monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Agenda Zilei

Inauguraremiercuri • ora 21 • Stadion „Dr. Constantin Radulescu“Lucrarile de reamenajare a stadionului pe care campioana provinciei din sezonul trecut, CFR Cluj, va disputa partidele din Cupa UEFA, vor fi incununate cu inaugurea nocturnei la stadion, eveniment ce va avea loc asta seara, incepind cu ora 21.Rockmiercuri • ora 18 • Caffe Umbra de NoapteIn Caffe Umbra de Noapte, incepind cu ora 18, impatimitii rockului se pot delecta cu ritmurile preferate: Gothic Metal, Black Metal, Death Metal.Partymiercuri • ora 21 • Club AutografPe terasa Clubului Autograf (strada Memorandumului, nr. 23) va fi sustinut un concert de muzica instrumentala cu „Bardi Boema Band“. In incinta clubului va organizat un party de salsa.Expozitiimiercuri • ora 12 • Muzeul de ArtaIubitorii de pictura au ocazia sa admire lucrarile unor tineri artisti la Muzeul de Arta. Expozitiile Ana Blendea, Elian si Eduard Kara pot fi vazute la Muzeul de Arta intre orele 12-19.

Lucratorii sezonieri nu vor avea ajutor de somaj

Impotriva normelor europeneAngajatii din Turism trebuie sa lucreze 5 ani ca sa beneficieze de ajutor de somajProiectul a fost respins de Ministerul Muncii, care a considerat ca o astfel de lege contravine normelor europene. „Sa fiu sincera, ma asteptam ca initiativa noastra sa fie respinsa. Uniunea Europeana nici nu vrea sa auda de facilitati pentru turism“, a spus Lucia Morariu, secretar de stat, citata de NewsIn.Potrivit legii, indemnizatia de somaj presupune ca angajatul care ar putea beneficia de acesta trebuie sa fi contribuit timp de minimum 5 ani la fondul de somaj. Ajutorul se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat in functie de stagiul de cotizare. Astfel, au dreptul la ajutor de somaj timp de 6 luni persoanele cu un stagiu de cotizare de pina la 5 ani, dar nu mai putin de 1 an, timp de 9 luni persoanele cu un stagiu de cotizare cuprins intre 5 si 10 ani si timp de 12 luni persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.Pentru a mentine forta de munca in tara, Ministerul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale a inaintat Guvernului, la inceputul lunii iunie, o ordonanta de urgenta pentru a acorda facilitati hotelierilor care angajeaza personal pentru sezonul estival. Ordonanta prevedea ca angajatii din sectorul turistic sa beneficieze de ajutor de somaj, daca au lucrat timp de 6 luni.Rata somajului, cea mai mica din ultimii 15 ani„Forta de munca este una din marile probleme cu care se confrunta Litoralul romanesc“, a spus Lucia Morariu, care si-ar fi dorit ca ordonanta sa intre in vigoare chiar din acest sezon.Secretarul de stat pentru turism a adaugat ca problema imbunatatirii serviciilor din turismul romanesc poate fi rezolvata doar in momentul in care forta de munca va fi motivata corespunzator din punct de vedere financiar.„Nu este prea dificil sa scolim personalul din turism, problema intervine in momentul in care trebuie sa ii platim pe oameni. In momentul in care patronii din turism vor avea puterea sa ofere un salariu de aproximativ 500 de euro, atunci oamenii bine pregatiti nu vor mai pleca in strainatate. Dar problema este de unde scoatem acesti bani“, a spus Lucia Morariu.In primele 6 luni din 2007, Fiscul incasase venituri la bugetul de asigurari pentru somaj de 1,18 miliarde de lei, in crestere cu 8,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.In luna iunie, rata somajului a coborit la 4%, fiind cel mai mic nivel din ultimii 15 ani, potrivit unei declaratii a secretarului general al Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca, Eugen Preda. Numarul total al somerilor a fost, in iunie, de 354.714 persoane, in scadere fata de luna mai cu peste 15.000 de persoane, arata statisticile Agentiei.

Canicula impune restrictii de munca

Efort redus pe calduraTemperaturile ridicate care au lovit in ultima perioada tara noastra le dau batai de cap nu numai pensionarilor si celor mici, ci si celor care lucreaza. Pentru prevenirea accidentelor cauzate de caldura, reprezentantii ITM Cluj au demarat o serie de controale pentru a se asigura ca angajatorii respecta normele care se impun in aceste conditii meteorologice. Astfel, in cazul in care temperatura aerului depaseste 37 de grade Celsius ori indicele de disconfort termic este mai mare de 80 de unitati, angajatorii sint obligati sa reduca intensitatea si ritmul activitatilor fizice la locul de munca, sa asigure ventilatia si sa alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite. Potrivit reglementarilor in vigoare, in cazul in care mercurul termometrelor trece de 37 de grade Celsius, agentii economici au obligatia sa asigure intre 2 si 4 litri de apa minerala fiecarui angajat pe schimb, iar in cazurile in care nu sint asigurate microclimatele la locul de munca, angajatorii sint obligati sa puna la dispozitia personalului dusuri.Amenzi usturatoareAlternativa angajatorilor este una relativ simpla. In cazul in care aceste conditii nu pot fi puse la dispozitia angajatilor, operatorii economici trebuie sa reduca durata zilei de lucru. „Trebuie redusa ziua de lucru intr-o asemenea maniera incit munca efectiva sa fie efectuata pina la ora 11 si dupa ora 17“, sustine Daniel Pacurariu, inspector-sef la ITM Cluj. Potrivit acestuia, institutia pe care o conduce a demarat o serie de controale in ultima perioada, menite sa urmareasca in ce masura operatorii clujeni inteleg „gravitatea situatiei generate de canicula“. Cei care nu se supun acestor norme risca amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei. Inspectorii ITM Cluj le recomanda agentilor economici care lucreaza cu produse alimentare „sa-si organizeze activitatea astfel incit sa fie evitate perioadele de temperaturi extreme“.

Sapte persoane au lesinat ieri pe strada!

Caldura mareClujenii sufera din cauza caldurii excesiveSapte clujeni au lesinat ieri pe strada, cauza fiind, potrivit medicilor de la Ambulanta, caldura excesiva. Medicii spun ca persoanele care au avut probleme din cauza caldurii nu au fost toate in virsta, printre cei care au lesinat pe strada aflindu-se si tineri.Medicii le recomanda clujenilor sa se protejeze in zilele cu temperaturi foarte ridicate si sa nu iasa pe strada decit daca este absolut necesar. De asemenea, medicii le recomanda clujenilor sa se hidrateze.Avind in vedere ca temperaturile vor continua sa creasca in urmatoarele zile, autoritatile judetene au decis sa ia masuri pentru protejarea populatiei. Potrivit directorului general al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Cluj, dr. Nicolae Deleanu, in Cluj-Napoca, dar si in judet, s-au infiintat puncte de prim ajutor. „In Cluj-Napoca vor fi 24 de cabinete ale medicilor de familie unde se va lucra si dimineata, si dupa-amiaza. Clujenii care au probleme se pot adresa medicilor de familie sau pot sa ceara ajutorul medicilor de la Ambulanta“, a declarat dr. Nicolae Deleanu.Asistenta medicala in farmaciiDirectorul ASP Cluj spune ca s-a luat legatura cu Colegiul Farmacistilor si in toate punctele farmaceutice din judet se va acorda primul ajutor in caz de urgenta. „Orice farmacist are cunostinte medicale minime si le poate acorda ajutor celor care au nevoie. In plus, in farmacii vor da o mina de ajutor si membrii Crucii Rosii“, a precizat dr. Nicolae Deleanu. Asistenta medicala se va acorda in farmaciile PharmaNet din Piata Unirii, nr. 37 si strada Horea nr. 83-87, Remedium Farm, de pe strada Iuliu Maniu, nr. 41 si de pe Bulevardul 21 Decembrie, nr. 130, Cynara, de pe Calea Floresti, nr. 75, Danafarm, de pe strada Luceafarului, nr. 1, Mercur, de pe Aleea Detunata, nr. 1 si Panaceea, de pe strada Donath, nr. 15. Mai mult, in aceasta perioada, personalul Serviciului de Ambulanta a fost suplimentat cu cinci medici rezidenti de medicina de urgenta.

Pe scurt

Spre legalitateProprietarii garajelor construite cu autorizatie, dar care in momentul de fata depasesc suprafata prevazuta in acte vor putea scapa de plata taxei de ocupare ilegala a domeniului public. Aceasta in urma deciziei de ieri a consilierilor locali, care au hotarit ca respectivii au varianta de a intra in legalitate prin refacerea documentatiilor de reactualizare a constructiilor. Pina in prezent, angajatii municipalitatii au depistat un numar de aproximativ 1.000 de astfel de garaje care se gasesc in aceasta situatie. Documentatiile vor trebui refacute pina la finele acestui an.    A. P.Autobuz spre SomeseniClujenii beneficiaza, incepind de ieri, de o noua linie de autobuz care leaga Cartierul Someseni de Centru. Noul autobuz, 36 barat, va circula pe traseul Piata Mihai Viteazul – Piata Abator – Strada Plevnei – Strada Branului – strada Morii - Barc 1 (Podul Colectivistilor). Primarul Emil Boc a motivat infiintarea noii linii RATUC prin numeroasele solicitari venite din partea locuitorilor din Someseni. Traseul liniei 36 barat se suprapune, pina in strada Branului, cu cel al liniei 36, iar statiile suplimentare de pe traseu sint Infratirii, Barc II si Barc I.    A. P.Ceremonial militar la AeroportComanda si drapelul de lupta al Batalionului 812 Infanterie „Soimii Carpatilor“ Bistrita, care au participat la misiunea desfasurata în teatrul de operatii din Afganistan, sint asteptate sa soseasca in aceasta seara pe Aeroportul International Cluj, cu o aeronava ce va ateriza in jurul orei 21.30. La sosirea acestora se va desfasura si ceremonialul militar de primire. Militarii bistriteni au indeplinit timp de 6 luni misiuni in sprijinul Fortelor Nationale Afgane de Securitate, in regiunea Zabul.    I. O.Gest simbolic216 metri patrati au fost concesionati ieri de catre municipalitate in favoarea Asociatiei pentru Protejarea si Ajutorarea Handicapatilor Neuropsihici Cluj, in vederea realizarii Centrului de Zi ce va purta numele de „Sfinta Maria“. Intreaga suprafata de teren a fost concesionata de catre edili asociatiei pentru suma simbolica de 1 euro. Asociatia mentionata este un ONG care a luat fiinta in urma cu 17 ani, avind ca scop promovarea si reprezentarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati intelectuale. Centrul de Zi „Sfinta Maria“ s-a deschis in 15 septembrie 1995, intr-un imobil situat pe strada Milton Lehrer.    A. P.

Blue Air repeta greseala

Cursa charter de ieri care trebuia sa decoleze la ora 12.30 de pe Aeroportul International Cluj cu destinatia Corfu, Grecia, a avut o intirziere de doua ore. 150 de pasageri au asteptat, astfel, ca aeronava sa soseasca de la Bucuresti, pentru a se imbarca. Blue Air repeta greseala facuta cu numai o zi inainte, cind un avion a aterizat fortat pe Aeroportul „Henri Coanda“ din Bucuresti, desi destinatia finala era Cluj-Napoca. Atit pasagerii ce se intorceau din Antalya, cit si cei care plecau la aceeasi destinatie din Cluj-Napoca au asteptat peste 7 ore in cele doua aeroporturi. Daca intirzierea de luni s-a datorat unui cauciuc deteriorat, conducerea Blue Air a pus intirzierea de ieri pe seama vremii. „Din cauza temperaturii ridicate si a vintului care batea din spate, comandantul a decis sa nu faca plinul, astfel ca aeronava s-a oprit la Bucuresti pentru a realimenta. Decizia a fost luata din motive de securitate“, a declarat pentru monitorul directorul general al Blue Air, George Rizica.Turistii au facut reclamatii la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Cluj. Directorul de aici, Mircea Avram, ne-a declarat ca va face o adresa la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), care sa ia masurile impuse de lege fata de companie. Aceasta pentru ca Blue Air nu are sediu social in Cluj-Napoca, iar OJPC Cluj nu are autoritate in alte judete. „Oamenii au pierdut o zi din concediu, astfel ca se poate cere prelungirea cu o zi a acestuia sau se solicita decontarea costurilor. Amenda in astfel de situatii este de pina la 2.500 RON“, a subliniat Avram.In ceea ce priveste despagubirea turistilor, George Rizica a afirmat ca nu poate comenta acest lucru. „Vom respecta legislatia UE, atit va putem spune. Noi am facut tot posibilul sa eliminam neplacerile. Luni am facut imediat comanda pentru un alt avion, insa este plin sezon si am gasit o aeronava de inchiriat in Bulgaria“, a spus Rizica.

Pauza publicitara

Inceput promitatorConsilierii au aminat proiectul privind publicitatea stradalaNotoriul proiect care ar trebui sa faca ordine pe strazile Clujului in ceea ce priveste publicitatea a ocupat primul loc pe ordinea de zi a sedintei extraordinare de ieri a Consiliului Local. In pofida unei prezentari entuziaste venite din partea edilului-sef, consilierii au puricat proiectul aminindu-l in unanimitate, dupa ce o prima de aminare a fost respinsa. „Adoptarea acestei hotariri vine ca solutionare a unei probleme scadente pe care municipiul o are referitor la publicitate. In prezent nici o firma nu mai are contrate cu municipalitatea, toate fiind expirate, urmind a fi reinnoite din 3 in 3 luni in functie de prevederile legale“, declara primarul la inceputul sedintei. Reprezentantii agentiilor de publicitate prezenti in sala s-au plins de existenta prea multor restrictii pe care regulamentul le impune si de inexistenta unui dialog concret intre ei si edili. Consilierii au purtat discutii indelungate, marea majoritate propunind solutii pentru completarea sau corectarea raportului, indiferent ca a fost vorba de greseli de formulare sau de concept, propunindu-se la un moment dat un amendament care sa prevada existenta inclusiv a unor mesaje de interes public pe panourile inchiriate de catre firme.Impotriva aminarii si, totusi, pentru...Problema cea mai stringenta, discutata ieri la acest subiect a fost cea a statiilor RATUC, unde regulamentul interzice manifestarea publicitatii, in contextul in care multe dintre refugiile pentru calatori au fost realizate de agentii publicitare. Prima propunere de aminare a proiectului de hotarire i-a apartinut consilierului din partea PSD, Remus Lapusan. In momentul imediat urmator, Emil Boc a intervenit, incercind sa sublinieze importanta adoptarii hotaririi. „Am desfiintat peste 100 de panouri, dar mai sint inca pe atitea amplasate ilegal. (...) Parca ne jucam de-a hotii si vardistii in ceea ce priveste publicitatea stradala“, a declarat edilul-sef. Propunerea de aminare a cazut, in favoarea ei fiind doar cinci consilieri. O varianta de compromis a fost enuntata de catre Ovidiu Turdean, care a propus nu o aminare, ci o „aminare temporizata“, formulind inclusiv un calendar de punere in aplicare a proiectului. Aceasta nu a fost viabila, putind fi atacata in contencios. Asadar, alesii locali au hotarit in unanimitate o aminare, spre satisfactia reprezentantilor agentiilor de publicitate aflati in sala.

Peste 1.000 de angajati la Primarie

53 de protestatariProiectului noii organigrame a Primariei i-au fost adaugate nu mai putin de opt amendamente, dupa ce acesta a fost intors pe toate fetele in cadrul sedintei extraordinare de ieri a Consiliului Local, sedinta in cadrul careia toata lumea a avut cite ceva de spus sau de completat. In pofida acestui fapt, noua forma de organizare a institutiei nu multumeste pe toata lumea, 53 de angajati ai Directiei Tehnice, ai Domeniului public si privat si ai Directiei patrimoniului propriu, toate din cadrul Primariei, au semnat si inaintat un protest. Motivul: ulterior aprobarii noii organigrame, ei nu s-ar fi numarat printre cei numiti in functii publice, raminind in categoria „personal contractual“.Gri in negru pe albIn urma a patru esecuri inregistrate de catre oficialii clujeni in prezentarea variantelor precedente de organigrama la Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), mai multe compartimente de activitate din cadrul municipalitatii au fost rebotezate, pentru a se fructifica „nuantele de gri“ existente in rindurile scrise negru pe alb ale legislatiei in vigoare. In ciuda nemultumirilor existente, atit primarul Emil Boc, cit si seful Biroului de Relatii cu CL, Dumitru Bobina, au garantat buna credinta si au subliniat eforturile depuse de ei la ANFP pentru adoptarea statutului de functionari publici in cazul mai multor departamente.Cel mai fericit primarIn urma adoptarii noii organigrame, Primaria va avea in jur de 1.088 de angajati, „pe locul 2 in judet, dupa Nokia“, dupa cum a glumit unul dintre consilieri, fata de doar 660 citi are in momentul de fata. Inaintea inceperii discutiilor, edilul-sef al Clujului a declarat ca, „dupa ce organigrama va fi completa, ar trebui sa fiu cel mai fericit primar din Romania, pentru ca Primaria ar trebui sa functioneze perfect“. Boc a dat de inteles ca masurile de reorganizare propuse sint vitale si vin in sprijinul adaptarii administratiei la cerintele momentului. In urma amendamentelor adoptate, unii dintre angajati vor deveni si ei functionari publici. Hotarirea permite inclusiv ca angajatii care fac parte din personalul contractual si, desi nu au fost nominalizati, indeplinesc conditiile cerute de ANFP, sa poata initia demersuri pentru a deveni functionari publici.

Repartizare cu ochii in soare

Intirzieri si nerviFoto Romica LAPUSTEProblemele tehnice si greselile candidatilor au prelungit repartizarea computerizata pe posturile vacanteRepartizarea computerizata pe posturile vacante din invatamintul preuniversitar a pus serios la incercare nervii profesorilor. O parte dintre acestia s-au plins ca atit ieri, cit si alaltaieri repartizarea computerizata a inceput de abia in jurul orei 10, desi trebuia sa inceapa la ora 8. Mai mult, repartizarea la catedrele de Matematica si Informatica, ce trebuia sa aiba loc luni seara, a fost aminata pentru ieri dimineata.Unii profesori spun ca ieri au fost intirzieri mai mari de o ora, din cauza ca transmisia Internet intre Cluj si Bucuresti s-a oprit de mai multe ori. Cadrele didactice spun ca nu inteleg de ce, atita vreme cit in judetul Cluj se piloteaza procesul de descentralizare din invatamint, repartizarea trebuie sa se faca tot de la Bucuresti.Vina candidatilorMarinela Marc, inspector scolar in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, responsabila cu titularizarea, a precizat ieri ca se lucreaza cu o aplicatie online realizata de Siveco si ca au existat, intr-adevar, disfunctionalitati. „Aplicatiile au fost oprite si din cauza faptului ca au fost fise de inscriere completate gresit de candidati. Faptul ca lucram cu acest sistem are, insa, si un avantaj, pentru ca avem posibilitatea sa corectam erorile, iar candidatii nu pierd repartizarea pe post“, a explicat pentru monitorul Marinela Marc. Astfel, s-au deblocat fisele candidatilor care au completat codurile gresit si s-a introdus codul corect, insa acest lucru a luat timp.

Pe scurt

 Cursuri in romana pentru elevii din SpaniaCei aproximativ 30.000 de elevi romani care invata in Spania vor putea opta, din aceasta toamna, pentru cursuri optionale de limba, cultura si civilizatie romaneasca. Ministerul Educatiei din Romania va organiza selectia si finantarea cadrelor didactice care vor preda aceste cursuri. Acordul-cadru a fost semnat de catre ministrul roman al Educatiei, Cristian Adomnitei, si omologul sau spaniol, Mercedes Cabrera Calvo-Sotelo. Ministerul spaniol va ajuta la implementarea proiectului pentru anul scolar 2007-2008: ministerele Educatiei din fiecare regiune a Spaniei vor stabili, de comun acord cu reprezentantii romani, numarul de scoli, de profesori si localitatile unde se vor desfasura aceste cursuri. Partea romana va transmite autoritatilor spaniole si continutul cursurilor, alaturi de materialele didactice necesare, pentru a fi consultate din timp.    C. J.Guvernul ii raspunde lui BasescuGuvernul Romaniei a facut publica, ieri, scrisoarea trimisa presedintelui Basescu referitoare la sursele de finantare pentru majorarea pensiilor. Aici se arata ca efectele dezvoltarii economice, ale cresterii cistigurilor salariale si ale numarului de salariati vor permite, in 2008, o crestere a pensiilor cu 43% fata de nivelul actual, fara majorarea impozitelor. Scrisoarea este semnata de ministrii Finantelor si Muncii si este un raspuns la solicitarea presedintelui Basescu. Acesta a declarat ca nu va promulga legea pensiilor daca nu va fi convins ca Executivul are bani suficienti pentru a sustine masura. Potrivit datelor de la Comisia Nationala de Prognoza, in perioada 2009-2013, Romania va inregistra o crestere economica in medie anuala de aproape 6% pe an, iar numarul locurilor de munca va creste cu 400.000.    C. J.

Vasile Dincu a demisionat!

Senatorul PSD de Cluj Vasile Dincu si-a dat demisia, luni, din functia de vicepresedinte al partidului. Anuntul a fost facut public ieri. Senatorul si-a explicat motivele intr-o scrisoare trimisa presedintelui PSD, Mircea Geoana, in care afirma ca nu poate accepta, „ca intelectual de stinga“, interdictia de a mai da interviuri presei „pe teme strategice“. Aceasta ii fusese comunicata la ultima sedinta a Comitetului Executiv al PSD de saptamina trecuta. Dincu este de parere ca o astfel de interdictie este „o pierdere a libertatii de gindire si a capacitatii de expresie a analizei critice“. El a criticat modalitatile prin care se realizeaza in prezent managementul politic in PSD. „In ultimele luni, partidul pune in practica o strategie si o serie de tactici pe care le consider a deteriora imaginea publica si credibilitatea PSD ca partid de opozitie, iar solutiile propuse de mine sint, in mod sistematic, respinse“, sustine Vasile Dincu in scrisoarea adresata lui Geoana. El spune ca doreste sa isi reprezinte mai bine, de acum inainte, comunitatea care l-a ales ca senator. Totodata, Dincu mai vrea si sa profite de timpul ramas din mandatul sau ca eurodeputat in Parlamentul European si sa serveasca acolo interesele Romaniei. Senatorul a precizat ca decizia de demisie este una individuala, care nu implica organizatia PSD Cluj in vreun fel. Potrivit unor surse din interiorul PSD, Mircea Geoana a primit scrisoarea de demisie luni, dar l-ar fi sfatuit pe senatorul clujean sa se mai gindeasca. Ieri, insa, Geoana declara agentiei de presa NewsIn ca nu stie despre demisia lui Dincu sau despre motivele acesteia. Gestul lui Vasile Dincu vine in contextul in care, acum o luna, presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, cerea excluderea sa din partid si a vicepresedintelui Victor Ponta, acuzindu-i pe amindoi ca fac declaratii care dauneaza imaginii partidului. Din cauza conflictelor publice dintre cei doi si Vanghelie, celor trei membri ai PSD li s-a interzis de catre conducere sa mai faca declaratii de presa pe tema respectiva pina la lamurirea situatiei in cadrul unei sedinte a Comitetului Executiv. Aceasta a avut loc saptamina trecuta, cind, la „ordinul“ conducerii, cei trei si-au dat mina si Vanghelie a declarat ca nu are „nimic cu domnul Dincu sau cu domnul Ponta“, „inamicii partidului“ fiind altii. Se pare ca mai multi lideri ai PSD sint nemultumiti de faptul ca nu mai pot discuta cu presa pe tema activitatii strategice a partidului fara un accept prealabil de la presedinte. 

Alerta chimica!

Cel mai grav incident de dupa CernobilNorul toxic de fosfor s-a format deasupra Ucrainei si a pornit catre tarile vecine acesteiaAccidentul a avut loc in Ucraina: un marfar care transporta fosfor galben, substanta extrem de toxica, a deraiat si a explodat in apropiere de localitatea Lvov, la 300 de kilometri de granita cu Romania. Trenul plecase din Kazahstan si se indrepta catre Polonia. Ducea 15 cisterne incarcate cu fosfor galben. Ca urmare a deraierii, sase dintre acestea au luat foc si s-au dezermetizat, iar fosforul a format un nor toxic ce a afectat 14 localitati din zona si se intindea, ieri, pe 90 de kilometri patrati. 20 de persoane au fost ranite si peste 800 evacuate din satele aflate in imprejurimile locului unde s-au rasturnat cisternele cu fosfor. Autoritatile din Ucraina au comparat incidentul cu cel de la Cernobil din 1986.Fosforul galben este toxicEchipele de interventie si specialistii in accidente chimice au ajuns la locul catastrofei pentru a sigila vagoanele fisurate si a incerca sa opreasca scurgerea toxica. In regiunea unde s-a petrecut accidentul locuiesc aproximativ 11.000 de persoane, care nu fusesera informate despre accident si posibilele urmari ale acestuia. Fosforul galben se aprinde la temperatura de 44 de grade Celsius si este foarte toxic pentru oameni. Are o afinitate ridicata pentru oxigen si, cind este inhalat sau ingerat, se combina cu oxigenul din singe. Substanta este folosita la fabricarea pesticidelor, a fertilizatorilor, detergentilor si explozibililor. Potrivit decanului Facultatii de Chimie a Universitatii Bucuresti, Dumitru Oancea, o potentiala ploaie acida cauzata de intilnirea norului de fosfor cu nori de ploaie ar provoca leziuni ale pielii, precum si afectiuni grave ale sistemului respirator.Romania nu va fi afectata. Deocamdata„Fumul care se degajeaza este pentaoxid de fosfor. Acesta a fost folosit de SUA si Irak drept arma chimica. Provoaca arsuri cumplite si lente care pot ajunge chiar pina la suprafata oaselor. O ploaie ar transforma acest nor de fum in acid fosforic“, spune chimistul. Locuitorii orasului Lvov, unde s-a petrecut accidentul, au fost sfatuiti, ieri, la o zi dupa accident, sa stea acasa si sa nu consume alimente de productie locala. Autoritatile ucrainene nu au fost tocmai deschise in acest caz: ele nu au anuntat nimic pina ieri, desi deraierea si formarea norului toxic avusesera loc marti. Autoritatile romane au intrat in alerta imediat dupa aflarea vestii de pe agentiile de presa. Potrivit calculelor facute de specialistii de la Ministerul Mediului, viteza vintului din zona facea ca riscul indreptarii norului spre Romania sa fie extrem de redus.Nici un dialog cu tarile vecineUltimele date de ieri dupa-amiaza aratau ca norul se indrepta spre Polonia, dar specialistii au atras atentia ca eventuale schimbari ale vremii, mai ales ale directiei vintului, ar putea aduce norul toxic si deasupra nordului Romaniei in urmatoarele zile. Calculele au fost facute pentru 36 de ore, atit cit permite cunoasterea factorilor de mediu si se actualizeaza din 6 in 6 ore. Premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, a facut apel la calm si a confirmat faptul ca Romania nu a primit nici o informare oficiala din partea Ucrainei referitoare la accident si la situatia creata de acesta. „Nu avem o informare oficiala, iar autoritatile ucrainene nu au putut fi contactate“, a precizat acesta.

