monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Aer conditionat cu tiriita in spitale

In luna iulie, cind temperaturile in judetul Cluj si in intreaga tara depaseau 35 de grade Celsius, Ministerul Sanatatii (MS) a dispus intocmirea unui necesar de aparate de aer conditionat in unitatile sanitare cu paturi. Necesarul s-a facut in ideea ca MS va debloca fonduri pentru achizitionarea unor astfel de aparate spre confortul pacientilor internati in spitale.Potrivit directorului general al Autoritatii de Sanatate Publica Cluj, dr. Nicolae Deleanu, pentru judetul Cluj ministerul a alocat 50.000 de lei in vederea achizitionarii unor aparate de aer conditionat. „Noi am cumparat 34 de aparate de aer conditionat, costul unuia fiind de 1.500 de lei. Aparatele au ajuns deja la spitale si urmeaza sa fie montate“, a declarat dr. Nicolae Deleanu.Problema este ca necesarul pentru unitatile sanitare cu paturi din judetul Cluj se ridica la cel putin 400 de aparate de aer conditionat, insa au fost cumparate mai putine de 40, din cauza ca banii au fost putini. Dr. Nicolae Deleanu spune ca, din aparatele achizitionate, cite sapte au fost predate Institutului Inimii „Nicolae Stancioiu“ si Institutului Oncologic „Ion Chiricuta“ din Cluj-Napoca, 14 au ajuns la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, iar sase la Spitalul Clinic de Copii, ambele din Cluj-Napoca.Aparatele de aer conditionat sint necesare, printre altele, pentru confortul pacientilor internati in sectiile de Terapie Intensiva si in clinicile de Obstetrica-Ginecologie. Pentru salile de operatie este nevoie de aparate speciale de aer conditionat, care filtreaza aerul. Acestea vor trebui achizitionate de catre managerii de spital, prin licitatie. Daca un aparat simplu, cum sint cele achizitionate de ASP, costa 15 milioane de lei vechi, un aparat special pentru sala de operatie costa 120 de milioane de lei vechi. 

Cu taximetrul pina la Curtea Constitutionala

„Lege data dupa ureche“Taximetristii clujeni nu vor sa fie obligati sa lucreze pe masini galbeneArticolul 12 din noua lege a taximetriei, intrata in vigoare pe 6 august, mentioneaza ca masinile mai vechi de 5 ani nu pot fi autorizate pentru practicarea taximetriei. Respectivul articol din document a trezit imediat nemultumirea soferilor, care se vad acum nevoiti sa faca investitii de zeci de mii de RON. „Amendamentul cu vechimea masinii nu-si are rostul, din moment ce oricum la 6 luni sintem obligati sa facem inspectia tehnica. Cu aceasta ocazie se identifica anumite abateri de la starea tehnica a autovehiculului, precum si de la aspectul exterior si interior“, a declarat pentru monitorul Grigore Sarmasu, presedintele SLTN din Cluj-Napoca. Potrivit acestuia, „noua lege a fost data la fel ca oricare alta lege din tara asta, dupa ureche“. Initiatorii acestei legi, Camera Taximetristilor si Asociatia Nationala Patronala a Taximetristilor, nu au consultat, dupa spusele clujeanului, nici un sofer de taxi inainte de a promulga actul legislativ.Utopia culorii uniceDaca pina acum introducerea unei culori unice prin care taximetrele sa fie reperate mai usor in trafic a ramas doar la stadiul de discutie, din 6 august, acest subiect reprezinta un amendament introdus in noua lege a taximetriei. Potrivit documentului, toate masinile care practica taximetria trebuie sa poarte culoarea galbena. Totusi, legea mai prevede ca la nivel local autoritatile pot stabili o alta culoare pentru autoturisme, in functie de preferinte. Si acest amendament va fi atacat la Curtea Constitutionala, Sarmasu sustinind ca „din moment ce toate inscrisurile si cupola sint aplicate, toata lumea stie ca e taximetru, nu mai are nevoie de acea culoare unica“.Din nou in stradaTaximetristii clujeni sint hotariti sa organizeze din nou marsuri in strada, in cazul in care Curtea Constitutionala nu le va da dreptate si nu va cere eliminarea celor doua amendamente din noua lege a taximetriei. „Avem programate intilniri cu avocati si ne vom adresa cit de repede Curtii Constitutionale“, promite Grigore Sarmasu. Totodata, demersul clujenilor a fost preluat si de taximetristii din Bucuresti, Brasov si Timisoara, care promit ca vor recurge la aceleasi actiuni pentru a-si face dreptate. 

Din campioni, retrogradati

Reprezentativa masculina de baschet U18 a Romaniei a ocupat ultimul loc in Divizia A a Campionatului European. La Madrid, „tricolorii“ au pierdut toate cele sase partide disputate, trei dintre ele incheindu-se cu scoruri astronomice. Iata rezultatele nationalei Romaniei: 46-95 cu Spania, 37-145 cu Serbia, 40-63 cu Rusia, 61-79 cu Bulgaria, 42-121 cu Italia si 58-77 cu Slovenia. In urma acestor rezultate, „tricolorii“ au ocupat ultimul loc in clasament, retrogradind in Divizia B, impreuna cu reprezentativa Sloveniei. Explicatia contraperformantei este schimbul de generatie, „europenele“ din acest an fiind abordate cu o garnitura complet diferita de cea care a cistigat anul trecut, la Sibiu, intrecerile Diviziei B.In acest an, titlul european al acestei categorii de virsta (U18) a fost cucerit de Serbia, care a invins in finala, cu scorul de 92-89, reprezentativa Greciei. Duel baltic in finala mica: Letonia – Lituania 74-72. Au promovat in elita echipele Belgiei si Ucrainei, care au jucat finala Diviziei B a CE (belgienii s-au impus cu 86-58).Tinerii baschetbalisti romani au marcat doar 284 de puncte, media de aproximativ 47 fiind cea mai scazuta din competitia de la Madrid. Iata si cifrele cumulative ale celor trei jucatori clujeni: Andrei Bercean (ProBaschet Junior): 171 de minute jucate, 54 de puncte marcate (7×3), 14 recuperari si 5 pase decisive; Sabin Faur (CSS Viitorul): 112 minute jucate, 29 de puncte marcate (6×3) si 11 recuperari; Antal Róbert (CSS Viitorul): 22 de minute jucate, 5 puncte marcate.

Victoria lui Didi

Mutare benefica in atacBrazilianul a rasplatit increderea antrenorului, reusind o dublaDupa forma buna aratata in cantonamentele din aceasta vara, brazilianul din lotul CFR-ului a inceput poticnit noul sezon, nereusind sa inscrie in primele doua etape. A beneficiat si de o lovitura de la 11 metri in jocul cu Poli Timisoara, pe care, insa, a ratat-o, privindu-si formatia de obtinerea a 3 puncte. Cu toate acestea, Andone a fost consecvent si a mizat din nou pe el in confruntarea din Banie, cu Universitatea Craiova, dar de data aceasta pe un post nou fata de partidele precedente. In urma unor evolutii neconvingatoare, argentinianul Fabbiani a fost trecut pe banca de rezerve. Astfel, singurul virf din partida cu Universitatea Craiova a fost Didi, sustinut din spate de trioul Semedo – Trica – Culio. Acesta a mai evoluat in mandatul lui Bergodi ca virf impins, dar la vremea respectiva nu a dat rezultate. O data cu partida impotriva Craiovei, omul pe care pariaza „Falcosul“ pare ca si-a intrat in mina si, momentan, reprezinta pericolul numarul 1 pentru portile adverse.„3 puncte mari“In ciuda semiesecului cu Timisoara, echipa feroviara a strins rindurile si a obtinut un succes important pe terenul unei formatii „extrem de agresive“, cum declara chiar Andone inainte de plecarea in Oltenia. Finalul de partida l-a gasit multumit, dar epuizat. A strigat incontinuu de pe margine la elevii sai, atragindu-le atentia ori de cite ori gafau. In ciuda jocului bun reusit, tehnicianul din Gruia ramine cu picioarele pe pamint. Pina la confruntarile cu Real Madrid, Milan sau Manchester United, mai sint destule jocuri: „A fost un meci foarte greu si Craiova ne-a pus probleme mari in prima repriza. Am marcat cind a trebuit, insa dupa pauza valoarea noastra si-a spus cuvintul. E prematur sa spun acum daca CFR este echipa de Liga Campionilor“. „Valoarea jucatorilor nostri s-a vazut. Am demonstrat ca nu am gresit atunci cind am fixat ca obiectiv locul 1. Azi am cistigat 3 puncte mari“, a adaugat Iuliu Muresan, presedintele gruparii de sub Feleac.

Program special pentru ONG-uri

Program de varaIntarirea a 10 organizatii nonguvernamentale (ONG) sau grupuri de initiativa de tineret din localitatile rurale este obiectivul pe care si-l propune fundatia clujeana incepind din aceasta vara. Fundatia „Areopagus“ a lansat in luna iulie proiectul „Tineret Puternic – Comunitati Puternice“, finantat de Uniunea Europeana prin Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP), programul „Tineret in actiune“, actiunea „Initiative ale tinerilor“. Timp de 15 luni, cit va dura proiectul, 10 organizatii ale Regiunii de Nord-Vest isi vor putea consolida cunostintele in domeniul juridic. Astfel, liderii a 10 structuri de tineret din judetele Bihor, Maramures, Bistrita-Nasaud, Cluj, Satu Mare si Salaj vor beneficia gratuit de cursul oferit de fundatie.Concurs pentru organizatiiDin organizatiile care isi vor depune candidatura pentru participarea la programul gratuit oferit de „Areopagus“, doar 10 vor fi cele care vor beneficia de acesta. Astfel, se poate opta pentru participarea in faza de traininguri in cadrul proiectului, pe durata caruia vor fi organizate cursuri si seminarii legate de domeniul ONG-urilor si o tabara de vara pentru tinerii participanti in proiect. In cursul implementarii proiectului se vor realiza activitati precum pregatirea liderilor celor 10 organizatii, cunostinte despre sine si despre grup, comunicare, management de proiecte si altele.

Bucluc si magie

Debut de succesTrupele prezente in festival au incercat sa compenseze prin propriile reprezentatii anularea unora dintre spectacoleFestivalul International de Circ, desfasurat in perioada 10-12 august la Sibiu, s-a aflat la prima editie si a avut in program 11 spectacole de circ, sustinute de opt trupe din Franta, Ungaria, Israel si Romania. Pe linga acestea, festivalul a mai cuprins spectacole in care toti cei interesati au avut sansa de a invata sa mearga pe picioroange. Desi trei din spectacolele programate pentru duminica au fost anulate, Piata Mare din Sibiu a parut neincapatoare, pentru ca pina la sfirsit s-au strins peste 2.000 de iubitori ai circului. Evenimentul care a debutat la Sibiu a fost un succes, chiar daca in prim plan a fost adusa interpretarea artistilor, astfel ca spectacolele sustinute nu au avut numere cu animale, ci doar numere profesioniste de jonglerie, pirotehnie si altele, finalul evenimentului fiind marcat de printr-un foc de artificii specific.Anulate in lantBucuria celor prezenti la Festivalul International de Circ a fost umbrita de un scurt moment de ingrijorare, atunci cind trei spectacole din program au fost anulate, motivul fiind dat ori de accidentarea unui artist la repetitii, ori de ratacirea recuzitei, in cazul unei trupe franceze. Drept urmare, programul s-a modificat, la Pavilionul 2007 fiind desfasurata o gala cu toti participantii la aceasta prima editie a festivalului. Trupa „La Salamandre“ a sustinut spectacolul de final din Piata Mare, in jurul orei 22, iar spectacolul s-a bazat pe efecte pirotehnice. Cei 14 artisti francezi s-au jucat cu focul timp de 54 de minute in spectacolul intitulat „Visul“. Festivalul International de Circ de la Sibiu a fost organizat de Casa de Cultura, impreuna cu Primaria Sibiu si Asociatia Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007.Trei spectacole anulateSpectacolul familiei Micheletty, programat pentru duminica la ora 20, a fost anulat din cauza accidentarii unui membru al trupei in timpul repetitiei. Prestatia Les Philip’s, programata pentru duminica la ora 18, nu a mai avut loc intrucit artistul accidentat din trupa Micheletty ar fi trebuit sa sustina un numar de clovnerie alaturi de aceasta trupa. Trupa SchDong, programata initial pentru simbata de la ora 18, si-a aminat spectacolul pentru duminica, la ora 19, fiind apoi anulat si acesta, din cauza ca recuzita artistilor a fost ratacita intr-un aeroport din Paris. 

Specialistul raliurilor de anduranta: Cayenne S Transsyberia

Porsche a adaugat inca o "vedeta"” la gama de activitati sportive a companiei: Porsche Cayenne S Transsyberia, bazat pe noul Porsche Cayenne S este vehiculul perfect pentru raliurile de anduranta. Acest off-roader ultra-sportiv a debutat in Raliul Transsyberia, derulat intre 2 si 17 august, pe traseul Moscova – Ulan Bator.Editie limitataAnul trecut, doua echipe private au participat in premiera la Raliul Transsyberia, cu Porsche Cayenne S, terminind pe prima si pe a doua pozitie. Porsche a luat in serios acest eveniment si, ca raspuns, le ofera pilotilor de Cayenne optiunea de a participa la aceasta competitie prin intermediul unui nou SUV.Noul Cayenne S Transsyberia a fost construit initial intr-o serie limitata de 26 de unitati, care primesc pneuri de off-road foarte rigide, structura de rezistenta, un raport mai scurt al transmisiei, podea ranforsata de mari dimensiuni, precum si brate solide pentru suspensia fata. La 385 CP (283 kW), puterea motorului cu opt cilindri este neschimbata.Ruta acestui raliu de orientare extrem de solicitant, incepind din Moscova si pina in Siberia, unde se afla si punctul final, din Ulan Bator, Mongolia. Per total, acestia strabat aproape 6.200 de kilometri pe drumuri publice, macadam si unele dintre cele mai dificile carari de munte, traverseaza riuri si teste speciale in Desertul Gobi. Motor de productie, raport de transmisie mai scurtPropulsorul lui Porsche Cayenne S Transsyberia a fost preluat de la versiunea de strada Cayenne S, fara mari modificari: puterea acestui V8 pe benzina, de 4,8 litri, aspirat natural, ramine la 385 CP (283 kW) la 6.200 rpm. Cuplul maxim de 500 Nm este obtinut la 3.500 rpm.La fel ca toate modelele din gama Cayenne, Cayenne S Transsyberia ofera si sistemul de tractiune integrala cu control al tractiunii Porsche (PTM).Mai ales pe terenuri dificile, sistemul PDDC, care interactioneaza cu suspensia pneumatica si sistemul de management al suspensiilor PASM, duce tractiunea catre un standard foarte ridicat. In cazul in care conducatorul activeaza modul low-range pentru transmisia automata cu sase trepte, sistemul PDCC va cupla automat in modul off-road, sistemul permitind o articulatie maxima a celor doua punti.Echipamente de raliuToate cele 26 de unitati Cayenne S Transsyberia ofera in standard un sistem de navigatie care permite echipajelor sa planifice rutele si pe traseele off-road, sistemul fiind actionat de catre pasageri pentru eficienta optima.Torpedoul a fost inlocuit pentru acest model special de catre un computer Tripmaster, care ii permite co-pilotului sa cerceteze exact rutele dintre punctele de navigatie.Aerul necesar motorului este extras printr-o deschidere speciala amplasata deasupra compartimentului motor, un snorkel special avind rolul de a urca priza de admisie la nivelul plafonului, asigurind faptul ca valul de apa generat la trecerea unui riu nu poate ajunge la sistemul de admisie.Panourile de protecte din aluminiu de sub podea, ranforsate si de dimensiuni mari, precum si o protectie aditionala din otel inoxidabil pentru evacuari protejeaza Cayenne S Transsyberia de expunerea determinata de raliurile cu conditii extrem de dificile.Portbagajul ofera si doua canistre de benzina de 20 de litri, un cric hidraulic special pentru off-road, doua extinctoare, doua lopeti, doua roti de rezerva de dimensiuni mari, precum si doua truse de scule. Specificatii Porsche Cayenne S Transsyberia*Caroserie:Sasiu monococa din otel, cu greutate redusa, galvanizat pe ambele parti; structura de rezistenta, airbag de dimensiuni mari pentru sofer; doua scaune.Motor:Motor V8, cu bloc motor din aluminiu si capete de cilindru din aluminiu; injectie directa de benzina; lubrifiere cu pompa separata; aie de ulei cu volum de 8 litri; patru axe cu came; patru supape pe cilindru; sistem de reglare variabila a admisiei de aer VarioCam Plus; turbina oscilanta; doua evacuari sport cu convertor catalitic triplu (catalizator anterior- si principal) pe fiecare parte; patru senzori de oxigen pentru controlul amestecului combustibil/aer; sistemul On-Board Diagnosis II; sistemul de management al motorului SDI 4.1; aprindere electronica, cu opt bujii individuale active; sistem de combustibil ecologic E-gas.Alezaj:96 mmCursa:83 mmCilindree:4.806 ccRaport de compresie:12.5:1Putere:283 kW (385 CP) la 6.200 rpmCuplu maxim:500 Nm la 3.500 rpmPutere specifica:58.9 kW (80,1 CP)Turatii maxime:6.700 rpmCombustibil:Premium plus (RON/MON 98/88), fara plumb. Motorul poate functiona si cu benzina cu cifra octanica 91 sau mai mare, pierzind insa din putere si cuplu.Este posibila adaugarea de etanol de pina la 25%Sistem electric:12 V, alternator tri-fazic de 2.660 W, capacitate a bateriei de 95 AhTransmisie:Puterea este transmisa in mod permanent catre cele patru roti, prin intermediul distribuitorului de putere (mod low-range); distribuirea de baza a puterii (puntea spate: 62 %, puntea fata: 38%) este variabila, cu ajutorul ambreiajului multidisc; sistemul de control al stabilitatii Porsche (PSM), cu sistem automat de control longitudinal si lateral, cu ajutorul sistemului de management al motorului si al sistemului de frinare. Ax posterior controlat electronic, cu diferential blocabil.Rapoarte de treapta Tiptronic S1 4.152 2.373 1.564 1.165 0.866 0.69Marsarier 3.39Low-range 2.70Raport final 4.11Sasiu si suspensii:Fata: dublu-brat (brat sferoidal turnat in partea de jos si de aluminiu in partea superioara; suspensie independenta ranforsata.Spate: multi-brat (brat inferior din otel, brat superior din aluminiu); suspensie independenta.Sistem de suspensie pneumatica, cu amortizoare integrate, sistem Porsche Active Suspension Management (PASM): sistem de amortizoare cu control al fortei de apasare.Sistem Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC): bare anti-ruliu active in fata si in spate.Frine:Sistem de frinare cu circuit dublu; etriere cu sase pistoane din aluminiu in fata si cu patru pistoane in spate; distributie diagonala; discuri de frina ventilate in fata si in spate; ABS; servofrina cu vacuum.Roti si pneuri:8 J x 18 cu 255/55 R 18 TDimensiuni:Lungime 4.798 mmLatime 1.928 mmInaltime 1.748 mmAmpatament 2.855 mmEcartament fata 1.681 mmEcartament spate 1.696 mmCapacitate rezervor 100 litriPerformante:Viteza maxima 190 km/h, limitata de pneuriAcceleratie: (sec)0 – 100 km/h 6,8 sec0 – 160 km/h 15,7 secUn kilometru cu plecare de pe loc 26,8 secundeConsum mediu*(standardele UE):13,7 litriEmisii CO2*(standardele UE):329 g/kmEuro 4

Noul 911 Turbo Cabrio

Peste 300 km/hModelul deschis cu 2^2 locuri ofera performante dinamice la nivelul unei masini sport de inalta performanta in timp ce pastreaza placerea conducerii unui cabrio. Ca si 911 Turbo Coupe, Cabrioletul va fi propulsat de motorul boxer cu 6 cilindri  biturbo de 3,6 litri ce dispune de turbina cu geometrie variabila (VTG). Grupul motopropulsor genereaza deja o putere maximaa de 480 CP (353 kw) si un cuplu motor maxim de 620 Nm la 1.950 rpm. Cu noul « Pachet Sport Chrono Turbo», oferit optional, care include si o functie de overboost, pina la 680 Nm sint disponibili pe perioade scurte. Versiunea cu transmisie manuala poate accelera de la 0 la 100 km/h in exact 4 secunde. Cu cutia Tiptronic S, timpul poate fi redus pina la 3,8 secunde. Ambele versiuni pot atinge o viteza maxima de 310 km/h. Consumul de combustibil pentru 911 Turbo cabriolet este de 12,9 l/100 km – o valoare exemplara intr-un mediu foarte competitiv.Performanta sportivaIn ciuda ranforsarilor specifice unui cabriolet, acoperisului complet automat si protectiei la rasturnare din spatele scaunelor spate, versiunea deschisa a lui 911 Turbo cintareste cu doar 70 kg mai mult decit Coupe-ul. Impreuna cu trenul de rulare care este ajustat la nevoile specifice unui cabrio, ce include suspensia activa Porsche Active Suspension Management (PASM) oferita standard, noul 911 Turbo Cabriolet ofera performante sportive la condus tipice pentru un Porsche 911 ca si o siguranta extrema la condus cu caracteristici atractive de condus. Sistemul de control al stabilitatii Porsche Stability Management (PSM) si cel de managerizare a tractiunii integrale Porsche Traction Management (PTM) contribuie de asemenea la aceste performante. Sistemul, avind un ambreiaj multidisc controlat electronic poate, in functie de nevoi, sa varieze puterea transmisa de motor intre puntile fata si spate si – cu intervale de transfer de maximum 100 milisecunde – este mai rapid decit reactia motorului la schimbarile de sarcina.Siguranta pasivaCu un coeficient aerodinamic de Cw ^ 0,31, 911 Turbo Cabrio este la nivelul modelelor coupe. Impreuna cu spoilerul spate, care iese automat in afara la peste 120 km/h – avind o cursa cu 30 mm mai mare ca in cazul versiunii Coupe, modelul 911 Turbo cabrio este singurul model cabrio de serie care genereaza o forta negativa la puntea spate. Impreuna cu sistemele pasive de siguranta care includ standard sase airbaguri si sistemul de protectie la rasturnare – cu teava de otel integrata in rama parbrizului si protectie suplimentara situata in spatele scaunelor spate – 911 Turbo Cabrio indeplineste toate cerintele legale pentru siguranta pasiva aplicabile pe toate pietele lumii. Mai mult, este echipat cu unul din cele mai performante sisteme de frinare. Etrierul cu sase pistonase montat la discurile fata provine de la Carrera GT. La cerere, frinele ceramice (PCCB) verificate in curse si cu o greutate redusa sint disponibile optional la 911 Turbo cabrio.2 romani il vor avea in curindDe asemenea, in echiparea standard a lui 911 Turbo Cabrio sint incluse printre altele farurile Bi-Xenon, jantele forjate de 19 inch in doua culori, sistemul de aer conditionat, deflectorul de vint, Porsche Communication Management (PCM) – cu modul pentru sistemul de navigatie si monitor color de 5,8 inch si sistemul Surround Bose Surround.In Romania pretul de inceput este de 129963 Euro fara TVA. Pina in prezent exista deja doua comenzi ferme, care se alatura la cele patru 911 Turbo Coupe comandate in acest an in Romania.  

Romani, suspectati de vandalism la Atena

Românii, cu virste cuprinse între 23 si 49 de ani, sint autorii a mai mult de 40 de spargeri în Atena în ultimii trei ani, a anuntat politia elena. În total, ei ar fi furat bunuri în valoare de aproximativ un milion de euro din 11 magazine de bijuterii si de electronice si 31 de birouri, în special ale unor firme de avocatura.Românii ar fi spart însa si birorile a patru parlamentari socialisti eleni. Politia verifica, de asemenea, daca tot ei au fost autorii unei spargeri ce a vizat biroul fostului premier Costas Simitis.Banda avea obiceiul de a patrunde într-un birou sau magazin vecin celui vizat, pentru a face apoi o gaura în peretele despartitor si a lua bunurile pe care le doreau.Suspectii au fost prinsi în timp ce încercau sa fure bijuterii în valoare de 150.000 de euro dintr-un magazin din cartierul Peristeri, în vestul Atenei. 

