantin Sirbu a mizat si el pe discernamintul albaiulienilor: “Nu trebuie sa implicam politica in viata orasului. Daca cultura si evenimentele de acest gen se regasesc in manifestari atunci e in regula. Numai daca noi fortam lucrurile atunci cele doua probleme se vor confunda. Trebuie sa cheltuim acesti bani exclusiv pentru un act de cultura”. 

Mlastina va deveni zona de agrement si pescuit sportiv

Aiudul va beneficia in maxim doi ani de un important punct de agrement ce se adreseaza in special iubitorilor pescuitului, dar nu numai. Este vorba de amenajarea de catre administratia locala a unei zone de pescuit sportiv si agrement, din fonduri alocate de Ministerul Mediului, proiect in valoare de 3 milioane de lei, aprobat inca din anul 2006 de Consiliul Local al municipiului Aiud.Lucrari demaratePotrivit administratiei locale aiudene, recent au fost demarate lucrarile efective pentru amenajarea unei balti de pescuit, care se va întinde pe o suprafata de aproximativ 14 hectare si a zonei de agrement care va ocupa restul zonei alocate acestui obiectiv, în suprafata totala de 15,845 hectare de teren. “Terenul pe care se înfiinteaza aceasta zona de pescuit si de agrement are acces la strada Transilvaniei oferind posibilitati de racordare la toate utilitatile: apa, energie electrica, gaz, telefonie. Este cea mai mare investitie realizata prin parteneriat public-privat la nivelul judetului Alba si una dintre cele mai mari din tara. O zona cunoscuta drept mlastinoasa si nefolosita se va transforma intr-un loc de agrement unde se vor desfasura inclusiv marile concursuri de pescuit sportiv, vor fi practicate diverse activitati sportive, iar copiii vor învata sa pescuiasca”, a declarat primarul Horatiu Josan. Plan de afaceri defalcat pe aniEl a mai precizat ca, in cadrul ultimei sedinte a legislativului local, consilierii au avizat de principiu planul de afaceri al bazei de agrement si pescuit sportiv din municipiul Aiud. “Conform acestuia, în anul 2008 se realizeaza expertiza topografica si consultanta de specialitate, urmind ca în anul 2009 sa fie demarate lucrarile efective de înfiintare a bazei de pescuit, incluzind popularea de primavara cu crap, caras, singer, stiuca si somn. În 2010, proiectul va fi finalizat prin amenajarile de peisagistica ce presupun împrejmuirea bazei cu gard viu, plantarea gazonului, montarea toaletelor ecologice si a foisoarelor, precum si crearea locurilor de joaca pentru copii”, a mai precizat edilul sef al Aiudului. El a mai mentionat ca la urmatoarea sedinta a consiliului local va initia un proiect de hotarire privind asocierea în participatiune a autoritatii locale cu Asociatia Pescarilor Sportivi pentru crearea bazei de pescuit sportiv si de agrement .

Golf patronat de Casa Regala

Alba Golf Challenge, turneul de golf organizat anual de catre Consiliul Judetean Alba, va fi patronat de Casa Regala a Romaniei, care a decis sa acorde si Clubului de Golf “Paul Tomita” din Pianu de Jos inaltul sau patronaj. “Demersurile noastre de citiva ani incoace au reusit. Casa Regala a acordat inaltul patronaj competitiei noastre si clubului. Acest lucru vine ca o confirmare a lucrurilor bune pe care le-a facut clubul si Consiliul Judetean Alba pentru dezvoltarea zonei, a terenului de golf, dar si pentru comemorarea lui Paul Tomita, cel care a fost antrenorul personal al Regelui Mihai si o personalitate de prima mina a golfului mondial, dar si unul din cei mai reprezentantivi antrenori din judetul Alba”, a declarat Dan Popescu, directorul Directiei Tehnice a CJ Alba. Alba Golf Challenge ajunge in acest an la a patra editie, competitia urmind sa fie organizata in data de 3 mai.    

Schimbare pe retete

Medicii de familie prescriu, începind de ieri, medicamentele sub denumirea lor comerciala si nu mai au voie sa treaca pe reteta substanta activa, cum era pina în prezent, conform noului contract-cadru din domeniul sanatatii, intrat în vigoare de la 1 aprilie. Farmacistii vor putea substitui, la cererea si pe raspunderea pacientului, medicamentele prescrise de medici sub denumirea comerciala, atunci cind acestea nu se afla pe stoc, potrivit contractului-cadru privind conditiile de acordare a asistentei medicale. Pacientul mai poate schimba medicamentul prescris si atunci cind doreste unul mai ieftin. Totodata, medicii de familie nu vor mai putea sa transcrie prescriptii medicale pentru medicamente compensate sau necompensate, care sint pe retete provenind de la alti doctori. Prevederea vine în corelarea cu alta care spun ca retetele compensate pentru pacientii care au fost internati în spitale vor fi elaborate de catre medicii de specialitate.

Cristiano Ronaldo s-a detasat

Anglia la putereCu trei jucatori in primii cinci, Premier League-ul domina clasamentul golgheterilor europeni. Portughezul Cristiano Ronaldo puncteaza meci de meci, are deja 26 de goluri marcate si cu 52 de puncte conduce detasat in ierarhia Ghetei de Aur. Luis Fabiano (FC Sevilla) are 22 de goluri si 44 de puncte, fiind talonat indeaproape de olandezul Klaas Jan Huntelaar (Ajax Amsterdam), care a adunat 43,5 puncte gratie celor 29 de reusite din Eeredivisie. Printre urmaritori nume grele: Fernando Torres (Liverpool, 21g, 42p), Emmanuel Adebayor (Arsenal, 19g, 38p), Karim Benzema (Olympique Lyon, 17g, 34p), David Trezeguet (Juventus Torino, 17g, 34p), Luca Toni (Bayern München, 16g, 32p), Raúl (Real Madrid, 16g, 32p). Cel mai bine clasat roman ramine Adrian Mutu. Atacantul Fiorentinei imparte acum pozitiile 15-21 cu Diego Milito (Real Zaragoza), Zlatan Ibrahimovic (Internazionale Milano), Scott McDonald (Celtic Glasgow), Mario Gomez (VfB Stuttgart), Antonio di Natale (Udinese) si Lisandro Lopez (FC Porto), toti avind 30 de puncte.Gigel Bucur, in afara Top 50Mult timp golgheter solitar al Ligii 1, Gigel Bucur (Poli Stiinta Timisoara) n-a punctat nici in weekend, raminind cu 14 goluri si 21 de puncte in clasamentul Ghetei de Aur. El imparte acum pozitia de lider al eficacitatii cu Marko Ljubinkovic (SC Vaslui) si Ionel Danciulescu (Dinamo Bucuresti), urmaritorii fiind la doua (Eugen Trica, CFR 1097 Cluj, 12 goluri, 18 puncte), respectiv trei „lungimi“ (Florin Costea, Universitatea Craiova, 11g/16,5p si Emil Jula, Otelul Galati, 11g/16,5p). In calcularea punctajelor din intrecerea pentru Gheata de Aur, campionatul romanesc are un coeficient de multiplicare de 1,5. Reprezentantii celor mai puternice campionate din Europa (Anglia, Italia, Spania, Germania, Franta) beneficiaza de coeficientul de multiplicare 2.Punctajele clujenilorTrei fotbalisti de la „U“ si CFR 1907 au marcat 4 goluri in weekend, astfel ca la aceasta ora ierarhia clujeana arata astfel: Eugen Trica (CFR 1907, 13 goluri, 19,5 puncte), Cristian Fabbiani (CFR 1907, 9/13,5), Didi Cleidimar Magalhaes (CFR 1907, 7/10,5), Dorin Goga („U“, 6/9), Antonio Semedo (CFR 1907, 6/9), Nemanja Jovanovic (Universitatea, 5/ 7,5), Cristian Silvasan („U“, 3/4,5), Cadú Ricardo Manuel Sousa (CFR 1907, 2/3), André Astorga Junior Izepon („U“, 2/3), Park Jae-Hong („U“, 2/3), Radu Sabo („U“, 2/3), Alin Savu („U“, 2/3), Marius Süller („U“, 2/3), Juan Emanuel Culio (CFR 1907, 1/1,5), Cristian Panin (CFR 1907, 1/1,5), Niklas Sandberg (CFR 1907, 1/1,5), Tony Da Silva (CFR 1907, 1/1,5), Milan Jovanovic („U“, 1/1,5), Adrian Olah („U“, 1/1,5), Zeno Bundea („U“, 1/1,5), Sebastián Dubarbier (CFR 1907, 1/ 1,5), Flavius Bad („U“, 1/1,5).

Sperante pentru Motorul IRA

In zilele de 29 si 30 martie, pe terenul trei din Parcul Sportiv Universitar „Dr. Iuliu Hatieganu“ s-au desfasurat intrecerile fazei zonale a Cupei „Hagi-Vodafone“, competitie rezervata micilor fotbalisti cu virsta cuprinsa intre 10 si 12 ani. Cele sase formatii participante au oferit spectacole agreabile, urmarite din tribune de Gica Hagi si bunul sau prieten Zoli Jaskó. Sortii au decis ca reprezentanta judetului Cluj, Motorul IRA, sa evolueze in grupa A, alaturi de formatiile LPS Satu Mare si CSS Viitorul Marghita. Echipa pregatita de Vasile Mancea a defilat in grupa, trecind cu scorul de 3-2 de satmareni si 9-1 de marghiteni. Acestia din urma i-au invins, cu scorul de 7-3, pe satmareni si s-au calificat, alaturi de clujeni, in semifinale. Echilibrul de forte a caracterizat formatiile din grupa B, unde s-au inregistrat rezultatele: CSS Viitorul Zalau – CF Gloria 1922 Bistrita 3-4, CSS Viitorul Zalau – AS Tisa Sighetul Marmatiei 5-0, CF Gloria 1922 – AS Tisa 4-5. Echipele din Zalau si Bistrita s-au calificat pentru semifinale. In penultimul act al competitiei bistritenii i-au intrecut pe clujeni cu 5-1, iar zalauanii pe marghiteni cu 4-0. In finala mica s-a impus Motorul IRA (9-2 cu CSS Viitorul Marghita), finala mare necesitind lovituri de departajare. La sfirsitul timpului regulamentar de joc, tabela de scor indica 3-3 in partida dintre zalauani si bistriteni, primii cistigind apoi, cu 8-7, duelul penaltiurilor.     Pentru faza finala a Cupei „Hagi-Vodafone“ s-au calificat echipele CSS Viitorul Zalau si CF Gloria 1922 Bistrita. Numarindu-se printre cele sapte formatii clasate pe locul 3, Motorul IRA Cluj asteapta deznodamintul din celelalte turnee zonale pentru a afla daca se afla printre cele doua echipe norocoase care vor completa lista participantelor la turneul final de la Constanta.     Cele trei premii speciale le-au revenit clujeanului Ionut Tat si zalauanului Ionut Muresan. Primul a fost declarat cel mai bun portar al turneului zonal de la Cluj, iar al doilea a fost ales cel mai bun jucator, fiind si golgheter, cu 9 reusite. Toti jucatorii echipelor de pe podium au primit diplome de merit si primul volum al DVD-ului „Hagi“, restul alegindu-se cu diplome de participare.     Apreciind organizarea excelenta atit a fazei judetene, cit si a celei zonale, Gheorghe Hagi a inminat o diploma de merit AJF-ului Cluj, ca o recunoastere a eforturilor celor trei membri ai sai, Ioan Martin, Gheorghe Calineac si Iuliu Maja.

1 Aprilie a venit cu schimbari de antrenori in Liga 1

Ziua Pacalelilor a programat multe situatii neprevazute in Liga 1. Majoritatea, insa, s-au dovedit a nu fi glume. Prima „bomba“ a fost numirea lui Emil Sandoi in functia de tehnician al echipei FC Vaslui. Adrian Porumboiu, patronul moldovenilor, s-a tinut, astfel, de cuvint si l-a inlocuit pe Dorinel Munteanu, dupa ce l-a acuzat ca ar fi dat meciul din ultima etapa Stelei. „E un tehnician foarte bun si sper sa se plieze pe ceea ce dorim noi. Am ajuns la un acord verbal, urmind sa semneze si contractul. Va fi antrenor cel putin pina la vara si apoi vom vedea. Sandoi va ramine si la reprezentativa de tineret in tot acest timp“, a confirmat Porumboiu. In virsta de 43 de ani, Emil Sandoi a mai pregatit in Liga 1 formatiile Universitatea Craiova si Pandurii Tirgu-Jiu, iar din 2006 este selectionerul echipei nationale de tineret a Romaniei. Totusi, cea mai mare surpriza a constituit-o revenirea lui Mircea Rednic la Dinamo. Proaspat demis de la Rapid, „Puriul“ a semnat un contract pe 2 ani cu echipa din Stefan cel Mare, ce va intra in vigoare, cel mai probabil, din vara. Anuntul a fost facut de Vasile Turcu, unul dintre actionarii „ciinilor“: „Rednic a semnat un contract pe 2 ani, începînd din vara. Pîna atunci antrenorul echipei este Cornel Talnar. Obiectivele lui Rednic sînt titlul si implicit participarea în Liga Campionilor, si cupa României. Rednic e un antrenor profesionist, care si-a facut treaba oriunde a fost. Din 1004 antrenori l-am ales pe Rednic. Ma bucur ca a acceptat sa se întoarca. Cu el am cîstigat campionatul anul trecut si am avut o evolutie foarte buna“. Reamintim ca Rednic a fost cel care a dus-o pe Dinamo spre cel de-al 18-lea titlu de campioana in urma cu un sezon, dupa care a parasit echipa in urma scandalului legat de partida Dinamo – CFR Cluj din campionatul trecut, cind i s-a reprosat faptul ca ar fi primit bani de la Steaua.

Absolviti de vina

Trica si Ando, „curati“Foto Diana SandorIoan Andone a scapat de o noua suspendare, dupa ce memoriul depus impotriva sa a fost retrasCFR-istii pot rasufla linistiti. Ieri, Comisia de Discipina a FRF a aratat clementa fata de antrenorul Ioan Andone si mijlocasul Eugen Trica, chemati la „raport“ de oficialii FRF. Ando, care declarase dupa meciul pierdut de echipa sa in Ghencea ca unul dintre asistentii respectivei partide, Cristian Nica, este bun prieten cu directorul executiv al „ros-albastrilor“, Valeriu Argaseala, a fost iertat de o noua supendare. De fapt, clubul din Ghencea a decis sa-si retraga in ultimul moment memoriul, ceea ce l-a absolvit pe tehnicianul CFR-ist de orice vina. „Mie asa mi s-a spus, ca Nica si Argaseala sint prieteni buni si ca au fost vazuti de mai multe ori la bere. Daca m-au mintit, inseamna ca mint si eu“, a declarat Andone dupa analizarea cazului sau. Totusi, acesta va mai sta o etapa in tribune, ca urmare a suspendarii de doua etape dictate de aceeasi Comisie in urma incidentelor din partida Poli Iasi – CFR Cluj. Legat de acelasi meci a fost judecat si cazul lui Eugen Trica. „Decarul“ clujenilor, care a fost pedepsit cu o etapa pentru cartonasul rosu primit in Copou, risca o noua supendare, mult mai grava, din cauza intentiei sale de scoate echipa de pe teren in semn de protest la o decizie a arbitrului respectivei intilniri. Din fericire pentru CFR-isti, Trica a fost absolvit din lipsa de probe. Declaratia lui Ioan Andone facuta in sprijinul elevului sau a contat mult in decizia membrilor Comisiei: „Pe Trica eu l-am chemat la margine, sa ii spun sa se calmeze. Gestul sau a fost gresit interpretat, el nu dorea sa scoata echipa de pe teren“.Muresan: „E bun si locul 2“Dupa ce au scapat de noi sanctiuni, „feroviarii“ si-au indreptat atentia spre campionatul care tinde sa devina tot mai strins pe masura apropierii finalului sau. „Programul nostru in urmatoarele 8 etape este mai usor decit cel al Stelei. Ne dorim foarte mult sa cistigam titlul si sa construim o echipa care sa faca fata in Liga Campionilor, desi eu nu am experienta pentru aceasta competitie. Oricum, eu nu simt presiunea Stelei“, a declarat Andone la iesirea de la Comisie. Pe de alta parte, presedintele CFR-istilor, Iuliu Muresan, a facut o precizare interesanta, menita sa mai alunge din presiunea care apasa in aceste momente pe umerii jucatorilor sai: „Nu ar fi ceva foarte grav daca am pierde locul intii. Eu am spus si in vara ca imi doresc sa terminam acest campionat mai bine decit precedentul“.„Studentii“, aminatiTot ieri, Comisia de Disciplina trebuia sa analizeze memoriul facut de „U“ Cluj in cazurile jucatorilor Alin Savu si Milan Jovanovic, ambii eliminati in partida cu Otelul Galati. Directorul sportiv al Universitatii Cluj, Sorin Vadana, a fost ieri la Bucuresti pentru a prezenta DVD-ul cu fazele respective, insa cazul a fost aminat: „Raportul arbitrului nu a mai sosit la membrii Comisiei, astfel ca vom astepta pina martea viitoare. Am lasat, totusi, DVD-ul, pentru a se vedea clar ca eliminarile nu au fost corecte. In orice caz, cei doi vor ramine suspendati pentru meciul urmator“, ne-a declarat directorul sportiv al lui „U“, Sorin Vadana. Universitatea Cluj va da piept, simbata, cu Poli Timisoara, chiar pe arena „Dan Paltinisanu“.

Pe scurt

Echipe fara dosarDesi majoritatea echipelor si-au depus deja dosarul de licentiere pentru urmatorul sezon, au existat si grupari care nu au reusit sa se conformeze datei limita impusa de FRF. Astfel, formatiile FC Botosani, Muresul Deva si Liberty Oradea, toate din Liga 2, nu si-au depus dosarul de licentiere, a anuntat directorul Departamentului de Licente si Afilieri din cadrul FRF, Viorel Duru. „Cele trei grupari si-ar fi putut depune dosarul pentru ca au incheiat turul campionatului pe unul dintre primele cinci locuri in Liga 2, insa pina la ziua limita, care a fost luni, nu am primit nimic din partea lor. In rest, toate cluburile din seriile din liga secunda si cele din prima divizie au depus dosarul. E posibil si ca unul dintre cluburile care au depus dosarul sa nu primeasca licenta, insa o hotarire finala se va lua la 31 mai“, a declarat Duru pentru NewsIn.  Astfel, pina pe 31 martie au depus dosarul toate cluburile din prima liga, dar si gruparile din Liga 2 FC Brasov, CS Otopeni, Concordia Chiajna, Delta Tulcea, FC Arges, Gaz Metan Medias si CSM Rimnicu Vilcea.    G. G.McClaren, in tratative cu InterFostul manager al lui Middlesbrough si al nationalei Angliei, Steve McClaren, a dezvaluit ca a purtat discutii cu oficiali ai lui Inter pentru a prelua gruparea milaneza din urmatorul sezon. Eliminarea rusinoasa din Liga Campionilor, precum si parcursul sovaitor din campionat, l-au pus pe ginduri pe patronul „interist“, Massimo Moratti, care a inceput deja cautarile pentru succesorul lui Roberto Mancini. „Este adevarat ca am discutat aceasta problema cu cei de la Inter. Ar fi ceva extraordinar sa ajung acolo, insa, deocamdata, nu am primit o oferta oficiala de la el“, a declarat McClaren, care este liber de contract dupa ce Federatia Engleza l-a demis de la cirma reprezentativei Albionului ca urmare a ratarii calificarii la Euro 2008.    G. J.Real Madrid, interesata de AmauriEvolutiile remarcabile din acest sezon ale lui Amauri (foto), atacantul brazilian al lui Palermo, nu aveau cum sa treaca neobservate de marile nume ale fotbalului european. Cum Serie A se indreapta spre final, batalia pentru obtinerea semnaturii sud-americanului se intensifica. Dupa AC Milan, Juventus, Barcelona sau Chelsea, mai nou si Real Madrid a intrat pe fir, decisa sa-i gaseasca inlocuitor lui Ruud Van Nistelrooy. Se pare ca agentul lui Amauri se afla deja in Spania, unde poarta discutii cu oficialii campioanei Spaniei in vederea solutionarii transferului. Amauri, in virsta de 27 de ani, a marcat 11 goluri in actualul sezon pentru Palermo, fiind golgheterul echipei.    G. J.

Liber la bani negri in campanie

Persoanele care doresc sa faca donatii partidelor politice pentru a sprijini campaniile electorale nu vor mai fi nevoite sa prezinte documente care sa ateste provenienta sumelor si nici declaratii pe propria raspundere ca prin donatia respectiva nu urmaresc influentarea activitatii beneficiarului. Guvernul a aprobat, in sedinta de luni, o hotarire potrivit careia persoanele care fac donatii pentru finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale nu mai sint obligate sa prezinte si alte documente, anexate formularului de donatie. Donatorii erau obligati pina acum sa anexeze la formularul de donatie si o declaratie de interese, precum si documente care fac dovada provenientei bunurilor donate sau o declaratie pe proprie raspundere privind originea acestor bunuri. 

Accident grav la Fundatura

Patru persoane au ajuns la spital dupa ce masina in care se aflau a lovit puternic un alt automobil parcat. Accidentul s-a produs ieri dimineata, in jurul orei 10.30, pe Drumul National 1C, in localitatea Fundatura de linga municipiul Dej. In mod inexplicabil, soferul unei dubite Ford Transit care circula pe directia Cluj- Dej a pierdut controlul masinii si a lovit un autoturism Opel Kadett parcat regulamentar pe marginea drumului. Autovehiculul lovit a fost proiectat ulterior intr-un stilp de iluminat public care s-a rupt in urma impactului. Din cei sapte ocupanti ai dubitei, patru s-au ales cu rani grave si au necesitat transportarea de urgenta la unitati medicale din Cluj. Restul au scapat cu citeva zgirieturi si o sperietura zdravana. Soferul vinovat le-a declarat anchetatorilor ca i s-a blocat volanul, insa expertiza tehnica a masinii va stabili daca acest lucru s-a intimplat cu adevarat. Cel mai probabil, barbatul va fi acuzat de vatamare corporala din culpa.

