monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Galerie foto

Click pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine maritaClick pentru imagine marita

Urmasul lui "Munti"

Click pentru imagine maritaProaspat venit din Antalya, unde a facut pentru prima oara cunostinta cu noii sai colegi de la CFR Cluj, Sixto Peralta a fost prezentat oficial de catre “feroviari". “Am decis sa accept oferta de a juca la liderul din Liga 1 deoarece m-a tentat ocazia de a juca in Liga Campionilor intr-o formatie puternica”, au fost primele cuvinte ale lui “Mumo” Peralta. “Este un jucator valoros pe care l-am achizitionat intr-o conjunctura favorabilala. La doar o ora dupa ce si-a reziliat contractul cu River Plate am si intrat pe fir si am obtinut acordul sau verbal. Este un om de caracter si a refuzat alte oferte pe care le-a primit ulterior”, a adaugat Muresan, amintind, totodata, ca si formatii din Romania s-au aratat interesate de serviciile lui Peralta. Andone a vorbit si el despre noul sau elev: “E un jucator valoros, care ne poate ajuta mult in continuare. Depinde de el daca va fi sau nu titular in echipa noastra”. La final, cind s-a facut fotografia cu tricoul pe care Sixto il va purta la CFR, cel cu numarul 8, presedintele Muresan si-a manifestat increderea ca sud-americanul il va depasi in evolutii pe cel care purtase inainte acest tricou, nimeni altul decit Munteanu, fostul idol din Gruia: “Cred ca va fi mai bun decit Munteanu, asta si deoarece sint jucatori de profiluri diferite. Oricum, nu imi pare rau ca am facut acest transfer”.

Muresan: "Avem lot de locul 1"

Ajuns la Cluj impreuna cu lotul de jucatori, presedintele lui CFR Cluj, Iuliu Muresan, nu s-a aratat prea afectat de rezultatele negative inregistrate de formatia sa in cantonamentul din Antalya: "A fost un stagiu de pregatire foarte util, mai ales ca am avut parte de niste conditii extraordinare. Echipa a ajuns la parametrii fizici pe care ii urmaream si asta nu poate fi decit imbucurator. Conteaza mai putin rezultatele din amicale, avind in vedere faptul ca am avut si cite doua antrenamente inaintea meciurilor si jucatorii erau destul de obositi pe teren". Seful din Gruia a amintit si de noile achizitii facute de clubul sau in aceasta iarna: "Strainii s-au adaptat foarte bine si ne punem sperante mari in ei pentru retur. De alfel, in cantonamentul din Cipru vom duce si doi dintre ivorienii pe care i-am achizitionat. Sint de parere ca 2-3 dintre noile achizitii isi vor face loc in prima echipa la reluarea campionatului. Oricum, consider ca avem un lot suficient de valoros pentru a ne atinge obiectivul cistigarii titlului", a conchis Muresan.  

Prestatiile sociale, indexari de forma

Prin adresa de la cabinetul secretarului de stat din Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, directiile de munca si protectie sociala judetene au primit lista privind cuantumurile prestatiilor sociale pentru anul 2008. Astfel “incepind cu luna ianuarie 2008 limitele de venituri pina la care se acorda unele drepturi si cuantumurile unor prestatii sociale sint indexate sau majorate cu indicele de crestere a preturilor prognozat pentru anul 2008”. Pina aici suna bine, dar cifrele prezentate in continuare arata o majorare mai mult decit simbolica a sumelor acordate cu titlu de prestatii sociale. Cite 2 lei pentru un copilSpre exemplificare, cuantumul alocatiei familiei complementare creste cu cite 2 lei pentru fiecare grupa, aceste sume fiind de 38 lei pentru familia cu un copil, 44 lei pentru 2 copii, 49 lei pentru 3 copii, 54 lei pentru 4 sau mai multi copii. In cazul familiei monoparentale (cu un singur parinte), sporurile fata de anul trecut sint ceva mai “generoase” pentru situatiile cu mai multi copii, cresterea fiind de la 52 lei la 54 lei pentru un singur copil, de la 62 lei la 65 lei pentru doi copii, del la 70 lei la 73 lei pentru 3 copii si de la 79 lei la 83 lei pentru 4 si mai multi copii. Venitul mediu net lunar pe membru de familie pina la care se acorda alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala a fost majorat de la 176 lei la 184 lei. Cuantumul alocatiei de plasament a fost majorat de la 86 lei la 90 lei. Ar fi foarte interesant daca cineva dintre cei din minister care au promovat si sustinut asemenea indexari a calculat cu cit a crescut anul trecut pretul la piine si ulei si cit din majorarile numai la aceste produse sint acoperite prin aceste majorari. In cazul indemnizatiei persoanelor cu handicap, aceasta a fost majorata de la 179 lei la 187 lei pentru adultul cu handicap grav si de la 147 lei la 154 lei pentru adultul cu handicap accentuat, iar alocatia pentru copiii nou-nascuti a fost majorata de la 204 lei la 213 lei. 