Europenii vor mijloace de transport ecologice

Desi cetatenii UE nu sint inca pregatiti sa-si lase masina in garaj pentru a se deplasa cu mijloacele de transport in comun, treptat, mentalitatile evolueaza. Potrivit Eurobarometrului  pe tema transporturilor, pentru 81% din cetatenii UE, autoturismul (si, in general, mijloacele de transport private) reprezinta principalul mijloc de transport. Dar, in acelasi timp, acestia acorda o importanta din ce in ce mai ridicata aspectelor legate de mediu si problemelor de circulatie rutiera. In opinia lor, principalele masuri susceptibile sa inverseze tendintele actuale, atit in ceea ce priveste gestionarea fluxului rutier, cit si impactul mijloacelor de transport asupra mediului, sint: - favorizarea unei mobilitati mai durabile; - incurajarea unei utilizari mai sistematice a mijloacelor de transport in comun; - promovarea vehiculelor mai putin poluante si cu un consum redus de carburant (cel mai des, prin adoptarea unor masuri fiscale si a unor norme mai stricte). Mai mult decit atit, rezultatele sondajului arata ca europenii, in cazul in care isi schimba modul de deplasare, nu privilegiaza neaparat mijloacele de transport in comun: in timp ce 57% dintre acestia isi adapteaza modul in care conduc sau se deplaseaza mai degraba pe jos sau cu bicicleta, numai 26% utilizeaza mai frecvent mijloacele de transport in comun. In plus, doar 54% sint pregatiti sa plateasca mai mult pentru transporturi europene mai putin poluante, private sau publice. Mobilitatea durabila va fi tema Saptaminii mobilitatii europene 2007, care se va desfasura in perioada 16-22 septembrie. (Sursa: Comisia Europeana) 

330 de milioane de euro din fondurile structurale

Comisia Europeana a aprobat miercuri transferul catre Romania al avansului de 2% din fondurile structurale, echivalentul a aproximativ 330 de milioane de euro, a declarat ministrul dezvoltarii, Laszlo Borbely, intr-o conferinta de presa.Stam bine la axa 2Pentru proiectele deja depuse exista posibilitatea sa se vireze avansul de 15% de la Comisia Europeana, a anuntat Borbely.Potrivit ministrului, in 16 august va avea loc prima sedinta a Comitetului de monitorizare a Programului Operational Regional (CM POR), in care se va discuta despre axele prioritare 2 (imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale), 3 (imbunatatirea infrastructurii sociale) si 6 (asistenta tehnica) si vor fi analizate si aprobate criteriile de selectie a proiectelor finantabile din axele 2 si 3 ale POR."Vom discuta despre axa prioritara 2 - pentru care este finalizat si ghidul solicitantului afisat pe site-ul ministerului - si vor putea veni deja proiectele de la autoritatile locale", a declarat ministrul, care a completat ca pentru aceasta axa exista deja 50 de studii de fezabilitate finalizate si 27 de proiecte, in valoare totala de 740 de milioane de euro. "Aici stam foarte bine, suma totala prevazuta pentru axa doi este de 876 de milioane de euro, iar noi avem deja proiecte de 740 de milioane", a spus ministrul.29 proiecte pentru turismLansarea procedurilor pentru depunerea de proiecte pe axa 2 va avea loc in a doua parte a lunii august, dupa ce vor fi aprobate criteriile de selectie de catre CM POR. Pentru axa 4 a POR, consolidarea mediului de afaceri regional si local, sunt in pregatire 14 proiecte, dintre care 11 au deja finalizate studiul de fezabilitate si un proiect tehnic. Acestea sint in valoare de 115 milioane de euro. Pentru axa 5, dezvoltarea durabila si promovarea turismului, sint pregatite 29 de proiecte, dintre care 19 au studiile de fezabilitate terminate si trei proiecte sint finalizate. Valoarea acestora este de 248 de milioane de euro, dintr-un total de 415 de milioane alocati acestei axe.Pentru celelalte axe prioritare, cu exceptia axei 2, Comitetul de Monitorizare a POR  va aproba criteriile de selectie in partea a doua a lunii septembrie, dupa clarificarea tuturor aspectelor privind schemele de ajutor de stat. Pentru axele prioritare 1, 4 si 5, lansarea cererilor de proiecte se va face dupa finalizarea procedurii aplicabile in cazul schemelor de ajutor de stat.Impact importantMinistrul devoltarii a reamintit si cele 11 programe de cooperare teritoriala europeana, in valoare de 16 miliarde de euro, dintre care Romaniei ii revin circa 300-400 de milioane de euro. Este vorba despre programe de cooperare, in perioada 2007-2013, cu Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Slovacia si Serbia, la care se adauga o serie de programe de cooperare transnationala intre state din Europa de Sud-Est, precum si un proiect de colaborare in regiunea bazinului Marii Negre. "Ca valoare nu sint spectaculoase, dar au un impact local important", le-a caracterizat ministrul Borbely. "Prin aceste programe se urmareste cooperarea statelor din interiorul UE, dar si intre tari cu granite externe Uniunii Europene. Proiectele se vor derula intre autoritatile publice din statele partenere si vor fi finantate doar daca vor exista cel putin doi beneficiari implicati, cite unul de fiecare parte", a mai spus ministrul, precizind ca unele programe se afla in stadii avansate ale negocierilor, iar proiectele de cooperare vor putea fi depuse anul viitor. 

Amenzi pentru contractantii de transport aerian

Contractantii de transport aerian care nu informeaza pasagerii cu privire la identitatea transportatorului aerian sau nu le acorda compensatii in cazul neefectuarii transportului, din cauza ca transportatorul aerian a fost supus unei interdictii de operare pe teritoriul UE, risca amenzi intre 300 si 2500 lei, potrivit unei hotariri adoptate de Guvern. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a fost desemnata organismul responsabil cu supravegherea respectarii de catre contractantii de transport aerian a acestor prevederi. Totodata, Ministerul Transporturilor va sprijini si va asista Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor in exercitarea atributiilor ce ii revin.Adoptarea actului normativ asigura cadrul necesar pentru indeplinirea de catre Romania a obligatiilor ce-i revin, in calitate de stat membru al UE. Regulamentul impune, de asemenea, obligativitatea pentru statele membre de a aplica sanctiuni in cazul nerespectarii acestor prevederi. Drepturile pasagerilor care intra sub incidenta Ordonantei Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice nu sint afectate de actul normativ adoptat de Guvern. Hotarirea de Guvern va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. (Sursa: Guvernul Romaniei) 

Nou proiect de locuinte in Floresti

Fara zgomotComuna Floresti se poate mindri ca fiind una dintre cele mai vechi asezari de pe teritoriul Romaniei, de-a lungul DN1 la o distanta de  5km de Cluj-Napoca.Amplasarea fericita a ansamblului Emerald Gardens fata de municipiu, protejeaza locuitorii de zgomotul si agitatia citadina. In plus se afla in aprorierea celui mai mare centru comercial si de recreere din tara, Polus Center, care va gazdui 250 de hipermarket-uri, un important jucator pe piata retailuilui – Carrefour Romania, un cinema multiplex si 28 de cafenele, restaurante si fast-food-uri. Accesul pina in parcarea locuintei se face exclusiv pe drumul asfaltat si betonat, intrarea facindu-se din strada Eroilor.Gata dotate si utilateEmerald Gardens este un ansamblu de 10 imobile, amplasate pe un teren de 9742 mp, din care 2734,0 mp(28,06%) suprafata construita, 3346,5 mp(34,35%) parcaje, accese auto, trotuare, 3661,5 mp (37,59%), spatii verzi. Fiecare imobil este constituit din 19 apartamente, 9 respectiv 10 apartamente pe scara, 5 apartamente pe nivel, 4 apartamente la mansardaApartamentele sint complet finisate si utilate. "Ne diferentiem de alti developeri de pe piata fiind singurii care oferim spre vinzare apartamente complet utilate si finisate, singurii care folosim sistemul cofrag polistiren tocmai pentru a asigura confortul termic si fonic si pentru a exclude  umezeala si singurii care folosim sistemul incalzirii prin pardoseala", spun reprezentantii Gold Estate Cluj NapocaLa apartamentele cu 1 camera, preturile incep de la 17.900 euro, iar la cele cu doua camere pretul porneste de la 29.900 euro.   

Specialitati ipotecare de la Domenia Credit

Creditul "Top Up" este un împrumut de nevoi personale cu garantie ipotecara, acordat persoanelor fizice care au un contract de credit activ cu Domenia. Valoarea cumulata a celor doua credite, "Top Up" si a creditului activ, trebuie sa fie de maxim 75% din pretul de evaluare a imobilului, apartament sau constructie si a terenului aferent. Perioada de rambursare a împrumutului este de cel mult 30 de ani iar solicitantul poate beneficia si de o perioada de gratie de pina la 2 ani, interval în care va plati numai dobinda. Garantia pentru un astfel de împrumut este reprezentata de ipoteca de rang II asupra imobilului, care deja constituie garantie pentru celalalt contract de credit activ încheiat cu Domenia Credit. Creditul punte este un împrumut pe termen de maximum 2 ani, acordat clientilor eligibili pentru un credit ipotecar Domenia, care însa nu dispun de avansul necesar achizitionarii sau construirii unui imobil, dar au o proprietate imobiliara (apartament sau casa) pe care intentioneaza sa o vânda ulterior pentru a constitui acest avans. Scopul acestui credit este de a acorda finantare pentru avans clientilor Domenia în intervalul cuprins între momentul semnarii contractului de credit ipotecar (implicit al achizitiei/ finalizarii noului imobil) pina la vinzarea imobilului pe care îl detin în prezent. Clientul are astfel la dispozitie un termen de 2 ani pentru a realiza vinzarea, perioada de timp ce-i asigura controlul tranzactiei în principal din punct de vedere al pretului. În plus, clientul nu mai este expus riscului de a ramine fara locuinta în perioada dintre cele doua tranzactii, respectiv de vinzare a actualului imobil detinut în proprietate si de achizitionare a noului imobil dorit sau de finalizare a constructiei. Astfel, solicitantul împrumutului este scutit de orice problema legata de corelarea în timp a celor doua tranzactii (vinzarea si respectiv cumpararea/ finalizarea locuintei).Calculul veniturilor eligibile este flexibil luindu-se în considerare toate veniturile constante ale familiei, nu numai ceea ce apare pe cartea de munc?, ci si venituri din prime, comisioane, diurne, colaborari, activitati independente, chirii, dividende etc.  

Cayenne S Transsyberia in raliul de anduranta

Editie limitataAnul trecut, doua echipe private au participat in premiera la Raliul Transsyberia, cu Porsche Cayenne S, terminind pe prima si pe a doua pozitie. Porsche a luat in serios acest eveniment si, ca raspuns, le ofera pilotilor de Cayenne optiunea de a participa la aceasta competitie prin intermediul unui nou SUV.Noul Cayenne S Transsyberia a fost construit initial intr-o serie limitata de 26 de unitati, care primesc pneuri de off-road foarte rigide, structura de rezistenta, un raport mai scurt al transmisiei, podea ranforsata de mari dimensiuni, precum si brate solide pentru suspensia fata. La 385 CP (283 kW), puterea motorului cu opt cilindri este neschimbata.Ruta acestui raliu de orientare extrem de solicitant, incepind din Moscova si pina in Siberia, unde se afla si punctul final, din Ulan Bator, Mongolia. Per total, acestia strabat aproape 6.200 de kilometri pe drumuri publice, macadam si unele dintre cele mai dificile carari de munte, traverseaza riuri si teste speciale in Desertul Gobi. Motor de productie, raport de transmisie mai scurtPropulsorul lui Porsche Cayenne S Transsyberia a fost preluat de la versiunea de strada Cayenne S, fara mari modificari: puterea acestui V8 pe benzina, de 4,8 litri, aspirat natural, ramine la 385 CP (283 kW) la 6.200 rpm. Cuplul maxim de 500 Nm este obtinut la 3.500 rpm.La fel ca toate modelele din gama Cayenne, Cayenne S Transsyberia ofera si sistemul de tractiune integrala cu control al tractiunii Porsche (PTM).Mai ales pe terenuri dificile, sistemul PDDC, care interactioneaza cu suspensia pneumatica si sistemul de management al suspensiilor PASM, duce tractiunea catre un standard foarte ridicat. In cazul in care conducatorul activeaza modul low-range pentru transmisia automata cu sase trepte, sistemul PDCC va cupla automat in modul off-road, sistemul permitind o articulatie maxima a celor doua punti.Echipamente de raliuToate cele 26 de unitati Cayenne S Transsyberia ofera in standard un sistem de navigatie care permite echipajelor sa planifice rutele si pe traseele off-road, sistemul fiind actionat de catre pasageri pentru eficienta optima.Torpedoul a fost inlocuit pentru acest model special de catre un computer Tripmaster, care ii permite co-pilotului sa cerceteze exact rutele dintre punctele de navigatie.Aerul necesar motorului este extras printr-o deschidere speciala amplasata deasupra compartimentului motor, un snorkel special avind rolul de a urca priza de admisie la nivelul plafonului, asigurind faptul ca valul de apa generat la trecerea unui riu nu poate ajunge la sistemul de admisie.Panourile de protecte din aluminiu de sub podea, ranforsate si de dimensiuni mari, precum si o protectie aditionala din otel inoxidabil pentru evacuari protejeaza Cayenne S Transsyberia de expunerea determinata de raliurile cu conditii extrem de dificile.Portbagajul ofera si doua canistre de benzina de 20 de litri, un cric hidraulic special pentru off-road, doua extinctoare, doua lopeti, doua roti de rezerva de dimensiuni mari, precum si doua truse de scule.  Specificatii Porsche Cayenne S TranssyberiaCaroserieSasiu monococa din otel, cu greutate redusa, galvanizat pe ambele parti; structura de rezistenta, airbag de dimensiuni mari pentru sofer; doua scaune.MotorAlezaj: 96 mmCursa: 83 mmCilindre: 4.806 ccRaport de compresie: 12.5:1Putere: 283 kW (385 CP) la 6.200 rpmCuplu maxim: 500 Nm la 3.500 rpmPutere specifica: 58.9 kW (80,1 CP)Turatii maxime: 6.700 rpmCombustibil: Premium plus (RON/MON 98/88), fara plumb. Motorul poate functiona si cu benzina cu cifra octanica 91 sau mai mare, pierzind insa din putere si cuplu. Este posibila adaugarea de etanol de pina la 25%TransmisiePuterea este transmisa in mod permanent catre cele patru roti, prin intermediul distribuitorului de putere (mod low-range); distribuirea de baza a puterii (puntea spate: 62 %, puntea fata: 38%) este variabila, cu ajutorul ambreiajului multidisc; sistemul de control al stabilitatii Porsche (PSM), cu sistem automat de control longitudinal si lateral, cu ajutorul sistemului de management al motorului si al sistemului de frinare. Ax posterior controlat electronic, cu diferential blocabil.Rapoarte de treapta Tiptronic S1 4.15; 2 2.37; 3 1.56; 4 1.16; 5 0.86; 6 0.69Marsarier: 3.39Low-range: 2.70Raport final: 4.11FrineSistem de frinare cu circuit dublu; etriere cu sase pistoane din aluminiu in fata si cu patru pistoane in spate; distributie diagonala; discuri de frina ventilate in fata si in spate; ABS; servofrina cu vacuum.DimensiuniLungime: 4.798 mmLatime: 1.928 mmInaltime: 1.748 mmAmpatament: 2.855 mmEcartament fata: 1.681 mmEcartament spate: 1.696 mmCapacitate rezervor: 100 litriPerformanteViteza maxima: 190 km/h, limitata de pneuriAcceleratie: 0-100 km/h – 6,8 sec0-160 km/h – 15,7 secUn kilometru cu plecare de pe loc 26,8 secundeConsum mediu: 13,7 litri

Creditul pentru Orice de la UniCredit Tiriac Bank

"Creditul pentru elicopter", "Creditul pentru casa", "Creditul pentru excursie in jurul lumii", "Creditul pentru surpriza de la aniversarea de zece ani". Puteti obtine toate aceste credite de la UniCredit Tiriac Bank. Puteti solicita un Credit pentru Orice daca aveti intre 20 de ani si 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati (pina la care creditul trebuie sa fie rambursat in intregime). Venitul net pe familie trebuie sa fie de minim 750 lei noi / luna (850 lei noi / luna in cazul unui credit garantat cu ipoteca), fiind luate in considerare mai multe surse: · Venituri din salariu, bonusuri, pensie, comisioane din vinzari, diurna, drepturi de autor, chirii, venituri din dividende, venituri din profesii liberale. · Suma tuturor obligatiilor financiare (credite si leasing) ale familiei (principal, dobinda si orice alte costuri decurgind din contractele de credit/leasing), inclusiv rata si comisionul lunar mediu ale creditului solicitat nu vor depasi 40% din Venitul Net Lunar Eligibil al Familiei. · Suma tuturor obligatiilor financiare ale familiei aferente creditelor si contractelor de leasing cu destinatie de consum (principal, dobinda si orice alte costuri decurgind din contractele de credit), inclusiv rata si comisionul lunar mediu ale creditului solicitat nu vor depasi 30% din Venitul Net Lunar Eligibil al Familiei. Suma maxima imprumutata este de 100.000 EUR, iar cea minima de 1.000 EUR sau echivalentul in RON sau USD. Perioada de creditare poate fi cuprinsa intre 6 luni si 20 ani. Pentru credite fara ipoteca perioada de creditare maxima este 5 ani. Promotie: Dobinda este fixa in primele 6 luni de la semnarea contractului de credit. Dupa primele 6 luni, rata dobinzii este variabila si este egala cu rata dobinzii standard practicata de catre Banca. Acesta este o oferta promotionala si este disponibila pe o perioada limitata.  

Credit de la CEC in maxim trei saptamini

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a primit avizul Bancii Nationale a României (BNR) pentru aplicarea noilor norme de creditare. Practic cu incepere de la 1 septembrie, peste aproximativ trei saptamini, ne vom putea imprumuta si de la CEC. Noile norme prevad un grad de indatorare de pina la 65% din veniturile nete ale familiei celui care solicita creditul si un avans care poate ajunge pina la 15% - asta in cazul creditelor imobiliare, spun oficialii bancii. Creditarea pe carduri prevede un grad de indatorare de pina la 65% din veniturile nete ale familiei solicitantului de credit si se ia in calcul inclusiv grupa de risc in care este incadrat clientul. Plafonul maxim de credit pe card sau pe overdraft (n.r. descoperirea de card) nu poate depasi 40.000 de lei. Cit despre veniturile considerate eligibile, CEC va lua in considerare veniturile din salarii, pensii, activitati agricole, independente, cele din chirii dividente in functie de tipul de credit solicitat. Ca in toate cazurile, atunci cind se va face calculul real al veniturilor, vor fi scazute cheltuielile cu utilitatile si cele de subzistenta, determinate de numarul de persoane din care este compusa familia solicitantului de credit. In perioada urmatoare, mai spun oficialii bancii, se va trece la instruirea si formarea personalului bancii din teritoriu cu privire la aceste noi norme de creditare. Astfel, CEC intra in competitia bancilor care ofera creditare si pe o piata pe care in acest moment exista deja o "batalie" acerba si jucatori foarte puternici.  

Noul 911 Turbo Cabrio

Peste 300 km/hModelul deschis cu 2^2 locuri ofera performante dinamice la nivelul unei masini sport de inalta performanta in timp ce pastreaza placerea conducerii unui cabrio. Ca si 911 Turbo Coupe, Cabrioletul va fi propulsat de motorul boxer cu 6 cilindri  biturbo de 3,6 litri ce dispune de turbina cu geometrie variabila (VTG). Grupul motopropulsor genereaza deja o putere maxima de 480 CP (353 kw) si un cuplu motor maxim de 620 Nm la 1.950 rpm. Cu noul „Pachet Sport Chrono Turbo“, oferit optional, care include si o functie de overboost, pina la 680 Nm sint disponibili pe perioade scurte. Versiunea cu transmisie manuala poate accelera de la 0 la 100 km/h in exact 4 secunde. Cu cutia Tiptronic S, timpul poate fi redus pina la 3,8 secunde. Ambele versiuni pot atinge o viteza maxima de 310 km/h. Consumul de combustibil pentru 911 Turbo cabriolet este de 12,9 l/100 km – o valoare exemplara intr-un mediu foarte competitiv.Performanta sportivaIn ciuda ranforsarilor specifice unui cabriolet, acoperisului complet automat si protectiei la rasturnare din spatele scaunelor spate, versiunea deschisa a lui 911 Turbo cintareste cu doar 70 kg mai mult decit Coupe-ul. Impreuna cu trenul de rulare care este ajustat la nevoile specifice unui cabrio, ce include suspensia activa Porsche Active Suspension Management (PASM) oferita standard, noul 911 Turbo Cabriolet ofera performante sportive la condus tipice pentru un Porsche 911 ca si o siguranta extrema la condus cu caracteristici atractive de condus. Sistemul de control al stabilitatii Porsche Stability Management (PSM) si cel de managerizare a tractiunii integrale Porsche Traction Management (PTM) contribuie de asemenea la aceste performante. Sistemul, avind un ambreiaj multidisc controlat electronic poate, in functie de nevoi, sa varieze puterea transmisa de motor intre puntile fata si spate si – cu intervale de transfer de maximum 100 milisecunde – este mai rapid decit reactia motorului la schimbarile de sarcina.Siguranta pasivaCu un coeficient aerodinamic de Cw ^ 0,31, 911 Turbo Cabrio este la nivelul modelelor coupe. Impreuna cu spoilerul spate, care iese automat in afara la peste 120 km/h – avind o cursa cu 30 mm mai mare ca in cazul versiunii Coupe, modelul 911 Turbo cabrio este singurul model cabrio de serie care genereaza o forta negativa la puntea spate. Impreuna cu sistemele pasive de siguranta care includ standard sase airbaguri si sistemul de protectie la rasturnare – cu teava de otel integrata in rama parbrizului si protectie suplimentara situata in spatele scaunelor spate – 911 Turbo Cabrio indeplineste toate cerintele legale pentru siguranta pasiva aplicabile pe toate pietele lumii. Mai mult, este echipat cu unul din cele mai performante sisteme de frinare. Etrierul cu sase pistonase montat la discurile fata provine de la Carrera GT. La cerere, frinele ceramice (PCCB) verificate in curse si cu o greutate redusa sint disponibile optional la 911 Turbo cabrio.2 romani il vor avea in curindDe asemenea, in echiparea standard a lui 911 Turbo Cabrio sint incluse printre altele farurile Bi-Xenon, jantele forjate de 19 inch in doua culori, sistemul de aer conditionat, deflectorul de vint, Porsche Communication Management (PCM) – cu modul pentru sistemul de navigatie si monitor color de 5,8 inch si sistemul Surround Bose Surround.In Romania pretul de inceput este de 129.963 Euro fara TVA. Pina in prezent exista deja doua comenzi ferme, care se alatura la cele patru 911 Turbo Coupe comandate in acest an in Romania. 

Vadim Benyatov poate parasi Romania!

Curtea de Apel Bucuresti a decis in 31 iulie revocarea masurii prelungirii interdictiei de a parasi tara pe numele lui Vadim Benyatov, dupa ce a admis o exceptie ridicata de avocatii acestuia. Cererea avocatilor lui Benyatov s-a referit la necompetenta materiala a procurorului in legatura cu masura prelungirii unei interdictii de a parasi localitatea sau tara. Consultantul Vadim Benyatov, anchetat in dosarul privatizarilor strategice, a cerut ultima data pe data de 2 iulie Curtii de Apel Bucuresti sa ii ridice interdictia de a parasi tara, pentru ca intentioneaza sa-si vada familia si sanatatea lui este precara. Benyatov a declarat, la rindul sau, ca este fortat sa stea in Romania si ca vrea sa paraseasca tara pentru a-si vedea familia, iar, in conditiile in care cererea ii va fi admisa, va veni ori de cite ori va fi nevoie la proces, informeaza NewsIn.La data de 29 noiembrie 2006, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva a lui Vadim Benyatov pe o perioada de 20 de zile pentru infractiunea de spionaj si constituirea unui grup infractional organizat, pentru procurarea de la Ministerul Economiei si Comertului secrete de stat pe care le-a transmis unor firme straine participante la licitatia privind adjudecarea SC Electrica Muntenia Sud. Masura a fost prelungita succesiv, iar la data de 22 ianuarie 2007 prelungirea arestarii preventive a fost inlocuita cu punerea indata in libertate si cu interdictia de a nu parasi municipiul Bucuresti.Consultant ruso-american, Vadim Benyatov, impreuna cu consultantul bulgar Stamen Stantchev, Dorinel Mucea (fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului) si Mihai Radu Donciu (fost consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului) sint cercetati sub acuzatiile de spionaj sau tradare prin divulgare de date confidentiale in dosarul privatizarilor strategice.

NEWS FLASH

Amenzi pentru contractantii de transport aerian Contractantii de transport aerian care nu informeaza pasagerii cu privire la identitatea transportatorului aerian sau nu le acorda compensatii in cazul neefectuarii transportului, din cauza ca transportatorul aerian a fost supus unei interdictii de operare pe teritoriul UE, risca amenzi intre 300 si 2500 lei, potrivit unei hotariri adoptate de Guvern. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a fost desemnata organismul responsabil cu supravegherea respectarii de catre contractantii de transport aerian a acestor prevederi. Totodata, Ministerul Transporturilor va sprijini si va asista Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor in exercitarea atributiilor ce ii revin.Adoptarea actului normativ asigura cadrul necesar pentru indeplinirea de catre Romania a obligatiilor ce-i revin, in calitate de stat membru al UE. Regulamentul impune, de asemenea, obligativitatea pentru statele membre de a aplica sanctiuni in cazul nerespectarii acestor prevederi. Drepturile pasagerilor care intra sub incidenta Ordonantei Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice nu sint afectate de actul normativ adoptat de Guvern. Hotarirea de Guvern va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. — Sursa: Guvernul RomanieiEuropenii vor mijloace de transport ecologiceCu masina sau cu mijloacele de transport in comun – europenii doresc mai multa mobilitate, care sa tina cont atit de necesitatile lor, cit si de mediu. Desi cetatenii UE nu sint inca pregatiti sa-si lase masina in garaj pentru a se deplasa cu mijloacele de transport in comun, treptat, mentalitatile evolueaza. Potrivit Eurobarometrului  pe tema transporturilor, pentru 81% din cetatenii UE, autoturismul (si, in general, mijloacele de transport private) reprezinta principalul mijloc de transport. Dar, in acelasi timp, acestia acorda o importanta din ce in ce mai ridicata aspectelor legate de mediu si problemelor de circulatie rutiera. In opinia lor, principalele masuri susceptibile sa inverseze tendintele actuale, atit in ceea ce priveste gestionarea fluxului rutier, cit si impactul mijloacelor de transport asupra mediului, sint: • favorizarea unei mobilitati mai durabile; • incurajarea unei utilizari mai sistematice a mijloacelor de transport in comun; • promovarea vehiculelor mai putin poluante si cu un consum redus de carburant (cel mai des, prin adoptarea unor masuri fiscale si a unor norme mai stricte). Mai mult decit atit, rezultatele sondajului arata ca europenii, in cazul in care isi schimba modul de deplasare, nu privilegiaza neaparat mijloacele de transport in comun: in timp ce 57% dintre acestia isi adapteaza modul in care conduc sau se deplaseaza mai degraba pe jos sau cu bicicleta, numai 26% utilizeaza mai frecvent mijloacele de transport in comun. In plus, doar 54% sint pregatiti sa plateasca mai mult pentru transporturi europene mai putin poluante, private sau publice. Mobilitatea durabila va fi tema Saptaminii mobilitatii europene 2007, care se va desfasura in perioada 16-22 septembrie. — Sursa: Comisia Europeana

Romani, suspectati de vandalism asupra unor birouri din Atena

Romanii, cu virste cuprinse intre 23 si 49 de ani, sint autorii a mai mult de 40 de spargeri in Atena in ultimii trei ani, a anuntat politia elena. În total, ei ar fi furat bunuri in valoare de aproximativ un milion de euro din 11 magazine de bijuterii si de electronice si 31 de birouri, in special ale unor firme de avocatura. Romanii ar fi spart insa si birorile a patru parlamentari socialisti eleni. Politia verifica, de asemenea, daca tot ei au fost autorii unei spargeri ce a vizat biroul fostului premier Costas Simitis. Banda avea obiceiul de a patrunde intr-un birou sau magazin vecin celui vizat, pentru a face apoi o gaura in peretele despartitor si a lua bunurile pe care le doreau. Suspectii au fost prinsi in timp ce incercau sa fure bijuterii in valoare de 150.000 de euro dintr-un magazin din cartierul Peristeri, in vestul Atenei. 