Csibi Istvan ramine dupa gratii

Curtea de Apel Bucuresti a decis, ieri, ca omul de afaceri harghitean Csibi Istvan sa ramina in continuare in stare de arest preventiv. Procesul lui Csibi incepe la Tribunalul Bucuresti in 17 aprilie. Procurorii DIICOT au trimis in judecata grupul de criminalitate organizata (18 inculpati) fondat si condus de Csibi Istvan, grup care si-a desfasurat activitatea infractionala in perioada 1998-2004. Csibi Istvan este acuzat ca i-a determinat pe ceilalti membri ai gruparii - desemnati administratori la societati-satelit din grupul Neptun - sa comita o serie de infractiuni grave (n.r., inselaciune, delapidare, evaziune fiscala, spalare de bani). Prejudiciul la bugetul de stat a fost estimat la circa 3,9 milioane de lei.  

Constructiile ilegale, tratate in regim de urgenta

Taranistii clujeni propun infiintarea unui numar unic 113 si a unui birou in cadrul administratiei locale care sa preia reclamatiile cetatenilor legate de constructiile ilegale. „Sint foarte multe constructii ilegale in Cluj si, desi tot auzim ca vor fi darimate, pina acum un asemenea lucru nu s-a intimplat. Intr-un fel, nici nu este de dorit darimarea multora dintre ele, intrucit sint oameni care locuiesc deja acolo, dupa ce si-au vindut bunuri sau au facut credite pentru a le plati. Ca sa nu mai ajungem la situatia de a demola blocurile dupa ce deja s-au construit patru etaje, eu propun un sistem pe model 112, cum este cel de la Salvare-Politie-Pompieri, un serviciu la care oamenii sa apeleze atunci cind se trezesc cu un buldo-excavator sub geam“, a spus liderul organizatiei municipale a PNTCD, Horea Dan. Conform acestuia, in urma apelarii la serviciul mentionat se va sesiza Jandarmeria, Politia, Inspectoratul de Stat in Constructii si alte orga-nisme abilitate in rezolvarea unor astfel de probleme. Afirmatia crestin-democratului vine pe fondul unor informatii pe care le detine si care indica „cel putin 160 de constructii ilegale in Cluj“. Atit numarul de telefon, cit si biroul unic reprezinta practici deja aplicate in mai multe tari din Vest. „Cind vezi pe cineva cu excavatorul sub geam iti dai seama ca nu vrea sa planteze panselute. Cineva trebuie sa fie sesizat si sa previna. Oamenii, practic, isi vor face un proiect cu un proiectant autorizat, isi vor depune proiectul la Primarie, dar Primaria va fi aceea care va solicita regiilor avize, autorizatii pentru realizarea constructiei. Astfel, vom evita aglomeratia la ghisee, poate chiar si spaga“, crede Horea Dan.

Curatenia generala, premiata de municipalitate

Cei mai harnici clujeni isi vor putea cistiga mii de lei din partea municipalitatiiPrimaria continua concursul „Curatenie generala“, destinat asociatiilor de proprietari sau locatari. Concursul face parte din programul „Clujul Curat!“ si urmareste, printre altele, implicarea cetatenilor in actiunile de amenajare si curatenie a spatiilor verzi, zone cu parcari si garaje, alei si puncte gospodaresti si se desfasoara in perioada 26 martie – 26 aprilie. Pentru premierea cistigatorilor, Consiliul Local a alocat suma de 210.000 de lei. Vor exista 20 de premii 1 a cite 3.000 de lei, alte 20 de premii 2 a cite 2.000 de lei, 40 de premii 3 a cite 15.000 de lei si 50 de mentiuni a cite 1.000 de lei. Asociatiile de proprietari vor putea folosi banii primiti drept premiu numai in scopul repararii, amenajarii, refatadizarii si efectuarii lucrarilor necesare imobilului.     La concurs pot participa numai acele asociatii care efectueaza lucrari de intretinere a spatiilor verzi, parcari, terenuri aferente imobilelor de locuit care apartin domeniului public sau privat al statului. Criteriile principale luate in calcul de catre comisiile de monitorizare si jurizare sint amenajarea si curatenia spatiilor verzi, a gazonului, arborilor, gardului viu, toaletarea arborilor, amenajarea zonei de parcari si garaje, curatenia zonei de intrare in bloc. In ceea ce priveste etapele de desfasurare a concursului, cererile de inscriere la concurs pot fi depuse pina in 15 aprilie, in vreme ce efectuarea lucrarilor si pregatirea pentru concurs vor incepe in ziua urmatoare. In prima etapa de jurizare, care se va desfasura incepind din 16 si pina in 25 aprilie, comisiile vor face verificari la fiecare asociatie inscrisa la concurs si vor acorda note conform regulamentului, urmind ca vicepresedintii de comsii si consilierii locali sa verifice primele 150 de asociatii clasate pentru a stabili ierarhia finala.

Summit istoric

NATO, ONU, BM, CE...Summitul NATO de la Bucuresti incepe astazi cu un dineu de lucru la Palatul Cotroceni, in format restrins, unde vor fi negociate ultimele pozitii. In afara delegatiilor din cele 25 de tari membre NATO, la summitul NATO de la Bucuresti vor veni reprezentanti a 23 de parteneri ai NATO, plus delegatii din Australia, Japonia, Noua Zeelanda, Iordania, Singapore, precum si oficiali de la Banca Mondiala, Natiunile Unite si Comisia Europeana. Din estimarile oficialilor romani, in total, delegatiile oficiale vor cuprinde peste 3.000 de oameni. Pina la sfirsitul lunii martie fusese confirmata participarea a 24 de sefi de stat si a 26 de sefi de guvern. La evenimentul gazduit de la Bucuresti este pentru prima data cind un secretar general al ONU, functie detinuta acum de Ban Ki-Moon, va fi prezent la un summit NATO. La summit va exista si o prezenta consistenta a jurnalistilor din presa internationala, fiind asteptati peste 3.500 de jurnalisti.Miza balcanicaLa summitul NATO de la Bucuresti, Croatia, Albania si Macedonia ar putea fi invitate sa adere la Alianta. Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei ar putea intra in NATO cu conditia sa ajunga la un acord cu Grecia privind denumirea oficiala a tarii, nefiind acceptat numele provinciei istorice care l-a dat pe Alexandru Macedon. Macedonia a anulat, insa, luni, 31 martie, dezbaterea parlamentara privitoare la schimbarea numelui tarii, spunind ca nu are garantii ca schimbarea propusa va multumi Grecia si va permite invitarea statului la aderarea la NATO, cu ocazia summitului de la Bucuresti. NATO si UE doresc solutionarea disputei, spre binele stabilitatii in Balcani. Macedonia foloseste in relatiile sale bilaterale acest nume, dar la ONU este numita Fosta Republica Iugoslava Macedonia, ca si de catre NATO si UE. Albania si Macedonia au intrat in Planul de Actiuni in vederea aderarii la NATO (Membership Action Plan - MAP), la care aspira Georgia si Ucraina, din aprilie 1999, iar Croatia din mai 2002.Ucraina, motiv de disputa NATO - RusiaReuniunea Consiliului Nord-Atlantic, care aproba largirea NATO si la care participa doar tarile membre, este programata miine. Un punct fierbinte pe ordinea de zi este cel referitor la apropierea Ucrainei de NATO. Presedintele american George W. Bush a declarat ieri la Kiev ca spera ca atit Ucraina, cit si Georgia sa primeasca un plan de actiune in vederea aderarii (MAP). „Pozitia mea este foarte solida", a repetat el. „Ucraina si Georgia ar trebui sa primeasca MAP la Bucuresti". Presedintele american a mai spus ca l-a asigurat pe Putin ca nu are de ce sa se teama, pentru ca NATO inseamna stabilitate si democratie si orice tara are avantaje daca tarile vecine sint democratice si stabile.Aproximativ zece tari NATO se opun acestei apropieri de NATO dorite de autoritatile de la Kiev, invocind, pe de o parte, opozitia opiniei publice ucrainene, iar pe de alta reactia Rusiei fata de extinderea Aliantei catre granitele sale. Aderarea Ucrainei la NATO va provoca o „criza profunda" intre Kiev si Moscova, a avertizat ieri viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, citat de agentiile ruse de presa, iar seful Dumei de Stat a vorbit despre „masuri adecvate" impotriva Kievului. „Aderarea Ucrainei la NATO va antrena o criza profunda in relatiile ruso-ucrainene, ceea ce va avea un impact negativ asupra securitatii europene", a spus Karasin in fata deputatilor rusi.Prezenta NATO in AfganistanMiine seara va avea loc reuniunea legata de formatul ISAF (International Security Assistance Force), care a consacrat misiunea din Afganistan. La reuniunea ISAF va participa si presedintele afgan Hamid Karzai, care va pleda, intr-un discurs, pentru a sustine cererea unora dintre statele membre, mai ales a SUA, care exercita presiuni pentru trimiterea de intariri in cadrul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate. Principala pro-blema legata de Afganistan este furnizarea de trupe suplimentare si de echipamente, dar si o flexibilitate mai mare a fortelor deja prezente in operatiuni, in conditiile in care insurgenta pare sa se fi inasprit in ultimul timp. Oficialii fortei NATO din Afganistan cer o suplimentare de 6.000-10.000 de militari pentru a combate insurectia talibanilor.Restrictii de circulatieIn perioada summitului, in Capitala a fost delimitat un culoar unic pe care se vor deplasa delegatiile oficiale. Acesta incepe de la Aeroportul International „Henri Coanda" pina la Palatul Parlamentului si a creat deja mai multe ambuteiaje in Capitala. Si traseele liniilor de transport public din Bucuresti care traverseaza zonele de securitate instituite pentru summitul NATO vor fi deviate. Totodata, traficul pe canalele navigabile din Constanta (Canalul Dunare - Marea Neagra si Canalul Poarta Alba - Midia Navodari) va fi restrictionat astazi, in ziua intilnirii de la Neptun dintre presedintele american George W. Bush si seful statului roman, Traian Basescu. Printre masurile de securitate impuse in perioada summitului se numara verificari suplimentare la granite si survolarea Bucurestiului de catre avioanele americane.

Jean-Pierre Sarrazac viziteaza Clujul

Dramaturgul si scriitorul francez Jean-Pierre Sarrazac va fi prezent in Cluj-Napoca intre 3 si 5 aprilie. Prezenta francezului este legata de cea de-a doua difuzare a piesei „Cununia mortilor“, produsa in aceasta stagiune de Radio Cluj sub titlul „Nu sint acolo“. In cele 3 zile, Sarrazac va mai participa si la alte evenimente: va lua parte la doua mese rotunde cu studentii, masteranzii si doctoranzii Facultatii de Teatru si Televiziune si ai Facultatii de Litere din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai“. Joi dramaturgul va fi prezent in cadrul unei mese rotunde, de la ora 15, la Facultatea de Litere, unde va lua parte la discutii pe tema poeticilor dramei moderne.  Vineri Sarrazac este invitatul Uniunii Scriitorilor din Romania, iar simbata, de la ora 12, scriitorul va participa la o intilnire cu actorii, regizorul si traducatoarea piesei „Cununia mortilor“, la Sala de Spectacole a Radio Cluj. Intilnirea este deschisa publicului. Jean-Pierre Sarrazac este dramaturg, eseist, profesor universitar la Universitatea Paris III-Sorbonne nouvelle si profesor invitat la Universitatea Louvain la Neuve. Sarrazac regizeaza piese, sustine cursuri de formare a actorilor, desfasoara o bogata activitate de eseist in reviste franceze si straine, in carti de autor si colaboreaza la lucrari colective. Omul de cultura francez va primi, in aceasta luna, Premiul Thalia 2008 al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru.

Vraja tangoului

Sub vraja tangouluiClick pentru imagine marita"Maria de Buenos Aires" se va mai juca pe scena institutiei clujene de trei ori, la date care nu au fost inca stabiliteSala Operei Nationale Romane s-a dovedit neincapatoare marti seara pentru publicul care a tinut sa fie prezent la spectacolul tango-operita „Maria de Buenos Aires“ de Horacio Ferrer si Astor Piazzolla, jucat in premiera nationala la Cluj-Napoca. Reprezentatia a inceput cu o intirziere care a stirnit rumoare in sala, insa asteptarea nu a fost zadarnica. Capodopera argentiniana care a marcat renasterea tangoului modern a adus in prim-plan povestea Mariei, interpretata cu aplomb de mezzosoprana Cristina Maria Damian, povestea unei copile nascute „intr-o zi cind Dumnezeu era beat“, intr-un cartier sarac din Buenos Aires. Vrajita de acordurile de tango, eroina ajunge in zona bogata a orasului, unde devine o femeie a strazii. Trairile ei, oscilind intre rascoliri voluptoase, orgoliu si sublim, il seduc pe Poet (interpretat de actorul Ionut Caras), personaj spiritual care o impinge din umbra spre moarte, pentru a-i ajunge aproape.Traducere neinspirataClick pentru imagine maritaO prezenta deosebita in spectacol o are tenorul Florin Pop, care interpreteaza mai multe personaje. La fel, impresioneaza prestatia vibranta a dansatorilor de la Opera clujeana, care indeplinesc totodata si „rolul“ de cor in spectacol. Mai putin apreciata a fost calitatea traducerii operei. Supratitrarea textului, interpretat in varianta originala a unui dialect al limbii spaniole folosit in capitala Argentinei, a continut cuvinte inexistente in limba romana, editari neinspirate ca „shortz“ in loc de sort, precum si expresii netraduse care au stirbit putin din frumusetea neobisnuita a libretului lui Ferrer. Aceasta prima reprezentatie a avut parte de participarea extraordinara a bandoneonistului argentinian Marcelo Nisinman, precum si a dirijoarei americane Hebe de Champeaux. Publicul a aplaudat la finalul spectacolului minute in sir.

Actor in cafenele

„Mi-ar placea sa fac inconjurul lumii. Sa merg vreo doi ani si sa lucrez in diferite locuri. Sau poate sa fac stand-up prin cafenelele lumii" Mihai KolcsarDe la prezentarea elevilor la limba si literatura romana, am trecut la limba germana. O limba greoaie, considerata de unii. Altii adora sa o vorbeasca. Este cazul lui Mihai Kolcsar, care s-a „indragostit" de germana prin clasa a II-a. Povesteste ca se uita la desene animate, la un post de televiziune care transmitea in limba germana. I-a placut foarte mult cum suna si chiar si-a obligat parintii sa-l mute la o scoala unde se preda intensiv limba germana. Asta se intimpla in Zalau, orasul unde s-a nascut si a crescut Mihai, pina prin clasa a V-a. Apoi s-a mutat la Sibiu. A fost cea mai mare bucurie din viata lui. „O verisoara de-a mamei le-a gasit de lucru parintilor la Sibiu, iar pentru ca eu eram pasionat de germana, parintii au hotarit sa ne mutam. A fost o mare bucurie, mai ales ca ne-am mutat intr-un oras mare. Chiar daca parintii mei nu stiu germana, doar tata a facut putin in scoala, mi-au respectat foarte mult aceasta pasiunea a mea", marturiseste Mihai Kolcsar.De la desene, la nationalaMihai a inceput sa participe la olimpiadele nationale de limba germana inca din scoala generala. A obtinut pina acum zeci de premii. Insa nici limba materna nu-i este indiferenta. Are rezultate excelente si la limba romana, desi studiaza intr-o clasa de matematica-informatica. „Am ales sa dau la Lazar, deoarece vroiam sa fac informatica. Se pare ca nu a fost o alegere tocmai buna, deoarece mi-am dat seama ca nu am inclinatii. Totusi, ma bucur ca am dat peste niste colegi extraordinari, majoritatea sint olimpici la anumite discipline. Imi place foarte mult germana, dar si romana. Chiar nu stiam la care dintre ele voi fi selectionat pentru acest concurs. Ma bucur ca am ajuns sa fac parte dintre elitele orasului si imi amintesc cu placere, de fiecare data, ca pasiunea mea pentru germana a pornit uitindu-ma la desene animate", explica Mihai. Liftier in PrimarieFara a sti ca Mihai vrea sa devina actor, l-am invitat pentru interviu intr-o cafenea. A fost foarte incinat si ne-a dezvaluit ca a facut numeroase stand-up-uri in Cafeneaua Artistilor din Sibiu, dar a participat si la diferite piese de teatru. Printre acestea se numara „Don't look back", care s-a jucat pe holurile Primariei din Sibiu. Atunci a jucat rolul unui liftier.  Spune ca a fost o experienta nemaipomenita. Isi doreste sa participe si anul acesta la Festivalul de Teatru si Film, care va incepe in luna mai, insa nu crede ca va avea timp, deoarece are de sustinut Bacalaureatul. ExperientaDin 2006, tinarul este fondator si lider al grupei teatrale ELBP (ExtremelyLowBudgetProductions). Anul trecut a participat la Festivalul Underground „Nart-Noptile ArtCafé" cu programul de stand-up comedy „Tri Uaiz Gaiz", si cu piesa de teatru „Catargul", ca si actor si co-scenarist. A fost  actor si intr-un cor, in piesa de teatru „MenschMaschine KlangMaschine" de Sigune von Osten (sub regia acesteia), grupul teatral Art Point la Sibiu, in Hala SIMEROM.Vrea la CambridgeIn septembrie anul trecut, a fost actor intr-un recital teatral de poezie cu tematica „Toamna", in scop caritabil, pentru orfani, la Orlat. A jucat alaturi de Ioana Jucan, o fosta olimpica la romana, care acum studiaza, la Cambridge, Teatru si Scriere Creativa. Si pentru ca sint buni prieteni si au aceleasi pasiuni, Mihai vrea sa-i fie coleg. In acest sens, va merge peste citeva zile la Timisoara pentru un interviu. „Singura conditie este sa obtin media 8 la BAC si nu se pune problema sa nu indeplinesc aceasta cerinta. Din cite am inteles si de la Ioana, se da un imprumut de 4.202 euro pentru primul an de facultate, care acopera toate chelutuielile. Aceasta prevedere nu este doar pentru primul an de facultate, ci iti ofera finatare pentru toti anii de facultate. Eu o sa le inapoiez banii doar cind voi ajunge sa am un serviciu din care sa cistig 15.000 de lire pe an. Ei te ajuta si sa-ti cauti un job, iar banii ii rambursez fara a-mi fi perceputa vreo dobinda", explica olimpicul.Mindria profesoarei de germanaNu doar colegii ii vor duce dorul atunci cind va pleca in Anglia, ci si profesoara de germana, Edith Stefanescu. Acesta spune despre Mihai ca este mindria sa si ca un astfel de elev se intilneste la citeva generatii. „Este un elev foarte serios si gindeste mult mai matur decit ceilalti tineri de virsta sa. Am fost cu el la foarte multe concursuri si excursii, este un baiat extraordinar", a spus Edith Stefanescu. Are si de ce, deoarece tinarul are un palmares impresionant. In martie-aprilie 2005 a obtinut  mentiune la Olimpiada Nationala de Limba Germana Moderna, iar in martie 2006 a participat la Olimpiada Judeteana de Limba Germana Moderna Sibiu, unde a obtinut locul 2. In februarie, anul trecut, a obtinut locul I la Olimpiada Judeteana de Limba Germana Moderna, iar in aprilie locul I la Olimpiada Nationala de Limba Germana Moderna, la sectia proiecte. Tot anul trecut, a obtinut premiul III (locul 2) la proba nationala de baraj al Cangurului Lingvist, sectiunea engleza-germana, Bucuresti. Sint doar o parte dintre premiile obtinute.Clasa de olimpiciCind am fost in clasa lui Mihai, am reintilnit elevi olimpici care au fost prezentati pina acum la concursul nostru „Premiaza-ti elitele!", organizat in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu si Automotive Continental Systems. Este vorba despre Diana Troanca, olimpica la matematica, dar si Andrei Savaniu, olimpic la fizica. Si cel mai bun orator al clasei, care  a participat la etapa nationala de oratorie in engleza, unde a obtinut locul I, a avut numai cuvinte de lauda pentru colegul sau de clasa, Mihai. „Este un actor foarte bun. Am jucat si eu in citeva piese cu el. Mai mult, este un bun comedian", a spus Razvan. Nastere de Mihai KolcsarFoile albe se holbeaza la mine,Imaculate,Ma sfideaza si ma rid!Eu sint scriitorul!Eu le sint stapin!Lichidul amniotic se scurge,Ineaca P(p)amintul,Un urlet...Izbucnit din vintrele mizantropiei!Le spurc puritatea cu o diagonalaFacuta cu creionul Rotring Tikky II 0.7.AsteptCaderea astrilor,Ruperea insasi a firului existentei,Ceva...Lumea se invirte o data in jurul meu,Si eu o data in jurul ei...NimicCalm, incep sa-mi scriu povestea!

Prinsa cu usa de un sofer Tursib

O sibianca de 73 de ani a tras o sperietura sora cu moartea, dupa ce a fost prinsa in usile unui autobuz al societatii Tursib, din care tocmai cobora. Incidentul s-a petrecut luni dupa-amiaza, pe Soseaua Alba Iulia din Sibiu. Autobuzul de oras se pregatea sa plece din statie, iar soferul nu s-a asigurat suficient in momentul in care a inchis usile vehicolului. Femeia, care incerca sa coboare, a fost prinsa intre usi. Din fericire s-a ales doar cu o spaima groaznica, si cu rani minore, fara a necesita internarea. Politistii ajunsi la locul incidentului l-au testat pe sofer cu etilotestul, iar rezultatul a fost negativ. Cercetarile sint continuate de catre lucratorii Biroului pentru Siguranta Circulatiei in Mediul Urban Sibiu.

