monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

RAR nu mai omologheaza masini noi fara Euro 4

Registrul Auto Roman (RAR) nu mai omologheaza si nu mai elibereaza carti de identitate pentru autovehicule care nu respecta normele de poluare chimica Euro 4 si aplica taxa de prima inmatriculare pentru motocicluri, se arata intr-un comunicat de presa remis ieri. RAR a luat aceasta masura incepind cu data de 1 ianuarie 2008, ea aplicindu-se numai autovehiculelor noi, respectiv celor care nu pot face dovada unei inmatriculari anterioare introducerii in Romania. RAR mentioneaza ca obligativitatea introducerii normelor de poluare Euro 4 este data de doua regulamente europene obligatorii si in Romania. In acest sens, la inceputul lunii decembrie 2007, Registrul Auto Roman a transmis adrese importatorilor, reprezentantilor autorizati ai producatorilor si constructorilor pentru aducerea la cunostinta a acestor reglementari si a conditiilor de acceptare a vehiculelor cu gradul de poluare chimica Euro 3, complete sau incomplete, detinute pina la sfirsitul anului 2007, explica R.A.R. 

Investitii masive in parcurile logistice

Fondurile de investitii si companiile imobiliare au alocat in ultimii trei ani peste 1,5 miliarde de euro pentru construirea parcurilor logistice in apropierea marilor orase din Romania, iar analistii estimeaza ca sumele pot depasi chiar cinci-sase miliarde euro pina in 2013. Pentru anul acesta, fondul de investitii Immoeast si dezvoltatorul imobiliar European Future Group au alocat 300 de milioane euro pentru construirea a opt pina la zece astfel de centre logistice in Romania, cu o suprafata totala inchiriabila de 400.000-500.000 de metri patrati. Fondul austriac va mai investi, alaturi de compania imobiliara Eyemaxx, aproximativ 40 de milioane de euro pentru construirea parcului industrial Log Center din Timisoara. Log Center va fi amplasat in apropiere de aeroport, la zece kilometri in afara orasului si va avea o suprafata construita de peste 60.000 de metri patrati. Totodata, grupul Cefin Holding si fondul de investitii britanic Teesland vor aloca, printr-o societate mixta, denumita Champ, circa 200 de milioane euro in parcuri industriale in principalele orase din tara, a declarat directorul executiv al Cefin Holding, Stefano Albarosa. CTP Invest Romania va investi in urmatorii doi ani peste 100 milioane euro in trei proiecte industriale in Bors, Pitesti si Cluj, reprezentind 13% din totalul investitiilor pe care compania ceha le va dezvolta in urmatoarea perioada in Europa Centrala si de Est, spun reprezentantii companiei. De asemenea, compania spaniola Graells&LLonch va investi aproximativ 350 de milioane de euro in doua parcuri industriale intr-o zona defavorizata din tara noastra, au declarat la sfirsitul anului trecut reprezentantii companiei. Transportatorul austriac Gebrüder Weiss a achizitionat in 2007 un teren de 70.000 de metri patrati pe autostrada Bucuresti-Pitesti si intentioneaza sa investeasca intr-o prima faza circa zece milioane euro, pentru construirea unui parc industrial.  

Un nou episod din telenovela taxei auto

Purtatorul de cuvint al Guvernului, Camelia Spataru, a refuzat, insa, sa dea vreun detaliu despre continutul scrisorii. Camelia Spataru a anuntat ca modificarile aduse taxei vor fi discutate, in cursul saptaminii viitoare, de expertii romani si cei de la Bruxelles, urmind ca documentul sa fie definitivat la sfirsitul lunii ianuarie si sa ia forma unui proiect de act normativ.CE ar putea “forta” mina GuvernuluiPremierul Calin Popescu Tariceanu declara, in 17 decembrie, ca Executivul intentioneaza sa modifice taxa auto astfel incit valoarea acesteia sa se reduca pe masura ce virsta autovehiculului creste, iar calculul taxei sa fie aplicat masinilor cu o vechime de pina la 20 de ani, cu o cota de reducere a taxei de pina la 90%. “Intentionam introducerea unor modificari: valoarea taxei se va reduce pe masura cresterii virstei autovehiculului (...). Se va extinde intervalul aferent virstei autovehiculelor pina la 20 de ani, odata cu stabilirea unor cote de reducere a taxei, care ajung pina la 90%, urmind a se mai plati doar 10% din taxa”, a declarat premierul Tariceanu, in Camera Deputatilor, la dezbaterea politica pe marginea taxei de prima inmatriculare. Premierul a adaugat ca Guvernul intentioneaza sa instituie posibilitatea restituirii valorii reziduale a taxei atunci cind autovehiculul inmatriculat in Romania se vinde unei persoane dintr-un alt stat membru sau intr-o tara terta, dar si posibilitatea contestarii taxei. Premierul a precizat ca proiectul de act normativ privind modificarea taxei este intr-o faza avansata a elaborarii. In ceea ce priveste restituirea taxei catre cetateni, asa cum au cerut reprezentantii Comisiei, ministrul economiei si finantelor declara, la sfirsitul lunii decembrie, ca discutiile privind o eventuala restituire a taxei se vor face numai pe baza unei decizii a Comisiei Europene si a unor acte juridice “definitive si irevocabile”.

Bush, emisar al pacii intre Israel si palestinieni

Dupa ce alegerile preliminare din statul american Iowa au fost cistigate, in tabara democratilor, de senatorul Barack Obama, iar sondajele il clasau drept favorit si pentru statul New Hampshire, surpriza s-a produs (e drept ca numai la vreo doua procente distanta): Hillary Clinton, pina nu demult preferata democratilor, a reusit, cu 39%, sa cistige preliminarele din acest stat. Astfel, Clinton si Obama au, fiecare, cite o victorie la activ si se pregatesc pentru viitoarele confruntari cu electoratul, care vor stabili cine va deveni candidatul oficial al Partidului Democrat pentru Casa Alba. La republicani, senatorul John McCain a cistigat alegerile din New Hampshire, cu 37% din optiunile alegatorilor. Victoria lui a fost primita cu bucurie, mai ales in urma esecului sau din statul Iowa. McCain este urmat indeaproape de Mitt Romney. Pretendentii la candidaturi pentru fotoliul de la Casa Alba se vor mai infrunta, luna aceasta, in statele Michigan, Nevada, Carolina de Sud si Florida, iar in februarie, alegerile preliminare continua in alte 22 de state, urmate de alte opt in martie si iunie. Dupa ce vor centraliza toate datele si vor analiza rezultatele, adica in luna august, democratii vor decide, in cadrul unei conventii nationale, cine va fi candidatul lor pentru presedintia SUA. Republicanii vor face acelasi lucru in septembrie. Scrutinul prezidential va avea loc pe 4 noiembrie. In timp ce partidele si electoratul sint prinse, in SUA, cu aceasta vinzoleala a pre-alegerilor, actualul presedinte, George W. Bush, a pornit intr-o vizita istorica: prima din ultimii 10 ani a unui presedinte american in Israel si teritoriile palestiniene. Insotit de 250 de membri ai Serviciilor Secrete si inconjurat de masuri de securitate extreme, Bush va incerca sa ajute la stabilirea unui acord de pace intre cele doua tabere, israelieni si palestinieni. Acordul ar trebui incheiat pina la finalul acestui an si ar avea ca rezultat formarea unui stat palestinian care sa convietuiasca in pace cu cel israelian si sa fie recunoscut de acesta. La sosirea in Israel, Bush a fost intimpinat de premierul israelian Ehud Olmert, presedintele statului, Shimon Peres, oficiali politici, militari si religiosi, dar si de coruri de copii care i-au cintat imnuri de pace. 

Premierul si presedintele se bat pe Norica Nicolai

 Basescu vrea pe cineva mai putin controversatPrintr-o scrisoare deschisa, publicata pe site-ul Presedintiei, seful statului, Traian Basescu, i-a cerut, marti seara, premierului Calin Popescu Tariceanu, sa nominalizeze o alta persoana pentru conducerea Ministerului Justitiei, deoarece el se opune numirii senatoarei Norica Nicolai. Basescu a afirmat ca nu este de acord cu Nicolai la Justitie din cauza faptului ca aceasta “are o perceptie publica negativa”. Motivul acestei perceptii este scandalul in care Nicolai a fost implicata anul trecut, cind o nepoata a sa a intrat in Parlament si a votat, desi nu avea acest drept. Senatorul a primit o mustrare drept sanctiune, dar, considera presedintele Romaniei, incidentul a ramas in memoria opiniei publice, de aceea a solicitat nominalizarea unei persoane “mai putin controversate” pentru Ministerul Justitiei.Episod nou in lupta palatelor“Perceptia publica negativa cu privire la fapte anterioare, in care doamna Nicolai a fost implicata in calitate de senator, nu este de natura sa conduca la cresterea increderii in Justitia din Romania, nici in rindul populatiei si nici in rindul partenerilor nostri externi”, a subliniat Basescu. El si-a motivat interesul pentru persoana numita la Justitie prin prisma faptului ca aceasta este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii si al Consiliului Suprem de Aparare al Tarii. “Voi acorda o atentie deosebita nominalizarii pentru aceasta functie”, a punctat presedintele. Reactiile liderilor principalelor partide politice romanesti au fost variate, dar mai toti au perceput gestul drept un nou episod al “razboiului dintre palate”, adica dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu.Premierul ramine la NoricaPremierul a luat act de solicitarea presedintelui si a informat ministrii despre aceasta, in sedinta de Guvern de ieri. Dar, au precizat surse ministeriale citate de agentiile de stiri, el a declarat ca isi va mentine nominalizarea senatorului Nicolai. Potrivit premierului, juristii Executivului, care au analizat scrisoarea prezidentiala, considera ca motivele invocate de presedintele Traian Basescu pentru respingerea nominalizarii Noricai Nicolai la portofoliul Justitiei nu sint intemeiate. Purtatoarea de cuvint a Guvernului, Camelia Spataru, a confirmat, ieri, dupa sedinta de Guvern, faptul  ca premierul nu va face o alta nominalizare si ca juristii Executivului au redactat, la rindul lor, o scrisoare de raspuns care a ajuns ieri dupa-amiaza la seful statului. Presedintele a mai respins si anul trecut o nominalizare liberala, pe actualul ministru de Externe, Adrian Cioroianu.

An bun pentru drumurile judetene

Reprezentantii Consiliului Judetean Alba s-au aratat multumiti de ceea ce au reusit sa realizeze anul trecut in privinta drumurilor judetene. Directorul Directiei Tehnice din cadrul institutiei, Dan Popescu, a declarat ca, pe ansamblu, au fost realizate mai multe lucrari decit au fost propuse initial, dar exista si intirzieri in citeva cazuri. “Una peste alta, a fost un an foarte bun in ceea ce inseamna infrastructura. De exemplu, in iulie, productia de asfalt a fost echivalenta cu productia pe un an. Abia acum incepem sa avem o retea de drumuri viabile, abia acum avem o retea de drumuri pe care sa le putem intretine”, a declarat Dan Popescu. Nemultumirile sint legate de lucrarile care, din diferite motive, sint intirziate. O intirziere destul de mare se inregistreaza in cazul drumului care trece prin Vintu de Jos. O mica influenta a avut-o si vremea, in acest caz, dar cea mai importanta problema a fost necesitatea realizarii unei expertize care nu a fost prevazuta initial. Un alt drum pe care se inregistreaza intirzieri in realizarea lucrarilor este cel care face legatura intre Stemt si Rimet. Aici, principala cauza o constituie faptul ca, in paralel cu refacerea drumului, compania Apele Romane trebuia sa realizeze stabilizarea albiei riului paralel cu drumul. Compania nu s-a apucat la timp de lucrari, in conditiile in care, in zona Rimet, iarna vine cam cu o luna mai devreme decit in rest, asa ca pe drumul judetean s-au realizat doar lucrarile care nu depindeau de stabilizarea albiei. “Pe ansamblu sintem multumiti pentru ca am realizat foarte multe covoare asfaltice si am reusit sa reparam foarte multe drumuri. Acum avem realizate accesele din drumurile nationale in centrele de comune si intre centrele de comune, in proportie de 90%. Speram ca in toamna sa incepem si lucrarile la drumul judetean Aiud-Buru, al carui proiect este depus spre finantare pe fonduri structurale. In plus, am mai avut o problema grea rezolvata, respectiv drumul catre muntele Gaina. L-am facut si e ceva”, a apreciat directorul Directiei Tehnice din cadrul CJ Alba. Un alt aspect interesant scos in evidenta de acesta se refera la modul de realizare a deszapezirii. Pe drumurile pe care se va lucra in acest an, drumarii au voie sa dea si cu sare, nu numai cu antiderapant, ca pe restul drumurilor. “Pe aceste drumuri, cum ar fi cele care trec prin Sintimbru, Vintu de Jos, Ciugud si cel care face legatura intre Blaj si Tirnaveni se va da si cu sare. Am luat aceasta decizie deoarece drumul este deranjat si pot sa apara obstacole si exista un grad mai mare de risc. Pe restul dam numai cu antiderapant, dar cu un minim de dotare, cauciucuri de iarna si lanturi, se merge foarte bine”, a mai spus Dan Popescu. 

Start de an cu zeci de programe de finantare

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a dat ieri publicitatii editia din ianuarie a Catalogului Surselor de Finantare, pe care il editeaza. Catalogul prezinta oportunitatile de finantare care stau la dispozitia societatilor comerciale, autoritatilor publice si ONG-urilor din Regiunea Centru, milioane bune de euro care pot fi accesati in aceasta perioada. Catalogul este structurat pe cele trei categorii majore, respectiv programe destinate societatilor comerciale, autoritatilor publice si ONG-urilor. Finantarile sint din fonduri europene si din fonduri nationale, unele asigurind acoperirea totala a cheltuielilor eligibile, iar pentru altele sint solicitate cofinantari. Societatile comerciale au la dispozitie 8 programe de finantare in domenii ca: ocuparea si calificarea fortiei de munca, cultura, media, investitii, modernizare, dezvoltarea activitatii sau cofinantarea costurilor proiectelor de consultanta. Pe “caprarii”Autoritatile publice au la dispozitie 14 programe, intre care cele mai importante sint cele din cadrul axelor prioritare 2 (masura 2.1) si 3 (masura 3.3) ale Programului Operational Regional, care se refera la reabilitarea si modernizarea drumurilor, respectiv la imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor pentru interventii in situatii de urgenta. Intre domeniile pentru care se mai pot cere finantari se mai afla: dezvoltarea si modernizarea spatiilor verzi, cercetare-dezvoltare, calificarea si ocuparea fortei de munca, servicii sociale, educatie, protectia copilului si asistenta sociala. De asemenea, mai exista programe specifice cunoscute in rindul beneficiarilor, precum “Europa pentru cetateni”, ESPON si INTERREG. ONG-urile pot solicita finantari in baza a 15 programe, intre care se afla si cele in cadrul carora pot colabora cu autoritatile publice. Intre domeniile pentru care pot fi depuse proiecte se afla: calificarea si recalificarea fortei de munca, asistenta sociala, mediu, media, protectia copilului, justitie, diferite initiative civice, dar si promovarea drepturilor femeilor. 

?Tepuiti? prin telefon!

În ultima perioada de timp, mai multe persoane din judetul Alba au fost sunate pe telefoanele mobile de catre persoane necunoscute care, atribuindu-si calitatea de reprezentanti a unor societati comerciale recunoscute pe plan national (ex. de telefonie mobila, constructoare de automobile), le-au adus la  cunostinta faptul ca au cistigat diferite premii constind în bani, produse electronice si electrocasnice sau automobile. O alta modalitate de înselaciune practicata de aceste persoane consta în promisiunea de a oferi camioane de ajutoare sau donatii, persoanele vizate fiind îndeosebi managerii unor firme. Am auzit anul trecut de la o prietena ca ar fi cistigat o suma exorbitanta de bani. Bineinteles ca prietena mea nu a fost prea increzatoare stiind ca nu s-a inscris la nici un concurs. Pina la urma totul a fost o minciuna.A. T., Alba IuliaNiste excroci. Nu mai stiu cum sa faca tot felul de smecherii. Imi aduc aminte acum citiva ani ca era o smecherie cu niste masini de cusut. Te suna cineva si zicea ca-ti da o suma foarte mare de bani pe masina ta de cusut, dar numai daca cumperi si perechea ei. Era ceva legat de serie. Si iti spunea unde este perechea, sunai, o cumparai si pe urma sunai la un numar de mobil pe care il lasau ei. Si sunai fericit la gindul ca o sa cistugi citeva mii de euro si cind colo numarul era inexistent. Foarte multi oamnei au luat teapa in felul asta. Da’ asa e romanul. Ori e credul ori e foarte, foarte inventiv. Grija mare la toata lumea!S. D., Alba IuliaN-am mai auzit de asa ceva. Oricum, rusine sa le fie, dau sperante false oamenilor. Ar trebui pedepsiti, dar cum sa-i prinzi?C. C., Alba IuliaVai de mine da’ ce le merge mintea la unii! Imi pare rau de cei care le pica in plasa. De obicei oamenii mai in virsta sint mai usor de prostit, pentru ca nu se asteapta la asemenea inselatorii. Ei cred ca toti oamenii sint corecti ca pe vremea lor. Bine faceti cei din mass-media ca faceti propaganda si ii anuntati pe oameni ca sa stie la ce sa se astepte.A. D., Alba IuliaAm auzit despre aceasta scamatorie. Anul trecut descoperisera ceva asemanator, in sensul ca ieseau in cistig. Dadeau anunt in ziar ca vind te miri ce si isi dadeau un numar de pe cartela, care se incarca daca erai sunat pe ea. Si cind suna omul ca vroia sa cumpere ceva il tinea de povesti fara nici un rezultat ca sa i se incarce cartela. Mare prostie!C. N., Alba Iulia 

Inceput de an cu proiecte ?grele?

Primavara va aduce primarie nouaPrimarul Tiberiu Todea a declarat inca din toamna anului trecut ca pina in primavara lui 2008 va taia panglica unui sediu de primarie modern, care sa corespunda cerintelor unei localitati care poarta statutul de statiune turistica. Dupa cum se deruleaza lucrurile, se pare ca declaratiile edilului sef al comunei nu au fost deloc gratuite. Lucrarile de constructie ale noii primarii au inceput in vara anului trecut si se apropie cu repeziciune de finalizare. “Deocamdata am oprit lucrarile din cauza frigului si asta din dispozitia dirigintelui de santier, insa acestea vor fi reluate imediat ce vremea va permite acest lucru. Daca timpul va tine cu noi si se va putea lucra, estimez ca in luna aprilie, sau cel tirziu mai, sa inauguram noul sediu al Primariei Albac”, a declarat primarul Todea. El a precizat ca noul sediu al administratiei locale este prevazut cu doua etaje, la parter urmind a functiona un camin cultural utilat si dotat cu toate cele necesare, iar la etaj vor fi amplasate birourile si o sala de sedinta ce va dispune de dotari la standarde europene. Campus scolar modernUn alt proiect de anvergura de care vor beneficia de aceasta data micutii moti din zona, este legat de infiintarea unui campus scolar modern. “Este vorba de construirea in centrul comunei in apropierea scolii generale a unui nou spatiu destinat activitatii educationale, care va avea 10 sali de clasa si ateliere scolare. Se va extinde, de asemenea, actuala cantina, de la 100 la aproximativ 400 de locuri, se va extinde internatul scolar astfel incit numarul locurilor de cazare pentru elevi sa ajunga la aproximativ 350 si, nu in ultimul rind, vom construi un numar de 10 garsoniere pentru cadrele didactice care vor veni sa predea la Albac”, a aratat primarul vis-a-vis de acest proiect. El a precizat ca in cursul acestei luni va fi finalizat proiectul noului campus de catre o firma oradeana care si-a adjudecat licitatia, urmind ca imediat dupa aceea sa se procedeze la intocmirea documentatiei pentru licitatia privind executarea lucrarilor. Aceeasi sursa a mentionat ca valoarea lucrarilor acestui ambitios proiect finantat prin Ministerul Educatiei si Cercetarii, se va cunoaste abia dupa finalizarea proiectarii, iar realizarea lui este estimata la aproximativ trei ani. Microferma experimentala si muzeu “nou nout”Primarul Tiberiu Todea a mai anuntat, vis-a-vis de investitiile pe cale de a fi materializate, construirea unei microferme experimentale cu minim 10 capete de bovine, pasari de curte, ovine si porcine, care va avea, de asemenea, si loturi experimentale, unde vor face practica copiii albacenilor si nu numai. “Primaria Albac a cumparat deja o suprafata de 12 hectare de teren in satul apartinator Sohodol, unde va lua fiinta aceasta microferma. Tot acolo vom construi o pensiune cu 10 camere, unde copiii din zona vor putea invata practic ce presupune o pensiune intr-o statiune turistica si cum vor putea conduce o asemenea locatie. Aceasta pensiune va fi cu atit mai utila cu cit, incepind cu anul scolar viitor, se va infiinta la Albac un liceu cu profil de turism montan”, a mai declarat primarul comunei din inima Apusenilor. La capitolul investitii, Todea a mai mentionat ca la Albac este in faza de finalizare amenajarea unui nou muzeu etnografic, cel deja existent urmind a se muta in curind intr-o cladire care ofera turistilor dornici de a cunoaste traditiile zonei, conditii mult mai bune de vizitare.

Imblinzirea ?sperietorilor?

Cele doua cintare achizitionate de Consiliul Judetean Alba pentru controlarea traficului greu de pe drumurile judetene, devenite adevarate “sperietori” pentru soferii de camioane, vor avea, cel putin pe perioada iernii, un rol preventiv. Potrivit directorului Directiei Tehnice a CJ Alba, Dan Popescu, s-a luat decizia ca masinile care transporta aceste cintare sa fie scoase pe drumurile mai aglomerate pentru activitati de fluidizare a traficului. “Vrem sa contribuim la o mai buna siguranta a traficului. Le montam afisaje electronice pentru atentionarea soferilor, in legatura cu existenta poleiului sau a blocajelor din cauza accidentelor, de exemplu”, a declarat Dan Popescu. El a mai spus ca masinile vor incepe sa patruleze din aceste zile si ca actiunea a fost decisa si din cauza faptului ca pe timpul iernii transportul agabaritic este mult mai redus decit in restul anului. “Avem dreptul si obligatia legala sa ne implicam si in acest sens pe drumurile pe care le gestionam, iar daca avem si mijloacele sa o facem, nu vad de ce nu am folosi aceste cintare si pe timpul iernii”, a mai spus Dan Popescu. 