Lux in Banie

Presedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat ca este impresionat de dotarile stadionului Universitatii Craiova, Ion Oblemenco, si a fost de parere ca nici marile echipe nu beneficiaza de asemenea infrastructura. „Nici marile echipe din Vest nu au stadioane cu asemenea conditii, va spun eu. Cred ca este extrem de intimidant pentru adversari cind ajung aici. Sint incintat de ce am vazut, mai ales ca investitia este suta la suta a lui Adrian Mititelu. Poate ca s-au facut aceste lucruri si in memoria lui Nelu Oblemenco. Mai important nu este ce s-a facut la tribuna, ci ce se construieste in spatele ei, stadionul cel nou, care va ajuta tinerele talente, care la Craiova au existat din plin", a declarat Mircea Sandu, presedintele FRF.  Ideea NasuluiMircea Sandu a mai spus ca autoritatile locale din Craiova ar trebui sa ii cedeze terenul din spatele stadionului Ion Oblemenco patronului Universitatii, Adrian Mititelu, pentru ca acesta are de gand sa ridice acolo o baza sportiva ultramoderna: „Cer public oficialitatilor locale sa cedeze stadionul Tineretului pe 49 de ani lui Adrian Mititelu. Nu e legal sa construiesti altceva decit o baza sportiva, pina nu se construieste alta in locul ei, este o crima sa faca un mall pe locul unde este stadionul Tineretului, mai ales ca Mititelu vrea sa faca stadion ultramodern acolo", a sustinut Mircea Sandu. Misto cu MiticaPresedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat, ironic, ca Adrian Mititelu ar trebui dat afara de la Craiova: „Dupa ce a facut o echipa de cupele europene si un stadion asa de frumos, eu zic sa-l punem pe Mititelu sa faca si Sala Sporturilor, si dupa aceea sa-l injuram si sa-l dam si afara de aici, pentru ca asa e la noi la romani, omul care sfinteste locul e injurat", a precizat Mitica Dragomitr. La arena Ion Oblemenco au fost modernizate vestiarele, aduse la standarde occidentale, la fel ca tribuna oficiala, masa presei, lojele, dar si tunelul de acces pe teren, refacut si decorat cu postere imense infatisind istoria clubului din Banie, precum si intreaga curte interioara a stadionului. A vrut nationalaPatronul echipei din Banie, Adrian Mititelu, a spus ca lucrarile la stadion inca nu s-au terminat, dar chiar si asa spera ca Victor Piturca sa aduca nationala Romaniei la Craiova, pentru meciul cu Olanda: „Daca mai aveam timp, iesea si mai frumos. Oricum, acesta nu este decit inceputul din ceea ce vreau sa fac. Lucrarile erau programate sa se termine in noiembrie, dar m-am dat peste cap ca sa primim organizarea meciului cu Olanda. Piturca trebuia sa fie putin subiectiv, tinind cont ca e oltean si casa lui e la citeva sute de metri de stadion", spune Mititelu. Federatia Romana de Fotbal a anuntat, ieri, federatia olandeza, ca meciul dintre Romania si Olanda, din cadrul preliminariilor EURO 2008, programat la data de 13 octombrie, se va disputa pe stadionul Farul, din Constanta.

„Opozitie constructiva“

„Nimeni  nu e interesat de anticipate“„Lucrurile trebuie cumpanite cu atentie“, avertizeaza presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, facind referire la oportunitatea depunerii unei motiuni de cenzura de catre social-democrati. „Nimeni nu e interesat in acest moment de alegeri anticipate, nici cei de la guvernare, nici cei de la PSD. Nu pot sa ma pronunt daca depunerea unei motiuni de cenzura de catre PSD ar fi o greseala“, apreciaza Iliescu.Fostul presedinte, care a declarat ca nu va merge la intilnirea informala a PSD de la Bran, pentru ca este in concediu, sustine ca din punctul sau de vedere cea mai buna solutie pentru partid este „opozitia cu elemente constructive“. „PSD trebuie sa ramina in opozitie, dar, in acelasi timp, trebuie sa se tina cont ca exista un program legislativ si guvernamental ce trebuie implementat, adica legea pensiilor, protectia chiriasilor evacuati, despagubirile pentru seceta, exista o multime de probleme ce trebuie rezolvate, iar Guvernul acesta nu poate sa le implementeze fara PSD“, precizeaza Iliescu in declaratia sa pentru Agentia NewsIn.„Guvernul nu rezista fara intelegerea cu PSD“Presedintele de onoare al social-democratilor sustine ca nu PSD trebuie sa fie cel care deschide calea negocierilor, ci PNL si Guvernul. Intrebat daca sustinerea PSD fata de Guvern ar trebui formalizata printr-un protocol de colaborare, Iliescu a raspuns ca nu un asemenea document ar fi important, ci „dialogul structurat“. „Este in interesul Guvernului sa aiba un dialog structurat cu cel mai mare partid de opozitie, sa aiba consultari permanente. Acest Guvern nu poate sa mai reziste daca nu are o intelegere formala cu PSD“, crede Iliescu. Teme importante pe agenda de la Bran Vicepresedintii PSD, carora li se va alatura si liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, s-au reunit ieri seara la Bran pentru a decide daca sustin Guvernul minoritar al PNL sau, in caz contrar, daca depun o motiune de cenzura. O eventuala sustinere a lui Ion Iliescu, despre care rechizitoriul in dosarul mineriadei din iunie ‘90 a scris ca a coordonat personal represiunea manifestantilor din Piata Universitatii, va fi si ea luata in discutie. Nu in ultimul rind, conducerea PSD va dezbate si un proiect de strategie electorala pentru alegerile europarlamentare pregatit de secretarul general, Titus Corlatean, si de vicepresedintele Liviu Dragnea. 

Bani din fondurile structurale

Stam bine la axa 2Pentru proiectele deja depuse exista posibilitatea sa se vireze avansul de 15% de la Comisia Europeana, a anuntat Borbely.Potrivit ministrului, in 16 august va avea loc prima sedinta a Comitetului de monitorizare a Programului Operational Regional (CM POR), in care se va discuta despre axele prioritare 2 (imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale), 3 (imbunatatirea infrastructurii sociale) si 6 (asistenta tehnica) si vor fi analizate si aprobate criteriile de selectie a proiectelor finantabile din axele 2 si 3 ale POR.„Vom discuta despre axa prioritara 2 – pentru care este finalizat si ghidul solicitantului afisat pe site-ul ministerului – si vor putea veni deja proiectele de la autoritatile locale“, a declarat ministrul, care a completat ca pentru aceasta axa exista deja 50 de studii de fezabilitate finalizate si 27 de proiecte, in valoare totala de 740 de milioane de euro. „Aici stam foarte bine, suma totala prevazuta pentru axa doi este de 876 de milioane de euro, iar noi avem deja proiecte de 740 de milioane“, a spus ministrul.29 proiecte pentru turismLansarea procedurilor pentru depunerea de proiecte pe axa 2 va avea loc in a doua parte a lunii august, dupa ce vor fi aprobate criteriile de selectie de catre CM POR. Pentru axa 4 a POR, consolidarea mediului de afaceri regional si local, sint in pregatire 14 proiecte, dintre care 11 au deja finalizate studiul de fezabilitate si un proiect tehnic. Acestea sint in valoare de 115 milioane de euro. Pentru axa 5, dezvoltarea durabila si promovarea turismului, sint pregatite 29 de proiecte, dintre care 19 au studiile de fezabilitate terminate si trei proiecte sint finalizate. Valoarea acestora este de 248 de milioane de euro, dintr-un total de 415 de milioane alocati acestei axe.Pentru celelalte axe prioritare, cu exceptia axei 2, Comitetul de Monitorizare a POR  va aproba criteriile de selectie in partea a doua a lunii septembrie, dupa clarificarea tuturor aspectelor privind schemele de ajutor de stat. Pentru axele prioritare 1, 4 si 5, lansarea cererilor de proiecte se va face dupa finalizarea procedurii aplicabile in cazul schemelor de ajutor de stat.Impact importantMinistrul devoltarii a reamintit si cele 11 programe de cooperare teritoriala europeana, in valoare de 16 miliarde de euro, dintre care Romaniei ii revin circa 300-400 de milioane de euro. Este vorba despre programe de cooperare, in perioada 2007-2013, cu Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Slovacia si Serbia, la care se adauga o serie de programe de cooperare transnationala intre state din Europa de Sud-Est, precum si un proiect de colaborare in regiunea bazinului Marii Negre. „Ca valoare nu sint spectaculoase, dar au un impact local important“, le-a caracterizat ministrul Borbely. „Prin aceste programe se urmareste cooperarea statelor din interiorul UE, dar si intre tari cu granite externe Uniunii Europene. Proiectele se vor derula intre autoritatile publice din statele partenere si vor fi finantate doar daca vor exista cel putin doi beneficiari implicati, cite unul de fiecare parte“, a mai spus ministrul, precizind ca unele programe se afla in stadii avansate ale negocierilor, iar proiectele de cooperare vor putea fi depuse anul viitor. 

Scoli in curs de reabilitare la Bistra

Primarul comunei Bistra, Traian Gligor a aratat ca Scoala cu clasele V - VIII “Nicodim Ganea” din localitate  a intrat, recent, intr-un proces de reabilitare. Este vorba de inlocuirea acoperisului si a tavanelor unitatii de invatamint aflate, pina acum, intr- o stare relativ proasta din cauza vechimii lor, valoarea estimata a lucrarii fiind de 2,7 miliarde lei vechi. Primarul comunei a mentionat ca “Nicodim Ganea” nu este singura scoala de pe raza comunei care va fi reabilitata in perioada imediat urmatoare, Scoala “Balesti” urmind a beneficia de noi utilitati respectiv, alimentare cu apa, instalatii electrice si de incalzire, grupuri sanitare, investitie care se va ridica la suma de 1,15 miliarde de lei vechi. Traian Gligor a mai precizat ca, daca in cazul primei scoli mentionate, reabilitarea se va face din bani alocati in acest sens de Guvern, utilitatile de care va dispune cea de-a doua vor fi introduse cu fonduri asigurate prin Inspectoratul Scolar Judetean Alba. El a mai tinut sa adauge ca, in scurt timp, tinerii comunei vor putea beneficia si de un teren de sport cu gazon sintetic, legislativul local facind deja demersuri pentru achizitionarea lui. 

Premiul la 6/49 a ajuns la 7 milioane de euro

Romanii au innebunit de-a binelea. Premiul cel mare la jocul Loto 6 din 49 a ajuns la aproape 7 milioane de euro, iar extragerea din ultima saptamina i-a adus in pragul disperarii pe toti, indiferent ca sint jucatori pasionati sau ocazionali. 42, 43, 18, 47, 46, 22 au fost numerele extrase, iar premiul de peste 210 miliarde de lei vechi a ramas in continuare fara cistigator. Foarte aproape au fost 80 de romani care au ghicit cinci numere din cele 6. Suma vinata de toti romanii este cel mai mare cistig din istoria Loteriei Romane, dupa ce marele premiu a fost reportat timp de 15 saptamini. Recordul cistigurilor este detinut, in prezent, de o persoana din Bucuresti care, in prima zi a anului trecut, s-a imbogatit cu 17,7 milioane de lei noi. In ultimii patru ani, potul cel mare a fost cistigat de numai 32 de ori. Ar mai fi de adaugat ca in goana dupa fabulosul premiu, romanii platesc peste 12 lei pe fiecare varianta simpla pe care o joaca, Loteria Romana luind masura de a scumpia biletele datorita sumei uriase care se poate cistiga. SanseDevenit o moda dupa revolutie, miza pe sase numere este in pragul de a deveni isterie. Pina nu de mult, pensionarii jucau restul de la lapte, copiii maruntisul de inghetata iar parintii isi faceau cadou o varianta simpla la o iesire in oras. Acum copiii nu mai au loc in agentii, iar pensionarii nu mai au bani sa joace. Au ramas restul romanilor care joaca in disperare, in speranta ca nu vor mai avea nevoie de nimic dupa ce vor ghici numerele norocoase. Pentru a pune paie pe foc mai facem precizarea ca sansele pe care le are la cistigul de categoria I, un bilet care contine o varianta simpla de sase numere este de una la 13.983.816. La categoria a doua sint sanse de una la 54.201, iar la categoria a treia, una la 1.032. “Iti iau mintile”Am incercat sa aflam ce cred si ce spera albaiulienii in legatura cu aceasta tragere dar, mai ales, cu marele premiu. Este de la sine inteles ca vom proteja identitatea celor care s-au incumetat sa raspunda pentru ca in cazul in care ii loveste norocul sa nu ii expunem nici unui risc. “Nu am prea jucat dar de vreo doua saptamini imi string bani si imi fac timp sa stau la coada. Am luat-o si eu razna acum la batrinete. Va dati seama ca daca da norocul peste mine traiesc ca in rai si le dau si la altii”, a declarat un pensionar. “Ehe, nu va spun cum joc. Nu stiu daca ma credeti dar astept norocul de o viata. De mic copil m-a pasionat matematica si statistica si am facut-o la inceput din joaca. E vorba de niste sanse, de niste probabilitati daca ma intelegeti. Totul functioneaza dupa un fel de tipar. Cei drept, nici astea nu sint suta la suta sigure dar sansele sint mai mari decit atunci cind joci la intimplare”, a declarat optimist un jucator pasionat. “Am cumparat piine si apa si am zis ca daca e sa fie sa am noroc, joc cind am ce imi trebuie. Daca cistig, 10 % ii dau la biserica”, promite o doamna respectabila. 

Nou proiect de locuinte in Floresti

Fara zgomotComuna Floresti se poate mindri ca fiind una dintre cele mai vechi asezari de pe teritoriul Romaniei, de-a lungul DN1 la o distanta de 5 km de Cluj-Napoca.Amplasarea fericita a ansamblului Emerald Gardens fata de municipiu, protejeaza locuitorii de zgomotul si agitatia citadina. In plus se afla in aprorierea celui mai mare centru comercial si de recreere din tara, Polus Center, care va gazdui 250 de hipermarket-uri, un important jucator pe piata retailuilui – Carrefour Romania, un cinema multiplex si 28 de cafenele, restaurante si fast-food-uri. Accesul pina in parcarea locuintei se face exclusiv pe drumul asfaltat si betonat, intrarea facindu-se din strada Eroilor.Gata dotate si utilateEmerald Gardens este un ansamblu de 10 imobile, amplasate pe un teren de 9.742 mp, din care 2.734 mp (28,06%) suprafata construita, 3.346,5 mp (34,35%) parcaje, accese auto, trotuare, 3.661,5 mp (37,59%), spatii verzi. Fiecare imobil este constituit din 19 apartamente, 9 respectiv 10 apartamente pe scara, 5 apartamente pe nivel, 4 apartamente la mansardaApartamentele sint complet finisate si utilate. „Ne diferentiem de alti developeri de pe piata fiind singurii care oferim spre vinzare apartamente complet utilate si finisate, singurii care folosim sistemul cofrag polistiren tocmai pentru a asigura confortul termic si fonic si pentru a exclude  umezeala si singurii care folosim sistemul incalzirii prin pardoseala“, spun reprezentantii Gold Estate Cluj NapocaLa apartamentele cu 1 camera, pretul incepe de la 17.900 euro, iar la cele cu doua camere porneste de la 29.900 euro. 

Au inceput lucrarile la noul laborator sanitar veterinar

Dupa citeva luni de acuzatii, plingeri si scandaluri, santierul a fost, in sfirsit, deschis. Investitia va fi derulata in urmatoarele 8 luni si ar urma sa fie finalizata in anul viitor. “Sintem in faza de pregatire tehnica a santierului si de licitatie. S-a cistigat de fapt licitatia si trebuie sa se treaca la executie. Dupa cum spun termenele contractelor lucrarile ar trebui sa fie terminate in aproximativ 8 luni de zile. Mai mult, nu stiu ce sa va spun, sper doar ca societatea sa se tina de treaba”, a declarat, optimist, doctorul Vasile Beres, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba. Investitia nu este insa ocolita de ciritici. In continuare, unii dintre albaiulienii care locuiesc in zona se declara nemultumiti si sint hotarti sa nu renunte. “Iata ca in ciuda unora care au incercat sa demonstreze contrariul, cele doua milioane de euro vor putea fi folositi. Expertii au putut constata ca totul este in regula si legal, astfel ca investitia se va derula”, a declarat, referitor la aceste aspecte, Vasile Beres, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba.   Securitate inainte de toateDesi a fost aspru criticata investitia ar urma sa aduca imbunatatiri atit in activitatea medicilor cit si a securitatii. “Este de fapt vorba despre un nou corp al laboratorului de stat. Va fi o constructie moderna si dotarile vor fi la standarde. Vom aduce aici mostre de alimente sau produse nonalimentare. Ma refer la analize de apa sau alte asemenea probe. Va dati seama ca este si interesul meu sa fie securitate pentru ca aici vor munci colegii mei, personalul din laborator”, a mai adaugat doctorul Vasile Beres, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba. Odata finalizata aceasta investitie, laboratorul din Alba Iulia si-ar putea cistiga, si in plan moral, statul de acreditare Europeana, pe care il detine, pe drept, incepind din cursul anului trecut.

Disperare in rindul crescatorilor de animale

Crescatorii de animale din Apuseni sint disperati de scaderea vertiginoasa a pretului bovinelor in special, iar multi dintre acestia intentioneaza chiar sa renunte la aceasta indeletnicire. O astfel de situatie ne-a fost semnalata zilele trecute chiar la fata locului, adica in tirgul de animale desfasurat in orasul Abrud. Motii din zona, care in afara de cresterea animalelor nu mai prea au alternativa in ce priveste asigurarea subzistentei, s-au plins atunci ca, in decurs de doar citeva saptamini, pretul unei vaci a scazut la aproximativ jumatate, respectiv de la 10-12 milioane de lei vechi, la circa 5-6 milioane de lei. “Nici viteii nu mai au acum cautare. Nu demult puteam vinde un vitel sau un tauras cu 7 sau 8 milioane de lei, acum nu mai iau pe el decit jumatate din pret”, a aratat suparat unul dintre numerosii localnici care incercau sa-si vinda animalele la Abrud. Oamenii din zona sint de parere ca nu seceta inregistrata in ultima vreme este principalul motiv pentru injumatatirea pretului bovinelor, ci nepasarea statului si a autoritatilor judetene, legat de infiintarea unor abatoare de sacrificare in zona si lipsa de preocupare fata de achizitionarea organizata a animalelor.. 

Paza “militarizata” la Rosia Poieni

Obiectivul minier de la Rosia Poieni este, de la inceputul acestei luni, sub paza stricta, operatiune de care se ocupa o firma specializata care a incheiat un contract in acest sens cu  S.C. Energo Mineral Baia Mare, societate care, recent, a semnat un act de colaborare cu S.C. Cuprumin S.A. Abrud. Potrivit directorului general al societatii, Nicolae Neagu, obiectivul este pazit de nu mai putin de 55 de angajati, o parte dintre ei fosti salariati ai SC Cuprumin SA Abrud. El a aratat ca personalul a fost angajat, deocamdata, pe o perioada determinata, si a primit avizul organelor de politie desi nu au absolvit, inca, cursul de pregatire de trei luni in care au fost angrenati. Conform aceleiasi surse, angajarea unor oameni din zona este benefica din punct de vedere social, ajutind la ridicarea nivelului de viata al familiilor acestora. Nicolae Neagu a mentionat ca agentii de paza au inca de la angajare un salariu de 5,3 milioane de lei vechi, iar pe linga aceasta indemnizatei ei beneficiaza de un spor de noapte de 25% si de tichete de masa. Angajatii firmei de paza isi desfasoara activitatea conform unui program de 12 ore cu 36 liber, iar personalul a fost dotat cu uniforme, ecusoane de identificare cu fotografie, centura si baston, binoclu, spray lacrimogen, telefon mobil si statie de emisie-receptie. 

Proiecte de finantare pentru drumuri comunale

Primaria comunei Bistra a depus, recent, un proiect de finantare la Agentia Nationala a Zonei Montane in vederea reabilitarii drumului comunal DC 97 ce face legatura intre centrul unitatii administrativ teritoriale si localitatea Poiana. Potrivit primarului Traian Gligor, valoarea lucrarii este estimata la suma de 600.000 de dolari, cu o cofinantare de 10 % dinpartea administratiei publice locale. De mentionat faptul ca, potrivit aceleiasi surse, cel putin 2% din totalul sumei amintite trebuie sa provina de la populatia care va beneficia de aceasta investitie. In alta ordine de idei, primarul comunei din inima Apusenilor a aratat ca primaria Bistra a mai inaintat, in urma cu putin timp, alte doua proiecte Fondului Roman de Dezvoltare Sociala care vizeaza reabilitarea drumurilor comunale Bistra - Cretesti si Bistra - Girde. Traian Gligor a mentionat ca pentru a beneficia de aceste proiecte finantate prin FRDS, comunitatea trebuie sa aiba cel putin 200 de locuitori, motiv pentru care din cele cinci sate ale comunei, cele doua mentionate anterior corespund conditiilor impuse de finantator. El a mai adaugat vis-a-vis de aceste obiective ca banii vor fi gestionati  de catre cetatenii celor 2 sate, organizati intr-un comitet director, in timp ce implicarea Consiliului Local Bistra va consta in suportarea cheltuielilor de proiectare.

Premierul Tariceanu uita ce a semnat

“Recentele declaratii ale liberalilor, privind faptul ca PD ar trebui sa isi asume responsabilitatea pentru proiectul de exploatare aurifera de la Rosia Montana mi se par cel putin ridicole in conditiile in care Calin Popescu-Tariceanu este cel care a dat primul unda verde acestei investitii din Muntii Apuseni. Daca fostii nostri colegi de Alianta nu isi amintesc, le recomand sa citeasca documentele ministerului Economiei din 1997. Acordul pentru infiintarea societatii mixte dintre statul roman si o firma privata si l-a dat ministrul de atunci al Industriei si Comertului, Calin Popescu-Tariceanu, pe baza adresei 130.377 din 07.06.1997, intocmita de secretarul de stat Nicolae Staiculescu. A fost primul document de acest fel semnat in numele statului roman. Acum insa, pentru ca e la moda sa iti faci campanie pe spatele acestui proiect, subalternii lui Tariceanu au intors-o. Acum se prefac a fi mari ecologisti cind, de fapt, nu le pasa nici cit negru sub unghie de Muntii Apuseni”, a declarat Stefan Bardan.Manusa aruncata liberalilorAcesta a mentionat faptul ca el a sustinut public necesitatea unei investitii la Rosia Montana, nu neaparat investitia companiei Gabriel Resources, ci orice investitie care poate aduce ceva in zona, deoarece alte solutii concrete pentru dezvoltarea acelei zone nu prea exista. “Ii provoc pe liberali, daca tot doresc sa isi faca campanie pe aceasta tema, sa propuna ei o strategie alternativa concreta pentru Rosia Montana. Am spus concreta pentru ca ma astept sa imi raspunda prin citeva clisee de genul <<turism>> sau <<cules de fructe de padure>>. Le recomand sa priveasca cu toata seriozitatea acest proiect inainte de a face declaratii politice si sa nu uite ca, la urma urmei, discutam despre oameni si despre viitorul lor”, a conchis Stefan Bardan. 

Lupta din PNL Alba a ajuns de risul... democratilor

Senatorul PD de Alba, Alexandru Peres, a salutat decizia Executivului de a aloca judetul Alba sume destul de consistente pentru reabilitarea scolilor si gradinitelor, dar si pentru demararea de lucrari de infrastructura in mai multe localitati, respectiv, canalizare, alimentare cu apa sau refacerea de poduri si podete. Alexandru PereS“Toate bune si chiar laudabil gestul Guvernului Tariceanu II de a veni in intimpinarea asteptarilor celor din administratia locala din toata tara. Partea tragi-comica a acestui gest de normalitate vine insa din modul cum <<grupurile>> din PNL Alba doresc sa isi contabilizeze actiunea guvernamentala”. El a explicat ca, in ziua de 8 august, la diferenta de aproximativ 10 minute, redactiile presei locale au primit doua comunicate cu aproape acelasi continut, dar cu actori diferiti. Dintr-unul reiesea ca meritul aducerii acestor bani in judet este al deputatului Tiberiu Barbuletiu si al prefectului Cosmin Covaciu. In celalalt, meritul apartinea prefectului si celor doi lideri liberali Teodor Atanasiu si Nicolae Popa. “Fata de comunicatul cu antet si adresa trebuie sa recunoastem efortul slugarnic al celui de al doilea document conceput in fostul laborator PC al deputatului Nicolae Popa, care sigur nu uita si mai loveste si in PD, doar-doar efectul va fi recunoscut de toti liberalii judeteni si de catre electorat”, a remarcat senatorul.Bani repartizati politic“Dorim insa sa reamintim <<voiajorului politic>> si biroului sau de presa ca Ministerul Educatiei si Cercetarii sub coordonarea ministrului PD - Mihail Hardau - a repartizat institutiilor de invatamint din judetul Alba, doar pentru investitii, peste 454 miliarde lei vechi, iar pentru dotari (mobilier scolar, bani pentru biblioteci, laboratoare, amteriale sportive etc.) o suma de 81 miliarde lei vechi. Totodata, cele 25 de microbuze scolare in valoare de peste 750.000 euro, precum si cele 29 miliarde lei vechi pentru dotarea cu calculatoare au fost rodul eforturilor facute de liderii PD din Alba”, a mai declarat Alexandru Peres. El a subliniat ca nu doreste sa minimalizeze efortul continuu al Inspectoratului Scolar Alba de a atrage in continuare fonduri pentru dotari, dar a criticat ceea ce a numit “super-politizarea repartitiei de sume doar pe comunele cu administratie liberala si pesedista”. Liderul democrat a aratat ca exista doar trei exceptii, in care au fost alocati bani unor comune conduse de democrati: Sona, Albac si Jidvei. “De asemenea, atragem atentia prefectului Cosmin Covaciu si celor care, iresponsabil, isi aroga dreptil de a-si bate joc de banul public ca au ramas unitati de invatamint unde investitiile nu sint finalizate si risca sa fie blocate pentru anul 2007”, a mai spus Alexandru Peres. El a oferit si citeva exemple. Liceul Teoretic Ocna Mures a avut alocate 15 miliarde lei vechi si mai avea nevoie de 1,85 miliarde lei vechi. Grupul Scola de Chimie Ocna Mures a avut alocate 6,5 miliarde lei vechi si mai avea nevoie de 730 milioane lei vechi. Scoala generala din Vintu de Jos a avut alocate 6 miliarde lei vechi si mai avea nevoie de 1,48 miliarde lei vechi. Scoala generala Abrud mai avea nevoie de 100 milioane lei vechi pentru finalizarea lucrarilor incepute. Grupul Scolar din Abrud a primit 4,7 miliarde lei vechi si mai avea nevoie de 300 milioane lei vechi, in timp ce Liceul “Axente Sever” Aiud a avut alocate 1,5 miliarde lei vechi si mai avea nevoie de 500 milioane lei vechi. Senatorul este de parere ca aceste sume necesare finalizarii investitiilor ar fi trebuit sa fie repartizate cu prioritate si tot in domeniul prioritatilor ar trebui sa se afle si modernizarea scolilor din orase. Alexandru Peres a oferit si un exemplu concret. El a spus ca la Ciuruleasa se modernizeaza patru scoli, iar intrebarea este pentru cine, in conditiile in care acolo exista o tendinta clara de depopulare, iar o parte din bani puteau merge intr-o alta scoala, care cu siguranta va avea elevi multi ani de acum inainte. “De asemenea, schimbarea amplasamentelor pentru cele doua viitoare campusuri scolare de la Alba Iulia la Aiud si de la Albac la Arieseni a fost comandata tot politic si tot pe criteriul minimalizarii posibilelor realizari ale primarilor Partidului Democrat”, a mai spus senatorul.