?Bataie" la stomatolog

Desi are multi clienti, stomatologul spune ca nu va refuza niciun pensionarDupa ce Monitorul de Sibiu a anuntat ca medicul ofera tratament dentar gratuit, mai multi pensionari ne-au sunat la redactie pentru a verifica daca este adevarat. Apoi au luat cu asalt cabinetul medicului. Cum era de asteptat, pentru ca sint persoane virstnice, pensionarii nu au avut nevoie doar de tratament, ci si de lucrari dentare. „Eu mi-am propus sa ofer tratament gratuit pentru 5-6 pensionari pe zi. Au venit in numar mare din tot judetul, iar majoritatea vor sa le fac si lucrari. Nu mai pot lua atit de multi intr-o singura zi, deoarece, la o lucrare, stau si cite doua ore la fiecare pacient, intr-o singura sedinta",  a explicat medicul stomatolog Ovidiu Luca. Ii multumesc mediculuiDesi este foarte solicitat, medicul nu se plinge. Ba chiar se declara bucuros ca oamenii au raspuns si au venit sa-si trateze dintii. Reamintim ca acest program social a fost lansat de medicul sibian in urma cu doua saptamini. Acesta ofera pensionarilor tratment dentar gratuit (extractii dentare, tratarea cariilor, etc). Cei care vor sa-si faca si lucrari dentare, vor trebui sa plateasca doar tehnicianul dentar, manopera fiind gratis. Primiti cu bratele deschiseSingura conditie pentru ca pensionarii sa beneficieze de tratament gratuit este sa-si faca rezervare dinainte, pentru a-si face programare. Apoi, in ziua in care trebuie sa mearga la cabinet, trebuie sa aiba la ei cuponul de pensie si cartea de identitate. Stomatologul promite sa-i programeze astfel incit sa le rezolve tuturor problemele dentare, mai ales ca majoritatea vor sa aiba o dantura noua pina de Paste.Ilie l pensionar Sibiu„Sa dea Dumnezeu sa existe mai multi medici ca acesta. Altii nu stiu cum sa te mai jecmaneasca. Am mai multe probleme cu dintii, o sa ma duc de la multe ori"

?Supermedicii" renunta la functii

In Sibiu nu mai sint „supermedici", adica doctori care ocupa mai multe functii de conducere in acelasi timp. Potrivit legii, managerii de spital, membrii comitetului director, sefii de sectii, laborator sau de serviciu au dat declaratii de incompatibilitate. Acestia au trebuit sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu exercita nicio alta functie salarizata sau nesalarizata in cadrul vreunei autoritati executive, legislative sau judecatoresti. Ca nu exercita nicio alta activitate sau functie sau manager, inclusiv neremunerata sau ca detin o alta functie de conducere in alte unitati spitalicesti sau organizatii sindicale. Pentru ca Ioan Manitiu era si seful de sectiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU), dar conducea si Autoritatea de Sanatate Publica (ASP), acesta a renuntat, cum era de asteptat, la functia de sef de sectie. „Sint la zi cu toate documentele. Acum sef de sectie este medicul Maria Moldovan", a spus Manitiu.Cunoscut ca sefDesi la premierele medicale de anul acesta profesorul universitar Ioan Baier a fost prezentat ca sef de sectie, se pare ca acesta a predat stafeta de sef de sectie ortopedului Teodor Stanciu. Nici cei din spital nu stiau ca acesta nu mai are aceasta functie, pentru ca toti il stiu ca si sef de sectie. Oricum, tot el este cel care face regulile in sala de operatie, dar si printre doctori, raminind cu functia de director medical al celui mai mare spital din judet.  Legea nu le-a interzis medicilor sa aiba cabinete medicale individuale.

In vizorul Guvernului

Activitatea fostului prefect Ion Ariton, dar si a subprefectilor Marin Craciun si Rodica Tirlea, in 2007, va fi evaluata de o comisie specializata. Guvernul a decis ieri ca organismul competent sa realizeze evaluarea inaltilor functionari publici este Comisia de evaluare a performantelor profesionale individuale ale inaltilor functionari publici prevazuta de legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici republicata. Hotarirea mai stabileste elementele pe baza carora se realizeaza evaluarea inaltilor functionari publici, termenul de transmitere a materialelor necesare realizarii evaluarii, perioada de evaluare pentru anul 2007, precum si obligatia stabilirii obiectivelor operationale si a obiectivelor strategice pentru perioada urmatoare. De asemenea, hotarirea prevede posibilitatea retransmiterii raportului de evaluare de catre Guvern Comisiei de evaluare in vederea reanalizarii, in situatia in care aprecierile consemnate nu corespund realitatii. Cadrul legalEvaluarea performantelor profesionale individuale ale inaltilor functionari publici in anul 2006 s-a realizat in temeiul hotaririi Guvernului nr. 1209/2003 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, dar si a hotaririi 74/2007 privind stabilirea unor masuri pentru evaluarea performantelor profesionale individuale ale prefectilor si subprefectilor in anul 2006, act normativ care si-a incetat aplicabilitatea la data de 31 decembrie 2007.

Pe liste proprii

Raluca Turcan isi aniverseaza, astazi, ziua de nastereDesi ambele conduceri ale filialelor judetene ale PD-L si PC au declarat ca vor merge pe liste proprii la alegerile locale din aceasta vara, pe scena politica centrala, dar si pe cea locala, se vehiculeaza tot mai multe scenarii de aliante. Unul din acestea este o alianta a PD-L cu conservatorii. „La nivel central am afirmat ca nu vom incheia nicio alianta. Cred ca nici la nivel local nu va fi cazul. Nu au existat discutii cu conservatorii. PD-L nu vrea nicio alianta, pentru ca noi speram sa obtinem o majoritate necesara pentru a putea avea o guvernare coerenta", a declarat, ieri, Raluca Turcan, deputat de Sibiu si vicepresedinte al PD-L, la nivel central. La rindul lor, si conservatorii sustin ca nu au existat, deocamdata, astfel de discutii privind o alianta cu PD-L. Insa, potrivit declaratiilor conducerilor centrale ale celor doua formatiuni, nici PD-L, nici PC nu au interdictii in a purta astfel de negocieri, daca acestea sint in interesul fiecarui partid. Expozitie marca PD-LDaca cei din conducerea centrala a PD-L, si liderii din filiala sibiana, pun la punct ultimele detalii legate de participarea la localele din 1 iunie, tinerii din cadrul PD-L Sibiu nu neglijeaza partea culturala. Organizatia de Tineret din cadrul PD-L Sibiu organizeaza, astazi, de la ora 15.00, cea de-a cincea editie a vernisajului „Muguri de primavara". Expozitia cuprinde lucrari de pictura realizate de elevii Liceului de Arta din Sibiu, iar lucrarile vor fi expuse la Galeria X Future, din strada Constitutiei nr 3, in perioada 2-9 aprilie. „Prin acest eveniment, tinerii democrat liberali continua actiunile de promovare si sprijinire a tinerilor artisti plastici sibieni", se arata intr-un comunicat de presa al Organizatiei de Tineret a PD-L Sibiu.   Raluca Turcan, la ceas aniversarDeputatul de Sibiu isi sarbatoreste, astazi, ziua de nastere. Raluca Turcan ne-a declarat ca, pentru ziua sa speciala, are pregatita o intilnire cu o parte din verisorii ei. „Voi sarbatori in familie. O sa fac o intilnire cu verisorii mei", a spus vicepresedintele PD-L.

Lovita de autobuz

O tinara de 24 de ani a scapat ca prin minune cu viata, dupa ce a fost lovita de un autobuz. Accidentul s-a petrecut luni, pe strada Lunga din Sibiu. Tinara s-a angajat in traversarea strazii prin loc nepermis si fara sa se asigure, prin fata unei autospecializate pentru colectarea gunoiului menajer, care stationa. Nu a observat ca un autobuz se angajase in depasirea autospecializatei. Tinara a tisnit practic in fata soferului autobuzului, care nu a mai apucat sa evite impactul. Din fericire autobuzul nu avea viteza foarte mare, iar impactul nu a fost chiar atit de violent. Atit pietonul cit si soferul autobuzului au fost testati cu aparatul etilotest, iar rezultatele au fost negative in ambele cazuri. Din fericire, tinara a scapat cu rani usoare, dar a ramas internata la Spitalul  Judetean de Urgenta Sibiu.

Ziua Jandarmeriei Romane

Ziua de 3 aprilie a intrat in istoria Romaniei drept data la care, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotarirea Divanului obstesc, semnind „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi". Prin aceasta lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei si i s-au stabilit principiile de organizare si functionare. In perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost supusa unui amplu proces de modernizare, ca de altfel toate institutiile statului national modern roman. Prin organizare, pregatire si mod de functionare, Jandarmeria romana in timpul Razboiului de Independenta a asigurat politia armatei, iar in situatii deosebite a fost angajata in actiuni de lupta impreuna cu unitatile militare si chiar independent. Pentru faptele de arme din timpul razboiului, numerosi jandarmi au fost decorati cu medalia „Aparatorii Independentei", medalii rusesti si medalia „Crucea Trecerii Dunarii". Meritul pentru deplina clarificare a rolului, locului si organizarii Jandarmeriei rurale i-a revenit partidului conservator condus de Lascar Catargiu, care a elaborat si prezentat Parlamentului in ianuarie-februarie 1893, Legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale,  promulgata prin Decretul Regla nr. 2919 din 30.08.1893. Aceasta lege prevedea instituirea unui corp de paza si ordine cu structura militarizata in toate localitatile rurale din tara, deoarece structurile anterioare practic neprofesionalizate, nu faceau fata situatiei complexe de pe teren si nici nu corespundeau institutiile unui stat modern european, din acea vreme.Primul razboi mondial a oferit Romaniei prilejul sa recurga la mijloacele sale politico-militare pentru reintregirea hotarelor firesti: intre componentele Sistemului Militar National care s-a angajat fara retinere sa serveasca Drapelul tricolor, s-a aflat si Jandarmeria. La inceputul anului 1917, odata cu operatiunea de reorganizare a armatei, se reorganizeaza si serviciul Jandarmeriei de pe linga armata de operatii. La comandamentele corpurilor de armata, precum si la brigazile mixte s-a constituit cite un detasament de jandarmi, sub comanda unui ofiter de infanterie si cu un efectiv mai redus de jandarmi. Odata cu infaptuirea Romaniei Mari, la 23 martie 1929, Parlamentul a pus bazele unei legi moderne si complete de organizare a Jandarmeriei rurale. In acelasi an, se promulga Statutul Jandarmeriei Rurale de catre regele minor Mihai I. Acest statut garanta: stabilitate, inaintare, retributii si alte indemnizatii, gradatii, pensii, conditii de casatorie, recompense. La 12 iulie 1940 Carol al II-lea contopeste Directia Generala a Politiei, Prefectura Politiei Capitalei si Corpul Jandarmeriei, pentru ca generalul Ion Antonescu sa repuna in vigoare la 12 septembrie 1940 legislatia din anul 1929. Din punct de vedere organizatoric, prezinta cel mai mare interes Legea nr. 264 din 22 aprilie 1943 pentru organizarea si functionarea Jandarmeriei. Jandarmeria este un corp militar instituit pentru a veghea pe teritoriul rural la executarea politiei generale si militare. Sugestiva este si prevederea ca Jandarmeria apartine M.Ap.N., fiind pusa la dispozitia M. I. numai pentru executarea misiunilor de politie ce-i revin. Dupa intrarea Romaniei in al doilea razboi mondial, la 22 iunie 1941, trupele de jandarmi din interior au primit misiuni specifice pentru starea respectiva: combaterea actiunilor teroriste; paza unor obiective economice importante; intarirea masurilor de ordine interna, contracararea actiunilor de desant si a parasutistilor, supravegherea elementelor din opozitie etc. In conformitate cu Hotarirea de Guvern nr.0749 din 5 iulie 1990 cu privire la cresterea capacitatii de actiune si imbunatatirea structurii organizatorice a Ministerului de Interne, Comandamentul trupelor de Paza si Ordine s-a transformat in Comandamentul Trupelor de Jandarmi; ulterior, prin Legea nr.40 din 18 decembrie 1990, s-au legiferat structura si atributiile trupelor de jandarmi, instruite pentru a veghea la executarea legilor, la supravegherea si informarea organelor superioare asupra starii de fapt in situatii in care se ameninta siguranta si ordinea publica in caz de tulburari interne pentru interventia in scopul restabilirii ei. Un moment important in constructia edificiului Romaniei democratice il reprezinta promulgarea Legii nr.16 din 18 iunie 1998 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane. Prin acest act legislativ se poate considera ca s-a marcat un moment decisiv in procesul remodelarii Armei noastre si pe plan mai larg, al stabilizarii Romaniei pe coordonate statului de drept. Prin acceptarea ca membru cu drepturi depline in Asociatii Politiilor si Jandarmeriilor Europene si Mediteraneene cu statut militar, Arma noastra capata vocatie europeana, iar misiunile indeplinite peste hotare, in spatiul ex-Iugoslav, sub egida O.N.U., sint cea mai palpabila dovada a profesionalismului jandarmilor, instruiti si educatie sa fie furnizori, garanti si aparatori de liniste, ordine de drept si acumulari democratice. 

Pregatiti pentru a infrunta campioana

Click pentru imagine maritaCampionatul Ligii 1 la fotbal in sala a continuat cu citeva din meciurile etapei a XXI-a, penultima a sezonului regulat. CFF Clujana a evoluat la Tirgu-Mures, unde a pierdut, cu scorul de 3-1, disputa cu City’us. Pentru echipa pregatita de Cristian Dulca a deschis scorul Craciun, dupa care, insa, s-a gresit mult, permitindu-i-se nou-promovatei sa intoarca rezultatul. Cu acest meci CFF Clujana si-a incheiat evolutia din sezonul regulat. Clujenii urmau sa joace in weekend la Constanta, dar meciul nu se va disputa, gazdele fiind retrase din campionat. Cu cele 3 puncte pe care le vor primi la „masa verde“, clujenii vor totaliza 29 si vor termina pe pozitia a saptea, ceea ce inseamna ca vor juca in prima runda a play-off-ului cu campioana, FC CIP Deva.     Din etapa a XXI-a, penultima a sezonului regulat, s-au mai jucat meciurile Futsal Club Craiova – Quasar Deva (scor: 14-3) si Futsal Municipal Ciuc – Futsal Municipal Resita (4-6). Partida Futsal Municipal Constanta – Moldocor Piatra-Neamt nu s-a disputat, gazdele fiind retrase din campionat. Meciurile FC CIP Deva – Poli Timisoara (5-0) si ACS Odorheiu Secuiesc – United Galati (4-1) au fost aminate pe 9 aprilie. S-a jucat in schimb restanta Odorheiu Secuiesc – Poli, meci incheiat cu scorul de 7-1. Desi mai sint citeva restante, sint sanse infime ca ierarhia sa se mai schimbe. Astfel, in prima runda a play-off-ului perechile vor fi Odorheiu Secuiesc – Poli, FC CIP – CFF Clujana, FC Craiova – FM Resita si City-‘us – Moldocor. Se joaca in sistemul cel mai bun din trei partide, datele de disputare fiind 20 aprilie (pe terenul echipei mai bine clasate), 27 aprilie (pe terenul echipei mai slab clasate) si – daca mai e nevoie – 4 mai (la echipa mai bine clasata).

Kilogramele in plus au disparut ca prin farmec

Desi a pasit pe covorul rosu însotita de sotul sau, Marc Anthony, privirile s-au pastrat asupra proaspetei mamici. Jennifer a purtat o rochie neagra, parul l-a avut prins intr-un coc elegant, iar machiajul a fost impecabil ca întotdeauna. Dupa ce a cistigat substantial în greutate vedeta declara saptamina trecuta ca nu se grabeste sa dea jos kilogramele în plus. Cu toate acestea, fotografiile spun altceva. Este evident ca J.Lo a început sa faca presiuni asupra siluetei. Zilele trecute declara pentru revista OK!: „Am luat destul de mult în greutate si chiar m-am concentrat pe acest lucru, avind în vedere ca gemenii sint mereu în pericol de a se naste sub greutatea normala. M-am îngrasat cu 22 kilograme, destul de mult pentru statura mea, dar gemenilor le-a fost cu siguranta bine asa. Este uimitor cum, dupa nastere, burtica devine asa, ca un balon dezumflat. Mie chiar îmi place uneori sa ma joc cu ea”.Incintata de copiii eiPe de alta parte, proaspata mamica a dezvaluit ca este absolut uimita de cei doi bebelusi. „Sa ai copii este cel mai maret lucru care se poate întimpla unei femei. Sa cistigi un Oscar sau sa primesti o nominalizare la Globul de Aur sint lucruri importante în viata, dar nu se compara cu miracolul de a naste. Toata viata am pus accent pe cariera, am fost axata pe propria-mi persoana si, dintr-o data, centrul lumii mele s-a schimbat”, a declarat Jennifer Lopez. „Emme se comporta deja ca o veritabila domnisoara. Cind vreau s-o schimb, încearca sa se acopere cu minutele ei mici si feminine. Are mai mult par decit fratele sau. El este mai solid, ca un tanculet”, a completat vedeta. Însa se naste întrebarea? Unde s-au evaporat kilogramele?

SCORMONITORUL

Dom’le, mare comicarie cu Ziua Pacalelilor. Sincer, merita felicitati toti cei care, pastrind o traditie din vremuri deja uitate, au facut glumite pe seama prietenilor sau cunoscutilor. Asa e frumos. Asa am facut si noi, cei de la Monitorul de Alba… Am publicat in ziarul de ieri, pe prima pagina, un articol in care spuneam ca Dan Simedru, pina de curind membru al Partidului National Liberal si vicepresedinte al Consiliului Judetean Alba, si-a dat demisia din aceste functii pentru a se inscrie in Partidul Democrat – Liberal. Fratilor, habar n-aveti ce reactii a stirnit articolul in cauza… Saracul nenea Simedru a primit zeci de apeluri telefonice… Multe zeci… Unii l-au sunat sa-l felicite, altii sa-l injure, pe motiv ca a tradat partidul… Ce mai… zeci de telefoane. Ba mai mult, fostul senator si actualul consilier judetean Ardelean s-a dus la el, personal, l-a si pupat, l-a si felicitat, pe motiv ca sint colegi de partid. In PD-L. Bietul Simedru n-a facut ieri, toata ziua, decit sa iI indemne pe cei care-l sunau, nu putini la numar, sa se mai uite si ei prin calendar… Doar asa, sa vada ca e 1 Aprilie. Ziua Pacalelilor. Stimabililor, motivul real pentru care Dan Simedru a renuntat la functia de vicepresedinte al CJ Alba si la cea de membru de partid este acela ca, astazi, la ora 10,00, va fi “inscaunat” prefect al judetului, in locul demisionarului Cosmin Covaciu (care nici acum nu si-a achitat obligatiile financiare fata de ziarul nostru). Functie in care, conform legii, nu are voie nici un membru al nici unui partid.        De-aia… Nu pentru ca s-a inscris in alt partid… Domn’ Simedru, felicitari pentru functie si pentru simtul umorului. Acum, ca esti mai “sus” in ierarhia persoanelor publice din judet, o sa stam mai mult cu retina pe matale… Ca doar nu am infiintat rubrica asta pentru necunoscuti… 

A murit pictorul Sabin Balasa

Pictorul Sabin Balasa a murit, marti, în jurul orei 15.00, la spitalul Sf. Maria, unde era internat în stare grava din cauza unui cancer generalizat, decesul survenind unui atac de cord.Sabin Balasa se afla în stare grava în clinica de chirurgie generala a Spitalului Clinic “Sf. Maria” din Bucuresti si suferea de cancer generalizat si paraplegie. Balasa a fost operat, la începutul lunii februarie, la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta pentru extirparea unei tumori pulmonare de 30 centimetri. Potrivit medicilor, pictorul a ajuns, la recomandarea unui cunoscut chirurg, la spitalul din Constanta, dupa ce a fost consultat de specialisti din Bucuresti, China si Franta, care au refuzat sa efectueze interventia chirurgicala deoarece era prea riscanta. Sabin Balasa, în virsta de 75 de ani, a fost operat de o echipa de medici de la Clinica de Chirurgie Cardio-Vasculara, interventie care a fost realizata de prof.dr. Mircea Patrut. Balasa a fost internat la spitalul bucurestean la începutul lunii martie, cu diagnosticul “neoplasm cu punct de plecare peluro-pulmonar cu multiple determinari secundare, paraplegie”, anunta într-un comunicat de presa purtatorul de cuvint al spitalului, Catalin Pivniceru. Diagnosticul a fost comunicat la dorinta expresa a pictorului.

Conducere noua

Ovidiu Vasu spera ca mandatul sau sa fie unul cit mai prolific pentru UniversitateaIeri a avut loc concursul pentru ocuparea functiei de director al Clubului Sportiv Universitatea. Singurul concurent pentru acest post, Ovidiu Vasu, a reusit sa convinga comisia de evaluare, formata din  Serban Agache (UBB), Sorin Grozav (presedintele CS „U“ Cluj), Marius Bojita (rector UMF), Aurora Dragos (director DSJ Cluj) si Marian Dumitrescu (presedinte CS Politehnica), de viabilitatea planului sau, primind acordul acesteia de a-si incepe mandatul de 4 ani in fruntea CS Universitatea. Acesta ii succede, astfel, regretatului Gheorghe Roman, decedat intr-un teribil accident de masina petrecut in luna noiembrie a anului trecut. „Sint foarte fericit de aceasta numire, sper sa pot face cit mai mult din ce mi-am propus“, a declarat Vasu pentru monitorul. Acesta a precizat ca printre prioritatile sale se afla asigurarea unei infrastructuri corespunzatoare, care sa se preteze unui club cu traditia celui pe care il conduce: „In primul rind, exista un proiect care vizeaza construirea unei baze materiale adevarate. Printre altele, vrem sa punem la punct un sediu pe masura traditiei si renumelui Universitatii si sa imbunatatim baza sportiva“. Constient de multele probleme cu care se confrunta clubul, Vasu a indicat si ramurile sportive care necesita implicare urgenta din partea conducerii: „Peste tot exista dificultati, insa cele mai mari sint la sectiile de volei fete si atletism. In ultimul caz speram, totusi, la o remediere mai rapida a situatiei, in conditiile in care exista un plan“.     O alta problema asupra careia noul sef al CS Universitatea se va apleca este cea legata de soarta echipei de volei masculin, unde Vasu a ocupat functia de director tehnic. Evolutia slaba din acest campionat l-a pus pe ginduri pe acesta, care este decis sa efectueze schimbari majore la nivelul echipei: „In ceea ce priveste sectia de volei masculin inca nu am luat o decizie. Urmeaza sa analizez foarte bine situatia, deoarece e clar ca trebuie facute anumite modificari, atit la nivelul bancii tehnice, cit si la cel al lotului de jucatori“, ne-a mai declarat Vasu.

