monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Fanfara profesionista pentru Alba

Incepind cu aceasta saptamina, judetul Alba va avea o fanfara profesionista. Un astfel de ansamblu a mai existat in urma cu mai bine de 20 de ani, traditia spectacolelor de fanfara fiind reluata acum prin infiintarea Ansamblului de fanfara al Centrului de Cultura “Augustin Bena” din subordinea Consiliului Judetean Alba.Joi, incepind cu orele 18, in sala Casei de Cultura a Studentilor din Alba Iulia va avea loc lansarea oficiala a fanfarei, in cadrul unui spectacol omagial dedicat Unirii, au anuntat reprezentantii CJ Alba. Fanfara judetului Alba, condusa de dirijorul Coriolan Honcas, va deschide spectacolul intonind marsuri, imnuri dar si prelucrari folclorice: tarina din Apuseni, invirtita de pe Tirnave, hora moldoveneasca si sirba olteneasca. Traditie reinviata“Prin acest spectacol reluam o traditie intrerupta de circa 20 de ani, traditia spectacolelor cu muzica de fanfara mult apreciate de cetatenii judetului nostru. Am decis, alaturi de colegii mei -  consilierii judeteni, ca aceasta traditie nu trebuie sa se stinga, ci trebuie continuata prin infiintarea unei fanfare profesioniste. Iata ca am ajuns acum la momentul primului spectacol sustinut de fanfara profesionista a judetului Alba. Seria acestor spectacole va continua in viitor, nu doar la Alba Iulia, ci si in restul localitatilor judetului”, a declarat presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel. Alaturi de fanfara, in spectacolul folcloric de joi, 24 ianuarie, vor evolua, pe durata a doua ore, laureatii editiilor “Mostenitorii” din 1999 si din 2006, grupul vocal si calusarii din Vinerea, taraful si formatia de dansuri din Horea si interpretii Marinela Baba si Adrian Tiboc. Spectacolul se va incheia cu un minirecital al grupului folcloric “Muguri de tezaur”, grup indrumat de interpreta de muzica populara Leontina Farcas. Cu acest prilej componentii grupului “Muguri de tezaur” vor oferi celor prezenti CD-uri cu autograf. Intrarea la acest spectacol este gratuita.

Revelionul intirziatilor

Dupa un an plin si o asteptare de trei saptamini, proprietarii de pensiuni din Muntii Apuseni s-au intors in timp si au sarbatorit Revelionul. “Ne-am ocupat atunci de clientii nostri. Stiti cum e: Clientii nostri, stapinii nostri. Acum am luat o pauza si ne distram si noi”, a povestit Nicu Oarga. “La cumpana dintre ani am servit pe altii. Acuma ne-am adunat sa sarbatorim si noi anul nou. E un pic cam tirziu, dar nu-i bai. Va fi distractie si voie buna”, a adaugat si Ioan Han. “In noaptea de Revelion nu am avut timp sa petrecem si nici nu ne-am distrat. S-au distrat atunci cei care au venit la pensiune. Acuma ne simtim bine si noi. Doar ce a inceput petrecerea si incepem sa ne incalzim”, a declarat si Ada Petcu. “La mare pret”Cei peste 80 de proprietari de pensiuni din zona au ales sa se petreaca in ograda proprie, adica la una dintre pensiunile din Albac. Chiar si asa, pretul meniului a fost destul de piperat, 60 de lei pentru o noapte. “Am pus pe masa un meniu diversificat si select. Avem icre de pastrav, salata de beof, sarmale cu cirnat afumat, friptura din carne de porc si specialitatile din zona - caltabos, cirnat afumat si fiert in moare de varza acra si rulada din carne de porc”, si-a etalat priceperea organizatorul petrecerii ocazionate de Revelionul intirziatilor, Claudiu Popa. Faptul ca s-au aflat impreuna si au putut discuta despre strategiile benefice pentru dezvoltarea zonei le-a priit investitorilor. Asta nu i-a impiedicat, insa, pe patroni sa joace, sa manince si sa bea ca in noaptea dintre ani.Tiberiu Todea“La cumpana dintre ani noi n-am avut timp de petrecere. Noi facem turism si cu asta ne-am ocupat. De asta am facut si asociatia, pentru ca zona are potential, dar are nevoie si de sprijin. E interesul nostru sa ne implica. Acuma dupa ce ne-am implicat, petrecem la Revelionul intirziatilor”, a adaugat multumit primarul comunei Albac. Asociatia Proprietarilor de PensiuniProfitind de una dintre putinele ocazii in care se pot intilnii cu totii, investitorii au pus bazele primei asociatii locale a proprietarilor de pensiuni. “Ne-am adunat aici 86 de propietari de pensiuni din Albac ca sa sarbatorim si noi Revelionul. Pentru noi este unul al intirziatilor, dar, cu aceasta ocazie, am reusit sa punem si bazele Asociatiei Proprietarilor de Pensiuni din Albac si din Muntii Apuseni. Ne bucuram de asta si de petrecere”, a declarat Ioan Popa, proprietarul unei pensiuni locale.Desi intirziati, patronii de pensiuni au fost mai grabiti decit alti localnici care nu au avut timp de petrecere in noaptea de Revelion. Urmeaza ca bucatarii, ospatarii si muzicantii sa se bucure si ei de intrarea in noul an.

Alba Iulia - centru de exprimare artistica pentru elevii militari

Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” Alba Iulia gazduieste, anul acesta, cea de-a IV-a editie a Atelierelor de creatie literar artistica ale elevilor si studentilor militari. Evenimentul cultural se va derula in perioada 23-26 ianuarie si are ca organizatori Statul Major al Fortelor Terestre si Consiliul Judetean Alba. La aceasta editie vor participa elevi si cadre didactice din cele trei colegii militare din tara - Colegiul Militar Liceal “Stefan cel Mare” Cimpulung Moldovenesc, Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir” Breaza, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” Alba Iulia si, pentru prima data, studenti si instructori de la Academia Fortelor Terestre Sibiu si Scoala de Aplicatie „Ioan Voda” Sibiu.Daniela Filimon, referent relatii publice al colegiului gazda, ne-a relatat ca lucrarile se vor desfasura pe urmatoarele categorii de ateliere: creatii literare, arte plastice, arte vizuale, arta dramatica, creatie si interpretare muzicala, dans.  Implicare a societatii civile locale Pe linga implicarea Consiliului Judetean, in programul de desfasurare a lucrarilor, si-au anuntat participarea pe genurile fiecarui atelier personalitati ale lumii culturale si artistice locale. Este vorba despre lector universitar doctor Aurel Pantea si poetul Ioan Hadarig - la Creatie literara, artist plastic Dan Crecan la sectiunea de Arte plastice; Ioana Vieru la Arta dramatica; prof. Levete Szocs la Creatie si interpretare muzicala. La sectiunea de creatie literara le vor vorbi celor prezenti despre o activitate mai putin cunoscuta - restaurarea de carte - restautratorii Alexandru Stirban si Daniela Ciugudean de la Centrul national de restaurare conservare a cartii vechi din cadrul Muzeului National al Unirii. Manifestarea se anunta a fi una interesanta, cel putin prin prisma faptului ca cele trei editii desfasurate pina acum au fost adevarate festivaluri de creatie artistica, iar editia de anul acesta este si mai bogata prin participarea studentilor militari. 

Privatizarea Cuprumin, programata in aprilie

AVAS si-a propus sa privatizeze, in acest an, cea mai mare parte a societatilor cu capital majoritar de stat, aflate in portofoliul autoritatii. Pentru judetul Alba, noul an ar trebui sa aduca privatizarea Cuprumin Abrud, care va fi “scoasa la mezat” in primavara.Privatizare importanta pentru Alba“Una dintre societatile din judetul Alba care este prinsa pe programul de privatizare pentru aceasta primavara este Cuprumin Aburd. Acel contract de asociere nu are nici o legatura cu privatizarea. O societate cu capital de stat suta la suta cum este Cuprumin s-a asociat cu o firma privata in vederea realizarii unui obiectiv. Ca ramine sau nu asociat cu acea societate depinde de vointa celor doua parti. Daca Cuprumin constata ca nu este benefica asocierea sau partenerul cu care s-a asociat nu indeplineste contractul de asociere se poate retrage oricind. Dar ea tot cu capital de stat ramine: asociat sau neasociat. Noi practic vindem actiunile pe care statul le detine acolo”, a declarat presedintele AVAS, precizind ca la licitatie poate veni oricine.“In aprilie va fi lansata la privatizare. O lansam si mai repede, daca era din punctul de vedere al vointei politice, dar nu aveau documentele gata cei de la Cuprumin si nu aveau evaluarea la zi, stiti ca evaluarea in Romania este valabila sase luni (...) Trebuie sa ii faca o noua evaluare la zi pentru a putea sa o lansam la privatizare actiunile societatii”, a mai completat Teodor Atanasiu. Modificari legislativeTeodor Atanasiu a mai anuntat si intentia de a obtine schimbarea unor legi legate de privatizare. “Din pacate, desi m-am agitat mult in 2007 n-am reusit sa schimb legea care sa permita si privatizarea industriei de aparare. Nu este interzisa privatizarea industriei de aparare, dar este interzis societatilor comerciale cu capital privat sa produca munitie si armament letal si neletal. Cu alte cuvinte, practic as vinde o societate comerciala fara obiectul de activitate. De aceea vom lucra sa modificam si aceasta lege. De asemenea, pentru cei care lucreaza in domeniul nuclear atit pe partea de cercetare cit si ca furnizori pentru Cernavoda, sint citeva legi care impiedica procesul de privatizare. Trebuie sa vedem si acolo care sint modificarile pe care le facem”, a spus presedintele AVAS. O alta modificare legislativa se refera la simplificarea procedurilor de vinzare a pachetelor de pina la 5% din actiuni, care sa poata fi achizitionate in urma unei licitatii cu strigare. “Am reusit sa facem un protocol cu cei de la bursa astfel incit sa putem sa vindem cit mai mult pe bursa. Datorita schimbarilor de procedura de la ei, anul trecut nu am reusit sa vindem decit pachete minoritare de pina la 30%, anul acesta probabil ca o sa vindem si cele care sint pina la 49%”, a mai precizat Teodor Atanasiu.

Scoala copiilor cu parinti ocupati

Alternativele educationale s-au dovedit foarte agreate de catre parintii din judetul Alba. In programul „Step by Step”, implementat de mai multi ani la unele din scolile generale din judet, la clasele I-IV, sint inscrisi in prezent 630 de copii. „Step by Step” este o metoda alternativa de educatie a copiilor de la nastere pina in adolescenta. Metoda se aplica, in prezent, in 26 de tari. In Romania acest program a debutat in 1994. In judetul Alba exista, la aceasta ora, 28 de grupe cu predare in sistem „Step by Step”, dar numai de la clasa I la clasa a IV-a. Exista si patru grupe de copii de gradinita, care functioneaza in acelasi sistem, la Alba Iulia si Aiud. Da, este foarte buna aceasta scoala, dar nu toata lumea isi poate permite sa tina un copil la aceasta scoala. Daca salariul ar fi mai mare, mi-as putea permite.S. T., Alba IuliaScolile cu program “Step by Step” sint importante atit pentru elevi cit si pentru parinti.C. M., Alba IuliaCred ca daca mi-as permite si eu asi da copilul la aceasta scoala as fi mai linistita stiind ca este supraveghiat si bine tratat.D. M., Alba IuliaSint persoane care au doi trei copii, in acasta situatie nu se poate sa ii dai pe toti la scoala respectiva, nu iti ajung banii, dar daca ai un singur copil faci tot ce poti sa ii asiguri ce e mai bun pentru el.C. C., Alba IuliaNu trebuie sa fie neaparat ocupati parintii ca sa isi dea copiii la scoli cu program “Step  by Step”. E foarte bine pentru copii, sint supraveghiati, maninca, isi fac temele.S. B., Alba IuliaAr fi bine daca ar exista mai multe scoli cu program “Step by Step”. Pentru copii ar fi minunat ca toti sa beneficieze de asemenea institutii.O. D., Alba IuliaAsemenea scoli sint foarte bune, ar fi  bine daca toate scoliile ar detine acest program “Step by Step”.S. P., Alba Iulia 

Primaria priveste selectiv dreptul la proprietate

Este vorba despre nereconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri agricole, atribut aflat in sarcina comisiei locale de fond funciar, al carui presedinte este primarul comunei. Zilele trecute preotul a solicitat sprijin senatorului Alexandru Peres si directorului Vasile Bumb din Prefectura Alba.Din 8 hectare se recunoaste jumatate si nu se da nimicPreotul greco-catolic Ioan Stanculet ne-a declarat ca cererea sa de reconstituire a proprietatii funciare s-a lovit mereu de zidul refuzului comisiei locale sub pretextul ca localitatea a ramas fara rezerva de teren agricol. Din evidentele la care a avut acces preotul rezulta ca Biserica Greco-Catolica ar avea dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate asupra a circa 8 hectare de teren. Preotul Stanculet spune ca, dupa ce a prezentat comisiei locale documentele pe care le-a adunat, aceasta a recunoscut unele ce insumeaza suprafata de 4 hectare. Recunoasterea era o speranta care, ulterior, s-a dovedit ca nu duce nicaieri. El spune ca nu a insistat asupra obtinerii intregii suprafete, dar nici nu considera corect ca o colectivitate religioasa ce aduna circa un sfert din populatia comunei sa nu primeasca nimic din ceea ce i se cuvine de drept. Primaria “nu are”, dar vinde teren agricolDupa zbaterile fara succes pe plan local, preotului ii este adus la cunostinta faptul ca Primaria Sibot a anuntat vinderea prin licitatie publica a mai multor imobile - teren agricol, din care citeva sint situate in satul de centru al comunei. Cu aceasta ocazie ii sint aduse reprosuri ca nu insista suficient pentru recuperarea proprietatilor, cu argumentul-dovada ca, totusi, exista teren de vinzare. Unde este adevarul, se pune firesc intrebarea la descrierea unei asemenea situatii.Zona de agrement in locul unor halde de gunoiContactat de noi, primarul Ioan Simion Herlea ne-a explicat cum stau lucrurile din punctul sau de vedere. Acesta spune ca acele loturi pe care le-a scos la licitatie publica sint unele care “cu siguranta” nu sint dorite sau acceptate nici de greco-catolici si nici de alte persoane carora nu le-a fost reconstituit dreptul pe legile fondului funciar deoarece sint terenuri ce nu pot fi folosite in scop agricol. Conform primarului, acestea sint in mod obisnuit ocupate abuziv de populatie prin depozitarea gunoaielor si sint situate pe malul riului Mures. Hotarirea vinzarii acestora vine tocmai in ideea de a inlatura acel focar de infectie. Unele surse ne-au sugerat ca anuntarea licitatiei ar fi o simpla formalitate deoarece ar fi cunoscute inca de pe acum destinatia si cistigatorul licitatiei. Printre altele, in cadrul convorbirii ce am avut-o, primarul Herlea pronunta termenul “Zona de agrement” si spunea ca, e banii obtinuti, ar urma sa plateasca intocmirea unor proiecte de finantare a unor lucrari edilitare. Pentru a-si explicita buna intentie fata de comuna Sibot, primarul ne-a explicat cum, pentru a mai rezolva unele situatii aflate in litigiu privind reconstituirea proprietatii funciare, el a renuntat la suma de 80 milioane lei pentru concesiunea terenurilor pe care au fost construite doua benzinarii si a acceptat teren la schimb. Situatia casei parohiale e “in ceata”Preotul greco-catolic ne-a dezvaluit ca nu le-a fost restituit nici terenul pe care a fost casa parohiala a bisericii. Mai mult, preotul spune ca acel teren este folosit de un cetatean care nu ar avea nici un drept. Evident, terenul este in intravilanul localitatii si are si o miza mai mare decit cel agricol. “Primarul o scalda” L-am intrebat pe primarul Herlea care este situatia acelui teren pe care a fost casa parohiala. Drept raspuns acesta ne-a prezentat o povestioara cu un pictor care a pictat iconostasul bisericii ortodoxe, iar ca rasplata a primit acel teren, dar nu stie daca are si ceva acte pe el. Deci nu-i cunoaste situatia juridica. Se vede ca nici nu s-a interesat, dar spune ca ar fi tare greu sa-i iei pamintul unui om cu 3 copii. Referitor la eventualitatea reconstituirii dreptului de proprietate Bisericii Greco-Catolice pe terenurile scoase la vinzare, primarul este sigur ca acesta ar fi refuzat. El recunoaste in schimb ca nu a facut vreodata aceasta propunere si nici nu are in vedere o asemenea varianta. Ca o curiozitate, primarul mai scoate “la bataie” o anumita rezerva de teren in alta parte, dar este la fel de sigur ca nici aceea nu ar fi acceptata, desi nici despre aceasta varianta nu s-a facut vreodata vorbire. In schimb, primarul spune ca el a ajutat foarte mult Biserica Greco-Catolica, motiv pentru care preotul nu prea are motive sa se plinga. 

Expozitie internationala de desene la Aiud

Scoala cu clasele I-VIII ,,Axente Sever’’ Aiud si Gradinita cu Program Normal nr. 7 din municipiu au organizat, recent, Expozitia internationala de desene si colaje ,,Sarbatorile de iarna – Obiceiuri si traditii”. Potrivit coordonatorilor acestui proiect, respectiv, inv. Mira Jarda, bibl. Natalia Bardi, ed. Rodica Astalus si prof. Casandra Ioan, parteneri in organizarea acestei inedite expozitii au fost: Inspectoratul Scolar Judetean, Primaria municipiului Aiud si Muzeul de Istorie, unde, de altfel, au si fost expuse desenele si colajele. Conform acelorasi surse, pe simezele Muzeului de Istorie au fost expuse aproape 500 de lucrari, in format A 4. “Copiii din invatamintul preprimar, primar si gimnazial au fost indrumati cu competenta de aproximativ 150 cadre didactice din Romania, Ungaria, Franta, Bulgaria, Olanda si Turcia. Din Romania, judetele participante au fost: Alba, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Dolj, Hunedoara, Mures, Prahova si municipiul Bucuresti”, au declarat, la rindul lor, reprezentantii administratiei locale aiudene.  

Bani pierduti pentru Alba

Senatorul PD-L de Alba, Alexandru Peres, a tras un semnal de alarma in legatura cu sumele alocate si necheltuite, in cursul anului trecut, pentru investitii in invatamint. El este de parere ca sansele ca acesti bani sa fie realocati in acest an sint minime, avind in vedere ca anul 2008 este unul electoral. Senatorul s-a referit, in special la banii necheltuiti de administratiile locale din Aiud si Blaj, in suma totala de 5,2 milioane lei (52 miliarde lei vechi). Banii erau destinati demararii construirii unui campus scolar la Blaj si a unei Scoli de Arte si Meserii la Aiud, investitii convenite cu Ministerul Educatiei si Cercetarii in perioada in care ministru era Mihail Hardau. “Daca la Blaj exista o explicatie plauzibila a intirzierilor, datorata identificarii amplasamentului pentru noul campus, precum si procedurilor greoaie privind licitatia pentru proiectare, la Aiud, lucrurile sint mult mai incurcate. Initial, aceasta investitie era destinata a se face la Alba Iulia, cu specificul de Scoala de Arte si Meserii, pentru a relua pe principii moderne o veche traditie care, din pacate, a disparut dupa 1989. Noua conducere a Ministerului Educatiei si Cercetarii instalata in aprilie 2007 cu ocazia remanierii Guvernului Tariceanu a schimbat amplasamentul acestei investitii, alocind suma administratiei locale de la Aiud, unde exista doar <<dorinta>>, fara a avea conditiile legale de a consuma intreaga suma destinata investitiei. Sa fim bine intelesi! PD-L Alba nu contesta necesitatea si obiectivitatea construirii acestui obiectiv! Sintem insa nemultumiti de lipsa de viziune si de cunoastere a modului cum se pot consuma toate sumele venite din judet, pe un domeniu atit de sensibil si important cum este infrastructura educationala”, a aratat Alexandru Peres. 

Corp profesoral intinerit

Actualizarea titularilor in unitatile de invatamint din judetul Alba si selectia pentru mentinerea ca titular a profesorilor care au implinit virsta de pensionare, dar care vor in continuare sa profeseze, sint doar doua din activitatile cu care se ocupa Inspectoratul Scolar Judetean Alba in aceasta perioada. Actualizarea titularilorIn perioada imediat urmatoare Inspectoratul Scolar Judetean Alba se va ocupa de actualizarea titularilor din unitatile de invatamint din judet. Acest demers a fost initiat de Ministerul Educatiei, Tineretului si Cercetarii dupa restructurarile si fuzionarile dintre unele unitati scolare si schimbarea denumirii institutiilor de invatamint, in unele cazuri. Pentru reconfirmare, profesorii trebuie sa se adreseze Inspectoratului Scolar Judetean Alba cu decizia anterioara de titular, decizia de schimbare a denumirii unitatii de invatamint si informatii legate de numele titularului, specialitatea postului, nivelul de invatamint si limba de predare. Profesori la pensieDin 31 august 2007, virsta de pensionare in sistemul de invatamint este pentru femei de 58 de ani si cinci luni, iar pentru barbati virsta este de 63 de ani si cinci luni. Profesorii care au implinit virsta de pensionare, dar care vor mentinerea in invatamint trebuie sa se adreseze Inspectoratului Scolar Judetean Alba in perioada 25 ianuarie - 4 februarie. Conditiile impuse pentru mentinerea ca titulari sint: grad didactic I, dovada ca in unitatea de invatamint nu se face o reducere de activitate si dovada ca postul nu este titularizabil. Profesorii mai au nevoie si de votul nominal deschis al Consiliului profesoral si dovada unei activitati didactice de exceptie demonstrata in anii de munca in sistemul de invatamint. Aceasta mentinere poate dura maxim trei ani peste virsta de pensionare. In perioada 6-8 februarie ISJ Alba va raspunde solicitarilor adresate. “La fel ca si in anii precedenti, intentionam mentinerea ca titulari doar in cazul profesorilor din mediul rural acolo unde nu exista restringere de activitate. Nu vom mentine profesori, care pot iesi la pensie, in scolile din mediul urban, unde vrem sa deschidem usa tinerilor absolventi”, a precizat Oana Badea, inspector scolar general adjunct, Inspectoratul Scolar Judetean Alba.O alta preocupare pentru ISJ Alba este prevenirea situatiilor de contestare in cazul restringerii activitati unitatilor de invatamint. In aceast scop a fost lansat Ghidul pentru managementul resurselor umane. Acesta a fost distribuit gratuit si va fi pus la dispozitia oricarui cadru didactic din scolile din judetul Alba. Ghidul sintetizeaza activitatea specifica din invatamint, calendarul activitatilor si sarcinile care revin personalului didactic in baza legilor si metodologiei in vigoare. “Ghidul pentru managementul resurselor umane este realizat de ISJ Alba si distribuit gratuit. Nu exista in alte judete. Scopul lui este evitarea situatiilor in care directorii de institutii de invatamint din judet nu stiu ce decizie sa ia in cazul restringerii de activitate. Speram sa se elimine in acest fel disputele neprincipiale dintre profesori. La nivelul judetului Alba, fisa de evaluare a fost detaliata in consiliul de administratie al ISJ Alba”, a explicat Oana Badea inspector scolar general adjunct.

Alba Iulia - Vizite la virf

 Ambasadorul ONU, care a venit insotit de Florin Banateanu, director de programe al ONU/PNUD pentru Romania, a fost primit la sediul Primariei de catre primarul Mircea Hava si de viceprimarul Voicu Paul. Proiecte pentru 2008Discutiile s-au purtat pe teme legate de proiectele comune in derulare, dar si de posibilitatile de dezvoltare a unor noi parteneriate intre municipalitatea albaiuliana si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare - PNUD. Astfel, pentru 2008, PNUD va finanta cu 100.000 de dolari amenajarea unor ateliere de lucru in cadrul Incubatorului de Afaceri existent la Alba Iulia, prin reabilitarea unui atelier-scoala din incinta fostului Liceu Metalurgic, noile spatii urmind sa devina spatii de productie - prelucrare lemn si constructii - pentru firme deja incubate. Tot pentru 2008, se preconizeaza alocarea de catre PNUD, in cadrul programului Romania Frumoasa, a inca 100.000 de dolari pentru continuarea lucrarilor de restaurare si punere in valoare a portii sudice a castrului roman.Dupa intilnirea de la primarie, delegatia a vizitat obiective importante din Cetatea Alba Iuliei, restaurate si cu sprijinul PNUD, cum ar fi Poarta a IV-a, castrul roman si Traseul celor Trei Fortificatii, unde ambasadorul a semnat in cartea de onoare a complexului, dupa care s-a deplasat la Incubatorul de Afaceri, unde s-a intilnit cu ambasadorul Japoniei si delegatia sa, venit sa treaca in revista investitiile guvernului nipon la Alba Iulia.Mircea Hava“Ceea ce se intimpla la Alba Iulia nu mai este de mult o noutate in tara sau peste hotare, iar parteneriatele de succes pe care municipalitatea le are cu Organizatia Natiunilor Unite si guverne straine, precum cel nipon, fac din orasul nostru o tinta turistica, dar si investitionala. Cetatea istorica a Alba Iuliei devine pe zi ce trece tot mai atractiva si mai interesanta, iar in citiva ani - nu multi - va deveni un punct important pe harta turistica a Europei si, de ce nu, a lumii”. 

Ghete pentru copii

Un numar de 77 de copii din Cluj vor primi ghete, gratie unui gest umanitar realizat de doua fundatii clujene. Pentru ca sezonul rece face ca foarte multi copii sa se imbolnaveasca din cauza lipsei incaltamintei de iarna, Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie (FRCCF) impreuna cu Fundatia Ozone impart ghete copiilor care provin din familii defavorizate. Reprezentantii celor doua fundatii sint de parere ca pentru copiii din familiile aflate intr-o situatie materiala precara exista lipsa incaltamintei de iarna. Pentru ca parintii acestora nu isi permit sa le cumpere incaltamintea potrivita pentru acest sezon, copiii poarta iarna tenisi ori pantofi de vara si se imbolnavesc mai des decit ceilalti copii. Olga Salanta, coordonatoarea centrului comunitar FRCCF, este de parere ca „cei mai multi dintre parintii acestor copii nu au bani sa le cumpere ghete sau cizme copiilor, iar ceea ce isi permit e de o calitate atit de proasta, incit nu tine mai mult de 2-3 saptamini. Dupa ce se strica, cei mici o poarta asa cum e sau, nu de putine ori, nu mai merg la scoala, pentru ca nu au cu ce sa se incalte“. Astfel, fundatia a oferit o suma de bani cu ajutorul careia FRCCF a facut posibil ca cei mici sa se bucure de iarna si sa nu fie impiedicati de problema incaltamintei sa mearga la scoala sau la joaca. Pentru cumpararea celor 77 de perechi de ghete s-au cheltuit peste 3.000 de lei.

Fonduri paralele pentru UTE

Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) va avea loc la Teatrul „Bulandra“ din Bucuresti, desi Tompa Gabor (foto) a anuntat, inca de anul trecut, ca evenimentul va avea loc la Cluj-Napoca. Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, sustine ca „fondurile pentru cele doua orase sint paralele“, atit teatrul bucurestean, cit si cel clujean asteptind raspuns la cererile de finantare depuse la minister ori la consiliile locale. Astfel, in vreme ce „Bulandra“ asteapta finantarea din partea Capitalei, reprezentantii Teatrului Maghiar au depus cereri de finantare atit la Ministerul Culturii, cit si la Primaria Cluj-Napoca. Tompa spune ca, dupa ce aceste cereri vor fi analizate, deoarece nu exista momentan un raspuns complet si este prematur sa faca declaratii, va fi remis un comunicat informativ semnat de ambele teatre. Astfel, a subliniat faptul ca, „din cauza unor neintelegeri si a unor articole contradictorii aparute in presa, s-a iscat aceasta nedorita disputa „Bulandra“ – Teatrul Maghiar“.     Tompa Gabor este de parere ca finantarea de la bugetul local pentru Festivalul UTE este insuficienta. In timp ce primarul Emil Boc a declarat ca va acorda festivalului un buget de 100.000 de euro, directorul Teatrului Maghiar este de parere ca pentru un astfel de eveniment e nevoie de circa un milion de euro, deoarece „e foarte costisitor sa aduci cele mai mari trupe de teatru intr-un festival“. El a mai adaugat ca ar fi mare pacat ca autoritatile din Cluj sa se arate neputincioase in fata unui eveniment de o asemenea amploare.      In cele din urma, festivalul a fost planuit sa fie organizat, in parteneneriat, de Teatrul „Bulandra“ din Bucuresti si Teatrul Maghiar din Cluj, coorganizatori. Directorul Teatrului Maghiar din Cluj spune ca inca nu este nimic batut in cuie, dimpotriva, avind in vedere ca inca mai sint luni bune pina ce evenimentul va avea loc.