Opinia cititorilor

 Intrebare: Credeti ca sint in joc si alte interese decit sanatatea cetatenilor si interesele financiare?La inceput am crezut ca nu este asa. M-am gindit ca oamenii s-au trezit, dar acum cred ca exista si alte interese. Dar, sincer, pe mine nu ma intereseaza cine profita de pe urma nebuniei care este acum. Tot ce ma intereseaza este ca cei de la Kronospan sa respecte legea si sa nu ne mai otraveasca atit.Iulian F., SebesOr fi, ce stim noi, ca noua nu ne spune nimic. Da’ macar se face ceva. Ne-a auzit Dumnezeu rugile si a trimis pe cineva. Apai ca ala mai urmareste ceva, pe mine nu ma intereseaza.Maria V., SebesCred ca sint ceva interese ascunse altfel nu se implicau atitia oameni. Dar, oricare ar fi, sa faca ce e bine si pentru noi, ca de aia i-am ales.S. V., SebesNu stiu daca sint si alte interese implicate dar eu sper ca sanatatea este pe prim plan.Maria Jinar, SebesNu stiu ca nu m-am prea ocupat de asa ceva, dar am auzit si eu prin oras, la televizor. Ceva trebuie facut pentru ca este prea multa poluare aici in oras, mai ales in Kogalniceanu.Jurca Cristina, SebesMi-ar place sa cred ca nu. Vreau sa cred ca populatia este mai importanta decit orice altceva si ca s-au gasit mai multe persoane total lipsite de alte interese care sa aiba grija si de noi.Vlad P., SebesNu stiu pentru ca in ultima vreme nu am prea urmarit stirile pe aceasta tema. Sper sa nu fie asa dar, daca s-ar dovedi ceva, nu cred ca m-ar mira.J. G., SebesNu stiu, sper totusi sa nu fie asa. Eu cred ca sanatatea este cea mai importanta.R. M., Sebes

Pe scurt

Amariei risca suspendareaReintoarsa in tara dupa ce a evoluat cu succes in Danemarca la Slagelsse, Carmen Amariei s-a alaturat gruparii „U“ Jolidon, unde evolueaza si sora sa, Anca. Cu toate acestea, handbalista nu s-a acomodat, fapt pentru care doreste sa plece de la formatia pregatita de Gheorghe Covaciu. Destinatia aleasa este Rulmentul Brasov, principala contracandidata la titlu a campioanei Oltchim Rimnicu Vilcea. Conducerea „U“ Jolidon neaga despartirea de Amariei, pe care se mizeaza in sezonul viitor: „Ea se afla sub contract cu noi si nu negociem absolut cu nimeni. Nu ne intereseaza ce face Amariei, cu cine semneaza sau vrea sa semneze, ea apartine clubului nostru. Daca va proceda astfel, va suporta consecintele. Fara discutii, ea va juca pentru noi in sezonul viitor“, a declarat pentru monitorul directorul sportiv de la „U“ Jolidon, Mircea Cucuian.    C. S.Start in EuropaIn aceasta seara, de la ora 20.45 (21.45 ora Romaniei), campioana Dinamo Bucuresti va intilni in deplasare in turul trei preliminar al Ligii Campionilor formatia italiana Lazio Roma. Inainte de confruntarea cu formatia laziala, directorul executiv al „ciinilor“, Cristi Borcea, este increzator in sansele echipei sale: „Sintem campioni si plecam sa ne calificam. E cel mai important meci dupa ‘90. Cele mai mari prime. Orice rezultat care ne face sa speram pentru retur este pozitiv. Am incredere intr-un rezultat bun, Lazio e o echipa valoroasa, foarte puternica in Italia, dar Dinamo se mobilizeaza la meciurile importante.“ Meciul retur se va juca in 29 august, la Bucuresti, de la ora 21.45.    C. S.Ovidiu Herea a semnat cu RapidDupa 2 luni in care a fost dat ca transferat pe rind la Rapid, Steaua si Dinamo, mijlocasul lui FC National si-a ales echipa. Herea a semnat un contract de joc cu Rapidul si va incepe pregatirea sub comanda italianului Cristiano Bergodi: „Stiu ca jucatorul a semnat un contract de joc cu Rapid, iar de miine se va prezenta la antrenamentele echipei“, a precizat Viorel Moldovan, directorul sportiv al echipei bucurestene.    C. S.Grupe dificileCele doua echipe romanesti participante la editia 2007-2008 a cupelor europene la polo si-au aflat primele adversare. CSM Oradea va juca in Euroliga, turneul grupei C fiind programat in perioada 26-30 septembrie, la Berlin. Adversarele campioanei Romaniei vor fi croatii de la VK Sibenik, spaniolii de la CN Sabadell, nemtii de la Spandau 04 Berlin, ucrainenii de la Ilisevet Mariupol, cehii de la Fezko Strakonice si portughezii de la ADN De Portinao. Medaliata cu bronz la editia 2006-2007 a campionatului Superligii, Steaua va evolua in Cupa LEN. Bucurestenii vor intilni in cadrul grupei C echipele Nuoto Catania (Italia), Szeged Beton VE (Ungaria) si Hapoel Qiriat Tivon (Israel). Turneul se va disputa la Catania, in perioada 12-14 octombrie.    T.-J. L.

Cale lunga pentru arena „Ion Moina“

„Nu vrem sa punem in pericol proiectul“Comisia pentru stadion a Consiliului Judetean (CJ) a fost convocata ieri pentru a se discuta modul in care problemele sesizate de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) vor fi tratate, in contextul in care acestea ar putea bloca intreaga investitie. Presedintele comisiei, consilierul judetean din partea PSD, Dan Canta, spune ca vor ramine pe pozitie si ca nu vor lua in seama sesizarile facute de ANRMAP, sperind totusi sa nu se ajunga la situatia in care ele sa puna in pericol procedura de atribuire a contractului. „Nu vrem sub nici o forma sa punem in pericol proiectul, de aceea am hotarit sa ne intilnim, ca sa putem trage concluzii. Am analizat azi (n.r., ieri) situatia in care ne aflam si am decis sa nu ne lasam angrenati in acest joc al prefectului“, a declarat pentru monitorul Canta, dind de inteles ca in culise se desfasoara jocuri politice si ca hotarirea de consiliu adoptata de colegii sai este una clara. „Ar fi trebuit sa isi intrebe juristii, sa ma fi invitat la o discutie, avind in vedere ca punctul lui de vedere este diferit de al nostru, nu sa apeleze la ANRMAP“, a mai spus Canta.Sabotaj!Actiunea prefectului Alin Tise este interpretata, astfel, ca un act de sabotaj, aceasta dupa ce, la sesizarea acestuia, ANRMAP a puricat documentatia CJ privind concesionarea contractului de edificare a noii arene „Ion Moina“. In alta ordine de idei, Dan Canta a conchis declarind ca, personal, nu a purtat discutii cu nici unul dintre cei noua investitori care au cumparat caietele de sarcini, „dar sper ca pe 28 sa se prezinte cel putin citeva din firme, daca nu toate“, pentru a se putea trece la fapte concrete. Pina in prezent, noua firme au cumparat documentatia.

Prostituatele si cateaua cersetoare

 Cind bariera este coborita si autoturismele se aliniaza in asteptarea trecerii trenului, catelusa din imaginea alaturata isi face aparitia de prin boschetii din zona si isi incepe, disciplinata, rondul pe la fiecare masina. Fara discriminareFoarte atenta, chiar politicoasa, aceasta priveste conducatorul auto direct in ochi, daca nu are nici un semnal de la acesta da un ocol cu privirea si spre ceilalti ocupanti ai autoturismului si pleaca la urmatorul. Nu se intimpla sa ignore pe cineva. Ea nu are resentimente fata de marca masinii sau culoarea camasii soferului. Are insa demnitate - nu asteapta sa fie alungata de doua ori. La cel mai discret semn ca nu este dorita, merge la urmatorul. Nici nu “injura” sau sa sfideze pe cei care nu ii dau nimic. Este mereu acolo. La ridicarea barierei se retrage discret, fara a conturba circulatia.Acelasi decor, alte actriteLa doar citeva zeci de metri distanta, dincolo de soseaua de centura, pe bordura unui podet din beton, alte doua fiinte isi fac veacul zi de zi. Acestea mai lipsesc, pe rind sau uneori chiar amindoua. Au cam aceeasi virsta, greu de definit, 15 - 20 de ani.  Dupa culorile si pozitia din a doua imagine, care a surprins doar una dintre fiinte, se poate vedea ca este vorba despre alt tip de vietati. Sint si ele vii si se ocupa de organe aduse in starea proprie. Atunci cind sint lasate sa se apropie. Alta strategieUrmaresc masinile aflate in trafic si sint atente la orice gest al ocupantilor acestora. Ele nu privesc soferii in ochi, ci mai mult asteapta un semn al miinii. Uneori se autoinvita. Nu asteapta vreun oscior sau margarina pe baton aruncate pe geamul intredeschis. Daca exista vreun semn de interes la oferta subinteleasa nu intirzie sa o zbugheasca linga sofer. In graba mare, alti soferi din trafic sint pusi in situatia de a frina sau face tumbe pentru a evita un accident. Pleaca, dar nu departe. Adesea sint vazute revenind pe jos. Isi reiau locul pe podet, acelasi de fiecare data. Asteapta un alt semn. Se spune ca sint zile cind pleaca, dar si revin si de 10 - 15 ori. Catelusa este acolo tot timpul. Ea asteapta doar ca bariera sa se mai coboare o data pentru a-si mai incerca sansa de a primi ceva din mila.

„Plecam sa ne calificam"

In aceasta seara, „ciinii" ataca grupele Champions LeagueDirectorul general al lui Dinamo, a declarat, ieri dimineata, la plecarea delegatiei dinamoviste la Roma, pentru meciul cu Lazio, din turul III preliminar al Ligii Campionilor, ca partida cu italienii este foarte importanta, si crede ca echipa din Stefan cel Mare va obtine un rezultat bun. „Sintem campioni si plecam sa ne calificam. E cel mai important meci dupa '90. Orice rezultat care ne face sa speram pentru retur este pozitiv. Am incredere intr-un rezultat bun, Lazio e o echipa valoroasa, foarte puternica in Italia, dar Dinamo se mobilizeaza la meciurile importante. Daca scoatem un rezultat bun la Roma, pe Lia Manoliu vor fi 50.000 de dinamovisti", a apreciat Cristi Borcea. Sperante in atacActionarul lui Dinamo, Vasile Turcu, a marturisit, la plecarea spre Roma, ca isi pune sperantele in atacul dinamovist. „Avem moralul ridicat. E un meci important, cred in jucatori. Trebuie sa inscriem la Roma. 1-1 e bun, dar de ce nu si victoria? Atu-ul nostru e ca avem cel mai bun atac si avem un lot valoros. Campionatul italian e puternic, dar trebuie sa demonstram ca avem valoare. E cel mai important meci de cind sint la Dinamo. Am dominat campionatul, era meritul nostru sa ajungem in grupe, dar am avut ghinion cu Manchester si Chelsea. Pentru dubla cu Lazio, Dinamo va avea prime mai mari ca niciodata", a promis Turcu. „Oracolul" optimistPresedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat, ieri, la sosirea pe aeroportul Ciampino din Roma, dupa ce politia a detonat un bagaj suspect, ca nu a fost niciun pericol in aeroport si crede ca adevarata bomba va exploda diseara, la meciul cu Lazio. „I-auzi, se intimpla si pe aici din astea. Sper sa nu fie un semn rau. Dar va spun eu, adevarata bomba va exploda marti seara, pe Olimpico. O sa faca Dinamo un meci asa cum n-a mai facut de mult si ii vor scoate pe italieni din cursa pentru Champions League. Va spun eu ca Dinamo poate face un meci mare, care sa-i duca in grupe", este de parere Dragomir.Lucescu: 50 %Antrenorul lui Sahtior Donetk, Mircea Lucescu, crede ca Dinamo are 50% sanse sa se califice in grupele Ligii Campionilor, pentru ca Lazio nu este o echipa superioara alb-rosilor, chiar daca gruparea romana evolueaza intr-un campionat puternic. „Dinamo are 50% sanse sa treaca in grupele Ligii Campionilor. Lazio este o echipa fara mari vedete, insa cu o organizare a jocului foarte buna. Au un antrenor valoros, recunoscut in Italia pentru modul in care isi organizeaza echipele. Daca Dinamo va intelege jocul lazialilor are sanse mari sa treaca mai departe", a spus Lucescu. Totodata, tehnicianul crede ca romanii trebuie sa se dezobisnuiasca sa se considere in permanenta outsideri in intilnirile cu echipele din Occident. „Dinamo are jucatori foarte buni. Lazio nu mi se pare in acest moment mai buna decit Dinamo", a adaugat „Il Luce". Promisiunea PantereiPortarul Bogdan Lobont sustine ca victoria din meciul cu Ceahlaul din campionat le-a dat un moral bun jucatorilor din lot si pot aborda meciul cu Lazio Roma cu mult optimism. Mai mult, promite ca va face tot ce poate pentru a nu primi gol in meciul din aceasta seara. „Victoria de la Piatra Neamt ne-a dat un moral bun pentru Lazio. Ne bucuram ca N&D (Niculescu si Danciulescu - n. red.) au intrat in piine si au marcat goluri importante. Sintem increzatori si ne jucam sansele pina la capat. Ne dorim sa obtinem maximul din cele doua partide si la sfirsitul turului III noi sa fim cei care ne bucuram. Sper sa fac minuni in poarta si sa nu primim gol", a declarat goalkeeperul de 29 de ani.Lotul lui DinamoLotul deplasat de Mircea Rednic pentru meciul cu Lazio: portari - Lobont, Romanovs, Andrei Vlad; fundasi - Stoican, Blay, Nastase, St. Radu, L. Goian, Pulhac, Musat; mijlocasi - Ad. Cristea, Catalin Munteanu, Margaritescu, Izvoranu, Ropotan, Zicu, Fernandes, Oprita; atacanti - Danciulescu, Niculescu, Bratu, L. Ganea. 

Prima sansa a fost ratata

Oboseala si-a spus cuvintulDupa cum am mai anuntat, turneul final al celei de-a VI-a editii a Ligii Mondiale FINA s-a incheiat cu un dezamagitor loc 6 (din opt participante) pentru reprezentativa Romaniei. Ultimul meci, cel cu SUA, a inceput dezastruos pentru echipa pregatita de Vlad Hagiu, care a cedat cu 1-6 in primul sfert. Tricolorii s-au impus in ultimele 8 minute cu 3-1, dar revenirea a fost insuficienta, americanii cistigind cu 9-6 meciul pentru locurile 5-6. Locul ocupat de romani este, totusi, unul conform cu realitatea de moment, ei prezentindu-se la Berlin destul de obositi in urma participarii la puternicul turneu de la Netanya, unde au ocupat un merituos loc secund.In splendidul Complex de Natatie „Europapark“ din capitala Germaniei, poloistii romani au cistigat trei partide (8-7 cu China in grupe si 13-10 cu aceeasi formatie in semifinalele turneului pentru locurile 5-8, respectiv 11-10 cu SUA in faza grupelor), pierzind tot atitea (9-17 cu Serbia in grupe, 6-9 cu Australia in sferturile de finala si 6-9 cu SUA in meciul de clasament pentru locurile 5-6). Golaverajul general de 53-62 demonstreaza o oarecare fragilitate a defensivei. Cele 53 de goluri ale tricolorilor au fost marcate de: Cosmin Radu (17, 1×5m), Andrei Iosep (10, 1×5m), Andrei Busila (7), Ramiro Georgescu (5), Tiberiu Negrean (3), Edward Andrei-Dina (3), Cosmin Baidoc (3), Gheorghe Dunca (2), Kádár Kálmán, George Georgescu si Alexandru Ghiban. Buturile romanesti au fost pazite, pe rind, de Nenciu Berttini si Robert Dinu.Competitia de la Berlin s-a incheiat cu succesul echipei Serbiei, care si-a asigurat, astfel, locul la turneul olimpic de polo. Campioana Europei este a patra formatie calificata la JO de la Beijing, dupa China, Ungaria si SUA.Bratislava, a doua sansaInca un loc va fi atribuit in perioada 2-9 septembrie, cind la Bratislava se va desfasura un turneu preolimpic de calificare. In capitala Slovaciei, romanii vor evolua in grupa A alaturi de formatiile Germaniei, Rusiei, Slovaciei, Frantei si Macedoniei. In grupa B vor juca Italia, Grecia, Olanda, Slovenia si Muntenegru. Chiar daca va atribui un singur bilet pentru Beijing 2008, competitia de la Bratislava este importanta, pentru ca doar ocupantele locurilor 2-6 vor avea dreptul sa participe la ultimul turneu preolimpic de calificare, cel de la Oradea din luna martie a anului viitor.Revenind la turneul final al Ligii Mondiale FINA, clasamentul editiei cu numarul sase este urmatorul: 1. Serbia (premiu de 100.000 de euro), 2. Ungaria (70.000), 3. Australia (50.000), 4. Germania (35.000), 5. SUA (30.000), 6. Romania (25.000), 7. Canada (20.000), 8. China (17.500).Sirbul Vanja Udovicic a fost declarat cel mai bun jucator (MVP) al turneului de la Berlin, iar germanul Alexander Tchigir cel mai bun portar. Cu 22 de reusite, sirbul Aleksandar Sapic a fost golgheterul competitiei, dar n-a fost selectionat in echipa ideala. In opinia specialistilor, aceasta arata astfel: Alexander Tchigir – Filip Filipovic (Serbia), Kiss Gergely (Ungaria), Marc Politze (Germania), Benedek Tibor (Ungaria), Pietro Figlioli (Australia), Vanja Udovicic.

Automobile Craiova a trecut pe profit

Producatorul de piese si accesorii auto Automobile Craiova (AUCS) a obtinut in primul semestru din 2007 un profit net de 1,47 milioane lei, in revenire fata de pierderile din perioada similara din 2006, pe fondul cresterii afacerilor cu 75,5%, conform raportului trimis ieri pietei Rasdaq. In prima jumatate a anului trecut, compania a inregistrat pierderi de 84.000 lei. Afacerile companiei au avansat in primul semestru al acestui an cu 75,5%, pina la 4,96 milioane lei (1,6 milioane euro), comparativ cu perioada similara a anului trecut, cind cifra de afaceri a fost de 2,82 milioane lei. Anul trecut, compania a avut un profit net de 174.000 lei si a inregistrat o cifra de afaceri de 5,66 milioane lei. Automobile Craiova are ca obiect de activitate comertul cu piese si accesorii auto, prin reteaua proprie de magazine si depozite din Craiova si Bucuresti. Compnia are un capital social de 39,78 milioane lei, divizat in 18,94 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,10 lei. Actionarii principali ai societatii sint Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine o cota de 72,40%, si SIF Oltenia (SIF5) cu 22,03% din totalul actiunilor. Titlurile companiei se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, la sectiunea XMBS, sub simbolul AUCS. Compania are o capitalizare de 608,11 milioane lei (190,63 milioane euro), conform ultimei cotatii de 32,10 lei, din 13 august.  

Firma PepsiCo, buna de plata

Al doilea producator de bauturi racoritoare din lume, PepsiCo, a acceptat sa cumpere cel mai mare producator de sucuri din Rusia, Lebedyansky, pentru 1,5-2 miliarde dolari, pentru a-si majora modesta cota de piata din statul rus, afirma Kommersant, citat de Reuters. Cotidianul Kommersant a precizat ca aceasta tranzactie va fi finalizata pina la sfirsitul acestui an iar PepsiCo va cumpara peste 76% din Lebedyansky pentru 1,5-2 miliarde dolari, implicind o posibila majorare a capitalizarii sale de piata. Un purtator de cuvint al grupului Lebedyansky a refuzat sa comenteze aceasta informatie iar PepsiCo nu a putut fi contactat. Grupul american controleaza aproximativ o cincime din piata ruseasca a bauturilor racoritoare si aproximativ o treime din piata cipsurilor, insa in ceea ce priveste piata sucurilor, Pepsi controleaza doar 2% din piata prin marca Tropicana. 

Debut cu stingul

Antrenorul lui Real Madrid, Bernd Schuster, a declarat ca esecul cu 0-1 in fata lui FC Sevilla, in prima mansa a Supercupei Spaniei, este un rezultat bun si ca este sigur ca echipa sa va fi cistigatoarea trofeului, la finalul mansei secunde. „Stiam ca nu vom ataca foarte mult. Am vrut sa controlam jocul si sa evoluam mai bine, asa cum am facut-o in repriza a doua. Nu este un rezultat rau, pentru ca putem reveni in mansa secunda. Inca putem sa cistigam trofeul. Sevilla are in lot jucatori care evolueaza impreuna de citiva ani, iar acest lucru s-a simtit in timpul meciului, se cunosc perfect unul pe altul, dar vom ajunge si noi la acest nivel. Am pierdut din cauza unui penalty, asa ca nu trebuie sa facem mare caz", a declarat antrenorul lui Real Madrid, Bernd Schuster. Vine SneijderSchuster s-a referit si la cazul lui Sneijder, dupa ce Ajax a anuntat ca nu accepta oferta de la Real Madrid, care s-a retras din negocieri. „Eu lucrez cu jucatorii pe care ii am in acest moment. Nu sint ingrijorat de fotbalistii pe care nu ii am la dispozitie. Totusi, din cite am inteles, pina la urma olandezul va ajunge la noi. Am mari sperante in el. Este jucatorul de care avem nevoie pentru a avea performante", a explicat tehnicianul german. Victorie la limitaFC Sevilla a cistigat prima mansa a finalei Supercupei Spaniei, disputata pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, prin golul marcat de Luis Fabiano, din penalty, in minutul 28. Antrenorul Juande Ramos a folosit urmatoarea formula: Palop-Daniel Alves, Boulahrouz, Dragutinovic, Puerta-Jesús Navas (Maresca 75), Martí, Keita, Duda (Capel 67)-Renato (De Mul 57), Luis Fabiano. Campioana Spaniei a jucat in urmatoarea formula: Casillas-Sergio Ramos, Pepe, Cannavaro, Miguel Torres-Gago (Baptista 46), Diarra-Balboa (Saviola 63), Guti, Robinho-Raul. 

Stolojan sustine ca avem distorsiuni severe in sistemul de salarizare

Corelatia salarii-productivitate e studiata superficial si avem distorsiuni severe in sistemul romanesc de salarizare, pentru ca nu avem o metodologie clara de urmarire a acestora, iar referirile generale nu ne ajuta, a declarat ieri, fostul prim-ministru, Theodor Stolojan. “Avem distorsiuni severe in tot ceea ce inseamna sistemul de salarizare din Romania. Nu mai vorbesc de corelarea cu productivitatea”, a declarat Theodor Stolojan. Potrivit lui Stolojan, Romania se afla in etapa in care are loc o crestere normala a salariilor si a veniturilor populatiei, pentru ca “in aceasta perioada a sosit momentul in care Romania trebuie sa accelereze trecerea de la produse si servicii cu valoare adaugata mica, la produse si servici cu valoare adaugata mare si care sa permita si venituri mari oamenilor”. Totusi, fostul premier a precizat ca pina si la un nivel al productivitatii egal cu cel din vestul Uniunii Europene (UE) “nu putem avea salariile celor care ar fi in vest, pentru ca nivelul general al preturilor din Romania este la jumatate din nivelul general al preturilor din vest”. “In Romania vom avea si aceasta convergenta a preturilor, nu numai a veniturilor”, a adaugat Stolojan. 

„Jucatorii sint principalii vinovati“

Pe mina lui FalubAndrei Cordos se considera vinovat pentru insuccesul Universitatii ClujCu un singur punct dupa trei runde disputate, Universitatea Cluj se afla intr-o situatie ingrijoratoare, mai ales ca pe „Moina“ vor veni „granzii“ Steaua si Dinamo. Punctele irosite pe propriul teren cu Pandurii si Rapid pot cintari mult in lupta pentru evitarea retrogradarii. Campionatul este la inceput, dar „Sepcile rosii“ nu reusesc sa se acomodeze cu meciurile de pe prima scena, cu toate ca la echipa evolueaza fotbalisti experimentati, obisnuiti cu performanta. Primul semnal de alarma l-a tras Adrian Falub, la conferinta de presa de la finalul partidei cu Rapid, punctind foarte bine neputinta formatiei sale la ora actuala: „Trec etapele pe linga noi si nu reusim sa stringem puncte“, a precizat cu amaraciune tehnicianul. Directorul executiv al clubului, Sorin Vadana, a sesizat o lipsa de responsabilitate la unii jucatori, fara a da si nume: „Avem nevoie de o abordare mai clara a jocului. Ne-am revenit abia dupa minutul 60. O parte din acesti fotbalisti trebuie sa evolueze cu o dorinta mai mare, pentru ca ei sint singurii vinovati pentru rezultat. Ei sint actorii principali. Adrian Falub nu are nici o vina. Avem mare incredere in el. L-am vazut cum pregateste echipa si nu i se poate imputa absolut nimic. Sper, totusi, sa ne trezim la realitate, pentru ca altfel intram in vrie si ne va fi foarte dificil. Inca sintem in starea cu promovarea, stare pe care sintem nevoiti sa o depasim“, a declarat oficialul clujean. Cu toate acestea, in eventualitatea unei infringeri etapa viitoare cu UTA, scaunul tehnicianului s-ar putea clatina. Rezultatele mentin un antrenor in functie: „Orice este posibil, dar sa nu vorbim despre decizii inainte de jocul de la Arad“, a conchis Vadana.„Sint responsabil pentru rezultat“Tinarul fundas clujean dorit de echipele din capitala si monitorizat de Lazio Roma a marcat un gol in proprie poarta, „reusita“ prin care bucurestenii au plecat acasa cu toate punctele puse in joc. Promovat cu insistenta de Adi Falub sezonul trecut, Cordos este afectat de eroarea facuta, dar spera ca va primi sansa unei revanse in fata colegilor si a suporterilor Universitatii Cluj: „Imi pare sincer rau pentru autogol si as dori sa-mi cer scuze in primul rind colegilor mei, iar apoi suporterilor, care au fost extraordinari. Ma consider principalul vinovat pentru infringere. Am avut un plasament gresit. Acea centrare m-a prins alergind spre poarta si a iesit ce-a iesit. Am gresit, mi-am asumat responsabilitatea si merg mai departe. Vreau sa dovedesc ca alta este valoarea mea si ca autogolul a fost un simplu accident“, a precizat internationalul de tineret al Universitatii Cluj. In alta ordine de idei, in cursul acestei zile, staff-ul tehnic si cel administrativ vor avea o intilnire cu lotul de jucatori, pentru o analiza a inceputului de campionat. Deocamdata nu se pune problema amendarii fotbalistilor.