Loredana cinta pentru jurnalistii acreditati la Summitul NATO

Loredana cinta pe 2 aprilie pentru jurnalistii care vor participa la Summitul NATO, într-un concert care va avea loc la Palatul Parlamentului, pe o scena special construita pentru acest eveniment, informeaza casa de discuri a artistei. Show-ul Loredanei va dura o ora si jumatate, timp în care artista va interpreta melodii care sint o fuziune între ritmurile pop, muzica lautareasca si muzica tiganeasca. Piesele sint incluse pe cel mai recent album al artistei, “Made in Romanie”, pe care aceasta l-a lansat anul trecut. Loredana Groza a lansat, în peste 20 de ani de cariera, mai mult de zece albume de muzica usoara, pop si muzica lautareasca. Receptia este oferita de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si va avea loc în foaierul Senatului din Palatul Parlamentului, cu începere de la ora 19.00. 

Agenda zilei

Filmmarti • Cinema VictoriaLa Cinema Victoria (Bulevardul Eroilor, nr. 51) ruleaza filmul "Un acoperis deasupra capului" - Romania 2006. Regia: Adrian Popovici. Cu: Mara Nicolescu, Gabriela Butuc. Vizionarile cu tarif redus au loc marti, la toate spectacolele.Prelegeremiercuri • ora 19 • Centrul Cultural GermanLa Biblioteca Centrului Cultural German (strada Universitatii, nr. 7-9), Dr. Dietmar Koch, manager de proiect si consultant al Uniunii Europene în domeniul protectiei mediului, va sustine o prelegere despre stadiul actual al implementarii aquis-ului comunitar referitor la protectia mediului în România. Evenimentul va avea loc în limba germana.Partymiercuri • ora 21 • Autograf ClubIn Autograf Club va avea loc un salsa party, cu concursul scolii de dans "Salsa vida".Partymiercuri • ora 21 • Janis PubIn Janis Pub va avea loc un cover party cu Aminda si formatia Hazard.Partymiercuri • ora 21 • Club Seven Fun&CrazyIn aceasta seara, in Club Seven Fun&Crazy se va desfasura un karaoke party.

Agenda zilei

Programul Teatrului „Radu Stanca" din SibiuMiercuri 2 aprilie, ora 21.00 - „C'est L'amour...in memoriam Edith Piaf". Spectacol conceput, realizat si interpretat de Gabriela Neagu, Dana Talos si Catalin Neghina. SediulAtrium CafeJoi 3 aprilie, ora 19.00 - „Vremea dragostei, vremea mortii", de Fritz Kater, regia Radu Alexandru Nica. Sediul Teatrului National „Radu Stanca". Pret bilet: 10 lei, 5 lei redus.Vineri 4 aprilie, ora 19.00 - „Pescarusul", de A. P. Cehov,. regia Andrei Serban. Sediul Teatrului National „Radu Stanca". Pret bilet: 10 lei, 5 lei redus.Simbata, 5 aprilie, ora 15.00 si duminica 6 aprilie, ora 17.30 - „Un tramvai numit Popescu", dupa opera antuma si postuma a lui Cristian Popescu, regia Gavriil Pinte. Sediu Tramvai Rasinari. Pret bilet: 10 lei.Simbata, 5 aprilie, ora 19.00 - „Ostatic la matusica", de Moriss Panych, regia  Michael Devine. Sediul Teatrului National „Radu Stanca". Pret bilet: 10 lei, 5 lei redus.Simbata, 5 aprilie, ora 19.00 - „Ciu i-e frica de Virginia Woolf", dupa Edward Albee, regia Puiu Serban. Sediu casa de Cultura a Sindicatelor. Pret bilet: 10 lei, 5 lei redus.Programul Teatrului Gong SibiuTeatrul pentru Copii si Tineret Gong are deosebita placere de a va invita in saptamina 31 martie - 6 aprilie a.c. la spectacolele „Cenusareasa", dupa Ch. Perrault si Fratii Grimm, in regia lui Dan Handoreanu. Reprezentatiile vor avea la sediul teatrului, miercuri, 2 aprilie de la orele 10.00 si 11.00, joi, 3 aprilie de la ora 10.00, vineri, 4 aprilie de la ora 10.00 si duminica, 6 aprilie de la ora 11.00. Accesul publicului se face pe baza biletelor puse in vinzare la intrarea in sala de spectacol. Costul unui bilet este de 4 lei. Spectacol recomandat tuturor virstelor. Expozitii la CNM  „Astra"   „Universul Spiritual Din Marginimea Sibiului"Subsolul „Casei Hermes" din Piata Mica gazduieste in aceasta perioada expozitia „Universul Spiritual Din Marginimea Sibiului", realizata de Centrul de Informare si Documentare al Complexului National Muzeal „ASTRA" si coordonata de doamna muzeograf  Carmina Maior. Expozitia contine reproduceri foto, grafica, manuscrise, carti religioase, obiecte din colectiile muzeului „ASTRA" si de la colaboratori si incearca sa ofere o imagine de ansamblu asupra spiritualitatii locuitorilor din Marginimea Sibiului. Realizarea proiectului a avut in vedere doua coordonate esentiale: religia si traditia populara, acestea regasindu-se, in mod constant, la loc de cinste printre locuitorii Marginimii Sibiului. Expozitia se adreseaza tuturor categoriilor de public si vizitarea ei va fi posibila in lunile martie si aprilie.„Din cultura si arta popoarelor lumii" Functioneaza ca expozitie de baza a Muzeului de Etnografie Universala „Franz Binder" si prezinta, intr-un format antropologic modern - pornind de la bogatul material ilustrativ si patrimonial pe care muzeul il detine - citeva din gesturile fundamental umane care definesc trairea sociala, istorica, economica, culturala si spirituala a omului. Aceasta expozitie pot fi  vizitata, in cadrul Muzeului de Etnografie Universala „Franz Binder" din Piata Mica nr. 11, de Marti pina Duminica intre orele 9.00 - 17. 00.

Rednic se intoarce la Dinamo

“Ne-am inteles cu Rednic si este noul antrenor al lui Dinamo pentru doi ani, insa din vara”, a spus Turcu la stadionul Dinamo, care a precizat ca pina la vara de pregatirea echipei se va pregati Cornel Talnar. Turcu a mai spus ca, in caz de rezultate negative, Rednic ar putea veni mai devreme pe banca tehnica a “ciinilor”: Vasile Turcu“Il avem antrenor pe Talnar pina la vara. Astazi am semnat un contract cu Rednic, care va fi antrenorul nostru din vara pe o perioada de doi ani.  Asta a fost dorinta lui si decizia noastra. Obiectivul? Liga Campionilor, titlul si Cupa Romaniei. Din punctul meu de vedere e un tip OK. Am pus o conditie: in cazul in care vom avea rezultate negative o sa-l luam de acasa si o sa-l punem pe banca”, a spus Turcu, precizind ca toti actionarii au fost de acord cu revenirea lui Rednic.Rednic reloadedVasile Turcu a spus despre Rednic ca este un antrenor profesionist si nu crede ca vor fi probleme legate de faptul ca acesta a pregatit echipa Rapid. “E un antrenor profesionist. si-a facut treaba la Rapid, acum e la noi, care a problema? E un antrenor care îsi face treaba. Dintre 1004 antrenori l-am ales pe Rednic. Eu ma bucur ca a acceptat, deoarece ne-a facut fericiti anul trecut si am luat un campionat detasat. E un antrenor foarte bun. Sper ca si jucatorii sa înteleaga ca avem un interes comun. Si majoritatea suporterilor sint de acord cu el, pentru ca a avut rezultate. Merita sa fie acasa. E un antrenor adevarat. Cred ca jucatorii se vor mobiliza si Talnar va arata ca are valoare”, a afirmat Turcu.Anterior, Turcu a declarat ca exista o lista foarte mare de tehnicieni, printre care se numara Mircea Lucescu sau celebrul olandez Louis van Gaal. Presa olandeza de ieri sustine ca Louis van Gaal a fost contactat de oficialii clubului bucurestean, insa tehnicianul nu a oferit nici un raspuns concret, afirmind doar ca va pleca de la AZ Alkmaar la finalul sezonului.Antrenorul Mircea Rednic a declarat, ieri, ca oficialii lui Dinamo i-au propus un contract si se va intilni cu acestia pentru a stabili detaliile intelegerii.Mircea Rednic a mai pregatit pe Dinamo in perioada iulie 2006-septembrie 2007, reusind sa cistige un titlu de campioana si sa se califice pentru prima oara in ultimii 17 ani in primavara europeana. Pe 1 septembrie 2007, acesta a demisionat din functie ca urmare a rezultatelor slabe inregistrate de Dinamo in prima parte a acestei editii de campionat.Mircea Rednic“Ma voi intilni astazi cu conducatorii de la Dinamo. Daca vor fi toti actionarii de acord cu venirea mea, atunci sint decis sa ma intorc. Mi-au propus deja un contract pe doi ani” Andone crede ca Rednic va redresa DinamoAntrenorul formatiei CFR Cluj, Ioan Andone, a declarat, marti, ca Mircea Rednic, care urmeaza sa revina la Dinamo la finalul actualei editii de campionat, poate redresa formatia alb-rosie pentru ca este un tehnician foarte bun. “M-as bucura pentru Mircea sa se întoarca. Eu i-am si spus ca în locul lui nu plecam. Cred ca o sa-i redreseze pentru ca Mircea e un foarte bun antrenor”, a spus Andone.

OK cu licentierea

Formatiile FC Botosani, Muresul Deva si Liberty Oradea nu si-au depus dosarul de licentiere pentru urmatoarea editie a Ligii I pina la termenul limita, 31 martie, a declarat, ieri, agentiei NewsIn, directorul Departamentului de Licente si Afilieri din cadrul FRF, Viorel Duru. “Cele trei grupari si-ar fi putut depune dosarul pentru ca au incheiat turul campionatului pe unul dintre primele cinci locuri in Liga a II-a, insa pina la ziua limita, care a fost luni nu am primit nimic din partea lor. In rest, toate cluburile din seriile din liga secunda si cele din prima divizie au depus dosarul si urmeaza sa fie analizat. E posibil si ca unul dintre cluburile care au depus dosarul sa nu primeasca licenta, insa o hotarire finala se va lua la 31 mai”, a spus Duru. Printre echipele care si-au despus dosarele de licentiere se numara toate cluburile din Liga I, precum si cele din liga secunda care au sanse de promovare: FC Brasov, CS Otopeni, Concordia Chiajna, FC Arges, Gaz Metan Medias si CSM Rimnicu Vilcea. 

Sah ? competitiile primaverii

Mihnea Costache si David Cordea campioni judeteni de juniori.Duminica, 30 martie, s-a desfasurat campionatul judetean de sah rapid pentru seniori si juniori. La capatul celor 5 runde, aiudeanul Ionel Miron s-a impus cu punctaj maxim, devansindu-i pe Mihai Vîlceanu (Cugir) si Mihai Heutschi (Sebes). Clasat pe locul 4 în clasamentul general, albaiulianul David Cordea (13 ani) a obtinut titlul de campion judetean de juniori, în fata lui Dan Cantemir si Alexandru Secheres. La copiii sub 10 ani primul s-a clasat Adrian Secheres (Clubul Municipal de Sah Alba Iulia), în timp ce Mihnea Costachi a cistigat titlul judetean la copii sub 8 ani. Ana Androne (Scoala generala “Vasile Goldis” Alba Iulia) s-a clasat prima la fete sub 10 ani, în timp ce Ioan Zaharie (Cugir) a obtinut titlul judetean în sectiunea veteranilor. Turneul a fost arbitrat de Marius Ceteras si Mihail Breaz.Turneu pentru senioriÎn aceste zile este în curs de desfasurare si campionatul municipiului Alba Iulia pentru seniori, în care, dupa desfasurarea a 3 runde, conduce Dan Cantemir cu 3 puncte, urmat de Vasile Georgescu 2,5 puncte si David Cordea 2 puncte, ultimul avind cu un joc mai putin disputat. Foarte buna si evolutia de pina acum a juniorilor Adrian Secheres si Mihnea Costachi, pentru care participarea la acest turneu este o ultima repetitie înaintea finalelor nationalelor de copii si juniori care vor avea loc în luna aprilie la Voineasa. Tudor Sfârlog se mentine în lupta pentru podiumEperimentatul junior albaiulian Tudor Sfârlog a luat startul, simbata, în finalele campionatelor nationale de juniori sub 18 ani care se desfasoara la Iasi. Dupa o victorie în runda 1 cu Csillag Istvan (CSS Tirgu Mures), juniorul clubului municipal albaiulian a remizat în runda a doua cu Kelemen Feher-Balint (CSS Odorheiul Secuiesc), medaliat cu bronz la nationalele de juniori sub 18 ani din 2007, dupa o partida în care a avut avantaj, dar a ratat cistigul în criza de timp. În runda a 3-a în fata sahistului albaiulian s-a aflat Cristian Chirila (Clubul Central de Sah Bucuresti), campion mondial de juniori sub 16 ani anul trecut si principalul favorit al turneului. Sfârlog a controlat permanent jocul, dar nu a putut trece de apararea foarte exacta a adversarului sau, trebuind sa se multumeasca cu o noua remiza, care îi mentine însa intacte sansele la ocuparea unui loc pe podium. În afara probei de sah clasic, care se va încheia vineri, Tudor Sfârlog va lua startul si în probele de sah rapid si blitz.Activitatea sahistilor albaiulieni este sprijinita de primarul Mircea Hava si Consiliul Local al municipiului Alba Iulia, în baza contractului de asociere dintre Clubul Municipal de Sah si municipalitatea locala, care are ca obiectiv mentinerea sahului albaiulian în elita nationala, dar si atragerea unui numar cit mai mare de albaiulieni spre practicarea sportului mintii. 

Liga Campionilor - pe TVR

Postul public de televiziune a cistigat prima optiune, cea de-a doua intrind in posesia platformei digitale Boom TV. Contractul este valabil pe trei sezoane, incepind cu editia 2009-2010. Astfel, semifinalele, finala si majoritatea meciurilor echipelor romanesti vor fi vazute pe TVR 1.Incepind din editia 2009-2010, meciurile din Liga Campionilor nu vor mai putea fi vizionate pe Pro TV, ci pe TVR sau Boom TV. “Am fost informat de societatea Teamm, cea care organizeaza aceasta licitatie in numele UEFA, ca TVR a cistigat optiunea I a drepturilor de televizare ale meciurilor de fotbal din Liga Campionilor pentru trei sezoane”, a declarat, redactorul-sef departamentului Emisiuni - transmisiuni din TVR, Vlad Enachescu. Postul public a mai difuzat meciurile din Liga Campionilor la fotbal in anii ’90.  “Liga Campionilor este un eveniment premium pe care noi l-am mai avut prin anii 1993- 1994, pina prin 1999. Acum se intoarce la TVR si asta nu poate decit sa ne bucure”, a mai spus Vlad Enachescu. TVR a obtinut si drepturile de televizare a turneelor finale ale Campionatelor Mondiale de fotbal din 2010 si 2014. Pachetul B a meciurilor de fotbal din Liga Campionilor a fost cistigat de platforma digitala Boom. Actualul detinator a optiunii I din Liga Campionilor este ProTV, care va transmite meciurile din Liga Campionilor si in sezonul viitor 2008-2009.In privinta sistemului cu doua optiuni, care intra in vigoare din 2009-2010, TVR va avea primul cuvint pentru fiecare seara (marti sau miercuri) de Liga Campionilor, postul public urmind a transmite semifinalele si finala, care se disputa fara concurenta. De asemenea, pe TVR vor fi vizionate majoritatea meciurilor echipelor romanesti din grupe. Numai daca Romania va avea doua echipe si vor juca in aceeasi seara, una dintre ele va putea fi vazuta pe Boom TV. 

Si-a implinit visul

Walter Zenga il inlocuieste pe Silvio Baldini, care a demisionat luni din functie. Zenga a condus ieri primul antrenament al sicilienilor, iar duminica va debuta ca antrenor in Serie A, in meciul cu Napoli. La prezentarea sa oficiala ca antrenor al Cataniei, Zenga a spus: Walter Zenga“Exista un pericol in privinta retrogradarii, dar daca vom trata toate meciurile cu maxima seriozitate si vom fi atenti, atunci ne va fi mai usor si vom putea continua. Mai intii trebuie sa merg in vestiar si sa vorbesc cu toti baietii, sa vad care va fi situatia cu staff-ul tehnic. Am nevoie de sfaturile si sustinerea tuturor. Toata lumea este importanta, magazinerul, medicul, toate persoanele care sint alaturi de echipa”El a afirmat ca se simte foarte linistit dupa ce a preluat conducerea tehnica a gruparii italiene si abia asteapta sa conduca antrenamentele.Constient de ceea ce il asteapta“Nu pot sa spun ca este greu sa incep cu sapte etape inainte de final, este mai greu sa stai pe margine. Poti sa incepi cu sapte jocuri inainte, sa semnezi pe cinci ani sau sa ajungi ca Ferguson. Important este ca pina la urma sa incepi”, a spus tehnicianul. “Este destul de greu sa faci schimbari majore in citeva meciuri, pentru ca antrenorul are nevoie de timp. Silvio Baldini a muncit foarte bine aici, a fost o persoana pe care am admirat-o si este pacat ca s-a ajuns la plecarea lui”, a mai afirmat antrenorul. Catania ocupa locul XVI in clasament, cu 29 de puncte acumulate in cele 31 de etape.

Pregatiri pentru alegerile locale

Conform reprezentantilor Institutiei Prefectului, in ceea ce priveste organizarea alegerilor la nivelul judetului Cluj, pina in prezent a fost finalizata numerotarea birourilor electorale de circumscriptie municipale, orasenesti si comunale, a fost stabilit numarul de membri aferent consiliilor locale, respectiv Consiliului Judetean si au fost demarate procedurile preliminare pentru achizitiile publice. Ieri a fost termenul-limita pina la care primarii au trebuit sa comunice numarul alegatorilor de pe listele permanente, in vreme ce astazi trebuie sa trimita detalii privind sediile in care vor functiona birourile electorale de circumscriptie si programul de activitate. Tot azi are loc si prima sedinta a Comisiei Tehnice Judetene, care va coordona la nivel judetean modul in care se respecta prevederile calendarului alegerilor locale din acest an. In acelasi timp, se va organiza, de catre reprezentantii Institutiei Prefectului, o sedinta de instruire a primarilor si a secretarilor primariilor din judet in legatura cu procedurile de organizare a alegerilor locale din vara. Pe plan national, conform unor date furnizate de catre secretarul de stat pentru Relatia cu Prefecturile, Victor Paul Dobre, pina in prezent au fost constituite la Bucuresti Biroul Electoral Central, respectiv Comisia Tehnica Centrala. Dobre sustine ca au fost demarate procedurile pentru tiparirea timbrelor autocolante si realizarea stampilelor cu inscriptia „VOTAT“, care vor fi transmise in teritoriu.

Intre ei, englezii

Astazi, de la ora 21.45, se disputa celelalte doua partide din mansa I a sferturilor de finala ale Ligii Campionilor. La Londra, pe stadionul “Emirates” se disputa partida dintre Arsenal si Liverpool, in timp ce o alta echipa engleza, Chelsea, se va deplasa pe malurile Bosforului, unde se va intilni cu revelatia de pina acum a competitiei, Fenerbahçe Istanbul. Daca formatia finantata de Roman Abramovici are, totusi, prima sansa in fata turcilor, partida Arsenal – Liverpool este echilibrata, chiar daca formatia “cormoranilor” n-a facut in ultima vreme prea multa brinza in “Premier League”. Insa si Arsenal trece printr-o eclipsa de forma, gasca tinara a lui Arsène Wenger parind obosita dupa o lunga perioada de gratie. Duelul tactic dintre doi corifei ai antrenoratului fotbalistic, Wenger si Rafa Benitez, este deosebit de interesant si – daca Arsenal reprezinta o forta in campionat – Liverpool este o specialista a Ligii Campionilor. “Tunarii” au cistigat neuitata finala din 2000 in fata lui AC Milan si a pierdut finala trecuta, tot cu “rosso-nerii”, ambele cu Wenger la timona, ambele in conditii in care nu putea emite pretentii la titlul englez. Remarcabil este faptul ca, echipele engleze pe care le putem urmari diseara la Pro TV, au scos din competitie, in optimi, formatiile milaneze: Liverpool, pe Inter (liderul Seriei A), iar Arsenal pe AC Milan. Fabregas, Adebayor, Hleb, van Persie (de partea ”tunarilor”), Gerrard, Kuyt, Babel si tunarul spaniol Fernando Torres (de la “cormorani”) sint doar citeva dintre vedetele pe care le vom vedea, in aceasta seara, pe stadionul londonez. 

Flacara olimpica - in Kazahstan

Un avion special al companiei Air China a plecat, ieri, din Beijing cu flacara olimpica la bord avind ca destinatie orasul Almati din Kazahstan, care este prima oprire a tortei in itinerariul international pe care aceasta il va strabate pina pe 8 august cind vor incepe Jocurile Olimpice din 2008. Alaturi de torta vor calatori mai multi ziaristi, dar si fosta reprezentanta al Chinei la patinaj viteza, Ye Qiaobo, care este specialist al Centrului Stafetei Flacarii Olimpice de la Beijing. Sub tema “Calatoria Armoniei” si sub sloganul “Aprinde pasiunea, imparte visul”, flacara va parcurge cinci continente, 131 de orase, inclusiv cel mai inalt punct al Terrei, virful Everest (8.848 metri), totalizind aproximativ 140.000 de km. Tot acest itinerariu va dura 130 de zile si vor fi implicati 20.000 de purtatori ai tortei.  