Guvernul ii raspunde lui Basescu

Guvernul Romaniei a facut publica, ieri, scrisoarea trimisa presedintelui Basescu (foto) referitoare la sursele de finantare pentru majorarea pensiilor. Aici se arata ca efectele dezvoltarii economice, ale cresterii cistigurilor salariale si ale numarului de salariati vor permite, in 2008, o crestere a pensiilor cu 43% fata de nivelul actual, fara majorarea impozitelor. Scrisoarea este semnata de ministrii Finantelor si Muncii si este un raspuns la solicitarea presedintelui Basescu. Acesta a declarat ca nu va promulga legea pensiilor daca nu va fi convins ca Executivul are bani suficienti pentru a sustine masura. Potrivit datelor de la Comisia Nationala de Prognoza, in perioada 2009-2013, Romania va inregistra o crestere economica in medie anuala de aproape 6% pe an, iar numarul locurilor de munca va creste cu 400.000. 

Cursuri in romana pentru elevii din Spania

Cei aproximativ 30.000 de elevi romani care invata in Spania vor putea opta, din aceasta toamna, pentru cursuri optionale de limba, cultura si civilizatie romaneasca. Ministerul Educatiei din Romania va organiza selectia si finantarea cadrelor didactice care vor preda aceste cursuri. Acordul-cadru a fost semnat de catre ministrul roman al Educatiei, Cristian Adomnitei, si omologul sau spaniol, Mercedes Cabrera Calvo-Sotelo. Ministerul spaniol va ajuta la implementarea proiectului pentru anul scolar 2007-2008: ministerele Educatiei din fiecare regiune a Spaniei vor stabili, de comun acord cu reprezentantii romani, numarul de scoli, de profesori si localitatile unde se vor desfasura aceste cursuri. Partea romana va transmite autoritatilor spaniole si continutul cursurilor, alaturi de materialele didactice necesare, pentru a fi consultate din timp. 

Vasile Dincu a demisionat!

Senatorul PSD de Cluj Vasile Dincu si-a dat demisia, luni, din functia de vicepresedinte al partidului. Anuntul a fost facut public ieri. Senatorul si-a explicat motivele intr-o scrisoare trimisa presedintelui PSD, Mircea Geoana, in care afirma ca nu poate accepta, „ca intelectual de stinga", interdictia de a mai da interviuri presei „pe teme strategice". Aceasta ii fusese comunicata la ultima sedinta a Comitetului Executiv al PSD de saptamina trecuta. Dincu este de parere ca o astfel de interdictie este „o pierdere a libertatii de gindire si a capacitatii de expresie a analizei critice". El a criticat modalitatile prin care se realizeaza in prezent managementul politic in PSD. „In ultimele luni, partidul pune in practica o strategie si o serie de tactici pe care le consider a deteriora imaginea publica si credibilitatea PSD ca partid de opozitie, iar solutiile propuse de mine sint, in mod sistematic, respinse", sustine Vasile Dincu in scrisoarea adresata lui Geoana. El spune ca doreste sa isi reprezinte mai bine, de acum inainte, comunitatea care l-a ales ca senator. Totodata, Dincu mai vrea si sa profite de timpul ramas din mandatul sau ca eurodeputat in Parlamentul European si sa serveasca acolo interesele Romaniei. Senatorul a precizat ca decizia de demisie este una individuala, care nu implica organizatia PSD Cluj in vreun fel. Potrivit unor surse din interiorul PSD, Mircea Geoana a primit scrisoarea de demisie luni, dar l-ar fi sfatuit pe senatorul clujean sa se mai gindeasca. Ieri, insa, Geoana declara agentiei de presa NewsIn ca nu stie despre demisia lui Dincu sau despre motivele acesteia. Gestul lui Vasile Dincu vine in contextul in care, acum o luna, presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, cerea excluderea sa din partid si a vicepresedintelui Victor Ponta, acuzindu-i pe amindoi ca fac declaratii care dauneaza imaginii partidului. Din cauza conflictelor publice dintre cei doi si Vanghelie, celor trei membri ai PSD li s-a interzis de catre conducere sa mai faca declaratii de presa pe tema respectiva pina la lamurirea situatiei in cadrul unei sedinte a Comitetului Executiv. Aceasta a avut loc saptamina trecuta, cind, la „ordinul" conducerii, cei trei si-au dat mina si Vanghelie a declarat ca nu are „nimic cu domnul Dincu sau cu domnul Ponta", „inamicii partidului" fiind altii. Se pare ca mai multi lideri ai PSD sint nemultumiti de faptul ca nu mai pot discuta cu presa pe tema activitatii strategice a partidului fara un accept prealabil de la presedinte.

Cura cu caise

O zi pe saptamina, numai caise!Caisele tonifica sistemul nervos si ajuta digestiaCaisele contin apa (85%), zaharuri, acid citric, acid malic, sodiu, mult potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, cupru, multa provitamina A si alte vitamine (B1, B2, C, P, PP etc.).Una dintre proprietatile de baza ale acestor fructe este aceea ca tonifica sistemul nervos, motiv pentru care sint recomandate in astenie fizica si intelectuala, stari depresive, insomnii, nevroza, stres, oboseala.Caisele ajuta mult digestia si prin proprietatile lor diuretice si depurative, detoxifica organismul, ii sporesc reactiile naturale de aparare, il fortifica si il regenereaza.Avind actiune alcalinizanta, ele contribuie la mentinerea echilibrului acido-bazic din singele si tesuturile corpului diminuind aciditatea. In plus, caisele, sint antianemice, antihelmitice si antidiareice.Cura cu caise consta in consumul a 500 g – 1 kg caise pe zi timp de doua saptamini. Fructele se consuma inainte de mese sau intre mese.Se poate face si o cura de o zi pe saptamina in care se consuma numai caise si nimic altceva. Cura cu caise este recomandata in toate carentele de vitamina A si in toate carentele de oligoelemente.Fiind bogate in potasiu, caisele sint recomandate tuturor celor care nu trebuie sa consume sodiu.Ele mai sint recomandate in anemie, tratamentul avitaminozelor, convalescenta, litiaze renale sau litiaze biliare.Cura cu caise este utila tuturor copiilor rahitici sau cu intirziere in crestere, adolescentilor, femeilor gravide si batrinilor. Ea da rezultate foarte bune in anemiile consecutive unei hemoragii. In cosmetica sucul sau pulpa de caisa reprezinta un tonifiant al pielii normale si se foloseste sub forma de comprese pe fata.Caisele – o sursa dulce de sanatateCaisele au un gust dulce si un miros foarte aromat, dar, pe linga aceasta, ele sint sanatoase si bogate in vitamine, ajutindu-ne sa ne pastram in forma si plini de energie pe tot parcursul anului.Constituind una dintre cele mai „generoase“ surse naturale de vitamina A, C si complexul de vitamine B, potasiu si betacaroten, caisele sint un prim ajutor pentru organism in lupta impotriva bacteriilor si infectiilor, in remediul tesuturilor bolnave, in dezvoltarea unei danturi si structuri osoase solide si ne ajuta, in plus, sa ne pastram o vedere buna si agera. Acest fruct ne tonifica stomacul, ficatul, inima si vederea prin suplimentarea la nivelul organismului a rezervei de vitamine si minerale.De la caise putem folosi pentru bunastarea sanatatii noastre fructul, miezul, semintele si florile. Chinezii foloseau fructele pentru metode de tratament naturale care sa prelungeasca viata, iar florile in scopuri de infrumusetare.Datorita continutului de celuloza si pectina al fructului, acesta este foarte des folosit ca laxativ usor in problemele de constipatie. Provocind o reactie alcalina in interiorul organismului, ajuta la digestie atunci cind este consumat inainte de masa. Cu un continut bogat in fier, caisa este foarte recomandata in cazuri de anemie, ajutind totodata la cresterea cantitatii de hemoglobina produsa de corpul nostru.Sucurile proaspete de caise constituie un adevarat medicament natural atunci cind sint folosite de catre bolnavi cu febra ridicata sau cu boli de piele. Amestecat cu miere sau glucoza, acest suc este foarte racoritor pentru cei care au febra mare, contribuind, de asemenea, la eliminarea toxinelor din organism.Aplicat prin tamponare pe diferite leziuni, eczeme, arsuri provocate de expunerea la soare sau alte probleme survenite prin expunerea la frig sau medii reci, sucul de caise actioneaza eficient, amelioreaza si vindeca epiderma afectata.Foarte hranitor, miezul de caisa este bogat in Vitamina B17, cunoscuta si sub numele de „amigdalina“. Aceasta vitamina este un ajutor foarte important in lupta impotriva principalului inamic al sanatatii omului, cancerul, deoarece distruge celulele cancerigene si ajuta in acest mod la prevenirea acestei boli infricosatoare.Amigdalina ataca in mod direct celulele cancerigeneDoctorii sustin ca organismul creeaza continuu celule canceringene dar, in conditii normale, sistemul nostru imunitar le poate elimina cu usurinta. Insa exista perioade in care ne expunem inconstient corpul la factori de risc precum stresul sau factori carcinogeni, si atunci trebuie sa apelam la resurse naturale pentru a ne mentine sanatatea intacta. In acest moment devine consumul regulat de caise necesar, deoarece amigdalina continuta de ele vine in ajutorul organismului si ataca in mod direct celulele cancerigene, prin eliminarea enzimei din acestea, enzima diferita de cea a unei celule sanatoase, si distrugerea ei.Vitamina B17 este folosita ca principala metoda de terapie pentru bolnavii de cancer in clinici din intreaga lume, asociata cu alte metode de tratament non-toxice si, obligatoriu, o alimentatie sanatoasa.Simburele de caisa este bogat in proteine si acizi grasi principali – acid oleic si linoleic – si contine in proportie de 45% ulei, considerat la fel de benefic pentru organism ca uleiul de migdale. Uleiul extras din simburii de caise este folosit cu succes in industria cosmetica, impreuna cu florile de cais, in special la produsele pentru tenul uscat sau imbatrinit, ridat, datorita capacitatii sale de a penetra suprafata epidermei fara a lasa pielea grasa, dar in schimb hranind-o si revitalizind-o. Uleiul de caiseUleiul de caise este folosit in mod traditional ca ulei de masaj si pentru aromaterapie, deoarece calmeaza pielea si simturile prin mirosul sau placut. Cunoscute si sub numele de alune amare, semintele de cais sint folosite din timpuri stravechi de catre bolnavii cu probleme respiratorii, precum astm, bronsita, emfizema, respiratie grea sau tuse. Caisele se numara printre cele mai apreciate fructe, ele fiind consumate cu placere atit de catre copii, cit si de catre persoanele mai in virsta. In conditiile tarii noastre ele se coc in perioada 1 iulie – 15 august.Talpa-gistii alina durerile inimiiTalpa-gistii se mai numeste in popor si creasta-cocosului sau somnisor. De la aceasta planta se pot utiliza in scop terapeutic partile aeriene care se recolteaza cind planta este inflorita. Se recomanda in starile depresive, de surescitare, planta reglind bataile inimii. Scade tensiunea arteriala si produce somnolenta, fiind de 3 ori mai puternica decit valeriana. Aceasta planta s-a dovedit extrem de eficienta in combaterea bufeurilor, palpitatiilor si starilor depresive ce insotesc menopauza. Se consuma sub forma de infuzie, preparata din 3 linguri de plante la 200 ml apa clocotita. In fiecare zi, luati 3-5 linguri din aceasta licoare si veti vedea ca rezultatele nu vor intirzia sa apara. Dar talpa-gistii este renumita in tratarea bolilor cardiovasculare. Pentru insuficienta cardiaca: peste 4 linguri de talpa-gistei se toarna 2 pahare de apa clocotita. Se fierbe la baie de abur timp de 15 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. Se mai fierbe pina se ajunge la jumatate din cantitatea initiala. Se ia cite 1/3 pahar, de 2 ori pe zi, cu o ora inainte de masa. Se prepara o tinctura de talpa-gistei (proportie 1:5). Se iau cite 30-50 de picaturi, de 3-4 ori pe zi. Peste o lingurita de frunze de menta se toarna un pahar de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze, dupa care se strecoara. Se bea pe stomacul gol, cu 1/2 ora inainte de masa.Medicamente din trandafiriTrandafirii nu sint numai florile care ne imbata cu aroma lor minunata, nici numai esenta din care se prepara parfumurile, ci sint si plante de leac. Petalele pot fi mincate ca atare sau in salate. Turcii foloseau macesele trandafirilor pentru a prepara gemuri si diverse dulciuri traditionale, iar dintr-o combinatie de fructe si petale se poate face un delicios otet pentru salate. Macesele sint o comoara de vitamina C. Dar contin si alte vitamine, astfel ca ceaiul din aceste fructe proaspete este un excelent remediu pentru gripa si raceala. Din pacate, mai mult de jumatate din valoarea lor se pierde prin uscare. Ceaiul din petale de trandafiri e bun impotriva durerilor de cap, a crampelor cauzate de menstruatie si nevralgii. Apa de trandafiri a fost cunoscuta din cele mai vechi timpuri ca un astringent utilizat in cosmetica.In medicina populara, e folosita ca antiseptic, iar in curele interne, e un laxativ slab. Pentru dureri de dinti, se prepara o infuzie din pelin amar, viorele uscate si petale de trandafir rosu (o lingura din acest amestec se pune intr-un pahar cu apa fierbinte, se lasa la infuzat 15-20 de minute si se bea cite o jumatate de pahar dupa masa). Masarea gingiilor cu ulei de trandafir le intareste.

La capete de pod

Asadar, Marko Bela a parasit Executivul. A renuntat la functia de vicepremier, o functie importanta pentru aplicarea politicilor UDMR. Retragerea lui Marko Bela ar trebui sa le dea serios de gindit principalilor actori politici. Spun asta pentru ca in UDMR nu se intimpla nimic visceral, nu se ia nici o decizie sub imperiul emotiilor, al trairilor – negative ori pozitive – de moment. In UDMR pasii sint atent chibzuiti si impecabil trasati. O miscare facuta la acest moment are menirea de a rezona undeva in viitor, dar cu o precizie milimetrica. Ceea ce nu poate duce decit la o unica concluzie: Daca UDMR isi retrage un pion de aceasta talie din prima linie, inseamna clar ca se va intimpla ceva. UDMR nu este formatiunea care sa se loveasca cu sondajele in piept si sa trimbiteze mai stiu eu ce. UDMR isi face, insa, foarte atent lectiile. Iar semnalul poate fi – subliniez cuvintul „poate“ – unul cu valente... „meteo“: nori negri deasupra Guvernului Tariceanu intr-o perioada nu foarte indepartata. Evident, se poate concluziona ca UDMR este nemultumit de faptul ca actualul Cabinet ii lasa ministrii la cheremul organelor de cercetare penala. Dar o retragere motivata de o nemultumire ar contrazice organic fundamentul strategiei UDMR. Ca Marko Bela poate fi inlocuit de o persoana sacrificabila din UDMR este, de asemenea, posibil. Cel mai plauzibil este, insa, faptul ca UDMR are proiectia norilor negri care se aduna deasupra actualei guvernari si, in acest moment, incepe procedurile de delimitare. Nu de alta, dar aceasta formatiune chiar stie sa isi pastreze abonamentul la guvernare, iar o abandonare pe termen scurt poate salva o pozitie „a la longue“. Si jocul la doua capete de pod nu este strain unei atari gindiri nu fundamental diferita de matrita iezuita. Oricum, lectia UDMR – si nu este valabil numai pentru acest moment – s-ar cere studiata in scolile de politologie romanesti. Poate macar generatiile viitoare de actori politici vor invata ceva din acest tip de gindire. 

scrieti-ne la redactia@monitorulcj.ro

Un marfar care transporta fosfor galben, substanta extrem de toxica, a deraiat si a explodat ieri in Ucraina, in apropiere de Lvov, la 300 de kilometri de granita cu Romania, producind un nor toxic care se indreapta spre Kiev. Credeti ca va fi afectata si tara noastra? 

Alerta chimica!

Norul toxic de fosfor s-a format deasupra Ucrainei si a pornit catre tarile vecine acesteiaCel mai grav incident de dupa CernobilAccidentul a avut loc in Ucraina: un marfar care transporta fosfor galben, substanta extrem de toxica, a deraiat si a explodat in apropiere de localitatea Lvov, la 300 de kilometri de granita cu Romania. Trenul plecase din Kazahstan si se indrepta catre Polonia. Ducea 15 cisterne incarcate cu fosfor galben. Ca urmare a deraierii, sase dintre acestea au luat foc si s-au dezermetizat, iar fosforul a format un nor toxic ce a afectat 14 localitati din zona si se intindea, ieri, pe 90 de kilometri patrati. 20 de persoane au fost ranite si peste 800 evacuate din satele aflate in imprejurimile locului unde s-au rasturnat cisternele cu fosfor. Autoritatile din Ucraina au comparat incidentul cu cel de la Cernobil din 1986.Fosforul galben este toxicEchipele de interventie si specialistii in accidente chimice au ajuns la locul catastrofei pentru a sigila vagoanele fisurate si a incerca sa opreasca scurgerea toxica. In regiunea unde s-a petrecut accidentul locuiesc aproximativ 11.000 de persoane, care nu fusesera informate despre accident si posibilele urmari ale acestuia. Fosforul galben se aprinde la temperatura de 44 de grade Celsius si este foarte toxic pentru oameni. Are o afinitate ridicata pentru oxigen si, cind este inhalat sau ingerat, se combina cu oxigenul din singe. Substanta este folosita la fabricarea pesticidelor, a fertilizatorilor, detergentilor si explozibililor. Potrivit decanului Facultatii de Chimie a Universitatii Bucuresti, Dumitru Oancea, o potentiala ploaie acida cauzata de intilnirea norului de fosfor cu nori de ploaie ar provoca leziuni ale pielii, precum si afectiuni grave ale sistemului respirator.Romania nu va fi afectata. Deocamdata„Fumul care se degajeaza este pentaoxid de fosfor. Acesta a fost folosit de SUA si Irak drept arma chimica. Provoaca arsuri cumplite si lente care pot ajunge chiar pina la suprafata oaselor. O ploaie ar transforma acest nor de fum in acid fosforic", spune chimistul. Locuitorii orasului Lvov, unde s-a petrecut accidentul, au fost sfatuiti, ieri, la o zi dupa accident, sa stea acasa si sa nu consume alimente de productie locala. Autoritatile ucrainene nu au fost tocmai deschise in acest caz: ele nu au anuntat nimic pina ieri, desi deraierea si formarea norului toxic avusesera loc marti. Autoritatile romane au intrat in alerta imediat dupa aflarea vestii de pe agentiile de presa. Potrivit calculelor facute de specialistii de la Ministerul Mediului, viteza vintului din zona facea ca riscul indreptarii norului spre Romania sa fie extrem de redus.Nici un dialog cu tarile vecineUltimele date de ieri dupa-amiaza aratau ca norul se indrepta spre Polonia, dar specialistii au atras atentia ca eventuale schimbari ale vremii, mai ales ale directiei vintului, ar putea aduce norul toxic si deasupra nordului Romaniei in urmatoarele zile. Calculele au fost facute pentru 36 de ore, atit cit permite cunoasterea factorilor de mediu si se actualizeaza din 6 in 6 ore. Premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, a facut apel la calm si a confirmat faptul ca Romania nu a primit nici o informare oficiala din partea Ucrainei referitoare la accident si la situatia creata de acesta. „Nu avem o informare oficiala, iar autoritatile ucrainene nu au putut fi contactate", a precizat acesta.

Transferuri bomba la Steaua

„Din sezonul viitor, nu voi mai suporta sa concurez cu Borcea si Copos", a spus BecaliSteaua pregateste intens sezonul viitor. Constienti ca fara un lot puternic care sa poata face fata pe doua fronturi, campionat si Liga Campionilor, Becali si-a dat acordul pentru aducerea a inca doi jucatori de valoare. „Am ales un conducator de joc si un virf. Am vazut mai multe casete cu jucatori, pe care mi le-au aratat Hagi si Adrian Ilie. Veti vedea acum ce specialist e Becali! Daca astia doi pe care ii aduc nu sint de clasa, nu o sa mai deschid niciodata gura despre fotbal. Este un numar zece si un atacant cum n-au mai fost in ultimii 20 de ani in Ghencea. De 20 de ani, Steaua n-a avut ce am ales eu acum. Veti vedea fotbal adevarat la Steaua cu acesti doi jucatori", a declarat, ieri, Gigi Becali, intr-o conferinta de presa.Nume secreteBecali a refuzat sa divulge numele celor doi, acceptind sa dea doar citeva amanunte. Astfel, „mijlocasul coordonator are 21 de ani si este genul lui Maradona", iar atacantul „este ceva intre Eto'o si Henry, si are 25 de ani", a spus Becali. Patronul stelist a mai dezvaluit ca unul dintre cei doi joaca in Europa si a precizat ca ambii vor fi transferati de Steaua pina vineri, cind este programata prezentarea echipei ros-albastre. Becali a mai spus ca pe unul dintre cei doi Steaua l-ar putea achizitiona platindu-i clauza de reziliere a contractului si a estimat, ulterior, ca aducerea celor doi fotbalisti in Ghencea va costa aproximativ sase milioane de euro. Patronul Stelei a refuzat sa dea si alte amanunte, motivind ca ii este frica de echipele mari, care i-ar putea vedea si, implicit, transfera pe cei doi jucatori. Finantatorul a dezvaluit, in schimb, ca Steaua va mai transfera un fundas central si un portar, dar a tinut sa precizeze ca nu este foarte interesat de respectivii jucatori. „Nu ma pricep la portari. Eu sint specialist la mijlocasi si atacanti, portarul e treaba lor (n.r. - Hagi si Adrian Ilie). Or sa mai ia si un fundas de marcaj, dar si asta e problema lor", a spus Becali.NemultumitIn alta ordine de idei, patronul formatiei ros-albastre a marturisit ca este nemultumit de prestatia Stelei din partidele de pregatire. „Nu pot sa spun ca sint multumit. Eu nu pot spune ca sint multumit decit atunci cind cistig, dar acum a fost o perioada de acomodare", a declarat Becali, care a tinut sa anunte ca in sezonul viitor nu va mai suporta sa concureze cu Borcea si Copos. El a mai adaugat ca, in viitorul campionat, rivalele nu vor mai putea concura cu Steaua. „Eu am facut pina acum transferuri de 4-5 milioane de euro. Cu ce o sa mai dau pe astia doi, se fac cam 11 milioane. Celelate 17 echipe n-au facut transferuri de 11 milioane la un loc. Cum se pot bate ele cu mine?", a declarat contrariat Becali.Nu l-a vrut pe ChiacuIn final, Becali a tinut sa il puna la punct pe nepotul sau, Hristu Chiacu, mijlocasul echipei Dinamo, dupa ce a aflat de la ziaristii prezenti ca fotbalistul l-a ironizat, imitindu-l in cantonamentul alb-rosilor din Austria. „Chiacu sa joace fotbal, sa dea cu piciorul in minge. Sa-si vada de treaba lui, nu sa ma imite pe mine", a spus Becali, care a precizat ca nu l-a vrut pe jucator la Steaua, pentru ca nu are valoare de formatia sa.