Apa - izvorul vietii

Este stiut de catre toata lumea ca apa este, practic, sursa vietii.  Cu totii am invatat la  scoala ca planeta noastra este formata in proportie de 70% apa. Daca procentul respectiv s-ar modifica, viata de pe Pamint ori ar disparea, ori ar suferi anumite mutatii care ar schimba pentru totdeauna planeta. La fel am invatat despre organismul uman adult ca este si el format tot din 70% apa. Din corelarea celor doua informatii intelegem ca oamenii, pentru a se pastra sanatosi, trebuie sa pastreze in corpul uman, ca intr-un rezervor, cel putin 70% apa. Din pacate, pentru a ne pastra sanatosi nu este suficient sa pastram acest procent. Calitatea apei este si ea foarte importanta. In ultimii ani miscarea ecologista a scos in evidenta faptul ca poluarea apelor duce la schimbarea mediului de viata de pe planeta. Acelasi lucru se intimpla si in organismul uman. Calitatea apei pe care oamenii o asimileaza, din diferitele bauturi si alimente pe care le consuma, le afecteaza direct nivelul de sanatate. De calitatea alimentelor si a apei pe care o consumam sintem direct raspunzatori. Nimeni nu ne obliga sa consumam alimente sau lichide ce contin nenumarati compusi chimici, mai mult sau mai putin toxici. Singuri putem sa facem selectia acestor produse, nu trebuie decit sa ne informam si sa aflam astfel ce este benefic si ce nu este benefic organismului nostru. Cantitatea de apa din corp este atent monitorizata de creierul nostru, unde exista un centru care regleaza metabolismul apei. Cind cantitatea de apa scade sub 70%, acest centru declanseaza setea si astfel noi stim ca trebuie sa bem mai multa apa. Adesea oamenii ignora acest semnal sau se amagesc consumind multe sucuri acidulate, cafea, ceaiuri sau alte bauturi, dar organismul lor are nevoie doar de apa, simpla, curata, proaspata. Prin ignorarea acestor semnale oamenii forteaza organismul sa lucreze cu un deficit de apa si astfel el trece la reciclarea apei din corp. Reciclarea apei duce la constipatie si la scaderea eliminarii reziduurilor din interiorul corpului, toate acestea ducind la imbolnavire. Simplificind mult putem spune ca, atunci cind sint bolnavi, oamenii sint de fapt insetati. Despre proprietatile curative ale apei oamenii au stiut inca din vremuri indepartate. Numeroase desene rupestre demonstreaza ca omul preistoric stia sa vindece rani grave si malformatii cu ajutorul apei. in toate religiile antice apa era simbolul purificarii. In Egipt, China, India, Grecia antica, se prescria folosirea terapeutica a apei. Chiar si in Vechiul si Noul Testament abunda textele cu puterea curativa a apei, Iisus implinind diverse minuni cu ajutorul ei. In epoca moderna s-au facut multe studii si experimente pentru a se cunoaste mai multe despre efectele curative ale terapiilor cu apa. Cele mai spectaculoase rezultate le-a obtinut japonezul Masaru Emoto. In urma experimentelor sale el a ajuns la concluzia ca apa este un element viu, capabil sa interactioneze cu ambientul natural si cu fiintele vii. El detinea dovezi stiintifice cp apa percepe sentimentele noastre, emotiile, cuvintele, rugpciunile, „asculta" muzica si reactioneaza in mod divers la acesti stimuli, ca si cind ar putea sa-i aprecieze valoric.Pe scurt, in experimentele respective, Masaru Emoto a pus apa distilata intr-o eprubeta, dupa care, in apropierea ei, diferite persoane au rostit cuvinte senine si blinde. Dupa ce a inghetat apa din eprubeta, a fotografiat cristalele de apa care luasera forme superbe, armonioase, geometrice. Aceeasi apa a fost, dupa aceea, supusa unui „tratament" cu cuvinte dure si negative. Cristalele obtinute dupa inghetare erau complet diferite, devenisera asimetrice, contorsionate, scurte, parca erau speriate si devastate. Acelasi experiment a fost facut folosind muzica. Sa ne imaginam cum reactioneazp cele 70 de procente de apa, din organismul unui om care este supus tot timpul unor stimuli negativi. Nu trebuie sa ne mai mire ca organismul omului respectiv se imbolnaveste. Acum este mai usor sa intelegem de ce toate religiile mari ale lumii pun accent pe cultivarea emotiilor si gindurilor pozitive si au creat acele forme de meditatie prin rugaciune. Ne este mai usor sa intelegem sfatul medicului care ne recomanda sa bem in fiecare zi cel putin 2-2,5 litri de apa. In concluzie, daca dorim sa avem o viata frumoasa, trebuie sa avem grija sa bem multa apa proaspata in fiecare zi si, de asemenea, sa fim atenti la modul in care gindim si actionam pentru a nu influenta negativ apa din interiorul nostru.  

S-a dat startul la cursa pentru fondurile destinate IMM-urilor

Inscrierile pentru acest program vor incepe in data de 14 august, se fac on-line, pe site-ul ANIMMC, intre orele 9.00-15.30, si se vor incheia in 20 august. “Prin acest program vor putea primi finantare intre 380 - 400 de firme, in functie de citi bani vor solicita fiecare”, a spus Barta. Dupa terminarea perioadei de inregistrare in Program, MIMMCTPL va face publica pe site-ul ANIMMC lista cu solicitantii inscrisi in cadrul programului in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut. Tot pe adresa ANIMMC vor fi anuntati si solicitantii care au fost declarati eligibili si acceptati pentru evaluarea in scopul finantarii. Apoi va urma o perioada de 30 de zile in care celor admisi le vor fi verificate autenticitatea datelor inscrise in formularele de inscriere, a adaugat reprezentantul ANIMMC. In cazul in care datele nu coincid cu realitatea, societatea respectiva va fi eliminata, iar locul ei va fi luat de una din cele 100 companii aflate pe lista de asteptare ce va fi formata.Conditii de accesarePentru a beneficia de ajutorul financiar nerambursabil, valoarea finantarii nu poate sa depaseasca echivalentul a 10.000 euro, pentru intrepriderile nou-infiintate si microintreprinderi, iar in acelasi timp nu poate acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului. In cazul intreprinderilor mici si mijlocii suma solicitata nu poate fi mai mare de 50.000 euro si 60% din valoarea proiectului. Institutia de credit va acorda beneficiarului eligibil un credit de finantare, reprezentind minim 25% din valoarea proiectului de investitii, credit acordat in conditiile de piata si care nu este garantat de stat. Contributia proprie a beneficiarului eligibil trebuie sa fie de minim 15% din valoarea proiectului de investitii, in numerar. Se pot finanta numai achizitiile de masini, utilaje, echipamente, mijloace de transport de marfuri care sint noi (nu second-hand). O intreprindere poate accesa o singura data acest program.

Ovidiu Herea a semnat pe trei ani cu Rapid

Impresarul Ana Maria Prodan a declarat, luni, la Crowne Plaza, ca mijlocasul Ovidiu Herea a semnat un contract pe o durata de trei ani cu formatia Rapid.“Speram ca jucatorul sa fie fericit. Am încheiat în sfirsit circul. Herea e jucatorul Rapidului, în proportie de 50%, celelalte 50 de procente apartinind Progresului. Noi ne-am înteles, acum trebuie sa semneze si cluburile. Herea a semnat pe trei ani cu Rapidul. Important e ca el sa joace. Ce se întimpla între cele doua cluburi pe noi nu ne mai intereseaza. Acum a fost totul bine la negocieri. M-au sunat si au fost de acord cu toate conditiile noastre”, a spus Ana Maria Prodan. Impresarul a dezvaluit ca actualul sau prieten, Laurentiu Reghecampf, l-a sfatuit pe Herea sa aleaga Rapidul: “Domnul Copos e foarte fericit si mi-a spus ca Herea a ajuns la Rapid datorita lui Reghecampf. El mi-a zis ca Reghe l-a sfatuit pe jucator sa aleaga Rapidul”. Mijlocasul Ovidiu Herea a fost foarte aproape sa ajunga la Rapid, fiind chiar si prezentat ca jucator al giulestenilor, dar în cele din urma a plecat din cantonamentul feroviarilor pentru a negocia cu patronul Stelei, Gigi Becali. Din acel moment, viitoarea destinatie a lui Herea a fost incerta, vehiculindu-se variante ca Rapid, Steaua, Dinamo sau Dacia Mioveni. 

Programul Sibiu CCE 2007 Marti, 14 august

ora 00.00, Facultatea de Litere si Arte - Program pentru studenti. Tinar in Europa: Sibiu (Romania) intilneste Deventer (Olanda) ora 00.00, Fundatia pentru Reabilitare Urbana - Expozitie Alexandra Croitoru. City Wall Gallery ora 00.00, Piata Mare - expunere in aer liber - Gradina Dumaine. Lucon territoire contemporain - Lucon teritoriu contemporan.ora 00.00, Skate Park - Punct de colectare a artei - Street debate public artora 00.01, Parcul Bulevard - expozitie de sculptura GRADINA - sculptor Liviu Mocan.ora 08.00, Diverse locatii - Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermannora 09.00, Muzeul Brukenthal - Palatul Brukenthal - Expozitie: Noi si Imaginile. Richard Schindler  ora 09.00, Complexul National Muzeal „ASTRA" - Expozitia Temporara Mobilier Pictat Transilvanean ora 10.00, Casa Artelor - Galeria de arta populara - Expozitia „Icoana din sufletul copilului"ora 10.00, Casa Calfelor - Calfe calatoare - Animatie culturala. Expozitie ora 10.00, Sibiu - Crossroads of Cultures-Ateliere, Sibiuora 10.00, Turnul de nord al Bisericii din incinta Cetatii Cisnadie - Arhitectura fortificata saseasca din Transilvaniaora 10.00, Galeria Art-VO - A Personal Territory - Sorin Hanora 10.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal - Petresti - Cucuteni. Zbor in trecut. Descoperiri arheologice in imagini aeriene.ora 10.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal - Expozitie Sultan & Stafide. Perceptia sinelui si identitatea alteritatii. ora 10.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal  - Brechungen/ IDGL Germania. Salonul International de Arta Fotografica de la Sibiu, Editia a XII-a ora 10.00, Teatrul Gong - Spectacole, ateliere de lucru, jam-sessions la „Casa Olandei". Tinar in Europa ora 11.00, Centrul de Cultura si Dialog Friedrich Teutsch - Expozitie. Drumul- Intilnirea.ora 11.00, Muzeul de Istorie, etaj 1 - Expozitie Zbor in trecut - Romania si patrimoniul mondial UNESCOora 14.00, Cinemateca Astra Film -  „365 de ferestre spre lume - Dincolo de diguri", un film de Michiel van Erp, Olandaora 16.00, Cinema „Arta" - „Venus", Sibiu Film Festora 17.00, Muzeul Brukenthal  - Workshopul „omniprezent.nicaieri" sustinut de Richard Schindler. ora 21.00, Curtea Scolii Speciale Nr. 2, Muzica in Alb- Negru: „Tagebuch einer Verlorenen / Jurnalul unei fete pierdute" - regia Georg Wilhelm Pabstora 21.00, Imperium Pub - Recital Bob Bales & Imperium Band. Arta Culturii 

Novak Djokovic i-a invins pe Nadal si Federer si a cistigat turneul Masters de la Montreal

Sirbul Novak Djokovic l-a invins, duminica seara, pe liderul clasamentului ATP, Roger Federer, scor 7-6, 2-6, 7-6, in finala turneului Masters de la Montreal, dotat cu premii in valoare de 2.450.000 de dolari. “A fost o saptamina fantastica pentru mine, un turneu fenomenal. Pot spune ca succesul este si mai mare odata ce i-am invins pe primii trei tenismeni ai lumii. Este un vis devenit realitate, mai ales o finala cistigata in fata lui Federer”, a declarat Djokovic, dupa meci. In drumul sau spre finala, Federer a trecut in sferturi de australianul Lleyton Hewitt, iar in semifinale pe cehul Radek Stepanek, in timp ce Djokovic l-a eliminat in antepenultima etapa a competitiei canadiene pe americanul Andy Roddick, iar in semifinale l-a invins pe Rafael Nadal. Federer si Djokovic sint la al cincilea meci, de patru ori impunindu-se elvetianul. Primul joc a fost in 2006 la Masters-ul de la Monte Carlo, in mansa inaugurala, Federer cistigind cu scorul 6-3, 2-6, 6-3. Cea de-a doua partida in care liderul ATP s-a impus a fost in acelasi an, intr-un meci de Cupa Davis. Urmatoarea partida s-a disputat anul acesta, in optimile turneului de Mare slem, Australian Open, pe care Federer l-a cistigat pentru a treia oara. Ultimul meci Federer-Djokovic s-a disputat in sferturile turneului din Dubai, pe care elvetianul si l-a acontat pentru a patra oara. Detinatorul titlului in 2006, Roger Federer l-a catalogat pe tenismenul sirb ca fiind una din marile sperante ale tenisului: “Asa cum am mai spus, Novak este un tensimen tinar, care creste in fiecare zi. Daca o tine asa va fi un adversar la titlul de Mare slem, deoarece a jucat deja doua semifinale”. Roger Federer a cistigat finala din 2006 in fata francezului Richard Gasquet. Rogers Masters, cum i se mai spune competitiei canadiene, a fost cistigata de cele mai multe ori de americanul de origine ceha Ivan Lendl, care s-a impus de sase ori (1980, 1981, 1983, 1987, 1988, 1989). Singurul roman care a cistigat Masters-ul de la Montreal este Andrei Pavel, in 2001, cind in finala l-a invins pe australianul Patrick Rafter. Dupa ce a cucerit Mastersul de la Montreal, Novak Djokovic a urcat o pozitie in clasamentul ATP, ocupind in acest moment locul 3. Pe primul loc a ramas elvetianul Roger Federer, urmat de spaniolul Rafael Nadal. 

Atentie la radar

Si astazi, aparatele radar vor veghea pe principalele artere din judet, dar si din municipiu. Astfel, soferii care vor circula pe DN 1 ar trebui sa fie vigilenti, mai ales la limita cu judetul Alba. Radarul va stationa aici intre orele 7-13 si 15-20. Pe DN 7, radarul va sta astazi la punctul control Vestem - limita cu judetul Vilcea, intre orele 7 si 13. Nici DN 14 nu va fi liber pentru vitezomani. Radarele vor fi amplasate intre orele 15 si 20, in Sura Mare, Slimnic, Rusi, Agirbiciu si Axente Sever. Si in municipiul Sibiu, intre orele 7 si 20, cu pauza intre 13.30 si 14.30, veti da de radare pe Soseaua Alba Iulia si Bulevardul Vasile Milea.

Pe scurt

Date despre Sfintul SinodCNSAS a trimis adrese catre SRI, SIE si MApN pentru a solicita date, in cazul in care se afla intre dosarele de siguranta nationala pe care le mai detin, despre cei 47 de membri ai Sfintului Sinod, respectiv episcopi, arhiepiscopi si mitropoliti, pe linga cele pe care le detine Colegiul. Colegiul CNSAS a trimis adresele catre institutiile care mai detin dosare de siguranta nationala din arhivele Securitatii, pentru a afla daca vreunul dintre membrii Sfintului Sinod are dosar care sa nu fi fost predat Colegiului in momentul desecretizarii dosarelor Bisericii. Membrii Colegiului doresc sa stie daca in arhivele Securitatii se afla dosare pe numele actualilor episcopi si mitropoliti sau episcopi-vicari, fie de colaboratori, fie de urmariti.    G. G.Demisie la PSD Baia MareDeputatul PSD Dan Mihalache si-a anuntat ieri demisia din functia de vicepresedinte detinuta in organizatia PSD Baia Mare, din cauza suspiciunilor care planeaza asupra corectitudinii alegerilor din organizatie care au avut loc acum 2 luni. „Imi exprim speranta ca aceasta demisie, alaturi de altele, va deschide calea spre organizarea unor alegeri corecte in organizatia PSD Baia Mare, alegeri pe care eu le consider necesare. Din pacate, sint mult prea multe suspiciuni care planeaza asupra alegerilor trecute din PSD Baia Mare. Aceste suspiciuni fac ca organizatia sa fie nefunctionala“, a spus Mihalache. Dan Mihalache a declarat ca este nevoie sa fie stabilit un comitet interimar si un presedinte interimar care sa asigure reorganizarea organizatiei municipale, in mod corect.    G. G.

Munca facuta scrum

Pompierii sibieni au avut parte, in acest an, de aproape 300 de interventiiDe la 1 ianuarie si pina in prezent, pompierii sibieni au avut aproape 300 de interventii, dintre care aproape 200 au fost incendii. 92 interventii au fost inregistrate in municipiul Sibiu, iar 194 in judet. Flacarile au rapus trei copii si un adult si au dus la ranirea a altor  patru copii si sapte adulti. Din fericire, pompierii au reusit sa salveze din ghearele mortii patru copii si trei adulti. Nici valoarea bunurilor distruse in incendii in acest an nu este de neglijat: 850.308 lei. Daca nu ar fi intervenit pompierii, alte bunuri, in valoare de aproape 6 milioane de lei, ar fi fost distruse.Fumatul produce pagube Din totalul incendiilor produse in acest an, mai bine de 30 au avut drept cauza fumatul. Tigarile aprinse aruncate la intimplare de fumatorii inraiti le-au dat batai serioase de cap pompierilor. Totusi, cele mai multe incendii, 83 la numar, au pornit de la focuri aprinse de sibieni in aer liber, apoi scapate de sub supraveghere. Pe locul trei in topul cauzelor care au dus la izbucnirea incendiilor se afla scurtcircuitele produse la instalatiile electrice defecte. Urmeaza apoi incendiile izbucnite la cosurile de fum necuratate (9), joaca cu focul a copiilor (7), echipamentele electrice improvizate (5) sau mijloace de incalzire lasate nesupravegheate (5). Oameni in pericolConform statisticilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Sibiu, majoritatea incendiilor s-au declansat in gospodariile oamenilor. Astfel, au fost afectate de furia distrugatoare a flacarilor 84 de gospodarii. Alte 9 incendii s-au manifestat in acest an la paduri, iar 7 in diferite ateliere sau magazii din industria prelucratoare. De asemenea, au fost afectate de incendiu sase hoteluri si restaurante si sase mijloace de transport. Sibieni avertizatiMari batai de cap au avut pompierii, si-n acest an, cu incendiile izbucnite pe miristi. „Nu uitati ca arderea miristilor se va face numai cu acordul Agentiei Judetene de Protectie a Mediului si dupa luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurindu-se supravegherea permanenta. Incalcarea acestei prevederi constituie contraventie", avertizeaza lt. col. Ioan Faur, purtator de cuvint in cadrul ISU Sibiu.

Vadim Benyatov poate parasi Romania!

Curtea de Apel Bucuresti a decis in 31 iulie revocarea masurii prelungirii interdictiei de a parasi tara pe numele lui Vadim Benyatov, dupa ce a admis o exceptie ridicata de avocatii acestuia. Cererea avocatilor lui Benyatov s-a referit la necompetenta materiala a procurorului in legatura cu masura prelungirii unei interdictii de a parasi localitatea sau tara. Consultantul Vadim Benyatov, anchetat in dosarul privatizarilor strategice, a cerut ultima data pe data de 2 iulie Curtii de Apel Bucuresti sa ii ridice interdictia de a parasi tara, pentru ca intentioneaza sa-si vada familia si sanatatea lui este precara. Benyatov a declarat, la rindul sau, ca este fortat sa stea in Romania si ca vrea sa paraseasca tara pentru a-si vedea familia, iar, in conditiile in care cererea ii va fi admisa, va veni ori de cite ori va fi nevoie la proces, informeaza NewsIn.La data de 29 noiembrie 2006, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva a lui Vadim Benyatov pe o perioada de 20 de zile pentru infractiunea de spionaj si constituirea unui grup infractional organizat, pentru procurarea de la Ministerul Economiei si Comertului secrete de stat pe care le-a transmis unor firme straine participante la licitatia privind adjudecarea SC Electrica Muntenia Sud. Masura a fost prelungita succesiv, iar la data de 22 ianuarie 2007 prelungirea arestarii preventive a fost inlocuita cu punerea indata in libertate si cu interdictia de a nu parasi municipiul Bucuresti.Consultant ruso-american, Vadim Benyatov, impreuna cu consultantul bulgar Stamen Stantchev, Dorinel Mucea (fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului) si Mihai Radu Donciu (fost consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului) sint cercetati sub acuzatiile de spionaj sau tradare prin divulgare de date confidentiale in dosarul privatizarilor strategice.

Clujul arunca manusa

• Gloria Buzau - Farul Constanta 1-0 (0-0). Cl. Ionescu (‘55). Buzoienii au obtinut prima victorie in acest campionat, in timp ce situatia echipei de pe Litoral incepe sa se coloreze in albastru ultramarin. Interesant este faptul ca Gigi Becali, prezent in tribunele stadionului din Buzau, tinde sa devina si consilierul tehnic al antrenorului Ilie Stan, finantatorul Stelei sfatuindu-l pe acesta sa-l foloseasca pe Claudiu Ionescu ca atacant coordonator. Tocmai Claudiu a dat golul victoriei, dintr-o lovitura libera. Drept multumire, pe Ilie Stan l-a luat gura pe dinainte la conferinta de presa, multumindu-i lui Becali pentru sprijinul financiar acordat echipei, dupa care a retractat imediat, spunind ca sponsor este Constantin Bucur.• “U” Cluj - Rapid 1-2 (1-1). N. Jovanovic (‘7) / Grigorie (‘32), Cordos (‘55 - autogol). O victorie a experientei superioare a giulestenilor, desi clujenii au deschis scorul devreme. Meciul a inceput cu un sfert de ora intirziere, din cauza ploii torentiale care a cuprins Clujul, si desfasurarea sa a stat sub semnul intrebarii, intrucit stadionul “Ion Moina” nu are instalatie de nocturna. Ex-dinamovistul Grigorie si-a razbunat evolutiile slabe din startul campionatului, inscriind golul egalizator, dar sentinta a fost data de un clujean, fundasul Andrei Cordos, monitorizat de cluburile din Capitala, care a deviat balonul venit dintr-un corner in proprie poarta. • Universitatea Craiova - CFR Cluj 1-3 (1-1). Stoica (‘31) / Trica (‘2), Didy (‘49, ‘59). Un meci frumos, cu o prima repriza echilibrata, in care oltenii puteau inscrie de mai multe ori dupa superba reusita a ex-craioveanului Trica (fluierat ca la nunta pe “Ion Moina”). Dupa pauza, insa, au iesit la rampa stranierii Clujului, in prim plan fiind argentinianul Culio si Didy, autorul celor doua goluri. Craiova, care facuse o prima repriza buna, n-a mai avut replica, in fata unei formatii care se arata clar ca pretendenta la titlu! Celelalte rezultate ale etapei:Dacia Mioveni - FC Vaslui 2-2; Ceahlaul Piatra Neamt - Dinamo 0-3; Otelul Galati - Unirea Urziceni 3-2; Gloria Bistrita - UTA 2-1; Poli Timisoara - Pandurii Tirgu-Jiu 3-1; Steaua - Poli Iasi 1-0.  1. Steaua        3    3    0    0     4-1    9 (^3)2. Timis.        3    2    1    0     8-4    7 (^1)3. CFR        3    2    1    0     6-3    7 (^4)4. Rapid        3    2    1    0     6-4    7 (^4)5. Dinamo        3    2    0    1     5-3    6 (^3)6. Vaslui        3    1    2    0     6-4    5 (^2)6. Bistrita        3    1    2    0     6-5    5 (-1)8. Urziceni        3    1    1    1     7-7    4 (^1)9. UTA        3    1    1    1     4-4    4 (^1)10. Pandurii        3    1    1    1     3-4    4 (^1)11. Craiova        3    1    0    2     6-5    3 (-3)12. Ceahlaul        3    1    0    2     5-5    3 (-3)13. Otelul        3    1    0    2     3-4    3 (-3)14. Iasi        3    1    0    2     3-5    3 (0)15. Buzau        3    1    0    2     2-6    3 (-3)16. “U” Cluj        3    0    1    2     4-6    1 (-5)17. Mioveni        3    0    1    2     3-5    1(-5)18. Farul        3    0    0    3     0-6    0 (-3)

Piturca a ales: Constanta

Selectionerul Victor Piturca a anuntat ieri, ca stadionul Farul din Constanta va gazdui meciul de fotbal dintre Romania si Olanda, programat pe 13 octombrie in preliminariile Euro 2008, in detrimentul candidatelor Timisoara, Craiova sau Bucuresti. In mandatul lui Piturca, Romania a disputat patru meciuri oficiale pe stadionul Farul din Constanta, inregistrind trei victorii, 3-0 cu Armenia, 2-0 cu Andorra, 2-0 cu Cehia, si un egal, scor 2-2 cu reprezentativa Bulgariei. Ora de start a partidei dintre Romania si Olanda nu a fost inca stabilita. 