Pacaleala lui Domenech

Selectionerul echipei nationale a Frantei, Raymond Domenech, a afirmat, ieri, ca o gluma de 1 aprilie, ca prima reprezentativa nu va mai participa la EURO 2008 pentru ca nu alcatuieste o echipa competitiva. “Am reflectat mult in legatura cu aceasta decizie, am avut o intilnire jucatorii si am decis sa nu mai participam la EURO 2008, pentru ca nu putem prezenta o formatie competitiva. Prefer sa fie asa, sa fim linistiti si sa ne pregatim cit mai bine pentru preliminariile pentru Campionatul Mondial”, a afirmat Domenech. Tehnicianul a afirmat ca a discutat cu mai multi jucatori reprezentativi, printre care Viera si Thuram, despre renuntarea la participarea la Campionatul European din vara, dar in final a recunoscut ca totul a fost o gluma pentru 1 aprilie. Echipa nationala a Frantei va evolua in Grupa C la EURO 2008, impotriva nationalelor Italiei, Olandei si Romaniei. 

De-ale lui ?Gazza?

Fostul fotbalist englez Paul Gascoigne risca sa fie sanctionat de politie dupa ce un sofer de taxi a reclamat ca nu i s-a platit cursa in valoare de 400 de lire sterline, iar Gascoigne a avut un comportament violent, potrivit editiei online de ieri a The Sun. Gascoigne, in virsta de 40 de ani, vroia sa calatoreasca intre Newcastle si Birmingham, dar a pierdut trenul si a chemat un taxi care sa-l transporte pina la destinatie, unde trebuia sa participe la un eveniment de caritate. Soferul autoturismului, Hanzale Aziz, a afirmat ca in momentul in care i-a cerut sa achite cursa, Gascoigne, care a fost externat de curind dintr-o clinica de psihiatrie, a inceput sa tipe si sa spuna ca nu are bani.“A fost atit de agresiv incit am urcat in masina, am blocat portierele si am sunat la politie. Eram foarte speriat”, a afirmat soferul despre incidentul cu Gascoigne. “Era irational, apoi prietenos, dar si agresiv in momentul viitor. Suna mult pe mobil si a discutat cu tatal sau, caruia i-a spus ca are din nou probleme. A spus ca este beat si a baut doua sticle de vin. A si adormit in masina si apoi m-a intrebat unde este al doilea sofer”, a mai afirmat Hanzale. Soferul de taxi a mai adaugat ca fostul fotbalist a incercat si sa manince in autoturism si a facut multa mizerie in interior. “Imi tot spunea ca va reveni in curind la antrenamentele lui Newcastle si ca ii place sa lucreze cu Keegan”, a mai explicat soferul. El a mai precizat ca s-au oprit si la un hotel, dar Gascoigne a fost nervos cind a auzit ca nu mai sint camere disponibile si au continuat drumul pina la Leicester, unde fostul fotbalist s-a intilnit cu organizatorii evenimentului la care trebuia sa participe, fiind preluat cu autoturismul de catre acestia. Politia a anuntat ca va deschide o ancheta in urma plingerii soferului, iar pedeapsa maxima este de doi ani de inchisoare. 

Liber la bani negri in campanie

Persoanele care doresc sa faca  donatii partidelor politice pentru a sprijini campaniile electorale nu vor mai fi nevoite sa prezinte documente care sa ateste provenienta sumelor si nici declaratii pe propria raspundere ca prin donatia respectiva nu urmaresc influentarea activitatii beneficiarului. Guvernul a aprobat, in sedinta de luni, o hotarire potrivit careia persoanele care fac donatii pentru finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale nu mai sint obligate sa prezinte si alte documente, anexate formularului de donatie. Donatorii erau obligati pina acum sa anexeze la formularul de donatie si o declaratie de interese, precum si documente care fac dovada provenientei bunurilor donate sau o declaratie pe proprie raspundere privind originea acestor bunuri.    

Csibi Istvan ramine dupa gratii

Curtea de Apel Bucuresti a decis, ieri, ca omul de afaceri harghitean Csibi Istvan sa ramina in continuare in stare de arest preventiv. Procesul lui Csibi incepe la Tribunalul Bucuresti in 17 aprilie. Procurorii DIICOT au trimis in judecata grupul de criminalitate organizata (18 inculpati) fondat si condus de Csibi Istvan, grup care si-a desfasurat activitatea infractionala in perioada 1998-2004. Csibi Istvan este acuzat ca i-a determinat pe ceilalti membri ai gruparii – desemnati administratori la societati-satelit din grupul Neptun – sa comita o serie de infractiuni grave (n.r., inselaciune, delapidare, evaziune fiscala, spalare de bani). Prejudiciul la bugetul de stat a fost estimat la circa 3,9 milioane de lei.  

Summit istoric

NATO, ONU, BM, CE...Summitul NATO de la Bucuresti incepe astazi cu un dineu de lucru la Palatul Cotroceni, in format restrins, unde vor fi negociate ultimele pozitii. In afara delegatiilor din cele 25 de tari membre NATO, la summitul NATO de la Bucuresti vor veni reprezentanti a 23 de parteneri ai NATO, plus delegatii din Australia, Japonia, Noua Zeelanda, Iordania, Singapore, precum si oficiali de la Banca Mondiala, Natiunile Unite si Comisia Europeana. Din estimarile oficialilor români, in total, delegatiile oficiale vor cuprinde peste 3.000 de oameni. Pina la sfirsitul lunii martie fusese confirmata participarea a 24 de sefi de stat si a 26 de sefi de guvern. La evenimentul gazduit de la Bucuresti este pentru prima data cind un secretar general al ONU, functie detinuta acum de Ban Ki-Moon, va fi prezent la un summit NATO. La summit va exista si o prezenta consistenta a jurnalistilor din presa internationala, fiind asteptati peste 3.500 de jurnalisti.Miza balcanicaLa summitul NATO de la Bucuresti, Croatia, Albania si Macedonia ar putea fi invitate sa adere la Alianta. Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei ar putea intra in NATO cu conditia sa ajunga la un acord cu Grecia privind denumirea oficiala a tarii, nefiind acceptat numele provinciei istorice care l-a dat pe Alexandru Macedon. Macedonia a anulat, insa, luni, 31 martie, dezbaterea parlamentara privitoare la schimbarea numelui tarii, spunind ca nu are garantii ca schimbarea propusa va multumi Grecia si va permite invitarea statului la aderarea la NATO, cu ocazia summitului de la Bucuresti. NATO si UE doresc solutionarea disputei, spre binele stabilitatii in Balcani. Macedonia foloseste in relatiile sale bilaterale acest nume, dar la ONU este numita Fosta Republica Iugoslava Macedonia, ca si de catre NATO si UE. Albania si Macedonia au intrat in Planul de Actiuni in vederea aderarii la NATO (Membership Action Plan – MAP), la care aspira Georgia si Ucraina, din aprilie 1999, iar Croatia din mai 2002.Ucraina, motiv de disputa NATO – RusiaReuniunea Consiliului Nord-Atlantic, care aproba largirea NATO si la care participa doar tarile membre, este programata miine. Un punct fierbinte pe ordinea de zi este cel referitor la apropierea Ucrainei de NATO. Presedintele american George W. Bush a declarat ieri la Kiev ca spera ca atit Ucraina, cit si Georgia sa primeasca un plan de actiune in vederea aderarii (MAP). „Pozitia mea este foarte solida“, a repetat el. „Ucraina si Georgia ar trebui sa primeasca MAP la Bucuresti“. Presedintele american a mai spus ca l-a asigurat pe Putin ca nu are de ce sa se teama, pentru ca NATO inseamna stabilitate si democratie si orice tara are avantaje daca tarile vecine sint democratice si stabile.Aproximativ zece tari NATO se opun acestei apropieri de NATO dorite de autoritatile de la Kiev, invocind, pe de o parte, opozitia opiniei publice ucrainene, iar pe de alta reactia Rusiei fata de extinderea Aliantei catre granitele sale. Aderarea Ucrainei la NATO va provoca o „criza profunda“ intre Kiev si Moscova, a avertizat ieri viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, citat de agentiile ruse de presa, iar seful Dumei de Stat a vorbit despre „masuri adecvate“ impotriva Kievului. „Aderarea Ucrainei la NATO va antrena o criza profunda in relatiile ruso-ucrainene, ceea ce va avea un impact negativ asupra securitatii europene“, a spus Karasin in fata deputatilor rusi.Prezenta NATO in AfganistanMiine seara va avea loc reuniunea legata de formatul ISAF (International Security Assistance Force), care a consacrat misiunea din Afganistan. La reuniunea ISAF va participa si presedintele afgan Hamid Karzai, care va pleda, intr-un discurs, pentru a sustine cererea unora dintre statele membre, mai ales a SUA, care exercita presiuni pentru trimiterea de intariri in cadrul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate. Principala pro-blema legata de Afganistan este furnizarea de trupe suplimentare si de echipamente, dar si o flexibilitate mai mare a fortelor deja prezente in operatiuni, in conditiile in care insurgenta pare sa se fi inasprit in ultimul timp. Oficialii fortei NATO din Afganistan cer o suplimentare de 6.000-10.000 de militari pentru a combate insurectia talibanilor.

TAXI pentru toti

Noile cupole pot fi vazute deja pe taxiurile din ClujToate taxiurile din Cluj-Napoca sint obligate sa aiba, incepind de ieri, partea superioara a masinii vopsita in alb sau sa aiba lipite autocolante de culoarea alba. „Se aproba vopsirea autovehiculelor taxi in culoarea alba deasupra benzii duble tip sah, inclusiv cei patru stilpi laterali corespunzator nomenclatorului de culori RAR, pina la data de 31 martie 2008“, se arata in Hotarirea de Consiliu Local din 25 martie. Potrivit aceleiasi hotariri, toti detinatorii de autorizatii de executie si autorizatii taxi, emise in baza Legii nr. 38/2003, au fost obligati sa solicite pina la data de 31.03.2008 preschimbarea acestora. Nu toti si-au depus insa cerere de reautorizare la Primarie. Astfel, pina in 31 martie, doar 2.845 de cereri s-au primit la registratura pentru reautorizare, iar restul, de 646, si-au pierdut valabilitatea. „Nu cred ca este nimeni suparat. Legea este din 2003 si a tot fost aminata. Trebuie sa intram si noi, cei din Cluj, in rind cu toata tara“, este de parere Viorel Souca, patron al firmei Taxi Diesel. Cei care nu si-au preschimbat autorizatia si vor fi depistati in trafic vor plati. Amenda in acest caz este de la 5.000 la 25.000 de lei, potrivit legii.     Tot ieri, taximetristii clujeni au inceput sa isi schimbe inscriptia de pe cupola cu cea comuna: „Taxi“. Aceasta se poate confunda foarte usor cu inscriptia adoptata de asa-zisii taximetristi „rechini“, care percep tarife de pina la 400% mai mari decit taximetristii angajati la dispecerate. Totusi, municipalitatea a gasit o solutie si pentru aceasta problema. In sedinta de Consiliu Local din 25 martie, au fost adoptate noile tarife. Acestea nu vor depasi 2 lei la kilometru pe timp de zi si 3 lei la kilometru noaptea. „Nu ne este teama ca vom fi confundati cu rechinii, acum ca s-au uniformizat tarifele“, ne-a declarat taximetristul Ioan Simion. Opinia este ca procesul de schimbare a cupolelor va dura in jur de 3 saptamini. Ieri, peste 300 de soferi care se ocupa cu aceasta meserie si-au schimbat inscriptia de pe cupola.     O data cu reglementarea noilor tarife, activitatea „rechinilor“ va disparea. Cei aproximativ 50 de soferi clujeni ce lucrau pina acum in regim de persoana fizica autorizata, percepind tarife mai mari, vor fi nevoiti sa se conformeze noilor tarife. „Incearca acum sa colaboreze cu celelalte dispecerate, insa mie nu imi convine sa ii iau, pentru ca imi stirbesc imaginea“, a evidentiat patronul Taxi Diesel, Viorel Souca. In acest moment, in oras exista in jur de 3.500 de autorizatii de taxi emise de Primarie. Consiliul Local a stabilit un numar de maxim 4.000 de taxiuri pentru Cluj-Napoca.    Tarife mai mariUnele firme de taxiuri si-au modificat ieri si tarifele. Acestea au fost majorate de la 1,59 de lei pe kilometru in timpul zilei la 1,79 de lei. In regim de noapte, preturile au crescut de la 1,79 de lei pe kilometru la 1,99 de lei. De asemenea, stationarea s-a majorat de la 17,90 de lei pe zi la 19,90 de lei pe zi. Prima firma care a trecut la majorarea tarifelor este Pritax, dar si celelalte firme vor face acest lucru in perioada imediat urmatoare.

Summit istoric

NATO, ONU, BM, CE...Traficul este principala problema de pe "agenda" bucurestenilor pe durata summitului NATOSummitul NATO de la Bucuresti incepe astazi cu un dineu de lucru la Palatul Cotroceni, in format restrins, unde vor fi negociate ultimele pozitii. In afara delegatiilor din cele 25 de tari membre NATO, la summitul NATO de la Bucuresti vor veni reprezentanti a 23 de parteneri ai NATO, plus delegatii din Australia, Japonia, Noua Zeelanda, Iordania, Singapore, precum si oficiali de la Banca Mondiala, Natiunile Unite si Comisia Europeana. Din estimarile oficialilor romani, in total, delegatiile oficiale vor cuprinde peste 3.000 de oameni. Pina la sfirsitul lunii martie fusese confirmata participarea a 24 de sefi de stat si a 26 de sefi de guvern. La evenimentul gazduit de la Bucuresti este pentru prima data cind un secretar general al ONU, functie detinuta acum de Ban Ki-Moon, va fi prezent la un summit NATO. La summit va exista si o prezenta consistenta a jurnalistilor din presa internationala, fiind asteptati peste 3.500 de jurnalisti.Miza balcanicaLa summitul NATO de la Bucuresti, Croatia, Albania si Macedonia ar putea fi invitate sa adere la Alianta. Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei ar putea intra in NATO cu conditia sa ajunga la un acord cu Grecia privind denumirea oficiala a tarii, nefiind acceptat numele provinciei istorice care l-a dat pe Alexandru Macedon. Macedonia a anulat, insa, luni, 31 martie, dezbaterea parlamentara privitoare la schimbarea numelui tarii, spunind ca nu are garantii ca schimbarea propusa va multumi Grecia si va permite invitarea statului la aderarea la NATO, cu ocazia summitului de la Bucuresti. NATO si UE doresc solutionarea disputei, spre binele stabilitatii in Balcani. Macedonia foloseste in relatiile sale bilaterale acest nume, dar la ONU este numita Fosta Republica Iugoslava Macedonia, ca si de catre NATO si UE. Albania si Macedonia au intrat in Planul de Actiuni in vederea aderarii la NATO (Membership Action Plan – MAP), la care aspira Georgia si Ucraina, din aprilie 1999, iar Croatia din mai 2002.Ucraina, motiv de disputa NATO – RusiaReuniunea Consiliului Nord-Atlantic, care aproba largirea NATO si la care participa doar tarile membre, este programata miine. Un punct fierbinte pe ordinea de zi este cel referitor la apropierea Ucrainei de NATO. Presedintele american George W. Bush a declarat ieri la Kiev ca spera ca atit Ucraina, cit si Georgia sa primeasca un plan de actiune in vederea aderarii (MAP). „Pozitia mea este foarte solida“, a repetat el. „Ucraina si Georgia ar trebui sa primeasca MAP la Bucuresti“. Presedintele american a mai spus ca l-a asigurat pe Putin ca nu are de ce sa se teama, pentru ca NATO inseamna stabilitate si democratie si orice tara are avantaje daca tarile vecine sint democratice si stabile.     Aproximativ zece tari NATO se opun acestei apropieri de NATO dorite de autoritatile de la Kiev, invocind, pe de o parte, opozitia opiniei publice ucrainene, iar pe de alta reactia Rusiei fata de extinderea Aliantei catre granitele sale. Aderarea Ucrainei la NATO va provoca o „criza profunda“ intre Kiev si Moscova, a avertizat ieri viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, citat de agentiile ruse de presa, iar seful Dumei de Stat a vorbit despre „masuri adecvate“ impotriva Kievului. „Aderarea Ucrainei la NATO va antrena o criza profunda in relatiile ruso-ucrainene, ceea ce va avea un impact negativ asupra securitatii europene“, a spus Karasin in fata deputatilor rusi.Prezenta NATO in AfganistanMiine seara va avea loc reuniunea legata de formatul ISAF (International Security Assistance Force), care a consacrat misiunea din Afganistan. La reuniunea ISAF va participa si presedintele afgan Hamid Karzai, care va pleda, intr-un discurs, pentru a sustine cererea unora dintre statele membre, mai ales a SUA, care exercita presiuni pentru trimiterea de intariri in cadrul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate. Principala pro-blema legata de Afganistan este furnizarea de trupe suplimentare si de echipamente, dar si o flexibilitate mai mare a fortelor deja prezente in operatiuni, in conditiile in care insurgenta pare sa se fi inasprit in ultimul timp. Oficialii fortei NATO din Afganistan cer o suplimentare de 6.000-10.000 de militari pentru a combate insurectia talibanilor.Restrictii de circulatieIn perioada summitului, in Capitala a fost delimitat un culoar unic pe care se vor deplasa delegatiile oficiale. Acesta incepe de la Aeroportul International „Henri Coanda“ pina la Palatul Parlamentului si a creat deja mai multe ambuteiaje in Capitala. Si traseele liniilor de transport public din Bucuresti care traverseaza zonele de securitate instituite pentru summitul NATO vor fi deviate. Totodata, traficul pe canalele navigabile din Constanta (Canalul Dunare – Marea Neagra si Canalul Poarta Alba – Midia Navodari) va fi restrictionat astazi, in ziua intilnirii de la Neptun dintre presedintele american George W. Bush si seful statului roman, Traian Basescu. Printre masurile de securitate impuse in perioada summitului se numara verificari suplimentare la granite si survolarea Bucurestiului de catre avioanele americane.

Pe scurt

Csibi Istvan ramine dupa gratiiCurtea de Apel Bucuresti a decis, ieri, ca omul de afaceri harghitean Csibi Istvan sa ramina in continuare in stare de arest preventiv. Procesul lui Csibi incepe la Tribunalul Bucuresti in 17 aprilie. Procurorii DIICOT au trimis in judecata grupul de criminalitate organizata (18 inculpati) fondat si condus de Csibi Istvan, grup care si-a desfasurat activitatea infractionala in perioada 1998-2004. Csibi Istvan este acuzat ca i-a determinat pe ceilalti membri ai gruparii – desemnati administratori la societati-satelit din grupul Neptun – sa comita o serie de infractiuni grave (n.r., inselaciune, delapidare, evaziune fiscala, spalare de bani). Prejudiciul la bugetul de stat a fost estimat la circa 3,9 milioane de lei.     M. A.Liber la bani negri in campaniePersoanele care doresc sa faca donatii partidelor politice pentru a sprijini campaniile electorale nu vor mai fi nevoite sa prezinte documente care sa ateste provenienta sumelor si nici declaratii pe propria raspundere ca prin donatia respectiva nu urmaresc influentarea activitatii beneficiarului. Guvernul a aprobat, in sedinta de luni, o hotarire potrivit careia persoanele care fac donatii pentru finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale nu mai sint obligate sa prezinte si alte documente, anexate formularului de donatie. Donatorii erau obligati pina acum sa anexeze la formularul de donatie si o declaratie de interese, precum si documente care fac dovada provenientei bunurilor donate sau o declaratie pe proprie raspundere privind originea acestor bunuri.     M. A.

Cu ochii pe afacerile cu masini

Statisticile spun ca peste 70% dintre masinile la mina a doua aduse din strainatate sint dotate cu Euro 3, iar aceasta noua formula de calcul vine sa ii suprataxeze pe comerciantii de astfel de autoturisme si sa ii protejeze pe producatorii si importatorii de masini noi, dupa cum opineaza cei ce opereaza in acest domeniu. Din acest punct de vedere, taxa este vazuta ca discriminatorie tocmai pentru ca cei care platesc nu sint cei care circula cu masina respectiva, ci aceia care o inmatriculeaza. „In ultimul timp am recurs la tot felul de idei. Pina la urma, am ajuns in anumite cazuri si la solutia in care clientul meu sa isi plateasca singur taxa de prima inmatriculare, chiar daca aceste cazuri au fost destul de rare“, spune Florian G., dealer de autoturisme second-hand.     Noua taxa auto cere ca proprietarii de masini Euro 3 care nu au trecute in cartea tehnica a masinii emisiile de bioxid de carbon sa faca aceasta evaluare la Registrul Auto Roman (RAR) sau sa accepte taxa in functie de celelalte emisii de poluanti. Evident, evaluarea la RAR se face pe cheltuiala proprie, iar valoarea acesteia se ridica la aproximativ 2.000 de lei, dupa cum spun oficialii Registrului Auto Roman.     Se pare ca oricum, din 2010, directiva Uniunii Europene, la care inca se lucreaza, va schimba totusi fata pietei, pentru ca, din momentul in care va intra in vigoare, oamenii vor fi incurajati sa cumpere masini cu Euro 4, preferabil noi, cunoscute pentru nivelul lor de poluare redusa, iar actuala lege romaneasca nu isi va mai avea rostul. Pina atunci, insa, taxarea noxelor se face in proportie de 70%, iar taxarea bioxidului de carbon in proportie de 30%, conform ministrului Mediului, Attila Korodi. Potrivit calculelor facute si de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, pentru unele masini noi, taxa auto chiar va creste usor, insa, per ansamblu, va reprezenta aproximativ 2-3% din valoarea masinii.