Vieti in voia sortii

Pentru cei doi cosmarul a inceput in urma cu citiva ani, atunci cind au ramas pe drumuri. De atunci viata le-a rezervat multe suprize insa majoritatea au fost neplacute. “Am locuit cu parintii mei pina in urma cu ceva timp. Atunci a murit mama, iar tata a trebuit sa vinda locuinta pentru ca sa poata sa faca rost de bani pentru inmormintare. De atunci sintem tot asa pentru ca nu am mai avut unde sa mergem, sa punem capul sa ne odihnim”, povesteste cu lacrimi in ochi Nicolae Zdrinc. Sotia sa il priveste absenta, cu privirea la trenul care suiera plecind din statie. Garile din Alba le-au fost celor doi casa in ultimele saptamini, de cind Centrul de zi din Alba Iulia a intrat in renovare. Din gara in garaDupa socul pierderii suferite de Nicolae, cei doi au ajuns sa traiasca de pe urma ajutoarelor sociale. Pensia lui, care depaseste cu putin 150 de lei, este completata cu banii pe care ii primesc din partea serviciilor sociale. Nicolae sufera si de o boala care l-a lasat fara piciorul sting si i l-a transformat pe cel drept intr-o vesnica rana deschisa. “Asa e boala. Trebuie sa ma pansez in fiecare zi. Acum merg la baie ca nu pot aici in fata oamenilor. Trebuie sa platesc fasa, rivanolul, apa oxigenata si crema de galbenele. Am avut perioade cind nu mi-am permis crema si am pus varza. Sint bolnav si imi e greu sa ma tot plimb cu trenul si cu cariuciorul dupa mine, iar sotia nu mai poate nici ea. Ii inteleg si pe cei de aici ca ne tot scot din sala de asteptare, dar nu avem unde sa ne ducem. Am stat afara atunci cind au fost -15 grade”, povesteste Nicolae. Sotia sa sta in tot acest timp pe scaunul sau si priveste la barbatul de care si-a legat existenta in speranta unei vieti mai bune.  Incercari disperateIncercind sa scape de ghinioane cei doi membri ai familiei au luat in chirie o mica garsoniera, dar dupa numai o luna, au constatat ca nu isi pot permite cheltuielile. “Am stat o perioada in centrul asta facut de primarie aici in apropiere. Acuma a intrat in renovare si nu mai putem. Este bine ca se face si se aranjeaza ca sint multi oameni care au nevoie, dar noi stam acum asa cum putem. Am incercat luna trecuta sa inchiriem o locuinta. Am luat o garsoniera cu 3 milioane. Cind s-a terminat luna si am vazut cit sint celelalte cheltuieli pe care trebuia sa le platim am renuntat. Nu ne puteam permite atitia bani. Ne-am intors si am ajuns la gara”, adauga Nicolae. Cei doi mai au si copii care traiesc imprastiati prin tara, in diferite adaposturi sociale. Unul dintre ei traieste in Alba Iulia, dar in niste conditii greu de imaginat, intr-o baraca improvizata pe malul riului Ampoi. “Am fost la el, dar sta intr-o fosta baraca a celor de la ape. O cutie de beton de doi pe trei metri unde stau mai multi. Abia se descurca si ei”, adauga barbatul.Nu am dat in cap la nimeniFamilia Zdrinc se afla in evidentele Serviciilor Sociale, dar asistentii au aflat de starea in care au ajuns cei doi abia in urma sesizarii noastre. Situatia celor doi soti a pus pe jar serviciile sociale.Adela Cristescu“Noi cunoastem situatia acestei familii. O avem in evidenta de mai mult timp. Au stat in centrul de zi de la gara, dar a intrat in renovare. Am intrebat atunci daca are toata lumea unde sa mearga. Ei au spus ca se descurca. Au luat ceva in chirie. Nu am stiut insa ca nu s-au descurcat si au ajuns in gara. La sesizarea dumneavoastra, mergem chiar acum sa stam de vorba cu ei si sa vedem ce putem face pina cind se termina lucrarile de la cladirea de acolo”,a declarat  sefa Serviciului de Asistenta Sociala din subordinea Primariei municipiului Alba Iulia. Final fericit?“Nu am dat in cap la nimeni. Nu am furat. Nu am tilharit. Am avut si noi sperante in viata asta, dar m-am imbolnavit. Nu a fost voia si vina nimanui, dar asta este situatia. Am mai cerut, am pus dosar la social, dar nu am avut noroc. Nu am cerut un apartament de 3 camere ca nu ne trebuie. O camera, o garsoniera imi ajunge. Am vazut ca s-au tot facut si ANL-uri si alte locuinte, dar noi n-am ajuns la rind. Nu am avut acces”, se plinge Nicolae.Dupa ce au trait ani intregi din mila statului si au petrecut doua saptamini in frig si infruntind privirile batjocoritoare ale pasagerilor din gari, cei doi se afla la capatul puterilor. “E foarte greu. E greu sa nu ai unde te opri, sa fii tot timpul pe drum si toata lumea sa te scoata afara. Am fost si la domnul prefect in audienta, dar nu a venit el la audienta. A venit o doamna si in 5 minute a terminat cu toti. Nu sint locuinte, nu avem ce va face. Atitea ne-a spus si ne-au scos afara. E greu asa, dar mai greu pentru mine e cu boala sotului. Nu mai pot sa-l vad cum se chinue”, ingaima, intr-un tirziu, Otilia Zdrinc si se pregateste sa isi ajute sotul sa urce in carucior. Pentru ei iarna ar mai putea aduce doar alinare sau lovitura finala. “Acum mai trag citeva zile. Poate cumva o sa se rezolve ceva. Astept poate ca din atitea hirtii vreuna ma ajuta. Daca nu pot altfel, ma duc in fata prefecturii si imi dau foc. Macar termin odata si nu mai stau pe cap la oameni si la sotie”, incheie Nicolae pe un ton care denota resemnare, dar si hotarire. 

Guvernul a majorat saracia cu 4,5%

Alocatiile pentru copiii nou-nascuti, de plasament, cele complementare sau pentru sustinerea familiei monoparentale, precum si venitul minim garantat au fost majorate cu 4,5%, noile sume urmind sa fie acordate din luna ianuarie, a decis ieri Guvernul.Creste venitul minim garantatAstfel, persoanele care primesc venit minim garantat vor primi din ianuarie ajutoare mai mari. O persoana singura va primi 100 de lei, o familie de doua persoane, 181 lei, o familie de trei persoane, 252 de lei, iar o familie de patru persoane va primi un ajutor de 314 lei. Familiile formate din cinci persoane vor primi un ajutor de 372 lei, iar pentru fiecare persoana peste cinci din familie se va acorda suma de 25 lei. De acest ajutor vor beneficia aproximativ 380.000 de familii si persoane singure, iar suma totala necesara pentru plata ajutorului social este de circa 630 milioane lei si va fi suportata de la bugetele locale.Cuantumul alocatiei pentru copiii nou-nascuti creste de la 204 lei la 213 lei, iar de aceasta majorare vor beneficia peste 190.000 copii nou-nascuti. Efortul financiar este de circa 40,47 milioane lei, fondurile necesare pentru plata acestor alocatii provenind de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse (MMFES) pe anul 2008.Alocatia de plasament a fost, de asemenea, indexata cu 4,5%, începind cu luna ianuarie 2008, cuantumul lunar ajungind astfel la 90 lei. Efortul suplimentar anual este de peste 2,5 milioane lei, pentru un numar estimat de 53.000 de beneficiari si se asigura din fondurile alocate de la bugetul de stat MMFES pe anul 2007.Alocatia familiala complementara se majoreaza, de asemenea, cu 4,5%, noile valori fiind urmatoarele: pentru familia cu un copil - 38 lei, pentru familia cu doi copii - 44 lei, pentru familia cu trei copii - 49 lei, pentru familia cu patru sau mai multi copii - 54 lei. Totodata, familiile monoparentale cu un copil vor primi, din ianuarie, o alocatie de 54 lei, cele cu doi copii, 65 lei, cele cu trei copii 73 lei, iar cele cu patru sau mai multi copii, 83 lei. Limita de venituri pina la care se acorda ajutorul a fost, de asemenea, majorata pâna la 184 lei. Efortul financiar suplimentar pentru plata acestor alocatii este de circa 22 milioane lei si se asigura din fondurile alocate de la bugetul de stat MMFES pe anul 2008. Numarul familiilor care beneficiaza de aceste ajutoare este de peste 886.000.Persoanele cu handicap primesc mai multi baniTotodata, indemnizatia lunara de care beneficiaza adultul cu handicap grav s-a majorat de la 179 lei la 187 lei, iar indemnizatia lunara de care beneficiaza adultul cu handicap accentuat s-a majorat de la 147 lei la 154 lei. Bugetul personal complementar lunar, acordat persoanelor cu handicap, indiferent de veniturile pe care le realizeaza acestea, va fi de 84 lei în cazul adultului cu handicap grav, de 63 lei în cazul adultului cu handicap accentuat si de 31 lei în cazul adultului cu handicap mediu. Efortul financiar suplimentar pentru anul 2008 este de 53,57 milioane lei. Fondurile necesare pentru plata acestor prestatii sociale se asigura de la bugetul de stat, prin bugetele proprii ale judetelor, din transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale, prevazute cu aceasta destinatie în bugetul MMFES.

Startul platilor la ?darile? locale

In general, inceputul fiecarui an este deosebit de aglomerat pentru angajatii de la casieriile acestui serviciu local. Directia de Taxe si Impozite, organismul care se ocupa de aceasta problema, si-a pregatit deja personalul, iar din data de 14 ianuarie se va da startul la plati. a declarat directorul Directiei de Taxe si Impozite Locale a municipiului Alba Iulia.AnuTa Sinar“Incepem programul de incasari de luni, 14 ianuarie. O sa avem in lucru sase ghisee si un program normal de lucru in fiecare zi. Daca va fi nevoie, vom prelungi programul si vom aloca si ziua de simbata acestui serviciu”, Grabitii si motivul grabeiDe obicei, in primele luni ale anului, cei care se grabesc sa isi plateasca impozitele pentru a beneficia de bonificatie sint pensionarii. In ultima perioada insa, numarul celor care au preferat sa isi achite obligatiile la bugetul local la debut de an a crescut foarte mult. “Vin foarte multi localnici care vor sa beneficieze de bonificatia pe care o oferim. Aceasta bonificatie este valabila pentru cei care isi platesc integral datoria la bugetul local pina in data de 15 martie. Ca si in ceilalti ani, reducerea pentru acesti localnici este de 10 %”, a mai adaugat Anuta Sinar. Ca la fiecare inceput de an, cuantumul taxelor si impozitelor locale a crescut datorita modificarilor fiscale si economice. Diferentele nu sint insa majore, astfel incit suprizele neplacute pentru albaiulieni sint, deocamdata, de mica amploare. De ce se inghesuie?Albaiulienii au dovedit in anii trecuti ca sint printre cei mai buni platnici atit la bugetul local, cit si catre cel al statului. Statistica din 2007 demonstreaza ca in Alba Iulia, peste 90 % din datoriile localnicilor au fost incasate in timp utilT. Maria“Prima data facem bugetul si platim ceea ce este urgent. Adica facturi si alte cheltuieli care sint la utilitatile necesare zi cu zi. La fiecare inceput de an, prindem la acest buget si plata impozitelor. Primim acea reducere de 10 % si, in acest fel, mai scutim niste bani. Nu este prea usor, mai ales intr-o luna de iarna si dupa cheltuiala de sarbatori, dar daca nu facem acest lucru riscam sa intram in criza si cu restul o mai tragem, dar cu astea nu e de joaca”, a aratat una dintre persoanele care a venit sa se intereseze despre programul dupa care se pot plati, in acest an, taxele si impozitele locale in municipiul Alba Iulia.  SituatieSituatia este generalizata, cel putin in cazul pensionarilor care s-au dovedit, in timp, cei mai disciplinati contribuabili. Exista insa destui localnici care au urmat exemplul, unii din obisnuinta, iar altii pentru ca au de platit o valoare destul de mare si cei 10 % cuprinsi in bonificatie reprezinta o suma destul de serioasa. “Pai nu stiu exact cit am de platit, ca am mai luat o masina si un apartament, iar cuantumurile s-au mai modificat. Cert este ca am de platit destul de mult si la vreo 20 de milioane, 10 % este 2 milioane. Nu este o suma de neglijat. Iau o pereche de papuci si mai ramin si de un cadou de Ziua Indragostitilor”, spune mai in gluma, mai in serios G. Adrian. “Asa am fost invatat de acasa. Asa plateau ai mei, chiar daca la vremea respectiva nu erau atitea taxe si impozite. Acuma fac si eu la fel. Uneori este dificil pentru ca e o perioada strimtorata din punct de vedere financiar, dar prefer sa ma stiu scapat. Fac acuma un efort si mai bine pun deoparte ceea ce am adunat mai tirziu, decit sa pierd si cei 10 % si sa nici nu pot plati”, spune si S. Felicia. 

Invitatie la ?Electra"

Un spectacol al eternului tragic prezent, vesnic dispus sa ia formele zilei, dar conservindu-si perpetuu esenta destinala implacabila. Sibienii sint invitati, in aceasta seara, incepind cu ora 19, sa urmareasca piesa „Electra", in regia lui Mihai Maniutiu, pe scena Teatrului National „Radu Stanca". Scenariul a fost adaptat chiar de Maniutiu, dupa Sofocle si Euripide. „Elada, ca si Maramuresul, sint lumi de marginali. Spectacolul meu este un eseu in care am pus in dialog doua lumi", explica regizorul. Din distributie fac parte, printre altii, Marian Rilea, Ofelia Popii, Mariana Presecan, Ioana Craciunescu si Viorel Rata. Spectacolul beneficiaza si de participarea Grupului „Iza", din Maramures, iar pretul integral al unui bilet va fi de 10 lei. (I. D.)

Agenda zilei

Vernisajjoi • ora 13 • Muzeul National de ArtaMuzeul National de Arta din Cluj-Napoca gazduieste, de la ora 13, vernisajul expozitiei "Gute Aussichten – Noua fotografie germana". Expozitia este deschisa publicului pina in data de 22 ianuarie. Operajoi • ora 18.30 • Opera MaghiaraLa Opera Maghiara, de la ora 18.30, va avea loc "Carmen", de Georges Bizet - spectacol de opera in trei acte, interpretat in limba franceza. Dirijor: Horváth József. Regia: Ionel Pantea, scenografia si costumele: Witlinger Margit.Teatrujoi • ora 19 • Teatrul NationalLa Teatrul National, incepind cu ora 19, puteti urmari spectacolul "Bolnavul inchipuit", de Moliere. Cu: Anton Tauf, Melania Ursu, Cristina Pardanschi.Partyjoi • ora 22 • Club Karma In Club Karma, incepind cu ora 22, va avea loc o petrecere intitulata "Retro Party".

Evenimente in Autograf

Muzica din BotizaEmeric Imre"Ne intereseaza foarte mult sa putem merge mai departe asa, mai ales ca tot ce se promoveaza la Bucuresti este conditionat de bani, frumusete fizica si prezenta scenica."Anul acesta vor avea loc pe scena din Autograf sute de concerte, dupa cum promite cunoscutul folkist Emeric Imre, unul din managerii localului. Primul din ele are loc chiar in aceasta seara, de la ora 20, si il va avea ca invitat pe Octavian Bud, cunoscut mai ales pentru piesele „Niciodata“, „Cintecul cosasului“ sau „Cintec pentru libertate“. In serile de vineri si simbata vor continua petrecerile cu muzica veche, iar la seara traditionala de rock de luni vor cinta ca invitati componentii formatiei Truda. In serile de marti, pe tot parcursul anului 2008 vor avea loc petrecerile cu muzica traditionala din Maramures, alternate cu cele cu muzica ungureasca. Marti, 15 ianuarie, de la ora 21, sint asteptati sa cinte pentru comunitatea moroseneasca din Cluj-Napoca fratii Birsan din Botiza.„Vor mai fi si altii“Urmatoarele seri de joi ii vor avea ca protagonisti pe folkistii Emilian Onciu, cunoscut prin melodii ca „Lacrimi pentru tatal invins“, „Buna Dimineata“ sau „Sa ne iubim pe Tarmul Marii Negre“, respectiv Cristian Buica, interpretul pieselor „Vine toamna pe pamint“, „Romanta de cintat in permisie“ si „Destin cind vine toamna“, ambii de la faimosul Cenaclu Flacara. „Vor mai fi, cu siguranta, si alti artisti care vor cinta in Autograf, ne gindim sa valorificam mai mult chiar si serile de rock. Dintre folkisti, ne gindim la Ducu Bertzi, Gheoghe Gheorghiu, Florin Chilian (foto), Alexandru Andries, precum si la cei care nu au fost inca la noi“, a precizat Imre.     Nu vor fi lasate la o parte nici proiectele de stand-up comedy, demarate in cursul anului trecut in Autograf, pe care oficialii clubului le-au programat pentru serile de duminica. La sfirsitul acestei saptamini va sustine un asemenea show artistul Mihai Lazar, „din vechea garda de la Casa Armatei“, dupa cum precizeaza Emeric Imre. Continua si cursurile de salsa, desfasurate in serile de miercuri, astfel ca de acum clubul are un program bine stabilit pentru fiecare seara a saptaminii. Pe linga aceasta, mai sint avute in vedere evenimente cu protagonisti ca Mircea Dinescu sau Adrian Porumbescu, expozitii de pictura, iar in 24 ianuarie va avea loc lansarea unui album de fotografii cu tematica speologica. Pentru sezonul de vara, se pregateste inca de pe acum un program special la terasa, mai elaborat decit cel din vara lui 2007, cu orchestra. „Ne-am propus sa reinviem traditionala boema clujeana, asa ca se va cinta live si la vioara pe tot parcursul verii“, mai spune folkistul. Se va continua, de asemenea, si editarea revistei omonime, care apare lunar, reflecta activitatea localului si se distribuie gratuit. Clubul Autograf a implinit in toamna anului trecut un an de la infiintare. Evenimentul a fost marcat printr-o seara aniversara in care a cintat Florin Chilian.

Reintoarcere la echipa de suflet

Dupa despartirea de Multescu, Dobos a inceput cautarile pentru gasirea unui succesor. Cele mai vehiculate nume au fost Basarab Panduru, un apropiat al presedintelui Universitatii Cluj, si Ionut Popa, antrenorul Politehnicii Iasi. Conducatorii clujeni au optat insa pentru o banca tehnica exclusiv clujeana, formata din Alpar Meszaros (foto), antrenor principal, si Stelian Gherman, director tehnic. Ambii au evoluat in trecut la „U“ Cluj. „Ma bucur foarte mult ca m-am intors la echipa mea de suflet, unde am activat 13 ani. Avem o misiune foarte grea, dar vom incepe imediat munca. Am speranta ca aceasta echipa va redeveni ceea ce a fost odata. Cu putin noroc vom reusi sa ne indeplinim obiectivul. Cu lotul actual plus doi sau trei fotbalisti putem face fata pe prima scena“, a declarat antrenorul principal al Universitatii. „Mi-as dori sa demonstram ca increderea care ni s-a acordat n-a fost in zadar. Sper ca la finalul campionatului sa fim felicitati pentru performanta obtinuta cu Universitatea Cluj“, a adaugat Stelian Gherman, directorul tehnic. De asemenea, presedintele Anton Dobos si-a reafirmat increderea in alegerea facuta, subliniind faptul ca ambitia noilor antrenori va putea constitui cheia succesului la „U“: Amindoi sint tineri, ambitiosi, dornici sa ajunga cit mai sus. Este foarte greu sa iei o formatie care se afla pe ultima pozitie in clasament. Va fi dificil sa ne salvam de la retrogradare, trebuie sa fim realisti. Avem o singura victorie, cea cu Steaua. Sincer, preferam sa pierdem cu Steaua si sa invingem Poli Iasi si Ceahlaul Piatra-Neamt“, a conchis oficialul clubului.

CE il contrazice pe ministrul Agriculturii

Comisia Europeana (CE) a precizat ieri, printr-un comunicat de presa, ca nu a dat nici o derogare Romaniei in legatura cu modul de sacrificare a porcilor, desi ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, anuntase, acum citeva zile, ca CE ar fi fost de acord cu sacrificarea porcilor fara asomare, asa cum cer normele europene. Comisia sustine ca „a reiterat in scris, intr-o scrisoare din 12 decembrie 2007, faptul ca autoritatile romane trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a facilita asomarea porcilor sacrificati in zonele rurale". Oficiali de la Bruxelles spun ca Romania nu a aratat niciodata, pe durata negocierilor, ca taierea porcilor face parte din traditie, pentru a putea obtine o derogare in acest sens. Din aceasta cauza, spun oficialii europeni, Comisia nu mai poate oferi, acum, derogari, acestea fiind de competenta Curtii Europene de Justitie.  C. J.

Romanii, atacati si atacatori in Italia

Seria violentelor din Italia in care sint implicati romani pare fara sfirsit: o casa in care locuiau ilegal 25 de romani a fost atacata cu sticle incendiare, a relatat postul Realitatea TV. Martorii au declarat ca zece tineri italieni au aruncat sticlele in cladirea respectiva, unde se stia ca locuiesc romani, dar si in masinile parcate in fata casei. Politia italiana sustine ca nu au existat victime, dar ca, deocamdata, nu a reusit sa ii identifice pe agresori, iar actiunea acestora parea premeditata. Un alt incident s-a petrecut in localitatea italiana Monte San Giusto, unde doi tineri cu cagule pe fata, despre care martorii spun ca vorbeau romana, au furat 15.000 de euro dintr-o banca, dupa ce au amenintat personalul institutiei cu un cutit de bucatarie. Nimeni nu a fost ranit, iar tinerii au reusit sa fuga.  C. J.

Bush face pace intre Israel si Palestina

Camelia JULAeveniment@monitorulsb.roDupa ce alegerile preliminare din statul american Iowa au fost cistigate, in tabara democratilor, de senatorul Barack Obama, iar sondajele il clasau drept favorit si pentru statul New Hampshire, surpriza s-a produs (e drept ca numai la vreo doua procente distanta): Hillary Clinton, pina nu demult preferata democratilor, a reusit, cu 39%, sa cistige preliminarele din acest stat. Astfel, Clinton si Obama au, fiecare, cite o victorie la activ si se pregatesc pentru viitoarele confruntari cu electoratul, care vor stabili cine va deveni candidatul oficial al Partidului Democrat pentru Casa Alba. La republicani, senatorul John McCain a cistigat alegerile din New Hampshire, cu 37% din optiunile alegatorilor. Victoria lui a fost primita cu bucurie, mai ales in urma esecului sau din statul Iowa. McCain este urmat indeaproape de Mitt Romney. Pretendentii la candidaturi pentru fotoliul de la Casa Alba se vor mai infrunta in statele Michigan, Nevada, Carolina de Sud si Florida, iar in februarie, alegerile preliminare continua in alte 22 de state. Dupa ce vor centraliza toate datele si vor analiza rezultatele, adica in luna august, democratii vor decide, in cadrul unei conventii nationale, cine va fi candidatul lor pentru presedintia SUA. Republicanii vor face acelasi lucru in septembrie. Scrutinul prezidential va avea loc pe 4 noiembrie. In timp ce partidele si electoratul sint prinse, in SUA, cu aceasta vinzoleala a pre-alegerilor, actualul presedinte, George W. Bush, a pornit intr-o vizita istorica: prima din ultimii 10 ani a unui presedinte american in Israel si teritoriile palestiniene. Insotit de 250 de membri ai Serviciilor Secrete si inconjurat de masuri de securitate extreme, Bush va incerca sa ajute la stabilirea unui acord de pace intre cele doua tabere, israelieni si palestinieni. Acordul ar trebui incheiat pina la finalul acestui an si ar avea ca rezultat formarea unui stat palestinian care sa convietuiasca in pace cu cel israelian si sa fie recunoscut de acesta. La sosirea in Israel, Bush a fost intimpinat de premierul israelian Ehud Olmert, presedintele statului, Shimon Peres, oficiali politici, militari si religiosi, dar si de coruri de copii care i-au cintat imnuri de pace.

Premierul si presedintele se bat pe Norica Nicolai

Senatoarea PNL de Cluj, Norica Nicolai, este dorita la Justitie de catre premier, dar nu si de catre presedinteBasescu vrea pe cineva mai putin controversatPrintr-o scrisoare deschisa, publicata pe site-ul Presedintiei, seful statului, Traian Basescu, i-a cerut, marti seara, premierului Calin Popescu Tariceanu, sa nominalizeze o alta persoana pentru conducerea Ministerului Justitiei, deoarece el se opune numirii senatoarei Norica Nicolai. Basescu a afirmat ca nu este de acord cu Nicolai la Justitie din cauza faptului ca aceasta „are o perceptie publica negativa". Motivul acestei perceptii este scandalul in care Nicolai a fost implicata anul trecut, cind o nepoata a sa a intrat in Parlament si a votat, desi nu avea acest drept. Senatorul a primit o mustrare drept sanctiune, dar, considera presedintele Romaniei, incidentul a ramas in memoria opiniei publice, de aceea a solicitat nominalizarea unei persoane „mai putin controversate" pentru Ministerul Justitiei.Episod nou in lupta palatelor„Perceptia publica negativa cu privire la fapte anterioare, in care doamna Nicolai a fost implicata in calitate de senator, nu este de natura sa conduca la cresterea increderii in Justitia din Romania, nici in rindul populatiei si nici in rindul partenerilor nostri externi", a subliniat Basescu. El si-a motivat interesul pentru persoana numita la Justitie prin prisma faptului ca aceasta este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii si al Consiliului Suprem de Aparare al Tarii. „Voi acorda o atentie deosebita nominalizarii pentru aceasta functie", a punctat presedintele. Reactiile liderilor principalelor partide politice romanesti au fost variate, dar mai toti au perceput gestul drept un nou episod al „razboiului dintre palate", adica dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu.Premierul ramine la NoricaPremierul a luat act de solicitarea presedintelui si a informat ministrii despre aceasta, in sedinta de Guvern de ieri. Dar, au precizat surse ministeriale citate de agentiile de stiri, el a declarat ca isi va mentine nominalizarea senatorului Nicolai. Potrivit premierului, juristii Executivului, care au analizat scrisoarea prezidentiala, considera ca motivele invocate de presedintele Traian Basescu pentru respingerea nominalizarii Noricai Nicolai la portofoliul Justitiei nu sint intemeiate. Purtatoarea de cuvint a Guvernului, Camelia Spataru, a confirmat, ieri, dupa sedinta de Guvern, faptul ca premierul nu va face o alta nominalizare si ca juristii Executivului au redactat, la rindul lor, o scrisoare de raspuns care a ajuns ieri dupa-amiaza la seful statului. Presedintele a mai respins si anul trecut o nominalizare liberala, pe actualul ministru de Externe, Adrian Cioroianu.