„Opozitie constructiva“

„Nimeni nu e interesat de anticipate“Ion Iliescu le-a recomandat colegilor de partid sa ajute PNL„Lucrurile trebuie cumpanite cu atentie“, avertizeaza presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, facind referire la oportunitatea depunerii unei motiuni de cenzura de catre social-democrati. „Nimeni nu e interesat in acest moment de alegeri anticipate, nici cei de la guvernare, nici cei de la PSD. Nu pot sa ma pronunt daca depunerea unei motiuni de cenzura de catre PSD ar fi o greseala“, apreciaza Iliescu.Fostul presedinte, care a declarat ca nu va merge la intilnirea informala a PSD de la Bran, pentru ca este in concediu, sustine ca din punctul sau de vedere cea mai buna solutie pentru partid este „opozitia cu elemente constructive“. „PSD trebuie sa ramina in opozitie, dar, in acelasi timp, trebuie sa se tina cont ca exista un program legislativ si guvernamental ce trebuie implementat, adica legea pensiilor, protectia chiriasilor evacuati, despagubirile pentru seceta, exista o multime de probleme ce trebuie rezolvate, iar Guvernul acesta nu poate sa le implementeze fara PSD“, precizeaza Iliescu in declaratia sa pentru Agentia NewsIn.„Guvernul nu rezista fara intelegerea cu PSD“Presedintele de onoare al social-democratilor sustine ca nu PSD trebuie sa fie cel care deschide calea negocierilor, ci PNL si Guvernul. Intrebat daca sustinerea PSD fata de Guvern ar trebui formalizata printr-un protocol de colaborare, Iliescu a raspuns ca nu un asemenea document ar fi important, ci „dialogul structurat“. „Este in interesul Guvernului sa aiba un dialog structurat cu cel mai mare partid de opozitie, sa aiba consultari permanente. Acest Guvern nu poate sa mai reziste daca nu are o intelegere formala cu PSD“, crede Iliescu. Teme importante pe agenda de la BranVicepresedintii PSD, carora li se va alatura si liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, s-au reunit ieri seara la Bran pentru a decide daca sustin Guvernul minoritar al PNL sau, in caz contrar, daca depun o motiune de cenzura. O eventuala sustinere a lui Ion Iliescu, despre care rechizitoriul in dosarul mineriadei din iunie ‘90 a scris ca a coordonat personal represiunea manifestantilor din Piata Universitatii, va fi si ea luata in discutie. Nu in ultimul rind, conducerea PSD va dezbate si un proiect de strategie electorala pentru alegerile europarlamentare pregatit de secretarul general, Titus Corlatean, si de vicepresedintele Liviu Dragnea. 

Noi medalii la canoe

In ultima reuniune a Campionatelor mondial de kaiac-canoe din orasul german Duisburg, sportivii romani au mai obtinut 2 medalii - argint la canoe-2-500 m, prin Iosif Chirila si Andrei Cuculici, si bronz, prin echipajul de canoe-4-500 m, care in prima zi, pe distanta de 1.000, in aceeasi alcatuire, obtinuse singura noastra medalie de aur. Cursa de canoe-2, pe distanta de 500 m, a fost majoritatea distantei dominata de romanii Iosif Chirila si Andrei Cuculici, depasiti in final cu un virf de barca de Ungaria (Kozmann, Kolonicz), noii campioni mondiali. Cu o medalie de bronz pentru echipajul romanesc (Loredan Popa, Ciprian Popa, Nicolae Florea, Florin Mironocic), s-a incheiat proba de canoe-4 -500 m, campionii mondial de la 1.000 m, cu o zi inainte. Cursa a fost extrem de disputata, toate cele trei echipaje ale podiumului fiind cuprinse in aceeasi secunda.  

Hoti de maruntisuri

Infractorii marunti au luat din nou „la ochi" hypermarketurile din Sibiu. In numai doua zile, jandarmii au intocmit trei dosare penale pentru furt calificat. Simbata, in jurul orei 14, un barbat de 56 de ani din Bucuresti a fost surprins pe camerele video ale unui hypermarket in timp ce „dosea" produse alimentare in valoare de 119 lei. Citva ore mai tirziu, intr-un alt magazin, un tinar de 17 ani a fost prins in timp ce fura produse de pe raft. Desi valoarea prejudiciului era de doar 55 de lei, jandarmii i-au intocmit dosar penal. Duminica, intr-un al treilea hypermarket, un alt tinar, in virsta de 19 ani, a fost surprins pe camerele video in timp cu sustragea produse alimentare in valoare totala de 41 de lei.  

Pe scurt

Cea mai mare finantare imobiliaraDoua companii au incheiat cea mai mare finantare imobiliara de pe piata româneasca. Partile care au incheiat acest acord sint grupul de companii Iulius si Eurohypo AG. Valoarea finantarii se ridica la 175 de milioane de euro si vizeaza refinantarea proprietatilor pe care grupul Iulius le detine, este vorba despre centrele comerciale de tip mall din Timisoara, Iasi, Cluj si de Terra Center, spun oficialii proiectului. Potrivit informatiilor furnizate de catre companie, grupul Iulius este in prezent cel mai mare dezvoltator de centre comerciale din marile orase ale României. Eurohypo AG este prima banca de real estate de talie internationala care a intrat pe piata furnizarilor de finantari in sectorul imobiliar din România. Iulian Dascalu, proprietarul grupului de firme Iulius, spune ca „prin aceasta finantare de portofoliu compania va demara alte proiecte imobiliare, printre care si proiectul Palas“. In alta ordine de idei, Eurohypo este unul dintre cei mai mari emitenti de obligatiuni ipotecare de pe piata de capital si detine active in valoare de aproximativ 240 de miliarde de euro.    L. A.Start la subventii pentru agricultoriA inceput „campania de cereri“ pentru subventiile destinate infiintarii culturilor de toamna. Termenul pina la care fermierii pot depune cererile ca sa poata primi acesti bani este de 15 octombrie, urmind ca bonurile valorice eliberate ulterior sa fie valabile pina la data de 15 decembrie. Vor primi subventii cei ce vor prezenta documente care sa faca dovada ca detin teren, ca folosesc seminte certificate si ca nu au datorii la directiile agricole. Subventiile se ridica la valoarea de 500 de lei pentru culturile de griu, de 400 de lei pentru rapita si 450 de lei pentru celelalte tipuri de culturi. Aceste sume vor acoperi achizitia de motorina sau biodiesel, seminte, pesticide sau ingrasaminte.    L. A.Culturi distruse de secetaSeceta a afectat peste 130.000 de hectare de porumb si floarea soarelui, in conditiile in care doar 8.700 de hectare sint asigurate de catre agricultori, potrivit informatiilor furnizate ieri de Directia Agricola Iasi. Astfel, din cele 105.800 de hectare de porumb, 60.500 de hectare au fost afectate in totalitate, iar alte 45.300 de hectare partial, in timp ce doar 1% din suprafata cultivata este asigurata. Cit priveste culturile de floarea soarelui, seceta a afectat in totalitate 3.100 de hectare si alte 21.480 de hectare partial, cu un grad de dauna de peste 30%. Fermierii au asigurat 5.161 din cele 24.580 de hectare de floarea soarelui cultivate in primavara acestui an.    G. G.

Se intrerupe curentul

Pentru efectuarea unor lucrari programate in reteaua de energie electrica, astazi, 14 august, intre orele 7 si 19, se va intrerupe furnizarea curentului electric in localitatile Rasinari, Poplaca, Trainei si Prislop. Tot astazi, intre orele 9 si 15, se va sista curentul in localitatea Turnu Rosu - zona centrala, pe strada Boitei, iar intre 8 si 15 - in localitatea Nucet. De asemenea, astazi, dar si miine, intre orele 9 si 17, se va sista curentul in localitatea Sibiu, pe strazile Egalitatii, Baicoi, Randunelelor, Ciocarliei, Lupeni - partial, H. Heine, Crinilor, Resita, Zorilor si Armoniei, iar astazi si miine, intre 8 si 16, in localitatea Hamba. Miine si joi, intre orele 8 si 15, se va intrerupe furnizarea energiei electrice in Poplaca, partial - zona centrala.  

Pasapoarte pentru cai

Pentru moment, proprietarii de cai de rasa ori care sint comercializati in afara tarii au nevoie de un document in plus, de un pasaport in care sint inscrise toate datele de identificare si de sanatate ale animalului. Pina la sfirsitul anului 2008, toti caii din judet vor trebui sa aiba un asemenea document, fara de care nu se va putea efectua nici o tranzactie legala cu cabaline.Aceasta masura este menita sa tina sub control si mai bine situatia cabalinelor, mai ales locul de provenienta a acestora si starea lor de sanatate, nu doar pentru a preveni circulatia lor din zone unde exista focare de anemie infectioasa, dar si in incercarea de a elimina comertul la negru cu cai furati. „Crotalierea cabalinelor s-a terminat in judetul Cluj, iar eliberarea pasapoartelor pentru cai, precum si urmarirea efectivelor din judet au trecut de la Directia Sanitar-Veterinara (DSV) la Unitatea pentru Ameliorare si Reproducere in Zootehnie (UARZ). Practic, in acest moment, pasapoartele sint eliberate doar pentru caii de rasa, de curse, pentru animalele care intr-un fel sau in altul trebuie sa iasa din tara“, a precizat Radu Berchis, seful centrului UARZ din Cluj, cel ce raspunde de aplicarea acestei masuri in judet. El spune ca, in prezent, la nivel oficial exista inregistrati 23.800 de cai, insa o statistica exacta a numarului de cabaline de rasa exista in baza de date a DSV. Proprietarii de cai sint cei care trebuie sa ceara eliberarea unui asemenea document, din proprie initiativa. „Nu ii costa nimic, la noi cel putin. Insa cabinetele veterinare sau, in general, veterinarii au firme, iar analizele si inscrierea rezultatelor in documente costa. Oricum, preturile nu sint mari si orice fermier, oricit de mic, si le poate permite“, mai mentioneaza Radu Berchis. Aceste costuri se ridica la valori de citiva zeci de lei, insa oficialitatile spun ca, pe linga crotaliere, aceste documente au menirea de a proteja si urmari nu doar sanatatea animalelor, ci si de a preveni si elimina furturile si comertul la negru cu cai.

Dinamo, la portile Romei

Nici acum nu va fi deloc simplu pentru elevii lui Mircea Rednic, intrucit pacatele trecutului fac ca Dinamo sa nu fie cap de serie in aceasta faza. Insa chiar daca adversara este a patra echipa clasata in puternicul campionat italian, Lazio Roma nu este chiar Manchester United. Echipa din Soseaua Stefan cel Mare s-a intilnit de mai multe ori cu echipe italiene, dar n-a reusit decit o singura data sa depaseasca acest obstacol. 1981, Cupa UEFA, turul II, cind a reusit, intr-un final de meci incendiar (nevazut de telespectatorii romani, intrucit s-a suprapus cu un miting al lui Ceausescu!), sa elimine pe Inter Milano, cistigind in prelungiri cu 3-2, dupa ce milanezii avusesera scorul de 2-1. 75 mii de dolari pentru calificareConfruntat cu importanta covirsitoare a meciului tur care se disputa in aceasta seara pe “Stadio Olimpico”, antrenorul Mircea Rednic nu se afla in starea optima in privinta lotului de jucatori. Doua piese grele in angrenajul defensiv, fundasul central Moti si inchizatorul Margaritescu, sint accidentati, ultimul fiind luat in avionul de Roma ca solutie de avarie. Pentru inlocuirea lui Moti, Rednic va apela la experimentatul Vali Nastase, jucator care cunoaste foarte bine fotbalul italian, iar pe postul lui Margaritescu are solutia Ropotan, acesta din urma avind un profil mai ofensiv decit “chinezul”. In privinta liniei de mijloc, solutia aleasa de Rednic la Piatra Neamt, fara Bratu si Zicu, a dat roade, insa este greu de crezut ca “Puriul” nu va folosi acesti jucatori, foarte buni pe contraatac. Nici in atac, lucrurile nu sint batute in cuie: desi sacrificat la inceput, cuplul Niculescu-Danciulescu a dat randament maxim la Piatra Neamt, ceea ce creeaza alte dileme. Lotul dinamovist a sosit ieri la Roma si s-a cazat la un hotel situat intr-o zona linistita, la trei kilometri de Stadio Olimpico. Actionarii dinamovisti au promis prime de 75.000 de dolari pentru fiecare jucator, in cazul accederii in grupele Ligii Campionilor, jucatorii evidentiati putind primi bonusuri suplimentare.Ghepardul de pe OlimpicoIn privinta lazialilor, formatia antrenata de Delio Rossi vrea sa reaprinda traditia participarii in cea mai importanta competitie europeana a cluburilor. Spre deosebire de echipa de altadata, in care straluceau jucatori ca Vieri, Nedved sau Claudio Lopez, Lazio de astazi nu are nume prea sonore, veriga de legatura cu formatia de acum sapte-opt ani fiind atacantul Simone Inzaghi, fratele lui Pippo de la AC Milan. Un alt veteran este portarul Ballotta (43 de ani!), care va fi si titularul postului, intrucit argentinianul Carrizo (dorit, nu demult, si de Steaua) nu a primit cartea verde, neputind fi trecut pe lista UEFA. Incertitudinea planeaza asupra jucatorilor Behrami, Mauri, Rocchi si Makinwa, dar medicii au dat asigurari ca acestia vor putea fi recuperati in timp util. Starul echipei romane este atacantul Tommaso Rossi, supranumit “Ghepardul”, care-l va putea avea ca partener in ofensiva pe macedoneanul Goran Pandev. Un dezavantaj al lazialilor fata de Dinamo este acela ca, spre deosebire de campionatul nostru, Serie A inca nu a inceput, astfel incit formatia romana nu are, inca, meciuri oficiale in picioare. In timp ce Dinamo cistiga la Piatra Neamt, Lazio a jucat un triunghiular cu echipe de ligi inferioare, in care singurul lucru remarcat este pofta de joc al lui Simone Inzaghi. Interesul pentru aceasta partida este urias in tabara romana, deoarece calificarea in grupele Ligii Campionilor ar fi mana cereasca pentru un club care nu sta pe roze din punct de vedere financiar. In plus, meciul se desfasoara cu casa inchisa, iar ultrasii laziali (cunoscuti pentru vederile lor fasciste si rasiste) vor face o atmosfera incendiara pe “Olimpico”, la partida care va incepe la ora 21,45 (ora Romaniei) si va fi transmisa in direct de Prima TV. Formatiile probabileLazio: Ballotta - Scaloni, Stendardo, Cribari, Zauri - Mudingayi, Ledesma, Mutarelli, Mauri - Pandev, Rocchi.Dinamo: Lobont - Blay, Nastase, Radu, Pulhac - Bratu, Cristea, Ropotan, Munteanu - Niculescu, Zicu.Arbitri: Tom Henning Øvrebrø - Geir Age Holén, Erik Ræsted (Norvegia). Astazi, mai sint programate, in turul III preliminar al Ligii Campionilor, intilnirile: Valencia - Elfsborg Borås, Glasgow Rangers - Steaua Rosie Belgrad si Benfica Lisabona - FC Copenhaga. 

Bursa la cerere

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sibiu isi intregeste echipa, dupa deschiderea celor doua noi centre de asistenta. Astfel, miine, incepind cu orele 11.00, la sediul AJOFM Sibiu va avea loc o mini-bursa a locurilor de munca. „Actiunea este organizata de catre AJOFM Sibiu la cererea pietei muncii, respectiv in baza ofertei de locuri de munca vacante depuse de catre DGASPC care doreste sa angajeze personal pentru urmatoarele posturi ramase vacante: un post asistent medical pentru «Centrul Rural de Zi Rusciori», unul pentru referent educational, tot pentru centrul de la Rusciori si un pot instructor ergoterapie (timplarie) pentru Centrul de zi pentru persoane adulte cu handicap psihic «Gabriela» Sibiu", informeaza Aniela Corlateanu, responsabil Relatii cu Presa in cadrul AJOFM Sibiu. Pina in prezent, agentia a identificat si selectionat din rindul somerilor aflati in evidente trei persoane pentru postul de asistent medical, 16 persoane pentru postul de referent educational si 7 persoane pentru postul de instructor ergoterapie. La aceasta minibursa poate participa insa orice alta persoana aflata in cautarea unui loc de munca.  

Batuti in weekend

Peste 20 de sibieni au ajuns in ultimele zile la spital cu fracturi sau plagi taiate, majoritatea fiind victime ale agresiunilor. Medicii spun ca numarul persoanelor diagnosticate cu traumatisme prin agresiune creste, in general, in week-end, cind oamenii nu merg la lucru si consuma mai mult alcool decit de obicei. „S-au prezentat in ultimele zile foarte mult persoane, majoritatea victime ale agresiunilor. Medicii au lucrat la foc continuu, deoarece intr-o singura zi au de consultat peste 100 de persoane", arata dr. Traian Fleseriu, purtator de cuvint in cadrul Spitalului Clinic Judetean Sibiu. De asemenea, medicul adauga ca majoritatea acestor persoane refuza internarea, mai ales din cauza ca nu au asigurare medicala. Cheltuiala pentru ingrijirile acordate acestor persoane este de cele mai multe ori refuzata si de Casa de Asigurari de Sanatate, mai ales ca victimele nu au documente de identitate asupra lor si parasesc spitalul pe neasteptate, uneori fara acordul medicilor.  

Creditarea intra in sezonul de toamna

Foarte multi prefera „overdraft“-ulFoto Florin TAMASRechizitele ii baga in datorii pe parintii clujeniOficialii bancilor spun ca nu au cum sa calculeze destinatia banilor luati in sistem de „credit pentru nevoi personale“. In general, aceasta intrebare a fost eliminata, in timp ce suma care poate constitui acest credit a fost majorata de la inceputul anului. „Foarte multi cred ca prefera «overdraft»-ul, dar pot spune ca in general creditele pentru nevoi personale au cunoscut o crestere de 15% in aceasta ultima perioada, deci ar fi loc sa spunem despre clujeni ca se imprumuta pentru a-si trimite copiii la scoala sau pentru a-si umple camarile pentru iarna. Insa perioada coincide inca cu sezonul vacantelor. Este foarte posibil ca o parte dintre aceste credite sa fi avut ca destinatie concediile de la sfirsitul sezonului“, apreciaza Loredana Baciu, ofiter de credite al unei banci comerciale din Cluj.Profilul datornicului „de sezon“„Cei care nu s-au imprumutat pentru vacanta de vara probabil ca au avut in vedere si aceasta posibilitate de a apela la un credit pentru a acoperi cheltuielile pe care toamna le aduce in bugetul oricarei familii. Dupa concediile de vara, bugetul nu e tocmai echilibrat, deci un credit de nevoi personale ar rezolva problemele. Intr-adevar, a crescut numarul creditelor acordate in ultimul timp, insa nu putem spune cu certitudine ca destinatia banilor este cea a finantarii cheltuielilor de sezon“, spune si Alina Staicu, operator credite. Cei care apeleaza la credite sint angajatii cu venituri medii, care n-au vrut peste vara sa mai renunte la vacanta si care acum au nevoie de mai multi bani pentru a face fata toamnei, care inseamna aprovizionare pentru sezonul rece si inceperea scolilor. In general, sint familii cu o medie de trei copii, dintre care cel putin doi frecventeaza o forma de invatamint. O astfel de familie „intra la datorii“ pentru urmatorii 2 ani, la o dobinda medie de 17% pentru a trece cu brio peste acest sezon. „Nu putem spune ca a disparut prudenta proverbiala a ardeleanului cind vine vorba de cheltuieli. Ci mai degraba putem spune ca a crescut consumul si nevoia omului de a avea o viata normala care presupune un consum mai ridicat. Din pacate, cresterea salariilor nu a insemnat neaparat si o crestere a acestui nivel de trai, si atunci creditarea devine un instrument la indemina“, mai spune Loredana Baciu.Cheltuieli si cheltuieliCa sa trimiti un copil la scoala ai nevoie de minim 300 de lei, chiar in conditiile in care sint produse al caror pret nu s-a modificat semnificativ. Cele mai cautate sint hipermarketurile, care deja au anuntat cresteri ale vinzarilor in medie de 20%, dar se asteapta sa creasca si cu 100% pentru unele produse spre sfirsitul lunii. „Daca trebuie sa cumperi o uniforma scolara, obligatorie, plus ghiozdan si celelalte rechizite, nici nu ajung 300 de lei“, spune Miruna Hasmasan, o clujeanca aflata ieri in cautare de rechizite scolare intr-unul dintre hipermarketurile clujene. „Am trei copii si toti trei sint la scoala. Doi au nevoie de uniforme, unul de haine de scoala. Noroc cu second-hand-urile, dar si acolo, daca nu ai pe cineva sa-ti retina niste haine mai bune, greu gasesti marfa de calitate. Eu am primit ultima marire de salariu in ianuarie, iar sotul meu in martie. Ne-a crescut salariul cu aproximativ o suta de lei, dar cheltuielile legate de traiul zilnic au crescut cu cel putin tot atita“, spune clujeanca Ioana D., operator facturare. Cu bugetul „sub lupa“• cu imbracamintea si incaltamintea pentru scoala a unui copil, anul acesta se cheltuiesc cu 40% mai mult decit in 2006, iar suma medie este de 150 de lei• cu rechizite gen caiete, creioane, acuarele pentru un copil, anul acesta se cheltuie aproximativ 100 de lei• un ghiozdan, un penar, o cutie pentru transportat hrana la scoala mai scot din buzunarele parintilor minim 100 de lei• legumele si fructele si-au dublat preturile in ultimele 2 saptamini, avind ca motivatie seceta, in consecinta, pentru o familie de patru persoane proviziile pentru iarna se ridica la minim 500 de lei

Agronomul din Jucu, acuzat de un fost coleg de clasa

„Inginerul agronom Ioan Petean mi-a cerut de mai multe ori ca, in schimbul titlului de proprietate, sa renunt la o bucata de teren de 1.400 de metri. Eu nu am acceptat si nu am nici acum titlul. Am fost colegi de clasa si nu m-am dus la politie si nici nu am spus altcuiva despre asta. Am sperat ca se rezolva“, a spus Eugen Pescaru ieri in fata presei clujene. Contactat telefonic, Ioan Petean a negat acuzatiile lui Pescaru. „Imi este prieten, nu e adevarat“, ne-a declarat acesta. Ioan Petean este cercetat penal de DNA Cluj in acelasi dosar cu primarul comunei Jucu, Petre Coste, si cu o fosta angajata a primariei, Teodora Precup.Cercetarea lui Petean si a lui Precup a inceput in urma unei declaratii facute de omul de afaceri Adrian Muntean, care a reclamat ca a dat fiecaruia dintre cei doi cite 1.500 de euro pentru a-i facilita intrarea in posesia unor terenuri. Alaturi de ei, mai este cercetat in acelasi dosar primarul suspendat Petre Coste, acesta fiind prins in flagrant delict in timp ce lua mita 10.000 de euro de la Adrian Muntean, tot din acelasi motiv.Adrian Muntean dorea sa cumpere in comuna Jucu mai multe parcele de pamint, insumind 160 de hectare. Primarul Petre Coste, in calitatea sa de presedinte al comisiei locale de aplicare a fondului funciar, a cerut, in schimbul semnarii proceselor verbale si al eliberarii evidentelor de proprietate, suma de 3.000 de euro, pe care i-a si primit, in doua transe. O data cu venirea finlandezilor de la Nokia, Coste si-a schimbat pretentiile, pretinzind suma de 18.000 de euro. Muntean, nemultumit de faptul ca suma a fost marita, iar semnarea actelor taraganata, s-a autodenuntat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Cluj, pe 26 iulie. A doua zi, procurorii clujeni au organizat flagrantul. Petre Coste este cercetat in stare de arest preventiv. Cei trei vor fi trimisi in judecata cel mai probabil saptamina aceasta, potrivit unor surse din cadrul DNA Cluj. Referitor la acuzatiile ce i se aduc la dosar, Petean a declarat ieri ca nu comenteaza si nu da declaratii decit in prezenta unui avocat.

Lovita in scaun

O femeie imobilizata in scaunul cu rotile a devenit victima unui accident, din cauza neatentiei insotitorului ei si a unui sofer. Evenimentul s-a petrecut duminica, in jurul amiezii,  pe strada Doamna Elena Cuza din Sibiu. Soferul unui autoturism marca Dacia Logan s-a angajat corespunzator pentru efectuarea unei manevre de mers inapoi, insa, in dreptul unui imobil, pe partea carosabila, nu a observat-o la timp pe femeia de 78 de ani, aflata in caruciorul cu rotile si a lovit-o. Accidentul s-a petrecut si din vina insotitoarei femeii, propria ei fica, care a lasat scaunul cu rotile pe strada. In urma impactului victima a fost transportata la spitalul din Sibiu cu rani usoare, insa nu a ramas internata.   

Pe scurt

Injunghiat din gelozieUn tinar de 26 de ani a ajuns la Spitalul din Cimpia Turzii cu mai multe plagi intepate, dupa ce a fost gasit in apartamentul unei femei de fostul sot al acesteia. Sorin-Ioan T., de 40 de ani, s-a dus duminica seara la fosta sotie acasa, unde a dat peste Iulian Razvan S., de 26 de ani. Intr-un acces de gelozie, fostul sot i-a aplicat tinarului mai multe lovituri cu un cutit de bucatarie si a distrus mobilierul din apartament si mai multe aparate electrocasnice. Victima s-a refugiat de furia agresorului la vecini, de unde a fost preluat de ambulanta. Sorin-Ioan T. va fi cercetat pentru infractiunea de vatamare corporala.    A. D.Plimbare de 500 de kilometriDoi minori dati in urmarire generala de politistii ieseni au fost gasiti simbata trecuta pe raza localitatii Aghiresu, din judetul Cluj. Cei doi, Ion Vlad G., de 14 ani, din comuna Horlesti, si Andrei C., de 11 ani, din aceeasi comuna, erau cautati in toata tara. Minorii au fost predati Centrului „Arlechino“ din Cluj-Napoca, de unde au fost preluati de o escorta de la Inspectoratul de Politie al Judetului Iasi.    A. D.1.300 pentru BACAproximativ 1.300 de absolventi de liceu din judetul Cluj s-au inscris la cea de a doua sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an. Numarul candidatilor ar putea fi mai mare, avind in vedere ca in data de 17 august se vor putea inscrie la Bacalaureat si elevii de clasa a XII-a care dau in aceasta perioada examenele de corigenta. Cea de a doua sesiune a examenului de BAC va incepe in data de 20 august, iar ultima proba va avea loc in data de 29 august.    A. U.Godmode la Radio ClujFormatia Godmode va sustine miercuri seara un recital inedit in cadrul emisiunii „Doho Campus“ de la Radio Cluj. Trupa invitata va interpreta in premiera pentru radio piese acustice. Recitalul va avea loc in Sala Radio din cartierul Grigorescu, intre orele 19 si 20. Intrarea la eveniment este libera. In cazul in care fanii trupei vor rata recitalul, ei vor putea sa asculte piesele interpretate miercuri si pe Internet, gratie postului Radio 3 Net – „Florian Pittis“.    A. D.

Satele clujene, lovite de furtuna

Desi furtuna de zilele trecute nu a fost de lunga durata si nici de o intensitate foarte mare, pagubele au fost notabile in zona rurala. Conform centralizarilor realizate la Prefectura Cluj, satenii din opt localitati au petrecut o noapte in bezna dupa ce au ramas fara curent electric. Conform consilierului prefectului judetului Cluj, Calin Tuluc, localnicii din satele Iclod, Baita, Livada, Fundatura, Luna de Jos, Gheorgheni, Saradis si Vilcele au ramas in pana de curent, dupa ce 16 posturi de transformare care alimentau zonele respective au fost trasnite. Problemele aparute in urma trasnetelor au fost deja remediate de catre angajatii Electrica.Duminica a fost zi cu ghinion si in Luna de Sus, sat situat in comuna Floresti, unde fulgerele au transformat in scrum 20 de metri patrati din acoperisul unui adapost de animale. Totodata, in apropierea municipiului Dej, in satul Somcutu Mic, a fost trasnit un depozit de furaje. Pompierii au catalogat incidentul ca fiind un „incendiu minor“, dar proprietarii acestuia s-au ales doar cu cenusa celor 8 tone de fin, cit au fost stocate in interiorul lui. Conform reprezentantilor ISU Cluj, furtunile nu au dus la inundatii.

