monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Rock de calitate, la invitatia Trident

Primele trei concerte ale Turneului Trident 2007 au avut loc in Sfintu Gheorghe, pe 2 septembrie, la Medias, pe 16 septembrie, si la Deva, pe 23 septembrie si au adus in fata publicului trupe de prima clasa: Directia 5, Activ, Fly Project, Proconsul si DJ Project. Mega-concertul Uriah Heep din Sibiu va avea loc duminica, incepind cu ora 19, in parcarea Salii Transilvania, iar pentru deschidere au fost selectate alte doua nume sonore ale scenei pop-rock romanesti: Cristina Rus si Iris.Cadou pentru clientiTurneul Trident 2007 este singurul eveniment de acest gen din tara. Niciun alt operator de retail nu a mai organizat pina acum concerte in aer liber in toate locatiile pe care le detine. Conceptul si realizarea spectacolelor sint 100% originale, ele constituind doar unul dintre mijloacele in care compania rasplateste increderea si loialitatea clientilor sai.Eliberarea cardurilor, mai rapidaAccesul la toate evenimentele si concertele Trident, inclusiv la cel din Sibiu, este gratuit pentru clientii ce detin cardul „Trident client fidel", un instrument modern de bonusare si recompensare. Acesta se obtine gratuit in oricare dintre magazinele Trident, dupa completarea unui formular. Pentru a facilita eliberarea rapida a cardurilor in vederea accesului la concertul Uriah Heep, in perioada aceasta prelucrarea datelor dureaza 60 de minute. Magazinul Trident din Sibiu functioneaza zilnic in intervalul 9 - 21.30, iar duminica in intervalul 9 - 18.30.

A scapat usor

Un barbat in virsta de 40 ani si-a vazut moartea cu ochii. Acesta se angajase intr-o traversare neregulamentara la interesectia strazilor Hermann Oberth si Axente Sever, moment in care a fost lovit de un autoturism care circula regulamentar. Intersectia respectiva este una extrem de periculoasa. Zilnic, foarte multe persoane care trec calea ferata se angajeaza in traversarea strazii prin loc neregulamentar si risca in acest fel sa fie loviti de un autoturism. Un astfel de accident, soldat din fericire doar cu ranirea unui pieton, a avut loc in noaptea de 23 spre 24 septembrie. „Impactul cu autoturismul i-a provocat barbatului un traumatism facial si o fractura de piramida nazala, care au necesitat internarea in cadrul Spitalului Municipal", a anuntat comisarul Mircea Cristea, comandantul Politiei Medias. Cercetarile in acest caz sint continuate de catre lucratorii Biroului Politiei Rutiere Medias.

Acces electronic in centrul istoric

Schimbarea schimbariiMunicipalitatea mai face o tentativa de a pune la punct conceptul de trafic in zona istoricaDe ani de zile, municipalitatea medieseana incearca sa reglementeze fara succes traficul in zona centrala a orasului. In 2004, Consiliul Local Medias a adoptat un proiect de hotarire care interzice accesul in Piata Regele Ferdinand I, cu exceptia riveranilor si a masinilor de aprovizionare. In realitate, hotarirea nu a fost respectata niciodata in totalitate. Dupa ce anul trecut a fost montat un stilp pneumatic in valoare de 11.000 de euro, si care a avut ca „realizari" doar faptul ca a avariat cel putin 15 autoturisme, recent administratia locala a venit cu o alta gaselnita. A fost comandat un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui sistem electronic de acces in zona centrala, respectiv in Piata Regele Ferdinand I si pe strazile adiacente. RestrictiiIdeea de la care porneste studiul de fezabilitate este aceea ca zona fiind una rezidentiala, se va permite doar accesul riveranilor si a masinilor de aprovizionare. Sistemul electronic de acces in Piata Regele Ferdinand I va permite accesul auto in perimetru doar dupa identificarea numarului de inmatriculare sau a cardului de acces. De asemenea, administrarea drepturilor de acces, precum si comanda directa asupra elementelor de blocare a accesului se va face la o statie computerizata in dispecerat. „Este un sistem controlat de la un dispecerat. Relatia om-om dispare. Practic va fi o relatie «rece», cu un stilp pneumatic. Daca nu esti in baza de date a calculatorului, nu poti intra. Accesul se face pe baza recunoasterii de catre o camera de luat vederi a numarului masinii", a explicat viceprimarul Teodor Neamtu.Cinci piloniPentru ca sistemul sa functioneze vor fi montati cinci stilpi retractabili, care vor constitui puncte de intrare - iesire. Astfel, pe strazile I. G. Duca si Stephan Ludwig Roth va functiona un punct combinat intrare - iesire, pe strada Nicolae Iorga va exista un punct de intrare, iar pe strazile George Enescu si Petofi Sandor, cite un punct de iesire. In fiecare punct, vor fi montate camere video performante, care sint folosite la recunoasterea numerelor de inmatriculare si la supravegherea traficului. Finantare mixtaLa inceputul acestei saptamini, Consiliul Local a votat studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico - economici ai proiectului. Desi valoarea lui nu a fost facuta publica, in conditiile in care urmeaza sa se liciteze pentru desemnarea executantului, surse neoficiale sustin ca aceasta se ridica la circa 200.000 de euro. Reprezentantii municipalitatii au dat asigurari ca exista mai multe societati comerciale interesate sa participe la realizarea acestuia. „Si-au manifestat dorinta sa participe la implementarea acestui sistem, pe linga Primarie si o serie de agenti economici, interesati in reglementarea circulatiei in Piata Regele Ferdinand. Deci proiectul va fi realizat cu bani din buget si cu bani extrabugetari", conchide viceprimarul Neamtu.