A fost odata... Povesti pentru copii.

Am avut nevoie de mai bine de 8 ore pentru a-mi reveni din soc si a ma apuca sa scriu cele citeva rinduri de astazi. In urma cu vreo doua saptamini, am cerut ajutorul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia pentru a detalia subiectul - 24 ianuarie 1859. Am aflat, pe linga lucrurile pe care le stiam, ca aceasta data reprezinta, practic, suportul buletinului meu de roman. Fara acea zi, denumirea de roman cu care ma mindresc, steagul pe care il simt ca fiind al meu si imnul care ma emotioneaza de fiecare data ar fi fost, probabil, altfel. Din acel moment am inceput sa traiesc o experienta naucitoare pe care nu o doresc nimanui, dar care trage un grav semnal de alarma. Fara riscul de a deveni patetic trebuie sa spun, inca de la inceput, ca am intrebat care este motivul pentru care romanii au pierdut demnitatea nationala. Raspunsul avea ceva in comun cu regimul comunist, dar trebuie sa va marturisesc ca nu m-a convins nici pe departe. Daca am avut ca natie puterea de a iesi in strada si de a cinta “Desteapta-te Romane” in decembrie 1989, de ce nu am avea si identitate nationala? Am aflat abia astazi ca totul are legatura cu ipocrizia, fatarnicia si indolenta noastra a tuturor. Poate ca suna dur, dar atunci cind ai atitea exemple pe minutul patrat este greu sa te gindesti la altceva. Aflam din presa zilei de ieri ca cei mai reprezentativi dintre localnici, alesi sau numiti in diferite functii, marcheaza si ei momentul - unul in Muntii Apuseni, acolo unde are audiente, altul printr-un mesaj in care ne vorbeste despre manifestarile legate de Marea Unire de la 1918” si asa mai departe. Tot despre ziua de ieri aflam ca o marcam pentru ca “in 24 ianuarie 1959 s-a scris istorie” si ca a fost o miscare “legica”. Pot fi niste mici scapari, dar atunci cind sint generale si nesesizate incepi sa iti pui intrebari. La fel imi pun si eu, dar nebunia nu se opreste aici. Incerc sa aflu de la oamenii simpli care este parerea lor despre eveniment, dar mai ales despre gafe. Obtin o adevarata rascoala publica. Cei care au gresit sint cei mai nerusinati pentru ca “nu stiu nimic despre unirea celor trei principate”, “nu sint in stare sa marcheze cum se cuvine evenimentul din Apuseni, aici la noi, si nu la Bucuresti si Iasi”, “nu amintesc nimic despre Mihai Viteazul, numai despre Alexandru Ioan Cuza” si “nu au organizat nici macar un concert sau un foc de artificii, ceva”. Nu stiu daca mai are vreun rost sa continui sa imi racesc gura de pomana sau sa uzez tastatura calculatorului terminind acest material. O fac, totusi, pentru ca asta imi este munca si pentru asta sint platit. Renunt, insa, incepind de astazi, la intrebari legate de motivele pentru care ne merge rau, pentru care pleaca sute de mii de oameni la munca peste granita, pentru care politicienii ne trateaza asa cum ne trateaza. Pot sa o fac si nu ma incearca nici un regret. Si voi ati renuntat la buletinul de roman pentru ca sinteti prea ocupati! 

