monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Pe scurt

Picturi religioase pentru sibieniExpozitia de arta religioasa care va avea loc la biserica fortificata din Cisnadie expune, pina in data de 14 septembrie, lucrarile religioase a doi dintre cei mai importanti pictori ai secolului trecut, Marc Chagall si Gottfried Engelmann. Astfel, operele celor doi vor fi expuse pentru prima data in Romania, Gottfried Engelmann fiind parintele litografiei franceze, iar suprarealistul Marc Chagall fiind cel care a abordat temele biblice in maniera artei contemporane. Expozitia vine in continuarea proiectului „Bible Art“ care isi propune sa faca cunoscute publicului romanesc litografiile de inspiratie biblica.    R. N.Arta plastica si muzica contemporanaFestivalul de muzica clasica contemporana de la Sibiu din acest an va fi gazduit in cadrul expozitiei de arta plastica a artistului Christian Lucian Hamsea, astfel imbinindu-se, intr-o noua ipostaza, muzica impreuna cu arta. Expozitia, desfasurata pe parcursul lunii august in Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007, face parte din proiectul „Drumul-Intilnirea. Arta Plastica Intilneste Muzica Contemporana“, in cadrul caruia vor avea loc concerte si recitaluri sustinute de maestrul Mircea Ardeleanu de la Conservatorio della Svizzera Italiana din Lugano, Elvetia, si compozitorul Josh Schmidt din New York.   R. N.

Dezbatere la Bontida despre restaurarea castelelor

Discutia care va fi purtata in localitatea Bontida, in data de 15 august, va cuprinde proiectele de restaurare ale castelelor Bran, Apaffy din Dumbraveni si Banffy din Bontida, incluse in programul european „Proiectul celor trei castele“, din cadrul actiunii care poarta titlul „Arhitectura Regionala“. Organizatorii, Transylvania Trust, Restauro Project si ESUA Project (European School for Urbanism and Architecture), au desfasurat o serie de ateliere si vizite de lucru la Castelul Bran, la care au participat un grup de experti si studenti din Norvegia, Marea Britanie, Italia, Germania, Belgia, SUA si Romania. In 15 august, respectiva echipa se va afla la Castelul Banffy din localitatea Bontida, urmind sa participe la ateliere practice de restaurare a edificiului. Castelul, monument istoric de importanta internationala, este in curs de restaurare, in cadrul acestuia functionind Centrul International de specializare in reabilitarea patrimoniului.

„ApaAerFoc“ la Parcul Tineretului

Intre 14 iulie si 5 august, Institutul Cultural Român (ICR) a invitat publicul la o intilnire cu o forma de arta putin explorata in România, teatrul de strada. Cele patru trupe de prestigiu prezente in Capitala – Strange Fruit, Teatro Ka, Ilotopie si Tuig – au sustinut fiecare cite doua reprezentatii cu spectacole construite prin imbinarea unor limbaje artistice diverse, de la dans, acrobatie, teatru, pina la jocul de imagini si efecte tehnice.Festivalul de teatru in aer liber „ApaAerFoc“ a fost deschis de trupa Strange Fruit din Australia, in weekendul 14-15 iulie. Au urmat Teatro Ka din Portugalia (21-22 iulie), Ilotopie din Franta (28-29 iulie) si Tuig din Olanda (4-5 august), care a incheiat seria spectacolelor din festival.Strange Fruit este o trupa cu un palmares international impresionant, ce a avut in ultimii sase ani peste 170 de participari la festivaluri de gen, in 30 de tari. La Bucuresti, Strange Fruit a prezentat spectacolul „Cimpul“, jucat de opt personaje, pe bare elastice, inalte de 4,5 m. Teatro Ka, specializata in teatrul pe picioroange, a prezentat piesa „Aripa destinului“, o poveste despre omul aflat in fata mortii. Spectacolul „Reflexiile lui Narcis“ al trupei Ilotopie a fost sustinut pe suprafata lacului din Parcul Tineretului, unde au plutit paturi, biciclete, flori sau carucioare. Tuig, din Olanda, a incheiat festivalul printr-un „Salt vital“, in care au fost puse in scena forta apei, aerului si a focului.

Mega-concert la Cheile Turzii

Este asteptata multa lumeDumitru Farcas, unul dintre numele grele de pe afisul concertului de la Cheile TurziiAflat la a doua editie, festivalul de muzica populara care se va desfasura in comuna Petrestii de Jos propune o petrecere pe cinste pentru persoanele iubitoare de muzica folclorica si nu numai. Astfel, dupa fiecare concert de muzica populara, distractia va continua pina dimineata, alaturi de formatii care vor sustine concerte de muzica dance si disco. Se anunta un mega-eveniment, Ioan Pirv, consilier al primariei din localitate, sustinind ca vrea sa ii aduca la festival pe toti locuitorii comunei, dar si persoane din afara ei. Potrivit acestuia, organizatorii se asteapta ca la eveniment sa participe peste 5.000 de persoane, locul unde va fi montata scena fiind special amenajat pentru petrecere, cu tarabe, standuri cu suc, bere si mici. Ioan Pirv a mai declarat ca s-a ocupat special de incheierea fiecarei seri de concerte folclorice, asigurind, pentru ambele nopti, focuri de artificii.„Un an mai deosebit“Inainte de petrecere, concerte, mici si bere, va avea loc o slujba de pomenire a lui Ioan Sotelecan, interpret vocal si solist, preotii din comuna oficiind un parastas la 20 de ani de la moartea sa. Astfel, editia prezenta este intitulata „Festivalul in memoriam Ioan Selecan“, avindu-i ca invitati speciali pe Dumitru Farcas, Sava Negrean-Brudascu, Marius Ciprian Pop si multi altii. Pirv a mentionat ca „festivalul din acest an a luat nastere in urma colaborarii cu fiul lui Ioan Sotelecan, acesta luind legatura cu majoritatea artistilor care vor fi sustine concerte“. Spectacolul va incepe simbata, de la ora 16, la ora 21 fiind invitata Mirabela Dauer.

Arbitraj tendentios

Sperante mari cu RapidulIn ciuda infringerii cu Unirea, Sorin Vadana crede in sansele echipei sale duminicaCu un singur punct din doua etape, „Sepcile rosii“ se vad obligate sa invinga o candidata la titlul de campioana a Romaniei. Campionatul este lung, insa pasii gresiti de pe propriul teren pot cintari serios in indeplinirea obiectivelor. La primul sezon in Liga 1, dupa o pauza de 8 ani, clubul clujean va incerca sa se salveze de la retrogradare. Directorul sportiv al clubului, Sorin Vadana, a acceptat sa vorbeasca despre debutul sezonului si despre sansele echipei sale in etapele care urmeaza: „Am trecut pe linga doua sanse mari de victorii, in urma unor jocuri bune. Speram ca duminica sa simtim in sfirsit gustul victoriei. Echipa a demontrat ca are potential, insa avem nevoie de concentrare mai mare, de la inceputul meciului si pina la ultimul fluier. Campionatul este lung si avem incredere ca vom reusi ceea ce ne-am propus. Insuccesul cu Urziceniul ni se datoreaza, dar antrenorul stie sa analizeze greselile care s-au facut. Numai cine nu munceste nu greseste“, a precizat oficialul clujenilor.Vadana: „Dorim transparenta“Clubul nu a ramas indiferent la prestatia brigazii de arbitri la meciul cu Unirea Urziceni, arbitraj pe care l-a catalogat tendentios. In aceasta privinta, formatia Universitara a inaintat Comisiei Centrale a Arbitrilor un protest prin care cere corectitudine in rundele care urmeaza sa se dispute. „Le-am trimis un memoriu in care am cerut sa fie analizata prestatia arbitrilor de la meciul cu Unirea, pentru a preveni pe viitor un astfel de arbitraj. Eu am lucrat atitia ani ca arbitru si mi-am permis sa trag concluzii inca din primele minute. Eu n-am cerut suspendarea lor si nici sa primeasca amenzi. Nu dorim decit sa fim arbitrati corect. Nu ne intereseaza virsta lor, ci dorim sa fim respectati. Sint platiti de Federatia Romana de Fotbal, de cluburi, si trebuie sa aplice regulamentul uniform. Acceptam greselile, dar nu acceptam arbitraje tendentioase. Le-am spus la finalul jocului ca au comis greseli, inclusiv asistentilor, si le recomand ca pe viitor sa fie mai atenti. Partida de duminica dintre Universitatea Cluj si Rapid Bucuresti este programata sa inceapa de la ora 18:15 si va putea fi urmarita in transimisiune directa pe postul de televiziune Kanal D. Cavalerul fluierului care va oficia jocul este Adrian Comanescu. El va fi ajutat pe margini de Irina Mirt (Bucuresti) si de Stelian Slabu (Brasov). Observatorii meciului sint Alexandru Boc (Bucuresti) si Cornel Sorescu (Pitesti), in timp ce arbitru de rezerva a fost desemnat oradeanul Sorin Marcu. Sorin Vadana:„Acceptam greselile, dar nu vom accepta niciodata un arbitraj tendentios.“

Creditele fac targeturile posibile

Banca Româna pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale a reusit sa obtina parametrii financiari scontati pentru prima jumatate a anului 2007. Aceasta reusita se datoreaza cresterii numarului de credite, in special cele de pe piata persoanelor fizice, se arata in datele oferite de catre banca. Astfel, la sfirsitul lunii iunie, valoarea creditelor lansate pe piata de catre BRD se ridica la 20,8 miliarde de lei, cu 51% mai mult decit era valoarea acestora in iunie 2006. Rezultatul financiar net pentru prima jumatate de an se ridica la 417 milioane de lei, cu 32% mai mult decit in aceeasi perioada a anului trecut. Nivelul creditelor acordate, cele care au avut ca destinatie persoanele fizice, au reprezentat 46% din totalul creditelor acordate de banca. Si depozitele persoanelor fizice au avut parte de o crestere semnificativa, de 32%, fata de prima jumatate a anului 2006, ajungind la valoarea de 21,3 miliarde de lei. Aceste rezultate considerate excelente vin, printre altele, ca o consecinta a „aplicarii unor decizii strategice cistigatoare, extinderii retelei de unitati, lansarii unor produse cu impact pe piata, dar se datoreaza si unui control riguros al cheltuielilor generate“, spune Patrick Gelin, presedintele-director general al BRD-Groupe Societe Generale. Astfel, la sfirsitul lunii trecute, BRD avea un portofoliu de peste 2,2 milioane de clienti, peste 2 milioane de carduri lansate pe piata si o retea de 1.100 ATM-uri si peste 10.000 de POS-uri. Banca are o capitalizare bursiera de aproximativ 6 miliarde de euro, ocupind locul doi la BVB din acest punct de vedere. De mentionat este si faptul ca prin recuperarea unor creante, contul riscului a scazut in mod record, in timp ce rezultatul brut al exploatarii a crescut cu 59%, ajungind la valoarea de 592 de milioane de lei. 

Miza pe clienti a crescut afacerile

Strategia pe care Banca Transilvania a aplicat-o in acest an pentru a-si mentine si chiar a-si imbunatati locul pe piata in 2007 a vizat canalizarea intregii atentii spre clienti. Astfel, banca si-a imbunatatit portofoliul de clienti, a continuat sa-si creasca reteaua teritoriala si a investit in cresterea profesionalismului angajatilor sai.In acest context, la sfirsitul lunii iunie, activele bilantiere erau cu 22% mai mari decit fusesera la sfirsitul anului 2006, iar bugetul de venituri si cheltuieli a fost realizat efectiv in doar 6 luni, in proportie de 83% din totalul stabilit a fi realizat pe intreg anul 2007. Pentru a se dezvolta astfel, s-a investit in imbunatatirea sistemului informatic si in marketing si s-a obtinut un profit net mai mare cu 35% decit cel inregistrat la sfirsitul anului trecut. Doar in primul trimestru al anului curent BT a deschis 44 de noi unitati in toata tara si a ajuns la o retea de 385 de sucursale si agentii, care deserveau aproape 900.000 de clienti la sfirsitul lunii trecute, cu peste 27% mai multi clienti decit la sfirsitul lui 2006. Succesul se datoreaza si focalizarii activitatilor curente ale bancii asupra segmentului de retail si asupra celui pentru micii intreprinzatori care au beneficiat de aparitia unor noi produse si servicii care sa raspunda mult mai aplicat la nevoile lor.

Preturi in crestere la apartamente

 Oras pe zoneVara a „incins“ piata imobiliara clujeanaIn medie, cresterile au fost cu 10% pina la 30% in functie de zona si de perspective.Potrivit unui studiu efectuat de catre compania Edil din Cluj-Napoca, zona metropolitana, daca ar fi creata cit mai curind, ar avea drept consecinta in primul rind „rearanjarea“ spatiilor imobiliare. Cu alte cuvinte, s-ar „alinia“ spatii in raport cu functionalitatea lor si astfel am putea avea doar zone de parcuri industriale, cartiere rezidentiale, cartiere pentru tineri sau, de ce nu, un „miez de afaceri“ bine conturat in plin municipiu. O alta consecinta pe care crearea zonei metropolitane Cluj ar avea-o ar fi si aceea ca multi investitori externi, cu putere financiara mare, ar veni sa investeasca in proiecte de anvergura. Mai mult, s-ar putea obtine fonduri de la Uniunea Europeana si astfel toate proiectele initiate de aceste comune invecinate Clujului ar avea sustinere financiara reala si s-ar putea finaliza cu succes. Oricum, se pare ca piata imobiliara a luat-o inaintea administratiei si a transformat comunele limitrofe orasului in adevarate cartiere rezidentiale, dupa cum reiese din statistici.Cit mai costaInceputul verii a adus usoare cresteri la pretul apartamentelor noi din zona Floresti, zona care, alaturi de Baci, a inregistrat o crestere si o dezvoltare a afacerilor din domeniul imobiliar. In acest moment, media preturilor la apartamentele noi scoase la vinzare in Floresti este de 800 de euro per metrul patrat, util, dar semifinisat. Preturile variaza in functie de nivelul de finisare, de stadiul in care se afla lucrarile in momentul contractarii apartamentului si daca are sau nu parcare la sol. In acest moment, pretul unei parcari separate pentru un apartament nou este de 1.500 de euro, dar poate ajunge sa coste si 2.000 de euro.Gusturi in schimbareClientii nu mai vor orice fel de apartamente sau de case. Cei mai multi vor acum finisaje superioare, case mai sigure, in zone mai bune, iar pentru a obtine aceste apartamente sint dispusi sa creasca nivelul creditarii, deci sa plateasca in plus. In acest context, se poate spune ca clujeanul are un anumit statut financiar si a atins un prag de echilibru in ce priveste locul de munca, fapt care ii permite sa ridice nivelul pretentiilor cind vine vorba de felul in care traieste, spun analistii financiari. In medie, preturile variaza intre 20.000 de euro pentru un apartament cu o camera si pot ajunge la aproximativ 50.000 de euro pentru apartamentele de trei camere.Cit de mare ar putea fi ClujulIntr-o prima faza, zona metropolitana ar putea ingloba comunele Baciu, Floresti, Feleacu, Ciurila, Chinteni, Gilau si Apahida, urmind ca intr-o a doua faza sa fie alaturate acestei zone de influenta a municipiului alte 14 comune, printre care ar fi Aghiresu, Girbau, Sinpaul, Borsa, Bontida, Jucu, Tureni sau Cojocna. Astfel, zona metropolitana, spun specialistii imobiliari, ar ajunge la o suprafata de 185.000 de hectare, interesul marilor investitori imobiliari si nu numai ar creste si toate aceste localitati, inclusiv Clujul, ar avea doar de cistigat.

Mai putini sau mai saraci

Pacuraru, acuzat de incalcarea ConstitutieiFunctionarii publici ameninta din nou cu proteste din cauza ca ar putea ramine mai putini sau cu salarii mai miciMinistrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, afirma acum citeva zile ca intentioneaza fie sa reduca numarul salariatilor bugetari, fie sa micsoreze salariile acestora cu 10%. Declaratia sa a provocat reactii dure in rindul functionarilor publici si al personalului contractual din administratia publica locala, reprezentati prin Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA). Federatia acuza faptul ca, in urma aplicarii unor astfel de masuri, sint calcate in picioare Constitutia Romaniei, legea administratiei publice si actele normative ce reglementeaza dreptul muncii, atunci cind se propun masuri de reducere a salariilor.Cei mai saraci bugetari„Ministrul acuza ca fondul de salarii pentru administratia locala e prea mare si ca a crescut nejustificat numarul functionarilor publici. Aceasta crestere este justificata, avind in vedere ca foarte multe activitati au fost transferate catre administratiile locale“, a declarat pentru monitorul Valeriu Suciu, presedintele FNSA, facind referire la politia comunitara, asociatiile de proprietari-locatari si la tot ce inseamna asistenta sociala, administrarea in invatamint, in contextul in care salariatii sint cei mai prost platiti din toate institutiile sistemului bugetar. Suciu a mai adaugat: „Mai mult, situatia in Romania cu privire la administratiile locale a suferit schimbari pentru a se adapta la cerintele UE, pe umerii functionarilor fiind asezate acum responsabilitati mult mai mari, cum ar fi atragerea diverselor fonduri“.Ministrul Muncii isi acuza indirect GuvernulPresedintele FNSA a demolat inclusiv teoria ministrului Pacuraru conform careia cresterea functionarilor din administratia publica nu e controlata, afirmind ca aceasta e controlata, intrucit organigramele sint trimise spre avizare Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), organism aflat in subordinea Guvernului, respectiv a Ministerului Administratiei si Internelor. Valeriu Suciu a lasat sa se inteleaga, astfel, ca daca cresterea numarului functionarilor publici nu este controlata, acest fapt nu face altceva decit sa denote incompetenta din partea ministerului si, implicit, a Guvernului din care face parte Paul Pacuraru.Conform presedintelui FNSA, reprezentantii administratiilor locale se vor intilni in aceasta toamna cu ministrul Muncii. „Vom protesta numai daca se vor adeveri spusele dinsului. Sper ca va discuta cu noi inainte, pentru ca a cam dat cu bita in balta. Printr-o astfel de decizie va lovi mai degraba la nivel politic, intrucit sint implicati primari si presedinti ai consiliilor judetene“.

Batalia mall-urilor

„In curind Iulius Mall“La Iulius Mall se lucreaza de zor. Echipele de muncitori sint nevoite sa isi respecte termenul de predare a cladirii, care va fi inaugurata in 20 octombrie. Daca stadiul constructiei este „in grafic“, dupa cum sustin constructorii, bombardarea publicului cu mesaje publicitare a inceput deja cu 2 luni inainte de lansare.Departamentul Advertising a dezvoltat si a lansat primul mesaj publicitar: „In curind Iulius Mall“. De ce atit de simplu si direct? „Pentru ca noi consideram ca brandul trebuie impus. Iulius Mall nu este, ca brand, foarte bine infipt pe Cluj, si de aceea am lansat acest mesaj, pentru ca el sa fie in primul rind retinut“, a explicat pentru monitorul Renate Roca Rosenberg, PR Manager Vitrina Advertising, firma care se ocupa de partea de marketing pentru Iulius Mall. Ca o etapa urmatoare, incepind cu luna septembrie, campania de promovare se va adresa direct beneficiarilor acestui brand, prezentind ce aduce pentru clujeni Iulius Mall.Lansare fara Aqua ParkCa medii de publicitate, s-au ales in special mijloacele de transport in comun, unde sint prezente deja mesaje personalizate pe scaune, afise nu doar pe exteriorul autobuzelor, ci si in interior. In ceea ce priveste mash-urile publicitare, acestea sint destul de rare, din cauza faptului ca Primaria Cluj-Napoca nu are o situatie clara privind locurile autorizate pentru afisaj.Reprezentantii Iulius Mall sustin ca centrul va fi inaugurat doar in momentul in care toate lucrarile vor fi finalizate, chiar daca aceasta ar afecta termenul anuntat, 20 octombrie. Exceptie va face Aqua Park-ul din proiectul initial de constructie. Primaria Cluj-Napoca nu a girat inca propunerea moldovenilor de a concesiona lacul de la Univers T si de a face o investitie de 1 milion de euro, in schimbul folosirii apei pentru Aqua Park.Campanie secretaDe cealalta parte, Polus Center, care se va lansa pe 12 octombrie, mizeaza pe un alt fel de campanie de prezentare a viitorului centru comercial. In prezent, se afla in plina desfasurare o campanie de „teasing“ pentru a stirni curiozitatea potentialilor clienti. Iar cum orice campanie de acest fel este urmata de una de „revealing“ (n.r., dezvaluire), este asteptat ca in curind unele reclame pe care le vedem sau auzim deja aproape zilnic sa-si dezvaluie si beneficiarul. Secretul este, insa, aparat cu sfintenie de reprezentantii agentiei Imagistica, cea care se ocupa de partea de PR a proiectului Polus Center. Dar ambele mall-uri incearca sa vina in intimpinarea viitorilor clienti cu mult mai mult decit o simpla experienta de shopping.O zi la mallUn studiu recent efectuat in Statele Unite a relevat faptul ca persoanele care intra intr-un complex comercial de tipul mall-ului nu parasesc incinta acestor structuri decit dupa mai bine de 4 ore, ocupindu-si timpul si cu alte activitati pe linga cele de cumparaturi. La fel ca peste ocean, si in orasul de pe Somes mall-ul va reprezenta o experienta deosebita. Cel putin aceasta marturisesc ambii reprezentanti ai grupurilor implicate in proiectele celor doua complexuri. Polus Center va pregati un imens „food-court“ (n.r., spatiu special amenajat pentru servirea mesei), un spatiu destinat evenimentelor de anvergura, precum diferite evenimente culturale, si o zona amenajata pentru cei mici, supravegheati de personal specializat. Iulius Mall vine, insa, cu o noutate in tara, la Cluj aparind prima parcare pe acoperisul unei cladiri. Aceasta pe linga piscina interioara, „food-court“-ul de mari dimensiuni si multe alte surprize. Renate Roca PR Manager Vitrina Advertising„Un boom la deschidere nu iti asigura succesul pe termen lung. De aceea, concurenta dintre Iulius Mall si Polus City Center se va axa pe ce vor oferi cele doua pe linga shopping.“ Promovare si prin fotbalJucatorii din spatele celor doua mega-investitii, Iulian Dascalu si Arpad Paszkany, au gasit in echipele de fotbal in care au investit fiecare dintre ei o alta modalitate de a-si promova afacerea. Daca Paszkany este finantatorul echipei CFR 1907 cu mult inainte de inceperea constructiei de la Polus Center, Iulian Dascalu a ales sa investeasca o suma modesta in echipa de forbal „U“ Cluj. Jucatorii celor doua echipe poarta pe tricouri numele si sigla celor doua mall-uri clujene. 

Agenda Zilei

Expozitiemiercuri-vineri • Muzeul Etnografic ClujConsiliul Judetean Dolj, Muzeul Olteniei Craiova si Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj organizeaza in perioada 16 iulie – 17 august expozitia „Ceramica olteneasca, intre sinteza si devenire“. Expozitia este dechisa publicului in fiecare zi, de marti pina duminica, intre orele 9-17, la Muzeul Etnografic (strada Memorandumului, nr. 21).Concertmiercuri • ora 22.30 • Hard Rock ClubIn Club Hard Rock (strada Republicii, nr. 115), incepind cu ora 22.30, va avea loc vizionarea unui concert rock – „Evanescence, anywhere but home“.Petreceremiercuri • ora 22 • Obsession the ClubIn Clubul Obsession, incepind cu ora 22, se va da startul unei noi petreceri dedicate studentilor, intitulata „Studentlandia“.

Pe scurt

Punctul de pensie se majoreazaGuvernul a aprobat ieri hotarirea de modificare a legii pensiilor potrivit careia punctul de pensie se va majora, de la 1 septembrie, cu 5%. Astfel, valoarea punctului de pensie va ajunge la 416 lei. In sedinta de Guvern de ieri s-a luat in discutie si majorarea punctajului agricultorilor cu 50%. Majorarea pensiilor se va face din bugetul asigurarilor sociale. In prezent, valoarea punctului de pensie este de 396 de lei.Potrivit reprezentantilor Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, de majorarea din septembrie vor beneficia peste 900.000 de agricultori. Persoanele carora li s-au dublat pensiile in anul 2004 nu vor beneficia de majorarea din septembrie.    G. G.Murgeanu nu a facut politie politicaColegiul CNSAS a decis ieri ca viceprimarul democrat Razvan Murgeanu nu a facut politie politica, potrivit NewsIn. Conform unor informatii din CNSAS, verdictul nu a pus mari probleme membrilor Colegiului, Murgeanu neavind decit un angajament semnat in tinerete, nu insa si note. Doar un singur membru din cei noua prezenti s-ar fi abtinut, restul votind impotriva acordarii deciziei de politie politica. Dosarul viceprimarului Razvan Murgeanu contine doar angajamentul din studentie si citeva rapoarte ale ofiterilor de Securitate, urmare a unor discutii pe care Murgeanu, pe atunci sef de santier la Canal, le-ar fi purtat impreuna cu alti colegi.    G. G.

Candidatii la Patriarhie, cautati la dosare

Alertati de societatea civilaPotrivit lui Mircea Dinescu, citat de NewsIn, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) se va adresa SRI si SIE pentru a cere reverificarea unor prelati BOR, in special a candidatilor vehiculati in presa pentru scaunul patriarhal. Dinescu a precizat ca institutia nu este obligata sa faca aceasta verificare din oficiu, dar ca a decis sa se autosesizeze dupa reaparitia in presa a unor informatii despre trecutul colaborationist al unor prelati ce ar intentiona sa candideze pentru Patriarhie. Potrivit reprezentantilor CNSAS, demersul este si urmare a cererii de verificare depuse anul trecut de Forumul Civic Romanesc, organizatie care a criticat ieri incetineala cu care Colegiul ii verifica pe clerici. Reprezentantii Colegiului spera sa obtina raspunsuri de la cele doua servicii pina la sfirsitul lunii, inainte de alegerile pentru BOR.1 din 26!Presedintele Forumului Civic Romanesc (FCR), Adrian Iurascu, le-a solicitat, ieri, inaltilor ierarhi care stiu ca au colaborat cu Securitatea sa nu candideze pentru functia de Patriarh si a criticat CNSAS ca, intr-un an, nu a reusit sa verifice decit un singur ierarh.„Cei care stiu ca au facut pactul cu diavolul dintre inaltii ierarhi trebuie sa faca pasul inapoi si sa nu mai candideze. Credem ca presiunea pe care o veti face si dumneavoastra, ziaristii, va face ca cei patati sa nu mai candideze“, a spus Iurascu, referindu-se la ierarhii care ar intentiona sa candideze pentru a ocupa functia de Patriarh. Liderul FCR a amintit ca, in iulie 2006, a facut o solicitare catre CNSAS in care a cerut verificarea a 26 de lideri ai Bisericii Ortodoxe Romane pentru a se stabili daca acestia au colaborat sau nu cu Securitatea. Iurascu si-a exprimat, insa, nemultumirea deoarece pina in momentul de fata CNSAS nu l-a verificat decit pe Vasile Fluieras, episcop vicar la eparhia Clujului, care a primit verdict de necolaborare cu Securitatea.„Fara cei care au facut pactul cu diavolul“Presedintele FCM a mai spus ca organizatia pe care o conduce nu are nimic impotriva Bisericii, ci dimpotriva, prin demersul sau doreste doar mentinerea in cadrul ei a unor oameni curati. „Nu avem nimic cu Biserica, dorim doar ca in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane sa nu ajunga o persoana care a facut pactul cu diavolul“, a declarat Iurascu. El a solicitat inca o data CNSAS ca, pina la alegerile pentru noul Patriarh, sa-i verifice pe cei 26 de inalti ierarhi pentru a nu exista nici o suspiciune asupra colaborarii lor cu organele de politie politica. Dupa cum afirma Iurascu, este inca timp, motiv pentru care le-a sugerat reprezentantilor CNSAS sa verifice cite unul pe zi. „In ritmul asta avem nevoie de 25 de ani pentru verificarea ierarhilor din lista“, a afirmat Adrian Iurascu, tinind cont de faptul ca intr-un an de zile a fost verificat un singur ierarh. In lista FCR se regasesc, printre altii, mitropolitul Moldovei, Daniel, al Olteniei, Teofan, al Clujului, Bartolomeu, si arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Tomitanul.Preotii nu sint o prioritate pentru CNSASConform legii de functionare a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, verificarea eventualei colaborari cu Securitatea este extinsa si asupra ierarhilor si sefilor cultelor recunoscute de stat, pina la nivel de preoti si asimilatilor acestora in parohii, inclusiv cele din strainatate. Totusi, inaltii ierarhi si preotii nu reprezinta o prioritate pentru Colegiul dosarelor, asa cum se intimpla, de exemplu, cu politicienii si judecatorii. Verificarea clericilor se face din oficiu, insa dupa investitura in functia respectiva.  Cum se alege noul Patriarh al Bisericii ortodoxe Romane?Potrivit statutului, alegerile pentru un nou Patriarh au loc la 41 de zile de la decesul lui Teoctist, cel mai probabil in saptamina 10-15 septembrie. monitorul va prezinta extrase din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Române, capitolul privind alegerea clerului superior, publicat in suplimentul din „Vestitorul Ortodoxiei“, periodic de informare bisericeasca, teologie si spiritualitate al Patriarhiei Române, nr. 379/15 mai 2006.   Patriarhul este ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc.• Pentru slujirea, vrednicia si raspunderea de Patriarh este eligibil oricare dintre Mitropolitii, Arhiepiscopii si Episcopii eparhioti in functiune, cetateni români, care s-au impus in constiinta Bisericii si a societatii prin viata curata, cultura teologica, demnitate eclesiala, zel misionar si simt gospodaresc.• La apelul Secretarului de sedinta, fiecare votant primeste un buletin de vot si, mergind intr-un loc special amenajat, bifeaza pe buletin, in frica de Dumnezeu si sub insuflarea Duhului Sfint, numele celui pe care il crede vrednic sa fie ales.• Apoi, fiecare votant saruta Sfinta Evanghelie si depune buletinul in prima urna.• Presedintele face numaratoarea buletinelor, trecindu-le din prima urna in cea de a doua. Numarul buletinelor trebuie sa fie egal cu acela al votantilor prezenti.• In aceeasi zi in care a avut loc desemnarea candidatilor de catre Sfintul Sinod, are loc sedinta Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului patriarh. Membrii Colegiului Electoral Bisericesc vor primi la inceputul sedintei cite un curriculum vitae al celor doi sau trei candidati desemnati. Convocarea sedintei Colegiului Electoral Bisericesc se face o data cu convocarea sedintei extraordinare a Sfintului Sinod pentru desemnarea candidatilor.• Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române devine candidatul care a obtinut majoritatea absoluta, adica jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate. Daca nici unul dintre cei doi sau trei candidati nu a intrunit majoritatea absoluta, se organizeaza o noua votare, la care participa primii doi candidati care au intrunit cel mai mare numar de voturi. Devine ales cel care a intrunit majoritatea absoluta. In caz de paritate, decid sortii.