Se contureaza Maximum Rock

Trooper este printre putinele trupe romanesti care vor sustine un concert la Maximum RockDupa doua editii desfasurate pe Aeroportul International din Cluj-Napoca, Festivalul Maximum Rock se muta la Sala Sporturilor „Horia Demian“. „Am ales sa aiba doar 2 zile si sa fie intr-o sala acoperita, dar asta nu exclude ca pe ultima suta de metri sa fie mutat afara“, precizeaza Nelu Brindusan, director Promusic Prod, organizator al evenimentului. Acesta a motivat schimbarea locatiei prin imprevizibilitatea conditiilor meteo, faptul ca „aeroportul se afla in constructii si riscam ca intr-un final sa nu putem face nimic acolo“, precum si siguranta pe care o ofera Sala Sporturilor, pentru inchirierea careia a fost deja semnat un protocol.     Programul festivalului va cuprinde patru sau cinci trupe in fiecare seara si „un cap de afis cel putin la nivelul celor din anii precedenti“, dupa cum promite organizatorul. „Vor fi mai putine trupe autohtone, singurele pe care le-am luat acum la ora actuala in calcul sint Trooper, Taine si Celelalte Cuvinte. Preferam sa avem mai putine trupe, care sa aiba un recital mai consistent. Publicul oboseste cu trupele de deschidere sau riscam ca lumea sa vina doar la cele din partea a doua a festivalului“, explica Brindusan. Despre formatiile straine asteptate in acest an la Cluj, acesta prefera sa nu dea prea multe detalii, „din cauza ca inca se lucreaza la capitolul sponsori“. Singurele detalii pe care acestea le poate oferi in acest sens sint ca este vorba de patru nume cunoscute, dintre care una din SUA. „Festivalul va fi structurat pe metal «mai greu» si metal «mai melodios». In prima zi vor cinta formatiile ce merg pe zona metalului mai dur. A doua o rezervam persoanelor care sint atrase de metalul mai melodios“, puncteaza organizatorul.     Bugetul Festivalului Maximum Rock 2008 se ridica la 155.500 de euro. „Daca primaria si sponsorul va face front comun, pot afirma ca va fi cel mai interesant festival care s-a desfasurat la Cluj“, promite Nelu Brindusan. Sonorizarea concertelor va fi asigurata de o firma din Ungaria, paza va fi in grija unei firme de profil, iar pentru securitatea artistilor s-a discutat cu o firma specializata din Bucuresti, dupa cum asigura acesta. Preturile biletelor vor fi aproximativ aceeasi cu cele de anul trecut. „Asteptam ca Sala Sporturilor sa fie plina. Cu siguranta vor veni multi si din alte localitati. Daca vor fi multe solicitari, vom lua in calcul si oferirea de spatiu de campare, ca in 2007“, mai spune Brindusan. La organizarea festivalului va lucra o echipa formata din aproximativ 20 de persoane. „Sint aceiasi cu care am lucrat si in anii trecuti, atit la Maximum Rock, cit si la alte evenimente, care au experienta si pot spune ca ma bazez pe ei“, explica organizatorul.

Marginean spre UTA, Oli mai asteapta

Situatiile jucatorilor ramasi in afara lotului CFR-ist pentru cele doua cantonamente din aceasta iarna ramin, in mare parte, neclare. Singurul care pare a avea o destinatie mai mult decit probabila este Radu Marginean. Impresarul acestuia a discutat cu oficialii de la UTA si se pare ca mijlocasul se va intoarce la clubul sau de suflet: „Intr-adevar, sint in negogieri avansate cu cei de la Arad si cred ca voi ajunge in cele din urma acolo. Este varianta agreata atit de mine, cit si de conducerea lui CFR. Imi doresc sa fiu mai aproape de casa, sa stau acolo pina in vara, si apoi vom mai vedea...“, a precizat Marginean. Pe de alta parte, Pedro Oliveira, portughezul „renegat“ de Ioan Andone, asteapta in continuare o oferta care sa-i satisfaca pretentiile financiare: „Deocamdata nu am nimic confirmat. Am fost in discutii cu mai multe cluburi, dar cu fiecare au fost probleme in ceea ce priveste salariul meu. Sint sigur ca domnul Iuliu Muresan imi va da drumul gratis, insa trebuie sa primesc o oferta buna. Daca nu, voi ramine la echipa a doua si imi voi incasa banii de la CFR“, ne-a declarat Oli. La fel, bolivianul Gualberto Mojica asteapta decizia conducerii pentru a se reintoarce in tara sa natala, unde este dorit de Blooming si Bolivar.

Rusii, eliminati la Europenele de handbal masculin

Intrecerile celei de-a VIII-a editii a Campionatului European de handbal masculin din Norvegia au intrat in cea de-a doua faza a grupelor, 12 reprezentative continuind cursa pentru medalii si locurile calificante la „mondialele“ de anul viitor.     Din grupa A au mers mai departe Croatia (32-27 cu Polonia si 29-24 cu Slovenia), Polonia (33-27 cu Slovenia) si Slovenia, iar din grupa B au iesit Norvegia (27-26 cu Danemarca si 27-22 cu Muntenegru), Danemarca (32-24 cu Muntenegru) si Muntenegru.     Din cvartetul C si-au asigurat prezenta in grupele principale Ungaria (35-28 cu Spania si 24-28 cu Germania), Spania (30-22 cu Germania) si Germania, iar din grupa D au mers mai departe Franta (28-24 cu Suedia si 30-21 cu Islanda) Suedia (24-19 cu Islanda) si Islanda. Printre cele patru echipe eliminate din cursa pentru medalii se numara si cea a Rusiei, care a reusit un singur egal (25-25 cu Muntenegru), pierzind in fata Norvegiei (21-32) si a Danemarcei (28-31). Au mai ratat calificarea in grupele principale reprezentativele Cehiei (grupa A), Belarusului (C) si Slovaci ei (D).     Astazi se joaca primele sase partide din grupele principale: Croatia – Danemarca (gr. I), Ungaria – Suedia (gr. II), Polonia – Norvegia (I), Spania – Franta (II), Slovenia – Muntenegru (I), Germania – Islanda (II).

?Tricolorii? vor la Mondiale

Duminica s-au incheiat intrecerile celor sapte grupe de calificare la Campionatul Mondial de handbal masculin din 2009. Echipelor  clasate pe primele locuri, Ucraina, Grecia, Romania, Elvetia, Bosnia-Hertegovina, Macedonia si Serbia, li se vor adauga alte 11, ocupantele locurilor 4-14 la Campionatul European din Norvegia, care se va incheia la 27 ianuarie, aceeasi zi in care este programata tragerea la sorti a partidelor din baraj. Meciurile de baraj se vor disputa pe 7 sau 8 iunie (turul) si 14 sau 15 iunie (returul). Partida de pe teren propriu a Romaniei se va juca la Oradea.     Singurele echipe calificate direct la turneul final sint cele ale Croatiei (in calitate de natiune organizatoare) si Germaniei (campioana mondiala en-titre). Vor mai obtine calificarea directa primele trei clasate la CE din Norvegia (cu exceptia Croatiei si Germaniei), primele trei clasate la Campionatul Pan American, Campionatul African si Campionatul Asiei si cistitoarea Campionatului Oceaniei.

Lucescu: ?Ascendent asupra CFR-ului?

Duelul liderilorRazvan Lucescu prevede un duel interesant in Cupa impotriva CFR-uluiCupa Romaniei si-a desemnat, ieri, meciurile din sferturile de finala ale actualei editii. Lui CFR, singura reprezentanta a Clujului ramasa in competitie, sortii i-a scos in cale cea mai puternica echipa din a doua urma valorica, FC Brasov. Astfel, liderul Ligii 1 va da piept, intr-un meci eliminatoriu, cu liderul seriei a II-a a ligii secunde si, totodata, cu o viitoare rivala de campionat, deoarece este putin probabil ca gruparea pregatita de Razvan Lucescu sa mai piarda promovarea in esalonul superior la finele sezonului. Desi calculele hirtiei ii dau pe „feroviarii“ lui Ando drept favoriti, ambitiile crescinde ale brasovenilor nu au fost ignorate de sefii din Gruia: „Nu va fi un meci usor. Intr-adevar, nu sint in aceeasi liga cu noi, dar asta nu conteaza prea mult in Cupa. Sint de parere ca FC Brasov este o echipa de prim esalon, antrenata de un tehnician valoros, Razvan Lucescu, pe care dintotdeauna l-am admirat. Sint sigur ca va fi un meci echilibrat, dar speram sa iesim invingatori, deoarece ne dorim cistigarea Cupei“, a declarat presedintele CFR-ului, Iuliu Muresan, la scurt timp dupa tragerea la sorti. In tabara adversa, aflarea adversarului nu a provocat panica, ci, din contra, un optimism rezervat, exprimat de presedintele executiv al brasovenilor, Dinu Gheorghe: „In aceasta faza a competitiei nu se poate spune ca ai ghinion sau noroc. In prima urna erau Dinamo, CFR Cluj si Rapid, cele mai bune echipe calificate in „sferturi“. Vom juca cu CFR Cluj, liderul Ligii 1, o formatie care si-a propus in acest sezon sa cistige atit campionatul, cit si Cupa. Este clar ca ei au prima sansa. Totusi, mergem sa jucam si cred ca nu ne vom face de ris“.„Armele“ lui LucescuSperanta intr-un rezultat favorabil in fata celei mai prolifice formatii din Liga 1 in prima jumatate a sezonului a fost imbratisata si de Razvan Lucescu, unul dintre principalii artizani ai revirimentului trait de FC Brasov: „Tragerea la sorti nu ne-a surprins cu nimic, pentru ca stiam ca urma oricum sa intilnim cele mai bune echipe din campionat. CFR Cluj este lidera la zi, o formatie cu o forta deosebita, care este favorita acestei intilniri, dar care trebuie sa fie constienta ca va avea in fata o echipa ce va intra pe teren cu fruntea sus. Ei sint liderii la zi in Liga 1, noi liderii din Liga 2, dar asta nu inseamna ca sintem dinainte invinsi. Vom lupta din primul pina in ultimul minut“. In perspectiva duelului cu „visiniii“ din Gruia, Lucescu se bazeaza pe citiva „asi“, unul dintre acestia fiind de trista amintire pentru jucatorii lui CFR: „Se poate spune ca noi avem un ascendent moral asupra lor, pentru ca l-am transferat pe Fabinho, omul care a facut un joc extraordinar impotriva CFR-ului si chiar a dat doua pase de gol in meciul impotriva lor“. Desigur, este vorba despre mijlocasul brazilian Fabinho, care a venit in aceasta iarna de la clubul cipriot Anorthosis Famagusta, „calaul“ „feroviarilor“ din Cupa UEFA. In afara sud-americanului, Brasovul s-a mai intarit in pauza competitionala cu un jucator experimentat, Marius Maldarasanu, venit de la Rapid dupa ce a fost „mazilit“ de Mircea Rednic. „Maldarasanu reprezinta un plus pentru noi, din toate punctele de vedere, pentru ca este un fotbalist cu foarte multa experienta, cu o valoare foarte mare si un caracter deosebit. Eu cred ca nu ne vom face de rusine“, a conchis Lucescu.    Ionut Lupescu„Meciul CFR Cluj – FC Brasov va fi cea mai interesanta partida a sferturilor, dar sa nu uitam ca in Cupa Romaniei sint foarte multe surprize si nu exista favoriti.“     Programul sferturilor de finalaDacia Mioveni - Dinamo     CFR Cluj - FC Brasov     Unirea Urziceni - Rapid     Pandurii Tirgu-Jiu - Gloria Buzau     Meciurile se vor desfasura pe datele de 26, 27 si 28 februarie, intr-o singura mansa si pe terenuri neutre.

Pe scurt

Doar victorii in deplasarePrimele partide contind pentru faza a doua a Cupei Romaniei la baschet masculin s-au incheiat cu victoriile echipelor vizitatoare: Rapid Neoset Bucuresti – BCMUS Arges Pitesti 63-73, Dinamo Bucuresti – CSU Asesoft Ploiesti 82-92, BC Rimnicu Vilcea – BCM ELBA Timisoara 64-75, Gaz Metan Medias – CSU Atlassib Sibiu 80-89. Meciurile retur sint programate pentru 6 februarie.    T.-J. L.Mazilu, laudatTransferat cu putin timp in urma la Dnepr Dnepropetrovsk, Ionut Mazilu a facut deja o impresie buna intr-un amical al ucrainenilor disputat impotriva echipei Saturn. Chiar daca formatia sa a pierdut cu 1-0, tehnicianul lui Dnepr, Oleg Protasov, s-a aratat multumit de atacantul roman, remarcindu-i conditia fizica: „Mazilu a facut treaba buna si, din punct de vedere fizic, este aproape la fel de pregatit ca restul jucatorilor din lot“.    G. G.Real, stapina MadriduluiReal Madrid a inceput returul campionatului en-fanfare. Elevii lui Schuster s-au impus in derbiul Madridului chiar pe terenul marii rivale, Atletico, cu scorul de 2-0. Scorul a fost deschis in chiar primul minut de joc de Raul (foto), care a inscris din apropiere dupa o incursiune pe stinga a lui Robinho. Desi gazdele si-au trecut in cont multe ocazii de gol, inclusiv doua bare, cei care au punctat decisiv au fost tot „albii“, prin golgheterul echipei, Ruud Van Nistelrooy. In urma acestui rezultat, Real Madrid se mentine in fruntea clasamentului, cu un avans de 7 puncte in fata urmatoarei clasate, Barcelona.    G. J.Mansour refuza sa mearga la DinamoTransferul lui Mansour la Dinamo continua sa intimpine probleme. Luat de dinamovisti la „pachet“ cu Gabriel Torje, senegalezul refuza sa se alature lotului pregatit de Cornel Talnar, insistind pe faptul ca el nu a semnat nimic, chiar daca oficialii din „Groapa“ sustin contrarul. Despre decizia lui Mansour a vorbit si fostul sau coleg de la Timisoara, nigerianul Omoduemuke: „Am auzit de Mansour ca s-a insurat, dar nu am putut sa merg la nunta. L-am sunat si mi-a spus ca nu va veni la Dinamo. A zis ca a semnat, dar ca nu stie ce a semnat“. Mircea Oprea, insa, un alt fost coechipier al atacantului din Senegal, il invinuieste pe Mansour pentru situatia creata: „Am ramas uimit ca Mansour s-a insurat. Stiu ca a semnat cu Dinamo, iar daca a semnat o sa si mearga, nu are ce sa faca. El spune ca nu stie ce a semnat, dar daca nu a invatat romaneste in 4 ani...“.    G. G.Djokovic, in sferturiSirbul Novak Djokovic si-a confirmat forma de exceptie printr-un nou succes repurtat la Australian Open. Sirbul, numarul 3 mondial, l-a eliminat in „optimi“ chiar pe favoritul local, Lleyton Hewitt, in doar 3 seturi, 7-5, 6-3, 6-3. In urmatoarea faza a competitiei, Djokovic il va intilni pe spaniolul David Ferrer, in timp ce numarul 1 mondial si principalul favorit la cistigarea concursului, elvetianul Roger Federer, va primi replica americanului James Blake.    G. G. 

Inca un esec

Campionatul Diviziei B la baschet masculin s-a reluat cu meciurile etapei a XI-a, prima a returului. Echisele clujene „U“ Mobitelco II si BC Ubu Gladiator s-au intilnit pentru a treia oara in acest sezon, iar Victoria le-a revenit si de aceasta data ultimilor: 81-62 (16-20, 24-15, 19-13, 22-14).     „Minjii“ lui Marcel Tenter au inceput foarte bine meciul, au avut 20- 14 pe tabela, dupa care insa n-au mai punctat minute bune. „Gladiatorii“ lui Bruno Roschnafsky au intors rezultatul (24-23 in minutul 14), dupa care n-au mai cedat initiativa, experienta spunindu-si cuvintul. „Avem probleme mari la recuperarile defensive, pe de o parte din cauza taliei mici a echipei, dar si pentru ca jucatorii nostri nu ies la blocaje la adversarul direct mai devreme. Astept si o dorinta individuala din partea lor de a recupera, de a-si bloca adversarul direct. Mai avem mult de munca“, a spus dupa meci fostul international Marcel Tenter.     Punctele derbiului clujean au fost marcate de: Craciun (22), Vizi (14, 4×3), Roschnafsky (13, 3×3), Mihaiu (10), Gadola (8), Szöke (6), Szilágyi (4, 1×3) sI Popa (4), respectiv Filovici (17, 1×3), Bercean (14, 1× 3), Tibrea (11, 1×3), Antal (11, 1× 3), Macicasan (3, 1×3), Pap (2), Lazar (2) si Rusz (2). In urma acestui rezultat, BC Ubu Gladiator a ramas pe locul secund al Seriei a IV-a, acumulind 20 de puncte. Cu 13 puncte, „U“ Mobitelco II ocupa pozitia 5, cu 12 puncte. In etapa a XII-a (26/27 ianuarie), „U“ Mobitelco II va primi vizita aradenilor de la BD West Petrom, iar BC Ubu Gladiator va evolua cu BC Timba.

Salvati de fituica

Studentii sibieni impartasesc si pe internet metode de a copia la exameneStudentii constiinciosi isi doresc rezultate cit mai bune. Ceilalti, macar note de trecere. Cum scopul scuza mijloacele, copiatul a fost dintotdeauna o alternativa la invatat. Are chiar si un topic dedicat pe forumul Universitatii „Lucian Blaga". Copiatul nu presupune atita osteneala, dar este o metoda riscanta. Si oricum, „daca ai copiat de la geniul clasei, nu te astepta sa iei cit el, chiar daca ai copiat totul", afirma „FunnKy". Ca orice arta, copiatul are mai multe „stiluri", dar mai toate se bazeaza pe traditionala fituica si pe binecunoscutul „tras cu ochiul". Teoria fituiciiFituica trebuie folosita cu grija, iar ingeniozitatea studentilor a nascut multe astfel de posibilitati. Iata citeva dintre ele. Cea mai raspindita este metoda descrisa de Catalin, care foloseste fituica scrisa de mina. Aceasta „trebuie impaturita cit mai mic si tinuta ascunsa in buzunar pina la momentul potrivit". Sorin insista ca fituica trebuie lipita cu scotch de talpa pantofului. „E o metoda sigura, deoarece, chiar daca profesorul te ridica in picioare sa te controleze, nu va descoperi nimic. Iti trebuie insa o dexteritate foarte buna, pentru a putea ridica piciorul in asa fel incit sa intelegi ce scrie pe fituica", explica studentul. Alexandru este adeptul fituicii cunoscuta sub numele de „servita". „E o fituica lunga, facuta pe calculator, cu caractere cit mai mici. Aceasta trebuie tinuta pe tot timpul examenului in pumn si citita doar cind profesorul nu este atent", descrie Alex, care recunoaste ca varianta sa este una destul de simpla si usor de depistat de catre profesori. Marius propune una mai sigura: pixul cu ultraviolete. „Este un pix special care scrie cu cerneala invizibila si are in capat un beculet cu ultraviolete cu care scrisul devine vizibil, ca la flagrantele politiei unde pe bani apare scris «mita»". Un astfel de pix poate costa pina la 150 de lei, se cumpara simplu de pe internet si merita toti banii. Am aflat de la Alina ca, atunci cind vine vorba de copiat, fetele au un avantaj important. Ele pot veni la examen imbracate in fusta si sa isi lipeasca fituicile deasupra genunchiului. In timpul examenului, se pot „documenta" fara sa atraga prea mult atentia asupra lor. De altfel, ce profesor ar sta cu ochii pe o studenta care-si aranjeaza fusta? Metode high-techExista si metode de copiat care implica mai multa tehnologie. Un telefon mobil, cu aceesoriile potrivite, e perfect. Studentii pot comunica prin SMS-uri sau prin convorbiri la handsfree. Mai ales de cind s-au ieftinit castile bluetooth, fara fir. Cea mai simpla solutie ramine, insa, „trasul cu ochiul" in cit mai multe directii. Oricum, la facultate nu mai este folosita tehnica scrisului cu pixul pe miini sau picioare. Aceasta este considerata prea murdara si copilareasca. Alti studenti nu sint deloc de acord cu varianta copiatului. „E mai bine sa inveti. Chiar daca nu prea stii, tot scoti de un 5. Daca esti prins copiind, iei 1 si cu asta ai picat", motiveaza unul dintre ei.Horea l studentDaca reusesti sa copiezi fara sa fii prins, sa nu crezi ca l-ai fraierit pe prof. Te-a lasat el, pentru ca din fata se vede tot ce faci. La un examen nu au mai fost locuri si a trebuit sa scriu la catedra. Am verificat: se vede tot ce faci.

Examene ?restante"

Absolventii de gimnaziu care nu au promovat sau nu s-au prezentat la examenele de capacitate sau Testele Nationale din anii anteriori, inclusiv 2007, indiferent de virsta, pot participa la sesiunea speciala a Testelor Nationale, organizata in perioada 21 ianuarie - 11 februarie. Inscrierile pentru sesiunea speciala au inceput deja de ieri si se vor incheia vineri. In judetul Sibiu se estimeaza ca sint aproximativ 1.000 de participanti.Pe 4 februarie este programat testul scris la limba si literatura romana, iar a doua zi, la limba materna. In data de 6 februarie urmeaza proba la matematica, iar pe 7 februarie, la istoria romanilor si geografia Romaniei. Rezultatele vor fi afisate pe 9 februarie, pina la ora 16.00, apoi contestatiile sint asteptate timp de patru ore. Eventualele recorectari se vor face in ziua urmatoare, pentru ca, pe 11 februarie, sa se afiseze rezultatele finale.In vederea inscrierii, fiecare candidat va prezenta la secretariatul scolii unde a absolvit gimnaziul actele necesare pentru concurs. „De corectitudinea datelor transmise centrului de testare, raspunde directorul unitatii de invatamint la care candidatul a absolvit cursurile gimnaziale. In situatia in care candidatul si-a schimbat domiciliul, lucru probat prin buletin/carte de identitate, acesta se poate inscrie la un centru de testare, stabilit de comisia judeteana din judetul in care locuieste. In afara acestei situatii, inscrierea in alt judet este permisa numai cu aprobarea Comisiei Nationale", se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei si Cercetarii. (L. N.)

Transfer peste capul lui Alpar Meszaros

Antrenorii, uitatiFoto onlinesport.roRaducanu (stinga) va avea mult de munca pentru a prinde un loc in primul 11Cu toate ca in lot figureaza patru atacanti, N. Jovanovic, Dorin Goga, Cristian Silvasan si Flavius Bad, conducerea „studentilor“ insista pentru intarirea compartimentului ofensiv. Astfel, Toni Dobos a discutat aseara cu Claudiu Raducanu, in prezent liber de contract, caruia i-a facut o oferta pentru a imbraca tricoul Universitatii Cluj. „Am vorbit cu Raducanu, dar nu s-a semnat nimic. Urmeaza sa primim un raspuns din partea sa miine (n.r., astazi). I-am prezentat conditiile noastre. Este un fotbalist experimentat“, a confirmat Dobos. „Nu mi-am dat acordul pentru a veni la «U» Cluj. Am cerut un ragaz de o zi“, a spus si Raducanu. Decizia pare oarecum bizara, in conditiile in care tehnicienii Meszaros si Gherman n-au fost instiintati de tratativele purtate cu acest jucator. Mai mult, Meszaros a declarat nu cu mult timp in urma ca este multumit de atacantii sai, ofensiva fiind singurul compartiment care nu mai necesita intariri. „Trebuie gindita o astfel de mutare. Chiar nu stiu nimic despre acest jucator, doar ca nu a jucat de foarte multa vreme. In momentul de fata avem alte posturi prioritare care necesita dubluri. Va trebui sa vorbesc cu Toni Dobos“, a precizat tehnicianul „Sepcilor rosii“. Daca va raspunde pozitiv ofertei inaintate de club, virful se va prezenta in cel mai scurt timp la lot, urmind sa inceapa antrenamentele in cantonamentul de la Sovata.A schimbat zece echipe pina in momentul de fata!In virsta de 31 de ani, Raducanu a schimbat de-al lungul carierei nu mai putin de zece echipe. Apogeul l-a atins la Steaua, in sezonul 2002- 2003, cind a marcat 21 de goluri in 29 de partide. Golgheter al Romaniei, Raducanu a ajuns in atentia lui Espanyol Barcelona, care l-a cumparat cu 1.200.000 de dolari. Dupa un inceput bun, cu goluri importante, Raducanu s-a stins. A fost imprumutat apoi in Germania, la Arminia Bielefeld, pentru un sezon, timp in care acesta a evoluat foarte putin, nereusind sa impresioneze. Espanyol nu i-a mai prelungit angajamentul. Liber de contract, virful a ajuns la FC Vaslui in 2005. Nici aici Raducanu nu a dat satisfactie si a fost concediat dupa 15 partide incununate cu o singura reusita. Declinul a continuat, jucatorul ajungind la echipe obscure precum FCM Husi, Guangzhou Pharmaceutical, Nea Salamina si Sorrento Calcio.

Laptopul, cadoul anului

Analistii si specialistii in marketing ai companiei Acer România apreciaza ca in 2008 vinzarea de notebook-uri (n.r., calculatoare portabile, laptop-uri) se va dubla si va ajunge la aproximativ 100.000 de unitati, aducind compania la o cota de piata de 20%.      In 2008, cifrele din piata arata ca vinzarile de laptopuri au crescut cu 70%, fiind unul dintre gadgeturile cele mai cautate in Romania. Jucatori de pe piata au plasat Clujul in top 5 in România la achizitionarea de notebook-uri. Anul 2008 va aduce cel putin o dublare a vinzarilor pe acest segment, cu atit mai mult cu cit marii producatori au anuntat deja modele noi, iar modelele de anul trecut deja au inregistrat scaderi de pret.      „De la o luna la alta gasesti produse mai ieftine. De exemplu, aveam acum o luna un flash drive de 2GB la 250 de lei, un produs de marca. Acum l-am primit la 140 de lei, pe fondul ultimelor reduceri. La fel e si cu notebook-ul. De altfel, acum un notebook la noi costa cu 15% mai putin decit in magazinele de profil londoneze“, spune Cezar Somesan, vinzator de gadgeturi din Cluj.Potrivit vinzatorilor si reprezentantilor companiilor de profil, cele mai cautate produse de acest gen au fost conceptele de design, adica laptopurile cu un design special si in editie limitata, gamele pentru tineri, dar mai ales gamele destinate segmentului de business. De exemplu, in partea a doua a anului 2008, Acer vrea sa intre pe piata cu un format mai mic, de 9-10 inch, care compania spera sa-i asigure succesul.

Concurenta la PWC

Doi clujeni si un timisorean alaturi de o alta echipa de clujeni concureaza PricewaterhouseCoopers (PWC), binecunoscuta firma americana prezenta si pe piata româneasca. Competitia are ca obiect evaluarea Fondului Proprietatea. Vom sti daca au cistigat clujenii sau americanii peste aproximativ 3 zile, timp in care vor fi analizate documentele prezentate.     Si daca PWC este deja mai mult decit cunoscuta publicului clujean, pentru publicul larg Darian Rom Suisse ar putea fi o companie mai putin notorie. O cunosc insa toti cei care, de cel putin 2 ani incoace, au avut nevoie de consultanta sau de evaluare financiara. Astfel, timisoreanul Adrian Crivii, directorul Darian, si cei doi parteneri ai sai, clujenii Adrian Vascu si Rodica Hasmasan, au construit un business a carui cifra de afaceri se situa la raportarile din 2007 pentru anul precedent la peste 6,6 milioane de lei noi, cifra cu peste 50% mai mare decit in anul 2005, potrivit datelor prezente pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor Publice. Tot acolo se vede si faptul ca numarul angajatilor s-a dublat in acest rastimp, ajungind, la incheierea anului contabil 2007, la 40 de persoane.      Potrivit informatiilor publicate de companie pe pagina sa de web, printre clientii sai se afla si AVAS, Consiliul Local Cluj sau cel din Timisoara si Oradea, RADEF Româniafilm, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Banca Româneasca, ING Bank, CEC, dar si firme din alte tari cum ar fi Crosslander din Statele Unite sau chiar Daimler-Chrysler din Germania.

Piata in deriva ?de lege?

Piata auto va stagnaDealerii clujeni de autoutilitare au dus-o cel mai bine in anul care a trecutDealerii de autoutilitare spun ca au avut un an foarte bun. Pentru acestia, piata aproape s-a dublat in anumite luni, raportat la lunile din anii precedenti, ba mai mult, companii din strainatate cu puncte de lucru la noi si-au completat chiar si parcurile auto „europene“ cu masini cumparate aici, pentru ca dealerii au negociat preturi mai bune, avind avantajul unei piete emergente.     Si totusi, potrivit specialistilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), piata auto se indreapta spre stagnare sau spre cel mult o crestere de 5%. „Evident, cred ca vorbim de o stagnare a pietei de autoturisme. Pe segmentul autoutilitarelor noi este inca loc de crestere suficient, tocmai pentru ca gradul de uzura si degradare este foarte mare. La noi chiar dublu fata de Occident, daca ne gindim la drumurile pe care le avem. O masina folosita doar in Romania se distruge de doua ori mai repede decit una rulata in procent mai mare pe drumurile europene, desi noi platim taxe de drum mai mari decit ceilalti europeni, daca adunam toate taxele risipite in diverse nise“, este de parere Ion Sinmihaiu, proprietar de parc auto din Cluj. El spune ca anul trecut, cind a dorit sa mai achizitioneze autoutilitare, media de asteptare de la momentul achitarii primei rate si al comenzii pina la momentul efectiv al livrarii autoutilitarei era de 4 pina la 6 luni.Fara entuziasm pe piata second-hand„Nu prea imi vine sa cred ca se va revigora piata auto second-hand doar pentru ca acum masinile mai vechi de 20 de ani pot fi cumparate cu o taxa de mediu mult mai mica. In fond, cei care vor o astfel de masina sint totusi putini. Chiar si pe piata auto second-hand pretentiile au crescut si pot fi gasite masini foarte bune, chiar foarte noi, dar la jumatate pretul fata de cele din reprezentante“, crede Ioan Tatar, dealer de autoturisme second-hand din Dej. Anul trecut, inmatricularea unei masini Volkswagen cu an de fabricatie 2005 i-a scos din buzunar omului de afaceri din Dej peste 1.000 de euro, potrivit spuselor sale, si tot el evalueaza ca in prezent taxa ar ramine mare, tocmai pentru ca anul de fabricatie al masinii ar fi foarte aproape de cel al unei masini noi. „Un adevar este, de asemenea, faptul ca si in reprezentante gasesti autoturisme cu an de fabricatie 2005-2006. Si e firesc. Doar ca in Europa de Vest masinile astea sint considerate uzate moral, iar pretul coboara in consecinta, in timp ce la noi ramin noi si platim o taxa de inmatriculare pe masura“, mai apreciaza Ioan Tatar. Loteria estimarilorCu 15% pina la 20% mai putine autoturisme Dacia vor fi vindute in 2008, crede presedintele Dacia, Constantin Stroe. In acelasi timp, piata auto va creste cel putin cu 10%, potrivit estimarilor facute de reprezentantii APIA. Pe segmentul autoutilitarelor de „clasa medie“, in 2008 vor fi cresteri cu cel putin 25%.