Program de preventie a cancerului

Alt program de sanatate gratuitDin spusele ministrului sanatatii, concomitent cu ultimele luni in care se va derula Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei, va fi initiat si un program de prevenire a diferitelor tipuri de cancer. Programul de preventie a cancerului de sin, cancerului de col uterin si col rectal se va adresa, in special, persoanelor care prezinta risc crescut la astfel de afectiuni, riscuri care vor fi determinate prin programul de analize gratuite derulat in acest moment.“Ministrul Sanatatii doreste in urmatoarele luni, cit mai curind, implementarea unui alt program de anvergura, Programul de preventie a cancerului de sin, cancerului de col uterin si col rectal. Ministrul doreste ca acest program sa fie tot gratuit pentru cei care prezinta risc crescut de imbolnavire”, a spus medicul Maria Babes, de la Unitatea de implementare a Programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei la nivelul judetului Alba.Statistici negreIn Romania, o femeie din sase va dezvolta cancer mamar conform concluziilor Ligii Romane de Cancer, iar 80% dintre toate femeile active sexual pot dobindi de-a lungul vietii o infectie care sa conduca la cancer de col uterin. La nivelul Romaniei, cancerul de col rectal, si el propus in programul de preventie a cancerului, este al treilea ca frecventa de aparitie. Daca afectiunile cancerigene la sin si col uterin afecteaza, cu precadere, femeile tinere sau la virsta a doua, cancerul de col rectal poate afecta si femeile si barbatii. Mai rar, cancerul de sin poate aparea si la barbati.Cancerul de col rectal apare la persoanele cu virsta inaintata, la persoanele cu dieta bogata in grasimi animale si sarace in fibre vegetale. Toate aceste tipuri de cancer pot fi insa tratate, daca sint depistate in faza incipienta. Programul de preventie, care va fi initiat de minister, isi propune educarea persoanelor cu risc crescut, care ar trebui sa se adreseze din timp medicului, sa faca controale periodice, sa urmeze un regim de viata sanatos si sa urmeze tratamentul recomandat de medic, daca este cazul. “Persoanele care au risc mare sa dezvolte cancer vor fi tinta acestui program de preventie. Este mai usor sa previi o maladie atit de grava, decit sa o tratezi”, a explicat medicul Maria Babes.

Trei din cinci oameni si-au facut analizele

Dupa sase luni de la debut, prin Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei, la nivelul judetului Alba, au fost examinate aproximativ 60% dintre persoanele nascute intre lunile iulie-ianuarie. Prin acest program initiat de Ministerul Sanatatii, intreaga populatie a Romaniei poate beneficia de analize gratuite care stabilesc factorii de risc cei mai frecventi in sanatatea populatiei. Conform declaratiilor medicului coordonator al Unitatii de implementare a Programului de evaluare a starii de sanatate a populatie, la nivelul judetului Alba, Maria Babes, locuitorii judetului sint predispusi, in genere, la aceiasi factori de risc ca si restul tarii.Ministerul Sanatatii s-a gindit la populatie. E foarte bine, doar asa se poate sti starea de sanatate si factorii de risc care se stabilesc cel mai frecvent in sanatatea populatiei. C. C., Alba IuliaDa, sint foarte necesare aceste analize deoarece nu ne alimentam corect si nu ne ingrijim. Sintem foarte dezordonati cu persoana noastra.M. M., Alba IuliaE bine sa iti faci analizele. Asa poti  afla cum este starea ta de sanatate si poti descoperi boli destul de grave precum diabetul si boli de nutritie.I. D., Alba Iulia Sintem un pic iresponsabili. Nu acordam atentie sanatatii, nu ne facem timp sa mergem la medic, lasam totul pe mai tirziu. Aceste taloane ne fac sa ne simtim un pic obligati sa ne facem analizele medicale, e foarte bine.E. M., Alba IuliaTrebuie sa profitam de acest program.  Este foarte util si foarte important. Prin efectuarea analizelor medicale se pot identifica boli destul de grave.A. I., Alba Iulia Sint foarte multumita de acest program. Evaluarea starii de sanatate a populatiei prin efectuarea analizelor medicale este foarte importanta.S. O., Alba IuliaAceste analize trebuiesc facute. Sint foarte importante, ne ajuta sa decoperim de ce boli suferim. Stim ca nu ne alimentam corect, sintem stresati si nu avem timp, dar trebuie sa ne facem timp pentru sanatatea noastra. B. D., Alba Iulia