Pe scurt

Micul gigantUn Matiz a rasturnat luni seara un imens Nissan Pathfinder! Nu le-a venit sa creada nici macar pasagerilor din masina de teren care a ajuns pe mijlocul strazii Zrinyi Miklos din Cluj. Potrivit politistilor, de vina ar fi soferita Matizului, care venea de pe strada Brasov. La intersectia dintre cele doua strazi, femeia a frinat foarte tirziu. Nissanul a incercat sa evite coliziunea, insa a fost „ciupit“ in lateral de Matiz. A ricosat in bordura de pe margine, de unde a fost aruncat intr-un stilp si, in final, a ajuns pe mijlocul drumului, dupa ce s-a dat peste cap. Din fericire, nimeni nu a fost ranit in urma accidentului rutier.    A. D.Beat pe bicicletaUn tinar de 27 de ani a fost ranit dupa ce a fost proiectat de pe bicicleta cu care se deplasa. Incidentul s-a produs pe drumul judetean 109A. Ametit zdravan de alcoolul consumat, Augustin Vasile R. circula pe mijlocul drumului cu bicicleta. La un moment dat, a facut un viraj spre dreapta, fiind surprins si accidentat de autoturismul marca Dacia Logan condus regulamentar de Alexandru Septimiu P., din Cluj-Napoca. Autoritatile nu le recomanda persoanelor care au consumat bauturi alcoolice sa se deplaseze pe drumurile publice, fie si la ghidonul unei biciclete.        A. D.

De doua ori mai multe abuzuri semnalate

Gratie unei campanii nationale de promovare a Telefonului Copilului 0800.8.200.200 in scoli, licee si centre de plasament, numarul de cazuri de abuz semnalate in perioada octombrie 2006 – iulie 2007 a atins pragul de 22.000. Dintre acestea, 756 de sesizari au necesitat interventia imediata a autoritatilor. De asemenea, in peste 70% din cazuri victimele abuzurilor au fost copiii. Cele mai numeroase cazuri semnalate au fost cele legate de molestarea fizica si abuzul emotional. Urmeaza in topul abuzurilor semnalate violenta verbala, discriminarea, exploatarea copilului prin munca, abuzul sexual, privarea de libertate si traficul de minori. O premiera in ceea ce priveste campania derulata de Asociatia Linia Verde pentru Protectia Copilului (ALVPC) este numarul mare de copii care apeleaza telefonul special pentru a sesiza cazuri de abuz. Nu mai putin de 47% dintre cei care au semnalat astfel de cazuri au fost minori. Avind in vedere numerosii tineri care utilizeaza mediul online, ALVPC a lansat si un site accesabil la www.telefonulcopilului.ro, precum si adresa de email telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro. Toate aceste modalitati vin in intimpinarea celor care doresc sa sesizeze un caz de abuz asupra minorilor.Telefonul Copilului reprezinta un program de responsabilizare sociala dezvoltat în vederea cunoasterii si respectarii drepturilor copilului in Romania. A fost infiintat in 2001 si a fost promovat prin campanii media de genul „Casa de Copii nu e acasa“.

Functionarii din Jucu, cercetati pentru coruptie

Terenurile din jurul „Nokia Village“ au devenit obiect de corupere a functionarilor publici din Jucumonitorul a dezvaluit inca de saptamina trecuta ca alti doi functionari din Primaria Jucu ar fi cercetati pentru fapte similare celor pentru care fostul primar Petre Coste a fost retinut si arestat, respectiv luare de mita. Cei doi functionari sint Ioan Petean, inginer agronom specialist in cadrul Comisiei Locale de aplicare a Legii Fondului Funciar, si o fosta angajata, Teodora Precu, topograf in cadrul aceleiasi comisii. De altfel, cei doi aveau, alaturi de presedintele comisiei, Petre Coste, responsabilitati depline in procesul de intabulare. Or, tocmai pentru intabularea unui teren a luat fostul primar mita.Potrivit Serviciului Teritorial Cluj a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), cei doi sint cercetati pentru fapte de coruptie. Faptul ca functionarii au luat si ei mita de la Adrian Muntean (n.r., consilierul local din Savadisla care a dat mita 10.000 de euro fostului primar din Jucu pentru a facilita intabularea unui teren in apropierea fabricii Nokia) se arata si in Incheierea Penala din 28 iulie a Tribunalului Cluj, prin care s-a dispus arestarea lui Petre Coste, unde se spune ca un anumit martor, Nicolae Muntean, a fost prezent la remiterea unor sume de bani de Adrian Muntean catre alti doi functionari din Primaria Jucu.Ioan Pojar, numit de prefectul Alin Tise primar al comunei Jucu pina la finalizarea cercetarii penale pe numele lui Coste, a declarat pentru monitorul ca nu a fost instiintat oficial de cercetarea celor doi functionari. „Nici nu stiu cine-s cei doi, am auzit numele lor de la presa. Petean imi este var, ca aici in sat toti sintem rude, iar Teodora Precu a plecat de la primarie in ianuarie, cind s-a mutat la Bucuresti din motive familiale“, a explicat Pojar.Reamintim ca fostul primar din Jucu, Petru Coste, a fost arestat in urma cu aproape 2 saptamini, dupa ce a fost prins in flagrant delict luind mita 10.000 de euro de la omul de afaceri Adrian Muntean in benzinaria din comuna. La recursul impotriva masurii arestului preventiv, Coste si-a recunoscut vina, catalogind gestul ca un moment „de slabiciune“ la insistentele lui Muntean.

Pe scurt

Arbitrii clujenilorPartida de duminica dintre Universitatea Cluj si Rapid Bucuresti va fi arbitrata de Adrian Comanescu. El va fi ajutat de Irina Mirt si de Stelian Slabu. Observatorii meciului sint Alexandru Boc si Cornel Sorescu, in timp ce arbitru de rezerva a fost desemnat Florin Marcu. In aceeasi runda, meciul Universitatea Craiova – CFR Cluj va fi condus la centru de Alexandru Deacona. Acesta va fi asistat pe margini de Marcel Savaniu si Daniel Demetrescu, in timp ce arbitru de rezerva va fi Teodor Craciunescu. Observatorii sint Valentin Alexandru si Gheorghe Moise.    C. S.Stranierii pentru TurciaSelectionerul Victor Piturca a anuntat numele jucatorilor care evolueaza in strainatate si sint convocati pentru meciul amical cu Turcia, care se va desfasura pe Stadionul National „Lia Manoliu“, in 22 august. Cosmin Contra (Getafe CF), Cristian Chivu (Internazionale Milano), Razvan Rat (FC Sahtior Donetk), Paul Codrea ( Siena), Florentin Petre (CSKA Sofia), Ciprian Marica (VfB Stuttgart) si Adrian Mutu (Fiorentina) vor fi prezenti la reunirea lotului, la Mogosoaia, pe data de 20 august. Jucatorii din competitia interna vor fi convocati abia dupa etapa a patra a campionatului.    A. R.Dinamo si-a luat fundasClubul din Soseaua Stefan cel Mare si-a asigurat ieri serviciile fundasului peruan Miguel Villalta, de la Sporting Cristal. In virsta de 26 de ani, fotbalistul va semna un contract pe trei sezoane cu echipa bucuresteana si va putea fi utilizat inca din dubla cu Lazio Roma. „Ne-am inteles cu jucatorul. Acum asteptam acordul clubului. Ma bucur pentru acest transfer pentru ca este un jucator pe care il cunosc“, a declarat tehnicianul Mircea Rednic. Fotbalistul este un om de baza si in echipa nationala.    C. S.Incasari mari la CFR – PoliClubul din Gruia s-a ales cu o suma mare de bani in urma partidei cu Poli Stiinta Timisoara. Astfel, la primul joc acasa in acest sezon, CFR Cluj a strins din incasari 1,4 miliarde de lei. „Din cite stiu eu, fanii au cumparat deja 3.000 de abonamente, iar incasarile din vinzarea acestora sint de aproape 4 miliarde de lei vechi. Cred ca pina la meciul cu Steaua se vor vinde toate cele 5.000 de abonamente scoase la vinzare“, a precizat presedintele Iuliu Muresan.        C. S.Pawel Golanski la nationalaFundasul dreapta al Stelei, Pawel Golanski, a fost convocat la nationala Poloniei. Selectionerul Leo Beenhakker il are in vedere pentru amicalul cu Rusia din data de 22 august, care se va disputa de la ora 18. Totodata, acesta este ultimul test al polonezilor inaintea meciurilor din preliminariile Campionatului European din 2008 care se va desfasura in Elvetia si Austria.    A. R.21 de medalii pentru RomaniaDelegatia României prezenta la Campionatele Balcanice de judo de cadeti si juniori, desfasurate în perioada 3-5 august la Edirne (Turcia), a cistigat 21 de medalii, dintre care 7 de aur, 2 de argint si 12 de bronz. La Campionatele Balcanice au participat 250 de sportivi din opt tari: Grecia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia Hertegovina, Muntenegru, Serbia, Turcia si România.    C. S.Lot validTehnicianul Adrian Falub se va putea baza pe toti jucatorii in meciul cu Rapid de duminica. In prima garnitura este asteptata si revenirea capitanului Radu Sabo, acesta suferind in urma cu o saptamina o intindere la inghinali. „Toti sint apti. Nu au existat probleme de lot dupa partida cu Unirea Urziceni, in afara unor contuzii usoare“, a precizat antrenorul Adrian Falub.     C. S.Oferta refuzata de PorumboiuPrincipalul finantator al Vasluienilor a refuzat o oferta foarte tentanta venita din Giulesti pentru cedarea la pachet a fotbalistilor Mardare si Ljubinkovic. Acesta s-a intretinut ieri mai multe ore cu patronul Rapidului, George Copos, dar deocamdata nu s-a ajuns la nici o intelegere. Dupa cite se pare, Copos a oferit 3 milioane de euro, propunere refuzata, insa, de fostul arbitru international.    C. S. 

La un pas de Top 100

Turneele masculine de saptamina trecuta s-au incheiat cu victoria lui Andy Roddick si a lui Tommy Robredo. Americanul a triumfat in finala turneului ATP de la Washington (6-4, 7-6 cu americanul John Isner), iar spaniolul in cel al competitiei de la Sopot (7-5, 6-0 cu argentinianul Jose Acasuso).In urma acestor rezultate, Roddick (3.290 de puncte) a revenit pe podium in clasamentul ATP, devansindu-l pe sirbul Novak Djokovic (3.200p). El este precedat de elvetianul Roger Federer (7.290p) si de spaniolul Rafael Nadal (5.455p). Cel mai bine clasat jucator roman este Andrei Pavel: 414 puncte, locul al 101-lea. Victoria din challengerul de la Timisoara i-a adus lui Victor Hanescu suficiente puncte pentru ca sa urce alte 49 de pozitii in ierarhia mondiala. Cu 219 puncte, Hanescu este acum al 188-lea. Semifinalist la Timisoara, Catalin Gard (154p) a urcat 57 de locuri, pina pe 249.Saptamina acesta se joaca la Montreal, gazda celui de-al saselea turneu din cele noua ale circuitului Masters Series. Jucatorii romani vor evolua, insa, doar in Rusia si Spania. La Samarkand, unde premiile challengerului insumeaza 35.000 de dolari, Adrian Cruciat il va intilni in primul tur pe uzbekul Denis Istomin (nr. 3.), iar Dacian Craciun (nr. 2) va da piept cu letonul Deniss Pavlovs. La Vigo (premii de 29.750 de euro) Victori Crivoi va juca in primul tur cu Jean-Pierre Lisnard (Monaco).Cele doua turnee feminine de saptamina trecuta s-au incheiat cu succesul rusoaicei Maria Sarapova si a polonezei Agnieszka Radwanska. Prima a invins-o, in finala de la San Diego (SUA), pe elvetianca Patty Schnyder (6-2, 3-6, 6-0), iar a doua s-a impus in ultimul act al competitiei de la Stockholm (6-1, 6-1 cu rusoai-ca Vera Dusevina). Nimic nou in fruntea ierarhiei mondiale, belgianca Justine Henin (4.457p) fiind urmata de Sarapova (3.808p) si de sirboaica Jelena Jankovic (3.241p). Cel mai bine clasata romanca este Edina Gallovits (396,50 de puncte, locul al 75-lea), Raluca Olaru (358,50p) fiind pe 87.

Temeri pentru Mariana Tarca

Astazi, la Chiajna (Sala Concordia, ora 19, in direct pe Sport. ro), Rulmentul Urban Brasov si Oltchim Rimnicu Vilcea isi vor disputa Supercupa Romaniei la handbal feminin. Intilnirea dintre vicecampioana Romaniei si laureata ultimei editii a Ligii Nationale va prefata un sezon care anunta acelasi duel intre cele doua mari forte ale handbalului autohton.Desi s-au reusit transferuri de marca, antrenoarea Rulmentului crede ca elevele sale nu sint pregatite pentru meciul cu super-echipa lui Gheorghe Tadici. Mariana Tarca crede ca va fi foarte greu de surmontat handicapul absentei unor jucatoare, Elena Avadanii, Cristina Niculae si Aneta Barcan fiind indisponibile pentru partida de astazi. Desi va putea conta pe Cosmina Damian si Simona Vintila, refacute in urma unor accidentari, Tarca spune ca „in aceasta vara, noi nu ne-am putut antrena cu toata echipa, nici macar o data. Altfel se juca daca puteam sa le avem in teren si pe cele trei din lotul national. Din pacate, nu avem ce face si trebuie sa ne conformam situatiei, iar cele care le vor inlocui sa isi faca bine treaba.“ Oficialii brasoveni se declara, totusi, multumiti ca o vor avea intre buturi pe rusoaica Natalia Spirova, ajunsa vineri seara la Brasov. Se asteapta ca ea sa confere mai multa siguranta defensivei, pentru ca orice meci cu Oltchim are o incarcatura emotionala speciala.

Lucruri de pus la punct

Pe Stadionul „Dr. Constantin Radulescu“, lucrarile sint in toi. In aceasta saptamina se va finaliza construirea peluzei metalice, care va fi acoperita complet. De asemenea, presa va beneficia de toate facilitatile necesare (Internet wireless, instrumente de birotica). Pentru laptopuri vor fi amplasate 60 de pupitre. Mai mult, se vor amenaja parcari pe strazile adiacente stadionului, la aproximativ 300 de metri de arena. Pentru transmisiile radio si TV, se vor instala inca doua cabine. Tot in aceasta saptamina vor incepe sapaturile pentru construirea unei noi tribune, in locul unui teren de zgura. Acolo va fi si un parking subteran care va avea 110 locuri. Astfel, pina la indeplinirea obiectivelor, si anume cistigarea campionatului si participarea in Champions League, CFR Cluj are toate sansele sa se prezinte in Liga cu unul dintre cele mai moderne stadioane de fotbal din Estul Europei.

Canales, al 18-lea strain din lotul lui CFR Cluj

Canales, imprumutat de la BenficaCanales va fi concurenta lui Fabbiani, Ogbonna si Anca in linia de atac a CFR-istilorIntr-o conferinta de presa organizata la Arena „Dr. Constantin Radulescu“, CFR Cluj si-a prezentat ultima achizitie. Este vorba de un fotbalist in virsta de 22 de ani, fost component al nationalei Under 20 a Statului Chile care se afla in proprietatea Benficai Lisabona. Nicolas Canales a fost adus la Cluj sub forma de imprumut, cu optiune de cumparare. Conducerea clujeana trebuie sa dea un raspuns clubului portughez pina in 15 aprilie in ceea ce priveste dorinta acesteia de a-l achizitiona definitiv. „Este un atacant central cu reale calitati si un simt al portii extrem de bine dezvoltat. Nu sint nemultumit de Fabbiani si Ogbonna, dar am dorit sa avem concurenta pe toate posturile. In momentul de fata nu este pus la punct cu pregatirea fizica, dar in 2-3 saptamini va putea intra in joc. Vom discuta cu Andone si o sa decidem daca il vom inscrie pe lista pe care o vom trimite la FIFA pentru meciurile cu Anorthosis Famagusta, dar acest lucru este putin probabil“, a declarat presedintele Iuliu Muresan.Anca nu va plecaAdrian Anca va ramine la echipa, desi nu a intrat deocamdata in vederile tehnicianului Ioan Andone. „Anca va ramine la Cluj, nu va fi vindut, pentru este un jucator care ne-a ajutat foarte mult. Veti vedea ca tuturor le va veni rindul sa joace“, a precizat bossul din Gruia. In ceea ce priveste transferurile, Muresan a dat de inteles ca exista probabilitatea sa mai aduca jucatori, daca va fi nevoie: „Inca nu stim, dar este posibil. Vom analiza lotul si vom vedea daca mai avem nevoie de intariri. Pe de alta parte, Canales este incintat de alegerea facuta: „Am urmarit meciul cu Poli Timisoara si mi-a placut foarte mult CFR Cluj. A jucat rapid, cu agresivitate. M-a impresionat Trica, un jucator foarte tehnic, iar determinarea lui Tony, de asemenea, un lucru pe care l-am remarcat“.Sageti spre TimisoaraIuliu Muresan s-a aratat foarte surprins in ceea ce priveste decizia celor de la Poli Timisoara de a-i vinde pe Mihaita Plesan si John McKain in plin sezon competitional. „Nu inteleg cum vrea Poli Timisoara sa cistige titlul daca isi vinde doi dintre cei mai importanti jucatori in perioada campionatului. McKain si Plesan nu cred ca trebuiau transferati, dar este politica lor si nu ma priveste.“ Oficialul clujean a laudat echipa de pe Bega, chiar si in aceste conditii: „Poli ramine o echipa buna, chiar daca a pierdut doi jucatori pe care Dushan Uhrin Jr. se baza pentru acest campionat. Noi nu am vinde niciodata un jucator in timpul campionatului. Oricum, Plesan a fost la locul potrivit in meciul cu noi, dar nu e sigur ca va prinde o zi la fel de buna cind va reveni la Cluj cu Steaua“, a conchis Muresan. 

„Dieta" fumatorilor

Potrivit unor cercetari recente, exista unele alimente care diminueaza gustul tigarilor si altele care il intensifica. Spre exemplu, daca se consuma brinza sau brocolli, gustul tigarilor se diminueaza, in timp ce, daca se consuma carne sau bauturi ce contin cofeina, gustul se intensifica.In concluzie, descoperirile fac posibila o asa numita „dieta a fumatorilor", care ne-ar putea ajuta sa renuntam la acest viciu mai usor. „Fumatul nu este datorat doar dependentei fizice de nicotina, ci si gustului si calitatilor senzoriale ale fumatorilor", sustine autorul studiului, F. Joseph McClernon - profesor la catedra de stiinte comportamentale si psihiatrie a Universitatii Duke Center din Durham. „Deci, orice credem ca ar putea stinjeni sau distruge experienta fumatului ar putea fi folositoare in dorinta noastra de a ne lasa de fumat", mai precizeaza acesta. In editia din luna aprilie 2007 a publicatiei „Nicotine and Tabacco Reserch", McClernon si colegii sai au publicat un raport efectuat in urma unor chestionare aplicate unui numar de 209 barbati si femei, fumatori care au participat la minim un experiment realizat intre anii 2002 si 2004 de aceeasi echipa. Toti participantii fumau cel putin 10-15 tigari pe zi si erau intr-o stare de sanatate buna. Aproximativ 70% dintre ei erau persoane albe, iar 25%, persoane de culoare. S-a notat pentru fiecare: numarul de tigari fumate, felul, marca. In medie, participantii fumau in jur de 22 de tigari pe zi si devenisera fumatori in jurul virstei de 21 de ani. Tigarile slabe (light) sint fumate de 40% din subiecti, in timp ce tigarile tari (full flavor) de 35%, restul fiind ocupat de tigarile mentolate. Autorii studiului au intrebat subiectii care alimente intensifica si care diminueaza gustul tigarilor. Doar 45% dintre persoanele intervievate au desemnat alimente care diminueaza gustul tigarilor, in timp ce mai mult de 70% dintre subiecti au gasit alimente care il intensifica. Fructele si legumele, produsele lactate si bauturile fara cofeina (sucurile naturale sau apa) au fost printre cele mai citate alimente care inrautatesc gustul atunci cind fumam. Participantii au punctat si alte situatii in care au remarcat o diminuare a gustului: administrarea unor medicamente, vremea calda, fumatul prea repede sau in cantitati prea mari. Tigarile vechi sau un mediu cu mult fum diminueaza si ele in mod considerabil placerea fumatului. De cealalta parte stau carnea, bauturile alcoolice si cele cu multa cofeina care, dupa parerea majoritatii, dau un gust mai bun tigarilor. McClernon sustine ca fumatorii tineri sint mai sensibili la mincarurile care inrautatesc gustul in timp ce subiectii care fumeaza doar citeva tigari pe zi au ales cu usurinta mincarurile care sporesc gustul. Fumatorii de tigari mentolate au fost cei mai echilibrati, distingind ambele categorii de produse. Cercetatorii sugereaza nutritionistilor sa ia in calcul datele acestor teste in momentul in care au un pacient care vrea sa renunte la tigari. „Incercati sa beti mai mult lapte, sa consumati produse lactate, fructe, legume, si sa beti multa apa inainte de a va lasa de fumat - veti constata ca placerea este mult diminuata. Incercarea acestui tip de dieta de catre fumatori nu poate face rau nimanui", sustine McClernon. Cercetarile in acesta privinta vor continua pentru ca „orice indiciu care ne poate duce la stoparea acestui fenomen mortal este binevenit", a mai declarat autorul studiului.  

Tabere inchise temporar

Doua tabere scolare din Sibiu au fost suspendate temporar, una a primit avertisment, iar altele au de platit amenzi in valoare totala de 14.500 de lei. Acesta e bilantul intocmit de reprezentantii Inspectiei Sanitare de Stat, in urma controlului desfasurat in taberele scolare la initiativa ministrului Sanatatii, dupa incidentul petrecut in tabara de la Navodari, cind mai multi copii si adulti care au mincat la cantina taberei au suferit o toxiinfectie alimentara cu salmonella. „Noi am controlat un numar de opt tabere scolare din judes. Nereguli au fost descoperite la tabara din Rusciori si Sadu 5. Acestea au fost inchise temporar, deoarece erau insalubre, nu aveau circuitul functional la blocul alimentar, parchet degradat si altele. Tabara din Nou Sasesc a primit doar avertisment, pentru faptul ca nu aveau circuitul functional la blocul alimentar", a precizat medicul Adrian Balan, seful Inspectiei Sanitare de Stat Sibiu.Generosi cu amenzileDesi au scapat de suspendarea activitatii, multi directori de unitati turistice s-au ales cu amenzi usturatoare. Cu toate ca inspectorii spun ca au mai fost in control si i-au avertizat sa-si rezolve problemele, administratorii se arata nemultumiti de sanctiuni. De pilda, Nora Staicu, presedinta organizatiei municipale PNCTD Sibiu, care are o vila in Paltinis, s-a aratat foarte nemultumita de faptul ca a primit o amenda de 4.000 de lei de la Inspectia Sanitara si 2.000 de lei de la Directia Sanitar-Veterinara. „S-au pus pe capul meu si m-au amendat pentru ca aveam frigiderele ruginite. Le-am schimbat acum, sa vad ce vor mai vrea", spune Staicu. 

Talpes intra in politica sibiana

La scurt timp dupa infiintare, Uniunea Populara Social Crestina, formatiune politica condusa de senatorul Ioan Talpes, isi deschide o filiala si la Sibiu. „Vom veni si la Sibiu, cu siguranta, pentru ca Sibiul e una din prioritatile noastre. Sediul din Sibiu il vom deschide in septembrie", a anuntat Adrian Vilau, secretarul general al partidului. Desi locatia sediului sau viitoarea conducere nu au fost inca stabilite, Vilau da asigurari ca membrii filialei sint atent selectionati. UPSC a fost lansat pe 21 decembrie 2006 si are, pina acum, 36 de organizatii judetene.  

Seceta se simte in buzunar

Desi seceta nu a afectat si judetul Sibiu, producatorii de panificatie locali au scumpit deja piinea cu aproximativ 10 procentePiinea se scumpeste si la Sibiu. Cei mai multi producatori de panificatie dau vina pe seceta, care a dus la suplimentarea consistenta a pretului griului. Desi initial s-a anuntat ca nu se va umbla la pretul piinii, se pare ca toti agentii economici din domeniul panificatiei isi vor majora preturile pina, cel tirziu, la inceputul lunii septembrie, cresterea fiind estimata la 10-15%. Singura modalitate prin care statul poate stopa cresterea pretului pentru piine ar fi reducerea taxei pe valoarea adaugata, asa cum se intimpla in Uniunea Europeana.Deocamdata, 10 procenteSeful Directiei Agricole Sibiu, Nicolae Troanca, nu vede vreun motiv pentru scumpirea piinii in judetul Sibiu. Totusi, patronii ramin hotariti. „Am modificat pretul piinii inca de la 1 august, cu aproximativ 10-12%. Trebuie sa spun ca, pina la sfirsitul anului, vor mai fi si alte majorari, iar cert este ca pretul piinii va creste cu 30, 40 si chiar 50%, deoarece si pretul griului s-a dublat", avertizeaza Cornel Presecan, administratorul SC Trans Agape SRL. Si Grewe a mers pe acelasi calapod, majorind preturile la piine inca de la inceputul acestei saptamini. „Noi am crescut pretul la piine doar de luni si inca nu am avut timp sa vedem reactia oamenilor, dar speram ca vor cumpara la fel ca inainte. Este vorba de o scumpire cu 10%, cauzata de majorarea pretului fainii cu 15%. Probabil vor mai fi si alte majorari din moment ce faina se tot scumpeste", a apreciat Ioana Pastiu, de la departamentul de marketing si relatii publice al companiei. Aceeasi masura a fost luata si de Redal si Simpa. Pentru o piine, sibienii trebuie sa plateasca in plus intre 10 si 30 de bani. Unii mai asteaptaExista, inca, producatori din judet care nu au scumpit piinea, cum ar fi Dobrun, care va decide saptamina viitoare daca si in ce cuantum va face majorarea, sau firmele mici. „La firma noastra inca nu s-a ridicat pretul piinii, dar o sa facem si noi acest lucru indata ce se va scumpi si pretul fainii de griu. Dupa cum estimam, cel mai sigur vom modifica si noi pretul incepind cu saptamina viitoare. Cel mai probabil, in prima faza, va fi vorba de o majorare cu 10-12%, adusa la pretul piinii", sustine Alina Iacob, reprezentant al firmei de panificatie Biza Mosca S.R.L., din Orlat.Nicolae Troanca l director Directia Agricola Sibiu „Eu nu stiu nimic de vreo scumpire a piinii la Sibiu. La nivel de Sibiu se deruleaza un proces intens de verificare a producatorilor din panificatie. Scopul este impiedicarea majorarii preturilor la piine"Masurile autoritatilorControalele desfasurate de Directia Generala a Finantelor Publice Sibiu la firmele de morarit si panificatie au avut rezultate surprinzatoare. Peste 85 la suta dintre cele 155 de firme verificate in ultima saptamina au fost gasite cu nereguli, cum ar fi plusuri sau minusuri de faina si piine, neutilizarea caselor de marcat si neintocmirea rapoartelor zilnice de productie, a documentelor justificative si a celor contabile. Amenzile aplicate depasesc 170.000 de lei. De asemenea, au fost confiscate produse in valoare de 2.300 de lei si 4.800 kg de faina.

Gasit de un cioban

Cautarile politistilor sibieni au luat sfirsit. Barbatul in virsta de 72 de ani, disparut in urma cu o saptamina din localitatea Cisnadioara, a fost gasit ieri dimineata. Medicii spera ca el sa supravietuiasca,  desi nu se afla intr-o stare prea buna. Otto Jurgen Schwanke a fost identificat in zona Dealul Cucului, undeva intre localitatile Cisnadie si Cisnadioara. Un cioban care avea stina in zona l-a gasit ieri dimineata, in stare de inconstienta. Speriat, omul a alertat salvarea si politia. Apoi le-a spus oamenilor legii ca, in urma cu o seara, a trecut prin locul respectiv, insa nu a vazut p nimeni. Apoi, in cursul noptii, a auzit ciinii latrind in acea directie, pentru ca dimineata sa dea peste batrin.Aproape mort de frigBatrinul a fost gasit in stare de inconstienta si hipotermie. Cazul a fost preluat de catre un echipaj de ambulanta din cadrul Spitalului din Cisnadie, care i-a acordat primul ajutor si l-a transportat apoi la Spitalul Judetean. „A fost adus la sectia de urgente din cadrul Spitalului Clinic Judetean Sibiu dimineata, in jurul orei 10, in stare de hipotermie. Este constient, raspunde la stimuli, insa este afazic. S-a vorbit cu el in germana si a raspuns doar cu «da» sau «nu». Continuam insa investigatiile, deoarece, din cauza virstei, este posibil sa sufere si de alte afectiuni. Deocamdata e internat la terapie intensiva si incercam sa-l stabilizam. Miine (astazi - n. red.), vom continua investigatiile", a declarat dr. Traian Fleseriu, purtator de cuvint in cadrul Spitalului Clinic Judetean Sibiu. 

Si-a dat foc

O sibianca de 86 de ani si-a dat foc, ieri dupa-amiaza, in jurul orei 17.40, in plina strada. Nenorocirea s-a produs pe Bulevardul Victoriei, in apropierea Scolii de Aplicatie pentru Artilerie. Martorii au povestit ca femeia avea la ea o sticla de benzina, a purtat o conversatie telefonica si si-a dat foc imediat ce a inchis telefonul.  Primul care a sarit in ajutorul ei a fost ofiterul de serviciu de la scoala, care a stins focul cu o patura. Trecatorii, ingroziti, au chemat ambulanta. Sanse miciLa locul incidentului a ajuns imediat un echipaj SMURD, care i-a acordat femeii ingrijirile prespitalicesti. „Cind am ajuns noi, femeia era constienta, focul era stins, si avea arsuri de gradul I, II si III pe aproximativ 70% din suprafata corpului. A fost transportata de urgenta la Spitalul Clinic Judetean Sibiu", a precizat Angela Butanescu, medic SMURD. Medicii de la Urgente, care au preluat cazul, sint insa rezervati cu privire la sansele de supravietuire ale femeii, din cauza virstei inaintate a acesteia si a arsurilor deosebit de grave pe care le-a suferit. Din declaratiile date de martorii tragediei, politistii au aflat pina in prezent ca femeia era foarte suparata din cauza unei tranzactii imobiliare in care a fost inselata. 

Laboratoare controlate

Pentru a fi siguri ca sibienii isi vor face analizele in conditii optime, inspectorii sanitari au luat la puricat laboratoarele care au incheiat contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Inspectorii au verificat daca laboratoarele au autorizatie sanitara si personal calificat, dar si indeplinirea tuturor conditiilor de igiena. „Pina acum am verficat noua laboratoare, dintre care sapte in municipiul Sibiu si doua la Medias. Desi au iesit multe vorbe prin presa, programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei este foarte important si cred ca multi vor avea supriza sa descopere ca sufera de diferite boli de care n-au avut habar. Nici eu, care sint medic, nu mi-am mai facut analizele de peste 20 de ani si cred ca sint foarte multi in cazul meu", este de parere medicul Adrian Balan, seful Inspectiei Sanitare de Stat Sibiu.  