SOS Cheile Turzii

 Adela Ciorceri, 19 ani, eleva„Aceasta e o problema la nivel mondial, cauzata de lipsa de respect si dezinteresul fata de mediul in care traim, iar atita timp cit liderii celor mai mari puteri mondiale dau un exemplu negativ si sint dusmani declarati din partea asociatiilor ecologiste, ce sa mai zici? Cit despre noi, de ce sa facem exceptie? Dimpotriva, distrugem si mai rau.“M. N., 41 de ani, asistenta medicala„Drept sa va spun, chiar n-avem nici un chef sa ne legam la cap si cu preocupari din astea. Avem destule cu care sa ne batem capul, cum ar fi: cum naiba sa iesim la capat luna asta cu banii, ca sa ne putem gindi ce ne asteapta luna viitoare. Exista autoritati, persoane responsabile sa rezolve chestia asta, pe ei intrebati-i!“Viorel Kelemen, 45 de ani, inginer„Eu cred ca cel mai grav factor este inconstienta. Asta este problema: oamenii nu respecta din rautate spatiile astea verzi, ca-i Fagetul sau Cheile Turzii, ci pur si simplu habar nu au de efectele negative ale incostientei lor. Am fost de curind pe linga Cluj dupa ciuperci, unde stiam ca e padure. Au ras tot, domnule, n-a mai ramas nimic. Ce sa mai zici?“Francisc J., 33 de ani, operator topo„Ce sa va spun? Eu cred ca poate fi vorba de un management prost din partea celor care au in responsabilitate zona. E imposibil sa nu stie ce efect are accesul permis poporului intr-o zona protejata. Daca asa stiu ei sa protejeze zona aia, de ce se pling? Cheile Turzii e obiectiv turistic, deci acces permis tuturor si peste tot.“Mirela O., 26 de ani, secretara„E trist ca se intimpla si sint permise lucrurile astea. Uite cum e, de exemplu, in Delta Dunarii. Ca se stie ce lucruri grave se intimpla acolo si Statul Roman nu se poate impotrivi. Eu nu pot decit sa sper ca sondaje din astea ale dumneavoastra ar putea avea un efect pozitiv in situatiile astea.“

Izvoranu a semnat

Jucatorul transferat de Dinamo de la Poli Timisoara, Silviu Izvoranu, a declarat, ieri, la prezentarea sa oficiala care a avut loc la Flachau, ca nu se teme de concurenta din lotul lui Mircea Rednic, intrucit este increzator in posibilitatile sale. „Pentru mine e o onoare ca sint la aceasta echipa, unde il am antrenor pe Mircea Rednic si am sansa sa lucrez cu niste fotbalisti foarte valorosi. Sper sa ma integrez cit mai repede si sa demonstrez ca am valoare de Dinamo. Pentru mine, acest transfer este un salt, un pas mare inainte, pentru ca vin de la o echipa care nu este la fel de bine cotata ca Dinamo", a declarat, jucatorul la prezentarea oficiala. Atmosfera perfectaIntrebat daca a avut nevoie de curaj pentru a da curs ofertei venita de la o formatie cu un lot foarte valoros, Izvoranu a raspuns: „Nu e nevoie de curaj, eu imi doresc sa ma integrez in scurt timp si sa imi fac treaba. Sint constient de posibilitatile mele si cred ca am valoare de Dinamo.Am gasit aici un colectiv foarte unit si cea mai buna atmosfera de la o echipa de fotbal din Romania. Desi am stat cu baietii doar patru ore, luni seara ma simt deja foarte bine aici", a marturisit jucatorul. Fundasul Silviu Izvoranu a fost transferat de Dinamo duminica, de la Poli Timisora, in schimbul sumei de 600.000 de euro, fotbalistul semnind un contract pe cinci ani. Silviu Izvoranu a jucat, pentru Poli Timisoara, 18 meciuri de campionat si 3 partide in Cupa Romaniei si a inscris un singur gol. El a fost achizitionat de Politehnica in ianuarie 2006, de la Otelul Galati.

Cannavaro, spre Juve

Fundasul italian al lui Real Madrid, Fabio Cannavaro, a declarat, ieri, ca i-ar placea sa revina la fosta sa echipa, Juventus Torino. „Eu la Juventus? Nu ar fi rau sa ma intorc. Am vorbit de mai multe ori cu directorul sportiv al clubului, Alessio Secco, un bun prieten al meu. Ei cauta un fundas, dar nu au existat negocieri concrete cu ei sau cu un alt club. Eu acum evoluez pentru Real Madrid, cel mai important club din lume, si mai am doi ani de contract. Oricum, ar fi interesant sa discut cu ei. La Torino m-am simtit foarte bine si am cistigat doua titluri pe care nu mi le poate lua nimeni", a declarat capitanul echipei nationale a Italiei, Fabio Cannavaro. Jucatorul a evoluat din 2004 pina in 2006 la Juventus, echipa care a jucat in Serie B in sezonul treucut, apoi s-a transferat la Real Madrid, alaturi de care a cistigat titlul de campion. El a mai jucat la Napoli, Parma si Inter Milano.

Pe scurt

Boc o va intimpina pe BenficaInvitata la manifestarile ocazionate de serbarea centenarului lui CFR Cluj, delegatia formatiei portugheze Benfica Lisabona, formata din 22 de jucatori si 18 membri ai staff-ului tehnic, va sosi la Cluj in noaptea de joi spre vineri, la ora 03. Lusitanii vor fi primiti si de primarul Emil Boc, simbata, la ora 10.15, urmind la ora 21 sa sustina pe Stadionul „Dr. Constantin Radulescu“ meciul „centenarului“ in compania gazdelor de la CFR Cluj.    G. J.Corpodean va fluiera CFR – BenficaPartida de simbata dintre CFR Cluj si Benfica Lisabona, organizata cu ocazia serbarii centenarului clubului „feroviar“, va fi arbitrata de o brigada de arbitri ce-l va avea pe Sorin Corpodean la centru, ajutat la cele doua tuse de Octavian Sovre si Nagy Miklos. Arbitru de rezerva va fi Dan Lucian. Clubul CFR Cluj a anuntat punerea in vinzare a unui numar de 13.000 de bilete pentru acest meci amical.    G. J.Spectacol la centenarManifestatiile cu ocazia centenarului clubului CFR Cluj vor debuta vineri, 20 iulie, ora 19, cu Gala CFR 1907 Cluj, ce va avea loc in Sala Mare a Teatrului National. Pe agenda evenimentului figureaza o serie de concertele ce vor fi sustinute de Andra, Blondy si Marcel Pavel. De asemenea, se vor decerna premii speciale unor personalitati sportive. Premiul de excelenta se va acorda familiei doctorului Constatin Radulescu, cel de numele caruia se leaga istoria moderna a clubului „feroviar“. Spectacolul va continua si simbata, cu o reprezentatie a trupei Iris, ce va incepe la ora 19, dupa care va avea loc meciul amical CFR Cluj – Benfica.    G. J.Giuly, la AS RomaLudovic Giuly, fotbalistul Barcelonei, va ajunge in aceasta vara la AS Roma, formatie la care activeaza si romanul Cristi Chivu. Cele doua grupari au ajuns la un acord in privinta francezului, care nu a mai intrat in vederile lui Frank Rijkaard pentru noul sezon din Spania. Conform presei din Italia, Giuly urmeaza sa se intilneasca cu oficialii clubului roman pentru a stabili detaliile contractuale, cel mai probabil el urmind sa aiba un salariu de 2,5 milioane de euro pe sezon, pe o durata de 3 ani. Barcelona va primi 3 milioane de euro pentru jucatorul transferat de la Monaco in 2004.    G. J.Nostalgicul CannavaroActualmente la Real Madrid, fundasul italian Fabio Cannavaro a declarat pentru publicatia „Gazzetta Dello Sport“ ca nu ar refuza o reintoarcere la Juventus, formatie pe care a parasit-o in urma cu un sezon pentru a se alatura clubului de pe „Bernabeu“. „Am petrecut o perioada speciala la Torino, astfel incit o revenire nu ar fi iesita din calcul. Totusi, nu au existat negocieri pina acum intre cele doua cluburi. Daca ma vor, cei de la Juventus trebuie sa vorbeasca cu oficialii Realului“, a precizat campionul mondial.    G. J.

Arbitru tinar

Arbitrul Istvan Kovacs va conduce meciul din Supercupa Romaniei la fotbal, dintre Dinamo si Rapid, si va fi ajutat de asistentii Aurel Onita si Cristian Nica, a declarat, ieri, presedintele CCA, Gheorghe Constantin. Seful arbitrilor a mai spus ca pot surveni schimbari la nivelul brigazii de arbitri pina la ora meciului si a refuzat sa comenteze decizia directorul general al FRF, Ionut Lupescu, care a preferat sa delege pentru acest joc un arbitru in virsta de numai 22 de ani. Supercupa Romaniei se va juca in acest sezon intre Dinamo (cistigatoarea campionatului) si Rapid (detinatoarea Cupei Romaniei), iar meciul va avea loc pe data de 25 iulie, de la ora 20:45, pe stadionul National din Complexul „Lia Manoliu" din Bucuresti.

Saptamina decisiva pentru Catalin Bozdog

 Aflat in pregatiri de o luna de zile cu Ariesul, Catalin Bozdog nu a semnat inca un acord cu formatia care l-a lansat in fotbalul mare. Utilizat doar o repriza intr-un amical cu Politehnica Iasi, mijocasul ofensiv isi doreste o mutare la Turda, dupa ce sezonul trecut a intilnit Ariesul din postura de avdersar, in tricoul formatiei Inter Blaj. „L-am vazut prea putin in joc ca sa-mi dau seama ce poate. Il vom mai folosi cu Alba-Iulia si cu doua formatii din Liga a treia. La finalul saptaminii, voi sti cert daca Bozdog va ramine sau nu la echipa“, a precizat Victor Rosca pentru monitorul. Bozdog a mai evoluat in trecut la echipe precum CFR Cluj, Universitatea Cluj sau Olimpia Satu Mare. La „feroviari“ a jucat chiar in anul promovarii in prima liga.In alta ordine de idei, tehnicianul „sticlarilor“ a facut referire si la juniorii „studenti“ imprumutati in acest sezon. „Vadana evolueaza in banda stinga si promite multe lucruri frumoase. Rafa este un mijlocas dreapta de perspectiva, pe care ne putem baza. Ceilalti jucatori la care am renuntat, ma refer la Taut, Vascan si Morar, nu se incadrau in tactica pe care o doresc. Consider ca avem fotbalisti mai buni pe aceste posturi“, a conchis Rosca.

Un francez le va conduce pe romance

Nationala feminina de baschet a Romaniei are un nou antrenor in persoana lui Marc Silvert. Tehnicianul francez va fi anuntat oficial in cadrul conferintei de presa organizate astazi de Federatia Romana de Baschet. In zilele urmatoare va fi numit si secundul celui care il inlocuieste pe Predrag Vasic, tehnicianul sirb care a reusit sa califice Romania la Campionatul European din toamna acestui an.Marc Silvert este un tehnician cu un palmares impresionant. Cistigator al Euroligii feminine cu Valenciennes, el are la activ zeci de selectii pe bancile tehnice ale unor cluburi importante din Europa. Sezonul trecut a antrenat pe Dexia Namur, formatie belgiana care a evoluat in Euroliga si la care a fost legitimata si coordonatoarea de joc a selectionatei romane, Anne-Marie Parau.Antrenorul din Hexagon a avut deja intilniri cu presedintele FRB, Carmen Tocala, si cu managerul Nationalei, Gabriel Boriga. Silvert va avea dificila sarcina de incerca sa readuca reprezentativa Romaniei in elita baschetului feminin. Obiectivul fixat de federatia de specialitate pentru lotul national este unul indraznet: clasarea intre primele patru echipe de pe Batrinul Continent la Campionatul European din Italia. La competitia de la Chieti (24 septembrie – 7 octombrie), Romania va evolua in grupa B urmind sa intilneasca, la Lanciano, Germania (24 septembrie), Lituania (25 septembrie) si Belgia (26 septembrie). Daca se va numara printre cele trei echipe calificate din aceasta grupa, gruparea tricolora va continua in grupa semifinala E, alaturi de cele trei echipe calificate din grupa A. In grupa C vor juca Italia, Franta, Grecia si Cehia (campioana europeana en-titre), iar in grupa D Belarus, Serbia, Croatia si Spania. Podiumul editiei precedente a CE (2005, Turcia) a fost Cehia, Rusia, Spania.

Caracterizarile lui Andone

Revenit cu echipa din cantonamentul de la Kaprun, antrenorul lui CFR Cluj, Ioan Andone, a laudat prestatiile elevilor sai, care nu au pierdut nici un meci in perioada de pregatire. In ceea ce priveste componenta echipei cu care CFR Cluj va incepe noul sezon al Ligii 1, „Falcosul“ a precizat ca, in mare parte, formula de baza a fost deja stabilita: „In mintea mea s-a format deja o idee de cum va arata echipa, insa au mai ramas doua-trei posturi asupra carora nu m-am decis inca“. Unul dintre cei care vor fi titulari incontestabili in mandatul lui Ando este brazilianul Didy, golgheterul echipei in cantonamente. „Am mare incredere in Didy, sint convins ca va fi un jucator determinant pentru CFR. El este pariul meu pentru noul sezon“, a adaugat tehnicianul. Acesta a tinut sa faca o scurta prezentare a unora dintre noii componenti ai lotului „feroviar“. Astfel, Nuno Claro „este un portar valoros, cu reflexe bune“, Muresan – „un jucator de nationala, care mai are nevoie de adaptare“, suedezul Sandberg reprezinta, in viziunea lui Ando, „omul care da siguranta apararii, mintea lucida a echipei“, in timp ce Amoreirinha indeplineste rolul fotbalistului „polivalent, care poate fi oricind util formatiei“. Trecind la descrierea mijlocasilor sositi in aceasta vara, Trica a fost caracterizat ca „un fotbalist cu o mare experienta, care da cursivitate actiunilor de atac“, in timp ce Andre Leao „face un cuplu foarte bun cu Dani“. In atacul echipei, Andone l-a descris pe Ogbonna drept „un jucator inteligent, cu o forta remarcabila“, iar Fabbiani a primit din partea tehnicianului calificativul de „cel mai bun atacant din Liga 1, care trebuie, insa, sa mai lucreze la pregatirea fizica“. 

Gata de sarbatoare

Lucrari in graficFoto Romica LAPUSTESefii lui CFR Cluj se pregatesc intens pentru sarbatoarea centenaruluiCFR Cluj se afla in prag de sarbatoare. Saptamina aceasta, clubul din Gruia aniverseaza 100 de ani de existenta, iar febra pregatirilor a inceput deja sa cuprinda conducerea „feroviara“, prinsa in rezolvarea ultimelor detalii legate de festivitatile ce vor debuta vineri. „De foc“, asa a catalogat si presedintele „visiniilor“, Iuliu Muresan, aceasta saptamina in care agenda de lucru a clubului sau este una deosebit de incarcata. Abia reveniti din cantonamentul de la Kaprun, CFR-istii sint nevoiti sa rezolve, in primul rind, problema stadionului pe care se va disputa partida „centenarului“, dintre formatia lui Andone si Benfica Lisabona. Aceasta deoarece Arena „Dr. Constantin Radulescu“ se afla in toiul lucrarilor de modernizare, care trebuie finalizate (sau macar o parte din ele) pina la ora meciului, mai exact simbata, 21 iulie, ora 21. In acest sens, presedintele din Gruia a tinut sa faca un „bilant“ al activitatii depuse pina in acest moment la stadion: „Nocturna este in stare de functionare, ramine sa mai facem reglaje la cele 280 de reflectoare ale instalatiei. Pina simbata se vor finaliza si lucrarile de modernizare aduse peluzei si Tribunei A, astfel ca la startul campionatului vom avea un stadion de 14.000 de locuri“. Nocturna din Gruia va fi inaugurata astazi, urmind ca joi formatia pregatita de Ioan Andone sa efectueze primul antrenament sub lumina reflectoarelor.Oficialul lui CFR Cluj a mai adaugat ca, pina pe data de 10 august, stadionul echipei va fi pregatit sa gazduiasca meciurile din Cupa UEFA pe teren propriu. De asemenea, Muresan a dezvaluit ca in luna august va demara constructia tribunei de 14.000 de locuri de pe terenul de zgura, ce va fi finalizata pina in aceeasi luna a anului viitor.Vine Eusebio!Benfica va veni la Cluj in formula completa, mai exact 22 de jucatori si 18 membri ai staff-ului tehnic. Alaturi de acestia, isi va face aparitia si Eusebio, legenda vie a Benficai, care si-a dat acordul de a asista la serbarile legate de centenar.

Misiune aproape imposibila la polo

Localitatea spaniola Portugalete gazduieste de astazi si pina duminica meciurile celui de-al doilea turneu preliminar al Ligii Mondiale FINA la polo.Zece reprezentative din Europa lupta pentru ultimele trei locuri calificante la turneul final de la Berlin (7-12 august). Pina in prezent, si-au asigurat locul la acest turneu SUA, Canada, Australia, China si Germania, ultima in calitate de gazda..In grupa a II-a europeana, Romania va continua cursa de pe pozitia a patra a clasamentului, dupa ce la Budapesta a pierdut in fata Ungariei (10-16), Spaniei (7-8) si Croatiei (11-14), dar a invins Rusia (9-8). La Portugalete, „tricolorii“ vor debuta in fata rusilor (astazi, de la ora 19.30, ora Romaniei). Urmeaza jocurile cu Croatia (joi, ora 21), Ungaria (vineri, ora 19.30) si Spania (simbata, ora 13.30). Pentru a se califica la turneul final, „tricolorii“ vor trebui sa ocupe una dintre primele doua pozitii in grupa unde ordinea la jumatatea intrecerii este urmatoarea: 1. Ungaria 12p (58-32), 2. Croatia 9p (39-39), 3. Spania 6p (29-30), 4. Romania 3p (37-46), 5. Rusia 0p (25-41).Fata de lotul cu care a abordat „mondialele“ de la Melbourne, selectionerul Vlad Hagiu a operat trei schimbari, noutatile fiind portarul Robert Dinu (Rari Nantes Florentia, Italia), respectiv jucatorii de cimp Cosmin Baidoc (CSM Leonardo Oradea) si Dimitri Goanta (Dinamo). Au mai facut deplasarea in Spania portarul Berttini Nenciu (Steaua), respectiv jucatorii de cimp Cosmin Radu (Chiavari Nuoto, Italia), Andrei Busila (Chiavari Nuoto), Tiberiu Negrean (Rapid), Kádár Kálmán (CN Mataró, Spania), Gheorghe Dunca (CSM Leonardo Oradea), Ramiro Georgescu (CSM Leonardo Oradea), Edward Andrei Dina (Dinamo), Andrei Iosep (CN Mataró), George Georgescu (Steaua) si Alexandru Ghiban (Steaua). Alexandru Matei Guiman a solicitat o perioada de pauza din motive personale, iar veteranul Florin Bonca si portarul Dragos Stoenescu n-au mai fost selectionati.FINA a anuntat si modalitatea de impartire a premiilor: pentru calificarea la turneul final cele opt echipe vor primi cite 15.000 de dolari, iar la Berlin recompensele vor fi de 100.000 de dolari (locul 1), 70.000 de dolari (locul 2), 50.000 de dolari (3), 35.000 de dolari (4), 30.000 de dolari (5), 25.000 de dolari (6), 20.000 de dolari (7) si 17.500 (8). Totalul premiilor pentru turneul final este de 347.500 de dolari.

Andone e multumit

Antrenorul echipei CFR Cluj, Ioan Andone, s-a declarat multumit de cele doua stagii de pregatire efectuate de formatia sa in Austria si a anuntat, ieri, ca in mare parte s-a edificat asupra primului unsprezece cu care va aborda viitorul sezon. „Am avut o perioada foarte buna de pregatie. Am in minte o formula de echipa, poate mai sint doar doua sau trei intrebari pe anumite posturi. In cele cinci meciuri de pregatire, in care am intilnit echipe puternice, am reusit sa ma edific asupra lotului si pot spune ca avem cea mai buna echipa din Romania. Trebuie insa sa si demonstram acest lucru", a declarat Andone, intr-o conferinta de presa. Peste poloneziTehnicianul s-a declarat optimist in privinta calificarii echipei sale in grupele Cupei UEFA. „Din ce am vazut dupa doua jocuri cu echipe din Polonia, fotbalul polonez este mult sub noi, ca tehnicitate si calitate in joc. Anul acesta, eu zic ca putem ajunge in grupele UEFA, doar ca trebuie sa avem si putin noroc la tragerea la sorti", spune antrenorul. In final, Ioan Andone a facut si o scurta caracterizare a noilor achizitii si a dezvaluit o parte din intentiile sale tactice. Astfel, tehnicianul l-a caracterizat pe Fabbiani drept „cel mai bun atacant din Romania", adaugind ca jucatorul „trebuie sa mai munceasca putin la pregatirea fizica" si a dezvaluit ca il va folosi pe Eugen Trica in spatele atacantilor, intrucit are mare experienta.

Un nou jucator?

Aparitie surprinzatoareFoto Romica LAPUSTEMarius Nicoara, un fan declarat al Universitatii ClujLa antrenamentul de ieri de pe terenurile de la Clujeana, tehnicianul Adrian Falub a adus in probe un jucator surpriza, fan al „studentilor“ din vremurile copilariei. Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, si-a facut aparitia la sesiunea de pregatire si a alergat cot la cot cu Sabo si compania, ascultind indeaproape instructiunile antrenorului. De pe margine, Milan Jovanovic, Nemanja, Baciu si Crusoveanu si-au vazut posturile amenintate. Din cauza unor accidentari, acestia au inceput antrenamentul cu alergari usoare, nefiind refacuti dupa leziunile usoare suferite in Austria. Nicoara a fugit, a jonglat si a expediat adevarate torpile de pe punctul cu var, punindu-i in dificultate pe portarii Martin Tudor si Emil Szolomajer, sub ochii neputinciosi ai lui Andrei Muresan, invoit si el de la antrenamente, din cauza unei operatii.Desi nu va semna un contract de joc cu „Sepcile Rosii“, virsta fiind un impediment in legitimarea sa, Nicoara va ramine alaturi de echipa pe care o iubeste: „Sint suporter al Universitatii Cluj de pe vremea copilariei mele si o sa ramin mereu cu inima aproape de «U». Voi mai veni cu placere la antrenamente, daca se va putea“, a declarat la finalul pregatirii presedintele Consiliului Judetean, pus la grea incercare de tehnicianul Adrian Falub.Talente pe banda rulantaDesi inregimentarea lui Nicoara este improbabila, Universitatea Cluj are spatele asigurat. Pepiniera clubului este un izvor nesecat de fotbalisti tineri, talentati, care in viitor ar putea deveni nume importante in fotbalul romanesc. Astfel, dupa ce Cordos si Calin Vadana au cochetat cu nationalele mici ale Romaniei, acum a venit rindul altor doi juniori sa fie convocati la reprezentativa tricolora. Juniorii Universitatii Paul Tene si Razvan Fenesan au fost chemati de selectionerul Cristian Sava la lotul Under 16. Acestia trebuie sa se prezinte la Casa Fotbalului in 20 iulie, dupa care vor sustine un cantonament de 9 zile la Mogosoaia. In 29 iulie, lotul se va deplasa in Ungaria, pentru un turneu international.

Campania „Clujul are suflet“, in blogosfera

La mai putin de 2 luni de la lansarea campaniei „Clujul are Suflet“, actiunea este vizibila cu ochiul liber chiar si in zone mai putin obisnuite. Clujeni de toate virstele si categoriile sociale pot fi zariti pe strazi, magazine, piete, cinematografe sau cluburi purtind bratarile albastre de silicon cu sloganul campaniei. Oferite de voluntarii campaniei initiate de Banca Transilvania, acestea certifica atit acordarea a peste 75.000 de semnaturi pe listele cu care se va solicita finantarea unor proiecte pentru tineri defavorizati, cit si solidaritatea cu aceasta campanie. Mai mult decit atit, actiunea a prins viata, dupa cum anunta oficialii BT, si in mediul online. Mai exact, prin opinii si mesaje de solidarizare exprimate pe numeroase bloguri. „Daca vedeti pe strada voluntari care poata tricouri albastre cu inscriptia «Clujul are Suflet», nu asteptati sa vina ei la voi, mergeti voi la ei si spuneti-le ca doriti sa semnati pentru campanie“, indeamna un mesaj pe unul dintre acestea. „O mina de bancheri multumiti de nivelul lor personal de trai, care se întristau de fiecare data cind vedeau cite un copil cersind (...), au avut o idee desteapta si de admirat: sa-i ajute. (...) si, pentru ca baietii astia sint destepti si cred în puterea exemplului, au decartat ei primii: 220 de mii de euro de la banca, 30 de mii din buzunarele proprii“, este rezumata actiunea pe un altul. Cei care doresc sa sustina acest proiect pot sa-si exprime adeziunea pe site-ul www.clujularesuflet.ro .

„Battle of Songs“, competitie de 10.000 de euro

Scopul competitiei „Battle of Songs“ este „de a descoperi, sprijini si promova noi talente in domeniul compozitiei, respectiv de a incuraja activitatea componistica existenta pe plan local si international printr-o competitie deschisa tuturor celor care cred ca au un cuvint de spus in muzica moderna“, dupa cum se arata pe site-ul manifestarii. Pot participa compozitori, textieri sau orchestratori din intreaga lume. Piesele trebuie sa fie originale, cu o durata de maxim 4 minute. Nu se „contorizeaza“ interpretarea. Se plateste o taxa de 20 de euro pentru o piesa, adaugarea altora costind 15 euro. Juriul este compus din Alex Revenco, Andrei Vulpescu, Bogdan Pavlica, Dan Popi, Guido Jassens, Valeriu Rus si clujenii Zoli Toth si Tiberiu Crisan. Acestia vor desemna cele 30 de piese semifinaliste pina in 1 octombrie. In urmatoarea luna, publicul va vota cele 12 finaliste la www.battleofsongs.com.  Finala are loc in 15 decembrie. Cistigatorul va fi votat de public in cadrul unui show TV si va avea parte de nu mai putin de 10.000 de euro. Pot participa piese din orice gen muzical, compuse de profesionisti sau amatori, care pot participa cu un numar nelimitat de melodii. Data limita de depunere a acestora este 1 septembrie (data postei) sau 15 septembrie pentru piesele trimise online, la adresa oficiala a concursului. 