Bulgarul a adormit la volan

corneliu.sarbu@monitorulab.ro In urma coliziunii, bulgarii au suferit traumatisme. Printre pasageri, se afla si o femeie insarcinata care este, deocamdata, in afara pericolului.Soc Impactul masinii a fost atit de puternic incit oamenii din zona s-au speriat de sunetul produs de fiarele rupte. “Eu dormeam. Odata s-a auzit o bubuitura mare de tot. A fost de parca toate se cutremurau. Am sarit in picioare linga pat si nu stiam ce se intimpla. Am venit repede la geam sa vad ce s-a putut intimpla si am vazut ce a ramas din masina. Era lovita de pod. Am iesit repede afara si am vazut doua femei si un barbat. Toti erau raniti rau. Le curgea asa singe pe fata. Mi-au cerut ajutorul sau apa, ca nu pricepeam ce spun. Mi-au aratat ca una dintre ele este insarcinata si pe degete mi-a zis ca ii in 4 luni. M-am speriat foarte tare. Groaznic, mai ales cind i-am vazut pe oamenii aia in halul in care erau si nu pricepeam ce spun”, a povestit  Doina Daian, o martora a evenimentului.   ObosealaDan Toma“Din primele cercetari am stabilit ca din cauza ca a adormit la volan, soferul unei masini Renault, care se deplasa pe directia Deva - Sebes, a pierdut controlul volanului si a lovit violent un cap de pod aflat pe marginea partii carosabile. In urma coliziunii, a rezultat ranirea grava a 3 persoane de nationalitate bulgara. Continuam cercetarile in cauza”, a declarat inspectorul principal, de la Politia Rutiera Alba. Imediat dupa sosirea echipajelor de politie, soferul bulgar a fost testat cu aparatul etilo-test, dar s-a dovedit ca barbatul nu consumase bauturi alcoolice.  Politia cauta acum un translator autorizat de limba bulgara, pentru a putea afla informatiile necesare in finalizarea anchetei. Din cauza accidentului, Drumul National 7 a fost blocat partial mai bine de o jumatate de ora, timp in care circulatia s-a desfasurat pe un singur sens.

Nebunia celor 6

 corneliu.sarbu@monitorulab.ro La fel ca si alte citeva milioane de romani, dar si vecini din Ungaria, Bulgaria, Ucraina sau Moldova, albaiulienii au intrat si ei in febra cistigurilor la Loto. Animati de suma record pusa in joc, oamenii se inghesuie la agentii pina in ultima clipa si spera sa beneficieze de noroc. Din pacate pentru ei, asta nu s-a mai intimplat din luna august a anului trecut, iar sansa matematica este de 1 la 14 milioane. Nebunia miliardelor s-a facut simtita si in week-end, cind sute de localnici au luat cu asalt agentiile din oras jucind numere norocoase, date de nastere sau cifre alese la intimplare. Chiar daca 55 de romani au fost aproape, ghicind 5 din cele sase numere extrase, marele noroc nu s-a abatut inca asupra nimanui. Suma record de peste 45 de milioane de lei ii determina pe oameni sa continue aceasta cursa nebuneasca. Nervi tariNervii romanilor sint insa pusi la grea incercare pe zi ce trece, atit de pe urma numerelor extrase, cit si de pe urma zerourilor care se adauga in fiecare saptamina la marele cistig. Spre exemplu, doar ieri reportul la categoria I a fost suplimentat cu peste 5 milioane de lei. Mai putin norocosi, dar cu destula bafta, au fost cei care au ghicit 4 din cele 6 numere extrase si s-au imbogatit cu 840 de lei, in vreme ce pentru cinci numere s-au cistigat 55 de premii, fiecare de cite 37.713 lei. Specialistii în probabilistica pun si ei paie pe foc si spun ca sansele matematice de a nimeri toate cele sase numere cistigatoare, in cazul unui jucator care alege o varianta simpla, sint de una la aproximativ 14 milioane. AfaceriTot de pe urma acestor cifre au aparut tot mai multe acuzatii si banuieli de frauda, iar cei mai smecheri dintre romani au dezvoltat adevarate afaceri cu programe care ar trebui sa genereze sase cifre cu probabilitate extrem de mare de a fi extrase. Cert este ca nebunia se va incheia odata cu aflarea unui nou cistigator la categoria I, adica momentul in care va porni o alta cursa pentru urmatorul premiu fabulos. Cert este ca numarul celor dispusi sa isi incerce norocul creste de la o zi la alta, la fel cum se intimpla si cu sumele pe care acestia sint dispusi sa le cheltuie. 

Neatentia duce la spital

Traversarea partii carosabile fara o asigurare corespunzatoare a fost cauza unui accident rutier produs duminica, în jurul orei 20.00, pe raza localitatii Unirea. Cosmin R., de 32 de ani, din Unirea, s-a angajat în traversarea drumului judetean 107 D, în afara localitatii Unirea, prin loc nepermis si fara sa se asigure, în conditii de ceata densa, fiind surprins si accidentat de autoturismul marca Opel Astra, condus în directia Unirea – Ocna Mures de O. Marcel, de 18 ani, din Ocna Mures. În urma accidentului, R. Cosmin a suferit leziuni corporale si a fost transportat la spitalul din Ocna Mures, unde i-a fost stabilit diagnosticul de politraumatism prin accident rutier, traumatism cranio-cerebral deschis, hematom gamba dreapta si stare de coma.         

Accidentele de munca au facut 29 de victime in 2007

Daca in cursul anului 2006 au fost 187 de persoane accidentate la locul de munca, anul trecut acestia numarul acestora a ajuns la 229. Dintre acestia, 29 au fost accidentati mortal, iar 200 au ramas cu incapacitate temporara de munca. In 2006 au fost cu 12 accidente mortale de munca mai putin. Potrivit inspectorului-sef al ITM Cluj, Daniel Pacurariu, unul dintre factorii ce au dus la acest fenomen este cresterea activitatii economice la nivelul judetului. „Am observat o crestere a numarului de accidente, aceasta in conditiile in care numarul persoanelor angajate cu contracte de munca a crescut anul trecut cu 30.000“, a declarat Pacurariu. Printre cauzele directe ce duc la producerea accidentelor de munca se numara lipsa echipamentului de protectie, lipsa de informare a angajatilor, dar si culpa executantului.      Exista apoi si alte situatii, in care angajatorul nu instruieste personalul si nu asigura masurile corespunzatoare pentru diminuarea riscului, a declarat inspectorul adjunct din cadrul ITM Cluj, Constantin Iacovita. Potrivit acestuia, in locurile in care s-au efectuat controale, planificate sau tematice, lucrurile de imbunatatesc. „E normal ca dupa ce aplicam sanctiuni sa constientizam angajatorii si angajatii, dar la numarul de unitati economice, in raport cu numarul inspectorilor, nu putem sa acoperim toate unitatile in aceeasi masura in care se dezvolta economic judetul“, a conchis Iacovita. Cele mai multe accidente de munca s-au produs, si anul trecut, in domeniul constructiilor. Potrivit inspectorilor, cele mai frecvente au fost cazurile in care angajatii nu aveau efectuate instructajele obligatorii din punctul de vedere al protectiei muncii, o parte din cei sanctionati considerind ca prevederile legale sint simple formalitati.    ITM analizeaza cazul Ioan GusaInspectoratul Teritorial de Munca Cluj a desemnat un reprezentant care sa supravegheze modul in care comisia societatii Mechel Industria Sirmei Cimpia Turzii va ancheta cazul lui Ioan Gusa, fratele liderului PIN Cozmin Gusa. Potrivit inspectorului clujean Constantin Iacovita, sarcina de a verifica aspectele care au dus la producerea incidentului din care a urmat ranirea grava a lui Ioan Gusa revin comisiei societatii angajatoare. „In mod normal ar fi trebuit sa finalizam raportul in maximum 10 zile de la producerea accidentului, insa aici a fost o problema de competenta“, a declarat Iacovita. ITM Cluj ancheteaza doar cazurile mortale sau cele din care rezulta invaliditate partiala sau totala a victimei unui accident de munca.    A. D.

Alungata si agresata de sot

Agentii Postului de Politie Berghin au fost sesizati duminica, in jurul orei 17.00, în legatura cu faptul ca H. Ana, de 41 de ani, din satul Henig, apartinator comunei, a fost victima unei agresiuni. Politistii s-au deplasat la fata locului, iar din primele cercetari efectuate a rezultat faptul ca în aceeasi zi, cu o jumatate de ora inaintea sesizarii, pe fondul unor neîntelegeri în familie, Aurel H., sotul  victimei, a alungat-o de acasa, iar, ulterior, în timp ce aceasta de afla pe drum, la o distanta de circa 300 de metri de locuinta, a atacat-o si a lovit-o cu o bita în zona capului, provocindu-i leziuni. Femeia a fost transportata la Spitalul Judetean Alba unde i-a fost stabilit diagnosticul de traumatism cranio cerebral acut, plaga contuza stinga, fara leziuni osoase.Cercetarile sint continuate de agentii Postului de Politie Berghin, în functie de numarul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecarea leziunilor, urmind a fi facuta încadrarea juridica a faptei.

?Snopit? in bataie

Politia orasului Zlatna a fost sesizata, simbata, cu privire la faptul ca numitul T. Gheorghe, de 44 de ani din satul apartinator Trimpoiele, a fost victima unei agresiuni fizice. În urma verificarilor efectuate de lucratorii de politie s-a stabilit ca, in urma cu o seara, in jurul orei 22.00, în timp ce se deplasa de la magazinul satesc din satul Trîmpoiele spre domiciliu împreuna cu C. Avram, de 33 de ani, din aceeasi localitate, datorita unor discutii contradictorii, pe fondul consumului de alcool, acesta din urma i-a aplicat numitului T. Gheorghe mai multe lovituri cu pumnii si picioarele. Victima a fost transportata la spitalul din Zlatna unde i-a fost stabilit diagnosticul policontuzionat prin agresiune, traumatism cranio-cerebral si comotie cerebrala, ulterior fiind transferat la Spitalul judetean Alba pentru continuarea investigatiilor medicale. Cercetarile sint continuate de Politia orasului Zlatna pentru stabilirea tuturor împrejurarilor în care a avut loc agresiunea, iar, în functie de numarul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecarea leziunilor, se va face încadrarea juridica a faptei.                    

Locuinte la Slimnic

Cu sinceritate spun ca noi nu ne putem lauda cu o gramada de proiecte pentru anul 2008. Ceea ce pot afirma cu certitudine este, insa, faptul ca acestea, desi putine la numar, sint bune. Daca este sa le punem la punct pe cele propuse, ne vom declara foarte multumiti. In ceea ce priveste lucrarile la canalizare, am inceput de ceva timp si sintem cam pe la jumatatea actiunii. Eu spun ca pina la data de 1 septembrie vom finaliza cu totul, inclusiv cu statia de epurare. De canalizare ne ocupam atit in Rusi, cit si in Slimnic, finantarea fiind obtinuta pe Ordonanta 7, dar si pe SAPARD. Un plan mare de al meu ii are in centru pe tinerii din Slimnic. Chiar acum lucrez la un proiect legat de un cartier de locuinte pentru tineret. Ideile au fost deja aprobate, de fapt, urmind ca sa lucram un pic si la planul zonal. In februarie vom depune acest proiect si speram ca vom obtine efectul scontat. Conform planului, cartierul va avea aproximativ o suta de locuinte si vine in intimpinarea dorintelor tinerilor nostri. De asemenea, tot in aceasta perioada ne ocupam si de modernizarea salii de sport de la Scoala din Slimnic, proiect pentru care trebuie sa primim finatare de la Ministerul Educatiei si Tineretului. In plus, o alta prioritate a noastra o reprezinta drumurile si lucrarile de reabilitare a acestora. Vom efectua tratamente bituminoase si alte reparatii pe portiune de aproximativ 10 kilometri, nu numai in Slimnic, ci si in zonele vecine. Pentru aceste lucrari ne vom folosi, insa, doar de fondurile de la bugetul local. Virgil Sorostinean, primar Slimnic

Blajel, tot fara dentist

Primaria Blajel a oferit spre inchiriere doua spatii: unul pentru cabinet stomatologic si unul pentru farmacie. Ieri a avut loc si licitatia. Desi pretul de inchiriere a spatiului pentru farmacie este modest, doar doua firme au intrat in competitie. Concurenta totusi, daca luam in calcul celalalt spatiu, pentru care nu s-a prezentat nici macar un singur candidat. Primarul din Blajel, Toader Roman, spune ca nu are alta varianta decit sa repete licitatia la nesfirsit, pina se va anunta vreun medic interesat. „Pentru farmacie s-au inscris doar doua firme. Licitatia a pornit de la 130 de lei pe luna si nu a urcat decit pina pe la vreo 150 de lei. Este bine ca macar au fost doi candidati, in conditiile in care, pentru cabinetul stomatologic nu s-a incris nimeni, desi chiria este mai mica de 100 de lei pe luna", marturiseste edilul din Blajel. Cabinetul stomatologic este autorizat, bine pus la punct, singura carenta fiind medicul care sa se ocupe de pacienti. Primarul spune ca este vorba despre un cabinet cu doua camere, fiind dispus sa ofere chiar trei, numai sa aiba cui. (A. C.)

Vagoane de mare viteza

CFR Calatori a introdus de ieri in circulatie cinci vagoane noi de calatori cu functii TGV, in valoare de 3.500.000 lei fiecare, in componenta trenurilor Intercity (IC) 595 si 596, care circula pe ruta Bucuresti-Timisoara si retur. Potrivit unui comunicat de presa al CFR Calatori, un vagon din cele cinci va fi de clasa I (seria 1091), iar celelalte patru vor fi de clasa a II-a (seria 8789). Vagoanele ce vor intra in compunerea trenurilor IC sint echipate modern si beneficiaza de functii TGV (Train Grande Vitesse) si pot atinge viteze de 160-200 km/h. Garniturile sint integrate la fabrica romaneasca de profil Astra Arad.La acelasi pretMai mult, in 2008, CFR isi propune ca, in functie de alocatia bugetara, sa achizitioneze inca 35 de astfel de vagoane, a declarat pentru NewsIn, Alina Predescu, de la Biroul de Presa al CFR Calatori. Asfel, 6 vagoane vor fi din seria 1091, 23 din seria 2176 si 5 vagoane din seria 8987, astfel incit serviciul Intercity sa capete o noua dimensiune, prin ridicarea standardului de calatorie, fara insa a fi modificate tarifele corespunzatoare acestui rang de tren. Urmatoarele rute pe care vor mai circula acest tip de vagoane sint Bucuresti-Arad, Bucuresti-Constanta, Cluj, Iasi, Suceava, Galati si retur.ConfortIn functie de clasa de confort, vagoanele sint dotate cu scaune confortabile (fixe sau glisabile prin actionare pneumatica) cu fete din plus, masute (fixe sau rabatabile) la fiecare loc, montate in spatarele scunelor sau fata-n fata, unele dintre ele prevazute cu plasa pentru ziare, reviste si rezamatoare pentru picioare, masute prevazute cu veioze si prize duble sau simple pentru alimentarea laptop-urilor si a telefoanelor mobile (230V/50Hz), cu acces pentru toate locurile si cabine WC cu functionare prin vid si rezervoare ecologice de retentie. (M. P.)Vagonul de clasa I (seria 1091) are in dotare patru monitoare TFT de 19 inch, pentru prezentarea programelor video si promo, montate cate doua in fiecare zona destinata calatorilor, iar vagonul de clasa a 2-a (seria 8789) are doua monitoare TFT de 21 inch. De asemenea, vagoanele sunt dotate cu functii de climatizare, cu echipamente care in viitor vor permite punerea in functiune a unui sistem automatizat de informare a pasagerilor, conform cerintelor transportului european. Seriile 1091 si 8987 sunt prevazute cu un spatiu minibar, central sau la unul din capetele salonului, care cuprinde mobilier (tejghea, dulapuri, vitrina cu sticla, spoturi iluminat, pereti placati cu HDS), frigider, cuptor cu microunde, cafetiera si computer tip consola cu monitor de 15 inch.

Leul, in cadere libera

Leul a pierdut, spre finalul sedintei de ieri, peste cinci bani fata de inchiderea de vineri seara, pina la un nivel de 3,74 lei/euro, dupa ce cursul urcase, in jurul orei 16, la un maxim al zilei de 3,7465, nivel nemaiatins de aproximativ trei ani, sustin dealerii.Caderea burselor internationaleCursul de referinta anuntat ieri de banca centrala a fost de 3,7202 lei/euro, in urcare cu 0,62% fata de cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), deprecierea fiind determinata de scaderile inregistrate de toate monedele tarilor din regiune si de caderea burselor internationale. „Se pare ca tensiunea din regiune s-a mai relaxat spre sfirsitul sedintei de luni, insa evolutia pietelor financiare din zona ramine imprevizibila. Marjele intre vinzarea si cumpararea pe piata interbancara s-au largit, ceea ce arata prudenta jucatorilor. Este posibil sa asistam la o revenire a leului, avind in vedere cit de rapida a fost miscarea din cursul acestei sedinte. Chiar daca moneda nationala va continua sa se deprecieze, miscarea va fi, probabil, mai lenta decit aceasta", a declarat dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, pentru NewsIn.De asemenea, cursul afisat ieri de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu patru bani (1,59%) fata de dolar, de la 2,5290 lei/dolar, cit era vineri, la 2,5694 lei/dolar.

Vagoane TGV in Romania

CFR Calatori a introdus de ieri in circulatie cinci vagoane noi de calatori cu functii TGV, in valoare de 3.500.000 de lei fiecare, in componenta trenurilor IC 595 si 596, care circula pe ruta Bucuresti - Timisoara si retur, se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, un vagon din cele cinci va fi de clasa I (seria 1091), iar celelalte patru vor fi de clasa a II-a (seria 8789). Vagoanele ce vor intra in compunerea trenurilor IC sint echipate modern si beneficiaza de functii TGV (Train Grande Vitesse), putind atinge viteze de 160-200 km/h. Garniturile sint integrate la fabrica romaneasca de profil Astra Arad.Mai mult, in 2008, CFR isi propune ca, in functie de alocatia bugetara, sa achizitioneze inca 35 de astfel de vagoane, a declarat pentru NewsIn Alina Predescu, de la Biroul de Presa al CFR Calatori. Astfel, 6 vagoane vor fi din seria 1091, 23 din seria 2176 si 5 vagoane din seria 8987, astfel incit serviciul Intercity sa capete o noua dimensiune, prin ridicarea standardului de calatorie, fara insa a fi modificate tarifele corespunzatoare acestui rang de tren. Urmatoarele rute pe care vor mai circula acest tip de vagoane sint Bucuresti - Constanta, Bucuresti - Arad, Cluj, Iasi, Suceava, Galati si retur.In functie de clasa de confort, vagoanele sint dotate cu scaune confortabile (fixe sau glisabile prin actionare pneumatica) cu fete din plus, masute (fixe sau rabatabile) la fiecare loc, montate in spatarele scaunelor sau fata-n fata, unele dintre ele prevazute cu plasa pentru ziare, reviste si rezamatoare pentru picioare, masute prevazute cu veioze si prize duble sau simple pentru alimentarea laptop-urilor si a telefoanelor mobile (230V/50Hz), cu acces pentru toate locurile, si cabine WC cu functionare prin vid si rezervoare ecologice de retentie.Vagonul de clasa I are in dotare patru monitoare TFT de 19 inch, pentru prezentarea programelor video si promo, montate cite doua in fiecare zona destinata calatorilor, iar vagonul de clasa a II-a (seria 8789) are doua monitoare TFT de 21 inch. Vagoanele sint prevazute cu un spatiu minibar.

Negocieri la "singe" pentru Szekely

Mijlocasul dreapta al Otelului Galati, Janos Szekely, ramine pe lista de achizitii a liderului CFR Cluj. Colege de hotel in Antalya, cele doua echipe ar putea cadea la o intelegere in ceea ce il priveste pe fotbalistul care a explodat in acest sezon de campionat si care a mai fost dorit de Dinamo si Rapid. "Sintem in discutii avansate cu cei de la Cluj. Deocamdata nu am cazut la un acord, deoarece nu ne-a convenit suma de bani care ne-a fost oferita. Desigur, s-a pus si problema unui numar de jucatori care sa intre in tranzactie, insa nu au fost cei doriti de noi. In orice caz, noi am prefera bani", a declarat pentru monitorul de cluj directorul general al Otelului, Marius Stan.

Bere mai scumpa

Noile preturi ii vor determina pe romani sa o lase mai incet cu bereaMateria prima, tot mai scumpaDublarea pretului la hamei in 2007 fata de anul anterior si cresterea de 7-8 ori a pretului la malt va genera, in acest an, o crestere cu circa 30% a pretului berii, a declarat directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania (PSIPBR), Vifor Versescu. „In recolta din 2006, pretul hameiului a fost de 270 de euro pe tona, iar in 2007 a ajuns la 560-630 de euro. In ceea ce priveste pretul maltului, acesta era in 2006 de 107 euro/kg, iar in productia din 2007 ajunge chiar la 1.000 de euro/kg. Totodata, preturile la materia prima vor creste in continuare, pentru ca este o criza la nivel mondial, fapt ce va genera scumpirea berii. De exemplu, o bere care costa in prezent un leu va ajunge la 1,3 lei anul acesta", a spus Versescu.Productie in scadereSeful PSIPBR a mai precizat ca productia de bere in cadrul companiilor membre ale Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania a scazut in 2007 cu circa 3-4% fata de 2006, ajungind la 1,35 de milioane de hectolitri. „Scaderea a fost cauzata de aparitia berii bulgaresti pe piata romaneasca. Aceasta a atacat in special piata din sudul Romaniei, apoi a ajuns in Ardeal, Sibiu si Suceava. In primele 7 luni din 2007, acest produs a intrat in tara fara plata accizelor si prin urmare s-a vindut cu un pret mai mic, afectind fabricile din sud, care si-au scazut productia cu 20-30%. In aceste conditii, in primele 6 luni ale anului 2007 au intrat in Romania 100.000 de hectolitri de bere bulgareasca, o mare parte fiind bere Boliarka, ce si-a indreptat spre Romania 6% din productia totala", a mai spus Vifor Versescu.Printre alte cauze ale scaderii productiei de bere se numara faptul ca societatile independente producatoare de bere din Romania pot penetra mai greu hipermarketurile.Fabrici miciDirectorul Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania a mai precizat ca societati ca Martens, Azuga si Albrau au inregistrat cresteri ale productiei intre 15-20% datorita prezentei pe piete de desfacere mai avantajoase. Per total, piata berii din Romania s-a ridicat anul trecut la 20,6 milioane hectolitri, in crestere cu 17,7% fata de 17,5 milioane hectolitri de bere inregistrati in 2006. „In 2008 estimam o crestere a productiei de bere, avind in vedere investitia de la Sebes a companiei Romaqua, ce va aduce inca un milion de hectolitri de bere, si marirea capacitatii de productie a Bere Mures de la 1,4 milioane hectolitri in 2007 pina la 2 milioane hectolitri in 2008", a adaugat Versescu, acesta sustinind ca in prezent PSIPBR cuprinde 15 societati independente producatoare de bere, printre care 11 IMM-uri, care produc 200.000 de hectolitri de bere pe an, si patru fabrici mai mari, care produc peste 200.000 de hectolitri anual.

SCORMONITORUL

Dom’le, batalie de batjocura... E un depozit pe strada Septimiu Sever din Alba Iulia, chiar sus, aproape de acea catedrala noua... Un fost magazin, sau asa ceva... Cel putin odata la doua saptamini, daca nu mai des, dar nu-i vedem noi, vine cite un ditamai camionul, gen “balena”, sa descarce marfa acolo. N-ar fi deranjant, daca nu ar bloca, in totalitate, strada. Pentru ca nu prea au cum sa descarce marfa din TIR-uri, soferii acestora le parcheaza intr-un mare fel... de-a latul drumului. Blocind, in totalitate, orice posibilitate de a trece cu masina. Si sa nu credeti ca descarcatul unui astfel de camion dureaza 10-15 minute... Nu, nene... E de stat cu orele... De ce naiba nu fac comenzi mai dese, in camioane mai mici, cei de la depozitul in cauza, care n-are nici o firma afara, n-am inteles... Dar cu siguranta nu i-ar mai critica de mama omuletii cu masinutele care vor sa treaca pe acolo...Ieri dimineata, cineva, mai plingacios din fire, imi sesiza faptul ca noile aparate montate de catre Societatea de Transport Public in statiile de autobus, automatele acelea de la care poti cumpara bilete, ii fura pe bietii omuleti... In sensul ca le ia bancnotele, dar nu le mai da restul... Bilete le dau, nu-i vorba, dar nu mai vor sa le dea rest, nici batute. Acuma, eu am luat de buna sesizarea... Dar tot m-am dus pina in statie, sa vad despre ce e vorba... Si e real! Se fura! Daca bagi o bancnota de 5 lei, poti s-o pupi, ca n-o mai vezi... La fel si cu bancnotele de 10 lei... Tot un bilet de calatorie primesti la schimb. Deci, sesizarea e reala. Dar numai pentru analfabeti... Pentru cei care nu stiu sa citeasca. Pentru ca, pe aparate, scrie clar ca sint pentru bancnote de 1 leu! Adica 10.000 de-aia vechi... Daca bagi bani mai mari, e treaba ta... Si nici nu da rest in bancnote, din moment ce el citeste orice bancnota bagata ca fiind de 1 leu? Asa ca, cealalta parte a sesizarii, cum ca da ca rest bucati de ziar, e “gogonata”. Telefonul Scormonitorului 0728-828750Acest text va fi considerat pamflet

Britney si-a parasit iubitul

Printul pe cal alb a fost abandonat…Astfel, printesa muzicii pop, în virsta de 26 de ani, este din nou libera sa bata barurile si sa iasa cu alti barbati. Primul pas deja l-a facut. Potrivit unor surse, diva a invitat în casa ei doi fotografi, pentru a se distra si a bea sampanie, dar si pentru a le comunica decizia pe care a luat-o cu privire la Adnan Ghalib. O sursa apropiata lui Britney a declarat:...si printul nu stie nimicPe de alta parte, Adnan Ghalib a ramas surprins sa afle ca nu mai este iubitul vedetei pop. „Tot ce pot sa spun este ca nu am mai luat legatura cu Britney de vineri dimineata. Motivul este faptul ca am fost la o înmormintare în familie, în Santa Barbara. Telefonul meu a fost închis pe toata aceasta perioada, din respect pentru familia mea. Abia acum devin cu adevarat îngrijorat de ceea ce aud. Sper sa ma întorc cit mai repede cu putinta în Los Angeles si sa iau legatura cu Britney”, a declarat el, imediat ce a aflat ca s-a emis un ordin de restrictie împotriva lui.

Brad si Angelina vor al cincilea copil

Unde sint patru guri de hranit, cu siguranta este loc si de a cincea. Brad Pitt si Angelina Jolie stiu asta cel mai bine. Se pare ca frumosul cuplu de la Hollywood va adopta în cursul acestui an o alta fetita din Africa, a dezvaluit fratele celebrei actrite. „Vor sa formeze o familie mare si vor continua sa adopte, atit cit vor putea”, a declarat James Haven. Acesta a mai lasat sa se înteleaga ca este vorba de o fetita.Brad si Angelina mai au trei copii adoptati, Maddox, sase ani, Pax, patru ani si Zahara, de doi ani, dar si o fiica biologica, Shiloh, de un an. Cuplul va începe sa caute un orfelinat dupa Paste. „Angie si Brad vorbesc adesea despre cit de multe au învatat de la copiii lor. Daca tinem cont de multe aspecte, putem spune ca Angie i-a salvat viata Zaharei si sint atit de multi copii ale caror vieti pot fi usurate de ea, încit vorbeste despre asta în mod constant”, a completat James. Vestile unei noi adoptii vin sa infirme zvonurile potrivit carora în cuplul Brangelina ar fi probleme.  Brad si Angelina vor al cincilea copil

?4,3,2? ar putea schimba regulile de nominalizare la ?Oscar?

Procedurile de nominalizare la Oscar, la categoria cel mai bun film strain, ar putea fi modificate, dupa ce filme ca “4, 3, 2,” al regizorului român Cristian Mungiu, sau pelicula franceza Persepolis, nu au fost incluse în cursa. Presedintele comitetului care întocmeste lista cu nominalizari promite sa ia masuri pentru schimbarea regulilor. Noua filme au fost propuse la categoria cel mai bun film strain, însa nu acestea au stirnit dezbateri, ci tocmai cele care nu au fost incluse în cursa pentru Oscaruri. Doua dintre cele mai apreciate pelicule ale anului trecut, 4, 3, 2 al lui Cristian Mungiu si Persepolis, film de animatie francez, au ramas pe dinafara. Absenta acestor doua titluri a stirnit indignare în rindul criticilor de film. Presa americana a notat faptul ca protestele au fost atit de vehemente, încit presedintele comitetului care propune, anual, nominalizarile la Oscar, a promis ca procedurile vor fi schimbate, astfel încit sa se evite repetarea unor asemenea cazuri. În urma cu doua saptamini, critici ai publicatiei New York Times notau ca filmul lui Cristian Mungiu ar trebui nominalizat la sase categorii, printre care cel mai bun regizor sau cel mai bun film. 