Caramitru revine cu Carmen

Ion Caramitru a revenit, aseara, la Sibiu, cu spectacolul de opera pe care l-a gindit special pentru Capitala Culturala Europeana: „Tragedia lui Carmen". Acest spectacol s-a bucurat de un imens succes la primele trei reprezentatii, din luna iulie. Caramitru a ales special curtea interioara a Muzeului de Istorie, un loc renumit pentru acustica sa naturala, unica. „Sibiul nu are un spatiu adecvat operei, pentru ca a aflat tirziu ca va fi Capitala Culturala a Europei. Celelalte orase care au fost capitale culturale stiau cu zece ani inainte acest lucru si au avut timp sa construiasca mai multe teatre si sali de opera. In Sibiu gasesti insa un spatiu cum rar intilnesti in lume: curtea interioara a Muzeului de Istorie. Acest loc are o acustica naturala rar intilnita", a declarat, intr-o conferinta de presa, Ion Caramitru.Ploaia nu este o tragedieDaca ploua, astazi si miine, de la orele 22.00, spectacolul de opera se va muta, din curtea Muzeului de Istorie, pe scena Teatrului National „Radu Stanca". In „Tragedia lui Carmen" joaca 25 de actori, fiind o adaptare moderna dupa celebra opera a lui Georges Bizet, regia fiind semnata de Ion Caramitru. Adaptarea spectacolului este semnata de Peter Brook si Marius Constant, iar coregrafia apartine Mariei Miu. Spectacolul de la Sibiu dureaza o ora si jumatate, fata de patru ore cit are opera. Acesta a reprezentat si sansa de a debuta ca figuranti pentru opt copii sibieni dintr-un centru de plasament de la Agirbiciu. Spectacolul este o varianta ce pastreaza ariile originale, cu insertii de proza. Spectacolele vor avea loc in limba franceza, dar momentele de proza vor fi in limba romana. O varianta cu „Tragedia lui Carmen" a fost montata de Ion Caramitru si in Irlanda, la Belfast. Subiect de filmDupa opera „Carmen", de Bizet, s-au realizat numeroase spectacole de opera, dar si multe filme. O creatie cinematografica apartine celebrului regizor Peter Brook, realizata dupa versiunea scenica, adaptata in varianta personala. Partitura este semnata de dirijorul si compozitorul francez de origine romana Marius Constant, iar libretul de Jean-Claude Carriere. Filmul a fost produs in 1981. 

Expozitie, muzica si poezie

Asociatia „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007" si Centrul pentru Cultura si Dialog Friedrich Teutsch au pregatit un eveniment inedit, prin care arta plastica intilneste muzica contemporana. In cadrul acestui proiect, la Centrul pentru Cultura si Dialog „Friedrich Teutsch", de pe strada Mitropoliei, are loc expozitia artistului Christian Lucian Hamsea. Aceasta expozitie va gazdui, pina la sfirsitul lunii august, un festival de muzica clasica contemporana, sub patronajul maestrului Mircea Ardeleanu, de la Conservatorio della Svizzera Italiana, Lugano, Elvetia, si a compozitorului Josh Schmidt, New York, SUA. Cei care doresc sa aiba parte si de poezii, nu doar de muzica, pot alege, astazi, de la orele 19.00, sala de festivitati a Bibliotecii ASTRA, corpul B, etj IV, pentru o lectura publica din creatia poetului George Viorel Precup, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Acesta a fost recent premiat cu premiul USR, filiala Sibiu, pentru cea mai buna carte a anului 2006.Evenimentul este organizat de European House of Arts, Uniunea Scriitorilor din Romania, filiala Sibiu, Biblioteca Judeteana ASTRA si face parte din proiectul „Arta Culturii",  cuprins in programul „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007", care se desfasoara in perioada 3-12 august.  

Pictori in fosta orangerie

Lucrarile vor fi vindute, in noiembrie, la Bucuresti, in cadrul unei licitatii organizate de Casa Sotheby'sAmatorii de arta, turistii si orice sibian care are curiozitatea sa viziteze resedinta de vara a Baronului Samuel von Brukenthal, beneficiaza de acces gratuit, astazi, la Avrig. Cei care sint interesati doar de pictura, ii pot vedea la lucru pe cei zece tineri pictori romani care participa, pina vineri, la  „REHAU ARTCampus Romania 2007". Joi, este ziua cea mare si unul din cei zece va fi desemnat marele cistigator al taberei de creatie.Selectati la Viena Cei zece tineri participanti, Marius Bercea, Dumitru Gorzo, Dan Maciuca, Gili Mocanu, Sebastian Moldovan, Kristina Ratiu, Marius Suciu, Veres Szabolcz, Mirela Traistaru si Bogdan Tucudean au fost selectati in luna martie, la Viena, dintr-un numar de 17 candidati. Coordonatorii artistici ai proiectului sint Liviana Dan, critic de arta si curator la Muzeul Brukenthal din Sibiu,  Dr. Dieter Bogner din Austria, critic, istoric de arta si specialist in planning muzeal, si Massimiliano Gioni, curator la New Museum of Contemporary New York si director artistic al Fondazione Nicola Trussardi din Milano. Cei mai multi dintre pictori s-au declarat foarte multumiti de locul ales de cei de la Rehau, cele 16 hectare ale resedintei lui Brukenthal din Avrig fiind o adevarata oaza de liniste si verdeata. In mod inedit, pictorii creeaza chiar in orangeria lui Brukenthal, unde, in urma cu secole, baronul isi admira portocalele si plantele exotice. Acum, doar geamurile imense amintesc de lumina si bucuria acelor timpuri prospere. Prima investitie privataPrin tabara de la Avrig, REHAU marcheaza o premiera pentru resedinta baronului, fiind prima firma care a investit aici, in arta. Dr. Peter Nadig, reprezentantul companiei REHAU pe regiunea Europei de Sud-Est, a declarat ca initiativa companiei doreste sa aduca „o contributie de durata tarilor in care activam". Cele mai bune trei lucrari vor fi recompensate cu premii in valoare de 3.000 euro, iar pentru marele cistigator, REHAU va face posibila participarea la un concurs international - ArtAtelier al Forum Alpinum, ce se va desfasura la sfirsitul lunii august, la St. Moritz, in Elvetia.In ajutorul copiilorGala de decernare a premiilor va avea loc in luna noiembrie, in Bucuresti, si va include o licitatie pentru lucrarile celor zece pictori, organizata de Casa Sotheby's, cu scopul dezvoltarii unor programe de promovare culturala pentru copiii din Romania. „Oprindu-se la pictura, de fapt la zece pictori din Romania, pentru primul ARTCampus desfasurat in resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal de la Avrig, compania REHAU ne ofera un motiv de lauda si un model de urmat. Pictura are nevoie de economie, dar si economia are nevoie de pictura", a subliniat Liviana Dan.Paragina de la AvrigDin pacate, resedinta de vara a baronului de la Avrig, fost exemplu european de maiestrie a bunului gust in materie de gradinarit, este aproape o ruina. Tencuiala cazuta, coame ruginite, fetrestre sparte, iarba necosita, dar mai ales gradinile distruse. Nici urma de portocali, de fazani, de gravuri de alama. Cele peste 200 de tablouri care decorau palatul nu mai sint acum sa impresioneze ochiul si inima calatorului. Cum nu mai sunt nici gradina englezeasca, nici cea olandeza de zarzavat, si nici copacii ornamentali. Administratorul resedintei, Fundatia Brukenthal, nu are bani sa refaca micul paradis de la 1760.

Candidatii la Patriarhie, cautati la dosare

CNSAS vrea sa afle trecutul inaltelor fete bisericesti ale ortodoxiei romanestiAlertati de societatea civilaPotrivit lui Mircea Dinescu, citat de NewsIn, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) se va adresa SRI si SIE pentru a cere reverificarea unor prelati BOR, in special a candidatilor vehiculati in presa pentru scaunul patriarhal. Dinescu a precizat ca institutia nu este obligata sa faca aceasta verificare din oficiu, dar ca a decis sa se autosesizeze dupa reaparitia in presa a unor informatii despre trecutul colaborationist al unor prelati ce ar intentiona sa candideze pentru Patriarhie. Potrivit reprezentantilor CNSAS, demersul este si urmare a cererii de verificare depuse anul trecut de Forumul Civic Romanesc, organizatie care a criticat ieri incetineala cu care Colegiul ii verifica pe clerici. Reprezentantii Colegiului spera sa obtina raspunsuri de la cele doua servicii pina la sfirsitul lunii, inainte de alegerile pentru BOR.1 din 26!Presedintele Forumului Civic Romanesc (FCR), Adrian Iurascu, le-a solicitat, ieri, inaltilor ierarhi care stiu ca au colaborat cu Securitatea sa nu candideze pentru functia de Patriarh si a criticat CNSAS ca, intr-un an, nu a reusit sa verifice decit un singur ierarh.„Cei care stiu ca au facut pactul cu diavolul dintre inaltii ierarhi trebuie sa faca pasul inapoi si sa nu mai candideze. Credem ca presiunea pe care o veti face si dumneavoastra, ziaristii, va face ca cei patati sa nu mai candideze", a spus Iurascu, referindu-se la ierarhii care ar intentiona sa candideze pentru a ocupa functia de Patriarh. Liderul FCR a amintit ca, in iulie 2006, a facut o solicitare catre CNSAS in care a cerut verificarea a 26 de lideri ai Bisericii Ortodoxe Romane pentru a se stabili daca acestia au colaborat sau nu cu Securitatea. Iurascu si-a exprimat, insa, nemultumirea deoarece pina in momentul de fata CNSAS nu l-a verificat decit pe Vasile Fluieras, episcop vicar la eparhia Clujului, care a primit verdict de necolaborare cu Securitatea.„Fara cei care au facut pactul cu diavolul"Presedintele FCM a mai spus ca organizatia pe care o conduce nu are nimic impotriva Bisericii, ci dimpotriva, prin demersul sau doreste doar mentinerea in cadrul ei a unor oameni curati. „Nu avem nimic cu Biserica, dorim doar ca in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane sa nu ajunga o persoana care a facut pactul cu diavolul", a declarat Iurascu. El a solicitat inca o data CNSAS ca, pina la alegerile pentru noul Patriarh, sa-i verifice pe cei 26 de inalti ierarhi pentru a nu exista nici o suspiciune asupra colaborarii lor cu organele de politie politica. Dupa cum afirma Iurascu, este inca timp, motiv pentru care le-a sugerat reprezentantilor CNSAS sa verifice cite unul pe zi. „In ritmul asta avem nevoie de 25 de ani pentru verificarea ierarhilor din lista", a afirmat Adrian Iurascu, tinind cont de faptul ca intr-un an de zile a fost verificat un singur ierarh. In lista FCR se regasesc, printre altii, mitropolitul Moldovei, Daniel, al Olteniei, Teofan, al Clujului, Bartolomeu, si arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Tomitanul.

Cum se alege noul Patriarh al Bisericii ortodoxe Romane?

Potrivit statutului, alegerile pentru un nou Patriarh au loc la 41 de zile de la decesul lui Teoctist, cel mai probabil in saptamina 10-15 septembrie. monitorul va prezinta extrase din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, capitolul privind alegerea clerului superior, publicat in suplimentul din „Vestitorul Ortodoxiei", periodic de informare bisericeasca, teologie si spiritualitate al Patriarhiei Romane, nr. 379/15 mai 2006.• Patriarhul este ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc.• Pentru slujirea, vrednicia si raspunderea de Patriarh este eligibil oricare dintre Mitropolitii, Arhiepiscopii si Episcopii eparhioti in functiune, cetateni romani, care s-au impus in constiinta Bisericii si a societatii prin viata curata, cultura teologica, demnitate eclesiala, zel misionar si simt gospodaresc.• La apelul Secretarului de sedinta, fiecare votant primeste un buletin de vot si, mergind intr-un loc special amenajat, bifeaza pe buletin, in frica de Dumnezeu si sub insuflarea Duhului Sfint, numele celui pe care il crede vrednic sa fie ales.• Apoi, fiecare votant saruta Sfinta Evanghelie si depune buletinul in prima urna.• Presedintele face numaratoarea buletinelor, trecindu-le din prima urna in cea de a doua. Numarul buletinelor trebuie sa fie egal cu acela al votantilor prezenti.• In aceeasi zi in care a avut loc desemnarea candidatilor de catre Sfintul Sinod, are loc sedinta Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului patriarh. Membrii Colegiului Electoral Bisericesc vor primi la inceputul sedintei cite un curriculum vitae al celor doi sau trei candidati desemnati. Convocarea sedintei Colegiului Electoral Bisericesc se face o data cu convocarea sedintei extraordinare a Sfintului Sinod pentru desemnarea candidatilor.• Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane devine candidatul care a obtinut majoritatea absoluta, adica jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate. Daca nici unul dintre cei doi sau trei candidati nu a intrunit majoritatea absoluta, se organizeaza o noua votare, la care participa primii doi candidati care au intrunit cel mai mare numar de voturi. Devine ales cel care a intrunit majoritatea absoluta. In caz de paritate, decid sortii.

Murgeanu nu a facut politie politica

Colegiul CNSAS a decis ieri ca viceprimarul democrat Razvan Murgeanu nu a facut politie politica, potrivit NewsIn. Conform unor informatii din CNSAS, verdictul nu a pus mari probleme membrilor Colegiului, Murgeanu neavind decit un angajament semnat in tinerete, nu insa si note. Doar un singur membru din cei noua prezenti s-ar fi abtinut, restul votind impotriva acordarii deciziei de politie politica. Dosarul viceprimarului Razvan Murgeanu contine doar angajamentul din studentie si citeva rapoarte ale ofiterilor de Securitate, urmare a unor discutii pe care Murgeanu, pe atunci sef de santier la Canal, le-ar fi purtat impreuna cu alti colegi.  

Punctul de pensie se majoreaza

Guvernul a aprobat ieri hotarirea de modificare a legii pensiilor potrivit careia punctul de pensie se va majora, de la 1 septembrie, cu 5%. Astfel, valoarea punctului de pensie va ajunge la 416 lei. In sedinta de Guvern de ieri s-a luat in discutie si majorarea punctajului agricultorilor cu 50%. Majorarea pensiilor se va face din bugetul asigurarilor sociale. In prezent, valoarea punctului de pensie este de 396 de lei.Potrivit reprezentantilor Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, de majorarea din septembrie vor beneficia peste 900.000 de agricultori. Persoanele carora li s-au dublat pensiile in anul 2004 nu vor beneficia de majorarea din septembrie. 

Unde mergi, Ovidiule?

Desi nu a ajuns, inca nici pe departe, in elita jucatorilor romani de fotbal, mijlocasul echipei Progresul Bucuresti, Ovidiu Nicolae Herea, continua sa se afle in prim-planul activitatii. Dupa ce a fost prezentat oficial la Rapid, a fost blocat de Steaua si s-a intors la pregatirile echipei bancare, se parea ca talentatul jucator bancar se va indrepta spre Giulesti, Rapid avind prima optiune de transfer. Ieri, insa, lucrurile au luat o alta turnura.In cursul diminetii, Ana Maria Prodan, impresarul fotbalistului a anuntat ca Gigi Becali, patronul Stelei si-a marit oferta pentru Herea, de la 1,5 la 2,5 milioane de euro. “Este cea mai buna oferta pentru jucator in acest moment. Pe fir a intrat si un alt club din primele patru ale clasamentului. Voi merge sa discut si aceasta oferta pentru ca vrem sa alegem cea mai buna varianta pentru jucator”, a declarat Ana Maria Prodan, care a lasat sa se inteleaga ca echipa interesata de serviciile bancarului este Dinamo. Despre oferta de la Rapid, impresarul a declarat ca George Copos trebuie sa plateasca daca il vrea pe Herea: “Domnul Copos si-l doreste foarte mult pe Herea, dar trebuie sa si plateasca banii ceruti daca il vrea. In acest moment, sint sanse foarte mari ca Herea sa semneze cu Steaua”. Gigi Becali a declarat ca Rapid are la dispozitie doua zile sa clarifice situatia lui Herea, in caz contrar jucatorul urmind sa ajunga in Ghencea. “L-am sunat pe Copos si i-am spus: «Hai sa vedem ce facem ca sa nu ne batem joc de copilul asta. Daca nu il iei in doua zile il iau eu ». Daca in doua zile Copos nu da banii, Herea va veni la Steaua”, a spus Becali.Ulterior, Ana Maria Prodan a precizat ca Dinamo a egalat oferta facuta de Steaua, caz in care Herea va trebui sa aleaga oferta cea mai buna. “Cheia transferului este la mine, domnul Iacov mi-a dat mina libera”, a declarat Ana Maria Prodan, care a negociat cu presedintele CA al lui Dinamo, Nicolae Badea, si cu presedintele Progresului, Constantin Iacov, la un restaurant de pe Calea Floreasca. Numai ca directorul general al lui Dinamo, Cristi Borcea, a infirmat interesul “ciinilor” pentru Herea. “Nu ne intereseaza Herea. Avem mijlocasi mult mai valorosi decat Herea. Nu s-a pus niciodata problema acestui transfer la Dinamo”, a spus, tot ieri, Borcea.

Dinamo isi intareste apararea

Actionarul formatiei Dinamo, Vasile Turcu, a declarat, ieri, pentru NewsIn, ca ros-albii il vor achizitiona pe fundasul peruan Miguel Villalta, acesta urmind sa semneze un contract pe trei ani dupa ce clubul Sporting Cristal isi va da acordul pentru transferul sau. “Il vom aduce pe Miguel Villalta la cererea lui Mircea Rednic. Aveam nevoie de un fundas dupa accidentarea lui Cosmin Moti. Cind am spus ca avem 10-15% sanse de a trece de Lazio, am luat in considerare accidentarile suferite de Margaritescu, Moti si Pulhac. Este bine ca vin jucatori care pot sa suplineasca absenta celor trei”, a spus Vasile Turcu.Goian s-a gindit bine…Pina aparitia lui Villalta, a revenit in Soseaua Stefan cel Mare fundasul Lucian Goian, de la Dinamo, transferat de la Ceahlaul Piatra Neamt: “Am semnat astazi cu Dinamo. Am aminat cu o zi, pentru ca am vrut sa ma gindesc mai bine si sa ma sfatuiesc cu fratele meu Dorin, cu care ma consult in orice situatie, cit si cu restul familiei. Sint multumit de oferta pe care mi-a facut-o Dinamo. Daca nu eram multumit, nu semnam”, a spus Goian.Lucian Goian se transferase la Ceahlaul pe data de 20 iunie, de la Dinamo Bucuresti, pentru suma de 120.000 de dolari. Fundasul a ajuns prima data la Dinamo, in vara lui 2004, tot de la Ceahlaul Piatra Neamt. Ulterior el a fost imprumutat la clubul nemtean, in vara lui 2006, dupa care a revenit la Dinamo pentru o scurta perioada si a fost imprumutat din nou in iarna la clubul de sub Pietricica. Oficialii echipei Dinamo au decis readucerea lui Lucian Goian la echipa dupa accidentarea lui Cosmin Moti, care va fi indisponibil aproximativ o luna si jumatate din cauza unei accidentari suferite la metatarsiene, dar si pentru ca fundasul Jonathan McKain, de la Poli Timisoara, a refuzat oferta venita de la Dinamo.Rednic si Dinu spioneaza adversarulIn alta ordine de idei, Mircea Rednic si Cornel Dinu vor fi prezenti miercuri la meciul de prezentare a viitoarei adversare a echipei Dinamo in Liga Campionilor, Lazio Roma, care va juca pe stadionul Flaminio, de la ora 21,00, un amical cu Panathinaikos Atena, cistigatoarea urmind sa primeasca Trofeul ‘’SKY’’. Site-ul clubului dinamovist reproduce si o declaratie a fundasului lui Lazio, Guglielmo Stendardo, care, desi ar fi preferat o alta echipa la tragerea la sorti, afirma ca este convins ca echipa sa va cistiga dubla cu Dinamo. ‘’Puteam sa intilnim orice alta echipa. Dinamo este campioana Romaniei, ne va pune multe probleme, dar sint sigur ca vom reusi sa ne impunem pentru ca vom beneficia de aportul suporterilor. Cred ca diferenta va fi facuta de puterea de concentrare a celor doua aparari”, a spus italianul.

Un meci pe bani grei

 Pentru a ajunge sa intilneasca formatia din Belarus (sau - mai stii? - pe islandezii de la Hafnarfjördur!), echipa lui Gica Hagi va trebui sa treaca si de cea de-a doua confruntare cu polonezii de la Zaglebie Lubin.Hagi se teme de poloneziIn ciuda rezultatului linistitor din tur (1-0 pentru Steaua, gol marcat de Dorin Goian), stelistii nu se culca pe ureche, Hagi atragind mereu atentia asupra faptului ca problema calificarii nu este jucata. Polonezii vor aborda meciul cu un plus de ambitie, datorat tragerii la sorti lejere pentru faza urmatoare. Si pentru meciul de la Bucuresti, Steaua are o serie de indisponibilitati bine cunoscute: Ghionea, Emeghara, Badea, Cristocea si Iacob sint, de mai mult timp, accidentat, iar noua achizitie, Plesan, nu va putea fi folosita in acest meci, intrucit nu face parte din lista trimisa la UEFA pentru dubla cu polonezii. S-a refacut mijlocasul stinga Ochirosii, dar acesta nu va fi titular, pentru ca antrenorul Stelei nu va risca nimic, introducind in teren formatia de la Lubin, cu o singura deosebire, columbianul Zapata jucind in poarta in locul lui Cernea. In centrul liniei mediane, vor juca Radoi si Lovin, jucatori cu profil defensiv, iar pe partea dreapta Nicolita a fost preferat, pina la urma, lui Badoi. Steaua – favoritaCu toate ca, atit Hagi, cit si capitanul Mirel Radoi, si-au exprimat temeri in legatura cu acest meci, site-ul oficial UEFA considera formatia din Ghencea drept favorita, iar meciul cu Zaglebie “de 1 solist”. Dupa victoria din Supercupa Poloniei si debutul cu succes din campionat (2-1 cu Widzew Lodz), Zaglebie a suferit primul soc, pierzind pe teren propriu meciul din etapa a II-a cu Wisla Cracovia. Meci in care antrenorul Czeslaw Michniewicz a experimentat o formula mai ofensiva pentru revansa de la Bucuresti. In ciuda infringerii, polonezii sint mobilizati la maxim, constienti ca o sansa mai mare de a accede in grupele Ligii nu va aparea asa de curind. Oficialii din Lubin au facut apel la suporteri, de a fi cit mai multi la Bucuresti pentru a sustine echipa. “Am venit aici sa cistigam. Este adevarat ca nu sintem favoriti, dar in fotbal s-au vazut multe si speram si noi sa producem surpriza. Miza financiara a Ligii Campionilor este cea mai mare din istoria Poloniei, dar ne intereseaza mai mult victoria si gloria decit banii”, a declarat Robert Pietryszyn, presedintele gruparii poloneze. Un argument in plus? Conducatorii polonezi au oferit o prima de 200 mii de euro de jucator, in cazul eliminarii Stelei!Din fericire, exista toate premisele ca stadionul Steaua sa fie arhiplin, suporterii luind, zilele trecute, cu asalt casele de bilete din Ghencea, in ciuda sistemului ultrasofisticat de ticketing, introdus la stadion. Meciul va incepe la ora 20,30 si va fi transmis in direct de Pro TV (Nic. G) Formatiile probabileSteaua: Zapata - Golanski, Goian, Rada, P. Marin - Nicolita, Radoi, Lovin, Croitoru - Dica, Neaga.Zaglebie: Vaclavik - G. Bartczak, Stasiak, Arboleda, Tiago Gomes - Lobodzinski, M. Bartczak, Golinski, Iwanski - André Nunes, Chalbinski. Arbitri: Mark Clattenburg - Philip Sharp, Richard West (toti din Anglia).

A venit si Canales

CFR Cluj l-a prezentat oficial, ieri, pe internationalul de tineret Nicolas Canales, in cadrul unei conferinte de presa, chilianul fiind adus la Cluj sub forma de imprumut, cu optiune de cumparare, de la formatia portugheza Benfica Lisabona. Nicolas Canales, care joaca pe postul de atacant si are 22 de ani, a devenit astfel cel de-al 18-lea jucator strain din lotul echipei pregatite de Ioan Andone. “Am urmarit meciul cu Poli Timisoara si mi-a placut foarte mult CFR Cluj. A jucat rapid, cu agresivitate. M-a impresionat Trica, un jucator foarte tehnic”, a spus chilianul la prezentarea oficiala. Clubul CFR Cluj trebuie sa dea un raspuns clubului Benfica Lisabona in privinta lui Canales pina pe 15 aprilie, data pina la care va trebui sa decida daca il cumpara sau nu. “Canales este un atacant central cu reale calitati si un simt al portii extrem de bine dezvoltat. Nu sint nemultuimit de Fabbiani si Ogbonna, dar am dorit sa avem concurenta acerba pe toate posturile. In momentul de fata, el nu este pus la punct cu pregatirea fizica, dar in doua sau trei saptamini va putea intra in joc. Vom discuta cu Andone si vom decide daca il vom inscrie si pe lista FIFA, pentru meciurile cu Anorthosis Famagusta”, a declarat, marti, presedintele clubului ardelean, Iuliu Muresan. In alta ordine de idei, Muresan a tinut sa precizeze ca Adrian Anca va ramine la echipa, desi nu a intrat pina acum in vederile tehnicianului. “Anca va ramine la echipa, nu va fi vindut, pentru ca este un jucator important pentru noi. Tuturor le va veni rindul sa joace”, a precizat oficialul echipei din Gruia. Iuliu Muresan a dat de inteles ca este posibil sa mai aduca si alti jucatori, in situatia in care echipa va avea nevoie de intariri. “Inca nu stim, dar este posibil. Vom analiza lotul si vom vedea daca mai avem nevoie de intariri”, a incheiat Iuliu Muresan.

Uniristii vor in Liga I

Marius Foro (31 ani): “Speram sa debutam cu o victorie si, în acelasi timp, sa ne atingem obiectivul si la anul sa debutez în Liga I. Comparativ cu Oradea, cred ca sintem o echipa mai unita, un grup unit iar perspectivele sint mai bune ca si la FC Bihor”. Marius Foro (foto), a semnat pe o perioada de doi ani cu formatia albaiuliana si a mai evoluat la Aripi Pitesti, FC Arges, Somcuta Mare, ISCT si FC Bihor Oradea. Fosta vedeta a ISCT-ului l-a mai avut antrenor pe George Ciorceri la Cimpia Turzii, tocmai de aceea tehnicianul a dorit sa-l aiba în echipa.Marius Hodor: (24 ani): “Dupa un an în Liga a II-a, sa ajung sa ma transfer la o echipa care îsi doreste promovarea, pentru mine este un pas foarte mare, avind în vedere ca înainte sa ajung la Baia Mare am evoluat în Liga a III-a.”Jucatorul, originar din Baia Mare, a mai fost ofertat si de Dacia Mioveni, acesta ajungind cu întirziere la Alba Iulia. Jucatorul i-a avut colegi pe Marincean si pe Mihai Manea la Baia Mare, iar înainte a mai jucat la ASA Tg. Mures si  Mobila Sovata.“Asteptam sa înceapa campionatul”George Ciorceri (foto): “În fotbal e o permanenta schimbare, am în continuare diverse formule de echipa. Consider ca sintem suficieti si numeric si valoric, asteptam sa înceapa campionatul. Este un mare dezavantaj pentru noi aminarea campionatului dar sper ca si peste doua saptamini sa ne situam la aceeasi turatie la care sintem acum. Invincibilitatea din amicale conteaza mult pentru noi, este liniste la echipa, baietii au încredere, desi echipele cu care am jucat sint inferioare noua si, avind în vedere lotul si potentialul nostru, eram obligati sa îi batem. Asteptam dubla cu Forexul, echipa din cealalta Serie si as zice ca, dupa cele doua amicale, o sa ne mai verificam, desi am fi vrut sa jucam si cu o echipa de Liga I, dar decalajul a fost mare, nu au coincis pregatirile.”FC Unirea va disputa astazi, de la ora 11.00, la Ciugud, un amical cu echipa Trans-Sil Tg. Mures.Modernizarea stadionului “Cetate” în linie dreaptaPentru ca dorinta conducerii de a promova în Liga I, sa poata fi realizabila administratia locala a investit sume importante de bani pentru a schimba fata stadionului “Cetate”. “Alb-negrii” ar putea începe noul sezon, pe un stadion mai modern si mai bine aranjat. Lucrarile de pe “Cetate” sint de mare amploare si cuprind toate zonele arenei, lucrarile demarind cu modernizarea mini-hotelului, unde sint cazati jucatorii. “Utilitatile care sint necesare jucatorilor, sauna, bazin de recuperare, holurile, vestiarele oaspetilor, a gazdelor, vor arata altfel ca înainte. Terenul se prezinta bine, daca si la peluze se vor aloca fonduri pentru reamenajarea tribunelor, cred ca va arata ca unul de Liga I, iar cu ajutorul lui Dumnezeu, speram sa promovam”, a spus Mircea Cimpoies, administratorul stadionului.Lucrarile ce se efectueaza la cantonamentul arenei, valoreaza aproximativ 2 miliarde de lei vechi, alte 6 miliarde fiind investite în tribunele stadionului. Din cauza ploilor cazute în ultima vreme, dar si a neglijentei muncitorilor, a fost inundat biroul presedintelui si citeva camere. 

Un nou centru pentru copiii cu sindromul Down

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba doreste sa infiinteze un nou centru specializat de ingrijire pentru copiii cu sindromul Down, dupa modelul celui existent deja la Alba Iulia. Anuntul a fost facut de directorul DGASPC Alba, Sorin Chirila, care s-a aflat ieri la Bucuresti, pentru a discuta cu conducerea Autoritatii nationale in domeniu si cu reprezentantii Fundatiei Home and Hope for Children despre mai multe aspecte legate de reformarea sistemului de protectie a copilului cu handicap din Alba. Noul centru ar urma sa fie infiintat la Aiud, deoarece in zona exista beneficiari si este destul de greu sa fie transportati pina la Alba Iulia pentru a putea beneficia de servicii specializate. Sorin Chirila a spus ca s-a mai discutat si despre inchiderea ultimelor doua centre rezidentiale pentru copilul cu handicap, cele de la Sincrai si Abrud. In fiecare dintre acestea sint ocrotiti aproape 40 de copii, pentru care se doreste infiintarea unor structuri mai mici de protectie, dupa modelul caselor de tip familial. Directorul DGASPC Alba nu a ascuns faptul ca a sperat ca acest lucru sa se intimple pina in toamna, dar se pare ca procesul birocratic romanesc nu va permite acest lucru.