Gata de start

Cursa de la Sibiu este cunoscuta drept cea mai dura din campionatEditia cu numarul sapte din Raliul Sibiului are un nou nume. Dupa Liqui Moly si mai apoi OMV, acum a venit rindul producatorului de pneuri, Pirelli, sa se asocieze cu numele celui mai de succes raliu din campionatul intern. „Campionatul de Raliuri al Romaniei reprezinta pentru compania noastra o provocare si, in acelasi timp, o oportunitate in a sustine dezvoltarea si promovarea acestei competitii. Am ales sa sprijinim doua evenimente care se vor desfasura la Sibiu in acest an - Raliul Sibiului Pirelli si Pirelli Rally Show, din noiembrie. In plus, implicarea noastra pe scena Campionatului de Raliuri consta, totodata, si in sustinerea a doi piloti care au avut rezultate foarte bune aici la Sibiu: Constantin Aur si Marco Tempestini. Aceste actiuni au o semnificatie deosebita pentru noi, dat fiind faptul ca in acest an Pirelli sarbatoreste un secol de prezenta in cursele cu motor. In Romania, impreuna cu partenerul nostru pe domeniul motorsport, Colina Motors, vrem sa oferim intreaga sustinere si know-how pentru domeniul competitional", declara Enrico Malerba, CEO Pirelli Tyres Romania.Provocarea PirelliRaliul Sibiului Pirelli 2007 este etapa a 7-a din Campionatul de Raliuri al Romaniei si este considerat ca fiind cel mai dur raliu din campionat. „Pentru tehnologia Pirelli, raliurile reprezinta un «laborator de dezvoltare» serios si constant pentru proiectarea anvelopelor de strada, a celor destinate utilizatorilor de pe soselele din intreaga lume. Pentru noi, Campionatul de Raliuri al Romaniei reprezinta o provocare, dar si o oportunitate, in a sustine dezvoltarea si promovarea acestei competitii nationale", mai spune Enrico Malerba.Sperantele lui TitiRaliul Sibiului Pirelli are programate, anul acesta, 10 probe speciale, cu o lungime totala de 125,7 kilometri. Etapa a 7-a din Campionatul de Raliuri al Romaniei se desfasoara in perioada 19 - 21 iulie si masoara, in total, 336,4 kilometri. Startul oficial se va da joi seara, in cadrul unei festivitati speciale, in Piata Mare a orasului Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007. „Organizarea, sprijinul autoritatilor locale, probele, totul este foarte bine pus la punct la Sibiu. Aceasta etapa nu inseamna doar maxim atac. Este un raliu unde masinile se distrug usor. Trebuie sa gasesti cel mai bun compromis intre a merge tare si a menaja masina. Anul acesta am ramas cam in urma cu punctele si obiectivul meu este clar, locul 1. Imi place mult faptul ca raliul incepe si se termina cu superspeciala. Asta inseamna mai mult spectacol pentru public, iar Raliul Sibiului Pirelli este renumit pentru publicul numeros care se aduna pe fiecare proba speciala", spune Titi Aur. Contracandidati seriosiPrintre candidatii la un loc pe podium se numara si celalalt pilot sustinut de Pirelli in campionatul intern, Marco Tempestini. „Este un raliu foarte important pentru mine, atit ca reper in strategia mea competitionala, cit si pentru faptul ca Pirelli este sponsor principal al acestui raliu, eu insumi fiind unul din cei doi piloti sustinuti de companie, in Romania. Prima etapa de macadam din acest sezon competitional mi-a adus rezultate foarte bune, insa Raliul Sibiului Pirelli, se stie, este unul foarte dur si ne va solicita pe toti la maximum. Imi doresc mult sa cistig acest raliu. Stiu ca va fi o competitie dificila pentru ca am concurenti foarte puternici, cu multe victorii aici, la Sibiu", spune pilotul italian.Sprijin germanEditia din 2007 a Raliului Sibiului Pirelli este organizata si cu ajutorul DSK (Clubul Pilotilor Germani), cel mai mare club independent din Europa, cu peste 12.000 de membri, care se va ocupa de toata logistica acestui eveniment.

Vasile Dincu a demisionat!

Senatorul PSD de Cluj Vasile Dincu si-a dat demisia, luni, din functia de vicepresedinte al partidului. Anuntul a fost facut public ieri. Senatorul si-a explicat motivele intr-o scrisoare trimisa presedintelui PSD, Mircea Geoana, in care afirma ca nu poate accepta, „ca intelectual de stinga“, interdictia de a mai da interviuri presei „pe teme strategice“. Aceasta ii fusese comunicata la ultima sedinta a Comitetului Executiv al PSD de saptamina trecuta. Dincu este de parere ca o astfel de interdictie este „o pierdere a libertatii de gindire si a capacitatii de expresie a analizei critice“. El a criticat modalitatile prin care se realizeaza in prezent managementul politic in PSD. „In ultimele luni, partidul pune in practica o strategie si o serie de tactici pe care le consider a deteriora imaginea publica si credibilitatea PSD ca partid de opozitie, iar solutiile propuse de mine sint, in mod sistematic, respinse“, sustine Vasile Dincu in scrisoarea adresata lui Geoana. El spune ca doreste sa isi reprezinte mai bine, de acum inainte, comunitatea care l-a ales ca senator. Totodata, Dincu mai vrea si sa profite de timpul ramas din mandatul sau ca eurodeputat in Parlamentul European si sa serveasca acolo interesele Romaniei. Senatorul a precizat ca decizia de demisie este una individuala, care nu implica organizatia PSD Cluj in vreun fel. Potrivit unor surse din interiorul PSD, Mircea Geoana a primit scrisoarea de demisie luni, dar l-ar fi sfatuit pe senatorul clujean sa se mai gindeasca. Ieri, insa, Geoana declara agentiei de presa NewsIn ca nu stie despre demisia lui Dincu sau despre motivele acesteia. Gestul lui Vasile Dincu vine in contextul in care, acum o luna, presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, cerea excluderea sa din partid si a vicepresedintelui Victor Ponta, acuzindu-i pe amindoi ca fac declaratii care dauneaza imaginii partidului. Din cauza conflictelor publice dintre cei doi si Vanghelie, celor trei membri ai PSD li s-a interzis de catre conducere sa mai faca declaratii de presa pe tema respectiva pina la lamurirea situatiei in cadrul unei sedinte a Comitetului Executiv. Aceasta a avut loc saptamina trecuta, cind, la „ordinul“ conducerii, cei trei si-au dat mina si Vanghelie a declarat ca nu are „nimic cu domnul Dincu sau cu domnul Ponta“, „inamicii partidului“ fiind altii. Se pare ca mai multi lideri ai PSD sint nemultumiti de faptul ca nu mai pot discuta cu presa pe tema activitatii strategice a partidului fara un accept prealabil de la presedinte. 

Mega-dezastru

Foto Romica LAPUSTECandidatii clujeni nu au reusit sa ii impresioneze pe membrii juriuluiCaravana Megastar a demarat la cea de-a doua editie cu preselectii la Cluj-Napoca. „Juriul a fost impresionat anul trecut de numarul mare de concurenti care s-au prezentat la Cluj si de prestatia lor, asa ca am vrut sa dam tonul de aici“, a justificat Magda Istrate, PR Officer Prima TV. „Primii 31 de concureti au fost foarte slabi. Erau citeva voci ce ar putea deveni bune, dar dupa multa munca“, a declarat Adrian Despot, membru al juriului. „Multi confunda cintatul in cluburi, la karaoke, cu ce se interpreteaza pe scena“, a adaugat acesta. Aura Urziceanu s-a aratat mai intelegatoare. Le-a acordat drept circumstante atenuante emotiile sau canicula. „Deocamdata, nu sintem super-impresionati“, a recunoscut aceasta.„Distributia“ juriului Megastar are ca noutate la cea de-a doua editie schimbarea lui C.R.B.L. cu Razvan Mazilu. „S-a luat aceasta hotarire pentru ca ne perfectionam“, a precizat Magda Istrate. „Cu siguranta, se va pune un accent mai mare de acum si pe latura de miscare scenica si coregrafie“, a adaugat aceasta. O alta noutate este prezenta lui Dan Fintescu, vedeta a aceluiasi post de televiziune, in calitate de reporter special. El este cel care vorbeste cu concurentii de la preselectie, „culege“ impresiile de dupa probe, ceea ce va face si in timpul emisiunii, pe linga interviurile cu apropiatii „alesilor“. „Andreea Raicu ramine sa prezinte Megastarul, insa nu va mai cobori de pe scena“, a mai spus Istrate. Din acelasi motiv, vedeta de la Prima nu mai face parte nici din Caravana Megastar. Emisiunea va incepe din nou in luna octombrie, in acelasi format, cu „citeva posibile modificari ce vor fi comunicate pe parcurs“, dupa cum a declarat Magda Istrate.Industria muzicala, ca economiaAdrian Despot s-a aratat dezamagit si de evolutia industriei muzicale romanesti. „Functioneaza dupa modelul economiei de la noi: pe modelul tunului. Dam un tun si apoi nu mai intereseaza consecintele“, considera artistul. In privinta atitudinii de multe ori dure in jurizarea concursului Megastar, acesta a motivat prin suficienta si indiferenta dovedita de concurenti „cind aveau la dispozitie echipe intregi de coregrafie si multe ore de canto“. La fel, cintareata Aura Urziceanu considera ca, daca acest concurs ar fi avut loc in urma cu 30 de ani, „s-ar fi prezentat tineri cel putin la fel de talentati, insa cu personalitatea lor, fara influentele americane de la TV“. 

Alerta chimica!

Cel mai grav incident  de dupa CernobilAccidentul a avut loc in Ucraina: un marfar care transporta fosfor galben, substanta extrem de toxica, a deraiat si a explodat in apropiere de localitatea Lvov, la 300 de kilometri de granita cu Romania. Trenul plecase din Kazahstan si se indrepta catre Polonia. Ducea 15 cisterne incarcate cu fosfor galben. Ca urmare a deraierii, sase dintre acestea au luat foc si s-au dezermetizat, iar fosforul a format un nor toxic ce a afectat 14 localitati din zona si se intindea, ieri, pe 90 de kilometri patrati. 20 de persoane au fost ranite si peste 800 evacuate din satele aflate in imprejurimile locului unde s-au rasturnat cisternele cu fosfor. Autoritatile din Ucraina au comparat incidentul cu cel de la Cernobil din 1986.Fosforul galben este toxicEchipele de interventie si specialistii in accidente chimice au ajuns la locul catastrofei pentru a sigila vagoanele fisurate si a incerca sa opreasca scurgerea toxica. In regiunea unde s-a petrecut accidentul locuiesc aproximativ 11.000 de persoane, care nu fusesera informate despre accident si posibilele urmari ale acestuia. Fosforul galben se aprinde la temperatura de 44 de grade Celsius si este foarte toxic pentru oameni. Are o afinitate ridicata pentru oxigen si, cind este inhalat sau ingerat, se combina cu oxigenul din singe. Substanta este folosita la fabricarea pesticidelor, a fertilizatorilor, detergentilor si explozibililor. Potrivit decanului Facultatii de Chimie a Universitatii Bucuresti, Dumitru Oancea, o potentiala ploaie acida cauzata de intilnirea norului de fosfor cu nori de ploaie ar provoca leziuni ale pielii, precum si afectiuni grave ale sistemului respirator.Romania nu va fi afectata. Deocamdata„Fumul care se degajeaza este pentaoxid de fosfor. Acesta a fost folosit de SUA si Irak drept arma chimica. Provoaca arsuri cumplite si lente care pot ajunge chiar pina la suprafata oaselor. O ploaie ar transforma acest nor de fum in acid fosforic“, spune chimistul. Locuitorii orasului Lvov, unde s-a petrecut accidentul, au fost sfatuiti, ieri, la o zi dupa accident, sa stea acasa si sa nu consume alimente de productie locala. Autoritatile ucrainene nu au fost tocmai deschise in acest caz: ele nu au anuntat nimic pina ieri, desi deraierea si formarea norului toxic avusesera loc marti. Autoritatile romane au intrat in alerta imediat dupa aflarea vestii de pe agentiile de presa. Potrivit calculelor facute de specialistii de la Ministerul Mediului, viteza vintului din zona facea ca riscul indreptarii norului spre Romania sa fie extrem de redus.Nici un dialog cu tarile vecineUltimele date de ieri dupa-amiaza aratau ca norul se indrepta spre Polonia, dar specialistii au atras atentia ca eventuale schimbari ale vremii, mai ales ale directiei vintului, ar putea aduce norul toxic si deasupra nordului Romaniei in urmatoarele zile. Calculele au fost facute pentru 36 de ore, atit cit permite cunoasterea factorilor de mediu si se actualizeaza din 6 in 6 ore. Premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, a facut apel la calm si a confirmat faptul ca Romania nu a primit nici o informare oficiala din partea Ucrainei referitoare la accident si la situatia creata de acesta. „Nu avem o informare oficiala, iar autoritatile ucrainene nu au putut fi contactate“, a precizat acesta.

Ore de maghiara

Presedintele PIN, deputatul Cozmin Gusa, a convenit, ieri, la Cluj, in cadrul unei intilniri cu liderii regionali ai partidului, sa elimine criteriul privind cunoasterea limbii maghiare pentru candidatii din Transilvania la alegerile europarlamentare. In caz ca vor fi alesi, viitorii europarlamentari PIN vor fi nevoiti, insa, sa invete in cel mai scurt timp limba maghiara pentru a putea purta macar o conversatie simpla cu electoratul. In acest moment, in afara de Sibiu, membri de etnie maghiara exista in PIN doar in judetul Mures. „Este o problema mare in Romania, pentru ca, dintr-un anumit spirit de afrond din dezinteres, foarte multi dintre concetatenii nostri maghiari nu au invatat limba romana, dar si ei trebuie reprezentati", a afirmat Gusa.

Sediu nou pentru Spatii Verzi

Serviciul Public pentru Administrare Parcuri si Zone Verzi din cadrul Primariei va functiona intr-un spatiu aproape nou. Sediul din Calea Gusteritei nr. 47A va fi extins cu spatii noi pentru birouri. Biroul de conducere si cel de contabilitate functioneaza in cladirea veche a Primariei, iar biroul de proiectare si cel juridic, in sediul Primariei, din Piata Mare. „Deoarece, din lipsa de spatiu, angajatii acestui Serviciu sint impartiti in mai multe locuri, pentru o mai buna conlucrare intre angajati este necesara crearea unui spatiu unitar pentru intreg serviciul", a aratat Vladimir Dan Vladut, directorul serviciului public. Costurile lucrarilor de constructie si de amenajare a noului spatiu se ridica la 670.000 de lei.

Asteptati la casierie

Cei 19 sibieni care au depus cereri pentru plata contravalorii trusoului pentru nou nascuti, in perioada 11-15 iunie, isi pot ridica banii de la casieria Serviciului Public de Asistenta Sociala. In zilele de 18 si 19 iulie, sibienii isi pot lua banii intre orele 10-15, iar in 20 iulie, in intervalul orar 10-13. Totodata, Primaria efectueaza si plata sprijinului financiar acordat la constituirea familiei. Cei 23 de sibieni care au depus cereri in perioada 7-14 iunie sint asteptati la aceeasi casierie, dupa acelasi program. In 20, 23 si 24 iulie se plateste si ajutorul social pentru luna iunie. Cei 364 de sibieni care au solicitat acest tip de ajutor se pot adresa Serviciului Public de Asistenta Sociala, dupa orarul obisnuit.  

Neatentii, la redistribuire

Daca prima etapa a repartizarilor s-a incheiat cu bine pentru 2.363 de elevi, dintre care 2.250 au fost repartizati la licee, iar restul de 113, la Scolile de Arte si Meserii, pentru alti 11 situatia nu se prezinta la fel de bine. Acestia au ramas pe dinafara, pentru simplul fapt ca nu au completat cum trebuia formularul de inscriere. Drept urmare, ei sint nevoiti sa isi incerce norocul la a doua etapa de repartizari. „Greseala le apartine in totalitate celor 11 elevi, deoarece nu au stiut cum sa-si treaca optiunile sau au optat pentru licee mult prea pretentioase pentru mediile lor. Unii vroiau Colegiul National „Gheorghe Lazar", cind, de fapt, nota lor era de Grupul Scolar Independenta", a declarat Anca Voineag, inspector informatica. Cei care au avut de pierdut au fost, bineinteles, cei 11 elevi, care au obtinut note bunicele la testele nationale, unii dintre ei apropiindu-se chiar de media sapte. Si acum mai pot prinde locuri la scolile de arte si meserii si la licee, insa vor trebui sa se declare multumiti cu ce le-a mai ramas de la colegii lor din prima etapa a repartizarilor.OfertaDupa cum era si de asteptat, cele mai multe locuri vacante se afla in afara Sibiului, la liceele si scolile de arte si meserii din  Medias, Mirsa, Dumbraveni, Agnita, Copsa Mica, Cisnadie, Rosia, Nocrich, Talmaciu, Saliste sau Mosna. Elevii care participa la cea de-a doua etapa a repartizarilor mai au sanse sa ocupe locuri la licee si scolile de arte si meserii din Sibiu, la Colegiul National „Octavian Goga", unde elevii mai au la dispozitie 21 de locuri, pentru specializarea „Stiinte ale naturii", Colegiul Agricol „D.P. Barcianu", Colegiul Economic „Gheorghe Baritiu", Colegiul Tehnic Textil, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara „Terezianum", Grupul  Scolar Industrial Constructii de Masini „Independenta", Grupul Scolar Industrial Energetic, Grupul Scolar „Avram Iancu", Grupul Scolar Industrial de Transporturi Cai Ferate si Grupul Scolar Constructii si Arhitectura „Carol I".

Sapaturi la poalele Cetatii

In curind, sibienii se vor putea relaxa linga zidul Cetatii si la volanDeocamdata, zona verde din preajma bulevardului Coposu nu este in prag de disparitie. Insa amenintarea asfaltului si a pavajului nu este una de ignorat, in conditiile in care, pina in prezent, spatiul verde a fost distrus in proportie de 20 la suta. „Spatiul verde este afectat in jur de maxim 20 la suta. Nu se poate vorbi despre disparitia acestuia sau deteriorarea lui. Oamenii oricum mai calca pe iarba, insa gazonul se reface", a spus Daniela Costa, din cadrul Serviciului de Relatii cu Presa din Primaria Sibiu. Zona va fi amenajata cu un pavaj care va permite ierbii sa creasca, insa acest spatiu va fi aranjat numai dupa ce locurile de parcare vor fi finalizate. Copacii ramin Autoritatile locale au promis, in repetate rinduri, ca nu vor distruge zona verde si nu vor taia copacii pentru a crea locuri de parcare. Cu exceptia a doi castani batrini, care pot crea probleme in cazul unei furtuni puternice, copacii din zona bulevardului nu vor disparea. Insa, deocamdata, soarta celor doi castani nu a fost decisa. „Sint cei doi castani care ar putea fi taiati. E o problema pe care noi, in Consiliul Local, am dezbatut-o pe larg, pentru ca este foarte sensibila. Zona verde de linga zidul Cetatii nu e complet vaduvita de iarba, in niciun caz nu va disparea. Dar acea zona are mare nevoie de locuri de parcare. E o problema mai veche a orasului si trebuie discutata amanuntit", a precizat Anca Sirghie, consilier local. Primarul da asigurariIn urma cu aproximativ doua luni, primarul Klaus Johannis promitea ca, pe linga zidul Cetatii, vor fi amenajate nu numai locuri de parcare, ci si spatii de promenada pentru sibieni. Si atunci, primarul vorbea de un pavaj care va permite ierbii sa creasca. „In executarea lucrarilor nu se vor taia arbori, zonele verzi vor fi refacute cu gazon, aleile pietonale vor fi dotate cu banci pentru odihna si cosuri de gunoi, astfel incit zona sa reprezinte un adevarat loc de odihna si promenada. Verdeata si arborii vor fi pastrati in apropierea Cazarmei 90, pe acea platforma multifunctionala", spunea primarul Klaus Johannis. Mai multe parcariIn jur de 55 de locuri de parcare. Atitea spatii vor avea in plus soferii, pe linga cele deja existente in parcarea de linga Sala Thalia si in cea din preajma Teatrului National „Radu Stanca". Din noile spatii pentru care se lucreaza de zor, 44 vor fi destinate autoturismelor, zece sint amenajate pentru autocare si un spatiu este destinat persoanelor cu dizabilitati. Dincolo de locurile de parcare, echipele de muncitori lucreaza, in prezent, la refacerea aleilor pietonale. E drept, masinile de lucru sint parcate chiar pe spatilul verde, insa, dupa cum anunta autoritatile, acesta va fi refacut. CosturiValoarea estimativa a lucrarilor contractate de firma SC Terra Construct SRL, cea care se ocupa de amenajarea bulevardului este de 2,5 milioane de lei. Conform contractului incheiat intre Primarie si firma constructoare, bulevardul Corneliu Coposu va fi complet amenajat pina la sfirsitul acestui an. Potrivit autoritatilor locale, el reprezinta una din laturile inelului central al Sibiului, motiv pentru care spatiile din aceasta zona trebuie folosite cit mai eficient. Klaus Johannis l primar Sibiu „Nu se vor taia arbori, iar zonele verzi vor fi refacute cu gazon. Verdeata si arborii vor fi pastrati"

Ambitiile lui “Pinalti”

Presedintele de onoare al Ceahlaului, Gheorghe Stefan, promite suporterilor ca formatia nemteana, care este in opinia sa mai puternica decit in campionatul trecut, nu va mai trece in sezonul viitor prin emotiile retrogradarii. “Avem o echipa buna fata de anul trecut si, dupa stagiul din Germania, putem spune ca nu vom mai trece prin emotiile retrogradarii pe care le-am trait in sezonul trecut. Dar, fiind multe “implanturi” la echipa, eu cred ca ne mai trebuie meciuri pentru a putea vorbi de o omogenitate buna in cadrul formatiei”, a declarat, ieri, Stefan, facind o analiza a cantonamentului sustinut de formatia sa in Germania. Oficialul nemtean a mai adaugat ca nu stie daca se vor mai face sau nu transferuri la Ceahlaul, dar a tinut sa sublinieze, referitor la noii jucatori, ca nu vrea ca formatia nemteanaGheorghe Stefan“sa se mai pacaleasca cu unii fotbalisti, ca in sezonul trecut, care nu si-au urmarit decit interesele personale prin venirea la Piatra Neamt”.

Investitii la cimitir

Dupa ce au fost construite casutele pentru comerciantii de flori si coroane, cimitirul de pe Calea Dumbravii se pregateste de o noua investitie. Este vorba despre reabilitarea gardurilor existente, fie ele din beton, fie din caramida, dar si despre construirea unor alte garduri, acolo unde, deocamdata, nu exista nici un fel de delimitare intre cimitir si sosea. Potrivit Serviciului Public Administrare Cimitir, portiuni bune din gard - peste 30 de metri - au fost deteriorate de arborii smulsi de furtunile care s-au abatut asupra Sibiului. Costurile lucrarilor depasesc 80.000 de lei. Deocamdata, investitia se afla pe masa consilierilor locali si urmeaza sa fie aprobata in sedinta de joi, de la sediul Primariei.

Mansour este de vinzare

 Marian Iancu, a declarat, luni seara, ca exista oferte concrete pentru Mansour, atit de la cluburi din tara cit si din strainatate: “Deocamdata, Mansour, este al Timisoarei. Sint oferte de la doua echipe de Champions League si nu numai. Sint insa si citeva surprize de la echipe din campionatul intern. De la cele de Champions League e prea tirziu sa ne mai facem planuri. Avem oferte serioase din punct de vedere financiar din campionatul intern pentru Mansour. Celelalte doua oferte de la echipele de Champions League nu sint ferme, serioase, de luat in calcul”, a declarat Marian Iancu.Patronul formatiei de pe Bega a mai precizat ca antrenorul Dusan Uhrin nu este de acord sa renunte la Mansour, pentru ca ar ramine doar cu un singur virf impins, Ganea: “Nu va conta neaparat cuvintul lui Uhrin jr. El e undeva la mijloc in toata povestea asta”.Declaratia patronului timisorean vine dupa ce atacantul senegalez, Mansour Guéyé, a spus ca vrea sa paraseasca gruparea alb-violeta, deoarece nu mai poate tolera jignirile pe care i le-au adus suporterii, acestia afisind la meciul de simbata trecuta, cu Hajduk Belgrad, scor 3-0, un mesaj prin care il injurau.Atacantul, care ar putea ajunge la Dinamo, a declarat ca si-ar dori sa plece la clubul bucurestean, si ca nu ii este frica de concurenta din atacul campioanei.Gueye Mansour, care a venit la Poli Timisoara in urma cu trei sezoane, si a evoluat pentru gruparea banateana in 63 de meciuri, inscriind 24 de goluri, mai are contract cu gruparea de pe Bega pina in 2009.

Cort anticanicula

Sibiul a „fiert", ieri, la peste 35 de grade Celsius. Medicii si autoritatile locale s-au pregatit temeinic sa infrunte canicula. In acest sens, Primaria a montat un cort in fata magazinului Dumbrava, unde trecatorii isi pot trage sufletul, isi pot masura tensiunea arteriala si pot bea un pahar cu apa rece. Cu toate acestea, medicii nu recomanda oamenilor sa iasa din casa in intervalul orar 11.00 -15.00, cu atit mai mult persoanelor care se stiu cu anumite afectiuni. Potrivit informatiilor oferite de Primaria Sibiu, cortul va fi deschis, zilnic, de dimineata pina la orele 22.00. Cortul a fost aprovizionat cu apa, iar toti trecatorii beneficiaza de aceste facilitati. Mai mult, cei care vor sa se racoreasca si nu sint in apropierea cortului pot apela la fintinile arteziene sau la frigiderele magazinelor care vind apa, insa pe bani.Cazuti in strada In ultimele doua zile de cind canicula a „topit" Sibiul, numarul persoanelor cazute in strada s-a dublat. Medicii spun ca principala cauza este caldura, insa bauturile alcoolice au agravat starea anumitor pacienti. „Am avut foarte multe persoane cazute in strada, insa majoritatea de aflau sub influenta bauturilor alcoolice. Ieri am avut chiar si un deces, insa nu putem stabili daca prinicipala cauza a fost caldura", spune o asistenta de la Ambulanta. Sibienii nu scapa de caldurile excesive nici in perioada urmatoare, deoarece potrivit ANM, in zilele de 19, 20, 21 si 22 iulie, vremea va fi caniculara in aproape toata tara, cu valori care vor depasi frecvent 35-36 de grade.  