Afacerile fac turismul

Lipseste strategiaOrice hotel care se respecta are sala de conferinte„Nu exista o strategie, o imagine bine pusa la punct si, apoi, aceasta definitie este una oarecum autohtona. Chiar si asa, turismul de business de la noi este acela facut pentru alte scopuri decit pentru placere, pentru odihna, facut in scopul propriilor interese“, explica Paul Marasoiu, director pe Romania si Moldova al Golden Tulip. Practic, in afara de citeva destinatii deja devenite clasice, nici unul dintre orasele tarii, nici macar Clujul sau Bucurestiul, nu se poate lauda ca este o destinatie de vacanta, care atrage turisti autohtoni sau straini. Una dintre cele mai mari afaceri clujene din domeniul turismului, agentia Eximtur aniverseaza in aceste zile 15 ani de la intrarea pe piata, iar o nisa pe care Eximtur a simtit-o crescind la noi in tara a fost exact acest turism de business, potrivit informatiilor pe care compania le-a facut publice in ultimul timp.Inca doua hoteluri Tulip Inn la Cluj, in viitorul apropiatPiata clujeana ramine interesanta pentru jucatorii mari, care inca tatoneaza terenul. „Ibis, Ramada sint cei care acum inca cerceteaza piata din Cluj. Sint mari lanturi hoteliere care nu intra intr-un oras din provincie pina nu si-au deschis hoteluri in Capitala. E filosofia lor de marketing. Intre timp noi ne continuam expansiunea. In prezent purtam negocieri si discutii cu alte doua hoteluri din Cluj care vor purta marca Golden Tulip si, in viitorul apropiat, vom anunta si numele acestora“, a mai spus Paul Marasoiu. Pentru anul 2008, Golden Tulip va deschide resorturi noi, in „Bucuresti unul, un altul cu 300 de camere in Mamaia, apoi Moeciu – Brasov, iar daca constructorii si managerii vor construi in ritmul in care am vrea noi, este posibil ca tot pentru 2008 sa putem vorbi de noi resorturi Golden Tulip in Timisoara, Cluj si Sibiu“, a mai precizat Paul Marasoiu.Clujul are nevoie de mai multe spatii de cazare„Este una dintre cele mai disipate piete din Romania. Sint multe resorturi, dar sint mici, cu camere putine, facute fara un concept real si care au functiuni similare in loc ca acestea sa fie complementare. Se mentine inca acel concept prin care omul gindeste: «De ce sa nu iau afacerea altuia daca se poate?» si nu se gindeste la un concept de afacere hoteliera complementara“, mai explica Marasoiu. El crede ca Clujul mai are nevoie de minim 1.800-2.000 de noi camere in urmatorii 3-5 ani pentru a face fata turismului de business. Astfel, din punctul sau de vedere, piata ospitalitatii clujene poate fi comparata cu cea din Brasov, fara a lua in calcul Poiana Brasov. „Turismul de business pentru Tulip Inn, resortul Golden Tulip din Cluj, reprezinta aproape 100% din activitatea sa“, mai spune Paul Marasoiu.Afacerile „bat“ vacantele in RomaniaIn Romania aproximativ 65% din piata turismului revine turismului de business, dar, in aceasta pondere, fiecare oras isi adjudeca propria nisa. Lider este Bucurestiul, care isi asigura veniturile la nivel de industrie hoteliera in proportie de pina la 89% din turismul de business. Urmeaza Clujul, care tinde spre 70%, Timisoara, iar din urma vine puternic si Constanta.

Elevi clujeni dusi de bodyguarzi la scoala

Planton in fata claseiFoto Diana SandorBodyguarzii clujeni, sprijin de nadejde pentru parinti si dirigintiCa sa faca fata schimbarii mentalitatii clujenilor, patronii firmelor de paza si protectie din Cluj-Napoca au inventat servicii care de care mai neobisnuite. Asa se face ca, in cazul in care un tinar de 14-15 ani devine peste noapte neastimparat si nu mai vrea sa auda nici in ruptul capului de scoala, parintii apeleaza cu incredere la ajutorul unui bodyguard. „Atributiile sint simple. Omul nostru trebuie sa duca dimineata copilul la scoala si sa se asigure ca ramine acolo pe parcursul orelor de curs, sa nu-l lase sa chiuleasca si sa fuga de la ore. Omul sta de obicei in fata usii de clasa, se numeste paza de la distanta“, a explicat pentru monitorul Stefania Adina Muresan, directoare de tranzactii si operatiuni la agentia de paza Nera Muresan. Pretul pentru un astfel de serviciu variaza intre 100 si 1.000 de lei pe zi, in functie de cerintele clientului. Chiar si in aceste conditii, tinerii au gasit solutii de „evadare“. „Ni s-a intimplat odata ca, desi omul de paza era in fata clasei, baiatul pe care il supraveghea sa sara pe geamul salii, care era la etajul 1. Dupa aia s-a facut nevazut si bodyguardul nu l-a mai gasit“, si-a amintit Stefania Muresan.Umbra din clubClujenii care apeleaza la astfel de servicii sint de cele mai multe ori prea ocupati sa-si supravegheze copiii. „Sint medici, avocati, au profesii care le ocupa tot timpul“, a mai afirmat directoarea de tranzactii de la Nera Muresan. Scoala nu reprezinta insa singura institutie in care copiii parintilor generosi au nevoie de „paza la distanta“. Daca de carte adolescentii fug ca dracu’ de tamiie, de cluburi sint atrasi ca un magnet. „Ne cer clientii sa verificam daca intr-adevar copiii lor merg sa doarma peste noapte la prieteni si de cele mai multe ori omul nostru ajunge prin cluburi ca sa aiba grija de adolescenti“, a continuat Stefania Muresan. In aceste conditii, munca de boyguard personal se transforma de regula in munca de „recuperator“ de tineri aflati in stare de ebrietate. „Le spunem clientilor a doua zi ca odraslele lor nu au ajuns tocmai unde au spus ca vor ajunge“, a schitat un zimbet directoarea agentiei de paza. S-a mai intimplat ca un copil-problema sa fure bijuteriile familiei si sa le amaneteze. Parintii au vrut sa se asigure ca nu consuma droguri, astfel ca au apelat la serviciile unui bodyguard. „Baiatul in cauza a facut cinste cu banii obtinuti la un bar intreg, ca asa a vazut el intr-un film“, a incheiat Stefania Muresan.Bodyguarzi la avioaneUna dintre cele mai nastrusnice cereri pe care reprezentantii Nera Muresan au primit-o de-a lungul timpului este aceea de a pazi un avion particular. „Ni s-a spus sa pazim jet-ul pe aeroport“, a declarat Stefania Muresan. Angajatii firmei au pazit atunci aeronava cu care a venit „cineva important“ pe pista de parcare a Aeroportului International Cluj-Napoca, conform contractului incheiat. Totul s-a terminat fara incidente.

Pe scurt

Summitul pune la pamint traficul aerianNu mai putin de 17 curse ale companiilor Tarom si Wizz Air catre si dinspre Aeroportul International din Cluj-Napoca vor fi anulate in intervalul 2-4 aprilie, respectiv perioada in care la Bucuresti se desfasoara summitul NATO. Tarom a anuntat, pentru astazi, 2 aprilie, si miine, 3 aprilie, anularea a noua curse pe directia Bucuresti Otopeni – Cluj-Napoca si retur. Astfel, singura cursa Tarom care va fi disponibila pentru pasageri pe durata summitului este Bucuresti Otopeni – Cluj-Napoca avind plecarea la ora 8 si sosirea la ora 9, dar si returul, cu plecare la ora 18.45 si sosire la ora 19.45. Wizz Air va anula opt curse astazi si vineri. Compania aeriana low-cost nu va circula pe rutele Bucuresti Baneasa – Cluj-Napoca si retur, dar nici pe rutele Roma – Cluj-Napoca si retur. In contextul masurilor stricte de securitate impuse de evenimentul gazduit in capitala, cele doua companii aeriene isi rezerva dreptul de a aduce modificari de operare ad-hoc la orarul mentionat.    A. M. P. Rectori italieni la Universitatea „Babes-Bolyai“Universitatea „Babes-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca gazduieste, incepind de astazi si pina pe 6 aprilie, reuniunea „Noi initiative de cooperare“, la care iau parte rectori si reprezentanti a zece universitati din Italia. Scopul manifestarii este „promovarea si innoirea relatiilor de cooperare internationala“, dupa cum precizeaza reprezentantii UBB. Evenimentul va incepe cu o descriere a ofertei de studiu si a programelor de cercetare ale UBB, invitatii isi vor prezenta si ei universitatile, se vor face vizite prin facultati si, la final, o excursie la Alba-Iulia.    F. T.Lansari de carte si inaugurareJoi, 3 aprilie, pe agenda oficialilor Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca se afla doua evenimente. De la ora 12, in curtea Colegiului Academic va avea loc lansarea a nu mai putin de patru volume: „Diagnoze. Articole si Eseuri“, de Andrei Marga, „Land des Segens? Fragen an die Geschichte Siebenburgens und seiner Sachsen“, de Paul Philippi, „Schola Seminarium Rei Publicae. Aufsatze zur Geschichte und Gegenwart des Schulwesens in Siebenburgen und Rumanien“, de Walter Konig, si „Asediul Vienei“, de Horia Ursu. La sediul Muzeului Universitatii (str. Kogalniceanu, nr. 4) se va inaugura, de la ora 13, aripa de nord a cladirii.    F. T. Marcela, injunghiata de MarcelO femeie de 42 de ani din Turda a ajuns in stare grava la spital dupa ce a fost injunghiata de concubinul ei. Politistii au descoperit-o pe Marcela B. intr-o balta de singe in apartamentul in care locuia. Concubinul cu care femeia locuia de 5 ani, Marcel R., de 40 de ani, nu a acceptat faptul ca iubita lui a intrerupt relatia, aplicindu-i mai multe lovituri cu un cutit. Vecinii au fost alertati de tipetele femeii si au anuntat politia, iar atacatorul a fugit, fiind descoperit ulterior pe o strada din Turda.     A. D.Prinsa la „produs“O tinara de 18 ani a fost prinsa de un echipaj de politie in timp ce intretinea raporturi sexuale orale cu un barbat intr-un autoturism parcat pe strada Alba-Iulia din Cluj-Napoca. Cecilia-Aida M., din Cluj-Napoca, a recunoscut ca, in urma negocierilor, a acceptat sa intretina raporturi sexuale orale cu barbatul care a acostat-o, contra sumei de 100 de lei. Tinara a fost prinsa pentru prima oara intr-o asemenea ipostaza. A fost condusa la Sectia VI Politie, unde i s-a intocmit dosar penal pentru prostitutie.     A. D.Noi plati pentru trusouriPrimaria va plati trusourile pentru un numar de 389 de nou-nascuti, incepind cu dispozitia numarul 230 si pina la 1278, inclusiv limitele de interval. Platile sint programate pentru joi, 10 aprilie, intre orele 9 si 14.30, si vineri, 11 aprilie, intre orele 9 si 16. Platile se efectueaza la sediul Primariei de pe strada Stefan Octavian Iosif, numerele 1-3. Pentru informatii suplimentare cei interesati pot apela Serviciul de Stare Civila, la numarul de telefon 0264.591.571.     A. M. P.

Inca se schiaza

Muntii Apuseni ofera in continuare bucurie pentru iubitorii sporturilor de iarna. Conditiile metorologice din zona creazta un cadru propice pentru pastrarea stratului de zapada care masoara la aceasta ora aproximativ un metru. Interesul acordat de administratorii pirtiilor a crescut considerabil conditiile oferite celor care urca pe pirtii iar serviciile de masa si cazare sint si ele pe placul turistilor. 

Alegerile au devansat Zilele Orasului

Dupa citeva saptamini de tensiune, zvonuri si propuneri si alte citeva zeci de minute de discutii aprinse intre consilierii locali, manifestarile dedicate Zilelor Municipiului Alba Iulia au fost devansate cu o saptamina. Hotarirea muta evenimentul din preziua alegerilor locale in cel mai agitat moment al campaniei electorale.

Mlastina Aiudului va deveni o atractiva zona de agrement

Aiudul va beneficia in maxim doi ani curind de un important punct de agrement ce se adreseaza in special iubitorilor pescuitului, dar nu numai. Este vorba de amenajarea de catre administratia locala a unei zone de pescuit sportiv si agrement, din fonduri alocate de Ministerul Mediului, proiect in valoare de 3 milioane de lei, aprobat inca din anul 2006 de Consiliul Local al municipiului Aiud.

Polus Center in eter

„Nu e gluma, Radio Polus emite de la 1 aprilie“, precizeaza din capul locului reprezentantii Polus Center Cluj-Napoca in comunicatul in care anunta evenimentul. Programele noului post de radio vor fi transmise non-stop in cadrul centrului comercial si va putea fi ascultat online la www.radiopolus.ro. Proiectul a fost pus la punct in colaborare cu Musai Productions si este „menit sa informeze si sa binedispuna pe toata lumea“, iar muzica emisa a fost aleasa special pentru cei care fac shopping aici. „Este vorba despre un «cocktail» muzical care se adreseaza unui segment de public premium, de peste 25 de ani, dar nu excludem si piese mai noi, mai dinamice, pentru latura tinara din fiecare din noi“, afirma Dorin Mesaros, responsabil de proiect din partea Musai Productions. Varianta online mai are avantajul ca ofera posibilitatea de a „rasfoi“ machetele si de a afla mai multe detalii despre promotiile care sint transmise prin radio. „Nu vrem sa agresam ascultatorul cu calupuri publicitare lungi. Vom avea cinci calupuri pe ora, cu maxim trei spoturi, fiecare dintre acestea avind o lungime de cel mult 20 de secunde“, promite Mesaros. Musai Productions a fost infiintat la sfirsitul anului trecut ca studio de radio profesionist si colaboreaza in proiectele sale în mod constant cu sase DJ-i si opt actori profesionisti. Pentru cei de la Polus Center Cluj inaugurarea postului de radio înseamna, dupa cum se precizeaza in comunicat, „materializarea unui obiectiv conturat înca de la lansarea centrului comercial“. „Ne dorim sa punem la dispozitia chiriasilor un vehicul eficient de comunicare în interiorul centrului comercial si online, sa oferim tuturor clientilor un ambient muzical cit mai placut“, a declarat Doriana Comaniciu, directorul de marketing al Polus Center Cluj.

Rockul de legenda revine la Cluj

Piese de pe viitorul albumLegendara trupa Celelalte Cuvinte revine la Cluj dupa 2 ani de absentaFormatia care a innebunit generatii de tineri citeva decenii in urma cu piese ca „Iarba prin par“, „Scrisori iubite“, „Un sfirsit e un inceput“, „Daca vrei“, „Fintina suspinelor“ si „Despartire“ va cinta la Cluj-Napoca, in Janis Pub, miercuri 16 aprilie, de la ora 22. Biletele de intrare vor costa, dupa estimarile de pina acum ale reprezentantilor clubului, 20 de lei, iar studentii vor intra, conform „traditiei“ instituite aici, „doi p-un bilet“. „Baietii au promis ca o sa cinte si piese de pe viitorul material ce va fi lansat in toamna, dar si hiturile care i-au consacrat“, precizeaza Nelu Brindusan de la Promusic Prod, colaborator al localului.Concert la cererea fanilorCea mai recenta cintare la Cluj a lui Calin Pop (vocal, chitara, blockflotte – instrument asemanator flautului), Radu Manafu (chitara, voce), Ovidiu Rosu (double six, voce), Marcel Breazu (chitara bass, voce) si Leontin Iovan (tobe) a avut loc la Casa de Cultura a Studentilor (CCS), in 2006, de asemenea dupa o absenta de citiva ani. Cu acest prilej, rockerii si-au lansat in fata unei sali aproape pline editia speciala a materialului „Armaghedon“ digipack, iar petrecerea a continuat in clubul Autograf. „Trupa «Celelalte Cuvinte» a vrut sa cinte doar in toamna la Cluj, cu ocazia lansarii viitorului album, dar faptul ca au primit numeroase mesaje de la fani a facut ca acest show sa fie un raspuns oferit acestora“, a mai spus Brindusan.Cadouri-surpriza la concertul TrooperCu citeva seri inainte, mai exact in cea de duminica, 13 aprilie, un alt concert promite sa „zguduie“ lumea rockerilor clujeni. Vedetele serii vor fi membrii formatiei Trooper, cea mai cunosuta din zona genului heavy-metal acctual din tara noastra. Trooper va face o incursiune prin toate materialele sale discografice, potrivit oficialilor care se ocupa de acest eveniment, care spera ca pina la data respectiva sa fie ridicata „restrictia“ la orele de concert impusa localului de catre Politia comunitara. Cintarea va dura aproximativ 180 de minute. Pretul biletelor este de 15 lei, iar primii spectatori sositi la fata locului vor primi de la organizatori un cadou-surpriza.

Drepturile TV, 102 milioane de euro

Drepturile TV pentru Liga 1 si-au gasit un nou proprietar. Consortiul format din Antena 1 si RCS&RDS a cistigat, ieri, licitatia pentru drepturile TV pe urmatoarele trei sezoane, contra sumei de 85 de milioane de euro (102 milioane de euro cu TVA). Batalia s-a dus in trei, insa adversarii Antenei 1 au iesit, pe rind, din cursa, nefiind dispusi sa supraliciteze oferta trustului condus de Dan Voiculescu. Astfel,  Realitatea TV a oprit licitatia la 84,5 de milioane, iar Kanal D s-a oprit la 73 de milioane. De mentionat ca Realitatea Media a participat la licitatie împreuna cu societatea GMG Media Box si Telesport, Antena 1 împreuna cu operatorul de televiziune prin cablu RCS&RDS, iar postul Kanal D a participat singur la aceasta licitatie. Caietul de sarcini pentru participarea la licitatia organizata luni, la sediul LPF, a costat 40.000 de euro plus TVA, iar înscrierea la licitatie a costat 5.000 de euro plus TVA. Telesport detine drepturile TV pentru Liga 1, dar a vindut cele mai importante optiuni posturilor Kanal D (optiunile 1 si 4), Antena 1 (optiunea 2), National TV (optiunile 3 si 5) si TVR 1 (optiunea 6). Telesport a pastrat optiunile 7 si 8.

Munteanu, dat afara de la Vaslui

Lui Dorinel Munteanu nu ii prieste viata de antrenor in Romania. Dupa ce a plecat cu scandal la FC Arges de la CFR Cluj, „Neamtul“ se confrunta cu mari probleme si la actuala sa echipa, FC Vaslui. Imediat dupa infringerea de pe teren propriu cu Steaua, scor 0-1, finantatorul vasluienilor, Adrian Porumboiu, a lansat un atac fara precedent la adresa jucatorilor sai si a lui Munteanu, pe care i-a acuzat ca nu si-ar fi aparat corect sansele in fata stelistilor. Mai mult, oficialul a dat asigurari ca formatia sa va avea un nou antrenor, chiar daca intelegerea cu Munteanu este valabila pina in vara. De fapt, si acesta din urma a dat de inteles ca friiele echipei vor fi preluate de altcineva: „Sint convins ca baietii au jucat pe teren, insa au prins o zi slaba. Din pacate, eu am pierdut cu Steaua, dar am pierdut si echipa. Îmi pare rau ca am început aici o munca si nu pot sa o iau de la capat. Cea mai mare motivare au fost cele 3 puncte pe care le-am fi putut cistiga, nu primele. As vrea sa ramin la Vaslui, dar în momentul în care nu mai esti dorit undeva, nu mai poti continua“, a declarat Munti.

Prestatie pusa sub semnul intrebarii

Au scapat de antrenorFoto Mircea RoscaDanciulescu si compania sint acuzati de non-combat in meciul cu CFRVictoria lui CFR Cluj din „Groapa“ a fost una de rasunet. Pe linga faptul ca a fost pentru prima oara cind s-au impus pe arena dinamovista, „feroviarii“ au reusit sa-si conserve, totodata, avansul de 3 puncte pe care il aveau fata de Steaua inaintea rundei respective. Totusi, la putin timp de la incheierea meciului cu Dinamo, vocile care indicau un non-combat din partea jucatorilor campioanei se inmultisera. Intr-adevar, desi venea dupa o serie de rezultate promitatoare, Dinamo a afisat impotriva CFR-ului un joc sters, timid chiar, departe de ceea ce asteptau actionarii clubului „ros-alb“. Se pare ca motivul pentru aceasta atitudine apatica din teren l-ar fi reprezentat conflictul deschis dintre antrenorul Gheorghe Multescu si jucatori, fapt sesizabil si in teren. Astfel, in momentul in care a fost inlocuit cu Zicu, Ropotan a avut o iesire nervoasa la adresa tehnicianului dinamovist, exprimindu-si in vazul tuturor nemultumirea. Ieri, la o zi dupa derbi, lucrurile s-au clarificat: Multescu si-a dat demisia, locul sau urmind a fi luat, pina in vara, de Cornel Talnar, fapt care a alimentat, asadar, zvonurile potrivit carora „Turcul“ ar fi fost „lucrat“ de elevii sai in meciul cu CFR.Muresan nu crede in „blat“Totusi, CFR-istii neaga aceasta varianta, sustinind ca echipa lor a cistigat pe merit confruntarea din Stefan Cel Mare: „Nu se poate spune ca Dinamo ne-a dat meciul, deoarece si anul trecut la fel se vorbea, dar ne-au batut. Noi nu facem astfel de combinatii, noi cistigam doar pe teren, prin valoarea fotbalistilor. Am fost mai motivati, Ando a pregatit bine meciul si cred ca am fost peste Dinamo“, a declarat presedintele din Gruia, Iuliu Muresan. Oficialul clujenilor a mai precizat ca perioada care urmeaza pentru formatia sa este una foarte dificila, insa si-a exprimat convingerea ca la finele campionatului titlul va poposi la Cluj: „Pentru noi, de acum incepe un minicampionat de 9 etape, pe care trebuie sa-l incheiem fara infringere. Am fost perdantii deciziei Comisiei in cazul «Bricheta», poate mai mult decit Rapidul, chiar daca am fost victime colaterale, dar sint sigur ca vom iesi campioni la final“.