Gasit mort in apartament

Politistii albaiulieni au fost sesizati in cursul zilei de luni, în legatura cu faptul ca, dintr-un apartament situat pe B-dul Victoriei din Alba Iulia, se emana un miros greu ce provine, cel mai  probabil, de la un cadavru aflat în descompunere. Echipa de cercetare ajunsa la fata locului a gasit usa apartamentului închisa si asigurata, trecindu-se la fortarea acesteia. In interiorul apartamentului, pe podeaua uneia din camere, a fost gasit cadavrul numitului K. Iosif, de 70 de ani, proprietarul apartamentului. Din primele verificari s-a stabilit ca acesta era o persoana singura, introvertita, consumatoare de bauturi alcoolice iar în ultimul timp nu a mai fost vazuta de vecinii sai. Cadavrul a fost transportat la Serviciul Judetean de Medicina Legala Alba, în vederea efectuarii necropsiei si pentru stabilirea cauzei mortii. În continuare se efectueaza cercetari pentru stabilirea cauzelor si a împrejurarilor în care a survenit decesul barbatului.  

Piroman

Oamenii legii din Ocna Mures au fost anuntati luni noaptea, in jurul orei 00,25, în legatura cu producerea unui incendiu la un apartament situat în strada Nicolae Iorga din localitate. Pompierii au reusit stingerea incendiului înainte ca acesta sa se extinda la apartamentele învecinate. Din primele cercetari s-a stabilit ca acesta a fost provocat de D. Eugen, de 30 de ani, din Ocna Mures, cunoscut cu afectiuni psihice care, dupa incendierea apartamentului în care domiciliaza, a disparut, fiind vazut ulterior urcind într-un tren cu destinatia Alba Iulia. Locuinta a fost distrusa în întregime, valoarea pagubelor fiind de aproximativ 30.000 lei. De mentionat ca actul necugetat al respectivului a produs indirect pagube mult mai mari decit cele mai sus mentionate, apa rezultata din stingerea incendiului afectind magazinul situat la parterul blocului. Valoarea pagubelor nu a putut fi stabilita pina în prezent. Politistii efectueaza in continuare cercetari pentru identificarea lui D. Eugen. 

Idei proaspete pentru Cetatea Alba Carolina

Tabara interdisciplinara de urbanism cu tema “Integrarea Cetatii Vauban in viata orasului”, desfasurata la Alba Iulia, se va incheia astazi cu prezentarea propunerilor studentilor. Actiunea se va desfasura incepind cu ora 10, in Aula Magna a Universitatii “1 Decembrie”. Tabara a reunit studenti din diverse centre universitare (Alba Iulia, Bucuresti si Cluj) si cu formatii diferite (arhitectura, urbanism, peisagistica, sociologie si arte vizuale) si a fost finantata de catre Primaria si Consiliul Local al municipiului Alba Iulia si de catre Ordinul Arhitectilor din Romania. Potrivit organizatorilor, propunerile studentilor vor fi analizate de catre un juriu format din reprezentanti ai autoritatii locale si din specialisti in domeniu: arh. Serban Tiganas - vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, dr. arh. Sorina Racoviceanu - reprezentant al firmei IHS Romania care a elaborat Strategia de dezvoltare a municipiului Alba Iulia, arh. Stelian Fleschin - presedintele OAR Alba Iulia si alti arhitecti din Alba Iulia.  În ziua prezentarii rezultatelor se va inaugura si o expozitie de fotografii, care va fi vernisata la ora 13.30, la galeria Trinity, situata la intrarea in santurile Cetatii din Parcul Maria. “Expozitia ofera publicului ocazia de a se confrunta cu viziunea ascutita a studentilor artisti asupra aspectelor ilustrative pentru relatia dintre oras si Cetatea Alba Iulia: locuirea, vecinatatea, aproprierea spatiului public si viata culturala a orasului”, a explicat curatorul expozitiei Raluca Ionescu.  Organizatorii se asteapta ca propunerile rezultate in urma taberei sa fie in considerare de catre municipalitate si sa constituie posibile teme pentru viitoarele studii de specialitate care sa conduca la integrarea Cetatii in oras.

Primaria Alba Iulia se implica in viata sportiva a urbei

Beneficiind si de aminarea campionatului Ligii a II-a, albaiulienii ar putea incepe noul sezon cu un stadion mai modern si mai bine aranjat. Lucrarile pe Cetate sint de mare amploare si cuprind practic toate zonele arenei. “Se schimba in primul rind aspectul curtii interioare si a exteriorului. Uitilitatile necesare jucatorilor, respectiv sauna, bazin de recuperare, vestiarele gazdelor si oaspetilor, vor arata altfel, spun eu mult mai bine. Cred ca terenul arata si acum destul de bine si speram ca in urma lucrarilor care se vor face si la tribune, daca primim bani si pentru peluze, sa arate de prima liga. Speram ca in viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa ne intoarcem pe prima scena a fotbalului”, a declarat optimist administratorul stadionului Cetate, Mircea Cimpoiesu. 8 miliarde de lei vechiIn ceea ce priveste lucrarile ce se efectueaza la cantonamentul arenei, acestea valoreaza aproximativ 2 miliarde de lei vechi, alte 6 miliarde fiind investite in tribunele stadionului. “Daca vom avea sau nu echipa in primul esalon cred ca depinde de mai multi factori nu numai de conditiile pe care noi le asiguram in ceea ce priveste cladirile, infrastructura, gazonul. Cred ca, totusi, echipa incepe sa prinda un cheag serios, antrenorul este dupa cum stim cu totii o persoana deosebita si care se implica mult in pregatirea sportivilor. Noi, ca si administratie, incercam si cred ca am inceput sa ne facem treaba din ce in ce mai bine in ceea ce priveste asigurarea conditiilor pentru acest club. Speram sa avem rezultate bune anul acesta. Trebuie sa precizez insa ca ne interesam si de lucrarile stadionului de la Oarda unde am investit aproximativ 1,5 miliarde, pentru a face stadionul sa arate asa cum trebuie”, a declarat viceprimarul municipiului Alba Iulia, Paul Voicu.

Depasire periculoasa

Un barbat a ajuns in spital din cauza unei depasiri nereusite. Evenimenul s-a petrecut luni, in jurul orei 14.30, pe DN 7, in afara localitatii Boita. Soferul unui autoturism marca Mercedes Benz, care tracta o semiremorca, s-a angajat in depasirea unei coloane de autovehicule. Politistii sint de parere ca soferul nu a apreciat bine distanta si timpul de depasire, asa ca, aflindu-se pe contrasens, s-a izbit intr-un alt autoturism, marca Renault, care circula regulamentar din sens opus. In urma impactului, soferul Renault-ului a fost ranit usor, fiind transportat de urgenta la Spitalul Clinic Judetean Sibiu. Politistii sibieni au inceput o ancheta in vederea stabilirii cu exactitate a imprejurarilor in care s-a produs accidentul.  

Se intrerupe curentul

Pentru efectuarea unor lucrari programate in reteaua de energie electrica, astazi, intre orele 8 si 15, se va intrerupe furnizarea curentului electric in Sibiu, pe strazile: M. Millo, A. Pann, Dr. Barcianu, Calea Cisnadiei - partial, Lamiitei, Calea Dumbravii - partial (intre Mihai Viteazu si A. Pann), A. Saligny si Marius Sturza, intre orele 16 si 20, pe strada Gladiolelor, la blocul nr. 3 si la blocul de nefamilisti (strada Independentei), iar intre orele 8,30 si 10,30, la blocurile de pe strada Islazului. Tot astazi, intre orele 9 si 14, se va sista curentul in Sura Mare, Slimnic si Hamba.  

„Gainari" in arest

Infractorii marunti, care dau spargeri in locuintele oamenilor sau in societati comerciale, lasa adesea suficient de multe indicii incit sa fie prinsi. Politistii din Jina, Poiana Sibiului si Saliste au arestat ieri trei barbati cu virste cuprinse intre 28 si 38 de ani, care, in perioada 25 martie - 7 iulie, au dat mai multe spargeri in comunele Poiana Sibiului si Jina. In total, infractorii sint acuzati de un prejudiciu in valoare de 15.870 de lei. Au au ajuns in arestul IPJ Sibiu pentru o perioada de 24 de ore, urmind ca astazi sa fie prezentati Parchetului de pe linga Judecatoria Saliste. Si un adolescent de numai 14 ani a ajuns in arestul Politiei, dupa ce oamenii legii au stabilit ca baiatul a spart un autoturism pe 17 iulie. Prejudiciul, in valoare de 700 de lei, nu a mai fost recuperat.  Sampon si telecomenziLuni dimineata, oamenii legii au fost alertati de un barbat din Copsa Mica, a carui locuinta a fost sparta in noaptea precedenta. Din fericire, barbatul a reusit sa retina semnalmentele spargatorului, astfel incit oamenii legii l-au depistat in cel mai scurt timp. Hotul n-a furat o cafetiera, doua telecomenzi si un sampon, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 100 lei. Bunurile au fost recuperate, dar infractorul este acum cercetat si pentru comiterea altor fapte asemanatoare.  

Ploaia strica afacerile

Vremea rece si ploioasa din ultima perioada a alungat turistii de la Ocna Sibiului. Dupa ce sute de turisti au luat cu asalt lacurile in zilele cind temperaturile erau caniculare, acum e liniste. Patronul Complexului Balnear Strand, Emil Tolciu, spune ca nu vrea sa-si neglijeze turistii care au mai ramas si ca le ofera dusuri calde, precum si posibitatea de a face tratament in interiorul complexului. „N-avem ce face, mai sint si perioade din acestea. Normal ca ne este greu, mai ales ca acum este plin de turisti. Tot ce le putem oferi in aceasta perioada sint dusurile calde, dar si tratament pentru diferite afectiuni, in baza de tratament moderna, care dispune de o sala de gimnastica pentru recuperare si intretinere precum si o sauna uscata, jacuzzi, masaj si reflexoterapie", a precizat Tolciu.Vinzari modesteNu numai administratorii de stranduri au fost afectati din cauza temperaturilor din ultima perioada, ci si furnizorii de apa minerala, bauturi racoritoare sau inghetata. Acestia spun ca vinzarile au scazut foarte mult si ca spera sa-si amortizeze cheltuielile cind vremea se va imbunatati. „Este normal ca oamenii sa nu mai cumpere inghetata pe vremea asta. Doar n-o sa stea cu umbrela si cornetul de inghetata in mina... Mai sint unii turisti care se opresc sa manince o inghetata sub copertina amenajata de noi", spune Mariana, care vinde inghetata la una dintre terasele de pe Nicolae Balcescu. 

Profesorii vor la oras

Pentru ca nu vor sa fie „rupti de lume", dar si pentru ca, mai nou, performantele slabe au devenit un stereotip atunci cind se vorbeste despre scolile de la tara, din ce in ce mai multi dascali fug de posturile din mediul rural. Multi dintre profesorii care au fost repartizati, luna trecuta, in zone rurale ale judetului, au refuzat pur si simplu posturile. Motivele invocate sint diverse: de la dificultatea in a face naveta si pina la imposibilitatea de a se adapta la conditiile de trai inca indepartate de Uniunea Europeana. „Chiar avem probleme cu personalul didactic calificat in mediul rural. Sint anumite localitati inatractive, unde oamenii efectiv refuza sa se prezinte la post, desi eu chiar nu inteleg aceasta atitudine, din moment ce acestora li se plateste transportul, atit la dus, cit si la intors", recunoaste Elena Gabos, inspector scolar general adjunct. O solutie de tranzitie gasita de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Sibiu ar fi oferirea posturilor in invatamint unor cadre didactice necalificate, singurele care se incumeta sa predea in scolile izolate.Tinerii, cei mai pretentiosiConducerea ISJ a constatat ca profesorii tineri sint cei mai speriati de perspectiva unei titularizari la tara. „Personal, am o nedumerire, in sensul ca si eu am facut naveta la tara, cind am debutat in invatamint, si mi-a placut, desi mergeam la Rosia, o zona nu tocmai atractiva pentru altii", marturiseste Elena Gabos. In „topul" localitatilor nedorite de dascali sint Merghindeal, comuna situata la 58 de kilometri de Sibiu, si Laslea, de la marginea judetului. Daca renunta la postul care li s-a repartizat, profesorii mai au sansa de a suplini vreun titular aflat in concediu. Cit despre demisie, si aceasta este o varianta. „Deocamdata nu am inregistrat decit o demisie, la Cisnadie, dar sa nu uitam ca luna august este mare si e de abia la inceput. Chiar daca nu se ajunge la demisii, cert este ca foarte multi profesori refuza locurile de la inceput daca nu le convine zona unde au fost repartizati si am avut multe cazuri de acest gen", explica Gabos.

Centura, in pericol

Pe citeva portiuni, soseaua inceputa de italienii de la Todini este in pericol de surparePina cind va fi gata centura Sibiului, traficul intens de la intrarile in oras va continua sa se joace cu nervii, ba chiar si cu vietile oamenilor. Sint lucruri care se vad si se stiu. Cu toate acestea, Compania Nationala de Autostrazi nu pare sa dea semne ca ar urgenta procedurile de organizare a licitatiei. „Sint doi ingineri de la Bucuresti care se ocupa cu pregatirea caietului de sarcini. Licitatia este un proces de durata. Acum au inceput demersurile de pregatire a licitatiei", a marturisit viceprimarul liberal Eugen Mitea. Cit despre faptul ca unele portiuni din lucrarea deja efectuata de Todini se degradeaza pe zi pe trece, Mitea sustine ca acesta nu este efectul incetarii lucrarilor. „Si daca nu se rezilia contractul, tot acolo se ajungea. Tot prost ar fi aratat lucrarea", este de parere liderul liberalilor sibieni. In vizita la OrbanAsa cum a promis, senatorul Ilie Stoica se arata preocupat de centura. Stoica a anuntat, ieri, ca saptamina viitoare va poposi la sediul Ministerului Transporturilor pentru a urgenta licitatia. „Ii voi spune domnului Orban sa se apuce de treaba. Daca nu, degradarile si tot ce se intimpla acum in acele portiuni se va intimpla si la hidrocentrala Racovita. Si acolo au fost oprite lucrarile, din cauza celor doua poduri care au afectat investitia", a aratat parlamentarul. Fost conservator, actualmente liberal, Ilie Stoica a afirmat, inainte de alegerile din PNL Sibiu, ca centura este prioritatea sa si ca, de la tribuna Parlamentului, va incerca sa rezolve aceasta mare lipsa a sibienilor. In ultima sa vizita in Sibiu, Ludovic Orban a „pozat" in salvator, afirmind ca si pentru el centura Sibiului este o prioritate. Ministrul liberal al Transporturilor a privit cu simplitate problema centurii: licitatie in septembrie, lucrarile reluate in jur de 15 octombrie si un an si jumatate termen de finalizare.De partea sibienilorLa sfirsitul saptaminii trecute, senatorul democrat Nicolae Neagu a anuntat ca este de acord sa le ofere sprijin sibienilor care vor sa dea in judecata Compania Nationala de Autostrazi. „Cu cit intirzie mai mult centura, cu atit mai mult sint de acord sa-i sprijin pe cei care, in instanta, ar trebui sa cistige in raport cu statul. Ii voi sprijini pe cei care vor sa dea in judecata Compania Nationala de Autostrazi. Este inadmisibila tergiversarea continuarii lucrarilor intr-o forma sau alta. Exista capacitate in Sibiu pentru ca lucrarile sa fie finalizate. Aici nu putem da vina pe presedintele Consiliului Judetean sau pe primarul Sibiului, este restrictiv problema Ministerului Transporturilor", a apreciat Neagu. Liderul democratilor sibieni a adaugat ca majoritatea politicienilor mizeaza pe centura pentru a-si face imagine buna in Sibiu. „Aici conteaza atitudinea sau daca in guvern ai sau nu trecere. Politicienilor le place sa-si faca fiefuri in Sibiu, dar cind e vorba de centura, dincolo de promisiuni, nu se intimpla nimic", acuza liderul PD.Ilie Stoica l senator PNL Sibiu„Ii voi spune domnului Orban sa se apuce de treaba. Daca nu, degradarile si tot ce se intimpla acum in acele portini se va intimpla si la hidrocentrala Racovita"

Lovitura pentru „Alma Mater"

Universitatea „Alma Mater" din Sibiu se numara printre institutiile de invatamint superior care nu pot infiinta noi specializari, din cauza profesorilor nepregatiti, a stabilit ieri conducerea Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamintul Superior (ARACIS). „Alma Mater" nu a primit autorizarea pentru specializarile Asistenta sociala, Pedagogia invatamintului primar si prescolar si Psihologie. Aceste specializari nu vor fi recunoscute de Ministerul Educatiei, iar universitatea trebuie sa depuna, peste un an, inca un dosar prin care sa ceara autorizarea provizorie in vederea acreditarii. „Nu se poate face invatamint superior de calitate fara cadre didactice pregatite", a afirmat profesorul Ioan Curtu, presedintele ARACIS, avertizind ca, potrivit noilor standarde impuse de Uniunea Europeana, nivelul de calitate cerut facultatilor a crescut.

Piturca a convocat sapte stranieri

Selectionerul echipei nationale de fotbal a Romaniei, Victor Piturca, a anuntat, ieri, ca a convocat sapte stranieri pentru partida amicala cu Turcia, care va avea loc, in 22 august, de la ora 21, pe stadionul National din Complexul Lia Manoliu. Au fost convocati Cosmin Contra (Getafe), Cristian Chivu (Inter Milano), Razvan Rat (Sahtior Donetk), Paul Codrea (AC Siena), Florentin Petre (TSKA Sofia), Ciprian Marica (VfB Stuttgart) si Adrian Mutu (Fiorentina). Numele fotbalistilor legitimati la echipele din Liga I, convocati pentru partida cu Turcia, vor fi anuntate dupa disputarea jocurilor din cadrul etapei a patra din prima liga. Reunirea lotului echipei nationale este programat pentru luni, 20 august, la ora 12:00, la Centru de Fotbal Mogosoaia.

Niciun roman pe tabloul principal

Pe tabloul principal al BCR Open Romania nu apare niciun tenismen roman, chiar daca Andrei Pavel si Victor Hanescu au spus ca vor sa participe la turneul care se va desfasura, in perioada 8-16 septembrie, la Arenele BNR. „La ora aceasta, Pavel nu este inca pe tabloul principal, dar are sanse foarte mari ca, in urma retragerilor, sa intre direct. Victor Hanescu ar putea primi un wild-card, dar cel mai sigur cel care va primi va fi tensimenul Catalin Gard", a declarat ieri, Bogdan Enoiu, unul din organizatorii BCR Open Romania.Romanii, in formaCelalalt organizator al turneului de la Arenele BNR, Dumitru Haradau, s-a aratat extrem de optimist in privinta sanselor pe care le vor avea romanii la aceasta editie a BCR Open Romania. „Este pentru prima data cind nu avem un tenismen roman prezent pe tabloul principal, si totusi eu cred ca anul acesta un roman ar putea cistiga. Andrei Pavel a jucat finala la Umag, iar despre Hanescu am vorbit cu Andrei si chiar el mi-a spus ca joaca cel mai bine dintre tenismenii romani". Turneul, in baniPremiile de anul acesta la BCR Open Romania au crescut cu 10% fata de editia precedenta, iar pina in 2009, Bogdan Enoiu spera ca suma sa ajunga la 500.000 de euro. „Anul acesta, premiile se ridica la 353.400 de euro, fata de 323.250 anul trecut. In 2008, suma va ajunge la 350.000, ca in 2009 sa crestem pina la 500.000. Tot in 2009, denumirea turneului ar putea fi schimbata". Cistigatorul turneului va primi 55.820 de euro si 175 de puncte ATP. Pretul biletelor variaza intre 5 lei, pe 8 si 9 septembrie, cind se vor disputa meciurile din calificari, si 50 de lei in ziua finalelor.Navratilova si Seles, la BucurestiFostele mari tenismene Martina Navratilova si Monica Seles se vor intilni, intr-un meci demonstrativ, care va avea loc pe 16 septembrie, de la ora 19:00, in ultima zi a turneului. „Virginia Ruzici ne-a ajutat si vom avea un meci demonstrativ intre Martina Navratilova, care are mai multe titluri cistigate decit Dinamo si Steaua impreuna, si Monica Seles. Vom incerca sa facem cit mai multe meciuri de acest gen si astfel le vom aduce fata in fata pe Raluca Olaru si pe Sorana Carstea. Anul viitor promitem o surpiza de proportii si la nivel masculin", a declarat Bogdan Enoiu.

Balaj, nota mica

Presedintele CCA, Gheorghe Constantin, a declarat, ieri, ca dintre arbitrii care au oficiat in etapa a doua a Ligii I, Cristian Balaj a primit cea mai mica nota, 7.4, aceasta fiind, dupa regulamentul FIFA, una satisfacatoare. „Cea mai mica nota a fost a lui Balaj, care a primit 7.4, punctajul asta fiind undeva la limita. Totusi, o nota sub 6 inseamna altceva si abia atunci apare suspendarea", a declarat, ieri, Gheorghe Constantin.Cristian Balaj, care a arbitrat meciul din etapa a doua dintre CFR Cluj si Poli Stiinta Timisoara, scor 2-2, a fost contestat de ambele cluburi, dupa incheierea partidei.Barem consistentDespre baremul arbitrilor care oficiaza in Liga I, presedintele CCA a precizat ca trebuie sa acopere cheltuielile pentru transport, cazare si masa. „Baremul este de 1.060 de euro, suma neta, din care se plateste transportul, casa si masa. Clubul organizator este obligat sa le asigure transportul arbitrilor de la hotel la stadion si inapoi. Chiar daca e din Bucuresti, arbitrul trebuie sa se prezinte la stadion cu 6 ore inainte", a mai afirmat Constantin, care a dorit apoi sa lamureasca presedintii de cluburi sa nu mai recuze arbitri. „Exista un articol care prevede ca se poate depune memoriu pentru a contesta prestatia arbitrilor, dar acest lucru nu este benefic nici cluburilor si nici arbitrilor. Pentru a nu se mai ajunge la astfel de lucruri, speram, si avem o promisiune din partea LPF, ca arbitrii vor fi dotati cu sisteme audio si cred ca acestea vor fi foarte utile".

Peruan la Dinamo

Actionarul formatiei Dinamo, Vasile Turcu, a declarat ieri, pentru NewsIn, ca ros-albii il vor achizitiona pe fundasul peruan Miguel Villalta, acesta urmind sa semneze un contract pe trei ani, dupa ce clubul Sporting Cristal isi va da acordul pentru transferul sau. „Il vom aduce pe Miguel Villalta la cererea lui Mircea Rednic. Aveam nevoie de un fundas dupa accidentarea lui Cosmin Moti. Cind am spus ca avem 10-15% sanse de a trece de Lazio, am luat in considerare accidentarile suferite de Margaritescu, Moti si Pulhac. Este bine ca vin jucatori care pot sa suplineasca absenta celor trei", a spus Vasile Turcu. Miguel Villalta (26 de ani) evolueaza pe postul de fundas central si are 26 de selectii la echipa nationala a statului Peru, pentru care a marcat doua goluri.  

Premiu la Supercupa

Oltchim Ramnicu Valcea, cistigatoarea Cupei Romaniei si campiona Ligii Nationale, va intilni, astazi, pe ocupanta locului doi in campionat, Rulmentul Brasov, in Supercupa, cistigatoarea fiind premiata de Federatia Romana de Handbal (FRH) cu 10.000 de euro. In echipa antrenata de Gheorghe Tadici va debuta noua achizitie Raluca Ivan, pe care tehnicianul preconizeaza sa o foloseasca in special in faza de aparare. In schimb, este incerta Steluta Luca, jucatoare accidentata la spate in amicalul Oltchimului cu HC Zalau. „Noi plecam cu gindul doar la victorie. Bine ca jucatoarele noastre nu au vazut meciul slab facut de Rulmentul cu Gyor, ca probabil s-ar fi culcat pe o ureche. Asa, insa, trateaza partida cu maxima atentie", a spus vicepresedintele CS Oltchim, Petre Berbecaru.Supercupa Romaniei se disputa pentru prima data, la initiativa FRH. In competitia masculina se vor intilni HCM Constanta, campioana editiei trecute, si Steaua Bucuresti, cistigatoarea Cupei Romaniei. Meciul va avea loc la 6 septembrie, in Sala Polivalenta din Bucuresti.

Afacerea Beckham

Comisionarul Major League Soccer (MLS) Don Garber a declarat ca transferul lui David Beckham la LA Galaxy a avut deja un impact major asupra sportului din Statele Unite ale Americii, in ciuda faptului ca jucatorul este accidentat si nu poate evolua pentru noua sa echipa, informeaza Sky Sports. „Toti sintem frustrati, si stiu ca si David simte acelasi lucru, dar suporterii vor uita ca el a ratat primele partide, dupa ce va putea evolua pentru LA Galaxy. Transferul lui David Beckham a avut un impact masiv nu doar asupra echipei la care joaca, ci si a sportului american in general. Liga de fotbal a devenit mai interesanta, iar partidele de fotbal au inceput sa fie transmise de televiziunile din mai multe tari", a declarat comisionarul MLS, Don Garber.Vinzarile s-au triplatLA Galaxy a disputat patru partide, iar ultima a avut loc duminica, impotriva lui Toronto, insa Beckham nu a fost introdus pe teren din cauza unei accidentari la glezna. Mijlocasul englez a putut evolua doar in meciul cu Chelsea, dar vinzarile de produse promotionale din MLS au crescut cu 300%, iar tricourile inscriptionate cu numele lui Beckham sint cel mai bine vindut produs in magazinele cu articole sportive din Statele Unite, depasind la vinzari echipamentele echipelor din baschet sau fotbal american.  

Candidatii la Patriarhie, cautati la dosare

Alertati de societatea civilaPotrivit lui Mircea Dinescu, citat de NewsIn, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) se va adresa SRI si SIE pentru a cere reverificarea unor prelati BOR, in special a candidatilor vehiculati in presa pentru scaunul patriarhal. Dinescu a precizat ca institutia nu este obligata sa faca aceasta verificare din oficiu, dar ca a decis sa se autosesizeze dupa reaparitia in presa a unor informatii despre trecutul colaborationist al unor prelati ce ar intentiona sa candideze pentru Patriarhie. Potrivit reprezentantilor CNSAS, demersul este si urmare a cererii de verificare depuse anul trecut de Forumul Civic Românesc, organizatie care a criticat ieri incetineala cu care Colegiul ii verifica pe clerici. Reprezentantii Colegiului spera sa obtina raspunsuri de la cele doua servicii pina la sfirsitul lunii, inainte de alegerile pentru BOR.1 din 26!Presedintele Forumului Civic Românesc (FCR), Adrian Iurascu, le-a solicitat, ieri, inaltilor ierarhi care stiu ca au colaborat cu Securitatea sa nu candideze pentru functia de Patriarh si a criticat CNSAS ca, intr-un an, nu a reusit sa verifice decit un singur ierarh.„Cei care stiu ca au facut pactul cu diavolul dintre inaltii ierarhi trebuie sa faca pasul inapoi si sa nu mai candideze. Credem ca presiunea pe care o veti face si dumneavoastra, ziaristii, va face ca cei patati sa nu mai candideze“, a spus Iurascu, referindu-se la ierarhii care ar intentiona sa candideze pentru a ocupa functia de Patriarh. Liderul FCR a amintit ca, in iulie 2006, a facut o solicitare catre CNSAS in care a cerut verificarea a 26 de lideri ai Bisericii Ortodoxe Române pentru a se stabili daca acestia au colaborat sau nu cu Securitatea. Iurascu si-a exprimat, insa, nemultumirea deoarece pina in momentul de fata CNSAS nu l-a verificat decit pe Vasile Fluieras, episcop vicar la eparhia Clujului, care a primit verdict de necolaborare cu Securitatea.„Fara cei care au facut pactul cu diavolul“Presedintele FCM a mai spus ca organizatia pe care o conduce nu are nimic impotriva Bisericii, ci dimpotriva, prin demersul sau doreste doar mentinerea in cadrul ei a unor oameni curati. „Nu avem nimic cu Biserica, dorim doar ca in cadrul Bisericii Ortodoxe Române sa nu ajunga o persoana care a facut pactul cu diavolul“, a declarat Iurascu. El a solicitat inca o data CNSAS ca, pina la alegerile pentru noul Patriarh, sa-i verifice pe cei 26 de inalti ierarhi pentru a nu exista nici o suspiciune asupra colaborarii lor cu organele de politie politica. Dupa cum afirma Iurascu, este inca timp, motiv pentru care le-a sugerat reprezentantilor CNSAS sa verifice cite unul pe zi. „In ritmul asta avem nevoie de 25 de ani pentru verificarea ierarhilor din lista“, a afirmat Adrian Iurascu, tinind cont de faptul ca intr-un an de zile a fost verificat un singur ierarh. In lista FCR se regasesc, printre altii, mitropolitul Moldovei, Daniel, al Olteniei, Teofan, al Clujului, Bartolomeu, si arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Tomitanul.Preotii nu sint o prioritate pentru CNSAS Conform legii de functionare a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, verificarea eventualei colaborari cu Securitatea este extinsa si asupra ierarhilor si sefilor cultelor recunoscute de stat, pina la nivel de preoti si asimilatilor acestora in parohii, inclusiv cele din strainatate. Totusi, inaltii ierarhi si preotii nu reprezinta o prioritate pentru Colegiul dosarelor, asa cum se intimpla, de exemplu, cu politicienii si judecatorii. Verificarea clericilor se face din oficiu, insa dupa investitura in functia respectiva.  Cum se alege noul Patriarh al Bisericii ortodoxe Romane?  Potrivit statutului, alegerile pentru un nou Patriarh au loc la 41 de zile de la decesul lui Teoctist, cel mai probabil in saptamina 10-15 septembrie. monitorul va prezinta extrase din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Române, capitolul privind alegerea clerului superior, publicat in suplimentul din „Vestitorul Ortodoxiei“, periodic de informare bisericeasca, teologie si spiritualitate al Patriarhiei Române, nr. 379/15 mai 2006.¤ Patriarhul este ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc.¤ Pentru slujirea, vrednicia si raspunderea de Patriarh este eligibil oricare dintre Mitropolitii, Arhiepiscopii si Episcopii eparhioti in functiune, cetateni români, care s-au impus in constiinta Bisericii si a societatii prin viata curata, cultura teologica, demnitate eclesiala, zel misionar si simt gospodaresc.¤ La apelul Secretarului de sedinta, fiecare votant primeste un buletin de vot si, mergind intr-un loc special amenajat, bifeaza pe buletin, in frica de Dumnezeu si sub insuflarea Duhului Sfint, numele celui pe care il crede vrednic sa fie ales.¤ Apoi, fiecare votant saruta Sfinta Evanghelie si depune buletinul in prima urna.¤ Presedintele face numaratoarea buletinelor, trecindu-le din prima urna in cea de a doua. Numarul buletinelor trebuie sa fie egal cu acela al votantilor prezenti.¤ In aceeasi zi in care a avut loc desemnarea candidatilor de catre Sfintul Sinod, are loc sedinta Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului patriarh. Membrii Colegiului Electoral Bisericesc vor primi la inceputul sedintei cite un curriculum vitae al celor doi sau trei candidati desemnati. Convocarea sedintei Colegiului Electoral Bisericesc se face o data cu convocarea sedintei extraordinare a Sfintului Sinod pentru desemnarea candidatilor.¤ Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române devine candidatul care a obtinut majoritatea absoluta, adica jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate. Daca nici unul dintre cei doi sau trei candidati nu a intrunit majoritatea absoluta, se organizeaza o noua votare, la care participa primii doi candidati care au intrunit cel mai mare numar de voturi. Devine ales cel care a intrunit majoritatea absoluta. In caz de paritate, decid sortii.