Gurita de oxigen

Cei care au deschis scorul au fost grecii, in minutul 11, prin brazilianul Rivaldo. Acesta a interceptat o pasa gresita a lui Radoi, a driblat doi aparatori stelisti si a reusit sa il invinga pe Cernea cu un sut din marginea careului. Steaua a ratat o mare ocazie de a egala sase minute mai tirziu, atunci cind Banel Nicolita a recuperat o minge in jumatatea adversa, i-a pasat lui Neaga, iar acesta a sutat din pozitie favorabila in bara laterala. Repriza secunda a apartinut Stelei, care insa nu a reusit sa egaleze decit in al doilea minut de prelungiri, prin atacantul de 34 de ani, Mihai Gurita, care a reluat in poarta centrarea lui Ochirosii.Antrenorul Stelei, Gheorghe Hagi, a inceput meciul cu urmatoarea formula: Cernea - Golanski, Baciu, Goian, Emeghara - Nicolita, Radoi, Bicfalvi, Croitoru - Dica, Neaga. Au mai jucat: P. Marin, Nesu, Badoi, Ov. Petre, G. Coman, Gurita, V. Iacob si Ochirosii.Ros-albastrii au fost incurajati din tribune si la acest meci de peste 200 de suporteri, majoritatea romani stabiliti in zonele invecinate locatiei in care s-a disputat partida. Cel mai aclamat jucator a fost insa mijlocasul grecilor, Rivaldo, fost component al Barcelonei si al nationalei Braziliei, care s-a transferat la AEK Atena in aceasta vara. Jucatorul de 35 de ani a inceput meciul ca titular, a marcat un gol si a fost inlocuit in minutul 73.In primele meciuri amicale, jucatorii antrenati de Gheorghe Hagi au obtinut doua rezultate de egalitate, cu GKS Belchatow (2-2) si cu Litex Loveci (0-0). Steaua va disputa, astazi, ultima partida in Olanda, impotriva echipei olandeze Willem II Tilburg.REZULTATEAlte rezultate realizate in meciurile amicale: Rapid - Fribourg (Elvetia, II) 5-1. Maftei (‘4), Buga (‘6, ‘36), Mazilu (‘9), ‘41); FC Vaslui - Lech Poznan 1-2. Temwanjera (‘38); Ceahlaul Piatra Neamt - CS Otopeni 1-1. Frunza (‘24); UTA - Slovan Liberec 1-0. M. Ilie; UTA - USC Piesendorf (Austria) 5-0. Simão, Radovanovic, Vasilijevic, Bumbac, Edson.

Amenzi pentru parcare

Cu inca 77 de amenzi au fost cadorisiti soferii sibieni care au blocat accesul in centrul istoric, prin parcarea necorespunzatoare a autovehiculelor. De la inceputul lunii martie si pina la jumatatea acestei luni, politistii comunitari i-au pus la plata pe soferii care nu respecta sistemul de taxare si de acces din Piata Mica. Astfel, politistii au strins nu mai putin de 5.970 de lei de pe urma celor care au incalcat regulile de parcare. Potrivit reprezentantilor Primariei, amenda pentru aceasta contraventie este cuprinsa intre 50 si 100 de lei. „Facem un apel catre toti participantii la trafic sa parcheze corespunzator autovehiculele, pentru a nu bloca caile de acces delimitate cu piloni mobili. In acest mod, acestea vor putea fi accesate si in situatiile de urgenta de catre vehiculele serviciului Ambulata, Politie si Pompieri", a anuntat Daniela Costa, din cadrul Serviciului de Relatii cu Presa al Primariei.

Izvoranu a intrat in piine

“Pentru mine e o onoare ca sint la aceasta echipa, unde il am antrenor pe Mircea Rednic si am sansa sa lucrez cu niste fotbalisti foarte valorosi. Sper sa ma integrez cit mai repede si sa demonstrez ca am valoare de Dinamo. Pentru mine, acest transfer este un salt, un pas mare inainte, pentru ca vin de la o echipa care nu este la fel de bine cotata ca Dinamo”, a declarat, la prezentarea oficiala, Silviu Izvoranu, care va evolua la Dinamo avind tricoul cu numarul 28.“Cred ca am valoare de Dinamo”Intrebat daca a avut nevoie de curaj pentru a da curs ofertei venita de la o formatie cu un lot foarte valoros, Izvoranu a raspuns: “Nu e nevoie de curaj, eu imi doresc sa ma integrez in scurt timp si sa imi fac treaba. Sint constient de posibilitatile mele si cred ca am valoare de Dinamo”.In ceea ce priveste modul in care a fost primit de noii sai coechipieri, jucatorul sosit de la Poli Timisoara a precizat: “Am gasit aici un colectiv foarte unit si cea mai buna atmosfera de la o echipa de fotbal din Romania. Desi am stat cu baietii doar patru ore aseara, ma simt deja foarte bine aici”.Fundasul Silviu Izvoranu a fost transferat de Dinamo duminica, de la Poli Timisoara, in schimbul sumei de 600.000 de euro, fotbalistul semnind un contract pe cinci ani.Dinamo isi continua pregatirea in AustriaIn alta ordine de idei, antrenorul Mircea Rednic a programat, ieri dimineata, o sedinta de pregatire cu doar 11 dintre elevii sai, acestia urmind sa nu evolueze in amicalul contra amatorilor de la Bischofshofen. Antrenamentul campioanei a durat o ora si a fost impartit in doua parti, la el participind portarii Lobont si Posteuca, precum si jucatorii Blay, V. Nastase, R. Stefan, Pulhac, Margaritescu, Zicu, Bratu, Danciulescu si Niculescu. In afara de amicalul amintit, Dinamo mai are programate in Austria doua meciuri de pregatire, in cadrul unui “patrulater”, urmind ca astazi sa evolueze contra lui Budejovice, iar vineri impotriva invingatoarei dintre Duisburg si Besiktas.

Iglesias a scris istorie

Iglesias a ridicat publicul in picioare inca de la inceputul concertuluiAproape 15. 000 de spectatori au invadat Piata Mare pentru a-l vedea, in carne si oase, pe Julio Iglesias. Vedeta latino care a pus pe jar inimile a milioane de femei din intreaga lume, a concertat luni seara, in Sibiu, pina aproape de miezul noptii. Desi concertul a inceput cu aproape o ora mai tirziu decit fusese programat, in jur de ora 22.00, fanii de toate virstele ai artistului latino nu s-au indurat usor sa plece acasa, ci l-au rechemat pe scena pe solistul international. Timp de aproape doua ore, cei din centrul Sibiului au fredonat melodii celebre ale lui Iglesias, au aplaudat si au dansat, chiar daca artistul a cerut, inainte de sosirea in Romania, ca toti spectatorii sa fie asezati pe scaune. „Prima oara cind am venit in Romania, in 1969, aveam 13 ani. De atunci am ramas impresionat de aceasta tara, de ospitalitatea romanilor si de peisajele frumoase pe care le-am vazut", a spus artistul, inainte de concert. Sperante de la Julio„Aveti o multime de lucruri interesante de vazut. Sinteti acum o tara din care se emigreaza, dar, jur in fata lui Dumnezeu, ca in 20 de ani veti deveni o tara in care se va emigra. Italienii, spaniolii si toti cei care au mai fost aici se vor intoarce si vor vrea sa-si ia o casa in Romania. Si o prietena", a marturisit artistul. Peste o suta de jandarmi din Sibiu si Brasov au asigurat ordinea la spectacol. Cu exceptia sonorizarii si a faptului ca cei mai multi spectatori au avut de asteptat chiar si doua ore pina la intrarea in spatiul destinat concertului, recitatul lui Julio Iglesias a fost unul de succes, despre care se va vorbi multa vreme in Sibiu.

Arta la Primarie

Sala Expozitionala din cadrul Primariei Sibiu a prins viata ieri. Cu ajutorul artistului Ion Tamiian holul Primariei beneficiaza de un candelabru unicat, care se asorteaza perfect cu structura cladirii. In plus, artistul a mai venit si cu o expozitie compusa din 11 obiecte de sticla. Candelabrul a fost comandat de primarul Johannis, care a declarat ieri, ca este pe gustul sau. Artistul Ion Timiian a lucrat timp de doua luni la acest proiect care cintareste circa 100 de kilograme. „Candelabrul a costat peste 20.00 de euro. Candelabru este inspirat din natura, iar toate obiectele care vor fi expuse pina la sfirsitul lunii au ca tema, femeia. Tot ce este expus se poate vinde. In America am vindut un candelabru 100-150 de mii de dolari", a spus Ion Tamiian. Artisul a invitat ieri, si o fost colega de facultate, care este acum artist plastic in Viena. Nu s-au mai vazut de peste 15 ani, de cind au terminat Academia de Arte de la Cluj. Cu ajutorul Marianei Cornea Petrean, o parte din peretii primariei sint acum plini de „iubire". „Am ales ca tema prinicipala, iubirea. Ma bucur ca am avut ocazia sa expun la Sibiu deoarece consider ca este un oras care intra in circuitul european cu o puternica vocatie culturala", a precizat artista. Pe viitor, Ion Tamiian va face un candelabru si pentru Prefectura, de dimensiuni mai mici.

Mincare premiata de Johannis

Primarul a fost impresionat de talentele culinare a celor 3 participantiDin cei trei bucatari ramasi in finala, doar unul va lucra, pentru o saptamina, intr-un restaurant frantuzesc de elita.Doar trei concurenti si-au etalat talentele culinare, ieri, intr-una din salile hotelului Continental, in cadrul finalei concursului romino-francez. Tinerii bucatari au fost evaluati de Benoit Hemouet, bucatar sef la un restaurant din Luçon, foarte bine cotat in cataloagele de specialitate. Insa, pe linga specialistul intr-ale gastronomiei, concurentii au fost jurizati si de Klaus Johannis, Eugen Mitea si de Pierre Guy Perrier, primarul din Lucon. „Este un concurs foarte interesant. Cistigatorul va fi ales in urma evaluarii facute de bucatarul sef francez", a spus, cu modestie, primarul Sibiului. Pentru ca, dupa ore in care au degustat mincaruri care mai de care mai savuroase, cei doi primari, impreuna cu viceprimarul Mitea si-au dat cu parere asupra specialitatilor pregatite de cei trei finalisti. Cistigatorul ia calea FranteiCele mai apreciate au fost retetele preparate de sibianca Elena Bondoc. Bucatareasa care a impresionat cel mai tare juriul va pleca, pentru o saptamina, in Lucon. Potrivit organizatorilor francezi, Elena Bondoc va petrece o saptamina de formare in restaurantul La Mirabelle, din Lucon, sub indrumarea maestrului bucatar Benoit Hemouet. Ca un alt cadou venit din partea prietenilor francezi, dupa gradina din fata Primariei, toate costurile deplasarii vor fi suportate de partea franceza. Desi retetele Elenei Bondoc au stirnit aprecierile unei bune parti a juriului, viceprimarul Eugen Mitea a marturisit ca ar fi preferat sa cistige un alt concurent. „Eu am fost impresionat de un baiat mai tinar. Mi-au placut mai mult retele lui, dar si preparatele cistigatoarei au fost bune. Concursul a fost unul foarte reusit, mincarea a fost buna, dar parca tot nu se compara cu o mincare romaneasca, pregatita acasa. Cu sarmalele, de exemplu", a spus Mitea. Ca la carteImaginatia culinara a bucatarilor a fost pusa la grea incercare. Insa, dupa concursul de ieri, concurentii au dovedit ca se pot descurca de minune in bucatarie, desi au fost atent supravegheati de maestrul francez, renumit in Lucon. Concurentii au avut de pregatit un fel de mincare specific rominesc, care sa contina obligatoriu carne de miel. Desertul a fost si gatit pe baza unui lichior de cafea specific frantuzesc, Kamoke, fabricat chiar in orasul Lucon. Din partea Sibiului, evenimentul a fost organizat de Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 si de Primarie, prin intermediul Casei de Cultura. Concurs modelProiectul reprezinta primul trofeu culinar franco-roman, printre initiatorii acestuia numarindu-se si Benoit Hemouet. Preselectia a avut loc in 10 mai, in cadrul aceluiasi hotel, iar bucatarii sibieni care s-au inscris in concurs au avut de pregatit retete din varza si carne din miel. Ideea francezilor va putea fi preluata si de sibieni. „Eu m-am simtit foarte bine si cred ca ar trebui sa organizam si noi astfel de evenimente. Poate reusim sa mai facem un astfel de concurs", recunoaste Eugen Mitea. Eugen Mitea l viceprimarul Sibiului„Eu am fost impresionat de un baiat mai tinar. Mi-au placut mai mult retetele lui, dar si preparatele cistigatoarei au fost bune. Concursul a fost unul foarte reusit, mincarea a fost buna, dar parca tot nu se compara cu o mincare romaneasca, pregatita acasa".

Arta lirica in Sibiu

Aproape 150 de artisti, spectacole in premiera si nume rasunatoare ale scenei romanesti si internationale. Acestea sint ingredientele celei de-a sasea editii a Festivalului International al Artei Lirice, care va aduce un suflu nou Sibiului, intre 20 iulie si 2 august.  Pentru prima data, festivalul va „iesi" din tipare direct pe scena din Piata Mare, dar si in Pavilionul 2007, din Cazarma 90. Cele 14 zile de cultura imbracata in arta lirica debuteaza cu „Gran Antologia de la Zarzuela Espanola", un spectacol prezentat pentru prima oara in Romania de compania „Jose Maria Damunt Ferre", din Barcelona si de Baletul spaniol Danza Larriba, impreuna cu orchestra Filarmonicii sibiene si cu Corul Operei Nationale din Cluj. Zarzuela este un gen muzical traditional spaniol, in care scenele vorbite alterneaza cu momente de dans si cintece populare sau arii de opera. „Am descoperit zarzuela in Spania si am adus-o, in premiera, la Sibiu, in cadrul acestui festival. Zarzuela te fascineaza de la primele acorduri", a marturisit Ioan Bojin, directorul Filarmonicii din Sibiu. Spectacolul va avea loc vineri, in prima zi de festival, la ora 20, in Pavilionul 2007.Stela Popescu, la SibiuCele opt spectacole ale festivalului reunesc peste 200 de participanti, din cinci tari. Printre acestia se numara si Opera Comica din Bucuresti, care aduce in premiera, in Sibiu, opera pentru copii „Piatra" din Casa. Duminica, artista Stela Popescu va putea fi vazuta in rolul principal al spectacolului, in cea de-a doua aparitie pe scena Festivalului Artei Lirice din Sibiu. In 26 iulie, Piata Mare va fi martora unui concert sustinut de trei tenori germani, un concert inedit pentru un spatiu in aer liber. De la belcanto la muzica de divertisment, sibienii sint asteptati in Piata Mare, unde intrarea va fi libera.

Dom’ profesor a “cintat” la examen cu...copiuta

 Din cele 992 persoane inscrise initial pentru examenul de titularizare in invatamintul preuniversitar, la examenul ce a avut loc luni, 16 iulie au fost prezente 734. Acestia au intrat astfel in competitia pentru ocuparea celor 241 catedre titularizabile si 297 frinturi de catedre, insumate la 58 discipline scolare. Dupa cum am aflat de la Oana Badea, inspector general adjunct al ISJ Alba, prezenta la examenul de anul acesta, raportata la numarul de inscrisi, a fost de 74 la suta. Aceasta ne-a mai informat ca, din punct de vedere metodologic, examenul a decurs in foarte bune conditii, neexistind defectiuni care sa perturbe corecta desfasurare a probelor. Studiu nu, fituici da... Un eveniment a existat, totusi. Un candidat la titularizarea pe un post de profesor la educatie muzicala - instrumente a fost prins in timp ce incerca sa copieze. El, se pare, nu a avut timp sa se pregateasca invatind, in schimb a avut suficient pentru a-si confectiona fituici. Astfel, se poate spune ca acesta a “cintat”, nu la instrumentul muzical, ci la copiuta. Graficul examenului de titularizare prevede ca, in data de 19 iulie, sa fie afisate rezultatele, dupa care, pina in data de 21 iulie, cei nemultumiti de notele obtinute, pot depune contestatii. Pe data de 23 vor fi afisate rezultatele finale. Referitor la candidati, cum se poate observa, pe global, concurenta este de peste 3 pentru un loc. Oana Badea aprecia ieri ca, in cea mai mare parte, exista numarul de candidati prezenti la examen, in raport cu posturile titularizabile. Ramine de vazut ce note vor lua acestia pentru a putea ocupa posturile existente.

Scandal...

Postul de politie Sibot a fost sesizat luni seara, în jurul orei 20,00, cu privire la faptul ca la locuinta lui Cornel F., din comuna, are loc un scandal. Politistii s-au deplasat la fata locului pentru aplanarea conflictului si, din primele verificari efectuate, s-a constatat ca între Cornel F., de 39 de ani, si concubina acestuia, Maria L., de 35 de ani, a izbucnit un conflict spontan în urma caruia barbatul a lovit-o pe femeie cu un levier metalic si a amenintat-o cu un cutit. Victima a fost transportata la Spitalul orasenesc Cugir pentru îngrijiri medicale, unde i-a fost stabilit urmatorul diagnostic: politraumatism contuzionat, traumatism toracic si membre inferioare. Postul de politie Sibot continua cercetarile sub aspectul comiterii infractiunilor de loviri sau alte violente, amenintare si port, fara drept, al     cutitului. 

Amenzi pentru (ne)curatenia orasului

 Agentii de ordine publica din cadrul Politiei Comunitare Alba Iulia au desfasurat la finele saptaminii trecute o actiune de depistare si sanctionare contraventionala a celor care arunca deseurile menajere sau de alta natura pe domeniul public, în alte locuri decit cele special amenajate. Potrivit purtatorului de cuvint al acestei institutii, Marius Ardeleanu, aceasta fapta este prevazuta si sanctionata de HCL 299/2006. Au fost, astfel, amendate un numar de 5 persoane, amenzile fiind în valoare de 500 de lei. Deoarece au aruncat cojile de seminte, guma de mestecat sau mucurile de tigari pe trotuar, au fost amendate, conform aceleiasi surse, alte sapte persoane, valoarea totala a amenzilor fiind de 420 de lei. Pe intreg parcursul saptaminii trecute politistii comunitari au sanctionat 92 de persoane din care 36 au fost avertizate iar 56 au fost amendate. Valoarea totala a amenzilor a fost de 5.140 de lei. Majoritatea sanctiunilor au fost date pentru parcarile pe spatiul verde sau trotuare. “Doua persoane au fost amendate, fiecare cu 100 de lei, pentru ca au încalcat Legea 61/1991, privind încalcarea normelor de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice”, a mai aratat Ardeleanu.   

Cabinet de expertiza a capacitatii de munca, in fosta Policlinica

 La parterul Spitalului Judetean Alba, intr-unul din spatiile in care a functionat Policlinica, va functiona un cabinet de expertiza medicala a capacitatii de munca. Acest lucru va fi posibil dupa ce consilierii judeteni din Alba au fost de acord sa atribuie, in folosinta gratuita, Casei de pensii o suprafata de 40 de metri patrati, unde va fi amenajat cabinetul, dar si o arhiva. Aici, isi va desfasura de acum incolo activitatea Comisia judeteana de expertiza a capacitatii de munca. Potrivit legislatiei in vigoare, serviciile teritoriale de expertiza medicala a capacitatii de munca au in structura lor cabinete teritoriale de expertiza medicala a capacitatii de munca, cu sedii in centre medicale, ambulatorii de specialitate sau in spitale, in vederea realizarii unui circuit optim al pacientilor si documentelor medicale.          

Peste doua treimi din fermieri nu pot beneficia de fonduri europene

Aproape 70% din numarul total de fermieri romani nu pot primi platile directe la hectar acordate din fonduri europene, deoarece detin suprafete de teren care nu sint eligibile pentru platile europene, respectiv sint sub un hectar si parcelele sub 0,3 hectare, anunta compania Agricover. Romania primeste 440 de milioane de euro, fonduri europene pentru plati directe la hectar. Un fermier poate beneficia de acest sprijin financiar daca suprafata agricola pe care o detine este de cel putin un hectar, iar parcela agricola in cadrul exploatatiei este de 0,3 hectare. “Majoritatea agricultorilor romani nu pot primi finantare conform Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, fie pentru ca terenurile aflate in proprietatea fermierilor sint fie prea mici, fie pentru ca acestia nu beneficiaza de informatiile si mijloacele necesare accesarii fondurilor”, a declarat directorul general Agricover, Robert Arsene, intr-un comunicat remis, marti, NewsIn.Acesta a precizat ca in Romania exista circa 4,5 milioane de gospodarii taranesti, din care aproximativ trei milioane de proprietati au suprafetele mai mici de un hectar. In aceste conditii, a mentionat Arsene, “doar 1,5 milioane de fermieri primesc platile directe la hectar”.Potrivit lui Arsene, constituirea in asociatii agricole poate reprezenta o solutie atit pentru absorbtia mai rapida a fondurilor europene, cit si pentru modernizarea fermelor.“Prin asocierea producatorilor agricoli in exploatatii profesioniste, fermele pot beneficia de un management agricol adecvat, de utilaje performante si de piete de desfacere sigure. Agricover colaboreaza de ani buni cu fermieri care detin peste 300 de hectare de teren agricol. Activitatea noastra este una integrata, in sensul ca asiguram fermierilor pre-finantare cu pachete tehnologice si le garantam achizitionarea recoltelor”, a mentionat Robert Arsene.Agricover, companie specializata in productie si activitati in agricultura, a realizat in primele patru luni ale anului 2007 o cifra de afaceri de 74,5 milioane de lei, cu 25% mai mult comparativ cu perioada similara din 2006. Prezenta pe piata romaneasca din anul 2000, prin fuziunea dintre SC Comcereal SA Buzau si Ulvex SA Buzau, Agricover detine pozitia de lider pe piata semintelor de griu durum si al doilea producator de seminte de mazare si de orzoiaca de primavara. De asemenea, compania ocupa primul loc ca distribuitor de pesticide in Romania, avind o oferta ce cuprinde erbicide, fungicide, insecticide si ingrasaminte foliare.

Intilnire importanta pentru viitorul Regiunii Centru

 Reprezentantii ADR Centru au precizat ca la discutii si-au anuntat prezenta presedintii consiliilor judetene din cele sase judete ale Regiunii, precum si primarii din 18 municipii, orase si comune, care vor dezbate cele mai noi subiecte legate de dezvoltarea pe viitor a regiunii. “Odata cu aprobarea Programului Operational Regional si a celor circa 410 milioane euro alocati Regiunii Centru din fonduri structurale, este prevazuta si constituirea unui Comitet de Monitorizare la nivel national, format din 24 de membri. Regiunea Centru va fi reprezentata prin doi membri care vor fi desemnati in cadrul acestei sedinte si care, alaturi de ceilalti, vor decide asupra criteriilor de selectie ale proiectelor, a progreselor si rezultatelor inregistrate la nivel regional si national. Desemnarea membrilor unui alt organism deliberativ, denumit Comitetul Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC), precum si a regulamentului de functionare a acestuia, sint alte puncte de pe ordinea de zi a sedintei”, au precizat reprezentantii ADR Centru. Aceasta ultima comisie este foarte importanta, deoarece membrii acesteia vor avea atributii de evaluare a gradului in care proiectele finantate si-au atins obiectivele, precum si corelarea proiectelor finantate prin POR cu proiectele care sint finantate din alte fonduri publice. “Subiectele propuse pe ordinea de zi a acestei sedinte sint foarte importante pentru viitorul Regiunii Centru. Membrii desemnati pentru a ne reprezenta vor avea capacitatea de a influenta deciziile de la nivel national si regional si, in acelasi timp, vor putea propune solutii constructive pentru dezvoltarea echilibrata din punct de vedere economic si social, a regiunii noastre”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru. Primele proiecte finantate din fonduri structurale “Un alt punct important supus dezbaterii membrilor CDR este proiectul de hotarire ce vizeaza aprobarea listei de proiecte finantabile prin POR, depuse pina in prezent la ADR Centru, precum si prioritizarea acestora pentru acordarea finantarii”, au mai mentionat reprezentantii ADR Centru. Pe ordinea de zi se mai afla dezbaterea unor proiecte de hotarire ce privesc elaborarea proiectului “Resurse regenerabile de energie - o solutie pentru dezvoltarea durabila a doua regiuni europene (RenERg-EuREg)”, avizarea Acordurilor de parteneriat dintre ADR Centru si organismele intermediare ale Ministerul Educatiei si Cercetarii, precum si cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. Totodata, vor fi luate in discutie aprobarea Planului Regional de Actiune pentru Invatamint Profesional si Tehnic 2007-2013 si aprobarea Comitetului regional de selectie pentru proiectele depuse in cadrul Programului Phare CES 2005 “Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu”.