Nominalizarile la premiile Zmeura de Aur

Adam Sandler, Lindsay Lohan si Eddie Murphy au fost nominalizati la premiile acordate celor mai proaste productii americane, Zmeura de Aur, pentru rolurile pe care le joaca în “I Now Pronounce You Chuck & Larry,” “I Know Who Killed Me” si “Norbit”, potrivit Reuters. Premiile Zmeura de Aur sint acordate anual la Hollywood, cu o zi înaintea Oscarurilor, celor mai proaste filme. Filmul “Norbit” i-a adus lui Murphy un numar record de cinci nominalizari. Pelicula “I Know Who Killed Me” cu Lindsay Lohan a primit, în total, noua nominalizari, printre care si pentru Cel mai prost cuplu, Cel mai prost film, Cel mai prost scenariu, Cel mai prost regizor sau Cea mai proasta actrita. Urmeaza “Norbit” si “I Now Pronounce You Chuck & Larry”, cu cite opt nominalizari fiecare. La categoria Cel mai prost film a fost nominalizat si “Bratz”, dar si “Daddy Day Camp”, în care joaca actorul laureat cu Oscar Cuba Gooding Jr. Pentru Cel mai prost actor a fost nominalizat si Nicolas Cage, pentru rolurile din “Ghost Rider”, “National Treasure: Book of Secrets” si “Next”, dar si Jim Carrey, pentru “The Number 23”. Nominalizarile la categoria Cea mai proasta actrita o includ si pe Diane Keaton, în “Because I Said So”, si pe Jessica Alba în “Awake”, “Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer” si “Good Luck, Chuck”. 

Lideri, la finalul turului

sport@monitorulab.roComponentii ambelor echipe îsi vor relua antrenamentele, în vederea pregatirilor pentru returului Campionatului National de Juniori, la începutul saptaminii viitoare. În luna februarie acestia vor efectua cantonamentul centralizat, probabil la Arieseni sau Geoagiu Bai. Prima etapa a returului va fi un adevarat derby la Alba Iulia, ambele echipe vor întilni ocupanta locului al II-lea, CS Pandurii Lignitu Tg-Jiu.Juniori A (antrenor Nelutu Popa): Catalin Stef, Adrian Potopea, Alexandru Crisan, Sergiu Oara, Adrian Neag, Ciprian Selagea, Ionut Grozav, Darius Cutean, Alexandru Stan, Ioan Trascaian, Dan David, Razvan Golosie, Dumitru Mercurian, Mihai Chirila, Roberto Mitrea, Radu Mihaltan.Juniori B (antrenor Alexandru Kalanyos): Mircea Ordean, Tudor Musca, Florin Ilie, Alexandru Vasinca, Alexandru Giurgiu, Nicusor Stanciu, Raul Tamasan, Alin Tanase, Radu Septimiu, Ovidiu Dan, Traian Lodroman, Alexandru Florea, Silviu Muresan, Alexandru Hada, Alin Chirila. Echipele clasate pe locul 1 si cel mai bine clasat loc 2 din seriile III, IV si VI la finalul campionatului vor participa la turneul final. Echipele clasate pe locurile 11 si 12 la finalul campionatului vor retrograda. La etapele superioare ale competitiei, turneul semifinal si final vor avea drept de joc, jucatorii care au intrat în teren la jocurile din campionat (tur/ retur), au evoluat minimum 25 % din jocuri.   JUNIORI A - Clasamentul turului1. FC Unirea 2006 Alba Iulia    11    8        0    3    27-13       32 p2.CS Pandurii Lignitul Tg Jiu    11    7        3    1    38-6       31 p3. Corvinul 2005 Hunedoara    11    7        2    2    21-12       30 p4. Minerul Motru                11    7        1    3    26-17       29 p5. ACS Energia Rovinari        11    7        1    3    35-15       29 p6. CS Muresul Deva            11    6        1    4    21-17       25 p7. FCM Resita                11    5        1    5    24-18       21 p8. CS Jiul Petrosani            11    5        1    5    29-19       21 p9. FC Drobeta Tr. Severin     11    3        1    7    16-26       13 p10. CS Buiding Vinju Mare    11    2        1    8    14-45        9 p11. CS Minerul Lupeni        11    2        0    9    18-5        8 p12. CSS Caransebes            11    0        2    9    9-35        2 p JUNIORI B – Clasamentul turului1. FC Unirea 2006 Alba Iulia    11        9        1    1    45-9        37 p2. CS Pandurii Lignitu Tg Jiu    11        8        1    2    29-10      33 p3. Corvinul 2005 Hunedoara    11        8        1    2    29-10      33 p4. FCM Resita                11        8        1    2    37-9        33 p5. CS Jiul Petrosani            11        7        2    2    28-12    30 p6. ACS Energia Rovinari        11        6        0    5    19-11    24 p7. CS Muresul Deva            11        5        0    6    20-20    20 p8. CS Building Vinju Mare    11        4        0    7    16-25    16 p9. CSS Caransebes            11        2        1    8    7-40    9 p10. CS Minerul Lupeni        11        2        0    9    11-60    8 p11.CS Minerul Motru            11        1        1    9    5-30    5 p12. FC Drobeta Tr Severin     11        1        0    11    12-29    4 p

Adapostul de ciini din Padureni risca sa fie inchis

Adapost inchisCiinii din Padureni, prinsi la mijloc in conflictul dintre autoritati si proprietarul lorAdapostul pentru ciini din localitatea Padureni, care gazduieste peste 100 de patrupede, urmeaza sa fie inchis, conform unei decizii a prefectului Calin Platon. Vicepresedintele Federatiei Romane de Protectie si Control al Animalelor (FRPCA), Radu Tarmure, care este si administratorul centrului din Padureni, are la dispozitie o saptamina pentru a reconditiona spatiul si pentru a-l aduce la standardele cerute de lege. Adapostul a fost construit de Tarmure din fonduri proprii in grajdurile unui fost IAS al S.C. Agroindustriala. In urma unui raport al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Cluj, prefectul Calin Platon a ajuns la concluzia ca adapostul nu functiona conform legii si nu oferea conditiile de igiena cerute de legislatie. „Adapostul a functionat ilegal, pentru ca nu respecta conditiile impuse de lege“, a spus Platon, care a mai adaugat ca Tarmure nu avea contract cu nici o firma de salubrizare si ca o parte din ciini erau tinuti legati.     Pe de alta parte, Tarmure sustine ca patrupedele care sint ingrijite acolo sint proprietatea lui, de asemenea si adapostul. „Sint o persoana fizica, asa cum e si orice om dintr-un anumit sat care creste mai multi ciini, deci nu trebuie sa ma supun acestor legi. Cum cineva creste cinci ciini, eu cresc mai multi“, spune vicepresedintele FRPCA. Directorul executiv al DSVSA Cluj, Alexandru Duma,.a declarat ca „adapostul oferea conditii minimale“, care nu respectau normele de igiena. „Totusi, am stabilit un program de functionare impreuna cu proprietarul spatiului“, a mai spus Duma. Ciinii au fost microcipati si vaccinati simbata, iar in aceeasi zi le-au fost intocmite si carnetele de sanatate.Dat la o parte?Radu Tarmure crede insa ca autoritatile ii pun bete in roate si incearca sa musamalizeze anumite cazuri de abuz impotriva animalelor, precum evenimentul din satul Copaceni, unde mai multi ciini au fost impuscati in urma cu 2 saptamini. „Autoritatile nu au facut nimic pentru a ajuta, nu si-au respectat obligatiile legale. Le-am dat dovezi in mai multe cazuri in care au fost omorite animale, insa ei nu fac nimic. Se pare ca pentru ei sint un personaj incomod si incearca sa ma dea la o parte“, a spus vicepresedintele FRPCA. Tot el sustine ca se va adresa instantelor internationale, pentru ca autoritatile nu fac nimic, nu respecta legea si ii acopera pe infractori.Petitie impotriva abuzurilorClujenii au creat o petitie pentru ajutorarea animalelor fara stapin, prin care cer autoritatilor din judet sa inceteze abuzurile fata de ciini. Petitia, intitulata „Spuneti stop abuzurilor autoritatilor din judetul Cluj privind animalele fara stapin“, a fost initiata in urma controlului la care a fost supus adapostul de ciini din Padureni. Pina ieri au fost strinse peste 543 de semnaturi, majoritatea din partea iubitorilor de animale. Printre semnatarii clujeni se numara si persoane din orase precum Bucuresti, Oradea, Iasi, Brasov si Baia Mare, dar si romani care traiesc in strainatate. In petitie este subliniat faptul ca Prefectura Cluj, impreuna cu DSVSA, continua seria abuzurilor impotriva animalelor si ca, printre altele, au ingaduit uciderea in masa a animalelor, inclusiv impuscarea acestora pe strazile localitatilor si musamalizarea cazurilor.

?Cupa Martisorului? la fotbal pe teren sintetic

 sport@monitorulab.roSimbata dupa-amiaza, a avut loc, la sediul bazei sportive “La unchiul Nicky” din Arinii Sebesului, tragerea la sorti a grupelor, primei editii a “Cupei Martisorului” la fotbal pe teren sintetic. Echipele participante au fost împartite în patru grupe, iar primele doua clasate se vor califica în sferturile de finala. PROGRAMUL MECIURILORn Etapa IDuminica, 20 ianuarie (Grupa A)ora 17.00 Pitbulii – Godzila 8-3ora 18.00 FC Ultrasii Petresti – FC Muhlbach 2-10ora 19.00 Colorado Spring – DieffenbacerLuni, 21 ianuarie (Grupa B)ora 17.00 AS Girbova – Rastoaca Brazilia ora 18.00 Liceenii - Hidroelectricaora 19.00 The Mag Kronospan – staMarti, 22 ianuarie (Grupa C)ora 17.00 Energia Cetatea Cilnic – Fair Play 2ora 18.00 Nichi Ardeal – FC Benificaora 19.00 Capucino – staMiercuri, 23 ianuarie (Grupa D)ora 17.00 Fair Play 1 – Armata Ultraora 18.00 Ticalosii – Real Denizora 19.00 Albanezii – FC Balosortn Etapa a II-aJoi, 24 ianuarie (Grupa A)ora 17.00 Pitbulii – Dieffenbacherora 18.00 FC Muhlbach – Colorado Springora 19.00 FC Ultrasii Petresti– GodzilaVineri, 25 ianuarie (Grupa C)ora 17.00 Capucino – FC Benificaora 18.00 Nichi Ardeal – Fair Play 2ora 19.00 Energia Cetatea Cilnic – staSimbata, 26 ianuarie (Grupa D)ora 17.00 Real Deniz – Armata Ultraora 18.00 Ticalosii – Albaneziiora 19.00 Fair Play 1 – FC BalosortDuminica, 27 ianuarie (Grupa B)ora 17.00 The Mag Kronospan – Hidroelectricaora 18.00 AS Girbova – Liceeniiora 19.00 Rastoaca Brazilia - sta Grupa A 1. Pitbulii2. Godzila3. FC Ultrasii Petresti4. FC Muhlbach5. Colorado Spring6. DieffenbacherGrupa B1. AS Girbova2. Rascoala Brazilia3. Liceenii4. Hidroelectrica5. The Mag KronospanGrupa C1. Energia Cetatea Cilnic2. Fair Play 23. Nichi Ardeal4. FC Benifica5. CapucinoGrupa D1. Fair Pay 12. Armata Ultra3. Ticalosii4. Real Deniz5. Albanezii6. FC Balasort

Apulum Grand Prix 2008

sport@monitorulab.roPrima etapa a circuitului de Sah rapid Apulum Grand Prix 2008, organizat de Clubul Municipal de Sah Alba Iulia cu sprijinul Primariei municipiului Alba Iulia si al Directiei pentru Sport a judetului Alba, a reunit la start 27 de sahisti din Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebes si Teius. La capatul celor 5 runde de concurs s-a impus maestrul FIDE Marius Ceteras (Alba Iulia) cu 5 puncte, care l-a devansat pe maestrul Ionel Miron (Aiud) cu 4 puncte. Excelenta evolutia juniorului clubului municipal de sah albaiulian Adrian Secheres, care în acesta luna implineste 10 ani, clasat pe locul 3 la egalitate de puncte cu al doilea clasat! “Este îmbucurator faptul ca toti juniorii din judet participanti la concurs au evoluat foarte bine. Adrian Secheres (foto) s-a clasat în premiera pe podiumul unei competitii de seniori, Mihnea Costachi (8 ani) a obtinut 2 victorii împotriva a 2 jucatori experimentati de categoria I, iar Dan Cantemir, Bogdan Heutschi, David Cordea si Robert Aldea s-au clasat în partea superioara a clasamentului. Avem de aceea sperante ca si în 2008 juniorii din judet vor obtine performante notabile la campionatele nationale si europene de sah rapid”, a declarat antrenorul Marius Ceteras, fost campion national de juniori, care detine titlul de maestru FIDE.

Pe scurt

Inca doua masini pentru tractareAtentie, soferi! In mai putin de o saptamina, Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP) Cluj va mai avea o masina de tractare a autovehiculelor stationate ilegal pe strazile municipiului Cluj-Napoca, urmind ca peste aproximativ 2 luni sa fie achizitionata inca una. Primaria Cluj-Napoca a aprobat in 27 decembrie anul trecut achizitionarea, de catre RADP Cluj, a doua masini: una cu platforma si remorca, in valoare de aproximativ 132.000 de lei, plus TVA, cu termen de livrare in 30 de zile, iar alta cu platforma si macara, in valoare de 340.935 de lei, plus TVA, cu termen de livrare in 90 de zile. Potrivit purtatoarei de cuvint a primariei Cluj-Napoca, Raimonda Boian, este foarte probabil ca amindoua masinile sa fie aduse mai repede decit termenul stabilit in contract. In aceste conditii, numarul masinilor ridicate de catre reprezentantii Politiei Primariei s-ar putea tripla anul acesta. Autovehiculele stationate neregulamentar se ridica incepind cu 13 decembrie 2006. Pentru a-si ridica masina tractata, soferii trebuie sa plateasca suma de 178,3 lei, din care 154,3 lei (fara TVA) pentru ridicare si transport, iar 24 de lei (fara TVA) pe zi pentru depozitare. La momentul actual, RADP Cluj detine o singura masina de tractare a autovehiculelor parcate neregulamentar.     I. O. A treia licitatie pentru teraseAutoritatile locale au hotarit sa incerce din nou, pentru a treia oara, concesionarea pe o perioada de 10 ani a celor trei terenuri de cite 1.000 de metri patrati de pe malul sting al Somesului. Municipalitatea incearca inca din vara anului trecut amenajarea unor terase care sa deserveasca zona de agrement situata in amonte de podul Garibaldi. Astfel, cei interesati vor putea depune oferte pina pe 14 februarie, urmind ca in ziua urmatoare sa aiba loc cea de-a treia licitatie. Garantia de participare este de 2.000 de euro, iar pretul de pornire pentru concesionarea suprafetelor de teren din apropierea zonei de promenada va fi de 20 de euro pe metru patrat.    A. P.Lacul Chios, in administratie privataMunicipalitatea intentioneaza sa schimbe fata lacului din Parcul Central, intrind in asociere cu un investitor, persoana fizica sau juridica, pentru administrarea acestuia. Desi Primaria doreste estetizarea lacului de ceva vreme, anul trecut nu s-a reusit atragerea nici unui investitor in acest sens. In atributiile noului administrator vor intra dragarea periodica a lacului, refacerea debarcaderului, achizitionarea de barci si hidrobiciclete, popularea anuala cu puiet de peste, curatirea luciului de apa si a zonelor limitrofe, estetizarea zonei verzi, consolidarea malului si pastrarea apei in lac la un nivel constant, prin izolarea fundului lacului. Ofertele sint asteptate la sediul Primariei, pina la sfirsitul lunii.    A. P.Mircea Geoana, la ClujConducerile filialelor PSD din Regiunea de Nord-Vest analizeaza astazi, la Cluj, impreuna cu conducerea partidului, stadiul selectiei candidatilor pentru alegerile locale, precum si oferta electorala. In cadrul reuniunii se va face si o analiza a activitatii organizatiilor. La intilnire vor participa organizatiile PSD din judetele Cluj, Maramures, Salaj, Satu Mare, Bistrita-Nasaud si Bihor. Vor fi prezenti presedintele partidului, Mircea Geoana, secretarul general Titus Corlatean, vicepresedintii Cristian Diaconescu, Liviu Dragnea si Ioan Rus, precum si presedintele Consiliului National al PSD, Dan Mircea Popescu. Tot astazi va avea loc si Conferinta Judeteana Extraordinara a PSD Cluj, in cadrul careia se va alege un nou presedinte al filialei. Singurul candidat este senatorul Vasile Dincu.    G. G.Spargator de baruri prinsPolitistii clujeni au inceput cercetarea penala impotriva unui tinar buzoian, acuzat ca in perioada noiembrie 2007 – ianuarie 2008 a comis opt furturi din doua baruri de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Nicolae-Marian A., de 25 de ani, din comuna Berca, a cauzat astfel celor doua firme prejudicii de aproximativ 15.000 de lei, el sustragind bauturi alcoolice si bani. Instanta de judecata a dispus arestarea lui preventiva pentru 29 de zile. Barbatul se afla acum in arestul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Cluj.    A. D.

Ionut Lupescu: ?Mergeti pina la capat?!

Directorul general al Federatiei Romane de Fotbal, Ionut Lupescu, a declarat, ieri, ca ancheta DNA din fotbalul romanesc este benefica, apreciind ca aceasta va fi mai credibila la finalul actiunii procurorilor si se va stabili daca a fost vorba de transferuri dubioase. “Ancheta DNA este spre binele fotbalului romanesc. Daca se vor gasi vinovati se vor spala toate relele fotbalului. Daca nu se vor gasi, inseamna ca este un fotbal curat. Ancheta trebuie dusa pina la capat, iar cei indreptatiti trebuie sa-si faca datoria si sa se afle adevarul in aceasta problema”, a declarat Ionut Lupescu. 

Dupa Steaua, vine Rapid

Primul meci tras la sorti a fost cel dintre FC Brasov, din urna C, cu echipa din prima urna, CFR Cluj, celelalte meciuri fiind Dacia Mioveni – Dinamo, Unirea Urziceni – Rapid si Pandurii – Gloria Buzau. Sferturile de finala se vor disputa pe 26, 27 si 28 februarie, intr-o singura mansa, pe teren neutru, prima formatie extrasa fiind si organizatoare. Partide interesanteDoua sint meciurile care atrag atentia in mod deosebit. La o prima ochire, cel dintre liderul CFR Cluj si singura echipa din liga secunda aflata in aceasta faza pare dezechilibrat, insa echipa din Brasov a facut citeva transferuri de marca in acest intersezon si vrea sa se anunte ca o candidata la locurile fruntase ale campionatului viitor. Duelul care opune doi dintre cei mai mediatizati antrenori romani ai ultimilor ani – Razvan Lucescu si Ioan Andone – reprezinta un alt germene de atractie pentru acest joc.Al doilea mare derby este cel dintre Unirea Urziceni si Rapid, care opune alti doi colegi de generatie: Dan Petrescu si Mircea Rednic. Unirea Urziceni, revelatia turului de campionat, este aureolata de eliminarea Stelei, dar meciul cu formatia din Ghencea, cistigat cu 2-0, s-a disputat pe terenul ialomitean, in timp ce partida cu Rapid va avea loc pe teren neutru. Insa Rapid si Unirea s-au intilnit in tur chiar in Giulesti, scorul fiind 1-1.Dinamo are o misiune relativ usoara cu Dacia Mioveni, cu conditia sa nu-i mai trateze pe argeseni la pret de matineu, cum au facut-o in tur, cind Danciulescu a adus egalarea chiar in Soseaua Stefan cel Mare in ultimul minut de joc. In fine, noua enclava lusitana de la Pandurii si Gloria Buzau promit, de asemenea, un meci interesant. 

CJS face planuri

Drumurile judetene, dar si Aeroportul, vor inghiti, si-n acest an, o buna parte din bugetul CJExpertize, studii de fezabilitate sau extinderi de spatiu sint expuse in Programul Anual al Achizitiilor Publice 2008. Desi costurile proiectelor sint expuse cu lux de amanunte, nu este obligatoriu ca aceste obiective sa primeasca sumele calculate. „Programul achizitiilor publice este un fel de raport care prezinta domenii de interes, care au nevoie de finantare. Se calculeaza totul si se pun la punct detaliile, dar acest lucru nu inseamna ca proiectele respective vor si primi finantare. De exemplu, in ceea ce priveste Centrul Creatiei Populare «Cindrelul-Junii Sibiului» se vor face studii de fezabilitate care stim cam cit ar costa. Dar nu putem spune pe ce se va face studiul, pentru ca nu am gasit nici macar locatia pe care sa o dam acestui grup. In cursul acestui an ramine sa rezolvam problema acestui spatiu deoarece nu este normal ca acesti oameni sa nu aiba un sediu al lor", explica Gheorghe Dicu, vicepresedintele CJS. Lucrari, din martieBani frumosi ar mai putea intra si in expertizele si proiectele pentru DJ 105 A - DJ 106 - Marpod - Ilimbav - Sasausi - Bruiu la kilometrul 0A000-29A213, DJ 106 A Varianta Paltinis - Santa, kilometrul 33A271-37A200, DJ 106 D Rasinari - Poplaca - Orlat - int. DJ 106 E kilometrul 14A413-31A340, DJ 141 C - DJ 107 B Brosteni - Bogatu Roman, inclusiv pod la kilometrul 21A800 si DJ 143 B int. DC Saliste - Amnas - Apoldu de Jos. In total, aproape 700.000 lei. In cazul acestor drumuri, procedurile ar urma sa dureze cinci luni, data estimata pentru inceperea lucrarilor fiind 15 martie. Inca trei milioane pentru SalisteTot in cadrul aceluiasi program figureaza si extinderea Unitatii Medico-Sociale din Saliste. Desi initial se vorbea despre 80 de locuri, pina la urma s-a stabilit ca ar fi suficiente si 60. Lucrarile ar urma sa inceapa tot la finele lunii martie, costurile fiind, de aceasta data, ceva mai ridicate. Este vorba despre mai bine de trei milioane lei. De asemenea, peste un milion de lei ar putea costa si evaluarea terenurilor si cladirilor din domeniul public al Consiliului Judetean. Adica, in notificari cladiri Aeroport, expertize tehnice pentru intocmirea de carti tehnice si reglementari juridice.

Sovata, locul in care se nasc sperantele

Ilustrata din „Epoca de aur“Click pentru imagine maritaLa Sovata, timpul a inghetat mai ceva ca Lacul Ursu. Un peisaj sinistru, pierdut intr-o ceata din care rasar, ca din vechi cosmaruri, hoteluri ce amintesc de „Epoca de aur“. Casele darapanate ascund, fiecare, cite o poveste indaratul ferestrelor mari. Tarabele cu suveniruri isi asteapta clientii in lehamitea vinzatorilor care joaca poker.     Singura distractie a putinilor turisti o reprezinta aparatul foto. Taciturni, palizi cei mai multi dintre ei, turistii se integreaza perfect intr-un ambient misterios, parasit de orice firicel de viata. „De 30 de ani venim aici. Este locul nostru, casa noastra de vacanta, dar uita-te imprejur cum se prabusesc cladirile! Oamenii n-au bani de renovari“, povesteste o trecatoare. Vorbeste ragusit, incercind cu greutate sa mai gaseasca o licarire in glas. Alaturi de ea, priveste lung un barbat trecut de 50 de ani, morocanos, asteptind ca partenera lui sa termine ce are de zis. „Hai sa mergem“. In 3 minute, cei doi se pierd in zare.Doua pete de culoareClick pentru imagine maritaPrivirea rataceste spre inaltul cerului asteptind un semn. 10-20 de secunde, poate chiar trei sferturi de minut si totul se limpezeste. Doua serpentine, o banca, Hotelul Alunis si calatoria ia sfirsit. Pastrind aceeasi structura optzecista, Danubius este totusi diferit. Restaurata in urma cu 4 ani, locatia este cotata la patru stele. La intrare stau doi oameni, imbracati identic, avind placute inscriptionate cu nume in piept. Camasi albe, veste bleumarin si un „Bine ati venit!“ calduros.     La receptie, intr-o sala mare, apar zece insi in treninguri negre. In citeva minute, li se alatura un alt grup. Impartiti la patru mese, la o apa minerala, tinerii in treninguri inveselesc vizibil atmosfera. Doi copii apar de nicaieri, insotiti de parinti: Mihai si Sergiu. Mihai este cu un cap mai mare, are pistrui si tine in mina un carnetel. Sergiu ii seamana leit si ii intinde mina dreapta lui Mihai. In stinga tine o carioca neagra. Baiatul cel mare cerceteaza cu atentie incaperea si porneste impreuna cu fratele sau spre o masa la care stau oamenii in treninguri negre. Sint tematori. Trei pasi, cinci, zece... Au ajuns. Mihai intinde carnetelul unui baiat de la masa, in vreme ce Sergiu ii paseaza carioca neagra. Carnetelul trece prin mina fiecarui baiat in trening. Ajunge la celelalte mese. Fericiti, baietii se intorc la parinti. „Uite tati, Goga mi-o dat autograf!“. Parintele il priveste cu duiosie pe Sergiu si il ia in brate. „Sintem clujeni si am tinut mereu cu Universitatea Cluj. Acuma is jos, la retrogradare, da’ o sa urce ei in clasament. Le trebe noroc!“, spune cu incredere Marian, tatal copiilor. Fiul cel mic ii ofera carnetelul. Pe foaie se pot observa numele celorlalti oameni de la masa, cu semnaturile in partea dreapta: Goga, Nemanja, Savu, Cordos, Gigel Coman, Iodi, Suller, Ungurusan, Dolha...Pregatiti de muncaClick pentru imagine maritaMihai ride, multumit de izbinda. Sergiu se bucura in bratele parintelui si repeta: „Am autograf de la Goga, capitanu’!“. Doamna Claudia, mama copiilor, vorbeste la telefon punind incet mina pe crestetul lui Sergiu. „Ne-am intilnit cu ei. Is aici la Danubius. Is toti“. Dupa citeva secunde, familia paraseste incaperea si se indreapta spre sala in care se afla piscina. Mihai si Sergiu mai arunca o privire spre mesele cu oameni in treninguri negre, salutindu-si din ochi favoritii, jucatorii Universitatii Cluj.     Din lift coboara un barbat intre doua virste, care se duce snur spre cele patru mese. Paseste incet, detasat, strecurindu-se printre grupurile de turisti. „Baieti, la 10 jumate’ sa fiti pregatiti. Mai aveti 15 minute! Mergem la Sarateni pe teren, la alergari“. Toti il asculta cu atentie, ca pe un parinte. „Nea Meszi, da’ cu mingea cind jucam?“, se aude o voce de la masa. „Nema, ai rabdare, o sa mergem in sala si o sa dati si-n minge. Ti-am auzit vocea de la etajul 3!“. Hohote de ris izbucnesc de jur-imprejur. In scurt timp, apare un alt barbat. E scund, negricios si poarta un tricou rosu, iar pe umar tine un fis negru. „Uite-l pe Yueksel. Iara o sa ne omoare“, sopteste un fotbalist de la masa.3 kilometri si o oraClick pentru imagine maritaPe rind, sportivii ies din hotel, indreptindu-se spre autocar. Drumul spre Sarateni e scurt, doar 5 kilometri, parcursi in 8 minute. Din nou case darapanate, liniste tulburatoare si ceata. Citiva localnici se uita cu mirare spre autocar, fara a fi vazuti de fotbalisti. Brusc, masina ia o curba la dreapta, intrind pe un drum noroios, ingust, brazdat de urme de carute, dupa care motorul se opreste. Terenul este mocirlos la suprafata si inghetat dedesubt. „Grupuri de cite patru. Hai, rapid! Four, four!“, striga preparatorul fizic Yueksel, indicind numarul 4 si cu degetele, pentru a se face cit mai bine inteles.     Coman, Cordos, Suller si Astorga dau startul antrenamentului. Cu dificultate, acestia pornesc alergarile. In urma lor, Bus, Muresan, Iodi, Nemanja si restul echipei. „Tempo! Hai Cordos, tempo, tempo!“, indeamna Yueksel. Pe margine, nedespartiti, Alpar Meszaros si Stelian Gherman isi urmaresc cu atentie elevii. Se consulta, mai scapa cite un suris printre cuvinte. „Putem salva echipa asta. Trebuie sa reusim!“, zice Gherman, completat imediat de Meszi: „Trebuie sa fie toti seriosi, mai atenti, ca sanse avem. „Hai Silvasane, trage tare, ca esti in urma! Gigele, la fel! Alearga!“, striga Gherman. Dupa 60 de minute, epuizati, „studentii“ intrerup alergarea si parasesc terenul.„Batem Rapidu’!“Click pentru imagine maritaObositi, fotbalistii cheama liftul la revenirea in hotel. Putini gasesc puterea de a urca pe scari. Sint tacuti, se misca greoi, deranjati de noroiul care le-a stropit echipamentul de antrenament. Doar receptionerii se aud susotind, birfindu-si un coleg plecat in concediu. Barmanul sterge citeva pahare, uitindu-se din cind in cind la televizor. Incep stirile sportive, moment in care coboara din camere si jucatorii. „Domnule Rednic, cum vi se par transferurile Stelei? Si Rapidul s-a intarit pe posturile de care avea nevoie“, rasuna din ecran declaratia antrenorului de la Rapid. „Vom bate Rapidul in prima etapa, nu au nici o sansa!“, afirma cu entuziasm Nemanja Jovanovic. „Invingem Rapidul, cistigam 15 meciuri si la final terminam pe 5-6“, intareste Ghindaru gluma lui Nema. Toata lumea urmareste cu atentie derularea fluxului sportiv. Urmeaza Dinamo, perdanta intr-un amical cu o formatie letona, si CFR Cluj, egala nemtilor de la Cottbus. „CFR ia campionatu’ anu’ asta. Nu-i mai ajunge nimeni, mai ales ca noi o sa batem la Rapid“, explica si Dorin Goga, capitanul Universitatii Cluj. Iodi vorbeste despre presupusul transfer al lui Blay la Steaua. „Cind a jucat titular la Dinamo, a facut-o chiar bine. Este un fotbalist bun pe postul lui“. Adunati intr-un singur loc, baietii in treninguri negre par o familie. Gindesc la fel, iubesc acelasi fenomen: fotbalul. Si cred, cu totii, in miracole.