Prudenta in Ghencea

Suporterii stelisti il vor ignora pe Becali, indiferent de rezultatAntrenorul Stelei, Gheorghe Hagi, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca de la returul de astazi, cu Zaglebie, asteapta o calificare in turul urmator, chiar daca formatia sa nu va reusi sa invinga. „Trebuie sa jucam inteligent, sa ne descurcam cit mai bine, iar obiectivul principal este sa ne calificam, chiar daca o facem printr-un rezultat de egalitate. Si, daca se poate sa multumim si publicul, ne-am bucura enorm", a declarat antrenorul Stelei, Gheorghe Hagi.„Nimic nu e terminat"Tehnicianul Stelei spera ca echipa sa sa repete jocul bun facut in repriza a doua a meciului tur, cistigat cu 1-0, dar spune ca soarta calificarii nu e inca jucata. „Vreau sa continuam ceea ce am inceput in repriza a doua a meciului tur, pe care am cistigat-o. Acum jucam acasa si sper sa facem un meci bun, contra unei echipe care continua sa creada in sansele ei. Nimic nu e terminat, calificarea se joaca", avertizeaza Hagi.A discutat cu suporteriiDespre suporterii stelisti, Gheorghe Hagi a spus ca nu poate decit sa il bucure interesul mare pe care fanii il arata pentru acest meci si crede ca ei vor avea un rol important. „Ma bucura enorm interesul mare al publicului pentru aceasta partida. Am vorbit aseara cu suporterii nostri, le-am cerut sprijinul si ei ar putea fi al 12-lea jucator", a aratat „regele".Echipe motivateGheorghe Hagi crede ca nu mai pot aparea surprize in ceea ce priveste adversarul, pentru ca cele doua echipe se cunosc deja foarte bine. „Cunoastem foarte bine adversarul si cred ca nu pot aparea surprize nici din partea nostra, nici din partea lor. Se va califica echipa care va fi mai concentrata si care va gresi mai putin", crede Hagi. Acesta a mai precizat ca ambele formatii sint foarte motivate, insa nu din cauza banilor care sint pusi in joc, ci mai ales „din dorinta de a juca in grupele Ligii Campionilor".„Am venit aici sa cistigam"De cealalta parte, presedintele formatiei Zaglebie Lubin, Robert Pietryszyn, a declarat, la sosirea pe Aeroportul Henri Coanda, ca formatia poloneza a venit la Bucuresti sa remonteze handicapul de pe propriul teren.  „Am venit aici sa cistigam. Este adevarat ca nu sintem favoriti, dar in fotbal s-au vazut multe si speram si noi sa producem surpriza. Miza financiara a Ligii Campionilor este cea mai mare din istoria Poloniei, dar ne intereseaza mai mult victoria si gloria decit banii", a declarat Robert Pietryszyn.Becali, ignorat de suporteriReprezentantii suporterilor Stelei impreuna cu cei ai Asociatiei Independente a Suporterilor Stelisti (AISS) au hotarit, in urma intilnirii cu antrenorul Gheorghe Hagi, sa-l ignore pe patronul clubului Steaua. Potrivit unui comunicat al fanilor, publicat pe Fcsteaua.ro., „aceasta masura nu trebuie interpretata ca o acceptare a actiunilor domnului Becali din trecut, nu ca o uitare a gesturilor ostentative, a gafelor si a declaratiilor jignitoare adresate suporterilor, ci ca o decizie matura din partea unor oameni rationali care pun interesul echipei si respectul pentru legenda Gheorghe Hagi mai presus decit un conflict declarat impotriva unei persoane ce a ales mereu sa sacrifice echipa din orgoliu si ratiuni electorale ce au tinut de imaginea personala".

Agentia de Mediu a ridicat suspendarea autorizatiei la Arpechim SA

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Pitesti a decis ridicarea suspendarii Autorizatiei de Mediu a Arpechim, incepind cu data 7 august, dupa ce Petrom a finalizat procesul de modernizare a rezervoarelor de la Arpechim, potrivit unui comunicat al companiei. “Pentru indeplinirea masurilor de conformare referitoare la rezervoare si haldele de deseuri, la Arpechim s-au investit circa 1,5 milioane euro”, a declarat directorul de comunicare al Petrom, Dan Pazara, citat de comunicatul companiei. Arpechim a finalizat la 31 iulie modernizarea a trei dintre cele cinci rezervoare care au constituit unul dintre cele doua motive pentru care a fost suspendata Autorizatia Integrata de Mediu. Celelalte doua rezervoare au fost temporar decuplate de la sistemul de alimentare si vor fi modernizate in perioada urmatoare, se mai precizeaza in comunicatul Petrom. De asemenea, Arpechim a primit de la Agentia Regionala de Mediu acordurile de inchidere a haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic. 

Volksbank si Neogen au lansat un serviciu online de credite

Clientii Volksbank pot contracta un credit in cinci pasi indiferent de tipul acestuia, pina in faza de preaprobare, printr-un servciu online lansat de Neogen, potrivit unui comunicat al companiei de servicii de internet, remis ieri, presei. Creditele contractate prin intermediul Neogen au aceleasi costuri ca cele oferite direct la ghiseurile bancii. “Pentru a primi banii efectiv, solicitantii trebuie sa vina cu documente care sa ateste ca veniturile declarate in formularele de cerere sint conforme cu realitatea”, se arata in comunicat. Fiecare utilizator poate alege dintre cele patru tipuri de credite puse la dispozitie pentru locuinta, credit auto, optimus-credit, easy credit. Utilizatorii serviciului pot urmari online sistemul de rambursare si informatii despre finantare. De asemenea, utilizatorii care au nevoie de mai multe informatii pot discuta online cu un ofiter de credite.

Tranzactiile cu BRD si Flamingo au dublat lichiditatea Bursei

O serie de tranzactii speciale cu titlurile BRD SocGen si Flamingo International au dublat ieri lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) fata de sedinta anterioara, pina la pina la 69,75 milioane lei (21,95 milioane euro), sustin brokerii. “Valoarea schimburilor a fost ridicata mult de tranzactiile speciale care au fost incheiate marti, dar in piata principala, volumul schimburilor se mentine destul de redus”, a explicat Adrian Lupsan, broker la Intercapital Invest. Valoarea schimburilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a urcat marti cu 91,88% fata de sedinta de luni. In sedinta anterioara valoarea totala a schimburilor a fost de 36,35 milioane lei (11,48 milioane euro). Actiunile BRD SocGen au fost tranzactionate pe piata schimburilor speciale a Bursei unde au fost incheiate 16 tranzactii in valoare totala de 24,086 milioane lei. Cumulat, pe cele doua piete, tranzactiile cu actiunile BRD SocGen au fost de 31,58 milioane lei si reprezinta aproape jumatate (45,2%) din rulajul total al pietei. Un pachet de actiuni Flamingo International, reprezentind 3,85% din capitalul retailer-ului de  electronice, electrocasnice si produse IT, a fost transferat in sedinta de marti printr-o tranzactie speciala, in valoare de 11,4 milioane lei (3,6 milioane euro). Indicele compozit al bursei, BET-C, a urcat cu 0,891%, de la 6.917,53 puncte pina la 6.979,25 puncte. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a crescut cu 0,97%, de la 10.041,63 puncte pina la 10.138,07 puncte. Indicele celor cinci societati financiare, BET-FI, a crescut cu 1,84%, de la 82.569,02 puncte pina la 84.084,44 puncte. Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, s-a apreciat cu 1,14%, de la 22.256,75 puncte pina la 22.509,50 puncte. “Cresterea de marti a cotatiilor actiunilor a fost influentata si de semnalele pozitive primite din Statele Unite, unde analisti estimeaza o mentinere a dobinzii cheie”, a mai spus Lupsan. 

Preturile la electricitate, stabilite in functie de zona

Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei analizeaza stabilirea a opt preturi zonale in functie de zona de distributie pentru energia electrica platita de consumatorii casnici care ar putea fi introduse din 2008, a declarat, ieri, presedintele autoritatii, Gergely Olosz. “Preturile zonale in functie de locatia retelei de distributie reprezinta o practica uzuala in UE si analizam oportunitatea introducerii unui numar de opt preturi zonale care sa corespunda zonelor de distributie din tara”, a precizat Olosz. El a mentionat ca diferentierea de pret va fi stabilita pe baza costurilor de productie. “Cu siguranta acest sistem nu va intra in vigoare in acest an. Vom pregati o campanie de informare a populatiei in acest sens”, a spus presedintele Autoritatii de Reglementare. Piata de energie electrica a fost liberalizata complet la 1 iulie, tarifele reglementate la electricitate pentru populatie urmind sa fie pastrate pina in 2010. 

Guvernul a aprobat majorarea pensiilor

Ministrul muncii a precizat ca, in sedinta de ieri, membrii guvernului au discutat atit majorarea valorii punctului de pensie cu 5%, de la 1 septembrie, cit si majorarea punctajului agricultorilor cu 100%. Majorarea pensiilor se va face din bugetul asigurarilor sociale, iar valoarea punctului de pensie va ajunge la 416 lei.Beneficiarii pensiilor majorateIn prezent, valoarea punctului de pensie este de 396 de lei. Totodata, de la 1 septembrie, agricultorii vor beneficia de o majorarea a punctajului cu 100%. Potrivit Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, de majorarea din septembrie vor beneficia peste 900.000 de agricultori. Persoanele carora li s-au dublat pensiile in anul 2004 nu vor beneficia de majorarea din septembrie. Potrivit paginii de internet a Ministerului Muncii, numarul total de pensionari, din sistemul asigurarilor sociale si din agricultura, este, in prezent, de aproape 5,6 milioane de persoane. Pensia medie in sistemul asigurarilor sociale este de 365 de lei, iar in agricultura este de 141 de lei. Din datele de la CNPAS, in luna mai, aproximativ 70.000 de pensionari din agricultura aveau o pensie sub 40 de lei si doar 43 de persoane primeau o pensie mai mare de 400 de lei. Valoarea punctului de pensie se va majora si de la 1 ianuarie 2008, la 37,5% din valoarea salariului mediu pe economie, ceea ce va insemna o crestere a pensiilor cu peste 40%. 

Traficul din zona soselei de centura ii sperie pe localnici

Pentru ca le este frica sa nu se trezeasca cu vreo masina in casa oamenii nu mai folosesc camerele de la strada. Numarul mare de accidente petrecute, in ultima perioada, in aceasta zona ii indreptateste pe localnici sa ceara rezolvarea situatiei. “Uneori zilnic si la doua zile sint accidente cu victime. Deci, parerea mea este ca in primul rind nu se respecta semnele de circulatie. Am inteles de la vecini ca ar fi fost pe varianta un semn “Stop” dar care, in urma unui accident, a cazut si a disparut. Autoritatile au venit si l-au inlocuit cu “Cedeaza trecerea”. Ei bine nici acesta nu se respecta. Vin cu viteza mare si se baga unul in altul. In urma cu doua saptamini a fost un accident cu victime pe la ora 2 noaptea. S-a vazut singele cam 3 zile aici pe sosea. In urma accidentelor, politia a spus ca s-au temperat. Nu am vazut insa aici sa fie vreun echipaj de politie, un radar, ceva. Nu se poate dormi noaptea. Ne este frica sa mai locuim in casa. Avem camerele aici, catre strada, dar nu se mai poate sta acolo”, povesteste suparata Maria Balea, una dintre victimele traficului infernal din zona. Cu masina in casaMulti dintre oamenii din zona s-au trezit cel putin o data cu masinile in casa. Din cauza vitezei, soferii nu mai puteau controla volanul si ajungeau sa loveasca zidurile imobilelor din preajma. “Parapetii astia chiar imi protejeaza casa. S-au si aruncat in pereti citiva. Dar acuma, de trei saptamani nu a mai venit nimeni sa-mi puna parapeti inapoi. Is acolo rupti. Puteti sa-i vedeti si dumneavoastra in ce hal sint. Nu stiu cit mai rezista de la trepidatii. Dupa aia, nu stiu ce ma fac”, povesteste si Ovidiu Dreghici. “Asa este. Autovehiculele de mare tonaj care vin pe varianta dinspre Teius spre Sebes, cind ajung sa intre in soseaua principala, circula cu viteza foarte mare. Ajung aici la o gura de canal si lovesc in ea. Nu tine gura de canal nici sase luni de zile ca o distrug. Atunci cind trec peste el fac un zgomot extraordinar de puternic care ne deranjeaza 24 de ore din 24”, spune suparat si Simion Bacrea.Solutii putine Primaria municipiului Alba Iulia a aflat de situatie iar acum cauta solutii. Cel mai probabil, in acest caz, se vor lua masuri de limitare a vitezei in zona, pentru ca deocamdata administratia nu dispune de resurse pentru devierea circulatiei grele. “In zona respectiva, in momentul de fata, nu se poate face mare lucru. Impreuna cu Serviciul Politiei Rutiere vom incerca sa limitam viteza de circulatie, incepind de pe varianta. Sigur ca in momentul de fata problemele de acolo sint acute, pentru ca numarul de masini a crescut, tonajul a crescut iar posibilitati de realizarea a unei alte variante de ocolire a orasului nu sint la ora actuala. E adevarat ca sint si zone in care traficul este si mai incarcat. Dar, deocamdata, aceasta este situatia si nu avem solutii la ora actuala. Pina rezolvam, oamenii vor fi nevoiti sa foloseasca camerele mai de la adapost”, a declarat Ioan Bogatan, viceprimarul municipiului Alba Iulia.Rezolvari urgenteOamenii sint hotariti sa isi rezolve problemele, cu sau fara ajutor din partea autoritatilor. “Solutia? Daca s-ar putea sa nu mai intoarca aici sau sa mearga astea mari prin alta parte. Spun pentru ca, nu o data ci de multe ori intr-un an de zile, am ramas fara curent, fara telefon, fara cablu de televiziune si cred ca asta ar fi o solutie. Asta este parerea mea, dar nu stiu. Trebuie insa facut ceva”, mai spune Simion Bacrea. De cealalta parte, soferii fac si ei ce pot, evitind gropile mai mult pentru a nu isi distruge masinile. Sint insa destui pe care timpul ii preseaza intr-atit incit nu pot lua in calcul viteze mai reduse. Una peste alta, daca primaria va lua decizia unor restrictii, traficul se va normaliza intr-o anumita masura dar, pina la rezolvarea totala a situatiei, locuitorii din zona vor fi nevoiti sa indure in continuare zgomotul si teama. 

In piete se cintareste exact un kilogram… si ceva

Moda inselatului la cintar pare sa fi apus in Romania anului 2007. Dispozitivele electronice care ii demonstreaza clientului ca totul e in regula i-au convins pe cumparatori, insa lucrurile nu stau intotdeauna asa. Pentru a nu avea probleme, vinzatorii din Alba prefera sa mai puna de la ei 10 - 20 de grame. Imaginea la moda, piata anilor ‘90, cu cintare inconjurate de tot felul de greutati a apus la Alba Iulia. Talere de un kilogram, 500 de grame sau mai mici au fost inlocuite cu un ecran electronic care ii transmite cumparatorului cit cintareste marfa, care este pretul pe unitate si cit are de platit. Asta nu ii impiedica insa pe rau voitori sa gaseasca mici solutii pentru mici smecherii. “Avem mari probleme la cintarele electronice. Cu o butonare rapida acestea pot fi puse in stare de ilegalitate si invers. Deci, se poate fura, iar atunci cind inspectorii nostri vin in control se aranjeaza rapid, astfel ca nu putem descoperi nimic. Totusi, noi ne aflam tot timpul in controale, incercam sa depistam orice ilegalitati si toate cintarele care functioneaza sint cu aviz metrologic. In caz contrar, aplicam amenzi”, a declarat Fanel Iacobescu, directorul general al Organizatiei Nationale de Metrologie Legala din Romania. Controale si observatiiIncercind sa inabuse din fata smecheriile cu trasul la cintar, administratorii pietelor din Alba controleaza la singe certificatele metrologice. In plus, la dispozitia cumparatorilor a fost pus si un cintar corect la care oamenii isi pot verifica cumparaturile. “La noi toate cintarele sint avizate metrologic. Verificam periodic ca toate sa fie in regula. Avem si citeva cintare electronice, dar si acestea sint in regula. Nu am avut nici un fel de probleme pina acum. Vinzatorii mai lasa de la ei ca sa fie multumiti clientii. Oricum, avem un cintar verificat care sta la dispozitia cumparatorilor. Ei pot sa isi verifice marfa dupa ce o cumpara daca ceva li se pare in neregula. Sint destul de multi care fac lucrul asta”, spune administratorul pietei din cartierul Cetate, Viorel Hanes.Pietari vechiPietarii vechi isi stiu insa bine meseria. Daca ar fi cazul, ar putea probabil sa isi scoata ciubucul in fiecare zi, dar cistigul mic nu pare sa mai merite riscul. “Nu facem noi asa ceva. Lasam de la noi. Mai pierdem un 5 grame, sau zece, dar asta e piata. Cintarul merge bine, dar nu sintem la farmacie”, spune T. Vasilica. “Cintarul asta electronic e mult mai bun. Vede clientul foarte clar cit e si cit are de platit. E mai bun decit celelalte. Nu am avut probleme”, spune si G. Cristian. “Se poate insela dar io nu stiu cum. Nu ma pricep io si nici nu as face. Nu merita pentru cit cistigi asa. Mai bine lasi de la tine ca sa fie lumea multumita”, spune L. Elena. Chiar daca isi cintaresc cumparaturile pe tot felul de cintare la tot felul de vinzatori, oamenii nu pun nici ei mare pret pe diferentele de greutate. Asta pentru ca, de obicei, acestea sint in avantajul cumparatorilor. “Am incredere. Nu umblu sa tot cintaresc. Cit poate fi diferenta. Citeva grame si, de obicei, sint in plus nu in minus”, este sigura D. Tatiana. La o discutie amicala, vinzatorii recunosc ca orice cintar poate fi descintat pentru a insela cumparatorul, dar putini mai sint romanii care au timp sau chef sa ii verifice pe pietari.

La Cergau se resimte inca regimul comunist

De ani de zile, Prefectura tot raporteaza procente de peste 90 la suta la punerea in posesie asupra proprietatilor agricole si silvice, dar mereu apar situatii in care colectivitati intregi sint inca private de drepturile lor. Sporuri la salariu pentru a(nu)-si face treabaO armata de functionari si inalti functionari de stat din Prefectura lui Cosmin Covaciu primesc sporuri consistente la salariu pe motiv ca lucreaza la aplicarea legilor de fond funciar. Toti pilosii, politrucii si lingusitorii din aparatul Prefecturii au fost inclusi, unii doar scriptic, in grupul celor care se ocupa de aplicarea legilor fondului funciar, numai ca sa primeasca sporuri la salariu. Daca nu prea este de inteles, de ce este nevoie ca cineva care isi indeplineste atributiile de seviciu sa mai primeasca sporuri suplimentare la salariu, pare de-a dreptul aberant ca, dupa atitia ani, inca sa mai fie grupuri compacte de oameni, comunitati intregi, carora drepturile sa nu le fi fost acordate. Din partea celor nemultumiti a fost lansata tot mai frecvent ideea ca acei functionari bine platiti cu acele sporuri consistente, tergiverseaza intentionat lucrarile pentru ca nu cumva cineva sa aiba ideea ca nu se mai justifica acordarea sporului la toata armata din Prefectura si consilii locale.  Apropierea iernii aduce disperareaOamenii din Cergau, dar citi vor mai fi in situatia lor, sint ingroziti ca vine din nou iarna si nu stiu cum sa-si faca rost de lemne. Acestia au aflat, in cursul zilei de luni, ca in satul lor au ajuns doi consilieri judeteni si au mers la ei cu jalba. Respectivii, neavind atributii in domeniu dar stiind ca este problema Prefecturii, l-au sunat pe subprefectul Clement Negrut. A doua zi, adica ieri, primarul comunei, era in masura sa ne spuna ca dosarele au ajuns la Oficiul de cadastru. Cica, nu ar mai fi probleme deosebite pentru ca punerea in posesie sa nu poata fi facuta pina in toamna. Asta, in conditii normale, dar cum la noi merg toate aiurea...

A fost deschis primul complex comercial din Aiud

Zilele trecute, a fost inaugurat primul centru comercial al municipiului Aiud. Noul complex este situat la mezaninul, parterul si demisolul fostului bloc A12 din centrul municipiului si dispune de 40 de birouri si spatii comerciale amenajate într-o cladire moderna, la ale carei etaje superioare au fost construite 30 de apartamente la cele mai înalte standarde de confort. “Centrul comercial este alcatuit din spatii comerciale moderne si cochete - magazine de îmbracaminte, marochinarie, artizanat, bijuterii, articole de lenjerie, accesorii pentru bebelusi si altele. De asemenea, cladirea este unicat în Aiud si prin faptul ca este singura dotata cu ascensor. În spatele cladirii, vor fi, în curind, amenajate citeva zeci de locuri de parcare”, a aratat purtatorul de cuvint al administratiei locale, Ada Rus. Aceeasi sursa a precizat ca programul de functionare al centrului a fost stabilit, pentru început, în intervalul orar 10:00- 20:00 de luni pina vineri si între 10:00-13:00 simbata.  

Pompieri pentru Apuseni

Primaria din Cimpeni a inchiriat, recent, un spatiu pe strada Garii din localitate care va gazdui Garda de Pompieri si pentru care va plati lunar o chirie de 3.000 de lei. Nou infiintata garda de interventie va deservi intreaga zona a Muntilor Apuseni, de la Salciua pina la Arieseni si Avram Iancu. Conform declaratiilor primarului capitalei Tarii Motilor, Calin Andres, in aceasta perioada are loc selectia pentru cele 28 de posturi: servanti, soferi si personal tehnic, care vor deservi aceasta unitate nou infiintata.

16 amendati si 2.000 de lei la buget

25 de persoane din Alba Iulia au intrat pe mina politistilor comunitari in numai 7 zile. În perioada 30 iulie – 5 august, agentii de ordine publica au sanctionat contraventional 24 de albaiulieni care au încalcat HCL 299/2006 privind buna gospodarire a municipiului Alba Iulia si una care nu a respectat Legea 61/1991 privind încalcarea normelor de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice. Numarul celor care au încalcat hotarirea de Consiliu local a fost de 24. Dintre acestia 9 au fost avertizati în scris iar 16 amendati, valoarea totala a amenzilor fiind de 1.700 de lei. De asemenea, o persoana a fost amendata cu 200 de lei pentru ca a refuzat sa prezinte documentele de identitate la cererea îndreptatita a agentului, fapta prevazuta si sanctionata de Legea 61/1991.   

Cearta pe saracie la CL Cergau

Luni, 6 august, consilierii comunei Cergau au avut misiunea de a hotari soarta sumei de 20.000 lei, cu care Consiliul Judetean a suplimentat bugetul comunei. Caracterul oarecum mai special al acesteia il constituia nu gasirea destinatiei respectivelor fonduri, pentru ca deja li se stia locul, ci faptul ca la o sedinta interioara propunerea primarului a fost respinsa de consilieri. Primarul comunei, Lucian Bozesan, ne-a declarat ca la sedinta anterioara consilierii nu au fost de acord cu alocarea sumei de 15.000 lei pentru modernizarea bazei sportive a localitatii, intre alte lucrari fiind necesara construirea de vestiare pentru sportivi si delegatii. Acesta spune ca mai multi consilieri se opuneau pur si simplu propunerii primarului, dar nu au indicat nici o alta destinatie acestora. Deoarece la respectiva sedinta presedintele Consiliului Judetean nu a putut fi prezent, acesta a delegat doi consilieri judeteni ai PC, Ulise Toader - secretar in Comisia de Urbanism si Nicolae Pusca - membru in Comisia Buget Finante.Toader Ulise ne-a declarat ca la actuala sedinta, dupa ce consilierilor li s-au adus toate informatiile si argumentele necesare, proiectul a fost aprobat in unanimitate. Astfel, destinatia banilor primiti de la C.J. a fost urmatoarea: 15.000 lei pentru modernizarea bazei sportive din comuna, 2.000 lei pentru intocmirea documentatiei a doua proiecte de finantare si 3000 lei pentru pietruire de drumuri comunale. In fapt, asemenea sume sint aproape insignifiante pentru un buget local, dar cind altele nu exista, oamenii se cearta si pe saracie.  

Sarbatoare de… inaugurare la Carpinis

Primaria comunei Rosia Montana a sarbatorit zilele trecute, in satul Carpinis, inaugurarea unor obiective realizate in ultima perioada de catre Primarie si Consiliul Local. Potrivit declaratiilor primarului Virgil Narita, este vorba de un teren de sport, un parc de joaca pentru copii, o gradinita noua, realizata cu fonduri nerambursabile, un dispensar medical uman, o farmacie si, nu in ultimul rind, Casa Sociala care, conform propriilor afirmatii, poate fi folosita si ca centru de informare, sediu de firme sau chiar Primarie, daca situatia o va impune. La aceasta sarbatoare au fost prezenti, spre incintarea invitatilor si participantilor, o pleiada de interpreti consacrati de folclor si muzica usoara:  Petrica Stoian Matu, Niculina Stoican, Valeria Codorean Ilea, Traian Ilea, Vasile Coca, Luca Dragan, Stana Izbasa, Minodora, formatiile Alin, Albanik si Papen. Primarul comunei Rosia Montana, Virgil Narita, a acordat, cu prilejul acestei manifestari, premii familiilor care au sarbatorit sau vor sarbatori in acest an “nunta de aur”, respectiv, 50 de ani de casnicie. In alta ordine de idei, primarul Narita a facut referire si la unele dintre obiectivele vizate a se realiza in satul Carpinis in perioada imediat urmatoare. El a aratat in acest context: “In aceasta luna, vor incepe lucrarile de asfaltare a strazilor, extinderea iluminatului public, refacerea podetul peste piriul Henta, a puntii si drumului de la Ignatesti. Se lucreaza deja la studiul de fezabilitate pentru drumul Coasta Daroaia, pentru reabilitarea retelei de apa in satul Carpinis, aceste obiective realizindu-se cu finantare nerambursabila.” 

Traficul pe DN1 devine infernal

In ciuda declaratiilor facute de prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, dar si de seful sectiei Alba a societatii de Drumuri Nationale, Ovidiu Serbu, podul de la Miraslau nu a fost reparat in zece zile, cum sunau promisiunile. Nu a fost reparat nici in trei saptamini cit au trecut de la surpare si se pare ca, cel putin inca o luna, podul va fi in aceeasi situatie. In lipsa prefectului, care este in concediu, subprefectul Clement Negrut a preluat cazul podului de la Miraslau, mai ales ca pe adresa Prefecturii Alba a sosit o sesizare de la oamenii din Ocna Mures, care au reclamat faptul ca promisiunile nu au fost indeplinite si au mai spus si ca nu au vazut sa se lucreze la pod. Clement Negrut l-a convocat pe Ovidiu Serbu la o inspectie in teren pentru a se vedea care este situatia, actiune la care a participat si reprezentantul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Nationale Cluj, Eugen Ciocoiu. Subprefectul de Alba avea sa constate ca la pod nu s-a intimplat mai nimic si ca ce s-a facut pina acum s-a limitat practic la hirtii. Fara finantareIn momentul surparii, la pod se lucra pentru repararea acestuia, insa muncitorii erau inca la faza de regularizare a albiei riului, refacerea partii carosabile fiind ultima etapa. Reparatia se efectua cu fonduri externe, in baza unui program derulat prin intermediul Ministerului Transporturilor. Problema este ca lucrarea suplimentara legata de refacerea partii de pod surpate nu are finantare, iar banii alocati deja nu puteau fi “deturnati” in acest scop. Clement Negrut a explicat ca pina acum s-a realizat proiectul tehnic pentru refacerea podului si s-a transmis la minister solicitarea de suplimentare a fondurilor. Circulatie oprita vineri noapteaSubprefectul de Alba a fost informat ca lucrarile efective vor incepe vineri. In noaptea de vinei spre simbata, circulatia pe DN 1, va fi oprita timp de doua ore pentru a se monta niste grinzi metalice de la capatul podului pina la portiunea de carosabil bun, abia apoi urmind sa fie incepute lucrarile efective de consolidare. “Eu nu cred ca pina in septembrie se va putea circula bine. Se va circula cu restictii si cu semafoare”, este de parere Clement Negrut. El a spus ca lucrarea este deosebit de complexa, mai ales ca trebuie facuta o ancorare intre pod si capatul drumului, lucru care nu s-a facut in 1939, cind a fost construit podul. “Dupa cum este acest pod, mie mi se pare ca am avut noroc ca nu s-a intimplat si la noi ca in America si ca nu am avut victime”, a opinat Clement Negrut. El a mai spus ca a cerut politiei sa fie permanent amplasat un echipaj de politie in zona podului pentru a mai tempera soferii, mai ales ca, atunci cind se afla pe pod, doua tiruri au trecut cu viteza, facind ca intreaga structura sa se clatine puternic. Incepe cosmarulDaca in prezent, intr-o zi normala de trafic, cozile la semaforul de pe podul de la Miraslau ating 100 - 150 de metri, de miine situatia se va inrautati si in alte zone de pe DN1, pentru ca incep lucrarile de asfaltare. Prima zona pe care se va lucra este de la Inoc pina la limita cu judetul Cluj, dupa care se va asfalta portiunea dintre Aiud si Inoc. Pe parcursul lucrarilor de asfaltare, care se estimeaza ca vor dura o luna, circulatia in zonele unde se lucreaza se va desfasura pe un singur sens si cu restrictii. Pentru soferii care doresc sa ocoleasca DN1 exista o singura varianta viabila, prin Apuseni, dar ocolul este de peste 100 de kilometri. 