Bursa ?sepcilor?

Strainii la putereClick pentru imagine maritaSurpriza s-a petrecut ieri in incinta Stadionului „Ion Moina“. Presedintele Toni Dobos a uitat pe bancheta din dreapta a masinii personale o lista cu contractele tuturor jucatorilor Universitatii Cluj, lista care a putut fi vazuta prin geamul automobilului. Astfel, in dreptul celor mai mari sume figureaza Romik Khachatryan, pus pe liber recent, cu 100 de mii de euro pe sezon, si Park Jae Hong, cu 100.000 de dolari. Acestora li se alatura Martin Tudor, cu 72.000 de euro, Gigel Coman si Fabio Bilica – 70.000 de euro. Lista continua cu Adrian Olah – 65.000 de euro, Andre Astorga – 61.000 de euro si Milan Jovanovic – 60.000 de euro.Golgheteri sub medieParadoxal, fotbalistii care au evoluat cel mai bine in acest sezon, Dorin Goga si Nemanja Jovanovic, golgheterii echipei, au angajamente sub medie. Capitanul Goga, cerut cu insistenta la Timisoara, are o remuneratie de 35.000 de euro, in timp ce Nemanja Jovanovic, principalul marcator de pe „Moina“, primeste 25.000. Altfel, jucatorii tineri, de perspectiva, cei care ar putea asigura viitorul echipei, au contracte derizorii. De exemplu, Robert Villand si Ciprian Suciu incaseaza anual cite 2.500 de dolari. Andrei Muresan, mijlocasul cerut de Bistrita, fost component al loturilor nationale de juniori, are un contract de 15.000 de dolari, la fel ca Bogdan Dolha, o piesa de baza anul trecut. Dintre jucatorii tineri, fundasul Andrei Cordos primeste cel mai mult, 25.000 de dolari. Marius Baciu si Mugur Bolohan, disponibilizati de „U“, aveau contracte de 50.000 de euro, iar Mamadou Zongo avea stipulata in acte suma de 72.000 de euro.     ANTON DOBOS„Am uitat lista pe bancheta si imi pare rau. Acum toata lumea stie valoarea contractelor jucatorilor Universitatii Cluj. Nu trebuie sa ne fie rusine si nu cred ca vor exista disensiuni intre jucatori.“

Batalia pentru taxa continua

Daca nu se va ajunge la un acord, Comisia Europeana va inainta cazul Curtii Europene de JustitieExecutivul de la Bucuresti a trimis, ieri, o noua scrisoare privind taxa de prima inmatriculare Comisiei Europene, ca parte din procedura de infringement, in incercarea de a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul si a evita, astfel, sa fie trimis in fata Curtii Europene de Justitie. Scrisoarea contine modificarile care vor fi aduse taxei de prima inmatriculare. Purtatorul de cuvint al Guvernului, Camelia Spataru, a anuntat ca modificarile aduse taxei vor fi discutate, in cursul saptaminii viitoare, de expertii romani si cei de la Bruxelles, urmind ca documentul sa fie definitivat la sfirsitul lunii ianuarie si sa ia forma unui proiect de act normativ.Propunerea premieruluiPremierul Calin Popescu Tariceanu declara, in 17 decembrie, ca Executivul intentioneaza sa modifice taxa auto astfel incit valoarea acesteia sa se reduca pe masura ce virsta autovehiculului creste, iar calculul taxei sa fie aplicat masinilor cu o vechime de pina la 20 de ani, cu o cota de reducere a taxei de pina la 90%. „Intentionam introducerea unor modificari: valoarea taxei se va reduce pe masura cresterii virstei autovehiculului (...). Se va extinde intervalul aferent virstei autovehiculelor pina la 20 de ani, odata cu stabilirea unor cote de reducere a taxei, care ajung pina la 90%, urmind a se mai plati doar 10% din taxa", declarat premierul Tariceanu, in Camera Deputatilor, la dezbaterea politica pe marginea taxei de prima inmatriculare.Posibilitatea restituirii taxeiPremierul a adaugat ca Guvernul intentioneaza sa instituie posibilitatea restituirii valorii reziduale a taxei atunci cind autovehiculul inmatriculat in Romania se vinde unei persoane dintr-un alt stat membru sau intr-o tara terta, dar si posibilitatea contestarii taxei. Premierul a precizat ca proiectul de act normativ privind modificarea taxei este intr-o faza avansata a elaborarii.In ceea ce priveste restituirea taxei catre cetateni, asa cum au cerut reprezentantii Comisiei, ministrul economiei si finantelor declara, la sfirsitul lunii decembrie, ca discutiile privind o eventuala restituire a taxei se va face numai pe baza unei decizii a Comisiei Europene si a unor acte juridice „definitive si irevocabile".Cai de atacTaxa de inmatriculare a devenit, in martie 2007, obiectul unei proceduri de infringement (incalcare a tratatului) deschisa de Comisia Europeana impotriva Romaniei. Autoritatile romane si Comisia Europeana au purtat o ampla corespondenta pe acest subiect, insa nu au ajuns la un acord. A doua etapa a procedurii consta in transmiterea unui aviz motivat, „reasoned opinion", care contine recomandari ale modului in care trebuie modificata taxa. Daca nici in urma scrisorii de argumentatie Romania nu se va conforma rigorilor europene in materie, Comisia ar urma sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie.TaxaTaxa de prima inmatriculare a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pina la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara catalizator si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.Doar Euro 4Registrul Auto Roman (RAR) nu mai omologheaza si nu mai elibereaza carti de identitate pentru autovehicule care nu respecta normele de poluare chimica Euro 4 si aplica taxa de prima inmatriculare pentru motocicluri, se arata intr-un comunicat de presa remis ieri.Masura se aplica, de la 1 ianuarie, numai autovehiculelor noi, respectiv celor care nu pot face dovada unei inmatriculari anterioare introducerii in Romania.

Alocatii si ajutoare majorate

Executivul a hotarit, in sedinta de ieri, majorarea cu 4,5% a unor alocatii si ajutoare sociale de care beneficiaza anumite categorii de persoane. Potrivit purtatorului de cuvint al Guvernului, Camelia Spataru, majorarea a fost facuta in functie de inflatia prognozata pentru anul 2008 si intra in vigoare inca din aceasta luna.Venit minim garantatAstfel, persoanele care primesc venit minim garantat vor primi, din ianuarie, ajutoare mai mari. Astfel, o persoana singura va primi 100 lei, o familie de doua persoane - 181 lei, o familie de trei persoane - 252 lei, iar o familie de patru persoane va primi un ajutor de 314 lei. Familiile formate din cinci persoane vor primi un ajutor de 372 lei, iar pentru fiecare persoana peste cinci din familie se va acorda suma de 25 lei. De acest ajutor vor beneficia aproximativ 380.000 de familii si persoane singure, iar suma totala necesara pentru plata ajutorului social este de circa 630 milioane lei si va fi suportata de la bugetele locale.Alocatia de plasamentAlocatia de plasament a fost, de asemenea, indexata cu 4,5%, incepind cu luna ianuarie 2008, cuantumul lunar ajungind astfel la 90 lei. Efortul suplimentar anual este de peste 2,5 milioane lei, pentru un numar estimat de 53.000 de beneficiari si se asigura din fondurile alocate de la bugetul de stat MMFES pe anul 2007.Alocatia familiala complementaraAlocatia familiala complementara se majoreaza, de asemenea, cu 4,5%, noile valori fiind urmatoarele: pentru familia cu un copil - 38 lei, pentru familia cu doi copii - 44 lei, pentru familia cu trei copii - 49 lei, pentru familia cu patru sau mai multi copii - 54 lei. Totodata, familiile monoparentale cu un copil vor primi, din ianuarie, o alocatie de 54 lei, cele cu doi copii, 65 lei, cele cu trei copii 73 lei, iar cele cu patru sau mai multi copii, 83 lei. Limita de venituri pina la care se acorda ajutorul a fost, de asemenea, majorata pina la 184 lei. Efortul financiar suplimentar pentru plata acestor alocatii este de circa 22 milioane lei si se asigura din fondurile alocate de la bugetul de stat MMFES pe anul 2008. Numarul familiilor care beneficiaza de aceste ajutoare este de peste 886.000.Cresc si indemnizatiile pentru persoanele cu handicapTotodata, indemnizatia lunara de care beneficiaza adultul cu handicap grav s-a majorat de la 179 lei la 187 lei, iar indemnizatia lunara de care beneficiaza adultul cu handicap accentuat s-a majorat de la 147 lei la 154 lei. Bugetul personal complementar lunar, acordat persoanelor cu handicap, indiferent de veniturile pe care le realizeaza acestea, va fi de 84 lei in cazul adultului cu handicap grav, de 63 lei in cazul adultului cu handicap accentuat si de 31 lei in cazul adultului cu handicap mediu. Efortul financiar suplimentar pentru anul 2008 este de 53,57 milioane lei. Fondurile necesare pentru plata acestor prestatii sociale se asigura de la bugetul de stat, prin bugetele proprii ale judetelor, din transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale, prevazute cu aceasta destinatie in bugetul MMFES.Alocatia pentru nou-nascutiCuantumul alocatiei pentru copiii nou-nascuti creste de la 204 lei la 213 lei, iar de aceasta majorare vor beneficia peste 190.000 copii nou-nascuti. Efortul financiar este de circa 40,47 milioane lei, fondurile necesare pentru plata acestor alocatii provenind de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) pe anul 2008.

Americance in locul americancelor

Echipa clujeana de jocuri sportive cu cea mai buna clasare la jumatatea intrecerii, „U“ Trustul CRE va debuta in noul sezon cu meciuri de Cupa Romaniei fiind gazda a intrecerilor intr-una din cele patru grupe preliminare.      In meciurile cu CSM „U“ Oradea si Unirea Dej se tinteste victoria care sa asigurare un culoar favorabil pentru tragerea la sorti a sferturilor de finala. Pe data de 16 ianuarie baschetbalistele clujence vor pleca spre Ungaria, dupa ce conducerea a dat curs invitatiei echipei Nyiregyháza FSE-NYKS. Formatia gazda, care a participat la intrecerile primei editii a Trofeului „Nicolae Martin“, este in divizia secunda. Alaturi de cele doua echipe, la turneu va mai participa team-ul din Miskolc si CSM „U“ Oradea. Joi, 17 ianuarie, clujencele vor intilni echipa din Miskolc, iar dupa-masa pe cea gazda, vineri urmind sa joace cu oradencele.      Pe 23 ianuarie sint programate primele partide contind pentru sferturile de finala ale Cupei, iar pe data de 26 ianuarie incepe returul Diviziei A. Clujencele vor avea un meci foarte dificil la Alexandria, unde vor da replica revelatiei turului, BC Teleorman.     Singura noutate batuta deja in cuie este cooptarea Andreei Orosz in conducerea tehnica a gruparii clujene. Cosghetera echipei va indeplini si functia de antrenor secund si va avea ca principala sarcina crearea unei punti sanatoase intre jucatoare si conducerea tehnica. Antrenor principal a ramas Simona Musat, iar secund Calin Pop.     Si la nivelul componentei lotului sint preconizate citeva schimbari. Cum la serviciile americancelor Kira Karlstrom si Michele Cosel s-a renuntat, se urmareste inlocuirea lor cu alte doua jucatoare de peste ocean. De pe lista de propuneri a unei agentii de impresariat sportiv din New York alegerea a cazut pe Tasha Phillips (postul 2-3, 1,78 m) si Cherrise Graham (fundas, 1,71 m), iar in urma corespondentei electronice s-a ajuns si la o intelegere in principiu.     Presata de timp (perioada de transferari se incheie pe 15 ianuarie), conducerea face eforturi pentru legitimarea celor doua, care ar putea debuta la meciul de cupa din 23 ianuarie. Tasha si Cherrise vor semna pe 4 luni (pina la sfirsitul sezonului intern 2007-2008), iar daca vor corespunde contractele vor fi prelungite.     Astazi se va lua o decizie si in cazul Tatianei Goranovic. Originara din Muntenegru, jucatoarea de pe postul de pivot de 1,91 m, cu o mare experienta internationala, va fi pastrata doar in cazul in care se va ajunge la o intelegere reciproc avantajoasa in ceea ce priveste partea financiara a contractului.

Recensamint agricol

Guvernul a decis, ieri, organizarea unui recensamint agricol in perioada 2 decembrie 2010 - 31 ianuarie 2011, informatiile obtinute urmind sa fie utilizate pentru elaborarea politicilor publice in domeniile economic, social si in domeniul dezvoltarii rurale.Obiectivele recensamintului sint necesare obtinerii de date statistice pentru participarea Romaniei la Politica Agricola Comuna, pentru elaborarea Planului National de Dezvoltare si a altor programe care vizeaza agricultura si dezvoltarea rurala, dar si pentru asigurarea de date statistice la nivelul UE.Toate unitatileLa Recensamintul General Agricol se inregistreaza toate unitatile cu activitate agricola, indiferent de tipul de proprietate si forma de organizare. Astfel, fac obiectul recensamintului exploatatiile agricole individuale, societatile comerciale, asociatiile agricole, precum si alti utilizatori de suprafete agricole sau detinatori de animale care, in urma activitatii desfasurate, obtin produse agricole sau pastreaza suprafetele agricole in bune conditii de mediu. Persoanele fizice au obligatia de a furniza recenzorilor date si informatii corecte si complete, iar persoanele juridice au obligatia de a inscrie in formularele de inregistrare date si informatii corecte si complete, sub indrumarea recenzorilor sefi. Recensamintul va fi realizat de Institutul National de Statistica, de Ministerul Agriculturii si de Ministerul Internelor, sub coordonarea si controlul Comisiei Centrale pentru Recensamintul General Agricol. (M. P.)

?Europene?, inainte de Olimpiada

S-au incheiat intrecerile celor trei grupe preliminare ale celei de-a V-a editii a Campionatului European de polo ce se va desfasura in perioada 3-14 iulie, la Malaga (Spania). La competitia continentala, care pentru cele mai multe echipe se constituie intr-o veritabila incalzire pentru Olimpiada, s-au calificat reprezentativele clasate pe primele doua locuri in cele trei cvartete. Din grupa A, cea de la Dubrovnik, s-au calificat echipele Croatiei (7-6 cu Muntenegru, 15-3 cu Slovenia, 26-4 cu Marea Britanie) si Muntenegrului (18-3 cu Slovenia si 18-3 cu Marea Britanie), din cvartetul de la Montpellier au iesit Germania (15-11 cu Slovacia, 9-9 cu Franta, 19-5 cu Ucraina) si Slovacia (9-6 cu Franta, 23-5 cu Ucraina), iar din grupa D (de la Skopje) Rusia (10-8 cu Macedonia, 11-8 cu Olanda, 21-6 cu Belarus) si Macedonia (9-7 cu Olanda, 19-5 cu Belarus).     Cele sase calificate se alatura reprezentativelor Serbiei, Ungariei, Italiei, Romaniei, Spaniei si Greciei, clasate in aceasta ordine la precedenta editie a „europenelor“.     La feminin s-a jucat in doua grupe preliminare. La Amsterdam reprezentativa Olandei a cistigat tot (13-2 cu Franta, 32-4 cu Cehia, 29-4 cu Serbia) dar s-a calificat si Franta (11-9 cu Cehia, 14-5 cu Serbia). Din grupa B (de la Hamburg) au iesit Grecia (16-9 cu Germania, 13-5 cu Marea Britanie, 20-15 cu Ucraina) si Germania (15-7 cu Marea Britanie, 14-4 cu Ucraina). Cele patru echipe se alatura formatiilor Rusiei, Italiei, Ungariei si Spaniei, clasate in aceasta ordine la CE din 2006. Tragerea la sorti a grupelor CE se va efectua pe data de 30 ianuarie, la Complexul Expozitional „FITUR“ din Madrid. Primele patru editii ale Campionatelor Europene de polo au fost gazduite de Italia (1999), Ungaria (2001), Slovenia (2003) si Serbia (2006). Pina atunci „europenele“ de polo au fost parti ale competitiilor continentale de natatie.

Distractie in noaptea dintre ani

Am reusit sa ducem mai departe si anul acesta traditia de sarbatori. De cind eram eu copil, era obiceiul ca de Craciun si de Anul Nou sa se stringa multa lume in centrul orasului, pentru a sarbatori cum se cuvine. Nici anul acesta nu am invitat trupe sau artisti consacrati sau nu, pentru a intretine atmosfera. Am mers tot pe spontaneitate. Oamenii au stat in piata, au cintat, au baut, au dansat si s-au simtit bine. In ambele zile, Primaria Cisnadie a fost cea care a pus la dispozitie partea muzicala, printr-o statie de amplificare. Au fost vreo cinci, sase mii de participanti, din toate partile orasului. Chiar am tinut sa sarim peste manifestarile populare, care se tin in alte zone. Noi am stiut cum sa ne distram intr-un mod original, spontan. Oamenii au stat in centru cam doua, trei ore, dupa care a urmat un spectaculos foc de artificii. Am avut noroc si cu vremea buna. Oricum, in alti ani au venit la fel de multi oamenii, chiar daca a plouat sau a nins. In ceea ce priveste ornamentele bogate, marturisesc ca acestea au fost adunate in trei ani de zile si conservate. In primul an am aranjat bradul, in al doilea an ne-am ocupat de strada principala, iar anul acesta am pus la punct, in afara de centru, si alte doua strazi ale orasului. Cisnadienii au demonstrat in fiecare an, de atita vreme incoace, ca stiu cum sa se distreze intr-un mod elegant si cit se poate de liber. Este adevarat ca au existat si circotasi care au cam blamat acest gen de manifestare, dar atita timp cit oamenii se simt in largul lor, nimeni nu-i poate opri sa se distreze.Johann Krech, primar Cisnadie

Baietii, eliminati in corpore la Melbourne

La Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului la tenis, s-a disputat deja prima din cele trei runde ale calificarilor la masculin. Toti cei trei tenismeni romani au iesit din cursa. Catalin Gard a fost invins de sud-africanul Rik de Voest (5-7, 6-4, 4-6), Adrian Ungur a pierdut disputa cu austriacul Daniel Köllerer (0-6, 4-6), iar Adrian Cruciat a cedat in fata italianului Stefano Galvani (1-6, 4-6).     Astazi este rindul fetelor, care vor intilni adversare din Japonia: Anda Perianu pe Seiko Okamoto, iar Monica Niculescu pe Akiko Yonemura. Cinci romani au fost acceptati direct pe tablourile de simplu. Aflat la a zecea prezenta la openul australian, Andrei Pavel (33 de ani, nr. 77 ATP) si-ar dori sa repete performantele din 1999 si 2004, cind a ajuns pina in turul patru. Victor Hanescu (23, nr. 78 ATP) va evolua pentru a cincea oara in cariera la Melbourne, unde in 2005 a fost eliminat in turul secund.      La feminin, Romania va fi reprezentata de jucatoare apartinind noului val, Edina Gallovits avind 23, Raluca Olaru 18, iar Sorana Carstea 17 ani. Dintre ele doar prima a mai jucat la un Australian Open, celelalte doua fiind, deci, debutante. In prezent, Olaru este numarul 55 mondial, Gallovits e nr. 84 WTA, iar Carstea nr. 107.     Principali favoriti ai editiei din acest an a Internationalelor de tenis ale Australiei sint cistigatorul din 2004, 2006 si 2007, Roger Federer, si numarul unu mondial la feminin, belgianca Justine Henin, care a cistigat la Melbourne in 2004.

?Arde" pe site

Site-ul pompierilor din Cisnadie este construit si intretinut chiar de un membru al echipajului„Fiti pregatiti sa incepeti o vizita in Remiza de Pompieri Cisnadie" nu este indemnul postat pe un panou la intrarea in cladire. Este invitatia pentru o vizita virtuala. Pompierii din Cisnadie sint singurii din judet care prezinta, cu lux de amanunte, pe internet, toate situatiile in care au intervenit. Ca dovada ca tin foarte mult la imaginea lor. Mai toate concursurile la care au participat ii prezentau drept „pompierii din comuna" Cisnadie, desi localitatea are acum statutul de oras. „Chiar am vrut sa stie toata lumea ca sintem de la oras, nu din comuna Cisnadie. Am ajuns chiar la faza nationala la concurs, iar pe diploma noastra scria de comuna Cisnadie, nu de oras. In plus, am vrut ca toata lumea sa ne cunoasca activitatea, chiar si pe cea a colegilor care au fost inaintea noastra", motiveaza Dan Jiboc, pompierul care a conceput site-ul. Pe site se gasesc detalii despre incendii, inca din anul 1877, cind a fost infiintata remiza. Trofee cistigate la concursurile nationale si din judet, informatii despre pompieri, o istorie completa a remizei si a orasului Cisnadiei, dar mai ales numarul de telefon, toate sint de gasit in spatiul virtual.Isi fac muzeu Desi este deja cea mai spatioasa unitate de pompieri din judetul Sibiu, remiza urmeaza sa isi schimbe sediul. Cel actual, desi situat intr-o zona centrala, este amplasat intr-o curte in care se mai afla doua locuinte. Oamenii nu s-au plins, pina acum, de zgomotul produs de masinile de interventie, dar se pare ca nici prea multumiti nu sint. Tot in viitorul apropiat, pompierii vor primi sprijinul Primariei pentru amenajarea unui muzeu, in care vor fi expuse distinctii, echipamente de lucru, drapelul vechi de 131 de ani al unitatii si multe alte obiecte legate de meseria de pompier. „Muzeul il vom amplasa in sediul nou, care va fi ales in curind. Vom muta obiectele pe care le tinem acum in remiza. Avem, de exemplu un coif pe care l-a purtat primul comandant, o goarna cu care se facea strigarea, un briu purtat de pompieri pe vremuri, tablouri vechi de o suta si ceva de ani, medalii luate in timp si multe altele", arata Adrian Pop, unul dintre lucratorii remizei.Voluntari pe baniLa remiza de pompieri din Cisnadie sint angajate 17 persoane, dintre care 15 au contract de voluntariat, fiind platite cu ora de interventie. Desi lucreaza si in alte locuri, pompierii „de ocazie" sint mereu pe pozitii atunci cind apar incendiile. „Angajati propriu-zis sintem eu si cu un coleg, care stam aici toata ziua, iar seara raspundem pe telefonul de serviciu. Remiza mai are, insa, 15 voluntari. Asa se numesc, dar este oarecum impropriu spus voluntariat, deoarece primesc bani si au si asigurare, numai ca sint platiti in functie de interventii. Oricum, acestia au afacerile proprii si vin aici doar cind este nevoie, fiind, insa, disponibili de fiecare data", explica Adrian Pop. Intrebat despre cea mai dificila interventie, Pop isi aminteste despre un incendiu de acum doi ani din Tocile, la care, pentru a face fata, au fost chemati si pompierii militari din Sibiu.

Interdictie la Dumbraveni

In anul 2008, nu se va mai face nicio alta internare in Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala (CITO) Dumbraveni. Aceasta in conditiile in care, momentan, in centru sint gazduiti 320 de beneficiari. Numarul acestora nu va mai creste in urmatoarele 12 luni, din cauza lucrarilor de imbunatatire a spatiului. „Pentru realizarea planului de restructurare a institutiilor rezidentiale pentru persoane cu handicap si implementarii celor doua proiecte finantate in cadrul Programului PHARE pe Schema de Granturi pentru Reforma institutionala, pentru CITO Dumbraveni, s-a dispus suspendarea temporara a instutionalizarii altor beneficiari", arata Anca Dragan, directorul Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Sibiu. Initial, autoritatile au luat in calcul sa opreasca internarile si la centrul similar din Biertan, insa, pina la urma, au ajuns la concluzia ca masura nu mai este necesara, lucrarile finantate prin programul PHARE fiind deja finalizate. (A. C.)

Bani pentru nord-estul judetului

Consilierii judeteni au hotarit sa acorde ajutor financiar regiunii nord-estice a judetului. Astfel, din bugetul total pe anul 2008, o parte va fi alocata pentru punerea la punct a infrastructurii de apa si apa uzata din aceasta zona. Localitatile urmeaza sa fie modernizate dupa standardele europene. Consiliul va aloca aproape 700.000 de euro pentru acest proiect, bani care urmeaza sa fie achitati in transe, pina la finele anului 2013. Pe linga cofinantare, consilierii judeteni au spus „da", in prima faza, si efectuarii studiului de fezabilitate. „Se aproba studiul de fezabilitate privind realizarea proiectului «Modernizarea infrastucturii de apa si apa uzata in regiunea de nord-est a judetului Sibiu». Se aproba contributia judetului Sibiu la cofinantarea obiectivelor de investitii, in valoare totala de 689.136 de euro, reprezentind 9,65% din valoarea totala a investitiei. Cofinantarea obiectivelor de investitii se va realiza esalonat pe perioada 2008-2013", se arata in hotarirea propusa de presedintele Martin Bottesch si votata de consilieri. (A. C.)