Bomba dezamorsata de militarii romani

Militarii romani din Irak au dus la bun sfirsit o misiune periculoasa: au dezamorsat o bomba amplasata chiar in apropierea bazei militare unde sint cantonati. Potrivit Radio Romania Actualitati, soldatii Batalionului 32 „Mircea" au descoperit dispozitivul exploziv extrem de periculos montat pe drumul din apropierea bazei de la Tallil, frecventat de trupele Coalitiei militare din Irak. Era vorba de o bomba cu sapte proiectile si peste 50 de kilograme de explozibil, care ar fi putut distruge, spre exemplu, un transportor amfibiu blindat romanesc. Mecanismul de declansare al dispozitivului era prin telefon mobil. Acesta urma sa fie detonat la trecerea patrulelor Coalitiei pe drumul respectiv. C. J.

Discutii pe pretul SMS-ului european

Comisia Europeana intentioneaza sa intervina pentru scaderea preturilor mesajelor si ale transmisiilor de date de pe telefonul mobil in afara tarii, a anuntat publicatia portugheza „Jornal de Noticias". Demersul vine dupa ce, anul trecut, directiva Comisiei privind reducerea tarifelor de roaming a fost acceptata de operatorii de telefonie mobila din Uniune. Dar un raport al Grupului de Entitati de Reglementare Europene, ajuns pe masa comisarului european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, arata ca, in continuare, pretul mesajelor si al transmisiilor de date este „ridicat" si „variaza considerabil in statele membre UE". Comisarul atentionase ca acest lucru se va intimpla daca reducerea preturilor la roaming nu va include si reducerea taxelor pentru SMS sau orice alta transmisie de date de pe telefonul mobil. O noua reglementare ar putea fi luata in discutie de oficialii de la Bruxelles. C. J.

Presedintele Traian Basescu ii cere ministrului interimar de la Justitie sa aplice legea

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a trimis, ieri, o scrisoare ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu. Prin aceasta, el ii cere in mod public, din nou, sa respecte legile si Constitutia in cazul procedurii legate de avizele privind inceperea urmaririi penale pe numele celor opt fosti si actuali ministri. „Domnule ministru, va solicit sa respectati Constitutia Romaniei, independenta Justitiei si sa nu intirziati aplicarea legii atunci cind este vorba despre oameni politici. De asemenea, va atrag atentia ca nu aveti atributii privind verificarea legalitatii actelor Presedintelui, ci doar verificarea legalitatii actelor Guvernului. (...)Avind in vedere ca, in momentul de fata, impiedicati indeplinirea unei prerogative a Presedintelui Romaniei, va solicit sa va limitati la atributiile legale pe care le aveti, transmitind solicitarile mele de incepere a urmaririi penale catre Ministerul Public impreuna cu referatele procurorilor de caz si cu cererile formulate de Procurorul General si procurorul sef DNA, documente ce se afla in posesia dumneavoastra. Va atentionez ca, in caz contrar, ati savirsi un abuz in serviciu si nu voi ezita sa actionez, in baza prerogativelor legale si constitutionale pe care le am, in vederea normalizarii situatiei", se incheie scrisoarea presedintelui. Colegii ministrului interimar al Justitiei, intruniti, ieri, in sedinta Biroului Politic Central al PNL, au ajuns la o singura concluzie, si aceea fara legatura cu acest scandal: o vor sustine, in continuare, pe Norica Nicolai pentru postul de ministru al Justitiei, dar nu au sesizat, deocamdata, Curtea Constitutionala in legatura cu refuzul nominalizarii acesteia venit din partea lui Basescu.

Serbia, la rascruce

Daca va cistiga alegerile, Tomislav Nikolic ar putea accentua ruptura dintre Serbia si Uniunea EuropeanaNikolic sta mai bineCentrul pentru Alegeri Libere si Democratie din Serbia a oferit primele estimari asupra rezultatelor alegerilor prezidentiale din Serbia. Astfel, ultranationalistul Tomislav Nikolic ar fi obtinut 39,4% din voturi, iar pro-europeanul Boris Tadic, actualul presedinte al tarii, doar 35,4%. Rezultatele oficiale vor fi cunoscute abia astazi. Oricum, in aceste conditii, cei doi se vor infrunta intr-un al doilea tur de scrutin, in 3 februarie. Sirbii au participat in numar mare la acest prim tur: peste 60% au mers la vot, rata fiind cea mai ridicata de la alegerile din 2000 incoace, cind 74,5% dintre alegatori au votat. Aceste alegeri au loc pe fondul tensiunilor dintre Serbia si provincia Kosovo, care este gata sa isi declare, unilateral, independenta. De altfel, etnicii albanezi din Kosovo au boicotat scrutinul de duminica, doar sirbii din zona au mers la vot. Oricare ar fi viitorul presedinte al Serbiei, acesta se va confrunta cu posibila declarare a independentei de catre separatistii albanezi. Atit Tadic, cit si Nikolic se opun acestui lucru.Unitatea Serbiei, tema de campanieTomislav Nikolic si-a exprimat de multe ori opiniile pro-rusesti si a afirmat ca formatiunea sa, Partidul Radical, doreste „sa uneasca Serbia". Boris Tadic a cerut sirbilor sa creada ca tara „nu a renuntat la drumul sau european", care presupune unitate. Aceasta a fost si tema principala a campaniilor celor doi candidati, alaturi de starea economica a tarii si relatia cu Uniunea Europeana. Turul al doilea de scrutin se anunta, astfel, foarte strins. La alegerile precedente, din 2004, Tadic a cistigat in urma unei campanii intense, tot dupa turul doi. El s-a declarat, acum, la fel de increzator ca va cistiga si le-a cerut oamenilor sa iasa la vot. Potrivit BBC, prezenta masiva la urne din primul tur de scrutin ar fi fost determinata de teama liberalilor sirbi ca Tomislav Nikolic si partidul sau, care sint apropiati de Rusia si China, vor cistiga alegerile si vor descuraja reformele europene incepute de Tadic.Sprijin pentru KosovoSituatia din Serbia si Kosovo este pe agenda Uniunii Europene de mai multa vreme, la fel cum este si chestiunea colaborarii Serbiei cu Tribunalul Penal International. Liderii UE au promis Serbiei grabirea negocierilor pentru aderare in schimbul arestarii unor suspecti de crime de razboi precum Radovan Karadzic sau Ratko Mladic, informeaza BBC, dar Guvernul sirb a respins oferta. Inaintea acestui tur de scrutin prezidential, Comisia Europeana a anuntat ca va demara discutii pentru o eventuala decizie care sa le permita sirbilor sa calatoreasca fara viza in tarile Uniunii. Ultranationalistul Nikolic a acuzat, si din acest motiv, autoritatile de la Belgrad, ca sint „umilite" de Bruxelles, dat fiind ca mai multe state UE sprijina independenta Kosovo. Presedintia Uniunii Europene este detinuta, in prezent, de fosta republica iugoslava Slovenia, care ar putea forma o comisie, sub conducerea sa, care sa ajute Serbia sa faca progrese mai rapide catre aderarea la Uniunea Europeana, mai arata o analiza a BBC.

Erata

Din cauza unei regretabile erori de transcriere, in editorialul domnului avocat Gavril Dejeu, intitulat „Politica linistirii apelor", publicat in editia de ieri a ziarului, s-au strecurat citeva greseli grave. Facem cuvenitele rectificari, cu scuzele de rigoare. Astfel, a aparut „cind pescuitorii in apele tulburi ale corutiei si faradelegii nu vor mai fi inoportunati de insistentele unui presedinte neastimparat, atunci se va naste peste apele involburate". Corect e „cind pescuitorii in apele tulburi ale corutiei si faradelegii nu vor mai fi inoportunati de insistentele unui presedinte neastimparat, atunci se va asterne linistea peste apele involburate". Apoi, a aparut „Daca n-o fi Norica, cu siguranta va fi altul. Nu numerele conteaza, ci formatia, gindirea". Corect e „Daca n-o fi Norica, cu siguranta va fi altul. Nu numele conteaza, ci formatia, gindirea". De asemenea, gresit a aparut fraza „Iar daca dorim cu adevarat sa ne omorim statutul, atunci nu putem abdica de la valorile morale, spirituale, care ridicate la rangul de conduita legislativa pot ordona viata in fagasul ei firesc, pot aduce si instaura adevaratul climat de liniste". Textul original, corect, era „Iar daca dorim cu adevarat sa ne onoram statutul, atunci nu putem abdica de la valorile morale, spirituale (...)".

Bara, adus in echipa mare

Lista celor 15 vicepresedinti ai organizatiei judetene a PD-L a fost completata, saptamina trecuta, cu primarul comunei Rasinari, Ioan Bucur Bara. Presedintele PD-L Sibiu, Ion Ariton a declarat, pentru Monitorul de Sibiu, ca numirea lui Bara in functia de vicepresedinte al filialei judetene este o decizie fireasca, desi, initial, a fost pierduta din vedere. „Dinsul este in echipa noastra inca de la inceput. Numirea a venit saptamina trecuta pentru ca, pina acum, a fost o scapare. Domnul Bara este un primar bun si reprezinta o comunitate importanta", a explicat Ariton. Desi filiala judeteana numara, in acest moment, doi primvicepresedinti si 16 vicepresedinti, liderul PD-L afirma ca inca mai sint locuri vacante in forul judetean de conducere. De altfel, primarul din Rasinari nu este singurul edil care ocupa o functie in organizatia judeteana. Aurel Gita, primarul din Orlat, este si el vicepresedinte judetean, in timp ce Ioan Seuchea, primarul din Cristian, precum si Ioan Dutu, din Gura Riului, sint secretari executivi ai PD-L Sibiu. (L. C.)

Amenintat cu moartea

Negocierile de ieri, dintre Fesan si presedintii asociatiilor revolutionare, s-au desfasurat pe un ton ridicat, in prezenta jandarmilor si a SPP-istilorImpus de premierul Calin Popescu Tariceanu ca secretar de stat pe problemele revolutionarilor, Puiu Fesan a ajuns el insusi cea mai mare problema a revolutionarilor. Planurile sale de a pune capat „traficului" cu certificate de revolutionar nu sint primite cu entuziasm. Liderii asociatiilor de revolutionari il contesta cu fiecare ocazie pe liberalul sibian, care s-a trezit ieri cu un pumn in figura, chiar pe holul Guvernului. Potrivit unui certificat eliberat de medicii de la spitalul bucurestean Coltea, in urma radiografiei, Fesan are o „fractura de piramida nazala cu minima deplasare". Amenintat cu moarteaReprezentantul Guvernului a anuntat ca il va da in judecata pe agresor, despre care stie ca se numeste Valter Solomovici. Fesan il acuza si pe Doru Maries, presedintele asociatiei „21 Decembrie", ca l-ar fi „atras in cursa", cerindu-i sa iasa in holul Guvernului, dupa cum a declarat agentiei NewsIn. Mai mult, Puiu Fesan se plinge ca, in ultima vreme, a primit amenintari telefonice la adresa sa si a familiei sale. Motivul pentru care Fesan a fost batut este faptul ca, ieri dimineata, desi avea programate discutii cu reprezentantii revolutionarilor, a interzis accesul citorva revolutionari in cladirea Guvernului. Intentii dejucateMaries sustine, la rindul sau, ca au fost lasate pe lista persoanele care impartasesc punctul de vedere al Guvernului. „M-a sunat un cetatean care se afla printre ei si m-a pus sa ascult in telefon ce vorbesc. I-am auzit spunind ca vor sa ocupe una dintre camerele din Palatul Victoria si sa declare greva foamei in cladirea Guvernului. Prin urmare, am facut o lista si am spus ca anumite persoane nu au voie sa intre in cladire", a explicat Fesan, nominalizindu-i pe cei cu care a avut constant neintelegeri, de la numirea sa in Guvern, din iunie 2007. „Este nevoie de un secretar de stat care sa faca ordine in dosarele Revolutiei", a marturisit Fesan intr-un interviu acordat Monitorului de Sibiu, la acea data. Puiu Fesan l secretar de stat„M-au amenintat ca imi omoara sotia si copilul si ca eu nu o sa mai am viata in Bucuresti, sa ma intorc de unde am venit. O sa cer protectie"Spagi in cercetareFesan spune ca a trimis la DNA si la Parchet 40 de dosare din care reiese ca presedintii unor asociatii ale revolutionarilor au cerut intre 5 si 10.000 de euro pentru a intocmi dosare false in baza carora unele persoane au primit certificate de revolutionar. Posesorii unor astfel de certificate au dreptul, in baza Legii 341/2004, la un salariu mediu brut pe economie, lunar, 12 calatorii cu trenul dus-intors gratuite, transport gratuit cu metroul si cu mijloacele de transport in comun terestre, 500 de metri patrati acordati gratuit, in oras, pentru construirea unei case, dar si la alte facilitati

Banditii mascati, retinuti la Cluj

Ionel Cucuruzan, de 23 de ani, si Ovidiu Miclaus, de 21 de ani, sint, dupa spusele politistilor, banditii care au amenintat acum 2 ani vinzatoarele magazinului Elso din cartierul Plopilor. Pe 23 decembrie 2006, ei au patruns in interiorul magazinului, unde, folosind un cutit si un pistol artizanal, le-au agresat pe angajatele firmei si au fugit cu 4.500 de lei si tichete de masa in valoare de 500 de lei. Cagulele pe care cei doi le purtau pe fata au facut imposibila identificarea lor. Cu toate acestea, la mai bine de un an distanta, cei doi au fost prinsi de autoritati, impreuna cu alti doi tineri. Toti au fost acuzati de spargerea mai multor magazine din cartierul Manastur.     Pe 27 decembrie 2007, ei au actionat pentru ultima oara. Vinzatoarea unui magazin din cartierul clujean Manastur si-a amintit ca unul dintre cei care au intrat in acea seara in firma avea fata acoperita si a scos un pistol, in timp ce complicele sau nu si-a mai pus cagula. A amenintat-o, insa, cu un cutit si amindoi au plecat cu 330 de lei din magazin. In virtutea descrierii oferite de femeie, precum si a portretului robot realizat de specialistii criminalistii, autoritatile i-au retinut pe Arnold Marian I., de 16 ani, din localitatea Recea Cristur, si Adrian G., de 19 ani, din municipiul Turda. Cei doi i-au turnat pe ceilalti tilhari mascati, care au fost retinuti la scurt timp. Politistii au stabilit ca cei patru sint raspunzatori pentru sase jafuri comise in perioada martie-decembrie 2007, in timp ce Miclaus si Cucuruzan au mai jefuit si magazinul din cartierul Plopilor. Prejudiciul creat in total de banda celor patru se ridica la 38 de mii de lei.     Cei patru erau boxeri, sport pe care-l practicau de ceva vreme. La antrenamente s-au si cunoscut, locuind in parti diferite ale orasului. Arnold Marian I., de 16 ani, locuia fara forme legale in Cluj, in zona fabricii Clujana, Adrian G. statea in cartierul Manastur, cu toate ca era din Turda. Tot in Manastur locuiau Miclaus si Cucuruzan. Autoritatile au dedus ca cei patru, organizati in grupuri de doi sau de trei, au actionat uneori chiar la magazinele de unde isi faceau cumparaturile. In prezent, Adrian G. este cercetat in stare de libertate pentru complicitate si tainuire, in timp ce Miclaus, Cucuruzan si Arnold Marian I. sint cercetati in stare de arest preventiv pentru tilharie.

Patru spitale clujene sufocate de gunoaie

Patru unitati medicaleFoto Diana SandorMormanele de gunoaie sfideaza avertismentele de pe zidurile spitalelorDe mai bine de o luna, mai multe mormane de deseuri zac nestingherite in curtea care adaposteste citeva spitale clujene, pe strada Clinicilor. Unul dintre mormane este plasat chiar sub o inscriptie care avertizeaza ca aruncarea gunoaielor in acea zona se pedepseste cu amenda de pina la 1 milion de lei vechi. In curtea respectiva isi au sediile patru unitati medicale de renume din Cluj: Institutul Inimii, Institutul de Urologie si Transplant Renal, Centrul de Diagnostic si Tratament, dar si Spitalul Clinic Judetean prin clinicile Chirurgie II si ORL. Potrivit reprezentantilor Spitalului Judetean, resturile depozitate linga cladirea clinicii de Chirurgie II provin de la lucrarile de reabilitare efectuate in luna decembrie, cind s-a lucrat intens pentru cheltuirea fondurilor alocate reparatiilor de Ministerul Sanatatii.Ale cui sint gunoaiele?Conducerea Spitalului Judetean, linga a carui cladire se afla depozitele de deseuri, sustine ca firmele de constructii care au avut lucrari in cadrul clinicilor Chirurgie II si ORL au dat asigurari ca nu si-au aruncat resturile in zona. „Firmele dau vina una pe alta si de mai multe saptamini facem presiuni asupra lor sa le ridice“, a declarat Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta. Seful Serviciului Tehnic al Spitalului, Teodor Pojar, spune ca deseurile sint depozitate acolo din luna decembrie. „Nu avem paznic acolo, nu este portar, efectiv nu stim cine a adus gunoaiele. Noaptea nu stim ce se intimpla acolo, cum au ajuns deseurile in curte“, spune Teodor Pojar. Acesta da insa asigurari ca resturile industriale vor fi ridicate din zona chiar astazi: „Spitalul are un tractor, da’ astazi (ieri, n.r.) a fost ocupat. Miine, cel tirziu poimiine, mergem cu angajatii de la atelier si le luam“.Sint inofensive„E inadmisibil! Acolo pot sa se adune microbi si sa se imbolnaveasca oamenii mai rau decit cum sint“, spunea ieri o femeie care iesise de la Institutul Inimii. In ciuda ingrijorarii de care dau dovada pacientii, autoritatile sanitare nu sint interesate de aceste depozite ilegale de deseuri. Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Cluj spune ca nu este datoria ei sa ia masuri, intrucit aceste gunoaie sint inofensive pentru bolnavi.Amenzi de 1 miliardComisarii Garzii de Mediu, Comisariatul Regional Cluj, sustin ca acesta nu este singurul caz de acest fel si ca in trecut au mai descoperit mormane mari de gunoi. Comisarul Florentina Tempeanu a inceput ieri o ancheta. „Voi lasa o invitatie conducerii spitalului pentru o discutie pe seama acestor deseuri si vom fixa un termen pentru ridicarea lor. Daca acesta nu va fi respectat, vom aplica amenzi“, a spus Tempeanu. Potrivit acesteia, valoarea amenzilor pentru nerespectarea normelor privind depozitarea deseurilor poate ajunge chiar si la 1 miliard de lei vechi.

Presedintele ii cere ministrului Justitiei sa aplice legea

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a trimis, ieri, o scrisoare ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu. Prin aceasta, el ii cere in mod public, din nou, sa respecte legile si Constitutia in cazul procedurii legate de avizele privind inceperea urmaririi penale pe numele celor opt fosti si actuali ministri. “Domnule ministru, va solicit sa respectati Constitutia Romaniei, independenta Justitiei si sa nu intirziati aplicarea legii atunci cind este vorba despre oameni politici. De asemenea, va atrag atentia ca nu aveti atributii privind verificarea legalitatii actelor Presedintelui, ci doar verificarea legalitatii actelor Guvernului. (...) Avind in vedere ca, in momentul de fata, impiedicati indeplinirea unei prerogative a Presedintelui Romaniei, va solicit sa va limitati la atributiile legale pe care le aveti, transmitind solicitarile mele de incepere a urmaririi penale catre Ministerul Public impreuna cu referatele procurorilor de caz si cu cererile formulate de Procurorul General si procurorul sef DNA, documente ce se afla in posesia dumneavoastra. Va atentionez ca, in caz contrar, ati savirsi un abuz in serviciu si nu voi ezita sa actionez, in baza prerogativelor legale si constitutionale pe care le am, in vederea normalizarii situatiei”, se incheie scrisoarea presedintelui. Colegii ministrului interimar al Justitiei, intruniti, ieri, in sedinta Biroului Politic Central al PNL, au ajuns la o singura concluzie, si aceea fara legatura cu acest scandal: o vor sustine, in continuare, pe Norica Nicolai pentru postul de ministru al Justitiei, dar nu au sesizat, deocamdata, Curtea Constitutionala in legatura cu refuzul nominalizarii acesteia venit din partea lui Traian Basescu. 

Serbia, la rascruce de drumuri

Nikolic sta mai bineCentrul pentru Alegeri Libere si Democratie din Serbia a oferit primele estimari asupra rezultatelor alegerilor prezidentiale din Serbia. Astfel, ultranationalistul Tomislav Nikolic ar fi obtinut 39,4% din voturi, iar pro-europeanul Boris Tadic, actualul presedinte al tarii, doar 35,4%. Rezultatele oficiale vor fi cunoscute abia astazi. Oricum, in aceste conditii, cei doi se vor infrunta intr-un al doilea tur de scrutin, in 3 februarie. Sirbii au participat in numar mare la acest prim tur: peste 60% au mers la vot, rata fiind cea mai ridicata de la alegerile din 2000 incoace, cind 74,5% dintre alegatori au votat. Aceste alegeri au loc pe fondul tensiunilor dintre Serbia si provincia Kosovo, care este gata sa isi declare, unilateral, independenta. De altfel, etnicii albanezi din Kosovo au boicotat scrutinul de duminica, doar sirbii din zona au mers la vot. Oricare ar fi viitorul presedinte al Serbiei, acesta se va confrunta cu posibila declarare a independentei de catre separatistii albanezi. Atit Tadic, cit si Nikolic se opun acestui lucru.Unitatea Serbiei, tema de campanieTomislav Nikolic si-a exprimat de multe ori opiniile pro-rusesti si a afirmat ca formatiunea sa, Partidul Radical, doreste “sa uneasca Serbia”. Boris Tadic a cerut sirbilor sa creada ca tara “nu a renuntat la drumul sau european”, care presupune unitate. Aceasta a fost si tema principala a campaniilor celor doi candidati, alaturi de starea economica a tarii si relatia cu Uniunea Europeana. Turul al doilea de scrutin se anunta, astfel, foarte strins. La alegerile precedente, din 2004, Tadic a cistigat in urma unei campanii intense, tot dupa turul doi. El s-a declarat, acum, la fel de increzator ca va cistiga si le-a cerut oamenilor sa iasa la vot. Potrivit BBC, prezenta masiva la urne din primul tur de scrutin ar fi fost determinata de teama liberalilor sirbi ca Tomislav Nikolic si partidul sau, care sint apropiati de Rusia si China, vor cistiga alegerile si vor descuraja reformele europene incepute de Tadic.Sprijin pentru KosovoSituatia din Serbia si Kosovo este pe agenda Uniunii Europene de mai multa vreme, la fel cum este si chestiunea colaborarii Serbiei cu Tribunalul Penal International. Liderii UE au promis Serbiei grabirea negocierilor pentru aderare in schimbul arestarii unor suspecti de crime de razboi precum Radovan Karadzic sau Ratko Mladic, informeaza BBC, dar Guvernul sirb a respins oferta. Inaintea acestui tur de scrutin prezidential, Comisia Europeana a anuntat ca va demara discutii pentru o eventuala decizie care sa le permita sirbilor sa calatoreasca fara viza in tarile Uniunii. Ultranationalistul Nikolic a acuzat, si din acest motiv, autoritatile de la Belgrad, ca sint “umilite” de Bruxelles, dat fiind ca mai multe state UE sprijina independenta Kosovo. Presedintia UE este detinuta, in prezent, de fosta republica iugoslava Slovenia, care ar putea forma o comisie, sub conducerea sa, care sa ajute Serbia sa faca progrese mai rapide catre aderarea la Uniunea Europeana, mai arata o analiza a BBC.

Taxa auto loveste in vinzarile Dacia

Vinzarile Dacia in Romania ar putea scadea cu 15-20% in conditiile in care noua grila privind taxa de prima inmatriculare va intra in vigoare si daca in programul “Rabla” nu vor fi alocate fonduri pentru 100.000 unitati, a declarat vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe. “Un lucru este cert. Daca propunerea Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA) privind alocarea de fonduri pentru inlocuirea a 100.000 de autovehicule uzate nu va fi aprobata si daca importurile de masini second hand se vor face neorganizat, precum si in conditiile in care noua grila privind taxa de prima inmatriculare va intra in vigoare, cel mai probabil de la 1 iulie 2008, vinzarile Dacia in Romania ar putea scadea cu 15 pina la 20% anul acesta”, a declarat, ieri, vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe, intr-o conferinta de presa organizata de APIA pentru anuntarea datelor privind evolutia pietei auto in 2007. Stroe a mai spus ca prin noua forma a grilei taxei de prima inmatriculare - care prevede ca valoarea taxei va scadea odata cu cresterea virstei masini -  vinzarile de automobile autohtone pe piata locala risca sa scada precum in cazul Poloniei. 

Rompetrol scumpeste benzina cu un ban

Benzina din statiile Rompetrol va costa de marti cu 0,01 lei/ litru mai mult,, iar pretul motorinei va ramine nemodificat in perioada 22- 27 ianuarie, a anuntat, ieri, compania printr-un comunicat de presa. Compania Rompetrol a crescut pretul la tipurile de benzina Eco Premium E4, Benzina Efix 95, precum si Super Euro 98 comercializate in statiile proprii cu 0,01 lei. Astfel, de astazi, benzina Premium E4 (Euro 4) si Efix 95 (Euro 4) vor avea preturi mai mari cu 0,28% ajungind la 3,62 lei/litru, iar Euro Super 98 (Euro 4) va fi scumpita cu 0,24% fiind comercializata pentru 4,22 lei per litru. Potrivit datelor furnizate de companie motorina Efix Diesel va costa 3,73 lei pe litru, iar Super Euro5 va fi comercializata la un pret de 3,99 lei per litru. Potrivit comunicatului preturile de referinta din saptamina 14-20 ianuarie ramin in vigoare si luni, 21 ianuarie. Rompetrol detine la ora actuala peste 350 de benzinarii. 

Vagoane TGV in Romania

CFR Calatori a introdus de ieri in circulatie cinci vagoane noi de calatori cu functii TGV, in valoare de 3.500.000 de lei fiecare, in componenta trenurilor IC 595 si 596, care circula pe ruta Bucuresti – Timisoara si retur, se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, un vagon din cele cinci va fi de clasa I (seria 1091), iar celelalte patru vor fi de clasa a II-a (seria 8789). Vagoanele ce vor intra in compunerea trenurilor IC sint echipate modern si beneficiaza de functii TGV (Train Grande Vitesse), putind atinge viteze de 160-200 km/h. Garniturile sint integrate la fabrica romaneasca de profil Astra Arad.Mai mult, in 2008, CFR isi propune ca, in functie de alocatia bugetara, sa achizitioneze inca 35 de astfel de vagoane, a declarat pentru NewsIn Alina Predescu, de la Biroul de Presa al CFR Calatori. Astfel, 6 vagoane vor fi din seria 1091, 23 din seria 2176 si 5 vagoane din seria 8987, astfel incit serviciul Intercity sa capete o noua dimensiune, prin ridicarea standardului de calatorie, fara insa a fi modificate tarifele corespunzatoare acestui rang de tren. Urmatoarele rute pe care vor mai circula acest tip de vagoane sint Bucuresti – Arad, Bucuresti – Constanta, Cluj, Iasi, Suceava, Galati si retur.In functie de clasa de confort, vagoanele sint dotate cu scaune confortabile (fixe sau glisabile prin actionare pneumatica) cu fete din plus, masute (fixe sau rabatabile) la fiecare loc, montate in spatarele scaunelor sau fata-n fata, unele dintre ele prevazute cu plasa pentru ziare, reviste si rezamatoare pentru picioare, masute prevazute cu veioze si prize duble sau simple pentru alimentarea laptop-urilor si a telefoanelor mobile (230V/ 50Hz), cu acces pentru toate locurile, si cabine WC cu functionare prin vid si rezervoare ecologice de retentie.Vagonul de clasa I are in dotare patru monitoare TFT de 19 inch, pentru prezentarea programelor video si promo, montate cite doua in fiecare zona destinata calatorilor, iar vagonul de clasa a II-a (seria 8789) are doua monitoare TFT de 21 inch. Vagoanele sint prevazute cu un spatiu minibar, central sau la unul din capetele salonului.