Scormonitorul

A facut Voiculescu “pirt”! Dan Voiculescu, presedinte al Partidului Conservator. Zis si “Felix Motanul”. Noi stim! Stim absolut tot ce face nenea Felix... Cind face “pirt”, cind maninca, cind se uita la televizor... Tot stim. Nu pentru ca am fi noi cine stie ce spioni sau securisti (ups! poate ca nu e tocmai cea mai potrivita comparatie... nu-i frumos sa vorbesti de funie-n casa spinzuratului...), ci pentru ca sintem informati! Prea informati. Nu ne mai lasa Partidul Conservator nici sa ne citim restul e-mail-urilor, ca se baga el, peste tot. Zilnic. Primim la comunicate de la PC de ne doare si memoria de la calculator. Si partea proasta nu e ca le primim. Partea proasta este ca reprezentantii locali ai PC nici macar nu se mai obosesc sa adapteze sau sa modifice mailurile pe care le primesc de la Bucuresti, de la “Centru”, ci doar le trimit mai departe, catre noi. Sincer, chiar nu ne intereseaza tot ce face nenea Felix Voiculescu... Motiv pentru care va rugam sa nu trimiteti decit ceea ce intereseaza opinia publica. Asta doar daca vreti sa si apara ceva in ziar. Daca nu, trimiteti, in continuare, toate timpeniile... Am pentru voi o veste buna si una rea. Plec in concediu! Asta e vestea buna. Indubitabil, pentru mine. Pentru voi, aceiasi veste e rea. Pentru ca, pe perioada concediului, nu mai apare rubricuta... Dar, ca sa va consolez, va spun ca plec doar doua saptamini. Nu mai mult. Si sa va spun ce-am patit... Prins cu febra pregatirilor, mi-am adus aminte ca trebuie sa-mi schimb parbrizul la masina. Nu e spart, dar e crapat. Si, pentru ca ies din tara, mi-am zis ca e mai bine daca-l schimb. Sa nu am probleme. Si ma duc la reprezentanta. Si-mi spune cit costa. Vreo 10 milioane, fara TVA si fara manopera schimbarii. Si ma duc la o firma specializata in comercializarea de parbrize. Si ma costa mai putin de 4 milioane, cu tot cu schimbat. Si cu garantie. Ia ziceti voi, din cite ma cunoasteti, sint chiar atit de prost incit sa mai trec pe la reprezentanta Dacia – Renault? (Care-ai zis “da”? Ia iesi la lumina, mujicule...) Binenteles ca nici nu mai calc pe acolo... Cum sa mai calci, cind aceleasi piese, aduse din strainatate, costa mai putin decit la ei? Calici... Telefonul Scormonitorului 0728-828750Acest text va fi considerat pamflet

Van Halen va anunta datele turneului

Fostii membri ai trupei de rock Van Halen vor anunta saptamina viitoare, în cadrul unei conferinte de presa, datele turneului american cu care revin pe scena muzicala în componenta originala, la 20 de ani de la despartire. Turneul, la care va participa primul solist al trupei, David Lee Roth, va cuprinde aproximativ 50 de concerte si va debuta în octombrie. Acesta ar fi primul turneu din ultimii 20 de ani în care primul solist al trupei, David Lee Roth, ar cinta din nou cu Van Halen.

Prigoana, mai bogat cu 64 milioane euro

Cumparatorul platformei Max Tv este fondul de investitii American Investment Group. Potrivit lui Prigoana, restul de actiuni au apartinut, la înfiintarea Max TV, unui numar de 70 de proprietari de retele de cablu din tara, dintre acestia doar cinci avind împreuna 9% din actiuni. Omul de afaceri a mai spus ca, prin contractul de înfiintare al Max TV, se interzicea ca un actionar sa detina mai mult de 10% din actiuni. Prigoana a mai spus ca actiunile pe care nu a reusit sa le vinda pina în momentul de fata vor trece în posesia copiilor lui, precizind totodata ca mai sint “vreo trei” tranzactii pe care nu le-a finalizat. “E bine sa stii cind sa te retragi, nu ma intereseaza sa fiu cel mai bogat din cimitir si nu intru în politica, contrar asteptarilor”, a declarat Silviu Prigoana.Max TV este un produs si marca înregistrata a Digital Cable System, fiind un sistem de receptie a semnalului de televiziune prin satelit care include o selectie de programe receptionate pe baza de abonament.

SOCANT: O batrina si-a dat foc in fata unitatii militare

Tepuita intr-o afacere imobiliara, o sibianca in virsta de 86 de ani si-a dat foc in urma cu mai putin de o ora, in fata unitatii militare de artilerie. Femeia este acum internata la Spitalul Judetean, cu arsuri de gradul II si III. Amanunte, in editia de miine a Monitorului de Sibiu.

Amenzi si confiscari la firmele sibiene de panificatie si morarit

Controalele Directiei Generale a Finantelor Publice au avut rezultate surprinzatoare la Sibiu. Peste 85 la suta dintre cele 155 de firme din domeniul moraritului si panificatiei, verificate in ultima saptamina, au fost gasite cu nereguli.Amenzile aplicate depasesc 170.000 de lei si de asemenea au fost confiscate produse in valoare de 2.300 de lei si 4.800 kg de faina. Amanunte, in editia de miine a Monitorului de Sibiu. 

SEAT: primul Diesel dintr-o competitie FIA

Exceptie de la regulaSEAT a adus pe circuitul suedez de la Anderstorp doua masini echipate cu motoare TDI. Aceste motoare au fost derivate din motorul de doi litri si 170 CP montat pe versiunea de serie a modelului Leon FR si este rezultatul muncii inginerilor SEAT din ultimele luni. Dupa o lunga serie de teste, proiectul isi va face debutul la urmatoarea cursa WTCC. Jordi Gene si Yvan Muller au avut posibilitatea de a pilota cele doua masini cu motoare diesel datorita exceptiei din regulamentul campionatului.„Regulamentul ne permite sa introducem in campionat o masina echipata cu motor diesel si am dorit sa incercam aceasta provocare. Sintem satisfacuti de rezultatele din teste si credem ca Leon TDI WTCC poate deveni o masina foarte competitiva. Pentru moment, va fi pilotata de Jordi Gene, pilotul desemnat sa se ocupe de dezvoltarea acestui model, si Yvan Muller. Gabriele Tarquini, Tiago Monteiro si Michel Jourdain vor continua sa piloteze modelul normal“, spune Jaime Puig, Director SEAT Sport. „De cind FIA a facut posibila inscrierea unui motor diesel in competitie, am inceput sa studiem daca acest lucru este viabil. Proiectul a luat amploare acum citeva luni“, completeaza Benoit Bagur, inginer sef SEAT Sport.Experiment reusit„Baza este motorul de doi litri si 170 CP montat pe modelul Leon FR. Am pastrat blocul motor si capetele de cilindri de la modelul de serie, dar am modificat turbocompresorul si cutia de viteze. De asemenea, a trebuit sa modificam partea frontala pentru a monta intercooler-ul si noile prize de aer. Motorul diesel este cu 35 kg mai greu decit versiunea pe benzina, asa ca a trebuit sa redistribuim greutatea. Dupa citeva teste satisfacatoare, abia asteptam sa vedem potentialul acestei masini in conditii de cursa“, mai spune Benoit Bagur.In cele doua curse automobilele s-au comportat multumitor, Yvan Muller reusind prin pozitia a sasea o clasare in puncte. A fost un experiment care a aratat potetialul acestei solutii tehnologice si a motorizarilor diesel in astfel de competitii. SEAT Leon TDI WTCC— date tehnice —Model de baza: SEAT León, 2.0 TDI FRMotorTurboalimentat; 4-cilindri in linie, transversal; distributie: doua axe cu came, 16 supape.Capacitate cilindrica: 2.000 cmc.Cursa×alezaj: 81×95,5 mm.Putere maxima: 280 CP / 4.000 rpm.Cuplu maxim: 450 Nm / 2.500 rpm.Lubrifiere: sistem clasic.Filtru de particule: DOWTransmisieTractiune fata; cutie de viteze: Hewland 6 – trepte, secventiala.Ambreiaj: disc dublu.Diferential: mecanic autoblocant.SasiuSuspensie fata: McPherson, arcuri elicoidale, amortizoare cu gaz, bara anti-ruliu.Suspensie spate: multi-link, arcuri elicoidale, amortizoare cu gaz, bara anti-ruliu.Directie: asistata hidraulica.FrineCircuit dual neasistatFrine fata: etriere cu 4 pistoane, discuri de otel ventilate de 332 mm.Frine spate: etriere cu 2 pistoane, discuri de otel de 280 mm.DimensiuniLungime: 4.330 mm.Latime: 1.849 mm.Ampatament: 2.600 mm.Greutate minima: 1.170 kg cu pilot.

Skoda Auto intra pe un nou continent

Marca va oferi modelele Škoda Roomster si Škoda Octavia, inclusiv versiunile RS. Lansarea este planificata pentru Salonul Auto International din Australia, eveniment ce are loc la Sydney (11-21 octombrie). Pentru inceput, Škoda va detine o retea de 14 dealeri pe tot cuprinsul Australiei.„Lansarea in Australia este un alt simbol al expansiunii internationale pe care o inregistreaza Škoda Auto“, a declarat Fred Kappler, membru al Consiliului Director Škoda Auto, director de vinzari si marketing.Australia va deveni al cincilea continent pe care Škoda Auto isi va comercializa automobilele. In acelasi timp, prin adaugarea Australiei in portofoliu, numarul pietelor pe care este prezenta marca ceha se ridica la 100. In primele sase luni ale anului 2007, Škoda Auto a comercializat 311.062 masini in intreaga lume (^13,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2006). In 2006, vinzarile totale inregistrate de Škoda Auto au depasit o jumatate de milion pentru prima data in istoria companiei, ajungind la un nivel de 549.667 automobile Škoda livrate clientilor (^11,7% comparativ cu 2005).Cu 20.541 unitati in 2006, România este in topul primelor 10 tari in ceea ce priveste volumele de livrari Škoda. In primele 6 luni ale 2007 s-au livrat deja 13.581 unitati, ceea ce reprezinta o crestere de 25% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Pro si contra detectorului radar

Aliniere la alte tariPolitia a inaintat o propunere de modificare a legislatiei pentru trecerea in ilegalitate a detectoarelor de radar. „Daca in majoritatea statelor Uniunii Europene aceasta practica este sub regim sanctionator, cred ca si tara noastra ar fi normal sa se alinieze acestei practici“, spune Ministrul de Interne, Cristian David.Am incercat sa luam pulsul pe acest subiect, trecind in revista editiile electronice ale unor canale media nationale. Cotidianul reda argumentele celor de la Politia rutiera: „Una dintre propunerile primite de chestorul Dan Valentin Fatuloiu, seful IGPR, de la politistii care au analizat fenomenul a fost aceea de a amenda cu peste 500 de euro pe soferii care folosesc detectoare de radar, asa cum se procedeaza si in alte tari din Europa“. Interesant este faptul ca detectoarele de radar nu sint interzise peste tot in Europa, iar in dezbaterile de la noi se confunda foarte usor detectoarele de radar cu aparatele antiradar. „Detectoarele sint in mare parte din Europa legale; antiradar ele sint ilegale peste tot. In articol se face referire cind la detector cind la antiradar. Statistic vorbind, cei cu detector merg cu viteza medie mai mica decit cei fara”, comenteaza cineva acest aspect, pe website-ul Antenei 3.Vinarea soferilor sau preventie?Presa a prezentat in nenumarate rinduri stilul echipajelor de politie rutiera (dotate cu echipament radar) care, de obicei, in loc sa stea la vedere – indeplinind astfel misiunea de prevenire – se ascund dupa copaci sau tufisuri, pe marginea drumului. De asemenea, s-a vorbit foarte mult si despre existenta echipajelor care folosesc masini neinscriptionate. Este mai mult decit evident ca, prin folosirea unor astfel de metode, se urmareste, de fapt, vinarea soferilor si, in nici un caz, prevenirea si evitarea accidentelor provocate de excesul de viteza“, sutin cei mai multi soferi chestionati cu privire la aceasta problema.

Gradina casei - oaza de relaxare

Pergolele personalizeaza gradinaPergole sint elemente decorative, dar nu numai, ce creeaza o zona de trecere gradata si personalizata, dinspre exterior spre interior, evidentiaza locuri destinate recrearii in natura, oferind un cadru intim, sau subliniaza intrarea principala in locuinta, personalizarea unei anumite terase sau a unui balcon. Materialele utilizate la realizarea pergolelor sint: lemnul, piatra, metalul. Fiecare dintre materialele amintite trebuie folosite in moduri cit mai avantajoase, astfel incit sa puncteze, intr-un mod ponderat si discret spatiul obtinut. Pergola adosata este compusa din trei elemente principale: elementele verticale de suport sint niste elemente realizate din lemn doua la fiecare picior de sustinere, asamblate cu ajutorul unor suruburi cu piulita si distantate cu ajutorul unor distantieri de lemn, care sint traversati de acestia, realizind legatura dintre elemente. La partea inferioara a acestor elemente suruburile mai traverseaza si un profil metalic cu ajutorul caruia se realizeaza fixarea acestuia in pardoseala pe care se amplaseaza. Elementele orizontale perpendiculare pe suportii verticali sint realizate la fel ca si elementele de suport a pergolei, fiind imbinate cu acestea din urma prin prelungirea distantierului de la partea superioara a elementului de suport. La capatul opus al acestor elemente intilnim acelasi tip de fixare de elementul vertical (de regula un zid), la care este adosata pergola. Elementele orizontale transversale ale pergolei sint componente care realizeaza legatura dintre elementele pergolei, descrise anterior, realizind totodata si o rigidizare transversala a intregii pergole creindu-i astfel o mai buna stabilitate. Pergolele adosate pot fi diferentiate dupa felul de amplasare, existind pergole adosate frontal (la care mai poate fi adaugat un element) si pergole adosate lateral. Gradinile japoneze Gradinile japoneze impresioneaza prin rigoarea si ordinea lor, dar mai cu seama pentru farmecul si linistea ce o degaja. Un accesoriu nelipsit dintr-o asfel de gradina este lacul pe care plutesc citiva nuferi sau florile cazute ale unei magnolii. Iazurile au devenit, din ce in ce mai mult, o obisnuinta a gradinilor, iar diferitele companii produc iazuri in diferite forme si marimi. Lacul este format dintr-o membrana de cauciuc (tip EPDM), material ce se utilizeaza si la rezervoarele de apa, hidroizolatii de acoperisuri, canale. Acesta este rezistent la intemperii, raze UV, variatii de temperatura si la actiunea microorganismelor. De asemenea este elastic (pina la 300%), putind sa absoarba miscarile pamintului si sa se plieze pe denivelarile suprafetelor. Instalarea lacului de gradina se face dupa ce ati schitat forma cu eventualele diferente de nivel si cascade si ati ales locul de amplasare tinind cont ca acesta sa fie insorit cel putin jumatate de zi, pentru a impiedica dezvoltarea ulterioara a bacteriilor. Forma ideala a lacului ar trebui sa fie una cu linii curbe, simple si cu o adincime minima de 50 cm. Pentru amplasarea plantelor se poate realiza la o adincime de 25 cm, un briu. Din perimetrul respectiv se indeparteaza pietrele ascutite si radacinile si se preseaza stratul de pamint pentru a-l stabiliza. Se intinde o folie de poliester, apoi membrana de cauciuc, ce se fixeaza imprejur cu pietre distribuite egal. Dimensiunea membranei ce ramine in afara ar trebui sa fie de aproximativ 15 cm. Aceasta portiune se va acoperi cu pietre. Umplerea lacului se face lent, cu ajutorul unui furtun. Instalind o pompa de oxigenare, puteti creste pesti exotici sau alte animale acvatice in lacul miniatural, membrana nefiind toxica. Asa veti transforma gradina intr-o oaza de liniste si relaxare.

Romania, pe tusa

Bucurestiul nu a trimis la Bruxelles nici macar datele necesare inceperii proiectului. Comisia Europeana vrea sa monitorizeze prin acest plan efectele caniculei si ale poluarii. In urma analizelor, specialistii vor intocmi un plan de avertizare in caz de conditii meteo exceptionale. Oficialii de la Bruxelles inca asteapta datele de la Bucuresti.Studiile au ajutat deja alte orase sa previna o mortalitate ridicata pe timpul caniculei. Bucurestiul lipseste insa in continuare de pe lista. Nici medicul coordonator pentru Romania, nici directorul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, nu au vrut sa vorbeasca despre acest subiect.Daca nu va trimite la timp datele cerute de acest studiu, Romania va ramine din nou pe dinafara, iar in caz de urgente, nu va putea cere ajutor european.

Lapte otravit in Europa

Autoritatile sanitare din Ungaria au atras atentia importatorilor, producatorilor si consumatorilor ca alimentele si nutreturile care contin guma-guar, cunoscuta si sub denumirea de aditivul E-412, ar putea contine dioxina, un produs cancerigen, foarte periculos pentru sanatatea omului. (Inclusiv presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a fost otravit cu dioxina). E-412 se foloseste in numeroase alimente, de exemplu, in lactate, iaurt, chefir, smintina, pentru ingrosarea compozitiei, la inghetate, in panificatie, in industria carnii, la sosuri si dressing-uri pentru salate etc.Atentionarea cetatenilor din Ungaria a avut loc dupa ce s-a aflat ca o firma elvetiana care importa din India guma-guar a descoperit intr-un transport ca produsul respectiv continea dioxina. Firma elvetiana si-a retras de pe piata produsul, dar s-a constatat ca in Uniunea Europeana au mai ajuns 19 transporturi din alte surse, printre destinatari figurind in afara Ungariei, Austria, Cehia, Franta, Polonia si Finlanda. Intr-un transport care a ajuns in Uniunea Europeana s-a gasit produsul toxic, acesta fiind descoperit la o brutarie. Inca din 24 iulie, autoritatile elvetiene au semnalat RASFF (serviciul de alerta timpurie a securitatii alimentare a Uniunii Europene) ca guma-guar expediata de India Glycols Ltd contine un procent ridicat de dioxina si pentaclorofenol.

UE cere harta energiei regenerabile a Romaniei

Se epuizeaza resurselePotrivit ministrului Mediului, Attila Korodi, harta este un instrument util atit autoritatilor care vor trebui sa respecte tratatul european in privinta utilizarii surselor alternative de obtinere a energiei, cit si investitorilor care doresc sa dezvolte o afacere in domeniu. Attila Korodi a amintit estimarile Agentiei Internationale pentru Energie, potrivit carora resursele de petrol se vor epuiza in 40 de ani, cele de gaze naturale in 60 de ani, iar cele de carbune in 200 de ani. „Asta inseamna ca in jurul anului 2030 Europa va fi nevoita sa importe 70% din necesarul de energie. Este si normal, cita vreme combustibilii fosili reprezinta la ora actuala 80% din energia utilizata in intreaga lume. Un exemplu concret a ceea ce se intimpla astazi: in Uniunea Europeana, aproximativ 40% din consumul energiei unei gospodarii este risipit, din cauza functionarii in gol a aparaturii electrocasnice si a sistemelor de iluminat“, a spus ministrul. Harta energiei verzi Potentialul Romaniei in domeniul energiei verzi: • 65% biomasa • 17% energie eoliana • 12% energie solara • 4% microhidrocentrale • 1% ^ 1% voltaic ^ geotermal Recent, Comisia Europeana a stabilit noi standarde de eficienta energetica, pentru a reduce consumul de energie cu 20% si, pentru un viitor mai bun, se mizeaza pe sursele de energie alternative (energia eoliana, energia solara, hidroenergia, biomasa si energia geotermala). Tara noastra, in trei ani, trebuie sa ajunga sa ridice consumul de energie regenerabila la o treime din total. In prezent procentul de folosire a energiei verzi ajunge la 29%. Energia eoliana Pentru amplasarea agregatelor eoliene sint interesante doar zonele in care viteza medie a vintului este cel putin egala cu 4m/s, la nivelul standard de 10 metri deasupra solului (la care, de altfel, se fac masuratorile in cadrul statiilor meteorologice). Cu exceptia zonelor montane, unde conditiile meteorologice vitrege fac dificila instalarea si intretinerea agregatelor eoliene, viteze egale sau superioare pragului de 4m/s se regasesc in: Podisul Central Moldovenesc si in Dobrogea. Litoralul prezinta si el potential energetic intrucit, in aceasta zona, viteza medie anuala a vintului depaseste pragul de 4m/s. Pe baza evaluarii si interpretarii datelor inregistrate, in Romania se pot monta instalatii eoliene cu o capacitate de pina la 14000 MW, ceea ce inseamna un aport de energie electrica de aproape 23.000 GWh/an. In zona litoralului, pe termen scurt si mediu, potentialul energetic eolian amenajabil este de circa 2.000 MW, cu o cantitate medie de energie electrica de 4.500 GWh/an. Energia solara „Energia solara este utilizata in special pentru producerea de apa calda menajera din locuintele individuale. Potentialul energetic solar este dat de cantitatea medie de energie provenita din radiatia solara incidenta in plan orizontal care, in Romania, este de circa 1.100 kWh/metri cubi pe an“, a declarat Korodi. „Daca am exploata la maximum intregul potential solar din tara noastra, am putea substitui in aceasta forma aproximativ 50% din volumul de apa calda menajera sau 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta“, a mai spus el. In conditiile meteo-solare din Romania, un captator solar-termic functioneaza, in conditii normale de siguranta, pe perioada martie – octombrie, cu un randament care variaza intre 40% si 90%. Hidroenergia Distributia pe zone a potentialului energiei regenerabile: • Delta Dunarii – energie solara • Dobrogea – energie solara si eoliana • Moldova – micro-hidro, energie eoliana, biomasa • Carpati – biomasa si micro-hidro • Transilvania – potential ridicat pentru micro-hidro • Cimpia de Vest – energie geotermala • Subcarpati – biomasa si micro-hidro • Cimpia de Sud – biomasa, energie geotermica, energie solara alta sursa de energie regenerabila in care Romania are potential imens este apa. Potrivit datelor autoritatilor de mediu, in momentul de fata, potentialul hidroenergetic al Romaniei este folosit in proportie de 48%. In Romania, potentialul hidroenergetic al riurilor principale este de circa 4.0000 GWh/an, care se poate obtine in amenajari hidroenergetice de mare putere (10 MW/unitate hidro) sau de mica putere (10 MW/unitate hidro). Biomasa Biomasa este principalul combustibil rural – folosit mai ales pentru incalzirea caselor si a apei, precum si pentru gatit.Exploatarea la maximum a potentialului de biomasa presupune utilizarea in totalitate a reziduurilor din exploatarile forestiere, a rumegusului si altor resturi din lemn, a deseurilor agricole rezultate din cereale sau tulpini de porumb, resturi vegetale de vita de vie precum si deseuri si reziduuri menajere urbane. Potrivit ministrului Mediului, Romania are un potential energetic ridicat de biomasa, ce reprezinta aproape 19% din consumul total de resurse primare la nivelul anului 2000. „Am putea acoperi 89% din caldura necesara incalzirii locuintelor si prepararea hranei, in mediul rural, numai prin consumul de reziduuri si deseuri vegetale. Pe termen mediu si lung, cresterea cantitatii de biomasa se poate asigura din plantatii pe suprafete degradate, terenuri agricole dezafectate sau scoase din circuitul agricol“, a declarat el. Energia geotermala Energia geotermala este folosita pentru incalzirea spatiului si a apei. „In Romania, temperatura surselor hidrogeotermale, are temperaturi cuprinse intre 250°C si 600°C (in ape de adincime), iar la geotermia de temperatura medie temperaturile variaza de la 600°C pina la 1250 °C (ape mezotermale)“. Facilitati pentru investitori Guvernul va acorda facilitati celor care vor investi intr-o afacere de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile. „Incurajez agentii economici, precum si autoritatile locale sa utilizeze Administratia Fondului pentru Mediu ca instrument financiar (AFM). AFM finanteaza astfel de proiecte si suporta in proportie de 50% din costurile eligibile ale proiectului, pentru agentii economici si 60% pentru autoritati locale“, a anuntat ministrul Mediului. „Probabil ca o sa ma intrebati de ce avem in final nevoie sa producem energii verzi? In primul rind, energiile verzi inregistreaza emisii reduse de dioxid de carbon, ori noua politica UE se concentreaza pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pina in anul 2020. Studiile in acest sens sint cutremuratoare! Daca nu incepem actiuni care sa vizeze reducerea acestor emisii, in anul 2030 ele vor fi cu 25-90% mai mari fata de nivelul actual, iar cresterea temeperaturii globale va fi de 0,2°C pentru fiecare din urmatoarele trei decade, atingind astfel o crestere de 1-6°C pina in anul 2100”, a conchis ministrul. — Sursa: Euractiv.ro, Hotnews.ro