Calitatea lactatelor si a preparatelor din carne, afectata de canicula

Producatorii din industria alimentara avertizeaza ca nerespectarea normelor de transport si de depozitare a produselor alimentare poate afecta calitatea acestora iar, in perioadele caniculare, cele mai perisabile sint produsele lactate si preparatele din carne.Producatorii din industria alimentara spun ca nu este suficient sa se respecte normele de productie, daca transportul si depozitarea produselor alimentare se realizeaza necorespunzator.Transport necorespunzator“Chiar daca noi respectam anumite norme pe intreg lantul de productie, problema este cum sint transportate aceste produse. Din nefericire, transportul de marfa nu este foarte dezvoltat, exista doar citeva firme bune”, a declarat, marti, pentru NewsIn, presedintele Romalimenta, Sorin Minea. Acesta a precizat ca si magazinele unde se comercializeaza produsele alimentare trebuie sa fie dotate cu camere frigorifice, astfel incit alimentele sa fie pastrate in cele mai bune conditii. “Sint magazinele mari care asigura o buna protectie a alimentelor, cu precadere a celor de origine animala, produse lactate si preparate din carne. Insa, exista si micile magazine unde este discutabil in ce masura exista dotarile necesare pentru comercializarea produselor in cele mai bune conditii. Totusi, fiecare consumator trebuie sa inteleaga ca are o anumita responsabilitate, ca daca la temperaturi caniculare se plimba cu produsele doua ore prin caldura, este imposibil ca acestea sa nu se altereze”, a explicat Minea.Laptele, iaurtul si untul - cele mai sensibilePotrivit presedintelui patronatului laptelui, Valeriu Steriu, pe segmentul lactate, cele mai putin rezistente produse sint laptele, iaurtul si untul. “Cele mai mari probleme sint identificate pe segmentul vinzari directe, adica la cei care vind in piete si tirguri. Dintre lactate, cele mai sensibile sint laptele, iaurtul si untul, dar daca se respecta normele de productie, depozitare si comercializare, riscurile se diminueaza”, a mentionat Steriu.Vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Csutak Nagy Laszlo, a declarat, marti, pentru NewsIn, ca s-a dispus intensificarea controalelor privind producerea si comercializarea produselor alimentare, inca de acum doua saptamini.

Restrictii pe sosele si pe calea ferata

Autovehiculele cu masa totala autorizata mai mare de 7,5 tone nu vor putea sa circule pe drumurile nationale intre 11.00 si 20.00. Restrictiile se vor aplica pe drumurile nationale de pe raza judetelor Arad, Timis, Hunedoara, Caras - Severin, Bihor, Salaj, Mehedinti, Dolj, Gorj, Vilcea, Olt, Teleorman, Arges, Dimbovita, Prahova, Giurgiu, Buzau, Calarasi, Braila, Ialomita, Ilfov, Vrancea, Galati, Bacau si Vaslui.ExceptiiExceptie vor face transporturile de animale vii, de produse perisabile de origine animala si vegetala, vehicule care participa la interventii in caz de forta majora, transporturile funerare, postale, de echipamente de prim ajutor, pentru distribuire de carburanti, de marfuri sub temperatura controlata, pentru tractari vehicule avariate si transporturile cu vehicule specializate destinate, prin constructie, salubrizarii.MotivatiiPotrivit reprezentantilor Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), restrictionarea circulatiei este necesara pentru protectia sectoarelor de drum asfaltat. Masura va fi dusa la indeplinire de echipe mixte formate din reprezentantii CNADNR si ai Politiei Rutiere.De asemenea, in perioadele caniculare, din cauza temperaturilor foarte ridicate in aer si pe sina, se va reduce viteza de circulatie a trenurilor de marfa si calatori in medie cu 20-30 km/h fata de viteza stabilita prin graficul de circulatie. “Masura de reducere a vitezelor stabilite prin graficul de circulatie se aplica din considerente de siguranta circulatiei si are in vedere protectia calatorilor si a marfurilor transportate, lucru care este in permanenta in atentia personalului CFR”, se arata intr-un comunicat remis, marti, agentiei NewsIn, de compania CFR. Din cauza reducerii vitezei de circulatie, mai multe trenuri de calatori vor avea intirzieri fata de orarul stabilit initial.Restrictiile vor fi ridicate imediat ce temperaturile vor intra in normal.

Taxa de noapte la Ocna

Sibienii iau cu asalt lacurile de la Ocna Sibiului, zi si noapte, pentru a se racoriSibienii si alti turisti din tara, care vin la lacurile din Ocna Sibiului, isi pot lua adio de la vechiul sistem aplicat pe timp de noapte. Daca pina acum foarte multi amatori de o partida de inot preferau sa vina la Ocna pe timp de noapte, pentru a nu mai plati biletul, de acum inainte, primarul a promis ca va face in asa fel incit si acestia sa plateasca pretul normal al unui bilet. „De acum inainte, vom lua bani si turistilor care vin pe timpul noptii deoarece si ei folosesc cabinele de schimb sau dusurile de linga lac. Asa cum cei care vin in timpul zilei platesc, tot asa si ei trebuie sa aiba aceasta obligatie", a declarat Ioan Baltes, primarul Ocnei. Tot acesta s-a mai plins si de numarul tot mai ridicat al persoanelor care incearca sa rupa gardurile de la intrare, pentru a nu mai plati biletul. De asemenea, o alta problema actuala pentru cei din primarie, referitor la lacuri, consta in lipsa de organizare a turistilor, care, dupa ce fac plaja, lasa in urma lor mormane de gunoaie. „Pentru cabinele de schimb, noi am pus in fata niste perdele, dar se pare ca oamenii nu le pot efectiv intelege utilitatea si le tot rup, sau, mai grav, le fura", s-a mai plins Ioan Baltes. Sibieni nemultumitiDe cealalta parte, la Ocna sint si turisti nemultumiti. In special din cauza pretului biletelor, pe care il considera destul de mare. Potrivit primarului Baltes, initial, pretul biletului trebuia sa fie insa de 8 lei, in perioada sezonului. Acesta a decis sa creasca pretul de la trei lei, pentru copii, la patru lei, si de la cinci lei, pentru adulti, la sase lei. Cu toate acestea, pentru multi oameni cu posibilitati financiare reduse, si sase lei este o suma prea mare. Iar multi oameni care se pling de faptul ca valoarea biletului este prea mare, raportata la conditiile oferite. „Dupa o vizita facuta in luna iunie, am gasit cosuri de gunoi mici si insuficiente, cai de acces in lacuri putine si neintretinute si gunoaie menajere in apa si peste tot", s-a plins Voicu Preja, care afirma ca aceasta taxa este enorma. Tot acesta este nemultumit si de faptul ca dusurile si asa prea putine, nu au montate in capat elementul de dispersare a apei, ca locurile pentru schimbat nu asigura nici 75% din intimitatea oamenilor, din cauza transparentei si, nu in ultimul rind, de faptul ca foarte multi isi parcheaza masinile in ambele sensuri de mers, formind un culoar ingust, care duce la ingreunarea traficului.

Analize ratacite in birocratie

Este dreptul lor si vor sa beneficieze de el. Asta spuneau, ieri, oamenii care nu pot intelege de ce nu si-au primit inca acele „bonuri" pentru a putea merge la analize. In momentul de fata, nu numai sibienii de rind asteapta cu sufletul la gura, ci si medicii de familie, dar si conducerea Autoritatii de Sanatate Publica, care considera ca „totul este pregatit". Potrivit ASP, sibienii nascuti in luna iulie si august ar putea fi reprogramati, iar programul s-ar putea prelungi pina la sfirsitul anului viitor.Pe fazaMedicii de familie si conducerea celor sase laboratoare de analize cu care au fost incheiate contracte, asteapta „ok-ul" pentru a putea incepe acest program de evaluare a starii de sanatate a populatiei care a facut vilva in ultima perioada. „Totul a fost pregatit. Am facut exact ceea ce ni s-a cerut. Asteptam ca oamenii sa primeasca acasa taloanele si sa mearga la doctor. Doar atunci vom putea spune ca a inceput acest program. Cei care sint nascuti in luna iulie nu trebuie sa-si faca griji ca nu vor beneficia de analize gratuite, deoarece vor fi reprogramati, iar programul se va prelungi. Ministrul a si zis ca lunile iulie si august sint de rodaj", spune Simona Berariu, purtator de cuvint in cadrul ASP Sibiu.Analize completeNici macar ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prezent saptamina trecuta la Sibiu, nu a putut da un raspuns concret referitor la acest lucru. Insa a dat o veste buna sibienilor si anume ca se vor iefitini medicamentele, iar in ceea ce priveste medicatia compensata si gratuita, oficialul sanitar a spus ca in Sibiu nu sint probleme. Cind vor ajunge mult-asteptatele taloane, fiecare sibian va fi programat pentru examenul clinic in functie de luna de nastere, medicul de familie urmind sa intocmeasca o riscograma individuala, pentru a stabili care sint analizele de care pacientul are nevoie. Numarul analizelor, maximum noua, va fi stabilit de catre medicul de familie, in functie de starea de sanatate a fiecarui pacient. Derularea efectiva va incepe o data cu prezentarea primilor pacienti la medicii de familie sau dupa efectuarea programarii de catre medicii de familie, iar ministrul Sanatatii asigura ca pina la sfirsitul anului, toti cetatenii vor primi scrisorile si taloanele.

Locuintele, o problema

Un numar de 67 de petitii au ajuns pe masa angajatilor de la Centrul de Informatii pentru Cetateni, din cadrul Primariei. Pina la jumatate acestui an, 55 de petitii, din care 47 formulate de cetateni si opt de asociatiile de proprietari, s-au adresat Primariei si au primit un raspuns. Restul cererilor sint in curs de solutionare. Potrivit reprezentantilor Primariei, majoritatea solicitarilor au fost solutionate favorabil. Cele mai multe nemultumiri ale sibienilor vizeaza spatiul locativ. Fie ca este vorba despre reparatii, constructii sau cumparari, 14 petitii au fost redactate pe aceasta problema. In clasamentul nemultumirilor urmeaza problemele legate de retrocedari, acestea facind apel la legea 10/2001, lege care reglementeaza regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv. Sase sibieni au sesizat aspecte legate de disciplina in constructii, iar cite cinci sibieni s-au plins de parcarile in zone interzise, dar si de functionarea teraselor din centrul istoric.Patru au fost gresiteCele mai putine petitii vizeaza distrugerea locurilor de joaca pentru copii si reamplasarea unor indicatoare rutiere. Bineinteles, potrivit reprezentantilor institutiei, nu lipsesc nici solicitarile care nu tin de competenta Primariei. Potrivit unui raport care urmeaza sa fie discutat in sedinta de joi a Consiliului Local, patru sibieni nu si-au varsat pasurile unde nu trebuie. Tot patru petitii au fost inregistrate si pe probleme legate de asfaltarea si repararea unor strazi si trotuare, dar si de sistemul de salubritate si iluminatul public.

Angajari in armata

Potrivit comandantului Centrului Militar Sibiu, Mihai Adrian Zisu, recrutarea candidatilor pentru formarea ofiterilor in activitate de filiera indirecta se va realiza din rindul ofiterilor in rezerva cu gradul de locotenent sau sublocotenent, dar si a personalului civil din Ministerul Apararii si din afara acestuia care sint absolventi de invatamint superior cu diploma de licenta, cu profil corespunzator armelor, serviciilor si specialitatilor pentru care urmeaza cursul. Candidatii isi pot depune dosarele pina la data de 27 august. „Candidatii trebuie sa aiba virsta de cel mult 30 de ani pina la data sustinerii examenului de admitere. Prin exceptie, se accepta de cel mult 40 de ani, pentru candidatii care urmeaza sa se incadreze in functii precum medic, psiholog sau alti specialisti care nu se pregatesc in insitutiile militare de invatamint", spune locotenent colonel Mihai Adrian Zisu, comandantul Centrului Militar Judetean Sibiu.Candidati triatiPotentialii candidati vor fi selectati la Centrul Zonal de Selectie si Orientare Alba-Iulia, unde li se va face evaluarea psihologica, le vor fi testate aptitudinile fizice, evaluarea potentialului militar si evaluarea capacitatii de comunicare si a motivatiei pentru profesia militara. Numai dupa aceasta etapa cei admisi se pot prezenta la admiterea la „Cursurile de formare a ofiterilor in activitate filiera directa", organizate si desfasurate in institutiile militare de invatamint , in limita numarului de locuri aprobate. Locuri multeCandidatii vor avea de ales intre 12 locuri la Academia Fortelor Terestre, 15 - la Centrul de Pregatire al Infanteriei, 10 - la Centrul de Pregatire pentru Artilerie Terestra, 35 - la Centrul de Pregatire pentru Artilerie Antiaeriana, 15 - la Centrul de Pregatire pentru Cominicatii si Informatica, 13 - la Centrul de Pregatire pentru Geniu, 10 - la Centrul de Pregatire pentru Aparare N.B.C si 20 - de locuri la Centrul de Pregatire pentru Blindate. Candidatii declarati admisi vor parcurge cursuri de formare in cadrul insitutiilor militare de invatamint care au organizat concursul de admitere si vor avea o durata variabila cuprinsa intre 10 si 16 saptamini. Informatii suplimentare se pot obtine la Biroul Informare Recrutare Sibiu, la sediul din Calea Dumbravii nr 31 sau la numarul de telefon 244.712, zilnic intre orele 8.00 si 16.00.

Recolte bogate in judet

Sibiul este una din zonele fericite ale tarii, cel putin in ceea ce priveste fenomenul de seceta, care da tircoale Romaniei tot mai insistent in ultimul timp. Desi, in sudul tarii, seceta face ravagii, Sibiul se poate lauda cu niste culturi bogate, imune aproape in totalitate la temperaturile extrem de ridicate. „Cel putin referitor la pomicultura si viticultura avem, anul acesta, o recolta impresionanta, cum nu am mai avut de multi ani. Am facut de curind niste vizite prin tara si am constatat ca avem culturi mult mai frumoase decit in alte zone, ca de exemplu Tulcea", arata Nicolae Troanca, director executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Tot la fel de satisfacator se prezinta si culturile paioase de toamna: griul, orzul si rapita de toamna. Desi vremea este destul de calda pentru aceste culturi, ele merg bine datorita faptului ca au primit umiditatea necesara in perioada de toamna si de iarna. Poate anul viitorDupa cum precizeaza Troanca, seceta din aceasta perioada nu poate afecta decit culturile de anul viitor, mai exact, ar putea ingreuna procesul de arare si insamintare a terenurilor agricole. „Desi luna august se anunta extrem de calduroasa, agricultorii sibieni nu au de ce sa isi faca griji, eventual pentru anul viitor, dar asta doar in conditiile in care nu va ploua mai deloc in luna care vine", asigura Troanca.  Drept dovada a bogatiei agricole din Sibiu stau recoltarile de orz si griu de toamna care au loc in prezent pe suprafete foarte mari, ele fiind urmate cit de curind de cele ale rapitei.

„Stranierii" vor dreptate

Stranierii cer sa li se respecte drepturileAsociatia Romanilor din Italia, cu sediul la Roma, a cerut intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu, ministrului roman de Externe, Adrian Cioroianu, presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu si presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, desfiintarea Departamentului Relatiilor pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul MAE, dar si o ancheta guvernamentala si parlamentara la Ambasada Romaniei din Roma, cu privire la activitatea desfasurata de aceasta institutie in sprijinul comunitatii romanesti din Italia. Serviciu inactivRomanian Global News a pus la dispozitie continutul scrisorii. „Am ajuns la aceasta propunere drastica dupa ce timp de doi ani de zile am sperat ca DRRP va ajunge intr-o zi sa-si duca la indeplinire obligatiile institutionale. Activitatea DRRP din acest timp ne-a spulberat orice iluzie, si de aceea nu solicitam schimbari sau controale, pentru ca ar fi inutile. Singura solutie onesta este desfiintarea acestui Departament si eventual alocarea fondurilor catre pensionari, avind in vedere ca se cauta solutii de marire a pensiilor. Asociatia Romanilor din Italia considera ca DRRP este inactiv si indiferent la problemele romanilor si la actiunile organizate de comunitatea romaneasca din Italia. Citeva exemple din ultima vreme sint, credem, concludente",  au scris rominii plecati la munca in Italia. Cer deschiderea bisericii„Stranierii" povestesc ca o delegatie a ARI a solicitat si obtinut de la Vatican participarea unei delegatii de romani la Audienta Generala tinuta de Papa Benedict al XVI-lea. Romanii i-au inminat Papei o scrisoare in care se cere redeschiderea pentru romani a bisericii Tre Fontane din Roma, inchisa in urma cu mai bine de un an. Ei cred ca, in mod normal, DRRP ar fi trebuit sa fie interesat de pregatirea si desfasurarea acestei intilniri. Departamentul n-a schitat nici o miscare insa, desi viata religioasa are un rol central in viata comunitatii. Lipsa de implicarePe 15 aprilie, Asociatia Romanilor din Italia a organizat la Roma, in piata Tor Vergata, cea mai mare intilnire ortodoxa a romanilor organizata vreodata in strainatate, la care au participat peste 10.000 de romani si la care a fost prezent Mitropolitul Iosif de la Paris. „DRRP a anuntat ca sprijina actiunea cu o anumita suma de bani, dar ulterior, dupa ce ARI a semnat contracte cu furnizorii de servicii in baza promisiunilor Departamentului, banii alocati au fost redusi la jumatate. ARI are acum probleme economice si juridice foarte mari cu cei care au ramas neplatiti in urma acelui eveniment. DRRP de fapt a boicotat actiunea, impreuna cu Ambasada Romaniei. Spiritul de cooperare lipseste complet din aceste institutii, nu lipseste insa aroganta si rea-vointa, pentru blocarea oricarei actiuni care nu lauda guvernul sau din care se pot trage foloase politice", se arata in scrisoarea intocmita de Asociatia Romanilor din Italia.InutilPe de alta parte, ei spun ca DRRP a sprjinit fara sa clipeasca actiuni nesemnificative, cu sume imense, probabil contra unei implicari politice a solicitantilor. Contactul cu Departamentul se face intr-un mod excesiv de birocratizat, care descurajeaza orice initiativa autentica, dar favorizeaza persoanele „prietene" conducerii actuale a DRRP, conform regulii nr. 1 din Departament: bunul placMulte problemeChestiunea bisericii romanesti in Italia este doar una din multele probleme ale romanilor din Italia. „Imaginea romanilor este in cadere libera, romanii muncesc la negru si sint nedreptatiti de patroni, creste exponential numarul accidentelor de munca, dar DRRP nu este interesat de aceste lucruri, cel putin nu rezulta din activitatea publica. De aceea, desfiintarea acestui Departament si economisirea banilor din care se finanteaza este cea mai buna solutie. Mentionam ca desfiintarea DRRP nu va schimba cu nimic situatia romanilor din strainatate, pentru ca nu se va simti in nici un fel", mai cred romanii.Imagine proastaMembrii asociatiei considera ca imaginea romanilor din Italia este marcata inca de cazul Vanessa Russo, italianca ucisa la metrou cu umbrela de o prostituata romanca - si de problema romilor romani, care au ajuns sa se confrunte in conflicte de strada cu politia italiana. Ei spun ca in fiecare saptamina moare cel putin un lucrator roman pe santiere sau in alte locuri de munca, majoritatea angajati la negru, netutelati decit de avocati care nu reutesc intotdeauna sa le apere drepturile. Ei mai cred ca poate s-ar gasi fonduri pentru infiintarea unei celule de criza, desfiintindu-se acest DRRP inutil. Dar nu inainte ca Departamentul sa-si achite datoriile fata de asociatiei lor si fata de multe alte asociatii aflate in aceeasi situatie, din Italia si din Europa. S-a ales Miss Diaspora Romanca Ana Sophia Marcu a fost desemnata Miss DiasporaAna Sophia Marcu, cistigatoarea concursului  Miss Romania USA 2007, a fost desemnata si cea mai frumoasa romanca din Diaspora, in cadrul concursului de frumusete Miss Diaspora din cadrul Festivalului de  la Callatis, Mangalia. La startul competitiei de la Malul Marii Negre au luat parte 23 de romance, reprezentind Diaspora Europeana si Nord-Americana.  La finalul celor 7 zile de concurs, reprezentanta Statelor Unite, a fost desemnata de catre juriu drept Miss Diaspora 2007. Este pentru prima data cind o romanca din America cistiga acest titlu. Marea cistigatoare este in virsta de 23 ani, s-a nascut in Lugoj, Romania iar in prezent locuieste in Glenview Illinois, si este studenta in anul 3 la Psihologie. Juriul din America ce a desemnat-o pe Ana Sophia Marcu  reprezentanta romanilor din USA pentru Concursul Miss Diaspora 2007 a fost format din 7 membri , 4 personalitati ale industriei de entertainment americane  Miss Arizona 1998, si 3 reprezentanti ai diasporei romane, oamenii de afaceri Paul Marinescu (manager al echipei de fotbal din Chicago, FC Romania), Relu Stan (CEO Stan Properties ) si actrita romanca Florina Petcu. Cele 10 fete participante au fost observate de catre acestia timp de o saptamina iar evolutia din concursul final desfasurat la Victor Hotel Chicago  a desemnat cistigatoarele. Prin cistigarea concursului din Statele Unite, Ana Sophia Marcu a devenit imaginea oficiala a Radio 27 Online pe durata unui an de zile. Organizatorii preselectiei din USA au fost Radio 27 Online, Radioul Online al Diasporei Romane din SUA.

Presedintele Romaniei, la bani marunti (II)

Incheiam prima parte a vorbirii despre Traian Basescu cu aprecieri asupra „Raportului despre presedinte" intocmit, cu doi ani in urma, de catre Cosmin Gusa si Aurelian Pavelescu, dar si cu comentariul editorialistului Sorin Rosca Stanescu prezentat in articolul „O provocare fara precedent"/ „Ziua" din 15 iunie '05 si apreciam pozitiv premonitia ziaristului care atragea atentia asupra unei posibile suspendari a presedintelui in cazul in care acesta nu va infirma gravele acuzatii ce i se imputau de catre liderii partidului „Initiativa Nationala". Remarcabila este precizarea din finalului articolului potrivit careia „Traian Basescu incearca in mod vadit sa revina la practica din regimul totalitar, cind guvernarea era realizata, in mod exclusiv, de seful statului si securitate". Inevitabilul s-a produs, presedintele a fost suspendat (e drept, dupa doi ani), dar atmosfera politica, nu numai ca nu s-a calmat, ea a atins dimensiuni de satra, de mahala, ceea ce a pus pe ginduri intreaga comunitate euro-atlantica. Care e factorul destabilizator, incitant si agresiv, parerile fiind impartite, las cititorul sa constate din prezentarea cronologica a evenimentelor si  atitudinilor emanate de  cele doua cetati vrajmase, Cotroceni si Victoria. Lupta  impotriva liberalilor si a lui Tariceanu, in special, ia amploare. La 29 iunie, „Romania Libera" scrie ca Traian Basescu i-a acuzat pe liberali de „tradare". „Sinteti niste tradatori si niste ticalosi". „Ati venit aici sa discutam despre Comunitatea de informatii, dar nu meritati". Tariceanu: „Decit sa ne certam prin presa, mai bine sa ne despartim". Basescu arata cu degetul spre nou aparuta coruptie din Guvern: „Exista pericolul (deocamdata, doar pericol - n.m.) ca oameni din Executiv sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice", spunea presedintele la Comitetul Executiv de Integrare Europeana. Iar eternul dusman, presa: „Ministrii lui Tariceanu sint curati"- R.L. din 6 aug.'05 - „Din informattile SRI transmise primului ministru, nu reiese ca s-ar fi produs cazuri in care persoane din actualele structuri executive sa fi actionat sub influenta unor grupuri de interese".  „...am invatat cum sa nu fii infrint" a spus presedintele, la San Francisco, diasporei romanesti. „Cind critic Guvernul daca nu face ce trebuie, sa nu interpretati ca va crapa Alianta. Alianta nu va crapa", a incheiat Basescu, in aplauzele furtunoase ale romanilor-americani, care nu banuiau ca, spre deosebire de toti predecesorii sai, poporanul presedinte va trai cea mai umilitoare situatie, aceea de „presedinte suspendat". In Banie, presedintele a declarat ca se considera un presedinte perfect, adaugind ca nu a gresit niciodata in acest mandat. Cit de efemera e puterea, ca si prietenia dealtfel, i-o zice, presedintelui, Gigi Becali. Cind acesta a fost deranjat de seful Fiscului, Sebastian Bodu, care i-a pus sechestru pe avere, a trecut la amenintari: „Ori Bodu e handicapat, ori Basescu l-a pus. Cit mai are Basescu: 48%, 50%? Io, Gigi Becali, il duc la 20%!. La 20% il duc. Il termin daca nu-l da afara pe Bodu!". Saracu' don Base, ce-a ajuns!. Si totusi... (va urma)

Accident din cauza oboselii

Oboseala la volan a dus la producerea unui accident de circulatie luni dimineata, în jurul orei 7,30, pe Calea Bradului din orasul Abrud. Flavius S., de 19 ani, din Cîmpeni,  aflat la volanul unei autoutilitare marca Roman care avea atasata o semiremorca, pe directia de mers Ciuruleasa - Abrud, a adormit la volan, împrejurare în care a pierdut controlul asupra masinii, a parasit banda de mers si a intrat în coliziune laterala cu un autobuz care era oprit pe partea carosabila pentru a lua doi calatori. La volanul autobuzului se afla Sorin G., din orasul Cîmpeni. In urma accidentului, 4 persoane au suferit leziuni, respectiv: conducatorul autoutilitarei, Marin G., de 55 de ani, pasager în autoutilitara, si doi pasageri din autobuz: Calin B., de 38 de ani, din comuna Bistra, si G.N., de 15 ani, din orasul Abrud. Victimele au fost transportate la Spitalul orasenesc Abrud unde le-a fost stabilit urmatorul diagnostic: Flavius S. - traumatism cranio-cerebral acut deschis, Marin G. - policontuzii la nivelul fetei, Calin B. - traumatism la genunchiul drept si G.N. - plagi escoriate la nivelul ambelor miini. Dintre cele patru persoane, doar Flavius S. a ramas internat în spital, sub supraveghere medicala. Ambii conducatori auto au fost testati cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ, si li s-au recoltat probe biologice de singe în vederea stabilirii alcoolemiei.