Injunghiat de o vecina

Consumul de alcool i-a invrajbit pe doi vecini de pe strada Johannes Honterus din municipiul Medias. O femeie in virsta de 37 ani i-a aplicat o lovitura de cutit in zona pieptului unui barbat in virsta de 38 ani. Incidentul s-a petrecut simbata dupa-amiaza, in jurul orei 18, in imobilul numarul 35 de pe strada Johannes Honterus. Intre cei doi vecini, ambii aflati sub influenta bauturilor alcoolice, a izbucnit un conflict spontan, iar femeia a luat un cutit si i-a aplicat o lovitura barbatului. „In functie de numarul de zile de ingrijiri medicale pe care le va primi barbatul, atacatoarea sa va fi cercetata pentru tentativa de omor sau vatamare corporala", a precizat comisarul Mircea Cristea, comandantul Politiei Medias. Politistii medieseni continua cercetarile.

Prevenire prin discutii

Biroul Politiei Rutiere Medias organizeaza o serie de intilniri cu grupuri tinta de participanti la trafic. Primii vizati de catre politisti au fost motociclistii. In cadrul intilnirii care a avut loc zilele trecute, au fost prezentate o serie de accidente in care au fost implicati motociclisti, iar acestia la rindul lor au expus problemele cu care se confrunta in trafic. La intilnirea organizata de Biroul Politiei Rutiere au participat circa 25 motociclisti. „S-au prelucrat aspecte educativ-preventive si accidentele in care au fost implicati motociclisti. Totodata, s-au purtat discutii cu privire la problemele intimpinate de acestia in trafic", a spus agentul sef adjunct Daniel Ioana, din cadrul Biroului Politiei Rutiere Medias. Oamenii legii vor continua sa organizeze astfel de actiuni. In zilele urmatoare, agentii de circulatie se vor deplasa la liceul Automecanica, pentru a discuta cu elevii de acolo despre accidentele in care au fost implicati pietoni.

Topul reclamatiilor

Primaria Medias primeste zilnic cel putin doua sau trei apeluri pe numarul gratuit pus la dispozitia mediesenilor. La circa o luna de la punerea sa in functiune, peste 70 de persoane au sunat pentru a reclama diferite probleme. Cei mai multi medieseni care au folosit linia telefonica gratuita s-au plins de lucrarile de asfaltare a strazilor. Pe pozitia secunda se claseaza cei care au reclamat ca multe zone ale orasului sufera la capitolul curatenie, iar podiumul este completat de cei care si-au pirit vecinii ca se ocupa cu cresterea animalelor. Un numar ceva mai mic de persoane s-au pins la telefon ca sint deranjati de vecinii care dau muzica prea tare sau se cearta in casa.Linie gratuitaTEL VERDE VOLUNTARI poate fi apelat gratuit 24 de ore din 24. Mediesenii care vor sa aduca in atentia administratiei locale probleme de interes public o pot face la numarul de telefon gratuit 0 800 800 425. Cei care suna vor putea vorbi cu un angajat al municipalitatii. De luni pina vineri, in intervalul orar 7-15, la numarul respectiv raspunde un angajat al Serviciului de Relatii Publice, iar in restul timpului, agentul comunitar de serviciu. Linia telefonica gratuita costa municipalitatea medieseana 72 de euro lunar.