Oportunitati bancare

Banca Romaneasca, mai aproape de manastureni» Sucursala Cluj-Napoca – Manastur: Str. Bucegi, nr. 11 A, bloc B-B1 » Tel.: 0264- 480920 » www.banca-romaneasca.roBanca Romaneasca a inaugurat vinerea trecuta sediul celei mai noi sucursale din Cluj-Napoca, in cartierul Manastur. „Prezenta noastra in cel mai mare cartier al municipiului reprezinta un pas in apropierea de clientii nostri, in incercarea de a le facilita accesul la serviciile si produsele oferite de catre noi. De altfel, obiectivele prioritare ale bancii noastre sint extinderea si modernizarea retelei teritoriale si dezvoltarea portofoliului de produse si servicii, astfel incit sa poata fi satisfacute necesitatile si exigentele clientilor“, a declarat, cu prilejul festivitatii de inaugurare, Cristina Lungu, managerul sucursalei Cluj-Napoca Manastur. Sucursala este operationala de la sfirsitul lunii august, deserveste exclusiv segmentul de clienti de retail. „Ne dorim sa cream un mediu de lucru cu clientii cit mai prietenos si ne propunem sa avem o abordare cit mai deschisa si transparenta cu cei care ne vor trece pragul“, a completat Cristina Lungu. La festivitate au participat oficialitati judetene si locale, oameni de afaceri, dar si invitati din mediul bancar si din mass-media. Cu un capital social de peste 118 milioane de euro si cu o retea nationala formata din 100 de sucursale, Banca Romaneasca acopera 85% din teritoriul Romaniei. Un pas important in devenirea bancii s-a inregistrat in anul 2003, cind Grupul National Bank of Greece, cel mai mare grup financiar din Grecia, a achizitionat pachetul majoritar al Bancii Romanesti. 10,17% din capitalul Bancii Romanesti se regaseste in prezenta la constituirea capitalului social a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Specialitati ipotecare de la Domenia Credit» Domenia Credit Cluj-Napoca: Str. C. Brancusi, nr. 18 » Tel.: 0264- 449922 » www.domenia.roCreditul „Top Up“ este un imprumut de nevoi personale cu garantie ipotecara, acordat persoanelor fizice care au un contract de credit activ cu Domenia. Valoarea cumulata a celor doua credite, „Top Up“ si a creditului activ, trebuie sa fie de maxim 75% din pretul de evaluare a imobilului, apartament sau constructie si a terenului aferent. Perioada de rambursare a imprumutului este de cel mult 30 de ani iar solicitantul poate beneficia si de o perioada de gratie de pina la 2 ani, interval in care va plati numai dobinda. Garantia pentru un astfel de imprumut este reprezentata de ipoteca de rang II asupra imobilului, care deja constituie garantie pentru celalalt contract de credit activ incheiat cu Domenia Credit. Creditul punte este un imprumut pe termen de maximum 2 ani, acordat clientilor eligibili pentru un credit ipotecar Domenia, care insa nu dispun de avansul necesar achizitionarii sau construirii unui imobil, dar au o proprietate imobiliara (apartament sau casa) pe care intentioneaza sa o vinda ulterior pentru a constitui acest avans. Scopul acestui credit este de a acorda finantare pentru avans clientilor Domenia in intervalul cuprins intre momentul semnarii contractului de credit ipotecar (implicit al achizitiei / finalizarii noului imobil) pina la vinzarea imobilului pe care il detin in prezent. Clientul are astfel la dispozitie un termen de 2 ani pentru a realiza vinzarea, perioada de timp ce-i asigura controlul tranzactiei in principal din punctul de vedere al pretului. In plus, clientul nu mai este expus riscului de a ramine fara locuinta in perioada dintre cele doua tranzactii, respectiv de vinzare a actualului imobil detinut in proprietate si de achizitionare a noului imobil dorit sau de finalizare a constructiei. Astfel, solicitantul imprumutului este scutit de orice problema legata de corelarea in timp a celor doua tranzactii (vinzarea si respectiv cumpararea / finalizarea locuintei).Calculul veniturilor eligibile este flexibil luindu-se in considerare toate veniturile constante ale familiei, nu numai ceea ce apare pe cartea de munca, ci si venituri din prime, comisioane, diurne, colaborari, activitati independente, chirii, dividende etc. Creditul pentru Orice de la UniCredit Tiriac Bank» Sucursala Cluj: Calea Motilor, nr. 11 » Tel.: 0264-591778; fax 0264-599551 » www.unicredit-tiriac.ro„Creditul pentru elicopter“, „Creditul pentru casa“, „Creditul pentru excursie in jurul lumii“, „Creditul pentru surpriza de la aniversarea de zece ani“. Puteti obtine toate aceste credite de la UniCredit Tiriac Bank. Puteti solicita un Credit pentru Orice daca aveti intre 20 de ani si 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati (pina la care creditul trebuie sa fie rambursat in intregime). Venitul net pe familie trebuie sa fie de minim 750 lei noi / luna (850 lei noi / luna in cazul unui credit garantat cu ipoteca), fiind luate in considerare mai multe surse: • Venituri din salariu, bonusuri, pensie, comisioane din vinzari, diurna, drepturi de autor, chirii, venituri din dividende, venituri din profesii liberale. • Suma tuturor obligatiilor financiare (credite si leasing) ale familiei (principal, dobinda si orice alte costuri decurgind din contractele de credit/leasing), inclusiv rata si comisionul lunar mediu ale creditului solicitat nu vor depasi 40% din Venitul Net Lunar Eligibil al Familiei. • Suma tuturor obligatiilor financiare ale familiei aferente creditelor si contractelor de leasing cu destinatie de consum (principal, dobinda si orice alte costuri decurgind din contractele de credit), inclusiv rata si comisionul lunar mediu ale creditului solicitat nu vor depasi 30% din Venitul Net Lunar Eligibil al Familiei. Suma maxima imprumutata este de 100.000 EUR, iar cea minima de 1.000 EUR sau echivalentul in RON sau USD. Perioada de creditare poate fi cuprinsa intre 6 luni si 20 ani. Pentru credite fara ipoteca perioada de creditare maxima este 5 ani. Promotie: dobinda este fixa in primele 6 luni de la semnarea contractului de credit. Dupa primele 6 luni, rata dobinzii este variabila si este egala cu rata dobinzii standard practicata de catre Banca. Acesta este o oferta promotionala si este disponibila pe o perioada limitata. Credit de la CEC in maxim trei saptamini» Sucursala Cluj: B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 23-35 » Tel.: 0264-592327; fax: 0264-596813 » www.cec.roCasa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a primit avizul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru aplicarea noilor norme de creditare. Practic cu incepere de la 1 septembrie ne vom putea imprumuta si de la CEC. Noile norme prevad un grad de indatorare de pina la 65% din veniturile nete ale familiei celui care solicita creditul si un avans care poate ajunge pina la 15% – asta in cazul creditelor imobiliare, spun oficialii bancii. Creditarea pe carduri prevede un grad de indatorare de pina la 65% din veniturile nete ale familiei solicitantului de credit si se ia in calcul inclusiv grupa de risc in care este incadrat clientul. Plafonul maxim de credit pe card sau pe overdraft (n.r. descoperirea de card) nu poate depasi 40.000 de lei. Cit despre veniturile considerate eligibile, CEC va lua in considerare veniturile din salarii, pensii, activitati agricole, independente, cele din chirii dividente in functie de tipul de credit solicitat. Ca in toate cazurile, atunci cind se va face calculul real al veniturilor, vor fi scazute cheltuielile cu utilitatile si cele de subzistenta, determinate de numarul de persoane din care este compusa familia solicitantului de credit. In perioada urmatoare, mai spun oficialii bancii, se va trece la instruirea si formarea personalului bancii din teritoriu cu privire la aceste noi norme de creditare. Astfel, CEC intra in competitia bancilor care ofera creditare si pe o piata pe care in acest moment exista deja o „batalie“ acerba si jucatori foarte puternici.  Banca Transilvania – promotie atractiva la depozitele in EURO  » Sediul Central: Str. G. Baritiu, Nr. 8, Cluj-Napoca, Romania » Tel.: 0264- 40.71.50, Fax: -0.264- 40.71.79Persoanele care doresc sa economiseasca au la dispozitie, la Banca Transilvania, o oferta atractiva, valabila pina la 31 decembrie anul acesta. Depozitul in EURO pe 6 luni, cu  dobinda de 5,25% pe an. Aceasta este una dintre cele mai avantajoase dobinzi practicate pe piata si este fixa pe toata perioada pe care este constituit depozitul. Promotia se adreseaza persoanelor fizice si juridice, suma minima de constituire a depozitului fiind de 250 EURO. Acesta se poate prelungi automat si, optional, dobinda se capitalizeaza. Depozitul in EURO pe 6 luni, cu dobinda anuala de 5,25% are, de asemenea, ca avantaj faptul ca Banca Transilvania nu percepe nici un comision pentru depunerile de numerar ori taxe suplimentare pentru constituirea depozitului. Si pentru celelalte depozite in EURO, dobinzile sint la fel de atractive pentru clienti: 3,75% (depozit pe o luna), 4,25% (depozit pe trei luni), respectiv 5% pentru cele constituite pe noua si 12 luni.  Cei care doresc mai multe informatii despre aceasta promotie ori despre oferta generala a Bancii Transilvania se pot adresa oricarei unitati a bancii, pot apela serviciul de Call Center sau accesa site-ul www.bancatransilvania.ro. BCR: cardul MasterCard» Sucursala Judeteana Cluj: Str. George Baritiu nr. 10-12 » Telefon: 0264-591227, 0264-591708, Fax: 0264-194412 » www.bcr.roCardul este destinat persoanelor fizice rezidente care fac dovada ca au capacitatea de a rambursa atit sumele utilizate din linia de credit cit si cheltuieli generate de utilizarea cardului (comisioane, dobinzi etc). Poate fi folosit pe teritoriul Rominiei si in strainatate, in mediu electronic (terminale POS si/sau ATM) si manual (imprintere), oriunde este afisata sigla MasterCard.Cardul poate fi utilizat pentru:• plata de marfuri si servicii la comerci-antii acceptanti de carduri• ridicarea de numerar de la ATM-uri si de la ghiseele bancilor care accepta carduri• plata, prin ATM-urile BCR, a facturilor curente de utilitati/servicii (electricitate, apa, gaze, salubritate, telefonie fixa si mobila, TV cablu etc.), in functie de conventiile care se incheie cu societatile furnizoare de utilitati/servicii• reincarcarea cartelelor de telefon mobil (Vodafone) de la ATM-urile BCR.Avantajele pe care le ofera cardul BCR MasterCard:• perioada de gratie de dobinda de maximum 50 zile pentru tranzactiile efectuate la orice comerciant (detinatorul de card de credit BCR are facilitatea de a nu plati, pe toata durata lunii in care se fac tranzactiile la comercianti plus urmatoarele 20 de zile din luna calendaristica urmatoare, dobinda aferenta sumelor utilizate din credit in luna respectiva pentru tranzactii de plati; perioada de gratie se acorda numai daca detinatorul ramburseaza datoria totala fata de banca – soldul nou din extrasul de cont aferent lunii in care s-au efectuat tranzactiile la comercianti – pina la data scadentei, care este de 20 zile de la data emiterii extrasului, acesta emitindu-se in ultima zi lucratoare a lunii) • accesul la o linie de credit mai mare prin luarea in calcul atit a veniturilor solicitantului cit si ale familiei sale, dupa caz• suma minima de rambursat lunar: formata doar din dobanzi si comisioane, restul creditului urmind a fi rambursat in functtie de posibilitati• Efort financiar redus prin:a) perioada mare de acordare a liniei de credit: 5 ani cu posibilitatea prelungirii automate daca sint respectate conditiile din contract; pentru majorarea/diminuarea liniei de credit se intocmesc acte aditionaleb) suma minima de plata lunar formata doar din dobinzi si comisioane, restul creditului urmind a fi rambursat in functie de posibilitati• suma maxima de retragere numerar la ATM-urile BCR/zi este de maxim 6.000 RON/ zi (maxim 20 tranzactii/zi)• obtinerea preavizarii creditului, in maxim 30 minute la orice unitate BCR sau telefonic, prin InfoBCRDobinda: 23,9% pe an  Nivel maxim al liniei de credit (echivalent lei la cursul BNR din data aprobarii): • maxim 5.000 EUR • peste 5.000 EUR, garantii reale mobiliare sub forma depozitului colateral/certificate de depozit.Conditii de creditare la BRD – Groupe Societe Generale » Sucursala Cluj: Bd. 21 Decembrie 1989, nr. 81-83 » Tel. 0264-405110, fax: 0264-598222 » www.brd.roIn urma aprobarii Bancii Nationale a Romaniei, BRD – Groupe Societe Generale acorda, de la 1 iulie, credite potrivit noilor sale norme de creditare. De la aceasta data, nivelul maxim al gradului de indatorare acceptat de catre  BRD – Groupe Société Générale pentru toate tipurile de credite adresate persoanelor fizice este de 70%, banca facind astfel posibila imprumutarea unor sume mai mari. Dobinzile pentru creditele imobiliare si ipotecare in Euro incep de la 5,75%, iar avansul nu este obligatoriu. De asemenea, BRD are o noua oferta de credite de nevoi personale Expresso NonStop in Euro, garantate cu ipoteca, cu dobinzi incepind de la 6%. In cazul tuturor creditelor garantate cu ipoteca – imobiliare, ipotecare sau de nevoi personale – clientii cunosc inca de la inceput toate costurile pentru intreaga perioada de creditare, datorita sistemului transparent de dobinzi: dobinda fixa in primul an si indexabila in anii urmatori, pe baza indicilor BUBOR si EURIBOR. Rezultate obtinute la sfirsitul primului semestru al anului 2007: • La 30 iunie 2007, valoarea creditelor acordate de BRD se ridica la 20,8 miliarde RON (^51% fata de 30 iunie 2006) • Rezultatul brut din exploatare depaseste 590 milioane RON (^59% fata de 30 iunie 2006 • Profitul net aferent perioadei este de 417 milioane RON (^32% fata de rezultatul raportat pentru 30 iunie 2006) • La 30 iunie 2007, valoarea creditelor acordate de BRD se ridica la 20,8 miliarde RON (^51% fata de 30 iunie 2006) • Rezultatul brut din exploatare depaseste 590 milioane RON (^59% fata de 30 iunie 2006) • Profitul net aferent perioadei este de 417 milioane RON (^32% fata de rezultatul raportat pentru 30 iunie 2006).

BERD nu vinde cota din Banca Transilvania

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Transilvania au colaborat cu succes inca din anul 1999. Pe linga faptul ca este cel mai mare actionar al Bancii Transilvania, avind o cota de 14.98%, BERD a sustinut cresterea acesteia prin diferite programe de finantare in domenii care includ companiile micro si mici, creditele ipotecare si garantiile comerciale, dupa cum declara reprezentantii ambelor institutiiBERD este foarte multumita de colaborarea cu Banca Transilvania si va continua sa sustina cresterea si dezvoltarea acesteia, in calitate de jucator important in sectorul bancar românesc, precum si extinderea acesteia pe piata bancara internationala. Prin sprijinul acordat unei banci cu o retea extinsa de sucursale va contribui in mod substantial la dezvoltarea serviciilor financiare in Romania. „Sintem in acest moment a cincea banca din România si singura din top 10 care are capital privat majoritar românesc. Este o pozitie care ne onoreaza, dar ne si obliga, iar prioritatile noastre strategice sunt legate de consolidarea cotei de piata, cresterea retelei teritoriale si intensificarea dezvoltarii activitatilor pe cele trei linii principale de business: retail, intreprinderi mici si mijlocii si companii mari. Acestea fiind preocuparile noastre, nu avem negocieri cu nici o institutie financiara, in vederea vinzarii bancii, intentiile noastre fiind de continuare a dezvoltarii Grupului Financiar BANCA TRANSILVANIA“, declara Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania. 

BT AEGON, autorizata in administrarea pensiilor

CSSPP a autorizat si prospectul schemei Fondului de pensii VITAL administrat de catre BT AEGON.VITAL este un fond de pensii administrat privat, cu un profil de risc mediu, alocarea strategica a activelor investite fiind 70% in plasamente cu risc scazut: titluri de stat; obligatiuni de stat; obligatiuni emise de organisme straine neguvernamentale (Banca Mondiala, BERD, BEI) si 30% in: valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate din Romania, statele membre UE sau apartinind Spatiului Economic European; instrumente ale pietei monetare; titluri de participare ale organismelor de plasament colectiv. „Acum, compania BT AEGON Fond de Pensii se pregateste pentru faza finala a procesului de autorizare de catre CSSPP, si anume autorizarea fondului VITAL, constituit ca fond de pensii private obligatorii (Pilonul II). Asteptam doar data de 17 septembrie, data oficiala conform legii, pentru inceperea campaniei de colectare a actelor de aderare de la populatie. Pentru a facilita accesul clientilor la fond, printre canalele clasice de vinzare, constituite din agentii de marketing persoane fizice si brokeri, toate persoanele cu virsta sub 45 de ani, care au un loc de munca, vor putea subscrie la Fondul VITAL si in unitatile Bancii Transilvania si BT Asigurari din intreaga tara“, afirma Silvia Sirb, Director General al BT AEGON. Parteneriatul Banca Transilvania – AEGON a fost facut public in ianuarie a.c., fiind primul joint-venture anuntat oficial pe piata pensiilor private in acest an. Acesta s-a materializat prin infiintarea companiei BT AEGON, care extinde paleta serviciilor financiare integrate oferite de Grupul Financiar BANCA TRANSILVANIA. 

Kanal D(e) premii pentru clujeni

Ani, Andreea, George, Daniel si Florin cutreiera de la mijlocul lui iulie Transilvania in cautarea telespectatorilor fideli postului Kanal D. Acestia spun despre aventura lor ca „este cel mai tare concediu pe care si l-ar fi putut dori“. „Nu vrem decit sa gasim acei oameni care pun in practica sloganul «Simte si traieste!»“, marturiseste Ani Cretu, creionind imaginea caravanei Kanal D. Daca la inceput cu totii au fost oarecum sceptici in ceea ce priveste sarcina pe care o aveau de dus la bun sfirsit, in prezent toti regreta faptul ca nu pot petrece mai mult timp alaturi de oamenii pe care i-au intilnit pe traseu. „Am intilnit niste cazuri uluitoare. Tin minte ca am acordat premiul unei doamne mai in virsta care avea pensie doar 210 lei pe luna. Ne-a spus ca in viata ei nu a tinut in mina atitia bani cit i-am dat noi“, suspina Ani. Chiar daca nu au petrecut foarte mult timp in zona Ardealului, mai toti fiind de pe linga sau din Bucuresti, au inceput sa iubeasca aceasta parte a tarii, care i-a fermecat in special prin felul de a fi al oamenilor. „Voi, ardelenii, sinteti mai rezervati, sinteti altfel. In alte zone ale tarii, oamenii faceau show inca de cind ne vedeau pe strada. Aici am intilnit si cazuri cu oameni care nu voiau nicicum sa se lase filmati si nici sa ia premiul. Pina la urma, i-am mai tras noi de limba si ne-au raspuns la intrebari si le-am dat banii“, zimbeste Ani. In ceea ce-i priveste pe clujeni, acestia mai au motive de bucurie. Caravana Kanal D mai imparte in aceasta saptamina inca cinci premii in orasul de pe Somes.

O zi in plus!

„Anul acesta oferim mai multe“Organizatorii garanteaza un show total si in acest anAjuns la al sasea an, festivalul se va intinde pe durata a 3 zile, cu o zi in plus fata de editiile precedente, si este programat in perioada 10-12 august, pe Aeroportul International din Cluj-Napoca. „Anul acesta oferim mai multe“, sustine Nelu Brandusan, reprezentantul ProMusic Prod din Cluj, organizatorul evenimentului. Conform lui Brandusan, „in acest an camparea va fi gratuita, la fel si locurile de parcare. Vom amenaja pina si dusuri pentru cei din afara Clujului care vin sa stea aici cu cortul pe perioada festivalului“. Spatiul special amenajat pentru eveniment este si el mai mare ca pina acum. Organizatorii spun ca se asteapta „sa fie plin“ la festival.Rock pe aeroportDaca anul trecut doua mari formatii, W.A.S.P. si Crematory, au oferit un show de zile mari, in acest an nu mai putin de 11 trupe straine si noua trupe romanesti vor zgudui din nou platoul din cadrul aeroportului. Americanii de la Overkill si trupa U.D.O. din Germania stau cap de afis pentru multi dintre cei care vor alege sa isi petreaca sfirsitul de saptamina pe aeroport. Vor fi prezente si trupele Cynic (SUA), Iron Maidnem (Ungaria), Inner Wish (Grecia) si altii, precum si trupele romanesti Voices of Silence, Indian Fall, Abigail, Nexus, Dirty Shirt, N.O.M., Shadowsail, Psycho Symphony si The Cold Existence. SHOW19trupe din tara si strainatate vor concerta in acest an la Maximum Rock  130 de RON pentru 3 zilePreturile biletelor de intrare variaza in functie de zi. Astfel, pentru vineri, un bilet costa 67 RON, la fel simbata, iar duminica 35 RON. Un abonament pentru toate cele 3 zile ale festivalului costa 130 RON. Bilete in avans se pot procura de la Magazinul Play, din barul Hard Rock si din anticariatul de linga Casa Matei. 

Regrete la „U“

Fara experienta jocurilor in prima liga, „studentii“ au picat al doilea examen, pierzind un meci pe care l-au avut in mina. Naivitatea a fost taxata de formatia lui Dan Petrescu, care a riscat totul pentru adjudecarea celor 3 puncte. La finalul celor 90 de minute, fotbalistii antrenati de Adrian Falub au parasit terenul de joc cu capurile plecate. „Am ramas fara cuvinte. Ne-am pierdut cu firea la 2-0 si ne-am crezut invingatori. Apoi a venit primul gol al lor, reusita care ne-a turnat parca plumb in picioare. In plus, a fost si arbitrajul. La interventia lui Park, n-a fost penalti, nici gind de asa ceva. Nu stiu daca sint in masura sa comentez, dar arbitrul ne-a tocat pe toata durata partidei. La orice cazatura a lor fluiera fault“, a declarat pentru monitorul Dorin Goga, completat de presedintele clubului, Lucian Danciu: „Acea lovitura de la 11 metri a fost acordata mult prea usor.“ Cu toate acestea, oficialul clujean este de parere ca jocul s-a pierdut pe mina echipei si a lipsei de experienta: „Am trait un moment care se intimpla destul de rar in fotbal, dar asta nu ne incalzeste cu nimic. Sa conduci cu 2-0 la pauza si sa pierzi meciul este destul de dureros. Poate ca am decis sa aparam rezultatul prea repede si ne-am bagat prea multi pe linia de fund. Dupa primirea primului gol, am vazut o spaima la jucatorii nostri. Oricum, ei sint cei care au facut 2-0, ei l-au anulat si acum tot ei sint cei care trebuie sa recupereze punctele pierdute. Mai sint destule etape de disputat si mergem inainte“, a conchis boss-ul de pe „Moina“.

Poloul, cu gindul la Olimpiada de la Beijing din 2008

De astazi si pina duminica, Berlinul va fi gazda turneului final al Ligii Mondiale FINA la polo. Impartite in doua grupe, cele opt echipe participante vor lupta pentru un singur loc calificant la Jocurile Olimpice de la Beijing, dar si pentru premiul de 100.000 de dolari cuvenit echipei cistigatoare.Calificata in premiera la un turneu final de Liga Mondiala, echipa Romaniei va evolua in grupa A, unde va juca, in ordine, cu China (marti, ora 21.30, ora Romaniei), Serbia (miercuri, ora 17) si SUA (joi, ora 17). In continuare se va juca incrucisat, dupa sistemul A1-B4 (locul intii din grupa A cu locul patru din grupa B), A2-B3, A3-B2, A4-B1, grupa B fiind formata din echipele Australiei, Ungariei, Canadei si Germaniei. Cele patru echipe invinse in aceste partide vor continua pentru locurile 5-8, iar invingatoarele pentru pozitiile 1-4. Daca va cistiga Ungaria, finalista turneului final al Ligii Mondiale FINA se va numara printre echipele participante la JO din 2008. Nationala Romaniei soseste la Berlin in prima zi a competitiei, dupa ce saptamina trecuta a participat la intrecerile unui puternic turneu international gazduit de localitatea israeliana Netanya. Echipa pregatita de Vlad Hagiu a avut o comportare remarcabila, clasindu-se in final pe locul secund. In grupa, „tricolorii“ au invins Australia (9-8), Israel (13-6) si Rusia (18-10), iar in semifinale au trecut de francezi, scor 13-10. Turneul a fost cistigat de echipa Greciei, care, dupa ce in semifinale a invins, in urma prelungirilor, Australia (11-8), a cistigat, cu 9-7, si in fata Romaniei.

Adversare de prima marime pentru echipele de baschet

In EuroCup-ul masculin, „U“ Mobitelco va da piept cu PAOK BC Marfin Salonic, echipa clasata pe locul 6 in ultimul campionat din Grecia. Formatia din Salonic este a treia echipa elena pe care o intilneste baschetul masculin clujean in Europa, prima fiind Panionios (in sezonul 1991/ 92), iar a doua Apollon Patras (1996/97).Primul meci dintre „U“ Mobitelco si PAOK se va disputa pe 20 noiembrie, in PAOK Sports Arena (8.600 de locuri), returul fiind programat o saptamina mai tirziu, in Sala Sporturilor „Horia Demian“ din Cluj. Dupa tragerea la sorti efectuata la München, antrenorul clujenilor a declarat: „PAOK este un nume mare in Europa, care trebuie respectat pe masura. Din cite stiu, inca nu au format echipa, dar sint sigur ca vor avea un lot de valoare pina la urma, pentru ca este un club cu o mare istorie si traditie, pe care in mod sigur vor s-o continue. Avem acel mic avantaj de a juca acasa returul. Totdeauna prinde bine la moralul jucatorilor sa fie acasa la meciul decisiv“. La rindul sau, presedintele executiv Mircea Cristescu a spus: „Baschetul grecesc este foarte puternic, iar PAOK este o echipa de top. Eu sint increzator in sansele noastre, iar in acest moment nu pot vorbi de ce procente am avea la calificarea mai departe“.Cealalta echipa romaneasca aliniata la startul editiei 2007-2008 a EuroCup este BC Timisoara, care va evolua in primul tur preliminar. Formatia de pe Bega va sustine partida-tur cu BC Dnipro Dnipropetrovsk pe teren propriu (30 octombrie), iar returul in Ucraina. Daca vor merge mai departe, timisorenii vor intilni campioana Ciprului, Proteas EKA AEL Limassol, meciul tur fiind programat tot pe terenul banatenilor (20 noiembrie), iar returul in deplasare (28 noiembrie).In EuroCup-ul feminin, vicecampioana Romaniei va evolua in grupa preliminara B. Acolo BC ICIM Arad va da piept cu trei echipe din Balcani, Panküp TED Koleji (Turcia), KK Hemofarm Vrsac (Serbia) si Apollon Ptolemaida (Grecia). Aradencele vor debuta pe 8 noiembrie, in Grecia.

Pe doua fronturi

Suporterii lui „U“ Mobitelco asteapta un nou sezon de exceptie de la Zoran KrstanovicLa prezentarea lotului au lipsit, motivat, trei jucatori. Flavius Lapuste si Ucechukwu Iheadindu sint cu lotul national aflat in turneu in Portugalia, iar americanul LeVar Seals se va alatura colegilor sai abia pe data de 1 septembrie.Ieri au raspuns prezent noile achizitii, Mihai Popa (28 de ani, 1,87 m), Branko Cuic (29, 1,97 m), Sasa Vukas (30, 2,05 m), Zoran Krstanovic (24, 2,04 m) si Ionut Mocanu (31, 2,08 m), precum si jucatorii care au facut parte din lotul trecut, Miljan Medvedj (29, 1,82 m), Paul Chetreanu-Don (22, 1,91 m), Mihai Silvasan (22, 2,01 m) si Razvan Cenean (25, 1,97 m). Cuplul de antrenori este acelasi din sezonul trecut, Miodrag Perisic, secondat de Dorin Pintea. Ca prim pas in realizarea „piramidei“ din cadrul gruparii, „U“ Mobitelco va avea o echipa in esalonul secund, sub comanda lui Marcel Tenter urmind sa fie tineri jucatori clujeni de cel mult 20 de ani. In cadrul clubului vor fi echipe de juniori I, II si III, minibaschet I si II, precum si baby-baschet, iar „U“ Mobitelco doreste sa participe si la proiectul pilot „Baschet in gradinite“, o idee lansata de Federatia Romana de Baschet in colaborare cu Agentia Nationala pentru Sport.Revenind la echipa de seniori care se pregateste in vederea noului campionat, precum si a participarii in EuroCup, ea se va afla, in perioada 6-14 septembrie, in turneu de pregatire in Serbia. Se vor sustine cinci-sase partide amicale, prima fiind cea cu formatia din Vrsac, KK Hemofarm (7 septembrie). La reintoarcerea in tara urmeaza sa mai fie perfectate citeva jocuri de verificare, startul sezonului competitional intern urmind sa se dea pe 2 octombrie. In prima faza a Cupei Romaniei, „U“ Mobitelco va intilni CSU Atlassib Sibiu, primul meci fiind programat la Sibiu (2 octombrie), iar returul la Cluj (16 octombrie). Celelalte partide din primul tur al Cupei Romaniei sint CS Otopeni – BCMUS Arges Pitesti, CSU Cuadripol Brasov – BC Rimnicu Vilcea, BC Mures Tirgu Mures – Rapid Isover Bucuresti, CSM Tirgoviste – Gaz Metan Medias si CSM Leonardo Oradea – Dinamo-Gealan Bucuresti. Echipele CSU Asesoft Ploiesti si BC Timisoara intra in competitie doar in faza sferturilor de finala, programate in luna ianuarie a anului viitor.

Pe scurt

Bilete pentru meciul cu RapidIncepind de astazi, la Stadionul „Ion Moina“ se vor pune in vinzare biletele pentru jocul de duminica, cu Rapid Bucuresti. Preturile vor ramine aceleasi ca la meciul cu Pandurii Tirgu Jiu. Astfel, un tichet la peluza va costa 10 lei, la tribuna 1 va fi 20 de lei, in timp ce la tribuna 0 pretul va ajunge la 30 de lei. Biletele pot fi achizitionate in fiecare zi, mai putin in ziua meiului, intre orele 10-18. Cei care doresc un abonament isi pot cumpara in aceste zile. Pina in momentul de fata, Universitatea a eliberat peste 1.000 de abonamente.    C. S.Plesan s-a transferat la SteauaMijlocasul Politehnicii Timisoara, autorul golurilor banatene din confruntarea cu CFR Cluj, va evolua in perioada care urmeaza la Steaua Bucuresti. Dorit de Dinamo, Plesan a ales Steaua, avind o sansa buna de a evolua in Champions League. Jucatorul, care va evolua in urmatoarele cinci sezoane in Ghencea, s-a declarat incintat de alegerea facuta: „Am ales cu sufletul. Imi doream de mult sa ajung la Steaua, este o echipa buna, iar Hagi este un antrenor care m-a dorit de mult timp si ma cunoaste foarte bine. Imi doresc sa ma calific in Liga Campionilor si sa luam campionatul si Cupa Romaniei“, a declarat Plesan dupa perfectarea transferului.    C. S.Stoicikov vrea „catalani“Fostul selectioner al Bulgariei, ajuns intre timp la cirma echipei spaniole Celta Vigo, va incerca in noul sezon sa promoveze in Primera Division. Pentru indeplinirea obiectivului, bulgarul incearca sa intareasca echipa. Primii vizati sint Bojan Krkic, un junior de 16 ani de origine sirba, si Giovanni Dos Santos, starul nationalei de tineret sub 20 de ani a Mexicului. Comparat cu Ronaldinho, Dos Santos este o mare „speranta“ a Barcelonei. Al treilea fotbalist dorit de Stoicikov este Maxi Lopez, un atacant argentinian care a prins de putine ori prima echipa.    C. S.Intariri de la Vaslui?Dupa succesul de rasunet obtinut pe terenul lui Dinamo Bucuresti, jucatorii de la FC Vaslui au intrat in vederea granzilor pentru eventuale transferuri. Astfel, Mardare si Ljubinkovic ar putea fi primii plecati din trupa lui Dorinel Munteanu: „Avem intentia sa discutam despre aducerea a doi fotbalisti de la Vaslui, Mardare si Ljubinkovic, care ne-au placut in primele meciuri din acest sezon“, a declarat directorul general al Rapidului, Constantin Zotta. Ljubinkovic este dorit si de Steaua, insa patronul Gigi Becali a anuntat ca se mai gindeste daca sa-l transfere, in conditiile in care Steaua si-a asigurat serviciile internationalului Mihaita Plesan.    C. S.

LIGA 1 * ETAPA A II-A

Farul Constanta - Steaua        0-1Ceahlaul Piatra Neamt - Gloria Buzau        4-0UTA Arad - Dacia Mioveni        1-0Poli Iasi - U Craiova        2-1Dinamo - FC Vaslui        0-2Pandurii Tirgu Jiu - Otelul Galati        1-0Rapid - Gloria Bistrita        2-2  CLASAMENT 1. Steaua    2    2    0    0    3-1        6 2. Poli Timisoara    2    1    1    0    5-3        4 3. FC Vaslui    2    1    1    0    4-2        4 4. Unirea Urziceni    2    1    1    0    5-4        4 5. Rapid    2    1    1    0    4-3        4 6. CFR Cluj    2    1    1    0    3-2        4 7. UTA Arad    2    1    1    0    3-2        4 8. Pandurii Tirgu Jiu    2    1    1    0    2-1        4 9. Ceahlaul Piatra Neamt    2    1    0    1    5-2        310 U Craiova    2    1    0    1    5-2        311. Poli Iasi    2    1    0    1    3-4        312. Dinamo    2    1    0    1    2-3        313. Gloria Bistrita    2    0    2    0    4-4        214. „U“ Cluj    2    0    1    1    3-4        115. Dacia Mioveni    2    0    0    2    1-3        016. Otelul Galati    2    0    0    2    0-2        0Etapa viitoare U Craiova - CFR Cluj, Steaua - Poli Iasi, Gloria Buzau - Farul Constanta, Gloria Bistrita - UTA Arad, Dacia Mioveni - FC Vaslui, „U“ Cluj - Rapid, Otelul Galati - Unirea Urziceni, Poli Timisoara - Pandurii Tirgu Jiu, Ceahlaul Piatra Neamt - Dinamo.

Fostii jucatori ai CFR-ului, protagonistii etapei a II-a

Rapidul lui Cristiano Bergodi a primit duminica vizita formatiei Gloria Bistrita, grupare la care activeaza Cosmin Tilinca si Cristian Coroian. Acestia au fost cei mai buni oameni ai Bistritei si totodata „artizanii“ unui egal in fieful „giulestenilor“. Echipa din Capitala este una dintre candidatele la titlu, alaturi de Steaua, Dinamo, CFR Cluj si Poli Timisoara. In ciuda acestui fapt, Gloria a dat o replica pe masura, aratind ca finala jucata in Intertoto nu a fost o simpla intimplare. Meciul s-a incheiat la egalitate, cu scorul de 2-2, iar golurile bistritenilor au fost marcate de fostii fotbalisti din Gruia. Mai mult, Coroian a reusit un gol de senzatie, „un eurogol“, in opinia lui Bergodi. Dupa o centrare venita de la Tilinca, Coroian a trimis o torpila de la 25 de metri, direct in vinclul portii aparate de Dani Coman. In alta ordine de idei, trebuie remarcat si succesul obtinut de Dorinel Munteanu in Bucuresti, pe terenul lui Dinamo, unde Vasluiul a reusit sa inscrie 2 goluri, fara sa primeasca nici unul. Reusitele „bistritenilor“ nu au fost singulare in etapa recent incheiata. Adus de la Vaslui sezonul trecut, dupa un tur in care a marcat 10 goluri, atacantul nationalei Moldovei, Viorel Frunza, a dezamagit la Cluj. Prestatiile sterse si lipsa golurilor l-au scos din vizorul bancii tehnice. Pentru acest motiv, virful a fost imprumutat la Ceahlaul Piatra Neamt, unde a reusit sa inscrie primul sau gol. Acesta a punctat pentru 3-0 in victoria obtinuta de formatia sa in compania Gloriei Buzau. Tot in Moldova, la Iasi, mijlocasul Zvetozar Mijin a fost decisiv in victoria cu 2-1 obtinuta de Poli Iasi in fata Universitatii Craiova. Fostul component al clubului CFR Cluj a marcat primul gol al intilnirii. 