Badea Cirtan merge in America

Prezent in Sacramento pentru a vizita comunitatea de romani de acolo, primarul Dorin Magda a prezentat cartea lui Ioan Giurgiu asociatiei „Romanian Community Center of Sacramento". Incintati de talentul scriitoricesc al tinarului, dar si de povestea lui Badea Cirtan, acestia au hotarit sa o traduca in engleza si sa o vinda si in America. Acum mai asteapta doar acordul lui Ioan Giurgiu. „Chiar de ziua mea, de Sfintul Ioan, am primit un e-mail de la primarul Dorin Magda. Imi scria ca o asociatie este interesata de cartea mea, pe care ar vrea sa o traduca in engleza si sa o vinda in America. Mi-au spus sa ma gindesc care sint pretentiile mele. Trebuie doar sa semnez ca sint de acord sa preia drepturile de autor. Inca nu le-am raspuns pentru ca trebuie sa ma consult si eu cu oameni din domeniu", spune Ioan Giurgiu.A donat cartiChiar daca vestea cu America i-a dat sperante, Ioan Giurgiu nu uita de unde a plecat. Nu a uitat sa duca un exemplar al cartii sale si scolilor unde a studiat sau a lucrat. „Am dus azi (ieri - n. red.) citeva carti scolii cu clasele I-VIII din Agnita, dar si Colegiului Tehnic „A. T. Laurian" din Agnita, unde eu am invatat si de care ma leaga niste amintiri foarte frumoase. Am tiparit 500 de exemplare cu ajutorul lui Dumnezeu si a citorva sponsori. Am mai dat carti si altor scoli. Sper ca prin aceasta carte voi trezi constiinta multor tineri din Romania. Doresc sa-i incurajez pe tineri ca lumina vine prin carte, totodata motivindu-i sa-si iubeasca patria, cultura poporului roman, dar si sa lupte pentru visul lor avind in fata un cioban simplu", sustine scriitorul.O noua carte Cea mai mare dorinta a tinarului este sa mai scrie inca o carte si sa o traduca in italiana. Acest lucru pentru a schimba ideea italienilor despre romani, mai ales in urma scandalului cu Mailat. Urmatoarea carte va purta titlul „Visul unui cioban", si se doreste a fi o monografie ampla despre Cirtisoara, despre personalitatile care l-au ajutat pe Badea Cirtan, precum si marturii alea oamenilor din comuna. Pentru a putea tipari o noua carte are insa nevoie de bani si cere ajutorul semenilor. Cei interesati pot depunde bani in contul RO02CARP0330001080820001, deschis la Banca Comerciala Carpatica.

Vitei cu GPS

Intre 600 si 10.000 lei. Atit pot plati soferii sibieni care nu detin cerificat de competenta pentru transportul animalelor. Acest certificat a devenit obligatoriu incepind cu luna ianuarie. Vor avea nevoie de el conducatorii auto care transporta animale vii pe o distanta mai mare de 65 de kilometri, precum si insotitorii acestora. Pentru a obtine documentul, legea ii obliga pe soferi sa urmeze cursuri de pregatire organizate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSV) si care costa 250 de lei. Soferii vor primi, la absolvire, certificatul de competenta profesionala valabil timp de cinci ani, dupa care vor trebui din nou nou evaluati. In cadrul acestor cursuri de pregatire, soferii vor invata care sint „regulile de calatorie". De exemplu, faptul ca animalele nu pot fi legate de coarne sau belciuge, iar viteilor nu li se pun niciodata botnite. Lectii de combatere a stresuluiDe asemenea, tot din aceasta luna, vehiculele care transporta animale in calatorii de lunga durata trebuie dotate cu sistem GPS pentru monitorizarea transportului, cu sistem de monitorizare a temperaturii si cu sistem de ventilatie, astfel incit sa se poata asigura un anumit grad de confort animalelor transportate. „Stresul animalelor aflate in mijlocul de transport nu este altceva decit raspunsul organismului la orice agresiune. Ati vazut ca agresiune inseamna mijlocul de transport in sine, zgomotul pe care il produce motorul, vibratiile mijlocului de transport", a explicat unul dintre profesorii specializati sa predea acest curs.

Liber la contestatii

Candidatii nemultumiti de rezultatele obtinute la tezele unice pot depune, miine, contestatii. Potrivit conducerii ISJ, lucrarile candidatilor care se considera nedreptatiti se inchid, pentru a deveni secrete, atit in ceea ce priveste numele candidatului, numarul de ordine acordat initial lucrarii, cit si notele acordate. Lucrarile se predau cu proces verbal de predare-primire, prin doi delegati, comisiei de contestatii. Acesata amesteca lucrarile de la aceeasi disciplina, le renumeroteaza, reevalueaza lucrarile primite si acorda note lucrarilor contestate, conform baremelor de corectare si de notare. In situatia in care se constata diferente de notare mai mari de 1,50 puncte, in plus sau in minus, presedintele comisiei de contestatii decide reevaluarea lucrarilor respective de catre o a treia comisie. (L. N.)

Poli nu renunta

Mai mult decit avantajosFoto Marius RUSTimisoara continua cursa pentru obtinerea semnaturii capitanului Universitatii ClujCel mai curtat fotbalist „universitar“ este in momentul de fata atacantul Goga. Clubul care s-a aratat cel mai interesat pentru achizitionarea sa este Politehnica Timisoara, singura echipa din tara care a si trimis in scris doua oferte pe adresa clubului Universitatea Cluj. Prima, de 850.000 de euro, a venit imediat dupa disputarea etapei a XIX-A, cind antrenor era Gheorghe Multescu. La insistentele acestuia, actionarii au refuzat sa-l cedeze pe fotbalist, Goga fiind considerat cea mai importanta piesa din echipa. La vremea respectiva, Poli ii pregatise si un contract extrem de avantajos, 200.000 de euro anual, suma de sase ori mai mare decit salariul capitanului „Sepcilor rosii“. Refuzul conducatorilor clujeni nu i-a descurajat insa pe „banateni“, care au supralicitat propunerea initiala. Potrivit presedintelui Universitatii Cluj, Anton Dobos, gruparea alb-violeta ofera 1.000.000 de euro formatiei de pe „Moina“ plus 12 fotbalisti sub forma de imprumut pe o perioada de un an si jumatate: „Singura oferta scrisa pentru vreun jucator de-al nostru este pentru Goga. Timisoara a oferit o suma frumusica, in jurul a 1.000.000 de euro, si o lista de 22 de fotbalisti din care avem posibilitatea de a imprumuta 12 pe o perioada de un an jumate. De asemenea, Poli le va plati in continuare acestora contractele“, a fost anuntul soc dat astazi de Toni Dobos, in cadrul unei conferinte de presa. In aceste conditii, decarul „studentilor“ si totodata purtatorul banderolei de capitan are mare sanse de a lua drumul Timisoarei, in cel mai scurt timp. O decizie finala va fi luata in urma unei sedinte CA.Timisoreni spre ClujDupa cite se pare, in capul listei propuse Universitatii Cluj se afla senegalezul Gueye Mansour, dorit si de Dinamo Bucuresti. Despartirea de Poli este cu atit mai probabila, cu cit atacantul nu a fost inclus in lotul cu care gruparea banateana a plecat in primul cantonament din acest sezon. In afara sa, Andrei Cristea, devenit transferabil, si Sorin Radoi ar figura pe aceeasi lista. De asemenea, mijlocasul nigerian Omoduemuke, iesit din calculele tehnicianului Uhrin pentru returul campionatului, se va alatura echipei clujene.“Oferta concreta pentru Goga este de un milion de euro, dar au mai fost si discutii sa le oferim jucatori din baza noastra de tineret. Nu este nimic concret deocamdata. Avem cea mai buna baza de tineret din tara, cei mai buni jucatori „under 21“, cum imi place mie sa le spun. Am batut CFR Cluj cu patru jucatori sub 20 de ani si tocmai de aceea Universitatea Cluj ar putea lua de la noi niste jucatori tineri de perspectiva“, a spus si Marian Iancu, citat de www.onlinesport.ro. In alta ordine de idei, o alta pista de transferuri pentru „U“ Cluj o constituie rivala CFR, fapt confirmat si de presedintele „Sepcilor rosii“, Anton Dobos. Radu Marginean si Casian Miclaus sint vizati pentru o trecere pe „Moina“.Silvasan ajunge astazi la ClujCristian Silvasan, atacantul Politehnicii Iasi, este cu un picior in curtea Universitatii Cluj. Virful a purtat mai multe discutii cu persoane din conducerea clubului clujean, cu care s-ar fi inteles deja pentru un contract: „Este foarte adevarat, exista sanse sa devin fotbalistul Universitatii Cluj. Am purtat mai multe runde de negocieri cu cei de la Cluj, si am ajuns la un acord in privinta intelegerii cu Iasul. Mi-am reziliat contractul si miine (n.r., astazi) voi fi prezent la Cluj pentru a ma intelege cu Universitatea. Sint sanse mari sa semnez!“, a declarat ieri fotbalistul pentru monitorul. Conducerea iesenilor nu exclude despartirea de atacant, precizind ca este dispusa sa renunte imediat la el, daca acesta va primi o oferta avantajoasa: „Cei de la Cluj s-au interesat de Silvasan, dar deocamdata antrenorul Popa nu a stabilit lista jucatorilor de care nu mai are nevoie. Daca va fi sa plece, Cristian Silvasan o va face gratis, pentru ca asa este normal. El a venit la noi fara bani. Va exista intelegere in ceea ce-l priveste si mai mult ca sigur ca va primi acordul nostru“, a adaugat Sorin Boca, presedintele moldovenilor.    Anton Dobos„Pina acum am renuntat la Bolohan, Baciu, Haciatrian si Zongo. Cu siguranta vor mai pleca jucatori, dar 100% vor veni altii. Universitatea are un lot foarte bun in comparatie cu alte formatii din prima liga.“ 

Sibiul deceniului viitor

Specialistii arata ca flota Tursib nu poate face fata, deocamdata, cerintelor orasuluiDaca proiectele din cele peste 300 de pagini depuse la Agentia pentru Protectia Mediului, in vederea avizarii, ar prinde viata in afara hirtiei, Sibiul ar deveni, peste noapte, o adevarata metropola. De la cele mai mici detalii, pina la cele mai mari investitii, costurile transpunerii in realitate ar depasi lejer 120 de milioane de euro. Firma britanica WSP Group, in colaborare cu alte doua firme straine, a analizat zeci de modalitati de imbunatatire a traficului din oras si din afara lui, tinind cont de toate etapele necesare implementarii, dar si de normele europene in vigoare. Proiecte scumpeUnul din cele mai costitoare proiecte, de peste opt milioane de euro, are in vedere fluidizarea traficului in zona de nord, care incepe sa se aglomereze, pe fondul investitiilor imobiliare. Desi specialistii au amintit des si de problema traficului de linga Real, solutiile pe care le-au propus tin in special de semaforizare si de centura ocolitoare. Un alt proiect costisitor, de peste sapte milioane de euro, este construirea unei pasarele peste calea ferata intre strada Kogalniceanu si Calea Surii Mici. Parcari subteraneDesi in 2007 sibienii au mai cistigat citeva zeci de locuri de parcare in zona centrala, e limpede ca acestea nu sint suficiente. De aceea, propunerile de parcari subterane in Piata Unirii, Parcul Tineretului, Ocnei si „9 mai" par singurele solutii care stau in picioare. Si nici nu sint foarte costisitoare. Potrivit planului de transport urban, costurile sint estimate la 1.482.000 de euro, cu TVA inclus. Sistemele de semaforizare sincronizate intre ele si cele de informare a soferilor aflati in trafic, cu locurile disponibile de parcare si rute ocolitoare, in caz de aglomerari, sint alte solutii pentru decongestionarea traficului. In total, cinci milioane de euro pentru un sistem inteligent de tafic. Proiecte pentru TursibDincolo de fluidizarea traficului, un alt scop al proiectului este reducerea riscului de poluare prin modelul european de folosire a bibicletelor si a mijloacelor de transport in comun, in special de troleibuze si tramvaie. Varianta agreata si de Dumitru Ungureanu, directorul ARPM Sibiu. „Noi avem o mentalitate gresita. Ne jenam sa mergem cu mijloacele de transport in comun, preferam masinile. In alte tari din Europa, directorii circula cu metroul si tramvaiul", spune Ungureanu. Realizatorii proiectului arata insa ca Tursib nu e pregatita pentru un numar mai mare de calatori. „Cresterea rapida din domeniul auto a fost insotita de o crestere a prosperitatii orasului. Transportul public, pe de alta parte, nu poate face fata cerintelor orasului. Cu flota de vehicule vechi, servicii nesigure si masini supraaglomerate, el este evitat de localnici, care recurg la masini personale de indata ce si le pot permite", se arata in proiect. Tramvaie in orasVechiul proiect al primarului Johannis, acela de a aduce tramvaiul in oras, este propus si de realizatorii masterplanului, care vorbesc despre „infiintarea unei linii marginase de tramvai in jurul Sibiului, in sectoarele de dezvoltare Zona Industriala Vest, aeroport, Terezian, Zona Industriala Est, Calea Cisnadiei si Valea Aurie".

Ornamente puse in cutii

Daca in ultimele saptamini ne-am obisnuit ca Sibiul sa fie luminat, in zeci de forme si combinatii de culori, odata cu lasarea intunericului, acum ne intoarcem la clasicul iluminat public. O mare parte din ornamentele de sarbatori din centrul orasului au fost deja demontate, iar in Piata Mica au ramas doar urmele casutelor de lemn din Tirgul de Craciun. Si bradul mai era, ieri seara, in centrul istoric. Potrivit reprezentantilor Biroului de Presa al Primariei, toate ornamentele de sarbatori vor fi strinse pina cel tirziu 15 ianuarie. Nu doar cele din centrul istoric, ci si beculetele colorate din mai toate cartierele Sibiului. Pentru Craciunul viitor Pe linga oramentele vechi, pentru aceste sarbatori, Primaria a decis sa cumpere si altele noi. In urma unei proceduri de achizitie publica, municipalitatea a mai achizitionat o serie de ornamente luminoase pentru Podul Minciunilor, Piata Mare, Primarie si Bulevardul Nicolae Balcescu. Firma de la care au fost achizitionate ornamentele este SC Sarmis Impex SA, iar valoarea se ridica la aproape 400.000 lei. Toate ornamentele cumparate pina acum vor fi puse la pastrare pina la Craciunul viitor. In aceasta iarna, cea mai luminata cladire din oras a fost chiar sediul Primariei, din Piata Mare. Insa si ormanentele din cele doua Piete sau de pe bulevardul Nicolae Balcescu au fost pe placul sibienilor si al turistilor. Miile de fotografii din perioada Sarbatorilor stau marturie.  

Paradox SRL

Magazinul pe a carui usa a fost afisat inteligentul anunt se afla pe strada Mitropoliei. Interpretarea unui prieten: „ti se comunica trei stari de lucruri: orarul real, starea actuala a pravaliei si o urare. La toate astea ai beneficiile ca: 1. stii cind sa revii, daca te (mai) intereseaza, si 2. ai primit o urare ca si o interfata sufleteasca catre viitoarea afacere pentru care ai batut (deja) drumul pina acolo". 

Burse in Danemarca

Studentii sibieni cu rezultate excelente la invatatura au ocazia sa studieze in Danemarca. Centrul National pentru Burse de Studii in Strainatate pune la dispozitia acestora trei burse pentru cursuri de vara de limba, literatura, istorie si civilizatie si burse speciale pentru studentii avansati si cercetatori. Bursele se vor acorda in baza unui concurs national, care se va desfasura conform regulamentelor in vigoare. Dosarele pentru concurs se pot depune pina in data de 25 ianuarie, direct la Registratura MEdCT, din strada Spiru Haret, nr. 10, sector 1 Bucuresti, iar selectarea candidatilor de catre Consiliul CNBSS si afisarea rezultatelor se va face in perioada 14-19 februarie. Date despre continutul dosarului de candidat si conditiile de participare se gasesc pe site-ul www.roburse.ro (M. L.)  

Pe scurt

Program competitionalBaschetCupa Romaniei, feminin, Sala Sporturilor „Horia Demian“: vineri, ora 17.30: „U“ Trustul CRE - CSM „U“ Oradea; simbata, ora 17.30: CSM „U“ Oradea - Unirea Dej; duminica, ora 10: „U“ Trustul CRE - Unirea Dej.duminica, ora 11, sala Liceului de Informatica si ora 16, Sala Sporturilor „Horia Demian“: CSS Viitorul Cluj - CSS Sibiu (juniori republicani)      Handbalsimbata, ora 11, Sala Sp.: „U“ Jolidon - CSM Cetate Deva (feminin, Liga Nationala)VoleiTurneu Memorial „Ioan Banda“ (feminin), Sala Sp.: vineri, ora 14: CSU Tirgu-Mures - CSM „U“ Craiova, ora 15.30: „U“ Oncos Cluj - I. O. R. Bucuresti; simbata, ora 13: „U“ Oncos Cluj - CSM „U“ Craiova; ora 14.30: CSU Tirgu-Mures - I. O. R. Bucuresti; duminica, ora 12: I. O. R. Bucuresti - CSM „U“ Craiova; ora 13.30: CSU TirguMures - „U“ Oncos Cluj.Bucurestence in topFederatia Internationala de Istorie si Statistica a Fotbalului (IFFHS) a publicat ierarhia all time reactualizata a echipelor de club. Conform acestui clasament cele mai bune 15 formatii sint FC Barcelona (710 puncte), Manchester United (628), Real Madrid (602), AC Milan (595), Juventus Torino (584), Internazionale Milano (532), Bayern München (514), Arsenal Londra (511), CA River Plate Buenos Aires (483), FC Porto (405), Ajax Amsterdam (400), Chelsea Londra (397), FC Liverpool (387) si CA Boca Juniors Buenos Aires (374).     Cu 56 de puncte, Steaua este cea mai bine plasata echipa romaneasca, fiind a 91-a. Rapid (51p) ocupa locul al 93-lea, iar Dinamo (10) pozitia a 164-a.     T.-J. L.Fara 6 jucatori in TurciaIn primul cantonament al CFR-ului din aceasta iarna, ce se va desfasura in Turcia, in perioada 10-24 ianuarie, antrenorul Ioan Andone va conta pe doar 25 de jucatori din totalul de 31 pe care ii are lotul "feroviarilor". Daca la originea citorva absente stau probleme medicale (Ogbonna, Didi), o serie de jucatori vor ramine acasa deoarece „Falcosul“ nu ii mai are in planul pentru returul campionatului. In aceasta situatie se afla Mojica, acesta urmind, cel mai probabil, sa se reintoarca in Bolivia, Radu Marginean, dorit la Urziceni, „U“ Cluj si Gloria Bistrita, Oliveira, aflat in vizorul unor echipe din Portugalia si al lui FC Brasov, si Cannales, care va pleca inapoi la Benfica.     G. J. Abrudan, la FC BrasovEchipa de liga secunda FC Brasov a reusit sa-l transfere pe fundasul central al Gloriei Bistrita, Octavian Abrudan, dupa ce l-au achizitionat nu cu mult timp in urma si pe brazilianul Fabinho de la Anorthosis Famagusta. Abrudan, fost component al Universitatii Cluj, a semnat un contract pe 4 ani cu FC Brasov, valabil din vara, dar oficialii liderului Seriei 1 din Liga 2 vor sa-l aduca pe tinarul in virsta 23 de ani inca de pe acum la Brasov. „Da, l-am  luat pe Abrudan. Am semnat un contract din vara, dar sint sanse mari ca sa vina de acum la echipa“, a spus presedintele executiv al FC Brasov, Dinu Gheorghe, pe site-ul www.insport.ro.    G. J.

Un nou ansamblu rezidential

Un nou ansamblul de locuinte urmeaza sa fie construit la Sibiu, intre Podul Garii si strada Stefan cel Mare, pe o suprafata de 8.000 metri patrati. Proiectul imobiliar va fi dezvoltat de catre compania galateana Interstil SRL, valoarea acestuia ridicindu-se la peste 15 milioane de euro. Ansamblul va include trei blocuri turn cu circa 200 de apartamente, a declarat, ieri, pentru NewsIn, managerul companiei, Octav Manaila. „Am achizitionat terenul, am depus documentatia la Primaria Sibiu pentru avizele de construire, iar acum sintem in cautarea unui partener strain alaturi de care sa finantam proiectul. Sint mai multe persoane interesate, dar vom incheia contractul cu cel care va prezenta primul oferta de finantare. Eu sper ca, pina in luna aprilie, sa demaram constructia", a precizat Manaila.Pentru cei cu venituri mediiPlanul complexului de locuinte prevede construirea a circa 200 de apartamente noi, cu una pina la trei camere. „In cazul in care va exista cerere pentru apartamente de lux, de patru sau cinci camere, ele pot fi realizate, pentru ca proiectul e foarte elastic", a mai spus Octav Manaila. Insa compania doreste sa se adreseze oamenilor cu venituri medii, iar cele mai cautate apartamente sint cele de doua si trei camere.Este prima investitie a Interstil SRL pe piata sibiana. Societatea a mai desfasurat proiecte asemanatoare, ca partener, in Brasov si Bucuresti. Potrivit lui Manaila, toate locuintele din Capitala au fost vindute inainte de inceperea constructiilor.

?Savantul" de la Cisnadie

Este nevazator, a lucrat in timplarie, mecanica, textile si constructii si are vise in care nu doar ca vorbeste cu fiul sau decedat, dar chiar „simte" ca energia magnetica ar putea fi solutia tuturor problemelor actuale ale societatii. „Inteleg mai bine decit cel care vede. Cu un leu pe luna poti incalzi un apartament. Sa incalzesti tot Bucurestiul ar costa 3.000 de euro. Ce s-ar mai bucura politia sa afle ideile mele! N-ar mai trebui sa alerge dupa infractori. Ce s-ar bucura Carabulea, sa afle ca autocarele lui pot ajunge pina in Norvegia cu doi litri de motorina!", jubileaza Balaneanu.Infuriat pe autoritatiPentru ca nici sotia si nici cei patru copii nu-l inteleg, „savantul" din Cisnadie nu are cui sa-si impartaseasca descoperirile. De altfel, nici autoritatile nu par interesate sa exploateze puterea magnetismului, desi Balaneanu a discutat personal sau a depus petitii la primarul Johann Krech si Consiliul Local din Cisnadie, primarul Klaus Johannis, deputatul PSD Ioan Cindrea si, mai nou, la Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean. „Am vrut sa le dau cele patru elemente ale vietii, dar n-au vrut sa inteleaga. Nu-i intereseaza! Asa-zisa democratie e comunismul mascat", se plinge barbatul. Din calculele sale, nu are nevoie decit de 5.000 de euro si 500 de lei pentru a realiza un prototip, care „ar fi cam ca un avion cu reactie", si un foraj la 1.700 de metri adincime. El va mai incerca sa-l convinga si pe decanul Facultatii de Inginerie sa-i permita sa foloseasca laboratorul pentru experimente, iar daca va esua, va cauta un investitor strain care sa-i finanteze cercetarile.

Educatie contestata

Recentele propuneri legislative privind modificarile la sistemul educational, postate si pe site-ul Ministerului Educatiei, stirneste numeroase controverse, atit printre profesori, cit si printre parinti. Deoarece sint inca in stadiul de propuneri, si inca se mai pot face modificari, Inspectoratul Scolar Sibiu va organiza, pina in data de 17 februarie, dezbateri pe proiectele de Legi ale Educatiei. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a transmis la inceputul acestei saptamini o nota prin care solicita fiecarui inspectorat sa genereze asemenea dezbateri cu profesorii, parintii, elevii, reprezentantii sindicatelor, societatea civila. Inspectoratele sint obligate sa centralizeze toate propunerile concrete pe care le primesc si sa le transmita catre MECT pina la data de 18 februarie.Pe e-mailPentru bunul mers al activitatii viitoare din domeniu, dar si armonizarea reala cu sistemul european similar, vor fi ascultate cu interes cit mai multe puncte de vedere, mai ales ca exista destule semne de intrebare cu privire la unele modificari vizate, cum este si cazul trecerii clasei a IX-a de la invatamintul liceal la cel gimnazial, ceea ce ar presupune modificari substantiale de infrastructura si curriculum. Sibienii care vor sa-si exprime parerea in legatura cu proiectele de Legi ale Educatiei o pot face pe adresele de e-mail ale  Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu office@isjsibiu.ro sau officeisj@yahoo.com. Pot sa-si scrie ofurile si la adresa proiecte.legi@medc.edu.ro, pe forumul dedicat special discutarii acestora sau, in scris, pe adresa MECT (General Berthelot, nr. 28 - 30, Bucuresti, sector 1). Termen limitaMinisterul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a lansat, la 17 decembrie 2007, spre dezbatere publica proiectul de Legi ale Educatiei. Cei care vor sa incerce sa modifice proiectul de Legi o pot face pina pe 17 februarie. ISJ va transmite la Ministerul Educatiei concluziile dezbaterilor cu parintii, elevii, reprezentantii sindicatelor, societatea civila, plus cele primite pe e-mail, catre  MECT pina pe 18 februarie.