Afacerea „Biblioteca"

Licitatie anulataIn luna aprilie, municipalitatea vindea cladirea situata in Piata Regele Ferdinand I nr. 20, la un pret record de 3,9 milioane de lei. Societatea Civita Com, apartinind omului de afaceri Mihai Craciun, a cistigat licitatia, dar nu a mai achitat banii, astfel ca afacerea a cazut in cele din urma. In aceste conditii, consilierii locali au schimbat „placa". Pretul de pornire al licitatiei a fost triplat si a ajuns la 2 milioane de lei. Acelasi cistigatorLa cea de-a doua licitatie, trei societati comerciale au cumparat caietul de sarcini. Doua dintre acestea sint din Medias, RMB Invest SRL si Imobiliar Management SRL, iar cea de-a treia firma este din Brasov, Gastroserv SA Dupa deschiderea ofertelor, cea mai buna a fost a firmei din Brasov, la care acelasi om de afaceri Mihai Craciun este actionar, iar oferta a fost de 2.002.000 lei. In conditiile in care nimeni nu a supralicitat, Gastroserv SA a fost declarata cistigatoarea licitatiei. Reprezentantul firmei din Brasov a explicat ca nu cunoaste viitoarea destinatie a spatiului cumparat in Piata Regele Ferdinand I. Firma detine in patrimoniu mai multe spatii comerciale in diferite localitati din tara.Neamtu, multumitPe de alta parte, reprezentantii municipalitatii s-au declarat multumiti la finalul licitatiei. Viceprimarul Teodor Neamtu a explicat ca masura majorarii pretului licitatiei s-a dovedit a fi una buna, pentru a evita ca si aceasta sa fie anulata. „Eu cred ca hotarirea Consiliului Local de a reevalua pretul imobilului si de a fixa alt pret de pornire al licitatiei a fost una buna. Este un venit la bugetul local pe care mizam atunci cind am construit bugetul pentru anul 2007. Asteptam ca in termen de 30 zile firma care a cistigat sa vina sa semnam contractul de vinzare-cumparare", a explicat viceprimarul de Medias.

Scoliti de olandezi

Finantare strainaIn aceasta saptamina, participantii la acest proiect au primit diplomele de absolvire. Cursul finantat de Asociatia Municipiilor din Olanda a oferit pregatire in domeniul accesarii de fonduri europene, managementul resurselor umane, si comunicare interna si externa. „Proiectul s-a intitulat «Abordare integrata a managementului intern in Primaria Medias». Valorea lui, de circa 70.000 de euro, a fost suportata de partea olandeza", a explicat Adriana Denghel, responsabil de proiect in cadrul Primariei Medias.Rezultate multumitoare La finalul proiectului, olandezii s-au declarat multumiti de modul in care s-a lucrat, precum si de progresele facute de functionarii publici medieseni. „Pot sa va spun ca am lucrat pe citeva directii distincte: management de proiect, fonduri europene, managementul resurselor umane si comunicare. Putem spune ca in ultimul an municipalitatea din Medias si-a imbunatatit calitatile in aceste domenii, dar noi credem ca in special pentru imbunatatirea comunicarii interne si externe vom lucra impreuna in cadrul unui nou proiect cu acelasi finantator, pentru care va trebui sa aplicam in luna octombrie. E un timp scurt, dar vom face tot ce ne sta in puteri", a spus Carel Volkers, responsabil de proiect din partea municipalitatii olandeze. Proiectul „Abordarea integrata a managementului intern in Primaria Medias" ar putea fi urmat de un altul, axat pe comunicarea interna si externa a institutiei, finantat tot de Asociatia Municipiilor din Olanda.