Ioan Andone: „Trebuie sa ne analizam“

Semedo, om de o reprizaFoto CANTOR ZoltanExecutia exceptionala a lui Semedo nu a fost de ajuns pentru a tine in Gruia toate cele 3 puncteUn meci frumos, placut, asa poate fi caracterizata partida dintre CFR Cluj si Poli Timisoara. S-a terminat la egalitate, un rezultat echitabil, dupa aspectul jocului. In 10 oameni, timisorenii au reusit timp de 20 de minute sa apere un punct pretios intr-o deplasare in care porneau ca outsideri. In lipsa lui Mckain, eliminat, banatenii au rezistat eroic, aparindu-se in ultimele minute pe doua linii. De partea cealalta, clujenii au beneficiat de un Semedo in zi mare. Cu toate acestea, fotbalistul a cedat fizic in repriza a doua si formatia din Gruia si-a pierdut din periculozitate. Dupa o prima parte reusita, incununata cu un gol in chiar debutul meciului, portughezul Semedo si-a terminat bateriile in mitanul secund. Om de baza in registrul tactic imaginat de Ioan Andone, fotbalistul a dat culoare jocului in prima repriza, fiind unul dintre cei mai buni oameni de pe teren. Incursiunile pe banda dreapta si combinatiile cu Trica au creat panica in defensiva alb-violetilor. Mai mult, cei doi au fost responsabili cu marcarea celui de-al doilea gol clujean.„Greseli colective“Ambele reusite semnate de Plesan, in minutele 12, respectiv 65, au venit in urma unor faze fixe tratate cu superficialitate de clujeni. Ioan Andone s-a declarat indignat de modul in care elevii sai au primit golurile, mustrindu-l totodata si pe portarul Stancioiu pentru plasamentul gresit de la centrari: „Am luat doua goluri identice, cu capul, de la Plesan. Edi (n.r., Stancioiu) ar fi putut retine a doua minge. Asta este, se mai intimpla. Trebuie sa ne analizam pe noi mai bine. Am primit goluri pe fondul unor greseli colective. Este inadmisibil“, a tunat la final antrenorul „feroviarilor“ clujeni. „Vina imi apartine numai mie la cele doua goluri. S-au pierdut doua puncte din cauza mea, dar trebuie sa mergem inainte. Am avut si ghinion. Daca era gol la penalti se uitau, probabil, greselile mele“, a completat Stancioiu. Balaj, „tinta“ ambelor partiFinalul l-a adus in prim plan pe arbitrul Cristian Balaj, contestat pentru prestatia sa atit de conducerea clujeana, cit si de oficialii Timisoarei. „A fost un meci de mare lupta, cu citeva faze discutabile. Este abia a doua etapa“, a declarat presedintele Iuliu Muresan, completat de Paszkany, principalul finantator al CFR-ului: „Eu imi mentin parerea ca la astfel de meciuri trebuie adusi arbitri straini, chiar daca nu sint de valoare. Am mai avut un 11 metri la Didi, la inceputul reprizei secunde. In plus, Stancu trebuia eliminat la faza penaltiului corect acordat. Balaj a arbitrat ca pe vremea lui Ceausescu, la un meci Romania – URSS, cind arbitrul era bulgar si nu voia sa supere «Maica Rusie». Cel mai ciuda imi este ca puteam cistiga si cu arbitrajul potrivnic“. Pe de alta parte, patronul Timisoarei, Marian Iancu, a fost mai vehement, categorisind arbitrajul drept „nemernic“: „Nu este normal ca intr-un astfel de meci sa elimine un jucator intr-un moment esential al meciului. A fost un arbitraj nemernic. Este un campionat nemernic“, a rabufnit boss-ul timisorean, care si-a inceput apoi acuzele la adresa Federatiei Romane de Fotbal: „FRF este o secta care iti interzice sa vorbesti si sa te adresezi instantelor de judecata atunci cind te simti pacalit.“ 

Pe scurt

Radio3Net „Florian Pittis“Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) a hotarit ieri ca, in memoria lui Florian Pittis, postul public de radio online pe care acesta l-a fondat, www.radio3net.ro, sa se numeasca Radio3Net „Florian Pittis“, a declarat presedintele-director general al SRR, Maria Toghina. „Consiliul de Administratie a fost convocat de urgenta, telefonic, si si-a dat acordul pentru aceasta initiativa“, a mai declarat Maria Toghina. Propunerea de redenumire a postului a fost facuta de Bogdan Ghiu, membru in Consiliul de Administratie (CA) al SRR. „I-am dat duminica, dupa aflarea vestii, doamnei presedinte-director general al SRR, Maria Toghina, un SMS prin care i-am propus schimbarea numelui radioului, dar, dupa viteza cu care s-a luat decizia, cred ca ideea asta le-a venit mai multor persoane“, a declarat, pentru NewsIn, Bogdan Ghiu.    G. G.Licitatie Sotheby’s cu pictori romaniUn reprezentant al prestigioasei case Sotheby’s va veni in octombrie la Bucuresti pentru a conduce o licitatie cu lucrarile a zece artisti romani contemporani, realizate in august la Avrig, intr-un proiect inclus in programul „Sibiu – Capitala Culturala“, anunta organizatorii. Lucrarile realizate intre 1 si 10 august, la Resedinta de Vara „Samuel von Brukenthal“ din Avrig, de artistii Marius Bercea (Cluj), Dumitru Gorzo (Ieud), Dan Maciuca (Craiova), Gili Mocanu (Constanta), Sebastian Moldovan (Baia Mare), Kristina Ratiu (Biertan), Mircea Suciu (Baia Mare), Veres Szabolcz (Satu Mare), Mirela Traistaru (Bistrita) si Bogdan Tucudean (Cluj), in cadrul proiectului „REHAU ARTCampus Romania 2007“, vor putea fi admirate de public pe 7 si 8 august.    G. G.

Profesoara Corina Vasile, nevinovata

Parchetul de pe linga Tribunalul Bucuresti a dispus neinceperea urmaririi penale, deoarece din cercetarile efectuate nu au rezultat date sau indicii care sa duca la concluzia ca moartea lui Bogdan Costache ar fi fost urmarea savirsirii unei fapte de natura penala, se precizeaza intr-un comunicat preluat de NewsIn. Procurorul care a facut ancheta in acest caz a dat solutia de neincepere a urmaririi penale fata de profesoara Corina Vasile pentru savirsirea infractiunii de determinare sau inlesnire a sinuciderii, constatind ca din probele adunate la dosar nu a rezultat ca aceasta l-ar fi indemnat, convins sau sprijinit in mod intentionat pe Bogdan Costache sa se sinucida sau ca ar fi dorit sau acceptat aceasta posibilitate. Aceeasi solutie de neincepere a urmaririi penale a fost data in cazul Corinei Vasile si in privinta acuzatiei de insusire pe nedrept a unor bunuri. De asemenea, prin aceeasi rezolutie s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Corina Vasile si pentru savirsirea infractiunilor de distrugere si de incercare de a determina marturia mincinoasa.Elevul Bogdan Costache, in virsta de 18 ani, s-a sinucis, in 24 mai, aruncindu-se de la etajul IX al blocului in care locuia profesoara cu care avea o relatie intima. Elevul se afla la o sedinta de meditatii pentru Bacalaureat cu profesoara de Romana Corina Vasile. Presa sustine, printr-o serie de dovezi suspectate ca au fost divulgate de organele de ancheta, ca elevul avea o relatie intima cu profesoara Corina Vasile.

Declaratia lui Vladescu face valuri in Capitala

Flutur: „Sesiune parlamentara extraordinara“Guvernul Tariceanu, chemat din nou de partidele din opozitie sa dea explicatiiSebastian Vladescu a declarat, intr-un interviu difuzat duminica de NewsIn, ca majorarea pensiilor si constructia bugetara pe 2008 au facut obiectul unor divergente intre el si ministrul de Finante, Varujan Vosganian, motiv pentru care a decis sa renunte, pina la sfirsitul anului, la functia de secretar de stat din Finante. Reactiile din lumea politica nu au intirziat sa apara.Presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, considera ingrijoratoare reactia secretarului de stat in Finante. Flutur a reluat o tema anuntata inca de la mijlocul lunii iulie, si anume cererea PLD pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului in care sa se discute bugetul pe anul 2008, inainte de luna septembrie, cind deja ar trebui majorate anumite categorii de pensii. Presedintele executiv al liberal-democratilor a afirmat ca, si in contextul celor afirmate de catre Vladescu, convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare in partea a doua a lunii august reprezinta o „urgenta de grad 0“.Videanu: „Ingrijorare!“Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat, la rindu-i, ieri, ca PD impartaseste ingrijorarile lui Sebastian Vladescu pe tema majorarii pensiilor, sustinind ca actualul secretar de stat a avut o performanta foarte buna ca ministru. Videanu a cerut din nou Guvernului sa se „aplice foarte riguros“ asupra resurselor din care va fi finantata cresterea pensiilor asupra carora au convenit PSD si PNL si pe care Parlamentul a votat-o in unanimitate: „Am sustinut si sustinem ca PD este de acord cu majorarea pensiilor, dar vrem sa fim siguri ca pensionarul nu este mintit si folosit ca masa de manevra electorala“.Geoana: „Ministrii, la raport!“Nici PSD nu a ezitat sa comenteze iesirea lui Vladescu. Presedintele Mircea Geoana a afirmat ca este anormal ca Sebastian Vladescu sa spuna ca nu exista surse de finantare pentru pensii in timp ce Guvernul sustine contrariul si i-a cerut premierului Tariceanu sa-si cheme la ordine ministrii sa confirme sursele de finantare a legii pensiilor. Geoana i-a cerut lui Tariceanu sa intervina pentru a media divergentele dintre ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si secretarul de stat, fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu pe tema asigurarii resurselor necesare cresterii pensiilor. „Nu stiu daca e vorba de o  nemultumire a lui Sebastian Vladescu fata de pozitia in care se afla acum in Ministerul Finantelor si e doar vorba de o nemultumire personala, avind in vedere ca a pierdut functia de ministru“, a spus Mircea Geoana, presedintele PSD. Pacuraru: „Declaratia lui Vladescu este una politica“Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, considera ca declaratia secretarului de stat din Finante, Sebastian Vladescu, potrivit careia va demisiona ca urmare a divergentelor cu actualul ministru al Finantelor pe tema pensiilor, este una politica, desi Vladescu nu este unul dintre liderii PNL. „Domnul Vladescu este o persoana foarte speciala, foarte aparte. Nu este unul dintre liderii partidului, n-a fost niciodata, a aparut mai degraba ca un tehnician, ca un tehnocrat in activitatea Ministerului Finantelor. Am obosit de cite ori am spus public ca pe 2008 bugetul asigurarilor sociale va iesi pe excedent. In 2009, este treaba urmatorului Guvern sa decida ce va face cu banii. Este normal, insa, ca un ministru al Finantelor sa aiba rezerve fata de majorarea cheltuielilor“, a precizat Pacuraru. 

Oficial pe piata pensiilor private

BT Aegon Fond de Pensii, cea mai noua companie a Grupului Financiar Banca Transilvania, a intrat oficial pe piata pensiilor private ca urmare a faptului ca a primit autorizarea necesara din partea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Astfel, BT Aegon va putea functiona ca administrator al unui fond de pensii administrat privat. Acesta exista deja si se numeste Vital. Are un profil de risc mediu bazat in proportie de 70% pe obligatiuni de stat sau emise de catre organisme guvernamentale straine cum ar fi Banca Mondiala, BERD sau BEI. Restul de 30% al investitiilor care vor fi derulate prin acest fond vor avea ca destinatie, de exemplu, valorile mobiliare tranzactionate pe piata de capital din România sau pe pietele de capital din Europa. Potrivit directorului general al BT Aegon, Silvia Sirb, fondul se pregateste acum pentru autorizarea fondului Vital, care trebuie sa se finalizeze pina la data de 17 septembrie, data la care compania va incepe deja colectarea actelor de aderare de la populatie. Vor putea subscrie la acest fond toate persoanele active care au un loc de munca si au pina la 45 de ani. 

Se scumpesc muraturile

Potrivit informatiilor din piata, pina la sfirsitul acestui an, conservele de legume si fructe vor ajunge pe rafturile magazinelor cu preturi mai mari cu 30-50%. Motivul rezida in faptul ca materia prima s-a scumpit cu aproximativ tot atit, spune conducerea patronatului din industria conservelor de legume si fructe, Romconserv.Astfel, directorul patronatului Romconserv, Aurel Tanase, a precizat in mod public ca seceta excesiva, prelungita si productia limitata existenta a facut ca preturile la materia prima, in acest caz la legume si fructe sa „explodeze“. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile au crescut de patru-cinci ori la produse cum ar fi varza si au crescut de trei ori la rosii, ceapa, radacinoase si ardeioase. Potrivit statisticilor si aprecierilor patronatului din domeniu, in anul 2006 productia s-a ridicat la pina la 70% din nivelul prognozat, dar in acest an, capacitatea de lucru a fabricilor de conserve va fi foarte scazuta si se estimeaza ca va ajunge la numai 30% din prognozele facute pentru 2007. La nivelul anului 1990, România producea peste 400.000 de tone de conserve, in timp ce, in prezent, aceasta cifra ajunge cu greu la 100.000 de tone, iar pentru 2007 Romconserv estimeaza o productie de pina la 40.000 de tone de conserve. Cele mai mari scaderi au fost inregistrate la productia de pasta de tomate, care in 2006 era de pina la 1.000 de tone, fata de 80.000 de tone la nivelul anului 1989. Unul dintre motive este consumul aproape inexistent al acestui produs pe piata autohtona, dar si invazia pe piata a produselor de acest tip provenite din China. In alta ordine de idei, piata se confrunta cu o concurenta tot mai mare venita din partea produselor importate chiar si din Europa Occidentala.

Cu piinea la control

Unii trec peste legeFirmele de panificatie incearca tot felul de modalitati de supravietuire in tranzitieOficialii ANAF au anuntat ca pregatesc controale severe si in constructii, iar acestea ar putea debuta chiar in aceasta luna.Din acest punct de vedere, oficialii Fiscului clujean au spus in repetate rinduri ca la noi agentii economici sint mai disciplinati decit in alte parti ale tarii si ca n-au existat in acesti ultimi ani probleme majore cu care sa se fi confruntat. Totusi, situatia ramine una problematica, pentru ca exista voci, chiar din mediul economic clujean, printre cei care lucreaza in acest domeniu care spun ca din acest punct de vedere nu e foarte corect ca unii sa respecte legea si sa se confrunte mereu cu blocaje financiare si probleme de finantare, iar cei mai multi sa treaca peste lege si sa prospere.Cum imbogateste faina peste noapte„Achizitionarea griului poate «scuti» cei mai multi bani. Este stiut faptul ca se poate cumpara marfa direct de la taran. Pe omul cu pricina nu-l intereseaza borderoul, asa ca se trece la o mica intelegere, in cazul in care nu se inventeaza persoana cu totul“, explica Miron C., manager.  In zona de panificatie, cel mai simplu e sa produci, dar in loc de cinci „ture“ de piine scoase din cuptor, sa inregistrezi doar trei in rapoartele de productie. „Se merge nu neaparat pe o ilegalitate crasa, ci ramin la limita legalitatii, iar oamenii spera sa nu fie prinsi. E un mod de supravietuire intr-o economie care la nivel de fiscalitate ramine totusi ridicata cind vine vorba despre companiile mici si medii“, mai spune Ioana Cristurean, contabila. Controale si controale• rezultatele controalelor ANAF spun ca in domeniul de morarit-panificatie au fost gasite nereguli la 85% dintre agentii economici controlati• amenzile aplicate au depasit suma de 3 milioane de lei• principalele nereguli au fost depistate la nivelul inregistrarilor contabile• numarul insuficient al inspectorilor face ca solutiile pe care oficialitatile le au la indemina pentru a controla sistemul sa fie reduse, motiv pentru care se propune monitorizarea unitatilor de morarit si panificatie prin satelit

Clujul, fara procuror general

Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel (PCA) Cluj, Ilie Narita, va elibera vineri functia pe care a ocupat-o din 24 mai 2004. Acesta a fost delegat de la Parchetul Curtii de Apel Alba, unde se va intoarce la inceputul saptaminii viitoare. Prin efectul legii, interimatul va fi asigurat de adjunctii Vasile Chis si Viorica Damsa. Cei doi isi vor imparti responsabilitatile in mod egal, pe domenii.Un concurs pentru ocuparea postului va fi organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in 15 octombrie, dupa ce la ultimul concurs, din aceasta vara, nu s-a inscris nici un magistrat pentru a ocupa fotoliul de procuror general al PCA Cluj. „Daca nici de aceasta data nu se va inscrie cel putin o persoana, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, are dreptul de a numi prin delegatie un alt procuror-sef la PCA Cluj“, a declarat pentru monitorul purtatorul de cuvint al CSM, Cecilia Morariu.PCA Cluj este unul dintre cele mai mari din tara, avind sub aria de responsabilitate judetele Maramures, Bistrita-Nasaud, Salaj si Cluj. Ilie Naita nu a putut gasi o explicatie referitoare la interesul procurorilor clujeni de a ocupa acest post. Interviu— Care este situatia pe care o lasati la PCA Cluj?Ilie Narita: Dupa datele statistice, situatia este foarte buna. Anul acesta au fost finalizate peste 200 de dosare. Din pacate, institutia functioneaza in schema incompleta: sint angajati zece procurori, iar cinci posturi sint vacante.— Care este cea mai mare realizare pe care ati avut-o la Cluj?Linistea pe care am adus-o in colectivitate. Sint procuror din 1990 si anterior am fost dascal. M-a ajutat in acest sens foarte mult absolvirea liceului pedagogic.— Si cel mai mare esec?Nu m-am implicat suficient in munca concreta a tuturor procurorilor din jurisdictie, in sensul de a le transmite toata experienta mea. Am pretentia ca am acumulat suficienta experienta ca sa-i pot ajuta pe colegii mai tineri. Aceasta si din cauza limitarii legii de organizare sau a lipsei de timp...— La ce limitari ale legii va referiti?Se afirma despre un sef ca este manager, dar legea nu-i da instrumentele necesare. Nu avem dreptul sa sanctionam, sa venim cu propuneri, solutii, cind se ivesc probleme in sistem.— Daca ati fi avut acest drept, ati fi sanctionat multi procurori?Nu! Gaseam alta metoda de a rezolva problema. Nu sint adeptul sanctiunilor. As fi intervenit in primul rind prin comunicare, urmata de o evaluare riguroasa a situatiei. Mai ales ca una dintre prioritatile mele a fost sa descind in colectivitate si le recomand si altora sa faca la fel. Am inceput aici un demers profesional, si anume stringerea coeziunii procurorilor.— Dar cum comentati „dusmania“ de multe ori exprimata intre procurorii de la sectii diferite?Este cultivata prin lege, uneori prin inechitatea in sistemul de promovare si de salarizare, care de regula ignora criteriul experientei.— Ce veti face in continuare?Ma intorc procuror „de linie“ la Alba. Voi lucra ce imi va spune conducerea. Nu fac mofturi la munca, nu ma feresc de nimic.

Pe scurt

Strivit de tractorUn barbat de 32 de ani a decedat la finele saptaminii trecute dupa ce tractorul pe care-l conducea s-a rasturnat peste el. Incidentul s-a petrecut in localitatea Rotunda, comuna Buza. Nelu Remus C. se afla la volanul unui tractor. Si, la un moment dat, a vrut sa intoarca autovehiculul, insa n-a fost atent si s-a rasturnat in santul de pe marginea drumului. Din cauza adincimii de 2 metri a santului si a faptului ca utilajul agricol nu era dotat cu cabina de protectie, Nelu Remus C. si-a gasit sfirsitul strivit intre tractor si o salcie de pe marginea drumului.        A. D.Copil lovit in plina stradaUn baiat de 5 ani a fost ranit grav duminica la prinz, in urma unui accident rutier petrecut in Cimpia Turzii. Mihai Rares B. a scapat de sub supravegherea parintilor si s-a angajat in traversarea strazii prin loc nemarcat si fara sa se asigure. A fost surprins si accidentat grav de un autoturism marca Skoda. Accidentul s-a produs pe strada Aurel Vlaicu din municipiu. In urma incidentului, micutul a fost transportat de urgenta la spital.    A. D.Urmarit penalPolitistii turdeni au inceput urmarirea penala impotriva lui Sorin Narciz J., de 41 de ani, din Cluj-Napoca, pentru infractiunea de ucidere din culpa. Potrivit autoritatilor, in noaptea de 23 decembrie 2006, acesta se afla la volanul unui autoturism Audi A4 pe drumul european 60. El a surprins si accidentat mortal un pieton care se deplasa pe partea dreapta a drumului in aceeasi directie de mers. Clujeanul este cercetat in stare de libertate.    A. D.Incendiu in HasdeuO rulota a fost mistuita ieri de flacari pe strada Hasdeu din complexul studentesc. Evenimentul a avut loc in jurul prinzului. Doua autospeciale au intervenit de urgenta pentru a stinge flacarile. Din fericire, nimeni nu a fost ranit, iar focul a reusit sa fie restrins cu rapiditate.     A. D.

Reincep sesiunile de corigente

Examenele de corigenta pentru elevii din clasele terminale de liceu, din clasele a X-a de la scolile de arte si meserii si din anul de completare se vor desfasura intre 13 si 15 august.Elevii corigenti din clasele terminale de gimnaziu, liceu si invatamint profesional care nu au putut participa la sesiunile de examene din lunile iulie si august se vor putea inscrie la sesiunea generala de corigente care se va desfasura intre 30 august si 7 septembrie 2007. In aceeasi sesiune vor putea sustine examene de corigenta si elevii din clasele din invatamintul primar, clasele din invatamintul gimnazial, liceal si profesional, altele decit cele terminale, si cei din clasele din scolile postliceale sau de maistri. Potrivit metodologiei de examen, elevii din clasele terminale de gimnaziu, liceu si din invatamintul profesional care au sustinut corigentele in luna iulie sau august si nu au promovat vor fi declarati repetenti si nu mai au dreptul sa se prezinte la sesiunea generala din 30 august – 7 septembrie. In acelasi timp, elevii din clasele terminale de liceu care au promovat examenul de corigenta se vor putea inscrie, in data de 17 august, la cea de a doua sesiune a examenului de Bacalaureat care va incepe in data de 20 august.Pentru elevii din anii terminali ai invatamintului profesional si postliceal pentru care curriculumul este modular, se organizeaza o sesiune de corigente in ultima saptamina a lunii mai. La aceasta pot participa elevii care nu au promovat modulele ce se finalizeaza pina la data de 30 aprilie.

Visind la Stornoway

Foto VARI Monika„Nu am vazut niciodata marea. Ajuns in Scotia, insa, am vazut oceanul. A fost un moment de nedescris“, povesteste Radu, zimbind, cu gindul la o insula numita Lewis si la orasul Stornoway, aflate la mii de kilometri departare, in celalalt capat al continentului. E inca fascinat de modul de viata de acolo, de tara aceea cu „iarba nu la fel de verde“, dar in care „oamenii o duc mult mai bine“, traind un stil de viata complet diferit de ceea ce a intilnit pina acum in orasul in care s-a nascut. Radu Suciu e unul dintre cei implicati in actiunile fundatiei Herald din Cluj-Napoca, participant al programului de schimb de experienta pus la punct de organizatia caritabila clujeana in colaborare cu „The Duke of Edinburgh’s Award“ (DEA) (n.r., o fundatie similara din Scotia). Radu este elev in clasa a XII-a la Grupul Scolar Tehnofrig din Cluj. Vizita lui si a celorlalti 17 copii romani in Regatul Unit, acum 4 luni, a venit in urma unei sponsorizari din partea British Council, care a acoperit 70% din cheltuieli.Gazdele lor, membrii DEA, au vizitat, la rindul lor, orasul de sub Feleac si au participat la o tabara culturala in Ic Ponor. Cu ocazia zilei de ieri, ultima pe care au petrecut-o in tara noastra, le-a fost organizata o intilnire intr-un cadru formal in Sala de Sticla a Primariei. La eveniment a participat viceprimarul Adrian Popa.

Completati-va veniturile!

Venitul realizat este baza de calculClujenii pot afla informatii suplimentare de la Casa Judeteana de PensiiPotrivit reprezentantilor Casei Judetene de Pensii (CJP) Cluj, Legea 250 din 19 iulie 2007 aduce modificari la prevederile Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Potrivit directorului executiv al CJP Cluj, Vasile Dolean, exista acum posibilitatea asigurarii in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala si a persoanelor care doresc sa-si completeze venitul asigurat. Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale o reprezinta venitul brut realizat si nu mai este plafonata la nivelul a cinci salarii medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. „Asadar, punctajul asiguratului se va calcula la nivelul veniturilor brute realizate pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale“, a precizat Vasile Dolean.Valoarea punctului de pensie va fi de 37,5%Trecerea la pensie pentru limita de virsta a persoanelor care beneficiaza de pensie anticipata partial sau pensie anticipata se face la data indeplinirii conditiilor la cerere, si nu din oficiu. Incepind cu 1 ianuarie 2008, valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mica de 37,5% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, iar incepind cu 1 ianuarie 2009 nu poate fi mai mica de 45%. De asemenea, prevederile articolului 167^1 care se refera la reducerea virstei standard de pensionare pentru persoanele care au desfasurat activitati in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 01.04.2001, sint valabile pina la data de 01.04.2011.Vasile Dolean a precizat si faptul ca pensionarii si alte categorii de persoane care beneficiaza de drepturi acordate de catre CJP au posibilitatea sa deschida un cont curent la banca pentru virarea banilor. Bancile cu care exista conventii sint CEC, Bancpost, BCR, Carpatica, BRD, PROCREDIT si Transilvania. PUNCTAJ37,5la suta din salariul brut va fi punctul de pensie din 2008.

Vinatori prinsi la braconat

Doi clujeni si un locuitor al comunei Floresti au fost prinsi in flagrant de lucratorii Asociatiei Ecologie Sport Turism (AEST) in timp ce se intorceau de la vinatoare. Vasile T., de 48 de ani, si Francisc S., de 63 de ani, ambii din Cluj-Napoca, impreuna cu Zsolt V., de 43 de ani, din comuna Floresti, au participat la finele saptaminii trecute la o partida de vinatoare ad-hoc organizata la marginea localitatii Luna de Sus. Primii doi faceau parte din rindurile Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Cluj, detinind permise pentru armele pe care le aveau. Zsolt V. nu avea, insa, documente pentru folosirea unei arme de foc. Cu toate acestea, cei trei s-au intilnit joi noaptea, au luat masina lui Zsolt si au ajuns in zona denumita popular Urosag, la marginea satului Luna de Sus. Cei trei amici de vinatoare s-au despartit. Norocul a cazut peste Vasile T., care a zarit doi capriori. I-a impuscat folosind o arma de vinatoare mixta (alice si gloante). Vinatorii s-au regrupat, au luat prada, au asezat-o in portbagajul Daciei 1300 cu care venisera si s-au indreptat inspre localitatea din apropiere. N-au ajuns, insa, foarte departe, fiindca au dat de un filtru al politiei. Soferul masinii a oprit la citeva sute de metri de politisti si a aruncat cei doi capriori din portbagajul masinii, in speranta ca nimeni nu ii va descoperi. Din nefericire pentru vinatori, masina lor a fost oprita de filtrul autoritatilor, care au inceput sa-i ia la intrebari, vazind pustile din autoturism. In urma cercetarii zonei, politistii au dat si peste vinatul celor trei. Capriorii rapusi de gloantele barbatilor au fost ridicati de autoritati in vederea continuarii anchetei. In prezent, cei trei sint cercetati in stare de libertate pentru infractiunile de braconaj, complicitate la braconaj si uz de arma letala fara a avea drept. Fapta primilor doi este cu atit mai grava cu cit acestia faceau parte din rindurile vinatorilor din judet si aveau cunostinta despre sanctiunile pe care le risca in cazul in care sint prinsi. 

Nokia, la Gherla

Potrivit unui comunicat remis de Penitenciarul de Maxima Siguranta Gherla, la sfirsitul saptaminii trecute, in urma unei perchezitii generale efectuate atit asupra detinutilor si in camerele de detinere, cit si in spatiile in care persoanele private de libertate isi desfasoara activitatile zilnice, a fost descoperit un telefon mobil marca Nokia. Aparatul a fost gasit in tocul usii de la baie a unei camere de detinere, unde erau inchise 16 persoane. „Nu ascundem faptul ca existau informatii despre prezenta unui telefon mobil in interiorul sectiilor de detinere, dar pina in prezent acesta nu a fost descoperit“, se arata in comunicat. Potrivit purtatorului cuvint al penitenciarului, Dan Donciu, informatii din mai multe surse legate de telefon aparusera inca de citeva luni, iar controlul a fost dispus de inspectorul-sef principal Vasile Pop. Cartela telefonului nu a fost inca gasita, iar reprezentantii penitenciarului fac cercetari pentru a identifica apartinatorul aparatului, urmind ca, apoi, comisia de disciplina sa stabileasca o sanctiune pentru cei responsabili.

Alte promisiuni

„Vrem pamintul stramosesc!“Foto Diana SANDORFelecanii s-au comportat foarte pasnic pe toata durata mitinguluiChiar daca protestul a fost anuntat, felecanii au intimpinat o oarecare dificultate in a se organiza. Numarul participantilor a fost sub asteptari, zvonurile sustinind ca majoritatea au decis „sa ne trimita pe noi sa luptam si pentru problemele lor“. In total, se poate vorbi de peste 200 de persoane care au parcurs traseul manifestatiei. Rindurile protestatarilor au fost pline, insa, de oameni de virsta a treia, veniti cu mic, cu mare sa-si verse naduful pe demnitarii locali, care n-au fost inca in stare sa le dea terenurile cuvenite. Potrivit lui Vasile Balea, localnic din Feleac, ar exista anumite interese care tin in loc procesul de improprietarire a satenilor. „Valoarea pamintului de la Palocsay este foarte mare, mai ales ca pe aici va trece centura de ocolire a Clujului. In plus de asta, este vorba si de o valoare imobiliara foarte mare. Noi credem ca din aceasta cauza nu s-au facut pina in prezent decit cinci improprietariri“, explica Vasile Balea.Delegatie de la PrefecturaIn cursul mitingului de protest, felecanii s-au prezentat inarmati pina in dinti cu pancarte cu fel de fel de mesaje legate de lentoarea procesului de improprietarire sau o serie de epitete referitoare la conducerea judetului. „Hotii, hotii!“, rasuna ieri dimineata pe Bulevardul 21 Decembrie. Potrivit subprefectului Calin Platon, institutia pe care o reprezinta va face demersuri pe linga Guvernul Romaniei pentru ca hotarirea de guvern privind reorganizarea asociatiei care administreaza terenurile fostei Palocsay sa fie votata cit mai repede. „Nu putem da, insa, un termen referitor la cit va dura procedeul de parcelare si de masurare. Sintem, totusi, convinsi ca totul se va derula cit se poate de rapid“, a explicat Platon.

Agenda zilei

Filmmarti • Cinema VictoriaLa Cinema Victoria (Bulevardul Eroilor, nr. 51) ruleaza filmul „Ruptura“ („Fracture“) – SUA 2007. Regia: Gregory Hoblit. Cu: Anthony Hopkins, Ryan Gosling. Spectacolele cu tarif redus au loc marti, la toate spectacolele.Partymarti • ora 21 • Club AutografPe terasa Clubului Autograf (Strada Memorandumului, nr. 23) va avea loc un nou concert de muzica instrumentala cu „Bardi Boema Band“.marti • ora 22 • Club KharmaIn Kharma Club (Piata Lucian Blaga, nr. 1-3), de la ora 22, va fi organizata o noua petrecere din seria „E-X-Tra-Vaganza Party“.marti • ora 22 • Club Seven Fun&CrazyIn Seven Fun&Crazy Club (strada Herman Oberth, nr. 3), de la ora 22, se va desfasura o petrecere din seria „Fun&Crazy Party“.