Se intrerupe curentul

In vederea efectuarii unor lucrari programate, astazi, intre orele 9 si 13, se va intrerupe furnizarea energiei electrice in Sibiu, pe strazile Hategului - partial, Strandului (si zona fostei centrale termice), Cristian - partial, Moldovei - partial, iar miine, intre 9 si 18, in localitatea Riul Sadului. (M. C.)

Suspecti de trichineloza

Medicii tin sub atenta supraveghere un numar de 45 de clujeni care au consumat de Sarbatori carne de porc infestata cu Trichinella. Potrivit directorului adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Cluj, Radu Voina, au fost depistate doua focare de trichineloza, unul in satul Orman, comuna Livada, si altul in municipiul Cluj-Napoca. „De la Livada, au fost internate doua persoane, a caror evolutie este buna. La inspectia efectuata la fata locului, s-a constatat ca alte 40 de persoane au consumat din carnea provenita de la 2 porci infestati“, a declarat Radu Voina. El spune ca toate aceste persoane, printre care se numara si copii, sint aflate sub atenta supraveghere a medicilor de familie din zona, iar in cazul in care vor prezenta simptome ale bolii vor fi trimise la Spitalul de Boli Infectioase.     Din cel de-al doilea focar a fost internata in spital o femeie de 48 de ani, din Cluj-Napoca, dar din carnea porcului sacrificat in localitatea Soimeni au mai mincat alte patru persoane. Directorul adjunct al ASP Cluj sustine ca aparitia simptomelor bolii este determinata de gradul de parazitare a carnii consumate. Potrivit acestuia, parazitul este distrus prin procesele de tratare termica a carnii.     Trichineloza este o boala produsa de Trichinella Spiralis, care se transmite la om prin consumul de carne infestata. Pacientii bolnavi de trichineloza sint la debut fara pofta de mincare, apoi prezinta dureri abdominale, greata si diaree. Dupa numai citeva zile apar durerile musculare, insotite de dificultati in mers, inghitit sau chiar respirat. Boala evolueaza cu febra. Boala poate fi prevenita prin consumul carnii si al produselor din carne verificate din punct de vedere sanitar-veterinar. De aceea, este obligatoriu examenul trichineloscopic al carnii, care costa doar 7 lei. O alta masura de distrugere a parazitului este tratarea carnii prin fierbere sau frigere.

Suspecta: o stripteuza

Trupul neinsufletit al micutului a fost descoperit de gunoieri, in Piata CibinPlodul de sex masculin descoperit mort de citiva gunoieri, marti seara, intr-un tomberon din Piata Cibin, i-a pus pe jar pe politistii sibieni. Acestia au verificat atent zona, imediat dupa ce au fost anuntati despre macabra descoperire. In timp ce ancheta se afla in plina desfasurare, ieri, in piata, comerciantii au dat rind pe rind o tura pe la tomberonul transformat de o femeie inconstienta in sicriu. Se inchinau si alimentau mai departe zvonul care s-a format in timpul cercetarilor la fata locului. Autoarea faptei ar putea fi o stripteuza care lucreaza la un local din apropiere si despre care se stia ca este insarcinata. Continua cercetarileNumit de politisti „produsul de conceptie", trupul firav a fost supus necropsiei la Serviciul de Medicina Legala Sibiu, pentru a se stabili daca acesta s-a nascut viu, iar in cazul in care s-a nascut viu, cauza si natura mortii, urmind a fi intocmita incadrarea juridica a faptei. Pina la inchiderea editiei, politistii nu au facut publice rezultatele investigatiei. Acestia au spus doar ca cercetarile sint continuate de catre ofiterii Serviciului Investigatii Criminale. Nici cei de la spital nu au putut comunica rezultatul, pentru a nu periclita desfasurarea anchetei. „A fost comunicat rezultatul politiei. Nu-l putem face public pentru a nu impiedica desfasurarea anchetei. In cazul in care se stabileste ca bebelusul a fost nascut mort, iar pedeapsa este aspra, mama ar putea fugi sau sa se ascunda", arata Raluca Turcu, purtator de cuvint in cadrul Spitalului Judetean Sibiu.Maria C. l comercianta Piata Cibin „Ar trebui spinzurata. Nici nu o putem numi mama. Daca n-avea de gind sa-l tina, mai bine se ducea la spital, il nastea, apoi il abandona. Macar traia acest suflet"

Bani de la Guvern

Guvernul a decis, in sedinta de ieri, acordarea de ajutoare financiare in valoare totala de 787.200 lei pentru un numar de 576 familii si persoane singure, din 35 de judete si municipiul Bucuresti. Din acestea, trei familii cu domiciliul in judetele Sibiu si Dolj, vor primi ajutoare de urgenta in valoare de 5.500 lei, pentru situatie de necesitate datorata unor accidente. Situatia acestor familii si persoane singure a fost evaluata prin anchete sociale efectuate de directiile de munca si protectie sociala. Propunerile de ajutoare financiare sint sustinute de primarii localitatilor de domiciliu, cu avizul prefectilor. (L.C.)    

Actiune in weekend

Un film care exploateaza aspecte nedocumentate din istoria americana se bucura de succes de box-office si in RomaniaUrmarea unui film din 2004, care a avut incasari la nivel mondial de peste 350 de milioane de dolari, pelicula lui Jon Turteltaub „Comoara nationala 2: Cartea secretelor" il are in centru pe cautatorul de comori Benjamin Franklin Gates (interpretat de Nicholas Cage), care vrea sa descopere adevarul din spatele asasinarii lui Abraham Lincoln prin dezlegarea misterului din cele 18 pagini lipsa din jurnalul asasinului John Wilkes Booth. In weekend-ul lansarii in Romania, filmul a adus incasari de 275.526 lei, arata Agentia Champions, citata de NewsIn.Tot pe podiumPe locul al doilea in box-office s-a clasat a doua premiera a saptaminii, filmul istoric „Elizabeth: Epoca de aur" („Elisabeth: The Golden Age"), cu Cate Blachett, la rindul sau urmarea unei pelicule a aceluiasi regizor, Shekhar Kapur, din 1998. Pelicula despre regina Marii Britanii a avut 5.239 de spectatori si a incasat 92.277 de lei din vinzarea biletelor in cinematografele romanesti. Aflat in a patra saptamina pe marile ecrane, filmul fantasy „Busola de aur" („His Dark Materials: The Golden Compass"), care ii are in distributie pe Nicole Kidman, Daniel Craig si Dakota Blue Richards, s-a clasat pe a treia pozitie a clasamentului incasarilor, cu 46.572 de lei si 3.079 spectatori in weekendul trecut.In cadereComedia „Baiatu' mamei" („Mama's Boy") a avut 2.237 de spectatori care au cumparat bilete in valoare de 37.064 lei si s-a clasat astfel pe locul patru in box-office, iar filmul de animatie „Bee Movie: povestea unei albine", in care comicul american Jerry Seinfeld si-a imprumutat vocea albinutei Barry, a ajuns pe locul cinci al clasamentului, cu 2.187 de spectatori si incasari de 31.529 lei. In total, 40.939 persoane au fost la cinematograf weekendul trecut si au cumparat bilete in valoarea totala de 668.406 lei. In perioada sarbatorilor, „Busola de aur" si „Bee Movie" au condus box-office-ul romanesc. „Bee Movie: povestea unei albine" s-a clasat pe primul loc in topul incasarilor, cu 5.561 spectatori si incasari de 90.623 de lei, in weekendul 21-23 decembrie, cind a avut premiera, iar „Busola de aur" a avut 4.131 spectatori si incasari de 59.121 lei, intre 28 si 30 decembrie, conform cifrelor furnizate de Agentia Champions.Top 10 box-office 4-6 ianuarie:1. „Comoara nationala 2: Cartea secretelor" („National Treasure 2: Book of Secrets") - 16.338 spectatori, 275.526 lei2. „Elizabeth: Epoca de aur" („Elisabeth: The Golden Age") - 5.239 spectatori, 92.277 lei3. „Busola de aur" („His Dark Materials: The Golden Compass") - 3.079 spectatori, 46.572 lei4. „Baiatu' mamei" („Mama's Boy") - 2.237 spectatori, 37.064 lei5. „Bee Movie: povestea unei albine" („Bee Movie") - 2.187 spectatori, 31.529 lei6. „Alvin si veveritele" („Alvin and the Chipmunks") - 1.753 spectatori, 28.118 lei7. „Fratele lui Mos Craciun" („Fred Claus") - 1.472 spectatori, 21.836 lei8. „Hitman: Rau necesar" („Hitman") - 1.226 spectatori, 21.419 lei9. „Gangster american" („American Gangster") - 1.301 spectatori, 21.314 lei10. „Charlie Talisman" („Good Luck Chuck") - 1.055 spectatori, 21.266 lei

Imperium Nights, la final

Imperium Nights a insemnat un cadru saptaminal de spectacole de jazz, blues si pop-rock, la care, alaturi de nume consacrate ale muzicii romanesti, au participat cu mult succes artisti locali reuniti sub numele de Imperium Band. Ciprian Oancea la pian, Lucian Fabro la tobe si percutie, Dorin Pitariu la chitara si Calin Filip la chitara bass au reusit sa consolideze o formatie in plin avint muzical, remarcata la festivaluri de specialitate. Saptamina de saptamina, Imperium Nights au adus o diversitate de genuri muzicale: marti - „Piano Bar", cu Ciprian Oancea, miercuri - „Lectia de jazz", cu Alexandru Brasovean si Imperium Band, joi - „Café Jazz", cu Alexandru Brasovean si Ciprian Oancea, vineri - „Evergreen", cu Cosmin Crutiu si Imperium Band, iar simbata - „De la pop la jazz", cu Vlad Simon si Imperium Band. De asemenea, opt seri de luni au fost rezervate numerelor de stand-up comedy ale lui Radu Gheorghe si invitatilor sai: Razvan Vasilescu, Dana Voicu, Mihai Bisericanu, Mircea Baniciu, Maia Morgenstern si Anca Sigartau.Spectacole lunareIn fiecare luna, Imperium a organizat cite un Master Concert, cu nume internationale din zona jazz-ului si a blues-ului, dar si artisti in formare. Bob Bales, Harry Tavitian, Alexandru Andries si Ovidiu Lipan Tandarica sint doar citeva dintre celebritatile pe care publicul le-a putut urmari live, pe scena clubului sibian. In martie, vedeta TV Christel Ungar Topescu si Marius Popp au sustinut un concert extraordinar in Imperium, iar in aprilie, trupa Krypton a ales clubul de pe Nicolae Balcescu pentru lansarea noului sau album. „Imperium se mindreste cu rezultatele cooperarilor din 2007 si isi pune speranta in parteneriate la fel de productive si in anul care tocmai a inceput. Asadar, nu promitem, ci garantam un 2008 la fel de cultural!", a afirmat Cristina Dinulescu, de la departamentul marketing al Imperium Club.

Cantonament la Bazna

Aflati pe locul trei inainte de startul returului, baschetbalistii de la Gaz Metan Medias au ginduri mari pentru 2008. Nu doar ei, ci si conducerea tehnica. Horia Rotaru spune ca-si doreste cel putin o semifinala de campionat. „As vrea sa avem un sezon foarte bun, la fel ca si returul din 2007. In primul rind as vrea sa fim sanatosi, sa putem munci si sa obtinem ceea ce ne-am propus. Daca vom fi bine, sper sa ajungem sa jucam cel putin o semifinala de campionat national. E normal ca mi-as dori sa mergem pina in finala, dar nu stiu daca se poate. Si-n Cupa as vrea sa avem un parcurs cit mai lung", spune antrenorul mediesenilor. Pregatire supravegheataReunirea echipei a avut loc la inceputul saptaminii si tot de atunci baschetbalistii au intrat in cantonament la Bazna. Vor sta acolo pina pe 19 ianuarie, data la care este programat meciul din Cupa Romaniei, cu CSU Atlassib. Antrenamentele pe care le comanda Rotaru nu sint doar de acumulare, ci sint combinate cu exercitii tehnico-tactice, echipa facind zilnic naveta Bazna - Medias. „Am decis ca asa e cel mai bine pentru toti. Stam in cantonament si pregatim foarte bine atit meciul de Cupa, cit si cele din Campionat. Ne va astepta un retur foarte dificil si trebuie sa fim pregatiti", spune Rotaru. Doua amicalePina la ora primului meci oficial, conducerea formatiei incearca perfectarea a doua meciuri amicale, contra unor alte formatii din primul esalon. Cel mai probabil, primul meci va avea loc la finalul saptaminii, iar cel de-al doilea la mijlocul saptaminii viitoare. „Deocamdata n-am stabilit clar cu cine vom juca, dar avem nevoie de doua meciuri. Cumva trebuie sa mai schimbam monotonia, plus ca avem nevoie de un adversar pentru a ne mai pune la punct schemele, atit de aparare, cit si de atac. In zilele urmatoare, vom sti sigur cu cine vom juca", spune Rotaru.

Jan Gavrila a sunat adunarea

Timp de doua saptamini, jucatorii din Cisnadie vor avea in Jan Gavrila ?inamicul public nr. 1"Cu o zi mai tirziu decit cealalta reprezentanta a Sibiului in liga a III-a, FC Atletic, la FC Cisnadie a sunat adunarea. Ieri, de la ora 11, peste 25 de fotbalisti s-au reunit sub comanda lui Jan Gavrila. Pentru prima zi, tehnicianul nu le-a programat decit o scurta sedinta de reacomodare la efort. Ritmul mai scazut va continua pina la inceputul saptaminii viitoare, timp in care Cotora si coechipierii vor efectua si vizita medicala la Sibiu. Tilvan revineSingura noutate de marca in lotul formatiei antrenate de tehnicianul sibian este Ovidiu Tilvan, jucator care este liber de contract din toamna trecuta, cind si-a reziliat contractul cu fosta sa echipa Minerul Lupeni. „Chiar daca n-am mai jucat de citeva luni, sint pregatit. M-am mai antrenat cu baietii si n-am avut nici probleme cu kilogramele in aceasta iarna. Acum, cu o pregatire buna, sper sa fiu apt pentru primul meci din retur. Sper sa dau o mina de ajutor formatiei sibiene pentru a urca in clasament. Mi-e dor sa intru iarasi intr-un meci oficial", spune jucatorul sibian. Posibil GrigoreLa antrenamentul de ieri, Jan Gavrila a avut la dispozitie mai multi jucatori. Multi dintre acestia sint veniti in probe si sint foarte tineri. O miscare importanta ar putea fi inregimentarea lui Nicolae Grigore, fost component al echipelor Inter Sibiu si Gaz Metan Medias, si care, in ultimii ani, a evoluat pentru formatii din Rusia. „Am vorbit cu el, ne-am inteles, dar a venit in aceasta dimineata(n.r. - ieri dimineata) si mi-a spus ca au aparut ceva probleme. Eu sper totusi sa vina la noi, pentru ca daca il avem si pe el, dar si pe Tilvan, vom avea un cuvint mai greu de spus, pentru ca sint jucatori cu experienta, care ne pot ajuta", spune Jan Gavrila. Cantonament la CisnadiePentru obisnuitele acumulari de iarna, staful tehnic a optat pentru o pregatire centralizata la stadion. Astfel, timp de aproape doua saptamini jucatorii vor transpira serios in cadrul a doua sedinte de pregatire zilnice, in care accentul se va pune pe pregatirea fizica. „Nu vom merge nicaieri. Am decis sa ne pregatim la stadion si vom incerca sa acumulam cit mai multe. Conditiile sint bune si aici si nu ne facem probleme. Dupa aceea vom incepe seria meciurilor de verificare. Pina la la reluarea campionatului sper sa facem 10 meciuri amicale. Pina acum am perfectat duble cu Forex Brasov, CSM Sebes si Transil Tg. Mures", spune Jan Gavrila. Obiectivul lui CorfarGolgheter in turul campionatului, cu 10 reusite, atacantul Cristi Corfar spera sa marcheze cel putin tot atitea goluri si-n retur. „As vrea sa dau cit mai multe goluri, ca sa ajut echipa sa ocupe o pozitie cit mai buna la finalul campionatului. Va fi greu, dar nu-mi fac griji. Oricum, si daca nu voi mai da tot atitea, nu o sa fie nici o problema. Cel mai important este ca echipa sa invinga si sa jucam bine. Sint optimist in privinta returului", spune atacantul. Cotora si kilogrameleRevenit din concediul pe care l-a petrecut in Germania, capitanul Luci Cotora spune ca a pus citeva kilograme in plus. „A fost alt aer, alta atmosfera, am mincat un pic cam mult si ma simt mai gras. Nu-mi fac griji, pentru ca, dupa o saptamina de antrenament, sper sa ajung la aceeasi greutate ca inainte de finalul campionatului", spune capitanul.

Reunire fara brazilieni

Gaz Metan Medias s-a reunit ieri la stadionul Municipal de pe Tirnava Mare. Asa cum anunta cu o zi inainte antrenorul Cristi Pustai, la echipa nu este nicio modificare fata de lotul cu care s-a intrat in vacanta. Singurele absente la primul antrenament au fost cele ale brazilienilor Eric, Cairo si Grillo, care nu au revenit inca in tara, pe motiv ca nu si-au gasit bilete de avion pentru a ajunge la Medias mai repede decit intentionau oficialii clubului inainte de plecare. „Stiam ca vor absenta de la reunire, pentru ca de cind au plecat le-am luat bilete dus-intors. De atunci n-am gasit nici o varianta pentru a-i aduce mai repede in tara, dar sper ca, pina la finalul saptaminii, sa fie cu totii la antrenamente", spune Cristi Pustai. (C. F.)

CSU a debutat cu infringere

Primul meci din turneul austriaco-ungar a adus prima infringere pentru CSU Atlassib. Intr-o partida desfasurata marti seara, in compania formatiei Kormend, elevii lui Peter Schomers au pierdut cu 79-111. Sibienii nu l-au putut utiliza pe capitanul Darnell Clavon, care a suferit o entorsa la antrenamentul dinaintea jocului. Potrivit lui Mircea Vulc, presedintele sectiei, echipa n-a facut un joc bun, unul dintre motivele invocate fiind starea de oboseala acumulata, dupa drumul lung pe care l-a avut de parcurs echipa. Aseara, sibienii au evoluat intr-un nou meci, de aceasta data in compania echipei Furstenfeld, formatie care a mai fost pregatita in trecut de catre actualul antrenor al sibienilor. (C. F.) 

Vizita contestata

Scrisoare de protestFoto Diana SANDORVizita la Cluj a lui Szili Katalin a fost contestata de o organizatie a maghiarilorMembrii Organizatiei Tinerilor Maghiari din Ardeal (OTMA) au dat publicitatii ieri o scrisoare de protest impotriva vizitei presedintelui Parlamentului ungar, Szili Katalin, la Cluj. Textul se refera la „tradatorii moderni de tara“, fragment care se regaseste intr-o carte a scriitorului maghiar Wass Albert. Potrivit protestatarilor, parlamentarul maghiar face parte din partidul care a reusit sa dezbine comunitatea ungara si sa ii faca pe locuitorii statului vecin sa voteze impotriva acordarii cetateniei ungare maghiarilor care traiesc in afara tarii. Membrii organizatiei ardelene sint de parere ca Szili nu ar fi trebuit sa viziteze Clujul, mai ales acum, la 2 zile dupa implinirea a 100 de ani de la nasterea lui Wass. Reprezentantii OTMA cred ca Szili „murdareste“, prin prezenta la Cluj, amintirea lui Wass.Presedintele Parlamentului ungar, fara reactie„Foto MTI – 50 de ani in imagini. Celebritate in imagini“ este numele expozitiei organizate la Opera Maghiara  si care l-a avut ca invitat special pe presedintele Parlamentului Ungariei, Szili Katalin. Aceasta nu a avut ieri nici o reactie legata de acuzele aduse de tinerii din organizatia maghiara ardeleana. A ales sa tina doar un discurs legat de expozitie, prin care a adus multumiri fotografilor agentiei de presa ungare. „Pozele ne aduc aminte de evenimentele importante din ultimii 50 de ani, iar expozitia reprezinta istoria unei institutii nationale din Ungaria“, au fost cuvintele prin care a descris evenimentul. Mai mult, Szili a spus ca fotografia ei favorita „reprezinta o doamna cu mingea de fotbal“. La vernisaj a mai luat parte si Matyas Vince, presedintele agentiei ungare MTI.      Conform acestuia, MTI detine peste 13 milioane de fotografii, dintre care 5 milioane sint adevarate modele. Tot Matyas a mai spus ca „agentia noastra are 13 fotografi, ale caror poze au fost vazute de peste 40.000 de oameni in cadrul expozitiilor“. Pozele expuse la Cluj au fost selectate de Mihai Ghera si pot fi admirate la Opera Maghiara pina in data de 31 ianuarie.    PROTESTUL TINERILOR MAGHIAR„Organizatia noastra protesteaza in numele Clujului, al amintirii lui Wass Albert si in numele tuturor maghiarilor de bun simt si sugereaza tradatorilor de tara moderni sa se puna de acord in legatura cu problema maghiarilor la Bucuresti.“

Satul de FC Nantes

Atacantul lui FC Nantes, Claudiu Keseru, a declarat, ieri, ca sint sanse mari sa paraseasca pe FC Nantes in aceasta perioada de transferari si nu exclude o revenire in campionatul Romaniei, de unde are oferte. „Sint sanse foarte mari sa plec de la FC Nantes. Pentru moment nu stiu unde voi merge. Oferte tot apar si dispar si nu e inca nimic concret. As prefera sa ramin in Franta, dar nu as spune «nu» unei reveniri in campionatul romanesc. Din tara nu am nicio preferinta si orice este posibil", a declarat Claudiu Keseru. Oficialii lui FC Nantes au anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ca internationalul roman de tineret ar putea pleca de la club. NemultumitClaudiu Keseru vrea sa plece de la Nantes fiind nemultumit de faptul ca joaca extrem de putin. „Cei de FC Nantes mi-au facut doua propuneri de prelungire a contractului, una in iulie si una in septembrie, insa am refuzat. Nu puteam accepta din cauza motivelor sportive. Daca mi s-ar fi propus prelungirea contractului la sfirsitul sezonului trecut as fi semnat, insa acum am fost folosit prea putin", a explicat atacantul lui Nantes. In virsta de 22 de ani, Claudiu Keseru se afla la Nantes din 2003, contractul sau cu echipa franceza expirind in aceasta vara. De serviciile atacantului roman s-au interesat in aceasta perioada Racing Santander, AS Monaco, Dinamo si Steaua.

Bush face pace intre Israel si Palestina

Dupa ce alegerile preliminare din statul american Iowa au fost cistigate, in tabara democratilor, de senatorul Barack Obama, iar sondajele il clasau drept favorit si pentru statul New Hampshire, surpriza s-a produs (e drept ca numai la vreo doua procente distanta): Hillary Clinton, pina nu demult preferata democratilor, a reusit, cu 39%, sa cistige preliminarele din acest stat. Astfel, Clinton si Obama au, fiecare, cite o victorie la activ si se pregatesc pentru viitoarele confruntari cu electoratul, care vor stabili cine va deveni candidatul oficial al Partidului Democrat pentru Casa Alba. La republicani, senatorul John McCain a cistigat alegerile din New Hampshire, cu 37% din optiunile alegatorilor. Victoria lui a fost primita cu bucurie, mai ales in urma esecului sau din statul Iowa. McCain este urmat indeaproape de Mitt Romney. Pretendentii la candidaturi pentru fotoliul de la Casa Alba se vor mai infrunta in statele Michigan, Nevada, Carolina de Sud si Florida, iar in februarie, alegerile preliminare continua in alte 22 de state. Dupa ce vor centraliza toate datele si vor analiza rezultatele, adica in luna august, democratii vor decide, in cadrul unei conventii nationale, cine va fi candidatul lor pentru presedintia SUA. Republicanii vor face acelasi lucru in septembrie. Scrutinul prezidential va avea loc pe 4 noiembrie. In timp ce partidele si electoratul sint prinse, in SUA, cu aceasta vinzoleala a pre-alegerilor, actualul presedinte, George W. Bush, a pornit intr-o vizita istorica: prima din ultimii 10 ani a unui presedinte american in Israel si teritoriile palestiniene. Insotit de 250 de membri ai Serviciilor Secrete si inconjurat de masuri de securitate extreme, Bush va incerca sa ajute la stabilirea unui acord de pace intre cele doua tabere, israelieni si palestinieni. Acordul ar trebui incheiat pina la finalul acestui an si ar avea ca rezultat formarea unui stat palestinian care sa convietuiasca in pace cu cel israelian si sa fie recunoscut de acesta. La sosirea in Israel, Bush a fost intimpinat de premierul israelian Ehud Olmert, presedintele statului, Shimon Peres, oficiali politici, militari si religiosi, dar si de coruri de copii care i-au cintat imnuri de pace.