Motociclist “sifonat”

Neadaptarea vitezei la conditiile de drum a stat la baza unui accident rutier produs luni seara, la ora 23,10, in cartierul Petresti al municipiului Sebes. Bogdan B., de 23 de ani, din Petresti, în timp ce conducea o motocicleta Kawasaki a pierdut controlul vehiculului într-o curba si s-a rasturnat în afara partii carosabile. Tinarul a suferit in urma accidentului un politraumatism policontuzional si fractura de clavicula stinga. Potrivit raportului intocmit de politistii din Sebes, cu toate ca traumele suferite nu au fost deloc usoare, acesta a refuzat sa ramina internat la spitalul din localitate.

Furt din locuinta

Politistii din Jidvei, in colaborare cu colegii lor din comuna Cetatea de Balta, au identificat, în scurt timp de la sesizarea faptei, autorul unei infractiuni de furt comise în cursul zilei de luni, din locuinta Emiliei C., din comuna Jidvei. Este vorba de  S.E.V., de 15 ani, din  Cetatea de Balta, care, profitind de neatentia proprietarei, a patruns în locuinta si a sustras doua telefoane mobile precum si suma de 105 lei. Cercetarile continua sub aspectul savirsirii infractiunii de furt calificat si pentru documentarea întregii activitati infractionale a tinarului.      

Programul "Sibiu - CCE 2007" Miercuri, 18 iulie

ora 00.00, Avrig, Nocrich si Sibiu - Calatorind intre Culturi - traseul cultural Brukenthalora 00.00, Parcul Tineretului - expunere in aer liber - Puntea, sculpturaora 00.00, Piata Mare - expunere in aer liber - Gradina Dumaine. Lucon territoire contemporain - Lucon teritoriu contemporan.ora 00.01, Parcul Bulevard - expozitie de sculptura GRADINA - sculptor Liviu Mocan.ora 08.00, Cafeneaua Artistilor ART CAFE - Noptiora 08.00, Diverse locatii - Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermannora 08:00, Holul mare al Primariei Sibiu - Expozitie de acuarele: Pitorescul unui oras european - Sibiu/Hermannstadtora 09.00, Biserica Evanghelica - Ferula - Expozitie de Plastica in bronzora 09.00, Cetatea Cisnadie, Biserica (2), - Expozitie Bible Art: Salvador Dali si Gustav Doré, cetatea ta pentru un an ora 09.00, Drumul de straja al Cetatii Cisnadie - Chipurile Transilvaniei, Biserica Fortificata din Cisnadie, cetatea ta pentru un anora 09:00, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale „Astra" - Etno Tehno Parc - Muzeul Copiilorora 09.00, Galeria de Arta a Primariei Sibiu - Expozitia de grup a artistilor plastici. UAP Sibiu - Expozitii ale artistilor plastici sibieni   ora 09:00, Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca „Emil Sigerus" - Expozitia Temporara 15plus10plus2 Identitate Europeanaora 10.00, Casa Artelor - Galeria de arta populara - Expozitia „Icoana din sufletul copilului"ora 10.00, Casa Calfelor - Calfe calatoare - Animatie culturala. Expozitie ora 10.00, Galeria Art-Vo, Oana Pop - „A personal territory" / „Picnic in paradis" ora 10.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal - Petresti-Cucuteni. Zbor in trecut. Descoperiri arheologice in imagini aeriene.  ora 10.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal - parter - Expozitie Michael Janssen Galleryora 10.00, Muzeul Brukenthal, Palatul Brukenthal, etaj 1, saloanele de muzica, zona expozitionala - Samuel Von Brukenthal, Modell Aufklarungora 10.00, Muzeul de Istorie, sala 12 - Sibiu, oras al muziciiora 10.00, Muzeul National Brukenthal, Palatul Brukenthal, etaj 2 - Pinoteca baronului Samuel von Brukenthalora 10.00, Muzeul National Brukenthal, Palat Brukenthal, etaj I, salile 1-7 - Europa Luminilor si colectionarii sai , Modelul Brukenthal - Samuel von Brukenthal, Modell Aufklarungora 10.00, Muzeul National Brukenthal, Palat Brukenthal, sala 1-15 - Expozitie Confluente europene in arta transilvana/sec.XVII-XXora 10.00, Sibiu - Crossroads of Cultures-Ateliere, Sibiuora 10.00, Turnul de nord al Bisericii din incinta Cetatii Cisnadie - Arhitectura fortificata saseasca din Transilvaniaora 11:00, Locatii ale Spatiilor Sonore - Spatii sonore ambientale Sibiu 2007 ora 12:00, Centrala Termica nr. 3 - Reviewing the medium//no.1 - Interactivityora 14:00, Studioul de film ASTRA - 365 de ferestre spre lume - Obligati sa se casatoreasca, un film de M. Namik Ugur si Mustafa Saglam, Turciaora 16.00, Hotel Continental - Bucatari sefi din Lucon. Lucon territoraire contemporain - Lucon spatiu contemporanora 16:00, Parcul Astra - Punct de colectare a Artei - street debate public artora 18:00, Atelierele Ion Art Glass - Artele focului - creare live a unor obiecte de arta din sticla ora 21.00, Imperium Pub - Imperium Nights, Lectia de jazz cu Alexandru Brasovean si invitatiiora 21.00, Piata Mare - Quadrat 3 (inspre Muzeul Brukenthal) - Scrimerii Cardinalului Richelieu. Lucon territoire contemporain - Lucon teritoriu contemporan

Drumul spre Muntele Gaina este reparat

 Conducerea Consiliului Judetean Alba a anuntat, ieri, ca au fost finalizate lucrarile de asfaltare la drumul judetean 762, ce face legatura cu Muntele Gaina. Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel s-a deplasat, personal, pina in localitatea Avram Iancu pentru a inspecta lucrarea. Reprezentantii CJ Alba au reamintit ca drumul judetean 762 este o artera foarte importanta din zona Muntilor Apuseni, ce face legatura intre drumul national DN74 si localitatea Avram Iancu, de unde incepe ascensiunea catre Muntele Gaina. Pe toata lungimea acestui drum, circa 17 km, s-au executat in aceasta luna lucrari intense de turnare a unui nou covor asfaltic si s-au realizat marcajele rutiere, drumul fiind terminat ieri. “Drumul catre Avram Iancu este gata si asteptam turistii sa vina la Tirgul de Fete de pe Muntele Gaina, de la sfirsitul acestei saptamini. Ma bucur ca reusim, cu aceasta ocazie, sa aducem o mare bucurie locuitorilor de pe Ariesul Mic care zeci de ani au fost uitati de oficialitati. Acest drum de la Mihoiesti la Avram Iancu este investitie pentru viitorul oamenilor din zona, nu doar o lucrare care sa arate bine pentru Tirgul de Fete de la Gaina. Am facut acest drum pentru oameni, pentru a-i ajuta sa se dezvolte”, a declarat Ion Dumitrel. Reprezentantii Consiliului Judetean Alba au declarat ca doresc sa sprijine in cit mai mare masura dezvoltarea zonei Ariesului mic, un areal important prin istoria si traditiile zonei. “Una dintre masurile luate pentru revitalizarea acestor locuri este asigurarea unui acces facil. Rezolvarea problemei drumului va face ca zona sa fie tot mai cautata de turisti, atit pentru frumusetea locurilor, cit si pentru vestigiile si evenimentele culturale ce se desfasoara aici”, a precizat purtatorul de cuvint al CJ Alba, George Sinca.

Jandarmii vor asigura linistea la Gaina

 Peste 60 de lucratori ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean Alba vor fi prezenti, la sfirsitul acestei saptamini, in comuna Avram Iancu pentru a asigura ordinea si linistea publica cu prilejul manifestarilor ce vor avea loc pe Muntele Gaina. Potrivit conducerii acestei institutii, in perioada 21-22 iulie, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Alba, va organiza si desfasura masuri specifice de asigurare a ordinii si sigurantei publice, de prevenire si combatere a fenomenului infractional si contraventional pe timpul manifestarilor cultural artistice. Reprezentantii unitatii de jandarmi au venit, de asemenea, cu o serie de recomandari pentru cei ce vor participa in acest week-end la manifestarile de pe Muntele Gaina. Conducerea institutiei a mai precizat ca pentru sesizarea oricaror probleme, cetatenii pot apela non-stop numerele de telefon “112”, sau “956” al Jandarmeriei Romane.

Medicamente mai ieftine cu 15%

 Cel mai mic pret din 12 state membre UE Medicamentele eliberate de farmacii vor fi mai ieftine cu 15% din aceasta toamna, acesta urmind sa fie rezultatul aplicarii unui ordin de ministru care va intra in vigoare la data de 1 septembrie. Prin ordin al ministrului Sanatatii Publice, se va introduce o noua modalitate de stabilire a preturilor. Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii Publice, a declarat ca acesta este un proiect prin care se doreste reasezarea preturilor la medicamente si a aratat ca se vor utiliza cumulat trei metode de reducere a preturilor. „Preturile la medicamente se calculeaza astazi luindu-se in calcul pretul cel mai mic practicat in trei state din Uniunea Europeana. Vom lua in calcul, pe viitor, cel mai mic pret din 12 state ale Uniunii Europene. Potrivit estimarilor noastre, la costurile din 2006, am avut astfel o reducere cu 12% la toate medicamentele“, a explicat ministrul, citat de Newsin. Nicolaescu a aratat ca vor fi reduse, tot prin ordin, adaosurile practicate de distribuitori (de la 18% la 12%) si de farmacii (de la 24 % la 16%-18% ). „Toate aceste masuri ar urma sa insemne o reducere medie a preturilor la medicamente de 15 la suta“, a precizat ministrul. Medicamente mai ieftine din noiembrie Chiar daca ordinul intra in vigoare in data de 1 septembrie, ieftinirea produselor va fi simtita de populatie de abia in luna noiembrie, pentru ca distribuitorii de medicamente si farmaciile vor trebui sa isi regleze stocurile. „Nu vrem sa fim acuzati ca ne-am bagat mina in buzunarul lor“, a declarat Eugen Nicolaescu. Ministrul a precizat ca au inceput deja discutiile cu producatorii, distribuitorii si reprezentantii farmaciilor, iar din partea acestora exista reactii adverse si presiuni. El a spus insa ca nu va ceda presiunilor si ca preturile se vor stabili prin ordin de ministru, dupa consultatii cu partenerii. Tot simbata, ministrul Sanatatii Publice a anuntat ca a fost declansata procedura pentru implementarea pachetului de servicii de asigurari sociale. Acest pachet ar fi cel de baza, asigurat din fonduri bugetare si va permite, in opinia ministrului, dezvoltarea sistemului de asigurari private. 

Andone spune ca a stabilit echipa de baza pentru noul sezon

 Antrenorul echipei CFR Cluj, Ioan Andone, s-a declarat multumit de cele doua stagii de pregatire efectuate de formatia sa în Austria si a anuntat, ca în mare parte s-a edificat asupra primului unsprezece cu care va aborda viitorul sezon, transmite corespondentul NewsIn. “Am avut o perioada foarte buna de pregatie. Am în minte o formula de echipa, poate mai sunt doar doua sau trei întrebari pe anumite posturi. În cele cinci meciuri de pregatire în care am întâlnit echipe puternice am reusit sa ma edific asupra lotului si pot spune ca avem cea mai buna echipa din România. Trebuie însa sa si demonstram acest lucru”, a declarat, marti, Ioan Andone, într-o conferinta de presa. Tehnicianul s-a declarat optimist în privinta calificarii echipei sale în grupele Cupei UEFA, declarând: “Din ce am vazut dupa doua jocuri cu echipe din Polonia, fotbalul polonez este mult sub noi, ca tehnicitate si calitate în joc. Anul acesta, eu zic ca putem ajunge în grupele UEFA, doar ca trebuie sa avem si putin noroc la tragerea la sorti”.

Amical: FC Unirea Alba Iulia – Ariesu Turda

 Astazi, de la ora 11.00, pe stadionul “Cetate” din Alba Iulia, va avea loc partida de verificare dintre “alb-negrii” si proaspat promovata în liga secunda, Ariesu Turda. Uniristii vor sustine cel de-al treilea amical al verii în fata propriilor suporteri (primul s-a disputat joi la Cimpeni, în compania celor de la CSM Sebes si s-a terminat cu scorul de 2-0, au înscris Andrei Zagrean si Mihai Manea, iar simbata, dupa terminarea stagiului de pregatire din “Tara Motilor”, uniristii au facut 1-1 pe stadionul “Cetate” cu echipa CFR Simeria, a înscris Gicu Grozav).    Suporterii uniristi vor avea ocazia sa-l revada, pe stadionul “Cetate”, pe ex-uniristul Codrut Ciobanu, care este capitanul turdenilor, si pe mijlocasul Catalin Bozdog, care a evoluat în returul campionatului trecut la Inter Blaj, iar la Unirea a jucat în returul editiei 2005-2006.

„Bataie" pe adeverinte medicale

Majoritatea facultatilor mai fac inscrieri doar pina vineriSute de absolventi s-au postat in fata facultatilor pentru a intra in rindul studentilor. Ca sa se poata inscrie au avut nevoie de un dosar complet. Unii dintre ei au alergat citeva zile  pentru adeverinta medicala tip, diploma de bacalaureat sau adeverinta echivalenta cu aceasta. Mai mult, au fost nevoiti sa scoata si bani din buzunar, pentru fotografii tip buletin de identitate, legalizarea actelor si mai ales taxa de inscriere, care, la Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu, este cuprinsa intre 70 de lei si 1.500 de lei, in functie de facultate. Pentru a fi siguri ca vor intra in rindul studentilor, tinerii s-au inscris la mai multe facultati, atit particulare, cit si de stat.Fara boliCei care vor sa intre in rindul studentilor trebuie sa indeplineasca citeva conditii. Pe linga faptul ca trebuie sa fi obtinut o nota mare la examenul maturitatii si in cei patru ani de liceu, tinerii trebuie sa treaca si pe la doctor. „Am avut foarte multe solicitari de eliberari adeverinte medicale tip pentru inscrierea la facultate. Pe aceasta adeverinta se trec bolile de care a suferit pacientul si starea de sanatate prezenta. Pentru a se putea inscrie la facultate, noi trebuie sa stabilim daca tinarul este clinic sanatos. Nu prea au fost cazuri in care sa nu putem da decizia afirmativa, mai ales ca acum nu se mai cer razele la plamini. Tinerii care termina liceul sint asigurati medical pina dau la facultate, asa ca nu platesc respectiva adeverinta. In caz contrar, ar fi trebuit sa plateasca 10 lei", spune Mariana Gligor, medic de familie in Sibiu.„Examen" tip dosarCei mai multi absolventi de liceu din Sibiu isi leaga sperantele de un loc la facultateDupa ce-si pregatesc cele necesare la dosar, elevii mai trebuie doar sa-l mai depuna pentru a deveni studenti. La cele mai multe facultati din cadrul Universitatii „Lucian Blaga" se intra pe baza de dosar. Aici se va lua in consideratie nota obtinuta la Bac si media celor patru ani de liceu. Multor elevi le convine acest sistem si s-au inscris la mai multe facultati, pentru a fi siguri ca vor deveni studenti. Pe unii dintre ei ii intereseaza doar sa aiba o diploma, de aceea, anual, ies mii de studenti de pe bancile facultatii pentru a deveni apoi someri. Sau ajung sa lucreze in cu totul alte domenii decit ce au invatat in facultate.Facultati cu pretentiiDesi facultatile unde se intra pe baza de dosar sint cele mai cautate, mai exista inca si  facultati care cer dovezi suplimentare ale competentelor. Este cazul Facultatii de Teologie, unde candidatii vor fi supusi unui interviu pe tematica specifica facultatii, iar pentru cea de Drept, la specializarea Politia Comunitara, candidatii vor da o proba sportiva si vor fi supusi unui examen medical si unul psihologic, ambele eliminatorii. Probe de competente lingvistice se mai dau si la Facultatea de Litere si Arte, la Actorie, unde vor fi doua probe eliminatorii. La Facultatea de Istorie si Patrimoniu, la domeniul Arte Plastice Decorative si Design, candidatii vor avea ceva de furca, ei sustinind teste vocationale si un interviu. La Facultatea de Medicina, candidatii vor avea de ales intre Medicina Dentara si Asistenta Sociala, Tehnica Dentara si Asistenta Dentara, la care vor sustine probe la biologie si chimie. Educatia costaMai exact, pentru fiecare optiune, candidatul plateste o suma de bani cuprina intre 70 si 150 de lei, in functie de pretentiile facultatii. Astfel, pentru cei care incearca o cariera in Drept, acestia se pot inscrie intre 16 - 26 iulie si 2 - 27 iulie, pentru specializarea Politia Comunitara, fiind nevoiti sa scoata din buzunar 70 de lei. Se poate si mai mult, ca in cazul celor de la Facultatea de Medicina, care trebuie sa se priveze de 150 de lei, suma necesara inscrierii, ei putind sa-si incerce norocul intre 17 - 21 iulie sau 21 - 25 iulie, pentru cele doua specializari. La Facultatea de Stiinte Economice, taxa este de 100 de lei, iar inscrierile se fac intre 15 si 25 iulie. Termen limitaIntirziatii trebuie sa se grabeasca deoarece mai sint doar citeva zile pina cind facultatile le mai primesc dosarele de inscriere. Cei care opteaza pentru Facultatea de Istorie si Patrimoniu vor avea de platit 100 de lei, iar inscrierile de mai fac doar pina pe 21 iulie. Pentru Facultatea de Inginerie, taxa perceputa este de 70 de lei, iar perioada de inscriere se incheie miine. Aceeasi taxa va fi platita si pentru facultatile de Stiinte Politice si Jurnalistica, unde candidatii se pot inscrie intre pina pe 27 iulie si respectiv 21 iulie.  Lucrurile stau putin altfel in ceea ce priveste taxa de la Facultatea de Stiinte Agricole, Industrie Alimentara si Protectia Mediului si cea de Stiinte, aceasta fiind de 80 de lei. Aici candidatii se pot inscrie intre 16 si 22 iulie, in ambele cazuri.  ExceptiiDesi taxele de scolarizare pentru cei care nu intra la „fara taxa" sint uriase, conducerea facultatilor s-a gindit totusi sa le acorde studentilor un bonus, macar la inscriere. Insa nu tuturor, ci doar elevilor cu o situatie deosebita. „Sint scutiti de taxa de inscriere candidatii orfani de ambii parinti, cei din centrele de plasament si membrii de familie ai cadrelor didactice si ai personalului auxiliar al ULBS. Aceasta scutire se face, insa, o singura data, pe baza actelor doveditoare", spune Daniela Flucsa, responabil relatii cu presa din cadrul ULBS. ID-ul, la mare cautareViitorii studenti, care nu au posibilitatea sa studieze in mod normal, au libertatea de a opta pentru forma de invatamint la distanta, alternativa tot mai cautata in ultimul timp. Potrivit reprezentantilor Universitatii „Lucian Blaga" din Sibiu, pentru acest an, oferta de locuri pentru tinerii care doresc sa studieze la distanta este foarte bogata. Mai exact, acestora li se pun la dispozitie aproape 4.000 de locuri pentru studiu. Nici facultatile nu sint putine la numar, viitorii studenti putind sa opteze pentru institutii de invatamint din Tirgu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Hunedoara, Bacau, Medias, Tirgu Mures si bineinteles, Sibiu. Nici tinerii care au incheiat conturile cu facultatea nu se pot plinge de lipsa locurilor unde pot sa isi aprofundeze cunostintele. In acest caz, cei de la ULBS scot la bataie nu mai putin de 517 de locuri la master si 33 de locuri pentru doctorat.

Duel judetean in „Arini”

 CSM Sebes (antrenor Stefan Fogorosi) va întilni, pe stadionul din “Arini”, echipa din Mica Roma, Inter Blaj (antrenor Alin Hancas). Ultima întilnire dintre cele doua formatii a avut loc în penultima etapa a sezonului trecut si a fost cistigata de CSM Sebes cu scorul de 1-0 (a înscris Oancea), iar, in tur, blajenii au învins cu 2-0, pe teren propriu. Aceasta partida va fi condusa la centru de catre clujeanul Dan Dreve, ajutat de asistentii Iulian Martin si Vasile Marginean, iar arbitru de rezerva este Adrian Cârnat (toti din Aiud). În caz de egalitate dupa 90 minute de joc, vor avea loc prelungiri - doua reprize a cite 15 minute, iar daca egalitatea va persista se vor executa lovituri de departajare de la 11 m. Faza a II-a a competitiei, la care vor participa 70 de cistigatoare ale partidelor primei faze si celelalte echipe din Liga a III-a, programeaza cele 40 de jocuri miercuri, 1 august, cu începere de la ora 17.30. Partida dintre Kozara Vintu de Jos si Soda Ocna Mures nu va mai avea loc, deoarece ambele echipe vor juca, din sezonul urmator, în judetul Sibiu. Inter Blaj a rezolvat problema finantarii Lotul formatiei Inter Blaj si-a reluat pregatirile înca de saptamina trecuta,  parca cu mai mult entuziasm, dupa ce Consiliul Local Blaj a rezolvat problema finantarii echipei cu o infuzie de 50.000 RON. De la reunire a lipsit Bozdog, întors la Ariesu Turda si Florea, la ale carui servicii s-a renuntat. La capitolul sosiri, lotul echipei Inter Blaj se va întari prin aducerea golgeterului seriei a 5-a Cornel Rau, atacantul parasind recent formatia Sparta Medias. De asemenea, juniorul Claudiu Benchea se va întoarce in orasul natal, parasind la rindul sau Sparta Medias, retrogradata în Liga a 4-a. Intirzierea reluarii pregatirilor, generata de incertitudinea financiara, a facut ca oficialii echipei sa renunte la partidele amicale programate în compania Corvinului Hunedoara. “Nu ne puteam prezenta la meci avind la dispozitie doar doua zile de pregatire. Am stabilit insa datele altor doua amicale: pe 21 si 25 iulie cu Atletic Sibiu”, a afirmat antrenorul Alin Hancas.

Pensii majorate

Pensionarii sibieni vor beneficia de o noua majorare a pensiilor in septembrie Pensionarii sibieni sint mai bogati de la inceputul acestei luni. Majorarea pensiilor nu este insa valabila pentru toti pensionarii. „Un numar insemnat de pensionari nu au inregistrate salariile in carnetele de munca, pentru perioadele de pina in anul 1963, iar in cele mai multe cazuri, posibilitatea dovedirii acestora prin adeverinta este imposibila. Situatia creata a influentat cuantumul pensiilor si a produs reale nemultumiri pensionarilor", arata Dorel Aldea, director executiv al Casei Judetene de Pensii Sibiu. Cadrul legalPentru 38.561 de batrini sibieni, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.19 din 2007 a picat cum nu se putea mai bine. Cu alte cuvinte, majorarea nu este deloc de neglijat, pensiile virstnicilor sibieni crescind cu circa 32% in acest caz. Pentru aceasta majorare, statul s-a vazut nevoit sa umble la cadrul juridic necesar calcularii punctajului mediu anual, pentru perioadele in care nu sint inregistrate salarii in carnetele de munca. Prin OUG 19/2007, in conditiile in care, pentru o anumita perioada, in carnetul de munca nu sint inregistrate drepturile salariale, asiguratul poate veni cu acte doveditoare ale acestora. Chiar si in caz contrar, la calcularea punctajului mediu anual se ia ca reper salariul minim pe tara, in vigoare in acel moment. De retinut este faptul ca nu orice pensionar care se incadreaza aici trebuie sa se astepte ca postasul sa vina cu mai multi bani. Pe categoriiDupa cum precizeaza Dorel Aldea, in categoria virstnicilor cu pensii majorate nu sint inclusi cei care au cotizat in perioada anterioara datei de 1 ianuarie 1963, pentru care, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza alte metode. Mai exact, acestia primesc un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare realizat in perioadele anterioare datei de 1 septembrie, indiferent de nivelul drepturilor salariale inregistrate in carnetul de munca sau dovedite ori pentru care in carnetul de munca nu sint inregistrate drepturile salariale. De asemenea, pensionarii din aceasta categorie vor fi cadorisiti cu un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare realizat in perioadele cuprinse intre 1 septembrie 1947 si 31 decembrie 1962 si pentru care, in carnetul de munca, nu sint inregistrate drepturile salariale si nici macar nu sint dovedite. Ei mai primesc un punct si pentru fiecare luna de stagiu de cotizare realizat in perioadele cuprinse intre 1 septembrie 1947 si 31 decembrie 1962, de aceasta data numai in situatia in care, prin valorificarea drepturilor salariale din actele doveditoare, rezulta, pentru fiecare luna de stagiu de cotizare, un numar de puncte mai mic decit cel prevazut in categoria anterioara. Vesti bune„Prevederile OUG nr. 19/2007 se aplica si persoanelor ale caror drepturi de pensie au fost stabilite pina la intrarea in vigoare a OUG , in temeiul Legii nr.19/2000, ale caror drepturi de pensie au fost recalculate conform OUG nr. 4/2005, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, aprobata cu completari prin Legea nr.78/2005 si de asemenea, pensionarii carora, la stabilirea drepturilor de pensie, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, le-au fost valorificate perioade de vechime in munca, respectiv vechime in serviciu, realizate in sisteme neintegrate in sistemul public de pensii", precizeaza Aldea. Nici ceilalti pensionari nu trebuie sa dispere, deoarece guvernantii s-au gindit ca si alte majorari ar fi de bun augur. Astfel, cu incepere de la 1 septembrie vor fi majorate cu 50% pensiile agricultorilor, iar punctele de pensie vor creste, de asemenea, cu cinci procente.