Directori schimbati lent

Schimbarea directorilor de institutii din judetul Alba, pusi sau sustinuti de PD, a inceput sa devina realitate, dar cu o lentoare care ii mira chiar si pe democrati. Senatorul Alexandru Peres a “prevestit” ca un numar important de astfel de directori vor fi schimbati pina la 1 iulie. S-a adeverit, in trei cazuri: Directia Silvica, ARR si RAR. Intrebat daca este de parere ca estimarile sale nu au fost chiar corecte, senatorul a spus ca este convins ca si alti directori vor fi nevoiti sa isi paraseasca posturile, chiar daca va mai trece ceva timp. “La urma urmei, liberalii nici sa schimbe nu stiu. Am crezut ca sint mai dinamici”, a declarat Alexandru Peres.  

Pelerinaj la Nicula

IPS Bartolomeu va oficia slujba de miercuriPelerinii ortodocsi vor asculta si in acest an de Sfinta Maria cuvintul de intelepciune al Mitropolitului BartolomeuLa fel ca in ceilalti ani, de 15 august, sute de mii de credinciosi vin din intreaga tara ca sa serbeze la Manastirea Nicula Hramul Adormirii Maicii Domnului. Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvint al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a declarat ca slujba va fi oficiata de Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Bartolomeu, Prea Sfintitul Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, si Prea Sfintitul Vasile Somesanu, Episcop vicar al Mitropoliei.„Slujba din acest an este cu atit mai importanta cu cit se implinesc 455 de ani de la atestarea documentara a Manastirii Nicula“, a declarat Ivanov. Exista marturii care arata ca in urma cu peste 300 de ani Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Nicula a lacrimat. Prezente in documente, marturiile celor care au fost de fata acrediteaza existenta unui miracol. In preajma zilei de 15 august, pe drumurile Transilvaniei curg riuri de oameni, pelerini ce se indreapta catre Nicula, un sat aflat la marginea judetului Cluj. Fericiti sau necajiti, bolnavi sau sanatosi, saraci sau bogati, impliniti sau disperati, toti sint intariti si calauziti de nadejdea in puterea facatoare de bine a Maicii lui Dumnezeu.Masuri sporite de ordineReprezentantii minastirii ortodoxe, care poarta Hramul Sfintei Maria, au declarat ieri ca vor pune la dispozitie apa si toalete ecologice pentru cei ce vin la slujba. Primarul comunei Fizesu Gherlei, Ioan Manecan, ne-a declarat ca primele sute de pelerini au inceput sa apara inca de ieri. „Va fi asigurat iluminatul public, parcari pe Pasunea Nicula atit pentru autoturisme, cit si pentru autocare, iar echipele de prim-ajutor vor instala mai multe puncte pentru vizitatori“, a adaugat Manecan.Un efectiv complex de forte de ordine publica se afla inca de ieri la Nicula, pentru a asigura un climat linistit. 200 de jandarmi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, dar si numerosi politisti asigura masurile de ordine publica pentru desfasurarea in conditii de maxima securitate a acestei manifestari. Seful Serviciului de Politie Rutiera Cluj, comisarul Alexandru Muresan, ne-a declarat ieri ca vor participa cu patru echipaje si 13 politisti. De asemenea, intreg efectivul de la Politia Gherla va fi prezent la Manastirea Nicula.Anual, circa 300.000 de pelerini vin la manastire pentru slujba din 15 august, care incepe in jurul orei 9. Slujbele religioase cu ocazia Adormirii Maicii Domnului au inceput deja ieri, iar in noaptea de marti spre miercuri biserica va fi inconjurata cu icoana Maicii Domnului.Theodor Stolojan, presedintele PLD, este prima personalitate care si-a anuntat prezenta la slujba de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Minunea din 1699Icoana Maicii Domnului de la Nicula a fost pictata de catre preotul ortodox Luca din Iclod, in 1681. 18 ani mai tirziu, in 1699, se spune ca aceasta a lacrimat timp de citeva zile. Icoana atrage si astazi sute de mii de credinciosi din intreaga lume. Inca de acum 300 de ani, Vaticanul a recunoscut oficial icoana de la Nicula ca fiind facatoare de minuni, iar in 1926, Papa Pius al XI-lea a emis un document pontifical prin care se acorda iertarea pacatelor pelerinilor care ajung la Nicula. 

Investitiie in judet - cresteri moderate pentru acest an

Indicii volumului de constructii realizati la noi in judet, in prima jumatate a anului, evidentiaza o crestere fata de perioada similara a anului trecut, dar una nu foarte importanta. Media primelor 6 luni ale acestui an este de 107 la suta fata de cit era in urma cu un an de zile. Luna ianuarie 2007 a pornit mai greu decit cea de anul trecut, fiind inregistrat un indice de 98,2, a crescut in februarie la aproape 145 la suta, pentru ca in aprilie sa fie, din nou, la aproape acelasi nivel cu anul trecut.Daca aceasta este situatia la constructii, la investitii total, din punct de vedere statistic,  situatia pe primul trimestru din anul curent este de-a dreptul proasta, indicele fiind de doar 21,1 la suta fata de anul trecut. Aceasta este insa influentata de faptul ca, in primul trimestru al lui 2006, indicele de investitii pentru utilaje era de aproape 850 la suta fata de anul precedent. Aceasta deoarece atunci au fost cumparate utilajele pentru doua mari investitii din judet.Ponderea investitiilor este la privatiIn primul trimestru al anului curent, au fost realizate investitii totale in suma de 56.062 mii lei, din care 29.746 lei investitii in utilaje cu si fara montaj, 14.165 lei investitii de constructii si 11.031 lei investitii in mijloace de transport. Cea mai mare parte, in procent de 56,4 la suta, sint investitii in societati cu capital integral privat si 17,7  la suta in societati cu capital majoritar privat. Capitalul strain plasat in investitii pe teritoriul judetului nostru in trimestrul I al anului 2007 reprezinta doar 10,7 la suta din totalul investitiilor. Proprietatea cooperatista, desi foarte bine reprezentata in sfera economica a judetului pina nu demult, inregistreaza investitii nesemnificative in judet, avind doar 0,5 la suta din totalul investitiilor in judet. In primul trimestru al anului, in judet au fost terminate 80 de locuinte, din care 68 in mediul urban si au fost eliberate 318 autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale.

Depresii „straniere"

Zeci de persoane s-au intos in aceasta luna acasa de la munca din Italia, Spania sau alte tari. Cu bani mai multi, dar si cu mai multe boli. Medicii spun ca cele mai multe solicitari au fost la cabinetele de Psihiatrie. Iar dintre pacienti, cele mai multe au fost femei. Cauza principala a imbolnavirii: dorul de familie. De pilda, Rodica V. are doua fetite, de 9 si, respectiv, 12 ani. Se afla ieri pe holurile Spitalului Judetean Sibiu. Era imbracata elegant si spunea ca ar vrea sa-si faca un consult „la cap". Nu stia carui medic sa se adreseze, insa era constienta ca ceva nu este regula cu ea. „Pling tot timpul, ma enerveaza copiii, desi am venit din Spania de dorul lor. Eu n-am mai fost pina acum la medic. Mi-a zis si mie o vecina sa vin. Am de toate acum, insa nu pot dormi noaptea bine", a povestit Rodica. Este din Avrig si are 38 de ani, din care doi i-a petrecut in strainatate.Imbolnaviti de saracieDaca pe „stranieri" ii imbolnaveste dorul de casa, sibienii de rind vin la psihiatru obsedati de grija zilei de miine. Medicul psihiatru Bogdan Pacala sustine ca numarul imbolnavirilor a crescut odata cu trecerea la economia capitalista. „Imediat dupa '89, numarul depresiilor a crescut simtitor. Pina atunci, oamenii duceau o viata un pic mai sigura, deoarece aveau un loc de munca, deci asigurata piinea. Acum, cind se trezesc someri la 40 sau 50 de ani, multi devin depresivi", spune specialistul. Numai anul trecut, in municipiul Sibiu au fost luate in evidenta 195 de cazuri noi de imbonaviri, iar in analele medicilor sint inregistrate 2.478 de persoane diagnosticate cu diferite boli psihice. 

Pledoarie pentru 1 leu

Taranistii sibieni cer retragerea ordonantei de urgenta privind impozitarea terenurilor din extravilan. Acestia nu sint de acord cu criteriile de impozitare a terenurilor agricole si forestiere si cer sa se retraga ordonanta de urgenta, dar si sa fie scutite de impozit pe teren extravilan familiile al caror venit mediu lunar pe persoana majora este mai mic decit salariul lunar net minim pe economie. „Ordonanta este gresita, inechitabila si, deci, neconstitutioanla. Solicitam ca in anul 2008 sa se aplice aceeasi impozitare pe terenurile din extravilan ca cea din anul 2005 (1 leu nou pe hectar). Sa se organizeze pregatirea de catre oficiile judetene de studii pedologice a bazei de date de impozitare corelata cu Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole", a solicitat Minerva Grama, liderul PNTCD Sibiu.

Meningita stagneaza

Daca in trei luni s-au imbolnavit 16 sibieni de meningita, in aceasta luna nu a mai fost nicio imbolnavire. Desi la nivel national au fost raportate peste 100 de cazuri saptamina trecuta, la Sibiu nu s-a mai inregistrat niciun caz nou. „Din luna mai si pina la data de 9 august, in Sibiu s-au inregistrat 16 cazuri de meningita, dintre care 14 imbolnaviri la copii si doua la persoane adulte", informeaza medicul Simona Berariu, purtator de cuvint in cadrul ASP Sibiu. Medicul mai spune ca aceasta boala este contagioasa, se transmite pe cale aerogena si ataca in special copiii. In ceea ce priveste modalitatea de a preveni meningita, medicii recomanda spalatul frecvent al miinilor, mai ales inainte de masa si dupa utilizarea grupului sanitar, precum si evitarea scaldatului in locuri neamenajate.

Fotografii de patru stele

Peste 1.000 de lucrari ale fotografilor amatori si profesionisti din toata au sosit deja pe adresa Casei de Cultura a Studentilor Sibiu pentru Salonul International de Arta Fotografica. Organizatorii evenimentului international, Fotoclubul ORIZONT si Casa de Cultura a Studentilor Sibiu, au adus la Sibiu si mult rivnitele medalii acordate de Federatia Internationala de Arta Fotografica, sub patronajul careia se desfasoara manifestarea bianuala. „Salonul International de Arta Fotografica se numara printre cele mai importante evenimente culturale traditionale ale Sibiului. Ne-a bucurat numarul mare de lucrari pe care le-am primit la sediu, semn ca Salonul a stirnit interesul artistilor fotografi din toata lumea. Ne asteptam ca pina la data limita a inscrierilor, numarul lucrarilor intrate in concurs sa mai creasca. De asemenea, sintem mindri ca si ultima editie a Salonului a fost catalogata de forurile internationale cu patru stele", a marturisit Liliana Popescu, director Casa de Cultura a Studentilor Sibiu. Termen limitaCei care doresc sa se inscrie in competitia fotografica internationala mai au la dispozitie mai putin de o saptamina. Data limita de inscriere este 19 august 2007. Potrivit organizatorilor, jurizarea va avea loc intre 31 august - 4 septembrie 2007, iar expozitia cu lucrarile selectate va fi vernisata in data de 21 octombrie. Cea de-a XII-a editie a Salonului International de Arta Fotografica este organizata sub patronajul Federatiei Internationale de Arta Fotografica (FIAP), Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania (AAF), National Geographic Romania, Federation Luxembourgeoise des Photographes Amateurs (FLPA).  

Agenda zilei

Partymarti • ora 21 • Gold ClubIn Gold Club (strada Iuliu Maniu, nr. 21) va fi organizata o noua petrecere de traditie a localului, intitulata „Oldies but Goldies“.marti • ora 22 • Club Seven Fun&CrazyIn Seven Fun&Crazy Club (strada Herman Oberth, nr. 3), de la ora 22, se va desfasura o noua petrecere din seria „Fun&Crazy Party“.marti • ora 22 • Club KharmaIn Kharma Club (Piata Lucian Blaga, nr. 1-3), de la ora 22, va fi organizata o noua petrecere din seria "E-X-Tra-Vaganza Party".

Ingrijitori europeni

16 sibieni au fost autorizati sa se ocupe de ingrijirea batrinilor, la domiciliul acestora, in urma absolvirii primelor cursuri de specialitate la standarde europene. Acestia si-au gasit de lucru la Caminul de batrini „Carl Wolf", la Asociatia „Diakonisches Werk", au devenit colaboratori ai Primariei, in domeniul asistentei sociale, sau lucreaza in parohia ortodoxa din Copsa Mica. Parohia vrea sa infiinteze o fundatie care sa se ocupe de cei aflati in dificultate. Cursul de un an de zile a fost organizat de Fundatia „Allianz pentru Romania", in colaborare cu Centrul de formare si perfectionare continua in asistenta sociala al Fundatiei „Bavaria" Romania, iar costurile se ridica la 45.000 de euro. Cei interesati se pot inscrie la sediul Scolii Postliceale „Friedrich Müller", din str. Pedagogilor nr. 3, sau la telefon 222.809.

Uniforme la Adunarea Ecumenica

150 de jandarmi sibieni vor fi mobilizati sa asigure paza in timpul Adunarii Ecumenice „In urma intilnirii pe care conducerea Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Sibiu a avut-o cu reprezentantii Mitropoliei Ardealului, in cursul zilei de vineri, s-au pus bazele unei colaborari pentru Cea de-a Treia Mare Adunare Ecumenica. Astfel, in perioada 4 - 9 septembrie vor fi mobilizati aproximativ 150 de lucratori din cadrul Inspectoratului si al Detasamentului Mobil pentru a asigura buna desfasurare a manifestarilor programate in cadrul evenimentului, in locatii precum Piata Mare din Sibiu, Pavilionul Multifunctional din Cazarma 90, Casa de Cultura, Mitropolia Ardealului, Biserica Evanghelica sau Cercul Militar", a anuntat locotenentul Alexandru Costea, purtator de cuvint in cadrul IJJ Sibiu.  Participare masivaPentru adunarea ecumenica sint asteptati la Sibiu peste 2.500 de preoti si prelati ai Bisericilor Crestine din Europa, dar si ai cultelor ebraic si musulman. Si-au anuntat prezenta, pina acum, personalitati precum Richard Chartres, episcopul Londrei, Traian Basescu, presedintele Romaniei, Josse Manuel Barosso, presedintele Consiliului Europei, actualul Patriarh interimar al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Preasfintitul Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei,  IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, si chiar IPS Bartolomeu, patriarhul ecumenic al Constantinopolului. Pentru prima data, presedintele Basescu si premierul Tariceanu vor participa impreuna la o manifestare care va avea loc in incinta Bisericii Mitropolitane din Sibiu. Organizatori ai reuniunii ecumenice sint Conferinta Bisericilor Europene (CBE) si Consiliul Conferintelor Episcopale Europene (CCEE).

“Ziua Minerului” fara mineri

 Iesiti de mult din sut, minerii din Apuseni si-au reamintit de meseria lor. Imbracati de sarbatoare si mirosind a busuioc, fostii ortaci au luat cu asalt stadionul “Minerul“ din Rosia Montana, acolo unde se sarbatorea “Ziua Minerului”. Incercind sa le aminteasca oamenilor ca gaurile din muntele ce i-a insotit in timpul sarbatorii de ieri nu sint facute de animale ci de stramosii lor, administratia locala, ajutata de sindicate si investitori privati, a pus la cale un spectacol placut. “Mai sint foarte putini mineri dar, in cinstea celor care au muncit la mina si cu speranta ca in localitatea noastra traditia se va continua, vrem sa pastram aceasta traditie cu sarbatoarea minerilor si a mineritului. Este o zi festiva care se tine, de obicei, in prima sau in a doua duminica din luna august. Am avut, astazi, deosebita placere de a fi alaturi de noi doamna baronesa Emma Nicholson care va duce mesajul nostru al minerilor in lumea intreaga si la Bruxelles”, a declarat fericit primarul comunei Rosia Montana, Virgil Narita.  Sarbatoarea tuturorAranjati de duminica, curati si linistiti fostii mineri s-au bucurat de ziua lor alaturi de fete cunoscute din peisajul international. Pe linga oficialitatile locale, la manifestare a participat baronesa Emma Nicholson. “Acesta este un mod foarte placut de celebrare a zilei minerilor. Am sprijinit intotdeauna sindicatele miniere si aceste comunitati si sint foarte bucuroasa sa fiu aici. Meseria aceasta este una dintre cele mai dificile si trebuie ca acestia oameni sa fie apreciati. Sint aici intr-o mica vacanta de citeva zile si de aceea am ales sa vin la Rosia Montana pentru aceasta zi speciala. Sarbatoarea este frumoasa iar artistii sint fantastici si astept cu nerabdare sa vad ce urmeaza. Vreau sa ma bucur de aceasta zi cu intreg publicul din Rosia Montana”, a declarat baronesa. Ar mai fi de adaugat ca pe scena amenajata pe stadionul din Rosia Montana au urcat multi dintre cei mai cunoscuti interpreti de muzica populara din tara iar, catre seara, spectacolul a continuat cu trupa Trident. Veselie generala“Nu mai avem decit foarte putini mineri. Multi sintem iesiti la pensie, au plecat prin alte parti sau au murit. Noi continuam insa sa sarbatorim ziua asta pentru ca ne aduce aminte de ceea ce a fost mai demult. Nu stiu daca vom mai fi mineri dar e un prilej de bucurie”, crede Vasile Todor, unul dintre cei care si-a petrecut viata departe de lumina soarelui. “Eu m-am pensionat din mina si am inceput sa muncesc la 14 ani. Asa era atunci. Am dat cu ciocanul, am avut dupa aia utilaje, si cind s-o gatat am plecat acasa. O fost greu dar frumos, asa cum e si azi. Ne bucuram impreuna si ne amintim de parinti si bunici”, a declarat si Gavrila Bucuresteanu. “Io is mai tinar. Mai tin minte povestile dar era greu. Nu cred ca as mai vrea sa ne intoarcem la minerit. Mai bine muncesti lemn sau altceva decit sa stai in subteran sa te imbolnavesti”, crede Ioan Totoian. Minerii nu si-au uitat, insa, vechile obiceiuri asa ca bautura a curs in valuri pina seara tirziu. Intreaga sarbatoare s-a incheiat aproape de miezul noptii cu focuri de artificii.

Aeroport „paralizat" temporar

Companiile aeriene dau un „ragaz" aeroportului SibiuVeste proasta pentru calatorii care apeleaza la serviciile companiei Tarom. Reprezentantii companiei au anuntat, ieri, ca zborurile care au ca destinatie sau punct de plecare aeroportul din Sibiu vor fi suspendate, insa nu definitiv. Motivul invocat de compania aeriana face trimitere la lucrarile care se desfasoara, in prezent, la aeroportul sibian, potrivit agentiei de presa NewsIn. Aflat in curs de modernizare, aeroportul isi va intrerupe activitatea, insa doar in anumite perioade, cind toate companiile aeriene isi vor suspenda zborurile. „Activitatea aeroportului nu va fi suspendata decit in citeva weekenduri. Se lucreaza inca la pista, iar zborurile sint anulate doar temporar. Toate, nu numai cele ale Tarom. Cind va fi gata aeroportul, toate cursele vor fi reluate in regim normal", a precizat Augustin Sava. Zboruri anulateTarom isi va suspenda cursele in perioadele 24 - 26 august, 30 august - 1 septembrie, 7 - 9 septembrie si 14 - 16 septembrie. In cazul decolarilor de pe aeroportul Sibiu, catre Munchen, pasagerii care au deja rezervari vor pleca din Bucuresti. Ei vor avea la dispozitie si un autocar, la fel ca si cei ale caror zboruri au fost programate cu escale la Sibiu. Desi, odata cu inceperea lucrarilor de modernizare, autoritatile locale au promis ca zborurile nu vor fi afectate de lucrari, compania Tarom a fost prima si, pina acum, singura care a anuntat ca isi va intrerupe, pentru perioade scurte, cursele din si inspre Sibiu. Marimea conteazaVicepresedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Dicu, a afirmat, la rindul lui, ca activitatea aeroportului nu va fi intrerupta din cauza lucrarilor de modernizare. Dicu a gasit si o posibila explicatie pentru decizia Tarom. „Cei de la Tarom s-ar putea sa aiba niste avioane de capacitate mai mare. Zborurile nu vor fi afectate de lucrari. Desi, daca am fi decis sa inchidem aeroportul pe durata lucrarilor, acum ar fi fost gata", a afirmat Dicu. Pista, cu tot cu parcarile din jur, va fi gata anul viitor, in timp ce noul terminal ar trebui sa fie finalizat in septembrie, si asta fara cei 11 milioane de euro, adica jumatate din suma promisa de Guvern. „Acesti bani reprezinta o promisiune care a fost facuta. Eu inca sper ca vor veni", a mai spus Gheorghe Dicu. Credit pentru modernizarePe linga banii promisi de la guvern, Consiliul Judetean a contractat un credit de 140 de milioane de lei noi destinat lucrarilor de extindere si modernizare a aeroportului. In urma unei licitatii care a avut loc in luna aprilie, imprumutul a fost acordat de Dexia Kommunalkredit Bank pe o perioada de 25 de ani, cu un termen de gratie de cinci ani. Dexia Kommunalkredit Bank este specializata in acordarea de finantari pentru sectorul public in Europa Centrala si de Est. In anul 2005, Dexia Kommunalkredit Bank a infiintat un birou local la Bucuresti si a acordat deja imprumuturi autoritatilor publice din diferite judete ale tarii.Augustin Sava l director general aeroport„Activitatea aeroportului nu va fi suspendata decit in citeva weekenduri. Se lucreaza inca la pista, iar zborurile sint anulate doar temporar. Cind va fi gata aeroportul, toate cursele vor fi reluate"

Demisie la PSD Baia Mare

Deputatul PSD Dan Mihalache si-a anuntat ieri demisia din functia de vicepresedinte detinuta in organizatia PSD Baia Mare, din cauza suspiciunilor care planeaza asupra corectitudinii alegerilor din organizatie care au avut loc acum 2 luni.„Imi exprim speranta ca aceasta demisie, alaturi de altele, va deschide calea spre organizarea unor alegeri corecte in organizatia PSD Baia Mare, alegeri pe care eu le consider necesare. Din pacate, sint mult prea multe suspiciuni care planeaza asupra alegerilor trecute din PSD Baia Mare. Aceste suspiciuni fac ca organizatia sa fie nefunctionala", a spus Mihalache.Dan Mihalache a declarat ca este nevoie sa fie stabilit un comitet interimar si un presedinte interimar care sa asigure reorganizarea organizatiei municipale, in mod corect. 

Date despre Sfintul Sinod

CNSAS a trimis adrese catre SRI, SIE si MApN pentru a solicita date, in cazul in care se afla intre dosarele de siguranta nationala pe care le mai detin, despre cei 47 de membri ai Sfintului Sinod, respectiv episcopi, arhiepiscopi si mitropoliti, pe linga cele pe care le detine Colegiul.Colegiul CNSAS a trimis adresele catre institutiile care mai detin dosare de siguranta nationala din arhivele Securitatii, pentru a afla daca vreunul dintre membrii Sfintului Sinod are dosar care sa nu fi fost predat Colegiului in momentul desecretizarii dosarelor Bisericii.Membrii Colegiului doresc sa stie daca in arhivele Securitatii se afla dosare pe numele actualilor episcopi si mitropoliti sau episcopi-vicari, fie de colaboratori, fie de urmariti.  

Vadim Benyatov poate parasi Romania!

Curtea de Apel Bucuresti a decis in 31 iulie revocarea masurii prelungirii interdictiei de a parasi tara pe numele lui Vadim Benyatov, dupa ce a admis o exceptie ridicata de avocatii acestuia. Cererea avocatilor lui Benyatov s-a referit la necompetenta materiala a procurorului in legatura cu masura prelungirii unei interdictii de a parasi localitatea sau tara. Consultantul Vadim Benyatov, anchetat in dosarul privatizarilor strategice, a cerut ultima data pe data de 2 iulie Curtii de Apel Bucuresti sa ii ridice interdictia de a parasi tara, pentru ca intentioneaza sa-si vada familia si sanatatea lui este precara. Benyatov a declarat, la rindul sau, ca este fortat sa stea in Romania si ca vrea sa paraseasca tara pentru a-si vedea familia, iar, in conditiile in care cererea ii va fi admisa, va veni ori de cite ori va fi nevoie la proces, informeaza NewsIn.La data de 29 noiembrie 2006, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva a lui Vadim Benyatov pe o perioada de 20 de zile pentru infractiunea de spionaj si constituirea unui grup infractional organizat, pentru procurarea de la Ministerul Economiei si Comertului secrete de stat pe care le-a transmis unor firme straine participante la licitatia privind adjudecarea SC Electrica Muntenia Sud. Masura a fost prelungita succesiv, iar la data de 22 ianuarie 2007 prelungirea arestarii preventive a fost inlocuita cu punerea indata in libertate si cu interdictia de a nu parasi municipiul Bucuresti.Consultant ruso-american, Vadim Benyatov, impreuna cu consultantul bulgar Stamen Stantchev, Dorinel Mucea (fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului) si Mihai Radu Donciu (fost consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului) sint cercetati sub acuzatiile de spionaj sau tradare prin divulgare de date confidentiale in dosarul privatizarilor strategice.  