Oltchim nu stie sa piarda

Presedintele clubului Oltchim, Ioan Gavrilescu, a vorbit la  rindul sau despre urmarile derbiului Rulmentul-Oltchim: “Am depus un memoriu la Federatie impotriva arbitrajului si asteptam solutionarea. Rulmentul a jucat dur, iar Luca si Gatzel sint scoase trei luni din circuit”.  In partida Rulmentul-Oltchim, scor 27-26, Steluta Luca si Roxana Gatzel s-au accidentat grav, ele urmind sa lipseasca aproximativ trei luni. Roxana Gatzel era abia revenita dupa o accidentare suferita tot intr-un meci cu Rulmentul.Gheorghe Tadici“Clubul Oltchim da in judecata Federatia Romana de Handbal si pe cei doi arbitri, Pavel si State, din partida cu Rulmentul, iar finantatorul Constantin Roibu ia in calcul varianta de a nu mai lasa jucatoarele la echipa nationala. Este inadmisibil ca in zeci de meciuri la echipa nationala si in Liga Campionilor sa nu avem nici o accidentare, iar din doua partide cu Rulmentul sa iesim cu trei accidentari grave” Amenintari cu retragereaDar lucrurile nu s-au oprit aici. Finantatorul echipei vilcene, Constantin Roibu, a declarat, la Radio InfoPro, ca intentioneaza sa retraga echipa din campionat daca partida nu se va rejuca. Aiuritor este faptul ca patronul vilcean cere ca o eventuala rejucare sa se dispute pe teren neutru! De asemenea, Roibu a spus ca ii va actiona in justitie pe ce doi arbitri, pentru ca au permis jocul dur al brasovencelor, dar si pe antrenoarea Rulmentului, Mariana Tirca, pentru ca, in opinia sa, a incurajat jocul dur al echipei brasovene.Federatia considera ca arbitrajul a fost corectPresedintele Federatiei Romane de Handbal, Cristian Gatu, a cerut Comisiei de Arbitraj sa faca o analiza video a partidei Rulmentul-Oltchim, a declarat presedintele comisiei, Valter Dancescu. “Eu am disutat cu domnul Tadici si dupa meci si astazi, iar el mi-a spus ca Oltchim va depune memoriu la Federatie. Nu stiu daca acest memoriu a fost depus, dar domnul presedinte Gatu ne-a cerut ca joi sa facem o analiza video a meciului si atunci vom vorbi despre ce a fost. Eu am fost observatorul meciului Rulmentul-Oltchim, iar jumatate din Comisia de Arbitraj a fost prezenta la partida, acum vom vedea si inregistrarea si vom analiza”, a declarat presedintele Comisiei de Arbitraj a FRH, Valter Dancescu. Acesta a apreciat ca arbitrajul cuplului Pavel – State poate fi considerat corect, iar accidentarea Stelutei Luca nu a fost determinata in mod decisiv de contactul cu adversara. Tehnicianul Oltchimului, Gheorghe Tadici, si presedintele gruparii vilcene, Ioan Gavrilescu, au depus, ieri, un memoriu la Federatia Romana de Handbal impotriva arbitrajului la partida Rulmentul – Oltchim 27-26.

Ron Dennis pe faras

Echipa Dennis - Hamilton s-ar putea destrama in viitorul apropiatCariera lui Ron Dennis la conducerea echipei britanice de Formula 1 McLaren Mercedes ar putea ajunge la final, in cazul in care constructorul german va prelua controlul majoritar asupra team-ului ce isi are sediul la Woking, informeaza editia electronica a cotidianului The Guardian. „Mercedes Benz se afla la punctul de a prelua pachetul majoritar al McLaren Group, o mutare care ar putea duce la finalul carierei lui Ron Dennis in fruntea echipei britanice de Formula 1. Posibila preluare a parut ca fiind mai aproape, luni, odata cu prezentarea noului monopost MP4-23 pentru sezonul 2008, la Muzeul Mercedes din Stuttgart. A fost pentru prima data, in 13 ani de parteneriat, cind McLaren si-a prezentat noul model «acasa» la Mercedes. Faptul ca Ron Dennis a stat mai retras la conferinta de presa, prilejuita de prezentarea noului monopost, a alimentat zvonurile potrivit carora presedintele McLaren, in virsta de 60 de ani, ar putea avea parte de o retragere demna, prin aceasta semiretragere", noteaza The Guardian.Zvonuri probabileUn purtator de cuvint al McLaren a declarat ca, in acest moment, nu sint planuri de anuntare a unei eventuale preluari, dar in momentul in care un director din cadrul McLaren a fost intrebat daca Mercedes se afla in cursa de cumparare a unei parti mai mari de actiuni, acesta a raspuns: „Cred ca si-ar dori asta". „Mina dreapta" a lui Ron Dennis, Martin Whitmarsh, care, luni, s-a ocupat de prezentarea de la Stuttgart, va fi, cel mai probabil, urmasul lui Dennis. Mercedes a cumparat, in urma cu opt ani, 40 la suta dintre actiunile McLaren Group, in schimbul sumei de 300 de milioane de dolari. Intelegerea a permis celor de la McLaren sa devina primul constructor independent care a dezvoltat un model pentru producatorul german, Mercedes SLR McLaren.Lansare oficialaLa prezentarea noului monopost MP4-23 a fost prezent si Ron Dennis, care si-a manifestat increderea ca noua masina va putea cistiga titlul la constructori. „Obiectivul nostru este sa fim competitivi pentru titlurile de campioni la piloti si constructori. Toata lumea a muncit pentru ca masina sa fie pregatita cit mai repede si sa permita pilotilor sa testeze cit mai mult monopostul inainte de Marele Premiu al Australiei, din 16 martie", a declarat Ron Dennis. NetestatCei doi piloti ai echipei britanice, Lewis Hamilton, vicecampion mondial in 2007, si Heikki Kovalainen, succesorul lui Fernando Alonso, nu au pilotat inca noul monopost. „Inginerul meu mi-a spus ca s-a muncit 14.000 de ore pentru a fi gata, iar vineri voi urca la volan", a declarat Hamilton, care luni a implinit 23 de ani. Oficialii echipei spun despre MP4-23 ca este o evolutie fata de ultimul model, MP4-22. „Nu sint schimbari vizuale semnificative, dar vom modifica unele suprafete aerodinamice", au afirmat reprezentantii echipei, care anul trecut a pierdut titlul la constructori pentru ca a fost implicata intr-un scandal de spionaj. 

Tadici acuza

Tehnicianul echipei Oltchim Rm. Vilcea, Gheorghe Tadici, a declarat, ieri, ca finantatorul echipei se gindeste sa nu le mai lase pe vilcence la echipa nationala, dupa arbitrajul considerat ostil din derby-ul cu Rulmentul Brasov. „Clubul Oltchim da in judecata Federatia Romana de Handbal si pe cei doi arbitri (n.r. Pavel si State) din partida cu Rulmentul, iar finantatorul Constantin Roibu ia in calcul varianta de a nu mai lasa jucatoarele la echipa nationala. Este inadmisibil ca, in zeci de meciuri la echipa nationala si in Liga Campionilor, sa nu avem nicio accidentare, iar din doua partide cu Rulmentul sa iesim cu trei accidentari grave", a declarat Gheorghe Tadici. (S. P.).

Fernandez la Steaua

Presedintele lui Panionios, Constantinos Tzakiris, a recunoscut ca gruparea sa a primit o propunere interesanta din partea Stelei, pentru argentinianul Dario Fernandez, si este gata sa il vinda, informeaza cotidianul Sportime. „Sintem deschisi la aceasta propunere. In linii mari, ne satisface. Oricum, necesita timp pentru a incheia o astfel de afacere. Toti cei de aici de la Panionios il iubim foarte mult pe Fernandez, pentru ca are o buna mentalitate. Este insa la o virsta avansata, 29 de ani. Dario mai are un an de contract si ar fi foarte bine pentru situatia economica a clubului ca el sa fie vindut", a declarat Tzakiris, care a mai precizat ca, in cazul in care nu se va ajunge la un acord cu Steaua, jucatorului ii va fi prelungit contractul. In virsta de 29 de ani, Dario Ezequiel Fernandez a mai evoluat la Chacarita Juniors, Godov Cruz, Coblreloa, Quilmes AC, CA Olimpio si Independiente Avellaneda. (S. P.)

Sfirsit de cosmar

Poli Timisoara si Steaua au ajuns la un acord cu privire la transferul internationalului Valentin Badoi din Ghencea la formatia patronata de Marian Iancu. Valentin Badoi, 32 de ani, a ajuns in Ghencea in vara anului 2007, de la Rapid, pentru 550.000 de euro. Fundasul dreapta nu a reusit sa-si cistige un post de titular si a fost trecut pe lista de transferuri a Stelei. Pentru transferul lui Badoi, Poli Timisoara a cedat cele 30 de procente pe care le mai detinea din proprietatea nigerianului Ifeanyi Emeghara, transferat de ros-albastri in vara, pentru 1.200.000 de euro. “In sfirsit, plec!Contactat de agentia NewsIn, Badoi a declarat ca se simte usurat dupa despartirea de Steaua, deoarece perioada petrecuta in Ghencea a fost “cea mai neagra” din intreaga lui cariera. “In sfirsit, plec! Am pus capat celei mai grele perioade din viata mea. O perioada asa de neagra nu am avut nici cind eram junior. Sint foarte bucuros ca las totul in urma, ma simt usurat. Aventura din Ghencea mi-a lasat un gust amar. Am facut cea mai mare greseala a carierei mele cind am plecat la Steaua. Am pus banii deasupra fotbalului, si fotbalul a ris de mine pe urma”, a spus Badoi. Fostul fotbalist al Stelei a tinut sa lamureasca aspectele financiare ale despartirii: “S-a ajuns la o intelegere. Si-au primit inapoi imprumutul. Nu a fost vorba de nici un imprumut sau de bani primiti la semnatura. In vara ei mi-au propus un contract pe trei ani, iar eu am dorit o esalonare in urma careia sa primesc mai multi bani in primul an. I-am dat inapoi”.Intrebat cu care dintre cei trei antrenori cu care a lucrat la Steaua, Hagi, Pedrazzini si Lacatus, s-a inteles cel mai bine, Badoi a raspuns: “Cu doi dintre ei m-am inteles bine, cu unul mai putin. Dar nu mai conteaza acum. Insa eu zic ca Hagi nu ar fi trebuit indepartat de la Steaua. Trebuia lasat sa isi continue treaba cel putin pina la finalul sezonului. Incepuse foarte bine, indeplinise primul si cel mai important obiectiv, calificarea in Liga Campionilor, pierduse un singur meci in campionat, echipa statea bine. Dar dupa tratamentul la care a fost supus, nu cred ca mai putea ramine la Steaua, orice antrenor ar fi procedat la fel ca el”.In ceea ce priveste viitorul sau la Poli Timisoara, Badoi a spus: “Merg la Timisoara sa facem treaba, sa jucam in cupele europene. Imi pare rau ca nu mai sint in Cupa Romaniei, pentru ca mi-ar fi placut sa o cistig pentru a treia oara consecutiv, dupa cele doua luate cu Rapid. Nu vreau sa se creada ca daca vine Badoi la Timisoara, intra direct titular si va fi vedeta echipei. Mai sint si alti jucatori acolo si trebuie sa o iau de jos, sa demonstrez ca merit sa joc. Acolo e un antrenor bun si sint sigur ca va alege pe cei mai buni”, a incheiat Vali Badoi.

Badoi: ?In sfirsit, plec!"

Noua achizitie a lui Poli Timisoara, Valentin Badoi, a declarat, ieri, ca se simte usurat dupa despartirea de Steaua, deoarece perioada petrecuta in Ghencea a fost „cea mai neagra" din intreaga lui cariera. „In sfirsit, plec! Am pus capat celei mai grele perioade din viata mea. O perioada asa de neagra nu am avut nici cind eram junior. Sint foarte bucuros ca las totul in urma, ma simt usurat. Aventura din Ghencea mi-a lasat un gust amar. Am facut cea mai mare greseala a carierei mele cind am plecat la Steaua. Am pus banii deasupra fotbalului, si fotbalul a ris de mine pe urma", a spus Badoi.Vrea in CupeFostul fotbalist al Stelei a tinut sa lamureasca aspectele financiare ale despartirii: „S-a ajuns la o intelegere. Si-au primit inapoi «imprumutul». Nu a fost vorba de niciun imprumut sau de bani primiti la semnatura. In vara, ei mi-au propus un contract pe trei ani, iar eu am dorit o esalonare in urma careia sa primesc mai multi bani in primul an. I-am dat inapoi". In ceea ce priveste viitorul sau la Poli Timisoara, Badoi a spus ca vrea in Cupele Europene. „Merg la Timisoara sa facem treaba, sa jucam in cupele europene. Imi pare rau ca nu mai sint in Cupa Romaniei, pentru ca mi-ar fi placut sa o cistig pentru a treia oara consecutiv, dupa cele doua luate cu Rapid. Nu vreau sa se creada ca, daca vine Badoi la Timisoara, intra direct titular si va fi vedeta echipei. Mai sint si alti jucatori acolo si trebuie sa o iau de jos, sa demonstrez ca merit sa joc. Acolo e un antrenor bun si sint sigur ca va alege pe cei mai buni", mai spune Badoi.

Uniristii au inceput pregatirea

Sunda: „Sper ca munca noastra sa aduca satisfactii”„Toti jucatorii au venit astazi la reunire cu pofta de munca. Sper sa muncim bine în acest an, mult mai bine decit anul trecut si ne dorim ca aceasta munca sa aduca satisfactii. Avem principal obiectiv formarea unei echipe tinere, cu jucatori talentati si în perspectiva urmatorilor ani sa fixam un obiectiv mult mai îndraznet. Sper ca noul an sa ne aduca aceasta satisfactie si cu jucatorii pe care îi avem sa putem forma o echipa competitiva, iar într-un timp scurt sa putem ataca promovarea”, a spus  antrenorul principal Aurel Sunda. Componentii lotului au luat în serios pregatirile, astazi si miine lotul va fi împartit în doua, iar fotbalistii vor efectua vizita medicala. Programul de antrenamente cuprinde o saptamîna de reacomodare la efort, urmata un cantonament centralizat la stadion. În februarie, elevii lui Sunda vor pleca, pentru 10 zile, în Antalya.Aurel Sunda„Nu au fost prea multe nume noi la reunirea de astazi (n.a. miercuri), însa ceea ce pot spune este faptul ca în aceste zile se vor prezenta la pregatiri Chiriac, Enache (ambii de la Ceahlaul Piatra Neamt), Bucurica (Gloria Bistrita) si nigerianul Daddy (Dinamo II)” Oara, Nadasan si Hodor vor fi împrumutatiÎn sedinta de ieri a CA s-a decis sa se renunte la serviciile jucatorilor Oara, Nadasan si Hodor, acestia alaturindu-se celorlalti “disponibilizati” la finalul turului Dascalescu, Unchias si Toporan. Despre sosirile la Alba Iulia ale lui Lupascu (Dacia Mioveni), D. Maghici (Precizia Sacele) si G. Negura (Progresul Bucuresti) actionarii urmeaza sa ia o decizie în cursul acestei saptamini. 23 de jucatori la antrenamentul de ieri de pe “Cetate”Portari: G. Rotaru, M. Lasc (portar, 20 ani, revenit), Mindileac (portar, 30 ani, ex-CSM Rm. Vilcea)Aparatori: Marincean, Oara, Nadasan, Goia, Oroian, Hârceaga, I. GrozavMijlocasi: Ghiorma, Dâlbea, Foro, D. Galdean, Pepenar, D. Tatar, Adrian Goga, H. Rusu (27 ani, mijlocas, liga a V-a din Italia), Balas (mijlocas, 19 ani, Oarda de Jos)Atacanti: Mihai Manea, And. Zagrean, Vali Dabu, Rares Oprea (atacant, 24 ani, liber de contract)Au absentat motivat Hodor (învoit), G. Grozav si Selagea (convocati la lotul national de juniori U-17), C. Cristea (bolnav, varicela, ce va începe pregatirea de luni). Ionut Cazan se afla în conflict cu conducerea unirista acesta nu s-a antrenat ieri si a plecat la Cluj dupa ce a discutat cu sefii Uniiri.

?Gemenii" de la Consiliul Judetean

Noii colegi i-au fost alaturi lui Liviu Brezae, la implinirea a 59 de aniLa 59 de ani, Nicola se simte foarte bine si, ca dovada, a primit cadou un aparat antiradar, ca sa nu aiba probleme din cauza impulsivitatii „tineretii". Ocaziile speciale spulbera imaginea birocratului morocanos si arogant. Pentru functionarii din Consiliul Judetean, sarbatorile de iarna nu s-au incheiat odata cu Sf. Ion, ci abia ieri. Si nu oricum. Atit secretarul judetului, Iordan Nicola, cit si fostul nostru coleg, Liviu Brezae, acum angajat al compartimentului Informatica, si-au sarbatorit in mijlocul colegilor implinirea celor 59 de ani. Pentru ca s-a nascut mai devreme, Liviu Brezae a fost cel care a dat startul chefului, in jurul orei 14. In biroul sau, de la parterul sediului, sarbatoritul a pus pe masa vin alb de Murfatlar si negru de Jidvei, sucuri, cafea, prajituri si tort, dar si visinata si ciresata din „productia proprie", apoi si-a invitat colegii sa se relaxeze, la un pahar de vorba... si nu numai.Fericit de nepotiLa multi ani, sanatate si cit mai multi nepoti. Acestea sint urarile de care a avut parte Liviu Brezae. De altfel, nepotii ii face cele mai mari bucurii. Acum, il asteapta pe al patrulea. Cit despre cadouri, se pare ca apropiatii s-au gindit sa-i daruiasca lucruri care sa-i fie cu adevarat utile. Spre bucuria fostului redactor al Monitorului, care locuieste la casa si a fost dintotdeauna preocupat de gospodaria sa. „Nepotica mea a fost foarte simpatica. M-a intrebat ce cadou vreau sa-mi cumpere. «Stii tu ce», i-am raspuns. La care ea a zis: «Dar eu n-am bani sa-ti iau o scara!». Adevarul e ca vreau o scara metalica, nu prea mare. Ar fi foarte practica. Am una de patru metri, dar acum e prea mare, nu mai am pomi atit de inalti", povesteste Brezae, care s-a nascut in dimineata de 9 ianuarie 1949, cu sase ore inaintea lui Iordan Nicola, secretarul judetului. Dupa o lunga cariera in presa, Liviu Brezae s-a angajat, in aprilie anul trecut, la Consiliul Judetean, unde elaboreaza brosuri de prezentare, pliante si diverse alte materiale informative.Antiradar pentru DaciePetrecerea secretarului Iordan Nicola a inceput dupa ora 14,30. „Oferta" a fost cam aceeasi: vin, sucuri si produse de patiserie. „La 59 de ani, ma simt foarte bine!", a marturisit Nicola, pentru Monitorul de Sibiu, adaugind totusi ca, pentru el, momentul nu este nici pe departe atit de important ca aniversarea de anul viitor, cind va marca o cifra „rotunda". Din partea colegilor din Consiliul Judetean, secretarul a primit un parfum Christian Dior, in valoare de 300 de lei, pe care s-a abtinut sa-l incerce in public, dar si un aparat antiradar. Desi el nu a avut niciodata probleme cu politia rutiera. Nicola a fost felicitat, ieri, si de mare parte dintre oficialitatile judetului. A ciocnit un pahar cu vicepresedintii CJ, Gheorghe Dicu si Iosif Moldovan, prefectul Ilie Mitea si subprefectii Rodica Tirlea si Marin Craciun. „N-a fost mare petrecere, doar un eveniment colegial, unde am baut un pahar de vin. Dl Nicola este un coleg foarte bun si un om serios si bine pregatit. I-am urat din toata inima viata lunga, sanatate, minte lucida si succese", a spus Moldovan.

Premierul si presedintele se bat pe Norica Nicolai

Basescu vrea pe cineva mai putin controversatFoto Marius RUSSenatoarea PNL de Cluj, Norica Nicolai, este dorita la Justitie de catre premier, dar nu si de catre presedintePrintr-o scrisoare deschisa, publicata pe site-ul Presedintiei, seful statului, Traian Basescu, i-a cerut, marti seara, premierului Calin Popescu Tariceanu, sa nominalizeze o alta persoana pentru conducerea Ministerului Justitiei, deoarece el se opune numirii senatoarei Norica Nicolai. Basescu a afirmat ca nu este de acord cu Nicolai la Justitie din cauza faptului ca aceasta „are o perceptie publica negativa“. Motivul acestei perceptii este scandalul in care Nicolai a fost implicata anul trecut, cind o nepoata a sa a intrat in Parlament si a votat, desi nu avea acest drept. Senatorul a primit o mustrare drept sanctiune, dar, considera presedintele Romaniei, incidentul a ramas in memoria opiniei publice, de aceea a solicitat nominalizarea unei persoane „mai putin controversate“ pentru Ministerul Justitiei.Episod nou in lupta palatelor„Perceptia publica negativa cu privire la fapte anterioare, in care doamna Nicolai a fost implicata in calitate de senator, nu este de natura sa conduca la cresterea increderii in Justitia din Romania, nici in rindul populatiei si nici in rindul partenerilor nostri externi“, a subliniat Basescu. El si-a motivat interesul pentru persoana numita la Justitie prin prisma faptului ca aceasta este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii si al Consiliului Suprem de Aparare al Tarii. „Voi acorda o atentie deosebita nominalizarii pentru aceasta functie“, a punctat presedintele. Reactiile liderilor principalelor partide politice romanesti au fost variate, dar mai toti au perceput gestul drept un nou episod al „razboiului dintre palate“, adica dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu.Premierul ramine la NoricaPremierul a luat act de solicitarea presedintelui si a informat ministrii despre aceasta, in sedinta de Guvern de ieri. Dar, au precizat surse ministeriale citate de agentiile de stiri, el a declarat ca isi va mentine nominalizarea senatorului Nicolai. Potrivit premierului, juristii Executivului, care au analizat scrisoarea prezidentiala, considera ca motivele invocate de presedintele Traian Basescu pentru respingerea nominalizarii Noricai Nicolai la portofoliul Justitiei nu sint intemeiate.      Purtatoarea de cuvint a Guvernului, Camelia Spataru, a confirmat, ieri, dupa sedinta de Guvern, faptul ca premierul nu va face o alta nominalizare si ca juristii Executivului au redactat, la rindul lor, o scrisoare de raspuns care a ajuns ieri dupa- amiaza la seful statului. Presedintele a mai respins si anul trecut o nominalizare liberala, pe actualul ministru de Externe, Adrian Cioroianu.

Intilnire mistica la Casa Artelor

Cercul Graalului din Romania va lansa simbata, la Sibiu, cartea „In lumina adevarului, mesajul Graalului", de Abd-ru-shin. Prezentarea va fi facuta in cadrul unei conferinte intitulata „Cum putem deosebi raul de bine?", programata pentru ora 12,00, in sala de conferinte a Casei Artelor. „Graalul este un potir plin de Forta, care radiaza Lumina. De asemenea, Graalul este ceva personal, identitatea unei persoane care este strins legata de Duhul Sfint, si astfel devine un mijlocitor intre omenire si Dumnezeul ei. Graalul este originea a tot ceea ce exista in Creatie si el este etern", se arata pe pagina de internet a organizatiei. De asemenea, autorul cartii afirma ca scopul sau a fost sa transmita ca oamenii trebuie sa se elibereze de intuitie „pentru a cintari corect binele si raul. Lucrarea nu lasa nici o lacuna, ascunde in sine raspuns la fiecare intrebare, arata clar oamenilor cit de minunate sint caile in Creatie, care sint purtate de multi slujitori ai Vointei Sale". (I. D.)