Distractie la festival

Program diversificatFestivalul a avut muzica pentru toate gusturileFestivalul dedicat mediesenilor tineri si cu sufletul tinar a avut de toate. Concerte de muzica usoara, muzica populara, spectacole de teatru, expozitii, mici, bere si vreme buna. Manifestarile au debutat vineri seara cu o trupa locala. Principale puncte de atractie ale primei seri au fost recitalurile sustinute de Class, Giulia si Corina. Ziua de simbata a adus pe scena amenajata in Piata Corneliu Coposu alte nume mari din industria muzicala romaneasca: Andreea Balan, Anda Adam si Nicola au umplut piata primariei. Vreme bunaOrganizatorii au profitat anul acesta de vremea buna. Pe toata durata celor trei zile, soarele le-a zimbit participantilor la festival, astfel ca numarul acestora a fost unul insemnat. Daca vineri si simbata, iubitorii muzicii pop-rock au avut numai motive de bucurie, duminica a venit rindul muzicii populare. Timp de mai bine de patru ore, au sustinut concerte ansamblurile Junii Sibiului, Purtata si Nefelecjs, precum si solistii Vasile Conea, Sava Negrean Brudascu, Nineta Popa, Gabriela Tuta si Ionut Dolanescu. Seara a fost incheiata de Mircea Rusu Band si trupa Simplu.Foc de artificiiProgramul diversificat, menit sa satisfaca toate gusturile, s-a dovedit a fi o reteta buna. Reusita a fost data de numarul mare de participanti, care au venit pe durata celor trei zile in Piata Corneliu Coposu. „Tinem sa multumim celor care s-au implicat in organizarea acestui festival si miilor de medieseni care au participat. Numarul mare de participanti ne da sperante in continuare acestui gen de activitati si pe mai departe", a marturisit Lucian Costea, directorul Directiei Cultura, Sport, Turism si Tineret. Editia din acest an a festivalului „Zilele Tineretului Mediesean" s-a incheiat cu un foc de artificii care a durat circa douazeci de minute.

Mediul, insanatosit cu fonduri europene

Sase axe de dezvoltare ofera sanse unice pentru RomaniaCele doua proiecte lansate acum se incadreaza pe prima axa prioritara din POS si vizeaza extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetele Cluj-Salaj si Giurgiu. Proiectul din zona Cluj-Salaj are o valoare de aproximativ 197 milioane de euro si presupune reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa potabila si canalizare din localitatile Cluj Napoca, Dej, Gherla, Huedin, Zalau, Simleul Silvaniei, Jiubou si Cehu Silvaniei. Cel de-al doilea proiect, a carui valoare este de aproximativ 72 de milioane de euro, vizeaza reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa potabila si canalizare din localitatile Giurgiu, Bolintin Vale si Mihailesti. Termenul de finalizare a investitiilor este estimat pentru anul 2013, in cazul ambelor obiective.15 in totalPotrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, dupa trasmiterea proiectelor, aprobarea acestora de catre Comisie se face in termen de maximum trei luni de la primirea aplicatiei de finantare. Proiectele transmise CE spre aprobare fac parte din cele 15 proiecte pregatite de Ministerul Mediului pentru accesarea fondurilor europene in 2007. Acestea corespund primelor doua axe prioritare prevazute de POS Mediu. Astfel, zece proiecte vizeaza extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata, iar celelalte cinci se incadreaza pe cea de-a doua axa prioritara din POS Mediu - dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate.Mediasul vine la rindPrimele zece proiecte presupun modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in principalele aglomerari din judetele Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Tulcea, Gorj, Olt. De asemenea, aceleasi investitii privind sectorul de apa sint programate, prin aceste proiecte, pentru orasele Codlea, Rupea, Zarnesti - din judetul Brasov, Medias, Agnita, Dumbraveni, Copsa Mica - in judetul Sibiu, pentru zona Turda-Cimpia Turzii din judetul Cluj, precum si pentru principalele aglomerari din judetele Cluj si Salaj. In ceea ce priveste proiectele incluse pe cea de a doua axa prioritara a POS Mediu, acestea vizeaza realizarea unor sisteme integrate de management al deseurilor solide in sase judete - Giurgiu, Maramures, Bistrita Nasaud, Vrancea, Harghita si Covasna.Asistenta ISPAPotrivit directorului general al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial de Mediu, Liliana Chirila, cele zece proiecte privind sectorul de apa si apa uzata au o valoare de peste 800 de milioane de euro, finantare asigurata prin POS Mediu, axa prioritara 1. Celelalte cinci proiecte privind managementul integrat al deseurilor au o valoare totala de 200 de milioane de euro si vizeaza ce-a de-a doua axa prioritara. Intrucit valoarea fiecaruia dintre proiecte depaseste 25 de milioane de euro, potrivit normelor europene, acestea necesita aprobarea CE. Toate cele 15 proiecte au beneficiat de asistenta tehnica din fonduri ISPA.Anul viitorDe asemenea, potrivit oficialului Ministerului Mediului, in 2008, ministerul va transmite CE alte 25 de proiecte care au fost pregatite prin fonduri ISPA. Un numar de 15 proiecte, cuprinse in prima axa prioritara, au o valoare de 1,5 miliarde de euro, iar celelalte zece, care vizeaza managementul deseurilor, au o valoare de 500 de milioane de euro. Totodata, Ministerul Mediului mai pregateste, cu sprijin financiar de la Banca Mondiala, alte 12 proiecte pe sectorul de apa, pentru care a demarat asistenta tehnica. Potrivit Planului Operational Sectorial pentru Infrastructura de Mediu, Romania va putea accesa, in perioada, 2007-2013 fonduri comunitare in valoare de 4,5 miliarde de euro, la care se adauga cofinantarea de la bugetele de stat si locale de un miliard de euro. Finantarea europeana va proveni din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si din Fondul de Coeziune.Axe prioritareAxa 1: extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata, finantare europeana de 2,7 miliarde de euro, cofinantare nationala de aproximativ 490 de milioane de euro;Axa 2: dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate, finantare comunitara de 882 de milioane de euro, contributie nationala in valoare de 220 de milioane de euro;Axa 3: reducerea poluarii provenite de la sistemele de incalzire urbana, investitii de 458 de milioane de euro, jumatate reprezentind fonduri europene, jumatate fiind contributia nationala; Axa 4: implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii, fonduri europene - 172 de milioane de euro, 43 de milioane de euro de la bugetul de stat; n Axa 5: protectia impotriva inundatiilor si reducerea eroziunii costiere, fonduri europene in valoare de peste 270 de milioane de euro, contributia de la bugetul de stat - 47 de milioane de euro; Axa 6: asistenta tehnica, finantare europeana de 181 de milioane de euro si cofinantare nationala de 45 de milioane de euro.