„Opozitie constructiva"

„Nimeni nu e interesat de anticipate"„Lucrurile trebuie cumpanite cu atentie", avertizeaza presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, facind referire la oportunitatea depunerii unei motiuni de cenzura de catre social-democrati. „Nimeni nu e interesat in acest moment de alegeri anticipate, nici cei de la guvernare, nici cei de la PSD. Nu pot sa ma pronunt daca depunerea unei motiuni de cenzura de catre PSD ar fi o greseala", apreciaza Iliescu.Fostul presedinte, care a declarat ca nu va merge la intilnirea informala a PSD de la Bran, pentru ca este in concediu, sustine ca din punctul sau de vedere cea mai buna solutie pentru partid este „opozitia cu elemente constructive". „PSD trebuie sa ramina in opozitie, dar, in acelasi timp, trebuie sa se tina cont ca exista un program legislativ si guvernamental ce trebuie implementat, adica legea pensiilor, protectia chiriasilor evacuati, despagubirile pentru seceta, exista o multime de probleme ce trebuie rezolvate, iar Guvernul acesta nu poate sa le implementeze fara PSD", precizeaza Iliescu in declaratia sa pentru Agentia NewsIn.„Guvernul nu rezista fara intelegerea cu PSD"Presedintele de onoare al social-democratilor sustine ca nu PSD trebuie sa fie cel care deschide calea negocierilor, ci PNL si Guvernul. Intrebat daca sustinerea PSD fata de Guvern ar trebui formalizata printr-un protocol de colaborare, Iliescu a raspuns ca nu un asemenea document ar fi important, ci „dialogul structurat". „Este in interesul Guvernului sa aiba un dialog structurat cu cel mai mare partid de opozitie, sa aiba consultari permanente. Acest Guvern nu poate sa mai reziste daca nu are o intelegere formala cu PSD", crede Iliescu. Teme importante pe agenda de la BranVicepresedintii PSD, carora li se va alatura si liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, s-au reunit ieri seara la Bran pentru a decide daca sustin Guvernul minoritar al PNL sau, in caz contrar, daca depun o motiune de cenzura. O eventuala sustinere a lui Ion Iliescu, despre care rechizitoriul in dosarul mineriadei din iunie ‘90 a scris ca a coordonat personal represiunea manifestantilor din Piata Universitatii, va fi si ea luata in discutie. Nu in ultimul rind, conducerea PSD va dezbate si un proiect de strategie electorala pentru alegerile europarlamentare pregatit de secretarul general, Titus Corlatean, si de vicepresedintele Liviu Dragnea.

Contra primarului

Ultimele desene ale lui Tara sint expuse la Biblioteca ASTRASingurul artist, care a facut o adevarata obsesie din a se exprima impotriva primarului Klaus Johannis, este Sorin Tara. Acesta s-a reintors de citeva zile in Capitala Culturala Europeana cu trei desene anti - primar. Cel mai iubit sibian, conform sondajelor de opinie, pe cale sa obtina cel de-al treilea mandat de primar, nici nu banuieste ca este subiectul de controversa artistica in desenele lui Sorin Tara.Artist care socheazaO mina de fier care stringe un sobolan in pumn, incatusat intr-un oras ce seamana cu Sibiul si mesajul „Johannischt", asa arata doar unul din desenele lui Sorin Tara. Cel mai vehement critic „artistic" al primarului, tinarul artist s-a remarcat in ultimele luni printr-o serie de expozitii anti - Johannis sau anti - Capitala Culturala Europeana. Practic, Sorin Tara este singurul artist care contesta legitimitatea acestui program cultural, cel mai mare de pina acum din Romania, Sibiu - Capitala Culturala Europeana. In luna mai, Tara a socat printr-o expozitie prilejuita de Festivalul International de Jazz. Chiar in holul primariei, Tara a protestat, prin desene, impotriva lui Klaus Johannis. Fostul guvernator al Transilvaniei, Samuel von Brukenthal, a fost si el „inviat" de Sorin Tara si readus la viata cu o halba de bere in mina si o femeie frumoasa alaturi. Johan Nicht Sorin Tara poarta la Sibiu un tricou pe care si-a inscriptionat un slogan anti-Johannis (Johan Nicht), dar spune ca nu are nimic cu primarul orasului, pe care l-a numit totusi „fiara orasului". Artistul recunoaste ca, datorita criticilor sale aspre, este tot mai des refuzat sa expuna la Sibiu. „Am parte doar de refuzuri, fac afise de foarte multa vreme si coperte de carte, tot felul de alte chestii care se refera la reclama unor artisti sau evenimente culturale, dar in 90 la suta din cazuri ele sint refuzate, pe considerentul ca sint sau prea radicale, sau prea urite, sau prea provocatoare politic sau sexual", a declarat Tara. 

Harry Potter, preferatul sibienilor

Harry Potter este cel mai iubit personaj de film la SibiuHarry Potter este cel mai iubit personaj de film la Sibiu. Tineri si batrini, toti s-au inghesuit, saptamina trecuta, la singurul cinematograf din oras, pentru a vedea ultima aparitie de pe marile ecrane din seria Harry Potter. Peste 1.100 de cinefili au mers la Cinematograful Arta pentru a vedea cele mai recente aventuri la lui Harry Potter. O treime din cei prezenti la acest film au fost elevi si studenti.  Directorul Cinematografului ARTA, Solomon Samoila, ne-a declarat ieri, ca „Harry Potter si Ordinul Phoenix" este primul in topul filmelor care au rulat in acest an la Sibiu, pe locul doi fiind „Apocalipsa", iar pe trei - „Piratii din Caraibe", ultimul fiind vizionat de peste 900 de sibieni.Incasari record „Harry Potter si Ordinul Phoenix", a cincea parte a francizei de succes inspirata din romanele semnate de J. K. Rowling, a inregistrat un record in box office-ul american, 12 milioane de dolari, cea mai mare suma colectata de un film lansat la miezul noptii, intr-o miercuri, informeaza Variety. Recordul anterior a fost detinut de lungmetrajul „Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui", care, in 2003, a colectat din spectacolele de lansare de la miezul noptii 8 milioane de dolari. In ceea ce priveste lansarea unui film intr-o zi de miercuri, recordul este detinut de „Omul Paianjen 2", care a avut incasari de 40,4 milioane de dolari, dupa ce a fost proiectat in 4.285 de cinematografe din America de Nord. In Romania„Harry Potter si Ordinul Phoenix", care va inceput sa ruleze in Romania pe 20 iulie, a fost lansat in sapte copii, distribuitorii estimind incasari similare cu cele ale precedentului film din serie, de circa 300.000 de dolari. „Harry Potter si Pocalul de Foc" (2005) a avut incasari de 720.000 lei si a fost vazut de circa 82.000 de spectatori, conform directoarei InterComFilm Romania, Andreea Comanici. Ultima carteVolumul al saptelea din seria „Harry Potter", scrisa de autoarea britanica J.K. Rowling, se va lansa in limba romana pe 1 decembrie, informeaza Editura Egmont Romania. Cartile vor fi disponibile pentru vinzare, in intreaga tara, la ora 24.00. Pretul de vinzare stabilit de editura este de 59 lei. Egmont Romania nu a stabilit insa titlul in limba romana al volumului intitulat in engleza „Harry Potter and the Deathly Hallows". „In nici intr-un caz nu va fi o traducere a acestui titlu, ci a uneia dintre cele doua variante de titlu pe care le-a oferit autoarea pentru traducerile in strainatate. Titlul original este greu de tradus si usor macabru, iar J.K. Rowling a oferit doua variante. Urmeaza sa alegem una", a declarat Adriana Savu, Marketing Manager Egmont Romania.Festivalurile nu atragFestivalurile de film care au avut loc in acest an la Sibiu nu au inregistrat incasari mari, la Cinema Arta. Spre exemplu, duminica, doar 20 de sibieni s-au dus sa vada filmul „Arta viselor", programat in cadrul Sibiu Film Fest. Astazi, cinefilii pot opta, de la orele 16.00, la Cinema Arta, contra unui bilet de 7 lei, pentru productia „Venus". Primul festival al filmului mut, numit Sibiu Film Fest, se bucura de mai mult succes la proiectiile in aer liber, din Parcul ASTRA, din curtea Scolii Speciale de linga Biblioteca ASTRA, asta si datorita gratuitatii de care beneficiaza publicul, dar mai ales filmelor mute. La Cinematograful ARTA puteti vedea filme care nu sint mute, ci filme contemporane, produse anul trecut.

Durere in PD Cluj

Traieste prin altiiTinarul de 28 de ani era internat din 4 august la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean Cluj, dupa ce fusese grav ranit intr-un accident de circulatie petrecut pe soseau Cluj-Zalau. Timp de 6 zile Ionut a ramas in stare de coma profunda pentru ca simbata noaptea sa intre in moarte cerebrala. Familia sa a decis ca organele sa-i fie donate, in speranta ca viata altor persoane va fi salvata. Simbata noaptea, rinichii i-au fost transplantati la doua tinere care sufereau de insuficienta renala cronica, iar inima a ajuns in pieptul unei tinere de 15 ani din Tirgu Mures. „Pacientele a caror viata a fost salvata sint recunoscatoare sistemului de transplant din Romania, dar mai ales familiei, care a avut puterea sa treaca peste acest moment tragic si sa faca in asa fel ca Ionut sa traiasca in continuare“, a declarat pentru monitorul prof. dr. Mihai Lucan, seful Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, cel care a realizat cele doua transplanturi de rinichi.„De neinlocuit“La doar 28 de ani, Ionut Dardai avea un parcurs profesional impresionant. Absolvent a doua facultati, una din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj si Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai“, Ionut era expert in cadrul Corpului de Control al Ministerului de Interne de aproximativ o jumatate de an. In aprilie 2004 se incrie in Partidul Democrat. Din 19 februarie 2006 devine presedintele filialei de tineret a PD Cluj. Citeva luni mai tirziu este votat vicepresedinte al aripii tinere a filialei judetene PD.„O persoana care nu poate fi inlocuita nici ca prieten, nici ca si colaborator. Era un specialist in administratia publica. Ne va ramine tuturor in memorie. Mi-a fost mina dreapta, cel mai apropiat colaborator, ne completam, era partenerul perfect“, sint cuvintele lui Radu Moisin, presedintele aripii tinere a filialei judetene a Partidului Democrat.Ionut Dardai a ajuns la spital, dupa ce autoturismul Subaru Impreza, in care se afla pe bancheta din spate, a lovit remorca unui camion parcat pe drumul dintre Cluj si Zalau. Ceilalti doi ocupanti ai masinii au scapat cu rani superficiale, din cauza ca autoturismul a lovit cu spatele autocamionul parcat. Ultimul drumPrietenii si cunocutii lui Ionut vor participa miercuri de la ora 18 la un priveghi oficiat la Capela Cimitirului Central din Cluj. Joi, de la ora 13, la Cimitirul Central, toti apropiatii il vor conduce pe ultimul drum pe cel care le-a fost „un adevarat model in viata“. La funeralii sint asteptati sa ajunga si presedintele PD, Emil Boc, precum si prefectul Clujului, Alin Tise, un apropiat de-al lui Ionut, precum si foarte multi membri ai Partidului Democrat. 

Scormonitorul

•Bai, fratilor, e de comedie cu trenurile astea... E clar ca toti ceferistii sint rapidisti. Adica tin cu Rapidul. Cu Intercity-ul nu tine nimeni. Ca daca ar tine si cu asta, care se presupune si se afirma chiar ca e mai rapid decit rapidul, nu l-ar faulta in halul asta. Adica, nu l-ar face sa intirzie atit. Daca vi dinspre Brasov, cu Intercity-ul, ai ghinionul de a trage la peronul din Teius. Unde stai ceva vreme. Pentru ca, acolo, se rupe trenul in doua. Adica nu se rupe. Il despart. Jumate’ pleaca spre Cluj-Oradea, iar cealalta jumate spre Alba Iulia-Arad. “Despartirea”, insa, dureaza. Destul de mult. Suficient de mult ca sa-ti sara piticii pe geamul vagonului, pe motiv ca ai dat atitia bani ca sa ajungi mai repede decit cu trenul rapid. Si mai e un lucru de comedie la CFR-ul asta: un bilet Alba Iulia – Bucuresti nu costa niciodata la fel de mult ca un bilet Bucuresti Alba Iulia! Chiar daca mergi cu acelasi tip de tren, fie el rapid, personal sau Intercity. Intr-o directie e mai scump decit in cealalta, chiar daca traseul e acelasi. Ciudatenia naibii...•Dom’le, ce birfitoare e lumea... Nu mai poate nenea prefectu’ sa lipseasca o zi de la servici, ca deja apar discutii prin institutii ca a fost pus nemotivat vreo trei zile. A fost nenea Covaciu in concediu. Trebuia sa se intoarca din concediu, spun unii, dar nu s-a intors. Si a sunat cineva de la Bucuresti. Un nene secretar de stat prin Ministerul Admninistratiei si Internelor. Ca sa discute cite ceva legat de codurile astea, galbene, portocalii si ce culori or mai avea ele. Si nu l-a gasit pe nenea prefectu’. Ca si-a prelungit concediul. Nici ieri nu era de gasit. Unii spun ca ar fi fost la Bucuresti, cu treaba. Altii ca nu s-a intors din concediu... Cui ii pasa ? Telefonul Scormonitorului 0728-828750Acest text va fi considerat pamflet

Angelina Jolie vrea sa cumpere o vila in Los Angeles

Angelina Jolie cauta o casa în Los Angeles si a vizitat recent o vila de doua milioane de dolari, fara a fi însotita de partenerul Brad Pitt sau de copiii sai, potrivit hollywood.com.“A fost foarte ciudat, nu a venit decit ea, fara bodyguard, asistenta, babysitter sau copii”, a spus proprietarul casei vizitate de Jolie, Wolfgang Wind. “Nu am stiut cine era potentialul client pina cind n-am vazut-o”, a explicat proprietarul, care a spus ca actrita i s-a parut foarte slaba. „A fost foarte amabila, i-a placut casa si astept sa îmi faca o oferta.” Jolie a negat, de curind, zvonurile din presa conform carora relatia ei cu Brad Pitt nu este chiar roz si a spus ca cei doi “au încredere oarba” unul în celalalt. Angelina Jolie si Brad Pitt, ce au devenit un cuplu dupa ce au jucat împreuna în “Dl. si Dna. Smith” (2005), au împreuna o fetita biologica, Shiloh Nouvel, nascuta anul trecut. Actrita are si trei copii adoptivi, Maddox, din Cambogia, Zahara, din Etiopia, si Pax Thien, înfiat din Vietnam. 

Lindsay Lohan este din nou la reabilitare

Lohan, in virsta de 21 de ani, s-a internat la Cirque Lodge, aflat linga statiunea de ski a lui Robert Redford, Sundance din Orem, Utah, a declarat o ruda a acesteia pentru “The Mail on Sunday”. Starleta, care este acuzata de posesie de cocaina, conducere sub influenta substantelor interzise si conducere cu permisul suspendat, se afla pentru a treia oara in ultimele luni la reabilitare. In iulie, Lohan a plecat dintr-un centru unde a stat mai mult de sase saptamini. Actrita mai intrase la reabilitare si la inceputul anului, dupa luni de excese in cluburile si la petrecerile din Hollywood. Ea urmeaza, in prezent, un program zilnic in 12 pasi in care curata bai, spala vase si rufe, si chiar isi imparte camera cu alti doi pacienti. “Desigur, sint multumita ca Lindsay cauta ajutor”, a spus ruda sa. “Dar nu cred ca asta este ceea ce-i trebuie mai mult decit ultimele doua clinici pe care le-a ales. Erau mai degraba statiuni decit centre de reabilitare si mi-e teama, din ce am citit despre Cirque Lodge, ca aici este cam acelasi lucru. Pacientii pot sa faca catarari sau calarie. As prefera ca Lindsay sa faca terapie constant decit sa faca munci care nu au legatura cu problemele ei de dependenta.” Clinica din Utah seamana mai mult cu un centru de tratament decit cu un spital, scrie “The Mail on Sunday”. La sosire, pacientii sint dusi la coafor si li se face manichiura si pedichiura. Exista seminee si cazi cu jacuzzi in fiecare camera, sauna si sala de gimnastica, si o camera media. Mesele sint preparate de bucatari, iar meniul include friptura si somon. Clinica a fost fondata de Richard Losee, a carui familie avea la vremea respectiva un magazin de bijuterii si o scoala de coafori. Familia vroia sa ajute o ruda care se lupta cu dependenta de droguri, a spus Losee. Printre fostii pacienti ai clinicii se numara starul din Baywatch, David Hasselhoff, si Mary-Kaye Olsen. Un reprezentant al lui Lohan a confirmat ca actrita se afla sub “tratament medical”. Vedeta trebuie sa se prezinte in fata curtii pe 24 august. 

Liga 1 * Etapa viitoare

FC Vaslui - Gloria BistritaFarul Constanta - Ceahlaul Piatra Neamt Dinamo - Dacia Mioveni UTA Arad - „U“ ClujUnirea Urziceni - Poli Timisoara Rapid - Otelul GalatiPandurii Tirgu Jiu - U CraiovaCFR Cluj - SteauaPoli Iasi - Gloria Buzau

Liga 1 * Etapa a III-a

Dacia Mioveni – FC Vaslui 2-2 (1-0)Baicu ’62, Lupascu ’63 / Ljubinkovic ’17, ’74Pentru Mioveni, meciul de vineri a avut o importanta capitala. Argesenii intilneau Vasluiul invingator la Dinamo si aveau neaparata nevoie de puncte. Dupa doua etape in care au inregistrat tot atitea infringeri, argesenii au reusit un egal multumitor pentru argeseni. Ceahlaul Piatra Neamt – Dinamo 0-3 (0-1)Niculescu ’32, Danciulescu ’57, Cristea ’74Ceahlaul dorea sa continue evolutia entuziasmanta din etapa precedenta, cind au invins Gloria Buzau cu scorul de 4-0. Dupa o prima parte echilbrata, lipsita de ocazii mari, dinamovistii s-au dezlantuit in repriza secunda, reusind un succes datator de sperante pentru meciul cu Lazio. Otelul Galati – Unirea Urziceni 3-2 (2-1)Gado ’1, Jelev ’27, Szekely, ’88 / Danalache ’3, Bilasco ’77In ciuda calificarii in Cupa UEFA, galatenii nu strinsesera nici un punct in acest campionat. „Otelarii“ au deshis rapid scorul cu Urziceniul, insa la fel de rapid au fost egalati. Trupa lui Dan Petrescu a dat o replica pe masura, insa nu a putut evita infringerea, la golul oportunistului Szekely, care a marcat cu 2 minute inainte de final. Gloria Bistrita – UTA Arad 2-1 (1-0)Frasinescu ’31, Coroian ’75 / Edson ’56Bistritenii continua sa obtina puncte in prima Liga, in ciuda fotbalistilor cedati in vara. In jocul cu UTA, salvatorul a fost din nou „CFR-istul“ Coroian, cel care in urma cu o saptamina ingropa Rapidul fostului sau tehnician, Cristiano Bergodi. Formatia lui Marius Lacatus s-a vazut invinsa, desi dorea obtinerea a cel putin un punct. Poli Timisoara – Pandurii TIrgu Jiu 3-1 (2-1)Bucur ’7, ’48, Ganea ’40  / Iordache ’13Dupa plecarea lui Plesan in Ghencea, timisorenii s-au vazut descoperiti la mijlocul terenului, insa Urhin a gasit solutii, reusind sa obtina o noua victorie cu echipa sa. Pandurii Tirgu Jiu a pus probleme doar in repriza secunda si se afla departe de cupele europene, obiectivul trasat de conducerea clubului.Steaua Bucuresti – Poli Iasi 1-0 (0-0)Eric Bicfalvi ’78Oboseala si-a spus cuvintul in rindul elevilor lui Hagi. Confruntarea cu Zaglebie pare ca le-a turnat plumb in picioare stelistilor, care au evoluat inca o data neconvingator pentru pretentiile din acest an. „Ros-albastrii“ si-au adjudecat victoria in minutul ’78, printr-un sut de exceptie trims de Eric Bicfalvi.Gloria buzau – Farul Constanta 1-0 (0-0)Claudiu ionescu ’55La Buzau s-au intilnit doua formatii cu inceputuri ratate de sezon. Buzoienii au izbutit sa-si adjudece victoria prin reusita din lovitura libera semnata de Claudiu Ionescu, in timp ce Farul Constanta se afunda in subsolul clasamentului fara nici un punct dupa primele trei etape.  Universitatea Craiova – CFR Cluj 1-3 (1-1)Stoica ’31 / Trica ’3, Didi ’50, ’59 Dupa egalul de acasa cu Timisoara, clujenii s-au deplasat in Banie cu un  singur gind, acela de a cistiga. Elevii lui Andone nu le-au dat nici o sansa craiovenilor si au condus jocul pe toata durata sa. Golurile lui Didi au consfintit un succes important pentru formatia lui Andone. 

Liga 1 * Clasament

 1. Steaua    3    3    0    0    4-1    9  2. Poli Timisoara    3    2    1    0    8-4    7  3. CFR Cluj    3    2    1    0    6-3    7  4. Rapid    3    2    1    0    6-4    7   5. Dinamo    3    2    0    1    5-3    6  6. FC Vaslui    3    1    2    0    6-4    5   7. Gloria Bistrita    3    1    2    0    6-5    5   8. Unirea Urziceni    3    1    1    1    7-7    4   9. UTA Arad    3    1    1    1    4-4    4  10. Pandurii Tirgu Jiu    3    1    1    1    3-4    4  11. „U“ Craiova    3    1    0    2    6-5    3  12. Ceahlaul Piatra Neamt    3    1    0    2    5-5    3  13. Otelul Galati    3    1    0    2    3-4    3  14. Poli Iasi    3    1    0    2    3-5    3  15. Gloria Buzau    3    1    0    2    2-6    3  16. „U“ Cluj    3    0    1    2    4-6    1  17. Dacia Mioveni    3    0    1    2    3-5    1  18. Farul Constanta    3    0    0    3    0-6    0 

Complexul Urziceni loveste pe „Moina“

Repriza lui TudorFoto Marius RUSIn ciuda golului marcat de Jovanovic, Universitatea s-a recunoscut infrintaAminata cu 20 de minute, partida a adus la start doua formatii aflate in cautare de puncte. Dupa infringerea de la Urziceni, fotbalistii pregatiti de Adrian Falub urmareau obtinerea unui rezultat cit mai bun. De partea cealalta, giulestenii incercau sa recistige punctele pierdute pe propriul teren in fata Gloriei Bistrita. Sustinuti din tribune de 6.000 de suporteri, „studentii“ au inceput jocul cu entuziasm, care a fost, insa, la un pas de a-i costa in minutul 5. Grigorie a prins un voleu din interiorul careului, dar Tudor a avut o interventie de zile mari si a mentinut tabela imaculata. Dupa 3 minute, Nemanja Jovanovic a ridicat tribunele in picioare, reusind sa marcheze la prima faza periculoasa de la poarta bucurestenilor, dupa o centrare venita din partea dreapta. Treziti la realitate de golul sirbului, rapidistii au raspuns prin Buga, ale carui suturi (’16, ’20) au fost respinse excelent de Martin Tudor. Supusi la o presiune constanta, clujenii au rezistat eroic. Raidurile lui Cesinha din flancul drept au creat in permanenta panica in defensiva ardelenilor. Brazilianul a trimis o scarita peste Tudor, dar Cordos si-a salvat formatia, respingind in extremis o minge care se scurgea spre poarta goala (’25). Inevitabilul s-a produs in minutul ’32. Grigorie a restabilit egalitatea, tragind cu sete din marginea careului, in dreapta portarului clujean. Asaltul la poarta Universitatii a continuat si Buga a mai irosit o posibilitate de a-si aduce echipa in avantaj, trimitind cu capul peste transversala. Finalul primei parti l-a evidentiat inca o data pe Tudor, cel mai bun om al „Sepcilor rosii“.  In ultima faza a primei reprize, Goga a incercat sa reediteze performanta de la Urziceni, dar balonul expediat de la 30 de metri a ocolit buturile portii adverse.Degringolada in defensivaNemultumit de jocul de la mijlocul terenului, tehnicianul Adrian Falub a mutat la pauza. Astfel, Bolohan i-a lasat locul lui Dolha. Cu toate acestea, Rapidul a fost echipa mai periculoasa. Dupa o centrare a lui Dica, Grigorie a tintit bara din 5 metri (’48). Replica a venit de la Goga, omul inceputului de campionat la „U“ Cluj. Fotbalistul a incercat sa marcheze cu un sut frumos din afara careului, dar Coman a fost la post. „Feroviarii“ bucuresteni au preluat conducerea in urma unui autogol a lui Cordos, in minutul ’54. Cu un singur punct in doua etape, „Sepcile“ au revenit in joc, insa Goga (’70) si Savu (’75) n-au izbutit sa aduca egalarea. Rapidistii s-au retras in aparare, pastrindu-l in avanposturi doar pe Mazilu. Tactica italiana implementata de Bergodi la Rapid a dat roade si, in ciuda „forcing“-ului de final clujean, rezultatul a ramas neschimbat. A doua infringere consecutiva a Universitatii Cluj, care se vede nevoita sa bata etapa viitoare la Arad, pe UTA.Adrian Falub:„A fost un joc echilibrat, in care Rapidul a facut o prima repriza foarte buna. Am avut din nou avantaj si n-am reusit sa gestionam situatia. Dupa ce am luat golul al doilea, am reusit sa punem presiune. Asta este, s-a terminat, mergem mai departe. Am pierdut un meci si trebuie sa remediem ce am facut gresit. Trebuie sa lucram la moral, capitolul unde suferim cel mai mult. Felicit Rapidul si ii doresc succes in continuare. Ei si-au creat multe ocazii de gol, prea multe. Mergem la Arad sa recuperam ce-am pierdut aici.“Cristiano Bergodi:„Am facut o partida buna, in special in prima repriza, in care ne-am creat numeroase ocazii de a marca. Mai avem de lucrat la aspectul psihologic. Cind sintem in avantaj, echipa se blocheaza si permite adversarului sa revina in joc. Universitatea a profitat si a facut o a doua repriza foarte buna. Au jucat cu ardoare. Fotbalistii lor au urcat mult si si-au creat citeva sanse de a inscrie. De obicei nu-mi place sa comentez arbitrajul, dar am avut un penalti neacordat la Mazilu. Indiscutabil victoria apartine Rapidului.“ AVERTISMENTE6 este numarul de cartonase galbene incasate de rapidisti in repriza a doua.  Incidente intre suporteriPartida dintre cele doua formatii a fost prefatata de incidente intre cele doua galerii. Acestea s-au provocat reciproc si au inceput sa arunce cu diverse obiecte. Conflictul s-a aplanat la interventia crainicului stadionului, care le-a atras atentia suporterilor Universitatii ca formatia de pe „Moina“ risca suspendarea stadionului. „U“ Cluj – Rapid bucureSti 1-2 (1-1)MARCATORI„U“ Cluj: N. Jovanovic (’8)Rapid: Grigorie (’32), Cordos (’54) ARBITRI: Adrian Comanescu (Rimnicu Vilcea) Irina Mirt (Bucuresti), Stelian Slabu (Bv.) CARTONASE GALBENE „U“ Cluj: M. Jovanovic (’65) Rapid: Cesinha (’65), Grigorie (’66), Lazar (’70), Buga (’75), Mazilu, (’79), Maftei (’88)SCHIMBARI „U“ Cluj: Olah (Ghindaru ’82), Bolohan (Dolha ’46) , Sabo (Negrean ’75) Rapid: Lazar (Dobroiu ’81), Cesinha (Grigore ’72), Buga (Perja ’77) STADION: „Ion Moina“