Pe scurt

Romanii, atacati si atacatori in ItaliaSeria violentelor din Italia in care sint implicati romani pare fara sfirsit: o casa in care locuiau ilegal 25 de romani a fost atacata cu sticle incendiare, a relatat postul Realitatea TV. Martorii au declarat ca zece tineri italieni au aruncat sticlele in cladirea respectiva, unde se stia ca locuiesc romani, dar si in masinile parcate in fata casei. Politia italiana sustine ca nu au existat victime, dar ca, deocamdata, nu a reusit sa ii identifice pe agresori, iar actiunea acestora parea premeditata. Un alt incident s-a petrecut in localitatea italiana Monte San Giusto, unde doi tineri cu cagule pe fata, despre care martorii spun ca vorbeau romana, au furat 15.000 de euro dintr-o banca, dupa ce au amenintat personalul institutiei cu un cutit de bucatarie. Nimeni nu a fost ranit, iar tinerii au reusit sa fuga.     C. J.CE il contrazice pe ministrul AgriculturiiDacian CiolosComisia Europeana (CE) a precizat ieri, printr-un comunicat de presa, ca nu a dat nici o derogare Romaniei in legatura cu modul de sacrificare a porcilor, desi ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, anuntase, acum citeva zile, ca CE ar fi fost de acord cu sacrificarea porcilor fara asomare, asa cum cer normele europene. Comisia sustine ca „a reiterat in scris, intr-o scrisoare din 12 decembrie 2007, faptul ca autoritatile romane trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a facilita asomarea porcilor sacrificati in zonele rurale“. Oficiali de la Bruxelles spun ca Romania nu a aratat niciodata, pe durata negocierilor, ca taierea porcilor face parte din traditie, pentru a putea obtine o derogare in acest sens. Din aceasta cauza, spun oficialii europeni, Comisia nu mai poate oferi, acum, derogari, acestea fiind de competenta Curtii Europene de Justitie.     C. J.

Programul Teatrului National ?Radu Stanca" Sibiu

Joi, 10 ianuarie, ora 19.00 - „Electra", scenariu dramatic de Mihai Maniutiu, dupa Sofocle si Euripide, regia Mihai Manitiu, scenografiaCristian Rusu. Sediul Teatrului National „Radu Stanca". Pret bilet: 10 lei, 5 de lei - redus Vineri, 11 ianuarie, ora 19.00 - „Trei povestiri care merita sa fie povestite", de Osvaldo Dragun, regia Dan Glasu. Casa de Cultura a Sindicatelor - Sala de sport; intrarea liberaSimbata 12 ianuarie, ora 19.00 - „Faust", de Goethe, scenariul si regia Silviu Purcarete. Centrala Simerom. Pret bilet: 20 lei, 10 de lei - redus Duminica 13 ianuarie, ora 19.00 - „Faust", de Goethe, scenariul si regia Silviu Purcarete. Centrala Simerom. Pret bilet: 20 lei, 10 de lei - redusMiercuri, 16 ianuarie, ora 19.00 - „Elling", de Axel Hellstenius (in colaborare cu Peter Nass) dupa romanul „Frati de Singe" de Ingvar Ambjornsen, tradus din norvegiana de Gabriele Haefs. Sediul Teatrului National „Radu Stanca"  - sectia germana. Pret bilet: 10 lei, 5 lei - redusJoi, 17 ianuarie, ora 19.00 -  „Electra", scenariu dramatic de Mihai Maniutiu, dupa Sofocle si Euripide, regia Mihai Manitiu, scenografiaCristian Rusu. Sediul Teatrului National „Radu Stanca". Pret bilet: 10 lei, 5 de lei - redusExpozitii la CNM  „Astra"„Icoana, o marturisire a culorii"Este o expozitie scrisa cu icoane pictate pe sticla, alese din Colectia de obiecte de cult a Muzeului „Astra", un spatiu intim de traire spirituala, in mireasma icoanelor vechi, a stergarelor tacute, ascunzatoare de cuvinte din carti. Expozitia poate fi vizitata pina la sfirsitul lunii ianuarie. Aceasta expozitie pot fi  vizitata, in cadrul Muzeului de Etnografie Universala „Franz Binder" din Piata Mica nr. 11, de Marti pina Duminica intre orele 9.00 - 17. 00.„Din cultura si arta popoarelor lumii"Functioneaza ca expozitie de baza a Muzeului de Etnografie Universala „Franz Binder" si prezinta, intr-un format antropologic modern - pornind de la bogatul material ilustrativ si patrimonial pe care muzeul il detine - citeva din gesturile fundamental umane care definesc trairea sociala, istorica, economica, culturala si spirituala a omului. Aceasta expozitie pot fi  vizitata, in cadrul Muzeului de Etnografie Universala „Franz Binder" din Piata Mica nr. 11, de Marti pina Duminica intre orele 9.00 - 17. 00. „Muzeul ASTRA in anul Capitalei Culturala Europene. Retrospectiva anului 2007"Se gaseste in sala de conferinte a Vilei „Diana" (Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA, Poarta III) si aduce in atentia publicului drumul parcurs de Muzeul „Astra" in anul 2007, un an  cu multe proiecte si realizari culturale. Expozitia poate fi vizitata in fiecare zi intre orele 9-17 (pana in  luna aprilie 2008). 

Inainte de a fi cotropita, Basarabia a fost vinduta (III)

Ma intreb si va intreb, intreb pe Presedintele Romaniei, Parlamentul Rominiei si cu adresa anume, Procurorul General al Rominiei, oare Rominia, poporul romin nu a avut aspiratii de independenta, nazuinte de libertate, revendicari teritoriale, tezaure de recuperat? Podul de flori intins de basarabeni si moldoveni nu a facut sa vibreze nici o inima de roman, nici un sentiment de solidaritate cu miscarea de eliberare nationala care flutura deasupra Europei? NU, nimic din toate acestea, Romania a avut, in schimb, parte de o junta de agenti sovietici, in frunte cu Ion Iliescu, fiul tradatorului Alexandru Iliescu, ambii, slugi ale lui Stalin, primul intru dezmembrarea tarii, al doilea intru sovietizarea ei.  Ion Iliescu, numit chiar si de apropiatii sai, cirpa kaghebista, a continuat juramintul de credinta al odiosului sau tata fata de URSS, a subminat si conspirat, la ordinul Moscovei, impotriva lui Ceausescu, iar cind Kremlinul a hotarit schimbarea dictatorului, pentru nesupunere fata de puterea sovietica, cirtita kaghebista a pindit momentul cind, sub presiunea maselor, Ceausescu a abandonat puterea, s-a instalat, cu girul Moscovei, in fruntea manifestantilor si a lansat istorica si criminala chemare: „Noi, romanii, nu dorim sa copiem modelul vecinilor nostri. Protestul nostru era indreptat impotriva lui Ceausescu, dar era in acelasi timp (un semnal) favorabil mentinerii unei etici socialiste. „L-a deranjat cineva pe Ion Iliescu, cu intrebarea: cu ce drept a hotarit directia de mers a Romaniei, spre Est si nu spre Vest, cum dorea poporul? Nu l-a intrebat nimeni, poporul murea pe strazi, nomenclaturistii priveau la televizor, gainarii carau acasa tot ce intilneau, iar baietii destepti inotau in visteria tari, acaparau terenuri, edituri, ferme, case, tablouri si-si imparteau functii si sfere de influenta. Asa a ajuns intreaga natiune, intreaga clasa politica, complice cu Iliescu la distrugerea tarii, la polarizarea excesiva a societatii, la compromiterea imaginii in lume. Asa s-a ajuns ca Ion Iliescu, nu numai sa supravietuiasca raului facut acestei tari, ba chiar sa va santajeze, sa va strige „hoti", „impertinenti", „corupti", sa va suspende. Nimeni nu are curajul sa-l infrunte in fata. Are cumva argumente? Sa nu fi fost adevarat ceea ce am spus mai sus? Sa fie inventii ceea ce a scris Vladimir Alexe in cartea sa „Ion Iliescu, Biografia Secreta"?. Pina se va gasi cel care sa-l contrazica, sa va mai zic una buna, zisa de Igor Toporovski, unul dintre colaboratorii lui Gorbaciov, care a explicat: „Ion Iliescu avea in vremea aceea legaturi destul de strinse cu PCUS si era desemnat drept candidatul cel mai potrivit pentru a-l inlocui pe Ceausescu". Pentru retardatii care mai cred in revolutia spontana, Toporovski adauga: „Pentru a incepe operatiunea propriu zisa, noi am ales momentul cind Ceausescu se afla la Teheran, deoarece, altminteri, operatiunea ar fi  prezentat dificultati". De-o fi una, de-o fi alta, eu inchei cu o urare: Cei ce-l tin din „nup" in „nup", s-ajunga cu el la zdup.  La Anu si la Multi Ani Gheorghe Tanasescu Baltimore SUA       

CSM Sebes, la primul antrenament

 sport@monitorulab.roSub comanda antrenorului Fane Fogorosi (foto), peste 20 de fotbalisti s-au prezentat ieri la reunirea lotului liderului, seriei a V-a, CSM Sebes. În efectivul gruparii din Arini si-au facut aparitia portarul Ovidiu  Barna (FC Sibiu) si ex-uniristul Emil Bucur (Prefab Modelu), care au si semnat cu CSM Sebes, restul de jucatori nou veniti vor fi testati în perioada urmatoare: Hang (mijlocas, LPS Sebes), Negui Ionut (mijlocas, Horezu), Neag (mijlocas, LPS Sebes), Radu Mihai (fundas, LPS Sebes). Astazi se va prezenta la pregatiri si mijlocasul Popescu (CSM Rm. Vilcea).Fane Fogorosi: “Încercam sa raminem pe pozitia în care ne aflam în momentul de fata” “Prima impresia de cind am intrat pe poarta stadionului am ramas placut surprins si în acelasi timp ma bucura faptul ca erau foarte multi muncitori care au început lucrarile de modernizare a stadionului”, a afirmat antrenorul Fane Fogorosi. “M-am bucurat ca au fost prezenti toti componentii lotului, Ov. Barna si E. Bucur au semnat cu Sebesul, despre ceilalti jucatori ne vom face o idee pina la plecarea în cantonament. Sint de acord  cu ceea ce a afirmat în vestiar presedintele Mitica Fulea, sa facem o pregatire buna, în aceasta perioada si sa încercam sa raminem pe pozitia în care ne aflam în momentul de fata”, a încheiat tehnicianul albaiulian. Lotul de jucatori prezent ieri la reunire:Portari: Stanila, Lancranjan, Ov. BarnaAparatori: Ceausu, Cosma, Cocoara, Neagu, C. Siclovan, Suvaina, R. Pienariu, Hang (LPS Sebes), Radu Mihai (LPS Sebes)Mijlocasi: M. Bratu, Cos. Sâmtion, P. Ciuca, Emil Bucur (Prefab Modelu), E. Dragomir, Suteu, P. Medrea, Gh. Medrea, I. Negui (Horezu), Neag P.Atacanti: M. Benga, I. Bratima, Sandru, A. Câmpean, Cl. Haiduc

Austriecii, interesati de Aeroportul din Cluj

Austriecii de la Meinl Aiports si-au exprimat, ieri, disponibilitatea de a colabora cu Consiliul Judetean Cluj in privinta dezvoltarii viitoare a aeroportului clujean si prin implicarea in cautarea, identificarea si evaluarea unor viitoare locatii pentru aeroport. „Pentru noi este evident acum ca in perioada anului 2015, pe masura ce va avea zboruri mai multe si avioane mai mari, aeroportul va trebui mutat, sa schimbam locatia. E un proiect care trebuie inceput acum, pentru ca in urmatorii 10 ani sa fie finalizat“, a afirmat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, care s-a intilnit ieri cu o delegatie a companiei, condusa de presedintele Consiliului de Administratie al Meinl Airports, Roman Himmler.     Potrivit acestuia, grupul austriac si-a exprimat interesul de a participa sub orice forma alaturi de Consiliul Judetean, „inclusiv cu investitii, cu o intrare, eventual, in actionariatul aeroportului, la proiectele pe care le avem“. Presedintele Consiliului Judetean Cluj a spus ca in cadrul intilnirii nu s-a intrat in detalii privind viitoarele sume care ar putea fi investite, austriecii urmind sa isi concretizeze oferta, iar autoritatile judetene o vor analiza si o vor supune dezbaterii in plen. „Expertiza pe care acest grup international o are in dezvoltarea aeroporturilor in intreaga lume aduce un mare avantaj pentru a putea sa facem din Aeroportul Cluj un aeroport regional. Nu pentru regiunea de nord-vest a Romaniei, ci pentru partea de est a Europei“, a afirmat Marius Nicoara.      Conducerea Aeroportului clujean estimeaza ca in anul 2010 traficul intern si extern va ajunge la 400.000 de pasageri. De asemenea, se urmareste atragerea unor noi companii aeriene, inclusiv low-cost, precum si finalizarea unui nou terminal Cargo si a unuia de pasageri, destinat plecarilor in spatiul Schengen, construirea unei noi piste care sa permita aterizarea si decolarea unor avioane de mari dimensiuni.

TVA-ul pentru locuinte

Cele 19 procente ale taxei pe valoare adaugata ii nemultumesc in continuare pe agentii economici care construiesc sau tranzactioneaza locuinte, insa nu trebuie sa intre si in grija persoanelor fizice care vor sa-si vinda apartamentul, casa sau terenurile. „Nu exista vorba de asa ceva. Persoanele fizice nu platesc TVA, ci doar cei care desfasoara activitati economice in acest sens", a precizat Ilie Racoti, seful biroului de Metodologie si Asistenta Contribuabili, din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Sibiu. Potrivit cadrului legislative, nu se poate inregistra ca platitor de TVA decit o persoana impozabila care isi desfasoara activitati economice in sensul articolului 127, alineatul 1 si 2 din Codul Fiscal. Obtinerea de venituri de catre persoanele fizice din vinzarea locuintelor proprietate personala nu va fi considerata activitate economica. Cu exceptia situatiilor in care se va constata ca are caracter de continuitate. Locuinte mai scumpeSpecialistii economici din tara vorbesc despre o crestere semnificativa a preturilor la locuinte, in acest an. Desi ploaia de mansarde si constructiile de ansambluri rezidentiale din Sibiu si din afara lui ar trebui sa reduca preturile, in urma cresterii ofertei, locuintele vor fi mai scumpe. In plus, potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal, firmele care construiesc locuinte vor introduce, din acest an, TVA-ul in pretul apartamentului. Scutiri pentru firmeO alta modificare a Codului Fiscal se refera la scutirile impozitului pe venit si teren. De la 1 ianuarie 2008, Consiliile Locale pot acorda aceste scutiri pentru persoanele juridice, in conditiile elaborarii unor scheme de ajutor de stat avind ca obiectiv dezvoltarea regionala si in conditiile indeplinirii dispozitiilor prevazute de OUG nr. 117/2006, privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat.   

Cele mai prost imbracate vedete!

În infamul clasament, sotia fotbalistului David Beckham este criticata pentru fustele extrem de scurte care sint “mini-monstruozitati”. Pe locul al doilea s-a situat turbulenta cintareata  Amy Winehouse, subiectul unor speculatii legate de droguri, aceasta fiind urmata în top de actrita Mary-Kate Olsen, “o scobitoare batuta de o tornada”. În top urmeaza, în ordine, cea mai recenta “Bond girl”, actrita de origine franceza Eva Green, star al filmului “Casino Royale”, cintareata Fergie, solista trupei Black Eyed Peas, cintaretele Kelly Clarkson si Avril Lavigne si actritele Jessica Simpson, Lindsay Lohan si Alison Arngrim.Cele mai bine imbracatePentru a nu-si face dusmani, criticul de moda a realizat si un top al celor mai “fabuloase” zece staruri. Printre fericitele alese ale anului 2008 se numara cistigatoarele de premii Oscar Reese Witherspoon, Angelina Jolie, Helen Mirren, Nicole Kidman si Cate Blanchett, dar si Katie Holmes, sotia starului din “Misiune: Imposibila” Tom Cruise, Katherine Heigl din serialul de televiziune de succes “Anatomia lui Grey”, cintareata Beyoncé si iubita printului William al Marii Britanii, Kate Middleton. Britney a fost iertata...deocamdata“Mr. Blackwell” nu a pomenit nimic despre Britney Spears, care figura pe primul loc în topurile celor mai prost îmbracate vedete pe 2006 si 2007. “Cred ca nu este corect sa fac remarci la ora actuala, în timp ce viata sa este atit de întoarsa pe dos. Sper ca 2008 va fi un an mai bun pentru ea”, a spus “Mr. Blackwell”. Britney Spears a pierdut saptamina trecuta dreptul de a-si vizita copiii, a caror custodie este detinuta de fostul sot, Kevin Federline, dupa o disputa care a necesitat interventia politiei si spitalizarea sa.

Actorii Depp si Witherspoon au primit People?s Choice Awards

Johnny Depp si Reese Witherspoon se numara printre celebritatile care au cistigat People’s Choice Awards marti seara, într-un program televizat care a fost modificat drastic din cauza grevei scenaristilor de la Hollywood, potrivit Reuters. În loc sa-si primeasca statuetele în aplauzele publicului de la traditionala ceremonie de premiere, premiantii si-au înregistrat discursurile pentru o emisiune magazin care a fost difuzata de CBS. S-a renuntat la discursurile prezentatorilor galei traditionale care ar fi trebuit scrise de scenaristii reprezentati de sindicat, iar cistigatorii au evitat sa fie pusi în situatia de a trece de pichetul grevistilor. Organizatorii evenimentului au fost obligati sa-si schimbe planurile luna trecuta pentru ca sindicatul scenaristilor aflati în greva, Writers Guild of America, a refuzat sa permita mai multor gale de premiere sa angajeze scenaristi pe care-i reprezinta, iar actorii nu au vrut sa fie spargatori de greva. Greva a dus si la anularea ceremoniei premiilor Globul de Aur, înlocuita cu o conferinta de presa ce va avea loc duminica viitoare. Cistigatorii premiilor oferite pentru 38 de categorii, împartite între industria de film, cea muzicala si cea de televiziune, au fost desemnati prin votul publicului, iar Queen Latifah a fost gazda show-ului de doua ore care a avut un format de emisiune magazin. Depp si Witherspoon au fost desemnati starurile preferate de cinema. Matt Damon si Keira Knightley au cistigat premiile pentru starurile favorite din filme de actiune. “Harry Potter si Ordinul Phoenix” a cistigat premiul la categoria drama, “Un pic însarcinata” a fost desemnata comedia favorita, iar “Shrek al Treilea”, filmul de familie favorit. Actorii Patrick Dempsey si Katherine Heigl din “Grey’s Anatomy” au fost numiti starurile TV favorite, dar alt serial medical, “House”, a cistigat premiul pentru cea mai buna serie dramatica. Categoria comedie a fost cistigata de “Doi barbati si jumatate”. Justin Timberlake si Gwen Stefani au fost desemnati cintaretii favoriti, iar Rascal Flatts a fost numit grupul favorit. 

Martina Stella infirma idila cu Mutu

Dupa ce presa din Italia i-a facut un „cadou” cu totul nedorit lui Adi Mutu, publicind chiar de ziua marelui nostru fotbalist poze în care „Briliantul” se întretinea – doar atit – cu Martina Stella, actrita a rupt tacerea în acest aparent scandal. Dupa cum era de asteptat, italianca a infirmat cele speculate de publicatiile peninsulare, marturisind ca nu este amanta „decarului” tricolor. „Ghiciti macar o data corect birfele! Eu cu Mutu?! Acesti paparazzi nu au nimerit-o de data asta. Nu vad de ce nu as avea voie sa ies. Este normal sa ies. Am 20 de ani si îmi place sa ies seara, sa merg în diferite localuri. Întilnesc multe persoane cu care ma salut sau stau mai mult de vorba. Cineva ne face o poza si aparem în reviste de scandal. Sint barbati cu care nu am nici o aventura, nu ma simt atrasa de ei si sintem legati doar de o amicitie strinsa”, a declarat Martina Stella, citata de site-ul www.fiorentinanews.com. Adi Mutu: „Mi s-a înscenat totul!” La rindul lui, Adrian Mutu a tinut sa prezinte varianta sa, marturisind ca totul a fost „regizat” de revista care a aruncat „bomba”, Vanity Fair. „Mi s-a înscenat totul, iar Consuelo a înteles ca s-a încercat sa fiu denigrat. Martina Stella m-a salutat si mi-a spus ceva! N-am înteles, pentru ca era zgomot, iar ea s-a apropiat. Atunci, o persoana mi-a facut poze cu telefonul mobil! Asa au aparut aceste fotografii în presa si nu facute de paparazzi, prin geamuri, cum s-a sustinut. Pentru ca acel club nu are geamuri! Nu este decit o regie de proasta calitate. Nu pot sa afirm ca acea Martina Stella ar fi avut cunostinta despre înscenare, însa ma deranjeaza foarte tare ca se recurge la asemenea atacuri murdare. Eu am o familie foarte frumoasa si nu as pune în pericol, pentru nimic în lume, linistea din interiorul familiei mele”, a declarat Mutu pentru cotidianul Cancan.Fara doar si poate, „Briliantul” va avea ocazia de a se razbuna pe italieni la vara, cind echipa nationala a tarii noastre va da piept, la EURO, cu „macaronarii” lui Donadoni. Speram sa o faca nu o data, ci de doua-trei ori.

Cautati prin Crucea Rosie

Avram Bojan a pastrat cu sfintenie poza prietenului sauDupa aproape 30 de ani de cind a pierdut legatura cu cel mai bun coleg al sau din armata, pe un sibian l-a apucat nostalgia anul trecut, cind se uita la pozele cu bunul sau prieten Ioan Sos. Avram Bojan, acum in virsta de 79 de ani, l-a cunoscut pe „Hani" prin anul 1978 la Lugoj. Avram era cadru militar la Regimentul 90 la Lugoj, iar Ioan era soferul comandantului. S-au imprietenit imediat, deoarece lui Avram Bojan ii era foarte dor de fiul lui plecat la facultate la Sibiu. Ioan era un bun prieten si-l considera ca un adevarat fiu. „Era un baiat foarte linistit, nu bea, nu mergea la distractii. Prefera sa vina la noi acasa", isi aminteste Avram Bojan.A plecat la VienaDupa ce au lucrat aproape 3 ani impreuna la unitatea din Lugoj, Ion s-a intors la Bistrita-Nasaud, la parintii sai. Nu a vrut, insa a fost nevoit sa plece cu parintii sai la o ruda in Viena. „El nu ar fi vrut sa plece, deoarece ii mergea bine cu serviciul la Lugoj, insa parintii sai nu aveau serviciu bun si nu se mai descurcau. Tatal sau era maghiar, iar mama sasoaica. Cind l-am cunoscut eu, avea numai vreo 20 de ani, era un tinar tare cumsecade. Mi-a parut rau cind a plecat, ma obisnuisem cu el. A fost nevoit sa plece la o bunica in Viena", spune Bojan.Nostalgia tineretiiDupa ce s-a pensionat, Avram s-a mutat de la Lugoj, la Sibiu, unde locuieste si fiul sau. De ceva timp, a decedat si sotia sa. Vara trecuta, s-a simtit foarte singur si i-a revenit nostalgia anilor tineretii. S-a uitat prin pozele vechi si a dat de chipul prietenului sau. S-a gindit sa-l caute si a apelat la cei de la Crucea Rosie Sibiu. La rindul lor, acestia au trimis cazul la Crucea Rosie Romana. Pina acum, insa, barbatul nu a primit niciun raspuns. Ar face oriceDaca ar fi sa-l reintilneasca, Avram spune ca ar avea atitea sa-i povesteasca, mai ales ca a trecut o viata de om de cind nu s-au mai vazut. „Ma tot gindesc la el...Banuiesc ca acum are familie si copii. Mi-as dori tare mult sa-l mai revad. Am fost prin Austria, dar nu am stiut unde sa ma duc sa-l caut. Poate sa mai apelez la Ambasada. Ma tot gindesc cum sa procedez. Inca n-am primit un raspuns de la Crucea Rosie, dar mai astept", explica batrinul.Isi cauta buniculSi alte persoane si-au pus speranta in cei de la Crucea Rosie, pentru a-si putea reintilni persoanele dragi. „In afara de domnul care-si cauta un fost coleg din armata, am mai primit o cerere de la un domn din Alba, care isi cauta fratele disparut in Spania. O alta cerere a venit de la un nepot care isi cauta bunicul emigrat in Australia, de la care ultimele vesti erau din jurul lui 1980", spune Claudia Popa.Claudia Popa l directorul Crucii Rosii Sibiu„In general, serviciul de cautari de persoane cauta sa puna in contact persoane disparute ca urmare a unui conflict armat, dezastre naturale si motive umanitare majore. Noi incercam sa-i ajutam. Anul trecut am avut trei cereri"

Halle Berry, fericita ca poate sa manince mult

Jennifer Lopez este speriata peste masura de kilogramele depuse în timpul sarcinii. Nu aceeasi stare o experimenteaza si Halle Berry. Protagonista din „Catwoman” se simte linistita în postura de viitoare mamica, tocmai pentru ca nu mai este obligata sa fie atenta la fiecare aliment consumat. Însarcinata în luna a saptea cu primul ei copil, cistigatoarea premiului Oscar, a scapat de presiunea care o însotea de fiecare data pe covorul rosul. Pina cind copilul ei va veni pe lume, povestea cu încercarile de a parea cit mai slaba în lumina reflectoarelor este doar o amintire pentru Halle. „Este adevarat ca sint de trei ori mai mare. Trebuie sa spun însa ca sint citeva lucruri minunate care vin odata cu acest lucru. Aceasta este prima data cind ma aflu pe covorul rosu si nu ma chinui sa îmi micsorez burta, pentru ca nu pot”, a povestit recent iubita lui Gabriel Aubry.Cum trebuie sa manince pentru doi, actrita nu se da înapoi de la alimentele pe care în alte conditii le-ar evita. „Este primul eveniment monden la care efectiv am mincat. Asta m-a facut sa ma simt libera, sa ma simt foarte bine”, a continuat cu marturisirile vedeta în virsta de 41 de ani.