LIGA 4 * ETAPA A XVII-A

CFR 1907 II Cluj - FC Ariesul II Turda    4-0     CFR Dej - Somesul Rondo Apahida    2-1     Minerul Iara Baisoara - Unirea II Dej    9-1      Somesul Gilau - IS Cimpia Turzii II    3-5      Vladeasa Huedin - Motorul IRA    1-1     Unirea Tritenii de Jos - CFM „U“ II Cluj    3-4     Leii Tritenii de Jos - Scoala de Fotbal Ivansuc    1-0    CLASAMENT 1. CFR 1907 II Cluj    17    17    0    0    98-4        51      2. Minerul Iara    17    15    0    2    97-10        45      3. FC Ariesul II Turda    17    11    1    5    42-28        34      4. Vladeasa Huedin    17    9    5    3    39-22        32      5. CFM „U“ II Cluj    17    9    3    5    48-36        30      6. Leii Triteni    17    8    3    6    30-33        27      7. Motorul IRA Cluj    17    8    2    7    37-41        26      8. Unirea II Dej    17    7    2    8    35-30        23      9. IS II Cimpia Turzii    17    7    2    7    36-39        23         10. Scoala de Fotbal Ivansuc    17    3    4    10    22-42        13    11. CFR Dej    17    4    1    12    19-65        13    12. Somesul I Gilau    17    3    2    12    27-51        11    13. Somesul Apahida    17    2    2    13    29-71        8    12. Unirea Triteni    17    1    1    15    16-103        4

LIGA 3, SERIA A VI-A * ETAPA A XXIV-A

FC Baia Mare - Olimpia Satu Mare    3 - 0     „U“ 1919 Cluj - Somesul Satu Mare    0 - 2     Trans Tirgu-Mures - Inter Blaj    1 - 0     Marmatia Sighetul Marmatiei - Gaz Metan Tirgu-Mures    0 - 0     Baile Felix - FC Bihor II    2 - 1     Mobila Sovata - Bihorul Beius    1 - 0     Gloria II Bistrita - Avintul reghin    1 - 3     Unirea Dej - Unirea Ungheni    0 - 0     Turul Micula - Sanatatea Cluj    1 - 1    CLASAMENT 1. Baile Felix    24    17    3    4    49-20    29    54      2. Avintul Reghin    24    17    1    6    47-18    29    52      3. FC Baia Mare    24    15    5    4    49-17    32    50      4. Somesul Satu-Mare    24    15    4    5    43-20    23    49      5. Unirea Dej    24    11    7    6    31-23    8    40      6. Gloria II Bistrita    24    12    2    10    45-34    11    38      7. Trans Tirgu Mures    24    10    8    6    28-19    9    38      8. Gaz Metan Tirgu Mures    24    10    5    9    38-35    3    35      9. Sanatatea Cluj    24    9    5    10    35-38    -3    32    10. Unirea Ungheni    24    8    7    9    24-31    -7    31    11. Mobila Sovata    24    7    9    8    25-35    -10    30    12. Bihorul Beius    24    8    4    12    22-32    -10    28    13. Turul Micula    24    8    4    12    32-46    -14    28    14. Marmatia Sighetul Marmatiei    24    7    4    13    22-36    -14    25    15. FC Bihor II    24    5    6    13    25-41    -16    21    16. Olimpia Satu Mare    24    6    5    13    23-37    -14    20    17. Inter Blaj    24    6    2    16    22-42    -20    20    18. „U“ 1919 Cluj    24    3    3    18    14-50    -36    12

Taxa - episodul III

Taxa auto a ajuns deja la a III-a variantaProiecte de mediuA treia formula a taxei auto, discutata ieri in prima lectura de Guvern, prevede taxarea noxelor in proportie de 70% si a dioxidului de carbon in proportie de 30%, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi, iar acest principiu se aplica pentru masinile euro 3 si euro 4. „Aceasta Ordonanta de Guvern este un instrument de protectie a mediului, pentru reducerea poluarii la autovehicule, si va intra in bugetul Fondului pentru Mediu", a declarat Korodi. Printre proiectele de mediu finantate de taxa auto se numara reinnoirea parcului auto, impadurirea terenurilor degradate sau defrisate, producerea de resurse de energie alternativa, regenerabila, sau renaturarea terenurilor scoase din patrimoniul natural, potrivit ministrului Mediului. „Noua formula a taxei imbina principiile europene (...), vom taxa noxele si dioxidul de carbon, in proportie de 70%, respectiv 30%", a precizat Korodi. Acest principiu de taxare se aplica pentru masinile euro 3 si euro 4. „Este unul dintre instrumentele prin care intervenim pentru protectia mediului si pentru respectarea angajamentelor asumate la nivelul UE in privinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu la inceputul sedintei de luni a Executivului.Protectie pentru industria autoPremierul a precizat ca Romania este semnatara Tratatului de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 8% pina in 2012, dar si a angajamentului UE privind reducerea emisiilor de CO2 cu 20% pina in 2020. Premierul a subliniat ca toti banii proveniti din taxa vor fi utilizati exclusiv pentru realizarea proiectelor de mediu. Tariceanu a mai spus ca, pe linga aspectele referitoare la protectia mediului, trebuie luate in calcul si aspectele economice si sociale. „Avem interesul sa ne pastram locurile de munca si sa crestem numarul acestora (n.r., in industria auto), nu prin transformarea Romaniei intr-un cimitir de masini vechi aduse din Europa occidentala sa punem in pericol locurile de munca din economia romaneasca", a Tariceanu.CalculePotrivit formei asupra careia s-a convenit cu CE, pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 vor fi luate in calcul emisiile de oxid de azot si alte noxe, iar in cazul masinilor Euro 3 si Euro 4 - emisiile de CO2 inscrise in cartea tehnica. In ceea ce priveste masinile Euro 3 care nu au trecute in cartea tehnica emisiile de CO2, s-a stabilit ca proprietarii pot opta pentru doua variante: fie vor face o evaluare a emisiilor de CO2 la Registrul Auto Roman (RAR), pe cheltuiala proprie, fie vor accepta taxarea in functie de celelalte emisii de poluanti.Proiectul privind noua forma a taxei auto, trimis de autoritatile romane la Bruxelles, la inceputul lunii martie, nu a suferit modificari „substantiale" in urma negocierilor cu oficialii CE, care considera ca, in noua sa forma, taxa este in acord cu normele comunitare. Emisiile de dioxid de carbon sint primul criteriu dupa care se va aplica taxa de prima inmatriculare. Potrivit ministrului de Finante, Varujan Vosganian, al doilea criteriu care se va aplica la calculul taxei vizeaza deprecierea masinii. „De la an la an, deprecierea trebuie sa fie de cel putin 5%. Daca ai o masina Euro 4, taxa la masina de 6 ani vechime trebuie sa fie cu cel putin 30% mai mica decit la una noua", a explicat ministrul.Taxa de prima inmatriculare a devenit, in 2007, obiectul unei proceduri de incalcare a Tratatului de aderare. Intre timp, autoritatile romane au avut mai multe runde de negocieri cu reprezentantii Comisiei Europene, pe diverse proiecte privind calcularea taxei auto. Ultima revizuire, cea de-a treia, a taxei de prima inmatriculare a fost facuta dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, la mijlocul lunii februarie, motiunea simpla a PD-L - „Anulati taxa de prima inmatriculare!" cu 158 de voturi pentru. Ulterior, atit premierul Tariceanu, cit si ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, au declarat ca Executivul va lua in calcul prevederile motiunii, care a si fost aprobata de Executiv.

LIGA 2, SERIA A II-A * ETAPA A XXII-A

FC Arges - I.S. Cimpia Turzii    5 - 2     Apulum Alba Iulia - Muresul Deva    4 - 0     Jiul Petrosani - Liberty Oradea    1 - 2     Ariesul Turda - CFR Timisoara    1 - 0     Poli II Timisoara - Drobeta Turnu Severin    0 - 2     Minerul Lupeni - CSM Resita    5 - 0     FC Bihor - CSM Rimnicu Vilcea    1  -3     FC Tirgoviste  - FCM Caracal    2 - 0     Corvinul Hunedoara - Gaz Metan Medias    0 - 1    CLASAMENT 1. FC Arges    22    17    2    3    53-14    52      2. Gaz Metan Medias    22    17    1    4    48-23    52      3. CSM Rimnicu Vilcea    22    13    5    4    37-20    44      4. Apulum Alba Iulia    22    11    5    6    31-19    38      5. Muresul Deva    22    11    3    8    25-27    36      6. Jiul Petrosani    22    11    7    4    29-15    35      7. Drobeta Turnu Severin    22    10    4    8    25-19    34      8. Liberty Oradea    22    10    4    8    19-17    34      9. FC Bihor    22    9    6    7    21-18    33    10. Minerul Lupeni    22    8    7    7    27-25    31    11. FC Tirgoviste    22    6    8    8    25-31    26    12. Ariesul Turda    22    7    5    10    22-30    26    13. I.S. Cimpia Turzii    22    7    3    12    19-31    24    14. CSM Resita    22    6    4    12    24-35    22    15. CFR Timisoara    22    6    3    13    16-26    21    16. Corvinul Hunedoara    22    4    4    14    11-36    16    17. Poli II Timisoara    22    4    3    15    14-39    15    18. FCM Caracal    22    2    4    16    12-33    10

Open la Cluj

Centrul Lamont din Cluj si Asociatia Little People, in colaborare cu Directia pentru Sport a Judetului Cluj, Federatia Romana de Sport pentru Persoane cu Dizabilitati si Primaria Cluj-Napoca organizeaza in 12 iunie al doilea Open International (RITTO) de tenis de masa. Anul acesta vor fi prezenti la eveniment 181 de jucatori din 29 de tari, printre care SUA, Franta, Italia, Canada, Rusia, Spania, si 56 de membri de personal, numarul acestora fiind aproape dublu in comparatie cu 2007. Meciurile din cadrul concursului vor fi conduse de 30 de arbitri internationali din Ungaria, Serbia, Slovacia si Romania. In plus, va fi prezent si un Delegat Tehnic din Slovacia, un arbitru sef din Franta, precum si doi clasificatori din Austria si Germania. RITTO se va desfasura la Sala Sporturilor „Horea Demian“, incepind cu ziua de joi, 12 iunie, de la ora 9, si se va incheia la ora 18 in ziua de duminica, 15 iunie.

Handbalistele merg la Olimpiada din China

Nationala de handbal feminin a Romaniei si-a indeplinit obiectivul calificarii la Jocurile Olimpice de la Beijing. Echipa pregatita de Gheorghe Tadici si Dumitru Musi a cistigat tot la Bucuresti: 44-21 cu Japonia, 31-29 cu Ungaria si 27-26 cu Polonia. Cea de-a doua formatie care mege la Olimpiada din aceasta grupa secunda este Ungaria, care a invins Japonia cu 39-29 si Polonia cu 39-30.     Din cele 102 goluri ale „tricolorelor“ 18 au fost marcate de clujence, Carmen Amariei-Lungu punctind de 15 ori, iar Florina Barsan de 3 ori. Celelalte reusite au fost semnate de: Ramona Farcau-Maier (15), Ionela Galca-Stanca (14), Aurelia Bradeanu (11), Cristina Neagu (9), Narcisa Lecusanu (8), Camelia Balint (7), Adriana Olteanu-Nechita (7), Steluta Luca (7), Adina Meirosu (3) si Valeria Bese (3). Cele mai bune marcatoare ale turneului bucurestean au fost unguroaicele Tóth Tímea (30 de goluri) si Görbicz Anita (26), respectiv poloneza Karolina Kudlacz (25). In clasamentul eficacitatii, Carmen Amariei-Lungu si Ramona Farcau-Maier au impartit pozitia a saptea, cu cite 15 goluri. Poloneza Malgorzata Sadowska a fost cel mai bun portar al turneului, cu un procentaj de 41%. Locurile doi si trei au fost ocupate de Luminita Hutupan-Dinu (40%) si Talida Tolnai (36%). Trofeul fair-play al turneului de la Bucuresti i-a revenit Japoniei, urmata de Ungaria, Romania si Polonia.     In prima grupa, cea de la Leipzig (Germania), gazdele au invins cu 27-26 Suedia, 22-16 cu Croatia si 37-21 cu Cuba. Cea de-a doua echipa calificata pentru Olimpiada este Suedia (31-20 cu Cuba si 24-22 cu Croatia). Din grupa a III-a, cea de la Nimes (Franta), si-au asigurat prezenta la JO de la Beijing Franta (25-25 cu Coreea de Sud, 36-19 cu Congo si 34-10 cu Costa de Fildes) si Coreea de Sud (37-23 cu Congo si 38-21 cu Coasta de Fildes). In prealabil isi asigurasera locul la turneul olimpic echipele Chinei (tara organizatoare), Rusiei (campioana mondiala en-titre), Norvegiei (campioana europeana en-titre), Angolei (campioana Africii), Braziliei (cistigatoarea Jocurilor PanAmericane) si Kazahstanului (reprezentanta Asiei).

Fac memoriu

„Eliminari injuste“Clujenii sint hotariti sa-si caute dreptatea la FRFUniversitatea Cluj nu se preda! Dupa ce au revenit spectaculos in meciul cu Otelul Galati de la 0-1 cu doi oameni mai putini in teren, cistigind in cele din urma cu 2-1, „studentii“ se pregatesc pentru urmatoarea finala. Deplasarea de la Timisoara nu va fi, cu siguranta, una de curtoazie, in conditiile in care trupa lui Uhrin nu-si mai permite pasi gresiti in campionat daca mai vrea sa prinda un loc de cupa europeana. Aceasta nu este, insa, singura problema pentru trupa lui Meszaros, care se confrunta si cu un lot „subtiat“ de accidentari si suspendari. Astfel, pe linga cei accidentati, a caror situatie se va cunoaste astazi, Nemanja Jovanovic, Alin Savu si Milan Jovanovic vor absenta din cauza suspendarilor acumulate in ultimele 3 etape. Primul isi ispaseste inca pedeapsa de 6 etape dictata de Comisia de Disciplina a FRF in urma presupusului fault asupra lui Cristi Bratu din meciul cu Dacia Mioveni, in timp ce ultimii doi au fost „inrositi“ de centralul Sebastian Coltescu in partida de referinta cu Otelul. Totusi, oficialii Universitatii sint decisi sa faca apel in acest ultim caz, considerind ca eliminarile lui Jovanovic si Savu au fost eronate: „Am discutat si cu domnul Vadana (n.r., Sorin Vadana, directorul sportiv) si am ajuns la concluzia ca cei doi au primit cartonasele rosii prea usor. Pe caseta meciului nu se vede nici o infractiune care sa fi necesitat astfel de masuri. Sintem hotariti facem memoriu“, ne-a declarat Alpar Meszaros, care s-a aratat intrigat de manierele de arbitraj din ultimele etape: „Daca nu luam cartonase rosii, atunci primim galbene cu nemiluita. Sa nu mai vorbim de presupusele ofsaiduri din cauza carora am pierdut o multime de puncte“.Astorga, apt de jocIn afara celor trei suspendati, echipa „studenteasca“ sufera si la capitolul accidentari. Astfel, fundasul Sorin Radoi se confrunta cu dureri la spate si este incert pentru meciul de simbata. Marius Suller, care a pierdut partida cu Otelul din motive medicale, a inceput deja alergarile si situatia lui se va clarifica in zilele acestea. O veste buna o reprezinta revenirea lui Astorga, fundasul brazilian care a ratat ultimele doua partide ale „Sepcilor“ din cauza unei leziuni musculare: „Si-a revenit complet (n.r., ieri) si va face deplasarea la Timisoara“, a precizat Alpar Meszaros. De asemenea, o problema inopinata a aparut in cazul mijlocasului francez Boudarene. Acesta a fost nevoit sa plece in Bulgaria pentru a-si rezolva unele detalii contractuale cu fosta sa echipa, Litex Lovech, insa va fi disponibil pentru meciul cu Poli.

Pe scurt

Multescu a plecat, revine TalnarTehnicianul Gheorghe Multescu a demisionat din conducerea clubului Dinamo, in urma infringerii suferite in meciului cu CFR, scor 1-2. „În momentul asta, sansele de a ocupa locul 2 sint diminuate la maxim. Sint dezamagit ca nu am reusit sa realizam obiectivul pe care mi l-am propus. Am o parte mare de vina si de aceea am decis ca e mai bine sa plec“, a declarat acesta la scurt timp dupa ce si-a depus demisia sefilor sai. Astfel, Multescu devine al patrulea antrenor schimbat la echipa „alb-rosie“ in acest sezon. Dinamo a inceput campionatul sub conducerea lui Mircea Rednic, acesta renuntind la functie dupa cistigarea celui de-al 18-lea titlu din istoria clubului. I-a urmat pe banca italianul Walter Zenga, care a stat doar 80 de zile, ratind calificarea in grupele Cupei UEFA. Dupa plecarea sa, Dinamo a ramas pe locul 7 in campionat. Cornel Talnar a fost numit pe data de 25 noiembrie 2007 antrenor intermediar, obtinind patru victorii si un esec. Gheorghe Multescu a condus echipa din data de 3 martie, nerezistind nici macar o luna pe banca dinamovista. In tot acest scurt mandat, „Turcul“ a reusit sa urce formatia din Stefan cel Mare de pe locul 6 pe locul 4 in clasament, avind inregistrate doua victorii, doua remize si o singura infringere. Ieri, actionarii „ciinilor“ au decis ca soarta echipei sa fie data din nou in miinile lui Cornel Talnar, pina in vara, urmind ca pentru urmatorul sezon sa se aleaga un tehnician cu experienta, principalii favoriti fiind Razvan Lucescu si Cristiano Bergodi.    D. P.Infrinti la ConstantaRugbistii de la Universitatea Cluj au evoluat simbata la Constanta, unde au pierdut, cu scorul de 17-31, disputa cu RC Farul. Punctele invinsilor au fost marcate de Ciuntu (eseu), Ionescu (eseu) si Manole (2 transformari, o lovitura de pedeapsa). Capitanul Eva a vazut cartonasul rosu, lasindu-si echipa in inferioritate numerica. In celelalte partide ale etapei a IV-a a play-off-ului s-au inregistrat rezultatele: Dinamo - Steaua 14-14, CSM U Remin Baia Mare - RCM Timisoara 59-0. In clasament: 1. RC Farul 14 puncte, 2. Steaua 12 (109-21), 3. Dinamo 12 (117-62), 4. CSM U Remin 6, 5. „U“ Cluj 5, 6. RCM 0.        T.-J. L.„Gladiatorii“, spre Divizia AEchipa masculina de baschet CS UBU Artimex Technical Gladiator Cluj si-a pastrat locul 3 in clasamentul seriei a II-a din Divizia B si va participa la turneul de calificare pentru primul esalon. Echipa pregatita de antrenorul-jucator Bruno Roschnafsky a acumulat 8 puncte, fiind devansata de BC Vulturii Baia Mare (12 puncte) si Energia Rovinari (10). La turneul de la Tirgu-Jiu, „gladiatorii“ au pierdut in fata baimarenilor (61-97) si a celor din Rovinari (65-78), dar au invins, cu scorul de 102-82, Corona Brasov.    T.-J. L.

Vinul pune conditii

Comerciantii care vind vin vrac vor trebui sa respecte reguli stricte pentru a-si mai putea comercializa marfa. Potrivit directorului Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol ( ISCTV), Cornel Dicu, citat de Newsin, spatiile destinate comercializarii vinului de masa in vrac vor trebui sa respecte anumite conditii privind dotarea si sa fie autorizate de Directiile Agricole judetene. Prin aceste norme se urmareste ca spatiile destinate comercializarii vinului de masa in vrac sa respecte conditii minime pentru mentinerea calitatii vinului, dar si sa responsabilizeze comerciantul.  Spatiile trebuie sa indeplineasca o serie de conditii minime de dotare, printre care existenta unui sistem de ventilatie, precum si a unuia de alimentare cu apa si canalizare, dar si pardoseala din gresie sau faianta. Mai mult, vasele din care se comercializeaza vinul trebuie sa fie etichetate vizibil, fiind prezentate informatii despre categoria de calitate, tipul de vin, anul de productie, precum si despre furnizor. Toate aceste spatii trebuie sa obtina o autorizatie de la Directia Agricola din judet.Termen limitaPotrivit lui Cornel Dicu, comerciantii vor avea la dispozitie 60 de zile pentru a respecta noile prevederi. In prima etapa, se va desfasura o campanie de informare cu privire la noile conditii. Ulterior vor demara controale, iar cei care nu respecta normele risca sa ramina fara autorizatie si sa primeasca amenzi.

S-a dat un leu pentru agricultura

In esenta, la un calcul sumar ajungem rapid la suma de 78 de lei pe an, bani acordati fiecarui arendas, concesionar sau proprietar care infiinteaza o cultura. „E bine si atit, decit nimic. Insa infiintarea unei culturi inseamna mult mai mult decit motorina, care, chiar si subventionata, costa mai mult la noi decit ii costa pe colegii nostri din Europa“, spune Ioan Veres, un fermier clujean. Potrivit informatiilor oferite de catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Cluj, fermierii considerati eligibili pentru a primi aceasta subventie sint cei care pot dovedi ca au drept de folosinta asupra terenului pe care vor sa il cultive, ca au calitatea fie de proprietar, fie de arendas, de concesionar sau orice alte forme de asociere-exploatare a terenului. Aceste acte doveditoare se ataseaza unei cereri pe care solicitantii trebuie sa o depuna la primaria in a carei raza teritoriala se afla terenul care va fi cultivat. Astfel, pina in 16 mai, inclusiv, vor fi depuse cererile de subventionare a motorinei pentru infiintarea culturilor de primavara, iar pina in 15 octombrie cea pentru infiintarea culturilor de toamna.     In plus, pentru a putea primi banii, fermierii vor trebui sa depuna si deconturi justificative obtinute de la furnizori, documente care vor fi depuse la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala, dar mai trebuie depuse si adeverintele pentru achizitionarea motorinei de la furnizori. „Pentru fermele mari nu e o pro-blema, pentru ca acolo exista si personalul specializat care poate face asta, dar in fermele mici, noi facem tot, iar asta inseamna timp cheltuit“, mai spune Ioan Veres. Insa chiar si asa, fermierii vor apela la aceste ajutoare venite din partea statului pentru ca situatia lor este de prea putine ori incurajatoare. „Semintele s-au scumpit, motorina e oricum scumpa. Sa lucrezi un hectar de teren acum costa cu cel putin 30% mai mult decit anul trecut si asta o spun fara sa fi facut un calcul exact. Insa, din pacate, depindem de orice ajutor cit de mic pentru a putea continua“, conchide Ioan Veres. 