Se scumpeste berea

Materia prima, tot mai scumpaDublarea pretului la hamei in 2007 fata de anul anterior si cresterea de 7-8 ori a pretului la malt va genera, in acest an, o crestere cu circa 30% a pretului berii, a declarat directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania (PSIPBR), Vifor Versescu.Productie in scadereSeful PSIPBR a mai precizat ca productia de bere in cadrul companiilor membre ale Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania a scazut in 2007 cu circa 3-4% fata de 2006, ajungind la 1,35 de milioane de hectolitri. “Scaderea a fost cauzata de aparitia berii bulgaresti pe piata romaneasca. Aceasta a atacat in special piata din sudul Romaniei, apoi a ajuns in Ardeal, Sibiu si Suceava. In primele 7 luni din 2007, acest produs a intrat in tara fara plata accizelor si prin urmare s-a vindut cu un pret mai mic, afectind fabricile din sud, care si-au scazut productia cu 20-30%. In aceste conditii, in primele 6 luni din 2007 au intrat in Romania 100.000 de hectolitri de bere bulgareasca, o mare parte fiind bere Boliarka, ce si-a indreptat spre Romania 6% din productia totala”, a mai spus Vifor Versescu.Printre alte cauze ale scaderii productiei de bere se numara faptul ca societatile independente producatoare de bere din Romania pot penetra mai greu hipermarketurile.Vifor VerSescu“In recolta din 2006, pretul hameiului a fost de 270 de euro pe tona, iar in 2007 a ajuns la 560-630 de euro. In ceea ce priveste pretul maltului, acesta era in 2006 de 107 euro/kg, iar in productia din 2007 ajunge chiar la 1.000 de euro/kg. Totodata, preturile la materia prima vor creste in continuare, pentru ca este o criza la nivel mondial, fapt ce va genera scumpirea berii. De exemplu, o bere care costa in prezent un leu va ajunge la 1,3 lei anul acesta”. Fabrici miciDirectorul Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania a mai precizat ca societati ca Martens, Azuga si Albrau au inregistrat cresteri ale productiei intre 15-20% datorita prezentei pe piete de desfacere mai avantajoase. Per total, piata berii din Romania s-a ridicat anul trecut la 20,6 milioane hectolitri, in crestere cu 17,7% fata de 17,5 milioane hectolitri de bere inregistrati in 2006. “In 2008 estimam o crestere a productiei de bere, avind in vedere investitia de la Sebes a companiei Romaqua, ce va aduce inca un milion de hectolitri de bere, si marirea capacitatii de productie a Bere Mures de la 1,4 milioane hectolitri in 2007 pina la 2 milioane hectolitri in 2008”, a adaugat Versescu, acesta sustinind ca in prezent PSIPBR cuprinde 15 societati independente producatoare de bere, printre care 11 IMM-uri, care produc 200.000 de hectolitri de bere pe an, si patru fabrici mai mari, care produc peste 200.000 de hectolitri anual.

Weekend de foc

Pompierii din judetul Sibiu au infruntat, in ultimele zile, doua incendii, un accident cu risc de explozie si o falsa alarma cu bomba. Vineri seara, pompierii medieseni au intrat in alerta, dupa ce o casa din localitatea Ighisu Nou a fost cuprinsa de flacari. Totul a pornit de la jarul cazut din soba, care a aprins imediat incaperea. Desi pompierii au intervenit in cel mai scurt timp, pina la sosirea lor focul a distrus mobila dintr-o incapere si o suprafata de aproximativ 20 de metri patrati din acoperisul locuintei. Duminica, la prinz, au avut parte de inca o alarma: un incendiu izbucnit la un depozit de produse al societatii Emailul risca sa cuprinda si alte cladiri din zona. Din fericire, Serviciul Privat de Protectie Civila, apartinind fabricii mediesene, a intervenit prompt si a lichidat incendiul inainte ca flacarile sa se extinda prea mult.Pericol de explozieIn noaptea de simbata spre duminica, pompierii sibieni si o echipa de lucru a companiei E.On Gaz s-au deplasat de urgenta pe strada Baii din Sibiu, la imobilul cu numarul 2, unde locatarii semnalasera un puternic miros de gaz. Specialistii au constatat ca o teava de gaz din interiorul unei locuinte era fisurata, asa ca pericolul de explozie era unul cit se poate de real. Angajatii E.On Gaz au intrerupt imediat furnizarea cu gaz, pina ce problema a fost remediata. Pompierii au stat pe pozitii in tot acest timp, pentru a asigura zona si a interveni in cazul unei nenorociri. Aceeasi misiune au avut-o si citeva ore mai tirziu, duminica la prinz, cind o servieta despre care se credea ca poate contine substante explozibile a fost gasita pe strada Lomonosov.

Petrescu preia PNL Medias

George Petrescu a fost numit, vineri, presedinte interimar al organizatiei PNL Medias. Chiar daca Petrescu nu a avut, pina acum, nicio functie in cadrul filialei mediesene, presedintele organizatiei judetene a PNL, Eugen Mitea, este de parere ca noul lider de la Medias va face fata responsabilitatilor care vin odata cu numirea. „Dupa cum a zis si dumnealui, avem nevoie de un aer proaspat in partid, sa aducem un plus de valoare organizatiei mediesene", a motivat Mitea. George Petrescu a fost numit in functie dupa ce fostul presedinte interimar, Florin Stroia, si-a dat demisia din cauza rezultatelor obtinute de PNL Medias la alegerile europarlamentare. „Este o decizie personala si consider ca, daca in perspectiva alegerilor exista o alta structura in alta forma ce ar putea obtine mai mult capital electoral, atunci dau posibilitatea acesteia sa-si puna in aplicare un eventual plan. Mai mentionez faptul ca echipa de campanie cu care am lucrat a depus toate eforturile necesare pentru a obtine un rezultat bun", a declarat, recent, Florin Stroia. Pina la alegeriDupa ce a renuntat la postul din Primaria Sibiu pentru a deveni director adjunct al Romgaz Medias, Eugen Mitea a marturisit ca unul din motivele pentru care a ales Mediasul este formarea unei organizatii liberale puternice, „intrucit PNL nu e bine reprezentat, iar Mediasul are un potential mare". „Dorim sa obtinem cele mai bune rezultate la alegerile locale. PNL Medias va avea un candidat la Primarie, care va fi desemnat in urma propunerii Biroului Permanent Municipal", a spus Mitea. Potrivit liderului PNL Sibiu, congresul de alegeri din cadrul filialei mediesene va avea loc dupa localele din acest an.

?Sania" 1310

O femeie de 43 de ani a ajuns in spital in stare grava, dupa ce a fost lovita de un autoturism care a derapat. Accidentul s-a produs duminica, in jurul orei 13.30, pe DN 14, in localitatea Sura Mare. Soferita unei Dacii 1310, care se deplasa dinspre Sibiu spre Medias, nu a redus viteza intr-o curba periculoasa la stinga, desi carosabilul era foarte umed, si a pierdut controlul asupra volanului. Dacia a acrosat o femeie care circula pe marginea drumului, apoi s-a rasturnat in decor. Daca soferita, in virsta de 58 de ani a scapat teafara in urma acestei „cascadorii", femeia accidentata a fost transportata la spital in stare grava. Politistii continua cercetarile pentru a stabili cu exactitate imprejurarile in care s-a produs evenimentul. (M. L.) 

Se intrerupe curentul

Din cauza unor lucrari programate, astazi, intre orele 8 si 15, se va intrerupe furnizarea energiei electrice in Sibiu, pe strada Fantanele (cu blocurile aferente) si Aleea Poiana, precum si in localitatea Rasinari (zona de case de la Riul Steaza spre Curmatura). Miine, 23 ianuarie, intre orele 8 si 15, se va sista curentul in Sibiu, pe strazile Arhivelor, Timotei Popovici, Piata mare - partial, Piata Schiller, Tipografilor, Gh. lazar, Papiu Ilarian si N. Balcescu (intre Piata Mare si sediul BCR - partea fara sot). De asemenea, pe parcursul acestei saptamini, se va sista curentul si in Porumbacu de Sus, astfel: marti si joi - intre orele 9 si 14 - in partea dinspre rasarit, iar miercuri si vineri - in partea dinspre apus. (M. C.)

Constructii pe hirtie

Conducerea ANL nu poate preciza cind va finaliza complexul de locuinte inceput in SibiuTrecut in sarcina Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), blocul de pe Bulevardul Corneliu Coposu a ramas de trei ani de zile in stadiul de santier. Constructia situata vis-a-vis de Sala Thalia va include, in cele din urma, 90 de locuinte pentru medicii rezidenti si tinerii actori. Ea a fost inclusa, anul trecut, pe lista de investitii a Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, insa nici pina in acest moment nu a fost organizata vreo licitatie publica, in urma careia sa fie desemnat vreun constructor. Ministrul Laszlo Borbely sustine, inca din 2007, ca ministerul are suficiente fonduri pentru a finaliza proiectul. „Nu s-a stabilit inca un termen pentru licitatie. Acum sintem in faza in care realizam procedurile de pregatire a licitatiei. Dupa ce finalizam proiectul, abia atunci se stabileste pretul de pornire si data licitatiei", a declarat, pentru Monitorul de Sibiu, Gheorghe Popescu, directorul general al ANL. Potrivit acestuia, desi procedurile de licitatie din Romania se misca in stilul lor caracteristic, cele 90 de locuinte ar putea fi finalizate pina in toamna anului viitor. Descentralizarea, o solutie a polemicilorSoarta locuintelor ANL din Sibiu este unul din motivele pentru care primarul Klaus Johannis le face reprosuri politicienilor din Bucuresti. Johannis i-a criticat pe reprezentantii ANL din nou, saptamina trecuta, referindu-se in special la blocurile din cartierul Tilisca. „Lucrarile ANL sint problematice si enigmatice. Toate licitatiile se fac la Bucuresti. Imi este greu sa fac o predictie referitoare la un termen de rezolvare", a afirmat edilul-sef. In schimb, directorul ANL confirma ca Primaria nu se poate implica decit in faza initiala a proiectelor ANL, dar marturiseste ca a gasit si puncte slabe in colaborarea cu municipalitatea sibiana. „Primaria pune la dispozitie terenurile, isi asuma realizarea utilitatilor si se ocupa de chestiunile tehnice, cum ar fi autorizatiile de constructie. Pot sa aduc si eu o usoara critica Primariei din Sibiu, care a venit cam tirziu cu proiectul studiului de fezabilitate. Dar, a fost un an cultural aglomerat. Poate de aceea si intirzierea", a aratat Popescu. In municipiul Sibiu, aproximativ 700 de persoane asteapta locuinte sociale si pentru tineret. Cifrele ANLDe la inceputul anului 2007 si pina la sfirsitul lunii noiembrie, ANL a receptionat, in intreaga tara, peste 1.600 de locuinte. Locuintele ANL se acorda tinerilor cu virsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, care nu au un apartament in proprietate sau carora nu le-a fost repartizata, anterior, o locuinta prin acest program. De asemenea, solicitantii trebuie sa fie incadrati cu contract de munca si sa isi desfasoare activitatea in localitatea respectiva.

Alegeri la ULBS

Cele 11 facultati ale Universitatii „Lucian Blaga" din Sibiu isi aleg conducerea, iar la nivel de universitate se va alege rectorul. Primii care participa la alegeri, pina pe 15 februarie, sint studentii cu grad de reprezentare. Acestia trebuie sa aiba rezultate foarte bune la invatatura, adica o medie de minim 8,50. Toate cadrele universitare interesate de functia de decan sau de o alta functie de conducere la nivelul facultatilor isi pot depune candidatura pina pe 12 februarie, iar perioada de desfasurare a sedintei de alegeri este 27 - 28 februarie. La nivel de universitate, ultima zi de depunere a candidaturilor va fi 29 februarie, iar numele rectorului va fi facut cunoscut in data de 15 martie, cind se va desfasura sedinta de alegeri. Potrivit regulamentului, alegerea rectorului se va face dintre membrii Senatului, prin depunere de candidatura in nume propriu de catre persoane care considera ca dispun de calitatile necesare.  (L. N.)

Fecioria, fara virsta

Pastrarea virginitatii nu este doar o prejudecata a generatiilor trecuteUnele sint de-abia copile, iar altele au trecut chiar de 70 de ani. Traim in secolul XXI, iar virginitatea s-ar parea ca a ramas o moda de pe vreme bunicii. S-ar putea sa ne inselam. Exista totusi un interes crescut pentru aceasta problema, mai ales cind cei interesati ajung pina la medicul legist pentru a demonstra fecioria. Medicii legisti au eliberat pe parcursul anului trecut, la cerere, 42 de certificate de constatare a virginitatii. Majoritatea tinerelor au venit impreuna cu parintii, care au ales aceasta metoda pentru a se convinge ca fetele lor sint cuminti sau pentru a demonstra ca ele au fost victimele unor coruperi sexuale. „Pe parcurul anului trecut, s-au prezentat 15 cazuri pentru aflarea starii genitale, la cererea persoanei intre 0 si 9 ani - un caz, intre 10 si 19 ani - 14 cazuri si un singur caz intre 40 si 49 de ani", a precizat Raluca Turcu, purtator de cuvint in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Sibiu.Cu parintii la controlVirginitatea este un subiect foarte delicat pentru majoritatea tinerelor. Nu vorbesc despre asta decit cu cele mai bune prietene si - eventual - cu mamele. Uneori, insa, indiferent cit de buna este sau nu relatia cu parintii, fetele sint aduse de mina chiar de catre acestia, pentru a se constata daca mai sint fecioare sau nu. Angajatii de la Medico-Legal au asistat chiar si la citeva momente mai neplacute: mame care isi arata supararea imediat dupa ce au aflat rezultatul, pe holurile institutiei. Insa aceste cazuri sint destul de putine, iar cei care hotarasc sa-si aduca fiica la un consult sint parintii care vad ca fiica a lipsit de acasa, a fost la discoteca sau intr-o tabara.Trimise de politieIn cazul in care o tinara, sau parintii unei minore depun plingere la politie cum ca fiica lor ar fi fost violata, urmatorul pas este ca politistii sa o trimita la serviciul medico-legal, pentru a constata acest lucru. Numai anul trecut, la Spitalul Judetean au fost facute 22 de examinari pentru viol, la cererea institutiilor autorizate. Medicii legisti au examinat trei copile cu virste de pina la 9 ani, 12 cu virste cuprinse intre 10 si 19 ani, patru femei a caror virsta era intre 20 si 29 de ani si una, a carei virsta era cuprinsa intre 30 si 39 de ani. Dar au avut si cazuri iesite din comun. Fara a se supune constringerilor religioase, sau de alta natura, unele sibience aleg sa isi pastreze virginitatea pentru toata viata. „Am avut un caz in grupa de virsta 60 - 69 de ani si a fost trimisa si o batrina cu virsta cuprinsa intre 70 si 79 ani", explica Raluca Turcu. De la inceputul anului 2008 si pina in prezent s-au efectuat o singura examinare la cerere si doua solicitate de organele de ancheta.Virgine inainte de casatorieOricine solicita un asemenea certificat din proprie initiativa trebuie sa scoata din buzunar 50 de lei. In cazul in care femeile sint trimise la cererea institutiilor autorizate, costul este de 63 de lei si este suportat de catre institutia respectiva. Cele mai multe tinere care vin la cererea parintilor sint de etnie rroma. Regele rromilor, Florin Cioaba, este de parere ca examinarile medicale previn certurile intre familii pe tema virginitatii. „Inca se mai poarta ca tinerii sa fie «curati» inainte de casatorie. Asa este pe la noi. Inca se mai respecta traditia si cred ca se va respecta si de acum incolo", sustine Cioaba.

Campanie anticoruptie

Campania nationala anti-coruptie ajunge, joi, si in Sibiu. Reprezentanti ai Prefecturii, Primariei, Consiliului Judetean, precum si ai serviciilor deconcentrate din interiorul citorva ministere vor reduce problema coruptiei la un nivel teoretic. Dezbaterea se va concentra pe necesitatea prevenirii si combaterii coruptiei si pe responsabilitatea morala de a lupta impotriva ei. Actiunea de la Sibiu se va desfasura la sediul Prefecturii, din strada Andrei Saguna nr. 10. Sibiul este unul din cele 17 orase din tara in care se desfasoara aceste conferinte. Potrivit unui comunicat de presa al Prefecturii, temele abordate in cadrul campaniei vizeaza integritatea publica in Justitie, afaceri interne si administratie, dar si in sistemul sanitar si in cel al educatiei. Cu fonduri europeneCampania este realizata prin intermediul unui proiect PHARE, al carui principal beneficiar este Ministerul Justitiei. „Obiectivul acestui proiect consta in realizarea si derularea unei campanii publice, in scopul constientizarii publicului cu privire la fenomenul coruptiei, educarea si informarea cetatenilor, dar si a reprezentantilor serviciilor publice, sectorului judiciar, educational, sistemului sanitar si ai mediului de afaceri, cu privire la efectele negative ale coruptiei asupra democratiei si dezvoltarii socio-economice a societatii", arata Alina Lungu, coordonator evenimente locale in cadrul Asociatiei Romane pentru Transparenta.

Extradat la cerere

Ofiterii Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul M.I.R.A., impreuna cu reprezentanti ai Grupului Special de Protectie si Interventie ACVILA, s-au ocupat ieri de extradarea a nu mai putin de 14 infractori in Romania. Acestia au fost adusi din Varsovia, Roma, Milano, Madrid si Atena. Infractorii si fortele de ordine care i-au escortat au aterizat pe aeroportul international ,,Henri Coanda" din Bucuresti. Printre cei 14 infractori se numara si un sibian, plecat din judet in urma cu aproximativ 13 ani. Disparut de 13 aniTraian Caldarar are 41 de ani si este nascut in judetul Alba. Cea mai mare parte a vietii si-a petrecut-o, insa, in localitatea sibiana Seica Mare. Nu era deloc „usa de biserica". Dupa ce a savirsit citeva infractiuni, i se intocmise dosar penal si era in atentia politistilor. Insa si-a pierdut urma, pur si simplu, in urma cu 13 ani. Politistii sibieni au auzit din nou de el abia ieri, cind a fost extradat. e pare ca Traian Caldarar plecase in Polonia, unde a incercat sa isi cistige un trai mai bun. Nu a reusit.Acuzatii grave In loc sa munceasca cinstit, sibianul ajuns in strainatate a crezut ca exista si metode mai rapide de imbogatire si era dornic sa le incerce. S-a apucat de furturi si tilharii, dar a fost prins, in cele din urma. O instanta din capitala poloneza Varsovia l-a condamnat la opt ani de inchisoare pentru savirsirea infractiunilor de distrugere, furt calificat si lovituri cauzatoare de moarte. Pentru ca legea ii da dreptul, Ioan Caldarar a optat sa-si execute pedeapsa in tara natala. La sfirsitul anului trecut, Curtea de Apel din Bucuresti i-a aprobat cererea, astfel incit ieri, la ora 13.45, Caldarar a ajuns pe aeroportul „Henri Coanda". Acum nu ii mai ramine decit sa-si petreca urmatorii opt ani in spatele gratiilor. Surse din politie afirma ca Traian Caldarar nu are nicio legatura cu celebrul „clan" al Caldararilor.Infractori periculosiToti cei 14 infractori readusi ieri in tara au de ispasit ani grei de inchisoare pentru savirsirea unor infractiuni grave, precum trafic de droguri, viol, tilharie, furt calificat, ultraj sau inselaciune. Cei mai multi au fost condamnati de instante din Italia, Grecia, Polonia sau Spania, insa prefera sa faca puscarie in Romania. Sint si citiva care au fost condamnati in tara si au fugit peste hotare, in speranta ca vor scapa de ispasirea pedepsei.

Criza de cirje

In plina iarna, cind cele mai multe persoane ajung la spital cu miini si picioare rupte din cauza ghetii, Fundatia Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu a ramas fara dispozitive medicale. Aceasta, din cauza ca bolnavii care le-au imprumutat pe parcursul anilor trecuti nu le-au mai inapoiat. „Noi le-am dat pe baza unui imprumut si am semnat un contract cu acestia. Pentru ca nu am perceput nicio taxa, oamenii nu ne-au mai inapoiat dispozitivele medicale. Nici cadre, nici cirje. Acum am avut foarte multe solictiari din partea oamenilor, dar nu mai avem. Iar cei care ne mai trimiteau din strainatate nu ne-au mai trimis de ceva timp", a spus Mirela Olteanu, directorul fundatiei. (L. N.)

Sase la un pas de marele premiu

Aproape 80.000 de jucatori in ClujFoto Radu NeagClujenii au facut si in acest weekend cozi la agentiile LotoAgentiile Loteriei Romane din Cluj au fost asaltate duminica de cei care au decis pe ultima suta de metri sa isi cumpere bilete pentru extragerea Loto 6/49. Daca saptamina trecuta au existat doi clujeni care s-au ales cu bani dupa ghicirea a cinci dintre cele sase numere, la extragerea din 20 ianuarie sase clujeni se numara printre cei 55 de cistigatori din tara inregistrati la a II-a categorie. Fiecare dintre clujeni s-a ales cu aproximativ 10.000 de euro. „E greu de estimat in momentul de fata daca Loteria a inregistrat sau nu incasari record in Cluj, in aceasta saptamina. Cert e ca s-au vindut cu aproape jumatate mai multe bilete decit in urma cu o saptamina, cind, si atunci, am inregistrat o crestere asemanatoare in vinzari. Cifrele in acest sens vor creste cu siguranta, o data cu premiul pus la bataie de Loteria Romana“, ne-a declarat Sebastian Moga, directorul adjunct al sucursalei clujene.Incasari de 26 de milioane de leiPentru extragerea din 20 ianuarie, la agentiile din judet ale Loteriei Romane s-au vindut nu mai putin de 78.680 de bilete, comparativ cu 54.676 vindute in saptamina precedenta, fapt ce reprezinta o crestere de aproximativ 45 de procente. Pe linga cei sase cistigatori la a II-a categorie, in Cluj s-au inregistrat alti 87 de norocosi care vor primi premii la categoria a III-a si noroc. In alta ordine de idei, Loteria Romana a cistigat din incasarile la tragerea Loto 6/49 de saptamina trecuta nu mai putin de 25.928.298,43 de lei.5 luni fara premiul cel mareNimeni nu a reusit sa ghiceasca cele sase numere extrase la Loto 6/49, in valoare de 11 milioane de euro. Numerele extrase au fost 29, 40, 45, 26, 4 si 46. Duminica a fost pus in joc cel mai mare premiu din istoria Loteriei, premiu care va fi depasit, insa, de cel de la sfirsitul acestei saptamini. Marele premiu la prima categorie de cistig a fost cistigat ultima oara pe 26 august 2007 de un jucator din Calarasi si a fost in valoare de 10,45 de milioane de euro. Cel mai recent, premiul cel mare a fost cistigat in judetul Cluj pe 6 iulie 2003 si a constat in 23 de miliarde de lei vechi.

Scandal intre vecini

Marius Drotleff si-a construit mansarda si garaj si si-a acoperit o terasa, spre disperarea vecinei saleNeintelegerile Mariei Cirneala cu Marius Drotleff au inceput inca din anul 2006, cind a aparut noul vecin. Acesta este un sibian care a locuit o perioada indelungata in Germania, apoi s-a intors definitiv. Sibianca spune ca barbatul i s-a parut „suspect" din momentul in care acesta si-a scos soneria de la poarta si cutia postala. In curind, a inceput sa-si extinda spatiul de locuit. Si-a construit mansarda si garaj si si-a acoperit o terasa. „Marius Drotleff s-a mutat linga noi in anul 2006. Intr-o zi m-am trezit ca incerca sa imi darime gardul. Dupa ce ca nu a reusit, si-a intins casa pina exact linga gard, fara sa mai tina cont ca ar fi trebuit sa respecte distanta de o jumatate de metru. Fiind atit de aproape si de inalta, locuinta acestuia imi ia mie toata lumina, pe linga faptul ca imi ploua in bucatarie din cauza ca a construit mansarda exact pe zid. Pentru a-si sprijini mansarda de el trebuia sa aiba semnatura mea, iar pe mine nici macar nu m-a intrebat cind s-a apucat de constructie", se plinge Maria Cirneala. Drotleff face legeaMarius Drotleff ii face zile fripte vaduvei, iar aceasta se plinge ca este hartuita. „Anul trecut, in noiembrie, mi-a luat poarta", povesteste Maria Cirneala, adaugind ca vecinul vrea sa o intimideze. S-a adresat si politiei, care l-a avertizat in scris pe Drotleff, precum si Primariei Sibiu, care l-a amendat in august 2007, pentru executarea lucrarilor de constructii fara autorizatie. Din septembrie, barbatul este urmarit penal, dupa ce, la un nou control, inspectorii municipalitatii au constatat ca lucrarile continua. Deocamdata, nu a pus la dispozitia procurorilor documentele cerute. Mariei Cirneala i s-a sugerat sa-si dea vecinul in judecata. Ieri dupa-amiaza, Marius Drotleff a refuzat sa stea de vorba cu reporterii Monitorului.

Ranita pe bancheta din spate

Neatentia soferilor, care nu pastreaza o distanta regulamentara fata de autoturismele care circula inaintea lor, a fost cit pe ce sa faca o noua victima, duminica seara. O femeie a ajuns in spital, dupa ce autoturismul in care se afla, o Dacie 1310, a fost lovit violent din spate de un alt autoturism, marca Dacia Logan. Soferul Loganului nu a fost atent si nu a pastrat o distanta de siguranta fata de Dacia din fata, iar cind aceasta a oprit, Loganul s-a izbit in ea. Cea mai ghinionista a fost pasagera de pe bancheta din spate a Daciei, care a fost ranita grav. Accidentul s-a produs pe DN 1, in afara localitati Sacel, pe sensul de mers dinspre Sebes spre Sibiu. (M. L.)

Debut cu dreptul

Antrenorul lui Dnepr, Oleg Protasov, a afirmat, ieri, ca este multumit de forma fizica a lui Ionut Mazilu, care a evoluat aproape o ora in meciul amical de duminica impotriva lui Saturn, scor 0-1. „Mazilu a facut o treaba buna si, din punct de vedere fizic, este aproape la fel de pregatit ca restul jucatorilor din lot", a declarat antrenorul lui Dnepr, Oleg Protasov. Atacantul roman a fost titular la Dnepr in meciul amical cu Saturn, pierdut cu scorul de 0-1, si a evoluat aproape 60 de minute. Fostul tehnician al Stelei a comentat si modul in care se vor integra in echipa jucatorii transferati in pauza de iarna: „Fotbalistii isi doresc sa evolueze cit mai bine. Exista cazuri de jucatori care nu au mai jucat intr-un meci de acum o luna, asa ca trebuie sa recupereze si sa ajunga la nivelul colegilor. Acum ramine de vazut daca vom mai efectua si alte transferuri", a spus Protasov. (S. P.)Laude pentru RadoiPresedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, ieri, ca cel mai important transfer efectuat de echipele romanesti in aceasta iarna o reprezinta revenirea pe gazon a fundasului Stelei, Mirel Radoi. „Steaua a facut transferuri frumoase, dar sa ii vedem la joc pe toti. Sint frumosi, brunetei, sint jucatori buni, ca asa am citit in presa. Oricum, cel mai bun transfer al Stelei este Mirel Radoi. Este cel mai bun transfer din Romania", a spus Dragomir. Fundasul Stelei s-a accidentat in timpul partidei amical Romania-Turcia de pe 22 august si a suferit o leziune a meniscului extern sting, fapt ce l-a tinut in afara gazonului timp de cinci luni. Acesta a revenit la Steaua in partida cu Wisla Cracovia, fiind titular. (S. P.)

Ancheta sustinuta

Directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a declarat, ieri, ca ancheta DNA privind transferurile din Liga I trebuie dusa la capat, pentru ca indiferent de rezultatul acesteia fotbalul romanesc va avea de cistigat. „Aceasta ancheta este spre binele fotbalului, indiferent cum ar fi ea. Daca se gaseste un vinovat sau vinovati, atunci fotbalul se curata de rele si toata lumea va fi multumita. In caz ca cei acuzati nu vor fi gasiti vinovati, este din nou un lucru bun, pentru ca se va vedea ca in fotbalul romanesc nu sint probleme. Asa ca ancheta asta trebuie dusa pina la capat si indiferent care va fi rezultatul ei fotbalul romanesc are de cistigat", a spus oficialul FRF.Sprijin pentru DNADirectorul general al FRF a declarat, vineri, ca federatia a ajutat DNA cu aproximativ 700 de dosare in ultimii doi ani, precizind ca in perioada urmatoare urmeaza ca alti 50-60 de impresari sa fie anchetati. Lupescu sustine ca, din cauza diferentei dintre sumele reale incasate prin transferurile de fotbalisti si sumele efectiv inregistrate in contabilitatea cluburilor, Federatia Romana de Fotbal a fost prejudiciata cu o suma mai mare decit cea anuntata de DNA, de 600.000 de euro.Lista incriminatilorProcurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput, in 10 ianuarie, urmarirea penala pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani impotriva unor oameni de fotbal. Acestia sint: Ioan Becali - fost impresar, Victor Becali - impresar, Gheorghe Copos - actionar majoritar FC Rapid Bucuresti, Sica Puscoci - avocat, Mihai Stoica - fost director al clubului de fotbal Otelul Galati, actual presedinte la Unirea Urziceni, Cristian Borcea - presedintele executiv al FC Dinamo, Jean Padureanu - presedinte al clubului de fotbal Gloria Bistrita, Mircea Stoenescu - fost presedinte la Dinamo, Gheorghe Popescu - fost impresar si Gheorghe Netoiu - fost actionar la FC Dinamo.