Gazistii, ingrijorati

Mediesenii isi doresc o victorie cu FC OradeaAfisata cu pretentii de promovare la debutul acestui campionat, Gaz Metan Medias nu reuseste sa-si revina in startul acestui sezon. Victorioasa doar pe propriul teren, formatia pare lipsita de concentrare in deplasare. Asa s-a intimplat si la ultimul meci pierdut de elevii lui Cristi Pustai cu scorul de 0-2, in deplasarea de la FC Arges. Miine, jucatorii de pe Tirnava Mare au de trecut un examen dificil, dar pe propriul teren. La Medias va poposi FC Bihor, una din echipele cu traditie si pretentie in aceasta liga. „Sincer ma asteptam sa luam ceva puncte din aceste deplasari, dar lipsa de concentrare ne-a facut sa nu aducem nimic. Acum, atita ne-ar mai trebui sa si pierdem puncte pe propriul teren. nu avem voie s facem nici un pas gresit. Trebuie sa fim foarte precauti, pentru ca FC Bihor este o echipa puternica ce pune probleme", recunoaste Cristi Pustai. Antrenamente dureUltimele zile au fost dificile pentru jucatorii de pe Tirnava Mare. Lipsa rezultatelor l-a facut pe tehnicianul Cristi Pustai sa inaspreasca ritmul antrenamentelor. A incercat sa perfectioneze diverse scheme, dar mai ales a lucrat la posesia indelunga a mingii, pentru ca echipa sa poata conserva rezultatul in cazul in care se afla in avantaj. „Trebuie sa stim sa tinem de minge pentru a-i face pe ei sa atace si sa iasa din dispozitiv. Nu se poate ca noi sa nu fim in stare sa legam cinci pase ca lumea. Avem momente in care nu dam o pasa buna la doi metri. Fiecare trebuie sa constietizam ca avem de indeplinit un obiectiv, iar pentru asta trebuie sa muncim din greu", mai spune antrenorul. Etapa deplasarilorIn liga a treia, toate formatiile care reprezinta Sibiul in acest esalon au parte de deplasari. FC Cisnadie, cea mai bine clasata echipa din judet, joaca la Podari, cu formatia Gaz Metan. Dupa ce in ultima runda elevii lui Jan Gavrila n-au reusit decit o remiza pe propriul teren, acum ei spera la cel putin tot atit. „Pierdem puncte pe propriul teren si asta nu e bine. Acum trebuie sa mergem sa le recuperam din deplasari", avertizeaza capitanul Luci Cotora. In celelalte doua partide, FC Atletic se va deplasa la Slatina, unde va intilni Alro, in timp ce FC Sibiu va disputa un  joc contra celor de la International Pitesti.