Sperante pentru pensionari

Majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie, programata pentru 1 ianuarie 2009, ar putea fi devansata cu citeva luni, spre sfirsitul anului, daca bugetul de asigurari sociale va termina anul 2008 pe excedent, a declarat, pentru NewsIn, ministrul Muncii, Paul Pacuraru. Acesta a spus ca majorarea punctului de pensie, de la 37,5% la 45% din salariul mediu pe economie este un efort considerabil pentru bugetul de asigurari sociale, dar a precizat ca majorarea ar putea fi devansata cu citeva luni, daca bugetul va fi excedentar. Totusi, a anutat ca inca nu este nimic stabilit si ca totul depinde de incasarile la bugetul de asigurari sociale. Dar daca bugetul va inregistra un excedent, asa cum s-a intimplat si in 2007, si in 2006, punctul de pensie ar putea fi majorat inainte de ianuarie 2009.Pensii platiteMinistrul a mai explicat ca, desi contributiile sociale la bugetul de asigurari au fost diminuate, iar o parte din acestea se duc, incepind cu 2008, catre pilonul II de pensii private, totusi in 2008 plata pensiilor se va asigura integral din acest buget. In opinia lui Pacuraru, insa, pentru plata pensiilor majorate, incepind cu 2009, bugetul de asigurari sociale va trebui sumplimentat cu aproximativ doua miliarde de euro de la bugetul de stat. Potrivit ministrului, in 2008, bugetul de asigurari va insuma aproximativ zece miliarde de euro.Punct majoratPotrivit legii 250/2007, valoarea punctului de pensie a fost majorata, in 2008, la 37,5% din salariul mediu pe economie si a ajuns la peste 581 de lei. Din 2009, punctul urmeaza sa ajunga la 45% din salariul mediu, adica la o valoare de peste 740 de lei. 

A aterizat Lufthansa

La München cu 189 de euroFoto Diana SandorCompania Lufthansa va opera zboruri spre si dinspre Munchen de pe Aeroportul Cluj„Mereu ii sugerez sefului meu sa initiem un al doilea zbor de aici“, a spus mai in gluma, mai in serios, pentru a destinde atmosfera incarcata de emotii ale oficialilor, Stefan Versemann, General Manager Passenger Sales al Lufthansa pentru Romania si Moldova. Aceasta afirmatie a venit pe fondul unui optimism manifestat al companiei cu privire la succesul pe care noua ruta Cluj – München o va avea. Desi s-au ferit sa dea date concrete cu privire la prognozele pe care Lufthansa le are cu privire la acest traseu, totusi, bazindu-se pe datele financiare obtinute de companie in 2007, oficialii prezenti la lansare s-au aratat foarte increzatori ca si aceasta ruta va fi un real succes, in conditiile in care zilnic cele doua orase vor fi conectate printr-o cursa aeriana, care pleaca de pe aeroportul clujean la amiaza, in jurul orei 12.55, si are o durata de zbor mai mica de 2 ore. „Pretul unui bilet in oferta de acum, care va dura pina la sfirsitul lunii aprilie, este de 189 de euro cu toate taxele incluse, la clasa Economy“, a precizat Tamur Goudarzi-Pour, director regional al Lufthansa Germany AG pentru Europa Centrala si de Est. El a mai precizat ca anul 2007 a fost cel mai bun pentru companie, chiar daca din punctul de vedere al concurentei acerbe a preturilor Lufthansa a avut de depasit si obstacole.Politica de piataDaca privim la preturile practicate, la conditiile de calatorie si serviciile oferite, Lufthansa are in principal o competitie puternica in companiile de low-cost care opereaza zboruri cu legatura directa in Germania. Insa nici una nu are zboruri in München, unul dintre principalele noduri de transport aerian ale Lufthansa catre destinatii cum ar fi Hong Kong, Shanghai, Dubai, America de Nord si altele de acest tip. Practic, toti cei care pina acum aveau nevoie sa ajunga in aceste locuri trebuiau fie sa apeleze la serviciile Tarom, fie sa aleaga variante „ocolitoare“, care includeau si deplasari terestre, pina in aeroportul din München, pentru a putea lua urmatoarea cursa spre destinatia finala. Din acest punct de vedere, compania Lufthansa cistiga „in retea“ o piata inca neacoperita in acest fel si care are ca target destul de evident clasa medie si de business, care nu ia in calcul atit de mult costurile unui bilet de avion si care oricum are anumite pretentii.     Din alte puncte de vedere, Clujul, potrivit oficialilor Lufthansa, a devenit o legatura interesanta datorita dezvoltarii si pozitiei sale in regiune. Reteaua de rute a Lufthansa pentru anul 2008 ajunge la un total de 207 destinatii in 81 de tari, cu 15 mai mult decit in vara anului 2007. Potrivit datelor furnizate de catre companie, profitul grupului pentru anul trecut a fost de 1,7 miliarde de euro, mai mult decit dublu fata de cel obtinut in 2006. 

Pe scurt

Ghid pentru 1.070 de milioane de euroGhidurile solicitantului pentru Investitii si Consultanta au fost lansate de catre Ministerul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL), organism intermediar in Programul Operational Sectorial pentru cresterea competitivitatii economice. Aceste ghiduri le vor permite intreprinzatorilor sa acceseze fondurile europene in valoare de 1.070 de milioane de euro disponibile pina in 2013. In numar de trei, ghidurile sint disponibile inclusiv in varianta electronica pe pagina de web a institutiei, la adresa www.animmc.ro, abordind teme ca investitiile mici pentru sprijin financiar de pina la 250.000 de euro, investitiile mari cu sprijin financiar de pina la 1,5 milioane de euro si consultanta. Sint considerate eligibile IMM-urile care au avut activitate in ultimul an fiscal, au un minim de 10 angajati si nu au pierderi si datorii.      L. A.Cresc dobinzile BCRBanca Comerciala Româna (BCR) majoreaza dobinzile bonificate la conturile de economii, cu incepere de la 1 aprilie, a comunicat banca. Astfel, conturile in lei vor avea o dobinda cu pina la 0,5 puncte procentuale mai mare, iar cele in valuta cu pina la 0,3 puncte procentuale. Noile dobinzi ajung astfel pina la 7,25% la sumele depozitate in lei si pina la 3,6% pentru depozitele in euro, iar pentru cele in dolari americani dobinda ajunge pina la 2,5%. Pina in 31 mai, banca mai ofera si o dobinda promotionala pentru depozitele cu dobinda fixa la termen de 3 luni. In functie de cuantumul conturilor si de felul monedei, dobinda promotionala  variaza intre 4,1% si 9%. Oficialii bancii mai spun ca aceasta majorare a dobinzii la depozite are menirea de a incuraja economisirea si ca banca „trebuie sa isi ajusteze si dobinda la credite“, ajustare care se „inscrie in tendinta generala a pietei, creata de majorarile dobinzii de politica monetara a BNR“, dupa cum explica Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei Dezvoltare afaceri si produse retail din cadrul BCR.     L. A.APIA incepe plata la hectarAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a autorizat efectuarea platilor la hectar pentru 17.000 de fermieri, sumele urmind sa fie livrate în conturile beneficia-rilor în intervalul 2-4 aprilie. „APIA a solicitat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) fonduri în vederea efectuarii platilor, urmind ca în intervalul 2-4 aprilie sumele sa fie virate în conturile fermierilor. Tot în aceasta perioada, APIA si-a propus sa solicite si sa autorizeze plata pentru înca aproximativ 300.000 de fermieri“, potrivit datelor furnizate ieri de APIA. Fermierii care doresc sa primeasca plata la hectar din fondurile UE alocate României pentru 2008 trebuie sa depuna o cerere la APIA, pina în data de 15 mai 2008, masura fiind valabila si pentru fermierii care au mai depus solicitari în 2007.     G. G.

Sectii noi la Spitalul Judetean Alba

In urma Programului de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, la nivelul judetului Alba s-au evidentiat riscurile crescute la boli de nutritie, printre care si diabetul zaharat si la imbolnavirile de cancer. Ca urmare a acestui fapt au fost create cele doua sectii, fiecare cu cite 25 de paturi. Numarul suplimentar de paturi se va regasi si in contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate.Pacientii prefera Alba Iulia, ClujuluiInainte de semnarea contractului de servicii cu Casa de Asigurari de Sanatate Alba, pentru anul acesta, Spitalul Judetean Alba, a obtinut documentatia necesara de la Ministerul Sanatatii Publice, pentru crearea a doua sectii medicale noi. In cadrul Spitalului Judetean Alba, exista pina acum un compartiment oncologic cu 16 paturi, care insa nu raspundea numarului mare de bolnavi cu cancer din judetul Alba.“Oncologia este un compartiment foarte aglomerat si din aceasta cauza am decis transformarea acesteia in sectie cu 25 de paturi. Sint tot mai multe cazuri de imbolnaviri cu cancer depistate in ultimii ani, tot mai multi pacienti se adreseaza Spitalului Judetean Alba si nu mai merg la Cluj sau in alta parte, deoarece avem trei medici specialisti foarte bine pregatiti si foarte bine apreciati de pacienti”, a declarat Calin Potor, managerul Spitalului Judetean Alba.O alta sectie, care va fi creata si care va functiona incepind cu data de 1 aprilie, la Spitalul Judetean Alba, este cea de diabet zaharat. O astfel de sectie a mai functionat la spitalul din Alba Iulia in urma cu citiva ani, dar ea a fost desfiintata. Numarul mare de pacienti din judetul Alba care sufera de diabet zaharat justifica, la acest moment, reinfiintarea acestei sectii. “Sectia de diabet zaharat va avea si ea 25 de paturi si va functiona impreuna cu sectia de endocrinologie, deoarece diabetul este tot o afectiune endocrina. In judetul nostru, ponderea bolilor endocrine de alta natura este insa mai mica decit cea a diabetului zaharat, care este si el in crestere, din aceasta cauza, pentru alte afectiuni endocrine, vor fi alocate doar patru paturi”, a explicat managerul Spitalului Judetean Alba.Modificari la psihiatrieSi in cadrul sectiei de psihiatrie a Spitalului Judetean Alba, au fost facute modificari, inainte de semnarea contractului de servicii pentru 2008 cu Casa de Asigurari de Sanatate Alba. Cinci paturi vor fi alocate, de anul acesta, pentru bolnavii psihic cu afectiuni cronice. “De anul acesta vom avea paturi pentru bolnavii cu afectiuni psihice cronice, tratamentul pentru un astfel de bolnav necesita mai mult timp de internare, in unele cazuri, decit cele 14 zile, prevazute prin lege, poate dura si citeva luni. Aceasta formula cu paturi pentru cronici ne va permite decontarea serviciilor medicale, de catre Casa de Asigurari de Sanatate, pe ziua de spitalizare. In contractul de servicii cu CAS Alba, pe anul acesta, pentru care am depus oferta, acum asteptam tarifele, dupa care urmeaza semanrea contractului, se va tine cont si de modificarile pe fiecare sectie in parte”, a spus Calin Potor.   

PSD la CJAS Cluj

Lupta pentru ocuparea postului de director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Cluj a fost disputata intre PSD si PNL: Emilia Groza, sef de serviciu in cadrul CJAS, si consilierul judetean Virgil Pop. Cistigatoare a fost Emilia Groza, economista de profesie. Ea a mai detinut functia de presedinte-director general al CJAS Cluj in perioada 2001-2005. La ora actuala, Emilia Groza detine functia de sef de serviciu in cadrul CJAS Cluj. „Astept ordinul de numire, cel mai probabil miine (n.r., azi), pentru a ocupa postul de director general oficial. O data cu aceasta, imi voi anunta si strategia pe care o voi aborda in urmatoarea perioada“, a declarat pentru monitorul Emilia Groza. Postul este vacant de cind Mircea Morosan a fost schimbat de la conducerea CJAS, la inceputul lunii trecute, pe motiv ca au fost schimbati indicatorii de performanta ai directorilor si toate posturile trebuie scoase din nou la concurs. Democratul Morosan a fost inlocuit provizoriu de directorul economic al CJAS Cluj, Gentiana Radulescu. Concursul a constat intr-o proba scrisa si un interviu. Prima proba s-a sustinut din bibliografia anuntata, iar interviul a constat in sustinerea unui plan de management pentru atingerea obiectivelor prin executia indicatorilor de performanta cuprinsi in contractul de management.

A ars de viu in propria casa!

Localnicii din satul Huta, comuna Chiuiesti, judetul Cluj, au fost treziti simbata trecuta de strigatele mai multor oameni care au observat cum casa lui Augustin G. a fost cuprinsa de flacari. Incendiul s-a extins rapid si a cuprins intregul imobil, care a ars in mai putin de o ora. Vecinii au incercat sa stinga casa, insa eforturile lor au fost in zadar. Politistii si pompierii au aflat de producerea incendiului abia duminica, a doua zi, cind au fost anuntati oamenii legii de la Postul din comuna Chiuiesti. Echipa operativa care s-a deplasat la fata locului a constatat ca imobilul a fost facut scrum, peretii si acoperisul casei cazind in interior. In urma unei examinari mai atente, s-au descoperit si mai multe oase calcinate sub peretele de est al imobilului. Autoritatile au stabilit ca persoana decedata este chiar proprietarul gospodariei, Augustin G., de 74 de ani, cadavrul barbatului fiind ars complet. Vestea ca barbatul a ars de viu i-a ingrozit pe locuitorii din Huta. „Am auzit ca o fost ceva foc mare, dar nu am stiut ca nea Gusti era in casa. E tragedie ce s-a intimplat“, a spus Ana S., localnica. Potrivit femeii, e primul incident de acest fel inregistrat in sat in ultimii 50 de ani.     Specialistul din cadrul grupei de pompieri din Dej a stabilit ca focul a pornit din podul casei si s-a extins cu repeziciune. Se pare ca soba imobilului avea hornul construit impropriu, evacuarea efectuindu-se direct in pod. Hornul s-a supraincalzit si a luat foc. In cauza nu exista suspiciuni de omor, iar ramasitele barbatului au fost transportate la laboratorul criminalistic din cadrul Politiei municipiului Dej.     Ultimul incident asemanator s-a produs in judetul Cluj in toamna lui 2007. Pe 9 noiembrie, Fracisc F. a decedat in propria locuinta cuprinsa de flacari. Echipajele operative au stabilit atunci ca incendiul a pornit de la o tigara aprinsa. Victima, aflata in stare de ebrietate, a adormit cu tigara aprinsa. Cu toate ca incendiul de atunci a fost stins de echipajele pompierilor sosite de la Huedin, barbatul a suferit arsuri pe 60% din suprafata corpului si in cele din urma a decedat.

Parcuri de joaca noi si mult mai sigure

Rapiditatea de care a dat dovada administratia locala in a remedia situatia ofera o certitudine in legatura cu momentul la care a fost facuta investitia. Cel mai probabil achizitia noilor parcuri a fost facuta in urma cu ceva timp, dar vremea nu a permis amplasarea lor. Cert este ca, deja, cea mai mare parte a zonelor destinate celor mici a fost reamenajata si ofera o bucurie in plus copiilor, dar mai ales parintilor. In continuare, proiectul administratiei vizeaza amenajarea de astfel de locuri de joaca in curtile tuturor gradinitelor din municipiul resedinta de judet. Multumire si linistePentru parinti, actiunea primariei a adus multa liniste si multumire, deoarece albaiulienii isi pot lasa acum copiii la joaca fara a-si mai face griji privind pericolele la care acestia se expun. “Era si timpul. In ultimele luni, era un pericol mare de tot. Toate erau rupte, pline de rugina, sirme, suruburi si bucati de lemn. Copiii nu se stiu feri si chiar daca stiu este greu sa controlezi un copil mic. Se joaca, se imbulzesc sau nu sint atenti si ajungi dintr-o joaca cu el la spital. Din fericire, nu s-au intimplat astfel de lucruri, sau cel putin nu stiu eu, si este bine ca le-au schimbat in sfirsit. Mai ales ca acuma a venit caldura si deja tot mai multi copii ies la joaca”, spune usurata Mariana Anghelescu.“Pe de o parte sint suparata pentru ca s-au miscat greu. Pe de alta parte sint multumita ca le-au facut. Acum trebuie sa dam si noi dovada de responsabilitate si sa avem grija de ele. Ar fi pacat ca in citeva luni sa fie iarasi rupte. Este greu pina cind intram intr-un ritm normal, dar cred ca trebuie sa ajungem si acolo. Primaria sa faca ce trebuie si la timp, iar noi sa avem grija de orasul acesta”, este mult mai obiectiva Elena Romcea.Chiar si cei care au trecut de perioada in care isi scoteau copiii la joaca se declara multumiti de felul in care arata noile amenajari. “Este o placere sa treci pe aici si sa ii vezi pe copii bucurindu-se. Parca in astfel de momente viata este mai placuta. Afara este soare, copiii se joaca, mai incolo se munceste. Este o alta atmosfera si e bine. Eu sint optimist”, spune cu o urma de melancolie Adrian Helesteu. Urmeaza?Activitatea primariei este insa departe de a fi terminata. Pe de o parte pentru ca proiectul prevede inlocuirea tuturor amenajarilor din parcurile de joaca, iar pe de alta parte pentru ca urmeaza ca fiecare gradinita din Alba Iulia sa beneficieze de un astfel de parc. In total, administratia a achizitionat peste 30 de asemenea amenajari, dar munca nu se poate opri aici. Zonele in care s-a muncit pentru siguranta copiilor din Alba Iulia vor trebui acum amenajate astfel incit toboganele colorate sa ramina o oaza in mijlocul unui santier. Nu in ultimul rind, proiectul primariei ar trebui dublat de o idee care sa ii vizeze si pe parinti, astfel incit acestia sa ii poata urmari pe micuti in liniste de la distanta. In acest sens, ar fi probabil de luat in calcul amenajarea unor zone cu banci, amplasarea de cosuri de gunoi in imediata apropiere a parcurilor, precum si o varianta de depistare a celor mai putin incintati de investitii care ar putea sa le distruga cu rea intentie. 

Viitorul Cugirului depinde de aparitia legii industriei de aparare

In asteptarea intrarii in vigoare a noii legi a industriei de aparare, zilele trecute a fost prezent la SC UM Cugir SA presedintele Comisiei de Aparare si Ordine publica din camera Deputatilor, Constantin Canacheu. Vizita a avut drept scop informarea la fata locului in legatura cu principalele probleme cu care se confrunta societatea cugireana. Probleme puse pe tapetPotrivit managerului SC UM Cugir SA, Romulus Micu, principalele probleme discutate cu acest prilej au fost cele legate de nivelul produselor aflate in fabricatie si care este perspectiva lor pe viitor, nivelul la care se afla tehnologiile de fabricatie utilizate la Cugir, precum si probleme legate de capacitatea de productie. “Totodata, a fost pusa problema compatibilitatii produselor cu tehnica similara din inzestrarea armatelor NATO si UE, si s-a discutat problema datoriilor acumulate utilizate pentru dezvoltarea si proiectarea de produse noi, investitiile realizate in tehnologie si mediu, precum si ce produse noi au fost asimilate in ultimii patru ani si ce solicitari sint pe piata interna si externa”, a precizat directorul Romulus Micu. Acesta a mai adaugat ca din analizele care s-au facut la fata locului, urmeaza a se discuta in Comisia de Aparare si Ordine Publica din Camera Deputatilor problemele cu care se confrunta industria de aparare, probleme de care se va tine cont la aprobarea noii legi a industriei de Aparare, reglementare care a trecut deja de Senat. Uzinele din Cugir ramin la mina managerilorPresedintele Consiliului de Administratie al Romarm, cugireanul Mihai Nicusor, a declarat la rindul sau ca in ce priveste mult asteptata lege, a avut loc in cadrul consiliului o discutie de informare finala cu partenerii sociali, respectiv cu reprezentantii confederatiilor sindicale. “Legea a fost gindita astfel incit sa se poata regasi in ea cele trei mari principii care sa o guverneze: de a se pastra capacitatile industriei de aparare acolo unde este nevoie, de a putea conserva anumite capacitati daca este nevoie si de a putea realiza, in aceste capacitati, si armament comparabil cu produsele NATO, astfel incit sa putem asigura operativitate pe fronturile de lupta”, a precizat Nicusor. El a mai adaugat ca, in cazul in care aceasta lege va fi adoptata, asta nu inseamna garantarea redresarii totale a uzinelor cugirene. “Ele stau in continuare in mina managerilor. Dar ce va pot spune cu sinceritate este ca, daca legea industriei de aparare nu va aparea in cel mai scurt timp, situatia de la Cugir s-ar putea inrautati”, a mai punctat seful Romarm.  

Cardurile CEC nu vor putea fi folosite duminica viitoare

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a anuntat ieri ca bancomatele si aparatele pentru plata cu cardul la comercianti (POS) din reteaua sa vor fi oprite duminica, 6 aprilie, intre orele 0.00 si 16.00, pentru efectuarea unor lucrari de modernizare. In intervalul mentionat, cardurile emise de CEC nu vor putea fi utilizate de clienti pentru platile la comercianti sau pentru obtinerea de numerar. CEC are cea mai extinsa retea bancara de pe piata romaneasca, cu aproape 1.400 de sucursale si agentii, din care 878 in mediul rural.