Meciuri tari in Cupa

Meciul dintre Unirea Urziceni si Rapid este considerat capul de afis al acestei rundeTragerea la sorti a facut ca Rapidul sa se intilneasca cu Unirea Urziceni. Pentru Viorel Moldovan, directorul sportiv al formatiei din Urziceni, va fi un meci „prezent contra trecut". „Rapid este un adversar foarte puternic. Are mari sanse la titlu, fiind singura echipa care poate pune probleme CFR-ului. Am cistigat Cupa doi ani la rind cu giulestenii si stiu ca apreciaza acest trofeu, dar sper sa ii eliminam. Va fi un meci interesant si cred ca putem sa ne calificam. Rapid are un lot valoros, dar Cupa este o competitie imprevizibila", a spus MoldovanRapid e favoritaChiar daca a declarat ca si-ar dori sa cistige Cupa Romaniei, Dan Petrescu, antrenorul formatiei din Urziceni, crede ca echipa clasata pe locul doi in campionat este favorita. „Rapid e favorita, e normal sa fie asa, pentru ca in ultima vreme au cistigat Cupa des. Va fi o saptamina de foc pentru noi, cu 3 meciuri grele, cu Otelul, Rapid si la Timisoara. Sper sa am lotul complet, adica sa mai vina doi jucatori pe linga cei pe care ii am acum. E vorba de doi romani, desi ar putea sosi si un strain, dar numai unul cu care am lucrat deja sau pe care il cunosc foarte bine. Desi din Cupa poti ajunge cel mai usor in Europa, pentru noi ramine prioritar campionatul", a spus PetrescuBucurie la DinamoIntariti in aceasta iarna, dinamovistii si-au fixat ca obietiv cucerirea Cupei Romaniei. Cum sortii au fost blinzi cu dinmovistii, conducerea clubului din Stefan cel Mare este foarte multumita. „Dacia Mioveni? E bine. Plecam in mod cert cu prima sansa. Avem un lot bun, care are ca obiectiv cistigarea Cupei. Va trebui insa sa fim atenti la surprizele lui Sorin Cirtu, un antrenor foarte bun. Cind spui Sorinaccio in fotbalul nostru, spui multe!" , a declarat Vasile Turcu. Favoritii au emotiiPresedintele CFR Cluj, Iuliu Muresan, a declarat ca tragerea la sorti a sferturilor de finala ale Cupei Romaniei a fost buna pentru clujeni, care urmeaza sa intilneasca FC Brasov, dar a precizat ca are o stringere de inima, deoarece echipa brasoveana este buna. „As fi preferat poate sa jucam cu o echipa din Liga I, dar nu cu Rapid, evident. Este o tragere la sorti buna, dar am totusi o stringere de inima, pentru ca Brasovul are o echipa buna si a facut citeva transferuri. In plus, am tot respectul pentru antrenorul Razvan Lucescu, pe care l-am simpatizat intotdeauna. Noi vrem sa cistigam Cupa Romaniei, avem un lot puternic, asa ca vom trata foarte serios partida. As prefera sa jucam meciul la Pitesti sau Bucuresti, pentru ca dupa partida din sferturi vom avea meci la Steaua si vrem sa raminem in Capitala", a spus Muresan.Gorjeni multumitiConducerea gruparii Pandurii Targu Jiu s-a declarat multumita de adversarul stabilit la tragerea la sorti a sferturilor Cupei Romaniei. „Este o tragere la sorti buna pentru noi. Cred ca nu ne puteam dori ceva mai mult. Acum sintem cu un pas in semifinale", spune vicepresedintele Marin Condescu. In schimb, jucatorii nu sint multumiti, deoarece preferau o echipa cu nume. „Noi avem de lucru acum sa evitam retrogradarea si nu ne prea arde de cupa, e greu sa jucam pe doua fronturi", a declarat Alin Rus, nemultumit mai ales de faptul ca in Cupa Romaniei nu au promisa o prima decit in cazul in care elimina echipe mari.

Tinteste Europenele

Vrea sa califice nationala la turneul final al Campionatului European din 2009, din Ucraina. Adi Vasii si nationala Romaniei sub 17 ani a bifat prima actiune a anului 2007. Tricolorii au disputat doua meciuri de verificare contra nationalei similare a Israelului. Bilatul actiunii a fost un egal si o infringere. „In primul meci a fost cam greu. N-am avut prea mult timp sa ne pregatim impreuna si am mai avut de infruntat si diferentele mari de temperatura. Acolo erau 22 de grade. Am pierdut cu 3-0, dar ne-am revenit in al doilea meci, cind am jucat mult mai bine. Pina la urma s-a terminat 0-0, si am facut un joc multumitor", spune Vasii. Obiectiv dificilPentru nationala juniorilor, obiectivul pentru acest an este calificarea la turneul final al Campionatului European din 2009, ce va avea loc in Ucraina. Pentru a ajunge acolo, romanii vor trebui sa treaca de doua faze preliminare. „Va fi destul de greu. Nu este ca la nationala mare, unde, daca esti repartizat intr-o grupa si termini pe primul loc, esti automat la Europene. Aici, mai trebuie sa trecem inca o faza a grupelor. Oricum, indiferent de ce adversari vom avea in fata, trebuie sa ajungem acolo", spune antrenorul sibian. Grupa dificilaIn prima grupa preliminara, Romania va intilni Turcia, Tara Galilor si Andora, intr-un turneu care va avea loc in perioada 9-16 noiembrie, in Antalya. „La prima vedere pare o grupa usoara, insa nu e deloc asa. Turcia a crescut foarte mult la nivel de juniori. Aria de selectie este destul de mare si fotbalistii sint destul de buni. De asemenea, in Tara Galilor sint jucatori de valoare, care evolueaza si in campionatele Angliei, Scotiei sau al lor. Au citiva jucatori de mare perspectiva. Doar despre Andora nu stiu nimic. Aspectul pozitiv este ca, din aceasta grupa merg mai departe primele doua clasate. Daca ne calificam de aici, mergem la un alt turneu, cu patru echipe, din care doar prima se califica mai departe", spune Vasii. Doi medieseni la lotIn lotul pregatit de Adi Vasii se regasesc si mediesenii Savin si Muth. Ambii au evoluat in partidele contra Israelului, iar antrenorul sibian spune ca sint jucatori de viitor. „Au un potential bun, dar trebuie sa mai creasca. Trebuie sa puna osul si sa-si doreasca, in permanenta, sa progreseze. Eu am incredere in ei si sint convins ca pot confirma si pe viitor. Daca vor si juca la echipa de club, va fi doar in folosul lor, pentru ca asa pot face saltul mai repede" , crede sibianul. Un nou turneuRevenit pentru citeva zile acasa, Vasii isi face, din nou, bagajele. Duminica va pleca in Italia, unde va participa, alaturi de nationala, la un turneu puternic, intitulat Roma Caput Mundi. Alaturi de nationalele Romaniei si Italiei, vor mai participa reprezentativele Angliei si Estoniei. „Mergem sa cistigam toate meciurile. Nu o sa fie usor, dar obiectivul nostru este de a face cit mai multe victorii si meciuri bune. Este o generatie buna de fotbalisti si sper sa avem rezultate", spune Vasii.

Lucrari pentru Cupa Davis

In aceste zile, la Sala Transilvania „joaca" mai multe echipe de muncitori. Realizata prost, sala are nevoie de modificari pentru meciuri internationale. Primele lucrari de amploare vizeaza aducerea arenei la un standard acceptabil, pentru a gazdui meciul de Cupa Davis din Romania si Franta, din perioada 8 - 10 februarie. Ieri, la ora prinzului, suprafata de joc, importata din Spania, era aproape montata. „Aceste bucati de taraflex trebuiesc chituite, pentru ca peste ele sa mai fie asezate inca trei straturi. Este o operatiune destul de rapida. Dupa aceea, trebuie sa mai asteptam citeva zile in care trebuie sa se usuce totul, iar apoi este gata de joc. Problema cu terenul o sa fie destul de simpla", spune Victor Cornea, directorul Salii Transilvania. Capacitate maritaIn urma studiului efectuat de reprezentantii Federatiei Romane de Tenis, organizatorii au gasit solutiile pentru cresterea capacitatii salii. Din cite se pare, la finalul lucrarilor, vor fi 2.200 de locuri. „Am gasit solutii. Sint niste lucrari destul de ample, dar le vom rezolva pe toate in timp util. Cea mai mare problema este cea a lojelor, dar si cu aceasta ne descurcam noi cumva. Le vom monta la intrarea in sala, si pe o parte si pe cealalta. Mai sint multe de pus la punct, dar acum putem lucra linistiti, pentru ca nu mai perturbam pe nimeni", spune Cornea. Probleme cu bileteleUna dintre cele mai mari probleme inainte de acest meci este numarul mic de bilete scoase la vinzare. Potrivit prevederilor internationale, Federatia Franceza de Tenis poate solicita nu mai putin de 400 de bilete, in timp ce Federatia Internationala alte doua sute. „Inca nu stim cite bilete vom pune in vinzare, pentru ca n-am facut tot calculul. Probabil ca, in aceste zile, vom avea mai multe raspunsuri. Eu mi-as dori ca in sala sa fie cit mai multi sibieni, insa trebuie sa respectam anumite reguli", spune Dumitru Haradau, directorul Federatiei Romane de Tenis.

Premiu de participare

Adrian Sitaru, al carui scurtmetraj este singurul film romanesc din competitia festivalului Sundance, spune ca selectia la cel mai important festival independent din SUA este „deja un mare premiu" si exista interes pentru pelicula sa, „Valuri". Aceasta ii are in distributie pe Sergiu Costache, Adrian Titieni si Karen Wallet ;i este singurul filmul romanesc din programul festivalului care a recompensat, in 2007, filmul lui Radu Jude „Lampa cu caciula" cu trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj din competitia internationala. Pelicula a rulat vineri, stmbata si duminica la Sundace, festival ce are loc intre 17 si 27 ianuarie. „Este singurul film din Europa de Est la sectiunea respectiva si mai stnt inca vreo patru in alta limba decit engleza", a precizat cineastul roman. Regizorul a spus ca spera sa cunoasca cit mai multi oameni interesanti la festival si sa inteleaga „cu ce se maninca filmul in atit de diferita America". Sitaru a fixat deja intilniri cu mai multe persoane care s-au declarat interesate de filmul sau, care a fost recompensat la festivalul DaKINO cu o mentiune, la categoria fictiune, dar a cistigat si premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sarajevo si Leopardul de aur in sectiunea „Leopards of Tomorrow" de la cea de-a 60-a editie a Festivalului International de Film de la Locarno, Elvetia. (I. D.)

Reprezentant la Viena

Violonistul Stefan Besan, elev al Liceului de Muzica „George Enescu" din Bucuresti, a fost desemnat cistigatorul finalei nationale a Eurovision Young Musicians 2008 si va reprezenta Romania la concursul international de la Viena, anunta organizatorii romani, TVR. Stefan Besan s-a nascut la Chisinau, studiaza vioara de 12 ani si a debutat pe scena la Tulcea, in mai 1995. Violonistul a declarat la finalul concursului ca spera sa cistige si finala europeana de la Viena, care va avea loc pe 9 mai 2008. Este pentru a patra oara cind Romania este prezenta in competitia Eurovision pentru tinerii muzicieni. In 2002, Romania a fost reprezentata la Eurovision Young Musicians de Cristian Andrei Fatu - vioara, la Berlin, a urmat, in 2004, Octavian Alin Lup - violoncel, la Lucerna, si Alina Elena Bercu - pian, la Viena, in 2006. Locul al doilea la finala nationala si premiul special TVR Cultural l-a obtinut clarinetistul Dorinel Puia, din Tirgu Mures, aflat la a doua participare la concursul Eurovision Young Musicians. Intre primii zece s-a clasat si violonistul Ion Alexandru Malaimare, fiul cel mic al actorului si directorului Teatrului „Masca", Mihai Malaimare. (I. D.)

Horoscop

BerbecPlanul sentimental va supune unei suferinte trecatoare, din cauza unor probleme de comunicare in cuplu. Poate chiar plingeti din cauza persoanei iubite, care nu se poarta corect cu dv. Nu este deloc o zi buna pentru a va afla in preajma partenerului, care va gasi tot felul de cuvinte dure sa va raneasca. Evitati-l, nu va supuneti singur chinului de a-i suporta acuzele.TaurO zi perfecta pentru a lua atitudine si a va afirma mai mult in fata celorlalti. Aveti ceva de zis, deci trebuie sa atrageti atentia asupra dv. Apreciati cel mai mult libertatea de a va exprima in voie, deci veti ajunge la succes numai daca vi se ofera aceasta independenta totala de a actiona cum vreti. Prietenia este planul in care puteti avea parte de cele mai mari reusite.GemeniNu va simtiti prea bine intr-un anumit anturaj in care, desi atmosfera pare destinsa, parca ati fi intr-o inchisoare. Poate cineva din acest mediu va inhiba sau va este ostil, deci nu va veti putea manifesta la justa dv. valoare. Desi este agitatie mare in jur, dv. preferati sa rimineti in umbra, privind la ceilalti cum se lupta pentru a iesi in fata. RacEste o zi excelenta pentru afaceri si investitii. Daca va preocupa domeniul, azi ati putea gasi un colaborator bun sau un client de la care ati putea primi bani frumosi, ca atare, daca aveti ceva de oferit, aceasta ar putea fi ziua cind ati putea bate palma pentru o suma bunicica. Daca doriti sa cereti o marire de salariul, profitati de aceasta zi, poate il gasiti pe sef in toane bune. LeuEste o zi excelenta pentru a porni un asalt spre cistigarea unor drepturi. Nervozitatea va este de ajutor pentru a depasi piedicile si a ajunge la telul propus. Nimeni nu va poate opri din avintul care v-a cuprins, deci este ziua perfecta pentru a va impune ideile in fata celorlalti. Aveti puterea necesara pentru a va domina adversarii.FecioaraAveti multe pe ordinea de zi, dar este o zi dedicata mai ales lucrului cu facturi, acte, documente importante, contacte legale. Poate va vine o inspectie sau va cheama seful la raport, deci senzatia de stress este apasatoare, desi nu va simtiti cu nimic vinovat in ceea ce ati facut. Trebuie sa respectati intocmai niste legi, pentru a iesi bine la control.BalantaNu va simtiti prea bine cu banii pe care ii aveti, vi se pare ca sint mai putini decit ati avea nevoie si stressul financiar devine deranjant. Totusi, exact de unde va asteptati mai putin, poate aparea sansa unui cistig, dar numai de dv. depinde daca veti profita de ocazie. Este o zi buna pentru a incepe sa stringeti niste bani intr-un fond de economii cu un scop important.ScorpionAmintirile legate de copilarie si vremurile de altadata, cind aveati alaturi pe cineva drag, pun stapinire pe dv. Duceti dorul acelor vremuri, dar nostalgia poate naste si regrete sau emotii care dor. Este o zi buna pentru a lua legatura cu familia, pentru a va intoarce in locuri prin care nu ati mai fost demult sau pentru a renaste o veche prietenie.SagetatorEste o zi plina de energie si avint, cind orice v-ati pune in plan sa faceti, poate fi de succes. O zi perfecta pentru a va impune punctul de vedere in colectiv, pentru a culege roadele unei activitati la care v-ati adus contributia sau momentul ideal pentru a va lansa. Azi lumea va observa intr-o lumina noua, deci atrageti laude bine meritate la adresa dv.CapricornMunciti mult, dar nu ajungeti chiar la rezultatele scontate. Dati piept cu un mic esec care, pe moment, va face sa va lasati pagubas, dar daca aveti suficienta vointa, veti depasi momentul neplacut si nu veti renunta. Unele vesti neplacute va pot ambitiona si mai tare sa mergeti mai departe, in ciuda piedicilor.VarsatorAjutorul unui coleg are efect advers, deci, in loc sa va scoata dintr-un impas, va incurca si mai tare. Pe moment sinteti tentat sa va suparati pe el, dar nu ar trebui sa tratati asa o persoana care v-a dorit binele. Pur si simplu nu a putut mai mult de atit. Nu este o zi buna pentru colaborare si dialog, pentru ca se nasc neintelegeri.PestiAr fi trebuit sa rezolvati astazi o problema complicata, dar apar piedici din partea unora care parca nu vor inca solutionarea problemei. Inca se opun finalizarii problemei si mai au ceva de comentat, desi lucrurile au o rezolvare pasnica. Este o zi buna pentru a va lupta pentru drepturile dv. banesti sau pentru a aduce calmul intr-o disputa mai veche.  

Bush. vazut de Oliver Stone

Stone este in discutii cu Josh Brolin, care joaca in „No Country For Old Men", pentru rolul titular din „Bush". Regizorul cauta finantare pentru scenariul peliculei si spera sa incepa productia in aprilie, pentru a putea stabili premiera inaintea alegerilor din noiembrie, sau la inaugurarea mandatului succesorului lui Bush, in ianuarie. Regizorul a declarat pentru „Variety" ca vrea sa faca un portret „corect" al lui Bush si sa se concentreze mai ales pe relatia acestuia cu tatal sau, presedintele George H. W. Bush, tineretea lui si convertirea la crestinism. „Va contine surprize pentru suporterii si opozantii lui Bush", a spus Stone. Regizorul a explicat ca Brolin arata mai bine decit Bush, „dar are aceeasi determinare si carisma cu care americanii il identifica pe Bush, care are ceva din aroganta unui star de cinema". Un purtator de cuvint al Casei Albe nu a putut fi contactat de presa americana, ca sa comenteze acest subiect. Reusite si piediciBush a recunoscut ca a fost un bautor inrait in tinerete, dar sustine ca a renuntat la acest viciu cu mult timp in urma. Stone, care a avut, la rindul sau, citeva „batalii" cu alcoolul si drogurile, a cistigat trei nominalizari la Oscar pentru filmul din 1991 „JFK". In 1996, a primit o nominalizare pentru scenariul filmului „Nixon", in care a jucat Anthony Hopkins. A cistigat Oscarul pentru regie pentru peliculele despre Vietnam „Planton" si „Nascut pe 4 iulie". Printre personajele a caror viata a fost ecranizata de Stone se numara starul rock Jim Morrison, in filmul „The Doors", si Alexandru cel Mare, in „Alexandru". In 2002, el a facut un documentar flatant despre liderul cubanez Fidel Castro pentru HBO, dar compania de televiziune prin cablu i-a spus sa-l echilibreze cu mai multe imagini despre prizonierii politici de pe insula comunista. Si eforturile lui Stone de a realiza un documentar despre presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad au fost zadarnicite anul trecut, pentru ca nu a primit permisiunea de a intra in tara. Se pare ca un oficial din Iran a declarat chiar ca Stone este „parte din Marele Satan".

Portret social

Tudor Octavian a debutat la Editura Eminescu, in 1968, cu volumul ?Povestiri diferite"Jurnalistul si scriitorul Tudor Octavian lanseaza miine, la libraria Humanitas Kretzulescu din Bucuresti, volumul „Povestiri la cafeaua de dimineata", carte cu care scriitorul intra in oferta Polirom. Despre povestirile lui Octavian, aparute in colectia „Ego.Publicistica", vor vorbi, alaturi de autor, jurnalistul Andrei Gheorghe, coordonatorul colectiei „Ego.Publicistica", George Onofrei, si scriitorul Vasile Ernu. Textele din acest volum au fost publicate initial in „Jurnalul National", in perioada 1 iunie 2006 - 1 august 2007.Cum gindeste un scriitorOctavian marturiseste ca are „o constiinta de timplar sau de mecanic" si se aseaza zilnic in fata masinii de scris fara sa se intrebe de ce. „M-am intrebat uneori daca a meritat, insa una e sa-ti pui intrebari ravasitoare muncind, si alta sa-ti pui aceleasi intrebari tinjind, abandonind, aminind si neducind nimic pina la capat", explica scriitorul. Cit despre alegerea subiectelor si ce inseamna sa fii scriitor de profesie, Tudor Octavian dezvaluie: „Lucrul cel mai important in munca unui scriitor e cafeaua. Scrisul zilnic cere energie, furie si un dram de disperare, vecina cu ticneala. E o stare. Starea asta se obtine usor, daca dupa ce bei prima gura de cafea te gindesti putin la situatia economica a Romaniei si la fraza aceea din Abecedar, care spune ca romanii sint harnici, cinstiti, viteji si curati".Scriitor la ziarTudor Octavian a studiat arhitectura si filologia. A scris la ziarele „Romania libera" si „National", iar in prezent semneaza rubrica „Scriitorul de la pagina 3", in cotidianul „Jurnalul National". A scris mai multe romane, volume de povestiri si monografii de arta, printre care „Povestiri diferite" (1968), „Noiembrie viteza" (roman, 1975), „Banda lui Mobius" (roman, 1978), „Sortiti iubirii" (roman, 1988), „Tratat de injuraturi" (pamflete, 1995, 1997), „Oameni normali" (schite si povestiri, 2000), „Prosti, dar multi" (publicistica, 2004). Tudor Octavian l scriitor„Cind sint intrebat cum imi procur subiectele si, legat de aceasta, cum imi scriu articolele, cartile, stiu ca, de fapt, intereseaza reteta. Secretul de fabricatie. O metoda, cu care oricine poate construi un subiect atragator si redacta un text cu ecou la cititori"

Terapii prin...ris

Zeci si sute de studii facute de medici si psihologi de pe toate meridianele pe tema beneficiilor risului sint mai mult decit incurajatoare. Exista in lumea intreaga cabinete ori pavilioane intregi de clinici in care se face terapie prin ris, iar specialistii „in ris" din lumea intreaga au scris carti de mare succes pe aceasta tema.  Pare greu de crezut ca ceva atit de spontan si... uman cum este risul poate fi declansat, tinut sub control, pus la treaba pentru a vindeca boli, dar totusi, aceasta performanta a fost obtinuta.  Dupa citeva saptamini cu sedinte regulate de ris specialistii au observat ca rezistenta la stres creste simtitor, depresia si angoasa se estompeaza si dispar fara urma, valorile glicemiei si ale tensiunii arteriale se amelioreaza considerabil, in timp ce imunitatea naturala a organismului creste.  Cu adevarat, risul produce o adevarata alchimie in fiinta umana.Nuantele risuluiDe-a lungul timpului, psihologii s-au concentrat sasupra descifrarii nu doar a mecanismelo neurologice care produc risul, ci si a diferitelor forme de ris, a semnificatiei acestora si a efectelor lor specifice.  Astfel, s-a remarcat ca existp o mare diversitate de stari de ilaritate, de la cele care apar in momentele de criza la cele care exprima o stare de bine si preaplin sufletesc.  Un prim pas pentru a deveni propriul nostru terapeut este sa ne identificam diferitele feluri de a ride si sa invatam care dintre ele ne sint de folos.Risul nervos este provocat de teama, fiind un fel de supapa de evacuare a tensiunii psihice.  Nu incercati niciodata sa il opriti, spun psihologii, pentru ca, desi apare sub auspicii nefericite, are un rol de reechilibrare psihica foarte important. Risul sarcastic, care foloseste la ascunderea furiei apare mai ales la persoanele foarte voluntare si cu spirit dominator.  Nu este deloc recomandat sa il cultivati, dar nici sa-l reprimati.  Mai degraba cautati sa transformati rinjetul intr-un zimbet.  Starea dvs. de spirit se va schimba. Risul de negare, de neincredere apare atunci cind ni se aduce o lauda pe care n-o meritam, cind ni se face o promisiune in care nu credem, cind cineva ne critica pe nedrept.  Este un fel de reflex de aparare, permitindu-ne sa suportam o incarcatura emotionala foarte mare fara sa suferim prea mult sau sa cadem in depresie.  Daca ne-am cultivat suficient de mult optimismul si simtul umorului, acest ris de negare poate constitui un punct de plecare foarte bun pentru a ne induce apoi o stare de acceptare plina de intelepciune a situatiilor dificile. Risul placerii constituie o forma de a comunica celor din jur starea noastra benefica si, din acest motiv, este extrem de molipsitor si de agreabil pentru cei care ne inconjoara.  Din aceasta categorie face parte si risul indragostitilor, care exprima o stare de preaplin sufletesc, de fericire. Risul comic este cea mai intilnita forma de ris sanatos, fiind caracteristic celor care au un simt al umorului dezvoltat.  Una din particularitatile sale extrem de importante este ca poate fi experimentat intr-o paleta practic inepuizabila de situatii, de la cele mai placute la cele mai amenintatoare si aparent fara iesire.  Este un adevarat elixir de sanatate, la care putem apela practic oricind, el fiind cultivat cu precadere de catre psihoterapeuti.  Efectele terapeutice ale risuluiTerapia prin ris previne si combate depresia si melancolia, crizele de panica si de anxietate, teama fara motiv, mareste capacitatea de munca si ne motiveaza sa facem eforturi sa avem relatii armonioase cu cei din jur.  Studii facute pe subiecti cu virste intre 12 si 70 de ani au pus in evidenta ca rasul imbunatateste memoria, inlatura insomnia, reduce sensibilitatea la stres, precum si frecventa migrenelor.  Cuplurile in care se ride la unison macar zece minute pe zi sint mult mai stabile, frecventa certurilor este de doua ori mai redusa, iar rata divorturilor este cu pina la patru ori mai mica decit la cuplurile unde se ride o data pe saptamina sau mai rar.  Copiii din familiile in care risul este o prezenta zilnica se dezvolta mental si afectiv mai repede, au rezultate scolare mai bune si o mai mare incredere in ei decit cei din familiile „serioase". 

Programul Teatrului National ?Radu Stanca" Sibiu

Miercuri, 23 ianuarie, ora 19.00, „Elling", de Axel Hellstenius (in colaborare cu Peter Nass) dupa romanul „Frati de Singe" de Ingvar Ambjornsen, tradus din norvegiana de Gabriele Haefs. Sediul Teatrului National „Radu Stanca". Pret bilet: 10 lei, 5 de lei - redus. Expozitii la CNM  „Astra"„Icoana, o marturisire a culorii"Este o expozitie scrisa cu icoane pictate pe sticla, alese din Colectia de obiecte de cult a Muzeului „Astra", un spatiu intim de traire spirituala, in mireasma icoanelor vechi, a stergarelor tacute, ascunzatoare de cuvinte din carti. Expozitia poate fi vizitata pina la sfirsitul lunii ianuarie. Aceasta expozitie pot fi  vizitata, in cadrul Muzeului de Etnografie Universala „Franz Binder" din Piata Mica nr. 11, de Marti pina Duminica intre orele 9.00 - 17. 00.„Din cultura si arta popoarelor lumii"Functioneaza ca expozitie de baza a Muzeului de Etnografie Universala „Franz Binder" si prezinta, intr-un format antropologic modern - pornind de la bogatul material ilustrativ si patrimonial pe care muzeul il detine - citeva din gesturile fundamental umane care definesc trairea sociala, istorica, economica, culturala si spirituala a omului. Aceasta expozitie pot fi  vizitata, in cadrul Muzeului de Etnografie Universala „Franz Binder" din Piata Mica nr. 11, de Marti pina Duminica intre orele 9.00 - 17. 00. „Muzeul ASTRA in anul Capitalei Culturala Europene. Retrospectiva anului 2007"Se gaseste in sala de conferinte a Vilei „Diana" (Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA, Poarta III) si aduce in atentia publicului drumul parcurs de Muzeul „Astra" in anul 2007, un an  cu multe proiecte si realizari culturale. Expozitia poate fi vizitata in fiecare zi intre orele 9-17 (pana in  luna aprilie 2008). 

Presedintele Traian Basescu ii cere ministrului interimar de la Justitie sa aplice legea

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a trimis, ieri, o scrisoare ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu. Prin aceasta, el ii cere in mod public, din nou, sa respecte legile si Constitutia in cazul procedurii legate de avizele privind inceperea urmaririi penale pe numele celor opt fosti si actuali ministri. „Domnule ministru, va solicit sa respectati Constitutia Romaniei, independenta Justitiei si sa nu intirziati aplicarea legii atunci cind este vorba despre oameni politici. De asemenea, va atrag atentia ca nu aveti atributii privind verificarea legalitatii actelor Presedintelui, ci doar verificarea legalitatii actelor Guvernului. (...) Avind in vedere ca, in momentul de fata, impiedicati indeplinirea unei prerogative a Presedintelui Romaniei, va solicit sa va limitati la atributiile legale pe care le aveti, transmitind solicitarile mele de incepere a urmaririi penale catre Ministerul Public impreuna cu referatele procurorilor de caz si cu cererile formulate de Procurorul General si procurorul sef DNA, documente ce se afla in posesia dumneavoastra. Va atentionez ca, in caz contrar, ati savirsi un abuz in serviciu si nu voi ezita sa actionez, in baza prerogativelor legale si constitutionale pe care le am, in vederea normalizarii situatiei“, se incheie scrisoarea presedintelui.      Colegii ministrului interimar al Justitiei, intruniti, ieri, in sedinta Biroului Politic Central al PNL, au ajuns la o singura concluzie, si aceea fara legatura cu acest scandal: o vor sustine, in continuare, pe Norica Nicolai pentru postul de ministru al Justitiei, dar nu au sesizat, deocamdata, Curtea Constitutionala in legatura cu refuzul nominalizarii acesteia venit din partea lui Basescu.