Eminem are probleme cardiace

Rapper-ul american Eminem a fost internat de Craciun într-o clinica din Detroit, suferind de probleme cardiace în urma unor complicatii provocate de o pneumonie. Doctorii i-au permis lui Eminem sa urmeze acasa programul de recuperare, fiind externat la putin timp dupa efectuarea unor analize, informeaza thesun.co.uk. “Marshall Mathers, alias Eminem, a fost tinut, în timpul sarbatorilor de iarna, sub observatia atenta a medicilor de la un spital din Detroit. A fost externat, acum se simte mai bine si urmeaza un program de recuperare acasa”, a precizat purtatorul de cuvint al artistului. Potrivit aceluiasi purtator de cuvint, Eminem suferea din cauza unor complicatii aparute în urma unei pneumonii. Totodata, surse apropiate cintaretului spun ca Slim Shady, de altfel un barbat mic de statura, se confrunta cu niste probleme de greutate. Eminem a încercat, în ultimii ani, sa lupte împotriva dependentei de droguri, fiind internat în repetate rinduri în clinici de dezintoxicare. În plus, rapper-ul a divortat, în decembrie 2006, de sotia sa, Kim, cei doi luptindu-se în justitie pentru custodia fiicei lor, a carei tutela este detinuta în prezent de star.

Bogatii saraci ai Europei

200.000 de euro pentru un apartamentFoto www.fotopaises.comIn frumosul Catellon, se pot achizitiona apartamente cu 200.000 de euro„Mi-am cumparat o casa intr-o localitate aflata la putini kilometri distanta de granita Austriei cu Ungaria, dar si aproape de Viena. N-am mers printr-o agentie imobiliara de-a noastra, adica clujeana, nici macar romaneasca. Am apelat pur si simplu la cunostintele de acolo si la agentii lor imobiliari. Costul casei n-a depasit 150.000 de euro si cu toate investitiile pe care le-am mai facut am ajuns undeva la 230.000 de euro, plus taxe notariale si alte cheltuieli. In ultimul an si acolo preturile au crescut cu citeva zeci de mii de euro si inca mai cresc. Dar sint beneficii pe care trebuie sa le iei in calcul: rezidenta si veniturile pe care ti le aduce o asemenea investitie“, spune Ioan D., un investitor clujean in real-estate-ul austriac. Potrivit agentilor imobiliari, chiar daca preturile sint mai mici, iar randamentele bune in timp, trebuie luat in considerare ca toate taxele, drumurile si cheltuielile care se impun atunci cind faci o „investitie la distanta“, precum si intretinerea locuintei reprezinta tot atitea probleme financiare. „N-am de ce ma plinge. Anul trecut, am facut vacanta in Castellon la niste rude. Am ramas sa muncesc acolo pentru 3 luni si am avut noroc ca mi-au facut contract si ca in contract scria ca voi lucra in fiecare an la ei, 3 luni, ca sezonier. Cu contractul in mina si cu putin ajutor din partea amicilor si a rudelor de acolo am putut obtine un credit. Mi-am luat un apartament in oras. Cind nu stau acolo il inchiriez. Am investit peste 200.000 de euro, dar chiar si asa, ramin cu ceva, pe linga casa, dupa ce trag linia si fac socotelile la sfirsit de luna“, spune Sandu Poplacean, un clujean care lucreaza peste vara ca mecanic auto in Castellon, Spania.Unde sa-ti iei apartamentul in strainatateCel mai simplu e sa te gindesti care este destinatia acestuia, spun specialistii. Daca vei locui acolo mai putin de o luna pe an, atunci trebuie sa te gindesti fie sa-l inchiriezi, fie sa-i aduci imbunatatiri si sa-l vinzi intr-un moment prielnic al pietei. Poti obtine in general cu 10.000-30.000 de euro mai mult decit ai platit initial, dar de aici se scad cheltuielile tale de deplasare, intretinere acolo si manopera plus materialele. Adica iti mai ramin aproximativ 5.000 pina la 15.000 de euro, bani pe care ii poti face in 2 sau 3 luni, sau chiar mai mult, in functie de cit de operativa este echipa cu care lucrezi la redecorari si de cit de repede gasesti clientul. In tarile latine, veniturile sint mai mici, pentru ca si preturile sint mai mici. Daca vrei sa-l inchiriezi, spune Maria Deinzigh, o clujeanca stabilita in Austria, agent imobiliar, „atunci tine cont daca se afla linga sau chiar intr-o zona turistica, sau macar in imediata vecinatate a unui centru universitar, pentru ca sint destui studenti romani care vin sa invete in Europa si care cauta astfel de locatii, insa veniturile din chirii sint mult mai putin spectaculoase in Europa decit sint in Romania“. In Baden, Austria, de exemplu, in urma cu 5 ani o casa cu etaj, sase camere, doua bai, bucatarie, dependinte si curte costa aproximativ 180.000 de euro, iar in prezent valoarea unei asemenea case trece de 300.000 de euro. Avantajul zonei este dat de apropierea de Viena, dar si de granita cu Ungaria.     Daca in tara in care se doreste achizitionarea unei case nu exista deja rude care sa  poata fi de folos, atunci este indicat sa se apeleze la un avocat, la un agent imobiliar recomandat de o firma mare de real-estate si sa nu se treaca la angajarea acestora pina cind nu s-a facut o cercetare de piata si nu s-au verificat conditiile pe care autoritatile locale le impun ca standarde.

?Donarea de singe, o strada cu dublu sens?

Singe pentru tot judetulDincolo de discutiile pro si contra, donarea de singe este un gest deosebit deoarece, la modul propriu, acorda sansa fiecaruia dintre noi sa salveze viata unei alte persoane. Centrul de Transfuzii al spitalului din Alba Iulia este cel care asigura necesarul de singe pentru intreg judetul. In anul 2007, acesta a reusit sa asigure necesarul, recoltind 2.538 de litri de singe de la un total de 5.640 de donatori. Acest lucru presupune o medie de aproximativ 15 recoltari pe zi, daca impartim numarul acestora la un an calendaristic de 365 de zile. Luna in care s-a inregistrat cel mai mare numar de donari a fost august, cu 534 de recoltari. Cea mai saraca luna din acest punct de vedere a fost septembrie cu un numar de 396 de donatori. “Chiar daca avem un numar discontinuu de donatori, deoarece cei mai multi dintre cei care doneaza vin doar in momentul in care cineva din familie sau cineva apropiat are o interventie medicala care necesita transfuzii sanguine, in anul care a trecut, am reusit sa acoperim necesarul de singe pentru judetul Alba. Au fost si situatii mai deosebite in care am avut nevoie de singe de o anumita grupa sanguina, dar am facut fata. Un numar destul de important de donatori am reusit sa atragem si in alte orase ale judetului, unde ne-am deplasat cu echipe mobile si ne-am instalat la spitalele din localitate, cum ar fi la Blaj, Aiud, Abrud si Cugir”, a declarat Ana Savu, medic specialist.Beneficii pentru donatori Donarea nu este doar un gest moral de voluntariat. Donatorii de singe beneficiaza de mai multe avantaje. Acestia primesc in schimbul celor 400 de mililitri recoltati, sapte bonuri valorice in valoare de peste 50 de lei, o zi libera de la locul de munca si o reducere de 50% la abonamentele pentru mijloacele de transport in comun din orasul respectiv. Un alt beneficiu de care pot dispune donatorii este evaluarea starii de sanatate generala gratuit. Inainte de donare, tuturor celor care vor sa doneze li se ia tensiunea, li se face o analiza rapida a hemoglobinei. Dupa recoltare se fac teste pentru Hepatita B si C, Sifilis si HIV. In acest mod, cei care au ajuns la Centrul de Transfuzii pot afla si daca sint purtatorii unor maladii mai grave.Criterii de indeplinit pentru a dona singeInainte de a merge sa doneze singe, doritorii trebuie sa se asigure ca au o stare generala buna, nu sint raciti, obositi si nici stresati. Este preferabil ca inaintea donarii sa se consume lichide, un suc, o cafea si o gustare fara grasimi. Pe linga aceste cerinte, cei care ajung la Centrul de Transfuzii mai trebuie sa completeze si un formular care contine intrebari legate de stilul de viata. In functie de raspunsul la aceste intrebari, donatorul poate fi respins, sau nu, temporar sau definitiv. “ Pot exista mai multe cauze pentru care respingem un donator. Nu putem recolta singe celor anemici, celor care sufera de maladii cronice sau celor care au probleme cardiace sau cu tensiunea. Refuzul de a recolta singe poate fi temporar sau definitiv, in functie de evaluarea starii de sanatate. Aceasta evaluare nu trebuie insa sa descurajeze pe cei care doresc sa stie cum stau cu sanatatea si doresc sa faca un gest altruist”, a declarat medicul specialist Ana Savu.

Pe ultima suta de metri

Romanii mai au la dispozitie doar o saptamina pentru a se hotari la ce fond de pensii privat vor adera. Cei care nu au optat deja pentru un operator de pe aceasta piata sint vinati de catre agenti, astfel ca perioada ramasa devine epuizanta. De precizat ca aceasta optiune este obligatorie pentru toate persoanele intre 18 si 35 de ani, iar cei care refuza sau omit sa faca alegerea vor fi distruibuite din oficiu pentru unul dintre fondurile existente in Romania. 

Pneumoniile si fracturile, ?vedete? la Urgenta

In doar 12 ore, de la primele ore ale diminetii de ieri pina seara, la Sectia de Urgente a Spitalului Judetean Alba au fost inregistrate cinci cazuri de pneumonii si noua fracturi. Schimbarea de temperatura din ultima vreme a cauzat probleme respiratorii unui numar mare de albaiulieni. Multi dintre acestia au ajuns la Sectia de Urgenta a Spitalului Judetean Alba acuzind probleme respiratorii. Pneumoniile sint cele mai grave boli de sezon. Aceasta este o maladie infectioasa care provoaca inflamarea plaminilor si poate fi cauzata de bacterii, virusi sau micoplasme ce determina acumularea de puroi, de secretii sau lichide in alveolele pulmonare, astfel ca plaminii nu mai reusesc sa asigure, in mod eficient, distribuirea oxigenului in singe. “Este un numar in crestere de viroze respiratorii, dar acestea sint probleme cu care ne confruntam in sezonul de iarna. Ingrijorator este, insa, faptul ca au fost inregistrate mai multe cazuri cu pneumonii raportat la un numar de 12 ore si mai multe cazuri de fracturi. Traumatismele cu fracturi sint in crestere din cauza vremii si poleiului care inca se formeaza in primele ore ale diminetii pe trotuarele din Alba Iulia”, a explicat Delia Ciufudean, medic de urgenta.                 

?Provizii? de carne

În urma investigatiilor efectuate de politisti din Cugir, au fost identificati, in cursul zilei de marti, doi minori, R.I.G. si S.A.E., ambii de 16 ani, din localitate, ca fiind principalii suspecti de comiterea unei infractiuni de furt dintr-o societate comerciala din localitate. Din primele cercetari a rezultat faptul ca, în perioada 29 - 31.12.2007, prin fortarea unui geam, cei doi suspecti au patruns în incinta societatii si au sustras 60 de kg de carne, prejudiciul cauzat fiind în valoare de aproximativ 700 lei. Suspectii sint cercetati în stare de libertate sub aspectul comiterii infractiunii de furt calificat si pentru stabilirea întregii activitati infractionale a acestora.  

Inscenare de furt

Politia municipiului Alba Iulia a fost sesizata marti de catre B. Vasile, de 26 ani, din localitate, despre faptul ca în aceeasi zi, în intervalul orar 09 - 10.00, i-a fost sustrasa din autoturism, suma de 5.289 lei. Deplasindu-se la fata locului, politistii au constatat ca sistemul de închidere al portierelor autoturismului Matiz, din care s-a reclamat furtul sumei respective de bani, nu prezenta urme de fortare. În urma cercetarilor efectuate, s-a stabilit faptul ca Vasile B., angajat în calitate de agent comercial la o societate comerciala din judetul Cluj, a înscenat furtul, datorita faptului ca acea suma de bani, provenita din încasari, a folosit-o în scopuri personale. Pentru alarmarea fara motiv justificat a organelor de politie, susnumitul a fost sanctionat contraventional, conform prevederilor Legii 61/1991.          

Dosar penal pentru refuz

Marti dimineata, în jurul orei 05.00, agenti de ordine publica din municipiul Aiud, în timp ce efectuau serviciul de patrulare în zona de competenta, au observat în trafic un autoturism marca Dacia 1310, care se deplasa pe contrasens. Conducatorul auto a refuzat sa opreasca la semnalele acustice si luminoase ale echipajului de politie, motiv pentru care s-a procedat la urmarirea autoturismului. Conducatorul auto a oprit autoturismul într-o parcare de pe strada Axente Sever din Aiud, fiind legitimat de politisti în momentul coboririi din autoturism, ocazie cu care s-a stabilit ca este O. Viorel, de 39 ani, din Aiud. Întrucit barbatul emana un puternic miros de alcool, i s-a solicitat sa se supuna testarii cu aparatul alcooltest. Acesta a refuzat atit testarea alcoolscopica, cit si deplasarea la spital pentru recooltarea de probe biologice de singe în vederea stabilirii alcoolemiei. Lui Viorel O. i s-a întocmit dosar penal sub aspectul savirsirii infractiunii de refuz de a se supune recoltarii probelor biologice de singe sau testarii aerului expirat în vederea stabilirii alcoolemiei. 

Clujul, pol al traficului de droguri in anul 2007

Clujul este o zona propice traficului de droguri, sustin cei care incearca sa stopeze fenomenul. Potrivit unei statistici privind activitatea pe anul 2007 a Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Cluj, politistii au reusit sa captureze anul trecut droguri in valoare de 3 miliarde de lei vechi. „In judetul nostru, si cu predilectie in municipiul Cluj-Napoca, exista mai multi indivizi care au importat acest gen de infractionalitate, incercind sa formeze retele de traficanti de droguri“, a precizat comisarul-sef Dragos Gheorghiu, seful BCCO Cluj. Potrivit acestuia, tinerii clujeni prefera hasisul, iar din categoria drogurilor de mare risc, extasy si MDMA. Ca tari de provenienta a drogurilor, acestea sint in special cele din Uniunea Europeana. „Asa cum am mai spus cu ocazia diferitelor capturi pe care le-am realizat, hasisul este «importat» din Olanda si Spania in cele mai multe cazuri, iar drogurile de mare risc tot din Olanda“, a subliniat comisarul Dragos Gheorgiu.     Anul trecut, lucratorii BCCO au capturat 5.000 de pastile de extasy, 1,6 kg de hasis, 218 comprimate MDMA si 217 grame de canabis. Cea mai mare captura a fost cu ocazia prinderii unui tinar din Brasov care a incercat sa formeze o retea de trafic de droguri in municipiul Cluj-Napoca. Acesta a fost prins in flagrant la o benzinarie din Timisoara, in timp ce incerca sa vinda comprimatele unui politist sub acoperire.     Potrivit evaluarii activitatii pe 2007, BCCO Cluj a solutionat 212 infractiuni, cu o crestere de 52% fata de anul anterior, 2006. 159 de persoane au fost invinuite pentru diferite fapte, iar 23 au fost arestate, fata de 13 persoane in 2006. In ceea ce priveste infractiunile economice, au fost depistate anul trecut doua grupuri infractionale care au incercat sa obtina credite financiare in mod fraudulos. In total, 23 de persoane au fost invinuite, iar 5 au fost arestate.      Domeniile infractionale in care s-a actionat concertat anul trecut de catre BCCO Cluj au fost traficul si consumul de droguri, traficul de persoane intern si international, infractiunile informatice si cu carduri, falsificarea si punerea in circulatie de moneda contrafacuta si pe linia macrocriminalitatii economico-financiare.

NATO, blocat la Calarasi

Proprietari din ‘91Baza aeronautica de la Luna nu se poate extinde din cauza satenilorUn grup de 13 localnici din satele Luna si Calarasi, al caror pamint risca sa fie ocupat de baza militara din zona, refuza sa isi cedeze terenurile, chiar daca aceasta inseamna sa ajunga in instanta. Desi oamenii vor primi in schimb terenuri in alte zone, ei nu vor sa cedeze suprafata de aproximativ doua hectare situata din apropierea bazei, in zona de securitate aeronautica. Pamintul se afla in administrarea unitatii militare, dar localnicii detin titluri de proprietate eliberate de Comisia locala din comuna Calarasi in 1991.     Comandantul unitatii militare UM 01969 Cimpia Turzii, generalul Ioan Avram, si primarul comunei Calarasi, Vasile Racolta, s-au intilnit cu prefectul judetului, Calin Platon, solicitindu-i acestuia sa se implice ca mediator in solutionarea problemei. Generalul Ioan Avram a afirmat ca situatia creata nu permite finalizarea proiectului de investitii conform standardelor cerute de NATO si ca satenii nu lasa unitatea militara sa execute lucrari pe terenurile respective. Solutia lui PlatonPrefectul le-a propus localnicilor sa fie de acord cu anularea titlurilor de proprietate si sa accepte despagubiri sau pamint in alta parte. „Greseala apartine comisiei de fond funciar din Calarasi, care a acordat drepturile de proprietate in ‘91. Comisia locala ar trebui sa aiba initiativa anularii drepturilor si improprietarirea in alta parte“, a declarat Calin Platon pentru monitorul. Oamenii insa nu sint dispusi, cel putin deocamdata, sa cedeze. „Nu inteleg de ce, dupa 17 ani, abia acum s-au trezit sa ceara acele doua hectare. Nu mai sintem pe vremea comunistilor, sa vina sa le ia pamintul dupa bunul plac. Am facut plingere la sectia de politie din Calarasi si sintem pregatiti sa ii intilnim in instanta“, a declarat primarul Vasile Racolta.

Silvasan: "Miine ajung la Cluj"

In urma cu citeva minute, atacantul celor de la Poli Iasi a ajuns la un acord cu Poli Iasi pentru rezilierea contractului de joc. Mai mult, fotbalistul va veni miine la Cluj pentru a finaliza trecerea pe "Ion Moina": "M-am inteles cu cei de la Iasi si am ajuns la un acord. Mi-am reziliat contractul si maine voi fi prezent la Cluj pentru a ma intelege cu Universitatea. Sint sanse mari sa semnez!"

Silvasan asteapta dezlegarea

Cristian Silvasan, atacantul Politehnicii Iasi, este cu un picior in curtea Universitatii Cluj. Virful a purtat mai multe discutii cu persoane din conducerea clubului clujean, cu care s-ar fi inteles deja pentru un contract.:"Este foarte adevarat, exista sanse sa devin fotbalistul Unviersitatii Cluj. Am purtat mai multe runde de negocieri cu cei de la Cluj, mai multe nu pot sa spun. Trebuie sa se inteleaga si cluburile pentru a putea pleca de la Iasi", a declarat fotbalistul pentru monitorul. Conducatorii iesenilor nu exclud despartirea de atacant, precizind ca sint dispusi sa renunte imediat la el, daca acesta va primi o oferta avantajoasa: "Cei de la Cluj s-au interesat de Silvasan, dar deocamdata antrenorul Popa nu a stabilit lista jucatorilor de care nu mai are nevoie. Daca va fi sa plece, Cristian Silvasan o va face gratis, pentru ca asa este normal. El a venit la noi fara bani. Va exista intelegere in ceea ce-l priveste si mai mult ca sigur ca va primi acordul nostru", ne-a spus Sorin Boca, vicepresedintele formatiei moldovene.

Contracte dezechilibrate la "U" Cluj

Click pentru imagine maritaSurpriza astazi la Stadionul "Ion Moina". Dupa o conferinta de presa in care presedintele Toni Dobos a prezentat oficial noua banca tehnica a formatiei clujene, fotbalistii si noii tehnicieni Alpar Meszaros, respectiv Stelian Gherman au intrat la vestiare pentru a se echipa de antrenament. Intre timp, in parcarea din incinta arenei, in automobilul aflat in proprietatea presedintelui Dobos a fost zarita o lista cu lotul Universitatii Cluj, unde apar contractele fotbalistilor Universitatii Cluj. Astfel, printre cele mai mari contracte le aveau Haciatrian, cu 100.000 de euro pe sezon, si Park, cu 100.000 de dolari, urmati de Martin Tudor, cu 72.000 de euro, Gigel Coman si Fabio Bilica, 70.000 de euro. Lista continua cu Olah – 65.000 de euro, Astorga – 61.000 de euro si Milan Jovanovic – 60.000 de euro. Paradoxal, fotbalistii care au evoluat cel mai bine in acest sezon, Dorin Goga si Nemanja Jovanovic, golgheterii echipei, au angajamente in valoare de 35.000 si 25.000 de euro. Fotbalistii tineri, cei care ar putea asigura viitorul echipei, au contracte derizorii. De exemplu, Robert Villand si Ciprian Suciu incaseaza anual cite 2.500 de dolari. Andrei Muresan, fost component al loturilor nationale de juniori, are un contract de 15.000 de dolari, la fel ca Bogdan Dolha. Dintre jucatorii tineri, Andrei Cordos primeste cel mai mult, 25.000 de dolari. Marius Baciu si Mugur Bolohan, disponibilizati de "U", aveau contracte de 50.000 de euro, iar Mamadou Zongo avea stipulata in acte suma de 72.000 de euro.

Super-oferta pentru Dorin Goga!

Poli Timisoara il vrea cu orice pret pe capitanul Universitatii Cluj, Dorin Goga. Dupa ce nu cu mult timp in urma au oferit 850.000 de euro in schimbul atacantului "sepcilor", acum, cei de la Timisoara au supralicitat oferta: 1 milion de euro plus o lista cu 22 de jucatori din care clujenii isi pot alege 12 fotbalisti ce vor fi imprumutati pe "Moina" pe o perioada de 1 an si jumatate! "Vom discuta aceasta chestiune in Consiliul de Administratie pentru a ne decide daca acceptam sau nu oferta lui Poli", a declarat Toni Dobos, cel care intruneste de ieri functiile de presedintele si manager general in cadrul Universitatii Cluj. Pe lista celor 22 fotbalisti care va fi propusa Universitatii Cluj se afla, printre altii, Mansour, Sorin Radoi si Andrei Cristea.

A inceput despodobirea

Orasul va reveni in totalitate la normal astazi, astfel, din cursul diminetii, firma care se ocupa cu iluminatul festiv a inceput despodobirea brazilor din centru. Unul dintre angajatii companiei a precizat ca "de circa 10 minute ne-am apucat de lucru, despodobim mai intai brazii, apoi de restul instalatiilor ne ocupam in aceasta dupamasa". 

Septimiu Sanmarghitan: "La Cluj nu sint semnalate poluari"

Directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Cluj, Septimiu Sanmarghitean, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, ca "la Cluj nu exista radioactivitate, astfel, in anul 2007 nu au fost evenimente deosebite care sa provoace ingrijorare". Acesta a subliniat faptul ca "la Cluj nu sint semnalate poluari". Potrivit raportului pe anul 2007, in judetul Cluj exista 17 situri de protectie a habitatelor, care reprezinta aproape 18 la suta din suprafata judetului. De asemenea, incepind de anul trecut, APM Cluj beneficiaza de o statie de monitorizare a mediului moderna.