Furt cu repetitie

Un tinar din Cisnadie a furat doua aparate audio, dintr-un magazin, intr-un mod inedit. Primul a fost furat, fara sa-l vada nimeni, si ascuns intr-o cuseta pentru bagaje. Nu a fost de ajuns si a zis sa-si mai incerce norocul inca o data. Greseala fatala. „Personalul de paza si protectie al magazinului, situat in incinta Retail Park Selimbar, a observat ca, la iesirea din magazin, o persoana de sex masculin a parasit magazinul avind asupra sa bunuri ascunse sub haina. In urma apelului facut de vinzatori, la fata locului s-au deplasat lucratorii din cadrul Postului de Politie Selimbar, care, in parcarea magazinului, l-au identificat pe T. Dorin, in virsta de 19 ani, domiciliat in Cisnadie. Barbatul avea asupra sa un aparat audio, precum si o cheie de la o cuseta de bagaje, cuseta in care a fost gasit un al doilea aparat audio sustras", se arata in raportul intocmit de politisti. Prejudiciul, in valoare de 800 lei, a fost recuperat, iar tinarul este cercetat pentru furt.

Centenarii, onorati de Primarie

Membrii Consiliului Local sint chemati, miine, sa aprope un proiect de hotarire care prevede acordarea unui sprijin lunar, in valoare de 528 de lei, pentru sibienii in virsta. Nu pentru toti insa, ci doar pentru cei care ating venerabila virsta de 100 de ani. In prezent, doar sase pensionari se afla in aceasta situatie. Initiativa apartine consilierilor locali Marianne Fritzmann si Kurt Klemens. Banii provin de la Serviciul Public de Asistenta Sociala. „Persoanele virstnice se afla intr-o situatie de vulnerabilitate datorata, in primul rind, virstei, starii de sanatate, a nivelului scazut al pensiei si cresterii progresive a costurilor alimentelor si medicamentelor. Propunem acordarea unui ajutor de urgenta persoanelor virstnice", se arata in raportul semnat de cei doi consilieri locali. Recompensa pentru batriniPotrivit consilierului FDGR, Marianne Fritzmann, pragul de 100 de ani nu este ales la intimplare, ci in baza unor criterii care nu ar tine de numarul redus al acestor persoane, ci de cu totul alte motive. „Virsta de 100 de ani merita sa fie remarcata. Ceea ce am propus noi se intimpla si in alte tari. Persoanele care au atins virsta de 100 de ani sint tratate in mod deosebit, cu atentie, pentru ca este o virsta deosebita. Acesta este singurul motiv. Este o modalitate de a-i onora pe cei care au ajuns la 100 de ani", a explicat Fritzmann.

Lovit de protap

Un barbat din localitatea Velt s-a ranit grav, in timp ce incerca sa ghideze o remorca in curte. Potrivit politistilor, M. Sandor, in timp ce manevra protapul unei remorci care era impinsa de un tractor condus de tatal sau, M. Alexandru, s-a impiedicat si s-a lovit de protapul remorcii. „In urma cercetarilor si verificarilor efectuate s-a stabilit ca M. Alexandru, in virsta de 70 ani, impreuna cu fiul sau M. Sandor, in virsta de 33  de ani, ambii domiciliati in localitatea Velt, au adus cu tractorul si remorca mai multi baloti de paie. In timp ce M. Alexandru impingea remorca in interiorul curtii cu tractorul, fiul sau tinea de protapul remorcii, timp in care s-a impiedicat, a cazut la pamint si a fost lovit de acesta", se arata in raportul Politiei. M. Sandor a fost transportat de urgenta la Spitalul Clinic Tirgu Mures.

Conferinta internationala la Alba Iulia

Incepind de astazi, municipiul Alba Iulia gazduieste o conferinta internationala cu tema “Dezvoltarea durabila in spatiul balcanic: viziune si realitate”. Conferinta este organizata de Universitatea “1 Decembrie 1918”, iar intre invitati se numara specialisti in domeniul protectiei si dezvoltarii mediului din: Grecia, Franta, Ungaria, Bulgaria, Germania, Macedonia, Croatia, Albania, Serbia, Ucraina, Italia, Turcia, Egipt si Romania. Deschiderea oficiala a conferintei va avea loc astazi, la ora 9, in Aula “Dumitru Staniloaie” a Facultatii de Teologie Ortodoxa.Tot astazi, la ora 12.30, la sediul Universitatii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, va avea loc inaugurarea Centrului International pentru Protectia Mediului si Controlul Calitatii Produselor, care va functiona pe linga universitatea albaiuliana.

Nicolae Popa e rugat sa renunte la conservatori

Deputatului Nicolae Popa, inregimentat la liberali nu doar cu biroul parlamentar si in functii pina la virful partidului, ci si la metehnele riguros, pina la draconic, practicate de unii lideri liberali judeteni si pina acum - acelea de a apela la orice mijloace pentru a atrage la partid pe oricine, in special daca are vreo functie de sefut, pare ca ii vine foarte greu sa se desparta de fostii colegi de la PC. Aceasta lasa sa se inteleaga deputata acestui partid, Ionica Popescu, intr-o conferinta de presa la care a participat marti, la Alba Iulia. Aceasta spunea ca “il rog sa ne lase oamenii in pace, sa-si faca el treaba cu succes acolo unde a plecat, dar sa nu mai faca presiuni de tot felul pentru a-l insoti la liberali”. Insistind asupra subiectului, deputata conservatoare spunea ca sint vizati oameni din toate categoriile, in special cei cu functii, pentru a se inscrie la liberali. Aceasta a lasat sa se inteleaga, iar cel in cauza a confirmat implicit, ca vizat este in continuare si Toader Ulise, in sensul de a se duce ori el la PNL, ori postul sau de director la un alt liberal. Presedintele PC Alba, impreuna cu secretarul executiv al filialei judetene, Costel Stefanoiu, au relatat jurnalistilor prezenti ca Nicolae Popa abuzeaza si foloseste pancardele confectionate pe banii partidului si le converteste din PC in PNL. Ba mai mult, in multe locuri din judet, peste siglele sau sloganele PC, au inceput sa apara insemnele PNL. La Abrud, explica conservatorii, sigla PNL a fost lipita peste cea a PC. Facind haz de necaz, conservatorii incercau sa interpreteze ca sageata albastra indica evolutia PC in judet, de cind a plecat Popa, la liberali.

Sansa a doua pentru Bac

In aceasta perioada se fac inscrierile pentru sesiunea a doua a examenului de bacalaureat de anul acesta. In sedinta Consiliului de Administratie al ISJ Alba au fost stabilite ca centre de bacalaureat pentru sesiunea august - septembrie 2007 urmatoarele unitati de invatamint: Colegiul Tehnic “Dorin Pavel” Alba Iulia - centru de examen si Colegiul Tehnic “Alexandru Domsa” Alba Iulia - centru de evaluare. Inscrierile candidatilor, conform Metodologiei de Bacalaureat, se fac la centrul de examen, in perioada 16 - 20 iulie, ne-a informat Rodica Baruta, purtator de cuvint al ISJ Alba. Din datele detinute de noi, exista premisele ca si la aceasta sesiune sa se inscrie destul de multi absolventi de liceu chiar daca, din totalul de 3487 inscrisi in prima sesiune, procentul de promovabilitate a fost de 80,25 la suta.  

Politistul - omul calare pe lege

“Legea este una singura pentru toti”, dar cum spuneam si zilele trecute, “unii sint mai egali in fata legii”. Puterea exemplului este intotdeauna edificatoare, asa ca intimplarea petrecuta astazi in centrul municipiului Alba Iulia nu lasa loc de comentarii. Este vorba despre un politist, angajat al Inspectoratului Judetean din Alba, care conducea un autoturism Dacia de culoare alba inmatriculat MAI - 14324. Respectivul circula pe strada Decebal, sau mai bine zis circula pe trotuarul aferent acestei strazi. Iesind cu masina in cauza din Piata Centru, soferul, imbracat in tinuta corespunzatoare, nu a mai avut rabdare sa se incadreze normal in trafic, a tras puternic de volan si, dupa aproximativ 50 de metri rulati pe trotuar, s-a incadrat in spatele primei masini de la semafor. Ca si cind nimic nu s-ar fi intimplat omul ”fara de”-legii si-a continuat drumul, convins ca nimeni nu a avut macar intentia de a-l remarca. Dorim ca aceste rinduri sa se constituie intr-o sesizare la adresa celor in drept de a lua masurile ce se impun, si asteptam sa aflam rezultatul acestei sesizari.  

Canicula revine - vin zile de foc!

Cetatenii care au nevoie de ajutor vor putea apela la voluntarii aflati in corturile din fata Catedralei Reintregirii, la Troita, Bulevardul Transilvaniei, in apropierea Bulevardului Revolutiei 1989 si Parcul I.L. Caragiale, in apropierea Casei de Cultura a Studentilor. La punctele de prim-ajutor se asigura pe toata perioada caniculei asistenta medicala si apa rece. Pentru situatii de urgenta albaiulienii cu probleme sint sfatuiti sa apeleze numarul 112. “Avem la dispozitie si un numar de telefon pe care il vom pune la dispozitia albaiulienilor si prin dumneavoastra. Pentru toti cei care nu pot sa se deplaseze sa-si cumpere piine sau apa, facem noi acest lucru, de fapt voluntarii, iar noi decontam benzina. Facem specificatia ca aceste cumparaturi se fac pe banii oamenilor. Sper ca toata lumea sa inteleaga ca nu o sa mergem sa facem cumparaturi din piata pentru ca nu putem sa facem asta”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. De precizat ca numerele de telefon puse la dispozitia celor care nu pot iesi sa-si cumpere strictul necesar sint: 819.462, in functiune permanenta la sediul Primariei municipiului Alba Iulia si 810.565 pentru persoanele virstnice, numar apelabil contra cost, intre orele 10.00 – 19.00.Reducerea efectelorPentru reducerea efectelor caniculei care afecteaza, in aceste zile, intreaga tara, la Alba Iulia, fintinile arteziene vor functiona de dimineata devreme si pina la ore tirzii, pentru a racori atmosfera si, in acelasi scop, strazile din Alba Iulia vor fi udate constant. “Ce ii rog eu pe oameni si ce este bine sa stie si sa faca lucrul asta... este bine ca in zilele astea sa stam pe acasa, pe la umbra si sa evitam plimbarile inutile. Lumea nu se sfirseste in aceste trei zile de canicula, orice problema cit ar fi de urgenta poate fi rezolvata si dupa asta. Chiar si intr-o zona in care exista servicii de prim ajutor, dar mai ales unde nu exista se pot intimpla accidente nedorite. Noi ne facem o parte din datorie, sau mai corect spus facem ce putem si ce tine de noi, insa nu putem sa reglam temperatura soarelui. Se stropeste cu apa pe strazi de cite ori se poate. Daca am uitat vreo strada, la dispecerat sau prin mass media oamenii pot sa anunte, deci lucrurile pe care putem sa le facem ne straduim sa le facem si eu zic ca e destul de bine”, a mai declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. Masuri normale“Sint masurile pe care le ia orice om normal, orice om gospodar, care n-are nevoie de hotariri de guvern si de tot felul de comisii si comandamente de criza care n-au facut altceva decit sa consume ceea ce nu trebuia consumat. S-a marit numarul punctelor de prim ajutor, ca sa ne exprimam in acesti termeni. Mai este unul pe bulevard (n.r. Transilvaniei), unul linga Casa de Cultura a Studentilor. Poate ar trebui sa fie mai multe, dar vreau sa va spun ca nu aceste puncte rezolva canicula. Sint doar niste locuri in care incercam sa ajutam cu apa, se ia tensiunea, exista o legatura directa cu salvarea pentru cei care au nevoie. Fereasca Dumnnezeu sa fie cazul. Treaba asta se face impreuna cu Serviciul de Cruce Rosie si cu un alt ONG, “Search and rescue team“, care sint voluntari si sint alaturi de noi in aceasta actiune. Este o actiune care cred ca va avea rezultatul pe care il dorim noi”, a mai adaugat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, venit sa vada cum merge treaba la unul dintre punctele de prim ajutor. Batrinii au problemeDeocamdata temperaturile crescute nu au cauzat mari probleme in ceea ce ii priveste pe albaiulieni. Situatia este insa suparatoare, iar necazurile ar putea aparea in ceea ce ii priveste pe oamenii in virsta. “Ii foarte greu. Am fost la baie la piscina, beau suc, mai stau pe banca in parc, aici la fintina. Eu nu prea am probleme cu canicula si ies ca is mai tinar. Ii mai greu pentru oamenii batrini ca ies si mai gasesc si ei o banca pe unde pot pe aici si nu prea ii umbra”, este de parere T. Adrian. “Iesim ca nu putem sa stam numai in casa. Consumam apa, sucuri, citrice si alte fructe”, spune Ion I., stind la umbra. “Noi ne descurcam dar ar trebui sa se faca ceva pentru cei care nu pot. Noi ne permitem dar poate sint persoane, mai ales cei in virsta, care poate nu-si permit sa isi cumpere o sticla cu apa sau cu suc. Ar putea sa stropeasca strazile sa nu mai fie atita canicula. Noi sintem mai tineri, unii dintre noi, si ne descurcam”, crede P. Liliana.  

Preselectie dezastruoasa Megastar la Cluj

Pentru ca la editia din 2006 preselectiile pentru emisiunea Megastar au adus adevarate revelatii pentru juriu la Cluj, in acest an caravana a plecat chiar de aici. Dezamagire, insa, cel putin dupa prestatia primilor 31 de concurenti. „Primii concureti au fost foarte slabi. Erau citeva voci ce ar putea deveni bune, dar dupa multa munca“, a declarat pentru monitorul Adrian Despot, membru al juriului. Preselectia va continua miine. 

Sapte persoane au lesinat azi pe strada!

Medicii de la Serviciul de Ambulanta Cluj au fost solicitati ieri sa intervina in sapte cazuri de lipotimie. Potrivit medicilor, clujenii care au avut de suferit din cauza caldurii excesive au virste cuprinse intre 18 si 70 de ani.Medicii le recomanda clujenilor sa se protejeze in zilele cu temperaturi foarte ridicate si sa nu iasa pe strada decit daca este absolut necesar. Potrivit directorului general al Autoritatii de Sanatate Publica Cluj, dr. Nicolae Deleanu, in intreg judetul, s-au infiintat puncte de prim ajutor, iclusiv in farmacii.Cititi miine in editia tiparita care sint farmaciile in care se acorda primul ajutor in caz de probleme cauzate de caldura.

Peste 10.000 de oameni au venit la concertul Julio Iglesias din Piata Mare

 Spectatorii au ocupat miile de scaune albe montate de organizatori în piata din Sibiu, la cererea solistului, care a solicitat ca publicul sa stea jos în timpul spectacolul sau, iar alte citeva mii de oameni s-au înghesuit dincolo de spatiul amenajat. Fanii lui Julio Iglesias au asteptat mai bine de o ora începerea spectacolului, anuntat la ora 20.00, dar care a început în jurul orei 21.45. Cintaretul a interpretat, alaturi de public, melodii care l-au facut celebru, Agua Dulce, Agua Sala, La Carreterra, Can’t Help Falling in Love, Manuela, Guantanamera, Natalie, dar si piese de pe noul sau album, “Romantic Classics”, timp de mai bine de o ora si jumatate. Artistul a fost rechemat pe scena la bis, si, în aplauzele spectatorilor, cintaretul ce a vindut în întreaga sa cariera peste 250 de milioane de albume a mai interpretat cinci piese. Cintaretul nu a avut pretentii deosebite în timpul concertului. El a cerut doar ca pe toata perioada spectacolului sa aiba la îndemina multa apa minerala. Julio Iglesias a venit în Sibiu înca de simbata si a primit, duminica, de la primarul Sibiului, Klaus Johannis, o medalie cu însemnele Capitalei Culturale. O asemenea medalie a mai fost primita de presedintele Traian Basescu si este oferita de primarie doar oficialitatilor si VIP-urilor.

Armata particulara

Magnatul rus Roman Abramovici si-a suplimentat personalul de securitate, creindu-si o “armata particulara” formata din 40 de persoane, ceea ce îl transforma într-unul dintre cel mai bine protejati oameni de afaceri din lume, relateaza The Sunday Times. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate, proprietarul clubului de fotbal Chelsea dispune de circa 20 de garzi de corp în Marea Britanie si de tot atitia angajati care sa îi asigure securitatea în calatoriile sale în Rusia si la proprietatile din strainatate.

Scormonitorul

 Evrika! Au gasit solutia! Liberalii au gasit solutia majorarii pensiilor! Destepti, liberalii astia, dom’le... E docti. Da’ e si smecheri, de te doare la scufita cit pot fi de smecheri... In urma cu doua zile, prefectu’ Covaciu, Cosmin Covaciu, a organizat mare adunare mare cu pensionari din Alba Iulia. La Casa de Cultura a Studentilor, cea din Centru. De fapt, nu el a organizat-o. Ci partidul. PNL-ul. In numele caruia a aranjat de sala deputatul Nicu Popa (PNL, fost PCR, fost PDSR, fost ApR, fost PC...). Ca sa le explice pensionarilor cum sta treaba cu majorarea pe care Tariceanu o vrea, dar Basescu, de al dracu’ ce e si de mirsav, nu vrea nicicum sa o aprobe. Cu alte cuvinte, sa le spuna oamenilor ce buni si inimosi sint liberalii, care vor numai binele pensionarilor. Dealtfel, peste tot pe unde au mai fost organizate astfel de intilniri cu pensionarii, nenea prefectu’ s-a dus, intotdeauna, insotit de cite un membru marcant al liberalilor. Nu ca ar face el politica, ca nu are voie, prin lege (cacofonia e intentionata). Dar, sa revenim. S-au adunat, dupa spusele deputatului, cam 150 de oameni... Dar, cum nu te poti lua dupa spusele unui politician, va spunem noi ca au fost maxim 80. Si le-au impuiat capul bietilor pensionari cu politica liberala a guvernului... Si cu ce bine o ducem.. Si cu ce bine o vom duce... Evident, daca au incredere oarba in tata Tariceanu. Pe care musai sa-l voteze la alegerile urmatoare, cu tot neamul lui de liberali... Dar nu le-au zis un lucru esential... Si anume care este solutia majorarii pensiilor... Si nici nu le-o vor spune... Dar v-o spunem noi: pensionarii au fost chemati la intilnirea cu prefectul dupa-amiaza, la ora 17,00. Cind afara erau 37 de grade Celsius. Caldura de lesinai... Cu scuzele de rigoare pentru cinism, dar cred ca jumatate dintre pensionarii convocati nu au ajuns la intrunire. Pe caldura aia, cum naiba sa te duci sa-ti laude aia partidul... Cam asta e solutia... Ii cheama cind e caldura mai mare... Jumatatea care supravietuieste, beneficiaza de banii ramasi de la ceilalti... In timp ce pensionarii scoteau limba de-un cot din cauza caldurii, afara, la umbra, era parcat Tuaregul prefectului, AB 10 GUV. Parcat, dar cu motorul pornit pe toata durata adunarii. Pentru ca soferul motaia, pe deplin multumit de aerul conditionat... Evident, consumul de carburant se deduce din bani publici...Telefonul Scormonitorului 0728-828750 Acest text va fi considerat pamflet

Abonamente la CFR Cluj

Clubul CFR Cluj a anuntat ca incepind cu 25-26 iulie va pune in vinzare abonamentele pentru noul sezon al Ligii 1, ce va debuta pe 28 iulie. Acestea vor fi valabile doar pentru meciurile din campionatul intern, abonatii urmand a beneficia de locuri numerotate pe parcursul desfasurarii intrecerii. Iata preturile anuntate de conducerea CFR-ista: 650 RON (tribuna 0), 350 RON (tribunele A, B) si 250 RON (peluza). 

Masina lui Edy Stancioiu a fost furata

Autoturismul portarului titular al echipei de fotbal CFR 1907 Cluj, Eduard Stancioiu, a disparut fara urma. Contactat telefonic, fotbalistul a negat acest fapt. In cursul acestei dimineti surse din Politie au confirmat pentru monitorul ca a fost depusa o sesizare in legatura cu furtul unui autoturism de lux. Cel care a depus aceasta sesizare era un anume Eduard S. Masina in cauza, un Audi A6 de culoare argintie, a fost parcat ultima oara pe strada Alverna, inainte ca visinii sa plece in cantonamentul din Austria. Autoritatile au demarat cercetarile in acest caz. 

Dom' profesor a "cintat" la examen cu...copiuta

 Din cele 992 persoane inscrise initial pentru examenul de titularizare in invatamintul preuniversitar, la examenul ce a avut loc luni, 16 iulie au fost prezente 734, care au intrat astfel in competitia pentru ocuparea celor 241 catedre titularizabile si 297 frinturi de catedre, insumate la 58 discipline scolare. Un candidat la titularizarea pe un post de profesor la educatie muzicala - instrumente a fost prins in timp ce incerca sa copieze.

Drumul spre Muntele Gaina este reparat

Conducerea Consiliului Judetean Alba a anuntat, astazi, ca au fost finalizate lucrarile de asfaltare la drumul judetean 762, ce face legatura cu Muntele Gaina. Pe toata lungimea acestui drum, circa 17 km, s-au executat in aceasta luna lucrari intense de turnare a unui nou covor asfaltic si s-au realizat marcajele rutiere, drumul fiind terminat astazi. 

Spectacol la centenar

Manifestatiile legate de centenarul clubului CFR Cluj vor debuta vineri, 20 iulie, ora 19, cu Gala CFR 1907 Cluj, ce va avea loc in Sala Mare a Teatrului National. Pe agenda evenimentului figureaza o serie de concertele ce vor fi sustinute de Andra, Blondy si Marcel Pavel. De asemenea, se vor decerna premii speciale unor personalitati sportive. Premiul de excelenta se va acorda familiei doctorului Constatin Radulescu, cel de numele caruia se leaga istoria moderna a clubului "feroviar". Spectacolul va continua si sambata, cu o reprezentatie a trupei Iris, ce va incepe la ora 19, dupa care va avea loc meciul amical CFR Cluj - Benfica.  

Corpodean va fluiera CFR - Benfica

Partida de sambata dintre CFR Cluj si Benfica Lisabona, organizata cu ocazia serbarii centenarului clubului "feroviar", va fi arbitrata de o brigada de arbitri ce-l va avea pe Sorin Corpodean la centru, ajutat la cele doua tuse de Octavian Sovre si Nagy Miklos. Arbitru de rezerva va fi Dan Lucian. De asemenea, clubul CFR Cluj a anuntat punerea in vanzare a unui numar de 13.000 de bilete pentru acest meci amical. 

Boc va intimpina Benfica

Invitata la manifestarile legate de serbarea centenarului lui CFR Cluj, delegatia formatiei portugheze Benfica Lisabona, formata din 22 de jucatori si 18 membrii ai staff-ului tehnic, va sosi la Cluj in noaptea de joi spre vineri, la ora 03.00. Lusitanii vor fi primiti si de primarul Emil Boc, sambata, la ora 10.15, urmand la ora 21 sa sustina pe stadionul "Dr. Constantin Radulescu" meciul "centenarului" in compania gazdelor de la CFR Cluj.   

Starea stadionului din Gruia

Iuliu Muresan, presedintele lui CFR Cluj, a facut un bilant al lucrarilor ce se desfasoara la stadionul "Dr. Constantin Radulescu": "Nocturna este in stare de functionare, ramane sa mai facem reglaje la cele 280 de reflectoare ale instalatiei. Pana sambata se vor finaliza si lucrarile de modernizarile aduse peluzei si tribunei A, astfel ca la startul campionatului vom avea un stadion de 14.000 de locuri, pentru ca din august sa se inceapa constructia noii tribune de pe terenul de zgura". Termenul de finalizare a acesteia din urma este august 2008, urmand a avea o capacitate de aproximativ 14.000 de locuri. 

Juniori de la "U" la Nationala

Doi dintre juniorii Universitatii Cluj, Paul Tene si Razvan Fenesan, au fost chemati de selectionerul Cristian Sava la lotul Under 16 al Romaniei. Fotbalistii se vor prezenta pe 20 iulie la Casa Fotbalului, dupa care vor sustine un cantonament de 9 zile la Mogosoaia. Pe 29 iulie lotul se va deplasa in Ungaria pentru un turneu international. 

Marius Nicoara s-a antrenat cu "U"!

Presedintele CJ, Marius Nicoara, a participat activ la antrenamentele nou promovatei Universitatea Cluj, disputate astazi pe terenul de la Clujeana. Astfel, alaturi de Sabo, Savu, Ghindaru sau Negrean, antrenorul Adi Falub l-a avut sub comanda si pe "studentul" Nicoara, care si-a exprimat inca o data atasamentul pentru formatia de pe "Ioan Moina": "Sint suporter al Universitatii Cluj de pe vremea copilariei mele si o sa ramin mereu cu inima aproape de “U” . Voi mai veni cu placere la antrenamente, daca se va putea". 

Sansa a doua pentru Bac

  In aceasta perioada se fac inscrierile pentru sesiunea a doua a examenului de bacalaureat de anul acesta. In sedinta Consiliului de Administratie al ISJ Alba au fost stabilite ca centre de bacalaureat pentru sesiunea august - septembrie 2007 urmatoarele unitati de invatamint: Colegiul Tehnic “Dorin Pavel” Alba Iulia - centru de examen si Colegiul Tehnic “Alexandru Domsa” Alba Iulia - centru de evaluare. Inscrierile candidatilor, conform Metodologiei de Bacalaureat, se fac la centrul de examen, in perioada 16 - 20 iulie, ne-a informat Rodica Baruta, purtator de cuvint al ISJ Alba.  

Accident chimic la 300 de kilometri de granita cu Romania

Un tren încarcat cu o substanta chimica periculoasa a deraiat în Ucraina, la 300 de kilometri de granita cu România. Vagoanele s-au rasturnat iar încarcatura a luat foc. La aceasta ora, pe o suprafata de 90 de kilometri patrati, deasupra a 14 localitati din jurul orasului Lvov, pluteste un nor toxic imens. Vicepremierul ucrainean compara acest accident cu cel de la Cernobîl din 1986.