Serbia, la rascruce

Nikolic sta mai bineDaca va cistiga alegerile, Tomislav Nikolic ar putea accentua ruptura dintre Serbia si Uniunea EuropeanaCentrul pentru Alegeri Libere si Democratie din Serbia a oferit primele estimari asupra rezultatelor alegerilor prezidentiale din Serbia. Astfel, ultranationalistul Tomislav Nikolic ar fi obtinut 39,4% din voturi, iar pro-europeanul Boris Tadic, actualul presedinte al tarii, doar 35,4%. Rezultatele oficiale vor fi cunoscute abia astazi. Oricum, in aceste conditii, cei doi se vor infrunta intr-un al doilea tur de scrutin, in 3 februarie. Sirbii au participat in numar mare la acest prim tur: peste 60% au mers la vot, rata fiind cea mai ridicata de la alegerile din 2000 incoace, cind 74,5% dintre alegatori au votat. Aceste alegeri au loc pe fondul tensiunilor dintre Serbia si provincia Kosovo, care este gata sa isi declare, unilateral, independenta. De altfel, etnicii albanezi din Kosovo au boicotat scrutinul de duminica, doar sirbii din zona au mers la vot. Oricare ar fi viitorul presedinte al Serbiei, acesta se va confrunta cu posibila declarare a independentei de catre separatistii albanezi. Atit Tadic, cit si Nikolic se opun acestui lucru.Unitatea Serbiei, tema de campanieTomislav Nikolic si-a exprimat de multe ori opiniile pro-rusesti si a afirmat ca formatiunea sa, Partidul Radical, doreste „sa uneasca Serbia“. Boris Tadic a cerut sirbilor sa creada ca tara „nu a renuntat la drumul sau european“, care presupune unitate. Aceasta a fost si tema principala a campaniilor celor doi candidati, alaturi de starea economica a tarii si relatia cu Uniunea Europeana. Turul al doilea de scrutin se anunta, astfel, foarte strins. La alegerile precedente, din 2004, Tadic a cistigat in urma unei campanii intense, tot dupa turul doi. El s-a declarat, acum, la fel de increzator ca va cistiga si le-a cerut oamenilor sa iasa la vot. Potrivit BBC, prezenta masiva la urne din primul tur de scrutin ar fi fost determinata de teama liberalilor sirbi ca Tomislav Nikolic si partidul sau, care sint apropiati de Rusia si China, vor cistiga alegerile si vor descuraja reformele europene incepute de Tadic.Sprijin pentru KosovoSituatia din Serbia si Kosovo este pe agenda Uniunii Europene de mai multa vreme, la fel cum este si chestiunea colaborarii Serbiei cu Tribunalul Penal International. Liderii UE au promis Serbiei grabirea negocierilor pentru aderare in schimbul arestarii unor suspecti de crime de razboi precum Radovan Karadzic sau Ratko Mladic, informeaza BBC, dar Guvernul sirb a respins oferta. Inaintea acestui tur de scrutin prezidential, Comisia Europeana a anuntat ca va demara discutii pentru o eventuala decizie care sa le permita sirbilor sa calatoreasca fara viza in tarile Uniunii. Ultranationalistul Nikolic a acuzat, si din acest motiv, autoritatile de la Belgrad, ca sint „umilite“ de Bruxelles, dat fiind ca mai multe state UE sprijina independenta Kosovo.      Presedintia Uniunii Europene este detinuta, in prezent, de fosta republica iugoslava Slovenia, care ar putea forma o comisie, sub conducerea sa, care sa ajute Serbia sa faca progrese mai rapide catre aderarea la Uniunea Europeana, mai arata o analiza a BBC.

Pe scurt

Discutii pe pretul SMS-ului europeanComisia Europeana intentioneaza sa intervina pentru scaderea preturilor mesajelor si ale transmisiilor de date de pe telefonul mobil in afara tarii, a anuntat publicatia portugheza „Jornal de Noticias“. Demersul vine dupa ce, anul trecut, directiva Comisiei privind reducerea tarifelor de roaming a fost acceptata de operatorii de telefonie mobila din Uniune. Dar un raport al Grupului de Entitati de Reglementare Europene, ajuns pe masa comisarului european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, arata ca, in continuare, pretul mesajelor si al transmisiilor de date este „ridicat“ si „variaza considerabil in statele membre UE“. Comisarul atentionase ca acest lucru se va intimpla daca reducerea preturilor la roaming nu va include si reducerea taxelor pentru SMS sau orice alta transmisie de date de pe telefonul mobil. O noua reglementare ar putea fi luata in discutie de oficialii de la Bruxelles.    C. J.Bomba dezamorsata de militarii romaniMilitarii romani din Irak au dus la bun sfirsit o misiune periculoasa: au dezamorsat o bomba amplasata chiar in apropierea bazei militare unde sint cantonati. Potrivit Radio Romania Actualitati, soldatii Batalionului 32 „Mircea“ au descoperit dispozitivul exploziv extrem de periculos montat pe drumul din apropierea bazei de la Tallil, frecventat de trupele Coalitiei militare din Irak. Era vorba de o bomba cu sapte proiectile si peste 50 de kilograme de explozibil, care ar fi putut distruge, spre exemplu, un transportor amfibiu blindat romanesc. Mecanismul de declansare al dispozitivului era prin telefon mobil. Acesta urma sa fie detonat la trecerea patrulelor Coalitiei pe drumul respectiv.    C. J.

Vagoane TGV in Romania

CFR Calatori a introdus de ieri in circulatie cinci vagoane noi de calatori cu functii TGV, in valoare de 3.500.000 de lei fiecare, in componenta trenurilor IC 595 si 596, care circula pe ruta Bucuresti – Timisoara si retur, se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, un vagon din cele cinci va fi de clasa I (seria 1091), iar celelalte patru vor fi de clasa a II-a (seria 8789). Vagoanele ce vor intra in compunerea trenurilor IC sint echipate modern si beneficiaza de functii TGV (Train Grande Vitesse), putind atinge viteze de 160-200 km/h. Garniturile sint integrate la fabrica romaneasca de profil Astra Arad.     Mai mult, in 2008, CFR isi propune ca, in functie de alocatia bugetara, sa achizitioneze inca 35 de astfel de vagoane, a declarat pentru NewsIn Alina Predescu, de la Biroul de Presa al CFR Calatori. Astfel, 6 vagoane vor fi din seria 1091, 23 din seria 2176 si 5 vagoane din seria 8987, astfel incit serviciul Intercity sa capete o noua dimensiune, prin ridicarea standardului de calatorie, fara insa a fi modificate tarifele corespunzatoare acestui rang de tren. Urmatoarele rute pe care vor mai circula acest tip de vagoane sint Bucuresti – Constanta, Bucuresti – Arad, Cluj, Iasi, Suceava, Galati si retur.     In functie de clasa de confort, vagoanele sint dotate cu scaune confortabile (fixe sau glisabile prin actionare pneumatica) cu fete din plus, masute (fixe sau rabatabile) la fiecare loc, montate in spatarele scaunelor sau fata-n fata, unele dintre ele prevazute cu plasa pentru ziare, reviste si rezamatoare pentru picioare, masute prevazute cu veioze si prize duble sau simple pentru alimentarea laptop-urilor si a telefoanelor mobile (230V/50Hz), cu acces pentru toate locurile, si cabine WC cu functionare prin vid si rezervoare ecologice de retentie. Vagonul de clasa I are in dotare patru monitoare TFT de 19 inch, pentru prezentarea programelor video si promo, montate cite doua in fiecare zona destinata calatorilor, iar vagonul de clasa a II-a (seria 8789) are doua monitoare TFT de 21 inch. Vagoanele sint prevazute cu un spatiu minibar.

Bere mai scumpa

Materia prima, tot mai scumpaNoile preturi ii vor determina pe romani sa o lase mai incet cu bereaDublarea pretului la hamei in 2007 fata de anul anterior si cresterea de 7-8 ori a pretului la malt va genera, in acest an, o crestere cu circa 30% a pretului berii, a declarat directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania (PSIPBR), Vifor Versescu. „In recolta din 2006, pretul hameiului a fost de 270 de euro pe tona, iar in 2007 a ajuns la 560-630 de euro. In ceea ce priveste pretul maltului, acesta era in 2006 de 107 euro/kg, iar in productia din 2007 ajunge chiar la 1.000 de euro/kg. Totodata, preturile la materia prima vor creste in continuare, pentru ca este o criza la nivel mondial, fapt ce va genera scumpirea berii. De exemplu, o bere care costa in prezent un leu va ajunge la 1,3 lei anul acesta“, a spus Versescu.Productie in scadereSeful PSIPBR a mai precizat ca productia de bere in cadrul companiilor membre ale Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania a scazut in 2007 cu circa 3-4% fata de 2006, ajungind la 1,35 de milioane de hectolitri. „Scaderea a fost cauzata de aparitia berii bulgaresti pe piata romaneasca. Aceasta a atacat in special piata din sudul Romaniei, apoi a ajuns in Ardeal, Sibiu si Suceava. In primele 7 luni din 2007, acest produs a intrat in tara fara plata accizelor si prin urmare s-a vindut cu un pret mai mic, afectind fabricile din sud, care si-au scazut productia cu 20-30%. In aceste conditii, in primele 6 luni ale anului 2007 au intrat in Romania 100.000 de hectolitri de bere bulgareasca, o mare parte fiind bere Boliarka, ce si-a indreptat spre Romania 6% din productia totala“, a mai spus Vifor Versescu. Printre alte cauze ale scaderii productiei de bere se numara faptul ca societatile independente producatoare de bere din Romania pot penetra mai greu hipermarketurile.Fabrici miciDirectorul Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania a mai precizat ca societati ca Martens, Azuga si Albrau au inregistrat cresteri ale productiei intre 15-20% datorita prezentei pe piete de desfacere mai avantajoase. Per total, piata berii din Romania s-a ridicat anul trecut la 20,6 milioane hectolitri, in crestere cu 17,7% fata de 17,5 milioane hectolitri de bere inregistrati in 2006. „In 2008 estimam o crestere a productiei de bere, avind in vedere investitia de la Sebes a companiei Romaqua, ce va aduce inca un milion de hectolitri de bere, si marirea capacitatii de productie a Bere Mures de la 1,4 milioane hectolitri in 2007 pina la 2 milioane hectolitri in 2008“, a adaugat Versescu, acesta sustinind ca in prezent PSIPBR cuprinde 15 societati independente producatoare de bere, printre care 11 IMM-uri, care produc 200.000 de hectolitri de bere pe an, si patru fabrici mai mari, care produc peste 200.000 de hectolitri anual.

Facultatea de Medicina Veterinara, intre cele mai bune din Europa

Facultatea de Medicina Veterinara (FMV) din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca a fost clasata oficial in rindul primelor 40 de institutii de profil din Europa. Aprecierea a fost facuta de Asociatia Facultatilor de Medicina Veterinara din Europa (AFMVE), in urma mai multor evaluari. La cea de la sfirsitul anului trecut, facultatea clujeana a fost catalogata drept "institutie de invatamant superior de prima liga". Au candidat la acest clasament nu mai putin de 150 de institutii similare europene, 12 din Turcia si una din Israel. Printre perfomantele realizate de FMV se numara reglementarea managementului salarial al angajatilor si cercetatorilor sau perfectionarea biosecuritatii segmentului cu risc de contaminare prin amplasarea de filtre de dezinfectie pentru studenti si laboranti. De asemenea, au fost achizitionate ustensile de ultima ora pentru anestezia cailor, o masa de anestezie in valoare de 30.000 de euro, precum si o masca de anestezie gazoasa de 15.000 de dolari, toate pentru clinica veterinara si a spitalului veterinar de boli infectioase din cadrul institutiei. FMV numara in prezent 1.300 de studenti, din care 811 se afla in ani terminali. Institutia clujeana va beneficia de aceasta acreditare timp de 10 ani. Singura universitate din tara care a mai fost apreciata astfel este Universitatea de Medicina din Bucuresti, insa atestatul ii va expira in 2010. 

Ministrul cliseu

Exista personaje facute pentru un singur rol, indiferent de filmul in care joaca. Imi vine acum in minte exemplul unui actor american mediocru pe care mi-l amintesc (imbracat in roba neagra, mai degraba batrin decit tinar, chel si cu ochelari) jucind exclusiv roluri de judecator. E un rol cliseu care-l prinde de minune deoarece, nestiind cum arata in realitate un judecator american, in imaginatia mea ii atribui trasaturile actorului.     Desi a jucat ca un profesionist diferite roluri pe la Externe, Aparare si acum interimar la Justitie, Teodor Melescanu ramine, in esenta, un ministru cliseu. De fiecare data cind e nevoie de un ministru pe care sa-l accepte Basescu, apare Melescanu. Pleaca Atanasiu de la Aparare? Nu-i bai, vine Melescanu. Basescu nu o numeste „niciodata“ pe Nicolai la Justitie? Pina se rezolva ii tine interimar locul Melescanu. De fiecare data cind are nevoie de un ministru, Tariceanu il scoate de urechi pe Melescanu ca pe un iepure din palarie. Probabil de aici urechile lungite ale domnului Melescanu. De la asteptare... De la cit are de tras...

scrieti-ne la redactia@monitorulcj.ro

Activitatea ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a inceput cu un „sah“ dat presedintelui Traian Basescu: dupa o lunga sfatuire cu consilieri din Minister, Melescanu i-a returnat sefului statului cele opt avize privind inceperea urmaririi penale in cazul unor fosti si actuali ministri. Cum comentati aceasta decizie?

Comuna Jucu a ajuns buricul Europei

Malina Poenaru, 21 de ani, studentaFoto Eugen Olariu * EJUPRESSClujenii intervievati de monitorul considera ca este treaba finlandezilor de la Nokia unde deschid fabrici„Acesta sa fie cel mai mare rau care sa se intimple cu fabrica asta. Sincer, nu vad unde este problema. Fabrica e finlandeza, nu? Pai, si atunci, ce are a face treaba asta cu nemtii? Finlandezii o pot face unde vor, in Groenlanda daca au chef. Sa faca treaba aici, sa angajeze oameni si sa atraga noi investitii. De asa ceva are nevoie Clujul. Restul nu  trebuie sa ne intereseze.“Aurelia J., 27 de ani, educatoare„Mie mi se pare o investitie foarte importanta pentru Cluj, iar faptul ca aceasta companie finlandenza a ales sa mute fabrica respectiva in Romania, cu riscul unor reactii negative venite din partea unei tari mult mai dezvoltate economic decit noi, trebuie sa ne dea de gindit si sa nu dam cu piciorul la o oportunitate de care nu ai parte in fiecare zi. Nu trebuie sa-i lasam sa regrete aceasta decizie.“Florin Molnar, 32 de ani, tinichigiu„Ei, si care-i treaba? S-au suparat nemtii ca au ramas fara fabrica? O sa le treaca, nu cred ca rata somajului la ei sta in muncitorii pusi pe liber la fabrica din tara lor. Problema e cum ne achitam noi de aceasta sarcina. Ca acuma, daca toti sint cu ochii pe noi, ne putem face cel mai usor de rusine. Oricum, pentru Cluj eu cred ca e bine ca se face fabrica asta.“M. N., 48 de ani, taximetrist„Dupa parerea mea, avem nevoie sa ne maturizam si sa nu mai contabilizam toate maruntisurile. Mi se pare ca trebuie constientizat faptul ca din momentul aderarii la Uniunea Europeana sintem, practic, ca un restaurant deschis pe o strada unde exista deja un numar oarecare de astfel de afaceri. “Constantin R., 64 de ani, pensionar„Pai, ce poti sa zici? Se vede treaba ca este o regula la noi, astfel incit nu se poate face nimic bun daca nu este precedat de un scandal sau ceva asemanator. Asa a fost si cu Bechtelul, nu? Pai, vedeti? Avem noi un dar sa facem cele mai proaste intelegeri? Oare nu se putea realiza investitia asta fara sa ne atragem oprobriul unei tari europene, mai ales una plina de muncitori romani plecati la munca acolo.“

Agenda zilei

Operamarti • ora 18.30 • Opera MaghiaraLa Opera Maghiara, incepind cu ora 18.30, va avea loc "Spargatorul de nuci", de P. I. Ceaikovski, spectacol de balet in doua acte. Dirijor: Fumio Akizaki (Japonia). Regizor-coregraf: Mihai Manutiu. Scenografia si costumele: Witlinger Margit.Teatrumarti • ora 19 • Teatrul NationalLa Teatrul National, incepind cu ora 19, va fi pusa in scena piesa "Purificare", de Sarah Kane. Traducerea si adaptarea: Saviana Stanescu si Andrei Serban. Decorul si costumele: Adrian Grand. Un spectacol de Andrei Serban.Petreceremarti • ora 22 • Club Seven Fun&CrazyIn Club Seven Fun&Crazy, cu incepere de la ora 22, va avea loc un party special, intitulat "Fun&Crazy".Filmmarti • Cinema VictoriaLa Cinema Victoria (Bulevardul Eroilor, nr. 51) are loc Saptamina filmului romanesc, unde vor putea fi vizionate cele mai recente pelicule romanesti, unele dintre ele recompensate cu premii internationale. Expozitiimarti-duminica • 22-27 ianuarie • Muzeul de ArtaLa Muzeul de Arta din Cluj puteti vedea "Kalevala" – expozitie internationala de grafica mica (exlibris). Este deschisa publicului pina in data de 27 ianuarie.

Cantonament "U" Cluj ? Galerie foto

Click pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine marita

Cu Brasovul in Cupa!

Astazi a avut loc tragerea la sorti a meciurilor contind pentru sferturile de finala ale Cupei Romaniei la fotbal. CFR Cluj, singura reprezentanta a orasului de pe Somes ramasa in competitie, va juca impotriva formatiei de liga secunda FC Brasov, antrenata de Razvan Lucescu. Iata programul complet al tragerii la sorti: Dacia Mioveni - DinamoCFR Cluj - FC BrasovUnirea Urziceni - RapidPandurii Tirgu-Jiu - Gloria Buzau Meciurile se vor desfasura pe datele de 26, 27 si 28 februarie, intr-o singura mansa si pe terenuri neutre. 

Hotarirea Sfintului Sinod al BOR privind transplantul de organe

Principii generaleDocumentul Sfintului Sinod al BOR privitor la transplantul de organe este primul aprobat dintre cele inscrise in problematica bioeticii si care contureaza precis cadrele intre care aceste practici pot fi exercitate de catre medicina si acceptate din punct de vedere crestin.     Este subliniata importanta intelegerii Vietii ca dar al lui Dumnezeu; a valorii sufletului si trupului; a cinstirii trupului atit in timpul vietii, cit si dupa moarte, intrucit „moartea, ca despartire a sufletului de trup, nu justifica ideea considerarii trupului ca obiect“. Se specifica pozitia crestina asupra elementelor importante care privesc transplantul: viata, trupul si moartea. In acest sens, dorinta de prelungire a vietii prin acceptarea unui transplant trebuie sa aiba drept scop lucrarea pe mai departe a mintuirii de catre cel care solicita transplantul, folosirea timpului in scop duhovnicesc, pentru ca, altfel, transplantul nu reprezinta decit prelungirea suferintei si aminarea temporara a mortii.Principii specialePrincipiile speciale definesc motivatia crestina a transplantului. El „trebuie sa aiba la temelie iubirea crestina a celui ce daruieste si implinirea ei in iubirea celui care primeste“ si implica unele conditii prin care sa fie respectate demnitatea duhovniceasca si sociala a persoanei si sa fie dovedita necesitatea actului. Pentru crestinul care intelege viata si moartea ca acte definitorii prin care isi uneste existenta suficienta si nedeplina de pe pamint cu adevarata existenta in Dumnezeu, transplantul nu poate fi justificat altfel decit ca daruire, care isi pierde din plinatate daca nu se face din iubire. In aceasta se regaseste singurul sens crestin al transplantului, altfel el isi pierde valoarea si va fi justificat prin scopul egoist al dorintei de a trai mai mult si mai bine, eliminind incercarea si boala ca interventii divine folositoare pentru mintuire.     Ca intre doua persoane care se sprijina reciproc in cele mai grele momente, actul de iubire ar trebui sa patroneze daruirea si primirea unui organ. Cele doua elemente iubitoare: donatorul si primitorul se regasesc in iubirea celui de-al treilea: medicul, prin priceperea caruia – venita nu doar de la sine, ci tot de la Dumnezeu – se implineste actul.Responsabilitatea medicineiEste necesar ca medicul sa constientizeze faptul ca el este un instrument si colaborator al lui Dumnezeu pentru inlaturarea manifestarii raului in lume, ca darul cunoasterii daruit omului vine tot de sus, ca interventiile medicale presupun hotariri decisive pentru viata pacientului si o responsabilitate sporita. Viata nimanui, chiar daca ea inseamna „numai“ prelungirea ei prin realizarea unui transplant, nu se poate cladi pe scurtarea alteia. Deciziile de ordin medical sint tot mai greu de luat, de aceea este important ca medicul sa aiba treaza constiinta responsabilitatii sale in privinta actului decizional si a efectelor sale.     Normele referitoare la Consimtamint subliniaza necesitatea pronuntarii clare a dorintei unei persoane de a dona organe, pentru ca „actul de donare este manifestarea deplina si indubitabila a vointei libere“. Daca atunci cind donatorul este in viata problemele legate de consimtamint sint mai putine, ele sporesc atunci cind persoane terte trebuie sa decida pentru trupul altcuiva. Ideal este ca persoana sa se pronunte in mod expres, in timpul vietii, pentru sau impotriva prelevarii de organe in scopul transplantarii, eliminind suspiciunile ulterioare, inclusiv pe cele legate de comercializarea organelor.     De asemenea, se arata clar ca non-refuzul rudelor la prelevarea de organe dupa decesul pacientului nu poate fi interpretat de nimeni drept consimtamint. Este important de stiut ca Legea privind prelevarea si transplantul de tesuturi si organe umane impune asa numitul „accept prezumat“ al primitorului, in conditiile in care un transplant ar fi posibil, pacientul ar deceda fara realizarea lui, iar contactul cu rudele lui sau cu reprezentantii legali nu se poate lua la timp; in aceasta situatie, responsabilitatea cade asupra echipei de medici, care poate decide pentru realizarea transplantului fara consimtamintul expres al primitorului ori al tertelor persoane.Donator si PrimitorCazul donatorului viu comporta prea putine aspecte de morala si de responsabilitate a celor implicati in luarea deciziilor asupra transplantului. In ceea ce priveste donatorul decedat, este de remarcat ca se afla o intreaga problematica reluata in capitolul Despre moarte.     „Medicii care constata decesul sint responsabili pentru situatiile in care moartea nu a intervenit efectiv sau ea nu a fost bine constatata“. Uriasa problema in cazul transplantului de organe este momentul in care o persoana poate fi declarata decedata pentru ca apoi sa fie prelevate organe in scopul transplantarii lor. Daca pina nu demult era suficienta recunoasterea faptului ca inima cuiva nu mai bate si ca ii lipseste respiratia pentru a fi declarat decedat, astazi s-a ajuns la concluzia ca moartea este un proces si ca ea presupune, „oprirea inimii, absenta respiratiei spontane si moartea cerebrala“. Marea responsabilitate a declararii mortii unei persoane cade exclusiv in sarcina Medicinei, care dispune de mijloacele necesare pentru a constata acest fapt. Teologia si crestinul, in general, au misiunea de a atrage atentia medicilor asupra valorii pe care o au viata, moartea si trupul, pentru ca in cazul trupului exista riscul de a fi considerat doar ca un obiect de care se poate dispune liber, putind deveni „o magazie de organe de schimb“.     Cit priveste primitorul, in afara consimtamintului, o problema o constituie selectionarea pacientilor. Hotarirea sinodala prevede ca este recomandabil ca medicii care iau deciziile de transplantare sa aplice criteriul terapeutic si sa aiba in vedere: urgenta transplantarii, posibilitatea de reusita, previziunea ca organul sa se poata transplanta, prioritatea cererii. De asemenea, selectia pacientilor nu poate fi impiedicata sau viciata din motive de ordin rasial, social, economic, religios etc.ConcluziileBiserica binecuvinteaza transplantul ca o practica medicala prin care se reduce suferinta; Ea vede in donator pe crestinul capabil sa se autojertfeasca din dragoste; trupul neinsufletit merita respectul celor vii; sint condamnabile tranzactiile cu organele umane si exploatarea starilor de criza si a vulnerabilitatilor potentialilor donatori. Biserica nu poate fi de acord cu transplantul tesuturilor embrionare si nici cu tendinta unora de a deveni donatori de organe pentru a fi eutanasiati, fiind apreciati cei care pot face sacrificiul donarii si nefiind deloc condamnati cei care nu-l pot implini.  

Nava Imparatiei ca semn, simbol si sfintenie (2)

Si acum, ceva despre nava in care ne aflam noi acum, adunati la rugaciune. Ea este biserica lui Dumnezeu ca locas de inchinare. E bine sa va reamintesc ca in limba romana (ca si in alte limbi moderne, de altfel) unul si acelasi cuvint este folosit pentru a exprima doua ipostaze ale imparatiei Cerurilor. Una este Biserica in ipostaza ei de institutie divino-umana, de Trup mistic al lui Iisus Hristos, care cuprinde totalitatea credinciosilor, vii si adormiti, botezati in numele Sfintei Treimi. A doua este biserica in ipostaza de locas al rugaciunii si inchinarii obstesti. (Grafic, pe prima o scriem cu majuscula, pe cea de a doua, cu minuscula).     Biserica-locas este reprezentarea vazuta (materiala, locala) a Bisericii universale. Daca, asa cum va spuneam, Biserica luptatoare (a celor vii) este corabia care, avindu-L la cirma pe Iisus Hristos, ne conduce prin istorie spre imparatia ce „va sa vina“, adica spre cea definitiva, desavirsita si vesnica, biserica-locas are forma vazuta a unei corabii, sau, cu un alt termen, a unei nave maritime care pluteste spre rasarit, adica spre eshaton, spre „limanul cel neinviforat“ al devenirii noastre in Hristos. De altfel, spatiul ei central se numeste naos, cuvint grecesc care inseamna „nava“. Extremitatea ei dinspre rasarit este rotunjita, asemenea prorei care despica apele, in timp ce extremitatea dinspre apus, in care se afla intrarea, e dreapta. Chiar si acolo unde constructia a fost ridicata in plan treflat, ea nu este altceva decit o cruce inscrisa in nava. (In paranteza va spun ca orientarea unei biserici cu absida altarului spre rasarit face parte din traditia ortodoxa, cu semnificatie teologica si mistica; numai in cazuri exceptionale, impuse de relief sau de motive urbanistice – si numai cu aprobarea episcopului – pot fi si derogari de la regula). Si daca am vorbit despre sfintenia icoanei si a Crucii, cu atit mai mult se cuvine sa vorbim despre aceea a locasului care le cuprinde pe amindoua si caruia noi, in mod obisnuit, ii spunem „sfinta biserica“.     O biserica ortodoxa trebuie sa fie, neaparat, pictata in interior. Atit arhitectura, cit si iconografia sint menite sa faca din ea imaginea vazuta si esentiala a imparatiei Cerurilor.     Credinciosii care participa la sfintele slujbe fac parte din Biserica luptatoare, a celor inca nedesavirsiti, dar care aspira la sfintenie. Pentru aceasta insa ei au nevoie de modele, iar acestea se afla in Biserica triumfatoare, reprezentata prin sfintii zugraviti deasupra, de jur-imprejur, care ii vegheaza, ii indeamna si-i incurajeaza, asigurindu-i ca nu sint singuri.     Nava e dominata de bolta turlei celei mari, pe care se afla zugravit Iisus Hristos Pantocrator. O Pantokrator este un cuvint grecesc care inseamna Atotputernicul, tradus astfel in latina si in toate limbile moderne. Parintele Staniloae este cel care a observat neasemuita frumusete si cuprindere a traducerii romanesti, asa cum o avem de la batrinii talmacitori ai Bibliei: Atottiitorul. Asadar, nu o putere statica, incremenita, concentrata in persoana lui Hristos, ci una dinamica, proniatoare, a Celui ce nu numai ca o detine, dar o face sa si lucreze asupra intregii creatii.     Sub El, de jur-imprejurul turlei, e zugravita Liturghia ingereasca, necontenita cintare de lauda si preamarire a celor fara de trupuri, a celor ce au fost de fata la crearea lumii si sint de fata la fiece treapta a unei creatii in continua desfasurare. Vazduhul in care ei se misca nu e altceva decit Bucurie. Vazduhul ingeresc e legatura comunicanta intre Pantocratorul de deasupra si cetele sfintilor din registrul inferior. Chipurile acestora, precum si scenele importante din viata Mintuitorului, acopera peretii navei de jur-imprejur, dar si iconostasul (sau, cum i se mai spune, timpla, de la latinescul templum), care uneste nava cu altarul. Va mira poate faptul ca am spus „uneste“, intrucit, dupa toate aparentele, aveti in fata un perete despartitor. Ei bine, un mare invatat ortodox, care ne-a lasat o carte despre teologia icoanei (l-am numit pe Paul Evdochimov), defineste iconostasul drept „perete transparent“, in sensul ca icoanele de pe el ne ajuta sa vedem ceea ce este dincolo, in spatiul de taina al navei, in „sfinta sfintelor“ din templul precrestin, adica in altarul nostru, despre care va voi vorbi la vremea cuvenita. Adaug insa observatia mai noua ca iconostasul este imaginea stilizata a Arborelui lui Iesei, adica a visului prin care tatal regelui David a vazut, in descoperire dumnezeiasca, arborele genealogic al lui Iisus Hristos, inclusiv Sfinta Fecioara Maria, intr’o superba sinteza a celor doua Testamente. Iata deci, in recapitulare, imaginea completa a imparatiei Cerurilor, asa cum ne este infatisata de biserica in care am venit sa ne inchinam: Iisus Hristos laolalta cu ingerii si sfintii, dar si cu noi, calatorii, imbarcati pe nava ce ne poarta spre eshaton.  

Sibian din clanul Caldararilor, extradat astazi

 Un infractor sibian se numara printre cei 14 romani extradati astazi in Romania, pentru a-si executa pedeapsa. Traian Caldarar, in virsta de 41 de ani, va fi adus din Varsovia pe aeroportul international "Henri Coanda", din Bucuresti, la ora 13.45. El isi va continua in Romania executarea unei pedepse de opt ani de inchisoare, pentru comiterea infractiunilor de lovire, furt si distrugere.  Amanunte, in editia de miine a Monitorului de Sibiu.